Page 1

ROSKILDE 3. årgang Uge 34 • 22. august 2017

Gymnasier skruer ned for promillerne

Alkoholfri introture og gymnasiefester, hvor drikkevarerne højst har fem procents alkohol. Det er den nye virkelighed for Roskildes gymnasieelever.

Uden lokalplan

Det er kun bygningsreglementet, der gælder i Kongebakkekvarteret, og det kan blive begyndelsen på en gradvis forvandling af området.

Side 18

Side 8

Ramt af Rabalder

Lørdag byder Musicons kulturfestival som altid på et alsidigt program, hvor store som små kan forlyste sig med musik, dans, idræt, åbne værksteder og lokale lækkerier.

Side 20

Renè Nielsen skal mentaltræne gymnasieelever

Fuldt fokus Side 6

Er du klar til gadeløbet? Få det optimale ud af dit løb... Før du køber dine løbesko begynder vi altid med en mobilitetstest og en tur på løbebåndet. Dit løb bliver optaget på højhastighedskameraer - så ved vi helt præcist hvilken sko du vil få mest glæde af. Efterfølgende testes dit løb på vores udendørs løbebane.

NYT: Fysiurgisk massage (Sportsmassage) Katarina er uddannet sportsmassør og nyansat hos Snowfun Klinik. Hun studerer til fysioterapeut og elsker at arbejde med mennesker og de forskellige problematikker fra kontor- til sportsskader. Har du spændte muskler og behov for en behandling, så book en tid på: snowfun.dk/klinik eller tlf. 4635 4086 30 minutter: 300,- • 60 minutter: 500,5 x 30 minutter: 1.350,-

God service tager lidt tid, men det er det hele værd! INDUSTRIVEJ 1E · 4000 ROSKILDE · TEL. 46 35 40 86 WWW.SNOWFUN.DK · ÅBENT: MAN.-FRE. 10-18 · LØR. 10-14

FOD- SKO- OG SÅLESPECIALIST


l 2 l 22. AUGUST 2017

Indendørs cykling og cirkeltræning

Stresshåndteringskursus Gør en forskel for dig selv og oplev bedre trivsel. Kurset er et undervisningstilbud med 10 mødegange. Der er hverken tale om terapi eller behandling. Vi arbejder blandt andet med Mindfulness, åndedrætsøvelser og personlige værdier således at du styrker evnen til at drage omsorg for dig selv.

Der starter løbende nye kurser op, næste kursus starter torsdag den 7. september fra 15.30-18.00 – og foregår hver torsdag til og med den 23. november. Sted: Sundheds- og Omsorgscenter Midt, Æblehaven 74, 4000 Roskilde. Læs mere på www.roskilde.dk/sundhed. Deltagelse på hold kræver en visiterende samtale. Læs mere på www.roskilde.dk/sundhed.

Ved hver mødegang laves udendørs aktiviteter. Kurset henvender sig til dig der er borger i Roskilde Kommune og har symptomer på let til moderat stress.

Sundhedscentret og Roskilde Ældre Motion (RÆM) starter et holdtræningstilbud til borgere i Roskilde Kommune. Holdet er for dig som ikke dyrker motion og har type 2-diabetes, hjerte-kar-sygdom, KOL, har eller har haft kræft, eller er svært overvægtig (BMI over 35). Du behøver ikke være ældre. Træningen består af indendørs cykling og cirkeltræning, og vil være tilpasset den enkeltes fysiske formåen. Det gratis træningstilbud er på12 uger, og derefter er der mulighed for at fortsætte på holdet som

Er du interesseret? Så kontakt Sundhedscentret på telefon 4631 7702 eller sende en mail til sundhedforalle@roskilde.dk. Husk at oplyse et telefonnummer.

almindelig medlem i RÆM, hvis man er over 60 år. Tid: Mandage og onsdage kl. 15-16 med start mandag den 18. september. Der er informationsmøde mandag den 4. september kl. 15-16 på Kildegården, Helligkorsvej 5, 4000 Roskilde (i kælderen i RÆM´s lokaler). Tilmelding til Informationsmøde Sundhedscentret på telefon 4631 7702 eller på mail sundhedforalle@roskilde.dk. Husk at oplyse et telefonnummer.

SORGCAFÉ Har du mistet en af dine kære?...

Ledige stillinger i Roskilde Kommune Følgende stillinger er opslået i Roskilde Kommune: Administration, specialister og ledelse • Ambitiøs specialkonsulent til Kultur og Idræt. • Socialrådgiver/Socialformidler til et barselsvikariat i Team Sygedagpengeopfølgning. • Udviklingsorienteret byplanlægger søges til Roskilde Kommunes Erhvervsafdeling. • Roskilde Biblioteker og Borgerservice søger kulturformidler med projektledererfaring. Ældre og hjemmepleje • SSH-elever søges til Roskilde Kommune med start i foråret 2018. • SSA-elever søges til Roskilde Kommune med start 1. halvår 2018. • SSA søges til Trekroner Plejecenter. • SSA’ere søges til Gundsø Omsorgscenter. • Dygtig SSH søges til Hjemmeplejen, Distrikt Nord – Himmelev.

Pædagogik og undervisning • Attraktiv stilling som synskonsulent til voksenområdet på Special Center Roskilde (SCR), Kommunikation. • Læringsvejleder/lærer søges – matematik, idræt, håndværk og design. • Medarbejder til Dagtilbud for borgere med nedsat funktionsevne. • Fem lærere søges til skolen ved Julemærkehjemmet Liljeborg. • Peder Syv Skolen søger en skolepædagog. • Pædagog søges til Margretheskolen. • Skolepædagog til Dåstrup Skole og SFO – Barselsvikariat. Sundhed og behandling • Sundhedsplejerske søges til Roskilde Kommune.

Få indflydelse i Roskilde Kommune Og har du lyst til, at være en del af et uformelt, men nærværende fællesskab, så er sorgcaféen måske noget for dig.

Ønsker du at deltage i Sorgcaféen, eller er du i tvivl om, hvorvidt det er noget for dig, så kontakt:

Sorgcaféen er et gratis tilbud, som henvender sig både til mænd og kvinder fra 65 år. Du vil være en del af en gruppe på ca. 6-8 deltagere. Sammen finder vi ud af, hvad du og resten af gruppen har brug for at tale om.

Else Hass, Frivillig i Ældresagen, telefon 4091 1991, mail elsehass@outlook.com.

Vi tilbyder også telefonsamtale og besøg hjemme, hvis man gerne vil dette. Sorgcaféen vil foregå fredage kl. 13.00-15.00 et sted i centrum af Roskilde.

Lone Bennike, sundhedskonsulent i Sundhedscentret, telefon 4631 6649, træffes hverdage fra kl. 8.00-9.00. Kontaktoplysninger Sundhedscentret, telefon 4631 7702, mail sundhedforalle@roskilde.dk.

Høringer, borgermøder og afgørelser Her kan du se de aktuelle borgermøder, høringer og afgørelser i kommunen. Husk at du har mulighed for at indsende høringssvar eller indgive klage til afgørelser. Høringer Offentlig høring af vandløbsrestaurerings projekt ”Åparken og Jernbanestrækningen” – delstrækninger af Viby Å. 28. august 2017. Nye boliger ved Vestergade i Viby Sj. 30. august 2017. Afgørelser Endelig § 21-tilladelse til etablering af bundfældningsbassin på Jyllinge Vandværk. 24. august 2017.

roskilde.dk

Vedtagelse af fællesregulativ for Værebro Å-systemet. 29. august 2017. Landzonetilladelse til genopførelse af bolig efter brand på Skovvej 3, matr.nr. 1f m.fl. Birkede By, Dåstrup. 30. august 2017. Landzonetilladelse til erhvervs hal på Gulddyssevej 83, matr.nr. 8n Gundsømagle by, Gundsømagle. 8. september 2017. Landzonetilladelse til oplagsplads på ØdeHastrup-Vej 69, matr.nr. 3b Øde Hastrup By, Vor Frue. 8. september 2017. Landzonetilladelse til udbygning af hoved hus, Risbyholmvej 5a, 4622 Havdrup. 12. september 2017. Endelig boretilladelse til HOFOR til udførelse af 13 boringer samt midlertidig indvindingstilladelse til prøvepumpning på Ramsø Kildeplads. 13. september 2017.

Roskilde Kommune:

4631 3000


22. AUGUST 2017 l 3 l

DESIGN ICONS BY ARNE JACOBSEN Series Series Series Series

7™ 7™ 7™ 7™

Fuldpolstret stol, Brun Basic læder | Specialpris 5.495 kr. Lakeret stol, Hvid | Specialpris 2.821 kr. Fuldpolstret stol, Sort Basic læder | Specialpris 5.495 kr Kontorstol, Sort farvet ask | Specialpris 4.545 kr.

Alle priser er vejledende udsalgspriser

FØLG OS PÅ

RINGSTEDGADE 7 · 4000 ROSKILDE · TELEFON: 4635 7460 SHOP ONLINE PÅ WWW.DESIGNCENTERSHOP.DK P-PLADS I GÅRDEN BAG BUTIKKEN


l 4 l 22. AUGUST 2017

Roskilde

Roskilde

Paraply-tricktyv på spil

Vold mod DSB-ansat

Fredag eftermiddag anmeldte en 50-årig svensk kvinde, at hun havde været udsat for et tricktyveri ved Roskilde Station. Kvinden havde stået sammen med en veninde, da to personer havde henvendt sig, samtidig med at de slog en paraply op tæt ved den forurettede kvindes hoved – dog uden at ramme. Hun har forklaret, at tricktyvene benyttede afledningsmanøvren til at stjæle en pung og en telefon fra hendes taske. Politiet har ikke nogen beskrivelse af de to mistænkte.

Søndag morgen blev en 37-årig kvindelig DSB-ansat udsat for vold i forbindelse med en billetkontrol på strækningen København-Aalborg. Klokken 08:30 ville hun kontrollere billetten hos en lettere spirituspåvirket, mandlig rejsende. Han havde ikke ulejliget sig med at købe billet, hvilket fik den DSB-ansatte til at udstede en kontrolafgift. Det fik manden til at skubbe kontrolløren så hårdt, at hun væltede ind mod et togvindue, hvorefter han tildelte hende et knytnæveslag på skulderen. Da toget ankom til Roskilde Station stod Midt- og Vestsjællands Politi klar, og de kunne anholde en 18-årig mand fra Aalborg, der blev sigtet for vold mod tjenestemand. Han blev sendt til afrusning i detentionen og kan nu forvente at blive indkaldt til et retsmøde.

Trekroner får bydelenes første lokale læge, mens Viby Sj. bliver en læge rigere. Det er konklusionen, efter Region Sjælland har udløst to nye ydernumre i Roskilde Kommune.

Trekroner får første lokale læge Viby Sj. får også en læge mere, efter Region Sjælland har tildelt Roskilde to nye ydernumre. Af Holger Vincents

GULD

I SAMARBEJDE MED

ved 24 karat. 22, 18, 14, 9 eller 8 karat er mest anvendt til smykkefremstilling. Jo lavere karat, jo lavere er indholdet af guld. Et guldsmykke skal altid være stemplet med fremstillerens navnestempel og med ædelmetallets lødighed (renhed).

ARMLÆNKE 14 KT. SOLGT FOR 5.267 KR.

Guld har altid været en handelsvare og guldets pris påvirkes af flere faktorer, som fx verdenskriser, den amerikanske dollar og inflation. Når folk tvivler på fremtiden, stiger typisk interessen for guld, hvor guld ses som en økonomisk sikkerhed. I begyndelsen af 1980’erne blev guldet meget eftertragtet både som såkaldt bling-bling udsmykning og som investering. Prisen nåede historiske højder, for så at falde drastisk igen. Prisen forblev nogenlunde stabil i løbet af

BLOKARMBÅND, 14 KT. SOLGT FOR 18.375 KR.

1990’erne, men i de første år af det nye årtusinde steg guldprisen moderat. Så kom 2008, hvor finanskrisen indtrådte, hvilket igen fik guldprisen til at eksplodere. Guld og smykker Når man fremstiller smykker i guld, er rent guld for blødt til almindelig brug og det legeres derfor med andre metaller såsom sølv og kobber. Renheden af guld måles i karat, og rent guld er betegnet

”Vi sælger kontinuerligt guldsmykker på auktion” siger gemmolog Anna Sahlin. ”Det er ofte arvestykker, smykker købt i udlandet, eller gaver. Vi kan tydeligt se, når guldprisen stiger, så har vi mange kunder i huset” fortæller Anna. ”De mest almindelige smykker er cocktailringe med forskellige farvede syntetiske sten, Bismarck- og murstenshalskæder fra 60’erne og 70’erne og vintage smykker. Vi har mulighed for at tilbyde mindstepriser på smykker, der garanterer guldprisen. Du er altid velkommen hos os på Store Hedevej 4 i Roskilde, hvor du får en gratis konsultation og vurdering af dine smykker”, afslutter Anna.

Region Sjælland har nu besluttet at give Roskilde en håndsrækning i forhold til lægedækningen i kommunen. Afgørelsen betyder, at både Trekroner og Viby Sj. tildeles et nyt ydernummer, hvilket betyder, at der nu skal findes to læger til at besætte stillingerne. ”Vi har arbejdet længe i både Samarbejdsudvalget og Praksisudvalget for at få læger til Trekroner og Viby Sj. så det er meget glædeligt, at det nu er lykkedes”, siger Annemarie Knigge (S), regionsrådsmedlem og formand for Praksisplanudvalget i Region Sjælland, der står for fordelingen af ydernumre i regionen. I Viby Sj. er der i forvejen lokale læger, mens Trekroner har udsigt til den første af slagsen, og Annemarie Knigge forventer ikke, at det bliver svært at få stillingen besat i det hastigt voksende område. ”Nogle steder kan vi ikke finde læger til at bosætte sig, og der må vi laver regionsklinikker, men det, tror jeg ikke, bliver et problem i Trekroner”, siger hun.

Glæde i Sundhedsudvalg MANCHETKNAPPER, 18 KT. SOLGT FOR 6.125 KR.

BOOK DIN EGEN VURDERINGSEKSPERT KONTAKT VURDERINGSEKSPERT CAMILLA STOLTZE CAMILLA.ROSKILDE@LAURITZ.COM • 4674 4040

Regionsrådsmedlemmets partikammerat Morten Gjerskov (S), formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget i Roskilde Kommune, glæder sig over Region Sjællands beslutning.

Annemarie Knigge (S), formand for Praksisplanudvalget i Region Sjælland, betegner Roskilde Kommunes problem med lægemangel for ”løst”, hvis stillingerne i Trekroner og Viby Sj. kan besættes.

”Nu får vi for første gang en lokal læge i Trekroner, og det er vi utroligt glade for, for det er en bydel, der har udviklet sig voldsomt de seneste år”, lyder det fra Morten Gjerskov (S), formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget, der også hilser det nye ydernummer i Viby Sj. varmt velkommen. ”Viby er også i gang med en udvikling, som må forventes at fortsætte i de kommende år, ligesom jeg ved, at det har været et stort ønske i området at få en bedre lægedækning, så det er meget tilfredsstillende, at regionen har handlet på vores henvendelse”, siger udvalgsformanden med henvisning til et brev han og borgmester Joy Mogensen (S) i fællesskab skrev til regionsrådsformand Jens Stenbæk (V) tidligere på året på baggrund af en beslutning i Sundheds- og Omsorgsudvalget. Næstformanden i selvsamme udvalg, Merete Dea Larsen (DF) kalder det ”dejligt”, at Region Sjælland nu har tildelt Roskilde to nye ydernumre, men siger samtidig, at der skal arbejdes videre med lægedækningen i kommunen. ”Vi hilser de to nye ydernumre velkommen, og så

skal vi arbejde videre, for der er mange steder i Roskilde, der har brug for bedre lægedækning”, lyder det fra Merete Dea Larsen, der ligesom Morten Gjerskov nævner Svogerslev som en oplagt kandidat næste gang Region Sjælland skal tildele ydernumre.

Knigge: Vi har løst problemet Ifølge Annemarie Knigge er placeringen af de to nye ydernumre foretaget ud fra en konkret vurdering af befolkningstilvæksten i de forskellige dele af Roskilde. Formanden for Praksisplanudvalget siger samtidig, at hun betragter balancen mellem antallet af læger og antallet af patienter for genoprettet i Roskilde Kommune, såfremt de to nye ydernumre plus et par andre for øjeblikket ubesatte lægestillinger kan besættes. ”Så har vi umiddelbart løst det generelle problem. Når det så er sagt, ville det være fantastisk at få en lokal læge i Trekroner. Men i den sammenhæng er det vigtigt huske på, at det også handler om, hvor lægerne ønsker at slå sig ned”, siger formanden for Praksisplanudvalget.


22. AUGUST 2017 l 5 l

STÆRKE TILBUD I HIMMELEV 3 STK. SVINEMØRBRAD

UDEN BIMØRBRAD KUN OP TIL

394

70

HEL KALVE MØRBRAD Vægt ca. 1,5 kg. til 6/7 personer.

KUN

99

95

SPAR SPAR 150,-

1/2 PRIS

349

95 SKJERN SKIVE OST

19

Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

Tilbuddene gælder kun i Meny Himmelev og til og med lørdag d. 26. august 2017.

200-250 gr. Flere varianter pr. pakke

95

SPAR 10,MASSO ANTICO

Frisk fisk fra fiskeafdelingen

Primitivo 2015

Primitivo druen er bare en ”dansker darling” og en af vores absolutte favoritter. Massa Antico blev op til premieren testet af den berømte anmelder Luca Maroni, der elsker let drikkelige, fyldige vine med sødme - Resultat:

99 point ud af 99 mulige - Luca Maroni TORSKEFILET

6 FLASKER

325

00

Kom og få en spændende opskrift med hjem.

PR. 1/2 KG.

85

00

Bemærk!

TILBUDDENE GÆLDER KUN I MENY HIMMELEV

Meny Himmelev

James Poulsen, butikschef

Søren Seier Rasmussen, købmand

Himmelev Sognevej 95, Himmelev, Roskilde. Tlf. 46 36 42 33 · Åbningstider: Man.-fre. 8-20 lør. 8-18 søn. 8-18 · www.menyhimmelev.dk


l 6 l 22. AUGUST 2017

Ud hvor det gynger Det er så vidt vides ikke set før i Danmark. Renè Nielsen skal det kommende år være mentaltræner for to 3.g-klasser på Himmelev Gymnasium for at arbejde med elevernes koncentrationsevne og udfordre deres præstationskultur. Af Tomas Skov

Idéen ligger egentlig lige til det højreben, som Renè Nielsen ikke selv har meget tilbage af. Den tidligere håndboldspiller, der mistede begge ben i en togulykke i 1991, lever i dag af at mentaltræne sportsudøvere og erhvervsfolk med henblik på at opnå deres mål. På den baggrund tænkte han, at de mentale redskaber burde kunne overføres til fx en gymnasieverden, hvor eleverne kæmper med at navigere i en virkelighed, der bliver stadigt mere præstationspræget. Renè Nielsen kontaktede Himmelev Gymnasium, og her omfavnede ledelsen omgående idéen.

Ukoncentrerede elever

Renè Nielsen er foredragsholder og mentaltræner for idrætsudøvere og erhvervsledere. Nu skal han overføre teknikkerne til 60 elever på Himmelev Gymnasium.

”Vi oplever klart et behov. Digitaliseringen har medført, at vi har en helt anden type elever end for bare ti år siden. De har sværere og sværere ved at koncentrere sig i længere tid ad gangen, og præstation, såvel

UDDANNELSER MED LEDIGE PLADSER... Se dine muligheder her: •

Administrationsøkonom

Autoteknolog

Bygningskonstruktør (PBA)

Commerce Management

Digital konceptudvikling (TOP-UP PBA)

EL-installatør

Innovation og entrepreneurship (TOP-UP PBA)

Jordbrugsvirksomhed (TOP-UP PBA)

Jordbrugsteknolog

Logistikøkonom

Markedsføringsøkonom

Multimediedesigner

Produktionsteknolog

Service, Hospitality and Tourism Management

Serviceøkonom

VVS-installatør

STUDIESTART I SEPTEMBER

LÆS MERE PÅ EASJ.DK

i karakterer som på de sociale medier, er blevet altoverskyggende”, vurderer uddannelsesleder på Himmelev Gymnasium Louise Ravn, som nu vil benytte Renè Nielsen som mentaltræner for to 3.g-klasser i det kommende skoleår.

På alle parametre Renè Nielsen gik selv i gymnasiet i sin tid, men det var årtier, inden der blev sat ord på begreber som sociale medier, præstationskultur og selviscenesættelse. ”Vores tid var en anden, hvor gymnasiet i høj grad også var et fristed, og hvor det var helt fint at få middelmådige karakterer. Men nu skal man præstere – og selv om man forsøger at skrue ned for betydningen af karaktererne, så er det det, der fylder. Samtidig føler mange unge, at de skal præstere maksimalt på alle andre områder: sociale medier, venner, fester og sport. Man skal være en succes på alle parametre”, siger Renè Nielsen.


22. AUGUST 2017 l 7 l

Successen fortsætter  SÅ LÆNGE LAGER HAVES...

Br

Træning og resultater

bror unello lille

SPAR

Et tilsyneladende dilemma for mange gymnasieelever er altså, at de på den ene side er meget optagede af præstationen, men samtidig har større udfordringer end tidligere ved at koncentrere sig og fordybe sig i længere tid ad gangen. Her vil Renè Nielsen netop introducere konkret logik fra idrættens verden, hvor den endelige toppræstation er belønningen for lang tids hårdt arbejde. ”En elitesportsudøver træner længe op til præstationen. Det vigtige er jo alt det, der sker i løbet af året”, siger han.

643-,

1 fl. 149,-

v/6 fl.

75,INKL. GRATIS MAGNUM

Fokus på læring

Oplæg og tirsdags-tips Konkret vil Renè Nielsen i løbet af året introducere de fire værktøjer ’plan’, ’opmærksomhed’, ’indre dialog’ og ’visualisering’ for eleverne, som de så skal arbejde med 8-10 uger ad gangen. Han indleder hver periode med et længere oplæg og vil så løbende give sine såkaldte tirsdags-tips i en Facebookgruppe oprettet til formålet. Eleverne bliver udstyret med en god, gammeldags notesbog, hvor de undervejs skal dokumentere deres refleksioner, som så også vil blive brugt i den endelige evaluering af forsøget, når skoleåret er omme.

Uddannelsesleder på Himmelev Gymnasium Louise Ravn oplever, at de unge har betydeligt sværere ved at koncentrere sig end for bare ti år siden.

Ny selvindsigt ”Der er ikke nogen, der har prøvet det her før, men eleverne har taget meget positivt imod det – sikkert også fordi det er så konkret, og det hænger sammen med det faglige”, siger uddannelsesleder Louise Ravn, som også håber, at forsøget vil give eleverne en større selvindsigt. ”Når året er omme, håber jeg, at de er blevet bevidste om deres egen indlæring, og deres styrker og svagheder – at de lærer sig selv bedre at kende og giver sig selv lov til at prøve nogle ting af i stedet for at være bange for at fejle”, siger uddannelseslederen.

Mentaltrænerens fire værktøjer ● ● ● ●

Opmærksomhed Plan Indre dialog Visualisering

KØB 6 FLASKER OG FÅ EN GRATIS JUBILÆUMSVIN I MAGNUM 1,5 L.

Toscanello + Jubilæums magnum Ca’ del Toscanello Brunello-druen Sangiovese Grosso kommer til sin fulde ret i denne vin. Fra et af de bedste vinhuse i Toscana har vi købt denne vin til langt under halv pris. Vinen er lagret i seks måneder på fad og tre måneder på flaske. Det giver en fyldig og kraftfuld vin med en skøn frugt og dyb smag af modne mørke bær.

Bourgogne Chardonnay Denne Bourgogne laves på Chardonnay og har gennemgået en malolaktisk gæring, det giver en skøn fedme og dybde, og derudover en lavere syre. Flot, klar, strågul farve. Indbydende duft af kornmark, elegante BOURGOGN gule frugter og koldt smør. Friskt udtryk E og blødhed med let fedme i eftersmagen KUP ! fuldender helt alle forventningerne.

Nye boliger på halområdet i Jyllinge Kommunens Planog Teknikudvalg har godkendt, at lokalplanen for boliger på halområdet langs Lindbjergvej skal i offentlig høring. De nye rækkehuse og lejligheder med grønne opholdsarealer bliver – sammen med halbyggeriet – en del af en levende kulturog idrætspark.

v/6 fl.

SPAR

360-,

69,-

VORES BEDST SOLGTE RØDVIN I 15 ÅR

Mellem de nye boliger vil der være grønne arealer med stier, som inviterer til at bevæge sig ind i parken fra parcelhuskvarteret.

vil være omkring Jyllingehallerne” siger formand for Plan- og teknikudvalget, Torben Jørgensen.

Jyllinge fra især ældre parcelhusejere, der har svært ved at finde noget med færre kvadratmeter i Jyllinge.

6 fl. 414,-

C de Camille Languedoc ligger den lille by Saint-Chinian. Den er kendt i Danmark for sine let drikkelige vine med skøn fyldig, blød og behagelig smag. Er lavet på de traditionelle Rhônedruer Syrah, Grenache og Mourvedre. Forskellen på Camille og en Côtes du Rhône er udover prisen at den er vinificeret som de store vine i Bordeaux. Det giver en flot kompleks vin til en uhørt lav pris.

Det kan også være svært for små familier at finde en passende bolig.

1 fl. 79,-

v/6 fl.

Højst to etager

Fakta Forslag til lokalplan 662 for boliger i halområdet er i offentlig høring fra den 5. september til 31. oktober 2017. Lokalplanforslaget kan ses på roskilde.dk/indflydelse, hvor man også kan indsende eventuelle bemærkninger. Der bliver holdt borgermøde den 28. september kl. 18:30 til 20:30.

SPAR

174-,

50,6 fl. 300,-

ÅBNINGSTIDER

MAN. - TORS. 10.00 - 17.30 FRE. 10.00 - 18.00 LØR. 10.00 - 13.00 roskilde@holtevinlager.dk

KILD OS

Ringstedgade 37

4636 3378 4

Forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

Lokalplanforslaget giver mulighed for at bygge kombinerede rækkehuse og lejligheder i højst to etager med blandede boligstørrelser. Byrådet forventer, at boligerne bliver almennyttigt byggeri. Boligerne vil bidrage til at dække en stigende efterspørgsel på mindre boliger i

E

Der er nye boliger på vej i det centrale Jyllinge. Planog Teknikudvalg har vedtaget at sende forslag til lokalplan 662 for boliger i halområdet i høring. Nu mangler kun den endelige godkendelse fra byrådet. ”Det er godt at få taget hul på udviklingen af området og samtidig supplere de eksisterende boligtilbud i Jyllinge med nogle mindre boliger. Jeg tror, det bliver et dejligt sted, som vil få glæde af at ligge tæt på de mange aktiviteter, der

1 fl. 129,-

R

Samtidig lever mange elever med et ideal om en nulfejlskultur, hvor alt skal være perfekt. Men denne virkelighedsopfattelse er det mindst lige så vigtigt at udfordre for ledelsen på Himmelev Gymnasium. ”Vi vil gerne fremme en kultur, hvor det er okay at fejle. For at lære noget skal man også falde nogle gange – ligesom når vi skal lære at cykle. Man kan sige det sådan, at hvis man ikke fejler, gør man ikke sit arbejde godt nok. Eleverne skal ud, hvor det gynger lidt”, siger Louise Ravn, som håber, at det kommende års mentaltræning også vil bidrage til at flytte elevernes fokus fra præstationen til selve læringen.


l 8 l 22. AUGUST 2017

Gymnasier skruer ned for promillerne Roskildes tre almene gymnasier samt Handelsskolen er gået sammen med en række andre gymnasier på Sjælland om fælles rammer for indtagelse af alkohol. Eleverne på Himmelev Gymnasium, Roskilde Katedralskole og Roskilde Gymnasium har netop taget hul på et nyt skoleår. Et skoleår, hvor de bliver mødt af ens retningslinjer for indtagelse af alkohol. Det fælles alkoholkodeks skal angiveligt sikre, at alle aktiviteter – også festerne – er inkluderende og foregår på

fornuftige præmisser, hvor alkohol ikke må være dominerende.

Går ud over ånden ”Vi vil fortsat gerne være med til at holde rigtig gode fester. Samtidig vil vi signalere over for de unge, at det er vigtigt med fornuftige alkoholvaner - at det fx ikke er i orden at drikke sig

sanseløst beruset forud for festerne. Når alkoholindtaget på den måde bliver dominerende, går det ud over den ånd af fællesskab, som skal præge alle skolens aktiviteter”, siger rektor Claus Niller fra Roskilde Katedralskole.

Hverdag uden alkohol I praksis kommer det nye kodeks til at betyde, at alkohol aldrig vil være tilladt i den almindelige hverdag på skolen, og der vil kun blive dispenseret ved særlige aktiviteter som studenterfesterne og den afsluttende

middag på gymnasierne. ”Vi ønsker med dette initiativ at tage hånd om vores elever og tager som gymnasier vores ansvar over for de unge alvorligt. Selvfølgelig skal man have mulighed for at udfolde sig som ung, men læring og fællesskab er det centrale, når man går i gymnasiet. Og så kan man faktisk godt have det sjovt uden at drikke sig fra sans og samling”, siger rektor Johnny Vinkel fra Himmelev Gymnasium.

Rustur uden rus

introture være fuldstændig alkoholfri, og gymnasierne har også givet hånd på højst at holde fem fester om året, hvor der vil blive udskænket drikkevarer med højst fem procents alkohol – dog kan der udskænkes vin til den afsluttende gallamiddag. Elever, der viser sig at have indtaget for meget alkohol til festerne, vil blive sendt hjem, og den enkelte skole kan sågar beslutte at alkoholteste ved indgangen og forbyde elever adgang, hvis de har en promille på mere end 0,5.

Fremover vil gymnasiernes

Ny dagsorden

”Med det nye kodeks stadfæster vi den alkoholpolitik, som vi har ført i mange år. Vi håber, at vi i fællesskab med forældrene kan opdrage de unge til fornuftige alkoholvaner, også før de møder op til gymnasiefesterne. Vi har gode og trygge fester på skolen, men oplever at alkoholdagsordenen med især stærk spiritus før festerne har taget overhånd, hvor elever møder op til gymnasiefest med meget høje promiller”, siger rektor Henrik Nevers fra Roskilde Gymnasium.

”Vi må bare acceptere det” Gymnasierne og Handelsskolen har vedtaget et såkaldt alkoholkodeks for at begrænse indtaget blandt eleverne. Det nye kodeks indebærer blandt andet, at der maksimalt vil være fem procents alkohol i drikkevarerne til gymnasiefesterne, samt at elever højst må have 0,5 promille ved ankomsten til festerne. Af Tomas Skov

”Der er ofte noget forfest, og så er folk ret stive, når de

kommer over til festen på skolen. Det koster en masse penge at købe i baren, og så drikker man i stedet hjem-

VVS Arbejde • Fjernvarme • Gas

kedler kedler • Bio kedler • Solvarme • Badeværelser • Olie

Vi kommer til aftalt tid

VVS Firmaet

Rønnevej 5 · 4060 Kirke Saaby Telefon 70 22 02 01 www.jespers.dk www.jespersvvs.dk

mefra, hvilket er meget billigere”, forklarer Rikke Bager (th.), der ligesom de to veninder går i 2.j HF på Roskilde Gymnasium. Jennifer Lindenskov (i midten) er dog ikke afvisende overfor, at alkohol fylder en del til festerne. ”Alkoholkultur fylder helt klart meget, men det er svært at vurdere, om det er for meget. Men hvis vi ikke kan drikke så meget til festerne, kan man jo bare give den gas i byen bagefter”, siger hun. Heller ikke Nanna Brodersen (tv.) har det store problem med det nye alkoholkodeks. ”Det kan godt irritere andre, hvis nogle er for fulde. Hvis man selv kommer megaglad og bare vil snakke med sine venner, og så kommer der én og ødelæg-

Hverken Nanna Brodersen, Jennifer Lindenskov eller Rikke Bager bliver for alvor rystede af det nye alkoholkodeks, som Roskildes gymnasier har tilsluttet sig.

ger det hele, fordi han er for fuld”, siger hun. ”Jeg ser ikke det kæmpe-

store problem ved at indføre det. Vi kan ikke gøre så meget ved det, så vi må

bare acceptere det”, siger Rikke Bager.

Slip for kalken... Slip for kalk på badeværelset

Undgå kedelige kalkrander

Spar energi og dermed penge

Få blødt hår og blød hud

Godt for natur og miljø

Kalkfrit vand sætter sig ikke i fuger og på fliser. Rengøringen kan blot klares med en blød klud!

Kaffemaskinen og elkedlen skal ikke længere afkalkes. Samtidig forbliver bestik, glas og gryder pænt, når du undgår alle de kedelige kalkrander.

Det er slut med kalkaflejringer på varmelegmet i din vaskemaskine, varmtvandsbeholder. Det sparer energiforbruget og forlænger levetiden.

Når din hud ikke udsættes for kalk fra vandet tørrer den ikke så nemt ud, og du kan halvere dit forbrug af shampoo og balsam.

Med kalkfrit vand fra et blødgøringsanlæg kan du halvere dit forbrug af rengøringsmidler. Det sender færre kemikalier ud i naturen.

THORSEN & PETERSEN VVS A/S TJÆREBYVEJ 61 C • TJÆREBY • 4000 ROSKILDE • TLF. 46 36 25 32 • WWW.TP-VVS.DK Kvalitet til dine VVS

AQA basic

Blødgøringsanlæg til den gennemsnitlige familie på op til fire personer. Et kompakt anlæg, der nemt kan stå i et underskab. Anlægget leverer ikke kalkfrit vand under regenerering. Priser fra 17.500 inklusiv moms og montering


22. AUGUST 2017 l 9 l

Kom ind til din nye lokale forhandler og hør mere om, hvordan du vinder i Klasselotteriet

SPIL MED NU HOS: Kvickly Hyrdehøj Hyrdehøj Bygade 6A 4000 Roskilde Tlf.: 4630 1700

46 mio. kroner i puljen hver måned

DET DANSKE

KLASSELOTTERI


l 10 l 22. AUGUST 2017

Politisk enighed om ny udvidelse af Trekronerskolen Skole- og Børneudvalget har enstemmigt vedtaget at udbygge den nuværende skole i etaper. Ifølge Venstre og Socialdemokraterne var prisen på en helt ny skole for høj. Af Holger Vincents

I sidste uge inviterede Trekronerskolen til indvielse af en række nye lokaler, der samtidig markerer, at skolen nu er firsporet. Men ifølge kommunens seneste skoleprognose kan læreanstalten på Lysalleen allerede om to år stå med nye kapacitetsudfordringer, og derfor har et enigt Skoleog Børneudvalg nu besluttet at anbefale en ny udvidelse, der dermed bliver et element i de igangværende forhandlinger om budgettet for 2018. I første omgang bliver der tale om fem nye klasseværelser med dertilhørende faglokaler, idræts- og lærerfaciliteter til et på nuværende tidspunkt ukendt tocif-

Claus Larsen (S) glæder sig over, at der var politisk enighed om en udvidelse af Trekronerskolen.

”Vi synes, det er en god idé at oprette en lille skole i den store skole, hvor faciliteterne følger med i alle etaper”, siger Jette Tjørnelund (V).

ret millionbeløb. Politikerne valgte dermed en modificeret udgave forvaltningens ’etapeløsning’, hvilket betyder, at yderligere udbygninger af Trekronerskolen kan komme på tale, alt efter hvad børnetallet dikterer. ”Først og fremmest er jeg glad for, at det var et enigt udvalg, der sendte anbefalingen videre til budget-

forhandlingerne. Nu er det vigtigt at holde fokus på, at udbygningen indrettes, så eleverne ikke føler, at de bliver kastet ud på åbent hav”, siger Claus Larsen (S) formand for Skole- og Børneudvalget.

Lille skole i den store skole Venstre gik ind til tirsda-

gens forhandlinger med et ønske om etablere en ny tosporet skole i Trekroner, men valgte i tråd med de øvrige partier at stemme for en udvidelse af den nuværende Trekronerskolen. En ny tosporet skole beløber sig ifølge forvaltningen til 185 millioner kroner, hvilket blev for meget for byrådets næststørste parti.

”Vi var på forhånd skeptiske i forhold til en udvidelse af den nuværende skole, men prisen på en ny tosporet skole overstiger en udvidelse af Trekronerskolen til fem spor med 110 millioner kroner, og det, synes vi, ikke kan forsvares”, forklarer Jette Tjørnelund, næstformand i Skole- og Børneudvalget, der erklærer sig

tilfreds med, at der var politisk enighed om etapeløsningen, hvor nye faglokaler, idræts- og lærerfaciliteter udvides i takt med antallet af nye klasseværelser. ”Vi har fra Venstres side haft en bekymring, om man pædagogisk kunne holde sig inden for rammerne ved en udvidelse, men vi synes, det er en god idé at oprette en lille skole i den store skole, hvor faciliteterne følger med i alle etaper”, siger næstformanden i Skole- og Børneudvalget.

KØB KØKKEN LIGE NU OG FÅ EKSKLUSIVE FORDELE MED DIT PERSONLIGE MULTIFORM VIP-KORT KO M P R O M I S L Ø S E K Ø K K E N E R I MERE END 30 ÅR H O L B Æ K V E J 7- 9 - 13

40 0 0 ROSKILDE

CRAFTSMANSHIP SINCE 1982 T: + 4 5 4 6 3 0 016 0

W : M U LT I F O R M . D K

Kom ind og få dit personlige guldkort hos Multiform Roskilde og opnå eksklusive fordele ved køb inden den 31. august 2017.

KØKKEN / BAD / GARDEROBE


SUNDHED l 22. AUGUST 2017 l 11 l

Sans for sundhed

Din krop afspejler den måde, du behandler den på

Efter få minutter har denne forsøgsperson bevæget sig ned i det såkaldte ’beroligende system’ i en sådan grad, at søvnen indfinder sig.

Tag tre minutter

Efter en lang sommerferie kan det være frustrerende at starte på arbejdet igen – for kroppen og hovedet har vænnet sig til et andet tempo. Men det har Roskildepsykologerne råd for. Af Tomas Skov

”Forbløffende mange af dem, vi møder, har det svært med at komme tilbage til arbejdet efter sommerferien. Vores system er konservativt, og det kan ikke lide forandringer - så vi har reflekteret lidt over, hvordan man kan håndtere

det”, siger Jeanette Beierholm, der sammen med sin kollega Nina Werner udgør Roskildepsykologerne i Algade. ”Det er faktisk lidt hårdt at starte på arbejdet igen – men i stedet for at blive frustreret over det, så acceptér, at det er et vilkår”, fortsætter Nina Werner.

Den lille pause Udover at finde fred med at man arbejder i et lavere tempo umiddelbart efter en lang ferie, så anbefaler psykologerne, at man trækker stikket nogle få minutter et par gange i løbet af dagen – for al forskning på området viser, at den lille pause gør underværker.

Første 30 dage *

1

oprettelse 199 kr.

Psykologerne Nina Werner og Jeanette Beierholm anbefaler, at man indlægger små pauser med mindfulness i løbet af arbejdsdagen.

”Det har en kæmpe effekt i forhold til, hvad det egentlig koster dig i løbet af en hel arbejdsdag”, siger Jeanette Beierholm, som sammen med sin kollega har lavet en lang række korte mindfulness-øvelser, der er lige til at afspille fra deres hjemmeside.

Nulstilling ”Det dér med at skulle meditere 20 minutter om dagen, det kan blive endnu en

stressfaktor for nogle. Men hvis man lige stopper op et par gange i løbet af dagen i nogle få minutter, så får man nulstillet sig selv og bliver klar i hovedet igen”, fortsætter Nina Werner. Og her er det, at den småtravle journalist inde i den krop, der havde det rigtigt godt med at holde ferie, nu får tilbuddet om at lægge sig på divanen for at prøve lidt såkaldt Mindful Self-Compassion på egen krop.

Helt afslappet Divanen er komfortabel, og et tæppe luner om kroppen, mens Nina Werners rolige stemme opfordrer mig til at lade mine hænder gå på en rolig opdagelse – på maven, på mine arme, på hjertet. Ikke mange minutter er gået, før hendes rolige stemme bliver en fjern messen. Jeg er helt afslapw pet. Jeg tror faktisk, jeg er faldet i søvn.

Træn på 24 minutter - så er der også tid til at nyde sensommeren LOOP er fitness for helt almindelige mennesker. De 16 maskiner i træningscirklen er sammensat, så du kommer hele kroppen igennem på kun 24 minutter. Du kan møde op som du er og præcis, hvornår du vil. Glæd dig til: Glæd dig til:Effektiv træning på 24 minutter Et lokalt center tæt på dig Effektiv træning på 24 minutter En afslappet atmosfære Et lokalt center tæt på dig

Vi har også træning for de 8-14 årige

En afslappet atmosfære

- 24 minutters fitness, det er nok LOOP Fitness Roskilde Byleddet 1 4000 Roskilde Tlf: 41 74 62 28

*Tilbuddet gælder nye medlemmer til og med d. 11. sep 2017. Fast abonnementspris pr. 30 dage 199 kr. Oprettelse 199 kr. Minimum 2 x 30 dages træning. Betaling skal ske med betalingskort.

Følg os på facebook

loopfitness.com


l 12 l 22. AUGUST 2017 l SUNDHED

SENSOMMERSALG NEWLINE

PUMA

THERMAL JACKET

JUNIORSÆT Vejl. 950,-

DAME / HERRE Vejl. 800,-

NU

NU

39995

SPAR

39995

SPAR

550,-

50%

-20% i HELE BUTIKKEN onsdag - lørdag

NEWLINE

THERMAL TIGHTS DAME / HERRE Vejl. 600,-

NU

Gælder ikke i forvejen nedsatte varer og gavekort

29995

SPAR

40%

MCKINLEY

STRETCH SUIT BØRN Vejl. 1000,-

NU

INDIGO IN

599

HOLMBOM

PRO TOUCH

95

JUNIOR Vejl. 400,-

NU

19995

SPAR

50%

SKOMAGERGADE 32 · ROSKILDE · TLF. 46 30 06 00

Åbent: mandag-fredag kl. 10.00-18.00 · Alle lørdag kl. 10.00-15.00 · Åbent første søndag i måneden kl. 11.00-15.00 · Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer


SUNDHED l 22. AUGUST 2017 l 13 l

Sans for sundhed

Du får ikke den bagdel, du drømmer om, ved at sidde på den...

Røgfri Fremtid i Roskilde Roskilde Kommune er nu blevet partner i Røgfri Fremtid, der arbejder for, at ingen børn og unge ryger i 2030.

Det er svært at holde op med at ryge, så det skal også være svært at begynde. Det er holdningen i partnerskabet Røgfri Fremtid, der har som vision, at ingen børn og unge ryger i 2030. Partnerskabet engagerer både kommuner, fonde og institutioner, hvor alle arbejder med tobaksforebyggelse. For at blive partner skal

man bakke op om Røgfri Fremtidsvision om et røgfrit Danmark i 2030, hvor ingen børn og unge ryger, og færre end fem procent af den voksne befolkning ryger.

40 nye rygere dagligt ”Hver dag begynder 40 børn og unge i Danmark at ryge. Samtidig ved vi, at tobaksrygning er noget af det, der har størst negativ indflydelse på vores sundhed. Derfor giver det god mening at gå med i partnerskabet”, mener formand for Sundhedsog Omsorgsudvalget Morten Gjerskov. Ifølge Røgfri Fremtid er 85 procent af danskerne enige i, at vi ikke skal give tobakken videre til vores børn og børnebørn, men lige nu er

der kun 13 procent, der tror på, at det kan lade sig gøre. Derfor skal der en målrettet indsats til, for at ændre billedet.

Røgfri indsats Hver partner har frihed til at bidrage på sin egen måde. Roskilde Kommune tilbyder således gratis rygestopkurser til både borgere og medarbejdere, har tobaksforebyggelse på alle ungdomsuddannelser, og er i gang med udarbejdelse af en særlig værktøjskasse til alle arbejdspladser med idéer til røgfri arbejdstid. Endelig deltager Roskilde Kommune i KNÆK Cancer i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse og TV2 den 26. oktober 2017.

Røgfri fremtid • Røgfri Fremtid er forankret i WHO’s ramme-konvention om tobak. Her har Danmark forpligtet sig til at beskytte både nuværende og kommende generationer mod følgerne af tobaksbrug

Hver dag begynder 40 børn og unge i Danmark at ryge. Partnerskabet Røgfri Fremtid har imidlertid som vision, at ingen børn og unge skal ryge i 2030.

• Roskilde Kommune har en sundhedspolitik, hvor det fremgår i den politiske vision, at borgerne i Roskilde Kommune skal leve længere og have flere gode leveår både fysisk, psykisk og socialt

BIG THINGS ARE HAPPENING WE GOT A NEW MENU FOR YOU...

#JOEANDTHEJUICE

JOEJUICE.COM


l 14 l 22. AUGUST 2017

Villaer til salg i det centrale Roskilde 38 41 35 00

38 4

38 41 35 00

38 41 35 00

38 41 35 00

Går du i sa lgst home RO’s anker, så kontakt Torv på 38 41 35 00 for en pers onlig og GRATIS salg svurdering

SØGER

38 41 35 00

MARKANT STIGENDE EFTERSPØRGSEL PÅ VILLAER I DET CENTRALE ROSKILDE

Torv Home RO’s

NYHED Ramsøvejen 42

KfndkF

Idyllisk ejendom i rolige omgivelser Denne Smukke villa har den bedste beliggenhed i Gadstrup med 360 graders udsigt ud over åbne marker. Boligen er på 129 kvadratmeter og har en skøn gårdsplads, som virkelig er med til at skabe en charme og idyl, man sjældent ser. Villaen er rigtig godt indrettet og appellerer bredt med sin gode planløsning.

VILLA Kontantpris Ejerudgifter pr. md. Udbetaling Brutto/netto ekskl. ejerudgifter Sag: 173J00097

Gadstrup

198

1068

6

1852

24

Energi

2.695.000 3.086 135.000 12.285/10.286 Tlf: 38413500

NYHED Store Valbyvej 17A

KfnkiD

Mere hyggelig villa skal du lede længe efter!! Helt igennem en fantastisk villa, som er istandsat med respekt for husets oprindelige detaljer. Alt er lækkert udført lige fra badeværelse til køkken alrum, gulve, vægge... ja. alt. Og så er beliggenheden også i top. Skynd dig - der bliver rift om denne her!

VILLA Kontantpris 5.495.000 Ejerudgifter pr. md. 4.058 Udbetaling 275.000 Brutto/netto 24.942/20.888 ekskl. ejerudgifter Sag: 173A00221 Tlf: 38413500

Roskilde

166

700

6

14

700 Energi

NY PRIS Rådalsgård Strandpark 37

KfndkC

Fantastisk ejendom Pragtfuld ejendom med særdels attraktiv beliggenhed på eksklusiv villavej lige ned til Roskilde Fjord i det hyggelige Jyllinge. Til ejerforeningen hører et dejligt grønt fællesareal, som grænser ned til Roskilde fjord med lille strand og de smukkeste solnedgange. Villaen er løbende blevet moderniseret, og står rigtig flot.

VILLA Kontantpris Ejerudgifter pr. md. Udbetaling Brutto/netto ekskl. ejerudgifter Sag: 173J00038

Jyllinge

ROSKILDE RO’S TORV

GLOSTRUP - ALBERTSLUND

TAASTRUP / HEDEHUSENE

GREVE - KARLSLUNDE

SOLRØD

v/ Anne Crone A/S Ejendomsmægler, MDE RO’s Torv 1, st. 233, 4000 Roskilde roskilderostorv@home.dk facebook.com/homeroskilderostorv Tlf. 38 41 35 00

v/ Anne Crone A/S Ejendomsmægler, MDE Hovedvejen 126, 2600 Glostrup glostrup@home.dk facebook.com/homeglostrup Tlf. 43 43 41 41

v/ Anne Crone A/S Ejendomsmægler, MDE Taastrup Hovedgade 105, 2630 Taastrup taastrup@home.dk facebook.com/hometaastrup Tlf. 43 99 62 60

v/ Anne Crone og Rasmus Mørch Ejendomsmægler, MDE Hundige Strandvej 216, 2670 Greve greve@home.dk facebook.com/homegreve Tlf. 43 90 92 00

v/ Anne Crone & Rasmus Mørch Ejendomsmægler, MDE Solrød Center 48, 2680 Solrød Strand solroed@home.dk facebook.com/homesolroed Tlf. 56 14 38 00

home.dk

175

1200

5

1995

17

Energi

5.695.000 6.273 285.000 25.879/21.674 Tlf: 38413500

Ejendomsmæglerkæde for Danske Bank koncernen


22. AUGUST 2017 l 15 l


l 16 l 22. AUGUST 2017

Flyttedag hos Wennemoes Bolig Butikken er klar på Svogerslev Hovedgade 37.

Wennemoes Bolig er blevet mere synlig i gadebilledet

Der vil være ekstra åbent i forretningen lørdag den 26. august mellem kl. 11.00 og 15.00 Kom forbi til en kop kaffe og få en snak om boligmarkedet netop nu. Parkering lige ved døren.

Wennemoes Bolig Svogerslev Hovedgade 37 4000 Roskilde wbolig.dk Fastnet: 4635 0011 Mobil: 2460 4514

20 år med boligsalg i Roskilde

Medlem af Dansk Ejendomsmæglerforening


22. AUGUST 2017 l 17 l

Hornsherredvej 403 - 4070 Kirke Hyllinge Boligen ligger ved Sæby, blot 5 minutters kørsel fra motorvejen til København og med udsigt til Roskilde Fjord. Indeholder: Entre, gæstetoilet med bad, bryggers, fordelingsgang, åbent køkken/alrum med brændeovn, lys stue , 3 gode værelser og stort flisebad. På 1. sal findes stor repos med udsigt til Roskilde Fjord og endnu et værelse. Byggeår : 1948/1999 Boligareal bbr: 202 kvm. Antal værelser: 5

Grund: 796 kvm Udhus Energimærke : C

Ejerudgifter pr md. kr. 2.932 Sagnr. 1903223

Pris kr. 1.875.000

Leen A2 3.3. - 2630 Taastrup Stor entre/fordelingsgang, stort lyst værelse og soveværelse, renoveret flisebadeværelse med brus og særskilt toilet, køkken med kvalitets-hvidevare, alrum (har oprindeligt været et værelse mere - let at genetablere). Endelig stor lys stue med udgang til vestvendt tagterrasse på 23 kvm. En særdeles velholdt lejlighed.

Åbent Hus søndag den 13. august kl. 13.00 - 13.20

Byggeår : 1972 Boligareal bbr: 99 kvm. Antal værelser: 3

Parkeringskælder Tagterrasse Energimærke : D

Ejerudgifter pr md. kr. 3.247 Sagnr. 1903233

Pris kr. 1.845.000

Lynghøjen 77 - 4000 Roskilde 5 minutters kørsel fra Roskilde centrum finder du dette skønne rækkehus, med skøn lille have og terrasse. Indeholder: Lys entre, flisebad med brus og vaskesøjle, flot køkken med ekstra bordplads, lys stue med udgang til lille lukket have. På 1. sal findes 2 gode værelser (der kan blive til 3) samt walk in closet. Ejendommen fremstår i særdeles god stand. Byggeår : 1989 Boligareal bbr: 83 Antal værelser: 3

Wennemoes Bolig Svogerslev Hovedgade 37 4000 Roskilde wbolig.dk Fastnet: 4635 0011 Mobil: 24604514

20 år med boligsalg i Roskilde

Medlem af Dansk Ejendomsmæglerforening

Grund: 119 kvm Fælles parkering Energimærke : B

Ejerudgifter pr md. kr. 2.723 Sagnr. 1903228

Pris kr. 2.245.000


l 18 l 22. AUGUST 2017

Klummen er et fast indslag i Paperboy, hvor vi har givet pennen fri til en gruppe mennesker, der har det til fælles, at de alle på den ene eller den anden måde er rodfæstet i Roskilde. Det er avisens faste holdeplads for markante meninger og gode personhistorier, alle med udgangspunkt i ugens skribent, men først og fremmest med Roskilde i centrum.

1950’er-kvarter under pres

Langt fra alle bydele i Roskilde har en lokalplan, og så er det kun bygningsreglementet, der gælder. Det gælder også på Kongebakken, der blot er defineret som et såkaldt ’centerområde’. Nu vil ejeren af Knud Den Stores Vej 33 imidlertid udvikle sin erhvervsejendom i det nuværende parcelhus til fire lejligheder i to etager – og det kan blive begyndelsen på en total forvandling af kvarteret. Af Tomas Skov

Af Mogens Vestergaard

’Hyldest til Hverdagen’ hedder et digt af Dan Turéll Det drejer sig om glæden ved hverdagens velkendte, tilbagevendende begivenheder på trods af de irritationer, der følger med. Jeg kom til at tænke på digtet, da jeg vendte tilbage på arbejde efter sommerferien. Vejret i ferien var ikke noget at prale af, bortset fra at det var velegnet til at udendørs sysler så som at male vinduer, hvilket for en kort stund kan være sjovt, men ikke i længere tid. En hel del forpligtelser i forhold til familien blev også klaret. En enkelt uge under sydlige himmelstrøg kompenserede til rigelighed for den manglende varme herhjemme. Dér var der 32 grader. Så det var også for meget. Ikke at man skal klage. Men det var nødvendigt med jævne ture i havet for at blive kølet af. Alene det at have mulighed for at rejse og stadigvæk være så mobil, at man kan slæbe sig fra liggestolen til vandet og tilbage igen, er privilegeret, og det skal man skønne på, siger jeg til mig selv. Bag det hele kan man måske godt fornemme et ønske om en mere hverdagsagtig ferie – dvs. en ferie, hvor der jævnt hen er god varme, med tid til både indendørs og udendørs aktiviteter, med en enkelt badetur, en aften med gode venner og en tur ud i det blå. Tilbage på arbejdet gik der kun nogle få dage. Så var alt ved det gamle. Mailbunken er nok stor, men ingen overraskelser – hverken i de gode eller de dårlige nyheder. Efter den første uge føles det, som om ferien er langt borte. Vi er alle enige om, at det egentlig lige gik så godt, da vi nåede hen mod slutningen af ferien, og at vi godt kunne bruge noget mere. Men der synes ikke at være sorg i stemmen over det tabte (ferie)paradis. Så jeg fornemmer, at mange har det som jeg, at det faktisk er meget rart at vende tilbage til hverdagen på arbejdet og se de kendte ansigter, høre dem fortælle lidt de samme historier, og så alligevel med noget nyt. Dan Turéll taler om, at der skal være plads til fest og bobler, men oven på det er det lykken ’at lægge sig / i hvilens og hverdagens seng / til den kendte og alligevel ikke så kendte samme udsigt’. Sengen er et trygt og rart sted, hvor man slapper af. I en vis forstand er arbejdet også et trygt sted, hvor man kan slappe af – nemlig i det forhold, at man kender hinanden, kender stedet og opgaverne. Arbejdes skal der stadigvæk, og det bliver der, men rammen er velkendt og tryg – ikke som værn mod omverdenen, men som basis for at opdage omverdenen på ny. Er forklaringen, at ferie er fravær af fællesskabet? ”Hold da helt ferie, hvor jeg holder af hverdagen”, siger Dan Turéll.

Mogens Vestergaard er biblioteks- og borgerservicechef i Roskilde Kommune - en arbejdsplads for 120 medarbejdere fordelt mellem biblioteker i Gadstrup, Viby, Jyllinge, Ågerup, Gundsømagle, Roskilde og en bogbus. Desuden er han formand for Bibliotekschefforeningen og medlem af Danmarks Kartoffelråd, der arbejder for at sikre kartoflen på det nationale spisekort.

Kongebakkekvarteret i Roskilde er et blandet kvarter domineret af parcelhuse fra 1950’erne tilsat en del nyere lejlighedskomplekser omkring det lille center bestående af en købmand, en slagter, et pizzaria og et solcenter. Knud Den Stores Vej skærer igennem området, og her ligger en erhvervsejendom i nr. 33, hvor der engang var både bank og posthus. Det er denne store gulstensvilla, som ejeren nu har søgt tilladelse til at bygge om til fire lejligheder i to etager. I en skrivelse fra forvaltningen lyder det, at man indstiller, at ansøgningen godkendes i Plan- og Teknikudvalget.

Henrik S. Hansen frygter, at en tilladelse til at konvertere erhvervsejendomme til boliger vil få fx købmanden til at blive inspireret til det samme.

Den hurtige gevinst Udover at føre til betydelige indbliksgener hos naboer og genboer er bekymringen hos en række beboere i kvarteret, at den manglende lokalplan for området kan føre til, at andre vil blive inspireret af idéen om den hurtige gevinst, hvilket potentielt kan forandre hele kvarteret. ”Vi har fx en god købmand, som vi bruger meget – men jeg ville da ikke kunne fortænke ham i at bygge butikken om til en række lejligheder med en anselig økonomisk gevinst til følge. Men hvorfor opgive de små lokalcentre og flytte endnu mere butiksliv ud af bymidten? Det giver ikke mening”, siger Henrik S. Hansen, der er nabo til den omtalte erhvervsejendom.

Som det ser ud nu, vil Henrik S. Hansen få et toetages lejlighedskompleks som nabo, hvor den nuværende erhvervsejendom i det gule parcelhus ligger.

Herunder boliger Fra forvaltningen lyder det om Kongebakkekvarteret, at ”Området udlægges til lokalcenterformål, herunder mindre dagligvare- og udvalgsvarebutikker, liberale erhverv, offentlig og privat service”. Det fremgår med andre ord ikke eksplicit som en mulighed for området, at ejendomme kan konverteres til boliger. Denne formulering bliver dog uddybet af erhvervschef Jens Thornsen fra forvaltningen. ”Ordet ’herunder’ er ikke udtømmende, og det inkluderer også boliger. Ellers er det specifikt skrevet ind, at man ikke vil have boliger”, forklarer han. Sagen tages op i byrådet sidst på måneden. I Planog Teknikudvalget er der umiddelbart et flertal på fire (S og EL) mod tre (V og DF) for at tillade ejeren af er-

Mange områder i Roskilde har ingen lokalplan, og så er det kun det meget overordnede bygningsreglement, der gælder. De hudfarvede områder viser de store pletter på bykortet uden lokalplan.

hvervsejendommen at konvertere den til boliger.

Frygter højt byggeri ”Vi er bange for, at kvarteret kommer til at ændre karakter. Som det fungerer nu, er det kun bygningsreglementet, der gælder, og det kan resultere i nogle temmelig høje bygninger i kvarteret. Dette er et centralt boligområde med et ensartet præg, så vi kunne godt tænke os retningslinjer som i nabokvarteret omkring Kong Valdemars Vej, der har en lokalplan”, siger Peter Madsen (V), der vil arbejde for at nedlægge et såkaldt

§14-forbud for at standse byggeriet, indtil der ligger en lokalplan for området.

Boliger er velkomne Formand for Plan- og Teknikudvalget Torben Jørgensen (S) vil umiddelbart følge forvaltningens indstillingen om at tillade byggeriet. ”Der er ikke noget til hinder for byggeriet, fordi der ikke ligger en lokalplan - og hvis en borger har ret til noget, så skal der være godt belæg for at stoppe det. Vi har taget en beslutning, og så synes vi også, at det er et godt aktiv for området. Nu kommer der levende

mennesker til at bo der, og det må da være godt både for handlen og kvarteret i øvrigt”, siger Torben Jørgensen, som vil igangsætte en lokalplan for området efterfølgende, så udviklingen ikke eskalerer. Denne plan møder tilslutning fra Jonas Paludan (EL). ”Vores argument handler om boliger. Vi er en kommune i vækst, og dette virker som et fornuftigt sted at lægge flere boliger. Men vi er enige i, at der skal laves en lokalplan bagefter”, siger Jonas Paludan.


22. AUGUST 2017 l 19 l

l SPORT l

FCR i fremgang

40 års jubilæum i G77

Jubilæumsbladet er netop blevet husstandsomdelt i Gundsømagle, og nu er næste mål klart for formanden gennem syv år. ”Vi er en landsby med 3000 indbyggere, og vi er den eneste, som ikke har en rigtig sportshal. Det mener jeg naturligvis, at vi skal have. Folk skal ikke køre ud af byen for at dyrke deres sport – det skal de gøre her”, siger Jarl Matthiesen.

Af Tomas Skov

Den 600 medlemmer store Idrætsforening i Gundsømagle runder sine første 40 år lørdag den 2. september, og det bliver markeret med taler fra både formand Jarl Matthiesen og borgmester Joy Mogensen, lige som der vil være gymnastikopvisning og mulighed for at prøve kræfter med fodbold, badminton og petanque.

1 modul    

2 moduler  

Fællesannoncering fra de frivillige sociale foreninger 1 modul    

FRIVILLIG Skal vi BØRS hjælpes

3 Moduler     Frivilligcenter Roskilde

27. september 4  Moduler          

2 moduler   1  modul    

ad?

VI HAR  OGSÅ   EN     PLADS  TIL     DIG!  

 

Social samvær,  højt  humør,   mange  arrangementer   og     selvfølgelig    

BOWLING

Det er  hver  torsdag  i  Roskilde   3  Moduler   Bowlingcenter  fra  kl.  11  –  13   eller  kl.  13  -­‐15.       Sæson:  September  til  maj    

Er du  60+?    

Kontakt:   Torben  Sørensen  24  43  30  70  eller   Ejner  Jensen  29  60  03  23  

Se også  www.seniorbowlroskilde.dk   3  Moduler  

           

 

  Natteravn   Natteravn   – er  det   noget  for     dig? – er  det  noget  for  dig? 2  Moduler   Få  en  uforpligtende Få   e n   u forpligtende prøvetur  en  fredag  aften.       aften.   prøvetur  en  fredag   Natteravne  i  Roskilde    å  4  ture   Natteravne   behøver   kun  ai  t  Rgoskilde   behøver  om   kun   at  gå  4  ture   året.   om  året.      

Ring 81  75  97     07   Ring  81  75  97     07  

http://roskilde.natteravnene.dk http://roskilde.natteravnene.dk      

Roskilde - Natteravnene

2 moduler  

   

MentorNet Roskilde   MentorNet  Roskilde   MentorNet  Roskilde   mangler  mentorer  til   mangler  mentorer  til   mangler  mentorer  til   yngre  flygtninge   yngre  flygtninge   yngre  flygtninge  

Har du  mistet  én,  der  stod   dig  nær?  Er  savnet  tungt  at         i   bære?  Så  er  SORGGRUPPEN   Sankt  Jørgensbjerg  Kirke   måske  noget  for  dig.                           Her  mødes  vi  og  deler  vores   erfaringer,  så  tabet  bliver   lettere  at  bære.  Ny  gruppe   begynder  11.  sept.  2017  kl.   13-­‐15  i  Sognegården  på   Møllehusvej  120  og  mødes   hver  3.  mandag.  Læs  mere  om     på  kirkens   sorggruppen   hjemmeside  www.sjk.dk  eller   kontakt  sognepræst  Mette   Munk  Bie,  tlf.  40  13  03  19  eller   mmbi@km.dk,  for  information   og  tilmelding.  

udligne til 1-1, mens sejrsmålet så atter blev sat ind af Morten Nielsen, der dermed har fået en flyvende start på turneringen. Onsdag aften møder FCR så lokal rivalerne fra HB Køge hjemme i ørne reden – og endnu en sejr  vil bringe de lyseblå fra Roskilde helt med i toppen. Så mød talstærkt frem og giv holdet en solid opbakning.

3 Moduler  

2 moduler  

2017

3 Moduler  

FRIVILLIGCENTER ROSKILDE

 

U13 fra Roskilde Pigefodbold vandt i weekenden Talentstævne 2017 i Horsens. Sejren var en realitet da pigerne slog BSF 1-0 i finalen ved Talentstævnet, der regnes for det uofficielle danske mesterskab for pigehold. Efter finalen overrakte Horsens borgmester, Peter Sørensen , og landsholdets Cathrine Pedersen en flot pokal og medaljer til Silja Snerle og de andre glade og stolte piger. Med sejren fulgte pigerne flot op på førstepladsen til Vildbjerg Cup for et par uger siden.

FC Roskilde vendte et truende nederlag til en 2-1 sejr i søndagens udekamp mod Fredericia. Og udover de tre nyttige point, fik holdet samtidig tanket god selvtillid. For netop en dårlig udebanestatistik var hoved1 modul   årsagen til, at oprykningsdrømmen brast i sidste sæson.     Bagud 1-0 ved pausen lykkedes det Mathias Gehrt at

Som entor   an   Som   Som  mm mentor   entor  kk kan   an  dd du  u   u  i  iie    e en  n   n   personlig   r elation:   personlig   personlig  relation:   relation:  

● Hjælpe   ed   live   ●   ●  Hjælpe   Hjælpe  mm med   ed  aa at  t   t  bb blive   live  

 

Computerklubben Sct.  Maria   Er  du  (60+)  og  har  problemer     Så  kom  med  dine   med  IT.   problemer  (pc,  tablet,  smart-­‐ phone),  og  instruktørerne  vil   hjælpe  dig  efter  behov.  Vi   mødes  ca.  2  timer  mandage     eller  tirsdage.   Hvis  det  er  dig,  så  besøg  os  i     Tinghuset,  Jernbanegade  21a,     4000  Roskilde.   For  mere  indblik  i  klubarbejdet     se  hjemmesiden:   computerklubbensctmaria.dk    

bedre ttil   ansk   bedre   bedre  til   il  dd dansk   ansk   ●   Vejlede   o m   ddannelse   ●   ●  Vejlede   Vejlede  oom   m  uu uddannelse   ddannelse   og   a rbejde   og   og  aarbejde   rbejde   ●  Inspirere   Inspirere  oo og  g   g  støtte   tøtte  til   il  aa at  t   t   ●   ●   Inspirere   sstøtte   ttil   lære   d anskere   a t   k ende   lære   d anskere   a t   k ende   lære  danskere  at  kende  

Du får   en   kontaktperson   og   Du   Du  får   får  en   en  kontaktperson   kontaktperson  og   og   adgang   til   kurser   og   møder   adgang   adgang   til   til   kurser   kurser   og   og   møder   møder   med  andre  mentorer.  Skriv  lidt   med  andre  mentorer.  Skriv  lidt   med  andre  mentorer.  Skriv  lidt   om   ig   sselv   ttil:   om   om  dd dig   ig  selv   elv  til:   il:   mentornetroskilde@gmail.com   mentornetroskilde@gmail.com   mentornetroskilde@gmail.com   eller   rring   ((Lotte)   eller   eller  ring   ing  pp på  å   å  22 25  5   5  77 71  1   1  77 79  9   9  11 16  6   6  (Lotte)   Lotte)   eller   4 0   1 0   3 5   9 7   ( Annette)   eller   eller  440  0  110  0  335  5  997  7  (Annette)   (Annette)   MentorNet   oskilde   MentorNet   MentorNet  RR Roskilde   oskilde   en   d el   a f   D ansk   lygtningehjælp   en   en  ddel   el  aaf  f  DDansk   ansk  FFFlygtningehjælp   lygtningehjælp        

Er du  en  Morgenstjerne  !  

Vi  mangler  en  frivillig,  som  har   tid,  og  lyst,  hver  anden  uge  til   at  sidde  klar  ved  telefonen  i   tidsrummet  mellem  kl.  8  og  9.   Du  skal  ringe  op  til  12   forskellige  ældre  mennesker   der  ser  frem  til  at  høre  fra  dig.   En  lille  snak  om  hvordan  det   står  til,  og  om  alt  er  fint  og  ok.     Vi  sørger  for  telefon  og   betaler  naturligvis  alle   omkostninger.   Er  det  noget  for  dig,  så  glæder   vi  os  til  at  høre  fra  dig.     Kontakt  os  på  tlf.  46  32  30  39   eller  mail.   aeldre.rosklde@gmail.com     Du  kan  træffe  os  i  Tinghuset,   Jernbanegade  21  a,  mandag   til  torsdag  mellem  10  og  12.    

Roskilde Computerstue  

IT-­kurser -­  Temamøder  –  IT-­workshop       Gratis  IT-­Café  for  60+    

Udfordringer? Besøg  os  tirsdag  d.  12.9.  kl.  13.-­15.    

Gratis temamøde:  Hvad  vil  vi  med  billeder?  

    v/  Hans  Doll  mandag  d.  25.9.  kl.  10.-­12                     til FRELSENS HÆRS GENBRUG Frivillige søges Bredgade 20 i Roskilde.     IT-­kurser:  PC  –  iPad  –  iPhone  –  Android     Nye  kurser  starter  i  uge  38  d.  18.-­21.9.       Vi søger frivillige som kan sortere det indkomne tøj -   og frivillige som har lyst til og kan sælge     tøj og deltage i oprydningen efter lukketid. Vores GENBRUG har åbent tirsdage fra kl. 13.00 til Kontakt  6129  1459  /  admin@roskilde-­computerstue.dk     kl.16.00 og torsdage fra kl. 10.00 til kl.13.00. Sorteringen foregår i hold fortrinsvis om     3  Moduler   formiddagen. Man aftaler indbyrdes hvornår. 2  Moduler     duler     www.roskilde-­computerstue.dk             Interesserede kan henvende sig til Christian Jochimsen 21329095 eller kommer forbi om         torsdagen i åbningstiden.           Frivilligcenter Roskilde er en platform for frivilligt socialt engagement.Vi kan bl.a. hjælpe med at finde en forening, hvis du har fået lyst til at engagere dig som frivillig.   www.frivilligcenter-roskilde.dk   21 16 90 26 Jernbanegade 21A. Åbent man-tors kl. 10-14, og efter aftale

       

2 Mo                


l 20 l 22. AUGUST 2017 l RABALDER ´17

Rabalder rammer Roskilde Lørdag byder Musicons kulturfestival som altid på et alsidigt program, hvor store som små kan forlyste sig med musik, dans, idræt, åbne værksteder og lokale lækkerier.

På lørdag står Musicon igen på den anden ende, når Rabalder ´17 byder på et væld af aktiviteter for hele familien.

Af Holger Vincents

På lørdag den 26. august er det igen Rabalder-tid, når Musicons virksomheder og andre lokale aktører i samarbejde med det kommunale sekretariatet byder velkommen til den kreative bydels årlige kulturfestival. Roskilde-trioen Who Made Who indtager rollen som det musikalske trækplaster, mens det øvrige program lokker med rundt regnet 50 forskellige aktiviteter og oplevelser for besøgende i alle aldre. Alsidigheden ser altså ud til at være intakt, til gengæld er åbningen flyttet til klokken 14 i håbet om at holde lidt længere på de besøgende. ”Vi har gerne ville udvikle festivalen til i ligeså høj

grad at være et aftenarrangement, hvor folk forhåbentligt har lyst til at hænge ud og spise, og så naturligvis se med, når Who Made Who går på scenen”, fortæller Lærke Lundgren Palm, projektleder på Rabalder ´17.

Bydel slår rod Musicon, der altså omdan-

nes til festivalplads på lørdag, har i særligt de sidste par år oplevet en gennemgribende udvikling med RAGNAROCK som det mest iøjnefaldende eksempel. Men foruden det allerede ikoniske rockmuseum har flere nye virksomheder og foreninger valgt at slå sig ned i bydelen, hvor adskillige større boligbyggerier

samtidig er under opførsel. Det første, de såkaldte kreative familieboliger, skal efter planen stå klar til indflytning i slutningen af i år. ”Der er sket enormt meget siden den første Rabalder-festival, og selvom Musicon fortsat kan tage sig ud som en stor byggeplads, er bydelen ved at finde rodfæste og godt på vej mod et

mere permanent udtryk”, siger Lærke Lundgren Palm.

Udvidet festivalområde I tråd med selve bydelens udvikling har Foreningen af Aktører på Musicon i samarbejde med Musicon-sekretariatet besluttet at inddrage et større område i årets udgave af Rabalder. Helt præcist 16 forskellige

lokationer er involveret i festivalen og byder på alt fra Bumper Ball og rap-workshop til højtlæsning, dans og naturligvis masser af koncerter. ”Festivalen er vokset, og vi kommer til at spærre hele Rabalderstræde af, blandt andet tager vi det nye Makerspace i Hal 7 i brug, mens Søjlepladsen foran RAGNAROCK fremstår nyrenoveret og derfor for alvor kommer til sin ret i år”, forklarer Lærke Lundgren Palm, der melder om stor opbakning fra Musicons voksende gruppe af private virksomheder, der står bag en stor del af de aktiviteter, der kan opleves under Rabalder ´17. ”Alle aktørerne har været super engagerede, og årets festival spænder derfor også ekstra bredt. De involverede tæller alt fra ny garnbutik til et mobilt æblemosteri og det nye konsulenthus Lekon”, siger Musicon-sekretariatets projektleder.

BESØG HØJSKOLEN RABALDER17 YS SUNDA

26. AUGUST KL. 14-20

BACK TO THE EIGHTIES! Kl. 14 - 20 80’ernes arkadespil | Hvem slår rekorden?

Find RoFH Container Stage til Rabalder Festival d. 26. august.

Kl. 14 – 20 Smag på 80’erne

16.00: koncert m. SUNDAYS 16.45: rundvisning på byggepladsen

Kl. 14.30 -1 7.30 DIY 80’erne Kl. 14.30 – 15.45 Moonwalk på den røde løber

Følg med mens vi sammen skaber Roskildes nye højskole på Musicon.

Kl. 15.15 - 16 Rap-workshop | Da hip-hop kom til Danmark Kl. 16 - ca. 16.30 Da Liv mødte Alexander | tæt på 80’ernes store ungdomsromaner Kl. 17 - ca. 17.30 Vennen Thomas | tæt på 80’ernes store ungdomsromaner Kl. 17.45 – ca. 18.30 Quiz night Læs mere på museumragnarock.dk

rofh.dk Ragnarock - Rabalderstræde 16, Roskilde


RABALDER ´17 l 22. AUGUST 2017 l 21 l

M E D H Å N D E N

P Å H J E R T E T

EN DANSEPERFORMANCE I MØRKE Mørket er et billede på vores tid, hvor vi forsøger at navigere i et grænseløst rum. Hvor tidligere tiders pejlemærker ikke længere gælder. Hvor lande forsvinder, nationale grænser både ned­ brydes og forstærkes, økonomiske og sociale strukturer forskydes, værdier skrider og mennesker flytter sig. Selv Jorden er begyndt at rykke på sig. Som et vildt dyr holdt i lænker. Men mørket er også velgørende. Det giver kroppen ro og nye øjne. Lyd, billeder og ord toner frem og viskes ud for at genopstå i nye sammenhænge. Velkendte begreber transformeres. Fordomme for­ svinder i mørket og vi kan fornemme en ny tilstedeværelse. For at finde nye svar må vi se derind, hvor ingen svar på forhånd er kendt. MED HÅNDEN PÅ HJERTET er et udtryk for ærlighed, en arabisk hilsen og en positur man kan indtage ved afsyngelse af fædrelandssange.

STED SCENEN I LABORATORIET RABALDERSTRÆDE 10 ROSKILDE TID – 2017 Lørdag 16. sept – kl 20 Tirsdag 19. sept – kl 10 Tirsdag 19. sept – kl 20 (udsolgt) Onsdag 20. sept – kl 20 Torsdag 21. sept – kl 20 Fredag 22. sept – kl 17 Lørdag 23. sept – kl 20 Tirsdag 26. sept – kl 20 Onsdag 27. sept – kl 10 (udsolgt) Torsdag 28. sept – kl 10 Torsdag 28. sept – kl 20 Fredag 29. sept – kl 17 BILLETTER TELEFON 35820610 BILLET@AABENDANS.DK TEATERBILLETTER.DK Fra 15 år. Forestillingen er desværre uegnet for gangbesværede. AABENDANS.DK


l 22 l 22. AUGUST 2017 l RABALDER ´17


RABALDER ´17 l 22. AUGUST 2017 l 23 l

GIMLES EFTERÅRSPROGRAM 25.08 VALHALLA: AKSGLÆDE + NORÉLL + DOG ORCHESTRA (SE) + FLERE 01.09 GUTTER CITY FESTIVAL 2 DaGeS feSTivaL 07.09 NYT FRA JYLLAND 08.09 POLYFEEN 1 3 . 0 9 MARTIN NØRGAARD 1 5 . 0 9 DR. HOOK STARRING DENNIS LOCORRIE* 20.09 SKO/TORP TRIO 22.09 SVARTSOT + HEIDRA + CRUELTY'S HEART 23.09 DODO & THE DODO’S UDSOLGT! 28.09 PETER BRANDER BAND 29.09 THE SANDMEN 30.09 ADAM & NOAH* få biLLeTTer! 0 6 .1 0 VIRGIN SUICIDE 0 7.1 0 YOUNG FLOWERS FEAT. STIG MØLLER ! 1 1 . 1 0 NIKOLAJ STOKHOLM ekSTra ShOw 1 2 .1 0 THE SAVAGE ROSE 1 3 .1 0 KELLERMENSCH 1 4 .1 0 ROBEN OG KNUD 1 8 .1 0 ANNE LINNET 2 0 .1 0 FRIBYTTERDRØMME 2 6 .1 0 RASMUS BJERG 2 7.1 0 VELVET VOLUME 2 8 .1 0 SUSPEKT UDSOLGT! rOSkiLDe kONGreSCeNTer baUhaUS areNa

0 1 .1 1 0 3 .1 1 0 4 .1 1 0 8 .1 1 1 0 .1 1 1 1 .1 1 1 6 .1 1 2 4 .1 1 2 4 .1 1 2 5 .1 1 3 0 .1 1 3 0 .1 1 0 1 .1 2 0 7.1 2 0 8 .1 2 0 9 .1 2 1 0 .1 2 1 3 .1 2 1 4 .1 2 1 5 .1 2 2 8 .1 2 ParaMOUNT

KASPER WINDING (SOLO) CARL EMIL PETERSEN JENS UNMACK CARSTEN BANG THE MINDS OF 99 MARVELOUS MOSELL UDSOLGT! SCARLET PLEASURE NIGHT FEVER** + THE GOOD THE BAD AND THE ZUGLY (NO) DØDSPOPPATRULJEN + DE USLEBNE DIAMANTER HUMØREKSPRESSEN HANNE BOEL AKUSTISK*** PETER BELLI feSTivaL SOUNDTJEK FESTIVAL 2 DaGeS MAGTENS KORRIDORER RUGSTED & KREUTZFELDT BLAUE BLUME DR BIG BAND* TINA DICKOW (SOLO)* HUXI BACH SACK TRICK (UK) + ALABAMA BLACK SNAKES + REMAINS RAGE AGAINST THE MACHINE 25TH ANNIVERSARY

Musikkens Afkroge en rundrejse i musikkens krinkelkroge

Unik talk- og koncertrække Om elektroniske troldmænd, jazzdivaer og verdensmusikere

På Gimle fra september! Billetter og mere info på AOF Roskilde: aof-roskilde.dk og Gimle: gimle.dk

heLLiG kOrS kirke

+ Cafékoncerter, folk roskilde, Lørdagsjazz, Danseriet, Gimle for børn, Natcafé og meget mere.

Gimle · Helligkorsvej 2 · 4000 Roskilde · gimle.dk · facebook.com/gimleroskilde Gimle er støttet af Roskilde Kommune og Statens Kunstfond

Præsenteres i samarbejde med: JazzDanmark, Tempi, Strøm og AOF Roskilde, Gimle og Musikmetropolen.

På billedet ses Christina Dahl, som sammen med sammen med Naya Buric - kendt fra P8 Jazz – vil give det genrenysgerrige publikum et indblik i jazzens væsen. PR foto.

UDDraG af


l 24 l 22. AUGUST 2017

Roskilde Rundt

Kamel på biblioteket

Finansministerbesøg

Onsdag eftermiddag fejrede Roskilde Bibliotek udgivelsen af bibliotekets efterårsprogram, og i den anledning var kamelen Abu og æslet Pepe på besøg til stor glæde for de mindste læseheste og deres forældre. Ud over rideture og klapning serverede Roskilde Bibliotek desuden hjemmelavet lagkage, saft og kaffe for alle besøgende, der lagde vejen forbi på den solbeskinnede eftermiddag.

Finansminister Kristian Jensen besøgte Venstre i Roskilde torsdag den 17. august på virksomheden Addifab Aps i Jyllinge. Efter et oplæg af finansministeren og efterfølgende spørgetid afsluttedes Kristian Jensens besøg i Jyllinge Nordmark.

Årets sommerudflugt for frivillige i Røde Kors Gundsø I år havde bestyrelsen valgt et besøg på Ragnarock på Musicon som det kulturelle indslag. Der var stor interesse fra de frivilliges side, og nogle skulle endda op at ligge på den store grammofon. Senere kørte bussen til Gerlev Kro, hvor der var flot buffet og hyggeligt socialt samvær. I alt 72 af afdelingens frivillige hjælpere deltog i turen, hvor formanden Poul Andersen fik lejlighed til at takke for deltagernes store indsats i det forløbne år.

L.A. Rings atelier åbnet

For fuld musik i Jyllinge for fjerde år i træk

Tirsdag eftermiddag var mange kunst- og historieinteresserede roskildensere mødt op for at fejre åbningen af besøgscentret L.A. Rings Atelier i Brøndgade. Foreningen L.A. Rings Venner har med støtte fra Winnie Liljeborg arbejdet på at renovere den kendte malers hus på Sct. Jørgensbjerg, der nu kan besøges hver lørdag og søndag fra 12-16, foreløbig frem til efterårsferien. I forbindelse med tirsdagens officielle åbning var der først taler fra både formanden for L.A. Rings venner Jan Mejding, Kultur- og Idrætsudvalgets formand Birgit Pedersen (SF) og Winnie Liljeborg, inden de to sidstnævnte i fællesskab klippede snoren til besøgscentret.

Jan Krøyer, indehaver af Snow Fun i Roskilde og Bestyrelsesformand Nicholas Hansen samt et kæmpe korps af frivillige, sponsorer og ildsjæle har gjort det igen. De har på fjerde år fået Jyllinge på landkortet og samlet byen og oplandet omkring Jyllinge med masser af underholdning, musik og god stemning, da der blev afholdt Jyllinge Festival. Sidste år var der omkring 4000 besøgende, men trods lidt blæst og regn, så er rekorden nok blevet slået igen i år. ”Vi har valgt, at det skal være gratis at komme ind og høre musik. Og hele projektet er sat i søen for at sætte fokus på Jyllinge. Der er ingen, der skal tjene penge på det her, siger to af ildsjælene bag. “Som noget nyt har vi i år haft en fest i “sponsorteltet” og de unge har fået deres egen fest i festen med lysshow og en DJ. Vi udvikler hele tiden festivalen, så der sker noget nyt. Vi vil gerne takke alle sponsorer og frivillige, der fik det hele til at klappe“, slutter jan og Nicholas.

Verdensmål på skemaet Onsdag havde Roskilde Gymnasium direktøren for Verdens Bedste Nyheder, Thomas Ravn-Pedersen, på besøg for at holde foredrag om FN’s 17 verdensmål for de nye 1.g - og 1.hf-klasser. Verdensmålene består af i alt 17 mål – og hele 169 delmål – som handler om at løse mange af klodens største problemer inden 2030. Oplægget fra Thomas Ravn-Pedersen blev afsluttet med en lille workshop, hvor eleverne selv skulle formulere et verdensmål. Arrangementet er en del af Roskilde Gymnasiums nye internationale strategi, der handler om globalt medborgerskab.

Stærke mænd og kvinder duelerede Lørdag inviterede Roskilde Atlet Klub for tredje år i træk til Roskildes Stærkeste. Foran et stort publikum duelerede stærke mænd og kvinder fra forskellige klubber på sjælland i en række dicipliner. En af de mere krævende opgaver bestod i at trække en 13,6 tons tung lastvogn 20 meter. Stævnets vindere blev: Kvinder: 1. Veronica Bruun Hansen, 2. Malin Dalshoff , 3. Sofie Skovborg Bech. Mænd: under 90 kg : 1. Patrick Tegner Molin, 2. Jesper weindorf, 3. Nicolaj Bak Mænd over 90 kg: 1. Magnus Brodka, 2. Thomas Ebdrup, 3. Lucas Bruun Campell . Årets fighter pris gik denne gang til Fouardi Bagi ( RAK) der var 45 kg lettere end sin tungeste konkurrent og aldrig har stillet op til stævne/konkurrence før.


22. AUGUST 2017 l 25 l

Store oplevelser - lige i baghaven 15/9

DR. HOOK

30/9

ADAM & NOAH

26/10

RUFUS GIFFORD

11/11

CYKELSPORTMESSEN

+12/11

DR BIG BANDETS SWINGENDE JUL MED MIRIAM MANDIPIRA OG BOBO MORENO VÆRT: MICHAEL CARØE

15/11

EMMA HOLTEN

23/11

MIKKEL BEHA

10/12

DR BIG BAND

13/12

TINA DICKOW

19/12

LINIE 3 Læs mere og køb dine billetter på

roskildekongrescenter.dk

Møllehusvej 15 · 4000 Roskilde · + 45 46 35 40 72 www.roskildekongrescenter.dk


l 26 l 22. AUGUST 2017

Udsigt 1908 - og mange år og penge efter født, nemlig i 1864. Det er en fejl, hvis man tror, at alle ældre billeder er taget af Hude. Hude brød sig nu ikke meget om atelierbilleder, så han er klart den, der tog de fleste billeder af byens gader og stræder. Netop dette billede skal han dog ikke have æren for.

Af Per Steenholdt

Det gamle billede viser de to torve, Rådhustorvet og Nytorv, delvist adskilt af den store torvekarré. Det har i mange år været betragtet som et af de Hudebilleder, der bedst viser stemningen i det gamle Roskilde. Det skyldes ikke mindst, at man nederst kan se den store hund, Herta, der tog sig en lille formiddagslur midt på kørebanen. Det gjorde den hver dag, og mens den lå der, kørte hestevogne, og måske en sjælden gang en bil, pænt udenom. Livet i Roskilde var ikke mere travlt, end boghandler Bruuns store hund roligt kunne vælge det sted.

Det er slet ikke Hude! Billedet kan findes på hjemmesiden ’Hudes Roskilde’, men på trods af dette, er det slet ikke

Udviklingen siden Foto fra 1908 digitalt farvelagt af Ole Kaare.

Foto fra 2017 af Ole Kaare.

Hude, der har taget billedet. Lotte Fang afslørede i ’Jul i Roskilde’ årgang 2011, at fotografen var Garolsfeld-Krause. Denne oplysning fandt hun i et brev til sin far fra fotografens søn.

Garolsfeld-Krause havde sit fotoatelier i Algade 7, hvor tidligere fotografen F. E. Hansen havde haft sit. Begge de to nævnte fotografer er mest kendt for portrætbilleder, og man

STORE HESTEDAG

kan da på ældre billeder se både ateliervinduer over Algade 7 og Bruuns Boghandel, der i en periode lå Algade 9. F.E. Hansen startede sin karriere, samme år som Hude blev

Der er omkring 109 år mellem de to billeder. Der er også brugt mange millioner på den udsigt. De to billeder er taget fra samme position. Først blev bygningerne på torvet revet ned. Efter lang betænkningstid, blev der i 1911 indviet et parkanlæg med græs, træer og bænke. Torvet blev altså ikke gjort større. I 1931 var der kommet så mange biler til, at det grønne anlæg blev nedlagt og erstattet med brolagt parkeringsplads. Kun et hjørne med bænke og træer var tilbage. Torvet er nu udvidet til også at omfatte arealet foran palæet, og bænkene er bevaret, dog på et andet sted. Det er dog ikke udsigten, der har udviklet sig.

Udviklingen af fotografiet I dag kan de fleste tage et fotografi. Det var bestemt ikke tilfældet i 1908. Det gamle foto var faktisk sværere at ’få i kassen’, end man skulle tro. Det originale foto fra 1908 har været vist på Facebook via link til ’Hudes Roskilde’. Her er en lupfunktion. Jeg påstod lidt frækt, at man på rådhusuret kunne se, at klokken var ti minutter over ni. En anden sagde, at den nok var 13.45. Det fik Kurt Buchtrup til at studerer billedet nøjere. Man kan ofte ud fra skygger give et bud på, om det er formiddag, middag osv. Skyggerne passede ikke sammen! Det er ikke ét foto – det er to forskellige billeder, der er sat sammen og optaget med nogen tids mellemrum. Den tids fotografiapparater kunne ikke få hele torvet med. Det problem havde Ole Kaare ikke. Med et moderne kamera var det slet ikke noget problem. Oles billede er faktisk beskåret i højre side – ja, udviklingen har også med kameraer været stor.

Vind billetter til Cirkus Arena

Danmarks største udendørs hestearrangement

2. & 3. SEPTEMBER 2017

Dressur Spring Bedømmelser Agility Subaru Cup Clinics Games Kåringer Shows

Dyrskuepladsen i Roskilde storehestedag.dk Store Hestedag

Cirkus Arena vender tilbage til Roskilde med Motor Mille til at styre slagets gang og du kan vinde billetter til forestillingen mandag den 4. september kl. 17. Det er børnenes tv-helt Motor Mille, der er konferencier ved forestillingen i det store cirkustelt på Festivalpladsen ved Milen. ”I år er det en helt nytænkt forestilling med eventyr og nyskrevet cirkus-popmusik, der skal binde forestillingen sammen og ramme både børn og voksne”, siger Mille Gori.

Nye cirkushits Denne sæson tager Cirkus Arena hul på en helt nytænkt cirkusforestilling med nyskrevne cirkushits,

som tager børn og voksne med ind i eventyrenes magiske verden. ”Vi spillede senest i Roskilde i skolernes sommerferie, hvor Bubber var konferencier. Den 4. september åbner Motor Mille vores eventyrbog, så det er på mange måder en helt ny forestilling, vi præsenterer denne gang. De, som var på ferie sidst, vi gæstede byen, skal naturligvis også have mulighed for at opleve årets cirkus-succes”, siger cirkusdirektør Benny Berdino.

Drømmen om cirkus

gang rejser rundt med cirkus, glæder sig ligeledes meget til for første gang at besøge Roskilde i sin nye cirkusvogn. ”Som barn var jeg fuldstændig fascineret af cirkus’ magiske univers, og jeg var faktisk klar til at stikke af med et, da jeg var seks år gammel. Dét var mine forældre dog ikke helt med på, så min mor lærte mig, at jeg kunne have et helt cirkus ude i haven, hvis blot jeg brugte min fantasi. Og det gjorde jeg så! I dag er drømmen blevet til virkelighed”, siger hun.

Mille Gori, der for første

Vind billetter til Cirkus Arena Der er i alt 5 x 2 billetter på højkant, og du kan vinde to billetter til forestillingen i Roskilde mandag den 4. september kl. 17. Skriv til konkurrence@paperboy. gratis inden tirsdag den 29. august og svar på følgende spørgsmål: Hvad hedder Motor Mille i virkeligheden?


22. AUGUST 2017 l 27 l

Jubilæumskoncert med Jane & Shane

Gastronetten har igen åbent for

Succes-duo spiller forførende og original britisk folkemusik på Roskilde Gymnasium

TAKE AWAY i særklasse

Det er nu 25 år siden, at Roskilde Studiegruppe for Alternativ undervisning – i daglig tale ROSA, så dagens lys, hvilket fejres med en jubilæumskoncert med Jane & Shane.

Forudbestilling ved mere end 5 kuverter.

Fredag og lørdag 17.00-20.00 Husk, vi har også vinen til maden.

Bøffer af dansk krogmodnet højreb

Jane & Shane De to medlemmer af den engelsk/irske duo Jane & Shane har siden de mødte hinanden for over ti år siden skabt magiske øjeblikke for deres koncertpublikum. Engelske Jane Clark (violin) og irske Shane Donnelly (guitar og vokal) har deres musikalske afsæt i den britiske folkemusik. De brød for alvor igennem i Danmark, da sangeren og satirikeren Niels Hausgaard i 2003 inviterede dem med i sit show. Også DR har haft

Når Jane og Shane går på scenen, er deres energi og tilstedeværelse overbevisende og intens. ”Deres udstråling må gøre en koncert meningsfuld – selv for døve”, udtaler Niels Hausgaard.

øje for duoens store scene- og musikkvaliteter, og i 2013 spillede de ni nytårs-

koncerter med Danmarks Radios Underholdningsorkester rundt om i Danmark.

Fakta

Se ugens menu på gastronetten.dk

Sted: Roskilde Gymnasium Tid: 31. august kl. 19 Tilmelding: www.rosa-roskilde.dk

mail@gastronetten.dk Clermontgade 36 Roskilde Telefon 46 35 12 91 v/Christian Zwicky

Udstilling i Galleri Farver Hammers Gård Sensommeren byder på en spændende udstilling i Galleri Farver Hammers Gård med fernisering lørdag d. 26. august kl. 11-14. Tre medlemmer af den i Roskilde kendte kunstnerforening Onsdagsmalerne, Jette Drewsen, Elisabeth

FÅ 25% RABAT

PÅ BUFFET MED KUPONEN HERUNDER

FÅ 25% RABAT PÅ BUFFET VED BRUG AF KUPON

Windelin-Haslund og Lykke de Fries, udstiller i fællesskab deres værker. Alle tre kunstnere er inspirerede af lyset, landskaber, årstiderne og naturen i dens mangfoldighed af blomster og bær.

Frokostbuffet Fra kl. 10.00

79,-

59,-

Aftenbuffet Fra kl. 16.00

119,-

89,-

Børnebuffet

59,-

Fakta

44,-

KUPONEN GÆLDER IKKE I FIELDʼS & FISKETORVET SHOPPING CENTER

FROKOST

| BUFFET

FÅ 25% RABAT PÅ BUFFETEN GÆLDER OP TIL 6 PERSONER

AFTEN | BUFFET EVENING

FÅ 25% RABAT PÅ BUFFETEN GÆLDER OP TIL 6 PERSONER

VÆRDIKUPON

KUPONEN GÆLDER IKKE I FIELDʼS & FISKETORVET SHOPPING CENTER

AFLEVER VED BESTILLING

AFLEVER VED BESTILLING

VÆRDIKUPON

GÆLDER RESTEN AF 2017

VÆRDIKUPON

BRUNCH

/ E-AVIS UDKLIP ER IKKE GÆLDENDE!

Lone Lamps portrætter af babyer født på Roskilde Sygehus vises i Galleri Blå som støtte til bevarelsen af akutmodtagelsen i Roskilde.

Roskilde Sygehus, udtaler: ”Jeg blev overrasket over det, jeg læste om, at sygehuset i Roskilde skulle lukke helt ned. Fra min tid som portrættegner på sygehusets barselsgang lærte jeg sygehuset at kende indefra og fik et virkelig godt indtryk af sygehus såvel som personale. Derfor vil jeg gerne støtte op om bevarelsen af akutmodtagelsen på hospitalet og ikke kun en skadeklinik, som det er planen nu.” siger Lone Lamp.

AFLEVER VED BESTILLING

AFLEVER VED BESTILLING

Lykke de Fries udstiller billeder malet i akvarel. Billederne afspejler motiver fra de forskellige årstider i form af frugter, blomster, træer, fugle og landskaber.

VÆRDIKUPON

GÆLDER RESTEN AF 2017

Babyportrætter til støtte for Roskilde Sygehus Lone Lamp og ’Bevar Akutmodtagelsen på Roskilde Sygehus’ står bag en udstilling med portrætter af babyer født på Roskilde Sygehus gennem de sidste 18 år. Portrætterne udstilles på Galleri Blå 19. august til 8. september 2017. Idéen med udstillingen er at sætte fokus på Roskilde Sygehus, som er et livskraftigt hospital, der betyder meget for lokalbefolkningen. Lone Lamp, som i 1998 tegnede ’Årgang 1000’ på

GLOSTRUP TLF: 4343 0390 Hovedvejen 140, 2600 Glostrup HERLEV TLF: 4491 4520 Herlev Hovedgade 17, 2730 Herlev CITY 2 TAASTRUP TLF: 4399 0086 Hveen Boulevard 2, 2630 Taastrup

/ E-AVIS UDKLIP ER IKKE GÆLDENDE!

Udstillingen er åben 25. august til 7. september Åben hverdage kl. 10-17:30, lørdage 10-14 og endvidere søndag den 3. september kl. 12-15. Adressen er Ringstedgade 1, 4000 Roskilde.

Nyd et glas vin imens du venter.


l 28 l 22. AUGUST 2017

Deltag i debatten og send dit læserbrev til: tomas@paperboy.gratis

Debat

Du kan også skrive til os direkte på vores hjemmeside www.paperboy.gratis Redaktionen forbeholder sig ret til at bringe en forkortet udgave i avisen og i fuld længde på nettet.

Kære fælles-tillidsrepræsentanter og DSR Sjælland

Af: Kandidat til Regionsrådsvalget Jørgen Holst Store Valbyvej 85 4000 Roskilde Enhedslisten i Region Sjælland har modtaget jeres brev med stor glæde, om end indholdet og de udfordringer, det omhandler, har en meget alvorlig karakter. I nævner mange foruroligende forhold, men en af de virkelig foruroligende udmeldinger fra jeres brev er kommentaren med en snert af jysk underdrivelse: ”Hver eneste dag påpeger sygeplejersker over for vores ledelse forhold, som ikke er optimale”. Hvis en stor, ansvarlig og kvalitetsbevidst personalegruppe som sygeplejerskerne ikke

kan få lydhørhed og komme igennem med seriøse kommentarer om problemer og manglende mulighed for at udføre sit arbejde på en kvalitativ fornuftig måde MED systemet, uden at ledelsen kan eller vil reagere på det, så forsvinder en ekstremt vigtig del af sammenhængskraften i samarbejdsstrukturen i sundhedsvæsen og senere i samfundet. Hele vores demokratiske samfundsstruktur bygger på, at borgere, personale, fagforeninger, patientgrupper med flere har lov til at protestere overfor urimelige forhold, og at der bliver lyttet til protesterne, og uhensigtsmæssig adfærd-arbejdstilrettelæggelse-svigt osv. kan ændres/forbedres.

(Læserbrevet er forkortet af redaktionen, men kan læses i sin helhed på Paperboys hjemmeside.)

Tre måneder til KV17

Flere praktiserende læger til Roskilde!

Af: Evan Lynnerup (V) Medlem af Roskilde Byråd og Medlem af Regionsrådet i Region Sjælland I løbet af sommeren har der været flere indlæg om behovet for flere praktiserende læger i Roskilde kommune. Det har Region Sjælland nu reageret på ved at tildele Roskilde yderligere to ydernumre. Disse to ydernumre er tildelt områderne Trekroner og Viby. Ud over at glæde os over denne tildeling, så må vi håbe, at der er praktiserende læger, som finder det attraktivt at etablere praksis i disse områder. På Beskæftigelses- og Socialudvalgets seneste møde drøftede vi tilgængeligheden på de eksi-

sterende klinikker, vi har i kommunen. Konklusionen her blev, at vi kun kunne opfordre klinikkerne til at se på deres adgangsforhold og tænke i en handicapvenlig løsning. Derfor skal min opfordring også være, at der sikres gode adgangsforhold på de to nye klinikker. Det løser dog ikke det nuværende problem. Derfor vil jeg opfordre Roskilde Kommune til at kontakte regionen med henblik på at reservere egnede lokaler til praksisklinikker på sygehusets område, når der bliver lokaler ledige der. Regionen skal i 2018 se nærmere på den fremtidige anvendelse af Roskilde Sygehus. Derfor er det vigtigt, at vi som kommune melder vore ønsker ind. Men skal vi ikke i første omgang glæde os over muligheden for to nye lægepraksisser i kommunen!

Af: Michael Philip Hansen Samfundsdebattør Syvskæppevej 7 4000 Roskilde

Uvidenheden blandt de håbefulde kandidater står i kø for at springe frem i fuldt flor. Lad mig tage nogle eksempler. En konservativ kandidat mener, at det budgetunderskud for 2018 på 44,4 millioner, der blev præsenteret på sidste ØU-møde, er en mindre detalje, og at man afdrager sin gæld, når man tager af kassebeholdningen for at afdrage den, fordi det budgetterede resultat af det skattefinansierede område er negativ med 125,5 millioner, og der dermed ikke er overskud til at afdrage på gælden. (…) Så er der Jan Bjergskov fra SF, som bliver ved med at

påstå, at drift og anlæg ikke hænger sammen, det selvom begge dele indgår i det skattefinansierede område og KL direkte skriver følgende: Det er en tommelfingerregel, at overskuddet på driften skal være tilstrækkeligt stort til at kunne finansiere anlægsinvesteringer og afdrag på gælden. Ovennævnte gør sig så ikke gældende for Roskilde Kommune i budget 2018, og gjorde det heller ikke i regnskabet for 2016. Roskilde har placering som nummer 79 ud af 98 kommuner i det gennemsnitlige overskud på driftsbalancen (20152017) på beskedne 1408 kroner per indbygger. Så Bjergskov, tag et kursus i kommunal økonomi.

(Læserbrevet er forkortet af redaktionen, men kan læses i sin helhed på Paperboys hjemmeside).

Det sker i din kirke Roskilde Kommune

27. august - kl. 11.15

24. august - kl. 20.00 - 21.30

30. august - kl. 14.15 - 15.15

Sommerkoncert med Fernisering: Malerier Opstart Spirekor af Annemarie Knigge STED: SVOGERSLEV SOGNEGÅRD Juliane Ilgner og Spirekoret er kirkens tilbud til de STED: HIMMELEV SOGNEGÅRD Michael Min Knudsen Vi helt unge sangere fra 6 - 8 år. udstiller Annemarie Knigges STED: ROSKILDE DOMKIRKE

Juliane Ilgner – Michael Min Knudsen. For to orgler: Böhm, Bruhns, Radulescu, Franz Danksagmüller.

Gudstjeneste - Særlig søndag under åben himmel STED: JAKOBSKIRKEN

Søndag 27. august 2017, 10:00

Kontakt Anne Sloth slothorg@ smukke malerier i Himmelev sognegård 27. august til 1. oktober. ofir.dk eller 20 23 74 52 Udstillingen åbner ved en fernise- Vi starter nyt hold den 30. august. ring, hvor Annemarie naturligvis også vil være til stede. Udstillingen kan ses i sognegårdens åbningstid. 11. søndag efter trinitatis. Særlig søndag under åben himmel. Vi indvier Drømmehaven bag Jakobskirken med en festlig gudstjeneste på tværs af generationerne. Vi synger sammen til tonerne fra Roskildes unge mu-

sikere Vera og Hjørdis Gerup og organist Henrik Bjørnum. De nye konfirmander begynder deres undervisning og deltager i deres første gudstjeneste sammen med deres familier. KFUM-Spejderne er med og planter det første træ

3. september - kl. 15.00

Hva’ så Luther? STED: HELLIG KORS KIRKE

Uhøjtidelig kabaret-koncert om Luthers liv og tanker. De fjorten sange fra HVA SÅ LUTHER er hentet fra den tyske evangeliske kirkes centrum for gudstjeneste og kirkemusik i Hildesheim. Salmedigteren Holger Lissner har oversat sangene til i det nyanlagte grønne område. Den sidste søndag i måneden er Særlig Søndag. Orglet holder fri og musikken spilles i stedet på rytmiske instrumenter som guitar, klaver og trompet. Ved kaffen bagefter er der

dansk. Det er sange, som skal høres med et glimt i øjet. Der er stille sange og støjende sange. Der er skillingsviser om Martin Luther og hans kone Katarina von Boas’ liv. Der er renæssancemusik. Der er rockmusik. Og der er popmusik. Fordelt på 2/3-dele solosang og 1/3-del fællessang. Medvirkende er Betty Gregers Arendt, sang og Peter Arendt, orgel, begge ansat som farverige kirkemusikere ved Haslev kirke, Søren Andresen, klaver fra Sdr. Bjert Kirke og leder af værkstedet GudstjenesteLIV, Anders Pedersen på det latinamerikanske slagtøjsinstrument cajun, Per Vibskov, bas, og Per er til daglig provst på Nørrebro, og endelig Christian Arendt, rockguitar. hjemmebagt kage, og de nye konfirmandhold får sammen med deres forældre den info om undervisningen, som de har brug for. Medvirkende Mogens Ohm Jensen og Marianne Pedersen

Den ugentlige gudstjenesteliste er udeladt i denne uge, men du kan finde alle gudstjenester på kirkernes hjemmesider. Ørsted Kirke/Dåstrup Kirke www.oersted-daastrup.dk Gundsømagle Kirke www.gundsoemaglekirke.dk Jyllinge Kirke Hellig Kors Kirke www.jyllingekirke.dk

Skt. Jørgensbjerg Kirke www.sjk.dk Svogerslev Kirke www.svogerslev-kirke.dk Vor Frue/Vindinge Kirker www.vorfrue-vindinge.dk

Syv Kirke www.syvkirke.dk Gadstrup Kirke www.gadstrupkirke.dk Himmelev Kirke/Roskilde Kloster Kirke www.himmelevkirke.dk

Roskilde Domkirke www.roskildedomkirke.dk Snoldelev Kirke www.snoldelevkirke.dk Jakobskirken www.jakobskirken.dk

Ågerup/Kirkerup Hvedstrup Kirker www.kirkerupkirke.dk Informationerne på denne side redigeres af sognepræst Kristian Gylling - mobil. 2673 2300 Mail: kr.gylling@gmail.com Hver torsdag før udgivelse hentes informationerne fra kirkernes hjemmeside.


22. AUGUST 2017 l 29 l

Navne

3 x Broderjubilæum i Serapions-Ordenen i Roskilde Mandag den 4. september 2017 kan Serapions-Ordenen i Roskilde fejre ikke mindre en tre jubilæer, henholdsvis 50-, 40- og 25-års jubilæum. På dagen afholdes en festloge i logens lokaler for indbudte gæster med damer.

Henning Jørgensen fejrer sit 50-års broderjubilæum. Henning Jørgensen blev indviet i logen Sct. Ib mandag den 6. september 1967. Den 7. september 1992 fik Henning tildelt Serapions-Ordenens 25-års Hæderstegn. Henning Jørgensen har igennem årene bestridt mange embeder i logen. Igennem mange år har han ydet en stor indsats omkring bespisningen af brødrene i logens gamle lokaler på Klokkervej 84.

Flyttedag hos Wennemoes Bolig ŠKODA Roskilde bakker op om det frivillige foreningsliv Foreningslivet er en værdifuld brik i puslespillet om at gøre danskerne mere aktive. Nu bakker ŠKODA Roskilde op om det med et nyt samarbejde med idrætsorganisationen DGI Midt- og Vestsjælland. I haller, på grønsværen, på asfalten og i vandet – hver eneste dag, året rundt er det danske foreningsliv med til at give børn, unge, voksne og ældre sved på panden. Idrætsor-

Wennemoes Bolig har fået nye lokaler på Svogerslev Hovedgade 37. Torben Wennemoes har haft til huse i Svogerslev i de sidste ti år, og han sælger boliger i hele Roskilde og omegn. De nye lokaler på hovedgaden sikrer imidlertid en langt større synlighed, og samtidig er beliggenheden i Svogerslev ifølge Torben Wennemoes en perfekt base at køre ud

fra, når han skal fremvise boliger i hele Roskilde-området. ”Jeg glæder mig meget over den opmærksomhed, den nye butik allerede har fået, og jeg ser frem til at sælge endnu flere boliger i hele Roskilde-området”, siger ejendomsmægleren, der også privat har hjemme i Svogerslev.

ganisationen DGI arbejder målrettet på at styrke foreningslivet. ”Vi vil gerne være endnu tættere på vores 800 medlemsforeninger. Det betyder, at vi prioriterer at komme ud til dem i deres hverdag på foreningsbesøg og ved forskellige arrangementer. Med vores nye bil bliver det endnu nemmere”, siger Peter Holmen, der er direktør i DGI Midt- og Vestsjælland.

Stilling

Klosterkaelderen.beer Verdens bedste øl

Samme dag har Poul-Erik Bryde Hansen 40-års broderjubilæum. Poul-Erik Bryde Hansen blev indviet i logen den 8. september 1977. Trods udstationeringer i England, Tyskland og Kina bevarede Poul-Erik Bryde-Hansen et meget tæt forhold til sin loge, og ved hjemkomsten stillede han op til Storlogerådet og blev valgt som Storsekretær - et embede, han varetog frem til 2016. I 2017 blev han valgt til Logesekretær.

Vindinge og Vor Frue menighedsråd søger

Graver

37 timer pr. uge fra 1. oktober 2017 eller snarest efter. Ansøgningsfrist fredag den 1. september 2017 kl. 12.00. Se hele opslaget på www.vorfrue-vindinge.dk

Frisørassistent m/k søges til travl salon i Roskilde Har du den 4-årige frisøruddannelse? og brænder du for frisørfaget? så er det måske dig der skal være med i vores team. Vi forventer os en fleksibel, kreativ, smilende, positiv og serviceminded kollega, der kan arbejde selvstændigt. Vi tilbyder til gengæld en god løn, arbejdsomme kollegaer, en uhøjtidelig omgangstone, smukke omgivelser. Antal timer taler vi om.

Jesper Andersen fejres for sit 25-års Broderjubilæum. Den 1. september 1992 blev Jesper Andersen indviet i logen Pacome, hvor han gennem årene har været særdeles aktiv i forskellige embeder og udvalg.

Er det noget for dig, så ring eller send en mail, med et par ord om dig selv og et foto til finn@riisom.com Skovbovængets Allé 4 · Roskilde · Tlf. 4635 6676

www.riisom.com

Klosterkælderen søger flere medarbejdere – Weekend/aften Vi har travlt og har brug for flere deltids bartendere og servicemedarbejdere. Vi lægger vægt på: • • •

Tid og vilje til at arbejde 2-3 gange månedligt i tidsrummet 20-02 på fredage og lørdage Godt humør og overblik Lokalkendskab

Send venligst en skriftlig ansøgning og du vil høre fra os.

mail@klosterkaelderen.beer


bare os…

l 30 l 22. AUGUST 2017

- så samles byen

SALG:

Venlig hilsen

Helene Risum bladchef helene@paperboy.gratis Mobil: 2332 7119 Nina Holm, mediekonsulent nina@paperboy.gratis Mobil: 2289 9076

REDAKTION: Tomas Skov redaktør tomas@paperboy.gratis Mobil: 2679 4048 Holger Vincents journalist holger@paperboy.gratis Mobil: 3052 7408

ADMINISTRATION:

Patrick Holbek udgiver. Ansv. patrick@paperboy.gratis Mobil: 4058 4437 Lone Ovesen bogholder lone@paperboy.gratis Mobil 2049 1162

PRODUKTION: Trine Frimand grafiker trine@paperboy.gratis Lotte Jensen grafiker lotte@paperboy.gratis

Apoteker Charlotte Andersen

Det er ikke tilladt at gengive artikler uden tilladelse fra Paperboy.

Venlig hilsen Venlig Venlig hilsenhilsen Venlig hilsen

Tør vinterhud?

Efter sin første fødsel, der bliver luften ekstra tør og samendte i et akut I frostvejr kejsersnit, men med blæst, kan det få din hud til at havde Trine Allesch Buchudtørre. Derfor er det en god ide med god mann lange overvejelser hudpleje. om sin anden fødsel. ”Jeg havde en række samtaler med en jordemoder, som også er psykoterapeut. Så det har været en proces på nogle måneder at finde ud af, hvad der skulle ske denne gang”, siger hun.

Rygestop?

Smertelindring?

Lukas tager sig en slapper, inden turen går hjem til far Jesper og storebror Viktor i Gevninge.

Motivation er afgørende for at lykkes med et På apoteket kan vi hjælpe dig med at finde den type smertestillende middel, rygestop - ofte i kombination med en form som passer bedst til dig og din smerte. for nikotinerstatning. På apoteket hjælper vi Trine Allesch Buchmann dig i gang med et effektivt rygestop. I frostvejrIbliver frostvejr I luften frostvejr bliver ekstra bliver luften I frostvejr tørluften ekstra og sambliver ekstra tør og luften tør samog ekstra sam-tør Motivation og samMotivation er afgørende Motivation er afgørende for Motivation eratafgørende lykkes for er at med for afgørende lykkes et at lykkes medfor et med atPålykkes et apoteket med På apoteket kan etPåviapoteket hjælpe kan På vi dig kan hjæ apo m Voltaren® Gel kommer tiltilpasser at men medmen blæst, med men kan blæst, med det blæst, få men kan dindet med hud kan fåtil blæst, det din at få hud din kan tilhud det at til fåat din rygestop hud til rygestop at - ofterygestop i kombination - ofte -i kombination rygestop oftemed i kombination en - ofte form med i kombination en med form en imidlertid form som medpasser en som form bedst passer som dig bedst og som beds din til di ps Effektiv lokalbehandling mod udtørre. Derfor udtørre. udtørre. er Derfor det enDerfor er god udtørre. detide er endet med god Derfor engod ide god ermed det ide god en med god god ide med god for nikotinerstatning. for nikotinerstatning. for På apoteket for nikotinerstatning. På apoteket hjælper På apoteket vihjælper Påhjælper apoteket vi vi hjælper vi huske positivt tilbage på smerter i muskler og led. Voltaren gel nikotinerstatning. dig i gang dig med i gang dig et i gang med et med dig rygestop. effektivt i gang et effektivt rygestop. med et rygestop. effektivt rygestop. hudpleje.hudpleje. hudpleje. hudpleje. behandler inflammationen, der ofte ereffektivt denne fødselsoplevelse. ® årsagen til smerte. 150 g. Voltaren®Voltaren Gel Voltaren Gel ® Gel Voltare ”Lige da jeg ankom, råbte Effektiv lokalbehandling Effektiv Effektiv lokalbehandling lokalbeha mod Effekti * Pris kr. 149,95 én af jordemødrene ’tillyksmerter i smerter muskler smerter iog muskler led. i muskler Voltare smerte og le behandlerbehandler inflammationen, behandler inflammation infl behan der amm o ke med fødselsdagen!’ Perårsagen tilårsagen smerte. årsagen til150 smerte. g. til smerte årsage 150

Glade og positive TørTør vinterhud? Tør vinterhud? Tør vinterhud? vinterhud? Rygestop? Rygestop? Rygestop? Rygestop? Smerte Smerte Smert lind Sm li

sonalet her er så glade *og * kr. 149,95 Pris kr.Pris kr. 149,9 149,95 positive, ogPris når de har så- Pris kr ® Zymelin dan en indstilling, kan det Næsespray mod kun blivenæse godt”, tilstoppet ved siger hun.

Forkølet?

Kort proces

Forkølelse er en virusinfektion, der skal bekæmpes af kroppens eget

forkølelse og bihulebeEfter grundig overvejelse immunforsvar, men du kan gøre tændelse. Virker ved noget for at lindre symptomerne. at mindske hævelsen nåede hun frem til, at heni næseslimhinden. er en virusinfektion, er en Forkøl er virusin en dv Forkølelse Forkølelse Forkølelse des anden søn skulle Otrivin® Menthol næsespray Danatekt komNicorette® QuickMist mundspray Virkningen indtræder skal skal bekæmpes skal af kroppens bekæmpes skal af krop eg be a Mod forkølelse med tilstoppet efter få minutter ogbekæmpes Creme 70% fedtindhold til tør og Hurtig lindring af rygetrangen efter 60 me til verden ved etmed planKejsersnit immunforsvar, men immunforsvar, du kan men immun gøre du me næse og ved bihulebetændelse. varer op til 10-12 timer. immunforsvar, skællende hud. Indeholder et aktivt ekstrakt sekunder. 1 eller 2 pust ved rygetrang. lagt kejsersnit. fraDet sketeDæmper rødme og kløe og at lindre noget forsymptomerne at for lindre atnoget lindre symp Giver luft i næsen på få minutter Til voksne og noget børn for noget havrekerner. Med frisk smag af mint. 2 stk. og virker i op til 12 timer. 10 ml. over 10 år. 10 ml. anti-irriterende. onsdag den 16. virker august kl. 250 ml. ® ® ® ® ® ® ® Otrivin Menthol OtrivinOtrivin næsespray Menthol Menthol Otrivin næse Danatekt Danatekt Danatekt Danatekt NicoretteNicorette QuickMist Nicorette QuickMist mundspray QuickMist Nicorette mundspray mundspray QuickMist mundspray * * * Planlagte kejsersnit: 10. kr.fedtindhold 49,95 kr. 44,95 Pris kr. 249,95 Mod medforkølelse tilstoppet med Modtils m f Pris kr. 100,-* (før 125,-) Creme med Creme 70% Creme med fedtindhold 70% medCreme fedtindhold 70% til tør fedtindhold med ogPris 70% til tør og til tør og Hurtig til tør og lindring Hurtigaf Hurtig lindring rygetrangen lindring af Hurtig rygetrangen af efter rygetrangen lindring 60 efter afPris rygetrangen 60 efter 60 Mod efterforkølelse 60 Mod forkølelse næse pr. og næse ved næse og ved ogbihulebe ved næse bih år bihulebetændelse skællende skællende hud.skællende Indeholder hud. Indeholder skællende hud. et aktivt Indeholder ekstrakt et hud. aktivt Indeholder et aktivt ekstrakt ekstrakt etsekunder. aktivt ekstrakt sekunder. 1 eller sekunder. 2 pust 1 eller ved 1sekunder. 2eller pust rygetrang. 2ved pust 1rygetrang. eller ved10,1 2rygetrang. pustprocent ved rygetrang. ”Vi kom ind kl. 9:15, og så i næsen Giver luftpå i næsen luft få minutter i næsen Giver på få fra havrekerner. fra havrekerner. fra Dæmper havrekerner. Dæmper fra rødme havrekerner. Dæmper ogrødme kløe rødme og Dæmper og kløe ogog kløe rødme Med og og frisk kløe Med smag ogfrisk Med af mint. smag frisk2smag af Med stk. mint. frisk af 2 mint. stk. smag 2 stk. af mint. 2 stk.Giver luft Giver var han ude kl. 10. Så det var og virker iog opvirker tilog 12virker itimer. op tili 12 10 op ogtime ml. tilvirk 1 virker anti-irriterende. virker virker anti-irriterende. anti-irriterende. 250 virker ml. 250 anti-irriterende. ml. 250 ml. 250 ml. Akutte kejsersnit: gram hurtigt overstået”, fortæller Som en rigtig fødsel han lige op* på brystet med * og han vejede 3680 * * * * * * * * Pris kr. Pris kr. Pris kr. Pris kr 49,95 49,95 49,95 249,95 249,95 249,95 249,95 Pris kr. Pris kr. Pris kr. Pris kr. 100,(før 125,-) (førkr.125,-) (før 125,-) (før 125,-) Pris kr. 100,Pris kr.Pris kr. 100,Pris 13,3 procent pr. år moren, som fik det såkaldte ”Det er nærmest en simule- det samme. Det var100,helt og målte 51 centimeter ved ’hud mod hud’-kejsersnit, ring af en rigtig fødsel. Ho- fantastisk”, siger Trine Alle- fødslen. Navnet skal være I alt ca. 345 kejsersnit Lukas, og inden længe skal hvor man som fødende kan vedet kom ud, og min mand sch Buchmann. om året følge, at barnet bliver truk- og jeg kunne følge med i alt, Som forventet var det en han med hjem til sin far og ket ud. hvad der foregik. Og så røg søn, der kom ud i verden, storebror i Gevninge.

Spar 20% på udvalgte produkter Roskilde Svane Apotek Skomagergade 12 4000 Roskilde Tlf. 46 32 23 00

GUM Paroex tandpasta

Forkølet? Forkølet Forkøl Fo

Spar Spar Spar 20% Spar 20% 20% 20% påpå udvalgte påudvalgte på udvalgte udvalgte Spar produkter produkter produkter produkter

Gælder fra den 27. februar til den 19. marts 2017

Trekroner

Jyllinge Apotek

Jyllinge Centret 31

GUM 4040 Jyllinge Tlf. 46 32 23 00 Soft-picks

20% RO’s Torv

Apotek Løve fra Apotek Gælder Gælder den Gælder 27. frafebruar den fraGælder 27. den til februar 27. den fra februar 19. den til marts den 27. til19. februar den 2017 marts 19. til marts 2017 den 19. 2017 marts 2017 Trekroner Centervej 59 4000 Roskilde Tlf. 46 32 23 00

RO’s torv 2010 4000 Roskilde

Nicorette® (nicotin) QuickMist, mundhulespray 1 mg nikotin/spray til behandling af tobaksafhængighed gennem lindring af nikotintrang og abstinenssymptomer. Må ikke bruges ved overfølsomhed over for indholdsstofferne. Sukkersygepatienter bør kontrollere deres blodsukker oftere pga. øget insulinoptagelse ved rygeafvænning. Nikotindoser, som en voksen ryger tolererer, kan give forgiftningssymptomer/være dødelig hos små børn. Ram ikke øjnene, når der sprayes. Mundhulesprayen indeholder små mængder alkohol. Bør ikke bruges til børn u. 18 år eller af gravide/ammende uden lægens anb. Risikoen bør dog altid afvejes over for fortsat rygning. Evt. skal produktet bruges umiddelbart efter amningen. Bivirkninger: Ved rygeophør generelt kan abstinenssymptomer som nedtrykthed, søvnforstyrrelser, uro og irritabilitet opstå. Desuden ses allergiske reaktioner hos disponerede personer. Som regel ses irritation i mundhule/hals, mundsår, tandkødsblødning samt hoste og hikke i den tidlige fase af behandlingen. Hikke, hovedpine, kvalme, irritation i halsen, lokale virkninger så som en brændende følelse, betændelse i munden, ændringer i smagssansen, mundtørhed eller øget mængde spyt, sure opstød, halsbrand, smerter eller ubehag i maven, opkastning, luftafgang fra tarmen eller diarré, træthedsfølelse, overfølsomhed (allergi), snurrende, prikkende fornemmelse. Dosering: Spis og drik ikke, mens mundhulesprayen anv. Hvis der normalt ryges 15 cig. dgl. skal der bruges 1-2 pust mindst 15 x dgl. Der kan bruges op til 4 pust/t, men max. 2 pust pr. dosering og max. 64 pust/døgn. Uge 7-12: Nedsæt antal pust pr. dag, så der i uge 12 ikke bruges mere end 4 pust/dag. Anv. af mundhulespray bør ophøre, når forbruget er nedsat til 2-4 pust pr. dag. Regelmæssig brug ud over 6 måneder anb. ikke. Pakninger: 1 dispenser a 13,2 ml (150 pust) og 2 dispensere a 13,2 ml (2 x 150 pust). Ikke apoteksforbeholdt. Dispenseren er børnesikret. Læs indlægssedlen for yderligere oplysninger. McNeil Denmark ApS, tlf. 70 20 52 12, www.nicorette.dk. Medicinske produktspørgsmål kan rettes til vores medicinske informationsafdeling: med-info-dk@ its.jnj.com. April 2016. Otrivin Menthol Ukonserveret. Otrivin Ukonserveret, Otrivin Junior Ukonserveret og Otrivin Menthol Ukonserveret indeholder xylometazolin. Virkning: Anvendes ved forkølelse med tilstoppet næse og bihulebetændelse. Virker efter få minutter og i op til 12 timer. Dosering: Børn 2-5 år: Otrivin Junior Ukonserveret: Under opsyn af en voksen. 1 pust i hvert næsebor 1 til 2 gange dagligt (hver 8-10 time) er normalt tilstrækkeligt. Må højst bruges i 10 dage. Overskrid ikke et maksimum på 3 pust i hvert næsebor dagligt. Børn 6-11 år: Otrivin Junior Ukonserveret: Under opsyn af en voksen. 1–2 pust ® ® ® til børn under 2®år pga. risiko for overdosering med centralnervesystems-depression til følge. Voksne og børn over 12 år: Otrivin Ukonserveret: 1 pust i hvert næsebor 3 gange i hvert næsebor 2 til 3 gange dagligt i højst 10 dage. Overskrid ikke et maksimum på 3 pust i hvert næsebor dagligt. Bør ikke anvendes Nicorette (nicotin) Nicorette QuickMist, Nicorette (nicotin) mundhulespray (nicotin) QuickMist, Nicorette QuickMist, mundhulespray (nicotin) 1 mgmundhulespray nikotin/spray QuickMist, 1 mg nikotin/spray tilmundhulespray 1 behandling mg nikotin/spray tilafbehandling tobaksafhængighed 1 mg til nikotin/spray behandling af tobaksafhængighed aftilgennem tobaksafhængighed behandling lindring gennem af tobaksafhængighed af nikotintrang gennem lindring af lindring og nikotintrang abstinenssymptomer. gennem af nikotintrang og lindring abstinenssymptomer. og af nikotintrang abstinenssymptomer. Må ikke bruges ogMå abstinenssymptomer. ved ikkeoverfølsomhed Må bruges ikke ved bruges overfølsom over Må vedikke for ov dagligt efter behov, i højst 10 dage. Overskrid ikke et maksimum på 3 pust i hvert næsebor dagligt. Bivirkninger: Afhængigt af behandlingsvarighed detsom forventes at 3-8 %kan af tolererer, behandlede, oplever engive eller flere afkan følgende bivirkninger: Almindelige: Svie ibørn. næse og svælg, tørMundhulesprayen ogRam irriteret gelse ved rygeafvænning. gelse ved gelse rygeafvænning. Nikotindoser, ved rygeafvænning. gelse Nikotindoser, som ved enkan rygeafvænning. Nikotindoser, voksen ryger en voksen som tolererer, Nikotindoser, en ryger voksen give som ryger forgiftningssymptomer/være en tolererer, kan voksen givekan ryger forgiftningssymptomer/være tolererer, forgiftningssymptomer/være dødelig give forgiftningssymptomer/være hos små dødelig børn. hos dødelig Ram små ikke hos børn. øjnene, små Ram dødelig når ikke Ram der hos øjnene, sprayes. små ikke børn. når øjnene, der sprayes. nårikke dernæseslimhinde, øjnene, sprayes. Mundhulesprayen indeholder når Mundhulesprayen dernysen, sprayes. små indehold mæng Mun i brænden, nasal-sekretion, hovedpine, kvalme samt brændende fornemmelse på applikationsstedet.dog Ikke-almindeligt: Tilstoppet næse især efter hyppig ellerrygning. langvarig anvendelse. Sjælden: ubehag. Meget sjælden: Systemiske, allergiske reaktioner (angioødem, udslæt, kløe) rastløshed, søvn-uro altid afvejes dogover altiddog for afvejes fortsat altid over afvejes rygning. fordog over fortsat Evt. altid for skal rygning. afvejes fortsat produktet over Evt. skal forbruges fortsat Evt. produktet skal umiddelbart rygning. produktet bruges Evt.efter umiddelbart bruges skalGastrointestinalt amningen. produktet umiddelbart efter Bivirkninger: bruges amningen. efter umiddelbart amningen. Bivirkninger: Ved rygeophør efter Bivirkninger: amningen. Ved generelt rygeophør Ved Bivirkninger: kan rygeophør abstinenssymptomer generelt generelt Ved kan rygeophør abstinenssymptomer kan abstinenssymptomer som generelt nedtrykthed, kan som abstinenssymptomer nedtrykthed, søvnforstyrrelser, som nedtrykthed, søvnforstyrre som søvnf ogned ir løshed, træthed, synsforstyrrelser, takykardi eller uregelmæssig puls. Forsigtighedsregler: Behandling af længere varighed mere end 10 dage kan medføre hævelse af næseslimhinden og hypersekretion på grund af øget sensibilitet i cellerne. Bør ikke anvendes ved overfølsomhed over for et af indholdsstofmundhule/hals, mundhule/hals, mundsår, mundhule/hals, tandkødsblødning mundsår, mundhule/hals, mundsår, tandkødsblødning samt tandkødsblødning hoste mundsår, og samt hikke tandkødsblødning hoste isamt denogtidlige hoste hikkeog fase i den hikke samt aftidlige behandlingen. ihoste denfase tidlige og af hikke behandlingen. fase Hikke, i den af behandlingen. hovedpine, tidligeHikke, fase kvalme, afhovedpine, Hikke, behandlingen. irritation hovedpine, kvalme, i Hikke, halsen, kvalme, irritation hovedpine, lokale irritation i halsen, virkninger kvalme, i lokale halsen, såirritation virkninger som lokale en ivirkninger brændende halsen, så somlokale en så følelse, som brændende virkninger enbetændelse brændende så følelse som ferne, efter operationer igennem næsen eller munden, ved glaukom med snæver kammervinkel eller ved kronisk inflammation i næsen med meget tør næseslimhinde (rhinitis sicca eller atrofisk rhinitis). Bør kun anvendes af gravide og i ammeperioden efter aftale med lægen. Anvendes med forsigtighed og kun smerter eller ubehag smerter ismerter eller maven, ubehag eller opkastning, ubehag i maven, smerter luftafgang i opkastning, maven, eller ubehag opkastning, fraluftafgang tarmen i maven, luftafgang eller fra opkastning, diarré, tarmen fra træthedsfølelse, eller tarmen luftafgang diarré, ellertræthedsfølelse, diarré, fraoverfølsomhed tarmen træthedsfølelse, eller overfølsomhed diarré, (allergi), træthedsfølelse, overfølsomhed snurrende, (allergi),prikkende overfølsomhed snurrende, (allergi), snurrende, fornemmelse. prikkende (allergi), prikkende fornemmelse. Dosering: snurrende, fornemmelse. Spis prikkende Dosering: og drik Dosering: fornemmelse. ikke, Spismens og drik Spis mundhulesprayen Dosering: ikke, og drik mens ikke, Spis mundh men og a efter lægens anvisning ved hyperthyreoidisme, diabetes mellitus, forhøjet blodtryk, hjerte-karsygdomme, vandladningsproblemer på grund af forstørret prostata, depression samt til patienter, der er i behandling med MAO-hæmmere eller har været det inden for de sidste to uger. Pakningsstørrelser: Otrivin pust/t, men max. pust/t, 2 pust men pust/t, pr. max. dosering men 2 pust max. pust/t, og pr. 2max. dosering pust men 64 pr. pust/døgn. dosering max. og max. 2 pust og 64Uge pr. max. pust/døgn. dosering 7-12: 64 pust/døgn. Nedsæt Uge og max. 7-12: antal Uge 64 Nedsæt pust pust/døgn. 7-12: pr.Nedsæt antal dag, Uge pust så antal der 7-12: pr.i uge dag, pust Nedsæt 12 pr. såikke der dag, antal bruges i uge såpust der 12mere iikke pr. ugedag, bruges end 12 ikke så 4 pust/dag. der mere bruges i uge end mere 12 Anv. 4 ikke pust/dag. end af bruges mundhulespray 4 pust/dag. Anv. mere af end mundhulespray Anv. bør 4 af pust/dag. ophøre, mundhulespray når bør Anv. forbruget ophøre, af mundhulespray bør ophøre, når er nedsat forbrug nårt Ukonserveret 1 mg/ml, Otrivin Menthol Ukonserveret 1 mg/ml, 10 ml; Otrivin Junior Ukonserveret 0,5 mg/ml, 10 ml. Inden brug af produktet, bør vejledningen i og på pakningen læses grundigt. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare A/S, tlf: 44 86 86 86 – www.otrivin.dk. Dato for produktresumé (150 pust) og (150 2 dispensere pust) (150 ogpust) 2a dispensere 13,2 ogml2 (2 dispensere (150 x a150 13,2 pust) pust). ml og a (2 13,2 2Ikke xdispensere 150 ml apoteksforbeholdt. (2 pust). x 150 a Ikke 13,2 pust). apoteksforbeholdt. mlIkke (2Dispenseren xapoteksforbeholdt. 150 pust). Ikke Dispenseren er børnesikret. apoteksforbeholdt. Dispenseren erLæs børnesikret. indlægssedlen er Dispenseren børnesikret. Læs indlægssedlen Læs er for børnesikret. yderligere indlægssedlen for Læs oplysninger. yderligere indlægssedlen for yderligere oplysninger. McNeiloplysninger. for Denmark yderligere McNeil ApS, Denmark McNeil oplysninger. tlf. 70 20 Denmark ApS, 52 12, tlf. McNeil www.nicorette ApS, 70 20tlf. Denmar 5270 12,20w 08/2016. Voltaren gel Voltaren gel indeholder diclofenac. Virkning: Er betændelsesnedsættende (anti-inflammatorisk) og smertestillende og anvendes imod lokale smerter i muskler, sener og led. Dosering: Voksne og børn over 14 år: 2-4 g gel påsmøres huden 3-4 gange dagligt dér, hvor det gør ondt. Brug its.jnj.com. April its.jnj.com. 2016. its.jnj.com. Otrivin April 2016. Menthol AprilOtrivin its.jnj.com. 2016. Ukonserveret. Otrivin Menthol 2016. Ukonserveret. Otrivin Otrivin Ukonserveret. Ukonserveret, Menthol Otrivin Ukonserveret. Ukonserveret, Otrivin Otrivin Ukonserveret, Junior Otrivin Ukonserveret Otrivin Otrivin Ukonserveret, Ukonserveret og Junior Otrivin Ukonserveret Otrivin Menthol ogblæredannelse Junior Otrivin Ukonserveret ogUkonserveret Menthol Otrivin Ukonserveret indeholder og Meget Otrivin Ukonserveret xylometazolin. indeholder Mentholindeholder Ukonserveret xylometazolin. Virkning: xylometazolin. indeholder Anvendes Virkning: Virkning: ved xylometazolin. Anvendes forkølelse Anvende ved med Vir fo ud over 7 dage bør kun ske efter aftale med lægen. Bivirkninger: Omfatter milde og forbigående hudreaktioner på det behandlede hudområde. Op tilApril 10 %Menthol kan opleve udslæt, eksem, erytmen, dermatit ogJunior pruritus. Sjældent ses påMenthol huden. sjældent ses overfølsomhed, sammentrækning år:Bør Otrivin år: Otrivin Ukonserveret: år:personer, Junior OtrivinUkonserveret: Junior Under Ukonserveret: opsyn Otrivin Under af Junior en voksen. opsyn Under Ukonserveret: af 1opsyn en pust voksen. i af hvert Under en voksen. 1næsebor pust opsyn i hvert 11 pust aftilen næsebor 2ivoksen. gange hvert næsebor dagligt 1nældefeber 1tilpust 2 gange (hver i 1hvert til 2 8-10 dagligt gange næsebor time) (hver dagligt er1normalt 8-10 tilkun 2(hver gange time) tilstrækkeligt. 8-10 er dagligt normalt time) (hver er normalt tilstrækkeligt. Må 8-10 højst time) tilstrækkeligt. bruges erMå normalt ihøjst 10 Må bruges tilstrækkeligt. højst Overskrid ieller bruges 10 dage. Må ikke i svær 10 Overskrid højst et dage. maksimum bruges Overskrid ikkeiikke 10 etpåmaksim dage. ikke 3 pust etO af bronkierne, astma, tørhed, pustuløst udslæt, nældefeber eller lyssensibilitet. Forsigtighedsregler: ikkeJunior anvendes af hvorår: acetylsalicylsyre eller andre NSAIDer fremprovokerer astma, eller snue. Bør anvendes på intakt rask hud og ikke pådage. åbne sår ved akne. Bør i hvert næsebor i hvert 2 tilnæsebor 3i gange hvertEr næsebor dagligt 2ikke til 3beregnet gange ii højst 2hvert til 3dagligt 10 næsebor gange dage. i dagligt højst Overskrid 2 til10 3i højst gange dage. ikke 10 Overskrid dagligt et dage. maksimum iOverskrid højst ikke10 etpådage. maksimum ikke 3 pust et Overskrid maksimum i hvert på 3næsebor pust på et i hvert 3maksimum pust dagligt. næsebor i udvises hvert Bør på næsebor ikke dagligt. 3hos pust anvendes i Bør dagligt. hvert ikke næsebor til Bør børn anvendes ikke under dagligt. anvendes til2anvendelse børn årBør pga. under tilikke børn risiko anvendes 2 under år forpga. overdosering 2 risiko til årbørn pga. forunder risiko overdosering medforekomsten for 2centralnervesystems åroverdosering pga.med risiko for med ove komme i kontakt med øjne eller slimhinder. Undgå overdreven udsættelse for sollys for at forhindre lysoverfølsomhedsreaktioner. til brug under tætsluttende forbinding. Særlig forsigtighed afikke NSAIDer bør ældre patienter. Samtidig af oral NSAIDer kan øge af centraln dagligtVoltaren efter behov, dagligt i efter højst dagligt behov, 10efter dage. i behov, højst Overskrid dagligt i højst dage. efter ikke 10 behov, et dage. maksimum iOverskrid højst ikkeaf 10 etpå maksimum dage. ikke 3 pust et Overskrid maksimum i hvert på 3næsebor ikke pust pået i hvert 3maksimum pust dagligt. næsebor hvert Bivirkninger: på næsebor dagligt. 3 pust i Bivirkninger: dagligt. hvert Afhængigt næsebor Bivirkninger: af Afhængigt behandlingsvarighed dagligt. Afhængigt Bivirkninger: af behandlingsvarighed af behandlingsvarighed kan Afhængigt det forventes kan behandlingsvarighed det at 84 3-8 forventes kan %det af forventes behandlede, atfor3-8 kan %atafdet 3-8 behandlede, oplever forventes % af en behand eller atop 3 bivirkninger. Bør ikke bruges af gravide og ammende. Kan påvirke chancen for at blive gravid. Pakninger: gel 11,6 mg/g, 50 g, 100 g10og 150 g.Overskrid Inden brug produktet, bør vejledningen ii og på pakningen læses grundigt. Novartis Consumer Health – tlf.af 39 16 00. Dato produktresumé: ®Tilstoppet brænden, nasal-sekretion, brænden, brænden, nasal-sekretion, hovedpine, nasal-sekretion, kvalme hovedpine, samt nasal-sekretion, hovedpine, kvalme brændende kvalme hovedpine, fornemmelse brændende samt brændende kvalme fornemmelse på applikationsstedet. samt fornemmelse brændende på applikationsstedet. påIkke-almindeligt: fornemmelse applikationsstedet. Ikke-almindeligt: på applikationsstedet. næse Tilstoppet især Ikke-almindeligt: Tilstoppet efter næse hyppig især næse eller efter især langvarig hyppig efternæse eller hyppig anvendelse. langvarig især ellerefter langvarig Sjælden: anvendelse. Gastrointestinalt ellerSjælden: langvarig Gast anv u Anvendelse: Forkølelse medbrænden, tilstoppet næse eller vedsamt bihulebetændelse. Mindsker hævelse af næseslimhinden ogTilstoppet giverIkke-almindeligt: luft i næsen. Dosering: Zymelin ukonserveret næsespray 1 hyppig mg/ml:anvendelse. Voksne og Sjæld 03/2014. Læs mere på www.voltaren.dk. Zymelin® ukonserveret næsespray (xylometazolinhydrochlorid). ® løshed, synsforstyrrelser, træthed, løshed, træthed, synsforstyrrelser, takykardi løshed, synsforstyrrelser, eller træthed, takykardi uregelmæssig synsforstyrrelser, takykardi eller uregelmæssig puls. ellerForsigtighedsregler: uregelmæssig takykardi puls.Børn eller Forsigtighedsregler: puls. uregelmæssig afForsigtighedsregler: Behandling længere Behandling varighed af længere mere af længere varighed Behandling end 10 varighed mere dage af end kan mere medføre 10Bør dage end varighed 10 kan hævelse dage medføre mere kan afend næseslimhinden hævelse 10 dage hævelse afkan næseslimhinden og afhypersekretion næseslimhinden hævelse og hype afpå n ukonserveret næsespray 0,5 mg/ml: 2-10 Forsigtighedsregler: år:Behandling 1 pust ipuls. hvert næsebor højst 3 gange daglig i højst 10længere dage. ikke anvendes tilmedføre børn under 2 årmedføre uden lægens børn over 10 år: 1 pust i hvert næsebor højst 3 gange daglig i højst 10 dage. Bør ikke anvendes til børn undertræthed, 10 årløshed, uden lægens anvisning. Zymelin ferne, efterved operationer ferne, efter ferne, igennem operationer efter operationer næsen igennem ferne, eller efter igennem munden, næsen operationer eller næsen ved munden, glaukom igennem ellerhar munden, ved med næsen glaukom snæver ved eller glaukom med kammervinkel munden, snæver med vedkammervinkel snæver eller ved kammervinkel kronisk medeller snæver ved ammation eller kronisk kammervinkel ved infl kronisk i næsen ammation eller infl med ammation ved i meget næsen kronisk tør imed næsen infl næseslimhinde ammation meget medtør meget inæseslimhinde næsen (rhinitis næseslimhinde med sicca meget (rhinitis ellertør atrofi sicca næseslimhinde (rhinitis sk Må rhinitis). eller sicca atrofi Bør eller sk (rhin ku rh a anvisning. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed overfor xylometazolin eller et af de øvrige indholdsstoffer, grøn stær med snæver kammervinkel, eller hvis man fået fjernet hypofysen eller erglaukom blevet opereret i infl hjernen gennem næse eller mund. Særlige advarsler ogtørforsigtighedsregler: ikke efter lægens efter anvisning lægens efter vedanvisning lægens hyperthyreoidisme, anvisning ved efterhyperthyreoidisme, lægens ved diabetes hyperthyreoidisme, anvisning mellitus, ved diabetes hyperthyreoidisme, forhøjet mellitus, blodtryk, mellitus, forhøjet hjerte-karsygdomme, diabetes blodtryk, mellitus, blodtryk, hjerte-karsygdomme, forhøjet hjerte-karsygdomme, vandladningsproblemer blodtryk, vandladningsproblemer hjerte-karsygdomme, vandladningsproblemer påforsigtighed grund af forstørret vandladningsproblemer på grundpå prostata, afgrund forstørret afdepression forstørret prostata, på grund prostata, samt depression af forstørret til patienter, depression samt prostata, der til patienter, samt er i depress behand til patie de anvendes til børn under 2 år, da de kan få alvorlige bivirkninger - selv ved lave doser. Bør ikke anvendes i mere end 10 dage. Hyppig og langvarig brug kan medføre hævelse af diabetes næseslimhinden ogforhøjet øget sekretion fra næsen. Skal anvendes med af personer, der har oplevet søvnforstyrrelser, svimmelhed, rysten, forstyrrelse i hjerterytmen eller forhøjet blodtryk ved andre lægemidler. Anvendes med forsigtighed og kun Ukonserveret efter lægens anvisning ved forhøjet stofskifte (hyperthyroidisme), sukkersyge, blodtryk, alvorlige hjerte-karsygdomme, vandladningsbesvær på grund af iforstørret blærehalskirtel Ukonserveret 1 mg/ml, Ukonserveret Otrivin 1 mg/ml, Menthol 1 Ukonserveret Otrivin mg/ml, Ukonserveret Menthol Otrivin 1Menthol mg/ml, Ukonserveret 1 mg/ml, Otrivin Ukonserveret 10 ml; 1Menthol mg/ml, Otrivin 1 Ukonserveret 10 mg/ml, Junior ml; Otrivin Ukonserveret 10forhøjet ml;1 Junior Otrivin mg/ml, Ukonserveret 0,5 Junior 10mg/ml, ml; Ukonserveret Otrivin 100,5 ml. Junior mg/ml, Inden 0,5 Ukonserveret 10 mg/ml, brug ml. af Inden 10produktet, ml. 0,5 brug Inden mg/ml, afbrug bør produktet, 10 vejledningen ml. af Inden produktet, bør brug vejledningen og bør af produktet, på vejledningen pakningen i ogbør på læses ipakningen vejledningen og(prostata), pågrundigt. pakningen læses i og Gl ved behandling med MAO-hæmmere og andre lægemidler, der kan forhøje blodtrykket samt ved svulst i binyrerne (fæokromocytom). Samtidig behandling med modEr depression eller Parkinsons sygdom (tricykliske/tetracykliske antidepressiva eller MAO-hæmmere) kan forstærke ved brug af smert 08/2016. Voltaren 08/2016. gel 08/2016. Voltaren VoltarenVoltaren gel gelindeholder 08/2016. Voltaren gel Voltaren gel Voltaren diclofenac. indeholder gelmedicin gel indeholder Virkning: Voltaren diclofenac. diclofenac. gel betændelsesnedsættende Virkning: indeholder Virkning: Er betændelsesnedsættende diclofenac. Er betændelsesnedsættende Virkning: (anti-infl Er ammatorisk) betændelsesnedsættende (anti-inflog ammatorisk) (anti-infl smertestillende ammatorisk) og (anti-infl smertestillende ogog anvendes ammatorisk) smertestillende og imod anvendes oglokale smertestillende og anvendes smerter imod lokale i imod muskler, ogbivirkninger smerter anvendes lokale sener smerter i muskler, og imod led. i lokale muskler, sener Dosering: ogsen le uregelmæssig puls, blodtryk ogefter evt. koma, især hos børn. Disse tilstande kan også opståog ved at tage medicinen forkert, f.eks. ved at Op indtage dråberne Graviditet: Bør ikke Zymelin®. Tegn på overdosering: Markant fald i kropstemperatur, svedudbrud, døsighed, hovedpine, ud hurtig over 7og dage udbør overkun 7 uddage ske over efter bør 7 forhøjet dage kun aftale ud bør ske med over kun efter lægen. 7ske aftale dage Bivirkninger: med bør aftale kun lægen. med ske efter Bivirkninger: lægen. Omfatter aftale Bivirkninger: med milde Omfatter lægen. og forbigående Omfatter Bivirkninger: milde ogmilde hudreaktioner forbigående Omfatter forbigående hudreaktioner på milde detog hudreaktioner behandlede forbigående på dethudområde. behandlede på hudreaktioner det behandlede hudområde. tilpå10det hudområde. % behandlede kan Opopleve tilgennem 10Op %udslæt, hudområde. kan tilmunden. 10opleve %eksem, kan udslæt, Op opleve erytmen, til 10udslæt, eksem, % kan dermatit erytmen, eksem, opleve ogud er p anvendes. Amning: Bør kun anvendes efter lægens anvisning. Bivirkninger: Almindelige: Svie i næse og svælg, tør og irriteret næseslimhinde, nysen, brændende fornemmelse i næsen samt øget sekret fraForsigtighedsregler: næsen. Ikke almindelige: Tilstoppet næse. Sjældne: Ubehag i mave-tarmkanalen. Meget sjældne: Alvoraf bronkierne, afastma, bronkierne, af tørhed, bronkierne, astma, pustuløst tørhed, astma, af bronkierne, udslæt, pustuløst tørhed, nældefeber pustuløst astma, udslæt, tørhed, eller udslæt, nældefeber lyssensibilitet. pustuløst nældefeber eller udslæt, lyssensibilitet. Forsigtighedsregler: eller nældefeber lyssensibilitet. Forsigtighedsregler: eller lyssensibilitet. Bør ikke anvendes Bør Forsigtighedsregler: ikke af Bør personer, anvendes ikke anvendes hvor af personer, acetylsalicylsyre Bør af ikke personer, hvor anvendes acetylsalicylsyre hvor eller af acetylsalicylsyre andre personer, NSAIDer eller hvor andre acetylsalicylsyre fremprovokerer eller NSAIDer andre NSAIDer fremprovokerer astma, eller andre fremprovo nældefe NS as lige allergiske reaktioner: Hududslæt, åndedrætsbesvær, hurtig/uregelmæssig puls eller hævelse af ansigt ogi kontakt hals.komme Pakninger: 1med mg/ml 10eller ml og 2Undgå x 10 ml. Næsespray 0,5 mg/ml 10 ml. Læs indlægssedlerne i pakningerne omhyggeligt. Pharma A/S, Alletætsluttende 10, 2630 Taastrup. komme medikomme kontakt øjneNæsespray eller i kontakt med slimhinder. øjne komme eller Undgå øjne islimhinder. kontakt overdreven slimhinder. med øjne udsættelse overdreven eller Undgå slimhinder. overdreven for udsættelse sollys Undgå for udsættelse at for overdreven forhindre sollys for forsollys lysoverfølsomhedsreaktioner. udsættelse at forhindre for at forhindre for lysoverfølsomhedsreaktioner. sollys lysoverfølsomhedsreaktioner. for at forhindre Er ikke lysoverfølsomhedsreaktioner. beregnet Er ikke til Takeda brug beregnet Er ikke under beregnet tiltætsluttende brug Er under tilDybendal ikke brugtætsluttende forbinding. beregnet under til Særlig brug forbinding. under forsigtighed forbinding. tætsluttend Særligaffor Sæ N Tlf.: 46 77 11 11, www.takeda.dk, email: info@takeda.dk. Oktober 2016 bivirkninger. Bør bivirkninger. ikke bivirkninger. bruges Børafikke gravide Bør bruges bivirkninger. ikke og af bruges ammende. gravide Bør af og gravide ikke Kan ammende. bruges påvirke og ammende. af chancen Kan gravide påvirke Kan for og at ammende. chancen påvirke blive gravid. chancen forKan atPakninger: blive påvirke for gravid. at blive chancen Voltaren Pakninger: gravid. forPakninger: gel at blive 11,6 Voltaren gravid. mg/g, Voltaren gel 50 Pakninger: 11,6 g, 100 gel mg/g, 11,6 g og 50 Voltaren mg/g, 150 g, 100 g.50 gel Inden gg, og 11,6 100 150 brug mg/g, gg. ogaf Inden 150 50 produktet, g,g.brug 100 Inden gaf og bør brug produktet, 150 vejledningen af g. Inden produktet, bør brug vejledni i og bør af på prv ® ® ® ® ukonserveret ukonserveret næsespray ukonserveret (xylometazolinhydrochlorid). næsespray næsespray ukonserveret (xylometazolinhydrochlorid). (xylometazolinhydrochlorid). næsespray Anvendelse: (xylometazolinhydrochlorid). Anvendelse: Forkølelse Anvendelse: med Forkølelse tilstoppet Forkølelse Anvendelse: med næse tilstoppet eller medved Forkølelse tilstoppet næse bihulebetændelse. eller næse med vedtilstoppet eller bihulebetændelse. Mindsker bihulebetændelse. næse eller hævelse Mindsker ved bihule af næ Mih 03/2014. Læs03/2014. mere på 03/2014. Læs www.voltaren.dk. mere Læs påmere www.voltaren.dk. 03/2014. på Læs mere Zymelin Zymelin Zymelin *Priserne gælder fraZymelin 27.www.voltaren.dk. februar –på 19.www.voltaren.dk. marts 2017, tilbudspriser undtaget. Da priserne kan ændre sig hver 14. dag, tages der forbehold for ved prisændringer. ® ® ® ® ukonserveret ukonserveret næsespray ukonserveret 0,5 næsespray mg/ml: næsespray ukonserveret Børn 0,5 2-10 mg/ml: 0,5 år: Børn 1 mg/ml: næsesp pust 2-1 iB h børn over 10 børn år: 1 pust over børn i10 hvert år: over 1næsebor pust 10 år:ibørn hvert 1 pust højst over næsebor i3hvert gange 10 år: næsebor højst 1daglig pust 3 gange iihøjst hvert højst3næsebor 10 daglig gange dage. i højst daglig Bør højst 10 ikke i3højst dage. gange anvendes 10 Bør daglig dage. ikke til ibørn Bør anvendes højst ikke under 10 anvendes dage. til10børn årBør uden under tilikke børn lægens anvendes 10under år uden anvisning. 10tilår lægens børn uden Zymelin under anvisning. lægens 10 år anvisning. uden Zymelin lægens Zymelin anvisning. Zymelin anvisning. Måanvisning. ikke anvendes: anvisning. Må ikkeMå Ved anvendes: ikke anvisning. overfølsomhed anvendes: Ved Måoverfølsomhed ikke overfor Vedanvendes: overfølsomhed xylometazolin overfor Ved xylometazolin overfølsomhed overfor eller et xylometazolin af de øvrige eller overfor etindholdsstoffer, afeller xylometazolin de et øvrige af deindholdsstoffer, øvrige ved ellergrøn indholdsstoffer, et afstær deved øvrige med grøn snæver indholdsstoffer, ved stær grøn med kammervinkel, stær snæver med ved grøn kammervinkel, snæver ellerstær hvis kammervinkel, med maneller snæver har hvis fåeteller kammervinkel, man fjernet hvis har hypofysen man fået har fjernet eller fået eller hvis hypofysen fjernet er man bleve hy ha anvendes til børn anvendes under anvendes til2 børn år, daunder til debørn kan anvendes 2 under år, få alvorlige da de 2 år, tilkan børn da bivirkninger fåde under alvorlige kan få 2 -år, alvorlige bivirkninger selv daved de bivirkninger kan lave-fådoser. selv alvorlige ved Bør - selv lave bivirkninger ikke ved doser. anvendes laveBør doser. - selv ikke i mere Bør ved anvendes ikke end lave 10 anvendes doser. i dage. mere Bør end Hyppig i ikke mere 10anvendes dage. og endlangvarig 10 Hyppig dage. i mere brug og Hyppig end langvarig kan 10og medføre dage. langvarig brug Hyppig hævelse kanbrug medføre ogkan af langvarig næseslimhinden medføre hævelse brug hævelse afkan næseslimhinden medføre ogaføget næseslimhind sekretion hævelse og øg a rysten, forstyrrelse rysten,i hjerterytmen forstyrrelse rysten, forstyrrelse i hjerterytmen ellerrysten, forhøjet i hjerterytmen forstyrrelse blodtryk eller forhøjet eller ved i hjerterytmen forhøjet andre blodtryk lægemidler. blodtryk ved eller andre forhøjet ved Anvendes lægemidler. andre blodtryk lægemidler. med Anvendes ved forsigtighed andre Anvendes med lægemidler. og forsigtighed kun medefter Anvendes forsigtighed lægens og kunmed anvisning efter og forsigtighed kun lægens efter vedanvisning lægens forhøjet og kun anvisning stofskifte ved efterforhøjet lægens ved (hyperthyroidisme), forhøjet stofskifte anvisning stofskifte (hyperthyroidisme), ved forhøjet sukkersyge, (hyperthyroidisme), stofskifte forhøjet sukkersyge, (hyperthyro blodtryk sukkers for ved behandling vedmed behandling MAO-hæmmere ved behandling med MAO-hæmmere ved med og behandling andre MAO-hæmmere lægemidler, ogmed andre MAO-hæmmere og der lægemidler, andre kan forhøje lægemidler, der og blodtrykket kan andre forhøje derlægemidler, kan samt blodtrykket forhøje ved der blodtrykket svulst samt kani binyrerne forhøje vedsamt svulst blodtrykket ved (fæokromocytom). i binyrerne svulstsamt i binyrerne (fæokromocytom). vedSamtidig svulst (fæokromocytom). i binyrerne behandling Samtidig (fæokromocytom). med Samtidig behandling medicin behandling med mod Samtidig medicin depression medbehandling medicin modeller depression mod Parkinsons med depression medicin ellersygdo Park mo e ® ® på overdosering: . Tegn ®på . Tegn overdosering: Markant på overdosering: fald . Tegn iMarkant kropstemperatur, på overdosering: Markant fald i kropstemperatur, fald svedudbrud, i kropstemperatur, Markantsvedudbrud, døsighed, fald i kropstemperatur, svedudbrud, hovedpine, døsighed, døsighed, hurtig svedudbrud, hovedpine, og uregelmæssig hovedpine, hurtig døsighed, oghurtig uregelmæssig puls, hovedpine, ogforhøjet uregelmæssig hurtig puls, blodtryk forhøjet ogpuls, uregelmæssig og evt. forhøjet blodtryk koma,blodtryk og især puls, evt.hos forhøjet koma, ogbørn. evt.især blodtryk koma, Disse hostilstande især børn. og evt. hos Disse koma, kan børn. tilstande også Disse især ops ho ti Zymelin®. Tegn Zymelin Zymelin Zymelin anvendes. Amning: anvendes. Bør anvendes. Amning: kun anvendes Amning: Børanvendes. kun efter Bør anvendes lægens kun Amning: anvendes anvisning. efter Bør lægens efter kun Bivirkninger: anvisning. lægens anvendes anvisning. efter Bivirkninger: Almindelige: lægens Bivirkninger: anvisning. Svie Almindelige: i næse Almindelige: Bivirkninger: og Svie svælg, i næse Svie tørAlmindelige: og og i næse svælg, irriteret ogtør næseslimhinde, svælg, Svie og iirriteret næse tør ogog næseslimhinde, irriteret svælg, nysen, næseslimhinde, tør brændende og irriteret nysen,fornemmelse brændende næseslimhinde, nysen, brændende fornemmelse i næsen nysen, fornemmelse samt brændende i øget næsen sekret isamt næsen fornem fra øge ns lige allergiskelige reaktioner: allergiske lige allergiske Hududslæt, reaktioner: reaktioner: lige åndedrætsbesvær, Hududslæt, allergiske Hududslæt, reaktioner: åndedrætsbesvær, hurtig/uregelmæssig åndedrætsbesvær, Hududslæt, hurtig/uregelmæssig åndedrætsbesvær, hurtig/uregelmæssig puls eller hævelse puls hurtig/uregelmæssig eller af ansigt puls hævelse eller og hævelse hals. af ansigt Pakninger: puls afog eller ansigt hals. hævelse og Næsespray Pakninger: hals. af Pakninger: ansigt 1Næsespray mg/ml og hals. 10 Næsespray Pakninger: ml 1 og mg/ml 2 x 110 10 mg/ml Næsespray ml. ml og Næsespray 10 2 xml10og 1ml. mg/ml 20,5 xNæsespray 10mg/ml 10 ml.ml Næsespray 10 og0,5 ml. 2 xmg/ml Læs 10 ml. 0,5 ind 10 N m Tlf.: 46 77 11 Tlf.: 11, 46 www.takeda.dk, 77 Tlf.: 1146 11,77www.takeda.dk, 11 email: 11,Tlf.: www.takeda.dk, info@takeda.dk. 46 77 11 email: 11, info@takeda.dk. www.takeda.dk, email: Oktober info@takeda.dk. 2016Oktober email: info@takeda.dk. Oktober 2016 2016 Oktober 2016

Nu 32,80

Tryk: OTM Avistryk. Trykoplag: 38.000 eks. Udgiver: Paperboy ApS

Hud mod hud Velkommen Velkommen Velkommen indenfor. Velkommen indenfor. indenfor. indenfor.

Apoteker Apoteker ApotekerApoteker Charlotte Charlotte Andersen Charlotte Andersen Charlotte Andersen Andersen

Af Tomas Skov

Før 41,00

Paperboy udkommer hver tirsdag/onsdag til samtlige husstande i Roskilde Kommune.

bare bare bare bare os… os… os… os…

Når du besøger vores apotek, gør vi vores yderste for, at du skal få en god oplevelse. Vi giver os tid til at rådgive dig. Du kan Nårudfordringer duNår besøger Når du besøger duvores Når besøger du apotek, vores besøger vores apotek, gør apotek, vores vi gør vores apotek, gør vi yderste vores vi vores gør yderste for, viyderste vores at for, du yderste at for,du at du for, at du bl.a. spørge os til råds om det kolde vejrs mange skal få skal en skal god få en få oplevelse. god en skal god oplevelse. få en oplevelse. Vi god giver Vi oplevelse. os giver Vi tid giver os til at tid Vi os rådgive giver til tid at til rådgive os at dig. tid rådgive Du til dig. at kan rådgive dig. Du kan Du dig. kan Du kan for både hud og krop. bl.a. spørge bl.a.bl.a. spørge osspørge tilbl.a. råds os til spørge os om råds tildet råds om os kolde om til detråds det vejrs kolde om kolde mange vejrs detvejrs kolde mange udfordringer mange vejrs udfordringer mange udfordringer udfordringer Velkommen indenfor. for både for hud både for både oghud krop. forhud og både krop. og hud krop.og krop.

Advanced. 30 stk. Før 44,50

Nu 35,60

Trekroner Trekroner Trekroner Trekroner RO’s Torv RO’s RO’s Torv Tor RO Jyllinge Jyllinge Jyllinge Jyllinge Roskilde Roskilde Roskilde Roskilde SvaneSvane Apotek Svane Apotek Apotek Svane Apotek Apotek Apotek ApotekAp Apotek Apotek ApotekApotek Løve Apotek Løve Løve Apotek Apotek Løve Apotek

Skomagergade Skomagergade Skomagergade 12 Skomagergade 12 12 Jyllinge 12 Jyllinge Trekroner Centervej Trekroner Centervej 59Trekroner Centervej 59 Centervej 59 592010 Centret Jyllinge Centret 31 Centret Jyllinge 31 Trekroner 31Centret 31 RO’s torv RO’s RO’s torv 2010 torv RO 20 Roskilde 40004000 Roskilde Roskilde 4000 Roskilde 4000 Roskilde 40004000 Roskilde Roskilde 4000 Roskilde 4040 Jyllinge 40404040 Jyllinge Jyllinge 40404000 Jyllinge 4000 Roskilde 40004000 Roskilde Roskild 400 11-16 Tlf.32 4623 32 Tlf. 2346 Tlf. 003246233200 Tlf. 23 46 00 32 23Søndag 00 Tlf. 46 32 Tlf.2346 Tlf. 003246233200 Tlf. 23 46 00 32 23 Tlf.00 46 32 Tlf.2346 Tlf. 003246233200 Tlf. 23 46 00 00

*Priserne gælder *Priserne *Priserne fra gælder 27. februar gælder fra *Priserne 27. – 19. fra februar marts 27. gælder februar – 2017, 19.fra marts –tilbudspriser 27. 19.februar 2017, martstilbudsprise 2017, – undtage 19. tilbu mar

Livsstil, med et godt mix af loppefund, retro, nyt og gammelt, møbler mm.

Forhandler af: Norliq Likør, Nordisk Tang, RIG-TIG by Stelton, Maileg, Kalk maling fra JDL ♥

Selsø Gods, Selsøvej 30B. 4050 Skibby Åben torsdage, fredage og søndage 11.00-16.00

Borchsgade 6 C, 1. sal 4000 Roskilde Åbent: mandag-fredag 9-16


22. AUGUST 2017 l 31 l

Fra øverste hylde

Af bibliotekar Karen-Margrethe RevsbĂŚk, Roskilde Bibliotekerne

Anthony Doerr: Noget om Grace

Amerikansk litteratur er mange ting, og der dukker hele tiden nye titler og forfattere op, som nok er et bekendtskab vÌrd. Jeg har valgt tre nyere, mandlige forfattere ud, hvis bøger det er vÌrd at bruge lidt tid sammen med.

David Winkler er hydrolog og arbejder i Alaska pü en vejrstation. Han har den evne at kunne drømme om begivenheder, før de finder sted, og da han drømmer om sin lille datters drukneulykke i en oversvømmelse og ikke kan fü konen med pü at flytte, ender han med selv at forlade familien for at forhindre drømmen i at blive opfyldt.

Bogen starter mange ür senere, da David i flyveren er pü vej hjem for at forsøge at genfinde datteren og undskylde sin flugt. Det er en roman om at tage ansvar for sit eget liv og i ligesü høj grad om at flygte fra ansvaret. Derudover er historien krydret med masser af smü, sjove naturvidenskabelige oplysninger.

David Vann: Goat Mountain David Vann skriver nogle meget stÌrke bøger om dysfunktionelle familier. Denne bog handler om den 11-ürige dreng, der er pü jagt i bjergene nogle dage sammen med

sin far, bedstefar og Tom, en ven af familien. Da de kommer op til hytten og ser en krybskytte pĂĽ deres grund, slĂĽr drengen ham uforvarende ihjel, og sĂĽ starter problemerne med, hvordan det nu skal hĂĽndteres. Det er en roman om, hvordan man i dette barske omrĂĽde uden nĂĽde og tilgivelse hĂĽndterer et drab, og hvordan man kan leve videre med den skyld, det er.

Philip Meyer: Rust ’Rust’ er Philip Meyers debut og foregür i den kriseramte stülvÌrksby Buell i Pennsylvania i USA. De to umage venner, Isaac og Billy, er

Roskilde i billeder

Bennies Pletskud

Vind et 10 turs ølkort til KlosterkÌlderen

Facebookgruppen Roskilde i billeder er oprettet af Kasper Jørgensen, der selv har en passion for fotos fra Roskilde.

Paperboy sender hver uge fotograf Bennie Hansen fra Billedbutikken pü gaden for at finde ugens pletskud. Er du den heldige pü fotoet, sü kan du afhente et 10 turs rabatkort til velskÌnket specialøl pü byens ølbar. VÌrdi 450,-

Fotografierne er en skøn blanding af fotos fra det historiske Roskilde og smukke landskaber til det hurtige snapshot af en Roskildebegivenhed. Er du selv interesseret i foto, sü kan du sende en forespørgsel for at blive medlem af gruppen. Skal dit foto i Paperboy, sü send en besked til Kasper og giv dit foto et par linjer...

Rabatkortet kan afhentes hos KlosterkÌlderen, St. GrübrøderstrÌde 22, 4000 Roskilde. Åbent man.-fre. kl. 14-24 - Fredag kl. 12-02 - lørdag kl. 10-02 - Søndag: Lukket

Airshow ved Roskilde Lufthavn. Foto: Jørgen Wicklows

RUBRIK GIV DIT VISITKORT TIL HELE ROSKILDE KOMMUNE - HVER UGE KĂ˜KKEN

ALARM & LĂ…SE

AIA-Tyverialarm • ABA-Brandalarm • Røgkanon Adgangskontrol • Video-overvügning • Hundevagt • Gitter Lüse • Vagt tilsyn • PorttelefonanlÌg • EDB-sikringswire    TIL R GE  LĂ… NY  

E

RDEROBE EFTER MĂ…L KĂ˜KKEN, BAD & GA

AUTORISERET RUKO-FORHANDELER OG ISO 9001 GODKENDT

Design selv dine lĂĽger.

Godkendt af forskikringsselskaberne, DBI og SKAFOR

Priseksempel:

10 alm. lĂĽger 5 skuffefronter 15 greb 20 indv. 120 graders hĂŚngsler Montering-levering-moms-garanti

Kr. 10.850,-

Hovedkontor: Industrivej 37 4000 Roskilde Tlf. 70 267 100

Vores showroom er ĂĽben lørdag kl. 10.00-14.00. Ă˜vrige tidspunkter efter aftale.

DANSK TVIS KĂ˜KKENER ROSKILDE KĂ˜KKENRENOVERING HELLIGKORSVEJ 12 • ROSKILDE • TLF. 4637 0437 *&(#.,! *&(#. &)" # Hos os fĂĽr du personlig betjening fra start til slut

www.alarmeksperten.dk EL-INSTALLATĂ˜R

AUTORISERET EL-INSTALLATĂ˜R

- LOKAL ELEKTRIKER - ERHVERV / PRIVAT - KVALITET TIL TIDEN - DĂ˜GNVAGT

TLF. 4636 8446 www.amsbo.dk - Skovbogade 2B, 4000 Roskilde

af forskellige grunde blevet hÌngende efter high school uden nogle sÌrlige fremtidsperspektiver. Den intelligente Isaac stjÌler 4000 fra sin far for at stikke af og komme pü college, og han prøver at fü den store fodboldspiller, vennen Billy, med sig. Det gür ikke som planlagt, idet Isaac og Billy ender i konflikt med en gruppe vagabonder. For at redde Billy ender Isaac med at slü en vagabond ihjel, og herefter tager handlingen for alvor fat. Det er en stÌrk roman om trøstesløshed i et samfund uden fremtidsperspektiv, sammenhold og kampen for sit liv.

Store Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde

Tlf. 46 78 26 30 • Fax 46 78 62 30 #   /-    email: info@danskkoekkenrenovering.dk

$ # %&%)""&""%(%&,( %" • www.danskkoekkenrenovering.dk

KĂ˜KKEN

R TIL NYE LĂ…GER OBE GE LĂ… E NY DL& GARDER KĂ˜KKEN, BATI EFTER MĂ…L E OB ER RD GA & KĂ˜KKEN, BAD EFTER MĂ…L Vores Showroom er ĂĽbent lørdag kl. 10.00-13.00 Ă˜vrige tidspunkter efter aftale.

DANSK KĂ˜KKENRENOVERING

Hos os fĂĽr du personlig betjening fra start til slut

Store Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde

Tlf. 40 41 35 36

email: info@danskkoekkenrenovering.dk • www.danskkoekkenrenovering.dk

REPARATION

Vi reparerer alle mĂŚrker indenfor symaskiner og overlocker, ogsĂĽ for institutioner. Kort reparationstid Mulighed for afhentning Kursus tilbydes

Parkering foran butikken Omrüdets største udvalg i Pfaff, Husqvarna, Viking, Bernina, Singer og Janome.

Mød os pü

Algade 64 ¡ 4000 Roskilde ¡ Tlf. 46 35 12 71 / 20 33 45 49

TANDTEKNIKER SPECIALKLINIK FOR TANDPROTESER Aut. Klinisk Tandtekniker

Marianne Grand Overenskomst med kommunen

46 35 73 73

www.mariannegrand.dk Hersegade 24 ¡ Roskilde ¡ info@mariannegrand.dk ¡ P-plads i gürden


l 32 l 22. AUGUST 2017

SPAR

ulering

Indbygget nakkereg

25-52% På NORRA serien

Hjørnesofa med kliknakke

9.999,Mange farver

SPAR 3.000,-

T R U P S T U SL

Spar op til 52% på køb af NORRA 1 eller NORRA 2 i hvid og hvidolieret eg. Du sparer desuden 25% på det øvrige NORRA sortiment i begrænset kampagneperiode

NORRA 2 192 cm

5.990,Hvidolieret egetræ

SPAR 6.220,-

UDSALG PÅ MÆRKEVARER

T R U P S T U L S

Modulsofa 3D Bygbar

FLERE FARVER

34.499,Byg på zebramøbler.dk

Hjørnesofa med openend

SPAR 11.499,-

5.999,Flere farver

25%

SPAR 2.600,-

FELINI Hjørnesofa i stof med chaiselong og ø-afslutning. Mål: 305 x 201 x 153 cm. SPAR 2.600,- NU SPEC.PRIS KR. 5.999,-

Tremmestue 3+2 monteret med luksus læder overalt. Gavle i massiv træ. Flere farver Inklusiv duntop i sæde og ryg! BEGRÆNSET PARTI!

Priseksempel som billede monteret med blød okselæder PRIS I LÆDER FRA 19.999,-

BYGGESOFA PÅ PALERMO OG GÆLDER STOF IND OG LÆDER. KOM SOFA BYG DIN NYE

Læderstol ta’ 2 stk.

5.999,Mange farver

SPAR 4.000,TREMMESOFA 3+2 pers

14.999,Mange farver

SPAR 15.742,-

Drejestol med justerbar ryg og sæde. Okselæder. Flere farver. Stol vejl.pris 4.998,-

Skammel vejl.pris 1.198,- SPAR 200,- NU 998,-

ÅBNINGSTIDER

Man-tor.10.00 - 17.30 Fredag..10.00 - 19.00 Lørdag..10.00 - 14.00 Søndag.11.00 - 15.00

KØB OP TIL 75.000 KR UDEN RENTER 12 el 23 MÅNEDER

Betonvej 3 - 4000 Roskilde - 46362600

Ringstedvej 221 - 4600 Køge - 56821801

www.zebramøbler.dk

REPRÆSENTATIVT EKSEMPEL: Ved et samlet kreditbeløb på 40.000 kr. over 23 mdr., er den månedlige ydelse 1.946 kr. Debitorrenten er 0,0% og variabel i lånets løbetid. ÅOP er 12,1%, og de samlede kreditomkostninger er 4.759 kr. Det samlede beløb du skal betale er 44.759 kr. k

Pbro uge 34 2017  
Pbro uge 34 2017  
Advertisement