Page 1

ROSKILDE 2. årgang · Uge 39 27. september 2016 www.paperboy.gratis l 16 l 27. SEPTEMBER 2016

Den fredede bygning, der tidligere har huset Hotel Prindsen, skal sige farvel til sit berømte navn.

Dankortet mødte hård modstand, men blev siden danskernes foretrukne betalingsmiddel. Vi har mødt opfinderne fra Roskilde.

Efteråret er på vej - hvad skal vi have på?

an m ess uM Mano

n

Mode- og forbrugerekspert Manou Messmann guider dig gennem efterårets tendenser, så du sikrer dig en skarp garderobe, der både er lækker at se på og behagelig at have på.

Skab dynamik med lag-på-lag Efteråret betyder lavere temperaturer. Vi begynder at pakke os ind, tænder pejsen og går ture i skoven. Sommeren handlede om at pille lagene af, nu skal de på – og gerne så mange lag som muligt. Lag-på-lag-tendensen er over os, og det giver en unik mulighed for at eksperimentere med både materialer og farver. Du kan enten kombinere forskellige toner i samme farveskala, eksempelvis grålige eller brunlige toner, eller eksperimentere med forskellige materialer som en vamset rullekrave, en stram blazer og en ulden frakke. Det handler om at skabe dynamik gennem lagene, og man taler om ”at bygge et outfit op”. ■ Tiger of Sweden

InWear

70’er-vibes

og svaj i benene Efter Guccis hypede 70’er-kollektion er flere brands hoppet på vognen og sørger for at levere jeans med svaj i benene, flæser på skjorterne og farver, der fænger øjet. Selvom efteråret altid anvender en mørkere farvepalet end sommeren, kan man sagtens kombinere en enkelt farve, der stikker ud, som rosa, karry eller stærk blå, og lade resten af outfittet være i mere afdæmpede farver. Når du tilføjer en iøjnefaldende farve til dit afdæmpede efterårsoutfit, skaber det et interessant spil, og du kommer ikke til at ”gå i et med væggen”, som man ellers hurtig kan føle. ■

Side 10 Mos Mosh

Efterårsmode

En modeekspert, byens butikker og Roskildes handlende giver deres bud på moden i den mørke tid.

Side 16-27

InWear

Mos Mosh

Side 5

Dankortets opfindere

Gucci

‘Prindsen’ forsvinder

Kirsten Siggaard danser løs trods skruer i ryggen

Det’ lige dét, der får mig til at leve Læs side 6

Kok Med Kul På - mad ud af huset

JULEFROKOST

Hvorfor lade sig nøje...

Hvide sild med løg og kapers · Karry sild med løg og tomat · Gravad laks med rævesauce · Æg og rejer med mayonnaise · Lune rødspættefileter med remoulade og citron · Tarteletter med høns i asparges · Flæskesteg med rødkål · Æbleflæsk · Lune frikadeller med agurkesalat · Lun andesteg · Lun leverpostej med champignon og bacon · Brie med vindruer og kiks · Lyst og mørkt brød, smør og fedt · Risalamande med kirsebærsauce Pris pr. couv:

185,-

Bestil min 8. couv.

Stevnsvej 94 · 4600 Køge Tlf: 207 25 207 · www.kokmedkulpå.dk

Skovbovængets Allé 4 · Roskilde · Tlf. 4635 6676

www.riisom.com


l 2 l 27. SEPTEMBER 2016

FN’s Internationale Ældredag fejres i Byens Hus PROGRAM: Kl. 10.00: Dørene åbnes til Byens Hus. Kl. 10.15: Velkommen til FN’s ældredag ved Kirsten Feld og Morten Gjerskov.

Den 1. oktober kl. 10-13 Igen i år markerer Roskilde Kommune FN`s internationale Ældredag. Det sker sammen med Ældrerådet, Ældre Hjælper Ældre, LO faglige seniorer, OK-Klubben, Roskilde Ældre Motion og Ældre Sagen. Årets tema er ”Tag kampen op mod aldersdiskrimination”. Ældredagen holdes i den gamle, flotte byrådssal i Byens Hus. Der vil være fire ”debatcafeer” om emnerne: Arbejdsmarked, sundhed, kultur og idræt samt trafik. I hver cafe deltager udvalgsformanden for det politiske udvalg og en repræsentant fra en af de frivillige foreninger. Anni Ehlers, direktør for

Kl. 10.30: Debatcafe om arbejdsmarked med Bent Jørgensen (V) formand for Beskæftigelsesog Socialudvalget og Erik Hein, LO faglige seniorer.

INSP, er ordstyrer, og der bliver rig mulighed for at stille spørgsmål og gå i dialog med politikerne og de frivillige. Du kan også møde repræsentanter fra nogle de frivillige foreninger på det sociale område og høre, hvilke aktiviteter og tilbud de har. Vi byder på lidt at spise og drikke i løbet af formiddagen. Det er et ”gå-til-og-fra-arrangement, så du kan overvære det hele eller nøjes med dele af det. Der er elevator op til den gamle byrådssal.

Kl. 11.10: Debatcafe om sundhed med Morten Gjerskov (A) formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget og Ole Rasmussen, Roskilde Ældre Motion. Kl. 11.50: Debatcafe om kultur og idræt med Birgit Pedersen (F) formand for Kultur- og Idrætsudvalget og Kirsten Feld, Ældrerådet i Roskilde. Kl. 12.30: Debatcafe om trafik med Torben Jørgensen (A) formand for Plan- og Teknikudvalget og Dennis Skernby, Ældre Hjælper Ældre. Kl. 13.00: Tak for i dag ved Morten Gjerskov.

Udforskning: Giv din nedfaldsfrugt Hvad er frivillighed anno 2016? Er I én af de til naboen over 700 frivillige foreninger – ikke skraldemanden

i Roskilde Kommune?

Nedfaldsfrugt er ikke dagrenovation og må derfor ikke smides i din skraldespand – der ellers bliver for tung. I stedet kan du aflevere nedfaldsfrugt på genbrugspladsen.

Under hele FrivilligUgen kan I få værktøjer til at udvikle jeres frivillige, de frivillige ledere, sikre mangfoldigheden og se fremtiden i øjnene som frivillig forening, klub m.m.

Du kan også samle nedfaldsfrugt og stille en kasse på fortovet, så forbipasserende selv kan tage et æble.

Tag hinanden under armen, gør noget andet, end I plejer, og mød andre frivillige: Mandag den 26.9: Oplæg og diskussion: ’Et frivilligakademi i Roskilde?’ Gimle. 19-22. Foredrag med Tommy Krabbe: ’Brænd igennem sammen med andre - uden at brænde sammen’. KulturCosmos, Viby Sj. 20-22.30.

Tirsdag den 27.9: FrivilligBørs: Inspirationsog infomøde, Frederiksborgvej 2, Frivilligcenter Roskilde, 16-18. Onsdag den 28.9: Folkemøde om frivillighed: ’Hvorfor er vi frivillige, og hvad stopper os?’ Byens hus 16-21. Torsdag den 29.9: Oplæg: ’Kompetenceudvikling af frivillige ledere’. Roskilde Festival, 19-21.

Læsekredse på biblioteket Det er sæson for læsekredse, og vi har rigtig mange bogtitler stående i sæt, der kan lånes i op til to måneder. Vil du gerne være med i en læsekreds? Så send en mail med navn, telefonnummer og alder til bibliotekar Karen-Margrethe Revsbæk. Når vi har seks tilmeldte, sætter vi jer i kontakt med hinanden. Vi tilbyder også at deltage i jeres første møde og give tips til gode læsekredsdiskussioner. Vil du høre mere om vores læsekredse, så besøg roskildebib.dk eller kontakt Karen-Margrethe på karenmr@roskilde.dk eller telefon 4631 5048.

ROSKILDE

FRIVILLIG

UGE

39

Hele programmet for FrivilligUge39 kan ses på Byens hus hjemmeside, Facebook-siden FU39 og kan hentes i trykt udgave på Roskilde Bibliotekerne, Byens hus, KulturCosmos, Gimle, Roskilde Kongrescenter Bauhaus Arena m.fl. Det er Roskilde Kommune og Roskilde Festival, der står bag FrivilligUge39.

P u s t L I V . . . i din hverdag – få et lungetjek • Bliver du nemt forpustet? • Har du en pibende eller hvæsende vejrtrækning? • Hoster du?

Roskilde Kommune tilbyder i samarbejde med Lungeforeningen lungefunktionsmålinger til alle i uge 38 og 39 på følgende 5 steder:

STED

TID

Beboerhuset, Rønnebærparken 74, Roskilde

Mandag d. 19. september kl. 13-16 Mandag d. 26. september kl. 13-16

Sundheds- og Omsorgscentret Midt, Æblehaven 74, Roskilde Sundheds- og Omsorgscentret Nord, Kirkebjergvej 2, Jyllinge

Onsdag d. 21. september kl. 14-16

Sundhedscentret, Rådhusbuen 1, Roskilde OBS benyt ikke hovedindgangen, men indgang og indkørsel fra Gormsvej

Onsdag d. 28. september kl. 14-17

Sundheds- og Omsorgscentret Syd – Toftehøjen, Toftehøjvej 20, Viby

Tirsdag d. 27. september kl. 14-16

ROSKILDE.DK

·

TELEFON

4631 3000


27. SEPTEMBER 2016 l 3 l

Quinoa helsekost fylder 5 år!

Alle

&

Det fejrer vi lørdag den 1. oktober med musik, kanontilbud og procenter på alle varer.

Quinoa byder på lækkerier og Søbogaardvin

TOTALPRIS

SPAR 5 % på alle øvrige varer

Thorvald Kølle på trompet

Kl. 12-14 kommer Bror Kølles Kapel og underholder i Strædet med velspillede jazz standarder. kl. 15 er der lodtrækning, hvor gevinsten er en lækker gavekurv, og hele dagen vil der være hygge og hand-outs. Klip ud og medbring:

½ PRIS på hudplejeprodukter Køb min. 2 produkter af håndrørt, vegansk og økologisk hudpleje fra Raw Gaia. Kuponen skal afleveres for at opnå rabatten, som kun gælder den 1. okt. 2016.

Kig ned i helsekosten!

INCL. ENKELTSTYRKEGLAS * SUPERANTIREFLEKS & SYNSPRØVE * +/- 4D. DEROVER + KR. 600

2400.PR. MDR. I 24 MDR.

100.-

MED FLERSTYRKEGLAS 3900.-

- Vi udvider din verden

Quinoa Helsekost - Gullandsstræde 7 - 4000 Roskilde - Tlf. 46 36 00 41

SKOMAGERGADE 21 · ROSKILDE · 46 36 25 91 RO´S TORV · ROSKILDE · 46 36 25 88

DESIGNWEEKEND I ROSKILDE 1. OG 2. OKTOBER KL. 10-15 Køb et Multiform køkken og få den nye Beoplay A9 til en værdi af 16.499 kr. med i købet*. Besøg din Multiform butik i weekenden og tal med vores faguddannede indretningsarkitekter. * Kampagnen gælder fra den 1. september til den 31. oktober 2016 og kan ikke kombineres med andre rabatter.

Form 1 / Røget eg

ROSKILDE Holbækvej 7-13 tlf. 46 30 01 60

multiform.dk

Kan ikke kombineres med andre tilbud og rabatter. Tilbuddet gælder kun som pakkepris

SPAR 20 % på Tautropfen hudpleje


l 4 l 27. SEPTEMBER 2016

LUENZA F N I INAT ION CC A V

HUSK dine nærmeste over 65 år på:

GRATIS for borgere fra 65 år, førtidspensionister og kronisk syge

ÅBENT HUS

Den 1., 3. og 4. oktober 2016 Se tid og sted tæt på dig. Find mere info på roskilde.dk/influenza og i din Digital Post. Hvis du er over 65 år.

Job i kommunen Følgende stillinger er opslået i Roskilde Kommune: Administration, specialister og ledelse • Teamleder og psykologfaglig koordinator søges til team Midt i PPR. • Dagtilbudschef til Roskilde Kommune. • Afdelingsleder søges til Ungdomsskolen på deltid. • Studentermedhjælper søges til Roskilde Bibliotekerne. Ældre og hjemmepleje • Dygtige og engagerede afløsere søger til Hjemmeplejegruppen Aften Nord. • Plejecenter Kristiansminde søger social- og sundhedshjælper i aftenvagt. • Plejecenter Oasen søger Social- og sundhedshjælper/assistent i nattevagt. • Plejecenter Oasen søger Social og sundheds-assistent i aftenvagt. Pædagogik og undervisning

Ældre Sagen i Gundsø, Kirkebjergvej 8, Jyllinge 1. oktober, kl. 9-12

Gundsø Omsorgscenter, Gundsølillevej 6, Ågerup 1. oktober, kl. 13-14

Mødestedet Gundsømagle, Sognevej 4 1. oktober, kl. 14.30-15.30

Margrethegården, Dr. Sofiesvej 68 3. oktober, kl. 9-12

Asterscentret, Astersvej 9 3. oktober, kl. 13.30-16

Bernadottegården, H.H. Kochsvej 4 3. oktober, kl. 9-12

Gnisten Sundhedscenter, Nyvej 38, Gadstrup 3. oktober, kl. 11-12

Plejecenter Toftehøjen, Tofthøjvej 20, Viby Sj 3. oktober, kl. 13-14

Nordgården, Nordgårdsvej 4, Svogerslev 3. oktober, kl. 13.30-16

Ældre Sagen i Roskilde, Allehelgensgade 23A, 4. oktober, kl. 9-12

Æblehavens Beboerhus, Æblehaven 82 4. oktober, kl. 9-12

Sundhedsstyrelsen og din egen læge anbefaler:

• Pædagog søges til Egegården. • Trekroner Børnehus søger energisk pædagog i et barselsvikariat. • Pædagoger søger til Børnehuset Elverhøj. • Genopslag: Pædagoger søges til barselsvikariater i Børnehuset Troldhøj. • Nytænkende engageret pædagogisk leder søges til Solgårdens vuggestue. • Klub Roskilde Nord – Engen søger pædagog. • Pædagog søges til Vindinge Skole – SFO og indskoling. Bemærk at der løbende offentliggøres nye stillinger på kommunens hjemmeside samt at stillinger med udløbet ansøgningsfrist ikke vises. Følg derfor med på roskilde.dk/job

BLIV INFLUENZA-VACCINERET - GRATIS

BESKYT DIG SELV OG ANDRE

Husk lysfesten på Kulturstrøget fredag den 28 oktober! Borgermøder

Få indflydelse Vær med til at få indflydelse på det område du bor i og andre sager, du som borger eller virksomhed har interesse i. Her kan du se Roskilde Kommunes: • Borgermøder • Sager i høring og indsende høringssvar • Afgørelser hvor du har mulighed for at indgive klage

Nyt boligområde på Skousbo i Viby Sjælland. 3. oktober 2016. Kommuneplan 2016 - Strategi for Roskildes Grønne Ring. 4. oktober 2016. Høringer Høring af forslag til budget 2017. 20. september 2016. Tematiseret strategi for Roskildes Grønne Ring. 4. november 2016. Nyt boligområde på Skousbo i Viby Sjælland. 4. november 2016.

Kommuneplan 2016 – revision af kommunens overordnede planlægning. 4. november 2016. Parcelhuse i stedet for rækkehuse på del af udstykningen Ramsøbakken. 11. november 2016. Afgørelser § 10 tilladelse til husdyrhold på Slæggerupvej 214, 4000 Roskilde. 27. september 2016. landzonetilladelse til legeplads på Roskilde Lilleskole, Gundsølillevej 50, matr. nr. 5b Tågerup By, Kirkerup. 29. september 2016. Nyt plejecenter i Hyrdehøj. 7. oktober 2016. Landzonetilladelse til ny bolig som erstatning for nedbrændt hus, Holbækvej 221B, matr.nr. 10hg Svogerslev. 10. oktober 2016.

Landzonetilladelse til udhus og hestebokse på Hastrupvej 9, matr.nr. 10c Snoldelev-Hastrup By. 10. oktober 2016. Landzonetilladelse til landbrugshal som erstatning for nedbrændt hal på Knudsbjergvej 3, matr.nr. 23m m.fl. Gundsømagle By, Gundsømagle. 13. oktober 2016. Landzonetilladelse til erstatningsvandhul på matr. nr. 14e Skyttemarken, Roskilde Jorder, Margrethehåbsvej 114B. 13. oktober 2016. Landzonetilladelse til nyt stuehus på Tunevej 30, matr.nr. 11eæ m.fl. Vindinge By, Vindinge. 13. oktober 2016. Landzonetilladelse til drivhus og garage/ overdækning på Svenstrupvejen 60B, matr. nr. 11e Søster Svenstrup By, Dåstrup. 13. oktober 2016.

ROSKILDE.DK

·

TELEFON

4631 3000


27. SEPTEMBER 2016 l 5 l

Tre timer til mennesker i nød

CSR-prisen

Lige nu er flere end 13 millioner mennesker på flugt fra krigen i Syrien, og forleden blev en nødhjælpskonvoj med mad og medicin som bekendt angrebet på vej ind i den syriske by Aleppo. Hjælpearbejdere og chauffører blev dræbt, og de 78.000 nødstedte civile fik aldrig deres livsvigtige forsyninger. Røde Kors har brug for at rigtig mange vælger at bruge tre timer søndag den 2. oktober på at samle ind til at hjælpe mennesker i dyb nød. Meld dig som indsamler hele døgnet på telefon 7010 0000 eller gennem den lokale Røde Kors på www.rødekors.dk/indsamler

Beskæftigelses- og Socialudvalget i Roskilde Kommune har indført en årlig CSR-pris, som uddeles til en lokal virksomhed, der har gjort en indsats for det rummelige arbejdsmarked. CSR står for Corporate Social Responsibility og oversættes ofte til virksomhedernes sociale ansvar. Både virksomheder og privatpersoner kan nominere inden fredag den 1. oktober 2016 kl. 12.

Plastik og ’Prindsen’ er snart fortid Ejeren af den fredede bygning, der i dag huser hotellet Roskilde By Zleep Hotels og Cafe Florentz, har spurgt Roskilde Kommune om lov til at ændre ordlyden på de skjulte skilte.

Skiltene på den fredede bygning i Algade har siden april måned i år været pakket ind i sort plastik.

”Da vi satte plastikken op i foråret, var det i håb om, at det skulle sidde i en begrænset periode, men i erkendelse af, at en sådan retssag tager tid, er det nu vores plan at få skiltningen ændret”, siger Ole Steensbro, administrerende direktør i Nordicom, der direkte adspurgt ”gætter på, at der vil gå et år”, før der falder dom i Sø- og Handelsretten.

MOMSFRI

FREDAG

30. SEPTEMBER 10-22

”Pragmatisk løsning” Af Holger Vincents

Det sidder der endnu. Plastikken på den fredede bygning, der indtil april måned i år husede det konkursramte Hotel Prindsen. På ejendomsselskabet Nordicoms initiativ har de blå skilte - hvor på der fortsat står navnet på det tidligere så berømmede Roskildelogi - gennem de seneste seks måneder været dækket til. En beslutningen ejeren af bygningen traf i foråret for at undgå en optrapning af den verserende konflikt med Prindsen-konkursboets kurator om retten til netop at bruge navnet ’Hotel Prindsen’. Nu har Nordicom imidlertid skiftet taktik og søgt Roskilde Kommune om lov til at ændre ordlyden på skiltene fra ’Hotel Prindsen’ til det mere anonyme ’Hotel’.

Beslutningen om at skjule bygningens skilte blev for et halvt år siden mødt med krads kritik fra både borgere og formanden for Plan- og Teknikudvalget, Torben Jørgensen (S), der dengang opfordrede Nordicom til at fjerne plastikken fra det ikoniske vartegns facade. Den nye forslag fra Nordicom vækker derfor glæde på rådhuset, hvor det er blevet besluttet at tillade ændringen. ”Det er selve skrifttypen, der er vital for bygningens udseende, og i den sammenhæng, synes jeg, at forslaget fra Nordicom er en pragmatisk løsning imens sagen kører i retten”, siger Torben Jørgensen.

Velkommen til 12 timer med

20% KOM IND OG SE

- VORES NYE HOTTE MÆRKE

Formanden for Plan- og Teknikudvalget kalder Nordicoms nye forslag, der går ud på at ændre teksten på den fredede bygning fra ’Hotel Prindsen’ til ’Hotel’, for en ”pragmatisk løsning”.

Tlf. 48 79 48 79 www.schackogthorsted.dk

RO’s Torv 4000 Roskilde

Est. 2004


l 6 l 27. SEPTEMBER 2016

”Du får jo syet kjolen direkte på dig, og der er afsat halvanden time til hår og makeup. Som pige er det jo en drøm at opleve”

Kirsten Siggaard føler sig meget privilegeret over at få muligheden for at være med i Vild med Dans

Vild med dans

Af Tomas Skov

”Jeg elsker at danse - jeg har bare ikke gjort det særlig meget. Som ung tog vi jo i byen, den ene dag om ugen, jeg havde fri, for at danse”, fortæller Kirsten Siggaard over en kop kaffe i køkkenet i Vindinge. Det er en tidlig mandag morgen, og om få timer skal hun afsted til sine tre daglige dansetimer med makkeren Thomas Evers.

Et liv med musik Siden vi alle begyndte at synge med på Grand Prix-sangene ’Det’ lige det’ i 1984, og året efter på ’Sku’ du spørg’ fra no’en’, har den oprindeligt bankuddannede Kirsten Siggaard levet af at synge. Foruden utallige koncerter i eget navn har hun sunget med i en lang række musicals, herunder ’Edit Piaf’, ’Les Miserables’ og ’Beauty and the Beast’. Hun er aktiv i trioen Swing Sisters, har spillet med i en række revyer samt været medvært på TV2 Charlie. Hertil kommer engagementer på krydstogtskibe, aktivitetscentre og sågar til koncerter på Spaniens Solkyst.

Salsa med skruer Nu skal Kirsten Siggaard danse til

62-årige Kirsten Siggaard fra Vindinge har levet af og i musikken siden gennembruddet i 1984. Nu giver hun alt, hvad kroppen kan trække, i ’Vild med Dans’. musikken, og det kan godt være en udfordring, selv om man har mulighed for at øve tre timer dagligt op til fredagens ’Vild med Dans’. ”To minutter er faktisk lang tid i en dans, og jeg var sindssygt øm efter salsaen. Det er nogle helt andre muskler, man bruger. I valsen er det toningen, som de kalder det. I salsaen bruger man hele kroppen”, fortæller sangeren, som netop har lidt begrænsninger i forhold til at bruge hele kroppen. ”Jeg har fire skruer i ryggen, så det dér med at køre med hofterne, det er én af mine svagheder. Min styrke er at dreje rundt, og det er der meget af i salsa. Man må finde sine styrker, og så prøve at undgå svaghederne”, siger hun.

Win-win-win Når det er sagt, så betragter sangeren sin deltagelse i ’Vild med Dans’ som en ren foræring. ”Det er en win-win-win. Jeg elsker at danse, og uanset hvordan det går,

er der sat 45 timer af til at lære mig at danse sammen med den sødeste og mest betænksomme partner. Og så er man jo omgivet af afsindigt søde mennesker derinde. Vi er så forskellige, men vi er alle kastet ud på dybt vand uden for vores komfortzone. Og på den måde kommer man hinanden meget mere ved”, vurderer Kirsten Siggaard, der også nyder forkælelsen ved at kunne blive så lækker som overhovedet muligt. ”Du får jo syet kjolen direkte på dig, og der er afsat halvanden time til hår og make-up. Som pige er det jo en drøm at opleve”, siger hun.

Danser med en fan Det forholder sig faktisk sådan, at Thomas Evers er en livslang fan af den dansepartner, han nu skal forsøge at bringe videre i dansekonkurrencen. ”Det viser sig, at han som 10-årig var med oppe på scenen og synge sammen med mig. Thomas har simpelthen været fan af mig, siden han

var barn”, fortæller Kirsten Siggaard, som presser Thomas Evers til det yderste under de daglige træningstimer. ”Jeg kan godt lige at udnytte tiden optimalt, når vi træner. Jeg skal have noget ud af det. Hvis jeg bare har øvet mig alt, hvad jeg kan, så må resten være op til dommerne og seerne”, siger Kirsten Siggaard, inden hun drager mod København til endnu en formiddag i øvelokalet med sin gamle fan.

Oplev Kirsten Siggaard i Roskilde Domkirke: Kirsten Siggaard synger med trio og Roskilde Gospel Singers med 50 sangere torsdag den 27. oktober kl. 20 i Roskilde Domkirke. Koncerten er arrangeret af Roskilde Rotary Klub, og overskuddet går ubeskåret til støtte af humanitære formål. Billetter kan købes på: www.rrk. nemtilmeld.dk Billetpris: 175,kroner.

Svogerslev Aftenskole præsenterer:

Svogerslev Harmoniorkester 30 år

Fødselsdagskoncert med musikalske venner Lørdag d. 1 oktober kl. 15.00 i Lynghøjskolens teatersal. Entre 50 kr. inkl. forfriskning i pausen. Billetter ved indgangen. Svogerslev Aftenskole, hvor blæsere mødes. Læs mere på www.svogerslevmusik.dk

OKT.

1


27. SEPTEMBER 2016 l 7 l

KÆMPE JUBILÆUMSSALG Vi fejrer 30 års jubilæum med masser af supertilbud

JUBILÆU

65” ALL INCLUSIVE* Nyt TV uden alt besværet

GR

BE

18.694,-

-3 0 %

* Vi leverer, installerer og hjælper dig hele vejen. Du får samtidig 5 års produktgaranti. Så bliver det ikke nemmere!

ÆNS

MSPRIS

L A T ET AN

16.799,-

2.449,Spar 1.050,-

Spar 7.200,Panasonic 65” LED 4K PRO UHD Smart TV

Dette TV kombinerer Studio Master HCX- og biograf teknologier for at sikre, at du får den maksimale oplevelse med 4K-opløsning. Super SLIM design med metalramme og fleksibel bordstand.

Panasonic kompakt Hi-Fi system m. DAB+ Mulighed for at streame alt din musik trådløst. Et alt i ét lydanlæg til flere rum med Qualcom® AllPlay™, der giver alsidig afspilning af CD’er, radio, onlinemusiktjenester mv.

TX-65DX750

Tunere DVB-T2/C/S2

BxHxD 1453x838x61

A

SC-ALL5CDEBK

32” ALL INCLUSIVE*

40”

Nyt TV uden alt besværet

ALL INCLUSIVE* Nyt TV uden alt besværet

5.894,-

4.899,-

2.799,- 3.794,-

* Vi leverer, installerer og hjælper dig hele vejen. Du får samtidig 5 års produktgaranti. Så bliver det ikke nemmere!

Spar 1.200,-

* Vi leverer, installerer og hjælper dig hele vejen. Du får samtidig 5 års produktgaranti. Så bliver det ikke nemmere!

Spar 2.100,-

Panasonic 32” LED Smart TV Indbygget satellit tuner, flotte kontrastfyldte billeder og brugervenlige smart funktioner. Alt sammen leveres fra dette prisvenlige TV, der giver forbløffende meget værdi for pengene. TX-32DS503

Tunere

DVB-T2/C/S2

Panasonic 40” LED 4K UHD TV Innovativ skærm med høj lysstyrke, indbygget satellit tuner, 800Hz BMR og det nye Firefox OS styresystem gør dette TV til noget helt særligt. Tilslut harddisk og optag dine favorit programmer! TX-40DX603E

Tunere

DVB-T2/C/S2

BxHxD 904x518x49

B

BxHxD 734x437x69

A+

Hersegade 8 -10 Hersegade 8-10 4000 Roskilde Roskilde 27 91 Tlf. 46Tlf. 3546273591

Indsæt forhandlerlogo her www.nbradio.dk www.nbradio.dk

Åbent: mandag-fredag 10.00-18.00 · Lørdag 10.00-15.00

DIN LOKALE FAGMAND - ALT I ANTENNER OG PARABOLER


l 8 l 27. SEPTEMBER 2016

Minister fik succeshistorie med hjem

Af Emma Jørgensen

Distræt

Udlændinge-, boligog integrationsminister Inger Støjberg fik en succeshistorie med sig hjem, da hun torsdag gæstede Venstre i Roskilde. Temaet for aftenens møde var aktuelt: bedre integration af både de nytilkomne flygtninge og flygtninge, som har været i Danmark gennem flere år uden at

Venstre i Roskilde fik besøg af udlændinge- bolig- og integrationsminister Inger Støjberg.

have haft større kontakt til arbejdsmarkedet. Mødet fandt sted på Bilcentret,

Københavnsvej, hvor værtsparret og ejere af Bilcentret Hanne og Benny Bøg Jensen

Arbejde integrerer

Dameblade indeholder ofte artikler med titlen ”Sådan bliver du den bedste udgave af dig selv” og lignende, der bygger på idéen om, at vi skal være perfekte, og at vi skal leve så meget op til tidens idealer, som det er muligt. Det er et produkt af en kultur, hvor alt i vores liv skal være perfekt ned til mindste detalje, og hvor vi individer selv vil styre ting, vi ikke har nogen jordisk chance for at kontrollere, og samtidig blæser småproblemer ud proportioner.

MASSER AF

GRATIS P-PLADSER

FRI ENTRÉ

”Jeg dukker op den forkerte dag. Jeg kan ikke danse uden at smadre noget. Jeg har altid 14 krydser på hænderne”. Sådan lyder det i Sys Bjerres hit ’Kegle’ fra 2008, og sangen kunne være skrevet om undertegnede. Jeg er så drønhamrende distræt og klodset, og modsat alle de perfekte kvinder i ugebladene så roder jeg rundt i aftaler, glemmer ting og kommer ofte for sent. Jeg kan modsat Sys Bjerre godt danse uden at smadre noget, men jeg er til gengæld alt andet end mester i at holde balancen, når jeg er ædru – det gælder både på vandrette flader og på trapper. Sys Bjerre taber sin telefon i toilettet, jeg taber min. Sys Bjerre synger, at hun ”ved, at det er menneskeligt at fejle”, og at hun har accepteret, at hun er en kegle. Det har jeg også. Jeg er ikke perfekt – og det er helt okay. Jeg har accepteret, at jeg nok resten af mit liv vil have problemer med at finde mine nøgler, når jeg skal ud af døren, og at jeg nok desværre kommer til at lede efter min telefon, mens jeg taler i den, et par gange eller hundrede mere i løbet af min levetid. Med accepten skal dog ikke følge fornægtelse, for selvom det er uskadeligt (for andre), at jeg falder, og at det er harmløst, at mine nøgler og min telefon er kronisk forsvundet, så er der andre ting, som påvirker mennesker omkring mig, og som kalder på, at jeg bør blive en bedre version af mig selv. Ikke den perfekte dameblads-udgave, men den perfekte uperfekte udgave. En udgave, som gør brug af kalenderen i min telefon, og som vigtigst af alt, er bare en lille smule mere punktlig.

Det er på arbejdsmarkedet, at den hurtigste vej findes, både med hensyn til at lære dansk og få forståelse for det danske samfund. Det kunne både Benny Bøg Jensen og Saber Rasuli bekræfte. Saber Rasuli ejer og driver værkstedet ”5-stjernet bilklargøring”, der i dag har 11 ansatte, alle med anden etnisk baggrund. Han er selv flygtning fra Afghanistan og har arbejdet i alle de 10 år, han har boet i Danmark.

Succeshistorie

Kom til plademesse på højttalerfabrikken d. 1. oktober Elsker du musik og at gøre et godt kup? Så kig forbi System Audio den 1. oktober (kl. 10.00-16.00), hvor alle interesserede er inviteret til en dag i musikkens tegn. • Kig på titusindvis af plader • Hør forfatter Jan Poulsens foredrag om David Bowie og køb hans bog • Hør om Ragnarock, når museumsinspektøren fortæller • Oplev livemusik • Hyg dig ved café-vognen Freunde • Oplev Årets trådløse højttaler (Jo, den er fra Roskilde!) • Se højttaleren, vi har lavet med Kähler Design • Hør tophøjttaleren til kr. 110.000,Se hele programmet på vores hjemmeside

Emma Jørgensen er 20 år gammel og studerer til dagligt virksomhedsstudier og kommunikation på Roskilde Universitet. Hun er tilflytter fra Ringkøbing og har boet i Roskilde siden sommeren 2014. Siden da er hun blevet engageret i Konservativ Ungdom i Roskilde, hvor hun er bestyrelsesmedlem.

havde åbnet dørene til de store og smukke salgslokaler.

OPLEV ÅRETS TRÅDLØSE HØJTTALER

System Audio A/S Klosterengen 137 L 4000 Roskilde

SE HØJTTALEREN KÄHLER FUGATO

www.system-audio.com

”Man skal ville integrationen i det danske samfund og bestræbe sig på at forstå det danske demokrati” var et fælles udsagn fra Benny Bøg Jensen og Saber Rasuli. Ikke overraskende var budskabet fra ministeren, at der følger pligter og krav med til flygtningene, og byrådspolitikeren Lars-Christian Brask fremhævede, at der i Roskilde Kommune allerede gøres meget for at screene og matche flygtningene med ledige job, hvor virksomhedsejerne og andre meget gerne må hjælpe til i den fælles opgave. Minister Inger Støjberg sluttede aftenen med at nævne, at hun ville tage denne gode succeshistorie om vellykket integration på Bilcentret og Klargøringsværkstedet i Roskilde med sig rundt i landet.

FÅ DIT BUDSKAB UD TIL HELE ROSKILDE KOMMUNE

- VI SAMLER BYEN


27. SEPTEMBER 2016 l 9 l

EN HELT FANTASTISK FØDSELSDAGSFEST FREDAG, LØRDAG OG SØNDAG I UGE 39

Få lagt en gratis MaxFactor quick-makeup på Torvet fredag kl. 10-16

SE HELE PROGRAMMET PÅ ROSTORV.DK

Kendt fra TV

Kendt fra TV FREDAG KL. 19

LØRDAG KL. 13

GASKAPELLET

Det er svært at stå stille, når den fedeste Gasolin Jam fylder Torvet

GRATIS POPCORN

DER TAGES FORBEHOLD FOR TRYKFEJL / FILTEN PLUS

Vi byder på lækre, lune popcorn lørdag kl. 10-17 og søndag kl. 11-16 – serveres på Torvet

HELLE LYNGHOLMS DYRESHOW

Bagefter er der mulighed for at hilse på dyrene fra showet og få et fint ballondyr med hjem

VIND EN FØDSELSDAGSFEST På Restaurant Flammen for hele 10 personer – deltag på Torvet

MASSER AF VILDE TILBUD – SE DEM PÅ ROSTORV.DK

SØNDAG KL. 13

PETER NØRGAARDS FAMILIESHOW Gå ikke glip af balloner, trylleri og bugtaleri i absolut særklasse

VIND EN KAGEMAND

Tag på kagemandsjagt i centret og vind en kagemand til din fødselsdag – vi trækker 10 vindere

FREDAG 30/9

ÅBENT TIL

KL. 22

RO’s Torv, Københavnsvej, Roskilde, rostorv.dk man-fre 10-19, lør 10-17, søn* 11-16 *visse butikker undtaget


l 10 l 27. SEPTEMBER 2016

Alle skal snart sortere deres affald Roskilde Kommune har underskrevet en kontrakt med RenoNorden, som omfatter indsamling af affald fra alle husstande i kommunen. Den nye kontrakt starter 1. maj 2017, hvor Roskilde Kommunes nye affaldsordning samtidig bliver rullet ud i den sydlige del af kommunen. Resten af kommunen følger efter i løbet af 2017 og 2018. I den nye affaldsordning skal borgerne sortere deres affald i henholdsvis bioaffald, glas- og metalemballage samt papir/karton og restaffald.

Dankort-pionererne De tre modne roskildensere på en terrasse i Svogerslev ser ret uskyldige ud. Men de har udviklingen af verdens første nationale elektroniske betalingskort på samvittigheden. Af Tomas Skov

Det er næsten umuligt at forestille sig, men verden kørte faktisk rundt før Dankortet. Ganske vist gik det hele væsentligt langsommere, og rent samfundsøkonomisk var det også betydeligt dyrere. Vi betalte for vores varer med kontanter, og ellers brugte danskerne ca. 200 millioner checks om året – og begge dele var både arbejdsintensive og omkostningstunge. Kon-

tanter skal trykkes og presses, og derefter bliver de talt utallige gange i deres levetid – af købmanden, der gør kassen op efter arbejdstid, og dagen efter igen i banken, når købmanden har deponeret dagens omsætning i bankboksen. I begyndelsen af 1980’erne brugte landets banker og sparekasser over en milliard kroner årligt alene på at håndtere de flittigt anvendte checks, der var eneste alternativ til sedler og mønter.

Udbredt modstand Det var i en fjern fortid, inden vi som forbrugere overhovedet havde gjort os forestillinger om, at vi kunne købe ind på andre måder. Og som ved så mange andre nyskabelser, blev Dankortet mødt med udtalt skepsis i befolkningen. ”Man forestiller sig ikke den modstand, der var i samfundet. Forbrugerrå-

det, politikerne… Der blev sågar lavet en lovgivning imod Dankortet”, fortæller Ole Stampe Rasmussen, der primært tog sig af forbrugersikkerheden under udviklingen af Dankortet.

Startede fra bunden Udviklingsarbejdet satte i gang i begyndelsen af 1980’erne, og Henning Jensen, Poul Bøegh Nielsen og Ole Stampe Rasmussen var blandt de først ansatte i det lille team, der senere voksede til omkring 50 ansatte. Dette var længe inden nogen herhjemme havde hørt om internettet, og trekløveret skulle således udvikle et betalingssystem, der kommunikerede over telefonnettet, og som både skulle være hurtigere og billigere end de kendte måder at betale på. Og alt skulle udvikles fra bunden. ”Vi havde ikke nogen, vi kunne kopiere. Vi starte-

Henning Jensen, Poul Bøegh Nielsen og Ole Stampe Rasmussen gik gennem ild og vand sammen for at udvikle danskernes foretrukne betalingsmiddel.

de helt forfra, og alt skulle opfindes”, siger Poul Bøegh Nielsen, der primært stod for udviklingen af al hardware i form af fluesmækkere, terminaler og lignende.

Det blev en svane Ingen af de tre havde som udgangspunkt noget videre kendskab til bankverdenen, så det var en lang rejse for alle involverede. ”Vi havde ikke en skid forstand på bank. Vi kendte knap forskel på debet og kredit, da vi begyndte arbejdet”, griner Henning Jen-

sen, der kom fra et job som salgskonsulent i IT-branchen. And the rest is history, som man siger. Dankortet startede som en udskældt grim ælling, men blev til sidst en smuk svane. De første ti fælles udendørs kontantautomater kom i brug i 1984. I dag forbruger vi 350 milliarder kroner om året over Dankortet. Det er næsten 70.000 kroner for hvert eneste Dankort. Dette enestående stykke Danmarkshistorie er nu beskrevet i en ny bog af én af hovedrolle-

indehaverne selv, nemlig Henning Jensen.

Fakta: • Bogen ’Historien om Dankort’ af Henning Jensen er nu i handlen • Der er i dag omkring 5 millioner Dankort i brug • Forbruget på Dankortet siger omtrent otte procent om året. I 2015 brugte vi 350 milliarder kroner med Dankortet.

rer Vi levaelitet

- kv en - til tid ris l ta t p - til af

2 gode grunde til at vise flaget! Det er nu 16 år siden jeg åbnede specialbutik i Roskilde, og det vil jeg fejre med gode kampagner på madrasser og senge fra GETAMA og KAAGAARD, to af mine danske fabrikanter af kvalitetssenge og madrasser. ”For hvorfor købe de billige senge fra udlandet, når vi gør

det så fantastisk herhjemme i Danmark. ”Hver uge rådgiver vi personer med dårlig ryg eller ondt i nakken... Alle fortjener at sove godt”

tige produkter. Du får hjælp til en bedre søvn, der styrker din sundhed og dermed din livskvaltitet.

”Når I kommer forbi SENG og BOLIG i Gullandsstræde 5, Roskilde, så vil gøre en forskel du kan mærke. Vi rådgiver dig så du kan vælge de rig-

Dunlopillo Ergo puder

Eks: Før op til 799,-

KUN

GETAMA Springmadrasser Før 4.950,-

KUN

580,-

3900,-

SERVICES: • • • •

Grøn service Private haver Kloak opgaver Entreprenør og Anlægsopgaver • Vinterservice

Anlægsgartner Gottlieb A/S Stålager 1 • 4050 Skibby Tlf. 46 41 44 42 • www.gartnergottlieb.dk


GRØNAGER - www.ggp.dk

27. SEPTEMBER 2016 l 11 l

Konfirmation, bryllup, jubilæum, fødselsdag eller julegave ...

- glæd en, du holder af, med et gavekort! Et gavekort fra Roskilde Handel kan bruges i mere end 125 butikker.

GAVEKORT

www.roskildehandel.dk

Roskilde Handel DETAIL I ERHVERV I SERVICE

GAVEKORT I NYT DESIGN Når du får gavekortet, er det lagt i en flot gaveæske, hvor du kan skrive en personlig hilsen. Derudover medfølger omslag til gavekortet, så du kan føre regnskab over forbrug.

KØB DIT GAVEKORT HER Gavekortet kan købes online

www.roskildehandel.dk Her kan du også købe gavekortet:

#SØNDAGEIROSKILDE MERE SØNDAGSLIV I BYMIDTEN Roskilde er hyggelig - også om søndagen. Læg vejen forbi og benyt jer af de mange muligheder for at få en oplevelse, gøre en god handel eller nyde en frokost eller en kop kaffe på en af byens cafeer eller restauranter.

P

APOTEK, Skomagergade 12 ROSKILDE SVANE APOTEK ROSKILDE TURISTBUREAU, Stændertorvet 1 DOM APOTEKET, Algade 52/Hestetorvet FLENSBORG BOG & IDÉ, Stændertorvet 4 NORDEA, Algade 16

ANBEFALEDE ÅBNINGSTIDER: MANDAG-FREDAG KL. 10.00-18.00 / LØRDAG KL. 10.00-15.00 FØRSTE SØNDAG I MÅNEDEN KL. 11.00-15.00 Bemærk: Supermarkeder, byggemarkeder og restauranter har udvidede åbningstider.

Roskilde Handel

Mere end 2000 GRATIS p-pladser i og omkring bymidten

www.roskildehandel.dk

DETAIL I ERHVERV I SERVICE


l 12 l 27. SEPTEMBER 2016

Tjek dine lunger Også i uge 39 kan du få tjekket, om du lider af lungesygdommen KOL, i et af kommunens sundheds- og omsorgscentre eller hos egen læge. I uge 38 og 39 fokuserer Roskilde Kommune på lungesygdommen KOL, Kronisk Obstruktiv Lungesygdom, tidligere kendt som ’rygerlunger’. Den landsdækkende kampagne ’Pust liv i din

hverdag’ skal opspore borgere, der ikke selv ved, om de har sygdommen. Ifølge Lungeforeningen lider omkring 320.000 danskere af den alvorlige lungesygdom KOL, men kun ca. halvdelen

Tjek dine lunger: Roskilde: Den 28. september kl. 14-17 i Sundheds- og Omsorgscentret Midt, Æblehaven 74 og i Sundhedscentret på Rådhuset, Rådhusbuen 1. OBS indgang og indkørsel fra Gormsvej Jyllinge: Den 28. september kl. 14-17 i Sundheds- og Omsorgscentret Nord, Kirkebjergvej 2 Viby: Den 27. september kl. 14-16 Sundheds- og Omsorgscentret Syd, Toftehøjen, Toftehøjvej 20

ved, at de har sygdommen. I Roskilde Kommune kan man blive tjekket i et af de kommunale sundheds- og omsorgscentre eller hos sin egen læge. ”Hvert år er der mange mennesker, der enten dør af KOL eller må leve med en betydelig lavere livskvalitet, fordi sygdommen er opdaget for sent. Jo før den opdages, jo bedre er chancen for at bremse sygdommen, så man kan leve et godt liv med den. Derfor er det vigtigt at søge hjælp, når man har lungesymptomer over en længere periode”, siger formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget Morten Gjerskov. Udfordringen med lungesygdommen KOL er, at symptomerne tidligt i forløbet kan virke harmløse, og man kan vænne sig til dem eller bortforklare dem med fx dårlig form. Mange reagerer derfor ikke. Men oplever man lungesymptomer

Roskilde Kommune har fokus på lungerne i uge 38 og 39. Her er det fra et lungetjek på RO’s Torv sidste år.

i en periode på to måneder eller mere, er det vigtigt, at man får et lungetjek. Især hvis man er ryger eller tidligere ryger eller har arbejdet i et erhverv med meget støv, damp eller røg.

ger eks-rygeren, der efter Jan Hansen røg sin et rygestop-kursus i 2007 første ud af en uende- skoddede sin sidste smøg lig række af cigaretter efter 40 år som regelmæssig ryger. som 12-årig. I dag lever lungetræning han efter omstændig- God I dag betragter Jan Hansen hederne godt med KOL sig selv som en exceptionelt velbehandlet patient, og – blandt andet fordi han har endda genvundet en anelse af sin lungekapahan synger. Af Tomas Skov

”Før lød det som om, der stod et skotsk sækkepibeorkester i mine lunger, men nu dukker der kun en lille irsk fløjtespiller op, hvis jeg mangler at bruge min inhalator”, fortæller Jan Hansen, der indledte karrieren som storryger i en alder af 12 år. ”Jeg fik en tilladelse til at ryge i frikvarteret med hjemmefra. Tiden var unægteligt en anden”, si-

• Aut. VVS-installatør

• Hoste (tør eller med slim) • Pibende eller hvæsende vejrtrækning • Du bliver mere forpustet end dine jævnaldrende, når du bevæger dig. Fx når du går på trapper eller løber efter bussen • Gentagende lungebetændelser

Få vejret

Synger sig til mere luft

citet, siden rygestoppet for ni år siden. ”Der er jo ikke så meget at gøre, når først du har fået konstateret KOL. Jeg havde en lungefunktion på 73 procent efter 40 år som ryger – men den er nu forbedret til 79 procent”, fortæller Jan Hansen, der ikke mindst tilskriver denne usædvanlige forbedring hans aktive deltagelse i Roskilde Lungekor. ”Det sundeste man kan gøre som KOL-patient er at synge. Det er den bedste lungetræning”, smiler han.

Symptomerne på KOL:

På Café Åndenød kan lungepatienter og deres pårørende blive klogere på at leve med en kronisk lungesygdom – tilsat sang, bevægelse og foredrag. Af Tomas Skov

Trods kol har Jan Hansen genvundet lidt af sin lungekapacitet.

Fakta: • Roskilde Lungekor mødes 1. og 3. onsdag hver måned på Himmelev Sognegård • Koret har aktuelt ni medlemmer og søger flere

Vi kører

Der er i skrivende stund 137 medlemmer i Danmarks Lungeforenings afdeling i Roskilde, som driver Café Åndenød i samarbejde med Himmelev Sogns Menighedspleje. Caféen holder åbent den fjerde onsdag i måneden fra kl. 14-16, og ved det kommende møde onsdag den 28. september gæstes caféen af lungesygeplejerske ved Region Sjællands KOL-kompetencecenter, Hanne Høpner. Den 26. oktober er det direktør for Lungeforeningen, Anne Brandt, der fortæller

om arbejdet for de omkring 320.000 mennesker i landet, der har fået diagnosticeret KOL. Kaffe og kage er altid gratis i Café Åndenød.

Fakta: • Ca. 5.500 dør af KOL hvert år i Danmark • Danmark har den højeste dødelighed af KOL i EU

serviceordning for Roskilde Varmeforsyning. Pris kr.

35,- om måneden

• Medlem af Dansk VVS-installatør forening

som trækkes over varmeregningen.

• Varmeanlæg

Ring på telefon

72 44 44 66

• Naturgas • Fjernvarmeanlæg • Servicearbejde

Lars Christiansen

• Køkken

Aut. vvs-installatør og VVS-tekniker Vindingevej 36 · 4000 Roskilde · Tlf. 7244 4466 www.roskilde-vvs.dk · mail@roskilde-vvs.dk


27. SEPTEMBER 2016 l 13 l

Tilbuddene gælder kun i Meny Himmelev og til og med lørdag d. 1. oktober 2016.

STORT UDVALG AF KVALITETSKØD altid til gode priser Besøg vores betjente slagterafdeling og få gode råd!

Reichard Ahrensberg, slagtermester

SLAGTEREN TILBYDER:

KALVECULOTTE 1-1,3 kg.

1 KG. FRISKHAKKET OKSEKØD 8-14%

PR. STK.

125

39

00

95

SPAR 4990

SPAR 7500

PR. KG.

FISKEAFDELINGEN TILBYDER:

Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

HJEMMELAVET GRAVAD LAKS Alm eller med Whisky

PR. 100 GR.

32

00

PR. STK.

KOLONIAL TILBYDER: CONFIT DE CANARD 1350 g

PR. DS.

99

95

Kom og smag fredag kl. 15-18

SPAR 6000

VINAFDELINGEN TILBYDER:

PR. FL.

59

95

SPAR 3005

DOMAINE LES COMBETTES Sydfrankrig. Kraftfuld og drikkemoden. Combettes består af klassisk drue-blend på Syrah. Mourvedre & Grenache (GSM) Det giver en fremragende saftig vin med masser af bærsmag, peber og elegance.

Bemærk!

TILBUDDENE GÆLDER KUN I MENY HIMMELEV

Meny Himmelev

Søren Seier Rasmussen, Købmand

Himmelev Sognevej 95, Himmelev, Roskilde. Tlf. 46 36 42 33 · Åbningstider: Man.-fre. 8-20 lør. 8-18 søn. 8-18 · www.menyhimmelev.dk


l 14 l 27. SEPTEMBER 2016

Roskilde Gardiner EFTERÅRS NYHEDER Se alle de spændende tekstiler fra Pagunette • Gardiner • Den nye serie til bad bademåtter håndklæder bruseforhæng • Skønne små tæpper til mange formål

Oskar Hansen (tv) og Christian Pedersen mener, at der er behov for at styrke fællesskabet på tværs af Roskildes ungdomsuddannelser. Sammen med en stor gruppe frivillige har de derfor arrangeret en ungdomsfest i Hal 10 på Musicon, der løber af stablen fredag den 7. oktober.

Musicon-fest vil bygge bro Fredag den 7. oktober vil Clash’ 16 gøre op med de lukkede studiemiljøer, der ifølge arrangørerne hersker i Roskilde. Af Holger Vincents

NY SPÆNDENDE RULLEGARDINSKOLLEKTION FRA

PINDEVÆVSGARDINER Pindevæv kan laves som foldegardiner og rullegardiner. Kom og se det store udvalg af pindevævsgardiner i vores butik.

Når de studerende på Roskildes ungdomsuddannelser holder fester på deres respektive uddannelsesinstitutioner, sker det i dag som lukkede arrangementer uden adgang for udefrakommende. Men den kendsgerning forsøger en gruppe lokale unge nu at gøre op med, og derfor har de i alt 70 frivillige brugt den sidste måned på at planlægge ungdomsfesten Clash’ 16, der løber af stablen fredag den 7. oktober i Hal 10 på Musicon. ”Der er tidligere blevet festet på tværs af uddannelsesinstitutionerne, men det bliver der desværre ikke i dag, og det vil vi gerne gøre op med, for det er vigtigt, at vi unge kommer ud og møder andre unge med en an-

den kulturel kapital end os selv. På den måde skaber vi også et større sammenhold på tværs af ungdomsuddannelserne”, siger 18-årige Oskar Hansen, initiativtager til Clash’ 16.

Styr på udskænkningen I dag er festerne på Roskildes ungdomsuddannelser lukkede for udefrakommende unge, fordi de enkelte skoler finder det problematisk at forhindre salg af alkohol til mindreårige, hvilket er ulovligt, hvis arrangementerne er offentlige. Den problematik har arrangørerne bag Clash’ 16 tænkt sig at komme til livs ved at tildele de potentielt 1100 festende unge, som der er plads til i Hal 10, et særligt armbånd, der tilkendegiver overfor barpersona-

Fester der huskes... ...og tales om

let, hvem der har ret til at købe øl og spiritus. Gruppen bag Clash’ 16 understreger dog, at det først og fremmest er fællesskabet, der er i fokus den 7. oktober. Og målet om et tættere bånd på tværs af ungdomsuddannelserne er på sin vis allerede nået, inden den første DJ er gået på scenen i Hal 10. ”Vores 70 frivillige består af elever fra en lang række af ungdomsuddannelserne i Roskilde, så vi har et kæmpe bagland, der støtter projektet. På den måde er vores håb også, at de unge selv tager ejerskab over begivenheden”, siger 21-årige Christian Pedersen, pr/promo-ansvarlig på Clash’ 16.

Information Find mere information om begivenheden på Facebook ved at søge på Clash’ 16.

Meld dig ind i Comwell Club – og optjen 5% af festens pris i point**

VI TILBYDER: Gardiner · Rullegardiner Persienner · Foldegardiner Lamelgardiner · Panelgardiner Markiser · Plisségardiner Vask af gardiner

Roskilde Gardiner · Gullandsstræde 6 · 4000 Roskilde Tlf. 4635 3402 · roskildegardiner@gmail.com

Festarrangement kr. 679,- pr. couvert* 3 retters festmenu med banketvine samt øl og vand ad libitum under middagen samt kaffe og te efter middagen. Eget festlokale inkl. duge, lys, stofservietter og menukort. *Min. 30 voksne. **1 point har en værdi af 1 kr.

Ring og få en snak med os på tel 4632 3131.

comwellroskilde.dk


27. SEPTEMBER 2016 l 15 l

Kulden kommer!

Vi sørger for varmen! Holder de å fusser tørre ogsm varme

McKinley Stretch Suit Vandtæt 8.000 mm Vejl. 999,95

NU

Mckinley Star Suit

59995

Vandtæt 3.000 mm Vejl. 499,95

NU

34995

Bundgaaard Tix Vandtæt og varm. Vejl. 699,95

NU

39995

Nu rykker sporten indenfor...

Adidas Counterblast Falcon Dame og herre.

KUN

Asics Gel-Flare

1.04995

Dame og herre. Vejl. 699,95

NU

HOLMBOM

Asics Gel-Domaine

49995

Dame og herre Vejl. 999,95

NU

69995

SKOMAGERGADE 32 · ROSKILDE · TLF. 46 30 06 00

Åbent: mandag-fredag kl. 10.00-18.00 · Alle lørdag kl. 10.00-15.00 · Åbent første søndag i måneden kl. 11.00-15.00 · Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer


l 16 l 27. SEPTEMBER 2016

Efteråret er på vej - hvad skal vi have på?

u Mano

an m s s Me

n

Mode- og forbrugerekspert Manou Messmann guider dig gennem efterårets tendenser, så du sikrer dig en skarp garderobe, der både er lækker at se på og behagelig at have på.

Skab dynamik med lag-på-lag Efteråret betyder lavere temperaturer. Vi begynder at pakke os ind, tænder pejsen og går ture i skoven. Sommeren handlede om at pille lagene af, nu skal de på – og gerne så mange lag som muligt. Lag-på-lag-tendensen er over os, og det giver en unik mulighed for at eksperimentere med både materialer og farver. Du kan enten kombinere forskellige toner i samme farveskala, eksempelvis grålige eller brunlige toner, eller eksperimentere med forskellige materialer som en vamset rullekrave, en stram blazer og en ulden frakke. Det handler om at skabe dynamik gennem lagene, og man taler om ”at bygge et outfit op”. ■ Tiger of Sweden

InWear

70’er-vibes

og svaj i benene Efter Guccis hypede 70’er-kollektion er flere brands hoppet på vognen og sørger for at levere jeans med svaj i benene, flæser på skjorterne og farver, der fænger øjet. Selvom efteråret altid anvender en mørkere farvepalet end sommeren, kan man sagtens kombinere en enkelt farve, der stikker ud, som rosa, karry eller stærk blå, og lade resten af outfittet være i mere afdæmpede farver. Når du tilføjer en iøjnefaldende farve til dit afdæmpede efterårsoutfit, skaber det et interessant spil, og du kommer ikke til at ”gå i et med væggen”, som man ellers hurtig kan føle. ■

Gucci

Mos Mosh

Mos Mosh

InWear


27. SEPTEMBER 2016 l 17 l

Happy Days LØRDAG 1/10 OG SØNDAG 2/10

TUNIC 699 TROUSERS 799 COAT 1.899

STÆNDERTORVET 2 4000 ROSKILDE TELEFON 4635 3512

SPAR 30% PÅ HELE KOLLEKTIONEN FRA

Kjoler, habitter, skjorter, tasker og smykker. Kort sagt alt.

Happy Days KONKURRENCE RO’s torv fylder 13 år Det fejrer vi med at udlodde

13 gavekort

-Vi er en lokal butik og ligger midt i gågaden!

Skomagergade 24 - 4000 Roskilde - Tlf.: 46 35 10 98 JAKKE

2.999,-

Åbningstider: Mandag - fredag kl. 10.00-18.00. Lørdag kl.10.00-15.00 STRIK SKJORTE BUKS

899,-

799,-

799,-

á kr. 200,- til Schack & Thorsted (Vi trækker lod blandt alle boner denne weekend)

www.mr.dk

-Vi er en lokal butik og ligger midt i gågaden!

Skomagergade 24 - 4000 Roskilde - Tlf.: 46 35 10 98 Åbningstider: Mandag-fredag 10.00-18.00, Lørdag 10.00-15.00

Tlf. 48 79 48 79 www.schackogthorsted.dk

RO’s Torv 4000 Roskilde

Est. 2004


l 18 l 27. SEPTEMBER 2016

Efterårsmode

Om Manou Messmann:

m

an

n

Manou Messmann er mode –og forbrugerekspert og driver vidensportalen www.manou.dk. Sitet deler viden om forbrugerne og henvender sig primært til den danske modebranche. Ambitionen er at skabe stærke og succesfulde modevirksomheder gennem øget forbrugerindsigt. Udover at levere viden gennem www.manou.dk, tilbyder Manou foredrag, workshops og undersøgelser om forbrugerens behov.

u Mano

ss Me

Bukserne ændrer

form og længde InWear Billi Bi

New Balance Levis

Vi har i mange sæsoner kæmpet os ned i de stramme jeans. Nu er der langt om længe kommet et moderigtigt alternativ: bukser med svaj og bukser med såkaldt ’straigth leg’. Efter normcoretendensen, der hyldede 90’erne, er de klassiske Levis jeans nu tilbage. Det præger modebilledet og smitter af på efterårets kollektioner. Det er nu helt legitimt at hoppe i et par bukser, der enten går lige ned eller svajer i bunden. Et snit, der klæder langt flere end de ultra-smalle bukser. Udover den ændrede form, så skal bukserne også være kortere. Du skal altså ikke være bange for, at de stumper. Den korte længde har den fordel, at der kommer mere fokus på vores fodtøj, så nu kan du virkelig flashe de nye efterårsstøvler eller de nyindkøbte sneaks. Og hvis vejret en enkelt dag er til det, så drop strømperne. Det skaber en frisk kontrast til den mere tunge efterårsgarderobe. ■

Lindbergh

PUT IN # ham# Roskildemode

Kr. 3299,Tommy Hilfiger Tailored. Jakkesæt blazer og buks i strecht. Mr. Monopol

Skræddersy din egen brille fra Lindberg Profiloptik

Kr. 3.999,Fås i cognac, brun og sort. No 8

Signal Jakke kr. 1499,Sweat kr. 599,Skjorte kr. 499,Halstørklæde kr. 299,Hue kr. 199,Mr. Monopol

Kr. 599,Salt skjorte. Mr. Monopol

Shoe the Bear Worker Boot Kr. 1699,95 No 8

Kr. 899,- pr. par Brax buks, frit valg. Mr. Monopol

Hugo Boss Kr. 1999,95 No 8

Skræddersy din egen brille fra Lindberg Profiloptik


27. SEPTEMBER 2016 l 19 l

Eksklusivt modetøj med feminine detaljer og et casual vintage-look. Skønneste kvaliteter primært i silke og bomuld til fornuftige priser.

SWE

:e

SP

3Gratis

BH

er

ratis

ER 2 : e bH

SUJETAD

-50%

O LE 2 do -50%

DK

: ar

3

Ta’

betal for

ELLER F Å -50% DK

BH ‘er

PÅ BH N R

.2

SP

OR

% 3 0 3 Sujet

ad%ores

o MÁs

en 2 Suje-t2ad0 ores CAT

% 3 3 Sos0 ten

RO’S TORV • ROSKILDE OGSÅ PÅ HUNKEMOLLER.DK

i%dors

*Kampagnen gælder fra d. 25. september til og med d. 23. oktober 2016. Kan ikke kombineres med andre tilbud.

o MÉs

en 2 Sos-t2e 0

nidors

Vi har åbent til kl. 22 fredag d. 30/9 og har denne dag

÷50% på alle blonder

Tilbuddet gælder 30/9-2/10, dog ikke i forvejen nedsatte varer

Blondebluse

399,-

Nederdel

449,-

Skindjakke 2.299,-

KIG IND BUTIKKEN ER FYLDT MED

EFTERÅRS NYHEDER

Jakke 2.499,-

VI FEJRER RO´S TORV´S FØDSELSDAG HELE DENNE UGE MED MASSER AF GODE TILBUD

Skjorte

499,Buks

599,Ros Torv Tlf. 46 36 12 55 www.bondeboutique.dk

RO´S TORV · ROSKILDE


l 20 l 27. SEPTEMBER 2016

Efterårsmode

De naturlige materialer er

IN

InWear

es

sm ann

I en verden, der bliver mere og mere digitaliseret, skulle man tro, at beklædningen blev mere og mere avanceret at se på, og at både farver og materialer afspejlede den verden. Det modsatte gør sig gælM ou dende. Mennesket søger Man balance, og den får vi med de naturlige materialer. Netop derfor er materialer som uld, læder, pels, fjer og silke mere populære end nogensinde før. Mænd kan få materialerne ind i garderoben ved at investere i en lækker knælang uldfrakke, en taske eller nøglering i kernelæder eller en strikket rullekrave. Kvinder kan se frem til at smyge sig i et par læderbukser, en lædernederdel, et par grove støvler i læder og en vamset strik. ■

iheart

Tiger of Sweden

Billi Bi

Gustav

InWear

BRILLEMODE 2016

4.048,-

4.048,-

2.298,-

1.848,-

2.648,-

VENDELA 2.198,-

169,- pr. md./24

169,- pr. md./24

96,- pr. md./24

77,- pr. md./24

110,- pr. md./24

PROFIL OPTIK RO’S TORV

000,- pr. md./24

·

RO’S TORV 30

·

4000 ROSKILDE

·

TLF. 46 36 11 88

·

WWW.PROFILOPTIK.DK


27. SEPTEMBER 2016 l 21 l

BYT TIL NYT Få kr. 200,- for dine gamle, nyvaskede og brugbare jeans ved køb af et par nye jeans.

Vi donerer alle gamle jeans til Tilbuddet gælder fra 12/10 til og med 31/10

AFTEN

Vi byder på vin og snacks samt eksklusiv MOS MOSH gave til alle

ONSDAG D. 12. OKTOBER KL. 19.15 Kom og se den nye flotte kollektion fra Mos Mosh Billetter á kr. 100,- kan købes i butikken en i begrænset antal.

Tlf. 48 79 48 79 www.schackogthorsted.dk

RO’s Torv 4000 Roskilde

Est. 2004


l 22 l 27. SEPTEMBER 2016

Efterårsmode

Bedst i butikkerne Vi mødte fire handlende på RO’s Torv til en snak om deres tøjkøb.

se, hvor de forskellige mærker hænger”, siger hun. Trine fortæller, at hun lige har været inde i en periode, hvor hun ikke har købt så meget tøj, men hun vil anslå sit aktuelle tøjforbrug til 500-1000 kroner om måneden.

Af Michelle Vive Nielsen og Signe Stange Jensen

”Man kan prøve tøjet og med det samme se, om det klæder én. Og så er det også rart at kunne ose lidt. Man bliver ligesom forelsket på en anden måde, end hvis du bare sidder derhjemme på nettet”, siger Cecilie, der vurderer sit månedlige tøjbudget til et par tusinde kroner om måneden.

Pop, casual, klassisk

God pasform er vigtig “Min stil er moderne. Der er ikke så mange farver, men jeg prøver at følge med og se, hvad der er på markedet”, siger Trine, da hun skal beskrive sin egen stil. Når hun fortæller, hvilke butikker hun handler i, lægger hun vægt på, at det er butikker med god kvalitet. “Kvaliteten er vigtig. Jeg handler for eksempel ikke i H&M, men jeg handler tit i Companys, for det er vigtigt, at det sidder pænt, og at der er en god pasform, og så kan jeg godt lide farver, der passer til den måde, jeg ser ud”, udtaler Trine. Når det kommer til valg af butikker, er det især vigtigt, for Trine, at hun hurtigt kan orientere sig. “Jeg synes, det er vigtigt, at der er overblik, og man kan

“Jeg vil sige, at min stil er meget casual, og det er sådan lidt forskelligt fra dag til dag. Men jeg er nok sådan lidt mere pop, casual, klassisk”, vurderer Cecilie. “Det er vigtigt for mig, at jeg selv føler mig godt tilpas i det, men også, at jeg prøver at følge moden bare lidt. Så det skal også passe til det, jeg har hjemme i garderoben, og at jeg kan kombinere det med andet”, siger hun. Når det kommer til valg af butikker er det lidt mere blandet for Cecilie. “Vero Moda og H&M, men jeg kan også finde på at købe noget, der er lidt dyrere. Det er faktisk mest Vero Moda. Vila synes jeg også er et flottere mærke”, fortæller hun. For hende er det attraktive ved at gå i butikker, at man kan prøve det nu og her.

SPRING EN BALLON OG VIND DIN RABAT

Funktionelt “Jeg har ikke rigtig nogen stil, synes jeg. Det skal være funktionelt, det skal passe, og det skal være behageligt at have på. Det skal bare være til at betale og holde sin form i vask - det er det vigtigste for mig”, fortæller Sune, da vi møder ham på RO’s Torv. Sune handler blandt andet i Suitmeup, hvor han har købt blazere og t-shirts. Han har ikke nogen særlige yndlingsbutikker, men han foretrækker at købe tøj i butikkerne. “Jeg handler ikke særlig meget på nettet, for jeg vil gerne prøve tøjet på. Der er også meget forskel på størrelser, og så er det meget rart at kunne prøve t-shirt eller bukser med det samme”, siger Sune, der højst bruger 1000 kroner om måneden på tøj og sko.

torsdag - fredag - lørdag - søndag

20% 30% 40% 25%

Vi giver på alt Gerry Weber denne dag.

-dag Fredag d. 6. okt. kl. 10-15 får vi besøg af Dorrit fra Gerry Weber

Kom ind og deltag i konkurrencen om et gavekort på 500 kr. til køb af Gerry Weber tøj i butikken.

Søndag åbent kl. 10-14 Meld dig ind i vores kundeklub og få ekstra fordele og bonus - og det er helt gratis..

Skomagergade 31 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 35 39 01 www.tygesen-women.dk

Det skal kunne kombineres “Min stil er meget varieret, men meget basic. Jeg har en enkel garderobe, for så er det nemmere at kombinere tingene. Men det er meget afhængigt af, hvad jeg føler for den dag. På job er det egentlig mest høje hæle og klassisk stil”, fortæller Jing, når hun skal beskrive sin stil. Jing får normalt sin inspiration fra mannequinerne i vinduerne, modemagasiner eller modeblogs, men når der skal købes tøj, skal det kunne kombineres. “Før i tiden købte jeg meget sådan noget, der passede sammen i en særlig stil, men så kan man ikke rigtig kombinere det med andre outfits. Det er derfor, jeg er gået over til noget mere basic, så man kan kombinere det på kryds og tværs”, siger Jing. Selvom Jing ofte ender med at købe ting med hjem fra Magasin eller Other Stories, har hun ikke som sådan nogen yndlingsmærker. “Jeg kan godt lide at gå ind i butikker, og så spotter jeg noget, og hvis det så er kærlighed ved første blik, så køber jeg det. Men jeg har ikke sådan et yndlingsmærke, det handler mere om, hvad jeg falder for på shoppingturen”, fortæller Jing, der har måttet begrænse sit tøjbudget, efter hun flyttede hjemmefra. ”Jeg bruger rundt regnet 400 kroner om måneden på tøj”, siger Jing.


27. SEPTEMBER 2016 l 23 l

GREAT FRIDAY

20% G R8 F R I DAY - O P E N B Y N I G H T 22. 00

PÅ HELE BUTIKKEN

50-70% PÅ UDVALGTE VARER

RO´S TORV · 4000 ROSKILDE TEL: 46 38 06 80 · WWW.NO8.DK


l 24 l 27. SEPTEMBER 2016

Efterårsmode

Kr. 599,Meget fin langærmet T-shirt med flot grafisk print-forstykke i silke/bomuld - ærmer og ryg i elastisk modal/jersey. Copenhagen Luxe

Kr. 699,Smart strygefri skjorte i 100% viscose fra Gerry Weber i de nye efterårsfarver. Super smart til nederdel og uden på bukserne. Bonde

Kr. 259,99. Sød formstøbt push up bøjle-bh. De glatte skåle gør den ideel at have på under en tætsiddende T-shirt. Kr. 149,99. Søde matchende trusser Hunkemöller

Skræddersy din egen brille fra Lindberg. Profiloptik

PUT IN # hende# Roskildemode

Kr. 1.700,Lækker nederdel af eget design i det blødeste kalveskind med jersey bag på. Findes også som kort model til 1400,Sys efter mål. Værksted 16

Kr. 349,Smuk mørkeblå helblondetop. Toppen har helt korte ærmer, lille turtleneck og fine blondekanter. Desuden foret med blødt jerseyfoer, så den kun er gennemsigtig på det øverste stykke. Virkelig blød, behagelig og super elastisk top med et eksklusiv udtryk. Copenhagen Luxe

Kr. 269,99. Fin formstøbt push up bøjle-bh. Føl dig som en prinsesse! De funklende blonder på skålene giver denne bh et eventyrligt look. På ryggen har bh’en flotte cut-out-detaljer. Kr. 149,99. Brasiliansk trusse med eventyrligt look.Dækker den øverste halvdel af balderne. Hunkemöller

Kr. 2.999,95 Lækker skindkjole fra Claire. Tygesen

Kr. 2.995,Johnny Was er bohemeagtig og autentisk. Inspirationen fås fra noget, der er smukt, ægte og noget særligt. Det kommer bl.a. til udtryk i de smukke håndtegnede silketryk, luksuriøse tekstiler og en blanding af vintage og det moderne. Schack & Thorsted

Kr. 999,Tamaris vinterstøvle med varmt uldfoer i gråbrun (taupe) nubuck/ruskind. Støvlen er med lynlås og snørebånd og har en god kraftig 2 cm sål med grove riller. Støvlen er med duo-texmembran, som er vandafvisende. For at bevare den vandafvisende støvle er det vigtigt at vedligeholde den jævnligt, og vi anbefaler vores gode imprægnering fra Collonil som også er åndbar. Tamaris

Kr. 999,95 NYT hos Tygesen Women er Margit Brandt støvler og sko. Alle i lækker skindkvalitet med gode pasformer. Denne støvle har detalje af præget zebra. Combimaterialer, som er tidens trend. Tygesen

Jakke kr. 1299,95 Buks kr. 999,95 Jakkesættet er superhot i modebilledet lige nu. Her er det det yderst populære Blake jakkesæt fra Mos Mosh i navy. Brug dit jakkesæt med et par stilletter og en lille top til festen eller med snøresko og T-shirt til hverdag. Schack & Thorsted


27. SEPTEMBER 2016 l 25 l

MODETØJ I ALLE STØRRELSER

LauRie-dag

Fredag den 30. september kl. 10.00 – 17.00 får vi besøg af Helle fra LauRie Kom og hør om efterårets nyheder og få hjælp og vejledning til den helt rigtige model og pasform. Fredag 30/9 og lørdag 1/10 giver vi Altid gode tilbud i underetagen til runde priser

20% RABAT PÅ ALT LauRie

LauRie · Signature · Q’Neel · Key West · Pont Neuf · H.S. · Chalou · Handberg · Two Danes · Ciso · Mc Verdi

Støden 18 · 4000 Roskilde

o k s e Dam

”Gå først hvor udvalget er størst”

3 4 5 3 s t r. Kr. 799,-

Kr. 799,-

Kr. 899,-

Kr. 799,-

Kr. 699,-

Kr. 599,-

Rostorv 1, st.7 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 46 88 27 · www.tstore.dk

Tamaris bonuskort Opspar på dit køb

5%


l 26 l 27. SEPTEMBER 2016

Efterårsmode

Kr. 1.799,Uldfrakke fra Masai med stor krave, asymmetrisk lynlåslukning og store skrålommer. Frakken er A-formet med et tungt og flot fald. En klar favorit til dette efterår. Lad frakken holde dig varm i det tidlige efterår og sæt hat eller tørklæde til. Fås i str. xs til xxl. Masai

Kr. 2.399,Skøn nylonfrakke med det blødeste dunfyld perfekt til vinteren. Frakken er A-formet og falder flot ned over kroppen. Dejlige stiklommer så du kan holde hænderne varme. Egner sig godt som overgangsfrakke med sin runde hals og tyndere kvalitet. Fås i str. xs til xxl. Masai

Kr. 499,Smuk feminin skjorte fra Copenhagen Luxe, i et fint stribet mønster. Denne style har en kropsnær pasform, rund hals og lange ærmer. Skjorten har knaplukning på fronten samt to lommer med similisten. Copenhagen Luxe

PUT IN # hende# Roskildemode

Kr. 799,Cardigan med smart lynlås og print i en lækker bomuld/akryl-kvalitet. Findes i flere farver. Bonde

Kr. 1.995,Johnny Was er bohemeagtig og autentisk. Inspirationen fås fra noget, der er smukt, ægte og noget særligt. Det kommer bl.a. til udtryk i de smukke håndtegnede silketryk, luksuriøse tekstiler og en blanding af vintage og det moderne. Schack & Thorsted

Kr. 269,99. Flot formstøbt push up bøjle-bh med glatte skåle og en blondekant forneden. Får barmen til at syne en skålstørrelse mindre. Hunkemöller

Skræddersy din egen brille fra Lindberg. Profiloptik

Kr. 1.899,Masai uldfrakke med stor krave, asymmetrisk lynlåslukning og store skrå lommer foran. Frakken er A-formet med et tungt og flot fald. Fås i str. xs til xxl. Masai

Kr. 799,Smart flad Tamaris ankelstøvle i cigarbrunt skind. Støvlen har lynlås i begge sider og et flot mørkt snake-look flere steder, hvilket gør støvlen unik - smart gummikant langs sålen i slidt hvidt look med sort kant. Indersålen har touchit, der former sig efter foden og aflaster presset på fodens trædepuder, og foret er flot i bordeaux til resten af støvlen - supersmart støvle til dig som vil gå i fladt fodtøj. Tamaris

Kr. 799,95 Poncho fra Skovhuus, godKvalitet i en blanding af uld, acryl og viscose. Tygesen

Kr. 499,95. Catwalk Junkie T-shirt printet. Flot hvid T-shirt med billeder af bl.a. palmer og bjerge. Ryggen er stribet hvid og grå i dejlig blødt stof. Den har rund hals og et lille ærme. Schack & Thorsted

Kr. 799,Cognacfarvet (cuoio) Tamaris sneakers i nubuck med snørebånd og lynlåse på både inder- og ydersiden. Gummisål med hvid kant som har et strejf af sort på 2 cm, der giver en fed kontrast til det cognacfarvede skind - smart og enkel sneakers til dig som kan lide det enkelte. Tamaris


27. SEPTEMBER 2016 l 27 l

NYHEDER, KOM TIL ÅBENT HUS! NORDEN LIVING HAR ÅBENT I SHOWROOM FREDAG 12-18, LØRDAG 10-15

SPAR 20-75 %

OGSÅ PÅ NYE VARER FRA SANDWICH, PAROL, OK DESIGN, AVEVA, LAMMESKIND M.M. TJEK WEBSHOP WWW.NORDENLIVING.DK www.nordenliving.dk · Showroom åbent fre. 12-18 lør. 10-15 · Præstemarksvej 10E · Roskilde · tlf. 21 19 15 15

Værksted 16

STEDET MED SANS FOR DETALJEN

v/Beate Christiansen

• Beklædningsdesigner • Skrædderi reparation + omsyning/tilpasning • Aktivt værksted

Åbent tirsdag-fredag 12.00-16.00 eller efter aftale.

Sct. Olsgade 16 · 4000 Roskilde · Tlf. 4031 4615

SPAR OP TIL

-70% PÅ TUSINDVIS AF MÆRKEVARER

JEANS

999,T-SHIRT

399,-

CAP

399,-

STRIK

999,-

-Vi er en lokal butik og

SKJORTE ligger midt i gågaden!

799,-

Skomagergade 24 - 4000 Roskilde - Tlf.: 46 35 10 98

Åbningstider: Mandag - fredag 10-18. Lør - søn 10-16.

SWEAT CHINO - fredag kl. JAKKE Åbningstider: Mandag 10.00-18.00. Lørdag kl.10.00-15.00

799,-

999,-

1.599,-

www.mr.dk

-Vi er en lokal butik og ligger midt i gågaden!

Skomagergade 24 - 4000 Roskilde - Tlf.: 46 35 10 98 Åbningstider: Mandag-fredag 10.00-18.00, Lørdag 10.00-15.00

Roskilde: Københavnsvej 70-72 · Tlf. 46 30 70 10


l 28 l 27. SEPTEMBER 2016

VI ER MEDLEM AF

ROSKILDE HANDEL FOTO: PETER JARVAD/PR KONSORTIET

Vi gi’r dig unik service og masser af fordele!

Nyt medlem af Roskilde Handel:

Florentz er kommet stærkt fra start De åbnede ved en af Roskilde Handels Open By Night-aftener den 24. april 2015, og de husker tilbage på denne aften som en begyndelse, man som nyåbnet restaurant kun turde håbe på. Med fyldt restaurant og mange mennesker på gaden blev dette for alvor starten på Florentz Café & Brasserie som aktør blandt byens spisesteder. Gæsterne var glade, følte sig godt taget imod og kvitterede med et ”velkommen” til Florentz. Siden har caféen og brasseriet udviklet sig til et af Roskilde mest søgte spisesteder, også selv om der i en periode var noget tomt i resten af huset, fordi Hotel Prindsen gik konkurs og måtte lukke. - Nu er der heldigvis hotel igen, og samtidig har vi indgået en aftale om, at vi disponerer over de smukke sale, så stedet her fortsat kan være rammen om de fester, kulturelle begivenheder og konferencer, som i generationer har gjort hotel, festsale, møderum og restaurant til et samlingspunkt, siger Malene Mikkelsen, der driver Florentz

sammen med sin mand, Martin. Med i virksomheden er også Karsten Pedersen, som Martin driver en vinimport sammen med. En del af historien - Vi er fyldt med lige dele ydmyghed og stolthed over at være en del af Roskildes historie. Martin og jeg er som roskildensere kommet her som børn og unge, og mange af vores gæster fortæller selv historier om, hvordan restauranten, hotellet og salene har spillet en rolle for dem, siger Malene Mikkelsen. Samhørigheden med byen spiller også ind, når Florentz igen i år deltager i RoKost, hvor lokale restauranter benytter lokale råvarer. Malene Mikkelsen ser begivenheden som en god anledning til at knytte tætte og varige bånd til lokale producenter. Vin fra hele verden Lidt længere ude i geografien ligger de mange kvalitetsvine, som Florentz serverer – og selv importerer.

- Man skal altså ikke nødvendigvis købe en hel flaske, men har således mulighed for flere smagsoplevelser. Med hele 10 vine på glas samt et omfattende vinkort tilbyder vi vores gæster gode vinoplevelser, siger Malene Mikkelsen. Og navnet Florentz? Det var såmænd Martin Mikkelsens fars mellemnavn. Han var i mange år kendt som manden bag en blomstrende cateringvirksomhed. Holger Florentz Mikkelsen døde for nogle år siden. Men navnet lever videre på Florentz Café & Brasserie. Læs mere her: www.cafeflorentz.dk

Her finder du ... Florentz Algade 13, 4000 Roskilde Telefon 46 15 21 52

Meld dig ind i Roskilde Handel og vær med til at sætte byen på landkortet. ALLE NYE MEDLEMMER SPONSERES MED ET GRATIS PORTRÆT I PAPERBOY!

Roskilde Handel

Portrættet er produceret af PR Konsortiet og Grønager.

DETAIL I ERHVERV I SERVICE


27. SEPTEMBER 2016 l 29 l

Roskilde Rundt

Jazz-legende pü besøg hos Gimle En gammel Roskilde-kending og Danmarks Ìldste jazzband, Kansas City Stompers, indtog scenen pü Gimle i lørdags. Med sig havde de en velsyngende Rikke Mølgaard, der tryllebandt de godt 250 gÌster med bl.a. ’Over the rainbow’, ’as time goes by’ og Kansas svingede der ud af med numre som ’Ice cream’ og ’Bourbon Street Parade’. Man kunne ikke fornemme, at det var et 65 ür gammelt orkester med en kapelmester, der nÌrmer sig de 80 ür og musikere, der var i 70’erne. Der var masser af glød og nerve.

Talkshow med Teis i Club T-Rex Teis Thomsen var i torsdags vÌrt ved sit første Latenight Talkshow i Club T-Rex pü INSP!. Der var fuldt hus i den lille klub. I bedste talkshowstil var der hurtige replikker, gode jokes, gÌster i studiet, konkurrencer og livemusik. Omkring 60 fulgte med live pü Facebook.

Spar Nord Fonden donerer hjertestarter

RÌkkehuse med 3 vÌrelser, egen have, hjerterum til familien og plads til fÌllesskabet. Toppen byder pü nye hjem pü 95-107 m2 i et børnevenligt nabolag, skole og daginstitution ligger i cykel- og güafstand. Her er ogsü gode togforbindelser til København.

LÌr at bruge en hjertestarter. Det var temaet i Lynghøj Hallen lørdag formiddag. Instruktørerne stod klar, og alle fremmødte fik mulighed for at prøve krÌfter med hjertemassage og fik samtidig en instruktion i, hvor let det er at bruge en hjertestarter. Bagefter kunne man nyde kaffe og morgenbrød fra den lokale bager.

Størrelse: Rum: Priser fra: Indflytning:

NYE LĂ…GER TIL E B O R E D R KĂ˜KKEN, BAD & GA MĂ…L  EFTER  ER TIL   

G LĂ… N 

E

ROBE

Y ARDEEFTER N MĂ…L KĂ˜KKE , BAD & G

Micro lĂĽger FolielĂĽger

Design selv dine lĂĽger.

Priseksempel:

Priseksempel: Priseksempel:

10 lüger 5 skuffefronter 15 greb 20 indv. hÌngsler Montering • moms • levering

10 lüger 10 alm. lüger 5 skuffefronter 5 skuffefronter 15 greb 15 greb 20 indv. 120 graders hÌngsler Montering-levering-moms-garanti 20 indv. hÌngsler Montering • moms • levering

Kr. 10.850,-

Kr. 7.225,- Kr.DANSK 13.100,-

Vores showroom er ĂĽben lørdag kl. 10.00-14.00. Ă˜vrige tidspunkter efter aftale. Hos os fĂĽr du personlig betjening fra start til slut

KĂ˜KKENRENOVERING

Vores Showroom er ĂĽbent lørdag kl. 10.00-13.00 Ă˜vrige tidspunkter Store Valbyvej- 217, Store Valby, 4000 Roskilde *&(#.,! *&(#. &)" # efter aftale. Tlf. 46 78 26 30 r Fax 46 78 62 30 #   /-    email: info@danskkoekkenrenovering.dk

DANSK KĂ˜KKENRENOVERING

Hos os für du personlig $ # %&%)""&""%(%&,( %" • www.danskkoekkenrenovering.dk betjening fra start til slut

Store Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde

Tlf. 40 41 35 36

Premiere pĂĽ Etape 2, Toppen RĂŚkkehuse i Roskilde, Trekroner

email: info@danskkoekkenrenovering.dk • www.danskkoekkkenrenovering.dk

95 -107 m2 4 2.595.000 kr Forventet fra september 2017

Ă…bent hus: Adresse:

Søndag d. 2. oktober kl. 14.00-15.00 Bobutikken pü Toppen i Roskilde (sidevej til Trekroner Parkvej). Kom og se – byggeriet er igang

Find din nye bolig At finde det rigtige hjem er en stor beslutning. Kom indenfor i Bobutikken, hvor du kan opleve de nye nabolag og finde dit kommende hjem. Vi stür klar med svar pü alle dine spørgsmül, sü ring til os pü 7230 1049 Velkommen hjem bonava.dk/bolig


l 30 l 27. SEPTEMBER 2016

Frivilligsangen ’Jacob and the Windflower’ fra Viby Sj. har skrevet en hyldestsang til frivilligheden. Af Tomas Skov

’Vi gør det igen og igen og igen og igen…’ synger Anemone Ojala og Jacob Dyring i udestuen i Viby Sj. I en musikalsk sammenhæng udgør ægteparret ’Jacob and the Windflower’, som også er medlem af Roskilde Sangskriverklub, og de har påtaget sig at komponere Frivilligsangen til FrivilligUgen39.

Alle skal være med ”Det var en bunden opgave, og det er anderledes end det, vi ellers gør. Vi var nødt til at sætte os ned og snakke om, hvad det er at være frivillig. Det er meget bredt at være frivillig, og alle skal føle sig inkluderet”, siger Jacob Dyring, der også spiller guitar i duoen, der ind imellem vokser sig til en trio, når bassisten Wåge Meinert øver med. ”Vi øver en gang om ugen med vores bassist, og han var ikke en uvæsentlig del

Jacob Dyring og Anemone Ojala måtte tale sig ind på det at være frivillig, før de kunne forløse opgaven.

af processen. Han kan virkelig finde ind til det, vi laver”, fortsætter Jacob Dyring.

Ingen nævnt ingen glemt Det musikalske ægtepar nåede hurtigt frem til, at det var et håbløst forehavende at remse en række frivillige foreninger op i deres sang, for der vil altid være en masse tilbage, som man ikke får med. ”Vi fandt frem til, at det skulle være enkelt. Det er

meget forskellige mennesker, der er frivillige, og de fleste gør det måske ikke mindst for deres egen skyld, fordi man vokser af det. Man bliver glad, og man får et netværk gennem sit frivillige arbejde”, siger Anemone Ojala.

Musikken lever live Resultatet er ørehængeren, der slet og ret hedder ’Frivilligsangen’, som parret færdigindspillede i hjemmestudiet i weekenden. ”Der er næsten ikke no-

get tilbage af den oprindelige melodi”, siger Anemone Ojala, for hvem tekst og melodi typisk er et fælles udviklingsprojekt med manden. Men færdig er den, og det musikalske par kan nu vende tilbage til deres ubundne kompositioner og deres live-optrædener. ”Det er en stor del af det, at spille for folk. Musikken lever jo først, når det rammer nogle andre mennesker. Der skal være en kommunikation, ellers giver det ikke rigtigt mening”, siger Jacob Dyring, der sammen med sin kone spiller 20-30 koncerter om året.

Her er det kasserer Lilian Moefelt, formand Erik Lyby og næstformand Michael Davies, der modtager donationen af ejendomsmægler Helle Dyhr Skotte på vegne af Fonden.

Lidt flere fælles oplevelser til flygtninge

Fakta: ’Jacob and the Windflower’ spiller den nye frivillighedssang til afslutningsfesten på Stændertorvet søndag den 2. oktober kl. 10-14. Her vil være forskellige koncerter og underholdning fra frivillige foreninger som punktum for FrivilligUgen.

EDC - Poul Erik Bech Fonden gav 30.000 til frivillighed. Beløbet falder altid på et tørt sted for de mange flygtninge, der overlever på den meget lave integrationsydelse, som kun akkurat rækker til husleje, tøj og mad. ”Der ikke noget overskud til andet, og børnene isoleres, når deres klassekam-

merater fortæller om deres oplevelser i skolen. Frivilliggruppen er taknemmelig for den støtte, som EDC-Fonden yder med denne donation. Vi vil bruge pengene til at skaffe disse børn og deres familier nogle fælles oplevelser i form af udflugter, som kan mindske deres isolation og bringe dem nærmere til et normalt liv”, siger formand Erik Lyby.

Fakta: EDC-kædens ejer Poul Erik Bech indskød i 2015 et trecifret millionbeløb i fonden, der dermed sikres et solidt kapitalgrundlag til fortsat drift og vækst. De midler som Fonden får tilført via mæglervirksomhedens overskud går til at støtte almennyttige aktiviteter fortrinsvis til børn, handicappede og flygtninge.

FÅDET MINDST 15.000 KR. HVORDAN MAN KOMMER I MÅL ER IKKE LIGE MEGET peugeot.dk

I BYTTE FOR DIN GAMLE BIL VI SØRGER FOR AT DU KOMMER SIKKERT I MÅL - MED SERVICE 5+ OG SERVICE 10+ VED FINANSIERING AF EN PEUGEOT 108 URBAN 1.0 e-VTi 69 hk 5-dørs NY PEUGEOT 108

1.189

Aircondition • Metallak • El-ruder, for LED-kørelys • Splitbagsæde • 5 døre Ratbetjent radio • Bluetooth

* kr./md.

Samlet kreditbeløb 83.096 kr. Samlede kreditomkostninger 31.154 kr. Samlet tilbagebetalingsbeløb 114.144 kr. Løbetid 96 mdr. • Debitorrente 2,48% • ÅOP 8,57%

*Pris inkl. nummerplader og levering: 103.870 kr. Finansiering er gældende via Peugeot Finans: 96 månedlige rater á 1.189 kr. Fast rente 2,45%. Debitorrente 2,48%. ÅOP 8,57%. Samlet

kreditbeløb 83.096 kr. Udbetaling min. 20%, min. 20.774 kr. Løbetid 96 mdr. Samlede kreditomkostninger 31.154 kr. Samlet tilbagebetalingsbeløb 114.144 kr. Kaskoforsikring og betaling 26,3 km/l. CO2 88 g/km. Gælder så længe lager haves og kan ikke kombineres med andre tilbud. Indbytningsbilen skal via Nets er påkrævet. Positiv kreditgodkendelse forudsættes. A være indregistreret og i køreklar stand. Der kan maksimalt indbyttes 1 bil pr. nybilshandel. Bilen er vist med ekstraudstyr. Der tages forbehold for pris- og afgiftsændringer samt trykfejl. ++

Du kan lige nu få mindst 15.000 kr. i bytte for din gamle bil, når du skifter den ud med en ny Peugeot 108 Urban. Med Peugeot 108 kan du smutte ubesværet gennem bytrafikken og finde P-pladser, hvor de fleste andre må give op. 108 Urban er fuld af cool attitude og spækket med lækkert udstyr som aircondition, højdejusterbart rat, USB/AUX-indgang og ratbetjent radio. Kør sommeren i møde i en ny rap 108 Urban. Prøvekør den hos din Peugeot-forhandler.

PEUGEOT 108 URBAN Er din Peugeot over 5 år eller 10 år får du SERVICE-EFTERSYN til specialpris DU FÅR: • Skift af motorolie og filter • Visuelt kontrol af gearkassen og oliestand • Inspektion af bære- og styrekugler for slid og slør • Visuelt kontrol af bremser og bremsetjek på bremsestand • Kontrol af væsker • Kontrol af dækmønster og dæktryk • Justering af udvendige lygter, viskere og sprinklerdyser • Vi gennemgår bilen fra A-Z

Åbningstider: PEUGEOT ROskildE Vejlebo & Winther ApS • Maglegårdsvej 5 B • 4000 Roskilde Man-tirs Telefon 88 88 67 67 •7.30-16.00 www.peugeot.dk/roskilde Følg os på Ons-tors kl. 7.30-15.30 Fre 7.30-15.00

VEJLEBO & WINTHER APS Telefon 88 88 67 67

Peugeot Roskilde - Maglegårdsvej 5 B - 4000 Roskilde - www.peugeot.dk/roskilde

Jens

Linda

Torben


27. SEPTEMBER 2016 l 31 l

? . . . d e m e r æ v u d l i v J E H r å 6 1 8 m e l l e Drenge m

De sejeste venner Suveræn undervisning Sjove rejser

Du skal ikke kunne spille musik i forvejen – det lærer du hos os Uniformer og instrumenter låner du også hos os Professionelle lærere – sjov og inspirerende læring

.dk n e d egar k d l i k boo s e o c R a t ww. og F w tak å m n p a r o s o 8 sta g så k n Mød , I l , 586 å e 0 b 4 m s tu : 20 ørg n Yo u o p f s du te l e r n a e H laus C v Ola

Kom forbi til åbent hus - søndag den 2. oktober kl. 13.00 på Sct. Jørgens Skole i Roskilde


l 32 l 27. SEPTEMBER 2016

God karma Tillykke til fem af Roskildes fantastiske frivillige! Og til de mange andre frivillige, der spreder god karma i Roskilde.

FRIVILLIG-FEST:

LYT, SMAG OG PRØV KRÆFTER MED FRIVILLIGHED!

Dag 1: Jesper Kejlhof, nomineret af Marianne Storgaard Thomsen: “Foruden at være formand i Børns Voksenvenner er Jesper aktiv i FDF (hvor han bl.a. tilbringer mange timer under festivalen med at fjerne affald), de Konservative, Folkeoplysningsforbundet m.m. Han er en meget aktiv mand, som også har tid til et fuldtidsjob, når han ikke arbejder som frivillig. Jesper har fortjent karma-kagen – jeg håber, han kan finde tid til at spise den.”

Mød nogle af Roskildes mange frivillige foreninger og hverdags-ildsjæle til fælles fejring og udforskning! Dag 2: Jan Elbert Olsen, nomineret af Henrik Dyrvig:

PROGRAM

Søndag den 2. oktober kl. 10-14 på Stændertorvet som afslutning på FrivilligUge 39

”Jan har, efter han selv har været Roskilde Garder, overtaget jobbet som frivillig instruktør. Det har han nu været i rigtig mange år. Han lærer de unge drenge at marchere og lave de fantastiske shows, som Jan og hans team udvikler. Og er der problemer, er det også Jan, drengene går til. Derudover har han gennem mange år været en uvurderlig sparringspartner for bestyrelsen i Roskilde Garden. Og har dermed været med til at udvikle Garden hen, hvor den er i dag til glæde for de mange, der oplever Garden i Roskilde, resten af landet og i udlandet.”

Lyt ... - BoogieLasse (KulturCosmos)

Dag 3: Phie Bodil Strandby Lambert, nomineret af Stine Kjeldstrup:

- Roskilde Domkirkes Pigekor synger dansk pop/rock (Spil Dansk) - Jacob and the Windflower spiller frivillighedssangen (Roskilde Sangskriverklub)

“Phie har fortjent karma-kagen! Phie er instruktør for to hold i Roskilde Gymnastikforening. Hun fortjener det for at tage turen frem og tilbage fra Jylland til Roskilde fire gange på en weekend kun for at undervise hjælpetrænere i et par timer! Og så fordi jeg håber, hun vil dele kagen med mig.”

- Hør de frivillige fra Børns Voksenvenner fortælle om deres arbejde - DGI fortæller om deres tilbud for frivillige idrætsledere

Smag ... - Morgenmad for alle med frivillig-badge kl. 10-11 foran Pipetten (så længe lager haves)

Dag 4: Anja Hauge, nomineret af Phie Bodil Strandby Lambert:

Prøv kræfter med ... - Slackline (Roskilde Strength Club) - Gymnastik-discipliner (Roskilde TeamGym) - Kan du score? (Roskilde Håndbold)

Grønager - ggp.dk

- Prøvesmag æblemost fra Roskildes haver: Kom med dine æbler - donér dem eller lav din egen æblemost. I anledning af Røde Kors’ landindsamling samme dag går eventuelle indtægter til Røde Kors. Tilmelding nødvendig*

“Jeg vil gerne tillade mig at norminere min medtræner, Anja Hauge. Hun er træner på to gymnastikhold i Roskilde Gymnastikforening. Hun er en megagod instruktør, som på trods af en meget travlt uddannelse altid kommer forberedt og med et kæmpe smil. Uden hende ville vores gymnastiktimer bestemt ikke være så dejlige, som de er.”

- Få en kårde i hånden (Roskilde Fægteklub)

Dag 5: Trine Køhler, nomineret af Ema Seferovic:

FRIVILLIG

UGE

39

*Tilmelding nødvendig: Facebook ’Applemoster’

”Jeg vil gerne nominere min ven og studiekammerat Trine. Udover at passe sine studier er Trine også frivillig i Ventilen. I arbejdet på Ventilen er hun med til at forebygge og afhjælpe ensomhed blandt unge mennesker i Roskilde. Jeg synes, at Trine fortjener et klap på skulderen og en Karma-kage for den seje indsats, som hun sammen med sine kolleger udfører i Ventilen. Du er for sej, Trine!”

STOR TAK Stor tak til Bakkegårdens Bageri for at sørge for karma-kage til konkurrencen!


r

27. SEPTEMBER 2016 l 33 l

FRIVILLIGCENTER ROSKILDE 3  Moduler  

Fællesannoncering fra de frivillige sociale foreninger    

1 modul      

Indkøbsbus Roskilde

• Nye kunder kan komme med • Mandag eller  torsdag formiddage   • Rollatorer velkomne • Vi henter og bringer dig   til din gadedør • Hjælp til Indkøb r   3  Moduler   • Pris 40   kr. pr. indkøbstur 1  modul       • Nye hjælpere søges         ☎ 61 11 58 03     Ruth Baden Ekelund   for at høre nærmere  3  Moduler  

r

3 Moduler  

    2  moduler     2  Moduler    

2 moduler   3  Moduler   1  modul  

 

   

 

 

Vidste d   u  at  

Oplev glæden ved frivilligt arbejde

Hjernesagen har  en     Netværkscafe     Cafeen  er  for    pårørende   2  Moduler     til  en  hjerneskadet,   når   3   M oduler   livet   e r   s vært,   k an   d et     2  moduler     gøre  godt  at  tale  med     andre.       Vil   d u   v ide   mere  kontakt     Jørgen  Boesgård       21759227       JB@Jboesgaard.dk        

Driving   Børge?

Koncert med  Mathilde  Falch  

Aktiviteter Bestyrelsesarbejde Besøgstjeneste Kurser Kvindenetværket MFI, Midlertidige forældre-

Mathilde Falch  er  ambassadør  for   Landsforeningen  Sind  

Nørklerne Røde Kors Butik Samaritter Skoletjenesten   Spiseklubber Sygehusbesøgstjenesten Værket, netværk for   voksne Vågetjenesten

Mandag den  10.  oktober  2016  kl.   19.00  –  21.00.  I  Byens  Hus  (det   gamle  Rådhus)  Stændertorvet  1,   4000  Roskilde.     Tilmelding  til  Leni  Grundtvig   Nielsen  senest  3.  oktober.     På  mail:   Lenigrund10b@gmail.com  eller   tlf.:  4241  0034   Arrangør:  SIND  Roskilde  Lejre   lokalafdeling.   Deltagelse  er  gratis.  

Vil du vide mere? Kontakt formand Anders     W. Johansen: 2011 1481 Lokalforening og Dansk BrystkræftRoskilde Organisation ellerRoskilde klik indLokalforening på:   og Dansk Brystkræft Organisation www.roskilde-lejre.drk.dk

Frivilligjob tilbydes         Chauffør  til  vores  campingvogn  søges.  5  lørdag   Roskilde   Inviterer til foredrag 1  modul     med 2  Moduler       formiddage  om  året.   2  Moduler       2  Moduler   afdeling   Stressrådgiver Storm Stensgaard     Hør  nærmere  på  6199  2820       3  Moduler            

 

Roskilde Lokalforening

Frelsens  Hærs  Genbrug   søger  frivillige  til  salg     og  oprydning  i  genbrugsbutikken   Bredgade   20      

Landsforeningen for     Psykisk  Sundhed  

Vi har brug for dig

myndighedsindehavere for uledsagede flygtningebørn

2 moduler  

 

2 moduler    

Styr på stressøkonomien – Investering for livet

Stressrådgiver Storm Stensgaard om Styr på stressøkonomien – Investering for livet

kl.  13:00-­‐16:00     Åbningstider:  Tirsdag       og  torsdag  kl.  10:00-­‐13:00       Knæk Cancer Koncert   –  folk  der  har  lyst  til  at  møde  mange  søde  og  interesserede  mennesker  i  åbningstiden   Motiverende inspiration og praktiske   Vi  søger  fortrinsvis  sælgere   og   redskaber til at forbedre stressøkono   med Sonuskoret dygtige,  søde  og  interesserede  medarbejdere.  Der  er  et  godt  arbejdsklima  og     der  er  rigtig  mange  kunder.  Salget  går   mien: Et grundlæggende livsvilkår, som   til at forbedre   arbejde  –  herunder  en  stor  del  til  julehjælp.   Motiverende inspiration og   praktiske redskaber ubeskåret  til  Frelsens  Hærs   er afgørende for den menneskelige stressøkonomien: Et grundlæggende livsvilkår, som er og lykke. præstationsevne 2  Moduler     3  Moduler   Henvendelse  til  Christian  Jochimsen  på  2132  9095     Læs mere på www.stressnavigation.dk afgørende for den menneskelige præstationsevne og lykke.         4  moduler         Læs mere på www.stressnavigation.dk   Den 3. oktober kl. 19-21     i Kræftrådgivningen, FRIVILLIGGRUPPEN  i  R  oskilde     15.  November  2016   Gormsvej 15, Roskilde     16-­‐20  på  Roskilde  B  ibliotek     Søndag 30. oktober Kaffe og frugt 20 kr. for medlemmer,     50 kr. for ikke-medlemmer   FrivilligBørs  er  en  enestående       kl. 15.00 i 3  Moduler   3  Moduler   i Kræftrådgivningen, mulighed   f or   f oreninger,     Vi vil være glade for en NETVÆRKSFAMILIER    OG   Guldaldersalen   forhåndstilmelding til virksomheder,  institutioner      –PERSONER   S ØGES   Gormsvej 15, Roskilde Lotte på dboroskilde@brystkraeft.dk   eller Inge på molgaard.inge@gmail.com       og  private  ildsjæle  for  at  bytte  viden,  aktiviteter  og  materialer       og  indgå  samarbejder  til  fælles  gavn  og  glæde.   1  modul         2  moduler   Kaffe og frugt 20 kr. for medlemmer, 50 kr. for 2   ikke-medlemmer M oduler       Tit  er  vi  ikke  klar  over,  at  andre  har  brug  for  det,  vi  kan  tilbyde     at     –  andre  gange  ved  vi  ikke,  hvor  vi  kan  få  hjælp  til   Vi vil være glade for en forhåndstilmelding til               gennemføre  en  idé.     Florentz /Hotel by Zleep netværksfamilie  er  som   Lotte påEn   dboroskilde@brystkraeft.dk     Algade 13, Roskilde   "Et  liv  med  opture  og  nedture   en   god   nabo,  der  møder   Dét  kan  en  FrivilligBørs  være  med  til  at  lave  om  på!   eller Inge på   molgaard.inge@gmail.com Billetpris 125 kr. incl. kaffe og kage. -­‐  Fiaskoer  og  successer”   flygtningene  venligt  og  stiller     hos:   Kan købes fra 1. oktober Læs  mere  og  tilmeld  dig  på       sin   v iden   o g   p raktiske   h jælp   3  M oduler   Kvickly i Jyllinge, Foredrag  med   Frivilligcenter   Roskildes  hjemmeside.   Kvickly Algade Roskilde til  rådighed.  Det  kan  være     og Pernille   Højmark     Meny i Viby   hjælp  til  at  forstå  brevene   Vi  glæder  os  til  at  se  dig  –  sammen  kan  vi  mere   Onsdag  12.  oktober  2016    kl.  19:00  –  ca.  21:00   fra  kommunen,  det  kan       være  hjælp  til  at  betjene           Danske  Banks  mødelokale,   Bankrøver  søges!   Stændertorvet  5,  4000  Roskilde.   vaskemaskinen,  og  det  kan   3  Moduler     (Indgang  fra  Palæstræde)     så  bruger  vi  dem  –  til:   være  hjælp  til  at  få  venner  i   Skaffer  du  pengene,   Entre  kr.  50,00,       lokalområdet.     -­‐  sommerferie  for  børnefamilier  med  få  penge  på  lommen     2  Moduler           Begrænset  antal  pladser.     -­‐  juleaften  for  psykisk   sårbare  borgere  på  ”Peoples  Corner”     Tilmelding   senest   Noget  for  dig?  Kontakt:     -­‐  julehjælp  så  december  bliver  mere  festlig  end  kontanthjælpen  tillader       5 .   o ktober   2 016,     e fter  ”først  til   2  Moduler       mobil  2627  5050  eller:   Jakobskirkens  Sociale  Arbejde  søger  fundraiser.  Kontakt  Asger  Jensen,  mob.  22123247,   mølle”  princippet  på  mail:     www.flygtning-­‐roskilde.dk       Roskildehjerteforening@gmail.com     email:  menighedspleje@jakobskirken.dk           Frivilligcenter Roskilde   er en platform for frivilligt socialt engagement. Vi kan bl.a. hjælpe med at finde   en forening, hvis du har fået lyst til at engagere dig som frivillig.       www.frivilligcenter-roskilde.dk 21 16 90 26 Lammegade  36, st.tv. Åbent man-tors kl. 10-14, og efter aftale

afholder

Den 3. oktober kl. 19-21


l 34 l 27. SEPTEMBER 2016

KULTURKALENDER 2016 OKTOBER

LØRDAG 1. OKTOBER

HEDELANDSLØB 2. OKTOBER

GUIDET TUR - GUNDSØMAGLE SØ

Oplev oktobers mylder af fugle. Kom på guidet tur med Fugleværnsfonden. Gundsømagle Sø kl. 9

VIKING OF THE FJORD

Windsurfing arrangement for bredde og elite. Gratis. Veddelev Surfklub kl. 9-15

TEGNESERIEDAG

Tegneserier er for alle. Denne dag sætter vi fokus på både ældre og nyere tegneserier. Gratis. Roskilde Bibliotek kl. 10-14

LAV DIN EGEN STRIBE

Se flere arrangementer på Appén Roskilde Live

TIRSDAG 27. SEPTEMBER FRIVILLIGUGE 39 ROSKILDE

Vi fejrer, fremviser og udforsker hele ugen. Læs mere: http://www.facebook.com/ Frivilliguge39Roskilde. Byens Hus kl. 9-22 i hele uge 39

ONSDAG 28. SEPTEMBER

Glenn August (ny tegneserieskaber) holder workshop, hvor du kan lære nogle grundlæggende teknikker. Gratis. Ingen tilmelding. Roskilde Bibliotek kl. 10.30-13 i Boxen

LØRDAGSJAZZEN I ROSKILDE Baked Beans Jazzers. Fri entré. Gimle kl. 11-14

IRISH SENSATION

Mød en flok unge talenter fra Roskilde området der spiller traditionel irsk folk. Fri entré. Klosterkælderen kl. 19

HAIKUDIGTNING

Foredrag ved Hanne Hansen. Hør om udviklingen af den japanske digtform. Entré 25 kr. Roskilde Bibliotek kl. 19-20.30

BYVANDRING

Sagn og dramatiske hændelser i domkirken ved Lotte Fang. Pris 40 kr., som er entré til Roskilde Domkirke Mødested: Kongeporten. Domkirkepladsen kl. 19

BENNY HOLST TRIO

Humor, dejlige sange, røverhistorier og fabelagtig musikalitet. Arrangeret af Folk Roskilde. Pris 135/150/50. Gimle kl. 19.30

Motionsløb i naturområdet Helelands Naturpark. Vand, saft og frugt efter løbet. Børn 5 kr./voksne 20 kr. Heleland Skibakke kl 10

Lysbilledforedrag om en ny måde at anvende stauder og græsser. Entré 60/80 kr. Roskilde Tekniske Skole kl. 19.00-21.00

VILDE SVAMPE - LILLE VALBY ENGE

Svampe-, plante- og dyreliv på strandenge og strandoverdrev inden for Bolund-bakken. Fri entré. Bolund, Frederiksborgvej 404 kl. 14-16

GRETELISE HOLM

Herre-DS pulje 1 - KFUM BK, Roskilde mod Kalundborg GB. Lillevang Idrætscenter kl. 13.30

SØNDAG 2. OKTOBER

DEN HOLLANDSKE STAUDEBØLGE

Giv hvad du har og tag hvad du kan bruge. Roskilde Bibliotek kl. 12.30-15

TIRSDAG 4. OKTOBER

FODBOLDKAMP

HEDELANDSLØB

BYTTEMARKED PÅ ROSKILDE BIBLIOTEK

Fortælling om sin erindringsdebatbog Kærligheden, kampen og kloden. Entré 25 kr. Tilmelding nødvendig. Roskilde Bibliotek kl. 19

ONSDAG 5. OKTOBER GODNATHISTORIER

Hop i nattøjet, tag dit sovedyr med og hør en spændende historie i stearinlysenes skær. Entré 25 kr. Tilmelding nødvendig. Jyllinge Bibliotek kl. 18.30

HUGLAND

En Film Om Lars H. u. g..Præsenteret af instruktør Andreas Haaning Christiansen. Entré 25 kr. Roskilde Bibliotek kl. 19

FLYGEL INDVIELSESKONCERT

Pianist Jens Ramsing spiller værker af Beethoven, Chopin, Debussy og Bartok. Gratis. Sct. Jørgensbjerg Sognegård kl. 19.30-21

SKOLENS VENNER

Mød Skolens Venner og hør om arbejdet som frivillige skolevenner på byens skoler. Gratis. Byens Hus kl. 12

TORSDAG 29. SEPTEMBER HØJTLÆSNINGSKLUB

Noveller er i højsædet i denne læseklub. Vi taler om novellen undervejs. Gratis adgang. Tilmelding på: mellemreolerne@roskilde.dk. Roskilde Bibliotek kl. 15.30-17 i Mødelokale Sort (alle torsdage i perioden)

ELSKOV, VIN & BASFIOLER

En Bellman cabaret-forestilling. Entré. Spraglehøjgaard kl. 19.30

FREDAG 30. SEPTEMBER SANG-CAFÉ

Kom og lyt og syng med, og få en kop kaffe imens. Sange af Aakjær samt nye salmer. Fri entré. Sjællands Kirkemusikskole, Allehelgensgade 8 kl. 16

SPILLEMANDSTRÆF

Ramsø Folkedanserforening og Spillemandslaug afholder TRÆF i Gadstrup. Pris 800 kr. Tilmelding. Træffet er i hele weekenden. Gadstrup Skole kl. 19

TEGNESERIEDAG 1. OKTOBER

to amerikanske

legender indtager gimle

28.09 KIP WINGER SOLO (US)

29.09 JOE LyNN TURNER (US) SOLO


27. SEPTEMBER 2016 l 35 l

Fotokonkurrence:

Ny postkort-serie ’Hilsen fra Roskilde’ Roskilde skal have fem nye postkort med motiver fra byen taget af lokale fotoentusiaster. Med inspiration fra 1900-tallets postkort-serie ’Hilsen fra Roskilde’, udskriver VisitRoskilde konkurrencen ’Hilsen Fra Roskilde’ anno 2017. En postkort-serie, der skal bestå af fem vinderbilleder, skal pryde turistkontorets postkortstativ. Konkurrencen er i gang, og deadline for indsendelse af billeder er den 21. oktober klokken 10. Ideen til postkort med lokale Roskilde-motiver udsprang af et ønske om at opdatere turistkontorets traditionelle postkort. ”Der er så mange fotoentusiaster i Roskilde, og mange tager gode og unikke billeder af og i vores by, og vi mener, de fortjener meget mere opmærksomhed. Derfor synes vi, det kunne være sjovt at vise Roskilde gennem en lokal linse - dét Roskilde, som man måske ikke ser på de traditionelle

postkort”, siger Louise Faber fra VisitRoskilde.

’Hilsen fra Roskilde’ - En historisk baggrund Postkortseriens navn, ’Hilsen fra Roskilde’ opstod ved et gennemsyn af Roskilde postkort tilbage fra 1900-tallet. Per Steenholdt fortæller til VisitRoskilde, at både lokale og turister købte postkort dengang, hvis de ville sende en hilsen fra Roskilde. Bl.a. leverede den lokale fotograf Kristian Hude, fotos til de lokale postkortforlag, bl.a. Johannes Bruun. Der blev udgivet en lille serie med postkort, hvor der var påtrykt ’Hilsen fra Roskilde’.

Sådan gør du:

Billeder til konkurrencen skal sendes til enhilsen@ visitroskilde.dk Deadline for modtagelse af bidrag er fredag d. 21. oktober 2016 kl 10.00. Du bedes sende en mindre tekst om motiv, årstal på hvornår du har taget

Velkommen til udsøgt julemad på Florentz

Julefrokosten kan du fejre i vores hyggelige Café & Brasserie. Her serverer vi vores juleplatte eller vores store juleanretning, som serveres ved bordet.

billedet og navn på dig som fotograf. Billede skal indsendes i så høj kvalitet som muligt. Efter deadline lægger VisitRoskilde de indsendte bidrag på Facebook, hvor alle kan stemme frem til omkring d 7. november. Et like = en stemme. Blandt de 10 billeder med flest likes, udvælger repræsentanter fra VisitRoskilde de 5 motiver,

der skal pryde Roskildes nye postkort-serie.

Offentliggørelse af vindere og præmier: Offentliggørelsen af de fem vinderpostkort vil ske i starten af december måned 2016. Postkortene vil blive sat til salg på turistkontoret i 2017. Derudover vil de fem vindermotiver blive udstillet på turistkontoret

i et større format, så alle interesserede kan få fornøjelsen af dem. Vinderne vil

½ PRIS!

www.dallevalle.dk

også modtage en præmiekurv fra VisitRoskilde.

ROSKILDE TEATER SE OGSÅ ... 03. november 2016 10. november 2016 12. november 2016 24. november 2016 29. november 2016

Min far Romeo og Julie The Sunshine Boys Vores sensommer Ankomsten

på À LA CARTE! lør, søn, man, tirs kl. 16-22

2 cocktails 100,Alle ugens dage fra kl. 20

Bordreservationer Hovedvejen 140 · 2600 Glostrup · 4343 0390 Copenhagen Designer Outlet v/City2 · 2630 Taastrup · 4399 0086 Fiolstræde 3-5 · 1171 København K · 3393 2929 Fields · 2300 København S · 3220 4200 Amager Centret · 2300 København S · 3254 5400 Fisketorvet · 1561 København V · 3391 9370 Storcenter BIG · 2730 Herlev · 4491 4520 Bruun´s Galleri · 8000 Aarhus C · 8620 2060

2 X Beckett

Fisketorvet 2 · 5000 Odense C · 6590 7000 klip ud og medbring!

Kuponen gælder t.o.m. 2016

Gælder ikke Børnebuffet!

Alle ugens dage fra kl. 10-16

VÆRDI·KUPON

Bestil 2 x Brunch/Frokost Buffet - betal kun for 1!

2 klassikere med stjernebesætning fra Det Kongelige Teater. DATO: Tirsdag den 11. oktober kl 19.30 SPILLESTED: Lynghøjskolens Teatersal

Kuponen skal afleveres ved bestilling! (e-avis udklip ikke gældende!) Kuponen gælder kun i Glostrup - Copenhagen Designer Outlet v/City2 - Fiolstræde!

Algade 13 4000 Roskilde · tlf. 46 152 152 · info@cafeflorentz.dk

Gælder ikke Børnebuffet!

Alle ugens dage fra kl. 16-22

Kuponen skal afleveres ved bestilling! (e-avis udklip ikke gældende!) Kuponen gælder kun i Glostrup - Copenhagen Designer Outlet v/City2 - Fiolstræde!

JULEFROKOST

❆ ❆

Marineret sild · Kryddersild · Karrysild · Fiskefilet m/remoulade · Laks · ❆

❆ ❆ ❆ ❆ ❆ ❆❆

Flæskesteg m/rødkål og agurk salat · Lun leverpostej m/bacon og champignon · Æg og rejer · Sylte m/rødbeder og sennep · Æbleflæsk · And · Waldorff salat · Ris a´la mande m/kirsebærsauce · Oste m/kiks · Brød, smør og fedt · Frisk frugt · The og kaffe

❆ ❆ ❆ ❆❆ ❆ ❆❆

❤ ❆ HUSK bordbestilling

❆ - VI SAMLER BYEN

Bestil 2 x Aften·Buffet - betal kun for 1!

FÅ DIT BUDSKAB UD TIL HELE ROSKILDE KOMMUNE

Kuponen gælder t.o.m. 2016

klip ud og medbring!

VÆRDI·KUPON

Vi afholder fælles firmajulefrokoster med stor julebuffet samt DJ, vi har ledige borde d. 12/11-16, 25/11-16 og d. 9/12-16 Book dit bord nu! Ring eller mail for yderligere information.

Julebuffet pr. person kun kr.

169,-

JULEBUFFET MED FRI BAR ALM. SODAVAND, FADØL OG HUSETS VIN I 3 TIMER PR. PERSON KUN KR.

398,-

The Einstein of sex Et poetisk og musikalsk stykke oplysningsteater, der hylder vores forskellighed og retten til at elske dem man lyster. Queer vokal gruppen Schwanzen Sängerknaben optræder med Livingstones Kabinet. DATO: Torsdag den 27. oktober kl 19.30 SPILLESTED: Laboratoriet

❆❆ ❆

❆ Cafe Carpe Diem ❆ ❆

TAKE AWAY kan bestilles, minimum 10 personer. Ved mindre antal personer kan der bestilles en juleplatte. Få mere info på www.carpediemroskilde.dk eller ring på tlf. 46 37 07 88.

ALGADE 45B • 4000 ROSKILDE • 46 37 07 88  HUSK BORDBESTILLING!  WWW.CARPEDIEMROSKILDE.DK

PRISER: Børn: fra 50 kr Unge u. 26 år: 75-115 kr Voksne: 100-300 kr Abonnementspris voksen: 105-180 kr

BILLET BESTILLING: roskildeteater.dk

GÅ I TEATRET I DIN EGEN BY


l 36 l 27. SEPTEMBER 2016

Bennies Pletskud - så samles byen REDAKTION:

Tomas Skov, redaktør tomas@paperboy.gratis Mobil: 2679 4048

Holger Vincents, journalist holger@paperboy.gratis Mobil: 3052 7408

VIND EN UGE I EN Renault Clio Hatchback Paperboy sender hver uge fotograf Bennie Hansen fra Billedbutikken på gaden for at finde ugens pletskud.

SALG:

Er du den heldige, der er kommet i Bennies søger, så har du vundet en uge i en Renault Clio hos Arne Stubbe Automobiler A/S i Roskilde. Bilen leveres med fyldt tank, og du må køre op til max. 2000 km. Er du den heldige vinder, så kan du aftale nærmere med Casper Lehmann på tlf. 46 33 04 23 eller på mail: cle@stubbe.dk inden afhentning. Bilen skal afhentes i indeværende uge. Der følger naturligvis også en Paperboy-kop med i præmien, der udleveres sammen med bilen.

Helene Risum, bladchef helene@paperboy.gratis Mobil: 2332 7119

Nina Holm, mediekonsulent nina@paperboy.gratis Mobil: 2289 9076

PRODUKTION:

Annette Thomsen, grafiker annette@paperboy.gratis Mobil: 2635 0714

ADMINISTRATION:

UgensUdsnit

Lars Pedersen, salgschef lars@paperboy.gratis Mobil: 3052 9252

Sidste uges udsnit Sidste uges udsnit var Roskilde Katedralskole. Ugens vinder blev Steen Iversen, der svarede rigtigt på Paperboys facebookside.

Hvor er vi henne? Fotografen Bennie går hver uge på opdagelse i byen og stiller skarpt på en af byens utallige detaljer. Gæt hvor ugens billede er taget, eller hvad det forestiller. Skriv dit svar på vores Facebookside Paperboy Roskilde dagen før vores udgivelsesdag. Vi trækker lod blandt de rigtige besvarelser og poster vinderen på Paperboys facebookside. Vinderen kan afhente et paperboy krus hos os på første sal i Borchsgade 6 C.

Tillykke - der står et paperboykrus klar til Steen på redaktionen i Borchsgade 6 c.

Husker du? Lone Ovesen, bogholder lone@paperboy.gratis Mobil 2049 1162

Patrick Holbek, udgiver. Ansv. patrick@paperboy.gratis Mobil: 4058 4437

Paperboy udkommer hver tirsdag/onsdag til samtlige husstande i Roskilde Kommune. Tryk: Dansk AvisTryk Trykoplag: 38.500 eks. Udgiver: Paperboy ApS

Formanden for Gågadelauget har H.C. Andersen i støbeskeen Michael Gundersen solgte for tre år siden TTU-kæden, men pensionen ligger bestemt ikke lige om hjørnet af den grund, forsikrer han.

H.C. Andersens Roskilde Af Holger Vincents

Det er ikke tilladt at gengive artikler uden tilladelse fra Paperboy. Læserbreve er velkomne og kan sendes til: tomas@paperboy.gratis eller holger@paperboy.gratis

Paperboy Roskilde Borchsgade 6 C, 1. sal - 4000 Roskilde Åbent: mandag-fredag 9-16

formand for Gågadelauget i Roskilde og tidligere indehaver af den lokale tøjkæde TTU, der specialiserede sig i tøj til kvinder og børn.

Du har muligvis siddet ved siden af hende på bænken – den seks år gamle bronzerede udgave af Roskildes Matadormor. Ideen til statuen af Lise Nørgaard udsprang af en forretningsrejse til London, som den nuværende og foreløbig eneste formand for Gågadelauget gjorde sig tilbage i 1990’erne. Her havde Michael Gundersen set to statuer af Churchill og Roosevelt til-

trække sig stor opmærksomhed, og nogle år senere besluttede tøjmanden sig så for at tage kontakt til det berømte roskildensiske bysbarn. ”Hun er en bestemt dame, så jeg var lidt i tvivl om, hvordan jeg skulle rette henvendelse. Derfor spurgte jeg hendes bror, der sagde, at jeg for alt i verden skulle sende et håndskrevet brev til hende. Kort efter ringede hun og sagde, at det ville hun være beæret over”, fortæller Michael Gundersen,

Efter realiseringen af bænkprojektet i Algade i 2010 har Gågadelaugets formand blandt andet brugt kræfterne på at få renoveret Snæversti samt Schmeltz Have i Allehelgensgade, og om kort tid skal Plan- og Teknikudvalget så tage stilling til Gågadelaugets nyeste påhit. ”Roskildes lokalhistoriker Lotte Fang har gravet op, at H.C. Andersen har haft en form for tilknytning til 14 navngivne steder i Roskilde. Han boe-


27. SEPTEMBER 2016 l 37 l

Tæt på lukketid Liselotte Laurberg Jensen har fået sit andet barn – i en alder af 49 år. Af Tomas Skov

Vandet gik lige pludselig tre uger før tid, mens Liselotte Laurberg Jensen og Glenn Christensen var i sommerhuset i Kornerup. De ilede mod barselsgangen på Roskilde Hospital, hvor deres søn kom til verden ved et akut kejsersnit natten til lørdag den 17. september kl. 5:19. Den 2560 gram tunge og 53 centimeter lange søn lå på tværs, og personalet så ingen anden udvej end fødsel ved kejsersnit.

To enebørn Dette er en historie værd i sig selv, men i virkeligheden ligger den usædvanlige historie et andet sted. Far og mor er nemlig henholdsvis 48 og 49 år. For Glenn Christensen er barnet hans første, mens Liselotte Laurberg Jensen allerede har en søn – på 22 år. ”Han er flyttet hjemmefra, så det bliver

ligesom at have to enebørn”, griner moren, som trods sin fremskredne alder har nydt en helt normal graviditet. ”Der har været meget mere ro på end første gang. Der er ikke noget karrieremæssigt, der kører samtidig, og jeg glæder mig bare til at komme hjem og nyde min barsel”, siger hun.

Barn som bonus Glenn Christensen havde så småt indstillet sig på en tilværelse uden børn, da han mødte sin kæreste for omkring 3,5 år siden, men med lidt teknisk hjælp udviklede tingene sig anderledes. ”Jeg havde afskrevet det, og de var også lidt overraskede på arbejdet over, at jeg skulle på barsel”, fortæller faren. Parret har flere befrugtede æg liggende, hvis behovet skulle melde sig, men umiddelbart er de meget voksne forældre godt tilfredse. ”Vi er fint tilfredse med to enebørn”, siger parret, der nu vil tage hjem og nyde familielivet i Himmelev. Liselotte Laurbergs første søn er 22 år. Nu tager hun en tur mere i en alder af 49 år.

Fakta om fødsler

Personale på Roskilde Sygehus

• I 2015 var der i alt 2457 fødsler på Roskilde Sygehus • 20,71 procent af alle fødende går hjem ambulant (28,37 procent af dem, der føder vaginalt)

Personalet på fødegangen er jordemødre og læger samt et par social- og sundhedsassistenter. På afsnittet for gravide arbejder jordemødre, mens der på barselsafsnittet er ansat jordemødre og sygeplejersker. Disse to faggrupper supplerer hinanden optimalt i plejen af de nyfødte og deres forældre. I alt er der ca. 55 jordemødre og 12 sygeplejersker/assistenter ansat

SPAR

20% Tilbuddet gælder til og med 30/10 2016

de blandt andet på Postgården i Skomagergade, hvor Meny i dag ligger. Derfor er planen, at vi skal have en ny bænk med en statue af en høj hat, en stok, lykkens galocher og ikke mindst en rejsekuffert, der til sammen skal udgøre udgangspunktet for en rundtur, hvor man kan gå på opdagelse i H.C. Andersens Roskilde”, afslører Michael Gundersen.

”Grimmeste gågade i Danmark” Årsagen til den 57-årige roskildensers engagement i Gågadelauget skal findes helt tilbage i 1982, hvor han startede i Daells Varehus og hurtigt gjorde lynkarriere, der bød på det overordnede ansvar for en del af varehusets katalog og sidenhen også børnetøjsafdelingen. Efter seks år i København vendte han så hjem til Roskilde for at overtage familiens to tøjforretninger i Algade og Skomagergade. ”Min far syntes, det var på tide, at han blev aflastet lidt. Det passede med, at min kone og jeg skulle til at have vores første barn, og jeg havde på det tidspunkt mange uden-

3-i-1 - den lette løsning!

Unik og innovativ kombination for voksne og børn over 11 år. Med kun 2 kapsler om dagen opnås et dagligt indtag af essentielle vitaminer, mineraler og omega-3 fedtsyrer. 90 stk.

Tilbud

13196

landsrejser via mit arbejde i Daells Varehus”, forklarer Michael Gundersen. Og det var ikke mindst på grund af TTU-forretningen i Skomagergade, at Michael Gundersen i dag er formand for Gågadelauget. Ligesom hovedparten af gadens øvrige detailhandlere i Roskilde var tøjmanden frustreret over, at Roskilde Kommune havde valgt at omdanne Skomagergade til gågade - uden at ændre på vejens belægning og kantsten. ”Det var formentlig den grimmeste gågade i Danmark, og derfor var vi en række forretninger, der satte os sammen og fik skruet det her geniale koncept sammen, hvor de enkelte detailhandlere betaler til en fælles kasse”, siger Michael Gundersen.

Sidder ikke stille Det lykkedes som bekendt for Gågadelauget at få omdannet Skomagergade til den gågade, vi kender i dag, og dermed kunne indehaveren af TTU koncentrere sig om at udvide sin egen forretning. En tur til Holbæk med fa-

Multi-tabs® Immuno

er en unik ”3 i 1” kombination af vitaminer og mineraler, der bl.a. bidrager til immunsystemets normale funktion samt 1 mia. mælkesyrebakterier LGG. 60 stk.

Tilbud

10716

deren Allan Gundersen gav blod på tanden. ”Vi var på vej til mine forældres sommerhus, og så så vi ved en tilfældighed den her ledige ejendom på hovedgaden i Holbæk. Vi kiggede på den, og inden dagen var omme, havde vi købt den. Det var faktisk sådan min interesse for ejendomme startede” siger Michael Gundersen, der i 2000 udvidede med endnu en tøjforretning og ejendom - denne gang i Køge. Sidenhen fulgte mange år med driften af de fire butikker, men i 2013 besluttede Michael Gundersen, at det var på tide at skifte spor og sælge TTU-kæden fra for i stedet hellige sig administrationen af dels de tre forretnings ejendomme, samt en række andre ejendomme som undervejs er kommet til. ”Jeg er et rastløst menneske, der ikke ville kunne holde ud at sidde stille, men jeg kan godt lide, at kalender ikke længere er fuldstændig presset. Det giver frihed”, siger han.

SVANE APOTEKET Skomagergade Ro´s Torv · Trekroner Jyllinge

Michael Gundersen solgte TTU-kæden i 2013, men han ejer fortsat tre ud af de fire ejendomme, der tidligere husede forretninger. Her ses han sammen med sin far, Allan Gundersen. Arkivfoto: Bennie Hansen.


l 38 l 27. SEPTEMBER 2016

Kort om Langsyn

Musikalsk mekka

Roskilde-bandet Langsyn har det nye album ’Hvilke chancer’ på gaden den 1. oktober. Cd’en behandler tvivlen, håbet, opbruddet, faldet – og evnen til at rejse sig igen. De nye sange har taget sig god tid. Debutpladen ”Ikke langt herfra” udkom i 2010, og mange anmeldere hilste den velkommen for dens skæve mosaik af Peter Butzbacks særegne stemme, beatorkestrets rå sound og de lyriske tekster. Nu er de her igen. ’Hvilke chancer’ fås både på cd og som download.

Titusindvis af plader. Livekoncerter med spændende, unge talenter. Rullende café, demonstration af pladespillere og foredrag om musik. Alt dette kan opleves lørdag den 1. oktober fra kl. 10-16, når System Audio på Klosterengen åbner dørene til fjerde udgave af virksomhedens populære plademesse.

100 år gammelt foto dukket op af glemslen Af Per Steenholdt

I diverse årgange af ’Jul i Roskilde’ har interesserede kunne læse om maleren L. A. Ring, der boede på kanten til Sankt Jørgensbjerg. Arthur Fang, der kendte Ring personligt, har skrevet flere indlæg i 1962 og 1967. Og Lotte Fang har i 1985 haft et indlæg, der foruden ny viden også havde eksempler på Rings lokale malerier. Senest har jeg selv i 2015 haft et indlæg, hvor jeg med fotos fra Greve Museum skrev om Ring og Hude. Jeg kunne via de billeder dokumentere et samarbejde i forbindelse med maleriet

’En maler i Landsbyen’ fra 1918 og for første gang vise et ubeskåret foto fra 1917 taget af Hude i Rings atelier i huset på Havnevej. Lotte Fang har netop gjort et stort fund i en af sin fars kuverter. Jeg er meget taknemmelig for, som den første i mange år, at kunne sidde med det gamle foto fra 1916, der formentlig kun er berørt af Kristian Hude, L. A. Ring, Arthur og Lotte Fang. Nu kan der lægges endnu et år til samarbejdet og venskabet mellem Hude og Ring. Det viste foto er fra stuen i Brøndgade 1 og taget i 1916. Arthur Fang har på bagsiden skrevet ’Bjørn Henriksen som sognefoged’. Det maleri, som Ring malede af motivet, har Fang beskrevet og vist i ’Jul i Roskilde’ fra 1967. Her skriver han, at pigen på maleriet er Rings pige i huset. Ifølge folketællingen fra 1916 er det Inger Pedersen.

På sin vis er det et udmærket socialrealistisk sceneri, der viser en ’sognefoged’ med magten over en ung pige - et negativt notat i hendes skudsmålsbog kunne få fatale konsekvenser dengang. Allerede da Ring opførte sin villa, var en del af den stråtækte idyl fra Bjerget forsvundet. Det drejer sig ikke mindst om hjørneejendommen på hjørnet af Havnevej og Brøndgade. Så da Ring fik muligheden for at købe Brøndgade 1, slog han til. Her kunne han bevare en tidslomme i en ejendom, hvor tiden stod stille. Ring var ikke selv tilfreds med de malerier, han malede med personer, han anbragte i huset. Huset fejlede ikke noget, men personerne var anbragt, som spillede de roller. Ejendommen er, her 100 år efter Hude tog dette fotografi, takket være manges indsats og en stor portion penge, stadig en

URITZ.COM H A M M E R S L AG F R A L A AU

International temaauktion ‘Fashion & Jewellery’

Brøndgade 1 som ”kulisse”. Bjørn Henriksen i rollen som sognefoged, og den unge pige med skudsmålsbogen er Inger Pedersen. Foto: Kristian Hude.

tidslomme, der kan være udgangspunkt for en formidling af det særlige liv, der er levet på Bjerget, så tæt på og dog så langt fra det liv, der blev levet i Roskilde. Ring laver en tilbygning til ejendommen i Brøndgade, og læser man litteraturen om Ring, har denne tilbygning en uvurderlig betydning for ham som kunstner. Det handler ikke om malerier, han har malet i denne

ateliertilbygning. Ring var helt gået i stå som maler efter sin konens død i 1923. Som Fang beskriver det: ”Penslerne blev tørre i krukkerne”. Det var byggeriet af den tilbygning, der gav ham malertrangen tilbage. Karl Madsen, en ungdomsbekendt, lægger vægt på, at Ring var tvunget til at male for at kunne købe byggematerialer. Arthur Fang påpeger, at det fysiske arbejde med bygge-

riet trak ham ud af depressionen. Så foruden at Ring malede videre omkring 8 år mere, er vi i den heldige situation, at der findes et ”hjem” på Bjerget. En tidslomme, der kan bruges til formidling af Sankt Jørgensbjerg og en tilbygning, der kan danne rammen om fortællingen om L. A. Ring som maler. De fysiske rammer er der - nu mangler bare midler til de to formål.

Navne Filialdirektør på pension Georg Jensen. Magic vedhæng.

18 kt hvidguld med brillanter ca 0.35 ct Vurdering DKK 6000

Bottega Veneta clutch

Model ‘knot’ i sort python præget Ayers læder Vurdering DKK 5000

Ønsker du at forkæle dig selv eller en du holder af, så er der masser af gode fund på Lauritz.coms store, internationale temaauktion ‘Fashion & Jewellery med ca. 700 varer, som kører nu. Chanel, Louis Vuitton og Ole Lynggaard er blot et par af de brands, som man kan finde på temaauktionen - de er populære auktionseffekter og holder en Du kan altid kontakte dit lokale auktionshus i Roskilde på Store Hedevej 4, for salg eller vurdering. Lauritz.com – dagligt åbent kl. 10-18 4674 4040, roskilde@lauritz.com

Filialdirektør Anne Vissing har efter næsten 46 år valgt at gå på pension. I den anledning er der afskedsreception fredag den 7. oktober kl. 15:00-17:00. Det foregår i Nordea, Jyllinge Centret 6, 4040 Jyllinge. Alle er velkomne.

Chanel. Stor taske af lammeskind med tweed detaljer

Vurdering DKK 9000

meget høj gensalgspris, men som køber kan man også gøre gode erhvervelser i forhold til nypriser. Man kan dagligt komme og få vurderet smykker, tasker, pelse, stiletter og andre accessories hos Lauritz.com på Store Hedevej 4 i Roskilde.

Endnu en jordemoder til hjemmefødsler Der har siden begyndelsen af 2016 været en tilgang af hjemmefødsler i Roskilde på mere end 60 procent, og Hjemmefødselsordning Sjælland udvider derfor nu med en jordemoder mere i Roskilde. Den 1. september startede Stine Brasgaard Thirslund derfor som hjemmefødselsjordemoder i området Roskilde/Lejre for

at give mulighed og tid til flere, der ønsker at bruge denne ordning. Stine Brasgaard Thirslund har været jordemoder siden 2001 og har arbejdet 12 år på Roskilde Sygehus’ fødegang og har dér varetaget mange fødsler gennem årene.


27. SEPTEMBER 2016 l 39 l

Sport Håndbold i Roskilde Hallerne Lørdag den 1. oktober 2016 har Roskilde Håndbold to spændende hjemmekampe: Kl. 14.30 møder 1. Divisions Damer Horsens HK. Herefter spiller 2. divisionsherrerne mod IF Stadion.

Kampen begynder kl. 16.00. Billetter til dobbeltarrangementet koster 70 kr. og kan købes i indgangen, - kontanter og MobilePay. Der er lagt op til to spændende kampe, hvor der vil

blive kæmpet for sejren. Roskilde Håndbold har også i 2016 haft landsholdsspillere, der har taget medaljer ved VM, så niveauet er højt, og klubben glæder sig til fyldte tilskuerrækker.

Roskilde i billeder

Facebookgruppen Roskilde i billeder er oprettet af Kasper Jørgensen, der selv har en passion for fotos fra Roskilde. Fotografierne er en skøn blanding af fotos fra det historiske Roskilde og smukke landskaber til det hurtige snapshot af en Roskildebegivenhed. Er du selv interesseret i foto, så kan du sende en forespørgsel for at blive medlem af gruppen. Skal dit foto i Paperboy, så send en besked til Kasper og giv dit foto et par linjer...

Ved Vigen. September. Vi er i L. A. Rings distrikt.

Fotograf: Allan Ohms

RUBRIK GIV DIT VISITKORT TIL HELE ROSKILDE KOMMUNE - HVER UGE BLOMSTER

Vi udfører alt i... • Buketter • Dekorationer • Begravelsesbinderi • Bryllup Skomagergade 18 · 4000 Roskilde Tlf. 44 44 00 20

EL-INSTALLATØR

GULDSMED

REPARATION

GULD & SØLV KØBES www.GULDSMEDENE.dk Anders & Vivi Nielsen Hansen Skomagergade 9 - 4000 Roskilde Tlf.: 46 35 36 50 Fax: 46 35 36 57

- LOKAL ELEKTRIKER - ERHVERV / PRIVAT - KVALITET TIL TIDEN - DØGNVAGT

TLF. 4636 8446 www.amsbo.dk - Skovbogade 2B, 4000 Roskilde

Kort reparationstid Mulighed for afhentning Kursus tilbydes

Parkering foran butikken Områdets største udvalg i Pfaff, Husqvarna, Viking, Bernina, Singer og Janome. Algade 64 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 35 12 71 / 20 33 45 49

PASFOTO BYENS BILLIGSTE

AUTORISERET EL-INSTALLATØR

Vi reparerer alle mærker indenfor symaskiner og overlocker, også for institutioner.

PASFOTO e... De helt rigtig

4 STK.

50,-

BILLEDBUTIKKEN

V/BENNIE HANSEN KØGEVEJ 60, 4000 ROSKILDE, TLF. 40 25 15 92 ÅBENT MANDAG OG TORSDAG KL. 13-16

Selv en lille annonce i Paperboy bliver set... Denne her plads kan blive din. Formatet er 86 mm x 50 mm. Priser fra kr. 350,- pr. indrykning Paperboy Roskilde Borchsgade 6 C, 1. sal - 4000 Roskilde Åbent: mandag-fredag 9-16


l 40 l 27. SEPTEMBER 2016

••• •• •

INTRODUKTIONSTILBUD

JEPPE UTZON TABLE #1 I BAUBUCHE

SERIE 7™ FÅ 4 STOLE FOR 3’S PRIS VÆLG MELLEM ALLE SERIE 7™ MODELLER

ABLE #1 TZON T ateriale, JEPPE U lt nyt m e h t e i u n ringen s e ere jrer lanc introduc , og vi fe ® e h c u B Bau der og tilby

25%

he® i BauBuc ABLE #1 T . N IR O A Z CH E UT OPILOT på JEPP STEEL C samt på r em pt be

JEPPE UTZON TABLE #1 i BauBuche 95 x 300 cm Normalpris 18.663 kr. Kampagnepris

13.997 kr.

True aesthetics

fredericia.com

. 1 se de f.o.m ber 2016 Gælden 0 novem t.o.m. 3

FRITZHANSEN.COM

Arne Jacobsen designede Syveren™ for mere end 60 år siden. I dag findes den klassiske skalstol i uendelige varianter, og lige nu kan du købe 4 Serie 7™ stole for 3’s pris. Få dit første sæt af tidløse spisebordsstole eller udvid samlingen med nye favoritter - designet til at holde i generationer.

PARTNER LOGO

1 7 8 8 & T R E M M E S O FA E N PRIS 13.950,- / 31.950,-

Designet af Hans J. Wegner & Børge Mogensen Design: Peter J. Lassen

Lænestol eller sofa i sæbebehandlet eg. Vælg mellem fire udvalgte farver fra Kvadrat. Førpris 19.421,- / 51.158,-

Tidsbegrænset periode fra 1. september – 30. november 2016

FØLG OS PÅ

P-PLADS

i gården bag butikken INDSÆT FORHANDLER LO GO

M O N TA N A C O L L E C T I O N

R E A D Bogreol

Kampagnetilbud – gælder indtil 30. november. Få 15% rabat på udvalgte møbler fra Montana Collection – vælg dem i Montanas 42 farver.

Før 17.895,Nu 14.995,-

FORHANDLER LOGO

Adresse / kontaktinfo / adresse / kontaktinfo / adresse / kontaktinfo

RINGSTEDGADE 7 · 4000 ROSKILDE · TELEFON: 4635 7460 · WWW.DESIGNCENTERSHOP.DK

Pbro uge 39 2016  
Pbro uge 39 2016  
Advertisement