Page 1

ROSKILDE 2. årgang · Uge 40 4. oktober 2016 www.paperboy.gratis

Hæder til RUC

Grøn genoplivning

RO:KOST rykker

Side 4

Side 16

Side 19-21

Roskilde Universitet er for første gang at finde på Times Higher Education’s anerkendte rangliste over verdens bedste universiteter.

Rekordmange har købt billet til 2016-udgaven af madfestivalen, der i næste uge byder på en lang række kulinariske oplevelser.

I Industrikvarteret arbejder en gruppe eksperter inden for elkøretøjer på at få en række batteridrevne busser tilbage på de danske veje.

Roskildes frivillige foreninger blev hædret og begavet under Frivillig Fredag:

Festlig fejring af frivilligheden aut. volvo Service fra kr. 2.495

Vi passer på dit smil...

Et flot smil giver

selvtillid & velvære

inkl. moms, reservedele og olie

Tandlægerne i centrum v/Lars Weltzer Algade 5 • 4000 Roskilde

HOVMØLLER BOLIG Maria Hovmøller møller

Tlf. 33130010 0

bolig@hovmoeller.dk ller.dk

Kosmetisk tandbehandling. Skånsomt og professionelt...

Tlf. 46 35 12 43 www.tandicentrum.dk

Læs side 6

Salg af fast ejendom Køberrådgivning

ONLINE

Betonvej 1 4000 Roskilde Tlf. 46 75 51 24

Købe eller sælge bolig? Grundighed – Tryghed - Service


l 2 l 4. OKTOBER 2016

Har du brug for støtte og rådgivning til dit rygestop?

Lær at tackle...

Så har du mulighed for at deltage på rygestopkursus i Roskilde Kommune Tidspunkt

Start

Slut

Sted

Tirsdage kl. 16.00-18.30

4/10

8/11

Sundheds- og Omsorgscenter Nord Kirkebjergvej 2, 4040 Jyllinge.

Mandage kl. 13.00-15.30

7/11

12/12

Sundhedscentret, Rådhusbuen 1, 4000 Roskilde

Mandage kl. 16.30-19.30

14/11

19/12

Sundheds- og Omsorgscenter Syd, Tofthøjvej 20, 4130 Viby Sj

Mandage kl. 16.00-18.30

12/12

23/1 - 17/2

Sundheds- og Omsorgscenter Nord Kirkebjergvej 2, 4040 Jyllinge.

Kurset Lær at tackle kronisk sygdom er et selvhjælpskursus til dig, der lever med en kronisk sygdom. Kurset giver dig inspiration til at tackle de bekymringer og problemer, som ofte følger med kronisk sygdom og til at få mere ud af hverdagen.

Kurset er gratis og for borgere i Roskilde Kommune. Tilmelding til Sundhedscentret på mail sundhedforalle@roskilde.dk eller telefon 4631 7702.

Kurset ledes af frivillige instruktører, som selv har en kronisk sygdom.

Du kan få telefonisk rådgivning eller digital støtte følgende steder: Stoplinien: stoplinien.dk eller E-Kvit-Dit digitale stopprogram ekvit.dk

Nyt fra Roskilde Bibliotekerne Dit digitale omdømme: Foredrag med Pernille Tranberg Har du googlet dig selv for nyligt? Tænker du nogensinde over, hvem der ved hvad om dig på nettet, og at din færden på hjemmesider og brug af apps kan få utilsigtede konsekvenser? Pernille Tranberg er stifter af Digital Identitet, der rådgiver om at beskytte og kontrollere persondata. Hør hvordan du beskytter dit digitale omdømme til foredraget på Roskilde Bibliotek torsdag den 6. oktober kl. 19. Billetter koster 25 kr. og kan købes på roskildebib.dk/kalender eller på biblioteket.

Legater Guldsmed C. Andersen og hustrus legat Legatet uddeler i december måned et antal portioner på kr. 200,- til trængende i Roskilde. Er du interesseret kan du afhente et ansøgningsskema i Borgerservice kl. 12.00. Bestyrelsen for Guldsmed C. Andersen og hustrus legat. Fælleslegatet for værdigt trængende i Roskilde Kommune 2016 Ansøgere til Fælleslegatet for værdigt trængende i Roskilde Kommune kan hente et ansøgningsskema i Borgerservice samt i informationen på Jobcentret, Rådhusbuen 3. Derudover kan ansøgningsskemaet hentes på roskilde.dk/legat. Ansøgningen sendes til Roskilde Kommune, Sekretariat og Integration, Rådhusbuen 1, 4000 Roskilde, så den er afdelingen i hænde senest den 4. november 2016 kl. 12.00.

Kom en tur med til Bolund Bookning af Salen på Roskilde Bibliotek Stor scene, masser af gulvplads, højt til loftet og en central beliggenhed i Roskilde by – der er ikke noget at sige til, at Salen er et populært sted at holde arrangementer. Salen kan bookes op til seks måneder frem af folkeoplysningsforeninger hos assistent Sabina Faigh på telefon 46 31 50 09 eller sabinaf@roskilde.dk

...kronisk sygdom

Oplev plante- og dyrelivet på strandengene og strandoverdrevet inden for Bolundbakken. Hør om kulturhistorien og stedets mulige rolle i Skjoldungernes Land. Lille Valby Enge. Søndag den 2. oktober kl.14-16. Mødested: Parkeringspladsen på Frederiksborgvej ved Bolund. Leder: Biolog Bjørn Petersen, DN.

På kurset gennemgås emner som: • En god nats søvn. • Håndtering af vanskelige følelser, smerter og træthed. • Afspænding. • Beslutningsregnskab. • Vurdering og valg af behandling. • Samarbejde med sundhedspersonale. Kurset kan være noget for dig, hvis du kan svare ja til et eller flere af følgende spørgsmål: • Har du brug for inspiration til at håndtere hverdagen med f.eks. smerter eller træthed? • Mangler du redskaber til at tage hånd om de konsekvenser, sygdommen har for f.eks. praktiske gøremål eller samvær med andre? • Lever du med frustrationer og bekymringer over lidelsen og dens følger?

”Mød op på kurset med udfordringer – gå fra kurset med værktøjer til en løsning” Der afholdes Informationsmøde med introduktion til kursets opbygning, arbejdsmetoder og emner tirsdag den 11. oktober fra kl. 13.30 til 15.00. Sted: Sundhedscentret, Rådhusbuen 1, 4000 Roskilde. Indgang og indkørsel fra Gormsvej. Det vil være en god ide at tilmelde sig informationsmødet, men det er ikke en nødvendighed. Pladserne til kurset fordeles dog i den rækkefølge, vi modtager tilmelding til informationsmødet.På informationsmødet er det muligt at tilmelde sig kurset, som starter tirsdag den 25. oktober fra kl. 10.30 til 13.00. Kurset består af 6 ugentlige mødegange á 2½ timers varighed. Kurset er for borgere i Roskilde Kommune, og det er gratis at deltage. For yderligere information kontakt Sundhedscentret, sundhedskonsulent Bente Alis Jensen på telefon 4631 7740 eller e-mail: sundhedforallej@roskilde.dk Læs evt. mere om kurset på patientuddannelse.info

Det sker… i oktober Set gennem de kommunale briller starter måneden med brask og bram. Det går nemlig løs allerede lørdag den 1., når FN’s Internationale Ældredag fejres i Byens Hus. Årets tema er: ”Tag kampen op mod aldersdiskrimination”. Diskriminationen er til gengæld helt og aldeles fraværende om søndagen, når afslutningen på årets FrivilligUge markeres ved et stort arrangement – med tilbud til smagsløg og andre sanser. Alle er inviteret til denne fejring af det frodige frivillige liv i Roskilde. Og det var altså søndag den 2. klokken 10-14 på Stændertorvet. Mandag den 3. klokken 19 danner Peder Syv Skolen rammen om et borgermøde vedr. det nye boligområde på Skousbo grunden i Viby. Og tirsdag den 4. er der så borgermøde om strategien for Roskildes grønne ring – og ringens rekreative, landskabelige og naturmæssige potentialer. Mødet starter klokken 19 og foregår i Byens Hus – der også åbner dørene i anledning af Sindets dag: Mandag den 10. også klokken 19, hvor der bl.a. er fortælle-koncert. Onsdag den 12. får Viby sit eget sundheds- og omsorgscenter med sygepleje- og kontinens klinikker, genoptræning og forskellige sundhedstilbud til dig. Omsorgscenter Toftehøjen ligger på Tofthøjvej 20 i Viby – og der er åbent hus fra klokken 14-16. Det endelige projektforslag vedrørende Ny Østergade projektet sendes nu til en offentlig høring i perioden fra 7. oktober og frem til 4. november – med et borgermøde på Roskilde Rådhus mandag den 24. Efter et lille pusterum er der torsdag den 27. borgermøde om et nyt boligprojekt i Vindinge. Og fredag den 28. - og for fjerde år i streg – blænder Roskilde op for alle tiders lysfest. For at markere, at den mørke tid for alvor er over os! Det sker med fantastiske lys installationer, et uhyggeligt flot optog og snesevis af andre spændende aktiviteter. Og på falderebet: Glæd dig også til Spil Dansk Ugen – og et hav af arrangementer i hele Roskilde Kommune fra den 31. oktober til den 6. november.

ROSKILDE.DK

·

TELEFON

4631 3000


4. OKTOBER 2016 l 3 l

VI MØDER FRIVILLIGE HVER DAG ÅRET RUNDT I ROSKILDES GLØDENDE FORENINGSLIV. VI MØDER DEM, NÅR DE SKABER INITIATIVER FOR UNGE, FOR ÆLDRE, FOR ENSOMME OG FOR FLYGTNINGE. VI MØDER FRIVILLIGE, NÅR DE SKABER FÆLLESSKAB OG OVERSKUD. VI SER FRIVILLIGE GØRE EN FORSKEL FOR ANDRE. DET ER VI DYBT TAKNEMMELIGE FOR. DERFOR FORDELER VI 250.000 KRONER MELLEM DISSE FRIVILLIGE FORENINGER:

CYKLING UDEN ALDER GULDDYSSE KULTURGÅRD MENTORNET ROSKILDE (DANSK FLYGTNINGEHJÆLP) PLEXUS (UNGDOMMENS RØDE KORS) PARAMOUNT RAMSØ AMATØRSCENE ROSKILDE BUESKYTTEKLUB ROSKILDE PIGEFODBOLD IDRÆTSFORENINGEN SIR.98 TREKRONER BMX TAK FORDI I ER FRIVILLIGE ÅRET RUNDT. DE BEDSTE HILSNER, ROSKILDE FESTIVAL

ROSKILDE FESTIVAL SKABES AF FRIVILLIGE ILDSJÆLE OG ER 100 % NON-PROFIT. ALT OVERSKUD FRA ROSKILDE FESTIVAL DONERES UBESKÅRET TIL KULTURELLE OG VELGØRENDE FORMÅL TIL GAVN FOR ISÆR BØRN OG UNGE. SIDEN 1970’ERNE HAR VI GENERERET MERE END 270 MILLIONER KRONER TIL ALMENNYTTIGE FORMÅL.


l 4 l 4. OKTOBER 2016

Ledige stillinger i Roskilde Kommune

Få indflydelse

Administration, specialister og ledelse

Vær med til at få indflydelse på det område du bor i og andre sager, du som borger eller virksomhed har interesse i.

• IT-supportere søges til skoleområdet. • Viceskoleleder søges til Himmelev Skole. • Medarbejder søges til administrationen på Jyllinge Skole. • Læsekonsulent søges til almenområdet.

Her kan du se Roskilde Kommunes: • Borgermøder • Sager i høring og indsende høringssvar • Afgørelser hvor du har mulighed for at indgive klage

Følgende jobs er opslået i kommunen:

Ældre og hjemmepleje Borgermøder • Plejecenter Oasen søger Social- og sundhedshjælper/assistent i nattevagt. • Plejecenter Oasen søger Social og sundhedsassistent i aftenvagt. • Afdelingsleder søges til Plejecenter Trekroner. • Social- og Sundhedsassistent søges til Afdeling 1.sal. • Sygeplejerske søges til Kristiansminde Plejecenter. • SSA/SSH søges til aftenvagt på Gundsø Omsorgscenter. • Rehabiliteringscenter Trekroner søger sygeplejerske i dagvagt med weekendvagt hver 4. weekend. • Centersygeplejerske søges til Plejecenter Trekroner – afdeling 3. sal.

Nyt boligområde på Skousbo i Viby Sjælland. 3. oktober 2016. Kommuneplan 2016 - Strategi for Roskildes Grønne Ring. 4. oktober 2016. Høringer Høring af forslag til budget 2017. 5. oktober 2016. Nyt boligområde på Skousbo i Viby Sjælland. 4. november 2016. Kommuneplan 2016 - revision af kommunens overordnede planlægning. 4. november 2016. Tematiseret strategi for Roskildes Grønne Ring. 4. november 2016. Parcelhuse i stedet for rækkehuse på del af udstykningen Ramsøbakken. 11. november 2016.

Pædagogik og undervisning Afgørelser • Trekroner Børnehus søger energisk pædagog i et barselsvikariat. • Jyllinge Skole søger en lærer til skolens udskolingsafdeling. • Friluft/Adventure-medarbejder søges til Klub Roskilde Øst. • Teater-medarbejder søges til Klub Øst. • Medarbejder søges til Børnehuset Freja. Sundhed og behandling • Træning og Sundhed i Roskilde Kommune søger teamleder for sundhedskonsulenterne. • Gundsø Omsorgscenter (GOC) søger ergoterapeut. • Ergoterapeuter søges til Daghjem/lokalcentrene i Roskilde Kommune. • Ergoterapeut søges til Plejecenter Trekroner – afdeling 1. sal. Ufaglærte og øvrige stillinger • Husassistent søges til Plejecenter Trekroner – afdeling 1. sal. Bemærk at der løbende offentliggøres nye stillinger på kommunens hjemmeside - samt at stillinger med udløbet ansøgningsfrist ikke vises. Følg derfor med på roskilde.dk/job

Nyt plejecenter i Hyrdehøj. 7. oktober 2016. Landzonetilladelse til ny bolig som erstatning for nedbrændt hus, Holbækvej 221B, matr.nr. 10hg Svogerslev. 10. oktober 2016. Landzonetilladelse til udhus og hestebokse på Hastrupvej 9, matr.nr. 10c Snoldelev-Hastrup By. 10. oktober 2016. Landzonetilladelse til landbrugshal som erstatning for nedbrændt hal på Knudsbjergvej 3, matr. nr. 23m m.fl. Gundsømagle By, Gundsømagle. 13. oktober 2016. Landzonetilladelse til erstatningsvandhul på matr. nr. 14e Skyttemarken, Roskilde Jorder, Margrethehåbsvej 114B. 13. oktober 2016. Landzonetilladelse til nyt stuehus på Tunevej 30, matr.nr. 11eæ m.fl. Vindinge By, Vindinge. 13. oktober 2016. Landzonetilladelse til drivhus og garage/ overdækning på Svenstrupvejen 60B, matr. nr. 11e Søster Svenstrup By, Dåstrup. 13. oktober 2016. Landzonetilladelse til indskudte etager i bolig på Pilekær 6, matr.nr. 10f Herringløse By, Hvedstrup. 18. oktober 2016. Fornyet vandindindvindingstilladelse til Gundsølille Vandværk. 19. oktober 2016. Landzonetilladelse til børnehave, Hørhusene 61, 4000 Roskilde, matr. nr. 2d Bistrup Hovedgård, Roskilde Jorder. 20. oktober 2016.

Søg om støtte fra bredbåndspuljen Har du dårlig bredbåndsdækning? Så kan du søge støtte til lokale bredbåndsprojekter fra bredbåndspuljen. Puljen giver mulighed for tilskud til bredbåndsprojekter i sammenhængende boligområder, sommerhusområder eller områder med erhvervsvirksomheder – som i dag har

lav hastighed. Ansøgninger kan indsendes af kommuner, borgergrupper og virksomheder. Hvis du vil søge om støtte i 2016, er ansøgningsfristen mandag den 31. oktober 2016. Læs mere på roskilde.dk/bedrebredbånd

ROSKILDE.DK

·

TELEFON

4631 3000

”For os er det at være på listen det væsentlige”, mener prorektor ved RUC Peter Kjær. Foto: Gustav Valdemar Strange og Morten Madsen.

RUC optaget på anerkendt rangliste For første gang er Roskilde Universitet nu repræsenteret på Times Higher Educations anerkendte rangliste over verdens bedste universiteter. Af Gustav Valdemar Strange og Morten Madsen

I 12 år har Times Higher Education (THE) målt kvaliteten af blandt andet undervisning og forskning på verdens universiteter, og Roskilde Universitet (RUC) optræder nu for første gang på den nyligt offentliggjorte rangliste over de bedste universiteter for 2016/17. RUC har ikke fået en præcis placering, men er rangeret som nummer 501-600 på listen, der i forvejen tæller seks andre danske universiteter.

Bøger tæller Ifølge specialkonsulent ved

Aarhus Universitet Søren Klit Lindegaard, som til dagligt arbejder med rankingsystemer, har internationale ranglister fokuseret meget på, hvor mange forskningsartikler, der udgives på et universitet, men i år er THE begyndt at medregne bøger i deres vurderinger. Det kan have en betydning, fordi man ofte udgiver bøger inden for humaniora og samfundsvidenskab, mens forskningsartikler fylder meget i naturvidenskab. ”RUC har deres primære kvaliteter inden for humaniora og samfundsvidenskab, og hidtil har de her ranglisters metode favoriseret de naturvidenskabelige universiteter”, siger Søren Klit Lindegaard.

Lavest i Danmark De to største danske universiteter, Aarhus- og Københavns Universitet, skiller sig ud ved at være placeret som henholdsvis nummer 98 og 120 på listen. RUC er derimod det lavest rangerede danske universitet, men

ledelsen er alligevel tilfreds med resultatet. ”Jeg synes, det lever op til vores forventninger, for vi er et forholdsvist lille universitet med en særlig fagprofil, så vi var godt klar over, at vi ikke ville ligge helt i toppen. For os er det at være på listen det væsentlige”, udtaler Peter Kjær, prorektor ved RUC. Søren Klit Lindegaard er enig i, at små institutioner som RUC kan have svært ved at rykke højt op på de internationale rankinglister. ”Det er en fordel at være et stort universitet samt at have meget forskning inden for natur- og sundhedsvidenskaben. Derfor er det svært for RUC at komme højt op på listen”, forklarer Søren Klit Lindegaard.

Fakta: Gustav Valdemar Strange og Morten Madsen læser begge journalistik på RUC.

Millionbevilling til Roskilde Festival Højskole Tuborgfondet donerer knapt 1.2 millioner kroner til Roskilde Festival Højskole. Pengene øremærkes inventar og udstyr til tre af højskolens hovedfagslokaler: Ngo/ aktivisme, frivilligledelse og journalistik. Det er anden gang, Tuborgfondet vælger at støtte etableringen af Roskilde Festival Højskoles lokaler. Første gang var i 2013, hvor fondet donerede en million kroner til etablering af højskolens foredragssal. ”Roskilde Festival Højskoles tilgang til frivillighed og aktivisme, passer rigtig godt sammen med Tuborgfondets strategi om at støtte projekter og idéer drevet af frivillige ildsjæle. Den danske højskole-tradition er om noget indbegrebet af et folkeligt fællesskab, og for Tuborgfondet er unges engagement og deltagelse vigtig. Netop derfor vil vi gerne

Roskilde Festival Højskole forventes at åbne i januar 2019.

støtte Roskilde Festival Højskole og deres overordnede formål om at invitere unge til at engagere sig og bygge nye fællesskaber”, siger Tuborgfondets direktør Anne-Marie Skov. Foruden de to donationer fra Tuborgfondet har højskolen gennem det sidste års tid modtaget tilsagn om donationer fra lokale borgere. Denne udvikling glæder højskolens forstander.

”Historisk set har højskoler altid haft en meget stærk opbakning i lokalmiljøet, og de tilsagn, vi har modtaget fra lokale Roskildeborgere, bidrager til at forankre skolens folkelige fundament. Vi er stadig ikke helt i mål med finansieringen af udstyr og inventar, og alle, der har lyst til at bidrage, er fortsat mere end velkomne”, siger Jesper Øland.


4. OKTOBER 2016 l 5 l

••• •• •

VL38 Gulv og Bord

VL45 Radiohuspendel

SHOP ONLINE PÅ

www.designcentershop.dk

90

PH lampen 1926-2016 L I M I T E D

E D I T I O N

1. OKTOBER - 31. DECEMBER 2016

PH 3½-2½ Kobber Gulvlampe Design: Poul Henningsen Leveres med to over­ skærme, én i kobber og én i mundblæst glas Kr. 12.995,-

PH 2/1 Bord

P-PLADS i gården bag butikken

RINGSTEDGADE 7 · 4000 ROSKILDE · TELEFON: 4635 7460 · WWW.DESIGNCENTERSHOP.DK


l 6 l 4. OKTOBER 2016

Sager der samler For sjette år i træk var Frivillig Fredag et trækplaster. Knap 700 frivillige fra mere end 200 forskellige foreninger var samlet i Roskilde Kongrescenter, Bauhaus Arena.

Formand for Beskæftigelses- og Socialudvalget og vært ved dagsarrangementet Morten Gjerskov bød velkommen til de frivillige fra de sociale foreninger med at understrege, at det arbejde, de frivillige foreninger udfører, er et arbejde kommunen ikke kan udføre - hver især er de gode inden for hver deres område.

Bærere af forandring Den veloplagte forsamling var også begejstrede for Paul Natorps oplæg om ’Sager der samler’. Paul Natorp understregede, at mennesker ikke bare er ressourcer - de er også selv bærere af

Repræsentanter fra 200 forskellige foreninger var samlet til Frivillig Fredag.

Der var masser af debat i salen blandt de 700 gæster. Foto: INSP!media.

forandring, der i fællesskab kan gøre en forskel.

Frivillig fordi… Sidst på eftermiddagen bød borgmester Joy Mogensen velkommen til de lige knap 700 fremmødte frivillige med en stort tak for indsatsen til alle dem, som hver dag, hver uge året rundt gør en forskel for rigtig mange borgere i Roskilde Kommune. Som en del af FrilligUge39 har Byens Hus bedt frivillige færdiggøre sætningen: Jeg er frivillig, fordi … Borgmesteren benyttede

lejligheden til at fortælle en rørende historie fra sin egen ungdom som spejder med den morale, at det ikke handler om, hvad man ikke kan, men derimod om det vi kan, når vi gør det sammen. Og i Roskilde Kommune er der rigtig mange, som engagerer sig i fællesskabet.

Priser og donationer Traditionen tro er Frivillig Fredag også aftenen for overrækkelse af Roskilde Kommunes Kulturog Idrætspriser overrakt af formand for Kultur- og

Idrætsudvalget Birgit Pedersen samt Start- og Udviklingspuljens Foreningspris overrakt af formand for Folkeoplysningsudvalget John Jacobsen – og ikke mindst donationer fra Roskilde Festival. I år blev det samtidig anledning til at sætte punktum for Hearts of Roskildes knap ét år lange indsamling til lokal flygtningehjælp.

Ris er noget, man spiser Aftenens underholdning blev serveret af Gitte Hornshøj i form af et ordentlig skud takt og tone på ægte jysk manér - selvfølgelig krydret med en god portion humør, snak om vandhaner og bussemænd. Gæsterne fik et rigtigt godt grin med

hjem – men det havde følgeskab af den pointe, at ris

er noget, man spiser, mens ros er noget, man giver.

Prismodtagere 2016 • IDRÆTSPRISEN FOR PERSONER Bente Lindegaard Magnusson – instruktør og formand i Roskilde Gymnastikforening gennem 45 år. • KULTURPRISEN FOR PERSONER Jørn Zinglersen – KFUM Spejderne Vindinge. • I DRÆTSPRISEN FOR FORENINGER Roskilde Mountainbike Klub •K ULTURPRISEN FOR FORENINGER Viby Musikforening •S TART- OG UDVIKLINGSPULJENS FORENINGSPRIS Orange Makers Med Start- og Udviklingspuljens foreningspris følger 5.000 kroner. Med de øvrige foreningspriser følger 15.000 kroner, og med personpriserne følger 15.000 kroner.

Fra fredag til hele ugen

FrivilligUge39 har vist den brede frivillighed, Roskilde er kendt for i hele landet, ikke mindst takket være Roskilde Festival. Og de frivillige har taget godt imod det nye initiativ.

Tom Smidth, Ole Rasmussen, Louise Brygger Jacobi og Maria Koch Aabel har sammen med Helen Klingemann, som er det 5. medlem af gruppen, stået bag Hearts of Roskilde.

Armbånd for 50.000 kroner Hearts of Roskilde-projektet takkede af på Frivillig Fredags arrangement i Roskildehallerne, hvor der blev overrakt i alt 50.536 kroner til lokalafdelingerne af fire nødhjælpsorganisationer, nemlig Røde Kors, Red Barnet, Dansk Flygtningehjælp og SOS Børnebyerne. Salget af armbåndet er foregået gennem et år og har haft flere formål, herunder at indsamle penge til flygtningehjælp, at skabe bevidsthed og dialog om flygtningeindsatsen og understøtte de positive fortællinger om Roskilde som et åbent og venligsindet sted, hvor der er plads og overskud til at modtage flygtninge. Herudover har det været initiativtagernes

tanke, at flygtninge, der placeres på asylcenteret i Roskilde, eller som har fået opholdstilladelse i Roskilde, vil få en oplevelse af jævnligt at møde mennesker, der med armbåndet tilkendegiver, at de hilser de nye naboer velkomne.

Hjælp fra højre Der er blandt andet blevet solgt armbånd til venner, familie og kolleger,

på Roskilde Dyrskue, hos VisitRoskilde, i Ældresagen, i frivilligcenteret og i idrætsklubber, hos lokale frisører, banker og tandlæger, i en række lokale forretninger, i genbrugsbutikker, til Byparkskoncerter, fodboldkampe, på museer mv. Herudover har blandt andre guldsmeden Andersen & Enig, Museet for Samtidskunst og Lop It på Københavnsvej alle købt et større antal armbånd til videresalg. Allerførste arrangement, hvor armbåndene blev solgt, var ved den famøse juletræstænding, hvor Gitte Simoni (DF) jo efterfølgende skrev det berømte læserbrev om Hearts of Roskildes tilstedeværelse (som hun dengang troede var Dansk Flygtningehjælp).

I år er Frivillig Fredag som noget nyt udvidet til hele uge 39, hvor Roskildes mange frivillige har været i centrum. Over 25 frivillige foreninger har åbnet dørene for alle byens borgere, og mere end 40 arrangementer er det blevet til, herunder idræt, fællesspisning, teater og Folkemøde om frivillighed. Ifølge projektleder for FrivilligUge39 i Byens Hus Mads Bøge Højberg har de frivillige taget godt imod det nye initiativ. ”Langt de fleste synes, det er en god idé at vise noget andet frem, end de plejer, eller at gøre tingene på en lidt anden måde. Vi var lidt nervøse for, om de ville føle det som en ekstra arbejdsbyrde, for det er jo travle mennesker. Men de er kommet med god energi og entusiasme”, siger han.

er i gang med at skabe noget nyt. Ikke kun for en lille udvalgt skare, men frivillige over en bred kam. Det har netop været succeskriteriet, at FrivilligUgen skal vise den mangfoldighed, der kendetegner Roskildes frivillig-ånd. Der er ikke nogen eller noget, der er ’finere’ end andet. Om man er

enkeltperson med frivilligt drive og engagement eller en større organisation – alle er inviteret med til fejringen og udforskningen af frivillighed, til at sige deres mening om den og udvikle den”, siger projektlederen.

Noget helt nyt Og Mads Bøge Højberg er undervejs blevet opmærksom på, at ugen kan blive motor for forandring generelt ude i det frivillige Roskilde. ”Da vi stod med det endelige program i hånden, gik det for alvor op for mig, at vi

Projektleder Mads Bøge Højberg synes, at de frivillige har taget godt imod det nye initiativ med at udvide Frivillig Fredag til en hel uge.


4. OKTOBER 2016 l 7 l

’Fjordliv’ på Jyllinge Bibliotek Museumskoncernen ROMU præsenterer miniudstillingen ’Fjordliv’ fra 1.-31. oktober på Jyllinge Bibliotek. Udstillingen går tæt på historier fra Jyllinge, dengang jægere og fiskere udnyttede fjordens ressourcer erhvervsmæssigt. Udstillingen fortæller også om byens bådebyggere, som de første mange år byggede joller og både på klamp, dvs. uden tegninger og i samråd med køberen og dennes praktiske behov. I dag er der kun én erhvervsfisker tilbage i Jyllinge, jagten er blevet en hobby, og der bygges ikke længere både på havnen. Nu er Jyllinge populær for sine rekreative områder ved fjorden.

Roskilde Festival donerede 250.000 kroner

Foreningen Roskilde Festival fordelte en kvart million kroner mellem ti foreninger inden for idræt, kultur og sociale indsatser i Roskilde Kommune.

eningen Roskilde Festival. I alt udloddede festivalforeningen 250.000 kroner til foreninger i Roskilde Kommune i forbindelse med årets markering af Frivillig Fredag den 30. september.

”Man bliver i den grad imponeret over det afsmittende engagement, når man oplever, hvad frivillige ildsjæle skaber for andre her i Roskilde. For der er virkelig mange former for fællesskaber, der har frivilligheden som fællesnævner”, siger Roskilde Festivals talskvinde Christina Bilde. Det er blandt andet fællesskabet Cykling uden alder, spillestedet Paramount og idrætsklubben Roskilde Pigefodbold, der hver modtager 25.000 kroner fra For-

• Cykling uden alder • Gulddysse Kulturgård • Mentornet Roskilde (Dansk Flygtningehjælp) • Plexus (Ungdommens Røde Kors) • Paramount • Ramsø Amatørscene • Roskilde Bueskytte Klub • Roskilde Pigefodbold • Idrætsforeningen SIR.98 • Trekroner BMX

Donationerne gik til disse ti foreninger:

Nyheder

Efterår 2016 Lunt & Lækkert

Se kundeklub side

13

Knæk cancer side

16

Jakke Før 1499,95

CosmosHallen i Viby Sj. var fyldt med danskere og flygtninge, der nød en aften sammen med god mad, musik og kulturel udveksling. Foto: Anne-Marie Nie Sørensen

Kulturmøder og hjerterum i Viby Tirsdag den 27. september dannede CosmosHallen i Viby Sjælland ramme om en stor fællesspisning for knap 200 mennesker på tværs af verdens kulturer. Arrangementet var kommet i stand i et samarbejde mellem KulturCosmos, Røde Kors og Meyers Madhus. Det indgik som en del af programmet for FrivilligUge39.

Ingen regning CosmosHallen var pyntet op med et væld af kulørte flagranker, lys, træer og krydderurter. Gæsterne kom festklædte i alle aldre og sad blandet ved lang-

Nyheder

bordene. Halvdelen af gæsterne havde købt billetter, der ikke kun finansierede deres egen måltid, men også mad, drikkevarer og dessert til flygtningene. Flygtningene kom fra Asylcentrene Sankt Hans og Avnstrup, samt et par stykker fra indkvarteringerne i Viby.

Syriske toner Efter maden spillede den dansk/syriske duo med Simon Ask og Nour Amora en lille koncert, hvor de i dagens anledning også havde en sangerinde med. ”Det var meget rørende at opleve,

hvordan de syriske toner bevægede forsamlingen. Flere rejste sig og nogle begyndte også at danse”, fortæller kulturhusleder Caroline Stokholm Clemmensen. I løbet af aftenen gik snakken lystigt ved bordene, og nogle brugte tablets og smartphones til at vise billeder og fremme forståelsen på tværs af sprogene, og nogle endte sågar med at udveksle kontaktinformationer og kram.

KÆMPE UHRVALG

Efterår 2016

NU

99995

NYHED

Cadigan 95

799

Jakke

279995 Vind rt til gaveko de mo efterårs Se side

5

k

en.d www.tygesen-wom

Nyt katalog er ude

Special Edition 5.300,-

Hvis du ikke har modtaget kataloget, så kan du hente et i butikken.

Special Edition 3.350,-

Rosegold/ sort 1.495,-

-dag

d. 6. oktober kl. 10-15

Skjorte

39995

Kjole

69995

Strik

49995

Kom ind og se e�erårskollek�onen og deltag i vores konkurrence. Vi giver 25% på alt Gerry Weber denne dag.

Buks

79995 Blazer

89995

NYHED

Sko og støvler fra Margit Brandt Skomagergade 31 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 35 39 01 www.tygesen-women.dk

Ny lænke mode 1.895,-

Smuk grøn rem 1.698,-

Super fladt dame 1.595,-

Er du på udkig efter et nyt ur, så kig forbi forretningen. Vi har herreure, dameure og børneure for enhver smag og i mange forskellige prisklasser. Ægte schweizere som Certina og Tissot ure og masser af ure med kvalitetsurværker fra bl.a. japanske producenter, fx Seiko, Skagen, Tommy Hilfiger, Citizen, Festina, Casio, DKNY og Daniel Wellington. Nyeste mærke hos os er NORLITE DENMARK - tjek de flotte modeller i vores butik eller på www.stasiguhrlager-shop.dk

Algade 28 · 4000 Roskilde Tlf: 46 35 20 20 www.stasiguhrlager-shop.dk

Stasig Uhrlager


l 8 l 4. OKTOBER 2016

Klummen er et fast indslag i Paperboy, hvor vi har givet pennen fri til en gruppe mennesker, der har det til fælles, at de alle på den ene eller den anden måde er rodfæstet i Roskilde. Det er avisens faste holdeplads for markante meninger og gode personhistorier, alle med udgangspunkt i ugens skribent, men først og fremmest med Roskilde i centrum.

Kongekrone eller ej?

Vi talte med rektor på Roskilde Katedralskole samt fire studerende om de nu forbudte kongekroner til årets introfest. Af Michelle Vive og Signe Stange Jensen

hvem man er”, udtaler Sara, som havde set frem til at vise, at hun var nået så langt. “Jeg tænkte det var nice. Jeg tænkte ikke, det var fordi, de skulle være bedre end os andre, og det er ikke, fordi jeg gør det, for at man skal se ned på nogle 1.g’ere. Men det er bare fedt at vise, at man er 3.g’er, og at man har overlevet indtil nu”, forklarer hun.

Af Henrik Nevers

Mellem forbud og frihed Debatten om unge og alkohol har i de sidste uger igen ramt medierne med overskrifter og artikler om danske unge som de mest drikfældige i Europa. Særligt gymnasieeleverne trækker mange overskrifter, og fremstilles som en gruppe unge, der fester særligt igennem, men hvordan er det egentlig? Tallene bekræfter faktisk, at samtlige danske unge – ikke kun gymnasieeleverne - har Europarekorden i alkoholindtag, men også, at de unges alkoholforbrug (ifølge Sundhedsstyrelsen) samlet set er faldende. De unge er dog på ingen måde alene om et højt forbrug – ældre, veluddannede mænd følger godt med i statistikken. Bare med et andet mønster: De unges forbrug er koncentreret på færre dage med mange genstande, hvor mændene drikker jævnt derud af. Samtidig er der en stigende andel unge, der slet ikke drikker. Den gruppe udgør nu omkring 17 procent (tal fra Sundhedsstyrelsen). Fra rektorkontoret kan jeg ikke genkende hele det medieskabte rygte, som gymnasielever må lægge fælles ryg til. Jo, eleverne fester, som gymnasieelever har gjort det gennem mange årtier, og de er klart en (aktiv) del af det danske samfunds alkoholkultur. Og ja, vi har et højt alkoholforbrug i Danmark, og ja, det kan skade (unge) hjerner. Skarpe og innovative hjerner, der er brug for i fremtiden, og som jeg på nærmeste hold oplever i fuldt flor i mange timer hver dag. Gymnasieleverne arbejder hårdt for deres læring og fremtid – også så målrettet, at vi må hjælpe og rådgive dem, der presser sig selv for meget i jagten på resultater og karakterer. Hjælpen er også klar ved de 4-5 årlige gymnasiefester, hvor der altid er professionelle vagter og opsyn. Jeg oplever, som en af de tilstedeværende voksne, at problemerne opstår før og efterskolefesterne. Før festen samles eleverne enten hjemme hos hinanden eller i det fri, og undervejs er de sandsynligvis blevet mindre beruserede – bagefter går mange videre i nattelivet. Til det første forældremøde i 1g fortæller jeg, at arrangementerne før og efter skolefesten

jo er udenfor skoletid og skolens område, hvor jeg og skolen ikke har ansvaret eller muligheden for at gribe ind. Særligt når det ofte foregår hjemme hos eleverne. Her er det os som forældre, der bestemmer (jeg er også selv forælder til en 1g-elev). I debatten ender diskussionen ofte med diverse forbudskrav, men er det virkelig det bedste bud? Et forbud, der yderligere kan understøtte selvbestaltede fester og arrangementer på steder og tidspunkter, hvor der ikke er nogen form for hjælp eller opsyn? Nej, lad os undgå det. Erfaringer fra andre lande, fx USA, peger på, at et alkoholforbud for unge medfører et stort, skjult forbrug uden opsyn og i værste tilfælde med bivirkninger som spritkørsel og teenage-graviditeter. Jeg er med på, at gymnasiefesterne (med salg af øl og vin) har en vis signalværdi, men fadøllen er altså ikke den største udfordring i forhold til at nedbringe unges alkoholforbrug. De, der er mest fulde, er det, allerede inden de kommer til skolefesten, og derudover må jeg minde om, at der er ret mange andre fredag-lørdage tilbage på året, hvor der kan festes. Både forældre og skoler skal blande sig i diskussionen med de unge om, hvordan man opnår et afbalanceret alkoholforbrug eller et liv helt uden. Det skal være ok at sige fra, og der skal være arrangementer både på skolen og udenfor, som er uden alkohol. Men forbrug og pris hænger også sammen. Det er historisk billigt at købe en flaske sprut eller en kasse øl i det nærmeste supermarked. Ja, jeg kender godt argumentet omkring grænsehandlen, men man kan altså ikke få det hele, og her er det trods alt helbredet, der står på spil. Det er naivt at tro, at et forbud mod fadøl til gymnasiefesterne alene kan nedbringe unges alkoholforbrug markant (eller for den sags skyld ældre mænds). Løsningen skal findes et sted mellem forbuddet og den totale frihed. Det kræver oplysning, dialog og højere priser.

Henrik Nevers er rektor på Roskilde Gymnasium. Han har udover uddannelsesverdenen stor interesse for musik og er selv udøvende musiker som pianist.

Thea Jensen er 19 år og går på 3. årgang

Det er jo valgfrit “Nogle gange kan man godt forstå, hvorfor de har gjort det, fordi hierarkiet måske godt kan fremkomme på den måde. Det er jo ikke fordi, vi selv synes, det er for at vise, at vi har mere magt. Det er jo bare for at vise, at vi har kæmpet rigtig hårdt for at komme frem til det her år, og det vil vi gerne belønne os selv for ved at tage den her kongekrone på”, forklarer 3.g’eren Thea. Om der er tale om en tradition, kan der dog være tvivl om, da vi møder Thea i kantinen på Katedralskolen. “Altså jeg tror, vi har haft det her de sidste 3-4 år, hvor 3. g’erne har haft krone på, og 1. g’erne har haft sutter på, men det har jo været valgfrit - helt frivilligt”, fortæller Thea. “Som 1. g’er så man lidt op til det - når jeg kommer i 3. g, så kan jeg få lov til at have krone på, og så kan jeg vise, at jeg også har kæmpet hårdt for at komme frem til det her. Jeg synes, det er et bevis på, at man forhåbentlig kommer igennem”, udtaler Thea. At nogle føler sig stødt ved kongekroner, føler hun dog ikke, at hun har oplevet. “Når man snakker med nogle af de andre 1.g’ere, så hører man jo også, at de synes, det bare er sjovt. De ser ikke nogen hierarkiopdeling i det overhovedet”, forklarer hun.

August Christiansen er 19 år og går på 3. årgang

Havde glemt at købe en krone Da vi møder August, spørger vi ind til, om han havde krone på til introfesten, men det havde han ikke. “Jeg havde haft ret travlt, for jeg skulle holde noget opvarmning for min klasse, så jeg havde ikke købt en”, siger han. Men selvom August ikke havde krone på til festen, er han stadig ærgerlig over, at de andre ikke måtte bære kroner, da det for ham ikke symboliserer hierarki. “Min mening er bare, at den symboliserer, at nu er man endelig kommet op til 3.g. Da vi var 1.g’ere, der så vi 3. g’erne med kroner på - det var bare sjovt - og så glædede man sig til, at det blev én selv. Jeg synes, det symboliserer, at man nu endelig er 3.g’er, og nu er man på sidste år. Jeg synes ikke den symboliserer noget hierarkisk på nogen måde”, siger August.

Rasmus Vorgaard er 17 år og går på 2. årgang

Det handler jo om fejring Sara Stevold er 17 år og går på 2. årgang

Nice med kongekroner “Jeg synes, det er lidt latterligt, fordi det er en tradition, og det er noget, der altid har været. Lidt i ekstremer kunne man sammenligne det med det at have studenterhue på, fordi det er vel så også hierarki, for det er jo for at vise, at man er færdig, og det er jo også bare for at vise, at man er 3.g’er, når man har kongekrone på”, mener Sara, som går i 2.g på Katedralskolen. At gå i 2.g og ikke få lov til at bære kongekrone om et år, falder ikke i god smag hos Sara. “Det er supernederen, men der er ikke så meget at gøre ved det. Men det er supernederen, at man ikke kan få lov til at vise det, også fordi det er svært at se på et gymnasium, hvem der er 1.- og 2.g’ere. Så på den måde er det en nice ting at kunne vise,

“Jeg synes, at det, der var allerværst ved det, var, at vi ikke blev informeret om det. Så vi havde som guider opfordret vores kid til, at de skulle komme med sutter, og 3.g’erne regnede selvfølgelig med, at de kunne komme med kroner, og da de så kom ind til festen, så blev de konfiskeret i døren, og de blev ikke informeret om hvorfor”, siger Rasmus. For Rasmus, som går i 2.g, handler kronerne og sutterne ikke kun om fejring, men ligeså meget om fællesskab. “Jeg synes, det var fedt, at man kunne adskille folk. Det var også meget fællesskabsskabende for 1. g’erne at kunne pege andre 1.g’ere ud med sut på. For mig var det overhovedet ikke et problem, at de havde kroner på, og vi havde sutter på. Jeg følte ikke, at det var en nedværdigelse af mig”, forklarer Rasmus.


4. OKTOBER 2016 l 9 l

STØT BRYSTERNE

”Vi er en skole, der er kendt for, at der ikke er hierarki.”

LØRDAG DEN 8. OKTOBER

DET GØR VI! LYS ERØ DL ØR DA G

Rektor på Roskilde Katedralskole Claus Niller mener ikke at kongekroner kan forenes med gymnasiets fokus på ligeværd.

Det handler om ligeværd Af Michelle Vive og Signe Stange Jensen

”Vi er en skole, der er kendt for, at der ikke er hierarki. Det har vi arbejdet på i mange år - også i god dialog med eleverne. Jeg synes, vi har en forpligtigelse som uddannelsesinstitution til at arbejde imod hierarki”, siger rektor Claus Niller Nielsen. ”Min oplevelse af sidste

år var at meget få bar kongekroner. Det er jo sådan, at en ledelse som vores ikke altid er de første, der får nys om, at eleverne er begyndt på noget nyt. Det starter i det små og udvikler sig. Når vi oplever, at noget tager til i et sådant omfang som nu, så reagerer vi. Nu er det blevet et princip, at alle skal have kongekrone på”, udtaler rektoren. For rektoren handler det

ikke om, at man som 3.g’er ikke må fejre, at man er nået så langt, men det er mere symbolikken i det. ”Kongekronen i sig selv er det tydeligste signal på, at jeg er mere end alle jer andre. Det er, hvad den traditionelt i historien er symbol på, og det stemmer ikke overens med vores fokus på ligeværd”, forklarer han.

Hjælp os med at slå sidste års rekord!

Kom med din gamle BH VIND EN og vær med til at CHANTELLE BH støtte en god sag. Vi trækker lod om en

Vi samler ind fra tirsdag d. 4/10 til og med lørdag d. 8/10.

Så er der igen

gemt en “diamant” i en af disse Pink Diamond Editions Den heldige vinder får ombyttet diamant-replikaen til en ægte Pink diamantring til

Efterårets TRENDS TIL DRENGE 8 - 16 år

ny Chantelle BH fra butikken – et lod pr. indleveret BH.

Vi giver 5 kr. for hver BH, som går ubeskåret til Støt Brysterne. Alle BH’er sendes til nødramte områder via

værdi af kr. 50.000,Kom og duft og hør mere om konkurrencen!

ZarkoPerfume Pink Diamond Edition Eau de Parfum 100 ml.

700,-

Knald en lyserød ballon og se rabatten du får på dit køb denne lørdag

-Vi er en lokal butik og KIG IND ligger midt i gågaden! OG SE VORES Skomagergade 24 - 4000 Roskilde - Tlf.: 46 35 10 98 STORE UDVALG Åbningstider: Mandag - fredag kl. 10.00-18.00. Lørdag kl.10.00-15.00

% 20

15% 10% Vi byder på lyserøde bobler. Vi glæder os til at se dig!

-Vi er en lokal butik og ligger midt i gågaden!

Skomagergade 24 - 4000 Roskilde - Tlf.: 46 35 10 98 Åbningstider: Mandag-fredag 10.00-18.00, Lørdag 10.00-15.00

Tlf. 48 79 48 79 www.schackogthorsted.dk

RO’s Torv 4000 Roskilde

Est. 2004


l 10 l 4. OKTOBER 2016

Kreative tirsdage på biblioteket

Plads til alle

I efteråret kan du komme til tre Boxen-tirsdage på Roskilde Bibliotek. Her kan du lave uhyggelige magneter, male dit eget akvarelmaleri og klippe julepynt. Se mere på https://www.roskildebib.dk/web/arena/kalender

Hvordan sikrer kommunen plads til flere tilflyttere, flere virksomheder og bevarer naturen på samme tid? Vær med, når borgmester Joy Mogensen er vært for et borgermøde om ny kommuneplan og strategi for Roskildes Grønne Ring den 4. oktober kl. 19 i Byens Hus. Du kan også komme på en guidet bustur i Roskildes Grønne Ring lørdag den 8. oktober eller besøge det nye ”ByLivsLab” i Byens hus fra den 10. oktober.

Svogerslev Menighedsråd Følgende kandidater er ved opstillingsmødet den 13. september valgt til Svogerslev Sogns Menighedsråd For den kommende fireårige periode. Børge Dahlslund Susanne Kalmark Andersen Ebbe Henriksen Anders Bohn Barbara Obenhaupt Martin Kelstrup Rikke Glistrup Henriette Moesby

VVS Arbejde • Fjernvarme • Gas

kedler • Olie kedler • Bio kedler • Solvarme • Badeværelser Vi kommer til aftalt tid

VVS Firmaet

Rønnevej 5 · 4060 Kirke Saaby Telefon 70 22 02 01 www.jespers.dk www.jespersvvs.dk

Nu med filter Projekt Plastfri Roskil- de ender i verdenshavene. Hvert år udledes 10 millide Fjord forsøger at oner tons plast til havene os i form af plakortlægge mængden omkring stikposer og -flasker, bildæk, engangslightere, emaf mikroplastik i det ballage og meget andet. vand, der normalt Fra såler og dæk ledes direkte ud i Men også på det helt mikrofjorden. skopiske plan udledes der Af Tomas Skov

Én af de seneste globale trusler mod vores hårdt plagede planet er den tilsyneladende ustoppelige mængde plastik, der løben-

plastik fra vores kloakker til vores fjorde fra fx slid på skosåler og bildæk. Plastikmolekyler fra disse upåagtede forureningskilder skylles ned i kloakken ved regnskyl og ender således kort efter i fx Roskilde Fjord. I hvilket omfang dette er til-

Fakta: Plastindustrien er sammen med Det Økologiske Råd og Plastic Change partner i Plastfrit Hav, som projekt Plastfri Roskilde Fjord er en del af sammen med tre andre danske projekter.

Procesingeniør Emmanuel Joncquez fra Alfa Laval forklarer teknologien til procesingeniør Stine Lundbøl Vestergaard fra EnviDan, biolog Claudia Sick og studentermedhjælper ved Plastindustrien Kirsten Eg Jensen.

fældet, vil man snart vide mere om på Bjergmarken Renseanlæg, hvor et nyt og særligt fintmasket filter efter hensigten skal afsløre mængden af mikroplastik i det vand, der normalt skyller direkte ud i fjorden. ”På denne måde kan vi

teste, hvor effektivt denne membranteknologi kan opsamle det mikroplastik, der udledes med vores spildevand”, forklarer biolog og projektleder på projekt Plastfri Roskilde Fjord, Plastic Change og Roskilde Universitet Claudia Sick.

rer Vi levaelitet

- kv en - til tid ris l ta t p - til af

2 gode grunde til at vise flaget! SERVICES: • • • •

Grøn service Private haver Kloak opgaver Entreprenør og Anlægsopgaver • Vinterservice

Anlægsgartner Gottlieb A/S Stålager 1 • 4050 Skibby Tlf. 46 41 44 42 • www.gartnergottlieb.dk

Det er nu 16 år siden, jeg åbnede specialbutik i Roskilde, og det vil jeg fejre med gode kampagner på madrasser og senge fra GETAMA og KAAGAARD, to af mine danske fabrikanter af kvalitetssenge og madrasser. ”For hvorfor købe de billige senge fra udlandet, når vi gør

det så fantastisk herhjemme i Danmark. ”Hver uge rådgiver vi personer med dårlig ryg eller ondt i nakken. Alle fortjener at sove godt”

rigtige produkter. Du får hjælp til en bedre søvn, der styrker din sundhed og dermed din livskvaltitet.

”Når I kommer forbi SENG og BOLIG i Gullandsstræde 5, Roskilde, så vil vi gøre en forskel, du kan mærke. Vi rådgiver dig, så du kan vælge de

Dunlopillo Ergo puder

Eks: Før op til 799,-

KUN

GETAMA Springmadrasser Før 4.950,-

KUN

580,-

3900,-


4. OKTOBER 2016 l 11 l

Husk kablet til mobilen, når du vil lade op i loungen

LAD OP, MENS DU SHOPPER Der er ingen undskyldning for trætte fødder og sløve batterier, når du shopper på RO’s Torv. Vi har nemlig lavet et blødt og hyggeligt loungeområde til dig, hvor du fx kan nyde en to-go kaffe og hvile ben og hoved, mens din mobiltelefon bliver ladet op igen. Du skal bare huske at tage dit ladekabel med dig, inden du går hjemmefra. Du finder loungeområdet på gangen ved Søstrene Grene.

DER TAGES FORBEHOLD FOR TRYKFEJL / FILTEN PLUS

God pause!

RO’s Torv, Københavnsvej, Roskilde, rostorv.dk man-fre 10-19, lør 10-17, søn* 11-16 *visse butikker undtaget


l 12 l 4. OKTOBER 2016

. ROLEX . OMEGA . BREITLING . IWC . BVLGARI . JAEGER LE COULTRE . CARTIER . PATEK PHILIPPE .

Måske har du et ur i skuffen, der fortjener at få en ny ejermand? Eller er du på jagt efter et nyt ur, som kræver, at det gamle kommer videre?

SÆLG EKSKLUSIVE URE PÅ INTERNATIONAL TEMAAUKTION Lauritz.com oplever stor efterspørgsel af både ældre og nyere eksklusive ure, og afholder derfor temaauktion i efteråret.

AUKTIONSSTART 14. oktober. INDLEVERING SENEST 11. oktober.

føtex får om kort tid sit eget apotek, hvor kunderne kan hente deres receptplige medicin.

Nyt apotek i føtex Roskilde Stationscenter VURDERINGSCHEF, MICHAEL HOLM NIELSEN

mobil 2332 3091, email michael.roskilde@lauritz.com

LAURITZ.COM ROSKILDE

Store Hedevej 4· 4000 Roskilde · 4674 4040 roskilde@lauritz.com· M-F 10-18· L 10-14

Fra onsdag den 19. oktober behøver man ikke længere at køre flere steder hen, når der skal handles dagligvarer og hentes medicin. En ny apoteksfilial åbner i føtex, og her kan borgerne hente receptpligtig medicin og købe håndkøbsmedicin, hudplejeprodukter samt øvrige produkter til personlig pleje. ”Vi ønsker at gøre det nemmere for kunderne i en travl hverdag, og her ser vi en stor mulighed for kun-

derne i, at de nu kan handle det hele et sted med gode parkeringsforhold - også om søndagen”, siger varehuschef i føtex Roskilde Stationscenter, Jesper Frank Jungersen.

Det er således årsagen til, at føtex og Taastrup Apotek nu er gået sammen om at åbne det nye apotek i varehuset. Kunderne vil fremover kende det nye apotek i føtex som Roskilde Apotek – Stationscentret, hvor åbningstiden i udgangspunktet vil være 9-17.30 på hverdage, lørdag fra 9-14 og søndag fra 10-14.

Ny apotekerlov åbner op I 2015 blev den nye apotekerlov vedtaget, som giver eksisterende apoteker mulighed for at åbne filialer i en radius på op til 75 kilometer fra hovedapoteket.

VIN & GOURMETAFTEN TORSDAG DEN 27. OKTOBER KL. 20-22 Kom til vin og gourmetaften i MENY Himmelev og få en masse spændende smagsoplevelser fra vores gode leverandører, husets slagter, delikatesse og fiskeafdeling.

VIND FLOTTE GAVER Bl.a.

Vores vinekspert har fundet nogle udsøgte vine fra hele verden, du skal smage denne aften.

½ frilandsgris, hele svinekamme, TAPAS fra delikatesseafd., TAPAS fra fiskeafd., vingaver, købmandskurve m.m.

Billetter købes i kiosken

Vi trækker lod på billetten kl. 21.45

BEGRÆNSET ANTAL

Pris pr. stk. kr.

95,-

Vi glæder os til at se dig.

Meny Himmelev Himmelev Sognevej 95, Himmelev, Roskilde. Tlf. 46 36 42 33

Åbningstider: Man.-fre. 8-20 lør. 8-18 søn. 8-18 www.menyhimmelev.dk


GRØNAGER - www.ggp.dk

4. OKTOBER 2016 l 13 l

Konfirmation, bryllup, jubilæum, fødselsdag eller julegave ...

- glæd en, du holder af, med et gavekort! Et gavekort fra Roskilde Handel kan bruges i mere end 125 butikker.

GAVEKORT

www.roskildehandel.dk

Roskilde Handel DETAIL I ERHVERV I SERVICE

GAVEKORT I NYT DESIGN Når du får gavekortet, er det lagt i en flot gaveæske, hvor du kan skrive en personlig hilsen. Derudover medfølger omslag til gavekortet, så du kan føre regnskab over forbrug.

KØB DIT GAVEKORT HER Gavekortet kan købes online

www.roskildehandel.dk Her kan du også købe gavekortet:

#SØNDAGEIROSKILDE MERE SØNDAGSLIV I BYMIDTEN Roskilde er hyggelig - også om søndagen. Læg vejen forbi og benyt jer af de mange muligheder for at få en oplevelse, gøre en god handel eller nyde en frokost eller en kop kaffe på en af byens cafeer eller restauranter.

P

APOTEK, Skomagergade 12 ROSKILDE SVANE APOTEK ROSKILDE TURISTBUREAU, Stændertorvet 1 DOM APOTEKET, Algade 52/Hestetorvet FLENSBORG BOG & IDÉ, Stændertorvet 4 NORDEA, Algade 16

ANBEFALEDE ÅBNINGSTIDER: MANDAG-FREDAG KL. 10.00-18.00 / LØRDAG KL. 10.00-15.00 FØRSTE SØNDAG I MÅNEDEN KL. 11.00-15.00 Bemærk: Supermarkeder, byggemarkeder og restauranter har udvidede åbningstider.

Roskilde Handel

Mere end 2000 GRATIS p-pladser i og omkring bymidten

www.roskildehandel.dk

DETAIL I ERHVERV I SERVICE


l 14 l 4. OKTOBER 2016

Spændende aftenmøde i tarmkræftforeningen Torsdag den 6. oktober kl. 19 arrangerer tarmkræftforeningen i region Sjælland et aftenmøde på Roskilde Sygehus, hvor to førende kapaciteter inden for behandling af avanceret tarmkræft holder indlæg. Det drejer sig om overlæge Benny Vittrup, Herlev Hospital og speciallæge Nicolai Schultz, Rigshospitalet. For få år siden var spredning af sygdommen til leveren i form af metastaser svær at behandle. Det har avancerede kirurgiske teknikker ændret betydeligt. Speciallæge Nicolai Schultz fortæller om de nye avancerede kirurgiske teknikker, der nu muliggør helbredelse. Mødet holdes i sygehusets store auditorium, indgang 24 torsdag den 6. oktober kl. 19-21:30. Alle er velkomne. Tilmelding nødvendig til K.B. Madsen, madsenkb@mail.dk eller på tlf. 40131547.

Når jeg bliver gammel Af Niels Honoré

Det er søndag, og Ida Corr rammer mig i hjertet med Gnags’ gamle sang om det at blive gammel i ”Toppen af poppen” på TV2. Jeg kan rigtig godt lide, når fjernsyn gør andet end at dræbe min tid med ligegyldigheder i serieform eller reality-fjernsyn, som jeg nægter at erkende, at jeg ser. Peter A.G, som i sin ældre udgave bevæger sig mere ledstivt og er mindre hurtigt og kæk i sine bevægelser, sidder med en lille tåre og bliver nok ramt af, at sangen engang bare var noget han skrev, men i dag, overfor den smukke Ida, gør den sgu lidt ondt. Jeg elsker, når fjernsyn rammer de rigtige følelser, de rigtige værdier i en hverdag, som oftest går så hurtigt, at det blot bliver til lidt Facebook, lasagne og lidt hverdagsalkohol eller slik, som kan ramme mit hjerte herovre i hjørnet på

min sofa. Sangen er jo fantastisk smuk, og Ida synger den, så man bliver forført og tænker, at det at sidde på en bænk og spise mandler med mynthestænk og æbler med lommekniv i solen, lige er noget for mig. I slutningen af sangen rejser Peter AG sig såmænd lidt op og slentrer vel ned til baren, hvor han deler rødvin med memoirer med de andre gamle i solen. Det er da lige sagen at tænke sig på værtshus sådan en efterårs tirsdag sammen med de andre og så fortælle røverhistorier. Måske er sangen en lidt gammeldags måde at se ældre mennesker på, og måske er det slet ikke så sjovt bare et sidde der på en bænk, i hvert fald hvis det er, fordi nogen har sat en der, og man ikke selv kan rejse sig. Og det der med at sidde og suge rødvin, for at nogen gider høre om de gamle dage, den holder vist heller ikke i dag. Jeg er helt

med på, at hvis du har været landmand i Skjern eller fisker i Esbjerg et helt liv, at så trænger du dæleme til at sidde lidt ned og nyde livet, men er det sådan et liv, du lever? Men man bliver inspireret af god kunst, og man får kræfter til selv at tænke de store tanker, selvom der er noget ”bagom Vild med dans”, man også skal holde sig opdateret på. Jeg har tænkt lidt tanker omkring, når jeg bliver gammel, og måske du også skulle give det en tanke ind imellem. Når jeg bliver gammel, vil jeg kunne hinke en hin-

kerude helt frem og tilbage. Når jeg bliver gammel, vil jeg rejse mig fra bænken og spille lidt med, hvis bolden triller min vej. Når jeg bliver gammel, vil jeg drikke et par gode glas sammen med min bedste ven. Hvordan ser det ud, når du bliver gammel selv?

Om Niels Honoré Niels Honoré, fysioterapeut og sundhedsdirektør, arbejder til daglig i Fysiocenter Roskilde, som har specialiseret sig i behandling og træning. Det kan være ryg-/nakke-/skulderproblemer og hjertesyge, cancerramte eller mennesker med livstilssygdomme. I hverdagen møder jeg mange forhindringer og argumenter for ikke at kunne træne, og her gælder det om at være kreativ, nærværende og tænke ud af boksen, for at sikre at alle mennesker, uanset størrelse, mangler eller udfordringer, får den bedste mulighed for at kunne være fysisk aktiv.

DEMODAG 6. oktober fra kl. 10 -18

Roskildeforfatter udgiver ny historisk roman

Forfatter Pernille Juhl, der er bosiddende i Roskilde, har netop udgivet sin nye historiske roman ’Frihed og ære’ om den sønderjyske frihedskæmper Christian Fries’ liv. I den anledning kan man møde forfatteren i Arnold Busck på Ro’s Torv lørdag den 15. oktober klokken 13, hvor hun vil fortælle og signere eksemplarer af sin nye udgivelse. ”Det har været en spændende udfordring at skrive bogen. Christian Fries har på trods af, at han gennemførte et meget vigtigt stykke arbejde under krigen, forstået at holde sine aktiviteter hemmelige”, udtaler forfatteren i en pressemeddelelse. Pernille Juhl er født 1963 i Sønderborg og er ud af en stor sønderjysk familie, men er vokset op i Glamsbjerg på Fyn. Hun bor i Roskilde og kombinerer et fuldtidsarbejde med livet som fritidsforfatter og foredragsholder.

’Frihed og ære’ er Pernille Juhls fjerde roman.

Pernille Juhl er aktuel med romanen ’Frihed og ære’.

15%

Se og prøv de nye efterårsmodeller

Facebookkonkurrence: Vind ’Frihed og ære’ af Pernille Juhl. Vi udlodder tre eksemplarer af den historiske roman ’Frihed og ære’. Se mere på Paperboy’s Facebookside.

på alle sko og støvler fra Gaitline på dagen!

Chukka Lthr Premium En medium høj, fuldnarvet læder model, perfekt til efterårsvejr. Lys grå mellemsål, sort ydersål gummi, med sort SGL ™ linje. Med vores patenterede Sensory GaitLine ™ -teknologi. Silver Mid Lthr Premium Fremstillet i sort kernelæder og med pels foring. Detaljer som metal D-ringe og metal kroge er vigtigt for kolde vinterdage. Lys grå spættet mellemsål, sort ydersål gummi, med sort SGL ™ linje. Med vores patenterede Sensory GaitLine ™ -teknologi.

Mød Hedi Petersen fra Gaitline, der kommer med gode råd og vejledning om hvad Gaitline kan gøre for dine fødder.

SKI•RUN•BIKE ORTOPÆDISK CENTER

FOD, SKO OG SÅLESPECIALIST · FYSIOTERAPI · SPORTSMASSAGE

Industrivej 1 E· Roskilde · tlf. 4635 4086 · www.snowfun.dk Åbent: mandag - fredag: 10.00 - 18.00 · Lørdag: 10.00 - 14.00


4. OKTOBER 2016 l 15 l

Roskilde PR

.S

Gælder til og med lørdag den 8. oktober 2016

TK

GÆLDER KUN I IRMA ROSKILDE

.

85,DANSK KØD

1 HEL NAKKEFILET Vægt ca. 1,6-2,0 kg

.

MØRT

TK

.

550,-

S

50,-

TÁ 2

PR .

1/

2

KG

SPAR 200,1 HEL OKSEMØRBRAD

Uden bimørbrad ca. 1,1-1,4 kg.

375,-

2B

D 2 BDT. ROSER 2 x 10 stk. Flere farver.

GÆLDER FRA TORSDAG

T.

65,-

R

300,-

LA

6F

OKSE TYNDSTEGSFILET ELLER OKSE CULOTTESTEG

E SK

SPAR 297,UPUPA ELLER CHALLIS 6 x 75 cl. Italien. Rød- el. hvidvin

Tilbuddene gælder til og med 8. oktober 2016. Der tages forbehold for pris- og afgiftsændringer, trykfejl, manglende leverancer samt udsolgte varer. Irma bytter per kulance. Tilbuddene gælder kun i Irma Roskilde, Skomagergade 21, 4000 Roskilde


l 16 l 4. OKTOBER 2016

Ni elbusser fra Cop 15 genoplives i Roskilde

I Industrikvarteret arbejder en gruppe af Danmarks førende eksperter inden for elkøretøjer i øjeblikket på at få en række batteridrevne busser tilbage på de danske veje.

Af Holger Vincents

De blev i sin tid bygget til at præsentere præsidenter, statsministre og verdens førende klimaeksperter for en del af løsningen på klodens klimaudfordringer under Cop 15. Men siden topmødet i 2009 år har tekniske problemer gradvist sneget sig ind hos de ni gule elbusser, der har haft til opgave at fragte Movias passagerer rundt i hovedstadsområdet. Og henover sommeren er busserne så havnet i Industrikvarteret i Roskilde, hvor en gruppe virksomheder, der hver især beskæftiger sig med udviklingen af elkøretøjer, har valgt at dele lokaler på Langebjergvænget i et fællesskab, der bærer den foreløbige arbejdstitel Bæredygtigheden.

”Der går nørd i den” Her foretager to af gruppens eksperter i øjeblikket de sidste justeringer på den

første bus, der netop har bestået syn og således er salgsklar. ”Lige nu er vi i gang med at analysere hver eneste celle i bussens 24 batteripakker, for at undersøge om der er noget, vi skal have rettet op på. Vi sidder og kigger på, hvor meget strømmen falder og stiger, så der går meget nørd i den”, fortæller Klaus Nissen Petersen, indehaver af Motornissen, et firma der specialiserer sig inden for eldrevne racerbiler og motorcykler. Den 39-årige virksomhedsejer kan derudover bryste sig tre verdensrekorder inden for dragrace i elkøretøjer og en nu overgået rekord i den mere særprægede kategori: hurtigste elektriske invalideknallert. Et køretøj, han har haft oppe på de 158 km/t.

Købte busser af Movia På rekordtid har Klaus Nissen Petersen, sammen med makkeren Nicolai Clemmensen-Rotne, fået syv ud af ni defekte elbusser klar til at køre igen. De to herrer, kan dog godt forstå, at de tidligere ejere har fundet det problematisk at reparere bussernes batterier. ”Man forstår godt, at en almindelig busmekaniker har haft sine kampe, for der er nogle konstruktionsfejl, som vi har skullet tage højde for”, siger Nicolai Clemmensen-Rotne, der som udvikler i virksomheden Clean eMarine har stået bag

elektrificeringen af kanaltursbådene i København.

Imponerende energikilde Ordren på at puste nyt liv i de ni landgåede køretøjer har virksomhedsfællesskabet på Langebjergvænget i Roskilde først og fremmest indkasseret, fordi det grønne konsortium har licens til at bortskaffe litiumbatterier. For selvom teknologien i sig selv er meget driftssikker, skal man holde tungen lige i munden, når opgaven omhandler batteripakker i en størrelse, der løber op i en kampvægt på 800 kg og en samlet effekt på 100 kilowatt - per bus vel at mærke. ”Du skal ikke rode med det her, hvis du er træt eller har en dårlig dag, for der er så meget energi involveret, at begår du en fejl, bryder ting ikke i brand - de eksploderer”, siger Klaus Nissen Petersen, inden både han og Nicolai Clemmensen-Rotne bryder ud i et grin. Ifølge de to eksperter skal succeshistorien om de foreløbig syv ud af ni genoplivede elbusser derfor også fortælles med de sammenbragte kompetencer i Roskilde for øje. ”Der opstår en synergieffekt, når vi står og pingponger i forsøget på at finde en løsning på en konkret problemstilling. En synergi, der ikke kan opstå, hvis man er gemt væk i hver sit værk-

Nicolai Clemmensen-Rotne(tv) og Klaus Nissen Petersen er to af hovedpersonerne i det nye grønne konsortium, Bæredygtigheden, i Roskilde.

sted”, forklarer Klaus Nissen Petersen.

Mortornissen og Ellert-idealisten Og de to samarbejdspartnere kan da også betegnes som særdeles umage par med vidt forskellige indgangsvinkler til den opgave de i øjeblikket er i færd med at løse. Klaus Nissen Petersen blev for omkring syv år siden interesseret i

grønne transportformer via sit racerkørerhjertes ønske om at se, hvor mange hestekræfter han kunne få ud af forskellige elmotorer, alt imens Nicolai Clemmensen-Rotne, som i øvrigt kan prale af en personlig bilpark, der tæller hele ni eksemplarer af det trehjulede kultkøretøj, Ellerten, alle dage har haft et mere ideologisk sigte. ”Hvorfor smide mere

energi væk end højst nødvendigt. Jeg kan næsten få det dårligt af at sidde i en almindelig benzinbil og træde på bremsen - nu har jeg lige akkumuleret en masse energi, og så smider jeg den bare væk igen. I en elbil kan jeg regenerativt proppe energien tilbage i bilerne - dét er der noget fornuft i”, siger Nicolai Clemmensen-Rotne.

Udvalgsformand vil undersøge om busser kan bruges i Roskilde Torben Jørgensen (S) ser gerne, at elbusserne på Langbjergagervej kommer til at køre i Roskilde, men kun hvis det skal ske på et fornuftigt økonomisk og driftsmæssigt grundlag. Af Holger Vincents

Roskildes pendlere fik for kort tid siden deres første elbus, og står det til formanden for Plan- og Teknikudvalget, bliver det ikke den sidste. Torben Jørgensen (S) synes derfor også, at der er interessante perspektiver i det grønne transportprojekt, som konsortiet på Langbjergagervej står bag. ”Jeg synes, det er meget spændende projekt, og jeg ser gerne en løsning, hvor busserne kommer til at køre i Roskilde. Når det er sagt, så skal det først og fremmest undersøges, om busserne kan udfylde en opgave i Roskilde, og ikke mindst om der kan findes

penge til driften”, lyder det fra den socialdemokratiske politiker, der i selskab med de øvrige medlemmer af Plan- og Teknikudvalget netop er vendt hjem fra en inspirationstur til Gøteborg, der er blandt verdens førende i forhold til at bruge elbusser i den kollektive trafik.

Svensk inspiration Her har lokalpolitikerne været på besøg, som en del af optakten til, at Roskilde Kommunes busmateriel skal i udbud i 2017. ”Det var en meget positiv oplevelse, hvor vi fik set, at det er et område i rivende udvikling. Netop derfor er det også mit håb, at elbus-

serne bliver mindre omkostningstunge i fremtiden, for i øjeblikket er særligt batterierne meget dyre”, siger Torben Jørgensen. I Roskilde introducerede Movia for en måneds tid siden den første elbus i den kommunale busdrift, og ifølge udvalgsformanden giver de første erfaringer med det miljøvenlige transportmiddel grund til at tro på, at den kollektive trafik kan blive grønnere fremtiden. ”Der har været et par mindre begyndervanskeligheder, men helt overordnet har elbussen kørt vældig godt, og de borgere og chauffører, jeg har talt med, er meget positive”, udtaler Torben Jørgensen.

Torben Jørgensen (S) har netop været i Gøteborg for at se på, hvordan den svenske storby bruger elbusser i den kollektive trafik.


4. OKTOBER 2016 l 17 l

PÅ UDVALGTE FODBOLDTRØJER

Åbningstider: Mandag - fredag 10-18. Lør - søn 10-16. Roskilde: Københavnsvej 70-72 · Tlf. 46 30 70 10

Tilbuddet gælder så længe lager haves.

-50%


l 18 l 4. OKTOBER 2016

Roskilde Rundt Motorcykler på Rådhuskælderen

Ny kaffebar på RO´s Torv

50 motorcyklister gæstede Raadhuskælderen tirsdag aften kl. 19.30 til deres berømte rådhusburger, der skulle nydes i haven. Jens Winther (th.), står bag arrangementet. Det var årets sidste fællestur og alle motorcyklisterne mødtes hos Jens Winther på Maglegaardsvej for at køre en tur ud i det blå. 50 entusiastiske “cyklister” var mødt op, og turen gik ad den klassiske rute ud forbi ”Dejligheden” ved Isefjorden.

Kaffekæden Baresso slog dørene op for deres første Roskilde-version af den populære kaffebar på RO’s Torv torsdag den 29. september.

25 års jubilæum for SOSU-uddannelsen

Handicap med handicap

SOSU Sjælland, der har sin lokale afdeling på Handelshøjskolen i Roskilde, fejrede 25 års jubilæet for SOSU-uddannelsens fødsel ved blandt andet at sende balloner mod himlen.

Roskilde Golfklub havde i den forløbne uge arrangeret golf for handicappede på deres baner.

Ny søjleplads på Musicon på vej Søjlepladsen ved RAGNAROCK på Musicon er under ombygning. Inden længe vil der stå en ny central plads med varierende overfladebelægning samt både lys og vandkunst på selve pladsen. Søjlepladsen forventes færdig inden nytår.

KÆRE FRIVILLIGE I ROSKILDE!

Balderklubben Fra Gimle – Jens Winther fra Roskilde Svømning – Peter Lundgaard fra RB 1906 – Jesper Bentsen fra Mikrospejderne i Viby – Marianne Pedersen fra Viby Cityforening – Jesper Kejlhof Fra FDF, Konservative og Folkeoplysningsforbundet – Valgfagsholdet ”Frivillighed” på Tjørnegårdsskolen og Lynghøjskolen – Kris Bob Will fra INSP! Sound – De frivillige på Inges Kattehjem – Kitte Kumari Rhod fra Ramsø Amatørscene – Hanne Marie Zieler for hendes kunstarbejde med flygtninge – Jesper Gravesen for hans arbejde med juridisk hjælp til borgere – Roskilde Dyreinternat’s frivillige for deres store arbejde hvert minut – Tina Merete Skovgaard Pedersen for at være en helt fantastisk mor – Sankt Hans Hospitals køkken for at have knoklet i ugevis op til hospitalets fødselsdag – Nor fra Gimle – Conny fra Frelsens Hær Roskilde – Kasper Jørgensen fra Roskilde i billeder – Aligo fra Naest fra Afrika – Ruth Baden fra Roskilde Indkøbsbus – Josephine Linnea for hendes arbejde på Roskilde Festival – Hans Hansen der hjalp under Atlantic Challenge 2016 – Phie Bodil Strandby Lambert fra Roskilde Gymnastikforening – Ole Rasmussen fra Roskilde Ældremotion – Henning Silferberg fra INSP! – Caroline Stokholm Clemmesen fra KulturCosmos – Anja Hauge fra Roskilde Gymnastikforening – Ulla Jensen fra Loppemarkeder på Kvickly Hyrdehøj og Børns Voksenvenner – Kamilla Rytoft Roed fra ObScene – Niels fra FDF – Roskilde Flygtningevenner for deres store indsats – Trine fra Ventilen – Lis Kjær for hendes arbejde med juleaftener i konventhuset – Aswa Gertsen fordi hun altid er der for andre – Anders Roed fra Ungdommens Røde Kors Roskilde – Andreas Nyrop Hjorth fra Ungdommens Røde Kors Roskilde – Teis Thomsen fra Roskilde Strength Club – Jan Elbert Olsen fra Roskilde Garden – Jesper Edvardsen Fra Svogerslev Boldklub – Christian Jochimsen fra Frelsens Hær Roskilde – Erik Lyby fra Dansk Flygtningehjælps frivilligruppe i Roskilde – Oliver Jøhnk Boel fra Byens hus – Jesper Eriksen fra Roar Atletik – Aksel Appel fra Roskilde Lænkeforening – Alma Rasmussen fra Roskilde Flygtningevenner – Sonia Kirkaldy Nielsen fra Cykling uden alder – Michael Riedel fra Frivilligcenter Roskilde – Ea Movang fra Roskilde Flygtningevenner – Jon Nørring fra Roskilde Taekwondo Klub – Jane Marckmann fra INSP! – Lise Hogstad fra Skolens Venner – Tine Sørensen fra Frivilligcenter Roskilde – Susanne Ringström fra Sct. Jørgensbjerg plejecenter – Hanne Zieler fra Roskilde Flygtningevenner – Mette Just fra Roskilde TeamGym – Lisbeth Klarskov fra Roskilde Håndbold – Lars Roark fra Roskilde Fægteklub – Louise Wiederquist fra DGI’s talentpulje – Pigerne fra Roskilde Domkirkes Pigekor – Stine Brynskov fra Applemoster – Frederick Stender fra UngEnergi Roskilde – Anemone Ojala og Jacob Dyring Jensen fra Jacob and the Windflower.… Og alle Jer andre!

Grønager - www.ggp.dk

FrivilligUge 39 er slut, men som frivillige arbejder I videre, efter skåltalerne er holdt, og kagen er spist. Både jer foreninger, der åbnede dørene til over 35 arrangementer i ugens løb og alle byens frivillige – I gør alle en kæmpe forskel for mange mennesker i Roskilde. Det var der mange borgere, der gerne ville takke for under FrivilligUgen, da man kunne kvittere med kage for den gode frivillig-karma, I spreder.

FRIVILLIG

UGE

39

PÅ GENSYN NÆSTE ÅR!


4. OKTOBER 2016 l 19 l

Jeg har hørt om RO:KOST fra tidligere år. Det giver lige lidt kant til byen at kunne sige, at vi har vores egen unikke madfestival med fokus på bæredygtighed og lokale råvarer. ... CHRISTINA WENDELBOE ANDREASEN, ROSKILDE - RO:KOST FOR 1. GANG

2-retters menu til kr. 250,i uge 41 (10.-16. oktober) – køb på visitroskilde.dk I og omkring Roskilde kommune findes der dygtige og dedikerede fødevareproducenter, som fremstiller unikke produkter med smag, ærlighed og kvalitet i centrum.

DELTAGENDE RESTAURANTER: COMWELL ROSKILDE comwell.dk FLORENTZ CAFÉ OG BRASSERIE cafeflorentz.dk RESTAURANT HERTHADALEN herthadalen.dk CAFÉ KNARR vikingeskibsmuseet.dk RESTAURANT MOEHR moehr.dk RESTAURANT MUMM mummroskilde.com

Jeg synes, at det er vigtigt at støtte om vores restauranter og lokale leverandører. Jeg prøver både nye eller kendte restauranter, og så er det jo dejligt at få lækker veltilberedt mad på en hverdagsaften, sammen med en veninde ... CAMILLA VESTERØ LAURITZEN, HAVDRUP – RO:KOST PÅ 3. ÅR!

PIPERS HUS pipershus.dk RESTAURANT RAADHUSKÆLDEREN raadhuskaelderen.dk SVOGERSLEV KRO svogerslevkro.dk STORE BØRS store-bors.dk RESTAURANT UPSTAIRS upstairs-roskilde.dk RESTAURANT VIGEN vigen.dk WHY FOOD AND COCKTAILS whyfoodandcocktails.com

I uge 41 er der RO:KOST Madfestival, hvor 13 af Roskildes bedste restauranter, for tredje gang hylder de skønne fødevarer, der produceres lokalt.

Læs mere om RO:KOST Madfestival og køb din oplevelse på

www.visitroskilde.dk

Grønager - www.ggp.dk

Smag på lokale råvarer på byens bedste restauranter!


l 20 l 4. OKTOBER 2016

Overvældende interesse for RO:KOST Den tredje udgave af VisitRoskildes madfestival bliver den hidtil største målt på deltagende restauranter og solgte billetter. Af Holger Vincents

I uge 41 løber den tredje udgave af madfestivalen RO:KOST af stablen, hvor en række lokale fødevareproducenter og restauranter samarbejder om at levere en to-retters menu til en fast pris på 250 kroner. Dette års udgave af det lokalt forankrede madmekka, som VisitRoskilde står bag, bliver med sine 24 deltagende producenter, 13 restauranter og foreløbig knap 1900 solgte billetter, den hidtil største. ”Det er helt vildt, så vi er meget glade over, at så mange gæster og Roskildes borgere i det hele taget glæder sig til den her begivenhed, som så mange lokale restauranter og producenter støtter op omkring”, siger Louise Faber, turismekoor-

dinator og VisitRoskildes tovholder på RO:KOST Madfestival 2016. Ifølge koordinatoren er RO:KOST ikke bare en roskildensisk begivenhed, men også et tilløbsstykke der rækker ud over kommunegrænsen. ”Efter sidste års madfestival lavede vi en undersøgelse blandt gæsterne, der viste, at de allerede ser festivalen som en tradition, og ikke mindst at de have tænkt sig at invitere venner uden for kommunen med til dette års udgave”, lyder det fra Louise Faber. Den stigende interesse for madoplevelser, hvor lokale råvarer spiller en hovedrolle, har ifølge VisitRoskilde i tilgift fået en positiv indflydelse på det indbyrdes samarbejde mellem de 13 deltagende spisesteder. ”Når jeg sidder til møde med restauranterne, kan jeg mærke, at de er begyndt at snakke mere sammen, både i forhold til samarbejde om indkøb af råvarer, men også når det kommer til at henvise til hinanden,”, siger Louise Faber.

En forkærlighed for friland Den socialdemokratiske byrådspolitiker Morten Gjerskov er også en landmand, der vægter dyrevelfærden højt i sin produktion. Af Holger Vincents

VisitRoskildes turismekoordinator Louise Faber melder om stigende interesse for madfestivalen RO:KOST, hvis tredje udgave kan opleves i næste uge.

RO:KOST Madfestival 2016 RO:KOST er en madfestival i uge 41 som VisitRoskilde står bag, og i år er det 3. gang, festivalen løber af stablen. Denne gang deltager 13 restauranter, der alle har forpligtet sig til at skabe en velsmagende 2-retters menu til 250 kroner, hvor mindst fem af ingredienserne er fra rå-og fødevareproducenter i nærområdet. Se mere på www.rokost.dk

Fra muld til mund

Dyssegaarden i Gundsømagle deltager i næste uge i RO:KOST for anden gang, hvor fødevareproducenten skal levere kød til Mumm, Svogerslev Kro og Restaurant Vigen. Ifølge gårdejer Morten Gjerskov, der ved siden af sit landmandsliv sidder i Roskilde Byråd for Socialdemokratiet, er det de gode erfaringer fra sidste års deltagelse, der har gjort udslaget. ”Jeg synes, det er rigtig godt at få sat lokale fødevarer på landkortet, og at restauranterne bliver udfordret til at opsøge den lokale køkkenhave og markerne, de har omkring sig”, siger Morten Gjerskov. På Dyssegaarden går en del af tiden i øjeblikket med at tage imod bestillinger til Mortens Aften den 10. november, hvor efterspørgslen på fjerkræ er stor. Ikke

Morten Gjerskov er en af fødevareproducenterne, der leverer råvarer til RO:KOST Madfestival 2016.

mindst når det kommer til gårdens frilandsgæs. ”Problemet er, at mange af de frilandsgæs, der produceres i Danmark, bliver sendt til Nordtyskland og Holland for at blive slagtet, og ved den fremgangsmåde, synes jeg, at man mister en del af ideen ved friland, for dyrene bliver kugleskøre af at blive pakket ned og transporteret. Derfor slagter vi vores gæs på et mobilt fjerkræslagteri, så vi undgår at stresse dem”, siger Morten Gjerskov.

DIT LOKALE BRYGHUS I HERSLEV Herslev Bryghus er et gårdbryggeri i Herslev, hvor øllet produceres med kærlighed til håndværket og de lokale råvarer. Vi brygger øl, som vi selv kan lide - med afsæt i vores økologiske korn og andre lokale råvarer fra Herslev og Lejre - fra hø og tidsler til hyben, honning og hamp. I vores gårdbutik kan du købe og smage vores øl, brændevine og øleddiker - eller nyde en kop kaffe med vennerne og vende verdenssituationen. Der er åbent fredag 13-17 og lørdag 10-15.

Uspoleret råvarer Bæredygtighed Stenkværnet Økologisk Vores produkter forhandles i Meny

www.mejnerts.dk

Herslev Bryghus - Kattingevej 16 - Herslev 4000 Roskilde - www.herslevbryghus.dk


4. OKTOBER 2016 l 21 l

Bryggeri og melproducent indgår samarbejde Herslev Bryghus’ grundlægger mener, at samarbejde mellem lokale producenter er med til udbrede kendskabet til kvalitetsprodukter hos forbrugerne.

ende hos os, og det er igen med den lokale tankegang for øje. Det gælder hele tiden om at få så mange

”Vi skal hele tiden arbejde på at skabe forbindelse mellem lokale producenter og forbrugerne, og i det perspektiv, er RO:KOST et rigtig godt initiativ, der giver os muligheden for at vise samarbejdet mellem producenter og restauranter frem”, siger Tore Jørgensen, indehaver af Herslev Bryghus, der er en af de 24 fødevareproducenter, som deltager i RO:KOST Madfestival 2016.

Lokalt forankrede Bryggeriet i den lille by Herslev vest for Roskilde har efterhånden en del år på bagen, men til trods for at forbrugerne har fået øjnene op for virksomhedens forskellige økologiske øltyper, har næste uges madfestival stor betydning.

hold til bæredygtighed og kvalitet”, forklarer Tore Jørgensen.

NY GÅRDBUTIK

STALDDØRSSALG

med friske æg og kyllinger, sæsonens frugt og grønt, og en række andre lokale varer. Alle i økologisk kvalitet.

af æg, frugt, grønt og krydderurter.

Af Holger Vincents

lokale produkter ud til forbrugerne som muligt, for det giver rigtig god mening at samarbejde – både i for-

Alle hverdage

9 -18

ÅBNINGSTIDER: FREDAG 12-18 LØRDAG 10 -15

Grundlægger af Herslev Bryghus, Tore Jørgensen, har i år indgået aftale med Østagergård om fælles produktion og distribution af økologisk mel og kød. Foto: Herslev Bryghus.

”Selvom vores produkter kommer relativt bredt ud, så er det primært i Roskilde og København, vi har vores marked, og derfor er vi meget lokalt afhængige. Det ser vi blandt andet til vores smagningsarrangementer, hvor det fortrinsvis er lokale, der kommer forbi”, forklarer bryggeren.

Samarbejde batter Men det er ikke kun for-

bindelsen fra lokal jord til bord, der optager Herslev Bryghus. Også samarbejdet med andre lokale fødevareproducenter er i fokus, og Tore Jørgensen er derfor også meget tilfreds med det nye partnerskab, som han har indgået med en socialøkonomisk virksomhed i Jystrup ”Vi er begyndt at sælge mel fra Østagergård, ligesom de også har kvæg gå-

HEGNSHOLT · LEJREVEJ 52 · 4320 LEJRE

A N N O 189 0 WWW.HEGNSHOLT.NET

ANNONCE

Generelt logo for Hegnsholt

Lokale fødevarer, der smager, som da mor var dreng

Mannerup

Møllegård

Smagen af økologisk frisktappet mælk er helt unik. Besøg Mannerup Møllegård og tap selv frisk økologisk mælk fra mælkeautomaten.

Åbningstider for salg af mælk: Onsdag-lørdag kl. 10-18

Mannerup Møllegård Hovedvejen 227 Osted 4320 Lejre

På Dyssegaarden brænder vi for gode, lokale fødevarer, som er lavet med dyrevelfærd, lokal slagtning (helst på gården), og kødkvalitet som vigtigste pejlemærker. For os giver det mening at kunne se vores kunder i øjnene, derfor kan du ikke købe vores produkter andre steder end på Dyssegaarden. Vores dyrehold er ikke så store, så derfor har vi ikke altid alle udskæringer på lager. Men vi gør os så umage som muligt for at sikre et bredt sortiment i gårdbutikken, så der altid er en masse godt kød i fryserne. På Dyssegaarden er vi nok mest kendt for de hyggelige og traditionsrige juletræsarrangementer ”Jul på Dyssegaarden”, som tiltrækker folk fra nær og fjern i alle weekenderne fra midt i november og frem til jul.

FRILANDSGRISE

Frilandsgrisene

bliver

behandlet godt, fodret rigeligt og slagtet værdigt. Hvis man behandler sine dyr sådan, så behøver man ikke bruge mærkelige tilsætningsstoffer eller medicin. Det giver så godt svinekød, at man bliver forfalden til det. Kom hellere end gerne og se vores grise på marken – de går og hygger sig lige nu. Du kan købe Dyssegaardens frilandsgrise på 3 måder: enten som udskæringer i gårdbutikken, som kødpakker i gårdbutikken eller som halve/hele grise. De næste slagtes i løbet af oktober. Vi bor på Fredriksborgvej nr. 570, 4000 Roskilde mellem Jyllinge og Gundsømagle.

MORTENS AFTEN

Til Mortens aften, Thanksgiving og jul får en masse familier deres and, gås eller kalkun fra Dyssegaarden.

TILBUD PÅ HAKKET KØD:

Henvis til dette tilbud og få 5 x 500 g hakket frilandsgris 10% for kun 199,Åbningstider: Onsdag fra 15-18 og Lørdag fra 10-14 Læs mere og bestil på www.dyssegaarden.com

FAKTA:

Frilandsgrisen på Dyssegaarden lever et godt og aktivt liv – et rigtigt griseliv, uden stress, medicin og vækstfremmere. De mudrer sig til i deres dejlige vandhul og smager fortræffeligt – af motion, ren luft, godt foder og dyrevelfærd. De slagtes lokalt og modnes på krog, så kvalitet og mørbarhed er i top.


l 22 l 4. OKTOBER 2016

Forlæng din bils levetid - det kan godt svare sig!

Nostalgi eller sund fornuft?

Uanset hvilke øjne der ser, så har de nok været omkring det autoriserede værksted. Derfor holder de stadigvæk! Få et stempel ved hvert serviceeftersyn på et autoriseret værksted. Det giver dig sikkerhed for garanti og en lang levetid + en bedre brugtvognspris, når du sælger din bil igen. Vi bruger kun originale reservedele, som vi kan stå 100% inde for. Når der kommer nye elektroniske opdateringer fra bilproducenterne, så har vi også selvfølgelig styr på det!

Rikke Agerlin Værkfører, Gunner Due Biler A/S

Michael Bo Nielsen Værkfører, Gunner Due Biler A/S

Lasse Kristiansen Værkfører, Gunner Due Biler A/S

Anne Pedersen Værkfører, Arne Stubbe AutomobilerA/S

Jimmy Christensen Værkfører, Arne Stubbe AutomobilerA/S

Morten Rasmussen Værkfører, Jens Winther AutomobilerApS

Thomas Ihde Servicerådgiver, Roskilde Bilcenter A/S

Dennis Pedersen Servicerådgiver, Roskilde Bilcenter A/S

Linda Gunvig Værkførerass., Vejlebo & Winther A/S

Jens Piil Værkfører, Vejlebo & Winther A/S

Torben Juhl Værkstedschef, Vejlebo & Winther A/S

Velkommen hos de autoriserede - din garanti for sikker pleje af din bil!

BMW

Service partner RESERVEDELE

Gunner Due Biler A/S www.gunnerdue.dk

Arne Stubbe Automobiler A/S www.stubbe.dk

Service partner

Jens Winther Automobiler & MC ApS www.jenswinther.dk

Roskilde Bilcenter A/S

www. skoda-roskilde.dk

Vejlebo & Winther ApS

www.peugeot.dk/roskilde


4. OKTOBER 2016 l 23 l

Anne Lindhardt er vokset op i Roskilde og byder på ristet rugbrødsandwich fra sin mobile cykelbod, Ristet Rug. Italienske Michele Lucarelli serverer friskbagte pizzaer fra sin fantastiske brændefyrede pizzacykel fra kl. 11 til ud på aftenen.

Fest på Duetorvet

Kaffeekspressen på Duetorvet, Algade 5, fylder 2 år og inviterer til fest lørdag 8/10 fra kl 11. Du kan opleve alt fra en brændefyret pizzacykel til hip orgelmusik fra Vesterbro samt ristede rugbrødssandwich og økølogisk fadøl.

Henrik Bruun er direktør i SPORT 24, der i denne uge slår dørene op til en festlig åbning i Roskilde.

SPORT 24 åbner på Ro’s Torv Den jyske sportskæde, SPORT 24, overtager Stadiums seks butikker på Sjælland og Storkøbenhavn, herunder forretningen på Ro’s Torv. Åbningen i Roskilde kan opleves på torsdag den 6. oktober klokken 10. ”Vi har sat alle sejl ind for at markere vores indtog i det sjællandske sportsmarked. Vi har givet butikken i RO’s Torv en make-over og giver et særligt åbningstilbud, hvor kunderne kan spare op til 66 % på sportstøj og udstyr fra eksempelvis Adidas, Hummel, Kari

Traa og Peak Performance,” fortæller en glad SPORT 24-direktør, Henrik Bruun. SPORT 24 adskiller sig fra Stadium ved blandt andet at have langt flere mærkevarer end produkter fra eget brand. ”Vi satser desuden benhårdt på den gode indkøbsoplevelse for sportsfamilien Danmark og exceptionel service fra et engageret salgsteam i butikkerne. Alle bliver skolet i den særlige SPORT 24-tilgang, hvor Service skrives med stort og den gode han-

del er en selvfølge,” fortæller Henrik Bruun og fortsætter: ”Vi er meget opmærksomme på, hvad det sjællandske publikum vil have. Og det er i mange tilfælde anderledes end i Jylland. Så hver butik får sit eget, skræddersyede sortiment – og suppleres med vores omfattende webbutik, hvor du kan købe varer og komme ned i butikken og bytte dem, hvis det eksempelvis ikke passer i størrelsen”, uddyber direktøren.

The Orgelheimers, der nærer stor kærlighed til orgelet, går på scenen kl. 20 med gamle surf-klassikere, tv-temaer, jazzstandards og egne numre.

KÆMPE JUBILÆUMSSALG

JUBILÆU

Vi fejrer 30 års jubilæum med masser af supertilbud

979,-

Smart anlæg med CD, FM og DAB+. Klar til streaming til flere rum med Panasonics multiroom system AllPlay™. Kan vægmonteres.

Spar 420,-

-3 0 % GR

BE

Panasonic kompakt Hi-Fi system m. DAB+

ÆNS

SC-ALL5CDEBK

MSPRIS

E T A N TA

L

2.449,Spar 1.050,-

Kompakt musikanlæg med CD, FM radio og DAB+ samt 20W forstærker. Har desuden bluetooth så man nemt kan streame musik fra sin telefon.

2.799,-

40”

Spar 1.200,-

SC-PM250BEG

ALL INCLUSIVE* Nyt TV uden alt besværet

Panasonic 40” LED 4K UHD TV TV med høj lysstyrke, 800Hz BMR og det nye Firefox OS styresystem gør dette TV til noget helt særligt. Tilslut harddisk og optag dine favorit programmer! TX-40DX603E

Tunere

BxHxD 904x518x49

ALL INCLUSIVE* Nyt TV uden alt besværet

Panasonic mikrosystem med DAB+

DVB-T2/C/S2

32”

B

4.899,Spar 2.100,-

5.894,-

* Vi leverer, installerer og hjælper dig hele vejen. Du får samtidig 5 års produktgaranti. Så bliver det ikke nemmere!

3.794,-

Panasonic 32” LED Smart TV

* Vi leverer, installerer og hjælper dig hele vejen. Du får samtidig 5 års produktgaranti. Så bliver det ikke nemmere!

Flotte kontrastfyldte billeder og brugervenlige smart funktioner. Et TV, der giver forbløffende meget værdi for pengene. TX-32DS503

Tunere

DVB-T2/C/S2

BxHxD 734x437x69

A+

Hersegade 8 -10 Hersegade 8-10 4000 Roskilde Roskilde 27 91 Tlf. 46Tlf. 3546273591

Indsæt forhandlerlogo her www.nbradio.dk

www.nbradio.dk

Åbent: mandag-fredag 10.00-18.00 · Lørdag 10.00-15.00

DIN LOKALE FAGMAND - ALT I ANTENNER OG PARABOLER


l 24 l 4. OKTOBER 2016

Nystartet droneklub i CosmosHallen

STOR EFTERSPØRGSEL PÅ DANSKE KLASSISKE

SNEDKERMESTERMØBLER

Hver onsdag fra kl. 18 til 20 bliver der fløjet med droner i Vibys nye droneklub. Klubben henvender sig både til børn og voksne med en pilot gemt i maven. I opstartsfasen kommer der mellem fem og 15 børn i alderen 7-11 år, samt tre voksne og tilstødende forældre. Der er planer om at bygge en flyvebane til afholdelse af træning og konkurrenceløb, og man kan blive klogere på at købe, flyve og bygge droner samt udveksle erfaring med andre drone-entusiaster. Der er ingen tilmelding, man kan blot møde op for at kigge eller tage sin egen drone med og flyve.

”En lykkelig begivenhed” Roskilde Museum ryster posen og genopbygger udstillingen efter nye principper. Af Ane Panfil

Vi søger derfor emner til international temaauktion, der starter d. 14. oktober af blandt andet Frits Henningsen, Ole Wanscher, Finn Juhl, Arne Vodder, Kaare Klint, Ejner Larsen, Aksel Bender Madsen, Tove Kindt-Larsen, Edvard Kindt-Larsen, Peder Moos, Mogens Koch, Ib Kofod-Larsen, HelgeVestergaard Jensen, Flemming Lassen m.fl.

Kontakt vurderingschef, Michael Holm, for vurdering og salg. Mobil 2332 3091, e-mail michael.roskilde@lauritz.com. DE VISTE MØBLER ER ET LILLE UDVALG AF DE EMNER, DER VIL BLIVE SOLGT PÅ TEMAAUKTIONEN.

LAURITZ.COM ROSKILDE

Store Hedevej 4· 4000 Roskilde · 4674 4040 roskilde@lauritz.com· M-F 10-18· L 10-14

Sådan karakteriserer museumsdirektør Frank Birkebæk det faktum, at Roskilde Museums udstilling i Sukkerhuset og Sankt Olsgade lukkede ned for besøgende den 16. september og først genåbner i løbet af foråret 2017. Årsagen er nemlig, at museumsfolkene ”ryster posen” og genopbygger udstillingen efter nye principper. Ikke fordi udstillingerne i deres gamle form var gammeldags og uinteressante, men ”fordi museet gerne vil udvise rettidig omhu og opdatere museet i tide”, siger museumsdirektør Frank Birkebæk.

Museet internationalt berømmet Udstillingen, som museets

medarbejdere netop har taget ned, blev skabt i 1997, hvor en gennemgribende ombygning fandt sted. Den blev opstillet efter helt nye principper, som blev banebrydende, og museums- og universitetsfolk fra hele Europa har besøgt museet for at søge inspiration. En ærefuld nominering til den europæiske pris ”Museum of the Year” er tildelt museet, som også har fået en nordisk arkitekturpris for sin farvesætning.

Historie og æstetik Opstillingen i 1997 blev designet i samarbejde med de to anerkendte kunstnere Maja Lise Engelhardt og Peter Brandes. Deres kunstneriske tilgang til scenografi, farvesætning, design af typografi, montrer og øvrigt

inventar betød, at den besøgende ud over at få kulturhistorisk viden også fik en æstetisk oplevelse, hvilket var et helt nyt koncept på daværende tidspunkt. ”Nyt var det også, at Roskilde Museum udstillede samtidskunst på et kulturhistorisk museum. Samtidskunsten skulle fungere som en kommentar til de udstillede genstande”, siger Frank Birkebæk. Dermed kunne Roskildes borgere blandt andre anerkendte kunstnere opleve en skulptur af ’Roskilde-kunstneren’ Anders Braschs skulptur udstillet blandt stenøkser, pilespidser og urokseknogler.

Samspil med publikum Den nye udstilling arbejder videre med disse principper. Publikum skal have både en kulturhistorisk og kunstnerisk oplevelse, men som i det nye Ragnarock

FÅ DEN NYE BEOPLAY A9 MED DIT NYE MULTIFORM KØKKEN Køb et Multiform køkken og få den nye Beoplay A9 til en værdi af 16.499 kr. med i købet. Kampagnen gælder fra den 1. september til den 31. oktober 2016 og kan ikke kombineres med andre rabatter.

Form 1 / Røget eg

ROSKILDE Holbækvej 7-13 tlf. 46 30 01 60

multiform.dk


4. OKTOBER 2016 l 25 l

Bedre livskvalitet til Roskildes ældre Roskilde Kommune har udviklet en ny model for rehabilitering, der tager udgangspunkt i borgerens egne ressourcer til hurtigst muligt at blive selvhjulpne, opnå større fysisk frihed og dermed større livskvalitet. Roskildes særlige måde at arbejde med rehabilitering af ældre borgere i hjemmeplejen giver højere livskvalitet til to ud af tre borgere og desuden færre ydelser fra kommunen, og nøglen er hjælp til selvhjælp. ”Medarbejderne er glade for den nye arbejdsform, hvor fagligheden og samarbejdet med borgeren er i fokus”, siger formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget Morten Gjerskov.

Roskilde Gardiner EFTERÅRS NYHEDER

Fakta • Roskilde Museums udstilling genåbner i foråret 2017

Se alle de spændende tekstiler fra Pagunette • Gardiner

• I mellemtiden har Købmandsbutikken i Ringstedgade, caféen og museumsbutikken fortsat åbent

• Den nye serie til bad bademåtter håndklæder bruseforhæng • Skønne små tæpper til mange formål

Museumsdirektør Frank Birkebæk åbner dørene for en ny udstilling i foråret 2017. Foto: ROMU.

skal de besøgende i højere grad inddrages i udstillingerne, fx ved hjælp af digital teknologi. ”Men dialogen med publikum skal ikke kun være digital. Vi vil gerne have, at de besøgende går i dialog med

hinanden om det, de oplever på museet. Desuden vil vi i udstillingen trække linjer op til samtiden, så publikum kan bruge deres historiske viden til at forstå og diskutere vores egen tid”, siger museumsdirektøren.

I øvrigt vil museet indbyde såvel museumsforeningens medlemmer som Roskildeborgerne til møder, hvor de kan komme med gode idéer og ønsker til deres nye Roskilde Museum.

Kom og se dit nye Sundheds- og Omsorgscenter

INVITATION Onsdag den 12. oktober

kl. 14-16

Mød det lokale sundhedspersonale i Viby og hør mere om de forskellige sundhedstilbud Viby får sit eget sundheds- og omsorgscenter med sygepleje- og kontinensklinikker, genoptræning og forskellige sundhedstilbud til dig. Vi starter med åbningstale ved formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget Morten Gjerskov kl. 14.00. Omsorgscenter Toftehøjen, Tofthøjvej 20, Viby 4000 Roskilde

Sygeplejeklinik

#AlleTidersViby

PINDEVÆVSGARDINER Pindevæv kan laves som foldegardiner og rullegardiner. Kom og se det store udvalg af pindevævsgardiner i vores butik.

VI TILBYDER: Genoptræning Kontinensklinik

#AlleTidersHelbred

NY SPÆNDENDE RULLEGARDINSKOLLEKTION FRA

Sundhedstilbud

Gardiner · Rullegardiner Persienner · Foldegardiner Lamelgardiner · Panelgardiner Markiser · Plisségardiner Vask af gardiner

Roskilde Gardiner · Gullandsstræde 6 · 4000 Roskilde Tlf. 4635 3402 · roskildegardiner@gmail.com Se mere på roskilde.dk/sundhedogforebyggelse


l 26 l 4. OKTOBER 2016

40 år

uden fortrydelser Han startede som gymnasielærer på Roskilde Katedralskole, da han endnu knapt var færdiguddannet. Et langt arbejdsliv senere er Mogens Ellebæk stadig at finde på gymnasiet, for han har altid glædet sig til at skulle på arbejde.

Af Tomas Skov

”Man skifter jo nok tit job, fordi man er utilfreds. Men jeg har ikke haft behov for det. Det var her, jeg startede, og her jeg sluttede”, siger Mogens Ellebæk, der gik gennem dørene på Roskilde Katedralskole som nyuddannet gymnasielærer for 40 år siden. Dengang var han 25 år, han havde læst idræt færdigt og var halvvejs igennem biologien. ”Jeg talte med rektor Lange, og han sagde, at jeg kunne starte efter sommerferien. Jeg har så været her siden”, fortæller den i dag 65-årige gymnasielærer, der regner med at fortsætte et år eller to endnu.

Et privilegium Mogens Ellebæk startede Idrætsdagen for over 20 år siden, og han har også været én af de primære kræfter i tilblivelsen af Sundhedsdagen. Som underviser lagde han idrætten på hylden for nogle år siden, og har siden kun undervist i bioteknologi. Men udover undervisningen har 40 års-jubilaren siddet i ledelsen i

en årrække, samt været koordinator for talent- og frivillighedsarbejdet på skolen. ”Jeg tror, jeg har beskæftiget mig med alt andet end at være skoleleder og pedel. Det har aldrig været et monotont arbejde - vi arbejder jo med vores fritidsinteresser. I 40 år har jeg glædet mig til hver eneste dag, jeg skulle på arbejde - og det er jo et privilegium. Jeg har nogle fantastiske kolleger, og så er det jo først og fremmest kontakten til eleverne, det handler om. De er jo i en aldersgruppe, der udvikler sig helt utroligt både menneskeligt og fagligt. Det er dejligt at arbejde med”, fortæller han.

hvor han ikke fortsat vil følge sine fag. ”Fagene er jo min fritidsinteresse, så jeg vil stadig beskæftige mig med det”, siger han.

Livet ved siden af

historisk perspektiv på sygdomme, hvor vi i biologien ser helt anderledes på det. Det er meget inspirerende”, fortæller han. Men også pædagogikken og elevsynet har ændret sig fundamentalt på de 40 år.

”I gamle dage var det nok at stå bag katederet, i dag er man meget mere involveret i skolelivet i det hele taget. Nu findes der jo en ansat koordinator for sociallivet på skolen, så i modsætning til tidligere afsættes der en

del ressourcer til alt det, der foregår uden for undervisningen. Elevernes tarv er kommet meget mere i fokus - det er et markant skift, og det har været vigtigt”, siger Mogens Ellebæk.

Den veltrimmede kommende pensionist fra Veddelev har dog også andre interesser i livet end arbejdet. Han har således været på golfkursus i foråret, og han spiller jævnligt både tennis, badminton og ja, golf. ”Jeg startede desværre sent med golf, men jeg hygger mig med det sammen med min kone. Og så har vi en stor familie, hvor børnebørnene jo strømmer til”, fortsætter Mogens Ellebæk.

At sælge varen

Elevernes tarv

Det var tiden i militæret i de helt unge dage, der oprindeligt inspirerede til at undervise for den aldrende gymnasielærer. ”Jeg faldt godt ind i at formidle noget for andre – at sælge varen. Så da jeg gik i gang med at læse, var det rettet mod at undervise”, fortæller Mogens Ellebæk, som har svært ved at forestille sig et pensionistliv,

Men inden han kan hellige sig fritidsinteresserne fuldstændigt, fortsætter Mogens Ellebæk endnu nogle år i et skolesystem, som har ændret sig grundlæggende i hans tid. ”Vi har blandt andet bevæget os fra fagfaglighed til tværfaglighed. Når man underviser på tværs af fagene, ser man sit eget fag i et andet perspektiv. Du får fx et

Mogens Ellebæk har sammen med eleverne udsat majsplanter for radioaktivitet i skolens såkaldte præparatorium.

Betaler du afkølningsstraf ? Vi samarbejder med Fors Roskilde det tidligere Roskilde forsyning under fjernvarme serviceordningen. Få gennemgået dit fjernvarme og centralvarmeanlæg samt varmtvandsbeholder eller veksler for 35 kroner pr. måned. Beløbet bliver trukket direkte sammen med din varmeregning. Du kan tilmelde dig ved at sende en mail til info@ tp-vvs.dk eller kontakte os på tlf. 46362532 så sørger vi for tilmelding til ordningen.

PS: Vi har også serviceordning for erhverv og ejendomme

THORSEN & PETERSEN VVS A/S Kvalitet til dine VVS installationer siden 1995

AUT. VVS-INSTALLATØR & KLOAKMESTER

TJÆREBYVEJ 61 C • TJÆREBY • 4000 ROSKILDE • TLF. 46 36 25 32 • WWW.TP-VVS.DK


4. OKTOBER 2016 l 27 l

Tilbuddene gælder kun i Meny Himmelev og til og med lørdag d. 8. oktober 2016.

KOM TIL STORE BYTTEDAG LØRDAG DEN 8. oktober kl. 10 _ 15 Kom og byt kort med andre børn. Vi hygger om de små med sodavand, lidt frugt, slik m.m. Vi giver

dobbelt op ET SÆT SENGETØJ DISNEY CARS Vejl. pris 129,95

59

på kort ved kassen denne lørdag.

Super julegaveidé

FASHION HAIR BEADER Vejl. pris 119,95

95

SLAGTEREN TILBYDER:

2 biografbilletter med hyggetilbehør til den nye Find Dory .

39

95

Vi trækker lod om

FISKEAFDELINGEN TILBYDER:

4 STK. RIB EYE 800 gr.

4 STK. STORE LAKSEBØFFER

99

95

129

95

SPAR 5000

Vi holde af mad!r

SPAR 2000 KOLONIALAFDELINGEN TILBYDER:

Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

SPAR 3000 GEVALIA 1200 gr. 3 PAK

SPAR 4000

79

95

SAN PELLEGRINO 1 liter 6 FLASKER

49

95 + pant

Bemærk!

TILBUDDENE GÆLDER KUN I MENY HIMMELEV

Meny Himmelev

Søren Seier Rasmussen, Købmand

Himmelev Sognevej 95, Himmelev, Roskilde. Tlf. 46 36 42 33 · Åbningstider: Man.-fre. 8-20 lør. 8-18 søn. 8-18 · www.menyhimmelev.dk


l 28 l 4. OKTOBER 2016

VI SKIFTER KOLLEKTION Helt klar

GØR ET KUP

SOV GODT MED GOD SAMVITTIGHED

til dagen der venter

-vi gør plads til nye modeller ZensiZone elevationsseng 180 x 200/210 cm

NU

13.459,-

NU

SPAR

50%

ZensiZone boksmadras 180 x 200 cm

SPAR 13.459,-

SOV GODT MED GOD SAMVITTIGHED

7.299,-

SPAR 7.299,-

SPAR

50% ZensiZone elevationsseng Individuelt valg af madraskerne sikrer en optimal liggekomfort. Vælg frit mellem visco, latex eller HR skum. Trådløs og strømbesparende elevationsbund med 39 lameller. Stofbetrukne madrasbremser. Fås i 2 farver. 90 x 200/210 cm, ekskl. ben. Pris 13.459,Sætpris 2 stk. Normalpris 26.918,-

ZensiZone boksmadras Enkeltfjedret med 5-zonet Pocket fjedre og eksklusivt møbelstof. Fås i 2 hårdheder og i 2 farver. Topmadras med 60 mm latex indlæg. Vaskbart betræk v/60 grader. 90 x 200 cm, ekskl. ben og gavl. Pris 7.299,- Sætpris 2 stk. 90 x 200 cm. Normalpris 14.598,Fås også i 140 x 200 cm. Normalpris 11.699,- Nu 5.849,- Spar 5.850,-

SPAR HELT VILDE 50%

*

*BEGRÆNSET ANTAL PÅ DE VISTE MODELLER Inkl. topmadras 60 mm latex

ZensiZone elevationsseng 180 x 200 cm

NU

Vaskbart betræk v/60 grader

ZensiZone bokselevation 180 x 200 cm

SPAR 11.899,-

SPAR

NU

50%

SOV GODT MED GOD SAMVITTIGHED

15.199,-

SPAR 15.199,-

Inkl. trådløs fjernbetjening

ZensiZone elevationsseng Polstret træramme med elbetjent hoved- og fodende. Springmadras med 5-zonet Pocket fjedre og eksklusivt møbelstof. Fås i 2 hårdheder og i 2 farver. Inkl. topmadras og fjernbetjening. 90 x 200 cm, ekskl. ben. Pris 11.899,Sætpris 2 stk. 90 x 200 cm. Normalpris 23.798,-

SPAR

Inkl. trenset topmadras 60 mm latex

50%

SPAR

50%

ZensiZone elevationsseng 180 x 200 cm

SOV GODT MED GOD SAMVITTIGHED

ZensiZone elevationsseng Polstret ramme med CE-godkendt metalbund og el-betjent hoved- og fodende. Madras med Smart pocket fjedre og betrukket med eksklusivt møbelstof. Inkl. topmadras og fjernbetjening. 90 x 200 cm, ekskl. ben. Pris 17.199,Sætpris 2 stk. Normalpris 34.398,-

Mandag - torsdag........ 10.00-17.30 Fredag ......................... 10.00-18.00

NU

FÅS KUN HOS MØBLÉR

ZensiZone bokselevation 5-zonet Pocket fjedre og eksklusivt møbelstof. Fås i 2 hårdheder og i 2 farver. Inkl. topmadras med 60 mm latex indlæg og trådløs fjernbetjening. Vaskbart betræk ved 60 grader 90 x 200 cm, ekskl. ben og gavl Pris 15.199,Sætpris 2 stk. 90 x 200 cm. Normalpris 30.398,-

SOV GODT MED GOD SAMVITTIGHED

11.899,-

Inkl. trådløs fjernbetjening

DANSK

PRODUCERET

17.199,-

SPAR 17.199,-

Lørdag ......................... 10.00-14.00 Søndag ........................ 10.00-15.00

VI ER ALLE SKABT FORSKELLIGT Søvn er måske den vigtigste ingrediens for et godt liv. Derfor arbejder vi hos møblér ud fra den ambition, at finde den absolut bedst tænkelige liggekomfort til dig. Kig ind - vi er altid klar med gode råd og vejledning

Åbent: 1. søndag i hver mdr. www.bobedstmøbler.dk

Frederikssund Frederiksværkvej 18 3600 Frederikssund Tlf. 47 31 77 29

Roskilde Gundsølillevej 10C, Ågerup · 4000 Roskilde Tlf.: 46 78 74 44

Hillerød Carlsbergvej 32 C 3400 Hillerød Tlf.: 44 22 20 05


SUZUKI VITARA Sport

4. OKTOBER 2016 l 29 l

I WEEKENDEN KL. 11-16 START ÅRET MEDPREMIERE AT FÅ MEREPÅBIL FORNYE PENGENE DEN Tenniscifre på billig baggrund

SUZUKI VITARA

Lørdag lagde Lillevang græs KFUM sig det overtag, der til Danmarksseriekampen efter 28 minutters spil udmellem Roskilde KFUM og møntede sig i kampens førrækkens absolutte bund- ste scoring – hvor Patrick prop – nemlig Kalundborg, Juhl smadrede kuglen op der før dagens kamp – i 9. i nettaget. I det 44. minut spillerunde! – endnu ikke øgede 100kampsjubilaren Aircondition, CD-radio, Jørgensenalufælge, til 2-0 tættågelygter, elruder, havde skrabet et eneste integreret lil- Morten inde under mål, og da Micki lebitte point til sig. Og det 6 airbags og ESP, fjernbetjent centrallås, højdejusterbart førersæde, havde de såmænd heller Kold i det følgende minut automatisk stop/start af motor og splitbagsæde. og lige inden pausen scoikke efter dette opgør! 6-0 stod det nemlig til rede værternes 3. mål, var KFUM efter dommerens den kamp lukket og slukket. KFUM uddelte en øretæve på 6-0, da de havde besøg af Kalundborg. slutfløjt. Og hjemmeholdet Fra en spændingsforladt og spillede vel at mærke ikke derfor forholdsvis tam 2. sidste 10 procent - i såvel Hillerød, som man spiller prangende. Snarere som en halvleg skal blot nævnes, at koncentration som arbejds- hjemme mod nu på lørdag. pose nødder - som KFUM’s Morten Jørgensen kronede indsats. Men samtidig ved Med sædvanlig kampstart sportschef Pierre Overgaard en flot jubilæumspræstati- enhver, der har spillet fod- klokken 13.30. Det kan blipå vanlig og bramfri vis ud- on med at afdrible 4-5 mod- bold, jo at det er svært at be- ve et brag af et kamp, men standere på kanten af straf- vare gejsten, hvis modstan- det kræver, at KFUM finder trykte det. fesparksfeltet – inden han derne er klasser ringere. Så et højere gear, end det de brugte mod kanonføden fra bankede bolden op i krogen. alt forladt. Klasseforskel Med storsejren holder Kalundborg. Og altså spiller Gæsterne fulgte nogenlun- En kongekasse. Set fra sidelinjen mang- KFUM trit med rækkens bedre, end en pose nødder de med i de første godt 20 minutter, men så tiltvang lede KFUM’erne de berømte øvrige tophold – heriblandt typisk gør!

Få kr. 35.000 for din gamle bil* Ved køb af ny Alto Xtra til kun kr. 119.990

ROAR Atletik havde opstillet en ti meter lang bane, hvor Roskildes børn kunne sprinte igennem.

Roskildes hurtigste barn I forbindelse med FrivilligUge39 havde atletikklubben Roar Atletik i samarbejdet med RO’s torv arrangeret eventen ”Roskildes hurtigste dreng og pige” torsdag den 29. september mellem

Alto, All-inclusive kun

kr. 1.495

kl. 16 og 18 på RO’s torv. En masse børn og unge fra alderen tre år til 15 år dystede det bedste, de havde lært på den ultrakorte sprintdistance på 10 meter.

Vinderne forskellige aldersgrupper blev: pr. månedi deinkl. Piger 9og år: forsikring Augusta - i tiden 1,82 service Piger 10/11 år: Nanna - i tiden 1,76 dePiger 3 første 12/13 år: år ** Liva - i tiden 1,68 Piger 14/15 år:

Sofie - i tiden 1,49

Drenge 9 år: Drenge 10/11 år: Drenge 12/13 år: Drenge 14/15 år:

Teis - i tiden 1,69 Jonas - i tiden 1,72 Andreas - i tiden 1,47 William - i tiden 1,35

Swift DUALJET Style med lækkert udstyr.

I WEEKENDEN KL. 11-16

S tor lu ksus marcipanb r ø d s ga ve til de f ør s t e ku n d e r

Pointdeling på Falster

Søndag var FCR på besøg gen 1-1. FCR kom foran ef- 15 point for 11 kampe har ningsplads – så mere lige med FCR dellæder, specialdesignede hos Nykøbing Aircondition, F. – altså på specialdesignet ter en god timesindtræk spil, mens fire point op til en di- 16” kan alufælge rækken dårligt være. Falster. Og det(sort/sølv), blev symp-integreret NykøbingCD-radio, F. udlignede med rekte rat, oprykning og og også højdejusterbart sportsrat fartpilot, LED tomatisk nok til pointdelin- fem minutter tilbage. Med fire point ned til en nedryk-

kr. 139.990 ...OG SÅ ER DEN OGSÅ GOD TIL AT KØRE HAVEAFFALD PÅ GENBRUGSPLADSEN ...OG SÅ ER DEN OGSÅ GOD TIL AT KØRE En kvart million for en crossover? HAVEAFFALD PÅ GENBRUGSPLADSEN hos Suzuki. Stor S-Cross. 120 hk benzin og diesel Nyt avanceretIkke sikkerhedsudstyr Mulighed for avanceret AllGrip 4WD Individuelle designmuligheder Fra kun kr. Nyt smart infotainmentsystem EU-norm: Benzin 18,9 km/l,189.990 diesel 25,0 km/l Kun

kørelys og tågelygter, krom kølergrill, automatisk stop/start, elruder for og bag.

DEN NYE SUZUKI S-CROSS. USÆDVANLIG SKARP CROSSOVER. FRA KUN 199.990 KR.

DEN NYE SUZUKI S-CROSS. USÆDVANLIG SKARP CROSSOVER. FRA KUN 199.990 KR.

kr. 1.995 USÆDVANLIG MEGET SUV FRA KUN 195.000,120 hk benzin og diesel Mulighed for avanceret AllGrip 4WD Nyt smart infotainmentsystem

Nyt avanceret sikkerhedsudstyr Eller kun om måneden Individuelle designmuligheder inkl. service de 18,9 3 første år** diesel 25,0 km/l EU-norm: Benzin km/l,

den med garanti ikke trækker, er i din tegnebog. Priserne noget hyppigere end tankbesøgene. Og så er den spækket uzuki i sin tid lancerede den første Vitara, fik både starter ved 195.000,-, mens firehjulstræk kun koster kr. med sikkerhedsudstyr. Nogle modeller har indbygget n og grusvejen også den første SUV. Nu er den nye 30.000,- ekstra. Det er en brøkdel af, hvad du ellers giver a landet – en ny dreng i klassen for praktiske biler med radarsensor, der advarer, hvis du kommer for tæt på bilen for Xtra en SUV. Kom i weekenden den nye Vitara. foran. Den nye Vitara kører enten på benzin eller diesel, g temperament. Det elegante ydre og lave forbrug på medforbi garanti ikke trækker, og er i oplev din tegnebog. Priserne noget hyppigere end tankbesøgene. Og så er den spækket Da Suzuki i sin tid lancerede den første Vitara, fik både MASSER AF PLADS, AF UDSTYR, tilden kun til kun kr.MASSER 139.990. AF Og TURBO en crossover køber en ny, veludstyret Alto bner 2015 med Nytårs-optur for alle,MASSER der udstyr starter ved 195.000,-, mens firehjulstræk kun koster kr. med tosikkerhedsudstyr. Nogle modeller har indbygget gaden og grusvejen også den første og SUV.du Nukan er den nye mellem Usædvanlig meget bil. vælge eller firehjulstræk. Et sted, 25 km/liter betyder, at de beundrende blikke falder Ellertilfåbåde Alto baggage, som All-inclusive ikke atS-Cross koste enfra kvart million ne vil have mere bil for pengene - forfrihed hos i behøver Oplev den ultimative den nye,heller storslåede Suzuki. Heri er kr. der119.990. god plads grej og fra

USÆDVANLIG MEGET SUV 195.000,Velkommen i weekenden fraFRA kl. KUN 11-16

Vitara landet – en ny dreng i klassen for praktiske biler med

radarsensor, der advarer, hvis du kommer for tæt på bilen

30.000,- ekstra. Det er en brøkdel af, hvad du ellers giver

kun kr. en 1.495 markant pr. md. inkl. servicei krom. og forsikring år, for Og vores unikke, familievenlige S-Cross med orsvandt gaveregnen ikke med julepynten. passagerer, når skal erobres. designet af crossover-charme bl.a. kølergrill En for en SUV. Kom forbi i weekenden og oplev den nye Vitara. foran. Den nye Vitara kører ny enten på benzin eller diesel, stilverden og temperament. Det elegante ydre og oser lave forbrug på de 3 første år. Jo, Nytårs-opturen venter – og rykker ud fra kr. 189.990. Vil du af med din kan fx køre ind kraftig i det nye år med en sprælsk Boosterjet eller 1.4 turbomotor sikrer maksimal køreglæde brændstofforbrug på vejen mod nye Usædvanlig meget bil. og du og kanminimalt vælge mellem to- eller firehjulstræk. Et sted, op til 1.0 25 km/liter betyder, at de beundrende blikke falder de hurtigste får et kæmpe marcipanbrød. gamle bil, giver vi kr. 35.000 for den, når du ft DUALJET Style spækket med lækkert Et godt bilkøb. Hele vejen rundt. horisonter. Men det gælder selvfølgelig også, når du bare skal en tur på genbrugspladsen med et stort læs haveaffald. MASSER AF PLADS, MASSER AF UDSTYR, MASSER Den nye Suzuki S-Cross. Usædvanlig skarp crossover fraAF kunTURBO 199.990 kr. Hvad skal du bruge din til? e viste forslag Oplev til finansiering inkl. 3 års service km) ved eBilfinans i samarbejde medgod Nordea Finans: den ultimative frihed i den(max. nye, 45.000 storslåede S-Cross fra Suzuki. Her er der plads til både baggage, grej og passagerer, når Månedlig verden ydelse skal erobres. Og designet afinkl. crossover-charme en ny markant kølergrill i krom. En Samlet del i Varighed oser Pris lev. Udbetalingmed bl.a.Samlet Samlede kreditomk. ÅOP Variabel debitorrente ndardfarve omk. køreglæde og minimaltkreditbeløb kraftig Boosterjet 1.0 eller 1.4 turbomotor sikrer maksimal brændstofforbrug på vejen modtilbagebetalingsbeløb nye 1.0 ECO+ med All-inclusive 1.–36. mdr.: Kr. 1.495 37.-84 mdr.: Kr. 1.177 84 mdr. Kr. 88.770 20.000 Kr. 68.770 Kr. 21.733 7,9% 2,48% horisonter. Men det gælder selvfølgelig også, når du bare skal en turKr.på genbrugspladsen med et stort læs haveaffald.Kr. 90.503 ross 1.6 Family Kr. 1.995 96 mdr. Kr. 186.769 Kr. 37.354 Kr. 149.415 Kr. 32.408 Kr. 181.823 5% 2,01% Den nye Suzuki S-Cross. Usædvanlig skarp crossover fra kun 199.990 kr. Hvad skal du bruge din til?

A+ (Alto) Vitara A B Diesel og Diesel AllGrip: 25,0-23,8 km/l, COer2 også 106-111 gram/km. Benzin: 18,9 km/l,afCO gram/km. Vitara Benzinpakken. AllGrip: 17,9 CO2 er kr. 318 pr. måned, der opkræves via betalingsservice. ævnte ydelser er inkl. service de 3 første år til kr. 230 og kr. 275 (S-Cross) pr. måned. Alto ECO+ med All-inclusive inkl. forsikring de første 36 Vitara mdr. Forsikringen kan tegnes alle private over 25 år som del af All-inclusive Prisen påkm/l, forsikringen 2 123

130 er i hht. Allelev. priser er vejledende ekskl.Foto lev.kan omk. (kr. 3.780). ogDer to-farvet lakering er modTilbuddene merpris.gælder Fototilviser Vitaraeller meså længe lager haves. er fast i år 1, mens prisen i år 2 og 3 index reguleres oggram/km. forudsætterBenzinøkonomi skadefri kørsel i perioden. AlleEU-norm. priser er ekskl. omk. (kr. 3.780) og evt. og metallak. vise udstyr, der ikkeMetallak er standard. tages forbehold for trykfejl. 31.03.2015

(Vitara Exclusive monteretformed Countrypersonbil pakke).(max. Der 1tages forbehold et på kr. 35.000 opnås som kombination af rabat påekstraudstyr køb af Alto Extra, kr.119.990 og indbytningspris en registreret indbytningsbil pr. nyfor bil).trykfejl. A+ 1.0 Boosterjet, CO2 113 gram/km, 20 km/l. A 1.4 Boosterjet, CO2 120 gram/km, 18,5 km/l. Brændstofforbrug

ekstraudstyr. Der tages forbehold for trykfejl.

Alto: 24,4 km/l, CO2 94 gram/km. Swift: 23,3 km/l, CO2 99 gram/km.

A

S-Cross Benzin: 18,2-18,5 km/l, CO2 125-127 gram/km.

er i hht. EU-norm. Alle priser er vejledende og ekskl. lev. omk. (kr. 3.880) og evt. metallak. Bilerne kan være vist med

SUZUKI ROSKILDE KØBENHAVNSVEJ 154 · TELEFON 46 38 00 40

Vitara Diesel og Diesel AllGrip: 25,0-23,8 km/l, CO2 106-111 gram/km. A Vitara Benzin: 18,9 km/l, CO2 123 gram/km. B Vitara Benzin AllGrip: 17,9 km/l, CO2 am/km. Benzinøkonomi er i hht. EU-norm. Alle priser er vejledende og ekskl. lev. omk. (kr. 3.780). Metallak og to-farvet lakering er mod merpris. Foto viser Vitara med A 1.0 Boosterjet, CO2 113 gram/km, 20 km/l. Boosterjet, CO2 120 udstyr (Vitara Exclusive monteret med Country pakke). Der1.4tages forbehold forgram/km, trykfejl.18,5 km/l. Brændstofforbrug er i hht. EU-norm. Alle priser er vejledende og ekskl. lev. omk. (kr. 3.880) og evt. metallak. Bilerne kan være vist med tages forbehold for Michael trykfejl. Bobekstraudstyr. DerGorm Sabino


l 30 l 4. OKTOBER 2016

”Store Børs” – genbrug af et gammelt navn

Af Per Steenholdt

Aktuelt gør juraens kringelkroge, at navnet ”Prindsen”, på trods af det formentlig har været brugt siden 1695, ikke må bruges. Der er dog et andet og noget ældre navn, ”Store Børs”, der er navnet på restauranten ved havnen. ”Børsen” nævnes første gang i 1682 i forbindelse med ”grundtaksten”, der skulle give et retfærdigt udgangspunkt for ejendomsskatterne. Her beskrives den dog som en øde plads, hvor der før har ligget en bygning, der blev kaldt ”Gamle Børs” – denne bygning er på det tidspunkt nedrevet. I 1693 falder der en landstingsdom, ifølge hvilken det er tilladt at drive borgerlig næring fra

Peder Fischers skydeskive fra 1801 med skibsbroen og Børsen i forgrunden. Foto: Bennie Hansen.

Børsen. Der har formentlig gennem mange hundreder år ligget en bygning tæt på byens anløbsbro. Når man tænker på, hvor stor forskel, der var på den ”rigtige” børs i København og de lave stråtækte bygninger i Roskilde, er det svært ikke at betragte navnet som en vittighed. Vores lokale Børs har lidt forvirrende tilnavne. I

1752 opnår Ebbe Andersen Borch borgerskab og tilladelse til at drive ”borgerlig næring” fra ejendommen, ”Nye Børs”. I 1761 skulle alle byens ejendomme beskrives, og her glemmer man helt at beskrive ejendommene ved skibsbroen, selvom de lå på ”købstadsjord”. Først i 1791, hvor man vil justere skattegrundlaget for byens

grundejere, kommer Børsen med i vurderingen. Så i 1791 er der både lavet et kort, der viser de enkelte grunde og de opførte ejendomme i byen. Der er også lavet en beskrivelse af alle ejendomme. Så skulle alt være på plads. Det er det dog ikke. På kortet er angivet en række bygninger, der ligger, hvor Havnevej 41 og 43 ligger i dag. Der er dog også en plads mod vest, der kaldes ”Gamle Børses Plads”. I brandtakseringen beskrives også bygninger, der kaldes ”gamle Børs”, og nogle af de beskrevne bygninger er ikke med på kortet, da de ligger på jord, der hører under Sankt Jørgensbjerg. Skydetavlen fra 1801 viser de lave bygninger, og brandtakseringen fra samme år giver et fingerpeg om, hvad en stor del af handelen har bestået af: Øl og brændevin. Børsen har sit eget bryggeri og kan destillere brændevin. Skydetavlen viser, at området ved Børsen blev brugt af det lokale Fugle-

Udsnit af Ehlers ”Grundtakstkort” fra 1790-91. Nr. 247 viser ”Børsen”. Dengang på Børsegaden, nu Havnevej 41 og 43. Nr. 246 beskrives som ”Gamle Børses Plads”.

skydningsselskab ved de årlige fugleskydninger. Det kan man læse langt mere om på Fugleskydningsselskabets hjemmeside. I en periode havde Havnevej navnet Lille Børs og nr. 43 Store Børs. Store Børs blev på et tidspunkt opdelt. Den nordlige del blev til Skibsprovianteringen i nye bygninger, og den sydlige del blev til Strandcafeen kendt fra L.A. Rings maleri fra 1917. Siden har sejlklubben haft lokaler i bygningen. Det gamle navn blev hentet

up! Privatleasing udbetaling 5.000 kr.

Ny Polo TSI BlueMotion. Aldrig før har det været såkr.festligt at spare på benzinen. Nu kan du Privatlease up! fra kun 1.899 om måneden. Skal den være rød, hvid eller ”honey gul metallic”? Skal den have multifunktionsrat i læder, sædevarme og klimaanlæg? Du bestemmer. Det eneste du ikke kan vælge i den nye up! er LED-kørelys, City Emergency Brake, smartphoneintegration og det helt nye radiosystem Composition Phone. Det er nemlig For ikke så længe siden skulle der en stor, grådig og tørstig motor til at levere køreegenskaber, der giver den søde kilden i standard i alle nye up!-modeller. Og nu kan du til og med Privatlease den fra 1.899 kr. om måneden. mellemgulvet, som er så populær blandt bilentusiaster. I dag kan Volkswagen levere den frydefulde fornemmelse med en motor på 1.0 liter, som kører op til 24 km. på en liter benzin. Forklaringen ligger i den teknologi, vi kalder BlueMotion. Lige nu kan du få en TSI BlueMotion motor med en Polo udenom fra kr. 164.797. Kom og få en prøvetur og mærk, hvor

Privatleasing Nordania Finans. festligt det kanvia være at køre langt påLøbetid literen. 36 mdr. 15.000 km/år. Samlet pris for 36 mdr.: kr. 73.364,-. move up! fås kontant fra kr. 109.995,- plus lev. kr. 3.880,-. Tilbuddet gælder for et begrænset antal biler. Positiv kreditgodkendelse kræves. Ekskl. dæk, forsikring, brændstof og grøn ejerafgift (driftsomkostninger). Alle fortjener en Volkswagen Brændstofforbrug ved bl. kørsel 24,4 km/l. CO2 udslip 95 /km

A+

Bilen er vist med ekstraudstyr.

Polo TSI BM fås fra kr. 164.797,- ekskl. lev. kr. 3.780,-. Brændstofforbrug ved blandet kørsel 24,4 km/l.CO2 -udslip 94 g/km. Bilen er vist med ekstraudstyr.

Volkswagen Roskilde

Forhandler

Forhandler

Industrivej 32-36• •4000 4000 Roskilde Industrivej 32-36 Roskilde • Tlf. 46 740 750 • www.volkswagen-roskilde.dk Tlf. 46 740 750 • www.auto-forum-roskilde.dk

A+

frem, da den nuværende restaurant åbnede for en del år siden. Skal man finde på nye navne, så se om der er et gammelt, der kan bruges. Det ældste navn, der er kommet i brug igen er uden tvivl Piper i forbindelse med restauranten i Byparken. Navnet Pipers Vænge kunne findes på ældre bykort, men man skal helt tilbage til omkring år 1400, før man kan finde en begrundelse.


4. OKTOBER 2016 l 31 l

BRUGTE PEUGEOT BILER

PEUGEOT 208 CHAMPION AIR 1,0 VTI 68 HK 5.D

PEUGEOT 208 ACTIVE 1,0 VTI 68 HK 5.D

Årg. 08/2013, km 43000, sortmetal, ABS • fartpilot • aircondition • startspærre • tonede ruder • selestrammer • radio • ESP • 6 airbags • Metallak • Justerbart rat • Kopholder • 12V strømudtag kr.

BENZIN

Årg. 10/2013, km 29000, gråmetal, ABS • el-spejle • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • tonede ruder • selestrammer • radio • ESP • 6 airbags • multifunktionsrat

89.900

Ydelser over 84 mdr. Udbetaling kr. 20000,-. Kr. 1209,-. (kreditomk. Kr. 27.695,- Årlig omk 10,0%)

PEUGEOT 308 ACCESS 1,6 HDI 92 HK 5.D

kr.

BENZIN

Årgang 01/2012, km 77000, blåmetal, ABS • el-spejle • splitbagsæde • aircondition • startspærre • tågelygter • armlæn • tonede ruder • selestrammer • ESP • 6 airbags • 16’’ Alufælge

Årgang 03/2013, km 66000, gråmetal, ABS • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • alufælge • tågelygter • tonede ruder • selestrammer • ESP • 6 airbags

kr. Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 21.865,- kr. 1.379,- (Kreditomk. kr. 33.536,- Årlig omk. 8,9%)

Ydelser over 84 mdr. Udbetaling kr. 25885,-. Kr. 1585,-. (kreditomk. Kr. 30.242,- Årlig omk 7,9%)

PEUGEOT 308 SW ACTIVE 1,6 BLUEHDI 120 HK 5.D

kr.

DIESEL

Årgang 01/2015, km 28000, brunmetal, ABS • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • armlæn • tonede ruder • radio • ESP • 6 airbags • multifunktionsrat • læderrat • navigation kr.

DIESEL

kr.

DIESEL

Årg. 11/2014, km 50000, sortmetal, ABS • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • tonede ruder • 6 airbags • multifunktionsrat • læderrat • navigatio n • Start/ stop-system • 16’’ Alufælge

kr. Ydelser over 84 mdr. Udbetaling kr. 28900,-. Kr. 1741,-. (kreditomk. Kr. 31.303,- Årlig omk 7,4%)

Ydelser over 84 mdr. Udbetaling kr. 34930,-. Kr. 2053,-. (kreditomk. Kr. 33.541,- Årlig omk 6,6%)

kr.

DIESEL

kr.

BENZIN

Km 20000, årgang 01/2014, hvid, ABS • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • tågelygter • armlæn • tonede ruder • radio • ESP • 6 airbags • multifunktionsrat

239.900,-

Ydelser over 84 mdr. Udbetaling kr. 49000,-. Kr. 2814,-. (kreditomk. Kr. 41.512,- Årlig omk 5,8%)

PEUGEOT 308 ALLURE 1,6 BLUEHDI 120 HK 5.D

kr.

239.900,-

Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 54005,- kr. 3.079,- (Kreditomk. kr. 43.886,- Årlig omk. 5,6%)

BENZIN

PEUGEOT 508 ACTIVE 2,0 HDI 140 HK 4.D Årg. 10/2013, km 56000, sortmetal, ABS • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • alufælge • tågelygter • armlæn • tonede ruder • selestrammer • radio • ESP • 6 airbags

Km. 10000. Årgang 09/2015. Sølvmetal. centrallås 6 gear, 18” alufælge, airc., 2 zone klima, køl i handskerum, fjernb. c.lås, for. + bag. parkeringssensor

219.900,-

269.900

DIESEL

169.900,-

PEUGEOT 308 ALLURE 1,6 THP 125 HK 5.D

Årg. 12/2014, km 9000, rødmetal, ABS • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • tågelygter • tonede ruder • multifunktionsrat •navigation • Start/ stop-system

254.900,-

Ydelser over 84 mdr. Udbetaling kr. 52.015,-. Kr. 2977,-. (kreditomk. Kr. 43.269,- Årlig omk 5,7%)

Årg. 01/2015, km 34000, hvid, ABS • el-spejle • splitbagsæde • startspærre • tågelygter • tonede ruder • selestrammer • radio • ESP • 6 airbags • multifunktionsrat • læderrat

PEUGEOT 308 ALLURE 1,2 E-THP 130 HK 5.D

Årg. 07/2015, km 20000, hvid, ABS • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • tågelygter • tonede ruder • selestrammer • radio • ESP • 6 airbags • multifunktionsrat • læderrat

244.900,-

Ydelser over 84 mdr. Udbetaling kr. 50005,-. Kr. 2868,-. (kreditomk. Kr. 42.060,- Årlig omk 5,8%)

BENZIN

124.900,-

PEUGEOT 308 SW STYLE 1,6 BLUEHDI 120 HK 5.D

PEUGEOT 2008 MOTION+ 1,6 E-HDI 92 HK 5.D

139.900,-

104.900

Ydelser over 84 mdr. Udbetaling kr. 21865,-. Kr. 1379,-. (kreditomk. Kr. 28.853,- Årlig omk 8,9%)

PEUGEOT 308 CHAMPION 1,6 E-HDI 112 HK 5.D

104.900,-

DIESEL

PEUGEOT 208 ALLURE SKY 1,2 VTI 82 HK 5.D

kr. Ydelser over 84 mdr. Udbetaling kr. 59030,-. Kr. 3352,-. (kreditomk. Kr. 46843,- Årlig omk 5,4%)

kr. Ydelser over 84 mdr. Udbetaling kr. 44.980,-. Kr. 2595,-. (kreditomk. Kr. 39.101,- Årlig omk 6,0%)

DIESEL

Lev. omk. 3.880,-

DET ER IKKE LIGE MEGET HVORDAN MAN KOMMER I MÅL

FÅ MINDST 15.000 KR.

peugeot.dk

VI SØRGER FOR AT DU KOMMER SIKKERT I MÅL - MED SERVICE 5+ OG SERVICE 10+

I BYTTE FOR DIN GAMLE BIL VED FINANSIERING AF EN NY PEUGEOT 108

PEUGEOT 108 URBAN 1.0 e-VTi 69 hk 5-dørs

1.189

Aircondition • Metallak • El-ruder, for LED-kørelys • Splitbagsæde • 5 døre Ratbetjent radio • Bluetooth

* kr./md.

Samlet kreditbeløb 83.096 kr. Samlede kreditomkostninger 31.154 kr. Samlet tilbagebetalingsbeløb 114.144 kr. Løbetid 96 mdr. • Debitorrente 2,48% • ÅOP 8,57%

*Pris inkl. nummerplader og levering: 103.870 kr. Finansiering er gældende via Peugeot Finans: 96 månedlige rater á 1.189 kr. Fast rente 2,45%. Debitorrente 2,48%. ÅOP 8,57%. Samlet

kreditbeløb 83.096 kr. Udbetaling min. 20%, min. 20.774 kr. Løbetid 96 mdr. Samlede kreditomkostninger 31.154 kr. Samlet tilbagebetalingsbeløb 114.144 kr. Kaskoforsikring og betaling 26,3 km/l. CO2 88 g/km. Gælder så længe lager haves og kan ikke kombineres med andre tilbud. Indbytningsbilen skal via Nets er påkrævet. Positiv kreditgodkendelse forudsættes. A være indregistreret og i køreklar stand. Der kan maksimalt indbyttes 1 bil pr. nybilshandel. Bilen er vist med ekstraudstyr. Der tages forbehold for pris- og afgiftsændringer samt trykfejl. ++

Du kan lige nu få mindst 15.000 kr. i bytte for din gamle bil, når du skifter den ud med en ny Peugeot 108 Urban. Med Peugeot 108 kan du smutte ubesværet gennem bytrafikken og finde P-pladser, hvor de fleste andre må give op. 108 Urban er fuld af cool attitude og spækket med lækkert udstyr som aircondition, højdejusterbart rat, USB/AUX-indgang og ratbetjent radio. Kør sommeren i møde i en ny rap 108 Urban. Prøvekør den hos din Peugeot-forhandler.

PEUGEOT 108 URBAN Er din Peugeot over 5 år eller 10 år får du SERVICE-EFTERSYN til specialpris

Jens

Linda

Torben

Kasper DeWitt

Michael Wermuth

DU FÅR: • Skift af motorolie og filter • Visuelt kontrol af gearkassen og oliestand • Inspektion af bære- og styrekugler for slid og slør • Visuelt kontrol af bremser og bremsetjek på bremsestand • Kontrol af væsker • Kontrol af dækmønster og dæktryk • Justering af udvendige lygter, viskere og sprinklerdyser • Vi gennemgår bilen fra A-Z

Værkstedets åbningstider: Man-tirs 7.30-16.00 · Ons-tors kl. 7.30-15.30 · Fre 7.30-15.00

PEUGEOT ROskildE

Vejlebo & Winther ApS • Maglegårdsvej 5 B • 4000 Roskilde Telefon 88 88 67 67 • www.peugeot.dk/roskilde

VEJLEBO & WINTHER APS Telefon 88 88 67 67

Peugeot Roskilde - Maglegårdsvej 5 B - 4000 Roskilde www.peugeot.dk/roskilde Allan Larsen

Johnny Vejlebo

Åbningstider. Man-torsdag kl. 9-17.30, Fredag 9-17.00, lørdag lukket, søndag 11-15

Følg os på Facebook og se konkurrencer og tilbud


l 32 l 4. OKTOBER 2016

VI ER MEDLEM AF

ROSKILDE HANDEL Vi gi’r dig unik service og masser af fordele!

FOTO: PATRICK HOLBEK

Nyt medlem af Roskilde Handel:

Mægleren er blevet herre i eget hus Succes i virksomheden og deraf følgende øget pladsbehov var baggrunden for, at et af Roskildes Handels seneste medlemmer, Ejendomsmæglerfirmaet HENSRIK, har forladt for små lokaler i Sankt Ols Gade og nu er kommet på plads i en stor ejendom i Jernbanegade 12. Det er gået stærkt i syv år, hvor Brian Hensrik har stået i spidsen for den virksomhed, han grundlagde på et tidspunkt, hvor samfundsøkonomien var gået ned i omdrejninger. Lavkonjunkturerne var dog ingen hindring for en sund vækst op gennem årene, og i dag har den selvstændige ejendomsmægler 10 ansatte, en særdeles pæn markedsandel og høj kundetilfredshed i de målinger, alle mæglere og deres kunder holder øje med. Går man ned i statistikken skiller virksomheden sig mærkbart ud med 198 solgte ejendomme og grunde i postdistrikt 4000 i løbet af de seneste 12 måneder. - Det er en position, som vi arbejder stenhårdt på at forsvare, og forsvaret er vel at mærke ikke noget, man kan vedtage som en strategisk beslutning på et medarbejdermøde. Forsvaret bliver hver eneste dag leveret af kompetente mæglere, som hver

især, og i fællesskab, skaber det bedste produkt, siger Brian Hensrik. Høj tilfredshed - Det siger også sig selv, at man ikke kan blive ved med at have høje salgstal uden en høj tilfredshed blandt kunderne. Derfor er det også vigtigt, at vi fastholder og gerne udbygger en kundetilfredshed på 9,5 ud af 10 mulige. - En tredje faktor er, at vi ønsker, at den samme mægler følger den enkelte sag hele vejen til målet. Det er en tillidssag at overlade salget af sin bolig til os, og det er derfor også en mærkesag for os, at vi stiller med en fast ejendomsmægler til at stå for salget. Faglighed gør en forskel – også i vores fag.

- Til sælgerne har vi det råd, at eventuelle uafsluttede byggesager er afsluttet, inden boligen bliver sat til salg. Og hvis der er et misforhold mellem Bygnings- og Boligregistret (BBR) og de faktiske forhold, er det vigtigt at få korrigeret forholdet, inden bolighandelen går i gang. - Alt dét og meget mere kan vi rådgive om. At handle bolig er en stor beslutning for de fleste, og derfor er det også en tillidssag, som hviler på den faglige rådgivning, som vi kan levere, siger Brian Hensrik. Læs mere her: www.hensrik.dk

Gode råd Brian Hensrik har i øvrigt dette gode råd til køberne på et aktivt boligmarked som det nuværende: - Vi ser ofte, at flere står klar til at lægge billet ind på den samme bolig. Her er det vigtigt, at man som potentiel køber sørger for at få aftalen på plads med bank og advokat, så man er klar til at gå ind i en bolighandel og ved, hvad økonomien kan bære.

Her finder du ... Ejendomsmæglerfirmaet HENSRIK Jernbanegade 12A, 4000 Roskilde Telefon 70 208 218

Meld dig ind i Roskilde Handel og vær med til at sætte byen på landkortet. ALLE NYE MEDLEMMER SPONSERES MED ET GRATIS PORTRÆT I PAPERBOY!

Roskilde Handel

Portrættet er produceret af PR Konsortiet og Grønager.

DETAIL I ERHVERV I SERVICE


4. OKTOBER 2016 l 33 l

ROCKWOOL FONDEN

ROSKILDE KOMMUNE

UNIK CHANCE Bliv del af team i ny banebrydende indsats for unge ledige!

NExTWORK er udviklet i samarbejde mellem Roskilde Kommune og Rockwool Fonden. NExTWORK bor i Byens Hus centralt i Roskilde og teamet består af 1 teamkoordinator, 3 ungevejledere, 1 virksomhedskonsulent og deltidstilknyttet psykolog. I første omgang gennemføres NExTWORK som et toårigt pilotprojekt i Roskilde Kommune, og stillingerne på teamet er derfor tidsbegrænset til perioden 1. januar 2017 til 31. december 2018. Følgende stillinger på NExTWORK teamet er ledige til ansættelse pr. 1. januar 2017 – 3 ungevejledere, virksomhedskonsulent og deltids psykolog. Hvis du ønsker at søge en af stillingerne på NExTWORK teamet skal du gå til Roskilde Kommunes hjemmeside www.roskilde.dk/job og udfylde ansøgningen elektronisk. Her vil du finde mere information om de enkelte stillinger og om NExTWORK indsatsen. Vil du være med til at give ledige unge i Roskilde et stærkt fundament for at bygge sig selv op til uddannelse og job? NExTWORK er en ny netværksbaseret beskæftigelsesindsats, der sætter den unges motivationer og interesser i centrum. Gennem praktikforløb i lokale virksomheder, bliver den unge fra første dag engageret i sin egen udvikling mod uddannelse og job. Du bliver en del af et nyetableret team, som skal støtte, vejlede og facilitere de unge og virksomhedernes deltagelse i netværket. Du skal være med til at sikre opfyldelsen af indsatsens målsætning om, at de unge begynder og fastholdes i uddannelse og job. En plads i teamet forudsætter, at du har lysten og evnerne til at træde ind i et tæt samarbejde baseret på stærke faglige kompetencer og højt engagement.

Teamet er ansat af Roskilde Kommune og vil organisatorisk høre til under UngeGuiden, som er både myndighed og uddannelsesvejledning for unge ledige i Roskilde Kommune. Du vil referere til leder af UngeGuiden Signe Weinreich. NExTWORK følges tæt af Rockwool Fonden, og som en del af pilotprojektet gennemføres en evaluering der vil dokumentere resultater og effekter af indsatsen.

Du kan kontakte For yderligere oplysninger kontakt en af følgende: Signe Weinreich, Leder af UngeGuiden: 20 45 99 22 Pernille Kapler Andersen, Specialkonsulent i Roskilde Kommune: 46 31 80 28

Som medarbejder i teamet skal du være indstillet på at gennemføre NExTWORK indsatsen i overensstemmelse med en række principper og tilgange, der sætter rammen for støtten til de unge og virksomhederne.

Ulrik Lund-Sørensen, Programleder i Rockwool Fonden: 26 23 08 06

Teamet uddannes i NExTWORK konceptet med tilhørende principper og tilgange, og vil løbende modtage supervision i arbejdet med de unge.

Ansøgningsfrist er 26. oktober 2016 kl. 12.00. Ansættelsessamtaler planlægges gennemført i uge 45 og evt. anden runde samtaler gennemføres i uge 47. For at søge de opslåede stillinger gå til www.roskilde.dk/job


l 34 l 4. OKTOBER 2016

KULTURKALENDER 2016 OKTOBER

PLIGTEN KALDER 6. OKTOBER

vej gennem livet mange skær. Pris 80-120 kr. Laboratoriet kl. 20 (også lør kl. 16)

LØRDAG 8. OKTOBER LØRDAGSJAZZEN I ROSKILDE

BYTTEMARKED

Bourbon Street Jazzband. Fri entré. Gimle kl. 11-14

Byt til nyt! Gratis. KulturCosmos kl. 12-14.30

RAPID EYE OFFICE VISER DOMINO EFFEKTEN (5-10 ÅR)

PEDDERSEN OG FINDUS (4-9 ÅR)

Kan naturens love blive omstødt? Eller er alt en konsekvens af noget andet? Entré 25 kr. Roskilde Bibliotek kl. 12

PALÆFLØJ-KONCERT

Lørdagsmatiné med unge konservatorielever. Pris 30/50 kr. Læs mere på roskildemusikforening.dk. Roskilde Palæ kl. 12.15

Se flere BOYS arrangementer på SUNSHINE Arrangeret af Gundsø Teater- og Musikforening. Appén Roskilde Live Entré. Jyllinge Skole kl. 19.30

TIRSDAG 4. OKTOBER

TORSDAG 6. OKTOBER

Fortælling om sin erindringsdebatbog Kærligheden, kampen og kloden. Entré 25 kr. Tilmelding nødvendig. Roskilde Bibliotek kl. 19

Roskilde og omegns Lystfiskerklub ROLK arrangerer igen et spændende foredrag med spisning. Entré 195 kr. Tilmelding rolk.dk. Store Børs kl. 18

GRETELISE HOLM

ONSDAG 5. OKTOBER GODNATHISTORIER

Hop i nattøjet, tag dit sovedyr med og hør en spændende historie i stearinlysenes skær. Entré 25 kr. Tilmelding nødvendig. Jyllinge Bibliotek kl. 18.30

HUGLAND

En Film Om Lars H. u. g..Præsenteret af instruktør Andreas Haaning Christiansen. Entré 25 kr. Roskilde Bibliotek kl. 19

HAVØRREDENS HEMMELIGHEDER

PAS PÅ DIT DIGITALE OMDØMME

Foredrag med Pernille Tranberg. Tænker du nogen sinde over, hvem der ved hvad om dig på nettet? Tilmelding nødvendig. Roskilde Bibliotek kl. 19

KLUB KLASSISK - TOP 50 OPERA

DRs Top 50 og dine favoritter. Kom til den populære lytteklub. Pris 25 kr. Tilmelding nødvendig. Roskilde Bibliotek kl. 19-21 på Scenen

ORIENTERINGSLØB (FOR ALLE)

Prøv orienteringsløb i Boserup Skov. Baner i alle sværhedsgrader - også for begyndere. Boserupgård Naturcenter start kl. 13-13.30

SØNDAG 9. OKTOBER

En gåtur på 5 km gennem Roskildes gader – hvor Louis Hansen fortæller om Gustav Wied. Tilmel-

Besøg biblioteket inden vi åbner. Vi giver en kop kaffe og en rundvisning i biblioteket. Gratis billetter. Roskilde Bibliotek kl. 9

er b o t k o 7.

MIDDELALDERENS MUSIK OG INSTRUMENTER

Debatarrangementer: Musik i Middelalderen, Poul Høxbro og Miriam Andersèn. Tilmelding. Gratis. Kildegården Roskilde Bordtennis BTK 61 kl. 15

MANDAG 10. OKTOBER JAN BONDE NIELSEN

Journalisterne Birgitte Dyrekilde og Michael Teschl fortæller om arbejdet med biografien Afsløret. Entré 25 kr. Roskilde Bibliotek kl. 19

I GUSTAV WIEDS FODSPOR

MORGENKAFFE PÅ BIBLIOTEKET

HALFDANSKERNE

En musikalsk fest af Benny Andersen, Halfdan Rasmussen og andre digteres absolut mest kendte sange! Musik kl. 20. Spisning kan tilkøbes og starter kl. 18. Entré. KulturCosmos kl. 18

En a capella teaterkoncert med Di Vers om at finde

Medbring dit eget håndarbejde, bliv inspireret og lær nye metoder i strik og hækling. Gratis. Roskilde Bibliotek kl. 13-15.45

Oplev Kirsten Olesen, Anders Hove og Søren Sætter-Lassen i to enaktere af Samuel Beckett. Entré. Lynghøj Teatersal kl. 19.30

Vi byder velkommen til motionsløb i Folkeparken. Info: lobforlivet.dk. Folkeparken kl. 10

PLIGTEN KALDER

TILPAS UTILPASSET

HÅNDARBEJDSCAFÉ V. VIBEKE NYROP

TIRSDAG 11. OKTOBER

FREDAG 7. OKTOBER

Om Carl Nielsen og Jeppe Aakjærs venskab. Organist Jakob Davidsen fortæller om Nielsen og Aakjær og spiller klaver, mens alten Kristine Faurschou synger. Der er gratis adgang mens kaffe & kagebord ad lib koster 30 kroner. Ågerup Sognegård Kl. 14-16.

Rævejagten - Den sultne ræv skal lære at holde sig fra de skræmte høns. Entré. Laboratoriet kl. 13

FOLKEPARKENS MOTIONSLØB (FOR ALLE)

Journalisten Torben Steno, rocksangeren Johan Olsen og den virtuose Peter Jessen på blæs. Entré 210 kr. + evt. gebyr. Gimle kl. 20

NIELSEN OG AAKJÆR (TILLYKKE JEPPE! DEL 2)

ding: sos.roskilde@gmail.com senest 2. okt. Entré 75 kr. Byparken kl. 10 (vi mødes og slutter ved Pipers Hus)

RAPID EYE 8. OKTOBER

Choir of Young

Believers Med Jannis Noya Makrigiannis i front byder Choir of Young Believers på dybe, fjerlette og stemningsfulde sange i verdensklasse.

2 GANGE BECKETT


4. OKTOBER 2016 l 35 l

Gåtur i Gustav Wieds fodspor med SOS Børnebyerne Tag med på gåtur i Gustav Wieds fodspor søndag den 9. oktober kl. 10 til fordel for børn og unge i SOS Børnebyerne i Laos og Cambodia. Turen er på ca. 5 kilometer og starter og slutter ved Pipers Hus i Byparken Frederiksborgvej 21. Turen går igennem Roskildes gader og stræder, hvor vi blandt andet skal hører om Gustav Wied fortalt af Louis Hansen. Borgmester Joy Mogensen byder velkommen og går med på turen rundt. Pipers Hus serverer og donerer saftevand/kaffe og kage til alle efter turen. Pris: 75 kroner for voksne. Børn indtil 15 år er gratis. Pengene går ubeskåret til SOS Børnebyernes arbejde i Laos og Cambodia. Tilmelding og betaling senest mandag den 3. oktober til Geert Madsen tlf.: 2921 9559 mail: sos.roskilde@ gmail.com reg. nr. 2280 konto nr. 0724-918-344. Opgiv venligst navn og mailadresse som reference for at få kvittering.

Helt tæt på Lars H.U.G.

De helt uinteresserede i klassisk musik vil formentlig stadig føle, at en aften på biblioteket med Nightingale String Quartet var turen værd.

Dokumentarfilmen HUGLAND af Andreas Haaning Christiansen er et nærgående portræt af musikeren Lars H.U.G. i sit livs come-back. Vi er med helt inde i maskinrummet i den udmagrende og kaotiske slutspurt for at færdiggøre Lars H.U.G.s første danske plade i 22 år, ”Ti sekunders stilhed”. Det er en hudløs og humoristisk skil-

dring af det tætte og opslidende parløb mellem musikeren Lars H.U.G. og hans arrangør og producer Povl Kristian. HUGLAND, der både har været vist på filmfestivalen cph:dox og på DR K, blev af anmelder Torben Hovløjfer i musikbladet Gaffa beskrevet som ”... én af de bedste dokumentarer over en dansk kunstner, jeg nogensinde

SALART BA 50,ris

Normalp

Nu

½ PRIS!

www.dallevalle.dk

Tilbuddet gælder til og med 31/10

Cafe Carpe Diem

ALGADE 45B • 4000 ROSKILDE • 46 37 07 88 · HUSK BORDBESTILLING! WWW.CARPEDIEMROSKILDE.DK

STIGENDE INTERESSE FOR DANSKE

SNEDKERMESTERMØBLER

på À LA CARTE! lør, søn, man, tirs kl. 16-22

2 cocktails 100,Alle ugens dage fra kl. 20

Bordreservationer Hovedvejen 140 · 2600 Glostrup · 4343 0390 Copenhagen Designer Outlet v/City2 · 2630 Taastrup · 4399 0086 Fiolstræde 3-5 · 1171 København K · 3393 2929 Fields · 2300 København S · 3220 4200 Amager Centret · 2300 København S · 3254 5400 Fisketorvet · 1561 København V · 3391 9370 Storcenter BIG · 2730 Herlev · 4491 4520 Bruun´s Galleri · 8000 Aarhus C · 8620 2060 Fisketorvet 2 · 5000 Odense C · 6590 7000 klip ud og medbring!

SPAR 50%

Moderne danske møbler har fulgt to spor, industrimøblerne og snedkermestermøblerne. Industrimøblerne fra bl.a. Fritz Hansen og Fredericia Stolefabrik har altid været populære auktionsemner, men gennem de sidste par år har Lauritz.com oplevet en øget efterspørgsel på de danske snedkermestermøbler. Flere og flere internationale købere viser interesse for den danske designskat og priserne på auktion afspejler dette.

Snedkermestermøblerne er kendetegnet ved en ekstrem høj kvalitet og deres udtryk er stadig helt moderne. Nedenfor ses tre møbler af snedkermestrene Henning Korch, Aksel Kjersgaard og Jacob Kjær, der med deres klassiske danske designstil har formået at skabe designklassikere, som i dag stadig fungerer i mange hjem.

anerkendt snedkermester og som er patineret på den helt rigtige måde, så er det penge værd. Lige nu søger Lauritz. com Roskilde efter snedkermestermøbler til international temaauktion d. 14. oktober. KONTAK T: Vurderingschef, Michael Holm michael.roskilde@lauritz.com 2332 3091

Har du et sådant møbel af en kendt arkitekt, som er fremstillet af en

Kuponen gælder t.o.m. 2016

Bestil 2 x Brunch/Frokost Buffet - betal kun for 1! Alle ugens dage fra kl. 10-16

Kuponen skal afleveres ved bestilling! (e-avis udklip ikke gældende!) Kuponen gælder kun i Glostrup - Copenhagen Designer Outlet v/City2 - Fiolstræde! klip ud og medbring!

Kuponen gælder t.o.m. 2016

Bestil 2 x Aften·Buffet - betal kun for 1!

AKSEL KJERSGAARD. SÆT INDSKUDSBORDE AF PALISANDER

JACOB KJÆR. OVERPOLSTRET DYBHÆFTET LÆNESTOL, 1940'ERNE.

HENNING KORCH. BARSKAB AF PALISANDER, MODEL 132

Vurdering DKK 4000 Hammerslag DKK 3500

Vurdering DKK 8000 Hammerslag dKK 13.000

Vurdering DKK 2500 Hammerslag DKK 2700

Alle ugens dage fra kl. 16-22

Kuponen skal afleveres ved bestilling! (e-avis udklip ikke gældende!) Kuponen gælder kun i Glostrup - Copenhagen Designer Outlet v/City2 - Fiolstræde!

KLIP ANNONCEN UD 0G

Andreas Haaning Christiansen har fulgt Lars H.U.G. tæt under færdiggørelsen af kunstnerens come-back ”Ti sekunders stilhed”.

Gælder ikke Børnebuffet!

Der er adgang til koncerten fra kl. 19, og det er gratis for medlemmer og unge under 16 år. Studerende kommer ind for 60 kroner, og ellers er entréen 125 kroner.

af hakket oksekød med kartoffelmos, grøntsager og bearnaisesauce. Normalpris 139,-

Gælder ikke Børnebuffet!

Fakta

69,-

VÆRDI·KUPON

Nightingale String Quartet har base i København og består af Gunvor Sihm og Josefine Dalsgaard, violiner, Marie Louise Broholt Jensen, bratsch og Louisa Schwab, cello. Ved denne koncert spilles cello af Claire Bryant, da Louisa er på barsel. De vil spille en af de smukkeste af Haydns strygekvartetter. Den har tilnavnet ”Fuglen”. De vil derefter spille en

PLANKEBØF

strygekvartet af den ungarske komponist György Ligeti, og efter pausen spiller de den 2. strygekvartet af den danske komponist Rued Langgaard.

VÆRDI·KUPON

Haydns Fuglen

25,NU KUN

Nightingale String Quartet blev dannet i 2007, og de har modtaget mange priser og legater for deres spil, som ifølge dommerkomiteen i P2’s Talentpris ”taler direkte og stærkt til både nye og gamle lyttere”. Udover stor koncertvirksomhed i Danmark har de også turneret i blandt andet Kina, Rusland, Brasilien USA, England, Tyskland og Sverige.

HUGLAND vises på Roskilde Bibliotek, onsdag, den 5. oktober kl. 19-21. Det foregår i bibliotekets sal, og billetterne koster 25 kroner. Efter filmen, som varer 75 minutter, svarer instruktør Andreas Haaning Christiansen på spørgsmål fra salen. har set”.

Nightingale String Quartet Roskilde Musikforening indbyder til koncert med Nightingale String Quartet onsdag den 12. oktober kl. 19:30 på Roskilde Bibliotek.

Fakta

I SAMARBEJDE MED


l 36 l 4. OKTOBER 2016

Bennies Pletskud - så samles byen REDAKTION:

Tomas Skov, redaktør tomas@paperboy.gratis Mobil: 2679 4048

Holger Vincents, journalist holger@paperboy.gratis Mobil: 3052 7408

VIND EN UGE I EN Toyota Yaris Hybrid Paperboy sender hver uge fotograf Bennie Hansen fra Billedbutikken på gaden for at finde ugens pletskud.

SALG:

Er du den heldige, der er kommet i Bennies søger, så har du vundet en uge i en Toyota Yaris Hybrid hos Arne Stubbe Automobiler A/S i Roskilde. Bilen leveres med fyldt tank, og du må køre op til max. 2000 km. Er du den heldige vinder, så kan du aftale nærmere med Dennis Franzeen på tlf. 46 33 04 00 eller på mail: def@stubbe.dk inden afhentning. Bilen skal afhentes i indeværende uge. Der følger naturligvis også en Paperboy-kop med i præmien, der udleveres sammen med bilen.

Helene Risum, bladchef helene@paperboy.gratis Mobil: 2332 7119

Nina Holm, mediekonsulent nina@paperboy.gratis Mobil: 2289 9076

PRODUKTION:

Annette Thomsen, grafiker annette@paperboy.gratis Mobil: 2635 0714

ADMINISTRATION:

UgensUdsnit

Lars Pedersen, salgschef lars@paperboy.gratis Mobil: 3052 9252

Sidste uges udsnit

Hvor er vi henne? Fotografen Bennie går hver uge på opdagelse i byen og stiller skarpt på en af byens utallige detaljer. Gæt hvor ugens billede er taget, eller hvad det forestiller. Skriv dit svar på vores Facebookside Paperboy Roskilde dagen før vores udgivelsesdag. Vi trækker lod blandt de rigtige besvarelser og poster vinderen på Paperboys facebookside. Vinderen kan afhente et paperboy krus hos os på første sal i Borchsgade 6 C.

Sidste uges udsnit var bygningen overfor NB Radio i Hersegade. Ugens vinder blev Peter Nielsen, der svarede rigtigt. Tillykke - der står et paperboykrus klar til Peter på redaktionen i Borchsgade 6 c.

Husker du? Lone Ovesen, bogholder lone@paperboy.gratis Mobil 2049 1162

Patrick Holbek, udgiver. Ansv. patrick@paperboy.gratis Mobil: 4058 4437

Paperboy udkommer hver tirsdag/onsdag til samtlige husstande i Roskilde Kommune. Tryk: Dansk AvisTryk Trykoplag: 38.500 eks. Udgiver: Paperboy ApS Det er ikke tilladt at gengive artikler uden tilladelse fra Paperboy. Læserbreve er velkomne og kan sendes til: tomas@paperboy.gratis eller holger@paperboy.gratis

Paperboy Roskilde Borchsgade 6 C, 1. sal - 4000 Roskilde Åbent: mandag-fredag 9-16

Bøjede Roskildes budskaber i neon Riff Skiltefabrik eksisterer fortsat den dag i dag under sit oprindelige navn, til trods for at grundlægger Bent Riff stemplede ud i 2008.

Af Holger Vincents

”Som jeg altid har sagt til mine børn, ’vi hedder noget specielt, så I skal opføre jer ordentligt’. Så at Jens (Peter Nielsen red.), der driver Riff Skiltefabrik i dag, valgte at

fortsætte med firmaets oprindelige navn, da han overtog i 2008, skyldes nok, jeg også opførte mig ordentligt”, siger Bent Riff med et lille smil, når man spørger til, hvordan han har det med, at hans arvtager og tidligere førstemand valgte at fastholde virksomhedens dåbsnavn, der kan spores helt tilbage til 1972. Inden grundlæggeren af Riff Skiltefabrik, et foretagende der i dag har base på Håndværkervej i Roskilde, valgte at gå selvstændighedsvejen, skulle han dog først igennem en såkaldt Teknisk Forberedelse på Sct. Jørgens Skole og en årrække som elektriker hos Kemp & Lauritzen i Køben-

havn og sidenhen det roskildebaserede Endocon.

Franske fristelser Og sidstnævntes lukning bragte Bent Riff videre til branchen, der sidenhen skulle blive hans foretrukne. Først i firmaet Dansk Lysreklame, hvor han stiftede bekendtskab med det håndværk, der i dag kendes som skilteteknik. Og kort efter var det så på tide at stå på egne ben – i første omgang sammen med en sælger fra hans tidligere arbejdsplads. ”Vi kom til at hedde Dansk Skilteservice og fik hurtigt opgaver for flere bilforhandlere. Blandt andet en landsdækkende aftale

med Citroën, der dengang var ved at blive store i Danmark”, fortæller den 69-årige roskildenser. Partnerskabet med kollegaen fra Dansk Lysreklame blev til gengæld kortvarigt, da Bent Riff og kompagnonen havde forskellige opfattelser af, hvordan forretningen skulle udvikles. Derfor skiltes deres veje, og navnet Riff Skiltefabrik var dermed en realitet. Efterspørgslen blev dog ikke mindre af den grund, og Bent Riff ansatte derfor en håndfuld medarbejdere for at kunne håndtere det voksende kundekartotek.

Opgaver for naboen En af de længerevarende


4. OKTOBER 2016 l 37 l

Et døgns fødsel Af Tomas Skov

”Den må du klare med faren. Jeg skal i bad”, siger Marie Stub Ekberg, da hun bevæger sig ud fra stue 15 på barselsafsnittet på Roskilde Hospital. Efter omtrent et døgns uafbrudt fødsel er det ganske tilgivet, at far Andreas Laurent Christensen må tage over. ”Vi har ikke sovet i tre dage”, siger faren, der netop havde håbet på et par minutter på øjet, mens nyfødte Luka tager sig en lur.

24 timers smerte Parret ankom til fødegangen tirsdag aften den 27. september kl. 23, og herefter var Marie Stub Ekberg i uafbrudt fødsel, indtil Luka omsider kom ud på normal vis kl. 21:28 aftenen - efter onsdag den 28. september. ”Det gik bare ikke lige så let. Hun fik epidural-blokade allerede ved 3-ti-

den om natten, men det endte så til sidst med en normal fødsel, selv om hun var presset hele vejen”, fortæller faren. Den velskabte datter måler 49 centimeter og vejer 2980 gram, og hun skal lyde det fulde navn Luka Mille Stub Laurent.

Lavt blodsukker Den nyfødte datter har haft lidt lavt blodsukker, men familien satser nu på at komme hjem til Kongebakkekvarteret inden længe. Og Andreas Laurent Christensen er fortrøstningsfuld trods den manglende søvn. ”Hun har fået lidt ekstra modermælkserstatning i løbet af natten, men ellers kører amningen derudad. Nu skal det blive rart at komme hjem på barsel”, siger faren. Andreas Laurent Christensen med Luka, der var 24 timer undervejs, før en træt Marie Stub Ekberg kunne kalde sig mor.

Fakta om fødsler

Personale på Roskilde Sygehus

• I 2015 var der i alt 2457 fødsler på Roskilde Sygehus • 20,71 procent af alle fødende går hjem ambulant (28,37 procent af dem, der føder vaginalt)

Personalet på fødegangen er jordemødre og læger samt et par social- og sundhedsassistenter. På afsnittet for gravide arbejder jordemødre, mens der på barselsafsnittet er ansat jordemødre og sygeplejersker. Disse to faggrupper supplerer hinanden optimalt i plejen af de nyfødte og deres forældre. I alt er der ca. 55 jordemødre og 12 sygeplejersker/assistenter ansat

SPAR

20% Tilbuddet gælder til og med 30/10 2016

aftaler lød blandt andet på produktionen af samtlige skilte til alle Roskilde Banks filialer fra 1970erne og helt frem til bankens konkurs, mens Riff Skiltefabriks nuværende nabo i Industrikvarteret fortsat nyder godt af virksomhedens ekspertise. ”Vi voksede stille og roligt og fik en hel del faste kunder. Blandt andet Kara, der skulle have lavet alt hos os, lige fra de store skilte på containere til de små på medarbejdernes hjelme. Der var knald på”, husker Bent Riff. Efter mange travle år med et utal af skilte i alle former, størrelser og farver til følge, valgte indehaveren i 2008 så at give stafetten videre til sin førstemand, der den dag i dag driver en forretning, der har gennemgået store

3-i-1 - den lette løsning!

Unik og innovativ kombination for voksne og børn over 11 år. Med kun 2 kapsler om dagen opnås et dagligt indtag af essentielle vitaminer, mineraler og omega-3 fedtsyrer. 90 stk.

Tilbud

forandringer siden dengang Bent Riff startede op i hjemmet på Elmevej. ”Da jeg startede, arbejdede vi med lysstofrør og neon. Jeg lavede blandt andet Nordens længste neonskilt - et 100 langt et af slagsen for FDM - mens jeg var hos Dansk Skilteteknik. Siden dengang har branchen ændret sig meget, og i dag bruger man dioder og folie”, forklarer skilteteknikeren.

Morris-entusiast Sideløbende med et travlt arbejdsliv har Bent Riff også taget sig tid til at få to sønner, mens den øvrige sparsomme fritid er blevet brugt på et bestemt engelsk bilmærke, som han i sin tid kastede sin kærlighed på, da han i en periode havde lokaler på Københavnsvej og var nabo til en ophugger.

13196

”Der kom en mand kørende i en Morris 8, som jeg stoppede for at høre, hvad det var han kørte i. Og så aftalte vi, at jeg skulle komme over og få en sludder efter arbejdstid. Vi blev rigtig gode venner, og jeg endte da også med selv at eje flere Morrisbiler, som jeg havde stor glæde af i rigtig mange år”, siger Bent Riff. De klassiske biler solgte han for få år siden, flere af dem til sine to børn, og derfor har Bent Riff fortsat mulighed for at nyde en søndagstur med kalechen nede. Og på hverdage er han indimellem stadig at finde i virksomheden, der fortsat bærer hans navn. ”Jeg er her en halv til en hel dag om ugen, og det er godt for mig. Nu har jeg i mange år været vant til at have min gang i byen og

Multi-tabs® Immuno

er en unik ”3 i 1” kombination af vitaminer og mineraler, der bl.a. bidrager til immunsystemets normale funktion samt 1 mia. mælkesyrebakterier LGG. 60 stk.

Tilbud

10716

SVANE APOTEKET Skomagergade Ro´s Torv · Trekroner Jyllinge

Bent Riff (th) havde i sine mange år som indehaver af Riff Skiltefabrik en bred kontaktflade i Roskilde og resten af landet. Her ses han sammen med tidligere tømrermester Jørgen Løve Nielsen, der døde for få måneder siden. Arkivfoto: Bennie Hansen.

snakke med en masse mennesker, og derfor er det en fornøjelse at kunne følge

lidt med på sidelinjen. Ikke mindst fordi jeg kan mærke, at Jens kører virksom-

heden videre i samme ånd som mig”, slutter Bent Riff.


l 38 l 4. OKTOBER 2016

Navne

To nye direktører i Roskilde Kommune Ane K. Christensen er ansat som ny direktør for området Børn og Skole, og Christian Harsløf som direktør for Social og Beskæftigelse. Kommunaldirektør Henrik Kolind byder de nye direktører velkommen til Roskilde Kommune og i direktionen: ”Stort velkommen til to stærke profiler, der på hvert deres område har udmærket sig fagligt og som gode ledere. Ansættelsesudvalget har haft et meget stærkt felt af ansøgere. Det siger noget om Roskilde Kommune og vores visioner og vilje til at udvikle servicen for borgerne, når så mange kompetente ledere gerne vil arbejde her”, siger Henrik Kolind. Der har været over 60 ansøgere til de to stillinger.

Børn og Skole Ane K. Christensen kommer fra en stilling som kon-

torchef for Center for Politik i Socialforvaltningen i Københavns Kommune. Ane er 44 år og uddannet cand. polit. fra Københavns Universitet. ”Jeg glæder mig til at være med til at få alle børn og unge til at trives og lære i Roskilde Kommune. Min erfaring er, at de bedste resultater skabes i samarbejde med borgeren, på tværs af kommunen og med brug af netværk og frivillige organisationer. Jeg går til opgaven med ydmyghed og ambitioner om gøre en forskel i en kommune, der har børn og unges læring og udvikling øverst på dagsordenen”, siger hun.

Social og Beskæftigelse Christian Harsløf kommer fra en stilling som afdelingschef for Social og Sundhed i Kommunernes Landsforening. ”Roskilde Kommune er

Christian Harsløf er ny direktør for Social og Beskæftigelse.

Ane K. Christensen er ny direktør for Børn og Skole.

kendetegnet ved nytænkning, høj faglighed og store ambitioner - og det er præcis, hvad der er brug for, når vi skal udvikle velfærden i de kommende år. Det er en kommune med et kæmpe potentiale i kraft af uddannelsesinstitutioner, virksomheder og et stærkt civilsamfund, og derfor er

Læserbreve Det handler om børnene, de er vores fælles fremtid! Af: Karim Friis Arfaoui, byrådsmedlem og politisk ordfører (S)

Siden jeg i november 2013 blev valgt til byrådet, har jeg sammen med resten af min byrådsgruppe arbejdet målrettet for at forbedre forhol-

dene for vores børn og unge. Det er derfor, vi hvert år har tilført yderligere midler til 0-6 års-området. I 2017 bruger vi derfor 21. mio. kr. mere om året end i 2013 på pædagoghænder og medhjælperhænder i dagsinstitutionerne. Vi går dermed den anden vej end mange andre kommuner. Derudover har vi på andre dele af området

Peer Teglgaard Jeppesen bliver 60 år

arbejdet med sikre skoleveje, har sat gang i renoveringen af alle vores skoler og har tilført yderligere penge til udmøntningen af folkeskolereformen. At sikre børnene handler dog om meget mere. De fleste af os børneforældre har set børn med en svagere social baggrund være dem, der betaler prisen, når deres mor

jeg sikker på, at Roskilde Kommune også fremover vil være blandt de kommuner, som er med til at drive udviklingen på velfærdsområderne”, siger Christian Harsløf. Christian er 35 år og har siden han blev færdig som cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet blandt andet haft ansvar for politiske oplæg i Indenrigs- og Sundhedsministeriet. De nye direktører tiltræder den 1. november.

Kreativ direktør og partner Peer Teglgaard Jeppesen er en af hovedarkitekterne bag koncerthuset Harpa i Reykjavik, der i 2013 modtog en af verdens mest prestigefyldte arkitekturpriser, Mies van der Rohe-prisen. Det var dansk arkitekturhistorie, der udspillede sig, da han i Mies van der Rohe-pavillonen i Barcelona tog imod prisen på vegne af det hold af arkitekter, som havde tegnet koncerthuset. Peer Teglgaard Jeppesen har mange koncerthuse på CV’et og arbejdede tæt sammen med Henning Larsen om Operaen i København. Han har siden 2003 været partner i Henning Larsen Architects. Han kom ind på akademiet i 1981 med en baggrund som bygningskonstruktør og er uddannet som arkitekt fra professor Mogens Breyens afdeling på det Kongelige Danske Kunstakademi i 1986. Ved Peer Teglgaard Jeppesens afgang var professor Henning Larsen censor, og han tilbød

Peer Teglgaard Jeppesen har blandt andet bidraget til Operaen i København.

ham ansættelse samme dag. Selvom der var andre tilbud, takkede han ja til tilbuddet fra Henning Larsen, der var landets markante arkitekt og blandt andet drev arkitekturgalleriet og tidsskriftet, Skala. På nær en meget kort afstikker i 1987 har Peer Teglgaard Jeppesen arbejdet for Henning Larsen Architects siden. Fødselsdagen søndag den 2. oktober fejres under private former, og senere afholdes en reception på tegnestuen på Vesterbrogade i København.

og far ikke har overskud til dem. Det mindre overskud resulterer i, at de som oftest bliver afleveret først og hentet sidst, eller at de aldrig får sommerferie. Det er sådanne oplevelser, der gør indtryk, og som jeg husker, når vi diskuterer ydelser til kontanthjælpsmodtagere eller førtidspensionister. Diskussionen om kontanthjælpsloft eller andre offentlige ydelser, handler derfor for mig ikke kun om modtagerne af disse ydelser, hvor man, når debatten er hed, beskrives som en tåbelig og ubegavet politiker, der

belønner snyltere. For mig handler det dog om meget mere end modtagerne af de offentlige ydelser. Det handler nemlig mindst lige så meget om børnene. At få en bekymring mindre, i form af en lidt større økonomisk frihed, kan være med til at give overskuddet til børnene og måske give overskuddet til at de børn bliver hentet lidt tidligere, eller at disse børn også får et par ugers ferie fra vuggestuen eller børnehaven. Det kan også være den økonomiske forskel, der gør, at der også råd til at gå til fodbold, gymna-

stik eller en anden fritidsaktivitet, så børnene bedre kan deltage på lige fod med deres kammerater eller veninder. Det er derfor, at vi i det seneste budget har afsat en ramme til at sikre, at førtidspensionister får samme børneydelse som kontanthjælpsmodtagere. Det handler nemlig også om børnene, at sikre dem og deres opvækst, for det er jo i sidste ende børnene, der er vores fælles fremtid!

det på nogen måde er kommet min søn, vores familie eller nogen andre borgere til gavn. Halvdelen af de 80.000,- kroner er brugt på en ekstern konsulent, hvis arbejde er så fejlbehæftet, at det er ubrugeligt. Jeg kan således forsikre om, at CBUF har mange ”lig i lasten” – både menneskelige og økonomiske. Der er et stort behov for at gå CBUF’s kompetencer og dispositioner efter i sømmene, for mens CBUF forsørger eksterne konsulenter, mangler der varme hænder i vuggestuer, børnehaver, folkeskoler og på ældrecentre. I en kommune, hvor

CBUF er i så gennemgribende vanskeligheder, bør en genopretning af forholdene gå forud for partifarve, ligesom enfoldig opfattelse af CBUF’s forvaltning og virke bringes til ophør. Kom ind i kampen for et bedre Lejre med fokus på kvalitet og kompetencer hos CBUF, og hvor skatteydernes penge forvaltes til fælles bedste. CBUF kan med fordel gennemgås med tættekam, så det kan sikres, at kompetenceniveau og faglighed matcher forventningerne til en genopretning -og ikke mindst eksisterende lovgivning. Jeg finder det overflødigt

at nævne, hvilke ressourcer en forælder til et funktionsnedsat barn skal oppebære som borger i Lejre Kommune, hvor ovennævnte krænkelser er hverdag. Ligesom familier oplever økonomisk deroute som direkte konsekvens af behovet for kontinuerlig juridisk bistand, for at få Lejre Kommune til at samarbejde og ikke mindst følge lovgivningen. Så når Mette Touborg i disse dage lykønskes med sit nye topjob, står vi forældre tilbage med en meget mærkelig smag i munden -og en forsat kamp foran os.

Der er så skønt i Lejre – eller er der??!! Af: Charlotte Wessel, Lejre.

Det er offentligt kendt, at Center for Børn, Unge & Familie (CBUF) i Lejre Kommune i den grad er udfordret for så vidt angår opretholdelse af retssikkerhed, god forvaltningsskik samt overholdelse af eksisterende lovgivning på området i håndteringen af sager omhandlende børn med særlige behov. Der er kontinuerlige og gennemgribende fejl og lovovertrædelser i sagsbe-

handlingen, hvilket også tydeligt fremgår af den nylige PwC-rapport. Jeg kan anbefale alle interesserede at læse rapporten, som er at finde på kommunens hjemmeside, således CBUF’s adfærd kommer til den brede offentligheds kendskab. Vi forældre oplever et højfrekvent antal af fejl og tilsidesættelser af eksisterende lovgivning i håndteringen af vores børns sager, og CBUF er tydeligt udfordret for så vidt angår positivt samarbejde, koordinering, faglighed, sagsbehandlingstider, skoletilbud, behandlingstilbud, i sin benyttelse af valide oplysninger og dokumentation,

journaliseringspligt, i sin håndtering af borgernes persondata samt ved aktindsigt. Vi forældre oplever også en grotesk forvaltning af skatteydernes penge, som sjældent kommer vores børn eller andre borgere til gode. Skatteydernes pengene går til eksterne konsulenter og ekstern juridisk bistand. CBUF benytter gerne skatteydernes penge til juridisk bistand hos dyre advokatvirksomheder som Bech Bruun, til helt almindelig sagsbehandling. Som eksempel har CBUF, på kun 3 måneder, brugt 80.000,- kroner af skatteydernes penge på ekstern bistand i min søns sag, uden


4. OKTOBER 2016 l 39 l

Peugeot-forhandleren Vejlebo & Winther er i øjeblikket i gang med at udskifte facaden, sü forretningen pü Maglegürdsvej møder op til de nye landsdÌkkende retningslinjer, som bilmÌrket har udstukket. �Vi er i gang med at forny facaden, der i fremtiden für et smartere, varmere og mere elegant look�, fortÌller Allan Larsen, salgschef og partner i Vejlebo & Winther. Forhandlerens udvendige opgradering fejres i weekenden den 29.30. oktober, hvor kunderne samtidig kan opleve premieren pü den helt nye Peugeot 3008. Og den igangvÌrende ombygning medfører ingen Ìndringer i forhold til übningstider eller service, forsikrer salgschefen. �Selvom vi er i gang med at pille ned, er dørene übne, og vi er altid klar til en bilsnak�, siger Allan Larsen.

Roskilde i billeder

Vejlebo & Winther fornyer facaden

Facebookgruppen Roskilde i billeder er oprettet af Kasper Jørgensen, der selv har en passion for fotos fra Roskilde. Fotografierne er en skøn blanding af fotos fra det historiske Roskilde og smukke landskaber til det hurtige snapshot af en Roskildebegivenhed. Er du selv interesseret i foto, sü kan du sende en forespørgsel for at blive medlem af gruppen. Skal dit foto i Paperboy, sü send en besked til Kasper og giv dit foto et par linjer... Boserupvejen omkring Sct Hans Hospitals en sensommer morgen. Fotograf: Kirsten Lehrmann Madsen

RUBRIK GIV DIT VISITKORT TIL HELE ROSKILDE KOMMUNE - HVER UGE ALARM & LĂ…SE

EL-INSTALLATĂ˜R

AIA-Tyverialarm • ABA-Brandalarm • Røgkanon Adgangskontrol • Video-overvügning • Hundevagt • Gitter Lüse • Vagt tilsyn • PorttelefonanlÌg • EDB-sikringswire AUTORISERET RUKO-FORHANDELER OG ISO 9001 GODKENDT

AUTORISERET  TIL R GE LĂ… E

NY 

 EROBE  D & GARD BA

 , EN KK EFTER MĂ…L  KĂ˜ TIL R  GE EL - IE NLĂ… S A L L A T Ă˜ RD R EROBE NY T

 EFTER MĂ…L KĂ˜KKEN, BAD & GA Design selv dine lĂĽger.

- LOKAL ELEKTRIKER - ERHVERV / PRIVAT - KVALITET TIL TIDEN - DĂ˜GNVAGT

Godkendt af forskikringsselskaberne, DBI og SKAFOR Hovedkontor: Industrivej 37 4000 Roskilde Tlf. 70 267 100

PASFOTO

Priseksempel: 10 alm. lĂĽger Design selv dine lĂĽger. 5 skuffefronter

Priseksempel: 15 greb

10 20 alm. indv. lĂĽger 120 graders hĂŚngsler 5 skuffefronter Montering-levering-moms-garanti 15 greb 20 indv. 120 graders hĂŚngsler Montering-levering-moms-garanti

Kr. 10.850,Kr. 10.850,-

Vores showroom er ĂĽben lørdag kl. 10.00-14.00. Ă˜vrige tidspunkter efter aftale.

TLF. 4636 8446 DANSK DANSK KĂ˜KKENRENOVERING www.amsbo.dk - Skovbogade 2B, 4000 Roskilde Tlf. 46 78 26 30 • Fax 46 78 62 30 #  /-  KĂ˜KKENRENOVERING Tlf. 46 78 26 30 • Fax 46 78 62 30 #  /-  KĂ˜KKEN

Hos os fĂĽr du personlig

betjening fra start til slut Vores showroom er ĂĽben lørdag kl. 10.00-14.00. Ă˜vrige tidspunkter efter aftale.

www.alarmeksperten.dk BLOMSTER

VI BINDER TIL ENHVER LEJLIGHED

Liljen

Hos os fĂĽr du personlig betjening fra start til slut

Store Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde *&(#.,! *&(#. &)" #

email: info@danskkoekkenrenovering.dk • www.danskkoekkenrenovering.dk $ %&%)""&""%(%&,( %" Store#Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde *&(#.,! *&(#. &)" # email:#info@danskkoekkenrenovering.dk $ %&%)""&""%(%&,( %" • www.danskkoekkenrenovering.dk

L NYE LĂ…GER TI TI R EROBE GE LĂ… NY EN, BADL& GARD KĂ˜EKK EFTER E OBMĂ…L RD KĂ˜KKEN, BAD & GA ER EFTER MĂ…L Vores Showroom er ĂĽbent lørdag kl. 10.00-13.00 Ă˜vrige tidspunkter efter aftale.

DANSK DANSK KĂ˜KKENRENOVERING KĂ˜KKENRENOVERING Tlf. 40 41 35 36

Hos os fĂĽr du personlig betjening fra start til slut

RINGSTEDGADE 23A 4000 ROSKILDE ¡ TLF. 46 35 31 31 VIVIANKURE@HOTMAIL.DK

Hos os fĂĽr du personlig betjening fra start til slut

BYENS BILLIGSTE

PASFOTO e... De helt rigtig

4 STK.

BILLEDBUTIKKEN

V/BENNIE HANSEN KĂ˜GEVEJ 60, 4000 ROSKILDE, TLF. 40 25 15 92 Ă…BENT MANDAG OG TORSDAG KL. 13-16

TANDTEKNIKER SPECIALKLINIK FOR TANDPROTESER Aut. Klinisk Tandtekniker

Marianne Grand Overenskomst med kommunen

46 35 73 73

Store Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde

www.mariannegrand.dk

Store Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde

Hersegade 24 ¡ 4000 Roskilde ¡ email: info@mariannegrand.dk

email: info@danskkoekkenrenovering.dk • www.danskkoekkkenrenovering.dk

Tlf. 40 41 35 36

email: info@danskkoekkenrenovering.dk • www.danskkoekkkenrenovering.dk

EL-INSTALLATĂ˜R

KĂ˜KKEN

STÆRK LOKAL

Selv en lille annonce i Paperboy bliver set... Denne her plads kan blive din. Formatet er 86 mm x 50 mm.

ATTRAKTIV SAMARBEJDSPARTNER! • Med mere end 40 ürs erfaring. • Alt inden for el-installation og afledte omrüder. • Omkostningsbevidste og med fremragende service.

TINGVEJ 33, VINDINGE ¡ 4000 ROSKILDE ¡ TEL 4634 5500

50,-

Priser fra kr. 350,- pr. indrykning

TVIS KĂ˜KKENER ROSKILDE HELLIGKORSVEJ 12 • ROSKILDE • TLF. 4637 0437

Paperboy Roskilde Borchsgade 6 C, 1. sal - 4000 Roskilde Ă…bent: mandag-fredag 9-16


l 40 l 4. OKTOBER 2016

SMAG PÅ ROSKILDE UGE 41

10.–16. oktober 2016 2-retters menu med 5 lokalt producerede fødevarer 250 kr. HER KAN DU OPLEVE RO:KOST MADFESTIVAL

Grønager - www.ggp.dk

Comwell Roskilde • Florentz Café & Brasserie Restaurant Herthadalen • Café Knarr Restaurant Mumm • Moehr • Pipers Hus Restaurant Raadhuskælderen • Svogerslev Kro Store Børs • Restaurant Upstairs Restaurant Vigen • WHY Food & Cocktails

Læs mere om RO:KOST Madfestival og køb billetter på

www.visitroskilde.dk

Pbro uge 40 2016  
Pbro uge 40 2016  
Advertisement