Page 1

Roskilde

Skjoldungestierne The Skjoldunge Hiking Paths

ROSKILDE 4. årgang

Sommerguide

ROSKILDE FJORD

Uge 27 • 3. juli 2018 SOMMERGUIDE LIGE TIL AT TAGE MED

Sejl på et vikingeskib Sail a Viking ship

Skt. Hans Hospitals Museum St Hans Hospital Museum Ca. 3 km.

Roskilde means 'Roar's Spring' M/S Sagafjord

Roskilde Oplevelseshavn Roskilde Experience Harbour

Vikingeskibsmuseet Viking Ship Museum

Roskilde Havn Roskilde Harbour

Skt. Jørgensbjerg Kirke St. Jørgensbjerg Church

Roskilde Miniby Roskilde Miniature Town

Danhostel Roskilde

RoS Gallery/Glasgalleriet RoS Gallery/The Glass Gallery L.A. Rings Atelier L.A. Ring's Studio

1

Skt. Ibs Kilde St James’ Spring

SANKT JØRGENSBJERG

Sa

nk tC lar aV ej

Byparken City Park

Skt. Hans Kirkeruin Church Ruin of St John

vej ehus Møll

Oplev 39 kongegrave i Roskilde Domkirke Explore 39 royal tombs in Roskilde Cathedral

Skt. Hans Kilde St John’s Spring

SAGNLANDET LEJRE ÅBNER 7. JULI

KOMMUNAL DUBPLATE SERVICE 4.5.–9.9.18

Kunstner Hari Shankar Kishore Tirs, tors & fredag: 12–17 Onsdag: 12–20 Lør – søndag: 11–16 Mandag: Lukket

Beauty by Boozt.com på RO´s Torv i Roskilde lancerer MAC kosmetik d. 7. juli

Krigertræning - historiefortælling - håndværk og handel

VIKINGEMARKED

9.-13. Juli 10-17

LANDET DU MÅ UDFORSKE

www.sagnlandet.dk Slangealleen 2, DK - 4320 Lejre


l 12 l 3. JULI 2018

SOMMERGUIDE

Danske turister bruger flest penge i Roskilde Danskere på ferie i eget land udgør med 72 procent af den samlede omsætning den klart største indtægtskilde for byen. I 2016 var turismeforbruget i Roskilde Kommune 1.452 millioner kroner.

LEDER af redaktør Tomas Skov

God sommer Min ferieleder sidste år blev skrevet i resignation over endnu en sløj dansk sommer. Men i år er situationen som bekendt en ganske anden. Hvis regnen og efteråret sætter ind dagen efter, jeg skriver disse linjer, har det stadig været den bedste sommer i mands minde. Allerede inden vi går på ferie. Så mens sommeren 2017 gav al mulig grund til at flygte sydover, så giver den danske sommer anno 2018 kun grund til at smide skoene, få græs mellem tæerne, spise is og hoppe i vandet. Solen bager ned på hele nationen, og alt tegner til, at det vil fortsætte. Så hvorfor besvære sig med overflødige flyrejser og overrendte turistdestinationer i Sydeuropa? Danmark havde ved seneste opmåling over 10.000 kilometer kyststrækning, og en ikke ubetydelig del af denne ligger lige for vores fødder i Roskilde og omegn. Hertil kommer en smuk natur, og et overflødighedshorn af muligheder for kulturel adspredelse. Roskilde har altid meget at byde på, og sommerferien er ingen undtagelse. Vi bringer dig her forslag til en lang række oplevelser i og omkring Roskilde. Så er du i gang. Resten finder du selv ud af. Vi ønsker dig en rigtig god sommer i Roskilde!

Alt på et bræt Det kan blive denne sommer, du lærer at holde balancen på et SUP board. Hver torsdag kl. 16:30 og søndag kl. 11 hele sommeren igennem er der intro til SUP hos Roskilde Kajakpolo på Roskilde havn. Det forudsætter blot, at man er tre eller flere for at booke et privat intro-kursus lige når det passer ind i kalenderen. Derudover tilbyder

Roskilde Kajakpolo SUP Yoga hver tirsdag kl. 16:30 og søndag kl. 13 hele sommeren.

Bræt på mange måder

Hvis du hellere vil ud på fjorden med pagaj i hånd, er der midsommer- ef-

termiddagsture kl. 14:30 ”Og så kører vi jo ellers bare løbende private arrangementer med kajakpolo og Stand Up Paddling og SUP Yoga til teambuilding, polterabend og herre- og dameture”, fortæller Lars Brøchner Møller.

Roskilde Kajakpolo Vindeboder 3, 4000 Roskilde www.roskildekajakpolo.dk Forside illustration er udlånt af Visit Roskilde Naturligvis kan man også smadre igennem til en heftig gang kajakpolo hos Roskilde Kajakpolo. De brede boards bliver også brugt til SUP Yoga hver tirsdag og søndag.

Sommer i Roskilde Domsogn Sommercafe i Konventgården

Onsdag den 11/7, 18/7, 25/7 og 8/8 kl. 12.30 I sommer er der igen “Kaffe på kanden” i Konventgården. Der lægges op til en god snak over en kop kaffe for alle, der måtte have lyst.

Fromesse - for de morgenfriske

Søndag den 8/7, 15/7, 22/7, 29/7, 5/8 og 12/8 kl. 8.30 Traditionen tro byder Domkirken på en lille saltvandsindsprøjtning søndag morgen, når der er fromesse. Den 15/7, 29/7 og 12/8 byder vi på en kop morgenkaffe bagefter.

Sommerkoncerter

Torsdage i juli og august kl. 20.00 Hver sommer byder Roskilde Domkirke på en perlerække af smukke orgelkoncerter. Koncerterne er gratis. Inden hver koncert er det muligt at høre en introduktion kl. 19.30.


3. JULI 2018 l 13 l

SOMMERGUIDE

Sommerkoncerter i domkirken

Himmelsk morfar

Orglet er i centrum ved juli måneds musikalske oplevelser i Roskilde Domkirke. Alle koncerter er gratis for publikum. Erik Kolind Torsdag den 5. juli kl. 20

Organist Erik Kolind startede sin musikalske løbebane som sanger i Københavns Drengekor, men begyndte hurtigt at interessere sig for tangentinstrumenter i stedet. Til daglig arbejder Erik Kolind som organist ved Store Magleby Kirke og underviser i liturgisk orgel og improvisation ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Erik Kolinds program denne sommer byder naturligt nok også på improvisation, samt værker af Ritter, Froberger, J.S. Bach, Vierne og Heiller.

Kåre Nielsen Torsdag den 12. juli kl. 20

Kåre Nielsen har været i

Igen i år er der festivalkirke i Roskilde Domkirke, mens der varmes op til Roskilde Festival. Oplev lidt himmelsk ro, inden det går løs på festivalpladsen.

Roskilde Domkirke de sidste 32 år, og denne sommerkoncert bliver også Kåres afskedskoncert som organist ved Domkirken, da han går på pension til september. Koncertprogrammet byder på storslåede værker af barokorglets mestre; Buxtehude, Sweelinck og J.S. Bach.

Andrés Cea Galan Torsdag den 26. juli kl. 20

Andrés Cea Galan har både studeret orgel i både Spanien, Frankrig og Schweiz; han er en ledende autoritet indenfor den tidlige musik i Spanien, som han underviser i ved masterclasses over hele verden. Til daglig underviser Andrés Cea Galan på konservatoriet i Sevilla, og han er tillige orgelprofessor på orgelakademiet i Cuenca og leder af Andalusiens orgelakademi.

Roskilde Domkirke er i hele juli måned vært for en række gratis orgelkoncerter.

Ved koncerten i Roskilde Domkirke vil Andrés Cea Galan spille værker af Sweelinck, Steigleder, Böhm, J.S. Bach, Pachelbel og de to spanske komponister Cabanilles og Bruna.

Andreas Liebig Torsdag den 2. august kl. 20

Andreas Liebig er Domorganist ved Basler Münster og leder af orgelafdelingen ved konservatoriet i Innsbruck.

Liebig er uddannet i Tyskland og Paris, men har siden gjort karriere i både Tyskland, Norge, Schweiz og ikke mindst Danmark, hvor han har vundet den internationale orgelkonkurrence i Odense. Liebigs program for sommerkoncerten i Roskilde Domkirke byder bl.a. på Frescobaldi, Correa de Arauxo, Buxtehude, Böhm, Bach, Mozart og Daan Manneke.

Deltagere med gyldigt armbånd til Festivalen har gratis adgang mandag den 2. juli og tirsdag den 3. juli og mulighed for at tage sig en ”himmelsk morfar” på madrasser i Domkirken under de smukke hvælvinger og nyde roen og køligheden i kirken. Man kan tænde lys og høre oplæsninger, og en præst vil være til stede i kirkerummet i

tidsrummet kl. 13-16 begge dage, hvis man skulle have lyst til en snak.

Oplev Ben Frost

Tirsdag den 3. juli kl. 21 arrangeres koncert i Domkirken med en af festivalens kunstnere, australske Ben Frost. Der er således mulighed for at opleve en anderledes ramme for en festivalkoncert.

Fakta Billetter til Ben Frost købes på www.ticketmaster.dk/ event/ben-frost-billetter/449879. Dørene åbner kl. 20.

ROMANTISK BRYLLUP PÅ SAGAFJORD Hold dit livs fest i omgivelser, som hverken brudepar eller gæster nogensinde vil glemme. Sagafjord har gennemgået en omfattende renovering med bl.a. nye smukke spisesaloner og helt nyt soldæk. Vi kan hjælpe med alt til det perfekte bryllup: Fra brudekaret og blomster, til bryllupskage og underholdning, så brudepar og gæster kan koncentrere sig om at nyde hinanden og den smukke tur på Roskilde Fjord.

www.sagafjord.dk • vindeboder 18, 4000 Roskilde · Tlf: +45 4675 6460 (under 20 pers.), og 45 7370 9900 (over 20 pers.)


l 14 l 3. JULI 2018

SOMMERGUIDE

KULTURKALENDER Parkliv – med musikalsk akkompagnement Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed - er ikke alene ejendomsmæglernes mantra. Men samtidig én af forklaringerne på, hvorfor vores Bypark er så populær. For her i Roskilde finder man simpelthen ikke nogen bedre beliggenhed end Byparken – der ligger et par hundrede meter fra såvel domkirken, som fjorden. Så bliver det ikke mere centralt. Det er givetvis også derfor, at Roskildes borgere straks tog den park til sig – der så blev vores by’s park: Byparken. Vores folkekære og velbesøgte Bypark har nu i lidt over 100 år dannet rammen om alt fra sommerudflugter til kælketure – og det midt imellem. Boldspil og lege. Hyggelig afslapning. Fred og ro.

I hvert fald det meste af tiden. For Byparken er jo også stedet, hvor de populære byparkskoncerter afholdes. Igennem adskillige årtier har disse koncerter været en kærkommen og årligt tilbagevendende begivenhed – på tirsdagsaftener i juli, hvor der måske i forvejen ikke sker alverden! Igen i år præsenteres et solidt musikprogram – med følgende musikalske esser: Rasmus Walter, Jonah Blacksmith, Marvelous Mosell og Michael Falch og Dét Band. For at udnytte førnævnte beliggenhed bedst muligt placeres scenen – i lighed med sidste år – i bunden af parken. Det giver publikum det bedste udsyn. Også ud over fjorden. Velkommen til musikalske oplevelser i smukke omgivelser.

TIRSDAG 3. JULI

LØRDAG 7. JULI

BEN FROST Australsk-fødte Ben Frost er en mesterlig lydmager. Hans elektroniske instrumentalmusik forener menneske og maskine med ambiente lydflader og skurrende støj. Roskilde Domkirke kl. 21-23

ROSKILDE JAZZ DAYS CatPack består af både unge og modne musikere. De optræder ved denne lejlighed i dagslys ellers er bandet en fast del af Kultorvets natteliv. Djalma Lunds Gaard kl. 11 VIBY JAZZDAYS Koncert med Neanders Jazzband. KulturCosmos kl. 11-13

ONSDAG 4. JULI LØB-BINDING Prøv kræfter med en oldnordisk sy-teknik, hvor du binder strå eller halm sammen til kurve. Hele ugen til og med søndag. Vikingeskibsmuseet kl. 10-17

RUNDVISNING Guidet tur på det første adelige jomfrukloster i Danmark. Billet via www.roskildekloster.dk. Roskilde Kloster kl. 11 og 14 AFTENSANG Alle er velkomne til at foreslå deres yndlingssange fra Salmebogen, Højskolesangbogen og tillægget ”100 Salmer”. Astershjemmet kl. 18.30

Mere parkliv – og for børn

TORSDAG 5. JULI

Blot et stenkast fra Byparken (for nu at blive i ejendomsmæglerjargonen) ligger en anden rar park, nemlig Folkeparken: Som især kan prale af et smukt amfiteater, der leder tankerne mod det gamle Rom – og romernes underholdningsformer. Her er det dog heldigvis ikke gladiatorkampe, der er på programmet: Sommertorsdage i juli og august vil til gengæld give genlyd af skøn barnelatter og jubel – når Mek Pek og Habasutterne, Sørens Safarishow, Hipsomhap eller andre stærke kort indtager scenen i bunden af amfiteatret. Sædvanen tro starter denne uhyre populære børneunderholdning klokken 10 – altså om formiddagen – og varer så en lille time frem.

SEJLTUR PÅ FJORDEN Få en helt særlig oplevelse på vandet. Varighed 50 minutter. Hele ugen. Vikingeskibsmuseet kl. 11 & 12.30 IDRÆTSBIBLIOTEKET Kom forbi Idrætsbiblioteket og afprøv helårskælkebakken og multibanen, lån skateboards, løbehjul eller andet idrætsudstyr. Idrætsbiblioteket kl. 16-19

God, gratis gave De populære byvandringer i Roskilde har i en lang årrække haft Lotte Fang og Kaj V. Hansen som primus motorer og rundvisere. Og som Kaj V. uddybende fortæller: ”Lotte har været med i omegnen af 45 år, mens jeg selv snart kan fejre 30 års jubilæum som ”by historiker. Og vi gør det, fordi det både er sjovt og spændende. Byvandringerne har i øvrigt altid været gratis – de koster ikke en fregne, og kan derfor også ses som en gave til Roskildes borgere. Netop det faktum er måske samtidig med til at højne engagementet hos deltagerne. I hvert fald glæder jeg mig altid over den store entusiasme og spørgelyst m.m., som vi bliver mødt med. Og det uanset om der står ”Stændertorvet før og nu” eller noget helt andet og lige så interessant på dagens program. Det handler jo overordnet om at få såvel nogle gode kig som kick på vores ture rundt i Roskilde.

Arvtagere Men ingenting varer evigt. Så Lotte og jeg skal jo tilmed tænke på, at nogen en skønne dag skal tage over – og videreføre byvandringerne. Også derfor har vi allerede nu allieret os med dygtige ad hoc ”suppleanter/eksperter” - eksempelvis har Gorm Hansen, der er lektor i historie, fortalt om vores flotte gamle katedralskole. Altså den, der ligger lige ved domkirken.” PS. På falderebet når Kaj V. Hansen lige at fortælle, at man kan finde såvel Gustav Wied som moskeen i Allehelgensgade blandt de byvandringstemaer, der tages under kyndig og kærlig behandling denne sommer. Læs om sommerens byvandringer i kulturbasen.dk.

SOMMERKONCERT Erik Kolind startede som sanger i Københavns Drengekor, men gik videre til tangentinstrumenter i stedet. Roskilde Domkirke kl. 20-22

FREDAG 6. JULI

CIRKELDANS Lær at danse cirkeldans i det smukke kirkerum fra 1100-tallet med instruktør Eli Lykke. Sct. Ibs Kirke kl. 15-17

SMEDE DAGE Mød Vikingeskibsmuseets dygtige smede, følg deres arbejde og prøv selv kræfter med det gamle håndværk. Til og med fredag den 13. juli. Vikingeskibsmuseet kl. 10-17

SØNDAG 8. JULI FOLKEPARKENS MOTIONSLØB Motionsløb i et let terræn og skønne omgivelser i Roskilde centrum. Folkeparken kl. 10 HAVKAJAKTUR Kajakevent på 2 timer i Nationalpark Skjoldungernes Land. Veddelev Lystbådehavn kl. 19

MANDAG 9. JULI

KOREANSK KAMPKUNST (FRA 0. KLASSE) Prøv både kamp- og bevægelseskunst, som ikke ligner noget andet, du kender. Drengesalen på Sct. Jørgens Skole kl. 16.30- og 17.30

UGE 27/2018

UDSTILLING Kunstnergruppen Working Art med gæsteudstiller. Til og med torsdag den 19. juli. Galleri Farver Hammers Gård kl. 12

Dette er et udvalg af events i Roskilde Kommune. Se dem alle i app’en Roskilde LIVE. Se også info om pris og tilmelding i appen.

Foto: Fra hjemmesiden Byvandringer i Roskilde, set i billeder

roskilde.dk

Telefon 4631 3000


3. JULI 2018 l 15 l

SOMMERGUIDE

Her kan du hoppe i bølgen blå Trænger du til en dukkert i sommervarmen? Her får du det fulde overblik over Roskilde Kommunes badesteder.

/ JULI FÆRGEGÅRDENS SKIPPERSKOLE - FOR GÆVE PIGER OG DRENGE! 3.-5. og 10.-12. juli | kl. 10-14 | V: 50 kr. B: gratis [Bådebyggerens værksted er åbent 10.-12. juli kl. 10-14] Frederikssund Museum LØVEJAGTEN PÅ ROSKILDE MUSEUM 3.-5. samt d. 10.-12. juli | kl. 10-14 | V: 50 kr. B: gratis aldersgruppe: 7-12-år Roskilde Museum

Roskilde Kommune har ti såkaldte badevandsstationer, hvor badevandet løbende kontrolleres. Du kan altid se den aktuelle vurdering af badevandskvaliteten på www.roskilde.dk/badevand

SØNDAGSARRANGEMENT: KUNSTEN AT SMEDE, MENS JERNET ER VARMT 8. juli | kl. 12-16 | V: 25 kr. B: gratis Tadre Mølle SØNDAGSARRANGMENT: DEN STORE BAGEDAG 15. juli | kl. 12-16 | V: 25 kr. B: gratis Tadre Mølle

1. Nordmarken Jyllinge Strand 2. Rådalsgård 3. Klinten Jyllinge 4. Salvadparken 5. Lille Valby Strandpark 6. Veddelev 7. Vigen Strandpark 8. Kattinge Vig 9. Lyngager Sø 10. Himmelsøen

SØNDAGSARRANGEMENT: SJOV, SPAS OG GAMLE LEGE 22. juli | kl. 12-16 | V: 25 kr. B: gratis Tadre Mølle DE GALE GRAVRØVERE - en skattejagt for hele familien! 31. juli - 2. + 7.-9. august | kl. 11-14 | V: 50 kr. B: gratis Lejre Museum HISTORISKE SOMMERVANDRINGER ved Lejre Museum i juli og august

Klub Roskilde Øst, Midt og Vest står bag sommerens Klub Cabana på Vigen Strandpark.

Vandsjov på Vigen I uge 29 kan børn (4.-7. klasse) deltage i sjove arktiviteter på Vigen Strandpark i Veddelev. Trænger du til sol, vand og en masse fede aktiviteter, så kom til Klub Cabana på Vigen Strandpark med Klub Roskilde Øst, Midt og Vest i uge 29 - mandag den 16. juli - fredag den 20, alle dage fra klokken 11-15. Her er der mulighed for badning (med kystlivreddere) konkurrencer, boldspil, brætspil og meget andet.

Du kan tage fat i en voksen med Klub Cabana trøje, hvis du har nogle spørgsmål. Husk at medbringe noget at drikke og spise. Vi byder på lidt lækkert hver dag, samt vand. Arrangeret i samarbejde med Sjov Ferie.

Sådan deltager du Tilmelding ikke nødvendig, og du kan bare møde op. Kontaktperson: Pædagogisk leder Lisbeth Nissen Sørensen. Mobil: 21 25 10 66.

romu.dk


l 16 l 3. JULI 2018

SOMMERGUIDE

2018

SOMMER underholdning

Kl. 10 - 10.50 Torsdage fra 5/7 - 9/8 Mød bl.a. Mek Pek, Karen Mukupa og Klovnen Tapé

FO GR R B AT ØR IS N AL F O LE R SE PROGRAM PÅ ROSKILDEBIB.DK


3. JULI 2018 l 17 l

SOMMERGUIDE

Læs igennem Danmarks største læsekonkurrence for de helt unge er i gang - og 2018 kan blive endnu et rekordår.

delser kan du vise dit læsebevis på dit bibliotek og måske få en gave. Tryk på den lille blå sky ved siden af dit profilbillede inde på din profil. Så får du en udskrift af dine anmeldelser. Du kan printe den eller bare vise den på din telefon eller tablet på biblioteket.

Sommerbogen er Danmarks største læsekonkurrence for de 7-14-årige er i gang, og den fortsætter helt til den 25. august.

Måske ny rekord

Anmeld dine bøger

I Sommerbogen gælder det om at læse og anmelde en masse bøger i løbet af sommerferien. Når du har lavet mindst tre anmel-

Hvert år deltager flere og flere børn. I 2016 blev der lavet 13.926 anmeldelser. I 2017 var tallet oppe på 15.093 deltagere. Så måske kan du være med til at slå rekorden i år? Du kan både vinde fede præmier og opdage nye spændende, gode, uhyggelige og sjove bøger, når du deltager i Sommerbogen.

GUIDEDE TURE VED SCT HANS Sct. Hans Have arrangerer natur- og kulturhistoriske, guidede ture i området omkring Sct. Hans. Turene tager deltagerne med på en vandring i psykiatrihistorien, og giver samtidig et bud på hvordan området også i dag kan spille en rolle i forhold til den mentale folkesundhed. Turene er gratis, men kræver tilmelding

Sommerbogen 2018 Læs mere på: www.biblo.dk

PROGRAM

Mødested for alle turene er Sct. Hans Have, Bistrup Allé 36, 4000 Roskilde. Læs meget mere om de enkelte ture og Sct. Hans Have på www.scthanshave.dk Søndag d. 12. august kl. 14:00-15:30

KURHUSETS KURPARK PÅ SCT. HANS HOSPITAL Guide: Bjørn Petersen, lokalformand for Danmarks Naturfredningsforening Vi går i roligt tempo og nemt terræn. Tilmelding til Bjørn på virosa3@gmail.com

Søndag d. 2. september kl. 15:00-16:30

En ferie med bid i på RO’s Torv

HOSPITALSDRIFT OG NATURGRUNDLAG

Et sommerferiebesøg i shoppingcentret byder på farlige hajer og et gik tilbage i rockhistorien.

KIRKEGÅRDENS SKÆBNEFORTÆLLINGER

Hvidhajen er med sine otte meter, 2000 kilo og op til 300 tænder en af verdens mest kendte hajarter. I hele juli og første halvdel af august giver RO’s Torv alle besøgende mulighed for at opleve det store rovdyr, når shoppingcentrets sommerudstilling løber af stablen. Den bliver en sommer med mas-

ser af aktiviteter for børn, skattejagt med haj-tema, konkurrencer og ikke mindst den populære børnebillet.

RAGNAROCK Udstillingen

Festivalfeberen raser og musikken erobrer vores liv igen. Hele sommeren kan du møde RAGNAROCK – Museet for pop, rock og ungdomskultur på RO’s Torv og slippe din indre festivalfreak fri. Se Gasolins fanbreve, LOC’s stodderstok og Sanne Salomonsens crewjakke – og bliv klogere på Roskilde Festival gennem tiderne.

Den hvide haj er genstand for en sommerferieudstilling på RO’s Torv.

Guide: Bjørn Petersen, lokalformand for Danmarks Naturfredningsforening Vi går i roligt tempo og nemt terræn. Tilmelding til Bjørn på virosa3@gmail.com

Søndag d. 26. august kl. 14:00-15:30 Søndag d. 30. september kl. 14:00-15:30 Guide: Karin Garde, tidligere overlæge på Sct. Hans og leder af Sct. Hans Hospitals museum Vi går i roligt tempo og nemt terræn. Tilmelding på mail stine@scthanshave.dk.

Søndag d. 19. august kl. 14:00 - 16:15 Søndag d. 9. september kl. 14:00 - 16:15

HOLDEPUNKTER I NATUREN

- EN VANDRING GENNEM 8 FORSKELLIGE GRØNNE RUM Guide: Camilla Riis Ebbesen, gartner og naturterapeut Turen er på ca. 6 km og i blandet terræn. Tilmelding på mail stine@scthanshave.dk. De guidede ture er udviklet i samarbejde med Udvalget for Vækst, Erhverv og Globalisering i Roskilde Kommune

HOLDEPUNKTER, LYSPUNKTER, ØMME PUNKTER OG VENDEPUNKTER Foreningen Sct. Hans Have arbejder i øjeblikket på at definerer fire ruter, som gæsterne i haven kan gå på egen hånd. Ruterne kommer til at hedde Holdepunkter, Lyspunkter, Ømme punkter og Vendepunkter. De skal sætte fokus på naturens holdepunkter, lyspunkter indenfor psykiatrien, de ømme punkter i psykiatrihistorien og historiske og personlige vendepunkter. Ruterne tager afsæt i foreningens arbejde med at fremme mental sundhed og trivsel. I sensommeren 2018 vil ruten Holdepunkter blive indviet. Spørgsmål eller kommentarer: skriv til stine@scthanshave.dk

Café • Gartneri • Butik • Kulturelle events • www.scthanshave.dk • info@scthanshave.dk


l 18 l 3. JULI 2018

SOMMERGUIDE

Ferieplaner Ifølge YouGov vil 44% tage på ferie i udlandet, og kun hver femte (21%) har planlagt at holde ferien i Danmark. Hver femte har dog endnu ingen planer (15%) eller ved ikke, hvad sommerferien skal bruges på (5%), og måske kan det varme sommervejr få overbevist dem om, at en ferie i Danmark er vejen frem.

Sommer i Sct. Hans Have Pop Up-restaurant, koncerter, kulturhistoriske vandringer og kage hører sommeren til i den smukke have på Sct. Jørgens Bjerg. Den 2. og 30. august arrangerer Sct. Hans Have Pop Up-restaurant i samarbejde med ynglings øko-kokken Jens Kristensen fra MadRo og Grundsmag. ”Arrangementerne starter med bobler og snacks i Glashaven, og derefter serveres en treretters menu i det lille drivhus”, fortæller Katrine Andersen. Billetter til arrangementer-

ne vil kunne købes på www. billetto.dk

Koncerter i kapellet

I august og september vil der være 4-5 koncerter i kapellet. Det præcise program vil blive annonceret i midten af juli. I forbindelse med koncerterne vil man kunne købe små særlige anretninger, der spiller sammen”med det overordnede

Fakta: ferielukket Sct. Hans Have holder sommerferielukket i perioden 2. juli - 20 juli (begge dage inklusive) Sct. Hans Have er en fredfyldt oase en smuttur ud af Roskilde.

Gimle og Roskilde Kommune præsenterer

tema for den pågældende koncert. Billetter vil kunne købes på www.billetto.dk

Tag med på tur

fri entre. koncert kl. 19.30 - 22.00 – børneunderholdning fra kl. 18.30

10. juli

Rasmus WalteR 17. juli

Jonah blacKsmith 24. juli

maRvelous mosell 31. juli

michael Falch & DÉt banD

I samarbejde med Roskilde Kommunes udvalg for vækst, erhverv og globalisering arrangeres en stribe guidede ture i området omkring Sct. Hans Have. Guider på turene vil blandt andet være lokalformand for Danmarks Naturfredningsforening Bjørn Petersen og tidligere overlæge på Sct Hans Hospital og bestyrelsesformand i Foreningen Sct Hans Have Karin Gade. Datoerne for turene vil blive annonceret sidst i juli.

Kagebordsevent

I weekenden den 25. og 26. august er der fokus på kager bagt med og inspireret af årstidens skønne frugter og bær. ”Vi dækker op i haven med hvide duge og mormors porcelæn, og vores gæster vil få mulighed for at købe sig adgang til et skønt kagebord”, fortæller Katrine Andersen. Nærmere information følger på havens facebookside.

Sårbare skulpturer

Fra den 25. juni arrangerer kunstkurator Jeppe Kruse, i samarbejde med en række unge lovende kunstnere fra det Kongelig Kunstakademis Billedhuggerskole, en

Sidst i august er der fokus på kager inspireret af årstidens frugter og bær.

udendørs skulpturudstilling i området omkring kirkegården. Navnet på udstillingen

er ”Vulnerability” og kan nydes helt indtil sommeren 2019.


SOMMERGUIDE

3. JULI 2018 l 19 l

TØR DU?

Stor hajudstilling i sommerferien 30. juni - 12. august Besøg RO's Torv og se den store udstilling på Torvet med et hav af heftige hajer i rigtige størrelser! Lær om de mange forskellige hajarter og ta’ et billede inde i et van(d)vittigt stort hajhoved!

JAGTEN PÅ HAJERNE JAGTEN PÅ HAJERNE

JAGTEN PÅ HAJERNE

Læs mere på rostov.dk

UDSTILLING:

Frem til søndag 12. august Kom forbi og oplev Roskilde Festival gennem tiderne. Hvis du har lyst kan du også selv gi’ et nummer på scenen! En udstilling for hele familien.

MAN-FRE 10-19, LØR 10-17, SØN* 11-16 K Ø B E N H AV N S V E J , R O S K I L D E • R O S T O R V. D K *visse butikker undtaget

Der tages forbehold for trykfejl og udsolgt.

Du kan selvfølgelig også købe vores populære sommerferiebillet, børn kan gratis tage på skattejagt 'Jagten på hajerne', og der er en række konkurrencer med fede præmier til børnene.


l 20 l 3. JULI 2018

SOMMERGUIDE

Rutesejlads er tilbage på Roskilde Fjord Ny rutesejlads mellem Roskilde, Gershøj og Møllekrogen blev indviet den 1. juli M/S Svanen stævnede for første gang ud fra Roskilde Havn den 1. juli for at sejle lokale og turister rundt på fjorden. Med stop i Roskilde, Gershøj og Møllekrogen binder rutesejladsen samtidig en sløjfe mellem de tre kommuner i Nationalpark Skjoldungernes Land.

Flagskibsprojekt

Bag den nye rutesejlads med M/S Svanen er rederiet JK Shipping fra Faaborg og Nationalpark Skjoldungernes Land. For nationalparken er rutesejlads på Roskilde Fjord et flagskibsprojekt, der realiseres med den nye samarbejdsaftale, og det begejstrer nationalparkchef Anders Bülow. ”Det er virkelig et projekt, vi ser frem til, og det er fantastisk, at det allerede realiseres denne sommer”, siger Anders Bülow.

Til tre kommuner

Ruten mellem Roskilde Havn, Gershøj Havn og Møllekrogen er nøje udvalgt på baggrund af stedernes beliggenhed i hver deres kommune, samt hensyn til blandt andet sejllængde og havnepladser. ”Vi har ønsket at binde kommunerne sammen med denne her rute, og samtidig fungerer de tre stop som

Nu kan du atter nyde rutesejlads på Roskilde Fjord. M/S Svanen tager passagerer og cykler med fra den 1. juli.

indgange til vigtige naturog kulturoplevelser”, fortæller nationalparkchef Anders Bülow.

Smutvej på fjorden

Sådanne oplevelser omfatter blandt andet besøg på herregårdsmuseet Selsø Slot, som ligger ved Møllekrogen, og Skt. Laurentius kilde, der let nås fra den hyggelige havn i Gershøj. Fra Roskilde Havn kan turen fx gå til oplevelseshavnen eller til de ikoniske attraktioner, Roskilde domkirke og Vikingeskibsmuseet.

M/S Svanen har foruden 48 passagerer også plads til 10 cykler, og sejlruten kan derfor indgå som en afveksling til cykelturen rundt om fjorden ad Fjordstien – eller som en forlængelse af vandreture på fx Skjoldungestierne.

Øer og havørne

Blandt de mange udflugtsmål er Anders Bülow dog ikke i tvivl om, hvad han mener, er rutesejladsens hovedattraktion. ”Roskilde Fjord har 30 øer og holme, og med de mange bugter og vige, kystskrænter

Boozt får M.A.C.

I skrivende stund kan man finde M.A.C. i Magasin, i M.A.C.’s egen butik i Købmagergade i København, og i tre store Matas fordelt over hele landet. ”Vi bliver det eneste sted mellem Rød-

Fra 1. juli og frem til 31. august vil M/S Svanen sej-

Book billetter på www.fjordbåden-svanen.dk

Tradionen tro er der gratis jazzkoncerter hver lørdag kl. 11-14 i Djalma Lunds Gaard i Roskilde. Læg vejen forbi gården og lad

Verdens største brand inden for kosmetik kommer til Boozt på RO’s Torv. Det glæder retail director Christian Schreiber.

ovre og Odense., hvor du nu kan købe M.A.C.-produkter. Så hele oplandet vil pludselig have en butik i nærheden”, siger Christian Schreiber. M.A.C. bygger en såkaldt Shop in shop i Boozt på RO’s Torv, som er klar til at åbne for kunder ørdag den 7. juli.

den rundt er 199 kroner for voksne og 99 kroner for børn mellem 2 og 12 år – eller 500 kroner for en familie på to voksne og to børn. Springer du af i Gershøj koster en voksenbillet 90 kroner, og fra Gershøj til Møllekrogen slipper du med 30 kroner. Aftensejlads koster 125 kroner.

M/S Svanen

Hver lørdag fra kl. 11-14 er der sommerjazz i den smukke gård midt i Roskilde.

Af Tomas Skov

Unik placering

Tre daglige afgange

le ud fra Roskilde Havn tre gange dagligt. I september samt maj og juni 2019 sejler skibet i weekender. To af de daglige ture går fra Roskilde til Gershøj og videre til Møllekrogen og retur. Den sidste tur bliver en aftentur fra Roskilde Havn og rundt i Kattinge Vig. Prisen for at sejle fjor-

Sommerjazz i Djalma Lunds Gaard

Ovenstående rubrik giver efter sigende umiddelbar mening for kvinder.

Den svenske onlinekæde, der også har en række fysiske butikker, herunder på RO’s Torv, introducerer nu mærket M.A.C. i udvalget af skønhedsprodukter. Og det er ikke en lille nyhed i den verden. ”M.A.C. er verdens største makeup-brand. Og det er det brand, vi har flest efterspørgsler på - selv om vi ikke har haft det. Så det er ret stort, at M.A.C. har valgt os”, siger retail director i Boozt Fashion Christian Schreiber

og strandenge er Roskilde fjord uden tvivl et af Danmarks smukkeste fjordlandskaber. Samtidig er fjorden hjem for ynglende havørne, edderfugle, terner, viber, klyder, gæs og mange andre fugle”, fortæller Anders Bülow. ”Og denne her helt enestående blå del af Nationalpark Skjoldungernes Land, den kan opleves ombord på den nye rutesejlads”, slutter han.

sommerstemningen og jazztonerne forføre dig. Du kan sidde og slappe af med en kold fadøl til tonerne fra den traditionelle jazzmusik, og du kan indtage en lækker frokost fra Restaurant Rib House eller nyde et glas vin i Vivino Bar.

Sommerjazz Det er Roskilde Jazz Days, der står bag koncerterne. Se det fulde program på www.djalmalundsgaard.dk


3. JULI 2018 l 21 l

SOMMERGUIDE

Der er så dejligt ude på landet ! Derfor åbner

RO’s Torv 4000 Roskilde

Tlf. 48 79 48 79 www.schackogthorsted.dk

Est. 2004 sommerbutik i det skønne Odsherred med tøj, brugskunst og interiør. Alle varerne er valgt med samme omhu som du kender det i dag.

I vores hyggelige cafe byder vi på lækre hjemmelavede sandwich og kager m.m.

ÅBNINGSDAG

Fredag den 6. juli kl. 12

Ca

Besøg Schack & Thorsted på Ro´s Torv og hent en Voucher til gratis kaffe og kage med en ledsager i Cafe Sommerhaven

Kør efter hjertet

Sommerhaven TØJ . BRUGSKUNST . INTERIØR

Udflyttervej 2, 4540 Fårevejle Åben: fredag, lørdag og søndag fra kl. 12-17 www.cafesommerhaven.dk

Gratis


l 22 l 3. JULI 2018

SOMMERGUIDE

Flest vil bade Ifølge YouGov vil hver tredje (34%), som planlægger at tage på sommerferie tage på badeferie, og det er særligt de unge mellem 18-29 år, som vil dase på stranden. 52% mellem 18-29 år, som tager på ferie, planlægger at tage på badeferie. Storbyferie, som 17% planlægger at tage på, er udbredt blandt alle aldersgrupper. Feriebesøg hos familie og venner (14%) samt sightseeing-ferie (13%) er også populære ferieformer denne sommer.

Glas og keramik Det har længe været tradition i Roskilde Kunstforening løbende at afholde udstillinger, der viser det bedste inden for keramik og glas. Både Ivan Weiss og Torben Jørgensen står for det ypperste indenfor deres kunst, og har præget glas- og keramikkunst i mange år. Begge kunstnere har begået nye kunstværker specielt til denne udstilling.

Få vurderet dine værdier

Kunst fra egen samling

Roskilde Bibliotek præsenterer kunstværker fra egen samling på en udstilling, hvor der både indgår skulpturer, malerier, serigrafier og litografier fra den kunst, der står på Roskilde Bibliotek og lokalbibliotekerne.

Hver torsdag i hele juli kan du få vurderet dine værdier af eksperter.

Glaskunstner Torben Jørgensen har været tilknyttet Holmegaard Glasværk siden 1997.

Det bliver måske denne sommer, hvor du omsider finder ud af, hvad den gamle sabel fra oldefar eller dit arvede halssmykke fra mormor egentlig er værd. Torsdagene i juli står eksperter klar hos Lauritz.com på Store Hedevej 4 i Roskilde for at vurdere dine værdigenstande. Der er afsat en torsdag til henholdsvis armbåndsure, vine, våben og smykker.

Kunst i Udsigten

Fakta

Vurderingsdage

Oplev udstillingen i Udsigten på Roskilde Bibliotek frem til den 28. juli

Der er fernisering på udstillingen ”Glas Keramik” lørdag den 7. juli kl. 12-14 i Palæfløjen. Udstillingen løber til og med den 5. august.

5. juli armbåndsure ved Michael Holm 12. juli vine ved Michael Holm 19. juli våben ved Peter Malta Müller 26 juli smykker ved Anna Sahlin

STJERNEDRØMME 3.-5. juli og 10.-12. juli | kl. 10-14 V: 95 kr. B: 50 kr. aldersgruppe: 8–14 år ROCK- OG RUL-SKOLEN 31. juli, 1.-3. august, 7.-10. august | kl. 10-14 V: 95 kr. B: 50 kr. aldersgruppe: 6–12 år CAFÉ RAGNAROCK – BY FREUNDE Besøg vores cool CAFÉ RAGNAROCK by Freunde


3. JULI 2018 l 23 l

SOMMERGUIDE

JULI

10

Det sker iByparken RASMUS WALTER + SUPPORT: ELISHA

JULI

17

JONAH BLACKSMITH + SUPPORT: WORKERS IN SONGS (TRIO)

JULI

24

MARVELOUS MOSELL + SUPPORT: FULD EFFEKT

JULI

31

MICHAEL FALCH OG DÉT BAND + SUPPORT: GURLI OCTAVIA (SOLO)

Glæd dig til en forrygende sommer i Byparken, når gimle og Roskilde kommune igen i år byder på underholdning i topklasse... Nyd en iskold ”PIPERS SÆSON” - vores nye øl eller prøv vores Italienske bobler i skyggen. Vi byder på en særlig menu til alle fire arrangementer, men husk at bestille bord i god tid”

Pipershus - smagen af Roskilde!

BYPARKKONCERT- TIRSDAGSMENU: Kokken byder på skønne sommermenuér i juli måned. Vi udvælger de bedste råvarer fra sæsonens hylder og tilbyder tirsdage: 2 RETTER FOR 275, ELLER 3 RETTER FOR 350, Husk at bestille bord på 46 36 56 96

BOBLE LOUNGE - NYD ITALIENSK PROSECCO! Igen i år har vi fået fat på en serie af skønne italienske prosecco. Nu også i en rød variant. Smag også vores fantastiske sommerdrink: Lokal produceret rabarber/hyldeblomstlikør spædet op med prosecco. Find en plads i det hyggelige hjørne og nyd boblerne!.

NYHED: PIPERS HUS HAR FÅET SIN EGEN ØL... I samarbejde med Bryghuset Røde Port lancerer vi en skøøøøn øl fra fad eller flaske. Den har fået navnet Pipers Sæson. Nyd den solo på terassen eller til et godt måltid mad.

BRUNCH ALLE DAGE FRA KL 10-14 Røræg, bacon og brunchpølser, hjemmerøget laks med purløgscreme, frisk frugt, pandekager, 2 slags oste, skåret pølse, græsk yoghurt m/honning, hjemmelavet müsli og hjemmelavet marmelade - hertil croissanter og hjemmebagt brød. Brunchtallerken 138,- (humus kan tilkøbes for 10,-)

ØKOLOGISK KAFFE Vi serverer den skønneste kaffe fra Just Cofee, der er et lokalt økologisk og børdygtitgt kafferisteri. Og vil du nyde lidt hjemmebagt kage til, så hør tjenerne hvad der er på kortet - der kommer hele tiden nye skønne kager til.

DER ER OGSÅ NOGET FOR BØRNENE... Her er masser af plads til børnene og vil du forkæle dem med is, popkorn - så sælges det fra boden på pladsen.

Børne Brunch op til 12 år: Røræg, bacon og brunchpølser. frisk frugt, pandekager, skive ost og skåret pølse - græsk yoghurt m/ honning, hjemmelavet müsli og hjemmelavet marmelade. Hertil croissanter og hjemmebagt brød. 85,-

God sommer - vi ses i Byparken

Frederiksborgvej 21 · Roskilde · T: 46 36 56 96 · Åbent: mandang - søn. kl. 10.00 - 22.00 Bordbestilling tlf. 46 36 56 96. Køkkenet er åbent til kl. 21 - derudover serveres drikke og kage.


l 24 l 3. JULI 2018

SOMMERGUIDE

Top 5 over festivaldeltagernes største udfordringer #1 Gå glip af yndlingskoncerten (45%); #2 At nogen tisser i ens telt (33%), #3 Regn og mudder (29%); #4 At miste sin mobil (27%); #5 At stå i kø til toilettet (20%)

Klosterets hemmeligheder

I middelalderen lå her et Sortebrødrekloster. I 1565 blev her bygget en herregård, og i 1699 blev der oprettet et adeligt jomfrukloster. I dag er Roskilde Kloster en privat stiftelse med et almenvelgørende formål. I dag er Roskilde Kloster en lille kulturhistorisk perle midt i Roskildes travle cen­ trum med et unikt, historisk bygningskompleks og en stor parklignende have samt en hel speciel kulturhistorie.

Jomfrukloster

Roskilde Kloster var oprin­

deligt Danmarks første ade­ lige jomfrukloster, som blev oprettet i 1699 af to af tidens mest betydelige adelsda­ mer, Berthe Skeel og Mar­ grethe Ulfeldt. Sidstnævnte var enke efter Danmarks store søhelt Niels Juel. Idéen bag klosteret var, at adelsjomfruer, som ikke

kunne blive passende gift, eller af anden grund forblev ugifte, kunne blive forsørget på en værdig måde og i sel­ skab med ligestillede. Efter sammenlægning i 1974 med Odense adelige Jom­ frukloster fungerer Ros­ kilde Kloster i dag som en almenvelgørende stiftelse,

Billetter

Rundvisninger

Billetter købes på forhånd på www.roskildekloster.dk eller på www.visitroskilde.dk Eventuelle resterende billetter kan købes ved hoved­ indgangen (Indgang C) 15 min. før hver rundvisning. Entré: 60 kr. Børn: 25 kr. Der er et begrænset antal pladser.

Rundvisningerne foregår hver onsdag i skolesom­ merferien fra onsdag den 4. juli til og med onsdag den 8. august. Der er to rundvisninger hver onsdag med start kl. 11:00 og kl. 14:00. De varer 1 time og 15 minutter.

Hedeture? Eller ondt i ryggen? Mange bruger en for varm dyne, der giver ubehag og hedeture. Nogle børn må sparke dynen af. Ligeledes ligger mange på en for blød madras, der giver ondt i ryggen. Vi samarbejder med kiropraktorer og fysioterapeuter, bl.a. med udlån. Desuden står jeg selv for udbringning og montering. Når du handler hos Seng og Bolig i Gullandsstræde 5, så vil vi gøre en forskel, du kan mærke. Vi rådgiver dig – så du vælger den rigtige dyne, pude eller madras. Du får hjælp til en bedre søvn, der styrker din sundhed og dermed din livskvalitet.

GØR NOGET VED DET ! Ringsted Dun sommerdundyne KUN

590.-

Dunlopillo, ergonomiske puder Før optil 799.- 4 slags

KUN

580.-

GETAMA, fast håndlavet madras Før 4.900.-

KUN

hvor personer fra alle sam­ fundslag kan opnå bolig på rimelige vilkår.

Riddersal og malerier

Klosterets hovedbygning er fra 1565, men er delvist opført af materialer fra det gamle Sortebrødrekloster, der blev revet ned ved Re­ formationen. Klosteret rum­ mer blandt andet en helt usædvanlig riddersal, rigt udsmykket med gyldenlæ­ der, fornemme portrætter og et unikt kassetteloft med 60 bibelske malerier. Klosterkirken er en meget stemningsfuld lille kirke med en del originalt inven­ tar fra 1699. Guiden fortæl­ ler levende om klosteret, dets bygninger og nogle af de spændende menneske­

3900.-

SENG OG BOLIG v/ Ulrik Wibholm – 46 35 92 18 – SENGOGBOLIG.DK – GULLANDSSTRÆDE 5

skæbner, der har udfoldet sig her.

Rundvisning

Normalt er der kun åbent for grupper, men i skole­ sommerferien er der mu­ lighed for at besøge det enestående kloster på of­ fentlige rundvisninger. Der vises rundt i den fornemme Riddersal med gyldenlæ­ dertapet og et rigt dekore­ ret loft, i den hyggelige lille klosterkirke samt i gemak­ kerne. Klosterets guider fortæller om Sortebrødre­ munke, adelige jomfruer og om nutidens liv på klosteret. Hvis vejret tillader, starter rundvisningen med en tur i Klosterhaven, hvor munke­ ne i 1231 byggede det store Sortebrødrekloster.

BUSREJSER & BUSTURE Abtenau i Østrig

Middage, entréer/udflugter til bl.a. Chiemsøen og sæterhytte inkl. 04.08, 25.08. 9 dage fra….kr. 6995,-

Berlin – unikt udflugtsprogram

4* centralt hotel, bytur med kvinde, som har boet i Berlin, da byen var delt, rundvis. i Hitlers olympiske By mm. 21.08. 4 dage fra..................... kr. 2995,-

Rostock-Wismar-Lübeck

Julemarkeder 29.11 2 dage fra…...................kr. 1995,-

Dresden og Prag Julemarkeder Centrale hoteller, middag, rejseleder 03.12. 5 dage fra.................…. kr. 3995,-

En-dagsture Lyngby Sø, Mølleåen og Bakken

Smuk sejltur og frokost på Bakken 17.07.......................................kr. 565,-

Cirkusrevy med buffet og A-billetter 14.07, 11.08............................ kr. 945,Samsø rundt

Lokalguide, frokost, Falkecenter 09.09........................................kr. 745,-

Norge i øst og vest

(vist på TV) Før 1150.-

Roskilde Kloster har en lang historie, der daterer helt tilbage til 1231. Du kan blive klogere på den spændende historie hver onsdag hele sommerferien.

Atlanterhavsvejen, Geirangerfjorden, helpension i Norge, lokale frokoster bl.a. i samisk rundhus. Oplevelser udenfor typiske turistruter. 01.09. 8 dage fra............... kr. 9495,-

Fjordkrydstogt langs Norges kyst Maleriske fjelde på mini-cruise Stavanger-Bergen 23.09. 3 dage fra.................... kr. 2295,-

Dyrehøj Vingaard Røsnæs

Vinsmagning, frokost, rundv. i vinmarker. 28.09....................................... kr. 595,-

“Kærlighed ved første Hik”

A-billetter. 04.10........................ kr. 825,-

NYT KATALOG PÅ GADEN!

Bl.a. med: DRs store juleshow 1.12 kr. 695,DR Pigekorets julekoncert 16.12 kr. 565,Andrea Bocelli koncert 12.03 kr. 1555,Agent for

HAFNIA REJSER 59 43 11 41 www.hafnia-rejser.dk


SOMMERGUIDE

3. JULI 2018 l 25 l

Ældre rejser mere Pensionister og efterlønnere bruger flere penge på rejser og overnatninger på hoteller og campingpladser. Fra 2006 til 2016 er deres forbrug steget med 34 procent, mens det kun er steget med syv procent for den gennemsnitlige dansker. Større pensioner og nye forventninger til alderdommen er nogle af forklaringerne.

Musik for alle i Byparken Der venter store musikalske oplevelser med Rasmus Walter, Jonah Blacksmith, Marvelous Mosell og Michael Falch i Byparken. De populære Byparkskoncerter, der arrangeres af Roskilde Kommune og Gimle, spiller hver tirsdag i juli undtagen tirsdag den 3. juli, hvor alt handler om Roskilde Festival. ”Musik er for alle og livemusik skal være for alle! Derfor glæder vi os til endnu en stærk sommer med store gratiskoncerter i de fantastiske omgivelser i Byparken. Det er vel i den grad det som Marvelous Mosell vil

hele vejen rundt fra en endeløst charmerende Rasmus Walter, over en fantastisk musikalsk grovsmed fra Thy og københavnske disco-moves, til et møde i mørket med en af Danmarks mest erfarne og bedste rocksangere, der vel aldrig har været bedre end lige nu. Kort sagt bliver det en fantastisk sommer i Byparken i Roskilde med musik for alle. Lige i ånden af Alle Tiders Musikby”, siger han.

Program Michael Falch og Dét Band afslutter sommerens koncerter i Byparken tirsdag den 31. juli.

kalde ’Antikommerciel Masseappel’ og vi håber det får ’Den Bedste Danser’ frem i alle”, siger spillestedsleder på Gimle Lars Sloth, der ser

særligt frem til dette års varierede program.

Hele vejen rundt Ӂrets

program

by

OP TIL

500 KR RABAT SOUNDBOX 55 cm før 1199,- Nu 799,- / 69 cm før 1499,- Nu 999,75 cm før 1699,- Nu 1199,-

S O F I E F. F L E N S B O R G Stændertorvet 6 · 4000 Roskilde · Tlf. 51 67 77 81

kommer

Tirsdag den 10. juli: RASMUS WALTER + SUPPORT: ELISHA Tirsdag den 17. juli: JONAH BLACKSMITH + SUPPORT: WORKERS IN SONGS (TRIO) Tirsdag den 24. juli: MARVELOUS MOSELL + SUPPORT: FULD EFFEKT Tirsdag den 31. juli: MICHAEL FALCH OG DÉT BAND + SUPPORT: GURLI OCTAVIA (SOLO) Alle dage fra kl. 18:30 i Roskilde Bypark - Musikken starter kl. 19:30 Gratis entré


l 26 l 3. JULI 2018

SOMMERGUIDE

Rock og Rul-skolen RAGNAROCK kommer til at emme af brylcreme, læderjakker og dristige dansetrin, når museet slår dørene op for ny, sjov ferieaktivitet for hele familien - om teenageliv i ’50’erne. I de sidste par uger af skolernes sommerferie forvandler RAGNAROCK sig til Rock- og Rul-skolen og sender børn og voksne tilbage til en tid, hvor anderumpen var en frisure, strutskørterne stivet med kartoffelmel, og musikken blev vild og farlig.

Brylcreme i håret

I RAGNAROCKs helt særlige sommerskole står lærerne

Her sker det

klar med rock og rul i højttaleren, brylcreme i håret, læderjakker og strutskørter til at guide børnene igennem de vilde fag. Men det er ikke altid lige nemt. For ved ungerne overhovedet, hvordan man sætter en plade på grammofonen? Eller hvilke spjæt man lavede til den vilde musik?

Røg på lærerværelset

Måske må de snige sig ind på lærerværelset for at løse opgaverne... Derinde blandt

Tid, pris og sted Den 31. juli, den 1, 2., 3. august og den 7., 8., 9., 10. august. Alle dage kl. 10-14 Børn: 50 kr., Voksne 95 kr. (entre til udstillingen) Ragnarock, Rabalderstræde 16 – 4000 Roskilde

kladdehæfter, piberøg og lunken kaffe er der med garanti noget, der kan hjælpe dem til at bestå – hvis de tør! For bliver de opdaget, ryger de direkte op på inspektørens kontor eller skal lære ”I Danmark er jeg født” udenad.

Rock og Rul-skolen Rock og Rul-skolen er henvendt til de 6-12 årige og deres familier. Det er også muligt at besøge museets udstilling de pågældende dage uden at tage del i sommerferieaktiviteten.

Sofie Clauson-Kaas er klar fra kl. 10-13 her: 4. juli: Tadre Mølle 11. Juli: Avnsø 18. Juli: Herslev Strand 25. juli: Vigen strandpark Alle er velkomne og arrangementerne er gratis.

Hent masser af inspiration til sommeraktiviteter hos nationalparkens naturvejleder Sofie Clauson-Kaas, når hun hver onsdag i juli inviterer til pop-up naturvejledning. Foto af Nynne Sørgaard

Mød nationalparkens naturvejleder Tag børnene med til pop-up naturvejledning hver onsdag i juli. Nationalparken Skjoldungernes Land inviterer til

sommeraktiviteter onsdag i juli måned.

Byg af naturen

hver

Det er nationalparkens naturvejleder Sofie Clauson-Kaas, som stiller op med forskellige aktiviteter for børnefamilier og andre

naturinteresserede. Du kan låne grej og få inspiration til sjove aktiviteter i lokalområdet. Fx kan du bygge din egen insektfælde eller små både af naturmaterialer. Det foregår hver onsdag fra kl. 10-13 gennem hele juli måned.

VURDERINGSDAGE

HOS LAURITZ.COM ROSKILDE Mød vores eksperter. I juli måned har vi 4 vurderingsdage på specifikke fagområder.

5. juli armbåndsure ved Michael Holm | 12. juli vine ved Michael Holm 19. juli våben ved Peter Malta Müller | 26. juli smykker ved Anna Sahlin Du kan også komme forbi, ringe eller maile til vores eksperter dagligt med forespørgsler på vurdering, salg eller hjælp til afhentning. Store Hedevej 4, 4000 Roskilde, 46744040, roskilde@lauritz.com

Start st gu til au stadig an - du k å det n

Mikkel går på grundforløbet og er gang med at uddanne sig til personvognsmekaniker

Gør som Mikkel, der drømmer om at blive personvognsmekaniker og arbejde med fejlfinding på biler og motorer Vælg en erhvervsuddannelse på Roskilde Tekniske Skole. Vi giver dig et aktivt skoleforløb med engagerede lærere og høj faglighed. Der er gode praktikpladsmuligheder og mulighed for at læse videre.

Ansøg nu! www.optagelse.dk Få mere at vide www.rts.dk AUKTIONSHUSET LAURITZ.COM ROSKILDE Store Hedevej 4 · 4000 Roskilde · 4674 4040 · roskilde@lauritz.com M-T-O 11-17 · T 11-18 · F 11-16 · L 10-14

Roskilde Tekniske Skole Pulsen 2 • 4000 Roskilde Telefon 46 300 400


3. JULI 2018 l 27 l

SOMMERGUIDE

Historiske vandringer ved Lejre Museum I samarbejde med Lejre Historiske Forening og Lejre Museumsforening inviterer Lejre Museum igen til en række spændende, historiske sommervandringer i Lejreområdet. Vandringerne, som både starter og slutter på Lejre Museum i Gl. Lejre, betoner samspillet mellem kultur, natur og motion og ledes af engagerede turledere med et stort lokalkendskab.

Torsdag og søndag

Vandringerne ligger hver torsdag og de to første søndage kl. 11:15 i månederne juli og august. Bus 207 kører fra Lejre St. kl. 10:47 med ankomst i Gl. Lejre kl. 10:50, mens bus 207 i modsat retning ankommer kl. 11:06.

Kaffe og kage

Efter vandringerne kan der købes kaffe og kage på Gl.

Løvejagten på Roskilde Museum Vandringerne i det naturskønne landskab i området omkring Lejre Museum forener historie, natur, kultur og motion. Foto: Museumskoncernen ROMU

Kongsgård (bestilles inden turens start), og der er mulighed for at besøge udstil-

lingen “Sagnkongernes Lejre” på Lejre Museum.

Program Se det samlede program på www.lejremuseum.dk/ sommervandringer2018

Historiske vandringer Sommervandring: Gratis. Kaffe og kage på Gl. Kongsgård: 30 kr. Entré på Lejre Museum: 50 kr. Husk praktisk fodtøj. Ingen tilmelding.

Der er safari for hele familien, når Roskilde Museum viser den legendariske film ’Løvejagten’ fra 1907, der er optaget på øen Elleore i Roskilde Fjord. ’Løvejagten’ er navnet på en af de allerførste film, der blev lavet i Danmark. Den er indspillet for mere end 100 år siden – i 1907. Den handler om to mænd, der er på løvejagt i Afrikas jungle. De ser en masse vilde dyr – og ved at følge løvernes spor finder de dem til sidst. Det sjove ved den historie er, at den slet ikke er optaget i Afrika, men derimod på en lillebitte ø i Roskilde Fjord.

filmen og dens historie. Det er en tur, der kræver præcision, hurtige reaktioner, god dømmekraft og rolige hænder – præcis som det gjorde for dem, der tog på løvejagt for 100 år siden. Og hvem ved – måske møder du ægte løver undervejs? På museet sørger de for, at du har den helt rigtige safari-udrustning med dig på turen. Undervejs vil der være masser af sjove, lærerige og kreative oplevelser for hele familien.

Tag på løvejagt

Denne sommer kan du komme på løvejagt på Roskilde Museum. Tag din familie med på en spændende safari gennem

Løvejagten på Roskilde Museum Den 3., 4. og 5. samt den 10., 11. og 12. juli Alle dage kl. kl. 10-14 Aldersgrupper 7-12-årige Gratis for børn

JULI-MENU

2 retter 308,- / 3 retter 348,-

TIGERREJER

HVIDLØGSSMØR, CHILI OG BRØNDKARSE

BØF BEARNAISE

GRILLET STEAK AF OKSEFILET, GRØNNE BØNNER, SPÆDE GULERØDDER, LANGTIDSBAGTE CHERRYTOMATER, POMMES FRITES OG SAUCE BEARNAISE

Kære læsere og annoncører Paperboy ønsker jer en god sommer og holder

FERIELUKKET uge 28, 29 og 30 Vi er på gaden igen 31. juli/1.august

CRÈME BRÛLÈE

HINDBÆRSORBET, FRISKE SOMMERBÆR, SPRØD CHOKOLADE MED PISTACIE OG PUFSUKKER OG COULIS Husk bordbestilling Fondens Bro 3 • 4000 Roskilde • 4636 0100 • raadhuskaelderen.dk


l 28 l 3. JULI 2018

SOMMERGUIDE

Musicon: Stjernedrømme og skate Børnene er i centrum i Roskildes unge bydel henover sommeren, hvor både RAGNAROCK og Hal 12 er klar med sjove ferieaktiviteter.

Cyklister, såvel som rulleskøjtere kan ny forlyste sig på den nyindviede Musiconstien.

Musiconstien klar til leg

Stjernedrømme – RAGNAROCK

Tid: 3.-5. og 10.-12. juli - hver dag fra kl. 10.-14. Gratis adgang for børn – kræver ikke tilmelding. PÅ RAGNAROCK - museet for pop, rock og ungdomskultur kan børn i alderen 2.-7. klasse prøve kræfter med idoldyrkelsen og stjernelivet, når rockmuseet er klar med et hæsblæsende spil, hvor deltagerne dyster om at få succes med deres helt eget fiktive band. Lav en musikvideo, en reklamefilm, en plakat, et pladecover eller måske en youtube-video?!

Stjernefrø indtager RAGNAROCK i sommerferien.

3.klasse) kan udvikle deres færdigheder. Ingen tilmelding og gratis adgang. Der kan lånes udstyr i begrænset omfang. Tirsdag den 24. juli kl. 1214: Pigeskate (Kun for piger) Onsdage den 25. juli kl. 1214: Skateboard/rulleskøjter Torsdag den 26. juli. kl. 1214: Løbehjul Lørdag den 28. juli. kl. 1214: Løbehjul for begyndere. (Flere datoer på kultunaut. dk)

Skate i Hal 12.

Snør skøjterne, tag skateboardet eller løbehjulet med i Hal 12 i uge 30, hvor både begyndere og øvede (fra

Forrige weekend blev den indviet, og der er således rig lejlighed til at prøvekøre den nyåbnede Musiconstien i sommerferien. Stien er for så vidt ikke voldsomt lang - i alt 566 m. fra Gormsvej og Thyrasvej til krydset Sdr. Ringvej/Rabalderstræde. men på den korte afstand lægger den nye rute op til masser af leg på turen forbi en pumptrackbane, en trafiklegeplads og et boldbur. Belysningen er også helt speciel med LED-lys, der skifter efter aktiviteten på banerne.

Sidste etape mangler

Den sydligste del af stien kan endnu ikke bruges. Den munder nemlig ud i krydset over Sdr. Ringvej til Musiconområdet, hvor der er ved at blive lavet lysregulering og venstresvingsbane. Så brugerne af stien må lige slå et sving gennem Ringparken, indtil det nye lyskryds er klar til august. Sidste etape af stien bliver en markering af strækningen fra Gormsvej via Thyrasvej og Knudsvej ud til Køgevej, så det bliver nemt at finde stien, når man kommer fra stationen. Den etape støder til næste år.

SPAR 160,-

SPAR 351,-

ID TANK TOP

Tilbuddende gælder så længe lager haves. Der tages forbehold for udsolgte varer og eventuelle trykfejl.

M79 BOAT

Str. 36-46 Normalpris 500,-

Str. S-3XL Normalpris 120,-

OUTLETPRIS

OUTLETPRIS

200,-

149,-

SPAR 125,-

FRIT VALG 3 STK

BADETØJ Ass. str. Normalpris pr. del 250,-

OUTLETPRIS

125,-

SPAR 401,-

HUMMEL ANKELSOK

Str. 33-48 Normalpris pr. stk. 50,-

FRIT VALG - 5 STK

99,-

SPORTMASTER LAGERSALG: Roskilde: Københavnsvej 70-72 · Tlf. 46 30 70 10


3. JULI 2018 l 29 l

SOMMERGUIDE

Oplev Hedebostien Hedebostien er en 23 kilometer lang rekreativ oplevelelsessti, der forbinder Roskilde Fjord og Køge Bugt.

SOMMERSALG

70% ALLE BRILLESTEL FRA BL.A. GUCCI ZADIG&VOLTAIRE TOM FORD ARMANI ESCADA POLICE NINA RICCI SAINT LAURENT CAROLINA HERRERA PERSOL BOSS LANVIN

Hedebostien bringer de besøgende forbi Roskildes vikingeskibe og videre til Hedeland – og herefter gennem den nye Tune Skov, forbi Karlstrup Kalkgrav og ned til Trylleskoven ved Solrød Strand. Ud over at give gående, motionister, cyklister og ridende store naturoplevelser, formidler stien de kulturhistoriske spor, den krydser.

App’en fortæller

Formidlingen foregår digitalt via app’en, inkl. mobilspil, og via informationsskilte langs med stien. Mens du går og nyder den smukke og meget varierede natur langs Hedebostien, giver app’en dig besked, når du

nærmer dig steder med spændende fortællinger eller nyttige informationer. Når smartphonen vibrerer, kan du læse om lige præcis det sted, du befinder dig på. App’en fortæller historien, giver informationer eller instruerer dig til aktivitet på det pågældende sted.

SOLGLAS MED STYRKE SPAR OP TIL 50%

Fakta Download app’en på www.hedebosti.dk

2 STANDARD ENKELTSTYRKE-SOLGLAS

495,-

Op til +/-4,0/2. Herover et tillæg på kr. 400

2 STANDARD FLERSTYRKE-SOLGLAS

S

WARMA A H No1 Grill-House

Uanset styrke

1.495,-

2 RODENSTOCK ENKELTSTYRKE-SOLGLAS MED SUNCONTRAST. Op til +/-4,0/2. Herover et tillæg på kr. 400

SINCE 1980

Vi ønsker alle vores kunder en rigtig god sommer

995,2 RODENSTOCK FLERSTYRKE-SOLGLAS MED SUNCONTRAST. Uanset styrke

3.495,-

SunContrast er en Rodenstock specialfarve der fremhæver kontraster og giver naturlig farvegengivelse.

Tilbuddet kan ikke kombineres med andre tilbud eller rabatter. Kun ved køb af en brille inkl. glas. Montering i eget stel + kr. 300,-

Mød os på Facebook Hestetorvet 3 . 4000 Roskilde

Tlf. 4646 2040

Vi ♥at lave din mad

SKOMAGERGADE 21 · ROSKILDE · 46 36 25 91 RO´S TORV · ROSKILDE · 46 36 25 88


l 30 l 3. JULI 2018

SOMMERGUIDE

Sommer og sol Sidste blev Danmark velsignet med blot 13 officielle sommerdage, mens vi i 2018 allerede har rundet 30 dage med temperaturer over 25 grader.

Nye tiltag giver flere gæster på Sagafjord En ny billettype, der giver mulighed for sejlads, uden at det behøver involvere spisning, har allerede udmøntet sig i flere besøgende, fortæller restaurantskibets direktør.

En række fornyelser har givet pote ombord på restaurantskibet M/S Sagafjord. Foto: Niels Parsner.

det har vi tilknyttet en matrospige, der underholder de mindste gæster og uddeler gratis matroshuer – det har haft en rigtig god effekt”, forklarer Niels Parsner. Men selvom de nye initiativer således har givet

Af Holger Vincents

Det er nye tider på M/S Sagafjord, hvor gæsterne i år kan ’nøjes’ med at nyde sejlturen fra soldækket. Et tiltag, der godt halvejs inde i sæsonen allerede har udmøntet sig i øget trafik på skibets landgangsbro. ”Vores gæster har taget meget positivt imod de nye tiltag. Vi har fået fat i en ny målgruppe, der gerne vil se fjorden og nyde en sejltur uden nødvendigvis at skulle spise i restauranten”, indle-

der Niels Parsner, M/S Sagafjords direktør, der derfor også ser lyst på den kommende periode, hvor de fleste danskere holder sommerferie. ”Nu går vi ind i to måneder, hvor antallet af gæster er meget påvirkeligt af vej-

ret, men som det ser ud nu, forventer vi at få flere om bord i forhold til sidste år”, lyder det forventningsfuldt fra skibsdirektøren.

Flere børn

Det er ikke mindst de yngre passagerer, der blevet flere

af i 2018. En direkte konsekvens af, at Sagafjord nu tilbyder gratis sejlads for børn under 10 år i selskab med en voksen. ”Vi har mere end fordoblet antallet af børn og har også gjort mere ud af aktiviteterne på skibet. Blandt an-

pote, betyder det langt fra, at restauranten samtidig er blevet henvist til at spille andenviolin på Sagafjord, snarere tværtimod. Et faktum skibets øverste chef tilskriver et øget fokus på at købe økologiske og lokale råvarer i kombination med ansættelsen af Allan Jensen, kok og tidligere forpagter af Roskilde Golfklubs restaurant. ”Det er en meget stor faktor, at vi har ansat en af Roskildes bedste kokke. Allan laver fantastisk god mad, det kan man tydeligt se på vores kundetilfredshed”, forklarer direktøren.

Fakta: M/S Sagafjord Oprindeligt en norsk passager- og bilfærge. Skibet blev i 1988 købt af Erik Hansen, ombygget til restaurantskib og omdøbt til Sagafjord. Har siden dengang sejlet på Roskilde Fjord hvert år fra april til oktober. M/S Sagafjord sejler 2-3 gange dagligt. Se sejlplanen på www.sagafjord.dk

Byvandringer Du kan deltage i gratis byvandringer i Roskilde hver onsdag gennem hele sommeren. Bliv klogere på Roskildes righoldige historie og arkitektur i selskab med lokalhistorikerne Kaj V. Hansen og Lotte fang.

Onsdag den 4. juli

det at høre om. Lotte Fang fortæller. Mødested: Domkirkestræde ved Gustav Wieds buste.

Onsdag den 25. juli

Stændertorvet er omgivet af bygninger fra middelalderen og fra 1700-tallet og frem til 1960erne. Kaj V. Hansen og Lotte Fang fortæller om nogle af husene. Mødested: Trappen til det gamle Rådhus på Stændertorvet.

I år ville Gustav Wied være fyldt 160 år. Gustav Wied flyttede til Roskilde som 39 årig, hvor han boede tre forskellige steder indtil sin død 17 år senere. Kaj V. Hansen viser rundt til steder med tilknytning til ’fødselaren’. Mødested: Hestetorvet ved krukkerne.

Onsdag den 11. juli

Onsdag den 1. august

Kaj V. Hansen viser og fortæller om ”De gode kig”. Du kommer til at se sider af et Roskilde, som du måske ikke lægger mærke til i det daglige. Mødested: Hestetorvet ved krukkerne.

Onsdag den 18. juli

I agent O.H. Schmeltz og arkitekt Mørk–Hansens fodspor i det centrale Roskilde, hvor der også er meget an-

Gamle Vor Frue Kirke grundlagt efter en gravskænding af et af Roskildes tre nonneklostre og et af byens mest besøgte pilgrimssteder. Her hviler nu et af Roskildes spøgelser. Det er Lotte Fang, der står for denne aftens byvandring. Mødested: Hovedindgangen i Grønnegade til kirken.

Onsdag den 8. august

Besøg på det nye VUC i Ros-

kilde, hvor Kaj V. Hansen fortæller om stedets historie, og VUC’s rektor Dorthe Lundqvist viser rundt og fortæller om skolen i dag. Mødested: Hovedindgangen i Læderstræde.

Onsdag den 15. august Så blev moskéen i Allehelgensgade færdig og indviet. Mange var inviteret, men mange har kun hørt om den diskussion, der har været. Indvielsen blev en fredelig begivenhed, og fra de mange talere var der store forventninger til fremtiden. Kaj V. Hansen viste byggepladsen i Allehelgensgade 11 sidste år. Nu står bygningen der så, og alle der vil og kan deltage i byvandringen, er velkomne indenfor. Mødested: Springvandet på Stændertorvet.

Onsdag den 22. august ’Gråbrødre skole’ har den heddet i 60 år, men skolen blev bygget for 88 år siden som ’den nye Roskilde kommunale Realskole’. Kaj V. Hansen fortæller realskolens historie, hvorefter skoleleder Thorsten Dyngby fra Sankt Josef skole tager over

for at fortælle om, hvordan skolen bruges i dag. Mødested: Ved trappen i skolegården med indgang fra Grønnegade

Onsdag den 29. august Kaj V. Hansen vil fortælle om maleren L.A. Ring og Lotte Fang om sit barndomshjem Havnevej 25. Byvandringen finder sted i haven til Brønd-

gade 1. Hvis man ønsker at besøge huset og ateliet i Brøndgade 1, koster det 25 kr. i entre for ikke-medlemmer af L. A. Rings Venner.

Mødested: Haven til Brødgade 1. Tag noget med til at sidde på.

Fakta Alle vandringerne begynder kl. 19 og tager 1 - 1½ time Alle vandringerne er gratis.


3. JULI 2018 l 31 l

SOMMERGUIDE

Fra øverste hylde

Det skal du høre på Roskilde Festival Fire formidlere fra Roskilde Bibliotekerne med hjerter der banker ekstra for musikken, giver her hver to anbefalinger fra årets Roskilde-program - fra forskellige genrer og med stor glæde. Du kan selvfølgelig låne plader med anbefalingerne på Roskilde Bibliotek.

Keis Abdallah Khatib

BLACK STAR

Torsdag Kl. 14, Arena Talib Kweli og Yasiin Bey, aka Mos Def, udgør New Yorker hiphop duoen Black Star. Det selvbetitlede debutalbum fra 1998 er en sand boom bap klassiker, der i år kan fejre tyveårs jubilæum. På et musikalsk underlag af knitrende jazz samples og hårde breaks bevæger Black Star sig ind i den sorte oplevelse i New York. Det er samfundsbevidst rap, der løber videre med stafetten overakt af navne som KRS ONE og Public Enemy. Forvent flows der flyder elegant som saxofonsoloer, og punchlines der slår hårdere end Mike Tyson i hans storhedstid, når Black Star indtager Arena.

LOKE DEPH

Mandag Kl. 16:30, Countdown Danske Loke Deph er en af rap-undergrundens mest velbevarede hemmeligheder, der i år bliver delt med folket på Roskilde Festival. Teksterne er kortfilmsagtige glimt fra hverdagslivets virvar, tilføjet absurde, spøjse og eksistentielle penselstrøg. Flowet kan der ikke sættes nogen røde streger under. Det er altid knivskarpt og selvsikkert leveret på beats af producere som Boone og Telepa T. Loke Deph har det seneste års tid markeret sig på diverse mixtapes og features, og sidst men ikke mindst med hans debutudgivelse, dobbelt ep’en Beluga/Malstrøm fra 2016. Så det er en rapper i top form, der griber mikrofonen på Roskildes Countdown i år.

Anya Mathilde Poulsen

Gustav Lindberg Meindal

ST. VINCENT

Onsdag kl. 20.30, Arena Et af sidste års bedste album kom fra St. Vincent. Adskillige aviser og musikmagasiner herhjemme og i udlandet havde hendes Masseduction højt placeret på listerne over årets musik. Annie Clark, som hun hedder, står med sine sylespidse stilethæle og pink latexboots et sted i grænselandet mellem futuristisk pop og cool og kløgtig avantgardekunst. Hun kan kreere catchy hooks lige til at nynne med på, skrive mildest talt foruroligende tekster, og så leger hun på Masseduction med et visuelt univers så blankpoleret, at det må og skal opleves på en live-scene. Hun er i øvrigt en eminent guitarist og har designet en kollektion af guitarer specielt til kvinder.

HEILUNG

Torsdag kl. 01.00, Avalon Rensdyrgevirer, shamantrommer, knogler, pelsværk, vølvesang. Hvis jeg skal være ærlig, så ved jeg ikke helt, hvad du går ind til, hvis du opsøger Heilung torsdag nat. Jeg har til gode at se dem live, men er ret sikker på, at du kan vente en vild oplevelse. Gruppen består af medlemmer fra Danmark, Norge og Tyskland, bl.a. har en af musikerne en fortid i gruppen Valravn, og musikken er en dyster og voldsomt hypnotisk drone-folk-metal-ambient, der lyder som om den ved hjælp af sejd og besværgelser er hentet op af den urnordiske underbevidsthed. Med garanti en koncert, der skiller sig ud fra mængden. Medbring eventuelt eget outfit i stilen.

EQUIKNOXX FEAT. SHANIQUE MARIE

Fredag kl. 12.00, Apollo Equiknoxx er efter min mening en af de mest interessante acts lige nu. De to unge producere Time Cow og Gavsborg bag Equiknoxx stammer fra Jamaica og har skabt sig et solidt navn ved at producere for dancehall’ens største stjerner. Derudover har de udgivet de to mesterværker Bird Sound Power og Colón Man og turneret verden tynd. Equiknoxxs lyd er i høj grad baseret på den ”digitale” dancehall fra midt-80’erne og frem, men er samtidig eksperimenterende i deres lydunivers, hvor bizarre samples flyder sammen med en nærmest avantgardistisk dub-produktion. Kæmpe tip for en uforglemmelig live-oplevelse.

YASUAKI SHIMIZU

Fredag kl. 12.30, Gloria Shimizu er en japansk komponist og saxofonist, der er en form for musikalsk blæksprutte. Hans musik spænder vidt, og Shimizu bevæger sig med ynde mellem klassiske genreforståelser. Shimizu har uden for Japan tenderet til at være et kultfænomen, men en række reissues af hans centrale værker har bragt manden frem i lyset. I Shimizus musik må man forvente det uforventelige, og jeg vil anbefale albummet Kakashi som warm-up til hans koncert på årets Roskilde. Et flydende stillehavsalbum, ligeså fusionistisk og urbant ligeså roligt og landligt er det.

Sofie Jekel

BLONDE READHED

Lørdag kl. 23.00, Avalon New Yorker-bandet Blonde Redhead fik sin spæde begyndelse i 1993, hvor de italienske tvillingebrødre Amedeo og Simone Pace mødte den japanske sangerinde Kazu Makino og blev en del af undergrundsscenen i metropolens artrock-miljø. Det var dog først med albummet Misery is A Butterfly i 2004, at det kommercielle gennembrud kom, og jeg fik øjnene op for deres repertoire af snurrende shoegaze og drømmende rocklyd. Der er tydelig inspiration fra heltene i Sonic Youth med bandets støjfræsende, dissonante guitarklange og alternative stemninger, der fænomentalt spiller op mod Makinos meget lyse, naive og samtidig melankolske stemme. Det bliver smukt i skumringen over Avalon lørdag aften.

FIRST AID KIT

Torsdag kl. 16.00, Orange Da søsterduoen First Aid Kit for første gang spillede på Roskilde Festival i 2009, var det i hyggelige og intime rammer på den hedengangne scene Astoria. Dengang var Johanna og Klara Söderberg to svenske teenagere, der havde fået deres gennembrud via en hjemmelavet youtube-video, hvor de sang et cover af bandet Fleet Foxes. På de ti år der er gået, har de fået et internationalt gennembrud, pladekontrakt med amerikanske Columbia og turneret i hele verden med deres blanding af folk, americana og indiepop. Deres gåsehudsfremkaldende vokalharmoniseringer og tight guitarspil bliver kun bedre album efter album. Det er derfor med god grund, at de denne gang har rykket sig et hak op i ligaen og spiller på festivalens største scene. Fuldt fortjent.

MAL SOMMEREN Velkommen til BISQUE - Porcelænscaféen SJOV

Tirs.- fre. 11.00 - 18.00 Lør.- søn. 10.00 - 16.00

hos

FESTER DER HUSKES Velkomstdrink: Vores egen Bellini, 3-retters festmenu med vores økologiske husvine, sodavand og økologiske øl ad libitum under middagen Eget festlokale inkl. duge, lys, stofservietter og menukort. Ring og få en snak med os på tel 4632 3131.

Vestre Kirkevej 12 / DK-4000 Roskilde / Tel (+45) 4632 3131 / comwellroskilde.dk

*Min. 30 voksne

Festarrangement kr. 679,- pr. couvert*

Sommerferie i uge 29

Du vælger dit eget porcelæn..... og maler med dine farver. Vi glaserer og brænder..... Du henter dit færdige mesterværk.

Ingen forkundskaber er nødvendige. Der er ikke kun én måde at male motivet på. Roskildes Dit motiv er dit mesterværk. Kom ned i vores smukke rammer med masser af Porcelænscafe atmosfære. Alle er velkomne - alene eller sammen med andre. En ide lige nu: Mal dit eget påskeæg, kylling eller påskefår - eller giv et gavekort som et påskeæg.


l 32 l 3. JULI 2018

SOMMERGUIDE

Museum for Samtidskunst: HVAD På Nørrebro i København ligger verdens eneste kommunale pladeskæringsstudie under navnet Kommunal Dubplate Service. Her arbejder kunstner og musiker Hari Shankar Kishore, som er en enestående figur på den danske performance- og musikscene. 4. maj - 9. september.

Udstillingslaboratorie: Eric Andersen Med samtaler, diskussioner og eksperimenter er du med til at ændre vores faste udstilling sammen med museets kuratorer. Samtidig bliver alle klogere på Eric Andersens praksis på en sjov måde. 17. juni - 1. oktober.

Brug alle sanser på Vikingeskibsmuseet Vikingeskibsmuseet inviterer udenfor til daglige sejladser, særlige sommeromvisninger, aktiviteter, vikingelege og meget mere.

Der er rig mulighed for at få en på opleveren på Vikingeskibsmuseet i sommerferien.

halsen i en lædersnøre som lykkeamulet. Du kan også dekorere en torshammer eller lave smykker af farvestrålende glasperler. Leg som vikingerne Kast dig over lege som ’Kast Thors hammer’, ’Kast ben’ eller prøv kræfter med styrkelege, f.eks. ’Firtræk’- Fire deltagere tager hver fat med en hånd i et endesplejsede tov. Udenfor hver deltagers rækkevidde lægges en knogle. Det gælder nu for hver enkelt deltager om at trække de øvrige deltagere så langt i egen retning, at knoglen kan samles op med den frie hånd.

Sejl fjorden tyndt i bedste vikingestil, bliv klogere på vikingernes togter og handelsliv, deltag i workshops om tidsalderens håndværk og kast dig ud i datidens lege. Kort sagt er der rig mulighed for at få en på opleveren på Vikingeskibsmuseet i sommerferien.

Daglige sommersejlture på Roskilde Fjord

Hver dag hele sommeren kan museets besøgende få en helt særlig sejladsoplevelse på Roskilde Fjord. På sejladsen vil man opleve, hvordan det var at være viking til søs, ved at deltage aktivt ombord med at ro, sætte sejl og udføre andet ’sømandsarbejde’. Antallet af daglige afgange afhænger blandt andet af vejret, og der gives ikke garanti for, at alle interesserede kan få plads på dagens sejladser.

Særlige familieomvisninger Vikingeskibsmuseet

invi-

Labyrint - Trojaborg terer børn og voksne med ud på en spændende rejse i vikingernes verden! Tag med på familieomvisninger, hvor Vikingeskibsmuseet engagerede formidlere sætter fokus på vikingerne og deres togter. Hele familien inddrages i fortællingerne om krig og handel, og rejser til fjerne egne. Omvisning på dansk hver dag kl. 12.00 og kl. 15.00. Mødested: Tunet på Museumsøen, lige ved broen Familieomvisninger-

Åben Hal

ne varer en halv time og er gratis for alle museets besøgende.

get, hvilke håndværkere, du kan møde, den dag du kommer.

Vikingernes håndværk

Byg din egen båd

Bådebyggerne bygger et vikingeskibs med værktøj, som det vikingerne brugte. Følg dagligt arbejdet på skibet og se den store samling af kopier af vikingernes værktøj på bådeværftet. Håndværkerne arbejder hver dag - spørg i billetsal-

Bliv bådebygger for en dag og byg din egen modelbåd! Kan du lide at klippe, hamre og bygge fantasifulde og skægge ting? På værftspladsen kan børn og deres voksne forvandle naturmaterialer som bark, træ, tov og fjer til fantastiske fantasiskibe. Vikingernes værksteder for

børn. Alle er der mulighed for at deltage i vikingernes værksteder, hvor børn kan få timer til at gå med at male skjold med maling lavet af øl, slå sin egen mønt af sølv eller kobber og få den om

Find din indre ro - Labyrinten og bevægelsen gennem gangene bliver i dag ofte brugt som en meditationsform, der skal give fokus og indre ro. Prøv labyrinten og se, hvordan det virker på dig.

Fakta: Vikingeskibsmuseet i sommerferien Yderligere info om de enkelte arrangementer og aktiviteter samt priser på vikingeskibsmuseet.dk

Festsalen på Klostermarksskolen kan i uge 27-32 lejes af alle via appen wannasport.

på Klostermarksskolen I sommerferien er der mulighed for at dyrke motion på Klostermarksskolenhelt uden faste tider og medlemskab af foreninger. Ideen med at man kan dyrke idræt i udvalgte haller og sale - uden at have faste tider og uden at være medlem af en klub - er blevet et stort hit. Og på grund af populariteten har Roskilde Kommune besluttet at afprøve ordningen i sommerferien, og det betyder at Festsalen på

Klostermarksskolen nu kan booke i ugerne 27-32. Salen kan bruges til badminton, floorball, basketball og volley samt dans, yoga eller kampsport. Fodbold er dog ikke tilladt. Hallen ligger på Kongebakken 19, Roskilde.

Fakta: Sådan booker du Tiderne bookes gennem appen Wannasport. Læs mere om Åben Hal i Roskilde Kommune via www.roskilde.dk/ åbenhal


SOMMERGUIDE

Nordea Roskilde ønsker jer alle en god sommer

STORT SET GRATIS

Spar penge på dit

realkreditlån

Som ny kunde i Nordea Kredit har vi fjernet stort set alle omkostninger ved oprettelse af lånet. Ring 70 33 33 33 og hør nærmere.

”Kom og drøft dine boligdrømme med os, vi glæder os til at indfri dine/jeres drømme sammen med jer”

Åbningstider

mandag - onsdag kl. 10.00 - 16.00 torsdag kl. 10.00 - 17.00 fredag kl. 10.00 - 16.00

3. JULI 2018 l 33 l

Få en snak med os om dine muligheder i Nordea - din lokale bank Ring 70 33 33 33 eller kig ind og hør hvad vi kan hjælpe med.

Mobilbank

Oplev hvordan det med Mobilbank-appen i lommen bliver nemmere at håndtere og få overblik over din daglige økonomi. Når som helst og hvor som helst via din smartphone. Og så er det gratis. Prøv selv! Kom ind og lad os hjælpe dig godt i gang eller hent den i APP-store

Mangler din forening midler til det gode formål? Nordea-fonden uddeler i år op til 50 mio. kr. til projekter, som skaber aktivitet og styrker fællesskabet langs landets kyster. Måske kan din forening søge støtte til en aktivitet indenfor et eller flere af fondens støtteområder sundhed, motion, natur og kultur? Læs mere på www.nordeafonden.dk

Nordea Roskilde Algade 16 4000 Roskilde Telefon: 70 33 33 33

Rådgivning

Åbent for rådgivningsmøde mandag-torsdag kl. 8.00-18.00 fredag kl. 8.00-16.00.


l 34 l 3. JULI 2018

SOMMERGUIDE

Bjergetaper i børnehøjde Forfatteren Jakob Staalby, der netop har udgivet en bog med cykelhistorier for børn, anbefaler sjællandske stigninger, hvor man kan kæmpe om bjergpoint med sine børn. I den nye bog “Piraten, Kannibalen og de andre landevejsrøvere” folder Jakob Staalby en række fortællinger ud om nogle af cykelsportens største navne. Men i modsætning til andre cykelbøger, er historierne her fortalt i børnehøjde. Forfatteren, der selv er ivrig amatørcyklist, tager gerne sine egne børn med ud på landevejene. Vi har spurgt ham, hvor han ville tage sine børn med ud at cykle i Roskilde og omegn.

lang, men kræver nok, at man rejser sig op i pedalerne”, siger Jakob Staalby.

De sjællandske alper

Tadremøllebakken

“Der er mange skønne steder at cykle omkring Roskilde”, fortæller han. “Jeg holder meget af området omkring Kattinge Sø nordvest for Roskilde og har også mange gange cyklet rundt om fjorden. Men det fedeste er bakkerne ude omkring Tølløse. Det er de Midtsjællandske Alper, hvor man kan give den gas og lege, at man er Pantani eller Contador”, griner han.

500 højdemeter

Forfatteren har lagt en rute på ca. 50 kilometer, hvor der er 5-6 gode stigninger undervejs. I alt får man klatret små 500 højdemeter undervejs, så selv helt unge cykelhelte, bør kunne være med. Særlig hvis man tager den med ro undervejs og holder nogle gode pauser. ”Er man i bare nogenlunde god form burde man kunne køre den på 2-3 timer”, lover han.

Abbetvedbakken

Ruten starter i Gevninge, øst for Roskilde. Kør mod syd mod Abbetved. Ruten starter med en 1,5 km lang stigning på Abbetvedbakken. ”Den er heldigvis ikke så stejl (2-3 procent), så bare tag den stille og roligt. Kort efter kommer der en lille stejl krabat på 6-7 procent. Den er ikke så

Man kører nu videre gennem Kirke Såby og Vester Såby. Man tager så Åkandevej forbi Tadre Mølle og gør klar til Tadremøllebakken, der stiger 34 meter på én kilometer. ”Herefter kommer der et længere lidt roligt stykke, hvor man kan rulle og nyde det smukke landskab. Derefter kører man mod Tølløse og videre gennem Gl. Tølløse. Lidt inden Ugerløse drejes der mod nord op gennem skoven til Brorfelde”, forklarer han.

Væverbakken

”Når I kommer ud af skoven, efter en stejl lille stigning, tager I vejen mod øst og giver Væverbakken tæv. Den er knap 600 meter og stiger med ca. 6 procent, så den kræver lidt muskler”, advarer forfatteren.

Midtsjællands Galibier

Oppe på toppen, for enden af Brorfeldevej, drejer man til venstre og kører nordpå igen mod Igelsø. Her tager man vejen mod øst ad Maglesøvej og kommer til rutens højeste punkt. ”Der er Midtsjællands Galibier i form af Maglesøbakken. Heldigvis tager man den fra vest mod øst, hvor stigningen er mildest. Men det er stadig en

stejl bakke. Til gengæld er udsigten heroppe det hele værd. De næste par kilometer går det op og ned, men mest ned. Så hvis man har lyst, kan man give den ekstra gas her”, siger han.

Kongen af De Sjællandske Alper

For enden af Maglesøvej drejer man mod syd ad Tjørnedevej. Ved Tjørnede drejer man mod vest ad Ingegårdsvej og for enden køres der til venstre mod nord ad Nybrovej. Kort efter kører man mod vest ad Grønholmvej og videre ad Lunderødvej. Fortsæt ad Fristrupvej og Kvarmløsevej til Elverdamskroen. ”Tag Landevejen mod øst og gør klar til dagens sidste alvorlige stigning: Elverdamsbakken. Den er én kilometer lang og stiger 4-5 procent. Det er her, der for alvor skal gøres en forskel. Den der kommer først op, skal nu holde de andre bag sig ind mod målet i Gevninge. Der er en sidste lille bakke på Lindenborg, inden I kan afgøre, hvem der er Kongen af De Sjællandske Alper.”

Fakta “Piraten, Kannibalen og de andre landevejsrøvere” er illustreret af Ole Rydal og er udkommet på Cornfield Press. Bogen kan købes i boghandlere over hele landet.

Pbro uge 27 sommerguide 2018  
Pbro uge 27 sommerguide 2018  
Advertisement