Pbro uge 23 2015

Page 1

ROSKILDE 1. årgang Uge 23. 5. juni 2015 www.paperboy.gratis

Et andet liv

GRAND

OPENING

50%

FLERSTYRKEBRILLER

1.475,- (2.950,-) 725,- (1.450,-) 150,-

ENKELTSTYRKEBRILLER SYNSPRØVE

FRIT VALG MELLEM ALLE BRILLER - ALT INKLUDERET

Roskilde: Algade 9. Bestil synsprøve på smarteyes.dk eller på tlf. 7023 2303 Frit valg mellem alle briller. Ekstra stort læsefelt. Ekstra tynde glas. Antirefleksbehandlede, hærdede glas. Antistatiske og antismudsbehandlede. Tilbuddet gælder til 19.07.2015


l 2 l 5. JUNI 2015

Korsbækbutik konkurs

Drengerøve i alle aldre kan hente inspiration til garderoben, når Ro´s Torv lørdag afholder mandeevent på Centertorvet. Besøgene kan også opleve to vaskeægte Ferrarier forsøge at slå rekord på Ro´s Torvs miniring, samtidig med at der udloddes tre ture i bilerne. De heldige vindere får en erfaren instruktør med som passager.

Efter 21 med delikatesser og andre lækkerier lukker og slukker Korsbækbutikken i Algade. Det sker efter forretningsindehaveren, Jane Onø, har sendt en konkursbegæring til retten i Roskilde. Dermed lukker to andre butikker som Onø opkøbte sidste år. Den ene ligger på Ro´s Torv, mens den anden har til huse i Skomagergade men aldrig for alvor er kommet op at køre.

Mod himlen i Roskilde Sosu-uddannelserne er kommet til Roskilde som en del af det samlede campusmiljø på Handelsskolen, og det blev markeret med både borgmester og balloner. Af Tomas Skov

Der var linet op med danske tapas, sodavand og vine i ’Skibet’ på Handelsskolen mandag den 1. juni. Anledningen var endnu et uddannelsesmæssigt bidrag til Roskilde, nemlig social- og sundhedsuddannelserne, der nu er en del af uddannelsespaletten på Handelsskolen.

Et oplagt valg ”Jeg kan lige så godt erkende, at jeg er droppet ud af tre forskellige uddannelser”, erkendte borgmester Joy Mogensen, der var den første på talerstolen, og fortsatte: ”Men jeg synes egentlig, det er gået meget godt alligevel!” Det er jo ikke helt forkert. Og i denne sammenhæng var pointen velvalgt, for princippet med campustanken er

jo netop, at den unge kan droppe et studie, og så vælge det ved siden af i stedet. Sosu-uddannelsen og de øvrige erhvervsuddannelser kæmper alle med at fastholde elever, og de kan kun profitere af at have de øvrige uddannelsestilbud lige uden for døren. Der er måske nok nogle, der går ud ad døren – men sandsynligvis kommer andre ind ad den. ”Vi håber, at I vil finde jer rigtigt godt hjemme her i Roskilde – lige om lidt, med det samme”, beordrede borgmesteren venligt, og at dømme efter stemningen på skolen er det ikke noget problem overhovedet.

UGENS UDSNIT

Ferrari på Ro´s Torv

Paperboy går hver uge på opdagelse i byen og stiller skarpt på en af byens utallige detaljer Gæt hvor ugens billede er taget og skriv dit svar på vores Facebookside dagen før vores udgivelsesdag. Vi trækker lod blandt de rigtige besvarelser og poster vinderen på Paperboys facebookside. Vinderen kan efterfølgende afhente en god flaske rødvin på Paperboy, Borchsgade 6 C 1. sal - naturligvis mod forevisning af legitimation.

Op i det blå Efter velkomst, taler og underviser Birgitte Kambys sang forfattet til lejligheden, var der frit indtag af fast og flydende, hvorefter alle blev udstyret med en ballon inden turen gik mod hjertet af Sosu-uddannelsen på Handelsskolen i Roskilde, gårdspladsen mellem de hvide pavilloner. Vejrguderne havde for en gangs skyld konsulteret kalenderen, så solen skinnede fra en sommerblå himmel. Efter de fornødne hurra-råb slap alle deres balloner, som steg smukt mod det høje blå.

UGENS VINDER

Erik Petersen ”Det er en søjle på stationen, mod hestetorvet”, skrev Erik Petersen kort og præcist om sidste uges udsnit. Vinderen tager ikke selv toget, men er særdeles stedkendt i Roskilde. Han voksede op i Hedehusene og bor nu i Fløng. Erik Petersen blev naturligvis belønnet med en flaske vin for det korrekte svar.

Paperboy udkommer hver tirsdag/onsdag til samtlige husstande i Roskilde Kommune fra uge 24 2015. Uge 20, 21, 22 og 23 udkommer vi fredag/lørdag.

- så samles byen REDAKTION: Tomas Skov, redaktør tomas@paperboy.gratis Mobil: 2679 4048

ANNONCER: Helene Risum, marketing helene@paperboy.gratis Mobil: 2332 7119

ADMINISTRATION: Lone Ovesen, bogholder lone@paperboy.gratis Mobil 4397 1051

Holger Vincents, journalist holger@paperboy.gratis Mobil: 3052 7408

Lars Pedersen, salgschef lars@paperboy.gratis Mobil: 3052 9252

Klaus W. Rasmussen, udgiver klaus@paperboy.gratis Mobil: 2075 0808

Andreas Thrane, journalist andreas@paperboy.gratis Mobil: 5334 2807

Åse Rasmussen, konsulent aase@paperboy.gratis Mobil: 2421 5952

Patrick Holbek, udgiver. Ansv. patrick@paperboy.gratis Mobil: 4058 4437

Tryk: Dansk Avis-Tryk A/S Trykoplag: 35.254 eks. Udgiver: Paperboy ApS Det er ikke tilladt at gengive artikler uden tilladelse fra Paperboy. PRODUKTION: Annette Thomsen, grafiker annette@paperboy.gratis Mobil: 2635 0714

Paperboy Roskilde - Borchsgade 6 C, 1. sal - 4000 Roskilde - Tlf. 7020 0214 - Åbent: mandag-fredag 9-16

Læserbreve er velkomne og kan sendes til: tomas@paperboy.gratis holger@paperboy.gratis andreas@paperboy.gratis


5. JUNI 2015 l 3 l

Picnic med Mozart Paperboy og Opera Hedeland takker for en sand lavine af interesserede i at vinde to billetter til Mozarts operaklassiker Cosi fan tutte i august. Interessen har været så stor, at vi simpelthen ikke har kunnet nå at kvittere for hver enkelt mail, vi har modtaget. Udtrækningen foregik efter alle kunstens regler, og blev afgjort ved udtrækning. Og den lykkelige vinder er… Anne Bechsgaard! Tillykke herfra. Du vil blive kontaktet af Opera Hedeland, som tager den herfra.

Politikernes baggrund er vigtig Af Holger Vincents

Borgerne i Roskilde er ikke i tvivl: Det har stor betydning, at man som vælger har kendskab til politikernes baggrund, og ikke mindst deres mere upolitiske side, når krydset skal sættes i kommunens stemmebokse den 18. juni. ”Det betyder først og fremmest noget, at de har arbejdet inden de kommer ind på borgen og sidder. Hvis politikerne står i Folketinget og taler om at skabe job, skal de også selv have prøvet at have et arbejde”, siger førstegangsvælger Thomas Alexander Dumond. På Schmeltz Plads tirsdag formiddag er der enighed om, at politikerne skal vise, at de er mere end slagord og tal. ”Det har noget at sige op til et valg,

at man kan forstå politikerne som mennesker i deres helhed. At man så kender deres baggrund kan naturligvis både påvirke positivt og negativt”, siger Malene Henriksen. Få meter fra Schmeltz Plads samstemmer en anden roskildenser. ”Det har selvfølgelig betydning, at man ved noget på forhånd om de mennesker man kan stemme på, og at de ikke bare sidder i Folketinget uden at vide, hvad der sker i den virkelige verden. Så er det ikke så afgørende, hvilket arbejde de har haft, men jeg vil helst stemme på en politiker, der også er i stand til at tale helt almindelige menneskers sag”, siger Nichlas Lieberkind, der er selvstændig erhvervsdrivende.

Jeg træner i LOOP fordi

HER ER PLADS TIL BØRN kom til kidz day den 7. juni 2015 Hos LOOP er træning ikke kun for de voksne. Her er der også plads til børn, som kan prøve kræfter med cirkeltræning i vores helt specielle børnecirkel med maskiner for dem. De 12-14-årige kan træne selv, mens de 8-11-årige skal have en voksen med. Lige nu får børnene træning i juni, juli og august for kun 149 kr. Tag din søn, datter, nevø, niece eller dit barnebarn med til KIDZ DAY den 7. juni, hvor vi har masser af sjove aktiviteter og konkurrencer med fede præmier på højkant.

Vind

Vi udlodder 10 gavekort á 3 måneders træning. Udfyld og klip denne slip ud og aflevér den i dit lokale center den 7. juni. Thomas Alexander Dumond er 20 år og førstegangsvælger.

Malene Henriksen skal ud i byen og spise frokost.

Nichlas Lieberkind nyder en stille stund, mens han venter på sin kammerat.

SPISEGUIDE VINDER:

træn 3 mdr. for kun*

149,-

Spar 208 kr.

Al tid g

ls e ratis oprette

✁ Hvor gammel skal man være for at træne i LOOP Kidz?

☐ 5 år ☐ 8 år Navn:

Adresse:

Tel.:

loopfitness.dk LOOP ROSKILDE

v/Lidl og legeparadiset Byleddet 1 · 4000 Roskilde · Tlf. 41 746 228

* Tilbuddet gælder kun søndag den 7. juni 2015 for LOOP KIDZ – børn og unge fra 8-14 år. Mindstepris 149 kr. Efter tilbuddets udløb er prisen 99 kr. pr. 30 dage. Betaling skal ske med betalingskort.

Henrik Frandsen blev den lykkelige vinder af et gavekort til Restaurant Fasaneriet til en værdi af 895 kroner.


l 4 l 5. JUNI 2015

Roskilde Rundt

Mandala i Byens Hus I weekenden var tibetanske munke fra forskellige klostre i Tibet på besøg i den gamle byrådssal, kaldet Byens Hus, for at fortælle om deres kultur og vise deltagerne, hvordan man skaber den såkaldte Mandala. Mandalaen er en symmetrisk figur og et af verdens ældste religiøse symboler, som munkene udformer ved omhyggeligt at placere farvet sand i et yderst komplekst mønster. En svær disciplin som publikum også deltog i.

Debat på Roskilde Gymnasium En række politikere var mødt op til debat på Roskilde Gymnasium for at debattere emner som uddannelse, beskæftigelse, klima og socialpolitik med hinanden og skolens elever som stillede spørgsmål til både de nuværende folkevalgte, og aspiranterne der godt kunne tænke sig at prøve kræfter med borgen. Publikum kunne blandt andet opleve Brian Mikkelsen, Pernille Rosekrantz-Theil, Rasmus Helveg Petersen og Merete Dea Larsen.

Sidste skoledag i Rådmandshaven Gymnasieeleverne har haft fornøjelsen, og forleden blev det så Roskildes 9.klassers tur til at fejre sidste skoledag. Arrangementet foregik under en skyet himmel i Rådmandshaven, men det var ikke noget der slog de mange festende unge ud. Blandt deltagerne var både en gruppe Superwomen, hippier og Teletubbies. Det er ikke redaktionen bekendt, hvorvidt de to unge politifolk var i stand til at holde de andre udklædte i kort snor.


5. JUNI 2015 l 5 l

Roskilde Rundt

Et brag af et afslutnings show Over 400 dansere gav den fuld gas i Roskilde Kongrescenter og Bauhaus Arena lørdag den 30. maj 2015, da Vejlebo Dance Studio havde deres årlige afslutningsshow i Roskilde Kongrescenter Bauhaus Arena. Gæsterne stod i kø allerede fra kl. 14 - en time før showet begyndte, og mere end 800 gæster så det flotte show i den store sal, der var fyldt til bristepunktet. Sangeren Martinez med Guitarist Jeppe London, åbnede festlighederne, og så var showet i gang. Før hvert hold blev der vist en lille film, som introducerede det kommende nummer. Traditionen tro er sidste dansenummer på programmet et show koreograferet og danset af instruktørene selv, i år under temaet Grease, hvor Natacha Vejlebo indtog scenen i høje røde stiletter som Sandra.

Sommertid Køb en el-cykel og kom længere omkring uden at tabe pusten Priser fra

er cykeltid

9.999,-

ALLE MARKISER

÷20% Ring ef

Gardinb

ter

ussen

GARDINER · SOLAFSKÆRMNING Cykel s Mad Himmelev Centret · Sognevej 107 · Roskilde · Tlf. 4635 0355 · www.cykelmads.dk

Roskilde Gardiner Gullandsstræde 8 · 4000 Roskilde Tlf. 4635 3402 · roskildegardiner@gmail.com


l 6 l 5. JUNI 2015

Den tidligere Formel 1-kører og forretningsmand mener, at sidste weekends Jubilæumsløb markerer byens betydning for motorsporten i Danmark Af Holger Vincents

Jac Nellemann:

Roskilde har rammer til verdensstjerner Samlede ind til sygehus Hele holdet bag Roskilde Racing Centers team var med til at samle penge ind til Roskilde Sygehus. Den unge komet Frederik Vodder(forrest til venstre), kørte mange publikumsture og var i det hele taget godt med tilfreds med weekendens arrangement. ”Jeg er selv fra Roskilde, så det har været rigtig fedt at komme ud og vise bilen frem og snakke med fansene. Det har i det hele taget været et helt fantastisk arrangement på havnen”, sagde Frederik Vodder.

24 timer døgnet rundt Find os på www.paperboy.gratis eller på facebook. Vi opdaterer løbende med stort og småt fra Roskilde. Har du en god historie - så skriv til os!

Paperboy

®

- så samles byen

Paperboy Roskilde · Borchsgade 6 C 1. sal · 4000 Roskilde Tlf. 7020 0214 · www.paperboy.gratis · redaktion: tomas@paperboy.gratis

”Det er en Formel Junior fra 1959 bygget af min far og en knægt på 14 år der drømte om at køre motorløb, så jeg arbejdede i min fritid på bilen, blandt andet med at save rør og hjælpe til med svejsearbejdet”, fortæller Jac Nellemann om den sølvfarvede racerbil. Bilen blev solgt inden Jac Nellemann selv fik kørekort, men for 10 år siden købte erhvervsmanden og stifteren af Den Blå Avis bilen tilbage, og derfor er han også meget glad for, at Roskilde Kommune har givet ham muligheden for at komme tilbage og køre klassisk ræs. ”Det er så rasende vigtigt at Roskilde fokuserer på motorsporten, og i byen har som bekendt bevist, at man kan

skabe rammerne for en verdensstjerne. Jan Magnussen kom ikke ud af en rig familie, men fra mere simple kår, og er i dag en af verdens bedste kørere. Det er et godt eksempel på, at det sociale netværk i Roskilde kan bringe folk langt, hvis de selv vil, og dét understreger Jubilæumsløbet”, siger Jac Nellemann. Sidste weekends event for de fartglade indbragte Roskilde Sygehus en sum penge, som er indsamlet ved at publikum kunne købe en tur i en af de mange hurtige biler, der var samlet på havnen sidste weekend. ”Vi indsamlede 147.000 kroner, det synes jeg er flot, og jeg også overlægen der modtog beløbet er godt tilfreds”, siger Jac Nellemann.


5. JUNI 2015 l 7 l

Politikfri zone

Roskilde Gælder til og med d. 13. juni 2015

10 STK. OKSEMEDALJONER Ca. 800 gr. Dansk kød

100,-

Nimbusnørden Af Andreas Thrane

I disse dage står den på valgkamp for folketingspolitikerne. Hermed også for Enhedslistens Christian Juhl, der stiller op i Sjællands Storkreds. Han var formand for 3F i Silkeborg, indtil han ved valget i 2011 blev valgt ind til Folketinget. Blandt hans mærkesager er ordentlige løn- og arbejdsvilkår.

Slapper bedst af, når hænderne bliver brugt Christian Juhl holder af at bruge sine hænder, og han har da også en fortid i håndværkerbrancher som skovarbejder og jord- og beton. ”I min sparsommelige fritid bruger jeg meget af tiden på min Nimbus fra 1950, men under valgkampen har jeg overhovedet ikke tid til den. Da jeg købte den, hentede jeg den i Nørre Sundby, hvor den lå splittet i fire kasser. Derfor brugte jeg de efterfølgende to vintre på at skrue den sammen”, udtaler Christian Juhl passioneret og tilføjer ”jeg går ikke så højt op i, om det er sommer eller vinter, hvis bare jeg har det rette tøj på, kan jeg køre på den året rundt.” Nimbus er den første danske masseproducerede motorcykel, så Christian Juhl ejer en lille bid af den danske industrihistorie. Den første Nimbus motorcykel blev produceret i 1916, men først i 1919 fik den navnet Nimbus. ”Man kan godt kalde den for en veteranmotorcykel, men den er ufattelig billig i drift. Reservedele koster ikke alverden, og Nimbus er en bundsolid motorcykel, der eksempelvis har en historie i militæret.”, konstaterer Christian Juhl. Og det er netop historien bag motorcyklen, der giver den en enorm charme. ”Jeg er fra 1953, og motorcyklen er fra 1950. Det er da lidt sjovt at tænke på, vi er fra den samme tid. Jeg har også haft en BMW fra 1970, og den kører jo selvfølgelig helt anderledes, da der sker en

CA.

800 GR SPAR

betydelig udvikling i løbet af 20 år”, siger Christian Juhl og fortsætter ”det er en langt mere tilfredsstillende oplevelse at køre på motorcykel frem for bil. På motorcyklen mærker du naturen, temperaturen og man føler sig i højere grad mere fri, end man gør i en bil.” Men på trods af at han er glad for sin Nimbus, er den blot en fritidsbeskæftigelse. ”Motorcyklen har en topfart på omkring 110km/t, så jeg føler mig ikke tryg på motorvejen. Jeg skal være meget opmærksom på, hvad der sker i spejlene, og det er ikke sjovt, når man kører motorcykel”, udtaler Christian Juhl. Derfor benytter Christian Juhl tog og bus, når han skal frem og tilbage fra Silkeborg i weekenden. At Christian Juhl er god med sine hænder, kom også til udtryk, da han for 10 år siden, selv byggede sit kolonihavehus i Silkeborg.

88,2 FLASKER SUPER TOSCANA VINO IN MUSICA Italiensk

250,-

Valgkampen er anderledes Christian Juhl har deltaget i politik siden 1981, og mange ting har ændret sig igennem årene. Den mest betydelige ændring er kommet i takt med, at kommunikationskanalen er blevet tovejs. ”Jeg er tilhænger af, at almindelige borgere kan deltage mere aktivt i den politiske debat, men det er nødvendigt, at substansen ikke forsvinder, og det kan en gang imellem virke som en udfordring”, vurderer Christian Juhl. Derfor mener Christian Juhl, at den gammeldags måde at føre valgkamp på stadig er lige så vigtig, som før opblomstringen af de mange sociale medier. ”Min erfaring viser mig, at man får de bedste ambassadører for ens politik, når man snakker med folk ansigt til ansigt. Et like på Facebook er meget flygtigt og luftigt”, betragter Christian Juhl, der i løbet af valgkampen tager rundt på hele Sjælland for at snakke politik med borgerne.

HJEMMELAVET HAMBURGERRYG Fra eget røgeri

Pr. 1/2 kg.

40,Der tages forbehold for pris- og afgiftsændringer, trykfejl, manglende leverancer samt udsolgte varer. Irma bytter per kulance. Tilbuddene gælder kun i Irma Roskilde, Skomagergade 21, 4000 Roskilde


l 8 l 5. JUNI 2015

Stena ryster Roskilde:

Rasmus Christian Olsen

”Trykbølgen væltede mig ned af stolen” Reno Christensen kom også i nærkontakt med gasflasker, da han arbejde ved Stena Recycling

Jytte Abildstrøm

Per Vibskov Nielsen

Fie Sohn Højlund

Christine Skou

Klummen er et fast indslag i Paperboy, hvor vi har givet pennen fri til en gruppe mennesker, der har det til fælles, at de alle på den ene eller den anden måde er rodfæstet i Roskilde. Det er avisens faste holdeplads for markante meninger og gode personhistorier, alle med udgangspunkt i ugens skribent, men først og fremmest med Roskilde i centrum.

Når vejarbejde bliver terrænløb Hvis man skal nævne et fællestræk mellem Roskilde og vor hovedstad med et ord i øjeblikket, ville det være vejarbejde. Og sådan har det været længe. København kan til dels undskylde sig med et metrobyggeri, men hvorfor store dele af Roskilde har været gravet op så længe, som jeg mener at have iagttaget, er mig en kilde til stadig undren. Jeg besøger kun Roskilde ca. hver 14. dag og er således ikke dagligt generet af det, men en ting er, at det tager tid at ombygge Stændertorvet, og det i perioder har været lidt svært at finde rundt mellem afspærringer og udgravninger på dette ellers overskuelige torv, en anden ting er, at man rask væk lukker Fondens Bro i 3 måneder for biler og kun efterlader en kuperet passage for gående. Nu er jeg ikke dårligt gående, og hvis jeg endelig er, er det som regel min egen skyld. Men hvad med dem der er? Jeg kender en ældre dame med rollator, der ganske enkelt ikke kan passere denne strækning, da hendes rollator hverken har firhjulstræk eller traktordæk. Nu bruger jeg Fondens Bro som eksempel, men det er sket mange steder ved vejarbejder de sidste år.

Jeg ser ombygningen af Fondens Bro som noget symptomatisk for tiden. Det er det samme rundt om i København. Hvis man er i ond tro, kunne man antyde, at man fra kommunens side tilsyneladende har en agenda om, at ældre, handicappede og andre dårligt gående selv er ude om det og må blive hjemme. Det er trods alt næppe tilfældet, og dette indlæg skal ikke ses som et overordnet angreb på vort neoliberalistiske samfunds ældrepolitik. Nej, jeg udsender blot en stille bøn om, at man tager lidt hensyn til de dårligt gående, også selvom de ikke direkte protesterer. For det gør de nok sjældent, vil jeg postulere. Det må være ret ydmygende konstant at skulle bede kommunen om træ- eller metalplader oven på løst underlag, hvor stokke, gangstativer eller rollatorer uvægerligt vil sidde fast. Hey - de har faktisk også betalt skat.

Næste uges klummeskribent: Jytte Abildstrøm er teaterdirektør for Riddersalen på Frederiksberg. Hun har medvirket i en lang række film og tv-udsendelser, og blev Ridder af Dannebrog i 1990. Jytte Abildstrøm bor i bofællesskabet Munksøgård i Trekroner.

Af Holger Vincents

Reno Christensen arbejder i dag som lastbilchauffør, men for 7 år siden var han i en kortere periode ansat på Stena Recycling i Roskilde. Her bestod hans opgave i at styre shredderen, en gigantisk kværn designet til at findele metal. ”De fleste gasflasker der blev smidt i shredderen var i forvejen knuste, men i min tid skete der tre kraftige eksplosioner, forsaget af trykbeholdere. Den ene gang var trykbølgen så kraftig, at jeg væltede ned af stolen, og det tykke panserglas foran mig rystede”, fortæller Reno Christensen der bor i Hedeboparken. Den tidligere Stena-ansatte havde fra sin faste plads i shredderens kontrolrum frit udsyn til de genstande, der blev proppet i metalkværnen. ”Jeg ved ikke om dem udenfor shred-

ET

deren bare overså gasflaskerne, men jeg kunne tydeligt se, hvad der blev smidt i slisken, og flere gange stoppede jeg da også maskinen, for at undgå eksplosioner”, siger Reno Christensen, som også beretter at eksplosionerne, som han sammenligner med et militært blålyn, ikke blev problematiseret på virksomheden. ”Vi medarbejdere talte selvfølgelig om weksplosionerne, når de skete, men det var ikke noget, der blev gjort et større nummer ud af”, fortæller den tidligere medarbejder ved Stena Recycling.

SMUKT

SMIL

ER DET PÆNESTE SMYKKE

VI LAVER: • Helproteser • Delproteser • Stål unitor proteser • Immidiat proteser, indsættes straks efter tandudtrækning • Tryklåsproteser, knappes fast til naturlige eller kunstige tandrødder • Tandproteser efter foto af deres naturlige smil

Jens, indehaver

• Naturtro proteser, individuel indfarvning af tænder og tandkød • Proteser med blødt underlag • Omstilling og renovering af proteser • Tilpasning og justering af ældre tandproteser • Eget laboratorium • Hygiejnerådgivning • Gratis undersøgelse og behandlingsforslag • Finansieringsmuligheder.

Hjördis, Klinisk tandtekniker Brian, Klinisk tandtekniker

Klinisk tandteknikker

H. Jens Jacobsen · Algade 63 C, 4000 Roskilde, 46 37 38 02 www.tandproteser-roskilde.dk

KONSULTATION Mandag til fredag kl. 9 -16 dog onsdag kl. 9 -18 - Eller efter aftale


Sundoghjort.com

5. JUNI 2015 l 9 l

Nyt glas eller vindue? VI KLARER DET HELE – OG MERE TIL: VINDUER OG DØRE • Udskiftning af glas i vinduer og døre • Udskiftning af hele vinduer og døre • Helt nye vinduer og døre inkl. rammer INTERIØRGLAS • Stænkplader • Glasbrusedøre • Hylder • Spejle • Trapper • Gulve • Og meget mere

SPECIALGLAS • Lavenergiglas • Sikringsglas • Støjdæmpende termoruder • Brandbeskyttende termoruder • Solafskærmende termoruder • Foliebelægninger på glas: For eksempel rygerum, kopi- og maskinrum mv. GLASVÆRN Ved trapper, altaner og på terrasser. Alle typer småreparationer

RING PÅ 46 36 15 28 OG FÅ ET GODT TILBUD! VI GI´R DEN GLAS.

Moderne glasløsninger

HERSEGADE 14, 4000 ROSKILDE, TIL. 46 36 15 28, www.karl-e.dk


l 10 l 5. JUNI 2015

Vi holder af mad!

TILB UD GÆL DENE D TIL OG ER SØN MED D. 7. DAG JUN LUK I G K RUN

E DLO T 5. JU VSDAG NI

KÆMPE UDVALG I GRILL

Hjemmelavet grillpølser - flere varianter, oksesteaks, lammesteaks, grillspyd, porkchops, spareribs, ribben, div. kyllingefilet, koteletter.

PR STK. 15,-

8 STK.

100,SPAR

KINGSTON BROOKFIELD CABERNET SAUVIGNON

40,BEGRÆNSET PARTI

PR. FLASKE

49

95

Meny Himmelev

2 STK. ENTRECÔTE CA. 400 GR.

+ EN FLASKE RØDVIN

100,-

ske a fl n e + sesl e k s a r r e ov rødvin

Meny Skomagergade

Himmelev Sognevej 95, Himmelev, Roskilde. Tlf. 46 36 42 33

Skomagergade 11, Roskilde

Åbningstider: Man.-fre. 8-20 lør. 8-18 søn. 8-18

Åbningstider: Man.-fre. 9-20 lør. 8-17 søn. 10-17

Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

Vi har købt et restparti af spændende vin fra det østlige Australien. Brookfield Reserve er opkaldt efter en stor naturpark som ligger nær det familieejede Winery Kingston Estate, som har været i familiens eje siden 1979. Det er en vin med en flot dybrød farve, en moden bouquet af mørk frugt, smagen rund og blød med masser af nuancer af blommer, samt et lille strejf af de bløde taninner, som passer fortrinligt til vinen. Pr. fl. 89,95


5. JUNI 2015 l 11 l

Sommerglæder Kæmpe Dr. Ingrid pelargonia Før 149,95

99

95

UngeGuide er en succes og gøres permanent Roskilde Kommune valgte for to år siden at samle medarbejdere fra jobcenteret og Ungdommens Uddannelsesvejledning under ét tag i den nye UngeGuide. Af Tomas Skov

I øjenhøjde med de unge Beskæftigelses- og Socialudvalget har fungeret som politisk følgegruppe for

Før 29,95

innovationsprojektet, og her glæder formand Bent Jørgensen sig over, at nytænkningen har båret frugt. ”Alle unge ønsker sig jo et godt liv med mange muligheder, men det kan være forvirrende at finde sin rette hylde. Med UngeGuiden har vi gjort det nemt for de unge, så de ikke skal henvende sig flere steder, men her bliver mødt af medarbejdere, som i princippet kan hjælpe med alt på én gang. Vi ved, hvor vigtigt det er at få unge i uddannelse, men vi ved også, at mange unge har brug for støtte og vejledning. Her har vi fået et rum som i øjenhøjde med de unge hjælper på rette vej, både professionelt og menneskeligt”, formanden.

FRIT VALG

14

95

Farvede margueritter Før 29,95

Tilbuddene gælder så længe lager haves.

”Jeg startede på UngeGuiden, og så henviste de mig til at starte på JUMP. Vi arbejder med at være mødestabile, lærer at skrive ansøgninger og får afklaret en masse om uddannelser og hvilke muligheder man har”, siger 21-årige Malene Sofie Petersen, der gerne vil på Teknisk Skole og fortsætte med uddannelsen til maler. Visionen i ”Én indgang for alle unge” er motivation og understøttelse af de unge i forhold til uddannelse og beskæftigelse – på en ny måde. Af samme grund ligger tilbuddet væk fra rådhuset og ude på Handelsskolen ved siden af Musicon og andre ungdomsuddannelser. Også de fysiske rammer er meget anderledes end jobcentret. Således er der lagt særlig vægt på at modtage de unge på en positiv måde med værter, der guider, og ved det første møde deltager både en sagsbehandler og en UU-vejleder, så den unge med det samme får lagt en god, samlet plan for, hvordan han eller hun kan komme i gang med en uddannelse.

Blå Campanula

Bliver permanent Derfor anbefaler Beskæftigelses- og Socialudvalget nu til byrådet, at ordningen gøres permanent og i sin fortsættelse arbejder med at skabe samarbejde med uddannelsesinstitutionerne omkring fastholdelse af de unge i uddannelse – f.eks. gennem fælles mentorkorps eller tilsvarende. Ligeledes skal UngeGuiden afprøve nye indsatser med mere aktiv inddragelse af virksomheder gennem samarbejdet med Rockwool Fonden.

UngeGuiden: Roskilde Kommunes innovationsprojekt ”Én indgang for alle unge” blev igangsat i januar 2013. Den primære del blev realiseret i UngeGuiden, der i et 2-årigt pilotprojekt fra september 2013 har samlet medarbejdere fra Jobcenter Roskilde og Ungdommens Uddannelsesvejledning (UU) fysisk i erhvervsskolemiljøet. UngeGuidens målgruppe er 18 – 29-årige modtagere af uddannelses- eller kontanthjælp. Beskæftigelses- og Socialudvalget er politisk følgegruppe for denne del. Ved åbningen blev 700 unge flyttet fra Jobcenteret og af disse er ca. 45 procent stadig tilknyttet. UngeGuiden er i princippet åben for alle unge, som henvender sig. Erfaringen viser også, at ca. 20 procent af henvendelserne kan klares i det første møde, hvorefter de unge fravælger at søge kontanthjælp.

Gazania Før 29,95

Store Hosta

Flere sorter, i 1. ltr. potter

2495

Lån en trailer ved større køb

Juliane drivhuse • Fiskars • Gardena redskaber

ÅBNINGSTIDER: HVERDAGE 9-17.30 · LØR-SØN OG HELLIGDAGE 9-16


l 12 l 5. JUNI 2015

Café Formidable i Frederiksberg Have Caféen Formidable der har til huse i Ringstedgade i Roskilde skal levere mad til de 170 udstillere på livsstilsmessen Mit Hjem Er Mit Slot den 3. – 7. juni i Frederiksberg Have. ”Vi har lavet et helt menukort til udstillerne derinde med blandt andet hjemmebagt brød, vesterhavsost, skyr med frugt og meget andet godt”, fortæller Lisbeth, der også tager lidt med fra butikken til deres vintagestand. Hertil kommer en række nye varer, som makker Pernille netop har hentet hjem fra Frankrig og Belgien.

”Vi er så glade for at være her!” Sosu Sjælland i Roskilde har været i fuld gang på Handelsskolen siden den 1. april i år, men det var først to måneder efter, på sommerens første dag, at social- og sundhedsuddannelsens indtog på Handelsskolen i Roskilde formelt blev markeret. Uddannelsesleder Charlotte Ellis og hendes medarbejdere er begejstrede for at være på plads på Handelsskolen.

Af Tomas Skov

fo r mo re info rmation etonshirts.co m

Sosu-skolen havde indtil den 1. april gennem en årrække ligget i Greve, men efter fusionen af en række Sosu-skoler i det nuværende Sosu Sjælland blev det besluttet at flytte beliggenheden til hospitalsbyerne Køge og Roskilde. I Køge har Sosu Sjælland bygget en helt ny skole, mens Roskilde-filialen altså er rykket ind i eksisterende lokaler på Handelsskolen. ”Vi er så glade for at være her. Selv om vi var virkelig glade for at være i Greve, så kommer alle, også eleverne, og giver udtryk for, hvor meget bedre det er at være her,

som en del af et større studiemiljø”, siger uddannelsesleder Charlotte Ellis.

Gårdhygge De umiddelbart lidt interimistiske rammer, som undervisningen foregår i, herunder en række pavilloner, lader blot til at bidrage til hyggen i det, der allerede i folkemunde hedder ”Den firlængede gård”. De fire hvide pavilloner danner ramme om en hyggelig gård med borde, bænke og krydderurter i store potter, som bruges flittigt i pauserne af både elever og undervisere.

Fællesskabet er vigtigt Sosu-uddannelsen gør allerede brug af et

par lokaler i én af hovedbygningerne, der støder op til pavillonområdet, og inden for et års tid regner Charlotte Ellis med flere lokaler af mursten til den populære uddannelse. Men indtil videre synes rammerne synes nærmest at være underordnede, og elever og lærere trives tilsyneladende storartet i den sommerlige hygge i og mellem pavillonerne. ”Ja, vi bor lidt småt til at starte med, men vi hjælper jo alle hinanden. Og først og fremmest så er det bare så vigtigt for os at være en del af et campusområde, hvor vi kan skabe faglige og sociale fællesskaber på tværs af uddannelserne”, siger uddannelseslederen.

EUD får ny struktur fra august Du ved måske ikke hvad EUD er men nu bliver det også lavet om. De uindviede kan tage et lynkursus her. Men regn med efteruddannelse. Af Tomas Skov

SHOP ONLINE PÅ FASHIONBOX .DK

BOSTON STÆNDERTORVET 2 4000 ROSKILDE TLF. 4635 8210 ÅBNINGSTIDER: MANDAG-FREDAG 10-18 LØRDAG 10-15

En erhvervsuddannelse (EUD) er en såkaldt vekseluddannelse, hvor undervisningen foregår henholdsvis på skolen og i praktikperioder på eksempelvis et plejehjem, et slagteri eller hos en frisør. Uddannelsen kan starte enten på skole eller i praktik hos en arbejdsgiver. Praktikperioderne kræver, at man har en uddannelsesaftale med en arbejdsgiver. Visse uddannelser giver dog mulighed for, at man kan få skolepraktik, hvis det ikke er muligt at finde en praktikplads. Er man over 25 år, kan uddannelsen muligvis gennemføres på kortere tid som et særligt voksenforløb.

Fakta om muligheder på EUD Man kan vælge mellem 106 uddannelser med over 300 trin eller specialer, og man kan begynde lige efter folkeskolen. Uddannelserne er grupperet under 12 indgange og varer mellem halvandet og fem et halvt år. Fakta om indgange på EUD De 12 indgange til en erhvervsuddannelse er: • Bil, fly og andre transportmidler • Bygge og anlæg • Bygnings- og brugerservice • Dyr, planter og natur • Krop og stil • Mad til mennesker • Medieproduktion • Merkantil • Produktion og udvikling • Strøm, styring og it • Sundhed, omsorg og pædagogik • Transport og logistik

Reform af EUD Fra august 2015 ændres strukturen imidlertid på erhvervsuddannelserne, hvilket først og fremmest kommer til at mærkes på grundforløbet, som er et afklaringsfor-

løb, der giver adgang til videre uddannelse i EUD-systemet. Hvor standardpakken hidtil har været et grundforløb på 20 uger, vil der fra august være henholdsvis Grundforløb 1

og 2. Første mulighed på 40 uger er målrettet elever, der kommer lige fra 9. og 10. klasse, mens anden mulighed på de oprindelige 20 uger er målrettet voksne med erhvervserfaring eller anden uddannelse bag sig. Som en del af reformen vil eleverne fra august møde flere af de såkaldte grundfag (dansk, naturfag mv.) på grundforløbet, mens de vil møde flere af de mere uddannelsesrettede områdefag på overbygningen.

Praktikpladserne Det er ikke uden grund, at vi så ofte hører om manglen på praktikpladser. Mange arbejdsgivere har længe været tilbageholdende i forhold til at antage elever, hvorfor mange elever har måttet nøjes med en såkaldt skolepraktik, som forsøger at efterligne virkeligheden bedst muligt. Anderledes forholder det sig dog for social- og sundhedsuddannelserne, der har nydt godt dimensionering, der har forpligtet arbejdsgiverne i kommunerne og regionerne til at aftage et fast antal elever. Uddannelsesverdenen står imidlertid sjældent stille mange halvår ad gangen, så fra begyndelsen af 2016 møder social- og sundhedsuddannelserne en ny virkelighed, idet dimensioneringen bortfalder. Dette betyder på almindeligt dansk, at uddannelserne herefter skal tiltrække elever på mere markedslignende vilkår.


Filten+

5. JUNI 2015 l 13 l

FART OVER FELTET

NÅR RO’S TORV AFHOLDER MANDEEVENT LØRDAG DEN 6. JUNI KL. 10-16 afholder vi en fed mandedag på Centertorvet. Her vil du kunne få masser af inspiration, når en lang række af RO’s Torvs tøj- sko- og accessoriesbutikker udstiller de nyeste tendenser. Derudover kan du opleve 2 fede Ferrarier, forsøge at slå rekord på RO’s Torv mini-ring og meget, meget mere.

VIND EN TUR I EN FERRARI Kom og oplev de fede Ferrari – og deltag i konkurrencen om en køretur, hvor du selv får lov at prøve kræfter med en Ferrari F430 Spider. Der udloddes 3 køreture á 30 min. med en erfaren instruktør som passager. Køreturene afvikles lørdag den 27. juni 2015 i tidsrummet 10-16. Vinderne skal kunne være til stede i hele tidsrummet. Du deltager i konkurrencen ved at svare på nedenstående spørgsmål og udfylde navn, alder, adresse m.m. Kuponen afleverer du i Centerinformationen på 1. sal.* *Der udloddes 3 ture á 30 min. med erfaren instruktør. Køreturene afvikles lørdag den 27. juni 2015 mellem kl. 10-16. Køreturene afvikles på forudbestemt rute på alm. landeveje/motorveje. Føreren af bilen skal være fyldt 25 år og have gyldigt kørekort (ellers køres turen blot af instruktøren). Berusede eller påvirkede personer afvises. Alle gældende færdselsregler skal overholdes. Ansatte på RO’s Torv kan ikke deltage. Præmierne kan ikke ombyttes til kontanter.

VIND EN TUR I EN FERRARI

SMAGSPRØVER

Hvilken type Ferrari kan du komme ud at køre i? (sæt kryds, udfyld og aflevér i Centerinformationen på 1. sal)

Smag på hele verden, når et udvalg af RO’s Torvs restauranter serverer små fristelser fra deres menukort.

Ferrari 458 Italia

Ferrari F355 Berlinetta

Ferrari F430 Spider

NAVN .............................................................................................. TLF. NR.. ........................................................................................... ADRESSE ............................................................................................... ALDER ................ MAIL ................................................................................

LUKKET GRUNDLOVSDAG DEN 5. JUNI

Føtex’ erfarne vinmand serverer smagsprøver på det store udvalg af vin, som du finder i Føtex, krydret med gode råd.

Udvalgte spisesteder samt Bolia, Fitness dk, Home, I lov it og Kino har åbent

60 BUTIKKER Man-fre 10-19 Lør 10-16 Søn* 11-16 *Visse butikker undtaget

9 SPISESTEDER

DAGLIGVARER

Fitness dk, Føtex, I lov it, Kino, Salon Unique og spisesteder har udvidede åbningstider

BIOGRAF

FITNESS

RO’s Torv Københavnsvej, Roskilde www.rostorv.dk

Der tages forbehold for trykfejl.

VINSMAGNING

HUSK AT BUTIKKERNE PÅ RO’S TORV HAR


l 14 l 5. JUNI 2015

Tidligere børnevært laver Estate-dokumentar Ketil Teisen og den lokale ejendomsmægler Stella Hansen er i gang med en utraditionel reklamefilm, som skal vise Roskilde frem for omverdenen Af Holger Vincents

Han var i mange år den ene halvdel af Naturpatruljen på DR og Martin og Ketil: Verden for begyndere, og nu bruger han de erfaringer fra børne-tv til at lave film om lokalsamfundet og de erhvervsdrivende, som er med til få hjulene til at dreje rundt. ”Jeg lavede en serie af små portrætter om virksomheder i Hundested, som i øjeblikket kører på DK4. Så lagde jeg det ind på Estates hjemmeside, og det løftede deres boligsalg i området. Nu står jeg så i Roskilde og skal lave en corporate documentary om byen og Stella”, fortæller Ketil Teisen.

Provinsen tæt på byen Stella Hansen er indehaver af Estate Roskilde, og selvom planen for filmen endnu ikke er helt fastlagt, har den erfarne ejendomsmægler udset sig en række steder, som hun glæder sig til at vise frem for Ketil og resten af Danmark.

”Jeg kan godt lide Veddelev. Der er en dejlig stemning derude, og så opsummerer området Roskilde på en god måde; den hyggelige provins tæt på byen”, fortæller Stella Hansen, som også har udset sig Folkeparken og Trekroner som potentielle lokationer til filmen. At alt ikke er planlagt på forhånd er også en del af den værktøjskasse som Ketil Teisen gør brug af, når han laver dokumentarfilm. Et fag han har befundet sig i de sidste par år. ”Jeg har ikke lavet et manuskript hjemmefra, fordi jeg gerne vil have autentiske situationer, hvor Stella sprudler, og det sker oftest, når hun siger tingene første gang. På den måde har publikum også nemmere ved at finde ud af, hvem hun er”, fortæller instruktøren.

Fandt planke fra Vikingetiden Historien om Estate Roskilde bliver sin egen film af mellem fem minutter og et kvarters varighed, men dét materiale der produceres i Roskilde skal samtidig indgå i en længere film med to andre Estatemæglere i nærområdet. Ketil Teisen har tidligere lavet børneprogrammer i Roskilde, blandt andet en længere serie, hvor campingpladsen på Vigen udgjorde rammen om optagelserne, ligesom Vikingeskibsmuseet også har haft besøg af tv-manden. ”Jeg havde netop lavet en udseendelse om, hvordan man konserverer træ-

Både indehaver Stella Hansen og Kasper Larn Petersen fra Estate glæder sig til at se den færdige film.

et fra de gamle vikingeskibe. Så kom jeg hjem og satte mig ud i Kajakken og et øjeblik senere opdagede jeg en gammel planke i vandet. Jeg hev den op i båden og ringede til museet, og de fandt senere ud af, at det var en planke fra et vikingeskib, der sejlede på fjorden i 11-1200tallet”, siger Ketil Teisen.

Kvaliteten i det nære For Stella Hansen er det netop kombinationen af det gamle og det nye i byen, der gør Roskilde til et attraktivt sted at bo. ”Samarbejdet med Ketil er kommet i stand, fordi jeg gerne vil fortælle folk, hvorfor Roskilde er interessant. Der er den gamle bykerne i midten i kombi-

FÅ DEN BEDSTE START PÅ KARRIEREN På Roskilde Handelsskole kan du vælge mellem to EUD-uddannelser. Enten inden for handel og event eller butik og e-handel. Her udvikler du dig selv, din interesse og får samtidig en god grunduddannelse. Og med nogen af Danmarks mest kompetente lærere, kan vi næsten godt garantere dig, at du får det bedste udgangspunkt for at få et drømmejob.

Læs mere om EUD på rhs.dk

nation med alt det nye byggeri rundt om, og så har du den skønne natur lige i nærheden”, siger indehaveren. Ketil Teisen mener også at provinsen fortjener at få sine kvaliteter frem i lyset, så omverdenen kan se, at der sker en ting og sager i lokalområdet. ”Et af de store problemer vi har i Danmark er den mentalitet omkring, at alt skal være centreret omkring de store byer. Man glemmer nogle gange, at der bor en masse interessante mennesker, og at der sker mange spændene ting i provinsen. Specielt et sted som Roskilde, der vel nærmest er Vestsjællands knudepunkt”, fortæller Ketil Teisen.


5. JUNI 2015 l 15 l

Derfor tilbyder Fri BikeShop en gratis prøvetur. Du skal stadig træde i pedalerne for at komme frem, men batteriet giver dit tråd mere kraft. Dermed kan du cykle hurtigere, længere og komme frem uden at være svedig og udmattet. El-cyklen er et godt alternativ til bil nr. 2 og en meget billigere, sundere og grønnere løsning. Har du brug for flere gode grunde, før du er overbevist, så gå ind på fribikeshop.dk/ Cykler/El-cykler, og se vores film om el-cykler.

Kildemoes City El-cykel Elegant el-cykel med 7 indvendige gear. E-Going el-system. Fodbremse. Monteret med bagagebærer med integreret 36 V batteri, ekstra kraftigt støtteben og integreret lys både for og bag. 8.8 Ah (rækkevidde op til 50 km) 12.499,11 Ah (rækkevidde op til 75 km) 13.499,14.5 Ah (rækkevidde op til 100 km) 14.999,-

Fra 12.499,-

Kun 625,- pr. mdr. i 20 mdr.

Samlet kredit- og tilbagebetalingsbeløb 12.499 kr. Samlede kreditomkostninger 0 kr. Fast debitorrente og ÅOP 0,00%

EKAMPAGN TILBUD

Batavus Torino Ego

Batavus Stratos Ego

El-cykel i retrodesign. Fodbremse og vedligeholdelsesfri rullebremse for. Monteret med styrlås og kurv. 7 indvendige gear. Inkl. 400 watt batteri (rækkevidde op til 100 km)

Smart el-cykel designet som en klassisk bycykel. Fodbremse og vedligeholdelsesfri rullebremse for. 7 indvendige gear. Udstyret med bagagebærer, skærme, lås, støtteben og lys. Fås også i herremodel. 300 watt (rækkevidde op til 70 km) 13.964,400 watt (rækkevidde op til 100 km) 15.287,-

13.334,SPAR 1.300,-

Kun 667,- pr. mdr. i 20 mdr.

Samlet kredit- og tilbagebetalingsbeløb 13.334 kr. Samlede kreditomkostninger 0 kr. Fast debitorrente og ÅOP 0,00%

FRA 13.964,-

Kun 698,- pr. mdr. i 20 mdr.

Samlet kredit- og tilbagebetalingsbeløb 13.964 kr. Samlede kreditomkostninger 0 kr. Fast debitorrente og ÅOP 0,00%

Stærk alu-stel

Skån mi lj styrk dig øet, Køb en e selv! l-cy i stedet kel for bil nr. 2

RENTEFRI 0 kr. i udbetaling, renter og gebyrer

Betal din cykel over de næste 20 mdr. Det koster præcis det samme, som hvis du betaler kontant i dag. Eksempel: Koster cyklen 4.499,-, betaler du 225,- i 20 måneder. Debitorrenten er fast 0,00%, ÅOP er 0,0%. De samlede omkostninger er 0 kr. Det samlede kreditbeløb, og det der skal betales tilbage, er således 4.499,– samme pris som kontant. Finansieringen udbydes i samarbejde med Nordea Finans.

Affjedret forgaffel for komfort og kontrol

Kvalitet ned til mindste detalje Scott E-Sub Tour 20. El-cykel. E-SUB Alloy-stel. 10 gear. Monteret med kvalitetskomponenter fra Shimano. Skivebremser. 400 watt batteri (rækkevidde op til 100 km). Fås også i damemodel. Kun 1.000,- pr. mdr. i 20 mdr. Samlet kredit- og tilbagebetalingsbeløb 19.999 kr. Samlede kreditomkostninger 0 kr. Fast debitorrente og ÅOP 0,00%

19.999,*Garantien gælder alle cykler op til kr. 20.000. Vi finder en anden model i samme priskategori, som passer bedre til dig, og en evt. difference modregnes: Er den dyrere, betaler du forskellen, er den billigere, får du differencen udbetalt.

Cyklen skal byttes inden for 14 dage Se i den butik,påden er købt i, og mere www.fribikeshop.dk kan kun ombyttes én gang. Cyklen må ikke have skader, og du skal medbringe faktura og servicehæfte, når du returnerer den. Evt. ekstraAllehelgensgade • 4000 Roskilde tilbehør monteret på cyklen, bliver monteret på den14 ombyttede cykel.

46 36 83 33 • www.fribikeshop.dk

Se mere på www.fribikeshop.dk Kundeparkering i gården

Der tages forbehold for udsolgte varer samt trykfejl. Alle priserne er inkl. moms.

NOGLE MENER, AT MAN IKKE FÅR MOTION NOK PÅ EN EL-CYKEL


l 16 l 5. JUNI 2015

Finn Bøje og Helge Riisom mente ikke, de manglede noget i deres tilværelse. Faktisk var deres liv med venner, rejser og kulturliv ret perfekt. Alligevel valgte de at sætte det på stand-by i årevis til fordel for et stramt skemalagt liv som plejeforældre for en svært autistisk dreng. Det arbejde har de gjort godt – for drengen, og måske også for sig selv. Af Tomas Skov

Der er højt til loftet i den gigantiske hvide villa på Skovbovængets Allé. I mere end én forstand. Ja, Finn Bøje og Helge Riisom råder over 500 m2 spredt ud over fire ualmindeligt smagfulde etager. Fra deres Bed’n’Breakfast i kælderetagen, som Helge styrer, til den gennemrenoverede kvist med luksuøse møbler og udsigt til en mindre park af en have, inklusiv voluminøse blomsterbede, skarpt orkestrerede buske og et selvbygget lysthus. Naturligvis. I stueetagen træder man ind i en stor åben hall med en trappe, der svinger sig forbi lysekronen og videre op til privaten i de øvre luftlag. Endvidere er her adgang til receptionen, der er et 4-stjernet hotel værdigt, samtalekøkkenet foret med alle faste og flydende ingredienser til det gode liv, og så husets økonomiske kraftcenter, Finns frisørsalon, der frekventeres ivrigt af mænd og kvinder, der tager deres hår alvorligt. Vi er tydeligvis i selskab med et par herrer, der materielt set ikke lider nogen nød.

Det gode liv Men uanset hvor imponerende rammer det midaldrende par med de fynske rødder lever i, så er det højden til loftet i overført betydning, der gør indtryk denne torsdag aften i samtalekøkkenet. Arbejdsdagen er ved at være overstået, og der er kommet rødvin i glassene. Her står Finn og Helge som indtil en dag i 2009 havde brugt hovedparten af deres liv på at passe sig selv, hinanden, restauranterne, festerne, og de utallige ture i Det Kongelige Teater.

En glad dreng Ved køkkenbordet sidder Daniel, en 10-årig mulatdreng bøjet over sin ipad. En dreng, der ifølge halvårsrapporten fra Sofieskolen i Bagsværd, som Helge kører ham til alle hverdage, er en sød og charmerende dreng. ”Daniel møder verden med et åbent sind. Det hører til sjældenhederne, at Daniel er i dårligt humør, og hvis han

er, kan man hurtigt få ham i godt humør igen. Daniel spreder godt humør, der hvor han befinder sig”, lyder det i rapporten. Men det er ikke ifølge rapporten ikke kun på det personlige plan, at Daniel blomster. ”Hans faglige udvikling skrider roligt men med en vis sikkerhed fremad. Når man beder Daniel tale langsomt, er hans udtale blevet langt bedre, og generelt set er han sprog blevet meget

bliver udredt og diagnosticeret med infantil autisme – den sværeste grad af autisme, hvor barnet er svært begrænset både på sine kognitive, kommunikative og sociale kompetencer. Daniel er kort sagt dårligt begavet, har intet sprog og er nærmest umulig at danne relationer til. Anne Zinkar Hansen står som enlig forsørger til to mindreårige drenge, hvoraf den ældste i sig selv er et livsprojekt på fuld tid. Hun er i dyb krise.

Uvidenhed kan være vejen til

vi alle er indforstået med: Finn og Helge blev plejeforældre for Daniel tilbage i slutningen af 2009. På fuld tid, og med hud og hår. Daniel har boet hos dem siden, og det gør han til han en dag flytter hjemmefra. Jeg betragter de to livsnydere i køkkenet og spørger mig selv, hvad der driver mennesker til at tage et sådant ansvar på sig. Hvad får disse mennesker til at give et ubekymret og udadvendt overskudsliv i bytte for et arbejdsomt, frustrerende og skemalagt sejtræk på måske 15 år blot for at hjælpe Anne og skabe de bedste udviklingsbetingelser for hendes søn?

Blanke som papir ”Ja, vi havde jo et dejligt liv og privilegeret liv. Vi drak meget rødvin og vi gik utroligt meget i teatret. Jeg kan stadig spørge mig selv, hvad der skete den dag. Jeg kan godt savne mit teaterliv, og vi har ikke været i teatret siden. Jo, i børneteatret”, griner Finn. Finn og Helge tog opgaven på sig nærmest fra hoften. Ikke uden svære overvejelser, men som nybegyndere i en verden, de aldeles barnløse herrer aldrig havde kendt til. ”I virkeligheden var vi blanke som et stykke hvidt papir, da vi overtog Daniel. Vi vidste meget lidt om børn, og vi anede intet om autisme. Ingen af os havde nogen som helst pædagogisk indsigt, og vi havde aldrig haft ambitioner om at skulle have børn”, tilstår Finn.

succes tydeligere. Daniel er i en rigtig god udvikling. Han modnes mere og mere”, lyder det videre.

Katastrofen Omkring 2009 førte Daniels mor Anne Zinkar Hansen et helt andet liv. Hjemvendt fra flere års ophold i Caribien, hvor hun havde født Daniel og hans lillebror William, erfarer hun efter et halvt års tid, at hendes ældste søn ikke fungerer normalt. Den knap treårige dreng har intet sprog og kan ikke danne sociale relationer. Indledningsvis bagatelliserer Anne problemet og tænker at det går over, indtil først pædagogerne i vuggestuen og siden hendes egen læge får hende på andre tanker. Daniel

Miraklet

Anne kæmpede som enlig mor og forsørger indtil hun ikke kunne længere. Hun var slidt op og overvejede at placere Daniel på en døgninstitution. Det var mod slutningen af 2009, og det var også her, at hun begyndte at føre nogle afgørende samtaler med Finn og Helge i den store villa. Finn og Helge havde kendt Annes forældre gennem et par årtier, så de var bekendt med Annes situation. ”Der var et tog, der var kørt for Anne, og så fandt vi en løsning, som alle blev glade for. Og hvis jeg har lovet vorherre at stå ved mit ansvar, så står jeg ved mit ansvar”, indleder Finn, der er fadder til Daniel, med henvisning til det,

Uvidenheden som ballast ”Vi var jo i tvivl om, hvad han hørte og opfattede, for han var jo tavs som et bræt i begyndelsen. Vi havde ikke tid til at sætte os ind i noget, men den uvidenhed, vi startede med har været ballasten. Hvis vi var startet med at læse bøgerne, så var vi aldrig nået så langt med Daniel. Mange af disse bøger handler i virkeligheden om begrænsningerne frem for mulighederne – alt det man aldrig må gøre”, siger Finn. ”Det tog omtrent halvandet år at få


5. JUNI 2015 l 17 l Daniel til at holde op med at slå sig selv. Men da han først var holdt op med at slå sig selv og han sov, så var der omsider tid til at læse en bog. Først dér havde vi faktisk overskuddet til det. Og så kunne jeg jo læse på side et, at mange af de ting, vi havde gjort ikke var hensigtsmæssige. Men på en måde blev de hensigtsmæssige”, fortsætter han. Finn Bøje fornægter på ingen måde sagkundskaben på området. Det handler snarere grundlæggende om overhovedet at anlægge en individuel tilgang til et hvilket som helst andet menneske, herunder autisten Daniel. ”Vi er da blevet meget klogere af at læse bøger. Men enhver kan se på en unge, om man er ved at slå ham i stykker eller ej. Men hvis du har hjertet forrest, så tænker jeg, at det kan være en rigtig god idé at lade være med at læse bøger. Menneskeligt og udviklingsmæssigt giver det ikke mening at putte Daniel ned i en kasse. Han er lige så bulet og individuel som du og jeg”, siger Finn Bøje.

Verden derude Daniels mor Anne går til og fra i køkkenet. Hun er ved at få ordnet hår i salonen. Daniel og lillebror William sidder roligt ved køkkenbordet med en ipad eller hænger ud på Daniels værelse, mens samtalen i køkkenet ruller videre, og Helge skænker vin i glassene. Helge tager sig typisk af det praktiske i husholdningen: køber ind, laver mad og kører Daniel til og fra sin skole i Bagsværd, mens Finn er den primære person i forhold til det mere udviklingsmæssige arbejde med Daniel. Finn Bøje er samtidig en mand, der kan sætte mange ord på sine overvejelser i arbejdet med Daniel. ”Jeg ville så gerne ændre samfundet for Daniel, men det kan jeg ikke. Så jeg er nødt til at ændre Daniel, så han passer ind i samfundet. Sådan er det bare. Han skal lære at forstå det dér ude, og han skal lære at være i det”, siger han med pegefingeren rettet mod køkkenvinduet.

At konfrontere angsten

hæft hvor har vi det også sjovt. Men vi griner jo altid med Daniel - han er en del af festen”, understreger Finn Bøje.

En anden mands kolbøtte

Daniel, William og Finn på børneværelset. ”Havde det været en typisk plejefamilie, havde vi måske kunne komme på besøg et par gange om måneden. Med Finn og Helge taler vi bare sammen om det”, siger moren Anne Zinkar White.

forhold til at være i verden”, vurderer Finn Bøje.

Systematisk ros Et andet fast indslag i Daniels og plejefædrenes skemalagte samliv er den daglige ros under aftenbadet. ”Jeg roser ham systematisk 20-40 minutter hver aften, mens han er i bad. I løbet af det bad får han at vide, at han er fantastisk. At han er fantastisk og elsket og vigtig. Og det giver ham selvtillid. Han bliver ofte overhalet af sin lillebror, og det gør jo ondt. Men i praksis er Daniel jo enebarn hos os, og derfor skal han jo bare spejle sig i sin egen succes. Så vi gør os umage med at booste hans selvtillid. Hvis vi alle sammen bliver skamrost, så vokser vi med det. Man går simpelthen gladere i seng. Jeg tror i virkeligheden enhver idiot kan gøre det. Jeg er sikker på at du gør en forskel også med dit normale barn, hvis du dagligt bruger tid på at fortælle ham, hvor fantastisk han er. Du vokser i opgaven. Det kan alle gøre, og det er det, vi gør med Daniel. Hver dag”, fortsætter plejefaren.

”Jeg elsker min have, men Daniel var dødsensangst for fugle. Så hver gang, vi tog ham med derud, så skreg han af rædsel, når fuglene pippede. Så jeg tog ham med ind på Zoologisk Muse- Netværket og fiskefileterne um på Østerbro i København, og da vi Finn og Helge lever en privilegeret tilkommer ind af døren, så hænger der værelse, og parret er kendt i Roskilde en samling måger. De var stendøde og har et betragteligt netværk i byen. og hang i en snor, men han skreg og Parret har således stærke ressourcer skreg. Og han at trække blev ved med at på i nærskrige. Kustomiljøet, ”Menneskeligt og udviklingsmæssigt giver den spurgte om når de tajeg ville være ger Daniel det ikke mening at putte Daniel ned i sød at gå, men med ud i en kasse. Han er lige så bulet og det ville jeg virkeligindividuel som du og jeg” ikke. Så kom der heden. en far, og han ”Det er ville slå mig. klart, at Daniel skreg i tyve minutter, og så til mange tænker ’når to gamle mænd sidst kunne han ikke skrige mere. Og vælger at lave deres liv om, så må vi så gik vi rundt og så på døde fugle. Og også gøre noget’. Så vi har haft meget da vi tog hjem tudede jeg i bilen. Den goodwill. Hvis vi ikke havde haft alle tur lærte ham at håndtere sin angst de mennesker omkring os, som har for fugle. Og hvis jeg havde læst bo- sagt ’jamen så er det det, vi øver os gen først, så havde jeg aldrig turdet i!’, så havde det da været et helt andet tage ham ud på den tur – for det havde billede. Jeg skal ikke blive vred over, at været et rent overgreb. Men i virkelig- han sidder på Rådhuskælderen og kaheden gav det en udvikling, som han ster med fiskefileter. På en måde er det profiterer af den dag i dag. I dag hånd- jo egentlig utroligt flot at kunne kaste terer han fugle betydeligt mere afslap- sådan med de fisk. Og da Jeanette (ejer pet, og det har givet ham en selvtillid i af Rådhuskælderen, red.) havde samlet

Og Finn Bøje mener netop, at de som plejeforældre slipper nemmere ved ikke at være biologisk forbundet med Daniel. ”Jeg kan ikke kende Daniel i mig selv, så jeg er ikke sorgfuld eller frustreret på samme måde. Sorgen dræner mig ikke. Det er en anden mands kolbøtte. Men sorgen har enhver forælder, hvis barn falder ud af konceptet. Vi synes alle sammen, at vores barn skal gøre det lidt bedre, end vi selv gjorde. Man bliver så ked af det som forælder. Jeg har set det så mange gange til vores netværksmøder. Utilstrækkeligheden forfølger dem resten af livet. Enhver der får et barn, som ikke virker, får en livslang sorg. Det vil være en jeg-ting. Men jeg har den fordel, at jeg ikke er følelsesmæssigt involveret på den måde. Det er ikke min sorg”, tænker Finn højt.

Et bedre menneske

Det er blevet mørkt på Skovbovængets Allé, og Helges madkunst er begyndt at dufte besnærende fra ovnen. Jeg er i rum med to mænd, som har opgivet hele deres fortidige løse liv – måske for at vinde et helt andet og større liv. Nok med færre fester og teaterture, men med en anden tyngde. Tryghed og gode grin ”Jeg ville gerne have mit gamle liv Som infantil autist lærer Daniel gradigen. Hvis jeg vist i kraft kunne spole af den tilbage uden vievindelige ”Jeg kan stadig spørge mig selv, hvad der den, og så i steg e n t ag e l det for at have se. På samskete den dag. Jeg kan godt savne mit me måde teaterliv, og vi har ikke været i teatret siden. sagt ja, bare havde sagt nej har Finn Jo, i børneteatret” – det liv ville jeg og Helge gerne have haft for længst i dag. Til hver en lært at målrette deres kommunikation med tid. Men når det er sagt, så er jeg sikker Daniel til ensartede kortfattede sæt- på, at jeg ville være et dårligere menninger, hvor trykket og ordenes række- neske. Indtil Daniel rykkede ind i vores følge ikke må ændres fra gang til gang. tilværelse, var mit liv meget baseret på Daniel kan samtidig have en latenstid mit behov. Nu går jeg ud og kigger på på et par minutter fra han hører en be- tøj til mig selv, og kommer hjem med sked til han reagerer på den. Og hvis nogle bukser til Daniel. Jeg havde 45 år man gentager beskeden i en anden centreret om mig selv. Og så blev det variation, skaber det blot støj på lin- godt nok noget andet fra den ene dag jen. Finn eller Helge beder således blot til den anden. Det har haft en gevaldig Daniel om at gå på toilettet en enkelt pris. Jeg tør godt sige for åbent tæppe, gang. Efter nogle minutter er beskeden at havde jeg vidst hvad jeg gik ind til, modtaget, og Daniel gør, hvad han skal. så havde jeg aldrig gjort det. Men når ”Alt skal køre helt ensartet. Men når det er sagt, så ville jeg ikke undvære han bliver tryg nok i en regelmæssig- det et sekund. Vi har i Daniel fået en hed, så rummer han netop uregelmæs- helt anden dimension med i vores liv. sigheden. Daniel er klasket sammen Jeg tror, at alle der får et handicappet de underligste steder. Men når han har barn, ender med at blive et bedre menværet i Magasin 30 gange, så kan han neske”, slutter Finn Bøje, mens Helge det. For et par måneder siden var han sætter ovnretten på bordet. med i Bangkok, og han har ikke været i Bangkok før. Men han er så trænet i at håndtere kaos, at det slet ikke var Fakta om infantil autisme noget problem. Han elsker hvide lagner og roomservice. Hvem gør ikke De fleste børn med infantil det? Han har også været på Roskilde autisme får som regel stillet Festival i årevis, nogle gange iklædt en diagnosen inden treårsalderen. I T-shirt med påskriften ’Jeg er autist – de fleste tilfælde har de dog vist hvad er din undskyldning?’, og folk er tegn på tilstanden allerede som vilde med ham”, griner Finn Bøje. helt spæde. Nogle mennesker ”For mig handler det meget om at med infantil autisme har begakunne grine over Daniel. Hans egen velsesmæssige vanskeligheder. mor ville jo blive ked af det, men vi har Mennesker med infantil autisme det jo ind imellem sindssygt sjovt over har både afvigelser i forestillingsDaniel. Altså, sæt Frank Hvam samevnen, kommunikationen og det men med Daniel i tre timer, og han vilsociale samspil. le have nok til et helt show – og tjene Kilde: Landsforeningen Autisme gode penge på det. Ja, det her liv kan være enormt hårdt til tider, men hold hans fiskefileter op de første syv gange, så holdt han op med at kaste med fiskefileter. Og nu kan vi gå hvor som helst hen og spise en fisk, uden at den skal en tur ud i rummet omkring os.


l 18 l 5. JUNI 2015

Politikfri zone Nørden i Kællingehaven Zenia Stampe voksede op i Roskilde, og selvom politikeren ikke længere bor i byen, har hun ikke glemt sin historie. Af Holger Vincents

Zenia Stampe er lige blevet mor for anden gang, men den radikale ordfører på blandt andet det udenrigspolitiske område har det fint med, at statsministeren forrige onsdag trykkede på den berømte knap. ”Det er fint at få valgkampen overstået for, hvis det først var blevet til efteråret, skulle hele sommeren også gå med kampagne. Nu kan vi fyre den af i tre uger, og så kan jeg stille og roligt gå på barsel”, fortæller Zenia Stampe.

Den første fest Vi befinder os i Kællingehaven, det grønne område mellem Roskilde Havn og Sankt Hans, hvor det nuværende folketingsmedlem som ung slog sine folder. ”Jeg er opvokset på Sct. Jørgensbjerg, så det er et område, der har betydet

rigtig meget for min barndom og ungdom. Min familie havde en gammel redningsbåd med en påhængsmotor, som lå hernede ved en af de yderste bådebroer, og da jeg blev teenager, holdte mine kammerater og jeg vores fester herude på Kællingehavens spids. Vi lavede bål og sad der og drak vores første øl, vel at mærke uden at blive fulde”, understreger politikeren. I de naturskønne omgivelser blev Zenia og de andre unge overrasket en aften, da fjordens rolige vand pludselig rørte på sig. ”Vi sidder og hygger rundt om bålet, og pludselig dukker en mand op af vandet. Vi blev ret forskrækkede, men fandt hurtigt ud af, at han såmænd bare havde svømmet hele vejen fra Vigen i Veddelev”, fortæller Zenia Stampe.

Kælling i positive forstand Hun er en politiker der deler vandene i befolkningen, og som også har været i vælten på de sociale medier. Det er noget hun har måttet vænne sig til siger hun, selvom det er grænseoverskridende, når folk ind i mellem skriver grimme ting til hende. Alligevel giver rammerne om interviewet med Paper-

boy hovedpersonen anledning til at sætte et positivt spin på et skældsord. ”Jeg kan godt lide navnet Kællingehaven nok fordi jeg er lidt en kælling i ordets positive forstand, forstået på den måde, at jeg har en vis portion slagkraft. Det er der så nogen der godt kan lide, mens andre hurtigt bliver provokerede. Men jeg bryder mig da ikke om, hvis andre kalder mig en kælling”. Til gengæld har Zenia Stampe ikke noget imod at være i opposition til flertallet. ”Jeg gik på det der dengang hed Amtsgymnasiet, hvor jeg var én af de mest borgerlige, og det var nok også en af grundene til, at jeg blev radikal, for jeg har altid været lidt i opposition til flertallet, og så var det meget naturligt ikke at blive en del af massen som var aktive i SFU eller Enhedslisten. Det var nok i virkeligheden mit oprør, selvom

der ikke er særligt mange, der synes, det er særlig oprørsagtigt at være radikal”, siger Zenia Stampe.

Nørder med Søren Espersen Den spæde søn på armen hedder Godfred og er opkaldt efter en vikingekonge der regerede i Jylland omkring år 800. Passionen for Danmarkshistorie deler Zenia Stampe både med sin mand men også med en politisk modstander på Christiansborg. ”Det er en nørdet interesse som jeg har med blandt andre Søren Espersen. Vi sidder i Forsvarsudvalget sammen, og diskuterer vi fra tid til anden Slaget på Reden eller andre historiske begivenheder. Selvom jeg kæmper indædt mod Dansk Folkeparti, og alt hvad de står for, så er nogle af de tætteste relationer jeg har på Christiansborg til politikere fra DF, sikkert fordi de er lige så bramfri som mig”, siger Zenia Stampe.

Ny udgivelsesdag!

Jyllinge

Gundsømagle Store Valby

Kære læser,

Ågerup

Paperboy omdeles fremover med Post Danmark og lander i din postkasse tirsdag/onsdag. Paperboy udkommer i et oplag på 38.500 eks. til samtlige husstande i Roskilde Kommune.

Roskilde Svogerslev Vindinge

Har du en god historie, så skriv til os.

Tune

Gadstrup

Paperboy

Viby Sjælland

Havdrup

®

- så samles byen

Paperboy Roskilde · Borchsgade 6 C 1. sal · 4000 Roskilde · Tlf. 7020 0214 · www.paperboy.gratis · redaktion: tomas@paperboy.gratis


5. JUNI 2015 l 19 l

Alle tilbud GÆLDER fra . juni tirsdag d. 2 5. juni - fredag d.

79

95

BAILEYS 75 cl.

10,-

ENGELSKE BLOMKÅL Pr. stk.

SPANSKE BLÅBÆR

12,-

OREO COOKIES

10,-

125 gr.

Pr. stk.

GRÅSTEN REMOULADE

1 kg.

TUC KIKS Flere varianter

Skåret af din slagter

k 2 st

5,3 liter

..

DEN GAMLE FABRIK MARMELADE 270 gr. Pr. stk. 10,-

12

95

15,-

6 STK. NAKKEKOTELETTER 750 gr.

34

95

TABISO - 3 LTR. Shiraz, Rosé, Chardonnay Frit valg.

99

95

Meny Svogerslev Svogerslev Hovedgade 78, 4000 Roskilde Åbningstider: Man.-fre. 8-21 lør. 8-21 søn. 8-21 • T. 46 38 30 32


l 20 l 5. JUNI 2015

Aftensang i Den gamle byrådssal, da Carl Nielsen fylder 150 år Den gamle byrådssal i Roskilde danner rammen om fejringen af 150 året for Carl Nielsens fødsel. Carl Nielsen fejres på behørig vis med fællessang, kortoner og spillemandsmusik. Carl Nielsens musik er i dag blevet folkeeje og en vigtig del af vores danske sangskat. Verden over vil Carl Nielsen blive fejret netop den 9. juni og nu har Roskildes borgere altså mulighed for at tage del i fejringen. Kom og syng med og nyd et glas vin undervejs. Sangkraftcenter Roskilde Synger arrangerer koncerten i samarbejde med lokale kræfter. Roskildekoret, Spillemændene Sirenerne, Bent-Erik Rasmussen fra Schubertselskabet, Vinhylden.dk. Det sker den 9. juni kl. 19.30-21.00 i den Gamle Byrådssal, Stændertorvet 1. sal, 4000 Roskilde, og der er gratis entré.

Er der råd til drømmeboligen? Af Brian Smith Hansen

Hun boede til leje alene med sin søn på 4 år. Hendes store ønske var at finde et hus, de kunne gøre til deres eget. Kravene til beliggenheden var ret skrappe. Huset skulle ligge tæt på stationen og tæt på den skole, hun ville have sønnen til at gå på - ja og naturligvis tæt på den øvrige familie. Med fuldtidsjob var det simpelthen nødvendigt, at også stationen lå tæt på hus og skole, når hun som alenemor skulle have hverdagen til at hænge sammen. Der var meget få adresser, der kunne leve op til hendes ønsker. Hun havde kontaktet mig for rådgivning omkring finansiering af drømmeboligen, når den en dag kom til salg. Efter første møde tilrettede vi hendes økonomi, så et kommende boligkøb blev realistisk.

Sygdom eller arbejdsløshed Hun er eneforsørger og derfor afhængig af en fast indtægt. Bliver hun syg eller arbejdsløs i længere tid, vil økonomien være meget presset. Jeg fandt markedets bedste løsning på forsikring af indtægten ved arbejdsløshed og længerevarende sygdom. Samtidig kunne hun samle de ”gamle” pensioner fra tidligere arbejdsgivere ét sted. Det gav hende et bedre overblik over pensionerne og væsentlig lavere omkostninger end ved at have pensioner-

ne flere steder. Nu havde vi sikret, at hendes økonomi hang sammen – også uden job.

Godkendt til boligkøb Med økonomien gjort klar til huskøb gik jeg på jagt efter den bedst mulige finansiering til hende. For et halvt år siden fik vi boligkøb godkendt af kreditforeningen – til et køb der passede til hendes ønsker. Det seneste halve år har jeg regnet økonomi på adskillige potentielle boliger, dog uden at boligen har været den helt rigtige. For en måned siden dukkede den helt rigtige bolig op. Jeg vurderede hurtigt på hendes økonomi med køb af denne bolig. På første fremvisning af boligen sagde hun til ejendomsmægleren, at hun gerne ville købe boligen med hurtig overtagelse og bad om købsaftale. Nøglerne blev overdraget for en uge siden, og den lille familie har nu deres drømmebolig med den helt rigtige beliggenhed. Jeg glæder mig til, at besøge familien, når de er kommet på plads i det nye hus. Boligdrømmen, der startede for et halvt år siden, er nu gået i opfyldelse – og mon ikke sønnen snart har fodboldbane i baghaven?

Min anbefaling Min anbefaling til jer der er på boligjagt: Brug rådgiver til økonomiberegning, inden I tager til åbent hus på

drømmeboligen. De gode boliger er til salg i kortere tid, så det gælder om at kunne slå til hurtigt.

Brian Smith Hansen fra F10 Finans Jeg er 42 år og bor i Roskilde centrum med min søn på deltid. Jeg har 20 års erfaring med bank-, pensions- og investeringsrådgivning. Jeg laver i F10 Finans uafhængig bankrådgivning. Det betyder, at jeg kun arbejder for, at du som kunde får mere værdi for dine penge. Det omfatter rådgivning omkring banklån, forbrugslån, realkreditlån, investeringer, pensioner, skat og den daglige økonomi generelt. Det vigtigste af alt er, at mine kunder tjener penge på min rådgivning.

Økonomisk hjælp til en Paperboy læser-familie Paperboy og F10 Finans vil gerne tilbyde en læserfamilie at deltage i konkurrencen om et gratis økonomitjek og efterfølgende rådgivning af Brian Smith Hansen fra F10 Finans til en værdi af minimum 3.000 kroner. I økonomitjekket får I en total gennemgang af jeres økonomi med bud på forbedringer af økonomien, der kan sikre, I får mere ud af jeres penge. I den efterfølgende rådgivning sørger Brian Smith Hansen for sammen med jer at finde en løsning, der matcher jeres ønsker og økonomi. For at være med i konkurrencen skal I inden den 1. juni 2015 sende en mail til bsh@f10.dk med mærket ”Paperboy”.

I mailen skal I kort beskrive jeres økonomiske situation, og hvad I gerne vil have økonomitjek og rådgivning til at fokusere på. Har I for eksempel en bestemt drøm, I gerne vil skaffe penge til, eller er I usikre på, om I har den bedst mulige løsning. Det er en betingelse for at være med i konkurrencen, at jeres historie må blive bragt i Paperboy. Den heldige vinder vil blive offentliggjort i Paperboy og kontaktet med henblik på en aftale om det videre forløb.


5. JUNI 2015 l 21 l

SIMPLY CLEVER

Tak for en fantastisk dag Kære kunder, samarbejdspartnere, venner og familie, tak for alle gaver, blomster og fordi I var med til, at gøre dagen til en uforglemmelig oplevelse. Og tak til alle jer, der mødte op i weekenden og fik set vores nyerenoverede udstilling. Grundlovsdag holder vi lukket, men der er åbent søndag fra kl. 11-15.

ŠKODA Roskilde Københavnsvej 190 - 4000 Roskilde - Tlf: 46 75 78 71 - www.skoda-roskilde.dk


l 22 l 5. JUNI 2015

9ยงOJ EROLJPยงJOHUHQ 'HW VLNUH YDOJ YHG HQ JRG EROLJKDQGHO 9,%< 6-ย //$1' ร 'XHYHM

.ยนEHUHPQH 5RVNLOGH &HQ WUXP

6ROJW HOOHU JUDWLV 6DOยงU YLOOD .U

6.$/ 6(6

6HULยนV NยนEHU VยนJHU HMHUOHMOLJKHG FHQWUDOW L 5RVNLOGH 0D[ SULV 'HU 6.$/ YยงUH DOWDQ HOOHU OLOOH IOLVHWHUUDVVH

6DOยงU OHMOLJKHG .U %HOยนEHQH HU LQFO PRPV

/(-5( ร 9LEHYยงQJHW

.ยนEHUHPQH $QGHOVER OLJ L 5RVNLOGH

1<+('

5LJWLJ GHMOLJ SODQV YLOOD %HOLJJHQGH L K\JJHOLJW RJ UROLJW YLOOD NYDUWHU L /HMUH (MHQGRPPHQ HU \GHUVW YHOKROGW RJ SDVVHW DI QXYย UHQGH HMHU ,QGHKROGHU (QWUH IRUGH OLQJVJDQJ OLOOH K\JJHOLJW Jย VWHWRLOHW JRGH Yย UHOVHU VRYHYย UHOVH ED GHYย UHOH PHG EUXVHQLFKH K\JJH OLJW VSLVHNย NNHQ IXQNWLRQHOW EU\J

JHUV VNย Q VWRU O\V VWXH KYRU GHU Eร GH HU SODGV WLO VRID RJ VSLVH DUUDQ JHPHQW +DYHQ HU XWUROLJ K\JJHOLJW PHG PDQJH JRGH K\JJHNURJH RJ KDYHQ Eย UHU RJVร SUย J DI YHGOLJH KROGHOVH *RGW ORIWUXP PHG JRG Kย MGH &DUSRUW VDPW UHGVNDEVUXP 6Nย Q QDWXU L RPUร GHW

6DJVQU 7\SH .RQWDQWSULV (MHUXGJLIW SU PG 5XP 2SIย UW %ROLJ *UXQG Pยน (QHUJLPย UNH

8QJ I\U Sยฆ ยฆU VยนJHU OยงNNHU DQGHOVOHMOLJKHG L 5RVNLOGH RJ RPHJQ %XGJHW NU %ROLJ \GHOVH NU

9LOOD (

/(-5( ร 2UHKยนMYHM

3ULV (Q HMHQGRP GHU HU YHOLQGUHWWHW RJ PHG IDQWDVWLVN O\VLQGIDOG IUD DOOH UXP )ย OHOVHQ DI DW NRPPH LQG L HW KXV PHG VMย O RSOHYHV KHU (MHQGRP PHQ HU \GHUVW YHOKROGW PHG DOOH PDWHULDOHU DI Kย M NYDOLWHW +HU HU EROLJHQ IRU IDPLOLHQ GHU JHUQH YLO Yย UH VDPPHQ

6DJVQU 7\SH .RQWDQWSULV (MHUXGJLIW SU PG 5XP 2SIย UW %ROLJ *UXQG Pยน (QHUJLPย UNH

$ 9LOOD &

6DJVQU 7\SH .RQWDQWSULV (MHUXGJLIW SU PG 5XP 2SIย UW 2PE %ROLJ .OG *UXQG Pยน (QHUJLPย UNH

9LOOD '

6DJVQU 7\SH .RQWDQWSULV 0GO EROLJ\GHOVH )RUEUXJVDIK IRUKROG 5XP 2SIย UW 2PE %ROLJ *UXQG Pยน (QHUJLPย UNH

$QGHOVEROLJ '

9,%< 6-ย //$1' ร 6ยนQGHUJDGH

0(*(7 3/$'6

+HOW IDQWDVWLVN YLOOD +HOW IDQWDVWLVN YLOOD KYRU LQWHW HU RYHUODGW WLO WLOIย OGLJKHGHUQH ,QGHK /LOOH NOLQHNEHODJW HQWUH JRGW VWRUW EU\JJHUV VDPW GLVSRQLEHOW UXP VRP JRGW NDQ LQGUHWWHV WLO Yย UHOVH GHMOLJ O\V VSLVHVWXH PHG GLUHNWH DG JDQJ WLO IORW O\VW Nย NNHQ JRG VWXH VDPW Yย UHOVH VDOHQ LQGHKROGHU

UHSRV VDPW GHMOLJW VWRUW Yย UHOVH (MHQGRPPHQ RSYDUPHV PHG JXOY YDUPH L EDGHYย UHOVH IRUJDQJ RJ VSLVHVWXH RJ L ย YULJW PHG EUย QGH RYQ RJ SLOOHRYQ (MHQGRPPHQ HU EHOLJJHQGH L HW XWUROLJW VPXNW RJ VSย QGHQGH RPUร GH

526.,/'( ร (MERSDUNHQ WK

6DJVQU 7\SH .RQWDQWSULV (MHUXGJLIW SU PG 5XP 2SIย UW 2PE %ROLJ *UXQG Pยน (QHUJLPย UNH

9LOOD )

8Vย GYDQOLJ GHMOLJ HMHQGRP PHG ULJWLJ JRG SODGV L Eร GH Nย OGHU VWXH HWDJH RJ VDO (MHQGRPPHQ HU EH OLJJHQGH L FHQWUXP DI 9LE\ 6Mย OODQG KYRU GHU HU Wย W WLO LQGNย E VDPW EXV VHU RJ UHJLRQDOWRJ PRG .ย EHQKDYQ 1XYย UHQGH HMHUH KDU ERHW L HMHQ GRPPHQ L PDQJH ร U RJ KDU Vย UJHW

526.,/'( ร %ยนJHYHM $

IRU DW HMHQGRPPHQ HU \GHUVW YHO KROGW RJ Iย UW RS L WLGHQ Eร GH XG RJ LQGYHQGLJ PHG EO D Q\H YLQGXHU GHMOLJW Nย NNHQ EDGHYย UHOVHU RJ VNย Q RYHGย NNHW WHUUDVVH +DYHQ HU IORW RJ PDQ NDQ VLGGH XJHQHUW L KDYHQ Sร GHQ RYHUGย NNHGH V\G YHVWYHQGWH WHUUUDVVH

+$9'583 ร %ยนUQHKDYH $OOH

/<6 RJ 9(/,1'5(77(7

3ULV 9HOKROGW HMHUOHMOLJKHG EHOLJ JHQGH WยงW Sยฆ 5RVNLOGH &HP WUXP 5LJWLJ GHMOLJ RJ YHOKROGW HMHUOHMOLJ KHG EHOLJJHQGH Wย W Sร 5RVNLOGH &HPWUXP RJ VDPWLGLJ RPJLYHW DI JUย QQH RPUร GHU RJ VNRYHQ (MHU IRUHQLQJHQ (MERSDUNHQ HU HQ YHO IXQJHUQHGH IRUHQLQJ PHG GHMOLJ Iย OOHVDUHDOHU

6DJVQU 7\SH .RQWDQWSULV (MHUXGJLIW SU PG 5XP 2SIย UW %ROLJ *UXQG Pยน (QHUJLPย UNH

(MHUOHMOLJKHG (

8VยงGYDQOLJ GHMOLJ HMHUOHMOLJKHG NXQ Iร PLQXWWHUV JDQJ IUD 5RVNLOGH FHQWUXP (MHUOHMOLJKHGHQ HU EHOLJ JHQGH L HQ HMHQGRPPHQ VRP HU RSGHOW L OHMOLJKHGHU RJ KYRU GHU HU HQ YHOIXQJHUHQGH IRUHQLQJHQ .LN WLO GRPNLUNHQ IUD 8QRIRUP VSL VHNย N O\V VWXH RJ JRGH Yย U O\VW EDGHYย U

6DJVQU 7\SH .RQWDQWSULV (MHUXGJLIW SU PG 5XP 2SIย UW %ROLJ *UXQG Pยน (QHUJLPย UNH

(MHUOHMOLJKHG '

<GHUVW YHOKROGW RJ GHMOLJ DQ GHOVEROLJ L +DYGUXS EHOLJJHQGH L HW UROLJW RJ K\JJHOLJW RPUร GH L +DYGUXS $QGHOVEROLJHQ HU YHOLQGUHWWHW RJ WLO EROLJHQ Kย UHU OLOOH KDYH RJ WHUUDVVH ,QGHK JR GH Yย U O\V VWXH PRG KDYHQ O\VW Nย NNHQ IOLVHEDGHYย U 2JVร OLOOH Jร UGKDYH IRUDQ KXVHW

9LE\ 6M

5RVNLOGH

6ยนQGHUJDGH x 9LE\ 6M 7OI x 9LE\KXV#SULYDW GN

5LQJVWHGJDGH x 5RVNLOGH 7OI x URVNLOGH#EROLJPDHJOHUHQ GN 0DULDQQH 9RVJHUDX $DNMยงU

$UWKXU +ยนMJDDUG

::: %2/,*0$(*/(5(1 '.


5. JUNI 2015 l 23 l

Anja skal tabe sig 15 kg 24-årige Anja Rostock-Nielsen er én ud af tre kvinder, som Paperboy følger igennem et vægttabsforløb. Paperboy var til stede, da hun begyndte et vægttabsforløb hos Heidi Sohn Højlund den 27. maj. Vi glæder os til at følge hende de næste tre måneder. Af Andreas Thrane

Hvad er dit udgangspunkt, og hvor meget vil du gerne tabe dig? Jeg blev vejet til 80,5 kilo, og mit mål er at smide 15 kilo henover de næste fire måneder, så jeg kommer ned på 65 kilo.

Hvorfor vil du gerne tabe dig? Jeg vil gerne tabe mig da jeg har for meget på sidebenene. Jeg har flere gange prøvet at tabe mig, men efter vægttabene har jeg taget endnu mere på efterfølgende.

Hvad glæder du dig allermest til? Jeg glæder mig til at kunne købe nyt tøj, som jeg selvfølgelig vil se hamrende godt ud i. Glæder mig til at have følelsen af, forhåbentligt, at være mere tilfreds med mit udseende og vægt.

Hvad synes du om Heidis kostprogram? Kostprogrammet bliver en kæmpe omvæltning af mine spisevaner. Jeg er overhovedet ikke vant til at skul-

le spise så mange gange i løbet af en dag, drikke to liter vand samt at skulle planlægge mine måltider. Normalt tænker jeg ikke over, at jeg skal spise 600 gram grønt dagligt. Det bliver helt sikkert hårdt og tidskrævende den første tid, men så snart det bliver en vane, og det kommer til at ligge på rygraden, bliver det mere overskueligt at følge.

Er kostprogrammet indviklet? Kostprogrammet i sig selv er ikke indviklet. Det er meget lige til. Det der er indviklet for mig, er at huske at spise varieret, planlægge måltider samt at skulle føre regnskab over alt, hvad jeg indtager. Jeg er sikker på, at når jeg først har vænnet mig til den nye livsstil, og jeg er blevet tryg ved det, så er det helt sikkert noget jeg vil kunne følge i længere tid. Det vigtigste bliver at holde humøret højt og have folk omkring mig der støtter mig.

Hvordan støtter din familie dig? Både min familie og kæreste støtter mig 100 procent i det her. Derudover er det også en stor hjælp, at jeg er star-

tet på forløbet med Heidi, så jeg bliver holdt til ilden og motivationen bliver holdt oppe. Det er også en kæmpe hjælp, at min kollega er med på holdet, da der hurtigt kan indtages mange tomme kalorier på vores arbejdsplads, og der kan vi støtte hinanden. Derudover kan vi hjælpe hinanden med at udveksle erfaringer, madplaner og opskrifter.

Hvordan kan det være, du vil være med i forløbet? Jeg valgte at være med, da det er en oplagt chance for at kunne tabe sig samt at få kendskab til en ny måde at ændre kostvaner på. Derudover er jeg sikker på, at en ugentlig vejning hos Heidi vil hjælpe med at holde motivationen oppe, i stedet for at skulle veje sig selv derhjemme. Det føles som om, man skal til eksamen, og det er ingen hemmelighed, at nu når Paperboys læsere følger en, er det ikke lige så nemt at give op. Jeg vil jo gerne lykkes med det, og vise andre, at det sagtens kan lade sig gøre, så længe man får de rigtige redskaber til et vedvarende vægttab.

Anja Rostock-Nielsen.

SEAT Mii BLANCO FRA KR. *

99.900,SPAR KR.

9.500,-

4 ÅRS / 80.000 KM GARANTI

For mere information se www.euroncap.com

MERE LUKSUS OG MERE DESIGN SEAT Mii Blanco kommer i et begrænset antal, men ellers er det ikke begrænsninger, der kendetegner denne 5-dørs speciel edition: sorte 14” letmetalfælge, sortlakerede sidespejle, sorte sidestreamers, læderbeklædt rat og navigationsforberedelse. Og naturligvis er aircondition også standard. Så sæt dig ind og kør smukt ud i sommeren. God fornøjelse. SEAT Mii Blanco special edition (60 hk) fås fra kr. 99.900 ekskl. lev. omk. kr. 3.780. Brændstoføkonomi: 24,4 km/l, 96g. CO2/km ved blandet kørsel (direktiv 80/1268 EØF). Energimærke A . *Tilbuddet gælder et begrænset antal biler. Den viste model er med ekstraudstyr. +

SEAT Roskilde

Industrivej 32-36 • 4000 Roskilde • Tlf. 46 740 750 • www.auto-forum-roskilde.dk


l 24 l 5. JUNI 2015

Politikfri zone * * ,, NGNG

5 5 9 9 .49.9 4 N N U U Mørtelmesteren KK IALI L A TBET E B UDUD

et par stenugler til sine niecer i butikken.

Af Tomas Skov

Jeg møder Mette Gjerskov i én af hendes yndlingsbutikker i Roskilde, Fair Trade-butikken Karibu i Sankt Peders Stræde. Butikken er drevet på 100 procent frivillig basis, og vareudbuddet er i genren musik, kaffe og brugskunst fra den tredje verden. Mette Gjerskov kører til butikken direkte fra et interview på Jyllandsposten i København, og vi sætter os i to stole angiveligt flettet af siv fra Malawisøen. Og her sidder vi godt med hver sit glas vand omgivet af naivistisk farvelagte cd’er med verdensmusik, brune papirposer med kaffebønner fra Etiopien og Ny Guinea, og kurve fra Sri Lanka flettet af bananblade. Blandt meget andet.

Ti år som frivillig Mette Gjerskov er indfødt født og opvokset i Gundsø på sine forældres gård, hvor hun hurtigt blev ferm til at stable halmballer i laden, når hendes far stangede dem op med høtyven. ”Da jeg var helt lille, kunne jeg lige akkurat skubbe dem hen over gulvet, og da jeg så blev større kunne jeg stable dem i snorlige rækker. Det er en kunst at stable halmballer”, siger hun. I løbet af sit voksenliv nåede Mette Gjerskov at være frivillig gennem ti år i Røde Kors, blandt andet i hjembyen, hvor hun i sin tid stiftede Gundsø Røde Kors.

Gaven til verden

Mørtelmester

”Lige her i centrum af Roskilde kan du købe en fed gave og samtidig gøre en forskel ude i verden. Det bidrager jo samtidig til at løbe en eksport i gang i nogle udviklingslande, så du måske om 5-10 år kan købe nogle af de her varer i almindelige butikker”, siger Mette Gjerskov, der netop har købt

Siden blev hun agronom, og senere gik der for alvor politik i den, men det var først efter at hun havde bygget sit eget hus fra grunden, dog med hjælp fra familien. Det er nu ti år siden, og hun gør det aldrig igen. ”Det er et kæmpe arbejde, men fordelen er, at jeg nu kender hver eneste søm og sprække i det

hus – for jeg har selv lavet det. Af den grund er jeg den dag i dag også bedre til at blande en god mørtel end at lave en bearnaisesovs fra bunden”, griner hun. Familien Gjerskov bor fortsat i Gundsømagle i tre generationer i hvert sit hus. Moren er nu pensioneret, mens brødrene blandt andet driver en juletræsplantage, og Mette Gjerskov glæder sig nu til traditionen tro at holde åbent hus Sankt Hans Aften. ”Så kommer der alle mulige fra hele Roskilde for at klappe æslerne og give dem gulerødder, mens jeg holder båltale”, siger hun.

gang gennem århundrederne fascinerer Mette Gjerskov, der af den grund blandt andet er medlem af Egnshistorisk Forening. ”Forestil dig på min barndomsgård for 2-300 år siden: Hvad har mennesker kunnet forestille sig? Altså, når de har stået dér og set en regnbue – gad vide hvad de så har tænkt”, fabulerer hun i sin sivstol fra Malawi. ”Vi bor i en kommune, hvor historien vælter op ad jorden. Fra oldtiden og helt frem til nyere historie. Det synes jeg er fascinerende, og det er jo alt sammen noget, vi slæber med os”, slutter Mette Gjerskov inden hun skal videre og hente 600 valgplakater fra trykkeriet.

DIN NYE BEDSTE VEN? Hang til historie

Og netop gårdlivet og slægternes

FORD FIESTA TREND+ masser af bil for pengene fra 139.980 kr. eller fra 1.649 kr./md.1)

DIN NYE BEDSTE VEN? 5 døre • MyKey • Manuel aircondition • Radio/CD-afspiller med MP3 • Ford SYNC Bluetooth med automatisk nødopkald AUX & USB stik • 15” stålfælge med 12-egede hjulkapsler • Karrosserifarvede, el-betjente og opvarmede sidespejle med integrerede blinklys • El-betjente ruder i fordørene • Karrosserifarvede dør- og bagklaphåndtag • Fjernbetjent centrallås med to flipnøgler • Front, side- og gardinairbags, samt knæairbag til fører • Højdejusterbart førersæde Opvarmede forsæder

OPEL OPEL PRIVATLEASING PRIVATLEASING FORD FIESTA TREND+

masser af bil for pengene fra 139.980 kr. eller fra 1.649 kr./md.1)

NU NUMED MEDHALV HALVUDBETALING. UDBETALING.

5 døre • MyKey • Manuel aircondition • Radio/CD-afspiller med MP3 • Ford SYNC Bluetooth med automatisk nødopkald AUX & USB stik • 15” stålfælge med 12-egede hjulkapsler • Karrosserifarvede, el-betjente og opvarmede sidespejle med integrerede blinklys • El-betjente ruder i fordørene • Karrosserifarvede dør- og bagklaphåndtag • Fjernbetjent centrallås med to flipnøgler • Front, side- og gardinairbags, samt knæairbag til fører • Højdejusterbart førersæde Opvarmede forsæder

Gælder Gælder kun ikun maj!i maj!

Nu sænker Nu sænker vi udbetalingen vi udbetalingen på Opel påPrivatleasing Opel Privatleasing til det til halve. det halve. Det gælder Det gælder for denfor opgraderede den opgraderede Astra Plus, Astra Plus, bybilenbybilen MokkaMokka eller den eller nye den rummelige nye rummelige Corsa,Corsa, der nuder kommer nu kommer ned påned niveau på niveau med ADAM med ADAM på 4.995 på kr.* 4.995 Den kr.* Den månedlige månedlige leasingydelse leasingydelse starterstarter ved 1.895 vedkr.* 1.895 forkr.* Corsa. for Corsa. Alle vores Alleleasingaftaler vores leasingaftaler er baseret er baseret på FDM’s på FDM’s leas- leasingkontrakt, ingkontrakt, der giver derdig giver størst dig mulig størst tryghed. mulig tryghed. Kom ind Kom ogind ladog os lad få en ossnak få enom snak Privatleasing, om Privatleasing, der er der til ater til at betalebetale - hos Opel. - hos Opel.

ford.dk

opel.dkopel.dk 1)

Ford Fiesta Trend+ 1.0 80 hk 5d finansieret via Ford Credit (eksempel ved variabel rente): 143.760 kr. inkl. levering (3.780 kr.), udbetaling 30.000 kr., samlet kreditbeløb 113.760 kr., løbetid 84 mdr., månedlig ydelse 1649 kr., variabel debitorrente 2,01%, ÅOP 5,91%, samlede kreditomkostninger 24.756 kr.,grøn samlet beløbforsikring der skalogbetales tilbage 168.516 kr.4.995 Fordkr.Credits forretningsbetingelser og kreditvurderingskrav er gældende. Bilen skal kaskoforsikres. Betaling *Inkl. levering, *Inkl.serviceaftale levering, serviceaftale og vejhjælp, ogekskl. vejhjælp, grønekskl. ejerafgift, ejerafgift, forsikring og evt. ekstraudstyr. evt. ekstraudstyr. Førstegangsydelse Førstegangsydelse Løbetid 4.995 kr. 36Løbetid mdr. 15.000 36 mdr. km/år. 15.000 • 1.895 km/år. kr./md. • 1.895 gælder kr./md. gælder via Nets forudsættes Corsa ellersEnjoy tillægges et75hk gebyr på75hk 25 kr. pr.itotalomk. ydelse. Gældende 30/6 2015. Køber har ret til 1.2 atJam fortryde (men ikke købet) eft erkr. kreditaft aleloven §19. Fortrydelsesfristen er 14 dage, fra aftalen er indgået. Corsa 5dr 1.4 Enjoy 5drmed 1.4 totalomk. med perioden i74.115 perioden kr. 74.115 •indtil 1.995kr. kr./md. • 1.995 gælder kr./md. ADAM gælder Jam ADAM 3dr 70hk 3drmed 1.2kontrakten 70hk totalomk. med itotalomk. perioden i77.715 perioden kr. •77.715 2.795 kr./md. • 2.795 gælder kr./md. Astra gælder Astra Bilen kan være vist med ekstraudstyr. Enjoy 5dr 1.4T Enjoy 140hk 5dr 1.4T med140hk totalomk. meditotalomk. perioden i106.515 perioden kr.106.515 • 3.295kr. kr./md. • 3.295 gælder kr./md. Mokka gælder Enjoy Mokka 1.4T Enjoy 140hk1.4T med140hk totalomk. meditotalomk. perioden i124.515 perioden kr.124.515 • Betinget kr. •afBetinget kreditgodkendelse. af kreditgodkendelse.

ford.dk

A+

1)

99-139 g/km. 99-139 Energiklasse: g/km. Energiklasse: Bilerne er vist Bilerne mederekstraudstyr. vist med ekstraudstyr. Brændstofforbrug Brændstofforbrug v. bl. kørsel:v.16,7-27 bl. kørsel: km/l, 16,7-27 CO2-udslip: km/l, CO 2-udslip: 99 g/km 23,3 km/l, CO 2

Gælder indtil Gælder 31. maj indtil 2015. 31. maj 2015.

Gunner GunnerDue DueBiler Biler

Ford Fiesta Trend+ 1.0 80 hk 5d finansieret via Ford Credit (eksempel ved variabel rente): 143.760 kr. inkl. levering (3.780 kr.), udbetaling 30.000 kr., samlet kreditbeløb 113.760 kr., løbetid 84 mdr., månedlig ydelse 1649 kr., variabel debitorrente 2,01%, ÅOP 5,91%, samlede kreditomkostninger 24.756 kr., samlet beløb der skal betales tilbage 168.516 kr. Ford Credits forretningsbetingelser og kreditvurderingskrav er gældende. Bilen skal kaskoforsikres. Betaling via Nets forudsættes ellers tillægges et gebyr på 25 kr. pr. ydelse. Gældende indtil 30/6 2015. Køber har ret til at fortryde kontrakten (men ikke købet) efter kreditaftaleloven §19. Fortrydelsesfristen er 14 dage, fra aftalen er indgået. Bilen kan være vist med ekstraudstyr. Københavnsvej Københavnsvej 148 • Roskilde 148 • Roskilde • 46 75• 46 69 75 00 69 00

- vi plejer - vi plejer både både kunder kunder og biler og biler

A+

23,3 km/l, CO2 99 g/km

Carsten Carsten

Christian Christian

Henrik

Ole - Erhverv Henrik Martin - Erhverv Martin - Erhverv

www.gunnerdue.dk www.gunnerdue.dk

Gunner GunnerDue DueBiler Biler - vi plejer - vi plejer både både kunder kunder og biler og biler

Københavnsvej Københavnsvej 148 • Roskilde 148 • Roskilde • 46 75• 46 69 75 00 69 00


5. JUNI 2015 l 25 l

peugeot.dk

Happy Hours

PEUGEOT 208 HAPPY EDITION 1.2 VTi 82 hk 5-dørs

159.990 kr.

INKLUSIVE HAPPY HOURS PAKKE VÆRDI 50.000 KR. 16” alufælge • LED-kørelys • Klimaanlæg • Panoramaglastag P-sensor, bag • Mørktonede ruder, bag • Tågeforlygter • Læderrat TomTom Navigation* • Rudelister i krom • Sportssæder

PEUGEOT 108 ACTIVE 1.0 e-VTi 69 hk 5-dørs

84.990 kr.

Aircondition • Ratbetjent radio • Splitbagsæde Bluetooth • El-ruder, for • Fjernbetjent centrallås Årlig grøn ejerafgift 620 kr. BEGRÆNSET ANTAL

SPAR 15.000 KR.

RESTPARTI – BEGRÆNSET ANTAL A – A 26,3–22,2 km/l. CO2 88–104 g/km. Tilbuddene gælder til 31.7.2015, eller så længe lager haves. Prisen er ekskl. lev. omk. på kr. 3.780. Bilerne er vist med ekstraudstyr: 108 er vist med alufælge til kr. 5.000. 208 er vist med metallak kr. 6.000. *TOMTOM navigation er uden montering. ++

+

Vi holder Happy Hours hos Peugeot, og det betyder, at du lige nu kan gøre nogle særligt gode køb af henholdsvis Peugeot 108 Active og vores kampagne model Peugeot 208 Happy Edition. Med 208 Happy Edition får du en Happy Hours udstyrspakke med i købet, der indeholder panoramaglastag, klimaanlæg, TomTom navigation* og meget mere. Alt i alt udstyr til en samlet værdi af 50.000 kr! Og med 108 Active opnår du lige nu en besparelse på hele 15.000 kr. Så hvis du er på udkig efter en mindre bil med masser af udstyr, stilsikkert design og komforten i top, så er det måske nu, du skal slå til!

PEUGEOT 108 & 208

PEUGEOT ROskildE

VEJLEBO & WINTHER APS

Vejlebo & Winther ApS Maglegårdsvej 5 B • 4000 Roskilde Telefon 88 88 67 67 • www.peugeot.dk/roskilde

Telefon 88 88 67 67

Peugeot Roskilde - Maglegårdsvej 5 B - 4000 Roskilde www.peugeot.dk/roskilde

Allan Larsen

Johnny Vejlebo

Åbningstider: Man-tors 9-17.30, fredag kl. 9-17, søndag 11-15

Følg os på Facebook og se konkurrencer og tilbud

Runi Andersen

Christina Lutz


l 26 l 5. JUNI 2015

Politikere på lokal tv

Byvandring i Jyllinge

Som optakt til valget den 18. juni har den lokale tv-station, Kanal Roskilde, interviewet en række politikere om deres liv og den altoverskyggende politiske interesse. I programrækken kan man blandt andre møde Flemming Damgaard Larsen fra Venstre, Mette Gjerskov fra Socialdemokraterne og Tina Boel Fra SF. Sendeplanen findes på Kanal Roskildes hjemmeside www.kanalroskilde.dk.

Kom og bliv klogere på Jyllinge og byens historie. Egnshistorisk forening og Kvickly holder Byvandring lørdag den 13. juni kl. 14.00. Mødestedet er ved det Gamle Fjordmuseum i Bygaden i Jyllinge. Det er gratis at deltage forudsat, at man henter sig et adgangskort i Kvickly, da butikken sponsorerer en forfriskning efter gåturen.

Historier fra Retshjælpen

Syg datter købte vildt ind Af Carsten Juul, advokatfuldmægtig i firmaet Råd til Advokat i Roskilde.

Deres datter havde brugt bunker af penge i en af sine maniske faser. Nu sad forældrene dér med datteren imellem sig og lagde kortene på bordet. Et efter et. Ikke nok med at hun havde brugt penge, hun havde også indgået aftaler, som ville komme til at koste dyrt – leasingaftaler, en aftale om et lejemål, aftaler om køb af ting, hun aldrig i sit liv ville få brug for, aftaler om indgå i en forretning med en så godt som vildt fremmed person. Kunne hun komme ud af det? Var det muligt på en eller anden måde at begrænse skaderne? Kvinden så tynget ud, træt, hendes øjne var matte. Hun tog en dyb indånding og forklarede, at hun havde en bipolær lidelse. Det man for ikke så længe siden kaldte for maniode-

pressiv, hun havde været indlagt nogle gange. Faren afbrød tavst, viste mig en kopi af en journal fra Distriktspsykiatrien. Men så havde hun fået det godt igen. Bedre og bedre, syntes hun. Moren skiftevis nikkede og rystede på hovedet, mens datteren talte. Så indtraf nedsmeltningen. Og en økonomisk rodebule hobede sig op. Moren klappede datteren blidt på låret, kunne jeg se. Faren havde været på nettet og printet nogle sider om aftalelovens paragraf 36 ud, hvor der står, at en aftale kan tilsidesættes helt eller delvist, hvis den er åbenbart urimelig eller i strid med redelig handlemåde. Han havde også fundet værgemålslovens paragraf 46, som siger, at en aftale ikke er bindende, hvis det må antages, at den er indgået af en person, der på grund af sindssygdom, herunder svær demens, hæmmet psykisk udvikling, forbigående sindsforvirring eller

en lignende tilstand manglede evnen til at handle fornuftsmæssigt. ”Kan man måske bruge dem?” spurgte han. Hele familien var tydeligvis mærket af situationen. ”Det ved jeg ikke,” svarede jeg. ”Det kommer an på … ja, det kommer an på, om aftalerne virkelig er åbenbart urimelige, eller om man kan bevise, at … ” jeg så hen på datteren, ” … at du rent faktisk manglede evnen til at handle fornuftsmæssigt, da du indgik aftalerne. Og om modparten var i god tro.” Og dette var netop en af forhindringerne, fandt jeg ud af, da jeg allerede næste dag begyndte at kontakte nogle af aftaleparterne for at se, hvor meget jeg umiddelbart var i stand til at rydde op. Nogle af dem, jeg ringede til, var iskolde. De sagde, at de bestemt var i god tro og overhovedet ikke havde kunnet mærke på den unge kvinde, at hun manglede evnen til at handle fornuftsmæssigt. En medgav dog, at hun havde virket ”temmelig meget oven på” den dag, de skrev under på kontrakten om leje af en butik.

Jeg sagde til forældrene – datteren blev indlagt kort efter besøget i Retshjælpen – at vi enten måtte respektere opsigelsesklausulerne og komme ud af aftalerne på den dyre måde eller være nødt til at anlægge retssag. Aftalerne var nu engang ikke åbenbart urimelige, så sagerne ville stå og falde med, om vi kunne bevise, at datteren havde været manisk, da hun indgik aftalerne. Det ville være meget svært, vurderede jeg og frarådede det. ”Vi må nok indse, at hun kommer til tabe en masse penge,” sagde faren. Det kunne jeg ikke sige noget til. Heldigvis var de fleste af dem, jeg talte med og skrev til forstående og med på at annullere aftalerne. Gode mennesker findes.

Historier fra Retshjælpen Klummen ”Historier fra Retshjælpen” fortæller hver gang ultrakort om et problem med eller uden jura på baggrund af de spørgsmål og historier, som folk kommer med. Alle er fuldt anonymiserede.

Ny Polo TSI BlueMotion. Aldrig før har det været så festligt at spare på benzinen. For ikke så længe siden skulle der en stor, grådig og tørstig motor til at levere køreegenskaber, der giver den søde kilden i mellemgulvet, som er så populær blandt bilentusiaster. I dag kan Volkswagen levere den frydefulde fornemmelse med en motor på 1.0 liter, som kører op til 24 km. på en liter benzin. Forklaringen ligger i den teknologi, vi kalder BlueMotion. Lige nu kan du få en TSI BlueMotion motor med en Polo udenom fra kr. 164.797. Kom og få en prøvetur og mærk, hvor festligt det kan være at køre langt på literen.

Alle fortjener en Volkswagen Polo TSI BM fås fra kr. 164.797,- ekskl. lev. kr. 3.780,-. Brændstofforbrug ved blandet kørsel 24,4 km/l.CO2 -udslip 94 g/km. Bilen er vist med ekstraudstyr.

Volkswagen Roskilde Industrivej 32-36 • 4000 Roskilde Tlf. 46 740 750 • www.auto-forum-roskilde.dk

Forhandler

A+


5. JUNI 2015 l 27 l

STUBBE ERHVERVSLEASING AFTENÅBEN:

VÆRKSTED: MANDAG-TORSDAG TIL KL. 24.00 SALGSAFDELING: EKSTRA ÅBENT TORSDAG 11/6 OG 25/6 TIL KL. 21 Udb. 19.000,-

Udb. 27.000,-

Udb. 20.000,-

Mdl. ydelse

Mdl. ydelse

Kr. 1.394,-

Renault Kangoo Maxi Z.E 59HK Van Aut. 2012. Km 2.100 Kr. Udb. 25.000,-

2013. Km 41.10 Kr.

129.900,-

Udb. 19.000,-

Kr.

119.900,-

Udb. 25.000,-

Toyota Co. Sportsvan 2,2 D-4D, dpf 136HK Van 2009. Km 70.554 Kr.

Mdl. ydelse

Kr.

119.900,-

Kr.

Mdl. ydelse

Kr. 1.499,-

Toyota SportsVan 2,0 D-4D DPF T2 126HK Van 6g

94.900,-

2011. Km 33.926 Kr.

124.900,-

Udb. 15.000,-

Mdl. ydelse

Kr. 1.290,-

Toyota HiAce Kort 2,5 D-4D m/komf. 95HK Van 2011. Km 97.169 Kr.

99.900,-

Kr. 888,-

Toyota Yaris 1,4 D-4D Van 90HK Van 2008. Km 38.000 Kr.

Leasingen er regnet over 10.000 km pr. år over 48 mdr.

Alle priser er ekskl. moms

94.900,-

Mdl. ydelse

Kr. 1.295,-

2012. Km 46.455

2011. Km 132.730

Kr. 1.295,-

Udb. 21.000,-

Renault Trafic T29 L2H1 2,0 DCI 115HK Van 6g

Toyota SportsVan 2,0 D-4D DPF T2 126HK Van 6g

Mdl. ydelse

Kr. 1.295,-

2012. Km 42.822

Kr. 1.484,-

Udb. 25.000,-

Mdl. ydelse

Renault Trafic T29 L2H1 2,0 DCI 115HK Van 6g

Mdl. ydelse

Kr. 1.443,-

Renault Trafic T29 L2H1 2,0 DCI 115HK Van 6g

89.900,-

KIG IND!

Arne Stubbe Automobiler A/S

69.900,Leveringsomk. kr. 4.380,-

stubbe.dk

MÅLØV: Måløv Byvej 7 · 2750 Ballerup · Tlf. 44 97 21 70

ROSKILDE: Betonvej 2 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 33 04 00

Åbent mandag - fredag kl. 7.30-17.30, lørdag lukket, søndag kl. 11-16

Åbent mandag - fredag kl. 7.30 - 17.30 · Lørdag lukket · Søndag kl. 11-15


l 28 l 5. JUNI 2015

SPISEGUIDE HVER TIRSDAG

RESTAURANT SELSKABER CATERING

Kl. 17-21

KURSER

STEGT FLÆSK

EVENTS MØDER

Åbent hele året i vores selskabslokaler med smuk udsigt over slot og golfbane

Sommer, Sol & Grill på terrassen

Pris pr. kuvert ................... kr. 98,Ad libitum ....................... kr. 135,-

Se hele vores menukort på www.fasaneriet.dk

raadhuskælderen café & restaurant

Hver fredag aften fra kl. 18.00 Fra den 19 juni-28 august. Book bord på herthadalen.dk

Med persillesovs og hvide kartofler.

Kontakt os for bordreservation og selskaber.

4.4 - 13.6 / Fisk og skaldyr Vi har åbent hver fredag aften

Vores hyggelige gamle have er åben hele sommeren

ET

NERI NT S SA RE TAURA

FA

TA´ UD OG SPIS PÅ ROSKILDE OG OMEGNS SKØNNE RESTAURANTER ELLER MEDBRING NOGLE AF ALLE LÆKKERIERNE FRA BYENS SPECIALFORRETNINGER. Paperboy trækker hver uge lod om et gavekort på 895,00 kroner til restauranterne eller specialbutikkerne her på siden. Find paperboy på facebook og deltag i konkurrencen.

RESTAURANT FASANERIET Skottehusvej 12 · 4320 Lejre · T.: 46 46 16 32 M.: 40 59 93 40 restaurant@fasaneriet.dk · www.fasaneriet.dk

Tlf.Tlf.: 46 46 48 48 01 57 · info@herthadalen.dk · Slangealléen 1 · 4320 Lejre 01 57 • info@herthadalen.dk • Slangealéen 1 • 4320 Lejre

Fondens Bro 3 • 4000 Roskilde • 4636 0100 • raadhuskaelderen.dk Hverdage åbent fra kl. 11 • Søn- og helligdage lukket

Kom og nyd en dejlig Brunchanretning hos Upstairs

Børnerestaurant

BRUNCH ES SERVER G A D N MA AG D R Ø L L TI M E MELL .00 11.00-14

- forbudt for voksne!

Er du mellem 5 og 15 år og har du lyst til at spise en 3 retters menu i andre børns selskab, så overtal dine forældre til at købe en billet til ’Børnerestaurant’ til dig.

Voksne har ingen adgang.. Vi holder ”Børnerestaurant” 16. juni fra kl. 17.30-19.00. I prisen er inkluderet 3 retter samt økologisk saft og vand. Starter fra 150,00 DKK Bestil din billet direkte på: www.visitroskilde.dk/booking/6507

Frederiksborgvej 21 · Roskilde Telefon.: 46 36 56 96 Mandag - søndag kl. 9 - 22 Køkkenet er åbent til kl. 21, derudover serveres drikke og kage.

ET SKØNT MIKS AF KURIOSITETER Hos Cafe Formidable er det ikke kun maden der er til salg. Butikken er fyldt med spændende antikviteter, fransk brocante og skandinavisk interiør.

CAFÉ FORMIDABLE RINGSTEDGADE 6A 4000 ROSKILDE CAFEFORMIDABLE.DK Tlf. 26 72 27 00

BRUNCH • FROKOST • AFTENMENU KAFFE & KAGE • SELSKABER MAD UD AF HUSET SKOMAGERGADE 4 · ROSKILDE · TLF. 46 35 19 00 WWW.UPSTAIRS-ROSKILDE.DK · RESTAURANT@UPSTAIRS-ROSKILDE.DK


5. JUNI 2015 l 29 l

Har du en historie der fortjener spalteplads?

½ PRIS!

KULTUR KALENDER

2 cocktails 100,-

LØRDAG 6. JUNI

PÅ ALT MAD (ikke buffet!) lør, søn, man, tirs kl. 16-22

VIKING OF THE FJORD

Alle ugens dage fra kl. 20

Åben windsurf konkurrence på Roskilde fjord fra Veddelev havn. Gratis. Veddelev Surfklub, Strandvejen 18, kl. 9-15

BORDRESERVATIONER (min. 4 pers.)

Så kontakt vores redaktion...

Taastrup Torv · 2630 Taastrup · 4399 1543 City 2 Outlet · 2630 Taastrup · 4399 0086 Hovedvejen 140 · 2600 Glostrup · 4343 0390 Amager Centret · 2300 København S · 3254 5400 Fiolstræde 3-5 · 1171 København K · 3393 2929 Fisketorvet · 1561 Copenhagen V · 3391 9370

Alle ugens dage fra kl. 10-16

ku pon e n skal afleve res ve d besti lli ng! ti lbu ddet gæ lde r i h e le 2015 i dalle valles restau rante r kli p u d og me dbri ng!

VÆRDI·KUPON

SØNDAGSCAFÉ

Den første søndag i hver måned er der café i Laden. Et gratis mødested, hvor alle der har lyst er velkomne. Jyllinge Præstegård – Laden kl. 14-16

Hvem er DIN heltinde? Roskilde Museum inviterer dig til at fortælle DIN historie om en sej kvinde i dit liv. Entré 25 kr. Roskilde Museum kl. 13-16

VÆRDI·KUPON

Bestil 2 x Brunch/Frokost Buffet - betal kun for 1!

2015

SEJE KVINDER! POP-OP MUSEUM

kli p u d og me dbri ng!

Kontaktinfo på side 2

JUNI · UGE 24

Bestil 2 x Aften·Buffet - betal kun for 1! Alle ugens dage fra kl. 16-22

ku pon e n skal afleve res ve d besti lli ng! ti lbu ddet gæ lde r i h e le 2015 i dalle valles restau rante r

ORIENTERINGSLØB (FOR ALLE)

Prøv orienteringsløb i Boserup Skov. Baner i alle sværhedsgrader - også for begyndere. Boserupgård Naturcenter start kl. 13-13.30

BURNIN RED IVANHOE

I mere end 45 år har Burnin Red Ivanhoe været et fast begreb i dansk musik. Pris: 140 kr. + gebyr. Gimle kl. 21

SØNDAG 7. JUNI CYKLETUR: FLYVESTATION VÆRLØSE

Vi cykler til Flyvestation Værløse, som er nedlagt og i 2013 overtaget af Naturstyrelsen. Arealet rummer en stor åben slette med den 3 km lange startbane, som vi må prøvekøre. Ca. 60 km. Gratis. Mødested på Stændertorvet kl. 10-ca. 16.30

MANDAG 8. JUNI LYTTEKLUB SPECIAL

Som optakt til årets Roskilde Festival, holder musikbibliotekarerne Ulla Hoberg Lyhne og Ingrid Andersen festivallytteklub med tips til spændende kunstnere, som ikke nødvendigvis står øverst på plakaten. Roskilde Bibliotek, scenen i Musikken kl. 19

HEMMELIG FILM

Tag ægtefællen eller veninden/vennen under armen og kom hen på biblioteket og hyg dig med en god film. Jyllinge Bibliotek kl. 13.30 og kl. 16

TIRSDAG 9. JUNI BABY BIO

Tag din baby med i biografen. Forældre, inviteres til at se film på biblioteket, sammen med deres babyer. Jyllinge Bibliotek kl. 10

Åbning af udstillingen af 14 oliemalerier i serien

”Danmarks Hjemmeværn - tradition og fornyelse” af kunstneren Mathilde Fenger Mandag d. 8. juni kl. 17.30 i Byens Hus, Stændertorvet 1D, Roskilde

HEDELANDSLØB

Motionsløb i naturområdet Hedelands Naturpark. Vand, saft og frugt efter løbet. Distancer 2,8 - 6,6 - 8,8 eller 12,6 km. Voksne 20 kr. Børn 5 kr. Hedeland Skibakke kl. 10

Juni måned byder i alt på 301 events i Roskilde Kommune mellem den 30. maj og 28. juni ekskl. biogramfilm og gudstjenester. Dette er blot et udvalg fra Kulturbasen.dk. Se hele kalenderen på kulturbasen.dk – du kan også hente vores app RoskildeLIVE.

SEJE KVINDER!

Lørdag 6. juni. Roskilde Museum kl. 13-16 Entré 25 kr.

Musik ved Hjemmeværnets Musikkorps Roskilde Venlig hilsen Hærhjemmeværnsdistrikt Midt- og Vestsjælland


l 30 l 5. JUNI 2015

Kom og få et Shock i Syd

Roskilde Festival pryder bymur

Forestillingen ”Shock” af 10-18-årige handler om de store og små SHOCK, vi kan møde i livet og om at turde være den man er. Det er et samarbejde mellem Klub Roskilde Syd og KulturCosmos i Viby Sj. Forestillingen løber af stablen den 8. og 9. juni 2015. Køb billetter på https://billetto.dk/da/events/forestillingenshock.

Der skulle 150 liter maling og 250 dåser spraymaling, en kran, temmelig mange arbejdstimer og en regnvåd weekend til. Herefter kunne de fire graffitimalere fra Australien, Norge og Danmark beundre deres værk på en 400 m2 facade i København.

Fitness i børnehøjde Nu kan du klare din fitnesstræning på under en halv time - og så kan du oven i købet lade dine børn træne med Af Tomas Skov

Personligt har jeg altid fravalgt fitnesscentre til fordel for løbeture, fodbold og træning hjemme på stuegulvet – mest fordi fitness forekommer mig så tidskrævende. Imidlertid er jeg villig til at genoverveje min indstilling, for her findes et tilbud, hvor træningen er gennemført på nøjagtig 27 minutter, idet der er en fast cirkel, man skal igennem tre gange. En bipper sørger for at sende dig videre til næste udfordring, når dine sekunder er gået. Oven i købet kan jeg i LOOP Fitness tage mine børn med, forudsat de bare er over otte år gamle. Og det er faktisk godt nyt for mine teenagepiger, der tæller ned til deres 15 års fødselsdag, som normalt giver dem adgang til de hellige haller. Men her kan de altså springe ventetiden over og gå i gang.

Bygget til børn Her findes et område for voksne og et til børn. I børneområdet er træningsmaskinerne bygget særligt til

Evan Møller

Certificeret bedemand

aldersgruppen, og de har derfor en lavere belastning. Men burde børn ikke rendt rundt i den friske luft eller i kommunens sportshaller og dyrke holdsport, som styrker sammenholdet og kammeratskabet? Daglig leder i LOOP Fitness Christina Bossen anerkender, at fitness måske ikke giver det samme sammenhold, som man kan opnå i holdsport, men hun peger også på en række åbenlyse fordele. ”Mange børn synes faktisk ikke nødvendigvis det er så rart at være social når de skal præstere fysisk. Normalt bliver det meget åbenlyst i skolegården eller sportshallen, hvem der er gode og hvem der er dårlige. Men her er der ikke nogen, der bliver holdt udenfor, og det tror jeg mange børn synes er trygt og rart. Konkurrenceelementet er væk, og man kan komme her alene eller sammen med sine forældre eller venner”, siger den uddannede instruktør og personlige træner, der har været i Loop Fitness gennem 3,5 år.

Plads til alle Netop denne frihed for måling og sammenligning

Roskilde Begravelsesforretning På hjørnet af Toldbodgade og Jernbanegade

Roskilde Begravelsesforretning Toldbodgade 14, Roskilde

Telefon 4635 0880

Evan Møller

Certificeret bedemand Uanset om De forbereder fremtiden eller netop har mistet en slægtning, er det vigtigt, at De får en saglig og professionel vejledning af en uddannet lokal certificeret bedemand.

46 30 30 42

trækker mange børn mod maskinerne. ”Alle kan være med hernede. Jeg har en blind dreng, der kommer her ofte, og vi har også en del overvægtige børn, som ikke synes det er fedt at være den tykke i klassen. Og så har vi dem, der gerne vil supplere deres øvrige sport ved at blive stærkere. Vi ser alle slags”, siger Christina Bossen og understreger at hun ser masser af gensidig motivation, hjælpsomhed og opbakning blandt børnene. ”Børnene går ret meget op i at gøre det rigtigt. Det skal ikke bare overstås, og de tager det meget seriøst. Men børn træner ikke primært for sundhedens skyld - de gør det, fordi det er sjovt og sejt”, siger hun. Christina Bossen håber også af den grund, at endnu flere børn vil strømme til, når der afholdes åbent hus ved den såkaldte Kidz Day søndag den 7. juni fra 10-14.

Hvalsø Begravelsesforretning Anette Sødergran

Thorkild Rasmussen

Telefon 4640 1932

Et spørgsmål om tillid www.bedemand-berner.dk

KONTAKT VORES ANNONCEAFDELING PÅ TLF. 70 200 214

Roskildes første avis Af Tomas Skov

Det er 223 år siden Roskilde fik sin første avis, da ugebladet Tilskueren i og uden for Roeskilde så dagens lys tilbage i 1792. Det var studenten Christian Frederik Hytter, som stod bag udgivelsen. Avisen kom i en periode, hvor Danmark netop fik sine første aviser, dog en del år efter de første. Således er Berlingske Tidende grundlagt i 1749, Aalborg Stiftstidende er udgivet siden 1767, Fyens Stiftstidende går tilbage til 1772, og Aarhus Stiftstidende udkom, lige som avisen i Roskilde, første gang i 1792. Mange af de nye aviser var kortlivede projekter, og således også Tilskueren i og uden for Roeskilde. I alt fem numre blev det til, og niveauet var ikke prangende, eftersom en del af indholdet var ren afskrift fra andre tidsskrifter. Inspiration og billede: www.roskildehistorie.dk


5. JUNI 2015 l 31 l

Hammerslag

Ugens specielle hammerslag Hos Lauritz.com kan man finde meget andet end designermøbler. Det sker ofte, at kunder kommer med sjældnere samleobjekter og utraditionelle auktionsvarer, hvilke der også er efterspørgsel på. Ønsker du at vide, om du har noget af værdi, så er du altid velkommen til at kontakte os på 26741023 eller natascha.roskilde@lauritz.com.

Schuco. Mekanisk trafikbetjent, ‘Flic 4520’ Vurdering 1200,-

Stor samling smølfer figurer, huse og tilbehør Vurdering 6000,-

Leica. Kamera, model IIIc, 1940 Vurdering 2000,-

Forstenet træstub Vurdering 2000,-

Hammerslag 1950,-

Hammerslag 11.000,-

Hammerslag 4100,-

Hammerslag 1800,-

Afrikansk Palaver stol af udskåret hardwood Vurdering <1000,-

Hammerslag 2200,-

RUBRIK GIV DIT VISITKORT TIL HELE ROSKILDE KOMMUNE - HVER UGE BLANDET

Reparation af armbåndsure, stue- og lommeure. Salg af nye og brugte ure. Urværkstedet Sct. Ols Gade 22 · Roskilde · Tlf. 46 38 30 90

RENGØRING

Rengøring og praktisk hjælp tilbydes Slip for rengøringen og lad os gøre dit hjem skinnende rent. Ring til os og vi finder ud af hvad der passer dig bedst. Se mere på www.cleanhelp.dk

Tlf. 80 24 70 70 (kl. 8-16)

Hvor mange visitkort har du fået delt ud i år? Måske ligger de i skuffen eller i bilen. Indryk dit visitkort her, og kom i kontakt med dine kunder! Vi bliver omdelt til samtlige husstande i Roskilde Kommune. Vil du også med, så ring direkte på 70 200 214

RENGØRING

KVALITETS RENGØRING TILBYDES AF MINDRE FIRMA Ring for uforpligtende tilbud, hvor vi sammen stykker lige præcis dine behov og ønsker sammen til en rimelig pris.

RING 40 86 02 97


l 32 l 5. JUNI 2015

GRAND

OPENING

50%

1.475,ENKELTSTYRKEBRILLER 725,150,SYNSPRØVE

FLERSTYRKEBRILLER

(2.950,-) (1.450,-)

UDERET L K IN LT A R E L IL R B ALLE FRIT VALG MELLEM

Roskilde: Algade 9. Bestil synsprøve på smarteyes.dk eller på tlf. 7023 2303 Frit valg mellem alle briller. Ekstra stort læsefelt. Ekstra tynde glas. Antirefleksbehandlede, hærdede glas. Antistatiske og antismudsbehandlede. Tilbuddet gælder til 19.07.2015