Page 1

ROSKILDE 2. årgang · Uge 36 6. september 2016 www.paperboy.gratis

On the house

Ungt Ønsketræ

Musik under jorden

Side 5

Side 12

Side 24 Side 30-37

Efter en kold skulder fra restauratørerne omkring Hestetorvet, påtager kommunen sig nu anlægsudgifterne til den fremtidige udeservering.

Ungeprogrammet Roskilde Rotaract er blevet genoplivet efter seks års pause. Første opgave bliver at varetage Ønsketræet på RO’s Torv.

Den elektroniske musik har fået sin egen scene i Roskilde i det social-økonomiske projekt Club T-Rex. Find den i en kælder under INSP!

Søndag kan børn og barnlige sjæle prøve kræfter med Sif Hymøllers fantasifulde univers

Dukker fejrer Byparken aut. volvo Service fra kr. 2.495 inkl. moms, reservedele og olie

Vi passer på dit smil...

Faste tænder

Tlf. 33130010 0

En livslang løsning, som sikrer både smil og tyggefunktion...

Betonvej 1 4000 Roskilde Tlf. 46 75 51 24

Tandlægerne i centrum v/Lars Weltzer Algade 5 • 4000 Roskilde

HOVMØLLER BOLIG Maria Hovmøller møller

med implantater

Tlf. 46 35 12 43 www.tandicentrum.dk

Læs side 6

bolig@hovmoeller.dk ller.dk Salg af fast ejendom Køberrådgivning

ONLINE

Købe eller sælge bolig? Grundighed – Tryghed - Service


l 2 l 6. SEPTEMBER 2016

Fritagelse for digital post

Efterår på Roskilde Bibliotekerne

Har du modtaget et brev om, at din fritagelse for digital post udløber 1. november 2016, og ønsker du at forny din fritagelse, så kan du gøre det på Roskilde, Viby og Jyllinge Bibliotek i hele den bemandede åbningstid, samt på Roskilde Rådhus. Vær opmærksom på, at du kan bestille tid til betjening på rådhuset på roskilde.dk/borgerservice.

It-kurser på Roskilde Bibliotek Brug efteråret til at udvikle dine tekniske færdigheder, når biblioteket holder it-kurser i alt lige fra Facebook til iPad og billedbehandling. Du kan også booke en af Netværkstedets it-vejledere, hvis der er noget bestemt, du gerne vil blive bedre til. Læs mere om de enkelte kurser i Roskilde Bibliotekernes nye efterårsprogram eller på roskildebib.dk/kalender, hvor du også kan hente gratis billetter til hvert kursus.

Er du i tvivl om din fritagelse udløber, eller om du er permanent fritaget, så ring til Informationscenteret på telefon 4631 3000 – så du undgår unødig ventetid.

Hjerteskole Hvis du • Har haft en blodprop i hjertet, hjernen eller har hjertesmerter? • Har hjertesvigt eller en hjerteklapsygdom? • Har rytmeforstyrrelser eller åreforkalkning/vindueskigger ben? Så er Sundhedscentrets Hjerteskole noget for DIG og dine pårørende. Formålet med kurset er, at du kommer til at kende din sygdom og ved, hvad du selv kan gøre for at påvirke den i positiv retning – samt at du får mulighed for at møde andre, der også har en hjerte-karsygdom. Forløbet vil være en blanding af undervisning, lette praktiske øvelser og erfaringsudveksling mellem deltagerne. Vi tilsigter en åben dialog.

Savner du inspiration og viden til at leve et sundere seniorliv? Roskilde Kommune tilbyder nu et kursus i Sund Aldring for borgere over 65 år. Her taler vi om netværk, motion, mad og drikke samt, hvilke ændringer du skal være særlig opmærksom på for at forebygge sygdom og svækkelse. Kurset afholdes: Torsdag den 15. september 2016 fra kl. 13-15 i Sundheds- og Omsorgscenter MIDT, Æblehaven 74, 4000 Roskilde.

Retshjælp på Ågerup Bibliotek Nu er det ikke længere kun på Roskilde Bibliotek, du kan få gratis retshjælp. Fra tirsdag den 6. september, og derefter den første tirsdag i hver måned fra kl. 17-18, sidder retshjælpen klar på Ågerup Bibliotek med gode råd om juridiske problemer. Numre udleveres fra kl. 16.30 efter ”først-til-mølle”-princippet, og der kan ikke bestilles tid.

Stress håndtering Gør en forskel og oplev bedre trivsel

Torsdag den 28. september 2016 kl. 13-15 i Sundheds- og Omsorgscenter SYD, Tofthøjvej 20, Indgang A, 4130 Viby Sj.

Kurset henvender sig til borgere i Roskilde Kommune – der har symptomer på let til moderat stress og er parate til at handle derpå.

Af hensyn til forplejning bedes du tilmelde dig: Træning og Sundhed, Sundhedscentret på 4631 7702 eller på sundhedforalle@roskilde.dk.

Kurset indeholder • Diverse øvelser til håndtering og forebyggelse af symptomer på let til moderat stress • Der drøftes forskellige emner med relevans for stressramte • Præsentation af en række redskaber og perspektiver der kan styrke robusthed og hjælpe til at øge trivsel og balance i hverdagen.

Kurset er gratis.

Dette kursus er et undervisningstilbud. Der er hverken tale om terapi eller behandling. At være udendørs, både stillesiddende og i bevægelse, kan nedsætte stress og fremme mental trivsel.

Emner til kurset: • Fakta om hjertesygdomme. • Behandlingsmuligheder. • Motionen og kostens betydning. • Tanker omkring det at leve med en kronisk sygdom. • Introduktion til den lokale Hjerteforening og Hjernesagen.

Sundhedscentret starter 2 nye kurser Mandag den 26. september (Roskilde) kl.15.30-18.00 med møde hver mandag samme tid til og med den 28. november eller Tirsdag den 27. september (Hedeland) kl. 9.30 – 12.00 med møde hver tirsdag samme tid til og med 6. december.

Hvornår: Torsdage fra den 15. september til den 13. oktober 2016 fra kl. 13-15. Sted: Sundhedscentret, Rådhusbuen 1. Indkørsel til parkering fra Gormsvej. Tilmelding er nødvendig

Deltagelse på holdet kræver visiterende samtale. Læs mere på roskilde.dk/borger/sundhed-ogomsorg/stresshaandtering eller kontakt Sundhedscentret på telefon 4631 7702 for at få mere at vide om tilbuddet.

Tilmelding og mere information, se vores hjemmeside sundhedscenter.roskilde.dk eller ring til Sundhedscentret på 4631 7702 eller kontakt sundhedskonsulent Christina Olofsson Sørensen på 4631 7710 / christinaos@roskilde.dk eller sundhedskonsulent Nanna Kanstrup 4631 7745 / nannaka@roskilde.dk.

Roskilde Kommune søger frivillige gruppeledere til konceptet

’Fortæl for Livet’ Har du lyst til at gøre en forskel for seniorer + 65 år? Som gruppeleder, skal du kunne sige ja til/have lyst til, at: • Lede en gruppe på ca. 6 deltagere gennem deres livshistorie fortællinger. • Skabe et nærværende og fortroligt fællesskab gennem de 10 mødegange. • Indgå i et samarbejde med Sundhedscentret og andre frivillige.

Fortæl for livet er et koncept, som kan være med til at forebygge ensomhed. Fortæl for Livet er et gruppetilbud om et nærværende fællesskab, hvor ældre har mulighed for at møde nye mennesker og stifte nye bekendtskaber. I Fortæl for Livet grupper mødes man med andre og fortæller og lytter til historier og episoder fra livet, som har været betydningsfulde. Hvis du har lyst til at høre mere om Fortæl For Livet og hvad det indebærer, at være gruppeleder, så kontakt Sundhedskonsulent Lone Rømer på telefon 2124 0815 eller Sundhedscentret på telefon 4631 7702.

Det sker… i september Efter en stille start på måneden sker der for alvor ting og sager søndag den 11. Her fejres Byparkens 100 års jubilæum, som et omdrejningspunkt for Roskilde borgernes fritidsliv. Jubilæumsfesten byder på et væld af spændende oplevelser – foredrag, musikalske udfoldelser m.m. Samme dag er det også oplagt med en tur i Boserup Skov, hvor Naturens Dag – Danmarks Naturfrednings forenings og Friluftsrådets mærkedag for naturoplevelser – afholdes. Formålet er, at åbne naturen for børn og voksne. I år er temaet ”Naturen uden alder”. I Roskilde Kommune er Boserupgård Naturcenter det helt naturlige! centrum for Naturens Dag: Naturcenteret åbnede i 2013 og er for længst blevet et velbesøgt grønt forsamlingshus som gør Boserup Skov endnu mere attraktiv – hvad enten man er ude efter naturoplevelser, rekreation, motion, læring eller en skønsom blanding. Skovens dybe, stille ro kan eventuelt også ombyttes til mere larmende oplevelser på Drivers Event, hvor fartglade unge på egen krop kan mærke bilens kræfter og komme helt tæt på konsekvenserne af et uheld. Drivers Event foregår søndag den 11. kl. 9-17 på FDM Sjællandsringen, Abildgårdsvej 17, Roskilde. Over 30.000 frivillige hjalp til under Roskilde Festival 2016 – men i Roskilde arbejder de frivillige videre, året rundt. Det skal fejres, mener Roskilde Kommune og Roskilde Festivalen, der inviterer hele byen til at hylde de frivillige i FrivilligUge39, med start mandag den 26. I tråd hermed er det så fredag den 30., at ”Frivillig fredag” festen afholdes. PS. Du kan læse mere om ovenstående arrangementer på roskilde.dk.

ROSKILDE.DK

·

TELEFON

4631 3000


6. SEPTEMBER 2016 l 3 l

Sensommertilbud Oksemedaljoner

"Lollypops" Skåret af mørt dansk oksetykstegsfilet

125

Pr. stk. 39,00 - Ta’ 4 stk. kr.

00

NYHED

Spændende færdigretter Til 2 personer.

Pr. glas 89,Ta’ 2 glas kr.

169

00

Letrøget rosettesteg af krogmodnet svinefilet.

Til 4 pers.

Pr. stk. kr.

13900

1/2 hamburgerryg

Tapasruller

Nyrøget fra eget pølsemageri.

Pr. stk. kr.

12900

3 varianter.

Ta’ 3 stk. kr.

4900

Bestil senest 17. sept. og få 2 lækre bøffer med i købet.

Højrebsbøffer Pr. stk. 69,Ta’ 2 stk. kr.

119

1/2 svinekam med svær. Dansk kød.

00

Pr. stk. kr.

129

00

Rørt fars Pr. kg 59,Ta’ 2 kg kr.

100

Månedens Kødbox

Se indhold på vores hjemmeside.

00

Tilbuddene er gældende fra onsdag den 7. sept. t.o.m. lørdag den 17. sept 2016. Der tages forbehold for trykfejl og prisændringer samt udsolgte varer.

Scan QR koden og find os på Facebook

Kongebakkens Slagter & Specialitetsforretning Kongebakken 5 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 35 54 05 kongebakkensslagter@gmail.com · kongebakkensslagter.dk

995

Pr. stk. kr.

00

Slagtermester Anders Koppel


l 4 l 6. SEPTEMBER 2016

LUENZA F N I INAT ION CC A V

HUSK dine nærmeste over 65 år på:

GRATIS for borgere fra 65 år, førtidspensionister og kronisk syge

ÅBENT HUS

Den 1., 3. og 4. oktober 2016

Få indflydelse Vær med til at få indflydelse på det område du bor i og andre sager, du som borger eller virksomhed har interesse i. Her kan du se e Roskilde Kommunes: • Sager i høring og indsende høringssvar • Afgørelser hvor du har mulighed for at indgive klage

Se tid og sted tæt på dig. Find mere info på roskilde.dk/influenza og i din Digital Post. Hvis du er over 65 år.

Ældre Sagen i Gundsø, Kirkebjergvej 8, Jyllinge 1. oktober, kl. 9-12

Gundsø Omsorgscenter, Gundsølillevej 6, Ågerup 1. oktober, kl. 13-14

Mødestedet Gundsømagle, Sognevej 4 1. oktober, kl. 14.30-15.30

Margrethegården, Dr. Sofiesvej 68 3. oktober, kl. 9-12

Asterscentret, Astersvej 9 3. oktober, kl. 13.30-16

Bernadottegården, H.H. Kochsvej 4 3. oktober, kl. 9-12

Gnisten Sundhedscenter, Nyvej 38, Gadstrup 3. oktober, kl. 11-12

Plejecenter Toftehøjen, Tofthøjvej 20, Viby Sj 3. oktober, kl. 13-14

Nordgården, Nordgårdsvej 4, Svogerslev 3. oktober, kl. 13.30-16

Ældre Sagen i Roskilde, Allehelgensgade 23A, 4. oktober, kl. 9-12

Æblehavens Beboerhus, Æblehaven 82 4. oktober, kl. 9-12

Sundhedsstyrelsen og din egen læge anbefaler:

BLIV INFLUENZA-VACCINERET - GRATIS

BESKYT DIG SELV OG ANDRE

Høringer Indledende offentlig høring om campingplads øst for Gundsømagle. 2. september 2016. Kraftcenter for idræt, kultur og fritid på Kildegården. 4. september 2016. Nye boliger på Vindingevej. 9. september 2016. Fornyet offentlig høring af forslag til lokalplan 636 for erhvervsområde ved Gl. Marbjergvej og Vestre Hedevej. 9. september 2016. Afgørelser Miljøgodkendelse og VVM screening af Hedehusene Produkthandel ApS. 7. september 2016. Fornyet vandindvindings-, anlægs- og tilslutningstilladelse til Ramsølille Vandværk samt VVM-afgørelse. 5. september 2016. Fornyet vandindvindings-, anlægs- og tilslutningstilladelse til Gl. Himmelev Vandværk. 15. september 2016. Landzonetilladelse til udstykning til pumpestationer og tekniske anlæg for FORS fra matr.nr. 24a, 14d og 14a ramsømagle by, Gadstrup samt 5e og 5g Brordrup By, Gadstrup samt 2b Ø. Syv By, Syv. 15. september 2016. Landzonetilladelse til balkoner på Lillevangsvej 49, matr.nr. 10a Vindinge By, vindinge. 15. september 2016. Landzonetilladelse til udstykning til vandindvinding på Snoldelev Bygade 59, matr.nr. 4fq m.fl. Snoldelev By. 15. september 2016. NB. Se samtlige ”afgørelser” vedr. vandindvindingstilladelser m.v. på roskilde.dk.

Job i kommunen Følgende jobs er opslået i kommunen:

Administration, specialister og ledelse • Roskilde Bibliotekerne søger en engageret børnebibliotekar til Børn og Unge, da én af vores kolleger skal på barsel. • Afdelingsleder til nyoprettet Læringscenter for dansk som andetsprog. • Dåstrup Skole søger ambitiøs og energisk pædagogisk leder til SFO og indskoling. • Akademisk udviklingsmedarbejder med fokus på digital dannelse søges til klubberne i Roskilde. • Viceskoleleder søges til Margretheskolen. Børnepasning og pædagogisk medhjælp • Medhjælper søges til Børnehuset Troldhøj. • Medhjælper søges til Klostermarkens Børnehus.

Ældre og hjemmepleje • Gundsø Omsorgscenter (GOC) søger SSA til Daghjemmet ”Solkrogen” • Social- og Sundhedsassistent til Plejecenter Trekroner, 2.sal. • Natsygeplejerske til rehabiliteringscenter. • Distrikt Midt Hjemmepleje søger social- og sundhedshjælper i dagvagt. • Distrikt SYD søger sygeplejersker med blandet vagter, fortrinsvis dagvagter. • Social- og Sundhedsassistent til Plejecenter Trekroner, 3.sal. • Vi søger en Social- og sundhedsassistent til dagvagt i Roskilde Midt. Pædagogik og undervisning • TiendeklasseCenter Roskilde søger lærer.

• Gadstrup Skole søger en lærer med linjefag i specialpædagogik. • Pædagog søges til basisgruppe i SFO Tjørnegårdskolen. • Matematik- og drengeidrætslærer søges til Tjørnegårdskolens overbygning. • Lærere søges til modtageklassen på Østervangsskolen. • Fast lærerstilling til SCR Fjordskolen Hedevang. • Pædagogisk leder for SFO og indskoling på Lindebjergskolen. Bemærk at der løbende offentliggøres nye stillinger på kommunens hjemmeside samt at stillinger med udløbet ansøgningsfrist ikke vises. Følg derfor med på roskilde.dk/job.

ROSKILDE.DK

·

TELEFON

4631 3000


6. SEPTEMBER 2016 l 5 l

Trænger dine fødder til forkælelse

4.538 Roskilde-husstande henter pakken i skuret Borgerne i 4000 Roskilde har gjort det ekstra nemt for sig selv at modtage pakker, når de handler på nettet. 4.538 af 35.270 husstande er nemlig tilmeldt Post Danmarks populære pakkeordning Modtagerflex, hvor man får pakkerne leveret et aftalt sted på adressen, selvom man ikke er hjemme. Det betyder, at 4000 Roskilde indtager en 3. plads over de danske postnumre, hvor flest husstande er tilmeldt ordningen.

Plads til forbedringer

Af Tomas Skov

Det samlede arbejde for el, vand og gravearbejder for hvert af de tre serveringsfelter på Hestetorvet beløber sig til ca. 125.000 kroner eksklusiv moms, som ifølge det oprindelige forslag skulle betales af de enkelte lejere. Det var der imidlertid ingen af de erhvervsdrivende,

÷15%

fodbehandling inkl. lækkert afslappende fodbad og let fodmassage KLIP UD OG TAG MED

Bredgade 34 ( Clinic Queen ) 4000 Roskilde – 28 57 26 27 Clinicqueen.dk

Ingen af restauratørerne omkring Hestetorvet var interesserede i at finansiere anlægsudgifterne til udeservering på det centrale torv i Roskilde. Så nu betaler kommunen selv, så torvet kan være levende fra næste forår.

Lige nu

30

YEARS WITH CHOCOLATE BY NATURE Roskilde Kommune påtager sig nu anlægsudgifterne, så der kan komme mere udeservering på Hestetorvet.

der var interesserede i, så nu har kommunen ændret holdning.

For dyrt ”Det har været for dyrt, og jeg lytter til hvad folk siger, så nu tager vi dette initiativ. Vi vil godt have et levende torv, så vi foranstalter el, kloakering mv., og så har vi en tro på, at vi får et levende torv”, siger formand

for Plan- og Teknikudvalget Torben Jørgensen.

Klart til foråret Det er tanken, at kommunens afholdelse af udgifterne nu vil fremskynde processen betydeligt. ”Hestetorvet trænger til et løft. Der er plads til forbedringer, og vi tror på, at vi med dette initiativ snart får nogle aftaler i hus om ude-

servering på torvet”, siger formanden, som tror på, at arbejdet nu går i gang inden frosten sætter ind. ”Vi har et levende torv næste forår. Man kan ikke udelukke, at der måske også kunne være noget aktivitet i vintermånederne, men i første omgang satser vi på sommerhalvåret, og det glæder jeg mig til”, siger Torben Jørgensen.

Vi byder på smagsprøver fra Summerbird Organic fredag den 9. september

RO’s Torv, Roskilde, 4632 1700, www.rvsp.dk

Kom til føs’da og

Merrytime-dag Torsdag d. 8. sept. kl. 11 - 15

Mød Jeans specialisten fra Merrytime og få råd og vejledning.

FRAKKE

2.299,BLAZER

1.899,Merrytime er velsiddende jeans i 3 forskellige længder.

1 par 2 par

699,-

POLO L/S

699,BUKS

899,-

999,-

-Vi er en lokal butik og ligger midt i gågaden!

Skomagergade 24 - 4000 Roskilde - Tlf.: 46 35 10 98 Åbningstider: Mandag - fredag kl. 10.00-18.00. Lørdag kl.10.00-15.00

Tilbudet gælder kun ag torsdag - fred g og lørda

www.mr.dk

-Vi er en lokal butik og ligger midt i gågaden!

Skomagergade 31 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 35 39 01 www.tygesen-women.dk

Skomagergade 24 - 4000 Roskilde - Tlf.: 46 35 10 98 Åbningstider: Mandag-fredag 10.00-18.00, Lørdag 10.00-15.00


l 6 l 6. SEPTEMBER 2016

”Nogle der er helt vildt generte til at starte med, kan få en dukke på armen, hvorefter de tør alt muligt”

Dukkefører Sif Jessen Hymøller kan opleves i Byparken søndag den 11. september klokken 13-15, hvor hun holder workshop med hånddukker.

Magien opstår, når dødt materiale vækkes til live Sif Jessen Hymøller droppede for ni år siden lærerjobbet, for at blive dukkefører på fuld tid. Søndag kan hun opleves i Roskilde i forbindelse med fejringen af Byparkens 100 års jubilæum. Af Holger Vincents

Åbent hus

Huden er elefantgrå og ses, hvor hans lemmer stikker frem af en nydelig lyseblå bluse. Den knaldende røde mund med den lyserøde tunge anes ind i mellem, når det veludviklede kæbeparti bevæger sig. ”Jeg glæder mig til at optræde i Byparken”, bedyrer Kenneth, efter den lattermilde hånddukke har introduceret sig for Paperboy.

Workshop i Byparken

På dagen er der gratis indmelding (uden gebyr) for nye medlemmer. Medlemskab 210 kr. pr. md. Rabatordning på Livsstilsholdene.

Den bløde menneskelignende skikkelse sidder på Sif Jessen Hymøllers højre arm, fordi dukkeføreren vil illustrere, hvad hun mener med, ”at give en dukke dens åndedræt”. ”Der opstår bare en helt særlig form for magi, når man giver det her døde materiale liv og finder ud af, hvilken karakter der træder frem. Ofte ved man det ikke på forhånd, så nogle gange kan det komme helt bag på én, hvem det er, man har fået op på armen”, forklarer Sif Jessen Hymøller, der i samarbejde med Roskilde Dukke- og Figurcenter holder en workshop i forbindelse med fejringen af Byparkens 100 års jubilæum på søndag, hvor børn og barnlige sjæle selv kan prøve kræfter med hånddukker.

Vi glæder os til at se dig

”Tarteletter, Harry?”

Lørdag d. 10. september kl. 10-13 Store Møllevej 5, 4000 Roskilde Vi skifter navn fra RKI, Roskilde Kommunale Idrætsklub til RMI, Roskilde Motion og Idrætsklub.

I den anledning holder vi Åbent hus. Så kig ind og inviter familie og venner med. Høj, lav, tyk, tynd og alle derimellem er velkommen. En hyggelig klub, hvor der er plads til alle. Nogle af holdene vi tilbyder er: Udendørstræning, Mavedans, Yoga, Pilates, Zumba, Livsstilshold(KOL/Diabetes), Bodytoning, Puls og Styrke, Fitness Dans, Spinning m.fl. Vores hjemmeside er stadig: www.rkimotion.dk

Netop hånddukken med den gulerodsfarvede hår-

pragt, der sidder med ved bordet under interviewet, er en del af Sif Jessen Hymøllers arsenal af 30 figurer, som hun puster liv i, når der er bud efter hende i forbindelse med teaterforestillinger, tv-programmer, reklamer eller workshops, hvor hun indfører børn og voksne i sin fantasifulde profession. Det begyndte for over 10 år siden, da Sif Jessen Hymøller gik på det der dengang hed Lærerseminariet og i forbindelse med et kreativt fag fik mulighed for at se en forestilling på Marionetteatret i Kongens Have. ”Jeg legede ikke med dukker som barn, men da jeg så dukketeater for første gang, tænkte jeg, at det var den fedeste niche, og så begyndte jeg at tage dukkeførerkurser”, fortæller dukkeføreren, der flyttede til Roskilde sidste år. Efterfølgende arbejdede Sif Jessen Hymøller et enkelt år som folkeskolelærer, men dukkerne trak så meget i hende, at hun i 2007 valgte at gå til casting på DR-julekalenderen Yallahrup Færgeby, hvilket udmøntede sig i rollen som 2. generationsindvandreren Ali. Samme år blev hun dukkeførerassistent på de kendte DSB-reklamer, hvor dukken Harry og kollegaen Bahnsen udforsker pendlerlivet i deres fælles kamp for at nå arbejdspladsen til tiden eller kæmper om, hvem der kan spise flest

tarteletter hos sidstnævntes forældre.

Dukker giver mod Det er dog først og fremmest på teatret at Sif Jessen Hymøller har slået sine folder, og i de seneste fem år har pædagogikken fra hendes uddannelse som folkeskolelærer også for alvor slået igennem. Det kan være i forbindelse med undervisning i konfliktløsning og andre kommunikationssituationer. ”Jeg har for eksempel brugt dukker i forbindelse med sprogundervisning. I den sammenhæng er det fedt at se, at nogle der er helt vildt generte til at starte med, kan få en dukke på armen, hvorefter de tør alt muligt”, forklarer Sif Jessen Hymøller. I forbindelse med workshop’en i Byparken på søndag er det dog først og fremmest dukkeførerens oplevelser fra underholdningsbranchen, der skal inspirere gæsterne ved det lille pop-up teater. ”Vi skal selvfølgelig lære noget basalt om at føre en dukke, og også finde frem til karakteren bag den enkelte dukke, der jo er helt afhængig af, hvem der fører den. Bagefter skal vi i gang med at lege. Det bliver lidt som Så Hatten Passer, hvor publikum kommer med stikord til en scene, så alle kan være med”, siger Sif Jessen Hymøller.


6. SEPTEMBER 2016 l 7 l

BYENS BEDSTE GRØNTAFDELING Tilbuddene gælder kun i Meny Himmelev og til og med lørdag d. 10. september 2016.

Hver dag TILBYDER VI ET kæmpe udvalg af friske økovarer

25%

PÅ ALT ØKOLOGISK GRØNT

SLAGTEREN TILBYDER:

Martin Hertsberg, grøntchef

SPAR

STORKØB

900 G

99

95

LÆKRE RØMØ MUSLINGER

3 STK.

SVINEMØRBRAD u/bimørbrad

19

00

99

95

VINAFDELINGEN TILBYDER: LE PREARE AMARONE CLASSICO Italien 75 cl. Lavet på tørrede druer og modnet i minimum 24 måneder på især store fade. Bouqueten er intens med modne bær, svesker, mokka, kakao og bittersøde krydderier. Smagen er kraftfuld med fyldige frugtnuancer, bløde tanniner, krydderier og blide toner fra fadene. En vin til de kraftige kødretter.

PR. 1/2 KG Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

60

GULLASH, BANKEKØD ELLER STROGANOFF Frit valg

FISKEAFDELINGEN TILBYDER:

Kom og få en spændende opskrift

OP TIL 00

SPAR 1200 PR. KG.

PR. FL.

99

95

SPAR OP TIL 00

100

Bemærk!

TILBUDDENE GÆLDER KUN I MENY HIMMELEV

Meny Himmelev

Søren Seier Rasmussen, Købmand

Himmelev Sognevej 95, Himmelev, Roskilde. Tlf. 46 36 42 33 · Åbningstider: Man.-fre. 8-20 lør. 8-18 søn. 8-18 · www.menyhimmelev.dk


l 8 l 6. SEPTEMBER 2016

Af Christine Schou

Christine Schou Christine Schou er sanger, skuespiller og forfatter, og har siden 1998 været kendt som hele børneDanmarks Karla i ’Kaj og Andrea’. Christine Schou bor i dag i Jyllinge med sin mand og deres tre børn.

Klummen er et fast indslag i Paperboy, hvor vi har givet pennen fri til en gruppe mennesker, der har det til fælles, at de alle på den ene eller den anden måde er rodfæstet i Roskilde. Det er avisens faste holdeplads for markante meninger og gode personhistorier, alle med udgangspunkt i ugens skribent, men først og fremmest med Roskilde i centrum.

Af børn og fulde folk skal man høre sandheden ”Mor, er du en rigtig voksen?” Hvad svarer man lige dér, når ens 7-årige datter stiller det spørgsmål i ramme alvor? I bund og grund - vel er jeg da voksen! Men hvordan kan jeg egentlig være helt sikker? Jeg fyldte 18 år engang for 400 år siden og fik stemmeret og kørekort. Jeg flyttede hjemmefra som 16-årig og blev gift som 34-årig. Jeg har født tre børn, og de får kys og kram og mad på bordet hver dag og kommer relativt tit i bad. Så der er vel nogenlunde styr på det, selvom vi altid er lidt bagud med tandlæge besøg og lussekæmning - dér ville jeg godt brillere lidt mere! En ting er i hvert fald sikkert, at det meget ærlige og uskyldige spørgsmål fra min datter ramte mig på mit usikkerhedsben. Jeg kunne kun svare: ”øh” og ”tjah”, og da jeg begyndte at rode mig ud i nogle lange eskapader, hvori jeg overvejede, om det var nu, jeg skulle bringe emnet ’menstruation’ på banen, var hun for længst vendt tilbage til sin leg a la Barbie vs Bratzz i Barbiehuset, og jeg sad

alene til bage med mine floskler og en underlig fornemmelse af at skulle forsvare mig selv. Jeg måtte ty til hjælp fra ’Den Store Danske’ endnu engang: ’En voksen er et menneske, der er fuldt udvokset eller udviklet’. Nej, hvor tamt egentlig! Det slap de nemt fra. ’Udvokset’? Jo tak og sine steder lidt for udvokset! Der kan jeg godt svare JA uden at blinke. ’Fuldt udviklet’? Der bliver den svær, ikk’? Er der mon andre voksne end mig, der taler højt til sig selv, når de er alene? Jeg er så distræt, at hvis jeg skal have noget fra hånden - det gælder navnlig huslige sysler - så skal jeg holdes i en meget højttalende snor, evt. tilført lidt pisk, for at nå til bunds i vasketøj og nullermænd på denne side af nytår. Jeg falder hele tiden over noget, der kan distrahere mig, og som er meget mere spændende. Nøjagtig som mine børn! Derfor er jeg ind i mellem ret bekymret for deres fremtid, for jeg er et elendigt forbillede, når det kommer til oprydning og rengøring.

Jeg tror også rigtig ofte, at jeg er på alder med folk, der er 10-15 år yngre - eller at de er ældre end mig. Der har jeg virkelig ingen virkelighedssans. Jeg føler stadig, jeg er på vej i livet og bliver tit overrasket over, hvor meget styr meget unge mennesker har på deres liv og karrierer. Jeg danser stadig fjolledans for mine børn, inden de skal sove og spiser chokolade i smug, når de andre er gået i seng. Hvis jeg har udviklet noget, er det nok mere en måde at virke voksen og ansvarsfuld på, men i virkeligheden føler jeg mig i bund og grund ligeså forundret over livet, som da jeg var tre år. Mit værste og mest uforskammede træk er nok, at jeg i en samtale med et menneske, der keder mig, kan finde på at se personen som en del af en musical. Det sker ikke ofte, men det sker. Jeg ser mennesket for mig med store farvestrålende gevandter bryde ud i sang og komme dansende eller steppende. Eller også leger jeg: hvis du var en sang

eller et stykke musik, hvad ville du så være? Dette kan foregå midt under en snak - jeg giver udtryk for, at jeg lytter, men samtidig er et helt scenarie i gang inde i mit hoved, så jeg fanger ikke meget af det, der bliver sagt. Jeg søger i mit bagkatalog efter en sang, der passer til personen, og herefter kører der en film, der ikke er til at stoppe. Musicalen tager form, og den eneste grund til, jeg bliver stående er, at jeg er nødt til at se, hvad den ender med. Det må siges at være ubehøvlet og virkelig barnligt, men jeg kan ikke stoppe, når det først er gået i gang! Jeg vil faktisk meget gerne være en ordentlig og ansvarsfuld voksen, men helst én, der stadig er nysgerrig, åben og i tvivl og ikke én, der kun vil have styr på tingene for enhver pris. Hvis voksen er noget med at være snorlige og have ret og altid køre med cykelhjelm, så bliver jeg det nok aldrig. Og så må jeg finde mig i, at min datter har gennemskuet mig for længst. Af børn og fulde folk...

MULTIFORM EKSKLUSIVT DANSK DESIGN

FÅ DEN NYE BEOPLAY A9 MED DIT NYE MULTIFORM KØKKEN Køb et Multiform køkken og få den nye Beoplay A9 til en værdi af 16.499 kr. med i købet. Kampagnen gælder fra den 1. september til den 31. oktober 2016 og kan ikke kombineres med andre rabatter.

Form 1 / Røget eg

ROSKILDE Holbækvej 7-13 tlf. 46 30 01 60

multiform.dk


6. SEPTEMBER 2016 l 9 l

Vi fortsætter åbningsfesten med masser af gode tilbud

SPAR OP TIL

-70%

PÅ TUSINDVIS AF MÆRKEVARER Vi er vilde med sport og glæder os til at se dig i den nye SPORTMASTER LAGERSALG i Roskilde. Åbningstider: Mandag - fredag 10-18. Lør - søn 10-16.

Roskilde: Københavnsvej 70-72 · Tlf. 46 30 70 10


l 10 l 6. SEPTEMBER 2016

Din Effekt Team Effekt er udpeget som arkitekter på Ny Østergade, og nu får du snart mulighed for at sætte dit eget aftryk på den fremtidige bydel i Roskilde.

Af Tomas Skov

Lækkert ser det ud, når det er bygget i glatte træklodser og genereret i computerprogrammer. Ny Østergade-arealet, som nu skal genopfindes af arkitektgruppen

Team Effekt, kommer til at bestå af i alt 91.500 kvm. bebyggelse på den 34.460 kvm. store grund, der ligger som en kile langs jernbanen i Roskildes centrum og adskiller byen i to dele. Bebyggelsen fordeles på 38.500 kvm. boliger, 17.600 kvm. kontorerhverv, mens resten anvendes til stormagasin, hotel, butikker, restauranter og caféer. Halvdelen af grundarealet bebygges, og resten bliver opholdsarealer.

Effekt er næste skridt en ny høringsperiode fra den 7. oktober til 4. november, hvor det er muligt at diskutere vinderprojektet ved et borgermøde, ved rundvisninger ved udstillingen og på de sociale medier. Efter debatten samler kommunens forvaltning op på borgernes input og fremlægger en sag for byrådet, som tager stilling til, om vinderprojektet skal bearbejdes. Det bliver sandsynligvis i starten af 2017.

Pernille Aalund nyder igen at komme tæt på mennesker. Den 1. september gæstede hun Roskilde.

Det ægte liv

Medindflydelse Efter udpegningen af Team

Pernille Aalund holdt foredrag om tro, lykke og livsvalg for omkring 200 fremmødte kvinder hos Snow Fun i Roskilde. Af Tomas Skov

Der var fuldt hus hos Snow Fun på årets første efterårsdag, hvor Pernille Aalund var omringet af små 200 kvinder, der var mødt frem for at høre studieværten, chefredaktøren, forfatteren

Køgevej mod vest, som Team Effekt forudser området i sit nu vedtagne forslag.

Ternet Chinos 999,-

og foredragsholderen fortælle om vejen mod målene og det liv man fortjener. Grundtanken hos Pernille Aalund er, at alle vores følelser stammer fra vores tanker - og tankerne kan vi råde langt mere over, end vi sædvanligvis tror. Foredragsholderen satte et kærligt og humoristisk fokus på et udvalg af (kvinde)livets mange scener, og høstede stort bifald fra de fremmødte af samme køn.

Tilbage til mennesker

dere mod Silkeborg, som er næste stop i Pernille Aalunds projekt ’Taler på tur’. ”Jeg er kommet tilbage til mennesker. Det er simpelthen så fedt at møde folk i islandske sweatre og gummistøvler efter at have arbejdet så mange år med strategi. Jeg møder mennesker på en for mig helt ny måde. Folk banker på min dør nogle gange, og så får de en tale og måske en kop kaffe”, siger foredragsholderen.

Efter Roskilde gik hendes rundtur i autocamper vi-

ALLE TIDERS ROSKILDE!

Strik 999,-

• Et brand, der kan tiltrække nye borgere, turister, virksomheder og flere arbejdspladser.

Strik 799,-

-Vi er en lokal butik og ligger midt i gågaden!

Skomagergade 24 - 4000 Roskilde - Tlf.: 46 35 10 98

Det skal Roskilde Kommune, erhvervsliv, turismeaktører, kulturinstitutioner og foreninger stå sammen om at udvikle – i tanke som i handling. Det er et brand, der forpligter!

Åbningstider: Mandag - fredag kl. 10.00-18.00. Lørdag kl.10.00-15.00

Jakke 1.599,- Polo 699,- Strik 999,- Cap 399,-

www.mr.dk

KONSERVATIVE STEMMER DER ARBEJDER www.roskildekonservative.dk

-Vi er en lokal butik og ligger midt i gågaden!

Skomagergade 24 - 4000 Roskilde - Tlf.: 46 35 10 98 Åbningstider: Mandag-fredag 10.00-18.00, Lørdag 10.00-15.00

Roskilde


6. SEPTEMBER 2016 l 11 l

JYLLINGES BEDSTE SLAGTER & DELIKATESSE TILBYDER

MENU 2 GO

Mulighed for tilkøb af forret og dessert

Lækker mad til 2 personer Det får du: • 2 stk. valgfri møre bøffer • Valgfri kartoffel • Valgfri salat • Valgfri sauce

Gælder kun fredag og lørdag

Til 2 personer

HVER DAG !!

Friskhakket oksekød

SPAR

301,-

125,-

Vores slagter sørger for friske forsyninger hver dag.

3 – 7%

Kg-pris 69,90

Pr. ½ kg.

34

AP Premium Pr. fl. 99,95

95

8-12 %

6 fl.

Kg-pris 59,90

299,-

Pr. ½ kg.

29

95

Tilbuddene gælder fra onsdag den 7/9 til og med lørdag den 10/9

ÅBNINGSTIDER:

Se mange flere tilbud på www.kvickly.dk

MANDAG - FREDAG 8-20 LØRDAG - SØNDAG 8-18 BAGEREN ÅBNER HVER DAG KL. 6.30

Medlemsejet siden 1890

E G N I L JYL

Jyllinge Jyllinge Centret · 4040 Jyllinge · Butik: Tlf. 4678 8020 · Bageri: Tlf. 4679 0729


l 12 l 6. SEPTEMBER 2016

VVS Arbejde

Sejltur med fritidssejler på Roskilde Fjord Kanal Roskilde har været med på sejltur med fritidssejleren Per Kloster. Se de flotte billeder fra Roskilde Fjord med skumsprøjt og grønne kyster. Udsendelsen kan ses på Kanal Roskilde tirsdag den 6. september kl. 14:30, torsdag den 8. september kl. 14:30 og lørdag den 10. september kl. 14:30. Kanal Roskildes udsendelser kan desuden ses på: www.youtube.com/kanalroskilde

• Fjernvarme • Gas

kedler • Olie kedler • Bio kedler • Solvarme • Badeværelser Vi kommer til aftalt tid

VVS Firmaet

Rønnevej 5 · 4060 Kirke Saaby Telefon 70 22 02 01 www.jespers.dk www.jespersvvs.dk

Roskilde Rotaract blev for kort tid siden stiftet på ny under festlige omstændigheder på Roskilde Gymnasium. Fra venstre ses Rune Rode, Casper Jensen, Bo Midtgaard-Jørgensen (Roskilde Rotary Klub), Emilie Ekman, Torben Hvid Rasmussen (Roskilde Østre Rotary Klub, Mads Knörr, Cecilie de Renouard (Præsident Roskilde Rotaract), John Carsten Holst (Gundsø Rotary Klub), Christine Dehn, Paul Reuber (Roskilde Rotary Klub), Martin Olsen, Laura Jedig Lech, Frede Planck (Roskilde Syd Rotary Klub), borgmester Joy Mogensen og Rotary Distrikts Guvernør Peter Juhlsgaard Jepsen

Ungeprogrammet Rotaract genoplives i Roskilde

rer Vi levaelitet

De fire roskildensiske Rotaryklubber er gået sammen om at genstarte en lokalafdeling af erhvervsnetværkets ungdomsprogram Rotaract.

- kv en - til tid ris l ta t p - til af

SERVICES:

Af Holger Vincents

• • • •

Efter seks år uden en roskildensisk version af Rotary-programmet Rotaract er det nu lykkedes de fire Rotaryklubber i Roskilde at genoplive fællesskabet for de 18-30-årige, der blandt andet har til formål at udvikle de unge medlemmers faglige kompetencer og lederevner, skabe netværk og øge deres forståelse for nationale og inter-

Grøn service Private haver Kloak opgaver Entreprenør og Anlægsopgaver • Vinterservice

Anlægsgartner Gottlieb A/S Stålager 1 • 4050 Skibby Tlf. 46 41 44 42 • www.gartnergottlieb.dk

nationale samfundsproblemer. ”Roskilde Rotaract er oprindelig stiftet i 1982, men har ligget passiv siden sommeren 2010, fordi der ikke var nogen ildsjæle til at drive det. I efteråret 2014 sidder vi så fire præsidenter for Rotary i Roskilde og bliver enige om, at vi skal have samlet nogle unge og få genoplivet Rotaract”, siger Paul Reuber, nuværende formand for Medlems- og Klubudvalget og tidligere præsident i Roskilde Rotary Klub. R o t a ra c t - p ro g ra m m e t blev oprindeligt oprettet i 1968 og er i dag en international organisation for unge, der tæller 200.000 medlemmer fordelt på 8700 klubber, heraf 16 i Danmark med den nu genstartede Roskilde Rotaract. Paul Reuber lægger ikke skjul

på, at etableringen af nye ungdomsklubber først og fremmest er vigtig, fordi fællesskaberne er fødekilde til nye potentielle Rotary-medlemmer. Men han siger dog samtidig, at Rotaract er et unikt tilbud til unge med lederambitioner. ”De får mulighed for at udvikle sig, først og fremmest i forhold til, hvordan man netværker erhvervsmæssigt med en humanitær vinkel”, forklarer rotarianeren.

Tovholder på ønsketræet En af de nye ildsjæle i Roskilde Rotaract glæder sig til at gøre en forskel i sit lokalområde og ikke mindst udvikle sine egne lederkompetencer. ”Jeg hørte om Roskilde Rotaract fra min kæreste og kunne med det sam-

”Spar op til 1.370 kroner årligt ved udskiftning af din gamle cirkulationspumpe”

me mærke, at jeg virkelig brændte for det her. At være med til opstarten af en klub er en enorm og meget tidskrævende opgave, men jeg finder den samtidig meget udfordrende og inspirerende”, fortæller 25-årige Cecilie de Renouard, Roskilde Rotaracts nye præsident. En af de første opgaver for præsidenten og den øvrige del af den roskildensiske afdeling af Rotaract bliver at videreføre Ønsketræet på Ro’s Torv. Et projekt, der har til formål at sikre, at børn fra mindre bemidlede familier også har noget at pakke op den 24. december. ”Vi vil rigtig gerne være med til at bidrage til lokalsamfundet, og Ønsketræet er en fantastisk mulighed for at være med til at give nogle børn en julegave”, siger Cecilie de Renouard.

VI SAMARBEJDER MED ROSKILDE FORSYNING UNDER FJERNVARME ORDNINGEN.

THORSEN & PETERSEN Kvalitet til dine VVS installationer siden 1995

AUT. VVS-INSTALLATØR & KLOAKMESTER

TJÆREBYVEJ 61 C • TJÆREBY • 4000 ROSKILDE • TLF. 46 36 25 32 • WWW.TP-VVS.DK


6. SEPTEMBER 2016 l 13 l

IS T A R G ERING

LEVKØB OVER VED .000,5

NATURLIG LUKSUS OG HØJ KOMFORT

INTROPRIS U-Design spisebord

NU

7.874,-

Cannington spisebord + 4 Asama stole

SPAR

NYHED

20%

SPAR 2.625,-

NU

6.595,-

SPAR 1.700,-

SPAR

25% NYHED

U-Design spisebord Ovalt bord med udtræk til 2 tillægsplader. Lyseblå laminatplade med sort kant og sorte skråben. B100 x L180 cm, ekskl. tillægsplader. Normalpris 10.499,Tillægsplade B100 x L50 cm. Normalpris 1.649,Nu 1.236,- Spar 413,-

FÅS KUN HOS MØBLÉR

Cannington spisebord Bordplade i finéret brunbejdset akacietræ. Stel i mat sort metal. B100 x L230 x H77 cm. Pris 6.699,Sætpris bord + 4 stole. Normalpris 8.295,-

Asama spisebordsstol Monteret med sort læderlook på sæde og ryg. Stel i krom metal. Pris 399,-

MED VORES BREDE STRESSLESS® PROGRAM - er vi altid klar med et godt tilbud til dig

Stressless® Capri lænestol

Stressless® Nordic lænestol

11.699,-

NU

NU

SPAR 2.871,-

SPAR 2.271,-

• Ultimativ siddekomfort med indbygget lændestøtte • Perfekt støtte til nakken, når der skal ses TV • Genial sovefunktion i nakkestøtten • Skammel med vippefunktion giver ekstra støtte til benene • Fås i 2 højder og i 3 bredder • Al produktion foregår i Norge • Første Stressless® blev produceret i 1971

FÅS I STØRRELSE

NU

FÅS I STØRRELSE

S M L

Stressless® Nordic lænestol Monteret med sparrow blå læder i dessin Paloma. Sort signaturestel. Medium str. Trinløs glidefunktion og automatisk regulérbar nakke- og lændestøtte samt BalanceAdapt (TM). Normalpris 13.970,Fodskammel med vippefunktion. Normalpris 4.120,- Nu 3.499,- Spar 621,-

S M L Stressless® Capri lænestol Monteret med chestnutfarvet læder i dessin Paloma. Sort classic stel. Medium str. Normalpris 17.070,Fodskammel med vippefunktion. Normalpris 4.350,- Nu 3.699,- Spar 651,-

SIDDEKOMFORT I VERDENSKLASSE

Poem lænestol + skammel

Orlando lænestol 2 stk.

Stressless® Garda medium lænestol

5.999,-

KUN

SPAR 4.699,-

NU

5.999,-

5.999,-

SPAR 2.999,-

FAST LAVPRIS

SPAR

44% Poem lænestol Monteret med sort blødt okselæder overalt. Sokkel i børstet stål. Vip i ryg samt højde/vippe regulérbar nakkestøtte. Pris 8.999,Fodskammel. Pris 1.699,Sætpris lænestol + skammel. Normalpris 10.698,-

Mandag - torsdag....10.00-17.30 Fredag......................10.00-18.00

14.199,-

SPAR

33%

FÅS I STØRRELSE

M L

PÅ LÆNESTOLE

Stressless Garda lænestol Monteret med sort læder i dessin Batick. Classic stel i bøg lak. Medium str. Trinløs glidefunktion og automatisk regulérbar nakke- og lændestøtte. Fås også i brunt læder. Andre farver mod tillæg. Fodskammel med vippefunktion. Pris 2.199,-

Lørdag ......10.00-14.00 Søndag .....10.00-15.00

®

Åbent: 1. søndag i hver mdr. www.bobedstmobler.dk

Orlando lænestol Monteret med sort læder i dessin Madras på alle slidflader. Space sokkel. Pris 4.499,- Fodskammel. Pris 1.199,Sætpris 2 stk. lænestole. Normalpris 8.998,-

Frederikssund Frederiksværkvej 18 3600 Frederikssund Tlf. 47 31 77 29

Roskilde Gundsølillevej 10C, Ågerup · 4000 Roskilde Tlf.: 46 78 74 44

Hillerød Carlsbergvej 32 C 3400 Hillerød Tlf.: 44 22 20 05


l 14 l 6. SEPTEMBER 2016

Udveksling giver englelyd Himmelev Gymnasium har netop haft en gruppe sangglade elever fra skolens slovenske venskabsgymnasium Gimnazija Skofja Loka på besøg i Roskilde. Af Holger Vincents

I knap 20 år har Himmelev Gymnasium og Gimnazija Skofja Loka indgået i et partnerskab, der har sendt danske og slovenske elever på udveksling i mellem de to lande. Og i 2016 er et 2-årigt korprojekt i tilknytning til det det tværgymnasiale venskab så kulmineret. I foråret besøgte et dansk kor bestående af elever fra forskellige årgange på Himmelev Gymnasium Skofja Loka i Slovenien, for blandt andet at deltage i en fælleskoncert med et kor fra det lokale slovenske gymnasium. Og i sidste uge var det så slovenernes tur til at besøge Roskilde, hvor korene gav koncert på Himmelev Gymnasium og i Jakobskirken.

I Jakobskirken gav de danske og slovenske elever prøver på deres favntag med korgenren.

Eleverne på Himmelev Gymnasium har netop haft besøg af deres jævnaldrende fra skolens slovenske venskabsgymnasium Gimnazija Skofja Loka. De fem dage sammen bød blandt andet på to korkoncenter og fælles hygge i Roskilde.

”Det er anden gang, jeg er i Danmark med koret, og jeg synes det er rigtig sjovt, fordi man mærker en følelse af fællesskab mellem os og de danske studerende”, siger slovenske Jan Jezersek, der startede til kor for et par år siden. Efter eget udsagn, fordi en kammerat udfordrede ham.

Lærer af hinanden En anden af eleverne fra Gimnazija Skofja Loka har dyrket musikken på forskellig vis, fra hun var spæd. ”Jeg har altid elsket at synge og var ikke ret gammel, da jeg begyndte på musikskole. Men jeg synes

2 gode grunde til at vise flaget! Det er nu 16 år siden jeg åbnede specialbutik i Roskilde, og det vil jeg fejre med gode kampagner på dyner og hovedpuder fra Ringsted DUN, en af mine mange danske forhandlere af kvalitetsprodukter. For hvorfor købe varer fra udlandet, når vi gør det så fantastisk herhjemme i Danmark. Jeg håber at se jer inden for mine normale åbningstider da jeg ikke kører med udvidede åbningstider, ej heller om søndagen. Men når I kommer forbi SENG OG BOLIG i Gullandstrædet 5, Roskilde, så gør vi en forskel du kan mærke, vi hjælper dig til at vælge det rigtige produkt for dig, så du får en bedre søvn og dermed styrker din sundhed og livskvalitet. Eks:

3-lags puder Før 489,-

Moskus dyner Før 1.890,-

KUN

260,-

KUN

980,-

gymnasiekoret kan noget helt særligt, fordi det er sjovt, og fordi der er så mange gode mennesker med”, siger Veronika Iglicar. Ved koncerterne på Himmelev Gymnasium og i Jakobskirken har de to kor primært optrådt hver for sig, dog med undtagelse af 1980’er-klassikeren ”That’s what friends are for”, der blev leveret i fællesskab. Og spørger man et par af deltagerne fra Himmelev har samarbejdet med deres slovenske kammerater også givet ny inspiration. ”De (det slovenske kor red.) er meget fokuserede og går op i at tingene er i or-

den, så det kan vi lære rigtig meget af”, forklarer Maria Brandenborg fra 3.d, inden hendes veninde supplerer. ”I det danske kor er det lidt omvendt. Vi har nok en tendens til at snakke og pjatte lidt mere”, siger Stine Algart fra 3.a, der er Himmelev Gymnasiums musikklasse.

Folkemusik og Bieber Den lidt mere afslappede attitude er også blevet bemærket af de slovenske gæster – både på og udenfor gymnasiet. ”Der er forskel på mentaliteten, for vi er helt klart mere reserverede end danskerne. Folk på gaden virker meget afslappede, og det er som om man bare kan gå hen og tale med dem, selvom de er fremmede”, siger Jan Jezersek.

De kulturelle forskelle gør sig også gældende rent musikalsk. Det slovenske kor bevæger sig primært inden for den traditionelle slovenske folkemusik og amerikansk gospel, alt i mens Himmelev Gymnasiums sangere gør sig inden for et lidt anderledes repertoire. ”De synger mest sådan nogle kirkelige sange, mens vi synger noget mere moderne musik, blandt andet Justin Bieber. Jeg tror ikke, jeg gad være med i koret, hvis vi skulle stå og synge om kirkeklokker hele tiden”, siger Stine Algart.

Glad rektor Men netop på grund af de indbyrdes forskelligheder kan de danske og slovenske gymnasieelever hurtigt blive enige om, at udvekslingen er meget givende,

både på de musikalske og sociale parametere. Det roskildensiske værtsgymnasiums øverste chef erklærer sig også meget tilfreds med samarbejdet. ”Gymnasiet i Skofja Loka har i snart 20 år været vores venskabsgymnasium, hvilket rigtig mange elever i årenes løb har nydt godt af, når vi har sendt både enkelte elever og hele klasser på udveksling til Slovenien. Korudvekslingen er nyeste skud på stammen i dette samarbejde men har allerede vist sig at være lige så givende som resten af vores udvekslingsprogram. Det er tydeligt, at de unge lader sig inspirere af hinanden og samtidig føler både samhørighed og stolthed ved at mødes og synge sammen,” siger rektor Johnny Vinkel

Menighedsrådet indbyder til orienteringsog opstillingsmøde

tirsdag den 13. september 2016 kl. 19.00 i Konventhuset, Domkirkestræde 10 Orienteringsmøde

På orienteringsmødet vil menighedsrådet fortælle om rådets opgaver, om arbejdet i de sidste 4 år og om hvilke opgaver, der venter i den næste valgperiode.

Opstillingsmøde

Umiddelbart efter orienteringsmødet indbyder de nuværende 15 folkevalgte medlemmer af Roskilde Domsogns Menighedsråd til fælles opstillingsmøde. Mødet finder også sted i Konventhuset. For at være valgbar og opstillingsberettiget skal man: • • •

være medlem af folkekirken være fyldt 18 år bo i Domsognet eller have løst sognebånd til en af Domsognets præster inden 11/10

Håbet er, at der kan opstilles en bredt sammensat liste med en god blanding af nuværende medlemmer og nye, gode kræfter til arbejdet – til gavn for kirkelivet i Domsognet fremover. Vel mødt! www.roskildedomkirke.dk


6. SEPTEMBER 2016 l 15 l

Syresange og sump blues i Paramount Fønix Lørdag den 10. september klokken 20 indleder Club Paramount Fønix efterårssæsonen med en spændende dobbeltkoncert. Fønix præsenterer først Lorenzo ”Guf” Woodrose kendt fra blandt andet Spids Nøgenhat og dernæst går det finske roots-blues band Jo Buddy & The Boogaloo Brothers på scenen. Billetter kan findes via www.clubparamountfoenix.dk

Roskilde Gardiner

En arms-armstrækninger a la Stallone Her kommer øvelsesprogrammet, så du kan komme i gang med den vigtige kunst. Af Niels Honoré

For nogle uger siden så jeg tilbage på mine udfordringer og gevinster ved at knække min store ungdoms helts seje en arms-armstrækning og jeg lovede dig et træningsprogram som med garanti bringer dig hen i mod den smukke og vigtige kunst at kunne skubbe sin egen krop op fra gulvet i én arm. At den vesteuropæiske kultur stort set ikke bruger sine arme til andet besværgeligt end at slæbe nettoposer, samt flytte baginbox 5 liters, gør det ikke mindre vigtigt at komme i gang med træningen, da meget nyere forskning indikerer at vores armmuskler er supervigtige, og måske er lidt glemte i al den snak om løb, løb og løb.

Træningsprogram a la Stallone Uge 1 – 3 Træn armbøjninger

hver

anden dag til udmattelse, og start evt. med at hvile på knæene. Uge 4 – 7 Du skal nu gerne kunne udføre ca. 10 almindelige Træn armbøjning som i uge 1 -3 med en tung rygsæk eller et mindre barn på ryggen. Ca. 5-15 kilo afhængig af hvad du fornemmer. Uge 7- 10 Træn armbøjninger hver anden dag til udmattelse, og sæt den ene hånd på en 10 – 15 cm stabil boks så du oplever at vægten forskydes over mod den ene side, og modsat.

at kalde på tilskuerne til uge 11 og forfin dem med fx at læse bog imens du pumper løs. Rigtig god fornøjelse og held og lykke.

OBS. Hvis du ikke kan følge uge programmerne, så hurtigt som beskrevet er reglen, at du bliver på det trin, du kan, og fortsætter indtil du kan komme på næste trin.

Uge 10 + Så spreder du benene en smule, sætter den ene arm om bag ryggen og laver så din første af mange en arms armstrækninger. Vent med

Om Niels Honoré Niels Honoré, fysioterapeut og sundhedsdirektør, arbejder til daglig i Fysiocenter Roskilde, som har specialiseret sig i behandling og træning. Det kan være ryg/nakke/ skulder problemer og hjertesyge, cancerramte eller mennesker med livstilssygdomme. I hverdagen møder jeg mange forhindringer og argumenter for ikke at kunne træne og her gælder det om at være kreativ, nærværende og tænke ud af boksen for at sikre at alle mennesker, uanset størrelse, mangler eller udfordringer får den bedste mulighed for at kunne være fysisk aktiv.

MARKISER

–20% KØB DIN MARKISE NU - OG SPAR MASSER AF PENGE Kom og se det store udvalg af markiser i vores butik.

EFTERÅRS NYHEDER Se alle de spændende tekstiler fra Pagunette • Gardiner • Den nye serie til bad bademåtter håndklæder bruseforhæng • Skønne små tæpper til mange formål

SOLAFSKÆRMNING

–20% VI TILBYDER:

Vi er ikke til krigsmaling, og maler ikke fanden på væggen! Men vil gerne slå fast, at selv om vi er specialister i maling, så er vi

IKKE DYRERE - vi kan MATCHE enhver PRIS

r e h c t vi ma s!!

Helligkorsvej 11 • 4000 Roskilde • 46 36 16 66 • farvehuset.dk • tapetmesteren.dk

Gardiner · Rullegardiner Persienner · Foldegardiner Lamelgardiner · Panelgardiner Markiser · Plisségardiner Vask af gardiner

Roskilde Gardiner · Gullandsstræde 6 · 4000 Roskilde Tlf. 4635 3402 · roskildegardiner@gmail.com


l 16 l 6. SEPTEMBER 2016

Havens dag

Søndag den 11. september kl. 9-16

DELTAG I STOR KONKURRENCE Hvor du kan vinde: drivhus, græsslåmaskine og staudebed.

G L ae k r a t i s

kert shop t i l de for penet 10 0 k u n d es t e r

Vi byder på hjemmebagte pandekager med syltetøj og hertil kaffe

GRATIS

Læg blomsterløg nu og få et blomsterflor til foråret

Botaniske Krokus 50 STK.

Påske / pinseliljer 20 STK.

24 2995 95

ROSKILDE - KØGE AFD.

Med fokus på skærehaven. Foreningen taler haveejernes sag. Der vil ved indmeldelse på dagen være et GODT TILBUD til nye medlemmer samt en GRATIS orchide.

SMAG FØR DU VÆLGER LANGT UNDER 1/2 PRIS

SPAR FRIT VALG PR. STK.

189,-

Flerårige efterårslyng Vælg mellem flere farver.

PR. STK.

7

95

Pæretræ Clara Frijs

Æbletræ Discovery

Sprød, sød og saftig pære. Kan spises fra september – til oktober

Lækre aromiske røde æbler. Stort udbytte. Kan sises fra august til oktober.

100,-

KONKURRENCE: Gæt hvor mange blomsterløg der er i vasen og vind løg for 500 kr.

KIG IND BUTIKKEN, VI HAR MASSER AF ANDRE GODE TILBUD!


6. SEPTEMBER 2016 l 17 l

Mød vores rosenekspert Bente Egelund Hansen fra Det danske Rosenselskab Bente har over 600 roser i sin skønne have. Hun giver gode råd og vejledning om beskæring og pasning af roser.

Kæmpe chrysantemum KR.

Mod Bente pa Havens dag

49

95

Honerine Jobert

Bestilling af roser SPAR

Høstanemoner Super flotte. Blomstrer fra august til oktober.

40%

PR. STK.

59

95

på mere end end 900 forskellige rosensorter. Udfyld en bestillingskupon i butikken senest den 5. oktober. Og afhent dine friskopgravede Barrods roser i Hobbyland lørdag den 15. oktober. Betaling ved bestilling.

Indmeld dig i Det danske Rosenselskab d. 11/9 og få en

gratis haverose

SPAR

30,-

September Charm

SPAR

50,-

Ny syrenhortensia ’Silver Dollar’

Hårdfør busk med mange store duftende hvide blomster, der senere bliver limegrønne /lyspink. Blomstrer fra juli til oktober.

79

PR. STK.

95

PLANT TOMATSUPPE, MARMELADE OG KARAMEL… VI TALER OM STAUDER !

SPAR

SPAR

40,-

30,-

Rød purpursolhat ’ Tomato soup’ Store flotte tomatrøde blomster. Blomster fra juli til september

PR. STK.

SPAR

4995

40,-

Alunrod ’ Caramel’ Cremet karamelfarvede blade, som står hele vinteren

PR. STK.

Orange Purpursolhat ’Marmelade’

3995

Store flotte fyldt orange blomster Blomstrer fra juli til september.

PR. STK.

4995

Tilbuddene gælder fra 6/9 til og med 12/9 2016

Navervej 11 · Roskilde ÅBNINGSTIDER: Hverdage 9-17.30 Lør-søn og helligdage 9-16

Tlf. 46 75 52 11

www.hobbylandaps.dk


l 18 l 6. SEPTEMBER 2016

25 beboere fra Himmelev Gl. Præstegård har i år nydt campinglivet på Vigen og efter en ny donation fra Roskilde Camping kan succesen gentages i 2017.

Campingsucces gentages i 2017 Himmelev Gl. Præstegårds beboere har i denne sæson camperet gratis på Vigen, takket være en donation fra Roskilde Camping, der nu også har inviteret de ældre til den kommende sæson. Af Holger Vincents

Selvom det danske sommervejr kun periodevis har vist sig fra sin solrige side i år, har en gruppe beboere fra plejecentret Himmelev Gl. Præstegård nydt udelivet til fulde på Vigen, hvor de har camperet på Roskilde Camping i selskab med plejecentrets ansatte og en gruppe frivillige. ”Det har været et stort ønske fra vores beboere at

få muligheden for at komme på Vigen, fordi de har så mange gode minder fra både gå- og badeture herude”, siger Susanne Palmblad, centerchef på Himmelev Gl. Præstegård. De mange gode stunder i de naturskønne omgivelser kunnet lade sig gøre, fordi en familie i Jyllinge sidste år valgte at donere en campingvogn til plejecentret, hvorefter Susanne Palmblad ringede til Roskil-

de Camping, for at spørge pladsens forpagtere Janni Rhod og William Christiansen, om de kunne lokkes til at donere en plads til det nyerhvervede køretøj. ”Vi er så taknemmelige for, at de ville give os en plads, for det betyder så meget for vores beboere at komme ud – ikke mindst i øjeblikket, hvor Himmelev Gl. Præstegård er under ombygning”, siger centerchefen.

Gentager succesen Hos Roskilde Camping er tilfredsheden med resultatet af donationen også stor. ”Vi synes det er et rigtig godt formål, som vi gerne vil være med til at støtte op om. Jeg har selv ældre for-

ældre og ved, at de har behov for at komme ud”, siger Janni Rhod, der sammen med William Christiansen kunne modtage en gavekurv fra plejecentret, som tak for donationen. Kort efter annoncerede forpagterne så, at de har tænkt sig at gentage gaven til næste år. ”Vi har været meget glade for at have Himmelev Gl. Præstegårds beboere på besøg, og derfor vil vi gerne invitere dem til at komme igen til næste år”, siger William Christiansen. Den melding glæder naturligvis plejecentrets chef, der nu håber på, at flere frivillige kræfter har lyst til at være med i 2017. ”Vi kan selvfølgelig ikke

Centerchef på Himmelev Gl. Præstegård, Susanne Palmblad (midten) overrakte i sidste uge en gavekurv til Roskilde Campings forpagtere Janni Rhod og William Christiansen som tak for, at plejecentrets beboere fik mulighed for at campere på Vigen.

affolke plejecentret for medarbejdere, mens vi er herude, så vi har været meget afhængige af de frivillige, der har hjulpet til. Og jeg

håber meget, at endnu flere har lyst til at være med til næste år”, siger Susanne Palmblad.

Vil du slippe for alger, skjolder, mos eller flisepest på terrassen? Så kan det fjernes effektivt men skånsomt med de rigtige maskiner og miljøvenlige midler

”Vi ser flere og flere eksempler på hvordan algerne nærmest er groet fast i fliser og på træterrasserne. Før i tiden tog syreregnen sig godt af algerne og gav dem svære betingelser for at gro. I dag har de fleste problemer med plettede terrasser og indkørsler og vi har set mange eksempler på hvordan private har forsøgt at få bugt med det”, siger Peter Ringstrøm, indehaver af PR Tag- og Facaderens. ”Der findes mange metoder til at få dem rene og fine igen. Og der er masser af myter om hvordan man skal gøre. Jeg har arbejdet med afrensning

og vedligeholdelse siden 1997. Det er i virkeligheden ret simpelt. Det handler om en skånsom behandling med de rigtige maskiner, og skal det holde år efter år, så anbefaler jeg en kombineret løsning med efterfølgende imprægnering.” fortsætter Peter Ringstrøm. Højtryksspuling gør det ikke bedre Overfladen på en flise bliver porøs med tiden og når man så giver den en ordentlig omgang med højtryksrenseren gør man i princippet blot ondt værre. Det ser måske godt ud i en måneds tid, men man har blot givet algerne endnu

bedre betingelser for at gro. Hemmeligheden er imprægnering Når du vælger at imprægnere fliserne efter afrensning, forebygger du indtrængning af vand og de grønne belægninger, såsom alger og mos, får svært ved at sætte sig fast. Det forebygger også frostskader og giver dine sten en længere levetid. Efter imprægneringen vil fliserne være smuds- og vandafvisende i op til et år. Vi anbefaler et årligt tjek og i visse tilfælde en vedligeholdelsesbehandling.

Veddelev · 4000 Roskilde Tlf.: 4675 4262 Bil: 4083 1550 www.prtagrens.dk E-mail: pr@prtagrens.dk

Det er billigere Det giver god mening at spare lidt på naturens ressourcer, for hvorfor lægge nye sten, når de gamle sten bliver som nye. Mos og alger kan alligevel ikke kende forskel på en ny eller gammel terrasse. Hvad kan renses og imprægneres? Vi afrenser alle slags sten og det samme gælder for imprægnering. Vi har kun i meget få tilfælde oplevet en terrasse, der ikke kunne afrenses til et godt resultat. Trænger dine sten blot til en imprægnering er dette også muligt.

Giv din terrasse eller nyanlagte indkørsel behandling med det samme, så får du det bedste resultat. Altid til tiden og aftalt pris Vi sætter en ære i, at arbejdet altid er udført til tiden og til aftalt pris. Det giver tryghed for kunderne og for os. Vi arbejder kun med miljøvenlige midler. Få et uforpligtende besøg og tilbud. Jeg kommer altid selv forbi og vurderer opgavens omfang slutter indehaver Peter Ringstrøm.

Vi kommer gerne med e uforpligten t de tilbud


6. SEPTEMBER 2016 l 19 l

Jeg kan ikke love jer den slags træer i haven... Vi tegner drømme din h for 4.900 ave k august o r. septemb g er

Men fortæl os om dine havedrømme. Så vender vi tilbage med en plan over din drømmehave - en have, som du kan nyde uden at skulle knokle med spade og trillebør, og hvor hver eneste årstid byder på nye omgivelser. I august og september tegner vi din drømmehave for kun 4.900 kr. Er du hurtig ved havelågen, kan vi nå at lave den færdig så du når at få lidt glæde af den i år. Se mere om dette tilbud på www.gartergottlieb.dk eller ring til vores privathaveafdeling på 4641 4442 for at høre mere... god sommer :-)

Tlf. 4641 4442 - mail@gartnergottlieb.dk - www.gartnergottlieb.dk - Stålager 1 - 4050 Skibby PRIVAT: ANLÆG & VEDLIGEHOLDELSE AF HAVER. KLOARKSERVICE. ERHVERV: ANLÆG & ENTREPRISE. GRØN SERVICE. KLOAKSERVICE. EJENDOMSSERVICE. VINTERSERVICE


l 20 l 6. SEPTEMBER 2016

Sport

Fra holdløbet i Berlin, hvor de danske drenge opnåede en 2. plads efter det hollandske nationalhold. Luis og Frederik ses i henholdsvis 3. og 4. position.

Unge cykelryttere med succes Det har været en stor måned for Roskilderytterne Frederik Erringsøe og Luis Carl Jørgensen.

Premiere på Etape 2, Toppen Rækkehuse i Roskilde, Trekroner Rækkehuse med 3 værelser, egen have, hjerterum til familien og plads til fællesskabet. Toppen byder på nye hjem på 95-107 m2 i et børnevenligt nabolag, skole og daginstitution ligger i cykel- og gåafstand. Her er også gode togforbindelser til København. Størrelse: Rum: Priser fra: Indflytning:

95 -107 m2 4 2.595.000 kr Forventet fra september 2017

Åbent hus:

Søndag d. 11. september kl. 11.00-12.00 Adresse: Bobutikken på Toppen i Roskilde (sidevej til Trekroner Parkvej). Kom og se – byggeriet er igang

Find din nye bolig At finde det rigtige hjem er en stor beslutning. Kom indenfor i Bobutikken, hvor du kan opleve de nye nabolag og finde dit kommende hjem. Vi står klar med svar på alle dine spørgsmål, så ring til os på 7230 1049

Det har været en stor måned for de to cykelryttere fra Roskilde, der også sæsonen igennem har indkørt mange flotte resultater. Derfor var de to talentfulde 14-årige drenge udtaget af DCU Distrikt Sjælland til at deltage ved etapeløbet Kids Tour i Berlin, der er Europas største cykelløb for børneog ungdomsryttere. Her var de med til at blive nr. 2 i holdkonkurrencen og fik også undervejs flotte resultater på etaperne.

landeveje. Luis har blandt andet vundet sølv ved DM i enkeltstart. Frederik Erringsø har i august måned opnået to sejre og en fjerdeplads ved DM. ”Det har været en virkelig god sæson. Mit største mål var at blive blandt de fire bedste på Sjælland, for det var dem, der blev udtaget til det store løb i Berlin. Som U15 rytter er dette vores eneste chance for at køre i landsholdstøj”, fortæller Frederik Erringsøe.

I landsholdstøj

Med helt fremme

De to drenge har også markeret sig på de danske

Luis er også godt tilfreds med sæsonen.

”Jeg har opnået mange sejre på de danske landeveje, og jeg har både kørt cykelløb i Holland og Tyskland, hvor der var mulighed for at prøve kræfter med de bedste ryttere i Europa. Her er både jeg og Frederik med helt fremme”, siger Luis.

En klasse op Efter weekendens danske mesterskaber har DCU valgt at oprykke nogle udvalgte ryttere til U17 aldersklassen, og både Luis og Frederik var deriblandt. ”Det betyder, at vi pludselig skal køre næsten dobbelt så langt, som i U15 aldersklassen. Vi får også mulighed for at køre med lidt større gear. Så det glæder vi os til”, fortæller drengene.

Fra Osted til OL guld i Rio

Håndboldspilleren Morten Olsen blev modtaget som en helt, da han vendte tilbage til Osted med guldmedaljen fra OL i Rio om hal-

sen. Osted Idrætsforening havde i samarbejde med Mortens familie arrangeret en surprise-reception til ære for Morten, der voksede

Kom og vær med til at fejre …

Velkommen hjem bonava.dk/bolig

Onsdag den 7. september kl. 16 kan du øve sangen ”I Danmark er jeg født” i Konventhuset i Domkirkestræde. Det er dirigenten Jacob Høgsbro, som leder dig gennem eftermiddagen, hvor der også skal synges andre sange. Ingen tilmelding til dette arrangement. Den 11. september fejrer vi byparkens 100 års jubilæum, hvor fagfolk fortæller om kilder, leg, kunst, koncerter, havnebyen Vindeboder og meget mere. Som afslutning synger kor og byens folk og borgmesteren runder af med en tale. Se mere på roskilde.dk/byparken.

Osteds modtagelse af OL-helten Morten Olsen kan opleves på Kanal Roskilde.

op i den lille by 10 kilometer fra Roskilde. Kanal Roskilde var med til receptionen, og udsendelsen kan ses på Kanal Roskilde torsdag den 8. september kl. 14 og lørdag den 10. september kl. 14. Kanal Roskildes udsendelser kan desuden ses på: www.youtube.com/kanalroskilde


6. SEPTEMBER 2016 l 21 l

SEAT ATECA DANMARKSPREMIERE DENNE WEEKEND

DE FLESTE VIL ELSKE AT KØRE DEN... JYLLANDSPOSTEN. AUG 2016

11-16

TROVÆRDIG SUV-ATTITUDE... RUMMELIG FAMILIEBIL

HELSTØBT SUV EKSTRA BLADET. AUG 2016

SEAT Ateca fås fra kr. 264.900,- ekskl. lev. omk. kr. 3.880. Brændstoføkonomi: 16,4-23,3 km/l, 112-141g. CO2/km ved blandet kørsel. (Direktiv 80/1268 EØF) Energimærke . Den viste model er med ekstraudstyr. *Præmien gælder for 1 overnatning i et standardværelse for 2 voksne og 2 børn, og indgang til LEGOLAND i 2 dage. Konkurrencen omfatter 1 gavekort pr. SEAT-forhandler. Gavekortet er gyldigt t.o.m. 29. oktober 2016 og kan ikke ombyttes til kontanter.

SEAT Roskilde

Industrivej 32-36 • 4000 Roskilde • Tlf. 46 740 750 • www.seat-roskilde.dk

EG O

L

I weekenden premiere denlandet anmelderroste Ateca. Sporty, kraftfuld let at Sporty, køre. kraftfuld og let at weekendenhar harSEAT SEATRoskilde forhandlere overpå hele premiereSEAT på den anmelderroste SEATogAteca. Med SEAT helt nyehelt standarder for, hvad for, manhvad kan forvente en SUV. Og denOg oven købet af i købet en af køre.Ateca Medsætter Ateca sætter SEAT nye standarder man kanafforvente af så ener SUV. såi er denenoven markedets 264.900,markedetsbedste bedstetiltilprisen: prisen:frafrakr.kr. 264.900,-

PRØVEKØR I WEEKENDEN OG VIND ET OPHOLD PÅ HOTEL LEGOLAND* I BILLUND 6 01 ©2

SEATS SUVERÆNE SUV

KURREN N O

CE

K

BIL MAGASINET. AUG 2016

Gr upp en


l 22 l 6. SEPTEMBER 2016

Tænk på miljøet - det gør vi!

Miljøsvin! -det er det sidste man kan kalde os!

Når du handler med et autoriseret værksted er du sikker på, at affaldet ikke lander det forkerte sted! Vi er miljøcertificeret efter international miljøstandard, som kort sagt betyder, at vi har ualmindeligt godt styr på miljøpåvirkningerne. Det er din sikkerhed for, at din bil serviceres og repareres med mest hensyn til miljøet. Dit autoriserede værksted giver dig et stempel ved hvert serviceeftersyn, der både giver dig sikkerhed for garanti og en lang levetid + en bedre brugtvognspris, når du sælger din bil igen. Vi bruger kun originale reservedele, som vi kan stå 100% inde for. Når der kommer nye elektroniske opdateringer fra bilproducenterne, så har vi også selvfølgelig styr på det!

Rikke Agerlin Værkfører, Gunner Due Biler A/S

Michael Bo Nielsen Værkfører, Gunner Due Biler A/S

Lasse Kristiansen Værkfører, Gunner Due Biler A/S

Anne Pedersen Værkfører, Arne Stubbe AutomobilerA/S

Jimmy Christensen Værkfører, Arne Stubbe AutomobilerA/S

Morten Rasmussen Værkfører, Jens Winther AutomobilerApS

Thomas Ihde Servicerådgiver, Roskilde Bilcenter A/S

Dennis Pedersen Servicerådgiver, Roskilde Bilcenter A/S

Linda Gunvig Værkførerass., Vejlebo & Winther A/S

Jens Piil Værkfører, Vejlebo & Winther A/S

Torben Juhl Værkstedschef, Vejlebo & Winther A/S

BMW

Service partner RESERVEDELE

Gunner Due Biler A/S www.gunnerdue.dk

Arne Stubbe Automobiler A/S www.stubbe.dk

Service partner

Jens Winther Automobiler & MC ApS www.jenswinther.dk

Roskilde Bilcenter A/S

www. skoda-roskilde.dk

Vejlebo & Winther ApS

www.peugeot.dk/roskilde


6. SEPTEMBER 2016 l 23 l

En udstødt konge finder hjem Forfatterdebutanten Christian Bjerring bliver indstillet til Bogforums Debutantpris for sin nye roman. De fleste mennesker drømmer om flere penge, bedre tid, et større hus, et nyt job, mere frihed … Og mange håber, at deres liv falder på plads, hvis bare de opnår det næste, de stræber efter. Ny roman sætter fokus på drømme, styrke og handlekraft, og hvad der sker, når man har nået sit mål og udlevet sin drøm. Kongen udkommer den 27. september og bliver indstillet til Bogforums Debutantpris. Forfatteren er Roskildedrengen og erhvervslederen, Christian Bjerring, tidligere direktør hos TRYG og DSB.

Historien om kongen I bogen Kongen møder læ-

spørger drengen en gammel mand om et godt råd. Den gamle mand fortæller drengen en historie om en konge, der bliver udstødt af sit folk og må leve som hjemløs, indtil han lærer, hvad det vil sige at tage livet på sig. Han fortæller også, hvad der sker, når man har nået sit mål og udlevet sin drøm.

At tage livet på sig

”Kongen” er Christian Bjerrings debutroman.

seren en dreng, som gerne vil være en bedre voksen end sine travle forældre, der altid er optagede af at nå et projekt på deres arbejde eller i deres hus. En sommer

Kongen er en tidløs og magisk fortælling om alt det, der er vigtigt i livet, men som er så let at glemme, når hverdagen ruller. ”Alle ved, hvad det vil sige at tage livet af sig, og derfor havde jeg lyst til at skrive en historie om, hvad det vil sige at tage livet på sig. Paolo Coelho gør det i sin bestseller, Alkymisten, og hans magiske fortællestil, har inspireret mig. ”At tage

Her stod han blandt andet bag Harry og Bahnsenreklamerne og TRYG’s kommunikationsunivers. I dag er han partner og medejer af konsulenthuset CloserConsulting, som rådgiver større virksomheder om forandringsledelse, branding og kommunikation. ”Jeg har altid ville være forfatter, men da karrieren rullede og hele Danmark holdt af Harry og Bahnsen, havde jeg ikke tid til at skrive. På et tidspunkt blev jeg klar over, at hvis jeg ville udleve min forfatterdrøm, måtte jeg træffe nogle valg, der gjorde det muligt. Jeg vidste, at jeg ville skrive en roman, der handler om styrke og handlekraft. Historien i min bog er egentlig simpel og basal, men jeg tror, at kongen oplever noget, som mange kan relatere til – både fagligt og privat. Fagbøger kalder det selvudvikling eller forandringsledelse afhængig af, om det er tilværelsen eller en virk-

Christian Bjerring måtte træffe nogle afgørende valg for at få tid til at skrive.

livet på sig” betyder, at man ved, hvad man skal lytte efter hos sig selv – særligt når der er udfordringer. Ellers kan man ikke navigere her i livet. Det er det, mine karakterer oplever i bogen, og det er det, jeg også selv har måtte gøre i mit eget liv,” siger forfatter Christian Bjerring.

Udlever sin egen drøm Christian Bjerring er tidligere direktør i TRYG og DSB.

Mød op til dit lokale menighedsrådsvalg 2016 Menighedsrådet er din lokale kirkes ledelse. Vi arbejder for at sikre de bedste rammer for en levende og relevant folkekirke i dit sogn. Der er valg til menighedsrådet – og det er din chance for at få indflydelse på din kirke. Stil op som kandidat – eller kom og vær med til at vælge et nyt menighedsråd. KOM TIL ORIENTERINGSMØDE Alle menighedsråd indbyder til et offentligt orienteringsmøde tirsdag den 13. september 2016. Her orienterer menighedsrådet om dets arbejde, kommende opgaver og reglerne for menighedsrådsvalget. Find dit sogn på listen nedenfor. BLIV KANDIDAT De fleste steder holder menighedsrådet et opstil-

Gadstrup Sogn

lingsmøde i forlængelse af orienteringsmødet. Her kan der opstilles en eller flere kandidatlister til valget.

Det er altså typisk her, du skal møde op, hvis du ønsker at få dit navn på en kandidatliste. Opstillingsmødet er afgørende, fordi de opstillede kandidater automatisk er valgt, hvis der kun indleveres én liste (se afsnittet ”Opstillingen i praksis”). Hvis menighedsrådet ikke har indbudt til et opstillingsmøde, er det sandsynligvis, fordi der i sognet holdes flere opstillingsmøder, hvor der opstilles hver sin liste. Undersøg dine muligheder for at deltage i et opstillingsmøde. Alle folkekirkemedlemmer i sognet – og sogne-

6 medlemmer

Gadstrup Sognehus, Slotsbakken 7 4621 Gadstrup Kl. 19.00 Kandidatlister afleveres til: • Emma Lundgreen (valgformand), Nyvej 20, Gadstrup • Johannes Hess-Nielsen, Kirkebakken 82, Gadstrup

Jyllinge Sogn

13 medlemmer

Laden, Bygaden 23, 4040 Jyllinge Kl. 18.00 Kandidatlister afleveres til: • Axel Stiig Nielsen (valgformand), Lystbådevej 4, Jyllinge • Gorm Baun, Rådalsgård Strandpark 13, Jyllinge

Sankt Jørgensbjerg Sogn

12 medlemmer

Møllehusvej 120 4000 Roskilde Kl. 18.00 Kandidatlister afleveres til: • Inge Forsmann (kordegn), Møllehusvej 120 • Peter Stavnsbjerg (kirkegårdsleder), Møllehusvej 120

Vindinge Sogn

6 medlemmer

Vindinge Kirke, Tingvej 12 4000 Roskilde Kl. 17.00 Kandidatlister afleveres til: • Erik Larsen (valgformand), Lillevangsvej 65, Vindinge • Else Marie Høgstrup, Mørbjergparken 41, Vindinge

Ågerup-Kirkerup-Hvedstrup Sogne

12 medlemmer

Sognegården i Ågerup, Ågerupvej 34 4000 Roskilde Kl. 19.00 Kandidatlister afleveres til: • Jan Ladevig (valgformand), Skovdalen 22, Ågerup • Johannes Michelsen, Søager 7, Store Valby

båndsløsere til sognet – der er fyldt 18 år, kan som udgangspunkt opstille på en kandidatliste til valget. Listen skal have opbakning fra mindst fem stillere. VÆLG DIT MENIGHEDSRÅD I langt de fleste sogne er kandidatlisten fra opstillingsmødet den eneste liste, der bliver indleveret – og dermed er det på opstillingsmødet, at du kan få indflydelse på, hvem der bliver valgt til det næste menighedsråd. Indleveres der flere lister, afholdes der valg i sognet den 8. november 2016. OPSTILLINGEN I PRAKSIS Der skal anvendes en obligatorisk formular til

Gundsømagle Sogn

7 medlemmer

Sognegården, Kirkevej 1 4000 Roskild Kl. 19.00 Kandidatlister afleveres til: • Marianne Kiærulff (valgformand), Hejnstrupvej 100, Gundsømagle

Roskilde Domsogn

15 medlemmer

Konventhuset, Domkirkestræde 10 4000 Roskilde Kl. 19.00 Kandidatlister afleveres til: • Lars Bang Petersen (adm.leder), Domkirkestræde 10 • Tina Birk Klein (ledende kordegn), Domkirkestræde 10

Svogerslev Sogn

8 medlemmer

Sognegården, Nordgårdsvej 4 4000 Roskilde Kl. 18.00 Kandidatlister afleveres til: • Anders Bohn (valgformand), Søtoften 13, Svogerslev • Martin Kelstrup, Bredengen 8, Svogerslev

Vor Frue Sogn Samlingsstedet, Vor Frue Hovedgade 51 4000 Roskilde Kl. 19.00 Kandidatlister afleveres til: • Bodil Frantsen, Fejøvej 7, Vor Frue • Mette Rasmussen, Bogøvej 7, Vor Frue

4 medlemmer

somhed, man skal udvikle, men jeg synes, det er essentielt for alle mennesker,” siger Christian Bjerring.

TRÆNGER DU TIL ÉN AT TALE MED? Ensomhed? Misbrug? Sygdom? Usikkerhed?

DU KAN TALE MED OS OM ALT!

Du skal vide at: vi har tavshedspligt vi spørger ikke om navn, adresse eller cpr. nr. du registreres ikke! ALLE kan henvende sig RING ALLE UGENS DAGE – HELE ÅRET RUNDT! Kl. 19.00-24.00

TLF: 70 120 110

- En at tale med

kandidatlisterne. Den kan hentes på www.menighedsraadsvalg2016.dk eller på www.km.dk.

Den udfyldte liste kan indleveres fra tirsdag den 20. september kl. 19 til tirsdag den 27. september kl. 19.00 til indleveringsstedet i sognet. Du kan finde indleveringsadresser og tidsrum for indlevering for dit sogn på sogn.dk eller på sognets egen hjemmeside.

Hvis der er fælles menighedsråd for flere sogne, er der separate valg i hvert sogn. Denne annonce beskriver hovedreglerne for menighedsrådsvalget. Find detaljerne på: www.menighedsraadsvalg2016.dk.

Himmelev Sogn

14 medlemmer

Himmelev Sognegård, Fynsvej 69 4000 Roskilde kl. 19.00 Kandidatlister afleveres til: • Eigil Waagstein (valgformand), Østre Kirkevej 15 • Ole Nielsen (adm.chef), Fynsvej 69

Roskilde Søndre Sogn

11 medlemmer

Astersvej 11 4000 Roskilde Kl. 19.00 Kandidatlister afleveres til: • Bjarne Kogut, Østervang 59 • Dorthe Nielsen, Havelodden 24

Syv Sogn

8 medlemmer

Skolevej 17 4130 Viby Sjælland Kl. 17.30 Kandidatlister afleveres til: • Herluf Thougaard, Skolevej 17, Viby Sjælland • Vibeke Steenfeldt (valgformand), Skolevej 17, Viby Sjælland

Ørsted-Dåstrup Sogn Gadstrup Sognehus, Slotsbakken 7 4621 Gadstrup Kl. 19.00 Kandidatlister afleveres til: • Lars Berg Olsen (valgformand)

6 medlemmer


l 24 l 6. SEPTEMBER 2016

Underjordisk elektronika Den elektroniske musik har fået fodfæste i Roskilde i en kælder på INSP!, som både er café og spillested. Af Tomas Skov

”Vi har brug for tomrum, for at noget nyt kan opstå, som så kan indtages”, siger INSP!-leder Anni Ehlers, som har sat sig i et badekar med en udskæring på langsiden, der har transformeret karret til en sofa. Vi sidder i Club T-Rex, som har til huse en lille kælder under INSP!. Det dunkle lokale er malet sort, men lyset fra vinduet for enden af rummet oplyser det, og skaber sammen med jazzen fra højttalerne en hyggelig, hjemlig stemning. Roskildes seneste kulturelle initiativ er et socialøkonomisk projekt som Anders Preus står bag, og det baserer sig på ren frivillig arbejdskraft fra initiativtageren selv og

de 22 frivillige. Caféen har åbent tirsdag, torsdag og fredag, og så er der elektronisk musik på scenen hver første lørdag i måneden, blandt andet med kunstnere fra scenen i København, for det har hidtil været én af de åbenbare mangler i byen.

Passion for elektronika ”Roskildes natteliv er meget begrænset, så vi så en potentiel efterspørgsel efter noget helt andet, end det der findes. Og vi ville så godt vende det overskud til at gøre noget almennyttigt. Vi har en personlig passion for elektronisk musik, og vi prøver så ved seks store elektroniske natklubarrangementer i løbet af det næste halve år at generere et

overskud, der kan facilitere seks kønspolitiske arrangementer”, forklarer initiativtager Anders Preus.

Fra dansegulv til dannelse Sloganet er ’Fra dansegulv til dannelse’, og der efterstræber Club T-Rex at ramme et tema inden for elektronisk musik, køn og identitet. ”Vi vil gerne gøre noget kønspolitisk på en anden måde. Kønspolitik bliver ofte associeret med ligestilling og ’safespace’ for homoseksuelle – men vi vil hellere gøre det mere neutralt for at gøre det mere tilgængeligt. I stedet for arrangementer som lukker sig om sig selv, ville vi skabe noget mere rummeligt. Vi ville ikke polarisere miljøerne yderligere, men snarere skabe et oplysende rum for køn og identitet. Så vi faciliterer snarere end at være bannerfører for no-

gen”, forklarer Anders Preus.

Talkshow på Facebook Club T-Rex er således et nyt rum i Roskilde. Der er mulighed for, at folk kan gå amok oppe på scenen, og man kan danse til man dehydrerer til elektronisk musik, og undervejs tanke op med overvejende ikke-alkoholiske drikke fra barens bevidst snævre udvalg. Men der foregår også en række andre arrangementer, som fx et talkshow den 22. september, som bliver livestreamet på Facebook.

Succesfuld åbning Roskildes nye café og club havde en succesfuld åbningsdag den 12 august, der tiltrak i omegnen af 250 gæster i og udenfor det tætpakkede lokale og genererede 9500.- kroner, der så vil finansiere en række af de kommende gratis arrangementer.

Udfra sloganet ’Fra dansegulv til dannelse’ ønsker Anders Preus at skabe en scene for elektronisk musik, som samtidig sætter fokus på køn og identitet gennem en række gratis arrangementer.

”De har fået seks måneder til at bevise, at de ikke kan undværes. De giver plads til musik, som ikke bliver dyrket andre steder i byen, jeg er vild med den socialøkonomiske tænkning, og så synes jeg det er enormt interessant, at de trækker folk fra København til Roskilde”, siger Anni Ehlers.

Fakta: • Caféen i Club T-Rex har åbent tirsdag, torsdag og fredag • Der er elektronisk koncert hver første lørdag i måneden

Ligger Skjelskør i Roskilde? Af Per Steenholdt

Det drejer sig naturligvis om S/S Skjelskør, så i Roskilde kan man da godt få svaret ”ja”, selvom svaret som oftest vil være ” det ligger da i Frederikssund”. Skibet er bygget i 1915 til besejling af Agersø og Omø fra Skælskør og erstattede Skjelskør II. Det 3. skib i rækken, der besejlede en rute oprettet i 1885. I 1915 da damperen blev bygget, havde der længe

været dampskibssejlands på Roskilde Fjord. Her startede sejladsen allerede i 1857 hvor Hjuldamperen Frederik VII blev bygget til opgaven. I 1915 da Skjelskør blev bygget var det bl.a. Damperen Horns Herred, der tog sig af en del af sejladsen fra Roskilde. ”Hornsherred” var nr. 2 i rækken af dampskibe med det navn. Det blev i 1913 sat ind på ruten Boserup, Gershøj og Selsø Møllekrog. Sejladsen til Boserup, hvor der i bugten tæt på Parcelgården var en anløbsbro, var en stor succes i mange år. Landgangen ved Boserup var da også et motiv der kunne købes på postkort. Herfra gik turen til Boserup Pavillonen, hvor frokosten kunne indtages

og ikke mindst skylles ned. I dag tager mange på charterrejse. Især mellem år 1900 og 1. verdenskrig var den største rejseoplevelse en københavner kunne drømme om, en tur med toget til Roskilde og videre til Boserup for fuld damp. Færgefart i Roskilde Fjord er et stort og omfattende emne, der er grundigt behandlet i Roskilde Museums årbog 1984-85 af Ole Jørgensen. Ifølge den kilde er dampskibet Hornsherred II det sidste dampskib, der har rute fra Roskilde. Det sælges og ophugges i 1922. S/S Skjelskør havde været i rutefart helt frem til 1962 og undgik ophugning, da det blev købt og reddet af Foreningen til

Foto af Kristian Hude fra både postkortenes og dampskibenes glansperiode 1906. Udgivet i flere versioner på Flensborg Forlag. Passagerer stiger i land ved anløbsbroen.

S/S Skjelskør ligger til i Museumshavnen 2016. Foto: Phd. Oluf Høst. Bemærk den ringe røgudvikling.

Gamle skibes bevarelse. Skibet starter sejlads på Roskilde Fjord i samarbejde med Roskilde Turistbureau den 23. juni 1968. For første gang i 46 år er der et dampskib i rute fra Roskilde. Denne genindførelse af dampskibssejlads fra Roskilde har bestemt ikke været uproblematisk. Først blev molen næsten helt skyllet væk ved en efterårsstorm i 1969, og sejladsen blev først genoptaget i 1972 og gennemført frem til 1978, hvor skibet skulle på værft. 1993 blev et ”skæbneår”. Ifølge oplysninger på Skjelskørs hjemmeside, var det ”formanden for lejerne i Roskilde Havn” der trådte i

aktion og damperen blev af teknisk forvaltning pålagt så mange restriktioner, at man sagde ja til tilbud fra Frederikssund Kommune. Fra 11 juni 1994 var det havnen i Frederikssund der var udgangspunkt for sejladserne. Problemet var sod fra fyringen med kul. Bådejere klagede over der både blev tilsodet. Man kan dog stadig sejle med damperen fra Roskilde. Når den er på besøg ligger den ved en mole i museumshavnen, lagt væk fra private både. Jeg har da selv i år været på en dejlig sejlads fra Roskilde til Frederikssund. Ved den lejlighed bemærkede jeg, at røgen var meget svag,

da skibet lå i havnen og der kom faktisk kun sort røg, da der på åbent vand blev fyret godt op under kedlerne. Laver man en debat mellem de gamle bådejere fra 1990´erne og brugere af damperen i dag om spørgsmålet: ”Gik byen glip af en attraktion i 1993”, så ville den debat nok kunne blive så ophedet, at det ville kunne give damp under kedlerne i nogle timer. Personligt er jeg en af dem der i dag med glæde hører, at Skjelskør ligger i Roskilde.


6. SEPTEMBER 2016 l 25 l

Still Dreaming

Fernisering på udstillingen ”Still Dreaming” med Lisa Lach-Nielsen på RoS Gallery. ”I am walking through the red grass, trying to be some kind of animal - and suddenly I see something amazing, that makes me hold my breath. Oh please…. don’t wake me up just yet”. Dette er den tekst, som ledsager værket ”Dont Disturb”. Det kunne også være en helt anden tekst, men det var nu en gang de ord, der kom først i kunstnerens hoved, da billedet blev malet - som en lille samtale

mellem kunstneren og personen på billedet, opstået intuitivt undervejs i processen, ligesom motivet, der helt af sig selv arbejder sig frem i hendes bevidsthed. Måske hjælper teksten med til at forstå meningen med værket. Måske bliver man bare endnu mere forvirret. For der er altid spørgsmål i Lisa Lach-Nielsens malerier, man ikke helt ved, om man får svar på. Med let surrealistiske motiver, bevæger

vi os konstant i en verden mellem drøm og virkelighed sammen med personer, vi ikke helt kan blive kloge på - og samtidigt behandler værkerne emner, de fleste af os kan genkende fra os selv. Hvis vi tør tænke efter.

Fakta: Der er fernisering lørdag den 10. september kl. 13-16. Kunstneren vil være med til åbningen. Lisa Lach-Nielsen udstiller blandt andet biledet ’Don’t Disturb’ på RoS Gallery.

Hvad skal vi lege?

vi byggeR dRageR PÅ mUsiCon

28.08, kl. 12.00, 60 kr. + gebyr • anbefalet alder 4-99 år Oplev eller genoplev glæden ved leg og bevægelse.

23.10, kl. 12.00, 80 kr. + gebyr • anbefalet alder fra 5 år Vi bygger drager – kom flyvende gennem efteråret.

KONCERT

KAMÆLEON

Ulla abdUllas CoCobongoband

HalloWeen: seJe gRÆskaR og vild sminke

04.09, kl. 12.00, 80 kr. + gebyr • anbefalet alder fra 3 år Hæsblæsende teaterkoncert om 8-årige Kække Karla.

30.10, kl. 12.00, 60 kr. + gebyr • anbefalet alder fra 5 år Halloween er uhygge, skræmmende og herligt.

RaP WoRksHoP med mUnd de CaRlo

Coding PiRaTes

11.09, kl. 12.00, 80 kr. + gebyr • anbefalet alder 8-14 år Rap, rytme, sprog og lyrik – bliv rapper for en dag.

06.11, kl. 12.00, 60 kr. + gebyr • anbefalet alder fra 8 år Lær at kode i Scratch, se robotter og anden ny teknologi.

babUlJa 18.09, kl. 12.00, 80 kr. + gebyr • anbefalet alder fra 3 år Koncert med det børne- og monstervenlige band Babulja.

glaskUnsT 25.09, kl. 12.00, 80 kr. + gebyr • anbefalet alder fra 6 år

CERT

fAMiLiEKON

Wafande 13.11, kl. 11 & 15, 150 kr. + gebyr • anbefalet alder fra 5 år Wafande væltede Gimle i foråret, nu er han tilbage. Se s. 39. KONCERT

KAMÆLEON

HiPsomHaP

Lav din egen glasfigur til at stille i vinduet eller hænge på væggen.

20.11, kl. 12.00, 80 kr. + gebyr • anbefalet alder fra 3 år Rap i børnehøjde og leg med ord på en sjov måde.

moToR mille fRa RamasJang

bøRneliv

02.10, kl. 12.00, 120 kr. + gebyr • anbefalet alder fra 6 år Fantastisk show med sang, musik, dans og ballade.

27.11, kl. 12.00, 60 kr. + gebyr • anbefalet alder fra 5 år Seje kommende børnelæger underholder om krop og sundhed.

bUTTensCHøn & QUisT-mølleR

PoP UP kUnsT

09.10, kl. 12.00, 120 kr. + gebyr • anbefalet alder fra 3 år Musikalsk og kreativt makkerpar giver den gas.

04.12, kl. 12.00, 80 kr. + gebyr • anbefalet alder 7 år Mal pop art-malerier på den sjove måde!

PaRkoUR med Team Jiyo

JUlebanko

16.10, kl. 12.00, 80 kr. + gebyr • anbefalet alder fra 6 år Prøv parkour sammen med de sejeste i landet – TEAM JIYO.

11.12, kl. 12.00, 80 kr. + gebyr • anbefalet alder fra 3 år Banko, hygge og skøre, sjove og skæve præmier.

CERT

fAMiLiEKON

klUmben & Raske Penge 22.10, kl. 17.00, 150 kr. + gebyr • anbefalet alder fra 5 år. Læs mere på s. 34.

Bliv medlem og få det hele til det halve! Medlemskabet koster 200 kr. + gebyr og giver halv pris på entré for op til seks personer. Læs mere om Gimle for Børn, køb billetter og medlemskab på gimle.dk/gimle-for-born.


l 26 l 6. SEPTEMBER 2016

KULTURKALENDER 2016 SEPTEMBER

BØRNECOSMOS 11. SEPTEMBER

spændende og accelererende shows. FDM Sjællandsringen kl. 9-17

TIRSDAG 13. SEPTEMBER

STADIG VILDT EFTER 100 ÅR

Twitter er altid først med nyhederne. Få en introduktion til, hvad du kan bruge Twitter til og opret din egen Twitterkonto. Medbring gerne smartphone eller tablet. Tilmelding nødvendig. Roskilde Bibliotek kl. 16.30

Udsigten fra spidsen af Kællingehaven mod nord til Veddelev er malet af L.A.Ring omkring 1920. Stedet ligner sig selv her efter 100 år. Vi ser på strandengens liv og en køkkenmødding i skrænten og derefter på dyr, planter og miljø ude i fjorden. Fri entré. Kællingehaven kl. 10-12

BØRNECOSMOS

En magisk dag med Rollespil (8-14 år). Entré: Standard 60 kr, Medlem 40 kr - Tilmelding nødvendig. KulturCosmos kl. 11

BYPARKENS 100 ÅRS JUBILÆUM

Se flere arrangementer på www.kulturbasen.dk

ONSDAG 7. SEPTEMBER

MØD EU-KOMMISÆR MARGRETHE VESTAGER

BYVANDRING

Dagens tema er stænderforsamlingerne og deres betydning for Danmark og Roskilde ved Stig Bo Petersen og Lotte Fang. Gratis. Landemodesalen i Palæets hovedbygning kl. 19

KONCERT OG TANGO-INSTRUKTION

Kl. 19.00-20.00: Tangoinstruktion v/ Kristian Andersen. Kl. 20.00: Koncert med Tangocats Quartet. Roskilde Katedralskole kl. 19

ROSLIVE (FRA 10 ÅR)

SMÅ SYNGER SAMMEN

Hvert år synger børn, pædagoger og forældre landet over sammen til den årlige sangdag ”Små synger sammen-dagen”, og i år er du inviteret til minikoncert med Roskilde Syngers spirekor. Roskilde Bibliotek kl. 10-11 Salen

DEN AMERIKANSKE VALGKAMP

Valgkampen i USA kører på højeste blus og landets næste præsident skal vælges. Foredrag med Kim Bildsøe Lassen. Tilmelding nødvendig. Jyllinge Bibliotek kl. 19

Kom og vær med, det bliver super sjovt. Vi mødes ved den røde bom for enden af Hyrdehøjvej, hvor der er betaling, våbentjek og sminkning. Entré: 50 kr. Parkeringspladsen ved Hyrdehøj Skov ved Katedralskolen kl. 10-16

Håndarbejdscafeen er en mulighed for at mødes og lave håndarbejde sammen med andre håndarbejdsinteresserede. Fri entré. Byens Hus kl. 13-16

Kom til fodboldkamp i 1. division på Roskilde Stadion, når FC Roskilde møder Fremad Amager. Pris: I forsalg på www.fc-roskilde.dk: Voksne: 80 kr./100,- kr. ved indgang. Børn Roskilde Idrætspark kl. 13.45

JAZZSALMER

Jeppe Smith-Olsen, kontrabas, og Søren Kristiansen, klaver, spiller danske sange og salmer i rytmiske versioner. Caféstemning med god kaffe i pausen. Jakobskirken kl. 15-17

DET AMERIKANSKE VALG

Erkan Özden fortæller. Donald Trump har elimineret sine modkandidater - og står nu over for Hillary Clinton med et budskab, der trodser partiskel og bryder med traditionel republikansk politik. Roskilde Bibliotek kl. 19-21

398 DAGE SOM GIDSEL HOS IS

Daniel Rye fortæller i sit foredrag levende og åbenhjertigt om sit fangeskab hos Islamisk Stat. Her giver han et sjældent indblik i det mareridt han gennemlevede som gidsel - en på én gang forfærdelig og gribende historie. Entré: 249,Roskilde Kongrescenter Bauhaus Arena kl. 19-22

ONSDAG 14. SEPTEMBER INFORMATIONSMØDE

Overlægerne Troels Wienecke og Fadi Idris fortæller om et typisk patientforløb ifm. hjerneblodprop og hjerneblødning. Sygeplejerske Charlotte Gervø fortæller om, hvad man selv kan gøre for at forebygge. Roskilde Sygehus kl. 15-17

BYVANDRING

Borgmester Joy Mogensen fortæller om Rådhuset og Lotte Fang om borgmesterkæden. Mødested: Rådhusets indgang, Rådhusbuen 1. Gratis. Roskilde Rådhus kl. 19

FIFA 16 TURNERING 9. SEPTEMBER

MAL DIN EGEN STEN

Sanne fra Den Kreative Bus hjælper dig i gang med at male flotte mønstre på din helt egen sten. For børn fra 6 år og deres voksne. Jyllinge Bibliotek kl. 11-14

FODBOLDKAMP

Herre-DS pulje 1 - KFUM BK, Roskilde mod Taastrup FC Lillevang Idrætscenter kl. 13.30

FREDAG 9. SEPTEMBER

RUNDVISNING I BYENS HUS

Er du og din makker gode til FIFA 16? Få styr på taktikken og kom ned på biblioteket, hvor vi skal have kåret FIFA vinderne for efteråret 2016. I skal spille i hold på to mod to, og der er snacks og sodavand. Viby Bibliotek kl. 15.30-17

SØNDAG 11. SEPTEMBER

FIFA 16 TURNERING

HÅNDARBEJDSCAFÉ

FODBOLDKAMP

Gratis. Tilmelding nødvendig. Roskilde Bibliotek kl. 16

LØRDAG 10. SEPTEMBER TORSDAG 8. SEPTEMBER

Byparken fejres med en række historiske og nutidige oplæg om parken, fortalt af Roskilde Kommune, ROMU og Gimle. Fri entré. Byparken kl. 13-16

TWITTER FOR BEGYNDERE

Oplev Det Gamle Rådhus med Lotte Fang. Byens Hus kl. 15 til 16.30

DRIVERS EVENT

Der er lagt op til drifting, GT biler, danmarks vildeste crashtest, glasbanebussen og mange andre

Kountry Kittens ((us) + samuel st samuel (us) torsdag d. 8. september

The Kountry Kittens kommer til Gimle med deres forrygende liveshow, der blander country, rockabilly, vintage, burlesque, musik og comedy.


6. SEPTEMBER 2016 l 27 l

Lørdagskoncerter med sangskriverne Roskilde Sangskriverklub giver gratis koncert fire gange i efteråret på Roskilde Bibliotek – første gang lørdag den 10. september fra kl. 12-13:30. Kom og hør lidt musik og få samtidig en lille snak med klubbens medlemmer. Skriver du selv sange, og vil du gerne stå foran et publikum, så mød op og få en snak med Roskilde Sangskriverklub om, hvordan du kan være med. Klubben kan tilbyde dig muligheden for at fremføre dine sange ved arrangementer, koncerter eller klubaftener.

Beton, biler og byrum Se eller gense, da bilerne kørte i Algade, Hestetorvet var dækket af parkeringspladser og nye betonbygninger afløste byhuse, når Roskilde Arkiverne inviterer til en visuel rejse tilbage til 1970’ernes Roskilde, midt på Hestetorvet fra den 9. – 23. september.

Fakta: Fotoudstillingen ’Beton, biler og byrum - Roskilde i 1970’erne’ kan opleves på Hestetorvet fra den 9.-23. september. Du kan følge Roskilde Arkivernes arbejde på www.facebook.com/ roskildelokalhistorie/ Udstillingen er en del af Golden Days Festival 2016, der i år sætter fokus på 70’erne. Læs mere på http://goldendaysfestival.dk/

Foto: Domkirkepladsen i 1977. Mik Eskestad, ’Roskilde Arkiverne’.

I september måned kan du møde Roskilde Arkiverne på Hestetorvet, når udstillingen ’Beton, biler og byrum – Roskilde i 1970’erne’ præsenterer de bedste foto-

grafier fra byen i et begivenhedsrigt og kontrastfyldt orange-brunt årti.

Beton til tilflytterne I 1970’erne ændrede Ros-

kilde karakter og udviklede sig til den attraktive uddannelsesby, vi kender den som i dag. Forandringerne tiltrak mange nye borgere, især unge studerende og

nyetablerede børnefamilier, og årtiet blev således også præget af nye og moderne betonbygninger, der skød op i bymidten for at huse de mange nye roskildensere.

Kom og vær med til at fejre … Kom til ”haveselskab” den 6. september kl. 19-21 i Pipers Hus. Hvordan har haver og parker gennem tiden afspejlet samtidens mode og magtstrukturer? Hvad skal der ske med Byparken de kommende år? ROMU og kommunen fortæller. Gratis, men tilmelding på visitroskilde.dk

½ PRIS!

Fredag 23. sept. kl. 20:30

MOONJAM

på À LA CARTE! lør, søn, man, tirs kl. 16-22

2 cocktails 100,Format: 2 sp. x ca. 130 mm. Alle ugens dage fra kl. 20

Indrykning: onsdag 7. sept. 2016 Ann.-matr. leveres via internet. Pris: excl. moms. kr. ??? Matr. Lev. som færdig PDF snarest. Bordreservationer Hovedvejen 140 · 2600 0390 Pilevænget 15, Regning til:Glostrup Laila· 4343 Nielsen, Copenhagen Designer Outlet v/City2 · 2630 Taastrup · 4399 0086 4130, Viby Sj. Fiolstræde 3-5 · 1171 København K · 3393 2929

Opvarmning kl. 19:45 - Bandet Phume med Tobias Krabbe

Fields · 2300 København S · 3220 4200 Amager Centret · 2300 København S · 3254 5400 Fisketorvet · 1561 København V · 3391 9370 Storcenter BIG · 2730 Herlev · 4491 4520 Bruun´s Galleri · 8000 Aarhus C · 8620 2060

Medl. kr. 200.- Øvrige kr. 225.Mulighed for spisning kr. 119.-

Fisketorvet 2 · 5000 Odense C · 6590 7000

Spillested: Ramsømagle Forsamlingshus, Syvvejen 29, 4621 Gadstrup

klip ud og medbring!

Alle ugens dage fra kl. 10-16

BYENS BILLIGSTE

De helt rigtig

4 STK.

50,-

BILLEDBUTIKKEN

Algade 13 4000 Roskilde · tlf. 46 152 152 · info@cafeflorentz.dk

V/BENNIE HANSEN KØGEVEJ 60, 4000 ROSKILDE, TLF. 40 25 15 92 ÅBENT MANDAG OG TORSDAG KL. 13-16

klip ud og medbring! Gælder ikke Børnebuffet!

PASFOTO e...

Kuponen skal afleveres ved bestilling! (e-avis udklip ikke gældende!) Kuponen gælder kun i Glostrup - Copenhagen Designer Outlet v/City2 - Fiolstræde!

VÆRDI·KUPON

Vi har I forbindelse med vores Café & Brasserie 4 selskabslokaler. Book Gustav Wied, Holger Drachmann, Guldaldersalen eller Florentz selskabslokaler til din Julefest. Ring eller mail for yderligere information.

Gælder ikke Børnebuffet!

www.ramsoemusikhus.dk0

VÆRDI·KUPON

Bestil billetter på vores hjemmeside:

Kuponen gælder t.o.m. 2016

Bestil 2 x Brunch/Frokost Buffet - betal kun for 1!

Dørene åbnes kl. 18.15 - evt. spisning starter kl. 19:00 2016

Julefrokosten kan du fejre i vores hyggelige Café & Brasserie. Her serverer vi vores juleplatte eller vores store juleanretning, som serveres ved bordet.

laboratorium for mange af de løsninger, tanker og tendenser, der omgiver os i dag.

www.dallevalle.dk

Den 11. september fejrer vi byparkens 100 års jubilæum, hvor fagfolk fortæller om kilder, leg, kunst, koncerter, havnebyen Vindeboder og meget mere. Som afslutning synger kor og byens folk og borgmesteren runder af med en tale. Se mere på roskilde.dk/byparken.

Velkommen til udsøgt julemad på Florentz

Fotoudstillingen giver et billede af, hvordan 1970’ernes idealer har præget byens arkitektur og udvikling. På godt og ondt blev årtiets idealer nemlig til et test-

Kuponen gælder t.o.m. 2016

Bestil 2 x Aften·Buffet - betal kun for 1! Alle ugens dage fra kl. 16-22

Kuponen skal afleveres ved bestilling! (e-avis udklip ikke gældende!) Kuponen gælder kun i Glostrup - Copenhagen Designer Outlet v/City2 - Fiolstræde!


l 28 l 6. SEPTEMBER 2016

Bennies Pletskud - så samles byen REDAKTION:

Tomas Skov, redaktør tomas@paperboy.gratis Mobil: 2679 4048

Holger Vincents, journalist holger@paperboy.gratis Mobil: 3052 7408

VIND EN UGE I EN Toyota Yaris Hybrid Paperboy sender hver uge fotograf Bennie Hansen fra Billedbutikken på gaden for at finde ugens pletskud.

SALG:

Er du den heldige, der er kommet i Bennies søger, så har du vundet en uge i en Toyota Yaris Hybrid hos Arne Stubbe Automobiler A/S i Roskilde. Bilen leveres med fyldt tank, og du må køre op til max. 2000 km. Er du den heldige vinder, så kan du aftale nærmere med Dennis Franzeen på tlf. 46 33 04 00 eller på mail: def@stubbe.dk inden afhentning. Bilen skal afhentes i indeværende uge. Der følger naturligvis også en Paperboy-kop med i præmien, der udleveres sammen med bilen.

Helene Risum, bladchef helene@paperboy.gratis Mobil: 2332 7119

Nina Holm, mediekonsulent nina@paperboy.gratis Mobil: 2289 9076

PRODUKTION:

Annette Thomsen, grafiker annette@paperboy.gratis Mobil: 2635 0714

ADMINISTRATION:

UgensUdsnit

Lars Pedersen, salgschef lars@paperboy.gratis Mobil: 3052 9252

Sidste uges udsnit

Hvor er vi henne? Fotografen Bennie går hver uge på opdagelse i byen og stiller skarpt på en af byens utallige detaljer. Gæt hvor ugens billede er taget, eller hvad det forestiller. Skriv dit svar på vores Facebookside Paperboy Roskilde dagen før vores udgivelsesdag. Vi trækker lod blandt de rigtige besvarelser og poster vinderen på Paperboys facebookside. Vinderen kan afhente et paperboy krus hos os på første sal i Borchsgade 6 C.

sidste uges udsnit var Snoldelevstenen. Ugens vinder blev Thomas Ipsen, der svarede rigtigt på Paperboys facebookside. Tillykke - der står et paperboykrus klar til Thomas på redaktionen i Borchsgade 6 c.

Husker du? Lone Ovesen, bogholder lone@paperboy.gratis Mobil 2049 1162

Patrick Holbek, udgiver. Ansv. patrick@paperboy.gratis Mobil: 4058 4437

Paperboy udkommer hver tirsdag/onsdag til samtlige husstande i Roskilde Kommune. Tryk: Dansk AvisTryk Trykoplag: 38.500 eks. Udgiver: Paperboy ApS Det er ikke tilladt at gengive artikler uden tilladelse fra Paperboy. Læserbreve er velkomne og kan sendes til: tomas@paperboy.gratis eller holger@paperboy.gratis

Paperboy Roskilde Borchsgade 6 C, 1. sal - 4000 Roskilde Åbent: mandag-fredag 9-16

Skiftede musikbranchen ud En lyst til at gå sine egne veje har gennemsyret hele Grete Lindsgrens arbejdsliv, der blandt andet har budt på 20 år som selvstændig mægler. Af Holger Vincents

Hun levede et liv, der kan synes særdeles attraktivt for de fleste. Tæt på musikken, artisterne, festerne og med rejser til eksotiske destinationer, som en naturlig del af hverdagen. Alligevel besluttede Grete Lindsgren i midten af 1980erne, at det var på tide at søge nye jagtmarker og forlade sit

job som pressesekretær i pladebranchen og gå i lære som ejendomsmægler. ”Det var en fed tid hos EMI og Medley, men jeg kunne også godt se, at tiden løb, og inden for pop- og rockgenren, som jeg beskæftigede mig med, er det altså svært at få en 19-årig kunstner til at føle, at kommunikationen er fornuftig, når de skal identificere sig

med en gammel madamme”, forklarer Grete Lindsgren, der i dag er indehaver af Lindsgren, et firma der varetager administration af ejendomme.

Retten til at gå på røven Efter flere år hos det, der i dag hedder Realkredit Danmark, og en afstikker til Bikuben kunne Lindsgren skrive statsautoriseret ejendomsmægler på cv’et i 1989. Og få måneder senere startede hun så som selvstændig i Roskilde. ”Jeg fik ad flere omgange et tilbud fra en stor mæglerkæde, men takkede nej,

fordi jeg ikke synes kontrakten gav mig nogle rettigheder, udover retten til at gå på røven. Som selvstændig træffer man selv beslutningerne og bliver belønnet, hvis man sidder på et guldæg. Det passer bedre til mit temperament”, siger Grete Lindsgren.

Otte dage gjorde forskellen I de følgende to årtier, der af hovedpersonen selv beskrives som ”forrygende”, stod ejendomsmægleren i spidsen for et utal af bolighandler i Roskilde og omegn. Og til trods for, at Grete Lindsgren efterhånden fik


6. SEPTEMBER 2016 l 29 l

En masse veer for meget lidt Julie Mathiesen måtte til, der var hårdt”, siger far natten over på hospitalet, og blev sendt hjem søndag Rasmus Falbe. grueligt mange veer morgen, hvor jeg stadig havde åbnet mig to Veer ad libitum igennem, inden søn- Og det kan Julie Mathiesen kun centimeter”, fortæller hun. nen Konrad omsider nikke genkendende til. Veerne startede allerede fre- Fødte på få timer valgte at melde sin dag aften, og de fortsatte Vandet gik så søndag afså weekenden igennem – ten, og Julie Mathiesen ankomst. Af Tomas Skov

Konrad blev født natten til mandag den 29. august kl. 02:36, men den 3160 gram tunge og 48 centimeter lange førstefødte tog sig sin tid, inden han omsider tog afsked sin trygge hjemmebane i morens indre. ”Selve fødslen var forholdsvis uproblematisk, men det var forløbet op

uden det store resultat af smerterne. ”Jeg havde veer hele natten, men havde kun åbnet mig én centimeter lørdag morgen, hvor vi var taget ind på hospitalet”, fortæller moren, der måtte tage hjem igen og vente videre. ”Jeg havde så veer hele lørdagen, og om aftenen syntes vi, at det var ret voldsomt. Så tog vi igen ind på hospitalet, men jeg havde stadig kun åbnet mig én centimeter. Vi blev så

havde omsider åbnet mig fire centimeter, da parret atter opsøgte hospitalet. ”Jeg kom så i badekar, indtil veerne tog yderligere til, og så kom jeg op og fødte i løbet af få timer”, fortæller moren, som også fik tilbud om akupunktur som smertelindring. ”Men jeg nåede at få så mange presseveer, at jeg bare fødte på siden, inden hun nåede at komme i gang med nålene”, siger den nybagte mor.

Julie Mathiesen og Rasmus Falbe kan nu tage hjem med deres førstefødte søn Konrad.

Fakta om fødsler

Personale på Roskilde Sygehus

• I 2015 var der i alt 2457 fødsler på Roskilde Sygehus • 20,71 procent af alle fødende går hjem ambulant (28,37 procent af dem, der føder vaginalt)

Personalet på fødegangen er jordemødre og læger samt et par social- og sundhedsassistenter. På afsnittet for gravide arbejder jordemødre, mens der på barselsafsnittet er ansat jordemødre og sygeplejersker. Disse to faggrupper supplerer hinanden optimalt i plejen af de nyfødte og deres forældre. I alt er der ca. 55 jordemødre og 12 sygeplejersker/assistenter ansat

SPAR

20% Tilbuddet gælder til søndag den 18/9

APOVIT® 50+

Til alle over 50 år, der ønsker et tilskud af vitaminer og mineraler. 200 tbl.

Tilbud

15160

APOVIT® Multi voksne

til alle voksne og børn fra 11 år og derover, der ønsker et tilskud af vitaminer og mineraler. 200 tbl. Tilbud

7960

SVANE APOTEKET Skomagergade Ro´s Torv · Trekroner Jyllinge

med mæglerfaget assistance i skikkelse af et par administrative medarbejdere, efterlod arbejdsdagene ikke et imponerende albuerum til afslapning og fritidsliv, hvilket derfor også førte til beslutningen om at sælge mæglerforretningen i 2009. På det helt rigtige tidspunkt vel at mærke. For otte dage efter salgskontrakten var underskrevet, gik Lehman Brothers konkurs, og boligmarkedet var forandret for altid. ”Jeg havde slet ikke set den komme, for jeg synes det var et godt gearet marked. Salget handlede udelukkende om, at jeg godt kunne tænke mig at dispo-

nere over mine weekender. Og selvom jeg ikke ligefrem er regelmæssig kirkegænger, må nogen have holdt hånden over mig, for tre uger senere havde jeg ikke kunne sælge noget som helst”, lyder analysen fra den forhenværende mægler.

Motion som ventil I dag driver Grete Lindsgren ejendomsadministrationsvirksomheden Lindsgren, hvor hun varetager driften af et utal af boliger. Det betyder samtidig, at hun kan holde weekenderne fri og dermed nyde alskens fysisk aktivitet. Lige fra vandretu-

re, cykling og løb, til svømning og ture på løjperne i udlandet. Idræt er dog ikke en nyfunden interesse, tværtimod. ”Jeg har haft mange lange arbejdsdage i rigtig mange år, og der har motionen været en ventil, som har beskyttet mig mod depressioner og sovepiller. Og så synes jeg bare, at det er sjovt at udfordre mig selv”, siger Grete Lindsgren.

Grete Lindsgren var op igennem 1990erne og 00erne en af Roskildes få uafhængige ejendomsmæglere. I dag har hun skruet lidt ned for blusset og gør sig indenfor ejendomsadministration. Foto: Bennie Hansen.


l 30 l 6. SEPTEMBER 2016

Navne

Forening skifter navn og holder Åbent Hus

NEKROLOG

Roskilde Kommunale Idrætsforening har fået nyt navn og hedder nu Roskilde Motion og Idrætsklub. Det fejres med åbent hus den 10. september. Af Holger Vincents

”Det er simpelthen, fordi vi synes, RKI klinger lidt trist, og derfor har vi nu skiftet navn til Roskilde Motion og Idrætsklub. I den anledning holder vi Åbent Hus på lørdag den 10. september, for også at gøre flere opmærksomme på vores hyggelige klub”, siger Pia Grønlund, instruktør og bestyrelsesmedlem i

Roskilde Motion og Idrætsforening kan ind imellem finde på at rykke træningen ud til Boserup Skov.

Roskilde Motion og Idrætsforening. Under Åbent Hus-arrangementet på lørdag fra 10-13 i klubbens lokaler på Store Møllevej 5 kan besøgende blandt andet prøve kræfter med Zumba, se og prøve foreningens maskiner og ikke mindst møde

bestyrelsen og klubbens instruktører. ”Det er et sted, hvor der kommer alle typer motionister – høj som lav, tyk som tynd - og der er ikke en trend i forhold til, at man skal have bestemt tøj på. Man kommer bare, præcis som man er”, fortæller Pia Grønlund.

Unik – intet mindre Efter mere end to års brav kamp er Birgitte Roager Olsen gået i forvejen - og efter hendes død kan Claus Roager Olsen konstatere, at hans nu afdøde kone har inspireret tusindvis af mennesker. ”Jeg har aldrig mødt et menneske, der ikke kunne lide Birgitte”, siger Claus Roager Olsen, der har modtaget over 3000 beskeder på Facebook, efter Birgitte sov ind på Hospice Sjælland om morgenen den 2. september.

Birgitte bisættes på parrets 16. bryllupsdag fredag den 9. september kl. 16 i Roskilde Domkirke, hvor det bliver præsten fra Hospice Sjælland, Sarah Krøger Ziethen, der vil forestå bisættelsen. Par-

Assistent med øje for detaljer søges

ret fik et nært forhold til både præsten og det øvrige personale på stedet, og Claus Roager Olsen udtrykker sin dybe taknemmelighed for personalets indsats i den sidste tid. Her på avisen har vi fulgt Claus og Birgitte tæt, da vi skrev den mest delte og læste historie i Paperboy’s levetid om dødens nærvær i familien Roager Olsen. Nu er endnu en stjerne blevet tændt på himlen, og Claus håber på et talrigt fremmøde til den endelige afsked med Birgitte. Birgitte Roager Olsen efterlader sig sin mand Claus Roager Olsen og børnene Christian på 18 og Sophie på 15 år.

Indbydelse til reception Fredag den 9. september 2016

Fra den 1. juli 2016 indgår Erik Munk i Beierholm, Statsautoriseret Revisionspartnerselskab

Til Roskildes lækreste optikerforretning Har du god stil - og brænder du for at hjælpe vores kunder med at finde de helt rigtige stel og solbriller? Elsker du at være omkring mennesker, og kan du tale med alle?

www.beierholm.dk

Vil du kunne sælge brilleglas og optikprodukter, efter du har fået en grundig oplæring? Hvis du kan svare JA til ovenstående og har lyst til at arbejde i en optikerforretning, som er fagligt højt specialiseret og fører nogle deklart lækreste mærkeruden inden for brillestel i verden, så skal du Vil duafse og tydeligt briller eller linser? skrive en ansøgning til: du prøve natlinser. En kontaktlinse til nærsynede, der uden du Så skulle Optik Nicolai´s · Skomagergade 10 · 4000 Roskilde mærke det omformer hornhinden og giver dig synet tilbage, mens du sover! Kig ind forbi med ansøgningen, så vi kan hilse på hinanden.

Vi er byens, nok, mest dedikerede eksperter på området. Så kom ned forbi og

Der vil også være nogle administrative opgaver - og så skal du bruge tid på at følge med i, hvad der sker hør mere om de mange fordele. Samtidig får du en særlig grundig synstest på stel- og solbrillemarkedet, så vi sammen kan indkøbe og fortsat udvikle vore eksklusive sortiment. – helt gratis. Så nej, her ingen halve løsninger – kun masser af faglighed og

Ser frem til at arbejde sammen med en smilende, energisk og serviceminded person, der også personlig rådgivning. Det er jo dit syn, det handler om! værdsætter at yde en unik kundeservice Du kan også maile din ansøgning på: roskilde@optiknicolais.dk.

Fredag den 9. september 2016 fejrer vi, at vi nu er en del af Beierholm. Erik Munk Statsautoriseret Revisionsaktieselskab er overgået til Beierholm Statsautoriseret Revisionspartnerselskab. Carsten Johnsen og Michael Vejgaard Hansen er optaget som partnere i Beierholm. Grundlægger og stifter Erik Munk samt Poul Wisniewski fortsætter begge som ansatte partnere. Kom og hils på Erik, Carsten, Michael og Poul samt alle de øvrige medarbejdere i huset. Vi tager samtidig afsked med vores sekretær Margit Munk, der har valgt at gå på pension. Det vil glæde os at se kunder, samarbejdspartnere, kolleger og andre venner af huset til en uformel reception fra kl. 14-17 Ringstedvej 71, Roskilde. Velkommen!

Måske Roskildesmest mest nørdede brillebutik Måske Roskildes nørdede brillebutik


6. SEPTEMBER 2016 l 31 l

LĂŚserbrev Borgmesteren og partierne bag budgettet lader de svageste borgere i stikken Af Susanne Lysholm Jensen, ByrĂĽdsmedlem, Enhedslisten Medlem af BeskĂŚftigelses- og socialudvalget, Toldbodgade 11, 1, 4000 Roskilde

Er man pü kontanthjÌlp, integrationsydelse eller pü anden vis rammes af kontanthjÌlpsreformen, er der ingen hjÌlp at hente i forbindelse med det budgetforlig socialdemokraterne indgik med SF, B, R, K og V fredag aften. Det er et asocialt budget. Ikke en krone er der sat af til at understøtte de reformramte familier eller til at sikre ordentlige arbejdsbetingelser for medarbejderne, sü de für den nødvendige tid til at behandle de ramte borgere anstÌndigt. Borgmesteren og socialdemokraterne har gang pü gang givet

udtryk for, at de er imod reformen og bekymrer sig om de konsekvenser, den har for kontanthjÌlpsmodtagerne. Det har vist sig at vÌre tomme ord. I forbindelse med budgetforhandlingerne er de pü intet tidspunkt kommet med konkrete forslag, der kunne vÌre med til at afhjÌlpe den ulykkelige situation, der d. 1. oktober, nür den nye lov trÌder i kraft, vil ramme en lang rÌkke borgere – ikke mindst børnefamilier. Hykleriet bliver ikke mindre af, at borgmesteren efter budgetforhandlingerne udtaler, at hun ikke har set forslag, der kan gennemføres pü lovlig vis. Det er ikke en indvending, hun har fremført overfor Enhedslisten under forhandlingerne. Og det er ganske enkelt ikke sandt. Enhedslisten er kommet med

flere konkrete forslag. Et forslag om en jobgaranti pü 225 timers ordinÌrt arbejde ürligt til reformramte børnefamilier, sü de reformramte borgere undgür at blive trukket yderligere i kontanthjÌlp. Dette kan gøres gennem eksempelvis et samarbejde med socialøkonomiske virksomheder. Et forslag om etablering af et borgerstøttende team, der skal give de enkelte reformramte borgere en individuel og hündholdt støtte. Og endelig et forslag om flere medarbejderressourcer pü beskÌftigelses- og socialomrüdet, sü de pü tilfredsstillende vis kan tage hünd om de mange borgere, der bliver økonomisk og socialt ramte af kontanthjÌlpsreformen. Ingen af forslagene er kommet med i budgetforliget. Og borgmesteren ikke alene vasker hÌnder og fralÌgger sig ansvaret. Hun har

ogsü bevidst valgt, at kommunen intet aktivt skal foretage sig for at hjÌlpe de reformramte borgere. Hun erkender, at der er borgere, der vil blive hürdt ramt af kontanthjÌlpsreformen. Men skal de hjÌlpes, mü det ifølge borgmesteren komme fra Folketinget. Og hun tror da ogsü pü en lovÌndring, �nür de menneskelige skÌbner bliver tydeligere�. Det er en noget kynisk tilgang, der ikke klÌder en borgmester, der bør tage sig af alle sine borgere, ogsü de sürbare og de udsatte. Socialdemokraterne har valgt at indgü budgetforlig med Venstre frem for at fortsÌtte samarbejdet med Enhedslisten. Prisen er et asocialt budgetforlig, som Venstres leder, Bent Jørgensen, udtrykker tilfredshed med. Det kan vÌre svÌrt at forstü, nür han samtidig er

formand for beskÌftigelses- og socialudvalget, og dermed har et sÌrligt ansvar overfor de borgere, der bliver ramt af kontanthjÌlpsreformen. Han tager ikke de medarbejdere alvorligt, der büde mundtligt og skriftligt har gjort rede for nogle helt urimelige arbejdsbetingelser, der i sidste ende gür ud over de borgere, de gerne skulle hjÌlpe. Enhedslisten har de sidste to ür indgüet i budgetforlig, der har vÌret frie for besparelser og serviceforringelser. Det lykkedes ikke i ür. Roskilde er en rig kommune med nÌsten ½ milliard i kassen. Men A, B, C, V og endda SF mener ikke, at man kan bruge penge pü at hjÌlpe de reformramte familier, men de synes, at det er rimeligt at afsÌtte millioner til at understøtte handels- og erhvervslivet. Er det ’Alle Tiders Roskilde’?

Roskilde i billeder Facebookgruppen Roskilde i billeder er oprettet af Kasper Jørgensen, der selv har en passion for fotos fra Roskilde. Fotografierne er en skøn blanding af fotos fra det historiske Roskilde og smukke landskaber til det hurtige snapshot af en Roskildebegivenhed. Er du selv interesseret i foto, sü kan du sende en forespørgsel for at blive medlem af gruppen. Skal dit foto i Paperboy, sü send en besked til Kasper og giv dit foto et par linjer... Vandspejling og silhuet i sommervarme aftenfarver Ugens billede af Bosse Hansen  TIL R GE LĂ… E

NY 

 EROBE  D & GARD BA

 , EN KK EFTER MĂ…L  KĂ˜ TIL R  GE LĂ… NY  RDEROBE

E

EFTER MĂ…L KĂ˜KKEN, BAD & GA Design selv dine lĂĽger. Priseksempel: 10 alm. lĂĽger Design selv dine lĂĽger. 5 skuffefronter

Priseksempel: 15 greb

10 20 alm. indv. lĂĽger 120 graders hĂŚngsler 5 skuffefronter Montering-levering-moms-garanti 15 greb 20 indv. 120 graders hĂŚngsler Montering-levering-moms-garanti

RUBRIK GIV DIT VISITKORT TIL HELE ROSKILDE KOMMUNE - HVER UGE ALARM & LĂ…SE

EL-INSTALLATĂ˜R

AIA-Tyverialarm • ABA-Brandalarm • Røgkanon Adgangskontrol • Video-overvügning • Hundevagt • Gitter Lüse • Vagt tilsyn • PorttelefonanlÌg • EDB-sikringswire AUTORISERET RUKO-FORHANDELER OG ISO 9001 GODKENDT

- LOKAL ELEKTRIKER - ERHVERV / PRIVAT - KVALITET TIL TIDEN - DĂ˜GNVAGT

Godkendt af forskikringsselskaberne, DBI og SKAFOR Hovedkontor: Industrivej 37 4000 Roskilde Tlf. 70 267 100

www.alarmeksperten.dk BLOMSTER

VI BINDER TIL ENHVER LEJLIGHED

Liljen

AUTORISERET EL-INSTALLATĂ˜R

RINGSTEDGADE 23A 4000 ROSKILDE ¡ TLF. 46 35 31 31 VIVIANKURE@HOTMAIL.DK

TLF. 4636 8446 www.amsbo.dk - Skovbogade 2B, 4000 Roskilde

EL-INSTALLATĂ˜R

STÆRK LOKAL ATTRAKTIV SAMARBEJDSPARTNER! • Med mere end 40 ürs erfaring. • Alt inden for el-installation og afledte omrüder. • Omkostningsbevidste og med fremragende service.

Kr. 10.850,Kr. 10.850,-

Vores showroom er ĂĽben lørdag kl. 10.00-14.00. Ă˜vrige tidspunkter efter aftale.

DANSK DANSK KĂ˜KKENRENOVERING Tlf. 46 78 26 30 • Fax 46 78 62 30 #  /-  KĂ˜KKENRENOVERING Tlf. 46 78 26 30 • Fax 46 78 62 30 #  /-  KĂ˜KKEN

Hos os fĂĽr du personlig

betjening fra start til slut Vores showroom er ĂĽben lørdag kl. 10.00-14.00. Ă˜vrige tidspunkter efter aftale. Hos os fĂĽr du personlig betjening fra start til slut

Store Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde *&(#.,! *&(#. &)" #

email: info@danskkoekkenrenovering.dk • www.danskkoekkenrenovering.dk $ %&%)""&""%(%&,( %" Store#Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde *&(#.,! *&(#. &)" # email:#info@danskkoekkenrenovering.dk $ %&%)""&""%(%&,( %" • www.danskkoekkenrenovering.dk

L NYE LĂ…GER TI TI R EROBE GE LĂ… NY EN, BADL& GARD KĂ˜EKK EFTER E OBMĂ…L RD KĂ˜KKEN, BAD & GA ER EFTER MĂ…L Vores Showroom er ĂĽbent lørdag kl. 10.00-13.00 Ă˜vrige tidspunkter efter aftale.

DANSK DANSK KĂ˜KKENRENOVERING KĂ˜KKENRENOVERING Tlf. 40 41 35 36

Hos os fĂĽr du personlig betjening fra start til slut Hos os fĂĽr du personlig betjening fra start til slut

Store Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde Store Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde

email: info@danskkoekkenrenovering.dk • www.danskkoekkkenrenovering.dk

Tlf. 40 41 35 36

email: info@danskkoekkenrenovering.dk • www.danskkoekkkenrenovering.dk

TANDTEKNIKER SPECIALKLINIK FOR TANDPROTESER Aut. Klinisk Tandtekniker

Marianne Grand Overenskomst med kommunen

46 35 73 73

www.mariannegrand.dk TINGVEJ 33, VINDINGE ¡ 4000 ROSKILDE ¡ TEL 4634 5500

Hersegade 24 ¡ 4000 Roskilde ¡ email: info@mariannegrand.dk


7. Historien om O.H.Schmeltz Historiker Eva Tønnesen foltæller om byens store mæcen, købmand O.H. Schmeltz, som ved sin død i 1898 testamenterede midler til at anlægge Roskildes første park. Roskildes forskønnelse lå ham meget på sinde, og han testamenterede derfor midler til opkøb af jord og anlæggelse af et ”Lystanlæg, som dog ikke maa bruges til nogen Slags Sport.”

6. Havnebyen Vindeboder Under Byparkens muld ligger resterne af den vigtige internationale havneby, som dannede grundlaget for Roskilde opståen. Kom og hør mere om det – historikeren Stig Ekblom vil fortælle om stedets betydning og udvikling, bl.a. på baggrund af de udgravninger, som Roskilde Museum har udført i parken.

5. Kunst i Byparken Mød kunstnerne Helle Hove og Iben Brøndum, som fortæller om nogle af deres store kunstneriske arbejder i Byparken: Herefter fortæller museumsdirektør Birgitte Kirkhoff Eriksen fra Museet for Samtidskunst om kunst i det offentlige rum.

4. Leg før og nu Bliv klogere på hvordan børn legede for 100 år siden sammen med Isabella Fuglø og Anna Krog, formidlere fra museumskoncernen ROMU. Samme sted giver landskabsarkitekt Christina B. Zingenberg et spændende indblik i, hvordan man tænker børns leg i dag, når kommunen indretter nye legepladser.

3. Roskildes kilder Formidler Jørgen Ulriksen fra museumskoncernen ROMU fortæller om Roskildes kilder, som ifølge sagnet havde stor indflydelse på grundlæggelsen af Roskilde. Samme sted fortæller klimakoordinator Trine Keinicke Sørensen om de klimaudfordringer, vi skal håndtere i dag, fra stigende vandstand i fjorden til mindre energiforbrug.

2. Byparkskoncerter før og nu Lars Sloth fra Roskildes regionale spillested Gimle fortæller om byparkskoncerterne gennem tiden. Fra den første musiktribune blev opført i 1922 til nutidens juli-koncerter med op mod 8.000 deltagere. Herefter fortæller kulturkonsulent Kit Lindved Sværke om arbejdet med en ny strategi for Roskilde Kommune som Musikby2020.

1. Byparken – Roskildes første kommunale park Museumsinspektør Astrid Orsleff Hansen fra museumskoncernen ROMU fortæller om Roskildes første ”kommunale” park, som blev anlagt i 1916. Parken blev anlagt i den tids foretrukne engelske landskabsstil med slyngede stier og grupper af store træer på klippet græsbund. Herefter fortæller Mette Jessen og Lucy Caudery fra Veje og Grønne Områder om de nye planer for Byparken.

Kl. 13-15 Byparken før og nu

Workshop med hånddukker Dukker kan alt. De kan flyve, synge opera, få grineflip og skælde ud. Gennem forskellige øvelser og lege viser dukkefører Sif Jessen Hymøller fra foreningen Roskilde Dukke- og Figurcenter, hvordan man kan få en hånddukke til at leve, bevæge sig, og tale. Fra seks år.

Danse workshop Lær en dans og tag på en danserejse gennem parken. Workshop med danserne Lars Bjørn og Merete Dam fra egnsdanseteatret Aaben Dans.’

Verdenshistorier og SMS Haiku konkurrence Al Agami, som nok er mest kendt som en af Danmarks dygtigste rappere, er også en fantastisk historiefortæller. Kom og hør med, når han fortæller historier fra hele verden! Det sker ved foreningen World Wide Words campingvogn KuKaVo, hvor WoWiWo’s kunstneriske leder Peter Campbell Bensted giver kyndig vejledning i haiku skrivning på mobiltelefon. Vinderen af SMS konkurrencen annonceres kl. 16..

Stomp workshop Roskilde Synger byder på Stomp & Stemme” workshop v. trommeslageren Christine Dueholm og sangerinden Aviaja Lumholt. Vi spiller på baljer, tønder og stokke, bruger kroppen og stemmen som instrument og synger enkle melodier sammen med fede grooves og moves. Alle kan være med.

Leg som i gamle dage Kom og leg som i gamle dage med formidlere fra Roskilde Museum. Prøv selv de mange sjove og udfordrende lege fra en tid, hvor der ikke fandtes computere og legetøjsbutikker, og hvor de fleste lege foregik udendørs.

Byg dit drømmeskib Ved søen sørger Vikingeskibsmuseet for at børn kan bygge deres drømmeskibe ud af almindelige hverdagsting. Museet afholder sejladskonkurrence med trut og præmier i museumshavnen to gange i løbet af dagen.

Kl. 13-15 Børneunderholdning

8. Historien bag genforeningsstenen Historiker Per Steenholt fortæller om genforeningsstenen, som blev rejst på privat initiativ centralt i parken i 1920. Den blev dog af kommunen flyttet ved en renovering af parken i 1930. Flytningen forsvares med den begrundelse, at det ikke var en officiel kommunal genforeningssten, men en sten opsat på privat initiativ af bl.a. fotografen Kristian Hude. Hude var bestemt ikke populær i alle kredse, men hans sten fik lov til at stå urørt frem til hans død i 1929.

Se mere på roskilde.dk/byparken. På dagen får du program på stierne ind til Byparken

Kl. 15- 16 Korsang, tale og forfriskninger Fejringen rundes af med lokale kor, der synger Byparken op og samles ved den gamle tribune, hvor de sammen med borgere synger ”I Danmark er jeg født” dirigeret af Jakob Høgsbro. Borgmester Joy Mogensen holder en tale og Pipers Hus serverer en forfriskning til musik ved visegruppen Halfdanskerne.

Kl. 13-15 Børneunderholdning For børn og barnlige sjæle er der workshops: Byg dit eget drømmeskib, prøv hånddukkerne, hør verdenshistorier, dans, syng og leg som i gamle dage. Gratis workshops arrangeret af Vikingeskibsmuseet, Roskilde Dukke- og Figurcenter,foreningen World Wide Words, Åben Dans, Roskilde Synger og museumskoncernen ROMU.

Kl. 13-15 Byparken før og nu – 8 fortællinger Hør Roskildes dygtigste fagfolk fortælle om Byparken som centrum for koncerter, kilder, kunst, leg og for handel af enorme, internationale proportioner. Fortællingerne akkompagneres af Vera & Hjørdis Gerup, som spiller hvor den gamle byparktribune stod. (tilmelding via visitroskilde.dk).

Søndag den 11. september mellem kl. 13 og 16.

Kom til fejring af Byparkens 100 år jubilæum

l 32 l 6. SEPTEMBER 2016

Pbro uge 36 2016  
Pbro uge 36 2016  
Advertisement