Page 1

ROSKILDE 2. årgang · Uge 34 23. august 2016 www.paperboy.gratis

Fejring ligger fast

Kim Michael sælger alt

Sans for sundhed

Side 10

Side 14

Side 30-37

Programmet for markeringen af Byparkens 100 års jubilæum søndag den 11. september er nu offentliggjort

Roskildekunstneren vil i løbet af 90 dage sælge alle sine originale malerier, og vil derefter lægge maleriet helt på hylden.

Paperboy sætter fokus på Roskildes sundhed. Læs bl.a. om Mindfullness for børn og få gode råd til at få styr på vægten efter ferien.

Kulturfestival sætter Musicon på den anden ende:

Rabalder i Roskilde aut. volvo Service fra kr. 2.495 inkl. moms, reservedele og olie

Læs side 6 og 42-49

600KVM

27.. aug

SHOP-IN-SHOP CAFEMODE Akacielunden 9 - 4000 Roskilde

DELIKATESSER BØRNETØJ INTERIØR

Betonvej 1 4000 Roskilde Tlf. 46 75 51 24

# Se hele programmet på musicon.dk/rabalder

BLOMSTER LOMSTER CAFEFREUNDE ZUSAMMENROSKILDE ZUSAMMENKIDS

WWW.ZUSAMMENKIDS.DK WWW.CAFE-FREUNDE.DK


l 2 l 23. AUGUST 2016

Gadeløb spærrer bymidten I forbindelse med Spar Nord Gadeløb tirsdag den 23. august bliver bymidten spærret for trafik i tidsrummet kl. 17.00-20.30. Busserne bliver samtidig omlagt, så Stændertorvet ikke bliver betjent. Det vil heller ikke være muligt at benytte Stændertorvet til parkering i nævnte tidsrum.

Provstestr æde

Hold Motion i naturen

Sundheds- og omsorgscentret Midt, Æblehaven 74.

Kildegården, Helligkorsvej 5, 4000 Roskilde.

Kondi- og styrketræning i samarbejde med Roskilde Ældre Motion.

Informationsmøde: Mandag den 5. september kl. 15.30-17.00.

Sundheds- og Omsorgscentret Nord, Kirkebjergvej 2, 4040 Jyllinge. Informationsmøde: Onsdag den 24. august kl. 9.30-11.00.

Go2fitness, Industrivej 3, 4000 Roskilde.

Ols Ga de

e Palæstræd

Stændertorvet Algade

t Ols

e

Vej

Stræd

Sank

Stræ d

e

Algad e

VUC

Frue Kirkestr.

Allehelgensg ad

e

Store Gråbrødrestræde

Læder stræde

Grøn

Hestetorvet

nega

de

et

Jer

nb

Har du mistet en af dine kære?... Og har du lyst til, at være en del af et uformelt, men nærværende fællesskab, så er sorgcafeén måske noget for dig. Sorgcafeén er et gratis tilbud, som henvender sig både til mænd og kvinder fra 65 år.

Tidspunkt Træningstider: Onsdag og fredag kl. 10.00-11.00. Undervisning hver 2. onsdag kl. 11.00-12.00. Start: Onsdag den 7. september.

Træningstider: Mandag og onsdag kl. 14.30-15.30.

Her kan du komme uanset, hvor du er i din sorgproces. Det er ikke et behandlingstilbud, men et tilbud om nærvær med andre i en lignende situation. Der er altid en frivillig medarbejder tilstede, som gerne vil lytte og indgå i samtale med dig. Hvornår? Sorgcafeen, er åben fredage i lige uger fra kl. 13-15. Der er åbent hele sommeren. Hvor? Sorgcafeén er beliggende i Sundheds og omsorgscenter Midt, Æblehaven 74, 4000 Roskilde.

Start: Onsdag den 7. september.

Træningstider: Mandag og onsdag kl. 10.00-11.00. Undervisning onsdag kl. 8.45-9.45. Start: Onsdag den 7. september.

Træningstider: Mandag og onsdag kl. 10.15-11.30.

Adgangsforhold • Bus 205 lige til døren. • P-pladser ved Sundheds- og Omsorgscenter Midt Vi glæder os til at møde dig, tilmelding ikke nødvendig, du kommer bare på dagen. Sorgcafeén er et samarbejde mellem Ældresagen og Roskilde Kommune.

Løbende optag.

ROSKILDE.DK

·

TELEFON

4631 3000

de

ga

e an

Sorgcafe

Husk at oplyse dit telefonnummer.

Sted

Sankt

Fondens Bro

Gullandsstræde

Bredgade

Sundhedskonsulent Nanna Kanstrup Sundhedskonsulent Anne Mikkelsen Telefon 4631 7702 eller på mail sundhedforalle@roskilde.dk.

Indendørs cykling og cirkeltræning

Kondi- og styrketræning i motionscenter, samt fælles træning i gymnastiksal

Schmeltz Plads

Tilmelding til Informationsmøde eller yderligere oplysninger kontakt:

Informationsmøde: Fredag den 2. september kl. 10.00-12.00

Nye sunde vaner med motion og mad

Skom

Munke bro

Marg rethe s

e

• Diabetes type 2 • Hjerte-kar-sygdom • KOL • BMI over 35 (svært overvægtig) • Kræft eller har haft kræft • Forhøjet blodtryk • Forhøjet blodsukkertal, forstadie til diabetes (37-42 mmol/mol)

agergade

ig

I form efter sommerferien? Sundhedscentret tilbyder 12 ugers holdtræning for dig, der har svært ved at komme i gang med motion på egen hånd og som enten har:

Bo

ning

gad

litteratur, digitalt liv, musik og arrangementer, der inviterer til viden og oplevelser. B Læs den digitale udgave på roskildebib.dk or ge eller hent et trykt program på biblioteket. d

nde

Domkirkepladsen

Domk strædirkee

Dron

Herse

Nyt efterårsprogram ude nu Roskilde Bibliotekernes efterårsprogram er netop udkommet – såvel digitalt, som på tryk. Efterårsprogrammet er en smeltedigel af

dgade Ring- ste

Efterår på Roskilde Bibliotekerne

et ting

Karen Olsdatters Stræde

Blågårdsstræde

Villavej

Roskilde

Lille deMaglekil stræde

Rosenhavestræde

Magle kildevej

Weyse gangen

rs

Hedegade

Ped e

vej Yrsa

Sankt

gade Skole

t Sankens Vej t r o M


23. AUGUST 2016 l 3 l

Stor forskel på andelen af børn der får ADHD-medicin i Roskilde og Lejre Et nyt notat fra Sundhedsdatastyrelsen afslører store kommunale forskelle på den medicinske behandling af ADHD. Af Holger Vincents

Der er langt mindre sandsynligt, at roskildensiske forældre kommer til at opleve, at lægen tager receptblokken frem og sender dem på apoteket efter ADHD-medicin til deres barn, sammenlignet med forældre i Lejre Kommune. Det viser et nyt notat fra Sundhedsdatastyrelsen, der tegner et usædvanlig broget Danmarkskort, når det kommer til brugen af ADHD-medicin til børn og unge under 18 år. Mens mindre end 15 børn per 1.000 i Roskilde Kommune får ADHD-medicin i Roskilde, er der mere end 20 børn per 1.000 i Lejre Kommune, der indtager medicin for at modvirke problemer med opmærksomheden, aktivitets- og impulskontrollen.

Højt medicinforbrug ikke nødvendigvis negativt Ifølge en ekspert på det psykiatriske område i Region Sjælland, skal man dog passe på med at drage forhastede konklusioner på baggrund af tallene, da de er baseret på antal udskrev-

ne recepter. Det betyder, at enkelte børn, der er i medicinsk behandling gennem længere tid, kan påvirke en hel kommunes samlede resultat. ”Det er en succes, når børn, der har fået stillet diagnosen ADHD, fortsætter i behandlingen. Og der kan ligge det i tallene, at de viser, hvilke kommuner der er bedst til at fastholde behandlingen. Det er vigtigt, for medicinsk behandling af ADHD skal have flere år til at virke, hvis det skal være med til at sikre den bedst mulige udvikling for den enkelte barn”, forklarer Jesper Pedersen, ledende overlæge på Afdeling for Børne- og Ungdomspsykiatri i Region Sjælland.

ikke belæg for at sige, at det er et problem, at så mange er i behandling. Samtidig er det dog interessant at se på, hvorfor der er så markante forskelle på landsplan”, forklarer Jesper Pedersen. På spørgsmålet om, hvordan ADHD-medicin opfattes rent lægefagligt, siger overlægen, at de forskellige typer set over en bred kam

betragtes som værende udstyret med ”relativt svage bivirkninger.” Dog påpeger Jesper Pedersen samtidig, at det altid er vigtigt at overveje både om og hvornår medicin skal tages i anvendelse. ”Medicinsk behandling er kun et supplement. Først og fremmest handler det om at sætte ind med en fornuftigt pædagogisk indsats og sørge for, at forældrene får den nødvendige rådgivning. ADHD findes i mange forskellige grader, og derfor skal man altid tage udgangspunkt i det enkelte tilfælde og undersøge, hvad der kan gøres for at løse problemerne uden medicin”, siger overlægen.

Drømmer du om en fræk designer brille med kant og personlighed?

”Medicin er kun et supplement” Mens Lejre og særligt den vestlige del af Region Sjælland ifølge notatet fra Sundhedsdatastyrelsen har en langt større andel af børn, der er i medicinsk behandling for ADHD, i forhold til landsgennemsnittet, er andelen i samtlige fynske kommuner nede på under 9,6 børn per 1000. Alligevel vil den ledende overlæge her på Sjælland ikke i udgangspunktet kalde det for problematisk, at forbruget af ADHD-medicin er langt større på den anden side af Storebæltsbroen. ”Jeg bliver ikke forskrækket over, at det er så mange i Region Sjælland, der får indløst recept, for jeg har

Vi fylder 50 år Derfor inviterer vi patienter, kollegaer, venner og bekendte til en hyggelig reception på klinikken fredag den 2. september kl. 15-18. Vi glæder os til at se jer.

Vi får besøg af Attila med kollektionerne fra

Alain Mikli og Starck FREDAG 26. AUGUST kl. 14.00 - 18.00

Brillerne er håndlavet fransk design, med en fantastisk pasform bl.a. ved hjælp af deres unikke hængsler Alain Mikli og Starck er til dig, der ønsker en brille i lækker kvalitet, super pasform, unik udstråling og fantastiske farver. Disse 2 kollektioner er brillernes svar på “Rolls Royce”.

Vi har denne fredag også helt unikke tilbud

Det er 50 år siden min far sammen med 2 klinikassistenter byggede klinikken op fra bunden. Vi ligger stadig i hjertet af Roskilde og er i dag et helt hold af specialister indenfor tandpleje. Det vil vi gerne fejre. Tandlægerne Malte · Skomagergade 15 · 4000 Roskilde Tlf. 4635 6213 · maltetand.dk

Antallet af børn under 18 år der får ADHD-medicin per 1000 i Region Sjælland. Kilde: Sundhedsdatastyrelsen på baggrund af tal fra Lægemiddelstatistikregistret.

Skomagergade 10 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 36 01 02 www.optiknicolais.dk · roskilde@optiknicolais.dk


l 4 l 23. AUGUST 2016

Er du midlertidigt fritaget fra Digital Post? Den 1. november 2016 udløber de midlertidige fritagelser fra Digital post, som blev oprettet i 2014.

du får besked om ny post og kan læse din post i Digital Post.

Hvis du er midlertidig fritaget fra Digital Post, vil du i slutningen af august måned 2016 modtage et brev med besked om, at du nu skal beslutte, om du vil:

NB. Har du inden for de seneste uger været i Borgerservice for at få behandler din fritagelse, kan du se bort fra dette brev.

• Søge en ny midlertidig fritagelsesperiode • Søge en permanent fritagelse, som ikke skal fornyes løbende • Eller om du vil begynde at modtage Digital Post fra 1. november 2016.

Sådan søger du: Du kan genansøge om midlertidig fritagelse eller en permanent fritagelse ved at henvende dig personligt i Borgerservice.

Hvis du ikke foretager dig noget, vil du automatisk blive tildelt en digital postkasse, den 1. november 2016. Borgerservice hjælper dig gerne med at få NemID – og med at opsætte den digitale postkasse, så

Har du brug for hjælp til fritagelse fra Digital Post kan du nu bestille tid i Borgerservice og undgå længere ventetid.

Stillinger i Roskilde Kommune Følgende jobs er opslået i kommunen:

Hvis du ikke selv kan møde op i Borgerservice, kan en pårørende med sit sundhedskort og fuldmagt fra dig møde op i Borgerservice og søge om fritagelse. Fritagelsesblanketten eller fuldmagtsskemaet kan hentes i Borgerservice eller downloades på roskilde.dk/fritagelse.

Du kan bestille tid på roskilde.dk/fritagelse eller få hjælp til det ved at kontakte kommunens informationscenter på 4631 3000.

27. aug

Få indflydelse

Faglærte stillinger inden for køkken, service og håndværk • Madservice Roskilde søger ernæringsassistent.

Vær med til at få indflydelse på det område du bor i og andre sager, du som borger eller virksomhed har interesse i. Her kan du se Roskilde Kommunes: • Sager i høring og indsende høringssvar • Afgørelser hvor du har mulighed for at indgive klage Høringer Nye boliger på Vindingevej. 26. august 2016. Kraftcenter for idræt, kultur og fritid på Kildegården. 4. september 2016. Afgørelser Miljøgodkendelse og VVM screening af Hedehusene Produkthandel ApS. 7. september 2016.

Nyt hold starter 7. september

Administration, specialister og ledelse • Er økonomistyring på koncernniveau noget for dig? • Viceskoleleder søges til Lindebjergskolen. • Direktør for Sundhed og Social. • Direktør for Børn og Skole. • Tjørnegårdsskolen i Roskilde søger ny viceskoleleder. • Jyllinge skole søger en ambitiøs og ihærdig viceskoleleder. • Roskilde Bibliotekerne søger en engageret børnebibliotekar til Børn og Unge, da én af vores kolleger skal på barsel. • Skoleleder søges til fremtidens folkeskole. • Teamleder og psykologfaglig koordinator søges til team Midt i PPR Roskilde Kommune. • Rådgiver til Voksenservice. • Afdelingsleder til nyoprettet Læringscenter for dansk som andetsprog. • Dåstrup Skole søger ambitiøs og energisk pædagogisk leder til SFO og indskoling.

Se hele programmet på

musicon.dk/rabalder

Hop ud i det, deltag på et rygestopkursus i Sundhedscentret Kursusforløbet foregår over 5 onsdage fra kl. 6.00-18.30. Den 7. september, 14. september, 21. september, 28. september og 12. oktober. Kurset er gratis og for borgere i Roskilde Kommune. Kurset holdes på Sundhedscentret, Rådhusbuen 1, 4000 Roskilde. Tilmelding er nødvendig Telefon 4631 7702 Sundhedscentret eller på sundhedscenter.roskilde.dk.

Ældre og hjemmepleje • Gundsø Omsorgscenter (GOC) søger SSA til Daghjemmet ”Solkrogen”. • SSH-elever søges til Roskilde Kommune med start til januar 2017. • Sygeplejerske/social- og sundhedsassistent søges til bostedet Lindelunden i Socialpsykiatrien. • Gundsø Omsorgscenter (GOC) søger centersygeplejerske med ansvar. • Social- og Sundhedsassistent til Jyllinge Hjemmepleje. • Plejecenter Toftehøjen søger timelønnede afløsere til alle vagter. Pædagogik og undervisning • SCR Fjordskolen Hedevang søger uddannede pædagoger. • Lærer til skole-dagbehandling Nordgårdsskolen. • PA-elever til Roskilde Kommune pr. 2. januar 2017. • Inklusionspædagog søges til Baunehøjskolen. • Jyllinge skole søger to lærere. • Gadstrup Skole søger en lærer med linjefag i specialpædagogik. •Pædagog søges til Børnehuset Skademodegaard. • Lærer til barselsvikariat på mellemtrinnet. • Baunehøskolen søger lærer til udskolingen. • Baunehøjskolen søger 2 barselsvikarer til pædagogstillinger til specialklasser. • Pædagog til STU Københavnsvej. • Pædagoger til Gundsømagle Børnehus. • Lærer til Himmelev Skole. • Specialpædagoger søges til Specialbørnehaven Bjerget. Sundhed og behandling Bemærk at der løbende offentliggøres nye stillinger på kommunens hjemmeside samt at stillinger med udløbet ansøgningsfrist ikke vises. Følg derfor med på www.roskilde.dk/job.

ROSKILDE.DK

·

TELEFON

4631 3000


23. AUGUST 2016 l 5 l

o

25 års jubilÆum Lave fodhegn bliver en del af løsningen på parkeringsproblemerne på havnen.

Trafikken reguleres på havnen Kommunens Plan- og Teknikudvalg laver forsøg på havnen, der forbedrer sikkerheden. Plænen ved Vikingeskibsmuseet kan stadig bruges, når der ikke er flere p-pladser på ”bananen”. Torsdagstræf på havnen har i de sidste år udviklet sig fra et arrangement på havnens parkeringsplads ”bananen” til et arrangement, der på de lune sommeraftener fylder hele området. Der er således biler, der kører ind

over cykelstier og fortove for at parkere, og andre kører ind ad stier, hvor der er tydelige skilte med, at biler ikke må køre. ”Vi er meget glade for, at mange vælger at mødes på havnen torsdag aften. Men problemet er, at træffet nogle torsdage er blevet så stort, at der er udfordringer med trafiksikkerheden. Derfor prøver vi nu at lave en regulering, der forhindrer, at bilerne kører ind over cykelstier og fortove – og bakker ud igen samme vej. Det er alt for farligt – og faktisk også ulovligt”, siger formand for Plan- og Teknikudvalget Torben Jørgensen.

tet et pilotprojekt med en løsning, hvor der bliver opsat lave hegn (såkaldte fodhegn) langs Sct. Clarasvej og langs stien ved museet over mod legepladsen. Der bliver ekstra parkering på græsset foran museet med adgangsvej fra Sct. Clarasvej, så bilerne ikke kører ind ad Strandengen og videre ad cykel- og gangstien ved museet for at parkere. Parkeringen på græsset er som udgangspunkt lukket, men kommunen kan åbne for den på travle dage. Det nye pilotprojekt bliver sat i værk hurtigst muligt og skal evalueres, når sæsonen for havnetræf er slut.

reception Den 1. september 2016 har Susanne og Claus drevet tandlægeklinik i 25 år. Det vil vi gerne fejre med en uformel reception sammen med vores patienter, samarbejdspartnere og venner af huset.

Reception torsdag 1. september kl. 13.00 til 16.00 Roskilde Tandklinik

Fodhegn Udvalget har derfor beslut-

Jernbanegade 58, 2. · 4000 Roskilde · tlf. 46 35 76 61 · www.roskildetandklinik.dk · info@roskildetandklinik.dk

••• •• •

SLUT SPURT FØLG OS PÅ

NU EKSTRA

10%

PÅ I FORVEJEN NEDSATTE VARER

P-PLADS i gården bag butikken

SIDSTE UDSALGSDAG

LØRDAG 27. AUGUST RINGSTEDGADE 7 · 4000 ROSKILDE · TELEFON: 4635 7460 · WWW.DESIGNCENTERSHOP.DK


l 6 l 23. AUGUST 2016

Chapper har underholdt de mindste i 20 år:

”Jeg svinger godt med børn” Rabalders musikalske program byder blandt andet på den folkekære tv-vært og musiker med det borgerlige navn Chang II Kim, der leverer et festligt show for børn og barnlige sjæle sammen med vennerne Trolle og Tormod. Af Holger Vincents

Med sin cap, skægget og brillerne der indrammer de karakteristisk smilende øjne, er Chapper, eller Chang II Kim, som musikeren, tv-værten, komikeren med mere, i virkeligheden hedder, udstyret med et fjæs de fleste husker. Og i forbindelse med Rabalder 16 kan ’Chap’, som han præsenterer sig i telefonen, at finde på scenen foran RAGNAROCK kl. 13. ”Jeg skal optræde sammen med mine gode venner Trolle og Thormod, der også har deres eget børneshow. Det er musik for børn og voksne, hvor vi danser og synger sange. Vi tager blandt andet nogle gamle arbejdersange fra 1970erne op på vores helt egen måde”, fortæller Chapper.

’Hvaffor en hånd’ kickstartede karrieren Den 43-årige entertainer blev første gang kendt i Danmark for snart 20 år siden, da DR ringede for at høre den dengang relativt ukendte grafiker, om han var interesseret i at forsøge sig på skærmen. ”De spurgte, om jeg ville være vært på børnetimen, i et program der hed Hvaffor en hånd. De (DR red.) testede mange nye værter i det program, så jeg tror, de brugte programmet til at finde ud af, hvem der fungerede på tv”, siger Chapper. Sidenhen blev det til et utal af børneprogrammer og sidenhen voksensatire sammen med

vennen og musikeren Pharfar, kendt fra blandt andet dancehall-gruppen Bikstok. I dag befinder Chapper sig fortsat i underholdningsbranchen, dog med den forskel at han primært gør sig på scener rundt omkring i det danske land, blandt andet med sit seriøse musikprojekt Chapper & Familiestenen.

gens gæster på Rabalder 16 også kommer til at opleve, når han indtager scenen. ”Jeg skal også lære børnene at beatboxe. Det plejer de at elske, og de bliver lynhurtigt skide gode til det. Så vi skal bare have det sjovt - det bliver en fest!”, lover Chapper.

Spændt på RAGNAROCK Først og fremmest, er det stadig børnene, der er i centrum. Uden han helt kan forklare, hvorfor hans professionelle liv har udviklet sig sådan. ”Ja det er et godt spørgsmål, for jeg har jo arbejdet med det i mange år. Jeg tror bare, at jeg svinger godt med børn, og så brænder jeg for at lave børneunderholdning”, forklarer Chapper, der har musikken, som det altoverskyggende omdrejningspunkt i alle sine shows. Han har endnu ikke haft tid til at besøge RAGNAROCK , hvor han skal spille på lørdag. ”Jeg er meget spændt at se på, hvad museet har i samlingen, for helt personligt har Kasper Winding inspireret mig meget, og Shu-bi-dua kan jeg huske fra min barndom. Jeg er til gengæld ikke vokset op med Gasolin.”

”Jeg tror bare, at jeg svinger godt med børn, og så brænder jeg for at lave børneunderholdning”

Beatbox skaber festen Selv optræder Chapper i dag primært som sanger, mens guitaren mere er med ”for et syns skyld”, som han udtrykker det. Til gengæld er frontmanden udstyret med et særdeles alsidigt stemmebånd. Hvilket lørdaChapper går på scenen sammen med de musikalske legekammerater Trolle & Thormod, i forbindelse med Musicons kulturfestival Rabalder 16.


23. AUGUST 2016 l 7 l

Vi holder

KOM TIL

Søren Seier Rasmussen, Købmand

STORE SMAGEDAG I MENY HIMMELEV LØRDAG DEN 27. AUGUST

VORES SLAGTER

TÆNDER DEN STORE GRILL MED BØFFER OG PØLSER

Kom og !! smag

Tilbuddene gælder kun denne lørdag

Vinsmagning på udvalgte vine fra kl. 11.00

af mad!

Demonstrationer i butikken med smagsprøver på spændende nyheder fra vores leverandører fra kl. 11

4 STK. HJ. LAVET GRILLPØLSER Flere var.

29

95

2 STK. LÆKRE ENTRE-COTES Vægt 400 gr.

SPAR

2000

LUKSUS TAPAS

TIL 2 PERSONER

150

00

SPAR

Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

4000

59

95

Sjov kæmpe hoppekanin til de mindste Små overraskelser til børnene

ROYAL FLASKEØL Pilsner eller Classic.

24 STK. VEJ SELV SLIK Pr. 100 gr.

5

95

59

95 + pant

R ’ I L B T DE T V O J S Å S

Max. 1 kg. pr. kunde

Bemærk!

TILBUDDENE GÆLDER KUN I MENY HIMMELEV

Meny Himmelev

Himmelev Sognevej 95, Himmelev, Roskilde. Tlf. 46 36 42 33 · Åbningstider: Man.-fre. 8-20 lør. 8-18 søn. 8-18 · www.menyhimmelev.dk


l 8 l 23. AUGUST 2016

Klummen er et fast indslag i Paperboy, hvor vi har givet pennen fri til en gruppe mennesker, der har det til fælles, at de alle på den ene eller den anden måde er rodfæstet i Roskilde. Det er avisens faste holdeplads for markante meninger og gode personhistorier, alle med udgangspunkt i ugens skribent, men først og fremmest med Roskilde i centrum.

Roskilde Gardiner

Af Mogens Vestergaard

MARKISER

–20% KØB DIN MARKISE NU - OG SPAR MASSER AF PENGE Kom og se det store udvalg af markiser i vores butik.

EFTERÅRS NYHEDER Se alle de spændende tekstiler fra Pagunette • Gardiner • Den nye serie til bad bademåtter håndklæder bruseforhæng • Skønne små tæpper til mange formål

SOLAFSKÆRMNING

–20% VI TILBYDER: Gardiner · Rullegardiner Persienner · Foldegardiner Lamelgardiner · Panelgardiner Markiser · Plisségardiner Vask af gardiner

Roskilde Gardiner · Gullandsstræde 6 · 4000 Roskilde Tlf. 4635 3402 · roskildegardiner@gmail.com

Tilpasningsevne Der kan leve mennesker både i jordens koldeste egne og i de allervarmeste. Mennesker kan holde til at leve i vægtløs tilstand i længere perioder ude i rummet. De mest ekstreme betingelser lykkes det mennesket at tilpasse sig. Det er en fantastisk evne. Et andet sted, hvor man oplever tilpasningsevnen, er på teknologiens område. Hvor mange har ikke sagt, da computeren kom frem: Den kommer ikke inden for mine døre! Eller de moderne mobiltelefoner: Jeg lærer det ALDRIG! Eller nettet: Det kan jeg ikke bruget til noget som helst!! Faktum er, at efter kort tid lærer langt de fleste af os at håndtere de nyeste teknologiske landvindinger og bruger dem med en selvfølgelighed, sammen med et udtryk af: skulle det nu være noget!?! Den erfaring glemmer man imidlertid ofte, når man hører om nye opfindelser og idéer. Når robotterne får menneskelignende træk eller bliver skabt som dyr udstyret med pels og lyde og kan kommunikere, så får vi kuldegysninger. Eller når supercomputere kan behandle næsten uendelige mængder af data og stille diagnoser mere sikkert eller besvare dybt komplicerede, juridiske spørgsmål, så både undres og bekymres vi. Og når industrirobotter og selvkørende landbrugsmaskiner vinder mere og mere indpas, spørger vi os selv om: hvad skal vi efterhånden lave, for vi kan jo ikke alle servere på en café. Hver dag bombarderes vi med nye opfindelser,

som vi skal forholde os til, og det sætter vores tilpasningsevne på prøve. Men der er fortsat en del, som ikke er med på vognen som er ramt af forandringerne, som ikke behersker teknologien, hvis jobs konkret forsvinder og som ikke behersker nettets muligheder. Her har man ikke noget valg, om man vil tilpasse sig eller ej. Man bliver tilpasset og underlagt betingelser, som man umiddelbart ikke føler at have indflydelse på. Problemet ligger ikke i teknologien. Den er og har altid været en hjælp generelt. Problemet er, om vi som samfund har en tilpasningsevne, der også sikrer, at der tages hånd om de svage/de ramte i fornødent omfang. Og evner vi det, selvom vores egen forståelse af og tilpasning til alt den nye teknologi presses?

Mogens Vestergaard er biblioteks- og borgerservicechef i Roskilde Kommune - en arbejdsplads for 120 medarbejdere fordelt mellem biblioteker i Gadstrup, Viby, Jyllinge, Ågerup, Gundsømagle, Roskilde og en bogbus. Desuden er han formand for Bibliotekschefforeningen og medlem af Danmarks Kartoffelråd, der arbejder for at sikre kartoflen på det nationale spisekort.


Dahvid Slutspurt_2016_6x365mm_ann6

Slut

23. AUGUST 2016 l 9 l

Sidste

10 dage

med disse priser

spurt

Alle tilbud er inkl. 2 års ekstra garanti! Bosch Opvask SMU 41D22

Til indbygning. Årligt forbrug ved program Øko 50°C: 3360 l vand. DoseringsAssistent. Energiklasse: A+, Tørreevne: A. 12 standard kuverter. Lydniveau: 48 dB(A) re 1 pW. Vejl. kr. 4.869,-

Vestfrost vask WHF 1406Z

1.400 omdr./min. Centrifugering. Kapacitet 6 kg. Specialprogrammer: Quick, Sport, Håndvask, Uld. Mængdeautomatik. Energiklasse A+ Vejl. kr.4.495,-

Gram køleskab KS3315-90

Skabet er udstyret med FreshZone, der med en lavere temperatur holder fisk, kød og mejeriprodukter friske i længere tid. Lækkert i hvidt! Mål HxBxD: 177x54x60 cm. Energiklasse A+ Vejl. kr. 4.490,-

Scandomestic Køl/frys KF 230

Hvidt køle-fryseskab på 166 l. køl og 65 l. 4* frys. 3 Justerb. s ikkerhedsglashylder. 3 fryserum. Indfrysningskapacitet på 3. kg Energiklasse A+. Mål HxBxD: 167,2x54,5x54,7 cm Vejl. kr. 3.695,-

Nu kun kr 2.995,-

Nu kun kr 2.495,-

Nu kun kr 2.495,-

Superpris, nu kun kr 2.295,-

Inkl. 2+2 års garanti

Inkl. 2+2 års garanti

Inkl. 2+2 års garanti

Inkl. 2+2 års garanti

Udstillingsmodeller med store besparelser Eico Induktions kogeplade,EIFW60 Braun Tandbørste Pro 600 Whirlpool Vaskemaskine AWO9424 Whirlpool Tørretumbler AZA HP 973 Miele Frithængende emfang til extern motor DA 420-4 Electrolux Indbygningsovn EOB 8841 Thermex loftemfang Metz 120 Brandt vaskemaskine BWF 6212

nu 4.195,00 nu 299,00 nu 3.495,00 nu 3.495,00 nu 7.798,00 nu 9.999,00 nu 13.574,00 nu 1.299,00

Lækkert køkkengrej:

OBH Gryder – pander før op til 799,00

nu 99,00

AEG Vask LFL 74834

8 kg. 1.400 omdr. Med dampprogrammer til genopfriskning og skånsom ProTex tromle. Quick-program til en perfekt vask på kun 20 min. OptiSense: altid minimalt forbrug. Energikl. A+++ Vejl. kr.7.495,-

Electrolux FW30L7120 Vaskemaskine 1200 O/min

Enkel med 7 kg maks. kapacitet. TimeManager® giver forskellige vasketider. Med AutoSense funktion der giver stor flexabilitet. Energi: A+++ Vejl. kr.6.295,-

Vestfrost Komfur HOF 60 VLK Yderst lækkert komfur fra Vestfrost, med ekstra stort ovn rum og til en fornuftig pris. Easy clean emalje, opbevaringsrum med klap. Mulighed for højdeindstilling fra 85-92,5 cm Vejl. kr. 5.595,-

Nu kun kr 4.495,-

Nu kun kr 2.695,-

Nu kun kr 3.295,-

Inkl. 2+2 års garanti

Inkl. 2+2 års garanti

Inkl. 2+2 års garanti

Se mange flere gode tilbud i butikken eller på dahvid.dk Dahvid Hvidevarer i Roskilde Industrivej 29C, 4000 Roskilde. Tel.: 4630 8484 Kontakt: roskilde@dahvid.dk Webshop: www.dahvid.dk

Vi er en del af Hvidt og Frit - Danmarks største frivillige hvidevare kæde med flere end 80 medlemmer.


l 10 l 23. AUGUST 2016

Butik Karibu fylder ni år

Mad uden Moehr

For 9. gang fejrer Fair Trade Butik Karibu fødselsdag i Sct. Peders Stræde 1. Her har Roskildes eneste og hyggeligste Fair Trade-butik haft sit daglige virke i ni ud af sine 29 års eksistens i Roskilde. Det hele begyndte i det nedlagte postkontor i Bodil og Herluf Storms hus på hjørnet af Clermontgade og Sct. Hansgade. Efter et par år flyttede butikken til Ringstedgade i centrum af Roskilde - først i Bogcafeens lokaler og senere hen i den nedlagte tobakskiosk i nr. 13. Slutteligt landende butikken i skomagerbutikken i Sct. Peders Stræde. På dagen serveres der kaffe og kage i butikken fra kl. 11.

Makkerskabet Moehr alias Flemming Haahr og Peter Møller skal alligevel ikke drive restaurant i Byens hus på Stændertorvet. ”Vi i Byens hus håber og tror selvfølgelig, at andre lige så dygtige og visionære kræfter vil springe til med lynets hast og hjælpe os med at skabe liv i det gamle rådhus - så kom endelig med jeres bedste (seriøse) bud!” siger Kathrine Krone.

Fejringen af Byparken byder både på historiefortællinger og underholdning Det grønne områdes 100 års jubilæum fejres søndag den 11. september med en masse gratis aktiviteter for store og små.

for børn og barnlige sjæle. Blandt andet inviterer Vikingeskibsmuseet til workshop tæt ved søen i bunden af parken, hvor det er muligt at bygge skibe af hverdagsting. Derudover byder Roskilde Synger og

Fakta: Program for fejringen af Byparkens 100 års jubilæum den 11. september.

Af Holger Vincents

Fejringen af Byparkens 100 års jubilæum byder på et tæt pakket program for både voksne og børn, når festlighederne løber af stablen den 11. september fra kl. 13-16. De historieglade roskildensere kan fra kl. 13-15 få det komplette overblik over blandt andet Byparkens historie, de musikalske traditioner i de grønne omgivelser og et indblik i den leg, der har fundet sted på parkens græsplæner over

Formanden og næstformanden for Kultur- og Idrætsudvalget i Roskilde Kommune, Evan Lynnerup (V) og Birgit Pedersen (SF), har nu offentliggjort det endelige program for fejringen af Byparkens 100 års fødselsdag.

de sidste 100 år, fortalt af blandt andre medarbejdere

fra ROMU og Roskilde Kommune.

I samme tidsrum er der en række aktiviteter

Klokken 13-15: Byparken før og nu – Otte poster giver det fulde overblik over Byparkens historie. Klokken 13-15: Børneunderholdning – Seks forskellige workshops giver de mindste mulighed for blandt andet at danse, spille musik og lege. Klokken 15-16: Korsang, tale og forfriskning – En række lokale kor synger I Danmark er jeg født. Borgmester Joy Mogensen holder tale, og Pipers Hus serverer en lille forfriskning. NB. Alle aktiviteter fra 13-15 er gratis, men kræver tilmelding via www.visitroskilde.dk. Her finder man også det fulde program for fejringen.

There’s a new shoe in town. Besøg vores butik på RO´s Torv

deichmann.com

Åbn Dans på musikalske aktiviteter, mens Roskilde Museum inviterer til at lege, som børnene gjorde det i gamle dage. Alle dagens aktiviteter er gratis, men kræver tilmelding via Visit Roskildes hjemmeside.

Dandy snøresko i lak-look Str. 36-42 1 142 323

299,-


23. AUGUST 2016 l 11 l

THE ART OF STYLE

Ledende oversygeplejerske Lis Dueholm (th) er glad for elefanten, fordi den med sine mange små tegninger giver børnene mulighed for at gå på opdagelse og finde på historier sammen med deres familier. Elefanten blev overrakt af eventkoordinator Christina Andreasen (tv).

EN ELEFANT KOM MARCHERENDE… 5.000 børn fra Roskilde og omegn besøger hvert år børneafdelingen på Roskilde Sygehus. Og nu har de fået noget mere at kigge på og røre ved, mens de venter på at komme ind til lægen. RO’s Torv har nemlig afsluttet deres Elefashion Tour ved at donere en flot elefant til afdelingen. Og det er ikke en hvilken som helst elefant. Dette dekorative eksemplar er nemlig udsmykket af de børn, der deltog i den kreative workshop på RO’s Torv under Elefashion Tour.

ET ELEFANTASTISK PROJEKT

DER TAGES FORBEHOLD FOR TRYKFEJL / FILTEN PLUS.

Selvom Elefashion Tour officielt er slut her i Roskilde, er de ikke helt færdige med elefanter på RO’s Torv. En del af de penge, der kom ind via salget af sommerferiebilletter, bliver nu doneret til verdens første elefanthospital i Thailand. Og de 10.000 kr., der ryger afsted, falder på et tørt sted. Elefanthospitalet er nemlig drevet af en apolitisk fond, der er 100% afhængig af donationer. Hospitalet har eksisteret siden 1993 og har i årenes løb behandlet mere end 4.000 skadede eller syge elefanter – og det i et område, hvor der reelt ingen andre muligheder findes for de elefanter, der lider af sygdom eller kommer ud for en ulykke.

På væggen i Børneafdelingen hænger også historien om elefanten Mosha, der trådte på en landmine, da hun var kun 7 mdr. gammel. I dag bor hun på det elefanthospital, der modtager donationen fra RO’s Torv.

RO’s Torv, Københavnsvej, Roskilde, rostorv.dk man-fre 10-19, lør 10-17, søn 11-16

EN GAVE DER GLÆDER Den lille elefant, der nu står ved indgangen til børneafde lingen er heldigvis i fin form – og den vil helt sikkert vække glæde og begejstring blandt de børn, der besøger afdelin gen i de næste mange år.


l 12 l 23. AUGUST 2016

Opsang til politikerne efter dialogmøde om Stamvejen I et såkaldt ’enighedspapir’ går Svogerslev Gruppen og Arbejdsgruppen for Stamvejens forlængelse sammen om at opfordre Roskildes politikere til ”omgående at iværksætte en tilbundsgående undersøgelse af de trafikale forhold i området”. Af Holger Vincents

Efter årtiers diskussioner og debatindlæg for og imod en forlængelse af Stamvejen, er der nu opstået konsensus i Svogerslev efter et dialogmøde torsdag aften, hvor begge fløje var repræsenteret. Ikke konsensus om en et præcist oplæg til Roskildes politikere i forhold til, hvordan vejnettet i byen vest for Roskilde kan

Torben Jørgensen (S) ønsker nu at mødes med parterne bag det såkaldte enighedspapir.

ændres, så alle borgere er tilfredse. Der er derimod underskrevet et såkaldt enighedspapir på vegne af både Svogerslev Gruppen og Arbejdsgruppen for Stamvejens forlængelse, hvor parterne i fællesskab opfordrer de folkevalgte på Rådhuset til at få kridtet skoene og komme i gang med at se på infrastrukturen i hele området, så der kan findes en løsning på Svogerslevs trafikale udfordringer. ”Konklusionen på mødet blev, at Roskilde Kommune på baggrund af de aktuelle og stadigt voksende infrastrukturelle udfordringer omgående iværksætter en tilbundsgående trafikanalyse i Svogerslev der munder ud i en samlet løsning for Svogerslev”, skriver dialogmødets deltagere i en fælles pressemeddelelse, underskrevet af Michael Højbjerg på vegne af Svogerslev Gruppen og Torben Jans, der repræsenterer Arbejdsgrup-

pen for Stamvejens forlængelse. Begge henviser til pressemeddelelsen og siger til Paperboy, at de ikke har yderligere kommentarer på nuværende tidspunkt.

Jørgensen ønsker møde Fra formanden for Plan- og Teknikudvalget i Roskilde Kommune lyder svaret, at der på nuværende tidspunkt ikke er planer om at iværksætte en trafikanalyse i Svogerslev. Torben Jørgensen (S) vil i stedet gå i dialog med borgerne bag appellen. ”Jeg vil gerne mødes med repræsentanter fra begge grupper, så jeg kan få det fra deres mund, hvor de ser de trafikale problemer i Svogerslev. Det må være første skridt, inden man siger, vi skal gå i gang med en undersøgelse”, siger udvalgsformanden.

Udvikling uden infrastruktur I den offentliggjorte enig-

De to grupper af Svogerslev-borgere, der er uenige om, hvorvidt Stamvejen skal forlænges eller ej, er nu gået sammen om at sende en besked til Roskildes politikere.

hedspapir anfører Svogerslev-grupperne også, at Roskildes kommunekasse i en lang årrække har nydt godt af den bebyggelsesmæssige udvikling i Svogerslev, alt i mens Byrådet i samme periode har undladt at afsætte midler til at understøtte den nye trafikale virkelighed ”Provenuet ved salg af byggegrunde i Svogerslev og etablering af først et stort antal andelsboliger/

almennyttige boliger og efterfølgende opførelse af nye store villakvarterer ved og omkring Haretoften har siden 1990’erne givet Roskilde Kommune eksorbitante indtægter, uden at Byrådet har afsat midler til at bringe infrastrukturen i Svogerslev op på et tidssvarende niveau”, skriver repræsentanterne fra Svogerslev Gruppen og Arbejdsgruppen for Stamvejens forlængelse. Den kritik stiller Torben

Jørgensen sig dog tvivlende overfor. ”Jeg er ikke enig i, at vi ikke har gjort noget. Vi har fokuseret meget på Svogerslev, blandt andet i forhold til busbetjeningen i området, som jeg mener er en af de bedste i kommunen. Men jeg lytter naturligvis til kritikken og glæder mig meget til, at vi skal have et møde”, udtaler formanden for Plan- og Teknikudvalget.

NYT KØKKEN PÅ 7 DAGE Vi leverer dit nye køkken HELE sommeren på kun 7 arbejdsdage

GRATIS QUOOKER MODEL FUSION I KROM VÆRDI 11.575,-

Netop nu får du en gratis Quooker Fusion - den kogende vandhane - med i købet, når du køber køkken for min. 50.000,-* Hele sommeren kan du også glæde dig over en leveringstid på kun 7 arbejdsdage. Så kan du nyde sommeren i dit nye DESIGNA køkken!

KAMPAGNEPRIS KR. 53.395,-

Prisen er for skabe, sokkel, bordplader og Quooker Fusion Krom

*Tilbuddet gælder til 28/8-16 ved køb af komplet køkken for min. 50.000,- ekskl. hvidevarer og serviceydelser. Levering inden 30/10-16. Kan ikke kombineres med andre rabatter. “Nyt køkken på 7 dage” gælder usamlede elementer hele sommeren undtagen uge 30. Enkelte produkter kan have længere leveringstid.

DESIGNA GARANTIER

5år

BORDPLADER

10år 25år SKABE OG LÅGER

TIL DIN HVERDAG

SKUFFER OG HÆNGSLER

HOLBÆKVEJ 7-13 . ROSKILDE . TLF. 33 47 01 60 . DESIGNA.DK


23. AUGUST 2016 l 13 l

STÆRKE TILBUD I HIMMELEV 95 49 SPAR 695

Tilbuddene gælder kun i Meny Himmelev og til og med lørdag d. 27. august 2016.

SPAR 695

JYDERUP OST 45 + Nørup Guld (ca. 1,2-1,5 kg). Fast pris

PR. STK.

SPAR 20,KOHBERG KERNEGODT BRØD Flere varianter, 6-kerne, hørfrø ell. solsikke 750 gr.

FRIT VALG

10

00

KOHBERG BOLLER Flere varianter, kerneboller, jubilæumsboller, Yoghurtboller 470 gr.

FRIT VALG

10

00

SPAR 10,-

DEN GAMLE FABRIK MARMELADE 270 gr.

FRIT VALG

10

00

SPAR 5,-

SPAR 15,RØGET ELLER GRAVAD LAKS FRA ROYAL GREENLAND 125 gr.

PR. PK.

24

STORE KUTTER REJER FRA ROYAL GREENLAND i lage str. XL Drænet vægt 125 gram.

29

95

95

K-SALAT REMOULADE ELLER MAYONNAISE 375 gr.

FRIT VALG

10

00

SPAR 10,-

SPAR 25,-

Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

SPAR 60,-

10 STK. RØDSPÆTTE FILETER

75

00

Bemærk!

Husk hjemmelavet remoulade

KALVECULOTTER Vægt 1,1 – 1,2 kg

FRIT VALG

99

95

SPAR MIN. 60,-

HIMMELEV PLATTE Nok til 2 pers. Bestående af: hjemmelavet karrysild, roastbeef, skinke, dyrlægens natmad, fiskefilet, ribbensteg samt ost

150

00

TILBUDDENE GÆLDER KUN I MENY HIMMELEV

Meny Himmelev

Søren Seier Rasmussen, Købmand

Himmelev Sognevej 95, Himmelev, Roskilde. Tlf. 46 36 42 33 · Åbningstider: Man.-fre. 8-20 lør. 8-18 søn. 8-18 · www.menyhimmelev.dk


l 14 l 23. AUGUST 2016

”Jeg elsker også det her sted, jeg har arbejdet i gennem 15 år – men det er også en komfortzone. Så jeg skiller mig af med det, jeg elsker mest for at kunne flytte mig derhen, hvor jeg gerne vil”

Roskildekunstneren Kim Michael, af mange kendt som THEZINKER, har valgt at sige farvel til farverne for at forfølge endnu større drømme.

Den ztore nedzmeltning Farvel til farverne. Roskildekunstneren Kim Michael skiller sig af med alle sine værker i løbet af de næste 90 dage. Af Tomas Skov

hvor jeg gerne vil”, fortæller kunstneren, som dog må erkende, at han har svært ved at forestille sig et liv helt uden maleri. ”Jeg tror ikke, jeg kan undvære maleriet fuldstændigt som ren terapi. Jeg har prø-

og min kæreste har måttet sende mig over at male en gang imellem, så jeg kunne få ro på”, siger han.

Michael tilmed brænde flere af sine værker for at sikre sig, at intet er tilbage. ”Jeg skal ikke have et eneste maleri tilbage. Det bliver den helt store hovedrengøring både her i galleriet og i mit hoved. Jeg giver mig fuldt ud i 90 dage, hvor folk kan købe mine værker for sidste gang, og så hopper jeg over i anden halvleg”, siger han.

Roskildekunstneren Kim Michael, der bruger kunstnavnet THEZINKER, har givet sig selv den ultimaDen store tive udfordring. Ikke alene hovedrengøring skal han afvikle sit galleri Sidst i november skulle og skille sig af med alle sine værker i løbet af 90 dage, han har også besluttet ikke at male mere, da han i stedet vil bruge al sin energi på at forfølge andre og endnu større mål. Realiseringen af disse visioner kræver fokus, og derfor har han besluttet at fortsætte Jeg vil gerne have, at der skal være nogle søm i verdenskortet, når jeg sidder oppe i Nangijala, og uden fardet skal være nogle store søm”, siger kunstneren ver.

Ud af komfortzonen

ALGADE 12 · 4000 ROSKILDE TELEFON 46 35 14 14

”Det fedeste jeg ved i livet ud over sex, det er at male. Jeg får så mange idéer ind i hovedet hele tiden, og jeg tømmer simpelthen butikken ved at male. Jeg elsker også det her sted, jeg har arbejdet i gennem 15 år – men det er også en komfortzone. Så jeg skiller mig af med det, jeg elsker mest for at kunne flytte mig derhen,

vet at undvære det i løbet af sommeren, men det driver mig næsten til vanvid,

samtlige af de mindst 300 originalværker gerne være solgt, og undervejs vil Kim

Fakta: Kim Mickaels, alias THEZINKER’s, værker sælges gennem samtlige 90 dage fra den 26. august til den 26. november. Der vil være åbent i galleriet alle dage fra kl. 11-17.

De store søm

Kim Michael har tydeligvis gjort sig en del tanker om, hvad resten af livet skal bruges til, og anden halvleg i kunstnerens liv kommer til at handle om realiseringen af visionen, som han kalder Global Man. ”Projektet pressede sig mere og mere på. Jeg vil gerne have, at der skal være nogle søm i verdenskortet, når jeg sidder oppe i Nangijala, og det skal være nogle store søm”, siger kunstneren, som ikke ved, hvor han får til huse efter afskeden med galleriet i Hedegade. Dog har han besluttet, at også hans fremtidige arbejde bliver med udgangspunkt i Roskilde.


23. AUGUST 2016 l 15 l

Slutspurt

MED VORES BREDE STRESSLESS® PROGRAM - er vi altid klar med et godt tilbud til dig

Stressless® Garda medium lænestol

UDSALG

KUN

5.999,-

FAST LAVPRIS

OG ANDRE GODE TILBUD

Så er slutspurten i fuld gang. Kom og få del i alle de forrygende gode tilbud med store besparelser. Vi glæder os til at se dig. På gensyn!

Inkl. topmadras 60 mm latex eller celsius,

• Ultimativ siddekomfort med indbygget lændestøtte • Perfekt støtte til nakken, når der skal ses TV • Genial sovefunktion i nakkestøtten • Skammel med vippefunktion giver ekstra støtte til benene • Fås i 2 højder og i 3 bredder • Al produktion foregår i Norge • Første Stressless® blev produceret i 1971

FÅS I STØRRELSE

M L

Stressless® Garda lænestol Monteret med sort læder i dessin Batick. Classic stel i bøg lak. Medium str. Trinløs glidefunktion og automatisk regulérbar nakke- og lændestøtte. Fås også i brunt læder. Andre farver mod tillæg. Fodskammel med vippefunktion. Pris 2.199,-

Soulmate elevationsseng 180 x 200/210 cm

NU

14.999,-

SPAR 13.795,-

SPAR

47%

SPAR

Inkl. trådløs fjernbetjening

47%

DANSK PRODUCERET

Soulmate elevationsseng Polstret el-betjent elevationsbund med 42 lameller, hvoraf de 6 er justérbare. Ekstra nakkeløft for ekstra komfort. Linak motor med bluetooth. Vendbar springmadras med 5-zonet pocket fjedre, polstret med cooltex. Fås i medium eller fast hårdhed. Inkl. topmadras polstret med bamboo stretch. 90 x 200/210 cm, ekskl. ben. Pris 14.397,- Sætpris 2 stk. 90 x 200/210 cm. Normalpris 28.794,-

Time Out lænestol + skammel

NU

13.999,-

SPAR 1.921,-

140 x 200 cm

Mood Continental 5-zonet pocketfjedre med quiltet strikket betræk. Fås i medium eller fast hårdhed. Topmadras med 40 mm latex indlæg. Vaskbart betræk. 140 x 200 cm, ekskl. ben. Normalpris 9.499,-

NU

4.999,-

SPAR 4.500,-

SPAR

50%

SPAR

48% DANSK PRODUCERET

Time Out lænestol Monteret med sort Fantasy læder og skal i ubehandlet eg. Regulérbar nakkestøtte. Sokkel i formstøbt aluminium med swing back. Pris 12.610,- Fodskammel. Pris 3.310,Sætpris lænestol + fodskammel. Normalpris 15.920,-

Mood continental

FÅS KUN HOS MØBLÉR

BORD FÅS KUN HOS MØBLÉR

Rosenholm sofa

Skovby SM75 spisebord Skovby SM75 spisebord Massiv sæbebehandlet bøg. Inkl. 2 tillægsplader. + 4 SM66 stole B100 x L165/265 cm. Pris 11.769,SM66 spisebordsstol Monteret med sort læder i dessin CC. Stel i massiv bøg. Pris 2.899,- Sætpris bord + 4 stole. Normalpris 23.365,- SPAR 11.366,-

NU

11.999,-

3 + 2 pers. Rosenholm sofa Monteret med antracitfarvet uldfilt. Tremmestel i lakeret massiv bøg. 3 pers. sofa L197 cm. Pris 7.499,SPAR 6.999,2 pers. sofa L142 cm. Pris 6.499,Sætpris 3 + 2 pers. sofa. Normalpris 13.998,-

NU

6.999,-

SPAR

30% SPAR

33% Orlando lænestol Monteret med sort læder/skai i dessin Madras. Space sokkel. Pris 4.499,Fodskammel. Pris 1.199,Sætpris 2 stk. lænestole. Normalpris 8.998,-

Mandag - torsdag....10.00-17.30 Fredag......................10.00-18.00

Orlando lænestol 2 stk.

NU

5.999,-

SPAR 2.999,-

Lørdag ......10.00-14.00 Søndag .....10.00-15.00

SPAR

NORDISK KOMFORT by møblér

42%

Chicago sofa Monteret med sort læder i dessin Soleda. Kan leveres i flere farver og dessiner. Armbarker i ubehandlet egetræ. 3 pers. sofa L214 cm. Pris 13.999,2 pers. sofa L158 cm. Pris 11.999,Sætpris 3 + 2 pers. sofa. Normalpris 25.998,-

Åbent: 1. søndag i hver mdr. www.bobedstmøbler.dk

NORDISK KOMFORT by møblér

Chicago sofa 3 + 2 pers.

NU

14.999,-

SPAR 10.999,-

Chicago lænestol Monteret med sort semi/spalt læder. Chicago lænestol Sokkel i ubehandlet eg. Gasreguleret vippefunktion samt højde/vippe regulérbar + skammel nakkestøtte. Medium str. Pris 10.528,Fodskammel. Pris 2.333,Sætpris lænestol + fodskammel. SPAR 3.862,Normalpris 12.861,-

Frederikssund Frederiksværkvej 18 3600 Frederikssund Tlf. 47 31 77 29

NU

Roskilde Gundsølillevej 10C, Ågerup · 4000 Roskilde Tlf.: 46 78 74 44

8.999,-

Hillerød Carlsbergvej 32 C 3400 Hillerød Tlf.: 44 22 20 05


l 16 l 23. AUGUST 2016

Natkirke i Roskilde Domkirke

VVS Arbejde

Fredag den 26. august er der – som det altid er tilfældet 2. og 4. fredag i måneden – natkirke i Roskilde Domkirke. Denne gang med et par roskildensere, der både er kendt i det lokale musik- og kirkeliv. Det drejer sig om duoen Oro Liquido: Anders Hvidberg-Hansen, der spiller på allehånde trommeinstrumenter, mens Anders Gerup spiller saxofon til. Natkirken åbner dørene kl. 19:45. Kl. 20 er der lystænding i stilhed. Lyset bæres ind og et bibelord åbner aftenen. Herefter spiller Oro Liquido frem til kl. 21, hvor der er prædiken ved natkirkepræst Rasmus H. C. Dreyer. Kl. 22 er der som altid nadverandagt, hvor vi synger salmer sammen og holder altergang midt i kirken. Der er aftenbøn kl. 23, hvor natkirken lukker bagefter.

• Fjernvarme • Gas

kedler • Olie kedler • Bio kedler • Solvarme • Badeværelser Vi kommer til aftalt tid

VVS Firmaet

Rønnevej 5 · 4060 Kirke Saaby Telefon 70 22 02 01 www.jespers.dk www.jespersvvs.dk

Skoleleder Morten Naumann blev overrasket over foreningernes potentiale i undervisningen.

Foreningslivet ind i folkeskolen

rer Vi levaelitet

- kv en - til tid ris l ta t p - til af

Det har været en stor succes for alle parter, at bringe skoler og foreningsliv tættere sammen.

og rollespil. Nu er projektet evalueret, og resultaterne er ifølge COWI’s rapport så imponerende, at forhåbningen er, at der i løbet af efteråret er politisk vilje til at udbrede bevægelsespakkerne til flere skoler i kommunen.

Win-win

SERVICES: Af Tomas Skov

• • • •

Grøn service Private haver Kloak opgaver Entreprenør og Anlægsopgaver • Vinterservice

Anlægsgartner Gottlieb A/S Stålager 1 • 4050 Skibby Tlf. 46 41 44 42 • www.gartnergottlieb.dk

Projektet ”Foreningslivet ind i folkeskolen” har i løbet af tre år aktiveret 350 skoleelever fordelt på Hedegårdenes og Absalons Skoler, som har haft bevægelse med 19 forskellige lokaler foreninger og prøvet kræfter med idrætsgrene som atletik, håndbold og tennis – men også lystfiskeri

Blandt konklusionerne lyder, at eleverne får styrket deres sociale kompetencer og samtidig oplever en mærkbart større trivsel. På foreningssiden har man til gengæld oplevet medlemsfremgang, samt fået profileret og synliggjort deres idrætsgrene. Set fra skolernes synspunkt oplever de et styrket netværk til det lokale foreningsliv og de frivillige kræfter samt en stærke-

re relation mellem lærere og elever.

sourcer at hente i foreningslivet”, siger skolelederen.

Enorme ressourcer

Historie og tennis

”Vi har afprøvet alverdens samarbejder med foreningerne, og eleverne har glædet sig til det og syntes i det hele taget, at det var fantastisk. Som elev er det også noget andet at stå foran en instruktør eller en træner frem for en lærer”, vurderer skoleleder på Hedegårdenes Skole Morten Naumann, som er overrasket over de opgaver, som foreningerne har kunnet løfte. ”Foreningerne har et meget større potentiale end vi havde regnet med – også inden for skoletiden. Der er simpelthen enorme res-

Udover at aktivere eleverne og øge deres trivsel, har flere altså valgt at melde sig ind i nogle af de foreninger, de har været i berøring med. Og så har projektet måske også åbnet øjnene for, hvad der kan bringes ind i undervisningen. ”Man kan sagtens kombinere undervisning i historie eller engelsk med fx tennis. Du kan komme ind på sportens historie og dens oprindelse i England. Man skal simpelthen bare bruge sin kreativitet”, siger skolelederen, som har besluttet at videreføre projektet på skolens mellemtrin.

”Spar op til 1.370 kroner årligt ved udskiftning af din gamle cirkulationspumpe”

VI SAMARBEJDER MED ROSKILDE FORSYNING UNDER FJERNVARME ORDNINGEN.

THORSEN & PETERSEN Kvalitet til dine VVS installationer siden 1995

AUT. VVS-INSTALLATØR & KLOAKMESTER

TJÆREBYVEJ 61 C • TJÆREBY • 4000 ROSKILDE • TLF. 46 36 25 32 • WWW.TP-VVS.DK


23. AUGUST 2016 l 17 l

GASGRILL RESTMARKED

SLEM MED

d tilbu

Som Coop-medlem optjener du point, hver gang du handler. Pointene kan du senere betale med. Du får også særlige tilbud i din kvickly. Meld dig ind på coop.dk

UHØRT BILLIGT ! FRIT VA

1.500,LG

SPAR OPTIL

4.599,GRILL HELE Å RE SLÅ TI L NU! T

Gasgrill fra Jamie Oliver med 3+1 brændere Gør dig klar til en professionel grilloplevelse uden for køkkenet, inspireret af mesterkokken Jamie Olivers passion for grillmad. • Klar på under 10 minutter • Eksklusivt XXL termometer i låget • Inkl. regulatorkit til gasbeholderen Pro 3+1 er en kraftfuld gasgrill og som navnet indikerer - den ultimative serie af gasgrill fra Jamie Oliver. Med Pro 3+1 kan du grille hele året - uanset vejret.

SLEM MED

d tilbu SLEM D E M

d tilbu

Gasgrill fra Bon-fire med 4 brændere Når kun det bedste er godt nok er denne gasgrill 3B fra Bon-fire det perfekte valg. Den har power, elegant design, samt god kvalitet og funktionalitet. Du får desuden et grillcover med. Klar til at grille på under 10 min Indbygget termometer i låget Inkl. regulatorkit til gasbeholderen Gasgrill i hverdagskvalitet Grillen har et praktisk skab med plads til gasbeholder og grilludstyr. Den har to sideborde til opbevaring af mad og på det praktiske termometer i låget kan du holde øje med grillens temperatur. Grillen er nem at flytte rundt, da den har fire hjul, hvor ét er drejeligt og ét er låsbart. Låget er i fuldsvejset rustfrit stål med inderlåg. På sidebordet er der 3 ophængskroge.

Gasgrill fra Dan grill med 5 brændere Kraftfuld grill i rustfrit, pulverlakeret stål med 5 brændere, 1 sidebrænder og 2 sideborde. Mål: 148,5 x 53,5 x 124 cm.

SLEM D E M

d tilbu

Hyrdehøj Bygade 6A 4000 Roskilde Tlf. 46 30 17 00 http://kvicklyhyrdehoj.dk

Grill hele året rundt. Brænderne er udført i rustfrit stål og har integreret piezotænding, som styres fra betjeningspanelet. Fødevaretestet støbejernsrist, som giver flotte grillspor på kødet, samt en varmehylde i porcelænsbelagt stål til at lune brød mm. Grillen har to sideborde samt porcelænsbelagte flammetæmmere, som forhindrer, at fedtdryp fra kødet rammer brænderen og dermed sikrer optimal varmefordeling. Den leveres inkl. et praktisk grillcover, så den kan stå beskyttet udendørs hele sæsonen.

ÅBNINGSTIDER: Mandag-fredag Lørdag-søndag

8-20 8-18


l 18 l 23. AUGUST 2016

KOM TIL DEN STORE ÅBNINGSFEST Fredag d. 26/8 kl. 08.00

SPAR OP TIL

-70%

PÅ TUSINDVIS AF MÆRKEVARER

Vi er vilde med sport og glæder os til at byde velkommen til SPORTMASTER LAGERSALG i Roskilde.

KIG FORBI SPORTMASTER LAGERSALG

, 1 0 3 R SPA ADIDAS Advantage Clean ÅBNINGSPRIS

299,Dame og Herrestr. Normalpris 600,-

Roskilde: Københavnsvej 70-72 · Tlf. 46 30 70 10


23. AUGUST 2016 l 19 l

,1 5 4 R A SP ADIDAS Handball Spezial ÅBNINGSPRIS FRIT VALG

299,Str. 36-47. Normalpris 750,-

SPAR OP TIL

-70%

PÅ TUSINDVIS AF MÆRKEVARER

SPAR 201,ADIDAS Condivo 16 træningsbukser ÅBNINGSPRIS FRIT VALG

199,Juniorstr. 116-164. Voksenstr. S-XL. Normalpris op til 400,-

OVER 1.000 M2 MED TUSINDVIS AF MÆRKEVARER

NIKE Downshifter 6 ÅBNINGSPRIS

299,-

,ASICS Gel-Kayano 23 løbesko

Dame og Herrestr. Normalpris 500,-

ASICS Gel-Nimbus 18 løbesko

Københavnsvej 70-72 Løbestil: Neutral. Herrestr. 41-48. Damestr. 36-43. Løbestil: Pronation. Herrestr. 41-48. Damestr. 36-43. Roskilde:

THE NORTH FACE Muskoka Down dameeller herrejakke med gåsedun. KUN I SPORTMASTER.

· Tlf. 46 30 70 10Herrestr. S-XXL. Normalpris 2.200,Damestr. XS-XL.

Tilbuddene gælder fra d. 26.8-4.9

, 1 0 2 R SPA


l 20 l 23. AUGUST 2016

Udvekslingsstudenter i Roskilde

Med frisøren på job

Julie har været et år i Colombia og Laura har været et år i USA som udvekslingsstudenter via Rotary. I Kanal Roskilde fortæller de om at blive en del af familier langt væk fra Roskilde. Om at lære sprog og blive god til at begå sig i andre kulturer. Lige nu søger Rotary nye udvekslingsstudenter i alderen 15-17. Kanal Roskildes udsendelse kan ses torsdag den 25. august og lørdag den 27. august kl. 14. Kanal Roskildes udsendelser kan desuden ses på www.youtube.com/kanalroskilde

Når man googler frisør i Roskilde får man en kvart million hits. Der er nok at vælge mellem, men frisør Arthur skiller sig ud fra de andre. Indretningen er helt speciel, og indehaver Johnny samler på kundernes gode historier. Kanal Roskilde har været med frisøren på job. Udsendelsen kan ses torsdag den 25. august og lørdag den 27. august kl. 14:30. Kanal Roskildes udsendelser kan desuden ses på www.youtube.com/kanalroskilde

Historier fra Retshjælpen Af Birgitte Wessel Knaack,

advokat i Råd til Advokat. Sygeplejersken havde fjorten dage forinden rådet parret til at få lavet et testamente hurtigst muligt, men der havde været så meget at se til, og sorgen lå som en tung dyne over de to, men nu var det lige oppe over. Det kunne ikke udskydes længere. Sygeplejersken mente, det var kun var et spørgsmål om timer, før manden nok ville miste bevidstheden og snart dø. Det var årsagen til, at en kvinde en sen eftermiddag i juli måned skyndte sig ned på gaden for at finde nogen, der kunne lave et testamente. Hurtigt. Hun havde boet sammen med manden i syvogtyve år. De ejede halvdelen hver af den lejlighed, de boede i. Ingen af dem havde børn, men manden havde en bror og nogle sø-

skendebørn, som han ikke havde kontakt med. Mandens sygdom kom pludselig. På ganske få dage havde en smerte i ryggen udviklet sig med stormskridt. Nu lå han på hospitalet og tænkte på, hvad hans død ville komme til at betyde for hans elskede. Efter sygeplejerskens akutte melding, var kvinden som det første gået ind hos en bedemand. Det slog hende, at en bedemand måtte vide noget om den slags ting. Det gjorde han også – eller han vidste, hvor man kunne spørge. Og så han ringede til mig. ”Jeg ved godt, du ikke tager retshjælpssager i telefonen,” sagde han. ”Men det her haster virkelig. Kan du ikke snakke med hende?” Jeg fik kvinden i røret, og hun satte mig ind i situationen. Hun var i tvivl om,

hvem der ville arve manden, når han døde. ”Vi har altid været fælles om det hele, så vi har ikke tænkt på, hvad der var hans og mit. Det er først nu, hvor han er blevet syg, at det er gået op for os. Vi har ellers altid troet, at vi bare arvede hinanden, når vi nu ingen børn har, og vi har boet sammen i så mange år.” Jeg var selvfølgelig nødt til at sige det, som det er: ”Når din mand hverken har børn, ægtefælle eller forældre, så er det hans bror, der arver ham, hvis I ikke har lavet testamente.” ”Men hvordan får jeg lavet et testamente så hurtigt?” spurgte hun oprevet. ”Skal man ikke til notar og alt sådan noget, for at det kan blive gyldigt?” ”Nej, det behøver I ikke,” sagde jeg. ”Et vidnetestamente er lige så gyldigt, som et notartestamente.

Og hvis det er sådan, at han måske dør i nat, vil det være bedst at få lavet et vidnetestamente så hurtigt som muligt, hvis I ønsker, at du skal kunne blive boende i lejligheden.” Og det var lige præcis det, de ønskede. Ud over lejligheden havde de hver deres opsparing. De havde hele tiden forestillet sig, at opsparingerne skulle bruges til at forsøde deres alderdom og sikre, at den der blev tilbage, når den ene af dem døde, kunne beholde lejligheden, så tilværelsen på det praktiske plan kunne fortsætte så godt som uændret. Jeg var nødt til at fortælle kvinden, at retshjælpen desværre ikke havde ressourcer til at lave testamentet for dem. Hun måtte hellere se at få fat i en advokat, der kunne rykke hurtigt ud. Et par uger senere kom kvinden ned i retshjælpen.

Historier fra Retshjælpen Klummen ”Historier fra Retshjælpen” fortæller hver gang ultrakort om et problem med eller uden jura på baggrund af de spørgsmål og historier, som folk kommer med. Alle er fuldt anonymiserede. Hun skulle ikke spørge om noget. Hun ville bare fortælle, hvordan det var gået. Manden var død et par dage efter vores samtale. Men de havde nået at få lavet et vidnetestamente. Kvinden

så lidt fortabt ud. Det havde været hårdt at stå igennem. Hun havde været alene om det meste – og nu var hun bare helt alene. Men uden testamentet havde sorgen været dobbelt.

RAGNAROCK i nyt nationalt forskningsprogram

FOLKESKOLER I SUPERLIGAEN – ROSKILDE I FRONT! • Opdragelse er et forældreansvar, men udviklingen af vores børns evner starter i folkeskolen. • Alle har et talent, og folkeskolen er en væsentlig forløser af vores børns talenter. • Vi vil aktivt medvirke til styrkelse af både de fysiske og pædagogiske rammer i folkeskolen. KONSERVATIVE STEMMER DER ARBEJDER www.roskildekonservative.dk

Roskilde

Et nyt forskningsprojekt skal undersøge digital museumsformidling med udgangspunkt i blandt andet RAGNAROCKs kommende digitale indsamlingsprojekt ’Rockspor’. Hvordan fastholder museerne det faglige indhold, når digitale teknologier i langt højere grad inddrager brugerne i indsamlingen? Det er bare et af de spørgsmål, som postdoc Rikke Haller Baggesen har sat sig for at undersøge, når hun sammen med lektor Michael Haldrup og i samarbejde med museumskoncernen ROMU/RAGNAROCK i dag går i gang med sit forskningsprojekt ’Digitale deltagere som ressourcer for museet’. ”Vi vil undersøge, hvad der sker, når brugernes ekspertise rykker ind og bliver en del af museets ekspertise. Museerne har længe haft et ønske om at være dialog med brugerne for at sikre, at vi har værdi for samfun-

Det nationale forskningsprojekt ’Vores Museum’, samler fem universiteter og otte museer i et forsøg på at afdække innovativ og digital museumsformidling.

det og borgerne. Derfor er det interessant at kigge på museets faglighed over for den digitale udvikling og interaktionen med brugerne,” siger Rikke Haller Baggesen.

En del af nationalt forskningsprojekt Afhandlingen er én ud af i alt 13 projekter, som tilsammen udgør det nationale forskningsprojekt ’Vores Museum’, som samler fem universiteter og otte museer i et forsøg på at afdække innovativ og digital museumsformidling. ”Projektet er internationalt set et af de største satsninger på at forske i at udvikle fremtidens museumsformidling. Vi håber at

projektet kan inddrage nye brugere til museet med henblik på, at museerne bliver endnu bedre til at berige brugernes liv og deres museumsoplevelse,” siger Kirsten Drotner, projektleder for ’Vores Museum’ og professor ved Institut for Kulturvidenskaber ved Syddansk Universitet. I projektet sidder forskere fra blandt andet Syddansk Universitet (SDU), Roskilde Universitet (RUC) og Aalborg Universitet (AAU). Projektet er støttet med 42 millioner kroner - halvdelen fra VELUX FONDEN og Nordea-fonden og den anden halvdel fra de deltagende institutioner.


23. AUGUST 2016 l 21 l

JYLLINGES BEDSTE SLAGTER & DELIKATESSE TILBYDER

MENU 2 GO

Pris pr. person fra

Lækker mad til 2 personer

6250

Det får du:

• 2 stk. valgfri møre bøffer • Valgfri kartoffel • Valgfri salat Fra • Valgfri sauce

Gælder kun fredag og lørdag

HVER DAG !!

Friskhakket oksefars

SPAR

220,-

Mulighed for tilkøb af forret og dessert

125,-

Vores slagter sørger for friske forsyninger hver dag.

3 – 7%

Kg-pris 69,90

Pr. ½ kg.

34

Messeri Primitivo Negromaro

95

8-12 %

Pr. fl. 69,95

Kg-pris 59,90

Pr. ½ kg.

6 fl.

29

199,-

95

Tilbuddene gælder fra onsdag den 24/8 til og med lørdag den 27/8

ÅBNINGSTIDER:

Se mange flere tilbud på www.kvickly.dk

MANDAG - FREDAG 8-20 LØRDAG - SØNDAG 8-18 BAGEREN ÅBNER HVER DAG KL. 6.30

Medlemsejet siden 1890

E G N I L L JY

Jyllinge Jyllinge Centret · 4040 Jyllinge · Butik: Tlf. 4678 8020 · Bageri: Tlf. 4679 0729


l 22 l 23. AUGUST 2016

Black Dylan til høstfest i Viby KulturCosmos og Ramsø Musikhus præsenterer igen år aftenkoncert i CosmosHallen til høstfesten i Viby den 27. august kl. 20. Billetter sælges til 75 kroner stykket via www.kulturcosmos.dk. Reggaekongen Wafande har fundet et nyt hjem i Black Dylan, og inspirationen kommer fra den amerikanske soul tradition med forfædre som Ray Charles, Marvin Gaye og Smokey Robinson. Producer Nuplex og Wafande frembringer en moderne udgave der trækker tråde videre ud i musikkens mangfoldige univers. Dørene åbnes kl. 19.

Flot bidrag til Hospice Sjælland

men folk går og kommer jo. Vi har næppe været under 500 mennesker i løbet af dagen”, vurderer Preben Rasmussen, der i år havde sænket prisen på sodavand med en tier, så børnefamilierne ikke skulle føle sig flået.

Royal Jazzband og Hjemmeværnsorkestret lørdag den 20. august fra kl. 11-14. Dyreklinikken sponsorerer maden, og alt overskud fra salg af mad og drikke går altså i år til Hospice Sjælland via støtteforeningen. ”Der kan vel være 125 mennesker på én gang,

Af Tomas Skov

Hospice Sjællands støtteforening kan se frem til at få overdraget præcis 22.811,kroner, som er det kontante resultat af initiativet Musik i Gården, hvor Farvehuset og Dyreklinikken Viking havde inviteret til toner af både

Jacob og Morten med mor Henriette. De have alle noget at fejre.

Jubilæum og fødselsdag hos en ægte kopivirksomhed

Julemærkehjem i Himmelev

Samarbejde med Superligaklub

Stryhns smører tykt på

Alarm-netværk vokser

Vinter-udfordringer på Vigen Camping

Julemærkehjemmet Liljeborg vil fra sommeren 2017 stå klar til at tage imod 200 børn årligt Side 27

Jacob ’Gaxe’ Gregersen er ny mand i HVB’s bestyrelse, hvor han vil sikre både bredden og talenterne Side 32

Pålægsvirksomheden i Himmelev opkøber beslægtede virksomheder med henblik på at nå millarden Side 19

Frank Høyer Rasmussen er organisatoren bag Din Alarm, der i øjeblikket oplever øget tilslutning i Veddelev Side 22

Manglende tilladelser giver forpagtere hovedpine

Himmelev

Hundredevis af besøgende til Musik i Gården sikrede et flot beløb til Hospice Sjælland.

15. MARTS 2016 l 17 l

9. FEBRUAR 2016 l 17 l

FEB

kunne Jacob fejre 25 års jubilæum, Morten fyldte 50 år og deres mor Henriette fyldte 70 år. Jacob holdt en tale for gæsterne og kom med et fint tilbageblik på de seneste 25 år.

sterne, der strømmede ind for at ønske hele familien bag tillykke. Roskilde Kopi og Print er en familievirksomhed, der i dag ejes af brødrene Jacob Bo og Morten Berthelsen. Forretningen har eksisteret i mere end 30 år, men i torsdags

Torsdag blev kopimaskinerne slukket hos Roskilde Kopi og Print og den røde løber blev rullet ud hos WHY Food and Cocktails på modsatte side af Ringstedgade. Til gengæld blev der tændt for en skøn buffet af lækkerier til glæde for alle gæ-

MAR

Mads og hjertestarteren Side 32

En voldsom episode fik Mads Mernild til at installere en hjerterstarter i sin carport Side 34

Veddelev

9

5. APRIL 2016 l 17 l

2016

15

Dronningernes tandlæge

Mogens Malte fortæller om et langt liv som tandlæge i Roskilde, og hvordan det er at bo i et byens mest attraktive kvarterer. Side 20

APR

Politiet: Fredagsfester er generelt fredelige

P-hus på vej

Om kort tid vil Roskildes unge igen indtage Folkeparken i weekenderne. Politiet øger ikke tilsynet med parken trods voldtægten sidste forår. Side 27

Politikerne har vedtaget en ny lokalplan, der giver endegyldigt grønt lys til det omdiskuterede parkeringshus på Sortebrødre Plads. Side 30

Påskelakridserne

er i hus...

Mandag til torsdag aftenåbent til kl. 24

Arne Stubbe Automobiler A/S ROSKILDE: Betonvej 2 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 33 04 00

NU KUN

Vejl. 3.495,-

Samme gode service og lave priser som om dagen

stubbe.dk

2.499,-

Retro stol i lys grå stof med knap Enkel og smuk med en skøn siddekomfort. LAGERSALG mobellageret.dk

SPAR 1.000,-

SHOWROOM Himmelev Bygade 59 (over for Netto) 4000 Roskilde

RO’s Torv, Roskilde, 4632 1700, www.rvsp.dk

Bornholmer-Inge og Børnehuset Inge Kristensen og Inge-Lise Steensen har tilsammen arbejdet 50 år i Veddelev Børnehus

3. MAJ 2016 l 21 l

Indfødt ejendomsmægler

Heidi Meyer-Karlsen er barnefødt i Jyllinge, og hun sælger i dag mere end hver tredje bolig i byen. Ejendomsmægleren spår en stor fremtid for sit elskede Jyllinge. Side 28

Jyllingehallerne kommer igen

Selv om der fortsat mangler et tocifret millionbeløb til Jyllingehallerne, håber formand Lars Lindskov, at det første spadestik kan tages efter sommerferien. Side 36

MAJ

Amerikansk kafferister

Kafferisteriet Just Coffee syd for Jyllinge rister op mod 500 kilo økologiske kaffebønner om ugen, som afsættes til caféer, restauranter og private. Side 42

Jyllinge

3

Droner har base på Bjerget

Hans Hansen og Per Hammerich er henholdvis initiativtager og flyvechef i Dansk Drone Kompagni - En af Danmarks eneste dedikerede dronevirksomheder. Side 24

Sindssyg kunst på Sankt Hans

Paperboy tog på Sankt Hans Hospitals Museum for at tage en snak med overlæge Karin Garde, om patienternes værker og udviklingen i behandlingen på stedet. Side 32

I 2012 - 2014 - 2016

HUSK FARS DAG 5. JUNI

stubbe.dk

Din sikkerhed for kvalitet

Jyllinge - Gundsømagle - Roskilde - Hillerød

46 78 78 79

• Fjernvarme

stubbe.dk

Her er plads til rubrik, her er plads til rubrikken, her er der mere plads

Hurtig og let er den lille familiebil fra Hyundai. Det ved man i Hyrdehøj

Her er plads til rubrik, her er plads til rubrikken, her er der mere plads

Her er plads til rubrik, her er plads til rubrikken, her er der mere plads

De sparer ikke på strømmen i Østervangkvarteret. 20% kører Tesla

Her er plads til rubrik, her er plads til rubrikken, her er der mere plads

Brødteksten står i 10 pkt. i skrifttypen melior og der er ikke mere plads end den du ser her. Læs mere side xx

Brødteksten står i 10 pkt. i skrifttypen melior og der er ikke mere plads end den du ser her. Læs mere side xx

Brødteksten står i 10 pkt. i skrifttypen melior og der er ikke mere plads end den du ser her. Læs mere side xx

Brødteksten står i 10 pkt. i skrifttypen melior og der er ikke mere plads end den du ser her. Læs mere side xx

Brødteksten står i 10 pkt. i skrifttypen melior og der er ikke mere plads end den du ser her. Læs mere side xx

Brødteksten står i 10 pkt. i skrifttypen melior og der er ikke mere plads end den du ser her. Læs mere side xx

Brødteksten står i 10 pkt. i skrifttypen melior og der er ikke mere plads end den du ser her. Læs mere side xx

• Gas

kedler kedler • Bio kedler • Solvarme • Badeværelser Vi kommer til aftalt tid

Xerio beat fugiat. Es ab inihic totatia providipiti conseque voluptaque prorem quiae volupidiandi blab ipsumquia doluptate parita conesed quae parum il ipsuntesed ex-

Vi er lige her for dig, dine tænder og dit smil!

FAKTA

FAKTA

Ferspe volupta quat. Itatias et ditatio qui ut hilicia tibero evenemp orepudae remolup tiaeper ioremperis aut re omnit quo conse nonsequi con et etum aut qui que dempelest presecabo. Mod molum quia nis autatur, quo quodi dolende sae reped quam, sequi quos dunt.

Ferspe volupta quat. Itatias et ditatio qui ut hilicia tibero evenemp orepudae remolup tiaeper ioremperis aut re omnit quo conse nonsequi con et etum aut qui que dempelest presecabo. Mod molum quia nis autatur, quo quodi dolende sae reped quam, sequi quos dunt.

Ilit pla nonsequod quis dunt hiciure percitatisti aut late rescia vel magnis pliae volut laboresedis estendia dolor am nias solore, quae simagnisi doluptat idebistem doluptat dit dessimp orestiate pliquid quia sa nem quibus erum facestiate etur reproremqui volecae. Nam idis sum aperum quis dollo beriae. Nam, aut odis ma invenia videsen issunti oribus sus que rerem que con cusam rem ium eos etur autemoluptas sollabore dus debis asitasitios modis a corestia simet idusapiduci blam aborem. Ut oditiis entur at.

Ilit pla nonsequod quis dunt hiciure percitatisti aut late rescia vel magnis pliae volut laboresedis estendia dolor am nias solore, quae simagnisi doluptat idebistem doluptat dit dessimp orestiate pliquid quia sa nem quibus erum facestiate etur reproremqui volecae. Nam idis sum aperum quis dollo beriae. Nam, aut odis ma invenia videsen issunti oribus sus que rerem que con cusam rem ium eos etur autemoluptas sollabore dus debis asitasitios modis a corestia simet idusapiduci blam aborem. Ut oditiis entur at.

ceped quiam vitibus daepelitaqui ipsanis por molorro maioristin el ideroru pidelig endandit qui quiatat. Læs mere side 10

Ut eat ad que voluptiis ea quam consequos eicte nos eum que magnitate nos que volum lant,

ROSKILDE: Betonvej 2 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 33 04 00

stubbe.dk

Xerio beat fugiat. Es ab inihic totatia providipiti conseque voluptaque prorem quiae volupidiandi blab ipsumquia doluptate parita conesed quae parum il ipsuntesed ex-

Vi er lige her for dig, dine tænder og dit smil! Et flot smil giver

ceped quiam vitibus daepelitaqui ipsanis por molorro maioristin el ideroru pidelig endandit qui quiatat. Læs mere side 10

ONLINE

Skydedørsløsning med praktisk indretning giver bedre orden og mere opbevaringsplads. Indret så de ting du bruger oftest, er lette at få fat på.

Vi udfører alle former for kosmetisk tandbehandling skånsomt og professionelt...

Ring 46 35 12 43 - eller book på tandicentrum.dk

Kig ind til Invita Roskilde og se mere.

Fra Audi 60 til Audi Ultra Vi følger med udviklingen ved hjælp fra det store bagland, som Audi har på verdensplan. Derfor skal du vælge os som autoriseret servicepartner.

Audi Servicepartner Roskilde

Invita Roskilde . Københavnsvej 106 . 4000 Roskilde . Tlf. 46 75 46 95 . www.invita.dk

Industrivej 32-36, Roskilde, Tlf. 46 740 750, www.audi-roskilde.dk

Xerio beat fugiat. Es ab inihic totatia providipiti conseque voluptaque prorem quiae volupidiandi blab ipsumquia doluptate parita conesed quae parum il ipsuntesed ex-

Ferspe volupta quat. Itatias et ditatio qui ut hilicia tibero evenemp orepudae remolup tiaeper ioremperis aut re omnit quo conse nonsequi con et etum aut qui que dempelest presecabo. Mod molum quia nis autatur, quo quodi dolende sae reped quam, sequi quos dunt.

Ilit pla nonsequod quis dunt hiciure percitatisti aut late rescia vel magnis pliae volut laboresedis estendia dolor am nias solore, quae simagnisi doluptat idebistem doluptat dit dessimp orestiate pliquid quia sa nem quibus erum facestiate etur reproremqui volecae. Nam idis sum aperum quis dollo beriae. Nam, aut odis ma invenia videsen issunti oribus sus que rerem que con cusam rem ium eos etur autemoluptas sollabore dus debis asitasitios modis a corestia simet idusapiduci blam aborem. Ut oditiis entur at.

Ilit pla nonsequod quis dunt hiciure percitatisti aut late rescia vel magnis pliae volut laboresedis estendia dolor am nias solore, quae simagnisi doluptat idebistem doluptat dit dessimp orestiate pliquid quia sa nem quibus erum facestiate etur reproremqui volecae. Nam idis sum aperum quis dollo beriae. Nam, aut odis ma invenia videsen issunti oribus sus que rerem que con cusam rem ium eos etur autemoluptas sollabore dus debis asitasitios modis a corestia simet idusapiduci blam aborem. Ut oditiis entur at.

2016

Toppen af poppen

Sct. Jørgensbjerg har gennem tiden udviklet sig til et af kommunens mest attraktive områder. Boserup skoven, udsigten over Roskilde Havn og det idyliriske landsbymiljø er blot nogle af forklaringerne.

Ut eat ad que voluptiis ea quam consequos eicte nos eum que magnitate nos que volum lant,

ceped quiam vitibus daepelitaqui ipsanis por molorro maioristin el ideroru pidelig endandit qui quiatat. Læs mere side 10

Ollaut imperch illores eatquod et utemolorat hilia venihit delitatiae lat ut apiendi cipsaeperat arum senimil magnament eati bero beaquo iunt que nullum, nat.

FÅ MERE PLADS - ET RUM I RUMMET

www.GULDSMEDENE.dk

Anders & Vivi Nielsen Hansen Skomagergade 9 · 4000 Roskilde Tlf.: 46 35 36 50 · a-v@guldsmed.dk

Invita Roskilde . Københavnsvej 106 . Tlf. 46 75 46 95 . www.invita.dk

ceped quiam vitibus daepelitaqui ipsanis por molorro maioristin el ideroru pidelig endandit qui quiatat. Læs mere side 10

Ut eat ad que voluptiis ea quam consequos eicte nos eum que magnitate nos que volum lant,

FÅ MERE PLADS - ET RUM I RUMMET

Et flot smil giver

selvtillid & velvære

ONLINE

Tandlægerne i Centrum v/Lars Weltzer · Algade 5 · Roskilde Man. til tors.: 8-18·Fre: 8-16

Xerio beat fugiat. Es ab inihic totatia providipiti conseque voluptaque prorem quiae volupidiandi blab ipsumquia doluptate parita conesed quae parum il ipsuntesed ex-

Vi er lige her for dig, dine tænder og dit smil!

selvtillid & velvære

Normalpris 350,Indlevering senest lørdag d. 7/5 · Udlevering fra fredag d. 13/5

Skydedørsgarderober med praktisk indretning giver bedre orden og mere opbevaringsplads. Kig ind til Invita Roskilde og se mere.

11

FAKTA

Ferspe volupta quat. Itatias et ditatio qui ut hilicia tibero evenemp orepudae remolup tiaeper ioremperis aut re omnit quo conse nonsequi con et etum aut qui que dempelest presecabo. Mod molum quia nis autatur, quo quodi dolende sae reped quam, sequi quos dunt.

Et flot smil giver

Pr. ring

Ring 46 35 12 43 - eller book på tandicentrum.dk

Ollaut imperch illores eatquod et utemolorat hilia venihit delitatiae lat ut apiendi cipsaeperat arum senimil magnament eati bero beaquo iunt que nullum, nat.

Vi er lige her for dig, dine tænder og dit smil!

på udvalgte modeller

Inventar der er tilpasset til din bolig og dine behov Vi udfører alle former for kosmetisk tandbehandling skånsomt og professionelt...

Hyrdehøj får en Bilka

Sct. Jørgensbjerg har gennem tiden udviklet sig til et af kommunens mest attraktive områder. Boserup skoven, udsigten over Roskilde Havn og det idyliriske landsbymiljø er blot nogle af forklaringerne.

Eftersyn og rhodinering af din hvidguldsring

200,-

ONLINE

Tandlægerne i Centrum v/Lars Weltzer · Algade 5 · Roskilde Man. til tors.: 8-18·Fre: 8-16

Ut eat ad que voluptiis ea quam consequos eicte nos eum que magnitate nos que volum lant,

Blomsterbørn

MAJ

Else og Poul Nielsen drejede nøglen om i blomsterforretningen i Clermontgade for snart tre år siden. Men de får stadig både besøg og forgæves blomsterbestillinger. Side 34

31

OKT

Her er plads til rubrik, her er plads til rubrikken, her er der mere plads

Peugeot har vundet hjerterne hos borgerne i Viby.

Her er plads til rubrik, her er plads til rubrikken, her er der mere plads

Brødteksten står i 10 pkt. i skrifttypen melior og der er ikke mere plads end den du ser her. Læs mere side xx

Brødteksten står i 10 pkt. i skrifttypen melior og der er ikke mere plads end den du ser her. Læs mere side xx

Brødteksten står i 10 pkt. i skrifttypen melior og der er ikke mere plads end den du ser her. Læs mere side xx

25

Viby Sjælland

SKOMAGERGADE 22 · ROSKILDE TLF. 46 32 00 60 · wagner.dk

Stuepigens Hjemmeservice

- til alt det du ikke selv kan nå

Rengøring/hushjælp tilbydes Rengøring hos private i Roskilde

Vi kan også, diskret og grundigt, hjælpe dig med at få ryddet op og smidt ud. Du får din egen faste hushjælp, fast ugedag og fast tid. Pris pr. time kr. 325,- inkl. moms. Se mere på: www.stuepigen-hjemmeservice.dk Tlf. 4040 9750 (kl. 8 -16) Stuepigens Hjemmeservice Toftegade 17 4000 Roskilde Tlf.: 40409750 stuepigenshjemmeservice@yahoo.dk

Xerio beat fugiat. Es ab inihic totatia providipiti conseque voluptaque prorem quiae volupidiandi blab ipsumquia doluptate parita conesed quae parum il ipsuntesed ex-

Vi er lige her for dig, dine tænder og dit smil!

ceped quiam vitibus daepelitaqui ipsanis por molorro maioristin el ideroru pidelig endandit qui quiatat. Læs mere side 10

Ut eat ad que voluptiis ea quam consequos eicte nos eum que magnitate nos que volum lant,

FÅ MERE PLADS - ET RUM I RUMMET

Arne Stubbe Automobiler A/S ROSKILDE: Betonvej 2 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 33 04 00

stubbe.dk

Tandlægerne i Centrum v/Lars Weltzer · Algade 5 · Roskilde Man. til tors.: 8-18·Fre: 8-16

Ring 46 35 12 43 - eller book på tandicentrum.dk

ONLINE

Fra Audi 60 til Audi Ultra

Skydedørsløsning med praktisk indretning giver bedre orden og mere opbevaringsplads. Indret så de ting du bruger oftest, er lette at få fat på.

Vi udfører alle former for kosmetisk tandbehandling skånsomt og professionelt...

Vi følger med udviklingen ved hjælp fra det store bagland, som Audi har på verdensplan. Derfor skal du vælge os som autoriseret servicepartner.

Kig ind til Invita Roskilde og se mere.

Industrivej 32-36, Roskilde, Tlf. 46 740 750, www.audi-roskilde.dk

Fra Audi 60 til Audi Ultra

Skydedørsløsning med praktisk indretning giver bedre orden og mere opbevaringsplads. Indret så de ting du bruger oftest, er lette at få fat på.

Tandlægerne i Centrum v/Lars Weltzer · Algade 5 · Roskilde Man. til tors.: 8-18·Fre: 8-16

Audi Servicepartner Roskilde

Invita Roskilde . Københavnsvej 106 . 4000 Roskilde . Tlf. 46 75 46 95 . www.invita.dk

Ollaut imperch illores eatquod et utemolorat hilia venihit delitatiae lat ut apiendi cipsaeperat arum senimil magnament eati bero beaquo iunt que nullum, nat.

Xerio beat fugiat. Es ab inihic totatia providipiti conseque voluptaque prorem quiae volupidiandi blab ipsumquia doluptate parita conesed quae parum il ipsuntesed ex-

Vi udfører alle former for kosmetisk tandbehandling skånsomt og professionelt...

Ring 46 35 12 43 - eller book på tandicentrum.dk

Vi følger med udviklingen ved hjælp fra det store bagland, som Audi har på verdensplan. Derfor skal du vælge os som autoriseret servicepartner.

Kig ind til Invita Roskilde og se mere.

Audi Servicepartner Roskilde

Invita Roskilde . Københavnsvej 106 . 4000 Roskilde . Tlf. 46 75 46 95 . www.invita.dk

Industrivej 32-36, Roskilde, Tlf. 46 740 750, www.audi-roskilde.dk

KAMPAGNE PRIS

Vi udfører alle former for kosmetisk tandbehandling skånsomt og professionelt...

Kig ind til Invita Roskilde og se mere. Invita Roskilde . Københavnsvej 106 . 4000 Roskilde . Tlf. 46 75 46 95 . www.invita.dk

Vi følger med udviklingen ved hjælp fra det store bagland, som Audi har på verdensplan. Derfor skal du vælge os som autoriseret servicepartner.

Industrivej 32-36, Roskilde, Tlf. 46 740 750, www.audi-roskilde.dk

Tandlægerne i Centrum v/Lars Weltzer · Algade 5 · Roskilde Man. til tors.: 8-18·Fre: 8-16

Xerio beat fugiat. Es ab inihic totatia providipiti conseque voluptaque prorem quiae volupidiandi blab ipsumquia doluptate parita conesed quae parum il ipsuntesed ex-

Eftersyn og rhodinering af din hvidguldsring

på udvalgte modeller

Vi er lige her for dig, dine tænder og dit smil!

ceped quiam vitibus daepelitaqui ipsanis por molorro maioristin el ideroru pidelig endandit qui quiatat. Læs mere side 10

Ilit pla nonsequod quis dunt hiciure percitatisti aut late rescia vel magnis pliae volut laboresedis estendia dolor am nias solore, quae simagnisi doluptat idebistem doluptat dit dessimp orestiate pliquid quia sa nem quibus erum facestiate etur reproremqui volecae. Nam idis sum aperum quis dollo beriae. Nam, aut odis ma invenia videsen issunti oribus sus que rerem que con cusam rem ium eos etur autemoluptas sollabore dus debis asitasitios modis a corestia simet idusapiduci blam aborem. Ut oditiis entur at.

FAKTA Ferspe volupta quat. Itatias et ditatio qui ut hilicia tibero nemp orepudae remolup evetiaeper ioremperis aut re omnit quo conse nonsequi con et etum aut qui que dempelest presecabo. Mod molum quia nis autatur, quodi dolende sae reped quo quam, sequi quos dunt.

Ut eat ad que voluptiis ea quam consequos eicte nos eum que magnitate nos que volum lant,

FÅ MERE PLADS - ET RUM I RUMMET

selvtillid & velvære

Vi udfører alle former for kosmetisk tandbehandling skånsomt og professionelt...

Ring 46 35 12 43 - eller book på tandicentrum.dk

Normalpris 350,Indlevering senest lørdag d. 7/5 · Udlevering fra fredag d. 13/5

Skydedørsgarderober med praktisk indretning giver bedre orden og mere opbevaringsplads. Kig ind til Invita Roskilde og se mere. Invita Roskilde . Københavnsvej 106 . Tlf. 46 75 46 95 . www.invita.dk

www.GULDSMEDENE.dk

Anders & Vivi Nielsen Hansen Skomagergade 9 · 4000 Roskilde Tlf.: 46 35 36 50 · a-v@guldsmed.dk

ONLINE

Tandlægerne i Centrum v/Lars Weltzer · Algade 5 · Roskilde Man. til tors.: 8-18·Fre: 8-16

Skydedørsløsning med praktisk indretning giver bedre orden og mere opbevaringsplads. Indret så de ting du bruger oftest, er lette at få fat på.

Vi udfører alle former for kosmetisk tandbehandling skånsomt og professionelt...

Ring 46 35 12 43 - eller book på tandicentrum.dk

Kig ind til Invita Roskilde og se mere. Invita Roskilde . Københavnsvej 106 . 4000 Roskilde . Tlf. 46 75 46 95 . www.invita.dk

Fra Audi 60 til Audi Ultra Vi følger med udviklingen ved hjælp fra det store bagland, som Audi har på verdensplan. Derfor skal du vælge os som autoriseret servicepartner.

Audi Servicepartner Roskilde Industrivej 32-36, Roskilde, Tlf. 46 740 750, www.audi-roskilde.dk

Gymnasternes by nr. 1

Emporum as eumque mo odis quam ipit lab inullendit ate labore lam, teniet archicid venet vella inis estem us delit ipideles alignis di as ati adipient est evelibus aceatur iaeriatia vellacc aborita Xerio beat fugiat. tiniet elendiossita Es ab inihic totatia vidipiti pro-

Ollaut imperch illores eatquod et utemolorat hilia venihit delitatiae lat ut apiendi cipsaeperat arum senimil magname nt eati bero beaquo iunt que nullum, nat.

conseque voluptaqu e prorem quiae volupidiandi blab ipsumquia doluptate rita conesed quae paparum il ipsuntesed ex-

ceped quiam vitibus daepelitaqui ipsanis por molorro maioristin el ideroru pidelig endandit qui quiatat. Læs mere side

Kun i februar:

Paperboy samler Roskilde Vores gamle by har været i forandring gennem mere end et årtusinde. Siden byens storhedstid i middelalderen er byen vokset, og nye bydele er opstået og vokset sammen. I dag har hvert område i Roskilde sin helt egen identitet. Sankt Jørgensbjerg var i 1800-tallet et fattigt sogn, men har siden udviklet sig til et af byens mest attrakti-

ve kvarterer. Veddelev var engang et søvnigt landsbysamfund beliggende på en bakke, der tidligere var en ø. I nyere tid blev der udstykket parceller, og i dag er Veddelev hjemsted for en blanding af ældre roskildensere, der har boet det meste af livet i deres hus, og en del velhavende tilflyttere, som har bygget nyt. I Trekroner har en helt ny bydel med Danmarksre-

Tæppebilen har kørt tusindevis af kilometer gennem 27 år.

Brødteksten står i 10 pkt. i skrifttypen melior plads end den du ser og der er ikke mere her. Læs mere side xx

Et flot smil giver

200,Pr. ring

Inventar der er tilpasset til din bolig og dine behov

Fra Audi 60 til Audi Ultra Audi Servicepartner Roskilde

Ollaut imperch illores eatquod et utemolorat hilia venihit delitatiae lat ut apiendi cipsaeperat arum senimil magnament eati bero beaquo iunt que nullum, nat.

RHODINERINGSTILBUD

AUDI er den mest købte bil i Himme lev - den holder i alle garage

r Brødteksten står i 10 pkt. i skrifttypen melior plads end den du ser og der er ikke mere her. Læs mere side xx

Gadstrup

2016

Ferspe volupta quat. Itatias et ditatio qui ut hilicia tibero evenemp orepudae remolup tiaeper ioremperis aut re omnit quo conse nonsequi con et etum aut qui que dempelest presecabo. Mod molum quia nis autatur, quo quodi dolende sae reped quam, sequi quos dunt.

Sct. Jørgensbjerg har gennem tiden udviklet sig til et af kommunens mest attraktive områder. Boserup skoven, udsigten over Roskilde Havn og det idyliriske landsbymiljø er blot nogle af forklaringerne.

ceped quiam vitibus daepelitaqui ipsanis por molorro maioristin el ideroru pidelig endandit qui quiatat. Læs mere side 10

Gadstrup har Roskild es altid været stærke i oldboys fodbold

Brødteksten står i 10 pkt. i skrifttypen melior plads end den du ser og der er ikke mere her. Læs mere side xx

FAKTA

Win Win situation

Domkirken har altid tiltrukket mennesker, der gerne vil bo tæt på byen og samtidig nyde udsigten til Kongeport, larmende gymnasieelever og kun en spytklat fra Stændertorvet.

ONLINE

Ring 46 35 12 43 - eller book på tandicentrum.dk

Vindinge

Mange af husene er store villaer og de er ikke for enhver pengepung. Her koster et hus i gennemsnit 5 mio kroner. Men så bor man også midt i byen og dog stille og fredeligt.

Et flot smil giver

Skydedørsløsning med praktisk indretning giver bedre orden og mere opbevaringsplads. Indret så de ting du bruger oftest, er lette at få fat på.

Brødteksten står i 10 pkt. i skrifttypen melior og der er ikke mere plads end den du ser her. Læs mere side xx

FAKTA

selvtillid & velvære

ONLINE

Her er plads til rubrik, her er plads til rubrikken, her er der mere plads

Brødteksten står i 10 pkt. i skrifttypen melior og der er ikke mere plads end den du ser her. Læs mere side xx

Midt i Roskilde ligger byens stolthed Domkirken. Den er på Unescos liste over verdensarven. Omkring kirken har der siden opførslen af kirken boet mennesker. Hele undergrunden er fyldt med historie og stikker en entreprnør en spade i jorden, så kan han godt regene med to år før han må bygge.

Konger, baroner og byliv

13

Toyota er den 4. mest købte bil hos Sct. Jørgensbjerg beboerne

Brødteksten står i 10 pkt. i skrifttypen melior og der er ikke mere plads end den du ser her. Læs mere side xx

2016

Vi er lige her for dig, dine tænder og dit smil!

selvtillid & velvære

Samme gode service og lave priser som om dagen

22

DEC

Her er plads til rubrik, her er plads til rubrikken, her er der mere plads

Latiner kvarteret

Kun i februar:

Et flot smil giver

Mandag til torsdag aftenåbent til kl. 24

Brødteksten står i 10 pkt. i skrifttypen melior og der er ikke mere plads end den du ser her. Læs mere side xx

Ferspe volupta quat. Itatias et ditatio qui ut hilicia tibero evenemp orepudae remolup tiaeper ioremperis aut re omnit quo conse nonsequi con et etum aut qui que dempelest presecabo. Mod molum quia nis autatur, quo quodi dolende sae reped quam, sequi quos dunt.

Ollaut imperch illores eatquod et utemolorat hilia venihit delitatiae lat ut apiendi cipsaeperat arum senimil magnament eati bero beaquo iunt que nullum, nat.

BY NIGHT

Vi lukker øjnene for hvad der sker i verden - et tilbageblik på 2016

Brødteksten står i 10 pkt. i skrifttypen melior og der er ikke mere plads end den du ser her. Læs mere side xx

2016

Sct. Jørgensbjerg har gennem tiden udviklet sig til et af kommunens mest attraktive områder. Boserup skoven, udsigten over Roskilde Havn og det idyliriske landsbymiljø er blot nogle af forklaringerne.

SERVICE

Villa, Volvo og vovhund - nu er det luksus racercykler der overtager

Brødteksten står i 10 pkt. i skrifttypen melior og der er ikke mere plads end den du ser her. Læs mere side xx

FAKTA

Ilit pla nonsequod quis dunt hiciure percitatisti aut late rescia vel magnis pliae volut laboresedis estendia dolor am nias solore, quae simagnisi doluptat idebistem doluptat dit dessimp orestiate pliquid quia sa nem quibus erum facestiate etur reproremqui volecae. Nam idis sum aperum quis dollo beriae. Nam, aut odis ma invenia videsen issunti oribus sus que rerem que con cusam rem ium eos etur autemoluptas sollabore dus debis asitasitios modis a corestia simet idusapiduci blam aborem. Ut oditiis entur at.

NOV

Niller er rektor på Katedralskolen, som i sin tid lå ved Domkirken

kord i bofællesskaber udviklet sig på rekordtid. Hertil kommer byerne omkring Roskilde: Svogerslev, Viby og Jyllinge, der alle har deres særpræg og historie. Paperboy har i løbet af året gået i dybden og gravet de gode historier frem fra Roskildes mange lokalområder. Hvem flytter ind, og hvem har boet her altid? Hvor meget tjener de? Hvilke

OKT

FAKTA

2016

RHODINERINGSTILBUD

KAMPAGNE PRIS

selvtillid & velvære

selvtillid & velvære Tandlægerne i Centrum v/Lars Weltzer · Algade 5 · Roskilde Man. til tors.: 8-18·Fre: 8-16

Gymnasternes by nr. 1

Emporum as eumque mo odis quam ipit lab inullendit ate labore venet vella inis estem di as ati adipient lam, teniet archicidus delit ipideles alignis est evelibus aceatur iaeriatia vellacc aborita tiniet elendiossita Ollaut imperch illores eatquod et utemolorat hilia venihit delitatiae lat ut apiendi cipsaeperat arum senimil magnament eati bero beaquo iunt que nullum, nat.

Østervang

20

2016

Kun i februar:

FÅ MERE PLADS - ET RUM I RUMMET

Et flot smil giver

Mandag til torsdag aftenåbent til kl. 24

Arne Stubbe Automobiler A/S

Bredgade 23, Roskilde, 4044 7696

Svogerslev i Superligaen

S Hyrdehøj EP

30

19

Ollaut imperch illores eatquod et utemolorat hilia venihit delitatiae lat ut apiendi cipsaeperat arum senimil magnament eati bero beaquo iunt que nullum, nat.

Samme gode service og lave priser som om dagen

Rønnevej 5 · 4060 Kirke Saaby Telefon 70 22 02 01 www.jespers.dk www.jespersvvs.dk

A Gadstrup UG

Svogerslev

Sct. Jørgensbjerg har gennem tiden udviklet sig til et af kommunens mest attraktive områder. Boserup skoven, udsigten over Roskilde Havn og det idyliriske landsbymiljø er blot nogle af forklaringerne.

BY NIGHT

• Olie

VVS Firmaet

ROSKILDE: Betonvej 2 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 33 04 00

Tæppebilen har kørt tusindevis af kilometer gennem 27 år.

Brødteksten står i 10 pkt. i skrifttypen melior og der er ikke mere plads end den du ser her. Læs mere side xx

2016

SERVICE

Roskildes lille oase

Mandag til torsdag aftenåbent til kl. 24

ROSKILDE: Betonvej 2 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 33 04 00

VVS Arbejde

2016

Kåret til

ÅRETS EL-INSTALLATØR

Arne Stubbe Automobiler A/S

RING GERNE FOR TIDSBESTILLING

Samme gode service og lave priser som om dagen

Sct. Jørgensbjerg

I 2012 - 2014 - 2016

Samme gode service og lave priser som om dagen

I Charlies barberstol tilbydes klassisk vådbarbering, skægtrimning, og naturligvis herreklip

Foto: Dansk Drone Kompagni - Dronekompagniet.dk

Foto: Dansk Drone Kompagni - Dronekompagniet.dk

Kåret til

ÅRETS EL-INSTALLATØR

BY NIGHT

”RIGTIGE MÆND FÅR TRIMMET SKÆG”

BY NIGHT

Arne Stubbe Automobiler A/S

AUDI er den mest købte bil i Himmelev - den holder i alle garager

Brødteksten står i 10 pkt. i skrifttypen melior og der er ikke mere plads end den du ser her. Læs mere side xx

JULI

SCT. JØRGENSBJERG l 31. MAJ 2016 l 23 l

2016

SERVICE

SERVICE Mandag til torsdag aftenåbent til kl. 24

Gadstrup har Roskildes altid været stærke i oldboys fodbold

Brødteksten står i 10 pkt. i skrifttypen melior og der er ikke mere plads end den du ser her. Læs mere side xx

2016

Foto: Dansk Drone Kompagni - Dronekompagniet.dk

KVALITET - BARE BILLIGERE!

Her er plads til rubrik, her er plads til rubrikken, her er der mere plads

Brødteksten står i 10 pkt. i skrifttypen melior og der er ikke mere plads end den du ser her. Læs mere side xx

5

2016

Lars Hundertmark har undervist i 41 år på Himmelev Skole, og han bliver ved. Side 21

BY NIGHT

Ford former fremtiden for alle borgerne i Svogerslev

Brødteksten står i 10 pkt. i skrifttypen melior og der er ikke mere plads end den du ser her. Læs mere side xx

Dronningekvarteret

72 år og stadig i gang

SERVICE

Her er plads til rubrik, her er plads til rubrikken, her er der mere plads

Vi er lige her for dig,

Et flot smil giver

selvtillid & velvære

dine tænder og dit

smil!

RHODINERINGSTILB UD Eftersyn og rhodinering af din hvidguldsri

KAMPAGNE PRIS på udvalgte modeller

ng

ONLINE

Tandlægerne i Centrum v/Lars Weltzer · Algade 5 · Roskilde Man. til tors.: 8-18·Fre: 8-16

Ring 46 35 12 43 -

Vi udfører alle former for kosmetisk tandbehandlin skånsomt og professionelt.g ..

eller book på tandicent

rum.dk

200,-

Inventar der er tilpasset til din bolig og dine behov Skydedørsga

Pr. ring

Normalpris 350,Indlevering senest

rderober med praktisk indretning giver bedre orden og mere Kig ind til Invita Roskilde opbevaringsplads. og se mere. Invita Roskilde .

Københavnsvej

10

Ilit pla nonsequod quis dunt hiciure percitatisti aut late vel magnis pliae volut rescia laboresedis estendia dolor am nias solore, quae simagnis i doluptat idebistem doluptat dit dessimp orestiate pliquid quia sa nem quibus erum facestiate etur reproremqui volecae. Nam idis sum aperum quis dollo beriae. Nam, aut odis ma invenia videsen issunti oribus sus que que con cusam rem ium rerem eos etur autemoluptas sollabore dus debis asitasitios modis a corestia simet idusapiduci blam aborem. Ut oditiis entur at. Ut eat ad que voluptiis ea quam consequos eicte nos eum magnitate nos que volum que lant,

106 . Tlf. 46 75 46

lørdag d. 7/5 · Udlevering fra fredag

www.GULDSMEDEN 95 . www.invita.d

E.dk

k

d. 13/5

Anders & Vivi Nielsen Hansen Skomagergade 9 · 4000 Roskilde Tlf.: 46 35 36 50 · a-v@guldsmed.dk

AU G

30 2016

biler kører de i? Hvordan stemmer de, og hvordan bor de? Indryk en annonce og kom i kontakt med hele Gadstrup den 30. august. Hvis du er gået glip af nogle af de første udgaver, så finder du dem på www.paperboy.gratis - her kan du læse dem online.

Ring og hør nærmere tlf. 70 200 214


23. AUGUST 2016 l 23 l

  



  

 

Tag toget til Viby

  fra Roskilde, kun 7 min.! 



Afgang hver time



8.15, 9.15, 10.15 osv.







  

             

              

 

 

  

    

 

  


l 24 l 23. AUGUST 2016

ny bolig? Find dine muligheder pĂĽ bosj.dk


23. AUGUST 2016 l 25 l

Fotoudstilling ’Det abstrakte i naturen’ Fotoklubben Negativ Roskilde afholder udstilling i Farver Hammers Gård, Ringstedgade 1, 4000 Roskilde. Under overskriften ’Det abstrakte i naturen’ viser klubbens medlemmer fotografier, der fokuserer på de abstrakte motiver, former og farver, der ofte opstår, når de store linjer i landskabsfotografiet forstærkes eller detaljerne isoleres fra omgivelserne. Alle er velkomne til ferniseringen lørdag den 27. august kl. 10:30-14:30, og få en snak med dem om værker. 1  m odul   hvor   du kan møde fotograferne   2  deres moduler   Udstillingen er åben fra den 26. august til den 8. september 2016, på hverdage i butikkens åbningstid og på søndage kl. 13-16. Foto: Knud Jørgensen

 

2 moduler  

FRIVILLIGCENTER ROSKILDE

 

Fællesannoncering fra de frivillige sociale foreninger

2 moduler  

dul

ul duler

1 modul

2 moduler

VI HAR  OGSÅ  EN   PLADS  TIL  DIG!  

Åben IT-­cafe   i  Roskilde   Computerstue  

BOWLING

tirsdage kl.  13  –  15   Det  er  hver  torsdag  i  Roskilde   Bowlingcenter   fra  kl.  11  –  13   d.  20/9,  4/10,  8/11  og           eller   2  m k l.   1 3   -­‐ 15.       oduler   22/11 .         Sæson:  September  til  maj     60+?     Kom  og  få  hjælp  til  at   Er  du       bruge  din  PC,  iPad  eller   Kontakt:     Torben  Sørensen  24  43  30    70  eller   smartphone.  

  Ejner  Jensen  29  60  03  23         Se  også  www.seniorbowlroskilde.dk       2  Moduler             Maria       Computerklubben   S ct.       Vi  er  en  forening,  som  hjælper  ældre  (60+)  med  IT.           Som   m edlem   a rbejder   d u   m ed   d et,   d u   h ar   l yst   t il.   D er   e r       uler    instruktører  til  hjælp     og  vejledning,  hvis  der  er  behov  for  det.  Vi       mødes  2-­‐3  timer  mandage  eller  tirsdage.         på  adressen  Frederiksborgvej  2,  4000   Kom  og  besøg  os  i  kælderen   2  Moduler   Roskilde,  m  en  se  først  på  w  ww.computerklubbensctmaria.dk   moduler    2 Moduler      

duler

uler

VELKOMMEN I  MØDESTEDET    

Vi  er  på  Sognevej  4B  i   Gundsømagle    

IT-­undervisning for  seniorer  

Vi  er  der  mandag  og     torsdag  9-­‐16    

Vi laver  andre  ting    nogle     onsdage  og  fredage  

Vi  giver  en  kop  kaffe-­‐  så   kom  og  se     Vi  har  et  program-­‐  kom  og     få  det     Eller  kontakt  Kirsten  Tchikai     telefon:  46  78  90  70          

Åben IT-­cafe      

Har du  brug  for  et  netværk?  

i Roskilde  

Frederiksborgvej 2   Vi mangler  

Sct. Maria  Park   3 Moduler Frederiksborgvej  2  

Første  gang  onsdag                                

frivillige tirsdage kl.  13  –  15     d.  20/9,  4/10,  8/11  og     Dernæst  1.  onsdag  i  hver   22/11.  2  Moduler  

d. 7.  september  kl.  19  –  22.  

Oplysning og  tilmelding:  

PC-­computer Ib  Peter-­

måned.   Kom  og  få  hjælp  til  at   sen,  gapip@webspeed.dk     2  moduler  1  modul   Frivilligcenteret,           2  moduler     tlf.  2940  2463   bruge  din  PC,  iPad  eller     61 99 28 20   Frederiksborgvej  2                               smartphone.  roskilde@voksenven.dk   Tablet  –  iPad  Jørn  Terp               4000   Roskilde.     1  mit-­elever@live.dk     odul           2  moduler       Gruppen  ledes  af  en  erfaren   tlf.  5354  0701                 psykoterapeut.                                     Smartphone  Hans  Doll         hansdoll1335@gmail.com           Gratis  adgang.               tlf.  6166  2856   Nyt  tilbud:  Forløb  om   7.  sept.  kl.  13             www.roskilde-­   mindfulness  for  pårørende.   2 Moduler  SeniorBio  præsenterer:       computerstue.dk       ”JACOB”                                      3     Kontakt:  Grethe  Løvendahl,     21.  sept.  kl.  14       Jægersoldat+præsidiemedl.     3  Moduler   tlf.   2 2   5 4   8 2   2 4.        

Har du  mistet  en  af  dine  kære  og  savner  et   nærværende  fællesskab  med  andre  i  lignende  situation,   så  er  Sorgcaféen  måske  noget  for  dig.   Sorgcaféen  er  åben  alle  fredage  i  lige  uger  fra  kl.  13-­‐15   Sundheds  –  omsorgscenter  Midt,  Æblehaven  74.           4000  Roskilde.   Du  er  velkommende  til  at  ringe  og  høre  nærmere.   Sundhedscenter,  Roskilde  Tlf.:  4630  7702   Ældre  Sagens  kontor,  mellem  kl.  10-­‐12.  Tlf.:  4635  3090  

FRIVILLIGGRUPPEN   i  Roskilde  

3 Moduler

Sorgcafé

 

3 Moduler      

Louis Hansen fortæller om Gustav Wied undervejs Turen er på ca. 5 km  og starter og slutter   ved Pipers Hus i Byparken     Pipers Hus serverer saftevand/kaffe og kage efter turen Vi  er  en  klub  for  voksne     Pris 75 kr. for voksne Børn - indtil 15 år - er gratis   til sos.roskilde@gmail.com   Tilmelding/betaling senest mandag d. 3. oktober Vi  har  mange  forskellige   Konto: 2280- 0724-918-344   aktiviteter   3  Moduler   Lokalgruppe 4  Moduler    Arrangør: SOS Børnebyerne Roskilde SOS Børnebyerne Roskilde Lokalgruppe Vi  er  åbne  for  nye  tiltag  

Lokalafdelingen  Roskilde-­‐Lejre   Computerstue   tilbyder  åbne  samtaler  for       pårørende  til  psykisk  sSct.  Maria  Park   yge.  

Roskilde Computerstue  

Gåtur i Gustav Wieds fodspor søndag d. 9. oktober kl. 10  

2 moduler

Social samvær,  højt  humør,   mange  arrangementer  og   selvfølgelig  

Sct. Maria  Park     Frederiksborgvej  2  

3 Moduler  

     NETVÆRKSFAMILIER    OG    –PERSONER  SØGES    

v/Helge Adam  Møller  

5. okt.  kl.  14  

”Præsten har  ordet”   v/Claus  Bækgaard  

19. okt.  kl.  14  

”Roskildes Kilder”   v/Lotte  Fang  

Vindingevej 32    

2596  7230  /  6073  1946     www.seniortraefroskilde.dk 1  modul         2  Moduler  

HAR DU  3  TIMER  TIL    O   VERS                    

   1-­‐2  søndage/md,  så  har  vi  dejligt     En  netværksfamilie  er       publikum  på  Kristiansmindes   som  en  god  nabo,  der     Plejecenter,  Roskilde.  Ring  til    Hanne:  21969304  og  hør  om  det   møder  flygtningene  venligt     og  stiller  sin  viden  og     frivillige  arbejde  m.  borddækning,   servering  og  afrydning.  Se  også   praktiske  hjælp  til     www.kristiansminde.roskilde.dk   rådighed.  Det  kan  være     KRISTIANSMINDES  VENNER   hjælp  til  at  forstå  brevene     1  modul       fra  kommunen,  det  kan     være  hjælp  til  at  betjene   3  Moduler     vaskemaskinen,  og  det     kan  være  hjælp  til  at  få     venner  i  lokalområdet.     2    Moduler     Besøg  os  på         Noget  for  dig?  Kontakt:       frivilligcenters  stand  på   mobil  2627  5050  eller:   Sundhedsdagen     www.flygtning-­‐roskilde.dk       Hestetorvet  d.  27.  august  

     

      Frivilligcenter Roskilde er en platform for frivilligt socialt engagement.Vi kan bl.a. hjælpe med at finde en forening, hvis du har fået lyst til at engagere dig som frivillig.   www.frivilligcenter-roskilde.dk

21 16 90 26

Lammegade 36, st.tv. Åbent man-tors kl. 10-14, og efter aftale    

 


l 26 l 23. AUGUST 2016

En imponerende forsamling af nogle af Danmarks absolut stærkeste amatøratleter havde en udfordrenden dag hos Roskilde Atlet Klub, der for anden gang inviterede til Danmarks Stærkeste Mand og Kvinde.

Stærke kvinder og mænd trak lastbil på 6,9 tons I Weekenden afholdte Roskilde Atlet Klub for anden gang Danmarks Stærkeste Mand og Kvinde. Denne gang med en ny disciplin på programmet. ben over det høje niveau blandt atleterne, samt den sande sportsånd de udviste ved at hjælpe hinanden på kryds og tværs – samtidig med at alle havde en fest”,

Klub for anden gang lagde asfalt til stævnet Danmarks Stærkeste Mand og Kvinde, uden for foreningens lokaler på Industrivej. ”Vi er meget stolte i klub-

NDEREN D. 6. SEPTEM E L A IK BER S D Y

KL .

SÆT KR

23 amatøratleter fra Roskilde, Køge, Holbæk, Hvalsø, Hvidovre og København kæmpede lørdag om den ærefulde titel ’Danmarks stærkeste’, da Roskilde Atlet

0 17-2

Åbent Inspiratorium

!

fortæller en lykkelig Pia Skovborg, bestyrelsesmedlem i Roskilde Atlet Klub. I et solrigt sensommervejr kunne omkring 500 tilskuere blandt andet opleve den krævende disciplin lastbiltræk, hvor et 6.9 tons tungt køretøj skulle trækkes blive 20 meter. Her var hurtigste kvinde Sofie Boline Skovborg Bech, der klarede opgaven på imponerende 37 sekunder, alt i mens flere af de mandlige deltagere i begge vægtklasser nåede ned under de 24 sekunder. Dagens samlede vindere efter de i alt fem meget forskellige styrkeprøver blev hos kvinderne Rikke Tinghus fra Amager, mens Thomas Ebdrup fra Hvidovre snuppede førstepladsen i mændenes tunge vægtklasse(over 85 kg.) Og det blev da også til succes for en lokal Roskilde-atlet, da Jimmi

Omkring 500 tilskuere var mødt frem for at se stævnet, alt i mens Pipers Hus stod for forplejningen, så både atleter, dommere og publikum fik en god dag.

Dahl Værnskjold fra Roskilde Atlet Klub løb med sejren i under 85 kilo-klassen. Se

ale resultater på paperboy. gratis

Vi holder nemlig åbent inspiratorium på INSP!, hvor vi i fællesskab skal samle op på 5 års INSP’erier og begynde at drømme nye drømme om fremtidens INSP!, når området omkring skoleslagteriet over de kommende år skal udvikles. Kom og vær med og tag del i forandringerne. Der er kaffe på kanden, en lille bid mad og livemusik efter kl. 20. Alle er velkomne. SE MERE PÅ WWW.INSP.DK/FREMTIDENS-INSP/ DET ÅBNE INSPIRATORIUM ER STØTTET AF REALDANIAS UNDERVÆRKER-KAMPAGNE ‘ILDSJÆLE INVITERER’. Christian Remie Jensen prøvede ligesom de øvrige deltagere kræfter med den nye disciplin lastbiltræk.


23. AUGUST 2016 l 27 l

Kæmpe Høstfest Lørdag den 27. august kl. 11.00-16.00 på Trekroner torvet

Program: Kl. 11.00 - 14.00 kl. 11.30 – 13.30

Stort loppemarked

Børneloppemarked (alder 6-13 år)

40 forventningsKom og mød Ballonkongen, der har lommerne fulde fulde børn venter på jeres besøg af balloner. Du kan få en papegøje, giraf, hund, sørøversværd, blomst eller noget helt andet eventyrligt.

Kl. 12.00 - 15.00

Slagteren tænder grillen og sælger bl.a. frankfurter med brød til kr. 10,-

Kl. 12.00 – 13.00

Lars fra Herslev Bryghus fortæller om øllets historie.

kl. 13.00 – 14.00

Mød og smag årets lokale æblemjød. Karin Sloth fortæller om mjødets historie

Vi får også besøg af Haribo bamsen Arne og Matilde Kakao vil også lægge vejen forbi. Hele dagen vil det unge Trekroner band Direct Sauge spille deres fede musik.

Kæmpe frugt, grønt og blomstermarked

Vi tænder grillen kl. 12.00

Mød ball

onkonge

Tilbuddene gælder kun lørdag Uanset størrelse

6. fl.

125,8-20

n

Trekr on

er All

lb

Mød os på

www.facebook.dk/superbrugsentrekroner

Marbjergvej

SuperBrugsen Trekroner

avnsvej

Københ

j

Trekroner St.

Tilbuddene gælder 27. august 2016

dsve

Ho

Alle

elan

Mød os på

m æk

jen

rve

oto

Åbent helt til kl. 22.00

BUTIK

e

5,-

Pr. stk.

Hed

Åbent hver dag kl.

580,ro Trek

0

Muffins, pølsehorn, scones, Donuts, høstbolle m/creme, træstammer

Vin Carmenere.

Pr. stk.

0-13.3

Bageren tilbyder:

Terrunyo

Kalveculotte

n Kristo ffer kl. 11 .3

·

Trekroner Centervej 51

·

4000 Roskilde


l 28 l 23. AUGUST 2016

Stærke høsttilbud Roastbeef Pr. kg.

90,-

Premium entrecote 700 g

4 stk.

150,-

Buko ost

10,-

Anglemark toiletpapir/køkkenruller 5 pk.

100,-

Hel kylling 1200 g

Gælder kun torsdag, fredag og lørdag

1/2 Svinekam fra 2,5-3,5 kg.

25,-

70,-

Nakkekoteletter

Slagtergårdens spegepølser

800 g

30,Haribo slik

10,-

Hansen Isvaffel Pr. æske

35,Vinder i test. 5 af 6 stjerner i søndagsavisen aug. 2016

Frit valg.

2 stk.

90,-

Lokale Varer

Matilde Kakaomælk 10 stk.

50,Bageren tilbyder friskbagt

Kanelstang

10,-


23. AUGUST 2016 l 29 l

Stærke høsttilbud Mammen Ost

Ribena saft

90,-

Gælder kun torsdag, fredag og lørdag

Kæmpe høst

18,-

konkurrence

Fyld en indkøbsvogn til en værdi af kr. 1000,-

Ca. 2 kg.

Svar rigtig på spørgsmålet og deltag i lodtrækningen. Har Superbrugsen Trekroner en slagterafdeling

Trekroner gryde 500 g

Ja

Dejlig vin til det gode stykke kød

30,-

Nej

Gran Rosso Rødvin

Lækker og let aftensmad

Udfyld kuponen og afleverer den hos Superbrugsen Trekroner

Italien.

6 fl.

Navn

199,-,

NYHED

Tlf. nr. Postnummer

Stem om det ny Trekroner brød Kom ind i butikken og smag de 3 varianter og afgiv din stemme. Blandt de afgivne stemmer trækker vi lod om et gavekort til bageren på kr. 100,-

INTROPRIS

Etiketten er produceret i samarbejde med Lokalhistorisk Arkiv Roskilde.

Pr. stk.

10,-,

100,8-20

n

Trekr on

er All

n

je rve

j

SuperBrugsen Trekroner

avnsvej

Københ

dsve

Mød os på

Trekroner St.

Alle

elan Hed

m æk

lb

Ho

t.o.m. 27. august 2016 Åbent heltTilbuddene til kl.gælder 22.00

www.facebook.dk/superbrugsentrekroner

e

oto

BUTIK Mød os på

ro Trek

Marbjergvej

3 fl.

Åbent hver dag kl.

Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

Trekroner vinen

Gulerodsbrød, Græskar/solsikkebrød og Skagensbrød

·

Trekroner Centervej 51

·

4000 Roskilde


l 30 l 23. AUGUST 2016

Sans for sundhed

det første man taber på en slankekur er sit gode humør

En masse nye løbere indtog i foråret området omkring Roskilde Havn i forbindelse med Løb med Paperboy og Roskilde Motion.

Løb med Paperboy og Roskilde Motion: Hvordan er det gået? I foråret søsatte avisen og den lokale løbeklub et træningsprojekt, hvor læserne fik et ugentligt løbeprogram i avisen. Det førte til en overvældende interesse hos både Roskilde Motion og på Facebook, hvor over 80 mennesker tilmeldte sig. Af Holger Vincents

I forbindelse med sundhedstemaet i denne uges udgave af Paperboy, synes vi her på redaktionen, at det ville være helt naturligt at gøre status på motionsprojektet Løb med Paperboy

og Roskilde Motion, der fra april måned og tolv uger frem gav avisens læsere et træningsprogram for nybegyndere, med det simple mål at gøre deltagerne i stand til at løbe fem kilometer uden pauser. Og tilslutningen har væ-

ret massiv. Hos Roskilde Motion har formanden og hovedarkitekten bag programmet, haft 70 nye løbere igennem, samtidig med at vi her på Paperboy kan kunne at den dedikerede Facebook-gruppe Roskilde Løber, havde over 80 med-

lemmer ved afslutningen i slutningen af juni måned. ”Det der er naturligvis svært at vide via Facebook, hvor mange der ar brugt træningsprogrammet, men dem vi har haft igennem i løbeklubben har været meget positive og sagt, at de synes det har været sjovt”, siger formanden for Roskilde Motion, der i fællesskab med klubbens bestyrelse og trænere også har bidraget med løbetips i Paperboy undervejs i projektet.

”Jeg har oplevet, at folk også har læst rådene, så uden at kunne vide det med sikkerhed tror jeg på,

at projektet har fået mange i gang med at løbe”, vurderer Louis Philipsen.

Fakta: Løb med Paperboy og Roskilde Motion gav fra april måned 2016 og 12 uger frem Paperboy’s læsere mulighed for at følge et træningsprogram skræddersyet til nybegyndere, der gerne vil i gang med at løbe. Hele programmet kan nu findes i samlet form på www. paperboy.gratis

Aktive Lene Hop på cyklen ville prøve noget nyt - og gør noget godt for dig selv! “Cykling i hverdagen er sundt - du får god energi, dine muskler får bedre vilkår og du forebygger livstilssygdomme”

Uanset om du vælger en el-cykel eller en helt almindelig cykel så hjælper vi dig med at træffe det rigtige valg!

Vi er stadigvæk i sommerhumør og finder også en god pris til dig!

Af Holger Vincents

Motion var i forvejen en del af Lene Kristoffersens hverdag, da hun i foråret læste den første omtale af det ugentlige træningsprogram i Paperboy, der over tre måneder skulle gøre læserne i stand til at løbe fem kilometer uden ophold undervejs. Alligevel valgte hun at møde op til fællestræning med Roskilde Motion på havnen, for at blive en del af projektet. ”Jeg har roet, dyrket fitness og svømmet, men jeg ville gerne i gang med løbe for at få oplevelsen og møde nogle nye mennesker”, siger Lene Kristoffersen, der også brugte Løb med Paperboy og Roskilde Motion til at komme igennem en svær sorgproces. ”Folk har fra starten været meget venlige og imødekommende, og der bliver holdt øje med, om man dukker op. Og så er selve træningsprogrammet bare rigtig godt planlagt”, fortæller den 50-årige motionist, der til daglig arbejder som pædagog i en børnehave. Her i det spæde efterår,

Lene Kristoffersen har i dag ingen problemer med at løbe fem kilometer uden at holde pause undervejs. Næste mål er at sætte distancen op.

hvor det oprindelige løbeprogram for længst er afsluttet, mødes Lene Kristoffersen fortsat tre gange ugentligt med nogle af de træningskammerater, hun har lært at kende gennem forløbet. ”Vi er fire fra det oprindelige hold, der stadig løber fem kilometer sammen. På

et tidspunkt vil jeg gerne sætte distancen op, men lige nu er mit fokus at fastholde den form, jeg har bygget op, og samtidig er det også rart, at man kan få en god omgang motion uden at skulle bruge alt for meget tid på det”, lyder det fra løberen.


23. AUGUST 2016 l 31 l

Sans for sundhed

Man skal spise for at leve, ikke leve for at spise

”Min mand siger, jeg er blevet mere positiv”

Sæsonstart

Himmelev Volleyball Klub 2016/17

Af Holger Vincents

For Liane Bondee blev Løb med Paperboy og Roskilde Motion vendepunktet, hvor hun fik snøret løbeskoene på ny, efter en periode hvor sygdom i den nærmeste familie havde sat træningen på stand by. ”Jeg kom fra et par år, hvor jeg slet ikke fik rørt mig. Førhen gik jeg hyppigt i fitnesscenter, men nu trængte jeg virkelig til at få smidt den sofa, jeg havde opbygget”, siger den 57-årige udekørende frisør bramfrit. Det tog ellers en del overvejelser frem og tilbage, men til sidst besluttede Liane Bondee, sig for at møde op hos Roskilde Motion, for at følge løbeprogrammet, der havde som mål at sætte deltagerne i stand til at løbe fem kilometer efter tre måneder. Og selv om mo-

Nu varer det ikke længe, inden vi skal indendørs og spille volleyball igen. Gamle såvel som nye spillere, unge såvel som ældre spillere, herre- såvel som dame- og mix-spillere bydes velkommen til træningen, der starter i

Liane Bondee(der ses til højre i blå t-shirt) fremhæver det sociale fællesskab omkring træningsprogrammet, som årsagen til at hun har holdt ved.

tion fra starten ikke var et fremmed bebreb for Liane Bondee, lærte hun alligevel noget nyt om sig selv. ”Det gjorde virkelig meget for min motivation at løbe sammen med andre. Jeg har altid troet, at jeg havde det bedst med at løbe for mig selv, men jeg fandt hurtigt ud af, at det er meget nemmere at komme ud af

døren, når der er nogle der står og venter på dig”, fortæller hun. Udover færre kilo og et forbedret energinveau i forbindelse med sit arbejde, har motionsprojektet også givet bonus på hjemmefronten for Liane Bondee. ”Min mand siger, at jeg er blevet mere positiv. Han er også meget aktiv, så det er

godt jeg er kommet i gang”, siger Liane Bondee, der er at finde på startlisten til tirsdagens Gadeløb her i Roskilde og som allerede har næste målsætning klar: ”Det har før knebet for mig at holde ved, når det bliver vinter, så nu skal jeg holde ved”, lyder løftet.

Trekroner Skole Tirsdag START : 16/8 2016 Herre 1+2 kl. 20-22 Himmelev Gymnasium Torsdag START : 25/8 – 2016 Dame 2 kl. 18.30-20.30 Dame 1 kl. 19.30-21.30 MIX kl. 19.30 – 21.30 Se tider på ungdomshold – på www.VK4000.dk Kom og vær med fra start. Yderligere information omkring klubben og holdene kan ses på www.himmelevvk.dk

KIDZ SPAR

138

Pl

ad st il h e

-

SPAR

le familien

DIN TRÆNING TAGER KUN 24 MIN. – SÅ ER DER OGSÅ TID TIL AT NYDE SENSOMMEREN * Tilbuddet gælder fra den 15. august til 5. september 2016. Gælder nye medlemmer. Min. to måneders træning. Mindstepris 200 kr. Betaling skal ske med betalingskort. Efter tilbuddets udløb er prisen 199 kr. pr. 30 dage.

LOOP fitness Roskilde Byleddet 1 · 4000 · Roskilde · 41 74 62 28 Find dit lokale center på Facebook

loopfitness.dk


l 32 l 23. AUGUST 2016

Sans for sundhed

Alt er tilladt men med måde...

Har ferien sat sine spor på vægten? Af Gitte Dreyer

Hvis bukserne strammer lidt om livet, og vægten viser et par kilo mere, end den gjorde inden ferien, så er du ikke alene. Hver tredje af os tager i gennemsnit to kilo på under ferien.

”Det er jo ferie” Hvad enten det er grillhygge i sommerhuset på Vest-

kysten eller en all inclusive buffet på charterferien, har vi ofte en tendens til at smide lidt ekstra på tallerkenen, når vi i mindre grad er bundet af hverdagens faste rutiner. De lange aftener med hygge, socialt samvær eller bare ren afslapningen bringer alle sammen den helt klassiske ”Det er jo ferie”-stemning med sig. Dertil kommer ferieselvforkælelsen, gerne i form af eksempelvis kolde øl på terrassen eller en flaske vin i ny og næ til maden. Det skal der være plads til, for det er jo ferie, og den skal nydes! Det samme gælder

på sukkerfronten, hvor ferien inviterer til mere af både kage til kaffen, is til dessert og aftener med slikskålen. Herregud, det er jo kun i ferien, så det går nok!

Mere øl og mindre bevægelse Nok er det fantastisk og hyggeligt med kage til kaffen eller en kold øl i sommervarmen, men bliver det for ofte, kan det hurtigt få konsekvenser på vægten. Specielt hvis det meste af ferien foregår liggende på stranden og uden den store form for aktivitet.

Tre gode råd – sådan smider du feriekiloene Råd nr. 1. Få styr på mængderne Når vi snakker om vægttab, handler det i høj grad om mængderne. Hos Diætisthuset plejer vi at sige ”alt er tilladt - men med måde”. Mange af os kender scenariet til aftensmaden, hvor

VIDSTE DU: For at forbrænde to glas rødvin skal du svømme i 25 min.*

* tallene er basseret på en kvinde på 65 kg

PÅ BONDETINGET 16 DROP-IN-YOGA

Bevidsthed Bevægelse Balance

Restorativ Yoga

Livskvalitet for børn og voksne

Individuel yoga

Kranio-Sakral Terapi ALT – Ansigtsløftning Bindevævsmassage

Kranio Sakral terapi

Kurser i Kranio-Sakral Terapi og ansigtsmassage (ALT)

ALT (Ansigtsløftning)

Hensynstagende Yoga Yoga for alle (Hatha Yoga)

Bindevævsmassage

Se mere på:

Læs mere på:

www.helsekilden.dk

www.drop-in-yoga.dk

5556

For at forbrænde en 0,33L øl kræver det 20 min på cyklen eller en rask gåtur på 3 km.* * tallene er basseret på en mand på 85 kg

drikke vand til alle måltider. Alternativt kan du vælge en danskvand eller en light version.

Har du brug for hjælp og vejledning? For mange er det nok at komme tilbage i den daglige rytme med faste måltider, mere motion og mindre alkohol. Men synes du, at

der i forvejen sad et par kilo for meget der, hvor feriekiloene satte sig, og kan du ikke finde overskuddet eller motivationen til selv at gøre noget ved det? Så kan din lokale diætist hjælpe dig med at skabe overblikket med gode råd og vejledning, samt give dig en skræddersyet kostplan, som passer ind i netop din hverdag.

550 kcal 550 kcal

Råd nr. 3. Drik vand til Selvom sodavand, juice og kakaomælk smager dejligt, så bidrager det også med en masse ekstra kalorier. Et glas juice (3dl) indeholder ca. 125 kcal. Drikker du hver dag ét glas juice mere end de kalorier du har brug for, svarer det til, at du tager ½ kg på pr. måned. Derfor kan det være en god idé at lægge juicen lidt på hylden, når ferien er slut og i stedet

Om Gitte Dreyer Gitte Dreyer, klinisk diætist og ejer af DiætistHuset der består af 18 klinikker fordelt over Danmark med hovedkontor i Roskilde. På klinikkerne kan man få kostvejledning i forhold til vægttab, irritabel tyktarm, pco mv. Vi lever i en verden, hvor der er mad i overflod og især usunde fødevarer er billige, samtidig er mange ikke fysisk aktive i deres hverdag, hvilket gør at der i dag er en stor gruppe som kæmper med overvægt. På klinikkerne får man hjælp til at omlægge sin kostvaner efter princippet “Alt er tilladt - men med måde”, for der er ingen der kan holde en slankekur i længden.

Stress

Åndedræts træning

Kontaktes på 2637

Råd nr. 2. Dyrk min. 30 minutters motion om dagen Hvis du til daglig er vant til at cykle fem km til og fra arbejde, er dette en aktivitet som vil mangle i ferien, og som derfor nemt kan gå ud over vægten. Er du til dagligt meget stillesiddende, kan du med fordel prøve at inkludere minimum 30 minutters aktivitet om dagen. Det behøver ikke være løb eller fitness. Vælg noget du godt kan lide og, som passer ind i din hverdag. Leg og gåture med børnene tæller også, og jo mere jo bedre.

VIDSTE DU:

(med eget program)

Speciale i behandling af børn og familier

og på facebook v. Marianne Gylling

det bare smager så dejligt, at første portion hurtigt bliver til nummer to. De 500 kcal ekstra dagligt, vil i kilo svare til ca. 0,5 kilo mere om ugen. Det kan derfor være en god idé at vente 1520 min efter den første portion for at mærke efter, om du egentlig er mere sulten. Hvis du derudover sørger for at halvdelen af din tallerken er grove grønsager, vil dette hjælpe med til at give en god mæthedsfølelse.

Yoga for krop og sjæl v. Helle Willaume

Kontaktes på 2065

DIABETES OVERVÆGT SUND KOST FORHØJET KOLESTEROL www.dorthebierre.dk AUTORISERET KLINISK DIÆTIST

Dorthe Bierre Autoriseret klinisk diætist

0079

Onlinebooking

Allehelgensgade 17 4000 Roskilde Tlf. 2616 1349 diaetist@dorthebierre.dk www.dorthebierre.dk

FÅ DIT BUDSKAB UD TIL HELE ROSKILDE KOMMUNE

- VI SAMLER BYEN


Lamisil Once®

23. AUGUST 2016 l 33 l

Den eneste behandling, der dræber fodsvamp med kun én enkelt påsmøring. 10 mg/ml, 4 g. Pris kr. 114,95*

Apoteket Ro´s Torv fejrer 1 års fødselsdag fra fredag d. 26. august til søndag d. 28. august Kom og vær med. Vi byder på masser af gode tilbud og forfriskninger

Nicorette® QuickMist Voltaren Gel ®

brand og . 500 ml.

9,95 *

En gel til lokal behandling af smerte i muskler og led. Ny stor pakning. 11,6 mg/g, 150 g. Pris kr. 204,95*

20% rabat

20% rabat

på alle AVÈNE produkter

på alle DECUBALS hudplejeprodukter

R 20% t aj har apoteke

april til 17. m ® ster. la lp e b a v d e på Compe tæer. m e ll e m il t . k t s um eller 8

a

bu d på a p ndre gode til

12

oteket .

på alle HANSA PLAST

Jyllinge Apotek

Trekroner Apoteksudsalg

Jyllinge Centret 31 4040 Jyllinge Tlf. 46 73 13 88

Trekroner Centervej 55 4000 Roskilde Tlf. 20 94 74 55

20% rabat

20% ® rabat d e e p m o C på alle VICHY´s erer

absorb l plastreneprodukter Vabehudpleje r en beskytfugt og danne ed opnås rv e H . e d u p e tend elindring og rt e m s lig e k lik øjeb betingelser s g lin e h le a m opti for vabler.

20% På vores apotek får durabat på alle LAom ROCHE-POSAY 20% rabat faglig rådgivning hudplejeprodukter samt på på hele serien fra sundhed og velvære. Konjac ansigtssvampe SARD Kopenhagen Spørg Velkommen indenfor. bare os!

20% rabat

otek

Mundspray med frisk mintsmag. Lindrer rygetrangen efter 60 sekunder. Tag 1-2 pust, når du ville have taget en cigaret. 2 stk. Pris kr. 349,95*

på HUSK Psyllium-frøskaller Flere størrelser. Eller HUSK – kapsler

20% rabat på alle APOVIT vitaminpiller

Venlig hilsen Charlotte Andersen Apoteker på Roskilde Svane Apotek og Jyllinge Apotek

20% rabat på alle Unikalk produkter

Vi ekspederer din recept med det samme alle ugens dage også søndage.

der diclofenac. Virkning: Er betændelsesnedsættende (anti-inflammatorisk) og smertestillende og anvendes imod lokale smerter i muskler, sener og led. Dosering: el påsmøres huden 3-4 gange dagligt dér, hvor det gør ondt. Brug ud over 7 dage bør kun ske efter aftale med lægen. Bivirkninger: Omfatter milde og forbigående e hudområde. Op til 10 % kan opleve udslæt, eksem, erytmen, dermatit og pruritus. Sjældent ses blæredannelse på huden. Meget sjældent ses overfølsomhed, astma, tørhed, pustuløst udslæt, nældefeber eller lyssensibilitet. Forsigtighedsregler: Bør ikke anvendes af personer, hvor acetylsalicylsyre eller andre NSAIDer er eller snue. Bør kun anvendes på intakt rask hud og ikke på åbne sår eller ved svær akne. Bør ikke komme i kontakt med øjne eller slimhinder. Undgå overdreven


l 34 l 23. AUGUST 2016

Sans for sundhed

Selvom et glas rødvin er sundt - bliver du ikke sundere hvis du drikker 3 glas om dagen

Ned i kroppen I en tid hvor stress er den nye store folkesygdom, skulle det være mærkeligt, hvis det ikke smittede af på børnene. Svaret på dette problem kunne fx være mindfulness for børn. Af Tomas Skov

mindfulnessinstruktør, og oplever netop, at mange forældre kommer til hende med børn med stresssymptomer. ”Mange børn haster gennem barndommen med en sådan travlhed, at de ikke lærer at være i nuet. Børn bliver gjort til tænkere, som bekymrer sig alt for meget, og så glemmer de at komme ned i kroppen i stedet for kun at være i hovedet”, forklarer Rikke Christensen.

Husk firkløverne

I en tid hvor flere og flere voksne føler sig pressede og stressede, er det måske ikke overraskende, at børnene følger med. I langt de fleste børnefamilier har begge forældre fuldtidsarbejde, og det levner alt andet lige begrænset tid til nærvær med børnene. Samtidig er børnene pressede i deres egen hverdag af lave normeringer i institutionerne, lange skoledage, fritidsaktiviteter og arrangementer. Rapporten ’Børn og unges mentale helbred’ fra 2014 viser, at hvert fjerde barn og ung føler sig stresset mindst en gang om ugen.

Glemmer kroppen Det er her Rikke Christensen fra Englegårdens Helsecenter Roskilde kommer ind i billedet. Hun er clairvoyant healer og

Børn burde jo ellers netop være eksperterne i at være til stede i nuet, men ifølge mindfulnessinstruktøren bliver denne evne alt for ofte berøvet dem i en barndom, der har for højt tempo og for få pauser. ”Vi hiver dem ud af den barnlige glæde ved at være lige her lige nu. Og når de så skal slappe af, så kigger de på en skærm i stedet for at finde firkløvere”, siger hun.

Klarheden kommer Mange børn bliver vrede og udadreagerende som et symptom på denne livsstil, men det kan ifølge Rikke Christensen afhjælpes ved helt simple principper som at trække vejret og stoppe tanker og handlinger og i stedet bare være til stede. ”Vi bruger meget meditation og vejrtræk-

TID

og sund fornuft !

Skal du have en ny cykel så kig forbi os! Lige nu har vi 3 gode modeller fra Winther

til en ekstra god pris…

Mindfulness for børn genlærer de små at komme ud af hovedet og ned i kroppen.

ningsøvelser. De behøver ikke at have problemer for at få glæde af det. Jeg laver en guidet meditation, hvor vi forholder os til følelser og sanser. Vi putter fx også en masse ting ned i en stor skål med vand og rører rundt. I starten er det meget rodet, men efter noget tid bundfælder det sig. Ofte skal man bare stoppe, trække vejret og ikke gøre noget – så kommer klarheden efter noget tid”, forklarer mindfulnessistruktøren.

Fakta om børn og stress • Hvert 4. barn og ung føler sig stresset mindst en gang om ugen. • Flere unge kvinder (21%) er ofte eller meget ofte nervøse eller stressede end unge mænd (11%). • Andelen af unge kvinder (16-24 år), der ofte er stressede og nervøse er steget fra 14 til 26% fra 2005-2013.

Roskildenserne drikker mest i regionen Vi er regionsmestre i mange ting, og også i at drikke alkohol. Af Tomas Skov

Winther city Bike med 7. gear. Inkl. udstyr herre og dame model.

Lige her og nu! FRIT VALG

3.499,Winther shopping 7. gear ekskl. kurv.

Cykel s Mad Himmelev Centret · Sognevej 107 · Roskilde · Tlf. 4635 0355 · www.cykelmads.dk

25 procent af roskildenserne viser tegn på en såkaldt problematisk alkoholadfærd, og hele 17 procent viser tegn på egentlig alkoholafhængighed i Roskilde. Denne andel er signifikant højere i Roskilde og Lejre end i resten af regionen. Det viser Sundhedsprofilen for Region Sjælland, der udkom i foråret 2014. Ifølge undersøgelsen viser næsten dobbelt så mange mænd som kvinder tegn på problematisk alkoholadfærd, og denne adfærd er mest udbredt blandt de 16-24-årige og de 55-79-årige.

Usund uddannelse Måske bidrager de mange uddannelsestilbud i Roskilde til den dystre statistik, for Sundhedsprofilen viser samtidig, at det er blandt studerende, at man finder den højeste andel af borgere med tegn på proble-

17 procent af borgerne i Roskilde Kommune viser tegn på alkoholafhængighed.

matisk alkoholadfærd, mens der ikke ses en tydelig forskel mellem de

øvrige uddannelseskategorier.

Fakta: • Intet alkoholforbrug er risikofrit for dit helbred • Drik ikke for din sundheds skyld – de negative konsekvenser er større end gevinsterne • Du har lav risiko for at blive syg på grund af alkohol, hvis du som mand drikker under 14 genstande om ugen • Du har høj risiko for at blive syg på grund af alkohol, hvis du som mand drikker over 21 genstande om ugen • Stop før fem genstande ved samme lejlighed Kilde: Sundhedsstyrelsen


23. AUGUST 2016 l 35 l

PRØV 1 UGE

GRATIS...

g n i n n i p S • d l o H • s s e n t Fi Kom og oplev vores entusiastiske personale og det lækre træningsudstyr. Tag avisen med og få en gave.

n e d n i m e l d e m v Bli å f g o r e t t u l s n e g u e g a d 4 ekstra 1

S I T A R G

ber . septem ke 6 d e m g er ik til o t gælder r 18 år, d er. Tilbudde for personer ove n må ed un sidste 3 ). e d 2016. K i m ed værge edle m m s t e re lg æ fø v har r skal der 18 å (Unge un

Kom op af stolen! velvære for livet

Hyrdehøj Bygade 6 • 4000 Roskilde • Telefon: 3535 3330 Vestervej 2 • 4100 Ringsted • Telefon: 5767 0014 www.lifeclub.dk


l 36 l 23. AUGUST 2016

Sans for sundhed

Din krop afspejler den måde, du behandler den på

Emil-effekten udeblev

Trods hjemkomsten af den fortabte søn, Emil Nielsen, tabte FCR for tredje kamp i træk. FC Roskildes sæsonstart har desværre haft en stejl nedadgående kurve. Sejren i premieren blev vekslet til en uafgjort i kamp nummer to, der så er blevet afløst af nederlag i kamp tre og fire. Set fra sidelinjen har især angrebsspillet haltet. At det er lykkedes FCR at hente ”den fortabte søn” Emil Nielsen tilbage til klubben er derfor et lille fodboldmirakel – også for Emil Nielsen selv, der i den mellemliggende periode har haft en barsk tid på bænken og tilskuerpladserne i henholdsvis norske Rosenborg og AGF. I løbet af blot et par sæsoner fik Emil Nielsen rendyrket kultstatus blandt FCR’s mest dedikerede fans. De forgudede det målsøgende missil for hans lynende hurtighed og mange spektakulære og knaldhårde scoringer. Men ligeså meget for hans ukuelige kampgejst og arbejdsiver. For Emil Nielsen er nemlig både

hårdt skydende og hårdt arbejdende holdspiller. Sidst men ikke mindst har Emil Nielsen fødderne solidt plantet på græstæppet. Her

”Med nederlaget er Roskildes fodboldstolthed nu placeret på en øjeblikkelig nedrykningsplads” er blærede nykker byttet ud med venlig imødekommenhed. Intet under, at han har været elsket og savnet. Emil Nielsen er tilbage i FCR folden på en 2-årig kontrakt – og med ham er optimismen og troen på, at FCR kan score mål og vinde atter intakt.

Bøtten skal vendes Søndag tabte FCR for tredje kamp i træk. Denne gang på udebane i Helsingør, der vandt 2-0 på mål scoret efter pausen. Med nederlaget er Roskildes fodboldstolthed nu placeret på en øje-

blikkelig nedrykningsplads. Det er især bekymrende, at FCR end ikke har formået at score i de seneste fire kampe. Heldigvis har FCR fortsat 28 kampe, og dermed 84 point at spille om. Men det er nu – og ikke om en måned! – at holdet skal i gang, hvis ikke sæsonen 2016/17 skal ende som en trist og nervepirrende nedrykningsaffære. Mandag den 29. august skal bøtten derfor vendes. Og det skal ske mod lokalrivalerne fra HB Køge, der allerede nu har hentet dobbelt så mange point, som FCR. Kampen spilles i ørnereden – også kendt som Roskilde idrætspark – og der er kampstart klokken 19.

Emil Nielsens retur til FCR kunne ikke gøre en afgørende forskel mod Helsingør. Arkivfoto.

40 år med brede skuldre Boldklubben Røde Stjerne Roskilde rundede lørdag den 20. august et skarpt hjørne og fejrede 40 år som ”klubben med de brede skuldre”, hvor der er plads til alle, og det sociale sammenhold er i fokus. Lørdag bød klubben på forskellige former for fodbold for både børn og voksne på det grønne areal foran Vikingeskibsmuseet i Roskilde Havn, hvor borgmester Joy Mogensen indledte dagen med en lykønskning til fødselaren, som også fik besøg af kultur- og fritidsudvalgets formand Birgit

Borgmester Joy Mogensen (th.) lykønskede Røde Stjerne Roskilde med de 40 år

Pedersen og formand for Roskilde Idræts Union Jørgen Aufeldt.

Fest og taler Samme aften fejrede klubbens medlemmer sig selv

og hinanden i Idrætscenteret i Darup, hvor de over 70 gæster blev forkælet med fine retter fra Hedins i Hersegade og hørte på taler fra nuværende og tidligere formænd samt nogle med

norsk og slovakisk accent fra de internationale medlemmer.

Højt til loftet Klubbens formand Morten Naumann fremhævede i sin

tale de tydelige værdier om fællesskab og sammenhold, som har været en af grundstenene i klubben siden etableringen, og som stadig er det tydelige fundament for både spillere og trænere

i alle aldre. Nu ser klubben frem mod de næste fyrre år som byens alternativ til de mere eliteorienterede klubber, og som en klub med vidde rammer og højt til loftet.


23. AUGUST 2016 l 37 l

Sans for sundhed

Du får ikke den bagdel du drømmer om, ved at sidde på den...

Kom så ud på asfalt-Ipaden Af Henrik Honoré

Sommer var engang lyden af børn, der hvinede og hujede til sent om aftenen på gader og stræder. I min barndom var asfalten skærmen på Ipaden, og vi var selv frugterne fra Candy Crush eller fulgene, der smadrede grisene i Angry Birds. Sådan en sommeraften med dåse skjul eller bil tagfat var magisk og fyldt med fysisk aktivitet og muligheden for at komme lidt tæt på pigerne. Det var effektive sociale medier, vi havde dengang. Det krævede blot den tid, det tog at løbe rundt i kvarteret og ringe på døren, så havde vi 2 hold til en omgang rundbold, eller en gang amok stikbold. Noget af det, jeg husker tydeligst, var, hvis man en aften drev rundt som figuren fra Subway Surfers, hoppede og balancerede på dramatiske kantstene, svin-

gede sig en tur rundt om en lysmast og satte livet på spil i et kæmpe spring over en bundløs vandpyt. Sådan en aften alene kunne man være heldig at spotte et par af vejens sødeste piger, der var i gang med, hvad der for drenge umiddelbart kunne virke kedeligt - en hinkerude. Først hang man lidt rundt omkring i lidt god afstand for ikke at virke særligt interesseret i deres tøseleg, for derefter at sætte sig ned og kigge lidt på det pjat, de havde gang i. Når de kiggede, kiggede man selv væk eller rystede lidt på hovedet for ligesom ikke at virke for interesseret, indtil den ene pige spurgte, om man ville være med - og wupti så stod man forrest og klar på at vise den hvem der ejede hinkeruden. Jeg husker specielt den sommeraften, godt tynget af koldskål med tvebakker, hvor jeg fik den geniale ide

Fakta omkring hinkerude: Hinkeruder er ruder tegnet i en formation på jorden, der anvendes til en leg, der involverer det at hinke på ét ben, enten med eller uden en hinkesten, som regel med hvidt kridt i f.eks. skolegårde eller på legepladser. At hoppe ”hinkerude” er kendt over hele verden og findes i adskillige varianter. Der findes ubekræftede historier om, at leg med hinkeruder blev opfundet af enten romerne eller kineserne, mens legen første gang nævnes i engelsksprogede kilder i sidste halvdel af det 17. århundrede og i Danmark i starten af 1800-tallet under navnet ”paradisleg”. Der er masser af sjove variationer og du kan enten spørge dine bedsteforældre om de kender sneglen, Paradisleg eller andre variationer, eller sus ind til professor Google og søg lidt inspiration.

Om Niels Honoré Niels Honoré, fysioterapeut og sundhedsdirektør, arbejder til daglig i Fysiocenter Roskilde, som har specialiseret sig i behandling og træning. Det kan være ryg/nakke/ skulder problemer og hjertesyge, cancerramte eller mennesker med livstilssygdomme. I hverdagen møder jeg mange forhindringer og argumenter for ikke at kunne træne og her gælder det om at være kreativ, nærværende og tænke ud af boksen for at sikre at alle mennesker, uanset størrelse, mangler eller udfordringer får den bedste mulighed for at kunne være fysisk aktiv.

Din vej til et sundere liv

Vi ses derude på asfalten.

at tegne 2 hinkeruder sammen, således at drengene startede fra den ene ende og pigerne fra den anden, og så mødtes vi i ”himlen”, hvor man kunne være heldig at snitte hende den søde.

Så hvad venter du på, find kridtet frem, kridt skoene og tegn en masse hinkeruder og giv den gas ude på asfalt ipaden. Hermed følger lidt ideer til de forskelige lege.

• • • • • • • • • •

Hjælp til vægttab Irriteret tyktarm PCO Low fodmap Graviditet og amning Sport Allergi Spiseforstyrrelse Børn Diabetes

Skomagergade 13 1. sal · 4000 Roskilde · Tlf. 51 95 10 12

Problemer med fødderne?

- så prøv vores specialfremstillet dynamiske indlægssåler. Vi leverer såler til sportsfolk og til hverdagsbrug. Dine fødder scannes og du gennemgår en grundig undersøgelse. Herefter fremstilles såler, der passer præcis til dine fødder. Hele processen tager 1 time. Vi samarbejder med læger, ortopædkirurger og fodterapeuter.

Fakta om vores indlægssåler:

Indlægssåler til alle New Feet fodtøj har bla. en funktionel serie i OrthoStretchTM, der giver særlig høj komfort for mennesker med knyster, hammertæer, hævede fødder, gigt, diabetes. DEMO i butikken 20. sept. kl. 10-16

Bauerfeinds medicintekniske produkter hjælpe dig med at genvinde din bevægelighed og øger dermed forudsætningerne for et godt helbred. Vi tilbyder hjælp til ortoser (udvendig støtte til kroppens led) og indlæg. Desuden sælger vi medicinsk kompressionsbehandling, fx medicinske kompressionsstrømper.

GaitLine Med GaitLines sko guides din fod ind i den optimale vægtafviklingslinje gennem fodens knogler. Skoene reducerer smerterne hos mange mennesker, der oplever smerter i fødder, ankler, knæ, hofteledel, ryg og skuldre. DEMO i butikken 5. okt. kl. 10 - 18

Birkenstock Det 230 år gamle tyske firma har allerede bevist, at fashion, detaljer og kvalitet kan kombineres med sunde fødder.

Lisbeth fra Roskilde Tri og fysioterapeut/stud.osteopat Jeppe Christiansen.

Tilskud (til behandling og såler) Er du medlem af Danmark eller et forsikringsselskab (vi er godkendt af de fleste), så får du dækket noget af behandlingen. Efter endt behandling vil det blive indberettet på klinikken. Du får herefter udbetalt et beløb alt efter hvilken aftale du har med dit selskab. Hvis du har en anden sundhedsforsikring, dækker de oftest som et minimum patientandelen (ca. halvdelen af beløbet). Ring til dit selskab og hør dem ad? Du betaler på klinikken og får kompensation af dit selskab. Du skal selv indberette behandlingen.

Vi investeret i den seneste teknologi på markedet indenfor fremstilling af indlægssåler. Maskinen, der er den eneste i Skandinavien, gør os i stand til at fremstille specialsåler efter fodens mål i samme øjeblik.Vi har i gennem flere år leveret såler til forskellige top idræts udøvere. Man behøver ikke at være elite sports mand/kvinde for at få lavet indlæg, alle kan få brug for det på et tidspunkt. Her ses dog Jesper Nøddesbo - dansk landsholds spiller

• Optimerer fodens funktionalitet og dermed den generelle ydeevne og præstationer. • Korrigerer selv de mindste abnormiteter i fodstillingen og kan genoprette balance, funktion og kropshold ning. • Lindrer og behandler smerter i fødder, knæ, bækken, hofte og ryg i håndbold, der til dagligt spiller i Barcelona.

BIRKENSTOCK ARIZONA & GIZEH

Anatomisk formede sandal med fremragende komfort. Behageligt blødt, vaskbart, lugtfri og ekstremt robust EVA materiale. Vejl. 325,- Nu

200,-

*Nogle forsikringsselskaber kræver dog, at du får lægehenvisning inden du starter dit behandlingsforløb. Såler: Har du gennem din kommune fået berettiget indlægssåler, så kan du få dækning hos os. Vi indberetter det for dig. Bemærk: Danmark, Danica og Pensam dækker IKKE på såler.

Besti l direk tid te p www .snow å eller fun.dk tlf. 46 ring 35 40 86.

KLINIK

SÅLESPECIALIST · FYSIOTERAPI · OSTEOPATI

INDUSTRIVEJ 1 E· ROSKILDE · TLF. 4635 4086 · WWW.SNOWFUN.DK

• Afhjælper symptomer på f.eks. hælsporer, skinnebensbetændelse, achillesseneirritation, lyskeproblemer og fibersprængninger. • Kan korrigere benlængdeforskelle. Vi tilbyder også: 3 Ultralydsscanning, hvor vi stiller diagnose på skadetilstande. 3 Terapeutisk highlevel laserbe handling, der behandler ledbåndsskader, slidgigt, mortons neuron, hælspore og betændelsestilstande. 3 Fysioterapi, osteopatisk under søgelse og behandling. Tidsbestilling på snowfun.dk


l 38 l 23. AUGUST 2016

NYERE BRUGTE PEUGEOT BILER PEUGEOT 308 SW GT-LINE 2,0 BLUEHDI 150 HK ST. CAR

PEUGEOT 508 SW ALLURE 2,0 BLUEHDI 150 HK 5.D

SPAR 51.490,-

DIESEL

Km 8000, årgang 04/2016, sortmetal, ABS • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • tågelygter • armlæn • tonede ruder • selestrammer • radio • ESP • 6 airbags • multifunktionsrat • læderrat • navigation • Diesel partikelfilter • Service Ok • Start/stop-system • 17’’ Alufælge • Diode lygter • Metallak • Højdejusterbart forsæde • Ikke ryger • Justerbart rat • Kopholder • 12V strømudtag • 2-zoners klimaanlæg • AUX-stik • Bluetooth • El-bagrude • El-foldbare sidespejle • El-parkeringsbremse • El-rudehejs bag • El-rudehejs for • El-spejle med varme • Fjernbetjent centrallås • Køl i handskerum • Kørecomputer • Parkeringssensor • Regnsensor • Servostyring • Sædevarme • Udvendig temperaturmåler • USB/iPod-tilslutning • Baksensor • Fører-airbag • Gardin-airbag • Isofix • Selealarm • Traction control

Nu kr.

Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 71.110,- kr. 4.014,- (Kreditomk. kr. 54.428,- Årlig omk. 5,3%)

PEUGEOT 308 ALLURE 1,6 BLUEHDI 120 HK 5.D

Km. 10000. Årgang 09/2015. Sølvmetal. centrallås 6 gear, 18” alufælge, airc., 2 zone klima, køl i handskerum, fjernb. c.lås, for. + bag. parkeringssensor NU kr.

269.900,-

Ydelser over 84 mdr. Udbetaling kr. 59030,-. Kr. 3352,-. (kreditomk. Kr. 46843,- Årlig omk 5,4%)

PEUGEOT ION LOWLINE 47 KW 5.D

KM 14.000, årgang 10/2015, blåmetal, fartpilot • splitbagsæde • aircondition • armlæn • tonede ruder • radio • multifunktionsrat • læderrat • navigation • Service Ok • Start/ stop-system NU kr.

99.900,-

REN ELBIL

PEUGEOT 308 ACTIVE 1,6 BLUEHDI 120HK 5 D

Nu kr.

BENZIN

PEUGEOT 308 STYLE 1,6 BLUEHDI 120 HK 5.D

Årgang 10/2014, km 26000, gråmetal, 6 gear, 16” alufælge, airc., 2 zone klima, køl i handskerum, parkeringssensor, fartpilot,kørecomputer, infocenter, regnsensor kr.

DIESEL

PEUGEOT 308 SW ALLURE 1,6 BLUEHDI 120 HK 5.D

DIESEL

Nu kr.

DIESEL

SPAR 26.400

Km 22000, årgang 06/2014, sortmetal, centrallås • ABS • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • ESP • 6 airbags • AUX-stik • CD / radio • El-rudehejs for • El-spejle med varme

kr. Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 21.865,- kr. 1.379,- (Kreditomk. kr. 33.536,- Årlig omk. 8,9%)

kr. Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 32.920,- kr. 1.934,- (Kreditomk. kr. 31.515,- Årlig omk. 6,5%)

kr. Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 44.980,- kr. 2.595,- (Kreditomk. kr. 39.095,- Årlig omk. 6,0%)

kr. Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 53.000,- kr. 3.023,- (Kreditomk. kr. 43.229,- Årlig omk. 5,6%)

kr.

BENZIN

Km 77000, årgang 01/2012, blåmetal, ABS • el-spejle • splitbagsæde • aircondition • startspærre • tågelygter • armlæn • tonede ruder • selestrammer • ESP • 6 airbags • 16’’ Alufælge

KM. 19.000. Årgang 10/ 2014. Perlemors sort. ABS · fartpilot · splitbagsæde · startspærre · tågelygter · ESP · 6 airbags · navigation · 2-zoners klimaanlæg · El-bagrude.

PEUGEOT 3008 ALLURE 1,2 E-THP 130 HK 5.D

DIESEL

PEUGEOT 308 ALLURE 1,6 THP 125 HK 5.D Km 20000, årgang 01/2014, hvid, ABS • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • tågelygter • armlæn • tonede ruder • radio • ESP • 6 airbags • multifunktionsrat kr.

BENZIN

PEUGEOT 5008 STYLE 1,6 BLUEHDI 120 HK 7 PERSONERS Km 5000, årgang 11/2015, gråmetal, centrallås • ABS • fartpilot • splitbagsæde • startspærre • airbag • tågelygter • tonede ruder • ESP • 6 airbags • multifunktionsrat • læderrat

304.900,-

BENZIN SPAR 32.670

249.900,-

Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 54005,- kr. 3.079,- (Kreditomk. kr. 43.886,- Årlig omk. 5,6%)

Km 2000, årgang 04/2016, koksmetal, ABS • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • alufælge • airbag • tågelygter • armlæn • tonede ruder • selestrammer • radio • ESP

299.900,-

Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 65.060,- kr. 3.664,- (Kreditomk. kr. 49.102,- Årlig omk. 5,2%)

159.900,-

244.900,-

BENZIN

334.900,-

PEUGEOT 308 ACCESS 1,6 HDI 92 HK 5.D

PEUGEOT 308 SW ACTIVE 1,2 E-THP 130 HK STC. 5.G

Km. 59000. Årgang 06/2011. Sortmetal · Servo · ABS · el-ruder · fartpilot · startspærre · airbag · tågelygter · armlæn · tonede ruder · el-spejle m/varme · indfarvede kofangere

289.900,-

NU kr.

Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 68.095,- kr. 3.850,- (Kreditomk. kr. 52.679,- Årlig omk. 5,3%)

Km 32000, årgang 06/2015, gråmetal, 2 zone klima, fartpilot, kørecomputer, infocenter, sædevarme, 16” alufælge, håndfrit til mobil, navigation, tågelygter, multifunktionsrat, 6 airbags,

PEUGEOT 308 CC SPORT 1,6 THP 150 HK 2.D

Km 5000, årgang 03/2016, gråmetal, ABS • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • alufælge • tågelygter • armlæn • tonede ruder • selestrammer • radio • ESP • 6 airbags Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 59.050,- kr. 3.360,- (Kreditomk. kr. 47.420,- Årlig omk. 5,5%)

DIESEL

219.900,-

209.900,-

Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 42.970,- kr. 2.486,- (Kreditomk. kr. 38.008,- Årlig omk. 6,1%)

SPAR 26.400

Km 3000, årgang 03/2016, sortmetal, ABS • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • tågelygter • armlæn • tonede ruder • selestrammer • radio • ESP • 6 airbags • multifunktionsrat • læderrat • navigation • Diesel partikelfilter • Service Ok • Start/ stop-system • 18’’ Alufælge • Diode lygter • Glastag

104.900,-

214.900,-

Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 43.975,- kr. 2.541,- (Kreditomk. kr. 38.548,- Årlig omk. 6,0%)

SPAR 22.490,-

DIESEL

PEUGEOT 308 ACCESS 1,6 HDI 92 HK 5.D

Km 4000, årgang 04/2016, beigemetal, el-spejle • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • tågelygter • tonede ruder • ESP • 6 airbags • multifunktionsrat

409.900,-

PEUGEOT 5008 ALLURE 1,6 BLUEHDI 120 HK 7 PERS.

389.900,-

Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 81.160,- kr. 4.560,- (Kreditomk. kr. 60.356,- Årlig omk. 5,1%)

KM 5000, årgang 01/2012, perlemorshvid, ABS • el-spejle • aircondition • startspærre • airbag • tågelygter • ESP • læderrat • CD / radio • El-bagrude

Nu kr.

Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 83.170,- kr. 4.014,- (Kreditomk. kr. 61.552,- Årlig omk. 5,1%)

SPAR 32.290,-

BENZIN

PEUGEOT 2008 ALLURE 1,2 VTI 82 HK 5.D

kr. Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 20.860,- kr. 1.326,- (Kreditomk. kr. 28.428,- Årlig omk. 9,2%)

Km 3000, årgang 03/2016, sortmetal, ABS • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • tågelygter • armlæn • tonede ruder • selestrammer • radio • ESP • 6 airbags • multifunktionsrat • læderrat • navigation • Diesel partikelfilter • Service Ok • Start/stop-system • 19’’ Alufælge • Diode lygter • Glastag • Metallak • Højdejusterbart forsæde • Ikke ryger • Justerbart rat • 12V strømudtag • 2-zoners klimaanlæg • AUX-stik • Bluetooth • El-bagrude • El-foldbare sidespejle • El-parkeringsbremse • El-rudehejs bag • El-rudehejs for • El-spejle med varme • Fjernbetjent centrallås • Klimaanlæg • Køl i handskerum • Kørecomputer • Parkeringssensor • Regnsensor • Servostyring • Sidespejle med varme • Sædevarme • Udvendig temperaturmåler • USB/iPod-tilslutning • Baksensor • Fører-airbag • Gardin-airbag • Isofix • Selealarm • Traction control

PEUGEOT 308 SW GT 1,6 E-THP 205 HK 5.D

SPAR 45.485,-

DIESEL

349.900,-

SPAR 72.585,-

DIESEL

Nu kr. Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 62.065,- kr. 3.523,- (Kreditomk. kr. 49.052,- Årlig omk. 5,4%)

Nu kr.

BENZIN SPAR 31.290

309.900,-

Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 63.070,- kr. 3.577,- (Kreditomk. kr. 49.722,- Årlig omk. 5,4%)

Lev. omk. 3.880,-

VEJLEBO & WINTHER APS Telefon 88 88 67 67

Peugeot Roskilde - Maglegårdsvej 5 B - 4000 Roskilde www.peugeot.dk/roskilde Allan Larsen

Johnny Vejlebo

Åbningstider. Man-torsdag kl. 9-17.30, Fredag 9-17.00, lørdag og søndag 11-16

Følg os på Facebook og se konkurrencer og tilbud

Kasper DeWitt

Michael Wermuth


23. AUGUST 2016 l 39 l

peugeot.dk peugeot.dk

DANMARKSPREMIERE DANMARKSPREMIERE DANMARKSPREMIERE NY PEUGEOT NY PEUGEOT2008 2008SUV SUV NY PEUGEOT 2008 SUV

peugeot.dk

P-sensor, bag • Klimaanlæg • Mirrorscreen • Tågeforlygter med drejefunktion P-sensor, bag • Klimaanlæg • Mirrorscreen • Tågeforlygter med drejefunktion 16” alufælge • Krom rudelister • VisiPack* • El-sammenklappelige sidespejle 16” alufælge • Krom rudelister • VisiPack* • El-sammenklappelige sidespejle P-sensor, bag • Klimaanlæg • Mirrorscreen • Tågeforlygter med drejefunktion 16” alufælge • Krom rudelister • VisiPack* • El-sammenklappelige sidespejle

åbent hus åbent hus åbent hus 27.-28. august Kl. 11-16 27.-28. 27.-28.august augustKl. Kl.11-16 11-16

NY PEUGEOT 2008 ALLURE NY1.6 PEUGEOT ALLURE BlueHDi 2008 100 hk 5-dørs NY PEUGEOT 2008 ALLURE 1.6I NBlueHDi 100 TRODUKT I O Nhk S P R5-dørs IS 1.6 BlueHDi 100 hk 5-dørs

219.990 kr. 219.990kr.kr. 219.990 INTRODUKTIONSPRIS INTRODUKTIONSPRIS

• 28,6 KM/L • HALVÅRLIG GRØN AFGIFT 590 KR. • 28,6 KM/L • 28,6 KM/L • HALVÅRLIG GRØN AFGIFT • HALVÅRLIG GRØN AFGIFT 590590 KR.KR.

A 28,6 km/l. CO2 90 g/km. Ekskl. leveringsomk. 3.880 kr. og metallak. Der tages forbehold for pris- og afgiftsændringer samt trykfejl. Gælder så længe lager haves – dog senest til 31.12.2016. *Aut. nedblænding af bakspejl og lys- og regnsensor. A km/l. CO2CO 902 g/km. Ekskl. leveringsomk. 3.880 kr.kr.og for prispris-og ogafgiftsændringer afgiftsændringersamt samt trykfejl. Gælder længe lager haves A 28,628,6 km/l. 90 g/km. Ekskl. leveringsomk. 3.880 ogmetallak. metallak.Der Dertages tages forbehold forbehold for trykfejl. Gælder så så længe lager haves – dog senest til 31.12.2016. *Aut. nedblænding af af bakspejl ogoglys– dog senest til 31.12.2016. *Aut. nedblænding bakspejl lys-og ogregnsensor. regnsensor. ++

++

++

Designet til unikke køreoplevelser. Kom til åbent hus i weekenden den 27.-28. august kl. 11-16 og gør et særligt godt køb! Kombinationen af det robuste og eksklusive look udvendigt er noget af det, der virkelig giver den nye Peugeot 2008 lidt ekstra kant. Men også indvendigt skiller den sig Designet til unikke køreoplevelser. Komtiltilåbent åbenthus husi iweekenden weekenden den den 27.-28. august godt køb! Kombinationen af det Designet til unikke køreoplevelser. Kom augustkl. kl.11-16 11-16og oggør gøretetsærligt særligt godt køb! Kombinationen af det ud fra mængden. I Allure-versionen er udstyrsniveauet højere end nogen sinde. Klimaanlæg, den teknologiske Mirror screen, LED-lys indgravering robuste eksklusive look udvendigt nogetafafdet, det,der dervirkelig virkelig giver giver den nye Peugeot også indvendigt skiller denden sig sig robuste og og eksklusive look udvendigt erernoget Peugeot2008 2008lidt lidtekstra ekstrakant. kant.Men Men også indvendigt skiller i loftbeklædningen, alufælge og delvist kunstlæder er alt sammen med til at gøre køreoplevelsen endnu mere særlig. Hos din forhandler står den ud mængden. fra mængden. I Allure-versionen er udstyrsniveauethøjere højereend endnogen nogen sinde. Klimaanlæg, den teknologiske Mirror screen, LED-lys indgravering ud fra I Allure-versionen er udstyrsniveauet Klimaanlæg, den teknologiske Mirror screen, LED-lys indgravering nye 2008 SUV klar til en prøvetur, hvor du selv kan opleve, at den er noget helt for sig. Start oplevelsen på peugeot.dk i loftbeklædningen, alufælge delvist kunstlæderereralt altsammen sammen med med til til at at gøre særlig. Hos dindin forhandler stårstår denden i loftbeklædningen, alufælge ogog delvist kunstlæder gøre køreoplevelsen køreoplevelsenendnu endnumere mere særlig. Hos forhandler 2008 SUV til en prøvetur, hvor selvkan kanopleve, opleve,at atden den er er noget noget helt nyenye 2008 SUV klarklar til en prøvetur, hvor duduselv helt for for sig. sig.Start Startoplevelsen oplevelsenpåpåpeugeot.dk peugeot.dk

NY PEUGEOT 2008 SUV NYPEUGEOT PEUGEOT2008 2008SUV SUV NY

PEUGEOT ROskildE

Vejlebo & Winther ApS MaglegårdsvejROskildE 5 B • 4000 Roskilde PEUGEOT Telefon 88 88ApS 67 67 • www.peugeot.dk/roskilde Vejlebo & Winther

PEUGEOT ROskildE

Maglegårdsvej 5 B • 4000 Roskilde Vejlebo & Winther ApS Allan Larsen Johnny Vejlebo Telefon 88 88 67 67 • www.peugeot.dk/roskilde

VEJLEBO & WINTHER APS Telefon 88 88 67 67

Peugeot Roskilde - Maglegårdsvej 5 B - 4000 Roskilde www.peugeot.dk/roskilde Åbningstider. Man-torsdag kl. 9-17.30, Fredag 9-17.00, lørdag - søndag 11-16

Følg os på Facebook og se konkurrencer og tilbud

Kasper DeWitt

Michael Wermuth


l 40 l 23. AUGUST 2016

Forlæng din bils levetid - det kan godt svare sig!

Hvorfor

mon de stadigvæk holder?

Kan det hænge sammen med, at de er serviceret på et autoriseret værksted? Dit autoriserede værksted giver dig et stempel ved hvert serviceeftersyn, der både giver dig sikkerhed for garanti og en lang levetid + en bedre brugtvognspris, når du sælger din bil igen. Vi bruger kun originale reservedele, som vi kan stå 100% inde for. Når der kommer nye elektroniske opdateringer fra bilproducenterne, så har vi også selvfølgelig styr på det!

BMW

Service partner RESERVEDELE

Gunner Due Biler A/S www.gunnerdue.dk

Arne Stubbe Automobiler A/S www.stubbe.dk

Service partner

Jens Winther Automobiler & MC ApS www.jenswinther.dk

Roskilde Bilcenter A/S

www. skoda-roskilde.dk

Vejlebo & Winther ApS

www.peugeot.dk/roskilde/


23. AUGUST 2016 l 41 l

www.stubbe.dk

Leasing når det er bedst

ERHVERVSLEASING

Alle biler leveres med

Fordele ved at lease hos Arne Stubbe Automobiler A/S • Tilbagekøbsgaranti • Ingen stempel- og tinglysningsomkostninger • Lav rente i f.h.t. kassekredit • Budgetsikkerhed • Ingen kapitalbinding i biler • Fradragsberettiget leasing ydelse/moms • Lav forudbetaling • Leasingomkostninger kr. 4.445,- betales ved 1. ydelse

100% garanti i 6 mdr. eller 7500 km.

Viste eksempler er over 48 måneder - Km 20.000 pr. år - Variabel rente 3,5%

Renault Trafic T29 L2H1 2,0 DCI 115HK Van 6g Roskilde

Renault Master III T35 2,3 DCI 125HK Ladv./Chas. 6g Måløv

Renault Kangoo 1,5 DCI FAP Confort 90HK Van Roskilde

Renault Kangoo 1,5 DCI FAP Confort 90HK Van Måløv

Årg. 2013, Aircondition, CD / radio, El-rudehejs for, Fjernbetjent centrallås, Sidespejle med varme, Sædevarme, Udvendig temperaturmåler, Lastholdersæt, Tågelygter Km 42000, Kr. 119.900,- + moms, ekstraordinær leasingafgift kr. 24.712,-

Årg. 2012, Ladvogn med kran. Kan laste 1.150kg. Airc., fjernb. c.lås, cd/radio. Km 45000, kr. 175.900,- + moms, ekstraordinær leasingafgift kr. 35.912,-

Årg. 2012, Aircondition, Reoler m/skuffekasser i venstre side, , Bund & Sideplader, El-rudehejs for, El-spejle, Fjernbetjent centrallås, Radio, Sædevarme, 2 Airbags, ABS, 1 ejer, Km 58000, kr. 64.900,- + moms, ekstraordinær leasingafgift kr. 13.712,-

Årg. 2012, Aircondition, Reoler m/skuffekasser i venstre side, , Bund & Sideplader, El-rudehejs for, El-spejle, Fjernbetjent centrallås, Radio, Sædevarme, 2 Airbags, ABS, 1 ejer, Km 69000, kr. 59.995 + moms, ekstraordinær leasingudgift kr. 12.731,-

LEASINGPRIS KR.

1.622,-

PR. MDR.

LEASINGPRIS KR.

2.485,-

LEASINGPRIS

PR. MDR.

KR.

1.126,-

PR. MDR.

LEASINGPRIS KR.

1.039,-

PR. MDR.

Renault Trafic T29 L1H1 2,0 DCI 115HK Van 6g Roskilde

Renault Trafic T29 L1H1 2,0 DCI 115HK Van 6g Roskilde

Toyota HiAce Kort 2,5 D-4D m/komf. 95HK Van Roskilde

Toyota HiAce Kort 2,5 D-4D m/komf. 95HK Van Roskilde

Årg. 2012, Reoler m/skuffekasser i venstre side, Bund & Sideplader, Aircondition, Bluetooth, CD / radio, El-rudehejs for, El-spejle, Fartpilot, Fjernbetjent centrallås, Servostyring, Km 73000, Kr. 84.900,- + moms, ekstraordinær leasingudgift kr. 17.712,-

Årg. 2012, Reoler m/skuffekasser i venstre side, Bund & Sideplader, Aircondition, El-rudehejs for, El-spejle, Sidespejle med varme, Sædevarme, Radio, Fartpilot, Fjernbetjent centrallås, Km 51000, Kr. 89.900,- + moms, ekstraordinær leasingudgift kr. 18.712,-

Årg. 2011, Service ok, Servicebog, Bund & Sideplader, Fjernbetjent centrallås, El-spejle, Sidespejle med varme, CD / radio, Servostyring, Sædevarme, Kopholder, Justerbart rat, Km 151000, kr. 79.900,- + moms, ekstraordinær leasingafgift kr. 16.712,-

Årg. 2011, Bund & Sideplader, CD / radio, El-rudehejs for, El-spejle, Sidespejle med varme, Sædevarme, Fjernbetjent centrallås, Armlæn, Justerbart rat, Kopholder, Reoler i begge sider, Km 90000, kr. 94.900,- + moms, ekstraordinær leasingafgift kr. 19.712,-

LEASINGPRIS KR.

1.260,-

PR. MDR.

LEASINGPRIS KR.

1.281,-

LEASINGPRIS

PR. MDR.

KR.

1.200,-

PR. MDR.

Toyota Yaris 1,4 D-4D Van 90HK Van Måløv

Toyota Yaris 1,4 D TX Van 90HK Van Roskilde

Toyota Yaris 1,4 D-4D T2 90HK 5d Måløv

Årg. 2010, 12V strømudtag, CD / radio, El-rudehejs for, El-spejle, Sædevarme, Alufælge, Tonede ruder, Tågelygter, 7 Airbags, ESP, Startspærre, Servostyring, Fjernbetjent centrallås, Km 35000, kr. 54.900,- + moms, ekstraordinær leasingafgift kr. 11.712,-

Årg. 2010, Højdejusterbart forsæde, Ikke ryger, Justerbart rat, Kopholder, Læderrat, Multifunktionsrat, 12V strømudtag, CD / radio, El-bagrude, El-rudehejs for, El-spejle, Håndfri telefon, Km 15000, kr. 64.995,- + moms, ekstraordinær leasingafgift kr. 13.731,-

Årg. 2010, 12V strømudtag, El-rudehejs for, El-spejle, Sædevarme, 15” Alufælge, Metallak, Kopholder, Læderrat, 7 Airbags, ESP, Startspærre. Km 39000, kr. 49.995,- + moms, ekstraordinær leasingafgift kr. 10.712,-

LEASINGPRIS KR.

948,-

PR. MDR.

LEASINGPRIS KR.

1.128,-

LEASINGPRIS

PR. MDR.

KR.

Alle leasingpriser er excl. moms

Arne Stubbe Automobiler A/S ROSKILDE: Betonvej 2 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 33 04 00 Åbent mandag - fredag kl. 7.30 - 17.30 · Lørdag lukket · Søndag kl. 11-15

stubbe.dk

859,-

PR. MDR.

LEASINGPRIS KR.

1.370,-

PR. MDR.

Ved sammenligning af tilbud kontroller altid: Årlig rente Etableringsgebyr Tilbagekøbsværdi


l 42 l 23. AUGUST 2016

Rabalder 16 Rabalder 16 byder på 50 gratis aktiviteter og musik Lørdag d. 27. august vender Musicons årlige kulturfestival tilbage med et nyt program, der skal vise Roskildes kreative bydel frem for omverdenen. Af Holger Vincents

På lørdag går det løs igen, når Musicon for 7. gang blænder op for Rabalder 16. Formålet med Rabalder er at vise livet i bydelen frem og give omverdenen et billede af Musiconånden og mulighederne i området

På lørdag fra klokken 12-18 kan besøgende, der vælger at lægge vejen forbi Rabalder 16 opleve 50 gratis aktiviteter inden for musik, mad, gadeidræt, dans, åbne værksteder og meget mere. Rabalderstræde bliver igen centrum for festlighederne, når Musicons kulturinstitutioner, foreninger og kreative virksomheder slår dørene op.

”Formålet med Rabalder er at vise livet i bydelen frem og give omverdenen et billede af Musiconånden og mulighederne i området. Det er en dag, som udvikles og skabes i fællesskab på tværs at kreative virksomheder, foreninger og kulturinstitutioner i området, og en dag hvor de politiske visioner træder mere i baggrunden”, siger Andreas Høegh, udviklingskonsulent på erhverv- og eventområdet og tovholder på Rabalder 16. Sidste år lagde Sys Bjerre vejen forbi kulturfestivalen, og igen i år er der musik på programmet, når Tue West lægger vejen forbi, alt i mens Chapper, Trolle & Tormod’s show, lærer børnene om bogstaver, tal, dyr og hvordan man beatbox’er. Der bydes op til dans flere gange i løbet af dagen, mens programmet også by-

der på kreative udfordringer som at bygge en højttaler til sin smartphone. Derudover holder Made By Kids holder legestue, hvor børnene blandt andet kan skyde med vandraketter og blæse kæmpe sæbebobler, alt i mens de sportsinteresserede kan deltage i de mange gadeidrætsaktiviteter og turneringer. I den forbindelse udlåner DGI kvit og frit skateboards, rulleskøjter, løbehjul, basketbolde, bordtennisbat og meget mere. Skulle sulten melde sig står kulinariske aktører Café Freunde, Café Ragnarock, Grundsmag og Duedal & Ko klar til at levere en masse smagsoplevelser i løbet af dagen, samtidig med at der er mulighed for at få en forsmag på håndbryggede øl fra Musicons kommende mikrobryggeri.

En balanceret festival

Fokus under Rabalder 16 er på kultur, så det er et bevidst valg, at musiknavnene ikke må være for store. Af Tomas Skov

”Vi havde Onkel Reje på i sin tid, og der fandt vi ud af,

at simpelthen er for stort et navn. Så alle endte med at komme kun for at se ham, og så tog de hjem igen bag-

Å P R DE OCK L A RABGNAR 016 RA 7.08.2 2

12-18 Café Ragnarock sælger en særlig ”Rabalderplatte” med fisk, høns, gris og okse

13-16 Byg din egen højttaler! Værksted for børn og voksne RAGNAROCK Rabalderstræde 16, Roskilde museumragnarock.dk En del af

efter”, fortæller Bo Ejstrup. Han er formand for Foreningen for Aktører på Musicon, og han har en betragtelig del af ansvaret for, at det samlede program under Rabalder-festivalen er balanceret, når de forventede 5-7000 gæster kommer til Musicon lørdag den 27. august.

Bredt program I år kommer Chapper til ungerne og Tue West til det mere voksne publikum. Hertil kommer det et endnu ikke fastlagt lokalt navn, Roskilde Sangskriverklub samt en række aktiviteter fordelt ud over Musicon i løbet af dagen. Udover hovedscenen under udhænget på RAGNAROCK og singersongwriter-scenen ved det såkaldte Pixlpark, er der også musikscener i Containerstriben og i KunstSmedjen. Men der vil blandt meget andet også være optrædener fra Åben Dans,

aktiviteter i Klatreskoven, breakdance og streetbasket. Efter kl. 18 fortsætter festen i Hal 12 til midnat.

Kulturfestival ”Vi diskuterer altid musikprogrammet i vores bestyrelse. Hvor meget skal det fylde, og hvor meget fokus skal det tage? Det er vigtigt at vi får en homogen festival, hvor der ikke er noget, der overskygger det andet. Det er en kulturfestival, og det er det, der skal have fokus. Målet er at trække folk til, som kan opleve alt det, vi iscenesætter herude i det daglige og i særdeleshed under vores festival”, fortsætter Bo Ejstrup.

Det er vigtigt at vi får en homogen festival, hvor der ikke er noget, der overskygger det andet, siger Bo Ejstrup.


23. AUGUST 2016 l 43 l

RABALDERFEST HOS CAFÉ FREUNDE ÅBNINGSTIDER UNDER RABALDER 10:00-18:00

RABA

Pulled

LDER-

-pork

TILBUD

burge

GRATIS RATIS

r med

DANKBAR’S KREACAFÉ

colesl

aw

70,-

www.cafe-freunde.dk PENSELSTRØGET 42 4000 ROSKILDE

N G O V E F F A FREUNDE K ! st e f r e ld a b a R il t kommer også

ET SMUGKIG FRA CAFE FREUNDE´S HAVER PÅ MUSICON


l 44 l 23. AUGUST 2016

27.. aug 27 VÆR MED, NÅR MUSICON INVITERER TIL STOR KULTURFESTIVAL I ROSKILDES KREATIVE BYDEL. DAGEN BYDER PÅ MERE END 50 AKTIVITETER FOR ALLE ALDRE OG MASSER AF GOD STEMNING. 12.00 / Songwriterscenen

Åbning ved Borgmester Joy Mogensen.

MAD

12.00-18.00 / Containerstriben

Cafe Freunde byder på sommergrill, lækker mad og kolde drikke. Kaffe og hjemmebag finder du i Freundes kaffevogn. 12.00-16.00 / Containerstriben

Dankbar holder drømmefanger workshop, male med store kridt workshop og guidede ture til vores haver og dyrehold, hvor man kan smage, nusse og få brugt sine sanser. 12.00-? / Containerstriben

Musicon Mikrobryggeri serverer håndbryggede fadøl. Smag fx den særlige Rabalderøl. 12.00-18.00 / Ragnarock

Café Ragnarock sælger Rabalderplatte med fisk, høns, gris og okse. 12.30-14.00 / Containerstriben

Sensommerfrokost - Grundsmag kreerer en sensommerfrokost af sæsonens skønne økologiske råvarer. Kom og fejr fællesskabet med os ved langbordet! OBS: Kræver tilmelding på bit.ly/sensommerfrokost.

DANS

Prøv selv - På pladsen foran Laboratoriet 12.15-13.00

Uni-cykling med Trekroner Uni-cykling. 13.00-13.45

Dans Folkedans med Roskilde Folkedanser- og spillemandslaug. 13.45-14.30

Dans Salsa med Salsa Latina. 14.30-15.15

Dans Moderne Dans med Dans for Unge-holdet, Dansefyrtårnet ROK / Aaben Dans. 15.00-17.00 / OBS: Foregår i Kunstsmedjen

Milonga/Tangosalon med Roskilde Tangoforening. Nyd dansen, musikken, stemningen og måske noget fra cafeen, når tangodansere har dansesalon i Kunstsmedjen. 15.15-15.45

Lær SWOP-dansen med Dansefyrtårnet ROK / Aaben Dans. 15.45-16.30

Sjippning med Himmelev-Veddelev og Roskilde Gymnastikforening. 16.30-17.15

Dans Swing og Rock´n Roll med Kom og Dans Roskilde. 17.15-18.00

Dans Orientalske kædedanse med Oriental Mix fra Asylcenter Avnstrup.

MUSIK

12.00-14.30 / KunstSmedjen

Niels Bisgaard - Sanger og guitarist underholder med american folksongs. 13.00 / Hovedscenen

Chapper, Trolle & Tormod - Et morsomt børneunderholdningsshow, som der har noget for de fleste. Lær om bogstaver, tal, dyr og hvordan man beatbox’er. 14.00 / Songwriterscenen

k-Phax - Vinder af Karriekanonen leverer et unikt bud på hvordan Hip Hop skal lyde og føles lige nu – og de næste år frem. 14.00 / Containerstriben

Vokal Class - Deltag i Music’scools workshop, hvor du sammen i en gruppe synger med på et nyt hit. Når sangen er færdig, og alle vokaler lyder godt, indspiller vi resultatet i vores mobile studie. 15.00 / Hovedscenen

Tue West - Hør den danske sangskriver b.la. kendt fra hittet “En sang om kærlighed”. 15.45-18.00 / Songwriterscenen Roskilde Sangskriverklub

15.45-16.00 To Be Announced 16.00-16.30 Suvikukka 16.30-17.00 Dannie Nordlund 17.00-17.30 Aphonia Choice 17.30-18.00 Jacob and the Windflower 16.00 / Containerstriben

Percussionworkshop - Samba! På Music’scools percussionworkshop tager vi på en brasiliansk tur, hvor du lærer at spille en enkelt rytme som sættes sammen med andre, så det svinger som en rigtig brasiliansk percussiongruppe. 21.00 / Scenen ved Hal 12

TWELVE24 - Ungt band fra Manchester med masser af energi. Kom og tag del i festen, dansen, rap’en og popmusikken.

GADEIDRÆT 12.00-18.00 / DGI’s Plug n’ Play

DGI Plug n’ Play - Fri leg hele dagen! Udlån af grej og materialer (skateboards, rulleskøjter, løbehjul, basketbolde, bordtennisbat og meget mere). Læg dit kørekort eller sygesikringsbevis i pant. Vi stiller også panna-bane, parkourstativ og bordtennisborde til rådighed på Rabalderstræde. 12.00-18.00 / DGI’s Plug n’ Play

Roskilde Street Soccer - Løbende mini-turneringer på asfaltbanen. Kig forbi, og få din dribler på. 12.00-18.00 / Rabalderstræde

Panna og Freestyle fodbold - Freestyle shows og leg på pannabanerne hele dagen. 12.00-18.00 / Be Free

Slackline - vi spænder linerne ud og tester balancens kunst. Test dig selv og udfordr vennerne. 12.00-18.00 / Rabalderstræde

Parkour i byens rum - Kom og vær med til leg og kreativitet i bymiljøet sammen med de dygtige parkourinstruktører fra Himmelev Veddelev Gymnastikforening. 12.00-18.00 / Klatreskoven

Svævebaner og frit falds hop - Kom og prøv en svævetur eller frit falds hop fra 15 meter i Klatreskoven. 12.00-18.00 / Klatreskoven

Klatrevæg og himmelstige - Kig ind i Klatreskoven, og prøv vores Klatrevæg i 8 meters højde eller den 20 meter høje himmelstige. 12.00-18.00 / DGI’s Plug n’ Play

Bumper Ball fodbold - Der afholdes løbende mini-turneringer med de store Bumper Balls på. Har du ikke prøvet det før, skal du helt sikkert kigge forbi. Det er hylende morsomt med de store bolde på. Kig forbi og få dig en bold og en griner på.


23. AUGUST 2016 l 45 l

12.00-18.00 / Roskilde Tekniske Skole

Leg og bevægelse - Kom og vær med til at lege, spille og bevæge dig. Her kan du få lov til at prøve noget af det, som vi bruger på Roskilde Tekniske Skole, når vi inddrager leg og bevægelse i undervisningen, i pauserne og efter skoletid. 13.00 / DGI’s Plug n’ Play

Rabalder Urban Race vol. 1 - Prøv kræfter med Rabalders Urban Race, hvor du udfordres på en række af festivalens forskellige aktiviteter. Alle aldersgrupper. Præmier til de hurtigste. Tilmeld dig i DGI’s Plug n’ Play. 13.00-14.00 & 16.00-17.00 / Terrassen ved Be Free

Graffitiworkshop - Lav din egen fede graffitikunst, og tag den med hjem. Se også graffitikunstner Benjamin Abana arbejde på et værk mellem 13 og 18. 13.00-15.00 & 16.00-18.00 / Pladsen mellem Hal 12 og Be Free

Breakdance - Afprøv eller videreudvikl dine evner i breakdancens kunst. Vi gør det allermest bare for at have det sjovt. 13.00-16.00 / Pladsen mellem Hal 12 og Be Free

Streetbasket - Duk op med et par af vennerne og spil om fede præmier. Vi spiller i hold á tre på én kurv. 13.30 / DGI’s Plug n’ Play

Leg på løbehjul i Rabalderparken - Alle tiders mulighed for at lære, eller blive bedre til, at stå på løbehjul. Hal 12 og DGI tilbyder undervisning for begyndere og øvede i Rabalderparken. Mød op ved DGI’s Plug n’ Play hvor du kan låne et løbehjul. 14.00-14.30 & 16.00-16.30 / Klatreskoven

Giant-swing - For alle vovehalse der tør prøve vores kæmpe gynge i træerne. Max 15 deltagere, så kom i god tid. 14.00-15.00 / Rabalderstræde

Parkour i byens rum - Deltag i parkoursession med en af Danmarks bedste parkourinstruktører, Julius Hjernø, som inspirerer til leg og kreativitet i byrummet. Undervisningen tilpasses både børn og voksne, så alle kan være med. 14.30 / DGI’s Plug n’ Play

Rulleskøjter i Rabalderparken - Alle tiders mulighed for at lære, eller blive bedre til, at stå på rulleskøjter. Hal 12 og DGI tilbyder undervisning for begyndere og øvede i Rabalderparken. Mød op ved DGI’s Plug n’ Play hvor du kan låne rulleskøjter. 15.00 / DGI’s Plug n’ Play

Rabalder Urban Race vol. 2 - Prøv kræfter med Rabalders Urban Race, hvor du udfordres på en række af festivalens forskellige aktiviteter. Alle aldersgrupper. Præmier til de hurtigste. Tilmeld dig til Evolution Race i DGI’s Plug n’ Play. 15.30-16.30 / DGI’s Plug n’ Play

Skateboard workshop i Rabalderparken - Alle tiders mulighed for at lære, eller blive bedre til, at stå på skateboard. Hal 12 og DGI tilbyder undervisning for begyndere og øvede i Rabalderparken. Mød op ved DGI’s Plug n’ Play hvor du kan låne et skateboard.

KUNST & ÅBNE VÆRKSTEDER 13.00-16.00 / Ragnarock – værkstedet

Byg din egen højttaler - Kom forbi museets værksted, hvor vi skruer op for musikken. Med pap, plastik og en smule maling, kan du nemlig bygge en højttaler til din smartphone.

12.00-18.00 / Pladsen foran Hal 7

Fyr den af med Made By Kids - Skyd med vandraketter, byg et Rockmuseum med Kapla klodser, sammensæt din egen skrammelrobot, eller lav dit eget bordtennisbat og deltag i Danmarks største rundt-om-bordet turnering kl.16.00! 12.00-14.00 / Containerstriben

Lav din egen mega-emoji - Dine følelser og digitale personlighed bliver udfordret, når Roskilde Festival Højskole og Headspace Roskilde inviterer til kreativt emoji-værksted. Kom og skab din egen analoge emoji. 12.00-16.00 / Basgangen

Headspace Roskilde holder åbent hus – Kom forbi til en rundvisning og se vores fine samtalerum. Der vil være kaffe, kage og popcorn til rimelige priser. 12.00-18.00 / KnuckleGrease Garage

KnuckleGrease Garage holder åbent værksted hele dagen. Gratis kaffe og kolde drikke til rimelige priser. 12.00-18.00 / KunstSmedjen

Maleriudstilling - Kunstskolens Efterårsudstilling med værker af deltagerne fra Mette Lorentzens malehold. Foreningen Kunst på Musicons café har kaffe, kage og masser af is. 12.00-18.00 / Hal 9

KLUB UNG Musicon præsenterer kæmpe Nerf bane - Spil counterstrike IRL (In Real Life) med skumpistoler. 12.30-15.30 / Containerstriben

Byg dit eget skønne fuglehus hos Tømrerfirmaet Nicolaisen. Pris: 40,12.45-13.00 / Hovedscenen

Uddeling af Musicons kunstpris. Foreningen Kunst på Musicon uddeler dette års kunstpris til en aktør, som har tilført nogle særlige visuelle kvaliteter til Musicons åbne rum. 13.00-17.00 / Vækstfabrikken

Mental Robusthed - hvad er det for dig? Kom og vær med til at skabe din egen kollage om robusthed. Du får mulighed for at fortælle din robusthedshistorie i billeder og ord, og får ideer til hvordan du bliver mere robust, og lettere klarer hverdagens små og store udfordringer.


l 46 l 23. AUGUST 2016

Rabalder 16

Dina Lindgreen har i den seneste tid kunne følge med i håndværkernes arbejde med at anlægge en helt ny streetbasketbane ud for værestedets lokaler.

Det er street at være fri Værestedet Be Free forsøger at møde de unge i øjenhøjde og uden løftede pegefingre. Under Rabalder 2016 indvier fællesskabet en spritny streetbasketbane med en turnering, hvor alle kan deltage. Af Holger Vincents

”En af vores frivillige har spillet basket på højt niveau, og han mente, at vi bare måtte have en streetbasketbane, og så gik jeg i gang med at søge om penge”, fortæller Dina Lindgreen, der er pædagog og initiativtager til værestedet Be Free. Et projekt der i løbet de sidste fire år har stået for en række sociale aktiviteter på Musicon, men i november måned sidste år fik fast plads i bydelen, tæt ved Hal 12. Og missionen lykkedes. Den nye streetbasketbane er netop blevet anlagt og når dermed at danne ramme om en turnering under Rabalder 2016, hvor alle kan deltage.

Derudover er Be Free også vært for to forskellige workshops med henholdsvis breakdance og graffitikunst som tema.

Unge bestemmer Netop de tre aktiviteter er værestedets unge vant til at hygge sig med, når de samles på værestedet hver mandag og onsdag fra kl. 12-18. Det har dog fra starten været Diana Lindgreens mål, at det er de unge selv, der sætter rammerne for, hvad de vil bruge tiden på, når de kigger forbi Be Frees hus på Basgangen. ”Tanken var til at starte med at bruge Musicon som et mødested, hvor vi laver breakdance og koncerter.

Men efter vi har fået fast plads herude, er det vigtigste først og fremmest, at de unge bare kan komme forbi, hænge ud og bare være sig selv”, siger Dina Lindgreen.

Vigtigt at vise tillid At formlen ikke ligger fast på forhånd gælder også for det segment af unge mellem 1525, der lægger vejen forbi Be Free. Værestedet er nemlig ikke bygget op omkring en tanke om at skulle henvende sig til en bestemt gruppe. Eksempelvis unge med sociale eller psykiske problemer. I stedet er det meningen at mangfoldighed, åbenhed og indbyrdes accept skal mindske skellene og gøre hverda-

gen lidt sjovere, for dem, der måske netop har problemer uden for Be Free. ”Hvis det skal være harmonisk, skal der være synergi og dynamik i det, og så flytter det også nogle mennesker. Grundelementet er at skabe et godt fællesskab, for de unge, der måske mangler et”, siger Dina Lindgreen. Pædagogen fortæller samtidig, at hun indimellem ser

unge, der er en smule forbeholdne, når de kommer på værestedet for første gang. Derfor forsøger hun også at undgå løftede pegefingre i sit arbejde. ”Min oplevelse er, at de er vant til at blive mødt af voksne med skideballer og er lidt forbeholdne i starten, men efterhånden som man viser dem tillid, åbner de op”, siger Dina Lindgreen.

Be Frees aktiviteter til Rabalder 2016 lørdag den 27. august • Kl. 13-16: Streetbasketturnering på pladsen mellem Hal 12 og Be Free • Kl. 13-15 og 16-18: Breakdance: Afprøv eller udvikl dine evner i breakdancens kunst • Vi gør det allermest bare for at have et sjovt • Kl. 13-14: Graffitiworkshop Lav din egen fede graffitikunst og tag den med hjem


23. AUGUST 2016 l 47 l

?

else n n a d d u ar til

Kl

Mød o s og få p til Rabalder ulsen i vejre t.

BESØG HØJSKOLEN TIL RABALDER16 o s tatto e-emoji i t a r g å en æmp * FLav din egen ke Roskilde * m. headspac

ÅBNER 6.1.2019 Vi kender åbningsdagen, men besøg højskolen allerede nu.

on. på Music r e ls e n n f udda ag, men Masser a er hver d . ld a b a R e g Vi har ikk v og lyst til lærin li f a r e mass

Roskilde Tekniske Skole

lørdag den 27. august I den anledning byder vi på kaffe og kage fra kl . 11.00. HELE LØRDAGEN GIVER VI

20%

FØDSELSDAGSRABAT PÅ ALLE VARER I BUTIKKEN

præsenterer vinder af

KarriereKanonen 2016: k-Phax leverer et unikt bud på, hvordan hiphop skal lyde og føles lige nu – og de næste år frem. Med sin moderne og energifyldte lyd, kan man ikke undgå at blive suget ind i hans hiphopunivers.

Koncert kl. 14

Fair Trade Butik Karibu · Skt. Peders Stræde 1 · 4000 Roskilde Tlf. 4637 1509 · mail: butikkaribu@gmail.com

Karibus kaffebar Når Åben Dans og Roskilde Teater opfører forestillinger på Laboratoriet på Musicon, åbner vi kaffebaren i foyeren.

BANDAKADEMIET · MUSICON · RABALDERSTRÆDE 1 · 4000 ROSKILDE · WWW.BANDAKADEMIET.DK

Vi fejrer 9 års fødselsdag

rofh.dk

K-PHAX

Roskilde Tekniske Skole 46 300 400 • www.rts.dk

Find vores container på Rabalderstræde.


l 48 l 23. AUGUST 2016

Rabalder 16

Music’s Cool

Roan Segers har drevet fire musikskoler i Holland. Nu arbejder han på at realisere Music’s Cool på Musicon i Roskilde.

Beliggenheden op ad RAGNAROCK kunne ikke være meget bedre. Roan Segers arbejder på at realisere Musikskoleprojektet Music’s Cool på Musicon, og han satser på at være klar inden årets udgang. Af Tomas Skov

Vi står ved de tre blå containere lige op ad rockmuseet, som skal udgøre rammen om den nye musikskole. To af dem er slået sammen til ét stort rum, mens den tredje står lidt derfra. Et tag forbinder dem, og der skal snart støbes beton under, så arealet på sigt kan udgøre en lobby, der forbinder containerne. ”Jeg kæmper med både varmeog lydisolering i øjeblikket. Det fylder en del, og skaber problemer med lofthøjden”, fortæller Roan

Segers, der heldigvis har hjælp ved hånden. ”Jeg har aldrig bygget noget før, og det kan man også se rundt omkring. Det må godt være helt lige, men det er det ikke. Heldigvis har jeg Thomas, som er håndværker, og som hjælper med det meste”, siger han.

Trommeslager Roan Segers kom til Danmark fra Holland i 2012, og siden har han lært sig et imponerende udmærket dansk. Han startede sin første musikskole i Holland tilbage i

1997, og siden blev det til hele fire forskellige musikskoler i hjemlandet, inden han valgte at starte fra bunden på Musicon. ”Undervisningen bliver fokuseret på pop og rock, så det er trommer, bas, guitar, keyboard og vokal”, siger hollænderen, der selv spiller trommer i et band og underviser i sit instrument. De øvrige instrumenter, der skal undervises i på Music’s Cool hyrer han freelancere ind til.

For alle aldre Tanken er, at elever i alle aldre

skal fylde den nye musikskole, og fokus er på, at det skal være fleksibelt for den enkelte elev. ”Det er ikke alle, der har tid hver uge, så det indretter vi os efter”, siger Roan Segers, som anslår et elevtal på maksimalt 250 elever, hvis alt bliver booket. ”I Holland har jeg undervist elever fra fem til 68 år, og ham den 5-årige er faktisk selv blevet underviser i dag”, siger trommeslageren, som har en drøm om, hvordan skolen skal åbne, når den tid kommer. ”Det skal være en fest med to

trommesæt i gang på taget”, smiler Roan Segers. Men inden da, er der en hel del arbejde, der skal gøres. Indtil videre står der bare et par nøgne containere, men, forhåbentlig, inden året er omme, ser Roskilde sin første Music’s Cool.

Karrierekanonen-vinder til Rabalder 16 Den unge, talentfulde rapper k-Khax får sin sjællandsdebut til Rabalder 16, lørdag den 27. august.

18-årige k-Phax havde aldrig spillet en koncert - og så vandt han pludselig Karrierekanonen. Foto: Anders Bachmann.

Den unge rapper k-Phax, som lyder det borgerlige navn Keith Birongo Momanyi, blev et af de tre talenter, der vandt årets Karrierekanonen. Selvom han til dagligt bor i Åbenrå, får han i den kommende tid en særlig tilknytning til Roskilde. Lørdag den 27. august kl. 14 spiller han nemlig til Rabalder 2016 og weekenden efter, lørdag den 3. september indtager han Gimle til Boomblastar Festival. Og så er han en del af Bandakademiet i Roskilde som i det kommende års tid skal hjælpe Keith med at folde de kunstneriske vinger helt ud. Bandakademiet er nemlig en del af Karrierekanonen sammen med DR og Smukfest. I sidste uge var de med til at vælge 18-årige k-Phax som en af årets vindere. “k-Phax blæste alle omkuld til

Karrierekanonens finale. Han er fremtidens kunstner og har skabt et unikt og moderne hiphopunivers, som han formår at suge folk ind i. Vi glæder os til at arbejde sammen med ham”, udtaler Marianne Fruergaard, leder af Bandakademiet.

Fra drengeværelse til musik 18-årige Keith har siddet på sit værelse i det sønderjyske og fiflet med sin musik helt for sig selv. Ingen havde hørt om ham, og han havde ikke spillet et eneste koncert. Så sendte han sin musik til Karrierekanonen og overraskede de erfarne musikfolk i juryen med sin internationale lyd og overbevisende beats. Trods sin unge alder er Keith en målbevidst og ambitiøs ung mand. Han ved, hvad han vil både med sin musik og med sin uddannelse. Næste år efter gymnasiet har Keith planer om at flytte til Sjælland og starte på DTU, hvis altså ikke musikken kommer alt for meget i vejen.


23. AUGUST 2016 l 49 l

En forestilling om støtte for børn fra 1,5 år – og ældre mennesker Vi støtter os op af noget – stole, borde, stokke og hinanden. Støtte er vigtig for mennesker i alle livets faser – men særligt for det lille barn der skal lære at stå, gå og indtage verden. Og igen, når kroppen svigter i livets slutning og alle de tillærte evner for at stå og gå langsomt siver bort. Se denne rørende og humoristiske forestilling for de mindste og de ældste – der kan ses alle aldre. Vi kan jo alle have brug for støtte ind i mellem. IDÉ + KONCEPT / Thomas Eisenhardt + Catherine Poher MEDVIRKENDE / Dansere: Antoinette Helbing + Ole Birger Hansen & Danser og akrobat: Henna Kaikula · MUSIK / Lars Greve · KOSTUMER/ Charlotte Østergaard · BILLEDKUNSTNERISK KONSULENT / Cai Ulrich von Platen · LYSKONSULENT / Carina Persson · TEKNIKER / Elke Laleman

TEATERBILLETTER.DK TLF 3582 0610 / BILLET@AABENDANS.DK AABENDANS.DK EKSTRA! FOREDRAG MED MOTORIKKONSULENT NANETT BORRE Eksklusivt foredrag med motorikkonsulent Nanett Borre om krop, sanser og kognition den 7. september kl 19.00 + 8. september kl 16.00. For mere info se aabendans.dk

SPILLESTED SCENEN I LABORATORIET RABALDERSTRÆDE 10 4000 ROSKILDE SEPTEMBER / 2016 LØRDAG 3. – KL 15:00 MANDAG 5. – KL 09:15 MANDAG 5. – KL 11:00 TIRSDAG 6. – KL 09:15 TIRSDAG 6. – KL 11:00 ONSDAG 7. – KL 09:15 ONSDAG 7. – KL 11:00 TORSDAG 8. – KL 09:15 * TORSDAG 8. – KL 11:00 FREDAG 9. – KL 16:00 LØRDAG 10. – KL 11:00 LØRDAG 10. – KL 15:00 TIRSDAG 13. – KL 09:15 TIRSDAG 13. – KL 11:00 * ONSDAG 14. – KL 09:15 * ONSDAG 14. – KL 11:00 *Særlig skoleforestilling


l 50 l 23. AUGUST 2016

KULTURKALENDER 2016 AUGUST

RABALDER FESTIVAL 27. AUGUST

SØNDAG 28. AUGUST HVAD SKAL VI LEGE?

Gimle for børn præsenterer: Hvad skal vi lege? Oplev eller genoplev glæden ved leg og bevægelse. Entré: 80 kr. + evt. gebyr. Tilmelding nødvendig. Gimle for Børn kl. 12

BRIDGENS DAG

Kom og se vores hyggelige klublokaler og se og hør om, hvordan Bridge fængsler 729 spillere i Roskilde. Du får lov at prøve sammen med erfaren spiller. Gratis Introkurser og begynderkurser. Bridgehuset, Kildegården kl. 13-17

JONATHAN SWENSEN

Se flere & ELIAS HOLM nødvendig. arrangementer på Tilmelding Sct. Ibs Kirke kl. 15 Appén Roskilde Live

ONSDAG 24. AUGUST RAGNAROCK - AFTENÅBENT

SUPERCAR DAY 27. AUGUST

RAGNAROCK er officielt åbnet. Museet for pop, rock og ungdomskultur er et af Danmarks mest moderne museer, men det er også et pulserende kulturhus fuld af arrangementer, koncerter, foredrag og quizzer.Gratis når entré til museets udstilling er betalt Pris: 90 kr. Kl. 10-22.

TORSDAG 25. AUGUST SCHUBERT WINTERREISE

Program: Schuberts Winterreise i en halvscenisk opførelse. Tilmelding nødvendig. Sct. Ibs Kirke kl. 19.30

MANDAG 29. AUGUST HEMMELIG FILM PÅ JYLLINGE BIBLIOTEK RABALDER FESTIVAL

Musicons årlige kulturfestival løber af stablen lørdag d. 27. august. Musicon kl. 12

KONCERT

LØRDAG 27. AUGUST

Kingo Møldrup Kvartet. Tilmelding nødvendig Café Fjordglimt kl. 19

Høstfest i Viby Sjælland. Viby Cityforenings inviterer og sætter sammen med byens handels- og erhvervsliv, foreninger, kirker og kulturliv byen på den anden ende. Fri entré Torvet i Viby kl. 09-15

TRIO ALBA

HØSTFEST

SUPERCAR DAY

Supercar Day er en biludstilling i bevægelse. Der vil være underholdning hele dagen action på banen fra start til slut. Pris: 200,- Tilmelding nødvendig. FDM Sjællandsringen kl. 10

Program: Franz Schubert: Trio i B-dur, D. 898. Helmut Jasbar: Fluchtstücke. Bedrich Smetana: Trio i g-mol, Op. 15. Tilmelding nødvendig. Sct. Ibs Kirke kl. 19.30

HØSTFEST 2016

Black Dylan + Prof. Longhair. KulturCosmos og Ramsø Musikhus præsenterer. Tilmelding nødvendig. CosmosHallen kl. 20

Tag ægtefællen eller vennen/veninden under armen og se en god film på biblioteket. Jyllinge Bibliotek: Man. d. 29. august 2016, kl. 13.30 & 16.

TIRSDAG 30. AUGUST NIKLAS WALENTIN & CHRISTINA BJØRKØE Tilmelding nødvendig. Sct. Ibs Kirke kl. 19.30

ONSDAG 31. AUGUST BYVANDRING

Klosterkildens vandmøller. Ved Stig Egblom. Gratis. Klosterkilden i Skt. Maria Park kl. 19

STORSTRØMS KAMMERENSEMBLE Tilmelding nødvendig. Sct. Ibs Kirke kl. 19.30

RoskildeKoret har omkring 40 medlemmer.

RoskildeKoret søger nye medlemmer RoskildeKoret starter ny sæson tirsdag den 30. august kl. 19:30 på Absalons Skole og kan optage nye medlemmer, fortrinsvis tenorer. Foruden lyst til at synge klassisk kormusik er forudsætningen en god sangstemme, et rimeligt kendskab til at læse noder og gerne korerfaring. Interesserede er velkomne til at kontakte korets formand, Margit Dörffer, for flere oplysninger. Ring på tlf. 20 33 15 47 eller send en mail til formand@roskildekoret.dk. Koret er et blandet, klassisk kor på pt. ca. 40 medlemmer med et repertoire, der spænder over såvel kirke-

musikken som det verdslige repertoire inden for den danske/nordiske og europæiske korlitteratur. For tiden arbejder koret blandt andet med Mozarts ”Requiem”, som opføres ved to koncerter i november. Klik ind på www.roskildekoret. dk og hør eksempler på korets repertoire. Foruden 5 – 6 årlige koncerter rejser koret ca. hvert andet år på en koncertturné i Danmark eller i udlandet.

½ PRIS!

www.dallevalle.dk

på À LA CARTE! lør, søn, man, tirs kl. 16-22

2 cocktails 100,Alle ugens dage fra kl. 20

Bordreservationer Hovedvejen 140 · 2600 Glostrup · 4343 0390 Copenhagen Designer Outlet v/City2 · 2630 Taastrup · 4399 0086 Fiolstræde 3-5 · 1171 København K · 3393 2929 Fields · 2300 København S · 3220 4200 Amager Centret · 2300 København S · 3254 5400 Fisketorvet · 1561 København V · 3391 9370 Storcenter BIG · 2730 Herlev · 4491 4520 Bruun´s Galleri · 8000 Aarhus C · 8620 2060 klip ud og medbring!

Kuponen gælder t.o.m. 2016

Gælder ikke Børnebuffet!

Alle ugens dage fra kl. 10-16

VÆRDI·KUPON

Bestil 2 x Brunch/Frokost Buffet - betal kun for 1!

Kuponen skal afleveres ved bestilling! (e-avis udklip ikke gældende!) Kuponen gælder kun i Glostrup - Copenhagen Designer Outlet v/City2 - Fiolstræde!

Gælder ikke Børnebuffet!

HØSTFEST 27. AUGUST

VÆRDI·KUPON

klip ud og medbring!

Kuponen gælder t.o.m. 2016

Bestil 2 x Aften·Buffet - betal kun for 1! Alle ugens dage fra kl. 16-22

Kuponen skal afleveres ved bestilling! (e-avis udklip ikke gældende!) Kuponen gælder kun i Glostrup - Copenhagen Designer Outlet v/City2 - Fiolstræde!


23. AUGUST 2016 l 51 l

Cumbia på havnen

Sund aldring

Nu runder Roskilde Havneforum af med den sidste omgang musik på kajen. Denne søndag er der mulighed for at danse til det sprudlende band Tropical Cumbia. Tropical Cumbia indsamler, hvad der er fundet i rejsen fra det dybe Amazonas, op til Andesbjergene, ned til den caribiske kyst og over Atlanten til gaderne i Europa. Tropical Cumbia leverer et brag af en fest! Det er helt umuligt at stå stille, når bandet går i gang med deres swingende rytmer.

Kursus i sund aldring bliver nu et fast tilbud til alle ældre borgere i Roskilde Kommune. Siden september 2015 har 400 borgere i lokale foreninger og klubber, ældreboliger, caféer og bofællesskaber deltaget i et af Roskilde Kommunes 25 kurser med titlen Sund Aldring. Det har indtil nu været et pilotprojekt, men borgernes tilfredshed med kurset er så stor, at Sundheds- og Omsorgsudvalget nu har besluttet at gøre det til et fast tilbud til ældre borgere.

Øjeblikkets mester Det er lykkedes Ældre Sagen Gundsø at lokke Knud Torben Grabow Christensen, bedre kendt som Sebastian, til Hellig Kors Kirke søndag den 4. september kl. 16. ’Så blidt til stede’ hedder koncerten, som giver muligheden for et møde med kunstneren uden band. Af Tomas Skov

Det er vanskeligt at overvurdere Sebastians betydning i dansk musik. Mere end 50 udgivelser er det blevet til siden ’Lossepladsen bløder’ fra 1971. Gennembruddet kom året efter med ’Den store flugt’, og siden er Sebastian bare vokset fra at være en Dylan-inspireret

protestsanger til ubestrideligt folkeeje.

klassikere kom soundtrackene til 1980’erne i form af ’Stjerne til Støv’ og ’80’ernes Boheme’. De senere år er det primært blevet til en række opsamlinger fra Sebastians dybe kiste af sangskatte, mens han udgav studiealbummet ’Øjeblikkets mester ’ i 2011.

Fornyet popularitet Sebastians

Alle kender Sebastian

medvirken

fjernsynsprogrammet ’Toppen af poppen’ gav ham fornyet popularitet ikke mindst blandt de yngre generationer, som nok huskede hans sange fra deres egen barndom. To millioner plader og mere end 1000 koncerter er det blevet til for den 66-årige sanger. Søndag den 4. september bliver det til endnu én.

i

Fakta

Alle børn kan stadig synge med på Ronja Røverdatter, og alle voksne stemmer i, når evigtgyldige klassikere som ’Måske ku’ vi’, ’Du er ikke alene’ eller ’Når lyset bryder frem’ stadig bliver spillet i radioen. Siden disse

• Billetter á 190,- kroner kan købes hos Ældre Sagen Gundsø, Kirkebjergvej 8, 4040 Jyllinge, på kontoret hver onsdag fra kl. 10-14. • Eller på Jyllinge Sogns Kirkekontor, Bygaden 23B, mandag-fredag fra kl. 10-13.

66-årige Sebastian giver en solo-koncert i Hellig Kors Kirke søndag den 4. september.

Den lette glemsel Memory flows like the tide at dusk hedder en ny tankevækkende udstilling på Museet for Samtidskunst. Dream Homes Property Consultants er et ejendomsmæglersite, der tilsyneladende sælger eksklusive huse i Vestjerusalem til et israelsk jødisk klientel. Få

klik inde adskiller sitet sig imidlertid markant fra andre mæglere, idet husenes tidligere ejere og deres personlige fortællinger dukker op. Sitet er et kunstprojekt og et arkiv over de historier, som officielt ikke findes; historier om at miste identitet, historie og hjem efter delingen af Jerusalem i 1948, der førte til ekspropriering af Vestjerusalem til den nye israelske befolk-

Fakta: • Handal bor og arbejder mellem Palæstina og Berlin. Hun er oprindeligt fra Betlehem, opvokset på Haiti og i Den Dominikanske Republik, og er uddannet fra USA og Storbritannien. • Memory Flows like the Tide at Dusk er kurateret af Alia Rayyan, direktør for udstillingsstedet Al Hoash for palæstinensisk kunst i Østjerusalem. • Et rigt illustreret katalog udkommer i forbindelse med udstillingen med tekster af kulturantropolog Chiara De Cesari, mediehistoriker William Uricchio samt en samtale mellem Alexandra Sophia Handal og kurator Alia Rayyan.

ning. Mange eksilpalæstinensere har stadig nøglerne til deres huse, men har aldrig kunnet vende hjem. Husene markedsføres i dag som ”huse i arabisk stil”.

Visket bort Det blev mødet med en palæstinensisk flygtning i New York, der satte Alexandra Sophia Handal i gang med et 9 år langt researchog udstillingsprojekt, der nu vises for første gang i sin helhed på Museet for Samtidskunst. Palæstinenseren præsenterede Handal for en boligannonce, som viste hans egen families hjem. Den traumatiske palæstinensiske historie var som visket bort af markedsføringssproget – ganske som hele Palæstina netop er blevet slettet på kortet af google maps.

Bred vifte af værker Gennem beretninger og stemmer fra 28 palæsti-

I en ny udstilling på Museet for Samtidskunst sætter Sophia Handal fokus på den traumatiske palæstinensiske historie.

nensiske flygtninge fortæller Handals omfattende researcharbejde historien om en by opdelt i fysiske zoner, såvel som mentale grænser, der ligger dybt forankret i den enkelte person. Med en bred vifte af værker, der inddrager film, foto, tegning, prints og web kombinerer hun personlige erindringer og egne oplevelser med en poetisk tilgang for at skabe ny viden om det, der tilsyneladende så let bliver glemt.

Fakta: • Link til Dream Homes Property Consultants (DHPC): http://www.dreamhomespropertyconsultants.com/ • Udstillingen er en del af Images 2016 og realiseret i samarbejde Center for Kultur og Udvikling (CKU). Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond. • Over 100 kunstnere præsenterer under Images16 nutidskunst fra Afrika, Asien og Mellemøsten med fokus på globale udfordringer og forholdet mellem kunstneren og samfundet i 16 danske byer. Images 16 er skabt i samarbejde mellem 25 danske kulturinstitutioner, Holbæk Kommune, 16 internationale kuratorer og Center for Kultur og Udvikling (CKU).

fredag d. 26. aug kl. 20.30, 20 kr. inkl. en øl/vand

I august er det 10 år siden Gimle flyttede ind i Roskildes gamle vandværk på Helligkorsvej, og det skal fejres! Du er hermed inviteret til 10 års fødselsdag, når vi vanen tro sparker sæsonen i gang med en MEGA fest!


l 52 l 23. AUGUST 2016

Bennies Pletskud - så samles byen REDAKTION:

Tomas Skov, redaktør tomas@paperboy.gratis Mobil: 2679 4048

Holger Vincents, journalist holger@paperboy.gratis Mobil: 3052 7408

VIND EN UGE I EN Toyota Yaris Paperboy sender hver uge fotograf Bennie Hansen fra Billedbutikken på gaden for at finde ugens pletskud.

SALG:

Er du den heldige, der er kommet i Bennies søger, så har du vundet en uge i en Toyota Yaris hos Arne Stubbe Automobiler A/S i Roskilde. Bilen leveres med fyldt tank og du må køre op til max. 2000 km. Er du den heldige vinder, så kan du aftale nærmere med Dennis Franzeen på tlf. 46 33 04 00 eller på mail: def@stubbe.dk inden afhentning. Bilen skal afhentes i indeværende uge. Der følger naturligvis også en Paperboy-kop med i præmien, der udleveres sammen med bilen.

Helene Risum, bladchef helene@paperboy.gratis Mobil: 2332 7119

Nina Holm, mediekonsulent nina@paperboy.gratis Mobil: 2289 9076

PRODUKTION:

Annette Thomsen, grafiker annette@paperboy.gratis Mobil: 2635 0714

ADMINISTRATION:

UgensUdsnit

Lars Pedersen, salgschef lars@paperboy.gratis Mobil: 3052 9252

Sidste uges udsnit

Hvor er vi henne? Fotografen Bennie går hver uge på opdagelse i byen og stiller skarpt på en af byens utallige detaljer. Gæt hvor ugens billede er taget eller hvad det forestiller. Skriv dit svar på vores Facebookside Paperboy Roskilde dagen før vores udgivelsesdag. Vi trækker lod blandt de rigtige besvarelser og poster vinderen på Paperboys facebookside. Vinderen kan afhente et paperboy krus hos os på første sal i Borchsgade 6 C.

sidste uges udsnit var Svogerslev Kirke. Ugens vinder blev Nina Elly Ton Andersen, der svarede rigtigt på Paperboys facebookside. Tillykke - der står et paperboykrus klar til Nina på redaktionen i Borchsgade 6 c.

Husker du? Lone Ovesen, bogholder lone@paperboy.gratis Mobil 2049 1162

Patrick Holbek, udgiver. Ansv. patrick@paperboy.gratis Mobil: 4058 4437

Paperboy udkommer hver tirsdag/onsdag til samtlige husstande i Roskilde Kommune. Tryk: Dansk AvisTryk Trykoplag: 38.500 eks. Udgiver: Paperboy ApS Det er ikke tilladt at gengive artikler uden tilladelse fra Paperboy. Læserbreve er velkomne og kan sendes til: tomas@paperboy.gratis eller holger@paperboy.gratis

Paperboy Roskilde Borchsgade 6 C, 1. sal - 4000 Roskilde Åbent: mandag-fredag 9-16

Et godt liv på aftægt H.P. nyder en aktiv pensionisttilværelse på aftægt på slægtsgården i Tjæreby.

Af Tomas Skov

Hans Peter Nielsen, bedre kendt slet og ret som H.P., trak sig tilbage fra arbejdslivet som 66-årig i 2008. Han er dog fortsat verdensberømt i Roskilde for sin rolle i familiens mere end hundredårige isenkræm-

merforretning, og ikke mindst som én af hovedkræfterne bag oprettelsen af Stjernebutikkerne. Sidstnævnte var et tiltrængt initiativ i en tid, hvor handlen i provinsbyerne led under de stadigt mere dominerende storcentre. ”Jeg gik rundt til alle byens butikker sammen med Erik Hansen og gennemgik et kundeserviceprogram, som alle medlemmerne tilsluttede sig. Det var hårdt arbejde, men det gav pote. I dag hedder det jo Roskilde Handel, men jeg synes stadig, at de gør det fremragende”, siger den tidlige-

re formand for handelsforeningen.

Sport blev stort Forretningen H.P. Nielsen, og senere Inspiration, nåede at være i familiens eje i 102 år, inden den blev overtaget af en kapitalkæde i 2008. Oprindeligt lå forretningen over for sin nuværende placering, indtil den i 1966 ændrede adresse til Algade 10, hvor Inspiration fortsat har hjemme. H.P. gled ind i familievirksomheden i 1973, og overtog i 1976 ledelsen af butikken sammen med sin bror Poul. Brødrene kunne se i kry-

stalkuglen, at markedet for sportstøj og –udstyr var et marked med store muligheder i, så de startede H.P. Sport, som senere blev til Sportmaster. De drev forretningerne sammen indtil 2005, hvorefter de overtog hver deres – Poul tog sig af sporten, og H.P. helligede sig Inspiration.

Flest rigtige beslutninger Tre år efter var det slut, og H.P. trak sig tilbage efter en langvarig afhændelsesproces af familieforetagendet. ”Det var en lang proces, og de sidste to år var vel de


23. AUGUST 2016 l 53 l

Op af vandet Af Tomas Skov

Selcan Ramas første fødsel blev lidt længere end hun kunne have håbet på. Hun havde et ønske om at føde i vand, og hun startede da også i karret, men måtte efter noget tid op på sengen, da der opstod komplikationer undervejs.

Blodprøver ”Hans hjerterytme blev meget hurtig lige pludselig, og der kom en masse læger for at tage blodprøver fra hans hoved - og så fik jeg pludselig feber. Så vi blev ret bekymrede un-

det blev en lang fødsel”, smiler Selcan Rama.

dervejs – men han kom da rask ud til sidst”, siger moren, der har selskab af faren Sead Rama.

Hjem til barsel Leon har lidt gulsot, men det bliver typisk udskilt fra kroppen efter kort tid. Så her på tredjedagen efter fødslen er den lille familie klar til at tage hjem til Ejbyparken i Roskilde. ”Normalt bliver man i 48 timer, men jeg ville gerne blive her lidt længere for en sikkerheds skyld”, siger moren.

Lang fødsel Plukveerne startede kl. 3 om natten, og blev så småt værre op ad formiddagen. Men fødslen var først endeligt overstået kl. 21:21 mandag aften den 15. august. Sønnen skal hedde Leon, og han starter sin tilværelse med en vægt på 2950 gram og en længde på 50 centimeter. ”Han er en lille bandit, men inden for den normale kurve. Men selv om han er lidt lille, så synes jeg,

Selcan og Sead Rama er blevet forældre til sønnen Leon.

Fakta om fødsler

Personale på Roskilde Sygehus

• I 2015 var der i alt 2457 fødsler på Roskilde Sygehus • 20,71 procent af alle fødende går hjem ambulant (28,37 procent af dem, der føder vaginalt)

Personalet på fødegangen er jordemødre og læger samt et par social- og sundhedsassistenter. På afsnittet for gravide arbejder jordemødre, mens der på barselsafsnittet er ansat jordemødre og sygeplejersker. Disse to faggrupper supplerer hinanden optimalt i plejen af de nyfødte og deres forældre. I alt er der ca. 55 jordemødre og 12 sygeplejersker/assistenter ansat

Husk ! D-VITAMIN til din nyfødte

hårdeste, jeg overhovedet havde. Det var svært at give slip på. Men hvis man har drevet virksomhed i 100 år, så har man trods alt truffet flest rigtige beslutninger”, siger H.P., som for længst har vænnet sig til et liv med lidt mere tid i kalenderen.

På aftægt ”Jeg gik fra at have meget travlt til bare at have nok at lave. Det var en dejlig overgang”, siger han. En anden stor beslutning var af mere privat karakter. H.P. og hans kone Lis på havde gennem 35 år boet på den gamle slægtsgård Falkenhøj, der havde været i familiens eje siden 1824. ”Vi var ikke meget for at flytte, men så var det, at min kone mindede om,

H.P. lever tæt på afkommet på Falkenhøj i Tjæreby.

hvordan man i gamle dage gik på aftægt. Så vi indrettede den gamle kostald til os, og vores søn og svigerdatter flyttede ind i hovedhuset”, fortæller H.P., som siden har kunnet glæde sig over

SPØRG APOTEKET TIL RÅDS SVANE APOTEKET Skomagergade Ro´s Torv · Trekroner Jyllinge

og hent gratis guide til forældre om feber og smerte ”De første 6 år”

at have børn og børnebørn lige ved hånden. ”Det er win-win for alle parter. Og deres venner er jo dybt misundelige på, at de har babysitterne så tæt på. Vi var femte generation på gården - og nu er sjette generation altså i gang”, fortæller den aldrende babysitter, som sammen med konen blandt andet tog sig af det yngste barnebarn gennem et år, så hun ikke skulle starte for tidligt i vuggestue.

Golfvejr Selv om Inspiration for længst er afhændet, ejer H.P. stadig ejendommen i Algade 10 sammen med sin bror, og arbejdsfordelingen er, at Poul tager sig af det praktiske, mens H.P. klarer økonomien. H.P. sidder sta-

H.P. har en stor del af æren for Stjernebutikkerne, der reddede handlen i Roskilde fra at tabe til storcentrene. Foto: Bennie Hansen.

dig i bestyrelsen for virksomheden Cleverbinder, som han ejer sammen med sønnen Henrik, og så når

han også at få svinget køllerne regelmæssigt i golfklubben. ”Jeg spiller vel golf en 2-3

gange om ugen, og jeg er faktisk på vej på golfbanen nu. Vejret er jo lige til det”, griner han.


l 54 l 23. AUGUST 2016

Navne

Alle skal føle sig hjemme i tandlægestolen Hvordan holder man på kunderne i 50 år? Det er 50 år siden Mogens Malte Pedersen åbnede tandlægeklinik i hjertet af Roskilde på Skomagergade 15. Omkring klinikken er gågaden med fantastiske indkøbs- og parkeringsmuligheder. Men det er vel ikke nok til at holde på kunderne i 50 år?

Korsbæk-agtige ”Der er sket meget siden min far åbnede dørene. Men der er også rigtig meget, som er præcis det samme. Vi elsker stadig, at klinikken ligger i hjertet af Roskilde, og at vi lægger vægt på at vi har et personligt

forhold til vores patienter. På den måde er vi nok lidt Korsbæk-agtige, selvom vi selvfølgelig konstant følger med den teknologiske udvikling på tandlægeområdet og løbende opdaterer vores teknik og udstyr, så vi er på forkant med de allernyeste behandlingsmetoder. Og jeg tror faktisk, at det er denne cocktail der gør, at vi rent faktisk behandler flere generationer. Det er noget, vi både nyder og er rigtig stolte af. Roskilde er jo vokset vildt meget og har udviklet sig mindst lige så meget. Vi er så heldige, at vi derfor også har fået

Historien bag

Mette Malte overtog klinikken efter sin far i 1999.

rigtig mange nye patienter. Og derfor har vi udbygget klinikken, så vi i dag har klinik i to etager”, fortæller Mette Malte Pedersen. Tandlægerne Malte fejrer

at de fylder 50 år med en hyggelig reception på klinikken for patienter, venner og bekendte den 2. september fra kl. 15-18.

Tandlægerne Malte blev grundlagt den 8. august 1966 af Mogens Malte Pedersen, der sammen med to klinikassistenter byggede klinikken op fra bunden. I 1990 blev datteren Mette Malte Pedersen færdiguddannet på Københavns Tandlægehøjskole og startede som tandlæge sammen med min far. Sammen har de udbygget klinikken. I 1999 overtog Mette, som en del af et generationsskifte, en del af klinikken. I 2001 gik Mogens Malte på pension, og Mette overtog hans del og dermed hele klinikken. Den 2. september fejrer tandlægerne malte Mange af klinikkens patienter har været med helt fra starten. Både min far og jeg er utrolig stolte over og ikke mindst glade for at “behandle” flere generationer og være med til at sikre at de bevarer pæne og sunde tænder. I 2001 blev klinikken udvidet med to ekstra klinikrum – og de har løbende opdateret klinikken, så de kan tilbyde de nyeste, mest behagelige og effektive behandlingsmetoder.

Nationalparkchefen skifter spor Efter at have arbejdet for nationalparken gennem 12 år har parkens idémand, projektmager og nationalparkchef, Poul Bjerager, valgt at opsige sin stilling til det nye år. ”Arbejdet vil nu skifte karakter fra idéfase, politiske processer og opbygning til, at der kommer mere vægt på drift og administration. Mine interesser ligger mest i de kreative og konceptuelle faser, så det er et godt

tidspunkt nu. Jeg vil gerne kaste mig over andre missioner, arbejde på nye måder, og samtidig give plads for, at en ny chef snart kan køres i stilling”, siger Poul Bjerager, som nu vil kaste sin energi på blandt andet at realisere nogle af sine både gamle og nye kultur-projektdrømme i national skala indenfor traditionsmusikkens verden.

Kvalificeret indsats ”Uden Poul var nationalpar-

ken ikke blevet en realitet. Poul har gjort en kæmpe og meget kvalificeret indsats, som har været baseret på hans usædvanligt brede og

solide erfaringsbaggrund. Han har stædigt holdt fast gennem alle projektfaserne, og har udvist store diplomatiske evner, også da vi

fra lodsejerside på et tidspunkt viste børster”, siger Nationalparkbestyrelsens formand Lars Vedsmand.

Fakta: • Poul Bjerager er 65 år og bor i Roskilde. Har arbejdet som landinspektør og byplanlægger i Roskilde, organisationskonsulent i Kommunernes Landsforening, Danida chefrådgiver i Nepal, direktør i Solrød Kommune og kommunaldirektør i Hvalsø Kommune. • Poul Bjerager er også en kendt profil i traditionsmusikken. I 2011 blev han nordisk mester i folkemusik, i 2014 Rigsspillemand og derpå Ridder af Dannebrog.

Poul Bjerager vil nu få mere tid til musikken.

Knagsted og Thummelumsen – myte og virkelighed Af Per Steenholdt

Knagsted og Thummelumsen er meget kendte romanfiguren fra Gustav Wieds roman ”Livsens Ondskab”. Det er en meget udbredt opfattelse, at Knagsted helt eller delvist skulle bygge på fotografen Kristian Hude og Thummelumsen på Otto H Mellerup. Romanen udgives i 1899, efter Wied har boet i Roskilde i omtrent 2 år. Problemet med denne antagelse er, at Kristian Hude, selvom han var født i Roskilde, slet ikke boede i byen i den periode, hvor Wied skrev sin roman. Hude og Wieds venskab udviklede sig først fra 1901. Så der er ikke noget Hude i Knagsted, men Hude har gi-

vetvis indeholdt så meget Knagsted, at man i Roskilde var helt sikre på, at det var Hude, der havde inspireret Wied til den figur. Knagsted figuren indeholder uden tvivl meget af Wieds egen personlighed - en personlighed der har fundet genklang i Hude. De udviklede et varmt venskab, da de endelig mødtes. Noget anderledes forholder det sig med Thummelumsen og Mellerup. Da Wied flytter til Roskilde, er Otto Mellerup medhjælper i sin mors cigarhandel, der lå indeklemt mellem Von Meyerens ejendomme i Algade. Her var Wied en flittig kunde. Foruden cigarer solgte Mellerup også antikviteter, der bestemt ikke var lige antikke alle sammen. Mellerup familien var flyttet fra Ladegårdsmøllen til Roskilde i 1883, efter moderen forgæves havde forsøgt at drive møllen efter hendes mands død. Otto Mellerup havde da nogle fysiske særheder og var lidt

speciel. Også i sin fremtræden. Her var Wied kunde og købte en del. Mellerup oplevede at blive omtalt som Thummelumsen, men fik sin lille hævn. Roskilde Museum har en omfattende Weid samling, bl.a. ting købt hos Mellerup. Niels A. Christiansen antyder i museets årbog fra 1981, at Mellerup fik en beskeden hævn. Det er først efter Wieds død, at Mellerup selv søger ”borgerskab” og bliver til mere end medhjælper i sin mors butik. Salget går så fint, at Mellerup åbner butik i det der i 1918 var Algade 39. Eva Tønnesen har skrevet et meget læsevenligt indlæg i Roskilde Museums årsskrift fra 1988, med titlen ”Digt og virkelighed”, der er illustreret med billeder af begge butikker. Selvom den generte Mellerup kunne synes, det var ubehageligt at blive udlagt som modellen til Thummelumsen, gav han i et interview udtryk for, at det bestemt ikke

Otto Mellerup bag disken i sin mors butik i Algade omkring år 1900. Foto: Lokalhistorisk arkiv.

havde skadet hans forretning. Her kan man også læse om Mellerups sidste år, efter hans mors død i 1927. Mellerup må afhænde sine forretninger i 1929 og lever sine sidste år med ”formørket” sind, inden han dør i 1932. Eva Tønnesen nævner, at der kommer nekrologer i byens førende aviser. I Dagbladet skrives en sober nekrolog om Mellerup, mens Roskilde Tidende skriver en nekrolog over

Thummelumsen. Samlet set mener Eva Tønnesen, at det kun er visse ydre træk, Wied har lånt af Mellerup, og at han i karakter var vidt forskellig fra romanfiguren. I 1982 offentliggjorde Roskilde Museum en hidtil ukendt Gustav Wied novelle. I novellen møder fortælleren (Wied) en butiksindehaver i Randers. Novellen er skrevet i 1890 og indeholder beskrivelser, der passer til romanfiguren Thummelumsen. Niels A.

Christiansen har givet ret i, at de romanfigurer, Wied skriver om, er ”opfundet”, mange år før Wied flytter til Roskilde. Christiansen dokumenterer, at Wied egentlig ville være flyttet til Køge i 1897, og at det var et tilfælde, at det blev Roskilde. Var det blevet Køge, ville det have været i Køge, man havde brugt megen tid på udpege modellerne til hans romaner. Mellerup var ikke Thummelumsen, men han havde ydre lighedspunkter.


23. AUGUST 2016 l 55 l

Roskilde i billeder Facebookgruppen Roskilde i billeder er oprettet af Kasper Jørgensen, der selv har en passion for fotos fra Roskilde. Fotografierne er en skøn blanding af fotos fra det historiske Roskilde og smukke landskaber til det hurtige snapshot af en Roskildebegivenhed. Er du selv interesseret i foto, sü kan du sende en forespørgsel for at blive medlem af gruppen. Skal dit foto i Paperboy, sü send en besked til Kasper og giv dit foto et par linjer... En sommeraften fra Roskilde Havn med udsigt til Vikingeskibsmuseet. Ugens billede af Jacob Surland

LÌserbreve Brug for flere bynÌre ungdomsboliger Af: Emma Buch HollÌnder, ElevrüdsnÌstformand HTX, Daniel Prehn, Byrüdsmedlem (S) Flere og flere under uddannelse søger mod kommunen i disse ür. Det er godt og spÌndende, det og skaber udvikling og dynamik. Men det skaber ogsü et øget pres pü ungdoms- og studieboliger her i kommunen. SÌrligt bynÌre ung-

domsboliger, som er i kort afstand til den enkeltes uddannelsesinstitution begynder at blive en mangelvare. Derfor bør byrüdet gøre en ekstra indsats for at fü skabt flere ungdomsboliger i bymidten i Roskilde. En god start ville vÌre at sikre, at de omdiskuterede vÌrelser i det tidligere plejehjem pü Sankt Peders StrÌde bliver omdannet til ungdomsboliger. Dette vil büde kunne vÌre et lille skridt pü vej mod en

Endnu bedre service

løsning pü manglen af ungdomsboliger i bymidten og ungdomsboliger der er til at betale, og det vil vÌre med til at skabe mere liv i bymidten. Pü den müde vil de vÌre med til at skabe en endnu attraktiv kommune at bosÌtte sig i, og dermed tiltrÌkke endnu flere unge til kommunen, som kan bidrage med øget liv og skabe en enorm positiv udvikling. Derfor er vores holdning klar. Lad os fü skabt flere ungdomsboliger i bymidten. Hellere før end senere!

hverdage helt til kl. 22 om

Af: aftenen. Morten Gjerskov Lørdage og søndage lukTuncay Yilmaz Socialdemokratiet kede vi kl. 16. Men det Ìn-

Roskilde er kendt for at have en god service, ogsü pü bibliotekerne. Og nu bliver den endnu bedre. Siden marts 2015 har det vÌret muligt at komme pü de fem lokalbiblioteker, Gadstrup, Gundsømagle, Jyllinge, Viby og Ågerup pü

dres nu. Fra 15. september bliver ĂĽbningstiden kl. 7-22 pĂĽ alle ugens syv dage. Det er nemt at huske. Der er ikke personale hele tiden, men ByrĂĽdet har givet muligheden for at borgerne kunne komme forbi, nĂĽr det passede bedst ind i deres hverdag. Erfaringerne har vist os at der ingen problemer har vĂŚret af sikkerhedsmĂŚs-

sig karakter og vores gode lünere eller andre ikke har bedrevet hÌrvÌrk af nogen art. Kultur- og IdrÌtsudvalget besluttede det pü sidste møde. Dejligt. Og nu er der lagt op til at fx børnefamilier kan besøge biblioteket og give vore dejlige unger den lÌseoplevelse, der beriger os mennesker kulturelt. Og vi kan gøre det inden for det vedtagne budget. Roskilde – Alle tiders.

RUBRIK GIV DIT VISITKORT TIL HELE ROSKILDE KOMMUNE - HVER UGE ALARM & LĂ…SE

EL-INSTALLATĂ˜R

PASFOTO

AIA-Tyverialarm • ABA-Brandalarm • Røgkanon Adgangskontrol • Video-overvügning • Hundevagt • Gitter Lüse • Vagt tilsyn • PorttelefonanlÌg • EDB-sikringswire

STÆRK LOKAL

BYENS BILLIGSTE

AUTORISERET RUKO-FORHANDELER OG ISO 9001 GODKENDT Godkendt af forskikringsselskaberne, DBI og SKAFOR  TIL R GE LĂ… E

NY 

 EROBE  D & GARD BA

 , EN KK EFTER MĂ…L  KĂ˜ TIL R  GE LĂ… ATTRAKTIV SAMARBEJDSPARTNER! NY 

ERDEROBE EFTER MĂ…L KĂ˜KKEN, BAD & GA • Med mere end 40 ĂĽrs erfaring. Design selv dine lĂĽger. Priseksempel: • Alt inden for el-installation og afledte omrĂĽder. 10 alm. lĂĽger Design selv dine lĂĽger. 5 skuffefronter Priseksempel: 15 greb • Omkostningsbevidste og med fremragende service. 10 alm. lĂĽger 20 indv. 120 graders hĂŚngsler 5 skuffefronter Montering-levering-moms-garanti 15 greb 20 indv. 120 graders hĂŚngsler Montering-levering-moms-garanti

Hovedkontor: Industrivej 37 4000 Roskilde Tlf. 70 267 100

Kr. 10.850,Kr. 10.850,-

Vores showroom er ĂĽben lørdag kl. 10.00-14.00. Ă˜vrige tidspunkter efter aftale.

DANSK TINGVEJ 33, VINDINGE ¡ 4000KĂ˜KKENRENOVERING ROSKILDE DANSK¡ TEL 4634 5500 Tlf. 46 78 26 30 • Fax 46 78 62 30 #  /-  KĂ˜KKENRENOVERING Tlf. 46 78 26 30 • Fax 46 78 62 30 #  /-  KĂ˜KKEN

Hos os fĂĽr du personlig

www.alarmeksperten.dk

betjening fra start til slut Vores showroom er ĂĽben lørdag kl. 10.00-14.00. Ă˜vrige tidspunkter efter aftale. Hos os fĂĽr du personlig betjening fra start til slut

PASFOTO e... De helt rigtig

4 STK.

50,-

BILLEDBUTIKKEN

V/BENNIE HANSEN KĂ˜GEVEJ 60, 4000 ROSKILDE, TLF. 40 25 15 92 Ă…BENT MANDAG OG TORSDAG KL. 13-16

Store Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde *&(#.,! *&(#. &)" #

EL-INSTALLATĂ˜R

AUTORISERET EL-INSTALLATĂ˜R

- LOKAL ELEKTRIKER - ERHVERV / PRIVAT - KVALITET TIL TIDEN - DĂ˜GNVAGT

TLF. 4636 8446 www.amsbo.dk - Skovbogade 2B, 4000 Roskilde

email: info@danskkoekkenrenovering.dk • www.danskkoekkenrenovering.dk $ %&%)""&""%(%&,( %" Store#Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde *&(#.,! *&(#. &)" # email:#info@danskkoekkenrenovering.dk $ %&%)""&""%(%&,( %" • www.danskkoekkenrenovering.dk

L NYE LĂ…GER TI L& GARDEROBE TI R GE LĂ… NY KĂ˜EKKEN, BAD EFTER E OBMĂ…L KĂ˜KKEN, BAD & GARDER EFTER MĂ…L Vores Showroom er ĂĽbent lørdag kl. 10.00-13.00 Ă˜vrige tidspunkter efter aftale.

DANSK DANSK KĂ˜KKENRENOVERING KĂ˜KKENRENOVERING Tlf. 40 41 35 36

Hos os fĂĽr du personlig betjening fra start til slut Hos os fĂĽr du personlig betjening fra start til slut

TANDTEKNIKER SPECIALKLINIK FOR TANDPROTESER Aut. Klinisk Tandtekniker

Marianne Grand Overenskomst med kommunen

46 35 73 73

Store Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde

www.mariannegrand.dk

Store Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde

Hersegade 24 ¡ 4000 Roskilde ¡ email: info@mariannegrand.dk

email: info@danskkoekkenrenovering.dk • www.danskkoekkkenrenovering.dk

Tlf. 40 41 35 36


l 56 l 23. AUGUST 2016

SPAR 40% PÅ ALLE UDSTILLINGS MODELLER

SALE fre. 26. – søn. 28. august Udsalget gælder i vores butikker i KØBENHAVN og HØRSHOLM

ÅBNINGSTIDER: Fredag d. 26. august 10.00 – 17.30 Lørdag d. 27. august 10.00 – 15.00 Søndag d. 28. august 10.00 – 15.00

Skagerak Flagship Store, Indiakaj 2, 2100 København | Skagerak Hørsholm, Usserød Kongevej 18, 2970 Hørsholm

Pbro uge 34 2016  
Pbro uge 34 2016  
Advertisement