Page 1

ROSKILDE 2. årgang · Uge 31 2. august 2016 www.paperboy.gratis

Desperat jagt på ungdomsboliger i Roskilde:

Nyt mikrobryggeri på Musicon

På hesteryg til Strasbourg

Musicon får både bryghus og ølbar. Du kan smage det nye bryg til Rabalderfesten 27. august. Side 10

Stadigt flere studerende vælger at slå sig ned i Roskilde. Side 4

Jeannette Solchenbach-Runge vil dyrke langsomheden gennem to måneder på hesteryg. Side 12

Det populære spil har taget Roskilde med storm

Pokémon-jægere invaderer havnen

Side 6-7

Kok Med Kul På - mad ud af huset

Vi passer på dit smil...

Ny tandkrone

samme dag! Perfekt pasform med 3D-teknik - og alt er klaret på få timer...

ONLINE

SAMMENSÆT DIN EGEN GRILLMENU Vælg 3 slags salater, 3 slags dressinger, 3 slags kartofler og 3 slags kød. Inkl. hjemmebagt brød, smør og 10 kg. kul

175,-

Tandlægerne i centrum v/Lars Weltzer Algade 5 • 4000 Roskilde

Se mere på www.kokmedkulpå.dk Kan bestilles med og uden kok

Stevnsvej 94 · 4600 Køge Tlf: 207 25 207 · www.kokmedkulpå.dk

Maria Hovmøller

Tlf. 33130010

bolig@hovmoeller.dk Salg af fast ejendom Køberrådgivning

Pris pr. couvert Ingen minimums bestilling.

Tlf. 46 35 12 43 www.tandicentrum.dk

HOVMØLLER BOLIG

Vi leverer på hele Sjælland

Købe eller sælge bolig? Grundighed – Tryghed - Service


l 2 l 2. AUGUST 2016

Arkæologerne graver Diabetesskole i Jyllinge i Sundheds- og Omsorgscenter Nord Mandag den 22. august 2016 starter Diabetesskole i Jyllinge. Diabetesskole er et kursusforløb til dig, som har type 2-diabetes og dine pårørende. Formålet med kurset er, at du kommer til at kende din sygdom og ved, hvad du selv kan gøre for at påvirke den i positiv retning, samt at du får mulighed for at møde andre, der også har type 2-diabetes. Forløbet vil være en blanding af undervisning, praktik og erfaringsudveksling mellem deltagerne. Vi tilsigter en åben dialog. Vi mødes 5 mandage i træk fra kl. 16.00 til 18.00.

Emner på kurset: • Hvad er type 2-diabetes • Betydning af fysisk aktivitet • Kostens betydning for type 2-diabetes • Vaneændringer • Følgesygdomme • Introduktion til den lokale diabetesforening Sted: Sundheds- og Omsorgscenter Nord, Kirkebjergvej 2, 4040 Jyllinge. For yderligere information samt tilmelding: roskilde.dk/sundhed-og-forebyggelse eller kontakt Sundhedscentret på tlf.: 46 31 77 02.

Stresshåndtering i naturen Kurset henvender sig til dig der er borger i Roskilde Kommune. Du har symptomer på let til moderat stress og er motiveret for at bruge tid i naturen. At være udendørs, både stillesiddende og i bevægelse, kan nemlig nedsætte stress og fremme mental trivsel.

Dette kursus er et undervisningstilbud. Der er hverken tale om terapi eller behandling.

Kurset indeholder • Diverse øvelser til håndtering og forebyggelse af symptomer på let til moderat stress. • Der drøftes forskellige emner med relevans for stressramte. • Præsentation af en række redskaber og perspektiver der kan styrke robusthed og hjælpe til at øge trivsel og balance i hverdagen.

Kurset afholdes i naturskønne omgivelser i Hedeland. Deltagelse på holdet kræver visiterende samtale.

Kurset starter tirsdag d. 30. august kl. 9.3012.00 og foregår hver tirsdag til og med den 15. november.

Læs mere på www.roskilde.dk/borger/ sundhed-og-omsorg/stresshaandtering eller kontakt Sundhedscentret på tlf. 46 31 77 02 for at få mere at vide om tilbuddet.

Sundhed efter sommerferien - velkommen til åbent hus Få en snak med en sundhedskonsulent om din trivsel, sundhed, du også mulighed for at få målt lungefunktion, vægt, BMI, fedtprocent og blodtryk. Åbent hus alle mandage fra kl. 12 – 16. • Beboerhuset, Rønnebærparken 74, 4000 Roskilde Kl. 14.00 - 14.45 er der ”Træn let” for voksne, der har brug for lettere træning. Det kræver ingen tilmelding, du skal bare møde bare op. Kl. 14.00 - 15.00 er der Zumba for kvinder, der vil i gang med motion. Det kræver ingen tilmelding, du skal bare møde bare op. Åbent hus alle onsdage fra kl. 14 – 16. • Sundheds og Omsorgscenter Nord, Kirkebjergvej 2, 4040 Jyllinge. • Sundheds- og Omsorgscenter Midt, Æblehaven 74, 4000 Roskilde. • Sundhedscentret, Rådhusbuen 1 B, 4000 Roskilde. OBS Indgang og indkørsel fra Gormsvej.

Du kan også få information om Sundheds tilbud til borgere i Roskilde Kommune. • Vægtstophold for overvægtige • Alkoholvejledning • Rygestop • Motionsvejledning • Trænings- og undervisningstilbud til borgere med type2 diabetes, hjerte-karsygdom, KOL, kræft og svær overvægt. • Slidgigt i knæ og hofte • Hold for borgere med let til moderat stress, angst og depression. • Tilbud for + 65 årige - Sorgcaféen – for dig der har mistet. - Fortæl for livet – gruppetilbud til dig der savner nærvær og fællesskab. - Sund aldring – hvordan holder du dig sund i den tredje alder. Du kan kontakte Sundhedscentret på telefon 46317702 eller på mail sundhedforalle@roskilde.dk eller få mere information på http://roskilde.dk/sundhedog-forebyggelse

Arkæologerne fra ROMU graver på Sortebrødre Plads for at afdække fortidens liv på området. Det sker før selve arbejdet med at bygge et p-hus med ca. 500 pladser kan gå i gang.

til en attraktiv del af ”Den dynamiske bymidte”. Her skal være flere boliger, spændende butikker og en attraktiv ”byport” til Roskildes handels- og kulturstrøg. Det sker ved at samle parkeringen på et mindre område.

Fra den 8. august til omkring nytår vil der være arkæologiske udgravninger på Sortebrødre Plads. Arkæologerne vil løbende vise deres fund i en udstillingscontainer ved indgangen til pladsen.

Området mod Dr. Margrethesvej udbydes til salg primært til boliger, mens området mod Kvickly mest er tænkt til detailhandel. Bag biblioteket kommer der en ny plads til aktiviteter og ophold, som samtidig fungerer som indgang til Algade og Kulturstrøget.

Det vil i hele perioden være muligt at parkere på den vestligste del af Sortebrødre Plads og dele af den østlige plads. Derudover henvises til bymidtens øvrige p-pladser.

På længere sigt skal Bønnelyckes Plads og Schmeltz Plads også omdannes på samme måde.

Sortebrødre Plads – og samtidig Hestetorvet og den østlige del af Algade – skal omdannes

Læs mere og følg arbejdet på roskilde.dk/ sortebroedreplads

Det sker… i august August er lig med skolestart og ferieafslutning m.m. Men dermed ikke sagt, at årets 8. måned behøver at være trist og kedelig. Således byder august blandt meget andet på fest i Rabalderstræde, hvor den givetvis slet slet ikke får for lidt. Fra musikfronten kan du også fornøje dig med udendørs opera i Hedeland, hvor der i år står Bellinis ”Søvngængersken” på programmet. Du kan ligeledes lytte til sprøde toner ved den årlige Schubertiade eller se gadeteater på Stændertorvet. Du har også fine muligheder, hvad angår sportslige aktiviteter. Både som udøver og som tilskuer: Fra torsdag den 4. til søndag den 7. august fyldes Darup Idrætscenter med danske petanquespillere fra nær og fjern– når DGI afholder landsstævne. Og så skal der ellers kastes og trilles kugler til den store guldmedalje. Men du er skam også velkommen til blot at kigge forbi og nyde spillet, sådan lidt på afstand. Der bliver til gengæld næppe tid til at dvæle ved svære tekniske detaljer etc. når FC Roskilde folder sig ud i den kommende måned. Roskildes fodboldflagskib jagter nemlig atter en oprykning til Danmarks fornemmeste fodboldrække. FCR har for nylig taget hul på endnu en sæson i 1. division – og august står for alvor i lokalopgørenes tegn: Søndag den 14. august klokken 13.45 tager de lyseblå fra ørne reden imod Næstved - så følger en udekamp mod Helsingør, inden FCR så søndag den 28. august møder Køge. Også med kampstart 13.45. Mød trygt frem og støt de lokale boldatleter. Måske får du endda selv lyst til lidt motion? Så er der hjælp at hente i I.K. Hellas’s traditionelle gadeløb – Spar Nord løbet. Løbet er nemlig for alle os, der løber uanset hastighed og målsætning. Der er med andre ord tale om et motionsløb, hvor der også er plads til børnene og de rendyrkede motionister. Der er start og mål fra Stændertorvet. Og der løbes: Tirsdag den 23. august. Klokken 17.30. At motion er sundt er eksperterne jo rørende enige om. Men du kan selvfølgelig også gøre andet godt, for dig selv og din sundhed. Lørdag den 27. august løber den årlige Sundhedsdag af stabelen: Sundhedsdagen præsenterer i år et folkekøkken, hvor politikere i Roskilde Kommune inviterer til en bid mad og en snak med borgere og frivillige foreninger - og så kan du møde sundhedsforkæmperen Chris MacDonald. Temaet for Sundhedsdagen er: Aktiv i alle aldre. Og grundstammen på dagen er som altid de mange frivillige foreninger, kommunen, regionen og andre, som fortæller om deres aktiviteter og tager en snak med de forbipasserende. Ligesom de øvrige år vil Hestetorvet være dækket af næsten 70 telte. Hertil kommer en ambulance, politibil og bamsehospital samt meget andet, så der bliver masser at se på og høre om. Du kan bl.a. læse mere om de omtalte arrangementer og begivenheder på kulturbasen.dk

ROSKILDE.DK

·

TELEFON

4631 3000


HUSK VI HOLDER ÅBENT PÅ SØNDAG

GLÆD DIG TIL

INTERNATIONALT GADETEATER i verdensklasse, når det formidable franske teater Cie du Petit Monsieur underholder

LØRDAG DEN 6. AUGUST 2016

Ivan Chary, den lille Monsieur, har Chaplin som sit forbillede, og det kan mærkes! Med klovneri og akrobatik spiddes og forstørres hverdagens ufrivilligt komiske situationer, og i forestillingen kl. 12.30 ”2 Seconds” går det ud over et utæmmeligt pop-op telt! Hvor det i ”Out of order” kl. 10.30 er en gammeldags telefonboks, der volder le petit monsieur problemer. Det er aldrig kedeligt for publikum.

SPILLESTED: Stændertorvet. ”Out of order” kl. 10.30 og ”2 Seconds” kl. 12.30. Begge forestillinger spiller ca. 35 minutter. Forestillingerne er gratis. De arrangeres af Roskilde Teater i samarbejde med Roskilde Kommune og Roskilde Handel.

P

ANBEFALEDE ÅBNINGSTIDER: MANDAG-FREDAG KL. 10.00-18.00 / LØRDAG KL. 10.00-15.00 FØRSTE SØNDAG I MÅNEDEN KL. 11.00-15.00 Bemærk: Supermarkeder, byggemarkeder og restauranter har udvidede åbningstider.

Roskilde Handel

Mere end 2000 GRATIS p-pladser i og omkring bymidten

www.roskildehandel.dk

DETAIL I ERHVERV I SERVICE

GRØNAGERS GRAFISK - www.ggp.dk

2. AUGUST 2016 l 3 l


l 4 l 2. AUGUST 2016

Taxipladser etableret på Stændertorvet

Jordens hemmeligheder Den 8. august starter en større udgravning på Sortebrødre Plads i Roskilde. Arbejdet med udgravningen varer til februar 2017. ”Roskilde var i middelalderen en af landets vigtigste og største byer. Bymuren var ca. tre km. lang og omkransede et areal på ca. 70.000 kvm. Den del af Sortebrødre Plads, hvor udgravningen foregår, lå middelalderen lige uden for bymuren langs vejen (til byporten fra øst. Her kan der have ligget en slags forstadsbebyggelse til den befæstede by,” siger museumsinspektør Jesper Langkilde.

Efter ombygningen af Stændertorvet har Roskilde Kommune nu har i samarbejde med den lokale afdeling af DanTaxi, der kører i Roskilde og Lejre Kommuner, etableret to taxi-holdepladser foran Turistinformationen.

Københavns boligmangel smitter af på Roskilde Flere unge vælger at slå sig ned i Roskilde, selv om de studerer i København.

Af Tomas Skov

Det rekordstore optag på landets uddannelsesinstitutioner har lagt yderligere pres på den allerede overbelagte boligmasse i landets studiebyer – ikke mindst København, hvor huslejerne har nået hidtil usete højder. Og den kroniske boligmangel trækker også spor i Roskilde, hvor mange studerende vælger at bosætte sig, selv om de studerer i hovedstaden.

Søger dyre boliger

Fakta: • Du kan altid gratis skrive dig op til en ungdomsbolig på www.bosj.dk/skrivdigop

”Historisk set har vi haft svært ved at udleje de omkring 250 ungdomsboliger i Filosofparken, fordi de har været for dyre, men sidste år var der enorm søgning på grund af boligmanglen i København. Så mange vælger altså at flytte til Roskilde,

da de ikke kan finde bolig i København”, siger pressekonsulent Jonas Bjørn Whitehorn fra Boligselskabet Sjælland.

Konstant stigning Også på RegionalIndstillingsudvalget (RIU) i Roskilde kan man mærke den øgede interesse for ungdomsboliger i Domkirkebyen. ”Det er ikke københavnske forhold, men der har været en stigning de senere år, hvor mange vælger at bo i Roskilde, selv om de læser i København”, siger afdelingsleder Rasmus Okholm-Hansen, som noterede den største stigning fra forrige år til sidste år - men tendensen er fortsat.

ne du nærmest komme ind fra gaden og leje en bolig i Roskilde. Nu er der venteliste til alt i Roskilde”, siger afdelingslederen, som administrerer omkring 2000 studieboliger i Roskilde og omegn. Der bliver løbende bygget nye ungdomsboliger, men meget nybyggeri er urealistisk dyrt for en studerende på SU.

”Du kommer hurtigt til at sidde for mindst 3500,- kroner om måneden i de nyere boliger, og når du så skal have til mad, bøger og andre udgifter, så er det svært at leve af en SU”, siger Rasmus Okholm-Hansen.

I 2016 er søgningen på ungdomsboliger steget med 35 procent.

Venteliste til alt ”For nogle få år siden kun-

Musicon får ny chef

Lars Bloch er ny konstitueret leder af det kommunale sekretariat, der har til opgave at udvikle den nye bydel. Af Holger Vincents

Efter to år på posten som leder af Musicon-sekretariatet, der står for udviklingen af den unge Roskildebydel, har Katrine Nyland valgt at opsige sin stilling. I forlængelse af den beslutning har den 51-årige jurist og specialkonsulent i Byrådssekretariatet i Roskilde Kommune, Lars Bloch, nu overtaget hvervet, i en stilling der officielt bærer titlen konstitueret leder. Ifølge Lars Bloch er der derfor heller ikke taget endegyldig stilling til, om han fortsætter i en permanent ledelsesmæssig rolle i sekretariatet. ”Katrine Nyland sagde op lige inden sommerferien, og der er derfor ikke taget stilling til, hvad der skal ske herude rent ledelsesmæssigt. Jeg vil tro der kommer en afklaring i løbet af august”, fortæl-

ler den nye chef, der ikke vil forholde sig til, om han selv er interesseret i at overtage jobbet permanent. ”Lige nu har jeg en opgave med at få det til at fungere og skabe fremdrift i de ting, der er i gang på Musicon. Så må vi se, hvad fremtiden bringer”, fortsætter han.

Erfaren byudvikler Lars Bloch har igennem størstedelen af sin karriere beskæftiget sig med byudvikling - både i den private sektor og som udviklingskonsulent i Høje Tåstrup Kommune. Først og fremmest har han dog gennem sine første ti måneder som specialkonsulent i Roskilde Kommune haft til opgave at stå for forhandlinger og salg af byggeret på Musicon. Den nye leder afviser derfor også, at det er en grå paragrafrytter med be-

grænset kendskab til bydelen, der nu har indtaget kontoret i Rabalderstræde. ”Jeg har godt nok en juridisk uddannelse, men det at være udvikler handler jo i virkeligheden om at være kreativ. Og for mig er det vigtigt, at Musicon både udvikler sig til en attraktiv bydel at bo i, men også er et sted, hvor der er liv, hvor der er kulturaktiviteter, hvor du i virkeligheden har en by som hænger sammen”, forklarer han.

Nye boliger på vej Rent bebyggelsesmæssigt er der ingen tvivl om at Musicon i øjeblikket udvikler sig. I øjeblikket er 39 såkaldt kreative familieboliger under opførelse, og i løbet af de næste to år skyder yderligere 140 boliger op i et KAB-byggeri, der kommer til at indeholde blandt an-

Lars Bloch har været konstitueret leder af Musicons sekretariat i den seneste måned, efter Katrine Nyland valgte at opsige sin stilling kort før sommerferien.

det almennyttigt byggeri, seniorvenlige lejligheder og ejerboliger. Derudover skal Byrådet henover sensommeren og det tidligere efterår tage stilling til yderligere bolig- og erhvervsbyggeri, alt i mens Musicon-sekre-

tariatet er gået i gang med at undersøge, hvordan man kan etablere bydelens eget renovationssystem. ”Musicon er ved at gå fra at være en midlertidig by til nu at danne den blivende by. Derfor er udfordrin-

gen også, hvordan vi får det midlertidige til at spille sammen med det permanente. Eller sagt på en anden måde: hvordan får vi det til at spænde af, så alle føler sig godt tilpas på Musicon”, siger Lars Bloch.


2. AUGUST 2016 l 5 l

OPRYDNINGSSALG

2 FOR 1 SPAR 5950

ER

6950 SPAR 6950

LA

5950

SK

SK

ER

75,SPAR 75,-

2F ARNEGUI

PINOT BLANC

ITALIEN

2F

LA

BLANCO SPANIEN

VILLA FOSCA

FRANKRIG

SK

ER

99

50

COTES DU RHONE ØKOLOGISK FRANKRIG

SK

ER

109,-

LA

SPAR 50,-

ER

2F

LA

50,-

SK

LA

ER

2F

SK

2F

2F

LA

BEGRÆNSET PARTI - FØRST TIL MØLLE...

SPAR 109,-

VINA ALARDE

RESERVA SPANIEN

Kom og gør et godt vinkøb. Vi kender sortimentet, så spørg chefen!

SPAR 9950

DEVOTO ITALIEN

RICARICO ITALIEN

ROSSO VERONESE ITALIEN

SAROTTO PEZZOLE GOLD ITALIEN

Tilbuddene gælder til og med lørdag d. 6. august 2016. Der tages forbehold for pris- og afgiftsændringer, trykfejl, manglende leverancer samt udsolgte varer. Irma bytter per kulance.

Skomagergade 21, 4000 Roskilde


l 6 l 2. AUGUST 2016

Mikkel(tv) og Oliver Lund fra Osted spiller Pokémon Go, fordi det er en god mulighed for at hygge sig udendørs med vennerne, og så fordi spillet er et nostalgitrip tilbage til barndommen.

Roskilde Havn er på grund af sine to såkaldte Pokéstops blevet en hovedattraktion for store som små Pokémon Go-entusiaster i Roskilde og omegn.

”Det er også en god måde at komme ud på. I stedet for bare at sidde og spille computer derhjemme”, siger Anya Rugtved.

Roskilde Havn er

Pokémonjægernes paradis

De små digitale monstre, der lever i spændet mellem smartphonens virtualitet og virkelighedens leg, er på kort tid blevet et verdensomspændende hit - ikke mindst i Roskilde. Paperboy gik en tur i solskinnet for at finde ud af, hvorfor området omkring Vikingeskibsmuseet udgør spillernes foretrukne jagtmark. Af Holger Vincents

”Uuh, en Slowpoke!” Det lyserøde bamselignende bløddyr springer pludselig frem i smartphonens kamerasøger på vandet ud for restaurantskibet Sagafjords faste fortøjningsplads i Roskilde Havn. Ejeren af mobilen går koncentreret i gang med at stryge fingeren op og ned ad skærmen, hvilket sender et rødt boldlignende objekt hen på den tilforladeligt udseende Pokemon,

der indkapsles, hvorefter en besked tikker ind: Gotcha. Slowpoke er fanget.

Fra Game Boy til smartphone Paperboy er taget på Roskilde Havn, fordi det efter sigende skulle være her byens Pokémon Go-spillere eller jægere, alt efter hvor seriøst man forfølger de digitale monstre, mødes for at dyrke hobbyen, der kobler det digitale underholdningsunivers med ude-

Fakta om Pokémon Go: Et gratis, GPS-baseret spil, der kombinerer virkeligheden med det virtuelle. Spilleren skaber og styrer en digital version af dem selv, kaldet en avatar,

liv og udforskningen af en af 00ernes helt store diller. ”Vi spillede Game Boy-spillet, da vi var små og havde også kortene, så det handler da om nostalgien, men først og fremmest er det bare hyggeligt at spille med ens venner”, forklarer 21-årige Mikkel Lund, der har sat sig til rette på broen tæt ved Vikingeskibsmuseet i selskab med sin lillebror Oliver. De to drenge fra Osted er hurtige til at afvise, at de er de største entusiaster i

der flytter sig rundt på et digitalt kort afhængig af, hvordan spilleren bevæger sig i den virkelige verden. Fra tid til anden dukker forskellige Pokémon-arter op, der skal indfanges med såkaldte Pokéballs. Spillet, der er udviklet af den ameri-

tirsdagssolen, men alligevel afslører deres spildata, at de har gået henholdsvis 54 og 80 km efter udgivelsen af Pokémon Go den 16. juli. I skrivende stund har drengenes strabadser udmøntet sig i 70 Pokémoner til Mikkel mens Oliver råder over 55 styks. Men hvorfor sidder de lige på havnen? ”Der er to pokestops hernede, som man kan smide lures(lokkemad red.) på. Når du gør det, spawner der Pokémoner. Det kan andre

spillere se på deres skærm, og så kommer de herud”, forklarer sidstnævnte.

108 km på to uger Pokestops er steder som Pokemon Go-udgiveren, den amerikanske softwarevirksomhed Niantic, har placeret i spillet. Det kan være museer, kirker eller undervisningsinstitutioner, der har den funktion i spillet at udstyre spillerens såkaldte avatar med de nødvendige effekter, der

kanske softwarevirksomhed Niantic i samarbejde med Nintendo og The Pokémon Company, blev på blot én uge efter sin udgivelse den 6. juli i USA, Australien og New Zealand det mest downloadede app nogensinde i Apples Appstore. Spillet kom til Danmark den

gør det muligt at fange de knap 150 små monstre, der foreløbig kan lokaliseres. På havnen er det fortrinsvis den yngre generation, der dominerer landskabet, men der sidder også en kvinde i den granvoksne aldersklasse og nyder en kop kaffe, alt i mens hun foretager tilføjelser til sin Pokémon-samling. Statistikken på smartphonen fortæller, at hun såmænd har tilbagelagt 108 km, eller tre gange afstanden fra

16. juli og er i dag ifølge den amerikanske softwareanalysevirksomhed Sensor Tower downloadet 75 millioner gange på verdensplan.

Kilde: www.wikipedia.org


2. AUGUST 2016 l 7 l blandt andet fordi jeg spillede, mens jeg cyklede. Men hernede på havnen sker der ikke noget”, siger Joachim Abitz.

Joachim Abitz downloadede Pokémon Go under en ferie i Italien, hvor spillet blev frigivet den 15. juli - én dag før den danske udgivelsesdato.

Brødrene(fra venstre) Lawend, Ava og Lawin Bamarne er taget på Pokémon-jagt med deres onkel Nahend, der med sine 82 forskellige Pokémoner fører den interne konkurrence.

Roskilde til København. ”Min svigerdatter er på vej herned nu, og så skal vi rundt og fange Pokémoner. Jeg er lam i det ene ben, så det at jeg har gået så langt er ekstraordinært for mig”, fortæller Betina Henrichsen fra Hvalsø, der for øjeblikket befinder sig i level 21.

Teknik og biler kan drille Og på gangbroen er det tydeligt, at spillet er populært i kraft af sit sociale og bevægelsesfremmende design. På grund af den store interesse er der dog også med jævne mellemrum tekniske problemer, først og fremmest fordi Nian-

tics servere overbelastes af den voldsomme interesse. ”Jeg tror ikke udvikleren havde regnet med, at det ville blive så stort, så hurtigt. Men de har tydeligvis forbedret serveren efterhånden, og nu bliver det så spændende at se, hvad der sker, når de nye opdateringer kommer, og spillet får funktioner”, forklarer Lawin Bamarne, der er på havnen for at spille med sine brødre Ava og Lawend samt onkel Nahend. Sidstnævnte indtager i øvrigt førertrøjen blandt de fire med sine 82 forskellige Pokémoner. Drengene er enige om, at de har godt af at komme ud og dyrke motion, men

der er til gengæld ikke fuldstændig konsensus i forhold til, hvor jagten giver det største udbytte. Tre er enige om havnen, men… ”Jeg synes, det er i Skomagergade - der har jeg blandt andet fanget en Persian”, siger Ava Bamarne. På Roskilde Havn lyder det dog også fra flere at en væsentlig del af forklaringen på, hvorfor de er taget ned til vandet, skyldes de hyggelige og afslappende omgivelser. Og så risikerer man ikke at komme i karambolage med trafikken. ”Jeg har faktisk været ved at blive kørt ned et par gange,

”Skal jeg vise dig det?”, Pokémon Go-folket hjælper gerne hinanden, hvis teknikken driller.

UDSALG STARTER FREDAG D. 5. AUGUST KL. 10.00

Til trods for at hun er lam i det ene ben, er det på blot to uger lykkedes Betina Henrichsen at gå 108 km i forbindelse med hendes ivrige søge efter Pokémoner.

UDSTILLING UDSTILLING UDSTILLING ABSTRAKTION GRAFISK TEGNING SMYKKER

ABSTRAKTION GRAFISK TEGNING SMYKKER ABSTRAKTION GRAFISK TEGNING SMYKKER

50% PÅ UDVALGTE STYLES FRA

Gustav, Graumann, Iheart, Lala Berlin, Ivylee Copenhagen, Kjær København, Lolly´s Laundry, Mos Mosh, K. O. I, Kokoon, Hanky Panky, Primeboot, M. Wiesneck, Uzurii Footwear, Yvonne Koné, Stella Nova, Sita Murt, Storm & Marie, Wackerhaus, Moshi Moshi, Milestone, Gauge & Ply, Halebob, Lace By Stasia. Samt udvalgt interiør!

Birgit Hare Hare Blok Blok Birgit Charlotte Mikkelsen Mikkelsen Charlotte Birgit Hare Hare Blok Birgit Til og medMikkelsen 11. Blok august Charlotte

30. juli – 11. august Charlotte Mikkelsen

Fernisering lørdag 30. juli kl. 11.00 – 14.00 Galleri Farver Hammersgård

30. juli – 11. august

Ringstedgade 3, 4000 Roskilde Galleri Farver Hammersgård Mandag – fredag 10.00 17.30 Lørdag Ringstedgade 3, juli 4000kl. Roskilde Fernisering lørdag–30. 11.00 – 10.00 14.00 – 14.00

Galleri Farver Hammersgård Mandag – fredag 10.00 – 17.30 Lørdag 10.00 – 14.00

4000 Roskilde GalleriRingstedgade Farver3,Hammersgård

modetøj & interiør STÆNDERTORVET 2 · 4000 ROSKILDE · TLF.: 4632 6817 WWW.BOUTIQUEDEDENROTH.DK · BESØG OS PÅ FACEBOOK


l 8 l 2. AUGUST 2016

Klummen er et fast indslag i Paperboy, hvor vi har givet pennen fri til en gruppe mennesker, der har det til fælles, at de alle på den ene eller den anden måde er rodfæstet i Roskilde. Det er avisens faste holdeplads for markante meninger og gode personhistorier, alle med udgangspunkt i ugens skribent, men først og fremmest med Roskilde i centrum.

Af Christine Schou

Sommeren er forbi nu og den nærmest fløj afsted Sidder og nipper til en gin og tonic i skumringen og nyder synet af mine børn, der spiller badminton på bare fødder i haven - slidte fjerbolde suser velvilligt over nettet, der har kendt bedre dage, men klarede endnu en sommer. Vi har været hele repertoiret i gennem på tværs af alder og med svingende deltagelse: matador, Uno, Afrikas stjerne, puslespillet med 1000 brikker, pokerturnering, aftenbadning ved stranden, fisketurene med nyt fiskegrej og for små fisk på krogen, overnatning i telt, havefester, koldskål og krabbefiskeri. For ikke at tale om loppemarkedsbesøg, Disneyfilm på VHS, Mig og Charlie på Tv2, Roskilde Festival, Copenhagen Jazzfestival, Sudoku, grillmad, Pokemon-jagt og højtlæsning. Først tager det en uges tid af vænne sig til at være i familiens skød i så mange timer i døgnet, så dykker man ned i tilstanden og når lige at være der sådan rigtigt og så er det hele forbi. Det går så langsomt og bagefter så stærkt og pludselig er sommeren forbi og den nærmest fløj afsted. Og så nåede jeg alligevel ikke at høre CV Jørgensen på grammofonen, selvom jeg troede fuldt og fast, at det var i år, pladespilleren skulle frem igen. Jeg nåede ikke at sy nye puder, rydde ud i skuret og lave hyldeblomstsaft. Og vores sommer har i øvrigt også været meget atypisk, fordi vi har startet en ny virksomhed oveni det hele, så der har ikke været meget tid til tant og fjas og syltning. Alligevel synes jeg, det lykkedes at nå ind til det, som er så magisk ved sommeren. Jeg nåede at komme i meget nær kontakt med fortiden. For sommeren repræsenterer for mig mere end nogen anden årstid den der følelse af uendelighed og stilstand, hvor alle sanser bliver stimuleret. Der sker noget med én om sommeren. Som barn synes jeg altid, man voksede i sommerferien. Man var ikke den samme, når man kom tilbage i skole efter en lang ferie. Der var altid sket noget, der rykkede én i en ny retning. Og selvfølgelig handler det om, at det for de flestes vedkommende er den længste ferie vi holder. Men der må også handle om det der med, at vi rykker tættere på vores familie. Og

vi når næsten også altid at kede os lidt. Og så har vi heller ikke så meget tøj på. Og det har vi godt af. Og det var egentlig det, jeg mente med at komme tæt på fortiden. Jeg husker min bedsteforældre stærkest om sommeren. Min farfar ville være blevet 99 år lige præcis i dag. Og alle minderne om ham står knivskarpt, mens jeg ligger her på vattæppet og betragter mine børn. Jeg er med ét direkte forbundet med en svunden tid ved langbordet i haven og pandekager med hjemmelavet brombærsyltetøj. Jeg kan høre min farmor spille klaver inde i stuen og jeg kan høre min fars særlige latter, som kun lød sådan, når han havde ferie. Og jeg drømmer om det om natten i tusind farver og vågner af det med en følelse af at være en del af det hele på samme tid. Nutid og fortid, mine børn og mig selv som barn. Måske er det også noget med at være blevet ældre, men jeg kan huske fornemmelsen - også fra jeg var barn. Det hele er så intenst, fordi man har smidt skoene og går på bare tæer gennem græsset og på stenene. Og ikke er pakket ind i uldtrøjer og for meget arbejde. Og fordi livet mest foregår udenfor på græsplænen og ikke inde i stuen. Og vi har lyse nætter, der gør aftenerne lange og giver os endnu mere tid med hinanden. Vi rykker tættere sammen og har rigeligt i det. Og det er vel egentlig bare den simple konklusion her fra tæppet, som jeg tager med mig fra de lange sommeraftner hos mine bedsteforældre, at det dybest set er det vigtigste, vi kan give hinanden: tid til bare fødder på græsset og tid til bare at være sammen.

Søndag klokken 14 kan man opleve det jyske ensemble Cirkus Krone ved Pipers Hus i Byparken. Forestillingen byder blandt andet på akrobatik og klovnen Aldo. Foto: Cirkus Krone.

Jysk cirkus besøger Pipers Hus

Det startede som en bryllupsfest i et cirkustelt, men så fik Peer Seipelt en ide til at udvide festlighederne. Af Holger Vincents

På lørdag skal Pipers Hus danne rammen om et bryllup, hvilket i sig selv ikke er nogen usædvanlig begivenhed. Altså indtil indehaver Peer Seipelt i sidste øjeblik fik en forespørgsel fra brudgommen, om at festlighederne kunne holdes i et cirkustelt. Det sagde Pipers Hus-indehaveren ’ja-tak’ til, og så fik han en ide. ”Brudgommen er ud af en jysk cirkusfamilie, og da bryllupsfesten er om lørdagen, greb vi chancen og spurgte, om teltet og artisterne ikke havde lyst til at blive lidt længere og holde en forestilling søn-

dag eftermiddag”, fortæller Peer Seipelt. Dét forslag var Cirkus Krones direktør Irene Thierry positiv overfor, og derfor er det nu muligt at bestille billetter til et show, der ellers normalt kun er forbeholdt de jyske cirkusfans. ”Det er et hyggeligt lille familiecirkus, hvilket også gør at store som små publikummer kan være med. Og så håber vi selvfølgelig, at folk lægger vejen forbi Pipers Hus enten inden eller efter forestillingen”, siger Peer Seipelt. Cirkusforestillingen byder på alt fra klovnen Aldo og akrobatik til masser af små ponyer, der er Cirkus Krones varemærke. Billetter kan findes via visitroskilde.dk

UDSALG STARTER LØRDAG D. 6/8 KL. 9

MASSER AF GODE

SOMMERVARER TIL

RUNDE PRISER

100,-

300,-

200,-

FORÅR/SOMMERKOLLEKTIONEN FRA LauRie

÷40% GÆLDER IKKE BASISBUKSER

SPAR 40% PÅ FORÅR/SOMMERKOLLEKTIONEN FRA LauRie · Signature · Q’Neel · Key West · Pont Neuf · H.S. · Chalou · Handberg · Two Danes · Just White

Christine Schou Christine Schou er sanger, skuespiller og forfatter, og har siden 1998 været kendt som hele børneDanmarks Karla i ’Kaj og Andrea’. Christine Schou bor i dag i Jyllinge med sin mand og deres tre børn. Støden 18 · 4000 Roskilde


2. AUGUST 2016 l 9 l

GIV DIT HUS OG TRÆVÆRK NYE

FRISKE FARVER Demidekk har vedligeholdt huse og træværk i Skandinavien siden 1972. Demidekk Ultimate er miljømærket træbeskyttelse med en ekstrem holdbarhed. Og så tørrer den hurtigt - mal to gange på samme dag!

DEMIDEKK ULTIMATE

KUNDEKLUBPRIS

999,-

• • • •

Huset ser nymalet ud i lang tid Lange vedligeholdelsesintervaller Suveræn glans- og farvestabilitet AMA®Teknologi - ekstra beskyttelse og lang holdbarhed Normalpris 1999,-

FOR 9 L

NORSK K

SKARP D

KUNDEKLUBPRIS

1299,-

Demidekk har vedligehold

Demidekk Ultimate er miljømæ Og så tørrer den

JOTUN PREMIUM MUR • Diffusionsåben, mat maling der holder muren tør • Velegnet til alle pudstyper og andre mineralske underlag både ubehandlet og tidligere malet. Normalpris 1559,-

FOR 9 L

DEMIDEKK ULTIMATE • • • •

DEMIDEKK CLASSIC • Har en virkelig god farve og glansholdbarhed • Lange vedligeholdelsesintervaller Normalpris 899,-

KUNDEKLUBPRIS

549,-

KAMPAGNEPRIS

899,-

FOR 2,7 L

FOR 9 L

KUNDEKLUBPRIS

599,FOR 4,7 L

Huset ser nymalet ud i lang tid Lange vedligeholdelsesintervaller Suveræn glans- og farvestabilitet AMA® Teknologi – ekstra beskyttelse og lang holdbarhed

DEMIDEKK ULTIMATE VINDUE • Unik holdbarhed • Hybridteknologi • Meget slidstærk. Normalpris 789,-

Helligkorsvej 11 • 4000 Roskilde • 46 36 16 66 • farvehuset.dk • tapetmesteren.dk

DEMIDEKK CLASSIC • Har en virkelig god farveog glansholdbarhed • Lange vedligeholdelsesintervaller

www.jotun.dk


l 10 l 2. AUGUST 2016

Vi fangede de to indehavere Martin Rosenberg og Daniel Præst mellem et par ekspeditioner under udsalgstarten.

Zander går tilbage til gamle udsalgsdyder I modsætning til det meste af Roskilde, startede herretøjsforretningen først sit udsalg i torsdags. Af Holger Vincents

Vinterudsalg, sommerudsalg, mid-seasonsale og Black Friday. Butikkerne lokker i store perioder af året med gode priser på deres varer. Således også i Roskilde, hvor sommerudsalget snart har været i gang i to måneder. Men i Algade har en herretøjsforretning valgt at gå imod strømmen og fastholde de vejledende priser, indtil i torsdags klokken 8, hvor Zanders kunder så endelig kunne træde inden for til 50 procent på alle den forgangne sæsons beklædning. ”Der er flere årsager til, at vores udsalg først startede i torsdags og kun løber til og med lørdag den 13. august. Først og fremmest, fordi vi ikke kan leve af at holde udsalg i seks måneder om året, men også fordi vi prøver at give kunderne en oplevelse og inspirerer dem, når de kommer ind i forretningen. Og det er nemmere, når der ikke er udsalg”, forklarer Martin

Rosenberg, der ejer Zander sammen med Daniel Præst.

Udsalg giver rod Indehaveren mener, at de lange udsalgsperioder giver rodede butikker, der gør det svært at levere den gode service, samtidig med at kunderne hurtigt kan føle sig snydt. ”Det vi hører fra folk i forretningen er, at det virker langt mere troværdigt, at de kan handle i løbet af en sæson, uden at skulle bekymre sig om, at varen kan findes nedsat med 20 eller 30 procent 14 dage senere”, forklarer Martin Rosenberg. I torsdags, da Zander slog dørene op til udsalg, var butikken ifølge indehaveren særdeles velbesøgt, og på blot to timer var dagens omsætning nået. Det er derfor også planen at fortsætte med de begrænsede udsalgsperioder. ”Nu har vi haft succes med den her model, og derfor holder vi først udsalg igen i slutningen af januar”, siger Martin Rosenberg.

Peter Jelsted glæder sig til at komme i gang med at bygge et nyt bryghus.

Mikrobryggeri og beværtning skyder op på Musicon En af bydelens nye aktører er i fuld sving med at bygge et bryghus i kombination med ølbar i Containerstriben. Af Holger Vincents

Musicon byder for øjeblikket på blandt andet cafe, dansestudie og Rockmuseum. Men i fremtiden bliver adspredelsesmulighederne endnu flere, når der kan købes friskbryggede øl direkte fra bydelens eget bryghus. Det sker, når Musicon Mikrobryggeri slår dørene op i slutningen af 2016. ”Jeg har i flere år lavet håndbryg derhjemme og samtidig gået med tanken om, at jeg godt tænke mig at prøve at

leve af det. For lidt over et år siden spurgte min kammerat, der arbejder på Musicon, så om det ikke kunne være en mulighed at lægge bryggeriet der”, forklarer Peter Jelsted, der derfor har valgt at slippe sit arbejde som multimediedesigner for at hellige sig bryggerihåndværket på fuld tid.

Øl i Containerstriben Og de første spadestik til det nye roskildensiske mikrobryggeri er taget. Der går dog et halvt år før det hele

står klar, hvor 180 kvadratmeter bryggeri og ølbar i tre ombyggede containere efter planen skal stå færdigt. ”Jeg blev lidt hooked på tanken om, at lægge bryggeriet i containerstriben. Det lød smart og nemt og ligetil. Det viste sig så at være lidt mere kompliceret end bare at skære ud og isolere”, fortæller bryggeren.

Lokale ingredienser Men til trods for, at faciliteterne endnu ikke står klar, kan besøgende ved


2. AUGUST 2016 l 11 l

Få Synet tilbage mens Få Synet du sover tilbage mens du sover

Den 27. august er der Rabalderfest og her kan du smage Musicon Mikrobryggeris kommende øl.

Rabalderfesten, der løber af stablen lørdag den 27. august, alligevel smage Musicon Mikrobryggeris kommende øl. Peter Jelsted har nemlig entreret med en kammerat fra bryggeriet Hoppe.Beer i Solrød, der stiller sit anlæg til rådighed, så der kan sælges øl til den roskildensiske kulturfestival. Opskriften er til gengæld den nye Musicon-aktørs helt egen. ”Der er først og fremmest fokus på råvarerne og på at følge de fastlagte opskrifter, men i og med at det er håndbryg, er det heller ikke målet, at hvert bryg skal smage præcis som det foregående. Så

••• •• •

klinisk er processen ikke.” Men at betegne den kommende Rabalderfest som premieren på de nye øl, er faktisk lidt af en overdrivelse, for Musicon er allerede blevet præsenteret for et bredt udvalg af den nye virksomheds sortiment. Det skete ved indvielsen af Ragnarock for godt tre måneder siden. ”Jeg ville gerne se, hvad de lokale og gæsterne synes om den, så jeg solgte den i museets åbningsweekend, hvor jeg oplevede stor velvilje til at prøve øllen, og jeg synes også vi fik god respons på smagen”, siger bryggeren.

Fakta: Håndbryg Håndbrygning eller hjemmebrygning er en brygmetode, der så dagens lys i Danmark i 1970erne, hvor de første ølsæt kom markedet og langsomt gjorde deres indtog på hobbystadie i private hjem. Selve brygmetoden ligner til forveksling kommerciel ølbrygning, men det forholdsvis billige udstyr og små portioner, gør det muligt at eksperimentere og variere med blandt andet ingredienser og gæring. Kilde: haandbryg.dk

Vil du se klart og tydeligt uden briller eller linser?

Vil du se klart og tydeligt uden briller eller linser? Så skulle du prøve natlinser. En kontaktlinse til nærsynede, der uden du mærke omformer hornhinden og giver synet tilbage, mens du sover! Vil duhornhinden se klart og tydeligt udendig briller eller linser? mærker detdet omformer og giver dig synet tilbage, mens du sover! Så skulle du prøve natlinser. En kontaktlinse til nærsynede, der uden du Så skulle du prøve natlinser. En kontaktlinse til nærsynede, der uden du

Vi er byens, nok, mest dedikerede eksperter på området. Så kom ned forbi og

mærke det mest omformer hornhindeneksperter og giver digpå synet tilbage, mens du sover! byens, nok, dedikerede området. Så kom ned forbi

Vi er og hør mere om de mange fordele. Samtidig får du en særlig grundig synstest hør mere om de mange fordele. Samtidig får du en særlig grundig synstest Vi er byens, nok, mest dedikerede eksperter på området. Så kom ned forbi og gratis. Så nej, her ingen halve løsninger – kun masser af faglighed og – helt– helt gratis. Så om nej,deher ingen halve løsninger – kun masser faglighed og hør mere mange fordele. Samtidig får du en særlig grundigaf synstest personlig rådgivning.Det Det er er jo dit syn, det handler om!om! personlig rådgivning. jo dit syn, det handler – helt gratis. Så nej, her ingen halve løsninger – kun masser af faglighed og personlig rådgivning. Det er jo dit syn, det handler om!

Måske Roskildesmest mest nørdede brillebutik Måske Roskildes nørdede brillebutik Måske Roskildes mest nørdede brillebutik Optik Nicolai’s • Skomagergade • 4000•• Roskilde Roskilde • Telefon: 46 36 Optik Nicolai’s • Skomagergade 10 •104000 • Telefon: 46 01 360201• roskilde@optiknicolais.dk 02 • roskilde@optiknicolais.dk Optik Nicolai’s • Skomagergade 10 • 4000 • Roskilde • Telefon: 46 36 01 02 • roskilde@optiknicolais.dk

UD SALG

SE LISTER OVER VARER PÅ UDSALG PÅ

DESIGNCENTERSHOP.DK

NETOP NU!

P-PLADS i gården bag butikken

FØLG OS PÅ

RINGSTEDGADE 7 · 4000 ROSKILDE · TELEFON: 4635 7460 · WWW.DESIGNCENTERSHOP.DK


l 12 l 2. AUGUST 2016

Hestehyldest til langsomheden Fra Roskilde Domkirke til katedralen i Strasbourg. Over to måneder på hesteryg vil Jeannette Solchenbach-Runge dyrke langsomheden, og samtidig skabe opmærksomhed omkring Læger uden Grænser.

Fakta: Læs mere om turen og muligheden for at støtte Læger uden Grænser på http://www.equisoul.dk/

Af Tomas Skov

Den 9. august kl. 10 sætter islænderen Yri i let trav fra Roskilde Domkirke for at påbegynde det omkring to måneder og 1200 kilometer lange ridt mod Katedralen i Strasbourg i Frankrig. Oven på den sidder Jeannette Solchenbach-Runge, som vil bruge rideturen til at omfavne langsomheden og samtidig skabe opmærksomhed omkring arbejdet som organisationen Læger uden Grænser udfører i krigszoner over det meste af verden.

God tid Det er ikke let at beregne, hvor lang tid sådan en tur vil tage, men det er heller ikke afgørende, hvor hurtigt det kommer til at gå. Faktisk er en del af pointen ved det lange ridt netop at have god tid. ”Jeg underviser unge mennesker til hverdag, og jeg kan mærke at det hele går meget stærkt, også i deres verden. Man kan ikke skynde sig på en hest, så jeg tager det helt roligt. Kunsten er netop at nyde langsomheden”, siger Jeannette Solchenbach-Runge, der til dagligt arbejder på en folkeskole i Smørum.

Hvile midt på dagen Islænderen Yringur skal føre Jeannette Solchenbach-Runge fra Danmark til både Tyskland, Belgien og Frankrig de næste par måneder.

Planen er at ride tre timer fra morgenstunden, herefter hvile nogle timer midt på dagen, og så ride yderli-

Målet for rejsen er katedralen i Strabourg i Frankrig.

gere tre timer inden aften. ”Hesten skal også nyde turen, så vi holder lange middagspauser med græs og hø hver dag”, siger hun. På denne måde vil parret tilbagelægge omkring 25-30 kilometer om dagen, mens hver femte dag bliver en hviledag. Langsomt men sikkert vil den ridende duo arbejde sig ad en løseligt fastlagt rute med anslået 75 destinationer undervejs. Om alt går vel, er hest og rytter formentlig fremme i Strasbourg midt i oktober.

Barndommens land har boet i Danmark i 30 år og er bosat i Roskilde, men hun trådte sin barnesko i Schwarzwald i det sydlige Tyskland, som hun kommer til at passere igennem under sin lange rejse. ”Jeg har været passione-

ret rytter, siden jeg var ni år gammel, og jeg var Ronja Røverdatter i skovene til hest. Nogle gange tog jeg alene afsted i flere dage, før jeg kom hjem igen”, husker hun.

Rejser let Rejsen vil primært gå ad grus- og landeveje, og under det lange ridt vil Jeannette Solchenbach-Runge kun medbringe 12 kilo af det mest nødvendige så som bandager, kniv, regnjakke, bomuldsdækken og det mest nødvendige tøj. ”Det bliver primitivt. Men jeg har fravalgt at tage telt og sovepose med, da hesten simpelthen er for lille til at bære det. Så jeg er afhængig af goodwill fra folk undervejs, når jeg skal overnatte”, siger hun.

Gundsø Rotary Klub er allerede nu i gang med at planlægge næste års Sankt Hans aften, hvor der igen vil være børnebål, voksen bål, boder med salg af mad og drikke samt underholdning aftenen igennem.

Sankt Hans gav tæt på kr. 25.000.- til humanitære projekter Gundsø Rotary Klub kan efter et vellykket arrangement på Klinten i Jyllinge uddele penge til lokale spejdere og kampen mod Polio. Igen i år arrangerede Gundsø Rotary Klub Sankt Hans aften på Klinten, og

det blev en stor succes med stort fremmøde, indtil vejret viste sig fra sin våde side. Men bålet blev tændt, Borgmester Joy Mogensen holdte sin tale, musicalstjernen Isabel Schwartzbach fik givet smukke ek-

sempler på sine udpræget sangevner, og der blev nydt samvær, mad og drikke ved årets Sankt Hans aften. Jyllingeborgerne bakkede godt om midsommerfesten, og derfor generede salget af mad og drikkevarer et over-

skud tæt på 25.000. kroner, der vil gå ubeskåret til humanitære projekter af international og lokal karakter. Lokalt vil en del af overskuddet fra dette års Sankt Hans aften gå til de grønne og de blå spejdere, der selv

løftede en stor del af alt det praktiske i forbindelse med festlighederne på Klinten i Jyllinge. Den anden del af overskuddet fra årets Sankt Hans aften, vil gå til et af Rotary International´s helt store verdensomspænden-

de projekter - nemlig "End Polio Now", der har haft organisationens fokus de sidste 30 år.


Tilbuddene gælder til og med lørdag d. 6. august 2016.

2. AUGUST 2016 l 13 l

Velkommen hjem fra ferie ! Søren Seier Rasmussen, Købmand

STÆRKE TILBUD I HIMMELEV SPAR 250,-

SPAR 166,-

Vi hold e af mad r !

Ved køb af 6 flasker

medfølger en magnumflaske* *(150 cl. værdi kr. 149,95).

Begrænset parti.

En hel

Oksefilet 3-4 kg.

God også til grillen

PICCINI MEMORO

299

75 cl - Italien Rosso, Bianco eller Rosato.

00

6 FLASKER

289

00

Kan udskæres til bøffer eller steges som hel steg!

Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

Literpris v/6 stk. 64,22

2 flotte

Dorader

95

00

SPAR 18,95

Klassisk Rynkeby saft 1/2 liter

10

00

Meny Himmelev Himmelev Sognevej 95, Himmelev, Roskilde. Tlf. 46 36 42 33

Åbningstider: Man.-fre. 8-20 lør. 8-18 søn. 8-18 www.menyhimmelev.dk

Få en opskrift , også velegnet til grill

Kæmpe

REJER 4 STK.

80

00

BEMÆRK: TILBUDENE GÆLDER KUN I MENY HIMMELEV


l 14 l 2. AUGUST 2016

Mens forældre river de mindre boliger væk i hovedstaden, er efterspørgslen væsentligt mindre i Roskilde.

Forældrekøb topper i august Af Tomas Skov

NCC Bolig er blevet til Bonava Bonava er starten på noget nyt. Bonava fører arven, medarbejderne og viden fra NCC Bolig med sig ind i fremtiden. Det svenske ord “bo” symboliserer hjem, og “nav” samlingspunkt. Det er essensen af, hvem vi er. Vi bygger ikke bare huse, vi skaber hjem og nabolag, hvor mennesker lever deres liv.

August er måneden, hvor kampen om de mindre lejligheder bliver yderligere intensiveret efter at rekordmange studerende har fået besked om deres optagelse på de videregående uddannelser. Således er forældrekøbene tidligere år steget med helt op til 40 procent i sensommermåneden. Appetitten på de mindre lejligheder fra de mere velslåede forældre har naturligt bidraget til en pæn prisstigning på lejlighederne ikke mindst i hovedstaden i de senere år, hvorfor der nu kan spores en vis afmatning i efterspørgslen. Antallet af forældrekøb forventes

Størrelse: Rum: Priser fra: Indflytning:

95 -107 m2 4 2.595.000 kr Forventet fra september 2017

Åbent hus: Søndag d. 7. august kl. 14.00-15.00 Adresse: Bobutikken på Toppen i Roskilde (sidevej til Trekroner Parkvej). Kom og se – byggeriet er igang

Mindre i Roskilde Mens forældrekøb fylder meget i de større studiebyer er oplevelsen hos ejendomsmægler Brian Hensrik dog, at appetitten er væsentligt mindre i Roskilde. ”Jeg tror ikke at mange, der læser på RUC, rent faktisk bor i Roskilde. Roskilde er ikke en studieby som Kø-

1. Finansiering og beskatning

Advokat Klaus Graversen

Rækkehuse med 3 værelser, egen have, hjerterum til familien og plads til fællesskabet. Toppen byder på nye hjem på 95-107 m2 i et børnevenligt nabolag, skole og daginstitution ligger i cykel- og gåafstand. Her er også gode togforbindelser til København.

benhavn eller Århus, og mit bedste bud er, at én ud af 10 solgte boliger i Roskilde er et forældrekøb”, siger han.

Ejendomsmægler Brian Hensrik

Fire ting du skal vide om forældrekøb

bonava.dk

Rækkehuse i Roskilde, Trekroner Toppen

således at komme til at ligge 15 procent lavere end i 2015. Ifølge en opgørelse fra Realkredit Danmark tegner familier fra Nordsjælland sig for 15 procent af alle forældrekøb, mens familier fra Østjylland fører an i sikringen af afkommet med en andel på 16 procent af forældrekøbene.

Forældrekøb er en god mulighed for at give dine børn den rigtige start på studielivet – men der er en række forhold, som du bør være ekstra opmærksom på. Om en måneds tid er der studiestart på universiteterne, og kapløbet om at sikre sig en pasende bolig er gået i gang. Antallet af kollegieværelser i nærheden af RUC eller antallet af kollegieværelser eller lejeboliger for de unge fra Roskilde, der starter i København, er desværre alt for lille, og derfor er det altid en overvejelse værd, om man som forældre til en ung studerende skal skaffe den unge tag over hovedet ved et forældrekøb. Advokat Klaus Graversen fra ADVODAN i Roskilde giver dig her overblik over 4 ting, du skal huske i forbindelse med forældrekøb:

Ved udlejning af en bolig til dit barn, skal du betale skat af lejeindtægten. Samtidig har du fradragsret for f.eks. renteudgifter, fællesudgifter, ejendomsskatter, vand og lignende udgifter. Du kan vælge mellem tre beskatningsformer – privatskatteordning, kapitalafkastordning og virksomhedsskatteordning. Det er en god ide at søge rådgivning om de forskellige beskatningsformer, som er relevante for forældrekøb, så du finder den løsning, der passer bedst til din økonomiske situation.

2. Huslejen Huslejen, som dit barn skal betale, skal svare til den pris, som tilsvarende boliger i området udlejes for.

Sætter du huslejen for lavt, risikerer du at blive beskattet af differencen mellem den fastsatte husleje og markedsværdien, og at dit barn får mindre udbetalt boligsikring. Det er muligt via huslejenævnet på forhånd at få oplyst lejeniveauet i det konkrete område.

3. Lejekontrakt Som alle andre, der lejer en bolig, kan dit barn søge boligsikring. For at få støtte til huslejen kræver det imidlertid, at I har udarbej-

det en lejekontrakt på boligen. Hvorvidt dit barn kan få boligsikring afhænger af den samlede husstandsindkomst. Hvis barnet skal bo i lejligheden sammen med en studiekammerat, så er det en god idé, at barnet står alene på lejekontrakten med forældrene og laver en separat fremlejekontrakt med en eventuel studiekammerat. På den måde er forældre og barn bedre stillet, hvis der opstår uenighed med bofællen.

4. Salg af bolig Når dit barn har afsluttet sine studier, er det normalt tid til at sælge boligen igen. Du kan vælge at sælge boligen til dit barn til en pris, der svarer til den offentlige ejendomsvurdering på handelstidspunktet minus 15 %. Den pris, der handles til mellem børn og forældre, behøver derfor ikke at være markedsprisen. På den måde kan du evt. sikre dit barn en billig bolig.

Når du sælger boligen til minus 15 %, vil du typisk ikke opnå en fortjeneste ved salget – og derfor bliver du heller ikke beskattet. Sælger du boligen på helt almindelig vis, bliver du beskattet af din fortjeneste – med mindre du selv har boet i boligen i ejerperioden.


2. AUGUST 2016 l 15 l

ny bolig? Find dine muligheder pĂĽ bosj.dk


l 16 l 2. AUGUST 2016

Sport ’Roskildes stærkeste mand og kvinde’ afholdes den 20. august klokken 11 ved Roskilde Atlet Klubs klubhus på Industrivej 46b. Der er gratis adgang for publikum. Arkivfoto.

Dødløft, dækflip og lastbiltræk skal udfordre Roskildes stærkeste

For anden gang afholder Roskilde Atlet Klub ’Danmarks stærkeste mand og kvinde’, og denne gang er der helt nye udfordringer på tapetet.

Af Holger Vincents

Snart samles de igen - byens muskuløse mænd og

kvinder - for at få afklaret, hvem der er Roskildes stærkeste. Det sker lørdag den 20. august klokken 11,

når Roskilde Atlet Klub for anden gang afholder ’Roskildes stærkeste mand og kvinde’ ved foreningens

Mille Elsborg vandt guld i single, double(makker: Natasja Engelhardt) og mixdouble(makker: Bastian Toelhøj) og gjorde således rent bord ved UM.

Tredobbelt Danmarksmester drømmer om professionel tennistilværelse Efter triumfen ved UM fortsætter Mille Elsborg det hårde arbejde på træningsbanen, inden nye udfordringer venter. Af Holger Vincents

For godt en måned siden udgjorde HIK Tennis’ grusbaner fundamentet under et roskildensisk sportsresultatet i særklasse, da det lykkedes 14-årige Mille Elsborg fra Roskilde Tennis Klub at gøre rent bord ved

UM Ude, som Danmarksmesterskabet for unge hedder. Og efter at have haft en lille måned til at nyde sine guldmedaljer i single, double og mixdouble, er det fortsat en glad og stolt atlet, der har haft tid til at fordøje præstationen. ”Jeg vidste på forhånd, at

jeg havde en god chance, men jeg havde da ikke regnet med at vinde alle tre turneringer”, lyder det fra tennisesset.

Mange træningstimer Den tredobbelte sejr blev derfor også en fin optakt til sommerferien. Et fak-

klubhus på Industrivej. Tyve mænd og fire kvinder fra Roskilde skal dyste i disciplinerne dødløft,

tum der dog ikke har fået roskildenseren til at gå i dvale rent træningsmæssig henover agurketiden. ”Jeg træner mellem to til tre timer hvem dag, men på søndag (i søndags red.) skal jeg på ferie med familien”, fortæller hun. Og træningstimerne er nødvendige, for når ferie er fortid, og hverdagen melder sig på ny, skal Mille Elsborg prøve kræfter med U16, hvor to internationale turneringer i Danmark byder på møder med nogle af Europas bedste unge spillere. Mille Elsborg vil ikke spå om, hvordan hun kommer til at klare de kommende udfordringer. På længere sigt er målet dog klart. ”Jeg vil rigtig gerne leve af tennis, det er drømmen. Men jeg fortsætter med at passe min skole”, siger hun.

dækflip, loglift, lastbiltræk samt farmers walk, og konkurrenterne kender hinanden særdeles godt, for henover sommeren er der blevet trænet intensivt for at blive klar til stævnet. ”De fleste atleter, der deltager i konkurrencen, har på tværs af klubber, sportsgrene og geografi trænet sammen de sidste par måneder om lørdagen i Roskilde Atlet klub. Alt hvad vi har af traktordæk, vægte og ikke mindst egne biler er blevet slæbt rundt, og der har været så meget latter og fællesskab. Det er utrolig livsbekræftende at være en del af”, fortæller Pia Skovborg, bestyrelsesmedlem i Ros-

kilde Atlet Klub, der for få måneder siden sikrede sig en VM-sølvmedalje.

Ny disciplin Når latter om få uger skal veksles til koncentration, bliver det med en helt ny disciplin på programmet i forhold til sidste års konkurrence. ”Det er første gang, vi har lastvognstræk med, hvor atleterne skal trække en smuk veteranlastvogn 20 meter på max 90 sekunder. Det er hårdt arbejde for særligt baglår, baller og lægge, og så kræver det stædighed og kondition”, forklarer Pia Skovborg, der forventer en særdeles tæt konkurrence, som hun dog ikke selv skal deltage i. Hun indtager i stedet rollen som tovholder og kommentator på kraftanstrengelserne. ”Alt har fået et nyk op med hensyn til sværhedsgrad og vægt, og særligt de 4 kvinder er meget jævnbyrdige, så det bliver rigtig spændende at se, hvem der løber med sejren. Her bliver det mentale virkelig afgørende.”

Rasmus Højgaard, Jonathan Gøth-Rasmussen, Marie-Louise Tommerup fra Smørum og Mathilde Fredensborg løb med medaljerne.

Dm i golf for juniorer I dagene den 25. til 27. juli lagde Ledreborg Palace Golf Club bane til de danske golftalenters opgør om årets danske mesterskab for juniorer (spillere op til 18 år – red.). Der blev spillet i både en drenge- og pigerække, og i startfeltet fandtes såvel de danske landsholdsspillere såvel som ”boblere” til landsholdene. Flere af spillerne har i juli måned repræsenteret de danske farver ved EM for hold.

Mandag skulle spillerne igennem to runder – 36 huller – for at finde frem til de der går videre til tirsdagens og onsdagens knockout spil.. Peter Bjulf fra Ledreborg Palace Golf Club er godt tilfreds med forløbet. Vi havde i alt 72 spillere herunder også juniorlandsholdsspillerne, så det var en ren fornøjelse og en fjer i hatten for os på Ledreborg Palace Golf at afholde turneringer på det niveau, slutter Peter Bjulf.


2. AUGUST 2016 l 17 l

Sport rer Vi levaelitet

- kv en - til tid ris l a t tp - til af

Lovende sæsonstart

FC Roskilde har taget hul på den nye sæson i fodboldens 1. division med en hjemmesejr og en uafgjort udekamp. Først vandt FCR overbevisende og uforudset let med 3-1 over Superliga nedrykkerne fra Hobro, og senest spillede det lyseblå mandskab så torsdag aften 0-0 ude mod Vejle i en tæt, livlig og afvekslende TV transmitteret affære: Allerede inden der var spillet 10 minutter havde

begge hold haft 2-3 halvstore chancer, og så var den friske tone ligesom slået an! Ret beset kunne kampen ligeså godt være endt 3-3, men ingen af holdene formåede, at udnytte deres få og små perioder med særligt momentum. Et skud på overliggeren var FCR’s skarpeste forsøg, men omvendt

brændte Vejle også et straffespark – så set udefra var pointdelingen helt OK. Alt i alt var der tale om en af den slags kampe, hvor begge hold føler sig tættest på sejren. Måske fordi man nemmere husker sine egne store chancer og tilsvarende har en tendens til at glemme modstanderens gode

forsøg. Men tilbage står, at FCR med 4 point for 2 kampe har fået en fortrinlig sæsonstart. Det er uhyre vigtigt, ikke mindst i en sport hvor selvtillid og optimisme spiller en afgørende rolle – og godt begyndt er som bekendt halvt fuldendt.

SERVICES: • • • •

Grøn service Private haver Kloak opgaver Entreprenør og Anlægsopgaver • Vinterservice

Anlægsgartner Gottlieb A/S Stålager 1 • 4050 Skibby Tlf. 46 41 44 42 • www.gartnergottlieb.dk

FÅDET MINDST 15.000 KR. HVORDAN MAN KOMMER I MÅL ER IKKE LIGE MEGET peugeot.dk

I BYTTE FOR DIN GAMLE BIL VI SØRGER FOR AT DU KOMMER SIKKERT I MÅL - MED SERVICE 5+ OG SERVICE 10+ VED FINANSIERING AF EN PEUGEOT 108 URBAN 1.0 e-VTi 69 hk 5-dørs NY PEUGEOT 108

1.189

Aircondition • Metallak • El-ruder, for LED-kørelys • Splitbagsæde • 5 døre Ratbetjent radio • Bluetooth

* kr./md.

Samlet kreditbeløb 83.096 kr. Samlede kreditomkostninger 31.154 kr. Samlet tilbagebetalingsbeløb 114.144 kr. Løbetid 96 mdr. • Debitorrente 2,48% • ÅOP 8,57%

*Pris inkl. nummerplader og levering: 103.870 kr. Finansiering er gældende via Peugeot Finans: 96 månedlige rater á 1.189 kr. Fast rente 2,45%. Debitorrente 2,48%. ÅOP 8,57%. Samlet

kreditbeløb 83.096 kr. Udbetaling min. 20%, min. 20.774 kr. Løbetid 96 mdr. Samlede kreditomkostninger 31.154 kr. Samlet tilbagebetalingsbeløb 114.144 kr. Kaskoforsikring og betaling 26,3 km/l. CO2 88 g/km. Gælder så længe lager haves og kan ikke kombineres med andre tilbud. Indbytningsbilen skal via Nets er påkrævet. Positiv kreditgodkendelse forudsættes. A være indregistreret og i køreklar stand. Der kan maksimalt indbyttes 1 bil pr. nybilshandel. Bilen er vist med ekstraudstyr. Der tages forbehold for pris- og afgiftsændringer samt trykfejl. ++

Du kan lige nu få mindst 15.000 kr. i bytte for din gamle bil, når du skifter den ud med en ny Peugeot 108 Urban. Med Peugeot 108 kan du smutte ubesværet gennem bytrafikken og finde P-pladser, hvor de fleste andre må give op. 108 Urban er fuld af cool attitude og spækket med lækkert udstyr som aircondition, højdejusterbart rat, USB/AUX-indgang og ratbetjent radio. Kør sommeren i møde i en ny rap 108 Urban. Prøvekør den hos din Peugeot-forhandler.

PEUGEOT 108 URBAN Er din Peugeot over 5 år eller 10 år får du SERVICE-EFTERSYN til specialpris DU FÅR: • Skift af motorolie og filter • Visuelt kontrol af gearkassen og oliestand • Inspektion af bære- og styrekugler for slid og slør • Visuelt kontrol af bremser og bremsetjek på bremsestand • Kontrol af væsker • Kontrol af dækmønster og dæktryk • Justering af udvendige lygter, viskere og sprinklerdyser • Vi gennemgår bilen fra A-Z

Åbningstider: PEUGEOT ROskildE Vejlebo & Winther ApS • Maglegårdsvej 5 B • 4000 Roskilde Man-tirs Telefon 88 88 67 67 •7.30-16.00 www.peugeot.dk/roskilde Følg os på Ons-tors kl. 7.30-15.30 Fre 7.30-15.00

VEJLEBO & WINTHER APS Telefon 88 88 67 67

Peugeot Roskilde - Maglegårdsvej 5 B - 4000 Roskilde - www.peugeot.dk/roskilde

Jens

Linda

Torben


l 18 l 2. AUGUST 2016

KULTURKALENDER 2016 AUGUST

BIAVL FOR BØRN 4. AUGUST

ØREHÆNGERNE

For alle. Sommerunderholdning. Ørehængerne skriver og spiller helt nye sange for børn. Det er sange, som er fyldt med løgn og latin, skøre historier og tossede fortællinger. Men også sange, som kradser lidt der, hvor kun sange kan kradse. Folkeparken kl. 10-ca. 10.50

ARGENTINSK TANGO

Kom og lær den forrygende argentinske tangos grundtrin og dans efterfølgende til live musik. Kom som par eller single. Vi sørger for partner til intro den første time. Fri entre. Hver torsdag. Museumsøen kl. 19

VIKING RUN 2016

Amerikaner-biltræf for hele familien i weekenden 4. – 7. august. Entré/ børn 0-15 år er gratis ifølge med en voksen. Læs mere på www.viking-run.dk, omkring program og åbningstider for weekenden. Dyrskuepladsen, torsdag fra kl. 15.

SOMMERKONCERT

Roskilde Domkirke byder på en perlerække af smukke orgelkoncerter med internationale gæsteorganister. Hver torsdag. Gratis adgang. Roskilde Domkirke kl. 20-21

TIRSDAG 2. AUGUST SPILDAG

Fra 6 år. Kom til et par hyggelige timer med spil i Rosenhaven bagved Roskilde Bibliotek. Vi finder tæpperne frem og hygger os med forskellige spil: 4 på stribe, Uno, skak, Twister, Scrabble, Kæmpe Yatsy osv. Roskilde Bibliotek kl. 13-15 i Rosenhaven

BESØG IDRÆTSBIBLIOTEKET

For alle. Kom og besøg os i sommerferien. Her kan du lege og dyrke motion sammen med en masse andre børn og voksne. Der vil være forskellige idrætsaktiviteter og spil i åbningstiden. Også torsdag den 4. august. Idrætsbiblioteket kl. 16-19

SOMMERDANS – LINEDANCE

Kom og oplev dejlig aften med musik og de mange Linedansere på havnen. Alle er velkommende gratis adgang. Hver tirsdag. Museumsøen kl. 19-21.30

ONSDAG 3. AUGUST

RUNDVISNING PÅ ROSKILDE KLOSTER

Spændende rundvisning med guide på Roskilde Kloster, som er det første adelige jomfrukloster i Danmark. Bestil billet via www.roskildekloster.dk. Roskilde Kloster kl. 11 og 14

KOM OG KØR BMX

Fra 6 år. Alle cykelglade piger og drenge bydes velkommen til en dag på Roskildes BMX bane. Tag gerne et par slidstærke cowboybukser på. Klubben har udstyr og BMX cykler i alle størrelser, som kan lånes. Roskilde BMX Arena kl. 12-14

BYVANDRING

Gustav Wied og Roskilde ved Kaj V. Hansen. Hestetorvet ved krukkerne kl. 19

SOMMERVANDRING MED ROSKILDE MUSEUM

Oplev din by på en anderledes måde og bliv klogere på historierne om den by, du bevæger dig rundt i til daglig, når Roskilde Museum skifter foredragssalen ud med byrummet og inviterer på gratis aftenvandring. Roskilde Museum kl. 19-21

KOM MED UD OG GÅ !

Vandreture fra Sognegården. Menighedsplejen starter op med gå-ture, hver onsdag formiddag kl. 10.00. Vi går en times tid i det tempo, der passer os - der skal også være plads til lidt snak. Tilbage i Sognegården er der kaffe på kanden. Også den 10., 17., 24. og 31. august Svogerslev Sognegård kl. 10-12

MØD EN BRANDMAND

6-12 år og en voksen. Hvordan ser der ud på en brandstation? Roskilde Brandvæsen inviterer på en spændende rundvisning, hvor du blandt andet møder en brandmand, ser brandbiler og hører om, hvordan man slukker en brand. Alle børn får et diplom for at have besøgt brandstationen. Roskilde Brandstation kl. 10-12

RAGNAROCK – AFTENÅBENT

RAGNAROCK er officielt åbnet. Museet for pop, rock og ungdomskultur er et af Danmarks mest moderne museer, men det er også et pulserende kulturhus fuld af arrangementer, koncerter, foredrag og quizzer. Hver onsdag aften. RAGNAROCK - museet for pop kl. 10-22

LANDSPETANQUESTÆVNE

Stævne med deltagelse af petanquespillere fra hele landet. Rødvinsspil åbent for alle torsdag og fredag aften. Roskilde Idrætscenter tor kl. 16 - søn kl. 17

FREDAG 5. AUGUST BYG MINECRAFT

En kreaworkshop (8-12 år). Måske spiller du Minecraft og nogle gange bygger du Lego? Kom en dag og lav firkantede mennesker og dyr, når vi bygger geometrisk og tager Minecraftuniverset med i ud den virkelige verden! Roskilde Bibliotek kl. 10-14

LØRDAG 6. AUGUST LANDSKAMP I RUGBY

Danmark og Sverige spiller landskamp i Rugby Leaque. Entré.

GADETEATER

Ivan Chary fra Du Petit Monsieur opfører forestillingerne “2 Sekunder” og “Out of Order”. Fri entré Stændertorvet kl. 10.30 og kl. 12.30

TORSDAG 4. AUGUST BIAVL FOR BØRN

6-13 år med voksne. Besøg Roskildes skolebigård, hvor du kan se et bistade indefra, og høre om hvordan de flittige bier laver lækker honning. Gratis. Tilmelding på tlf. 22269832 Skolebigården i Roskilde kl. 10

BYG MINECRAFT

8-12 år. Måske spiller du Minecraft og nogle gange bygger du Lego? Kom en dag og lav firkantede mennesker og dyr, når vi bygger geometrisk og tager Minecraftuniverset med i ud den virkelige verden! Roskilde Bibliotek kl. 10-14

MOUNTAIN BIKE

I Boserup Skov (8-16 år). Kom og prøv kræfter med Mountain Bike i Boserup og nyd en god dag i skoven. Gratis. Tilmelding på www.roskilde-mtb.dk Boserup Skov kl. 10-14

ARGENTISK TANGO 4. AUGUST

ROSKILDE JAZZ DAYS

Six Foot Stompers’ historie går tilbage til 1991, hvor 6 musikere med samme interesse for jazzmusik blev enige om at “stampe” et traditionelt jazzband i gang. Fri entré Djalma Lunds Gaard kl. 11-14

MALENE KJÆRGAARD

Sangerinde og sangskriver Malene Kjærgård udsendte sit andet album “Here’s. to. the. Ladies” tidligere i år. Entré: Koncert 100 kr. - Tilmelding nødvendig Café Fjordglimt kl. 19

SØNDAG 7. AUGUST BØRNECOSMOS

Nice Ninja (6-12 år). Nu har du muligheden for at være “NICE NINJA”. Måske har du set Lego Ninjago, Ninja Turtles, Power Rangers eller Kung Fu Panda. KulturCosmos kl. 10-12

KØR MED MINITOG

Brandhøjbanen er et omfattende mini-jernbaneanlæg, der er anlagt på et 18.000 m2 stort rekreativt område i Hedeland. Brandhøjbanen kl. 11-16

MANDAG 8. AUGUST FORTÆLLEUGE

I uge 32 har Vikingeskibsmuseet temaugen ”På kanten af havet”, hvor du kan glæde dig til eventyrlige historier, der bliver fortalt af nogle af verdens bedste fortællere. Eventyrlige fortællinger om livet på havet, berømte søfarere og farefulde sejladser. Entré. Vikingeskibsmuseet kl. 10-17 man-søndag i uge 32

BADMINTON

Har du lyst til at spille badminton? (6-13 år). Du har mulighed for at prøve at spille badminton i Roskillehallerne Hal B. Også tirsdag den 9. august. Roskilde Kongrescenter Bauhaus Arena, kl. 13-15

DOWNLOAD ROSKILDE LIVE APP OG FIND ALLE ARRANGEMENTER!


2. AUGUST 2016 l 19 l

Søndag den 7. august klokken 16 giver Tue West koncert i Sct. Hans Have. Foto: VMK Productions.

Tue West i Sct. Hans Have Søndag eftermiddag gæster den danske sanger- og sangskriver kapellet. Af Holger Vincents

Efter en kort sommerpause er Sct. Hans Have tilbage med masser af forskellige arrangementer på plakaten.

Søndag eftermiddag er det således Tue West, en af de sidste ti års mest toneangivende danske sangskrivere, der kigger forbi kapellet i de naturskønne og historiske omgivelser. Koncerten er den anden i foreningens koncertrække, der løber hen over sensommeren, og som blandt byder på rockpoeten Jens

K og de Prøveløsladte, J. Tex and the Volenters og gospel fra Tamra Rosane, der disker op med en såkaldt Hallelujah Special. Billetter kan findes via www.scthanshave.dk

T ES LE F MA T HE R I F DE D ME

FIRMAFESTER DER HUSKES fra kr. 795,- pr. couvert min. 60 personer

comwellroskilde.dk

Comwell Roskilde / Vestre Kirkevej 12 / DK-4000 Roskilde / (+45) 4632 3131

STUR, STUR NUMMER... PIPERS HUS BYDER VELKOMMEN TIL

CIRKUS KRONE

SØNDAG 8. AU GUST KL. 14.00 Voksne: 125,Børn: 95,Vi tilråder at r es billetter i god ervere tid på: visitroskilde.d k/booking/137 46

FØRST TIL MØLLE...

Søndag den 8. august har Cirkus Krone slået det store cirkustelt op foran Pipers Hus, der glæder sig til at give dig en oplevelse i særklasse. Hele 4 hold artister er på programmet. Fra Ungarn kan du opleve det prisvindende par, der laver de allerbedste komiske numre, men du skal heller ikke gå glip af de bulgarske par Veselka og Nedyalko, der præsenterer akrobatik, hvor tyngdeloven sættes ud af spil. Fodjongglører, balancekunstnere og klovnen Alando giver dig stur, stur oplevelse du sent vil glemme!

SLAP AF FØR FORESTILLINGEN... VI SERVERER DEN SKØNNESTE BRUNCH HVER DAG - OGSÅ SØNDAG! Røræg, bacon og brunchpølser, hjemmerøget laks med purløgscreme, frisk frugt, pandekager, 2 slags oste, skåret pølse, græsk yoghurt m/honning og hjemmelavet müsli, hjemmelavet marmelade. Hertil croissanter og hjemmebagt brød. pris 138,- (humus kan tilkøbes for 10 kr.). DET ER EN GOD IDÉ, AT BESTILLE BORD I FORVEJEN!

BØRNEBRUNCH - BØRN OP TIL 12 ÅR: Røræg, bacon og brunchpølser, frisk frugt, pandekager, skive ost og skåret pølse, græsk yoghurt m/honning og hjemmelavet müsli, marmelade. Hertil croisanter og hjemmebagt brød. pris 85,- p

NYD VERDENS BEDSTE KAGER OG KAFFE Nyd verdens bedste hindbærlagkage, Pipershus chokoladekage, chokotrøffelkage eller dagens kage - spørg tjeneren. Vi serverer den skønneste kaffe og har et godt udvalg i skønne thesorter. Mad og kærlighed er livets herlighed! Frederiksborgvej 21 · Roskilde · Telefon.: 46 36 56 96 Mandag - søndag kl. 9 - 22 · Køkkenet er åbent til kl. 21, - derudover serveres drikke og kage.


l 20 l 2. AUGUST 2016

Bennies Pletskud - så samles byen REDAKTION:

Tomas Skov, redaktør tomas@paperboy.gratis Mobil: 2679 4048

Holger Vincents, journalist holger@paperboy.gratis Mobil: 3052 7408

VIND EN UGE I EN Toyota Auris Paperboy sender hver uge fotograf Bennie Hansen fra Billedbutikken på gaden for at finde ugens pletskud.

SALG:

Er du den heldige, der er kommet i Bennies søger, så har du vundet en uge i en Toyota Auris hos Arne Stubbe Automobiler A/S i Roskilde. Bilen leveres med fyldt tank og du må køre op til max. 2000 km. Er du den heldige vinder, så kan du aftale nærmere med Dennis Franzeen på tlf. 46 33 04 00 eller på mail: def@stubbe.dk inden afhentning. Bilen skal afhentes i indeværende uge. Der følger naturligvis også en Paperboy-kop med i præmien, der udleveres sammen med bilen.

Helene Risum, bladchef helene@paperboy.gratis Mobil: 2332 7119

Nina Holm, mediekonsulent nina@paperboy.gratis Mobil: 2289 9076

PRODUKTION:

Annette Thomsen, grafiker annette@paperboy.gratis Mobil: 2635 0714

ADMINISTRATION:

Lone Ovesen, bogholder lone@paperboy.gratis Mobil 2049 1162

Patrick Holbek, udgiver. Ansv. patrick@paperboy.gratis Mobil: 4058 4437

Paperboy udkommer hver tirsdag/onsdag til samtlige husstande i Roskilde Kommune. Tryk: Dansk AvisTryk Trykoplag: 38.500 eks. Udgiver: Paperboy ApS Det er ikke tilladt at gengive artikler uden tilladelse fra Paperboy. Læserbreve er velkomne og kan sendes til: tomas@paperboy.gratis eller holger@paperboy.gratis

Paperboy Roskilde Borchsgade 6 C, 1. sal - 4000 Roskilde Åbent: mandag-fredag 9-16

UgensUdsnit

Lars Pedersen, salgschef lars@paperboy.gratis Mobil: 3052 9252

sidste uges udsnit sidste uges udsnit var Ragnarock – museet for pop, rock og ungdomskultur. Ugens vinder blev Anja Olsen, der svarede rigtigt på Paperboys facebookside.

Hvor er vi henne? Fotografen Bennie går hver uge på opdagelse i byen og stiller skarpt på en af byens utallige detaljer. Gæt hvor ugens billede er taget eller hvad det forestiller. Skriv dit svar på vores Facebookside Paperboy Roskilde dagen før vores udgivelsesdag. Vi trækker lod blandt de rigtige besvarelser og poster vinderen på Paperboys facebookside. Vinderen kan afhente et paperboy krus hos os på første sal i Borchsgade 6 C.

Tillykke - der står et paperboykrus klar til Anja på redaktionen i borchsgade 6 c.

Husker du?

Fra foregangskvinde i Sognerådet Kommunes 82-årige Kirsten Feld begyndte en lang politisk rup-Svogerslev Sogneråd fik sit første kvinkarriere for 50 år siden, og i dag er hun fortsat delige medlem. meget aktiv som rådgiver for Roskildes beslut- Nægtede at lave kaffe Året før, i 1965, var den ningstagere. Af Holger Vincents

”Jeg gik ind i politik, da jeg var i 30erne, hvor det var børneområdet, jeg havde fokus på. Og efter jeg stoppede i Roskilde Byråd i 1997, var det oplagt at stille op til Ældrerådet, fordi det er den verden jeg befinder mig i, i dag”, svarer Kirsten Feld, formand for Ældrerådet i Roskilde, på spørgsmålet om, hvorfor hun siden 2001 har siddet i det folkevalgte

organ, der, dog uden beslutningsmæssig kompetence, har til opgave at varetage de ældres interesser overfor politikerne. Men inden tiden i Ældrerådet var det Kirsten Feld selv, der indtog rollen som lovgiver i den gamle byrådssal, i en bemærkelsesværdig kommunalpolitisk karriere, der spændte over tre årtier, og hvis begyndelse skal findes for præcis 50 år siden, hvor det daværende Korne-

dengang 31-årige Kirsten Feld flyttet fra Brøndby til Roskilde med sin mand og parrets små børn og fra starten lå det ikke lige i kortene, at den hjemmegående husmor skulle involvere sig i kommunalpolitik. Men da hendes mand afviste at stille op, besluttede Kirsten Feld selv at påtage sig opgaven. Blandt andet fordi hun følte, at den store andel af tilflyttere i kommunen burde have en politisk stemme. Missionen lykkedes, og den unge kvinde kunne som ny-

valgt socialdemokrat tage til sit første Sognerådsmøde. Efter tre timers diskussion og rådslagning blev aftensmaden i skikkelse af højtbelagt smørrebrød serveret, og den uerfarne politiker sad nu spændt med ørene slået ud for at lytte til de ”vise ord” fra rådets seks øvrige medlemmer. ”Så sagde kommunesekretæren: ’Kirsten laver du kaffe?’, og meget skuffet måtte jeg forlade mødet. Fjorten dage senere havde vi vores andet Sognerådsmøde, hvor spørgsmålet gentog det sig: ’Kirsten laver du kaffe?’ Jeg svarede: ’Nej, det gør jeg om syv gange’. Ved næste møde havde Sognerådet fået to skolepiger


2. AUGUST 2016 l 21 l

Fakta om Storkereden • Storkereden er gratis for alle gravide i Region Sjælland • Indtil videre har over 200 mødre født på klinikkerne i Slagelse og Roskilde • Klinikfødslen er en ambulant fødsel. Det vil sige, at man går hjem 4-6 timer efter fødslen, hvorefter jordemoderen følger op i hjemmet.

Når storken kommer Gennem et år har der nu været et privat alternativ til at føde på Roskilde Hospital. Af Tomas Skov

Fødeklinikken Storkereden på Frederiksborgvej i Roskilde slog dørene op i august 2015 og har taget imod nye små roskildensere lige siden. ”Vi er så glade og stolte over, at kunne tilbyde forældrene i Roskilde muligheden for tryghed igennem hele graviditetsforløbet og et løfte om, at det er et kendt

ansigt de møder, når den store dag kommer, og baby melder sin ankomst”, siger jordemoder og indehaver af Storkereden Louise Zielinski.

200 fødsler Tilbuddet er betalt af Region Sjælland og er således et gratis alternativ til det offentlige for de vordende forældre. Siden begyndelsen har godt 200 mødre valgt

at lægge fødslen i hænderne på jordemødrene på Storkereden i Slagelse og Roskilde. Fødeklinikken åbnede sin første filial i Slagelse i 2013, i Roskilde sidste sommer og senest i Holbæk i juni i år. Adelsmærket på Storkereden er god tid og kontinuitet, idet det altså er den samme jordemoder, der følger de kommende forældre fra start til slut. Klinikken har tilmed indgået

overenskomst med jordemoderforeningen, hvilket sikrer jordemødrene gode lønninger og arbejdsforhold.

Ny certificering For nylig opnåede Storkereden status som akkrediteret fødeklinik, hvilket betyder, at klinikken lever fuldt op til det nationale kvalitetsniveau for fødsler i Danmark.

Kig ind og se nyhederne fra vores øvrige mærker!

Vi byder Levi´s velkommen på hylderne... Ro’s Torv · Roskilde · Tlf. 20 40 42 96 Vi opsøger hver uge én af de profiler, som fyldte meget i vores bevidsthed i en periode, og som nu lever en mere tilbagetrukket tilværelse. Hvor blev de af, og hvad laver de nu?

til formandspost i Ældrerådet til at lave kaffen”, fortæller den i dag 82-årige Kirsten Feld om episoden, der ifølge hende selv er første og eneste gang i sin politiske karriere, at hun har oplevet noget der minder om diskrimination på grund af hendes alder eller køn.

Socialpolitiske målsætninger Og netop den kommunalpolitiske karriere har været lang og begivenhedsrig. Ved Kornerup-Svogerslevs indlemmelse i Roskilde Kommune i 1970 trådte Kirsten Feld for første gang ind i Roskilde Byråd for Socialdemokraterne, og til trods for den nye andedam, var en af hendes første politiske

mærkesager tæt forankret i hendes eget lokalområde. ”Jeg arbejdede for at få daginstitutioner til Kornerup-Svogerslev. Og det lykkedes da også efterhånden, selvom det ikke var lige populært blandt mine kollegaer i Byrådet”, siger Kirsten Feld. Etableringen af ungdomspensioner var en anden politisk målsætning, som det lykkedes hende at indfri i hendes tidligere karriere, og sidenhen blev Kirsten Feldts socialpolitiske fokus udvidet til også at omfatte de ældre borgere. ”I 1980erne nedsatte regeringen en Ældrekommission, og i kølvandet på den, var vi nogle kommuner,

”Vi har selvfølgelig hele tiden levet op til disse krav og standarder, men det er klart, at en akkreditering er et tydeligt kvalitetsstempel, som gør det nemmere for os, at dokumentere, at vores graviditets-og fødselsforløb er helt efter sundhedsvæsnets forskrifter”, siger indehaveren.

der begyndte at undersøge, hvordan man kunne inddrage borgerne mere i udformningen af en model for ældreplejen”, siger det tidligere byrådsmedlem. Tankerne om øget brugerinddragelse i Roskilde blev samtidig begyndelsen på Ældrerådet, hvor Kirsten Feld indtil videre har siddet i 15 år. På spørgsmålet om, hvornår hun endegyldigt trækker stikket og påbegynder sit fuldtidsotium i selskab med blandt andet hendes børn, børnebørn og oldebørn, lyder det: ”Det har jeg endnu ikke taget stilling til, men jeg vurderer situationen inden valget til næste år.”

Foto: Bennie Hansen.


l 22 l 2. AUGUST 2016

Sommermusik på Cafe Fjordglimt

Genopdag Roskilde Festival

Lørdag den 6. august klokken 19 fortsætter Cafe Fjordglimt på Vigen sin sommerkoncertrække med Malene Kjærgaard Group. Den danske jazzsangerinde har netop udsendt sit album ”Here’s to the ladys”, hvor hun klassiske standarder og egne numre hylder kvinderne.

Kanal Roskilde har produceret flere udsendelser om Roskilde Festival 2016. Den lokale tv-station har blandt andet talt med flere frivillige om deres arbejde og ikke mindst undersøgt, hvor gæsterne er så glade for at besøge musikfesten. Udsendelserne kan findes på www.youtube. com/kanalroskilde

25 år i Nordea

Camilla Fabrin kan den 1. august fejre sit 25 års jubilæum i Nordea. Camilla blev sammen med 88 andre elever ansat   i Unibank tilbage i august 1991.   Hun har siden den gang været rundt i filialnettet og har haft mange forskellige job-

funktioner i Nordea. Gennem flere år har hun været bankrådgiver og Filialdirektør i Kr. Hyllinge og Nordeas medarbejderbank. Nu er Camilla tilbage som bankrådgiver i Jyllinge-afdelingen. I anledning af Camillas jubilæum er der reception i Nordea i Jyllinge den 12. august klokken 15-17 for både nuværende og tidligere kunder samt venner og familie. Privat bor Camilla i Borup med hendes 2 drenge, ligesom hun tilbringer tid sammen med og sætter stor pris på sine venner, veninder og familien. Fritiden bruger hun til blandt andet Zumba og styrketræning.

25 år i Nordea

Investeringog pensionsspecialist Charlotte Bergstrøm har den 1. august 25 års jubilæum i Nordea. Hun begyndte som elev i det daværende Roskilde Bank og har efter endt elevtid arbejdet som bankrådgiver først i Osted og siden 1997 i Roskilde og de seneste 3 år som investerings- og pensionsspecialist. Privat bor Charlotte i Roskilde og fritiden bruges sammen med familien, med friluftsliv, pileflet og som frivillig mentor i Gadespejlene i Roskilde. Jubilæet markeres med

reception i Nordeas mødesal St. Gråbrødrestræde 1a i Roskilde tirsdag den 9. august klokken 15-17.

DIABETES OVERVÆGT SUND KOST FORHØJET KOLESTEROL www.dorthebierre.dk AUTORISERET KLINISK DIÆTIST

Dorthe Bierre Autoriseret klinisk diætist

Onlinebooking

Allehelgensgade 17 4000 Roskilde Tlf. 2616 1349 diaetist@dorthebierre.dk www.dorthebierre.dk

Koloreret udgave af Flensborgs ”Super sællet” i en version fra 1910.

Af Per Steenholdt

...

Da postkort var et ”socialt medie” I dag er det meget sjældent, der ligger et postkort i postkassen. Selv fødselsdagshilsner kommer via f.eks. Facebook. Venner på ferie deler via deres smartphone på sekunder et foto af dagens menu på deres favoritspisested i Rom eller en flot udsigt, der kan vække lidt misundelse. Postkort er sjældent noget man køber, og da slet ikke noget man sender med posten Der er virkelig sket en ændring, siden enhver by med respekt for sig selv havde mindst et forlag, der udgav postkort. I Roskilde var det største og mest kendte forlag, Flensborg Boghandel, men der var var også det mindre kendte Johannes Bruun´s forlag. De to

butikker lå ikke langt fra hinanden, og der var heller ikke langt mellem de motiver, der var på deres kort. Per Flensborg har gjort det nemt via den stadig opdaterede hjemmeside med postkort udgivet af forlaget. Det er ganske spændende at se, hvilke motiver der endte som postkort. Især i perioden fra kort efter 1900 og op til 1. verdenskrig, blev der udgivet en mængde motiver, der giver en ide om, hvem der var køberne. Der var naturligvis motiver, der blev købt af byens indbyggere og sendt til familie og venner som en hilsen fra Roskilde. Der var også motiver, som skulle sælges til besøgende eller turister, der ville have

Vil du være udvekslingsstudent? Er du mellem 15 og 17 år, og vil du være Rotary udvekslingsstudent i skoleåret 2017-18, er ansøgningsfristen 1. september 2016. Du kan læse mere om Rotarys udvekslingsprogram på www.rotary-yep.dk, hvor du også finder kontaktadresser. Du kan også kontakte anita.esben@post.tele.dk eller tlf. 2246 3511 for yderligere oplysninger.

Rotary klubberne i: Roskilde · Roskilde Syd · Roskilde Østre · Gundsø

Kristian Hudes foto fra Gullandstrædet i 1905, her brugt som ”Hilsen fra Roskilde” udgivet af Johannes Bruun forlag.

et minde med hjem. Roskilde Højskole var et oplagt motiv, for her kom masser af unge fra 1907 og i årene frem. De skulle naturligvis sende hilsner hjem med motiv fra Højskolen eller de nærmeste omgivelser. Det samme gentog sig, da Roskilde i 1913 igen blev garnisonsby, og mange soldater sendte postkort hjem. Ser man på de postkort, man kan købe i dag, kan de virke kedelige. Motiverne er Domkirken og Vikingeskibsmuseet – attraktioner der får mange besøgende, men formentlig ikke sælger mange postkort. Turister ta-

ger jo deres egne billeder og sender dem på sekunder. Skulle man i dag lave et postkort, der kunne friste turister til at finde kreditkortet frem, kan man så få ideer via de gamle succeser? Flensborgs største succes er formentlig den idylliske udsigt med strand og køer i forgrunden og Domkirken i baggrunden. På Flensborgs hjemmeside kan man læse sig frem til, at det oprindeligt er et ældre maleri af Ludvig Kapell, der i perioden fra 1907 og frem til 1910 udkom i flere forskellige versioner og i mange oplag. Det blev,


2. AUGUST 2016 l 23 l

Roskilde i billeder Facebookgruppen Roskilde i billeder er oprettet af Kasper Jørgensen, der selv har en passion for fotos fra Roskilde. Fotografierne er en skøn blanding af fotos fra det historiske Roskilde og smukke landskaber til det hurtige snapshot af en Roskildebegivenhed. Er du selv interesseret i foto, så kan du sende en forespørgsel for at blive medlem af gruppen. Skal dit foto i Paperboy, så send en besked til Kasper og giv dit foto et par linjer...

Sommeren har budt på meget forskelligt vejr de seneste par uger. Her er solens smukke lys, der fremstår når de mørke skyer bliver baggrund, fanget den 26. juli fra tagterassen. Fotograf: Jette Eie Pedersen

med et direkte citat fra Flensborgs hjemmeside, en ”Super Sællert”. Et andet populært postkort var Kristian Hudes foto af maleren Louis Napoleon Jensen. Det udkom først som et Johannes Bruun postkort omkring 1905 og var så populært, at Flensborg udgav det i 1918. Også det kort har et element af ”kunst” – Hude har udvalgt og arrangeret tilskuerne omkring den arbejdende kunstmaler. Skal man i dag have succes

Se Kanal Roskilde -udsendelse om OL heste

med et nyt postkort, skal det nok gengive et motiv eller en situation, man ikke selv kan fange med sin smartphone. Måske vil det først blive en rigtig succes, hvis man foruden en ny og spændende vinkel på et motiv kan lægge det ind i sin smartphone fremfor at købe det på karton. På den måde vil ”postkortet” via mobilen igen blive et socialt medie. Dem med smartphoneforstand ved givetvis, hvordan det skal gøres.

Atterupgaard ved Osted opdrætter fuldblodsheste i verdensklasse. Kanal Roskilde har besøgt det lokale familiestutteri, som netop nu er på verdenskortet med tre heste i dressur ved OL i Rio. Se www.youtube.com/kanalroskilde

RUBRIK GIV DIT VISITKORT TIL HELE ROSKILDE KOMMUNE - HVER UGE BLOMSTER

Vi udfører alt i... • Buketter • Dekorationer • Begravelsesbinderi • Bryllup Skomagergade 18 · 4000 Roskilde Tlf. 44 44 00 20

KØKKEN

EL-INSTALLATØR

GULDSMED

AUTORISERET EL-INSTALLATØR

GULD & SØLV KØBES

- LOKAL ELEKTRIKER - ERHVERV / PRIVAT - KVALITET TIL TIDEN - DØGNVAGT

www.GULDSMEDENE.dk

TLF. 4636 8446 www.amsbo.dk - Skovbogade 2B, 4000 Roskilde

PASFOTO

Anders & Vivi Nielsen Hansen Skomagergade 9 - 4000 Roskilde Tlf.: 46 35 36 50 Fax: 46 35 36 57

REPARATION

BYENS BILLIGSTE

PASFOTO e... De helt rigtig

4 STK.

TVIS KØKKENER ROSKILDE HELLIGKORSVEJ 12 • ROSKILDE • TLF. 4637 0437

50,-

BILLEDBUTIKKEN

V/BENNIE HANSEN KØGEVEJ 60, 4000 ROSKILDE, TLF. 40 25 15 92 ÅBENT MANDAG OG TORSDAG KL. 13-16

Vi reparerer alle mærker indenfor symaskiner og overlocker, også for institutioner. Kort reparationstid Mulighed for afhentning Kursus tilbydes

Parkering foran butikken Områdets største udvalg i Pfaff, Husqvarna, Viking, Bernina, Singer og Janome. Algade 64 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 35 12 71 / 20 33 45 49


l 24 l 2. AUGUST 2016

Magnild og Luxaflex® leverer gardiner designet med fokus på sikkerhed og æstetik. Med alt fra snoreløse alternativer til motoriserede løsninger tilbyder Luxaflex® mange innovative betjeningssystemer med fokus på sikkerhed, brugervenlighed og æstetik. Se herunder et udvalg af produkterne.

LiteRise® betjening Du trækker eller skubber let i det lille greb på underlisten for at hæve og sænke gardinet. LiteRise® findes til Duette®, plissé, rullegardiner, persienner og Silhouette®.

Netop nu SPAR MOMSEN på alle Luxaflex® plisséløsninger Tilbuddet gælder frem til 17. august Kan ikke kombineres med andre tilbud

SmartCord® betjening SmartCord® har en udtrækkelig gardinsnor, som aldrig bliver lang og som nemt hæver og sænker gardinet. Gardinet kører automatisk ned med et enkelt træk i snoren. SmartCord® findes til Duette®, plissé og Silhouette®.

Københavnsvej 77 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 35 18 36 · www.magnild-gardiner.dK

Pbro uge 31 2016  
Pbro uge 31 2016  
Advertisement