Pbro uge 36 2015

Page 1

ROSKILDE 1. årgang Uge 36. 1. september 2015 www.paperboy.gratis

Niels Mikkelsens datter var døden nær. Nu betaler han tilbage gennem sit arbejde i KidsAid.

Cykler for syge børn Side 20

ALLE MARKISER

NYT HOS SNOWFUN Sammensæt Sammensæt FLYVERDRAGTER Sammensæt din egen GRILLMENU JAKKER & BUKSER Sammensæt din egen GRILLMENU dinimellem egen GRILLMENU Vælg 3 forskellige slags salater, 3 forskellige STR. 2-16 ÅR Vælg slags salater, 3 forskellige slags dressinger, 3 forskellige slags kartofl er3ogforskellige dinimellem egen33forskellige GRILLMENU Vælg imellem forskellige slags salater, slags dressinger, 3 3forskellige slags kartofl er oger og dressinger, forskellige slags kartofl Vælg imellem 3 forskellige slags salater, 3 forskellige 3slags forskellige slags kød....................................... 175,slags dressinger, forskellige slags kartofler og 3 forskellige slags3 kød....................................... 175,3SEforskellige kød.......................................175,MERE PÅslags www.kokmedkulpå.dk 3SE forskellige slagswww.kokmedkulpå.dk kød.......................................175,MERE PÅ TIL M EL

mad ud af huset

Ring eft e Gardinb r ussen

D

G DI

TIKKEN ELLER PÅ I BU

KUN KLUDE B

W W N.DK WFU NO .S W

SE MEREMed PÅ www.kokmedkulpå.dk Kok Kul På SE MERE PÅ www.kokmedkulpå.dk Kok Med På mad ud afKul huset Kok Med Kul mad ud afKul huset bestil@kokmedkulpaa.dk eller ringPå påPå tlf.: 207 25 207 Kok Med mad ud af bestil@kokmedkulpaa.dk ellerhuset ring94, på 4600 tlf.: 207 25 207 www.kokmedkulpå.dk - Stevnsvej Køge

÷20%

www.kokmedkulpå.dk - Stevnsvej 94, 4600 Køge bestil@kokmedkulpaa.dk eller ring på tlf.: 207 25 207 bestil@kokmedkulpaa.dk eller ring på tlf.: 207 25 207 www.kokmedkulpå.dk Stevnsvej 94, 4600 www.kokmedkulpå.dk - Stevnsvej 94, 4600 KøgeKøge INDUSTRIVEJ 1 E 4000 ROSKILDE · TEL. 46 35 40 86 · WWW.SNOWFUN.DK

GARDINER · SOLAFSKÆRMNING Roskilde Gardiner

Gullandsstræde 8 · 4000 Roskilde Tlf. 4635 3402 roskildegardiner@gmail.com


l 2 l 1. SEPTEMBER 2015

Bennies Pletskud

UGENS UDSNIT

Paperboy sender hver uge fotograf Bennie Hansen fra Billedbutikken på gaden for at finde ugens pletskud.

Paperboy går hver uge på opdagelse i byen og stiller skarpt på en af byens utallige detaljer Gæt hvor ugens billede er taget og skriv dit svar på vores Facebookside dagen før vores udgivelsesdag. Vi trækker lod blandt de rigtige besvarelser og poster vinderen på Paperboys facebookside. Vinderen kan efterfølgende afhente et paperboy krus hos os på første sal i Borchsgade 6 C.

Er du den heldige, der er kommet i Bennies søger, så har du vundet et Paperboy krus. Præmien kan afhentes i Borchsgade 6 C, 1. sal.

Paperboy

Vinderen af sidste uges udsnit blev Kirsten Larsen, som i lighed med flere andre, havde set hængebugsvinet i indgangen til Svogerslev Kro. Kirsten Larsen har en Paperboy-kop til gode, som hun kan modtage på avisen - med eller uden dampende varm kaffe i.

®

Ugens børnecitat Alberte siger: ”Mor, når mit marsvin er død, må jeg så få et akvarium?” Mor siger: ”Jamen, Alberte, du har jo ikke en gang fået et marsvin endnu!”

Christoffer Dall er 22 år og født, opvokset og bosat i Roskilde. Hans striber udspringer af et excentrisk syn på hverdagen og de absurditeter, der er at finde i de, antageligvis, almindelige mennesker, som bebor den. Kig med hver uge i Paperboy.

Indsendt af Inger Lucas

Døgnfluen Mogens møder Bettinas far

Paperboy udkommer hver tirsdag/onsdag til samtlige husstande i Roskilde Kommune. Tryk: Skive Folkeblad G/S Trykoplag: 39.000 eks. Udgiver: Paperboy ApS

- så samles byen REDAKTION: Tomas Skov, redaktør tomas@paperboy.gratis Mobil: 2679 4048

SALG: Helene Risum, marketing helene@paperboy.gratis Mobil: 2332 7119

ADMINISTRATION: Lone Ovesen, bogholder lone@paperboy.gratis Mobil 4397 1051

Holger Vincents, journalist holger@paperboy.gratis Mobil: 3052 7408

Lars Pedersen, salgschef lars@paperboy.gratis Mobil: 3052 9252

Patrick Holbek, udgiver. Ansv. patrick@paperboy.gratis Mobil: 4058 4437

Annette Thomsen, grafiker annette@paperboy.gratis Mobil: 2635 0714

Paperboy samarbejder med Lejrelokalavis Klaus Rasmussen, udgiver. klaus@lejrelokalavis.dk · Mobil: 2075 0808

Paperboy Roskilde - Borchsgade 6 C, 1. sal - 4000 Roskilde - Tlf. 7020 0214 - Åbent: mandag-fredag 9-16

Det er ikke tilladt at gengive artikler uden tilladelse fra Paperboy. Læserbreve er velkomne og kan sendes til: tomas@paperboy.gratis holger@paperboy.gratis


1. SEPTEMBER 2015 l 3 l

Septembersmag rhåndværk e t g a l s t d o g g o d e digh Kød, trovær Skinkekød Pr. 1/2 kg KUN

25,-

Friskhakket dansk okse- og skinkekød Kyllingelår

99

Stor leverpostej

30

Til 4 personer. Pr. bakke . . . . . . . . . . . . . . . .kr.

Fyldte svinekoteletter Ta’ 4 stk. . . . . . . . . . . . . . . . .kr.

00

Maks 8 % fedt Oksekød Pr. 1/2 kg . . . . . . . . . . . . . . . .kr.

3500

Løgpølse

2900

8900

Se også vores tilbudsavis med flere gode tilbud på kongebakkensslagter.dk

Pr. stk. KUN (500 g). . . . . . . kr.

00

Pr. stk. KUN . . . . . . . . . . . . . . kr.

Månedens

Bestil 12. sept og senest få 2 med i køb bøffer et

kødbox Tykstegsbøf 150 g pr. stk. Ta’ 4 stk. KUN . . . . . . . . kr.

13900

Saltimboccasteg skåret af oksetyksteg. Til 4 personer. Pr. stk. KUN . . . . . . . . . . kr.

149

00

Scan QR koden og følg os på Facebook Tilbuddene er kun gældende fra onsdag den 2. sept. t.o.m. lørdag den 12. sept. 2015. Der tages forbehold for trykfejl og prisændringer samt udsolgte varer.

mad med meresteg af nakkefilet 1,2 kg - pr. stk. KUN

99,-

Kongebakkens Slagter & specialitetsforretning Kongebakken 5 · 4000 Roskilde Tlf. 46 35 54 05 · Fax 46 35 65 16 kongebakkensslagter@gmail.com kongebakkensslagter.dk

Til 14 måltider - inkl. opskrifter

Se kødboxens indhold på www.madmedmere.dk Pr. kødbox . . . . . . . . . . kr.

99500 Slagtermester Anders Koppel


l 4 l 1. SEPTEMBER 2015

Roskilde Rundt

Viby Høstfest Lørdag inviterede Viby til Høstfest, og det var der mange borgere, der benyttede sig af. Bykernen var fyldt med lokale og tilrejsende ved den traditionsrige Høstfest, der fra kl. 9 til 14 blandt meget andet bød på optog med

veteranbiler og traktorer, X-Factorstjerner og en række sportsaktiviteter. Og der blev da også tid til en tur i traktoren for de små.

Tidligere ejer af Klosterkælderen Peer Seibelt og de gamle venner (tv) gav de nye ejere en flaske rom og en tønde til at fylde yderligere rom på.

Klosterkælderen genåbnet Det legendariske værtshus Klosterkælderen genopstod efter flere års stilhed lørdag den 29. august. Det er de tre herrer Klaus Nielsen, Peter Sapsworth og Kjeld Hedengran, der har pustet liv i den historiske kælder, og den åbnede med fulde huse af forventningsfulde kommende stamgæster på denne solbeskinnede lørdag, hvor der også var mulighed for at

indtage én af stedets mange øl i gårdhaven. Der kom mere end 500 gæster til receptionen og der blev serveret mere end 1000 øl.

Prøvtur i veteran Renaultér og franske pandekager til gæsterne Arne Stubbe Automobiler havde i forbindelse med deres Åbent Hus inviteret en række entusiaster med deres klassiske Renaultbiler. De flotte biler var udstillet foran forretningen, og for de interesserede var der mulighed for en prøvetur. Indenfor duftede der af pandekager, som der blev delt rigeligt ud af til alle gæsterne, der var mødt op.

Sommertræf på rådhuset Borgmester Joy Mogensen afholdt traditionen tro Sommertræf for erhvervslivet på rådhuset. Det foregik mandag den 24. august, og der blev sat fokus på det nye regionale samarbejde - Greater Copenhagen - og de muligheder, som dette samarbejde kan åbne for kommunens virksomheder. Blandt gæstetalerne var tidligere direktør i Vestas og nu direktør for Voluntas Morten Albæk, borgmester i København Frank Jensen og Roskildes egen højttalerfabrikant Ole Witthøft.


1. SEPTEMBER 2015 l 5 l

Roskilde Rundt

Rabalderfest for fuld musik

Der var kamp om opmærksomheden i weekenden i Roskilde. Men et kulturelt arrangement, der bare ikke var til at komme uden om, var uden tvivl Rabalder-

festen på Musicon, som lørdag den 29. august bød på mad, litteratur, dans, kunst og åbne værksteder, gadeidræt og musik under den stort opsatte Kulturfesti-

val. Vejret var med Rabalder, hvor tusindvis af gæster blandt meget andet kunne høre Sys Bjerre, eller besøge det populære skateboardområde.


l 6 l 1. SEPTEMBER 2015

Roskilde Rundt Ny direktør hos Spar Nord

Han hedder Kasper Overgaard Bæk og er ny direktør i Spar Nord. I sidste uge blev der holdt reception og der var fuldt hus i banken på Københavnsvej. Kasper, hans hustru Anja og deres to børn kommer fra Ålborg og har nu bosat sig i Roskilde.

Per Vibskov Nielsen

Hanne Leth Andersen

Christine Skou

Kathrine Krone

Fie Sohn Højlund

Klummen er et fast indslag i Paperboy, hvor vi har givet pennen fri til en gruppe mennesker, der har det til fælles, at de alle på den ene eller den anden måde er rodfæstet i Roskilde. Det er avisens faste holdeplads for markante meninger og gode personhistorier, alle med udgangspunkt i ugens skribent, men først og fremmest med Roskilde i centrum.

GÆSTFRI Ordet gæstfri burde være almen kendt. Men hvad betyder gæstfri egentlig? Hvis man for eksempel er arbejdsfri, så betyder det, at man er fri for arbejde, enten fordi man har weekend eller ferie, er pensioneret eller er blevet arbejdsløs. Men at være gæstfri betyder ikke, at man helst er fri for gæster. Tværtimod. Hvis man er gæstfri, så modtager man glad og gerne gæster. Måske har man ligefrem gjort sit hjem til et helt gæstgiveri, fordi man hellere end gerne overlader sine personlige gemakker til fremmede og det helt uden at have gjort gæstebud – altså sådan at huset er fyldt op med gæster uden at man har sendt invitationer ud.

ukomfortable stilling, indtil æggene var udklækkede.

I den keltiske spiritualitet er det at være gæstfri en særlig dyd. Det fortælles i legenden om den irske helgen Kevin fra Glendalough, at han engang i en fasteperiode skulle våge en hel nat. Han lå udendørs på ryggen med armene udstrakt. Da kom der en solsort og byggede en rede oven på ham, en rede hvor solsorten kunne lægge æg. Og da den gæstfrie Kevin uforvarende var blevet vært for solsorten, blev han liggende i den

Så glem ikke at være gæstfri – og gæstfrie skal vi være uanset hvem den fremmede er og uanset hvordan den fremmede ser ud og uanset hvad den fremmede tror på.

Det kan man da kalde at være gæstfri og det er egentlig en opgave vi alle burde tage på os. For det at være gæstfri er en særlig måde at leve på. Man kan sige, at det er smilet, man møder både venner og fremmede med. Det er, at modtage alle mennesker som en gave, der skal pakkes ud fordi den indeholder positive overraskelser.

125 års Jubilæum Det var nærmest umuligt at få en p-plads ved Roskilde Havn fredag eftermiddag. Roskilde Roklub fejrede nemlig deres 125 års jubilæum. Og der kom mange på besøg i klubbens lokaler på havnen. I denne anledning har klubben udgivet en smuk bog med et historisk tilbageblik på hvad der er sket gennem tiden. Her ses formand Ove Pedersen og Hans Jørgen Bendixen, der er initiativtagerne bag bogen. Den kan iøvigt hentes gratis i klubben eller læses online http://issuu.com/roskilderoklub/ docs/roklub_bog_web/1

Det er sådan set også essensen af et af Bibelens smukkeste udsagn, som findes i Brevet til hebræerne: ”Glem ikke at være gæstfri, for nogen har uden at vide det haft engle på besøg da de bød fremmede indenfor.”

Denne uges klummeskribent: Per Vibskov Nielsen er sognepræst ved Roskilde Domkirke. Han har en særlig interesse i den keltiske spiritualitet, som er over 1500 år gammel og er her i september rejseleder på en tur til øen Iona på de indre Hebrider med en gruppe fra Roskilde.

Sundhedsdag på Hestetorvet Traditionen tro blev der afholdt Sundhedsdag på Hestetorvet i Roskilde i lørdags. Arrangementet er et samarbejde mellem Dom Apoteket, Region Sjælland og Roskilde Kommune. Som sædvanlig var Hestetorvet fyldt med telte og repræsentanter fra en række patientforeninger, kommunale enheder, Roskilde Sygehus og en række andre.

Gitte Vejlebo blev fejret Der var højt humør hos Vejlebo Dance Studio i onsdags, da indehaver Gitte Vejlebo havde inviteret venner og familie til nogle hyggelige timer. Anledningen var (ja, man kan ikke se det), at hun fyldte 50 år.

Würth åbner på Industrivej Den 2. september 2015 åbner Würth sin første butik i Roskilde for erhvervskunder fra auto-, el-, vvs-, metal- og træ/bygbranchen samt det offentlige. Sophie Nysom Christensen bliver den daglige leder af butikken.


1. SEPTEMBER 2015 l 7 l

f

a g l a v d tort u

l å m r e t e m i e r løbe bred. S

80 cm er du! m m e t s n be ængde

L

Hos Farvehuset finder du et omfattende udvalg i alle slags tæpper. 2 m r. p Priser fra kr. 89

Vi tilbyder professionel montering, til tiden. Opmåling er naturligvis gratis!

Farvehuset Helligkorsvej 11 · 4000 Roskilde · Tlf.: 46 36 16 66 • farvehuset.dk Parkering i gården


l 8 l 1. SEPTEMBER 2015

Lørdagskoncerter på biblioteket med Roskilde Sangskriverklub Roskilde Sangskriverklub giver koncert fire lørdage i efteråret. Udover at give koncerter her i efteråret, har Roskilde Sangskriverklub (ROSSK) også tid til en snak med sangskrivere, der gerne vil stå foran et publikum. ROSSK kan tilbyde dig muligheden for at fremføre dine værker ved arrangementer, koncerter eller klubaftener. Bliv en del af et fællesskab, hvor du kan få og dele viden gennem netværk, møder og workshops. Hør og mød Roskilde Sangskriverklub først gang lørdag den 5. september kl. 12-13.30 på Scenen på Roskilde Bibliotek. Der er gratis adgang.

OPEN BY NIGHT FREDAG D. 4. SEPTEMBER TIL KL. 22.00 I bedste Las Vegas stil, spiller vi om prisen på dine nye efterårsvarer.

Casino og Vegas-burger Traditionen tro går Rådhuskælderens indehaver Jeanette Dalsgaard og hele personalet all-in, når Roskilde bymidte er omdannet til en sand Vegas spilleaften. ”I dagens anledning serveres der særlige Vegasburgere og hele barområdet vil ose af casinostemning”, siger Jeanette Dalsgaard.

Personalet er iført ægte casino-dress og den røde løber er rullet ud. ”Er du til black-jack eller roulette, så kom og spil med. Vi har booket et professionelt team med spillebord og hele molevitten. Vi spiller naturligvis ikke med rigtige penge, men ellers er der ingen forskel”, siger Jeannette Dalsgaard.

DU KAN RAFLE DIG OP TIL

RA B

AT

25% Tilbuddet gælder både fredag 4/9 og lørdag 5/9

TILMELD DIG VORES KUNDEKLUB og deltag i konkurrencen om en WEEKENDTUR TIL BERLIN (kan ikke ombyttes til kontanter)

ROSKILDE SKOMAGERGADE 34 46 32 00 60

wagner.dk

Spil om drikkevarerne hos Restaurant Upstairs Niels og Sanne der er indehavere af Restaurant Upstairs har to års fødselsdag. Og Roskilde bymidte har Vegas tema i forbindelelse med Open By Night fredag den 4. september. ”Det skal fejres”, siger Sanne og Niels, der i den anledning tilbyder frokostgæsterne mellem kl. 11 og 16 gratis kaffe, når de har spist frokost. Til de spisende aftengæster er der fri velkomstdrink fra 17.30 til sidste mad-

bestilling. Køkkenet lukker kl. 21.00 og restauranten kl. 22.00. Og som en ekstra Vegas-event, så kan alle gæster rafle i baren om drikkevarerne. Får du fem ens i max. tre forsøg, så er drikkevarerne på husets regening. Er du mere til lodtrækning, så skriv dit navn og telefonnummer på regningen, så trækkes der lod om en frokost eller aftenmenu for to. Vinderen bliver offentliggjort i næste uge på www.upsstairs-roskilde.dk.


1. SEPTEMBER 2015 l 9 l

RA

BA T

20%

PÅ ALT I BUTIKKEN FREDAG DEN 4. SEPTEMBER KL. 10.00-22.00 GÆLDER IKKE PÅ I FORVEJEN NEDSATTE VARER!

MCKINLEY GRIZZLY III VELCRO, JUNIOR

Smart drengestøvle i syntetisk nubuck. Str. 30-35. Normalpris 500,-

KUN

299

95

HOLMBOM

MCKINLEY GRIZZLY II, MEN Flot efterårsstøvle i syntetisk nubuck. Str. 36-47. Normalpris 700,-

KUN

39995

SKOMAGERGADE 32 · ROSKILDE · TLF. 46 30 06 00

Åbent: mandag-fredag kl. 10.00-18.00 · Alle lørdag kl. 10.00-15.00 · Åbent første søndag i måneden kl. 11.00-15.00 · Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer


l 10 l 1. SEPTEMBER 2015

Camilla Bastholm renser dias ved stinksuget.

En konservator arbejder iført handsker for at beskytte effekterne.

Camillas kuriositeter

Mabels Boom-boom-tromme, Franz Beckerlees guitar, en raket-bas fra D-A-Ds Stig Pedersen og en valgplakat for Bøsselisten fra sidst i 1970erne. Konservator Camilla Bastholm får de mest utrolige ting i hænderne gennem sit forberedende arbejde til Rockmuseet. Af Tomas Skov

Hele Danmarks Rockmuseum i Rabalderstræde på Musicon i Roskilde åbner efter de seneste justeringer i foråret 2016. Museet vil formidle rockhistorie og ungdomskultur med fokus på de sidste 60 års skiftende ungdomsgenerationer, og det kræver i sagens natur en del arbejde at forberede. Udstillin-

gens konkrete indhold er i øjeblikket under udvikling – og ud over lys, lyd, musik og interaktive installationer skal et rigtigt rockmuseum naturligvis stoppes med masser af ikoniske genstande, der fortæller om deres tid.

Camillas hænder Hver eneste af disse genstande har, inden de lander i montrerne på muse-

Inviterer fredag d. 4. september til

STORT OUTLET foran butikken fra kl. 10-22

SPAR

OP TIL

75%

på masser af styles og sko

Kig også ind i butikken og se alle de flotte nyheder.

Shoes N’ More / by Jette Tarp Stændertorvet 10 · 4000 Roskilde · Tlf: + 4637 2005

et, været igennem hænderne Camilla Bastholm. Hun er ansat som kulturhistorisk konservator af sammenslutningen af museer, ROMU, med museer i Roskilde, Frederikssund og Lejre. Det betyder, at hun tager sig af alt af kulturhistorisk betydning, som er lavet af træ, glas, keramik, metal eller tekstil. Fra lokalerne bag Roskilde Museum er det således hendes opgave at sikre, at de historiske effekter bevares og ikke forfalder yderligere gennem deres snarlige permanente tilværelse som museumsgenstande. ”Den største udfordring er rensning af mange års støvlag, når det har stået på lofter og i kældre. Og så skal der jo også renses for svampesporer og skimmel”, siger Camilla Bastholm, mens hun iført sorte handsker renser en glasskive til et hjemmebygget lysshowapparat fra 1970erne, som muligvis har været med ved den første opsætning af musicalen Hair på Gladsaxe Teater.

bandets signatur – og enhver i samme alder husker den legendariske Mabeltromme med det røde hjerte og den lodne kølle, den blev slået med. Mabel opløstes fem år efter og forblev en parentes i dansk pophistorie, men Boom Boom leverede omkvædet til en væsentlig bid af overtegnedes barndom. Malingen er slidt på trommens træramme, men den skal ikke bringes tilbage til sin oprindelige stand fra storhedstiden sidst i 1970erne. ”Jeg fastlægger den slidte maling, som den er nu. Og så skal den rengøres, for den er temmelig støvet. Men i det hele taget tilfører man så lidt som overhovedet muligt af hensyn til genstandens autencitet. Man lader den være som den egentlig er”, forklarer Camilla Bastholm.

Autografer i fryseren

Legendariske strenge

Den afdøde blinde tegner og forfatter Rune T. Kidde har efterladt museet sin autografsamling, hvoraf mange er skrevet på kunstnernes egne fotografier, lige fra Otto Brandenburg og Annisette til Beach Boys. Imidlertid har de signerede billeder været angrebet af skadedyr, hvor Camilla Bastholm har haft dem en tur i fryseren. ”Jeg fryser dem ned til minus 40 grader, så skadedyrene dør i alle stadier. Derefter renser jeg dem for de døde dyr. Bagpappen skal også skiftes, da den er stærk syreholdig og vil skade billederne på sigt. Så det skifter jeg ud med syrefri materialer”, fortæller hun.

Stig Pedersen bizarre raketbas indgik i D-A-Ds video Bad Craziness fra 1992, men blev siden byttet ud med den tostrengede bas, der blev Stig Pedersens varemærke som basist i bandet. Uden at fornærme nogen rykker vi unægteligt op i en helt anden liga, da vi hiver Franz Beckerlees guitarkasse ned fra hylderne. Den åbenbarer Gasolin’-guitaristens Gipsonguitar fra 1956, som har fulgt ham gennem hele karrieren med Danmarks til alle tider største rockband. Her står én af historiens små ubetydeligheder, Tomas Skov, og stjæler sig til en kort berøring af de herostratisk berømte guitarstrenge, mens Camilla Bastholm vender ryggen til. Det her instrument har ved Franz Beckerlees virtuose mellemkomst skabt en betydelig del af soundtracket til at være dansker i 1970erne, herunder min barndom og ungdom. Rabalderstræde, Langebro, Masser af succes, Sct. Emitri, December i New York, Længes hjem … ”Guitaren er der ikke så meget arbejde i, men vi skal sørge for at op-

Boom Boom ”Hvad er det, der er galt med mig? Jeg føler mig lidt sløj” spurgte Michael Trempenau ved Dansk Melodi Grand Prix i 1978. ”Jeg tror, det er problemer eller alt for meget røg”, diagnosticerede hans makker i bandet Mabel. Enhver midt i fyrrerne kan synge med på sangen Boom Boom, der blev


1. SEPTEMBER 2015 l 11 l

Mabels legendariske boom-boom tromme er på vej til Rockmuseet.

bevaringsbetingelserne er så gode, at den nedbrydes mindst muligt”, siger Camilla Bastholm, mens jeg hiver fingrene til mig.

Den gamle kjole Camilla Bastholm begyndte sit systematiske konserveringsarbejde i foråret, og har nu været igennem 30-40 genstande. Hun har således stadig en længere række af genstande foran sig. Imidlertid kræver mange af dem ikke så meget af konservatorens ekspertise. Hun har fundet en del blade og protestplader fra 1970erne frem og bredt dem ud på bordet. ”Kasserne med fanbreve til Gasolin’

Gasolin’ modtog tusindvis af fanbreve under deres storhedstid.

og sådan et Vi Unge-blad er jo fint som det er. Og det samme med LP’erne – de skal bare ud af deres plastikcovers, da de nedbryder pladerne på sigt. Så det er ikke alle genstandene, der kræver meget arbejde fra min hånd”, siger hun. Til gengæld er andre genstande tidstunge. Mabeltrommen og jitterbugkjolen fra 1950erne kommer til at kræve noget tid for Camilla Bastholm. Hun har lagt den over 60 år gamle kjole frem på bordet. ”Den har været gemt væk længe, og så opstår der gulnede områder i folderne. Selv efter vask, vil disse skjolder stå frem efter mange år, så den skal

Det er mange år siden man kunne stemme på Bøsselisten ved kommunalvalget.

renses og behandles nænsomt”, siger hun.

Bøsselisten Efter tilfældig gennemlæsning af flere af de tilsyneladende tusindvis af fanbreve til Gasolin’, som ligger i kassevis på hylderne, finder Camilla Bastholm en helt særlig plakat frem. Rockmuseet har ikke været i stand til at datere plakaten, men den har formentlig prydet hovedstadens mure ved kommunalvalget i 1978. Plakaten afbilder i rødt, hvidt og sort to nøgne, langhårede mænd, der tydeligvis er tiltrukket af hinanden. Den ene står i vinduet og stirrer betaget på den nøgne mand

med overskæg forrest i billedet. Befri din seksualitet står der i bunden af plakaten, og afsenderen er BBF: Bøssernes befrielsesfront, som så dagens lys for første gang i juni 1971. Plakaten skal udstilles i tilknytning til pladen ’Bøsse’ med Bent Jacobsen fra 1975, som udsprang netop af Bents engagement i Bøssernes Befrielsesfront og som udkom på det stærkt venstreorienterede forlag DEMOS. Plakaten er ret velholdt, så den kræver ikke det store arbejde. ”Alle plakater glattes, og hvis de har flænger, så repareres de med Japanpapir fra bagsiden”, siger Camilla Bastholm.

denHilfiger 4. september OplevFredag Tommy Tour 2015 oplev Tommy Hilfiger Tour 2015

Tommy Hilfiger og Mr. Monopol inviterer dig til at opleve Fall 2015 kollektionen. Tommy Hilfiger og Mr. Monopol inviterer dig til at opleve Fall 2015 kollektionen. Køb et et afaf de de udvalgte udvalgteTommy Tommy Hilfi Hilfiger Tour produkter produkter og og modtag modtag en en gave. gave. Køb ger Tour Vi serverer serverer popcorn popcorn og og kolde kolde forfriskninger forfriskninger fra kl. 16.00 16.00 -- 20.00. 20.00. Vi Deltag i konkurrencen om fl otte præmier. Vi håber I vil kigge Deltag i konkurrencen om flotte præmier. Vi håber i vil kigge forbi. forbi.

-Vi er en lokal butik og ligger midt i gågaden!

Skomagergade 24 - 4000 Roskilde - Tlf.: 46 35 10 98 TOMMY HILFIGER MR.MONOPOL MONOPOL TOMMY HILFIGER & & MR. Åbningstider: Mandag - fredag kl. 10.00-18.00. Lørdag kl.10.00-15.00

-Vi er en lokal butik og ligger midt i gågaden!

Skomagergade 24 - 4000 Roskilde - Tlf.: 46 35 10 98 Åbningstider: Mandag-fredag 10.00-18.00, Lørdag 10.00-15.00


l 12 l 1. SEPTEMBER 2015

Vi hold af mader !

Søren Seier Rasmussen, Købmand

BY NIGHT

TILBUDDENE GÆLDER KUN FREDAG 4/9 - LØRDAG 5/9 OG KUN I MENY SKOMAGERGADE

KOM OG SMAG

KOM OG SMAG

SPAR

35

50

BUDWEISER 47,3 cl. dåser

3 STK.

20

00 + pant

KOM OG SMAG

TAFFEL CHIPS

PR. POSE

100

00

PR. STK.

Max. 6 pl. pr. kunde

17

95

US BALLTIPS Også velegnet til grill.

PR. KG.

139

90

! t t r r ø e k Læk og m

US-ENTRECOTE 250 gr. Mør og saftig.

PR. STK.

70

00

Meny Skomagergade Skomagergade 11, Roskilde

Åbningstider: Man.-fre. 9-20 lør. 8-17 søn. 10-17 www.menyskomagergade.dk

Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

2 FL.

9

95

12,-

MARABOU Store plader. Flere varianter 200 gr.

Få en opskrift i butikken

12,-

SPAR

KOM OG SMAG

BIG TOP ZINFANDEL 75 cl. Pr. fl. 89,95

SPAR


1. SEPTEMBER 2015 l 13 l

Skarp kvinde i en mandeverden Af Tomas Skov

Smukt efterår Kæmpe Chrysanthemum

Der er ingen modsætning mellem en studenterhue og en håndværksmæssig uddannelse. I hvert fald ikke for Maria Skjærning Jacobsen, der netop er startet på sin videreuddannelse til autoriseret VVS-installatør. ”Jeg fandt ud af, at kvindelige lærlinge ikke betyder særlige omklædningsfaciliteter, og da mine medarbejdere også var positive, sprang vi ud i det. Det har vi bestemt ikke fortrudt. Vi har uddannet mange lærlinge gennem årene, og det er første gang, det ender med en medalje”, erkender BAD Expertens indehaver Jesper Sørensen.

Student og lærling Med en sjælden medalje, et gennemsnit på 12 og en helt fejlfri teoriprøve har VVS-lærling Maria Skjærning Jacobsen hos BAD Experten i Kirke Såby slået det fast én gang for alle: At være en god VVS’er har ikke noget med køn at gøre. Det er imidlertid ikke kun kønnet, der adskiller Maria fra de fleste andre VVS-lærlinge. Helt usædvanligt havde hun taget studentereksamen, før hun startede i lærlingeforløbet. Alligevel – eller måske netop derfor – forstod vennerne godt hendes valg. ”De syntes, det var et lidt spøjst valg, men også at det passede godt til mig. Min far har altid bygget, og jeg har hjulpet ham meget. Så da jeg ikke vidste, hvad jeg skulle efter gymnasiet og fik lov at komme på prøve hos BAD Experten, fængede det med det samme”, fortæller Maria Skjærning Jacobsen.

Selektiv hørelse Før Maria startede hos BAD Experten,

Blomstrer indtil frosten sætter ind.

NU

59

95 SPAR

30,-

Maria Skjærning Jacobsen læser videre til autoriseret VVS-installatør som den eneste pige på holdet.

Lyng

sikrede Jesper Sørensen sig, at hun var klar over, at hun kom ind i en mandebranche, hvor der næppe ville blive taget særlige hensyn til hende. Det har Maria tilsyneladende taget i stiv arm. ”Jeg har virkelig hygget mig med de to andre lærlinge, og vi holdt hurtigt op med at tænke på, at jeg er en pige. Undervejs har jeg nok udviklet lidt selektiv hørelse, og jeg vil da også godt indrømme, at jeg har været glad for kontordamen ind imellem”, siger hun. Maria er specialiseret i energioptimering og har allerede længe styret projekter på egen hånd, blandt andet renoveringen af et handicap toiletrum i en børnehave for Lejre Kommune. Hun startede denne mandag sin videreuddannelse til autoriseret VVS-installatør – naturligvis som den eneste pige på holdet.

Knop-blomstrende flerårige efterårslyng

3 STK.

3995 14,95 PR. STK.

Laurbær Prunus ‘Etna’

80,-

Stedsegrøn robust laurbær med store smukt skinnende mørkegrønne blade, der i udspring er rød-orange. Velegnet til hæk samt solitært. Bliver op til 2 meter høj. Højde nu 50 cm

SPAR

SPAR

SPAR

Kom til infomøde om vores helt nye

6995

på Roskilde Lille Skole 30 børn skal have et fantastisk herligt børnehave liv her, hvor vi alle skal være en del af meningsfyldte og forpligtende fællesskaber mellem børn, forældre og pædagoger. Vi skal følge børnenes spor og fordybe os; børn og voksne i leg og kreativitet. Vi skal inddrage naturen i de daglige aktiviteter og forholde os til miljø og genbrug – og hvis du er med skal vi nok også have dyr.

Lampepudsergræs ‘Pennisetum Hameln’

Flot prydgræs fyldt med flotte lampepudserlignende aks.

30,-

69

Vi ses ...

95

Klokkebusk Weigela ‘All Summer Red’

40,-

Blomstrer med dybrøde klokkeblomster fra maj til oktober. Lav kompakt busk. Ca. 70 cm høj og bred.

79

95

Tilbuddene gælder til 9.9. eller så længe lager haves

Lån en trailer ved større køb

Juliane drivhuse • Fiskars • Gardena redskaber

Gundsølillevej 50, 4000 Roskilde

Diners, MasterCard, Visa, American Express

ÅBNINGSTIDER: HVERDAGE 9-17.30 · LØR-SØN OG HELLIGDAGE 9-16


l 14 l 1. SEPTEMBER 2015

Lauritz.com kommer til KulturCosmos i Viby Måske har du en gammel arveskål, et smykke, et maleri, et møbel eller andet, hvor du har tænkt på, hvad det egentlig er værd. Nu kan du få en uforpligtende vurdering af en privat effekt, når tre vurderingseksperter fra Lauritz.com’s Roskildeafdeling kommer til Viby. Da et lignende arrangement sidste år i KulturCosmos blev det et tilløbsstykke, vil det i år foregå i CosmosHallen på butikstorvet. Der bliver mulighed for medlemmer og andre interesserede at få vurderet op til tre personlige ejendele. Så kig indenfor i CosmosHallen den 9. september fra kl.15 - 18 med det, du ønsker at få vurderet, og få en hyggelig eftermiddag over en kop kaffe og lidt genbrugssnak.

ets gæster er danskere, mens resten kommer fra verden omkring os. De store, og voksende, grupper er nordamerikanere, tyskere, englændere, franskmænd, italienere og hollændere, mens de øvrige skandinaver er sværere at lokke til vikingeskibene i Roskilde. ”Vi får bare 2,7 procent svenskere om året. Det er ikke ret meget. De har deres egne vikinger at gå op i”, vurderer Claus Christiansen.

Gør meget selv

Vikinger i vælten Af Tomas Skov

Det er mere end tusind år siden, vikingerne havde deres storhedstid, er de populære som aldrig før. Man kan følge dem i en populær serie på streamingtjenesten

HBO Nordic, man kan besøge flere vikingefestivaller over hele Europa – eller man kan spadsere ned på havnen og bese Roskildes berømte vikingeskibe. Det er der en del, der har valgt at gøre i år - faktisk hele 15 procent flere

end på samme tidspunkt sidste år.

Som før krisen ”De sidste par år har vores besøgstal været stigende, så vi er nu tilbage ved de oprindelige besøgstal fra før krisen”, siger

chef for økonomi, administration og bygningsdrift på Vikingeskibsmuseet Claus Christiansen. I rå tal betyder det 85.000 besøg til og med juli i år, og formodningen er, at museet runder 150.000 besøg inden årets udgang. ”Sidste år ramte vi 134.000 besøg for hele året, så det ligner en pæn fremgang”, siger Claus Christiansen.

Nye turister Bare en tredjedel af muse-

Chefen vil dog ikke give den generelt stigende interesse for vikinger æren alene for de stigende besøgstal. ”Det er jo ikke noget, der kommer af sig selv. Vi er jo selv med til at skabe den bølge af interesse, som vi ser i disse år. Vi har været med i sejladsen med Havhingsten til Dublin, og vi har været med Havhingsten i Tyskland sidste år sammen med Nationalmuseet. Sådan noget er med til at give os et godt ry i udlandet. Vi skal hele tiden gøre opmærksom på os selv og holde hjulene i gang”, mener Claus Christiansen.

RECEPTION I anledning af Bjarke Bildes 25 års jubilæum som klinikejer og privatpraktiserende fysioterapeut afholdes reception på Dronning Margrethes vej 26

fredag d. 4. september kl. 13-17 for familie, venner, patienter og samarbejdspartnere. KLINIK FOR FYSIOTERAPI Dronning Margrethes vej 26 4000 Roskilde · Tlf . 4637 3301


1. SEPTEMBER 2015 l 15 l

FORBEHOLD FOR TRYKFEJL. TILBUD GÆLDER T.O.M. D. 13.09.2015 OG KUN I ROSKILDE AFDELING. SILVER 10 GÆLDER T.O.M. D. 27.09.2015.

OMAGERGADE 25 V / PEBERRENDEN

SKOMAGERGADE 25 V/ P E B E R R E N D E

Bedste dækkeevne i test

Silver Luksus vægmaling 10 Silkemat finish

Miljøvenlig kvalitetsmaling med ekstra god dækkeevne. Særdeles nem at påføre og stænker mindre. Anvendes i stuer og værelser. Rengøringsvenlig. Tones gratis i lyse farver (base A).

ERGADE 25 V/

4,5 LITER

249

50BERSPRARENDEN

5 V/ PE 298 00 2 E D A G R E G A SKOM PEBERRENDEN

Hafnia maling

Væg 25

Dansk Indeklima Mærkning

Træ og metal 15/40/90 Stiller krav til sundheden og luftkvaliteten i indeklimaet Rubust vandbaseret maling til træ og metal. Ideel til paneler, karme, møbler m.v. God dækkeevne og hybridteknologi for et flot finish.

Væg 5

Mat finish Væg og loftmaling der giver et flot, mat resultat kombineret med ekstra god dækkeevne og slidstærk overflade.

Silkeblank finish Ekstrem slidstærk maling til køkken, bad og opholdsrum. Ekstraordinær dækkeevne og rengøringsvenlig.

2,25 LITER

34950

SPAR

9 LITER

498

29850

50

Faxe gulvsæbe

Forny dit hjem med en radiatorskjuler Vælg mellem 4 størrelser i 2 modeller

SPAR

Hvid/natur Pleje af alle træoverflader. Giver effektiv beskyttelse mod skidt og spildte væsker.

25 %

9850

SPAR

25 KG

14950 Schmeltz Pl.

Schmeltz Pl.

Bredgade

Flyttekasse

Senior Borchsga de Mål: 55,6 x 37 x 36,9 cm (pr. stk. 9,85)

10 STK.

98

50

nsgade

Grå

Allehelge

de

Karen rs Olsdatte Stræde

Skom

DANA letspartel

Aluminum

3-TRIN

Medium Letspartel med en særlig høj fyldningsgrad og minimalt svind. Særdeles let at påføre og slibe. 10 LITER

7500

4-trin ........ 179,50 5-trin ........ 198,50 6-trin ....... 249,50 7-trin ........ 349,50 8-trin ....... 449,50

LIP Multiklæber Stændertorvet e agergad

Trappestige

14950

5 LITER

100 00

træ Blågårdss

500 00

2 X 4,5 LITER

SPAR

300 00

Ringstedgade

SPAR

598 50

Algade

Filler

Pulver spartelmasse til udfyldning af huller og revner. 5 KG

3950 Spraymaling 400 ml Vælg mellem mange farver. (pr. stk. 16,67)

· Grundet filt · Grundet glasvæv Pr. meter 9,95 v/25 m Nem at opsætte og giver dine vægge en flot og ensartet overflade.

24900

DANA vævklæber 6 STK.

9900

Let at påføre med enten rulle 15 LITER eller pensel.

14950

Bredgade

Skomagergade 25, Roskilde ∙ 31 90 84 09 v/ Schmeltz Plads

PR. 25 M

Køb online på roverkob.dk

N


l 16 l 1. SEPTEMBER 2015

Patchwork og quiltning på Viby Bibliotek Månedens kunstner på Roskilde Bibliotekerne, Dorte Gjelstrup, har mange års erfaring med patchwork og quiltning, og har før udstillet i blandt andet Japan og Canada. I september udstiller Dorte på Viby Bibliotek. Dorte Gjelstrup har syet patchwork siden 1988, hvor hendes første projekt var et dobbelt Log Cabin-sengetæppe. Månedens kunstner har blandt andet undervist på aftenskoler i de sidste 20 år og har selv deltaget i mange kurser rundt omkring i Europa. I år deltager hun for 10. gang i Festival of Quilts i Birmingham sammen med over 25.000 andre quiltere. Udstillingen kan opleves på Viby Bibliotek fra tirsdag d. 1. september til og med 29. september i hele åbningstiden – også den selvbetjente. Der er gratis adgang.

Grønne superbiler i Roskilde Teslaer og et ungt jysk racertalent satte lokale erhvervsfolk stævne på Voxeværket i Roskilde. Af Holger Vincents

Parkeringspladsen foran Voxeværket på Københavnsvej var onsdag pakket med elektriske superbiler, da et netværksmøde for motorsportsinteresserede erhvervsfolk løb af stablen i Roskilde. Henrik Oxe, ejer af den lokale salgskonsulentvirksomhed Oxe & Co, havde arrangeret eventen i fællesskab med motorsportsentusiasten Ole Skov, der forsøger at fremme danske racertalenter. ”Ole kom til mig, for at få hjælp til at brede netværksbudskabet ud på Sjælland, og det tog da heller ikke lang tid at fylde Voxeværket”, fortæller Henrik Oxe. Jyske Ole Skov havde taget den unge komet 13-årige Frederik Vesti og hans

Formel Ford-racer med til Roskilde for at give potentielle sponsorer muligheden for at se et bud på den næste danske stjernekører. ”Det er en sport, der er meget økonomisk afhængig af sponsorer, og her er det min opgave at finde danske virksomheder, som har lyst til at være med på rejsen”, fortæller Ole Skov. Men hvorfor var det så lige elektriske Teslaer, som de inviterede kunne få en prøvetur i og ikke en benzinslugende Lamborghini? ”Tesla er på vej frem i Danmark, og det er samtidig den eneste superbil der kombinerer dét at gå fra 0-100 på 3,3 sekunder, samtidig med at den er miljøvenlig”, fortæller Henrik Oxe. Unge Frederik Vesti og hans Formel Ford-racer var på charmeoffensiv i Roskilde.

PRÆMIESPONSORER SKI•RUN•BIKE

ORTOPÆDISK CENTER FOD • SKO • SÅLESPECIALIST

importØren

Velkommen til Lillevangsløb 2015 Løbet afvikles søndag d. 6. september. 21 km. løberne starter kl. 9:00. Alle øvrige distancer starter kl. 10:00 Løbgebyret er 100 kr. Dog 120 kr. ved tilmelding på dagen. Startstedet er som vanligt: Vindinge IFs klubhus - Sandvejen 28 - Vindinge - 4000 Roskilde

Løb: 3,5 - 7 - 10,5 eller 21 kilometer Lillevang rundt. Løbsruten er let kuperet og går gennem byen og de omlæggende landskaber. Alle elever fra Vindinge Skole, Østervangsskolen og Vor Frue Skole vinder 75 kroner af deres løbsgebyr, som tilbagebetales til deres klassekasser på skolen. Elever skal derfor huske at angive deres klasse, når de tilmelder sig. Tilmeld dig på www.lillevangslobet.dk. Vel mødt til dette års løb. SPONSORER

HOVEDSPONSORER

VINDINGE L Ø B E K L U B


1. SEPTEMBER 2015 l 17 l

Oprydningssalg i vinafdelingen

T LG DANSKE DISCOVERY ÆBLER

15,-

ROSENLÅL

10,-

1,5 kg.

Holland. Pose med 500 gr.

med PRISER FRA

30,-

DANSK OVNKLAR SVINEKAM Pris pr. kilo 33,90.

16

95

Pr. 1/2 kg.

Ta´ 2 stk.

or Betal kun f e d e n dy r es t KALVECULOTTE

MERRILD INSTANT KAFFE 150 gr.

24

95

CARLETTI BIG BEN FLØDEKARAMELLER 650 gr.

49

95

! g i d d æ l G s e r o v d e m r a l k n e t s æ g n n i r n e t e vi r r o f e t t b oy o r e l p a f P g e o ny Lokalavis ting

Meny Svogerslev Svogerslev Hovedgade 78, 4000 Roskilde Åbningstider: Man.-fre. 8-21 lør. 8-21 søn. 8-21 • T. 46 38 30 32

Alle tilbud GÆLDER fra O G MED tirsdag TIL FREDAG D. 4. september

Der tages forbehold for fejl og udsolgte varer.

Lejre t ske i a l d i e t m r t e d m e r ko m Følg go d t a r e v o ningen vi l g y b e m g o u r e e t r i n æs år vi fej n r e g a s og


l 18 l 1. SEPTEMBER 2015

Årets Julefrokost 2015 Julebuffeten består af:

ALLE FREDAGE OG LØRDAGE FRA 13. NOV. TIL 19. DEC. 2015 KL. 19-02 Når julefrokosten er indtaget, ja, så er det SHOWTIME! I denne dejlige og saftige juletid er det os en ære at præsentere dette års skønne og gaggede show ”Årets Julefrokost 2015”. Juleshowet består igen i år af rutinerede og kompetente kræfter, som kan levere varen til et feststemt publikum, og som publikum igen og igen vender tilbage for at opleve på Lindenborg Kro. Glæd Jer i år til at møde Grand Prixog sangstjernen Lise Haavik, den garvede og alsidige entertainer Per Dahl samt Ulla Jessen, skuespiller og revydronningen over dem alle, og ikke mindst de skønne og frække dansepiger Bettina Møller og Jeanne Aunel. Det funklende dansegulv og barerne med de kolde injulebryg og flotte drinks åbnes efter showet, og festen varer helt in dtil kl. 01.30, hvor natmaden serveres.

Stort sildebord med 4 slags sild Æg og rejer Fiskefilet med remoulade Kold kogt laks med rejer og asparges Gravad laks med rævesauce Gammeldags andesteg med svesker Tarteletter med høns i asparges Hjemmelavet kalvesylte m/rødbeder og sennep Lun leverpostej med bacon Flæskesteg, rødkål og brunede kartofler Æbleflæsk Juleskinke og medister med grøn langkål Kokkens forskellige og udvalgte friske salater med hjemmelavet dressinger Stort ostebord med friske frugter Ris á la mande med lun kirsebær sauce og incl. mandelgave Stort udvalg af brød, grovbrød, kiks, fedt og smør NATMAD: Oksekødssuppe med flute

The Grand Finale Show ALLE FREDAGE OG LØRDAGE FRA 4. SEPTEMBER TIL 7. NOVEMBER 2015 En storslået afslutning med et musikalsk potpourri af Abba, 70ér flower power, glam og tidens største evergreens

THE GRAND FINALE AFTEN KL. 19-02

(Inklusiv drikkevarer). Velkomstdrink, dinnermusik, lækker 4-retters menu, Lindenborg Vine, fadøl eller sodavand ad libitum til menuen, kaffe/rte med 2 cl. cognac/ likør, THE GRAND FINALE SHOW, fri bar efter showet med fadøl, sodavand og Lindenborg Vine, musik og dans samt natmad. Pr. pers. kun

795,-

De to entertainere og sangerinder Susanne Overgaard og Lise Haavik har dette efterår sammensat en sjov og musikalsk kavalkade over tiden og sangene fra 60’erne og frem til 2015 lige fra Abba, John Mogensen, Dolly Parton og Robbie Williams – et tilbageblik over halvtreds år på Lindenborg Kro, der altid har hyldet scenens rampelys. Så velkommen til en aften med fest, greatest hits og sjove anekdoter og ikke mindst en musikalsk og hyggelig aften i de to finurlige blondiners kompetente hænder. Aftenen begynder kl. 19.00 med en boblende velkomstdrink efterfulgt af en lækker 4-retters menu og dinnermusik med Stanislaw Donev. Herefter er der The Grand Finale Show med Lise Haavik og Susanne Overgaard, hvorefter baren og dansegulvet åbner med noget for enhver smag. Kl. 01.30 serveres natmaden og en fantastisk aften nærmer sig sin slutning.

Julefrokost 2015 inklusiv drikkevarer - kl. 19.00 - 02.00

Stor, lækker julebuffet med alt, hvad hjertet kan begære! (se ovenstående). Dertil: • Tuborg fadøl, Tuborg julefadøl, Lindenborg Vine eller Sodavand ad libitum • Dinnermusik med Stanislaw Donev • Kaffe/te med 2 cl. cognac/likør • JULESHOW 2015 • Musik & Dans • FRI BAR med Tuborg fadøl, Tuborg julefadøl, Lindenborg Vine eller Sodavand • Natmad Pr. pers. Kun

795,-

150,-

TILKØB AF SPIRITUSBAR KL. 23.00 - 01.45 Pr. pers. kun PS: Spiritusbar sælges kun til hele selskabet - "alle eller ingen"

SIDSTE U

til fest p

DKALD

å Linden

borg Kro inden kr oen lukk e 1. janua r 2016 r

Lindenborg Kro MENU - SHOW - DANS

Lindenborgvej 190 - Gevninge - 4000 Roskilde tlf. 46 40 21 11 · www.lindenborgkro.dk · post@lindenborgkro.dk

Bestil plads

allerede nu på tlf. 46 40 21 11 eller på post@lindenborgkro.dk


1. SEPTEMBER 2015 l 19 l

Glamour og glitter over Roskilde Af Tomas Skov

Der drysser masser af amerikansk glamour og glitter ned over Roskilde, når Roskilde Handel og Stjernebutikker inviterer til Viva Las Vegas i kommende weekend. Der bli-

ver opvisning med showdanserne Love2Dance fredag den 4. september kl. på Stændertorvet kl. 17:30, hvorefter Skandinaviens bedste Elvis-klon Brian Trøjborg optræder med sit store Elvisshow samme sted kl. 18:30.

Fredag aften holder en række butikker samtidig åbent til kl. 22, og det er muligt at spille sig til klækkelige rabatter. Fra lørdag den 5. september kl. 10:30 kan man prøve lykken på en rodeotyr på Stændertorvet, og kl. 12 fortsætter finalisten fra TV2’s ”Danmark har talent” Peter Nørgaard med sit bugtalershow, der dog også kommer til at byde på sang, trylleri, magi og komik. Stella Michelle Hansen sætter i forbindelse med Las Vegas i Roskilde fokus på små lokale foreninger.

Chips udpeger heldig forening Af Holger Vincents

Stella Michelle Hansen er indehaver af Estate Roskilde i Hersegade, men den lokale ejendomsmægler brænder også for at støtte små foreninger i byen. ”Vi har valgt at søsætte det her arrangement, fordi vi gerne vil være med til at synliggøre de små klubber og foreninger, der ikke får så meget opmærksomhed”, fortæller Stella Michelle Hansen. Afstemningen er i gang og går i al sin enkelthed ud på, at interesserede kan møde op i Estate-butikken på Hersegade 1D, hvor en jeton skal placeres i røret, der repræsenterer den forening, man ønsker skal vinde sponsoratet. Roskilde-klubberne som der kan stem-

mes på tæller blandt andre Roskilde og Omegns Lystfiskerklub, Parkour Ungdomshold fra Himmelev-Vedddelev Gymnastikforening og Roskilde Karateskole. Præmien, et sponsorat på 15.000 kroner fordelt over de næste tre år, uddeles fredag klokken 20 på Stændertorvet i forbindelse med Roskilde Handel og Stjernebutikkers Las Vegas i Roskilde-event. ”Jeg går selv til crossfitt i en mindre klub og ved derfor, hvad ekstra penge betyder for små klubbers udvikling. Det er derfor, vi har stablet den her konkurrence på benene”, siger Stella Michelle Hansen, som også står bag Las Vegas-hovedpræmien, der lyder på en USA-rejse for to til syndens by.

SPECIALISTERNE I SKI, STØVLER, LØB, TRI OG SÅLER BOR I ROSKILDE

Mød et kompetent og entusiastisk team, der selv brænder for ekstremsport. Huset har eget skiværksted med Nordens mest avancerede maskiner til efterbehandling af dine ski eller boards. I nogle tilfælde vil dine ski opleves som bedre efter behandlingen - få hele historien på www.snowfun.dk! Ski, snowboards, langrend, telemark og støvler De 900 kvm. er delt op i flere afdelinger, hvor du finder alt indenfor ski, snowboards, beklædning og udstyr. Telemark og langrend ski ser vi flere og flere kunder til. Vi har lagt særligt vægt på udvalget af skistøvler. Vi må være tæt på at have Danmarks største udvalg. Det er det centrale, hvis du vil have et komfortabelt skiløb. Netop på det punkt går vi derfor mere op i komforten end farver eller hvad der er på mode.

TILM EL D

EN ELLER PÅ W IKK WW UT .S IB

KUNDE KLUB

K N.D FU OW N

DI G

Ski-test-tur til Sölden Hvert år i november sender vi 180 gæster afsted til Sölden, hvor vi tester mere end 200 par ski. Her kommer alt fra nybegynde-

Bliv gratis medlem af vores kundeklub og få masser af fordele!

re til de super rutinerede skiløbere. Vi stiller selv med et hold af undervisere, så uanset niveau får alle en oplevelse med hjem. Triatleter, løbere, ironman, cykelryttere eller rulleski Vi er samtidig fuldkoncept løbebutik med et dybt og bredt sortiment til alt fra motionisten til triatleter. Bikefit, svømmedragter, rulleski, cykelsko og hjelme - vi har det hele! Løbestilsanalyse Når du skal vælge den rigtige løbesko får du typisk en tur på løbebåndet, hvor dit løb bliver filmet af højhastighedskameraer. Det giver dig sikkerhed for, at du får de helt rigtige løbesko.

900 kvm. butik fyldt med alt til ski og løbefolket! Ortopædisk center med fysioterapi!

Ortopædisk center I vores ortopædiske center har vi samarbejdspartnere med bl.a. ortopædkirurger, specialklinikker og private hospitaler, der sender klienter til os fra hele landet. Den seneste teknologi på markedet indenfor fremstilling af indlægssåler gør os i stand til at fremstille specialsåler efter fodens mål i samme øjeblik i 3D. For at være sikker på vi gør det korrekt har vi specielt udannet personale til at lave mobilitets-test og undersøgelse af fødderne. Derudover har vi en speciel scanner, som kan måle føddernes stresspunkter. Dataene bliver sendt til en computer, hvorefter sålen bliver opbygget. Sidst i processen vælges sålens materiale og så er den klar til at blive

fræset. Før du forlader butikken sikrer vi os, at sålen passer, og at alle linjer er sat korrekt. Denne proces tager lidt under en time, og vi laver derfor disse såler ved tidsbestilling. Vi har desuden 100 % tilpasningsgaranti på alle indlæg uden ekstra omkostninger det første år. God service og tidsbestilling God service tager tid, og der kan forekomme lidt ventetid. Vi er kompromisløse, så du kommer altså ikke herfra uden, du har fået det, du er kommet efter. Mens du venter, kan du nyde en kop kaffe eller cafe latte i vores café, eller tage på opdagelse i butikken. Masser af skihilsner

BESTIL TID allerede nu på tlf. 46 35 40 86 mød op i BUTIKKEN, eller skriv til os på butik@snowfun.dk. Vi glæder os til at se dig. Industrivej 1E · 4000 Roskilde · tel. 46 35 40 86

webshop: www.snowfun.dk

FLOW • BURTON • FISCHER • ARMADA • LINE • ATOMIC • SALOMON • K2 • DYNASTAR • VÖLKL • HEAD • DALBELLO • NORDICA • ROSSIGNOL • TECNICA • LANGE • SCOTT • SCARPA • MADSHUS OAKLEY • POC• SMITH • DEUTER • ORTOVOX • SWEET • ADIDAS • KJUS • ODLO • MONS ROYAL • HAGLÖFS • 8848 • DOUCHEBAG • GOPRO • FALKE • MARKER • HESTRA • BUFF


l 20 l 1. SEPTEMBER 2015

Niels Mikkelsen deltog selv på en enkelt etape over en uge.

Niels Mikkelsen med Thomas Sørensen og dennes kone under cykelturen på tværs af USA.

Da strabadserne var overstået, blev det fejret med champagne i drikkedunken.

På cykel over USA for syge børn Niels Mikkelsen var på nippet til at miste sin nyfødte datter hele to gange. Nu giver han tilbage gennem sit arbejde for KidsAid, der samler penge ind til landets syge børn. Af Tomas Skov

Niels Mikkelsen troede han skulle miste sin datter i to omgange. Først viste det sig, at hun havde en blodprop i hjernen ved fødslen, hvilket hun mirakuløst overlevede uden mén. Halvandet år efter blev hun indlagt med meningitis, gik i koma og blev indlagt på voksenintensiv afdeling. ”Her begynder allerede en omprioritering af en række ting i livet”, siger Niels Mikkelsen. Datterens meningitis viste sig at være bakteriel og derfor til at behandle. Hun vågnede op af sit koma efter 5-6 timer uden mén og snød således endnu en gang døden. Niels Mikkelsen og hans kone havde døbt datteren Clara, fordi de vidste, at hun ville klare den. Til hendes konfirmation sidste år tilføjede de navnet Viktoria. Et passende navn til en overlever. ”Vi var så tæt på at miste vores datter to gange inden for halvandet år. Det var to alvorlige hændelser, som gjorde at jeg fik behov for at give noget tilbage. De knokler på hospitalerne, og vi ved jo godt hvad de tjener”, siger Niels Mikkelsen.

Unikke oplevelser Han gik ind i KidsAid allerede i 2008, og

året efter blev han en del af bestyrelsen i den velgørende organisation, hvis hovedformål er at skabe unikke oplevelser for syge børn. 80 procent af organisationens overskud går således til børneafdelinger på landets hospitaler, mens de sidste 20 procent går til unikke oplevelser og anden støtte til børn. Organisationen aktiverer ressourcefulde bidragydere gennem Stjernegolf og andre initiativer, hvor kendte ved at deltage skaber opmærksomhed om KidsAid’s formål.

På tværs af USA Seneste initiativ i rækken har været en ambitiøs cykeltur fra Astoria i Oregon på USA’s vestkyst til New Hampshire på østkysten. En tur på 5789 kilometer gennem ti stater fordelt på syv etaper à en uges cykling, som hundredevis af mennesker i alderen 27–74 år har deltaget i – enten hele vejen eller på enkelte etaper. Ud over at give deltagerne en uforglemmelig oplevelse på hjul gennem staterne, bidrog de gennem deres deltagelse til at KidsAid fik indsamlet 700.000 kroner til Danmarks syge børn.

Målmandens drøm Idéen kom oprindeligt fra tidligere landsholdsmålmand og nuværende bestyrelsesmedlem i KidsAid Thomas

Sørensen, som længe havde gået med en drøm om at cykle tværs over USA. Thomas Sørensen var så sikker på at realisere sin drøm, at han fik skrevet det ind i sin kontrakt med sin engelske klub, Stoke. Dette førte til, at klubben betalte en stor del af udgifterne rundt om den stort anlagte cykeltur gennem USA. ”Thomas Sørensen henvendte sig til os med sin idé, og jeg sagde: ’Det skal vi da gøre til en event!’”, husker Niels Mikkelsen. Resultatet blev ’KidsAid Across America’, som blev gennemført i løbet af sommeren. Han cyklede selv en enkelt etape, mens Thomas Sørensen cyklede samtlige 5789 kilometer fra kyst til kyst.

Cykeltur gav opmærksomhed

vil være med, og det er netop omdrejningspunktet i KidsAid at være katalysator for at aktivere nogle folk. Cykelturen har været helt fantastisk til at udbrede kendskabet til os”, siger Niels Mikkelsen. Da det er en organisation båret af frivillighed er mindst 95 procent af de indsamlede penge gået direkte til aktiviteter for landet syge børn. Og det er en betingelse, at pengene ikke bare indgår i driften, men netop skal give ekstraordinære oplevelser for de indlagte børn. ”Man kan ikke søge vores penge, så sidst da vi ringede til en afdelingssygeplejerske og sagde, at vi havde 100.000 kroner til børnene på hendes afdeling, brød hun spontant ud i gråd. Så giver det hele jo bare mening”, siger Niels Mikkelsen.

”Ved at pakke det ind i en cykeltur, får man prikket til nogle folk, som gerne

Fakta • Hvert år indlægges 60.000 syge børn og unge på landets hospitaler • GolfAid, der er en del af KidsAid, har siden år 2000 sponsoreret 2,5 millioner kroner til Rigshospitalets BørneUngeProgram • KidsAid Across America indtjente 700.000 kroner til landets syge børn


1. SEPTEMBER 2015 l 21 l

Oksefilet m/fedtkant Ca. 4-5 kg.

Vidste du... - at vi har en slagter i hele butikkens åbningstid - altid klar til at rådgive og vejlede dig.

PR. STK. KUN

399,-

Maks kg pris. 99,75

Mørksej filet

Mark Slagtermester

Abela bag in box 3 L.

Kg-pris 99,90

Sydafrika 15%

PR. 1/2 KG. KUN

49

95

Bagerens flødekager Frit valg

KUN

SPAR

54

95

95,-

Tilbuddene gælder fra onsdag d. 26/8 til og med lørdag d. 5/9 2015

ÅBNINGSTIDER: Mandag-fredag

8-20

Lørdag-søndag

8-18

Hyrdehøj Bygade 6A · 4000 Roskilde · tlf. 46 30 17 00

PR. STK.

10,-


l 22 l 1. SEPTEMBER 2015

Renoveringen af Fontaine Garden Village på Zanzibar er i fuld gang, hvor seks af hotellets tolv værelser nu står klar til at tage imod gæster.

Hoteldrift på Zanzibar giver store udfordringer Theresa Olesen, forpagter af Fontaine Garden Village(tv), har fået forstærkning fra Danmark i skikkelse af Betina Pedersen(th), der netop har færdiggjort sin uddannelse på CBS.

Theresa Olesen fortalte i maj måned om sit nye liv som hotelforpagter i Afrika. Fortsættelsen rummer adskillige forsvundne kokke, et møde med Tanzanias præsident, og så har hotellet i mellemtiden fået endnu en dansk beboer. Af Holger Vincents

Da Paperboy i maj måned for første gang stiftede bekendtskab med Theresa Olesen, var den unge roskildenser lige sprunget ud som forpagter af et mere eller mindre nedbrændt hotel på Zanzibar i Tanzania. Den tidligere RUC-studerende havde sagt farvel til en hverdag som arbejdsløs nyuddannet akademiker og habari, som de lokale siger på Swahili, til hoteldrift i et land langt fra Danmark. Ikke mindst for at få en praktisk overbygning på sin kandidatgrad i Internationale Udviklingsstudier. Via en skrattende forbindelse fra Zanzibar erkender Theresa Olesen hurtigt, at det er et vanskeligt projekt, hun har kastet sig ud i. ”Det er hårdt arbejde, men jeg kan se en masse potentiale i stedet, og om et år skal hotellet nok være i fulde omdrejninger. Der er dage, hvor det hele ser lidt sort ud, men så tager jeg ud i naturen omkring hotellet og kobler af”, fortæller Theresa Olesen, forpagter af Fontaine Garden Village.

Byggeleder At de første fire måneder på Zanzibar har været særdeles udfordrende skyldes, ifølge Theresa Olesen, blandt andet det faktum, at forpagteren har haft flere kasketter på. Blandt andet en af hård plastik. ”Bygningen var næsten udbrændt, da jeg overtog stedet, men jeg havde regnet med at renoveringen skulle gå hurtigere. Der har været store problemer med husets el- og vand forsyning, og samtidig er der en tendens til, at håndværkerne hernede fortæller, at de kan lave alt. Det har ikke været tilfældet, og derfor har jeg nu valgt at indsætte mig selv som byggeleder for at få styr på situationen”, fortæller hun. Theresa Olesen har ingen håndværksmæssig baggrund, og derfor har det været vanskeligt at anvise det store hold på 15 lokale tanzaniere i, hvordan Fontaine Garden Village skal genopbygges. Lige nu er 65 procent af byg-

ningen istandsat, mens tre af hotellets 12 værelser i øjeblikket huser gæster. Den selvbestaltede entreprenør forsøger at acceptere den langsomme restaureringsproces og i erkendelse af, at projektet blev for uoverskueligt, er antallet af håndværkere nu barberet ned til to. For der ligger også en kulturel udfordring i at få hotellet gjort i stand. ”Tanzania er overvejende en muslimsk mandeverden, og de lokale ’beach boys’, som de unge mænd kaldes, kredser om de hvide kvinder, som de kalder Mzungu (hvid hud) for at tilbyde deres hjælp. Men mange forsøger bare at franarre dig dine penge, så det handler om at gennemskue, hvem der vil dig noget godt og sætte sig i respekt”, siger Theresa Olesen.

Forstærkninger fra Danmark Men efter de første måneder ud for Afrikas østkyst, er det blevet lettere for forpagteren at styre tropperne, og så kom der efter kort tid forstærkninger fra Roskilde. ”Tanken var, at min kæreste først skulle ankomme til oktober, men da det stod klart, at der var mange problemer omkring genopbygningen, var han heldigvis sød til at kommer herned i midten af juni og hjælpe mig med noget af det praktiske. Det var rigtig rart”, siger hun. Men kæresten fra de hjemlige himmelstrøg er ikke den eneste, der har hjulpet danskeren med at få Fontaine Garden Village op i omdrejninger. Theresa Olesen har i en periode haft to portugisiske piger fra en skole i den Nordtanzaniske by Arusha til at hjælpe sig, og senest er medarbejderstaben blevet forøget med en dansk frivillig. ”Betina Pedersen havde set hotellets facebookside, og så ringede hun og tilbød sin hjælp for kost og logi. Hun er lige blevet færdig på Handelshøjskolen, og ville gerne være med til at byg-

Hotellet byder ofte på koncerter med lokale bands. Her ses Wakushi Band i fuld sving på scenen.

ge noget nyt op. Nu har hun ansvaret for hotellets bar, ligesom hun hjælper med at arrangere koncerter med forskellige lokale bands. Og så er det bare rart at have en, man kan stole 100 procent på”, siger Theresa Olesen.

Forsvundne kokke og travle præsidenter Hotellets chef starter dagen klokken 6:30, hvor morgenmaden skal serveres, efterfulgt af rengøring på værelserne, hvorefter hun i samarbejde med en lokal guide sender gæsterne på udflugter. Aftenerne bruger hun i køkkenet, for hoteldriften har også haft sine gastronomiske udfordringer. ”Den første kok jeg havde ansat, stak pludselig af mellem frokosten og middagsmaden. Så fik jeg en anden kok, som heller ikke var så pålidelig, og en dag forsvandt han også. Måske er jeg en hård boss, siger hun og griner. ”Nu har jeg forfremmet gartneren til kok og så hjælper jeg ham, så godt jeg kan. På sigt håber jeg på at finde en dansk kok, der vil arbejde hernede”, fortæller Theresa Olesen. Uden for hotellets mure på den store ø har danskeren også måttet tage sine kampe. Da Theresa Olesen skulle anmelde et indbrud på den lokale politistation, blev hun beskyldt for forsikringssvindel, men den mest alvorlige hændelse opstod ud af det blå, en dag da forpagteren var taget på udflugt i Zanzibars frodige landskab. Pludselig lyder flere sirener, mens blå blink kommer nærmere i sidespejlene. ”Jeg kører stille og roligt afsted i firjulstrækken, da en politibil kommer drønende bag fra, efterfulgt af en lastbil spækket med soldater, samti-

dig med at en bus nærmer sig fra den modsatte side. Jeg forsøger at trække ind, men det er åbenbart ikke tilstrækkeligt, for lastbilen standser og soldaterne hamrer deres geværer mod bilen i flere minutter, så jeepen bliver helt smadret på den ene side. Efterfølgende opdagede jeg, at det var Tanzanias præsidents kortege, der havde overhalet mig”, fortæller Theresa Olesen om den voldsomme oplevelse.

Ros fra gæsterne Forpagteren har dog rystet den ubehagelige episode nogenlunde af sig, og der er heller ikke meget tid til at gruble, for nu venter højsæsonen, der på forhånd tegner sig problematisk. Det kommende præsident- og parlamentsvalg i Tanzania giver ofte spændinger på fastlandet, og det påvirker også turismen på Zanzibar. ”Nu begynder temperaturen at falde, så det er mere tåleligt at være her, problemet er bare, at mange lande advarer turisterne imod at tage til Tanzania på grund af præsidentvalget. Det er rigtig ærgerligt, for på Zanzibar er der sjældent uroligheder, men nu må vi se om der kommer gæster”, siger Theresa Olesen. Men hotelforpagteren fortæller, at hun fortsat holder fanen højt, og der har da også været opmuntrende ord fra gæsterne, som efterhånden er begyndt at tjekke ind. ”Vi kan endnu ikke udleje værelserne ud til fuld pris på grund af problemerne med vand og strøm. Men indtil videre siger gæsterne, at man hurtigt føler sig hjemme, og at hotellet er rigtig hyggeligt. Så jeg er stadig ved godt mod”, slutter Theresa Olesen.


1. SEPTEMBER 2015 l 23 l

Vi hold af mader ! TILBUDDENE GÆLDER TIL OG MED LØRDAG D. 5. SEPTEMBER 2015

Husk vores slagter afpudser meget gerne din mørbrad, så den er klar til grill eller ovn. Søren Seier Rasmussen, Købmand

SPAR

200,KALVEMØRBRAD Vægt ca. 1,5 kg.

FAST PRIS PR. STK.

SPAR

299 6-8 STK. DANSKE SVINEKOTELETTER 800 gr

PR. PK.

95

13,-

SKÆLSKØR SKOVBÆRGRØD

PR. PK. NYHED I FISKEAFDELINGEN

50

00

6

95

TORSKEFILET

PR. 1/2. KG.

49

95

Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

SKALDYR PANDEKAGER med fyld

2 STK.

2 STK. WIENERSCHNITZLER Af dansk kalv. 400 gr.

PR. PK.

50

00

40

Meny Himmelev

00 Meny Skomagergade

Himmelev Sognevej 95, Himmelev, Roskilde. Tlf. 46 36 42 33

Skomagergade 11, Roskilde

Åbningstider: Man.-fre. 8-20 lør. 8-18 søn. 8-18 www.menyhimmelev.dk

Åbningstider: Man.-fre. 9-20 lør. 8-17 søn. 10-17 www.menyskomagergade.dk


l 24 l 1. SEPTEMBER 2015

Lær at kommunikere med din baby Hvad er babytegn og hvordan kan det bruges? Line Fagerholt, der står bag bogen Mine første tegn, viser og fortæller mere om babytegn på Roskilde Bibliotek. Line Fagerholt har mange års erfaring i at undervise forældre for små børn i babytegnsprog. Børn er nemlig i stand til at bruge deres hænder og derved forme tegn, før de behersker det talte sprog. Babytegnsprog kan introduceres for dit barn fra det er ca. 6-8 måneder og frem til toårs alderen. Arrangementet foregår i Salen på Roskilde Bibliotek lørdag den 5. september kl. 10.15 - 11.15. Tag gerne din baby med. Køb din billet for 25 kroner pr. voksen på roskildebib.dk/kalender

Behandler byens rygproblemer Af Holger Vincents

Ondt i ryggen, idrætsskader, genoptræning efter operationer. Bjarke Birkes klinik på Dronning Margrethes Vej har i gennem årene dannet ramme om behandlingen af mange forskellige dårligdomme i byens bevægeapparater. Fredag holder indehaveren reception for at fejre 25 år som fysioterapeut i Roskilde. ”De var faktisk et rent tilfælde at Fysioterapi kom til at ligge i Roskilde. Men den korte afstand til København spillede en rolle, og så kendte jeg lidt til Roskilde i forvejen og kunne godt lide atmosfæren ned gennem gågaden”, fortæller Bjarke Bilde. Den unge fysioterapeut købte sin første klinik i byen af mentoren, Eva Lassen, og Bjarke Bilde huserede derfor i

Skomagergade de første fire år i Roskilde. Senere blev lokaler og parkeringsforhold for små og klinikken fik derfor ny adresse på Dronning Margrethes Vej, hvor den stadig ligger i dag. ”Nu er jeg efterhånden nået til mine første patienters børnebørn, og derfor tænker man da over, hvor lang tid der er gået her i Roskilde”, siger Bjarke Bilde, der godt kan se en mindre udvikling i typerne af skader fra for 25 år siden og frem til i dag. ”I takt med at folk arbejder mere foran computeren og senest ved hjælp af deres smartphone og arbejder, har vi også fået flere patienter med eksempelvis smerter i nakken. Det gode råd er at stå op og arbejde halvdelen af tiden, hvis det er muligt og bare generelt sørge for at skifte stilling”, siger Bjarke Bilde.

SPAR

HVID GREBSFRI DESIGN

KAMPAGNEPRIS KR. 30.890,Prisen er for skabe, sokkel og bordplader. Prisen er ekskl. vask, armatur og belysning. Tilbuddet gælder til 27/9-15 ved køb af komplet køkken for min. 20.000,- ekskl. hvidevarer og serviceydelser. Kan ikke kombineres med andre rabatter. Levering inden 31/12-15.

HOLBÆKVEJ 7-13 ROSKILDE TLF. 33 47 01 60 DESIGNA.DK

ikke mindst gamle kunder, har lyst til at komme forbi og hilse på mig, men også på resten af det fantastiske team her på klinikken”.

Læs mere på voksenvenner.dk

ENDEN EEK I W6/9 USog søn ÅBENTLørH kl. 10-15 dag dag 5/9

Vælg mellem modellerne Orra Opaco og Orra Lucido, alle elementer og tilbehør samt et stort udvalg af bordplader og vaske.

På fredag fra 13-17 fejrer den erfarne fysioterapeut sit jubilæum med en reception i klinikkens lokaler. ”Jeg håber at venner, bekendte og

Jeg har det ok, men jeg savner min far.

30%

Lige nu sparer du 30% ved køb af køkken i hvid grebsfri design i højglans eller mat.

Bjarke Bilde er stolt af sit team på Dronning Margrethes Vej. Fra venstre ses Pernille Femø, indehaver Bjarke Bilde, Leif-Tore Gaustad og Gustav Jonsson.

TIL DIN HVERDAG


1. SEPTEMBER 2015 l 25 l

BEDRE BRUGTE PEUGEOT-BILER PEUGEOT 508 SW ACTIVE 1,6 E-HDI 114 HK 5.D

PEUGEOT 108 ACTIVE 1,2 VTI 82 HK 5.D

PEUGEOT 207 ACTIVE 1,6 HDI 92 HK VAN 5.D

MOMSFRI Km 3000. Årgang 03/2015. Hvid. ABS · splitbagsæde · aircon : tonede ruder · selestrammer · 6 airbags · Kopholder · AUX-stik · Bluetooth · El-bagrude · El-rudehejs for · Kørecomputer · Indfarvede kofangere · Antispin · Servo · ESP · Splitbagsæder · Bagagerumsdækken · Infocenter · Armlæn · Hvide blink · Køl i handskerum kr.

104.900,-

Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 21.845,- kr. 1.316,- (Kreditomk. kr. 23.697,Årlig omk. 7,4%)

Km 17000. Årgang 10/2014. Gråmetal. ABS · fartpilot · splitbagsæde · startspærre · tågelygter · ESP · 6 airbags · læderrat · 2-zoners klimaanlæg · 12V strømudtag · Bluetooth · El-bagrude · El-foldbare sidespejle · El-rudehejs for · El-rudehejs bag · Elspejle med varme · Fjernbetjent centrallås · Køl i handskerum · Kørecomputer · Parkeringssensor · Regnsensor · Servostyring · Sædevarme · Udvendig temperaturmåler · USB tilslutning · 16’’ Alufælge · Glastag · Metallak · Højdejusterbart forsæde · Ikke ryger · Justerbart rat · Kopholder · Isofix · Selealarm · Traction control ·

PEUGEOT 208 ACTIVE 1,4 HDI 68 HK 5.D

kr.

299.900,-

Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 61.040,- kr. 3.445,- (Kreditomk. kr. 46.682,- Årlig omk. 5,3%)

PEUGEOT 207 COMFORT PLUS 1,4 VTI 5.D

Km 70.000. Årgang 02/2012. Hvid. ABS · el-spejle · fartpilot · aircondition · startspærre · tonede ruder · selestrammer · ESP · 4 airbags · Diesel partikelfilter · Højdejusterbart forsæde · Ikke ryger · Justerbart rat · 12V strømudtag · Bluetooth · CD / radio · El-bagrude · El-rudehejs for · Fjernbetjent centrallås · Køl i handskerum · Udvendig temperaturmåler

PEUGEOT 308 PREMIUM 1,6 THP 150 HK 5.D

69.900,-

PEUGEOT 308 ACTIVE 1,2 VTI 82 HK 5.D

Km 39000. Årgang 02/2011. Sølvmetal. ABS · splitbagsæde · aircondition · startspærre · ESP · 6 airbags · Bluetooth · CD / radio · El-rudehejs for · El-spejle med varme ·

Km 41000. Årgang 12/2012. Mørkrødmetal. ABS · fartpilot · aircondition · 6 airbags · Bluetooth · El-spejle med varme · Køl i handskerum · Kørecomputer · Servostyring · Sædevarme

Km 110000. Årgang 03/2008. Sølvmetal. ABS · fartpilot · splitbagsæde · aircondition · startspærre · tågelygter · ESP · 6 airbags · CD / radio · El-spejle med varme · Køre-computer · Regnsensor

Km 32000. Årgang 05/2014. ABS · fartpilot · splitbagsæde · aircondition · startspærre · tonede ruder · ESP · 6 airbags · multifunktionsrat · læderrat · navigation · 16’’ Alufælge ·

kr. Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 22850,- kr. 1372,- (Kreditomk. kr. 24.336,- Årlig omk. 7,2%)

kr. Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 24.860,- kr. 1.481,- (Kreditomk. kr. 25.545,- Årlig omk. 7,0%)

kr. Ydelse over 48 mdr., udbt. kr. 21.845,- kr. 2.321,- (Kreditomk. kr. 24.541,- Årlig omk. 13,6%)

kr. Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 36.920,- kr. 2.135,- (Kreditomk. kr. 32.554,- Årlig omk. 6,0%)

PEUGEOT 3008 PREMIUM 1,6 HDI 110 HK 5.D

PEUGEOT RCZ 1,6 THP 200 HK BROWNSTONE

109.900,-

PEUGEOT 308 ACTIVE 1,6 HDI 92 HK 5.D

119.900,-

104.900,-

Km 24000. Årgang 08/2014. Gråmetal. ABS · fartpilot · aircondition · tonede ruder · 6 airbags · læderrat · 2-zoners klimaanlæg · Bluetooth · El-spejle med varme · Køl i handskerum

Km 133000. Årgang 06/2009. Beigemetal. ABS · fartpilot · splitbagsæde · startspærre · 6 airbags · læderrat · 2-zoners klimaanlæg · Bluetooth · Køl i handskerum · Kørecomputer

Km 32000. Årgang 05/2012. Brunmetal. ABS · fartpilot · splitbagsæde · aircondition · startspærre · tågelygter · tonede ruder · selestrammer · radio · ESP · 6 airbags · multifunktionsrat

kr. Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 40.940,- kr. 2.354,- (Kreditomk. kr. 34.966,- Årlig omk. 5,8%)

kr. Ydelse over 60 mdr., udbt. kr. 27.875,- kr. 2.386,- (Kreditomk. kr. 32.323,- Årlig omk. 11,1%)

kr. Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 71.090,- kr. 3.991,- (Kreditomk. kr. 52.598,- Årlig omk. 5,1%)

199.900,-

134.900,-

179.900,-

PEUGEOT EXPERT 2,0 HDI 128 HK L2 H1 5.D Km 38000. Årgang 10/2013. ABS · fartpilot · aircondition · startspærre · airbag · 12V strømudtag · CD / radio · El-rudehejs for · El-spejle med varme · Fjernbetjent centrallås · Fast træk · Metallak · Højdejusterbart forsæde · Ikke ryger

349.900,-

PEUGEOT PENDLER-LEASING

kr.

+ moms

129.900,-

Mange tak til alle vores kunder for det flotte fremmøde til vores åbent hus arrangement i weekenden.

NY PEUGEOT 208 ACTIVE 1.6 BlueHDi 100 hk 5-dørs Udbetaling................................. 4.995 kr. Mdl. leasingydelse ................... 2.399 kr. Samlet betaling i perioden 91.959 kr. Årlig kørsel 25.000 km. Privatleasing via Peugeot Finans. Leasingperiode 36 mdr.

A++ 33,3 km/l. CO2 79 g/km. 208 Pendlerleasing kan ikke fås i farverne Grå Hurricane, Mat Ice sølv, Mat Ice grå og Hvid Nacré. Ved leasingperiodens udløb returneres bilen til Peugeot Finans. Inkl. finansierings- og leveringsomkostninger, metallak samt service i perioden. Ekskl. dæk, forsikring, brændstof og grøn ejerafgift. Baseret på 25.000 km årlig kørsel. Samlet betaling i perioden kr. 91.959. Inkl. afleveringsgebyr kr. 600. Kaskoforsikring, positiv godkendelse af kunden og betaling via NETS forudsættes. Leasingtilbuddet gælder, så længe lager haves og kan ikke kombineres med øvrige tilbud.

Kører du mange kilometer om året? Og lægger du stor vægt på god brændstoføkonomi og køreglæde? Så får du med Peugeot 208 Pendler-Leasing mange gode grunde til at få armene helt i vejret: Vi tilbyder nemlig nu ekstra mange km årlig kørsel på din leasingkontrakt. Vælg mellem 25.000, 30.000 eller helt op til 35.000 km årlig kørsel til en attraktiv lav udbetaling og en lav månedlig ydelse. Samtidig kan du glæde dig over, at den nye 208 giver dig klassens bedste brændstoføkonomi med hele 33,3 km på literen. Den årlige grønne ejerafgift er på kun 240 kr. Og de højtydende motorer og det innovative Peugeot i-Cockpit sikrer dig køreglæde helt ud i fingerspidserne. Du har også mulighed for Pendler-Leasing af Peugeot 208 Allure - hvis du vil have mere luksus. Læs mere på peugeot.dk eller book en prøvetur allerede i dag.

PEUGEOT PENDLER-LEASING

PEUGEOT ROskildE

VEJLEBO & WINTHER APS

Vejlebo & Winther ApS • Maglegårdsvej 5 B • 4000 Roskilde Telefon 88 88 67 67 • www.peugeot.dk/roskilde

Telefon 88 88 67 67

Peugeot Roskilde - Maglegårdsvej 5 B - 4000 Roskilde www.peugeot.dk/roskilde Allan Larsen

Johnny Vejlebo

Åbningstider. Man-torsdag kl. 9-17.30, fredag kl. 9-17, lørdag lukket, søndag 11-15

Følg os på Facebook og se konkurrencer og tilbud

Runi Andersen

Christina Lutz


l 26 l 1. SEPTEMBER 2015

Find din indre Robin Hood Der bliver mulighed for at prøve kræfter med bue og pil, når Roskilde Bueskytteklub holder åbent hus på Buernes Dag. Alle interesserede kan komme forbi og prøve bueskydning ganske gratis. Det er ikke mange dage siden, at verdens bedste bueskytter brillerede med millimeter præcise skud til VM på Christiansborg Slotsplads. En dansk skytte blev endda verdensmester, og blev hyldet foran mere end 1500 tilskuere på slotspladsen. Og nu får alle interesserede altså selv lov at forsøge at placere pilen i centrum på Buernes Dag 2015. Bueskydning Danmark og Roskilde Bueskytteklub inviterer til åbent hus lørdag den 5. september klokken 12.00 – 15.00.

Danser med Det Kongelige Teater ”Det er en stor ære”, siger teaterleder på egnsteatret Åben Dans Roskilde, Lisbeth Klixbüll, om samarbejdet med mastodonten i København. 11. september har co-produktionen Horisonten premiere i Skuespilhuset. Af Holger Vincents

Det hele startede for flere år siden da instruktøren, Catherine Poher, så de mange historiske bagtæpper fra Det Kongelige Teaters massive kulturarv og fik en idé. En idé hun indviede Åben Dans Roskildes kunstneriske leder Thomas Eisenhardt i, og så tog projektet hurtigt fart. ”For mig var det fra starten vigtigt, at Roskilde fik noget særligt ud af co-produktionen med Det Kongelige Teater, og derfor har vi i samarbejde med kommunen arrangeret en bustur fra Musicon, hvor Åben Dans har hovedkvarter, til Skuespilhuset i København, så det lokale publikum får noget ekstra, når forestillingen Horisonten får premiere den 11. september”, fortæller Lisbeth Klixbüll, teaterleder på Åben Dans Roskilde. Åben Dans kom til Roskilde og Musicon i 2008 efter at have huseret i København siden slutningen af 1990erne, men teaterlederen havde sammen med sin mand og egnsteatrets kunstneriske leder, Thomas Eisenhardt, lyst til at give forestillingerne en mere lokal forankring. ”Vi havde en drøm om at lave teater uden for København, hvor vi kunne have tættere kontakt til

Lisbeth Klixbüll glæder sig over samarbejdet med Det Kongelige Teater om den kommende forestilling Horisonten.

publikum. Processen tog fire år, hvor vores bestyrelse var i dialog med kommunen og Kulturministeriet.

Det udmøntede sig til sidst i en aftale”, siger Lisbeth Klixbüll.

Fra Europas teaterscene til folkeskoler

HAR SommERHyggEn ogSÅ SAT SIg pÅ DInE SIDEBEn? Så er du ikke alene! Kom godt i gang efter ferien - sammen med os. START NU - få 3 mdr. for kun 1350

SÅ TRIST BEHØVER DET HELLER IKKE AT VÆRE !! Spis dig slank - tænk dig sund. Med Profcoach’s Kerneslank forløb, kommer du helt ind til kernen!

kr.

Du får: • Kostprogram og opskrifter • Ugentlig inspiration og vejning • Guide til at nå dine mål

Heidi Højlund Kostvejleder og coach

T.: 4040 6141 M.: heidi@40406141.dk

Det professionelle teater spillede sidste år 207 forestillinger, heraf 79 rundt omkring i Europa, og lederen af Åben Dans Roskilde har også selv været særdeles aktiv på scenen. Derfor var Lisbeth Klixbüll også glad for at kunne fortsætte arbejdet med at udbrede den rytmiske teaterform, da hun selv forlod rampelyset i 2002. ”Dans er noget vi alle sammen har et forhold til eksempelvis i forbindelse med fester, og for mig personligt er danseforestillinger ofte mere åbne for fortolkning, set i forhold til traditionelt teater. Det har vist sig, at andre har det ligesådan, for vores aktivitetsniveau er eksploderet, og vores egen sal herude på Musicon er ved at være for lille”, siger Libeth Klixbüll. At Åben Dans Roskilde er lokalt forankret, er ikke kun et udtryk for rammerne om de mange forestillinger som egnsteatret selv producerer. Det handler også om at formidle dansen til store som små i kommunen. ”Vi har aftaler med fem folkeskoler, hvor vores dansere tager ud og laver forskellige workshops med eleverne, og Thomas(Eisenhardt red.) tager en gang om måneden ud på Astershjemmet og underviser beboerne. Det arbejde er vi rigtig glade for at kunne tilbyde Roskilde”, fortæller Lisbeth Klixbüll. Premieren på Horisonten og kulminationen på samarbejdet med Det Kongelige Teater involverer blandt andet en parkourløber og en cirkusartist der er tilknyttet Åben Dans Roskilde, som sammen med andre dansere, skuespillere og operasangere fra Det Kongelige Teater, skal formidle det liv vi lever i dag med afsæt i både fysikkens love og poesiens verden. Åben Dans Roskildes teaterleder glæder sig til at se det færdige resultat. ”Det er enormt dejligt, at vi har fået muligheden for at arbejde med en produktion i så stor skala og så på en af Danmarks smukkeste scener. Det er en stor ære”, siger Lisbeth Klixbüll.


1. SEPTEMBER 2015 l 27 l

TO SKARPE TILBUD

F

Å 1 0 . 0 KRON 00

E I RA I DENR NE UGBAT E

Toyota Verso 1,6 D-4D DPF T2 Touch 112HK 6 gear 7 sæders 5. dørs. Årgang 2014. KM 14000. Farve. Sølv metal. Brændstof. Diesel. NU KR.

279.900,-

2-zoners klimaanlæg, Touchskærm, Radio, USB/iPod-tilslutning, Bluetooth, Bak-kamera, Tågelygter, Kopholder, Splitbagsæde, 7 Airbags, ABS, ESP, Isofix, Startspærre, Traction control, Servostyring, Sidespejle med varme, Sædevarme, Højdejusterbart forsæde, Justerbart rat, Anhængertræk

INK

DINITRL. BEHAN OL VED K DLING ØB DENNE AF DENNE BIL I UGE

Renault Clio 1,5 DCI FAP Avantage 75 HK 5. dørs Årgang 2012. KM 15000. Farve. Sort. Brændstof. Diesel. NU KR.

99.990,-

Metallak, Tågelygter, 12V strømudtag, Aircondition, CD / radio, El-rudehejs for, El-bagrude, Fjernbetjent centrallås, Kørecomputer, Lygtevasker, Sidespejle med varme, Sædevarme, 6 Airbags, ABS, ESP

Lev. omk. privatbil kr. 3.780,-

stubbe.dk MÅLØV: Måløv Byvej 7 · 2750 Ballerup · Tlf. 44 97 21 70

ROSKILDE: Betonvej 2 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 33 04 00

Åbent mandag - fredag kl. 7.30-17.30, lørdag lukket, søndag kl. 11-16

Åbent mandag - fredag kl. 7.30-17.30, Pinsedag og 2. Pinsedag: LUKKET


l 28 l 1. SEPTEMBER 2015

Del din kulturarv og vær med i ny fotoudstilling I september måned inviterer Roskilde Arkiverne alle borgere i Roskilde til at dele deres egen personlige kulturarv på fotos. Projektet hedder ’Vikinger, døde konger og rock ’n’ roll’. Roskilde Arkiverne mener nemlig, at kulturarv er ’Important shit’ – og derfor er de gået sammen med Golden Days Festivalen om at skabe en fotoudstilling, der viser Roskildensernes helt egen kulturarv. Du bestemmer helt selv, hvad der er kulturarv for dig, og Roskilde Arkiverne er spændte på at se resultatet. Alt indsamlet materiale danner grundlag for en udstilling om Roskildes kulturarv anno 2015. Tag et foto af din by og fortæl, hvorfor du synes, at det er en del af Roskildes kulturarv. Skriv 2-4 linjer som begrundelse for dit valg, og upload tekst og billede på Roskilde Arkivernes Facebookside (roskildelokalhistorie) eller send en mail til lokal@roskildebib.dk. Så kommer dit billede og tekst med i udstillingen på Roskilde Bibliotekerne. Læs mere på Roskilde Arkivernes Facebookprofil og på goldendaysfestival.dk

Helle Willaume kalder sin genopbyggende yoga for kroppens vaskeprogram.

Holger Vincents i gang med at strække ryggen.

Tre timer på et øjeblik

Paperboys to journalister udsatte sig selv for tre timers genopbyggende yoga. Det blev en højst afslappende oplevelse som var overstået overraskende hurtigt. Af Tomas Skov

Helle Willaume har undervist i motion og gymnastik i mange år, og har været eksamineret yogalærer siden 2008. Paperboys skribenter er inviteret til at lægge krop til tre timers såkaldt ’genopbyggende yoga’ i de højt beliggende lokaler i Bondetinget 16 med udsigt over den skrånende by og Fjorden. Yoga lader til at være en aktivitet, der særligt appellerer til modne kvinder. Holger og jeg er de eneste mænd blandt 10-12 kvinder i deres bedste alder, som er mødt op til tre timers genopbygning, hvilket flere af dem gør en gang om måneden. ”Forbered jer på tre timer i Paradis. Det er som at blive genfødt”, siger én. ”Det er tre timer i Helvede. Men det bliver godt bagefter”, advarer en anden. Det er med lidt bange anelser, at vi har indvilliget i tre timers yoga. Jeg

forestiller mig den ene anstrengende, sveddryppende stilling efter den anden med dagevis af muskelømhed til følge. Min fodboldkrop er stiv som et strygebræt, og jeg har aldrig kunnet bringe mine fingerspidser i nærheden af mine tæer med strakte ben. Helle Willaume kan dog berolige os. ”De fleste yogastillinger er stramme for kroppen, men disse stillinger kan I ikke mærke på den måde. Det er blidt. Og al din stress og hvad der ellers sætter sig i kroppen, det bliver der løsnet op for. Jeg plejer at kalde det et vaskeprogram”, siger hun.

Bag øjenposen Blid, dæmpet musik spiller i baggrunden. Når jeg lukker øjnene, ser jeg et tempel på en bjergtop i Sydindien omgivet af jungle og havet i det fjerne. Der er lagt liggeunderlag ud til hver af os, og vi har alle en lille bunke

ved siden af os bestående af tre hårde skumgummiplader, en lilla klods, tre sammenlagte tæpper og en øjenpose. Sidstnævnte er en lille sandpose, som kan lægges over øjnene, når man ligger på ryggen, og således lukke alt lys ude. De første flere øvelser er så afslappende, at jeg er på grænsen til at glide over i søvnen bag min øjenpose. Vi bruger en 10-15 minutter i hver stilling, men jeg bliver blidt kaldt tilbage til virkeligheden, når Helles stemme instruerer om den næste øvelse.

Panden på klodsen Efter nogen tid går vi over i en række øvelser, hvor vi strækker kroppen på forskellig vis. Vi sidder ret op med fingrene foldet og armene strakt i vejret. Længe. Eller vi vrider rygsøjlen ved at ligge på maven henover en aflang pude med de bøjede ben vendt den ene vej og hovedet den modsatte vej. Særligt en helt enkel øvelse gjorde indtryk: vi sidder på numsen på vores madras med panden hvilende på en klods, der står på et par skumplader oven på den aflange pude mellem benene. Her strækker det så meget i min

”Spar op til 1.370 kroner årligt ved udskiftning af din gamle cirkulationspumpe”

krummede ryg, at den først er helt følelsesløs, og bagefter føles helt brændende. Også denne øvelse varer ved i lang tid, og efter noget tid har min ryg givet så meget efter, at jeg kan jeg vende klodsen ned på den lave led og nu hvile min pande på den endnu dybere nede mellem mine ben.

Fra bjergets top Sidst i forløbet læser Helle Willaume en lille historie, stadig med den beroligende musik kørende i baggrunden. Det er en visualisering, hvor vi bevæger os op på en bjergtop og har udsigt over en vidtstrakt dal med græssende dyr under den blå himmel med drivende hvide skyer. Efter nogen tid kaster vi os ud i intetheden og svæver henover det billedskønne område. Min tidsfornemmelse fortæller mig, at vi efterhånden må være omtrent halvvejs i programmet, men Helle kan nu fortælle den dybt afslappede forsamling, at de tre timer er gået. ”I vil måske opleve en lidt leveragtig smag i munden. Det er kroppen, der renser ud, og det er helt naturligt. Husk at drikke rigeligt med vand i aften – gerne et par liter”, siger hun, mens vi tumler ud af salen. Holger og jeg udveksler indtryk fra de tre timer, der forsvandt på et øjeblik. Vi er enige om, at vi var temmelig meget tættere på Paradis end på Helvede.

VI SAMARBEJDER MED ROSKILDE FORSYNING UNDER FJERNVARME ORDNINGEN.

THORSEN & PETERSEN Kvalitet til dine VVS installationer siden 1995

AUT. VVS-INSTALLATØR & KLOAKMESTER

TJÆREBYVEJ 61 C • TJÆREBY • 4000 ROSKILDE • TLF. 46 36 25 32 • WWW.TP-VVS.DK


1. SEPTEMBER 2015 l 29 l

RUMMER MERE END DU KAN DRØMME OM

DEN NYE ŠKODA SUPERB. PREMIERE DEN 5. OG 6. SEPTEMBER. Hvem har ikke drømt om en hverdagsbil fyldt med luksus og komfort? En bil der forkæler chaufføren med køreglæde og passagererne med så meget plads, at de kan strække benene på bagsædet. En bil, der kan fås med automatisk nødbremsesystem, dynamisk fartpilot* og vejbaneassistent*. Som er født med en række Simply Clever-løsninger, der gør køreturen til en komfortabel oplevelse for både fører og passagerer. Og som oven i købet har paraplyer integreret i fordørene, hvis du vælger Superb med Ambition eller Style udstyr. Den nye ŠKODA Superb er et bevis på, at drømme og sund fornuft godt kan gå hånd i hånd. Beskatning fra 274.437 kr. * Ekstraudstyr. Pris ekskl. lev. omk. (3.780 kr.) og evt. laktillæg. Den viste bil er monteret med ekstraudstyr. Forbrug ved blandet kørsel fra 14,1 - 25 km/l. CO 2 -emission 105 - 159 g/km.

A+

-

D

www.skoda.dk

Køber du din nye ŠKODA og får den serviceret hos os, så har du gratis vejhjælp.

Det kan være svært at få vinterdæk når sneen kommer. Vil du være på den sikre side?

ŠKODA Vejhjælp

Køb vinterdæk nu

ŠKODA Roskilde Københavnsvej 190 · 4000 Roskilde · Tlf.: 46 75 78 71 · www.skoda-roskilde.dk


l 30 l 1. SEPTEMBER 2015

Nogle gange kan en hest ikke deles Af Birgitte Wessel Knaack, advokat i Råd Til Advokat.

Den unge kvinde så lidt forvirret og træt ud, da hun kom ind ad døren. Hun satte sig ned og så på mig. ”Er en mundtlig aftale ikke lige så bindende som en skriftlig?” spurgte hun. Det spørgsmål får vi ofte i retshjælpen. Og svaret er et rungende jo. En

mundtlig aftale er lige så bindende som en skriftlig aftale. Den er bare meget sværere at dokumentere. Mange mennesker indgår aftaler om store og små ting og giver hinanden håndslag på det og regner med, at nu er alt på plads. Det går heldigvis godt i de fleste tilfælde, men når man bliver uvenner, står man ofte skidt uden en skriftlig aftale. Rigtig skidt.

VVS Arbejde • Fjernvarme • Gas

kedler • Olie kedler • Bio kedler • Solvarme • Badeværelser

FÅ DIT BUDSKAB UD TIL HELE ROSKILDE KOMMUNE

Vi kommer til aftalt tid

VVS Firmaet

Rønnevej 5 · 4060 Kirke Saaby Telefon 70 22 02 01 www.jespers.dk www.jespersvvs.dk

- VI SAMLER BYEN

MINDFULNESS for alle! - Lev i nuet, vær til stede her og nu med krop og sind. Omdrejningspunktet for forløbet er meditation. At lærer at finde ro i og med sig selv.

FREDAG 18.09.15 - kl. 10.00-11.30 instk. Sonja Bomberg I alt 16 lektioner fordelt på 2 lektioner 1 gang om ugen. Pris almen. 580.- kr. Pen./arbl./eftl. 420,- kr. Se og læs mere på www.circleofmindfulness.dk Sted: Gym. salen Gråbrødre Skole, Grønnegade 15, Roskilde Medbring: tæppe, pude til at side på og drikkedunk! Tilmelding: rosa.medarb@gmail.com eller tlf. 4637 0909 man-fredag kl. 9.00-13.30 Betaling senest d. 7.09.15 Oplys venligst hold 265753 ved overførsel til Reg.nr 9570 konto nr.: 068 1016 OBS!!! Der er ferie i uge 42. Venlig hilsen ROSA

k s n a r F re

e d n y g e b for

Kr. 350 - start mandag 14.9.15. Pens/arbl/eftl. kr. 220,Gråbrødre Skole - Roskilde 20 lektioner. Kursus i fransk, hvor vi starter helt fra bunden. Vi lærer den franske udtale, lidt grammatik og enkle skriftlige øvelser. Bonjour! Hold 265756 - mandag kl. 16.30-18.15 - lokale 22 Hold 265757 - mandag kl. 19.00-20.45 - lokale 7 Lærer: Vibeke Schou - tlf. 5039 0133 Tilmelding: ROSA Aftenskole 4637 0909 kl. 9-13.30 email: rosa.medarb@gmail.com

Den unge kvinde havde købt en hest sammen med en veninde. De betalte hver halvdelen af købesummen og havde hver især betalt halvdelen af de løbende udgifter på hesten. Nu ville hun ud af samejet, fordi samarbejdet ikke fungerede, som hun havde forventet. De var uenige om, hvor meget hesten skulle bruges, hvornår der skulle tilkaldes dyrlæge, hvilket udstyr, der skulle købes. Og det var bare ikke sjovt længere. Hesten havde kostet 25.000 kr. De havde derudover købt forskelligt udstyr for 10-15.000 kroner. Veninden ville gerne overtage den unge kvindes andel af både hest og udstyr, men hun mente, at hesten nu havde tabt væsentlig værdi, og hun ville derfor kun løse sin medejer fra samejet, hvis hun fik en godtgørelse for, at hun nu ville komme til at stå alene med en hest, der ikke kunne sælges uden videre. Det vil sige, veninden ville have både hest og penge fra den unge kvinde. Det eneste papir, de havde, var købekontrakten. De havde ikke lavet nogen skriftlig aftale. Veninden ville ikke af med hesten, men den løsning, som veninden havde tilbudt den unge kvinde, var på den anden side urimelig. ”Jeg forstår det ikke,” sagde hun. ”Vi var så gode venner. Vi ville det samme, og det her var vores måde at få råd til at købe en hest. Men nu er det bare skænderier hele tiden. Jeg er så ked af det, når jeg skal ud til hesten og er bange for, at hun skal dukke op. Jeg vil så gerne ud af det, men kan det virkelig være rigtigt, at jeg er tvunget til at eje en halv

Historier fra Retshjælpen Klummen ”Historier fra Retshjælpen” fortæller hver gang ultrakort om et problem med eller uden jura på baggrund af de spørgsmål og historier, som folk kommer med. Alle er fuldt anonymiserede.

hest, til det passer hende at lade mig slippe? ” Jeg svarede: ”Du kan ikke gennemtvinge et salg af hele hesten til tredjeman d, for du kan kun råde over halvdelen af den. Du kan heller ikke tvinge din veninde til at købe din halvdel. Men da I ikke har lavet en kontrakt om, hvordan jeres samarbejde skal forløbe eller om, hvordan I opløser det, så er du ikke bundet til at beholde din halvdel af hesten. I princippet kan du sælge din halvdel til hvem du vil.” Den unge kvinde var ikke interesseret i at påtvinge sin veninde en ny medejer til hesten, men på den anden side ville hun gerne ud af samejet og syntes, at veninden var urimelig i sine krav. Det kunne jeg kun give hende ret i. Men jeg kunne ikke rigtig hjælpe hende med at få veninden til at se, hvor urimelig, hun rent faktisk var.

Hvem er vi? Få råd til Råd til Advokat er et samarbejde mellem flere advokater, som har det ønske, at alle skal have råd til at få hjælp, når de møder et juridisk problem. Det betyder, at vi søger at holde priserne nede, sådan at alle kan følge med, uden at det skal gå ud over kvaliteten af den rådgivning, vi yder. Din advokat skal være dit bindeled til den svære juridiske verden. Vores opgave er, at sætte os ind i din problemstilling og hjælpe dig med at finde den løsning, der er rigtig for dig. Vi beskæftiger os med de juridiske problemstillinger, som almindelige mennesker kommer ud for i løbet af livet.

Hvad kan vi:

Hos Råd til Advokat arbejder vi med en bred vifte af sager, primært for privatpersoner, men også mindre virksomheder.

Vi har særlig ekspertise indenfor følgende områder: • Boligrådgivning: Køb og salg af fast ejendom, lejeret, retssager. • Familieret: Ægtepagter, separation, skilsmisse, vilkår, bodeling, børn, forældremyndighed og- ansvar, bopæl, samvær, retssager. • Arveret: Testamenter, dødsbobehandling, privat skifte, uskiftet bo, boudlæg. • Ansættelsesret – funktionærret, retssager. • Aftaleret: Forbrugerkøb, handel med heste, retssager.Retssager om erstatning for opstilling af vindmøller. • Strafferetssager: Erstatningsret – forsikringsret, klager til Ankenævn for Forsikring, retssager. • Erhvervsrådgivning: Køb og salg, overdragelse af mindre virksomheder, inkasso, retssager. Herudover har vi erfaring i at føre retssager af forskellig art og kan tage din sag helt til landsretten.

Råd til Advokat

v/Advokat Birgitte Wessel Knaack Hersegade 20 · 4000 Roskilde

www.raadtiladvokat.dk

Birgitte Wessel Knaack, advokat • telefon 2232 1963 • birgitte@raadtiladvokat.dk Carsten Juul, advokatfuldmægtig • telefon 6087 3335 • carsten@raadtiladvokat.dk


1. SEPTEMBER 2015 l 31 l

UDSALGSSLUTSPURT Skylar spisebord med hvid melamin bordplade og sort kant. Tretrådet forkromet ben. B100 x L170 cm, ekskl. tillægsplade, Pris 2.799,- Tillægsplade Pris 499,Felix spisebordsstol med krom stel. Polstret sæde og ryg monteret med sort PU læder. Pris 899,Sætpris bord + 4 stole. Normalpris 6.395,-

KIG IND OG BLIV FRISTET

FÅS KUN

HOS MØBLÉR

NYHED

Skylar spisebord + 4 Felix stole

3.795,-

NU

INTROPRIS Oswald sofa 3 pers.

SPAR 2.600,-

NU

2.999,-

SPAR 500,SPAR

Oswald sofa monteret med gråt stof i dessin Town med stikninger og knapper i ryg. Fås også med mørkeblåt stof. Ben i naturfarvet træ. 3 pers. sofa L185 cm. Normalpris 3.499,-

40%

FÅS KUN HOS MØBLÉR

SPAR

FÅS KUN HOS MØBLÉR

20%

Oswald lænestol monteret med gråt stof i dessin Town med stikninger og knapper i ryg. Fås også med mørkeblåt stof. Ben i naturfarvet træ. Normalpris 2.199,-

INTROPRIS Oswald lænestol

NU

1.999,-

SPAR 200,-

SPAR

20% Twist lænestol + skammel

Monroe sofa

NU SPAR

33%

3.999,- NU 1.999,-

SPAR 1.000,-

NU

SPAR 899,-

Twist lænestol i retro stil. Komfortabel højrygget lænestol, monteret med stof i dessin Jazz. Kan leveres i flere stoffarver. Ben i oliebehandlet eg, som også kan leveres i sortmalet. Pris 3.499,- Fodskammel 899,Sætpris lænestol + fodskammel. Normalpris 4.398,-

SPAR 1.000,-

Monroe stue i retro stil, monteret med stof i dessin Fiesta. Kan leveres i flere stoffarver. Kontrastfarve på armlæn og rygknapper. Ben i sort, som også kan leveres i ubehandlet eg. 3 pers. sofa L186 cm. Pris 4.999,- Lænestol. Pris 2.999,Sætpris 3 pers. sofa + lænestol. Normalpris 7.998,-

HUSK SØNDAGSÅBENT I DENNE WEEKEND

140 x 200 cm

4.499,-

SPAR 2.650,-

140 x 200 cm

NU

6.999,-

SPAR 5.198,-

SPAR OP TIL

SPAR OP TIL

40% Mood boksmadras dobbeltfjedret boksmadras med 5-zonet pocket fjedre og bonell fjedre med quiltet strikket betræk. Fås i medium eller fast hårdhed. Topmadras med 40 mm celsius indlæg. Vaskbart betræk. 140 x 200 cm, ekskl. ben. Normalpris 7.149,180 x 200 cm, ekskl. ben. Normalpris 9.998,- NU 5.998,- Spar 4.000,-

Frederikssund Frederiksværkvej 18 AarsFrederikssund Bolighus A/S · Løgstørvej 3600 · Tlf. 47 31 77 29

9600 Aars · Tlf.: 96 97 98 00 www.møbler.dk

47

3.499,-

NU

Monroe lænestol

Roskilde Gundsølillevej 10C, Ågerup Mandag - torsdag 10.00-17.30 4000 Roskilde · Tlf.: 46 78 74 44

Fredag 10.00-18.00 · Lørdag 9.30-13.00

1. søndag i mdr. 10.00-16.00

42% Mood elevationsseng polstret el-betjent elevationsbund med 28 lameller. Justérbar lændestøtte og LINAK trådløs motor. Vendbar springmadras med 5-zonet pocket fjedre med quiltet strikket betræk. Fås i medium eller fast hårdhed. Topmadras med 40 mm celsius indlæg. Vaskbart betræk. 140 x 200 cm, inkl. madrasbremse, ekskl. ben. Normalpris 12.197,180 x 200 cm, ekskl. ben. Normalpris 17.394,- NU 9.998,- Spar 7.396,-

Mandag - torsdag ....... HOS ......................... OS Fredag Lørdag får du ......................... altid ........................ god Søndag service, den

10.00-17.30 10.00-18.00 10.00-14.00 10.00-15.00

Åbent: 1. søndag i hver mdr. bedste rådgivning samt gratis levering


l 32 l 1. SEPTEMBER 2015

KULTUR KALENDER

Plademesse gentages for lyd-entusiaster

SEPTEMBER

2015

Efter forårets succesfulde debut med en vinylmesse i SystemAudios lokaler i Roskilde gentager den eksklusive højttalerfabrik System Audio i Roskilde nu arrangementet og byder igen musikentusiaster og nysgerrige inden for i en verden af lyd. Det sker lørdag den 5. september mellem klokken 10-15, hvor der er gratis entré og alle er velkomne. Ligesom ved den første plademesse bliver der mulighed for at købe vinylskiver og lytte til musik og teknik i fabrikkens lytterum. Det er også muligt at få en god snak med andre entusiaster i en lille mobil café, der midt i højttalerfabrikkens lagerlokale giver mulighed for at få lidt spise og drikke til rimelige priser, mens man absorberer oplevelserne.

INVITATION TIL DEBATMØDE ”Har de gamle sejltraditioner og metoder en plads i det moderne samfund?”

STORE HESTEDAG 5. SEPTEMBER

TIRSDAG 1. SEPTEMBER

FREDAG 4. SEPTEMBER

MUSIKCAFÉ

FIFA TURNERING

ONSDAG 2. SEPTEMBER

DE UNDERJORDISKE & FRIBYTTERDRØMME

Hot Society Orchestra Musikken er traditionel jazz, gospel, og dixieland i lette arrangementer. Musikerne er dygtige erfarne folk fra toppen af dansk jazzelite. Svogerslev Sognegård kl. 19.3021.30

CARL NIELSEN CAFÉ

Mezzosopran Ulla Munch og organist Charlotte Dagnæs-Hansen fortæller anekdoter og synger solosange såvel som fællessang. Sct. Jørgensbjerg Sognegård kl. 19

TORSDAG 3. SEPTEMBER TEATER

Roskilde Teater præsenterer SygtSund - til alle med et helbred. Laboratoriet kl. 13 & 19.30

SCOTT WOOD BAND

De Underjordiske spiller dansksproget rock’n’roll med elementer fra 60’ernes psykedeliske rock og 80’ernes guitarpop. Gimles kælder kl. 21

LØRDAG 5. SEPTEMBER STORE HESTEDAG 2015

Danmarks største udendørs hestearrangement samler hesteverdenen - og vi har vores bedste ven hunden med. Bedømmelser, opvisninger og forskellige konkurrencer. Entré: 110 kr. pr. dag. Dyrskuepladsen kl. 8-18

BMW DRIVING DAYS 2015

4 timer non stop I førersædet på en lukket bane – under kyndig vejledning fra professionelle. Entré: 2.500 kr. FDM Sjællandsringen kl. 08-12

Roskilde Sangskriverklub giver koncert. Skriver du selv sange og vil du gerne stå foran et publikum, så mød op og få en snak med klubbens medlemmer om, hvordan du kan komme med. Fri entré. Scenen på Roskilde Bibliotek kl. 12-13.30

SØNDAG 6. SEPTEMBER CYKELTUR

Vi cykler ad småveje til det økologiske gartneri Grennesminde, et uddannelsessted for unge med særlige behov. Her vil vi se og måske købe nogle af de grøntsager og blomster, stedet dyrker. Evt. en kop kaffe i stedets café. 40 km. Gitte tlf 28 60 21 70. Stændertorvet kl. 10-ca. 16

½ PRIS! PÅ ALT MAD (ikke buffet!) lør, søn, man, tirs kl. 16-22

2 cocktails 100,Alle ugens dage fra kl. 20

GIMLE FOR BØRN

Billedkunst for børn – for alle dem, der kan lide at være kreative. Entré. Gimle kl. 12

KIRKEKONCERT

Kontratenoren og barytonen Andrei Venczel har en hel unik stemme, som er hørt ved konkurrencer og koncerter i Rumænien, Ungarn, Tyskland og Danmark. Han akkompagneres af hans dygtige pianist. Hellig Kors Kirke kl. 19-20.30

BORDRESERVATIONER (min. 4 pers.) Taastrup Torv · 2630 Taastrup · 4399 1543 City 2 Outlet · 2630 Taastrup · 4399 0086 Hovedvejen 140 · 2600 Glostrup · 4343 0390 Amager Centret · 2300 København S · 3254 5400 Fiolstræde 3-5 · 1171 København K · 3393 2929 Fisketorvet · 1561 Copenhagen V · 3391 9370 kli p ud og medbri ng!

Bestil 2 x Brunch/Frokost Buffet - betal kun for 1!

MANDAG 7. SEPTEMBER

Alle ugens dage fra kl. 10-16

kupon en skal afleveres ved besti lli ng! tilbuddet gælder i hele 2015 i dalle valles restauranter

TÆNKEPAUSE: SEX

SCOTT WOOD BAND 3. SEPTEMBER

kli p ud og medbri ng!

VÆRDI·KUPON

Foredrag ved Ditte Trolle. Der findes utallige ord for det, de fleste af os tænker på mange gange om dagen. Tre små bogstaver er dog nok og tåler gerne gentagelse. Sex, sex, sex og mere sex, tak. Salen på Roskilde Bibliotek kl. 17-19

Bestil 2 x Aften·Buffet - betal kun for 1! Alle ugens dage fra kl. 16-22

kupon en skal afleveres ved besti lli ng! tilbuddet gælder i hele 2015 i dalle valles restauranter

VÆRDI·KUPON

Et af de helt nye, spændende navne på den skotske folk scene er bandet Scott Wood Band. Bandet startede som en trio bestående af Scott Wood (piper), Mhairi Mackinnon (violin) og Ron Jappy (guitar). Gimle kl. 19.30

Er du og din makker gode til FIFA 15? Få styr på taktikken og kom ned på biblioteket, hvor vi skal have kåret FIFA vinderne for efteråret 2015. I skal spille i hold på to mod to. Fri entré. Roskilde Bibliotek kl. 15-16.30 i Boxen

LØRDAGSKONCERT

Oplæg ved forfatter & skipper Troels Kløvedal Onsdag d. 2/9.-15. Kl. 10.00-12.00. Efter oplægget er der fri debat. Entre 100,- kr. Sted: ROSA, Grønnegade 15, lokale 27, 4000 Roskilde. via mail: rosa.medarb@gmail.com eller tlf. 4637 0909


1. SEPTEMBER 2015 l 33 l

KOPENHAGEN FUR SØGER 50 NYE MEDARBEJDERE Søger du nyt job? Så er Kopenhagen Fur måske noget for dig. Vi er en virksomhed i vækst, og vi søger nye medarbejdere til produktionen.

KOPENHAGEN FUR INVITERER DERFOR TIL JOBMESSE LØRDAG DEN 12. SEPTEMBER, KL. 10 TIL 15 hvor du får lejlighed til at se virksomheden, høre mere om jobmulighederne og møde ansatte og ledere hos Kopenhagen Fur. Du skal afsætte en time til besøget, hvor vi serverer en sandwich og en kop kaffe. Kopenhagen Fur er verdens største pelsauktionshus. På fem årlige auktioner udbyder vi minkskind opsorteret efter blandt andet størrelse, farve og kvalitet. Vi får flere og flere skind i huset, og derfor skal vi ansætte op til 50 nye medarbejdere i produktionsafdelingen på dag-, aften- og nathold. Vi søger efter medarbejdere, som arbejder med industriproduktion, er håndværkere eller har anden relevant baggrund. Du behøver ikke at vide noget om minkskind. Vi sørger for at uddanne dig. SÅDAN SØGER DU: Du søger online. Gå ind på kopenhagenfur.com/ProduktionsJob og følg anvisningen.

KOPENHAGEN FUR TILBYDER: En travl arbejdsplads, hvor vi arbejder meget en del af året, men til gengæld holder fri i en længere periode. Lønnen er attraktiv, og vi har en række personalegoder som sundhedsforsikring, fitnesscenter og måske Danmarks bedste kantine. Jobbene i produktionen omfatter kvalitetssortering af minkskind i hånden og maskinsortering af minkskind samt nedpakning. I vores seneste trivselsundersøgelse var 97 % tilfredse eller meget tilfredse med deres arbejde hos Kopenhagen Fur. VIL DU VIDE MERE? På kopenhagenfur.com/ProduktionsJob kan du møde ansatte hos Kopenhagen Fur, og du kan læse mere om jobbet. TILMELDING: For at deltage i Kopenhagen Furs jobmesse skal du melde dig til på kopenhagenfur.com/ProduktionsJob. Vi har et begrænset deltagerantal og derfor er tilmelding vigtig.


l 34 l 1. SEPTEMBER 2015

Evan Møller

Certificeret bedemand Uanset om De forbereder fremtiden eller netop har mistet en slægtning, er det vigtigt, at De får en saglig og professionel vejledning af en uddannet lokal certificeret bedemand.

46 30 30 42

Døgnservice: 46 30 30 42 - DanskeBegravelser.dk/Evan


1. SEPTEMBER 2015 l 35 l

Lejre bag myten ”Lejre er ikke bare endnu en lokalitet på det arkæologiske landkort. Det er også det sted i Danmark, hvor en del af nationens historiske bevidsthed har været forankret gennem det meste af tusinde år”, skriver museumsinspektør Tom Christensen blandt andet i introduktionen til sit værk om de arkæologiske udgravninger i Lejre. Tom Christensen, der i mange år har stået for udgravningerne for Roskilde Museum, udgav fredag den 28. august sin bog ’Lejre bag myten: De arkæologiske udgravninger’ ved en reception på Lejre Museum. Ifølge bogen begynder historien om kongeriget Danmark i Lejre. Her lå ifølge sagaer og krøniker kongeslægten Skjoldungernes berømte kongsgård. Men fortællingerne om dem er sagn og myter og ikke historie. Arkæologiske udgravninger har imidlertid vist, at Lejre var hovedsæde for en stormand eller konge i sen jernalder og vikingetid (500-1000 e.Kr.). Den næsten 600 sider lange og rigt illustrerede bog handler om de haller, grave og fund,

MEKANIKER SØGES

Centrum Auto Roskilde søger en alsidig mekaniker med nogle års erfaring. Det forventes at du er fleksibel, er god til kundekontakt. Du skal kunne arbejde under pres og have kendskab til et bredt udvalg af biler. Du skal have god ordenssans og et godt humør. For yderligere information, ring på tlf. 46 36 86 87 Send din ansøgning til centrum-auto@mail.tele.dk

Tom Christensen ser i sin nye bog nærmere på Lejres rolle i sen jernalder- og vikingetid.

blandt andet skattefund, der er med til at tegne et nyt billede af denne sagnomspundne lokalitet.

C ENTRUM AUTO Industrivej 51E, 4000 Roskilde

RUBRIK GIV DIT VISITKORT TIL HELE ROSKILDE KOMMUNE - HVER UGE ALARM

AIA-Tyverialarm • ABA-Brandalarm • Røgkanon Adgangskontrol • Video-overvågning • Hundevagt • Gitter Låse • Vagt tilsyn • Porttelefonanlæg • EDB-sikringswire AUTORISERET RUKO-FORHANDELER OG ISO 9001 GODKENDT Godkendt af forskikringsselskaberne, DBI og SKAFOR Hovedkontor: Industrivej 20 4000 Roskilde Tlf. 70 267 100

www.alarmeksperten.dk EL-INSTALLATØRER

STÆRK LOKAL

SMYKKER

VI UDFØRER ALT FRA REPARATIONER TIL

TOTALENTRERPRISER

ATTRAKTIV SAMARBEJDSPARTNER! • Med mere end 40 års erfaring. • Alt inden for el-installation og afledte områder. • Omkostningsbevidste og med fremragende service.

Få et uforpligtende tilbud på 61 33 75 37

SMYKKER OG KUNST GULDSMED JUVELER THOMAS CHRISTENSEN VÆRKSTED • UNIKASMYKKER • VIELSESRINGE

TINGVEJ 33, VINDINGE · 4000 ROSKILDE · TEL 4634 5500

PASFOTO

PASFOTO e... De helt rigtig

4 STK.

Algade 44 · Roskilde · tlf. 56 65 62 62 smykker.kunst@mail.dk · www.smykkerogkunst.dk · FB

TANDTEKNIKKER

BYENS BILLIGSTE

50,-

BILLEDBUTIKKEN V/BENNIE HANSEN

KØGEVEJ 60, 4000 ROSKILDE, TLF. 40 25 15 92 ÅBENT MANDAG OG TORSDAG KL. 13-16

TØMRERMESTER

SPECIALKLINIK FOR TANDPROTESER Aut. Klinisk Tandtekniker

Marianne Grand Overenskomst med kommunen

46 35 73 73

www.mariannegrand.dk Hersegade 24 · 4000 Roskilde · email: info@mariannegrand.dk

”Vi sætter en ære i at udføre og levere et solidt og æstetisk tilfredsstillende håndværk” Kristiansminde 7· 4000 Roskilde · følg os på facebook

URVÆRKSTED

Reparation af armbåndsure, stue- og lommeure. Salg af nye og brugte ure. Urværkstedet Sct. Ols Gade 22 • Roskilde • 46 38 30 90


l 36 l 1. SEPTEMBER 2015

UNDER HALV PRIS ... A L T

I N K L U D E R E T

FLERSTYRKEBRILLER 1.450 KRONER SYNSPRØVE 150 KRONER

Bestil synsprøve på smarteyes.dk eller på tlf. 7023 2303. Aalborg: Aalborg Storcenter | Aarhus: På Banegården | Esbjerg: Kongengade 75 Odense: Kongengade 30 | Randers: Brødregade 1 | Roskilde: Algade 9 | Slagelse: Nytorv 17 | Svendborg: Møllergade 9C | Vejle: Nørregade 87 Frit valg mellem alle briller. Ekstra stort læsefelt. Ekstra tynde glas. Antirefleksbehandlede, hærdede glas. Antistatiske og antismudsbehandlede. Flerstyrkebriller 1.450 kr. (normalpris 2.950 kr.), enkeltstyrkebriller 1.450 kr. Tilbuddet gælder til den 18. oktober 2015