Page 1

Roskilde 4. årgang • Uge 24 12. juni 2018

Er du sund, mand?

I anledning af Mænds Sundhedsuge gik Paperboy på gaden for at spørge den roskildensiske mand, hvordan det egentlig står til med helbredet.

Sex på plejehjemmet

BTK i triumf

SOSU-assistent på Himmelev Gl. Præstegård Lise Lotte Lunde vil gøre op med det tabuiserede billede af ældres seksualitet.

For sjette gang i træk trak Maze og Co. det længste strå i kampen om det danske mesterskab.

Side 12

Side 9

Side 21

Fodboldkommentator Zak Egholm om de danske VM-chancer:

Her er nøglekampen Side 6

Havnevej 18, 2. th.

HØJ KVALITET GODE PRISER PERSONLIG SERVICE kontakt@platzreklame.dk www.platzreklame.dk Tlf. 60 53 53 13

KONTAKT OS OG FÅ ET UFORPLIGTENDE TILBUD

UP TO

50%

Super central og skøn beliggenhed med udsigt til Byparken, Domkirken og Havnen. Flot moderniseret med pænt lyst køkken med spiseplads og hvidt bad med bruseniche. Skøn stor stue med altan samt rummeligt soveværelse. Sund og veldrevet EF.

Pris Byggeår: Bolig: Rum/værelser Energimærke D

kr. 1.895.000 1960 62 m2 2/1

SELECTED PRODUCTS ONLY

Maria Hovmøller

Tlf. 33 13 00 10 TRIUMPH, ROSKILDE, RO’S TORV 42, TLF. 46 37 21 23

www.hovmøller.dk

Grundighed - Tryghed - Service


l 2 l 12. JUNI 2018

Sommerbogen – Danmarks største læsekonkurrence for børn 15. juni åbner Sommerbogen 2018 for de 7-14-årige. Det gælder om at læse og anmelde bøger i sommerferien, og Roskilde har rekorden. Skal dit barn eller barnebarn være med til at slå rekorden i år? Sommerbogen fortsætter helt frem til lørdag 25. august. Læs mere om konkurrencen på biblo.dk.

Ledige jobs i Roskilde Kommune Følgende stillinger er opslået i Roskilde Kommune: Administration, specialister og ledelse • Supportere/studentermedhjælpere søges til kommunens IT-servicedesk. • Absalons Skole søger en administrativ medarbejder/skolesekretær. • Psykolog søges til barselsvikariat i PPR. • Virksomhedskonsulenter søges til Job og Kompetencer. • Folkeregisteret i Roskilde Kommune søger medarbejder. • Barselsvikar – faglig stærk rådgiver til Voksenservice, Roskilde Kommune. • Studentermedhjælper til presse, web & kommunikation. • Leder af konsulentgruppe i staben til Social og Sundhed i Roskilde Kommune. • Sct. Jørgens Skole søger en børnehaveklasseleder. Ældre og hjemmepleje • Social og sundhedshjælper eller assistent søges til dagvagt på Plejecenter Toftehøjen. • Social og sundhedsassistent og –hjælpere søges til nattevagt til Plejecenter Toftehøjen. • Oasen søger SSA og/eller SSH med lyst til faglig udvikling. • SSA’er søges til fast aftenvagt på Plejecenter Trekroner. • Roskilde Midt Hjemmepleje, søger SSH/SSA til Fælles Nat. • Sundhedsfaglig medarbejder søges til Nattevagt på Toftebakken. • Sundhedsfaglig medarbejder søges til Botilbuddet Toftebakken. • Natteam på Plejecenter Trekroner søger ny SSA kollega. • Faglig velfunderet medarbejder søges til Hørhus. • Gadstrup Hjemmepleje søger ferieafløser. • HTSH-teamet, Roskilde kommune har brug for flere social- og sundhedsassistenter, er det noget for dig? • Afløsere, faglærte og ufaglærte søges til Gundsø Omsorgscenter. Pædagogik og undervisning • Indskolings- og tysklærer søges til Absalons Skole.

• Autentisk lærer til mellemtrinnet – matematik, N/T, idræt og svømning søges til Vindinge Skole. • Pædagog søges til Vindinge Skole – SFO og indskoling. • Autentisk lærer søges til mellemtrin/udskoling på Vindinge Skole – Matematik, naturfag samt Håndværk & Design. • Genopslag: Spændende job i Roskilde Kommune – en lærerstilling til SCR Fjordskolen Lysholm. • Pædagog søges til vuggestuen i Børnehuset Skademosegård. • Pædagog søges til fast stilling til Børnehuset Troldhøj. • Erfarne pædagoger søges til BOMI – Center for rehabilitering og hjerneskade. • Genopslag: Vor Frue Skole søger lærer. • Sct. Jørgens Skole søger en lærer til gruppeordning med tilknytning til almenklasse. Børnepasning og pædagogisk medhjælp • Børnehuset Kongehøjen søger medarbejder. Sundhed og behandling • Erfarne ergo-/fysioterapeuter søges til BOMI – Center for rehabilitering og hjerneskade, Specialiseret Rehabilitering. • Erfarne ergoterapeuter søges til BOMI – Center for rehabilitering og hjerneskade, Støtteteamet. • Erfarne ergoterapeuter søges til BOMI – Center for rehabilitering og hjerneskade, Træningsteamet. • Neuropsykolpger søges til BOMI – Center for rehabilitering og hjerneskade.

STRESSHÅNDTERINGSKURSUS – Gør en forskel for dig selv og oplev bedre trivsel Genkender du symptomer som f.eks. Træthed, indre uro, søvnløshed, tankemylder, hukommelsesbesvær, så kunne et stresshåndteringskursus måske være noget for dig. Kurset er et hjælp til selvhjælps kursus med 10 mødegange. Der er hverken tale om terapi eller behandling.

Onsdag d. 26. september fra kl. 15.30-18.00 Sundhedscentret, Rådhusbuen 1, 4000 Roskilde. Tirsdag d. 27.november fra kl. 15.30-18.00 Sundheds- og Omsorgscenter Nord, Kirkebjergvej 2, 4040 Jyllinge. Læs mere på www.roskilde.dk/sundhed.

Vi arbejder blandt andet med Mindfulness, åndedrætsøvelser og personlige værdier, så du styrker evnen til at drage omsorg for dig selv.

Kurset henvender sig til dig der er borger i Roskilde Kommune og har symptomer på let til moderat stress.

Hver mødegang starter med bevidst nærværende øvelser for kroppen ude i naturen.

Deltagelse på hold kræver en visiterende samtale.

Der starter løbende kurser nye op, næste kurser starter:

Er du interesseret? Så kontakt Sundhedscentret på tlf. 46 31 77 02 eller send en mail til sundhedforalle@roskilde.dk, husk at oplyse et telefonnummer.

Mandag d. 27. august fra kl. 9.30-12.00 Toftebakken 11, 4000 Roskilde.

Læs mere på www.roskilde.dk/sundhed.

Vejstrækningen - Stændertorvet til Bondetinget Spærres for trafik fredag den 15. juni kl.12.00 til lørdag den 16. kl. 2300

Torvet spærres for parkering fredag den 15. juni til søndag den 17. juni

Ufaglærte og øvrige stillinger Faglærte stillinger inden for køkken, service og håndværk • Teknisk servicemedarbejder søges til Ejendomsservice. • Uddannet kostfaglig eneansvarlig søges til barselsvikariat i Børnehuset Hjortkær. Bemærk at der løbende offentliggøres nye stillinger på kommunens hjemmeside samt at stillinger med udløbet ansøgningsfrist ikke vises. Følg derfor med på www.roskilde.dk/job

Nu får Vigen Strandpark igen det blå flag Nu er det blevet tid til at hejse det blå flag på Vigen Standpark. Flag-hejsningen bliver forestået af udvalgsformand Tomas Breddam tirsdag den 12. juni kl. 16.00 på Vigen Strandpark. Til dette får han assistance fra en flok glade børn fra Klub Øst – Gadegården, som bliver aflønnet med sodavand. Alle er velkomne – I 2018 er det 23. gang, vi hejser flaget på Vigen Strandpark.

Stændertorvet er spærret i forbindelse med Fodboldens Dage, der foregår fredag den 15. og lørdag den 16. juni. Se tidspunkterne på fotoet

Høringer, borgermøder og afgørelser Borgermøder Invitation til workshop om kollektiv trafik i Gadstrup. 12. juni 2018.

Afgørelser Byfortætning på Parkvænget og Fælledvej. 15. juni 2018.

Tillæg 1 til lokalplan 571 for ROCKmagneten og Musicon C. 12. juni 2018.

Tilladelse til midlertidigt UV-anlæg på Gundsømagle Vandværk. 21. juni 2018.

Hvordan bruger vi pengene bedst - Jyllingehallerne. 18. juni 2018. Skal vandværkerne have lov til at blødgøre vores drikkevand? 28. juni 2018.

Tillæg 1 til eksisterende lokalplan 245 ved Frederiksborgvej. 22. juni 2018.

Høringer Tillæg 1 til lokalplan 571 for ROCKmagneten og Musicon C. 22. juni 2018.

roskilde.dk

Landzonetilladelse til klublokaler for biavlerforening på Ringstedvej 79, matr.nr. 2fo Vestermarken, Roskilde Jorder. 28. juni 2018.

Roskilde Kommune:

4631 3000


12. JUNI 2018 l 3 l

Mindre frafald blandt unge på erhvervsuddannelserne

LEDER af redaktør Tomas Skov

Til bilen brænder sammen Af Tomas Skov

Det er til gengæld sværere at fastholde de ældre på erhvervsuddannelserne. Af Tomas Skov

”Vi har set en nedadgående tendens i frafaldet over en årrække”, siger direktør Jens Østrup fra Roskilde Tekniske Skole. Ifølge den seneste trivselsmåling på erhvervsuddannelserne fra Undervisningsministeriet trives eleverne fortsat på deres uddannelse, og direktøren takker særligt den seneste reform på området for at bidrage til fastholdelsen blandt de unge.

De unge går sammen

”Reformen bestemte fx, at de unge skal gå i klasser sammen, når de kommer direkte fra folkeskolen. Det har hjulpet utroligt meget på fastholdelsen”, fortæller Jens Østrup. Derudover har man på Roskilde Tekniske skole taget initiativ til en række aktiviteter

internt på skolen, herunder boldbane, parkourbaner og caféer, der alt sammen bidrager til det sociale miljø på skolen. ”Vi er også blevet bedre til at modtage dem. Tidligere handlede det meget om industrikulturen, hvor du bare møder ind som på et arbejde, men den har vi fået blandet med en skolekultur, hvor det også handler om, at her skal være rart at være”, siger direktøren.

Mangler at knække koden

Mens frafaldet er relativt lavt blandt de unge, er det en større udfordring at holde på den voksne gruppe af studerende. ”Vi havde en elev sidste år, som fyldte 72 år, da han blev færdig. Men generelt mangler vi at knække koden for de ældre. Det er en mere blandet flok. De har koner og børn, og de går ikke hen i boldburet eller bliver hængende for at grille en pølse. Så udfordringen er størst i denne gruppe, hvor frafaldet faktisk er størst”, erkender Jens Østrup.

Mænd er notorisk tilbøjelige til at overvurdere deres eget helbred. Det er almindeligt kendt i landets lægepraksisser, at mænd er sjældne gæster i forhold til deres kvindelige modstykker – til gengæld fylder mænd mere op i hospitalssengene. Billedligt talt er kvinder altså gode til at få bilen repareret undervejs, mens mændene kører videre, indtil den brænder sammen. I denne uge er det Mænds Sundhedsuge, og der er tungtvejende grunde for mænd til at møde frem til de aktiviteter, der er sat i scene rundt om i Roskilde gennem hele ugen. Mænd har en fire år lavere gennemsnitslevealder end kvinder - men de oplever til gengæld deres helbred som fortræffeligt lige til det sidste. Der er registreret dobbelt så mange kvinder med depression, for kun halvdelen af de mænd, der har depression, er i behandling for det. Blandt andet af samme grund begår mænd selvmord tre gange så hyppigt som kvinder.

Mænd ryger og drikker mere end kvinder, og mænd spiser mere usundt end kvinder, hvorfor de også generelt er mere overvægtige end kvinder. Mænd har mere stillesiddende arbejde end kvinder, og der er flere mænd end kvinder, der har en tynd kontakt til deres familie. Hvis man sammenligner tallene fra Sundhedsprofilen i henholdsvis 2013 og 2017, så viser det sig endda, at udviklingen går den gale vej på en række af de nævnte områder. Hermed er advarselsflaget hejst for de mandlige læsere. Så tjek programmet for Mænds Sundhedsuge og mød frem til et eller flere af arrangementerne – og du kan jo passende tage turen til fods eller på cykel.

T E G L UDSA 0 .0 0 1 . L K I N U J . 4 1 . STARTER TORSDAG D

SPAR op til TORSDAG, LØRDAG FREDAG OG

Alle ikke er nedsatte var

-20%

50%

OUTLET på 1. sal

SPAR op til

70%

Skomagergade 31 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 35 39 01 www.tygesen-women.dk


l 4 l 12. JUNI 2018

Nye boliger på vej i Trekroner Den 6. juni blev første spadestik taget til 60 almene boliger med udsigt over grønne enge i Roskildes nye bydel, Trekroner Øst. Boligafdelingen Folden forventes at være klar til indflytning ultimo oktober 2019.

Brand afværget i Rønnebærparken

Fredag eftermiddag underrettede en 28-årig mand fra Roskilde politiet om, at han havde afværget en brand i en lejlighed ovenover sin egen. Han havde hørt en røgalarm gå i gang og kunne i øvrigt lugte brændt mad, hvorfor han kravlede op på lejlighedens altan og ind via altandøren i overboens lejlighed, hvor en gryde med kyllinger blev taget af komfuret. Han lod altandøren stå åben for udluftning og ville snarest underrette overboen, som han godt kendte, og som ikke var til stede, om hændelsen. Politiet foretog sig ikke yderligere i anledning af underretningen om hændelsen, hvor den 28-årige ved sin resolutte handling formentlig har afværget en brand i en beboelsesejendom.

Overfald og fuldskab i Folkeparken

Politipersonale fra den forebyggende afdeling på Roskilde politistation førte i løbet af eftermiddagen og aftenen tilsyn med Folkeparken, Vigen Strandpark og ved Himmelsøen i Darup. Vejret var meget varmt og solrigt, hvilket havde fået mange mennesker ud i det fri. I Folkeparken var der 125150 personer til stede. Generelt var der en god stemning blandt de tilstedeværende, men to unge mænd på hhv. 16 år fra Ros-

kilde og 18 år fra Kirke-Hyllinge fik sig dog en lidt ubehagelig oplevelse, hvor de til det tilstedeværende politipersonale anmeldte, at de kort forinden var blevet overfaldet af en gruppe på fire personer. De fire var dog flygtet fra området, da politiet ledte efter dem. De to overfaldne blev sendt på skadestuen for undersøgelse og registrering af de skader, som de måtte have pådraget sig ved overfaldet. Herudover havde politiet i Folkeparken kontakt til et par piger på 14 år, som havde drukket andet end postevand. Politiet valgte derfor at underrette deres forældre om deres tilstand.

Fornærmelser på Dyrskuet

Lørdag nat var politiet på Poppelgårdsvej, hvor der i forbindelse med dyrskuet var ca. 100 campister forsamlet. Det var ikke alle, der var glade for, at politiet kom, og der var en noget anspændt stemning, der endte med, at en 23-årig mand fra Errindlev blev anholdt, sigtet for overtrædelse af ordensbekendtgørelsen og fornærmelig tiltale mod politiet. Det lykkedes i øvrigt politiet at få dæmpet gemytterne. Udover ovennævnte episode vil politiet betegne dyrskuet som meget fredeligt uden nogen problemer set med politiets øjne.

DISRUPT

din virksomhed! CEO Erick Thürmer og skuespiller Jens Arentzen gør din virksomhed klar til at møde udfordringerne.

Jette Henning (S) vil have forvaltningen til at undersøge de lokale konsekvenserne ved Folketingets beslutninger om en skærpet ghettoindsats.

S ønsker redegørelse om ghettoaftalers konsekvenser Ghettodelaftalernes betydning for Roskildes dagtilbud og skoler skal undersøges, forslår formanden for Skole- og Børneudvalget. Af Holger Vincents

SOMMERTRÆF 2018 Roskilde Kommune, Erhvervsforum Roskilde og Roskilde Oplysningsforbund inviterer til det traditionsrige sommertræf for erhvervslivet på Roskilde Rådhus:

MANDAG 20. AUGUST 2018 KL. 15.45–19.30 Disruption er det nye sort. Men hvad betyder det, og hvilken betydning har det for din virksomhed? Hør mere om begrebet som handler om at nytænke og dermed udfordre eksisterende brancher og forretningsområder.

Læs mere og tilmeld dig på www.erhvervsforum.biz/sommertraef-2018 senest onsdag d. 15. august 2018 kl. 12.00 efter først-til-mølle-princippet. Maks. 2 deltagere pr. virksomhed. Vi tager forbehold for ændringer i programmet.

Hvilke konsekvenser får delaftalerne i regerings ghettoplan for Roskilde Kommunes dagtilbud og skoler. Det spørgsmål ønsker Socialdemokratiet belyst, og derfor fremsætter partiets medlemmer af Skole- og Børneudvalget, udvalgsformand Jette Henning og medlem Camilla Viby-Mokvist, nu et forslag om at sætte forvaltningen til at udarbejde en redegørelse, der skal belyse mulige lokale følgevirkninger ved forårets landspolitiske forlig. ”Helt overordnet ønsker vi en kommune i social balance. Det tilstræber vi allerede via den overordnede boligpolitik, og det er i den forbindelse, vi bør inddrage, hvad delaftalerne betyder for Roskilde. Det er afgørende, hvis vi skal finde holdbare løsninger”, forklarer Jette Henning, forud for tirsdagens møde i Skole- og Børneudvalget. Formandens ønske om en redegørelse kommer ikke mindst oven på den delaftale som regeringen indgik

sammen med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Radikale Venstre i slutningen af maj. En aftale der betyder, at højst 30 procent af børnene i hver enkelt daginstitution må bo i et såkaldt udsat boligområde, hvilket netop er den klassificering regeringen har valgt at tildele Æblehaven/Rønnebærparken.

Helhedsbetragtning

En anden delaftale mellem regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti betyder desuden, at folkeskoler med en høj andel af børn fra udsatte områder pålægges at indføre sprogprøver i 0.klasse. Et krav, hvis konsekvenser Jette Henning ligeledes ønsker undersøgt. ”Vi kan glæde os over, at vi ikke har et ghettoområde, men vi har dog et udsat område, som vi skal tage os af. I den forbindelse ønsker vi et svar på, hvordan dagtilbud og skoler, sammen med andre aktører, netop kan være med til at løfte den her opgave ud fra en helhedsbetragtning”, siger Jette Henning, der derudover efter-

lyser en afklaring af, hvilke muligheder den nuværende lovgivning på både dagtilbud- og folkeskoleområdet giver Roskilde Kommune for at fordele tosprogede elever. ”Hvis man holder af det kommunale selvstyre, vil man selv være med til at bestemme udviklingen, og med den her redegørelse i hånden håber jeg, at vi kan være på forkant med løsningerne, inden Christiansborg pålægger os dem”, siger Jette Henning. Så du er ikke i gang med at afsøge mulighederne for at stramme skruen yderligere overfor en gruppe udsatte borgere? ”Nej det handler om at være på forkant. Vi er optaget af, at alle børn og unge skal have lige gode chancer i livet, uanset hvor de er vokset op og uanset deres sociale baggrund. Dét er drivkraften bag forslaget, samtidig med at vi fra Socialdemokratiets side ønsker, at vi som kommune selv kan bestemme udviklingen.”


b ang - oluf se n.com

12. JUNI 2018 l 5 l

A L L E F O R TJ E N E R BANG & OLUFSEN 4K OPLEVELSEN Benyt muligheden for finansiering og seks års garanti, og få dit drømmeprodukt hjem i stuen. Eksempelvis BeoVision Horizon, SMART TV med Android TV™, 4K UHD billeder og exceptionel lyd. Fås i 40” og 48”. Besøg os i butikken og hør mere om finansieringsmulighederne. Staffeli

Hjulstand

Gulvstand

Vægbeslag

Rente- og gebyrfri i 48 mdr. inkl. 6 års garanti:

DKK 25.494,-* *Vejl. udsalgspris BeoVision Horizon 40”, energiklasse B, inkl. fjernbetjening og seks års garanti. Ekskl. stand. Stand fås fra kr. 1.995. I samarbejde med SparXpres tilbydes 48 mdr. rente- og gebyrfri finansiering. Samlede kreditomkostninger 0 kr. Årlig fast debitorrente 0,00%, ÅOP 0,0%. Fortrydelsesret jf. MFL § 12a. Kreditbeløb i eksemplet: BeoVision Horizon 40”: kr. 23.495 inkl. seks års garanti: kr. 1.999. I alt betales: kr. 25.494. Udregning af mdl. ydelse er kr. 25.494 delt med 48 mdr., afrundet til hele kr.

Susanne er kommet hjem til frisør Arthur

Blågård Radio Støden 14, 4000 Roskilde Tlf. 46350883 - Email: butik@blaagaard-radio.dk

Efter 17 års adskillelse er Susanne tilbage i Frisør Arthur. Hun har savnet os, og det er bestemt gengældt. Vi føler os meget privilegeret over, at få en så dygtig en håndværker tilbage på holdet. Susanne har god smag og fin balance i sit håndværk og så elsker hun mennesker. Vi byder alle Susannes kunder velkommen i salonen og glæder os til at møde jer.


l 6 l 12. JUNI 2018

Roskildes fodboldkommentator:

Første kamp afgør Danmarks VM-skæbne Christian Eriksens præstation bliver udslagsgivende, og så vil lørdagens åbningsopgør mod Peru give svaret på, om Danmark går videre til ottendedelsfinalerne, vurderer kommentar og tv-vært Zak Egholm. Af Holger Vincents

Det var dengang det danske landshold iklædte sig bolsjestribede trøjer, før de løb banen, og hvor stjernerne hed Laudrup, Lerby, Arnesen og Olsen. Året var 1986 og dynamitholdet, som den danske presse havde døbt de danske fodboldherrer, imponerede såvel hjemlandet som hele verden under VM-slutrunden i Mexico med smukt spil og et bemærkelsesværdigt sammenhold. Hjemme i Danmark sad en dansk dreng på lige knap ni år hos sine bedsteforældre og fulgte, som så mange andre jævnaldrende, engageret med i nationalheltenes anstrengelser, som de udfoldede sig på tv-skærmen. ”Jeg sad helt bælgøjet på grund af søvnmangel og råbte og skreg foran fjernsynet. På grund af tidsforskellen blev kampene sendt på nogle helt vanvittige tidspunkter i Danmark, men det var lige meget, for jeg fik nogle minder for livet. Og sommeren 1986 betød samtidig, at min passion for fodbold og for at dække fodbold gik fra en impuls til for alvor at bundfælle sig. Det er den følelse, den magi, jeg under en hel generation af børn og unge mennesker at opleve under VM i Rusland”, fortæller den roskildensiske sportsjournalist, fodboldkommentator og tv-vært Zak Egholm, der gjorde sin egen drøm til virkelighed og i dag formidler fodbold på Kanal 5, 6’eren, Canal 9 og Eurosport.

”Gode muligheder”

Dengang for 32 år blev eufori forvandlet til slet skuffelse, da Olsen Banden indkasserede et bittert 5-1 nederlag i ottendedelsfinalen mod Spanien. Nu er spørgsmålet så, om de rødhvide aktører anno 2018 kan gøre 80’er-holdet kunsten efter og gå videre fra gruppespillet ved et verdensmesterskab i fodbold, når VM i Rusland om få dage sparkes i gang. Første skridt skal tages på lørdag den 16. juni mod Peru, og ifølge Zak Egholm står det danske mandskab med gode kort på hånden i turneringens gruppe C, der også tæller Australien og mesterskabskandidaten Frankrig. ”Hvis ikke vi tager 2. pladsen i gruppen, vil jeg være skuffet, for der ligger nogle rigtig gode muligheder i den her slutrunde, og formår vi at forvalte dem, kan det blive rigtig sjovt”, siger Zak Egholm, der peger på netop åbningskampen som nøglen til andenpladsen og dermed videre avancement til knockoutfasen. ”Beskeden til alle roskildensere må lyde; ryd kalenderen lørdag den 16, for det er første kamp, hvor det (Danmarks skæbne red.) bliver afgjort set gennem realismens optik. Vi skal levere og

slå Peru, for så åbner hele turneringen sig for os. Jeg er sikker på vi slår Australien, der er det klart dårligste hold i gruppen”, mener Zak Egholm, der gennem dækningen af landsholdets VM-kvalifikationskampe på Kanal 5 har opbygget et solidt kendskab til de danske spillere.

Eriksen skal levere magien

Den helt afgørende hovedrolle, og samtidig spilleren, der skal præstere, hvis det danske spil skal omsættes til sejre på de russiske grønsvære, tildeler Zak Egholm måske ikke så overraskende Danmarks eneste reelle verdensstjerne og nu også nybagt far. ”Hvis Christian Eriksen spiller et stort VM, kan det blive en magisk dansk slutrunde. Han er er den eneste i truppen, der er uerstattelig, for alt vores spil fremad banen er bygget op omkring ham. Men han har også værktøjerne og ikke mindst formen til at forløse forventningerne”, forklarer den 40-årige kommentator, der personligt har udsigt til at nyde VM fra sofaen i Roskilde med sin kone og tre børe, eftersom DR og TV2 som bekendt har sikret sig tv-rettighederne til VM. En af de spillere, der ved landstræner Hareides udtagelse af sin 23-mands store VM-trup forrige søndag trak overskrifter for sin manglende tilstedeværelse under det kommende VM, er Nicklas Bendtner, der på grund af en drilsk lyskenskade blev sorteret fra.

så ham er jeg tryg ved”, fortsætter han. En anden dansker, der har sin daglige boldomgang i udlandet er midtbanedynamoen Lasse Schöne, der gennem flere år har spillet en central rolle hos Ajax i Holland. Med sin fortid i Himmelev Veddelev Boldklub er den 32-årige spiller samtidig det tætteste Roskilde kommer på sin helt egen VMhelt. Desværre må Zak Egholm mane til lokalpatriotisk besindighed forud for turneringsstart. ”Jeg tror ikke han får en bærende rolle, for han indgår ikke i plan A, men når det er sagt, så er han enormt vellidt af landstræneren. Åge Hareide har fået et godt indtryk af Schöne, fordi han er ambitiøs og ærgerrig, men samtidig har affundet sig med sin rolle, selvom han har fået for få landskampe i forhold til, hvor dygtig han er”, lyder det.

Bjelland vigtigere end Bendtner

Zak Egholm mener dog ikke, at savnet af den erfarne angriber står mål med det tomrum der efterlades af midterforsvaren Andreas Bjelland, der under store protester fra spilleren selv, ligeledes måtte se sig forbigået efter en negativ melding fra landsholdets sundhedsstab. ”Andreas Bjelland har været en nøglefigur i forsvaret, så det er en streg i regningen at han ikke er med, og efter min mening et langt større sportsligt slag, sammenlignet med, at Bendtner blev siet fra”, siger Zak Egholm, der dog trøster sig med afløseren, Chelsea’s Andreas Christensen. ”Han er en yngre kraft, men en rigtig dygtig spiller fra Premier League,

Zak’s VM-tip: Peru-Danmark Kampstart: lørdag den 16. Juni kl. 18 dansk tid. Spillested: Mordovia Arena, Saransk. Tip: 1-2 Fordi: ”Peru er et sultent fodboldhold med en stolt nation bag sig, men jeg tror Danmark kan udnytte sin fysik til at overmatche de lavere peruvianske spillere, der på en række nøglepositioner også er lidt oppe i årene. Dødboldene bliver vigtige, og derfor kan det godt være, landstræneren vælger at bruge Jannik Vestergaard fra start”.

Zak Egholm (f. 1977) Foldkommentator og tv-vært på Discovery Networks Danmarks kanaler: Kanal 5, 6’eren, Canal 9 og Eurosport. Dækker blandt andet Superligaen, Europe League og ikke mindst det danske herrelandsholds venskabs- og kvalifikationskampe, herunder den nu afsluttede VM-kvalifikation. Til efteråret kan man blandt andet opleve Zak Egholm på Kanal 5, når tv-stationen sender de danske landsholds kampe i den nye turnering UEFA Nations League.


12. JUNI 2018 l 7 l

UDSALG Torsdag d. 14. juni kl. 10.00

Spring 2018

Spar 25 - 50%

Slimline 2:1

Allehelgensgade 3 · Roskilde · Tlf. 6061 7990 Se vores udvalg i mærker på www.flot.nu

BOSTON

2:2

Stændertorvet 2 · Roskilde · Tlf. 4635 8210 Se vores udvalg i mærker på www.bostonroskilde.dk


l 8 l 12. JUNI 2018

Rasmus Kastfelt Jensen fra 1.X på Roskilde Gymnasium har blandt andet arbejdet med slogans og plakater under den tredje Europæiske klimakonference for unge, som den franske NGO Monde Pluriel står bag.

”Vi fik også lov til at møde flere portugisiske politikere og medlemmer af Europaparlamentet og stille dem spørgsmål. Det var dog ikke alle, der var lige gode til at svare på det, vi spurgte om”, fortæller Birk Julsgaard Faxe, der ligeledes går i 1.X på Roskilde Gymnasium.

Gymnasieelever til storstilet klimakonference Rasmus Kastfelt Jensen og Birk Julsgaard Faxe er netop hjemvendt fra Let’s Take Care Of The Planet European Youth Conference i Lissabon. Af Holger Vincents

”Planeten har brug for vores hjælp”. Sådan lyder det i en fælles erklæring fra de 120 unge delegerede, facilitatorer og lærer fra 10 lande, der for kort tid siden deltog i Let’s Take Care Of The Planet European Youth Conference i Lissabon. Klimakonferencen havde også deltagelse

af to elever fra Roskilde i skikkelse af gymnasieeleverne Birk Julsgaard Faxe og Rasmus Kastfelt Jensen, der sammen med deres lærer Birte Reichel indgik i den danske delegation. ”Vi havde et historiemodul, hvor både Birk og jeg blev ret fangede, og så valgte vi begge at sende en ansøgning”, fortæller Rasmus Kastfelt Jensen, der går i 1.X på Ros-

kilde Gymnasium og henover konferencens fem dage blandt andet har været med til at udvikle bæredygtige slogans og plakater. ”Det var en superfed tur. Særligt fordi man fik lov til at møde mennesker fra så mange forskellige kulturer”, fortsætter han.

Handling påkrævet

Rasmus’ klassekammerat har derimod arbejdet med journalistik på forskellige platforme i forsøget på at videreformidle det grønne budskab til både jævnaldrende og Europas magthavere. ”Vi fik også lov til at møde flere portugi-

siske politikere og medlemmer af Europaparlamentet og stille dem spørgsmål. Det var dog ikke alle, der var lige gode til at svare på det, vi spurgte om”, fortæller Birk Julsgaard Faxe, der mener, at mere handling er påkrævet, hvis vi skal gøre os forhåbninger om at holde temperaturstigninger og andre klimaforandringer under kontrol. ”Alle tal fortæller, at det går ned ad bakke, og nu vil Trump bruge mere kul og olie, så jeg er meget bekymret. Vi kan godt ændre på det, men så skal vi også gøre noget nu”, lyder opfordringen.

Mere energi og mindre opvask... Vi kender det alt for godt. Det må gerne smage lækkert og så skal være let at tilberede og ikke mindst let at gøre rent. Den nød kan vi godt knække, og vi smider den også gerne sammen med en smoothie, is eller milkshake - det bliver det kun bedre af. Hvem ville sige nej til en smoothie, hvis det kun tog den samme tid, som at riste et brød. Og blenderen gøres rent på samme tid, som det tager at skrælle en gullerød. Du sætter blot det tomme blenderbægre på aparatet og hælder ca. 1,25 liter varmt

vand i. Sæt derefter låget på og tryk på programmet ”cleaning”. Har du råvarerne, så har vi maskinen. Der medfølger en gratis bog fyldt med inspiration. Her får du en lille forsmag: Du skal bruge: 100 g jordbær 6 isterninger 3½ spsk flormelis 1 spsk friskpresset citronsaft 2 dl . A38® naturel 0,5% 1½ dl mælk

FAKTA OM VitaBoost MMBH6P6B: High Speed blender med over 30.000 omdrejninger pr. minut og seks automatiske programmer mikser hurtigt sunde smoothies, milkshakes, supper, is med mere. Ekstremt kraftfuld motor på 1.600 watt med mere end 30.000 omdrejninger pr. minut, blander hurtigt og enkelt mange frugter og grøntsager for din daglige dosis vitaminer. Seks automatiske programmer: Smoothies, shakes, suppe, sauce, is og rengøring. BPA-fri kande på 2 liter i Tritan - perfekt til større mængder. Inklusive nedstopper Seks stærke knivblade i rustfrit stål sikrer ekstra cremet resultat selv med hårde og fiberrige ingredienser. Bog med mere end 30 opskrifter (engelsk) på smoothies, shakes mm. samt tips til sund kost Vejl. 3.199,00 kr.

Forårstilbud: 1.545,-

Sådan gør du: Kom jordbær og de øvrige ingredienser i et blenderglas. Blend ved hurtigste hastighed i ca. 45 sek. eller til isen er knust. Smag smoothien til og fordel den i 2 kolde høje glas. Server straks. Få yderligere inspiration i den lille bog, der følger med VitaBoosts eminente High Speed Blender. Kigger du forbi os i denne uge, så byder vi på byens lækreste jordbærsmoothies.


12. JUNI 2018 l 9 l

Hvor sund er du, mand?

Sundt og varieret

Anders Friis er 33 år gammel og vurderer sig selv til 7-8 på en sundhedsskala fra 1-10. ”Vi spiser sundt, varieret og økologisk, og vi løber og klatrer. Det er selvfølgelig en udfordring at nå det, når man har en lille, men det går. Der er ingen røg i vores liv, og alkohol begrænser sig til et glas vin i ny og næ”, siger Anders Friis på vej til yoga med datteren Maja.

Det er Mænds Sundhedsuge i uge 24, så vi spørger manden på gaden, hvordan han vurderer sit eget helbred. Af Tomas Skov

Mænd går for lidt til lægen, drikker for meget, ryger mere end kvinder og er mere overvægtige end nogensinde. Mænd fylder mest op i hospitalssengene, og tre ud af fire selvmord bliver begået af mænd. Samtidig er mænd tilbøjelige til at have en temmelig høj vurdering af deres egen sundhed tilsyneladende på et spinkelt grundlag. Vi gik på gaden for at spørge mænd, hvordan de vurderer deres egen sundhed på en skala fra 1-10.

MÅÅÅÅÅL!

Med et Panasonic SMART TV får du oplevelserne helt tæt på

Undgår junkfood

Lasse Madsen er 22 år, og vurderer sig selv til at ligge på 7 ud af 10. ”Jeg er ikke den sundeste, men jeg træner og undgår junkfood så vidt muligt. I øjeblikket træner jeg tre gange om ugen. Jeg ryger ikke, men drikker en gang imellem”, siger han.

Ryger med alkohol

Studiekammeraten Haider al-Ranhi er 23 år, og han vurderer sig selv til 7-8 på en sundhedsskala fra 1-10. ”Normalt bokser jeg og holder mig aktiv med træning fem gange om ugen. Men nu er jeg på SU og har nok fokus andre steder. Jeg ryger kun, når jeg er ude at drikke, og jeg prøver at spise så sundt, jeg kan”, vurderer han.

CLUB PANASONIC TILBUD

CLUB PANASONIC TILBUD

Meld dig ind i Club Panasonic GRATIS og få 6 mdr. ekstra garanti - og andre fordele.

2.199,-

9.999,Spar 1.000,-

Tilmelding; udfyld formularen på www.panasoniccenter.dk eller kom ind i butikken.

Spar 800,-

Panasonic 24” LED SMART-TV

Panasonic 58” 4K PRO LED SMART-TV

Perfekt TV til f.eks. campingvogn eller mindre rum. Med Smart -TV funktionerne kan du nem f.eks. streame fra Netflix. A+ TX-24ES513E

Dette TV tilbyder altid den perfekte betragtningsvinkel med sin drejefod. Foden kan desuden hæves og anvendes som gulvstand. A+ TX-58EX780E

Vi støtter Team Rynkeby 2018

FORHANDLER NAVN

Tabte 20 kilo

Troels Elnegaard Jørgensen er 54 år og vurderer sig til tæt på et 10-tal på skalaen. ”Jeg lagde kosten helt om og tabte mig 20 kilo ved ren kostomlægning, efter jeg blev 50. Æren for dette tillægger jeg især min datter, som er medicinstuderende og god til at holde mig i ørene. Så jeg føler jeg mig helt i top. Jeg har aldrig røget, og alkohol begrænser sig til en fadøl i ny og næ. Endelig går jeg altid 10-12.000 skridt hver dag”, siger han.

Cykler til fordel for børn med kritisk Vejnavn husnr • sygdom postnr bynavn SÅ VED DU, HVAD SERVICE VIL SIGE

Tlf. XX XX XX XX • Email:Hersegade xxxxx@xxxxxxx.dk Hersegade 8-10 8 -10 Roskilde 4000 Roskilde Tlf. 46 35Tlf. 2746 9135 27 91 www.nbradio.dk

www.nbradio.dk

Åbent: mandag-fredag 10.00-18.00 · Lørdag 10.00-15.00


l 10 l 12. JUNI 2018

Klummen er et fast indslag i Paperboy, hvor vi har givet pennen fri til en gruppe mennesker, der har det til fælles, at de alle på den ene eller den anden måde er rodfæstet i Roskilde. Det er avisens faste holdeplads for markante meninger og gode personhistorier, alle med udgangspunkt i ugens skribent, men først og fremmest med Roskilde i centrum.

Af Henrik Nevers

Kan besparelser på uddannelserne betale sig? Det går heldigvis godt i Danmark med økonomien. Så godt, at finansministeren for lidt mere end en måned siden har udtalt ”at det økonomiske råderum ser meget positivt ud, fordi fremskrivningen viser, at der er kommet yderligere frirum i dansk økonomi”. Oversat fra økonomsprog betyder det, at statskassen for tiden bliver fyldt rigtig pænt op med god, klingende mønt – så meget, at der ifølge ministeren frem til 2025 kan bruges 29,5 milliarder kroner på ”velfærd og bedre vilkår”. Et tal, der i april steg med yderligere to milliarder. Ifølge økonomer er vi nu i et økonomisk opsving. Endelig fri af krisen og med udsigt til bedre velfærd. Så langt så godt. Det gælder så bare ikke på uddannelsesområdet, hvor fremtiden er dyster med udsigt til to procents årlige besparelser i de kommende tre år. En årlig besparelse, der siden 2016 har grønthøstet milliarder fra hele uddannelsessektoren lige fra gymnasier og erhvervsskoler til professionshøjskoler og universiteter. Nedskæringer, der har medført, at et stort antal stillinger på uddannelserne er blevet effektiviseret væk. Alene på gymnasieområdet er der i skoleåret 2016-17 forsvundet ca. 1000 lærerstillinger. Og erhvervsskoleområdet er underlagt samme krav om årlige besparelser, selvom der efterspørges håndværkere i stor stil. En besparelse på to procent om året lyder måske ikke af meget, men for en skole med fx 1000 elever, medfører det et årligt sparekrav på ca. 1,5 mio., som skal findes i budgettet – hvert år. Og da langt det meste af budgettet bliver brugt på lønkroner til undervisningen, kan det ikke undgå at gå ud over undervisningen. Det vil helt generelt kunne mærkes på kvaliteten og med mindre tid og opmærksomhed på den enkelte elevs læring og trivsel. Også indsatsen for svage eller sårbare elever risikerer at forsvinde og samme vej kan det gå for talentforløb for elever, der gerne vil noget mere i fagene. Men bruger vi ikke mange penge på uddannelse i Danmark? Næ, egentlig ikke. Ifølge OECD lå Danmark i 2016 på en placering som nr. 24 blandt OECD-landene, hvad angår udgifter til ungdomsuddannelsesinstitutioner som andel af BNP. Det er under gennemsnittet blandt OECD- og EU-landene – og under lande som Slovenien, Italien, Mexico og Tjekkiet. Men uddannelse betaler sig jo, og det kan ikke nytte noget, at vi nu risikerer at uddanne kommende generationer ringere end de foregående. Så væk med de årlige 2 procents besparelser og lad os i stedet investere en del af det ”økonomiske frirum” i uddannelse af vores dygtige unge mennesker. Ikke flere ord herfra – de er effektiviseret væk!

Henrik Nevers er rektor på Roskilde Gymnasium. Han har udover uddannelsesverdenen stor interesse for musik og er selv udøvende musiker som pianist.

Edderfugle har det godt i Roskilde Fjord og antallet af ynglefugle er mere end tidoblet siden år 2000. Foto af Erik Mandrup

Tidobling af edderfugle i Roskilde Fjord Fugletælling afslører spændende nyt om fuglene i Roskilde Fjord Flere ynglefugle er i fremgang, mens andre taber terræn. Roskilde Fjord er et af Danmarks vigtigste områder for ynglende og trækkende fugle. Dog er der gennem de sidste mange år sket en voldsom tilbagegang i antallet af kolonirugende fugle i fjorden, fx fjord- og havterne og visse mågefugle. Lejre Kommune, Roskilde Kommune og Nationalpark Skjoldungernes Land har i fællesskab finansieret en omfattende tælling af de ynglende fugle i Roskilde Fjord. Tællingerne er udført af biolog Erik Mandrup Jacobsen fra Orbicon her i maj måned. De første resultater vidner om både op- og nedture for fjordens fugle.

Fremgang på Eskilsø

Klyden, den smukke sort-hvide vadefugl med opadbøjet næb, lever en omskiftelig tilværelse ved Roskilde Fjord. Et besøg på Eskilsø viste en meget stor fremgang for klyden på øen – hele tre kolonier med i alt 62 par. En medvirkende forklaring på denne fremgang kan være, at Jyllinge Holme Jagtforening i vinteren 2017/2018 flittigt bekæmpede ræv på øen. Dog er Eskilsø det eneste sted i fjorden, hvor det i år er lykkedes for klyden at etablere sig som ynglefugl.

Ræve-problemer

I maj etablerede en ny, stor klydekoloni sig med 39 ynglepar på en ø midt i den store nye sø, som er genoprettet ved Selsø Kirke. Da vandstanden faldt i det tørre forår fik ræve imidlertid let spil, og klyderne forsvandt hurtigt igen. Det samme gjorde klyden andre steder i fjorden, og Eskilsø er derfor det eneste sted i fjorden, hvor klyden yngler i 2018, hvorfor den overordnede bestand af klyder er uændret i Roskilde Fjord. Observationen vidner om, at fuglene har brug for plads og ofte rykker rundt

Antallet af ynglende klyder i Roskilde Fjord lader til at være påvirket af ræve. I år yngler klyden kun på Eskilsø. Foto af Erik Mandrup

mellem de enkelte øer og holme, når de bliver forstyrret. En ø eller holm kan derfor være af stor betydning for fuglenes langsigtede overlevelse i fjorden – også selvom der i nogle år ikke er fugle på øen eller holmen.

Besøg fra Antarktis

De største fuglekolonier i Roskilde Fjord findes på Øksneholm, Kølholm, Lilleø, Elleore og Eskilsø, men også helt små lokaliteter som fx holmene Slinken eller Blak kan rumme imponerende mange ynglende fugle. Havternen, som overvintrer helt nede ved pakisbæltet rundt om Antarktis, har det godt i Roskilde Fjord i 2018. På den lille ø Slinken yngler 13 par, og på Lilleø ved Jyllinge har 52 ynglende par slået sig ned. Samlet yngler 71 par i hele fjorden, hvilket er mere end en fordobling af bestanden i forhold til 2017.

Edderfugle er tidoblet

Edderfuglen, der netop nu ses næsten over alt i fjorden med unger i store ’børnehaver’, er den absolutte højdespringer i Roskilde Fjord. I 2018 gik arten igen frem og alene på den lille ø Flængholm i Jyllinge Holme blev der i år talt 140 reder mod 35 reder året før. Edderfuglen yngler nu på stort set alle øer og holme i Roskilde Fjord, og med sine næsten 1200 ynglepar i

2018 er bestanden mere en tidoblet siden 2000.

Skidt for små måger

Flere succeshistorier gør 2018 til et fint år med fremgang i det totale antal af ynglefugle i Roskilde Fjord. Dog omfatter succesen ikke alle arter. Især de små måger, hættemåge og stormmåge, har et vanskeligt år med store tilbagegange på blandt andet Øksneholm i den nordlige ende af Roskilde Fjord. Hættemågen yngler nu kun i større antal ved Selsø Sø, hvor der er cirka 500 par i år. I selve fjorden er antallet helt nede på 90 ynglende par mod de mere end 200 par i de foregående syv år. I midten af 1980’erne ynglede næsten 15.000 par ved Roskilde Fjord.

Forskningsprojekt

Kommunerne omkring fjorden og Nationalpark Skjoldungernes Land arbejder på at vende de sidste mange års negative udvikling i antallet af ynglefugle i Roskilde Fjord. Årlige fugletællinger er med til at vise, hvilke tiltag der virker, fx bekæmpelsen af ræv, og hvilke der ikke virker. Dermed giver tællingerne værdifuld viden, og denne viden skal blandt andet bruges i et igangværende forskningsprojekt ved Aarhus Universitet, der har som mål at finde forklaringer på ynglefugles tilbagegang i fjorden.


12. JUNI 2018 l 11 l

TAG

EN AF DANMARKS STØRSTE DESIGNERE MED TIL BORDS Det er i det mest enkle, man kan finde det absolut største. Det er værkerne fra møbelarkitekt Poul M. Volthers et godt eksempel på. Han tegnede stolen J46 i 1956, og indtil nu er den blevet solgt i over 1 million eksemplarer. Spisebordet C35 er tegnet i 1957, men er lige aktuelt den dag i dag. Poul M. Volther ligger således stadig i spydspidsen for det, FDB Møbler står for: det tidløse, stilrene design, de gode materialer og det gedigne håndværk. En historie om dansk design, der har skabt klassikere siden 1942.

MEDLEMSPRIS Medlemsrabat

2.999,-

500,-

Børge Mogensen - J52B stol Findes i flere varianter. Pris ikke-medlem 3.499,-

MEDLEMSPRIS

1.699,-

Medlemsrabat

300,-

Ejvind A. Johansson - J67 stol

MEDLEMSPRIS

499,-

Medlemsrabat

200,-

Included Middle - R4 Flid hynde

Passer til J46, J52B, J67 og findes i 6 varianter. Pris ikke-medlem 699,-

J46 stol Poul M. Volther

Medlemspris

999,-

MEDLEMSPRIS Medlemsrabat

Medlemsrabat 300,Pris ikke-medlem 1.299,-

4.999,-

Poul M. Volther - C35 spisebord

Findes i flere str. og varianter. Pris ikke-medlem op til 10.999,-

- EN FILOSOFI Algade 47A, 4000 Roskilde • FDB Møbler kan også købes på coop.dk • www.fdbmobler.dk

1.000,-

Vi tager forbehold for trykfejl, manglende leverancer, afgiftsændringer og udsolgte varer.

Findes i bøg, eg og sort. Pris ikke-medlem 1.999,-


l 12 l 12. JUNI 2018

Tillykke med de 75 år og velkommen til nye fællesskaber Fremover holder kommunen 75 års fødselsdag for alle borgere, der i kalenderåret fylder 75. Ved samme lejlighed præsenteres borgerne til nogle af kommunens 135 frivillige sociale foreninger.

Arrangørerne af kurset havde sørget for et velassorteret udvalg af sexlegetøj for at inspirere til en åbenhjertig snak om at det at være ældre kvinde, men også et seksuelt væsen.

Ved fredagens kursus på Himmelev Gl. Præstegård blev de seks deltagere blandt andet mødt med en dekorativ vase og goodiebags med både cremer og chokolade.

Lise Lotte Lunde (tv), står sammen med Lone Birch (midten) og Heidi Lise Jensen bag kurset ’Rør ved mig – rør ved mig selv’.

En kagekone sørgede sammen med blandt andet boblevand og jordbær at ingen af de seks beboere på Himmelev Gl. Præstegård skulle gå sultne fra kurset.

Tabu står for fald:

”Ældre er seksuelle væsener ligesom alle andre” SOSU-assistent Lise Lotte Lunde inviterede i sidste uge Himmelev Gl. Præstegårds kvindelige beboere til et opsigtsvækkende kursus. Af Holger Vincents

Det er ikke et værelse, man forventer at finde på et dansk plejecenter, døren går op til fredag formiddag på Himmelev Gl. Præstegårds førstesal. På væggene hænger fotos af helt almindelige kvinder i alle aldre, der smilende viser formerne frem. På hovedbordet troner en kunstfærdigt svungen glaspenis ved siden af flere blanke navneskilte, mens et mindre bord overfor indgangen fremstår tætpakket med adskillige dildoer, massageapparater, fjerduske samt diverse magasiner pænt placeret på rad og række, som afventede de en grundig inspektion. Det er i dette lokale, at seks ældre kvindelige beboere har indvilget i at møde op klokken 11 for at tale med SOSU-assistent og kommende seksualvejleder Lise Lotte Lunde og hinanden om en del af deres liv, som de måske for længst havde taget afsked med.

Tabuiseret emne

En del af livet som i den brede offentlighed slet ikke eksisterer inden for murerne på et plejecenter. Og hvis ikke, så

en tanke, mange er hurtige til at skyde fra sig. Det er dog en skrøne, at drifterne slukkes, blot fordi man bliver gammel, lyder det fra dagens kursusleder. ”Hvis der kommer en på 80 år og siger, ’jeg fik det bedste knald i går’, ville de fleste tænke, ’ad hvor er du klam og ulækker’. Det har jeg selv oplevet kollegaerne sige på mine tidligere arbejdspladser, men ikke her på Himmelev Gl. Præstegård, hvor man er et helt menneske, til man ikke er her mere. Og vi skal netop have gjort op med de holdninger, for det forholder sig sådan, at ældre er seksuelle væsener, ligesom alle andre. Det ved jeg, for jeg har selv oplevet det”, fortæller 50-årig Lise Lotte Lunde, der siden 1. april i år har været ansat på Himmelev Gl. Præstegård og nu er i gang med en toårig tillægsuddannelse, der skal give hende redskaberne til både at åbne op for og håndtere ældres seksualitet på en positiv måde.

”Vi skal have belyst, at det er ok at have en seksualitet som ældre kvinde. For kvinderne på plejecentre er ofte stille og indadvendte og dæmper deres lyst, men med dagens kursus skal have det frem i lyset, at det ok at være kvinde og have behov”, fortsætter Lise Lotte Lunde, der gennemfører dagens kursus - det første af mange, der er i sidste ende skal udmunde i en større opgave om blandt andet seksualitet i den tredje alder - sammen med sine medstuderende på seksualvejlederuddannelsen, de to pædagoger Heidi Lise Jensen og Lone Birch. Uddannelsen er for så vidt ikke en ny opfindelse, men har indtil nu hovedsaligt har fokuseret på unge og voksne handicappede. Lise Lotte Lunde er selv den eneste ud af 30 studerende på hendes hold, der til daglig arbejder på et plejecenter for ældre mennesker.

Kvinde kend din krop

Denne fredags måske første kursus af sin art er derfor også lukket land for pressen. Det oplyses dog, at de seks kvindelige kursister blandt andet vil få udleveret såkaldte goodiebags og

Ikke mindst kvindernes, der denne fredag er i fokus på plejecentret i Himmelev under overskriften ’Rør ved mig – rør ved mig selv’.

Onani er sundt

desuden kan se frem til kage og lyserødt boblevand, mens diverse effekter rundt omkring i lokalet skal inspirere til en uformel snak om det at være ældre, men stadig kvinde, intimitet, erfaringer, uudtalte behov, og ikke mindst hvordan sidstnævnte kan dyrkes i stedet for at skulle tøjles. ”Jeg kan tage dem med ud og hjælpe dem med at finde hjælpemidler (sexlegetøj red.), uden at det skal være forbundet med tabu. Det skal være lige så legalt at gå ud sammen med mig og købe det, som det er at købe en sodavand. Og hvis de ønsker det, er der også mulighed for at få sat et skilt op på deres dør, der fortæller, at de ønsker privatliv”, fortæller Lise Lotte Lunde. I den mere alvorlige afdeling kan SOSU-assistenten desuden henvise til, at der foreligger en dokumenteret positiv sammenhæng mellem seksuel aktivitet og ældre menneskers helbred. ”Det dæmper smerter, kvalme og ubehag og sænker medicinforbruget. Forekomsten af infektioner falder også, fordi slimhinderne vedligeholdes. Der er et meget godt udtryk, der lyder, use it or loose it”, forklarer hun.


12. JUNI 2018 l 13 l

Roskilde

Gælder til og med søndag den 17. juni 2018

IRMA MENU POSER: 2 bøffer 2 rosti salat flutes sauce.

TA´ 2 PA K

TA´2 PS. FOR

K

F ER

200,-

OR

200

ROASTBEEF

00

af okseinderlår

ALSACE RISLING

KE

R

2F

LA

S

CA. 850 GRAM

129

00

KE

R

350

MÅNEDENS VIN

00 1 PAKKE OKSEMEDALLION af tykstegsfilet

SPAR 247,-

GRAP G CARIGNAN 2017

TA´ 2 PA K

6F

LA

S

SPAR 70,-

K

F ER

OR

200

00

6F

LA

S

CA. 800 GRAM

KE

GUIGAL COTES DU RHONE 2014

R

399

00

SPAR 315,-

Tilbuddene gælder til og med søndag 17. juni 2018. Der tages forbehold for pris- og afgiftsændringer, trykfejl, manglende leverancer samt udsolgte varer. Irma bytter per kulance. Tilbuddene gælder kun i Irma Roskilde, Skomagergade 21, 4000 Roskilde


Praktikanten skriver...

l 14 l 12. JUNI 2018

Benjamin Jensen. 11 år KFUM

Svogerslev BK’s U11 drenge, 10-11 år

Mads Lahn Boberthelsen, 8 år, RB

Elliot Krogenberg Sort, 11 år, HVB

Danmark slår med sikkerhed Peru! - ifølge 11-årige fodbolddrenge Der er under en uge til at Danmark skal spille sin første kamp ved VM-slutrunden i fodbold. Vi har derfor spurgt de lokale fodbolddrenge hvad de forventer af landsholdet og af turneringen generelt.

Julius Krogenberg fra Ingrid Jespersens skole, Kbh. har været i praktik på Paperboy i uge 23.

Danmark skal den 16 juni spille deres første VM-slutrundekamp i otte år, på det russiske stadion Mordovia Arena, imod Peru. Danmark er placeret i gruppe C hvor deres modstandere er Australien, Frankrig og Peru. Frankrig som de sidste mange år har været en

dominerende fodboldmagt på verdenskortet, kommer højst sansynligt til at spille sig til førstepladsen i gruppen. Men andenpladsen skal Danmark og Peru derfor kæmpe om, da Australien ikke anses for at være nogen umiddelbar trussel. kampen imod Peru anses derfor for at være Danmarks vigtigste kamp i gruppespillet af mange eksperter. Men også af Åge hariede selv hvilket han bl.a udtrykker i sin udtalelse til DBU’s twitter-profil: ”Vi kigger på Peru-kampen, som kommer først, og den er så vigtig for os. Sandsynligvis kæmper vi med Peru og Australien om andenpladsen, og så er det vigtigt at få et godt udgangspunkt. Så vi er nødt til at have friske spillere”. Hvilket også refererer til Åge Hariedes valg om hverken at tage midtstopperen Andreas Bjelland eller angriberen Nicklas Bendnter med, fordi han har vurderet at ingen af

de to spillere bliver klar til den første kamp.

Andenpladsen

Men hvorfor er det så vigtigt at opnå første- eller andenpladsen i gruppespillet ,spørger nogen måske sig selv. Det er det, fordi det er vinderen af hhv. første- og andenpladsen der får den gyldne billet til ottendedels-finalerne. Så normalt ville der allerede nu være spændinger mellem Peru og Danmark, fordi kampen er så vigtig. Men tværtimod er selve kampen blevet stillet i et lidt specielt lys allerede inden den er blevet fløjtet i gang. Danmark og Peru har nemlig to måneder inden slutrunden er begyndt, udvekslet venskabelige videoer om, hvor taknemmelige begge hold er for bare at være med til dette års VM. I den video Danmark modtog fra Peru siger fortællerstemmen bl.a: ”I har måske glemt os” fordi selvom Danmark

ikke deltog ved sidste slutrunde er det dog Peru der er har været ude i tørken længst, da de ikke har været til en VM-slutrunde i 36 år. Til det svarede DBU med en video hvor et kor synger ”der er et yndigt land” men med Peru i fokus i stedet for Danmark. Koret synger fx ”Der er et yndigt land, der står med Andesbjerge” i stedet for brede bøge.

Fansene glæder sig

Men selvom den første VMkamp mod Peru ikke ligefrem bliver et rivalopgør er fodboldfansene stadig begejstrede. Vi har spurgt forskellige drenge fra de lokale klubber i 8 til 11 års alderen og de er alle sammen ensige om, at Peru stadig skal bankes godt og grundigt tilbage til Sydamerika. Selvom Peru har lagt op til, at gruppe C skal blive den fredelige gruppe. Udover spændingen op til kampen så er der jo også stemningen, for

Praktikanten skriver...

”hvad er en fodbold kamp uden fansene, gejsten og i det hele taget passionen?” Ikke særligt meget vil de fleste nok mene. Hvilket også er derfor DBU og DBU-Tour igen i år inviterer til mega fest for alle fodbold-interesserede den 15 og 16 juni på stændertorvet. Her vil man bl.a kunne se Danmarks første kamp lørdag på storskærm, spille Fifa 18 turnering på playstation og ikke mindst deltage eller være tilskuer til VM i straffe den 15 juni fra kl. 16 til 21.

Frankrig til tops?

Vi har som sagt fået drengene til at komme med et bud på hvad de forskellige kampe bliver, og her er der ingen tvivl: Alle drengene er enige om, at Danmark i hvert fald vinder over Peru og Australien. Til gengæld er drengene lidt mere uenige omkring kampen mod Frankrig. Elliot fra HVB som selv er Frankrig-fan, når han

ikke hepper på Danmark, mener at Danmark taber 1-0. Drengene fra Svorgerslev BK mener dog, at Danmark får trukket uafgjort hjem, da de mener kampen ender 1-1. Det interresante ved drengenes forudsigelser ligger dog i, hvem drengene tror, vinder hele VM. Her har alle nemlig svaret, at de tror Frankrig bliver vinderen. Benjamin Jensen fra KFUM begrunder sit svar således: ”Jeg synes de spiller godt sammen, og det virker til, at de har et godt sammenhold. Og så har de et supergodt angreb.” Mads Boberthelsen satser på Frankrigs kvalitet, når det handler om pålidelighed, eller som han selv siger det: ”De har nogen rigtig dygtige spillere og et meget stabilt hold.” Og hvem ved måske får Mads og resten af de lokale fodboldspillere ret i deres forudsigelser, eller måske har de ramt godt ved siden af. Det må tiden vise.

4 mio. kroner til foreningens faciliteter deler vandene i Roskilde Kultur- og Idrætsudvalget har fordelt 4. mio. kr. fra puljen til kultur-, fritids og idrætsfaciliteter. Det har resulteret i 25 glade foreninger, som dækker alt fra spejdere, ryttere, boldspillere, motocross kørere og isvømmere. ”Vi har modtaget 31 ansøgninger på samlet godt 7 mio. kr., så der har skullet prioriteres. Det har vi gjort sammen med Roskilde Idræts Union og repræsentanter fra Folkeoplysningsudvalget, og vi er enige om de 25 projektet, vi kan give penge til i år,” siger formanden for Kultur- og Idrætsudvalget, Claus Larsen i en pressemeddelelse den 7. juni. ”Der er jo store og små projekter imellem hinanden, men jeg hæfter mig blandt andet ved, at spejderne både KFUM, FDF og DDS virkelig får et løft, ligesom Hedeland Motorklub nu kan bygge bad og toiletter og Roskilde Issvømmerfor-

ening får penge til en sauna ved Himmelsøen, hvilket man jo godt kan unde dem. Boldspillerne tilgodeser vi med bl.a. lys på multibanen i Himmelev Idrætspark og et nyt banevandingsanlæg til Roskilde Tennisklub. Rytterne kan bl.a. glæde sig over penge til udskiftning af bunden i ridehuset hos Himmelev Rideklub”, fortæller formanden.

Varmer om hjertet

Formand og midlertidig kasserer for Hedelands Motorklub Michael Nielsen blev meget glad og overrasket, da Paperboy overbragte ham den gode nyhed om at Motorklubben får et bi-

drag på 913.000 kr. fra kommunen som han ikke selv havde fået at vide endnu: ”Jamen det er jeg da meget glad og overrasket over. Det er noget, vi har kæmpet meget for, og det varmer bare virkeligt om hjertet at høre det. Faktisk vil jeg straks fortælle det videre til bestyrelsen”. Siger han i telefonen torsdag eftermiddag.

Hellere kunstgræs

Det var dog ikke alle, der var helt tilfredse med hvad

kommunens penge skulle bruges på. Bl.a Carsten Reinholdt, formand for HVB var utilfreds og meget overrasket over at kommunen var gået med til at indstille 700.000 kr. til et nyt skur ved Himmelev Idrætspark. ”Jeg er mildest talt overrasket over, at man har valgt at bruge 700.000 kr. på et skur, når jeg personligt synes, det ville være meget mere brugbart med en ny kunstgræsbane. Det er ikke noget, jeg er gået med til, faktisk sagde

jeg tydeligt nej til forslaget, da kommunen præsenterede det på et møde for nogle måneder siden. Men jeg er samtidigt glad for at få de 125.000 kr. til belysning af vores multibane. Som jeg selv var med til at ansøge om”, siger han. Roskildes Pigefodbolds formand Ken Johanneson, der er forfatteren bag afsøgningen, ser anderledes på, hvordan penge som kommunen har stillet til rådighed, skal bruges. ”Pladsmangel er noget vi har haft problemer med i lang tid nu, vi har mange gange søgt om penge til kommunen og det er selvfølgelig positivt at vores ansøgning er blevet godkendt nu. Omkring hvad pengene skal bruges til så ville jeg selvfølgelig gerne have en kunstgræsbane mere, men nu er det altså sådan at vi hos Roskilde Pigefodbold er 300 medlemmer med 10 kvm til rådighed, så derfor prioriterer jeg altså plads-

manglen højere end en ny kunstgræsbane. Derudover så er pladsmanglen også noget, der går ud over vores frivillige, eftersom vi mange gange har været ude for, at de frivillige er blevet nødt til at opbevare nogle af vores ting i deres biler. Og sådan nogle gamle fodbolde og holdtrøjer lugter altså bare ikke godt efter sådan en regnfuld træning.”, siger han. Formanden for kultur- og idrætsudvalget Claus Larsen der onsdag var med til at beslutte, hvordan pengene skulle fordeles forholder sig neutralt til sagen. ”Jeg ved, at der har været nogle knuder på tråden mellem HVB og Roskilde Pigefodbold før omkring, hvem der har fået mest i bidrag, men jeg forholder mig egentlig bare til den nuværende situation og det at vi har givet nogle gode penge til Roskilde Pigefodbold, som har haft brug for det i lang tid”, siger han.


12. JUNI 2018 l 15 l

Helle Anette

Maria

d u b l i t e p r a k s Kninvbetjente slagterafdeling i Algade fra de

Siglo Crianza Rioja, Spanien 75 cl. Literpris 52,00

1 flaske

39

00

Go’ til grill Roastbeef Af okseinderlår

800 gram

69

00

SuperBrugsen Algade Algade 51, 4000 Roskilde . Tlf. 46 34 03 10 www.superbrugsen.dk Åbningstider: mandag-søndag 8-21

Tilbudene gælder fra tirsdag den 12. juni til og med lørdag den 16. juni • Der tages forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

Italiensk scrocchiarella pizza

35

00


l 16 l 12. JUNI 2018

Start weekenden på en hyggelig og inspirerende måde i Meny Himmlev

Traditionen tro er der noget for enhver smag

Vi glæder os til at se jer!

Vinsmagning på udvalgte vine til sommermad og hygge!!

Ølsmagning fra Nørrebro bryghus

Himmelev

Kom til udendørs familiedage I Meny Himmlev Fredag den 15. juni kl. 13-19 og lørdag den 16. juni kl. 11-16

Slagteren tænder op i grillen med bøffer og pølser.

Kom og smag for få gode tips.

Stor hoppeborg til børnene Små overraskelser til børnene

Svigter sommervejret er vi desværre nød til at aflyse hoppeborgen.

Mange varianter

Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

Gode tilbud denne weekend

Smag delikatessens sommersalater og specialiteter

Butikken byder på

EKSTRA TILBUD

Både fredag og lørdag Kom og lad dig friste ! Bemærk! Tilbuddene gælder kun i Meny Himmelev MENY HIMMELEV Himmelev Sognevej 95, Roskilde.

Fiskeafdelingen overrasker med smagsprøver på både fisk og skaldyr James Poulsen, butikschef

Tlf. 46 36 42 33 · Åbningstider: Man.-fre. 8-20 lør. 8-18 søn. 8-18 · www.menyhimmelev.dk

Søren Seier Rasmussen, købmand


12. JUNI 2018 l 17 l

STORE LAKSE BØFFER 330-350 gram

Himmelev

2 stk.

49

95 SPAR

8000

Besøg byens bedste fiskeafdeling

NY FLÅET RØDSPÆTTER

5 stk.

Tilbuddene gælder kun i Meny Himmelev, til og med lørdag d. 16. juni 2018.

5000

pr. 1/2 kg.

49

95

2 flasker

00

Pr. stk.

25

00

SPAR

5000 Velegnet til kugle grill

COMTE DE MORLIERES RESERVE God til fisk

2 flasker

100

00

SPAR

7990

SPAR

4000 i tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

EN HEL RØGET MARKREL 200 gram

100

SUPER MØRE CULOTTESTEG

150

2500

00

PINK FLAMINGO domaine royal de jarras sable de camargue

SPAR

SPAR

SUPER UDVALG I SPECIALØL FRA NØRREBRO BRYGHUS

SUPER MØRE BLACK AUGUS ENTRE COTE 800 gram

KUN

Frit valg

15

139

00

95

+pant

Like os på Facebook

Bemærk! Tilbuddene gælder kun i Meny Himmelev MENY HIMMELEV Himmelev Sognevej 95, Roskilde.

James Poulsen, butikschef

Tlf. 46 36 42 33 · Åbningstider: Man.-fre. 8-20 lør. 8-18 søn. 8-18 · www.menyhimmelev.dk

Søren Seier Rasmussen, købmand


l 18 l 12. JUNI 2018

Forsamlingshuse bliver shinet op for over 1 mio. kr. Kultur- og Idrætsudvalget har nu uddelt penge fra en ny pulje til renovering og udvikling af forsamlingshuse. Gundsømagle Forsamlingshus, Herringløse Skole, Dåstrup Forsamlingshus, Ørsted Forsamlingshus og Ramsømagle Forsamlingshus får tilsammen over 1. mio kr. over de næste fire år.

Bokse-Brian bag paraderne:

”Miljø avler talent” Man kan, hvad man vil, hvis man er villig til at yde det, som det kræver, mener boksetræneren Brian Brantley, der på fire år står bag 20 danmarksmestre. Af Mathias Andersen

”Angreb, angreb! Angreb! 15 tilbage. Kom, 15 tilbage! Anna, kom nu. Vi skal lave noget mere!” Vægten bliver lagt over på det venstre ben, som står strategisk placeret foran det højre. Anna går ned i knæ. Jab med venstre. Misser. Jab med venstre. Træffer, en hurtig højre. Rammer hjelmen. Hans øjne søger mod loftet, så mod gulvet. Kroppen tager over, og på automatik tumler hans ben ham to skridt baglæns mod det ene hjørne af bokseringen, der er camoufleret i nationalfarverne. ”Så det nu, gå til den!” Anna følger med. Tre skridt frem. Fem slag rammer, sænker paraderne. En højre rammer venstre kind, han undviger næste og kommer ind midt i ringen. ”Tid!” Sparren er ovre. Brian Brantley er boksetræner i klubben AIK, Roskilde, personlig træner, fitnessinstruktør med speciale i fysiologisk præstationsoptimering af eliteboksere og han har en simpel livsfilosofi. Den lyder: ”Man kan, hvad man vil, og intet mål er for stort, hvis man er villig til at yde det, som det kræver” Lokalet er ét stort rum uden vægge, men stadig er opdelt. Elevernes faren rundt i lokalet overdøver radioen i det fjerne. De løber helt nede fra de hvilende løbemaskiner og boksepuder, til hyggehjørnet med to sofaer og en kaffemaskine. De

revnede spejle, som omfavner lokalet, reflekterer også en glæde, hårdt fysisk arbejde, en lyd af stakåndede elever og det blå gulv, som er under alles kondisko. I midten af lokalet er bokseringen. 5x5 meter kanvasgulv drysset med sved og som sluttes af med en kvadratform udgjort i tykke reb. I den ene sofa i hyggehjørnet sidder Brian Brantley. Som barn blev han adopteret af en plejefamilie og senere smidt ud af samtlige folkeskoler i Tingbjerg, hvor han er vokset op. Han havde problemer med at sidde stille - der skulle ske noget - og fik senere diagnosen ADHD. Af sig selv. De børn og unge som Brian træner i bokseklubben er selv mennesker som har haft det svært. ”De børn og unge, som vælger at gå til boksning, er ofte nogen, der ikke har en mor og en far, som smører deres madpakke hver dag, bor sammen, har et godt job eller tænker over deres børn i hverdagen. Oftest er det skilsmissefamilier, flygtninge og personer, som har en diagnose,” forklarer træneren. Men når man er til boksning hos ham, så finder man hurtigt ud af, at lige meget hvilken baggrund man har, hvor meget man end lugter, eller hvor tyk man end er, så er alle tilstede og støtter hinanden. Hoveddøren går op og en nyklippet amatørbokser træder ind. ”Hvad sker der her?” - ”Jamen jeg er bare blevet klippet,” ”Har du betalt for den omgang dér?” - ”Øhmm, ja, ja det har jeg” ”Du kan godt ringe og få dine penge tilbage, det er helt sikkert.”

Med et grin lunter træneren over mod bokseringen i midten. ”Så er det tid til skyggeboksning! Alle sammen! Kom i gang!”, råber han. Han skuer med små øjne over til de elever, som ikke slår luften til plukfisk. ”Har I lort i ørene? Afsted med jer!” Endnu et smil og en let latter. 119 sekunder er gået, og der bliver gjort klar til nye ordrer. Imens Brian Brantley fortæller det næste på agendaen, bliver de højtlarmende elever musestille blandt . ”Nu skal der løbes i 15 minutter. Ud, nu.” På vejen ud kigger de med store øjne på hinanden, smiler, og klapper hinanden på skuldrene. De fortæller jokes om hinanden, og griner med hinanden. ”Efter træning kommanderer jeg altid eleverne til at gå i bad. Man må ikke gå ud ad døren før man har været i bad. I badet sker der nemlig ting, som der ikke ville ske andre steder. Man får snakket og vendt dagen sammen med sine kammerater. Det er vigtigt, at miljøet er godt. Miljø avler talent”. Det er også grunden til, at der er så stor disciplin i lokalet. Boksning er ikke som fodbold eller håndbold, idet man ikke kan skiftes ud. Når man først står inde i ringen, så er der kun én vej ud, og det er enten som vinder eller taber. Brian Brantley ønsker ikke tabere i klubben. På blot de fire år, hvor han har været træner hos AIK, har han skaffet klubben 20 danmarksmestre, og det ser ikke ud til at stoppe.


12. JUNI 2018 l 19 l

D E B AT

”En stor tak til alle udekørende hjemmehjælpere og sygeplejersker m.m. fra Lokalcentret Kristiansminde” Eva Marianne Sørensen Galpestykket 122 4000 Roskilde”.

Efter en meget hård indlæggelse på 6 uger og 4 uger på Trekroner kom min voksne handicappede søn endelig igen hjem til sit elskede

bofællesskab, hvor han har boet i snart 25 år. Men under indlæggelserne har min søn mistet kræfterne til at kunne klare mange af de ting, han kunne før bl.a. forflyttelser, hvilken vil sige, at han ikke selv er i stand til at komme ud af sengen m.m., og selvfølgelig var vi ,og især jeg hans moder, meget ængstelige for,

hvordan hans hjemkomst til bofællesskabet ville fungerer. M e n takket være et utrolig kompetent og hjælpsomt udekørende personale fra ”Lokalcentret Kristiansminde”, som passer og plejer min søn til ”Ug med kryds og slange” (her fremgår det tydeligt, at jeg tilhører den ældre generation) har hans hjemkomst været det bed-

ste, der kunne ske for ham, og han er nu er i rigtig god bedring. Jeg og min søn er meget imponerede over, hvad det udekørende personale på Lokalcentret Kristiansminde har udrettet, altid hjælpsomme og i godt humør. 1000 tak!

borgere, der vil tage slæbet med at drive et fælleshus. Den øgede udsigt til fjorden, som angiveligt er formålet med nedrivningen af “brugsbygningen” får et noget molboagtigt skær, når de to første afsnit A/ og B/ af “Fjordkilen Vest” vokser til og skygger for udsigten. A/ En smukt designet park, der afgrænses af træer mod fjorden, B/ To fornemme stengærde afgrænser parkeringspladser, som afsluttes med træer ved overgangen til Bygaden mod fjorden. Udsigten skal banes, C/ Bygaden 28, Brugsbygningen skal saneres og grundstykket skal omdannes til at danne et modstykke til Klinten med potentiel

mulighed for en isbod. Den øgede udsigt til fjorden, som er tvivlsom grundet diverse beplantning både i kilen og på rundkørsel ovenfor Kirkebjergvej, vil dele Bygadens bebyggelse og fjerne et kulturminde for Jyllinge. Kultur og sport skal ikke nødvendigvis være del af samme bebyggelse og nogle muligheder for diversitet, som vi kunne ønske for fremtidens Jyllinge, lider et tab, når Økonomiudvalgets plan bliver gennemført. Vi har indkaldt til generalforsamling torsdag den 28. juni kl. 19:00 i Bygaden, hvor vi opløser vores nuværende forening Udsigten i Jyllinge.

KLUMME Af Peter Schwalbe, akademichef på EASJ

Farvel til Udsigten Af Kjeld Reseke på vegne af Bestyrelsen for Foreningen Udsigten i Jyllinge

2414 underskrifter imod nedrivningen afleveret til kommunen og 860 venner på Facebook havde tilsyneladen ingen effekt på Roskilde Byråd. Den tidligere brugsbygning skal rives ned i august når Jyllingehallen med fanfare, og målsætning om forening af sport og kultur, forventeligt åbner uden byggerod. Store planer dejligt for Jyllinge. På trods af ganske stort behov for lokaler til kultur og fritid så skal brugsbyg-

ningen væk, for at modernisere Jyllinge Landsby med en udsigtskile som tilsyneladende ikke kommer til at opfylde visionerne. Roskilde Kommunes økonomiudvalg har styret nedlægningen af Bygaden 28, ved at indlægge de for udsigten forstyrrende gavle som en lille brik i de budgetforlig som er vedtaget år efter år, af et byråd der har haft fokus på de “store perspektiver” og ikke på Jyllinges kultur og indsigelser. Udstykning blev holdt ude af høringer (idet økonomiudvalget allerede havde besluttet dette), og sidenhen blev udstykning frafaldet; men kan forventeligt aktiveres, hvis de reducerede bygninger ikke kan finde

Stop præstationspresset på de unge

Mia Hansen, Formand for foreningen Børn med angst Gitte Kronbak, Medlem Roskilde Byråd for Socialdemokratiet, Tina Boel, Formand for Social- og Psykiatriudvalget, Region Sjælland.

Økonomiforhandlingerne mellem Regeringen, KL og DR, er færdige og udover afsatte midler, skal der sættes fokus på den sammenhængende og koordinerende indsats mellem kommuner og regioner. Vi kan kun være tilfredse med at der gives psykiatrien et løft og at der fokuseret skal arbejdes med integrerede samarbejdsmodeller, så der opleves en sammenhængende indsats og færrest mulige indgange til den

hjælp og støtte man har behov for. Det er meget bekymrende at se den enorme stigning der er i henvendelser i børne- og ungepsykiatrien. Flere børn og unge mistrives og kan ende med at få en psykiatrisk diagnose. Der stilles i dag samfundskrav, hvor børn og unge skal yde og præstere i et tempo som aldrig før. Nye tiltag med diverse stopprøver, karakterer, bedømmelser, presser børn og unge fra børnehavealderen og op gennem uddannelsessystemet. I en undersøgelse som foreningen Børn med angst, har lavet, har omkring 90% svaret, at angsten har påvirket deres barns skolegang og 50% af de adspurgte sva-

rer, at deres barn har oplevelsen af ikke, at blive mødt med den rette forståelse for sine angstproblematikker. Børnerådets seneste undersøgelse viser, at mange unge allerede i 8. klasse oplever et massivt pres fra skolen og samfundet, og de bekymrer sig i alarmerende grad om fremtiden. Undersøgelsen dokumenterer, at der er en klar sammenhæng mellem det præstationspres, de unge udsættes for og den mentale mistrivsel, som rammer flere og flere.

Tænk i helhedsorienterede løsninger

De pårørende har en afgørende rolle i den forebyggende indsats. De oplever, det er svært at gennemskue hvordan og om, man kan få hjælp, når man har et barn, der viser tegn på at udvikle angst. Pårørende oplever, at blive fanget mellem de for-

skellige instanser i det offentlige, og det kan føles som om, at ingen tager det endelige ansvar for, at yde den hjælp, der er nødvendig. Der findes vejledninger og bekendtgørelser der skal sikre en ensartethed, men det er vores oplevelse, at de ikke hjælper i virkeligheden. For eksempel kan økonomien/kassetænkning, skabe splid i samarbejdet mellem sektorerne, og dermed forhindre at barnet får den nødvendige hjælp. Hvis der skal sikres en helhedsorienteret og forebyggende indsats, løser et økonomisk løft til området ikke problemet alene, men vil også kræve et forpligtende samarbejde mellem kommune og region. Set ud fra et menneskelig og samfundsøkonomisk perspektiv, vil den rette indsats, på rette tid og rette sted være afgørende for fremtidens børn og unge.

Deltag i debatten og send dit læserbrev til: tomas@paperboy.gratis Du kan også skrive til os direkte på vores hjemmeside www.paperboy.gratis Redaktionen forbeholder sig ret til at bringe en forkortet udgave i avisen og i fuld længde på nettet.

Roskilde er en ”supermagt” inden for uddannelse – brug den! Netop i disse dage sidder tusindvis af unge og planlægger deres fremtidige studieliv. De spørger sig selv: Hvad skal der ske, når eksamen er overstået, og sommeren forbi? Hvilken videregående uddannelse skal jeg vælge? Og skal jeg blive i Roskilde eller søge ind mod København? Jeg tør godt svare ”bliv i Roskilde”. Her er vi nemlig privilegerede, idet vi har videninstitutioner på alle niveauer. I alt er der omkring 46.000 elever og studerende på ungdoms- og videregående uddannelser i Roskilde. Hvad angår videregående uddannelser, kan du søge ind på alt lige fra DTU på Risø over Roskilde Tekniske Skole, ZBC, og Erhvervsakademi Sjælland i det centrale Roskilde til RUC og Absalon i Trekroner. Så uanset om du er på udkig efter en kort eller lang uddannelse, om du vil arbejde i den offentlige sektor eller satse på en karriere i det private erhvervsliv, så kan du finde en relevant uddannelse her. Fleksibiliteten er stor og mulighederne mange for at fokusere på lige den branche, der tiltaler dig. Samtidig er vi i Roskilde gode til at arbejde tværfagligt og sammen indbyrdes. Det sker blandt andet via samarbejdsalliancen CORO, Co-lab Roskilde, der er et vellykket samarbejde, som Roskilde Kommune har taget initiativet til. Her giver vi dig mulighed for at opbygge dine innovationskompetencer i et tæt samspil mellem offentlige organisationer, private virksomheder og videninstitutioner. Det sker gennem løsningen af praksisnære problemstillinger eller opgaver, der kræver nye metoder og forskellige øjne og fagligheder. Herved får du som studerende et indblik i det lokale erhvervsliv og lejlighed til at øve dig på den måde, man i stigende grad arbejder på ude i den ”virkelige verden”. På arbejdsmarkedet skal du i dag kunne sætte dig ind i komplekse udfordringer, gå i dialog med vidt forskellige aktører, arbejde tværfagligt og finde nye løsninger ved at sætte din viden i spil på andre felter end dit eget. Det kan lyde som nogle ret generelle kompetencer, men for at være en rigtig attraktiv arbejdskraft skal du også have et solidt og dybt fagligt fundament med specialistkompetencer inden for eksempelvis it, digital markedsføring og fødevaresikkerhed. Jeg mener i al beskedenhed, at vi her i Roskilde tilbyder et lokalt læringsmiljø, hvor begge typer af kompetencer fremelskes og stortrives.


l 20 l 12. JUNI 2018

Histien bag fotoet

”Hjørner af” Fællesbageriets historie Af Per Steenholdt Historien om ”Roskilde og omegns, fællesbageri” er bestemt ikke ukendt. Senest har afdøde Carsten Sivertsen i forbindelse med 125 års jubilæum i 2016 skrevet en glimrende og grundig gennemgang af historien ”Fra Brødfabrik til ejendomsudvikler” i Jul i Roskilde 2016. Sivertsen gennemgår Fællesbageriets historie. Fra idé i 1891 og købet af Kapelsmøllen i 1892 og udviklingen fra 1983 hvor Fællesbageriet gik over til at være et ejendomsselskab, der ejer flere store ejendomme i byen. Historien starter dramatisk, men de seneste år, hvor de lokale aktionærer har måttet kæmpe for at bevare kontrollen med selskabet ,har bestemt ikke været udramatiske. Som en god journalist havde Sivertsen sine kilder i orden. Man kan dog, hvis man slår op i ”Skøde og pantebrevsprotokollen” for Lejre Herred, årgang 1891 – 92, tydeliggøre én af Sivertsens pointer og vise en tilknytning til Roskilde Kloster.

Held i uheld

Sivertsen beskriver, at der ved en ekstra-

”Roskilde og Omegns Fællesbageri” kort efter opførelsen. Bemærk møllerenden der stadig leder vand til mølleriet. Foto: Roskilde Lokalarkiv.

ordinær generalforsamling den 24. april 1892 i aktieselskabet bag Fællesbageriet blev skabt flertal for køb af den gamle mølle, Kapelsmøllen. Han kalder det held i uheld, at den gamle mølle kort efter nedbrænder og selskabet kan bruge erstatningssummen til opførelse af en helt ny mølle og tilhørende bageri. Ser man i den omtalte protokol, er det lidt mere heldigt end det fremgår af Sivertsen. Skødet var naturligvis forsynet med, en normal formulering, at når det var trådt i kraft, skulle en eventuel erstatning for brand tilfalde

køberen. Det fremgår af protokollen, at skødet, der er underskrevet af både køber og sælger, godkendes og læses op i ”Herredsretten den 20. juni 1892. Det er dagen efter, den 21. juni, at lynet slår ned i den gamle stråtækte mølle der nedbrænder til grunden. Det voldsomme uvejr, og ikke mindst branden, var dramatisk skildret i samtidens aviser.

”Fællesbageriet” og Roskilde Kloster

og 39, der hovedsagelig er opført på et grundstykke, der har tilhørt Roskilde Kloster. Ser man i den gamle pantebrevsprotokol, fremgår det, at Kapelsmøllen inden Fællesbageriet købte den af mølleren Schmidt, havde tilhørt Roskilde adelige Jomfrukloster. Den var en del af godset ”Sortebrødre Gård” som Berte Skeel og Margrethe Ulfeldt købte og indrettede til kloster i 1699. Inden møllen nedbrændte i 1892 var det en idyllisk stråtækt mølle med en meget idyllisk mølledam. Møllen og dammen var da også et yndet motiv for flere malere og fotografer. Det var dog bestemt ingen idyl at eje møllen. Der var problemer med de andre møller, Sankt Mortens Mølle og Sankt Clara Mølle, om fordeling af vandet fra Maglekilden. Problemerne med Sankt Clara Mølle drejede sig også om retten til vejen. I praksis var det ikke muligt at komme til Kapelsmøllen fra haven uden at køre over jord, der tilhørte Sankt Clara Mølle. Problemerne var så store, at politiet blev indblandet, og sagen blev afgjort i 1857, med et tinglyst forlig. Micael Hansen der er fæster af møllen, opgiver at drive den i 1883. Klostret får tilladelse til at sælge møllen. Både klostret og Fællesbageriet har en rolle i Roskildes historie, og deres historier er vævet lidt sammen.

I dag ejer Fællesbageriet Algade 35, 37

VVS Arbejde • Fjernvarme • Gas

kedler kedler • Bio kedler • Solvarme • Badeværelser • Olie

Vi kommer til aftalt tid

VVS Firmaet

Rønnevej 5 · 4060 Kirke Saaby Telefon 70 22 02 01 www.jespers.dk www.jespersvvs.dk

Den gamle Kapels Mølle omkring 1890. Foto: Roskilde Lokalarkiv

Betaler du afkølningsstraf ? Vi samarbejder med Roskilde Forsyning under fjernvarme serviceordningen. Få gennemgået dit anlæg for kun 35 kroner pr. måned. Det bliver automatisk trukket fra din varmeregning. Meld dig til direkte på www.tp-vvs.dk eller kontakt os direkte, så sørger vi for kontrakten med Roskilde Forsyning!

PS: Vi har også serviceordning for erhverv!

THORSEN & PETERSEN VVS A/S Kvalitet til dine VVS installationer siden 1995

AUT. VVS-INSTALLATØR & KLOAKMESTER

TJÆREBYVEJ 61 C • TJÆREBY • 4000 ROSKILDE • TLF. 46 36 25 32 • WWW.TP-VVS.DK


12. JUNI 2018 l 21 l

Industrivej bliver – langsomt - forbedret Industrivej får ny asfalt og cykel-gangsti helt fra Præstemarksvej til Betonvej. Plan- og Teknikudvalget indstiller, at der frigives 5,5 mio. kr. til projektet. Men først skal fjernvarmen renoveres det sidste stykke, så det samlede projekt trækker ud.

Start st gu til au stadig an - du k å det n

Mette går på grundforløb 2 og er gang med at uddanne sig til tømrer på træfagenes byggeuddannelse

Michael Maze vandt sammen med de øvrige BTK61-spillere Allan Bentsen, Laurens Tromer og Yujia Zhai samtlige kampe i anden finalekamp mod Næstved.

Pokalen blev hos BTK For sjette gang i træk trak de lokale bordtennisherrer det længste strå i kampen om det danske mesterskab. Der blev ikke brug for en tredje finalekamp i duellen mellem BTK61 fra Roskilde og Næstved om det danske mesterskab. Det stod klart efter søndagens andet opgør, der blev spillet i Roskil-

de Kongrescenter Bauhaus Arena, hvor de roskildensiske bordtennisherrer anført af Michael Maze tog sejren med 5-0 i kampe. Den overbevisende præstation fra hjemmeholdet kom

ovenpå fredagens mere nervepirrende 5-3-opgør på udebane og betyder, at BTK61 nu kan kalde sig danske mestre for sjette gang i træk.

Gør som Mette, der drømmer om at blive tømrer og arbejde med nybygning, ombygninger og renovering af huse… Vælg en erhvervsuddannelse på Roskilde Tekniske Skole. Vi giver dig et aktivt skoleforløb med engagerede lærere og høj faglighed. Der er gode praktikpladsmuligheder og mulighed for at læse videre.

Ansøg nu! www.optagelse.dk Få mere at vide www.rts.dk Roskilde Tekniske Skole Søndre Mellemvej 2-4 • 4000 Roskilde Telefon 46 300 400

SERVICE 5+ OG SERVICE 10+

DIN PEUGEOT PASSER GODT PÅ DIG, NÅR BARE DU PASSER GODT PÅ DEN

Efterhånden som din Peugeot bliver ældre, har den mere brug for kærlig pleje og vedligeholdelse. Og den holder længere end du tror, når blot du lader et autoriseret Peugeot-værksted tage sig kærligt af den. Service 5+ og Service 10+ er særlig fordelagtige serviceeftersyn tilpasset din bil, som har rundet 5 år, eller er 10 år og ældre. Med eftersynene betaler du derfor kun for det, din Peugeot har brug for -uden at gå på kompromis med hverken kvalitet eller tryghed. Sammen med eftersynene kan du opnå en fordelagtig motorgaranti helt op til 200.000 km. Kontakt os og hør mere, eller book allerede nu et Service 5+ eller Service 10+, og få garanti for tryghed i mange år frem. www.services.peugeot.dk ANBEFALER

PEUGEOT ROSKILDE Vejlebo & Winther ApS

Maglegårdsvej 5 B 4000 Roskilde Telefon 88 88 67 67 peugeot.dk/roskilde

Åbningstider værksted: Man-tir kl. 7.30-16.00 Ons-tors kl. 7.30-15.30 Fre kl. 7.30-15.00

Torben Juhl

Linda Gunvig Torben Juhl Værkstedschef

Vejlebo Linda Stefan Gunvig Værkførerass.

Stefan Vejlebo Værkfører


l 22 l 12. JUNI 2018

SPORT

Mark Strudal på Kanal Roskilde Kanal Roskilde bringer et interview med Mark Strudal, der har haft en professionel karriere som fodboldspiller, indtil han måtte stoppe på grund af skader. Mark Strudal scorede blandt andet 3 mål i 9 A-landskampe. Han er fyldt 50 for nylig og arbejder nu som fodboldkommentator på TV3 og TV3 Sport. Så han vil også være aktuel på skærmen i den kommende uge, når VM-fodbold går i gang i Rusland. Udsendelsen sendes på Kanal Hovedstaden torsdag den 14. juni kl. 16.30-17. Udsendelsen kan også ses på Youtube

Landsdækkende krocketevent kommer til Gadstrup Lørdag den 16.juni inviterer kocketklubber landet over til en dag i krocketsportens tegn. En af dem er Gadstrup Krocket, og her bliver man udfordret på taktik, boldøje og teknik. Krocket er meget mere end et havespi[ og det bliver der rig mulighed for at få prøvet, når Gadstrup Krocket i samarbejde med DGI holder Åbent Hus lørdag den 16. juni til Krocketsportens Dag. Her kan alle interesserede møde op på klubbens baner fra kl. 9:30 til 12:30, hvor flere af klubbens spillere vil stå klar til at hjælpe gæsterne i gang med spillet.

På Danmarkskortet

’Vi glæder os over at afholde det første Krocketsportens Dag sammen med landets klubber og få sat krocket på Danmarkskortet. Vi er mange - især ældre

- der spiller det, men krocket er et udfordrende spil for alle, og det håber vi, at folk i alle aldre får øjnene op for med dette Åbent hus- arrangement”, siger Kirsten Pilgaard, formand for idrætsledelsen i DGI Krocket.

Mere end et havespil

Charlotte Esbjørn kan kalde sig verdens stærkeste efter sidste uges VM i den canadiske by Calgary.

Mange har prøvet at spille krocket sammen med venner og familie i haven, men krocket er meget mere end at slå en kugle gennem en bue. Krocket er et spil, der både stiller krav til tekniske og taktiske færdigheder, boldøje og samarbejdsevne. Særligt taktikken er vigtig, da man skal tænke flere slag frem på samme måde som i skak, og her er det også af stor betydning, at man snakker taktik og samarbejder med sin makker. Kampen er nemlig først vundet, når både makker og en selv er i mål. DGI afholder for første gang Krocketsportens Dag sammen med krocketklubber landet over, og alle interesserede kan kigge forbi den lokale klub og prøve spillet. Klubben stiller køller og kugler til rådiqhed.

Stærk som en bjørn:

Charlotte løfter sig til VM-guldet Charlotte Esbjørn fra Roskilde Atlet Klub satte konkurrenter til vægs ved det netop overståede VM i Styrkeløft i Canada. Af Holger Vincents

Den roskildensiske styrkeløfter Charlotte Esbjørn kan kalde sig verdens stærkeste kvinde under 72 kilo mellem 50 og 59 år. Det stod klart i

sidste uge, hvor den lokale styrkeløfter fra Roskilde Atlet Klub satte samtlige konkurrenter til vægs ved VM i styrkeløft i Canada og dermed hjemtog VM-guldet. Esbjørn kom ellers lidt

halvskidt fra start i konkurrencens første disciplin squat, hvor det dog til slut lykkedes styrkeløfteren at få et forsøg på 140 kilo godkendt. Bedre gik det i den efterfølgende udfodring bænkpres, hvor et stød med 90 kilo på stangen indgød håb om en topplacering, og Charlotte Esbjørn fortsatte takterne ved den sidste disciplin, dødløft, hvor dommerne godkendte et forsøg på 177,5 kilo. Den samlede score lød derfor på 407,5 kilo, hvilket forvandlede drømmen om VM-guldet til en kendsgerning.

Blinklyskobling Man skal ikke tro på hvad som helst... Det skal være trygt og sikkert, når din bil skal på værksted. Det vil vi gerne gøre noget ved.

- har du hørt dit autoriserede værksted?

Vind et olieskift

Kom med et forslag til næste overskrift i samme stil, så trækker vi lod blandt de bedste! Skriv dit forslag og send det til: kid@stubbe.dk - jb@skoda-roskilde.dk · henrik.madsen@gunnerdue.dk Denne uges forslag er indsendt af: Henriette Bach

Arne Stubbe Automobiler A/S

Roskilde Bilcenter A/S

Gunner Due Biler A/S

- de ved, hvad de taler om!


12. JUNI 2018 l 23 l

SPORT

Mandehørm og sundhed Fysioterapeut Niels Honoré giver gode tips til sund grillmad, og hvordan man undgår nogle af de værste syndere under indkøbsturen. Med i udsendelsen er Peter Madsen fra Venstre og byrådsmedlem Torben Jørgensen, der tidligere har medvirket i DR-udsendelsen U-turn. Det lykkedes Torben at tabe sig og at kunne undvære sin diabetes-medicin. Men kan han stadig holde fast i den sunde livsstil? Det kan man få svar på i Kanal Roskildes udsendelse, som sendes på Kanal Hovedstaden lørdag den 16. juni kl. 15:30.

Stjerneløbet udløste 21.400 kr. til Scleroseforeningen 2018-udgaven af det traditionsrige cykelløb bød foruden strabadsser i høj sol på støtte til forskning i den uhelbredelige sygdom. Af Holger Vincents

”Vi har valgt at støtte Scleroseforeningen, fordi organisationen i forvejen støtter cykelsporten ved at lave en masse spændende aktiviteter for cykelryttere”, fortæller løbsdirektør Bo Wacker om baggrunden for, at han fredag eftermiddag kunne overrække en check på 21.400 kroner til Scleroseforeningens direktør Klaus Høm. Samarbejdet mellem Stjerneløbet og Scleroseforeningen, der blandt andet

Fredag kunne Stjerneløbets direktør Bo Wacker (th) overrække en donation til Scleroseforeningens direktør Klaus Høm.

har til formål at indsamle midler til forskning i den uhelbredelige sygdom, betød blandt andet, at TV2’s cykelsportsrapporter Rasmus Staghøj og Bubber i fællesskab kommenterede løbet forrige søndag, som blev vundet af ColoQuick-rytteren Julius Johansen. Stjerneløbet havde des-

uden deltagelse af ryttere fra Scleroseforeningens egen årlige velgørenhedsevent Cykelnerven, der ifølge Bo Wacker både bidrog positivt til stemningen og ikke mindst eksponeringen af 2018-udgaven. ”Vi er kommet langt bredere ud på blandt andet Facebook, så det har været

O L I K 0 1 T D I M S R A VI H G N I N D E L N A I N E AVFI PHRAIRS SMIDT 10 KILO N E N O S Æ S I N I K I AFPRBISEN I ANLEDNING AF N E N O S Æ S I N I K I B AF

en kæmpe hjælp at have Scleroseforeningen med, så donationen skal ses som vores beskedne tak”, siger Bo Wacker. I Scleroseforeningen glæder man sig både over pengene, indsamlet i forbindelse med motionisternes tilmelding til Stjernløbet, og selve samarbejdet, der ifølge direktør Klaus Høm, udartede sig helt i tråd med foreningens øvrige velgørende projekter. ”Vi er først og fremmest taknemmelige over donationen, der skal gå til forskning. Samtidig lægger et event som Stjerneløbet sig fint i forlængelse af de her meget hårde cykelløb, vi selv stabler på benene, og som også er en form for symbol på, hvordan det er at kæmpe imod den her invaliderende sygdom”, fortæller Scleroseforeningens direktør, der ligesom Bo Wacker håber på at kunne gentage samarbejdet til næste år.

Casper udbyggede føring I weekenden kørte Casper T. Hansen 3. afdeling af DM for Formel 4 på Ring Djursland, og det lykkedes den roskildensiske kører at udbygge føringen i den samlede stilling. I første løb var der ingen slinger i valsen fra gymnasieleven, der satte konkurrenterne til vægs og strøg i mål på en sikker førsteplads. Det betød på grund af løbsseriens regelsæt en startposition som nummer otte i andet heat, hvilket Casper T. Hansen alligevel formåede at veksle til en andenplads. I tredje og sidste heat satte et regnvejr ind, der desværre bevirkede, at den unge kører overså et gult flag og således kom til at foretage en ulovlig overhaling. Trods fejlen tog Casper T. Hansen tredjepladsen og cementerede således

Casper T. Hansen nåede igennem samtlige podiepladser under weekendens afdeling af Formel 4 på Ring Djursland. Foto: Paul Reuber.

sin førerposition i serien. ”Målet med weekenden var at udbygge føringen i mesterskabet og det blev gjort! Inden weekenden var der 52 point ned til 2. pladsen og nu er der 78 point.” forklarer en tilfreds Casper T. Hansen i en pressemeddelelse og tilføjer: ”Alt i alt en god weekend”.

SWIFT TURBO EDITION. FRA KUN 153.970 KR.* SPAR 10.000 KR. • Alufælge • Sportslæderrat • Sportssæder m. varme • Sorte ruder • Tågelygter

• Multimedieanlæg • Touchskærm • Apple CarPlay • Bakkamera • Aircondition

Kør bikini-sæsonen i møde i en fræk Suzuki Swift Turbo Edition med de helt rigtige, sporty kurver til en super stram pris. Du sparer hele 10.000 kr., og de 112 heste samt den svedigste udstyrsliste trækker humøret yderligere op. Så drøn forbi Suzuki og oplev selv, hvor meget køreglæde du får i Swift Turbo Edition fra kun 153.970 kr. Og i Swift i det hele taget, der lige nu fås i en City udgave fra kun 129.990 kr. Vi glæder os til at se dit glade ansigt.

•• Alufælge •• Multimedieanlæg Alufælge Multimedieanlæg •• Sportslæderrat •• Touchskærm Sportslæderrat Touchskærm * Få nødbremse og aktiv fartpilot for kun 5.000 kr.CarPlay ekstra. •• Sportssæder Sportssæder m. m. varme varme •• Apple Apple CarPlay •• Sorte ruder • Bakkamera Sorte ruder • Bakkamera •• Tågelygter •• Aircondition Tågelygter Aircondition

Kør Kør bikini-sæsonen bikini-sæsonen ii møde møde ii en en fræk fræk Suzuki Suzuki Swift Swift Turbo Turbo Edition Edition med med de de helt helt rigtige, rigtige, sporty sporty kurver til kurver til en en super super stram stram pris. pris. Du Du sparer sparer hele hele 10.000 10.000 kr., kr., og og de de 112 112 heste heste samt samt den den svedigste svedigste udstyrsliste trækker trækker humøret humøret yderligere yderligere op. op. Så Så drøn drøn forbi forbi Suzuki Suzuki og og oplev oplev selv, selv, hvor hvor udstyrsliste meget meget køreglæde køreglæde du du får får ii Swift Swift Turbo Turbo Edition Edition fra fra kun kun 153.970 153.970 kr. kr. Og Og ii Swift Swift ii det det hele hele taget, taget, der der lige lige nu nu fås fås ii en en City City udgave udgave fra fra kun kun 129.990 129.990 kr. kr. Vi Vi glæder glæder os os til til at at se se dit dit glade glade ansigt. ansigt.

SWIFT TURBO EDITION. FRA KUN 153.970 KR.* SPAR 10.000 KR.

** Få Få nødbremse nødbremse og og aktiv aktiv fartpilot fartpilot for for kun kun 5.000 5.000 kr. kr. ekstra. ekstra. Suzuki Swift Dualjet: 21,7-23,3 km/l, CO2 98-103 gram/km. Med Mild Hybrid: 25,0 km/l, CO2 90 gram/km. Suzuki Swift Boosterjet Turbo: 20,0-21,7 km/l, CO2 104-114 gram/km. Med Mild Hybrid: 23,3 km/l, CO2 97 gram/km. Oplysninger om benzinforbrug er i hht. EU-norm. Alle priser er inkl. lev. omk. (3.980 kr.) men ekskl. evt. metallak. Foto viser Swift med ekstraudstyr. Der tages forbehold for trykfejl og evt. afgiftsændringer.

SUZUKI ROSKILDE KØBENHAVNSVEJ 154 · TELEFON 46 38 00 40

Suzuki Suzuki Swift Swift Dualjet: Dualjet: 21,7-23,3 21,7-23,3 km/l, km/l, CO CO22 98-103 98-103 gram/km. gram/km. Med Med Mild Mild Hybrid: Hybrid: 25,0 25,0 km/l, km/l, CO CO22 90 90 gram/km. gram/km. Suzuki Suzuki Swift Swift Boosterjet Boosterjet Turbo: Turbo: 20,0-21,7 20,0-21,7 km/l, km/l, CO CO22 104-114 104-114 gram/km. gram/km. Med Med Mild Mild Hybrid: Hybrid: 23,3 23,3 km/l, km/l, CO CO22 97 97 gram/km. gram/km. Oplysninger om er EU-norm. er Oplysninger om benzinforbrug benzinforbrug er ii hht. hht.Michael EU-norm. Alle Alle priser priser er inkl. inkl. lev. lev. omk. omk. (3.980 (3.980 kr.) kr.) men men ekskl. ekskl. evt. evt. metallak. metallak. Foto Foto viser viser Swift Swift med med ekstraudstyr. ekstraudstyr. Der Der tages tages forbehold forbehold for for trykfejl trykfejl og og evt. evt. afgiftsændringer. afgiftsændringer. Bob Gorm Sabino


l 24 l 12. JUNI 2018

Børnehuset Wiemosen bliver børnekulturhus

De kommende fire søndage indviterer Kornerupgård til åbent hus, hvor besøgende kan opleve mere end 600 forskellige rosentyper.

Gennem de sidste to år har børnene i Wiemosen og børnene i de andre børnehuse i Område Vest jævnligt beskæftiget sig med musik, leg, bevægelse og kunst. De har nemlig haft besøg af Kulturskolens medarbejdere, som ind imellem har inviteret gæstekunstnere med fx. dansere fra Åben Dans. Et toårigt forsøgsprojekt afsluttes i eftermiddag i Wiemosen med en markering af, at Wiemosen og Kulturskolen indgår et permanent partnerskab, idet Wiemosen skifter profil til Kulturbørnehus. Arrangementet starter kl. 15.00, og det bliver markeret med

taler af både Jette Henning, formand for Skole- og Børneudvalget og Claus Larsen, formand for Kultur- og Idrætsudvalget.

Drøm bliver virkelighed

I Kulturskolen havde man længe næret ønske om at komme ud i børnehuse som mere faste samarbejdspartnere, og en dag i forbindelse med et lederkursus på Rådhuset, hvor der stod innovation og samskabelse på programmet, kom tidligere Områdeleder Birgit Schwartzbart og Kulturskoleleder Annette Salvad tilfældigvis i samme gruppe,

og de to blev hurtigt enige om, at det med ”Kulturbørnehus og Kultur i Børnehuse” var et perfekt bud på både innovation og samskabelse. Da Slots- og Kulturstyrelsen ikke så længe efter offentliggjorde ”Pulje til nye partnerskaber mellem dagtilbud og kulturinstitutioner”, så tog tingene for alvor fart. Ansøgningen blev udformet og sendt afsted, og Slots- og Kulturstyrelsen udvalgte 15 projekter fordelt over hele landet, så det var svært at få armene ned, da det viste sig, at ”Kulturbørnehus og Kultur i Børnehuse” var ét af dem.

Hvorfor egentlig?

Når kunstnere bliver fast tilknyttet børnehuse, så møder alle børn allerede i en tidlig alder professionelle, udøvende kunstnere i deres hverdag i de vante og trygge rammer. Der arbejder de med kreative, skabende processer, hvor der er plads til fordybelse, og de bearbejder viden og oplevelser sammen gennem forskellige kunstneriske udtryksmuligheder. Huskunstnerne tilrettelægger også besøg på relevante lokale museer og kulturinstitutioner. Hensigten er bl.a. at udvikle børnenes ordforråd og indlevelsesevne samt at stimulere og udvikle deres motorik, og gennem disse projekter indgår børnene i fællesskaber, hvor deres sociale kompetencer udvikles.

Videndeling

Hvorfor ikke dele viden, ved at prøve det på egen krop? – Herover ses en situation fra et personalemøde, hvor pædagogerne i Wiemosen

får besøg af kunstnerne, der informerer om deres metoder, og hvordan de arbejder ud fra en given kulturel pædagogisk tematik. – De viser, hvordan de tager afsæt i barnets indtryk og kulturelle oplevelse af det givne emne. Og med afsæt i en emne/ narrativ rammesætning er barnet i gruppens fællesskab med til at konstruere og bearbejde viden om emnet, der siden hen udfoldes i musik, dans og billedkunst, således at barnet får mulighed for at danne egen medieret viden og erfaring om det givne/oplevede emne. – Og så gør det jo heller ikke noget, at det samtidig er sjovt.

Musikbystrategi og forankring

Siden forsøget belv søsat har Roskilde Byråd vedtaget Musikbystrategien, og her passer en profil som Kulturbørnehus som fod i hose, for alle børn møder musikken og laver musik sammen. Ikke nok med det, de møder også de andre kunstarter og oplever, hvordan de indbyrdes komplementerer hinanden. Et af succeskriterierne med forsøget var også, at der gennem forsøgsperioden skulle fokuseres på at få etableret samarbejde mellem andre børnehuse og Kulturskolen, og det må siges at være lykkedes. Fra at arbejde sammen med fem børnehuse i Område Vest, er der nu også indgået samarbejdsaftaler med alle børnehuse i Område Nord og foreløbig tre børnehuse i Område Nord Øst, så alt i alt har forsøget været en succes.

Oplev roserne på Kornerupgård Bente Egelund er klar til at vise mere end 600 roser frem for offentligheden. Haveinteresserede har igen i år mulighed for at opleve Roskildes måske største private samling af roser på Kornerupgård. Her står haveejer Bente Egelund som altid klar til at vise sin have frem de kommende fire søndage fra klokken 11-17. De mange kvadratmeter tæller mere end 600 roser af

overvejende historiske sorter, men også flere moderne typer er repræsenteret. Derfor er haven på Kornerupgård også udvalgt som besøgshave for de mange udenlandske gæster, der deltager i Rosenselskabets 18. Verdenskongres i slutningen af juni.

Fakta: Opleve rosenhaven på Kornerupgård Åbningstider: søndage den 17. juni, 24. juni, 1. juli og 8. juli. Alle dage fra klokken 11-17. Adresse: Ravnshøjvej 11, 4000 Roskilde. Entré: 30 kr. incl.- kaffe/the

Ungdomskor på Gimle To af Roskilde Musiske Skoles fire kor kommer på besøg i Gimle Café tirsdag den 12. juni for at synge fyraftenskoncert kl 17. All Starz synger om Hav og Rejser, og

Sing It synger en god blandet håndfuld af alt fra Eurythmics til Volbeat. Korene ledes af Camilla Tiedt Frith og Pernille Marstrand, og entré er gratis.


12. JUNI 2018 l 25 l

EN AFTEN I DANMARKS SMUKKESTE AMFITEATER Børsen

Politiken

Berlingske

CPHCulture

Gregers Dirckinck-Holmfeld

Kristeligt Dagblad

Kulturkupeen

DONIZETTI – LUCIA DI LAMMERMOOR i Opera Hedeland den 4. 10. & 11. august 2018

Bestil nu på ticketmaster.dk Anmeldelser og billeder er fra Opera Hedelands opsætning af La Bohème i 2017


l 26 l 12. JUNI 2018

K U LT U R

KULTURKALENDER Jazzdage på havnen – for 15. år i streg

PS. Mens vi nu alligevel befinder os på havnen: Havnedansen i forskellige varianter er snart i fuldt

DBU har valgt at promovere verdensmesterskaberne – og fodbolden generelt – via Fodboldens Dage – der foregår på Stændertorvet fredag den 15. og lørdag den 16. juni. Her kan du på storskærm se en række VM kampe – om fredagen eksempelvis Portugal-Spanien klokken 20.00, mens lørdagens topopgør – set gennem rødhvide briller – er

FODBOLDKAMP KFUM BK, Roskilde mod Avedøre IF Lillevang Idrætscenter kl. 13.30

GUSTAV WIED SOMMERTEATER Skærmydsler og Frk. Mathilde. Se mere på facebook.com/ wiedtruppen 12/6 – 22/6 Byens Hus kl. 18

HYGGELIG KULTUREL AFTEN For Roskilde nye borgere og alle andre interesserede Byens hus kl. 17:00 BLUES BROTHERS Ramsømagle Forsamlingshus kl. 18

BYVANDRING: ROSKILDE GYMNASIUM Tidligere lektor Gorm Bruun Hansen Roskilde Gymnasium kl. 19

sving – om man så må sige: Om det så er salsa og tango fra de latinske lande, linedance m.v. fra over there eller folkedans herhjemmefra. Uanset dansetrin og stilarter er der garanti for herlige stunder – når dansen trædes.

DANS 5RYTMER En fri, kreativ dans Fælleshuset Trehøje kl. 19.00-21.30

DANMARK-PERU PÅ STORSKÆRM Stændertorvet kl. 18-20 DANSERIET Son Puntillas Gimle kl. 21-00

SØNDAG 17. JUNI

Tid:

Fra torsdag den 14. juni kl. 17 til søndag den 17. juni kl. 22 Sted: Roskilde Havn

Fodboldfeber for fans Næppe er angstens sved over FC Roskildes utilsigtede nedrykningsflirt tørret af panden – før fodboldfolkets nerver atter skal pirres. I den kommende måneds tid – altså frem til midten af juli – står der nemlig VM i fodbold øverst på programmet.

LØRDAG 16. JUNI

ONSDAG 13. JUNI

I nogle byer mødes man ved gadekæret. Her i Roskilde er vores herlige havn blevet samlingspunktet for alskens festivitas og livsglæde. Også Jazzdays. Havnens jazzfestival er for længst blevet en nagelfast tradition – og står som et lysende eksempel på, at det frivillige initiativ og stor virkelyst ofte skaber bæredygtige ideer, som rigtig mange mennesker så kan have glæde af. Årets jazzbrag byder på en lind strøm af sprøde toner – nogle mindre jazzede end andre. Eksempelvis kan du også høre Bed Rock Bluesband, der, som du givetvis har gættet, spiller blues – endda med stort engagement og spilleglæde. Eller De Halvakustiske – en trio, som spiller sange fra 50”erne og frem til 00’erne. Genren er rock, folk og pop. Fra Beatles til Roxette.

TIRSDAG 12. JUNI

Danmark mod Peru, med første dommerfløjt klokken 18.00. Fodboldens Dage hylder fodbolden for alle interesserede – og byder også på god stemning med musik, konkurrencer og en masse gratis fodboldaktiviteter for fans i alle aldre. Eksempelvis: Carlsberg Goal Shot konkurrence, FIFA 18 turnering på PS4, driblebane osv. Tid:

Fredag den 15. juni og lørdag den 16. juni

HAVNEDANS Dans til glad spillemandsmusik. Alle onsdage i juni, juli og august Museumsøen kl. 19.30-21.30

BØRNECOSMOS Skyd med din hjemmebyggede vandraket. KulturCosmos kl. 10

OPEN STAGE Gimle og Roskilde Sangskriverklub Gimle kl. 20.30-00

TORSDAG 14. JUNI SYSAMMEN Sommer Workshop – Upcycle INSP! kl. 15.00-18.00

FREDAG 15. JUNI VALDEMARSDAG Musik ved Roskilde Garden, Hjemmeværnets Musikkorps Roskilde og Gorm Hovaldt. Domkirkepladsen kl. 17

Sted: Stændertorvet Læs mere på dbu.dk/dbutour.

BLÅ FLAG - DE VILDE BLOMSTERS DAG Gundsømagle Sø, østtårn og enge Fugleværnfondens P-plads kl. 10-12 CYKELTUR TIL TADRE MØLLE 45 km. Bjarne 46 36 67 57, b.johan@youmail.dk. Stændertorvet kl. 10-15 BLÅ FLAG - DE VILDE BLOMSTERS DAG Gundsømagle Sø, vesttårn og enge P-plads ved Vest-tårnet kl. 13-15

MANDAG 18. JUNI

Musikalske oplevelser i vores domkirke Roskilde Domkirke har i mere end 800 år haft en central plads i såvel Danmarkshistorien, som i Roskildes bymidte – og i vores bevidsthed. Samtidig har musikken altid fyldt meget i Roskilde Domkirke – med stemningsfuld orgelmusik og korsang osv. Også sommerkoncerterne er meget populære. I den kommende uge gæster oratoriesangeren og basbarytonen Klaus Mertens

domkirken. Mertens har især specialiseret sig i vokalværker af Bach og Buxtehude – og han akkompagneres af domorganist Kristian Olesen. Inden hver sommerkoncert er det muligt at høre en introduktion kl. 19.30. Tid: Torsdag den 14. juni kl. 20-22 Sted: Roskilde Domkirke

SOMMERFEST Den svenske sangerinde Lo Ersare Ågerup Sognegård kl. 18

ÅBENT HUS - OM RADIOAKTIVT AFFALD Dansk Dekommissionering viser rundt på lagrene og holder informationsmøde Risø, Dansk Dekommissionering 18:30

CAFÉKONCERT Freddy Solo Gimle kl. 20.30-00 UGE 24/2018

Dette er et udvalg af events i Roskilde Kommune. Se dem alle i app’en Roskilde LIVE. Se også info om pris og tilmelding i appen.

roskilde.dk

Telefon 4631 3000


12. JUNI 2018 l 27 l

K U LT U R

Roskilde Festival øger kampen mod madspild Roskilde Festival har i år indgået partnerskab med to markante aktører fra madspildsscenen: Rub & Stub og FødevareBanken. Rub & Stub skal udvikle og koordinere indsatsen med overskudsvarer fra over 130 madboder, der laver over 400 forskellige madretter til 130.000 festivaldeltagere hen over en uge, mens FødevareBanken står for den logistiske afvikling i form af registrering, kørsel, lagerstyring og uddeling af overskuddet.

Ben Frost i Roskilde Domkirke

vinger i Roskilde Domkirke. Publikum kan opleve, hvordan voldsomme og smukke lyde vil flyve omkring i kirkerummet og male storladne og øde landskaber, når Ben Frost tænder for maskinerne. Ben Frost spiller også på Roskilde Festival 2018, hvor han vil levere et mere bastungt show, mens han i Domkirken vil trække på mere ambiente lydflader.

Den festivalaktuelle australske lydmager Ben Frost genskaber sit voldsomme og smukke lydunivers i Roskilde Domkirke Smagsprøve få dage før sin optræden på Roskilde Roskilde Festival er arranFestival. gør af koncerten i Roskilde Australsk-fødte Ben Frost er en mesterlig lydmager. Hans elektroniske instrumentalmusik forener menneske og maskine med ambiente lydflader og skurrende støj. Frosts lydunivers er på én gang dystopisk, smukt og mørkt, og det er ikke så sært,

at han er en efterspurgt herre blandt filmmagere, når det gælder soundtracks.

Storladne landskaber

Ben Frost sammentryller en lyd, der vil gøre sig særdeles godt under de store hvæl-

Fakta: Billetter Koncerten arrangeres af Roskilde Festival. Billetter koster 50 kr. og sættes i salg fredag den 8. juni kl. 12

Domkirke, der er et tilbud til både festivalgængere og borgere, der ikke er på festival. Med koncerten ønsker Roskilde Festival at give både festivalens gæster og Roskilde by en smagsprøve på, hvad festivalen har at byde på til eventyrlystne ører.

Billetlink: https:// www.ticketmaster.dk/ event/449879

Elsker du også jazz?

at spille med fuld besætning”, siger Eva Henriksen, da vi spørger ind til, hvad drømmen er for ”We LOF jazz”.

Bigbanddrømme

”Selvfølgelig ville det være stort, hvis vi med tiden kunne blive et bigband med alle de muligheder, som det giver for at have en musikalsk legestue, men lige nu kunne det også være rigtig fint, hvis der sad en jazz-guitarist, en bassist og/eller en trommeslager derude og havde lyst til at være med, - eller måske nogle flere blæsere. Jeg tror, at undervisningen bliver rigtig spændende næste år, ligegyldigt hvilke instrumenter, der kommer til, for Claudio er en fantastisk lærer; han er meget enga-

Torsdag den 21. juni kl. 20 giver We LOF Jazz koncert på Gimle i Roskilde. We LOF jazz spiller et repertoire, som er en blanding af traditionelle jazzstandards, samt jazzede versioner af god, gedigen blues-rock og nyere popnumre.

Kyndig ledelse

Holdet et er sammenspils hold, og undervisningen forestås af den dygtige og anerkendte italienske jazzpianist og komponist, Claudio Passilongo, som er

uddannet på musikkonservatoriet i Napoli, og som har udgivet og medvirket på en række albums, både i Danmark og i Italien. Lige nu består We LOF jazz af Karl Hult på tenor-saxofon, og Eva Henriksen på sang Underviser, Claudio Passilongo, spiller med på piano - og vi vil meget gerne have flere musikere med når vi starter igen til efteråret. ”Det kunne være rigtig sjovt

Saltvand i blodet I forbindelse med flagets dag, fredag den 15 Juni, hvor der er flagparade ved og i Domkirken, samt evt. overrækkelse af flag og faner, holder Roskilde Marinefor-

samt historier fra verdenshavene.

100 års virke

ening åbent hus. Her vil foreningen fremvise sin flotte Marinestue, som er fyldt med maritime ting, og hvor væggene vil ose af historie fra det maritime Danmark,

Man kan blive klogere på Roskilde Marineforening og foreningens virke gennem 100 år, og man kan også såfremt man har maritim interesse, eller aftjent sin værnepligt i søværnet, eller bare sejlet i handelsflåden, eller er fritidssejler, blive en

del af kammeratskabet, og deltage i foreningens aktiviteter, uanset køn og alder, bare man er fyldt 18. Roskilde Marineforening stiftedes i 1916, og har stolte traditioner, og de holdes i hævd. Desuden har foreningen både skytteforening og kegleklub, som i øvrigt er Roskildes ældste. En gang om året tager medlemmerne en heldags

sejltur, hvor de besøger en anden marineforening, eller en eller anden seværdighed, helst med maritimt islæt. Fredag den 15. juni byder

foreningen på en kop kaffe, men der er også mulighed for at købe en lille forfriskning.

Åbent hus i Roskilde Marineforening Elisagårdsvej 19, 4000 Roskilde Fredag den 15. juni kl. 18:30-21:00

christopher entertainment, gimle og roskilde kongrescenter præsenterer

ENESTE KONCERT PÅ SJÆLL

geret og ambitiøs, og kan hele tiden se de muligheder, der er i sammenspillet for at arbejde med dynamikken, både rytmisk og tonalt, og samtidig er han virkelig god til at udfordre os hver især der, hvor vi er musikalsk. Selvom vi lærer om rigtige og forkerte måder at gå til musikken på, synes jeg også, at det er skønt, at Claudio samtidig har fokus på det personlige udtryk, som vi jo hver især tilfører musikken. Der er heldigvis også plads til sjov og hygge, når vi spiller, selvom vi arbejder meget seriøst i de to timer, hvor vi er sammen, og personligt er jeg altid helt ”høj” af musikken, når jeg går hjem”, fortæller Eva Henriksen.

AND

SØNDAG D. 17. JUNI KL. 20 – SIDDENDE KONCERT – ROSKILDE KONGRESCENTER


l 28 l 12. JUNI 2018

ROSKILDE RUNDT

Hygge til Hestetorvet I et samarbejde mellem Roskilde Kommune, Roskilde Handel, Byens hus og anlægsgartnere fra Roskilde Teknisk Skole blev forskønnelsen af Hestetorvet torsdag den 7. juni skudt i gang. Der er nu bygget en smuk scene i træ, der samtidig fungerer som bænk, hvor 0.B fra Gadehaven Skole i Høje Taastrup tog plads. Adskillige blomsterkasser pryder det åbne torv, og bidrager med en vis intimitet, mens en hjerteformet tomandsbænk giver ly for både regn og den bagende sol - og så kan den tilmed vippe.

Endnu en omgang på Roskilde Ringen

Sol over Dyrskuet Udover heste, kødkvæg, kaniner, fjerkræ, får og geder, fandt over 85.000 besøgende af menneskeracen vej til Roskilde Dyrskue henover weekenden. Og det blev I lørdags var Roskilde Ringen for fjede gang rammen for udstilling af biler og motorcykler De udstillede modeller var fra 1955 til 1968. Der blev vist masser af

smukke gamle biler og motorcykler. Og det var alt fra smukke gamle BMWér til de helt tidlige Corvetter. Borgmester Joy Mogensen holdt traditionen tro

en tale og glædede sig over al den entusiasme, som er med til at gøre Roskilde synlig. Ud over biler og livemusik hos Knuckle Grease Garage

endnu en bagende varm weekend for de mange gæster, der udover at beskue hundredevis af dyr, kunne se maskiner, høre foredrag og spise god mad.

blev der holdt gospelgudstjeneste med Roskilde Gospel Singers og sognepræst Mogens Ohm Jensen.

Finalister fundet på RO’s Torv På trods af en meget varm lørdag formiddag, blev der afholdt audition på den kommende Børnesang konkurrence hvor børn mellem 8 og 16 år dyster i årets børnesang konkurrence. En hel del havde allerede sendt en video afsted til dommerpanelet, men der var også en del, der var mødt på RO´s Torv og gav den gas. Dommerpanelet er nu er i fuld sving med at finde finalisterne, der skal synge den 8. september på Stændertovet. Du kan stadigvæk nå at være med - enten som solist eller med din gruppe. Du skal blot sende din video til: rikkelykkenielsen@icloud.com. Sidste frist er den 20. juni kl. 12.00.

Vær med i Roskilde Rundt Vi vil så gerne være med i dit liv - men vi kan ikke nå det hele. Derfor modtager vi meget gerne billeder og tekst fra de begivenheder, som du synes, fortjener lidt bredere opmærksomhed. Mail til tomas@paperboy.gratis, så vil vi forsøge at finde plads her under Roskilde Rundt.


12. JUNI 2018 l 29 l

N AV N E

Intersport Holmbom bliver til Sport 24 Mindre indflydelse og forøgede omkostninger har fået ejeren af Intersport Holmbom i Skomagergade til at skifte til konkurrenten Sport 24 fra 1. oktober. Bedre vilkår for forretningen vil betyde lavere priser for kunderne i Roskilde. Sportsbutikken i Skomagergade 32 gennemgår den 1. oktober en regulær makeover. På denne dato vinker butikken nemlig farvel til Intersport og siger goddag til Sport 24. Indehaver Arne Storinggaard har besluttet sig for at skifte kæde, og det er en beslutning, han har truffet sammen med ejerne af 20 andre Intersport-butikker. Sport 24 bliver dermed landets største kæde af sportsbutikker. Den lokale sportshandler ser frem til at blive del af et stærkt indkøbsfællesskab.

Samme indeni

”Jeg vil understrege, at det

kun er det visuelle udtryk, vi udskifter. Den gode service og det brede sortiment ændrer vi ikke ved, og vores dygtige personale er fortsat de samme, som I kender. Kunderne i Roskilde skal ikke være nervøse, men derimod glæde sig til lavere priser, flere kampagner og bedre tilbud, da vi får langt mere lukrative vilkår som en del af Sport 24”, forklarer Arne Storinggaard, der er indehaver af Intersport Holmbom i Roskilde. Han ejer også Intersport i Ringsted og Køge, som ligeledes skifter også til Sport 24 den 1. oktober. Hans erhvervsafdeling i Herfølge og

Sporty Outlet i Den hvide By og i Roskilde fortsætter uændret. Koncernen Sport 24 har indtil den 1. oktober 25 butikker, 38 outletbutikker og otte businessafdelinger samt datterselskabet G-sport Danmark, der servicerer og supporterer 90 Sportigan- og specialbutikker over hele landet.

Færre omkostninger

Den store gruppe af butiksejere havde styrke i forhandlingerne med Sport 24, hvilket har lagt grunden for en god aftale. Og det var netop de fremtidige rammevilkår i Intersport, der fik Arne Dahl Storinggaard og de mange andre butiksejere til at lede efter en ny samarbejdspartner. ”Jeg udtræder af Intersport, fordi det simpelthen er blevet for dyrt at være medlem og dermed svært at lave en god bundlinje. I Sport 24 bliver de årlige om-

Butikschef Peter Sahl har store forventninger til, at Intersport i Skomagergade 32 til oktober bliver til Sport24.

kostninger omkring en tredjedel, og samtidig har kæden et solidt indkøbsfællesskab, der giver lavere priser for vores butik og dermed vores kunder. Vi glæder os alle til de nye udfordringer”, siger Arne Storinggaard.

Han ser frem til en hverdag med færre frustrationer og har stor tillid til, at Sport 24 er mere lydhør og engageret i at løfte resultaterne for alle partnere. SPORT 24 blev grundlagt i 2012 på fundamentet af

en række andre sportsforretninger. Fra hovedkontoret i Silkeborg varetages en række stabsfunktioner for kædens 71 SPORT 24-forretninger. I dag beskæftiger virksomheden over 1.000 medarbejdere på landsplan.

Hjem til Johnny og Lykke Af Tomas Skov

Kopicenter udvider Roskilde Kopi & Print ApS udvider med både nye lokaler og ny bestyrelse. I sidste uge inviterede Roskilde Kopi & Print ApS til reception for at markere en udvidelse af de fysiske rammer i Ringstedgade. ”Det er fantastisk med de nye lokaler. Det betyder, at vi fortsat kan blive boende på hjørnet af Ringstedgade og Jernbanegade, som vi har gjort de sidste 36 år”, udtaler direktør Jakob Bo Berthelsen. Det er dog ikke de ene-

ste nyheder fra kopicentret. Brødrene Berthelsen har således også talt om fremtiden med den konklusion til følge, at der mu er indsat en professionel bestyrelse med Morten Bo Berthelsen som bestyrelsesformand. Han overtager samtidig det fulde ejerskab af det 36 år gamle familiefortagende. Derudver er to nye bestyrelsesmedlemmer tiltrådt. Det drejer sig om tidligere

byrådspolitiker for Venstre Peter Madsen, der i forvejen varetager en række tillidshverv i byen. Han får selskab af Søren Frederiksen, der har mange års erfaring med strategi, ledelse og marketing bl.a. fra Nykredit og er i dag associeret partner hos Genius Acces samt markedsdirektør hos Partner & Co. ”Vi glæder os til at komme i arbejdstøjet og hjælpe med at udvikle virksomheden”, udtaler de nye bestyrelsesmedlemmer samstemmigt.

Efter 14 år som selvstændig frisør i Askepot i Sct. Ols Gade var det tid til et sceneskift for Susanne Eliasen, der startede som ansat frisør hos Frisør Arthur i Købmandsgården Stændertorvet 2B onsdag den 6. juni. ”Jeg var ikke træt af at være selvstændig, men jeg havde en følelse af, at jeg skulle prøve noget andet”, siger frisøren, der ikke er ukendt med rammerne hos sin nye arbejdsgiver. ”Jeg ville gerne tilbage til

Henrik Hjorth, medstifter og tidligere viceadministrerende direktør i Nemlig.com i over 11 år, er blevet medejer af marketingbureauet SENSE marketing ApS, hvor han

blandt andet skal hjælpe med strategi, forretningsoptimering, økonomistyring og innovation. ”SENSE har fundet en solid niche i mindre og mel-

lemstore virksomheder, som har svært ved at få den nødvendige specialviden inden for marketing. Den digitale udvikling indenfor marketing er voldsom, og

for 17 år siden”, siger Susanne Eliasen.

Innovationsministeren besøger Roskilde Innovationsminister Sophie Løhde lægger den 13. juni kl. 12.45 - 14.15 vejen forbi Dåstrup Skole, Børnehuset Blomstergården og UngeGuiden i Roskilde Kommune på sin tur gennem landet for at samle inspiration til sammenhængsreformen, der skal forny den offentlige sektor. Besøget er en del af ministerens ’danmarksturne’ rundt i kommunerne, hvor hun skal have indblik i kommunernes verden og input til sit videre arbejde

Tidligere Nemlig-direktør køber sig ind i SENSE marketing ApS Tidligere viceadministrerende direktør i Nemlig.com, Henrik Hjorth, er fra 3. juni blevet medejer af SENSE marketing ApS.

at være ansat, og også meget gerne tilbage til Johnny og Lykke, hvor jeg arbejdede

SENSE marketing har netop et koncept med en full service marketingafdeling for én den fuldtidsmedarbejders pris, som jeg er helt sikker på, der er et stort potentiale i”, siger Henrik Hjorth, der mener, at SENSE kan opnå at blive 19 med-

hen imod en mere sammenhængende offentlig sektor. I Roskilde Kommune skal ministeren blandt andet høre om afbureaukratisering på skole- og børneområdet, hvor byrådet har sat særlig fokus på at etablere gode overgange fra dagtilbud og skole. Ministeren får ligeledes indblik i Roskilde Kommunes samlede ungeindsats for de 18 - 29 årige ledige, der nu har én indgang ift. job og uddannelse i UngeGuiden.

arbejdere inden for tre år på baggrund af den vækst, som virksomheden har haft hidtil.

Savnede gejsten

For Henrik Hjorths vedkommende er medejerskabet i SENSE marketing også drevet af, at han genkender den pionerånd, som drev Nem-

lig.com til succes. ”Jeg savnede gejsten for at starte noget op fra dengang vi startede Nemlig.com, og den har jeg fundet hos Martin, som tør satse og gøre tingene lidt anderledes, og som forholder sig ydmygt til opgaverne”, siger Henrik Hjorth.


1 ✦ MUSIK

2 ✦ SPORT

3 ✦ VERDEN

Hvad hedder Thomas Helmigs VM-sang?

Hvilket land møder Danmark i den første kamp lørdag den 16. juni?

I hvilket mellemamerikansk land krævede et vulkanudbrud i sidste uge over 100 ofre?

6 ✦ NATUR

7 ✦ MAD&DRIKKE

8 ✦ ROSKILDE

9 ✦ HISTORIE

10 ✦ DYRERIGET

Hvilket nummer har Roskilde på listen over Danmarks største byer?

Hvornår blev den første Roskilde Festival afholdt?

Hvor mange plante- og dyrearter findes der i Danmark?

Hvor meget plastik anslås at ende i verdenshavene hvert år?

Hvilken koncern sælger flest dagligvarer i Danmark?

4 ✦ POLITIK

I hvilket land legaliserede man hash i sidste uge?

5 ✦ FILM

Endnu en Star Wars film er i biograferne. Hvilket år kom den første?

Svar: 1. ’Hele Danmark op at stå’, 2. Peru, 3. Guatemala, 4. Canada, 5. 1977, 6. 8 millioner tons, 7. Dansk Supermarked/Salling Group (Føtex, Bilka, Netto), 8. Nr. 10 (mindre end Vejle; større end Hørsholm), 9. August 1971, 10. Ca. 30.000,

Hver uge stiller vi spørgsmål fra både Roskilde og verden omkring os. Test dig selv – og vind håneretten over dine venner og familiemedlemmer. (Find svarene i højre side)

PaperQuiz

l 30 l 12. JUNI 2018

ALDERSRABAT HOS THIELE

DIN ALDER I RABAT PÅ BRILLESTEL & KONTAKTLINSER

SPAR MIN. 50% UANSET ALDER Tilbuddene kan ikke kombineres med andre tilbud og rabatter, herunder Fast Lavpris. Betingelser gælder. Se thiele.dk

SKOMAGERGADE 21 · 46 36 25 91 RO´S TORV · 46 36 25 88

SALG Helene Risum helene@paperboy.gratis Tlf: 2332 7119

GRAFISK AFDELING Morten Cortzen morten@paperboy.gratis Tlf: 5388 4437

REDAKTION Tomas Skov Redaktør tomas@paperboy.gratis Tlf: 2679 4048

Patrick Holbek patrick@paperboy.gratis Tlf: 4058 4437

Trine Frimand Grafiker trine@paperboy.gratis

ADMINISTRATION Holger Vincents Journalist holger@paperboy.gratis Tlf: 3052 7408

Lone Ovesen Bogholder lone@paperboy.gratis Tlf: 2049 1162

Paperboy udkommer hver tirsdag/onsdag til samtlige husstande i Roskilde Kommune. Tryk: OTM Avistryk. Trykoplag: 37.933 eks. Udgiver: Paperboy ApS Det er ikke tilladt at gengive artikler uden tilladelse fra Paperboy.

Borchsgade 6 C, 1. sal · 4000 Roskilde · Åbent: mandag-fredag 9-16

- så samles byen


12. JUNI 2018 l 31 l

Fra øverste hylde

let at læse. Første bog i serien på 10 bøger. Fra 8-12 år

Af Charlotte Holm Juul, børnebibliotekar på Roskilde Bibliotekerne

Få børn til at læse mere i ferien

Læs tre bøger, anmeld dem, få en spritny bog og vær med i konkurrencen om en iPad. Den perfekte opskrift på at få dit barn til at læse mere? På fredag starter bibliotekernes store konkurrence Sommerbogen. De 7-14-årige kan være med. Det eneste de skal, er at anmelde bøgerne på børnesitet Biblo.dk. Her inspiration til gode bøger for aldersgruppen.

Hest hest tiger tiger af Mette E. Neerlin Honey lyver. Bare en lille bitte smule og slet ikke med vilje. Det flyver bare ud af munden på hende og bliver altid pinligt. En dag tager hun en forkert bus og bliver sat af ved et hospice. Da de ansatte spørger, om hun er pårørende til den døende Marcel, siger hun ja. Det vender op og ned på hendes liv. Rigtig sjov historie, mindre alvorlig end den lyder, om problematikker mange teenagere kan genkende. Fra 11-13 år

Sværdets Mester - Tvekampen af Mette Finderup Prins Milo kommer op at slås med sin fætter Rufus. Han er så træt af fætterens drillerier, at han udfordrer ham på livet i en sværduel. Men Rufus har lokket ham i en fælde og betalt en dygtig sværdkæmper for at tage kampen. Hvad sker der, når sværdmesteren svinger det frygtindgydende svær Blodtunge? Spændende, lidt blodig fantasy-serie,

Bennies Pletskud

Zam af Jesper Wung-Sung Zam drømmer om at være som andre drenge. Han går i skole og er venner med Sofie, men han er ikke en almindelig dreng. Zam er zombie. Han bliver gentagne gange drillet af Oscar fra klassen. En dag bliver det for meget, og Zam bider Oscar. Det får store konsekvenser for Zam og de andre zombier i byen. Virkelig velskrevet bog om ikke at passe ind. Ikke en typisk bloddryppende zombie-fortælling, men en historie, der bider sig fast og giver noget at tænke over. Fra 13-16 år

Roskilde i billeder

Vind et 10 turs ølkort til Klosterkælderen

Nu går der ikke længe før ungerne flyver fra reden. Foto: Susanne Rasmussen.

Paperboy sender hver uge fotograf Bennie Hansen fra Billedbutikken på gaden for at finde ugens pletskud. Er du den heldige på fotoet, så kan du afhente et 10 turs rabatkort til velskænket specialøl på byens ølbar. Værdi 495,-

Facebookgruppen Roskilde i billeder er oprettet af Kasper Jørgensen, der selv har en passion for fotos fra Roskilde. Fotografierne er en skøn blanding af fotos fra det historiske Roskilde og smukke landskaber til det hurtige snapshot af en Roskildebegivenhed. Er du selv interesseret i foto, så kan du sende en forespørgsel for at blive medlem af gruppen. Skal dit foto i Paperboy, så send en besked til Kasper og giv dit foto et par linjer...

Rabatkortet kan afhentes hos Klosterkælderen, St. Gråbrøderstræde 23, 4000 Roskilde. Åbent man.-fre. kl. 14-24 - Fredag kl. 12-02 - lørdag kl. 10-02 - Søndag: Lukket

RUBRIK GIV DIT VISITKORT TIL HELE ROSKILDE KOMMUNE - HVER UGE TILBYDES

KØKKEN

Regnskab/bogholderi

NYE LÅGER TIL E- MÅL KØKKEN, BAD & GARDEFTER

Effektiv, fleksibel og kvalitetsbevidst bogholder med mange års erfaring. Ønsker opgaver 10-12 timer om ugen, fast eller som vikar. Kontakt Lene Eriksen på 40494520

KØKKEN

Ring FoR ET gRaTiS og uFoRbindEndE TiLbud Vi dækkER hELE SjæLLand

Vores Showroom er åbent lørdage kl. 10.00-13.00 - Øvrige tidspunkter efter aftale.

DANSK KØKKENRENOVERING

Hos os får du personlig betjening fra start til slut

Store Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde

Tlf. 40 41 35 36

email: info@danskkoekkenrenovering.dk • www.danskkoekkenrenovering.dk

EL-INSTALLATØR

AUTORISERET EL-INSTALLATØR

- LOKAL ELEKTRIKER - ERHVERV / PRIVAT - KVALITET TIL TIDEN - DØGNVAGT

TLF. 4636 8446 www.amsbo.dk - Skovbogade 2B, 4000 Roskilde

TVIS KØKKENER ROSKILDE HELLIGKORSVEJ 12 • ROSKILDE • TLF. 4637 0437

PASFOTO

ALARM & LÅSE

BYENS BILLIGSTE

AIA-Tyverialarm • ABA-Brandalarm • Røgkanon Adgangskontrol • Video-overvågning • Hundevagt • Gitter Låse • Vagt tilsyn • Porttelefonanlæg • EDB-sikringswire

PASFOTO e... De helt rigtig

4 STK.

50,-

BILLEDBUTIKKEN V/BENNIE HANSEN

KØGEVEJ 60, 4000 ROSKILDE, TLF. 40 25 15 92 ÅBENT MANDAG OG TORSDAG KL. 13-16

AUTORISERET RUKO-FORHANDELER OG ISO 9001 GODKENDT Godkendt af forskikringsselskaberne, DBI og SKAFOR Hovedkontor: Industrivej 37 4000 Roskilde Tlf. 70 267 100

www.alarmeksperten.dk


Skræddersyet solafskærmning - perfekt til et stilfuldt hjem

Væghængt parasol ø 2,70 m. fra kr. 9167,00 kr. Fås med eller uden gasfjeder.

Bestil inden 1. juli og spar

20% på indvendig solafskærmning

Markiser på mål

Fås med eller uden motor.

RING EFTER GARDINBUSSEN Hos Gardin-Experten får du professionel rådgivning, måltagning og opsætning - din sikkerhed for et godt resultat!

GardinExperten etabl.1977

Solafskærming på mål: Markiser • Parasoller • Rullegardiner • Lamelgardiner • Plisségardiner • Panelgardiner • Persienner • Duoroller

VIBY SJ. TLF. 46 19 33 55 • ROSKILDE TLF. 46 32 13 50 • NYKØBING SJ. TLF. 59 91 12 45 • LEJRE TLF. 46 40 25 11

Pbro uge 24 2018  
Pbro uge 24 2018  
Advertisement