Pbro uge 25 2015

Page 1

ROSKILDE 1. årgang Uge 25. 16. juni 2015 www.paperboy.gratis

Ledelsen i Roskilde Bank

Sagsøges for én milliard kroner Læs side 30

PRØV OS OG FÅ

NYHEDER TIL HAM OG HENDE

DOBBELT OP

- STORT UDVALG I FODTØJ TIL DIG, DER ALDRIG GÅR PÅ KOMPROMIS!

Bestil 4 kg og få leveret 8 kg

Sandaler og sko fås i flere farver og modeller! GIZEH

ELLIPSE SPORT

HAGLÖFS RIGDE

Dansk produceret kattefoder Lokalt firma fra Roskilde

8 kg lækkert foder

299,-

Tilbyder det sundeste kattefoder 100% danske råvarer Mange sunde foder varianter ARIZONA

Indeholder dagsrationer INDUSTRIVEJ 1 E 4000 ROSKILDE TEL. 46 35 40 86 WWW.SNOWFUN.DK

Gratis levering til din dør

Se og bestil på www.baloos.dk


l 2 l 16. JUNI 2015

Valdemarsdag i Roskilde Domkirke Valdemarsdag, den dag i 1219 hvor dannebrog faldt ned fra himlem, fejres med Dannebrog i gågaden i Roskilde, og en flot og festlig gudstjeneste i Roskilde Domkirke. Begivenheden er arrangeret af Danmarks Samfundet i Roskilde, og det foregår mandag den 15. juni klokken 19.00. Gudstjenesten krydres med musikalske indslag af den velkendte solotrompetist Gorm Hovaldt og Roskilde Koret. Talen for Dannebrog holdes af oberst Susanne Bach Bager. Foreningen fejrer 10 års jubilæum, og det fejres med Dannebrog i gågaden, her er der forskellige gæster. Blandt andet repræsentanter for Roskilde og Lejre Kommune samt folk fra Det Danske Mindretal i Sydslevig. Også borgmester Joy Mogensen vil holde en tale på dagen.

UGENS UDSNIT

Der var et stort opbud af brandbiler, da der var brand i en beboelsesejendom ved Peberrenden. Foto: Bennie Hansen.

Brand i Peberrenden Klokken 12.20 den 10. juni fik politiet en melding om brand i en beboelsesejendom ved Peberrenden i Skomagergade. Brandvæsnet blev sendt til ejendommen, hvor der var fyldt med røg. Røgdykkere bevægede sig ind i den brændende lejlighed, hvor de fandt beboeren, en 62-årig mand, liggende bevidstløs som følge af en kraftig røgforgiftning. Han blev reddet ud af lejligheden, hvorefter han fik den nødvendige behandling i ambulancen på

vej til skadestuen. De øvrige beboere i ejendommen blev evakueret, mens brandvæsnet slukkede branden, der var isoleret i den 62-åriges lejlighed. Efter udluftning kunne de øvrige beboere vende tilbage til deres lejligheder. Årsagen til branden kendes endnu ikke, men politiets brandefterforskere arbejder på at finde årsagen. Den 62-årige er fortsat indlagt på sygehuset, og politiet har ikke haft mulighed for at snakke med ham om hændelsen.

Paperboy går hver uge på opdagelse i byen og stiller skarpt på en af byens utallige detaljer Gæt hvor ugens billede er taget og skriv dit svar på vores Facebookside dagen før vores udgivelsesdag. Vi trækker lod blandt de rigtige besvarelser og poster vinderen på Paperboys facebookside. Vinderen kan efterfølgende afhente en god flaske rødvin på Paperboy, Borchsgade 6 C 1. sal - naturligvis mod forevisning af legitimation.

Paperboy udkommer hver tirsdag/onsdag til samtlige husstande i Roskilde Kommune. Tryk: Skive Folkeblad G/S Trykoplag: 39.000 eks. Udgiver: Paperboy ApS

- så samles byen REDAKTION: Tomas Skov, redaktør tomas@paperboy.gratis Mobil: 2679 4048

ANNONCER: Helene Risum, marketing helene@paperboy.gratis Mobil: 2332 7119

ADMINISTRATION: Lone Ovesen, bogholder lone@paperboy.gratis Mobil 4397 1051

Holger Vincents, journalist holger@paperboy.gratis Mobil: 3052 7408

Lars Pedersen, salgschef lars@paperboy.gratis Mobil: 3052 9252

Klaus W. Rasmussen, udgiver klaus@paperboy.gratis Mobil: 2075 0808

Andreas Thrane, journalist andreas@paperboy.gratis Mobil: 5334 2807

Åse Rasmussen, konsulent aase@paperboy.gratis Mobil: 2421 5952

Patrick Holbek, udgiver. Ansv. patrick@paperboy.gratis Mobil: 4058 4437

Det er ikke tilladt at gengive artikler uden tilladelse fra Paperboy. Læserbreve er velkomne og kan sendes til: PRODUKTION: Annette Thomsen, grafiker annette@paperboy.gratis Mobil: 2635 0714

Paperboy Roskilde - Borchsgade 6 C, 1. sal - 4000 Roskilde - Tlf. 7020 0214 - Åbent: mandag-fredag 9-16

tomas@paperboy.gratis holger@paperboy.gratis andreas@paperboy.gratis


16. JUNI 2015 l 3 l

VI SKYDER SOMMEREN IGANG MED

TO SKARPE TILBUD n nditio Airconteres mo N UDENING G BERE

...eller

10.00få0 KRON I RABAER T

Toyota Yaris 1,0 T2 Touch 5 dørs Årgang : 10.01.2012 km. 87.000 Farve : Hvid

109.900,-

En virkelig lille og rummelig bil der kører 20,4 km/l ved blandet kørsel, og koster kun kr. 310,- pr. halv år i miljøafgift. Bilen leveres fuld klargjort og med 6 måneder /km. 15.000 100% garanti iflg. Bevis. Toyota Touch med radio/CD, bluetooth, USB og jack stik indgang, bakkamera og betjeningsknapper i rattet, varme i forsæder, Elruder for, Elspejle med varme, fjernbetjent cantrallås, 5 peroners med 5 tre punkt seler, ABS bremser, VSC - sikkerheds stabilisions program, 6 airbags, isofix, splitbagsæde, højde justerbart føresæde, Læderrat justerbart, automatisk kørelys som inkluderer baglygter.

KOM IND OG PRØV EN HYBRID FOR SLIP NING D OPLA B EN KØ RID HYB

15.000 KR

ONE I RA I DENR NE UGBAT E

Toyota Yaris 1,5 H2 E-CVT 5d - hybrid m. Aut. Årgang: 27.08.2014 KM. 3000 Farve: Sølvmetal. FØR 194.900 kr.

179.000,-

Hybrid Yaris - Ny model med en brændstof økonomi på 30,3 km/l, Touchskærm med bakkamera og bluetooth til mobil, klima anlæg, automatgear, fjernb. c.lås, kørecomputer, udv. temp. måler, sædevarme, højdejust. forsæde, el-ruder, el-spejle m/varme, multifunktionsrat, isofix, splitbagsæde, læderrat, 7 airbags, abs, esp, servo, hvide blink, indfarvede kofangere, service ok, Bilen leveres fuld klargjort og med forsat fabriks garanti til d. 27-8-2017. Lev. omk. privatbil kr. 3.780,-

stubbe.dk MÅLØV: Måløv Byvej 7 · 2750 Ballerup · Tlf. 44 97 21 70

ROSKILDE: Betonvej 2 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 33 04 00

Åbent mandag - fredag kl. 7.30-17.30, lørdag lukket, søndag kl. 11-16

Åbent mandag - fredag kl. 7.30-17.30, Pinsedag og 2. Pinsedag: LUKKET


l 4 l 16. JUNI 2015

Roskilde Rundt

Fotografen flytter ind for fuld tryk Reklamefoto mortenbak.dk flytter ind hos Sport og Erhvervshuset på Fælledvej 8. De to gamle klasserkamerater og venner gennem 30 år, Frank Nygaard og Morten Bak har primært erhvervskunder fra Roskilde og omegn så de håber på, at det giver synergi at dele tag. Samtidig lugter begge fag af kreativitet og reklame, så de kan inspirere og udveksle ideer hos hinanden.

Morten Bak har været selvstændig i 13 år og haft atelier i Jyllinge på hjemmeadressen. Blandt kunderne, nævnes Ro’s Torv og Frellsen. ”Det har været ideelt, at jeg altid har været der mens børnene var små, og i travle perioder, arbejde videre når de var lagt i seng. I dag er de så store at de søger andet selskab. Jeg har i et stykke tid kigget efter et egnet lokale i Roskilde og nu havde Frank tilfældigvis et meget centralt ledigt. Så nu bliver det væsentlig nemmere for Roskilde erhverv at komme ind og få et

professionelt billede til avisen eller brochuren”, siger han. Frank har drevet Sport og Erhvervshuset gennem fem år og flyttede fra Ringstedvej til Fælledvej for to år siden. Her trykkes sports- og profil tøj til mange af byens sportsklubber og virksomheder, både store og små, heri blandt FC Roskilde og Vikingeskibsmuseet. ”Vi har i øjeblikket travlt med tøj til de mange frivillige på Festivalen, som kan være lige fra 10 til flere hundrede i en bod”.

25 års jubilæum for Voksenvenner Der var solskin, masser af Voksenvenner, børn med deres søskende, forældre og bedsteforældre og rigtig god stemning i området omkring Herlufsholm, da tre lokalforeninger af Børns Voksenvenner, Næstved, Slagelse og Roskilde, søndag deltog i Danmarks Stafetten. Foreningen Børns Voksenvenner er en frivillige organisation, som hjælper børn der mangler voksenkontakt i deres dagligdag med at få en voksenven. Voksenvenner er alle frivillige voksne, som gerne vil bruge tid sammen med et barn nogle timer to til fire gange om måneden. Foreningen har eksisteret i 25 år, og det fejres med jubilæumsarrangementer i mange lokalforeninger i løbet af 2015, og afsluttes med en landsfest den 31. oktober.

Nykredit Parkstafet FC Roskilde inviterede sine sponsorere til en forrygende dag i overhalingsbanen til Djævleræs i Næstved Der var kamp til stregen da FC Roskildes sponsorere kørte ræs på Nisseringen i Holmegaard ved Næstved. Solen skinnede fra skyfri himmel og humøret var højt, da de godt 50 fremmødte gæster gjorde sig klar til Djævleræs. Direktør Bo Tue Knudsen, sponsoransvarlig Mads Kristian Suhr og sekretariatets blæksprutte Mette Refsgaard havde sørget for forplejning og fra kl. 14-18 gik det løs. I år skulle vi prøve noget andet end vores årlige Le Mans løb på Roskilde Racing Center. Da vi fornemmede en god stemning blandt vores ca. 150 sponsorere faldt valget på Racing Factory, der står for Djævleræset. Det gik rigig stærkt i de brugte ombyggede biler og særligt for tømrermester Mads Hyllehøj hvis ene af hans flere teams løb af med sejren.

Kom og hep når Nykredit Parkstafet bliver skudt i gang klokken 18.30 i aften for 22. gang. Arrangementet er arrangeret af idrætsklubben IK Hellas. Det foregår som altid i Folkeparken, hvor løberne løber i hold á fire personer, og hver løber skal løbe to runder på 2,5 kilometer. Ruten som løberne skal ud på er den velkendte udfordrende, varieret og kuperet rute. Når du er færdig med at heppe på løberne, der skal igennem den publikumsvenlige rute, er der mulighed for at hygge sig med musik ved amfiteatret, hvor orkestret Durasoul spiller. Der er tilmeldt tæt på 1600 løbere fordelt på 385 hold, og man regner med, at der kommer omkring 500 publikummer. ”Når man i København kan tiltrække 15.000 løbere, burde vi kunne vise en større tilslutning. Antallet af tilmeldte løbere har været stagneret i to år. Vores ambition er 2400 løbere fordelt på 600 hold, men vi er ganske godt tilfredse”, siger Georg Niemann fra IK Hellas.


16. JUNI 2015 l 5 l

Roskilde Rundt

Gymnastik med udsigt I weekenden er der blevet afholdt et sommerstævne med navnet ’Gymnastikdage ved Fjorden’, og Roskilde Camping ved Vigen har lagt lokation til. Arrangementet indebærer

alle former for gymnastik, heriblandt rytme-, spring- og dansegymnastik, og der har i alt været cirka 1950 deltagere i arrangementet. ”Det er en lille stigning i forhold til tidligere år, men vi har ingen ambition om, at vi skal have flere deltagere de næste år, da vi har

nået maks. kapaciteten i forhold til gymnasterne og rammerne for arrangementet. Hvis vi skal have flere deltagere med, bliver dagen for lang, og det er sikkerhedsmæssigt heller ikke forsvarligt”, siger Niels Vest fra DGI og fortsætter ”vi kender ikke det præcise antal på

G L VA FLÆSK

tilskuerne, da det er gratis at komme ind, så det er svært at registrere, men jeg vil skyde på omkring 2500 tilskuere”. For første gang i arrangementets historie oplevede de regn, men det var så sent, at det ikke gjorde nogen forskel på arrangementet.

Frisk Persille

SPAR 30070

Pr. bundt

KUN

1 kg. I skiver

Canaja Rosso

KUN

Italien

6 FLASKER

59

299,-

95

Nye danske kartofler Ca. 1 kg

KUN

19

ÅBNINGSTIDER: Mandag-fredag

8-20

Lørdag-søndag

8-18

7

95

Stegeflæsk

Hyrdehøj Bygade 6A · 4000 Roskilde · tlf. 46 30 17 00

95


l 6 l 16. JUNI 2015

Den 1500 kvadratmeter store fabriks- og lagerbygning har stået tom i tre år på trods af utallige fremvisninger.

f or mo re info rmatio n eto nshirts.co m

Taber 700.000 kroner om året på naboskab med Stena Recycling Flemming Bøttger ejer en 1500 kvadratmeter stor fabriksbygning på Navervej, men det er umuligt at udleje bygningen i industrikvartet på grund af larm og støv fra naboen. Af Holger Vincents

SHOP ONLINE PÅ FASHIONBOX .DK

BOSTON STÆNDERTORVET 2 4000 ROSKILDE TLF. 4635 8210 ÅBNINGSTIDER: MANDAG-FREDAG 10-18 LØRDAG 10-15

Lige over for Stena Recyclings store genvindingsanlæg ligger en bygning med kapacitet til at huse flere virksomheders medarbejdere. Men ejeren har, siden han købte den i 2005, haft store udfordringer i forhold til at få fyldt den 1500 kvadratmeter store fabriks- og lagerbygning ”Jeg købte den i 2005, og dengang var der kun et lille jernværk, der hvor Stena Recycling ligger i dag, derfor mente jeg ikke, at det ville give problemer. Men efterhånden byggede de videre hele vejen ned, og det firma der holdt til i kontorbygningen her, var meget utilfreds med det, der foregik på den anden side af vejen”, fortæller ejeren af Navervej 20, Flemming Bøttger. For Flemming Bøttger er det en kostbar affære at være nabo til genvindingsvirksomheden på den modsatte side af Navervej, hvor lastbiler ofte holder i kø, for at aflevere store portioner skrot. ”Det rammer mig hårdt økonomisk, jeg taber 700.000 kroner hvert år på, at bygningen står tom, og selvom ejendommen står tom betaler jeg jo stadig ejendomsskat og dækningsbidrag, som er en speciel skat

på erhvervsejendomme, hvor der bliver drevet virksomhed, men her bliver der jo netop ikke drevet virksomhed”, fortæller ejeren.

Frustreret ejendomsmægler Kurt Nielsen er Flemming Bøttgers ejendomsmægler, og han har det sidste halvandet år forsøgt at udleje erhvervsejendommen på Navervej. Han har fremvist de mange kvadratmeter et utal af gange, men det har aldrig udmøntet sig i en lejekontrakt. ”Det er så intensiv produktion, der sker derovre, og det burde ikke kunne lade sig gøre i det her kvarter. Det her overgår enhvers fantasi. Vi har en tom bygning stående, selvom mange har været ude og se den. Fælles for alle dem som først er interesserede i at leje den, er, at de ringer nogle dage senere og fortæller ’Vi var ude at se jeres bygning igen, og hørte høje brag og eksplosioner fra den anden side af vejen. Det kan vi simpelthen ikke byde vores personale’”, fortæller Kurt Nielsen.

Miljøstyrelsen ikke bekendt med klager Flemming Bøttger klagede via sin administrator, Flemming

Sommer, til Miljøstyrelsen, som er øverste tilsynsmyndighed på shreddervirksomheder som Stena Recycling, om støj- og luftforureningsgener i området, men styrelsen mente ikke at der dengang var grundlag for at regulere virksomheden. Miljøstyrelsen skrev blandet andet ”Stena har de senere år – også af egen fri vilje – foretaget flere tiltag for at begrænse generne for mennesker, der færdes i området”. Paperboy har været i kontakt med Miljøstyrelsen som vedkender sig deres tilsynspligt over Stena Recycling, men de er uenige i kritikken fra Flemming Bøttger. ”Miljøstyrelsen er ikke bekendt med, at der pt. er problemer eller klager over støv og støj, hverken fra eksplosioner eller fra anden drift af shredderanlægget. Miljøstyrelsen har siden november 2012 ikke modtaget klager over virksomheden”, siger miljøstyrelsens sagsbehandler i et skriftligt svar. Miljøstyrelsen fortæller, at de udfører uanmeldte basistilsyn hvert tredje år, og at yderligere tilsyn sker ud fra vurdering af virksomhedens samlede miljøforhold. Miljøstyrelsen har været på tilsyn hos Stena Recycling i Roskilde, hvert år siden 2011, men kan ikke oplyse, om de var på tilsyn i forbindelse med Flemming Bøttgers klage. Styrelsen angiver at Stena traf en række foranstaltninger i 2011, hvilket de betegner som

årsagen til udeblivelsen af klager. Men det er ikke et billede der stemmer overens, med de udtalelser fra beboere og erhvervsdrivende, som Paperboy bragte den 29. maj i år, og heller ikke med Flemming Bøttger og Kurt Nielsens oplevelser fra Navervej 20, hvor der ifølge ejeren og ejendomsmægleren ofte kan høres eksplosioner, selvom det antal ifølge Miljøstyrelsen skulle være nedbragt siden 2011. ”Eksplosionerne indberettes langt hen af vejen ikke. De bliver betragtet som hændelige uheld”, siger Kurt Nielsen. Den udlægning af arbejdsgangen underbygges af Miljøstyrelsens svar til Flemming Bøttger i 2012. ”Det er desværre uundgåeligt, at der en gang imellem optræder eksplosioner i virksomhedens produktionsanlæg”, skriver Miljøstyrelsen blandt andet i et brev dateret den 21. november 2012. Miljøstyrelsen fortæller, at Stena Recyclings miljøgodkendelse er under revurdering, men at de ikke forventer ændringer i de bestemmelser, som virksomheden skal overholde i forbindelse med driften. ”Da miljøgodkendelsen for Stena Recycling A/S, Roskilde er revurderet for få år siden i marts 2011, forventes igangværende revurdering ikke at medføre væsentlige ændringer men primært redaktionelle ændringer og mindre tilpasninger til nuværende praksis og drift”. Tilbage står Flemming Bøtt-


16. JUNI 2015 l 7 l

Trip Trap TILBU D ! Trip Trap TTrILBU D ! ip Trap TILBU D !

Ocean Bord 201, Teak 13.995 kr. 9.795 kr.

Ocean Stol, Hvid 3.495 kr. 2.445 kr.

Ocean Bord 201, Teak 13.995 kr. 9.795 kr.

Ocean Stol, Hvid 3.495 kr. 2.445 kr.

Skagen Bord 140×78 cm, hvid 7.995 kr. 5.995 kr.

Vendia Stol 1.995 kr. 1.495 kr.

Ocean String Stol, Sort 3.995 kr. 2.795 kr.

Flemming Bøttger fangede en eksplosion på Stena Recycling i Roskilde med sin mobiltelefon. Ocean String Stol, Sort 3.995 kr. 2.795 kr.

gers ejendomsmægler med en række ubesvarede spørgsmål. Flemming Bøttger må indtil videre reparere sin facade hvert tredje år, da trykbølgerne ifølge ejeren får murværket til at slå revner, mens ejedomsmægleren kæmper videre med at få den store industribygning lejet ud. ”Vi er selvfølgelig interesserede i oplysninger om Stenas produktions-

mængder, for overskrider de dem, overskrider de deres støjgrænser og deres støvgrænser. Det er ikke noget som Miljøstyrelsen vil tage sig af i forhold til naboerne. Der er åbenbart egenkontrol fra Stenas side og så foretager Miljøstyrelsen engang imellem anmeldte eller uanmeldte kontrolbesøg som ryger i en logbog”, siger Kurt Nielsen.

ALLE MARKISER

÷20%

Vendia Bord 2.995 kr. 1.995 kr.

SPAR 30% PÅ OCEAN SERIEN HELE SOMMEREN SPAR 30% PÅ SOMMERPRISER Tilbuddet gælder så længe lager haves. OCEAN SERIEN SKAGEN SÆT; BORD, BÆNK OG 2 STOLE HELE SOMMEREN Hvid 23.480 kr. 14.995 kr.

Ocean Café Bord, Hvid kompaktlaminat 4.995 kr. 3.495 kr.

Teak

19.080 kr. 12.495 kr. lager haves. Tilbuddet gælder så længe

VENDIA CAFÉSÆT; BORD OG 3 STOLE 8.980 kr. 6.195 kr.

Ocean Café Bord, Hvid kompaktlaminat 4.995 kr. 3.495 kr.

Tilbuddet gælder så længe lager haves.

Ring ef

Gardinb

ter

ussen Ocean Bord 142, Fiberbeton 11.995 kr. 8.395 kr.

Ocean String Stol, Støvet grøn 3.995 kr. 2.795 kr.

Ocean Bord 142, Fiberbeton 11.995 kr. 8.395 kr.

Ocean String Stol, Støvet grøn 3.995 kr. 2.795 kr.

Skagen Stol, teak 3.295 kr. 2.295 kr.

Skagen Bænk, hvid 7.495 kr. 5.495 kr.

GARDINER · SOLAFSKÆRMNING

Roskilde Gardiner

Trip Trap København | Trip Trap Hørsholm | Trip Trap Roskilde | Trip Trap Køge

Gullandsstræde 8 · 4000 Roskilde Tlf. 4635 3402 · roskildegardiner@gmail.com

Trip Trap København | Trip Trap Hørsholm | Trip Trap Roskilde | Trip Trap Køge

Trip Trap Roskilde Industrivej 20 · 4000 Roskilde Tlf. 46 79 04 00

Trip Trap København | Trip Trap Hørsholm | Trip Trap Roskilde | Trip Trap Køge


l 8 l 16. JUNI 2015

Politikfri zone Per Vibskov Nielsen

Genvælg regeringen – også for Roskildes skyld Af Mette Gjerskov (S), folketingsmedlem, tidligere fødevareminister, Roskilde

Kathrine Krone

Fie Sohn Højlund

Christine Skou

Jytte Abildstrøm

Klummen er et fast indslag i Paperboy, hvor vi har givet pennen fri til en gruppe mennesker, der har det til fælles, at de alle på den ene eller den anden måde er rodfæstet i Roskilde. Det er avisens faste holdeplads for markante meninger og gode personhistorier, alle med udgangspunkt i ugens skribent, men først og fremmest med Roskilde i centrum.

Valgets demokrati Af Per Vibskov Nielsen Så er der atter folketingsvalg. Om ikke andet er det en hyldest til demokratiets princip. Det antikke Grækenland er demokratiets vugge. Her blev der godt 400 år før Kristi fødsel udviklet en ny teknik til at styre en by med; det som vi i dag kalder for politik. En by hedder på græsk polis og det græske ord techne har vi taget til os på dansk som teknik, så i stedet for at kalde det politik, som vi sædvanligvis gør, så kan man i stedet kalde det byteknik, som altså er de græske ord polis og techne sammentrukket. Denne nye byteknik skulle være demokratisk, som igen er to græske ord, der er trukket sammen; nemlig ordet demos som betyder folk og ordet kratos som betyder styre. Demokrati er altså folkestyre og det var denne politik der vandt frem som en ny byteknik og skulle afløse tyranner, bykonger og andre enevældige herskere i datidens Grækenland. I stedet fik mange af de frie, voksne mænd ret til at deltage i byens styre; altså i udøvelsen af politikken og det som ansvarlige medborgere. Nogen tænker sikkert, at det var filosoffen Platon, der banede vejen for demokratiet. Men han var nu en af demokratiets markante kritikkere og frygtede at demokrati ville føre til et pøbelvælde. Platon foretrak at det

var de bedste og ikke de fleste, der skulle styre en by, et såkaldt meritokrati. Selvom der var lagt et kim til folkestyre i det antikke Grækenland, tog det lang tid, inden tankerne bar frugt i Nordeuropa. Først for godt 500 år siden skete der en afgørende udvikling som også fik indflydelse på Danmark, nemlig reformationen, der med Martin Luther i spidsen førte til folkelig protester mod magtmisbrug. I 1800-tallet bliver tanken om demokrati skærpet, idet demokratiet ikke blot kunne anvendes i en bystat men nu også i en nationalstat, og det er bl. a. derfor sognepræsten i Vester Ulslev kirke på Lolland, den senere statsminister og biskop D. G. Monrad, i løbet af 3 nætter nedskrev udkastet til grundloven, som i løbet af kort tid uden mange ændringer blev underskrevet den 5. juni 1849 af Frederik VII. Derfor har vi alle lov til at stemme ved demokratiske valg i Danmark og sagt helt enkelt betyder det: Valget er dit, så stem!

Jeg anbefaler dig at stemme personligt på en kandidat fra Roskilde. Det giver Roskilde indflydelse i Folketinget. Men jeg anbefaler dig også at stemme på en kandidat fra et rødt parti - det giver tryghed og velfærd. Danmark har været igennem en hård tid med krisen. Det har vi mærket i Roskilde med banditter i habitter, men nu er vi igennem det værste. Nu skal der bygges op med stabilitet og styr på økonomien, ikke med økonomiske eksperimenter. Som socialdemokrat er det vigtigt for mig, at vi skaber arbejdspladser. Men ikke til en hvilken som helst løn. Dansk løn for dansk arbejde – vi vil ikke have amerikanske tilstande, hvor helt almindelige mennesker er nødt til at have både to og tre jobs for at få pengene til at strække. Når vi investerer i Danmark, skal vi også have jobs til danske lønninger. Også når vi her i Roskilde bygger svømmehallen, plejecentret, og Røde Port-projektet. Jeg siger nej til underbetaling, og ja til regeringens nye lov mod social dumping.

I de kommende år bliver der skabt masser af jobs i Roskilde med renovering af almene boliger. Alene i Roskilde renoverer vi 3.000 boliger. I Æblehaven, Ringparken, Fælledgårdene og andre steder. Tillykke til beboerne og de mange håndværkere og lærlinge, der nu kommer i arbejde og uddannelse. Når vi kommer i arbejde, og der er styr på økonomien, bliver der bedre råd til velfærd. Nogle mener, at vi skal betale for at gå til lægen. Det kommer ikke til at ske med en rød regering. I det Danmark du kender er der være råd til hurtig kræftbehandling, ny medicin og værdig behandling af psykisk syge og ældre. For mig vil velfærd altid komme før skattelettelser. Velfærd er også tryghed i dit eget hjem. Da stormfloden ramte Roskilde Fjord, stod mennesker i vores område pludselig uden deres eget hjem, og med utryghed om forsikringen. Lokalsamfundet blev stærkt og naboer hjalp naboer. Men det var også en kæmpe fordel, at Roskilde havde lokale folketingsmedlemmer, der kunne tale borgernes sag og sikre rimelige erstatninger. Du kan også få brug for et lokalt folketingsmedlem, der kan tale din sag.

4 friske sommerdage

÷15% På cykeludstyr, cykeltøj og cykelsko...

JA – PÅ ALT TILBEHØR I BUTIKKEN Medbring annoncen for at benytte tilbuddet.

Næste uges klummeskribent: Fie Sohn Højlund er født i 1995 i Jyllinge. Hun arbejder til dagligt med at sælge habitter i Tøjeksperten Roskilde og skriver pressemeddelelser for Egmont Danmark og Profcoach. Efter sommerferien skal hun studere kommunikation og IT på Københavns Universitet. Hun elsker dårlige amerikanske film og rock på Orange Scene.

Tilbuddet gælder fra onsdag 17/6 til lørdag 20/6

Cykel s Mad Himmelev Centret · Sognevej 107 · Roskilde · Tlf. 4635 0355 · www.cykelmads.dk


16. JUNI 2015 l 9 l

Politikfri zone

SHOP AMOK TIL VILDT LAVE PRISER I FIRST LADY

Varig velfærd i Roskilde Af Flemming Damgaard Larsen Folketingsmedlem for Venstre Valgt og opstillet i Roskildekredsen

Jeg ønsker at styrke kernevelfærden for borgerne i Roskilde og resten af landet. Velfærdssamfundet skaber tryghed og sikkerhed – men i Venstre mener vi, at vi kan gøre det endnu bedre. I sundhedsvæsenet skal den enkelte patient i centrum. Overbelægningen skal reduceres markant, for det er ikke værdigt, at patienter ligger på sygehusgangene. Derudover skal der indføres en patientansvarlig læge, så patienter undgår den utryghed, det skaber at blive kastet rundt mellem forskellige læger. Det koster penge. Derfor ønsker vi i Venstre at prioritere pengene til den offentlige sektor anderledes og bedre end den nuværende regering. Vi vil bruge færre penge på udlændinge, og vi vil sænke udviklingsbistanden til det niveau, FN anbefaler. Alene på den måde kan vi frigøre 20 milliarder kroner, som vi kan bruge på den kernevelfærd, der kommer os alle til gode. Når Roskildes borgere hver eneste dag står tidligt op om morgenen for at tage på arbejde, så er de med til at

skabe grundlag for den fælles velfærd, vi alle nyder godt af. Derfor er det kun rimeligt, at det skal kunne betale sig at arbejde. Offentlig forsørgelse skal aldrig kunne være et alternativ til et arbejdsliv. Derfor vil vi i Venstre sænke skatten for de laveste arbejdsindkomster, så du får udbetalt mere af den løn, du selv har arbejdet for. Og så det bliver mere attraktivt at være en del af arbejdsmarkedet. Jeg ved, at mange gerne vil i arbejde. Derfor skal der selvfølgelig også være et job at få. Men vækst og jobs kommer ikke af sig selv. Derfor vil vi skabe rimelige rammevilkår for lokale og danske virksomheder, så erhvervslivet kan vokse og skabe arbejdspladser i Roskilde og resten af landet. Helt konkret skal afgifterne lettes og det administrative bøvl skal fjernes. Det vil den enkelte dansker kunne mærke. For det er gennem vækst og velstand, at vi får råd til vores velfærd i fremtiden.

Gå ikke glip af First Lady’s

KÆMPE UDSALG Vi giver

30%

på alle udsalgsvarer fra den 18. juni kl. 10:00

Algade 17 · Roskilde

Zophie & Olivers vilde sommerudsalg starter torsdag d. 18.6 kl. 10.00

SPAR OP TIL

50% ens y b g ø Bes tik u b e t s fede nz e e w t l i t 8-16 ÅR Algade 34 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 11 62 44


l 10 l 16. JUNI 2015

Ny energi til Hedehusene

Roskilde

Lørdag den 28. juni er Hedehusene centrum for en torvedag ned gennem den flotte nyrenoverede hovedgade. Drømmen at skabe en stemning af fest og sammenhold ud fra det velkendte princip om at værterne byder til fest, men det er gæsterne, der kommer med festen. Der er planer om forskellige indslag som musik, workshops og udstillinger i nogle af de tomme butikker. Du kan læse mere om arrangementet på www.facebook.com/butikkerihedehusene

Gælder til og med d. 20. juni 2015

STORT ØKOLOGISK

VIN MARKED I IRMA ROSKILDE ELEMENTAL Rød & hvid. Chile.

2 flasker

110,-

COTEAUX D’AIX-ENPROVENCE Frankrig.

2 flasker

140,-

ECO BALANCE Rød & hvid. Chile

2 flasker

100,MONTEPULCIANO D’ABRUZZO Italien. ELLER

LO OVALLE Chile

2 flasker

120,-

SMAGS PRØVER FREDAG D. 19. JUNI

Der tages forbehold for pris- og afgiftsændringer, trykfejl, manglende leverancer samt udsolgte varer. Irma bytter per kulance. Tilbuddene gælder kun i Irma Roskilde, Skomagergade 21, 4000 Roskilde

Kathrine Krone glæder sig til fulde huse på valgaftenen.

Demokratiets festdag fejres i Byens Hus Valgflæsk og underholdning er ingredienserne, når den gamle byrådssal fyldes med spændte roskildensere Af Holger Vincents

Mens hele byen venter på afgørelsen og svaret på spørgsmålet, skal vi have Helle Thorning-Schmidt eller Lars Løkke Rasmussen som statsminister, samles lokale valgentusiaster til folkekøkken, storskærm og valgbar i det nyetablerede mødested på Stændertorvet. Byens hus serverer stegt flæsk efter krydset er sat og inden stemmerne er talt op den 18. juni. Arrangementet er ifølge sekretariatsleder i Byens Hus, ikke samlingspunkt for

en decideret politisk diskussion, det er snarere en fejring af de borgere, der har været ved stemmeurnerne og sat deres kryds. ”Jeg bliver altid rørt på valgdagen, når jeg står der i stemmeboksen og kan sætte mit kryds lige hvor jeg vil. Det er en stor dag, og jeg synes vi skal fejre den sammen, så jeg håber, at rigtig mange vil bakke op om Byens Hus og arrangementet”, siger Kathrine Krone. Festen starter 1630 og hvis man vil spise med, skal der købes billet.

Ensomme ældre mangler besøg Af Tomas Skov

Mange ensomme ældre savner et socialt afbræk i en ellers ensom og ensformig tilværelse. Imidlertid har Røde Kors Besøgstjeneste, Domsognets Menighedspleje og Ældre hjælper Ældre alle svært ved at skaffe tilstrækkeligt med frivillige, der har tid og lyst til at påtage sig den opgave at bruge et par timer om ugen på at holde ældre med selskab.

”Der sidder utroligt mange gamle ensomme mennesker, som stort set ikke kommer ud af deres lejligheder. Det er flere, end man umiddelbart tror. Vi har desværre i øjeblikket en venteliste af ældre, som efterspørger besøg. Som frivillig besøgsven sidder man sammen og drikker en kop kaffe, eller man kan gå en tur sammen”, siger Dennis Skernby fra Ældre hjælper Ældre.


16. JUNI 2015 l 11 l

FORÅRS SOMMERTILBUD TORSDAG 23. APRIL FREDAG 24. APRIL LØRDAG 25. APRIL

Kom ind og få gode råd professionel Kom ind og få godeogråd og professionel vejledning vejledning...

TILBUD

Vægmaling Elegant Væg 7 Vaskbar, silkemat Hvid/lyse farver. SPAR 50%

Loftmaling R2 Træ indendørs Relexfri, giver et elegant ensartet resultat. Aqua 40 Halvblank. Alle farver.

Vægmaling BP7 Loftmaling R2

Silkemat væg. Valgfri farve. Relexfri, giver et elegant ensartet resultat.

Før: 949,Før: 679,10 liter NU 2,7 liter NU

499 499

00 00

Før: 949,9 liter NU

599 499

00 00

Vægmaling Scotte 5 Facademaling Valgfri farverhelmat. Pudsfarvet, Alle farver.

Vægmaling BP10 Vægmaling Silkemat. Robust væg. Hvid/råhvid. Scotte 5 Hvid/råhvid.

Før: Før:1099,000,Før: 1399,2,7 9 liter liter NU NU 9 liter NU

00 599 89900

Før: 999,10 liter NU Før: 1099,-

699 599

00 00

9 liter NU

Før: 1299,Scotte 9 GT20 Før: 1599,liter NU Køkken / Bad / Bryggers 9 liter NU

650

00 00 899

Halvmat væg, ekstra vaskbar. Hvid/råhvid. 3,6 liter. Før 799,NU 549,-

Scotte GT20 Træ Køkken indendørs / Bad / Bryggers Halvmat væg, ekstra Aqua 40 vaskbar. Hvid/råhvid. Halvblank. Alle farver. 3,6 liter. Før 799,NU 499,-

Før: 679,2,7 liter NU Før: 1599,-

4990000 899 9 liter NU

Grundrens 1 liter

Facademaling Pudsfarvet, helmat. Heldækkende Alle farver. Træbeskyttelse

Perfekt Täcklasyr. Alle farver.

Før: 1399,9 liter NU Før: 1499,-

899 899

00 00

9 liter NU

Beckers Farve/Grossistcenter Roskilde Indramningscenter v/Yvonne og Kim Ringstedgade 21 4000 Roskilde

Tlf. 46 36 56 22

Heldækkende Træbeskyttelse

Perfekt Täcklasyr. Alle farver. 2,7 liter. Før 649,NU 399,til træterrasser, havemøbler m.m.

Træolie

Før: 1499,9Før: liter NU 499,-

89900 29900 2,7 liter NU

Vinduesmaling

Før: 689,2,7 liter NU Før: 59,50

4990000 69 2x1 ltr. NU

Åbningstider: Mandag - fredag 9.00-18.00 Lørdag 9.00-15.00 Til håndværkere: Mandag - fredag fra kl. 7.00


l 12 l 16. JUNI 2015

Politikfri zone

Modemanden

løsning, kan den lynhurtigt afsættes andre steder i verden, hvor de står over for de samme problemer”, siger han. Også her er Rasmus Nordquists lidenskab for mode relevant, og branchens blakkede omdømme er netop grunden til at han arbejder for at ændre det. ”Mode er én af de mest forurenende brancher i verden. Og når man som jeg så godt kan lide mode, så må jeg jo være med til at ændre, den måde produktionen foregår på”, siger han.

Af Tomas Skov

Rasmus Nordquist er kommet til Vækstfabrikken på Musicon i Roskilde i selskab med sin partileder Uffe Elbæk for at diskutere iværksætteri, som netop er ét af Rasmus Nordquists mange ordførerskaber. Efter Danmarks Radio har fået klaret deres interview, trækker vi ud i solen og sætter os ved et bord. Den 39-årige politiker er uddannet fra Danmarks Designskole inden for mode og har i den forbindelse blandt andet boet nogle år i Paris, hvor han kreerede tøj på et modehus. Denne torsdag i Roskilde har han dog iklædt sig en afdæmpet grå habitjakke med en hvid T-shirt under. Rasmus Nordquist bor i dag på Nørrebro i København med sin mand, og underviser i bæredygtig mode - i Berlin. Det foregår på den måde, at han rejser derned hver 14. dag og laver workshops med studerende fra hele verden. Resten af Rasmus Nordquists vågne tid er det sidste halvandet år gået med politik. Han var med til at idéudvikle partiet sammen med Uffe Elbæk tilbage i sommeren 2013, og siden har der ikke

Smelter sammen

Rasmus Nordquist betragter sig selv som iværksætter.

været meget tid til hans øvrige interesser. ”Jeg elsker at gå i teatret, til koncerter, og at dyrke kultur, kunst og arkitektur. Jeg er meget nysgerrig, hvad alt det angår, så jeg har været storforbruger af kultur i hele Danmark gennem mange år”, siger Rasmus Nordquist,

der for tiden arbejder fra kl. 7 om morgenen til midnat hver dag.

Optaget af det lokale ”Vi lever i globaliseret verden, og det er jeg meget vild med. Men det er spændende, hvordan vi kan bruge hinanden bedre lokalt. Når vi finder en lokal god

Arbejdsliv og privatliv smelter tydeligvis sammen for Rasmus Nordquist, for det han arbejder med politisk og professionelt, er også det, han interesserer sig for i sin øvrige tid. ”Jeg brændet for det her, som jeg arbejder med politisk. Lokalt iværksætteri er så vigtigt for at vi kan skabe et godt liv. Jeg tror ikke længere på at de store virksomheder kommer og redder os. De nye arbejdspladser i Europa bliver skabt i de små virksomheder – ikke de store”, siger han.Blandt andet har Rasmus Nordquist netop besøgt det såkaldte FabLab på RUC. ”Her så jeg, hvordan de helt nye teknologier som 3D-print vil forandre vores hverdag. Når din bil går i stykker, får du måske bare en fil og printer din reservedel ud. Vi vil i en ikke så fjern fremtid se en helt anden måde at leve og forbruge på end vi kender i dag”, siger han.

Solafskærming på mål

Markiser • Parasoller • Rullegardiner • Lamelgardiner Plisségardiner • Panelgardiner • Persienner • Duoroller Ved bestilling inden 15. juli gives

20% rabat

Gardin-Expressen www.gardinexpressen.dk RING EFTER GARDINBUSSEN Hos Gardin-Expressen får du professionel rådgivning, måltagning og opsætning – din sikkerhed for et godt resultat

VIBY SJ. TLF: 46 19 33 55 ROSKILDE TLF: 46 32 13 50 NYKØBING SJ. TLF: 59 91 12 45


Vi ønsker alle en Søndags glædelig jul i december åbent 16. JUNI 2015 l 13 l

”Bodil” kostede 318 mio. kroner Af Tomas Skov

Stormrådet har opgjort erstatningsbeløbet for oversvømmelserne i december 2013 ved Roskilde Fjord (fra Frederikssund og mod syd). Beløbet er 318 mio. kr. for udgifter til tabt løsøre, skadesbegrænsning, genopbygning og eventuel genhusning. Borgmestre omkring fjorden opfordrer staten til at bidrage økonomisk til en sluse ved Frederikssund, som angiveligt vil koste under halvdelen af erstatningsbeløbet. En regional stormflodssikring ved Kronprins Frederiks bro vil koste 130-140 mio. kr. Samfundsøkonomisk giver det altså god mening, at staten går ind og bidrager til at gennemføre projektet.

”Klimasikring har fyldt forbavsende lidt her i valgkampen, når man tænker på, hvor mange mennesker der vil blive berørt af ekstremt vejr i de kommende år. Jeg synes partierne i valgkampen skylder vælgerne at melde klart ud, om staten fremover også kun skal påtage sig et ansvar for kystsikring på den jyske vestkyst. Vi arbejder selvfølgelig også på at sikre borgerne lokalt, men en regional løsning vil danne en barriere for et stort område på én gang og giver derfor rigtig god mening”, siger borgmester Joy Mogensen.

VinDomaine til

Anniversario Piemonte Rosso 2011

Skt. Hans aften Mur Mur Ium Cuvée Niels Oscar

Dejlig saftig, fyldig, lang, flot, harmonisk, rund, behageligt krydret smag, mørke bær, blommer, urter, mokka, toastÅrg. og 2014 Domaine d’Estienne er en egetræsvanilje. klar mørke pink rosévin, Lækker vin. med blålige nuancer. Næsen Velegnet til hygge, er utryksfuld med lækre pasta, medium noter af kandiserede frugter kraftige retter. og ganen fyldes med en syrlig citrus og frugtagtig Luftes en halv time.

Provence Rosé, Saint Estienne

smag. En forfriskende og god afrundet vin som passer Pr. Fl. 74,perfekt til aperitif eller til frisk fisk og grillet kød. Bør serveres ved en temperatur v/ 6 fl. på 8° til 10° C.

45,-

6 fl. 270,-

Pr. fl. 89,-

75,-

Edizione 12 v/ 6 fl.

Farnese Vini SRL 6 fl. 450,-

Stormen ”Bodil” Stormen ”Bodil” skabte i december 2013 oversvømmelser og stormflodsskader på Sjællands nordkyst og i Roskilde Fjord/Isefjord. Den højeste vandstand blev i Roskilde målt til 2,06 m over dagligt vande, hvilket førte til oversvømmelser på store områder og omfattende skader. I særlig grad blev de lavtliggende boligområder i Jyllinge Nordmark, områder i Frederikssund og Roskilde Inderfjord ramt.

kl. 10.00-13.00

Medium kraftig rødvin med flot lang, saftig og velstruktureret smag af både røde og mørke bær, krydderier, peber og toast. Lækker rødvin. Velegnet Årg til: 2012 Årets Julemaden og meItalien. Alc. 14% julevin dium kraftige retter. Vinen har en gennemgribende Luftes en halv time. D rubinrød farve med intenstog NYHE Kom

Rosso Veronese Coste Scaligere - Veneto,

duft af modne kirsebær, godt med krydderi og lette noter af visne blomster. Smagen er kraftfuld, rig og fyldig med en god struktur og flotte tætte Pr. Fl. 100,tanniner der varer ved længe. Server den til rødt kød, vildt v/ 6 fl. eller modne oste.

smag

75,-

6 fl. 450,-

Pr. fl. 89,-

60,-

Royal Oporto v/ 6 fl.

Late Bottled Vintage 2007 6 fl. 360,-

Denne LBV præsenterede Dette er Farneses flagskib usædvanlige egenskaber, og ypperste kvalitetsmed en rig rubinrød farve, vin. Hele fire gange er en intens og kompleks vinen blevet præmieret aroma af rød moden som Italiens bedste Spændende vine fra Frankrig frugt & Italien med krydderier, og Vino da Tavola. Den et velintegreret udtryk har modtaget over Kassen indeholder: for bouquet og smag, tyve internationale Orvieto 2013ogDOC Classico med en blød og anerkendelser velafbalanceret finVentoux SUD 2014 Médalie rangerer dermed ish. Med en stil, der som en af de ti mest d’Argent Orange stammer fra Vintage Sommeren’s Rosé præmierede vine i Port er denne LBV verden. Smagen Les Buis d’Aps er 2013 fremragende. særdeles magtfuld, Pinot Noir Ardéche Afhentningsrabat samlet ø ogg fyldig. y g blød værdi 228,Beaujolais 2013 FåPr.1 flflaske aske Rosso Verrazzano Pr. Fl. 229, & 1 flaske CA’ del Appassimento 2013 Toscanello, hvis du selv v/Votum 6 fl. 2013 Pinot Nero/Syrah henter kassen...

Månedens smagkasse

450,-

Følg os på facebook

Vi holder åbent fra kl. 8.00 hver dag i næste uge, og står parat med roser til studenterne På gensyn Mie & Co�

99,-

195,-

6 fl. 1.170,-

Zinfandel 2013CharlesCuvée Godet G d XO EllnerExtrem ExcellenceCharles over 25 år

Dom. Mur 1. Cru champagne

XO Excellence er en blanding af af Grande Årg Cham2013 D NYHEBorderies pagne, Alc. 14,5%. Vinen har og Petit Chamen duft af krydderier, pagne. Tør ogkirsebær, dog svesker og frugtrig krop vanilje. med Smagen er livlig og frugtrig med toner af komplekse noter hindbær og kirsebær. af sorte kirse-Kan nydes alene, men bær, melon, passer godt til lasagne, honning, valnød grillede bøffer eller gryderet. Zinfandel er og duft af hvide Californiens stolthed og i blomster

Testvinder i “Det store Gemmehæfte Julen Årg. 2009 2012” med følgende En vin i utrolig høj kvalitet kommentar:der “Testvinmed sin kraft, fylde, karakter og eftersmag er blandt deren er en meget de allerbedste lækker, fin og eksklusivvine fra Rhône. champagne Men meddet ener også 100% håndplukkede druer fra over formidabel balance. 70 år gamle vinstokke. Den er Bouquetén er skønvelegnet og til vildt og særdeles indbydende,andre og der kraftige retter. er ingen tvivl: Det er aftenens vinderE-xtrem s selvom den lå iStæt ankt Han ge e n parløb med de ud den u tilbandre gode bobler”.

& Charles

denne vin viser den sig fra sin bedste side!

Pr. fl. 199,-

Mur Ium

Pr. fl.

449,- 150,- 269,-160,Pr. flaske

Pr. flaske

v/ 6 fl.

Algade 58, 4000 Roskilde Tlf. 46 35 17 04 3330@interflora.dk acaciablomsterkunst.dk

BLOMSTER

Åbningstider: Mandag til fredag ��������� 9�00-17�30 Lørdag ������������������������������������ 9�00-15�00 Søndag ������������������������������������������� Lukket

. VIN . CHOKOLADE . SPECIALITETER

6 fl. 900,-

Normalpris pr. fl. 179,-

HOLTE VINLAGER Roskilde Ringstedgade 37 4000 Roskilde Tlf.: 46 36 33 78 Fax: 46 36 33 79 roskilde@holtevinlager.dk

Åbningstider: Åbningstider: Man.-onsdag 10.00 - 17.30 Man - torsdag8.0010.00 - 17.30 Torsdag - 17.30 Fredag Fredag 9.3010.00 - 18.00 - 18.00 Lørdag Lørdag 10.0010.00 - 14.00 - 13.00 Forbehold for trykfejl og udsolgte varer

Jesper

Forbehold for trykfejl og udsolgte varer

Rasmus Rasmus Martlev


l 14 l 16. JUNI 2015

Dan Hacke stopper som direktør for Roskilde Kongrescenter Efter 13 år på posten som direktør for Roskilde Kongrescenter stopper Dan Hacke. Fra 1. oktober står Roskilde Kommune som eneejer af Roskilde Kongrescenter, og fra den dato har Hacke valgt at overgå til en kontraktansættelse som rådgiver i Roskilde Kommune indenfor kultur- og idrætsområdet. Udover jobbet som direktør for Roskilde Kongrescenter var Hacke også formand for Foreningen Roskilde Festival i 22 år, og har over årene været involveret i mange dele af kultur- og idrætslivet i Roskilde.

Skændes I ?!? Så hvad er egentlig ”the rules of engagement”, når det kommer til at disJeg fik engang min far til at græde un- kutere. Min konklusion er: Et skænderi er lukket og egoistisk. En diskussion er der en diskussion. Jeg var gymnasieelev på Amtsgym- åben og lyttende. Hvis du skal diskutenasiet i Roskilde, aktivt elevrådsmed- re, skal du være nysgerrig, lyttende og lem og teenager! Jeg behøver nærmest kunne sætte dig i den andens sted (ja ikke sige mere, for som irriterende – det er høje krav!). Derfor kan du rent gammelklog teenager bestod min dis- faktisk ændre mening i løbet af en diskussionsteknik i dels at gentage den kussion. Der kan komme noget godt ud samme pointe til jeg fik ret, og dels – af at diskutere. Det kan der ikke af et med vilje – at misforstå min fars argu- skænderi (bortset fra make-up-sex – og menter. Hmmm… ringer det en klokke det er alligevel en skrøne). Men hvordan sørger man så for at her midt i valgkampen?. Den eneste forskel er måske, at min far slet ikke diskutere i stedet for at skændes? Man var klar til at håndtere ufine diskussi- øver sig! Og her synes jeg, at vi kan lære noget af de ameons-metoder fra sin rikanske skolers datter. Det ville ligne tradition for ”debaLars og Helle dårligt at ”Ingen har nogensinde te-teams”. En blangå fra kamp-pladsen lært mig forskellen på en ding mellem en med tårer i øjnene. tv-duel og en hatMen det gjorde min diskussion og et skænderi” ten-rundt-leg, hvor far – min egen usårlider først trækkes ge FAR! Jeg kom til at tænke på den trauma- en problemstilling - fx om topskatten tiserende oplevelse forleden, da min skal droppes eller dagpengeperioden 5-årige søn midt i en ”meningsudveks- forlænges. To elever trækker derefter ling” mellem min mand og jeg (som jeg lod om, hvem der er for og hvem, der sjovt nok heller ikke kan huske ind- er imod. De har så fx et minut hver holdet af) indskyder med klar, tydelig til at fremføre hver deres sag over for og lidt bekymret barnerøst: ”Skændes publikum, der eventuelt kårer en vinI?!?”. Vi svarer, som tusindvis af for- der til sidst. Derigennem øver unge sig ældre før os: ”Nej nej – mor og far dis- i at argumentere uafhængigt af egne kuterer bare” (selvom vi selvfølgelig overbevisninger – men vigtigere endnu: de lærer, at der altid er argumenter skændtes helt vildt). Det fik mig til at tage en mental note: for og imod, og at debatten også er et Lær’ eget afkom at diskutere uden at spil, som kan spilles fair eller med feje skændes. Og så slog det mig: Ingen har tricks. Se det kunne jeg godt tænke mig nogensinde lært mig forskellen på en diskussion og et skænderi. De lyder jo at både min søn og jeg lærer – nok ofte ens – ikke mindst i diverse tv-de- mest for, at han ikke på et tidspunkt batter. Men forskellen er hårfin og uen- får mig til at græde under en diskussion. delig vigtigt at kunne navigere i. Af Kathrine Krone

DET BEDSTE FRA TO VERDENER Hvis du er i tvivl, om du vil læse videre eller have en praktikplads, så er en eux lige noget for dig. Her kan du kombinere din erhvervsuddannelse med en gymnasial eksamen. Den giver dig direkte adgang til videregående uddannelser, så alle muligheder er åbne, når du skal videre med næste step i karrieren.

Se de retninger, du kan vælge mellem på rhs.dk

Kathrine Krone har gjort sig nogle tanker om demokrati i tiden op til valget.


16. JUNI 2015 l 15 l

TILBUDDENE GÆLDER TIL OG MED SØNDAG D. 21. JUNI

Vi holder af mad! TIL 4 PERS.

HUSK

ROASTBEEF vægt ca. 1 kg

100,PR. STK.

VORES HJEMMELAVET

PERSILLESAUCE

Onsdag og torsdag tilbud: STEGE FLÆSK I SKIVER PR. SKIVE

d o g å s g O til grillen SPAR

5490

Chardonnay og Shiraz. Sydafrika Harmoniske og velafbalancerede vine. Chardonnay er særdeles velegnet til fisk, fjerkræ, salater og frokostretter. Shiraz er særdeles velegnet til okse-, kalve- og svinekød samt kraftige oste.

0

99

SVÆRDFISKBØFFER MED ELLER UDEN URTER 2 STK. CA. 360 GR.

80,-

4 STK. KÆMPE REJER CA. 90 GR PR STK.

85, 99 PR. STK.

95

Meny Himmelev

Meny Skomagergade

Himmelev Sognevej 95, Himmelev, Roskilde. Tlf. 46 36 42 33

Skomagergade 11, Roskilde

Åbningstider: Man.-fre. 8-20 lør. 8-18 søn. 8-18

Åbningstider: Man.-fre. 9-20 lør. 8-17 søn. 10-17

Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

TABISO 3 L BAG-IN-BOX

Valgflæsk


l 16 l 16. JUNI 2015

Christian Blands er tovholder på forsøget med digital aflevering.

Elever til digital eksamen Roskilde Katedralskole har netop afholdt skriftlige eksaminer, hvor internettet var tilgængeligt for eleverne Af Holger Vincents

Folketingsmedlem, Mette Gjerskov

Borgmester, Joy Mogensen

Vi står sammen om hele Roskilde Mette Gjerskov er en politiker med masser af erfaring og hjertet på rette sted:

• 10 år på arbejdsmarkedet • 10 år i Røde Kors • 10 år i Folketinget

METTE

GJERSKOV

2015

Gymnastikhaller og andre store sale på Roskildes gymnasier har i den seneste tid være proppet med elever, som har siddet og svedt over de opgaver som skal afgøre, hvor langt huen kan bære dem efter sommerferien. Men et sted i Roskilde har det kommende kuld studenter også haft mulighed for at bruge internettet i forbindelse med eksamen. ”Sidste år startede vi med at de fleste årsprøver for 1. og 2. g skulle afleveres digitalt i Lectio på baggrund af, at vi oplevede problemer med, at eleverne skulle printe deres opgaver”, fortæller Christian Blands, vicerektor på Roskilde Katedralskole. Problemerne på gymnasiet har bestået i, at eleverne oplevede problemer med deres medbragte printere, ligesom der til prøver og eksaminer med skolens printere også kunne forekomme fejl, når opgaverne skulle afleveres. ”Hvis man udskriver via vores printere er det via USB-stik, men dem eleverne medbragte var ikke altid kompatible. Det skabte kø til vores printer, så den tid eleverne havde til effektivt at besvare blev til en masse spildtid med at vente og sikre, at opgaverne blev afleveret”, siger Christian Blands. Vicerektoren har dog også en anden begrundelse for at lade eleverne aflevere digitalt. ”Samfundet er i gang med at digitalisere sig, alting bliver papirløst og her-

ved tager man også et større ansvar for miljøet”, fortæller vicerektoren.

Tilbageholdenhed på Himmelev På et andet af byens gymnasier vil den øverste chef gerne se tiden an, inden han giver tilladelse til at afholde digitale eksaminerne og årsprøver. ”Himmelev Gymnasium har bevidst været lidt tilbageholdende med at tage del i forsøg med eksamen, hvor der er netadgang. Vi håber, at der høstes nogle erfaringer rundt omkring på forsøgsskolerne, som vil bidrage til, at vi fremadrettet kan få nogle meningsfulde og tidsvarende prøver når netadgang bliver obligatorisk”, siger rektor på Himmelev Gymnasium Johnny Vinkel. Faldgruben ved den mere løsslupne adgang til internettet er, at eleverne kan føle sig fristede til at snyde, når it-afdelingen ikke har frakoblet nettet. På Roskilde Katedralskole har de ved de netop overståede årsprøver taget fat i to elever, som havde forsøgt at snyde ved hjælp af blandt andet oversætterværktøjet Google Translate. Spørgsmålet er derfor om internet og eksamenslokaler hænger sammen, også selvom sociale medier som Facebook eller opgavesamlingen Studieportalen ikke i udgangspunktet kan tilgås af eleverne. ”Det er rigtigt, at der ligger en problemtik i at åbne halvt. Viljestyrken skal være stærk, men vi har stor tiltro til vores studerende. Samtidig har eksamensvagterne mere tid til at holde øje med skærmene, da de ikke længere skal bruges deres tid på eksempelvis at dele opgaveark ud”, forklarer Christian Blands, der mener, de skriftlige sommereksaminer har været en succes, og at skolen også kommer til at gøre brug af den digitale afleveringsform til næste sommer.


16. JUNI 2015 l 17 l

Normalt følger pengene børnene, det betyder færre børn i klubberne er lig med færre penge, men et enigt Skole- og Børneudvalg afviger den regel i resten af 2015. ”Vi vil gerne sende et klart signal om, at vi også fremover ønsker klubberne. Vi vil give dem tid til at udvikle klubtilbuddene til den nye virkelighed efter skolereformen, uden at de skal tænke på, hvad et eventuelt frafald får af konsekvenser for personalet”, siger Claus Larsen, der er formand for Skole- og Børneudvalget.

Til årsprøve med internet

Sommerglæder

Tilbuddene gælder så længe lager haves.

Klubbers budgetter fastfryses

Kæmpe Hortensia

159

95

Elever på Katedralen er glade for at aflevere digitalt, selvom der var et par svipsere undervejs Pelargonia

5 STK.

Af Holger Vincents

Vi fangede en gruppe 1. g’ere lige uden for Roskilde Katedralskoles kantine. Her var stemningen ikke trykket af eksamensnerver. ”Jeg var oppe i matematik og synes det gik fint nok, førhen kunne jeg bedst lide at aflevere på papir, fordi det er lettere, hvis man skal tegne et eller andet. Men jeg synes faktisk, at min opgave fik en bedre orden, ved at alt skulle udformes digitalt, så det var godt”, fortæller Emma Ramgil, som ikke tror, at den digitale eksamensform får hendes medstuderende til at snyde. ”Jeg synes folk havde disciplin nok til at gå til prøve på den måde. Vi ved også godt, at snyd kan få store konsekvenser”. En elev i 1.p er lidt mere kritisk i forhold til forsøget, hvor opgaverne afleveres via intranetsiden Lectio. ”Der vil altid være nogle der udnytter det, når der er en sådan adgang. Men langt de fleste er godt klar over, hvad der sker, hvis man bliver taget”, siger Ulrikke Rabin. Ulrikke synes hendes årsprøve forløb ganske godt, et par klassekammerater måtte dog udvise en smule tålmodighed. ”Jeg havde ikke vanskeligheder ved at aflevere digitalt. Andre oplevede at Lectio drillede lidt, men

99

95

Emma Ramgil, 1.w har været til årsprøve i skriftlig matematik

det var ikke et stort problem”. En anden elev havde tekniske udfordringer under årsprøven, men det var ikke på grund af den digitale prøveform. ”Det gik helt fint, jeg havde problemer med Word, som fik min computer til at lukke ned én enkelt gang, men jeg mistede ikke noget af min opgave”, fortæller Sabrina Valentin, som, i tråd med Ulrikke Rabin, mener, at den digitale prøveform kan få flere til at overveje at bruge internettet udenfor reglementets faste rammer. ”Jeg har ikke oplevet snyd, men jeg tror, at adgangen til internettet kan få flere til at overveje at gøre noget, de ikke må. Men der er mange vagter til at holde øje med skærmene”, udtaler Sabrina Valentin fra 1. i.

Chokoladeblomst

39

95

Knoldbegonia Før 29,95

14

95

Store sorte Petunia

24

95

Lån en trailer ved større køb

Sabrina Valentin, 1.i: Kan snart gå på sommerferie efter årsprøver i engelsk og matematik.

Ulrikke Rabin, 1.p: Er sammen med de andre piger i gang med at lave en præsentationsfilm af gymnasiet.

Juliane drivhuse • Fiskars • Gardena redskaber

ÅBNINGSTIDER: HVERDAGE 9-17.30 · LØR-SØN OG HELLIGDAGE 9-16


l 18 l 16. JUNI 2015

TEMA Flygtning i Roskilde

Integration med Grundtvig Af Tomas Skov

Når flygtninge kommer til Danmarks grænse, bliver de ført til et af landets asylcentre, hvor de så afventer udredningen af deres sag. Asylcentrene drives af staten, og en flygtning, der efter en periode får asyl, overgår efterfølgende til at være kommunens ansvar. Der kommer for tiden særligt mange flygtninge fra krigen i Syrien, og disse har typisk en relativt kort sagsbehandlingstid på ca. fire måneder. Kommunen overtager ansvaret for de tildelte asylmodtagere og er så forpligtet til at tilbyde bolig eller midlertidig indkvartering, forsørgelses-

ydelse og en såkaldt integrationskontrakt.

Ud i praktik Asylcentrene tilbyder kun sprogtræning i begrænset omfang, og det er altså nu kommunens opgave at sørge for, at den enkelte får lært dansk og bliver integreret på arbejdsmarkedet. Det er en stor opgave, men administrationschef med ansvar for integrationsområdet Maria Tvarnø har gang i en lang række muligheder. ”Vi prøver blandt andet at finde praktikpladser i samarbejde med vores egne institutioner inden for plejeområdet. Lige nu har vi et samarbejde

med 10-12 pleje- og sundhedscentre. Vi er også i dialog med Arriva, hvor de har en del ældre chauffører, så der er nogle jobåbninger. Endelig har vi kontakt til Dansk Supermarked, og vi arbejder løbende på at opdrive praktikpladser i private virksomheder”, fortæller hun.

Højskoler holder Samtidig gør kommunen meget brug af højskoleophold, hvilket giver den enkelte en lang sammenhængende periode med intensiv sprogtræning. ”Vi sender 80 afsted i år i forløb på 26 uger. Vi har rigtig gode erfaringer med det, for de er der 24/7 og får derfor et kæmpe boost til deres sprog og inte-

Bak-Op er den nærmeste familie Af Tomas Skov

”Det er et godt sted at være. De hjælper dig på rette vej med alt det, man skal lære, og de viser dig vejen til at blive integreret i det danske samfund”, siger 22-årige Nehmet Karimi fra Afghanistan, der kom til Danmark som uledsaget flygtning som 17-årig, og i dag er i lære som tømrer i Roskilde. Den private virksomhed Bak-Op, som er betalt af kommunen, tager sig af de unge, uledsagede flygtninge, der ender deres rejse i Roskilde. Bak-Op er for nylig flyttet til nye lokaler på Byleddet 3 i Roskilde, hvor de syv ansatte råder over ca. 400 m2, der blandt andet indeholder stort spisekøkken, hyggerum, mødelokaler og værksteder. ”Vi er den familie, de ikke har”, siger Jannik Due, der er pædagogisk vejleder på stedet.

Cykel og Nem-ID Når de unge, uledsagede flygtninge fra fx Afghanistan eller Eritrea lander hos Bak-Op, er det personalets opga-

Jannik Due og Niels Henrik Christensen har antaget Einam Rahmani til at lave maden i Bak-Op.

ve at hjælpe de nytilkomne med alt det praktiske. De skal have tag over hovedet, de skal lære dansk, de skal i uddannelse, de skal have praktikpladser og jobs. Med tiden. For hele denne proces tager naturligvis tid. Til at begynde med, får de en cykel, så de kan bevæge sig rundt i byen af egen kraft. Men det danske samfund kan være ret kompliceret for en 17-årig afghaner,

Højeste ønske: en læreplads Af Tomas Skov

”Jeg vil gøre alt for få en læreplads som elektriker. Det er min drøm”, siger Ahmad Ramani. Han er én af de uledsagede flygtninge, der kom alene til Danmark, og siden Roskilde, som 17-årig. I dag er han 22 år, og har scoret en stribe gode karakterer først på sprogskole, siden på efterskole, så i 9. og 10. klasse, og senest på grundforløbet ”Strøm, styring og proces”, som han afsluttede med et 12-tal. Ahmad har også været i praktik i Kvickly og arbejdet i McDonalds. I dag er han køkkenmed-

hjælper på deltid på Restaurant Toppen.

Tænker på fremtiden Ahmad Ramani fik opholdstilladelse i 2011, og har siden haft god hjælp af Bak-Op, hvor vi også mødes denne eftermiddag. ”I asylcentret tænker man kun på, om man får opholdstilladelse. Først derefter kan man tænke på sin fremtid igen”, siger Ahmad.

Nemmere hver dag Lige som Nehmet har Ahmad været gennem en lang flugt, som han kan be-

der måske ikke har andet end et par års Koran-skole bag sig. ”Prøv fx lige at forklare ham, hvad a conto varme er!”, siger Niels Henrik Christensen, der er afdelingsleder på Bak-Op. Og så er der hele IT-delen i et tiltagende digitaliseret samfund som det danske. Der er netbank, og tilmelding til betalingsservice – og så skal de unge

skrive i hovedtræk. Men meget af det har han glemt, fordi det var så hård en periode i hans liv. I dag er han en veltalende og ambitiøs nydansker, og hver dag er lidt nemmere end den forrige. ”Da jeg kom til Danmark, var jeg alene og jeg kendte ikke nogen. Jeg kunne ikke snakke med nogen. Det var en meget hård tid. Men efterhånden blev det bedre, og jeg begyndte at forstå mere. Siden har jeg arbejdet for min fremtid”, siger han.

Flygtninge i Danmark gennem årene Fra 1956 til 2014 er der givet ophold til i alt 142.450 personer svarende til i gennemsnit 2.450 pr. år. Andelen af personer med flygtningebaggrund i Danmark er 1,9%.

gration. Det er en ordentlig snaps, og et godt fundament til at komme videre”, siger hun. Højskoleinitiativet startede i 2010, og det har været en succes lige siden. ”De kommer meget glade tilbage derfra. Det er få, hvor det ikke lykkes. Vi har lige fået en opringning fra en som godt kunne tænke sig et forløb mere”, siger Maria Tvarnø.

naturligvis også have et Nem-ID. Og lære at bruge det.

Alle er kommet videre Bak-Op modtog den første flok uledsagede flygtninge tilbage i 2010. Det var 15 17-årige drenge fra Afghanistan, og de har siden været i sprogskole, gået på VUC, været i praktikforløb eller gået på Teknisk Skole. ”Trods deres ofte brutale livshistorier, er der ikke én af disse drenge, der er kommet ud i kriminalitet eller misbrug. De er alle sammen landet på benene, og er kommet videre”, siger Niels Henrik Christensen. Dog mangler nogle fortsat en praktikplads, så personalet på Bak-Op arbejder løbende på at sparke døren ind til virksomheder, der vil aftage de velfungerende drenge.

Fællesspisning Alle de unge lever for sig selv i forskellige boformer rundt om i Roskilde, men kommer næsten alle tirsdage og torsdage om aftenen, hvor der er fællesspisning i køkkenet på Bak-Op. ”Drengene elsker disse arrangementer, og vi har nu antaget én af vores tidligere brugere, Einam Rahmani, til at stå for maden”, siger Jannik Due.

Ahmad Ramadi drømmer om en fremtid som elektriker

Flygtninge i Roskilde Der er 350 flygtninge i Roskilde, der skal bo midlertidigt på Sct. Hans 50 flygtninge har fået opholdstilladelse og bor i Roskilde Kommunes midlertidige boliger på Sct. Hans.


16. JUNI 2015 l 19 l

Flygtninge har taget en stor del af taletiden i den snart overståede valgkamp. Vi har kigget nærmere på nogle af de tiltag, der bliver gjort i Roskilde for at imødekomme de tilkomne flygtninge. Og så har vi talt med et par stykker af dem, det hele i virkeligheden handler om.

En drøm om fred, ro og kærlighed ”Vi har valgt at være her, og så skal vi også opføre os ordentligt. Vi skal være en del af samfundet. Jeg synes, man burde forlange noget mere af unge mennesker”, siger Nehmet Karimi, som undrer sig over jævnaldrene, som ikke rigtig ’gider’ noget. Nu er den 22-årige afghaner og tidligere uledsaget flygtning i lære som tømrer hos sin mester Gert Christensen takket være det netværk, han har fået gennem Bak-Op.

en. Her endte Nehmet med at opholde sig i omkring to år. ”Jeg levede på gaden og spiste i kirken. Det var ren overlevelse fra dag til dag. Jeg tænkte overhovedet ikke på fremtiden”, husker Nehmet. Nehmet havde aldrig hørt om landet Danmark, før han nærmede sig grænsen fra Tyskland. Det var vinter, og han var i bukser og T-shirt. Nehmet ville egentlig have flygtet videre, men han blev bragt til asylcentret i Avnstrup, og fik så opholdstilladelse efter syv måneder.

Sit livs chance

Otte års fravær

”Jeg havde gået alene i tre år og kunne godt bruge en ekstra hånd, og så synes jeg, man skal gøre noget for de unge mennesker. Han kan hedde Nehmet eller Brian – jeg er ligeglad. Og Nehmet er en ung mand, som gerne vil frem, og som interesserer sig for faget. Det er den indstilling, der betyder noget”, fastslår tømrermester Gerd Christensen under en pause fra arbejdet med at anlægge en træterrasse ved klubhuset i Himmelev-Veddelev Boldklub. Og Nehmet Karimi er glad for det, han kalder sit livs chance som lærling hos tømrermesteren, også fordi det giver ham sprogtræning gennem hele arbejdsdagen. ”Nehmet sagde til mig i starten: ’Det er dejligt at arbejde sammen med dig, for du snakker hele tiden!’”, griner Gert Christensen, der har glæde af sin lærling indtil slutningen af 2016, hvor Nehmet er udlært tømrer.

Imens sidder Nehmets mor og søster fortsat i en flygtningelejr i Pakistan, og Nehmet overfører jævnligt en stor del af sin løn til dem via Western Union. ”De lever et hårdt liv dernede. Børn kan ikke gå i skole, og der er ingen hospitaler”, siger Nehmet. Hans højeste ønske er at gense sin mor og søster, som han ikke har set i otte år, og han drømmer om at besøge dem næste sommer. ”Det skal han. Vi skal nok finde ud af, hvordan vi gør”, siger Gert Christensen. Indtil da er Nehmet bare glad for at have fået chancen for at leve et normalt liv i Danmark. ”Jeg havde ingen tøj, mad eller penge. Jeg tænkte bare på at overleve, og så drømte jeg om et sted, hvor der var fred og ro og kærlighed. I Afghanistan kan du ikke sige din mening, men her har jeg frihed, og jeg bliver jeg behandlet ordentligt. Det er jeg virkelig glad for”, siger Nehmet eftertænksomt.

Af Tomas Skov

Flygtede som 14-årig Nehmet Karimi nåede til Danmarks

Gerd Christensen vil have initiativ og interesse for faget, og det har han fået i Nehmet Karimi.

grænse som 17-årig efter at have været alene på flugt fra hjemlandet Afghanistan gennem 3½ år. Hans far blev slået ihjel af en vejsidebombe på vej til arbejde, og Taleban blev stadigt mere truende, så familien valgte at forlade landet et halvt år efter. Nehmet efterlod sin mor og sin søster i Pakistan og begav sig ud i det uvisse som 14-årig, hvilket blandt andet førte til et års arbejde under slavelignende forhold i et stenbrud i Iran. Efter sin onkels råd flygtede han videre over bjergene til

Tyrkiet til fods, og endte med at opholde sig et halvt års tid i landet. Omsider gik turen videre med båd til Grækenland, hvor politiet pågreb ham og smed ham i fængsel. Nehmet nåede kortvarigt at sidde i et asylcenter, men de slap ham ud efter et par uger på grund af mangel på plads.

Ingen fremtid Nehmet gemte sig over hjulene på en lastbil, som kørte ombord på et fragtskib i Grækenland med kurs mod Itali-

Roskildes åbne arme Af Tomas Skov

”Min farfar som er norsk blev arresteret af nazisterne og flygtede til England. Min farmor flygtede til Sverige, og jeg har ikke fantasi til at forestille mig, at de i Sverige skulle have lukket deres dør for hende. De lukkede hende naturligvis ind”, fortæller Hanne Moe, der sammen med sin mand tog initiativ til at danne netværket Roskilde Flygtningevenner i november 2014. Roskilde Flygtningevenner er med til at skabe nogle små, positive oplevelser i dagligdagen for de ca. 350 flygtninge, som skal bo midlertidigt på Sct. Hans, samt for de 50 flygtninge, der allerede har fået opholdstilladelse.

Menneskelig anstændighed ”Vi ville starte med at vise, at vi er nogen der gerne vil række hånden ud og byde velkommen til vores by. Og det er lykkedes over al forventning. Der var

sådan en positiv stemning omkring det lige fra det første møde, hvor der kom 150 borgere. Kommunen blev også helt overvældet ved borgermødet, for alle disse mennesker ville bare tilbyde deres hjælp. I dag er vi omkring 220 med i netværket”, siger Hanne Moe, der ifølge egne ord startede netværket ud fra helt almindelig menneskelig anstændighed.

Gør hvad du har lyst til Der er ingen særlige krav til de aktiviteter, man som deltager i netværket tager initiativ til. Det kan som udgangspunkt være aktiviteter, som man alligevel ville have gjort selv, og hvor man så tager et antal flygtninge med. Nogen vælger blot at gå en tur sammen og vise dem havnen, torvet eller biblioteket. Andre arrangerer skovture, motion eller en tur på cykel. ”Vi vil gerne give dem redskaberne til at bruge byen og lære dem byens til-

bud at kende. Det er de færreste, der formår det på egen hånd på grund af sprogbarrieren og mangel på viden og penge”, siger Hanne Moe, der bruger ca. 20 timer om ugen på at administrere det netværket.

Åbne døre Roskilde Flygtningevenner har blandt andet arrangeret ture fra Sct. Hans og ind til bymidten, og de har efterhånden fået en fast aftale med Gimle om, at de kan få en kop kaffe på vejen, når de lægger vejen forbi musikhuset. ”Det har vi efterhånden oplevet mange gange - at når vi kommer og spørger, så åbner folk dørene for os”, siger Hanne Moe, og understreger, at hun ikke opfatter sig selv som frivillig. ”Det er nærmest blevet en industri at være frivillig i Danmark, men det er ikke vores identitet i Roskilde Flygtningevenner. Vi er bare nogle beboere her i byen, som gør nogle ting med hin-

Hanne Moe står bag netværket, der hjælper flygtninge i Roskilde

anden og med nogle andre. Vi passer vores arbejde og vores andre interesser - og så gør vi det her, fordi vi har lyst og synes det er vigtigt”, siger initiativtageren.


l 20 l 16. JUNI 2015

KØD TIL FESTEN FRIT VALG

1 kg Entrecôte

Antal pakker

2,5-3,0 kg Svinekam

Antal pakker

1,3-1,6 kg Ølkam

Antal pakker

2,5 kg Svinekoteletter

Antal pakker

1,2-1,5 kg Porchetta

Antal pakker

1 kg Kalvegrillsteaks

Antal pakker

3 stk. svinemørbrad

Antal pakker

3 kg Hjemmelavet Medister

Antal pakker

3 stk. Landskinke

Antal pakker

2,5 kg Skinkeschnitzel

Antal pakker

2,5 kg Skinkekød i tern

Antal pakker

1 kg Oksegrillsteaks

Antal pakker

1 kg Oksekød i tern

Antal pakker

2 kg Grillpølser

Antal pakker

Bestillingen afleveres i butikken, senest mandag 22/6-2015

100,VIND EN FESTMIDDAG

Alle der afleverer bestillingssedlen og bestiller for min. 300,- er med i en konkurrence om en festmiddag for op til 10 personer.

AFHENTES: Torsdag 25/6

Navn:

Vidste du...

Adresse:

Fredag 26/6

Tlf.

- at vi har en slagter i hele butikkens åbningstid - altid klar til at rådgive og vejlede dig.

ÅBNINGSTIDER: Mandag-fredag

8-20

Lørdag-søndag

8-18

Hyrdehøj Bygade 6A · 4000 Roskilde · tlf. 46 30 17 00

Mark Slagtermester


16. JUNI 2015 l 21 l

SOV GODT I MOSKUSDUN

Lige nu til drømmepriser!

INFO: Fyld fra hvide europæiske moskusdun/småfjer, som er nænsom renset uden brug af skadelige kemikalier. Vår: 100% bomuld cambrice, våret er duntæt, vand og gnideægte. Vaskbar på 60 gr.

SPAR 350,-

Dorte Nonfood chef

PUDE Green Dream Størrelse: 60x63, Totalvægt 920 gr Bæreevne over 7

Vidste du...

at du altid kan finde sæsonaktuelle varer i vores Nonfoodafdeling.

TILBUD

249,-

SPAR 1.000,-

DYNE Green Dream Størrelse: 135x220, Totalvægt 1830 gr, fyldets vægt 840 gr. Bæreevne over 11

TILBUD

799,Tilbuddene gælder så længe lager haves.

ÅBNINGSTIDER: Mandag-fredag

8-20

Lørdag-søndag

8-18

Hyrdehøj Bygade 6A · 4000 Roskilde · tlf. 46 30 17 00


l 22 l 16. JUNI 2015

Politikfri zone Musikpassioneret politiker Af Andreas Thrane

58-årige Knud Damgaard stiller op til valget for Liberal Alliance, hvor hans mærkesag er at formidle LA’s 2025 plan, som angiveligt gør LA til det eneste parti, der går til valg på en gennemregnet plan. Han bor sammen med hans kone, Helle, Helles datter og deres to katte i Vor Frue. Her bor de tæt på markerne, der lægger græs til Roskilde Festival, hvor Knud har været frivillig de sidste 16 år, men i år skal han være betalende gæst for første gang. ”Det glæder jeg mig meget til. Det har været 16 fantastiske år som frivillig, og jeg har fået uvurderlige oplevelser, som jeg ellers ikke ville have fået, men i år skal jeg bare slappe og opleve fede koncerter”, siger Knud med et smil på læberne.

Backstage på Roskilde Festival Knud har altid haft en stor passion for musik, og til dagligt arbejder han for Fender, der producerer musikinstrumenter, og så har han haft sin egen musikbutik, som han solgte i 1990. ”Jeg har en bred musiksmag, jeg kan

lide alt fra den poppede Rasmus Seebach til kultmusikeren Frank Zappa”, siger Knud, der også selv spiller musik. ”Jeg har haft vilde oplevelser i forbindelse med mit virke som Backstagekok ved Orange Scene”, konstaterer Knud og fortsætter: ”Jeg har haft besøg af musikere som trommeslageren i det amerikanske rockband Korn, David Silveria, der har været på turné i et halvt år, og som ikke har fået ordentlig mad i flere måneder. Men ligeså snart de ser, at der bliver lavet frisk, grillet og lækker mad til dem, så lyser de helt op. David Silveria blev i madteltet efter han havde givet koncert, hvor han hjalp med at lave mad til de andre musikere”, erindrer Knud. Knud har også fået lov til at bruge sine kompetencer inden for musikinstrumenter, da han i 1992 fiksede Kurt Cobains guitar, inden Nirvana skulle give koncert på Orange Scene.

Familiefar Til trods for at Knud først blev far til en søn i en alder af 50 år, så får man fornemmelsen af, at han er et udpræget

Den fedeste koncert Knud Damgaard så på Roskilde Festival var i 1979, hvor det polske band SBD gav koncert.

familiemenneske. Hans søn, Felix, er i dag syv år gammel. Han bor til dagligt i Fredericia med sin mor, og Knud ser ham minimum hver 14. dag. ”Jeg får ikke set ham så meget under valgkampen, men det retter jeg op på, når valgkampen slutter i næste uge”, forsikrer Knud Damgaard. Ud over Felix, har han også en bonussøn, Lucas, som han understreger, er ligeså meget søn for ham, som Felix er. Knud lærte Lucas at kende, da han var to år gammel, og da Lucas ikke

havde nogen far, overtog Knud faderrollen. ”Jeg gør meget ud af, at Felix og Lucas er brødre, og de elsker hinanden virkelig højt. De har et sundt brødreforhold. Felix ser op til Lucas, som enhver anden lillebror ser op til sin storebror”, konstaterer Knud og tilføjer: ”Lucas holder jul med os hvert 2. år og holder altid nytår sammen med os. Vi har en fest med at fyre fyrværkeri af sammen, så det hygger vi os meget med”.

Demok festdag bli ratiets v underholdn er fejret med ing, valgflæ sk storskærm i lokalerne og under den gamle Byr lige ådssal.

Byens Hus præsenterer:

Valgfest for alle - 18. juni

Alle er velkomne!

Program (med forbehold for ændringer)

Hvor:

1 På www.billetto.dk (søg på Byens Hus)

16.30: 17.00:

Dørene åbner Koncert med Katrine Bille Gratis saftevand

Byens Hus, Stændertorvet 1A, stuen (under den gamle byrådssal)

3 MobilePay 23 90 4-5-6-7

Valgbaren åbner

Hvordan:

Det koster 75 kr. for voksne – 50 kr. for studerende og 35 kr. for børn under 12 år – prisen inkluderer mad og en valgfri drikkelse

Det er GRATIS at være med. Men hvis du vil spise valgflæsk, skal du købe en mad-billet (begrænset antal). Det gør du på tre måder:

Du skal købe mad-billetten seneste onsdag den 17. juni kl. 18.00

17.30:

17.30-20: Valgflæsk ved langborde (husk at købe mad-billet) Live musik Lege-rum for børn og barnlige sjæle 20.00:

Underholdning bla.: Hyldest til førstegangsvælgerne Bordfodbold DJ (to be announced)

Festen fortsætter så længe det giver mening

2 I Turistbureauet, Stændertorvet 1D

Vi ses i Byens Hus - DIT, MIT OG VORES


16. JUNI 2015 l 23 l

Sankt Hans i Byparken Tirsdag d. 23 juni fejres der som sædvanlig Sankt Hans i Byparken. Roskilde Domkirkes Drengekor giver koncert klokken 20.30, efterfølgende er der mulighed for at deltage i fakkeloptog fra Byparksrestauranten klokken 21.10, og byens borgmester, Joy Mogensen, holder båltale klokken 21.30. Aftenen afsluttes med at sende heksen til Bloksbjerg, der synges Midsommervisen, og så arrangerer Havneforum flot fyrværkeri at gå hjem på.

Tag en øl og træn din bækkenbund Inden du læser videre - eller hvis du er kvinde og påtænker at klippe den ud af Paperboy og ligge den på hans natbord - så smut lige ud i køleren og snup en kold øl. Så glider budskabet ligesom lidt bedre ned og sandsynligheden for, at du/han får læst til ende og evt. afprøvet øvelserne, er større. Tag den første slurk - og tænk over om du vil gå glip af følgende pointer i denne tekst: 1. Bliv en bedre elsker 2. Minimer dine dryp i underbuksen (pinligt hos elskeren eller fysioterapeuten) 3. Få en længere nattesøvn Sæt lige øllen til læberne og tænk efter, om du er frisk på at læse videre for at få lidt tips og tricks til ovenstående. Snup den tredje slurk – og lidt fakta omkring bækkenbunden 1. Det er en muskel, og en muskel kan trænes stærkere, hurtigere og mere udholdende 2. Den aktiveres i samarbejde med anus (lukke-alle-ude-musklen) 3. Den bestemmer over tissetøjet, prutter og pøller, og hvornår du har tænkt dig, at et samleje skal slutte… for dit vedkommende!

Niels Honoré er uddannet fysioterapeut, foredragsholder på sundhedsområdet og partner i Fysiocenter Roskilde.

Fakta: Spænd ikke op i maven, balderne eller kæberne, og sørg for at du frit og ubesværet kan trække vejret, eller tale uden besvær.

Test dig selv

Med alderen vil de fleste mænd opleve vandladningsbesvær, og over 40 % af mænd over 50 år oplever rejsningsbesvær/impotens.

Fakta: Gå til din læge hvis du ikke kan få rejsning, ikke kan holde tæt på vand, luft og afføring. Søg specialuddannet fysioterapeut, hvis du har brug for systematisk gennemgang og undersøgelse i forhold til lige dit problem og udfordring.

Mette Gjerskov er en politiker med masser af erfaring og hjertet på rette sted:

• 10 år på arbejdsmarkedet • 10 år i Røde Kors • 10 år i Folketinget

METTE

Fakta:

2. Hver knib holdes i ca. 10 sek. 3. Man skal knibe så hårdt/hurtigt som muligt. 4. Start med at knibe ved endetarmen og så øg spændingen fremefter mod penis. Hold så kraftigt som muligt og træk vejret normalt under øvelsen. 5. Prøv at sætte 50% spænding på bækkenbunden, når du f.eks. er ude at gå en tur - og prøv at holde spændingen hen næste lygtepæl, næste værtshus eller hvad du nu går efter. 6. Hold gerne din knib op til 20 sek. Husk at ligesom det tager lang tid at få sin biceps til at se stor ud og kunne lave mange gentagelser, tager det tid og vedholdenhed at høste resultater, så vær tålmodig og flittig. Endvidere er der meget der tyder på, at man med fordel kan ændre livsstil, bare en smule. - Lidt mindre alkohol - Lidt mere fysisk aktivitet - Lidt færre røgvarer

Borgmester, Joy Mogensen

Vi står sammen om hele Roskilde

GJERSKOV

Forsøg at standse strålen, når du tisser. En stærk og velfungerende bækkenbund kan uden besvær klippe strålen over! Denne test skal du dog ikke udfører særlig tit, da det så giver problemer med en overspændt bækkenbud. Træningsprogram – ”Gør det selv stærk diller” Træn så ofte du kan og f.eks. altid i bilen, eller når du ser dårlig fjernsyn eller sidder med din IPhone/IPad og spilder tiden. Træn også gerne liggende, og mens du står/går. 1. Udfør 3 knib i hver stilling.

Folketingsmedlem, Mette Gjerskov

2015


l 24 l 16. JUNI 2015

Politikfri zone Ærkelokal fodboldspiller Tina Boel fra SF har boet hele sit liv i Roskilde, og hun har ikke tænkt sig at flytte. Af Holger Vincents

Sæsonen er slut for FC Roskilde, og på idrætsparken er den store traktor i gang med at klippe plænen, hvor folketingskandidat Tina Boel har brugt mange timer. Flest i modstanderens felt. ”Jeg var angriber, og jeg kan faktisk ikke huske ret mange kampe, hvor jeg ikke fik scoret”, fortæller Tina Boel, som bedyrer, at hun har en scrapbog, der kan dokumentere udsagnet. Hun har rødder i nærheden af Rådmandshaven, hvor de første spadestik til pigefodbold blev taget i Roskilde. ”Jeg er født og opvokset ovre på Fælledvej, en del af Roskilde der dengang var et arbejderkvarter. I området var fodbold sporten, ikke håndbold eller gymnastik, og vi var en fem seks piger fra den samme bygning, som spillede med drengene, inden vi startede på, hvad jeg tror har været det første pigefodboldhold i RB”, siger Tina Boel.

Mange timer på boldbanen Folketingskandidaten forklarer, at RBs

1

TAB

træningsbaner var stedet, hvor hun fik afløb for sit store temperament, og det var da også mange timer der blev lagt i fritidsinteressen. ”Da jeg kom ud til anlægget her i dag, kunne jeg næsten høre støvlernes knopper på asfalten. Vi brugte meget tid herude, og jeg har endda haft den fornøjelse at spille inde på selve stadion.” Hun er meget glad for Roskilde og som ung frekventerede hun ofte spillesteder som Paramount og Kælderhalsen. Dog har hendes egne børn valgt søge lykken uden for de lokale rammer. Det kan Tina Boel til dels godt forstå. ”Jeg bor stadig i Roskilde, jeg har aldrig boet andre steder og kommer nok heller ikke til det. Jeg synes dog, der er nogle ting Roskilde mangler. Vi har mange kulturelle tilbud, men ikke helt de tilbud som primært de unge efterspørger. Man kunne godt ønske sig nogle flere små spillesteder, så det ikke kun handler om Roskilde Festival én gang om året”, siger politikeren. Fællesskaber er en hjørnesten for

KILO

MED BYENS BEDSTE VÆGTTABSHOLD

- alle kan tabe sig hos os !

SUPER SOMMER DEAL • 3. mdr. fællesskab • Enkel og effektiv kostplan • Nem quick-startplan • Seriøst vægttab med BMI • Ugentlig vejning og inspiration • Lækker velkomstgave til de hurtige • Hold og inspiration i Roskilde

Kr. 1.350,-

Tilmeld dig nu! Begynd 1. onsdag i august

Værdi: Kr. 1.959,-

HEIDI HØJLUND Kostvejleder og coach

Ro’s Have 16, 1. sal, Roskilde · Tlf. 4040 6141 · heidi@40406141.dk

Tina Boel var med til at starte et af de første pigefodboldhold i byen.

SF’eren, på fodboldbanen i særdeleshed, men uddannelsen som pædagog og arbejdet med handicappede børn udspringer også af en trang til at inkludere det enkelte menneske i et større fællesskab. ”Som ung havde jeg et sommerferiejob, hvor jeg arbejde på en institution for handicappede børn. Jeg blev meget berørt, da jeg opdagede, at børnene bare sad parkeret på institutionen, uden at få lov til at komme ud og lave nogle aktiviteter sammen. Det gik jeg så i gang med at få til at ske, og efter

den oplevelse var det nærliggende at søge ind på seminariet”, fortæller Tina Boel. En af aktiviteterne som hun har arrangeret for mange børn og unge med handicap er naturligvis fodbold, og så er vi tilbage ved, hvorfor vi sidder på kanten af en nyklippet grønsvær. ”Fællesskabet har betydet rigtig meget, derfor kan det kun være Idrætsparken. Her levede vi, og alle mine venner har den dag i dag også en relation til RB”.


16. JUNI 2015 l 25 l

eFisk gen elin er d f a by d til dag ons

SPANSKE HINDBÆR 125 gr.

15,-

BEAUVAIS KETCHUP 495 gr.

10,-

2 STK. LAKSEBØFFER 400 gr.

ag nsd g o t da ka Hus sk fisk ri er f i meny v sle r e g svo

45,-

ert g sl a ingen el a f d by d e r til dag s tor

DANSKE SOMMER HVIDKÅL Pr. stk.

3 PAK RØD GEVALIA 3x400 gr.

10,-

89

95

LES DAUPHINS RØDVIN Cotes du rhone. 2,25 liter.

DANSKE KALVE CÛVETTER Pr. 1/2 kg. Beg. parti.

99

95

37

50

VALGFLÆSK pr. 1/2 kg.

25,-

Alle tilbud GÆLDER fra uni j . 6 1 . d g a d tirs ni u j . 9 1 . d g a - fred

Meny Svogerslev Svogerslev Hovedgade 78, 4000 Roskilde Åbningstider: Man.-fre. 8-21 lør. 8-21 søn. 8-21 • T. 46 38 30 32


l 26 l 16. JUNI 2015

Er økonomien også klar til pensionering? nen, lånet i ejendommen/friværdien, udskiftning af bilen og skatten?

Af Brian Smith Hansen

Han havde haft fysisk ret hårdt arbejde siden en ganske ung alder. Nu betød helbredet, at han måtte stoppe med arbejdet og blive pensionist/efterlønner. Tankerne gik nu på økonomien – var den også klar til, at han blev efterlønner, eller var han nødt til at vente nogle år? Spørgsmålene, jeg modtager fra de familier, jeg besøger, er tit mange. Hvordan er det nu med efterlønnen, pensionsopsparingerne, folkepensio-

Fremtidsbudgettet Jeg mødtes med familien og fik indblik i deres økonomi, deres fremtidsdrømme og især usikkerheden om, hvornår kunne han stoppe med arbejdet, uden at deres økonomi blev alt for presset. Familiens ønsker til min rådgivning var ganske klare: Find ud af, om han kan gå på efterløn, og hvor lang tid de kunne blive boende i huset.

Til mødet 14 dage senere havde jeg lavet fremtidsbudget til familien for de kommende 25 år. Familien har nu overblik over, hvor meget der er til rådighed hver eneste måned de næste 25 år. Økonomien hang fint sammen som efterlønner… og huset - ja det kan de blive boende i, så længe de ønsker dette. De kunne samtidig spare 100.000 kr. ved at følge mine anbefalinger, så det var en stor fornøjelse at præsentere dem for mine råd.

Min anbefaling: Reglerne er mange, når det drejer sig om udbetaling af efterløn, folkepension, egne pensioner kombineret med forbrug af den almindelige opsparing og friværdien. Det kan gøre en stor forskel på den samlede udbetaling, når der tænkes i, hvilke penge der bruges først. Jeg oplever ofte, at den optimale pensionsplanlægning kan give besparelser på over 100.000 kroner hos de familier, jeg har besøgt. Nærmer pensionen sig, vil jeg anbefale, at I søger uafhængig pensionsrådgivning. Det vil give jer overblikket

ET

Jubilæum Efter 40 spændende år som advokat i Roskilde tager

Niels Krüger afsked med Advokatfirmaet ROAR og rejser mod nye udfordringer. Kom og vær med til at fejre Niels’ jubilæum samt ønske ham held og lykke fremover.

Reception den 19. juni 2015 kl. 14-17

Brian Smith Hansen fra F10 Finans Jeg er 42 år og bor i Roskilde centrum med min søn på deltid. Jeg har 20 års erfaring med bank, pensions- og investeringsrådgivning. Jeg laver i F10 Finans uafhængig bankrådgivning. Det betyder, at jeg kun arbejder for, at du som kunde får mere værdi for dine penge. Det omfatter rådgivning omkring banklån, forbrugslån, realkreditlån, investeringer, pensioner, skat og den daglige økonomi generelt. Det vigtigste af alt er, at mine kunder tjener penge på min rådgivning.

over pensionsøkonomien og bud på forbedringer. Er I allerede gået på pension, kan der stadig være steder, hvor økonomien kan forbedres.

SMUKT

SMIL

ER DET PÆNESTE SMYKKE

VI LAVER: • Helproteser • Delproteser • Stål unitor proteser • Immidiat proteser, indsættes straks efter tandudtrækning • Tryklåsproteser, knappes fast til naturlige eller kunstige tandrødder • Tandproteser efter foto af deres naturlige smil

• Naturtro proteser, individuel indfarvning af tænder og tandkød • Proteser med blødt underlag • Omstilling og renovering af proteser • Tilpasning og justering af ældre tandproteser • Eget laboratorium • Hygiejnerådgivning • Gratis undersøgelse og behandlingsforslag • Finansieringsmuligheder.

I Roskilde Golfklub, Margrethehåbsvej 116, 4000 Roskilde Jens, indehaver

Hjördis, Klinisk tandtekniker Brian, Klinisk tandtekniker

Klinisk tandteknikker

H. Jens Jacobsen · Algade 63 C, 4000 Roskilde, 46 37 38 02 www.tandproteser-roskilde.dk

KONSULTATION Mandag til fredag kl. 9 -16 dog onsdag kl. 9 -18 - Eller efter aftale


16. JUNI 2015 l 27 l

HOS DAMBORG HAVEMØBELLAND KAN DU ALTID

% 0 7 0 2

Spare mellem BROMO HAVESÆT

Hvid højglanssæt - Bord 80 x 200 cm + 6 lysegrå Florida armstole i flet Vejl. 8193.-

VÆLG DIT SÆT FRIT VALG

JOHN HAVESÆT

3999.-

LEDREBORG HVIDT FASTHAVESÆT

EL GRANDE GNIBENSÆT

Bord 90 x 170 cm + 3-pers.bænk + 2 stole KVALITETS SÆT Vejl. 4999.-

Sort dobbelt udtræksbord med 2 plader 90x208/321 cm + 10 stk. Timor armstole i sort 4-rope polyrattan Vejl. 12989.-

NU KUN

HYN DE PASS SÆT DER SÆT ER TIL TET 4 00.-

incl. X-fod til fliser fås i blomme.ssort,natur,blå,grøn, camel farvet Vejl. 1999.-

NU KUN

7999,-

FLORIDA HAVESÆT

-Få nemt læ på terressen Vejl. 999.-

HÆNGEPARASOL Ø 3 MTR.

NU KUN

2999,SIDESEJL GRÅ

PARIS HAVESÆT

Bord med nonwood lameller 140 x 140 cm + 8 Pisca stole i sort flet Vejl. 6191.-

KUN

Bord med granitplader 90 x 200 cm + 6 timor stole i sort flet Vejl. 7593.-

LONDON HAVESÆT

Bord i teaklook 90 x 200 cm + 6 timor stole i sort flet Vejl. 6794.-

ST PARAENFOD T SOL IL 400.-

599,-

CHICAGO HAVESÆT

Bord Ø 105 cm + 4 stk Florida rough armstole i flet Vejl. 5295.-

Sort nonwood bord 90 x 205 cm + 6 pos. stole med gaspumpe I sort flet. Vejl. 7393.-

NAPOLI STABELSTOL

Sort polyrattan og gråt stålstel Vejl. 499.-

NU KUN

699,-

SÆTTILBUD….!

STOKHOLM SOFASÆT

Sofa med indstillig ryg + stor puff + bord 70 x 70 cm I sort polyrattan. Incl hynder Vejl. 6999.-

NU KUN

NU KUN

NU KUN

4399,- 199,-

2499,LISELUND SOFA SÆT

Sofa med chaiselong + bord 46 x 90 cm samt 2 stk skamler i sort polyrattan. Incl hynder Vejl. 7999.-

DANMARKS STØRSTE

NU KUN

NU KUN

3999,-

Nordlysvej 4-10 • 4500 Nykøbing Sj. Indkørsel af Venusvej v/JEM & FIX

TA BEGGE SÆT FOR KUN

4999,-

Sdr. Ryevej 4 •SJ.: 4060 Kirke Såby (mellem Roskilde og Holbæk v/afkørsel Torkildstrup) NYKØBING Nordlysvej 4-10•4500 Nykøbing Sj. (indkørsel ad Venusvej v /Jem & Fix) KIRKE SÅBY.: Sdr. Ryevej 4 4060 Kirke Såby (mellem Roskilde og Holbæk) ÅBNINGSIDER: Mandag til Torsdag 9.30-17.30 Fredag 9.30-18.00 Lørdag 9.00 - 15.00 Søndag og helligdage 10.00-15.00

8500,-


l 28 l 16. JUNI 2015

Gospel i Jakobskirken Traditionen tro afslutter Roskilde Gospel Singers, nu for 18. gang, sæsonen med en festlig sommerkoncert. Koncerten finder sted lørdag den 20. juni kl. 14.00 i Jakobskirken i Roskilde. Roskilde Gospel Singers blev dannet i august 1997, og er byens ældste gospelkor. Koret tæller i dag ca. 70 engagerede og dygtige sangere. Koret ledes af dirigent Peter Bernhard, og ledsages til koncerten af korets faste pianist Kewin Kirkeby, suppleret med Rune Mailand på trommer og Peter Mikkelsen på bas. Billetter á 50 kroner kan købes ved indgangen. Børn til og med 15 år har gratis adgang.

Der skal implementeres mere teknologi i undervisningen

Ambitionen om verdens bedste skole Af Andreas Thrane

Autens er en konsulentvirksomhed, der har til huse på Rabalderstræde 11 ved Muscion, hvor der ligger en række innovations og kreative virksomheder, og Danmarks Rockmuseum kommer til at skyde op i Autens’ baghave. Autens blev skabt for 10 år siden af ildsjælen Lene Jensby Lange, der er optaget af at skabe læringsmiljøer på skoler og uddannelser, der passer til, hvordan børn og unge rent faktisk lærer bedst og til det, de har brug for at lære i den tid og verden, vi lever i. ”Jeg bliver motiveret af det store uforløste potentiale, skolerne har. Vi ser nye skolebørn der klarer sig dårligt, og som efter 10 år stadig klarer sig dårligt. Og vi ser unge, der mister motivationen eller synes, skole er kedeligt. Det kan skolen gøre bedre, og vi har en del bud på, hvordan skolen kan indfrie det potentiale. Der er en stor mængde forskning på området, som vi skal have tænkt langt stærkere ind i skolernes praksis, og så skal vi gøre op med røv til bænk undervisningen”, udtaler ejeren af Autens Lene Lange.

Læring i det 21. århundrede ”Samfundet har ændret sig radikalt de sidste 20-30 år, og der skal læringsmiljøerne følge med”, siger Lene Jensby Lange, der selv har studeret på CBS.

Særligt globaliseringen, internettet dringer, og vi har ikke megen sikker og det øgede netværk mellem menne- viden om fremtiden, men nogle af de sker har ændret ved vores samfund, og vigtigste kompetencer man kan lære det skal skolen blive bedre til at imple- de børn, som starter i folkeskolen til august, og som kommer på arbejdsmentere i læringssituationer. ”Ændringerne i vores samfund gør, markedet i 2030-35 er omstillingspaat viden ikke længere er den mest ef- rathed, samarbejde, innovation, pertertragtede ressource på arbejdsmar- sonligt lederskab – og at lære at lære, kedet, derimod bliver evnen til at tæn- for det skal de bruge hele livet”, vurdeke kritisk, sætte sin viden i spil og løfte rer Lene Lange. svære udfordringer uden manualer i samarbejde med andre mere og mere Skoleudvikling med frie hænder eftertragtet”, siger Lene Lange og slut- Om et par uger skal Autens fremlægge ter ”viden er derfor ikke i sig selv nok. deres bud på verdens bedste skole. Det Verden komer en opgave, den lille mer ikke i faginnovations virksom”Samfundet har ændret sig ligheder eller hed har fået af Carolimed manualer, radikalt de sidste 20-30 år, og der neskolen i København. og man kom”Det er drømmeopskal læringsmiljøerne følge med” gaven. Vi har fået fuldmer i fremtiden i højere grad til stændigt frie hænder, at skulle skabe sine egne jobs og tage da skolen ønsker et innovativt bud bestik af de kompetencer, som er cen- upåvirket af ’plejer’ og fortidens praktrale nu og fremover for et succesfuldt sis. Samtidig med at det er drømmeliv. Det er helt tydeligt, at det er nogle opgaven, forpligter det helt vildt. Den helt andre virksomheder, der har suc- eneste begrænsning vi har, er vores ces i dag, end de virksomheder der op- egen forestillingsevne – og at vi skal levede succes for 30 år siden”. have en tro på, at det er sådan, vi ruster børn bedst muligt også i forhold til det uddannelsessystem, de skal Det handler om fremtiden Det er altid vanskeligt at forudsige videre i. Det er i sådanne situationer, fremtiden, og det er måske næppe man virkelig kan få mulighed for at muligt at se mere end 10 år frem, men udfolde hele det faglige arsenal”, siger Lene Lange og fortsætter med sit Lene Lange har alligevel et bud. ”Fremtiden rummer store foran- bud på verdens bedste skole. ”Det skal

ikke være en vidensfabrik, vi vil i højere grad uddanne entreprenører i bred forstand. Børn, som bliver kompetente, handlingsorienterede ledere af eget liv, kan samarbejde, arbejde med problemer og muligheder virkelige sammenhænge og oplever, at deres indsats gør en forskel. De fysiske rammer skal selvfølgelig underbygge en anden læringstilgang, men den største forandring bliver lærernes rolle. De skal i langt højere grad fungere som facilitatorer og coaches, hvor der skal findes problemstillinger og projekter i samarbejde med eleverne, som motiverer og tænder dem”, siger Lene Lange. Autens mener også, at entreprenørskab i bred forstand bør have en helt central plads i skolen. ”Det rummer så mange elementer af både det, vi ved virker i læring, og som er vigtigt at lære – engagement, meningsfuldhed, kreativitet, innovation, samarbejde og meget mere – frem for den klassiske klasseundervisning. Og det at kunne omsætte en ide til handling i den virkelige verden er ekstremt brugbart.” Ifølge Lene Lange kan teknologi hjælpe processen, og hun peger på, at for eksempel 3D printeren vil være en helt naturlig og uundværlig teknologi på skoler om ganske kort tid, da den giver eleverne muligheder for at fremstille prototyper af deres idéer.


UDSALGET

16. JUNI 2015 l 29 l

Ved køb af spisebord og 6 valgfrie Skovby stole* får du spisebordet til

SPAR

buldrer 1/2 PRIS 50%afsted for fuld damp!!!

FÅS KUN HOS MØBLÉR

på SM24 spisebord

DunlopilloApp

DANSK PRODUCERET

Skovby SM24 spisebord

DunlopilloApp Nu kan du betjene din elevationsseng via din DunlopilloApp DunlopilloApp

Skovby SM24 spisebord i hvidolieret massiv eg. smartphone. Hent den nye DunlopilloApp.

Nu du betjene din elevations seng via din Inkl.kan 3 finérede tillægsplader i magasin. betjene dinDunlopilloApp. elevations seng via din UdtrækNu op kan til Hent 6 du tillægsplader. B100 x 200/356/512 cm. smartphone. den nye Nu kan du betjene din elevationsseng via din

NU

Skovby SM58 spisebordsstol med stel i børstet stål. Polstret sæde og ryglæn med sort okselæder. Pris 2.699,-

Lissabon spisebord med hvid laminat bordplade og hvid kant. Stel i hvidolieret eg. L200 x B100 cm, ekskl. tillægsplader. Normalpris 6.999,Tillægsplade L45 x B100 cm. Pris 999,Nu 499,- Spar 500,Jerry spisebordsstol i formstøbt plast med fastpolstret sædehynde i læderlook. Ben i hvidolieret eg. Fås i flere farver. Normalpris 899,Lissabon skænk med hvidlakeret korpus og front. Ben i hvidolieret eg. B176 x H75 x D43 cm. Normalpris 6.799,-

8.749,-

* Vælg frit mellem alle stole fraSkovby. VORES STORE SPAR 8.750,Monteret med semianilinlæder MØBELHUSE Kampagnepris Spar: BUGNER AF GODE Kampagnepris Kampagnepris Kampagnepris 29.998, 15.996,Spar: Spar: Spar: TILBUD Før 45.994,SØVN 29.998, 29.998, 15.996,-

Normalpris 17.499,-Hent den nye DunlopilloApp. smartphone. smartphone. Hent den nye2.999,DunlopilloApp. 3 stk. ekstra tillægsplader. Pris

NATURLIG 15.996,- 29.998, 15.996,SPAR NATURLIG SØVN NATURLIG Få energi til et nyt år –SØVN udnyt Dunlopillo’s mærkevareudsalg! FÅS KUN HOS MØBLÉR

Før 45.994,Før 45.994,Før 45.994,-

RESTMODELLER UDSTILLINGSSPAR SPAR MODELLER 33% SÆRTILBUD AFHENTNINGSTILBUD FØRST TIL MØLLE SPAR TILBUD 22.998,19.998,-

46%

energi nyt udnyt Dunlopillo’s Få energi tiletet etnyt nytårår år–––udnyt udnyt Dunlopillo’s Dunlopillo’s mærkevareudsalg! mærkevareudsalg! Få Få energi til til mærkevareudsalg! SELECTION Lissabon spisebord 310:

3.999,-

Funktionel og komfortabel elevationsseng i elegant møbelstof.

Madras med310: kerne af 18 cm Dunlopillo® naturlatex. SELECTION SELECTION 310: Vælg mellem 3 fastheder alle med 7 komfortzoner. SELECTION 310:

NU

Funktionel og komfortabel elevationsseng i elegant møbelstof. Inkl.ogSelection topmadras med kerne af 5 cm Dunlopillo® naturlatex. Funktionel komfortabel elevationsseng i elegant møbelstof.

Madras med kerne afelevationsseng 18 cm Dunlopillo® naturlatex. Funktionel og Inkl. komfortabel i elegant møbelstof. + appstyring. Vælg mellem sort, sand eller grå. Madras medtrådløs kerne fjernbetjening af 18 cm Dunlopillo® naturlatex. mellem 3affastheder alle med 7 komfortzoner. MadrasVælg med kerne 18 cm Dunlopillo® naturlatex. Vælg mellem 3xfastheder alle medben 7 komfortzoner. B 180 L 200 cm. Ekskl. og sidebøjler. Inkl. Selection topmadras med kerne af 5 cm Dunlopillo® naturlatex. Vælg mellem 3 fastheder alle med 7 komfortzoner. Inkl. Selection topmadras med kerne af 5 cm Dunlopillo® naturlatex. Inkl. trådløs fjernbetjening + appstyring. Vælg mellem sort, sand eller grå. Inkl. Selection topmadras med +kerne af 5 cm Dunlopillo® naturlatex. Inkl. trådløs fjernbetjening appstyring. Vælg mellem sort, sand eller grå. B 180fjernbetjening x L 200 cm. Ekskl. ben og sidebøjler. Inkl. trådløs + appstyring. Vælg mellem sort, sand eller grå. B 180 x L 200 cm. Ekskl. ben og sidebøjler.

SPAR 3.000,-

Jerry stol

NORDISK KOMFORT B 180 x L 200 cm. Ekskl. ben og sidebøjler.

By Møblér

Spar:

Kampagnepris

Spar:

Spar: Spar:

9.999,9.999,-

Spar:

NORDISK

9.999,-

KOMFORT by Møblér

SELECTION 110 180 x 200 cm inkl. natlys

15.998,-

19.998,19.998,NU 19.998,-

23.999,-

Kampagnepris Før 29.997,Før 29.997,-

SPAR 12.880,-

Før 29.997,-

SPAR

42%

Eksklusiv boxmadras i elegant møbelstof. Vendbar

Jerry spisebordsstol

NU

Spisebord

Spar: Spar:

35% 22.998,Kampagnepris

Spar:

Kampagnepris

Før 34.999,Før 34.999,-

19.998,-

Eksklusiv continentalseng i elegant møbelstof.

39.998,39.998,39.998,-

39.998,-

Før 49.996,-

Lænestol 9.998,Med gasreguleret vippefunktion samt Før 49.996,højde- og vipperegulérbar nakkestøtte. Medium str. Pris 10.440,Fås i flere farver og dessiner.

Før 34.999,-

SELECTION 210 180x 200 cm inkl. natlys

Kampagnepris

Miami sofa Monteret med sort semianilin læder. 9.998,Kampagnepris Før god 49.996,Flot højrygget stue med siddekomfort. Kampagnepris Spar: 3 pers. sofa L213 cm. Pris 15.999,Spar: 9.998,Sætpris 3 pers. sofa +Kampagnepris 2 lænestole. 9.998,Før 49.996,Normalpris Spar:36.879,-

Før 34.999,Kampagnepris

70% 12.001,-

SPAR 3.300,-

NYHED

22.998,Spar:OP TIL SPAR 22.998,12.001,12.001,-

Lissabon skænk

599,- NU 3.499,-

SPAR 300,-

12.001,Kampagnepris

9.999,Kampagnepris

Før 29.997,Kampagnepris Miami 3 pers. sofa + 2 lænestole

43%

Skænk

SELECTION 410

SPARFunktionel og luksuriøs elevationsseng med indbygget

43%

NU Eksklusiv boxmadras i elegant møbelstof. Vendbar

NU

SPAR 11.819,-

SOV GODT MED GOD SAMVITTIGHED

180 x 200/210 cm, ekskl. ben. Pris 26.918,- Natlys. Pris 899,Sætpris x 200 cm seng med Normalpris 27.817,Se mere180 om tilbuddene på natlys. www.dunlopillo.dk

SPAR 15.299,-

PÅ UDVALGTE MØBLER

LED NATLYS

SOV GODT MED GOD SAMVITTIGHED

180 x 200 cm, ekskl. ben. Pris 34.398,- Natlys. Pris 899,Sætpris 180 x 200 cm elevationsseng inkl. natlys. 35.297,-

ÅBNINGSTIDER: HOS OS Mandag - torsdag........ 10.00-17.30 Fredag.......................... 10.00-18.00 får du altid 10.00-14.00 god service, Lørdag.......................... den Frederikssund Roskilde Søndag......................... 10.00-15.00 bedste rådgivning Frederiksværkvej 18 Gundsølillevej 10C, Ågerup Mandag - torsdag 10.00-17.30 Aars Bolighus A/S · Løgstørvej 47 Åbent: 1. søndag i hver mdr. samt gratis 3600 Frederikssund · Tlf. 47 31 77 29 4000 Roskilde · Tlf. 46 78 74 44 Fredag 10.00-18.00 · Lørdag 9.30-13.00 9600 Aars · Tlf.: 96 97 98 00 levering www.møbler.dk 1. søndag i mdr. 10.00-16.00

Tilbuddene Tilbuddene er gældende er gældende i uge i uge 7 til7 9tili 92015 i 2015

Funktionel og luksuriøs elevationsseng med indbygget Eksklusiv continentalseng i elegant møbelstof. ® med komfortzoner. Inkl. Selection topmadras med kerne Selection topmadras kerne af 5 cm DunlopilloFunktionel og7luksuriøs elevationsseng med indbygget EksklusivInkl. continentalseng i elegantmed møbelstof. Selectioni topmadras med kerne af 5 cm EksklusivInkl. boxmadras elegant møbelstof. Vendbar nakkeløft. Vendbar madras med kerne af 18 cm Madras med kerne af 18 cm Dunlopillo®® naturlatex. madras med kerne® af 18 cm Dunlopillo® naturlatex. af 5 cm Dunlopillo® naturlatex, naturlatex. sort, sandnaturlatex. eller grå. nakkeløft. Vendbar madras med kerne aftrådløs 18 cmfjernbetjening + med kerneVælg af 18mellem cm Dunlopillo Vælg mellemnaturlatex. sort, sand eller grå.Madras madras Dunlopillo med kerne naturlatex. af 18 cm Dunlopillo® Dunlopillo® naturlatex. Vælg mellem 3 fastheder alle Vælg mellem 3 fastheder alle med 7 komfortzoner. Vælg mellem 3110 fastheder alle med 7 komfortzoner. SELECTION 410 SELECTION 210 appstyrring. Vælg mellem sort,3sand eller grå. SELECTION Dunlopillo® naturlatex. Vælg mellem fastheder alle Vælg mellem alle medben. 7 komfortzoner. Vælg mellem alle medben. 7 komfortzoner. B 1803topmadras xfastheder L 200 cm. Ekskl. B 1803topmadras xfastheder L 200 cm. Ekskl. med 7 komfortzoner. Inkl. Selection topmadras med kerne Inkl. Selection med kerne af 5 cm Dunlopillo®® Inkl. Selection med kerne af 5 cm med Funktionel 7 komfortzoner. Inkl. Selection topmadras med med kerne Inkl. Selection topmadras med kerne møbelstof. af 5 cm Dunlopillo Inkl. Selection topmadras med kerne af 5 cm B 180 x L 200 cm. Ekskl. ben. og luksuriøs elevationsseng Eksklusiv continentalseng i elegant ® Eksklusiv boxmadras i elegant møbelstof. Vendbar af 5 cm Dunlopillo® naturlatex, trådløs fjernbetjeningindbygget + naturlatex. Vælg mellem sort, sand eller grå. Dunlopillo naturlatex. Vælg mellem sort, sand eller grå. ® af 5 cm Dunlopillo® naturlatex, trådløs fjernbetjening + naturlatex. Vælg mellem sort,cmsand eller grå. ® Dunlopillo naturlatex. Vælg mellem sort, sand eller grå. nakkeløft. Vendbar Madras med kerne af 18 Dunlopillo naturlatex. appstyrring. Vælg mellem madras sort, sandmed ellerkerne grå. af 18 cm madrasB med 18Ekskl. cm Dunlopillo® naturlatex. B 180 x L 200 cm. Ekskl. ben. 180 kerne x L 200afcm. ben. appstyrring. Vælg mellem sort, sand eller grå. B 180 x L 200 cm. Ekskl. ben. B 180 Se x3L fastheder 200 cm. ben. 7påkomfortzoner. Dunlopillo® mere om Ekskl. tilbuddene www.dunlopillo.dk Vælg mellem 3 fastheder alle med 7 komfortzoner. Vælg mellem alle med B 180 x L 200 cm.naturlatex. Ekskl. ben.Vælg mellem 3 fastheder alle ® B 180 x L 200 cm. Ekskl. ben. med 7 komfortzoner. Inkl. Selection topmadras med kerne Inkl. Selection topmadras med kerne af 5 cm Dunlopillo Inkl. Selection topmadras med kerne af 5 cm DE VISTE MØBLER ER BLOT EKSEMPLER med sensor og tidsindstilling. ® af 5 cm Dunlopillo® naturlatex, trådløs fjernbetjening + naturlatex. Vælg mellem sort, sand eller grå. Dunlopillo naturlatex. Vælg mellem sort, sand eller grå. Se mere om tilbuddene på www.dunlopillo.dk PÅ VORES UDVALG Tænder automatisk, nåreller du grå. Se mere om tilbuddene på www.dunlopillo.dk ZensiZone elevationsseng med individuel valg af madraskerne ZensiZone elevationsseng med polstret ramme, CE-godkendt appstyrring. Vælg mellem sort, sand B 180 x L 200 cm. Ekskl. ben. B 180enxoptimal L 200liggekomfort. cm. Ekskl. ben. svinger benene ud af sengen. sikrer Vælg frit mellem Visco, Latex eller metalbund og el-betjent hoved- og fodende. Madras med Smart pocket B 180 ben. senge, på mindst Vedcm. køb Ekskl. af ZensiZone HR skum. Trådløs og strømbesparende elevationsbund med fjedre og betrukket med eksklusivt møbelstof. Trenset topmadras med x L 200 39 lameller. Stofbetrukne madrasbremser. Fås i 2 farver. 60 mm latex indlæg. Inkl. trådløs fjernbetjening. 140 cm i bredden, medfølger et sæt natlys.

Tilbuddene er gældende i uge 7 til 9 i 2015

nakkeløft. Vendbar madras med kerne af 18 cm Madras med210 kerne af 18 cm Dunlopillo® naturlatex. SELECTION madras med 110 kerne af 18 cm Dunlopillo® naturlatex. SELECTION 410 SELECTION SELECTION 410 Vælg mellem 3 fastheder alle SELECTION SELECTION Dunlopillo® naturlatex. Vælg mellem210 3 fastheder alle med 7 komfortzoner. Vælg mellem110 3 fastheder alle med 7 komfortzoner.


l 30 l 16. JUNI 2015

”Ansvaret ligger i det omgivende samfund, i det der skete ude i den store verden, først og fremmest i Amerika”

Vil ikke tage ansvar for Roskilde Banks konkurs ”Jeg mener ikke der er noget ansvar at placere. Ansvaret ligger i det omgivende samfund, i det der skete ude i den store verden, først og fremmest i Amerika, hvor særligt de såkaldte subprime-lån sendte store dønninger ind over den finansielle verden, herville blive uforholdsmæssigt dyrt at få under Danmark. Og det man så kan se fornyet min forsikring”, indleder Niels i bakspejlet er, at Roskilde Bank faldt Krüger. som den første af en række dominoErstatningssagen mod Roskilde brikker.”, siger Niels Krüger i dag. Banks bestyrelse har været længe unMen burde i alligevel ikke som bankens dervejs. Først opgav Bagmandspolitiet øverste ledelse have haft lidt mere is i maat føre en strafven? fesag mod Niels ”Jo, is i ma”De har jo ikke noget at have det i, Krüger og resten ven forstået på af ledelsen, men den måde, at så længe der ikke er efterfølgende har vi burde have Finansiel Stabilitet reddet banken. placeret et ansvar” valgt at søge om Det brugte vi en massiv erstatogså lange ning på en milliard kroner. Dermed nætter og måneder på, men det kunne skal det også afdækkes, om det lokale ikke lade sig gøre”. bankkrak skyldtes menneskelige fejl, På trods af det, kan du så stå 100 % inde eller om konkursen udelukkende bør for de beslutninger i traf i bestyrelsen dentilskrives finanskrisen. gang? ”Jeg det kan jeg da, for vi traf de korrekte beslutninger på grundlag af de Vil ikke bebrejdes Niels Krüger udtalte for to år siden ”Vi oplysninger vi fik. Vi var som bekendt har alle et ansvar, hvis der er et ansvar under skærpet tilsyn fra finanstilsyat placere”. Dermed satte Krüger også net, de sidste par år inden banken spørgsmålstegn ved, om enkelte per- lukkede, og alle de påbud der blev os pålagt, efterlevede og dokumenteresoner kan bebrejdes.

Niels Krüger stopper som partner i Advokatfirmaet ROAR, både på grund af en dåbsattest der siger 1945, men også fordi et sagsanlæg mod den tidligere næstformand i Roskilde Bank lurer lige om hjørnet. Af Holger Vincents

Niels Krüger fylder snart 70 år og stopper derfor som partner i den lokale familievirksomhed, Advokatfirmaet Roar, der i 1906 blev stiftet af Niels Krügers bedstefar. Men fratrædelsen skyldes også, at advokaten ikke har kunnet få fornyet sin ansvarsforsikring, blandt andet som en konsekvens af den kommende retssag, hvor Krüger sammen med syv andre bestyrelsesmedlemmer og to revisorer skal forvare sig, efter den statslige tilsynsmyndighed, Finansiel Stabilitet, har lagt sag an. ”Sidste efterår fik jeg problemer med at få min forsikring fornyet både på grund af min alder, men også som en konsekvens af den store sag der verserer mod Roskilde Banks tidligere ledelse med et erstatningskrav på 1 milliard kroner, som jeg er involveret i. Da jeg skulle have forsikringen fornyet sidste efterår, konstaterede jeg, at jeg er blevet blacklistet, hvilket betyder at det

de vi, og tilsynet havde ikke yderlige bemærkninger. Det er også vigtigt for mig at understrege, at hvis den første bankpakke var blevet vedtaget tidligere, havde Roskilde Bank overlevet”, fortæller den tidligere næstformand.

Moral og jura Niels Krüger blev i 2013 kritiseret af et andet bestyrelsesmedlem, fordi Krüger, ligesom flere andre i den tidligere ledelse, valgte at benytte den såkaldte konefinte, hvor ens værdier, i form af eksempelvis fast ejendom, overdrages til ægtefællen, så man i tilfælde af erstatningskrav ikke råder over midler, der kan inddrages i tilfælde af en tabt retssag. Har i bestyrelsesmedlemmer handlet ansvarligt i forløbet op til konkursen? ”Set i bagklogskabens ulideligt klare lys, skulle vi nok have gjort noget andet”. Men du er tidligere blevet kritiseret af Ib Mardahl Hansen, da du foretog den såkaldte konefinte. Det lyder jo på ham som om, at der er et ansvar at placere? ”Nej det kan du ikke lægge i det. Konefinten har været anvendt af alle mulige almindelige mennesker siden 1927, det er jo sådan set bare, at sikre de værdier jeg måtte have, til fordel for min hustru og familien i øvrigt, hvis vi


16. JUNI 2015 l 31 l mod forventning taber retssagen. Og dermed siger jeg ikke, at jeg har et ansvar, men hvis jeg bliver pålagt et ansvar, så skal det ikke gå ud over min familie”, siger Niels Krüger. Men på de tidligere udtalelser fra Ib Mardal Hansen lyder det jo som om, han mener, at der er et ansvar at placere? ”Sådan fortolker jeg dem ikke”. Du har tidligere udtalt i forhold til konefinten ”Om det er moralsk rigtigt eller forkasteligt? Det kan Det kan jeg jo ikke bedømme, men i verden er det moralsk korrekt at benytte reglerne”. Er moral ikke, hvad man ’bør’ gøre rent menneskeligt? ”Jo det kan man godt sige, men hvorfor skulle man ikke benytte de regler og de muligheder der eksisterer? Så kan det da godt være, at det er i strid med nogles opfattelse af et moralkodeks, men det er ikke i strid med mit”. Men sådan er der jo nok mange af de 33.000 tidligere aktionærer i Roskilde Bank som har det? ”Det er klart, men de har jo ikke noget at have det i, så længe der ikke er placeret et ansvar.” Er det nødvendigt i din branche at kæde moral sammen med lovgivningens faste rammer? ”Nej det er man da ikke nødt til, og det kan man da heller ikke altid, alene af den grund, at moral er et meget vidt begreb. Det er jo individuelt, hvordan den enkelte definerer moral i en pågældende situation. I min branche er man bare nødt til at holde sig reglerne”. Betyder det ikke stadig noget for dig, at så mange mennesker har tabt hele deres investering og er uenige med dig?

”Det gør det da i allerhøjeste grad, og det er da en detalje i den forbindelse, at jeg selv har tabt mange penge, men det har da pint mig, særligt de første par år. Og det medførte da også mange søvnløse nætter, og at jeg i perioder havde det skidt, netop fordi konkursen var gået ud over sagesløse mennesker”.

hans ord, når han siger, at I i fællesskab har begået fejl? ”Jo det kan du godt sige, men jeg er bare ikke enig i de ting han har sagt”. Men har han ikke en større kompetence til at vurdere det? ”Jo det kan du godt sige, men hvis han mener, at der blev begået fejl, så skulle han vel også have reageret på det dengang og ikke syv år efter konkursen. Jeg mener stadig ikke, at der er Aktier er lottokuponer I dag skal bankers bestyrelsesmedlem- begået fejl”, siger Niels Krüger. Den nu afgående partner i Advomer godkendes af Finansiel Stabilitet for at sikre, at de personer, der skal de katfirmaet ROAR fortæller, at han har tunge beslutninger, har den nødven- brugt meget tid på at tale med venner, dige ballast, til at varetage bankens og bekendte og klienter der kom økonomisk i klemme, og ikke mindst aktiosom særligt i den nærernes interesser. første tid efter krakNiels Krüger havde ”Det har da pint mig, ket, havde mange siddet i en række spørgsmål til næstbestyrelser, inden særligt de første par år” formanden. han blev involveret i ”Jeg selvfølgelig Roskilde Bank, men meget ked af det på han havde ikke drederes vegne, og nu må vi så se, om der vet bankvirksomhed tidligere. Havde du nogen form for bankmæssig bliver placeret et ansvar. Men jeg vil erfaring, inden du blev bestyrelsesmed- også sige, at ret beset så er det at købe en aktie, næsten ligesom at købe en lem? ”Jeg havde ikke nogen erfaring med lottokupon, forskellen er bare den, at at lede en bank som bestyrelsesmed- når du køber en aktie, så kan du sælge den dagen efter”. lem, nej”. Så det er også aktionærernes eget anHvad med de andre bestyrelsesmedlemsvar i sidste ende? mers erfaring? ”Et eller andet sted ja, det er det da, ”Det bestyrelsesmedlem med erfaring, der læner sig tættest op af at men de har jo haft det på samme måde drive bankvirksomhed, var Ib Mardal som mig og de andre i bestyrelsen, vi Hansen, der kom fra den finansielle troede jo på at den positive udvikling, sektor, men ellers var der ikke nogen, der havde fundet sted i så mange år, ville fortsætte”. der havde erfaring fra bankverdenen”. Men det er jo også ham der har været ude og kritisere dig blandt andre, ligger der God samvittighed før retssag så ikke en hvis portion troværdighed bag Nu venter så retssagen, og et erstat-

ningskrav på en milliard som Finansiel Stabilitet endnu ikke har forklaret overvejelserne bag. ”Det er hvad Finansiel Stabilitet har stille os i udsigt i første omgang, men de har endnu ikke dokumenteret eller sandsynliggjort at tabet er på en milliard. Det kommer muligvis frem i lyset, når sagen er i gang, men foreløbig er det i min verden et skønnet beløb, der er grebet ud af luften”, siger Niels Krüger. Nu skal Niels Krüger nyde sit otium og så alligevel ikke. For firmaets nuværende juridiske rådgiver, er en arbejdsom mand med flere projekter i støbeskeen, selvom han også ser frem til at øge timetallet på golfbanen. Advokaten mener ikke, at hans eftermæle er plettet, når han lukker døren til kontoret i Allehelgensgade for sidste gang. ”Nej overhovedet ikke. Jeg har god samvittighed, og det er fordi, at de mange udtalelser, jeg har modtaget fra klienter, venner og bekendte, understreger, at jeg ikke har nogen som helst grund til at føle, at min samvittighed er plettet”, siger Niels Krüger og understreger, at Advokatfirmaet ROAR heller ikke har oplevet en forretningsmæssig tilbagegang i årene efter Roskilde Banks kollaps. ”Nej det har firmaet faktisk ikke, og det var noget man kunne have frygtet dengang tilbage i 2008, dels fordi jeg var næstformand i bestyrelsen, dels fordi jeg fagligt, qua mit professionelle virke, havde meget at gøre med Roskilde Bank, men det gjorde det faktisk ikke”, slutter Niels Krüger.

SERVICE 5+ 1.398,-

GARANTERET MAKS. PRIS

Er din Peugeot over 5 år eller 10 år får du SERVICE-EFTERSYN til specialpris DU FÅR: • Skift af motorolie og filter • Visiuel kontrol af gearkassen og oliestand • Inspektion af bære- og styrekugler for slid og slør • Visuel kontrol af bremser samt bremsetjek på bremsekontrol • Kontrol af væsker • Kontrol af dækmønster og dæktryk • Justering af udvendige lygter, viskere og sprinklerdyser • Vi gennemgår bilen fra A-Z Jens, tlf. 8888 6770 Åbningstider: Man-tirs 7.30-16.00

Linda, tlf. 8888 6772

Torben, tlf. 8888 6761

VEJLEBO & WINTHER APS

Ons-tors kl. 7.30-15.30

Telefon 88 88 67 67

Fre 7.30-15.00

Peugeot Roskilde - Maglegårdsvej 5 B - 4000 Roskilde - www.peugeot.dk/roskilde

Følg os på Facebook og se konkurrencer og tilbud


l 32 l 16. JUNI 2015

Alle har en historie at fortælle Af Tomas Skov

”Der er skrevet nok bøger om heste og helte. Vi ville skrive noget om hverdagen”, siger Charlotte, der i makkerskab med sin tvillingesøster har begået ”Lol-serien – Alle har en historie at fortælle”, en bogserie i seks bind, med mobning som det overordnede tema. Bøgerne henvender sig til præteenagere, eller de såkaldte tweenyer, i alderen 9-13 år, og hver enkelt bog dykker ned i tunge emner, der kan fylde meget i unge hoveder, som fx ensomhed, skilsmisse, rygning eller tab og sorg.

Skrevet i Google Det startede med tanken om at skrive én bog, men forlaget var frisk på mere, og snart var idéen vokset til en bogserie. Charlotte og søsteren Betina Hundebøll fandt på alle emnerne til bogserien på en togtur fra København til Høje Taastrup, og gik i gang med arbejdet, der udviklede sig på tværs af Danmark med Charlotte i Roskilde og Betina i Silkeborg. ”Vi har skrevet det hele i Google drev, så vi begge løbende har kunnet bidra-

ge til indholdet”, siger Charlotte Thorhauge, der lige som sin søster arbejder som konsultationssygeplejerske i det daglige. Deadline på projektet var den 1. marts i år, så da søstrene gik i gang med skrivearbejdet i september 2014, havde de rasende travlt. Begge søstre har dog tidligere udgivelser bag sig, så de var ikke uvante med sene aftener og korte deadlines. Og så er de vant til at arbejde tæt sammen. ”Vi tænker meget ens. Jeg tror heller ikke, du ville kunne se forskel på, hvad vi hver især har skrevet i bogen”, siger Charlotte.

Håb og humor Bøgerne behandler tunge emner, men uden løftede pegefingre, for man kan altid se et problem fra flere sider. Og så er bøgerne fulde af håb og happy endings. ”Vi var faktisk meget i tvivl i bogen om skilsmisse. Men vi valgte faktisk at lade forældrene finde sammen igen – ved hjælp af en papegøje”, griner Charlotte. Det er de samme karakterer, der går

Charlotte Thorhauge skriver sine bøger over nettet sammen med sin tvillingesøster.

igen i de seks bøger, men perspektivet skifter fra bog til bog, således at hovedpersonen i én bog er biperson i de andre. Og så har det været vigtigt for de to forfattere, at trække nogle gode sætninger frem i hver bog, som den unge læser kan tage med sig og huske på i svære situationer. Således minder 6.B’s klasselærer, Solvej, ofte sine elever om, at ”hver dag er en ny chance!” ”Vi får børnene til at tænke selv, og det kunne lærerne, som vi har talt

med, godt lide”, siger Charlotte, der sammen med søsteren har afprøvet bogserien i testklasser flere steder i landet. ”Der er altid en historie bagved, hvis nogen er nemme at mobbe. Og det vil vi gerne have børnene til at tænke over, når de læser vores bøger”, siger hun. Bogserien er for tiden udstillet i Zophie og Oliver i Algade.

up! med 300 watt festivalpower. Tag musikken med ud på vejen med Roskilde Festival club up! og oplev ægte festivalpower fra det 300 watt Fender-anlæg med 6 højttalere og solid subwoofer. Styr det hele fra touchskærmen på infotainment- og navigationssystemet maps + more, og stream dine favoritbands direkte fra din smartphone. Få ekstra festivalstemning med den unikke street art keyhanger, og nyd de mange cool designdetaljer som bl.a. fælge og unikt interiør. Der findes kun 200 stk. Så skynd dig ned til os og få en prøvetur. Roskilde Festival club up! fra kr. 137.995,-.

club up! fås kontant fra kr. 137.995,- plus lev. kr. 3.780,-. Brændstofforbrug ved blandet kørsel 24,4 km/l. CO2-udslip 95 g/km. club up! sælges kun med 4 døre i Danmark. Bilen er vist med ekstraudstyr.

Forhandler

A+


16. JUNI 2015 l 33 l

BMW BMWService Service BMW Service

DU ELSKER DIN BMW OG VI ELSKER AT SERVICERE DEN - UANSET ALDER. Olieservice kun 1.499 kr.kr. påpå fxfx enen 520d E60/E61. Arbejdstid, Olieservice kun 1.499 520d E60/E61. Arbejdstid, reservedele, forbrugsmaterialer og moms inkluderet. reservedele, forbrugsmaterialer og moms inkluderet. Olieservice kun 1.499 kr. på fx en 520d E60/E61. Arbejdstid, Plus étét års frireservedele, BMW vejhjælp oveni. Plus års fri BMW vejhjælp oveni. forbrugsmaterialer og moms inkluderet. Plus ét års fri BMW vejhjælp oveni. BMW VALUE SERVICE BMW VALUE SERVICE IKKE DYRERE – BEDRE BMWBARE SERVICE IKKE DYRERE –VALUE BARE BEDRE IKKE DYRERE – BARE BEDRE

JENS JENSWINTHER WINTHERAUTOMOBILER AUTOMOBILERApS ApS JENS WINTHER AUTOMOBILER ApS Maglegårdsvej 5 5I 4000 Maglegårdsvej RoskildeI Telefon www.jenswinther.dk I 4000Roskilde I Telefon4646303052520000I Iwww.jenswinther.dk Maglegårdsvej 5

I 4000 Roskilde I Telefon 46 30 52 00 I www.jenswinther.dk

NYERE BRUGTE PEUGEOT PEUGEOT 407 SW ST 2,0 HDI 136 HK AUT.

PEUGEOT 308 SW SPORTIUM 1,6 E HDI 112 HK 6 GEAR

Årgang 4/2006, km 117.000, sortmetal ABS · fartpilot · splitbagsæde · startspærre · tågelygter · tonede ruder · ESP · 6 airbags · navigation · 2-zoners klimaanlæg · Automatgear · Bluetooth · CD / radio · El-foldbare sidespejle · El-rudehejs for · El-rudehejs bag · El-spejle med varme · Fjernbetjent centrallås · Køl i handskerum · Kørecomputer · Parkeringssensor · Regnsensor · Servostyring · Sædevarme · Udvendig temperaturmåler · 17’’ Alufælge · Glastag · Metallak · Højdejusterbart forsæde · Ikke ryger

Årgang 7/2011, km 103.000, sortmetal ABS · fartpilot · splitbagsæde · startspærre · tågelygter · ESP · 6 airbags · læderrat · 2-zoners klimaanlæg · CD / radio · El-rudehejs for · El-rudehejs bag · El-bagrude · El-spejle med varme · Fjernbetjent centrallås · Køl i handskerum · Kørecomputer · Parkeringssensor · Servostyring · Sidespejle med varme · Udvendig temperaturmåler · 16’’ Alufælge · Aftageligt anhængertræk · Metallak · Højdejusterbart forsæde · Ikke ryger · Justerbart rat · Kopholder · Glastag · Isofix · Selealarm · Traction control · Diesel partikelfilter · Service Ok · Husk - Vi kan tilbyde en attraktiv finansiering af Din nye bil.

114.900,-

Spørg efter finansiering.

PEUGEOT 107 CHAMP. 1,0 68 HK 5-D

PEUGEOT 208 ACTIVE 1,2 VTI 82 HK 5-D

Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 57.020,- kr. 3227,- (Kreditomk. kr. 44.407,- Årlig omk. 5,3%)

PEUGEOT 308 ACCESS 1,6 HDI 92 HK STC

129.900,-

PEUGEOT 308 STYLE 1,6 BLUE E-HDI 120 HK

Km 27.000, årgang 11/2013, lillametal, ABS · aircondition · startspærre · tågelygter · tonede ruder · selestrammer · ESP · 6 airbags · Service Ok · Metallak · Ikke ryger · Justerbart rat · Kopholder ·

Km 13.000, årgang 6/2014, Koksgråmetal. ABS · fartpilot · splitbagsæde · aircondition · startspærre · tågelygter · tonede ruder · radio · ESP · 6 airbags · Bluetooth · El-bagrude · El-rudehejs for

Km 85.000, 8/2011, Sortmetal. ABS · fartpilot · splitbagsæde · startspærre · tågelygter · ESP · 6 airbags · 2-zoners klimaanlæg · CD / radio · El-bagrude · El-rudehejs bag · El-rudehejs for

Km 3.000, 5/2015, Sort. Centrallås · ABS · fartpilot · splitbagsæde · startspærre · tågelygter · tonede ruder · radio · ESP · 6 airbags · multifunktionsrat · læderrat · navigation

kr. Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 20.000,- /kr. 822,- (Kreditomk. kr. 20.328,- Årlig omk. 11,00%)

kr. Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 29.885,- kr. 1754,- (Kreditomk. kr. 28.514,- Årlig omk. 6,5%)

kr. Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 28.865,- kr. 1535,- (Kreditomk. kr. 26.102,- Årlig omk. 6,9%)

kr. Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 57.020,- kr. 3227,- (Kreditomk. kr. 44.407,- Årlig omk. 5,3%)

64.900,-

PEUGEOT 308 SW ALLURE 1,2 ETHP 130 HK 5-D

144.900,-

PEUGEOT 508 SW ALLURE 2,0 HDI 160 HK AUT.

124.900,-

PEUGEOT 5008 STYLE 2,0 HDI 150 HK 6 GEAR

279.900,-

PEUGEOT RCZ 1,6 THP 200HK 6G

Km 7.000, 7/2014, Grå Artense metal. ABS · fartpilot · splitbagsæde · startspærre · tågelygter · tonede ruder · ESP · 6 airbags · 2-zoners klimaanlæg · 12V strømudtag · Bluetooth ·

Km 67.000, 9/2011, Lyseblåmetal, ABS · fartpilot · splitbagsæde · aircondition · startspærre · motorvarmer · tågelygter · tonede ruder · selestrammer · ESP · 6 airbags · multifunktionsrat ·

Km 5.000, 2/2015, Brunmetal, ABS · fartpilot · splitbagsæde · startspærre · tågelygter · tonede ruder · ESP · 6 airbags · læderrat · 2-zoners klimaanlæg · Bluetooth

Km 29.000, 5/2012, Brunmetal, ABS · fartpilot · splitbagsæde · aircondition · startspærre · tågelygter · tonede ruder · selestrammer · radio · ESP · 6 airbags · multifunktionsrat · læderrat

kr. Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 63.050,- kr. 3555,- (Kreditomk. kr. 47.907,- Årlig omk. 5,2%)

kr. Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 55.010,- kr. 3118,- (Kreditomk. kr. 43.197,- Årlig omk. 5,4%)

kr. Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 73.100,kr. 4101,- (Kreditomk. kr. 53.827,Årlig omk. 5,1%)

kr. Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 77.120,- kr. 4318,- (Kreditomk. kr. 56.130,- Årlig omk. 5,00%)

309.900,-

269.900,-

359.900,-

399.900,-

VEJLEBO & WINTHER APS Telefon 88 88 67 67

Peugeot Roskilde - Maglegårdsvej 5 B - 4000 Roskilde www.peugeot.dk/roskilde Allan Larsen

Johnny Vejlebo

Åbningstider: Man-tors 9-17.30, fredag kl. 9-17, søndag 11-15

Følg os på Facebook og se konkurrencer og tilbud

Runi Andersen

Christina Lutz


l 34 l 16. JUNI 2015

Historier fra Retshjælpen

En knytnæve siger mere end tusind ord Den unge mand lignede bestemt ikke en voldsmand, men sådan noget kan man jo ikke se, nåede jeg at tænke, inden mine tanker fortsatte ud ad det spor, hvor man i løbet af fem sekunder fælder en dom. Alligevel havde jeg svært ved at forestille mig, at den nydelige, velsoignerede og velformulerede fyr på den anden side af bordet var den type, der kunne finde på at slå på folk. Han var treogtyve, i gang med en uddannelse på RUC og meget nervøs for at få en plet på straffeattesten – og for at hans forældre skulle få noget at vide. Men derfor kunne han selvfølgelig godt være typen, der blev vildt provokerende og aggressiv, når han var i byen og fik for meget at drikke. Hvem har ikke mødt sådan en? Ikke noget jeg behøvede beskæftige mig med. I Retshjælpen skal vi sådan set bare svare på folks spørgsmål, stille enkelte modspørgsmål for at få flere oplysninger, afdække eventuelle usikkerheder, så vores korte svar hviler på det bedst mulige grundlag. Fyren påstod, at han følte sig truet, da han langede ud efter en anden mand, der havde stirret på ham ved baren og senere kom hen og pressede

ham op mod væggen i en smal mellemgang foran herretoilettet på diskoteket. ”Det var ikke meningen, jeg skulle ramme ham,” sagde han. Slaget, en knytnæve, flækkede den andens overlæbe. Blod. Noget tumult. Politiet kom. Fyren havde taget anklageskriftet med og viste mig det. ”Men hvordan truede han dig?” spurgte jeg. Jeg havde svært ved at danne mig et indtryk af, hvordan han egentlig havde følt sig truet. Om der var tale om en reel trussel, eller om han havde reageret impulsivt. Eller aggressivt. ”Du må jo have slået temmelig hårdt.” Det mente han ikke. ”Hans læbe flækkede.” Den unge fyr sagde, at han bare ville markere. Det var ikke hans hensigt at flække den andens overlæbe, at skade ham. Han lød oprigtig. ”Men hvis du slår ud efter nogen, så er der jo en risiko for, at slaget rammer og gør skade. Men du må jo have fået beskikket en forsvarer,” sagde jeg. ”Det her er noget af det, du skal tale med din forsvarer om.” Forsvareren havde foreløbig ikke haft tid til at tale med ham, sagde han, derfor var han kommet ned i Retshjæl-

TROUBADOURAFTEN PÅ CARPE DIEM Fredag d. 19. juni kl. 21 Algade 45B · Roskilde

”Henrik Wintheriek er crooner og entertainer af høj karat” Pris: 50 kr Single Rock-medlemmer gratis entré.

Arrangør: Single Rock Café Roskilde i samarbejde med Carpe Diem

Single Rock Café

Café & Restaurant i Roskilde

Klummen ”Historier fra Retshjælpen” fortæller hver gang ultrakort om et problem med eller uden jura på baggrund af de spørgsmål og historier, som folk kommer med. Alle er fuldt anonymiserede.

pen for at få noget mere at vide. Hans kærestes forslag. Jeg kunne ikke gå mere ind i sagen og begynde at fortælle ham om, at han faktisk kunne blive dømt for at have haft forsæt til vold, selv om han påstod, at ”det ikke var med vilje”. Mange forstår ikke, at de selv skulle have regnet ud, at det kunne gå galt. Strafferetten taler om flere grader af forsæt. Direkte fortsæt er den højeste grad og sandsynlighedsforsæt den laveste. Hvis en handling med en vis sandsynlighed kan resultere i en skade, ja, så kan man faktisk blive straffet for at have haft forsæt. Jeg kom til at tænke på den klassiske dom om sandsynlighedsforsæt. En dom fra 1918. Den handler om en snedker, der en eftermiddag gik ud i sit værksted i nedtrykt tilstand, fordi

hans kone var ham utro. Han sad der i værkstedet og spekulerede og tændte sin pibe og kastede en brændende tændstik bag sig, idet han sagde: ”Ske, hvad der vil”. Uden at se sig tilbage gik han ind i køkkenet. Og så nedbrændte huset. Tiltalte Carl Casper Peter Olsen, som han hed, blev dømt for forsætlig brandstiftelse fordi han jo måtte kunne sige sig selv, at tændstikken ville tænde ild i spånerne og savsmuldet på gulvet. Han blev straffet med forbedringshusarbejde i 2 år. Ske, hvad der vil. Det samme vil dommeren og domsmændene måske mene, at den unge mand tænkte, da han stod der op ad væggen uden for herretoilettet og langede ud efter en anden ung mand og flækkede hans overlæbe.

½ PRIS!

FÅ DIT BUDSKAB UD TIL HELE ROSKILDE KOMMUNE

PÅ ALT MAD (ikke buffet!) lør, søn, man, tirs kl. 16-22

2 cocktails 100,Alle ugens dage fra kl. 20

BORDRESERVATIONER (min. 4 pers.) Taastrup Torv · 2630 Taastrup · 4399 1543 City 2 Outlet · 2630 Taastrup · 4399 0086 Hovedvejen 140 · 2600 Glostrup · 4343 0390 Amager Centret · 2300 København S · 3254 5400 Fiolstræde 3-5 · 1171 København K · 3393 2929 Fisketorvet · 1561 Copenhagen V · 3391 9370 kli p u d og me dbri ng!

Bestil 2 x Brunch/Frokost Buffet - betal kun for 1! Alle ugens dage fra kl. 10-16

VÆRDI·KUPON

Henrik Wintheriek og hans sangerinde spænder over hele repertoiret, bl.a. Nat King Cole, Kim Larsen, Bent Fabricius-Bjerre, The Beatles, Rasmus Seebach, Tøsedrengene og synger Ev'rybody Loves Saturday Night, En sømand har sin ene gang, When I'm 64, Smuk som et stjerneskud, The way you look tonight, Nu hvor du har brændt mig af og mange mange flere.

Historier fra Retshjælpen

ku pon e n skal afleve res ve d besti lli ng! ti lbu ddet gæ lde r i h e le 2015 i dalle valles restau rante r kli p u d og me dbri ng!

VÆRDI·KUPON

Af Carsten Juul, advokatfuldmægtig i firmaet Råd til Advokat i Roskilde.

Bestil 2 x Aften·Buffet - betal kun for 1! Alle ugens dage fra kl. 16-22

ku pon e n skal afleve res ve d besti lli ng! ti lbu ddet gæ lde r i h e le 2015 i dalle valles restau rante r

- VI SAMLER BYEN


16. JUNI 2015 l 35 l

SPISEGUIDE HVER TIRSDAG

RESTAURANT SELSKABER CATERING

Kl. 17-21

KURSER

STEGT FLÆSK

EVENTS MØDER

Åbent hele året i vores selskabslokaler med smuk udsigt over slot og golfbane

Sommer, Sol & Grill på terrassen

Pris pr. kuvert ................... kr. 98,Ad libitum ....................... kr. 135,-

Se hele vores menukort på www.fasaneriet.dk

raadhuskælderen café & restaurant

Hver fredag aften fra kl. 18.00 Fra den 19 juni-28 august. Book bord på herthadalen.dk

Med persillesovs og hvide kartofler.

Kontakt os for bordreservation og selskaber.

4.4 - 13.6 / Fisk og skaldyr Vi har åbent hver fredag aften

Vores hyggelige gamle have er åben hele sommeren

ET

NERI NT S SA RE TAURA

FA

TA´ UD OG SPIS PÅ ROSKILDE OG OMEGNS SKØNNE RESTAURANTER ELLER MEDBRING NOGLE AF ALLE LÆKKERIERNE FRA BYENS SPECIALFORRETNINGER. Paperboy trækker hver uge lod om et gavekort på 895,00 kroner til restauranterne eller specialbutikkerne her på siden. Find paperboy på facebook og deltag i konkurrencen.

RESTAURANT FASANERIET Skottehusvej 12 · 4320 Lejre · T.: 46 46 16 32 M.: 40 59 93 40 restaurant@fasaneriet.dk · www.fasaneriet.dk

Tlf.Tlf.: 46 46 48 48 01 57 · info@herthadalen.dk · Slangealléen 1 · 4320 Lejre 01 57 • info@herthadalen.dk • Slangealéen 1 • 4320 Lejre

Fondens Bro 3 • 4000 Roskilde • 4636 0100 • raadhuskaelderen.dk Hverdage åbent fra kl. 11 • Søn- og helligdage lukket

Kom og nyd en dejlig Brunchanretning hos Upstairs

SCT.HANS

BRUNCH ES SERVER G A MAND AG D R TIL LØ M E L L E M .00 11.00-14

Nyd et glas køligt hvidvin fra første række, når bålet tændes i Byparken... Indenfor er alt reserveret denne aften, men vi har masser af siddepladser på terrassen!

ET SKØNT MIKS AF KURIOSITETER Hos Cafe Formidable er det ikke kun maden der er til salg. Butikken er fyldt med spændende antikviteter, fransk brocante og skandinavisk interiør.

Frederiksborgvej 21 · Roskilde Telefon.: 46 36 56 96 Mandag - søndag kl. 9 - 22 Køkkenet er åbent til kl. 21, derudover serveres drikke og kage.

CAFÉ FORMIDABLE RINGSTEDGADE 6A 4000 ROSKILDE CAFEFORMIDABLE.DK Tlf. 26 72 27 00

BRUNCH • FROKOST • AFTENMENU KAFFE & KAGE • SELSKABER MAD UD AF HUSET SKOMAGERGADE 4 · ROSKILDE · TLF. 46 35 19 00 WWW.UPSTAIRS-ROSKILDE.DK · RESTAURANT@UPSTAIRS-ROSKILDE.DK


l 36 l 16. JUNI 2015

KULTURKALENDER 2015 JUNI · UGE 25

TIRSDAG 16. JUNI NYKREDIT PARKSTAFET I ROSKILDE FOLKEPARK

Stafetløb med 4 løbere på et hold, der hver især løber 5 km. Tag venner og kolleger med til en sjov dyst i Roskilde Folkepark. Pris 475 kr. Folkeparken kl. 17.30

CYKELTUR, GRILLTUR TIL BOSERUP

Aftentur til Boserup Skov hvor vi finder et sted at tænde op. Turleder sørger for kul og optænding. Vi nyder den medbragte mad og udsigten over fjorden. Ca. 15 km. Gratis. Stændertorvet kl. 17.30-21

GUSTAV WIED SOMMERTEATER I KØBMANDSGÅRDEN

Mød toldkontrollør Knagsted, hans liv i Roskilde, personerne på hans vej og får et indblik i Knagsteds særegne personlighed og djævel humoristiske væsen! Billetpris 70 kr. Picnickurv 100 kr. www.visitroskilde.dk/booking/7070 Lützhøfts Købmandsgård, 16. - 19. juni kl. 18-21

SOMMERDANS - LINEDANCE

Året første Linedance på havnen. Nyt dansegulv i 2015. Vi danser til CD musik og alle kan være med. Fri entré. Museumsøen kl. 19-21.30

ONSDAG 17. JUNI BYVANDRING

Livet ved Roskilde Havn ved Stig Egblom. Gratis. Mødested: Pladsen foran Roskilde Roklub kl. 19

VANDRETURE

Hver onsdag vandres der fra Krukkerne på Hestetorvet. Hestetorvet kl. 13-ca. 14.30

TORSDAG 18. JUNI GÅ TUR MED HJERTEFORENINGEN

ROSKILDE JAZZ DAYS

The Bob Nova Project og Live Foyn Friis (N). Den fremragende bossasanger og -guitarist Sverre Stein Nielsen har vokalt selskab af den norske jazz-komet Live Foyn Friis. Fri entré. Roskilde Havn kl. 16 Jazz Bones. Med disse 8 musikere kan vi garantere himmelsk lyd og jazz – som forplanter sig til danseskoene. Fri entré. Roskilde Havn kl. 19-21 Kjell Gustavsson and the Rhythm’n Blues Orchestra (S). Bandet består af garvede, internationalt kendte musikere, og deres repertoire er helt specielt. Fri entré. Roskilde Havn kl. 22-24

LØRDAG 20. JUNI SOMMERSJOV MED 4H (FOR ALLE)

Kom til åbent hus med Åbakkens 4H i Fru Hansens Have. Åbakkens 4H står for diverse gratis hyggeting til børn. Du kan lave pandekager og snobrød over bål, lave din egen blyant o.a. Fri entré. Fru Hansens Have, Hønskevejen 4 kl. 10-14

JAZZ I DJALMA LUNDS GAARD

Den dansk-portugisiske soul- og bluessangerinde Sahra da Silva opvarmer publikum med sine egne sange inden Myles går på scenen. Fri entré. Djalma Lunds Gaard kl. 11-12

ROSKILDE JAZZ DAYS

Basie Trust Bigband - et herligt genhør. Fri entré. Roskilde Havn kl. 11-12.30

URTER OG PLANTER MOD PRUTTER OG ORM (FOR ALLE) Hør om middelaldermunkenes arbejde med sygdomme og plantemedicin. Lav din egen læbepomade, få et grødomslag og smag planteafkog, der virkede mod orm, hovedpine og hundebid. Fri entré. Skt. Laurentii Kirkeruin kl. 11-14

ROSKILDE FORTÆLLELAUG

Gåtur på hjertestien i Hyrdehøj Skov i naturskønne omgivelser på 2,1 km. Terrænet er uden stigninger, så turen er hjertevenlig og alle kan være med. Hjertestien, Parkeringspladsen kl. 10

For alle, store som små, som kan lide at lytte til historier om for eksempel hekse og Sct. Hans Roskilde Bibliotek, Musikscenen kl. 12 - 13.30

FOLKEKØKKEN PÅ INSP

Myles Sanko (UK). Manden med den gåsehudsfremkaldende stemme. Fri entré. Djalma Lunds Gaard kl. 11-14

Kom til nem aftensmad i godt selskab! Vi spiser, taler og hygger sammen, når frivillige serverer lækkerier. Ingen tilmelding. INSP! kl. 18

DAISY

Udstilling af orginalplancher fra tegneserien Daisy om Dr. Margrethe II som ung pige. Fri entré. Kunsthuset Palæfløjen, Roskilde Palæ kl. 12-16

FREDAG 19. JUNI JAZZ JAMSESSION PÅ INSP

Er du interesseret i at spille sammen med andre, så er der mulighed for det hver fredag kl. 9-13. Alle med kendskab til improvisation kan deltage. Fri entré. INSP! kl. 9-13

JAZZ I DJALMA LUNDS GAARD

ROSKILDE JAZZ DAYS

Morten Haugshøjs Kvartet, en af de mest spændende, nye, danske jazzguitarister i Danmark netop nu. Fri entré. Roskilde Havn kl. 13-15

MYLES SANKO

Lørdag 20. juni kl. 11-14 Djalma Lunds Gaard

SØNDAG 21. JUNI

FANATIC LIVE ROLLESPIL I HYRDEHØJSKOVEN (FRA 7 ÅR)

Spillere checkes ind frem til klokken 11 og spillet begynder kl. 11.15, når alle er blevet sminket og klar. Entré 90 kr. Billetter på www.fanatic.dk. Hyrdehøjskoven kl. 11-15

DANSK MØLLEDAG PÅ TADRE MØLLE

Få en fortælling om Elverdamsdalen mange møller, og naturligvis Tadre Mølle, der er den sidste bevarede mølle i dalen. Tag madkurven med og nyd området omkring møllegården. Drikkevarer, kaffe og kage, mel mm. kan købes. Gratis. Tadre Mølle kl. 11-16

ARGENTINSK TANGO

Alle er velkomne - med og uden partner - til dans og hyggeligt samvær. Benyt opgangen overfor portnerboligen - til lokale 101 - 1.sal. Kildegården kl. 12-14

ROSKILDE JAZZ DAYS

Swingfeet er en lokal jazzkvintet, som har deres musikalske rødder funderet i jazz, latin og bossa. Fri entré. Roskilde Havn kl. 13-15 Dorte Hyldstrup Band er sanger og sanglærer og har omfattende erfaring som underviser. Fri entré. Roskilde Havn kl. 13-15 Paul Harrison Band (UK/DK). Paul Harrisons klarinet og sax giver genlyd overalt. Fri entré. Roskilde Havn kl. 19-21

Paulo Mendonça Band (S). THE FUNK KING OF SWEDEN! Fri entré. Roskilde Havn kl. 16-18 Kansas City Stompers med Rikke Mølgaard. Kansas City Stompers er Danmarks ældste, professionelle jazzband med mere end 60 år i det danske jazzliv. Fri entré. Roskilde Havn kl. 19-21

Juni måned byder i alt på 301 events i Roskilde Kommune mellem den 30. maj og 28. juni ekskl. biogramfilm og gudstjenester. Dette er blot et udvalg fra Kulturbasen.dk. Se hele kalenderen på kulturbasen.dk – du kan også hente vores app RoskildeLIVE.


16. JUNI 2015 l 37 l

International Pub Quiz på Roskilde Bibliotek Bibliotekar Susan Jessen afholder international quiz på engelsk i Caféen på Roskilde Bibliotek. Alle velkomne, både danskere og internationale, så tag familien og vennerne under armen og lav jeres eget hold. Et originalt holdnavn giver point i denne quiz, og hvis man kommer alene, bliver man sat på et eksisterende hold. Man kan medbringe egne drikkevarer eller købe øl og i Caféen. Biblioteket sørger for gratis chips. Det foregår torsdag den 25. juni klokken 19-22, og det er gratis at deltage, men man skal tilmelde sig hos Susan Spiele på susanjs@Roskilde.dk.

En drøm bliver virkelighed Af Tomas Skov

Der har før ligget både gardinforretning og legetøjsbutik i Algade 28, men nu bliver det snart en butik med både tøj og interiør, der lyder det af adressen inspirerede navn, Room 28. Veninderne Christina Efraimsen og Jannie Hübertz talte sig varme på idéen over en kop jägerthe på en skiferie i januar, og deres mænd tog dem på ordet. ”De var pludselig i gang med at lave budgetter, skaffe håndværkere og se på lokaler. De er lige så engagerede i projektet, som vi er”, griner de to veninder, der har inviteret ind i det nøgne hjørnelokale en fredag eftermiddag. De har haft det siden marts, men da de begge har arbejdet ved siden af, har det knebet med at finde fælles tid til alt det praktiske. Men nu er de begge fri af tidligere arbejde, og kan bruge al deres tid på at forvandle det tomme, højloftede lokale til deres drømmebutik med planlagt åbning den 30. juli.

Hjemmet fuldt af tøj Tanken er, at butikken skal skille sig ud fra det gængse lyse look, blandt andet med sortbejsede gulve i hele forretningen. Alt inklusiv møbler skal være til salg i butikken, og store grøn-

ne planter skal bryde monotonien af tøj på bøjler og på udstillingsborde. Og så giver designeren Anders Faaborg fra TV-programmet ”I hus til halsen” en hånd med, når indretningen skal på plads. Der går dog en tid endnu, inden drømmene bliver til virkelighed. Håndværkerne er stadig i gang, men inden længe kan veninderne få mere plads hjemme i privaten. ”Vi har bestilt så mange varer hjem, at vi næsten ikke kan være der hjemme længere”, griner Christina Efraimsen.

En livslang drøm Christina og Jannie har senest arbejdet henholdsvis som Social- og sundhedshjælper og i butik i Kastrup Lufthavn, men nu er tiden moden for dem begge til at stå på helt egne ben. ”Det har været en drøm for mig at få mit eget, siden jeg stod i butik for første gang”, husker Jannie Hübertz. I slutningen af juli kan de to veninder omsider åbne dørene til deres drømmebutik og supplere Roskildes kvinder med hidtil usete tøjmærker som fx 2nd Day, Dante 6 og Erbs, samt mærker som Novel Cabinet Markers og Semibasic i interiør.

Veninderne Jannie og Christina har længe haft en fælles drøm om at blive selvstændige.

Hvor de modne mødes Af Tomas Skov

Singlekulturen blomstrer i Danmark, hvor antallet af danskere, der vælger at leve alene har nået historiske højder. Ifølge Danmarks Statistik er der nu knap 1,4 mio. singler i Danmark, hvoraf mange søger mage på det eksploderende dating-marked. Eller på

den gammeldags facon ved simpelthen at gå i byen og træffe andre mennesker af samme eller modsatte køn. Til det mere modne segment af singler findes blandt andet Single Rock Café, som egentlig er en venneforening, hvis formål er at arrangere fester for voksne over 40 år. Foreningen er landsdækkende med lokalafdelinger i Køben-

havn, Slagelse og Roskilde, hvor der i sidstnævnte i dag er ca. 140 medlemmer. Foreningen tager initiativ til en bred vifte af arrangementer, herunder biografture, fester, cykelture, kulturarrangementer og rejser. Og så er der ikke mindst de ugentlige caféaftener, som altid foregår på Café Carpe Diem i Algade.

SAGNLANDET LEJRE VELKOMMEN TIL ALLE TIDERS GÆSTEBUD

”Vi tror selv på, at vi rent faktisk i det små gør et stykke socialt arbejde, idet vi jo er rigtigt mange singler i Danmark, men har meget få steder med fokus på vores segment”, siger næstformand i Single Rock Café, Roskilde, Vita A. Olsen.

ENTRE 50 %

50 ÅRS JUBILÆUM D. 21. JUNI 2015

ENTRE TIL HALV PRIS BÅDE LØRDAG OG SØNDAG

OPLEV: HELSTEGT UROKSE OG VILDSVIN, LIVE MUSIK, www.sagnlandet.dk STORSLÅET MIDSOMMER FEJRING, MM. Slangealleen 2, DK - 4320 Lejre


l 38 l 16. JUNI 2015

Gamle sten Af Andreas Thrane

Kallerupstenen er en runesten, der blev rejst af vikingerne mellem år 700800. Stenen blev fundet i Hedehusene i 1827 af en stenhugger, der kløvede sten på en mark, ikke langt fra landevejen mellem København-Roskilde. Runestenen måler 163 centimeter i højden, 85 centimeter i bredden og dybden måler 70 centimeter. Stenen var en gravsten for en fornem vikingehøvding fra omkring år 800. Der er kun ganske få runesten fra den tid i Danmark, heriblandt Snoldelevstenen, som også ligger tæt på Roskilde. Kallerupstenen kan opleves ved Ansgarkirken i Hedehusene, der blev indviget i 1921. Snoldelevstenen blev fundet i Snol-

delev i 1770’erne, den er som nævnt dateret til samme tid som Kallerupstenen. Stenen er yderst velbevaret, da der kun er én rune, der ikke længere kan læses. Stenen skyder 124 centimeter op i luften, 74 centimeter bred og 50 centimeter dyb, så den er lidt mindre end Kallerupstenen. På Snoldelevstenen fremgår et hagekors, derfor fik stenen betydelig opmærksomhed fra Danmarks Nationalsocialistiske Arbejderparti i 1930 og 1940’erne, da man argumenterede for, at hagekorset er et gammelt dansk symbol. Stenen står på i dag på Nationalmuseet.

Talentfulde basketpiger i Roskilde Af Andreas Thrane

Agnes Hansen og Sidsel Lysdal Jespersen er begge 15 år gamle, og de har spillet basket siden de gik i 1. klasse. Pigerne går nu i 8. klasse på Klostermarksskolen. De er nu ungdomsspillere i Roskilde Basketball Club, og de er begge udtaget til U15 bruttolandsholdet sammen med 22 andre unge, talentfulde piger. Bruttolandsholdet deltager i turneringen Copenhagen Invitational i Farum Arena fra den 18-21. juni. Det er en international træningsturnering for ungdomslandshold, og her kommer hold fra blandt andet England, Finland, Holland og Norge. Når turneringen afsluttes, bliver det endelige landshold udtaget, og dét hold skal deltage i en landsholdsturnering i Aalborg, der ligger i

starten af august. Agnes og Sidsel har denne sæson haft debut på klubbens damehold i 2. division, hvor de har en stor aktie i, at holdet endte som en flot nummer 1. Pigerne tilførte holdet klogskab og hurtighed kombineret med en masse flotte scoringer. Hvis pigerne får udviklet deres fysik, kan de begge nå meget langt i sporten, spår Simon Petersen, Agnes og Sidsels træner. ”Sidsel Lysdal spiller med en klogskab og et overblik, der langt overstiger hendes alder. Hun er god til at tage bolden under armen, trække vejret en ekstra gang og få ro på tropperne”, udtaler Simon Petersen, og fortsætter ”med sine høje skudprocenter udefra er Sidsel god til at trække forsvaret væk fra kurven, så området under kurven åbnes op. Det giver mu-

Evan Møller

Certificeret bedemand

lighed for, at Sidsel eller en medspiller kan angribe kurven med en dribling”. Simon Petersen roser også Agnes for hendes spil i forsvaret. ”Agnes Hansen bidrager på dameholdet med en energi og en aggressivitet i sit forsvarsspil, der ved adskillige lejligheder har virket som en ”kickstarter” for holdets angrebsspil. Når Agnes et par gange i træk stjæler bolden fra modstanderen og få sekunder efter lægger bolden i kurven i den anden ende, så er det ofte begyndelsen på et af de gode ”runs”, hvor vi i løbet af et par minutter scorer 10-12 ubesvarede point. Den slags momenter vinder kampe”, udtaler Simon Petersen.

Agnes Hansen tv. og Sidsel Lysdal Jespersen th.

Roskilde Begravelsesforretning På hjørnet af Toldbodgade og Jernbanegade

Roskilde Begravelsesforretning Toldbodgade 14, Roskilde

Telefon 4635 0880 Hvalsø Begravelsesforretning

Evan Møller

Certificeret bedemand Uanset om De forbereder fremtiden eller netop har mistet en slægtning, er det vigtigt, at De får en saglig og professionel vejledning af en uddannet lokal certificeret bedemand.

46 30 30 42

Anette Sødergran

Thorkild Rasmussen

Telefon 4640 1932

Et spørgsmål om tillid www.bedemand-berner.dk

KONTAKT VORES ANNONCEAFDELING PÅ TLF. 70 200 214

DUSØR GIVES For oplysninger

Der fører til at vi finder en skole i Roskilde til vore to piger i 2. og 5. klasse. Skolen må have en ledelse der sikrer at lærerstaben ikke uafbrudt er fraværende på grund af: Barsel, barns sygedag, kursus, sygdom, efteruddannelse, orlov eller kun har få ugentlige timer på grund af ”indskoling” efter længerevarende sygdom/nervesammenbrud. Ledelsen må også gerne tilsikre at hjælp til elever der har brug for psykologiske undersøgelser for foretaget, - og afsluttet disse undersøgelser inden for en kortere åre række efter indstilling. Også af hensyn til klassens dagligdag og indlæring. Nødvendige vikarer må gerne (helst) være læreruddannede, alternativt under læreruddannelse, eventuelt anden form for uddannelse, har en uddannelse – måske har tænkt at få en, eller bare kan præstere fremmøde til aftalt tid. For at give et godt klima/miljø må skolen gerne fremstå rengjort og velholdt, eventuelt ved en månedlig rengøring af toiletter, og som minimum sikrer at der er håndsæbe på toiletterne, når sundhedsplejersken har undervist om hygiejne. Billet-mrk. 2015-001, Paperboy, Borchsgade 6C, 4000 Roskilde


16. JUNI 2015 l 39 l

Hammerslag

Hver uge går Paperboy tæt på aktuelle hammerslag fra Lauritz.com Hos Lauritz.com kan man finde meget andet end designermøbler. Der er lige nu stor interesse for grønlanske effekter og disse ses ofte på auktion. Der findes noget til enhver pengepung og nogle af de små fint udskårne tupilakker kan stadig erhverves for et par tusinde eller mindre hvorimod de store narhvalstænder ofte sælges fra DKK 20.000 og opefter alt efter størrelse og stand. Har du effekter du ønsker at få vurderet eller solgt, er du altid velkommen til at kontakte os, natascha.roskilde@lauritz. com, 26741023.

Grønlandica: Tupilak af hvalrostand Vurdering DKK 2500 Hammerslag DKK 2.400

Grønlandica: Hvalroskranie med kæbe og tænder ‘Odobenus Rosmarus’ Vurdering DKK 5000

Grønlandica: Penisknogle fra hvalros Vurdering DKK 800 Hammerslag DKK 2.100

Hammerslag DKK 12.500

RUBRIK GIV DIT VISITKORT TIL HELE ROSKILDE KOMMUNE - HVER UGE BLANDET

Reparation af armbåndsure, stue- og lommeure. Salg af nye og brugte ure. Urværkstedet Sct. Ols Gade 22 · Roskilde · Tlf. 46 38 30 90

RENGØRING

PASFOTO

Rengøring og praktisk hjælp tilbydes

BYENS BILLIGSTE

Slip for rengøringen og lad os gøre dit hjem skinnende rent. Ring til os og vi finder ud af hvad der passer dig bedst. Se mere på www.cleanhelp.dk

Tlf. 80 24 70 70 (kl. 8-16)

Hvor mange visitkort har du fået delt ud i år? Måske ligger de i skuffen eller i bilen. Indryk dit visitkort her, og kom i kontakt med dine kunder! Vi bliver omdelt til samtlige husstande i Roskilde Kommune. Vil du også med, så ring direkte på 70 200 214

PASFOTO e... De helt rigtig

4 STK.

50,-

BILLEDBUTIKKEN

V/BENNIE HANSEN KØGEVEJ 60, 4000 ROSKILDE, TLF. 40 25 15 92 ÅBENT MANDAG OG TORSDAG KL. 13-16


l 40 l 16. JUNI 2015

VIND BILLETTER TIL ROSKILDE FESTIVAL Køb et par FristadsKansas Bukser hos Carlsens Arbejdstøj, så deltager du automatisk i konkurrence om: GEN Y HÅNDVÆRKERBUKSER, SHORTS OG KNICKERS

2. stk. Partout billetter til Roskilde festivalen inkl. opstillet telt.

Med god pasfomt og komfort. Slidstærk kvalitet med forstærket skridtsøm og ekstra forstærkning på bl.a. knæ og lommer. Praktiske indrettede lommer GEN Y HÅNDVÆRKERBUKSER, med bl.a. og den smarte skjulte SHORTSlynlås OG KNICKERS mobillomme. Fåes i marineblå, grå, Med god pasfomt komfort. Slidstærk sort og hvid. Stort og udvalg af størrelser med forstærket ikvalitet både normal, ekstra ogskridtsøm kort ben- og ekstra forstærkning på bl.a. knæ og længde. lommer. Praktiske indrettede lommer Fås farverne: Sort, 540 Mørk medi bl.a. lynlås940 og den smarte skjulte marine, 900 Hvid 941 Mørkegrå mobillomme. Fåesog i marineblå, grå, sort og hvid. Stort udvalg af størrelser i både normal, ekstra og kort benlængde.

Vi trækker lod den 24/6, vinderen får direkte besked.

Fås i farverne: 940 Sort, 540 Mørk marine, 900 Hvid og 941 Mørkegrå

NYHED! NYHED!