Page 1

ROSKILDE 3. årgang · Uge 22 30. maj 2017 www.paperboy.gratis

Kaos i Korsbæk

Frygt for repressalier

Roskilde Ring

Side 5

Side 8

Side 17-28

Selveste Frank Birkebæk er blevet anfægtet på sin ledelsesstil i Politiken og efterfølgende i Paperboy - og det har skabt oprør blandt de trofaste væbnere i Roskilde.

En tidligere museumsinspektør og tillidsmand i ROMU annullerede en anmeldelse til Arbejdstilsynet, fordi kollegaer frygtede repressalier fra Frank Birkebæk.

En lang række både navngivne og anonyme tidligere og nuværende medarbejdere i ROMU fortæller om mobning, chikane og overfusninger:

Frygten for Frank Side 6

HUSK DEN FARS DAG 5. JUNI SKOMAGERGADE 22 · ROSKILDE · Tlf. 46 32 00 60 · wagner.dk

Grundlovsdag lyder motorbrølene igen imellem skråningerne på Roskilde Ring, når racerbiler, standardvogne og motorcykler fra 50’erne, 60’erne og 70’erne kører paradekørsel.


l 2 l 30. MAJ 2017

Nyt fra Roskilde Bibliotekerne Levende faglitteratur: Væveskolen i Greve Roskilde Bibliotek sætter fokus på faglitteratur og kunsthåndværk, når vi lægger rum til udstillinger, som én dag i udstillingsperioden gøres levende i form af et arbejdende værksted.

Fastfrysning af grundskyld

Stort symfoniorkester indtager Roskilde Den 7. juni indtager Copenhagen Phils 70 musikere Roskilde, for at fylde byen med musik. I løbet af dagen spiller orkestrets musikere små koncerter på byens folkeskoler, dag- og plejecentre og hos politiet. Musik-dagen kulminerer med en festlig og gratis familiekoncert i Byparken med Michael Carøe som crooner-konferencier. Koncerten starter kl. 19:30.

Nu er omberegningen gennemført for de ejendomme, hvor grundskylden var steget til 2017, og alle ejere af disse ejendomme vil få nye ejendomsskattebilletter for 2017 tilsendt den 3. juni 2017. Er der mere end én ejer, sendes der en original ejendomsskattebillet og øvrige ejere får en kopi. Der sendes til ejernes digitale postkasser, med mindre man er fritaget for digital post. Modtager du ikke en ændret ejendomsskattebillet, er der ikke sket en regulering.

Biblioteker og Borgerservice lukket 2. pinsedag Roskilde Bibliotek, Lokalarkivet, Bogbussen og Borgerservice holder lukket 2. pinsedag, mandag den 5. juni. Lokalbibliotekerne holder selvbetjent åbent fra kl. 7-22. Husk, at du altid kan bestille materialer, forny dine lån og meget andet på roskildebib.dk.

Er betalingen tilmeldt til Betalingsservice reguleres betalingen automatisk. Er betalingen ikke tilmeldt til betalingsservice, følger der et nyt indbetalingskort sammen med den originale ejendomsskattebillet. Husk, at hvis 2. rate allerede er indtastet i netbank, skal den rettes.

Det blå flag skal hejses igen i år på Vigen Strandpark

Fugle og natur i Ramsødalen Torsdag den 8. juni kl. 19-21 går vi en tur på ca. 3 km. Roskilde Kommune vil fortælle om naturen, formidlingen og forvaltningen, og ornitologerne Erik Mandrup Jacobsen og Karin Bach vil fortælle om fuglene. Fuglesangen vil være på sit højeste i starten af juni, så der er garanti for nattergal. Det kan være vådt, så husk fornuftigt fodtøj og overtøj. Mødested på P-pladsen ved Ramsø Søgård, Brordrupvej 44, 4621 Gadstrup.

Generelt kan man sige, at alle grundejere i år skal betale det samme, eller mindre i grundskyld, end sidste år. Skattebetalingen kan dog stige samlet set, hvis der er sket væsentlige ændringer i ejendommens forhold, som har medført en omvurdering fra SKAT. Imidlertid var kommunerne allerede i gang med at udsende opkrævningerne for 2017, da forliget blev indgået. Derfor skulle der i første omgang betales for meget, som så bliver reguleret på 2. rate, der skal betales senest den 10. juli 2017.

Fra 1.-24. juni viser Væveskolen i Greve sit flotte håndarbejde frem i en udstilling på Roskilde Bibliotek, som kan ses i bibliotekets almindelige åbningstid. Væveskolen i Greve har eksisteret i mere end 25 år og er en selvstændig forening, der formidler viden om vævning. Lørdag den 10. juni kl. 11-13 kommer nogle af foreningens medlemmer og etablerer en lille vævestue midt i udstillingen, hvor de vil demonstrere skaftevæven i aktion og fortælle mere om det udstillede håndarbejde.

Flaget bliver hejst onsdag den 7. juni kl. 15:30 af formanden for Roskilde Kommunes Plan- og Teknikudvalg, Torben Jørgensen – med assistance fra børnene fra Klub Roskilde Øst/Afd. Gadegården. Alle er velkomne og Roskilde Kommune byder på en sodavand.

I forbindelse med forliget om finansloven for 2017 blev det aftalt, at grundskylden for alle ejendomme skulle fastfryses i 2017, dvs. at grundskylden ikke måtte stige i forhold til 2016.

Har ejendommen været handlet i 1. halvår 2017, skal sælger og køber selv finde ud af, hvordan reguleringen skal fordeles mellem parterne. Derfor vil ejere, der har afhændet en ejendom, som er blevet reguleret, også modtage en kopi af reguleringen i deres digitale postkasse, til orientering.

Pressefotos: http://copenhagenphil.dk/presse/pressebilleder/239

Få indflydelse i Roskilde Kommune Vær med til at få indflydelse på det område du bor i og andre sager, du som borger eller virksomhed har interesse i. Her kan du se Roskilde Kommunes: • Borgermøder • Sager i høring og indsende høringssvar • Afgørelser hvor du har mulighed for at indgive klage Borgermøder Indvielse af badestrand ved Himmelsøen. 6. juni 2017. Afgørelser Reinfiltrationstilladelse til Roskilde Kommune. 5. juni 2017. Landzonetilladelse til nyt stuehus og udhus til erstatning for nedbrændt på kongemarksvej 34, matr.nr. 2e kongemarken, Roskilde Jorder. 7. juni 2017. Landzonetilladelse til dæmning ved vandhul på Poppelgårdsvej 20, matr.nr. 12a Kamstrup By, Vor Frue. 7. juni 2017.

Landzonetilladelse til tilbygning til hestestald og ridebane på Hvedstrupvej 42, matr.nr. 1b m.fl. Hvedstrup By, Hvedstrup. 8. juni 2017. Tilladelse til midlertidig grundvandssænkning samt indvinding af overfladevand til støvbekæmpelse, Holmevej 33, 3670 Veksø Sj. 8. juni 2017. Landzonetilladelse til etablering af sø og retablering af dige, Ørsted Bygade 3, 4622 Havdrup. 15. juni 2017. Tillægskendelse til eksisterende tilladelse til midlertidig grundvandssænkning ifm. råstofgravning i delområde vest (Vor Frue), Roskilde Sten og Grus Aps, Øde-Hastrup-Vej 48, 4000 Roskilde.15. juni 2017. Revurdering af miljøgodkendelse til DK Beton, Mørbjergvænget 19, 4000 Roskilde. 22. juni 2017. Landzonetilladelse til udstykning til Jyllinge Vandværk - Stormarksvej 2, matr.nr. 18a Jyllinge By. 23. juni 2017. Landzonetilladelse til sammenlægning af boliger på Holmevej 100, matr.nr. 52b m.fl. Gundsømagle By. 23. juni 2017. Landzonetilladelse til lille container ved Lynghøjsøerne – Lindenborgvej 45, matr.nr. 12a Svogerslev By. 23. juni 2017.

roskilde.dk

Bortforpagtning af landbrugsjord Roskilde Kommune udbyder i alt 55,2 ha landbrugsjord i forpagtning i en 5-årig periode fra 1. januar 2018 til 31. december 2022. Arealerne er beliggende ved Svogerslev, Risø og Veddelev. Alle arealer skal dyrkes økologisk. Der medfølger betalingsrettigheder til arealerne. Arealerne har en minimumspris og går til højstbydende. Dog kan bud på flere, eller alle arealer samlet foretrækkes. Skriftligt tilbud skal være Økologisk VKST i hænde, senest 13. juni 2017, kl. 12.00. Udbudsmateriale kan rekvireres hos Økologisk VKST, Marianne Tesdorpf, tlf. 5786 5329, e-mail: mte@ecoadvice.dk.

Roskilde Kommune:

4631 3000


30. MAJ 2017 l 3 l

Trekroner Løve Apotek fejrer

1 års fødselsdag Susan

Jacob

Trine

Kom til fødselsdagsfest

fredag den 2. juni kl. 9.00 - 17.30 med kagemand, forfriskninger og masser af gode tilbud.

SPAR

SPAR

20%

20%

2. JUNI

2. JUNI

På vitaminer og kosttilskud fra: Apovit Multitabs Unikalk Drogens helsekost produkter Pikasol Dailycare Lactocare

På hudplejeprodukter fra: Decubal Avéne La Roche Posay Vichy Sard Kopenhagen

Trekroner Centervej 59 4000 Roskilde Tlf. 46 32 23 00 TAST 3 Filial af Roskilde Svane Apotek

PENDLER APOTEKET du hurtigt kan komme til og fra. Både fra motorvej og tog. GRATIS PARKERING


l 4 l 30. MAJ 2017

Fuld og skæv bag rattet

Truede med kniv

Fredag nat blev en 22-årig mand fra Odense truet med en kniv, da han kom gående med en bekendt på Maglegårdsvej. Manden spurgte, om de ville slås, hvilket de ikke ville, og han truede med kniven uden at nogen dog kom til skade. Gerningsmanden beskrives som: Mand, mellemøstlig af udseende, 20-25 år, 180-185 cm høj, almindelig af bygning, iført grå hættetrøje med orange kant på hætten. Politiet hører fra vidner, der har oplysninger til sagen, på 114.

Brandstifter Udvalgte

Lørdag nat var der ild i en lejlighed på Eriksvej, hvor en person blev set løbende fra stedet med en benzindunk i hånden. Hele lejligheden udbrændte, men heldigvis kom ingen personer til skade. Den løbende mand beskrives som: Mand, 20-25 år, mellemøstlig af udseende, 170-175 cm høj, spinkel, sort hår, sort jakke, og sorte bukser og sort maskering for ansigtet. Politiet efterforsker nu sagen, og vil meget gerne høre fra vidner, der har oplysninger om branden, på 114.

sko

50%

÷

Mange modeller.

Ledige stillinger i Roskilde Kommune Følgende jobs er opslået i kommunen: Administration, specialister og ledelse Administration, specialister og ledelse • Hørekonsulent søges til Specialcenter Roskilde. • Tandplejer til Roskilde kommunale Tandpleje. • Konsulent med god økonomisk forståelse til Skole og Børn, Roskilde Kommune. • IKT-konsulent søges til Specialcenter Roskilde. • Fagkonsulent til beskæftigelsesindsatsen i Roskilde. • Skolesekretær til Baunehøjskolen. Ældre og hjemmepleje • SSH’er i vikariater til Plejecenter Astersvej. • Er du sygeplejersken der vil gøre en forskel for de palliative borgere? • Plejecenter Bernadottegården søger en aftensygeplejerske. • Husassistent søges til Specialbørnehave. • SSA søges til Trekroner Plejecenter. Pædagogik og undervisning • To faste lærerstillinger til SCR Fjordskolen Lysholm. • Erfaren pædagogisk leder søges til Børnehuset Tusindfryd. • Matematik- og idrætslærer søges til Vindinge Skole. • Pædagog/billedkunstner til ungegruppen i dagcenter for mennesker med funktionsnedsættelser. • Gadstrup Skole søger en ambitiøs og visionær pædagogisk leder for SFO og Indskoling. • Pædagog til Basisgruppen, Børnehuset Wiemosen. • Pædagogisk leder til Trekronerskolen. • Dansk- og tysklærer søges til Vindinge Skole. • Nattevagt (pædagog) søges til weekendbørnehave.

HOLMBOM

Skomagergade 32 · Roskilde · tlf. 46 30 06 00 Åbent: mandag-fredag kl. 10.00-18.00 · Alle lørdag kl. 10.00-15.00 · 1. søndag i måneden kl. 11.00-15.00 Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer

Søndag eftermiddag fik politiet anmeldelse om et færdselsuheld på Køgevej, hvor en 38-årig mand fra Kirke-Såby holdt med sin bil for rødt, da han blev påkørt bagfra af en anden bil, der blev ført af en 22årig mand fra Roskilde. Ved henvendelse til den 22-årige så den 38-årige, at der lå mange flasker spiritus i bilen. Den 22-årige stak af fra stedet, og den 38-årige fulgte efter på afstand og så, at den 22-årige blandt andet kørte over for rødt lys flere gange. Den spiritus- og narkopåvirkede 22-årige blev pågrebet ved Røde Port, hvor han uden held forsøgte at løbe fra politiet.

• Pædagog søges til Klostermarkens Børnehus – Storehus. • Læring- og udviklingsleder og Inklusion- og specialklasseleder til Baunehøjskolen. • Udskolingslærer i Fysik/Kemi og Idræt søges til Baunehøjskolen. • Baunehøjskolen søger lærer til udskolingen i matematik, fysik/kemi, geografi og biologi. • Vikarer søges til bo tilbuddet Hørhus. • Pædagog søges til Klostermarkens Børnehus – Lillehus. • Tjørnegårdskolen i Roskilde søger afdelingsleder til specialklasserække for børn med generelle indlæringsvanskeligheder. • Tjørnegårdskolen i Roskilde søger 2 lærere til specialklasserækken. • TiendeklasseCenter Roskilde søger lærere. • Trekroner Børnehus søger energisk pædagog. Børnepasning og pædagogisk medhjælp • Børnehuset Wiemosen søger en pædagogisk medhjælper med ”flyver” funktion. • Pædagogmedhjælper søges til den selvejende institution Børnehuset Hobbitten. • Tilkaldevikar til Børnehuset Nova. • Medhjælper søges til vuggestuen i Børnehuset Reden. Sundhed og behandling • SCR Fjordskolen Lysholm søger børnefys-/ ergoterapeut. Faglærte stillinger inden for køkken, service og håndværk • Kostfaglig eneansvarlig til Børnehuset Hanen.

Bemærk at der løbende offentliggøres nye stillinger på kommunens hjemmeside samt at stillinger med udløbet ansøgningsfrist ikke vises. Følg derfor med på roskilde.dk/job


30. MAJ 2017 l 5 l

LEDER af redaktør Tomas Skov

Kaos i Korsbæk Af Tomas skov

Der er røre i den provinsielle andedam i disse dage. Selveste Frank Birkebæk, er blevet anfægtet på sin ledelsesstil i Politiken og efterfølgende i Paperboy. Og mens Politiken refererede til de tre entydigt tvivlsomme trivselsundersøgelser om arbejdsmiljøet i ROMU og over 20 unavngivne kilder, kan vi i denne udgave af Paperboy give ordet til kilder, der står frem ved navn – samt adskillige anonyme kilder, som uden undtagelse bringer ved til det bål, der allerede brænder under Frank Birkebæk. Ikke én af de mange kilder, vi har kontaktet, har modsagt den kritik, der allerede er offentliggjort. Tværtimod har samtlige bifaldet, at sandheden om arbejdsforholdene i ROMU nu kommer frem i lyset.

De gamle rører på sig Stormen omkring Frank Birkebæk har skabt kaos i Korsbæk, og de standhaftige tinsoldater er sprunget op af æskerne i forargelse og indignation. Byens prominente medlemmer af ’60’er-klubben’ har gjort deres pligt og kommet Frank Birkebæk til undsætning – og én af de største demonstrationer af mu-

sketer-eden synes at være at opsige sit abonnement på Politiken. Så kan de lære at forholde sig kritisk den urørlige Frank Birkebæk. Udtrykket ’Ufrivilligt komisk’ rækker knapt nok. Egentlige argumenter i disse forargede opråb har det været småt med, men afsenderne har da om ikke andet fået demonstreret deres loyalitet. Brandtalerne har kun i ringe omfang forholdt sig til den solide dokumentation for et elendigt psykisk arbejdsmiljø i ROMU. Mantraet synes at være, at Frank Birkebæks resultater ved at have udviklet museumskoncernen fra nogle få medarbejdere til en gigant med over 100 ansatte pr. definition kanoniserer ham som en helgen, som der ikke kan stilles spørgsmålstegn ved. Imidlertid er der ingen, heller ikke Politiken eller her på avisen, der anfægter Frank Birkebæks meritter i forhold til hvad ROMU i dag er drevet til. Kritikken går alene på hans ledelsesstil – og den lader efter alt at dømme en hel del tilbage at ønske. For nu at udtrykke det mildt.

for selvsamme med opfordringen om at italesætte opbakning til den forurettede. Her i begyndelsen af efterfølgende uge har gruppen beskedne 30 medlemmer – og ikke én har tilkendegivet sin opbakning. Det billede lader vi stå et øjeblik. Også blandt de nuværende medarbejdere er der påfaldende stille. Som en tidligere ansat medarbejder i ROMU formulerede det: ”Det er sigende, at der ikke er én eneste nuværende medarbejder, der er trådt frem for at bakke Frank Birkebæk op. Det er der ingen, der har gjort. Det havde jeg da gjort, hvis kritikken havde været helt misvisende. For der er ingen, der er interesserede i sådan en polemik omkring éns arbejdsplads”. Tænk tanken. 120 medarbejdere under Frank Birkebæk – og ingen kommer ham til undsætning. Man undrer sig over hvorfor.

HUSK

FOR SUMMER DAYS Polo 199,2 stk.

300,-

Shorts 299,2 par

500,-Vi er en lokal butik og ligger midt i gågaden!

Skomagergade 24 - 4000 Roskilde - Tlf.: 46 35 10 98 Åbningstider: Mandag - fredag kl. 10.00-18.00. Lørdag kl.10.00-15.00

Helt stille Advokat Allan Ohms oprettede i sidste uge i solidaritet med Frank Birkebæk en fangruppe

-Vi er en lokal butik og ligger midt i gågaden!

Skomagergade 24 - 4000 Roskilde - Tlf.: 46 35 10 98 Åbningstider: Mandag-fredag 10.00-18.00, Lørdag 10.00-15.00

Nyd udelivet med god lyd Eksamensgave eller til fars dag!

SOUNDLINK® REVOLVE BLUETOOTH ®-HØJTTALERE

Efterlad ikke din musik. Nyd fyldig, naturlig lyd og trådløs frihed med SoundLink® Bluetooth®-højttalere fra Bose.

D C A

B A: Soundlink colour Farve: i hvid, sort, rød og blå Pris 1.188,B: Soundlink Mini Farve: i hvid og sort Pris 1.588,-

Lille højttaler. Stort fremskridt.

C: Soundlink Revolve Pris 1.988,D: Soundlink Revolve Plus Pris 2.788,-

Bluetooth-ordmærket og -logoerne er registrerede varemærker, der ejes af Bluetooth SIG, Inc., og enhver brug af sådanne mærker fra Bose Corporations side finder sted under licens.

Hersegade 8-10 · Roskilde · Tlf. 46 35 27 91 · www.nbradio.dk DIN LOKALE FAGMAND - ALT I ANTENNER OG PARABOLER

Åbent


l 6 l 30. MAJ 2017

Da låget kom af

Talepresset har været stort i den forløbne uge hos nuværende og tidligere medarbejdere i ROMU. Ifølge disse har arbejdsmiljøet under Frank Birkebæk været råddent i årtier, og nu er tiden moden til at sætte ord på det. Af Tomas Skov

Vi har i den forløbne uge talt med 15 tidligere og nuværende medarbejdere om arbejdsforholdene i ROMU, og det er en forbavsende enslydende kritik, der lyder af museumsdirektør Frank Birkebæk. De bekræfter billedet af en ilter, manipulerende og diktatorisk leder, der overfuser, nedgør, mobber og systematisk forfølger medarbejdere, der stiller spørgsmål ved hans ledelsesstil, beslutninger eller arbejdsmiljøet i ROMU.

Manden/museet Mange vil af gode grunde ikke stå frem ved navn – de har rigelig erfaring med konsekvenserne af at blive uvenner med Frank Birkebæk. Den danske museumsverden er en lille verden, og Frank Birkebæks indflydelse er betydelig. Andre står gerne frem ved navn – og selv om det tydeligvis er smertefuldt for mange at tale om, giver de udtryk for lettelse over, at låget omsider er kommet af. Det dårlige arbejdsmiljø i ROMU er ikke en forbigående konsekvens af museumsfusion eller andet spin, som museumsformand Joy Mogensen har forsøgt sig med. Problemerne har bestået i årtier, men er ifølge vores kilder blevet tiltagende værre efterhånden som Frank Birkebæk i stigende grad er vokset sammen med det museum, han har ledet i 40 år.

Værre end i Politiken ”Jeg er selv en del af en tavshedskultur og har været det i årevis. Det der står i Politiken er sandt og kan til tider være værre. Mange i branchen ved det, der er bare ingen, der tør tale åbent om det”, siger en nuværende medarbejder, der beskriver sin arbejdsplads som et sted, hvor man holder kortene tæt til kroppen. ”Folk kigger sig over skuldrene og ned i gulvet. Den hyggelige og løsslupne stemning, der kan være på en arbejdsplads er trykket og i perioder præget af frygt. Man er påpasselig med hvad man siger, og til hvem”, siger medarbejderen.

Smeltet sammen ”Hans lederstil er konfrontatorisk og

grov. Han er meget hurtigt oppe i det røde felt, hvis man ikke er enig - og man bliver hurtigt udstillet. Han kan finde på at rende efter én og skælde ud hele vejen ned ad trappen efter et møde. I Franks hoved er museet og hans person smeltet helt sammen”, siger en tidligere medarbejder, der gerne vil være anonym. Han bekræfter også det billede, som går igen i trivselsundersøgelser og APV: at medarbejderne grundlæggende har været glade for det faglige og deres kolleger, men at det er ledelsen alene, der er problemet. ”Der er ikke nogen der har forladt ROMU, fordi de har følt sig fagligt dårligt stillet. Det er ikke faglig skuffelse, vi taler om. Mange er gået, fordi de ikke kan se sig selv med Frank Birkebæk som leder”, siger den tidligere medarbejder. Dette bakkes op af en anden anonym tidligere medarbejder: ”Jeg var ikke personligt hårdt ramt, men arbejdsklimaet var elendigt. Det var hårdt at se andre blive chikaneret, og derfor endte jeg med at stoppe”, siger den tidligere medarbejder.

Lettet Flemming Gjedsted Rasmussen arbejdede som fotograf på museet gennem 28 år, og han var med fra den spæde start i begyndelsen af 1980’erne. Men arbejdsklimaet ændrede sig gradvist til det værre på museet. ”Jeg føler mig lettet over, at det er kommet frem. Der er ikke noget, jeg har læst i Politiken, som jeg kan afkræfte. Jeg kan ikke finde nogen faktuelle fejl”, siger han. Flemming Gjedsted Rasmussen fik i slutningen af sin ansættelse i stigende grad tildelt arbejdsopgaver, som i praksis ikke lod sig løse på den tid, han havde fået tildelt – og blev fyret i 2008. Herefter kom fagforeningen ind over, og han fik otte måneders løn.

Orkestreret mobning Andre har været vidne til forløb, hvor medarbejdere er blevet mobbet ud af ROMU. ”Det var massivt og helt absurd i mange tilfælde. Det var virkelig grimt

at være vidne til, og det var helt orkestreret: mellemledere blev sat til at jagte bevismateriale, så man kunne sparke ham ud”, siger en anden tidligere medarbejder, som har observeret en gradvis udvikling til det værre hos museumsdirektøren. ”Han har ændret sig som person siden dengang i 00’erne. Han har altid haft en rem af huden, men tidligere kunne man godt have en dialog med ham. Den evne har han mistet. Han lider jo af en form for forfølgelsesvanvid - hvis ikke man er med ham, er man imod ham, og han projicerer sine egne karaktertræk over på andre. Det er helt klassisk Frank Birkebæk, at han nu afviser al kritik. Han hævder, at der foregår en hetz mod ham. Jeg synes, han skulle stilles til ansvar for sine gerninger”, siger den tidligere medarbejder.

Omgående skideballer Da ROMU skulle fusionere i 2010 nævnte arkæolog og tidligere medarbejder Søren Anker Sørensen over for sin direktør, at man i så fald burde gribe anledningen til at gøre noget ved den dårlige stemning på arbejdspladsen. Dette fik Frank Birkebæk til at eksplodere. ”Jeg havde hørt en del om dårligt arbejdsklima fra personalet, og det nævnte jeg så for ham. Det resulterede i en halv times skideballe på stedet, og han ville have navne på alle. I stedet for at forholde sig åbent til problemet, blev jeg som budbringer gjort til problemet. Han vil slet ikke acceptere, at der er nogen, der ikke kan lide at være i ROMU”, fortæller Søren Anker Sørensen, der op til den dag ikke havde haft personlige kontroverser med Frank Birkebæk. Herfra tog det imidlertid en helt anden drejning. Trods sin uddannelse og 24 års erfaring blev Søren Anker Sørensen herefter kun tildelt trivielle arbejdsopgaver, og han fik frataget diverse tillæg med en betydelig lønnedgang til følge, hvorefter han søgte væk i 2012.

Folk er bange for ham En anden tidligere medarbejder og inspektør har ikke selv haft konflikter med Frank Birkebæk, men har været vidne til de kritisable forhold.

”Nogle blev overfuset, forfulgt og råbt af. Frank Birkebæk er dygtig og intelligent, men i sin egen optik helt fejlfri. Han er manipulerende og diktatorisk, og kan ikke tåle kritik - og folk er bange for ham. Det var ubehageligt at være på museet, for der var en meget dårlig stemning”, siger den tidligere medarbejder, der også undrer sig over, hvordan han splittede personalegruppen.

Tavshed fra de ansatte ”Første uge jeg var ansat tog han mig ind på kontoret, hvor han oplistede for mig, hvem der var de positive medarbejdere og hvem han ikke brød sig om. Det var en meget mærkelig italesættelse overfor andre medarbejdere. Det har jeg hverken oplevet før eller siden med andre chefer”, siger den tidligere medarbejder, der synes at tavsheden fra de nuværende medarbejdere taler for sig selv. ”Det er sigende, at der ikke er en eneste medarbejder der er trådt frem for at bakke ham op. Det er der ingen, der har gjort. Man får ikke fornemmelsen af, at folk strømmer frem. Det havde jeg da gjort, hvis kritikken havde været helt misvisende. For der er ingen, der er interesserede i sådan en polemik omkring éns arbejdsplads”, siger den tidligere medarbejder.

Vidste ikke det var så slemt Vi har naturligvis været i kontakt med Frank Birkebæk, men han ønsker, efter aftale med bestyrelsesformand Joy Mogensen, endnu ikke at udtale sig om sagen. Derfor har vi talt med sidstnævnte, som tilføjer denne kommentar efter at have læst artiklen: ”Vi må anerkende, at så mange har haft de her oplevelser, og det er jeg oprigtigt ked af. Fortryder jeg nu? Ja, jeg kunne havde håndteret det anderledes. Jeg havde ingen anelse om, at det var så slemt, som I her beskriver det”. Bestyrelsesformand Joy Mogensen fastholder samtidig, at hun også taler med medarbejdere, der er glade for at arbejde i ROMU.


30. MAJ 2017 l 7 l

Få Synet tilbage mens du sover

Vi forhandler

Lemon Top

275.-

Vil du se klart og tydeligt uden briller eller linser? Vil du se klart og tydeligt uden briller eller linser? Så skulle du prøve natlinser. En kontaktlinse til nærsynede, der uden du Så skulle du prøve natlinser. En kontaktlinse til nærsynede, der uden du mærke det omformer hornhinden og giver dig synet tilbage, mens du sover! mærke det omformer hornhinden og giver dig synet tilbage, mens du sover!

Invitation

Ved ikke lagerførte varer, bestiller vi gerne det ønskede hjem.

Hos Lili-Marleen har vi festkjoler, gallakjoler, swingkjoler, wigglekjoler samt hverdagstøj fra str. 36 til 60

Trunk Show i optik nicolai’s

Vi er byens, nok, mest dedikerede eksperter på området. Så kom ned forbi og Kom forbinok, til lidt og snacks, nårpå Kasper fra Ørgreen besøger Vi er byens, mestbobler dedikerede eksperter området. Så kom ned forbi og hør mere om de mange fordele. Samtidig får du en særlig grundig synstest os i butikken. Se hele Ørgreens nyeste kollektion af briller og solbriller. hør mere om de mange fordele. Samtidig får du en særlig grundig synstest DeltagSåsamtidig i konkurrencen om en Ørgreen – helt gratis. nej, her ingen halve løsninger – kun massersolbrille. af faglighed og – helt gratis. Så nej, her ingen halve løsninger – kun masser af faglighed og personlig rådgivning. Det er jo dit syn, det handler om! Onsdag den 7.Det juni 13.00 - 17.30 personlig rådgivning. er jokl. dit syn, det handler om!

GRATIS solglas ved køb af komplet brille. Capris Flere varianter.

329.-

Måske Roskildes mest nørdede brillebutik Måske Roskildes mest nørdede brillebutik Optik Nicolai’s • Skomagergade 10 • 4000 • Roskilde • Telefon: 46 36 01 02 • roskilde@optiknicolais.dk Optik Nicolai’s • Skomagergade 10 • 4000 • Roskilde • Telefon: 46 36 01 02 • roskilde@optiknicolais.dk

T-Shirt Dickies

150.-

Lili-Marleen For guys & girls www.lili-marleen.dk

LILI MARLEEN - HERSEGADE 1A ST. - 4000 ROSKILDE - 42783034

PINSESALG

-25% 70%

Onsdag - Torsdag - Fredag - Lørdag

Outlet

PÅ 1. SAL SPAR op til

PÅ NÆSTEN HELE BUTIKKEN Gælder dog ikke Signal, Skovhuus og i forvejen nedsatte varer

Meld dig ind i vores kundeklub og få ekstra fordele og optjen 10% bonus på dine køb - og det er helt gratis..

Skomagergade 31 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 35 39 01 www.tygesen-women.dk


l 8 l 30. MAJ 2017

Tidligere ROMU-tillidsmand:

Frygt for repressalier standsede anmeldelse til Arbejdstilsynet Tidligere museumsinspektør og tillidsmand i ROMU, Per Karlsson, annullerede en anmeldelse til Arbejdstilsynet, der skulle sikre en trivselsundersøgelse på museet, fordi kollegaer frygtede repressalier fra Frank Birkebæk. Af Holger Vincents

Den i dag pensionerede museumsinspektør og tidligere tillidsrepræsentant i ROMU Per Karlsson afslører nu i et interview med Paperboy, at han tilbage i 2009 blev bedt om at annullere en planlagt anmeldelse til Arbejdstilsynet, som de faglige medarbejdere ellers var blevet enige om skulle sættes i værk. Formålet med anmeldelsen til tilsynsmyndigheden var at sikre en trivselsundersøgelse, der skulle gøre museets bestyrelse, hvor medarbejderne ikke var repræsenteret, opmærksom på de kritisable ledelsesmæssig forhold på ROMU. En trivselsundersøgelse, som netop ROMU-direktio-

nen med Frank Birkebæk i spidsen var modstandere af at gennemføre. Derfor var en henvendelse til Arbejdstilsynet, ifølge Per Karlsson, medarbejdernes eneste reelle mulighed for at råbe ROMU’s bestyrelse op, da han selv eller kollegaerne stod til fyreseddel, hvis de tog direkte kontakt til daværende bestyrelsesformand Poul Lindor Nielsen eller et af de andre medlemmer. ”Da Frank fik nys om anmeldelsen, blev flere kollegaer kaldt ind på hans kontor til en alvorlig samtale, som jeg ikke kender indholdet af, men meningen var ikke til at misforstå. Dagen efter blev jeg af samme kollegaer bedt om at trække anmeldelsen til Arbejds-

tilsynet tilbage, fordi de frygtede for repressalier og i sidste ende for deres job. Derfor trak jeg også anmeldelsen tilbage”, lyder det fra Per Karlsson, der var ansat på ROMU i sammenlagt 25 år og museets tillidsrepræsentant fra cirka 2000-2010, hvorefter han i en alder af 65 år valgte at gå på pension.

Kritisabelt arbejdsmiljø Den opsigtsvækkende udmelding, der bekræftes af en centralt placeret kilde, som dog ikke ønsker at stå frem ved navn, kommer i kølvandet på dagbladet Politikens afsløringer forrige torsdag, hvor det fremgik, at de seneste trivselsmålinger på ROMU peger på alvorlige problemer med det psykiske arbejdsmiljø på museet. Samtidig kunne en lang række tidligere ansatte anonymt, men dog samstemmigt, berette om en diktatorisk og frygtskabende ROMU-ledelse. Et kritisabelt arbejdsmiljø

HUSK

som, ifølge Per Karlsson, allerede var et tema for ti år siden, hvor medarbejderne for første gang forsøgte at råbe museets mangeårige direktør op. ”Vi var stærkt utilfredse med Frank Birkebæks personaleledelse. Frank er en dygtig museumsleder på mange områder, men hans ledelsesstil var, efter min og kollegaernes opfattelse, utidssvarende, hård og helt uden medarbejderindflydelse”, forklarer Per Karlsson.

Gik udenom medarbejderne Det var i forbindelse med ændringer i ROMU’s organisation, at de ledelsesmæssige problemer begyndte at gribe om sig. Planerne for, hvordan en omorganisering af museet skulle fungere i praksis, blev ifølge Per Karlsson strikket sammen i flere omgange af Frank Birkebæk selv. Museumsdirektøren undlod dermed helt at tage en gruppe meget

erfarne medarbejdere med på råd. ”Vi var både kritiske i forhold til processen, men også til de nye organisationsforslag. Hidtil havde hver museumsinspektør sit område og var ansvarlig for det. Nu blev der indsat et lag af mellemledere, og fremover var personalemøder forbeholdt mellemlederne og museumsdirektøren. De ’menige’ museumsinspektører skulle fortsat varetage hver deres fagområde, men derudover kunne de også blive inddraget til andre opgaver således, at vi på den måde fik flere opgaver”, fortæller Per Karlsson.

Frygt Men kan man ikke også forestille sig, at Frank Birkebæk som museumsdirektør har været nødt til at skære igennem overfor en gruppe højtuddannede medarbejdere, der hver især har haft en holdning til, hvordan museet skulle drives? ”Det er muligt, men der-

for kunne han godt have forsøgt sig med en lidt mere demokratisk fremgangsmåde, så det ikke blot blev et diktat”, siger Per Karlsson, der til gengæld afviser at have været vidne til mobning eller meget grov sprogbrug fra Birkebæk eller den øvrige ledelses side, som det ellers har været fremlagt i Politiken. ”Nej, jeg har ikke selv oplevet overfusninger og direkte trusler. Mit daglige arbejde lå uden for museets administration. Jeg har kun hørt beretninger om noget lignende fra mine kollegaer. Men frygten for, at man kunne blive ugleset og på sigt miste sit job, var til stede”, siger Per Karlsson, der midt i kritikken af Frank Birkebæk også ønsker at påpege museumsdirektørens meritter. ”Jeg synes, at han på mange måder har gjort det godt for museet, og det er da heller ikke hver dag, der var en dårlig stemning. Men der har generelt været et ledelsesproblem, som har været ødelæggende for arbejdsmiljøet. En mere tidssvarende demokratisk ledelsesstil ville have skabt et bedre arbejdsmiljø og dermed bedre resultater”, siger den tidligere tillidsrepræsentant. Frank Birkebæk, direktør i ROMU, har ikke ønsket at svare på kritikken.

ÅRETS JULERING Kan du bære

( E ) MOTION

en hemmelighed?

“Skovlys” Kr. 2.016,-

Tights 3 pack

299,-

-Vi er en lokal butik og ligger midt i gågaden!

Skomagergade 24 - 4000 Roskilde - Tlf.: 46 35 10 98

Halssmykke i 18 kt. rosaguld med Tahitiperle og 0.50 ct. champagnefarvet diamant. Kr. 37.200,-

Efter 31/12 2016: kr. 3.200,-

Åbningstider: Mandag - fredag kl. 10.00-18.00. Lørdag kl.10.00-15.00

-Vi er en lokal butik og ligger midt i gågaden!

Skomagergade 24 - 4000 Roskilde - Tlf.: 46 35 10 98 Åbningstider: Mandag-fredag 10.00-18.00, Lørdag 10.00-15.00

Skomagergade 9 · 4000 Roskilde Tlf. 46 35 36 50 · a-v@guldsmed.dk

GULDSMEDENE I ROSKILDE


30. MAJ 2017 l 9 l

Roskilde

GÆLDER KUN I IRMA ROSKILDE .S

Gælder til og med lørdag d. 3. juni 2017

PR

4 STK.

TK

.

99,NYHED

. PK

2

1/

99,-

PR .

PR

.

NU OGSÅ ROSÉ

KG

80,-

GO’ TIL GRILL ENTRECOTE

.

DANSK KØD KALVE RIB EYE

Ca. 700 g.

IRMAS HVERDAGS VIN

3 liter Rød-, Hvid- eller Rosevin.

PR .

1/

2

KG

.

35,-

BEGRÆNSET PARTI CA . 130 FL.

PR

.

FÅS OGSÅ MARINERET

DANSK FRILAND SVINEKOTELETTER m/ben. Eller

NAKKEKOTELETTER

T 2S Flere varianter.

.

99,SPAR 70,-

SPAR 21,50

PHILADELPHIA

FL

UHØRT BILLIGT!

K.

21

50

HALV PRIS

Tilbuddene gælder til og med lørdag 3. juni 2017. Der tages forbehold for pris- og afgiftsændringer, trykfejl, manglende leverancer samt udsolgte varer. Irma bytter per kulance. Tilbuddene gælder kun i Irma Roskilde, Skomagergade 21, 4000 Roskilde

SUPER TOSCANER VINO IN MUSICA 2008 75 cl. 14%.


l 10 l 30. MAJ 2017

Kære Allan Ohms

Kommentar

For ringe Paperboy! Politiken har - af grunde som bladets chefredaktør nægter at forklare - valgt at gennemføre en hetz mod ROMUs direktion og bestyrelsesformand. Den hetz har Paperboy ved ukritisk journalistik hægtet sig på i avisen den 23. maj. Helt ukritisk kalkerer Paperboy Politikens fejlbehæftede artikler og det fremstår nærmest som en kendsgerning, at Politikens værk er et sandhedsbevis. Artiklen går så langt i kalkeringen, at man flere steder fejlagtigt angiver Frank Birkebæks alder til 72 år. Han er 71, men hvilken rolle spiller mandens alder? Det er virkelig dårligt journalistisk arbejde Paperboy. Det er OK at interviewe bestyrelsesformanden, men det er forkert at give læserne indtryk af, at enhver kritik også er en berettiget kritik. Artiklen er et ekkorum for Politiken

og den er kemisk renset for ethvert tilløb til selvstændig tankegang hos den ansvarlige journalist. Jeg har kendt Frank Birkebæk i mere end tyve år. Nogle vil så mene, at jeg er inhabil til at tage ham i forsvar. Selv mener jeg ikke, at faktuel viden til sagens kernespørgsmål bør være en hindring for at deltage i debatten. Jeg går ud fra, at Paperboy vil kunne være enig heri? Må jeg spørge: Hvorfor undrer Paperboy sig ikke over i det mindste følgende: - landets største morgenavis bruger i samme udgaver en hel forside (10%), en helsektionsforside (100%) og en helside (næsten 100%) på en historie fra Roskilde, som avisen ellers næsten aldrig omtaler - noget tilsvarende er kke set siden tårnene faldt i New York

- Politikens citerede artikel er et opkog på en to år gammel artikel i Magisterbladet og jeg må spørge Paperboy (som jeg uden held har spurgt Politikens chefredaktør): hvorfor er dette opkog nødvendigt, få uger før Frank Birkebæk går på pension (i øvrigt længe efter hans ønske, fordi bestyrelsen har bedt ham blive) - artiklen bygger på anonyme vidner - vi ved kun, at det er ”op til” tyve vidner, der ikke vil stå frem med deres kritik, hvilket enhver journalist vil vide giver et stort troværdighedsproblem - Politikens billedvalg beviser, at dækningen er tendentiøs - jeg har uden held gentagne gange bedt Politikens chefredaktør kommentere dette Pladsen her tillader ikke at jeg går nærmere i detaljer med alle de journalistiske mangelfuldheder i

den historie, som Paperboy ukritisk kolporterer til avisens læsere. Jeg vil gerne vide hvorfor I gør det? Har I et ønske om at medvirke i en ubegrundet avishetz? Er I uden på at medvirke tl at stigmatisere de ca. hundrede mennesker, der arbejder i ROMU? Er I ude på at medvirke tl at gøre det vanskeligere for ROMU at skaffe fondsmidler og at finde en ny direktør? Hvad er Paperboys dagsorden? Med venlig hilsen Allan Ohms Advokat(H

Jeg har fuld forståelse for, at du har et langt venskab med Frank Birkebæk. Jeg har selv mødt ham nogle gange, og jeg er ikke i tvivl om, at han er en behagelig fyr. Det udelukker dog på ingen måde, at han kan have visse menneskelige udfordringer som chef, hvad tre trivselsundersøgelser i rap dokumenterer temmelig entydigt. Hertil kommer over tyve - ja anonyme, men igen entydige – udmeldinger fra tidligere medarbejdere. Så når du kalder en artikel som Politikens for tendentiøs, så undrer jeg mig simpelthen over, hvad du snakker om. Politiken er en avis, der profilerer sig på kulturstof, så at det skulle være påfaldende at de bruger plads på en ret iøjnefaldende historie som denne om exceptionelt ringe psykisk arbejdsmiljø, som det er dokumenteret i trivselsundersøgelser og APV i ROMU – det giver ikke mig anledning til undren. Tværtimod er det det stof, en avis som Politiken er gjort af. Det viser sig oven i købet, at de spørgsmål om direktionen i APV’en fra 2014, hvor påfaldende mange havde forholdt sig kritisk til direktionen, var fjernet i APV’en fra 2016. Kan det være fordi, der er noget, man ikke ønsker frem i lyset? Ja, i høj grad. Det er yderst problematisk i mine øjne.

At der er tale om anonyme vidner kan ikke undre. Museumsverdenen i Danmark er en lille verden, og naturligvis vil man ikke risikere at sætte fremtidige ansættelser over styr. Hvad angår billedvalget i Politikens artikel (som de jo må stå på mål for), så taler vi om et portrætbillede af Frank Birkebæk (formentlig leveret af ROMU), og et billede, hvor han tager tørklæde på foran Ragnarock. Igen må jeg undre mig over din reaktion – lige som jeg har fundet Frank Birkebæks egen reaktion på kritikken hele vejen virkelig påfaldende. Hvis jeg blev konfronteret med så omfattende og konsistent dokumentation (i undersøgelser fra 2014 og frem) for, at der var så stor utilfredshed blandt mine medarbejdere med min ledelse – så tror jeg, jeg ville kigge indad og reflektere over, om jeg mon kunne ændre noget i min adfærd. Frank Birkebæks reaktion har været raseri og pure afvisning. Alene det finder jeg ret interessant. Kære Allan. Du er en god ven, der står op for din buddy gennem mange år. Respekt for det. Men jeg finder ikke mange saglige argumenter i det, du skriver. Mvh. Tomas Skov

Hedeture? Eller ondt i ryggen? Mange bruger en for varm dyne, der giver ubehag og hedeture. Nogle børn må sparke dynen af. Ligeledes ligger mange på en for blød madras, der giver ondt i ryggen.

SIKKERHEDSSKO ? Københavnsvej 106, 4000 Roskilde

VVS Arbejde

Vi samarbejder med kiropraktorer og fysioterapeuter, bl.a. med udlån. Desuden står jeg selv for udbringning og montering. Når du handler hos Seng og Bolig i Gullandsstræde 5, så vil vi gøre en forskel, du kan mærke. Vi rådgiver dig – så du vælger den rigtige dyne, pude eller madras. Du får hjælp til en bedre søvn, der styrker din sundhed og dermed din livskvalitet.

GØR NOGET VED DET ! (vist på TV)

• Fjernvarme • Gas

kedler • Olie kedler • Bio kedler • Solvarme • Badeværelser Vi kommer til aftalt tid

VVS Firmaet

Rønnevej 5 · 4060 Kirke Saaby Telefon 70 22 02 01 www.jespers.dk www.jespersvvs.dk

Ringsted Dun sommerdundyne Før 1150.-

KUN

590.-

Dunlopillo, ergonomiske puder Før optil 799.- 4 slags

KUN

580.-

GETAMA, fast håndlavet madras Før 4.900.-

KUN

3900.-

Man-fre: 6.00 - 18.00

T-SHIRTS

10 stk. med ensfarvet logo eller navnetryk

FRIT VALG

599,-

Ekskl. moms

Center for Job- og Sikkerhedssko Ekco.dk · Tlf. 46 75 76 22 Københavnsvej 106 · Roskilde


30. MAJ 2017 l 11 l

Meny Himmelev har det hele SPAR 6000

SANTA RITA 120 ROSE

4 RIBEYE ca. 800 gram

Chile

PR. PAKKE

3 FLASKER

129

95

110

00

2 STK. FRILANDSMØRBRAD 600 gram

PR. STK.

89

SPAR 5000

95

SPAR 6000 SPAR 3000

BECEL MARGARINE 750 ml.

PR. FLASKE

14

Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

Tilbuddene gælder kun i Meny Himmelev og til og med lørdag d. 3. juni 2017.

95

GALLE & JESSEN

PÅLÆGS CHOKOLADE 324 gram

PR. PAKKE

30

00

SPAR 1500

2 DORADER

100

00

THE UGLY DUCKLING

TOSCANA ROSSO

Perfekt til grill

3 LITER PR. STK.

SPAR 9000

Frisk fisk fra fiskeafdelingen

KUN ONSDAG FLÅET RØDSPÆTTER

110

00

PR. STK.

10

00

LAKSE ROULADER MED CAVIAR

1 PAK.

42

00

Bemærk!

TILBUDDENE GÆLDER KUN I MENY HIMMELEV

Meny Himmelev

James Poulsen, butikschef

Søren Seier Rasmussen, købmand

Himmelev Sognevej 95, Himmelev, Roskilde. Tlf. 46 36 42 33 · Åbningstider: Man.-fre. 8-20 lør. 8-18 søn. 8-18 · www.menyhimmelev.dk


l 12 l 30. MAJ 2017

DF sætter ROMU-ballade på dagsordenen Karsten Lorentzen vil have en orientering om arbejdsmiljøet på ROMU, når Kultur- og Idrætsudvalget mødes onsdag den 7. juni.

Lorentzen (DF), medlem af Kultur- og Idrætsudvalget. Byrådspolitikeren har derfor bedt om en orientering fra ROMU’s bestyrelse, når udvalget samles onsdag den 7. juni. ”Jeg forventer at få en forklaring på, hvad bestyrelsen har foretaget sig. For hvis

Af Holger Vincents

”Det er vigtigt, at vi finder ud af, hvad der er foregået på ROMU. Ikke mindst så vi sikrer en ordentlig overgang til den nye ledelse og får ryddet op i de skævheder, der har været på museet”, lyder det fra Karsten

man ikke har gjort noget på baggrund af de APV’er (Arbejdspladsvurderinger red.), der nu er kommet frem i lyset og bare har taget direktørens (Frank Birkebæks red.) ord for gode varer, så har bestyrelsen fejlet og må vende blikket ind ad”, fortsætter han.

Joy imødekommer Bestyrelsesformand i ROMU, Joy Mogensen (S), siger til Paperboy, at hun

I samarbejde med Roskilde Cykle Ring

sammen med museumskoncernens øvrige bestyrelsesmedlemmer fra Roskilde Kommune har tænkt sig at imødekomme Karsten Lorentzens ønske og forklare sig i Kultur- og Idrætsudvalget. ”Det er værd at huske på, at det er en af de bestyrelser, hvor der er den bredeste politiske repræsentation”, siger formanden med henvisning til at Birgit Pedersen (SF), Poul Andersen (S), Peter Madsen (V) og Henrik Stougaard (El) alle er medlemmer af ROMU’s bestyrelse. Joy Mogensen forklarer samtidig, at bestyrelsen efter hendes opfattelse har reageret på meldingerne om det kritisable arbejdsmiljø i museumskoncernen. En handleplan blev iværksat efter den første APV i 2013, ligesom en yderligere trivselsmåling blev foretaget på bestilling fra bestyrelsen, lyder det. ”Helt generelt har jeg kun set APV’er, hvor der har været noget at tage fat

Karsten Lorentzen (DF) vil have en forklaring fra ROMU’s bestyrelse ovenpå afsløringerne om det kritisable arbejdsmiljø i museumskoncernen.

i, naturligvis i forskellige gradstilfælde, og med hensyn til ROMU havde vi ikke noget at sammenligne med i 2013”, siger Joy Mogensen. Set fra Karstens Lorentzens stol tegner der sig foreløbigt et billede af en kulturvirksomhed med en kritisabel kultur. ”Der bliver ikke lyttet nok til medarbejderne, der har

det dårligt psykisk, fordi de bliver skældt ud og er stressede. Omvendt er der ikke noget, der tyder på, at det har ført til konkrete sager og anklager i fagforeningsregi, men derfor er stadigvæk ikke tilfredsstillende”, siger Dansk Folkepartis medlem af Kultur- og Idrætsudvalget.

Kør med i alle tiders motionsløb i Roskilde Deltag i Stjerneløbet alene eller sammen med dit hold. Ruten er 51 km. Vi er klar med trafikofficials, storskærm, cykelkendisser og en kørende servicevogn. Senere byder eliteløbet på bl.a. Michael Mørkøv og Mads Petersen. Kl. 17.30 Kl. 19.30 Kl. 21.30

Startskud på motionsløbet Startskud på eliteløbet Tak for denne gang!

Stjerneløbet den 14. juni 2017 på Stændertorvet Tilmeld dig på www.dgi.dk/stjerneloeb

70 musikere udgør det store symfoniorkester, der snart gæster Byparken i Roskilde.

Copenhagen Phils spiller i Byparken Symfoniorkestret Copenhagen Phils spiller koncert i Byparken i Roskilde den 7. juni. Det 70 mand store orkester spiller en stor og gratis familiekoncert i Byparken med højdepunkter fra kendte klassiske vær-

ker. De mange musikalske højdepunkter, der blandt andet byder på temaet fra ’Star Wars’, uddrag fra Stravinskijs ‘Ildfuglen’, Bernsteins ‘Candide Ouverture’, ‘Morgensang’ fra Niels W. Gades ‘Elverskud’ og Elgars

smukke ’Nimrod’ fra ‘Enigma Variationer’. Og naturligvis tager Carøe publikum med ind i sit crooner-univers, når han synger Frank Sinatra.

Slip for kalken... Slip for kalk på badeværelset

Undgå kedelige kalkrander

Spar energi og dermed penge

Få blødt hår og blød hud

Godt for natur og miljø

Kalkfrit vand sætter sig ikke i fuger og på fliser. Rengøringen kan blot klares med en blød klud!

Kaffemaskinen og elkedlen skal ikke længere afkalkes. Samtidig forbliver bestik, glas og gryder pænt, når du undgår alle de kedelige kalkrander.

Det er slut med kalkaflejringer på varmelegmet i din vaskemaskine, varmtvandsbeholder. Det sparer energiforbruget og forlænger levetiden.

Når din hud ikke udsættes for kalk fra vandet tørrer den ikke så nemt ud, og du kan halvere dit forbrug af shampoo og balsam.

Med kalkfrit vand fra et blødgøringsanlæg kan du halvere dit forbrug af rengøringsmidler. Det sender færre kemikalier ud i naturen.

THORSEN & PETERSEN VVS A/S TJÆREBYVEJ 61 C • TJÆREBY • 4000 ROSKILDE • TLF. 46 36 25 32 • WWW.TP-VVS.DK Kvalitet til dine VVS

AQA basic

Blødgøringsanlæg til den gennemsnitlige familie på op til fire personer. Et kompakt anlæg, der nemt kan stå i et underskab. Anlægget leverer ikke kalkfrit vand under regenerering. Priser fra 17.500 inklusiv moms og montering


DER TAGES FORBEHOLD FOR TRYKFEJL / FILTEN PLUS

30. MAJ 2017 l 13 l

MÅNEDENS KUNSTNER ROSKILDE KUNSTFORENING OG RO’S TORV SAMARBEJDER OM MÅNEDENS KUNSTNER, SOM ER EN LØBENDE UDSTILLING PÅ RO’S TORV, DER HVER MÅNED SÆTTER FOKUS PÅ UDVALGTE VÆRKER FRA EN NY SPÆNDENDE KUNSTNER. I juni kan du møde Erik Schwarzbart, som er uddannet grafiker og pædagog og arbejder med billedkunst såvel som med udvikling og stimulering af kunstmiljøer i Roskilde. Til daglig er Erik Schwarzbart leder af det kunstneriske eksperimentarium, KunstSmedjen, på Musicon og af MusiconArt Gallery og Kunstskolen. Kom og mød Erik Schwarzbart, når han indleder udstillingen på RO’s Torv med en kort fernisering den 6. juni kl. 12.

ROSTORV.DK RO’s Torv, Københavnsvej, Roskilde, rostorv.dk man-fre 10-19, lør 10-17, søn* 11-16 *visse butikker undtaget


l 14 l 30. MAJ 2017

NYT FRA ITALIEN... og kunst i butikken

Byrådsmedlemmerne (fra venstre) Bent Jørgensen (V), Merete Dea Larsen (DF) og byrådskandidaterne (fra højre) Pierre Kary (S) og Michael Højbjerg (V), går nu sammen om et fælles forslag, der skal løse trafiksituationen i Svogerslev.

Politisk alliance om sikre skoleveje Et tværpolitisk forslag, der skal sikre skolebørnenes færden i Svogerslev skal behandles i Plan- og Teknikudvalget den 8. juni.

for børn og forældre i Svogerslev. De fire har i fællesskab udarbejdet et politisk udspil, der rummer bud på løsninger til at skabe sikre skoleveje i Svogerslev generelt og ved Lynghøjskolen og Lindenborg-passagen i særdeleshed. Udspillet bliver fremsendt til Plan- og Teknikudvalget i Roskilde Byråd, så udvalget kan behandle forslagene på det næste møde d. 8. juni. Foruden den planlagte dobbeltrettede cykelsti i Svogerslev Hovedgade, tæller udspillet ”Sikker trafik i Svogerslev” blandt andet

De fire lokale byrådskandidater Pierre Kary (S), Merete Dea Larsen (DF), Michael Højbjerg (V) og Bent Jørgensen (V) danner nu en tværpolitisk alliance i kampen for sikre skoleveje

et stop for lastbiltrafik på Lynghøjen, en rundkørsel i krydset Lindenborgvej/ Stamvejen, samt en sikker overgang til naturområdet Lynghøjsøerne. “Den nuværende trafikale situation omkring Lynghøjskolen og på Lindenborgvej er helt uacceptabel. Derfor har vi samlet op på de mange gode idéer og løsninger, som har været fremme i den senere tids debat. Nu vil vi arbejde for at byrådet tager handling”, siger Merete Dea Larsen i en fælles pressemeddelelse.

Forkæl ham med en lækker rom til fars dag 5. juni

KOM IND I BUTIKKEN SE OG PRØV DIT NYE TØJ

Plantation Black Cask

MØD JAN BROLYKKE D. 1. JUNI KL. 17.30

Tilbud

VI SES!

RO’S TORV · TLF. 46 320 300 · FØLG OS PÅ FACEBOOK

Limited edition. 70 cl. Normalpris 349,-

299,HUSK VI HOLDER LUKKET Pinsedag 4/6 og 2. Pinsedag 5/6

- en holdning til god smag

RO’S TORV - 4632 1700 - RVSP.DK


30. MAJ 2017 l 15 l

PINSESALG

÷20% (dog 10% på Wolford, skind og dufte) Kan ikke kombineres med andre tilbud.

Gælder fra den 31. maj til og med den 3. juni i butikken og på www.schackogthorsted.dk til og med den 5. juni 2017

Tlf. 48 79 48 79 www.schackogthorsted.dk

RO’s Torv 4000 Roskilde

Est. 2004


l 16 l 30. MAJ 2017

Lækkerier til pinsen og fars dag Jordbærtærte Kun 50,-

Franskbrød 2 stk. 50,-

Rugbrød 2 stk. 50,-

Aftentur på Gråbrødre Kirkegård Dansk Vandrelaug inviterer alle med på en aftentur ind på Gråbrødre Kirkegård med mødested ved krukkerne over for Roskilde Station onsdag 31. maj kl. 19:00. Her vil kirkegårdsleder Henning Lektonen fortælle om planlægning af kirkegården og dens beplantning. Efter rundvisningen går vi en tur og finder en grøn plet, hvor vi drikker vores medbragte kaffe. Turlederne Liselotte Sørensen og Hanne Ankjærgaard står i spisen for denne cirka 6 km lange tur, som slutter samme sted cirka kl. 22:00. Der er ingen forhåndstilmelding, men det koster et mindre beløb at deltage. Turledere Liselotte Sørensen telefon 4046 9648 og Hanne Ankjærgaard telefon 6063 7709.

Minister udpeger Roskildelærer til arbejdsgruppe Undervisningsminister Merete Riisager har udpeget lærer Maria Damlund fra Sct. Jørgens Skole til en skrivegruppe for et nyt valgfag i folkeskolen. En række eksperter i teknologiens muligheder og samfundspåvirkning skal som medlemmer af en ny rådgivningsgruppe sparre med undervisningsminister Merete Riisager om en langsigtet handlingsplan for digital læring. Første opgave bliver at give input til målene for et nyt valgfag om teknologiforståelse, som kommuner på forsøgsbasis vil kunne udbyde. Lærer Maria Damlund fra Sct. Jørgens Skole er i den forbindelse udpeget til en skrivegruppe med fire medlemmer, der skal beskrive det kommende valgfag. Valgfaget skal i første runde afvikles som et forsøg. Maria Damlund er uddannet i fagene dansk, matematik, fysik/kemi og biologi. På Sct. Jørgens skole underviser hun blandet andet i valgfaget ’teknologiforståelse’ og

Maria Damlund brænder især for at anvende robotter og programmering i naturfag.

er skolens naturfagsvejleder. Hun brænder især for at anvende robotter og programmering i naturfag.

Køb dine glutenfri produkter her i butikken

Åbent hus kl. 11-17 på udstillingssteder og atelierer i Holbæk, Kalundborg, Lejre, Ringsted, Slagelse og Sorø kommuner

Alle dage kl. 11.00 - 17.00

Kulturregion Midt- og Vestsjælland

Foldere fås ved henvendelse til turistkontorer og biblioteker

www.kunstipinsen.dk

Orehøjvej 1C · Gl. lejre · 4320 lejre · Tlf. 4648 0687 www.reGius.dk · www.perweiss.dk


30. MAJ 2017 l 17 l

Programmet for Grundlovsdag den 5. juni Grundlovsdag falder i år på en mandag - men fortvivl ej. Det er pinsemandag, så du har formodentlig fri 09:00 - 10:00 Paradekørsel på Roskilde Ring. Alle tilmeldte klassiske biler og motorcykler kører i hold rundt på det historiske område for at markere Danmarks første motorbane. 10:00 - 10:30 Velkomst og fødselsdagssang ved Per Hammerich. Boderne åbner, og dagen igennem vil der være salg af merchandise, stumper, bøger, mad og drikke. 10.15 Scalextric-turneringen og ITG Racing Challenge starter. Alle med en racerkører i maven, unge såvel som gamle, kan dyste om fine præmier. Den regerende verdensmester i Lamborghinis Super Trofeo-klasse Dennis Lind kommer og sætter en tid du kan måle dig med! 10:30 - 11:00 Borgmester Joy Mogensen taler. Roskildes populære frontkvinde og racing-fan fejrer Ringens fødselsdag med en Grundlovstale. 11:30 - 12:00 Gymnastikopvisning. Pigerne fra Roskilde Sports Acro sætter gang i festlighederne med et show fyldt med akrobatiske løjer.

12:00 - 13:00 Røverhistorier fra Ringen. Der er garanti for anekdoter med fart på og højoktan humor, når Ringens Grand Old Men - stjernekørere som Ole Vejlund, Arne Riis med flere - fortæller røverhistorier til bogaktuelle racing-ekspert Carsten Frimodt. 13:00 Livemusikken starter. J.Tex & the Volunteers spiller bluesrock ved KnuckleGrease-baren. Musikken er behagelig og bekendt som en Gin & Tonic - med et ekstra shot i. 14:00 Vinderne af Årets Bil og Årets MC kåres. Juryen afslører hvem der vinder æren som Årets Bil og Årets MC blandt de tilmeldte klassiske køretøjer. 15:00 Vinderne af Scalextric-turneringen, ITG Racing Challenge og Publikums Favoritpris udråbes. Alle publikummer kan i løbet af dagen stemme om, hvilken bil eller motorcykel der er deres favorit. Vinderen kåres med en pokal. 16:00

Tak for i år - og på gensyn i 2018!


l 18 l 30. MAJ 2017

Roskilde Ring genopstår grundlovsdag

Den unikke samling af klassiske racerbiler og mc’er fylder Roskilde Ring på grundlovsdag. Foto: Christian Møller Jensen.

Grundlovsdag lyder motorbrølene igen imellem skråningerne på Roskilde Ring, når racerbiler, standardvogne og motorcykler fra 50’erne, 60’erne og 70’erne kører paradekørsel på grusstierne og liner op til udstilling på græsplænen. I dag er Roskilde Ring et rekreativt, grønt område i Roskildes sydlige bydel, men for 60 år siden lå her Danmarks første internationale motorløbsbane, hvor 40.000 tilskuere flokkedes for at se køre-

re som Stirling Moss og Jack Brabham kæmpe om trofæet. Det er tredje år, at en flok motorsportsentusiaster arrangerer træf for historiske biler på Fars Dag. Men det er nu ikke kun mændene, der kan lide at ’sparke dæk og få en snak om kubik og køreegenskaber, mens de beundrer de elegante linjer i en Lancia. Også kvinder kører mc og dyrker rallysport, og for børnene er der hoppeborg og konkurrence om, hvem

der sætter den hurtigste tid på Scalextric-banen. Eventen ’Ringen Rundt’ er for hele familien og ikke kun for den generation, der tog til løb på Ringen, da de var unge. Grundlovsdag byder på en helt unik samling af klassiske biler og motorcykler. Hvis du er ejer af en bil, som er ældre end 35 år, og gerne vil deltage i paradekørslen, så send din tilmelding på VisitRoskilde.dk. Det koster kr. 50 + gebyr at udstille sin bil på grønsværen.

Kampagnemodel: • Touchskærm med dansk navigation og 10 års gratis kortopdateringer • Apple CarPlay • Bluetooth

’Ringen Rundt’ åbner mandag den 5. juni kl. 9 og lukker ned efter kl. 15, når prisen for Årets Bil og Årets MC er uddelt, og vinderen af Scalextric-turneringen og ITG Racing Challenge kåret. Roskilde Ring finder man i parken bag Hotel Scandic, Ved Ringen 2, 4000 Roskilde. På programmet er bl.a. grundlovstale ved Roskildes borgmester Joy Mogensen, røverhistorier fra Ringen ved motorsportens ’Grand old men’ Ole Vejlund m.fl.,

og bluesrock livemusik med J. Tex & The Volunteers. Pigerne fra Roskilde Sports Acro sætter gang i festlighederne med et show fyldt med akrobatiske løjer. Der er salg af merchandise, bøger, stumpemarked, mad og drikke hele dagen. Se programmet på roskildering.blogspot.dk. Der er gratis adgang. Roskilde Kommune Idræt & Kultur har ydet tilskud og Au2parts er sponsor for eventen.

Lille og lækker

Kampagnepris fra

109.995 kr. spar 5.000 kr. *

Hyundai i10 Touch

Den nye kampagnemodel i10 Touch er en lille og lækker sag. Perfekt størrelse til dig, der elsker komforten i en lille bil, men som ikke vil gå på kompromis med det mest moderne og intelligente udstyr. Bilen er rummelig, men lille nok til at parkere de fleste steder. Og så er den udstyret med den nyeste teknologi, hvor du får Apple CarPlay, navigation via touchskærm, Bluetooth og meget mere. Hyundai i10 Touch fås lige nu fra 109.995 kr. Du sparer 5.000 kr. Læs mere på hyundai.dk

A/S Preben Mortensen Biler

Hyundai Roskilde Darupvang 13, 4000 Roskilde Tlf. 46 36 22 79, hyundai-roskilde.dk

5 års garanti uden kilometerbegrænsning er gældende for biler, der oprindeligt er solgt af en autoriseret Hyundai-forhandler til en slutkunde. Reglerne står beskrevet i garantihæftet under ”Hyundai’s garantibestemmelser”. Du kan læse dem på hyundai.dk/mediecenter/manualer

Åbningstider Hverdage: 9.00 - 17.30 Søndag: 10.00 - 15.00

* Rabat er beregnet ud fra model med samme udstyr inkl. fabriksmonteret navigationsanlæg. Brændstofforbrug: 25,0 (EU-norm) CO2-udledning: 93 g/km. Begrænset antal, vist med ekstraudstyr. Pris ekskl. levering på 3.880 kr. og evt. metallak. Forbehold for prisA+ og afgiftsændringer. Apple CarPlay er et registreret varemærke under Apple Inc.


30. MAJ 2017 l 19 l

SIMPLY CLEVER

Åbent Hus

LØRDAG DEN 3. JUNI OG SØNDAG DEN 4. JUNI BEGGE DAGE KL. 11-15 Begrænset lagertilbud på Octavia

Spar op til 50.000 kr. Octavia Combi Style 1,0TSI DSG 259.900 kr Octavia Combi Style 1,4TSI DSG 279.900 kr Octavia Combi Style 1,6TDI DSG 279.900 kr

Vi har kun enkelte modeller tilbage - så skynd dig!

Søndag er der gratis grillpølser og brød i teltet

› 2 zoners klimaanlæg, LED baglygter TOP Version, Regnsensor, Tågelygter, 8 højtaler, Bolero Radio, Håndfri telefon, P-sensor bag, Fartpilot, El-ruder for & bag, Multifunktionsrat i læder, 16” Velorum alufælge og meget andet.

› Privatleasing 3.495,-/mdr.

Førstegangsydelse 9.995,-

› Finansiering

0,95% variabel rente med udbetaling

3,95% variabel rente uden udbetaling

Få 15% på dit næste service hvis du bestiller i uge 23 & 24 (service udføres kun i august). Få 15% på alt tilbehør til din bil, så den er klar inden sommeren starter (gælder alt fra alufælge, køletaske, måtter, tagbøjler & boks til nøglering, barnestole, madkasse & drikkedunk til skolestart).

ŠKODA Roskilde Københavnsvej 190 - 4000 Roskilde - Tlf: 46 75 78 71 - www.skoda-roskilde.dk

www.ggp.dk

15%

Vind 2 x biografbilletter

Like vores Facebook-opslag og deltag i konkurrencen. Der er 5 x 2 biografbilletter + popcorn og vand på højkant.


l 20 l 30. MAJ 2017

Duoen J.Tex og Frank Jacobs går på scenen grundlovsdag i Ringen.

Du kan også prøve kræfter på Roskilde Ringen i den lille overdækket lounge på Ringen.

Scalextric-løbet 2017 Alle med en racerkører i maven kan få prøvet deres evner af på en kæmpe scalextric racerbane. Den regerende verdensmester i Lamborghinis Super Trofeo-klasse Dennis Lind kommer og sætter en tid du kan måle dig med. Kl. 15.00 offenliggøres vinderen. Motorcykelværkstedet KnuckleGrease Garage står for eventen og har gjort den 9-10 meter Scalextric-racerbane på 9-10 meter klar. Banen er en tro kopi af Ros-

kilde Ring. ”Vi har forsøgt at lave den så autentisk som muligt med tidstypiske biler. Vi har fandt den i sin tid på et loppemarked. Sidste år var det en kæmpe succes for både børn og voksne”, fortæller Morten Fogh fra KnuckleGrease Garage. Motorcykelværkstedet står endvidere for salget af Lottrup øl på dagen.

Gutterne fra KnuckleGrease Garage laver en lille overdækket lounge på Ringen Grundlovsdag, hvor man kan dyste om at køre den hurtigste tid med Scalextric-biler på en model af Roskilde Ring. Og den er uhyggeligt præcist gengivet. Man tror næsten ikke sine egne øjne forsikrer Morten Fogh fra KnuckleGrease Garage. Dennis Lind, verdensmesteren i Lamborghinis Super Trofeo-klasse kigger også forbi.

DEN NYE ARTEON.

Med stop op og stir-funktion.

Kom til eksklusiv forpremiere på den nye Arteon. Tilmeld dig en spændende aften hos os den 20. juni, hvor vi løfter sløret for den nye Arteon, der helt unikt forener elegance og sportslighed.

Volkswagen Roskilde kl. 18.00-19.30 Tilmeld dig på volkswagen.dk/vip – indtast koden V44GQY

Volkswagen Roskilde Industrivej 32-36, 4000 Roskilde Tlf. 46 740 750 www.volkswagen-roskilde.dk

En musikalsk oplevelse J.Tex og Frank Jacobs / The Volunteers er en rejsende trio, der består af kunstnere, søfolk, surfere, forfattere, malere og landmænd, der rejser fra by til by i egenskab af musikere. Her spiller de og fortæller deres historier. Ofte går de på scenen som en trio, men grundlovsdag kan bandet opleves som en duo på Roskilde Ringen. Disse nomader nyder en dejlig whisky, kaffe, røg, samtale og at improvisere på deres instrumenter, mens de synger deres oftest egne sange. Med deres stilistiske fleksibilitet, swing, rytme og stabil rock giver de lytterne mulighed for en ny musikalsk oplevelse.

Dette er god gammeldags underholdning, men med et twist. Det er behageligt og kendt som en gin og tonic, men dobbelt op og i et større glas.

Biografi Sanger og sangskriver Jens Einer Sorensen aka J.Tex blev født i Detroit, Michigan, men voksede op i Danmark. Han har spillet, siden han var seks år. J.Tex er virkelig en urban cowboy og i en alder af 20 år rejste han tilbage til USA for at søge efter sine musikalske rødder. J.Tex startede sin rejse i Nashville, Tennessee med en guitar i den ene hånd og en pensel i den anden.


30. MAJ 2017 l 21 l

Mød din autopartner på Roskilde Ring den 5. juni Vi er med hele vejen… Kom forbi og få en bilsnak og hør bl.a. om vores værkstedsgaranti. Vi har en overraskelse til dig! Vi ses! KAM-DIESEL ApS Akacievej 16 2640 Hedehusende Tlf. 30 84 37 91

ROs Autocenter ApS Bytoften 9 B 4000 Roskilde Tlf. 33 31 40 00

Oles Auto Service ApS Hovedgaden 2 4621 Gadstrup Tlf. 46 19 22 20

AR Autoværksted Darupvang 23 4000 Roskilde Tlf. 46 35 01 37

DM Autoteknik ApS Håndværkervej 60 A 4000 Roskilde Tlf. 46 76 02 77

RB Autoservice Hovedvejen 174 Osted 4320 Lejre Tlf. 32 12 80 90

AutoPartner – for en sikkerheds skyld


l 22 l 30. MAJ 2017

Formel 1-stjerner i Roskilde Af Carl Chr. Hansen

Før etableringen af Roskilde Ring havde dansk bilsport ingen position på international plan. Det POLITIKEN-støttede lufthavnsløb i Kastrup i 1949 med flot udenlandsk deltagelse var en enlig svale. Men allerede i 1957 i det sidste løb kørt på den korte bane i Roskilde, Copenhagen Cup, deltog mange kendte kørere fra England, Belgien og Sverige i Ferrari, Lotus og Cooper, og det lykkedes endog vor egen Julius Voigt-Nielsen at vinde løbet med en Porsche. Efter baneudvidelsen samme år, hvor banen fordobledes, blev der grundlag for de store felter med fabriksteams fra Lotus, Lola, Brabham, Ken Tyrrells Cooper team og Rob Walkers team. Det er i dag utænkeligt, at Formel 1-kørere kunne finde på at deltage i små sportsvogns- og standardvognsløb, men dengang rejste alle topnavne rundt i hele Europa og kørte i alle

de forskellige løb. Derfor var det naturligt, at berømtheder som Stirling Moss, Jack Brabham, John Surtees, Graham Jimmy Clark og Denny Hulme også gæstede Roskilde Ring. De var en del af et omrejsende cirkus, og stemningen var præget af fællesskab og hjælpsomhed. De udenlandske kørere boede normalt på BP Motellet i Roskilde, og her og i Tivoli gik det festligt til efter løbene. Der var en ’gardenparty’-stemning over Roskilde Ring, men når startflaget gik, var det dødsens alvor og seriøs racing. Det erfarede man i 1960, da den unge new zealænder, George Lawton, blev dræbt under sin kamp med Stirling Moss om fjerdepladsen i Danmarks Grand Prix, da han væltede rundt i Everton-svinget. Bilsporten var dengang ekstremt farlig. I højsæsonen var der mindst 1-2 dødsfald om måneden på de europæiske baner, og det var

nok det skæbnefællesskab, der gav sammenholdet blandt kørerne i 1950’erne og 1960’erne, inden de store sponsorer og pengemændene overtog og markedsførte hele showet. Formel 1 Verdensmesterskabet bestod oprindeligt kun af seks til otte løb i modsætning til de nuværende 17 [20 i 2017] tællende afdelinger. Der blev kørt Formel 1-løb uden VM-status i mange lande, og det var store, internationale begivenheder, for dengang var der mere fokus på det enkelte lands Grand Prix end på VM. Derfor blev de to danske Formel 1-løb i 1961 og 1962 betydningsfulde løb i international sammenhæng, og de fik store overskrifter især i de engelske motorsportstidsskrifter som ’Brabham wins at Roskilde’ og ’Good racing at Roskilde’. For dansk bilsport var det en guldalderperiode, der løftede sporten op over det provinsielle plan. Vore kø-

rere lærte at måle sig med de udenlandske konkurrenter. De lærte, at ville man til tops, måtte man selv drage rundt i Europa og dygtiggøre sig. Dengang i 1960’erne stod vi måbende og beundrede Formel 1-stjernernes kunst bag rattet og de store teams materiel, når de pakkede grejet ud i ryttergården. Det var en verden, der var uopnåelig for danske kørere. DET ændrede Roskilde Ring på. Den midaldrende velstående danske søndagssportskører blev fortrængt af unge talenter med ny stil og professionalisme. Nye racervogne blev indkøbt. Og nogle få modige fulgte i de udenlandske køreres hjulspor og gjorde motorsporten til deres levevej. Roskilde Ring blev vendepunktet for dansk bilsport, og den nye guldalderperiode, vore verdensstjerner har skabt på det internationale plan igennem de sidste ti år [artiklen er fra 2002], kan føres direkte tilbage til det, vi lærte af og på Roskilde Ring.

Ekvilibristen Conradsen på grænsen i elegant kontrastyring og dernæst modtager den inkarnerede racerkører præmierne med vanlig selvfølge og overlegen elegance i juni 1963 (Johansson & Tüchsen/Knudsens Arkiv). Fra bogen ”Roskilde Ring Del 2” venligst udlånt af Carsten Frimodt.

Conradsen Hartvig

En af Ringens helt store stjerner var bysbarnet ”Cognac”, der var kendt i det ganske land af store og små, og som selv ihærdigt sørgede for at pleje sit image. Han var absolut en mester på sin hjemmebane Ringen, hvor han i kamp med skrappe udlændinge var en af de første til at vinde i topklassen Formel Junior. Lige så suveræn han var hjemme, lige så lidt væsen gjorde han i udlandet - snarere tværtimod! Hans medvirken i en af datidens populære spillefilm grundlagde hans ry som racerkører, inden han reelt havde optrådt offentligt på racerbanen. Efter at have prøvet at være fotograf, dykker og flyver begyndte Hartvig at kede sig bravt på landjorden. Chancen for berømmelse fandt sted samtidig med at Ringen i Roskilde voksede i internationalt målestok og med F1 på programmet voksede fokus på banen og byen helt vildt. Bysbarnet ville være med og investerede 20.000 kr. i Gunnar Henriksens to år gamle Lotus 18 FJ, der figurerede i topklassen af dansk banesport. Men Hartvig kunne heller ikke få den gamle slæde til tops. Der kom han først efter købet af en svensk Cooper T59, der forblev hans tro og succesrige følgesvend i tre sæsoner. Især i 1964 brillerede han for alvor, som den første danske vinder af storløbet Grand Prix foruden igen at hjemtage det danske mesterskab samme år. Da han forsøger et halvhjertet comeback året efter med drømmerier om en Brabham - der mislykkedes - rammer hverdagen borte fra rampelyset ham ubarmhjertigt og fra toppen går det kun nedad.

Motorsportens grand old man bor i Himmelev

I juni måned har C.C. Hansen levet og åndet for motorsporten i 60 år. På bordet ligger tydelige beviser på et langt liv med motorsporten - en passion, der også bragte ham helt frem som præsident for DASU og senere medlem af FIA´s Internationale Appelret.

Copenhagen Cup på Roskilde Ring 1957 blev Carl Christian Hansens første møde med motorsporten. Så på fredag kan han fejre 60 års jubilæum med et liv i motorsportens navn. Paperboy fik lov til at kigge med, da snart 60 års historie blev spredt ud på bordet i hans hjem i Himmelev. ”Jeg kan tale i timevis om det her, så du må sige til hvor meget tid du har ”, fortæller Carl Christian, der er opvokset i Roskilde og kom på Ringen for første gang som 14 årig - blot 800 meter fra hvor han blev født. Jeg ved ikke hvad der ramte mig, men forestil dig en lille by som Roskilde, der blot 10 år efter krigen pludselig bliver omdrejningspunkt for datidens bedste racerkørere - jeg anede ikke hvad, der ramte mig men jeg var fascineret fra første øjeblik. Roskilde blev pludselig centrum for racerløb med Scandinaviens første asfaltbane. Et weekendarrangement kunne til-

trække op til 50.000 tilskuere”. Langt senere kørte jeg manøvre- og specialprøver med Jørgen Bøgeholdt i hans Janspeedtunede Datsun 100A. En hidsig sag med knapt 70 hk. Det var den gang man måtte køre i skovene omkring Borup og Skjoldnæsholm. Vi vandt endog vor klasse et par gange, men det var dog mere på grund af Jørgens evner bag rattet. Jeg nød farten og løbet i stedet for at kigge på noterne. Hos min farfar, der havde C.C. Hansen klemmefabrik fik jeg lov til at tjene nogle håndøre på at samle klemmer. Senere kom jeg i militæret og blev officer. ”Jeg kunne ikke se mig selv i militæret og søgte i stedet ind for at læse økonomi. Efter nogle måneder skiftede jeg til juraen og driver i dag et advokatkontor fra Kongens Nytorv”. I dag sidder Carl Christian Hansen nu som formand for Automobil Sports Klubben Hedeland (ASKH), hvor

man bruger den bane, der hedder FDM Sjællandsringen. ”Vi ønsker at få den lavet til en 2 kilometer lang bane, der kan udvides, og som kan bruges til formel 3-løb. Der er lige nogle politiske brikker, der skal falde på plads. Men ganske som musikken og kunsten har en særlig betydning for Roskilde, så er der også meget benzin i Roskildes kultur”.

Nu glæder jeg mig først ogfremmest til Grundlovsdag og til om ganske kort tid, hvor Roskilde Ringen har fået en permanent plads på Roskilde Museum slutter Carl Christian Hansen.

Med så langt et liv indenfor motorsporten kender alle til C.C. Hansen. Her ses han med sin hustru Cornelia van Loon, Tom Khristensen og Kevin Magnussen.


30. MAJ 2017 l 23 l

PRESTIGE PRESTIGE PRESTIGE

SKYHØJ LUKSUS TIL SKARPE PRISER SKYHØJ LUKSUS TIL SKARPE PRISER SKYHØJ LUKSUS TIL SKARPE PRISER

UDSTYR FOR 70.000 kr.* UDEN MERPRIS!

PRESTIGE UDSTYR PRESTIGE UDSTYR FOR 70.000 KR.* UDEN MERPRIS! PRESTIGE UDSTYR FOR 70.000 KR.* UDEN MERPRIS! •FOR 16” alufælge • Elektrisk håndbremse 70.000”Topaze” KR.* UDEN MERPRIS! • 16” alufælge ”Topaze” i Diamant design • i16” alufælge ”Topaze” Diamant design FULL LED forlygter iTågeforlygter Diamant design • FULL LED forlygter FULL LED forlygter • Tågeforlygter Navigation** • Tågeforlygter Navigation** P-sensor for og bag Navigation** • P-sensor for og bag •A P-sensor for og bag

• Elektrisk håndbremse Sportssæder Elektrisk håndbremse • Sportssæder Forkromet rudelister Sportssæder • El-sammenklappelige Forkromet rudelister Forkromet rudelister • El-sammenklappelige sidespejle • El-sammenklappelige sidespejle Og meget mere sidespejle • Og meget mere • Og meget mere

PEUGEOT 308 PRESTIGE

KUN 249.990 KUN KUN 249.990 249.990

1.6 BlueHDi 120 hk 5-dørs

kr. kr. kr.

• 31,3 km/l • Halvårlig ejerafgift 590 kr.

31,3 km/l. CO2 84 g/km. Prisen er ekskl. lev. omk. 3.880 kr. og metallak. *Værdi af udstyr ift. Active. **Original har ikke dansk Bilenlev. er vist med ekstraudstyr. Der tages forbehold og afgiftsændringer samt trykfejl. Gælder så længe lager haves. A 31,3 navigation km/l. CO2 84 g/km. Prisentale. er ekskl. omk. 3.880 kr. og metallak. *Værdi af udstyrfor ift.prisActive. **Original har ikke dansk Bilenlev. er vist med ekstraudstyr. Der tages forbehold og afgiftsændringer samt trykfejl. Gælder så længe lager haves. A 31,3 navigation km/l. CO2 84 g/km. Prisentale. er ekskl. omk. 3.880 kr. og metallak. *Værdi af udstyrfor ift.prisActive. ++

++

++

**Original navigation har ikke dansk tale. Bilen er vist med ekstraudstyr. Der tages forbehold for pris- og afgiftsændringer samt trykfejl. Gælder så længe lager haves.

Kombiner eksklusiviteten og de unikke køreegenskaber i den topudstyrede Peugeot 308 Prestige. En bil der skiller sig ud med sine rene designlinjer og sit smukke interiør. Når det kommer til ydelse, mangler der heller ikke noget, for den stærke dieselmotor giver dig 120 hestekræfter og over 31 km/l. 308 Prestige kommer lige nu med en eksklusiv udstyrspakke til en værdi af hele 70.000 kr., som sikrer dig skyhøj luksus – helt uden merpris!

PEUGEOT 308

PEUGEOT ROskildE Vejlebo & Winther ApS PEUGEOT ROskildE Maglegårdsvej 5 B • 4000 Roskilde Vejlebo & Winther ApS PEUGEOT Telefon 88 88 67 67 ROskildE • www.peugeot.dk/roskilde Maglegårdsvej 5 B ApS • 4000 Roskilde Vejlebo & Winther Telefon 88 88 67 67• 4000 • www.peugeot.dk/roskilde Maglegårdsvej 5B Roskilde

Allan Larsen

Johnny Vejlebo

VEJLEBO & WINTHER APS Telefon 88 88 67 67 Følg os på Facebook og se konkurrencer og tilbud

Peugeot Roskilde - Maglegårdsvej 5 B - 4000 Roskilde www.peugeot.dk/roskilde Åbningstider. Man-torsdag kl. 9-17.30, Fredag 9-17.00, lørdag og søndag lukket, 2. pinsedag 11-15

Kasper DeWitt

Michael Wermuth


l 24 l 30. MAJ 2017

Gunnar Henriksen i Cortina GT viser mesteren Jørgen Nielsen, at ingen slipper uhindret forbi, mens de begge skærer de bedste grimasser de har lært i 1965. Derefter kører han italiensk Alfa Romeo GTA i 1967 (Tüchsen/ Knudsens Arkiv). Venligst udlånt fra bogen ”Roskilde Ring Del 2” - af Carsten Frimodt. Årets bil 2016: SAAB 96 Sport fra 1964. Ejer: Jan Bechman (kilde: roskildering.blogspot.dk)

Henriksen Gunnar - en af de store profiler Gunnar Henriksen fra Hedehusene kaldet ”vognmanden” efter sit erhverv havde aftjent sin ”motorsports værnepligt” allerede et årti inden Ringen blev bygget. For i 1946 debuterede han på isen i sin Opel Kaptajn og siden fulgte Ford V8 Cabriolet, Alfa Dana og Cooper midgets gennem sidste halvdel af 1950’erne. Han havde lovet familien at holde sig fra formelbiler efter en meget publiceret ulykke i 1958, men i begyndelsen af 1960’erne sad han alligevel i en Lotus 22 FJ. Da han efter bare et løb satte Søren Nøhr i raceren – ligesom han tidligere havde overdraget formelbiler til Hartvig Conradsen og Jens Winther - stod der standardbiler på programmet. Hillman Minx, Volvo Amazon, Cortina GT, Alfa Romeo, BMW 2002 TI, Opel Kadet og Escort TC fulgte i en lind strøm. Her fik den gamle kæmpe sin anden ungdom og

veteranen gav altid de unge kørere kam til håret og kamp til stregen. I 1967 fornyede vognmanden igen dansk motorsport, da han introducerede en italiensk skønhed ved navn Alfa Romeo GTA til klassen, så kollegerne igen så en ungdommelig Henriksen blande sig i topstriden. Men rigtig alvor blev det året efter med igen et ny potent model i form af en BMW 2002. Her fik han ”Smukke Svend”, ”Bælsø”, ”Bukken” og ”Maleren” til at stå tidligt op for at følge Hr. Henriksen. Foruden at vognmanden sluttede som nr. 2 i DM, blev han yderligere kåret til Årets Motorsportsmand i 1968. En passende cadeau til den gamle kæmpe. Ind imellem tog han sig også af Ring Djursland efter ulykken her i 1967, der krævede hans svigersøn Legarths liv, ved at hjælpe sin datter Anni med at videreføre banen, ind-

til de kunne sælge den til en anden Roskilde Ring kollega. Det var naturligvis en hård tid, da Gunnar samtidigt skulle passe sin store vognmandsforretning. Han var også en snu og hurtig kører foruden lidt af en tør spasmager. Da han sammen med nogle danske kørere i 1965 var på besøg på den tyske Farmsen sandbane ved Hamburg, havde han læst reglementet (som den eneste?) og set, at en tyvstart kun blev straffet med en bøde på 10 mark. Derfor tyvstartede han i begge heat, indbetalte prompte de 20 DM og løb med pokalen med et tørret grin. Henriksen blev med sine knap tre årtiers racerkørsel på is, jord, sand og asfalt en af de mest aktive i dansk motorsport, da han endelig drejede nøglen for race i 1972, som nr. 3 i DM. Han sluttede næsten lige så højt, som han startede.

Bliv køreklar inden ferien!

Årets MC 2016: NSU Max TT 1954 (delvist hjemmebygget har kørt på Roskilde Ring!). Ejer: Mogens Fogt. (kilde: roskildering. blogspot.dk)

Paradekørsel og kåring af flotteste bil og motorcykel Traditionen tro er der smuk paradekørsel ringen rundt og den flotteste motorcykel

og bil 2017 bliver kåret sidst på dagen.

C entrum Auto

Moderne værksted med specialværktøj til reparation af alle motorcykelmærker tilbyder: • Professionelt serviceeftersyn • Totalrenovering • Dækskift • Bestilling af reservedele

• Klargøring til alle sæsoner • Afhentning og levering for reparation • 29 års erfaring

Husk G TIDSBESTILLIN - i god tid da vi har travlt på værkstedet

PC Motorcykler

Elisagårdsvej 6 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 35 47 19 / 21 43 25 47 Åben mandag – fredag 10-17

Sommerferien står for døren

- husk at bestille tid til sommer-eftersyn • Service på alle bil-mærker også på fabriksnye biler. • Service er altid inkl. adskillelse af bremser. • Bremser afprøves på bremseprøvestand. • Aircondition service. • Har du styr på automatgearolie? • Vi har altid et lille lager af brugte biler som er gennemgået på vores værksted. Og sælges til rigtig gode priser. • Finansiering til attraktiv rente ved bilkøb. Industrivej 51E (ved Bauhaus) · 4000 Roskilde Tlf. 4636 8687 · mobil 2966 3246 · www.centrumauto.dk


30. MAJ 2017 l 25 l

Renault CAPTUR

Et stærkt tilbud på en stærk dieselmotor

Renault CAPTUR Expression dCi 90

Spar 17.000 kr. i maj og juni! * fra

176.900 kr. Førpris 193.900 kr.

Udstyrsliste:

Mulitimediesystem MEDIA NAV med 7" touchscreen, navigation og Bluetooth® – 16" alufælge ’Adventure’, sølv – El-ruder foran og bag – Varme i forsæder – LED-kørelys og meget mere Det er ikke kun det markante design, som tiltrækker. Fordelene ved den lidt højere biltype er nemlig mange: Rummelighed, udsyn, komfort ved indstigning og betjening af bagagerum osv. I maj og juni bliver der endnu mere rift om Captur, der er nemlig hele 17.000 kr. at spare på Captur i den veludstyrede Expression-udgave med den særdeles brændstofeffektive dieselmotor dCi 90. Skynd dig forbi til prøvetur. Energiklasse: CAPTUR: Brændstoføkonomi: 27,8 km/l, CO2 -udledning 95 g/km. * Tilbuddet gælder lagerbiler der indregistreres senest den 30. juni 2017. Gælder kun privatpersoner og så længe lager haves. Bilen er vist med ekstraudstyr.

renault.dk

stubbe.dk be.d MÅLØV: Måløv Byvej 7 · 2750 Ballerup · Tlf. 44 97 21 70

ROSKILDE: Betonvej 2 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 33 04 00

Åbent mandag - fredag kl. 7.30-17.30, lørdag lukket, søndag kl. 11-16 Åbent mandag - fredag kl. 7.30-17.30, lørdag lukket, søndag kl. 11-15 VORES SERVICEVÆRKSTEDER HAR ÅBENT MAN-TORS 7-24


l 26 l 30. MAJ 2017

Hjælp til succes

Tom Belsø underholder sig med sin hårdtslående ”sparringspartner” europamesteren Tom Bogs på sin Escort TC i 1968 (Erichsen & Tüchsen/). Fra bogen ”Roskilde Ring Del 2” - venligst lånt af forfatter Carsten Frimodt.

Belsø Tom - en af de store profiler Historien om den unge fattige mekaniker fra København, der fik chancen for sit gode arbejde og endte som den første dansker i F1 er et helt eventyr. Tom fik lov at låne mesters bil, efter at Wittrup Willumsen havde vundet DM i sin Volvo 544 i 1962, til at teste talentet i årets slutløb. Dette gik så lovende at Tom startede næste sæson i sin egen Volvo 544, som han havde bygget op fra et vrag. I de følgende sæsoner kæmpede Tom indædt mod de store etablerede navne i klassen, så han hastigt selv blev et. Tæt på DM flere gange mod de lette Cortina modeller fik han alligevel ikke den tunge slæde ind allerøverst

på podiet under Scuderia Jacob. Skiftet til Amazon i 1966 ændrede ikke meget på styrkeforholdet i klassen mod de nye Cortina Lotus, selvom Tom altid var den hurtigste i det svenske mærke og gav Ford så megen modstand, at man blev nødt til at hive ham over i Ford lejren i 1967 i en tung Mustang. De næste to år i Escort TC bragte ham igen i forreste række, men nu mod de stærke Porsche 911 med ærkerivalen Svend Engstrøm i. Tom sad sjældent i en vinderbil og kæmpede derfor hårdere for sine flotte placeringer. Måske fordi han aldrig blev regnet for favorit, elskede publikum ham. Ingen

troede for alvor, at denne inkarnerede standardvognskører ville køre i andre klasser, men i 1970 overrumplede han alle ved at sidde i en ny Formel Ford fra Hawke, tilmed som fabrikskører og straks kæmpe med i den europæiske top. Efter et år i den nye Formel Atlantic (brugt Brabham) og direkte i F2 (ny Brabham) kom han via succes i F5000 (Lola) pludselig i F1 hos Frank Williams i en ISO Marlboro og fik allernådigst fire skud i bøssen, der resulterede i en flot 8. plads i det svenske GP. En stor bedrift mod alle odds. Så Tom huskes stadig for sin voldsomme Volvo og som første dansker i F1.

Af Tomas Skov

Au2parts er den største landsdækkende grossistkæde med fokus på professionelle værksteder. Med adgang til over 450.000 varenumre forsyner virksomheden værksteder med reservedele i original kvalitet. ”Der er faktisk ikke det, vi ikke kan skaffe”, siger kundeansvarlig i au2parts, Ros-

kilde, Niels Færch, som også er glad for at kunne fortælle, at au2parts sponsorerer Roskilde Ring. ”Det er et godt initiativ, og der er en masse frivillige, der stiller op - så vi synes, det var en god idé at være med. Vi vil gerne være lokale, og vi er gået ind for at hjælpe det projekt til at blive en succes”, siger han.

DANMARKSPREMIERE

NY SEAT IBIZA 10.-11. JUNI KL. 11-16

Start moving Ny SEAT Ibiza fås fra kr. 134.900 ekskl. lev. omk. kr. 3.880. Brændstoføkonomi: 20,4-21,3 km/l og CO2 106-112g/km ved blandet kørsel. (Direktiv 80/1268 EØF). Energimærke

SEAT Roskilde

Industrivej 32-36 • 4000 Roskilde • Tlf. 46 740 750 • www.seat-roskilde.dk

. Den viste model er med ekstraudstyr.


30. MAJ 2017 l 27 l

USÆDVANLIG GODE KORT PÅ HÅNDEN USÆDVANLIG GODE KORT PÅ HÅNDEN

Suzuki har så mange trumfer på hånden, at der helt sikkert også er én, der vinder dit hjerte. Tjek lige viften her: Trækker du fornuftskortet, er Baleno bilen, der straks får kabalen til at gå op. Den lille Celerio med mulighed for at køre med anhænger, vil mange gerne have klør i. Den nye Ignis er verdens første mini-SUV, som spiller helt sit eget spil. Den superseje S-Cross siger spar to til alle de andre crossovers. Og den store, stærke SUV Vitara er bare altid i sit es. Kom og oplev hvilken Suzuki, der hiver stikket hjem for dig og din familie. Suzuki har så mange trumfer på hånden, at der helt sikkert også er én, der vinder dit hjerte. Tjek lige viften her: Trækker du fornuftskortet, er Baleno bilen, der straks får kabalen til at gå op. Den lille Celerio med mulighed for at køre med anhænger, vil mange gerne have klør i. Den nye Ignis er verdens første mini-SUV, som spiller helt sit eget spil. Den superseje S-Cross siger spar to til alle de andre crossovers. Og den store, stærke SUV Vitara er bare altid i sit es. Kom og oplev hvilken Suzuki, der hiver stikket hjem for dig og din familie. Alle priser er vejledende og ekskl. lev. omk. (kr. 3.880). Metallak og to-farvet lakering er mod merpris. Bilerne kan være vist med ekstraudstyr. Tilbuddene gælder så længe lager haves. Der tages forbehold for trykfejl. Brændstofforbrug er i hht. EU-norm. A Celerio Dualjet: 27,8 km/l, CO2 84 gram/km. Celerio: 23,3 km/l, CO2 99 gram/km. Ignis: 23,3-20,0, CO2 97-114 gram/km. Baleno: 25,0-22,2 km/l, CO2 94-105 gram/km. Vitara Diesel: 25,0-23,8 km/l, CO2 106-111 gram/km. S-Cross 1.0 Boosterjet: 20 km/l, CO2 113 gram/km. A S-Cross 1.4 Boosterjet: 18,5 km/l, CO2 120-122 gram/km. Vitara 1.6 benzin og 1.4 Boosterjet: 19,2-18,2 km/l, CO2 121-128 gram/km. ++

SUZUKI ROSKILDE KØBENHAVNSVEJ 154 · TELEFON 46 38 00 40

Alle priser er vejledende og ekskl. lev. omk. (kr. 3.880). Metallak og to-farvet lakering er mod merpris. Bilerne kan være vist med ekstraudstyr. Tilbuddene gælder så længe lager haves. Der tages forbehold for trykfejl. Brændstofforbrug er i hht. EU-norm. A Celerio Dualjet: 27,8 km/l, CO2 84 gram/km. Celerio: 23,3 km/l, CO2 99 gram/km. Ignis: 23,3-20,0, CO2 97-114 gram/km. Baleno: 25,0-22,2 km/l, CO2 94-105 gram/km. Vitara Diesel: 25,0-23,8 km/l, CO2 106-111 gram/km. S-Cross 1.0 Boosterjet: gram/km. A S-Cross Bob Gorm20 km/l, CO2 113 Michael Sabino 1.4 Boosterjet: 18,5 km/l, CO2 120-122 gram/km. Vitara 1.6 benzin og 1.4 Boosterjet: 19,2-18,2 km/l, CO2 121-128 gram/km. ++


l 28 l 30. MAJ 2017

De Tre Racermusketerer: Bogen om formelkørerne Jens Christian Legarth, Jørgen Ellekær og Hartvig ”Cognac” Conradsen var den første tredobbelte biografi. Skandinavisk Racerelite: Efterfølgeren tog tråden op efter de første musketerer med biografien om Ole Vejlund, Reine Wisell og Ronnie Peterson, der alle ville i Formel 1. Nordisk F3 Midget: Nordens og Danmarks første rigtige racerbiler tager sin begyndelse allerede

GP 1962-26.08: 1. Starten går til søndagens første heat med fire jævnbyrdige F1-biler med nærmest australieren Jack Brabham (2) i Lotus 24 mens over 20.000 tilskuere spændt følger slagets gang i 1962. 2. Vinderen Jack Brabham hædres for sin strålende og overbevisende kørsel i 1962.

Danske F1 Drømme på gaden

”Han fandt formlen” var en passende overskrift i Jyllands Posten om Carsten Frimodt. Han har altid haft en brændende interesse for racerbiler, siden han så sit første race på Roskilde Ring i 1966. Her så han datidens stjerner i F3 klassen, hvor reelt kun få danske kørere kunne gøre sig gældende heriblandt Ole Vejlund i Brabham. Dette indtryk bed sig så fast at Carsten 25 år senere købte Frank Williams Brabham BT21B fra 1968. Inden da var racerbørneskoene blev trådt flade i sportsvogne som Triumph TR3A og racersport i form af Mallock U2 - 21. Debuten foregik på Ring Djursland i 1977 og han har lige siden kørt mere eller mindre regelmæssigt i de historiske løb i Sverige i Brabham og Van Diemen formelbiler. Han har været over kanalen en enkelt

gang for at prøve Silverstones hårrejsende kurver i vrede, foruden besøgt de fleste af de europæiske baner fra dengang.

Racerbiler En brændende interesse for det historiske aspekt i racing har medført oprettelsen af ”Dansk Formelregister”, der i dag lever videre i HMS regi. Undervejs blev Carsten tildelt Julius Voigt Nielsen mindepokal. Også den praktiske side har han sammen med sin tro væbner Hans Jørgen Bach Nielsen afprøvet. De har igennem et par årtier restaureret flere formelbiler som Corami FF, Van Diemen F2000 og Brabham BT38 i F3 og F2, som også har været tilbage på racerbanerne til historiske race. En mindre pokalsamling vidner om et vist talent for ratakrobatik.

Som uddannet mekaniker og maskiningeniør har Carsten en bred viden om bilernes opbygning og konstruktion og som aktiv kører erfaring i deres opførsel under kørsel på grænsen.

kort efter Anden Verdenskrig, hvor der var knaphed på stort set alt. Roskilde Ring Del 1&2: Historien om Ringen er et helt eventyr om den lille grimme grusgrav der voksede op og blev til en beundret racerbane. Den hev Danmark op af hængedyndet og startede dansk banesport for alvor så epoken siden blev betegnet som motorsportens guldalder i Danmark.

fulgte tre andre bøger i en lind strøm og nu med reduceret tidsforbrug. Og flere er i støbeskeen.

Danske F1 Drømme En ny tredobbelt biografi med Tom Belsø, Jac Nellemann og Thorkild Thyrring er den foreløbig sidste i rækken. Dette er historien om den første helhjertede danske satsning mod F1, hvor bogen beskriver hele deres karriere i alle klasserne, men med fokus på deres formelaktiviteter. Hvem var egentlig de danske forløbere for Jan Magnussen, Tom Kristensen, Nicolas Kiesa og Kevin Magnussen? Dette og meget mere giver de over 330 sider med mere end 900 fotos svaret på. Den seneste bog i rækken af tredobbelte biografier.

Bøgerne Startskuddet var en forespørgsel fra England om at spore nogle gamle racerbiler, der var ”født” i Danmark. Dette ledte til en større eftersøgning af gamle formelbiler her i landet og derefter oprettelsen af det første formelregister her. Da datamængden voksede enormt og kom på elektronisk form i 1990’erne, dukkede idéen om at skrive en bog om de gode gamle dage i dansk racing. Den første bog tog reelt otte år at færdiggøre på grund af den omfangsrige research der skulle til. Siden

Efter udgivelsen af de første bøger voksede interessen for at høre historierne fortalt og gjort levende. Carsten s seneste bog Danske F1 Drømme er netop kommet på gaden. Ønsker du yderligere information om bookning af foredrag kan Carsten kan kontaktes på: carstenfrimodt@yahoo.dk.

DET KAN GODT VÆRE AT DER ER MAGI I LUFTEN, MEN HONDAS SÆDER ER FAKTISK OGSÅ MAGISKE

Honda´s magiske bagsæder, også kaldet Magic Seats kan foldes op, så

du nu skal bruge pladsen til. En Honda Jazz er fyldt med detaljer

der kommer endnu mere plads i bilen end der er i forvejen. Og der er ikke

som er svære at undvære. Men det kan vi sagtens sige. Book selv en

så lidt. Du kan ligefrem placere en cykel på bagsædets plads, eller hvad

prøvetur på honda.dk. Lige nu kan du få en Jazz fra kun 157.000 kr.

A/S Preben Mortensen Biler

Hyundai Roskilde Darupvang 13, 4000 Roskilde Tlf. 46 36 22 79, hyundai-roskilde.dk

Brændstofforbrug ved blandet kørsel 19,6 - 21,7. CO₂ udslip 106 - 120:

A

-

A+

Åbningstider Hverdage: 9.00 - 17.30 Søndag: 10.00 - 15.00

Pris er ekskl. levering og metalfarve. Bilen kan være vist med ekstraudstyr.


30. MAJ 2017 l 29 l

Husk!

Fars dag 5. juni

Alle frugttræer

÷25%

Excl. buksbom

SPAR

SPAR

30,-

150,Pokal

249

95

Letvægt h55 cm Normalpris 399,95

Kæmpe Dahlia

69

95

Flere farver Normalpris 99,95

Tilbuddene gælder fra 30/5 til og med 5/6 2017

ROSKILDES STØRSTE UDVALG AF DRIVHUSPLANTER Til drivhus og friland.

Pelargonier Flere farver Pr. stk. 24.95

÷50%

Blomsterknolde og løg

F.eks.

Meget dyrknings-sikker, giver stort udbytte.

FRA

Chili

Gemini tomat

10

95

Mange forskellige sorter. Styrke 1-15.

5 STK.

99

95

Navervej 11 · Roskilde Tlf. 46 75 52 11 ÅBNINGSTIDER: Hverdage 9-17.30 · Lør-søn og helligdage 9-16

www.hobbylandaps.dk


l 30 l 30. MAJ 2017

Klummen er et fast indslag i Paperboy, hvor vi har givet pennen fri til en gruppe mennesker, der har det til fælles, at de alle på den ene eller den anden måde er rodfæstet i Roskilde. Det er avisens faste holdeplads for markante meninger og gode personhistorier, alle med udgangspunkt i ugens skribent, men først og fremmest med Roskilde i centrum.

Af Henrik Nevers

Robotterne kommer Ja, robotterne kommer – og det passer, for det har været bragt mange gange i medierne. Og med en mere eller mindre tydelig dommedagsvinkel, hvor elektronikken enten gør de fleste arbejdslø-se eller endda vil tage livet af hele menneskeheden en skønne dag. Lidt a la ’80ernes RoboCop. Men hov – lidt arbejdsløs vil jeg da egentlig godt være. Der er da mange rigtig trælse opgaver, som jeg gerne slipper for. Faktisk så meget, at jeg for nylig har investeret i en robotstøvsuger, for at slippe for lige præcis den arbejdsindsats i hjemmet. Efter et par ugers behageligt sameksistens med det nye, digitale familiemedlem er jeg på kort sigt ikke så bange for, at maskinen tager mag-ten fra mennesket. Den største skadevirkning vil snarere vise sig ved livsstilsygdomme på grund af den manglende motion fra støvsugningen. Intelligent? Tja, robotstøvsugeren skal da godt nok køre en del mere (i faste mønstre) for at fange alle nullermændene snarere end den smarte menneskehjerne, der hurtigt analyserer situationen og fanger det hele. Men det skal nok komme, for teknologien er her næsten og fx er den selvkørende bil meget snart en realitet. Denne type hjælp er jo på ingen måde en trussel for os, men byder både på øget sikkerhed, komfort og helt nye samfundsperspektiver. Vi kan se frem til en temmelig komfortabel hverdag, hvor robotterne tager alt det kedelige i hjemmet og bringer os sikkert frem og tilbage.

betjent af en robot, når man kontakter sin bank? Spørgsmålet er så, hvad vi som mennesker skal lave i fremtiden? Tja, måske ikke så meget som nu og under alle omstændigheder noget andet. Set i et historisk perspektiv er det jo bestemt ikke ukendt, at ny teknologi inden for en kort årrække har ændret arbejdsmarkedet og samfundet radikalt. Tænkt bare på ændringerne indenfor landbruget, som tidligere stod for at beskæftige størsteparten af landets indbyggere og til nu, hvor det blot er en mindre del af arbejdsstyrken. Det er også en kendt udvikling, at arbejdsugen er blevet reduceret betydeligt. Måske er det faktisk indenfor rækkevidde i en ikke så fjern fremtid, og man kan da kun håbe på bedre vilkår på et travlt arbejdsmarked, hvor tid er en mangelvare, og travlhed og stress er hverdag. Nå, men væk fra dagdrømmene og tilbage til nutiden, for robotstøvsugeren signaler at beholderen skal tømmes, og at menneskets indblanding er nødvendig. Tilbage venter så gulvvask, oprydning og alle de andre trivielle opgaver, som endnu ikke kan overtages af en smart og effektiv robot. Men det skal nok komme - håber jeg.

Men er der ikke en bagside? Jo, den negative fortælling om robotterne handler netop om de nye (og skræmmende) præmisser, hvor maskinerne i den første bølge overtog meget industriarbejde og hvor den næste bølge vil automatisere mange jobs, der er baseret på viden. Det vil sikkert ramme indenfor fx finansverdenen, hospitaler, jura og ganske meget mere. Mange vil nok foretrække fx en personlig læge, men hvis man erfarer at maskiner bliver bedre til at genkende sygdomme som hudkræft, ja, så ændrer opfattelsen sig nok til det bedre. Og hvorfor ikke blive

Dedikeret musiklæreruddannelse Læreruddannelsen i Roskilde lancerer nu en helt ny profillinje målrettet studerende, der vil have musikken i centrum af deres professionelle karriere. Allerede i dag kan man læse musik på læreruddannelsen som ét af tre obligatoriske undervisningsfag. Men søgningen er ikke tilstrækkelig til at dække behovet for musikundervisere. Med den nye profillinje skal flere musikinteresserede unge tiltrækkes ved at tilbyde et forløb for dem, som ønsker en uddannelse, hvor musikken på alle måder er i fokus. Den typiske ansøger vil i forvejen være dedikeret musiker. Denne kompetence udvikles videre til at blive en dygtig lærer, ligesom det er målet at give de kommende lærere kompetencer, der også rækker til at begå sig i musik- og kulturlivet som igangsættere og nøglepersoner i musik- og kulturprojekter og på anden led arbejde med formidling.

Samspil med Roskilde Centerchef i Center for Skole og Læring på University College Sjælland Stina Møl-

Under uddannelsen vil der være mere undervisning i musik end normalt. Det vil blandt andet foregå ved sang- og klaverundervisning i mindre grupper, ligesom de studerende vil deltage i bands og samspil. Derudover vil de studerende deltage i fællesmusikalske aktiviteter på campus og i kulturlivet rundt omkring på Sjælland.

lenbach regner med, at det ikke mindst vil kunne mærkes i Roskilde, hvor uddannelsen udbydes: ”Roskilde har jo et rigt kulturliv med Roskilde Festival og musikliv hele året, så det er bestemt et miljø, som vi gerne vil byde ind i,” siger hun, men understreger, at der er interesse i at samarbejde med alle kommuner i region Sjælland.

Bachelorprojekt med musik Det dominerende undervisningsfag på den nye musikprofil er naturligvis musik, som også vil være emnet for de studerendes afsluttende bachelorprojektet. Desuden

vil de studerende få undervisningskompetence i yderligere to andre fag. Stina Møllenbach forventer, at de nye musikbachelorer vil kunne anvende deres læreruddannelse i andre institutioner end folkeskolen: ”Det store fokus på at blive aktive spillere i kulturlivet under uddannelsen vil sammen med kompetencerne inden for musikfaget kunne mærkes. Så jeg tror på, at de nye musiklærere vil komme ud og virke i en lang række sammenhænge. Ikke kun som musiklærere, men også som ledere af musikskoler, kulturinstitutioner og andre former for nøgleposter. ”

UDSTOPPEDE DYR OG JAGTTROFÆER For ikke mange år siden, var jagttrofæer kun noget for jægere, som selv havde nedlagt dyrene, ligesom udstoppede dyr, kun var noget man mødte i folkeskolens biologilokaler. Men den tid er forbi. I dag er både udstoppede dyr og jagttrofæer utrolig eftertragtede på auktion”, fortæller Rune Weischer, vurderingsekspert indenfor våben og jagttrofæer, hos Lauritz.com Roskilde. Der er to årsager til den store efterspørgsel. For det første har jagttrofæer fra især afrikanske dyr, i de seneste år været meget populære elementer i moderne boligindretning og er det i øvrigt stadig. En anden

årsag er en stigende international interesse for naturhistoriske samleobjekter. Det omfatter ikke bare udstoppede dyr og jagttrofæer, men også fx fossiler, grønlandske narhvalstænder, ældre bøger om botanik og zoologi, ja… faktisk alt hvad man kan finde på et naturhistorisk museum. ”At handle med truede dyr er i sagens natur ulovligt og gudskelov for det. Herhjemme gælder det blandt andet vores rovfugle. Derfor er det vigtigt at dokumenterer, at et udstoppet truet dyr er enten fra før den pågældende art blev betragtet som truet, eller at den er kommet afdage

fx i trafikken, og bragt til en zoologisk konservator som herefter har udstoppet den. Kan man dokumentere det, kan man hos Naturstyrelsen få udstedt et såkaldt CITES-Certifikat, som tillader salg af det pågældende udstoppede dyr. Mange danskere har fx udstoppede ugler og rovfugle stående, som typisk er arvestykker og fra før fuglene blev betragtet som truede. Disse kan som regel opnå CITES-slagstilladelse uden de store problemer, og indbringer ganske pæne beløb på auktion. Hos Lauritz.com kan man naturligvis altid få hjælp og vejledning i, hvordan man opnår en tilladelse.

Henrik Nevers er rektor på Roskilde Gymnasium. Han har udover uddannelsesverdenen stor interesse for musik og er selv udøvende musiker som pianist.

GREY DUIKER Solgt for DKK 3.800

ZEBRA Solgt for DKK 19.800

KO N TAK T : ROSKILDES JAGTEKSPERT, RUNE FICH WEISCHER 50595114 • RUNE.ROSKILDE@LAURITZ.COM

TO UDSTOPPEDE ROVFUGLE Solgt for DKK 3600 I SAMARBEJDE MED


30. MAJ 2017 l 31 l

EFTERLYSNING Køberne ringer til Wennemoes Bolig og efterlyser de ejendomme du ser her på siden. Få en gratis salgsvurdering alle ugens dage.

Ring 4635 0011 Villa i Roskilde Vest Ejendommen må gerne skulle istandsættes. Størrelsen skal helst være mellem 120 og 160 kvm. boligareal - eventuelt med kælder. Pris niveau : kr. 3.0 – 6.0 mill.

Rækkehus – hele Roskilde/Svogerslev Gerne ny istandsat eller velholdt. Størrelsen skal helst være mellem 90 – 130 kvm. bolig areal med lille have/stor terrasse – grunden bør ikke overstige 300 kvm. Pris niveau: kr. 2.3 – 4.0 mill

Lejlighed – 3 værelser nær centrum Gerne i god indflytningsklar stand. Helst stueplan eller 1. sal. Størrelsen skal helst være mellem 65 – 90 kvm. bolig areal. Pris niveau: 1.7 -2.3 mill

Se boliger til salg på wbolig.dk Wennemoes Bolig Røglevangen 15 4000 Roskilde Tlf. 4635 0011 mail@wbolig.dk

20 år med boligsalg i Roskilde

Wennemoes Bolig

Ejendomsmægler & valuar og medlem af Dansk Ejendomsmæglerforening


l 32 l 30. MAJ 2017

Fantastisk beliggenhed

Udsigt til natur, Domkirken og havnen Provstevænget 11, Roskilde: Beliggende for enden af en lukket vej, direkte ud til et stort, åbent, unikt naturområde - Provstevænget. Fra husets store stue er der en smuk udsigt ned til havnen og fjorden, og direkte op til Domkirken. I køkkenalrummet lukkes lyset og naturen ind gennem det store vindue ud til det åbne område. Huset er i 3 plan med 4 værelser på 1. sal, indgangsplan med stuer og køkken og et nedre plan med fitness rum mv.

Lars Ekman

Kai Ekman

12.995.000

Ejerudgift pr. md. 5.445 Udbetaling: 650.000 Brutto/netto 58.472/48.777 Boligareal/kld. 190/106 Grundareal 433 Antal værelser 6 Byggeår 1934 Energimærke C Sagsnr. 40001692

Kai Ekman

Mobil: 40791033 lars@ekmanbolig.dk

Lars Ekman

Kontant:

Rasmus Henningsen

Mobil: 22811033 kai@ekmanbolig.dk

Dit hjem – vores passion Algade 50, 2.sal · 4000 Roskilde · Kontor: 70231033 · www.ekmanbolig.dk

Ringstedgade 10, 4000 Roskilde, Tlf. 70 23 10 33, www.ekmanbolig.dk

Vinnie Bruun Bækkel

Rikke Sigrid Ekman

Belinda Mortensen


30. MAJ 2017 l 33 l

home Roskilde RO's Torv - Få en gratis og uforpligtende salgsvurdering af din bolig - Måske er den mere værd end du tror?

FANTASTISK HAVE KfndiD

Roskilde Ringstedvej 69, st.

78

Smuk bolig fra 1924 i Roskilde centrum Smuk og charmerede bolig fra 1924 i Roskilde centrum, hvor mange originale detaljer er bevaret. Villalejligheden har en central beliggenhed, med kort afstand til offentlig transport, skole,

indkøb mm. Villalejligheden byder på 3 dejlige værelser og har en fantastisk skøn have, hvor solen stråler det meste af dagen. Haven ligger bag boligen og ganske ugenert fra vejen.

473

3

1924

650 Energi

LEJLIGHED Kontantpris 1.995.000 Ejerudgifter md.noget for dig, hvis 2.371 Denne bolig erpr.lige Udbetaling du søger en lejlighed med have100.000 til. Brutto/netto 9.140/7.650 ekskl. ejerudgifter Sag: 173M00068 Tlf: 38413500

NYHED Stenagervej 12

KfndgD

Skøn ejendom midt i Roskilde Meget central beliggende ejendom, indflytningsklar og utrolig velholdt Stenagervej 12 ligger blot et stenkast fra indkøbsmuligheder, skole og Ro's Torv, så ønsker du at bo centralt i Ro-

VILLA Kontantpris Ejerudgifter pr. md. Udbetaling Brutto/netto ekskl. ejerudgifter Sag: 173M00127

Roskilde

90

skilde, er dette måske boligen for dig. Samtidig er vejen en lille lukket vej, så vejen er rolig. Villaen er på 90 kvadratmeter i både stueetage og med fuld kælder.

692

3

1942

90

Energi

2.595.000 3.489 130.000 11.870/9.936 Tlf: 38413500

Prisbelønnet markedsføring sælger op til 60% hurtigere Der er rigtig gode nyheder til dig, der overvejer at sælge dit hjem. home Online Markedsføring er nemlig en dobbelt prisvinder, der i mange tilfælde sælger både hurtigere og bedre*. 60%

ÅBENT HUS 5/6

60% hurtigere hurtigere

Kontakt din lokale home-mægler og hør hvordan.

12.30-13.00

Kornvej 39

KfndC

Moderne villa med unik belligenhed Lys, velindrettet og moderne villa med plads til hele familien på dejlig adresse i Jyllinge, Fuldstændig indflytningsklar. Der blot er 2 minutters gang til fjorden og området er yderst attraktivt og bør-

VILLA Kontantpris Ejerudgifter pr. md. Udbetaling Brutto/netto ekskl. ejerudgifter Sag: 173M00141

Jyllinge Op til Op til

60% 60%

hurtigere hurtigere salgsalg

* Baseret på mere end 1500 repræsentative bolighandler hos home i 4. kvartal 2016

134

nevenligt. Man kan nyde skønne løbe og gå-ture langs Roskilde Fjord i den fantastiske Natur omkring ejendommen. Området er helt unikt og kaldes også 'Lille Skagen' med god grund.

ROSKILDE RO’S TORV

GLOSTRUP - ALBERTSLUND

TAASTRUP / HEDEHUSENE

GREVE - KARLSLUNDE

SOLRØD

v/ Anne Crone A/S Ejendomsmægler, MDE RO’s Torv 1, st. 233, 4000 Roskilde roskilderostorv@home.dk facebook.com/homeroskilderostorv Tlf. 38 41 35 00

v/ Anne Crone A/S Ejendomsmægler, MDE Hovedvejen 126, 2600 Glostrup glostrup@home.dk facebook.com/homeglostrup Tlf. 43 43 41 41

v/ Anne Crone A/S Ejendomsmægler, MDE Taastrup Hovedgade 105, 2630 Taastrup taastrup@home.dk facebook.com/hometaastrup Tlf. 43 99 62 60

v/ Anne Crone og Rasmus Mørch Ejendomsmægler, MDE Hundige Strandvej 216, 2670 Greve greve@home.dk facebook.com/homegreve Tlf. 43 90 92 00

v/ Anne Crone & Rasmus Mørch Ejendomsmægler, MDE Solrød Center 48, 2680 Solrød Strand solroed@home.dk facebook.com/homesolroed Tlf. 56 14 38 00

home.dk

1254

5

2001 Energi

2.895.000 3.888 145.000 13.257/11.098 Tlf: 38413500

Ejendomsmæglerkæde for Danske Bank koncernen


l 34 l 30. MAJ 2017

Sport Casper turde ikke køre mod andre – nu slår han alle Det 18-årige racertalent Casper T. Hansen skiftede i denne sæson gokart ud med Formel 5, og resultaterne peger allerede på oprykning næste år. Af Holger Vincents

”Jeg skulle videre. Ellers bliver man for gammel, og så vil de forskellige teams ikke have en”, fortæller 18-årige Casper T. Hansen om skiftet fra gokart til Formel 5 forud for den igangværende sæson. Og ifølge de foreløbige

resultater gjorde den unge roskildeknægt, der til daglig er Team Danmark-elev på Himmelev Gymnasium, klogt i at entrere motorsportsklassen, der indtil for kort tid siden gik under navnet Formel Ford. Da det ternede flag blafrede for sidste gang i forbindelse med første afdeling på Jyllands Ringen den 23. april 2017, var det således med tre sejre ud af tre mulige.

Klassekamp Endnu mere imponerende var det imidlertid, at racertalentet undervejs satte indtil flere af de mere kraftfulde Formel 4-racere på plads. En præstation der vel at mærke blev til virkelighed, til trods for at løbs-

Flad fjerdeplads FC Roskilde sluttede sæsonen med at tabe 1-0 til lokalrivalerne fra HB Køge. Dermed sluttede 1. divisi-

onsmandskabet på den triste plads - lige udenfor de placeringer, der enten giver direkte oprykning til Super-

ledelsen forsøgte at bremse den unge komet. ”Til træningen var jeg hurtigere end de hurtigste Formel 4-biler, og derfor fik alle Formel 5-racere en restrektor(begrænser red.) i. Men til tidtagningen var jeg fortsat 2. hurtigst af alle Formel 4’ere, og derfor valgte de at lave en forskudt start”, fortæller Casper T. Hansen om det bemærkelsesværdige resultat. Og bedriften på Jyllands Ringen bliver ikke ligefrem mindre imponerende, hvis man kaster et blik på Casper T. Hansens korte karriere, der eksempelvis ikke har budt på ungdomsræs på Viadukten, som det ellers er kutyme for lokale racerkørere, med de herrer

ligaen eller såkaldte play off kampe. Fjerdepladsen i landets næstbedste fodboldrække er vel noget nær den allerbedste placering, som FCR nogensinde har opnået – og ud fra den betragtning er sæsonen selv-

Åbent Hus: UCSJ.DK/UGE23

Dennis Lind og Kevin Magnussen som nogle af de mest prominente eksempler. ”Min far prøvede at få mig ud i en gokart, da jeg var mindre. Jeg synes, det var skægt, men jeg var også en lille tøs, der ikke ture køre, når der var andre på banen. Til blå mandag var jeg så ude at køre gokart med klassen, og så tog det bare fart”, fortæller han. Siden dengang for fire år siden har Casper T. Hansen vundet DM, ROK Cup og Det Nordiske Mesterskab, ligesom han har vist lovende takter til VM.

Spoler vi frem til i dag, er gokarten til gengæld fortid,

og på asfalten handler det nu om at videreføre resultaterne fra første afdeling af Formel 5, når feltet samles til seriens anden ombæring søndag den 11. juni på Ring Djursland - en begivenhed TV2 Sport transmitterer. Dermed får Casper T. Hansen den skærmtid, der er så vigtig, når man skal lokke sponsorer til. Et arbejde der i fuld gang – både i forhold til den igangværende sæson og næste sæson, hvor målsætningen er at tage skridtet op i Formel 4. På længere sigt er motorsportens kongeklasse naturligt nok den helt store drøm. Mindre end Formel 1 kan dog også gøre det. ”Mit mål er at kunne leve af at køre racerbil. Om det

følgelig godkendt. Også fordi selve spillet har i mange kampe ligget klart over vanlig standard. Og den pågående og offensive spillestil er seværdig og lover godt for fremtiden. Men de 33 kampe som FCR spillede, ud-

møntede sig faktisk ”kun” i 50 point. De vandt nemlig 14 kampe, spillede otte uafgjort og tabte så 11 – heraf otte udebanekampe. Og den statistik er jo egentlig ikke så prangende. Lad os håbe at næste sæson i 1. division

Sponsorjagt

Casper T. Hansen er fortsat på jagt efter sponsorer til både denne og næste sæson, hvor talentet håber på at kunne tage yderligere et skridt op ad karriestigen – denne gang er Formel 4 målet.

er standardvogne eller Indycar i USA, er ikke så afgørende”, lyder det fra den unge mand.

bliver lige så jævnbyrdig – og at FC Roskilde får bedre styr på udebanekampene. Så lurer oprykningen lige om hjørnet.


30. MAJ 2017 l 35 l

Den 53-årige Roskildedreng Peter Schwalbe tiltrådte stillingen som akademichef på EASJ Roskilde i august 2016. Det er unægtelig noget af et karriereskift for den uddannede jurist, der tidligere har arbejdet en årrække for Carlsberg i blandt andet Vietnam, Sverige og Kroatien, og de sidste ti år for Statens Investeringsfond. ”Det gav mig mulighed for at komme ind til mit gamle område, og være med til at opbygge et kæmpe campus”, fortæller akademichefen, som netop er i færd med at orkestrere samlingen af uddannelserne i et nyt byggeri på Maglegårdsvej 2.

ANNONCE PORTRÆT

Akademichef vil skabe fælles kultur Bringer det hele sammen ”Som det er nu, er uddannelserne geografisk afgrænsede, og så er der en tendens til at udvikle forskellige kulturer. Men nu bringer vi uddannelserne sammen og skaber en fælles kultur”, siger Peter Schwalbe, der forventer, at rykke ind på det 10.000 kvm store, nye Erhvervsakademi fra januar og indtil sommeren 2018.

Tættere på job I studiebyen Roskilde, ti minutter fra centrum, ligger én af byens bedst bevarede uddannelsesmæssige hemmeligheder, der ikke desto mindre kan prale af en usædvanlig høj beskæftigelsesgrad for de studerende efter endt uddannelse. De 1200 studerende på Erhvervsakademi Sjælland, Roskilde (EASJ), er sikret praksisnære uddannelsesforløb, hvor studier-

ne kombineres med virksomhedsbesøg, praktik og muligheden for studieophold i udlandet.

God løn på kort tid Her er tale om kortere videregående uddannelser, hvor man inden for 2-3 år kan uddanne sig til fx webudvikler, markeds-

føringsøkonom, fødevareteknolog, ernæringsteknolog, procesteknolog eller datamatiker. Sidstnævnte er en kort version af uddannelsen til datalog. Uddannelsen indeholder et halvt års praktik, og der er praktisk taget ingen arbejdsløshed inden for faget. Samtidig kan fx en datamatiker regne med en ret pæn løn efter den bare 2,5 år lange uddannelse, mens teknolo-

gerne typisk finder velbetalte stillinger i fx medicinalvirksomheder. ”Mange af vores studerende bliver flået ud på arbejdsmarkedet, og ca. 50 procent af dem får allerede arbejde under deres praktik”, fortæller akademichef på EASJ Peter Schwalbe.

Ambitiøst byggeri færdigt i 2018 ”Nu lægger vi det hele sammen”, siger akademichef Peter Schwalbe, der er ved at samle Erhvervsakademi Sjælland Roskildes mange uddannelser under samme tag i et helt nyt uddannelsesmiljø, der åbner i løbet af 2018 på Maglegårdsvej 2 i Roskilde. Den nye skole består både af renoverede bygninger og 4.000 kvm nybyggeri. Samlet set løber det op i 10.000 kvm bygninger inklusiv kemiske og biologiskes laboratorier, undervisningslokaler,

fællesområder, kantine, produktionskøkken og administration. Skolen kommer til at ligge naturskønt på den 36.000 kvm store grund, hvoraf de 15.000 kvm består af skov, og samtidig er placering central med blot 15 minutters gang til Roskilde Station.

Moderne ramme I dette funklende nybyggeri vil de ca. 1200 studerende læse de korte videregående

uddannelser, inden de typisk får arbejde i det private erhvervsliv inden for it og markedsføring eller fødevare-, medicinalog biotekindustrien. ”Det nye samlede uddannelsesmiljø vil danne en moderne ramme for tværfaglig sparring mellem vores tekniske, digitale og merkantile uddannelser. Og dét kombineret med samarbejde med byens virksomheder, og et studiemiljø, der stiller skarpt på innovation og iværksætteri, er

vores styrke”, siger akademichefen. Det nye uddannelsesmiljø vil således også huse et kreativt iværksættermiljø som et yderligere bindeled til både virksomheder og andre samarbejdspartnere.


l 36 l 30. MAJ 2017

Matadors Agnes Jensen hed Lilly gift med Børge. Med disse oplysninger startede jagten på den virkelige Agnes Jensen.

På jagt i arkiverne Af Per Steenholdt

Lise Nørgaard har helt aktuelt afsløret, at figuren Agnes Jensen bygger på en konkret person, hun mødte her i Roskilde. Det fine ved Matador er, at de enkelte figurer i serien virker genkendelige for de fleste i Danmark. Alle synes at genkende nogen. Det er naturligvis en særligt yndet sport her i Roskilde, Lise Nørgaards fødeby. Normalt deltager jeg ikke i denne sport, og figurerne er jo ofte sammensatte af flere personer. I dette tilfælde gør jeg en undtagelse. Det er jo Lise Nørgaard selv, der afslører inspirationen. Det er ikke den unge Agnes som stuepige hos Varnæs, der er kernen. Det er historien om Agnes, der startede egen virksomhed med succes. Agnes hed ifølge Lise Nørgaard i virkeligheden Lili og blev

Det mest oplagte var at se i kirkebogen – var der nogen, der hed Børge og Lili? Både og – 5. maj 1939 blev repræsentant Børge Nissen gift med Lilly Petersen. Lilly kaldte sig selv Lili, så den var god nok. Hun var født i Sankt Jørgensbjerg Sogn i 1914 og var datter af skræddersvend Theodor Petersen. Det var dog i den del af sognet, der lå omkring Hedegårdene skole på Københavnsvej. Det var en fattig familie med mange børn. Familien flyttede siden til Blågårdsstrædet 3, hvor de boede syv i en lille lejlighed. I 1930 har de ældste søskende faglært arbejde, og Lilly var selv elev hos Poul Erbe, der i folketællingen kaldtes købmand, men i telefonbogen ’børneekviperingshandler’.

Væk fra hjemmet Lilly var 25 år, da hun efter giftermålet kunne flytte fra hjemmet. I folketællingen fra 1940 boede de

Roskilde Tidende fra 1959, fundet af Jørgen Klim Nielsen.

i Hersegade 6 oppe under kvisten. Lillys erhverv var ’kunststopning’, og Børge var manufakturekspedient. Det var nu ikke et sted, de boede længe. De flyttede skråt over gaden til Hersegade 1B. Det er fra denne adresse Lillys virksomhed huskes. Som i Matador blev Børge medhjælper. Det var også her, de boede privat og blev forældre. Den private del blev som i Matador en del af virksomheden. Familien

Foto: Saddelmager Peters hus, Hersegade 6 omkring 1905 (Af: Kristian Hude). Her boede Lilly med Børge i 1940.

flyttede gentagne gange. Hvis den forretningsmæssige succes kan vurderes ud fra den private bopæl, havde virkelighedens Agnes stor succes. Lise Nørgaard nævner selv, at Lilly købte villa i et af byens dyreste kvarterer. Det gjorde hun også, hun købte i 1955 villa på Frederiksborgvej.

Var Børge så Røde? Hvor Lilly, når det drejer sig om Agnes Jensens forretningsmæssige karriere,

er meget tæt på, forholder det sig bestemt ikke på samme måde med Børge. Her er der kun den lighed, at Børge opgiver sin profession og bliver medhjælper hos Lilly. I Matador hører man intet om Rødes familiemæssige baggrund. Lillys mand Børge kom fra en noget ’finere’ købmandsfamilie fra Lemvig, og intet tyder på, at Lise Nørgaard bortset fra en enkelt ting har brugt Børge

som model. Børge havde ikke været ansat ved jernbanen og var ikke medlem af modstandsbevægelsen. Lilly var udmærket klar over, at hun havde inspireret Lise Nørgaard, og Børge har forhåbentligt ikke følt sig ramt. Går man i dag gennem Hersegade i Lise Nørgaards fodspor og tænker: ’Matador’, kan man roligt se lidt ekstra på Hersegade 1B – her boede Agnes.

Velkommen til Himmelev Tandlægehus På klinikken bliver du modtaget af et professionelt team, som gør alt for, at du får en god oplevelse i rolige omgivelser, hvor det kliniske udseende er minimeret og du kan modtage behandling med rolig musik, billeder og rygmassage i stolen. Vi ønsker, at du som patient bliver færdig behandlet, og herefter minimere risikoen for større behandlinger. Dette kan gøres i faser, så prisen er acceptabel. Du slipper af med en eventuel tandlægeskræk og kan i stedet nyde, at komme uden frygt for store regninger! Vi udfører alle behandlinger inkl. parodontose, implantater, blegning, tandretning og proteser med

og uden låse på implantater. Vi har et tæt samarbejde med Klinisk tandtekniker Heidi Lundgaard, som er her på klinikken, hvilket betyder man ikke skal køre mellem 2 klinikker. Med os som din tandlæge, får du en tandlæge der har fokus på dig, din tryghed og din velvære! Vi har ansat tandplejer Vibeke for at vi nu igen kan åbne for tilgang af nye patienter. Ring på 46 75 42 02 eller send os en mail på info@himmelevtand.dk Huset fungerer også som hen-

visningsklinik indenfor kirurgi, parodontose og implantologi. Derudover tilbydes kurser og undervisning for vores tandlæge kolleger. I vores Kursuscenter tilbyder vi en række af kurser indenfor kirurgi og implantater. Kursisterne er typisk tandlæge kolleger, som ønsker at opdatere deres viden og kunnen. Vi tilbyder: • Altid smertefri behandling • Behandling af stort slid på få eller alle tænder. • Kæbe-, muskel- og ørepinesmerter. • Make-over behandlinger. Dvs. helt nyt bid, bidhævning og nye smukke fortænder.

• Tandretning med Invisalign eller Litewire. • Alle almindelige behandlinger såsom rodbehandlinger og kroner. • Implantater til erstatning af en tand. • Implantater med låse under en protese, så de sidder fast og ikke rutsjer • Alt forebyggende tandbehandling med en holistisk tilgang til dig og din krop, hvor vi er opmærksomme på hjertekar sygdomme, sukkersyge, vitaminer, medicin og helbred. Generelt tandlægeskræk, hvilket vi fjerner med ro, tillid, smertefri behandling og let hypnose.

På klinikken er vi fire tandlæger med videreuddannelse i ovenstående. Desuden har vi en tandplejer, der er specialist i parodontose og forebyggende undersøgelse, samt seks meget dygtige klinikassistenter. Vi gør en dyd ud af, at du altid føler dig velkommen og får både tid, ro og respekt. Vi udfører altid et overslag, så du ikke bliver overrasket over regningen. Sammen vender vi ubehag til velvære og fjerner tandlægeskræk. Vel mødt på klinikken. Med venlig hilsen Himmelev tandlægeteam

Himmelev Tandlægehus Implantat- og kursuscenter · www.himmelevtand.dk

Tandlægerne · Himmelev Bygade 49, 4000 Roskilde Book din tid online på info@himmelevtand.dk eller ring på tlf. 46 75 42 02 Telefontid 8.00 - 12.30 Gode parkeringsforhold • Handicapvenlig • Bus 358 og 216 til døren.


30. MAJ 2017 l 37 l

 

FRIVILLIGCENTER ROSKILDE

1 modul  

Fællesannoncering fra de frivillige sociale foreninger

3 Moduler    

Psoriasisforeningen:

Indkøbsbus-Roskilde

2 moduler  

 

FRIVILLIG BØRS

2017

Vil du med indkøbsbussen? Skal vi Vi har fået ny bus og kører   hjælpes nu såvel i Roskilde by som ad?   til Svogerslev, Vindinge,   Frivilligcenter Har du lyst til at mærke vinden i håret, samarbejde om at sejle et Psoriasisforeningen   Trekroner og Vor Frue. Derfor Roskilde 27. september vikingeskib og være en betydningsfuld del af en tur? inviterer  til  foredrag  med   kan du nu også komme på 3  Moduler         indkøbstur ti  l Ros Torv. Du får   Rikke   Dieu,  og  stiftende   Igen i år gentager SIND og I.F. SIR98 succesen med sommerGeneralforsamling  den     mulighed for et par timer til   sejladser i de fantastiske vikingeskibe.   Er  du  en  Morgenstjerne  !   13-­‐06-­‐2017  kl.  19.00-­‐21.00,   Vi sejler 9 onsdage i træk kl. 11-12 følgende datoer: indkøb og hyggeligt samvær   Frivilligcenter  Roskilde,     5. 12. 19. og 26. juli • Du kan komme med man   2. 9. 16. 23. og 30. august Vi  mangler  en  frivillig,  som  har   Jernbanegade   21  a,   dag, onsdag eller torsdag tid,  og  lyst,  hver  anden  uge  til     Det er GRATIS at deltage Roskilde     at  sidde  klar  ved  telefonen  i   • Har du rollator, er du også   Se mere på SINDs hjemmeside under Roskilde Lejre lokalafdeling. Mentorprojekt   –  avisannonce  maj  2017   tidsrummet  mellem  kl.  8  og   9.   velkommen   Har   Tilmelding og spørgsmål til   du  tid  og  lyst  til  at  være   Du  skal  ringe  op  til  12     • Du bliver hentet ved din   Nathalie Ahl, Idrætskoordinator,     61 24 67 83, nathalieahl@roskilde.dk med  i  det  frivillige  arbejde  i   forskellige  ældre  mennesker     Iben Hellmann (Peoples Corner) 30 84 19 39 bopæl og kørt hjem igen Psoriasisforeningen,   h ar   d u     der  ser  frem  til  at  høre  fra  dig.     muligheden  for  at  være   • Du kan få hjælp til indkøb, En  lille  snak  om  hvordan  det   med.   står  til,  og  om  alt  er  fint  og  ok.   hvis du har brug for det   Vi  har  brug  for  dig!     Indkøbsbus-Roskilde     • Du betaler kun 40 kr. pr. Du kan gøre en stor forskel Vi  sørger  for  telefon  og     Tilmelding:     indkøbstur som frivillig. 2   Moduler     betaler   n aturligvis   a lle   Du  kan  tilmelde  dig  hos     61 11 58 03 omkostninger.   Vi har fået Eli     Glückstadt  på           ny bus og dermed   flere Er  det  noget   for  dig,  så  glæder   … ti l Ruth Baden Ekelund 1   m odul         moduler   Kunne  du  bruge  en  frivillig   Er   d u   v ores   nye   frivillige   kunder, som har2  brug telefon  20  92  23  47  eller   vi  os  til  at  høre  fra  dig.   for at høre nærmere   egl@psoriasis.dk   ungementor?   for din hjælp. mentor? mail             Ring hellere i dag end i morgen.     senest  10.  juni.  Vi  ses!   Du kan møde vores kunder 1  modul   Pris  375  kr.       2  moduler   Kontakt  os  på  tlf.  46  32  30  39   3  Moduler   En  frivillig  headspace-­‐mentor   Alt   for  mTorv ange  mandag, unge  har  svært   eller  mail.     på aRos   er  en  støtte  til  unge  under  25   ved   t   k omme   i   g ang   m ed   e n   onsdag eller torsdag, hvor aeldre.rosklde@gmail.com       år,  der  ønsker  at  påbegynde   uddannelse  eller  ender  med   Oplev glæden ved   du hjælper dem med at købe    at     eller  er  i  gang  med  en   droppe  ud.     frivilligt arbejde Du  kan  træffe  os  i  Tinghuset,   ind samt deltager i hyggeligt   erhvervsuddannelse.   Derfor  søger  headspace   Jernbanegade  21  a,  mandag   Genbrugsbutik     samvær.frivillige  mentorer  i   Vi har brug for dig   Med  en  headspace-­‐mentor  får   Roskilde   til  torsdag  mellem  10  og  12.   Gullandsstræde  8  th.       du  én-­‐til-­‐én  støtte  og  nogen   alle   a ldre   o g   m ed   f orskellig   Aktiviteter Fordele:   Legetøj,  tøj,  bøger,  udstyr     Mentorprojekt   –  avisannonce  maj  2017   Bestyrelsesarbejde   at  tale  med  om  bekymringer   faglig   b aggrund,   d er   s kal   • Bestem selv hvor tit  til  børn  0-­12  år.    Åben:       eller  udfordringer,  så  du  kan   Besøgstjeneste hjælpe  og  støtte  unge  på     • Der er et vagtskema Kurser Tir-­fre  10-­17,  lør  10-­14   gennemføre  i  din  uddannelse.     3  Moduler   erhvervsskolerne,   så  de  kan   • Mød nye mennesker Kvindenetværket     Er  du  interesseret  i  at  høre     gennemføre   d eres     MFI, Midlertidige forældre    • Hyggeligt samvær mere  om,  hvordan  du  får  en   uddannelse.   myndighedsindehavere for headspace-­‐mentor,  så  kontakt     Læs   mere   på   Bakken/Tivoli uledsagede flygtningebørn • Ture f.eks.   Sif  Thordis  Søndergaard  på   Nørklerne http://www.headspace.dk/ros   61 11 58 03 Røde Kors Butik sts@headspace.dk  eller     kilde/headspacementor  eller       Samaritter … til Ruth Baden EkelundSif   53610454.   kontakt   frivilligkoordinator     Skoletjenesten   for at høre nærmere   Thordis   Søndergaard   på           Vil  du  gøre  en  forskel?   Spiseklubber Er  du  vores  nye  frivillige   Kunne   d u   b ruge   e n   f rivillig   53610454   e ller   Du   kan   også     læse   mere   på   Sygehusbesøgstjenesten Ventilen  Roskilde  søger   Ring hellere i dag end i morgen. ungementor?   mentor? sts@headspace.dk   f or   a t   h øre   Værket, netværk for voksne http://www.headspace.dk/ros        Vi har brug for dig!     friske   frivillige  t   il  arbejde   Vågetjenesten nærmere.       kilde/headspacementor   1  modul     med  unge  m   ennesker  der     4  moduler     En  frivillig  headspace-­‐mentor   Alt  for  mange  unge  har  svært   3  Moduler         Vil føler   sig  ensomme.   er  edu n  svide tøtte  tmere? il  unge  under  25   ved  at  komme  i  gang  med  en     Kontakt formand Anders Ventilen  er  et  mødested  i     Giv  dit  liv  et  frisk  pust   år,  der  ønsker  a  t  påbegynde   uddannelse   eller  ender  med     W. Johansen: 2011 1481         hjertet   a f   R oskilde,   h vor   eller  klik er  i  gind ang  på: med  en   at  droppe  ud.     eller     -­  bliv  skoleven   unge  kan  komme  og  få  en   erhvervsuddannelse.   Derfor  søger  headspace   www.Roskilde.drk.dk. 2  Moduler       Med  en  headspace-­‐mentor  får   god  aften  sammen  andre   Roskilde  frivillige  mentorer  i     EFTERLYSNING!     og  nogen   du  én-­‐til-­‐én  støtte   alle  aldre  og  med  forskellig     unge.       Roskilde   at  tale  med  om   bekymringer   faglig  baggrund,  der  skal   Skolevenner  søges  til  Trekronerskolen  og  Klostermarksskolen     afdeling     eller   u dfordringer,   s å   d u   k an   hjælpe  og  støtte  unge  på   Du  skal  være  mellem  18-­‐30     Der  kræves  ingen  specielle  forudsætninger  –  kun  lyst  til  at  være       gennemføre   i   d in   u ddannelse.   erhvervsskolerne,  så  de  kan   år  og  være  interesseret  i   sammen  med  børn  og  unge.     i  at  høre   Er  du  interesseret   gennemføre  deres   både  organisatorisk     Kom  til  informationsmøder       mere  om,  hvordan  du  får  en   uddannelse.   arbejde  samt  arbejdet  med   3  Moduler   headspace-­‐mentor,   så  kontakt   Læs  mere  på   Tirsdag  den  6.  juni  kl.  15.30   Roskilde    de  unge.   Sif  Thordis  Søndergaard  på   http://www.headspace.dk/ros på  Trekronerskolen,  Trekroner  Alle  1,  lokale  31,  4000  Roskilde   Hvis  det  lyder  som    noget   Computerstue sts@headspace.dk  eller     kilde/headspacementor  eller   Torsdag  den  15.  juni  kl.  15.30       53610454.    for  dig,  så  kan  du  læse   kontakt  frivilligkoordinator  Sif   På  Klostermarksskolen,  Kongebakken  19  –  21,  4000  Roskilde   mere  og  ansøge  på     Thordis  Søndergaard  på     IT-kurser og   Alle  er  velkomne!  Ingen  tilmelding.     53610454  eller   60+  følgende  link:   Du  IT-hjælp kan   også   til læse   mere   på     https://www.ventilen.dk/   sts@headspace.dk  for  at  høre     http://www.headspace.dk/ros Læs  mere  på  www.skolensvenner.dk,  FB:SkolensVennerRoskilde.       nærmere.   kilde/headspacementor    byer/Roskilde/Bliv_frivillig/   Tlf: 61291459 Kontakt:lh@skolensvenner.dk  eller  ring  på  mobil:  42  92  05  92       Frivilligcenter Roskilde er en platform for frivilligt socialt engagement.Vi kan bl.a. hjælpe  med at finde  en   forening, hvis  du har fået lyst   til at engagere dig som frivillig.  

Vær med,  når  vi  ”puster”   nyt  liv  i  Roskilde-­‐Køge   kredsen    

www.frivilligcenter-roskilde.dk

21 90 26 3 M16 oduler  

Jernbanegade 21A. Åbent man-tors kl. 10-14, og efter aftale

                             


l 38 l 30. MAJ 2017

KULTURKALENDER 2017 JUNI

Denne gang med Mathilde Nørregaard. Fri entré.. RAGNAROCK - museet for pop kl. 15.30

FAMILIEOMVISNING 3. JUNI

TAKE AWAY i særklasse

Forudbestilling ved mere end 5 kuverter.

LØRDAG 3. JUNI

Fredag og lørdag 17.00-19.30

PINSE-JAZZ

Kansas City stompers med Rikke Mølgaard spiller pinselørdag på kulturgården nord for Gundsømagle. Fri entré. Gulddysse Kulturgård kl. 10.30

Husk, vi har også vinen til maden. Se menuen på GASTRONETTEN.DK mail@gastronetten.dk CLERMONTGADE 36 ROSKILDE · 46 35 12 91

CIDER SMAGNING

Duncan fra Cider House kommer og præsenterer hans egen import af Sheppy’s,Thathers og Five Bridges. Lækker æble Brandy 5,10 og 20 års varianter. Klosterkælderen kl. 11

Se flere arrangementer på Appén Roskilde Live

TORSDAG 1. JUNI

banjo, violinspil og vokal. Fri entré.. Gustav Wieds Vinstue kl. 20

Musik og ungdomskultur er temaet for denne måneds foredrag med udgangspunkt i museets faste udstilling. Fri entré.. RAGNAROCK - museet for pop kl. 17-18

FREDAG 2. JUNI

FYRAFTENSFOREDRAG

RUNDVISNING PÅ VILVORDE

Kom og se elevarbejder, udført af de kommende anlægsgartnere, som led i deres svendeprøve. Roskilde Tekniske Skole kl. 18.30-20.00

SNOLDELEV REVYEN 2017

Årets revy: Blandet guf fra ”menukortet”. Tilmelding nødvendig. Også lør. 3. Snoldelev Sognegård kl. 19

OLIEMALERIER

Multikunstneren Per Fjord er født og opvokset i Jyllinge. Han skaber ekspressive oliebilleder af landskaber bl.a. fra Jyllinge og Roskildeområdet, men også blomstermotiver og ren abstraktion. Se hans værker frem til 26. juni. Gundsømagle Bibliotek kl. 07-22

KERAMIK

Kirsten Goldermann laver skulpturer og buster af ler. Se hendes værker frem til 28. juni. Ågerup Bibliotek kl. 07-22

FOTOUDSTILLING

TORSDAGSCAFÉ

Roskilde Flygtningevenner åbner hver torsdag aften caféen i Kurhuset. Fri entré.. Kurhuset på Sct. Hans kl. 19-21

Leif Rasmussen har fotograferet siden sin barndom. Hans første motiv var et skævt sort hvidt billede af Kirketårnet på Stændertorvet. Gadstrup Bibliotek kl. 7-22

SGT. PEPPER FYLDER 50 ÅR

BEDSTEFREDAG

1. juni 1967 udgav The Beatles Sgt Peppers Lonely Hearts Club Band fylder 50 år fødselsdagsfejring for en af popmusikkens vigtigste plader. Tilmelding nødvendig. Roskilde Bibliotek kl. 19.15-21

YVES LAMBERT TRIO (CAN)

Fra Quebec kommer Yves Lambert med sin enestående trio - Yves Lambert var oprindelig hoved manden bag Canadas nok største succes på Roots området, ”La Boutine Soriante” og originaliteten, det høje musikalske niveau og den store lyd er bevaret i hans trio. Tilmelding nødvendig. Gimle kl. 19.30

Bedstefredag kan bedsteforældre og børnebørn besøge Muserums sanseudstilling og kreative værksted sammen. Tilmelding: info@ muserum.dk. Pris: 40 kr. pr. person (inkl. kaffe, saft og kage). Muserum kl. 13-17

FREDAGSJAM

Én gang om måneden byder RAGNAROCKs café på upcoming navne, som måske kommer til at skrive morgendagens historie.

COUNTRY

J.Tex hører til blandt de bedste repræsentanter indenfor Roots / Americana / Country / Folk - genren i Danmark både med sit guitar,

JAZZ

GingerJazz spiller smooth, tilbagelænet blød jazz a la Billie Holliday og Chet Baker. Den helt rigtige intime stemning til at hænge ud, komme hinanden ved, være til stede eller drømme sig væk. Fri entré.. Klosterkælderen kl. 12

Café, vintage og specialiteter

FODBOLDKAMP

Herre-DS pulje 1 - KFUM BK, Roskilde mod Virum-Sorgenfri. Lillevang Idrætscenter kl. 13.30

FAMILIEOMVISNING

Tag med på en familieomvisning, hvor vi sætter fokus på vikingernes togter med fortællinger om krig, handel og rejser til fjerne egne. Entré: 130 DKK. Under 18 år, gratis. Vikingeskibsmuseet kl. 11.30

MANDAG 5. JUNI

Stort udvalg af vintage brugskunst. Romantisk boligstil med gamle møbler og tilbehør med sjæl og patina. Lækre specialiteter fra udvalgte leverandører.

Stort udvalg i the og kaffe. Caféen byder på lette retter, kager, chokolade, flødeboller samt kaffe og the

ÅBEN: Tir.-tors. 10-17.30 · Fred. 10-18 · Lørd. 10-15

RINGEN RUNDT

Grundlovsdag fyldes Roskilde Ring med gamle racerbiler og motorcykler, som da der blev kørt løb i 50’erne og 60’erne. Her stod dansk motorsports vugge, og der bliver liv i parken med festtaler, kåring af Årets bil og MC, Scalextric-turnering, boder m.m. Roskilde Ring Park kl. 9-15

www.frurose.dk · Algade 37 Roskilde · Tlf. 47 100 145

ÅBENT HUS

TIRSDAG 6. JUNI

BABYKONCERT (0-1 ÅR)

Efter koncerten er der mulighed for at nyde en smør-selv-ostemad og kaffe/te. Tilmelding nødvendig. CosmosHuset kl. 10

CYKELTUR

Cykelturen følger Skjoldungestien fra Lejre til Osted. 30 km. Tilmelding til Bjarne på tlf. 46 36 67 57. Stændertorvet kl. 18.30-21

1. juni kl. 17.00-18.00 - Vibygårdsvej 50, Gl. Viby Man skal være hurtigt ude, hvis man vil have plads til sit barn på Viby Friskole. Derfor inviterer vi alle interesserede forældre (særligt til børnehavebørn) til åbent hus med rundvisning, information og uformel snak om skolens værdier og undervisning. ”Vi oplever stor søgning til skolen, så selvom valg af skole ikke står lige for, er man meget velkommen til at kigge forbi og høre om skolens værdigrundlag og undervisning og få en uforpligtende snak. Alle er velkomne – også hvis man har større børn, der overvejer skoleskift. Skolen har 195 elever og 20 elever i hver klasse i 0.-6. klasse og 22 i 7.-9. klasse.

Denne aften præsenterer vi på Klosterkælderen for første gang Country, når 5 lokale cowboys kommer og giver den gas. Deliverance er rendyrket country i Roskilde. Hesteparkering i gården. Fri entré.. Klosterkælderen kl. 20

J. TEX LIVE

v/Christian Zwicky

RINGEN RUNDT 5. JUNI

sound-tjek 2. juni iotunn + stonebird + Woodpecker

Vi glæder os til at se jer. Peter Mortensen, skoleleder Viby Friskole · Vibygårdsvej 50 · Viby Sj. Tel. 4619 3244

auditiondays 3. juni b-siden + de nøgne øjne + Virgo son


30. MAJ 2017 l 39 l

God skolestart på SFO Sct. Jørgens i Roskilde

Franz Beckerlee i Kanal Roskilde

1. maj er skiftedag for børnene i Roskilde Kommune. Pædagogernes erfaring er, at der er mange fordele ved at starte i SFO 1. maj. Kanal Roskilde er med en helt almindelig dag i mini-sfo på Sct. Jørgens Skole. Udsendelsen sendes på Kanal Roskilde torsdag den 1. juni kl. 16-16:30 og lørdag den 3. juni kl. 14:30-15. Kanal Roskildes udsendelser kan desuden ses på www.youtube.com/kanalroskilde

60 forskellige kunstnere udstillede på Kunstfestivalen i Roskildes kreative bydel, Musicon. Blandt udstillerne var både debutanter og erfarne billedkunstnere og æresmedlem Franz Beckerlee, tidligere guitarist i Gasolin. Mød kunstnerne i Kanal Roskildes udsendelse, som sendes torsdag den 1. juni kl. 16:30-17 og lørdag den 3. juni kl. 14-14:30. Kanal Roskildes udsendelser kan desuden ses på www.youtube.com/kanalroskilde

B-sidens legesyge eventyr er kun lige begyndt De er udklækket på INSP!, har kun et år på bagen og kan allerede bryste sig af at have varmet op for Katinka. Nu udsender det roskildensiske firkløver B-siden deres første album. Af Holger Vincents

”Vi vil gerne beholde friheden. Hele formålet er at have det sjovt, skrive musikken og tage ud og spille”, lyder det fra Teis Thomsen, guitarist og manager i den ét år gamle Roskilde-kvartet B-siden, der også tæller forsanger Simon Fogh Karlshøj, guitarist Alexander Cortez og bassist Kristian Karlsson. De fire venner fandt for alvor fælles musikalsk fodslag på INSP! i forsommeren sidste år, hvilket efter kort tid udmøntede sig i indspilningen af tre demoer. ”Vi fik numrene på SoundCloud (musiktjeneste red.), og så tog vi ud og spillede”, fortæller Teis Thomsen.

Thomsen skal vi dog omkring to måneder tilbage i tiden for at finde det foreløbige højdepunkt. ”Det kulminerede den april 22. april, hvor vi spillede support for Katinka på Gimle. Det var nok et af krydserne, hvor vi ligesom sagde: Ok, nu er vi her, det er meget fedt”, siger guitaristen, inden han giver sig i kast med at beskrive oplevelsen i Tanken. ”Det var 150 mennesker, vi lige skulle lære at høre B-siden - ikke mindst, når man starter med at spille en sang om myggestik. Til at starte med kunne vi da også se på publikum, at de ikke helt forstod, hvad der foregik. Men halvvejs inde i settet stod folk og rockede med”, fortsætter Teis Thomsen.

Opvarmning for Katinka

Fans på coveret

Siden da har orkestrets dansksprogede og underfundige popmusik fundet vej til en række lokale og regionale scener. Gimles café har blandt andet dannet ramme om en af den lille scenes mest velbesøgte koncerter nogensinde, ligesom B-siden også var at finde på plakaten, da Roskilde Unplugged løb af stablen i starten af maj. Ifølge Teis

Sideløbende med koncerterne rundt i det ganske sjællandske har B-siden fundet tid til at indspille gruppens første studiealbum, der lander den 16. juni. Et album, der rent visuelt bliver en hyldest til bandets fans. ”Vi har vi samlet barndomsbilleder ind fra vores publikum, som skal være på coveret. Albummet kom-

B-sidens fire medlemmer har netop været i studiet for at lægge sidste hånd på debuten ‘Eventyret begynder’, der udkommer den 16. juni. Fra venstre er det Alexander Cortez, Simon Fogh Karlshøj, Kristian Karlsson og Teis Thomsen.

mer til at hedde ’Eventyret begynder’, hvilket samtidig et af de første numre, vi skrev, og det passer godt med, at vores alle sammens eventyr begyndte, da vi var børn”, forklarer Teis Thomsen.

Release på INSP! At pryde den kommende debut med en mosaik af lytterne er samtidig helt i tråd med de mange hånds-

rækninger, som B-siden har nydt godt af i løbet af sit første leveår. En lang række frivillige har hjulpet med blandt andet booking af koncerter og transport til lys og lyd, samt selve produktionen af det kommende album. ”Vi har gjort en dyd ud af at lade folk byde ind, uden at diktere hvordan tingene præcist skal foregå. På den måde kommer alles kreati-

Tillykke, Sgt. Pepper! The Beatles udgav i 1967 Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Roskilde Bibliotek er med til at fejre 50 års fødselsdagen den 1. juni sammen med Beatles-eksperten Per Wium. Deltag i fødselsdagsfejring for en af popmusikkens vigtigste plader. The Beatles vandt blandt andet Gram-

my Awards for Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band i kategorierne ’Årets bedste album’ og ’Bedste album-

cover’ – et farverigt fotografi af The Beatles i uniformer. Beatles-ekspert Per Wium fortæller alt, du bør vide om det skelsættende album. Det bliver en aften fuld af musikeksempler og med udkig til, hvad The Beatles lavede inden - og efter. Arrangementet finder sted torsdag den 1. juni kl. 19:15-21 i Salen på Roskil-

de Bibliotek. Køb billet á 25 kroner på roskildebib.dk/ Detsker eller på biblioteket.

The Beatles udgav i 1967 Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Det ikoniske albums fødselsdag fejres bl.a. på Roskilde Bibliotek.

ve kompetencer i spil, det bliver sjovere, og i sidste ende tror jeg på, vi får et bedre produkt”, fortæller Teis Thomsen. Ikke så overraskende bliver albummet derfor også sendt på gaden med et brag af et releaseparty fredag den 16. juni kl. 20 på INSP!. ”Vores ide er at forvandle Folkerummet fuldstændig, så det bliver en helt unik oplevelse, og hvis vejret til-

lader det, gør vi også noget ved gården. Der kommer til at være underholdning og bar, og alle, der har lyst, er naturligvis velkomne”, siger han.


l 40 l 30. MAJ 2017

Det sker i din kirke Roskilde Kommune

31. maj - 8.00 - 17.30

Sogneudflugt STED: VOR FRUE KIRKE/MØN Som altid er sogneudflugten en heldagstur og i år går turen til det smukke Møn, hvor vi skal se Fanefjord kirke som er kendt for sine helt enestående kalkmalerier og besøge Danmarks Samlermuseum, Thorsvang. På Thorsvang findes et hav af butikker og værksteder med sjove og spændende ting fra en svunden tid. Her er gamle kolonihavehus genskabt, en skolestue, en byrådssal og et automobil – og maskinværkssted med gamle veteranbiler for bare at nævne lidt af det. Her er man stolte af, at det er et museum, der aldrig bliver færdigt, fordi der hele tiden kommer nye genstande til. Afgang Vor Frue kl. 8.15, Vindinge kl. 8.30. Hjemkomst kl. ca. 17.00. Deltagerpris: kr. 200,- inkl. frokost (beboere i Vor Frue og Vindinge har fortrinsret). Tilmelding og betaling fra 2. maj. Bussen er nu fyldt op, men du kan komme på en venteliste ved at skrive en mail til: vindinge.sognroskilde@km.dk

1. juni - 20.00 - 21.00

Sommerkoncert Domkirkens kor STED: DOMKIRKEN

kilde Domkirkes Drengekor og Domkoret, Isaac Lee, orgel, Kåre G. Nielsen, orgel. Kormusik af N.W. Gade og Edvard Grieg, orgelværker af N.W. Gade, Mendelssohn og Dvorak. Hver sommer byder Roskilde Domkirke på en perlerække af smukke orgelkoncerter med internationale gæsteorganister. Der er gratis adgang til koncerterne.

4. juni - 10.00 - 11.30

Pinsegudstjeneste med Jazz STED: SVOGERSLEV KIRKE

3. juni - 15.00 - 17.00

Etnisk forum i Ågerup Sognegård

Kom og vær med til hyggeligt samvær i Etnisk forum i Ågerup Sognegård, Ågerupvej 34B (huset bag ved Ågerup kirke). Nu er det tid, at vi får lavet et fælles forum for alle vores etniske gæster i området, Gundsø Syd. Både så de dels kan møde hinanden, og få udvekslet erfaringer og om muligt få talt deres modersmål med andre end deres nærmeste, og dels så vi kan få inddraget nærmiljøet på en enkel og hyggelig måde, og forhåbentlig få knyttet bånd på tværs af etnicitet. Her vil være hyggeligt samvær, præsentationer og gerne med et par personlige fortællinger. Pga. Ramadan vil traktementet være beskedent, men i fremtiden vil vi arrangere fællesspisning. Arrangement er gratis for alle. Nærmere oplysninger hos: Samir Bagi, tlf. 26 62 11 07 - tidl. menighedsrådsmedlem. Kristian Gylling, tlf. 26 73 23 00 - sognepræst.

Roskilde Domkirkes Pigekor, Ros-

Musikerne har spillet i mange forskellige sammenhænge gennem årene. John Strange har i mange år været et højt skattet medlem af musiklivet i Roskilde, hvor han har spillet sammen med gud og hvermand. Som kontrabassist har John været en eftertragtet musiker i såvel jazz, folkemusik- og rockmiljøet. Han har blandt andet indspillet CDer med Erik Grip og været involveret i folkemusikmiljøet Lirum Larum i Roskilde. Henrik Hansen har primært sine rødder i jazzen og er kapelmester i bl.a. kirkekvartetten ”Bach Meets Jazz”. Har flere egne CDudgivelser bag sig og medvirker som musiker på flere andre musikeres CDer. Igennem de sidste tyve har han ligeledes spillet ved diverse jazzgustjenester og kirke koncerter.

5. juni - 10.00 - 11.00

Pinsegudstjeneste 2017

Gennem åbne døre, Pinse i fri luft i Folkeparken

For 14. gang vil vi sammen fejre Pinse under åbne himmel i Folkeparken. Det er folkekirkerne i Roskilde Domprovsti som sammen arrangerer Pinse i det fri. Temaet er i år ”Gennem åbne døre”. Kirkernes børne- og ungdomskor danner et stort fælles kirkekor, så pinsesalmerne lyder af noget, og KFUM-Spejderne og FDF gør dagen festlig med deres uniformer og smukke faner. Friluftsgudstjenestens tema ”Gennem åbne døre” er inspireret af pinseberetningen i Bibelen, hvor apostlene får mod til at blive udadvendte, da Helligånden kommer

over dem. Temaet spiller også på det verdensåbne i, at tro, håb og kærlighed er fælles for mennesker uanset hvor på jorden de bor. Og så er det i år 500 år siden, at Martin Luther slog sine provokerende teser op på kirkedøren i Wittenberg, det der blev startskuddet til reformationen, hvor en ny frihed kom ind i kirke- og samfundsliv. Den danske grundlov - ja, 2. pinsedag og grundlovsdag falder sammen i år - ville ikke have set ud, som den gør, uden protestantismens prægning af åndsliv og kultur.

2 . juni - 12.00 - 15.00

Ung Grundlovsdag STED: HVEDSTRUP PRÆSTEGÅRD

Vi har siden 2015 holdt Ung Grundlovsdag i Hvedstrup præstegård i Roskilde stift. Det er et kirke - skolesamarbejde og knytter også op på konfirmander - både nuværende og kommende. En lokal initiativgruppe står bag arrangementet. Gruppen består af sognepræst Kristian Gylling, IT ingeniør Henning Poulsen, lærer Elisabeth Sehested og Inge Marie Nielsen, som er sekretariatschef i Børnesagens Fællesråd. I tilfælde af dårligt vejr har vi en kirkelade at samles i, ellers er vi på gårdspladsen med en ladvogn og professionelt højttaleranlæg. Vi vælger en fredag, da selve Grundlovsdag er en fridag, og i år er det 2. Pinsedag. Skolerne (Lindebjergskolen og Roskilde Friskole) har efter aftale forlagt undervisning og derfor mødepligt. 6., 7. og 8. klasser møder op med deres samfundslærere eller andre. I alt ca. 100 personer. Program: 12.00: Velkomst og Grundlovssange i Hvedstrup kirke v/sognepræst Kristian Gylling og organist 12.30: Sandwich på præstegårdspladsen 13.00: Velkomst v/skoleleder Ralf G. Pultz, Lindebjergskolen og skoleleder Søren E. Hansen, Roskilde Lille Skole 13.05: ”Grundlovs – rap” - optakt v/rapkunstner Per Vers 13.10: Ungdomspanel af repræsentanter fra de lokale politiske ungdomsorganisationer med spørgsmål om Grundloven og FNs Børnekonvention udarbejdet af 7. og 8. klasser i samfundsfag Moderator: Christian Poll, Alternativet 14.30: ”Ung Grundlovs dag 2017” – en rap fra dagens debat v/Per Vers 15.00: Tak for i dag

Gudstjenester/arrangementer kirkerne i Roskilde Kommune 30. maj til 6. juni 2017 DÅSTRUP (D), ØRSTED (Ø) OG SYV (S) KIRKER. 1. juni Strikkeklub (S) 1. juni Kom og syng med (D) 2. juni Fredagssalon (D) 4. juni Gudstj. v/Morten Kastrup (S) 4. juni Gudstj. v/Morten Kastrup (D) 4. juni Plejehjemsgudstj. Toftehøjen v/Morten Kastrup 5. juni Gudstj. v/Hans Eiler Hammaer

kl. 14-16 kl. 16.45 kl. 10.00 kl. 09.00 kl. 10.30 kl. 14.30 kl. 10.30

GUNDSØMAGLE KIRKE OG SOGNEGÅRD 30. maj Familiegudstj. Majfest med grill til medbragt kød. v/BI 4. juni Gudstj. v/Birgitte Iversen 5. juni Fælles friluftgudstj. i Byparken Roskilde v/Provstiet

kl. 17.00 kl. 10.00 kl. 10.00

GADSTRUP KIRKE OG SOGNEHUS. 4. juni Gudstj. v/Malene Guassora 5. juni Fælles friluftgudstj. i Byparken Roskilde v/Provstiet

kl. 10.00 kl. 10.00

JYLLINGE KIRKE (J), HELLIG KORS KIRKE (H) OG LADEN (L) 30. maj Gud og grill + snobrød. Præstegårdshaven v/Winther kl. 17.00 4. juni Gudstj. v/Mogens Dam kl. 10.00 5. juni Fælles friluftgudstj. i Byparken Roskilde v/Provstiet kl. 10.00

HIMMELEV KIRKE OG SOGNEGÅRD. 1. Juni Traveholdet 4. juni Gudstj. v/Majbrit Weje Kristensen 4. juni Klostergudstj. v/Majbrit Weje Kristensen 5. juni Fælles friluftgudstj. i Byparken Roskilde v/Provstiet

kl. 13.00 kl. 10.00 kl. 11.30 kl. 10.00

DOMKIRKEN & KONVENTHUSET. 31. maj Onsdagsrefleksion v/Anne-Sophie Olander 1. juni Sommerkoncert v/Domkirkens kor 2. juni Fredagsaltergang v/Peter Fischer-Møller 2. juni Liturgisk aftensang v/David Varming Winsløw 3. juni Lørdagsdåb. v/Rasmus H. C. Dreyer

kl. 12.00 kl. 20.00 kl. 12.00 kl. 17.00 kl. 10.00

SANKT JØRGENSBJERG KIRKE (J) OG SOGNEGÅRD (S). 1. juni Sommerudflugt til Frederiksborg slotskirke (130 Kr.) 4. juni Gudstj. v/Maria Fruerlund Kamp 5. juni Fælles friluftgudstj. i Byparken Roskilde v/Provstiet

kl. 10-16 kl. 10.00 kl. 10.00

SVOGERSLEV KIRKE OG SOGNEGÅRD 31. maj ”Kom med ud og gå” v/Elsebeth Kronbo

kl. 10-12

Ørsted Kirke/Dåstrup Kirke www.oersted-daastrup.dk Gundsømagle Kirke www.gundsoemaglekirke.dk Jyllinge Kirke Hellig Kors Kirke www.jyllingekirke.dk

Skt. Jørgensbjerg Kirke www.sjk.dk Svogerslev Kirke www.svogerslev-kirke.dk Vor Frue/Vindinge Kirker www.vorfrue-vindinge.dk

4. juni Pinsegudstj. med jazz v/Elsebeth Garde Kjær 5. juni Fælles friluftgudstj. i Byparken Roskilde v/Provstiet 5. Juni Grundlovsmøde v/Niels Krause-Kjær

kl. 10.00 kl. 10.00 kl. 15.00

NY VOR FRUE (NVF) OG VINDINGE KIRKER (V) OG SOGNEGÅRDE. 31. maj Sogneudflugt til Møn (pris 200 kr.) kl. 08-17 4. juni Gudstj. v/Sofie Frost Bondorf (V) kl. 09.00 4. juni Gudstj. v/Sofie Frost Bondorf (NVF) kl. 10.30 5. juni Fælles friluftgudstj. i Byparken Roskilde v/Provstiet kl. 10.00

Syv Kirke www.syvkirke.dk Gadstrup Kirke www.gadstrupkirke.dk Himmelev Kirke/Roskilde Kloster Kirke www.himmelevkirke.dk

Roskilde Domkirke www.roskildedomkirke.dk Snoldelev Kirke www.snoldelevkirke.dk Jakobskirken www.jakobskirken.dk

4. juni Gudstj. v/Jens Ardent 4. juni Aftengudstj v/Paul Kofoed Christiansen 5. juni Fælles friluftgudstj. i Byparken Roskilde v/Provstiet 5. juni Aftengudstj v/Maria Harms 7. Maj Onsdagsrefleksion v/ Paul Kofoed Christiansen

kl. 10.00 kl. 17.00 kl. 10.00 kl. 17.00 kl. 12.00

SNOLDELEV KIRKE. 4. juni Gudstj. v/Ida Kruse Schaumburg-Müller

kl. 10.30

JAKOBSKIRKEN OG SOGNEGÅRD. 30. Maj Seniorklub. Udflugt pril 30 kr. 4. juni Gudstj. v/Mogens Ohm Jensen 5. juni Fælles friluftgudstj. i Byparken Roskilde v/Provstiet

kl. 14-16 kl. 10.00 kl. 10.00

ÅGERUP (Å), KIRKERUP (K) OG HVEDSTRUP (H) KIRKER OG ÅGERUP SOGNEGÅRD (S) 1. juni Plejehjemsgudstj. v/Kr. Gylling 1. juni Fyraftensmeditation v/Gunder Gundersen (Å) 2. juni Ung grundlovsdag v/Per Vers (H) 3. juni Konfirmation v/Kr. Gylling (Å) 3. juni Konfirmation v/Kr. Gylling (Å) 3. juni Etnisk Forum v/Samir Bagi & Kr Gylling (Å) 5. juni Udflugt til vores sommerlejer ”Glænø” (Å) 5. juni Fælles friluftgudstj. i Byparken Roskilde v/Provstiet

kl. 10.30 kl. 16.30 kl. 12-15 kl. 10.00 kl. 12.00 kl. 15-17 kl. 09-16 kl. 10.00

Ågerup/Kirkerup Hvedstrup Kirker www.kirkerupkirke.dk Informationerne på denne side redigeres af sognepræst Kristian Gylling - mobil. 2673 2300 Mail: kr.gylling@gmail.com Hver torsdag før udgivelse hentes informationerne fra kirkernes hjemmeside.


30. MAJ 2017 l 41 l

Debat Sættevogne og skolebørn!

Af: Carsten Hogstad, Søparken 80, Svogerslev For anden gang afholdt formanden for Plan- og Teknik Udvalget i Roskilde Torben Jørgensen sammen med forvaltningen et dialogmøde den 8. maj. Denne gang med en på et tvivlsomt grundlag udvalgt kreds af grundejerforeninger og andre interessenter omkring den såkaldte ”lastbilsag” i Svogerslev. Ingen tvivl om, at alle fremmødte ønsker en løsning på problemet med de store lastbiler på skolevejen, også de fremmødte politikere inklusiv Torben Jørgensen. Desværre kan jeg ikke dele byrådskandidat Pierre Karys begejstring for mødet eller genkende hans referat, der simulerer beslutninger truffet på mødet (lagt på nettet og Facebook, Roskilde Avis og 4000 Svogerslev). Det blev netop pointeret af politikerne, at der ikke kunne træffes beslutninger eller blive afgivet løfter på stedet. Efter min mening gav det ikke ret megen mening at bruge tid på endnu et møde, som stort set var en gentagelse af det første, blot med

et begrænset antal deltagere. Mødet sluttede da også, uden at nogen var blevet klogere på, hvad politikere og forvaltning ville foretage sig, bortset altså fra nævnte – selvfølgelig vigtige - tilsagn om, at man ville finde en løsning. Trods gentagne forsøg på at få faktuelle løsninger på det, vi var samlet om, blev megen god tid brugt på trafiksikkerhedsmæssige foranstaltninger andre steder i hele Svogerslev. Bevares, vigtige emner i den store sammenhæng, men allerede for længst sendt i spil over for Torben Jørgensen og forvaltningen af de tre aktive borgergrupperinger i bydelen, Svogerslev Lokalråd, Borgergruppen og Arbejdsgruppen for Stamvejens forlængelse. Det havde været ønskværdigt om formand og forvaltning havde brugt tiden mellem de to møder til at forberede forslag til løsning på problemet, således at de fremmødte havde haft mulighed for at forholde sig til det på mødet, og sagen dermed være kommet et skridt tættere på en løsning. Det er uforståeligt, at ejeren af industrigrunden kan udleje til en hvilken som helst virksomhed uden myndighedernes godkendelse. Vi lever ellers i et gennemreguleret samfund. Bare du skal foretage dig den mindste ændring på dit

hus eller bygge lidt på din carport, skal det godkendes af kommunen. Men virksomheder, som er til stor gene for de omkringboende, farlige for skolebørnene og andre trafikanter, fordi de er etableret uhensigtsmæssigt i forhold til til- og frakørselsmuligheder, kan kommunen - efter eget udsagn – ikke regulere. Arne Hyllested, leder af Veje- og Grønne Områder argumenterede med, at man ikke pludselig kan gøre ting (etablering af virksomheder), der har været lovligt i 50 år, ulovlige. Men er det nu rigtigt? Påstanden holder ikke i denne sag! I den partielle byplanvedtægt nr. 2 for industriområdet, som regulerer – eller rettere burde regulere – anvendelsen af området, står klart i § 2, at virksomhederne ikke må være til ulempe for omgivelserne ved røg, støj og rystelser eller på anden måde, og at kommunalbestyrelsen har ret til at udøve et skøn over, hvilke virksomheder, der må/kan etablere sig på den pågældende matrikel. Det betyder, at byrådet med loven i hånd her og nu kan løse lastbilproblemerne – og tilmed uden nævneværdige udgifter for skatteyderne. Herefter kan man så gå i gang med alle de andre påtrængende opgaver af trafiksikkerhedsmæssige art, der trænger sig på i Svo-

gerslev, så som parkeringsforhold ved Lynghøjskolen, overgang over Lindenborgvej, cykelstier, rundkørsler mv. Lastbilerne skal helt ud af Svogerslev! Byens infrastruktur egner sig ikke til de mange store sættevognstog, som de nuværende virksomheder har brug for. Etablering af nyt dyrt vejanlæg på Lindenborgvej, som er det eneste reelle alternativ, og som umiddelbart er en god løsning, kan imidlertid på lidt længere sigt vise sig at blive en meget dyr og overflødig investering, idet der jo ingen garanti er for, at de nuværende virksomheder er her om blot få år. Og så vil en millioninvestering være spildt og sandsynligvis have udsat andre påtrængende infrastrukturelle opgaver i byen, fordi der ikke er råd til det hele. Desuden tager bygningen af et større vejanlæg lang tid - og imens fortsætter lastbilkørslen. Skal brønden virkelig først kastes til, når barnet er druknet? Kommunalbestyrelsen bør desuden omgående gå i gang med at ændre byplanen for området, så der fremover kun kan etableres liberalt erhverv (advokater, læger mv.) samt beboelse og ikke mindst parkeringsplads til skolen på den del af industriområdet, som denne sag drejer sig om. Svogerslevs infrastruk-

tur er ikke velegnet til de nyetablerede virksomheder, og såvel samfundet som virksomheder kræver nu til dags en helt andet slags industriområder med tilpassede faciliteter (bl.a. vedrørende miljø og fremkommelighed) end industriområdet i Svogerslev med dets beliggenhed nogensinde kan komme til at tilbyde. Forvaltning og kommunalbestyrelse må træde i karakter og bruge byplanvedtægtens mulighed for udøvelsen af skøn til at fjerne erhvervsvirksomhederne og dermed løse problemerne med lastbilerne på Lynghøjen og Hovedgaden. En byplanvedtægt er jo netop et adfærdsregulerende redskab, selv om planchef Dorthe Harbo sekun-

deret af erhvervschefen på mødet (fejlagtigt) forsikrede os om det modsatte! (Hvorfor skulle man ellers lave dem?) Det er umiddelbart ærgerligt for virksomhederne, der på en måde er blevet ført bag lyset af udlejer og myndighedernes svigtede tilsyn. De skal i givet fald flytte, men byrådet kunne måske i den forbindelse hjælpe dem både praktisk og økonomisk med at genetablering sig i et mere velegnet industriområde i Roskilde og samtidig bevare virksomhederne i kommunen. Svogerslevs borgere kræver kompetent aktion her og nu!

T-SHIRTS

10 stk. med ensfarvet logo eller navnetryk

FRIT VALG

599,-

Ekskl. moms

Center for Job- og Sikkerhedssko Ekco.dk · Tlf. 46 75 76 22 Københavnsvej 106 · Roskilde

BYENS BILLIGSTE

PASFOTO e... De helt rigtig

4 STK.

50,-

BILLEDBUTIKKEN

V/BENNIE HANSEN KØGEVEJ 60, 4000 ROSKILDE, TLF. 40 25 15 92 ÅBENT MANDAG OG TORSDAG KL. 13-16

Udsigten Bygaden 28 i Jyllinge

Af: Peter Press Storkevej 34 4040 Jyllinge Der bliver kæmpet en kamp i Jyllinge. En gruppe personer har fundet ud af, at der har været en demokratisk proces i gang i en årrække, som skal ende med, at ’Tobleronehusene’ på Bygaden 28 skal rives ned. Der er så startet en underskriftindsamling for at påvirke byrådet til at omstøde beslutningen. Det er jo sådan set fint nok. Men så begynder ’filmen at knække’, for alle midler bliver taget i brug for at få de underskrifter. Ind i mellem ganske sjovt at læse. Argumenterne har bl.a. været: Kan fiskene i fjorden tåle lyset fra billygterne, når de kommer kørende? I ud-

gaven af Paperboy den 23. maj er der igen en person, der spørger om konsekvenserne for Kirkebjergvej vedrørende vind og vindstød, hvis husene fjernes. Der bliver nok trængsel på vejen af nysgerrige herrer, der skal se kjolerne flagre op om livet på kvinderne. På de sedler gruppen har lagt i flere butikker, samt står ved forretningerne, er anført, at man ikke vil have, at husene rives ned, for at der skal bygges boliger på grunden. Det er direkte forkert, og det har flere politikere samt andre flere gange pointeret. Der skal ikke bygges huse, men etableres Den Grønne Kile, som man kan læse om flere steder. Jeg har endda hørt en sige, at grundene skal sælges, så Roskilde Kommune kan finansiere den nye svømmehal inde i Roskilde. Alle midler – også de useriøse – bliver åbenbart taget i brug. Nogle siger så, at hvis der er så mange, der gerne vil

have, at husene rives ned – hvorfor er de så ikke mere aktive og samler underskrifter ind? Nu er det jo besluttet, at de skal rives ned, så er det vel ikke nødvendigt at indsamle underskrifter eller gøre andet for at vise, at man er tilfreds med den vedtagne beslutning. Vi er flere, der har spurgt om, hvem og hvad der skal finansiere alle de planer, gruppen har. Men svaret forstummer i rungende tavshed. Måske man forventer, at den store kasse, Roskilde Kommune, betaler? Jeg ved det ikke, men historien har vist, at der netop i Bygaden har ligget flere caféer m.m., som alle har måtte lukke. Jeg håber ikke, at historien om huset i Jyllinge skal blive et hovedtema i den kommende valgkamp, det er sagen slet ikke stor nok til. Der er mange andre sager, der er meget mere vigtige. Desværre tror jeg – og det viser sagen allerede – at

der er politikere, der prøver at fiske stemmer på sagen. Hvorfor mener jeg så, at huset skal rives ned. Allerførst: Jeg er sådan set ligeglad med huset. Jeg er kommet der sammen med min mor, da det var Jyllinge Brugs, men det ligner overhovedet ikke huset fra den gang. Det har absolut ingen forbindelse til ’Det Gamle Jyllinge’. Vi skal huske, at forsamlingshuset ved siden af bliver bevaret. Det, der vejer tungest for mig, er, at det er en demokratisk proces, der har været lang tid undervejs. Så i respekt for demokratiet og dem vi selv har valgt – så må man enten tage kampen, når tid er, og ikke vente til man vågner op og opdager, at man har sovet i timen.

Arne Stubbe Automobiler A/S

RECEPTION

Arne Stubbe - grundlægger og arbejdende bestyrelsesformand rundede 80 år den 16. maj 2017. I den anledning vil det glæde os at se kunder, forretningsforbindelser og venner af huset til reception på firmaets adresse i Måløv.

fredag den 2. juni 2017 kl. 13-16 hos Arne Stubbe Automobiler A/S Måløv Byvej 7 2750 Ballerup 44 97 21 70 www.stubbe.dk


l 42 l 30. MAJ 2017

- så samles byen

SALG: Helene Risum bladchef helene@paperboy.gratis Mobil: 2332 7119 Nina Holm, mediekonsulent nina@paperboy.gratis Mobil: 2289 9076

REDAKTION: Tomas Skov redaktør tomas@paperboy.gratis Mobil: 2679 4048 Holger Vincents journalist holger@paperboy.gratis Mobil: 3052 7408

ADMINISTRATION:

Patrick Holbek udgiver. Ansv. patrick@paperboy.gratis Mobil: 4058 4437 Lone Ovesen bogholder lone@paperboy.gratis Mobil 2049 1162

PRODUKTION: Trine Frimand grafiker trine@paperboy.gratis

Annette Thomsen grafiker annette@paperboy.gratis Mobil: 2635 0714

Nyt blod i Roskilde Af Tomas Skov

Sussi Gardum Andersen og hendes mand er netop flyttet fra København til Veddelev i Roskilde, og de skulle derfor på fødegangen på Roskilde Hospital, der retteligt hedder Sjællands Universitetshospital, Roskilde. Men det navn er der ingen, der kan arbejde med. Moren havde små tilløb til svangerskabsforgiftning, hvilket blandt kommer til udtryk som protein i blodet og forhøjet blodtryk, og derfor blev hun sat i gang før tid.

Fødte normalt Hun kom ind lørdag den 20. maj kl. 11, hvorefter jordemødrene tog vandet, og efterfølgende gav ve-stimulerende drop. Halvvejs i fødslen fik Sussi Gardum Andersen en epidural-blokade. ”Så var den lagt, hvis det skulle blive et kejsersnit”, fortæller hun. Imidlertid kunne skalpellerne blive liggende i skabet, og den førstegangsfødende gav på naturlig vis

liv til en søn søndag morgen kl. 8:12 efter knap et døgn på fødegangen. Her to en halv uge før terminen vejede den velskabte knægt 3010 gram og målte 52 centimeter.

Overskudsagtige ”Jeg husker ikke selv ret meget fra fødslen. Og han var så fin og helt upåvirket, så han har ikke mærket noget til det overhovedet”, siger moren, der også kun har godt at sige om oplevelsen på hospitalet. ”Vi fik at vide, at de havde haft virkelig travlt i løbet af natten – men vi mærkede det overhovedet ikke. De har været meget overskudsagtige. Oven i købet tiltaler de én ved fornavn, og i det hele taget har vi følt os enormt godt tilpas. Så på alle parametre er vi glade for at være flyttet”, siger hun.

Personale på Roskilde Sygehus Personalet på fødegangen er jordemødre og læger samt et par socialog sundhedsassistenter. På afsnittet for gravide arbejder jordemødre, mens der på barselsafsnittet er ansat jordemødre og sygeplejersker. Disse to faggrupper supplerer hinanden optimalt i plejen af de nyfødte og deres forældre. I alt er der ca. 55 jordemødre og 12 sygeplejersker/assistenter ansat

Sussi Gardum Andersen er flyttet til Roskilde for få måneder siden - og hun var meget begejstret for behandlingen på hospitalet.

Paperboy udkommer hver tirsdag/onsdag til samtlige husstande i Roskilde Kommune. Tryk: OTM Avistryk. Trykoplag: 38.000 eks. Udgiver: Paperboy ApS Det er ikke tilladt at gengive artikler uden tilladelse fra Paperboy.

Evan Møller

Certificeret bedemand Uanset om De forbereder fremtiden eller netop har mistet en slægtning, er det vigtigt, at De får en saglig og professionel vejledning af uddannet lokal certificeret bedemand.

46 30 30 42

Bredgade 1 · Roskilde

Døgnservice: 46 30 30 42 - DanskeBegravelser.dk/Evan

Borchsgade 6 C, 1. sal 4000 Roskilde Åbent: mandag-fredag 9-16


30. MAJ 2017 l 43 l

Biblioteks

Aksel Selmer: Kniv og gaffel

Af bibliotekar Ann Luther Petersen

Snigende hverdags-uhygge og følelsen af, at noget er helt forkert. Det giver disse tre velskrevne romaner, der alle handler om, hvad der sker med børnene i en familie, hvor det vigtigste er at holde facaden pÌn, og man derfor gemmer alle monstrene i skabene.

Johan Borgen: Lillelord Romanen Lillelord udkom i 1955 som første bind i en trilogi om overklassedrengen og enebarnet Wilfred, der vokser op i Oslo lige før 1. verdenskrig. Han er 14 ür og büde charmerende og velopdragen. Altsü i hvert fald

nür han skal overtale sin skrøbelige overklasse-mor til noget eller charmere en svag klassekammerat til at gøre sig en tjeneste. I virkeligheden rummer han ogsü et stort mørke, hvor dystre begÌr og lÌngslen efter at gøre oprør mod alt det pÌne hersker. God/ond, sympatisk/usympatisk, offer/bøddel, ja, Wilfred han er lidt af det hele.

Drengen William Fredrik vokser op som enebarn i et velstüende hjem. Hans mor elsker at dÌkke et smukt bord med hvide duge og skrøbeligt porcelÌn. Men hun synes, bordet er smukkest, nür ingen sidder ved det. I det hele taget har hverdagen vanskeligt ved at leve op til hendes forventninger. Hendes søn bliver püvirket af sin mors sarte nerver og vokser op til at blive en nervøs og be-

kymret dreng. Samtidig er der en tiltagende stemning af undergang i romanen, sü man som lÌser bliver mere og mere foruroliget, som lÌsningen skrider frem. Velskrevet barndomsskildring, der für alle de røde advarselslamper til at lyse.

Edward St. Aubyn: Glem det, Dürligt nyt, En smule hüb Edward St. Aubyns i alt fem bøger om overklassedrengen Patrick Melrose stiller den engelske overklasses dekadente livsstil til skue og beretter om et massivt

svigt af et barn. I den første bog Glem det er Patrick barn og vokser op hos sin ondskabsfulde far og sin underkuede mor. Romanerne er delvist selvbiografiske og dermed endnu mere gruopvÌkkende. Samtidig er de pü deres egen kulsorte müde ret morsomme. Beskrivelsen af overklassens snobberi og følelseskulde er underholdende og bidsk lÌsning.

Roskilde i billeder

Bennies Pletskud

VIND

Facebookgruppen Roskilde i billeder er oprettet af Kasper Jørgensen, der selv har en passion for fotos fra Roskilde.

EN FLASKE RĂ˜DVIN

er en skøn blanding af fotos fra det historiske Roskilde og smukke landskaber til  FotograďŹ erne

   TIL R  GE  LĂ… NY  

E

det hurti ge snapshot afOB enERoskildebegivenhed. Er du selv interesseret i foto, sĂĽ kan du sende en RDER GA & D BA , EN KK EFTER MĂ…L KĂ˜ forespørgsel for at blive medlem af gruppen. Skal dit foto i Paperboy, sĂĽ send en besked til Kasper og giv dit fotoDesign et selv pardinelinjer... lĂĽger.

Paperboy sender hver uge fotograf Bennie Hansen fra Billedbutikken pĂĽ gaden for at ďŹ nde ugens pletskud.

Priseksempel: 10 alm. lĂĽger

�Jeg var lige et smut ude i yderkanten af kommunen i dag og fik taget det her billede af 5 skuffefronter 15 greb 20 indv. 120 graders hÌngsler Snoldelev Kirke. Det er jo lige til et postkort :-) #alletidersroskilde. Foto: Kasper Jørgensen Montering-levering-moms-garanti

Er du den heldige, der er kommet i Bennies søger, sü har du vundet en aske rødvin. Flasken kan afhentes hos Paperboy pü adressen.

Kr. 10.850,-

RUBRIK GIV DIT VISITKORT TIL HELE ROSKILDE KOMMUNE - HVER UGE Vores showroom er ĂĽben lørdag kl. 10.00-14.00. Ă˜vrige tidspunkter efter aftale.

DANSK KĂ˜KKENRENOVERING

Hos os fĂĽr du personlig betjening fra start til slut

Store Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde *&(#.,! *&(#. &)" #

ALARM & LĂ…SE

AIA-Tyverialarm • ABA-Brandalarm • Røgkanon Adgangskontrol • Video-overvügning • Hundevagt • Gitter Lüse • Vagt tilsyn • PorttelefonanlÌg • EDB-sikringswire AUTORISERET RUKO-FORHANDELER OG ISO 9001 GODKENDT

Tlf. 46 78 26 30 • Fax 46 78 62 30 #   /-    email: info@danskkoekkenrenovering.dk

$ # %&%)""&""%(%&,( %" • www.danskkoekkenrenovering.dk

KĂ˜KKEN

R TIL NYE LĂ…GER OBE GE LĂ… E NY DL& GARDER KĂ˜KKEN, BATI EFTER MĂ…L E OB KĂ˜KKEN, BAD & GARDER EFTER MĂ…L

KĂ˜KKEN

Vores Showroom er ĂĽbent lørdag kl. 10.00-13.00 Ă˜vrige tidspunkter efter aftale.

Godkendt af forskikringsselskaberne, DBI og SKAFOR

DANSK KĂ˜KKENRENOVERING

Hos os fĂĽr du personlig betjening fra start til slut

Hovedkontor: Industrivej 37 4000 Roskilde Tlf. 70 267 100

Store Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde

www.alarmeksperten.dk EL-INSTALLATĂ˜R

AUTORISERET EL-INSTALLATĂ˜R

- LOKAL ELEKTRIKER - ERHVERV / PRIVAT - KVALITET TIL TIDEN - DĂ˜GNVAGT

TLF. 4636 8446 www.amsbo.dk - Skovbogade 2B, 4000 Roskilde

Tlf. 40 41 35 36

email: info@danskkoekkenrenovering.dk • www.danskkoekkenrenovering.dk

TANDTEKNIKER

REPARATION

SPECIALKLINIK FOR TANDPROTESER

Vi reparerer alle mĂŚrker indenfor symaskiner og overlocker, ogsĂĽ for institutioner.

Aut. Klinisk Tandtekniker

Kort reparationstid Mulighed for afhentning Kursus tilbydes

Marianne Grand Overenskomst med kommunen

Parkering foran butikken Omrüdets største udvalg i Pfaff, Husqvarna, Viking, Bernina, Singer og Janome.

TVIS KĂ˜KKENER ROSKILDE HELLIGKORSVEJ 12 • ROSKILDE • TLF. 4637 0437

46 35 73 73

Mød os pü

Algade 64 ¡ 4000 Roskilde ¡ Tlf. 46 35 12 71 / 20 33 45 49

www.mariannegrand.dk Hersegade 24 ¡ Roskilde ¡ info@mariannegrand.dk ¡ P-plads i gürden


l 44 l 30. MAJ 2017

Skræddersyet solafskærmning - perfekt til et stilfuldt hjem

Træpersienner og Butterfly INTROPRIS

÷20% ved bestilling senest 1. juli

Træpersienner

Butterfly gardinet

er lavet af ægte træ – i flere træsorter. Er du til farver er der også et hav af flotte nuancer på malet træ eller bæredygtigt, naturligt bambus. Forbliver smukke i årevis.

vil ligne et plisségardin når lamellerne er lukkede og giver samme udsyn og udtryk som en persienne når de er åbne. Findes i mange smukke farver og grå toner.

RING EFTER GARDINBUSSEN Hos Gardin-Expressen får du professionel rådgivning, måltagning og opsætning - din sikkerhed for et godt resultat!

Solafskærming på mål: Markiser • Parasoller • Rullegardiner • Lamelgardiner • Plisségardiner • Panelgardiner • Persienner • Duoroller

VIBY SJ. TLF. 46 19 33 55 • ROSKILDE TLF. 46 32 13 50 • NYKØBING SJ. TLF. 59 91 12 45 • LEJRE TLF. 46 40 25 11

Pbro uge 22 2017  
Pbro uge 22 2017  
Advertisement