Page 1

ROSKILDE 2. årgang · Uge 41 11. oktober 2016 www.paperboy.gratis 11. OKTOBER 2016 l 15 l

Roskildes største idrætsforening

Roskilde er blandt seks kommuner, der har fået tilladelse til at indgå i et frikommunenetværk. Det kan blandt andet give billigere boliger.

Med 2400 medlemmer er Roskilde Ældre Motion kommunens suverænt største idrætsforening. Vi var med til styrketræning.

Side 4

Side 12

”Sydbyen er et patchwork”

Østervang er et område med en meget alsidig og ung befolkningssammensætning, og det udfordrer tilslutningen til Jakobskirken, hvor de gerne så flere kirkegængere. Side 22

Kreativitet giver resultater

Østervangskolens elever forlader 9. klasse med karakterer, der er bedre end forventet. Forklaringen skal findes i de kreative dyder på skolen, lyder det fra skolelederen. Side 24

Gyvelparkens gæve kvinder

Man behøver ikke passe sig selv i Gyvelparken, hvor bestyrelsen sørger for alt fra fællesspisning i beboerhuset til ferier under sydens sol. Side 26

Østervang Foto: Per Hammerich, Dansk Drone Kompagni - Dronekompagniet.dk

Grønt lys til billigere boliger

BYENS BILLIGSTE

PASFOTO

VI TAGER KAMPEN OP IMOD MADSPILD

DE HELT IGE! RIGT

50,-

BY NIGHT Mandag til torsdag aftenåbent til kl. 24

Samme gode service og lave priser som om dagen

BILLEDBUTIKKEN

Den sammensatte bydel med knap 12.000 indbyggere er både til villaer, kollegier og socialt boligbyggeri. Vi har kigget nærmere.

SERVICE

4 STK.

V/BENNIE HANSEN KØGEVEJ 60, 4000 ROSKILDE, TLF. 40 25 15 92 ÅBENT MANDAGOG TORSDAG KL. 13-16

Østervang

Side 15-27

Arne Stubbe Automobiler A/S VINDINGEVEJ 36 · 4000 ROSKILDE · TLF. 46 35 69 36

ROSKILDE: Betonvej 2 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 33 04 00

stubbe.dk

Kronprinsesse Mary satte fokus på trivslen på erhvervsuddannelserne

Ud af ensomheden aut. volvo Service fra kr. 2.495 inkl. moms, reservedele og olie

Læs side 6

Vi passer på dit smil...

KiK iND og sig “Hej” til

RiKKe

- vores nye tandlæge

ONLINE

NYHED

PANTHELLA MINI Design: Verner Panton

Rikke er uddannet 2005 fra Kbh’s Tandlægehøjskole

Tlf. 46 35 12 43 www.tandicentrum.dk Betonvej 1 4000 Roskilde Tlf. 46 75 51 24

Tandlægerne i centrum v/Lars Weltzer Algade 5 • 4000 Roskilde

tandlæge Rikke Wessel Kristiansen

RINGSTEDGADE 7· TLF. 4635 7460 · DESIGNCENTERSHOP.DK


l 2 l 11. OKTOBER 2016

Ledige stillinger i Roskilde Kommune

Nyt fra Roskilde Bibliotekerne

Vær med til at få indflydelse på det område du bor i og andre sager, du som borger eller virksomhed har interesse i. Her kan du se Roskilde Kommunes: • Borgermøder • Sager i høring og indsende høringssvar • Afgørelser hvor du har mulighed for at indgive klage

Følgende jobs er opslået i kommunen: Administration, specialister og ledelse • Læsekonsulent søges til almenområdet. • Administrativ medarbejder til Roskilde Unge Center. • Bliv en del af team i ny banebrydende indsats for unge ledige. • Roskilde Kommune søger en selvstændig og serviceminded sekretær til vores centrale sekretærteam i Byrådssekretariatet. • Absalon Skole søger ny afdelingsleder.

Borgermøder Nye boliger i Vindinge. 27. oktober 2016. Høringer

Ældre og hjemmepleje • Afdelingsleder søges til Plejecenter Trekroner. • Social- og Sundhedsassistent søges til Afdeling 1.sal. • Sygeplejerske søges til Kristiansminde Plejecenter. • SSA/SSH søges til aftenvagt på Gundsø Omsorgscenter. • Bernadottegården søger en sygeplejerske. • Har du lyst til at arbejde tværfagligt og rehabiliterende i Roskilde Kommunes HTSH team? • Trekroner rehabilitering søger social og sundhedsassistenter til primært dagvagt eller aftenvagt. • Vil du som sygeplejerske være en vigtig part i den rehabiliterende organisation i Distrikt Nord?

Efterårsferie for de friske Nu er efterårsferien lige om hjørnet, og Sjov Ferie er igen klar med fede aktiviteter hele ugen. Denne gang er der flere nye tilbud: Du kan bl.a. lære din hund polititricks med Dansk Politihundeforening, overnatte på Roskilde Bibliotek til Readathon og tage på pokémonjagt på Kulturstrøget. Find programmet på roskilde.dk/sjovferie. Nogle aktiviteter er med tilmelding og begrænsede pladser som gives efter først-tilmølle-princippet.

Jan Bonde Nielsen – historien der ikke måtte fortælles Journalisterne Birgitte Dyrekilde og Michael Teschl fortæller om arbejdet med biografien ’Afsløret’, som handler om en af Danmarks mest kontroversielle erhvervsmænd, Jan Bonde Nielsen. Den dramatiske historie strækker sig fra Danmark over store dele af verden, og bogen er baseret på omfattende researcharbejde. Få hele historien på Roskilde Bibliotek mandag den 10. oktober kl. 19. Billetter koster 25 kr. og kan købes på roskildebib.dk/kalender eller på bibliotekerne.

Pædagogik og undervisning • Trekroner Børnehus søger energisk pædagog i et barselsvikariat. • Jyllinge Skole søger en lærer til skolens udskolingsafdeling. • Tjørnegårdskolen i Roskilde søger en inklusionspædagog til pædagogiske støtteforanstaltninger. • Lærer søges til fuldtidsstilling i indskolingen på Baunehøjskolen. • Matematiklærer med vejlederfunktion søges til Tjørnegårdskolen. • Pædagog i barselsvikariat søges til Roskilde Unge Center, afdeling Hyrdehøj. Sundhed og behandling • Træning og Sundhed i Roskilde Kommune søger teamleder for sundhedskonsulenterne. • Gundsø Omsorgscenter (GOC) søger ergoterapeut. • Ergoterapeuter søges til Daghjem/lokalcentrene i Roskilde Kommune. • Ergoterapeut søges til Plejecenter Trekroner – afdeling 1. sal. • Brænder du for at arbejde med kernebegreberne inden for ergoterapi.

Regulering af privat drænledning. 2. november 2016. Kommuneplan 2016 - revision af kommunens overordnede planlægning. 4. november 2016. Tematiseret strategi for Roskildes Grønne Ring. 4. november 2016. Nyt boligområde på Skousbo i Viby Sjælland. 4. november 2016. Parcelhuse i stedet for rækkehuse på del af udstykningen Ramsøbakken. 11. november 2016. Nye boliger i Vindinge. 25. november 2016. Afgørelser Landzonetilladelse til ny bolig som erstatning for nedbrændt hus, Holbækvej 221B, matr.nr. 10hg Svogerslev. 10. oktober 2016. Landzonetilladelse til udhus og hestebokse på Hastrupvej 9, matr.nr. 10c Snoldelev-Hastrup By. 10. oktober 2016. Landzonetilladelse til landbrugshal som erstatning for nedbrændt hal på Knudsbjergvej 3, matr. nr. 23m m.fl. Gundsømagle By, Gundsømagle. 13. oktober 2016. Landzonetilladelse til erstatningsvandhul på matr. nr. 14e Skyttemarken, Roskilde Jorder, Margrethehåbsvej 114B. 13. oktober 2016. Landzonetilladelse til nyt stuehus på Tunevej 30, matr.nr. 11eæ m.fl. Vindinge By, Vindinge. 13. oktober 2016. Landzonetilladelse til drivhus og garage/overdækning på Svenstrupvejen 60B, matr. nr. 11e Søster Svenstrup By, Dåstrup. 13. oktober 2016. Landzonetilladelse til indskudte etager i bolig på Pilekær 6, matr.nr. 10f Herringløse By, Hvedstrup. 18. oktober 2016. Fornyet vandindindvindingstilladelse til Gundsølille Vandværk. 19. oktober 2016. Landzonetilladelse til børnehave, Hørhusene 61, 4000 Roskilde, matr. nr. 2d Bistrup Hovedgård, Roskilde Jorder. 20. oktober 2016.

NYT TILBUD:

Børnepasning og pædagogisk medhjælp

Gode råd om jobsøgning

• Medhjælper på deltid søges til vuggestuen Lærken. • Pædagogmedhjælpere søges til Område Vest. Bemærk at der løbende offentliggøres nye stillinger på kommunens hjemmeside samt at stillinger med udløbet ansøgningsfrist ikke vises. Følg derfor med på roskilde.dk/job

Få indflydelse

Se mere på roskilde.dk/sundhedog forebyggelse

lbred #AlleTidersHe by #AlleTidersVi

Anders og Thomas er virksomhedskonsulenter. Hver tirsdag og torsdag mellem kl. 8-10 finder du dem i Jobcenter Roskilde. De står klar med rådgivning og sparring om jobsøgning. Du behøver ikke bestille tid – du skal bare møde op på Rådhusbuen 3. Alle jobsøgende i Roskilde Kommune er velkomne.

ROSKILDE.DK

·

TELEFON

4631 3000


11. OKTOBER 2016 l 3 l

Nyt navn Samme høje kvalitet Advokatfirmaet Tommy V. Christiansen bliver til TVC Advokatfirma TVC Advokatfirma er blandt de førende i

Navneskiftet markerer overgangen fra

Danmark inden for en række områder. Vi

et historisk udgangspunkt i skatteret til

hjælper dig med at agere løsningsorienteret

i dag, hvor vi rådgiver virksomheder og

og sikkert i alle juridiske anliggender.

privatpersoner inden for alle erhvervsrettede

Vores jurister er stærkt specialiserede og

specialer. TVC Advokatfirma har mere

opdaterede på den nyeste viden inden for

end 140 medarbejdere fordelt på kontorer

deres speciale. Du har altid en kompetent

i Aarhus, København og Kolding samt et

sparringspartner, der står klar til at rådgive

partnerselskab i Roskilde.

om din konkrete udfordring. Du kan også læse mere på www.tvc.dk

TVC.DK TLF. 70 11 08 00


l 4 l 11. OKTOBER 2016

GRATIS LEVERING I ROSKILDE VED KØB AF 12 FL.

Madame Soleil 2015 Årg. 2015. Fransk. Alc. 13,5%

Costieres de Nimes, Rhone Valley

Roskilde Kommune og fem andre kommuner har i dag fået grønt lys for at tænke ud af boksen og skaffe flere billige boliger til udsatte borgere.

Klassisk Rhone vin fra Nimes distriktet med peber, lakrids og mørke bær, der kendetegner god Rhone vin. Vi har efter lange forhandlinger fået prisen helt ned på Madame Soleil, og lader selvfølgelig straks dette fantastiske tilbud gå videre til vores kunder. Denne vin er yderst velegnet til det gode stykke kød.

De seks kommuner indgår i et såkaldt frikommunenetværk, som netop har fået ja fra Social- og Indenrigsminister Karen Ellemann (V) til deres fælles ansøgning om at sætte en række projekter i søen for at løse udfordringen med at skaffe billige boliger. Manglen på billige boliger har de seneste år været stigende, blandt andet fordi flere mennesker er kommet på lave sociale ydelser. Det berører især borgere med lav indkomst, studerende, hjemløse og flygtninge.

1 fl. 79,-

v/6 fl.

50,-

SPAR

174-,

6 fl.

Grønt lys til billigere boliger fra ministeren

300,-

Aragus, Garnacha/ Cabernet Sauvignon

Nye boligformer

Årg. 2014. Spanien. Alc. 13,5% Fra Aragon provinsen, måske et af de mest spændende vinområder i Europa pt. Ung, yderst saftig med røde bær, lette krydderier, rødt kød og violer i smagen. Ud af 24 forskellige vine blev denne kåret til årets rødvin hos Holte Vinlager i 2016.

ÅRETS VIN

”Flere og flere danskere med lave indkomster har ikke råd til tag over hovedet. Det er ikke rimeligt, og der-

for er jeg glad for, at vi nu får lov til at udfordre reglerne og give rum for andre og nye boligløsninger. Vi kan afprøve nye boligformer fx ved at bygge midlertidige boliger eller dispensere for krav til byggeri, som ellers ville gøre boligen for dyr. Nu kan de gode idéer blive til virkelighed”, siger en glad borgmester i Roskilde Kommune, Joy Mogensen

Nye løsninger skal findes Samtidig ønsker kommunerne at sikre, at boligen i højere grad understøtter borgernes udvikling, end den gør i dag. Det gælder fx borgere, der bor i et botilbud. Her kan midlertidige lejekontrakter være en mu

EKSTRA BLADET

1 fl. 99,-

v/6 fl.

65,-

SPAR

204-,

6 fl.

390,-

”Det skal stadig være god kvalitet og miljømæssigt bæredygtigt”, siger borgmester Joy Mogensen.

Farnese Vini/San Marzano

Denne Primitivo Di Manduria er så populær i hele verden, at firmaet må fordele den årlige produktion til importørerne rundt om i verden herunder Holte Vinlager i Danmark. Smagen er meget fyldig, ekstrem blød og lækker med frugtsødme i eftersmagen. En super vin som falder i de flestes smag. Velegnet til vildt, vildsvin, rådyr, oksekød, lagrede oste 1 fl. 199,m.v.

På et bestyrelsesmøde har detailbutikkernes forening besluttet at ændre kontingentstrukturen.

Af Holger Vincents

Nu pr. fl.

166

66

6 fl.

1.000,-

HOLTE VINLAGER Roskilde Ringstedgade 37 4000 Roskilde Tlf.: 46 36 33 78 Fax: 46 36 33 79 roskilde@holtevinlager.dk

Åbningstider: Man-torsdag Fredag Lørdag

10.00-17.30 10.00-18.00 10.00-13.00

Forbehold for trykfejl og udsolgte varer

Jesper

Fleksibelt marked Også socialudvalgsformand Bent Jørgensen (V) ser frem til de nye muligheder for at bygge billigere boliger. ”Det er klart, at de lavere sociale ydelser skaber et større pres, og mange er i akut bolignød. Jeg håber også, at vi på den lange bane kan få en opblødning, så vi ser et mere fleksibelt boligmarked”, siger han.

Roskilde Kommune har flere konkrete byggeprojekter klar, som med den nye tilladelse kan få en permanent kompensation fra fordyrende reguleringer. Samtidig lægger borgmester Joy Mo-

gensen op til, at man fx kan lade sig inspirere af fortiden for at reducere omkostningerne. ”Det skal stadig være god kvalitet og miljømæssigt bæredygtigt. Men man kunne jo godt deles lidt mere om tingene og fx tænke i delekøkkener- og badefaciliteter”, foreslår hun.

Fakta: • De seks kommuner, der nu kan finde nye boligløsninger, er Aarhus, Favrskov, Randers, Roskilde, København og Høje Taastrup • Boligprojekterne skal beskrives nærmere for ministeriet inden 1. december. Der følger ikke penge med frikommunenetværket

Roskilde Handel med ny struktur

Årg. 2012. Italien. Alc. 14,5%

194-,

lighed, inden borgeren tilbydes en varig løsning. Det kan være en borger, som arbejder hen imod at bo i egen bolig eller en borger, som kommunen gerne vil følge i en periode for at sikre det rigtige tilbud.

Fortiden til hjælp

Primitivo di Manduria Luccarelli - Old Vines

SPAR

Socialudvalgsformand Bent Jørgensen (V) ser frem til de nye muligheder for at bygge billigere boliger

Rasmus

På en ekstraordinær generalforsamling i sidste uge besluttede Roskilde Handels bestyrelse at ændre betingelserne for medlemskab af handelsforeningen, efter en periode hvor flere butikker har meldt sig ud på grund af utilfredshed med kontingentsatserne. ”Vi har lyttet til medlem-

merne og noteret os, at nogle har meldt sig ud på grund af kontingentstrukturen. Derfor har vi nu ændret den, så vi fremover har tre kontingentgrupper, hvilket gør det mere overskueligt at være medlem”, forklarer Svend Overgaard, formand for Roskilde Handel. Ifølge formanden er det dog allerede inden sidste uges omlægning lykkedes at vende den negative udvikling således, at foreningen siden sensommeren har oplevet medlemstilgang. ”I august og september måned har vi fået flere nye medlemmer i Roskilde Handel, hvilket vi selvfølgelig er rigtig glade for. Nu handler det så om at få de medlemmer, der har meldt

Svend Overgaard, formand for Roskilde Handel og indehaver af Wagner, glæder sig over, at det lykkedes at vedtage en ny kontingentstruktur i handelsforeningen.

sig ud henover de sidste 12 måneder, til at melde sig

ind igen”, siger Svend Overgaard.


11. OKTOBER 2016 l 5 l

SPAR

33% Efterårsjakke Blå og sort. Normalpris 1.500,LIGE NU

1.000,-

Funktionsjakke Åndbar, vind- og vandtæt. Normalpris 2500,LIGE NU

1.250,-

SPAR

50% SKOMAGERGADE 22 · ROSKILDE · Tlf. 46 32 00 60 · wagner.dk


l 6 l 11. OKTOBER 2016

Mary Fonden arbejder primært for at forebygge mobning, ensomhed og vold i hjemmet. Her deltager Hendes Kongelige Højhed i en gruppeøvelse på Roskilde Tekniske Skole.

Mary og ensomheden

mere struktureret i forhold til den måde, vi gjorde det tidligere, hvor det var hver lærer, der gjorde det på sin egen måde. Klassen er dermed hurtigere til at finde sammen som klasse, og vi slipper for klikedannelser. Vi starter med at lave nogle makkerskaber, så de fra dag ét har en makker at sparre med og i det hele taget bliver motiveret til at snakke på kryds og tværs”, siger han.

Kronprinsesse Mary var forbi Roskilde Teknisk Skole onsdag den 5. oktober for at sætte fokus på en ny metode, der skal forebygge ensomhed blandt unge på erhvervsskolerne.

Flere venskaber Af Tomas Skov

Ifølge Mary Fondens Unge Tænketank frygter 60 procent af de unge at blive ensomme. Og for seks procent af alle landets gymnasieelever er denne frygt blevet til virkelighed. Dette tal er angiveligt endnu højere på erhvervsuddannelserne, hvor op imod otte procent af eleverne føler sig alvorligt ensomme. Af samme grund lagde kronprinsessen vejen forbi Teknisk Skole i Roskilde i forløbne uge. Det er nu omtrent et år siden, at man på skolen implementerede metoden Netwerk, som skal bidrage til at øge trivslen og følelsen af at høre til blandt de unge.

Ny tradition ”Der er ikke tradition for, at man hjælper eleverne med at skabe sociale fællesskaber på erhvervsskolerne. Det er vekseluddannelser, og der er fx ikke tradition for rusture, og der er måske ikke en gang en navnerunde den første dag. For selvfølgelig er det nemmere at gå i skole, når man kender sine klassekammerater”, siger sekretariatsleder på Ventilen i Roskilde Rillo Snerup Rud.

Styrker fællesskab Øvelser og værktøjer i at skabe bedre sammenhold gennem metoden Netwerk sætter fokus på ensomhed allerede på ungdomsuddannelserne, hvor eleverne starter på en ny skole og

Mikkel Hyldquist Mosberg og Jesper Both sammen med deres lærer, Tommy Kusk Nielsen. De har alle gode erfaringer med Netwerk.

har et stort behov for at etablere et fællesskab – og det mener uddannelsesleder Anders Michael Kjærsgaard har givet gode erfaringer. ”Konceptet har været let at implementere, da det er nemt at gå til for lærere og elever, og det styrker uden tvivl fællesskaber og trivsel hos eleverne. Samtidig bliver lærerne vejledt i at få øje på faresignaler, tage kontakt til eleverne og støtte dem i at komme ud af ensomheden”, siger han.

Mindre klikedannelse Nede på gulvet i de store værksteder, hvor eleverne går og arbejder, har snedker og underviser Tommy Kusk Nielsen nu brugt metoden gennem et år, og han mener, det har gjort en markant forskel. ”Netwerk har ændret fokus på den måde, vi ser på gruppedannelser. Og så er det blevet

Og det billede kan Mikkel Hyldquist Mosberg, som er elev på snedker-uddannelsen, godt genkende. ”Det er noget mere venskabeligt og imødekommende end det grundforløb, jeg gik på i Holbæk. Ikke fordi jeg var uvenner med nogen, men man startede bare, og lærte ikke rigtigt hinanden at kende. Her får man flere venner”, siger eleven. Og hans kammerat fra klassen er enig i hans vurdering. ”Man sørger for de her makkerskaber, hvor man bliver sat sammen med én, som man måske ikke normalt ville snakke med. Og så efter noget tid får du en ny makker. Så på den måde får du hurtigt flere venskaber på holdet”, siger Jesper Both.

Fakta: • Netwerk er en række øvelser og værktøjer, som skal skabe socialt sammenhold blandt eleverne • 35.000 elever på landets gymnasier har arbejdet med Netwerk siden 2012 •Ifølge undersøgelser er otte procent af eleverne på erhvervsskolerne ensomme • Ensomhed er lige så skadeligt for vores helbred som stress


11. OKTOBER 2016 l 7 l

Bliv FRIVILLIG STRIK-marked mentor HJÆLP EN YNGRE FLYGTNING MED AT FALDE TIL I DANMARK

30% g

torsdag - fredag - lørda

÷ MENTORROLLEN

Som mentor mentor støtter støtterdu duen en flygtning atblive bliveintegreret. integreret. flygtning tiltil at II en en personlig personligrelation relationkan kandu: du: medmed at blive bedre • Hjælpe Hjælpe at blive bedre til dansk til dansk • Vejlede om uddannelse og og Vejlede om uddannelse arbejde arbejde • Inspirere og støtte til at til at • Inspirere og støtte lærelære danskere at kende danskere at kende

MentorNet Roskilde

vær med

frivilligfår fårdu dustøtte støttefra fra Som frivillig en kontaktperson, kontaktperson,adgang adgangtiltil en kurser og møder med andre kurser, supervision og møder mentorer. Skriv lidt om dig selv med til: andre mentorer.

Skriv lidt om dig selv til: mentornetroskilde@gmail.com mentornetroskilde@gmail.com SMS til Annette på 4010 3597 SMS til Annette på 4010 3597 SMS til Lotte på 2571 7916 SMS til Lotte på 2571 7916

MentorNet Roskilde - En del af Dansk Flygtningehjælp

på udvalgt efterårsstrik -dag

Torsdag d. 13. oktober kl. 10-16 får vi besøg af Ingelise fra Micha

Meld dig ind i vores kundeklub og få ekstra fordele og bonus - og det er helt gratis..

Kom ind og se e�erårskollek�onen. Vi giver 25% på alt Micha torsdag, fredag og lørdag.

Skomagergade 31 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 35 39 01 www.tygesen-women.dk

FÅ DEN NYE BEOPLAY A9 MED DIT NYE MULTIFORM KØKKEN Køb et Multiform køkken og få den nye Beoplay A9 til en værdi af 16.499 kr. med i købet. Kampagnen gælder fra den 1. september til den 31. oktober 2016 og kan ikke kombineres med andre rabatter.

Form 1 / Røget eg

ROSKILDE Holbækvej 7-13 tlf. 46 30 01 60

multiform.dk


l 8 l 11. OKTOBER 2016

Klummen er et fast indslag i Paperboy, hvor vi har givet pennen fri til en gruppe mennesker, der har det til fælles, at de alle på den ene eller den anden måde er rodfæstet i Roskilde. Det er avisens faste holdeplads for markante meninger og gode personhistorier, alle med udgangspunkt i ugens skribent, men først og fremmest med Roskilde i centrum.

Team Effekts forslag inkluderer blandt andet en bred tunnel under jernbanen, det skal knytte byen bedre sammen.

Af Christine Schou

Kunsten ’at lytte’ I nogle år har jeg ’været udsendt’ som musikskolelærer på forskellige skoler i Storkøbenhavn og Roskilde, og det har været en fantastisk lærerig tid, hvor virkeligheden har vist sit store sande ansigt, og hvor jeg fra bar bund med egen hjemmestrikket pædagogik har været udfordret i de discipliner, som folkeskolelærerne står i dagligt: opdragelse, klasseledelse og undervisning af 28 børn for bare at nævne nogle få. Lige nu har jeg orlov fra folkeskolen, fordi min mand og jeg har åbnet en butik. Jeg underviser stadig i sang og synger koncerter og skriver og lever det dér mærkelige liv, hvor man aldrig rigtig har fri, men som nu en gang er det liv, jeg kender bedst og trives i, men det er en helt anden historie. Det har været nogle intense år, og med det hele lidt på afstand kommer refleksionen. I de sidste fem år har jeg turneret rundt mellem skolerne og forsøgt at øse alle musikfagets glæder ned over 0.-3.-klasses børn på rekordtid. ”Hej børn, jeg hedder Christine, vi mødes lige 60 minutter én gang om ugen, men så når vi da også næsten at lære hinanden at kende efter et års tid og gør det noget, jeg kalder jer for Bjarne, Erling og Yvonne, for 200 forskellige børnenavne på en uge kan godt være lidt svært at huske… Nå, men I skal lære lidt afrikansk dans, stomp, rytmer og nodelære, sammenspil og synge en masse og skrive jeres egne sange, og det bliver rigtig sjovt!” Og det var rigtig sjovt – det meste af tiden – men også rigtig hårdt. Musik er på mange måder et sindssygt fag at undervise i – for det kræver både anarki og disciplin på én gang. Som kreativitet nu gør. Jeg ved ikke, hvordan det cirkus, jeg fik foldet ud, tog sig ud – set udefra – men jeg har taget uendelig mange gode lærepenge med mig derfra. Alle voksne mennesker burde faktisk have minimum tre måneders borgerpligt som lærer i folkeskolen. Jeg kan ikke sige andet end, at jeg har fået den dybeste respekt for lærerfaget – det kræver sin mand og kvinde! Men igen – det er noget andet, jeg vil hen til. Jeg kæmpede mig igennem mange timer med larmen fra 28 børns håndtering af hver sit instrument i en rundkreds og følte mig absolut tit helt ved siden af. Hvad er min mission? Hvordan overlever jeg her? Hvor er min

berettigelse? Hvor er musikken? Men magien kom, når børnene begyndte at lytte. Det var absolut det, der var sværest at få dem til, men det var også dér, hvor det hele gav mening. Det opstod tilfældigt en dag og i desperation: larmen af 28 ustoppelige instrumenter, der hamrede i hver sin retning, fik mig desperat til at gribe efter en hovsa-løsning, der viste sig at være ganske effektiv. ”Superflot! Og nu skal I spille ’lyden af sne’.” Langsomt forvandlede et tordeninferno, som man aldrig troede skulle stoppe, sig til krystaller og dryppende istapper. Og børnene skiftede helt naturligt fra ’mig-mig-MIG!’ til et fælles ’VI’. Et ’VI’, hvor de ’snakkede i munden på hinanden’, for det gør man jo på en måde, når alle spiller på én gang, men hvor de samtidig lyttede og var opmærksomme på, hvad hinanden foretog sig. Et andet magisk rum var, når børnene bare skulle ligge på gulvet og slappe af i slutningen af timen og lytte til den samme sang. Uden at sige noget. Når de endelig overgav sig og bare lå ned og trak vejret, så opstod der igen det dér magiske, hvor man kunne se på børnene, at de gav plads for noget andet. Noget der handlede mere om at tage i mod – end at fylde det hele. Og noget med at børnene lige pludselig forstod og var afklarede – fra at have hærget rundt og hængt i gardinerne. Lige dér følte jeg, jeg kunne bidrage med noget. Det blev min lille hemmelige mission. At bringe mere lytning ind i børnenes hverdag. Og det gjorde mig også flov. For selvfølgelig kunne de det! Og selvfølgelig skulle de det. Lytte, altså. Men trods mit mangeårige liv i musikken, så havde jeg helt glemt, at det med at lytte ikke er noget, der kommer af sig selv. Vi skal vise vejen, og det glemmer vi. Jeg glemmer det i hvert fald i rollen som mor. Som kone. Veninde. Datter. Med næsen i mobilen. Ups! Hvad siger ordbogen? ”At lytte: rette sin hørelse opmærksomt mod noget og forstå eller fortolke det.” Det lyder nemt, men med opmærksomheden rettet mod at være på hele tiden og tilgængelig på diverse medier, så bliver det at sidde stille og lytte til noget nærmest grænseoverskridende. Både for børn og voksne. Børn har brug for at lære at lytte - til sig selv og til hinanden. Og vi bliver nødt til at vise dem vejen.

Christine Schou Christine Schou er sanger, skuespiller og forfatter, og har siden 1998 været kendt som hele børneDanmarks Karla i ’Kaj og Andrea’. Christine Schou bor i dag i Jyllinge med sin mand og deres tre børn.

Ny Østergade projektet:

Kom med kommentarer til vinderforslaget Som bekendt vandt Team Effekts forslag Byrådets arkitektkonkurrence med en stor lys underføring under jernbanen og ny bebyggelse i varierede ”kvarterer”. Nu kan du få indflydelse. Der starter en ny høringsperiode fra den 7. oktober til den 4. november, hvor det er

muligt at diskutere vinderprojektet blandt andet ved et borgermøde på rådhuset og ved rundvisninger ved en udstilling i Byens Hus. Der vil kunne opføres ca. 90.000 kvm ny bebyggelse på den ca. 35.000 kvm store grund, der ligger som en kile langs jernbanen i Roskildes

centrum og adskiller byen i to dele. En ny bebyggelse vil kunne indeholde både boliger, erhverv, detailhandel, hotel og lignende. Byrådet vil, når høringsperioden er afsluttet, tage stilling til de indkomne høringssvar.

Sådan kan du deltage: • Ved et borgermøde på rådhuset den 24. oktober kl. 19-21 • Ved rundvisninger ved en udstilling i Byens hus den 25. og 27. oktober kl. 17-19 • Ved at studere det omfattende materiale om vinderprojektet – og de andre tidligere projekter – på roskilde.dk/nyoestergade • Ved at indsende høringssvar på roskilde.dk/indflydelse

pynt hjemmet med skønne plaider og puder... kæmpe udvalg, lækre farver og i super kvalitet. Kom ind og bliv inspireret!

ider a l p g ro pude stilbud år efter

% 0 2

cream gastro

skomagergade 28 · 4000 roskilde tel. 46 37 11 90 · facebook.com/creamroskilde

·

mail: cream@mail.dk man.-fre. 10-18 · lør. 10-15


11. OKTOBER 2016 l 9 l

VIN & GOURMETAFTEN Tilbuddene gælder kun i Meny Himmelev og til og med lørdag d. 15. oktober 2016.

TORSDAG DEN 27. OKTOBER KL. 20-22 Kom til vin og gourmetaften i MENY Himmelev og få en masse spændende smagsoplevelser fra vores gode leverandører, husets slagter, delikatesse og fiskeafdeling. Vores vinekspert har fundet nogle udsøgte vine fra hele verden, du skal smage denne aften.

½ frilandsgris, hele svinekamme, TAPAS fra delikatesseafd., TAPAS fra fiskeafd., vingaver, købmandskurve m.m.

Billetter købes i kiosken

Vi trækker lod på billetten kl. 21.45

BEGRÆNSET ANTAL SLAGTEREN TILBYDER:

299

Pris pr. stk. kr.

95,-

DELIKATESSEN TILBYDER:

Vi glæder os til at se dig.

VINAFDELINGEN TILBYDER:

LE PREARE RIPASSO CLASSICO Mange var., feks, forloren hare, SUPERIORE 3 FL. Meny Himmelev Italien. 75 cl. eller svensk pølseret. Himmelev Sognevej 95, Roskilde. Tlf. 46 36 42 33 I 2011 blevHimmelev, Cantina Valpolicella TIL 2 PERS. Åbningstider:Negrar kåret til bedste producent Man.-fre. 8-20 lør. 8-18 søn. 8-18 i Veneto, og de har formået www.menyhimmelev.dk at holde sig blandt de bedste. Bouqueten har præg af især røde bær, blid eg, kakao og krydderier. Smagen har god fylde. Moden frugt komplimenteres af diskret eg og bløde tanniner. Den fremtræder blød og harmonisk, med en delikat krydret eftersmag. HVERDAGSRETTER

OKSEMØRBRAD Vægt 1,1-1,4 kg

PR. STK.

VIND FLOTTE GAVER Bl.a.

00

SPAR 15000

200

00

39

95

SPAR OP TIL 85

99 FISKEAFDELINGEN TILBYDER:

KOLONIALEN TILBYDER: 1 KG MUSLINGER

fra Rømø

PR. KG

39

Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

95

SPAR 1000 CAFE NOIR KAPSLER Kompatible med Nespresso kaffemaskiner.

LAKSE TÆRTE

Med spinat

PR. PK. M. 10 STK

35

20

00

00

Bemærk!

TILBUDDENE GÆLDER KUN I MENY HIMMELEV

Meny Himmelev

Søren Seier Rasmussen, Købmand

Himmelev Sognevej 95, Himmelev, Roskilde. Tlf. 46 36 42 33 · Åbningstider: Man.-fre. 8-20 lør. 8-18 søn. 8-18 · www.menyhimmelev.dk


l 10 l 11. OKTOBER 2016

Åbningstider: Mandag - fredag 10-18. Lør - søn 10-16.

1,SPAR 55

ITC (Innovation- og Trivselscenter) Svogerslevs brugere har selv skrevet revyen, som de i sidste uge spillede fire gange for forskellige institutioner, skoler og deres familier.

ITC-Revy spredte latter og glæde

NIKE FREE 5.0 TRAINING FIT 5

499,-

På Center for Handicap i Svogerslev blev aktivitetstilbuddets traditionsrige revy gennemført til stor fornøjelse for både publikum og de optrædende.

Ass. Str. Normalpris 1.050,-

1,5 5 R A P S NIKE AIR ZOOM FIT AGILITY 2

499,-

Af Holger Vincents

I 16 år har efteråret bebudet sang, dans og effektive oneliners, når ITC Dagcenters teatergruppe præsenterer stedets årlige revy. Således også i sidste uge, hvor det kommunale dagtilbud til borgere med nedsat psykisk og ofte fysisk funktionsevne viste publikum fra forskellige institutioner og skoler frugterne af de sidste måneders hårde arbejde. ”Alle giver noget specielt. Man bliver meget rørt, kan godt tage mig selv i at fælde en lille tåre, for der er ikke noget bedre end revyen”, siger 35-årige Tania Soltau Pedersen, der har været en del af revyen de sidste 12 år som korsanger og toastmaster i bandet, der guider spillerne igennem numrene. Bag hende sidder 47-årige Søren Christian Hansen bag trommerne og holder snor i rytmen. ”Jeg har spillet trommer, siden jeg var 12 og været med i revyen, siden den

Ass. Str. Normalpris 1.050,-

1SPAR 55 ASICS

GEL-NIMBUS 17

999,-

Ass. Str. Normalpris 1.500,-

1SPAR 55 ASICS

GEL-KAYANO 22

999,-

”Det er rart at få lov til at vise, at godt nok er vi handicappede og lidt dumme, men vi kan sgu godt noget alligevel. Vi kan godt lave en revy”, siger Søren Christian Pedersen (tv), der her ses sammen med Tania Saltau Pedersen, Jannick Kjær(th), samt instruktør og kapelmester Claus Halkjær, der er musikkonsulent i Roskilde Kommune.

ITC’s revyspillere gav den gas til Djämes Brauns monsterhit ’Kigger på fugle’.

ton John diskede op med en dansabel gang tagfat på scenen. ”Jeg har set Grease mange gange og ville jeg gerne prøve at efterligne John Travolta, for jeg synes, han er en god skuespiller”, fortæller Jannick Kjær, der selv har været med til at skrive nummeret.

startede for 16 år siden, så der er ikke noget, der kan hyle mig ud af den”, lyder det selvsikkert fra musikeren. Søren og Tanias repertoire bød i år blandt andet på det klassiske Grease-nummer ’You’re the One That I Want’, hvor ITC’s udgave af John Travlota og Olivia New-

Forkæl dig selv Volume vipper Før 1.250,-

Ass. Str. Normalpris 1.500,-

Nu

699-, Før

Brazilian sugaring

Nu

300-,

Lash Lift

Nu

300-,

Før 450,-

Før 450,-

Ret / farve af bryn Før 180,Nu

Efter

130-,

Roskilde: Københavnsvej 70-72 · Tlf. 46 30 70 10 Facebook “f ” Logo

CMYK / .eps

Facebook “f ” Logo

CMYK / .eps

Me By Rena

·

Bredgade 34

·

Clinicqueen.dk

·

Tlf. 71 19 19 13


11. OKTOBER 2016 l 11 l

Spørg bare os… Efterår og vinter kan være en udfordrende tid for kroppen med kuldegrader, mangel på sollys og lav luftfugtighed. Særligt din hud er udsat. På apoteket tilbyder vi rådgivning om din hudpleje samt en bred vifte af gode produkter. Det er individuelt hvilket hudplejeprodukt, der er bedst til dig.

Spar 20% Fra den 26. september – 23. oktober har apoteket 20% rabat på Lactocare Daily og Lactocare Plus

Tag apoteket med på råd og gør det nemmere at komme gennem efteråret og vinteren.

Venlig hilsen

Nøje udvalgte mælkesyrebakterier

– et godt tilskud til dit daglige velvære

Charlotte Andersen Apoteker på Roskilde Svane Apotek og Jyllinge Apotek

Tør vinterhud?

Halsbrand?

Rygestop?

Forkølet?

I frostvejr bliver luften ekstra tør og sammen med blæst, kan det få din hud til at udtørre. Derfor er det en god ide med god hudpleje.

Symptomerne på halsbrand er en smertende, brændende eller sviende fornemmelse i maven, bag brystbenet eller i halsen.

Motivation er afgørende for at lykkes med et rygestop - ofte i kombination med en form for nikotinerstatning. På apoteket hjælper vi dig i gang med et effektivt rygestop.

Forkølelse er en virusinfektion, der skal bekæmpes af kroppens eget immunforsvar, men du kan gøre noget for at lindre symptomerne.

Otrivin® Menthol næsespray Mod forkølelse med tilstoppet næse og ved bihulebetændelse. Giver luft i næsen på få minutter og virker i op til 12 timer. 10 ml. Pris kr. 49,95 *

Mucolysin® Til hoste med slim. Løsner slim i hals og lunger og letter hosten. Skovbær smag. Kun 1 brusetablet dagligt. 10 stk.

Dermalog® Skin-Cure™ Svanemærket hudpleje til den meget tørre og beskadigede hud. Dæmper kløe, let at anvende. Uden parfume og parabener. 50 ml.

Gaviscon® Mod halsbrand og sure opstød – kan anbefales til store maver, gravide maver og små maver (mikstur). Egnet til flyrejse. 100 ml.

Nicotinell® Lakrids tyggegummi 2 mg Bliv røgfri én gang for alle med Nicotinell. Du fordobler din chance for at blive røgfri i forhold til forsøg på rygestop uden brug af et nikotinprodukt. 204 stk.

Pris kr. 68,- *

Pris kr. 54,95 *

Pris kr. 254,95 *

Roskilde Svane Apotek

Jyllinge Apotek

Trekroner Apoteksudsalg

RO’s Torv Apotek

Skomagergade 12 4000 Roskilde Tlf. 46 32 23 00

Jyllinge Centret 31 4040 Jyllinge Tlf. 46 73 13 88

Trekroner Centervej 55 4000 Roskilde Tlf. 20 94 74 55

RO’s torv 2010 4000 Roskilde Tlf. 46 32 23 00

Pris kr. 69,95 * Pris

Gaviscon® Anvendelse: Refluxesofagit. Hiatus hernie. Dosering: Tyggetabletter Voksne: 1-3 tyggetabletter tygges grundigt efter behov ca 1/2 time efter et måltid samt lige før sengetid eller efter lægens anvisning. Tyggetabletten må ikke synkes hel, da effekten herved udebliver. Kan eventuellt skylles ned med en lille smule vand efter behov. Oral suspension Voksne og børn over 2 år: 10-20 ml oral suspension indtages efter behov 1/2 time efter måltid og umiddelbart før sengetid eller efter lægens anvisning. Børn under 1/2 år: 1-2 ml /kg/legemsvægt/pr. døgn fordelt på flere doser, om muligt efter måltidet. Børn 1/2 -2 år: 5-10 ml pr. døgn fordelt på flere doser, om muligt efter måltidet. Suspensionen omrystes umiddelbart inden brug. Suspensionen kan tages med en lille smule vand efter behov. Bivirkninger: Meget sjælden: Udslæt, kløe og ødem. Forsigtighedsregler: Behandlingstiden ved refluksesofagit bør begrænses til 8 uger. Bør anvendes med forsigtighed ved stærkt nedsat nyrefunktion. Gives med forsigtighed og i så lav dosering som muligt til nyfødte og småbørn. Pakninger: Tyggetabletter 20 stk, 120 stk. Oral suspension 100 ml, 500 ml. Læs indlægssedeln i pakningen omhyggeligt. Produktinformationen er forkortet i forhold til det godkendte produktresumé, som kan rekvireres hos Nordic Drugs Danmark. Nordic Drugs, Gl. Kongevej 135 B, mezz., tv.,1850 Frederiksberg C. Tlf 70 20 08 40. Fax 70 20 08 42. Nicotinell tyggegummi Nicotinell indeholder nikotin. Virkning: Lindrer symptomer i forbindelse med tobaksafvænning eller rygereduktion. Dosering: Nicotinell tyggegummi (tg) frigiver nikotin ved tygning, hvor korrekt tyggeteknik er vigtig. Rygeophør: Ved et cigaretforbrug under 20 dagligt anvendes 2 mg tg. Ved et forbrug på mindst 20 cigaretter dagligt anvendes 4 mg tg. 1 tg ved rygetrang, hver 1-2 timer, dog maksimalt 25 styk 2 mg tg og maksimalt 15 styk 4 mg tg per dag. Efter 3 måneder nedsættes forbruget. Brug ud over 1 år anbefales ikke. Rygereduktion: Nicotinell tg bør anvendes mellem rygeperioder for at forlænge det rygefri interval og med den intention at reducere rygningen så meget som muligt. Hvis en reduktion i antallet af cigaretter per dag ikke er opnået efter 6 uger, bør der søges professionel rådgivning. Et forsøg på ophør bør foretages, så snart rygeren føler sig klar, men ikke senere end 6 måneder efter behandlingsstart. Hvis et forsøg på ophør ikke kan opnås inden for 9 måneder efter behandlingsstart, bør der søges professionel rådgivning. Anvendelse i kombination med Nicotinell plaster: Afhængige rygere, der stadig oplever rygetrang eller abstinenssymptomer ved anvendelse af Nicotinell plaster (pl) alene, kan bruge 2 mg tg sammen med pl for at opnå en hurtigere virkning mod disse symptomer; kombinationsbehandlingen er mere effektiv end anvendelse af nikotinprodukterne hver for sig. Den indledende behandling bør startes, som den vejledende behandling for pl kombineret med 2 mg tg. Den daglige dosis anvendt i kombination med pl er normalt 5-6 stykker. Den anbefalede daglige dosis for de respektive produkter må ikke overskrides. Denne kombinationsbehandling bør fortsætte i 3-4 uger, herefter skal en gradvis afvænning af nikotin påbegyndes. Dette foregår som regel ved at bruge en lavere styrke af pl, imens der bruges det samme antal tg. Til sidst reduceres det daglige forbrug af tg. Alternativt startes afvænningen med først at reducere det daglige forbrug af tg og derefter reducere styrken af pl. Uanset hvilken metode der vælges, skal den totale behandlingsperiode ikke overstige 12 måneder. Forsigtighedsregler: Brug ikke Nicotinell ved overfølsomhed over for nikotin eller et eller flere af hjælpestofferne. Bør ikke anvendes af ikke-rygere. Bør ikke anvendes af børn under 18 år uden lægens anvisning. Forsigtighed udvises hos patienter, der for nyligt har haft hjertesvigt eller hjertestop, hjertesygdomme, for højt blodtryk, sukkersyge, overaktiv skjoldbruskkirtel, overaktive binyrer, har alvorligt svækket nyre- og/eller leverfunktion eller mavesår. Bør ikke anvendes uden anbefaling fra lægen ved graviditet og amning, da risikoen ved behandling må afvejes over for risikoen ved fortsat rygning. Indeholder Sorbitol (E420) og bør derfor ikke anvendes til patienter med arvelig fruktoseintolerans. Indeholder natrium, og der bør tages hensyn hertil hos patienter på kontrolleret natriumdiæt. Gum-basen indeholder butylhydroxytoluen (E321), der kan forårsage lokalirritation af slimhinderne. Bivirkninger: Almindelige: Hovedpine, svimmelhed, hikke, mave-tarmgener, ondt i kæben. Ikke-almindelige: Hjertebanken, hudrødmen, nældefeber. Sjældne: Overfølsomhedsreaktioner, udslæt, arytmier. Visse symptomer kan skyldes abstinenssymptomer og for lav tilførsel af nikotin. Mundsår kan opstå, men en egentlig forbindelse med nikotinbehandlingen er uklar. Overdosering: Der kan forekomme symptomer, der ligner dem, der forekommer ved for meget rygning. Pakningsstørrelser per november 2015: Nicotinell tg: Spearmint: 2 og 4 mg: 24 og 204 styk. Tropical Fruit: 2 mg: 24 og 204 styk; 4 mg: 204 styk. IceMint: 2 og 4 mg: 24 og 204 styk. Lakrids: 2 og 4 mg: 24, 96 og 204 styk. Mint: 2 mg: 24, 96, 204 og 300 styk; 4 mg: 24, 96 og 204 styk. Fruit: 2 mg: 204 styk. Inden brug af produktet, bør vejledningen i og på pakningen læses grundigt. Novartis Consumer Health – tlf. 39 16 84 00 – www.nicotinell.dk. Dato for produktresumé: Tg 07/2015. Otrivin Ukonserveret, Otrivin Junior Ukonserveret og Otrivin Menthol Ukonserveret. Otrivin Ukonserveret, Otrivin Junior Ukonserveret og Otrivin Menthol Ukonserveret indeholder xylometazolin. Virkning: Anvendes ved forkølelse med tilstoppet næse og bihulebetændelse. Virker efter få minutter og i op til 12 timer. Dosering: Børn 2-5 år: Otrivin Junior Ukonserveret: Under opsyn af en voksen. 1 pust i hvert næsebor 1 til 2 gange dagligt (hver 8-10 time) er normalt tilstrækkeligt. Må højst bruges i 10 dage. Overskrid ikke et maksimum på 3 pust i hvert næsebor dagligt. Børn 6-11 år: Otrivin Junior Ukonserveret: Under opsyn af en voksen. 1–2 pust i hvert næsebor 2 til 3 gange dagligt i højst 10 dage. Overskrid ikke et maksimum på 3 pust i hvert næsebor dagligt. Bør ikke anvendes til børn under 2 år pga. risiko for overdosering med centralnervesystems-depression til følge. Voksne og børn over 12 år: Otrivin Ukonserveret: 1 pust i hvert næsebor 3 gange dagligt efter behov, i højst 10 dage. Overskrid ikke et maksimum på 3 pust i hvert næsebor dagligt. Bivirkninger: Afhængigt af behandlingsvarighed kan det forventes at 3-8 % af behandlede, oplever en eller flere af følgende bivirkninger: Almindelige: Svie i næse og svælg, tør og irriteret næseslimhinde, nysen, brænden, nasal-sekretion, hovedpine, kvalme samt brændende fornemmelse på applikationsstedet. Ikke-almindeligt: Tilstoppet næse især efter hyppig eller langvarig anvendelse. Sjælden: Gastrointestinalt ubehag. Meget sjælden: Systemiske, allergiske reaktioner (angioødem, udslæt, kløe) rastløshed, søvnløshed, træthed, synsforstyrrelser, takykardi eller uregelmæssig puls. Forsigtighedsregler: Behandling af længere varighed mere end 10 dage kan medføre hævelse af næseslimhinden og hypersekretion på grund af øget sensibilitet i cellerne. Bør ikke anvendes ved overfølsomhed over for et af indholdsstofferne, efter operationer igennem næsen eller munden, ved glaukom med snæver kammervinkel eller ved kronisk inflammation i næsen med meget tør næseslimhinde (rhinitis sicca eller atrofisk rhinitis). Bør kun anvendes af gravide og i ammeperioden efter aftale med lægen. Anvendes med forsigtighed og kun efter lægens anvisning ved hyperthyreoidisme, diabetes mellitus, forhøjet blodtryk, hjerte-karsygdomme, vandladningsproblemer på grund af forstørret prostata, depression samt til patienter, der er i behandling med MAO-hæmmere eller har været det inden for de sidste to uger. Pakningsstørrelser: Otrivin Ukonserveret 1 mg/ml, Otrivin Menthol Ukonserveret 1 mg/ml, 10 ml; Otrivin Junior Ukonserveret 0,5 mg/ml, 10 ml. Inden brug af produktet, bør vejledningen i og på pakningen læses grundigt. Novartis Consumer Health – tlf. 39 16 84 00 – www. otrivin.dk. Dato for produktresumé 09/2014. Mucolysin®/acetylcystein brusetabletter 200 mg og 600 mg, pulver til oral opløsning 600 mg Anvendelse: Slimløsnende hostemiddel til hoste med sejt slim. Dosering: Mucolysin® brusetabletter 200 mg: Voksne: 1 tablet opløst i et ½ glas vand 3 gange daglig. Børn over 5 år: 1 tablet opløst i et ½ glas vand 2 gange daglig. Må ikke anvendes til børn under 5 år. Mucolysin® brusetabletter 600 mg: Voksne: ½ tablet (300 mg) 2 gange daglig eller 1 tablet (600 mg) 1 gang daglig, opløst i et ½ glas vand. Børn over 14 år: ½ tablet (300 mg) 1 gang daglig, opløst i et ½ glas vand. Må ikke anvendes til børn under 14 år. Mucolysin® pulver til oral opløsning 600 mg: Voksne: 1 brev 1 gang daglig. Efter et måltid opløses pulveret i et ½ glas koldt vand og kan tilsættes varmt vand. Bemærk at koldt og varmt vand ikke må blandes i omvendt rækkefølge da dette kan ødelægge pulveret. Den færdige opløsning bør omrøres og indtages straks. Må ikke anvendes til børn. Kontraindikation: Må ikke anvendes ved nylig ophostning af blod, ved overfølsomhed over for acetylcystein eller over for et eller flere af hjælpestofferne. Mucolysin® brusetabletter 200 mg: På grund af det høje indhold af det aktive stof må Mucolysin® 200 mg ikke anvendes til børn under 5 år. Mucolysin® brusetabletter 600 mg: På grund af det høje indhold af det aktive stof må Mucolysin® 600 mg ikke anvendes til børn under 14 år. Mucolysin® pulver til oral opløsning 600 mg: På grund af det høje indhold af det aktive stof, må Mucolysin® 600 mg pulver til oral opløsning ikke anvendes til børn. Særlige advarsler og forsigtighedsregler vedrørende brugen: Hvis du oplever forandringer i hud eller slimhinder, bør du kontakte lægen omgående og indstille behandlingen med Mucolysin®. Spørg lægen eller på apoteket før du bruger Mucolysin® hvis du har astma eller tidligere har haft bronkospasmer, hvis du har eller har haft mavesår eller hvis du er særlig følsom overfor histamin. Kontakt lægen før du tager Mucolysin®, hvis lægen har fortalt dig, at du ikke tåler visse sukkerarter. 200 mg og 600 mg brusetabletter indeholder natrium. Graviditet og amning: Du bør ikke tage Mucolysin® hvis du er gravid eller ammer. Spørg lægen eller apotekspersonalet til råds. Bivirkninger: Op til 30 % af dem, der anvender Mucolysin® kan forvente mave/tarm gener. Udlevering: Fås i håndkøb på apoteket. Pakninger: Mucolysin® brusetabl. 200 mg 25 stk, 50 stk. og 100 stk, Mucolysin® brusetabl. 600 mg 10 stk, 20 stk og 50 stk., Mucolysin® pulver til oral opløsning 10 stk. Priser: Ikke fast pris. Spørg efter de dagsaktuelle priser på apoteket. Læs vejledningen i pakningen grundigt før brug. Produktinformationen er afkortet i forhold til Lægemiddelstyrelsens produktresuméer dateret 30. juni 2016 (Mucolysin® 200 mg brusetabletter), 28. juni 2016 (Mucolysin® 600 mg brusetableter) og 30. juni 2016 (Mucolysin® pulver til oral opløsning) Produktresuméerne kan frit rekvireres hos markedsføringstilladelsesindehaver: Sandoz A/S, Edvard Thomsens Vej 14, 2300 København S, Tlf. 63 95 10 00

*Priserne gælder fra 26. september – 23. oktober 2016, tilbudspriser undtaget. Da priserne kan ændre sig hver 14. dag, tages der forbehold for prisændringer.


l 12 l 11. OKTOBER 2016

Roskilde Rundt

Cykler til hele klassen 5.a på Lynghøjskolen vandt torsdag den 6. oktober Cyklistforbundets landsdækkende konkurrence i forbindelse med Alle Børn Cykler-kampagnen. Præmien er en cykel til hver elev, og der var stor glæde, sang og klapsalver til 5.a, da nyheden blev afsløret af formand Klaus Bondam i teatersalen, hvor hele skolen var samlet. Herefter blev der delt flødeboller ud til alle elever og ansatte på skolen.

Indretning med kant

Dankbar donerer

’Lørdag den 15. oktober fra 10 til 15 åbner KISSER & CO. i Ringstedgade 24 i Roskildes bymidte. Butikken kommer til at handle med indretning med ”kant”, en anderledes, rå og til tider industriel stil. Der vil blive solgt både luksusgenbrug, nye møbler og pynt til boligen fra mærker som Kilroy og Nordal. Der vil i butikken også være et arbejdende værksted, hvor indehaveren Kisser Skovgård, selv sætter møbler i stand og maler med kalkmaling fra Nordic chic,som også forhandles. Kisser selv er lokal, og er uddannet i butik i tidernes morgen, men har de sidste år arbejdet i den pædagogiske verden. Hun har altid interesseret sig meget for boligindretningen, siden der blev leget med dukkehus i barndommen, og nu skal drømmen altså leves ud.

Anja Lovén fra DINNødhjælp gæstede den 6. oktober Trekroner. Her holdt hun et foredrag om overtroen i Nigeria, livet på børnehjemmet, om at have mod til at gå utraditionelle veje - og ikke mindst om at gøre det, man brænder for. Foredraget trak 70 gæster, hvorfra billetprisen på 175 kroner gik ubeskåret til nødhjælpsorganisationen. ”Vi har indledt et samarbejde med Anja Lovén, så halvdelen af overskuddet fra vores fremtidige arrangementer går til hendes organisation, der udover et børnehjem også driver et undervisningscenter for hele området”, siger Randi Tang, der står bag Dankbar. Anja Lovén er snart aktuel på DR2, der den 24. oktober kl. 21:30 viser første afsnit af Anja og heksebørnene.

Indere på besøg Roskilde Gymnasium havde besøg fra Bangalore i Indien. En hel klasse var på genbesøg efter den danske klasses tidligere rejse til Bangalore. De indiske elever blev indkvarteret privat hos deres respektive makkere i Roskilde.

BESTIL ONLINE

OG HENT - DET ER NEMT! Lækker buffet fra Delikatessen Du vælger selv kød og kartofler til vores grønne salat.

Klik ind på: www.kvicklyhyrdehoj.dk Vi hjælper dig i din travle hverdag eller når gæsterne skal forkæles med nem og lækker mad til en god pris. Du kan se online, hvad vores Slagter og Delikatesse og hvad Varehusets øvrige afdelinger tilbyder.

Køb stort ind hos din slagter og få en flaske rødvin med i købet!

Minimum 5 personer. Afhentning: Bestil senest 5 dage før afhentning.

Buffet 1: Oksefilet med flødekartofler og grøn salat og brød fra bageren

Vælg mellem 1,8 kg. Entre-cote, Medaljon, Peberbøffer eller 900 gr. medaljon + 900 gr. tykstegsbøf - 900 gr. entrecotes + 900 gr. medaljon eller 900 gr. peberbøffer + 900 gr. entrecote.

Buffet 2: Oksefilet med ovnstegte kartofler med rosmarin/hvidløg og grøn salat og brød fra bageren Buffet 3: Gl. skinke med flødekartofler og grøn salat og brød fra bageren Buffet 4: Gl. skinke med ovnstegte kartofler med rosmarin/hvidløg of grøn salat og brød fra bageren

FRIT VALG

65,-

KAGEMAND + 10 BOLLER KUN

150,-

Afhentningsdato: Bestilling senest 3 dage før afhentning

BØFFER OG RØDVIN KUN

199,-

Afhentningsdato: Bestilling senest 3 dage før afhentning

ÅBNINGSTIDER: Mandag-fredag Lørdag-søndag

8-20 8-18

Hyrdehøj Bygade 6A · 4000 Roskilde · tlf. 46 30 17 00 · Bestil online på: www.kvicklyhyrdehoj.dk


11. OKTOBER 2016 l 13 l

1 stk.

3 stk.

1 stk.

10,-

25,-

89,-

25995

Cheasy yoghurt eller skyryoghurt

Flere varianter. 1 kg. Kg-pris 10,00. Frit valg

Lakseportioner

Kyllinge brystfilet eller fersk hel kylling

Dybfrost 400 g. Kg-pris 62,50.

Excel Endless 9 Light cube Røgfarvet. Str. 21 x 18 x 18 cm.

3 x 450-1200 g. Kg-pris maks. 65,93. Frit valg

SPAR

40%

8,Konditorkage

Vælg mellem napoleonshat, cremelinse og nøddehorn. Stk.-pris 8,00. Frit valg.

Enkelte varehuse kanÅBNINGSTIDER: have andre ÅBNINGSTIDER åbningstider, se mere på kvickly.dk 8-20 Man-fredag 8 - 20 Mandag-fredag Lørdag 8 - 18 Lørdag-søndag 8-18 Hyrdehøj Søndag Bygade 8 -6A 1 8· 4000 Roskilde Tlf. 46 30 17 00 · www.kvicklyhyrdehoj.dk

1 pose

20,Alle Ripasso vine BKI Extra

1 pose. 400 g. Kg-pris 50,00.

Spar 40% på alle Ripasso vine. 1 flaske. Veneto, Italien 75 cl. Literpris maks. 119,20. Frit valg.

MED ER TAL EN ELL D. R EAF Kvickly bytter gerne eller giver Lpengene GTE Sretur S A IKATES ÆTTER inden for 14 dage fra købstidspunktet ENS EN DEL MMmod EG VI SA i ubrudt fremvisning af bon. Varen skal være HELT DIN EMENU original emballage. Gælder ikke fødevarer JUL

Eks.: Ripasso Rocca Alata nu 53,97 Ripasso Pagus Bisano nu 65,40

Tilbuddene gælder fredag d. 14. oktober 2016

1 stk.

Vi tager forbehold for trykfejl, manglende leverancer, afgiftsændringer og udsolgte varer. 41.2016

1 stk.

Bestil og hent online på:

www.kvicklyhyrdehoj.dk DELIKATESSER • SLAGTER FISK • VIN • BAGER • GAVER


l 14 l 11. OKTOBER 2016

Roskildes største idrætsforening Med op mod 2400 medlemmer er Roskilde Ældre Motion kommunens suverænt største idrætsforening. Vi var med en torsdag formiddag.

Omkring 1200 ældre træner med hver uge.

Af Tomas Skov

Man kan altid tage fejl. Den største idrætsforening i Roskilde og omegn er hverken HVB, Svogerslev Boldklub eller Roskilde Gymnastikforening, men derimod Roskilde Ældre Motion, der holder til på Helligkorsvej i Roskilde, og tilbyder alt fra badminton og billard til cirkelspin og selvforsvar.

1200 om ugen Alene vinteraktiviteterne i foreningen med op mod 2400 medlemmer rummer 27 forskellige tilbud. Denne torsdag formiddag er jeg landet i kælderen på Helligkorsvej til styrketræning i kælderen, der vrimler med nogle af de ældre medlemmer, der blot udgør en fraktion af de 1200 ældre, der ugentligt sveder i forenin-

gens maskiner. Kriteriet er blot, at du har rundet de 60 år, og at du er selvhjulpen. ”Vi varmer altid op til Trine Dyrholms ’Det er svært at være menneske – jeg har prøvet det selv’, siger instruktør Palle Aagaard, mens han fører an i de indledende øvelser.

Tag et nummer Deltagerne har forinden trukket et nummer mellem 1 og 38, og de starter så efter opvarmningen med den maskine, der svarer til deres nummer. Herefter fortsætter de raden rundt så længe musikken spiller. Der er afsat to minutter til hver øvelse med en kort pause imellem hver, så man har tid til at finde det næste redskab. Musikudvalget er formentlig velkendt for alle deltagerne. Vi kommer både

Palle Aagaard varmer altid op til tonerne af Trine Dyrholm.

igennem ABBA, Kim Larsen og Mills Brothers, mens deltagerne turnerer fra redskab til redskab.

Hold balancen Redskaberne er delt op i forskellige muskelgrupper, og man kan også følge en smal streg på gulvet for at træne balancen. ”Vi ved, at den største ulykkesrisiko hos ældre er faldulykker i hjemmet,

så det er vigtigt at træne sin balance”, siger Palle Aagaard, der blandt meget andet selv er tidligere idrætskonsulent. Han er dog blot én af en lang række andre instruktører på de 40 ugentlige hold. ”Vi finder trænerne på holdene. Der er så mange, der har været vant til at beskæftige sig med mennesker gennem deres arbejdsliv. Vi går selvfølgelig efter

dem med en relevant faglighed, så idrætslærere er i høj kurs, men også lærere

generelt og pædagoger”, fortsætter instruktøren.

Fakta: • Gennemsnitsalderen til styrketræning er 72,5 år • Alderspræsidenten er 89 år • For 500 kroner om året har medlemmer adgang til alle foreningens tilbud • Der er stadig ledige pladser på holdet onsdage fra kl. 17-18

Gennemsnitsalderen til styrketræning i Roskilde Ældre Motion er 72,5 år.

Guld værd

Af Tomas Skov

Alderspræsidenten ”Jeg er her altid om torsdagen. Jeg har fået dårligt hjerte af min medicin, så det er godt for mig at komme her. Instruktørerne er mægtig gode til at rette på én, og jeg nyder bare at være her, selv om det er hårdt. Hvis ikke jeg kom her, så havde jeg helt sikkert været død nu”, siger 89-årige Torkild Hassing Christensen.

Godt for knæet

Skiferierne er reddet

”Jeg kommer her, fordi jeg gerne vil holde mig i form. Nu har jeg lige fået nyt knæ, så det skal jeg have trænet op. Og så er det hyggelige mennesker, der kommer her. Jeg går også til badminton og tennis, og så kommer jeg altså her en gang om ugen”, siger tidligere skoleleder på Tjørnegårdsskolen Carsten Bækgaard.

”Fysisk får jeg rigtigt meget ud af det. Jeg kan mærke det på min fysik og min smidighed. Jeg kommer her en gang om ugen, og så går jeg også til pilates og yoga. Normalt syrede mine ben meget til de sidste år, jeg har været på skiferie, men det gør de overhovedet ikke mere. Så det har været guld værd”, siger Merete Carlsen.


11. OKTOBER 2016 l 15 l

”Sydbyen er et patchwork”

Østervang er et område med en meget alsidig og ung befolkningssammensætning, og det udfordrer tilslutningen til Jakobskirken, hvor de gerne så flere kirkegængere. Side 22

Kreativitet giver resultater

Østervangskolens elever forlader 9. klasse med karakterer, der er bedre end forventet. Forklaringen skal findes i de kreative dyder på skolen, lyder det fra skolelederen. Side 24

Gyvelparkens gæve kvinder

Man behøver ikke passe sig selv i Gyvelparken, hvor bestyrelsen sørger for alt fra fællesspisning i beboerhuset til ferier under sydens sol. Side 26

Foto: Per Hammerich, Dansk Drone Kompagni - Dronekompagniet.dk

Østervang

BYENS BILLIGSTE

PASFOTO

VI TAGER KAMPEN OP IMOD MADSPILD

T DE HELIG R TIGE!

SERVICE

BY NIGHT

4 STK.

50,-

Mandag til torsdag aftenåbent til kl. 24

Samme gode service og lave priser som om dagen

BILLEDBUTIKKEN

V/BENNIE HANSEN KØGEVEJ 60, 4000 ROSKILDE, TLF. 40 25 15 92 ÅBENT MANDAGOG TORSDAG KL. 13-16

Arne Stubbe Automobiler A/S VINDINGEVEJ 36 · 4000 ROSKILDE · TLF. 46 35 69 36

ROSKILDE: Betonvej 2 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 33 04 00

stubbe.dk


l 16 l 11. OKTOBER 2016 l ØSTERVANG

Roskilde Gardiner EFTERÅRS NYHEDER

Roskilde Ring I dag er det en idyllisk park, men fra 1957 til 1968 havde Roskilde sin egen bane: Roskilde Ring, hvor der blev afholdt forskellige prestigefyldte motorløb, herunder to Formel 1 løb. Støjplagen blev dog for meget for beboerne i de ejendomme, der voksede op omkring Roskilde Ring, og banen blev derfor lukket.

Se alle de spændende tekstiler fra Pagunette

Et sammensat område

• Gardiner

Af Tomas Skov

• Den nye serie til bad bademåtter håndklæder bruseforhæng

”Diversiteten er enorm i det såkaldte Østervangskvarter – som jo i virkeligheden er en række små kvarterer”, siger ejendomsmægler Nicolai Scheutz fra Nybolig Bendsen og Scheutz på Københavnsvej i Roskilde. Ejendomsmæglerne har løbende mange ejerlejligheder til salg i Østervangskvarteret, men samtidig byder det forskelligartede område på en hel del huse og villaer.

• Skønne små tæpper til mange formål

Alle boligtyper

NY SPÆNDENDE RULLEGARDINSKOLLEKTION FRA

PINDEVÆVSGARDINER Pindevæv kan laves som foldegardiner og rullegardiner. Kom og se det store udvalg af pindevævsgardiner i vores butik.

VI TILBYDER: Gardiner · Rullegardiner Persienner · Foldegardiner Lamelgardiner · Panelgardiner Markiser · Plisségardiner Vask af gardiner

Roskilde Gardiner · Gullandsstræde 6 · 4000 Roskilde Tlf. 4635 3402 · roskildegardiner@gmail.com

”Det er jo alle slags boligtyper. Der er kolonihaver, ejerlejligheder, parcelhuse og murermestervillaer. Det er et blandet, men samtidig rigtigt attraktivt område, fordi det ligger så tæt på bymidten”, siger ejendomsmægleren, der har set alt fra etværelseslejligheder til omkring 900.000 kroner til villaer til 6,5 millioner kroner blive solgt i Østervangskvarteret. Udover de attraktive villakvarterer fremhæver Nicolai Scheutz på Roskildevænget, Dommervænget og Gartnervangen som områder med yderst eftertragtede ejerlejligheder.

Har næsten alt Og Nicolai Bendsen ser en stor charme i, at den store bydel er så forskelligartet. ”Der er jo et kæmpe

Nicolai Scheutz holder selv til i lokaler på Københavnsvej i Østervangskvarteret.

spænd, som både giver plads til industri, uddannelse og boliger. Musicon, KFUM Boldklub og Roskildebadene ligger også i dette område. Det eneste, Østervangskvarteret ikke har, er

butikker. Det er ikke meget butiksliv, men det er der heller ikke i mange andre områder. Butikslivet jo typisk centreret i bymidten”, siger Nicolai Scheutz.

Flest tilfredse kunder i Handelsbanken For fjerde år i træk er Handelsbankens kunder blevet kåret til at være Danmarks mest tilfredse. ”Handelsbankens model med konstant fokus på den gode kundeoplevelse viser sit værd – også i en digital tid, hvor kunderne i langt højere grad selv tager hånd om deres bankforretninger”, siger direktør i Handelsbanken i Roskilde Jakob Weber.

Lokalt og digitalt Førstepladsen fremgår af den årlige uafhængige kundetilfredshedsundersøgelse af banksektoren (EPSI 2016), der netop er offentliggjort,

og direktøren er naturligvis glad for kundernes tilkendegivelser. ”I en digital tidsalder står vores forretningsmodel stadig stærkt. Vi møder vores kunder lokalt med storbankens styrker i ryggen – uanset hvordan kunden vælger at gå i banken. Den nære, lokale relation til kunderne har altid været et helt centralt element i Handelsbanken – og det vil det fortsat være. I dag forventer kunderne gode kundeoplevelser både lokalt og digitalt – og det har vi stort fokus på at imødekomme”, siger direktøren.

Kunderne er tilfredse - så det kan Jakob Weber også roligt være.


ØSTERVANG l 11. OKTOBER 2016 l 17 l

FILM & FERIE Denne efterårsferie står i filmens tegn på RO’s Torv. Vi glæder os til at se dig fra lørdag den 15. til og med søndag den 23. oktober.

HVER DAG KL. 11-15

KREATIVE VÆRKSTEDER Hver dag kl. 11-15 kan du gå på oplevelse i vores kreative filmunivers midt på Torvet, hvor der er masser af spændende værksteder. Lav din helt egen fantastiske filmfigur i foam clay – det er bare om at slippe fantasien og fingerfærdighederne løs Saml et af de små filmpuslespil, eller hjælp os med at lave det store 500-brikkers puslespil – vi skal nå det inden ferien er slut Deltag i vores Kahoot quiz og vind flotte filmpræmier – quizzen afholdes hver time, og alt du skal bruge er din smartphone Farvelæg en af de sjove filmtegninger og vind fine præmier – vi trækker en vinder hver dag blandt de mange små kunstværker

MINIFILMMUSEUM

Kom og gå på opdagelse på vores fine minifilmmuseum på hjørnet bag Baresso. Her udstiller vi, i samarbejde med Nordisk Film, gamle filmapparater og udvalgte originale kostumer fra bl.a. Matador og Olsen Banden. Deltag også i konkurrencen om sjovt merchandise fra Nordisk Film.

Lav din egen film med figurerne fra Stikbot. Vores instruktører står klar til at hjælpe, og der er præmier på højkant

et l l i b e i r e f Efterårs kr. Pris 50185 kr.

KUN 50 KR.

en i period r Gyldig . oktobe 15. - 23

.

værdi ca

DER TAGES FORBEHOLD FOR TRYKFEJL / FILTEN PLUS

GAMING

Stort gaming-univers på Torvet hver dag kl. 11-15 Kom og prøv en masse fede spil – bl.a. det nyeste Star Wars. Præmie til dagens bedste gamer.

EFTERÅRSFERIEBILLETTER

Vi sælger vores populære feriebilletter, der kan indløses til spændende små gaver i butikkerne. Køb din billet i Centerinformationen!

LÆS MERE PÅ ROSTORV.DK RO’s Torv, Københavnsvej, Roskilde, rostorv.dk man-fre 10-19, lør 10-17, søn* 11-16 *visse butikker undtaget


l 18 l 11. OKTOBER 2016 l ØSTERVANG

Kvarteret med de store veje Af Per Steenholdt

Spørger man beboere i området om, hvor de bor, er det meget få, der vil svare ”Østervangskvarteret”. Mange vil nok også være uenige om størrelsen af kvarteret. Det hænger meget sammen med hele områdets bebyggelseshistorie og de meget store veje, der går gennem området. En af kvarterets store veje er den gamle vej til Køge – Køgevej. Det var som en sidevej til netop Køgevej, at navnet Østervang første gang dukker op i 1934. Det år fik den nye vej ifølge Lotte Fang netop det navn. Lidt sjovt er det, at området egentligt var en del af ”Vestermarken”. Allerede i 1947 begynder man lokalt at tale om ringveje, der kan skåne bymidten for en del trafik. Den første vej, der anlægges i den forbindelse, er Søndre Ringvej, der leder trafikken fra Holbækvej til Køgevej. Området er klar til bebyg-

gelse, og de første beboere kan flytte ind i Ringparken i 1952 og de sidste i 1963, hvis man medtager den bebyggelse, der blev opført på modsatte side af Søndre Ringvej. Bakkegården, den gamle gård ved Køgevej, blev udstykket og her bygget 168 lejligheder, der naturligt nok fik navnet Bakkegården. Det var store bebyggelser, der fik butikker på hver side af Køgevej, og deres navne har vundet hævd. Et meget historisk begrundet navn for en bebyggelse i området er Vognmandsmarken eller Vognmandsparken. Her havde vognmænd i Roskilde en mark og skulle til gengæld udføre arbejde for byen. Området havde udviklet sig til et af de områder med flest beboere, og man anlagde da også skolen ”Østervangsskolen” i 1968. Skolen blev oprindeligt tegnet af Jørgen Hartmann-Petersen, der nok er mere kendt i andre sammenhænge. Mange har set de afsnit af ”Huset på Christianshavn”, han var forfatter til, eller husker ”Hov hov”, det satiriske program fra TV. Det blev også Jørgen Hartmann-Petersen, der stod for tegningerne af Jakobs-

Jakobskirken i Østervangkvarteret blev tegnet af Jørgen Hartmann-Petersen og indviet i 1974. Foto: Kasper Jørgensen.

kirken, som næsten virker sammenbygget med skolen. Kirkeligt var området en del af Roskilde Domsogn, men i 1965 blev der givet tilladelse til oprettelse af et selvstændigt sogn. I 1971 overdrager byrådet en grund ved skolen til ”Søndre Sogns Menighedsråd”, og kirken kan indvies i 1974. Arkitektonisk er det vellykket med samme arkitekt til skole og kirke, men senere tilbygninger har dog skæmmet indtrykket lidt - Det er blevet lidt for mast sammen. Der blev også bygget indkøbscenter og plejehjem. Det, der bur-

de være centrum af Østervangskvarteret, er rent geografisk beliggende helt ude i kanten af området. Der er dog gjort noget for at få området nord for Østre Ringvej til at hænge sammen med skole og centerområde. Der er fodgænger-tunnel under den befærdede ringvej, og der er en navnesammenhæng mellem de mange blomsternavne, der findes på begge sider af den trafikerede vej. Både skole, kirke og center ligger på Astersvej. Det gør det nu ikke nemmere at færdes i området

i bil. Behovet for at kunne komme til Køge eller rundt om bymidten har gjort den interne trafik i kvarteret noget bøvlet. Kirken, skolen og ikke mindst Østervangsklubberne har gjort et stort arbejde for at kunne samle kvarteret. Ikke mindst kan man pege på kirken, der arrangerer byvandringer og har et meget højt aktivitetsniveau. Der er bestemt også noget at se på. Næsten som nabo til kirken ligger den lille plantage, Granly, der også har givet navn til havekolonien, som blev grundlagt

i 1951. Hvad der dengang var hovedformålet, at kunne lege et lille stykke jord til dyrkning af grøntsager, har ændret sig meget. Nu er koloniens dyrkede jord blevet langt mindre og små skure til redskaber er blevet til små sommerhuse, hvor familier kan tilbringe det meste af sommeren. Østervangskvarteret er, hvor usammenhængende det end er, et område med mange aktiviteter og i bekvem afstand fra jernbane og motorvej.

Hotte efterårsnyheder hos Jan & Bo Fjord Flannel Shirt

UNDE R HALV PR I S

Hampton Kort gummistøvle

Klassisk, kraftig og varm flannelskjorte lavet i 100% økologisk bomuld. 649,-

Gummi støvle der går til anklen i 100% vandtæt naturgummi. 3 mm. neopren giver pasform og isolering. Skridsikker ydersål. Flere farver . Vejl. 700,- NU 499,-

Better Sweater 1/4 Zip fleece

En blød fleece jakke med en kvart lynlås, der ligner en sweater på ydersiden og har en varm fleece på indersiden. Denne bluse er let, stærkt og svedtransporterende. Flere farver - herre/dame: 799,-

Adirondack PacBoot

Suveræn packboot. USA´s mest solgte. Varm ned til -40°C. Udtagelig inderstøvle isoleret med Thermolite™. Meget komfortabel og stabil med stålsvang og kraftig ydersål. 100% vandtæt naturgummifod og stærk læderoverdel. Filtisoleret mellemsål m/ termofoer – herre/dame. Vejl. 1199,- NU 499,-

AlphaBurly® Pro Håndlagt og vulkaniseret naturgummi med 3,5 laminert neopren. Fleece lining sikrer god fugttransport. Anatomisk fodseng og stødabsorberende EVA Skridsikker ydersål. Vejl. 1.200,- Nu 999,-

Mountain ws Jacket

Lang, feminin vinter parka i durAtec Extreme material med stretch. Den har fine åndbarhedsegenskaber og er helt vind- og vandtæt. Alle sømme er tapet. Praktisk 2 vejs YKK lynlås igennem fronten.

1999,-

8848 Gate ws rain coat

Vind- og vandtæt frakke i Atec Extreme -materialet med et tyndt netfoer. Alle syninger er tapet.

1500,-

an & Bo s J

LYSTFISKERSHOP

ROSKILDE • HELSINGØR • HILLERØD • ODENSE Roskilde: Roskildevænget 2 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 36 36 77 · info@janogbo.dk · Besøg også vores web-shop: www.janogbo.dk KÆMPE UDVALG • ALTID FAGLIG BETJENING AF SPECIALISERET PERSONALE • PRISGARANTI • PARKERING TIL DØREN


ØSTERVANG l 11. OKTOBER 2016 l 19 l

Cyklernes by? Indbyggere i Østervang har kun i begrænset omfang bil til rådighed. Omtrent halvdelen har ikke bil, mens over 47 procent af den danske befolkning har én bil. Derfor er det ikke overraskende, at 39,66 procent oplyser, at de bruger kollektiv transport og cyklen. Til sammenligning er det kun gældende for 6,26 procent af hele Danmarks befolkning. Det er næppe alene på grund af hensyn til miljøet, at der findes så få bilister i området. Forklaringen er nok snarere, at bydelen huser mange under uddannelse, hvor pengene er små. 10,3 procent har en husstandsindkomst på under 145.957 kroner og 6,93 procent har en indkomst på mellem 145.957 og 186.370 kroner – begge betydeligt over landsgennemsnittet.

Lysebrunt værtshus Af Tomas Skov

Værtshuset Charlie Chaplin nær Asterscentret i Østervang må siges at være et klassisk brunt værtshus. Ølskiltene på facaden efterlader ingen tvivl om, at her bliver drukket rigelige mængder humle, og inden for har en tæt røg hidtil nedsat sigtbarheden betydeligt i det store lokale med bar og billardborde.

Risikabel røg Imidlertid er der nu taget en radikal beslutning på værtshuset, idet der fremover kun må ryges i de opstillede rygerkabiner – for det har simpelthen været for dyrt at lade være. ”I og med her er over 40 kvm får vi jo en bøde, hver gang politiet kommer ind ad døren og der bliver røget i lokalet. De starter med en bøde på 5000 kroner og

Peter Enevoldsen tror ikke på, at Charlie Chaplin nogensinde bliver røgfrit. Charlie Chaplin ligger nær Asterscentret i Østervangskvarteret.

så dobler de op hver gang. Og de har været her nogle gange. I sidste instans kan de tage din bevilling”, konstaterer medarbejder Peter Enevoldsen.

Inden for rækkevidde Indtil videre er der bygget en enkelt rygekabine ved

hoveddøren, men inden længe kommer der yderligere to kabiner, så man stadig kan spille billard og have en rygende cigaret liggende i askebægret inden for rækkevidde. En rygekabine skal blot have tre sider og udsugning, så den kan sagtens være åben ud mod

lokalet, hvilket også gælder for den første af slagsen på Charlie Chaplin.

Aldrig røgfrit Det er nu tre uger siden, den blev taget i brug, og gæsterne har taget imod den

med afdæmpet begejstring. ”Til at starte med brokkede de sig, men her i løbet af sommeren har gæsterne jo bare kunnet gå uden for og ryge. Men det er en vane, og folk vænner sig hurtigt til det”, vurderer Peter Ene-

voldsen, der anslår, at ni ud af ti af værtshusets gæster er rygere. ”Det kommer aldrig til at blive helt røgfrit her på stedet”, garanterer han.

Vi fejrer Halloween Halloweenkage

FASTE TILBUD:

42,35,-

10 stk. bl. morgenbrød 5 stk. bl. luksus morgenbrød

50,-

Cupcakes Pr. stk. 2 stk.

Festkager

25,-

40,-

til enhver anledning

Ring på 46 35 69 36

Køb dine glutenfri produkter her i butikken Facebook “f ” Logo

CMYK / .eps

Facebook “f ” Logo

CMYK / .eps

SVALEGAARDENSBAGERI.DK

·

VINDINGEVEJ 36

·

4000 ROSKILDE

·

TLF. 46 35 69 36


l 20 l 11. OKTOBER 2016 l ØSTERVANG

Sjælland, det

På bosj.dk er der muligheder på hele Sjælland. Vordingborg bærer på en rig historie. Den gamle kongeborg var hjemsted for tre Valdemar-konger og ruinerne fra borgen er byens fremmeste seværdighed. Eller hvad med Tølløse, der ligger i smukke bakkede omgivelser midt på Sjælland. Hver eneste dag er vejene velbesøgt af cykelmotionister, der træner på bakkerne omkring Tølløse. Måske Borup, der rummer alle nødvendige dagligvarebutikker, bibliotek, apotek, lægehus, daginstitutioner, Borup skole samt Borup Privatskole. Byen har et aktivt foreningsliv, hvor de fleste idrætsgrene er repræsenteret. Eller Roskilde, hvor vi bygger mange nye boliger de kommende år. Rejsen starter på bosj.dk. Skriv dig op - så er mulighederne større den dag du mangler en bolig. Hos os kan du prøve at bo mange steder, uden at bekymre dig om huspriser.


ØSTERVANG l 11. OKTOBER 2016 l 21 l

er her vi bor


l 22 l 11. OKTOBER 2016 l Ă˜STERVANG l 16 l 11. OKTOBER 2016

Stor del af Roskilde

Byggegrunde til lavpris!

Hele 11.554 borgere fordelt pĂĽ 5.970 husstande bor i Ă˜stervangskvarteret. Den gennemsnitlige boligstørrelse ligger pĂĽ 80,2 kvm, hvilket er et stykke under det nationale gennemsnit pĂĽ 112 kvm.

I 1930’ernes Roskilde var der mangel pĂĽ boliger, og kommunen udstykkede byggegrunde i byens periferi. Mens parcellerne ved Klosterengen kostede mellem syv og otte kroner pr. kvm, kunne man erhverve ĂŠn af de 60 byggegrunde ved Køgevej, som blev starten pĂĽ det kommende Ă˜stervangskvarter, for mellem to og tre kroner pr. kvm. Grundene blev solgt pĂĽ meget favorable vilkĂĽr – helt uden udbetaling med halvĂĽrlige afdrag over tyve ĂĽr og en rente pĂĽ fem procent. Det var tider!

�Sydbyen er et patchwork�

Mogens Ohm Jensen er sogneprÌst i et kvarter, hvor diversiteten er stor. Han tror pü ere sognebørn, nür nybyggeri i omrüdet stür fÌrdigt. Af Holger Vincents

�Jakobskirken har et et meget vÌrdigt og højtideligt kirkerum med en alterudsmykning, der stiller mange spørgsmül og vÌkker ens nysgerrighed. Og sü er det et godt rum at synge i�, siger Mogens Ohm Jensen, sogneprÌst i Jakobskirken pü Astersvej. Paperboy møder prÌsten, netop som han har afsluttet dagens konfirmationsundervisning, hvor to unge med sÌrlige behov har haft lÌremesteren for sig selv. Rundt omkring alteret ses

en sti af laminerede papirark, der Êt for Êt - i büde ord og billeder - udlÌgger Fadervor i sin helhed. �For de udviklingshÌmmede konfirmander tager undervisningen først og fremmest udgangspunkt i at øve de kirkelige handlinger og give de unge fortrolighed med kirkerummet og mig som prÌst – det handler ikke om at nü igennem et kÌmpe pensum�, forklarer Mogens Ohm Jensen.

Unge udfordringer Opgaven med at hjĂŚlpe unge med vidt forskellige

baggrunde ind i de voksnes rĂŚkker er Jakobskirkens speciale. Ikke mindst fordi den unge og moderne kirke, der blev indviet i 1974, er handicapvenlig. Og diversiteten blandt de yngre sognebørn er ifølge sogneprĂŚsten, der bor i en tjenestebolig en kilometers penge fra arbejdspladsen, ogsĂĽ sĂŚrdeles kendetegnede for Ă˜stervangs borgere. â€?Sydbyen, som jeg foretrĂŚkker at kalde omrĂĽdet, er et patchwork af uensartede stykker, der i samspil med hinanden giver en fin helhed. Der bor blandt andet mange unge mennesker, der mĂĽske lige er flyttet ind i deres første lejlighed, og der er vores udfordring som kirke, at det kan vĂŚre vanskeligt at have en relation til dem, fordi de er tilflyttere og kan finde pĂĽ

EKSKLUSIVE URE PÅ INTERNATIONAL TEMAAUKTION Armbündsure kan vÌre et rigtigt godt alternativ til en traditionel investering, büde som køber og sÌlger pü auktion. Hvis du køber et armbündsur i god kvalitet, kan du have glÌde af det nogle ür, sÌlge det igen og i bedste fald tjene pü din investering.

Armbündsure af mÌrkerne Rolex, IWC, Omega eller Breitling er alle anerkendte mÌrker som med fordel kan købes og sÌlges pü auktion. Lauritz. com oplever stor efterspørgsel pü büde Ìldre og nyere eksklusive ure, og afholder derfor temaauktion. Müske har du et ur

i skuffen, der fortjener at fĂĽ en ny ejermand? Eller er du pĂĽ jagt efter et nyt ur, som krĂŚver, at det gamle kommer videre? KONTAKT: Vurderingschef, Michael Holm michael.roskilde@lauritz.com 2332 3091

A UKTI O N SSTART 14. O KTOB E R .

Mogens Ohm Jensen gør blandt andet brug af visuelle hjÌlpemidler, nür han har udviklingshÌmmede unge til konfirmationsforberedelse.

at fü deres første barn døbt i det sogn, de kommer fra�, fortÌller Mogens Ohm Jensen. Ligesom Folkekirken generelt oplever medlemsnedgang - i Roskilde Stift et fald pü 10 procent siden

1990 – er Jakobskirken iføl- par ĂĽr - blandt andet med ge prĂŚsten ogsĂĽ udfordret. henblik pĂĽ de boliger, der og Men forhĂĽbningerne til de TIL bygges pĂĽ Musicon YE LĂ…GER skal E B O ER Ny Ă˜stergade. Det handler kommende ĂĽrNer alligevel A D R EN, B D & GA EFTER MĂ…L KĂ˜KK om deintakte i Roskilde Søndre først og fremmest mografi - ikke for og imod Sogn. siger Mogens â€?Jeg tror, medlemstallet Folkekirkenâ€?, Design selv dine lĂĽger. vil stige igen i løbet af et Ohm Jensen. Priseksempel:

   

10 alm. lĂĽger 5 skuffefronter 15 greb 20 indv. 120 graders hĂŚngsler Montering-levering-moms-garanti

Kr. 10.850,NYE LĂ…GER TIL ROBE ARDEEFTER KĂ˜KKEN, BAD & G MĂ…L DANSK Vores showroom er ĂĽben lørdag kl. 10.00-14.00. Ă˜vrige tidspunkter efter aftale. Hos os fĂĽr du personlig betjening fra start til slut

Micro lüger Priseksempel: 10 lüger 5 skuffefronter 15 greb 20 indv. hÌngsler Montering • moms • levering

KĂ˜KKENRENOVERING

Hvidmalet grebsfri lĂĽger

Store Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde *&(#.,! *&(#. &)" #

Tlf. 46 78 26 30 r Fax 46 78 62 30 #  /-  email: info@danskkoekkenrenovering.dk

$ # %&%)""&""%(%&,( %" • www.danskkoekkenrenovering.dk

Priseksempel: 10 lüger 5 skuffefronter 15 greb 20 indv. hÌngsler Montering • moms • levering

Kr. 7.225,- Kr. 14.725,Vores Showroom er ĂĽbent lørdag kl. 10.00-13.00 - Ă˜vrige tidspunkter efter aftale. ROLEX SUBMARINER HERREARMBĂ…NDSUR AF GULD 18 KT.

Solgt for DKK 60.000

OMEGA ‘DE VILLE LADY’. 18 KT. ROSÉGULD MED PERLEMORSSKIVE OG BRILLANTER

PANERAI PAM 448 CALIFORNIA SPECIAL EDITION RADIOMIR. LIMITED EDITION.

Solgt for DKK 72.000

Solgt for DKK 46.800

DANSK KĂ˜KKENRENOVERING

Hos os fĂĽr du personlig betjening fra start til slut

Store Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde I SAMARBEJDE MED

Tlf. 40 41 35 36

email: info@danskkoekkenrenovering.dk • www.danskkoekkkenrenovering.dk


ØSTERVANG l 11. OKTOBER 2016 l 23 l

Få hjælp til din bolig hos

FARVEHUSET Vi har alt hvad du skal bruge når boligen skal sættes i stand, og vi hjælper gerne med opmåling, montering.

Få råd og vejledning af Thomas

Giv din indretning en ekstra dimension ved at lege med lysindfaldet gennem Duo Rollerens dobbelte stoflag af transparente og ikke-transparente striber. I vores Duo Roller kollektion finder du mere end 90 smukke farver og en lang række eksklusive stoffer med lækker blød tekstilfornemmelse.

Vi tilbyder gardinløsninger fra STILA Kom og se den flotte nye kollektion med bl.a. rullegardiner i de lækreste stoffer. Bl.a Duo Roller kollektionen, der giver stemning og stil i ét unikt produkt. Få råd og vejledning af Martin, der også tilbyder gratis og uforpligtende opmåling i din bolig.

Skal du have ny gulvbelægning? Vi forhandler EGE TÆPPER og har altid gode tilbud på lager. Kom og se de mange forskellige tæpper og mærk kvaliteten.

l a n o s r e p s it’

Stort og flot udvalg i Tarkett vinylgulve. Slidstærke, holdbare og lette at rengøre. Bløde og støjsvage at gå på - til glæde for hele familien

Vi tilbyder GRATIS og uforpligtende opmåling i din bolig.

Gulvmåtter i alle størrelser og prisklasser

Byens største udvalg i gulvmåtter Vi har mere end 100 forskellige modeller, størrelser, farve, kvaliteter og priser. Kom og find dine nye inden efteråret sætter ind for alvor.

Helligkorsvej 11 • 4000 Roskilde • 46 36 16 66 • farvehuset.dk • tapetmesteren.dk


l 24 l 11. OKTOBER 2016 l ØSTERVANG l 16 l 11. OKTOBER 2016

Lykke er hverken gods eller guld 17,23 procent af husstandene i Østervangskvarteret har en indkomst på under 186.370 kroner. Det samme er kun gældende for knap 10 procent på landsplan. I den modsatte ende har 3,17 procent en personlig indkomst på mindst 825.839 kroner. Det er der over fem procent, der har på landsplan.

På vej I Østervangskvarteret bor godt 13 procent af beboerne i kollegieboliger. Det samme gælder kun for 2,68 procent af danskerne generelt. Over 17 procent af borgerne i kvarteret er under uddannelse, hvilket er knap halvanden procent over landsgennemsnittet.

Kreativiteten driver Østervangsskolen Skoleleder Anders Ramsing mener, at forklaringen på, at skolen ligger godt til i karakter- og trivselsmålinger, skal findes i et bevidst fokus på musik og teater.

Og at den 56-årige chef, der før ansættelsen i Roskilde besatte posten som uddannelsesleder på professionshøjskolen UCC, blev mødt med teater, musik og sang er ikke et tilfælde.

Høj faglighed For Østervangsskolen har i mange år haft en målsætning at udvikle elevernes kreative evner, hvilket blandt andet kommer til udtryk ved den kommende årsfest på skolen, hvor 9.-klasse eleverne over tre dage spiller teater for over 1200 mennesker i skolens festsal. Ifølge skolelederen skal det kunstneriske dog ses som del af en samlet faglig strategi. ”Vi kan se, at trivslen og fagligheden er højere, end man kunne forvente med skolens sociale sammen-

Af Holger Vincents

”Jeg fik en modtagelse, som jeg aldrig har set magen til. Eleverne optrådte for mig, og det siger jeg mest fordi, det afspejler skolens profil”, lyder det fra Østervangsskolens nytiltrådte skoleleder Anders Ramsing, der ankom til uddannelsesinstitutionen på Astersvej den 1. august.

Anders Ramsing havde første dag på Østervangsskolen i forbindelse med det nye skoleårs begyndelse i august måned.

Efterårsferien byder på en masse spændende arrangementer i svømmehallen

sætning. Og der siger flere hjerneforskere netop, at det er på grund af skolens kreative fokus”, lyder det fra skolelederen.

Så det er ikke det rene cirkus? ”Tværtimod, og de gode resultater viser netop, at der arbejdes meget intenst og fagligt. Det har jeg selv bemærket i forbindelse med, at jeg har været på besøg i de enkelte klasser, efter jeg startede”, fortæller Anders Ramsing.

PROGRAM UGE 42 Rundvisning i kælderen

Store legedag

Mandag, tirsdag og fredag kl. 9.30-10.00 & 10:00-10:30 15 personer pr. tur. Tilmelding nødvendig.

Tirsdag kl. 10:00-13:00 Fredag kl. 15:00-18:00 Vi puster Egon op og smider en masse legeredskaber i vandet. Der vil også være vandpolo kampe. Alder 5 – 9. klasse

Mere info samt tilmelding foregår på www.roskildebadene.dk Roskilde Badet samarbejder med Sjov ferie og er i den anledning i gavehumør :-) I efterårsferien er der i Roskilde Badet

GRATIS ADGANG for de første 40 børn mandag til fredag, mellem 6 - 16 år.

!

Vær opmærksom på at alle vores normale aktiviteter, hold og voksenaftener er aflyst i uge 42

ROSKILDE BADENE

Roskilde Badene · Bymarken 37 · Roskilde · 46 31 62 70

Elevernes trivsel i 4. til 9.klasse i skoleåret 15/16 (På en skala fra 1-5, hvor 5 er bedst)

Rummer folkeskoletanken Den udlægning underbygges af tal fra Undervisningsministeriet, der fortæller at Østervangsskolen 9. klasser kommer ud af eksamenslokalet med et karaktergennemsnit på 7,2, hvilket ifølge ministeriet er 0,4 point over, hvad man kunne forvente, når man medregner de socioøkonomiske forhold, herunder antallet af tosprogede elever. På Østervangsskolen har

Østervangsskolen: 3,8 Roskilde Kommune: 3,8 Hele landet: 3,8 Kilde: Undervisningsministeriet.

20 procent af eleverne anden etnisk baggrund, hvilket ifølge Anders Ramsing netop er en af styrkerne ved hans nye arbejdsplads. ”Folkeskoletanken er jo netop, at her mødes rig og fattig, sort og hvid, mennesker fra alle baggrunde. Jeg tror, det betyder rigtig meget for et samfunds sammenhængskraft, at man møder hinanden på tværs af alle samfundslag, og det synes jeg i høj grad, vores skole rummer”, siger han.

Ny musikklasse En helt ny tilføjelse til skolens alsidige fællesskab er en ny musiklinje, der er

blevet til i et samarbejde mellem Østervangsskolen og Roskilde Musiske Skole. Roskilde Musikklasse blev søsat samtidig med, at Anders Ramsing tiltrådte ved det nye skoleårs begyndelse og samler for første gang musikinteresserede 7. klasse-elever i kommunen. ”Det giver god mening at lægge musikklassen her, fordi vi har nogle super dygtige lærere og et rigtig godt samarbejde med musikskolen. Og så profiterer Østervangsskolen også, fordi den nye linje er med til at styrke det særlige, vi kan her på stedet”, siger skolelederen.

Karaktergennemsnit i 9.klasse 14/15 Østervangsskolen: 7,2 Roskilde Kommune: 7,8 Hele landet: 7,0 *Østervangsskolen ligger 0,4 point over det forventelige, hvis man tager højde for elevernes socialøkonomiske baggrund. Kilde: Undervisningsministeriet.


ØSTERVANG l 11. OKTOBER 2016 l 25 l

'(7%(*<1'(50('(1'50

1<0Œ*/(5 7JFSEFOZFNFElSTFSGBSJOH )PT/ZCPMJHQl,CFOIBWOTWFKWFOEFS WJHFSOFUJOHFOFQlIPWFEFUPHWJMVL LFSJLLFKOFOFGPSGPSBOESJOHFS 7JGKFSOFSBMESJHKOFOFGSBNlMFU TPN

1<(7,'(5 GPSPT IBOEMFSPNBUGlEFOCFETUF CPMJHIBOEFMGPSEJH

7JMEVIBWFFOVOJLPHFGGFLUJW NBSLFETGSJOH 4PNEFOFOFTUFFKFOEPNTNœHMFS BOOPODFSFS/ZCPMJHJ3PTLJMEF CPMJHFSOFWFEIKœMQBG4NBSU4BMH 

'MHPTQl'BDFCPPLTlWJMEVGlFO GPSOFNNFMTFBGIWPSEBOWJESJWFSWP SFTGPSSFUOJOH

1<0Œ*/(51<(7,'(51<%2/,*

1<0Œ*/(51<(7,'(51<%2/,*

526.,/'((VMECMPNNFWFK

-FEFSEVPHGBNJMJFOFGUFSOZFSBNNFSNFEHPEQMBETPH FOJOECZEFOEFBUNPTGœSF 4lTLBM(VMECMPNNFWFKJ 3PTLJMEFNlTLFWœSFKFSFTOœTUFBESFTTF GPSIFSGJOEFS .RQWDQWSULV (MHUXGJLIWSUPG 6ECFUBMJOH #SUOUFLTLMFKFSVEH 

4NBSU4BMHFSFOIFMUOZPHSFWPMVUJPOF SFOEFNlEFBUQSœTFOUFSFEJOCPMJH QlTlMFEFTEVGlSFONlMSFUUFU BOOPODFSJOH ,PSUTBHUWJUJMCZEFSEFOCFETUFWFKUJM EFOCFETUFTBMHTQSJTUJMEJH 

526.,/'(3PTLJMEFWœOHFU 57

*EFOOFWFMIPMEUFWJMMBNFELWBESBUNFUFSJTUVFQMBO PHFOHPELœMEFS*IBWFOGJOEFS*FOTUPS TPMSJHUFSSBT TF 4BH Pª*UXQG

2SI•UW6WXHY’U

&OMZTCPMJHNFEFOGSFEFMJHCFMJHHFOIFEDFOUSBMUJ3PTLJM EFMZEFSEFUTPNOPHFUGPSEJH 4lCSEVTFOœSNFSF Ql EFOOF WœSFMTFT MFKMJHIFE Ql 3PTLJMEFWœOHFU #PMJ .RQWDQWSULV (MHUXGJLIWSUPG 6ECFUBMJOH #SUOUFLTLMFKFSVEH

HFO IBS MBWF GœMMFTVEHJGUFS TBNU IFMU OZF WJOEVFS GSB  PH NFE J LCFU GMHFS FO WFTUWFOEU HMBTJOEEœL LFUBMUBO 4BH"#

  

%ROLJPª(WDJH

6WDUWGLWEROLJVDOJPHG HQJUDWLVYXUGHULQJIUD1\EROLJ 5LQJWLORVSÎWOIRJK•UQ’UPHUH9’U2SI•UW 


l 26 l 11. OKTOBER 2016 l ØSTERVANG

%

l 16 l 11. OKTOBER 2016

Ungt blod

Roskilde Sygehus – et religiøst modsvar

Østervangsområdet er, set i Roskildes lange historie, en ret ung bydel. Og det vrimler da også med unge mennesker. Hele 11,8 procent af beboerne er fra 1722 år, hvilket kun er gældende for 7,83 procent af hele Danmarks befolkning.

Roskilde Sygehus, som nu er omdøbt til Sjællands Universitetshospital Roskilde, blev bygget i 1906-1907 af Roskilde Domsogn som et protestantisk modsvar til Sankt Maria Hospital, der var blevet opført af de katolske nonner i 1904.

Gyvelparkens gæve kvinder Man behøver ikke passe sig selv i Gyvelparken, hvor bestyrelsen sørger for alt fra fællesspisning til ferier. Af Tomas Skov

Ud af de godt 13.000 boliger som Boligselskabet Sjælland har i alt, ligger godt 1.000 af disse i Østervangskvarteret. Herunder hører blandt andre Ringparken, Hedeboparken og Bakkegården – og så Gyvelparken, hvor vi har besøgt Birgit Brink-Kjær, der i anledningen har inviteret Marianne Nielsen, som også sidder i Gyvelparkens bestyrelse.

Yatzy og julestue Sammen med den øvrige bestyrelse sørger de to kvinder for at arrangere en lang række aktiviteter for Gyvelparkens beboere. Hver onsdag i vinterperioden er

der kortspil og yatzy i beboerlokalet. Hver anden torsdag spilles der dart, og en gang om måneden går de ud og bowler. Der er banko fire gange om året, og så er der de tilbagevendende begivenheder som julefrokoster, påskefrokoster og julestue med glögg og æbleskiver.

Marianne Nielsen og Birgit Brink-Kjær foran Gyvelparkens beboerlokale, hvor fællesspisningen foregår.

Treretters menu Det store tilløbsstykke er den regelmæssige fællesspisning i beboerlokalet, hvor Marianne Nielsen med en makker sørger for indkøb og madlavning til de omkring 30 beboere, der gerne benytter sig af tilbuddet. Og på én eller anden måde lykkes det altid at be-

spise hver person for højst 30 kroner – og tilmed opnå et lille overskud. ”Det kan godt lade sig gøre, hvis man tænker sig om”, bedyrer Marianne Nielsen, der senest serverede krebinetter, stuvet spidskål og fløderand til de mange spisende.

På fredag er det atter tid til fællesspisning, og madmoren tænker, at det måske er tid til laks, mørbradgryde og is. ”Vi sælger også øl, vand og vin, som man så kan nyde til maden. Og så er der altid kaffe bagefter, som er inkluderet i prisen”, supple-

rer Birgit Brink-Kjær, der er kasserer i bestyrelsen.

Sociale ferier Birgit Brink-Kjær er gift med Per Brink-Kjær, der er formand for bestyrelsen, og sammen arrangerer de billige busrejser, som altid er et tilløbsstykke.

”Vi har været utroligt mange steder gennem årene. I år har vi været i Tjekkiet, og tidligere har vi været i både Budapest, Prag, Italien, Tyskland og Holland. Inden længe går turen ned til julemarked i Hamburg og Kiel, og vi har allerede de første 20 tilmeldte til vores sommertur til Østrig”, fortæller hun. Fælles for alle rejserne er, at de er prismæssigt overkommelige og altid foregår med bus. ”Det skal være sådan, at de fleste har mulighed for at være med. Og så er det også meget mere socialt på en bus end i et fly. De nye falder hurtigt i snak med os andre på sådan en længere bustur”, siger Birgit BrinkKjær.

Prisbelønnet iværksætter på RAGNAROCK rer Vi levaelitet

- kv en - til tid ris l ta t p - til af

SERVICES: • • • •

Grøn service Private haver Kloak opgaver Entreprenør og Anlægsopgaver • Vinterservice

Anlægsgartner Gottlieb A/S Stålager 1 • 4050 Skibby Tlf. 46 41 44 42 • www.gartnergottlieb.dk

Serieiværksætteren Jonathan Løw lagde vejen forbi rockmuseet for at hjælpe nye talenter med at udvikle deres idéer. Af Holger Vincents

Serieiværksætteren Jonathan Løw, der blandt andet har velgørenhedsprojektet engodsag.dk og Sprout, en blyant der kan plantes og blive til krydderurter på cv’et, gæstede torsdag RAGNAROCK for at deltage i Musicon-projektet Selvstarter – et pilotprojekt, der vil hjælpe håbefulde unge med at gøre deres iværksætterdrøm til virkelighed. ”Træning er mindst lige så vigtig som ideen”, indledte Jonathan Løw med reference til sine unge år i Århus, hvor han spillede badminton på højt niveau. ”Det har jeg i hvert fald selv erfaret ved de fire virksomheder, jeg har startet”, fortsatte han.

Jonathan Løw gav gode råd til en gruppe unge håbefulde iværksættere i forbindelse med, at iværksætterprojektet Selvstarter holdt workshop på RAGNAROCK.

Serieiværksætteren betonede i sit oplæg til de unge aspiranter nødvendigheden i at spørge sine potentielle kunder, om hvad de mener om det produkt, man er i gang med at udvikle, lige-

som der kan være behov for at gå utraditionelt til værks i jagten på kapital. ”Da jeg var med til at starte Sprout, solgte vi skindet, før bjørnen var skudt ved at gå ud og sælge produktet,

inden det var færdigudviklet for på den måde at skaffe finansiering”, fortalte Jonathan Løw, inden det var de unge iværksætteres tur til at indtage scenen og præsentere deres ideer.


11. OKTOBER 2016 l 27 l

GIV DIN KOBLINGSFOD ET VELFORTJENT HVIL Få DSG-automatgear for kun 10.000 kr. i tre rummelige ŠKODA-modeller

ŠKODA Fabia Fra 173.000 kr.

ŠKODA Octavia Fra 230.000 kr.

ŠKODA Rapid Fra 185.000 kr.

Tilbuddet gælder tre af vores ualmindelig rummelige modeller: Fabia, Octavia og Rapid. Oplev dem hos din ŠKODA-forhandler og læs mere om DSG-automatgear på skoda.dk/dsg. Gælder så længe lager haves. De viste biler er Fabia Combi Style 1.2 TSI fra 214.000 kr., Rapid Spaceback Style 1.2 TSI fra 205.000 kr. og Octavia Combi Style 1.0 TSI fra 285.000 kr. Bilerne er vist med ekstraudstyr. Pris ekskl. lev. omk. (3.880 kr.) og evt. laktillæg. Forbrug ved blandet kørsel 15,4-27,0 km/l, CO 2 99-149 g/km. A - B +

skoda.dk

Ekstra Tryghed i +2 år udover 2 års fabriksgaranti, eller i alt op til 100.000 km.

Køber du din nye ŠKODA og får den serviceret hos os, så har du gratis vejhjælp.

+2 år Tryghed fra 3.495 kr.

ŠKODA Vejhjælp

ŠKODA Roskilde Københavnsvej 190 · 4000 Roskilde · Tlf.: 46 75 78 71 · www.skoda-roskilde.dk


l 28 l 11. OKTOBER 2016

er din bolig mere værd end du tror?

home.dk

Sport

Fyret DCU-direktør:

Missionen lykkedes Per Henrik Brask fik kun et år på posten som direktør for Danmarks Cykle Union. Alligevel mener han at have sat et positivt aftryk på sin nu tidligere arbejdsplads.

forbundet, efter den nu tidligere sportschef valgte at fratræde stilling umidsidste uge valgte tende Isalgsvurdering - måske er dinDanbolig mere værd end sin du tror? marks Cykle Union (DCU) delbart efter OL i Rio. Per Henrik Brask siger til at fyre organisationens direktør Per Henrik Brask, der Paperboy, at han til trods dermed måtte nøjes med for at være blevet opsagt bare et enkelt år på posten. er ”stolt” over det, han har Begrundelsen fra det øko- præsteret i spidsen for DCU. ”Missionen med at gennomisk trængte forbund, der i juni måned kunne oprette DCU’s økonomi og præsentere et underskud få struktureret organisatipå 900.000 kroner, lød i onen og forretningsgangen forbindelse med fyringen, er lykkedes til fulde”, lyat ”bestyrelsen ønsker at der det fra den nu tidligere nytænke den administrati- DCU-direktør. Brask afviser samtidig, ve og sportslige ledelse af DCU” med henvisning til, at at det er sidste års underogså Lars Bonde er fortid i skud på 900.000, der har Af Holger Vincents

fået bestyrelsen til at sige stop. ”Bestyrelsen har ikke målt mig på regnskabet for 2015. Præcis som de skriver i pressemeddelelsen, har de givet mig den begrundelse, at de ønsker en anden profil og ønsker at gentænke både den administrative og sportslige home.dk ledelse på én gang”, siger Per Henrik Brask, der mener, at han efterlader sig et stærkere, men også betydeligt smallere forbund. ”DCU er i dag meget stærkere og bedre rustet til fremtiden, fordi det er lykkedes at sænke omkostningerne i 2016, som følge af genopretningsplanen. Det betyder dog samtidig, at DCU i dag er en relativt spinkel og ikke nødvendigvis specielt robust organisation”, siger Per Henrik Brask.

”Det betyder dog samtidig, at DCU i dag er en relativt spinkel og ikke nødvendigvis specielt robust organisation”

Per Henrik Brask mener, at han afleverer et stærkere DCU, end da han tiltrådte for et år siden.

ÅBENT HUS 22/5 10.15 - 10.45

ÅBENT HUS 22/5 10.15 - 10.45

Roskildepigerne vandt overbevisende over Taastrup i en målrig kamp.

Tune

Tune Bygade 34B

urskønneCharmerende Hedeland. Kun få km fra boligen fin-tæt på Hedeland landsbyidyl est velhold te gol fb a ner. Gå ikke af denne Hyggelig 1 ½ plans villaglip med fuld kælder, beliggende i den gamle charme og sjæl, som er gennemrenoveret fra bydel udbydes til salg. udstråler. Boligen står og venter på en ny famiVillaen indeholder i stueplan dejlig lys vinkelstue med åbent køket være jer?

ken, værelse, badeværelse og bryggers. Fra stuen er der adgang

KgCfdC 136

84

3

332

1984 Energi

VILLA Kontantpris 2.895.000 Ejerudgifter pr. md. 2.902 Udbetaling 145.000 Brutto/netto ekskl. ejerudgifter 13.731/11.336 Sag: 173E00047 136 84 3 332 Tlf: 198438413500 Energi

KgCfdC

VILLA Kontantpris Ejerudgifter pr. md. Udbetaling Brutto/netto ekskl. ejerudgifter Sag: 173E00047

2.895.000 kommet til transport samt det naturskønne Hedeland. Kun få km fra boligen fin2.902 have, der påglipdet hele. 1. salen rummer 2 gode værelser samt kontor/ e på den til dejlig des enlukket af Danmarks mesthvor velhold te goler fbatænkt ner. Gå ikke af denne 145.000 el. Her finder fan ta sti ske bolig, med char me og sjæl, som er gen nem renove ret fra stue. AZ I kælderen stort aktivitetsrum/gildesal samt 3 gode rum. Boligen ligger tæt på kirke, gadekær TAASTRUP/HEDEHUSENE hundrede i den stil som huset udstråler. BoGLOSTRUP/ALBERTSLUND ligen står og venter på en ny fami13.731/11.336 v/ A/S Croneslagter A/S og apotek. Byen er også rig på skoler og offAnne entligt Crone lie at kræse om, skal det være jer? v/ Anne Tlf:børneinsti38413500 og indkøbsmuligheder, herunder bager,

Ejendomsmæglere & valuar, MDE Ejendomsmæglere & valuar, MDE tutioner, samt gode busforbindelser til både Roskilde og Karlslunde/Greve. Taastrup Hovedgade 105, 2630 Taastrup Hovedvejen 126, 2600 Glostrup GREVE/KARLSLUNDE TAASTRUP/HEDEHUSENE Det naturskønne Hedeland, der ligger under 1GLOSTRUP/ALBERTSLUND km fra villaen, er et helt kapitel taastrup@home.dk glostrup@home.dk v/ Anne Crone & Rasmus Mørch v/ Anne Crone A/S v/ Anne Crone A/S facebook.com/hometaastrup facebook.com/homeGlostrup Ejendomsmæglere & valuar, MDE Ejendomsmæglere & valuar, MDE Ejendomsmæglere & valuar, MDE ROSKILDE RO’S v/Hovedgade Anne Crone A/S Hundige Strandvej 216,–2670 Greve TORV Taastrup 105, 2630 Taastrup Hovedvejen 126, 2600 Glostrup d Tlf. 43996260 Tlf. 43434141 taastrup@home.dk glostrup@home.dk Ejendomsmæglere & valuar, MDE · RO’s Torv 1, st. 233, 4000 Roskilde facebook.com/hometaastrup facebook.com/homeGlostrup Tlf. 43996260 Tlf. 43434141 roskilderostorv@home.dk · facebook.com/homeROsTorv · Tlf. 38413500

greve@home.dk facebook.com/homegreve Tlf. 43909200

for sig.

4-1 til Roskildepigerne Søndag spillede Roskilde Pigefodbolds U16-1-piger om førstepladsen i række 1, hvor tre hold, Greve, Taastrup og Roskilde stod lige i tabellen. Søndag tog Roskilde så imod Taastrup på hjemmebane, og vinderen ville som minimum slutte sæsonen på 1. eller 2. pladsen.

Foran fra starten Roskildepigerne fik hurtigt

Ejendomsmæglerkæde for Danske Bank koncernenovertaget og bragte sig foran Ejendomsmæglerkæde for Danske Bank koncernen

med 1-0. De bevarede pres-

set og fik midt i halvlegen øget føringen til 2-0, hvilket også var stillingen ved halvleg. Taastrup havde ikke vist sig meget foran Roskildes mål, før end de midt i 2. halvleg fik et frispark lige uden for straffesparksfeltet. Frisparket blev flot udnyttet, og sparket direkte i mål. De mange fremmødte tilskuere blev en smule nervøse, eftersom 2-1 var en spinkel føring. Bolden blev givet op, og efter tre hurtige afleveringer lå bolden imid-

lertid atter i Taastrupmålet. Med 3-1 holdt Roskildepigerne presset, og det kunne være blevet til langt flere mål end det ene, der førte til slutresultatet 4-1. Det var en flot kamp af Roskildepigerne, der spændt kan vente til rundens sidste kamp, hvor Taastrup møder Greve i den altafgørende kamp om førstepladsen.


11. OKTOBER 2016 l 29 l

Super trendy 1 værelses lejlighed med rummelig entré og garderobeskab. Nyt moderne badeværelse i minimalistisk stil.

ÅBENT HUS Søndag 16. okt. kl. 11.30 - 12.00

TOTALRENOVERET I 2016 100% INDFLYTNINGSKLAR! ”Har dit barn en studielejlighed? Hvis ikke, så er muligheden her for at gøre en fantastisk handel”

New Yorker stil kun 5 min fra Roskilde centrum... Stor stue med optimal pladsløsning, hvor soveafdelingen p.t. er adskilt af foldeskærm, sengen er bygget på udtræksskuffer og bag sengens hovedgærde er der lavet garderobe med tøjstativ i industrielt look.

er af mærket Gram og helt nye, opvaskemaskine, emhætte, kogeplader, ovn og køleskab medfølger. Køkkenet er optimalt udnyttet med lave opbevaringsskabe/skuffer, der fungerer som bænk.

Opholdsområdet har plads til sofa og skrivebord uden der er overfyldt, den sorte biopejs sørger for hyggen på en kølig dag. Køkkenet er i åben forbindelse til stuen og hvidt med grebsløse skuffer og skabe samt hvid porcelænsvask, alle hårde hvidevarer

Hele lejligheden har nyspartlede vægge med filt og hvidmalede gulve. Stor Vestvendt altan, hvor der er plads til at grille om sommeren, nyde aftensolen og en cocktail med vennerne. Ejboparken ligger i gå/cykelafstand til

RealMæglerne På Bjerget Clemontgade 10 st. mf., 4000 Roskilde · Tlf. 4636 5656 · bjerget@mailreal.dk Anette Skaarup Ejendomsmægler, MDE - anette@mailreal.dk Niels Krüger Cand. jur. - nqk@mailreal.dk Tamim Khan, Finansøkonompraktikant - tak@mailreal.dk

Roskilde C med hyggelige cafeér og gode shopping muligheder samt tæt på station og byens uddannelsesinstitutioner. Lejligheden er beliggende i sund veldrevet ejerforening. Ejendommen er opført i gule mursten og har attraktive fællesområder og vaskeri. Vi glæder os til at vise denne fine lejlighed med mange lækre detaljer frem.

Ejboparken 13, 1. MF. 4000 RoskildeSagsnummer: .... 238-3779 Værelser ............................................... 1 Boligareal......................................43 m2 Grundareal ...................................... - m2 Altan ................................................... Ja Kontantpris ........................... 970.000 Kr. Udbetaling .............................. 50.000 Kr. * Brutto .....................................4.773 Kr. * Netto ......................................3.876 Kr. Ejerudgift ..................................1.407 Kr. Plan-Byggeår...................................1967 Energimærke ........................................ E

RealMæglerne Vi tager det personligt


l 30 l 11. OKTOBER 2016

Pava Centret Roskilde STOP RUSTEN FØR DEN STOPPER DIG ALLE BILER RUSTER OGSÅ NYE BILER Nye undersøgelser fra FDM har påvist, at især de små, populære mini-biler har svært ved at klare det danske vejr. Lige nu kan du - uanset hvilken bil, du har - få et gratis Rust Tjek hos Pava, så du kan stoppe rusten, før den stopper dig! PS: Efteråret og vinteren er på vej. Book en tid mens solen stadigvæk skinner og giv din bil en original PAVA-Rustbeskyttelse - det fortjener den før salt, sne og slud!

PAVA CENTRET ROSKILDE Håndværkervej 60C

I

4000 Roskilde

I

E-mail: pava@pava4000.dk

VI SES HOS PAVA I ROSKILDE

I

Tlf. 46 75 30 63

– den originale


11. OKTOBER 2016 l 31 l

peugeot.dk peugeot.dk peugeot.dk

PEUGEOT 208 CHILI 1.6 BlueHDi 100 hk 5-dørs PEUGEOT 208 CHILI PEUGEOT 208 CHILI 1.6 BlueHDi 100 hk 5-dørs 1.6 BlueHDi 100 hk 5-dørs

149.990 149.990

PEUGEOT 308 CHILI STYLE 1.6 BlueHDi 120 hk 5-dørs PEUGEOT 308 CHILI STYLE PEUGEOT 308 CHILI STYLE 1.6 BlueHDi 120 hk 5-dørs 1.6 BlueHDi 120 hk 5-dørs

266.990 266.990

•• 120 120 hk hk •• 32,3 32,3 km/l km/l •••• 120 hk 120 hk afgift Halvårlig Halvårlig afgift 130 130 kr. kr. •••• 120 120 hk 32,3 km/l 32,3hk km/l •••• 32,3 km/l 32,3 km/lafgift Halvårlig Halvårlig afgift 130 130 kr. kr. •• Halvårlig Halvårlig afgift afgift 130 130 kr. kr.

• 100 hk • 33,3 km/l •• 100 hk afgift 130 kr. •• Halvårlig 100 33,3hk km/l •• 33,3 km/l afgift 130 kr. Halvårlig • Halvårlig afgift 130 kr.

KR.

KR. • Panoramaglastag KR. • Bakkamera •• Panoramaglastag •• Navigation Panoramaglastag Bakkamera •• Bakkamera Navigation • Navigation

KR. KR. KR.

A Peugeot 308. 32,3 km/l. CO2 82 g/km. Den viste bil er en 308 Allure fra 296.990. A Peugeot 208. 33,3 km/l. CO2 79 g/km. Den viste bil er en 208 Desire fra 169.990. Der tages forbehold for pris- og afgiftsændringer samt trykfejl. Gælder så længe lager haves. Priserne er ekskl. lev. omk. 3.880 kr. og metallak. Bilerne er vist med ekstraudstyr. A Peugeot 308. 32,3 km/l. CO2 82 g/km. Den viste bil er en 308 Allure fra 296.990. A Peugeot 208. 33,3 km/l. CO2 79 g/km. Den viste bil er en 208 Desire fra 169.990. A Peugeot 308. 32,3 km/l.og CO er en 308 Allure 296.990. Peugeot 208. 33,3 km/l. CO2 3.880 79 g/km. Den viste bil Bilerne er en 208 Desire fraekstraudstyr. 169.990. Der tages forbehold for prisafgiftsændringer samtbil trykfejl. Gælder såfra længe lager Ahaves. Priserne er ekskl. lev. omk. kr. og metallak. er vist med 2 82 g/km. Den viste Der tages forbehold for pris- og afgiftsændringer samt trykfejl. Gælder så længe lager haves. Priserne er ekskl. lev. omk. 3.880 kr. og metallak. Bilerne er vist med ekstraudstyr. ++

++

++

++

++

++

Til dig, der drømmer om en bil, der kører langt på literen, men som aldrig går på kompromis med hestekræfterne. En bil, der forvandler hver enkelt dråbe brændstof til ren køreglæde. Få det bedste af to verdener med vores unikke BlueHDi og PureTech motorer i de nye højtudstyrede Til dig, der drømmer om en bil, der kører langt på literen, men som aldrig går på kompromis med hestekræfterne. En bil, der forvandler hver Chili-kampagnemodeller med. sporty Peugeot 208 Chili får dusom både aircondition, fartpilot ogmed Bluetooth med i prisen. Ogder med Peugeot hver 308 Til dig, der drømmer om en bil,I der kører langt på literen, men aldrig går på kompromis hestekræfterne. En bil, forvandler enkelt dråbe brændstof til ren køreglæde. Få det bedste af to verdener med vores unikke BlueHDi og PureTech motorer i de nye højtudstyrede Chili Style følger luksusudstyr såsom panoramaglastag, bakkamera, navigation og meget mere. Læs mere på peugeot.dk enkelt dråbe brændstof til ren køreglæde. Få det bedste af to verdener med vores unikke BlueHDi og PureTech motorer i de nye højtudstyrede Chili-kampagnemodeller med. I sporty Peugeot 208 Chili får du både aircondition, fartpilot og Bluetooth med i prisen. Og med Peugeot 308 Chili-kampagnemodeller med. I sporty Peugeot 208 Chili får du både aircondition, fartpilot og Bluetooth med i prisen. Og med Peugeot 308 Chili Style følger luksusudstyr såsom panoramaglastag, bakkamera, navigation og meget mere. Læs mere på peugeot.dk Chili Style følger luksusudstyr såsom panoramaglastag, bakkamera, navigation og meget mere. Læs mere på peugeot.dk

308 CHILI STYLE & 208 CHILI 308 308 CHILI CHILI STYLE STYLE & & 208 208 CHILI CHILI

VEJLEBO & WINTHER APS PEUGEOT ROskildE

Vejlebo & Winther ApS Maglegårdsvej 5 B • ROskildE 4000 Roskilde PEUGEOT Telefon 88Winther 88 67 67 • www.peugeot.dk/roskilde PEUGEOT ROskildE Vejlebo & ApS Larsen Johnny Vejlebo Vejlebo &Allan Winther Maglegårdsvej 5 B ApS • 4000 Roskilde

Telefon 88 88 67 67

Peugeot Roskilde - Maglegårdsvej 5 B - 4000 Roskilde www.peugeot.dk/roskilde Åbningstider. Man-torsdag kl. 9-17.30, Fredag 9-17.00, lørdag lukket, søndag 11-15

Følg os på Facebook og se konkurrencer og tilbud

Kasper DeWitt

Michael Wermuth


l 32 l 11. OKTOBER 2016

Med Mette Gjerskov på job

Med kokken på job

Mette Gjerskov blev første gang valgt til Folketinget i 2005. Kanal Roskilde var med den lokale politiker på job, da Folketinget åbnede tirsdag den 4. oktober. Det er traditionelt en festdag, men der blev også plads til at protestere mod abortlovgivningen i Polen. Udsendelsen sendes på Kanal Roskilde torsdag den 13. oktober kl. 16-16:30 og lørdag den 15. oktober kl. 14-14:30.

Allan Jensen har i syv år været kok på Rådhuset i Roskilde og sørget for mad til politikere, medarbejdere og gæster. Nu er han kok i Roskilde Golfklub, hvor han kræser om medlemmerne både til dame- og herredag, til hverdag og fest. Udsendelsen kan ses på Kanal Roskilde torsdag den 13. oktober kl. 14-14:30

Dannerbarn Om at have alle odds imod sig og alligevel finde styrke. 8-12 år. DATO: Lørdag den 29. oktober kl 13.00

Kæmpe Musicon-julemarked åbner for tilmelding I weekenden den 26.-27. november, begge dage fra 10-17, bliver Musicons Hal 9 omdannet til et gigantisk 18000 kvadratmeter stort julemarked med mange unikke stande med kunsthåndværk, delikatesser, juledekorationer og julepynt. Det er det lokale behandlingstilbud Dankbar Konsulenterne, der står bag Roskilde Julemarked, som nu er åben for stadeholdere på www.alletidersroskildejul. dk, hvor der også kan findes information om julemarkedet, der også byder på kreativ cafe og underholdning for børn og voksne. Der er gratis entre og mulighed for parkering tæt på Hal 9.

Det er behandlingstilbudet Dankbar Konsulenterne, der hjælper psykisk sårbare unge, som står bag Roskilde Julemarked. Fra venstre ses tovholderne Johan, Kristoffer Anders og Christian.

Harbo om Aakjær

½ PRIS!

www.dallevalle.dk

Alfons Åberg 3-8 år. DATO: Søndag den 30. oktober kl 13.00

Af Tomas Skov

på À LA CARTE! lør, søn, man, tirs kl. 16-22

2 cocktails 100,Alle ugens dage fra kl. 20

Bordreservationer

Om ikke at blive ædt Overraskende og svært underholdende eventyr. 6-99 år.

Hovedvejen 140 · 2600 Glostrup · 4343 0390 Copenhagen Designer Outlet v/City2 · 2630 Taastrup · 4399 0086 Fiolstræde 3-5 · 1171 København K · 3393 2929 Fields · 2300 København S · 3220 4200 Amager Centret · 2300 København S · 3254 5400 Fisketorvet · 1561 København V · 3391 9370 Storcenter BIG · 2730 Herlev · 4491 4520 Bruun´s Galleri · 8000 Aarhus C · 8620 2060 Fisketorvet 2 · 5000 Odense C · 6590 7000 klip ud og medbring!

Kuponen skal afleveres ved bestilling! (e-avis udklip ikke gældende!) Kuponen gælder kun i Glostrup - Copenhagen Designer Outlet v/City2 - Fiolstræde!

Gælder ikke Børnebuffet!

VÆRDI·KUPON

klip ud og medbring!

ris

Normalp

Nu

PLANKEBØF

Alle ugens dage fra kl. 16-22

Kuponen skal afleveres ved bestilling! (e-avis udklip ikke gældende!) Kuponen gælder kun i Glostrup - Copenhagen Designer Outlet v/City2 - Fiolstræde!

69,-

af hakket oksekød med kartoffelmos, grøntsager og bearnaisesauce. Normalpris 139,-

KLIP ANNONCEN UD 0G

Kuponen gælder t.o.m. 2016

Bestil 2 x Aften·Buffet - betal kun for 1!

25,NU KUN

GÅ I TEATRET I DIN EGEN BY

Gælder ikke Børnebuffet!

BILLET BESTILLING: roskildeteater.dk

VÆRDI·KUPON

PRISER: Børn: fra 50 kr Unge u. 26 år: 75-115 kr Voksne: 100-300 kr Abonnementspris voksen: 105-180 kr

Alle ugens dage fra kl. 10-16

Erik Harbo har sunget Aakjær hele livet. Nu fortsætter han i bogforme

SALART BA 50,-

Kuponen gælder t.o.m. 2016

Bestil 2 x Brunch/Frokost Buffet - betal kun for 1!

DATO: Lørdag den 12. november kl 14.00

Erik Harbo har sunget Jeppe Aakjær hele livet, og nu har han givet sin begejstring egne ord i bogen ’Sådan var Aakjær – også’, som netop er kommet i handlen. ”Aakjær er en af vore mest forunderlige digtere. Først og fremmest var han en poet med en strålende evne til at udtrykke sig om den danske, og især den jyske naturs skønhed”, siger den kendte operasanger, forfatter og foredragsholder.

SPAR 50%

FOR BØRN I ALLE ALDRE

Tilbuddet gælder til og med 31/10

Cafe Carpe Diem

ALGADE 45B • 4000 ROSKILDE • 46 37 07 88 · HUSK BORDBESTILLING! WWW.CARPEDIEMROSKILDE.DK


11. OKTOBER 2016 l 33 l

Kirsten Siggaard Roskilde Domkirke

TORSDAG 27.OKT. 2016 KL. 20

Oplev Kirsten Siggaard med trio og Roskilde Gospel Singers med 50 sangere Torsdag 27.okt. kl. 20.00 i Roskilde Domkirke Koncerten er arrangeret af Roskilde Rotary Klub Overskuddet går ubeskåret til støtte af humanitære formål Billetter kan købes på: www.rrk.nemtilmeld.dk Billetpris kr. 175.-

Med sponsorstøtte fra følgende virksomheder har vi fornøjelsen af at invitere dig til en uforglemmelig aften!

Midtgaard A/S

Skomagergade 24 - 4000 Roskilde - Tlf.: 46 35 10 98 -Vi er en lokal butik og ligger midt i gågaden!

Fliser og belægningssten i høj kvalitet

JHL

HANDEL -så samles byen!

Algade 10 · Roskilde · Tlf. 4636 4747

ROSKILDE ROTARY KLUB INVITERER TIL

STØTTEKONCERT I ROSKILDE DOMKIRKE


l 34 l 11. OKTOBER 2016

KULTURKALENDER 2016 OKTOBER

SØNDAG 16. OKTOBER

SØNDAGSVÆRKSTED FOR BØRN

Forskellige aktiviteter. F.eks. lav dit idol i perler eller byg din egen analoge højttaler til din smartphone. Entré 20 kr. Billet købes i Foyer. RAGNAROCK - museet for pop kl. 11-14

PARKOUR MED TEAM JIYO (FRA 6 ÅR)

Workshop i parkour for børn og voksne - prøv det, det er forrygende. Pris 80 kr. + gebyr. Medlemmer halv pris. Gimle kl. 12 i Tanken (dørene åbnes en halv time før)

MANDAG 17. OKTOBER

IMPRO COMEDY SHOW 14. OKTOBER

Se flere arrangementer på Appén Roskilde Live

LAV MAGISKE TING FRA HARRY POTTERS VERDEN (FRA 6 ÅR)

Lav din egen tryllestav, få runde briller eller modellér en trehovedet hund. Gratis. Roskilde Bibliotek kl. 10-14 i Boxen (også tirsdag i uge 42)

BORDTENNIS (8-14 ÅR)

ONSDAG 12. OKTOBER DORRIT WILLUMSEN

Den lokale forfatter Dorrit Willumsen fortæller om sin seneste roman Nær og fjern. Pris 25 kr. Viby Bibliotek kl. 19

NIGHTINGALE STRINGQUARTET

Hør værker af Haydn, Ligeti og Langgaard. Arrangeret af Roskilde Musikforening. Pris: Gratis/60 kr./125 kr. Roskilde Bibliotek kl. 19.30

TORSDAG 13. OKTOBER TORSDAGSTRÆF - RISØ

Siden 1955 er der blevet forsket i forskellige former for energi på Risø. I dag er det alternative energiformer. Ny Vor Frue Kirke kl. 10-12.30

PATCHWORKCAFÉ

blevet 75 år. Tilmelding 1 uge før. Gratis. Ågerup Bibliotek kl. 9.45-10.20

FREDAG 14. OKTOBER IMPRO-COMEDY SHOW

Impro-gruppen, Ubudne Gæster, er igen klar med endnu et impro-comedy show i Roskilde! Pris 20-40 kr. Lo Specchio - Roskilde Amatørscene kl. 20

Gimle præsenterer: Baby In Vain + Support: Molly. Entré 110 kr. + evt. gebyr. Gimle kl. 21. Dørene åbner kl. 20.

Se hvad der foregår under vandet for, at det hele kan fungere over vandet. Tilmelding: roskildebadene.dk. Gratis. Roskilde Badet kl. 9.30-10 og 10-10.30 (også tirsdag og fredag i uge 42)

LØRDAG 15. OKTOBER

HEMMELIG FILM PÅ VIBY BIBLIOTEK

AKVARELMALING (FRA 6 ÅR)

ANJA PRÆST TRIO FEAT. MIKKEL THOMAS

LØRDAGSJAZZEN I ROSKILDE

På udvalgte torsdage laver vi salen om til Bjerg Bio. Inden filmen er der en kort introduktion. Sct. Jørgensbjerg Sognegård kl. 19.30-22

KINO BAMBINO 2

Vi skal se film om en nysgerrig abe, der netop er

Prøv kamp- og bevægelseskunst! Tag en søskende, ven, forælder eller bedsteforælder med. Gratis. Sct. Jørgens Skole kl. 17.15-18.30

BABY IN VAIN

Kom hvis du har lyst til at lære at sy patchwork eller brug for hjælp/inspiration til dit syprojekt. Gratis. Jyllinge Bibliotek kl. 18-20

FILMKLUB - AMERIKANSKE PRÆSIDENTER

KOREANSK KAMPKUNST (6-15 ÅR)

RUNDVISNING I ROSKILDE BADETS KÆLDER (6-16 ÅR)

I hele efterårsferien kan du komme og lave akvarelmaling ved kreabordet. Fri entré. Gadstrup, Gundsømagle, Jyllinge, Ågerup og Viby Bibliotek kl. 7-22 (fra 15. - 23. okt)

Kom og hør eliten af dansk folkemusiks klarinettister. Arrangeret af Folk Roskilde - Lirum Larum. Pris kr. 110/125/50. Gimle kl. 19.30

Kom og test dine reflekser, når Roskilde Bordtennisklub inviterer til åbent hus. Ingen tilmelding. Gratis. Roskilde Kongrescenter Bauhaus Arena kl. 11-13 i Hal D1 (også onsdag i uge 42)

Bajazzerne. Fri entré. Gimle kl. 11-14

SJOV I SKOVEN (FOR ALLE)

Tag ægtefællen og vennen/veninden under armen og se en god film på biblioteket. Tilmelding nødvendig. Viby Bibliotek kl. 13.30

SJOV IDRÆT I SYD (9-14 ÅR)

Deltag i ”Sjov idræt i Syd” arrangeret af Viby IF og Klub Roskilde Syd. Gratis. Info: klubsyd.roskilde.dk. Viby Sj. Idrætscenter kl. 10.30-ca. 15 (også tir-onsdag i uge 42)

MORD I KIRKERUINEN (7-14 ÅR OG FAMILIE)

Vi bar brug for din hjælp til efterforskningen. Entré 25 kr. både børn og voksne. (Børn med en voksen). Skt. Laurentii Kirkeruin kl. 11-13 og 14-16 man-fredag i uge 42

DEN STORE ÆBLEFEST (FOR ALLE)

Deltag i forskellige æbleaktiviteter, der stimulerer dine sanser. Gratis entré, betaling for enkelte materialer. Lützhøfts Købmandsgård kl. 11-15 man-fredag i uge 42

TIRSDAG 18. OKTOBER LØBEHJUL I HAL 12 (FRA 9 ÅR)

Så er der alle tiders mulighed for at lære eller blive bedre til at stå på løbehjul. Bare duk op. Gratis. Hal 12 - Roskilde Skate- og Eventhal kl. 10-12

PERLER OG ARMBÅND (FRA 6 ÅR)

Vi finder perlerne frem og laver flotte perleplader og armbånd. Gratis. Viby Bibliotek kl. 10-12.30

STORE LEGEDAG I ROSKILDE BADET (10-15 ÅR)

Vi puster vores gule hoppedyr, Egon, op og smider en masse legeredskaber i vandet. Roskilde Badet kl. 10-13 (også fredag i uge 42)

KOM OG KØR BMX (FRA 6 ÅR)

Alle cykelglade piger og drenge bydes velkommen til en dag på Roskildes BMX bane. Tag gerne et par slidstærke cowboybukser på. Klubben har udstyr og BMX cykler i alle størrelser, som kan lånes. Gratis. Roskilde BMX Arena kl. 12-14

MAD EVENT FOR BØRN (FOR ALLE)

Lær om grisen, fremstil din egen pølse, lav et grøntsagsspyd og pynt en småkage. For børn og deres forældre/bedsteforældre. 50 kr. pr. pers. Tilmelding zbc.dk/madevent. Slagteriskolen kl. 9-10.30

RUNDVISNING I ROSKILDE BADETS KÆLDER 17. OKTOBER

Find skovtroldens skat med et meget detaljeret kort over skoven. Gratis. Arrangeret af OK Roskilde. Boserupgård Naturcenter kl. 13-16 (også 19. okt. kl. 10-13 og 22. okt kl. 13-16)

COSMOS MUSIKQUIZ

Så er det blevet tid til MusikQuiz igen for hold. Max 4 pr. hold og husk et fedt hold navn. Gratis. KulturCosmos kl. 19

BaBy In VaIn 14. okt.


11. OKTOBER 2016 l 35 l

Dagen efter musikken Af Tomas Skov

”Jeg bruger skrivningen som en slags terapi efter nogle dødsfald i min nærtstående familie. Der er jo altid meget fokus på de døende, men ikke så meget på de pårørende. I processen skal man jo være stærk, men man går jo også med

angsten for at blive efterladt”, siger forfatter Tom Kenneth Jensen, som nu er barslet med sin anden roman. Efter en række digte og noveller debuterede den tidligere lærer fra Jyllinge som romanforfatter i 2012. Og nu er hans anden roman, og første kri-

minalroman, ’Dagen efter musikken’ altså på gaden på forlaget Mellemgaard. Historien, der foregår i og omkring Roskilde, veksler mellem kriminalgåden og hovedpersonens kamp for at komme tilbage, samtidig med at hans kone kæmpermed kræft. ’Dagen efter musikken’ er således også

JULEFROKOST

en historie om, hvad der kan ske for en mand, der mister dem, som betyder alt for ham.

Titlen på Jyllinge-forfatteren Tom Kenneth Jensens anden roman hentyder til, at historien begynder dagen efter Roskilde Festivalens afslutning.

❆ ❆

Marineret sild · Kryddersild · Karrysild · Fiskefilet m/remoulade · Laks · ❆

❆ ❆ ❆ ❆ ❆ ❆❆

Vildtaften kl. 18:30

Fredag den 28. og lørdag den 29. oktober 2016

Flæskesteg m/rødkål og agurk salat · Lun leverpostej m/bacon og champignon · Æg og rejer · Sylte m/rødbeder og sennep · Æbleflæsk · And · Waldorff salat · Ris a´la mande m/kirsebærsauce · Oste m/kiks · Brød, smør og fedt · Frisk frugt · The og kaffe

❆ ❆ ❆ ❆❆ ❆ ❆❆

❤ ❆ HUSK bordbestilling

Julebuffet pr. person kun kr.

169,-

JULEBUFFET MED FRI BAR ALM. SODAVAND, FADØL OG HUSETS VIN I 3 TIMER PR. PERSON KUN KR.

398,-

❆❆ ❆

❆ Cafe Carpe Diem ❆ ❆

TAKE AWAY kan bestilles, minimum 10 personer. Ved mindre antal personer kan der bestilles en juleplatte. Få mere info på www.carpediemroskilde.dk eller ring på tlf. 46 37 07 88.

ALGADE 45B • 4000 ROSKILDE • 46 37 07 88  HUSK BORDBESTILLING!  WWW.CARPEDIEMROSKILDE.DK

Efteråret blæser af sted udenfor og igen i år byder vi indenfor til en lækker vildtbuffet med alt godt til ganen. (se hele buffeten på comwellroskilde.dk)

Kr. 495,- pr. couvert Hurtig tilmelding anbefales. Bestil bord på tel 4632 3131 eller på hotel.roskilde@comwell.dk Comwell Roskilde Vestre Kirkevej 12 • 4000 Roskilde • Tel (+45) 4632 3131 • comwellroskilde.dk

VI GIVER BOLDEN OP! Nu kan du leje ledige tider og spille floorbal, badminton, basket, danse eller hvad fantasien rækker til flere steder i Roskilde Kommune.

SÅ NEMT ER DET •

HENT WANNASPORT APP’EN

BOOK LEDIG TID I EN HAL ELLER SAL TÆT PÅ DIG

BETAL ONLINE

SEND INVITATION TIL VENNERNE

#AlleTidersF ritid

LÆS MERE PÅ ROSKILDE.DK/ÅBENHAL


l 36 l 11. OKTOBER 2016

Bennies Pletskud - så samles byen REDAKTION:

Tomas Skov, redaktør tomas@paperboy.gratis Mobil: 2679 4048

Holger Vincents, journalist holger@paperboy.gratis Mobil: 3052 7408

VIND EN UGE I EN Toyota Aygo Paperboy sender hver uge fotograf Bennie Hansen fra Billedbutikken på gaden for at finde ugens pletskud.

SALG:

Er du den heldige, der er kommet i Bennies søger, så har du vundet en uge i en Toyota AYGO hos Arne Stubbe Automobiler A/S i Roskilde. Bilen leveres med fyldt tank og du må køre op til max. 2000 km. Er du den heldige vinder, så kan du aftale nærmere med Dennis Franzeen på tlf. 46 33 04 00 eller på mail: def@stubbe.dk inden afhentning. Bilen skal afhentes i indeværende uge. Der følger naturligvis også en Paperboy-kop med i præmien, der udleveres sammen med bilen.

Helene Risum, bladchef helene@paperboy.gratis Mobil: 2332 7119

Nina Holm, mediekonsulent nina@paperboy.gratis Mobil: 2289 9076

PRODUKTION:

Annette Thomsen, grafiker annette@paperboy.gratis Mobil: 2635 0714

ADMINISTRATION:

UgensUdsnit

Lars Pedersen, salgschef lars@paperboy.gratis Mobil: 3052 9252

Sidste uges udsnit

Hvor er vi henne? Fotografen Bennie går hver uge på opdagelse i byen og stiller skarpt på en af byens utallige detaljer. Gæt hvor ugens billede er taget, eller hvad det forestiller. Skriv dit svar på vores Facebookside Paperboy Roskilde dagen før vores udgivelsesdag. Vi trækker lod blandt de rigtige besvarelser og poster vinderen på Paperboys facebookside. Vinderen kan afhente et paperboy krus hos os på første sal i Borchsgade 6 C.

Ugens vinder blev Lotte Hansen, der svarede ”Roskilde Stationscenter” og supplerede med oplysningen om, at det er hendes fars navn, der ses på billedet, da han var med til at bygge centret. Tillykke - der står et paperboykrus klar til Lotte på redaktionen i Borchsgade 6 c.

Husker du? Lone Ovesen, bogholder lone@paperboy.gratis Mobil 2049 1162

Patrick Holbek, udgiver. Ansv. patrick@paperboy.gratis Mobil: 4058 4437

Paperboy udkommer hver tirsdag/onsdag til samtlige husstande i Roskilde Kommune. Tryk: Dansk AvisTryk Trykoplag: 38.500 eks. Udgiver: Paperboy ApS Det er ikke tilladt at gengive artikler uden tilladelse fra Paperboy. Læserbreve er velkomne og kan sendes til: tomas@paperboy.gratis eller holger@paperboy.gratis

Paperboy Roskilde Borchsgade 6 C, 1. sal - 4000 Roskilde Åbent: mandag-fredag 9-16

Sengetøjsbutikken Lars Larsen ikke Jørgen Jørgensen valgte at blive selvstændig i en periode, hvor ordet oliekrise stadig lå langt fremme i hukommelsen.

Af Holger Vincents

”Den første tid var vanskelig. Kassekreditten lå oppe omkring de 20 procent, så der gik en del år, inden der blev noget til mig selv”, fortæller Jørgen Jørgensen om perioden umiddelbart efter, han valgte at forlade Schmeltz Efterfølger, hvor han havde været forretningsfører i 15 år, for at starte for sig selv i Støden.

Forretningen, der åbnede i 1982, hed i de første år Gardin- og Sengetøjsbutikken, men efter få år valgte den detailuddannede roskildenser at fokusere entydigt på dyner, puder og madrasser. ”Jeg havde ikke tid til både at tage ud og montere gardiner og stå i forretningen, så jeg valgte at satse på specialforretning. Derfor byggede jeg om og fik underetagen med, hvor der var plads til madrasserne”, forklarer Jørgen Jørgensen, der derfor ændrede fortagenets navn til Sengetøjsbutikken.

”Den gamle” skubbede på Det var egentlig ikke, fordi indehaveren i sine helt unge år på Roskilde Realskole med fritidsbeskæftigelse som trommeslager i Roskilde Garden drømte om at se dyner i alle døgnets

24 timer. Men så var Jørgen Jørgensens far heldigvis klar med en lille opsang. ”Den gang var det lidt anderledes i forhold til i dag, så hvis man ikke selv kunne finde ud af, hvad man skulle være, så fandt ens far en læreplads, for man skulle ikke gå og dandere den derhjemme. Så jeg fik konfirmationstøjet på og besøgte Magasin i Tåstrup, hvor jeg fik plads, og det var i bakspejlet rigtigt set af den gamle”, fortæller Sengetøjsbutikkens grundlægger.

Ikke Roskildes Lars Larsen Mange år senere, da Jørgen Jørgensen var blevet selvstændig i en økonomisk nedgangstid, var den jyske dynekonge Lars Larsen godt i gang med at etablere sig i Danmark. Men det prisbevidste Jysk Sengetøjslager udgjorde ikke en faretruende konkurrent for Sengetøjs-


11. OKTOBER 2016 l 37 l

Moderkagen sad fast Fødslen gik efter bogen, men moderkagen ville ikke med ud - og så måtte moren på operationsbordet.

3550 gram samme dag kl. 17:14.

Et godt navn

Af Tomas Skov

Selve fødslen var udramatisk. Kirsten Sebro Thirstrup og Mads Svendsen forlod hjemmet i Jyllinge, nogle timer efter at vandet var gået kl. 01:30 natten til mandag den 3. oktober. ”Der var et interval på tre minutter mellem hver ve, og så gik det jævnt derudad”, fortæller moren, der endte med at føde en søn på 50 centimeter og

Begge forældre er pædagoger, og de er nået frem til, at deres førstefødte formentlig skal lyde navnet Arthur. ”Vi bliver præsenteret for en del navne gennem vores arbejde, og vi ved også hvilke, vi skal gå uden om. Men Arthur er et godt navn”, siger faren. ”Det kan passe til mange typer af personligheder. Han kan både være nørdet og sej med det navn”, supplerer moren.

I trygge hænder I løbet af fødslen var Kirsten Sebro Thirstrup i vand to gange, men endte med at føde oppe. Og den nybagte mor følte sig i trygge hænder hele vejen.

”Jordemoderen var god til at guide, og vi havde en jordemoderstuderende med inde. Det var hendes allerførste fødsel, og hun hjalp til og tog billeder undervejs, så vi bare kunne koncentrere os om fødslen”, fortsætter Kirsten Sebro Thirstrup.

Frustrerende efterspil Mens fødslen gik godt, var moderkagen mere genstridig. Den ville ikke løsne sig af egen kraft, og efter en times anstrengelser måtte moren opgive selv at føde den. ”Jeg mistede to liter blod og blev kørt afsted til operationsstuen efter fødslen, og der blev jeg så i 4-5 timer. De var søde og fortalte, hvad de gjorde undervejs. Men det var selvfølgelig frustrerende, for jeg ville jo hellere være

Parrets førstefødte skal efter alt at dømme hedde Arthur.

sammen med de her to”, siger Kirsten Sebro Thirstrup og nikker mod sin lille familie. Nu bliver den nye familie hængende et par dage,

indtil der er styr på både blodprocent og amning. ”Vi vil selvfølgelig gerne hjem, men det er rart, at de passer lidt på os, når han nu ikke rigtigt vil tage

bryst endnu. Vi er simpelthen blevet behandlet så godt”, samstemmer forældrene.

Fakta om blod

Personale på Roskilde Sygehus

Et voksent menneske indeholder 4-5 liter blod. Ved større operationer eller voldsomme fødsler med stort blodtab til følge tilfører man patienten friskt blod. I dag findes der i Danmark ca. 230.000 frivillige bloddonorer, der hvert år leverer ca. 320.000 portioner blod til hospitalernes blodbanker.

Personalet på fødegangen er jordemødre og læger samt et par social- og sundhedsassistenter. På afsnittet for gravide arbejder jordemødre, mens der på barselsafsnittet er ansat jordemødre og sygeplejersker. Disse to faggrupper supplerer hinanden optimalt i plejen af de nyfødte og deres forældre. I alt er der ca. 55 jordemødre og 12 sygeplejersker/assistenter ansat.

A-Derma tilbyder produkter til ansigt og krop - til spædbørn, børn og voksne.

SPAR

20% Tilbuddet gælder til og med 30/10 2016

EXOMEGA LOTION 400 ML Fugtgivende lotion til tør hud. Beroliger og dæmper kløe og irritation. Genopbygger og styrker hudbarrieren. Uden parfume.

Tilbud

20700

EXOMEGA GEL MOUSSANT 400 ML

Renser og blødgør huden. Tilfører fugt, dæmper kløe og irritation. Genopbygger hudbarrieren. Uden sæbe og parfume. pH 5 – tilpasset hudens pH værdi.

Tilbud

15160

SVANE APOTEKET Skomagergade Ro´s Torv · Trekroner Jyllinge

kunne udkonkurrere butikken, for butikken i Støden satsede fra starten på danskproducerede produkter, som indehaveren blandt andet købte hos Ringsted Fjerfabrik. ”Mine kunder ville gerne have kvalitetsvarer, og dengang var Lars Larsen i en anden boldgade. Så hvis folk eksempelvis skulle bruge sengelinned til gave, så gik de ikke i Jysk Sengetøjslager – også selvom det var fattigfirserne”, siger Jørgen Jørgensen.

Solgte til Wibholm I 1990erne blev krisetid afløst af vækst, og det kunne også mærkes i Sengetøjsbutikken, hvor omsætningen steg. Og sådan fortsatte det faktisk i Støden, indtil Jørgen Jørgensen solgte livsværket i år 2000 for at gå på pension. Køberen var Ulrik Wibholm, der den dag i dag kører Sengetøjsbu-

tikken videre i Gullandsstræde under navnet Seng & Bolig. 16 år efter begyndelsen på tilværelsen som pensionist nyder Jørgen Jørgensen fortsat livet og sit gode helbred i parcelhuset i Roskilde, når han altså ikke er at finde på greenen. ”Der skete det sædvanlige - jeg fandt ud, at jeg godt kunne lide at spille golf, så i dag er jeg medlem af Roskilde Golfklub. Det er en dejlig klub med et godt kammeratskab, og i den forbindelse bliver det også til en del golfrejser”, fortæller Jørgen Jørgensen.

Jørgen Jørgensen var fra 1982-2000 indehaver af Sengetøjsbutikken i Støden. I dag lever forretningen videre i Gullandsstræde under navnet Seng & Bolig. Arkivfoto: Bennie Hansen.


l 38 l 11. OKTOBER 2016

Læserbreve Social blindhed i Alle Tiders Roskilde Af: Helle Chelina Jensen Politisk Aktiv for Alternativet

I august præsenterede Roskilde Kommune og Roskilde Erhvervsråd idéen om, at Roskilde skal brande sig under overskriften “Alle Tiders Roskilde”. Men hvordan hænger det sammen med, at ingen tager ansvar for udfordringerne med langvarig arbejdsløshed og et kontanthjælpsloft, der ryster eksistensgrundlaget for 1.500 af kommunens borgere? På årets sommertræf for Roskildes politikere og erhvervsliv blev brandingstrategien Alle Tiders Roskilde præsenteret. Der blev talt om Corporate Social Responsibility og vigtigheden af, at vi alle tager et socialt ansvar og handler på lokale udfordringer. Senere på året uddeler Roskilde Kommune en CSR-pris til en lokal virksomhed, der har gjort en særlig indsats for at skabe et rummeligt arbejdsmarked. Udadtil skal det se flot ud i Alle Tiders Roskilde. Men indadtil oplever jeg en social blindhed, hvor ingen tager ansvar for eller forholder sig til, at 1.500 arbejdsløse borgere rammes hårdt af kontanthjælpsloftet. Tværtimod forsøger Roskilde Kommune og Byråd at lægge låg på snakken om 225-timers-reg-

len og de enorme udfordringer, som langtidsledige står over for. Disse problematikker er holdt helt ude af de politiske overvejelser og budgetforhandlinger. Enlige forsørgere mister op til 5.000 kr. om måneden med voldsomme forringelser i levestandarden til følge. De børn, som er vores fremtid, og som vi burde investere i, kastes ud i fattigdom, og familier underlægges et ubærligt socialt og psykisk pres. Som forælder har du en lovfæstet pligt til at forsørge dine børn – men hvad sker der, hvis dit økonomiske eksistensgrundlag fjernes? Det er et af de spørgsmål, der endnu ikke er taget stilling til. Kommunen henviser til, at borgere, der rammes af kontanthjælpsloftet, kan søge støtte i form af enkeltydelser. Men i praksis er reglerne om enkeltydelser så specifikke, at ansøgninger sjældent godkendes. Det er urealistisk at tro, at de berørte familier kan opnå tilstrækkelig kompensation til at finansiere deres fornødenheder på denne måde. Derudover henvises til muligheden for at få rådgivning og jobhjælp hos Roskilde Jobcenter. Men jobcentrenes rolle i dag synes primært at være at føre kontrol med borgerne. Jobsøgere sendes igennem stribevis af praktikforløb og nyttejob via Rute

55-initiativet, og lige lidt hjælper det. Selv de ansatte i Roskilde Kommune kalder det for deroute-ruten, fordi borgeren i praksis føres længere og længere væk fra arbejdsmarkedet. Jeg er jævnligt siden 2012 kommet med indspark til situationen på beskæftigelsesområdet i Roskilde, men embedsfolkene i Roskilde Byråd sidder fortsat med hænderne i skødet. Vejen frem er at opkvalificere borgerne og samarbejde med erhvervslivet ligesom man gør i forhold til unge ledige og flygtninge – i stedet for at behandle langtidsledige som et affaldsprodukt, som ingen interesserer sig for eller tager sig af. I mellemtiden er spørgsmålet, hvornår Roskilde Kommune og Byråd begynder at forholde sig til de akutte udfordringer, som kontanthjælpsloftet skaber. I Københavns Kommune har Frank Jensen valgt at tage et økonomisk og socialt ansvar for at hjælpe de berørte familier. Det er på tide at gøre det samme i Roskilde. Vi er alle ligeværdige borgere og mennesker, og vi er nødt til at stå sammen. Sammen kan vi gøre en forskel og favne dem, som har brug for støtte. Hvis vi skal kendes som Alle Tiders Roskilde, skal det være for ALLE - også for socialt udsatte borgere og deres børn.

Bygaden 28 er Jyllinges indendørs udsigtshus til alle tider Af: Borgergruppen UDSIGTEN i Jyllinge

I Jyllinge findes endnu tydelige kulturspor fra den danske andelstid (den danske landsbys sidste storhedstid 1880-1960). Kraftigste fysiske spor fra den del af Jyllinges landsbyhistorie er de to bygninger: forsamlingshuset og andelsbrugsen. Det makkerpar ligger endnu gennem 119 år på samme placering midt i byen på Bygaden 28. På begge bygninger har der naturligvis gennem tiderne været foretaget både store væsentlige og småfornyelser - men de fundamentale træk er helt ens. Fx er Brugsens grundplan identisk med det, bygningen havde, da de mange tilflyttere i 60erne kom og gjorde deres daglige indkøb i butikken. Dette ses bl.a. på bygningens nordvestlige rundede hjørne. Det runde hjørne skyldes, at

bl.a. den store ølvogn i gamle dage ellers ikke kunne komme ind bag butikken, når der skulle leveres øl til forretningens tørstige kunder. Nu ønsker nogen i Roskilde Byråd at rive den store brugsbygning ned – selv om flere bygningsfaglige kompetencer tydeligt konkluderer, at den ikke er nedrivningsmoden. Men nogen i byrådet vil have hele udsigtshuset ned, fordi dets trekantede gavle tager noget af udsigten, når man kører ad det lille stykke vej ned mod Bygaden og fjorden. Ikke mindre grotesk virker nedrivningsønsket, når man i Roskilde Kommunes eget katalog over Jyllinges kulturarv kan læse, hvilken væsentlig rolle for byen netop forsamlingshuset og Brugsen har haft i så mange generationer. Men det er slet ikke nødvendigt at bruge vold mod Jyllinges kulturarv. For de mange frivillige i FaceBook-gruppen ’UDSIGTEN i Jyllinge’ tilbyder i stedet at give de lokalhistoriske byg-

ninger en livskraftig fremtid. En sløjfe på tekstens historiske tråd er, at ét blandt de mange ønsker til fremtidig anvendelse er et kontor samt kælder-arkivplads til Egnshistorisk Forening. Den historiske ramme er relevant og helt naturlig. Tilsammen er bygningskomplekset så stort, at det sagtens rummer et mindre hjørne med plads til denne forening og på samme tid også de mange andre målgrupper: både de unge og alle andre i den aktive café, selskabslokalerne og noget turist- og skoletjeneste m.v. Lad dog udsigtshuset stå, så det kan udfylde sit oprindelige formål – nemlig som medborgerhus også for fremtidige generationer, der bag ruderne til byens bedste udsigt, kan fylde det gamle makkerpar på Bygaden 28 med nyt liv, glæde og fællesskab. Over 100 år er gået sådan – lad hele Bygaden 28 tage 100 år mere.

Lad os se det i øjnene! Af: Anna Bondo Nielsen Netværk mod fattigdom Roskilde

Det duer ikke at læne sig tilbage og tænke: ”Lad os nu vente og se, hvor galt det går!”, eller at vende ryggen til og håbe på, problemerne ikke er der, når vi ikke ser dem. Nej! Lad os nu tale højt om, hvad vi ved, der vil ske. Lad os åbne øjnene for, hvor galt det kan gå for vores nabo, for vores børns klassekammerater, for vores venner, som bliver ramt af sygdom, for os selv og vores medborgere her i Roskilde!

Med kontanthjælpsloft, integrationsydelse og 225 timers-reglen følger fattigdom og bolignød. Det rammer især børnefamilier og de mange syge, som i forvejen er hårdt presset, da det nu er blevet næsten umuligt at få tilkendt en førtidspension. Med fattigdom følger social udstødelse. Børns muligheder for at klare sig godt i voksenlivet forringes væsentligt. Syge mennesker, som ikke er i stand til at klare et arbejde, får nogle livsvilkår, vi ikke kan være bekendt. Folk må flytte væk fra byen, fordi det er for dyrt at bo her. På længere sigt får vi et mere utrygt samfund at bo i for os alle.

Vi skal arbejde fokuseret og arbejde sammen om at afbøde nogle af de konsekvenser, lov om kontanthjælpsloft og lov om integrationsydelse fører med sig. Og vi skal lægge et samlet pres på at få ændret disse love! Derfor er vi ved at bygge et netværk op, hvor vi kan mødes, uanset hvilken livssituation, vi står i, og hvilken alder, vi har. Vi mødes igen på torsdag den 13. oktober klokken 19-21 på INSP! Alle er velkomne til at være med. Hvis der er spørgsmål, så ring til Henning Bentzen 24771348 eller Anna Bondo Nielsen 29426759

Navne

Kort og godt Advokatfirmaet Tommy V. Christiansen bliver til TVC Advokatfirma. Navneskiftet markerer en lang transformation fra et historisk udgangspunkt i skatte- og strafferet til i dag, hvor TVC Advokatfirma tillige rådgiver virksomheder og privatpersoner inden for alle juridiske specialer. Siden etableringen i 1988 er TVC Advokatfirma vokset fra at være et skatteretskontor med én meget dedikeret iværksætteradvokat og én sekretær til i dag at beskæftige 143 medarbejdere med assistance og rådgivning inden for alle erhvervsrettede specialer. I dag dækker TVC Advokatfirmas rådgivning alle kommercielle muligheder og juridiske udfordringer

Partnerne Anders Rynkebjerg, Susanne Jakobsen og Rune Tarnø

en virksomhed kan møde, og virksomhedsstrukturen er overgået til en bred, dynamisk partnergruppe. Helt fra start har det været vigtigt for advokatfirmaet at vokse gennem organisk vækst for at værne om og udvikle de stærke værdier. ”Samtidig med at organisationen har udviklet sig, er det lykkedes os at holde fast i de vigtige grundværdier,

som altid har kendetegnet firmaet. Høj faglighed, specialisering og undervisning har kendetegnet firmaet i alle årene og gør det stadig. Hvis jeg skal pege på en værdi, der er kommet til, er det, at vi er blevet mere juridisk bredt funderet end tidligere”, fortæller managing partner i TVC Advokatfirma advokat Torben Bagge.

Ny medarbejder i Optik Nicolai’s 33-årige Katrine Bisgaard startede den 1. oktober hos Optik Nicolai’s i Skomagergade i Roskilde. Katrine bor til hverdag i Næstved, hvor hun også har arbejdet ved en optiker de seneste otte år. ”Jeg har mode som en stor interesse, og det gør, at jeg har fokus på, hvad

der bliver in i de kommende sæsoner. Jeg glæder mig til at møde kunderne og imødekomme deres unikke ønsker med et smil”, siger Katrine Bisgaard.


11. OKTOBER 2016 l 39 l

Navne Ny tandlæge hos Tand i Centrum Rikke Wessel Kristiansen er netop tiltrådt som tandlæge hos Tand i Centrum. Rikke er uddannet på Københavns Tandlægehøjskole i 2005. Efter 10 år i Tåstrup skulle der ske noget nyt og valget faldt på Roskilde. ”Det skønne ved Roskilde er jo til at få øje på. Fra klinikken kan

vi se hele gågaden og Domkirken fra øverste etage tæt på Stændertorvet”, siger Rikke Wessel Kristiansen. Også behandlingsmulighederne på den nye arbejdsplads vækker glæde hos tandlægen. ”Jeg er særlig glad for, at man har investeret i Cerec Kronebehandling. Jeg har ar-

bejdet med det før. En Cerec krone er en unik form for fuldkeramisk kronebehandling. Vi kan selv fremstille kronen i huset, og det gør processen lettere for os og for patienten. Nu glæder jeg mig blot til at møde alle patienterne”, slutter Rikke Wessel Kristiansen.

Roskilde i billeder

Facebookgruppen Roskilde i billeder er oprettet af Kasper Jørgensen, der selv har en passion for fotos fra Roskilde. Fotografierne er en skøn blanding af fotos fra det historiske Roskilde og smukke landskaber til det hurtige snapshot af en Roskildebegivenhed. Er du selv interesseret i foto, så kan du sende en forespørgsel for at blive medlem af gruppen. Skal dit foto i Paperboy, så send en besked til Kasper og giv dit foto et par linjer...

Et kig på en kongegrav, noget af domkirken, linjer i brolægningen og en eventyrlig smuk himmel fyldt med stjerner :-) Ja, billedet er redigeret, da intet kamera (så vidt jeg ved) kan tage sådan et billede. Fotograf: Kasper Jørgensen

RUBRIK GIV DIT VISITKORT TIL HELE ROSKILDE KOMMUNE - HVER UGE EL-INSTALLATØR

AUTORISERET EL-INSTALLATØR

- LOKAL ELEKTRIKER - ERHVERV / PRIVAT - KVALITET TIL TIDEN - DØGNVAGT

JOB TILBYDES

TAKE AWAY

Frisk opvasker m/k

OKTOBER TILBUD Gælder kun take away

FRIT VALG

39,-

15 til 17 år søges

til ca. 13 timers arbejde hver 14 dag. Kontakt Anders på tlf. 46 35 54 05 eller kig ind i butikken.

PIZZA

Undtagen nr. 47

Kongebakkens Slagter

Cafe Carpe Diem

Kongebakken 5 · 4000 Roskilde

ALGADE 45B • 4000 ROSKILDE • 46 37 07 88 WWW.CARPEDIEMROSKILDE.DK

GULDSMED

PASFOTO

TØMRER

GULD & SØLV KØBES

BYENS BILLIGSTE

VI UDFØRER ALT FRA REPARATIONER TIL

TLF. 4636 8446 www.amsbo.dk - Skovbogade 2B, 4000 Roskilde

www.GULDSMEDENE.dk Anders & Vivi Nielsen Hansen Skomagergade 9 - 4000 Roskilde Tlf.: 46 35 36 50 Fax: 46 35 36 57

PASFOTO e... De helt rigtig

4 STK.

50,-

BILLEDBUTIKKEN

V/BENNIE HANSEN KØGEVEJ 60, 4000 ROSKILDE, TLF. 40 25 15 92 ÅBENT MANDAG OG TORSDAG KL. 13-16

TOTALENTRERPRISER

Få et uforpligtende tilbud på 61 33 75 37

APS

”Vi sætter en ære i at udføre og levere et solidt og æstetisk tilfredsstillende håndværk” Kristiansminde 7· 4000 Roskilde

Facebook “f ” Logo

følg os

CMYK / .eps

Facebook “f ” Logo


l 40 l 11. OKTOBER 2016

••• •• •

SHOP ONLINE PÅ

www.designcentershop.dk

90

PH lampen 1926-2016 L I M I T E D

E D I T I O N

1. OKTOBER - 31. DECEMBER 2016

PH 3½-2½ Kobber Gulvlampe Design: Poul Henningsen Leveres med to over­ skærme, én i kobber og én i mundblæst glas Kr. 12.995,-

P-PLADS i gården bag butikken

RINGSTEDGADE 7 · 4000 ROSKILDE · TELEFON: 4635 7460 · WWW.DESIGNCENTERSHOP.DK

Pbro uge 41 2016  
Pbro uge 41 2016  
Advertisement