Page 1

ROSKILDE 2. årgang · Uge 23 7. juni 2016 www.paperboy.gratis

Hr. Jensen på 86 år arbejder videre

Den tapre skrædder

Læs side 6-7

Vi passer på dit smil...

HOVMØLLER BOLIG Maria Hovmøller møller

Tlf. 33130010 0

VI UDVIDER!

ONLINE

- også åbningstiderne: Tandlægerne i centrum v/Lars Weltzer Algade 5 • 4000 Roskilde

Man. til tors.: 8-18 Fredag: 8-16

S T O RT U D VA L G A F

SOMMERKJOLER

bolig@hovmoeller.dk ller.dk Salg af fast ejendom Køberrådgivning

Købe eller sælge bolig? Grundighed – Tryghed - Service

RO’s Torv, tlf. 46 36 12 55 bondeboutique.dk


l 2 l 7. JUNI 2016

Nyt fra Bibliotekerne Strik i Rosenhaven til god musik Lørdag den 18. juni er en stor dag for alle strikkeentusiaster. Denne dato er nemlig ”World Wide Knit In Public Day”, og det fejrer Roskilde Bibliotek med hyggelig strikkekomsammen i Rosenhaven fra kl. 11-13. Strikkeekspert Vibeke Nyrop er vært for arrangementet, og biblioteket serverer en kop te eller kaffe. Medbring dit eget strikketøj eller køb Vibeke Nyrops strikkekits. Gratis adgang og ingen tilmelding. Rundvisning i Rosenhaven Som navnet antyder, byder Rosenhaven på mange forskellige slags roser. I juni står de alle i fuldt flor, og derfor byder en af kommunens gartnere på rundvisning i haven, hvor man kan blive klogere på anlægget og de enkelte roser. Det sker mandag den 20. juni fra kl. 17-18 i Rosenhaven. Rundvisningen koster 25 kr., og billetter kan købes på roskildebib.dk/kalender eller på bibliotekerne.

NUL HULL ER

FILTENPLUS

HJÆLP OS MED AT LAPPE HULLER I MOBILDÆKNINGEN

Fastfrysning af grundskyld I forbindelse med forliget om finansloven for 2016 blev det aftalt, at grundskylden for visse ejerboliger skulle fastfryses i 2016, dvs. at grundskylden ikke måtte stige i forhold til 2015. Generelt kan man sige, at ejere af en ejerbolig i år skal betale det samme, eller mindre i grundskyld end sidste år. Skattebetalingen kan dog stige samlet set, hvis der er sket væsentlige ændringer i ejendommens forhold, som har medført en omvurdering fra SKAT. Imidlertid var kommunerne allerede i gang med at udsende opkrævningerne for 2016, da forliget blev indgået. Derfor skulle der i første omgang betales for meget, som så bliver reguleret på 2. rate, der skal betales senest den 8. juli 2016. Nu er omberegningen gennemført for de ejendomme, som er omfattet af fastfrysningen, og alle ejere af disse ejendomme vil få nye ejendomsskattebilletter for 2016 tilsendt den 4. juni 2016. Er der mere end én ejer, sendes der en original ejendomsskattebillet og øvrige ejere får en kopi i deres digitale postkasse, med mindre man er fritaget for digital post..

Modtager du ikke en ændret ejendomsskattebillet, er der ikke sket en regulering. Er betalingen tilmeldt til Betalingsservice reguleres automatisk.

Vi indsamler viden om mobildækningen i kommunen. Gå ind på roskilde.dk/mobilhuller og indtast din adresse. Så kan vi samle dokumentation over for teleselskaber og myndigheder om manglende dækning i kommunen – og sikre, at der bliver rettet op på problemerne.

Er betalingen ikke tilmeldt til betalingsservice, følger der et nyt indbetalingskort sammen med den originale ejendomsskattebillet. Husk, at hvis 2. rate allerede er indtastet i netbank, skal den rettes. Har ejendommen været handlet i 1. halvår 2016, skal sælger og køber selv finde ud af, hvordan reguleringen skal fordeles mellem parterne. Derfor vil ejere, der har afhændet en ejendom, som er blevet reguleret, også modtage en kopi af reguleringen i deres digitale postkasse, til orientering. NB. I sidste weekend var der en del borgere, som modtog en reguleringsmeddelelse fra vores debitorsystem. Vi beklager meget den forvirring som dette måtte have skabt. Idet der nu sendes nye indbetalingskort sammen med den nye ejendomsskattebillet, kan der derfor ses bort fra den tidligere fremsendte reguleringsmeddelelse.

Information til alle der modtager kontanthjælp og uddannelseshjælp Sommeren nærmer sig, og du er måske ved at planlægge sommerferie? Men der er nogle forhold, som du skal være opmærksom på, inden du holder ferie i Danmark eller rejser til udlandet. Det vigtigste er, at du skal aftale med din sagsbehandler i Jobcentret og Ungeguiden, at du planlægger at holde ferie – 14 dage før, du tager på ferie.

Hvis du først oplyser dit jobcenter om din ferie, efter at du har holdt ferien, risikerer du at skulle betale penge tilbage. Hvis du har spørgsmål eller ønsker at melde ferie, så kan du kontakte din sagsbehandler. Hvis du ikke har det direkte nummer til din sagsbehandler, kan du ringe på telefon 4631 3000.


7. JUNI 2016 l 3 l

Roskilde ønsker flere billige boliger Flere og flere borgere har ikke råd til de eksisterende boliger. Derfor har seks kommuner, herunder Roskilde, søgt om at blive frikommune, hvilket giver mulighed for at udfordre den eksisterende lovgivning i ønsket om at skabe flere billige boliger. Roskilde, Høje-Taastrup, Randers, København, Favrskov og Aarhus Kommune har netop ansøgt indenrigsog Socialministeriet om at indgå i et frikommunenetværk, som skal afprøve nye muligheder for at skabe flere billige boliger i kommunerne og sikre bedre sammenhæng mellem de sociale indsatser og boligløsninger for borgere med lav betalingsevne.

Rift om billige boliger Der er de seneste år blevet rift om de billige boliger i kommunerne bl.a. fordi flere mennesker er kommet på lave sociale ydelser. Det er især udsatte borgere, borgere med lav indkomst, studerende, hjemløse og flygtninge, der har svært ved at finde en bolig, som de kan betale. Samtidig er udbuddet af billige boliger faldet bl.a. på grund af moderni-

sering i primært de større byer: ”I Roskilde har vi vigtige erfaringer med byggeri af billige boliger, som vi bringer med ind i det her samarbejde. Når det er sagt, så er der fortsat behov for at udfordre både planlov og bygningsreglement, hvis vi skal nå en husleje på 2.800 kr. om måneden ex. forbrug. Det er et ambitiøst mål, men nødvendigt hvis vi skal sikre, at også de borgere, der modtager de laveste sociale ydelser, skal kunne finde et sted at bo”, siger Roskilde Kommunes borgmester Joy Mogensen (S).

Nye løsninger skal findes Ambitionen med frikommuneforsøget er at udfordre de nuværende regler og give rum for andre og nye løsninger. Ønsket er, at kommunerne i højere grad

Roskilde har sammen med fem andre kommuner søgt om at blive frikommune, for på den måde at kunne udfordre den eksisterende lovgivning og bane vejen for billigere boliger.

kan støtte den enkelte borger til at blive selvhjulpen i egen bolig. På længere sigt skal støtten til borgeren i egen bolig sikre, at han eller hun så vidt muligt får magt over eget liv, får en uddannelse eller arbejde. Denne udvikling vil ikke kun gavne den enkelte, men også kommunernes økonomi

og sammenhængskraften i samfundet: ”Vi har borgere, som bliver fastholdt i kommunale tilbud, alene fordi de ikke har råd til egen bolig. Vi har borgere, som venter på 6. måned eller mere på at få en lejlighed, der er billig nok til, de kan betale den. Det er jo absurd, at nogle borgere

ikke kan komme videre i deres liv i en almindelig bolig, mens andre med behov for et kommunalt tilbud samtidig må stå på venteliste. Derfor har vi brug for billige og fleksible boligløsninger”, forklarer Roskilde Kommunes borgmester Joy Mogensen (S). De seks kommuner peger

blandt andet på behovet for, at kommunen kan give et midlertidigt huslejetilskud til borgere. Dels kan flere boliger komme i spil via kommunernes anvisningsret, dels kan borgeren komme videre med livet i egen bolig.

Hvorfor vælge Gardinbilen? ● Større udvalg – lige til døren

Vi har det rigtige koncept og tilbyder dig valget mellem ”mærkevaren” og det bedste til prisen.

● Bedre service fra ”rigtige fagfolk”

Vi er specialuddannede og brænder for vores fag. Vi gør os umage og har god tid til at rådgive dig.

● Stærk lokal partner siden 1969

Vi har 1000’vis af kunder i Roskilde og omegn (tidligere GERTs GARDINER, Ringstedgade).

● 5 års garanti på alle produkter

Vi ved, at kvaliteten er i orden. Derfor tilbyder vi udvidet produktgaranti – også på gardinsyning!

Juni-rabat

25%

på DuoRollers, Duette plissé, lamelgardiner og markiser

Tlf. 46369702 ● Mob. 40973355 www.gardinbilen.dk

Medlem af TextilRingen - landsdækkende kæde af gardinbusser og butikker. Din sikkerhed for høj faglig ekspertise, kompetent rådgivning, produkter af bedste kvalitet og konkurrencedygtige priser.


l 4 l 7. JUNI 2016

Er du aktiv i et landsbyråd? Job i kommunen Følgende stillinger er opslået i Roskilde Kommune: Administration, specialister og ledelse • Genopslag: Børn og Unge søger udviklingsorienteret leder til Børne- og Familiecenter. • Erfaren arkitekt/bygningskonstruktør/ bygherrerådgiver til Ejendomme i Roskilde Kommune. • Børnehaveklasseleder søges til Absalons Skole. • Driftsleder søges til Materielgården i Roskilde Kommune. • Sagsbehandler søges til Ydelsescenter. • Tjørnegårdskolen i Roskilde søger ny viceskoleleder. Ældre og hjemmepleje • Sosu assistent søges til Plejecenter Sct. Jørgensbjerg. • Genopslag: Social- og sundhedsassistent til Plejecenter Trekroner 1. sal. • Social- og sundhedsassistent søges til Plejecenter Trekroner 3. sal. • Vil du som sygeplejerske være med til at udvikle kerneopgaven i Distrikt Nord? • Gundsø Omsorgscenter søger SSA i aftenvagt. • Plejecenter Toftehøjen søger sommervikarer og afløsere. • Udekørende SOSUhjælper til socialpsykiatrisk hjemmepleje. Pædagogik og undervisning • Fast lærerstilling til SCR Fjordskolen Hedevang i Roskilde. • Audiologopæd/talehørelærer søges til Absalons Skole. • Talekonsulent søges til Specialcenter Roskilde. • Lærere søges til Margretheskolen. • Tjørnegårdskolen i Roskilde søger lærere til specialklasserækken. • Sct. Jørgens Skole søger en lærer. • Talehørekonsulent søges til Inklusions-center (PPR), Roskilde Kommune. • Lynghøjskolen søger lærere, der kan undervise i humanistiske fag, billedkunst og opgaver som inklusionsvejleder. Sundhed og Behandling • Fysioterapeuter søges til de 3 hjemmeplejedistrikter i Roskilde Kommune. • Ergoterapeuter søges til de 3 hjemmeplejedistrikter i Roskilde Kommune. Børnepasning og pædagogisk medhjælp • Praktisk medhjælper til Tjørnegårdskolen. Ufaglærte og øvrige stillinger • Bliv ernæringsassistentelev i Roskilde Kommune. Bemærk venligst, at der løbende offentliggøres nye stillinger på kommunens hjemmeside, samt at stillinger med udløbet ansøgningsfrist ikke vises. Følg derfor med på roskilde.dk/job.

Det Blå Flag bliver hejst torsdag I år bliver det 21. gang, flaget hejses på Vigen Strandpark. Det er formand for Plan- og Teknikudvalget Torben Jørgensen, der hejser flaget torsdag den 9. juni kl. 15. Det nye i år er forbedrede muligheder for kørestolsbrugere. Kommunen har fået forlænget rampen ud i fjorden, så den er 55 meter og samtidig ender helt plant med fjordbunden.

Roskilde Kommune inviterer til Landsbyrådenes Dag mandag den 13. juni kl. 17-20 i kantinen på Roskilde Rådhus, Rådhusbuen 1. Alle bestyrelsesmedlemmer i landsbyrådene er velkomne. Borgmester Joy Mogensen byder velkommen, og vi byder på orientering og dialog om aktuelle emner, der påvirker de mindre lokalsamfund. Der er stande om bl.a. trafik/trafiksikkerhed, energirenovering, mobildækning og grønne områder. Tilmelding til: BKM@roskilde.dk senest den 9. juni – med oplysninger om landsbyrådets navn og antal deltagere.

Få indflydelse Vær med til at få indflydelse på det område du bor i – eller andre sager, du som borger eller virksomhed har interesse i. Her kan du se Roskilde Kommunes: • Borgermøder. • Sager i høring og indsende høringssvar. • Afgørelser hvor du har mulighed for at indgive klage. Høringer Nyt plejecenter i Hyrdehøj. 3. juni 2016. Offentliggørelse af ansøgning om miljøgodkendelse til Solum Roskilde. 14. juni 2016. Ny retspsykiatrisk afdeling på Sankt Hans. 1. juli 2016. Erhvervsområde ved Gammel Marbjergvej og Vestre Hedevej. 23. juli 2016. Afgørelser Landzonetilladelse til udstykning af byggegrund fra Særkendevej 50, matr.nr. 26k vindinge By, Vindinge. 7. juni 2016. Landzonetilladelse til sø på Ørstedvej 43, matr.nr. 10d m.fl. Ørsted By, Ørsted. 7. juni 2016. Landzonetilladelse til garage/stald på Ramsølillevejen 27, matr.nr. 5e Gadstrup By, Gadstrup. 10. juni 2016. Landzonetilladelse til midlertidigt oplag ud for Holmevej 6 på matr. nr. 1c Ørsted By, Ørsted. 10. juni 2016. Landzonetilladelse til nyt vandhul ved Udmarksvej, Viby Sjælland, matr. nr. 1k Truelstrup By, Dåstrup. 10. juni 2016. Landzonetilladelse til lille skur og container ved Lynghøjsøerne på Lindenborgvej 45, matr.nr. 12a m.fl. Svogerslev By. 15. juni 2016. Nye boliger i tre klynger ved Langebjerg Sø i Trekroner. 17. juni 2016. Landzonetilladelse til læskur på Holmevej 141, matr.nr. 108c m.fl. Gundsømagle By. 23. juni 2016. Tilladelse til midlertidig grundvandssænkning på delområde vest (Vor Frue), Roskilde Sten og Grus ApS. 27. juni 2016. Landzonetilladelse til to boliger i eksisterende bygninger på Allershøjvejen 10 A og B, matr.nr. 27d Snoldelev-Hastrup By, Snoldelev. 29. juni 2016. Landzonetilladelse til udvidelse af boligareal i eksisterende bygning på pilekær 6, matr.nr. 10f Herringløse By, Hvedstrup. 29. juni 2016.

Lokalplanen forventes endeligt godkendt i foråret 2017.

Bauhaus får naboer Området øst for Bauhaus i Roskilde – et trekantet stykke jord mellem motorvejen og jernbanen – skal rumme en række større butikker. Det er en projektudvikler, som har henvendt sig til Roskilde Kommune med ønsket om at udvikle et område syd for Trekroner og øst for Bauhaus. Planen er at anvende området til større udvalgsvarebutikker (butikker, der ikke sælger dagligvarer) på over 1.000

kvm. Det samlede areal skal kunne rumme mellem 10.000-15.000 kvm butikker.

Salg dækker udgifter Da området ligger for enden af Industrivej, hvor der i forvejen er en del trafik, skal projektets betydning for trafikken undersøges. Det er dog allerede klart, såfremt projektet realiseres, at der skal ombygges et lyskryds ved Betonvej/Industrivej til en udgift på ca. 3,5 millio-

ner kroner. Kommunen skal også i forbindelse med projektet flytte en eksisterende sti i området, hvilket vil koste yderligere ca. 1,25 millioner kroner. Begge disse udgifter vil blive finansieret ved salget af grunden. Der bliver holdt et borgermøde i offentlighedsperioden for lokalplanen, som forventes endeligt godkendt i foråret 2017.

Vi er ikke til krigsmaling, og maler ikke fanden på væggen! Men vil gerne slå fast, at selv om vi er specialister i maling, så er vi

IKKE DYRERE - vi kan MATCHE enhver PRIS

r e h c t vi ma s!!

Helligkorsvej 11 • 4000 Roskilde • 46 36 16 66 • farvehuset.dk • tapetmesteren.dk


Filten+

7. JUNI 2016 l 5 l

SPÆND HJELMEN

OG KOM MED OP I GEAR RO’S TORV AFHOLDER STORT BØRNECYKELLØB DEN 19. JUNI 2016

Søndag den 19. juni kan alle børn i alderen 6-12 år deltage i den store cykelfest på Stændertorvet. I anledning af årets Stjerneløb arrangerer RO’s Torv nemlig børnecykelløbet RO’s på Cykel, der køres på en lukket rute uden biler. Der er ingen tilmelding, og det er gratis at være med. På dagen skal alle deltagere bare møde op med deres cykler ved RO’s Torvs telt på Stændertorvet. Første start går kl. 10.30. Kom i god tid – og husk endelig cykelhjelmen, den er et krav for at deltage.

ALLE DELTAGERE DELES IND I TRE FORSKELLIGE KATEGORIER: Børn på 6-7 år – kører ruten en gang Børn på 8-10 år – kører ruten to gange Børn på 11-12 år – kører ruten tre gange RO’s Torv sørger for, at deltagerne får et startnummer samt en juice og et stykke frugt, så der er brændstof til benene. Derudover får alle en t-shirt at køre i og en fin medalje, når ruten er tilbagelagt. Vi glæder os til at sende en hel masse børn afsted på cykel – og til at hylde dem på målstregen.

START

Læs om Stjerneløbet, der er for de voksne, på www.dgi.dk

60 BUTIKKER Man-fre 10-19 Lør 10-17 Søn* 11-16 *Visse butikker undtaget

9 SPISESTEDER

DAGLIGVARER

Fitness dk, Føtex, Kino, Salon Unique og spisesteder har udvidede åbningstider

BIOGRAF

FITNESS

RO’s Torv Københavnsvej, Roskilde www.rostorv.dk


l 6 l 7. JUNI 2016

Blandt lægfolk

Hr. Jensen har syet tøj i en menneskealder, og han er stadig at finde i sit værksted over Monopol i Skomagergade det meste af ugen. Vi har talt med den sidste rigtige skrædder. Af Tomas Skov

Hr. Jensen er en mand, der holder på formerne. Altid. I samfulde 47 år som skrædder i Monopol i Skomagergade i Roskilde har han haft slips på hver eneste dag. Og utvivlsomt også i hovedparten af årene, der gik forud som skrædder i Køge, Esbjerg og Ribe. Men i dag er helt særlig, for af uransagelige årsager besluttede Arne Jensen samme morgen at droppe slipset. Bare denne ene dag. På grund af den usædvanlige varme. Så paraderne er måske allerede lidt nede, da jeg træder ind ad døren på hans værksted over tøjforretningen. Det er en fredag formiddag kl. 10, og jeg har ikke en forudgående aftale, hvilket tydeligvis gør medarbejderne i Monopol lettere perplekse ved min ankomst. ”Du skal ikke regne med noget - og jeg må hellere gå med dig op og tale med ham først. Og husk: det er ’Hr. Jensen’”, siger den kvindelige ekspedient, som allerede ser lettere beklemt ud ved den opgave, hun er kommet til at påtage sig. Og nu står jeg altså i det lille arbejdsrum over Monopol, hvor den gamle skrædder forbeholdent ser mig an, mens ekspedienten haster ud af døren. I sagens natur er hr. Jensen ulasteligt klædt, men altså denne særlige dag uden slips til den blåstribede skjorte. Han står ved sit arbejdsbord i det beskedne rum. På en bøjlestang langs væggen hænger bukser og jakker, som han skal lægge op og sy om i løbet af dagen.

Ene blandt lægfolk ”Ja, min mester ville vende sig i sin grav, hvis han så, hvad jeg lavede. Det er jo fagligt set skandaløst, det jeg bedriver”, smiler Arne Jensen, da vi har talt os lidt varme. Den aldrende skrædder arbejder fortsat tæt på en normal arbejdsuge. Dog har han nu fri hver mandag og torsdag. Til gengæld arbejder han fra kl. 9-18 de andre dage, og fra 9-13 om lørdagen. Men fagligt har hr. Jensen altså udført større bedrifter tidligere i karrieren, end han gør her på værkstedet over Monopol. ”Der er meget godt at sige om den moderne produktion. Men den gør også, at ændringer ofte ikke er mulige. Tøjet er simpelthen gjort ikke-egnet for forandring. Og der er det, at jeg kommer ind på begrebet lægfolk. Det er

nogle dejlige mennesker, der arbejder her - men de har jo ikke forståelse for, hvad de nogle gange beder om at få lavet”, siger hr. Jensen, der formentlig er blandt de allersidste af sin slags i et fag, der forsvinder. ”Jeg har jo ingen kolleger - de er væk alle sammen. Der er bare mig. Så rent fagligt er det jo ensomt”, betror skrædderen, som dog anerkender, at der også blandt den yngre generation findes skræddere eller såkaldte designere. ”Men deres tankesæt er helt anderledes. Det kan være lidt pinligt. Det lever ikke op til de normer, der er for faget”, siger han.

Født til at blive bonde Arne Jensen blev født som bondesøn i Ribe i 1930. Det var en tid, hvor skolen lukkede fra april til oktober, så man kunne hjælpe til hjemme på gården. Og det blev betragtet som en naturlov, at sønner blev bønder som deres fædre. Men den unge Arne havde helt andre planer. ”Jeg havde besluttet mig for at skulle være skrædder i en alder af 1012 år. Jeg ved ikke hvor det kom fra. Og jeg havde også udset mig, hvor jeg ville i lære. Mine brødre spurgte, om jeg dog ikke i det mindste kunne blive købmand i stedet. Men jeg havde besluttet mig for at blive skrædder – og det var en familieulykke”, husker hr. Jensen, som kom i lære som 14-årig hos skræddermester Henriksen ved sin lærers mellemkomst. Han boede stadig hjemm e på

”Jeg havde besluttet mig for at skulle være skrædder i en alder af 10-12 år. Jeg ved ikke hvor det kom fra”, siger Arne Jensen.

Skrædderstillingen er stadig i brug, når 86-årige Arne Jensen arbejder.

gården gennem sin fem år lange læretid, men familien fik han ikke set meget til, eftersom arbejdsugen var på 60 timer – til en ugeløn på fire kroner. Efter fyraften kl. 18 skulle han møde ind på teknisk skole umiddelbart efter. Næste morgen mødte han så igen kl. 7:30, for der skulle være varme på, når svendene kom. ”Starten var slem, og der var ingen medvind. Men vi blev sendt hjem, når der var luftalarm, og det var der tit”, fortæller skrædderen. Arne Jensen syede sit første par bukser som 14-årig, og talentet førte til, at han efterhånden kunne tjene lidt ekstra ved at ’vende tøj’ for kunder i sin sparsomme fritid. ”Det var jo under krigen.

Hvis du skulle have bukser og jakke og skjorter, så skulle du samle nogle mærker til det. Det er ubegribeligt som tiden har udviklet sig, og det er udmærket. Men det har været anderledes – det kan jeg sgu love dig. Kunder kom for at få vendt tøjet. Det er ufatteligt i vor tid”, siger han.

Borte med blæsten Arne Jensen slog sig ned som skræddersvend i Esbjerg, da læretiden var vel overstået, og i 1954 tog han så et radikalt valg og flyttede fra Jylland. Valget faldt på Køge, hvor han etablerede sig med både svend og lærling. ”Jeg var træt af Vestkysten, og jeg var træt af vinden. Så jeg tog et Danmarkskort og kiggede på Køge. Der måtte være læ for vestenvinden - det var jeg helt sikker på”, fortæller hr. Jensen, som greb Jyllandsposten og så at de søgte en skrædder i netop Køge. Han tog sin kone under armen og slog sig ned i købstaden indtil året 1969, hvor han endelig landede i Roskilde. ”Jeg mødtes i hemmelighed med Kurt Settrup på Hotel Hvide Hus i Køge, og vi blev enige om, at vi godt kunne arbejde sammen. Og det kunne vi”, fortæller skrædderen, som flyttede i lejlighed


7. JUNI 2016 l 7 l

••• •• •

CIRQUE

Hr. Jensen arbejder stadig det meste af en fuld arbejdsuge med nål, tråd og saks.

over tøjforretningen i Skomagergade – en lejlighed han bor i den dag i dag.

De skamfulde rester Når Arne Jensen ikke står ved sit arbejdsbord og arbejder, hopper han gesvindt op på bordet og sætter sig i skrædderstilling. Det er stadig arbejdsstillingen for en rigtig skrædder. Her sidder han så og arbejder med nål og tråd, syring og den store skræddersaks. ”På sessionen sagde de, at jeg skulle lægge sag an mod min mester. ’Du vil blive invalid’, sagde de. Og det var jo en dejlig oplysning. Men jeg kunne da aldrig finde på at lægge sag an mod min mester. Jeg er ikke blevet invalid. Men jeg skal tage hensyn til kulde og træk, for det kan jeg mærke i hofterne”, fortæller han.

Ind imellem opgaverne med at lægge bukser op og sy tøj til på værkstedet kan den gamle skrædder godt blive bekymret på handlen vegne. ”Handel og vandel er blevet meget anderledes. Det er rabat og udsalg det hele, og der er ikke meget respekt omkring handlen længere. Tidligere var der en pris, og det var den, der gjaldt”, husker han. Tilbagegangen for selve skrædderfaget har dog stået på i mange år. En bevægelse Arne Jensen har kunnet følge i årtier. I dag hedder det tekstiltekniker, og tøj produceres til masserne i fjerne lande. ”Stoltheden ved faget er forsvundet. Den eksisterer ikke mere. Jeg sidder kun tilbage med de skamfulde rester. Og det vælger du altså så at bruge din tid på”, smiler den gamle skrædder med en hovedrysten.

P-PLADS

FØLG OS PÅ

i gården bag butikken

Ringstedgade 7 · 4000 Roskilde · Telefon: 4635 7460 · www.designcentershop.dk

Lækre sommer blazere

Blazer 1.499,-

Blazer 1.499,-

RO’S TORV · TLF. 46 320 300 · FØLG OS PÅ FACEBOOK

Blazer 1.499,-

Blazer 1.499,-


l 8 l 7. JUNI 2016

Hver uge rammes 10 danske børn af type 1-diabetes Det er et mysterium, hvorfor antallet af børn med type 1-diabetes stiger. Siden 1997 er antallet af nye tilfælde af børn og unge med type 1-diabetes fordoblet. Søndag den 12. juni samler Diabetesforeningen ind til fordel for de mange børn og unge med diabetes. Du kan blive indsamler ved at tilmelde dig på diabetes.dk/landsindsamling, sbd@diabetes.dk eller tlf. 63 12 90 14

Christine Skou

Mogens Vestergaard

Emma Jørgensen

Marianne Fruergaard Henrik Nevers

Kathrine Krone

Klummen er et fast indslag i Paperboy, hvor vi har givet pennen fri til en gruppe mennesker, der har det til fælles, at de alle på den ene eller den anden måde er rodfæstet i Roskilde. Det er avisens faste holdeplads for markante meninger og gode personhistorier, alle med udgangspunkt i ugens skribent, men først og fremmest med Roskilde i centrum.

Musisk Dag fredag d. 10. juni - ikke til at komme udenom! Tillad mig at være 100 procent subjektiv. Tillad mig at bruge min klummespalte til at reklamere for noget, jeg selv er involveret i. Hvis du bor i Roskilde og bryster dig af at være med, hvor musikken spiller og du IKKE ved, hvad Musisk Dag er for noget, så er det virkelig på tide, du får aflagt den et besøg. På fredag afholder Roskilde Musiske Skole traditionen tro deres årlige Musiske Dag. Fra kl. 1621 slutter eleverne musikskole-sæsonen af med et væld af koncerter - både på Kildegården, hvor Musisk Skole holder til, og på Gimle. Jeg har undervist på Roskilde Musiske Skole i fem sæsoner nu, og jeg er mega stolt af at være en del af et kraftcenter, som skaber så meget fællesskab, som vil det musiske så stærkt og som huser nogle af landets fineste musikere og kunstnere i deres lærerstab. Og som hvert år udklækker en lang række talentfulde elever, hvoraf mange bliver professionelle musikere. På fredag vil ca. 1000 rytmikbørn, 100 orkester- og korelever, ca. 80 DIM børn og unge og ca. 220 instrumentalister (klaver, guitar, sang, træblæs, messing, blokfløjte, etc.) optræde på syv indendørs scener - heriblandt Kildegårdshallen og Tanken på Gimle, samt en udendørs scene på P-pladsen foran Kildegården. Fra Stændertorvet kl. 15:40 lægger slagtøjseleverne ud med en StreetParade, hvorefter optoget fortsætter og samler folk op på Gågaden og leder dem ned til Kildegården, hvor der venter flere musikalske oplevelser. Der foregår en masse små og store koncerter på samme tid og der findes et trykt program på stedet, man kan få i hånden, så man nemt kan finde rundt. I Tanken på Gimle har DIM (Den Interaktive Musikskole) samlet alle deres elever og inviterer til stort release-party på deres nye cd-udgivelse, ”DIM Compilation 2016”. DIM er på en måde sin egen musikskole i Roskilde Musiske Skoles regi. Man kan starte her fra man går i 3. klasse. I DIM spiller man sammenspil på diverse instrumenter, men undervisningen kombineres også med dans,

sang, musik på iPads og computer, sangskrivning og meget andet, og det er rigtig populært, fordi lærerne er nogle ildsjæle, der har formået at skabe et unikt fællesskab omkring musikken. Desuden beriger Billedskolen øjet med en fornem fernisering i deres egne lokaler på 2. sal i Kildegårdens store bygning ud mod Helligkorsvej. Musikskolens mindste, nemlig Rytmik-eleverne fra 0., 1. og 2.klasse optræder med sang, bevægelse og rap i Kildegårdshallen. Det er også her, man vil kunne se mig give den gas sammen med mine fantastiske kolleger. Fem koncerter løber af stablen, og op mod 200 elever deltager i hver koncert. I nu to sæsoner, har kommunen afsat penge til, at alle børn i 0. klasse modtager gratis rytmikundervisning ugentligt med en lærer fra Musisk Skole. Det har skabt et fantastisk samarbejde mellem folkeskole og musikskole, der forhåbentlig fortsætter. Roskilde Musiske Skole bugner af talent og dybt professionelle og engagerede lærerkræfter. Det er græsrødderne, der banker på til kommunens nye Musikby-Strategi. Det musiske bliver desværre mere og mere underprioriteret, men heldigvis er Roskilde en kommune, der ser musik som et af sine stærkeste kort. Som borgmester Joy Mogensen udtrykte for nyligt i sin tale ved Ragnaroks åbning: ”..mens det nok er brødet og vandet, som holder os i live og i studiet og arbejdet, at vi gør nytte, så er det respekt og følelser og tanker og drømme, som gør vores liv og dermed os og vores samfund til mere end blot endnu en møtrik i tidens tandhjul. Musik er livets rytme. Den banker stærkt”. Du kan læse det fulde program her: http:// www.roskildemusiskeskole.dk/ og ellers bare mød op! Der er musik for enhver smag. Børnene vil elske det og man kan købe kage og pølser:-) Besøg Musisk Dag på fredag - du vil ikke fortryde det!

25 flygtninge og deres mentorer fik en pause fra hverdagen i Ledreborg Slotspark.

Flygtninge så Ledreborg fra oven Onsdag den 25. maj havde MentorNet et arrangement på Ledreborg Slot med flygtninge og deres mentorer, som både inkluderede en rundvisning på slottet og en udfordring for højdeskrækken blandt trætoppene. Af Tomas Skov

25 mentorer og deres flygtninge, de såkaldte mentees, havde en sjov, social og udfordrende dag sammen på Ledreborg Slot, hvor ikke mindst timerne i trætoppene på Skandinaviens største svævebane i op til 40 meters højde gjorde indtryk. ”Flygtningene fik en god oplevelse og havde det sjovt. Deres liv har været svært, og de har haft mange hårde oplevelser i deres liv, så betyder meget for dem at få nogle anderledes og sjove oplevelser i deres liv ind imellem”, siger koordinator Annette Møller som arrangerer en social begivenhed for mentorerne og deres mentees et par gange om året.

Giver ro i familien

Denne uges klummeskribent: Christine Schou Christine Schou er sanger, skuespiller og forfatter, og har siden 1998 været kendt som hele børneDanmarks Karla i ’Kaj og Andrea’. Christine Schou bor i dag i Jyllinge med sin mand og deres tre børn.

Dels får flygtningene en god øvelse i at fokusere, samt en lejlighed til at høre og forstå dansk. Dels får de en social dag sammen med hinanden og de 25 mentorer, som er en del af MentorNet i Roskilde. Men det er også en lejlighed til at berolige familien, der er ladt tilbage i deres oprindelseslande. ”Mange af dem er kom-

met alene i håb om at de skal skabe sig et liv her. Der er et savn på begge sider, som bliver dulmet på denne måde ved at de så sender billeder videre til deres familier, som bekymrer sig. På den måde kan deres familier finde ro i, at de faktisk har det ok”, fortæller koordinatoren.

Pause fra det svære Alle flygtningene er unge primært fra Syrien og Eritrea, som har fået asyl. De går på sprogskole, og det er som bekendt op ad bakke at lære dansk. Men på sådan en dag får de altså mulighed for at lave noget, hvor de er på niveau med deres danske mentorer. ”Deres hverdag er vanskelig. Det er svært at lære sproget, det er svært at finde arbejde eller praktik, og

de bor i interimistiske boliger, hvor de ofte ikke har fælles sprog med deres bofæller. Men på sådan en dag laver de noget sammen, og det løfter humøret for alle parter. Og så er der meget smukt og idyllisk derude”, siger Annette Møller

Det banale er svært Bortset fra deres mentorer kender ingen af flygtningene nogen danskere, og mange af de ting danskere klarer på rygraden er uigennemskueligt for en fremmed i landet, som kun har et rustikt kendskab til sprog og samfundsstrukturer. ”Som mentor bliver du en livline til det danske samfund, som flygtningene ellers ikke har adgang til. Det kan handle om at søge læge, læse bøger, føre samtaler, cykle ture eller bage kager. Uden den kontakt bliver man sat ud på et sidespor og kommer til at leve i et parallelsamfund”, siger Annette Møller, som stadig har mange flygtninge, der venter på at få en mentor.

Fakta: • Formålet med MentorNet er at støtte yngre flygtninge til integration via bedre danskfærdigheder, kendskab til det danske samfund, skolegang, uddannelse og arbejde. • Du kan blive mentor ved at kontakte mentornetroskilde@gmail.com


7. JUNI 2016 l 9 l

GRATIS

MONTERING VED KØB AF SAMLET KØKKEN FOR MIN. 40.000,-

MOMS

fri

DAGE FÅ TID TIL DET, DER VIRKELIG BETYDER NOGET

KAMPAGNEPRIS

KR. 41.834,Prisen er for skabe, sokkel og bordplader samt montering

Netop nu tilbyder DESIGNA gratis montering,* når du køber nyt køkken for min. 40.000,-.

*Tilbuddet gælder til 3/7-16 ved køb af samlet køkken for min. 40.000,- ekskl. hvidevarer og serviceydelser. Gælder ikke øvrige ydelser som f.eks. VVS og EL-arbejde, murer- og tømrerarbejde og lignende, herunder f.eks. nedtagning og bortskaffelse af eksisterende køkken samt klargøring af lokale til opsætning. Kan ikke kombineres med andre rabatter. Levering inden 31/8-16.

Lad os stå for monteringen af dit nye køkken, så du kan bruge tiden på noget andet. På gensyn i din lokale DESIGNA butik.

HOLBÆKVEJ 7-13 ROSKILDE TLF. 33 47 01 60 TIL DIN HVERDAG

DESIGNA.DK

cream

design

- du aldrig bliver træt af!

cream sengelinned SOMMER

TILBUD 2 sæt

499,-

SOV GODT: Hvorfor skal det være kedeligt! De skønne blomster frisker ethvert soveværelse op. Den bløde bomuld er bare en skøn fornemmelse. Normalpris pr. sæt 499,140x220 pr. sæt 549,- 2 sæt 549,-

SOMMER moskusdyne

SPAR MOMSEN PÅ ALT I BUTIKKEN BRILLEGLAS BRILLESTEL SOLBRILLER MED UNDTAGELSE AF KONTAKTLINSER

FRA 6. JUNI TIL 18. JUNI

SOMMER TILBUD

699,-

cream gastro

Skomagergade 28 · 4000 Roskilde Tel. 46 37 11 90 · facebook.com/creamroskilde

·

Mail: cream@mail.dk man.-fre. 10-18 · lør. 10-15

SKOMAGERGADE 21 · ROSKILDE · 46 36 25 91 RO´S TORV · ROSKILDE · 46 36 25 88

ikke kombineres med andre tilbud eller rabatter.

SOV GODT: Vores lette sommerdyne med moskusdun er en sand drøm for dig, der har det for varmt om natten. Den fnug lette 330 gr. dyne giver dig en skøn oplevelse. Den er allergi-venlig og kan vaskes ved 60°. Normalpris 1.299,-

HOS THIELE


l 10 l 7. JUNI 2016

hende & Hårfjerning behøver ikke være ubehageligt ham EN SKØN SIDE FOR

Kosmetolog og indehaver af LL Wellness Lindamarija Levin er en erfaren specialist, der er ekspert i at minimere smerte og begrænse hårvæksten permanent. Af Holger Vincents

”Jeg bruger Sugaring som er 100% naturligt, da det kun er lavet på sukker, vand og lidt citrus – alle kan tåle det! Temperaturen på sukkermassen er kun på 32 grader, som er hudoverfladens temperatur, så den mærkes hverken for kold eller for varm, når den bliver påført”, forklarer Lindamarija Levin, kosmetolog og indehaver af LL Wellness Center, der ligger i det idylliske Gevninge, lidt uden for Roskilde. Den erfarne specialist blev uddannet for knap 25 år siden, og efter en mellemperiode som skolelærer åbnede hun sit eget Wellness Center i forlængelse af hjemmet, hvor hun bor sammen med sin mand. Siden starten i 1992 har Linda-

marija Levin tilføjet nye dimensioner til sin omfangsrige ekspertise, der nu tæller alt fra øreakupunktur til stressbehandling og forskellige former for massage til lidt anderledes skønhedsbehandlinger, som kosmetisk akupunktur, Japansk Lifting og Dermatude Micro Needling til Anti-Age behandling.

Langtidsholdbar effekt Hendes primære beskæftigelse er dog først og fremmest hårfjerning, eller Sugaring, som den særlige behandlingsform hedder. Det særlige ved den voksfri teknik er, at den specielle masse, der arbejdes med, ikke brænder huden og samtidig får håret ud med rod. Og hvis man vil begrænse hårvæksten på længere sigt, er det også muligt at tilvælge en enzymbehandling med Depilar System, der effektivt

nedbryder proteinet i hårvækstcellerne. ”Modsat alle andre former for hårfjerning, fjernes håret i hårets groretning. På den måde får man håret ud med rod, og derfor holder hårfjerningen længere”, forklarer indehaveren af LL Wellness Center. Og Lindamarija Levin er særdeles bekendt med teknikken, for ved siden af de mange behandlinger i Gevninge distribuerer og underviser hun i Sugaring-teknikken i hele landet. ”Jeg leverer produkter til 130 klinikker på landsplan og holder kurser. Teknikken er lidt svær at lære, men hvis man er vedholdende, får man også nogle meget glade kunder, for der er stor forskel”, fortæller hun.

LL Wellness Holmehuse 25 4000 Roskilde www.llwellness.dk

Lindamarija Levin er en af frontløberne i den danske skønhedsbranche inden for sugaring, en særlig hårfjerningsteknik der mindsker ubehaget.

Salon Unique

KLINIK FOR FODTERAPI

RO’SHUSKER TORVDU- TLF. 46 35 48 00

Janne-Pia-Charlotte

Vindingevej 34b – 4000 Roskilde Fri parkering ved klinikken.

Vi ønsker alle vores patienter en rigtig god sommer r at Vi tilbyde m je komme h til dig

RING OG BESTIL TID

Frisør-teamet

Tilbyder det flotteste brudehår til din store dag. Online booking:

www.frisorenghoff.dk Kosmetolog:

Sommerferie/festival-tilbud Eyelashextensions

46 35 12 11

RING GERNE FOR TIDSBESTILLING

KØB SHAMPOO + CONDITIONER

÷25%

TILBUD GÆLDER HELE JUNI

SP SUN´S SHAMPOO 205,CONDITIONER 219,-

BYENS BEDSTE ÅBNINGSTIDER

675,-

Mandag-fredag 9-19 • Lørdag 9-17 • Alle søndage11-16

SANKT OLS GADE 20 - 20 78 68 17

RO´S TORV · TLF. 46 35 48 00

”RIGTIGE MÆND FÅR TRIMMET SKÆG” I Charlies barberstol tilbydes klassisk vådbarbering, skægtrimning, og naturligvis herreklip

AT BESKYTTE DIT HÅR MOD SOLEN? www.salonuniquerostorv.dk

BOOK ONLINE: www.salonuniquerostorv.dk

BRASILIANSK HÅRFJERNING

M/K

Spar

25%

på alle [Comfort Zone] Sun Soul solprodukter i hele juni måned. Solprodukterne er plejende med bl.a. arganolie og hvedeprotein. Priser fra 90,-

noblesse

Hestetorvet 1C, 4000 Roskilde · Tlf. 70 25 35 25 Se mere på vores hjemmeside

Bredgade 23, Roskilde, 4044 7696

noblesse-spa.dk

ONLINE BOOKING HOLMEHUSE 25 • 4000 ROSKILDE • Tlf. 42407501 • LLWELLNESS.DK


7. JUNI 2016 l 11 l

Polsk præsident besøger Domkirken

RAGNAROCK runder 17.000 besøgende

I forbindelse med den polske præsidents officielle besøg i Danmark den 9.-10. juni besøger præsidentparret Roskilde den 10. juni kl. 14-15 og biskop Peter Fischer Møller er vært ved en lille reception i Landemodesalen fra kl. 13:30-14 med efterfølgende rundvisning og andagt i Roskilde Domkirke.

Siden åbningsweekenden den 30. april - 1.maj har 17.000 gæster besøgt rockmuseet på Musicon. ”Vi oplever utrolig positiv respons fra vores besøgende i forhold til vores udstillinger, vores digitale løsninger og ikke mindst de fortællinger, som er museets DNA. Folk kan spejle deres egen historie i museets fortællinger, og det er en spændende rejse for rigtig mange”, siger museumsdirektør i ROMU Frank Birkebæk.

Havearbejde og ringridderpølser på grillen Ja, nu er havesæsonen for alvor tilbage, og rigtig mange får ondt i ryggen, skulder og nakke, fordi de kommer til at gå for hårdt i gang fra starten af. De første dejlige solstråler, og den varmere temperatur lokker Roskilde-borgerne ud fra sofaens vinterhi og direkte ud i 4- 6 timers hårdt arbejde med at flytte krukker, havemøbler

og grave have m.m. Det giver mange skader og gener i muskler, sener og led og øger desværre også risikoen for alvorlige ulykker. Skadestuerne oplever særligt i sommermånederne et øget antal af ulykker af mere alvorlig karakter. Oftest er det ulykker med hækkeklipper, stige eller plæneklipperen, som giver den hurtige adgang til

en tur på skadestuen, og jeg tænker det måske kan handle om, at man ikke er i god nok form til pludselig at stå 2-3 timer på en stige med en tung hækkeklipper og så tro, at man kan klare det uden pauser. At kunne arbejde en hel dag i haven kræver at man er forberedt til det, så sørg for at starte langsomt den første måned og trap så

Fakta om ulykker i haven Der sker 8.000 haveulykker om året: • Søndag er den ugedag, hvor flest kommer til skade i haven • Dobbelt så hyppigt hos mænd som hos kvinder. • Mest i 50-55 års alderen. • Oftest i weekenden. • Hovedsageligt i juli og april. • Ofte i forbindelse med arbejde på en stige og håndtering af gren- og hækkeklippere. • Hyppigst på arme og ben. • Som sår på hånd og fingre i 1 ud af 4 tilfælde. Hver 10. tilskadekomne har behov for indlæggelse. Kilde: Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital

langsomt op hen over sommeren med havearbejdet.

Ringridderpølsen på grillen Der er jo ikke noget som at slutte en god arbejdsdag i haven af med en omgang grillhygge og her vil jeg opfordre dig til at prøve en af mine sønderjyske traditioner. Hvis du sætter dig ud over udseendet på den ca. 15 cm. lange hvide pølse, venter dig en fantastisk pølseoplevelse. Den kommer fra de tyske pølsetraditioner, hvor man går op i kvalitet, og derfor kan du også være sikker på, at der i de fleste udgaver er et kødindhold på over 70 procent. Ikke som i de fleste andre pølser fra supermarkedet, hvor det måske blot er 50 procent og så 25 procent fedt, mens resten er brusk og bindevæv. Ikke at bindevæv og brusk er dårligt…

Gode råd til havearbejdet: 1. Vær i god form til havearbejdet 2. Hold mange pauser gennem dagen 3. Sørg for at have rigtig løfteteknik (Brug dine ben til at løfte med, og hold ryggen rank under løftet. 4. Opvarm ryggen og de store led inden du går i gang 5. Løft aldrig over 15 kilo 6. Få en makker til at hjælpe med de tunge løft og nyd en kold øl bagefter

Om Niels Honoré Niels Honoré, fysioterapeut og sundhedsdirektør, arbejder til daglig i Fysiocenter Roskilde, som har specialiseret sig i behandling og træning. Det kan være ryg/nakke/ skulder problemer og hjertesyge, cancerramte eller mennesker med livstilssygdomme. I hverdagen møder jeg mange forhindringer og argumenter for ikke at kunne træne og her gælder det om at være kreativ, nærværende og tænke ud af boksen for at sikre at alle mennesker, uanset størrelse, mangler eller udfordringer får den bedste mulighed for at kunne være fysisk aktiv.

KÆMPE SOMMERSALG

Onsdag - Torsdag - Fredag - Lørdag

T-shirt marked

Mange udvalgte modeller og mærker SPAR op til

50% Skomagergade 31 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 35 39 01 www.tygesen-women.dk

ALT OVERTØJ NU ÷

30%

ALT SKAL VÆK

50%

NU ÷

30%

NU ÷

Meld dig ind i vores kundeklub og få ekstra fordele og bonus - og det er helt gratis..


l 12 l 7. JUNI 2016

Minirundkørsel i krydset Frederiksborgvej – Dronning Margrethes Vej Men Plan- og Teknikudvalget har nu besluttet, at der skal være en minirundkørsel i krydset Frederiksborgvej – Dronning Margrethes Vej, da løsningen med et lyskryds ved en ekstra analyse har vist sig utilfredsstillende. Sankt Ols Gade er simpelthen for smal, når der også skal køre busser. For at lave rundkørslen, vil det være nødvendigt at inddrage ca. 65 kvm. af matriklen, som Sankt Maria Park ligger på. Kommunen vil nu gå videre med projektering og forhandle med grundejeren om arealet.

Nyt urmærke har Roskilderødder Søren Stasig er gået fra at sælge andres ure i Stasig Uhrlager til selv at kreere en helt ny kollektion.

Af Holger Vincents

”Det har taget et år fra første streg til vareprøverne, men vi har faktisk talt om det i mange år”, fortæller Søren Stasig, om de mange snakke han og broderen har haft om deres fælles drøm om at skabe et nyt urmærke. Frugterne af anstrengelserne hedder Norlite og kom så småt på markedet i december måned sidste år, hvor Søren Stasig satte dem til salg i Stasig Uhrlager, en forretning hans kone har drevet siden 2002. Det nye firma er bygget op således,

at Søren Stasigs lillebror tager sig af alt det tekniske og designmæssige, mens storebror står for den daglige drift og ikke mindst salget i Danmark. Og der skal en del benarbejde til, når man er opkomling på et marked, hvor kendte mærker med store traditioner dominerer i butikkerne. ”Det er udfordring at trænge igennem i den her branche, for forretningerne køber jo ikke hvad som helst. Og samtidig skal avancen være i orden. Jeg har et mål om at have 30 forhandlere i løbet af det første år, og indtil videre er

vi godt på vej, så jeg er meget tilfreds”, fortæller Søren Stasig.

Større dameure Norlites første kollektion tæller 20 forskellige ure i et design som Søren Stasigs bror har tegnet. Og selvom der er tale om en satsning, holdes omkostningerne nede på en helt særlig måde. ”Hvis du bare kommer med et eller to ure, forsvinder de i mængden. Man tegner urkassen fra bunden, og udvikler dernæst en række forskellige farver til kassen, skiven og remmen. På den måde er det muligt at skabe en masse forskellige udtryk”, siger Søren Stasig. Uret er ifølge indehaveren udtænkt som et unisex ur, og den foreløbige salgsstatistik tegner da også netop et kønsneutralt billede.

Og dét til trods for at urkassen med sine 40mm er i den store ende. Men det er ikke et tilfælde, for Søren Stasig har gennem de seneste år i sin kones forretning i Algade set en udvikling, der peger i retning af, at dameure ikke nødvendigvis behøver være små. Blandt andet har mærker som Daniel Wellington og Skagen, været med til sætte nye standarder for urkassens størrelse. ”Der er masser af større modeller til kvinder på markedet i dag. Så selv om der selvfølgelig altid er nogle, der ikke kan lide et stort dameur, så er tiden til det nu”, fortæller indehaveren af Norlite.

Søren Stasig har sammen med sin bror etableret det nye urmærke Norlite, hvis første kollektion tæller 20 forskellige ure.

Hvis vi alle tager ansvar, kan vi gøre en stor forskel!

...her har du fem top motiverede nye medarbejdere klar til ansættelse, klar til at give din virksomhed værdi, klar til at blive en del af jeres fællesskab - du behøver blot et telefonopkald. Henrik Glenstrup

MÅLRETTET OG STRUKTURERET Jeg søger: Virksomheder som ønsker at eksportere til Sydamerika. Hvorfor mig?: Har stort kendskab til Brasilien, med deres kultur og infrastruktur. Med mine mange års erfaring indenfor salg og marketing, evner jeg at skabe vækst. Med min åbenhed, har jeg nemt ved at skabe sympati og tillid

Lotte Philbert

Flemming Jørgensen

COACHENDE ENERGIBOMBE Jeg søger: Job i institutioner og klubber. Hvorfor mig?: Høj aktivitets niveau og passion for kreativitet. Ser i muligheder. Brænder efter at hjælpe unge med at få en fantastisk hverdag. Med mig ombord skaber vi gode resultater.

KLÆBEHJERNE OG HUMOR Jeg søger: Job i vagt og sikkerhedsfirma. Hvorfor mig?: fordi jeg er ekstremt god til at have overblik, være detaljeorienteret, modtage informationer, samt videregive den nødvendige viden. Har et meget mildt sind.

RING PÅ 4676 2600

RING PÅ 4676 2600

Helle Odgaard

IMØDEKOMMENDE OG FLEKSIBEL Jeg søger: Job som køkken/kantinemedhjælper. Hvorfor mig?: Rolig og høflig personlighed. Erfaring indenfor faget fra bl.a. institutionsområdet og netop taget det nyeste hygiejnebevis. RING PÅ 4676 2600

TAK TIL FØLGENDE SOM HAR STØTTET OG BETALT FOR DENNE ANNONCE

IHÆRDIG OG ANALYTISK Jeg søger: Job med henblik på regnskabsopgaver. Hvorfor mig?: I får en kvinde som har haft stor berøringsflade med forskellige mennesketyper. Min erfaring med kundekontakten, giver jer en medarbejder som er serviceminded, fuldfører opgaver, har stor kreativitet, så I kan bruge mig som blæksprutte. RING PÅ 4676 2600

RING PÅ 4676 2600

Instititut for Telemarketing: Vi er en socialøkonomisk virksomhed, der udvikler og uddanner arbejdsledige i Roskilde Kommune. Din nye medarbejder har bl.a. gennemgået følgende hos os:

Helle Reker

• • •

Kognitiv coaching og coping Læring om persontyper (enneagram) personlig-, kunde- og kollega orienteret Personlig handlingsplan og målstyring

• •

Salgstræning Praktisk erfaring i telesalg for Red Barnet

Vinkelvej 3 – 4000 Roskilde www.iftele.dk


7. JUNI 2016 l 13 l

I forbindelse med udvidelsen holder Vækstfabrikken Åbent hus d. 16. juni kl 16-18 på Rabalderstræde 11 i Roskilde Her har du mulighed for at komme forbi og høre nærmere om udlejningsmulighederne.

UDVIDELSE SKAL STYRKE IVÆRKSÆTTERMILJØET I ROSKILDE Vækstfabrikken på Musicon udvider med 100 ekstra kvadratmeter. Vækstfabrikken i Roskilde har været drevet gennem en årrække og er nu klar til at byde endnu flere iværksættere ind i et miljø med fokus på vækst og udvikling. Åbent hus torsdag den 16. juni. Siden 2010 har iværksættere i Roskilde haft muligheden for at være en del af et unikt miljø på Vækstfabrikken i Roskilde, som ligger på Musicon. En række virksomheder har haft god gavn af udviklingsmiljøet, og nu udvides der, så endnu flere kan få glæde af tilbuddet.

en plads i de nye faciliteter. Men vi syntes også, det er vigtigt at fortælle lidt bredere om livet som erhvervsdrivende i Vækstfabrikken og på Musicon generelt, og de særlige muligheder som er herude. Lige fra fredagsbaren i Ragnarock til muligheden for at afholde workshops i eventrummet eller tage på teambuilding i klatreskoven.

DAGENS PROGRAM 16.00-16.15

Velkomst og rundtur i Vækstfabrikkens lokaler Anders Graabæk

16.15-16.30

Vækstfabrikkens tilbud v. Jesper Husen

16.30-16.45

Besøg hos Kirsten Duedal i containerstriben Om at vækste ud af Vækstfabrikken Duedal & Ko

16.45-17.00

Besøg i sekretariatsbygningen Præsentation af virksomhederne og ledige pladser

17.00-18.00

Rundtur til Musicons yderligere faciliteter Eventrummet – lokale til workshops i kreative rammer Containerstriben – en af mulighederne for at vækste ud Ragnarock – frokostordning, fredagsbar, networking) Klatreskoven – teambuilding i grønne omgivelser

Priser for kontorpladser inkl. vækstforløb (pr. md.) En flyverplads

1.250 kr.

Et skrivebord i åbent rum

2.000 kr.

– Vi oplever rigtig god efterspørgsel på at blive en del af Vækstfabrikken. Vi har et unikt miljø, hvor vi udover kontorpladsen tilbyder workshops, sparring, mentorordning og meget mere. Så er der det særlige ved Vækstfabrikken på Musicon, at man jo også bliver en del af et større miljø, hvor man har nogle meget unikke faciliteter til rådighed, udtaler daglig leder Anders Graabæk.

Ved 2 pladser i åbent rum

4.000 kr.

Ved 3 pladser i åbent rum

5.000 kr.

Et skrivebord i eget kontor

2.800 kr.

Ved 2 pladser i eget kontor

5.000 kr.

Ved 3 pladser i eget kontor

7.000 kr.

Ved 2 pladser i eget kontor

5.000 kr.

- Vi glæder os rigtig meget til at vise vores nye rammer frem. Åbent Hus er en rigtig god mulighed for lige at se os an her på Vækstfabrikken og møde nogle af de iværksætter-kollegaer man får med

Ved 3 pladser i eget kontor

7.000 kr.

VAEKSTFABRIKKERNE.DK/ROSKILDE

VAEKSTFABRIKKERNE.DK Vækstfabrikkernes vækstfremmende inkubationsforløb (udviklingsforløb) for smv’er er finansieret af kommunerne i Region Sjælland og den Europæiske Socialfond.

DEN EUROPÆISKE UNION Den Europæiske Socialfond DEN EUROPÆISKE UNION Den Europæiske Fond for Regionaludvikling

Vi investerer i din fremtid


l 14 l 7. JUNI 2016

Kære kunder

Husk vi har friske jordbær plukket samme dag som de er i butikken. Vi har også kartofler som er opgravet samme dag som de lander i vores butik. Søren Seier Rasmussen, Købmand

stærke tilbud

SøgårdFrugtplantage

KOM OG SMAG

Jordbær - Nye kartofler - Ærter

Tilbuddene gælder til og med 11. juni 2016

Ægte friland

på fredag kl. 14.00-18.00

Vi leverer nyplukkede jordbær, ærter og nyopgravede kartofler hver morgen

kvaliteten bevares hele vejen fra jord til bord Kallerupvej 57 2640 Hedehsuene

SPAR

PR. PAKKE CA.

40,-

4 STK ENTRECOTES Vægt 900-1000 g.

3 STK. DANSKE SVINEMØRBRAD

89

Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

00

RISIFRUTTI Hindbær

5 STK.

20

00

SPAR

PR. PAKKE CA.

t Vi har købrti et restpa

SPAR

2975

Det er billigt

60,-

119

95

LES DAUPHINS Frankrig. 75 cl. Côtes Du Rhône. Rosé eller Côtes Du Rhône Reserve.

299

00

VED KØB AF 6 FLASKER MEDFØLGER EN MAGNUMFLASKE* *150 cl. værdi kr. 149,95 Begrænset parti

Meny Himmelev

Meny Skomagergade

Himmelev Sognevej 95, Himmelev, Roskilde. Tlf. 46 36 42 33

Skomagergade 11, Roskilde. Tlf. 46 35 17 20

Åbningstider: Man.-fre. 8-20 lør. 8-18 søn. 8-18 www.menyhimmelev.dk

Åbningstider: Man.-fre. 9-20 lør. 8-18 søn. 10-17 www.menyskomagergade.dk


7. JUNI 2016 l 15 l

Orange lampeskærme i bybilledet Den socialøkonomiske virksomhed BEVAR har i forbindelse med årets Go Orange skabt et ReOrange projekt. Projektet går ud på at skabe dekorative lampeskærme af kasserede orange telte fra tidligere års Roskilde Festival. Den første af to workshops afholdes i Byens hus onsdag den 8. juni fra 16-20.

Historier fra Retshjælpen

Bortvist for at komme for sent på arbejde Forleden aften i Retshjælpen kom en ung mand ind og fortalte, at han var blevet bortvist fra sit arbejde. Dagen før var han mødt et kvarter for sent, fordi hans cykel punkterede, og da chefen efter frokost kaldte ham ind på sit kontor, troede han, det bare var det, chefen ville tale om. Ugen før var den unge mand også kommet for sent, to gange, til gengæld arbejdede han begge dage en time ud over normal arbejdstid. ”Jeg vidste nu godt, det havde noget at gøre med, at jeg var kommet for sent,” sagde han med et forundret ansigtsudtryk. Han så ikke ud til at være kommet sig over chokket. ”Men jeg troede altså ikke, at min chef ville være sådan en skid. Han sagde til mig, at jeg var bortvist og godt kunne pakke sammen.”

Bortvisning er en meget voldsom sanktion, som en arbejdsgiver kan skride til, når en ansat har stjålet, drukket alkohol eller måske slet ikke er kommet på arbejde. Der skal med andre ord grove ting til. Man kan også blive bortvist, hvis man på en eller anden måde er illoyal og for eksempel bagtaler chefen eller virksomheden. Bortvisning sker også, når folk nægter at gøre deres arbejde. Bliver man borttvist, har man ikke krav på at få løn efter bortvisningstidspunktet. Arbejdsgiveren kan desuden tilbageholde optjent løn, hvis virksomheden har lidt et tab og kræver erstatning. Den unge mand fortsatte: ”Jeg sagde til min chef, at han bare kunne gå om ved cykelstativerne og se

på min cykel. Den var sgu punkteret.” ”Men hvad er den helt nøjagtige begrundelse?” spurgte jeg. ”Han påstod, at jeg kom for sent hver anden dag, hvilket er en fed løgn.” ”Har du fået det på skrift?” ”Nej,” sagde han. ”Der ville komme noget med posten. Det var den besked, jeg fik.” ”Er der så kommet noget?” ”Ikke endnu.” ”Har du fået en advarsel?”, spurgte jeg. ”Ikke hvad jeg ved af.” ”Det må du da vide.” ”Nej, jeg har ikke fået en decideret advarsel. Ikke noget på skrift.” Normalt kan man ikke blive bortvist, bare fordi man kommer for sent – der skal som regel noget mere til. Den ansatte skal komme

KOM TIL

SUPER FREDAG

I MENY HIMMELEV FREDAG DEN 10. JUNI

CA’ BOSCARI NEGROAMARO PRIMITIVO SALENT O IGT Italien.

BUTIKKEN ER FYLDT MED EN MASSE

EKSTRA TILBUD

VORES SLAGTER

6 FL.

Historier fra Retshjælpen Klummen ”Historier fra Retshjælpen” fortæller hver gang ultrakort om et problem med eller uden jura på baggrund af de spørgsmål og historier, som folk kommer med. Alle er fuldt anonymiserede.

Retshjælpen på Roskilde Bibliotek rådgav sidste år 337 borgere om juridiske spørgsmål indenfor kategorierne: bolig, erstatning, familieret, arbejdsliv, købsret, offentlig ret, strafferet, økonomi og andet.

Sjov hoppekanin til de mindste

TÆNDER DEN STORE GRILL

DET BLIR SÅ SJOV T Sm overraskå t i l b ø r n e l se r ene

MED BØFFER OG PØLSER

– Kom og smag !!

SPAR

22070

PR. STK. 69,95

DENNE FREDAG

Kom og lad dig friste !!

for sent gentagne gange, og så skal han eller hun have fået en påtale eller en advarsel om, at man ikke vil tolerere denne adfærd. Det lød til, at den unge mands chef var blevet irriteret på ham, fordi han tilsyneladende var kommet for sent mere end en gang. Måske stak der noget andet under. Og chefen kendte måske heller ikke reglerne for, hvornår man kan bortvise en medarbejder. Jeg sagde til den unge mand, at han formentlig ville kunne rejse krav for uberettiget bortvisning og kræve betaling for manglende opsigelsesvarsel. Jeg ville gerne tage sagen, men jeg kunne ikke love noget. Jeg ville først gerne høre, hvad hans chef havde af forklaring.

Vinsmagning

199

00

Demonstrationer i butikken med smagsprøver på spændende nyheder fra vores leverandører fra kl. 13.

PÅ MANGE DEJLIGE SOMMERVINE FRA KL. 13.00

KOM I WEEKENDHUMØR OG FÅ INSPIRATION TIL NY SOMMERMAD OG VIN Himm y n e M i s e s i V

e le v !

Meny Himmelev

Himmelev Sognevej 95, Himmelev, Roskilde. Tlf. 46 36 42 33

Åbningstider: Man.-fre. 8-20 lør. 8-18 søn. 8-18 · www.menyhimmelev.dk


l 16 l 7. JUNI 2016

”Godaften, det er Sct. Nicolai Tjenesten!” Lis Kjær er formand for Danmarks ældste samtaletjeneste i Roskilde, hvor alle med behov kan ringe op for at låne et lyttende øre. Af Tomas Skov

Sct. Nicolai Tjenesten, der blev oprettet i 1957, er en landsdækkende telefontjeneste, hvis formål er at

tilbyde en lyttende samtale snarere end rådgivning eller mission. Ud af de i alt otte steder tjenesten har til huse, er der blot to på Sjælland, nemlig i København og i Roskilde. I Domkirkebyen er det Lis Kjær, der sidder som formand for den lokale tjeneste, som er åben for opkald dagligt fra kl. 1924. Man kan dog ringe på det centrale nummer døgnet rundt og få en samtale – dog med undtagelse af kl. 03-06 om natten. Ud af Sct. Nicolai Tjenestens 6-700 frivillige har Lis Kjær styr på de 41, som varetager opkal-

Lis Kjær har ført tusindvis af samtaler for Sct. Nicolai Tjenesten gennem sine 18 års frivillige arbejde.

rer Vi levaelitet

- kv en - til tid ris l a t tp - til af

SERVICES: • • • •

Grøn service Private haver Kloak opgaver Entreprenør og Anlægsopgaver • Vinterservice

Anlægsgartner Gottlieb A/S Stålager 1 • 4050 Skibby Tlf. 46 41 44 42 • www.gartnergottlieb.dk

• Aut. VVS-installatør

dene i Roskilde. To af disse har været med i samfulde 42 år, mens fem har været med i mere end 25 år. Selv har Lis Kjær været en del af tjenesten gennem 18 år. Hun har en aftenvagt ved telefonen en torsdag om måneden, og så tilrettelægger hun fire medlemsmøder for de frivillige om året.

Uvante med samtaler ”Folk kan ringe om alle ting, og det gør de. Enkelte overskrider også nogle grænser. Hvis det er for seksuelt præget, henviser vi til andre. Som udgangspunkt er det personen, der ringer os op, som bestemmer indholdet og længden af samtalen - men har det seksuel karakter, henviser vi til andre kanaler”, siger Lis Kjær. Langt de fleste ringer dog også for at lette hjertet om stort og småt. Enkelte af dem er gengangere – simpelthen fordi, de savner en samtalepartner i det daglige. ”Nogle ringer op og er så uvante med at tale med andre, så de næsten ikke kan komme i gang med en sam-

tale. Så er det jo min opgave at spørge til dagligdags ting, så personen kan tale sig varm”, fortæller Lis Kjær.

De svære Der eksisterer allerede tilbud som fx Livslinjen til selvmordtruede personer, så det er sjældent at de frivillige på Sct. Nicolai Tjenesten skal håndtere denne type opkald. Alligevel kan der godt komme tunge emner på bordet. ”Nogle samtaler kan være meget svære. Man kan godt føle, at man kommer rigtigt dårligt fra en samtale. Du ved jo aldrig, hvem der er i den anden ende, når du tager røret”, siger Lis Kjær. Tjenesten gik for år tilbage over til, at man som frivillig kan tage samtalerne over mobilen i eget hjem, hvilket gav en del flere frivillige. Man kan dog således også risikere at sidde alene med tyngden efter en svær samtale. I sådanne tilfælde er der altid mulighed for at få fra én fra bestyrelsen eller én af de andre frivillige – eller i yderste tilfælde professionel rådgivning fra

Vi kører

Sct. Nicolai Tjenesten i København.

Ro og robusthed Lis Kjær rekrutterer typisk tjenestens frivillige gennem sit netværk, og et grundlæggende krav til dem alle er, at de er rolige og robuste. ”Alle kommer til en meget grundig samtale om, hvad der her drejer sig om. Man skal være rolig og robust i dette foretagende - og hvis man får store udfordringer i sit liv, så kan man tage orlov i en periode”, siger Lis Kjær, som typisk regner med 5-8 samtaler på en aften. Af samme grund rekrutterer Lis Kjær helst frivillige, som ikke er helt grønne i tilværelsen. ”Mange af de frivillige har nået en moden alder, og det skal de også. De skal have

en vis portion livserfaring – og så skal de jo have tiden til det”, siger Lis Kjær, som både har sygeplejersker, præster og håndværkere blandt sine frivillige.

Lægfolk Fælles for dem alle er, at de er frivillige lægfolk, som afsætter en aften om måneden til at tage de samtaler, der måtte komme. Og de skal netop ikke være specialister, men simpelthen almindelige mennesker, der lytter til, hvad folk har på hjerte. ”Folk ringer fra alle samfundslag. De har sjældent brug for råd, men de savner ofte én, der har tid og lyst til at lytte. Jeg tror det betyder meget, at vi ikke bliver betalt for det her. Det giver en ligeværdighed i samtalen”, siger hun.

Fakta: • Alle kan ringe til Sct. Nicolai Tjenesten på det centrale nummer 70120110 • Alle medarbejdere har tavshedpligt • Ingen bliver registreret • Sct. Nikolai Tjenesten er et tilbud fra folkekirken

serviceordning for Roskilde Varmeforsyning. Pris kr.

35,- om måneden

• Medlem af Dansk VVS-installatør forening

som trækkes over varmeregningen.

• Varmeanlæg

Ring på telefon

72 44 44 66

• Naturgas • Fjernvarmeanlæg • Servicearbejde

Lars Christiansen

• Køkken

Aut. vvs-installatør og VVS-tekniker Vindingevej 36 · 4000 Roskilde · Tlf. 7244 4466 www.roskilde-vvs.dk · mail@roskilde-vvs.dk


2+2=4

Dahvid foraar_2016_6x365mm_ann1

7. JUNI 2016 l 17 l

Hos Dahvid får du hele 4 års garanti på en lang række hårde hvidevarer. Ganske gratis og helt uden dikkedarer!

AEG Vaskemaskine LFL74834

8 kg med 1400 omdrejninger og mellemstort display. ProTex vaskemaskine med dampprogrammer til genopfriskning og skånsom ProTex tromle. Energi A+++. Vejl. kr. 7.295,-

AEG Kondenstørretumbler T65371AH3

Klassisk kondenstørretumbler med lavt energiforbrug. OptiSense systemet sikrer en korrekt og præcis tørring af dit tøj. 7 kg. A+ Vejl. kr. 9.245,-

Scandomestoc SKF 326 A+ Kombiskab Hvidt kølefryseskab. Nettoliter køl, 210 ltr. Nettoliter frys 4*, 91 ltr. 4 justerbare sikkerhedsglas hylder. 3 4* fryserum. Mål: 185 x 60 x 60 vm Vejl. kr. 6.599,-

Vestfrost køleskab CW 397 R

Rummeligt køleskab på 347 l. i energiklasse A+ Energiforbrug 143 kWh. Køleskabet har elektronisk styring og ventileret køling. 5 glashylder, 2 grøntsagsbokse. Mål: HxBxD: 185x59,5x63,3 cm Vejl. kr. 6.995,-

Gram Køl/frys KF3295-90

Hvidt køle-/fryseskab i energiklasse A+ (268 kWh pr. år). New freshLine design. Rumfang netto: Køl 204/frys 87 liter. Vendbar dør. Mål: HxBxD: 180 / 54 / 60 cm Vejl. kr. 5.099,-

Nu kun kr 3.995,-

Nu kun kr 4.195,-

Nu kun kr 2.695,-

Nu kun kr 3.695,-

Nu kun kr 2.995,-

Inkl. 2+2 års garanti

Inkl. 2+2 års garanti

Inkl. 2+2 års garanti

Inkl. 2+2 års garanti

Inkl. 2+2 års garanti

Bosch Opvask SMU41D22

Siemens Vask WM14N2S7DN

Siemens Kondenstørretumbler Scandomestic Køl SKS 107A+ Hvid. Nettoliter 90 ltr. køl. 3 SikkerhedsglasWT45H207

Braun BT5010 skægtrimmer Braun skægtrimmer giver dig den nøjagtige længde og præcise konturer.

Før kr. 599,Nu kun: kr. 399,-

Gelatissimo ismaskine

Kraftig ismaskine med indbygget kompressor fra italienske Nemox. Gelatissimo Exclusive har en stor kapacitet på 1,7 liter.

Til indbygning. Årligt forbrug ved program Øko 50°C: 3360 l vand. DoseringsAssistent. Energiklasse: A+, Tørreevne: A. 12 standardkuverter Lydniveau: 48 dB(A) re 1 pW. Vejl. kr. 4.869,-

Lav selv is til børnene! Nu kun kr 2.995,Nu kun kr. 2.295,Inkl. 2+2 års garanti

iQ300 Vaskemaskine med iQdrive-motor og 10 års motorgaranti: energivenlig og stille motorteknologi. A+++ -10 %. Tromle i rustfrit stål af høj kvalitet for 1-7 kg vaske. Imprægneringprogram. Vejl. kr. 6.629,-

iQ300 iSensoric varmepumpetumbler med energieffektivitetsklasse A++. Sensorstyret autoDry-teknik. Outdoor-program. Kapacitet: 7 kg Vejl. kr. 5.589,-

hylder. Energiforbrug pr. år: 117 kw Energiklasse A+. Lydniveau 41 dB(A) Produktmål HxBxD, 845x479x442 mm Vejl. kr. 2.199,-

Nu kun kr 3.495,-

Nu kun kr 4.495,-

Nu kun kr 999,-

Inkl. 2+2 års garanti

Inkl. 2+2 års garanti

Inkl. 2+2 års garanti

Se mange flere gode tilbud i butikken eller på dahvid.dk Dahvid Hvidevarer i Roskilde Industrivej 29C, 4000 Roskilde. Tel.: 4630 8484 Kontakt: roskilde@dahvid.dk Webshop: www.dahvid.dk


l 18 l 7. JUNI 2016

Ny bilsynshal i Roskilde Af Tomas Skov

En ny bilsynshal er übnet i Roskilde. Det drejer sig om Bilsyn SjÌlland, der indtil videre findes i Slagelse, og altsü nu ogsü har fundet vej til Domkirkebyen. Kenneth Ludvigsen der stür bag den nye forretning pü HündvÌrkervej i Roskilde er dog bekendt med, at han ikke ligefrem er først pü pletten med en bilsynshal i Roskilde. �Ja ok, det er et marked, der müske er ved at vÌre mÌttet. Der er ganske rigtigt en del bilsynssteder i Roskilde allerede, men vi kommer med en fast, lav pris som er ens uanset om du bestiller tid pü nettet eller bare kører ind fra gaden�, forklarer initiativtageren. Ydermere tÌnker Kenneth Ludvigsen, at han kan konkurrere pü de lyse og indbydende rammer, som er lidt atypiske for et vÌrksted. �Det er ikke et mørkt vÌrksted, men et lyst og lÌkkert lokale med vinduer. Vi gør os ogsü umage med at give en god service, hvor vi indvier

ET

Efter to mĂĽneders praktik er Jehad Ali Altamr nu ansat hos Jens Winther Automobiler.

Kenneth Ludvigsen satser pü et indbydende, lyst miljø og faste lave priser.

kunden i, hvad der eventuelt skal laves af repa-

rationer pü bilen�, siger han.

SMUKT

SMIL

ER DET PÆNESTE SMYKKE

VI LAVER: • Helproteser • Delproteser • Stül unitor proteser • Immidiat proteser, indsÌttes straks efter tandudtrÌkning • Tryklüsproteser, knappes fast til naturlige eller kunstige tandrødder • Tandproteser efter foto af deres naturlige smil

• Naturtro proteser, individuel indfarvning af tÌnder og tandkød • Proteser med blødt underlag • Omstilling og renovering af proteser • Tilpasning og justering af Ìldre tandproteser • Eget laboratorium • Hygiejnerüdgivning • Gratis undersøgelse og behandlingsforslag • Finansieringsmuligheder.

En syrer pĂĽ vĂŚrkstedet ter skader og ordne vĂŚrkstedet.

Af Tomas Skov

�Vi antog Jehad Ali Altamr i praktik for at se om, vi kunne frigive noget tid hos pladesmedene. Det er svÌrt at se pü et par müneder, men det ser ud til at gü, som det skal�, siger Niels Peter Valsted fra Jens Winther Automobiler i Roskilde. Den syriske flygtning har opholdt sig i Roskilde i et halvt ürs tid, og de sidste to müneder har han altsü aflastet pladesmedene pü vÌrkstedet pü Maglegürdsvej ved at klargøre biler ef-

Hündtegn Jehad Ali Altamr er midt i 40’erne og flygtning fra Syrien, hvor han tidligere arbejdede som chauffør. �Jeg tror ogsü, han har skruet lidt pü biler dernede�, siger Niels Peter, som erkender, at hans kendskab til praktikantens baggrund er overfladisk, da kommunikationen med syreren stadig er ret rustik. �Jeg snakker dansk til ham - resten foregür pü

fingersprog. Men han forstür det meste dansk, selv om han ikke snakker det sü godt endnu�, siger han.

AnsÌttelse i sigte Efter de to müneders praktik er Jehad Ali Altamr netop blevet ansat 27 timer om ugen hos Jens Winther Automobiler, hvor kommunen supplerer hans løb op til fuld tid. Efter yderligere nogle müneder overgür han sü helt til virksomhedens lønningsliste.

NYE LĂ…GER TIL E B O R E D R KĂ˜KKEN, BAD & GA MĂ…L  EFTER  ER TIL   

G LĂ… N 

E

ROBE

Y ARDEEFTER N MĂ…L KĂ˜KKE , BAD & G

Micro lĂĽger FolielĂĽger

Design selv dine lĂĽger.

Priseksempel:

Priseksempel: Priseksempel:

10 lüger 5 skuffefronter 15 greb 20 indv. hÌngsler Montering • moms • garanti

10 lüger 10 alm. lüger 5 skuffefronter 5 skuffefronter 15 greb 15 greb 20 indv. 120 graders hÌngsler Montering-levering-moms-garanti 20 indv. hÌngsler Montering • moms • garanti

Kr. 10.850,-

Kr. 6.500,- Kr.DANSK 10.325,-

Vores showroom er ĂĽben lørdag kl. 10.00-14.00. Ă˜vrige tidspunkter efter aftale. Hos os fĂĽr du personlig betjening fra start til slut

Jens, indehaver

HjĂśrdis, Klinisk tandtekniker Brian, Klinisk tandtekniker

Klinisk tandteknikker

H. Jens Jacobsen ¡ Algade 63 C, 4000 Roskilde, 46 37 38 02 www.tandproteser-roskilde.dk

KONSULTATION Mandag til fredag kl. 9 -16 dog onsdag kl. 9 -18 - Eller efter aftale

KĂ˜KKENRENOVERING

Vores Showroom er ĂĽbent lørdag kl. 10.00-13.00 Ă˜vrige tidspunkter Store Valbyvej- 217, Store Valby, 4000 Roskilde *&(#.,! *&(#. &)" # efter aftale. Tlf. 46 78 26 30 r Fax 46 78 62 30 #   /-    email: info@danskkoekkenrenovering.dk

DANSK KĂ˜KKENRENOVERING

Hos os für du personlig $ # %&%)""&""%(%&,( %" • www.danskkoekkenrenovering.dk betjening fra start til slut

Store Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde

Tlf. 40 41 35 36

email: info@danskkoekkenrenovering.dk • www.danskkoekkkenrenovering.dk


7. JUNI 2016 l 19 l

Vil du slippe for alger, skjolder, mos eller flisepest på terrassen? Så kan det fjernes effektivt men skånsomt med de rigtige maskiner og miljøvenlige midler ”Vi ser flere og flere eksempler på hvordan algerne nærmest er groet fast i fliser og på træterrasserne. Før i tiden tog syreregnen sig godt af algerne og gav dem svære betingelser for at gro. I dag har de fleste problemer med plettede terrasser og indkørsler og vi har set mange eksempler på hvordan private har forsøgt at få bugt med det”, siger Peter Ringstrøm, indehaver af PR Tag- og Facaderens. ”Der findes mange metoder til at få dem rene og fine igen. Og der er masser af myter om hvordan man skal gøre. Jeg har arbejdet med afrensning og vedligeholdelse siden 1997. Det er i virkeligheden ret simpelt. Det handler om en skånsom behandling med de rigtige maskiner, og skal det holde

år efter år, så anbefaler jeg en kombineret løsning med efterfølgende imprægnering.” fortsætter Peter Ringstrøm.

Højtryksspuling gør det ikke bedre

Overfladen på en flise bliver porøs med tiden og når man så giver den en ordentlig omgang med højtryksrenseren gør man i princippet blot ondt værre. Det ser måske godt ud i en måneds tid, men man har blot givet algerne endnu bedre betingelser for at gro.

Hemmeligheden er imprægnering

Når du vælger at imprægnere fliserne efter afrensning, forebygger du indtrængning af vand og de grønne belægninger, såsom al-

Veddelev · 4000 Roskilde Tlf.: 4675 4262 Bil: 4083 1550 www.prtagrens.dk E-mail: pr@prtagrens.dk

ger og mos, får svært ved at sætte sig fast. Det forebygger også frostskader og giver dine sten en længere levetid. Efter imprægneringen vil fliserne være smuds- og vandafvisende i op til et år. Vi anbefaler et årligt tjek og i visse tilfælde en vedligeholdelsesbehandling.

gælder for imprægnering. Vi har kun i meget få tilfælde oplevet en terrasse, der ikke kunne afrenses til et godt resultat. Trænger dine sten blot til en imprægnering er dette også muligt. Giv din terrasse eller nyanlagte indkørsel behandling med det samme, så får du det bedste resultat.

Det er billigere

Altid til tiden og aftalt pris

Det giver god mening at spare lidt på naturens ressourcer, for hvorfor lægge nye sten, når de gamle sten bliver som nye. Mos og alger kan alligevel ikke kende forskel på en ny eller gammel terrasse.

Hvad kan renses og imprægneres?

Vi afrenser alle slags sten og det samme

Vi sætter en ære i, at arbejdet altid er udført til tiden og til aftalt pris. Det giver tryghed for kunderne og for os. Vi arbejder kun med miljøvenlige midler. Få et uforpligtende besøg og tilbud. Jeg kommer altid selv forbi og vurderer opgavens omfang slutter indehaver Peter Ringstrøm.

Vi komm gerne med eer uforpligten t de tilbud


l 20 l 7. JUNI 2016

Byens hus danner ramme om NExTWORKs netværksgrupper, hvor de unge og virksomhederne mødes på henholdsvis ugentlig og månedlig basis. I spidsen for beskæftigelsesndsatsen står projektleder Ulrik Lund-Sørensen fra Rockwool Fonden.

Ny indsats mod ungeledighed giver resultater Rockwool Fonden har i samarbejde med Roskilde Kommune haft 24 ledige unge og 20 virksomheder med i udviklingen af en ny ungeindsats, NExTWORK. De første resultater er positive, og nu skal beskæftigelsesindsatsen op i stor skala. Af Holger Vincents

Mange uafsluttede uddannelser, problemer med at få struktur på hverdagen og et selvværd der kører på pumperne. Til trods for, at Danmark for længst er blevet meldt ude af krisen af både politikere og økonomiske vismænd, ender 5000 fra hver ungdomsårgang iføl-

ge tal fra Rockwool Fonden på langvarig offentlig forsørgelse og med øget risiko for aldrig at få fodfæste på arbejdsmarkedet. Derfor rekrutterede den almennyttige fond i samarbejde med Roskilde Kommune sidste år 20 lokale virksomheder og satte dem overfor 24 ledige unge i Byens hus, i et forsøg på at matche po-

tentielle praktikanter med praktiksteder. Siden starten i oktober måned har otte ud af 24 forladt NExTWORK til fordel for et arbejde eller uddannelse, og fire unge er blevet afklaret til anden støttet indsats. Hovedparten har fundet en retning mod uddannelse eller job, og hele 21 ud af 24 svarer, at de har fået mere tro på sig selv og egne evner. ”Med det forbehold at det har været et afprøvningsforløb med et begrænset antal deltagere, ser vi positive tegn, der fortæller, at NExTWORK har gjort en forskel for de unge. Men det er endnu for tidligt at sige noget om indsatsens effekt, for målet er jo netop at de

unge starter og fastholdes i uddannelse og beskæftigelse”, siger projektleder Ulrik Lund-Sørensen fra Rockwool Fonden.

”Borgeren før systemet” NExTWORK adskiller sig blandt andet fra traditionelle praktikforløb ved, at de unge og repræsentanterne fra virksomhederne mødes for at lære hinanden at kende, i et forsøg på at finde frem til, hvilke konstellationer der har basis for et videre samarbejde. Undervejs i praktikforløbet mødes de unge hver uge i mindre netværksgrupper og udveksler arbejdserfaringer, mens virksomhederne lige-

Hvad er NExTWORK

De unge prøver sig selv af i konkrete praktikforløb hos virksomhederne for at finde mål og retning

De unge mødes ugentligt til et netværksmøde, hvor de deler erfaringer med hinanden og får støtte fra deres ungevejleder

Det langsigtede mål for den unge er at finde fodfæste på arbejdsmarkedet

En gruppe af ledige unge Ung 1

Virksomhed 1

Ung 5

Ung 2

Virksomhed 5

Virksomhed 2

Starter og fastholdes i uddannelse eller job Jobcenter: Jobcenter: Visitation, opfølgning Visitation, opfølgning og dokumentation og dokumentation

Virksomhedskoordinator

Ungevejleder

Ung 4

Ung 3

Virksomhed 4

Løbende måling af deaf unges progression Løbende måling de unges progression

Målet med virksomhedernes engagement er at give de unge et tilhørsforhold til arbejdsmarkedet som et skridt mod job eller uddannelse

De unge harmulighed mulighed forfor De unge har fortsat væretilknyttet tilknyttet fortsat at at være deres netværksgruppe ogog deres netværksgruppe hente støttefra fraungevejungevejleder hente støtte leder

Virksomhed 3

Et netværk af lokale virksomheder

De unge har mulighed for at rotere mellem virksomhederne når der er behov for at blive eksponeret for nye arbejdsmuligheder

Virksomhederne mødes én gang om måneden i deres netværksgruppe for at få sparring og dele erfaringer

NExTWORK-modellen er først og fremmest designet med tanke på, at den enkelte unge skal opleve selv at have indflydelse og ansvar for sit praktikforløb. Undervejs i processen mødes de unge ugentligt for at udveksle erfaringer og støtte hinanden under ledelse af en vejleder, mens repræsentanterne fra de deltagende virksomheder mødes cirka én gang om måneden. Skulle de unge have behov for at skifte praktiksted undervejs i forløbet, er der også mulighed for det. Grafik: Rockwool Fonden.

ledes mødes cirka én gang der ikke vil afvise at NExTom måneden. Ifølge pro- WORK kan føre til ændringer i den jektledek o m ren er det munale centrale ”De bliver en aktiv part beskæfdog først i forløbet på deres egne tigelsesog frempræmisser. På den måde er indsats. mest, at NExTWORK et forsøg at sætte ” J e g de unge fra starborgeren i centrum og i mindre kan godt forestille ten komgrad systemet” mig, at vi mer ud med de på en arbejdsplads, som de selv positive erfaringer fra forløhar været med til at vælge. bet tænker metodikken ind På den måde opnås en grad i fremtiden”, siger formanaf medbestemmelse, der er den for Beskæftigelses- og atypisk i den traditionelle Socialudvalget. indsats mod ledighed. ”De bliver en aktiv part Nyt forløb til efteråret i forløbet på deres egne Med de positive resultater præmisser. På den måde fra afprøvningsforløbet i er NExTWORK et forsøg at hånden, går Roskilde Komsætte borgeren i centrum mune i samarbejde med og i mindre grad systemet”, Rockwool Fonden til efterforklarer Ulrik Lund-Søren- året op i stor skala, hvor det sen. efter planen er meningen, at 120 unge og 60 virksomheder over en toårig perioPolitiker: Andre skal de og i etaper skal gennemhave mere støtte Fra politisk side får NExT- føre et mere omfattende WORK rosende ord med på pilotprojekt i Roskilde. Ifølge projektlederen bliver udvejen. ”Den afgørende forskel er, fordringen i de kommende at det ofte er kommunen, måneder først og fremmest der sender de unge ud i pro- at fastholde og ikke mindst jekter. I NExTWORK vælger udbygge det eksisterende de unge i samarbejde med virksomhedsnetværk. ”Vi skal arbejde videre virksomhederne en løsning, der er bedst for alle parter, med at gøre det attraktivt og det er en afgørende mo- og værdiskabende for virktivationsfaktor for den en- somhederne at være med. kelte”, siger Bent Jørgensen Og så skal vi fortælle de po(V), formand for Beskæfti- sitive historier vi har fået fra dem, der har deltaget gelses- og Socialudvalget. Får de foreløbige resultater siden oktober. Blandt andet fra NExTWORK dig til at ge- at man ved at give en ung noverveje beskæftigelsesind- mulighed for at finde fodfæste, også kan give nogle nye satsen i Roskilde? ”Det er et rigtig godt kompetencer til virksomhespørgsmål, for det er hele dens egne medarbejdere”, tiden en balancegang. Den siger Ulrik Lund-Sørensen. Virksomheder der er interesher gruppe unge befinder sig i den motiverede ende serede i at få mere information af spektret, og så er der en om det nye NExTWORK-forløb anden gruppe, der skal have kan møde op til informationsandre redskaber til rådig- møde i Byens hus torsdag den hed”, siger Bent Jørgensen, 16. juni fra klokken 16-18.


7. JUNI 2016 l 21 l

”Jeg har lært, at tingene ikke kommer af sig selv” 22-årige Jonas Langmach Nielsen startede ud som kok, men er endt som brolægger hos Åvang. Han og praktikstedet er enige om, at det har hjulpet at stille krav. Af Holger Vincents

”Jeg har lært, at man ikke kan blive liggende hjemme i sengen, selvom man har problemer. Du må tage på arbejde og være sur og så kæmpe med dæmonerne efter arbejde, for tingene kommer ikke af sig selv”, siger 22-årige Jonas Langmach Nielsen, der har været i praktik i byggeri- og anlægsvirksomheden Åvang i Roskilde siden efteråret. Den unge mand startede ellers ud i NExTWORK med drømmen om en fremtid som kok, men de skæve arbejdstider og den meget polerede arbejdsform passede ham ikke, og så fik han via projektets virksomhedsnetværk forbindelse til Morten Larsen, der satte Jonas i gang på byggepladsen. En af udfordringerne har været at tøjle temperamentet, hvis noget kikser. ”Det har været rigtig godt at stille krav til ham og fortælle ham, at hvis du gerne vil være voksen og ændre dit liv, så skal du sgu tage dig sammen - det har været

budskabet. På den måde har vi samtidig behandlet ham ligesom vores andre ansatte”, forklarer indehaveren af Åvang.

Erfaringer på ”lousy løn” Jonas Langmach Nielsen kæmpede inden han blev en del af NExTWORK med en depression, efter et forlist forhold og en større gældsstiftelse, samtidig med at han ikke følte, han fik noget brugbart ud af de andre tilbud til unge på kontanthjælp. ”Jeg tror aldrig, jeg har fået bedre hjælp end hos NExTWORK. De går meget mere i dybden, og så kommer du samtidig ud på arbejdsmarkedet. Godt nok på en lousy løn, men du mærker stadigvæk, hvordan det er at tjene penge. Og du føler, du bidrager til dig selv og til folk omkring dig”, siger han, med henvisning til sin kontaktperson i NExTWORK, og de ugentlige møder med andre unge fra NExTWORK. ”Vi mødes hver fredag og

Jonas Langmach Nielsen har siden efteråret været i praktik hos bygge- og anlægsvirksomheden Åvang, der drives af Morten Larsen. I øjeblikket er den 22-årige roskildenser i gang med at opføre en tilbygning i Osted.

taler om, hvordan det er gået den sidste uge. Nogle har måske været nede, mens andre har rejst sig op igen siden sidst. På den måde kommer man ud med problemerne og kan lære af hinandens erfaringer”, forklarer Jonas Langmach Nielsen. NExTWORK byder også på

månedlige netværksmøder virksomhederne imellem, og Morten Larsen lægger da heller ikke skjul på, at en del af at attraktionen ved projektet for Åvang også handler om at skabe forbindelser, der igen kan vise sig på bundlinjen. ”Jeg har altid haft det sådan, at når man driver virk-

somhed, skal man også give tilbage på en eller anden måde. Men jeg vil ikke lægge skjul på, at vi også er en del af NExTWORK, fordi det er en forretningsmæssig idé i at være med for os”, siger Morten Larsen. Når NExTWORK-forløbet slutter om et par måneder er målet for Jonas Lang-

mach Nielsen på sigt at tage en uddannelse som brolægger. ”Jeg vil gerne ud at være arbejdsmand i et par år for at tjene nogle penge, og bagefter skal jeg have taget min 9.-klasseseksamen, så jeg kan lære noget mere og ikke kun skal slæbe tunge ting”, siger han.

Mikkel fik et arbejde efter tre måneder i NExTWORK Mikkel Christensen gik fra at være langtidsledig automontør til at opnå ansættelse hos Thermo Fisher Scientific efter tre måneders praktik. Af Holger Vincents

”Det kommunale system sætter os til sidde på vores flade og skrive cv eller lave andre af de ting, som vi ikke kan finde ud af. Gennem NExTWORK fik jeg hurtigt en praktikplads og kom ud i virkeligheden”, siger Mikkel Christensen på 22 år. Den unge roskildenser har en uddannelse som automontør, men har ikke kunne finde job siden han blev færdig med den 2-årige teknikeruddannelse. Efter flere år på kontanthjælp hørte han i forbindelse med et kommunalt akteringsforløb om NExTWORK, og da Rockwool Fondens beskæftigelsesprojekt startede i september, fik han praktikplads hos Thermo Fisher Scientific, der efter blot tre måneder valgte at tilbyde Mikkel en midlertidig ansættelse.

”Det er gået rigtig godt. I januar fik jeg tilbudt et arbejde hos Thermo Fisher. Det er godt nok et barselsvikariat, men det er trods alt lettere at finde et arbejde, når du har et arbejde”, siger Mikkel Christensen, der nu vil søge en elevplads hos virksomheden som plastmager.

Tilfreds arbejdsgiver Arbejdsgiveren, der valgte at give den nye medarbejder chancen, vender også tommelfingeren opad. ”Vi har forsøgt at give Mikkel tid, og stille og roligt har vi fået en medarbejder, der skaber værdi for virksomheden, og det er også på grund af den udvikling, vi valgte at tilbyde ham et halvt års vikariat”, forklarer Henrik Brisson, production supervisor hos Thermo Fisher Scientific. Mikkel Christensen lider

”Har man først evnen til at nå de små mål, kan man også nå de store”, siger Mikkel Christensen, der forlod NExTWORK i januar måned for at skifte praktikpladsen hos Thermo Fisher Scientific ud med en lønnet stilling hos samme virksomhed.

af OCD og har derfor altid kæmpet med at holde koncentrationen. Men hos den roskildensiske virksomhed, der blandt andet producerer laboratorieudstyr, har de faste rutiner i hverdagen, hjulpet på hans lidt flyvske sind. I dag mener den tidligere deltager i NExTWORK,

at det kan gavne andre ledige unge at tage fat på at løse nogle konkrete opgaver. ”Jeg vil råde dem til, at sætte sig et mål i hovedet og så stå fast ved det mål. Det behøver ikke være et arbejdsmål, det kan også være et helt almindeligt mål om rydde op i sin lej-

lighed, for har man først evnen til at nå de små mål, kan man også nå de store”, siger Mikkel Christensen. Fra Thermo Fisher Scientific lyder det, at NExTWORK også har givet en erfaren leder stof til eftertanke ”Personligt har jeg lært

noget i forhold til at forstå, hvad udvikling er, og at udvikling tager tid. Det kan godt være udvikling for mig betyder at tage tre skridt ad gangen, men for andre er det ét skridt ad gangen, og det er også godt”, siger Henrik Brisson.


l 22 l 7. JUNI 2016

Litterært indblik i 1960ernes London Den tidligere sekretær Annie Heilmann udgiver omfattende brevsamling fra en periode, hvor hun var udsendt som korrespondent. Af Holger Vincents

The Beatles havde udsendt deres første hitsingler, P3 var for første gang i æteren og Grethe og Jørgen Ingemann vandt det europæiske Melodi Grand Prix. Samme år, i 1963, går en ung sekretær fra borde i den engelske by Harwich, efter en hård tur over søen. 21-årige Annie Heilmann var kort forinden blevet engelsk korrespondent, da en spændende mulighed præsenterede sig. ”Jeg var helt almindelig kontormus, men pludselig skulle den daværende repræsentant for DSB i Lon-

don, hjem til Danmark for at blive gift, og så spurgte jeg, om jeg kunne komme derover”, fortæller Annie Heilmann om begyndelsen på fortællingen om udlandseventyret, der altså nu udkommer i bogform den 17. juni under titlen ’Kære mor og far – breve fra 1960ernes swinging London’. I den europæiske metropol gik Annie Heilmanns arbejdsdag med rejsebureauarbejde i kontoret på Picadilly, lige overfor det fashionable Hotel The Ritz. Og den unge sekretær levede da også noget mere luksuriøst end, hvad der var helt almindelige danske unge forundt på samme tid. ”Jeg fik et pund om dagen i udenlandstillæg, og det var jo en formue dengang. Så jeg var meget privilegeret, og derfor skulle jeg også passe på, hvilke fyre jeg gik ud med”, siger den debuterende forfatter.

Forelskelse gav returbillet I de to år Annie Heilmann

befandt sig i London fra 1963-65 brød Beatlemaniaen for alvor ud i lys lue. Den danske pige nåede dog ikke at opleve The Fab Four live, men der blev danset en hel del på spillesteder og pubber, og så havde hun sit helt eget favoritorkester. ”Alle var helt oppe at køre over The Beatles, men jeg skulle være på tværs og foretræk Dave Clark Five, der også havde deres hits. På den måde kunne man gøre opmærksom på sig selv”, fortæller Annie Heilmann. Omtrent på samme tidspunkt som den i dag 73-årige pensionist ankom til London, stævnede tre jævnaldrende mandlige DFDS-medarbejde også ud fra den jyske vestkyst, og Annie Heilmann blev hurtigt venner med danskerne, der dog kun havde ni måneder i England. Og så kunne historien, og denne artikels indledning, ellers gentage sig. ”Da jeg kom hjem til jul næsten et år efter, var den

Annie Heilmann fra Viby debuterer som forfatter med brevsamlingen Kære mor og far - breve fra 1960ernes swinging London.

ene af dem allerede min specielle ven, og da jeg skulle tilbage til London, savnede vi hinanden. Kort

tid efter blev vi enige om at forlove os. Så han ødelagde min London-tur”, siger Annie Heilmann og griner med

henvisning til ægtemanden, som hun i dag bor sammen med i Viby.

NCC Bolig ændrer navn til Bonava Roskilde Toppen i Trekroner Rækkehuse med 3 værelser, egen have, hjerterum til familien og plads til fællesskabet. Toppen byder på nye hjem på 95-107 m2 i et børnevenligt nabolag, skole og daginstitution ligger i cykel- og gåafstand. Her er også gode togforbindelser til København. bonava.dk/toppen Størrelse: Rum: Priser fra: Indflytning:

95 -107 m2 4 2.750.000 kr Forventet september 2017

Åbent hus: Onsdag d. 8. juni kl. 16-17 og Søndag d. 12. juni kl. 12-13 Adresse: Bobutikken på Toppen i Roskilde

Bonava er starten på noget nyt. Bonava fører arven, medarbejderne og viden fra NCC Bolig med sig ind i fremtiden. Det svenske ord “Bo” symboliserer hjem, og “Nav” samlingspunkt. Det er essensen af, hvem vi er. Vi bygger ikke bare huse. Vi skaber hjem og nabolag, hvor mennesker lever deres liv. bonava.dk


PARUP’S ART FORCE

7. JUNI 2016 l 23 l

Jeg startede meget enkelt. Og så er der jo ingen grund til at gøre det mere indviklet.

Da jeg startede som anlægsgartner, var det med en spade, en trillebør og et ønske om at lave et

ordentligt stykke arbejde til glæde for mine kunder.

Og uanset at vi nu er en stor virksomhed med top moderne udstyr og værktøjer og 57 kvalificerede

medarbejdere, så handler det i bund og grund stadig om at gøre et godt stykke arbejde. Til den aftalte tid

har andet at bruge din tid på - så giv os et ring. Så kommer vi forbi og kigger på det.

Vi lytter til jeres ønsker og drømme, og vi kommer også gerne med gode råd, vejledning og alternative ideer.

Fast pris og aftalt tid.

og til den aftalte pris.

Bagefter giver vi et fast tilbud på, hvad det

Det er nu, der skal knokles i haven.

Og ikke mindst – hvornår vi er færdige.

Lige nu er det højsæson for ændringer i haven.

Trætte græsplæner skal omlægges. Træer og buske skal beskæres. Nogle skal måske endda fældes for at give plads og lys. Noget andet vil have godt af at blive flyttet.

Det kan også være, at du går med endnu større drømme om at lave hele haven om og skabe markante, grønne oplevelser.

Nogle mennesker elsker at gå og rode i haven. Men hvis det ikke lige er dig – eller du måske

kommer til at koste og hvornår vi kan lave det. Og det overholder vi!

Vi lever af at være anlægsgartnere, men vi lever for at give vores kunder grønne oplevelser – til tiden og til den aftalte pris.

Sådan var det dengang, jeg startede med en

spade og en trillebør. Og sådan er det i dag.

Færdig bum!

Med venlig hilsen Thomas Gottlieb

Grønne oplevelser – til tiden og til fast pris Tlf. 4641 4442 - mail@gartnergottlieb.dk - www.gartnergottlieb.dk - Stålager 1 - 4050 Skibby Tlf.: 4641 4442 • ANLÆG e-mail: mail@gartnergottlieb.dk • www.gartnergottlieb.dk • Stålager 1 • 4050 Skibby PRIVAT: & VEDLIGEHOLDELSE AF HAVER. KLOARKSERVICE.

ERHVERV: ANLÆG & ENTREPRISE. GRØN SERVICE. KLOAKSERVICE. EJENDOMSSERVICE. VINTERSERVICE


l 24 l 7. JUNI 2016

Opført i Smedegade – nedrevet i Jernbanegade Af Per Steenholdt

Man skal nok være mindst 50 år, hvis man skal huske de gamle vandtårne i Jernbanegade. Under overskriften ”Kommunen bevarer ikke røverromatik” kunne man i Roskilde Tidende 18. november læse, at de gamle tårne var dømt til nedrivning. Roskilde Kommune kan ikke finde anvendelse for dem, og det hævdes at murtinderne på det ene tårn straks skal renoveres på grund af nedstyrtningsfare. De 15.000 kroner til renoveringen ville man ikke bevilge – man bevilgede i stedet 33.000 kroner til nedrivning. Den eneste der protesterede i Teknikudvalget var formanden, den konservative Torben Johansen. Han var murermester, men der blev ikke lyttet til ham. Under behandling af sagen blev vandtårnene kaldt en ”attrap”. Det var da også formelt set helt korrekt. Tårnene blev ikke længere brugt som vandtårne, og

de lignede noget de aldrig havde været – borgtårne fra middelalderen. På trods af udseendet var de ikke specielt gamle. Roskilde havde i 1880 fået et vandværk. Kildevandet i byen var rent nok, men vandet i byens mange brønde var bestemt ikke godt. For at kunne forsyne byens borgere med tilstrækkeligt vand, skulle der opføres et vandtårn. Jakob Kornerup foreslog, at et sådan tårn skulle ligne Gåsetårnet. Det var da også i tidens arkitektoniske smag, at bygninger skulle ligne noget andet end de egentlig var. Få år før var Ting- og Arresthuset opført, og samme år var det nye Duebrødre Hospital bygget på Fondens Bro. Begge bygninger inspireret af tidligere tiders arkitektur. Det første tårn, det sydligste mod gaden, er fra 1880. Tårnet, der er bygget i forbindelse med det er fra 1897. Så det ældste tårn er opført i Smedegade, mens det yngste først er opført, da gaden var omdøbt til Jærnbanegade i 1892.

Skiftende gadenavne Netop denne gade har haft mange forskellige navne. Den har tidligt været en del af en omfartsvej, hvis man kom nordfra og skulle videre til Sorø eller Ringsted.

Brugt postkort udgivet af Flensborgs Forlag i 1904.

Foto: Lokalhistorisk arkiv af Jernbanegade, formentlig få år før 1900.

Dengang kunne man køre gennem den nuværende Folkepark og undgå bymidten. Da byen sygnede lidt hen, var der flere navne for gaden. Ud for hvor vandtårnene blev opført, blev strækningen kaldt Natmandstræde. Det var her natmanden havde sit hus. Der er også kilder der hævder, at byens galge skulle have stået der. Jeg har tidligere hævdet, at den opfattelse byggede på, at man i 1878 fandt en rakkerkule tæt ved. Opfattelsen er nu ældre end det. Jeg har dog stadig lidt problemer

med at acceptere det som en kendsgerning. I middelalderen lå Nikolai Kirke på det sted, og man har senere på et kort fra 1765 kunnet se, at byens galge lå tæt på Dommervænget. Så enten har galgen på det nærmeste stået på en kirkegård eller også har den kun stået der en kort tid inden, den blev flyttet. Navnet ”Smedegade” for hele strækningen er ifølge Lotte Fang besluttet i 1850 og findes da også på de første kort efter det år. Begrundelsen var, at man mente

det især var i denne gade, smedene holdt til. Museumsinspektør Michael Andersen gør i Museets årsskrift fra 1984-85 meget ud af, at man ikke kan bevise, at navnet Smedegade har rødder i middelalderen. Skal man fortælle byens historie, hører både galge og Smedegade navnet med. Hvis man kun fortæller hvad, der kan bevises arkæologisk, bliver historien fattig. Det ældste af tårnene er under alle omstændigheder opført i Smedegade, men nedrevet i Jernbanegade.

Humlebien og ytringsfriheden Både Mette Gjerskov (S) og Lars Lindskov (K) talte til roskildenserne på Grundlovsdag. Her kommer blot det helt korte af det meget lange. Af Tomas Skov

Louise Jacobi og Tom Smidth kan glæde sig over i alt 40.000,- kroner til velgørende formål.

Armbånd runder 40.000,- kroner Hearts of Roskilde sælger armbånd for 20,kroner, hvoraf overskuddet går til flygtningeorganisationer. Salget på dyrskuet fik overskuddet op over en magisk grænse. Af Tomas Skov

Det lykkedes Hearts of Roskilde at få solgt armbånd for 6000,- kroner under weekendens dyrskue i Roskilde. Hermed har initiativet nu indsamlet mere end 40.000 kroner i alt, hvilket betyder at der bliver minimum 10.000 kroner til hver af de fire organisationer, organisationen støtter. Hearts of Roskilde er en gruppe frivillige fra blandt andet

Roskilde Flygtningevenner, der i november 2015 fandt sammen om et projekt, hvor de sælger armbånd i Roskilde til fordel for flygtningehjælp. Overskuddet fra deres arbejde går således til de fire internationale flygtningehjælpsorganisationer, der har en lokalafdeling i Roskilde, nemlig Red Barnet, Røde Kors, SOS Børnebyerne og Dansk Flygtningehjælp. ”Vi har generelt oplevet

en stor opbakning til vores projekt, og det har været meget nemt at sælge armbåndene”, siger Louise Jacobi, som glæder sig over, at særligt ældre roskildensere hører til de helt store kundegrupper. ”Jeg tror, at ældre har købt flest armbånd af alle, så det er i hvert fald et opgør med fordomme om, at ældre er forbeholdne over for flygtninge”, siger hun. Den 20. august overrækker Hearts of Roskilde beløbene til de fire organisationer på Byens hus på Stændertorvet.

”Vi har glemt, at den danske drøm er som humlebien, der ikke burde kunne flyve – men gør det alligevel. Hvis humlebien blev udsat for Pia Kjærsgaards foragt for alt anderledes og finansministeriets regneark behøvede Inger Støjberg slet ikke komme med en hastelov og give den flyveforbud. Nej, humlebien ville miste enhver tro på egne flyvefærdigheder og nøjes med at traske rundt på sine flade konvolutter. Og så var det slut med humlebien. Udsultet, død og henvist til evig glemsel”, sagde Mette Gjerskov (S) blandt andet under Socialdemokraternes Grundlovsmøde i Palæhaven ved Stændertorvet i Roskilde.

Grundloven rækker På Roskilde Gasværk talte Lars Lindskov (K), der havde sammensat sin tale på baggrund af input fra sine Fa-

Lars Lindskov talte blandt andet om ytringsfrihed på Roskilde Gasværk på Grundlovsdag.

cebookvenner. Dette foranledigede ham blandt andet til at tale om ytringsfrihed: ”Fordi visse typer er dumme at høre på – eller endda samfundsfjendske – skal vi så forbyde dem? Igen et dilemma – men Grundlovens § 67 adresserer efter min mening udmærket spørgsmålet: ”Borgerne har ret til at forene sig i samfund for at dyrke Gud på den måde, der stemmer med deres overbevisning, dog at intet læres eller foretages, som strider

mod sædeligheden eller den offentlige orden”. Så at opfordre til vold er allerede omfattet af Grundloven – og jeg ser ingen grund til at lave specielle love mod visse grupperinger. Visse udmeldinger og synspunkter fra Indre Mission er for mig lige så uforståelige som dele af islam eller andre religioners fordømmende holdninger til anderledes tænkende – men dem forbyder vi jo ikke”, sagde Lars Lindskov blandt andet.


7. JUNI 2016 l 25 l

KOM OG SE VORES STORE SHOWROOM MED ALT I HAVEMØBLER OG TILBEHØR

PARIS HAVESÆT

Bord i galvaniseret stel m. 3 sorte granitplader 95 x 200 cm, inkl. 6 Florida armstole Vejl. 10393.-

PARASOL

NU

299,-

3 mtr. alu. m/hejs mange farver. Vejl. 599.-

KRONBORG HAVESÆT KRONBORG HAVESÆT Mat. Sort/hvid lakeret, 3-pers. Bænk + 2

Lavet massivt mahogni træ.cm. grundet og derefter lakeret 3 gange i mat sort. stole i og 1 bord 80 x 165 sættet består af bord 80x165 cm, 3 pers. bænk og 2 faste stole. Vejl 5999.-

NU KUN

5999,DAVID HAVESÆT

Bord i grå nonwood/alu Ø 130 cm. Inkl. 4 stk Pisca 2-line grå stabelstole. Vejl. 5395.-

NU KUN

3999,-

NU KUN

2999,BALTIC HAVESÆT

Bord med spraystone bordplade og stel i aluminium 90x200cm inkl. 6 stk. Pisca stabelstole i gråmix kraftig polyrattan Vejl. 7993.-

NU KUN

3999,-

LISELEJE HJØRNE SOFASÆT Sort, 4-line, incl. hynder. Bemærk: Højt bord Før 9999.-

NU

5999,-

DALLAS HAVESSÆT

Bord 90 x 205 cm + 6 Dallas pumpestole med indstillelig i ryg Vejl. 10293.-

NU KUN

4999,DANMARKS STØRSTE

Nordlysvej 4-10 • 4500 Nykøbing Sj. Indkørsel af Venusvej v/JEM & FIX

SJ.: Nordlysvej 4-10,•4500 4500 Nykøbing (indkørsel Venusvej v/Jem & Fix) Sdr.NYKØBING Ryevej 4 •SJ.: 4060 Kirke Såby (mellem Roskilde og Holbæk v/afkørsel Torkildstrup) NYKØBING Nordlysvej 4-10 Nykøbing Sj.Sj. (indkørsel ad ad Venusvej v /Jem & Fix) KIRKE SÅBY: Sdr. Ryevej 4, 4060 Kirke Såby (mellem Roskilde og Holbæk) KIRKE SÅBY.: Sdr. Ryevej 4 Kirke Såby (mellem Roskilde og Holbæk) ÅBNINGSIDER:Mandag Mandag til torsdag Torsdag 9.30-17.30 Fredag 9.30-18.00 ÅBNINGSTIDER: kl. 9.30-17.30 • Fredag 9.30-18.00 Lørdag 9.00 15.00 Søndag og helligdage 10.00-15.00 Lørdag 9.00-15 (OBS. Kirke Såby 10.00-16.00) • Søndag og helligdage 10.00-15.00


l 26 l 7. JUNI 2016

"STUBBE" udstillingstilbud I forlængelse af Roskilde Dyrskue fortsætter vi med disse gode tilbud

Aygo 1.0 x-play m/x-touch 5d Vejl. pris Udstillingspris Spar kontant +beskyttelsespakke (værdi 7.586 kr.)* Spar ialt

Yaris 1.5 Hybrid H2 5d

103.690 kr. 92.997 kr. 10.693 kr. 18.279 kr.

Auris 1.8 Hybrid Comfort Touring Sports Vejl. pris Udstillingspris Spar kontant +beskyttelsespakke (værdi 12.349 kr.)* Spar ialt

181.995 kr. 169.569 kr. 12.426 kr.

Vejl. pris Udstillingspris Spar kontant +beskyttelsespakke (værdi 9.624 kr.)* Spar ialt

22.050 kr.

Avensis 1.6 Touring Sports

291.985 kr. 274.879 kr. 17.106 kr.

Vejl. pris Udstillingspris Spar kontant +beskyttelsespakke (værdi af 12.335 kr.)* Spar ialt

29.455 kr.

*Beskyttelsespakker. Indholdet af beskyttelsespakkerne varierer efter biltype og størrelse. Alle pakker indeholder minimum lakkonservering, sædeimprænering og stofmåtter. Fra Yaris og op medfølger herudover nannobehandling af forrude og sikkerhedskit. Auris har derudover 830 g Hybrid velourmåtter og nannobehandlede alufælge.

294.990 kr. 261.998 kr. 32.992 kr. 45.327 kr.

tiv Attrak rente eringsærmere i s n a n fi ør n Kig ind

og h

AYGO x-play fås fra 102.695kr. Ekskl. metallak 5.250 kr. og lev.omk. 3.880 kr. Brændstofforbrug bl. kørsel 26,3 km/l. CO2-udslip 88 g/km. Halvårlig grøn ejerafgift 310 kr. Yaris Hybrid H2 fås fra 181.995 kr. Ekskl. metallak fra 5.990 kr. og lev.omk. 3.880 kr. Brændstofforbrug bl. kørsel 30,3 km/l. CO2-udslip 75 g/km. Halvårlig grøn ejerafgift 310 kr. Auris Hybrid Comfort Touring Sports fås fra 291.990 kr. Ekskl. metallak fra 5.990 kr. og lev.omk. 3.880 kr. Brændstofforbrug bl. kørsel 27,8 km/l. CO2-udslip 83 g/km. Halvårlig grøn ejerafgift 310 kr. Avensis Touring Sports fås fra 294.990 kr. Ekskl. metallak fra 8.000 kr. og lev.omk. 3.880 kr. Brændstofforbrug bl. kørsel 16,1 km/l. CO2-udslip 143 g/km. Halvårlig grøn ejerafgift 1.190 kr. Tilbuddene gælder til og med 12. juni 2016 eller så længe lager haves. På nogle modeller kan der forekomme leveringstid. Se mere om bilerne på www.stubbe.dk/toyota/biler/nye personbiler og Tilbuddene gælder fra 17. maj til 31. maj 2016 eller så længe lager haves. På nogle modeller kan der forekomme leveringstid. Se mere om bilerne på www.stubbe.dk/toyota/biler/nye personbiler og følg os på Facebook. følg os på Facebook. De viste modeller er med ekstraudstyr. Forbehold for trykfejl. De viste modeller er med ekstraudstyr. Forbehold for trykfejl.

Toyota Ballerup/Måløv Toyota Roskilde Arne Stubbe Automobiler A/S Måløv Byvej 7 · tlf. 44 97 21 70

Åbent 7.30-17.30, lør. lukket, søn. 11-16

Betonvej 2 · tlf. 46 33 04 00

Åbent 7.30-17.30, lør. lukket, søn. 11-15

ROSKILDE: Betonvej 2 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 33 04 00 Åbent mandag - fredag kl. 7.30 - A/S 17.30· hvor · Lørdag lukket · Søndag kl. 11-15 Arne Stubbe Automobiler tilfredserne mødes!

stubbe.dk


7. JUNI 2016 l 27 l

Gratis service- og

reparationsaftale i

24 mdr / 30.000 k

Gælder lagerbiler

m

i juni 2016

style up!

www.vw.dk/privatleasing

Få den nu og aflevér den igen om et år. Hvis du ellers kan nænne det.

Danmarks mest solgte bil i 2015 er kommet i kampagnemodellen style up! Den er forkælet med lækkert udstyr både ude og inde. Du får fx 4 døre, navigation, alu-fælge, læderrat og meget mere med i prisen. Den bruger et minimum af brændstof og er så kompakt, at den kan parkere på de pladser, de fleste andre må køre forbi. Men samtidig har den en stor bils komfort, ydelse og sikkerhed! Selv detaljer som City Emergency Brake er standard. Få en tur og oplev, hvor meget Volkswagen du kan eje for små penge.

A

style up! fra kr. 114.396 ekskl. lev. omk. kr. 3.880,-. Forbrug ved bl. kørsel 23,8-24,4 km/l. CO2-udslip 95-98 g/km.

A+

Volkswagen Roskilde

Forhandler

Industrivej 32-36 • 4000 Roskilde • Tlf. 46 740 750 • www.volkswagen-roskilde.dk


l 28 l 7. JUNI 2016

Sport

348

NY CITROËN C4 CACTUS LITER FÅS FRA 169.990,-

KFUM kendte desværre ikke besøgstiden I et intenst, chancefyldt, steghedt og seværdigt top opgør spillede Roskilde KFUM’s Danmarksseriehold uafgjort 2-2, mod lokalrivalerne fra Greve – og er dermed fortsat på den utaknemmelige tredjeplads, der ikke giver oprykningschance. Med to kampe tilbage lever et spinkelt håb om avancement til 2. division dog endnu.

Fodrappe frontløbere KFUM’s største styrke ligger generelt i et fodrapt og målsøgende angrebsspil – hvilket sæsonens mål gennemsnit på tre kasser per kamp, da også vidner om. Omvendt er akilleshælen, at de spinkle og vævre boldspillere forholdsvis let lader sig kyse - hvis modstanderholdet spiller mest med musklerne. Kampens altafgørende spørgsmål var derfor om KFUM’s tekniske kvaliteter og en lidt løssluppen of-

fensiv tilgang til nationalsporten, kunne overmatche Greves mere fysiske, disciplinerede og defensive måde at spille fodbold på. Svaret blev ulykkeligvis et nej! Trods pæn overvægt i spil og målchancer kampen igennem.

Fuld fart frem KFUM startede som lyn og torden og havde allerede en pæn chance efter et minuts tid. Derfor var det som at få en våd klud i ansigtet, at Greve i det 10. minut ganske ufortjent scorede til 1-0 – efter et gedigent koks i de bageste KFUM geledder. Men langsomt etablerede hjemmeholdet et massivt pres på Greves forsvar – og i adskillige tilfælde lykkedes det KFUM’s kække kantspillere at komme bagom forsvarerne og smække kuglen ind foran modstandernes mål. Og efter en halv times spil gav offensiven pote, da en frisparksbold blev hea-

det over til forreste stolpe, hvor mål tyven Luka Dumic stod klar til at kanonere den i kassen fra tæt hold. Og før Greve overhovedet var kommet sig over denne udligning, havde samme Dumic bragt KFUM i front 2-1efter et sandt mønsterangreb: Ved kanten af straffesparksfeltet tog Lars Nielsen elegant bolden ned med brystet og spillede den lynhurtigt videre til Emil Ølvang, der straks fandt Dumic foran målet – og bang, sagde det så igen.

537

CITROËN C4 PICASSO 5 SÆDER LITER FÅS FRA 269.990,-

Overlod initiativet til Greve

KFUM’s flag vejrer fortsat - trods lørdagens skuffende uafgjorte resultat. Arkivfoto.

For KFUM er angreb afgjort det bedste forsvar. Men nu trak hjemmeholdet sig alligevel en anelse tilbage på banen. og lod gæsterne komme lidt til fadet. Og det udnyttede Greve så i halvlegens døende minut, hvor en ripost fra overliggeren prompte blev bugseret over målstregen til en

udligning – der desværre kom til at forme resten af kampen. Fra 2. halvlegs start stod Grev – om muligt endnu længere tilbage på egen banehalvdel. Vel dels i erkendelse af, at KFUM var det stærkeste hold - og dels fordi storkøbenhavnerne var bedst tjent med det ene point, der holder dem

en anelse foran KFUM i tabellen. Og KFUM formåede ikke, at nedbryde gæsternes forsvarsfæstning. Trods et par gigantiske chancer forblev halvlegen målløs, og som tiden skred frem gik gassen lidt ud af KFUM ballonen – sikkert også fordi varmen var kvælende. Men som sportschef

tarte årets bilferie, er bag rattet af en ny Citroën. Den kører langt på ørekomfort til de lange stræk. Alle vores kampagnemodeller har f.eks. og vi har markeret deres bagagevolumen for at vise, at det stilsikre god plads til alt og alle. Læg vejen forbi Citroën og oplev vores mange

Pierre Overgaard konkluderede umiddelbart efter slutfløjtet: ”De små femhundrede tilskuere fik et brag af en Danmarksseriekamp, som begge hold kan være utroligt stolte over. Og vores gutter gav alt, hvad de havde i sig. Men kendte altså ikke besøgstiden i dag!”

STORT UDVALG I BRUGTE BILER

TIL ROOM SERVICE 30.-31. MAJ KL. 11-16 Chevrolet Aveo 1,2 Lux 5d

Årgang 07/2011, km 81000, koksmetal, airc., fjernb. c.lås, startspærre, højdejust. forsæde, el-ruder, cd/radio, bagagerumsdækken, stofindtræk, splitbagsæde, airbag, abs, servo, indfarvede kofangere, tonede ruder, service ok

Pris kr.

59.900

Volvo V50 1,6 D DRIVe 5d

Årgang 03/2011, km 100000, sølvmetal, 16” alufælge, fuldaut. klima, 2 zone klima, parkeringssensor, fjernb. c.lås, fartpilot, kørecomputer, infocenter, udv. temp. måler, sædevarme, højdejust. forsæde, 4x el-ruder, el-spejle m/varme, bagagerumsdækken, armlæn, isofix, kopholder, stofindtræk, splitbagsæde, læderrat, tågelygter, 6 airbags Pris kr.

164.900

VW Golf VI 1,6 TDi 105 Comfortl. Variant BMT 5d

Årgang 06/2012, km 68000, blåmetal, fuldaut. klima, fjernb. c.lås, parkeringssensor, kørecomputer, startspærre, udv. temp. måler, højdejust. forsæde, el-ruder, el-spejle, cd/radio, isofix, bagagerumsdækken, kopholder, stofindtræk, splitbagsæde, tågelygter, 6 airbags, abs, esp, Pris kr.

189.900

Toyota Verso 1,6 T1 5d

Årgang 10/2012, km 32000, sort, 16” alufælge, airc., fjernb. c.lås, startspærre, udv. temp. måler, sædevarme, højdejust. forsæde, el-ruder, el-spejle, cd/radio, isofix, bagagerumsdækken, kopholder, stofindtræk, splitbagsæde, 6 airbags, abs, esp, servo, indfarvede kofangere, tonede ruder, træk

189.900,-

Pris

Citroën C3 1,4 HDi 70 Seduction 5d

Årgang 09/2013, km 72000, koksmetal, airc., køl i handskerum, fjernb. c.lås, fartpilot, kørecomputer, startspærre, udv. temp. måler, højdejust. forsæde, sædevarme, el-ruder, el-spejle, cd/radio, isofix, bagagerumsdækken, stofindtræk, splitbagsæde, 6 airbags, abs, esp, servo, indfarvede kofangere, tonede ruder, diesel partikel filter Pris

99.900,-

Citroën C3 Picasso v./bl. 1,4 VTi Seduction Citroën DS3km/l. 1,6 HDi CO2 90 DStyle 3d CitroënDe DS3 angivne 1,6 VTi 120 DStyle Suzuki SX43.780,1,6 CombiBack SE 5d 2,0 CombiBack DDiS GLXTilbud 5d rændstofforbrug kørsel 5d 15,6-33,3 79-148 g/km. priser3der ekskl. lev. og gælder vedSuzuki købSX4 inden 31.07.2015. Årgang 06/2012, km 65000, champagnemetal, Årgang 11/2011, km 80000, rødmetal, airc., Årgang 04/2010, km 51000, koksgrå m/mørkÅrgang 11/2011, km 79000, sølvmetal, fuldaut. Årgang 09/2010, km 149000, bordeaux, 16” airc., køl iog handskerum, fjernb. c.lås, fartpilot, fjernb. c.lås, fartpilot, kørecomputer, startspærre, erødt tag og sidespejle, fuldaut. klima, , blueklima, 16” alufælge, fjernb. c.lås, startspærre, alufælge, fuldaut. klima, fjernb. c.lås, startspærre, ndringer trykfejl. kørecomputer, startspærre, udv. temp. måler, udv. temp. måler, sædevarme, højdejust. forsæde, tooth, håndfri til mobil, HFI-system, 16” alufælge, sædevarme, højdejust. forsæde, 4x el-ruder, udv. temp. måler, sædevarme, højdejust. forsæde, sædevarme, højdejust. forsæde, el-ruder, el-spejle, cd/radio, isofix, bagagerumsdækken, stofindtræk, splitbagsæde, 6 airbags, abs, esp, servo, indfarvede kofangere, tonede ruder, træk

el-ruder, el-spejle, cd/radio, håndfrit til mobil, isofix, kopholder, stofindtræk, tågelygter, 6 airbags, abs, esp, servo, indfarvede kofangere, tonede ruder, diesel partikel filter

Pris

Pris

109.900,-

parkeringssensor, fartpilot, auto. nedbl. bakspejl, regnsensor, fjernb. c.lås, kørecomputer, udv. temp. måler, sædevarme, højdejust. forsæde, el-ruder, cd/radio, el-spejle, armlæn, isofix, stofindtræk

109.900,- Lev.Prisomk. 3.880,- Der tages109.900,forbehold for trykfejl.

KØBENHAVNSVEJ 154 • TELEFON 46 38 00 40 • WWW.ANDERSENBILER.DK

el-spejle m/varme, cd/radio, bagagerumsdækken, kopholder, stofindtræk, splitbagsæde, 6 airbags, abs, servo, indfarvede kofangere, tonede ruder

99.900,-

Pris

Bob

Gorm

4x el-ruder, el-spejle, cd/radio, kopholder, stofindtræk, splitbagsæde, tågelygter, airbag, abs, esp, servo, indfarvede kofangere, tagræling, tonede ruder, træk, diesel partikel filter Pris

Michael

89.900,-

Sabino


SUZUKI VITARA

7. JUNI 2016 l 29 l

DANMARKSPREMIERE

DEN NYE SUZUKI BALENO.

I WEEKENDEN KL. 11-16 DANMARKSPREMIERE START ÅRET MEDPREMIERE AT FÅ MEREPÅBIL FORNYE PENGENE DEN

USÆDVANLIG DEN NYE SUZUKI BALENO. USÆDVANLIG Få kr. 35.000 for din gamle bil

SUZUKI VITARA

*

Ved køb af ny Alto Xtra til kun kr. 119.990

I WEEKENDEN KL. 11-16

Aircondition, integreret CD-radio, alufælge, tågelygter, elruder, 6 airbags og ESP, fjernbetjent centrallås, højdejusterbart førersæde, automatisk stop/start af motor og splitbagsæde.

Alto, All-inclusive kun

AT BYDE PÅ AT BYDE PÅ

kr. 1.495

pr. måned inkl. service og forsikring de 3 første år**

Swift DUALJET Style med lækkert udstyr. Kun

S tor lu ksus marcipanb r ø d s ga ve til de f ør s t e ku n d e r

kr. 139.990

Aircondition, specialdesignet indtræk med dellæder, specialdesignede 16” alufælge (sort/sølv), integreret CD-radio, højdejusterbart rat, sportsrat og fartpilot, LED kørelys og tågelygter, krom kølergrill, automatisk stop/start, elruder for og bag.

120 hk benzin og diesel Mulighed for avanceret AllGrip 4WD Nyt smart infotainmentsystem

En kvart million for en crossover? hos Suzuki. Stor S-Cross. Nyt avanceretIkke sikkerhedsudstyr

kr. 189.990

Individuelle designmuligheder Fra kun EU-norm: Benzin 18,9 km/l, diesel 25,0 km/l

kr. 1.995 USÆDVANLIG MEGET SUV FRA KUN 195.000,120 hk benzin og diesel Mulighed for avanceret AllGrip 4WD Nyt smart infotainmentsystem

Nyt avanceret sikkerhedsudstyr Eller kun om måneden Individuelle designmuligheder inkl. service de 18,9 3 første år** diesel 25,0 km/l EU-norm: Benzin km/l,

noget hyppigere uzuki i sin tidDEN lancerede første BALENO Vitara, fik både NYE den SUZUKI FRA KUN 134.990 KR. end tankbesøgene. Og så er den spækket den med garanti ikke trækker, er i din tegnebog. Priserne ved 195.000,-, mens firehjulstræk kun koster kr. med sikkerhedsudstyr. Nogle modelleroghar indbyggetdu normaltstarter n og grusvejen også den første SUV. Nu er den nye Den nye Suzuki Baleno er en helt ny bil, der forener en række modsætninger kvaliteter, ikke finder 30.000,Det er en brøkdel af, hvad du ellers giver advarer, hvis kommersuperpraktisk for tæt på bilenmed god a landet – en iny drengklasse. i klassen praktiske denne Forfor den oser afbiler stil med sitradarsensor, strømlinededer design, men erdu samtidigt pladsekstra. på for en SUV. Kom forbi i weekenden den nye Vitara. foran. Den nye Vitara kører enten på benzin eller diesel, g temperament. Det elegante ydre og lave forbrug på bagsædet og klassens største bagagerum. Innovativ teknologi gør bilen ligeså grøn, som den er fræk – med høj den med ikke trækker, og er i oplev din tegnebog. Priserne noget hyppigere end tankbesøgene. Og så er den spækket Da Suzuki i sin tid lancerede den første Vitara, fik både bner 2015 med Nytårs-optur for alle, der udstyr til kun kr. 139.990. Og en crossover køber en ny, veludstyret Alto Xtra til kun garanti starter ved 195.000,-, mens firehjulstræk kun koster kr. med tosikkerhedsudstyr. Nogle modeller harUsædvanlig indbygget gaden og grusvejen også den første SUV. Nukan er den nye mellem ydelse og lavt forbrug. Og så er den med et hidtil uset udstyrsniveau. Kort sagt: Den nye Baleno. meget Usædvanlig meget bil. og du vælge eller firehjulstræk. Et sted, lne25vilkm/liter betyder, at de beundrende blikke falder have mere bil for pengene - for hos behøver heller ikke at koste en kvart million i kr. 119.990. Eller få Alto som All-inclusive fra 30.000,- ekstra. Det er en brøkdel af, hvad du ellers giver radarsensor, advarer, hvis du kommer for tæt på bilen Vitara landet – enkr. ny Kom dreng i klassen praktiske biler med at byde ikke på fra kun 134.990 ogfor oplev det hele. Vi glæder os tilder at kunsekr.dig. 1.495 pr. md. inkl. service og forsikring år, forforbi vores unikke, familievenlige S-Cross orsvandt gaveregnen med julepynten.

USÆDVANLIG MEGET SUV 195.000,Velkommen i weekenden fraFRA kl. KUN 11-16

stil og temperament. elegante og lave forbrug DEN NYE SUZUKI BALENO Det FRA KUNydre 134.990 KR. på

foran. Den nye Vitara kører enten på benzin eller diesel,

for en SUV. Kom forbi i weekenden og oplev den nye Vitara.

demellem 3 første år. Jo, Nytårs-opturen – og rykkerat ud fra kr. 189.990. Vil du af og med dinvælge kan fx køre ind i det nye år med sprælsk meget bil. du kan to- eller firehjulstræk. Et sted, venterUsædvanlig op en til 25 km/liter betyder, de beundrende blikke falder Når du finansierer ny bil hos os gennem Nordea Finans, Den nye Suzukimed Baleno er en gamle helt nybil, bil,giver der vi forener en række modsætninger og kvaliteter, du normalt ikke finder får et kæmpe marcipanbrød. kr. 35.000 for den, når du de hurtigste ft DUALJET Style spækket lækkert Et godt bilkøb. Hele vejen rundt. får du automatisk 7-ÅRS GARANTIEN med. Hør mere i forretningen. i denne klasse. For den oser af stil med sit strømlinede design, men er samtidigt superpraktisk med god plads på og klassens største teknologii samarbejde gør bilen ligeså grøn, som den er fræk – med høj e viste forslagbagsædet til finansiering inkl. 3 års servicebagagerum. (max. 45.000Innovativ km) ved eBilfinans med Nordea Finans: ydelse og lavt forbrug. Og så er den med et hidtil uset udstyrsniveau. Kort sagt: Den nye Baleno. Usædvanlig meget del i Månedlig ydelse Varighed Pris inkl. lev. Udbetaling Samlet Samlede kreditomk. Samlet ÅOP Variabel debitorrente at byde på fra kun 134.990 kr. Kom forbi og oplev det omk. hele. Vi glæder os til at sekreditbeløb dig. ndardfarve tilbagebetalingsbeløb

KOM TIL PREMIERE I WEEKENDEN KL. 11-16

1.0 ECO+ med All-inclusive

ross 1.6 Family

1.–36. mdr.: Kr. 1.495 37.-84 mdr.: Kr. 1.177

84 mdr.

Kr. 88.770

Kr. 20.000

Kr. 68.770

Kr. 21.733

Kr. 90.503

7,9%

2,48%

Kr. 1.995

96 mdr.

Kr. 186.769

Kr. 37.354

Kr. 149.415

Kr. 32.408

Kr. 181.823

5%

2,01%

KOM TIL PREMIERE I WEEKENDEN KL. 11-16

A+ (Alto) Vitara A B Diesel og Diesel AllGrip: 25,0-23,8 km/l, COer2 også 106-111 gram/km. Benzin: 18,9 km/l,afCO gram/km. Vitara Benzinpakken. AllGrip: 17,9 CO2 er kr. 318 pr. måned, der opkræves via betalingsservice. ævnte ydelser er inkl. service de 3 første år til kr. 230 og kr. 275 (S-Cross) pr. måned. Alto ECO+ med All-inclusive inkl. forsikring de første 36 Vitara mdr. Forsikringen kan tegnes alle private over 25 år som del af All-inclusive Prisen påkm/l, forsikringen 2 123

130 er i hht. Allelev. priser er vejledende ekskl.Foto lev.kan omk. (kr. 3.780). ogDer to-farvet lakering er modTilbuddene merpris.gælder Fototilviser Vitaraeller meså længe lager haves. er fast i år 1, mens prisen i år 2 og 3 index reguleres oggram/km. forudsætterBenzinøkonomi skadefri kørsel i perioden. AlleEU-norm. priser er ekskl. omk. (kr. 3.780) og evt. og metallak. vise udstyr, der ikkeMetallak er standard. tages forbehold for trykfejl. 31.03.2015

(Vitara Exclusive monteret med Countrypersonbil pakke). Der 1tages forbehold Alto: 24,4 km/l, CO2 94 gram/km. Swift: 23,3 km/l, CO2 99 gram/km. A et på kr. 35.000 opnås som kombination af rabat påekstraudstyr køb af Alto Extra, indbytningspris en registreret indbytningsbil pr. nyfor bil).trykfejl. A+ Suzuki Baleno SHVS (Mild Hybrid): 25kr.119.990 km/l, COog2 94 gram/km.forBaleno Dualjet: 23,8 (max. km/l, CO 2 98 gram/km. Baleno Boosterjet Turbo: 22,2 km/l, CO2 105 gram/km. Oplysninger om

Alle priser er ekskl. lev. omk. (kr. 3.880) og evt. metallak. Biler kan være vist med ekstraudstyr. Der tages forbehold for trykfejl.

S-Cross Benzin: 18,2-18,5 km/l, CO2 125-127 gram/km. benzinforbrug er ved blandet kørsel i henhold til EU-norm.

SUZUKI ROSKILDE KØBENHAVNSVEJ 154 · TELEFON 46 38 00 40

Vitara Diesel og Diesel AllGrip: 25,0-23,8 km/l, CO2 106-111 gram/km. A Vitara Benzin: 18,9 km/l, CO2 123 gram/km. B Vitara Benzin AllGrip: 17,9 km/l, CO2 am/km. Benzinøkonomi er i hht. EU-norm. Alle priser er vejledende og ekskl. lev. omk. (kr. 3.780). Metallak og to-farvet lakering er mod merpris. Foto viser Vitara med udstyr (Vitara Exclusive monteret med Country pakke). Der tages forbehold for trykfejl. Bob Gorm Michael Sabino


l 30 l 7. JUNI 2016

NYERE BRUGTE PEUGEOT BILER PEUGEOT 308 ALLURE 1,6 THP 125 HK 5.D

PEUGEOT 308 ALLURE 1,6 BLUEHDI 120 HK 5.D

SPAR 5.000,-

BENZIN

Km 20000, årgang 01/2014, hvid, ABS • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • tågelygter • armlæn • tonede ruder • radio • ESP • 6 airbags • multifunktionsrat • læderrat • navigation • 16’’ Alufælge • Aftageligt anhængertræk • Glastag • Højdejusterbart forsæde • Justerbart rat • 2-zoners klimaanlæg • Bluetooth • El-bagrude • El-foldbare sidespejle • El-parkeringsbremse • El-rudehejs bag • El-rudehejs for • El-spejle med varme • Klimaanlæg • Køl i handskerum • Kørecomputer • Parkeringssensor • Regnsensor • Servostyring • Sidespejle med varme • Sædevarme • Udvendig temperaturmåler • USB/iPod-tilslutning • Baksensor • Fører-airbag • Gardin-airbag

Nu kr.

Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 54005,- kr. 3.079,- (Kreditomk. kr. 43.886,- Årlig omk. 5,6%)

PEUGEOT 2008 MOTION+ 1,2 VTI 82HK 5.D

Km. 19000. Årgang 04/2015. Beigemetal. ABS • el-spejle • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • tågelygter • tonede ruder • selestrammer • radio • ESP • 6 airbags NU kr.

164.900,-

Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 35.935,- kr. 2.104,- (Kreditomk. kr. 33863,- Årlig omk. 6.4%)

PEUGEOT 208 ACTIVE 1,0 VTI 5.D

Nu kr.

BENZIN

SPAR 5.000

NU kr.

kr.

BENZIN

kr.

PEUGEOT 308 ACTIVE 1,6 HDI 92HK 5.D

BENZIN

SPAR 5.000

PEUGEOT 3008 ACTIVE 1,6 HDI 114 HK 5.D

DIESEL

Nu kr.

DIESEL

SPAR 10.000

SPAR 5.000

Km 106000, Årgang 02/2011, gråmetal, ABS • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • anhængertræk • tågelygter • armlæn • tonede ruder • selestrammer • radio

kr. Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 22.870,- kr. 1.430,- (Kreditomk. kr. 29.174,- Årlig omk. 8,6%)

Nu kr. Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 25.885,- kr. 1.727,- (Kreditomk. kr. 42108,- Årlig omk. 10.8%)

Nu kr. Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 36940,- kr. 2.158,- (Kreditomk. kr. 34.400,- Årlig omk. 6,4%)

DIESEL

SPAR 10.000

PEUGEOT 308 SW ACTIVE 1,2 E-THP 130 HK STC. 5.G

kr.

BENZIN

Årgang 11/2007, km 131000, mørkblåmetal, ny gearkasse, lede lygter, faceliftet front, hæk design, sportsæder, el-justerbar ratstamme, BMW bluetooth stemmestyring, 18” alu fælge

244.900,-

SPAR 5.000

Nu kr. Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 53.000,- kr. 3.023,- (Kreditomk. kr. 43.229,- Årlig omk. 5,6%)

219.900,-

Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 44980,- kr. 2.595,- (Kreditomk. kr. 39.109,- Årlig omk. 5,9%)

BMW 650I 4,8 COUPE STEPTR. 2.D

KM. 19.000. Årgang 10/ 2014. Perlemors sort. ABS · fartpilot · splitbagsæde · startspærre · tågelygter · ESP · 6 airbags · navigation · 2-zoners klimaanlæg · El-bagrude.

BENZIN

SPAR 5.000

Årgang 01/2016, km 8000, sølvmetal, ABS • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • alufælge • tågelygter • armlæn • tonede ruder • ESP • 6 airbags • multifunktionsrat

179.900,-

224.900,-

Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 46.990,- kr. 2.704,- (Kreditomk. kr. 40.311,- Årlig omk. 5,9%)

119.900,-

PEUGEOT 308 ACTIVE 1,2 E-THP 110HK 5.D

kr. Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 34930,- kr. 2.053,- (Kreditomk. kr. 33.547,- Årlig omk. 6,5%)

Nu kr.

DIESEL

Km 96000, årgang 07/2012, sortmetal, ABS • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • tågelygter • tonede ruder • selestrammer • ESP • 6 airbags • 16’’ Alufælge

Årgang 03/2015, km 18000, sort, ABS • el-spejle • fartpilot • aircondition • radio • ESP • 6 airbags • multifunktionsrat • navigation • 12V strømudtag • 2-zoners klimaanlæg • AUX-stik •

DIESEL

309.900,-

PEUGEOT 308 SW SPORTIUM 1,6 HDI 112HK STC

Årgang 12/2014, km 27000, hvid, ABS • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • armlæn • tonede ruder • ESP • 6 airbags • multifunktionsrat • læderrat • 16’’ Alufælge

Km 32000, årgang 06/2015, gråmetal, 2 Zone klima, 16” alufælge, fartpilot, kørecomputer, infocenter, sædevarme, fjbt. C-lås, 4 X el-ruder, bluetooth, håndfrit til mobil, navigation,

219.900,-

NU kr.

Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 63070,- kr. 3.577,- (Kreditomk. kr. 49.741,- Årlig omk. 5,4%)

PEUGEOT 308 ACTIVE 1,6 HDI 92HK 5.D

PEUGEOT 308 STYLE 1,6 BLUEHDI 120 HK 5.D

Km 42000, årgang 06/2014, brun metal, ABS • splitbagsæde • aircondition • startspærre • tågelygter • armlæn • tonede ruder • selestrammer • ESP • 6 airbags • læderrat • Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 46.990,- kr. 2.704,- (Kreditomk. kr. 40318,- Årlig omk. 5,9%)

DIESEL

169.900,-

154.900,-

Årgang 11/2015, km 5000, gråmetal, centrallås • ABS • fartpilot • splitbagsæde • startspærre • airbag • tågelygter • tonede ruder • ESP • 6 airbags • multifunktionsrat • læderrat • 12V strømudtag • 2-zoners klimaanlæg • AUX-stik • Bluetooth • El-parkeringsbremse • El-rudehejs bag • El-rudehejs for

109.900,-

119.900,-

Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 24.880,- kr. 1.534,- (Kreditomk. kr. 29.921,- Årlig omk. 8,1%)

269.900,-

SPAR 15.000,-

DIESEL

PEUGEOT 308 ACCESS 1,6 HDI 92 HK 5.D

Km 35000, årgang 06/2013, koksmetal, ABS • el-spejle • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • tågelygter • tonede ruder • radio • ESP • 6 airbags • multifunktionsrat •

Km. 24000. Årgang 03/2014. ABS · el-spejle · fartpilot · splitbagsæde · aircondition · startspærre · tonede ruder · ESP · 6 airbags · multifunktionsrat · Metallak · Højdejust.bart forsæde · Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 34.910,- kr. 2.026,- (Kreditomk. kr. 31.344,- Årlig omk. 6,1%)

389.900,-

Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 81.160,- kr. 4.560,- (Kreditomk. kr. 60.356,- Årlig omk. 5,1%)

PEUGEOT 208 URBAN 1,2 VTI 5.D

Nu kr.

PEUGEOT 5008 1,6 BLUEHDI STYLE 120HK 6G 5.D

KM 5000, årgang 10/2015, blåmetal, fartpilot • splitbagsæde • aircondition • armlæn • tonede ruder • radio • multifunktionsrat • læderrat • navigation • Service Ok • Start/ stop-system

99.900,-

PEUGEOT 308 ACCESS 1,2 VTI 82 HK 5.D

Ydelser over 84 mdr. Udbetaling kr. 59030,-. Kr. 3352,-. (kreditomk. Kr. 46843,- Årlig omk 5,4%)

SPAR 10.000,-

BENZIN

Km 36000, årgang 03/2013, beige metal, ABS • el-spejle • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • tonede ruder • selestrammer • radio • ESP • 6 airbags • multifunktionsrat Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 21.865,- kr. 1.379,- (Kreditomk. kr. 28856,- Årlig omk. 8,9%)

Km. 10000. Årgang 09/2015. Sølvmetal. centrallås 6 gear, 18” alufælge, airc., 2 zone klima, køl i handskerum, fjernb. c.lås, for. + bag. parkeringssensor, fartpilot, kørecomputer, infocenter, startspærre, auto. nedblæ. bakspejl, udvendig temp.måler, regnsensor, sædevarme, 4 x elruder, elspejle m. varme, navigation, multifunktionsrat, bluetooth, armlæn, bagagerumsdækken, kopholder, stofindtræk, splitbagsæder, højdejusterbar forsæde

PEUGEOT 308 SW GT 1,6 E-THP 205 HK 5.D

SPAR 10.000,-

BENZIN

249.900,-

SPAR 10.000,-

DIESEL

kr.

BENZIN

439.900,-

Ydelse over 60 mdr., udbt. kr. 120.000,- kr. 6.516,- (Kreditomk. kr. 64.141,- Årlig omk. 7.9%)

Lev. omk. 3.880,-

VEJLEBO & WINTHER APS Telefon 88 88 67 67

Peugeot Roskilde - Maglegårdsvej 5 B - 4000 Roskilde www.peugeot.dk/roskilde Allan Larsen

Johnny Vejlebo

Åbningstider. Man-torsdag kl. 9-17.30, Fredag 9-17.00, lørdag og søndag 11-16

Følg os på Facebook og se konkurrencer og tilbud

Kasper DeWitt

Michael Wermuth


7. JUNI 2016 l 31 l

peugeot.dk peugeot.dk

SUBLIM OG STILFULD SUBLIM OG STILFULD

Panoramaglastag • 16” alufælge • Klimaanlæg, bi-zone • Sportssæder, for Panoramaglastag • 16” alufælge • Klimaanlæg, bi-zone • Sportssæder, Navigation* • Mørktonede ruder, bag • El-sammenklappelige sidespejlefor Navigation*• •Aluminiumsrails Mørktonede ruder, bag • El-sammenklappelige Tågeforlygter • ComfortPack (midterarmlæn,sidespejle bag og skiklap) Tågeforlygter • Aluminiumsrails • ComfortPack (midterarmlæn, bag og skiklap)

ÅBENT HUS ÅBENT HUS I WEEKENDEN I WEEKENDEN

PEUGEOT 308 PEUGEOT 308SW SWSTYLE STYLELIMITED LIMITED 1.6 BlueHDi 1.6 BlueHDi120 120hk hk

284.990 kr. 284.990 kr.

11.-1 2. JUNI 11 11.-1 2. JUNI KL.KL. 11-1 6-16

• 31,3 KM/L •• HALVÅRLIG 31,3 KM/L GRØN AFGIFT 590 KR. • HALVÅRLIG GRØN AFGIFT 590 KR.

A 31,3 km/l. CO2 85 g/km. Tilbuddet gælder, så længe lager haves. Prisen er ekskl. leveringsomk. 3.880 kr. og metallak. Den bilCO er 2en SW Tilbuddet Allure fra 309.990 kr. længe vist med ekstraudstyr. *Ej dansk sprogleveringsomk. som mulighed.3.880 kr. og metallak. 85308 g/km. gælder, så lager haves. Prisen er ekskl. 31,3viste km/l. +

A+

Den viste bil er en 308 SW Allure fra 309.990 kr. vist med ekstraudstyr. *Ej dansk sprog som mulighed.

Peugeot 308 SW er indbegrebet af stil og design. De enkle strømlinede detaljer er gennemgående såvel indvendig som udvendig og er sammen Peugeot SW er indbegrebet af stil og design. De enkle detaljer er gennemgående indvendig som udvendig og er med308 de formidable køreegenskaber med til at skabe den strømlinede der helt særlige køreoplevelse, du sent vilsåvel glemme. Med Limited-modellerne fårsammen du lige med nu de ekstra formidable med til at Blandt skabe andet den der helt særlige køreoplevelse, du sent vil glemme. Limited-modellerne får du lige megetkøreegenskaber luksusudstyr med i købet. er panoramaglastag, 16” alufælge, navigation*, lækreMed sportssæder foran og mørktonede rudermeget alt sammen med til at understrege det sublime Vælger du topmodellen 308 SW Allure Limited får du endvidere Alcantara-indtræk og nu ekstra luksusudstyr med i købet. Blandt andetudtryk. er panoramaglastag, 16” alufælge, navigation*, lækre sportssæder foran og mørktonede Full LED-forlygter med i prisen det somsublime starter ved 309.990 kr. Mød modellerne på peugeot.dk. ruder100% alt sammen med til at understrege udtryk. Vælger du topmodellen 308 SW Allure Limited får du endvidere Alcantara-indtræk og 100% Full LED-forlygter med i prisen som starter ved 309.990 kr. Mød modellerne på peugeot.dk.

PEUGEOT 308 SW

PEUGEOT 308 SW

VEJLEBO & WINTHER APS PEUGEOT ROskildE

Vejlebo & Winther ApS Maglegårdsvej 5 B • 4000 Roskilde Telefon 88 88 67 67 • www.peugeot.dk/roskilde

PEUGEOT ROskildE

Vejlebo & Winther ApS Allan Larsen Johnny Vejlebo Maglegårdsvej 5 B • 4000 Roskilde

Telefon 88 88 67 67

Peugeot Roskilde - Maglegårdsvej 5 B - 4000 Roskilde www.peugeot.dk/roskilde Åbningstider. Man-torsdag kl. 9-17.30, Fredag 9-17.00, lørdag og søndag 11-16

Følg os på Facebook og se konkurrencer og tilbud

Kasper DeWitt

Michael Wermuth


l 32 l 7. JUNI 2016

Sport

Vikingerne kommer tidligt i år Roskilde har Danmarks varmeste vand. Og derfor afvikles åbent-vand-stævnet, Vikingesvøm på 2500 meter, i år allerede den 11. juni med både motionister og et elitefelt. formen af, inden det går løs med danske og internationale mesterskaber. Roskilde Svømnings, Anna Brendstrup, er netop blevet udtaget til udviklingslandholdet og skal således have sin ilddåb på hjemmebane. ”Jeg ser frem til at komme til Vikingesvøm i Roskilde i forbindelse med Dansk Svømmeunions talentudviklingsprojekt i åbent vand. Vikingesvøm har et godt ry fra tidligere arrangementer og afvikles i noget af varmeste vand, vi kan finde i Danmark i juni måned, så på den måde er

Åbent-vand-svømning bliver mere og mere populært. I Roskilde Fjord er der en bølge af nye svømmere, som i år har kastet sig ud i denne aktivitet. For de svømmere og alle dem, der allerede har dyrket åbent-vandsvømning længe er der Vikingesvøm den 11. juni i Roskilde Fjord. Det bliver et stævne for både unge og gamle, hurtige og ikke så hurtige.

Ilddåb for Anna I år bliver Vikingesvøm også det første stævne, hvor det danske landshold og udviklingslandsholdet tester

37 dansere fra Vejlebo Dance Studio var til EM i hiphop i Tjekkiet.

Anne Brendstrup skal have sin ilddåb ved Vikingesvøm i Roskilde Fjord.

det perfekt som et introduktionsarrangementet for nye åbent-vand-konkurrencesvømmere,” siger Thomas Stub, som er talentansvarlig i Dansk Svømmeunion.

Fakta:

DIABETES OVERVÆGT SUND KOST FORHØJET KOLESTEROL www.dorthebierre.dk AUTORISERET KLINISK DIÆTIST Allehelgensgade 17 4000 Roskilde Tlf. 2616 1349 diaetist@dorthebierre.dk www.dorthebierre.dk

Dorthe Bierre Autoriseret klinisk diætist

Onlinebooking

• Løbet er 2500 meter fra Vigen Camping til Vikingeskibsmuseet • Det foregår lørdag den 11. juni • Elitefelt starter kl. 10:45; Motionsfelt starter fra kl. 11 • Forventet deltagerantal: 200 • Sidste års vinder: Magnus Andersen, forsvarer i år sin titel • Tilmelding på www. openwater.dk

Finalepladser ved EM i hiphop Mere end 600 dansere fra ni nationer var repræsenteret ved EM i hiphop i Tjekkiet, hvor Vejlebo Dance Studio nåede finalen. Af Tomas Skov

En større flok unge dansere fra Vejlebo Dance Studio er landet efter en fantastisk tur til Karlovy Vary i Tjekkiet, hvor de har været nede og danse EM i hip hop. Fra Vejlebo Dance Studio deltog junior small gruppe Dia-

mond Killers v/ instruktør Natacha Vejlebo og dansere: Anna Westh, Mathilde Kjærgaard, Jasmin Haupt, Josefine Lund, Celina Poulsen, Dilan Gormez og Marie Lange samt Voksen formation Crew 99 v/ instruktør Natacha Vejlebo og dansere: Esben Wormslev, Patrick Lindegaard, Simon Söderlund, David Støckel, Louise Rasnæs, Ditte Bilsby, Pernille Dolleris, Maria Bondeskov, Marie Gade, Henriette Poulsen, Lulu Elling og Natacha Vejlebo kvalificeret sig.

Finalepladser 37

dansere

og

satte sig i bussen onsdag aften, og landede torsdag morgen i Tjekkiet. Fredag blev der danset indledende runde, og begge hold skulle så danse semifinale lørdag formiddag. Beggesamtidig? hold fra og have det sjovt Vejlebo Dance Studio dansede sig til finalen, der blev afviklet lørdag aften. ”Begge hold dansede deres bedste runde til dato. Om tre måneder løber du Jeg er så stolt af begge mine fem kilometer uden pause – og undervejs harDe du mødt har knoklet og arhold. en masse kvinder og mænd bejdet hårdt, og så er det med samme mål som dig. bare fantastisk at se, at det Vi løber fra Vikingeskibsmuseet, nårhele der er begyndertræning. gik op i en højere enhed til for begge hold”, siger Velkommen Roskilde Motion! en stolt Natacha Vejlebo.

Vil du lære at løbe

Læs mere og tilmeld dig på

forældre

roskildemotion.dk

FØRSTE LØBETRÆNING

lørdag den 2. april kl. 9.00

GODT LØBETIP

Roskilde Motion - en løbeklub med plads til begejstring

Løbeskoene skal med på ferien

Klubben er for almindelige motionister. Vi satser på bredden, da vi har et ønske om at få flest muligt til at dyrke motion på egne vilkår.

Din grundform vil hurtigt blive forringet, hvis Roskilde Motion er et tilbud til de mange, der har gode intentioner om at løbe – men som synes, at det er svært at komme ud af døren alene. På begynderhold bygges formen du ikke løber i ferien... tag derfor løbeskoene med. Hvis dufemer til eller storby kilometer 30 minutterferier, uden pause. er der altid en park eller en sti langs med en flod. ViVed strandferie er det en nydelse at har også flere hold for dig, der allerede løber 5 km jævnligt. Målet er ikke at kunne en marathon, det er i orden at løbe for hyggens skyld. løbe langs med strandpromenadenløbei solnedgangen.

langsomt op og kan senere vedligeholdes på niveauinddelte hold. Målet er at kunne løbe

Der lægges meget vægt på det sociale aspekt – der skal bogstaveligt talt være luft

BEGYNDERPROGRAM LØB MED PAPERBOY OG ROSKILDEMOTION

til at tale sammen under løb. Motionen giver også plads til at kunne nyde isdesserten med god samvittighed.

Løb ud af en rute og vend om, når den halve tid er gået

Dag

Dato

Løb

Gang

Løb

Gang

Løb

Gang

Løb

Løb samlet i minutter

Onsdag Lørdag Mandag Onsdag

08. juni 11. juni 13. juni 15. juni

5 5 3 3

1 1 1 1

8 9 9 9

1 1 1 1

8 9 9 10

2 2 1 1

8 9 10 10

29 32 31 32

Gåpause samlet i minutter 4 4 3 3

Tid i alt 33 36 34 35

Mange gode løbehilsener Louis

ROSKILDE

MOTION.dk

FAKTA: Du kan læse mere om emnet på Facebook gruppen Roskilde løber. Dette er stedet for alle, der ønsker at løbe med, enten i klubben eller på egen hånd via avisens ugentlige løbeprogram. Du kan også læse tidligere artikler om projektet samme sted. Hvis du ønsker at løbe med andre, kan du tilmelde dig på Roskildemotion.dk


7. JUNI 2016 l 33 l

Nu kan du møde Lene i Handelsbanken Velkommen til Lene Berland. Med Lene har vi fået en ny, erfaren privatrådgiver til vores team i Handelsbanken Roskilde. Lene er på hjemmebane i Roskilde og har mange års erfaring som kunderådgiver. Kom ind og hils på Lene eller kontakt hende direkte på telefon 4456 2058 eller via e-mail lwbe01@handelsbanken.dk.

Industrivej 20, 1. th. / 4000 Roskilde / tlf. 4456 2050 roskilde@handelsbanken.dk / handelsbanken.dk/roskilde


l 34 l 7. JUNI 2016

KULTURKALENDER 2016 Roskilde-ban JUNI

Lørdag den 11. juni kl. 20 åbner Gimle dørene for en enestående dobbeltkoncert med de to originale Roskilde-bands Peter Marckmann Band - og The Swolly Wolly Hula Bula Humble Bumble Band, som giver sin første koncert efter 34 års tilløb. Af Tomas Skov

VIBY JAZZDAYS 11. JUNI

SMAG PÅ PERU

Kom og være med til at høre om og smage på dette fantastiske land! KulturCosmos kl. 18-22

TORSDAG 9. JUNI BOOK EN IT-VEJLEDER

Book en it-vejleder hvis der er noget bestemt du gerne vil blive bedre til, eller hvis du har et lidt mere tidskrævende men afgrænset it-problem. Pris: Gratis billetter Tilmelding nødvendig. Roskilde Bibliotek kl. 13 og 14

HEMMELIG FILM I ÅGERUP

Tag ægtefællen eller vennen/veninden under armen og se en god film på biblioteket. Tilmelding nødvendig. Ågerup Bibliotek kl. 13.30

FREDAG 10. JUNI SOMMERBOGEN

Læs tre bøger i løbet af sommerferien, anmeld dem og vind en iPad. Igen i år kan du deltage i Sommerbogen og læse og anmelde bøger fra 10. juni - 20. august. Alle Roskilde Bibliotekerne - hele døgnet

Viby JazzDays præsenterer Kansas City Stompers i samarbejde med KulturCosmos og Viby Musikforening. KulturCosmos kl. 11-13

ÅBENT HUS PÅ ASYLCENTER ROSKILDE

Vil du opleve hvordan asylansøgerne bor og lever? Røde Kors og beboerne byder velkommen i centerets gårdhave. Der vil være mulighed for at købe mad og drikke og diverse underholdning for både voksne og børn. Røde Kors Asylcenter Roskilde kl. 11-14

KONCERT

Gimle præsenterer Peter Marckmann Band & Swolly. Entré: 60 kr + evt. gebyr. Gimle kl. 21

SØNDAG 12. JUNI

FOLKEPARKENS MOTIONSLØB

Vi byder velkommen til motionsløb i Folkeparken i et let terræn og skønne omgivelser i Roskilde centrum. Se mere på www. lobforlivet.dk. Folkeparken kl. 10

Brandhøjbanen er et omfattende mini-jernbaneanlæg, der er anlagt på et 18.000 m2 stort rekreativt område i Hedeland. Brandhøjbanen kl. 11-16

MANDAG 13. JUNI FESTIVALLYTTEKLUB

Roskilde Festival 2016 - tips til årets musikprogram. Tilmelding nødvendig. Roskilde Bibliotek kl. 19

TIRSDAG 14. JUNI

FORFATTERSKOLEN FOR UNGE Kom til reception til Forfatterskolen For Unges nye bog. Scenen på Roskilde Bibliotek kl. 16.30-18.30

NYKREDIT PARKSTAFET

Et stafetløb i Folkeparken i Roskilde. 4 personer på hvert hold, der løber hver 5 km - 2 runder a 2,5 km. Det er muligt både at dyste, udfordre sig selv og have det sjovt ! Der er præmier til vinderholdene og madpakker til alle. Musik og underholdning. Pris: 475 kr. Folkeparken kl. 18

Alle ugens dage!

Bordreservationer Hovedvejen 140 · 2600 Glostrup · 4343 0390 Copenhagen Designer Outlet v/City2 · 2630 Taastrup · 4399 0086 Fiolstræde 3-5 · 1171 København K · 3393 2929 Fields · 2300 København S · 3220 4200 Amager Centret · 2300 København S · 3254 5400 Fisketorvet · 1561 København V · 3391 9370 Storcenter BIG · 2730 Herlev · 4491 4520 Bruun´s Galleri · 8000 Aarhus C · 8620 2060 Kuponen gælder t.o.m. 2016

Alle ugens dage fra kl. 10-16

Kuponen skal afleveres ved bestilling! (e-avis udklip ikke gældende!) Kuponen gælder kun i Glostrup - Copenhagen Designer Outlet v/City2 - Fiolstræde! klip ud og medbring!

VÆRDI·KUPON

NYKREDIT PARKSTAFET 14. JUNI

Kuponen gælder t.o.m. 2016

Bestil 2 x Aften·Buffet - betal kun for 1! Alle ugens dage fra kl. 16-22

Kuponen skal afleveres ved bestilling! (e-avis udklip ikke gældende!) Kuponen gælder kun i Glostrup - Copenhagen Designer Outlet v/City2 - Fiolstræde!

UGENS PROGRAM PÅ GIMLE

Gimle Quiz RF16 veRsion

2 cocktails 100,-

Bestil 2 x Brunch/Frokost Buffet - betal kun for 1!

ROSLIVE (FRA 10 ÅR)

07.06

på À LA CARTE! lør, søn, man, tirs kl. 16-22

klip ud og medbring!

LØRDAG 11. JUNI Kom og vær med, det bliver super sjovt. Vi mødes ved den røde bom for enden af Hyrdehøjvej, hvor der er betaling, våbentjek og sminkning. Rollespillet forgår i en middelalderverden, krydret med magi og

½ PRIS!

www.dallevalle.dk

Gælder ikke Børnebuffet!

Gimle præsenterer: LOKE’S KÆLDER: THE YEAH FORCE + BENNY AND THE ME LOVE YOU LONG TIMES + Support. Ståplads i Gimles kælder. Loke’s Kælder er et koncept for de hårde ravne. Entré: 50 kr + evt. gebyr. Gimle kl. 21. Dørene åbner kl. 20.00

VIBY JAZZDAYS

KØR MED MINITOG

VÆRDI·KUPON

LOKE’S KÆLDER

mystiske væsner. Entré: 50 kr. Medlemmer gratis adgang. Parkeringspladsen ved Hyrdehøj Skov ved Katedralskolen kl. 10-16

Gælder ikke Børnebuffet!

ONSDAG 8. JUNI

Begge bands er indfødte Roskilde-bands, og de har begge en lille stribe CD’er bag sig. Men mens Peter Marckmann Band har lang erfaring med at præsentere sin intime stemning og lytteværdige tekster for et

publikum, så er det lykkedes Swolly (vi nøjes med den korte udgave af navnet) at eksistere i 34 år – uden at give en eneste koncert. Det er der umiddelbart to forklaringer på: Forsangeren var angiveligt for genert, og den bærende instrumentalist havde en civil karrie-

10.06

THe YeAH FoRCe + BennY ATmlYlT

Gimle • HelliGkorsvej 2 • 4000 roskilde • Gimle.dk • facebook.com/Gimleroskilde

10.06

nATCAFé: KluB CHeAp A$$

11.06

peTeR mARCKmAnn BAnd & swollY


7. JUNI 2016 l 35 l

nds for voksne re at tage hensyn til. Det var imidlertid i Fona, så NU er Swolly klar til fest!

Ren paparazzi Swolly mødte hinanden ved et trafikuheld i teenageårene og blev så lykkelige over at overleve rulleturen i en folkevogn på Holbækmotorvejen, at de grundlagde bandet. Genren har tidligere været tegneseriepoprock, men spænder

nu over alt fra visesang til heavyrock, der dog altid har de historiefortællende, dansksprogede tekster i centrum. Swolly’s sange fik engang Erik Grib til at indstifte en særpris i konkurrencen om Årets Roskilde-vise for den noget kontroversielle, socialrealistiske sang ”Behersket Hyldest Til Helgebakken”. ”Det har aldrig været et live-projekt. Men nu har vi fået

Fakta: • Peter Marckmann Band åbner dobbeltkoncerten kl. 21 • The Swolly Wolly Hula Bula Humble Bumble Band går på kl. 22

nogle vildt dygtige musikere og en superlækker korpige, som kalder sig miss Rose”, siger forsanger Claus Steensbech, der for nylig opdagede en fotograf, der i smug tog billeder ind ad vinduet til deres øvelokale. ”Det er jo ren paparazzi. Vi mærker nu virkelig bagsiden af berømmelsen uden nogensinde at have mærket forsiden”, griner han.

Tegneseriebandet ”The Swolly Wolly Hula Bula Humble Bumble Band”: Bagerst fra venstre: Torben Andersen (guitar), Torsten Hagemann (keys + sax), Michael Gamst (bas). Forrest fra venstre: Jan Brødsgaard (kapelmester og trommer), Claus Steensbech (tekster og sang).

Koncert i Stakladen i Gundsømagle I Gundsømagle er forberedelserne i gang til årets største kulturbegivenhed, den ambitiøse minifestival 10. juni i den gamle Staklade midt i landsbyen. Der kommer både lokale og ”udenbys” bands.

For sjette år i træk bliver den højloftede lade på Pileparkvej i Gundsømagle ryddet og omdannet til koncertsted med en stor scene, lyd- og lysanlæg og en velassorteret bar. Staklade-koncerten er en populær begivenhed i landsbyen og er efterhånden vokset til en minifestival med 7 timers musik og både lokale og københavn-

spænder over genrer fra electro-pop til punk og rock. Ligesom de foregående år befolkes scenen af musikere i alle aldre, men hvor koncerten oprindelig var tiltænkt musikere og bands med lokale tilhørsforhold, er det efterhånden rygtedes,

at Stakladen i Gundsømagle er et godt sted at spille. I år kommer der fire bands fra København, herunder den elektroniske synthpop-duo SoftWave og rockbandet Silverleaf, der vender tilbage efter en forrygende performance i Stakladen sidste

år. Der bliver også genhør med populære lokale bands som Sorry for Smoking, der kommer med deres eget materiale, og Monkey Jam fra Jyllinge, der spiller Arctic Monkeys cover. Det sker fredag den 10. juni kl. 18-01 i Stakladen i Gundsømagle.

VIN PÅ AUKTION

TIL GODE HAMMERSLAG

Der er 6 lokale og udenbys bands på programmet i Stakladen. På billedet er det Monkey Jam fra Jyllinge, der spiller på scenen med kronhjorten igen i år.

ske bands på scenen. Og forventningerne er i top, efter de foregående års succes, hvor flere hundrede tilskuere hvert år har fundet vej til Stakladen i Gundsø-

magle til musikalske oplevelser i de rustikke rammer.

Varieret Programmet er mere varieret end nogensinde og

Champagne, Deutz Cuvée Willam Deutz ‘Vinotheque’ 1990 ∙ Solgt for 12.000 kr

T ES LE F MA T HE R I E F DD E M

Lauritz.com mærker kraftigt stigende efterspørgsel efter gode konsumvine og eksklusive samlervine. Vi giver gerne en uforpligtende vurdering af dit vinlager eller din samling.

FIRMAFESTER DER HUSKES fra kr. 795,- pr. couvert min. 60 personer

12 fl. Château Lafite Rothschild, Pauillac 1987 Solgt for26.400 kr

comwellroskilde.dk

Comwell Roskilde / Vestre Kirkevej 12 / DK-4000 Roskilde / (+45) 4632 3131

Screaming Eagle Napa Valley 1999 Solgt for 12.000 kr

2 fl. Mouton Rothschild, årgang 1964 og 1965 Solgt for 9.800 kr

LAURITZ.COM ROSKILDE

Store Hedevej 4· 4000 Roskilde · 4674 4040 roskilde@lauritz.com· M-F 10-18· L 10-14

5 fl. Chateau Latour 1992 i OWC Solgt for 7.900kr


l 36 l 7. JUNI 2016

Bennies Pletskud - så samles byen REDAKTION:

Tomas Skov, redaktør tomas@paperboy.gratis Mobil: 2679 4048

Holger Vincents, journalist holger@paperboy.gratis Mobil: 3052 7408

VIND EN UGE I EN Renault Twingo Paperboy sender hver uge fotograf Bennie Hansen fra Billedbutikken på gaden for at finde ugens pletskud.

SALG:

Er du den heldige, der er kommet i Bennies søger, så har du vundet en uge i en Renault Twingo hos Arne Stubbe Automobiler A/S i Roskilde. Bilen leveres med fyldt tank og du må køre op til max. 2000 km. Er du den heldige vinder, skal du kontakte Claus Pihl på tlf. 46 33 04 00 eller på mail: clp@stubbe.dk inden afhentning. Bilen skal afhentes i indeværende uge. Der følger naturligvis også en Paperboy-kop med i præmien, der udleveres sammen med bilen.

Helene Risum, bladchef helene@paperboy.gratis Mobil: 2332 7119

Nina Holm, mediekonsulent nina@paperboy.gratis Mobil: 2289 9076

PRODUKTION:

Annette Thomsen, grafiker annette@paperboy.gratis Mobil: 2635 0714

ADMINISTRATION:

Lone Ovesen, bogholder lone@paperboy.gratis Mobil 2049 1162

Patrick Holbek, udgiver. Ansv. patrick@paperboy.gratis Mobil: 4058 4437

Paperboy udkommer hver tirsdag/onsdag til samtlige husstande i Roskilde Kommune. Tryk: Dansk AvisTryk Trykoplag: 38.500 eks. Udgiver: Paperboy ApS Det er ikke tilladt at gengive artikler uden tilladelse fra Paperboy. Læserbreve er velkomne og kan sendes til: tomas@paperboy.gratis eller holger@paperboy.gratis

Paperboy Roskilde Borchsgade 6 C, 1. sal - 4000 Roskilde Tlf. 7020 0214 · Åbent: mandag-fredag 9-16

UgensUdsnit

Lars Pedersen, salgschef lars@paperboy.gratis Mobil: 3052 9252

Sidste uges udsnit Sidste uges udsnit var Sct. Jørgensbjerg Kirke og ugens vinder blev Pia Thorbech Lieb der svarede rigtigt på Paperboys Facebookside.

Hvor er vi henne? Fotografen Bennie går hver uge på opdagelse i byen og stiller skarpt på en af byens utallige detaljer. Gæt hvor ugens billede er taget eller hvad det forestiller. Skriv dit svar på vores Facebookside Paperboy Roskilde dagen før vores udgivelsesdag. Vi trækker lod blandt de rigtige besvarelser og poster vinderen på Paperboys facebookside. Vinderen kan afhente et paperboy krus hos os på første sal i Borchsgade 6 C.

Tillykke - der står et Paperboykrus klar til Pia på redaktionen i Borchsgade 6 C.

Husker du?

Idræt i blodet Lærer, byrådsmedlem og forfatter til en lang række bøger om idrætspædagogik. Også på det fysiske plan er 78-årige Palle Aagaard stadig i fin form – selv om det hele går lidt langsommere. Af Tomas Skov

Palle Aagaard blev færdiguddannet lærer som 22årig, hvorefter han blev ansat ved Roskilde Skolevæsen i 1960, først ved Allehelgens Skole og siden 1964 ved Sct. Jørgens Skole. Hovedfaget var matematik,

men han underviste også i fagene formning, geografi og orientering og ikke mindst idræt og svømning. I 1967 startede han sit eget forlag, Forlaget Roas, Roskilde, hvorfra han i de efterfølgende år udgav omkring 30 bøger om idrætspædagogik, hvoraf enkelte blev solgt i

op mod 40.000 eksemplarer. Palle Aagaard var forfatter eller medforfatter på flere af bøgerne og han redigerede selv samtlige bøger og markedsførte dem alle som autodidakt forlægger. I 1973 blev han skolekonsulent for faget idræt ved Roskilde Skolevæsen, indtil han gik på pension i 1997.

Byrod Palle Aagaard var formand for den radikale vælgerforening i fem år i 1970’erne – og det lykkedes ham at blive medlem af byrådet i to omgange for Det Radikale Venstre – først i perioden

1985-89 og siden igen fra 1992-94. Desuden var han i Køge-kredsen opstillet for sit parti til Folketinget ved to valg i slutningen af 1980’erne.

Masser af børn ”Jeg er lige kommet hjem fra tennis”, siger Palle Aagaard, da han tager telefonen. Han blev gift med sine kone, Ester, i 1960 og parret købte hus i Veddelev. Der har de så boet siden, selv om huset er blevet udbygget tre gange siden indflytningen. ”Vi endte jo med at få fire børn, så vi måtte løbende udvide fra de oprindelige 104 kvm. til de nuværende 240 kvm. Vi har så siden fået ni børnebørn, hvoraf de fem bor her i byen. Så vi har lidt at køre til”, siger Palle Aagaard, der sammen med


7. JUNI 2016 l 37 l

Paperboy besøger barselsafsnittet på Roskilde Sygehus hver uge for at forevige livets mirakler.

Se flere mirakler på vores hjemmeside: paperboy.gratis

Svangerskabsforgiftning Der måtte et hurtigt kejsersnit til, da Michelle Ditmark Christiansen ankom til fødeafdelingen på Roskilde Sygehus. Af Tomas Skov

”Vi kom ind natten mellem fredag og lørdag, hvor Michelle havde meget ondt i maven. Michelle fik så noget morfin, for de troede det måske var galdesten. Men så om morgenen finder de ud af, at det er svangerskabsforgiftning”, fortæller far Rasmus Taarnstrup.

Herefter gik det stærkt, og den førstefødte søn, Nicky, kom til verden ved et kejsersnit lørdag den 28. maj kl. 9:50. Herefter røg den nyfødte på ambulatoriet, hvor han skulle have hjælp til at trække vejret. Nicky er nu for længst tilbage hos sine forældre, hvor han sover trygt, mens vi taler sammen. Han er kommet til verden næsten tre uger før termin, og det er derfor ikke overraskende, at han bare vejer 3050 gram og måler 49 centimeter.

Til observation ”Det har da været hårdt. Jeg fattede ikke ret meget under kejsersnittet –

jeg var bare helt fjern på grund af bedøvelsen”, fortæller moren, som først er ved at blive sig selv igen her på tredjedagen efter al den smertestillende medicin, hun har fået. ”Hun har fået taget en lang række blodprøver og har også fået ekstra blod. Indtil videre er Michelle også på væskerestriktion, hvor hun ind til videre må indtage 130 milliliter i timen”, fortæller Rasmus Taarnstrup. Michelle skal nu ligge til observation i nogle dage, men parret forventer at være hjemme sidst på ugen. Lille Nicky kom til verden ved et hurtigt kejsersnit efter svangerskabsforgiftning.

Svangerskabsforgiftning Svangerskabsforgiftning er en tilstand, hvor den gravide har forhøjet blodtryk og æggehvidestoffer (proteiner) i urinen. Tilstanden kan også føre til de såkaldte ”fødekramper”, som er krampeanfald med bevidstløshed hos den gravide. Svangerskabsforgiftning kan give symptomer fra de fleste af kroppens organer, men den gravide kan også være helt uden gener. Svangerskabsforgiftning rammer ca. 3 procent af alle graviditeter. Tilstanden er 6-8 gange hyppigere hos førstegangsfødende end blandt kvinder, som har født før. Kilde: www.sundhed.dk

NYHED Pusletasker fra CAM CAM Fås i 2 farver

499,-

Ro’s Torv · Roskilde · Tlf. 20 40 42 96

Vi opsøger hver uge én af de profiler, som fyldte meget i vores bevidsthed i en periode, og som nu lever en mere tilbagetrukket tilværelse. Hvor blev de af, og hvad laver de nu?

Ester bruger en del af sin tid på at passe børnebørnene.

Solgte i udlandet Palle Aagaard stoppede sin omfangsrige produktion af bøger i 2005, men der er stadig en del bøger på lageret. ”Jeg har kørt mange tons bøger på Kara – det gjorde jo ondt. Men jeg har beholdt en del, som jeg stadigvæk sælger lidt af ind imellem”, fortæller forfatteren, hvis bog om minihåndbold også blev udgivet på henholdsvis engelsk og tysk og solgt i både England og Tyskland.

I bevægelse Palle Aagaards interesse for idræt har ikke begrænset sig til at skrive om det. ”Ja, jeg bliver 80 næste år.

Jeg skal bare lige blive 79 først. Jeg spiller tennis fast fire timer om ugen – primært om vinteren i Roskilde Tennis Klub”, fortæller Palle Aagaard, som i øvrigt var formand for samme klub gennem ti år. ”Og så spiller jeg golf i Roskilde Golfklub med handicap 21. Her har jeg også været engageret som mentor for nye medlemmer. Der har i det hele taget stået idræt på ryggen af hele min familie, siden jeg var helt ung. Det er gået i arv til vores børn og børnebørn, som alle har med idræt at gøre”, fortæller den aktive pensionist.

Privilegeret Allerede som 60-årig valgte Palle Aagaard at afslutte karrieren som lønmodtager

i folkeskolen, så han runder snart de første 20 år som pensionist. ”Jeg gik tidligt, fordi min forlagsvirksomhed var blevet et halvdagsjob for mig. Af samme grund var jeg gået ned i tid som lærer de sidste 8-10 år”, husker pensionisten, som ikke har svært ved at få tiden til at gå. ”Jeg går hver dag og undrer mig over, hvordan jeg overhovedet har haft tid til at gå på arbejde. Det er så fantastisk og privilegeret en tilværelse at være pensionist”, siger han.

På den anden side Dog må han erkende, at der trods alt skal afsættes lidt mere tid til aktiviteterne end tidligere. ”Der er stadigvæk kun 24 timer i døgnet. Man bliver jo

Palle Aagaard med tidligere borgmester Lisbeth Olsen – formentlig i 1978. Foto: Bennie Hansen.

træt ind imellem, og der går længere tid med at restituere. Men jeg kan stadig det samme, som jeg altid har kunnet – bare lidt langsommere”, siger Palle Aagaard, der nu strækker hække-

klipningen og beskæringen af æbletræet over flere dage. Og så er det heller ikke forbudt at slappe lidt af ind imellem. ”Min kone er morgenbader

– og når hun tager afsted, så har jeg det rigtigt godt med at lægge mig om på den anden side”, griner den glade pensionist.


l 38 l 7. JUNI 2016 Ring allerede i dag for en gratis og uforpligtende salgsvurdering - måske er din bolig mere værd end du tror?

home.dk

Ung butikschef med stor erfaring

En glad Christian Bo Gellert Stii kunne som den første hejse flaget på Roskilde Tekniske Gymnasium og Skole.

Elisabeth Borggaards barnebarn Selma Nedergaard klippede snoren til den nye butik i Gullandsstræde.

Red Barnet flyttede Efter at have ligget i Allehelgensgade gennem en årrække, flyttede Red Barnets genbrugsbutik fredag den 3. juni til nye lokaler i Gullandsstræde. ”Vi har ledt efter en bedre

beliggenhed, og det har vi fundet her”, siger Elisabeth Borggaard, som også hæfter sig ved, at trafik- og parkeringsforholdene nu bliver bedre for kunderne.

sium, hvor de gymnasiale fag aflægges. Uddannelsen Ring allerede i dag for en gratis og uforpligtende salgsvurdering - måske er din bolig mere værd end du tror? strækker sig over næsten 4½ år, og torsdag gjorde Christian sin X-del, sin Af Holger Vincents skriverier, hvis man skal gymnasiale del færdig. spekulere lidt i begrundelChristian var til eksamen Paperboy kunne ellers for sen bag de to stjerner, som i en synopsis, som han hav- kort tid siden bryste sig af det nuttede pelsdyr har tilde skrevet forud og frem- et fornemt gennemsnit på delt os. Og spekulation er lagde indholdet af. Som hele 4,9 stjerner på vores desværre en nødvendighed, eksaminator havde han sin Facebookside. Men en avis for Felix er sin veludviklede journalist på et konkurrefaglærer fra Roskilde Tek- kan i sagens natur ikke ap- katteforstand til trods, ikke rende medie i Roskilde. Men kan du bekræfte at Feniske Skole, og som censor pellere til alle – også selvom sådan lige at få i tale. Lige en byggeteknik-lærer fra et vi forsøger at nå så bredt ud som Felix’ ejer heller ikke lix er din kat? ”Jeg kan bekræfte, at jeg andet teknisk gymnasium. i Roskilde som muligt. kender noget til kattens diHan blev belønnet med et Felix Sylvestrus, der be- gitale livsførelse, så her er har en kat, der hedder Felix, 4-tal for præstationen og skriver sig selv som ”den der heller ikke megen hjælp men jeg kender ikke noget til nogen anmeldelse”, forkunne dermed som den sejeste og stærkeste kat i at hente. første på Roskilde Tekniske Roskilde”, har således ikke ”Det kender jeg ikke noget klarer katteejeren. Har du mulighed for at Gymnasium hejse flaget. meget tilovers for vores til”, siger Anette Gundlach,

I den nu slettede anmeldelse af Pahome.dk perboy på Facebook tildelte katten Felix avisen to ud af fem stjerner. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra den avislæsende kat.

Roskildes første EUX’er er færdiguddannet Den første med en EUX-uddannelse i Roskilde hedder Christian Bo Gellert Stii, en Roskilde-dreng fra Jyllinge. Christian har færdiggjort sin X-del af sin EUX-uddannelse på Roskilde Tekniske Gymnasium & Skole, og han blev således den første, der springer ud med en EUX-uddannelse i Roskilde. EUX er både en ny erhvervsfaglig og en gymnasial uddannelse, og Christian har derfor både været på Roskilde Tekniske Skole, hvor hans faglige uddannelse finder sted, i en læreplads hos en mester, og på Roskilde Tekniske Gymna-

Mark Aagaard har arbejdet i dagligvareforretningen i Skomagergade siden han var 14 år gammel, hvor han begyndte som flaskedreng. Og nu kan han så indtage rollen som butikschef i Meny, der har Søren Seier Rasmussen som købmand. ”Jeg har været alt fra kassemedarbejder til vinchef og grøntchef, og det er selvfølgelig en fordel, at man kender alle områder i forretningen. Så jeg føler mig godt rustet til opgaven”, siger Mark Aagaard, der bor i Roskilde med sin kæreste og parrets to børn.

En kattens anmeldelse

sætte os i forbindelse med Felix? ”Jeg skal se, hvad jeg kan gøre”, slutter hun. Kort efter vi havde talt med Anette Gundlach, valgte Felix at trække sin anmeldelse tilbage og fjerne den fra Facebook. Det var kattens.

ÅBENT HUS 22/5 10.15 - 10.45

Undgå splittelse i familien

NYHED

Træf en fornuftig beslutning og få lavet et testamente nu

ÅBENT HUS 22/5 10.15 - 10.45

Ring til Råd til Advokat og aftal et møde på vores kontor eller hjemme hos dig.

Tune

Vi rådgiver dig og fortæller, hvad du kan gøre for dine arvinger. Tune Bygade 34B

Tune

Tune Bygade 34B I juni måned tilbyder landsbyidyl vi et færdigt testamente Hyggelig og charmerende Nu sker ende lig – Tunes smukmoms. keste bolig er endelig kommet til transport samt det naturskønneCharmerende Hedeland. Kun få km fra boligen fin-tæt på Hedeland fordet kr. 3.995. inkl. landsbyidyl salg hos Home RO’s Torv Roskilde. Boligen er beliggende på den des en af Danmarks mest velhold te golfb1aner. Gå ikke glip af denne Hyggelig ½ plans villa med fuld kælder, beliggende i den gamle attraktive Tune Bygade, som er en del af den gamle bydel. Tune Her finder fantastiske bolig, med charme og sjæl, som er gennemrenoveret fra bydel udbydes til salg.

man bl.a. den smukke og velholdte kirke og ligeledes få hund redeBygade AZ i den stil som huset udstråler. Boligen står og venter på en ny famiTune 34B Villaen indeholder i stueplan dejlig lys vinkelstue med åbent køkmeter fra indkøbsmuligheder, skole, børneinstitutioner, offentligt lie at kræse om, skal det være jer? Hyggelig og charmerende landsbyidyl ken, værelse, badeværelse og bryggers. Fra stuen er der adgang

Råd til Advokat

KgCfdC 136

84

3

332 1984 Energi

VILLA Kontantpris 2.895.000 Ejerudgifter pr. md. 2.902 Udbetaling 145.000 Brutto/netto ekskl. ejerudgifter 13.731/11.336 Sag: 173E00047 136 84 3 332 Tlf: 198438413500 Energi

KgCfdC

VILLA Kontantpris Ejerudgifter pr. md. Udbetaling Brutto/netto ekskl. ejerudgifter Sag: 173E00047

2.895.000 Nu sker det endelig – Tunes smukkeste bolig er endelig kommet til transport samt det naturskønne Hedeland. Kun få km fra boligen fin2.902 have, der påglipdet hele. 1. salen rummer 2 gode værelser samt kontor/ salg hos Home RO’s Torv Roskilde. Boligen er beliggende på den til dejlig des enlukket af Danmarks mesthvor velhold te goler fbatænkt ner. Gå ikke af denne 145.000 attraktive Tune Bygade, som er en del af den gamle bydel. Her finder fan tastiske bolig, stort med char me og sjæl, som er gennemrenove ret fra stue. I kælderen aktivitetsrum/gildesal samt 3 gode rum. Boligen ligger tæt på kirke, gadekær GREVE/KARLSLUNDE man bl.a. den smukke og velholdte kirke og ligeledes fåTAASTRUP/HEDEHUSENE hundrede AZ i den stil som huset udstråler. BoGLOSTRUP/ALBERTSLUND ligen står og venter på en ny fami13.731/11.336 v/ind Anne Crone & Rasmus A/S Croneslagter A/S og apotek. Byen er også rig på skoler og meter fra købsmu ligheder, skole, børMørch neinstitutioner,v/ offAnne entligt Crone lie at kræse om, skal det være jer? v/ Anne Tlf:børneinsti38413500 og indkøbsmuligheder, herunder bager,

v/Advokat Birgitte Wessel Knaack

ROSKILDE – RO’S TORV

SOLRØD

v/ Anne Crone A/S Ejendomsmæglere & valuar, MDE RO’s Torv 1, st. 233, 4000 Roskilde roskilderostorv@home.dk facebook.com/homeROsTorv Tlf. 38413500

v/ Anne Crone & Rasmus Mørch Hersegade 20 · 4000 Roskilde Ejendomsmæglere & valuar, MDE Ejendomsmæglere & valuar, MDE Ejendomsmæglere & valuar, MDE Ejendomsmæglere & valuar, MDE tutioner, samt gode busforbindelser til både Roskilde og Karlslunde/Greve. Hundige Strandvej 216, 2670 Greve Taastrup Hovedgade 105, 2630 Taastrup Hovedvejen 126, 2600 Glostrup Solrød Center 48, 2680 Solrød Strand ROSKILDE – RO’S TORV SOLRØD GREVE/KARLSLUNDE TAASTRUP/HEDEHUSENE Det naturskønne Hedeland, der ligger under 1GLOSTRUP/ALBERTSLUND km fra villaen, er et helt kapitel greve@home.dk taastrup@home.dk glostrup@home.dk solroed@home.dk v/ Anne Crone A/S v/ Anne Crone & Rasmus Mørch v/ Anne Crone A/S v/ Anne Crone A/S v/ Anne Crone & Rasmus Mørch facebook.com/homegreve facebook.com/hometaastrup facebook.com/homeGlostrup facebook.com/homesolroed Ejendomsmæglere & valuar, MDE Ejendomsmæglere & valuar, MDE Ejendomsmæglere & valuar, MDE Ejendomsmæglere & valuar, MDE Ejendomsmæglere & valuar, MDE ROSKILDE RO’S v/Hovedgade Anne Crone A/S RO’s Torv 1, st. 233, Roskilde Hundige Strandvej 216,–2670 Greve TORV Taastrup 105, 2630 Taastrup Hovedvejen 126, 2600 Glostrup Solrød Center 48, 2680 Solrød StrandTlf. 43996260 Tlf. 56143800 Tlf.4000 43909200 Tlf. 43434141

www.raadtiladvokat.dk

Birgitte Wessel Knaack, advokat • telefon 2232 1963 • birgitte@raadtiladvokat.dk roskilderostorv@home.dk solroed@home.dk facebook.com/homeROsTorv facebook.com/homesolroed Carsten Juul, advokat • telefon 6087 3335 • carsten@raadtiladvokat.dk Tlf. 56143800 Tlf. 38413500

home.dk

home.dk

taastrup@home.dk glostrup@home.dk Ejendomsmæglere & valuar, MDE · RO’s Torv 1, st. 233, 4000 Roskilde facebook.com/hometaastrup facebook.com/homeGlostrup Tlf. 43996260 Tlf. 43434141 roskilderostorv@home.dk · facebook.com/homeROsTorv · Tlf. 38413500

greve@home.dk facebook.com/homegreve Tlf. 43909200

for sig.

Ejendomsmæglerkæde for Danske Bank koncernen Ejendomsmæglerkæde for Danske Bank koncernen


10 års jubilæum

7. JUNI 2016 l 39 l

Swolly giver KONCERTEN Roskilde bandet ”Swolly Wolly Hula Bula Humble Bumble Band” opstod ved en tilfældighed, men har ikke givet koncert før. Forsangeren har været for genert! Men for første gang i over 30 år kan Swolly opleves på Gimle i Roskilde på lørdag den 11. juni. Samtidig bliver det bandets afskedskoncert. Udsendelsen om det usædvanlige band sendes på torsdag den 9. juni kl. 14:30 og på lørdag den 11. juni kl. 14:30. Kanal Roskildes udsendelser kan også ses på www.youtube.com/kanalroskilde

Roskilde i billeder Facebookgruppen Roskilde i billeder er oprettet af Kasper Jørgensen, der selv har en passion for fotos fra Roskilde. Gruppen har på kort tid fået mere end 4000 medlemmer, der enten selv er glade for at fotografere eller blot nyder de mange flotte motiver, der bliver lagt ud. Fotografierne er en skøn blanding af fotos fra det historiske Roskilde og smukke landskaber til det hurtige snapshot af en Roskildebegivenhed. Er du selv interesseret i foto, så kan du sende en forespørgsel for at blive medlem af gruppen. Skal dit foto i Paperboy, så send en besked til Kasper og giv dit foto et par linjer...

Din sikkerhed for kvalitet

Tusind tak

for den overvældende opmærksomhed vi fik til vores 10 års jubilæum den 2. juni Det var dejligt at se så mange kunder, forretningsforbindelser, venner og familie. Jeres besøg gjorde dagen helt uforglemmelig. KÅRET TIL ÅRETS EL-INSTALLATØR 2012 - 2014 - 2016

Jyllinge - Gundsømagle - Roskilde - Hillerød

46 78 78 79 fj@fj-el.dk

Fotograf: Julie Sofie Frederiksen. Roskilde havn! Smuk solnedgang 3. juni fanget med sin IPhone6.

RUBRIK GIV DIT VISITKORT TIL HELE ROSKILDE KOMMUNE - HVER UGE BLOMSTER

Vi udfører alt i... • Buketter • Dekorationer • Begravelsesbinderi • Bryllup Skomagergade 18 · 4000 Roskilde Tlf. 44 44 00 20

EL-INSTALLATØR

GULDSMED

UDLEJNING

GULD & SØLV KØBES www.GULDSMEDENE.dk Anders & Vivi Nielsen Hansen Skomagergade 9 - 4000 Roskilde Tlf.: 46 35 36 50 Fax: 46 35 36 57

PASFOTO

- LOKAL ELEKTRIKER - ERHVERV / PRIVAT - KVALITET TIL TIDEN - DØGNVAGT

TLF. 4636 8446 www.amsbo.dk - Skovbogade 2B, 4000 Roskilde

PASFOTO e... De helt rigtig

4 STK.

Værksted/atelier Roskilde centrum - særdeles velegnet for kunstner, restaureringsarbejder, kreativt håndværk. • 79 kvm. fordelt på tre rum. • Adgang til fælles vand og toilet • Mdl leje kr. 5.600,00 plus forbrug kr. 2.200 Henvendelse direkte til udlejer tlf. 40116258

REKLAME

BYENS BILLIGSTE

AUTORISERET EL-INSTALLATØR

UDLEJES:

50,-

BILLEDBUTIKKEN

V/BENNIE HANSEN KØGEVEJ 60, 4000 ROSKILDE, TLF. 40 25 15 92 ÅBENT MANDAG OG TORSDAG KL. 13-16

Bliv synlig over for dine kunder! Paperboy udkommer hver tirsdag/onsdag til samtlige husstande i hele Roskilde Kommune. Ring og hør nærmere på

tlf. 70 200 214


l 40 l 7. JUNI 2016

UDSALG BLIV TV-KLAR TIL SOMMERENS SPORTSBEGIVENHEDER. LAD OS STÅ FOR LEVERING OG INSTALLERING.

ALL INCLUSIVE

Nyt TV uden alt besværet

4.328,-

32”

UDSALG

3.333,-

Spar 466,-

SPAR

466,-

Leveret og installeret, inkl.

ALL INCLUSIVE

5 års produktgaranti

Nyt TV uden alt besværet

5.439,-

Spar 1.055,-

40”

Leveret og installeret, inkl.

5 års produktgaranti

UDSALG

ALL INCLUSIVE

4.444,-

Nyt TV uden alt besværet

6.750,-

SPAR

855,-

Spar 1.244,Leveret og installeret, inkl.

5 års produktgaranti

49” UDSALG

5.555,SPAR

Panasonic LED Smart TV TV i flot design og brugervenlige smart funktioner. Her får du forbløffende meget værdi for pengene. Perfekt harmoni mellem overkommelig pris og den velkendte Panasonic kvalitet.

1.244,-

DS500 SERIEN:

32” 734 x 437 x 69 mm 40” 904 x 518 x 47 mm 49” 1106 x 644 x 80 mm

Energimærke Energimærke Energimærke

A+ A+ A+ A+ A+ A+

Hersegade 8 -10

Hersegade 8 -10 4000 RoskildeHersegade 8-10 4000 Roskilde Roskilde Tlf. 46 35 27 91 Tlf. 46 35 27 91 Tlf. 46 35 27 91 www.nbradio.dk www.nbradio.dk

Indsæt forhandlerlogo herwww.nbradio.dk Åbent: mandag-fredag 10.00-18.00 · Lørdag 10.00-15.00 Åbent: mandag-fredag 10.00-18.00 · Lørdag 10.00-15.00

DIN LOKALE FAGMAND - ALT I ANTENNER OG PARABOLER

Pbro uge 23 2016  
Pbro uge 23 2016  
Advertisement