Page 1

Roskilde 4. årgang • Uge 35 28. august 2018

Nærmere betalingsparkering

Svømmehal forsinket igen

Et forslag fra Enhedslisten om at indføre betalingsparkering i Roskilde centrum modtages med forsigtig velvilje hos Socialdemokratiet.

En ny forsinkelse betyder, at badegæsterne må vente helt til efteråret 2019 med at tage Roskilde Badet i brug.

Side 4

Slumstormerne Roskilde Klosters portnerbolig blev indviet som børnekulturhus i sidste uge. Men engang blev det besat af Roskildes første slumstormere.

Side 12

Side 14

Budgetforhandlinger i gang

INSP! kan blive Sorteper Side 6

GRAND OPENING 31. AUGUST ÅBENT TIL 21 SE BAGSIDEN

VIND ET SÆT TØJ FRA ...KOM OG TJEK ALLE DE NYE MÆRKER! SKOMAGERGADE 22 · ROSKILDE · TELEFON: 46 32 00 60 · FACEBOOK: RÅH ROSKILDE


l 2 l 28. AUGUST 2018

Miljøpuljen Roskilde

Lokalarkivet på Roskilde Bibliotek holder lukket

Har du en idé til et klimaprojekt, der handler om, hvordan du kan spare energi i hverdagen?

Der er lukket i Roskilde Lokalhistoriske Arkiv fra tirsdag den 28. august til fredag den 28. september.

Så søg Miljøpuljen Roskilde. Fristen er den 10. september. Læs mere på roskilde.dk/miljøpulje. Miljøpuljen Roskilde er en årlig pulje, som deles ud til projekter, der sætter fokus på klima og miljø. I 2018 har projekter med fokus på energibesparende adfærd førsteprioritet.

Der er er også lukket for svar på e-mail i perioden. Lukkeperioden skyldes, at lokalarkivet flytter til nye lokaler i huset, fordi biblioteket er gået i gang med ombygning - der giver bedre muligheder og oplevelser af biblioteket og borgerservice, samt ny hovedindgang ved den nuværende rosenhave.

Projekterne skal have et lokalt udgangspunkt og gennemføres i kraft af initiativtagernes indsats. Projekterne skal føre til konkrete forbedringer af klima og miljø, til inspiration for andre. Som ansøger skal du kunne yde cirka 50 % medfinansiering – eventuelt i form af tid.

FOTOTEKET og lokalarkiverne for Gundsøegnen og Ramsøegnen er ikke berørt.

Sundhed og bevægelse til nakke og ryg Er du mellem 40-60 år og døjer med ondt i nakke eller ryg på grund af hårdt arbejde?

Er du mellem 40-60 år?

Har du svært ved at komme i gang med at træne, selvom du har lægens ord for, at dette er vejen frem? Er du parat til at træne i 1½ time to gange om ugen i 10 uger? Så er træningsforløbet ”Sundhed og bevægelse til nakke og ryg måske lige noget for dig. Formålet med træningsforløbet Gennem de 10 uger stifter du bekendtskab med forskellige former for træning og bevægelse, som en praktisk inspiration til, hvordan du efter holdforløbet kan fortsætte med at træne på egen hånd. I løbet af træningen kommer du for eksempel til at træne din styrke, balance, bevægelighed og kondition.

Stormflodssikringsanlæg ved Jyllinge Nordmark Ekspropriation Roskilde Kommune har truffet principiel beslutning om igangsættelse af ekspropriationsprocedure til etablering af stormflodssikringsanlæg ved Jyllinge Nordmark. Ekspropriation foretages med hjemmel i § 6 i Lov nr. 78 af 19.01.2017 om kystbeskyttelse, og efter reglerne i kap. 10 i Lov nr. 1520 af 27. december 2014 om offentlige veje. Åstedsforretning afholdes mandag den 24. september og tirsdag den 25. september 2018 ved Strandvænget for følgende ejendomme: Mandag den 24. september 2018 Kl. 9.00 Lb.nr. 1 Matr.nr. 3di Jyllinge By, Jyllinge Kl. 10.30 Lb.nr. 2 Matr.nr. 3dh Jyllinge By, Jyllinge Kl. 13.00 Lb.nr. 3 Matr.nr. 3dg Jyllinge By, Jyllinge Kl. 14.30 Lb.nr. 4 Matr.nr. 3df Jyllinge By, Jyllinge

Tirsdag den 25. september 2018 Kl. 9.00 Lb.nr. 9 Matr.nr. 3cb Jyllinge By, Jyllinge Kl. 10.30 Lb.nr. 5 Matr.nr. 3de Jyllinge By, Jyllinge Kl. 12.30 Lb.nr. 7 Matr.nr. 3dd Jyllinge By, Jyllinge Kl. 14.00 Lb.nr. 6 Matr.nr. 3cf Jyllinge By, Jyllinge Kl. 15.30 Lb.nr. 8 Matr.nr. 3bæ Jyllinge By, Jyllinge Arealfortegnelse og tilhørende ekspropriationsplan ligger til offentligt gennemsyn hos Roskilde Kommune, Rådhusbuen 1, 4000 Roskilde og Jyllinge Bibliotek, Bygaden 19, 4040 Jyllinge fra den 24. august 2018 – 28. september 2018. Alle ejere modtager skriftlig indkaldelse til åstedsforretningen. Øvrige parter, som har interesse heri, indkaldes ved denne annoncering. Ved eventuelle spørgsmål, bedes De meddele dette til Mølbak landinspektører A/S, att. Karsten L. Willeberg-Nielsen på mail kwn@molbak.dk.

Træningen foregår tirsdage og torsdage kl. 15.15 -16.45 på Kristiansminde Plejecenter (fysioterapiens lokaler), Margrethekær 2, 4000 Roskilde. Hvordan tilmelder jeg mig? Er du interesseret, så kontakt Sundhedscentret på 4631 7702 eller mail sundhedforalle@roskilde.dk, husk at oplyse telefonnummer.

NB! Inden eventuel opstart på holdet skal du til en afklarende samtale med en sundhedskonsulent i Sundhedscentret, hvor der vil blive taget stilling til, om du tilhører målgruppen for aktuelle træningshold.

roskilde.dk

Roskilde Kommune:

4631 3000


28. AUGUST 2018 l 3 l

Høresmykker

Priser fra: Kr. 450,- pr. stk. / 900,- pr. par.

Skomagergade 9 . 4000 Roskilde Tlf. 46 35 36 50 . a-v@guldsmed.dk Skomagergade 9 . 4000 Roskilde Tlf. 46 35 36 50 . a-v@guldsmed.dk

ROSKILDE GARDEN INVITERER TIL

ÅBENT HUS

Vi søger nye drenge

Tid til luksus Netop nu

Gardiner der justerer selv automatisk SPARsigMOMSEN dagen igennem på alle Luxaflex® PowerView® fra Luxaflex® er et plisséløsninger nyt og fantastisk system der gør, at dine gardiner bevæger sig på egen hånd dagen igennem. Skab Tilbuddet gælder frem personlige scener der passer til din døgnrytme - morgen, middag til 17. august og aften - og lad dine gardiner tilpasse automatisk. Kan sig ikke kombineres med andre tilbud om du er Det betyder dit hjem altid er i bevægelse, uanset hjemme eller ej. Lækkert, stilfuldt og innovativt.

Hør mere om PowerView® og få en demonstration i butikken.

Vi glæder os til at se jer ! Kig forbi Sct. Jørgens Skole SØNDAG D. 2. SEPTEMBER Fra kl. 14.00 – 15.30 Tjek os ud på www.facebook.com/roskildegarden

- og du er velkommen!

Københavnsvej 77 · 4000 Roskilde Tlf. 46 35 18 36 · www.magnild-gardiner.dK


l 4 l 28. AUGUST 2018

Diabetesskole KUN for MÆND Et kursus til dig, som har Type-2-diabetes. Der rejser sig ofte mange spørgsmål, når man har en kronisk sygdom som Type-2-diabetes. Og ofte får man mange velmenende råd om, hvordan man bør leve sit liv.

Skal man spise bøffer eller broccoli?... Skal man svømme eller dyrke spinning – eller er det nok at gå en stille tur i skoven?... Og hvordan er det med at gå til fodterapeut – er det kun for kvinder?... Dette og meget mere skulle du gerne blive klogere på i løbet af kurset, som vil være en blanding af erfaringsudveksling, undervisning, praktiske øvelser og dialog med andre mænd, der også har type-2-diabetes. Du får viden om sygdommen og redskaber til, hvad du selv kan gøre for at påvirke den i en positiv retning.

Og der kunne snige sig en lille konkurrence ind... Om du er ny med diabetes eller om du har haft sygdommen i længere tid spiller ingen rolle. Det vigtigste er, at du er nysgerrig og interesseret i at lære nyt om sygdommen, og måske har du en idé om, at der er et eller andet du kunne gøre anderledes. Kursusstart tirsdag den 11. september kl. 16.-18. Sundhedscentret, Rådhusbuen 1, 4000 Roskilde. Tilbuddet indeholder undervisning 1 gang om ugen i 5 uger. Læs mere på http://roskilde.dk/borger/sundhedog-omsorg/diabetes-skole. For yderligere information og tilmelding: Kontakt Sundhedscentret, sundhedskonsulent Bente Alis Jensen på telefon 4631 7702 eller mail sundhedforalle@roskilde.dk, husk at skrive dit telefonnummer.

Ledige jobs i Roskilde Kommune Følgende stillinger er opslået i Roskilde Kommune: Administration, specialister og ledelse • Konsulent til Sekretariatet Social, Job og Sundhed i Roskilde Kommune. • Roskilde søger socialchef til ambitiøs velfærdsindsats. • Roskilde søger sundheds- og omsorgschef til ambitiøs velfærdsindsats. • Medarbejder til Jord- og Grundvandsteamet, Miljø og Byggesag i Roskilde Kommune. • Økonomikonsulent i Roskilde Kommune. Ældre og hjemmepleje • SSA-elever søges til Roskilde Kommune med opstart i februar 2019 med GF-baggrund eller september 2019 med SSH-baggrund. • SSH-elever søges til Roskilde Kommune med start i februar 2019. • Social- og sundhedsassistent søges til Gundsø Omsorgscenter. • Sygeplejerske eller SSA søges til fast aftensvagt på omsorgscenter Toftehøjen. • Social- og sundhedshjælpere søges til DAGVAGT i Jyllinge Hjemmepleje. • Social- og sundhedsassistenter søges til DAGVAGT i Jyllinge Hjemmepleje.

• Vikarer til vågne nattevagter, søges til Koglerne. • Er du vores nye social- og sundhedsassistent i hjemmeplejegruppen Roskilde Midt. Pædagogik og undervisning • Lærer til gruppeordning på Margretheskolen. • Matematiklærer søges til Peder Syv Skolen. • Pædagog søges til Børnehuset Spirebakken. • Pædagogmedhjælpere søges til Klostermarkens Børnehus. • Pædagog med teamkoordinatorfunktion. • Genopslag: Specialpædagogisk konsulent søges til PPR. Sundhed og behandling • Træning og Sundhed søger en erfaren og fagligt engageret fysioterapeut. • Sundhedskonsulent – uddannet fysioterapeut. • Sundhedsplejerske til Roskilde Kommune. Ufaglærte og øvrige stillinger • Husassistent søges til Børnehuset Stjernen.

Bemærk at der løbende offentliggøres nye stillinger på kommunens hjemmeside samt at stillinger med udløbet ansøgningsfrist ikke vises. Følg derfor med på www.roskilde.dk/job.

Høringer, borgermøder og afgørelser Få indflydelse på sager du har interesse i. Høringer Opdateret VVM-redegørelse for anlæg til sikring mod oversvømmelser i Jyllinge Nordmark og Tangbjerg 2018. 5. september 2018. Nye boliger på Skousbo 2. etape. 7. september 2018. Nyt biblioteks- og kulturhus, boliger og butikker i Viby bymidte. 7. september 2018. Mulighed for carporte i et område i Vindinge Øst. 19. oktober 2018.

Afgørelser Landzonetilladelse til indretning af fødeklinik på Lederborg Allé 100b, matr.nr. 17a Engmarken, Roskilde Jorder. 28. august 2018. Landzonetilladelse til tre søer på Svenstrupvejen 3, 4130 Viby Sjælland. 29. august 2018. Landzonetilladelse til nyt enfamiliehus samt erhverv i overflødiggjort bolig på Stærkendevej 166. 29. august 2018. Ændret anvendelse for stueetage ved Schmeltz Plads. 21. september 2018.

Eftersom byggeriet ikke er en totalentreprise, hæfter Roskilde Kommune selv for eventuelle forsinkelser.

Roskilde Badet forsinket igen En ny forsinkelse betyder, at badegæsterne må vente helt til efteråret 2019 med et tage den nye svømmehal i brug. Af Holger Vincents

Byggeriet af Roskilde Badet er løbet ind i en ny forsinkelse, der betyder, at den omdiskuterede svømmehal først åbner i efteråret 2019 i stedet for i starten af det nye år, som det ellers var planlagt. Årsagen til at badegæsterne nu må væbne sig med tålmodighed skyldes ifølge Roskilde Kommunes forvaltning forsinkelsen af åbningen af den gamle svømmehal tidligere i år. En forsinkelse der blandt andet var et resultat af forsinkede materialeleverancer. Og det får nu også konsekvenser for tidsplanen bag det nye byggeri, der altså ikke kan overholdes.

Eftersom byggeriet ikke er en totalentreprise, hæfter Roskilde Kommune selv for eventuelle forsinkelser. Kilder på rådhuset siger til Paperboy, at prisen for forsinkelsen lyder på ca. 6 millioner kroner, hvilket kort før avisens deadline mandag middag ikke var bekræftet af embedsværket, der til gengæld meddelte, at udgifterne til svømmehallen holdes inden for de samlede midler, der i alt er afsat til den nye svømmehal i 2019. Paperboy erfarer dog, at der er tale om, at en del af den pulje, der var afsat til driften af den nye svømmehal i 2019, er overført til anlægsbudgettet.

Naturen har brug for førstehjælp Måske kan du huske, at man engang kunne plukke farvestrålende buketter med mange forskellige vilde blomster ude langs vejene? Og måske kan du huske, at man var nødt til at gøre bilruden ren flere gange hver sommer, fordi den var ramt af utallige insekter? Sådan er det ikke mere. Det går den helt gale vej med vores vilde dyr og planter.

Bundskraber

Naturen har det skidt, og arter forsvinder med så stor hastighed, at eksperter kalder det Den 6. Masse-uddøen i klodens historie. I gennemsnit er over 18 procent af EU-landenes landareal omfattet af Natura 2000-beskyttelsen, men Danmark ligger i den absolutte bund med kun godt otte procent. Naturen har simpelthen for lidt plads, og der, hvor der stadig er lidt natur tilbage, er den truet af forurening og tilgroning. DN Roskilde tager sagen op lokalt.

Tilbagegang

Vi har ikke rigtigt opdaget det… Mange vilde dyr og planter lægger vi nemlig ikke mærke til i det daglige. Nogle fordi de lever isoleret – i områder vi ikke kender. Nogle fordi de er sky og lever skjult - andreroskilde.dk fordi de er små. Det gælder fx regnorme og insekter, der faktisk betyder rigtigt meget for, hvor meget vi

kan høste i haven og på markerne, fordi de sørger for jordens frugtbarhed og bestøvningen af vores afgrøder. På under 100 år er ca. en sjettedel af vores sommerfuglearter og biarter forsvundet fra naturen, og det anslås, at mængden af insekter samlet set er faldet til en tredjedel. Dertil kommer, at vandmiljø og fiskebestande lider. Samlet set betyder det, at også antallet af fugle falder dramatisk.

Kom til debatmøde

Men kan vi gøre noget ved det – hver for sig og sammen – her hvor vi bor? Det vil Danmarks Naturfredningsforening Roskilde gerne drøfte med interesserede borgere og politikere. Foreningen inviterer derfor på ekskursion til Havdrup –Snoldelev Mose med efterfølgende debat om udfordringer og muligheder. Det sker onsdag den 12. september med afgang i bus fra Byens Hus på Stændertorvet kl. 17:00. Det efterfølgende debatmøde, også i Byens Hus, varer til kl. 20:30. Af hensyn til bus og forplejning er der tilmelding efter først til mølle-princippet på roskilde@dn.dk senest den 8. september. Der er plads til 50 deltagere. Hvis du ikke hører noget efter tilmeldingen, kan du delRoskilde Kommune: 4631 3000 tage. Hvis turen er fuldt booket, vil du få besked om, at du ikke kan deltage.


OS PÅ

28. AUGUST 2018 l 5 l

EKSTRA NEDSAT NU EKSTRA

10%

DESIGN DESIGN ICONS ICONS PÅ BY I FORVEJEN ARNE BY JACOBSEN ARNE JACOBSEN NEDSATTE VARER Series Series Series Series

7™ 7™ 7™ 7™

Fuldpolstret stol, Series Brun 7™Basic Fuldpolstret læder |stol, Specialpris Brun Basic 5.495 læder kr. | Specialpris 5.495 kr. ™ Lakeret stol, Series Hvid | Specialpris 7 Lakeret stol, 2.821 Hvid kr. | Specialpris 2.821 kr. Fuldpolstret stol, Series Sort7™Basic Fuldpolstret læder | stol, Specialpris Sort Basic 5.495 læder kr | Specialpris 5.495 kr Kontorstol, Sort Series farvet 7™ask Kontorstol, | Specialpris Sort farvet 4.545ask kr. | Specialpris 4.545 kr.

H. J. Wegner

Alle priser er vejledende Alle udsalgspriser priser er vejledende udsalgspriser

Arne Jacobsen

Velkommen i vores 1000 m2

Finn Juhl

store møbelforretning i

Mogens Lassen

Roskilde centrum.

Charles & Ray Eames

I Designcenter Roskilde finder

m.fl.

du alt til den moderne bolig

DESIGN ICONS BY ARNE JACOBSEN

anno 2018 i både møbler, lamper og tilbehør.

Series Series Series Series

7™ 7™ 7™ 7™

Fuldpolstret stol, Brun Basic læder | Specialpris 5.495 kr. Lakeret stol, Hvid | Specialpris 2.821 kr. Fuldpolstret stol, Sort Basic læder | Specialpris 5.495 kr Kontorstol, Sort farvet ask | Specialpris 4.545 kr.

SIDSTE Alle priser er vejledende udsalgspriser

UDSALGSDAG

LØRDAG 1. SEPTEMBER RINGSTEDGADE FØLG OS PÅ 7 RINGSTEDGADE · 4000 ROSKILDE 7 · · 4000 TELEFON: ROSKILDE 4635 FØLG 7460 · OSTELEFON: 4635 7460 PÅ RINGSTEDGADE 7 · 4000 ROSKILDE ·

TELEFON: 4635 7460

SHOP ONLINE PÅ WWW.DESIGNCENTERSHOP.DK SHOP ONLINE PÅ WWW.DESIGNCENTERSHOP.DK SHOP ONLINE PÅ WWW.DESIGNCENTERSHOP.DK P-PLADS I GÅRDEN BAG BUTIKKEN

P-PLADS I GÅRDENP-PLADS BAG BUTIKKEN I GÅRDEN BAG BUTIKKEN


l 6 l 28. AUGUST 2018

INSP!’s fremtid skal i denne uge diskuteres, når Roskildes politikere tager hul på budgetforhandlingerne.

INSP! løser mange opgaver for kommunens socialt udsatte, men nu sås der tvivl om stedets finansiering,

Stramt budget kan udsulte INSP! Det sociale flagskib er ”ikke fredet” i budgetforhandlingerne, lyder meldingen fra Socialdemokratiet. Enhedslisten er bekymret. Af Holger Vincents

INSP! har gennem de sidste tre år kunnet dokumentere målbare effekter på udsatte og psykisk sårbare unges trivsel, ligesom det sociale kulturhus har bidraget positivt til Roskildes beskæftigelse og således også skæppet i kommunekassen. Men trods resultaterne af indsatserne, der de sidste fire år er finansieret via et årligt kommunalt aktivitetstilskud på 1,2 millioner kroner, ønsker Socialdemokratiet, der har absolut flertal i Roskilde Byråd, ikke at friholde kulturhuset på Køgevej for besparelser forud for denne uges budgetforhandlinger. Det er meldingen fra partiets medlem af Beskæftigelses- og Socialudvalget Gitte Kronbak Nielsen. ”INSP! indgår i vores forhandlingsoplæg på Beskæftigelses- og Socialområdet, men der er ikke noget, der som sådan er fredet på forhånd. Alt er til forhandling”, oplyser byrådsmedlemmet.

Statstilskud forsvinder

Roskilde Kommune har siden 2016 støttet INSP! med et årligt grundtilskud på 1,7 millioner kroner til den generelle drift af huset. Et grundtilskud som S ifølge Gitte Kronbak Nielsen lægger op til at bevare. Forklaringen på partiets manglende lyst til på forhånd at friholde aktivitetsmidlerne lyder, at

Fakta: INSP!-effekten Ledige Med Drive Beskæftigelsesindsatsen har kørt siden 2015 med målsætningen om at få deltagerne i arbejde. Kommunal udgift: 300.000 kr. pr. år siden 2015. Deltagere 2015 106 2016 157 2017 180

I job 42 % 22 % 26 %

Kilde: INSP! - Undersøgelse godkendt af Roskilde Kommunes forvaltning.

den samlede pulje til den såkaldte aktive beskæftigelsesindsats fra 2019 står til at miste 10,6 millioner kroner i årligt statstilskud. ”Regeringen har valgt at fjerne 10 millioner kroner, og derfor er vi nødt til at se på INSP!, som en del af helheden. Når det er sagt, så er det vigtigt at understrege, at INSP! gør det rigtig godt og løser en kæmpe opgave på beskæftigelsesområdet”, understreger politikeren.

EL bekymret

Hos Enhedslisten udtrykker man bekymring over beslutningen, som partiet frygter kan betyde en pludselig udsultning af INSP!. Her er opfattelsen, at en fredning af det årlige tilskud på 1,2 millioner ellers netop var så godt som på plads, da medlemmerne af Beskæftigelses- og Socialudvalget samledes i forrige uge. ”Jeg troede, vi var enige i om at fortsætte samarbejdet med INSP!, og at vi på mødet blot skulle diskutere indholdet i aftalen. På forhånd havde vi bedt INSP! om at dokumentere effekterne af indsatsen, og samtidig få forvaltningens blåstempling. Begge dele fik vi forelagt”, forklarer Susanne Lysholm Jensen (EL) med henvisning til embedsværkets anbefaling om at fortsætte aktiviteterne på INSP!. Næstformanden i Beskæftigelses- og Socialudvalget afviser dog, at man internt i partiet skulle gå med overvejelser om at gøre en fredning af det sociale fællesskab til et kardinalpunkt i forbindelse med budgetforhandlingerne. ”Jeg har svært ved at forestille mig en budgetaftale, hvor aktiviteterne på INSP! sløjfes, men vi går på forhånd ikke ind til forhandlingerne med ultimative krav”, forklarer Susanne Lysholm Jensen. Men hvordan vil I så lukke hullet på beskæftigelsesområdet i et kommende budgetforlig? ”Helt generelt kan jeg sige, at vi fremlægger et budget i balance. Blandt andet ønsker vi at investere massivt i medarbejdere, så vi får løftet sagsbehandlingen og får flere borgere tilbage på arbejdsmarkedet. Derudover vil vi blandt andet hente penge hjem på ejendomssalg; en indtægts-

kilde som kommunen traditionelt undervurderer kraftigt”, lyder det.

V: Fornuftigt med samlet forhandling

I byrådets næststørste parti Venstre er der til gengæld opbakning til Socialdemokratiets ønske om at granske INSP!’s aktivitetstilskud i forbindelse med budgetforhandlingerne. ”På grund af den økonomiske situation på beskæftigelsesområdet, er det fornuftigt at vurdere INSP! på lige fod med de øvrige indsatser. INSP! har leveret mange gode ting, ikke mindst når det handler om psykisk sårbare borgere. Når det er sagt, så kan jeg godt forestille mig, at vi reducerer tilskuddet til et lavere niveau, for vi skal få tingene til at hænge sammen”, siger Bent Jørgensen (V), formand for Beskæftigelses- og Socialudvalget.

Fakta: INSP!-effekten Værtskab for psykisk sårbare og udsatte unge. Indsats der har til formål at skabe et socialt fællesskab for unge i alderen 18-29 år med psykosociale udfordringer og derigennem hjælpe dem videre. Kommunal udgift: 200.000 kr. pr. år siden 2015. Ca. 40 unge brugere løbende tilbuddet (2017). 100 % føler sig i høj grad eller i nogen grad velkomne på INSP! 88 % vil i høj grad anbefale andre at bruge INSP! 69 % oplever sig i høj grad eller nogen grad som del af fællesskabet De unge vokser sig gradvist stærkere og bliver i højere grad medskabere af tilbuddet. Enkelte har fundet arbejde. Kilde: INSP! - Undersøgelse godkendt af Roskilde Kommunes forvaltning.


Grønager Reklamebureau / www.ggp.dk

ROSKILDE REVUE 31/08/2018 #alletidersroskilde #alletidersoplevelsesby #alletidershandelsby

SEN SOMMER SEN SATIO NER MUSIK DANS TEATER MAGI Byen fyldes med gøgl og skæve oplevelser fredag den 31. august kl. 17-21.

HUSK BUTIKKERNE HOLDER OPEN BY NIGHT TIL KL. 21. Se meget mere på Facebook/Roskilde Handel

P

ANBEFALEDE ÅBNINGSTIDER: MANDAG-FREDAG KL. 10.00-18.00 / LØRDAG KL. 10.00-15.00 FØRSTE SØNDAG I MÅNEDEN KL. 11.00-15.00 Bemærk: Supermarkeder, byggemarkeder og restauranter har udvidede åbningstider.

Roskilde Handel

Mere end 2000 GRATIS p-pladser i og omkring bymidten

www.roskildehandel.dk

DETAIL I ERHVERV I SERVICE

Grønager Reklamebureau / www.ggp.dk

28. AUGUST 2018 l 7 l


l 8 l 28. AUGUST 2018

OPEN BY NIGHT

Open by Night i ny indpakning:

Gøgl og skæve oplevelser i vente Fredag inviterer Roskilde Handel til Open by Night under titlen ’Roskilde Revue’.

Stomp Up er klar til at slå et slag for Roskildes handelsliv under fredagens Open by Night.

Fredag 31/8 holder vi åben til kl. 21 Vi står klar med alle efterårsvarerne og byder på et glas bobler. Alle Wolford strømper 2 par

100,-

kr.

uanset før pris.

Sko og tøj (sæsonrester)

-70% Cederico parkacoats ass. modeller

-50%

Cirkus Sorts fantastiske ildshow er klar til at tænde op under de handlende.

Mens byens butikker har aftenåbent frem til kl. 21, runder Roskilde Handel sommeren af med et stærkt sammensat program der skal underholde, overraske, fornøje, forskrække, forelske og forstemme kunder og gæster der er kommet til Roskilde denne (i følge kalenderen) sidste sommeraften fredag den 31. august. Overskriften for hele herligheden lyder på ’sensommerens sensationer’. Søren Nayberg, bestyrelsesmedlem i Roskilde Handel fortæller: ”Denne aften vil der kunne opleves tryllerier, teater, fantastiske akrobater, ild, trommer, dans og musik i mange forskellige former. Der bliver et fast program så besøgende kan gå rundt i hele byen og opleve lige det de har lyst til, samtidig med at der vil være små nedslag her og der - helt tilfældigt i bybilledet”, fortæller Søren Nayberg, bestyrelsesmedlem i Roskilde Handel. På spørgsmålet om hvorfor eventet har fået navnet Roskilde Revue, lyder det fra Nayberg: ”Revue er det franske ord for revy og i sin oprindelige betydning kommer det af ordet revoir – gen-

syn eller se igen. Vi ser tilbage på en fantastisk sommer og sørger for underholdning af høj klasse til at runde den af med”. Roskildes byrum indtages og bruges som kulisse, når der laves optrædener i porthvælvinger, tage, baggårde, butikker, gader og stræder. ”Det har været vigtigt for os at sætte fokus på byrummet – og hele gågaden. Derfor arbejder vi med at bruge de eksisterende rammer helt fra Hestetorvet og ned til Støden”, forklarer Søren Nayberg. Eventsnedkeren håber sammen med Roskilde Handels øvrige bestyrelsesmedlemmer, at mange gæster vil komme til byen og få en oplevelse ud over det sædvanlige og besøge byens butikker, der også selv har taget initiativ til underholdning og anderledes oplevelser, ligesom mange rykker ud på gaden denne aften, hvor der åbent helt frem til kl. 21. Rytmisk ’larm’ når Stomp Up front indtager byrummet Gag og gøgl med Jon G. Lør Se spilletider på roskildehandel. dk.

Fakta: Underholdning til Open by Night fredag den 31. august Rapperen Mund de Carlo Romeo og Julie opført af teatergruppen Asterions Hus Tryl og magi med Daniel Thomsen Blide klassiske toner af violinist Trine Yang Møller Cirkus Sorts fantastiske ildshow Rytmisk ’larm’ når Stomp Up front indtager byrummet Gag og gøgl med Jon G. Lør Se spilletider på roskildehandel.dk


OPEN BY NIGHT

VELKOMMEN TIL EFTERÅR I ZANDER FREDAG D. 31. AUGUST HAR VI ÅBENT TIL 21.00 VI FÅR BESØG AF:

KIG FORBI TIL EN HYGGELIG AFTEN, VI SØRGER FOR LIDT VIN OG SNACKS

ALGADE 17

28. AUGUST 2018 l 9 l


l 10 l 28. AUGUST 2018

OPEN BY NIGHT

Altæderen i stald hos Livepeople

Slut med vildfarne ørreder i Helligrenden

Fysioterapeut, foredragsholder og hjemmehjælper Niels Honoré, der er manden bag altæderen.dk og bogen ’Altæderens guide til en sundere hverdag’, har tegnet kontrakt med foredragsbureauet Livepeople. Han skal nu rejse land og rige rundt med sit koncept, der formidler sundheds- og livsstilsændringer uden løftede pegefingre.

Hvert år svømmer mange havørreder ind i Roskilde Fjord og videre op i vandløb for at nå frem til deres gydesteder. Men vejen er lumsk, og ørreder fór vild i Helligrenden. Et nyt stemmeværk finansieret af Nationalpark Skjoldungernes Land står nu færdigt, og ørreder kan igen finde frem og tilbage mellem fjord og gydebanker.

Fra mel til mode Svend Overgaard blev født i 1967 i Videbæk ved Herning i Vestjylland. Oprindeligt havde han udset sig en fremtid som bager, men efter godt 2,5 års læretid fik han konstateret meleksem, og dermed måtte han tilbage til skolebænken. Det blev til et år på EFG, hvorefter han fandt læreplads i en herretøjsbutik på hjemegnen, hvorfra han blev færdiguddannet i 1986. Året efter rykkede han til Tøjcentret i

Snejbjerg, hvor han forblev i en årrække, indtil skæbnen kaldte kam østover.

USA og Grønland

I 1994 startede han i Jysk på Amager, og rykkede samtidig selv teltpælene til Østerbro i København. Svend Overgaard arbejdede med dyner og sengetøj både i hjemlandet og i USA indtil 2001, hvorefter han rykkede til Grønland. Her fun-

gerede han som nonfood-chef i Pesifik, det tidligere Grønlandske Handel, i Nuuk i perioden 20012003.

Kone og makker

Efter det grønlandske eventyr søgte Svend Overgaard atter tilbage til tøjet, da han først skulle bestyre Tøjeksperten Egebjerg i Kolding Storcenter, og siden, i 2004, åbnede Tøjeksperten Egebjerg i stor-

centret Fields på Amager. I 2005 møder Svend Overgaard sin kone, og året efter rykker de til Roskilde. Året inden er han blevet sælger af herremærker Brubaker, og det er ikke mindst i denne anledning, at han møder sin senere makker, Jesper Skjerbek Lakjer.

Frie hænder

Sammen åbner de Wagner i Skomagergade i marts 2010, men nu

er tiden altså moden til et hamskifte. ”Vi har jo været glade for at være Wagner i otte år, men nu vil vi gerne prøve noget andet. Vi har nu helt frie hænder, men vi samarbejder med andre butikker i hele Danmark, som også er trådt ud kæder. På den måde bytter vi hinandens varer, og det er et kæmpe plus”, siger Svend Overgaard.

Efter otte år med Wagner glæder makkerparret Jesper Skjerbek Lakjer og Svend Overgaard sig til at slå dørene op til Råh fredag den 31. august kl. 10.00.

Man skal have det, som man vil Jesper Skjerbek Lakjer kom til verden i 1979 på Roskilde Sygehus, og er opvokset i Gershøj. Som ung flyttede han til Roskilde, hvor han også tog sin eksamen fra Handelsskolen. Han havde oprindeligt ikke tænkt sig en fremtid i tøjbranchen, men arbejdede i stedet i Strandberg, det nuværende Meny, i Sko-

magergade, gennem en årrække.

Mødet i Fields

Sidenhen søgte Jesper Skjerbek Lakjer læreplads i Tøjeksperten Egebjerg i Hundige, hvorfra han blev udlært i 2004. Det var umiddelbart inden, hans veje krydsede med Svend Overgaards i Fields på

Amager. Her var Jesper Skjerbek Lakjer ansat, mens Svend Overgaard kørte som sælger.

Otte års samarbejde

Siden blev Jesper Skjerbek Lakjer bestyrer af Tøjeksperten i Ballerupcentret, som han gennem sin tid på stedet formåede at få til at

vækste kraftigt. Næste træk blev samarbejdet med Svend Overgaard, da de slog dørene op for Wagner i Skomagergade i marts 2010.

Endu bedre smag

Jesper Skjerbek Lakjer har for nylig købt hus med sin lille familie i Ros-

kilde, så der har ikke manglet ting at se til på det seneste. ”Jeg har ikke kedet mig det sidste halve år”, siger tøjmanden, der glæder sig til at slå dørene op for Råh fredag den 31. august. ”Når nu man arbejder så meget, så skal man have det, som man vil”, siger han.


28. AUGUST 2018 l 11 l

OPEN BY NIGHT

åbiges

i ffla Rosd en en! KRE GIVE-AWAYS

OG LÆ 20% PÅ ALT I BUTIKKEN*, SJOVE KONKURRENCER

Kom til åbningsfest i den splinternye butik på Skomagergade 32 (gågaden i Roskilde) Fredag d. 31/8 kl. 10.00-21.00 & Lørdag d. 1/9 kl. 10.00-15.00 Åbningsfesten byder på: 20% på ALT i butikken*! Sjove konkurrencer og aktiviteter for børn og voksne Fede præmier og give-aways fra Nalgene og Fjällräven Kaffevogn med lækker kaffe og te Vi glæder os til at se jer til en brag af en åbningsfest denne weekend!

* Rabatten gælder ikke i forvejen nedsatte varer, og kan ikke kombineres med andre tilbud eller rabataftaler. Rabatten gælder kun i Friluftsland Roskilde fredag d. 31/8 og lørdag d. 1/9.


l 12 l 28. AUGUST 2018

Betalingsparkering i bymidten på forhandlingsbordet

Kurser i efteråret 2018 hos Milos-Psykologerne

Et forslag fra Enhedslisten om at indføre betalingsparkering i Roskilde centrum modtages med forsigtig velvilje hos Socialdemokratiet. Roskilde Handel forholder sig skeptisk til idéen, som foreningen frygter vil mindske omsætningen i byens butikker.

Tilbud 1:

Skilsmissegruppe for børn i alderen 8-12 år Der udbydes gruppetilbud til børn, der har det vanskeligt efter forældrenes skilsmisse. Start: D. 1. oktober 2018 – Slut: D. 12. november 2018 – Ikke møde i uge 42 Mandage kl. 15.15 – 16.45 – 1½ time x 6 Forsamtale med forældre: Mandag d. 10. september eller mandag d. 17. september Kursuspris: 2000 kr. for 9 timers gruppeforløb incl. Forsamtale. Se uddybende om kurset på www.milos.dk under fanebladet aktuelle kurser. Tilbud 2:

Forældresupervision i gruppe for forældre til børn i alderen 3 – 10 år Fokus i gruppen vil være på, hvordan du som forældre kan støtte dit barn bedst muligt, når livet for dit barn er svært. Manglende trivsel kan vise sig på mange måder.

Af Holger Vincents

Det skal være lettere at finde en parkeringsplads i selv de travleste handelstimer på eksempelvis Schmeltz Plads og Stændertorvet, alt i mens fremtidige kommunale investeringer i nye p-pladser kan begrænses. Sådan lyder ræsonnementet bag et nyt forslag fra Enhedslisten om betalingsparkering i Roskilde centrum, som partiet fremlægger i forbindelse med denne uges budgetforhandlinger. ”Vi ønsker en mere hensigtsmæssig parkeringsadfærd, hvor vi i højere grad får dem, der parkerer i bymidten på grund af bekvemmelighed, til at søge ud, hvor det forsat vil være gratis. På

den måde skaber vi større cirkulation og giver flere folk adgang til bymidten”, lyder det fra Henrik Stougaard (EL), næstformand i Økonomiudvalget, der forestiller sig en parkeringstakst på 1020 kroner pr. time.

EL: Mindsker behovet

Byrådsmedlemmet anerkender, at ny lovgivning på området betyder, at hovedparten af et eventuelt provenu fra kommunal betalingszone tilfalder staten. Men ved at regulere folks parkeringsvaner - eksempelvis så flere ansatte i byens forretninger får incitament til at stille bilen uden for bymidten - vil en del af de fremtidige udgifter til etablering af nye par-

keringspladser til gengæld bortfalde, lyder argumentet. ”Vi ved fra andre kommuner, hvor der er indført betalingsparkering, at ordningen mindsker behovet for p-pladser, i de områder, hvor der ellers var pres på før”, forklarer Henrik Stougaard. Forslaget modtages positivt hos Socialdemokratiet, der trods tidligere tiders modstand mod betalingsparkering, nu erklærer sig parat til at sætte forvaltningen til at afveje fordele og ulemper ved ordningen.

S: Afdæk faldgruber

Dermed tegner der sig for første gang et flertal i Roskilde Byråd for at afsøge mulighederne for en gen-

nemgribende ændring af parkeringsforholdene i bymidten. ”Vi skal have undersøgt faldgruberne, men vi ser perspektiver i at begrænse muligheden for gå ud og sætte parkeringsskiven igen efter to timer, mens vi til gengæld giver flere handlende og cafégæster et tilbud om, at de mod betaling kan slippe for at skulle ud og flytte bilen”, siger Daniel Prehn (S), der dog allerede nu betinger sig af en såkaldt RO’s Torv-model, hvor de første to timers parkering er gratis.

Handlen advarer

I Roskilde Handel får Enhedslistens forslag til gengæld en kølig modtagelse

Start: Torsdag d. 13. september 2018 – Slut: D. 25. oktober 2018 2 timer x 4 - torsdage kl. 16.00 – 18.00 i ulige uger Kursuspris: For singleforældre eller én deltagende forælder: 2000 kr. For par: 3000 kr. Se uddybende om kurset på www.milos.dk under fanebladet aktuelle kurser. Tilbud 3:

Forældresupervision i gruppe for forældre til 10 – 16 årige børn og unge Gruppeforløbet er for forældre til børn og unge i alderen 10 - 16 år, der har det svært med trivsel og selvværd og hvor forældrene er bekymret for deres barns udvikling og trivsel. Start: Tirsdag d. 9. oktober 2018 2 timer x 4 - tirsdage kl. 16.00 – 18.00 i ulige uger. Kursuspris: For singleforældre eller én deltagende forælder: 2000 kr. For par: 3000 kr. Se uddybende om kurset på www.milos.dk under fanebladet aktuelle kurser.

Sted: Alle kurser afholdes hos Milos-Psykologerne, Ringstedgade 29 A, Kursusafdelingen, 1. sal, 4000 Roskilde Tilmelding for kurserne: Tilmelding sker til Milos-Psykologerne v. Eva Jørgensen, tlf. 4640 3570, bedst kl. 9-10 & 13-14, eller pr. E-mail: milos@milos.dk

Ringstedgade 29 A, 1. sal . 4000 Roskilde

Ondt i ryggen? ...det skyldes ofte din bløde seng! Mange madrasser er for bløde, eller din boksmadras ”synker ned” på midten. En træt madras giver en træt ryg. Gør noget ved det! Vi har tilbud på senge og madrasser fra GETAMA og KAAGAARD, to af vores danske fabrikanter af kvalitetssenge og madrasser”. ”Hver uge hjælper og rådgiver vi personer med dårlig ryg,

søvnproblemer eller ondt i nakken... Vi samarbejder med kiropraktorer og fysioterapeuter. Desuden står jeg selv for udbringning og montering Alle fortjener at sove godt”. ”Når I kommer forbi SENG og BOLIG i Gullandsstræde 5, Roskilde, så vil vi gøre en forskel du kan mærke. Vi rådgiver

dig så du kan vælge de rigtige produkter. Du får hjælp til en bedre søvn, der styrker din sundhed og dermed din livskvalitet”. Eks:

GETAMA ”faste” Springmadrasser Før 4.950.KUN 3900,KAAGAARD Elevationsbunde Før 4.050.KUN 3200,-

SENG OG BOLIG v/ Ulrik Wibholm – 46 35 92 18 – SENGOGBOLIG.DK – GULLANDSSTRÆDE 5


28. AUGUST 2018 l 13 l

Schmetz Plads mandag formiddag. Hvis det står til Enhedslisten, skal det i fremtiden koste penge at parkere sin bil på det centrale torv.

hos bestyrelsesformand Torben Stevold, der advarer byrådet mod at indføre et betalingssystem uden først at have undersøgt holdningen hos de handlende. I denne uge vil Stevold derfor bede Udvalget for Vækst, Erhverv og Globalisering om en bevilling til at udforske konsekvenserne ved beta-

lingsparkering i bymidten. ”Det vil være det samme som at spille hasard med detailhandlens liv, hvis vi ikke undersøger, hvad kunderne siger til betalingsparkering. I Køge har de oplevet en tilbagegang i omsætningen på otte procent, efter kommunen har indført et betalingssystem – vel at

mærke uden detailhandlen blev taget med på råd”, lyder påmindelsen. Henrik Stougaard erklærer sig enig i, at implementeringen af betalingsparkering i Køge ikke har været optimal, men siger samtidig, at der også er eksempler på det modsatte. ”Jeg har indtryk af, at man

SOMMERSALG

ALLE BRILLESTEL

i blandt andet Hillerød har formået at gøre bymidten mere attraktiv ved at indføre betalingsparkering. For det er attraktivt, når man som handlende kan finde en parkeringsplads forholdsvis nemt og hurtigt”, fastslår byrådsmedlemmet. Torben Stevold siger til Paperboy, at han anerken-

FRA BL.A. TOM FORD NINA RICCI CAROLINA

GUCCI ZADIG&VOLTAIRE ARMANI ESCADA POLICE SAINT LAURENT PERSOL HERRERA BOSS LANVIN KUN VED KØB AF EN BRILLE INKL. GLAS. KAN IKKE KOMBINERES MED ANDRE TILBUD OG RABATTER. GÆLDER FOR ALLE BRILLESTEL I BUTIKKEN.

S I D ST LØRD E DAG AG 1. SEP.

til. Netop nu står vi foran flere byfornyelsesprojekter, og derfor er vi nødt til at få skabt mere p-kapacitet”, forklarer han.

SÅ ER DET BUKSETID HALEY BUKSEN BOMULDS JEANS med 5 lommer eller som Pull Up buks uden lommer. Satinvævet bomuld. Lækker megastretch kvalitet, som holder pasformen. Garnet er indfarvet før vævning. Produceret i Europa og Økotex certificeret. Fås i farverne: sort, brun, grøn, rød, marine samt lys og mørk denim.

- OGSÅ DE KENDTE MÆRKEVARER

der brugerbetaling som en del af løsningen på parkeringsudfordringerne i Roskilde. Det betyder dog langt fra, at Roskilde Kommune i de kommende år kan fritage sig selv for nye investeringer på området, lyder det. ”Det er på ingen måde relistisk. Hvis ikke vi får flere p-pladser, så sander byen

799,-

Ass. bukser fra Før optil 999,-

NU

399,N UNDERETAGE GØR ET KUP I R E ODE VAR MASSER AF G ,- 300,TIL 100,- 200 LauRie · Signature · Q’Neel · Pont Neuf · PEP · Brandtex · Handberg · Skovhuus · Ciso

SKOMAGERGADE 21 · ROSKILDE · 46 36 25 91 RO´S TORV · ROSKILDE · 46 36 25 88

Støden 18 · 4000 Roskilde


l 14 l 28. AUGUST 2018

Thorkel Hyllested og Jørgen Andersen blev smidt ud af politiet efter fem dage. Siden flyttede de i kollektiv sammen med 20 ligesindede på en gård i Jyllinge Nordmark.

Slumstormerne i Algade Roskilde Klosters portnerbolig blev indviet som børnekulturhus i sidste uge. Men engang blev det besat af Roskildes første slumstormere. Af Tomas Skov

Det gik stærkt i 1960’erne. Økonomien buldrede derudad, kvinderne blev suget ud på arbejdsmarkedet, og Roskilde voksede i et hastigt tempo. Samtidig skete der en voldsom udbygning af ungdomsuddannelserne i Roskilde, der tiltrak endnu flere til byen, hvilket førte til akut mangel på små lejligheder og værelser i Roskilde.

Boligløse unge

På den baggrund tog en gruppe unge initiativ til at gøre noget ved problemet. De indrykkede en rubrikannonce i Roskilde Tidende, hvor de opfordrede unge til at møde op. Det viste sig at blive en overraskende succes, og kort efter gik de unge, inspireret af slumstormerne i København, i aktion. Paradok-

salt nok var der en del ledig boligmasse i Roskilde, men valget faldt efter sondering af byen og et besøg på Teknisk Forvaltning på den såkaldte portnerbolig til det Adelige Jomfrukloster i Algade 31.

Fem dages besættelse

”Det var en ny tid sidst i 1960’erne, og man mærkede forandringer i skolen. Pludselig var der lærere med Beatleshår, som interesserede sig for os, og tog os alvorligt”, fortæller Jørgen Andersen, der senere deltog i besættelsen af portnerboligen i Algade 31. Året var 1971, da en gruppe på 25 unge aktivister indtog den tomme bygning i Algade. Besættelsen blev dermed den første af sin slags i Roskilde. To af de medvirkende var Thorkel Hyllested og Jørgen Andersen. De havde fået adgang til portnerboligen under en velforberedt aktion, der forløb uden

større dramatik. De nåede sammen med de andre aktivister at bo i huset i fem dage. ”Så kom politiet midt om natten, mens vi lå og sov. Vi var fredelige hippier, så vi havde ikke planer om at gøre modstand. Vi kunne bare ikke finde noget sted at bo”, fortæller Thorkel Hyllested.

Sympati fra samtiden

Dermed var de fem dages besættelse overstået. Mange af de unge flyttede sidenhen i kollektiv i Jyllinge Nordmark på en nedlagt landbrugsejendom, men inden havde de unge formået at sætte spot på et af tidens store udfordringer i en by, hvor der samtidig blev nedrevet boligmasse i stort omfang. ”Vi var med til at presse på kommunen, og vi fik mere sympati, end man kunne have forventet”, husker Jørgen Andersen.

Brystprotese Vidste du, at du selv må vælge hvor du får din brystprotese, Uanset hvad der står på din bevilling? Vi er en af de få lingeributikker i Danmark som forhandler brystproteser samt lingeri og badetøj til brystproteser

Besøg vores hjemmeside på www.idlingeri.dk

Telefon 46 36 63 01

Succes. Aktionen er gennemført og Algade 31 er indtaget. Det er Jørgen Andersen, der jubler øverst.


28. AUGUST 2018 l 15 l

g a d s l e s d Fø

20%

Onsdag - Torsdag - Fredag - Lørdag - Søndag

÷

PÅ M A N G E N Y E E F T E R Å RSVA R E R

AnnaMontana

Junge

1 par 599,95

Blå og bordeaux. Før 999,95

NU

2 par

Le�e dunjakker

800,-

Alle kjoler SPAR

30%

Deltag i KO N KU R R E N C E N om 3 gavekort á 500 kr.

-talonen Udfyld konkurrence ndag i bu�kken senest sø 18 d. 2. september 20

NU

799

95

Udvalgte Pariser varer SPAR

30%

Micha

rsstrik Udvalgt e�erå r og farver Mange modelle

SPAR

30%

SØNDAGSÅBENT 2. september kl. 11-15

Skomagergade 31 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 35 39 01 www.tygesen-women.dk

Modelfoto

Jeans


l 16 l 28. AUGUST 2018

LIVET UDEN PAPERBOY Livet går altid videre - også uden en selvstændig Paperboy. Men vi har alligevel ikke kunnet afholde os fra at stille det ledende spørgsmål: Hvad betyder det for byen, at Paperboy er fortid?

Jesper Steen C hris Erhverv sdirektø tensen r

Af Tomas Skov

”Jeg er oprigtigt ked af, at Roskilde mister en af sine lokalaviser. Paperboy har været det friske pust i bybilledet og har skrevet andre artikler end Roskilde Avis - og kombinationen af de to ugeaviser har været rigtigt god. Jeg vil helt sikkert komme til at savne Paperboy - og håber meget på, at vi fremover vil se en ’Roskilde Avis/Paperboy’ samle de gode historier op og fortsætte med de lidt ’andre historier’ som vi så hos Paperboy. Jeg ønsker også, at den nye fusionerede avis vil fortsætte med at bakke erhvervslivet i Roskilde op - og blandt andet stadig skrive om Roskilde Erhvervspris” Jesper Steen Christensen Erhvervsdirektør

”Der er altid noget trist over det, når et ”bladhoved” forsvinder fra bybilledet. Nok kan man have været både gal i skralden og irriteret, når omtalerne ikke altid var, som man ønskede sig, men flere mediestemmer er bare altid bedre end færre. Når det er sagt, så satser vi selvfølgelig på, at byens gamle mediehus kan rumme flerstemmigheden - det plejer de jo at kunne”

Henrik Bo

OMU irektør i R Nielsen, d

Merete D

ea Lars

Henrik Bo Nielsen, direktør i ROMU

en (DF)

”Jeg blev noget overrasket over nyheden, men er da glad for at der er flere fra jer, der fortsætter, så der fortsat forhåbentlig vil være et andet perspektiv på historier, der bringes og tages op. I mine øjne er det åbenlyst, at konkurrencen på den gratis avis har virket. Der er en risiko for tilbagefald, når konkurrencen ophører, men jeg vælger at tro på, at alt bliver godt, og jeg glæder mig til samarbejdet med den nye fælles avis” Merete Dea Larsen (DF)

”Som demokratisk sindet borger og som selvstændig virksomhedsdrivende er jeg ærgerlig over, når en virksomhed ophører - uanset hvordan aktiviteterne eventuelt videreføres. For der forsvinder en arbejdsplads med sin egen kultur, sin egen identitet - og de andre medier behøver ikke at være oppe på dupperne på samme måde som før. Tak til Paperboy for tiden sammen - også, når I har skrevet noget, jeg ikke var enig i. Sådan er demokratiet og den frie presses vilkår. Held og lykke med jeres virke i de forskellige jobfunktioner, hvor I nu skal hen”

skov (K)

Lars Lind

Lars Lindskov (K) Torben S

tevold

”Vi får klart en mindre mulighed for at præge debatten. Det har været rart med to forskellige tilgange til indholdet, og det har givet byen nogle flere historier (personlige om mennesket bagved, som jeg synes har været rigtig dejligt) og nuancer på de debatter, der har kørt gennem årene” Torben Stevold

”Det er med meget, meget stor ærgrelse, at jeg har fået nyheden om, at Paperboy ikke mere kommer til at fortsætte i sit nuværende format. Ærgelse fordi jeg synes, at Paperboy har haft en høj standard, og fordi I ikke har været bange for at sætte fingeren på de ømme steder i byen også. Det skal I have tak for, og jeg håber at det må fortsætte i den nye konstellation. Alt godt herfra og tak for en god avis” Jonas Paludan (EL)

”Paperboy har været en egentlig ugeavis i ordets bedste betydning. Har både kunne tage de uge-aktuelle historier op, med til tider uventede vinkler. Men samtidig også en ugeavis, der har formået at bringe det lidt mere ”tidsløse” historie, der pegede ude over den almindelige daglige nyhedsstrøm. Samtidig så er det altid positivt med en mangfoldighed af medier, der kan tage historier op, som andre medier ikke prioriterer. Det giver mangfoldighed, andre perspektiver og flere historier til borgerne i Roskilde. Så Paperboy vil i mine øjne blive savnet” Bent Jørgensen (V)

ludan (EL)

Jonas Pa

Bent Jørgense

n (V)


28. AUGUST 2018 l 17 l

Roskilde

TESAURO RS

2 x 75 cl. Literpris 59,67 Veneto, Italien

LA 2F

1/2 PRIS

S

Tilbuddene gælder fra torsdag d. 30/8 til onsdag d. 5/9 2018

KE

R

89

50

1S

T

SPAR 89,50

PINE HILL

I 3 liters boks Literpris 39,67 Australien Frit valg

K.

119

00

SPAR 80,00 COTEAUX D´AIX EN-PROVENCE

IRMA ØKOLOGISKE IS ELLER SORBET 2x700 ml. literpris 60,71 flere varianter Dybfrost

K.

149

Æ

00

2B

1S

T

i 2,25 liters boks Literpris 66,22 Provence, Frankrig

SPAR 60,-

1P AK

Poppelgris økologisk kotelet, stegeflæsk i skiver eller nakkekotelet 250-350 g. kg-pris maks. 140,00

SE OPSKRIFTER PÅ IRMA.DK

ER

85

00

FRIT VALG

ØKOLOGI MED EKSTRA DYREVELFÆRD

FRIT VALG

G

KE

35

00

SPAR 7,-

Tilbuddene gælder fra torsdag d. 30/8 til onsdag d. 5/9 2018. Der tages forbehold for pris- og afgiftsændringer, trykfejl, manglende leverancer samt udsolgte varer. Irma bytter per kulance. Tilbuddene gælder kun i Irma Roskilde, Skomagergade 21, 4000 Roskilde


l 18 l 28. AUGUST 2018

Klummen er et fast indslag i Paperboy, hvor vi har givet pennen fri til en gruppe mennesker, der har det til fælles, at de alle på den ene eller den anden måde er rodfæstet i Roskilde. Det er avisens faste holdeplads for markante meninger og gode personhistorier, alle med udgangspunkt i ugens skribent, men først og fremmest med Roskilde i centrum.

TVIS KØKKENER ROSKILDE HELLIGKORSVEJ 12 • ROSKILDE • TLF. 4637 0437 Af Claus Niller

En ny begyndelse

-vejen til vækst!

Vi lev e - kvali rer - til tidtet - til af en tal pris t

SERVICES: • • • •

Grøn service Private haver Kloak opgaver Entreprenør og Anlægsopgaver • Vinterservice

KONTAKT OS FOR ET UFORPLIGTENDE TILBUD

Tlf. 46 41 44 42 • www.gartnergottlieb.dk

SYMASKINE SHOPPEN i Roskilde

Specialbutik og værksted gennem xx år Området største udvalg af symaskiner og overlockere fra PFAFF – HUSQVARNA VIKING – BERNINA – SINGER – JANOME Stort fagligt kendskab på alle mærker, vi finder altid den rigtige maskine til dig. Alt i tilbehør til symaskiner Mange spændende sy kurser for både øvede og nybegyndere Se mere på www.symaskineshoppen.dk

Reparation af alle mærker på eget værksted.

✓ ✓

Kort reparationstid.

Vi kører ud på skoler og institutioner og reparerer på stedet.

Mulighed for afhentning på din adresse.

PRISGARANTI

Vi matcher laveste pris også på nethandel.

SYMASKINE SHOPPEN - Stort fagligt kendskab til symaskiner Algade 64 · Roskilde · Tlf. 46 35 12 71 Mail: roskilde@symaskineshoppen.dk Læs mere om tilbud, kurser og nyheder på www.symaskineshoppen.dk

Hundredvis af børn og unge fra Roskilde-egnen har taget hul på skole- og studiestart de sidste uger. Det understreger, at Roskilde er en stor og vigtig uddannelseskommune, hvor vi inden for en radius af fem kilometer stort set har alle de uddannelsestilbud, der gives i Danmark. Fra vuggestue til universitet - eller som jeg af og til siger: fra ble til Ph.d. Det giver Roskilde en helt unik position i Danmark som en af Danmarks vigtigste uddannelsesbyer. En position, som vi heldigvis over årene er blevet mere og mere bevidste om, og som vi nu både understøtter og har stor gavn af. Derfor er det også vigtigt, at vi fremadrettet fortsat sætter uddannelserne i centrum. Det er om noget det, som Roskilde - og for den sags skyld hele Danmark - skal leve af. For alle børn og unge, der i disse uger starter i skole, på en ungdomsuddannelse eller en videregående uddannelse for første gang, er der tale om begyndelsen på en ny og afgørende fase i livet. En fase der bliver definerende for, hvem vi er, og hvilket liv vi kommer til at leve. Også derfor er uddannelse vigtig, og det er helt afgørende, hvordan vi modtager børn og unge. På Roskilde Katedralskole har vi valgt, at skolestarten starter med et kram. Eller som vi siger: Den rette dosering af kærlighed og krav. For det er vigtigt at få en god start. En god skolestart giver et trygt udgangspunkt for den faglige og personlige udvikling, der nu skal ske. Når man har det godt, så lærer man bedre. Jeg har fornøjelsen af at bo i Roskilde centrum. Da jeg kom hjem en eftermiddag i sidste uge, blev jeg

mødt med en relativ voldsom larm og musik fra en af byens dejlige parker. Min første reaktion var: Hvad er nu det? Hurtigt gik det op for mig, at det var de nye studerende på RUC, der var inviteret ind for at møde Roskilde, og det skulle selvfølgelig ske med gang i den og noget musik, der viste, at Roskilde også er en musikby; et sted hvor vi dyrker musikken, også uden for hjemmets fire vægge. Det gjorde mig glad. Glad for at bo i en by, hvor vi prioriterer uddannelser, og hvor vi med borgmesteren i spidsen tager godt imod alle de unge, der hver dag valfarter til byen i tusindtal for at blive klogere og tilegne sig de kompetencer, der skal til for at få gode liv og for på bedste vis at bidrage til samfundet og dermed vores alles bedste. Vi skylder os selv og dem, at de får de bedste betingelser og den bedste modtagelse. Velkommen alle sammen, uanset om du starter i vuggestue, eller du starter på din Ph.d. Og lad mig så slutte med at sige tak til Paperboy for tre gode år. Også til jer skal der lyde et held og lykke med den nye begyndelse.

Claus Niller er rektor på Roskilde Katedralskole. Han er født og opvokset i Ringparken og har altid engageret sig i lokalsamfundet, særligt i byens uddannelses- og musikliv.

Fællesspisning i ’ulvetimen’ Synes du, at det kunne være rart med et frirum i den udfordrende ”ulvetime” lige før aftensmaden? Kunne du tænke dig et fællesskab med andre, hvor du får maden serveret og ikke skal sørge for indkøb eller opvask? Så læs videre her. Du og dine børn er hermed inviteret til fællesspisning én gang om måneden.

Børnevenligt

Det er Jakobskirkens og Domsognets Menighedsplejer, der har taget et nyt initiativ ved sammen at tilbyde en række fællesspisninger på hverdage for enlige forsørgere med børn. Det foregår på Sct. Maria Park, Frederiksborgvej 2 (centralt i Roskilde). Man kan komme fra kl. 16:30, hvor der vil være legetøj og tegnegrej til børnene, samt andre voksne at tale med for forældrene. Maden står klar på et veldækket bord kl. 17:30 – og den er selvfølgelig børnevenlig.

Spis med

For alle

Fællesspisning er et folkekirkeligt initiativ, hvor det er frivillige, der laver maden. Tanken er at tilbyde et frirum med hyggeligt samvær for forældre og børn, og alle er velkomne uanset kirkelige tilhørsforhold. Fællesspisningen er

gratis, og der er ikke behov for tilmelding på forhånd. Bare mød op! Hvis du vil høre mere, så ring til projektets initiativtager, sognepræst Ane LaBranche på tlf. 21682025.

Torsdag den 30. august Torsdag den 27. september Torsdag den 25. oktober Torsdag den 29. november Fredag den 28. december –med lidt julehygge


28. AUGUST 2018 l 19 l

Foråret begynder om efteråret Tulipan Golden appeldoorn 20 STK.

29

95

Kæmpe udvalg af blomsterløg Flerårige efterårslyng

Pinselilje Barret Browning 15 STK.

39

95

Vælg mellem flere farver Pr. stk. 16,95

3 STK.

49

95

Blomstrer fra julioktober.

SPAR

20,-

Purpursolhat XL Normalpris 109,95

Super dekorativ stueplante med fantastiske smukke blade.

8995 SPAR

Tilbuddene gælder fra 28/8 til og med 3/9 2018

70,-

SPAR

50,-

Figen ‘Bornholm’ Stærk og hårdfør sort, der trives i det danske klima Normalpris 199,95

129

00

Havehortensia ’Little Lime Jane’

149

Limegrønne kegleformede blomsterstande.

00

Calathea

Normalpris 149,95

HITTER NU!

99

Tilmeld dig vores nyhedsbrev på www.hobbylandaps.dk og få vores spændende katalog online hver uge. Følg os på Facebook

Navervej 11 · Roskilde · Tlf. 46 75 52 11 ÅBNINGSTIDER: Hverdage 9-17.30 · Lør-søn og helligdage 9-16

www.hobbylandaps.dk

95


l 20 l 28. AUGUST 2018

DANSK LUKSUS KALVEKØD

R

ED

A

NT

H

GA

Himmelev

DANSK KALV I FO R M Ø

R

DANSK KALVECULOTTE

PR. 1/2 KG.

59

95

SPAR

80,-

DANSK KALVEMØRBRAD

PR. 1/2 KG.

99

95

SPAR

100,PR. KG.

PR. KG. HEL OKSEMØRBRAD UDEN BIMØRBRAD 1,4-1,8 kg

SPAR

Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

Tilbuddene gælder kun i Meny Himmelev, til og med lørdag d. 1. september 2018.

50,HAKKET DANSK KALVEKØD

4 STK.

129

PR. 1/2 KG.

29

95 40,SPAR

PR. KG.

FRISK

FISKEFARS Vælg mellem fin, grov eller dagens fars

PR. 1/2 KG.

25

00 30,SPAR

PR. KG.

FISK 6 forskellige slags

95

LAKSE BØF TIL 1 PERS. På bund af kartofler og rodfrugter med hollandaise sauce

PR. STK.

40

00

FISKEFRIKADELLER MED REMOULADE

3 STK.

39

Bemærk! Tilbuddene gælder kun i Meny Himmelev MENY HIMMELEV Himmelev Sognevej 95, Roskilde. Like os på Facebook

4 STORE FLOTTE KALVEKOTELETTER MIN 800 GR

00

SPAR

15,-

James Poulsen, butikschef

Tlf. 46 36 42 33 · Åbningstider: Man.-fre. 8-20 lør. 8-18 søn. 8-18 · www.menyhimmelev.dk

Søren Seier Rasmussen, købmand


28. AUGUST 2018 l 21 l

SPAR

4995 DELIKATESSENS LUKSUS TAPAS

Himmelev

TIL 2 PERS.

99

95

SPAR

50

00

LUKSUS FRANSK LANDBRIE

Kåret til Italiens bedste rødvin

CARAVAGGIO ROSSO EMILIA IGT 2016

PR. FLASKE

99

95

PR. 100 GR.

7

LE RAGOSE RIPASSO CLASSICO SUERIORE

3 FLASKER

250

7,-

00 SPAR

700

150

00

Tilbuddene gælder kun i Meny Himmelev, til og med lørdag d. 1. september 2018.

SPAR PR. 100G

SPAR

Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

95

ESPRESSO KAPSLER Flere varianter

FRIT VALG PR. PAKKE

19

95

Kan bruges til nespresso kaffemaskiner

KASSE MED 12 STK.

SPAR

1500

NØRREBRO BRYGHUS 12 stk. kasse Flere varianter Like os på Facebook

PR. 12 STK. KS

169

95 +pant

GREEN CHOICE ORGANIC COCONUT OIL 400 gram

PR. GLAS

24

95

PARADISO ASPARGES 430 gram

Bemærk! Tilbuddene gælder kun i Meny Himmelev MENY HIMMELEV Himmelev Sognevej 95, Roskilde.

3 DÅSER

25

00

James Poulsen, butikschef

Tlf. 46 36 42 33 · Åbningstider: Man.-fre. 8-20 lør. 8-18 søn. 8-18 · www.menyhimmelev.dk

Søren Seier Rasmussen, købmand


l 22 l 28. AUGUST 2018

Historien bag fotoet ”Gravrøveriet i Domkirken” Roskilde Domkirke har i århundreder haft mange besøgende og givet Roskilde positiv opmærksomhed og omtale. En enkelt undtagelse er gravrøveriet i 1908.

Af Per Steenholdt

Denne overskrift blev brugt i den lokale avis i Fredericia, dagen efter røveriet blev opdaget, nemlig onsdag den 23. december 1908. Det var en forsidehistorie i de fleste af landets aviser. Avisen havde historien fra København, hvor røveriet var det helt store samtaleemne. Det blev betragtet som en ”oprørende forbrydelse”, men forargelsen var også rettet mod den måde, hvorpå man i Roskilde havde forvaltet landets kulturarv. Hvorfor var kirken ikke beskyttet bedre? Der var ingen ”snilde alarmapparater” eller nogen bevogtning i kirken. Der var ingen tremmer for vinduet i sakristiet, der nemt var blevet brækket op med et koben. Dele af den socialdemokratiske presse var forarget over, at sagen fik så meget opmærksomhed i den borgerlige presse. Landets justitsminister havde få måneder før meldt sig selv til politiet som bedrager. Avisen ”Vestjyllands Socialdemokrat” var også forarget og havde følgende holdning: ”der er borttaget nogle Guld- og Sølvkranse, som Snobberne har skillinget sammen til

i Stedet for at mætte de sultne”. Det var Frederik V´s kapel, der var blevet røvet. Der var gitter for, der var forsynet med en lås, som selv fanden ikke kunne bryde op. Røverne havde da også bare savet nogle tremmer over. Der var heller ingen tiltro til, at det lokale politi kunne udrette meget i den sag. Indirekte fremgår det dog af oplysningerne i avisen, at det lokale politi havde samlet tilstrækkeligt med oplysninger til, at røverne blev identificeret og senere pågrebet.

Mistænkelige tyskere

Borgerne i Roskilde havde været opmærksomme og videregivet deres oplysninger til politiet, så den jyske avis kunne skrive: ”Tyvene antages at være to tarveligt klædte tysktalende Personer som i Aftes var ankomne til Roskilde, hvor de havde henvendt sig til et Par Boghandlere for at faa Oversigtskort over Domkirken. De havde saa fordrevet ventetiden i Wolffechels Konditori i Ahlgade, hvor de drak noget bajersk Øl og spillede et Slag Kort”. Det lokale politi havde da også konstateret, at to personer der passede til beskrivelsen, var taget med det tidlige morgentog til København medbringende store pakker. En af gæsterne på Wolffechel kunne genkende den ene røver i politiets forbryderalbum. Det var tyskeren,

”Vores” smukke kirke, har virket tiltrækkende på mange, også fotografer. Her foto formentlig fra 1882, taget af E. V. Harboe. (History of photography).

Wernikewitz, der kort før var løsladt fra Horsens Tugthus. Det var nærliggende at kæde Wernikewitz sammen med en tysk medfange fra Horsen Woellner. Wernikewitz havde dog ikke taget hele byttet med til København, men havde skjult en del af det tæt ved Stor Mølle på Ringstedvej. Denne del af byttet ser det ud til, at han også har skjult for Woellner. Arthur Fang har også beskrevet, ”Det Store Tyveri I Domkirken” i ”Jul i Roskilde” fra 1950. Fang har lidt flere detaljer end avisen fra Fredericia. Fang nævner, at noget af det første røverne gør, da de kommer til byen, er at styrke sig med et par pilsner på ”Cafe Sjælland”. Fang nævner, at det er hos Tobakshandler Nielsen og i Flensborg, at røverne forsyner sig med postkort med Domkirken for at kunne orientere sig.

Pågribelsen

Begge røvere pågribes. Woellner var uantastet rejst til Hamborg. Wernikewitz hav-

de taget en afstikker til Sverige og via Gøteborg til Frederikshavn. Herfra forsøgte han så at gå mod Tyskland langs den jyske vestkyst. Det må næsten have været en befrielse for ham at blive anholdt. Dog nok først efter han blev bekendt med, at han ikke ville blive idømt dødsstraf. Wernikewitz blev i Roskilde idømt 8 års tugthus, en dom der blev stadfæstet ”ved overrettet” d. 6. juli 1909. Han blev dog løsladt før tid og straks indkaldt som tysk soldat. Ifølge Fang skulle han være faldet kort efter. En del af kritikken, der blev rejst mod de ansvarlige i Roskilde dengang var måske berettiget. Siden har vi fået et menighedsråd, der varetager Domkirkens interesser langt bedre. Det gælder både som en aktiv sognekirke, et kulturelt center for aktiviteter og ikke mindst kirken som en del af verdenskulturarven. Historien om uønskede gæster, der giver anledning til negativ debat, vil man ikke kunne bebrejde medlemmerne af menighedsrådet.


un én enkelt g/ml, 4 g.

28. AUGUST 2018 l 23 l

5*

Apoteket RO´s Torv* fejrer 3 års fødselsdag Fredag d. 31. august fra kl. 10 - 22

Tilbudene gælder også på Roskilde Svane Apotek, Skomagergade 12, fra kl. 9.00-19.00

Nicorette® QuickMist

handling af smerte Ny stor pakning. g.

5*

Mundspray med frisk mintsmag. Lindrer rygetrangen efter 60 sekunder. Tag 1-2 pust, når du ville have taget en cigaret. 2 stk. Pris kr. 349,95*

Avène tion demonstra

20% rabat på alle AVÈNE produkter

® d e 20% e p m o C

rabat

rberer på absoDECUBALS nealle Vabel plastrehudplejeprodukter r en beskytfugt og danne ed opnås rv e H . e d u p e tend elindring og rt e m s lig e k lik øjeb betingelser s g lin e h le a m opti for vabler.

På vores apotek får du faglig rådgivning om 20% rabat sundhed og velvære. 20% rabatVelkommen på alle DROGENS Spørg på MULTITABS vitaminer VITAL produkter indenfor. bare os!

kroner oteksudsalg

ner Centervej 55 Roskilde 94 74 55

20% rabat

på alle VICHY´s hudpleje produkter

20% rabat

på alle LA ROCHE-POSAY hudplejeprodukter

Venlig hilsen Charlotte Andersen Apoteker på Roskilde Svane Apotek og Jyllinge Apotek

20% rabat

på alle LACTOCARE produkter

*Vi ekspederer din recept med det samme alle ugens dage også søndage

20% rabat på alle APOVIT vitaminpiller

g smertestillende og anvendes imod lokale smerter i muskler, sener og led. Dosering: age bør kun ske efter aftale med lægen. Bivirkninger: Omfatter milde og forbigående ruritus. Sjældent ses blæredannelse på huden. Meget sjældent ses overfølsomhed, edsregler: Bør ikke anvendes af personer, hvor acetylsalicylsyre eller andre NSAIDer ed svær akne. Bør ikke komme i kontakt med øjne eller slimhinder. Undgå overdreven e forbinding. Særlig forsigtighed af NSAIDer bør udvises hos ældre patienter. Samtidig anvendelse af oral NSAIDer kan Apoteket RO’s Torv avid. Pakninger: Voltaren gel 11,6 mg/g, 50 g, 100 g og 150 g. Inden brug af produktet, bør vejledningen i og på RO’s torv 210, 4000 Roskilde 14. Læs mere på www.voltaren.dk. Gaviscon. Anvendelse: Refluxesofagit. Hiatus hernie. Dosering: Voksne og børn ½ time efter et måltid samt lige før sengetid. Børn ½ - 2 år. 1-2 teskefulde (5-10 ml) i døgnet fordelt på flere doser. Børn

20% rabat på alle Unikalk produkter

Åbningstider: Mandag – fredag 10.00 – 19.00 Lørdag 10.00 – 17.00 Søndag 11.00 – 16.00


l 24 l 28. AUGUST 2018

Tak

for en forrygende lørdag med Jazz i gården (vi har aldrig været så mange før)


28. AUGUST 2018 l 25 l

Turbo værelsestæppe

Tid til fornyelse

med filtbagside, 4 farvevarianter Før 99,-

NU

69,-

25 cm. Rullesæt

-20%NORSK

Udvalgte Kelimtæpper Kæmpe udvalg f.eks. 240 x 340

-50%

NORSK KVALITET T

SKARP DANSK P

KVALITET TIL 99,NORSK KVALITET TIL SKARP DANSK PRIS 398,498,SKARP DANSK PRIS 79,-

Demidekk har vedligeholdt huse og træværk i Skandinavien siden 19

Demidekk Ultimate er miljømærket træbeskyttelse med en ekstrem hold

Gjøco Proff.

Gjøco Solid

Og så tørrer den hurtigt – mal to gange på samme dag!

loft og vægmaling 9 ltr.

Loft maling 9 ltr.

18 cm. Rullesæt

Demidekk har vedligeholdt huse og træværk i Skandinavien siden 1972. Demidekk har vedligeholdt huse og træværk i Skandinavien siden 1972. Demidekk Ultimate er miljømærket med en ekstrem holdbarhed. Demidekk har vedligeholdt husetræbeskyttelse og træværk i Skandinavien siden 1972. Demidekk Ultimate er miljømærket træbeskyttelse med en ekstrem holdbarhed. Og så tørrer den hurtigttræbeskyttelse – mal to gange på samme dag!holdbarhed. Demidekk Ultimate er miljømærket en ekstrem Og så tørrer den hurtigt – mal to gangemed på samme dag! Og så tørrer den hurtigt – mal to gange på samme dag!

n

NU

699,1299,1299,-

DEMIDEKK CLASSIC

DEMIDEKK ULTIM

• Har en virkelig god farveog glansholdbarhed • Lange vedligeholdelsesintervaller

• Unik holdbarhed • Hybridteknologi • Meget slidstærk

KUNDEKLUBPRIS KUNDEKLUBPRIS KUNDEKLUBPRIS

549,549,549,FOR 2,7 L FOR 2,7 L FOR 2,7 L

Specter pensel

100,-

NU

og glansholdbarhed og glansholdbarhed • Har en virkelig god farve• Lange vedligeholdelsesintervaller og glansholdbarhed • Lange vedligeholdelsesintervaller 899,•Normalpris Lange vedligeholdelsesintervaller Penselsæt

79

200,-

-30%

FOR 4,5 L FOR 4,5 L

95

NU

www.jotun.dk

599,599,599,-

DEMIDEKK CLASSIC DEMIDEKK CLASSIC • Har en virkeligCLASSIC god farveDEMIDEKK • Har en virkelig god farve-

9 liters vægmaling i farve 1001 Egghvit før 399,-

KAMPAGNEPRIS

Trip Trap udendørsprodukter

Borup Fliserens KUNDEKLUBPRIS KUNDEKLUBPRIS før 99,95 nu 80,-, KUNDEKLUBPRIS Borup Imprægnering før 179,95 nu 140,SÆTPRIS FOR 4,5 L

200,-

Jotaplast glans 7

FOR FOR 9 9L L FOR 9 L

Lange ser vedligeholdelsesintervaller Huset nymalet ud i lang tid Lange vedligeholdelsesintervaller Suveræn glans- og farvestabilitet Lange vedligeholdelsesintervaller Suveræn glans- og farvestabilitet AMA®® Teknologi – ekstra Suveræn glans- og farvestabilitet AMA Teknologi – ekstra beskyttelse og lang holdbarhed ® beskyttelse og lang holdbarhed AMA Teknologi – ekstra beskyttelse og lang holdbarhed

FO

Huset ser nymalet ud i lang tid Lange vedligeholdelsesintervaller Suveræn glans- og farvestabilitet AMA® Teknologi – ekstra beskyttelse og lang holdbarhed

FOR 9 L

DEMIDEKK ULTIMATE DEMIDEKK ULTIMATE •DEMIDEKK Huset ser nymalet ud i lang tid ULTIMATE • Huset ser nymalet ud i lang tid •• •• •• •

• • • •

9 liters træbeskyttelse, KUNDEKLUBPRIS KUNDEKLUBPRIS899,Listepris 1589,KUNDEKLUBPRIS

-50%

13

DEMIDEKK ULTIMATE

Demidekk Classic

Jotun skibsmaling

KAMP

Før 148,95

Specter penselsæt

DEMIDEKK ULTIMATE VINDUE DEMIDEKK ULTIMATE VINDUE • Unik holdbarhed DEMIDEKK ULTIMATE VINDUE • Unik holdbarhed

150,Før 181,95

• Hybridteknologi Unik holdbarhed • Hybridteknologi •• Meget slidstærk Hybridteknologi Meget slidstærk Normalpris 789,• Meget slidstærk

Like os på facebook - og vind præmier, bliv inspireret og i godt humør :-) https://www.facebook.com/farvehusetroskilde

www.jotun.dk -20% www.jotun.dk

Helligkorsvej 11 • 4000 Roskilde • 46 36 16 66 • farvehuset.dk • tapetmesteren.dk www.jotun.dk Helligkorsvej 11 • 4000 Roskilde • 46 36 16 66 • farvehuset.dk • tapetmesteren.dk

MALING • TÆPPER & GULV • SOLAFSKÆRMNING • UDLEJNING • TAPET *Kundeklubpriser kan ikke kombineres med andre rabatter.

(tilbuddene gælder kun på lagervarer)


l 26 l 28. AUGUST 2018

Hjemmebesøg tilbydes

Hersegade 8 -10 4000 Roskilde Tlf. 46 35 27 91 www.nbradio.dk

Åbent: mandag-fredag 10.00-18.00 · Lørdag 10.00-15.00

FÅ DEN HELT RIGTIGE LØSNING Vi kommer hjem til dig og ser på dine ønsker og behov. Du får et uforpligtende tilbud. Vi leverer og monterer.

Hersegade 8-10 · Roskilde · Tlf. 46 35 27 91

www.nbradio.dk

DIN LOKALE FAGMAND - ALT I ANTENNER OG PARABOLER

Stor effekt med nye køkkenlåger Ser køkkenet slidt ud eller vil du bare have de nye funktioner, er det ikke nødvendigt at udskifte det hele. Mindre kan gøre det, og effekten er stor - og så til en billigere pris.

Vi laver også nye låger efter mål til dit bad og din garderobe...

Spændende nyheder i DEKOR LÅGER Nyhed

Halifax hvid eg.

Nyhed

Sort struktur

Nyhed

Nyhed

Børstet natur eg

Børstet antik eg

Drivtømmer eg

Beton

Vælg om lågerne skal være med lodret eller vandret årestruktur. Låger fra kr. 650,00 (str. 740 x 600 mm) Vores Showroom er åbent lørdage kl. 10.00-13.00 - Øvrige tidspunkter efter aftale.

DANSK KØKKENRENOVERING

Micro laminat låger

Hos os får du personlig betjening fra start til slut

Store Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde • Tlf. 40 41 35 36

email: info@danskkoekkenrenovering.dk • www.danskkoekkenrenovering.dk

Priseksempel:

atis Ring for et gr d. tilbu uforbindende le Vi dækker he Sjæland

10 låger 5 skuffefronter 15 greb 20 indv. hængsler soft Montering • moms • garanti og levering

7.625,-


28. AUGUST 2018 l 27 l


l 28 l 28. AUGUST 2018

Vindinge Nord er blandt BBByg’s igangværende udviklingsprojekter. Udstykningen byder på 22 nye parcelhusgrunde og 48 rækkehuse i grønne og luftige omgivelser.

Lennert Petersen, direktør og ejer af BBByg, er netop rykket ind i nye omgivelser på Københavnsvej tæt ved Røde Port.

BBByg udvikler højskolegrunden:

Fællesskabet er vores filosofi Den lokale udvikler er netop rykket ind i et nyt domicil tæt ved Røde Port. En beliggenhed som står i skærende kontrast til virksomhedens igangværende udstykninger, der alle er skabt ud fra en målsætning om at få mennesker til at mødes. Af Holger Vincents

Den tager sig elegant og mondæn ud. Den hvidkalkede bygning på Københavnsvej. Indtil for nylig kunne den ellers bedst karakteriseres som en sminket ruin, men det udgangspunkt skræmte ikke BBByg, der på blot to måneder – fra maj til juli i år – købte og istandsatte, det der i dag er den lokale projektudvikler- og entreprenørvirksomheds nye domicil. ”Vi var først og fremmest interesserede i bygningen på grund af placeringen tæt ved Røde Port. Den ligger centralt, men adgangsforholdene er samtidig langt bedre, end hvis den lå helt inde i centrum”, forklarer Lennert Petersen, som både ejer og driver virksomheden, der blev grundlagt tilbage i 1974. I de første mange år med erhvervsbyggeri som det altoverskyggende fokus.

Omstillingsparat

Siden Lennert Petersens ankomst i 1998, først som partner og sidenhen eneejer og direktør, er der imidlertid sket et skifte, og virksomheden er i dag en dominerende aktør inden for boligudstykninger i alle afskygninger. ”Det der først og fremmest kendetegner virksomheden er, at vi altid har været omstillingsparate i vores måde at operere på”, forklarer ejeren, der startede sin karriere som blikkenslager, men sidenhen har videreuddannet sig til bygningskonstruktør. BBByg’s øgede fokus på udvikling af jord målrettet private ses ikke mindst i Roskilde, hvor udvikleren netop nu har hele tre vidt forskellige udviklingsprojekter i gang. Senest har virksomheden fået til opgave at udvikle højskolegrunden på Frederiksborgvej, der ejes af Thomas og Annizette Gjørup.

Højskoleplan undervejs

En helhedsplan for det attraktive område er lige nu undervejs, der ifølge Lennert Petersen skal re-

sultere i både leje-, ejer-, og andelsboliger målrettet alt fra børnefamilier til enlige og seniorer. ”Vi ønsker at skabe diversitet, både i forhold til hvilken type af mennesker, der bor der, og ejerformen. På den måde får vi skabt en udstykning, hvor du får det brede billede af det danske samfund”, forklarer entreprenøren, der også har planer for, hvad der skal ske med den bevaringsværdige, men stærkt forfaldne hovedbygning. En bygning Lennert Petersen håber på at kunne restaurere i løbet af næste år, og som på længere sigt er udset til at skulle spille en central rolle i projektet. ”Vores ambition er, at højskolebygningen skal omdannes til lejligheder og fælleshus for hele udstykningen. Vi ønsker at skabe et samlingspunkt, hvor folk kan mødes og eksempelvis lave mad sammen eller holde arrangementer sammen”, forklarer han. Fællesskab eller ej, så medgiver Lennert Petersen gerne, at de opførte boliger kommer til at

BBByg Roskildensisk projektudvikler- og entreprenør. Virksomheden, der netop er flyttet til Københavnsvej, blev grundlagt i 1974 og startede ud med at bygge landbrugshaller. Siden dengang har BBByg blandt andet beskæftiget sig med kontorbyggeri og butikscentre, mens entreprenøren gennem de seneste ti år har udvidet fokus, så det i dag også omfatter boligudstykninger. BBByg ejes og drives i dag af Lennert Petersen, der har været en del af virksomheden i 20 år. Lennert Pedersen er født, opvokset og bosiddende i Roskilde.

ligge i den mere eksklusive ende rent prismæssigt. Netop eksklusive projekter er dog langt fra grundtonen i virksomheden, mener udvikleren, der blandt andet henviser til et andet af BBByg’s udstykningsprojekter tæt ved Osted, der er blevet døbt Møllegårdsjorden. Et for nuværende stykke bar mark, der i løbet af næste år skal omdannes til 49 salgsklare parcelhusgrunde og 48 rækkehuse. ”Vi udvikler i Osted, fordi det ikke er alle, der har en husstandsindkomst på over en million kroner om året. Og i takt med at priserne stiger i både København og Roskilde, flytter tingene sig længere ud”, forklarer Lennert Petersen.

Vindinges grønne fællesskab

Mens hverken højskolegrunden og Møllegårdsjorden ved selvsyn afslører, at der for øjeblikket udvikles på livet løs i de to områder, er det helt anderledes i Vindinge, der er en af Roskildes hurtigst voksende satellitbyer. Ikke mindst i den nordlige del, hvor BBByg er i fuld gang med en byggemodning, der skal understøtte 22 nye parcelhusgrunde og 48 rækkehuse. Et ambitiøst projekt, hvor åbne rekreative områder skal sikre luft såvel som sammenhæng mellem de mange nye boliger, der i de kommende år vil skyde op. ”Selve indfaldsvejen bliver en lang allé og selve udstykningen ligger således, så hver del af de i alt seks etaper er adskilt af grønne kiler. Det betyder, at fortætningen ikke bliver særlig stor, der bliver tværtimod meget friareal”, afslører Lennert Petersen om den nye bydel, hvor der således, på linje med BBByg’s visioner for højskolegrunden, vil være rig lejlighed til at mødes og dyrke fællesskabet. ”Det ligger helt grundlæggende i vores filosofi at samle forskelligheder. Det er vigtigt i et samfund som vores, at man tager ansvar og forstår, at vi ikke skal skabe ghettoer, men sørge for at blande kortene, for sammen kan vi trække hinanden op”, forklarer Roskilde-udvikleren.


28. AUGUST 2018 l 29 l

TAG

EN AF DANMARKS STØRSTE DESIGNERE MED TIL BORDS Det er i det mest enkle, man kan finde det absolut største. Det er værkerne fra møbelarkitekt Poul M. Volthers et godt eksempel på. Han tegnede stolen J46 i 1956, og indtil nu er den blevet solgt i over 1 million eksemplarer. Spisebordet C35 er tegnet i 1957, men er lige aktuelt den dag i dag. Poul M. Volther ligger således stadig i spydspidsen for det, FDB Møbler står for: det tidløse, stilrene design, de gode materialer og det gedigne håndværk. En historie om dansk design, der har skabt klassikere siden 1942.

MEDLEMSPRIS Medlemsrabat

3.499,-

500,-

Børge Mogensen - J52B stol Findes i flere farver. Pris ikke-medlem 3.999,-

MEDLEMSPRIS Medlemsrabat

1.699,-

300,-

Ejvind A. Johansson - J67 stol

MEDLEMSPRIS

499,-

Medlemsrabat

200,-

Included Middle - R4 Flid hynde

Passer til J46, J52B, J67 og findes i 6 varianter. Pris ikke-medlem 699,-

J46 stol Poul M. Volther

Medlemspris

1.199,-

MEDLEMSPRIS FRA 4.999,Medlemsrabat op til

Medlemsrabat 200,Pris ikke-medlem 1.399,-

Poul M. Volther - C35 spisebord Findes i flere størrelser og varianter. Pris ikke-medlem op til 12.999,-

- EN FILOSOFI Algade 47A, 4000 Roskilde • FDB Møbler kan også købes på coop.dk • www.fdbmobler.dk

2.000,-

Vi tager forbehold for trykfejl, manglende leverancer, afgiftsændringer og udsolgte varer.

Findes i bøg, eg og sort. Pris ikke-medlem 1.999,-


l 30 l 28. AUGUST 2018

KØREGLÆDE

Sæt fart i bæredygtigheden. Hyundai IONIQ kommer i tre bæredygtige varianter. Vælg mellem 100 % el eller en kombination af el og benzin.

Hyundai IONIQ electric, hybrid eller plug-in hybrid Fra

KR.

263.975,-

Kør fremtiden i møde i bæredygtig stil. Hyundai IONIQ er et bæredygtigt bilvalg til dig, der gerne vil værne om miljøet – uden at gå på kompromis med den ultimative køreglæde. IONIQ kommer i tre varianter, der kan matche netop din kørestil og økonomi.

Læs mere på hyundai.dk

Hyundai Roskilde

A/S Preben Mortensen Biler

Åbningstider

Darupvang 13, 4000 Roskilde Tlf. 4636 2279, hyundai-roskilde.dk

Hverdage: 09.00 – 17.30 Søndag: 11.00 – 15.00

5 års garanti uden kilometerbegrænsning er gældende for biler, der oprindeligt er solgt af en autoriseret Hyundai-forhandler til en slutkunde. Reglerne står beskrevet i garantihæftet under ”Hyundai’s garantibestemmelser”. Du kan læse dem på hyundai.dk/mediecenter/manualer

Forbrug 29,4-90,9 km/l (EU-norm). CO2 0-79 g/km. Vist med ekstraudstyr. Begrænset antal. Pris inkl. leveringsomkostninger, men ekskl. evt. metallak. Forbehold for ændringer i registreringsafgiften og evt. trykfejl. A ++

* Med udgangspunkt i 20 arbejdsdage og Clever-abonnement tegnet via Hyundai-forhandler. ** NEDC-tal. Forbrug afhængig af kørestil, vejr og brug af fx aircondition.


28. AUGUST 2018 l 31 l

KØREGLÆDE

Ny dæktype på vej til moderne SUV’er

Ny normer for måling af rækkevidde for elbiler

Moderne SUV-biler kræver dæk, der kan tåle mere end traditionelle dæktyper. Goodyear har derfor opfundet en ny måde at lave dæk på, så både styre- og bremseevnen kan leve op til de høje, tunge og ofte ret hurtige biler.

Overgangen til den nye målemetode WLTP, betyder at mange elbiler får skåret deres officielle rækkevidde betragteligt ned. Til gengæld kommer det officielle tal noget tættere på virkeligheden.

Salget af nye biler koger næsten over Sommervarmen har ikke fået tempoet til at dale hos bilforhandlerne. Juli 2018 blev en meget varm måned hos de danske bilforhandlere. Danskerne købte flere end 16.000 nye personbiler i feriemåneden, en solid stigning fra sidste år. En crossover ligger klart i front; mens ét bilmærke har hele syv modeller på top 20. Den mere end varme feriemåned har ikke afholdt danskerne fra at få ny bil. Således har der i danske bilbutikker været glohedt med et rekordsalg på 16.506 nye biler. Det er ni procent flere end i fjor. Tallene er udtryk for indregistreringer og ikke underskrifter på en slutseddel. Købet kan – særligt for nogle af de meget efterspurgte modeller så som VW T-Roc - ligge flere måneder tilbage. Generelt er bilforhandlerne udfordret af leveringsti-

der, og har derfor svært ved at følge med.

En procent under 2017

For hele 2018 har det efter de første syv måneder resulteret i 137.621 solgte personbiler, blot én procent under den historiske rekord sidste år. Mens det stadig er Peugeot 208, der fører set over hele året, er det derimod en mellemstor crossover, der for anden måned i træk er den mest købte bil i Danmark. Knap 800 eksemplarer af Nissan Qashqai fik hvide nummerplader på i juli. Omkring 40 procent af Qashqai-salget er til private; resten er enten salg til virksomheder eller leasing, inkl. privatleasing. For Peugeot 208 er det omtrent omvendt. Mens bilen tidligere

var populær som privatleasing, er det nu over 80 procent der købes.

Syv gange VW

En anden bemærkelsesværdig udvikling er, at ét bilmærke har syv modeller på top 20. VW har for alvor fået gang i leveringen af T-Roc, som dermed blander sig i feltet med Polo, Passat, Up, Golf, Touran og Tiguan. Juli er også unik ved kun at have to mikrobiler på top 20. Ud over VW Up er det Toyota Aygo der er repræsenteret blandt de tyve mest solgte personvogne i sommer. Alt i alt peger det i retning af, af regeringens nedsættelse af registreringsafgiften sidste år, nu for alvor afspejles i bilsalget af især større og mellemstore personvogne.

DET ER IKKE TIL AT SE, MEN DE ER FAKTISK GRØNNE ALLESAMMEN DET ER IKKE TIL AT SE, MEN DE ER FAKTISK GRØNNE ALLESAMMEN

BALENO HYBRID FRA 174.990 KR. BALENO FÅS FRA 129.990 KR.

Den mere end varme feriemåned har ikke afholdt danskerne fra at få ny bil.

SWIFT HYBRID FRA 168.970 KR. SWIFT FÅS FRA 129.990 KR.

IGNIS HYBRID FRA 168.970 KR. IGNIS FÅS FRA 136.970 KR.

Kom på den grønne gren med Suzuki! Både Baleno, Ignis og Swift fås i hybrid-udgaver, der skåner både miljø og pengepung. Og typisk Suzuki er det ligeså effektivt, som det er enkelt. En letvægts el-motor aflaster benzinmotoren under kørslen. Men ikke nok med det. Den opsamler og frigiverBALENO også gratis strøm FRA til genbrug. eller træder på bremsen, el-motoren nemlig del af den HYBRID 174.990Når KR.du slipper speederen SWIFT HYBRID FRA let 168.970 KR. indvinder IGNIS HYBRID FRAen168.970 KR. bremseenergi, som ellers gået genanvendes. Kig forbi og sæt grøn strømIGNIS til dine uanset BALENO FÅSville FRAvære 129.990 KR.tabt. Og herefter kan energien SWIFT FÅS FRA 129.990 KR. FÅSbildrømme FRA 136.970– KR. hvad farve din drømmebil ellers har! Kom på den grønne gren med Suzuki! Både Baleno, Ignis og Swift fås i hybrid-udgaver, der skåner både miljø og pengepung. Og typisk Suzuki er det ligeså effektivt, som det er enkelt. En letvægts el-motor aflaster benzinmotoren under kørslen. Men ikke nok med det. Den opsamler og frigiver også gratis strøm til genbrug. Når du slipper speederen eller træder let på bremsen, indvinder el-motoren nemlig en del af den bremseenergi, som ellers ville være gået tabt. Og herefter kan energien genanvendes. Kig forbi og sæt grøn strøm til dine bildrømme – uanset hvad farve din drømmebil ellers har!

Suzuki Swift: 20,0-25,0 km/l, CO2 90-114 gram/km. Suzuki Baleno: 21,3-25,0 km/l, CO2 94-109 gram/km. Suzuki Ignis: 20,0-23,3 km/l, CO2 97-114 gram/km. Oplysninger om brændstoff orbrug er i hht. EU-norm. Alle priser er inkl. lev. omk. (3.980 kr.) men ekskl. evt. metallak og to-farvet lakering. Foto viser biler med ekstraudstyr. Der tages forbehold for trykfejl og evt. afgiftsændringer.

SUZUKI ROSKILDE KØBENHAVNSVEJ 154 · TELEFON 46 38 00 40

Suzuki Swift: 20,0-25,0 km/l, CO2 90-114 gram/km. Suzuki Baleno: 21,3-25,0 km/l, CO2 94-109 gram/km. Suzuki Ignis: 20,0-23,3 km/l, CO2 97-114 gram/km. Oplysninger om brændstoff orbrug er i hht. EU-norm. Alle priser er inkl. lev. omk. (3.980 kr.) men ekskl. evt. metallak og to-farvet lakering. Foto viser biler med ekstraudstyr. Der tages forbehold for trykfejl og evt. afgiftsændringer. Bob Gorm Michael Sabino


l 32 l 28. AUGUST 2018

KØREGLÆDE

Shell går en oktav op Efter OK for nylig indførte 100 oktan benzin på Sjælland, tilbyder Shell nu højoktan-brændstoffet på næsten alle sine stationer. Yderst få bilister er nødt til at bruge 100 oktan, men flere kan have glæde af det, vurderer FDM.

Toyota Supra vender tilbage Toyotas mest ikoniske sportsvogn, Supra, vender tilbage i en helt ny udgave til næste år. Men allerede her i sommer har prototypen af den legendariske sportsvogn haft verdenspremiere. En af de mest omtalte nye sportsvogne, Toyota Supra har i sommer haft sin internationale debut som prototype ved den britiske bilfestival, Goodwood Festival of Speed, der er en slags Roskilde Festival for biler og fart – bare meget større. Selve afsløringen af, at Toyota Supra vender tilbage, foregik ved den internationale biludstilling i Geneve i Schweiz allerede i marts. Siden har Toyota bekræftet, at den nye sportsmodel kommer til næste år, og at den vil være tro mod sin fremtrædende arv som en fuldblods sportsvogn

Selve afsløringen af, at Toyota Supra vender tilbage, foregik ved den internationale biludstilling i Geneve i Schweiz i marts.

gennem en seks-cylindret frontmotor og baghjulstræk.

Kamoufleret prototype

De mange bilfans, der hvert år kommer til motorfesten, fik mulighed for et endnu tættere kig på en særlig racing-udgave af sportsvognen med navnet Toyota GR Supra Racing Concept. TOYOTA GAZOO Racing står for udviklingen af racing-udgaven, der første gang blev vist frem i forbindelse med offentliggørelsen af Toyota Supras tilbagevenden. GR Supra Racing Concept viser potentialet for en højt-

ydende konkurrencemodel med et dramatisk design, avancerede letvægtsmaterialer, sænket undervogn, BBS-racerfælge og en kabi-

ne sat op til konkurrencebrug. TOYOTA GAZOO Racing tegner Toyotas globale motorsportsindsats, og står samtidig for udviklingen af

eksklusive, præstationsorienterede, GR-brandet gadebiler, som fx den nyligt introducerede mini raket Toyota Yaris GRMN.

I juni stod TOYOTA GAZOO Racing bag Toyotas første sejr i det legendariske 24-timers racerløb i Le Mans i Frankrig. Netop vinderbilen, en Toyota hybridracer, lagde også vejen forbi Goodwood Festival of Speed – dog ikke som aktiv deltager på banen. Her var det den nye Toyota Supra prototype der stjal billedet. Den endelige udgave af Toyota Supra bliver vist uden kamouflage i starten af 2019 og introduceres forventeligt på markedet senest næste sommer.

“Bakspejlsblænder” Man skal ikke tro på hvad som helst... Det skal være trygt og sikkert, når din bil skal på værksted. Det vil vi gerne gøre noget ved.

- har du hørt dit autoriserede værksted?

Vind et olieskift

Kom med et forslag til næste overskrift i samme stil, så trækker vi lod blandt de bedste! Skriv dit forslag og send det til: kid@stubbe.dk - jb@skoda-roskilde.dk · henrik.madsen@gunnerdue.dk Denne uges indslag kommer fra: Mette Hay-Schmidt

Arne Stubbe Automobiler A/S

Roskilde Bilcenter A/S

Gunner Due Biler A/S

- de ved, hvad de taler om!


28. AUGUST 2018 l 33 l

KØREGLÆDE

Starmark har erobret Roskilde.

Det var sidste år i november, vores langskibe lagde til land med skibsladninger af let brugte Mercedes-Benz til vores store, flotte Starmark afdeling i Roskilde. Så mange, at københavnerne og sjællænderne ikke længere behøver at tage til Starmark i Vejle. Nu kan du bare lægge til

Vejle tlf. 7211 6000 /

Aalborg tlf. 7211 5200 /

på Københavnsvej 277, når du vil prøve en Starmark Mercedes. En bil, der har gennemgået en unik mekanisk og kosmetisk klargøring, så der hverken er spor efter den tidligere ejer eller de få km, bilen har bag sig. Se mere på mercedes.starmark.dk/roskilde-info

Roskilde tlf. 7211 6060. www.starmark.dk. Find os desuden på

/starmarkdk


l 34 l 28. AUGUST 2018

KØREGLÆDE

www.tumlinghoejauto.dk

Vi udfører alle reparationer på alle biler både for private og virksomheder. Vores timeløn ligger på kr. 350,+ moms pr. time

Hos

LEJ EN BIL Fra 100 kr. pr. døgn med fri km.

Tumlinghøj Auto finder du altid et stort udvalg af brugte biler

Hyundai sætter strøm til fremtiden

BILERNE BLIVER LEVERET HELT NYSYNET OG NYSERVICERET ALLE PRISER ER INKL. LEVERINGSOMKOSTNINGER.

KR. 250.000

KR. 76.500

BMW 550i 4,8 Touring Steptr. 5dt

Toyota Aygo 1,0 VVT-i x-clusiv 5d

En super lækker og fuldstændig unik BMW 550i 4,8 V8 med Automatgear! Kører fantastisk både i motor og automatgearkasse. Nok den bedste lyd en bil kan have - bør opleves. Hysterisk velpasset inde såvel som ude - ligner næsten en ny. Tilhørt BMW fanatiker. Den bliver leveret helt nysynet og nyserviceret. Reg. 1. gang 9/2005. Netop monteret nye bremser.

En super flot og meget velpasset ÉN EJERS Toyota Aygo med meget originalt udstyr. Kører super godt i motor, gearkasse og kobling. Meget flot og velpasset inde såvel som ude rustbeskyttet fra helt ny. Den bliver leveret helt nysynet og nyserviceret. Reg. 1. gang 12/2014 med samme private ejer helt fra ny! En skøn rummelig og meget økonomisk bil.

KR. 79.900

KR. 99.500

Citroën C1 1,2 PT 82 Feel Complet 5d

Kia Ceed 1,4 CVVT Active+ 5d

En super flot og meget velpasset ÉN EJERS Citroén C1 1,2 82 HK. Kører som en helt ny bil både i motor, gearkasse og kobling - og det er den med den kvikke 1,2 liters motor med 82 hk. En rigtig pæn og velpasset bil inde såvel som ude. Reg. 1. gang 9/2016

En super flot og meget velpasset ÉN EJERS KIA Ceed 1, 4 BENZIN med alle service overholdt hos KIA = garanti til 2020!! Kører rigtig lækkert både i motor, gearkasse og kobling. Meget flot og velpasset. Reg.1. gang 1/2013. Én ejer siden 2013.

KR. 145.000

KR. 39.500

Nissan Qashqai 1,5 dCi 110 Tekna 5d

Fiat Panda 1,2 69 Fresh 5d

En super lækker og meget velkørende ÉN EJERS Nissan Qashqai 1, 5 DCi 110 hk Tekna med alt udstyr. Kører fantastisk i motor, gearkasse og kobling. Meget velpasset inde såvel som ude - rustbeskyttet og i orden. Skøn rummelig og meget økonomisk bil. Et rigtig godt køb, der bør ses og prøves.

En meget pæn og rigtig velkørende Fiat Panda 1,2 Fresh. Kører rigtig godt i motor, gearkasse og kobling. Meget flot og velpasset inde såvel som ude, har selvfølgelig lidt brugsspor, men absolut en pæn og almindelig bil. Den bliver leveret helt nysynet, nyserviceret og med helt ny frontrude. Reg 1. gang 12/2011.

KR. 101.700

KR. 126.600

Nissan Juke 1,6 Visia PD 5d

Mazda 6 2,0 Premium 5d

En rigtig flot og meget velpasset Nissan Juke 1,6 5-dørs. Kører rigtig godt i motor, gearkasse og kobling. Meget flot og velpasset inde såvel som ude. Den bliver leveret helt nysynet og nyserviceret. Reg. 1. gang 4/2011. Alle service er overholdt med stempler i servicebogen. En ejer siden 2014 - en dame. En dejlig rummelig og økonomisk bil

En super flot og meget velpasset ÉN EJERS Mazda 6 2,0 155HK. Kører fantastisk både i motor, gearkasse og kobling. Meget flot og velpasset inde såvel som ude - rustbeskyttet og i orden. Den bliver leveret helt nysynet og nyserviceret. Reg. 1. gang 2/2011 med samme private ejer fra ny. En dejlig velkørende og meget komfortabel bil, der bør ses og prøves

Det står hurtigt klart, at Hyundais plugin-hybrid er en genial biltype. Du kan køre på el, så længe der er strøm på batteriet, hvorefter benzinmotoren slår til, hvis køreturen er af de længere. Kører du derimod mest korte ture, kan du klare en stor del af kørslen på el alene. Ioniq Plug-in er en af i alt tre udgaver af den smarte bil fra Hyundai. Den første er en hybrid-udgave, hvor batteriet i bilen kun bliver ladt op, hvis du bremser og kører ned ad bakke. Den anden er en såkaldt plugin-hybrid, hvor batteriet også kan lades op fra elnettet, og den tredje version af Ioniq er udelukkende elbil med et stort batteri, og slet ingen benzinmotor. Med både benzin- og elmotor, kan du vælge at køre grønt i hverdagen, og på benzin hvis kørebehovet er længere. Det hele foregår yderst behageligt og afbalanceret.

Vælg selv hvilken model der passer dit kørselsbehov

Alle tre biler koster det samme, og der er frit valg mellem de tre teknologier. Det er ikke tit man ser det. Kan du leve med at køre ude-

lukkende på el, er elbilen naturligvis det oplagte valg. Men for de fleste vil netop plugin-udgaven være det oplagte valg, da du her får muligheden for at veksle mellem teknologierne. Samtidig slipper man for at skulle finde opladningssteder på farten. Ret praktisk, da det betyder at du ingen ventetider har mens elmotoren lader op.

Meget udstyr for pengene

Hyundai har sørget for, at du får en bil proppet med udstyr. På komfortsiden er der automatgear af dobbelt koblingstypen, en stor skærm med indbygget Apple CarPlay, bakkamera og et meget lækkert musikanlæg. Skærmen er let at betjene, og den kommer med danske menuer, og så kan du automatisk følge bilens brændstofmønster. Der er mulighed for at tilkøbe navigation for 5.000kr. Udstyr som brugere af de nyeste teknologier utvivlsomt sætter pris på. På sikkerhedssiden handler det om en adaptiv fartpilot, nødbremse, advarsel for biler i den blinde vinkel, samt forlygter med LED-lys og automatisk op- og ned-

Hos Tumlinghøj Auto finder du altid et stort udvalg af brugte biler Finansiering på under 5 minutter

Variabel rente fra 2,25% Fast rente fra 2,75%

www.tumlinghoejauto.dk

20 11 23 76 20 28 51 21

TUMLINGHØJ Salløvvej 2, 4621Gadstrup AUTO

Hyundai har sørget for, at du får en bil proppet med udstyr.

blænding. Den adaptive fartpilot er efterhånden ved at være standard i mange dyrere biler, og har du først prøvet at køre med denne, er det virkelig en fornøjelse i hverdagen. Sammen med automatgearet virker den helt ned til stilstand, og det er både godt for sikkerheden og køreglæden.

Komforten i top

Der er en fin siddekomfort ved forsæderne, mens bagsædet hæmmes lidt af det skrånende tag. Men vil du have en smart og sporty bil, er det ofte prisen for bagsædepassagerer. Bagagerummet er fint, men ikke imponerende i størrelsen. Men en stor tophængslet bagklap gør at adgangen er rigtig god.

Få et el-abonnement

Et el-abonnement koster 300 kroner om måneden, og så kan man lade, så meget man vil. Har man f.eks. 20 arbejdsdage om måneden, og kan man klare sig med el alene til disse ture, kan man altså komme til og fra arbejde for blot 15 kr. pr. dag i brændstofudgifter. Det er et stærkt argument for denne bil.


28. AUGUST 2018 l 35 l

KØREGLÆDE

SPAR MASSER AF PENGE PÅ VORES DEMOBILER SPAR

.480,-

26

Årgang 2017, benzin. RACERBIL MED KLASSE! Bilen har: Adaptiv Fartpilot, Fartbegrænser, Vognbaneassistent, Automatisk nødbremse, 16” alufælge, Bluetooth, Håndfri til mobil, Autolight, Multifunktionsrat, Automatisk klimaanlæg, Sædevarme, 4x El-ruder, El-sidespejle med varme, El-bagrude, Isofix, Splitbagsæder.

NU kr.

199.900,-

Finansieringsforslag: Pris pr. måned 2.198,Udbetaling 39.980,Løbetid 96 mdr. Fast rente 1,99%

Honda Civic Elegance 1.5 VTEC Honda Civic Elegance 1.5 VTEC Turbo 5d Turbo 5d Årgang 2017, benzin. KØREGLÆDE I VERDENSKLASSE! Bilen har: Adaptiv fartpilot med fartbegrænser, Håndfri til mobil, 2 Zone klimaanlæg, Sædevarme, Elektronisk håndbremse, Parkeringsensor hele vejen rundt, Bakkamera, 4 x El-ruder, El-indklappelige sidespejle, Autolight, Regnsonsor, Aktiv vognbaneassistent, Lygtevaks, Multifunktionsrat, Aircondition, 6 Gear, ESP, Servo, Automatisk nødtbremse, ECON, Højdejusterbart føresæde, Kopholder, Armlæn, Ipod indgang, Apple CarPlay, Navigation, Isofix, Tågelygter, Splidtbagsæder 60/40, El-bagrude, Chrome dørhåndtag, 17” alufælge, Hajfinde.

KØREGLÆDE I VERDENSKLASSE! Bilen har: Adaptiv fartpilot med fartbegrænser, Håndfri til mobil, 2 Zone klimaanlæg, Sædevarme, Elektronisk håndbremse, Parkeringsensor hele vejen rundt, Bakkamera, 4 x El-ruder, El-indklappelige sidespejle, Autolight, Regnsonsor, Aktiv vognbaneassistent, Lygtevaks, Multifunktionsrat, Aircondition, 6 Gear, ESP, Servo, Automatisk nødtbremse, ECON, Højdejusterbart føresæde, Kopholder, Armlæn, Ipod indgang, Apple CarPlay, Navigation, Isofix, Tågelygter, Splidtbagsæder 60/40, El-bagrude, Chrome dørhåndtag, 17” alufælge, Hajfinde.

Nyvognspris 250.380,Km 4.000 NU kr.

Nyvognspris 282.880,Km 4.000 NU kr.

224.900,-

Finansieringsforslag: Pris pr. måned 2.262,-. Udbetaling 44.980,Løbetid 96 mdr. Fast rente 1,99%

SPAR

0,8 9 . 7 3

SPAR

.980,-

19

Nyvognspris 287.960,Km 1.000 NU kr.

Nyvognspris 287.880,Km 9.000 NU kr.

Finansieringsforslag: Pris pr. måned 2.198,-. Udbetaling 39.980,-. Løbetid 96 mdr. Fast rente 1,99%

,-

0 26.00

Honda 1,6 i-DTEC Elegance

267.980,-

264.900,-

Finansieringsforslag: Pris pr. måned 2.268,-. Udbetaling 52.980,Løbetid 96 mdr. Fast rente 1,99%

SPAR

Honda HR-V 1,6 I-DTEC Elegance

DEMOBIL SPAR 20.000! Bilen har: Fartpilot med farbegrænser, 2 zone klimaanlæg, ADAS sikkerhedspakke, Håndfri til mobil, Isofix, El justerbare og opvarmelige sidespejle, Multifunktionsrat, Sædevarme, Automatisk nødtbremse, Autolys, Hill Start Assist, Magic seats, 4x El-ruder, Fjernbtjent c.lås, 16” alu-fælge, Bagagerumshylde, Læderrat, Regnsensor, Tågelygter, Parkeringssensor for og bag, Honda connect, Navigation.

,-

0 27.98

25

Honda Civic Comfort 1,0 VTEC Turbo 5d

Nyvognspris 226.380,Km 1.000

SPAR

SPAR

.480,-

FLOT HONDA, RIGTIG GODT KILOMETER TAL! Honda HR-V med, Farpilot, Håndfri bluetooth telefon, Parkeringssensor for/bag, Regnsensor, Klimaanlæg, Autolys, Skilte genkendelse, Isofix, El- justerbare og opvarmelige sidespejle, Ratmonteret fjenbetjening af lydanlæg, Timer for aut. tænd/sluk af forlygter, Aktivt city brake bremsesystem, Hill start assist, Magic seats bag, 4x el-ruder, Fjernbetjente el-klapbare sidespejle, Fjernbetjente el-ruder, Dual zone klimaanlæg, 16” Alufælge, Tågelygter, Honda connect, ADAS - sikkerhedspakke, Fjernlysautomatik, Træk.

249.900,-

Finansieringsforslag: Pris pr. måned 2.531,-. Udbetaling 49.980,-. Løbetid 96 mdr. Fast rente 1,99%

Honda HR-V 1,6 I-DTEC Elegance

Årgang 2017, km. 2.000, benzin. TAG ET SKRIDT OP I EN HR-V’ER FRA HONDA! bliv godt kørende i en lille SUV’er med, Panoramatog som kan åbnes, Honda CONNECY med GARMIN navigation, Bakkamera, 2-zone klimaanlæg, Nøglefri adgang og start, aut. nedbl. bagspejl, LED-kørelys, Autolight, ADAS-sikkerhedspakke, High Power lydanlæg (DAB+), Parkeringssensor for/bag, Regnsensor, fjernb. El-ruder, Fjernb. el-klapbare sidespejle, Magic seats bag, Hill Start Assist, Aktivt City Brake bremsesystem

Nyvognspris 309.880,Km 2.000 NU kr.

283.880,-

Finansieringsforslag: Pris pr. måned 2.808,-. Udbetaling 56.776,-. Løbetid 96 mdr. Fast rente 1,99%

Åbningstider: Man.-fre. 9.00-17.30. Søndag 11.00-15.00.


l 36 l 28. AUGUST 2018

KØREGLÆDE

Åbent Hus d. 1-2. september Oplev den helt nye Ford Focus

Prøv den helt nye Ford Focus med nye smarte teknologier, mere plads og 5 stjerner Få opmærksomhed med den helt nye Ford Focus ST-Line, som netop har fået 5 ud af 5 stjerner i Euro NCAP-test. Focus ST-Line tager det sportsinspirerede look til nye højder takket være en unik sort front grill og 17” sport performance alufælge er du sikret opmærksomhed. Hvis dette vækker din interesse, så er det her din Focus. Oplev mere på ford.dk - B Ford Focus: Brændstoføkonomi 16,7-27,8 km/l, CO2 - udledning 94-136 g/km. Den viste model er en Ford Focus ST-Line fra kr. 243.785. Vi tager forbehold for trykfejl og ændringer.

Københavnsvej 148 4000 Roskilde Tlf: 46 75 69 00 www.ford.gunnerdue.dk

17200.pdf

Den helt nye Ford Focus

Fra

Kr.198.345 Inkl. levering kr. 3.980


28. AUGUST 2018 l 37 l

KØREGLÆDE

Årets brugtbil blev BMW 1-serien Fem spændende biler kom i finalen til Årets Brugtbil 2018. BMW 1-serie, Citroën C4 Cactus, Ford Focus, Nissan Qashqai, og for første gang en VW – bestselleren Golf VII. Den dyreste model (red. BMW) stak af med titlen. Kilde: FDM

Spændende nyheder fra Peugeot Når kalenderen siger efterår, introducerer Peugeot to interessante nyheder i Danmark. Den længe ventede 508’er er nemlig på trapperne, samtidig med at Peugeot lancerer en split ny model kaldet Rifter. Den helt nye Peugeot 508, der skal tage kampen op bl.a. i firmabil segmentet, bliver en markant fastback med et dristigt udseende, der ikke går på kompromis med designet. Desuden sørger Peugeot for, at du får den mest avancerede teknologi på markedet, så du får en endnu bedre køreoplevelse. Med den aggressive front og en muskuløs æstetisk stil, bliver der tale om en helt nye æra af sport og elegance.

Helt ny Peugeot Rifter til hele familien

Samtidig kommer Peugeot med en helt ny familiebil, der tilgodeser børnefamilien som har brug

Den helt nye Peugeot 508, der skal tage kampen op bl.a. i firmabil segmentet, bliver en markant fastback med et dristigt udseende

uden i en GT-Line version, ligesom der kommer en ekstra lang version.

Smart individuel sædeløsning med variationer for ekstra plads. Rifter er en videreudvikling af den kendte Peugeot Partner som altid har været populær i Danmark. Peugeot Rifter er en robust og moderne bil, som får højteknologisk interiør, bemærkelsesværdig høj komfort og tilpasningsevne, alt sammen

tilpasset en stil der passer både til byen og til landet. Herudover har den nye Rifter lånt en række design-elementer fra SUV-verdenen, såsom høj indstigning og siddehøjde. Designet viser tydeligt slægtskabet med Peugeots øvrige modelprogram, og Rifter fås des-

Børnesæder kan monteres på alle tre sæder i række to, og ved hjælp af en ”Magic Flat” funktion (tilgængelig i 2019,) kan de tre individuelle sæder i et snuptag foldes helt sammen og gemmes væk i gulvet. Smart og meget anvendeligt hvis du har brug for at transportere større ting. På række

up! inkl. DK pakke. På husets regning.

Køb en up! og få multifunktionsrat i læder samt klimaanlæg med i prisen. Det her er en move up! Den kan en hel masse, som f.eks. at bremse af sig selv – hvis du ikke når det. Og på trods af at den er proppet med en masse spændende udstyr, så får du en DK pakke med multifunktionsrat i læder samt klimaanlæg med i prisen.

Tilbuddet gælder move up! fra kr. 121.896, up! beats fra 165.295,-, high up! fra 148.495,-. Værdi af DK pakke kr. 5.496,-. . Forbrug ved bl. kørsel: 22,7-244 km/l. CO2-udslip: 96-101 g/km. A Bilen er vist med ekstraudstyr. +

Volkswagen Roskilde

Forhandler

Industrivej 32-36 • 4000 Roskilde • Tlf. 46 740 750 • www.vw-roskilde.dk

tre i den lange version kan de to sæder rykkes frem og tilbage for at give mere benplads eller fjernes helt for at prioritere bagagerumspladsen. Bagagerummet i Peugeot Rifter har en volumen på hele 775 liter under hattehylden i 5-sæders versionen og helt op til 4.000 liter til loftet i den lange version med sæderne nede. Har du brug for at transportere lange genstande, er det også muligt at lægge det forreste passagersæde helt ned. Bilerne kan ses og opleves hos Vejlebo & Winther til efteråret.


l 38 l 28. AUGUST 2018

ROSKILDE RUNDT

Rabalderfestival i silende regnvejr

Høstfest i tørvejr Regnen udeblev indtil alle aktiviteter var vel overstået, og dermed blev lørdagens Høstfest i Viby en stor succes med masser af besøgende. Masser af smil og god stemning fyldte byens gader, der dagen igennem dannede ramme om løb, veteranbiler, musik, kræmmermarkeder, madboder og stande med de lokale foreninger, virksomheder og politiske partier.

Det begyndte så godt med sol og varme, da Rabalder Festivalen blev skudt i gang lørdag kl. 14. Alle aktørerne havde brugt timer på at sætte madboder, scener og lydanlæg op. Vejrudsigten havde lovet regn sidst på dagen - og det kom da også for fuld tryk. Love Shop, der var hovednavnet måtte desværre aflyse, da det var for risikabelt at arbejde med strøm og kabler under åben himmel. Paperboys udsendte fotograf var mødt op kl. 17

for at få lidt stemningsfotos, men allerede dér silede regnen ned og de sidste gæster

havde søgt ly for regnen hos de forskellige aktører.

Adm. direktør Jesper Leen Jensen (tv) fra John Jensen VVS i Hedehusene overrækker kvittering for overførsel af 120.000 kroner til forstander Henrik Hougaard Bøtkjær fra Julemærkehjemmet Liljeborg i Roskilde. - Man bliver glad af et besøg på Julemærkehjemmet Liljeborg i Roskilde, der præges af ekstremt dedikeret og omsorgsfuldt personale omgivet af børn, der efter en svær start på livet ser ud til at stortrives, konstaterer adm. direktør og ejer Jesper Leen Jensen, der har doneret 120.000 kroner til julemærkehjemmet.

VVS-direktør giver 120.000 kroner til julemærkehjem i Roskilde Ejer og administrerende direktør i John Jensen VVS Jesper Leen Jensen overrakte i går en privat donation på 120.000 kroner til Julemærkehjemmet Liljeborg. Som et symbolsk tegn på det fornyede livsmod børn bibringes gennem ophold på et julemærkehjem, brød solen igennem skydækket, da Jesper Leen Jensen – ejer og administrerende direktør i John Jensen VVS – forleden overførte en privat donation på 120.000 kroner til Julemærkehjemmet Liljeborg i Roskilde. ”Vi er dybt taknemmelige over denne fantastiske donation, og vi kniber os selv i armen, for vi har brug for hjælp og støtte i vores arbejde med at give børnene et

nyt afsæt til et godt liv som børn”, konstaterede forstander Henrik Hougaard Bøtkjær fra Julemærkehjemmet Liljeborg i Roskilde, der blev indviet i januar og årligt hjælper 240 børn til at få et bedre liv.

Fødselsdagspenge

De mange penge er resultatet af en indsamling i anledning af Jespers 50 års fødselsdag i juni, hvor Jesper med lovning om personligt at fordoble det indsamlede beløb frabad sig gaver til fordel for penge indsat på

en særlig gavekonto til Julemærkehjemmet Liljeborg ”Og opbakningen var overvældende stor. Rigtig mange gæster, virksomheder og medarbejdere valgte at følge min opfordring. Blandt andet bidrog svendeklubben i John Jensen VVS med et stort beløb på 10.000 kroner og i alt blev der indsamlet 60.000 kroner”, konstaterer Jesper Leen Jensen.

Sunde værdier til inspiration ”På den baggrund skal lyde

en stor tak til alle jer, der

erstattede min fødselsdagsgave med bidrag til Julemærkehjemmet Liljeborg, og jeg har som lovet med glæde fordoblet beløbet. ”Jeg er stolt over sammen med jer at støtte det gode formål og de værdier, som udgør grundlaget for både Julemærkefondens virke og dagligdagen i John Jensen VVS, og det er mit håb, at jeg med denne donation kan inspirere andre til at gøre det samme”, siger han.

Børnekulturhus indviet Roskildes børn får et nyt kreativt værested midt i Roskilde. Fredag åbnede den tidligere klosterforvalterbolig som et nyt hus for de 0-13-årige og deres voks-

ne. Visionen er at skabe et kreativt hus med fokus på sanser, ord og fortællinger. Begivenheden trak børn i alle aldre til huset i Algade 31.


28. AUGUST 2018 l 39 l

SPORT

TeamGym rykker til Roskilde Roskilde TeamGym holdt til i Ramsøhallen, der nedbrændte i 2016. Nu har de fået til huse i Springcentret på Møllehusvej i Roskilde. 2017. Alt dette på trods af de manglende træningsfaciliteter de seneste år.

Ramsøhallen brændte i maj 2016, og siden har Gadstrup TeamGym været hjemløse og henvist til forskellige steder rundt om på Sjælland. Det har betydet mange timer på landevejene for både trænere, gymnaster og gymnasternes forældre.

På landsholdet

På TeamGym landsholdene, der til oktober drager til Portugal for at forsvare de danske farver, har Roskilde TeamGym fem deltagere med i landsholdstrupperne og de vil deltage i de hårde konkurrencer om at vinde guld, sølv eller bronze ved Europamesterskabet i efterårsferien.

Nyt springcenter

Klubben har nu skiftet navn til Roskilde TeamGym, og er rykket med de andre gymnastikforeninger i Roskilde ind i det nye og veludstyrede springcenter som kommunen har givet Roskilde By.

Plads til nye

I forlængelse af at Roskilde Teamgym rykker til Roskilde og udvider antallet af gymnaster ,bliver der mulighed for nye gymnaster at komme med i klubben. For at sikre korrekt teknik helt fra de små år er der hold helt ned fra 6-7 års alderen.

Succes på trods

Roskilde TeamGym har de seneste år haft en lang række gymnaster på både junior- og seniorlandshold og desuden en gymnast på det seneste Verdenshold der rejste i 2016-

Verdens bedste rugbyspillere i Roskilde Roskilde Vikings Rugby Klub havde torsdag aften besøg af fire spillere fra Fiji. De fire havde lige deltaget i Scandinavian Sevens, en stor international rugby turnering i København. Spillerne fra de olympiske mestre i 2016 i 7-mandsrugby, stod for en inspirerende og utrolig lærerig træning. Roskilde Vikings spiller i den danske 2. division, og selvom rugby i Danmark er en forholdsvis

lille sportsgren, mærker klubben en forøget tilgang af interesserede. Måske hænger det sammen med rugbysportens fem kerneværdier: passion, sammenhold, disciplin, respekt og fairplay. Hvis du har lyst, så mød op i Vor Frue IF mandage og onsdage til både ungdomstræning, fra kl. 17-18:30, og seniortræning, fra kl. 18-20. Alle deltagende i træningen og de fire fijianske stjerner, der var på besøg i Roskilde torsdag.

Tilbuddende gælder så længe lager haves. Der tages forbehold for udsolgte varer og eventuelle trykfejl.

SPAR 550,ICEPEAK VINTERJAKKE Ass. Børnestr. Normalpris 1.100,-

VINTER JAKKER

OUTLETPRIS

550,-

TIL BØRN

SPAR 301,-

SPAR 201,-

SPAR 400,-

MASTER VINTERJAKKE Ass. Børnestr. Normalpris 1.000,-

MASTER VINTERJAKKE Ass.Børnestr. Normalpris 900,-

MASTER VINTERJAKKE Ass. Børnestr. Normalpris 800,-

OUTLETPRIS

OUTLETPRIS

OUTLETPRIS

699,-

699,-

400,-

SPORTMASTER LAGERSALG: Roskilde: Københavnsvej 70-72 · Tlf. 46 30 70 10


l 40 l 28. AUGUST 2018

K U LT U R

Roskildebilleder Witta Kiesling Jensen har tegnet en tegning fra sit liv i Roskilde hver eneste dag i snart 35 år. Det er blevet til mere end 12.600 små vidnesbyrd. Tomas Skov

Hjemmet i Roskilde er indrettet som et museum med kunst og genstande fra den vide verden i to etager. Det er i sig selv en historie værd, men i dag skal vi se på tegninger.

Tegner videre

Witta Kiesling Jensen ernærede sig i dele af sit arbejdsliv som muselmaler. På et tidspunkt tilbage i 1984 gav hun sig til at dokumentere sine oplevelser i Roskilde i form af små vignetter om dagens indtryk. Og det blev hun så ved med. Den vedholdenhed har ført til, at hun nu råder over en samling på over 12.600 små tegninger og samlingen vokser umær-

Wittas Kiesling Andersen tegtner småt. Tegningerne er alle mulige indtryk fra hverdagen - som fx. træningen i Roskilde Ældre Motion.

keligt men gradvist dag for dag. ”Jeg tegner, fordi så ved

jeg, at jeg har levet dagen før”, siger Witta Kiesling Jensen.

De mange tusind små tegninger er samlet i et ukendt antal ringbind. Witta Kiesling Jensen tegner stadig videre.

Togetherness KunstSmedjen på Musicon udstiller afrikanske skulpturer og malerier fra den 1.–20. september.

Gary Snider får hjælp af korsangerne Katrine Hald og Connie Pilgaard Nielsen, når han gæster Pipers Hus søndag den 2. september kl. 15:30.

Leonard Cohen-klon på Pipers Hus milier med musikalske mødre og de miGary Snider begejstrer stede begge deres fædre, da de var små Leonard Cohen-fans med drenge. Som unge mænd rejste de fra sine personlige og autenti- Canada for at søge frihed og kunstnerisk udfoldelse i udlandet. Som Gary siger: ske fortolkninger af Cohens ’Jeg føler virkelig, at jeg kan forstå og cere mig med Leonard. Der er så fantastiske sange. Nu kom- identifi meget i hans liv, som jeg kan genkende’. mer han til Pipers Hus i Lykkeland Byparken. Leonard bosatte sig i mange år i GrækenMusikken krydres med forklaring af teksterne og deres baggrund. Gary reciterer udpluk, så publikum inspireres til at lytte mere intenst til de poetiske og til tider komplekse tekster.

Jødisk canadier

Gary og Leonard har mange ting til fælles: begge var født i Canada i jødiske fa-

land og USA. For Garys vedkommende blev Danmark lykkens land. Gary har udvidet sit show med to dygtige korsangere, Katrine Hald og Connie Pilgaard Nielsen, samt Thomas Lennart på keyboard og Tom Lindby på trommer m.m. Sammen blæser de nyt liv i Cohens sangskat i Pipers Hus søndag den 2. september kl. 15:30.

‘Everything I need to know about Africa is in these objects’, sagde Pablo Picasso i sin tid om shona-kunsten fra Zimbabwe.

Bedste kunstnere

Udstillingen på KunstSmedjen omfatter udvalgte shona-skulpturer af nogle af Zimbabwes bedste kunstnere samt malerier af to af Kenyas nyere kunstnere. Både skulpturer og malerier er indsamlet af Birgitte Balslev-Olesen, som med sin mand Christian Balslev-Olesen har boet og arbejdet i både Kenya og Zimbabwe i mange år.

Sammen

Udstillingen har fået navnet Togetherness efter én af de udstillede shona-skulpturer, og fordi det udtrykker en central afrikansk livsforståelse om vigtigheden af

at høre sammen. Ved ferniseringen af udstillingen Togetherness lørdag den 1. september medvirker Miriam Mandipira.

Queen of the blues

Hun er født og opvokset i Zimbabwe men bosiddende i Danmark. Miriam Mandi-

pira er Danmarks nye store jazz- og gospelsangerinde. I 2016 vandt hun prisen ’Årets Danske Blues Navn’. Hun er blevet betegnet som Zimbabwes bedste jazz/blues sangerinde og nævnes både i sit hjemland og i Sydafrika, som det sydlige Afrikas ” Queen of the Blues”.

Togetherness Ferniseringen i KunstSmedjen lørdag den 1. september. Udstillingen løber til den 20. september Zimbabwe betyder ’house of stone’, og shonafolket har en gammel tradition for stenkunst

WAVE #1 31. aug

BARSELONA - MUND DE CARLO MOTORIQUE - FULD EFFEKT - TIPSY DANGER


28. AUGUST 2018 l 41 l

K U LT U R

Tavshedens forbrydelse Kom til The Crime of Silence – et folkesymposium i Byens hus torsdag den 30. august.

Filosoffer som Jean-Paul Satre og Simone de Beauvoir, samt en lang række jurister, kunstnere og andre intellektuelle deltog i tribunalet, der fandt sted i den hedengangne Fjordvilla i Roskilde. Nu, 50 år senere, er tiden kommet til at stille spørgsmålet: Gør vi os skyldige i tavshedens forbrydelse endnu en gang?

Tavs accept

LEONARD COHEN AFFAIER

Med udgangspunkt i Bertrand Russell-tribunalet af 1968, inviterer WorldWideWords (Byens hus) og

SVEND BRINKMANN GÅ GLIP & STÅSTEDER

I 1967 blev Roskilde værtsby for det internationale Bertrand Russell-tribunal. Tribunalen havde til opgave, at vurdere, hvorvidt det internationale samfund gjorde sig skyldig i krigsforbrydelser under krigen i Vietnam (1955-1975). Tribunalet udfordrede den måde, almindelige mennesker forholdt sig til krigshandlinger- og forbrydelser, og vurderede at verdenssamfundet gjorde sig skyldige i the crime of silence – tavshedens forbrydelse.

Fortsat tavshed

19. SEPTEMBER 2018

20. SEPTEMBER 2018

JAN GINTBERG

GINTBERG RED(D)ER VERDEN - EKSTRA SHOW 27. SEPTEMBER 2018

PREBEN ELKJÆR MIT LIV SOM ELKJÆR 4. OKTOBER 2018

PHLAKE

11. OKTOBER 2018

Connie Minami Hansen (Kobe Universitet, Japan) til The Crime of Silence Symposium i Den Gamle Byrådssal i Byens hus. Her vil en række lokale og internationale oplægsholdere belyse

Bertrand Russell-tribunalet og forsøge at trække tråde til samtidens forhold mellem ytringsfrihed, demokrati og vores – måske – stiltiende accept af krigens uhyrligheder.

MIKKEL BEHA

MIKKEL OG DEN STORE VERDEN 24. OKTOBER 2018

ULF PILGÅRD MIT LIV SOM ULF

31. OKTOBER 2018

The Crime of Silence Formand for Kultur- og Idrætsudvalget, Claus Larsen, åbner symposiet kl. 9:30. Forinden vil der vil være croissanter og kaffe Symposiet i Byens hus i Roskilde er arrangeret af Kulturforeningen WorldWideWords i samarbejde med Connie Minami Hansen, Kobe Universitet. Symposiet er støttet med midler fra Kulturpuljen i Roskilde

THE SAVAGE ROSE 4. NOVEMBER 2018

SEBASTIAN BAND 6. NOVEMBER 2018

SIMI JAN

PÅ JOB I VERDENS BRÆNDPUNKTER 15. NOVEMBER 2018

Gary Snider spiller Leonard Cohen

LIS SØRENSEN 12. DECEMBER 2018

CHRISTINE FELDTHAUS

HVAD HAR VI DANSKERE EGENTLIG GANG I? 16. DECEMBER 2018

CHRISTMAS GOSPEL

SEP

MED ANDERS BLICHFELDT 11. JANUAR 2019

2

RANE WILLERSLEV

kl. 15.30

15. FEBRUAR 2019

Reserver dit bord allerede nu: tlf. 46 36 56 96

TV-2

25. APRIL 2019

Gary Snider har i det sidste par år begejstret Leonard Cohen fans med sine personlige og autentiske fortolkninger af Cohens fantastiske sange. Musikken krydres med forklaring af teksterne og deres baggrund. Gary reciterer udpluk, så publikum inspireres til at lytte mere intenst til de poetiske og til tider komplekse tekster. Gary har udvidet sit show med to dejlige korsangere, Katrine Hald og Connie Pilgaard Nielsen, samt Thomas Lennart på keyboard og Tom Lindby på trommer m.m. Sammen giver de nyt liv til Cohens sangskat og en uforglemmelig oplevelse for Cohen entusiaster!

TÆNK VILDT!

HELLA JOOF

ET SPRUDLENDE FOREDRAG OM LYKKE - UDSOLGT 9. OKTOBER 2019

HELLA JOOF PAPMACHÉREGLEN

Læs mere og køb dine billetter på

roskildekongrescenter.dk

Møllehusvej 15 · 4000 Roskilde · + 45 46 35 40 72

Frederiksborgvej 21 · Roskilde · T: 46 36 56 96 · Åbent: mandang - søn. kl. 10.00 - 22.00 Køkkenet er åbent til kl. 21 - derudover serveres drikke og kage.


l 42 l 28. AUGUST 2018

K U LT U R

KULTURKALENDER Tilløbsstykker På en af de mange smukke sommeraftener i august, var en større menneskemængde forsamlet ved Schmeltz springvand på Stændertorvet. Og oppe på kanten af springvandet stod en ivrigt gestikulerende herre og talte til den lydhøre forsamling. Hvad skete der? Ved nærmere øjesyn viste det sig såmænd at være Kaj V. Hansen, der var i færd med de indledende manøvrer til endnu en velbesøgt byvandring. Næste byvandring har kunstmaleren L.A. Rings atelier på Sct. Jørgensbjerg som omdrejningspunkt. Laurits Andersen Ring (1854-1933) var en pioner

inden for dansk socialrealisme. Fra 1914 til sin død i 1933 havde Ring sit atelier her i byen – og mange motiver herfra, landskaber m.v. er med i hans motivverden. L.A. Rings atelier i Brøndgade er sat i stand af foreningen L. A. Rings venner. Endda så flot, at indsatsen i 2016 blev belønnet med årets bygningspræmiering af Foreningen for Bygnings og Landskabskultur i Roskilde. Så vel mødt til endnu et gedigent tilløbsstykke – og tag gerne noget med at sidde på! Tid: Onsdag den 29. august kl. 19 Sted: Haven til Brøndegade 1.

Vandring er vejen frem Vandring er populært som aldrig før – også fordi lange gåture tæller på plussiden for både legeme og sjæl. For andet år i træk byder Roskilde Kommune velkommen til Vandrefestivalen - i år med 17 vidt forskellige gåture ud i det blå. Du kender selvfølgelig Boserup Skov, Hedeland og sikkert også dele af Skjoldungestien etc. Men i Roskilde og omegn er der mange andre skønne steder, der blot ligger lidt væk fra alfavej. Og det er så her Vandrefestivalen kommer smukt ind i billedet og giver dig mulighed for at opleve Roskilde fra en ny side. Du kan blandt andet komme med på en måneskinstur ved Himmelev Bæk og skov og en gastronomisk oplevelse i Kællingehaven.

Turledere De forskellige vandreture ledes af frivillige lokalkendte og erfarne turledere, der kender området ud og ind. Turlederne vil dig vise steder, som man typisk ikke opdager på egen hånd - og kan fortælle gode historier fra de skønne naturområder. NB. For borgere over 60 år – vil der også være mulighed at komme på en særlig vandretur med Roskilde Ældre Motion til Arken i Ishøj eller en kort og en lang tur til Himmelsøen. Derudover vil der være rig mulighed for at komme på opdagelse i fugle-, plante-, og dyrelivet rundt omkring i de forskellige naturområder. Du kan læse mere og tilmelde dig her www.roskilde.dk/vandrefestival og www.vandrefestival.dk eller kontakte Sundhedscenteret på 4631 7702

ONSDAG 29. AUGUST DECOUPAGE-WORKSHOP Lilli Bune afholder workshop. Jyllinge Bibliotek kl. 15-19 ROSKILDE DUBPLATE SERVICE Få skåret en plade med din egen musik. Museet for Samtidskunst kl. 16-20

TORSDAG 30. AUGUST DECOUPAGE-WORKSHOP Få lov til at snuse til kunsten at lave decoupage. Gundsømagle Bibliotek kl. 15-19

PALÆHAVE-KONCERT Dream Your Music Quartet er en klaverkvartet bestående af violin, bratsch, cello og klaver. Kunsthuset Palæfløjen kl. 12.15 ENSEMBLE MUTATIS Årets Schubertiade afsluttes i Skt. Ibs Kirke! Sct. Ibs Kirke kl. 19.30

SØNDAG 2. SEPTEMBER

MUSIK PÅ KAJEN Årets sidste musik på kajen med rytmerne fra Soul Connection. Roskilde Havn kl. 19-21 HEMMELIG FILM Ågerup Bibliotek kl. 13.30 DEBATFOREDRAG Om ungdomsoprøret. Sig 1968 og de fleste får bestemte billeder på nethinden. Gratis billetter. Roskilde Bibliotek kl. 17

FREDAG 31. AUGUST SALSA OG BACHATA AFTEN Salsa og nu også introduktion til det nye sort - bachata. Museumsøen kl. 19

HAVTORNEFEST Vi fjerner havtorn på en sydskråning, så vilde blomster, insekter og firben kan få bedre forhold. Få bær med hjem til syltetøj, saft og snaps. I samarbejde med Naturstyrelsen. Lynghøjsøerne kl. 10-13 SPILLEBILLEN Gimle for børn præsenterer interaktiv børnekoncert. Dørene åbnes kl. 11.30. Ståplads. Gimle for Børn kl. 12 BØRNE – FAMILIEKONCERT ”Den Lille Sjæl” En musikalsk fortælling for børn i kirken - af Anja Præst og Maren Hallberg. Ny Vor Frue Kirke kl. 14

YANA KLEYN OG ULRICH STÆRK Schubertiaden 2018. Intimkoncert med sopran Yana Kleyn og pianist Ulrich Stærk. Sct. Ibs Kirke kl. 19.30 WAVE #1 Vi kickstarter sæsonen med WAVE #1. Gimle kl. 20.30-23.30

LØRDAG 1. SEPTEMBER STORE HESTEDAG 2018 Vi samler hesteverdenen – og vi har vores bedste ven, hunden med. Dyrskuepladsen kl. 8-18 (også søndag)

The Crime of Silence

NATURKOGESKOLEN V. KÆLLINGEHAVEN Få inspiration til at peppe dine salater op med ingredienser fra naturens spisekammer. Roskilde Oplevelseshavn kl. 12-14

SKAL VI SE JAGENDE FISKEØRN? Den månedlige optællingstur. Mulighed for masser af gæs på engene og småfugle i skoven. Gundsømagle Sø kl. 9-12

MANDAG 3. SEPTEMBER BYVANDRING I 1857 blev Roskilde Amts Syge-, Daare- og Arbejdsanstalt bygget. Lokalhistoriker Tommy Hansen og sygehuspræst Katrine Louise Raun fortæller. Roskilde Sygehus kl. 19 LYTTEKLUB BEAT: 1968 Musikken fra ungdomsoprøret. Roskilde Bibliotek kl. 19-21 SYNG MED VINDINGE KORET Vi er et blandet kor, som synger danske sange, klassisk, folkemusik og rytmisk. Vindinge Kultur Center kl. 19-21.30 UGE 35/2018

I 1967 blev Roskilde værtsby for det internationale Bertrand Russell-tribunal. Tribunalet havde til opgave, at vurdere hvorvidt visse nationer gjorde sig skyldig i krigsforbrydelser under krigen i Vietnam (1955-1975). Nu, 50 år senere, er tiden kommet til at stille spørgsmålet: Gør vi os skyldige i tavshedens forbrydelse endnu en gang?

Med udgangspunkt i tribunalet af 1967, inviterer WorldWideWords (Byens hus) og Connie Minami Hansen (Kobe Universitet, Japan) til The Crime of Silence Symposium. Tid: Torsdag den 30.august kl. 9.30-17.15 Sted: Byens hus i Roskilde

ALDKON – ROLLESPILSDAG D&D Adventurers League Danmark inviterer til en dag med rollespil. Byens hus kl. 9.30

Se alle events i app’en Roskilde LIVE eller på Kulturbasen.dk og få information om tilmelding og priser.

roskilde.dk

Telefon 4631 3000


28. AUGUST 2018 l 43 l

K U LT U R

Thomas Kluge på Kunstværket Den nyrealistiske portrætmaler Thomas Kluge holder foredrag på Kunstværket i Roskilde. Han er ikke mindst kendt for sine mørke, men nærmest fotografiske portrætter af kongefamilien. Fredag den 7. september fra kl. 18:30-21 holder portrætmaleren foredrag på Kunstværket på Ledreborg Allé 100A. Udover portrætter af kongefamilien, senest et familieportræt, har han malet portrætter af mange andre kendte danske personligheder. Thomas Kluge vil under foredraget fortælle om sit nuværende kunstneriske virke. Alabama Black Snakes-guitaristen Rasmus Christian Larsen (tv) og Morten Kroghs venskab er angiveligt lidt som en ølmave.

”Til koncerten på Gimle vender vi tingene lidt på hovedet”, fortæller Morten Krogh (th), forsanger i Workers In Songs.

Lokale bands i fælles koncert på Gimle Bluesrockerne Alabama Black Snakes og americana-kvintetten Workers In Songs slår i kommende uge pjalterne sammen i Tanken. Af Holger Vincents

Begge bands har slået sig op på at destillere lige dele folklore og mytologi fra guds eget land til hver deres vidt forskellige udtryk. Vel at mærke selvom både bluesrockerne Alabama Black Snakes og americana-kvintetten Workers In Songs er pæredanske med udspring i Roskilde. Lørdag den 8. september giver de to bands for første gang fælles koncert på Gimle, hvor en stilistisk udveksling er i vente. ”Til koncerten på Gimle vender vi tingene lidt på hovedet, så Alabama (Black Snakes red.), der er kendt for at spille sindssygt højt, vil dyrke den her lidt mere inderlige side af sig selv, mens

vi omvendt vil skrue mere op for rock ’n roll-attituden”, fortæller Morten Krogh, forsanger i Workers In Songs, der senest kunne opleves i forbindelse med sommerens Byparkskoncerter.

Venskab er som ølmaver

Den kommende dobbeltoptræden på Gimle, hvor amerikanske Saddle of Southern Darkness står for opvarmningen, er imidlertid ikke første gang de to roskildensiske bands slår pjalterne sammen. Workers In Songs og Alabama Black Snakes har således tidligere givet fælleskoncerter på Musicon og ligeledes indtaget den københavnske musikscene i fællesskab. En øvelse, der først er fremmest er produktet af et venskab mel-

lem Morten Krogh, der til daglig arbejder på Roskilde Gymnasium, og Alabama Black Snakes-guitarist og bartender på Gustav Wieds Vinstue Rasmus Christian Larsen. ”Rasmus’ og mit venskab er lidt ligesom den der ølmave, du ikke rigtig opdager, før den er der. Det har været en meget glidende bevægelse; ’nå, der er han igen, så må vi hellere begynde at tale sammen’”, siger Morten Krogh og fortsætter:

Fælles referencer

ge musikalske ståsted. Før Workers In Songs valgte at rykke ’øveren’ til København, er medlemmerne af de to bands desuden rendt ind i hinanden på Musicon, hvor vidt forskellige musikalske udtryk ikke desto mindre har dannet ramme om samstemmige tekstuelle referencepunkter. ”Vi finder inspiration i de samme emner. Det er den her udlængsel og håbet om mulighedernes land, men også den medfølgende smerte og det vingeskudte”, forklarer Morten Krogh.

Maleren Thomas Kluge er kendt for sine realistiske portrætter af blandt andet kongefamilien. Fredag den 7. september holder han foredrag på Kunstværket i Roskilde.

”Og så fandt hurtigt ud af, at vi begge har mange af de her lidt småfordrukne countrymusikere som idoler”, forklarer musikeren og nævner i flæng Hank Williams, Townes Van Zandt, David Allan Coe og Steve Earl, som eksempler på det gensidi-

Fakta: Alabama Black Snakes og Workers In Songs på Gimle De to lokale bands Workers In Songs og Alabama Black Snakes byder indenfor til en aften i countryrockens tegn. Tid: Lørdag den 8. september Dørene åbner kl. 20.00 Info og billet på gimle.dk

FESTER DER HUSKES Velkomstdrink: Vores egen Bellini, 3-retters festmenu med vores økologiske husvine, sodavand og økologiske øl ad libitum under middagen Eget festlokale inkl. duge, lys, stofservietter og menukort. Ring og få en snak med os på tel 4632 3131.

Vestre Kirkevej 12 / DK-4000 Roskilde / Tel (+45) 4632 3131 / comwellroskilde.dk

*Min. 30 voksne

Festarrangement kr. 679,- pr. couvert*

KUNSTRUNDEN I LEJRE 1. og 2. september 2018 Begge dage kl. 11.00 - 17.00

Orehøjvej 1C · Gl. lejre · 4320 lejre · Tlf. 4648 0687 www.reGius.dk · www.perweiss.dk


l 44 l 28. AUGUST 2018

Domkirken mishandlet af ny plancheudstilling Af: Gorm Bruun Hansen Skomagerkrogen 12 4000 Roskilde

Der er opsat en stor ny udstilling i domkirken i forbindelse med dronning Margrethes sarkofag, som indtil videre står helt skjult i Den hellige Birgittes kapel under et træskelet. En ting er, at dette meget smukke og unikke kapel med de fantastiske kalkmalerier har mistet meget af sin pragt ved denne træopsats, noget andet er udstillingen. Det er en meget stor og lysende plancheudstilling, flot i sig selv, med flere videosekvenser, billeder og tekster på engelsk og dansk. Emnerne er meget passende: kongelige begravelser i Danmark, især Roskilde, dansk historie centreret om kongerne, samt Bjørn Nørgaards sarkofag og dens tilblivelse - spændende og instruktivt. Men – placeringen! Plancherne med glas, lys og videosekvenser fylder det meste af koromgangen bag alteret. Dette rum er nu helt ødelagt. Det er nok den smukkeste del af domkirken, den ældste, mest stilrene. Desuden er selve fornemmelsen af en koromgang forsvundet, en væsentlig del af en katolsk katedral i middelalderen. De fleste bispeportrætter er skjult, ligeledes en del flotte gravsten, bl.a. kirken suverænt største og mest kendte gravsten lige i midteraksen over biskop Peder Jensen Lodehat, ham der skaffede dronning Margrethes lig til Roskilde fra Sorø. De 4 imposante barokke sarkofager i højkoret mellem Margrethes sarkofag og koromgangen mister helt deres betydning op ad de store selvlysende plancher. Sidder man på kirkebænkene i kirkens skib, bliver man let distraheret af lysene oppe i østenden bag alteret. Kort sagt: udstillingsplancherne er helt forkert placeret og meget skæmmende. Jeg fik så at vide, at de ville blive stående i flere år. Det er sikkert fint for besøgende, især udenlandske turister. Men der må da kunne findes andre placeringer: Træskellettet uden om den kommende sarkofag ville være oplagt til at rumme en del af udstillingen. Der er også masser af plads på 1. sal på galleriet på vej hen til museet. Forhallen til Christian IX’s kapel er flere gange blevet brugt til små udstillinger. Oluf Mortensens kapel mod NØ er vist helt tomt. Og hvad siger UNESCO, som nidkært vogter over World heritage Sites og stiller strenge krav om at sikre stedet, bevare det fuldstændigt?

D E B AT

Roskildes budget

Af: Henrik Stougaard og Susanne Lysholm Jensen Enhedslistens byrådsgruppe

Inden 1. september vil hovedlinjerne i Roskildes budget for 2019 være lagt. Hvordan er udsigterne så for kommunen? De er rigtigt gode, da Roskilde er blandt de 10 mest velhavende kommuner i landet. Det skyldes primært, at kommunens borgere gennem-

snitligt tjener ret godt, og skattegrundlaget derfor er meget solidt. Forudsætningen for, at Roskilde fortsat kan være en attraktiv kommune, er til stede. Det er muligt ikke alene at fastholde, men også at udbygge et godt serviceniveau på skoler, i daginstitutioner, på ældreområdet og samtidig være mere ambitiøs på klima- og miljøområdet. Og det sociale område skal opprioriteres. Her er der behov og basis for en forøget indsats til gavn for socialt dårligt stillede. Det er der god økonomi i - også for kommunen. I flere kommuner, bl.a. Høje Taastrup og Silkeborg, har man investeret massivt

Af: Henrik Stougaard

I forbindelse med kommunens 2019-budget foreslår EL, at der indføres betalingsparkering i Roskilde By i 2019. Betalingsparkering er

ellers et emne som nogle af byrådets partier hidtil ikke har kunnet lide at tale om, men det kommer de altså til nu. Indvielsen af Roskildes første P-hus udgør en rigtig god anledning til at starte med P-betaling i Roskildes bymidte. Det er naturligvis en forudsætning at Roskilde kommune ved gennemførelsen bygger på de erfaringer der er indhøstet i andre kommuner. Nogle steder har det

WindSensor udvikler og producerer højt specialiserede instrumenter til vindenergiindustrien og har behov for en hjælpende hånd. Dine primære arbejdsopgaver bliver pakning, klargøring af komponenter, varemodtagelse, optælling samt lettere rengøring. Arbejdssted: WindSensor er beliggende på DTU Risø Campus, Frederiksborgvej 399 i 4000 Roskilde Arbejdstid: Typisk 2-3 hverdage om ugen, efter fælles aftale Tiltrædelse: Hurtigst muligt Lyder det som noget for dig, så ring til Tina på 50 58 07 44 og hør mere om jobbet eller send en mail med CV og ansøgning til windsensor@windsensor.com Vi glæder os meget til at høre fra dig.

været en kikset opstart og andre steder har man oplevet en succes stort set med det samme. Sidstnævnte erfaringer peger på et enkelt og gennemskueligt system. Der foreligger fra forvaltningen (fra tidligere år) et par gennemregnede scenarier om indførelse af betalings-P i Roskildes bymidte. Det vi foreslår gennemført, er et scenarie der egentlig skulle give 10 mio. kr. i kassen årligt, men pga. en lovændring der er gennemført

for nylig, vil staten inkassere ca 8 mio. heraf, så der kun er omkring 2 mio. kr. tilbage i kommunalt provenue. Alligevel vil det være en rigtig god forretning for kommunekassen. Betalings-P virker nemlig regulerende for folks parkeringsvaner, på en måde så byen vil kunne spare en del fremtidige parkeringsanlæg, samtidig med at der bliver større tilgængelighed.

Socialdemokraterne og hokus pokus Af: Michael Philip Hansen Samfundsdebattør Syvskæppevej 7 4000 Roskilde

167,5mio og det er selvom man har haft ejendomssalg på 260,5 mio. kr. I ugerne op til halvårsregnskabet har man kunnet læse om besparelser på SBU (skole-børn og unge) området på mere end 100mio som allerede er indregnet i budgetforslaget for 2019. So far budgetteres der med et MINUS på 41,9 mio. kr. i 2019. I dag kan man så læse om lukning af flere SFO og

Stillinger Motiveres du af at have styr på dine egne ansvarsområder, og er du pålidelig og struktureret, så har vi muligvis jobbet til dig.

fastholdelse af en større andel af driftsoverskuddet til driftsopgaver (i stedet for at bruge dette overskud til at finansiere udvidelse af anlægsbudgettet), og sidst, men ikke mindst, så er der på grund af en nylig lovændring mulighed for at forhøje ejendomsskatterne væsentligt, uden at folk får forøgede løbende boligudgifter. På den baggrund stiller Enhedslisten med et samlet budgetforslag i balance, som vil indeholde udspecificerede budgetforslag på ovennævnte områder. Enhedslisten ser frem til en god dialog om budget 2019 med de øvrige partier i Byrådet

Betalingsparkering på budget-dagsordenen

Så kom kommunens halvårs regnskab (2018) på banen sammen med en fremskrivning af hele 2018. Der er/ var budgetteret med et minus på 47,7 mio, kr. men nu forventes der et MINUS på

Medarbejder til WindSensor

i ansættelse af flere socialrådgivere. Det har betydet et markant løft i sagsbehandlingen, hvor medarbejderne har fået bedre muligheder for at yde den indsats, der skal til for at hjælpe ledige tilbage på arbejdsmarkedet. Det har vist sig at være en solid overskudsforretning for kommunerne, samtidig med at de berørte borgere har fået et løft både socialt og økonomisk. Det er en investeringsstrategi, Roskilde skal gøre brug af. Pengene til en bedre service og en ambitiøs investering på det sociale område kan hentes forskellige steder fra. Her skal blot nævnes 3 af de større: Ejendomssalg, som kommunen traditionelt undervurderer kraftigt,

BOLIG SØGES I ROSKILDE BY Vi er et modent par som søger bolig på ca. 110 m2 med en grund på ca. 300 m2 gerne nord og nordvest for jernbanen. Går du i salgstanker? Så kontakt os venligst via nedenstående mail patrick@paperboy.gratis Mærket 400035 og lad os tale om det…

børnehaver efter en analyse af ejendomsområdet. Det er sjovt, alle områder, som for mindre end 1 år siden (faktisk nærmere 9 måneder siden) overhovedet ikke var på bordet og ikke ville komme på bordet ifølge Socialkammeraterne Lidt info om SBU området, der budgetteres i 2019 med udgifter på 1,59 mia. kr. eller nøjagtig det samme, som man brugte på området i 2014. Det er vist det, man kalder for produktivitetsforbedringer og massive besparelser. Samtidig med man vil spare på SBU området har flere lokale socialkammerater været ude og love penge til forskellige formål, selvom man samtidig har sagt, at man skal foretage besparelser. Daniel Prehn vil bygge flere boliger som han finansierer ved at spare på børn og unge. Claus Larsen vil anlægge og renovere kunstgræsbaner ved at spare på børn og unge. Thomas Breddam vil anlægge en tunnel i Svogerslev til 7 mio, kr. nu der var reserveret 5 mio. kr. til formålet, man måtte forstå at

de 5 mio. kr. ville kede sig, hvis man skulle vente nogle år med den tunnel. Hvad med at flytte de 5 mio. kr. til Børn og unge og ikke spare de manglende 2 mio. kr. på Børn og unge? Og ikke mindst skal underskuddet på 41,9 mio. kr. findes ved at spare på børn og unge udover de 100 mio. kr. i besparelser på SBU området, der allerede er indarbejdet i budgettet. Samtidig vil Joy hverken lukke skoler eller have delt ledelse på skoleområdet mens Jette Henning ikke vil lukke skoler.. Så nu har de damer smidt aben ud til skolebestyrelserne, som hver især har været indkalldt til en times møder med de damer og direktøren for SBU området. Og så er der Jens Børsting, som synes det er urimeligt, at staten skærer 10 mio. kr. i beskæftigelsestilskuddet, når nu Socialkammeraterne har pralet med alle de nye job, der er skabt i Roskilde. Egentlig er det sjovt, at Børsting overhovedet er Socialkammerat, jeg tænker han passer bedre til et parti, der går ind for lavest mulig skat.


28. AUGUST 2018 l 45 l

N AV N E

Friluftsland åbner i Skomagergade Fredag klokken 10 slås dørene op til 400 kvadratmeter nyindrettet butik. Af Holger Vincents

Mogens lukker bogen Bibliotekschef Mogens Vestergaard har valgt at gå på efterløn den 1. septemper efter mere end 15 år som chef for biblioteker og borgerservice i Roskilde. I den anledning afholdes der en afskedsreception i Salen på Roskilde Bibliotek torsdag den 30. august kl. 13-15.

Når Open by Night fredag rammer Roskilde, kan de handlende samtidig opleve premieren på Friluftsland Roskildes nye butik i Skomagergade. Efter en årrække på Karen Olsdatters Stræde med salg af vandrestøvler, rygsække og alt hvad et udsøgende hjerte ellers kan begære, er butikskædens lokale afdeling nu klar til at byde kunderne velkommen i hele 400 kvadratmeter nyindrettede rammer i gågaden. ”Med den nye placering håber vi på at ’fange’ flere, der ikke lige kender os i forvejen”, forklarer Friluftslands marketingschef Claus Østergaard. Helt præcist fredag klokken 10 slås dørene op til det nye, større og forbedrede udgave af Friluftsland Roskilde, hvor de handlende vil blive trakteret med kaffe og te.

Den nye og markant større udgave af Friluftsland Roskilde udstyres med en testbane (th) så kunderne får de mest optimale betingelser for at afprøve vandrestøvlerne.

Det gentager sig lørdag fra 10-15, ligesom der begge dage vil være 20 procent på alt i forretningen såvel som konkurrencer, præmier og såkaldte giveaways så længe lager haves. ”Kunderne vil opleve et helt nyt butikskoncept, udarbejdet i samarbejde med vo-

res søsterselskab i Sverige. Det er utrolig gennemført og tager sig virkelig godt ud, og varerne præsenterer sig derfor meget bedre”, fortæller Claus Østergaard, der samtidig kan melde om et nyt tiltag, der skal give det vandrende folk helt nye muligheder i forbindelse

med køb af robust fodtøj. ”Forretningen vil også indeholde en lille testbane, hvor man kan gå rundt på klippeblokke og træstammer. På den måde får man prøvet støvlerne ordentligt af, og ikke mindst tjekket, om de giver den korrekte støtte”, forklarer marketingschefen.

Spar Nord hjælper pressede piger Hver fjerde københavnske pige mellem 16 og 24 år har dårligt mentalt helbred, og antallet er stigende. Et nyt samarbejde mellem Spar Nord Roskilde og Girltalk.dk skal hjælpe de unge og deres forældre.

RTR Gruppen indstillet til Roskilde Erhvervspris Af Tomas Skov

Salige Preben Skrald lagde grunden til vognmandsforretningen, da den udlærte bager i begyndelsen af 1970’erne kom hjem fra Bornholm med en overbevisning om, at han nu skulle køre skrald.

Lys på erhvervslivet

I dag er det søn og direktør Gregers Højme, der styrer Roskilde-virksomheden på Sdr. Mellemvej. RTR Gruppen støtter og sponsorerer en lang række steder i byen, herunder FC Roskilde, roklubben, Roskilde Cykel Motion, Roskilde Golfklub og Julemærkehjemmet. ”Det er typisk detailhandel, der får opmærksomhed, men vi vil gerne lyse på det brede erhvervsliv. RTR Gruppen er en kendt virksomhed, der igennem mange år har virket i Roskilde og omegn, anerkendt for sine professionelle medarbejdere, der yder god service for sine kunder”, sagde erhvervsdirektør i Danske Bank Jesper Steen Christensen i sin indstilling til erhvervsprisen.

I godt selskab

RTR Gruppen er den 8. virksomhed, der bliver indstillet til Roskilde Erhvervspris. Tidligere nominerede virksomheder inkluderer blandt andre CP, Dankbar, Roskilde Ortoteknik, Aaløse Marketing og Fysiocenter Roskilde.

Krav, forventninger og dårligt selvværd. Unge piger er pressede som aldrig før, og ifølge tal fra Den Nationale Sundhedsprofil 2017 har hver fjerde pige i Region Hovedstaden mellem 16 og 24 år et dårligt mentalt helbred. Det er en stigning på 51,1 procent siden 2010. Heldigvis er der hjælp at hente. Hos nonprofitorganisationen Girltalk.dk kan de unge piger få anonym rådgivning af både frivillige og professionelle – og takket være et nyt samarbejde med Spar Nord i Roskilde kan også de unge pigers forældre få støtte og gode råd. Spar Nord Roskilde har givet økonomisk støtte til en ny bog, hvor Anna Bjerre, psykolog og direktør i Girltalk.dk, giver forældre til teenagepiger konkrete værktøjer til at forstå og støtte datteren bedst muligt. Bogen ”Det du ikke ved om din teenagedatter” kan hentes gratis i Spar Nord Roskilde, og hen over de kommende år vil banken også afholde en række arrangementer og events for forældrene og deres døtre.

”Vi ved jo, at der sidder mange piger derude med brug for hjælp, men som forælder kan det være svært at vide, hvor man skal sætte ind. Det vil vi gerne hjælpe med at belyse”, fortæller Kasper Bæk, direktør i Spar Nord Roskilde.

”Vi har en forpligtelse som samfund til at støtte de her unge piger. Vi ved jo, at der sidder mange piger derude med brug for hjælp, men som forælder kan det være svært at vide, hvor man skal sætte ind. Det vil vi gerne

hjælpe med at belyse”, fortæller Kasper Bæk, der er direktør i Spar Nord Roskilde.

Anderledes at blive voksen i dag

En femtedel af de i alt 7000 henvendelser, Girltalk.dk

havde i 2017, handlede om selvskadende adfærd eller tanker om selvmord. Det er ifølge direktør Anna Bjerre afgørende, at de unge pigers forældre ved, hvad deres døtre går igennem. ”Processen fra barn til voksen er en helt anden i dag end tidligere. Presset for at lykkes er massivt, og samtidig kigger alle med på ens liv og præstationer på de sociale medier. Det kan være svært for os forældre at forstå, men vi er nødt til at hjælpe vores døtre med at håndtere det”, mener hun. Sammen med Spar Nord Fonden har Spar Nord i Roskilde indgået et treårigt samarbejde med Girltalk.dk, hvor der hvert år doneres en million kroner. ”Vi håber, det kan være med at øge kendskabet til Girltalk.dk og det store arbejde, de gør. Kan vi gøre bare en lille forskel for nogle piger og deres forældre, er vi lykkedes”, mener Kasper Bæk. Man kan løbende finde information om arrangementer og events på Spar Nord Roskildes Facebookside.


l 46 l 28. AUGUST 2018

Roskilde får et større ordforråd 1. september PB

RA

2

RA

PB

1

RA

4

PB

PB

RA

PB

1

PB

RA

1

3

PB

4

1

RA

1

2

2

4

1

3

RA

2

2

2

PB

3

2

4

RA

4

4

3

1

RA

1

PB

1

RA

RA

RA

PB

Brikkerne er faldet på plads Roskilde Avis og Paperboy blander bogstaver. Fra den 1. september lægger vi kræfterne sammen for at skabe en stærk, fælles lokalavis i Roskilde. Vi kunne meget hver i sær, men sammen vil vi stræbe efter at kunne endnu mere. Nu må du godt tage et bogstav. 2

4

4

2

1

4

4

1 3

2 1

ROSKILDE AVIS

2

1

4

Paperboy

®

TIL SAMTLIGE HUSSTANDE


28. AUGUST 2018 l 47 l

Fra øverste hylde

Af Ann Luther Torp, bibliotekar på Roskilde Bibliotekerne

Thomas Mann: Buddenbrooks en families forfald

Kaffe, kage og klassikere

Drik aftenkaffen med store klassikere og et godt stykke kage til på Roskilde Bibliotek i efteråret. Her er smagsprøver på bøgerne - kagerne venter vi med.

Thomas Mann fortæller med saft og kraft om købmandsfamilien Buddenbrooks liv og forfald i 1800-tallets Lübeck. Familiens overhoved Johan Buddenbrook senior har erhvervet et stort hus i en fashionabel gade, der afspejler familiens position. Et par generationer senere må huset sælges. Historien folder sig særligt ud i skildringen af søskendeparret Antonie og Thomas. De sætter begge familien og firmaet over egen

personlige frihed og lykke. Karaktererne nærmest springer ud af siderne som mennesker af kød og blod. Mere den 18. september med kirsebærkage fra Schwarzwald.

sanna bliver til rasende hævntørst mod unge Otte, der har haft sex med Susanna. Kongens Fald blev i 1999 kåret som det 20. århundredes bedste danske roman. Mere den 2. oktober med mazarinkage.

Johannes V. Jensen: Kongens Fald

Virginia Woolf: Til fyret

Sex, voldsomme dødsfald og store politiske begivenheder er vævet ind i fortællingen om den rødhårede, storke-lignende Mikkel Thøgersen i årene 1497-1535 . Smedesønnen fra Limfjorden studerer fattig og forhutlet i København. En aften ser han på et værtshus den unge kronprins - den senere kong Christian d. 2. - og drømmer om at blive en af kongens mænd. Mikkel er vidne til Blodbadet i Stockholm og Grevens Fejde. Privat går det også drabeligt for sig. Kærligheden til kvinden Su-

Anderledes roligt går det for sig i familien Ramsays sommerhus på øen Skye i Hebriderne. Familien har otte børn, Mr. Ramsay underviser på universitetet og Mrs. Ramsay styrer huset og børneflok. Familien har flere logerende med i sommerhuset, bl.a. maleren Lily Briscoe, der fokuserer på kunsten frem for familielivet. Det er personernes tanker og sansninger af verden, der er essensen af Til fyret med fine refleksioner over tiden og kunsten. Mere den 13. november med Victorian Sponge Cake.

Roskilde i billeder

Bennies Pletskud

S JULERING Vind et 10 turs ølkort til Klosterkælderen

-

Roskilde i billeder og jeg takker pænt af for denne gang. Vi er glade for at vi fik lov til at være med i Paperboy, som et fast ugentligt indslag. Stort tak til alle som har bidraget med billeder igennem tiden. Denne uges billede er af mig selv, samt et af mine Roskilde billeder :-) Vi ses i “Roskilde i billeder” på Facebook :-)

Paperboy sender hver uge fotograf Bennie Hansen fra Billedbutikken på gaden for at finde ugens pletskud. Er du den heldige på fotoet, så kan du afhente et 10 turs rabatkort til velskænket specialøl på byens ølbar. Værdi 495,-

Facebookgruppen Roskilde i billeder er oprettet af Kasper Jørgensen, der selv har en passion for fotos fra Roskilde.

Rabatkortet kan afhentes hos Klosterkælderen, St. Gråbrøderstræde 23, 4000 Roskilde. Åbent man.-fre. kl. 14-24 - Fredag kl. 12-02 - lørdag kl. 10-02 - Søndag: Lukket

Fotografierne er en skøn blanding af fotos fra det historiske Roskilde og smukke landskaber til det hurtige snapshot af en Roskildebegivenhed.

RUBRIK GIV DIT VISITKORT TIL HELE ROSKILDE KOMMUNE - HVER UGE TANDTEKNIK

GULDSMED

GULD & SØLV

SKØNHEDSKLINIK

Klinisk Tandtekniker Marianne Grand v/

KØBES

Få smilet igen hos Klinisk Tandtekniker Heidi Lundgaard - mere end 15 års erfaring.

de d.dk

Hersegade 24 4000 Roskilde Tlf. 46 35 73 73

GULDSMEDENE I ROSKILDE Skomagergade 9 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 35 36 50 · a-v@guldsmed.dk

1

15/11/2016 TRYKSAGER

Livskvalitet - et smukt og velfungerende smil

kontakt@platzreklame.dk www.platzreklame.dk Tlf. 60 53 53 13

KONTAKT OS OG FÅ ET UFORPLIGTENDE TILBUD

KO S M E TO L O G K R I S T I NA H E L DA R S K A R D

KOSMETOLOG K R I S T I NA H E L DA R S K A R D

HERSEGADE 20 - 4000 ROSKILDE TLF. 51 21 88 55 - KH@klinikroma.dk www.klinikroma.dk

KØKKEN

PASFOTO

NYE LÅGER TIL E- MÅL KØKKEN, BAD & GARDEFTER

BYENS BILLIGSTE

10.01

HØJ KVALITET GODE PRISER PERSONLIG SERVICE

Himmelev Bygade 49 4000 Roskilde Tlf. 53 55 01 74

KLINIK ROMA

Ring FoR ET gRaTiS og uFoRbindEndE TiLbud Vi dækkER hELE SjæLLand

Vores Showroom er åbent lørdage kl. 10.00-13.00 - Øvrige tidspunkter efter aftale.

DANSK KØKKENRENOVERING

Hos os får du personlig betjening fra start til slut

Store Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde

Tlf. 40 41 35 36

email: info@danskkoekkenrenovering.dk • www.danskkoekkenrenovering.dk

PASFOTO e... De helt rigtig

4 STK.

50,-

BILLEDBUTIKKEN

V/BENNIE HANSEN KØGEVEJ 60, 4000 ROSKILDE, TLF. 40 25 15 92 ÅBENT MANDAG OG TORSDAG KL. 13-16


OPENING VIND GRAND 31. AUGUST ÅBENT TIL 21 SÆT FRA SELECTED

KOM IND OG TILMELD DIG VORES KUNDEKLUB. VI HAR FLOTTE SÆT FRA SELECTED PÅ HØJKANT TIL EN VÆRDI PR. SÆT:

PRÆMIERNE KAN IKKE BYTTES TIL KONTANTER ELLER ANDRE VARER

VÆRDI KR. 2000

SKOMAGERGADE 22 · ROSKILDE · TELEFON: 46 32 00 60 · FACEBOOK: RÅH ROSKILDE

PBRO uge 35-2018  
PBRO uge 35-2018  
Advertisement