Page 1

ROSKILDE 2. årgang · Uge 20 17. maj 2016 www.paperboy.gratis

RUC´s rektor skal spare 100 millioner kroner

”Det bliver nogle hårde år” Læs side 6

SERVICE

Kun i februar:

KAMPAGNE PRIS

BY NIGHT

på udvalgte modeller

4 STK. LAKSEBØFFER Vægt ca. 675 gr.

100

00

Mandag til torsdag aftenåbent til kl. 24

Samme gode service og lave priser som om dagen

Arne Stubbe Automobiler A/S ROSKILDE: Betonvej 2 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 33 04 00

HUSK HVER LØRDAG

stubbe.dk

Inventar der er tilpasset til din bolig og dine behov Skydedørsgarderober med praktisk indretning giver bedre orden og mere opbevaringsplads. Kig ind til Invita Roskilde og se mere. Invita Roskilde . Københavnsvej 106 . Tlf. 46 75 46 95 . www.invita.dk

Vi glæder os til at se jer i HIMMELEV OG SKOMAGERGADE


l 2 l 17. MAJ 2016

Nyt fra Bibliotekerne Margrete Auken på Roskilde Bibliotek Miljøpolitik har alle dage optaget hende, og til daglig sidder hun i den grønne gruppe i EuropaParlamentet. Hør Margrete Auken fortælle om sin indsats for et grønnere EU og bliv klogere på EU’s miljø- og energipolitik. Det sker på Roskilde Bibliotek tirsdag den 17. maj kl. 17-18.30. Der er fri entré, men man skal hente en gratis billet på roskildebib.dk/kalender eller på bibliotekerne.

Loppemarked ved Jyllinge Bibliotek Kom af med de ting, du ikke længere bruger eller lav et røverkøb, når der er loppemarked for børn og voksne på udendørsarealerne ved Jyllinge Bibliotek. Det koster 10 kr. for børn (til og med 14 år) at sætte en stand op og 30 kr. for voksne (fra 15 år og op efter). Maks. en stand pr. person. Kom og lop med søndag den 22. maj fra kl. 10-14. I tilfælde af dårligt vejr aflyses arrangementet.

Få indflydelse Få indflydelse på det område du bor i – eller andre sager, du som borger eller virksomhed har interesse i.

Nyt plejecenter i Hyrdehøj. 3. juni 2016 Ny retspsykiatrisk afdeling på Sankt Hans. 1. juli 2016.

Her kan du se Roskilde Kommunes: • Borgermøder. • Sager i høring og indsende høringssvar. • Afgørelser hvor du har mulighed for at indgive klage.

Afgørelser Landzonetilladelse til tilbygning til spejderhytte på frederiksborgvej 420C, matr. nr. 3l Li. Valby By, Ågerup. 16. maj 2016.

Borgermøder Nyt plejecenter i Hyrdehøj. 17. maj 2016 Ny retspsykiatrisk afdeling på Sankt Hans. 30. maj 2016. Høringer Trafik- og Mobilitetsplan for Roskilde Syd. 20. maj 2016.

Landzonetilladelse til lagerhal for Roskilde festival på vor Frue Hovedgade 6, matr.nr. 11k Kamstrup By, Vor Frue. 19. maj 2016. Landzonetilladelse til sø og naturlegeplads på Skousbo-arealet, Ørstedvej 56A, matr.nr. 4d Viby By, Syv. 25. maj 2016.

Roskilde Upcycles – du kan nå det endnu!

Har du husket dit pas? Der er nu udvidet åbningstid for bestilling af pas inden sommerferien. Hvornår? Mandag, tirsdag og onsdag kl. 15-19 fra den 9.- 25. maj 2016 – altså i ugerne 19, 20 og 21, Hvor? På Roskilde Bibliotek, Dronning Margrethes Vej 14, 4000 Roskilde. Bestil: En tid på roskilde.dk. Husk: Et pasfoto, dit gamle pas, hvis du har et og ellers din dåbs-/ navneattest og sundhedskort, kørekort eller anden billedlegitimation. Er du under 18 år og begge forældremyndigheder ikke er med, skal du medbringe en udfyldt og underskrevet blanket ”Ansøgning om dansk pas”. Du kan finde blanketten her roskilde.dk.

KOL-skole KOL-skole er et kursusforløb til dig, som har KOL – og til dine pårørende. Formålet med kurset er, at du kender din sygdom og ved, hvad du selv kan gøre for at påvirke den – samt at du får mulighed for at møde andre, der også har KOL. Forløbet vil være en blanding af undervisning og erfaringsudveksling mellem deltagerne. Emner til kurset: • Fakta om KOL • Behandlingsmuligheder • Inhalationsteknikker og korrekt brug af medicin • Hvordan undgås forværring af KOL? • Betydning af rygeophør • Hvad gør jeg ved åndenød og angst? • Vejrtrækningsteknikker og hosteteknik • Motionen og kostens betydning for KOL • Introduktion til den lokale lungeforening.

Underviserne vil være sygeplejerske, diætist, fysioterapeut og ergoterapeut fra Træning og Sundhed i Roskilde Kommune, samt en farmakonom fra Svane Apoteket.

Har du en idé til et projekt om, hvordan du kan spare ressourcer i hverdagen? Så søg Roskilde Upcycles – en pulje på 300.000 kr., som Roskilde Kommune i 2016 uddeler til projekter med særligt fokus på ressourcer.

Tilmelding til Sundhedscentret på: roskilde.dk/borger/sundhed-og-omsorg/kol-skole, mail til sundhedforalle@roskilde.dk eller på telefon 4631 7702. For mere information: roskilde.dk/sundhed-og-forebyggelse, mail annemik@roskilde.dk eller til sundhedskonsulent Anne Mikkelsen på telefon 4631 4642.

Læs mere om puljen: Hvem der kan søge, hvad ansøgningen skal indeholde m. v. på roskilde.dk/roskilde-upcycles.

Ledige stillinger i Roskilde Kommune Følgende stillinger er opslået i Roskilde Kommune: Administration, specialister og ledelse • Viceskoleleder søges til Lindebjergskolen. • Skolesekretær søges til Klostermarksskolen. • Jyllinge Skole søger to afdelingsledere. • Afdelingsleder søges til Trekronerskolen. • Medarbejder til Vand og Klima teamet, Miljø og Byggesag i Roskilde Kommune. • KITOS projektmedarbejder søges til Digitalisering. • Eventkoordinator til Byens Hus i Roskilde. • Virksomhedskonsulent søges til Integrationsområdet. • Roskilde Garden søges ny dirigent. • Administrativ medarbejder søges til vikariat i Hjælpemiddelafsnittet.

Forløbet er 5 gange á 2 timer. Dato: Mandage fra den 23. maj til den 20. juni Fra kl. 15.15-17.15 i Sundhed- og omsorgscentret, Jyllinge, Kirkebjergvej 2, 4040 Jyllinge.

Fristen er 1. juni 2016.

Ældre og hjemmepleje • Social- og sundhedsassistent søges til aftenvagter eller blandet vagt. • SSA søges til aftenvagt på Gundsø Omsorgscenter. • SSA-elever søges til Roskilde Kommune med start til oktober 2016. • SSH-elever søges til Roskilde Kommune med start til oktober 2016. • Plejecentret Bernadottegården søger sygeplejerske. • Dygtig og ambitiøs SSA’er søges til Distrikt Nord – afdelingen i Himmelev – til fortrinsvis dagvagt.

• Sygeplejerske søges til Kristiansminde Plejecenter. • Afdelingsleder søges til Kristiansminde Plejecenter. • Talehørekonsulent til barselsvikariat i Børn og Unge, Inklusionscenter. Pædagogik og undervisning • Lærere søges til Klostermarksskolen. • Fast lærerstilling til SCR Fjordskolen Hedevang i Roskilde. • Pædagog til Børnehuset Wiemosen. Sundhed og behandling • Plejecentret Bernadottegården og Sct. Jørgensbjerg Plejecenter søger en fysioterapeut. • Distrikt Syd, HTSH-teamet søger fysioterapeut. • Sygeplejerske søges til dagvagt til Rehabiliteringscenter. Bemærk, at der løbende offentliggøres nye stillinger på kommunens hjemmeside, samt at stillinger med udløbet ansøgningsfrist ikke vises. Følg derfor med på www.roskilde.dk/job.


17. MAJ 2016 l 3 l

Torben Jørgensen (S):

Tildækning uden dispensation er ulovlig Formanden for Plan- og Teknikudvalget siger, at forvaltningen nu tager kontakt til Nordicom for at gøre bygningens ejer opmærksom på, at der skal søges om retten til at ændre på det tidligere Hotel Prindsens udseende. Af Holger Vincents

For to uger siden mødte der for første gang de handlende i Roskilde et nyt syn, hvis de tog en tur ned gennem Algade. De store Hotel Prindsen-skilte på bygningen, der nu huser Roskilde by Zleep Hotels,

blev pakket ind i plastik, ifølge bygningens ejer Nordicom, for ikke at optrappe den igangværende strid mellem Zleep Hotels og kuratoren af Hotel Prindsens konkursbo, om retten til at bruge navnet Hotel Prindsen. Fra politisk side fik beslutningen dengang

hårde ord med på vejen, og nu lyder meldingen så, at der heller ikke er juridisk belæg for at ændre på den historiske bygning i midten af Roskilde. ”Forvaltningen har nu undersøgt sagen, og deres svar er, at når der er tale om en fredet bygning, skal ejeren både søge Kulturstyrelsen og Roskilde Kommune om tilladelse til at ændre skiltningen, men dét ser det ikke ud til, at Nordicom har gjort. Nu har jeg bedt forvaltningen om at gå i dialog med ejerne, så der kan findes en løsning”, siger Torben Jørgensen (S), formand for Plan- og Teknikudvalget.

”Ikke lovformeligt”

Torben Jørgensen (S) har nu bedt forvaltningen tage kontakt til Nordicom.

Ifølge Torben Jørgensen kaster de indpakkede Prindsen-skilte i udgangspunktet ingen sanktioner af sig, selvom Nordicoms ageren, ifølge politikeren, ”ikke er lovformelig”. ”Nu har forvaltningen gjort de tildækkede skilte til

Den fredede bygning, der tidligere husede Hotel Prindsen, har ændret udseende. Ifølge formanden for Plan- og Teknikudvalget må Nordicom ikke tildække skiltene uden at søge om tilladelse hos Kulturstyrelsen og Roskilde Kommune.

en konkret sag og processen er sat i gang”, siger han, uden at kunne sige, hvad tidshorisonten er på en afgørelse. Torben Jørgensens personlig holdning er dog,

at den fredede bygning hurtigst muligt skal tilbage til sit oprindelige udtryk. ”Jeg vil anbefale Nordicom at rulle plastikken af, og så må striden om ret-

ten til navnet løses internt mellem parterne. Og imens det foregår, må alle vi andre nyde skiltningen”, siger formanden for Plan- og Teknikudvalget.

SLU TSP UR T

75% SPAR OP

PÅ UD S

TIL

TILLIN GSMO DELLE R

Kvik Roskilde bygger helt ny udstilling Ombygningen betyder, at vi nu har masser af køkken, bad og garderobe udstillingsmodeller samt hvidevarer og styling, som vi lige nu sælger til vanvittige lave priser. Kig ind til Kvik Roskilde og gør en god handel. Ombygningssalget er efter først til mølle princippet og gælder kun i Kvik Roskilde.

Kvik Roskilde: Darupvang 11, Roskilde, tlf. 46 75 47 33


l 4 l 17. MAJ 2016

Roskilde Højskole bliver nu istandsat udvendigt. Merete Dea Larsen (DF) håber på, at samarbejdet mellem Roskildes politikere og PenSam bliver mere konstruktivt, efter pensionsselskabet har påbegyndt renoveringen af Roskilde Højskole.

Dea om højskole-renovering:

De har hele tiden haft midlerne Merete Dea Larsen håber på, at PenSams beslutning om at renovere Roskilde Højskole kan forbedre samarbejdet mellem pensionsselskabet og Roskilde Kommune. Af Holger Vincents

”Jeg er selvfølgelig meget positivt overrasket, og det er i den forbindelse underordnet, hvad forklaringen er på, hvorfor en renovering nu går i gang – om det så

skyldes politisk pres eller PenSams egen fri vilje”, siger Merete Dea Larsen (DF), medlem af Roskilde Byråd. Politikeren, der også er Dansk Folkepartis boligordfører i Folketinget, vil ikke direkte forholde sig til, Pen-

Sams forklaring om, at beslutningen om at renovere netop nu skyldes et forbedret finansielt klima i Danmark. Hun påpeger dog, at Roskilde Højskole i en lang periode har fået lov til at stå hen, uden grundejeren har foretaget sig noget. ”Det er rigtig mange år, og den helt almindelige vedligeholdelse burde jo ikke kunne komme bag på PenSam. Og jeg mener, at de som stort pensionsselskab har haft midlerne

til rådighed hele vejen”, siger Merete Dea Larsen. Borgmester Joy Mogensen (S) kalder det ”utrolig glædeligt”, at Roskilde Højskole nu bliver renoveret. Men hvis det står til borgmesteren, skal tonen ikke skærpes overfor PenSam, selvom noget måske kunne tyde på, at et øget pres fra borgere og poltikere har fået pensionsselskabet op af stolen. ”Vi har gentagne gange gjort PenSam opmærksom på, at de skulle sørge for at

holde højskolen ved lige, og det er heller ikke første gang, de er ude at reparere på den, Ud fra den seneste tids debat kan man se, at der bliver lyttet til, hvad vi politikere og borgerne siger, og jeg tror da også, at vejen til at få udviklet området går gennem dialog”, siger Joy Mogensen. Hos Merete Dea Larsens er håbet, at det videre arbejde med udviklingen af højskolegrunden viser sig mere frugtbart i fremtiden.

”Nu er der sket et skred i tingene, og derfor tænker jeg også, at det fremtidige samarbejdsklima i forhandlingsprocessen bliver mere konstruktivt”, siger Merete Dea Larsen, der glæder sig over de mange borgerhenvendelser, hun har modtaget om Roskilde Højskole. ”Det er på sin plads at sige tak til borgerne for deres kontinuerlige pres”, siger politikeren.

Sommervejr er ikke museumsvejr Det gode vejr har naturligt givet færre besøgende på RAGNAROCK. Men det er heller ikke alle besøgende, der er blevet talt med. Af Tomas Skov

RAGNAROCK startede for fulde gardiner med lange køer og 10.000 besøgende i den hektiske åbningsweekend. Men siden blev de grå dage med temperaturer faretruende tæt på frysepunktet til solskinsdage med sommervarme – og sommervejr rimer som bekendt ikke særligt godt med museumsbesøg. Alligevel er

museumsdirektør og daglig leder af RAGNAROCK Jacob Westergaard Madsen ganske godt tilfreds. ”Efter en hektisk start har vi haft et mere stabilt niveau af gæster på det seneste. Der har været folk hele tiden, men vi er ikke blevet overrendt. Og det har faktisk været meget rart, da vi så har haft tid til at justere lidt på udstillingen”, siger museumsdirektøren, som forventer flere gæster, når vejret igen slår om til genkendeligt dansk forår.

Alle skal tælle med Museumsdirektør for ROMU Frank Birkebæk erkender dog, at ikke alle besøgende er talt med, idet museet har et stort areal med gratis adgang, hvor man bare kan

svinge forbi og drikke en kop kaffe. ”Det giver et andet besøgstal end det relevante, da vi jo også vil være et offentligt forsamlingshus. Man må gerne komme på museet uden at gå på museum”, siger han. Disse gæster er imidlertid ikke talt med i besøgstallet, som direktøren anslår til 12-15.000 gæster inklusiv åbningsweekenden. ”Der er stadig mange ting, vi skal lære derude. Vi har ikke talt som vi skulle, men det får vi løst nu ved en automatisk tæller i indgangsdøren. Vi bliver brugt meget mere end besøgstallet til selve museet angiver, og nu får vi altså et retvisende billede fremover”, siger Frank Birkebæk.

Solhungeren lader til at vinde over nysgerrigheden på dansk pop, rock og ungdomskultur. Men snart vender vejret...


17. MAJ 2016 l 5 l

KOM OG GØR EN GOD HANDEL PÅ DEN TRADITIONSRIGE MARKEDSDAG

KØBMAND FOR 1 DAG

LØRDAG DEN 21. MAJ KL. 10-14

SMÅ KØBMÆND I BYEN... Lørdag den 21. maj holder vi KØBMAND FOR 1 DAG. Børn i alderen 7 til 13 år står parat ved boderne på Hestetorvet. Her sælger de ud af legetøj og udstyr, som de ikke bruger mere.

Så kom og gør en god handel - voksne er naturligvis også velkomne...

P

ANBEFALEDE ÅBNINGSTIDER: MANDAG-FREDAG KL. 10.00-18.00 / LØRDAG KL. 10.00-15.00 FØRSTE SØNDAG I MÅNEDEN KL. 11.00-15.00 Bemærk: Supermarkeder, byggemarkeder og restauranter har udvidede åbningstider.

Roskilde Handel

Mere end 2000 GRATIS p-pladser i og omkring bymidten

www.roskildehandel.dk

DETAIL I ERHVERV I SERVICE


l 6 l 17. MAJ 2016

Rektor på RUC Hanne Leth Andersen vil finde de første 28 millioner kroner ved at opsige en række lejemål.

Hannes svære valg

Rektor Hanne Leth Andersen går nogle hårde år i møde efter regeringens beslutning om, at der skal findes store besparelser på uddannelse og forskning.

Af Tomas Skov

Det har længe ligget fast, at RUC skal spare 100 millioner kroner som følge af regeringens generelle besparelse på landets uddannelser samt genetablering af universitetets egenkapital. Torsdag den 12. maj havde universitetet så besøg af Ulla Tørnæs, der som uddannelses- og forskningsminister har ansvaret for at sende aben videre til ledelserne på landets undervisningsinstitutioner, herunder til Hanne Leth Andersen, der er rektor på RUC. ”Jeg vil gerne understrege, at jeg ikke lukker nogen fag”, sagde ministeren blandt andet under spørgetiden i Auditorium 00. Den opgave overlader hun nemlig suverænt til Hanne Leth Andersen og hendes kolleger, der nu er i gang med at træffe nogle hårde valg for at finde pengene og samtidig give så lidt køb på kvaliteten af uddannelserne som overhovedet muligt. Vi mødte Hanne Leth Andersen til en samtale.

Færre studerende ”Vi har lavet et besparelsesscenarie på 95 millioner kroner frem til 2019.

De 28 millioner kroner kan vi hen- det gør man ikke uden at tabe noget te på en række lejede bygningerne, kvalitet. I stedet for at administrere som vi simpelthen opsiger. Vi bliver den enkelte studerende fire forskellilidt færre, så vi kan også godt fylde ge steder på universitetet, så laver vi lidt mindre”, siger rektoren, som dog en studieadministration ét sted. Det håber på flere naturvidenskabelige tror vi faktisk, vi får en bedre service ud af. Det studerende er klart, at fremover. den bliver ”Vi ved jo ”Det er et stort skisma. Det er nogle meget mindre ikke, hvorvanskelige valg, vi sidder midt i, og det personlig dan fremtibliver nogle hårde år fremover.” og nær, den bliver. men den Får vi flere bliver måstuderende på naturvidenskab, som vi håber på, ske mere entydig. Vi prøver at gøre så får vi gang i en grundforretning, ting mere ens fremover på RUC. Når som vi brænder meget for, og som man gør tingene lidt forskelligt rundt betyder meget for os – for vi vil også på universitetet, så er det ikke altid gerne være regionens universitet, fordi, det er fagligt begrundet. Så vi med alle vore fire hovedområder”, prøver at harmonisere vores regler, og det tror jeg kan skabe en klarhed, fortsætter hun. så vi i virkeligheden kan koncentrere os mere om det faglige”, forklarer Afskedigelser Hanne Leth Andersen forventer at Hanne Leth Andersen. skulle nedlægge ca. 80 stillinger inden 2019, herunder vil der blive fem Færre forskere færre ph.d.-stillinger fremover. De De sidste medarbejdere, der skal vincirka 50 administrative og 25 forsk- kes farvel til, bliver omkring 25 forningsstillinger der nedlægges, vil i skere. videst muligt omfang ske via frivillig ”Vi er nødt til at nedlægge eller fratræden, ligesom det er en reali- sammenlægge nogle fag for at efstisk forventning at nogle stillings- fektivisere, så vi kommer til at brunedlæggelser vil ske ved naturlig ge undervisningsressourcerne bedst afgang. muligt. Hvis vi havde samme antal ”Vi kan derfor endnu ikke sætte et fag og kurser, så ville vi ikke have råd endeligt tal på, hvor mange der skal til at køre det på samme måde. Vi afskediges”, siger rektoren. sidder lige nu og skal beslutte, hvem der skal føle, at det går ud over deres faglighed. Uddannelser er noget, der Central administration Hovedparten af afskedigelserne i meget høj grad er skabt af forskekommer altså til at finde sted i uni- re, men det er ikke én til én i forhold versitetets administration, der mi- til det, de forsker i. Det var i gamle dage. I dag ser vi mere på behovene ster omkring 50 medarbejdere. ”Vi kommer til at effektivisere vo- i samfundet. Vi skal kigge på vores res administration, og det er klart, at uddannelsesvifte, og bagefter skal

vi så kigge på, hvor vi kan undvære nogle forskere. Det gør det ikke lettere, men det er bare for at forklare overvejelserne bag”, siger rektoren, som erkender, at hun går en hård tid i møde, når besparelserne for alvor skal implementeres.

Stort skisma ”Det er et stort skisma. Det er nogle meget vanskelige valg, vi sidder midt i, og det bliver nogle hårde år fremover. Vi skal udbyde fagene 3-5 år frem, selv om vi nedlægger dem, for det forlanger ministeriet. Det er helt urimeligt, og det ved ministeriet godt, så det er vi i dialog med dem om. Men det korte af det lange er, at vi er nødt til at lukke noget. Når vi så lukker noget, som de studerende er glade for, så ved vi jo godt, hvad reaktionen vil være. Så lige nu kigger vi på, hvordan vi gør det rigtigt strategisk. Så vi kigger også på kvalitet og relevans – at uddanne nogle, der er rigtigt dygtige med et godt forskningsmiljø i baggrunden og med god kontakt til samfundet”, siger Hanne Leth Andersen.

Her skal RUC finde mest (i millioner kroner): • Bygningsmasse: 28 • Fag, uddannelser og normer: 15 • Øvrig administration: 13 • Indkøb: 10,5 • Studieadministration og – struktur: 9,7 Kilde: RUC.dk


17. MAJ 2016 l 7 l

BLOMSTRENDE HAVER TYROLER PELARGONIE

MARGUERIT ALM.

2995

1995

PELARGONIE PR. STK.

SPAR

2495 5 STK. 95

10,-

99

DUFT PELARGONIE

3995

Et farveflor af sommerblomster

SOLKNAP

2995

Kæmpe udvalg i sommerblomster i kasser PR. KS.

39

95

SPAR

50,-

Alle japanske haveazaleaer Tilbuddene gælder fra 17/5 til og med 23/5 2016

Får et væld af blomster hvert forår. Lav, tæt og stedsegrøn. Frit valg. PR. STK.

49

95

God sommer i haven!

PR. STK.

99

95

SPAR 100,Rhododendron Gomer Waterer

Satrosa knopper som udvikler sig til renhvide blomster. Med dekorativt mørkt løv. Blomstrer i juni.

ÅBNINGSTIDER: Hverdage 9-17.30 Lør-søn og helligdage 9-16

Rhododendron Cuttingham White

Hvide blomster. kompakt og rund vækst. Blomstrer i maj.

Fagerhult Rhododendronsphagnum 250 L Pr. stk.169,95

3 STK.

449

95

Navervej 11 · Roskilde Tlf. 46 75 52 11

www.hobbylandaps.dk


l 8 l 17. MAJ 2016

Mogens Vestergaard

Kathrine Krone

Marianne Fruergaard Henrik Nevers

Christine Skou

Klummen er et fast indslag i Paperboy, hvor vi har givet pennen fri til en gruppe mennesker, der har det til fælles, at de alle på den ene eller den anden måde er rodfæstet i Roskilde. Det er avisens faste holdeplads for markante meninger og gode personhistorier, alle med udgangspunkt i ugens skribent, men først og fremmest med Roskilde i centrum.

Ung Er der noget som en midaldrende mand, der spiller luftguitar, fordi han mindes sin ungdom i 60’erne? Situationen var utænkelig, da jeg selv var ung i 60’erne. Mine forældres generation var gamle, klædte sig som man burde og opførte sig derefter. Det gjorde de relativt tidligt, syntes jeg. Den plisserede nederdel og det permanentede hår gik – ikke hånd i hånd, men viden siden af – jakkesættet og slipset. Måden at tale på og holdningerne til tilværelsen var klart fortid, set fra min stol, og det var let at identificere de gamle. De kunne ikke gemme sig. Men det gjorde de så heller ikke. De udfordrede mig. Ungdomsoprøret, ændringen i vanerne og frigørelsen fra en stærk generationsstyring slap også både adfærd og påklædning fri i allerhøjeste grad. Det kan man kun være glad for. Faktisk bliver jeg indimellem overrasket, når et belevent ungt menneske rejser sig for mig i bussen. Jeg overvejer, om jeg bude blive lidt fornærmet, for så gammel ser jeg ikke ud. Det har jeg andres ord for! De har nemlig højlydt undret sig over, at jeg virkelig er over 60. Jeg gætter på, at det er fordi de tror, jeg farver mit hår hvidt og plukker mig for at få et distingveret, halvskaldet ydre. Eller også er de bare meget søde. Men alt det gør jo ikke, at jeg er ung. Jeg kan godt til en vis grad benytte mig at visse ord fra det samme sprog som de unge, men det falder ikke naturligt ind og virker indimellem afslørende. Til gengæld kan jeg en masse ord, som mange af dem ikke kender, og som de finder sjove, men også interessante som

fx ”Den er mægtig”, ”bedårende”, ”om forladelse”. Jeg bruger dem ikke som sprogvogter, men for at nuancere begreber og udtryk. Og jeg gør det for at insistere på min alder, min viden og erfaring – hvor begrænset den end måtte være – fordi jeg tror på, at det skaber bedre dialog og større respekt ved at stå ved sin alder end at forsøge at skjule den. Jeg håber også på, at jeg derved kan udfordre de unge ved at kaste min holdning, viden og erfaringer ind i debatten. Ganske vist siger man, at de unge er fremtiden, og derfor taler de med ekstra vægt. Men med statistikkerne i ryggen har jeg selv en rimelig mulighed for at leve en hel del år endnu. Så jeg har også en fremtid, som jeg gerne vil være med til at bestemme over – ikke for at tryne nogen aldersgruppe, hverken de unge eller dem, der ofte bliver overset: gruppen mellem ung og gammel, men for at skabe en fremtid sammen, hvor gensidig respekt, sammenhængskraft og fælles vilje til at forme det gode samfund er bærende. Det var noget at det, jeg lærte af mine forældre, og som jeg gerne vil give videre.

Denne uges klummeskribent: Mogens Vestergaard er biblioteks- og borgerservicechef i Roskilde Kommune - en arbejdsplads for 120 medarbejdere fordelt mellem biblioteker i Gadstrup, Viby, Jyllinge, Ågerup, Gundsømagle, Roskilde og en bogbus. Desuden er han formand for Bibliotekschefforeningen og medlem af Danmarks Kartoffelråd, der arbejder for at sikre kartoflen på det nationale spisekort.

Drabsforsøget fandt sted få meter fra politigården i krydset mellem Jernbanegade og Ringstedgade.

Mand skudt ned nær politistationen Af Tomas Skov

Torsdag aften den 12. maj kl. 20:09 blev en 26-årig mand fra Hvalsø ramt af flere skud fra en forbipasserende bil. Skudepisoden fandt sted på hjørnet af Jernbanegade og Ringstedgade tæt på Roskilde station, og Paperboy kom efterfølgende i kontakt med et vidne, der holdt i sin bil på Bønnelyckes Plads under episoden. ”Jeg hørte en salve på 8-9 skud. Først kom ambulancen, hvor offeret lå i nogle minutter. Blandt andet blev en kvinde med tørklæde kaldt hen for at snakke med offeret. Der samlede sig hurtigt en større mængde mennesker med anden etnisk baggrund, som politiet forsøgte at holde væk. Så jeg antager, at offeret havde anden etnisk baggrund”, fortæller vidnet.

Den 26-årige mand fra Hvalsø lader til at have overlevet drabsforsøget.

Efter yderligere nogle minutter blev offeret fløjet væk i en lægehelikopter, der var ankommet til gerningsstedet. ”Vi kan ikke sige noget om motivet i øjeblikket. Men vi efterforsker på livet løs og er i gang med at sikre

spor. Vi er meget interesserede i at tale med vidner, som måtte have set eller hørt skyderiet”, siger Carsten Andersen fra Midt- og Vestsjællands Politi. Eventuelle vidner bedes kontakte politiet på telefonnummer 114.

#iwillmedievalfutureyou4 21.5–14.8.16

Kom til fernisering! fredag d. 20. maj fra kl. 17 – 19! Mandag: Lukket Tirs, tors & fredag: 12–17 Onsdag: 12–20 Lør – søndag: 11–16

Stændertorvet 3A, DK–4000 Roskilde samtidskunst.dk

Emma Jørgensen


17. MAJ 2016 l 9 l

Ludere og lommetyve på ROMU

Tricktyveri i Trekroner

Onsdag den 1. juni klokken 19 kan man opleve Ludere, lommetyve, lirekassemænd – Foredrag om underdanmark fra guldalder til velfærdsstat med forfatter og tv-tilrettelægger Liv Thomsen om livet på bunden af de danske samfund i perioden 1830-1970. Hør fortællinger om blandt andre morder Ole Kollerød der blev henrettet i 1840 og gøgler Miss Florens, der levede livet på landevejen i 1930’erne til 1950erne

Onsdag Kl. 1455 anmeldte en 69-årig kvinde fra Roskilde, at hun havde fået sin pung stjålet fra sin trolley efter indkøb kl. ca. 1430 i supermarkedet SuperBrugsen i Trekroner. Kvinden mistænker en mand der distraherede hende ved at spørge om prisen på en blomst. Han beskrives som: dansk af udseende, 25-30 år, 175-180, kraftig af bygning og sort kort hår. Manden talte engelsk og var iført en bordeaux t-shirt og lange ternede shorts. Lokalpolitiet i Roskilde kan kontaktes på 114, hvis man har oplysninger i sagen.

Donorer og bidragsydere hyldet på RAGNAROCK Tirsdag aften den 10. maj var knap 300 gæster inviteret til reception på RAGNAROCK efter lukketid. Her blev de hver især takket for deres bidrag af museumsgenstande til museets udstillinger og samlinger.

Uden museumsgenstandene ville det nye museum blot være en tom skal. Derfor havde RAGNAROCK

inviteret knap 300 mennesker til reception, som alle har bidraget med forskellige genstande til museets samlinger. ”Vi ville slet ikke have et museum uden alle de her menneskers bidrag - og det er alt fra fysiske genstande som billeder, traditionelle museumsgenstande og lydoptagelser til minder, anekdoter og historier, som tilsammen har været med til at skabe museets DNA. Alle genstande er vigtige, og derfor er vi meget taknemmelige for folks bidrag”, siger museumsinspektør Rasmus Rosenørn.

DJ Jan fra MC Einar, mens også radiokoryfæet Jørgen de Mylius dukkede op. Jørgen de Mylius har doneret sin gamle B&O-afspiller, som er en kombineret radio, båndoptager og grammofonpladespiller fra starten

af 1960’erne. For radioværten har det været vigtigt at bidrage til museet, da musikken har formet hele hans liv og karriere. ”Den her maskine har haft en kæmpe betydning for mig, men faktisk også

for Danmarks Radio dengang. Jeg havde lært min mor at optage mine udsendelser, og da DR besluttede sig for at rydde ud i deres arkiv forsvandt over 2000 af mine udsendelser. Takket være min mor havde vi

o

dog stadig 50 udsendelser, som hun havde optaget i privaten”, siger Jørgen de Mylius.

WE STILL love JEANS Tirsdag den 31. maj kl. 19.15 Får vi besøg af Monica fra Mos Mosh. Kom og hør historien om det hotte brand og se det flotte udvalg.

Kendte ansigter Blandt bidragsyderne til museets samling var både

Billetter á kr. 100,kan købes i forretningen i et begrænset antal (refunderes ved køb denne dag). Lodtrækning på billetten. Vi byder på et glas vin og snacks Alle får en eksklusiv gave fra Mos Mosh

Alle kan få et par jeans der sidder helt rigtigt... - Vi kender hemmeligheden, og deler den gerne med dig!

Jørgen de Mylius ved sin pladespiller. Foto: Museumskoncernen ROMU

DIABETES

Byens største udvalg i Mos Mosh jeans Fra str. 24-33

OVERVÆGT SUND KOST FORHØJET KOLESTEROL www.dorthebierre.dk AUTORISERET KLINISK DIÆTIST

Dorthe Bierre Autoriseret klinisk diætist

Onlinebooking

Allehelgensgade 17 4000 Roskilde Tlf. 2616 1349 diaetist@dorthebierre.dk www.dorthebierre.dk

Vi glæder os til at se jer! Kh. Monica og Tina

Tlf. 48 79 48 79 www.schackogthorsted.dk

RO’s Torv 4000 Roskilde

Est. 2004


l 10 l 17. MAJ 2016

Værdighedsmilliard giver knapt 15 mio. til Roskildes ældre Ledsagere i forbindelse med måltider, aflastning for pårørende til demensramte og en seniorhøjskole er blandt områderne som Sundheds- og Omsorgsudvalget har valgt at prioritere. Ældre Sagens i Gundsø roser Roskilde Kommunes prioritering. Af Holger Vincents

SKJORTE 599,-

Sundheds- og Omsorgsudvalget har nu fordelt Roskilde Kommunes andel på 14,64 millioner af velfærdsmilliarden, der er på finansloven for 2016. Det betyder helt konkret, at der nu er afsat penge til blandt andet at styrke indsatsen mod inkontinens, mere velfærdsteknologi og en ny seniorhøjskole. ”Jeg synes det ser meget fornuftigt ud. Det er en meget fin overensstemmelse mellem de kommunale tiltag og ønskerne blandt brugerne”, siger Kjeld Steen Madsen, formand for Ældre Sagen i Gundsø. En af de største poster i planen er to millioner kroner til såkaldte måltidsværter på landets plejecentre. ”Det er noget helt nyt, og det er et udtryk for, at vi ved, hvor meget både ma-

den og spisesituationen betyder for borgere, der bor på plejecenter, siger formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget Morten Gjerskov (S) om den del af prioriteringen. Den politiske aftale på Rådhusbuen betyder samtidig, at 3,6 millioner kroner afsættes til at øge aktivitetsniveauet og mængden af oplevelser på plejehjemmene, mens én million kroner afsættes til aflastningsophold for borgere med blandt andet parkinson og demens. Ældre Sagen i Gundsø så gerne, at netop aflastningen af pårørende til nogle af de svageste borgere havde fyldt mere i det samlede regnestykke. ”Der kunne man godt ønske sig noget mere en den ene million kroner, men jeg må samtidig rose Roskilde Kommune for at være meget på forkant på det her

Roskilde Kommunes ældre får 14,64 millioner kroner ud af regeringen og Dansk Folkepartis værdighedsmilliard.

område, hvor der allerede bliver gjort en meget stor indsats for at aflaste de pårørende til demensramte”, siger Kjeld Steen Madsen.

Måltidsværter Et andet punkt i Sundhedsog Omsorgsudvalgets prioriteringsaftale er, at der bliver tilført to millioner kroner til at ansætte såkaldte måltidsværter på plejecentre, der skal forsøge at gøre noget ved de mange hospitalsindlæggelser i

ældresektoren som følge af underernæring. For Ældresagen Gundsø er denne del af den kommunale prioritering vigtig, fordi den er med til at understøtte et af foreningens egne tiltag i lokalområdet. ”Her i Jyllinge har vi oprettet noget, der hedder spisevenner, hvor ensomme ældre spiser sammen én gang om ugen. Samværet med andre ligesindede betyder, at de spiser mere og får det bedre. Det er et

meget vigtigt element i kommunens plan, fordi det også betyder flere varme

hænder”, siger Kjeld Steen Madsen.

Sådan fordeler de 14,64 millioner fra værdighedsmilliarden sig: 3,6 millioner til oplevelser på plejecentre 2 millioner til måltidsværter 2,5 til seniorhøjskole 1,5 til velfærdsteknologi 1 til klippekortordningen 1 million til aflastningsophold 3 millioner til en styrket indsats overfor inkontinens

FOKUS PÅ MATINIQUE I MR. MONOPOL!

SKJORTE 600,-

TEE 400,-

TEE 300,-

CHINOS 700,-

SKJORTE 600,-

SKO 899,-

-Vi er en lokal butik og ligger midt i gågaden!

Skomagergade 24 - 4000 Roskilde - Tlf.: 46 35 10 98 Åbningstider: Mandag - fredag kl. 10.00-18.00. Lørdag kl.10.00-15.00

SHORTS 500,-

SHORTS 500,-

SHORTS 899,-

SOLBRILLE 200,- 2 STK. 300,-

KONKURRENCE:

-Vi er en lokal butik og ligger midt i gågaden!

Skomagergade 24 - 4000 Roskilde - Tlf.: 46 35 10 98 Åbningstider: Mandag-fredag 10.00-18.00, Lørdag 10.00-15.00

Køb Martinque og du deltager i vores konkurrence.Du har mulighed for at vinde et Martinque sæt bestående af shorts/skjorte eller Jeans/skjorte til en værdi af kr. 1200.- / 1400.- Der vil være udtrækning af 3 sæt lørdag den 21. maj, så gem din kvittering hvor bonnnummer står på. Vinderen offentliggøres på vores Facebookside samme dag!

www.mr.dk


17. MAJ 2016 l 11 l

Kære kunder Tak for et fantastisk fremmøde til vores 125 års jubilæum i sidste uge Tillykke til alle jer der vandt gavekort!

Vi fortsætter med masser af gode jubilæumstilbud - kig ind og gør et godt køb Mammen skæreost

Hel nakkefilet Kg-pris 29,90

Min. 1800 g Kg-pris maks. 49,44

Pr. stk.

VILDT BILIGT

89

00

Coca-Cola eller Nestea

Flere varianter. 100-150 cl. Frit valg

Pr. stk.

Tilbuddene gælder til og med 23. maj 2016

10

00 + pant

Ved køb af mere end 6 flasker pr. kunde pr. dag er prisen maks 22,00 kr + pant pr. flaske

Pr. 1/2 kg.

14

95

Rosso, Bianco eller Rosato Fuoco Puglien, Italien. 75 cl Frit valg

Pr. stk.

39

00

Dagli’Brugsen Dyssegårdsvej 30-32, 4621 Gadstrup · ÅBEN ALLE UGENS DAGE 8.00-19.00

SPAR 3395


l 12 l 17. MAJ 2016

Blufærdighedskrænkelse i tog

VVS Arbejde

Onsdag kl. 19:47 anmeldte en 32-årig kvinde fra Næstved, at en mand i toget fra Ringsted i retning mod Roskilde krænkede hendes blufærdighed. Manden havde taget sit erigerede lem frem og foretog onanibevægelser, mens han sad på et sæde lige over for den 32-årige. Kort efter rejste han sig og tilbød offeret sex, hvilket hun afslog, rejste sig og underrettede togets personale om hændelsen. Manden forsvandt på en ukendt station. Han blev af offeret beskrevet som: Mand med mellemøstligt udseende, 28-33 år, ca. 175 cm høj, almindelig af bygning med sort hår. Han talte dansk med accent. Oplysninger om mandes identitet gives til politiet på 114.

• Fjernvarme • Gas

kedler • Olie kedler • Bio kedler • Solvarme • Badeværelser Vi kommer til aftalt tid

VVS Firmaet

Rønnevej 5 · 4060 Kirke Saaby Telefon 70 22 02 01 www.jespers.dk www.jespersvvs.dk

Uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (tv.) måtte stå på mål for regeringens sparepolitik på uddannelsesområdet. Det er rektor for RUC Hanne Leth Andersen th.

Ministerbesøg på RUC

rer Vi levaelitet

- kv en - til tid ris l a t tp - til af

Ulla Tørnæs lagde vejen forbi RUC torsdag den 12. maj for at stå på mål for regeringens massive besparelser på landets universiteter.

SERVICES: • • • •

Grøn service Private haver Kloak opgaver Entreprenør og Anlægsopgaver • Vinterservice

Af Tomas Skov

Anlægsgartner Gottlieb A/S Stålager 1 • 4050 Skibby Tlf. 46 41 44 42 • www.gartnergottlieb.dk

Uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs besøgte Roskilde Universitet torsdag den 12. maj, hvor hun blandt andet stillede op til et debatarrangement med rektor Hanne Leth Andersen i Store Auditorium, hvor det også var muligt for de studerende og ansatte at

stille spørgsmål til ministeren. Her måtte hun stå på mål for regeringens beslutning om at spare massivt på uddannelsessystemet, hvilket i RUC’s tilfælde betyder, at ledelsen skal finde 110 millioner kroner, eller ca. 12 procent af universitetets samlede budget.

fag. Universitetet er ikke en isoleret ø i samfundet, og derfor må de også holde for, når vi alle sammen skal spare. Vi har aldrig haft så mange studerende før, og vi tror på et stærkt fokus på kvalitet frem for kvantitet”, svarede hun blandt andet.

Ikke en ø

Ulla Tørnæs kunne afsløre, at hun ikke havde aktuelle planer om at lukke eller fusionere nogen universiteter i landet – med det forbehold, at der i så fald skulle noget nyt på banen. Et andet spørgsmål gik på ministerens definition af kvalitet og relevans. ”Kvalitet kan ikke defineres entydigt. Vi bliver aldrig færdige med at drøfte det,

”Anderkender du, at det forringer min uddannelse, når der skal spares over 100 millioner kroner?” lød et af de første spørgsmål fra salen, hvilket gav Ulla Tørnæs lejlighed til at demonstrere beredvillige politikersvar, som ikke nødvendigvis tilfredsstillede spørgeren. ”Jeg vil gerne understrege, at jeg ikke lukker nogen

For høj ledighed

”Spar op til 1.370 kroner årligt ved udskiftning af din gamle cirkulationspumpe”

for det er i en konstant udvikling. Relevans er mere håndgribeligt, for det hænger sammen med samfundet. Hvad uddanner vi os til? Er der behov for det? For mange unge har gennemført studier, hvor der ikke er gode beskæftigelsesmuligheder bagefter. Ledigheden blandt dimitenter på ni procent, hvilket er det dobbelte af samfundet i øvrigt, og det synes jeg er for højt. Det skal vi blive bedre til”, svarede Ulla Tørnæs.

VI SAMARBEJDER MED ROSKILDE FORSYNING UNDER FJERNVARME ORDNINGEN.

THORSEN & PETERSEN Kvalitet til dine VVS installationer siden 1995

AUT. VVS-INSTALLATØR & KLOAKMESTER

TJÆREBYVEJ 61 C • TJÆREBY • 4000 ROSKILDE • TLF. 46 36 25 32 • WWW.TP-VVS.DK


17. MAJ 2016 l 13 l

NYHED I ÅGERUP VI ER BLEVET FORHANDLERE AF STRESSLESS

ÆGTE KOMFORT

FRA TOP TIL TÅ

Kig ind og se alle vores flotte lænestole

SPAR

25% På Stressless® Pause serien

• Ultimativ siddekomfort med indbygget lændestøtte • Perfekt støtte til nakke, når der skal ses TV • Genial sovefunktion i nakkestøtten Stressless® Viva (M)

• Skammel med vipfunktion giver ekstra støtte til benene

Stressless® Garda (M)

13.499,-

• Fås i 2 højder og i 3 bredder

NU

NU SPAR 2.771,-

• Al produktion foregår i Norge • Første Stressless® blev produceret i 1971

5.999,-

SPAR 3.951,-

Stressless® Paris

NU

9.999,-

SPAR 2.561,-

Stressless® Viva (M) lænestol med Signatur stel og trinløs glidefunktion og automatisk regulerbar nakke- og lændestøtte. Monteret med Paloma læder overalt. Før 16.270,- NU 13.499,- Spar 2.771,Fodkammel med vippefunktion.4.020,- NU 3.499,-

Stressless® Garda (M) lænestol med Classic stel og trinløs glidefunktion og automatisk regulerbar nakkeog lændestøtte. Monteret med Batick læder i sort eller brun. Før 9.950,- NU 5.999,- SPAR 3.951,Fodkammel med vippefunktion. Før 2.830,- NU 2.199,-

Stressless® Paris

Stressless® Peace (M)

NU

11.299,-

NU

SPAR 2.341,-

med BalanceAdapt™

Stressless® Paris lænestol med lav ryg og trinløs glidefunktion. Monteret med Paloma læder og stjernesokkel i krom. Før 12.560,- NU 9.999,- SPAR 2.561,-

Mandag - torsdag........ 10.00-17.30 Fredag ......................... 10.00-18.00

Stressless® Peace (M) lænestol med Signatur stel og trinløs glidefunktion og automatisk regulerbar nakke- og lændestøtte samt BalanceAdapt™. Monteret med Cori læder overalt. 13.700,- NU 11.299,- Spar 2.401,Fodkammel med vippefunktion. 4.150,- NU 3.499,-

Lørdag ......................... 10.00-14.00 Søndag ........................ 10.00-15.00

Åbent: 1. søndag i hver mdr. www.bobedstmøbler.dk

10.999,-

Stressless® Paris lænestol med stjernesokkel i krom og trinløs glidefunktion og flytbar nakkestøtte. Monteret med Paloma læder overalt. Før 13.340,- NU 10.999,- Spar 2.341,Fodkammel med vippefunktion. 4.060,- NU 3.499,-

Frederikssund Frederiksværkvej 18 3600 Frederikssund Tlf. 47 31 77 29

Roskilde Gundsølillevej 10C, Ågerup · 4000 Roskilde Tlf.: 46 78 74 44

Hillerød Carlsbergvej 32 C 3400 Hillerød Tlf.: 44 22 20 05


l 14 l 17. MAJ 2016

Forårsudstilling i Kunst og Kaffe I maj måned er Onsdagsmalerne rykket ind i galleriet Kunst og Kaffe ved Roskilde Havn. Fra den 16 til den 31. maj viser billedkunstnerne Sten Asbirk, Sanne Jensen og Erik Poulsen deres seneste værker. Galleriet er åbent alle dage fra kl. 10-16, undtagen mandage og fredage.

Svar på åbent brev om Kildegården Kære Pernille Holst og Per Bischoff Kristiansen

Tak for jeres henvendelse om Kildegården, hvor I blandt andet stiller nogle konkrete forslag i forbindelse med den fremtidige brug af Kildegården. Forvaltningen oplyser, at der er stor opmærksomhed på netop de punkter I rejser med jeres henvendelse. Beslutningen om at sammenlægge klubafdelingerne på Kildegården er truffet med henblik på at sikre, at klubmedlemmerne kan få en stor bredde i de tilbud, der er i klubben. De ca. 440 børn, der er medlem i klub Kildegården, er der ikke samtidig. Der er sædvanligvis et dagligt fremmøde på op til 50% af alle indmeldte børn. Med et nyt sammenlagt tilbud på Kildegården vil der dagligt være en stor bredde i de forskellige aktiviteter, klubmedlemmerne kan deltage i. Klubbens placering på Kildegården, tæt på nuværende og kommende aktører, giver også anledning til samarbejder med foreninger og aktører indenfor musikkens, billedkunsten og idrættens verden om nye aktiviteter. Der er i dag mulighed for aktiviteter både inde og ude, og

det vil der også være i den periode, hvor der bygges på Musikkens Hus og anlægges udearealer. Frem til realiseringen af helhedsplanen er helt gennemført, vil klubben også gøre brug af andre lokaliteter og muligheder i byen. Klubbens bestyrelse og daglige ledelse har været inddraget i hele forløbet omkring udvikling af Kildegården. Forældre til børn i Margrethehåb og Kildegården er også løbende blevet orienteret omkring situationen. Klubbens position og anvendelse af både ekstra lokaler og adgang til udearealer har således i hele planlægningsperioden været et vigtigt omdrejningspunkt. Klubben planlægger et introforløb op til sommerferien for de nye forældre og medlemmer, der kommer til afdeling Kildegården, og dette vil fortsætte efter sommerferien for at sikre så god en overgang som muligt fra Margrethehåb til Kildegården. I forhold til de trafikale forhold på selve Kildegårdens areal og på adgangen til Kildegården er der nu sat bump op ved indkørsel til arealet fra Helligkorsvej, ligesom parkering er flyttet fra den indre del af områ-

det. På sigt vil adgangsvejen fra Helligkorsvej helt blive lukket. Forvaltningen deler jeres opmærksomhed og ønske om at skabe trafiksikre forhold for klubmedlemmer og brugere af Kildegårdes areal. Det betyder også, at der allerede nu planlægges med, hvordan adgangsforholdene skal være i den periode, hvor der er byggeplads på Kildegårdsarealet, så det bliver til så lidt gene

som muligt. Byggepladsen vil også blive forsvarligt afskærmet, samtidig med at der sikres adgang til udearealer mv. for klubmedlemmerne. Rundkørslen ved Møllehusvej/Helligkorsvej er netop ved at blive ombygget for at øge trafiksikkerheden. Vi deler jeres ønske om, at klubben skal være et stabilt og attraktivt tilbud for klubmedlemmerne. Det skal det

også være, mens Kildegårdens helhedsplan bliver realiseret. Vi tager imod gode ideer og forslag til at sikre et godt og attraktivt klubtilbud, der kan tilbyde nye aktiviteter i samarbejde med de mange nuværende og kommende brugere af området. Og der skal ikke være tvivl om, at trafiksikkerheden og tilgængeligheden til området også er vigtigt for os.

Vi håber, at børnene i 4. C bliver glade for deres klubtilbud i Kildegården, og at også børnene i 1.A, 2.A og 2.C bliver glade for klubtilbuddet, når de i de kommende år når klubalderen.

Venlig hilsen Claus Larsen Torben Jørgensen Formand for Skole- og Børneudvalget Formand for Plan- og Teknikudvalget

Historier fra Retshjælpen

Glemt testamente ramte ny mand Af Birgitte Wessel Knaack, advokat i Råd til Advokat.

”Min kone er død, og jeg ved faktisk ikke, hvad jeg skal gøre nu.” Ordene kom fra en mand på min egen alder. Han fortalte, at ham og hans kone havde været gift i 6 år. Men de havde hverken oprettet ægtepagt eller testamente. ”Vi regnede jo med, at det var nok, at vi giftede os, for ingen af os har børn,” forklarede han. Nu efter hustruens død viste det sig, at et testamente, som hun havde oprettet mange år, før hun mødte sin mand, stadig var gældende. Dengang testamentet blev oprettet, havde hustruen haft formue, som hun ønskede, at hendes daværende kærestes børn skulle arve. Senere havde hun mistet både formuen, kæresten og kontakten til kærestens børn.

”Har hun virkelig aldrig fortalt dig, at der var et testamente?” spurgte jeg. ”Jo,” svarede han, ”men vi regnede med, at testamentet ikke gjaldt længere.” ”At det var bortfaldet?” ”Ja.” Manden og hans hustru havde været af den opfattelse, at testamentet var uden betydning af flere grunde: Dels var hun jo ikke sammen med sin gamle kæreste længere, dels ejede hun jo ingenting, der var værd at arve. Alt, hvad manden og hans nu afdøde kone ejede, var mandens. Det var hans hus, som var betalt, to biler, en del værdipapirer og en kontant opsparing. ”Vi har hele tiden regnet med, at vi bare arvede hinanden,” sagde han. ”Desværre er det sådan, at et te-

stamente gælder, indtil det tilbagekaldes,” sagde jeg, og jeg kunne mærke, at jeg følte mig ubekvem ved at skulle sige dette til ham: ”Testamenter bortfalder ikke, medmindre der er bestemmelser i testamentet om, at det skal bortfalde.” Det var der ikke i dette testamente. ”Hvad så?” spurgte manden og så ængsteligt på mig. ”Ja, så er det eks-kærestens børn, der arver din kone,” svarede jeg. ”Men hun ejede jo ingenting, så er der vel ikke noget at arve,” udbrød han. ”Jo. Når I ikke har oprettet en ægtepagt, har I formuefællesskab. Og det betyder, at alt, hvad I hver især ejer, er en del af jeres fælles formue. Når den fælles formue skal deles – og det skal den, når

den ene af jer dør – ja, så skal formuen deles i to boslodder. Og det, der falder i arv efter din kone, er altså hendes boslod.” ”Også selvom det er mit?” ”Ja, også selvom det er dit.” ”Så jeg skal altså aflevere halvdelen af min formue til nogle mennesker, som hun ikke har talt med i over 20 år?” ”Ikke helt, men en god bid af din formue skal du aflevere, er jeg bange for. Der er jo tvangsarven. Og da du er din kones eneste tvangsarving, fordi I var gift, er der altså 25% af det, der falder i arv efter hende, der tilfalder dig.” Manden gik nedbøjet ud af Retshjælpen.

Historier fra Retshjælpen Klummen ”Historier fra Retshjælpen” fortæller hver gang ultrakort om et problem med eller uden jura på baggrund af de spørgsmål og historier, som folk kommer med. Alle er fuldt anonymiserede.


17. MAJ 2016 l 15 l

Vi hold e af mad r ! TILBUDDENE GÆLDER TIL OG MED LØRDAG D. 21. MAJ 2016

Kære kunder

KALVE CULOTTESTEG

Meny fejrer 1 års fødselsdag med masser af tilbud. Ses vi?

Vægt 800/1 kg til 4/5 pers.

PR. STK.

Søren Seier Rasmussen, Købmand

99

95

RØGET LAKS 100 G.

SPAR

15

00

19

95

SPAR

6000

SPAR

5000

KULMULEFILET PR. 1/2 KG.

70

00

Frisk fra fiskeafdelingen

WIENERSCHNITZLER Vægt ca. 350 gr.

2 STK.

45

Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

00

FROST Kom og få en lækker opskrift

PIL-SELV-REJER

PR. ½ KG.

42

00

SPAR 00 24 PR. PK.

GARMENDIA

2 FL.

120

00

Nyd stilen fra druerne som alle elsker. Den smager fantastisk. Druerne er fra samme region som Ribera del Duero, Castilla y Leon, og dyrkes kun 50 km fra Ribera grænsen. Derfor er karakteristika identiske. Nyd detaljerne og den elegante smag af solbær, lakrids samt lidt vanilje. En rigtig lækker blød vin med lang eftersmag. Gemmepotentialet er 3-5 år.

Meny Himmelev

Meny Skomagergade

Himmelev Sognevej 95, Himmelev, Roskilde. Tlf. 46 36 42 33

Skomagergade 11, Roskilde. Tlf. 46 35 17 20

Åbningstider: Man.-fre. 8-20 lør. 8-18 søn. 8-18 www.menyhimmelev.dk

Åbningstider: Man.-fre. 9-20 lør. 8-18 søn. 10-17 www.menyskomagergade.dk

E


l 16 l 17. MAJ 2016

Hos IFtele på Københavnsvej i Roskilde sidder 16 kursister, der, under Thomas Aaløses ledelse, skal udvikle sig og dermed blive bedre rustet til at finde et arbejde.

Fra styrt til ny start

Et alvorligt cykelstyrt i 2014 fik Thomas Aaløse til at tage sit liv op til overvejelse. Nu har han startet en socialøkonomisk virksomhed, der skal hjælpe langtidsledige tilbage i arbejde. Af Tomas Skov

I sensommeren 2014 styrtede Thomas Aaløse på sin mountainbike i Dyrehaven og brækkede sin nakke to steder. Denne nærdødsoplevelse, som han slap usædvanligt heldigt fra, fik ham til at reflektere over, hvad resten af hans l i v

skulle bruges på. I forvejen var Thomas Aaløse en succesfuld erhvervsmand, som levede mere end fornuftigt af sin telemarketingsbaserede virksomhed, men den utilsigtede flirt med pludselig død eller livslangt handicap fik ham til at starte den socialøkonomiske virksomhed Institut for Telemarketing (IFtele) på Københavnsvej i Roskilde. ”Jeg skulle gøre noget, der gav mening. Det gik op for mig, at jeg ikke havde uendelig tid”, siger initiativtageren, der har investeret sine sparepenge i det nye projekt, som han startede op i begyndelsen af året.

Kæmpe gevinst Målet for IFtele er at udvikle, uddanne og skaffe fast arbejde til personer, der i dag er langtidsledige. Som socialøkonomisk virksomhed skal et eventuelt overskud kanaliseres tilbage i udvikling af virksomheden – til gavn for både målgruppen, som bliver bedre rustet til at finde arbejde og dermed samfundet mere generelt, idet flere borgere

i bedste fald bliver selvforsørgende. ”Kan jeg få bare halvdelen af disse mennesker i arbejde, så er det jo en kæmpe gevinst for kommunen”, siger Thomas Aaløse. En langtidsledig på kontanthjælp koster som udgangspunkt 180.000,- kroner om året for kommunen. Hertil kommer de manglende indtægter i kommuneskat samt eventuelle afledte udgifter til jobsøgningskurser og afhjælpning af følgevirkninger som depression og stress mv.

Gennem netværket Telemarketing indgår som en del af træningen under forløbet, men det er ikke et entydigt mål, at kursisterne skal finde arbejde inden for dette område. ”For mig handler det om at bruge mit store netværk, som jeg gerne vil sætte i spil - og så at missionere om mit projekt”, siger han. Thomas Aaløse står dog langt fra alene bag sit projekt. ”Jeg ville aldrig kunne gennemføre det her alene. Sanne Lung Meyer har med sin per-

sonlighed og stærke kompetencer en kæmpe andel i den udvikling, der sker hos vores kollegaer. Hun er fantastisk”, siger han.

Som en arbejdsplads En del af filosofien på IFtele er at betragte stedet som en arbejdsplads, og af samme grund tiltaler Thomas Aaløse konsekvent kursisterne som kolleger. ”Det her skal betragtes som en arbejdsplads, hvor vi hjælper hinanden, overholder vores aftaler og kommer til tiden. Jeg tager rollen som arbejdsgiveren, hvor jeg er omsorgsfuld, men også skitserer nogle rammer. Jeg har forventninger til dem”, siger han.

Uden Dovne Robert Disse forventninger bliver klargjort allerede inden kursisterne starter, for det er ikke en selvfølge, at man får én af de 16 pladser hos IFtele. ”Dovne Robert-typen kan jeg ikke gøre noget for, så Sanne Lung Meyer og jeg tager en indledende samtale med kandidaterne, før de starter.

Og vi endte faktisk med at afvise to kandidater. Og jeg valgte faktisk også at afslutte én, der nåede at starte hos os, men som simpelthen ikke levede op til vores forventninger”, siger Thomas Aaløse.

X-Factor Det har været en klar prioritering for Thomas Aaløse at ansætte en køkkendame på halv tid. Således sidder kursister og undervisere og spiser frokost sammen hver dag. ”Der sker noget socialt, når man sidder sammen om den samme mad. Det gør noget for fællesskabet”, siger Thomas Aaløse, som nyder at bidrage til at hjælpe disse langtidsledige tilbage på arbejdsmarkedet. ”De er jo allesammen nogle sindssygt skønne personer. Og det er jo ikke en kunst at finde én, der allerede synger fantastisk. Kunsten må være at finde én, der som udgangspunkt ikke synger specielt godt og så hjælpe ham eller hende til at yde sit maksimale”, siger han.

Fakta:

”Kan jeg bare få halvdelen af disse mennesker i arbejde, så er det jo en kæmpe gevinst for kommunen”, siger Thomas Aaløse, der er initiativtageren bag den socioøkonomiske virksomhed IFtele.

• En socialøkonomisk virksomhed er en privat virksomhed, der driver erhverv med det formål – gennem sit virke og indtjening – at fremme særlige sociale og samfundsgavnlige formål


17. MAJ 2016 l 17 l

”Det åbner døre op” Af Tomas Skov

De 16 langtidsledige kursister, som Thomas Aaløse konsekvent kalder ’ansatte’, skal igennem et forløb på 16 uger, der blandt meget andet indeholder teambuilding, personlighedsværktøjet Enneagrammet, coaching, kompetenceafklaring og virksomhedsbesøg. Vi besøger dem en dag, hvor de øver sig i telefonsalg ved at ringe bidrag til Red Barnet hjem.

”Man får mod på at prøve en masse ting af”

”Det har virkelig været et mindboost”

”Jeg føler virkelig, jeg har udviklet mig rigtigt meget. Jeg har før arbejdet i et jobcenter som sagsbehandler, og det her er jo nærmest den modsatte måde at gøre tingene på. Det giver mening. Det man lærer her, kommer du ud og får testet med det samme i praksis. Så man følger det helt til dørs og får det ind under huden. Det her forløb har åbnet så mange døre op, så man får mod på at prøve en masse ting af, og man bliver mere målrettet på det, man vil”, siger Lone Bowers Jensen.

”Allerede efter første dag kunne jeg mærke energien fra Thomas og Sanne. Vi har været igennem teambuilding, og det har virkelig været et mindboost. Så den første uge, når man kom hjem, var man simpelthen så bombet og træt af alle de indtryk og værktøjer, vi har fået. Det har været nogle fantastiske uger. Jeg ser ikke mig selv som telefonsælger, men som med alt andet gør øvelse mester. Vi får hjælp, og vi hjælper også hinanden rigtigt meget. Men i starten er det da grænseoverskridende at ringe folk op – også selv om det er en god sag, vi ringer for”, siger Kim Pedersen, der er udlært inden for økonomi, og tidligere har været både bogholder og økonomichef.

”Det er den bedste chance”

”Man bliver taget seriøst”

”Jeg synes det er fedt. Jeg har simpelthen fået al min energi tilbage. Der er fyldt med energi, og folk synes, det er den bedste chance, de har fået. Når du møder sådan nogle positive mennesker, som også har et kæmpe netværk, så giver det bare en fantastisk energi. Telefonarbejdet giver også rigtigt meget, selv om det er hårdt arbejde. Der skal overskrides nogle grænser, men du bliver klædt godt på. Vi føler virkelig også, at vi skal give Thomas noget tilbage, når vi sidder derude og sælger over telefonen. Vi støtter hinanden og glæder os over hinandens succeser”, siger Lisbeth Petersson, som er grafiker med 27 års erfaring fra avisbranchen. Lisbeth Petersson kunne godt se sig selv i fremtiden som en kombination af sælger og grafiker.

”Jeg synes, det har været rigtigt godt. Thomas er jo drivkraften i alt det her. Coachingen og Enneagrammet med Claus Roager har givet rigtigt godt – ikke bare for mig, men også for alle de andre på holdet. For mig har det givet mig et syn på andre mennesker, som jeg godt kunne have brugt for mange år siden. Det er synd at coaching og Enneagrammet ikke er mere udbredt. Det her forløb giver et nyt boost i dit liv, hvor du tænker: ’Det har jeg ikke prøvet før, så det kan jeg sikkert godt finde ud af!’ Jeg havde det godt, da jeg kom, men jeg fandt ud af, at jeg kunne få det endnu bedre. Man bliver tager seriøst og ikke bare overladt til sig selv, som man desværre ofte gør i kommunens projekter. Det er ikke sikkert, vi kommer ud og får et job alle sammen, men du får muligheden for at rejse dig. Jeg skal nok ikke være telefonsælger, men jeg skal ud og gøre en forskel for andre mennesker”, siger Lotte Philbert, der er tidligere tjener, men som måtte stoppe på grund af en arbejdsskade i sine håndled.


l 18 l 17. MAJ 2016

Kunstfestival på Musicon Foreningen Kunst på Musicon slår for femte år i træk slår dørene op til årets store Kunstfestival. Over de tre dage festivalen kører, omdanner 60 kunstnere bydelen Musicon til et brændpunkt for kunstnerisk udfoldelse, hvor der endnu engang sættes vigtige spor inden for billedkunst, foto, skulptur og installation. Det foregår i den store rå betonhal HAL 9, Musicon, Rabalderstræde, 4000 Roskilde. Festivalen åbner fredag den 27. maj kl. 16-19, og fortsætter lørdag kl. 10-17 og søndag kl. 10-16. Der er underholdende indslag undervejs, og det er muligt at nyde en forfriskning i festivalens café. Entre: 20 kroner.

Føler du dig ofte oppustet, forstoppet og har du ondt i maven? Så kan det være, at du har irritabel tarm Af Gitte Dreyer

At have irritabel tarm kan være meget enerverende og generende i hverdagen. Symptomerne i sig selv er udmattende og derudover betyder det måske, at du har mindre lyst til at komme udenfor hjemmet eller at der er ting, som du føler dig forhindret eller begrænset i.

Symptomer og diagnose Irritabel tarm er en diagnose, som man får konstateret, når man ikke kan finde andre årsager til mave-tarm generne. I den forbindelse bør testes for allergi og intolerancer, eksempelvis cøliaki og laktoseintolerance, eller anden sygdom eller tilstand, som kan give generne. Det er altså meget vigtigt at vide, hvad man fejler, så man kan forholde sig konkret til dette.

Irritabel tarm betyder, at man har en sart mave eller oplever gener, som kan være påvirket af kost og livsstil, men som ikke har nogen fastlagt årsag. Ofte bliver man derfor mere eller mindre selv ansvarlig for, at finde en behandling og en løsning end gennem det offentlige system.

Behandling af irritabel tarm gennem kosten Det er meget individuelt, hvad man oplever, i hvor høj grad og hvor ofte. Det er derfor også meget forskelligt, hvad man reagerer på og i hvilken sammenhæng, hvilket også gør det individuelt, hvordan man løser problemerne og undgår ubehaget. Derfor skal man have detektivbrillerne på! Heldigvis har vi gode erfaringer med at mindske symptomerne via en kostændring. Det er meget individuelt, hvad der skal til. Nogle gange kan vi løse det med et par få ændringer, mens vi andre gange må lave mere gennemgribende ændringer. Uanset hvor meget eller hvor lidt der skal til, hører vi dagligt

i klinikken, at det er det værd. Det er derfor en god ide at søge hjælp!

Kostråd til irritabel tarm Ofte kan vi se en bedring i symptomerne ved at implementere nogle enkle ændringer i kost- og motionsvanerne. Det er eksempelvis en god idé, at du fordeler dine måltider jævnt over hele dagen, så du i stedet for 3 store hovedmåltider pr. dag, spiser 3 mindre hovedmåltider og 3 mellemmåltider dagligt. På den måde holdes dit mave/tarmsystem hele tiden i gang. Derudover kan det for mange være en god idé at sørge for, at kosten indeholder tilstrækkeligt med kostfibre. Kostfibre giver igen mave-tarmsystemet noget at arbejde med. I forlængelse heraf er det så også vigtigt, at du får nok at drikke. Hvis du ikke få nok vand i løbet af dagen, kan det måske bevirke, at du bliver forstoppet. Endelig er det en rigtig god idé, at være fysisk aktiv. Når du bevæger dig, bevæger dine tarme sig nemlig også. Alt dette skal dog sætte i

relation til dine symptomer og gener. Hvad kan du selv gøre? Det er først og fremmest vigtigt at ligge mærke til, hvordan og hvornår generne opstår. Er der en særlig sammenhæng? Skriv det eventuelt ned, så du kan se detaljerne. Forsøg ikke at fokusere for meget på det i din dagligdag. Det kan hurtigt blive en ond cirkel, hvis man presser sig selv og sin krop for hårdt. Gå på toilet, når du skal, udskyd det ikke og hold ikke tilbage – dette kan forværre generne.

Low FODMAP diæt Skulle du være én af dem, der ikke reagerer tilstrækkeligt på ovenstående råd, har vi heldigvis stadig et es i ærmet. Til dig vil vi måske anbefale den noget mere avancerede og restriktive Low FODMAP diæt, som i store træk går ud på ekskludere en række fødevareemner fra kosten med henblik på at kunne bestemme din tolerancegrænse for den enkelte fødevare. Det drejer sig blandt andet om en lang række frugter og grøntsager, hvede og rug. Low FODMAP bør ikke være det første du

afprøver, netop på grund af diætens restriktive og dermed besværlige natur. Ofte er det vigtigt at prøve nogle trin inden da, da vi har erfaring for, at dette virker i langt de fleste tilfælde. Søg

derfor vejledning hos en fagperson som kan vejlede dig til hvilke kostændringer der er de rigtige for dig.

Om Gitte Dreyer Gitte Dreyer, klinisk diætist og ejer af DiætistHuset der består af 18 klinikker fordelt over Danmark med hovedkontor i Roskilde. På klinikkerne kan man få kostvejledning i forhold til vægttab, irritabel tyktarm, pco mv. Vi lever i en verden, hvor der er mad i overflod og især usunde fødevarer er billige, samtidig er mange ikke fysisk aktive i deres hverdag, hvilket gør at der i dag er en stor gruppe som kæmper med overvægt. På klinikkerne får man hjælp til at omlægge sin kostvaner efter princippet “Alt er tilladt - men med måde”, for der er ingen der kan holde en slankekur i længden.

Hjernen elsker vaner, og jeg og hele Roskilde elsker chokolade-skildpadden – opfølgningen… Jeg kan efterhånden godt se en sammenhæng mellem de klummer som giver mest respons fra jer læsere, og hvad de skal indeholde for at ramme jer derude ved kaffen, ostemaden, chokoladen m.m. Sidste gang, der var læserstorm, var ved juletid med fru Larsen og de 2,9 kilo chokolade - og så nu her igen forleden med min klumme omkring chokoladeskildpadden. Tak for jeres mange læserbreve, mails og personlige henvendelser vedrørende dette vigtige emne. Klummen handlede om, at hjernen er svær at lave om på og det at arbejde nye træningsvaner ind kan tage lang tid, men hvis man gentager ihærdigt kan det lade sig gøre, fangede ikke

rigtig jeres interesse. Hvordan man angriber paddedyret, og hvilke variationer af mord på skillepadden, der findes, optog jer til gengæld - og jeg vil hermed videregive de mange nye spændende muligheder, end ikke jeg havde kunnet forstille mig. Inden de mange nye tricks til sofaaflivninger af de mange smådyr, vil jeg også lige benytte lejligheden til at sige undskyld for at kalde rom-cremen for mintcreme, det vil jeg gerne på sammen måde, som en japansk topembedsmand siger undskyld: ”Fejlen er helt og aldeles min, og jeg må tage den konsekvens af min fejl som gud, ånderne og Toms grundlæggerens børnebørn vil påtvinge mig. Undskyld.”

Nå, men her til de andre varianter af oplevelsen af paddedrab: 1. Man bider både hovedet af og den ”anden ende” af, men efterlader et lidt større hul i en af paddens ender, hvorefter man anvender suge teknikken til at tømme karamel/rom tarmene. 2. En anden variant må kunne kaldes ”mindfull paddedrab”. Her var rådet fra den lidt modne pige, som tvang mig til side en morgen og hviskede mig i øret, hvad det var hun gjorde med den lille slemme chokolade-padde, når hun var alene hjemme. Hun tog den slet og ret hel ind i munden, og lod den bare ligge der,

indtil det svageste sted i chokoladen gav efter og således løste opgaven. Hun gav virkelig indtryk af, at det var en stor nydelse for hende, inden jeg vristede mig fri igen. 3. En bid, og så tygger du bare som var det rugbrød. 4. Hovederne først af, og så lirkes bunden forsigtigt af med kirurgisk snilde, hvorefter man roligt har overblik over rom/karamel sovsen og kan nyde det stille og roligt, for så til slut at guffe resterne af skjold og bund i sig. Det er som om, at Roskilde lytter lidt bedre til sundhedsrådene, hvis der smutter lidt lækkert med ned samtidigt. Det er for-

stået, og det kan sagtens kombineres i min optik, så længe pulsen kommer i det røde felt et par gange om ugen, der bliver sat omkring 10.000 skridt i banken hver dag, og gerne bliver suppleret med noget styrketræning. Så smider jeg gerne et glas godt rødvin oven i hatten også.

Om Niels Honoré

Niels Honoré, fysioterapeut og sundhedsdirektør, arbejder til daglig i Fysiocenter Roskilde, som har specialiseret sig i behandling og træning. Det kan være ryg/nakke/ skulder problemer og hjertesyge, cancerramte eller mennesker med livstilssygdomme. I hverdagen møder jeg mange forhindringer og argumenter for ikke at kunne træne og her gælder det om at være kreativ, nærværende og tænke ud af boksen for at sikre at alle mennesker, uanset størrelse, mangler eller udfordringer får den bedste mulighed for at kunne være fysisk aktiv.


17. MAJ 2016 l 19 l

gn Sl

ag

re

GØR MURVÆRK TIL MESTERVÆRK

MEMBRANTEKNOLOGI

UDVIKLET MED MEMBRANTEKNOLOGI Vanddamp

JOTUN PREMIUM MUR • Diffusionsåben, mat maling der holder muren tør • Velegnet til alle pudstyper og andre mineralske underlag både ubehandlet og tidligere malet Normalpris 1559,-

Kundeklubpris

VANDAFVISENDE MURSYSTEM Lader muren ånde Er vandafvisende Modvirker afskalning

999,-

UDJÆVNER STRUKTURFORSKELLE

GIVER GOD VEDHÆFTNING

MAL 2 GANGE SAMME DAG

JOTUN PREMIUM MUR GRUNDER

JOTUN PREMIUM MUR FILLER

DEMIDEKK ULTIMATE TRÆBESKYTTELSE

• Udjævner uensartet sugeevne i underlaget • Binder løse partikler til overfladen • Sørger for god vedhæftning • Lader muren ånde

• Udjævner strukturforskelle i overfladen • Dækker små revner • Skal overmales med Jotun Premium Mur Maling

• Suveræn farveog glansstabilitet • Tørrer hurtigt • Lange vedligeholdelsesintervaller

Normalpris 819,-

Normalpris 1559,-

Normalpris 1999,-

Kundeklubpris

Kundeklubpris

Kundeklubpris

599,-

• Lader muren ånde

999,-

1599,-

www.jotun.dk Helligkorsvej 11 • 4000 Roskilde • 46 36 16 66 • farvehuset.dk • tapetmesteren.dk


l 20 l 17. MAJ 2016

SKARPE 4 MEDLEMSTILBUD Som Coop-medlem optjener du point, hver gang du handler. Pointene kan du senere betale med. Du får også særlige tilbud i din kvickly. Meld dig ind på coop.dk

UNDER

MEDLEM

tilbudS

1/2

PRIS Ca. 2-3 kg.

Oksefilet

PRIS IKKE-MEDLEMMER: KR. 549,Medlemspris kun:

Perf grillen ekt til ! ud til bSkåret øffe eller r helste gt!

249

00

UNDER

1/2

PRIS Ca. 1000 gr.

af okseinderlår

99

00

Hel ovnklar

Svinekam

Grillsteaks PRIS IKKE-MEDLEMMER: 149,Medlemspris kun:

Ca. 4-5 kg.

perfekte til grillen Uhhmm!

1/2

PRIS

PRIS IKKE-MEDLEMMER: 299,Medlemspris kun:

129

00

1 kg. Svinekoteletter eller skinkeschnitzler PRIS IKKE-MEDLEMMER: 80,- - 100,Medlemspris kun:

45

00

ÅBNINGSTIDER: Mandag-fredag

8-20

Lørdag-søndag

8-18

Hyrdehøj Bygade 6A · 4000 Roskilde · tlf. 46 30 17 00


17. MAJ 2016 l 21 l

MENU

2GO

Nyd en aften eller skøn frokost hvor Kvickly Hyrdehøjs Delikatesse afdeling har skabt lækre retter helt færdige -lige til at tage med hjem! Så bliver det ikke lettere!

Menu2Go

EntreCote med tzatziki el. coleslaw, små sprødstege rösti og bearnaise sauce

99

00

Luksus

GÆLD ER KUN FREDA G

Pr. stk. 20,Vælg 6 stk. for kun ........

smørrebrød

Fiske ne e d u tilb a r f r e d l gae dag ons

Friskfanget

Mørksej filet 900 gr.

Frisk flåede

Skrubber

Smager skønt med nye kartofler og smør

100 Ferske Makreller

Lækkerier til grillen! 1kg. 60,- 2 kg.

99

00

00

1 kg. 60,-

8-20

Lørdag-søndag

8-18

2 kg.

99

Torske fileter 900 gr.

100

00

ÅBNINGSTIDER: Mandag-fredag

99

00

Hyrdehøj Bygade 6A · 4000 Roskilde · tlf. 46 30 17 00

00


l 22 l 17. MAJ 2016

Remisen – her vækkes de døde til live Af Per Steenholdt

Af Per Steenholdt

Lokomotivet ser ualmindeligt kraftfuldt ud og nærmest truende. Det er måske også derfor, lokomotivets ”søster” har haft en lille rolle i en film, set af mange. De første 2 maskiner af denne type blev leveret fra Borsig i Berlin 1 1924. Siden blev der fremstillet 18 mere på dansk grund af Frichs i Aarhus. S 736 som ses i remisen er fra 1928. S-typen kørte mest på Sjælland til engang i 1960, hvor de blev udrangeret og erstattet af dieseltog. To blev dog bevaret nogle år mere og brugt som udflugtstog, nemlig S 736 og S 740, der blev overdraget til DSB´s jernbanemuseum. Søstermaskinen S 740 bliver i 1979 solgt til England, hvor det i nogle år kører på veteranbanen Nene Walley Railway. Det er så her,

maskinen får sin filmrolle og bliver set af millioner verden over. Det spillede rollen som et østtysk lokomotiv i James Bond-filmen ”Octopussy” fra 1983. I den film trækker maskinen et ”cirkustog” med en skjult atombombe, og der foregår et drabeligt slagsmål på togets tag. Driften med lokomotivet i England blev indstillet, da der blev konstateret utætheder, og lokomotivet vendte i 1995 tilbage til Danmark. S 736, som på billedet ses i remisen, er blevet luftet for ganske nylig. Remisen i Roskilde er en del af Jernbanemuseet i Odense. Den første remise i byen lå øst for stationen men blev nedrevet i 1900, hvor denne ”rundremise” blev opført. Den ældste del af remisen indeholder otte spor. Den blev udvidet med fem spor i 1920. Foran remisen er en stor drejeskive, så lokomotiver fra et spor kan komme til drejeskiven og sendes ind på et af de tretten spor i remisen. Det oprindelige formål, at opbevare og vedligeholde damlokomotiver, har remisen endnu. Det er dog ikke kun gamle lokomotiver, der her kan

renoveres og vækkes til live, der er faktisk fremstillet et helt nyt! Da jernbanen mellem København og Roskilde åbnede 26. juni 1947, blev toget trukket af lokomotivet Odin. Det lokomotiv har man lavet en kopi af i remisen i Roskilde. Det har da været udstillet i Odense, men blev transporteret på blokvogn. Remisen blev fredet i 1992, men er ikke offentligt tilgængelig. Det er derfor aktuelt ikke det store problem, at vejen til remisen næsten er gemt væk ved enden af Skovbogade. Arealet omkring remisen er ikke ufarligt at færdes i, og de frivillige, der arbejder med de gamle tog, skal have arbejdsro. Hvis man, uden at komme på forbudte veje, vil se remisen og de gamle værkstedsbygninger, kan det ske fra det gamle slagteri på Køgevej, hvor INSP! nu holder til. Bag INSP! kan man få et udmærket overblik over anlægget. Det er dog ikke svært at forestille sig, at remisen vil kunne blive en attraktion i fremtiden. Det er forhåbentligt noget, man tager i betragtning, når planerne for ”Slagterigrunden” bliver udarbejdet. En del

H A M M E R S L AG F R A L AU R I T Z . C O M

S 736 – søster til en kendt filmstjerne, fotograferet i remisen bag INSP! af Andreas Hansen, medlem af gruppen Roskilde i billeder.

af bygningerne på denne grund passer egentligt fint til den fredede remise og det nærliggende ting- og arresthus. Aktiviteterne på INSP er, sammen med en del af bygningerne, meget bevaringsværdige. Boligeselskabet Sjælland, der nu ejer grunden, har til formål at opføre boliger. Der er dog intet, der

forhindrer selskabet i at bevare en del af de gamle bygninger, hvis det ikke giver kommende lejere forhøjet husleje. Boliger, netop på den placering, kan give adgangsproblemer med en indkørsel så tæt på krydset Jernbanegade/ Køgevej. Der kan derfor være gode grunde til, at man ved udarbejdelse af

de kommende lokalplaner ikke kun ser på selve slagterigrunden, men inddrager remisen og Ting- og arresthuset. En lokalplan kun for slagterigrunden skal nødig blokere for en fremtidig udvikling af området omkring remisen.

H A M M E R S L AG F R A L A U R I T Z . C O M

Flere farver - ja tak!

Christer Holmgren

Udstoppet Hane. H. 53 cm.

Vurdering DKK 1500

Vurdering DKK800

for Holmegaard Punchbowle og seks glas samt to skeer Hammerslag DKK 2000

Hammerslag DKK 1200

Ikke alt behøver at være pastel- eller pudderfarvet, som ellers er en stærk modetendens i vores indretning og ofte fremhæves i boligmagasinerne. Friske og klare farver passer perfekt til den grå eller sorte sofa, som stadig er bestselleren blandt sin slags og står i mange stuer. Mange pifter hjemmet op med kulørte bøger i reolerne, kunst på væggen eller farverige puder i Du kan altid kontakte dit lokale auktionshus i Roskilde på Store Hedevej 4, for salg eller vurdering. Lauritz.com – dagligt åbent kl. 10-18 4674 4040, roskilde@lauritz.com

Kronjyden

Krydderikrukker af fajance med forskellige glasurfarver, låg af kunstmateriale Vurdering DKK 1500 Hammerslag DKK 2600

sofaen, men man kan også finde mange andre fine boligobjekter, som kan sætte kulør på tilværelsen og samtidig give hjemmet et mere unikt præg som f.eks. den røde punchbowle fra Holmegaard til næste festlige lejlighed, den flotte og farverige hane til vindueskarmen eller fajance krydderikrukkerne med forskellige glasurfarver som ekstra “spice” til madlavningen.

Ballonregn i Gadstrup Dagli’ Brugsen i Gadstrup kunne i sidste uge fejre sin 125 års fødselsdag med udvidede åbningstider, en masse tilbud og rabatter og stort morgenbord for

kunderne. Et af fødselsdagens største optrin fandt sted klokken 17, da uddeler Bjarne Christiansen fra sin position på toppen af Dagli’ Brugsens tag sendte en regn

af balloner med påsatte gavechecks ud over de mange fremmødte lokale handlende.


17. MAJ 2016 l 23 l

NYERE BRUGTE PEUGEOT BILER PEUGEOT 308 SW ACTIVE 1,6 BLUEHDI 120HK

PEUGEOT 3008 ACTIVE 2,0 HDI 163HK AUT.

DIESEL

DIESEL

Km 10000, årgang 06/2015, hvid, centrallås • ABS • fartpilot • splitbagsæde • startspærre • airbag • armlæn • tonede ruder • radio • ESP • 6 airbags • multifunktionsrat • navigation • 12V strømudtag • 2-zoners klimaanlæg • AUX-stik • Bluetooth • El-rudehejs bag • El-rudehejs for • El-spejle med varme • Fjernbetjent centrallås • Køl i handskerum • Kørecomputer • Parkeringssensor • Regnsensor • Servostyring • Sædevarme • Udvendig temperaturmåler • 18’’ Alufælge • Højdejusterbart forsæde • Ikke ryger • Justerbart rat • Kopholder • Baksensor • Diode lygter • El-bagrude • Håndfri telefon • Klimaanlæg • USB/iPod-tilslutning

249.900,-

Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 51010,- kr. 2.923,- (Kreditomk. kr.42722,- Årlig omk. 5,7%)

PEUGEOT ION LOWLINE 47 KW 5.D

PEUGEOT 208 ACTIVE 1,0 VTI 5.D

KM 5000, årgang 01/2012, perlemorshvid, ABS • el-spejle • aircondition • startspærre • airbag • tågelygter • ESP • læderrat • CD / radio • El-bagrude

REN ELBIL

PEUGEOT 308 SW SPORTIUM 1,6 HDI 112HK STC

kr.

BENZIN

DIESEL

kr.

DIESEL

kr.

BENZIN

174.900,-

BENZIN

kr.

DIESEL

Km. 10000. Årgang 09/2015. Sølvmetal. centrallås 6 gear, 18” alufælge, airc., 2 zone klima, køl i handskerum, fjernb. c.lås, for. + bag. parkeringssensor, fartpilot, kørecomputer, infocenter

249.900,-

Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 53020,- kr. 3.031,- (Kreditomk. kr.43816,- Årlig omk. 5,7%)

Kr. Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 35.935,- kr. 2.104,- (Kreditomk. kr. 33863,- Årlig omk. 6.4%)

PEUGEOT 308 ALLURE 1,6 BLUEHDI 120 HK 5.D

Km 15000, årgang 09/2015, hvid, 6 gear, 16” alufælge, 2 zone klima, køl i handskerum, fjbt. C. lås, parkeringssensor, fartpilot, kørecomputer, infocenter, startspærre,

159.900,-

Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 32.920,- kr. 2.124,- (Kreditomk. kr. 47.474,- Årlig omk. 9,7%)

Km. 19000. Årgang 04/2015. Beigemetal. ABS • el-spejle • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • tågelygter • tonede ruder • selestrammer • radio • ESP • 6 airbags

124.900,-

Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 25.885,- kr. 1.586,- (Kreditomk. kr. 30240,- Årlig omk. 7,9%)

PEUGEOT 308 SW STYLE 1,6 BLUEHDI 120HK

Km 114000, årgang 02/2011, hvid, 18” alufælge, 6 gear, airc, 2 zone klima, køl i handskerum, fjbt c.lås, fartpilot, kørecomputer, infocenter, startspæære, auto. Nedbl. Bakspejl, udv. Temp. Måler,

124.900,-

PEUGEOT 2008 ACTIVE 1,2 VTI 82HK

Km 56000, årgang 07/2012, Beige metal, ABS • el-spejle • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • tågelygter • tonede ruder • selestrammer • radio • ESP • 6 airbags •

104.900,-

PEUGEOT 308 GTI 1,6 THP 200HK 5.D

Km 106000, Årgang 02/2011, gråmetal, ABS • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • anhængertræk • tågelygter • armlæn • tonede ruder • selestrammer • radio Kr. Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 25.885,- kr. 1.727,- (Kreditomk. kr. 42108,- Årlig omk. 10.8%)

PEUGEOT 208 ALLURE 1,6 E-HDI 92 HK 5.D

Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 21.865,- kr. 1.379,- (Kreditomk. kr. 28856,- Årlig omk. 8,9%)

219.900,-

Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 44.980,- kr. 2.595,- (Kreditomk. kr. 39102,- Årlig omk. 6.0%)

Km 36000, årgang 03/2013, beige metal, ABS • el-spejle • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • tonede ruder • selestrammer • radio • ESP • 6 airbags • multifunktionsrat

99.900,-

kr. Ydelse over 84 mdr., udbt. kr. 20.860,- kr. 1.326,- (Kreditomk. kr. 28.428,- Årlig omk. 9,2%)

Km 68000, 05/2012, hvidmetal, ABS • fartpilot • aircondition • startspærre • tågelygter • armlæn • tonede ruder • selestrammer • ESP • 6 airbags • læderrat • navigation • Diesel partikelfilter • Service Ok • 17’’ Alufælge • Aftageligt anhængertræk • Glastag • Højdejusterbart forsæde • Justerbart rat • Kopholder • 2-zoners klimaanlæg • AUX-stik • Bluetooth • CD / radio • El-bagrude • El-foldbare sidespejle • El-rudehejs bag • El-rudehejs for • El-spejle med varme • Fjernbetjent centrallås • Klimaanlæg • Køl i handskerum • Kørecomputer • Parkeringssensor • Regnsensor • Servostyring • Sidespejle med varme • Sædevarme • Udvendig temperaturmåler • Fører-airbag • Gardin-airbag • Isofix • Passager-airbag • Selealarm • Traction control

DIESEL

279.900,-

kr. Ydelser over 84 mdr. Udbetaling kr. 59030,-. Kr. 3352,-. (kreditomk. Kr. 46843,- Årlig omk 5,4%)

Lev. omk. 3.880,-

PEUGEOT 208 DESIRE

PEUGEOT

16” alufælge • Bakkamera • Sportssæder, for Klimaanlæg • P-sensor, bag • Læderrat Tågeforlygter Mørktonede ruder, bag Sportsfront • VisiPack El-ruder, for og bag Mirrorscreen med Apple CarPlayTM** VÆRDI 50.000 KR.*

PEUGEOT 208 DESIRE

1.6 BlueHDi 100 hk 5-dørs

169.990 kr. • Årlig grøn ejerafgift 260 kr. • 33,3 km/l

33,3 km/l. CO2 79 g/km. Ekskl. leveringsomk. 3.880 kr. Den viste bil er en 208 Desire med ekstraudstyr. *Værdi af udstyr i forhold til Active. **For at kunne gøre brug af Apple CarPlay, skal du A bruge en iPhone 5 eller nyere model. Telefon, abonnement og dataforbrug indgår ikke i tilbuddet. Gælder så længe, lager haves eller senest d. 30.06.2016. ++

Kom til Peugeot Best Buy-dage i weekenden og gør et særligt godt køb! Med den nye Peugeot 208 Desire får du nemlig ekstra meget lækkerhed med i prisen. Udvendigt fremstår den sporty kampagnemodel både skarp og elegant. Og heller ikke indvendigt bliver du skuffet, for 208 Desire er fyldt med masser af lækkert udstyr for 50.000 kr.* - som lige nu er er med i prisen. Inklusive det avancerede Apple CarPlayTM, der blot er med til at understrege den samlede oplevelse af unik teknologi og raffinement, når det er bedst. Et stærkt Best Buy til dig, der ønsker lidt mere af alt det lækre. Læs mere på peugeot.dk eller kig ned til din forhandler, så du selv kan prøvekøre 208 Desire.

PEUGEOT 208 DESIREVEJLEBO

& WINTHER APS

Telefon 88 88 67 67

Peugeot Roskilde - Maglegårdsvej 5 B - 4000 Roskilde www.peugeot.dk/roskilde Allan Larsen

Johnny Vejlebo

Åbningstider. Man-torsdag kl. 9-17.30, Fredag 9-17.00, lørdag lukket, søndag 11-15

Følg os på Facebook og se konkurrencer og tilbud

Kasper DeWitt

Michael Wermuth


l 24 l 17. MAJ 2016

Forlæng din bils levetid - det kan godt svare sig!

Det kan blive dyrt at købe billigt! “En tandrem der springer i utide kan koste ti gange så meget som hvis den var skiftet i tide!

Handler du hos de autoriserede værksteder, så er du garanteret 100% service, og din brugte bil stiger i værdi... Dit autoriserede værksted giver dig et stempel ved hvert serviceeftersyn, der både giver dig sikkerhed for garanti og en lang levetid + en bedre brugtvognspris, når du sælger din bil igen. Vi bruger kun originale reservedele, som vi kan stå 100% inde for. Når der kommer nye elektroniske opdateringer fra bilproducenterne, så har vi også selvfølgelig styr på det! Det er ekstra service!

Morten Hahn Jensen Værkfører, Gunner Due Biler A/S

Michael Bo Nielsen Værkfører, Gunner Due Biler A/S

Lasse Kristiansen Værkfører, Gunner Due Biler A/S

Jan Christansen Værkfører, Arne Stubbe AutomobilerA/S

Jimmy Christensen Værkfører, Arne Stubbe AutomobilerA/S

Morten Rasmussen Værkfører, Jens Winther AutomobilerApS

Thomas Ihde Servicerådgiver, Roskilde Bilcenter A/S

Linda Gunvig Værkførerass., Vejlebo & Winther A/S

Jens Piil Værkfører, Vejlebo & Winther A/S

Torben Juhl Værkstedschef, Vejlebo & Winther A/S

Velkommen hos de autoriserede - din garanti for sikker pleje af din bil!

BMW

Service partner RESERVEDELE

Gunner Due Biler A/S www.gunnerdue.dk

Arne Stubbe Automobiler A/S www.stubbe.dk

Service partner

Jens Winther Automobiler & MC ApS www.jenswinther.dk

Roskilde Bilcenter A/S

www. skoda-roskilde.dk

Vejlebo & Winther ApS

www.peugeot.dk/roskilde


SUZUKI VITARA

17. MAJ 2016 l 25 l

I WEEKENDEN KL. 11-16 START ÅRET MEDPREMIERE AT FÅ MEREPÅBIL FORNYE PENGENE DEN

FEDE MODELLER TIL Få kr. 35.000 for din gamle bil JUBILÆUMS-PRISER SUZUKI VITARA

*

Ved køb af ny Alto Xtra til kun kr. 119.990

I WEEKENDEN KL. 11-16

Aircondition, integreret CD-radio, alufælge, tågelygter, elruder, 6 airbags og ESP, fjernbetjent centrallås, højdejusterbart førersæde, automatisk stop/start af motor og splitbagsæde.

Alto, All-inclusive kun

S tor lu ksus marcipanb r ø d s ga ve til de f ør s t e ku n d e r

kr. 1.495

pr. måned inkl. service og forsikring de 3 første år**

SWIFT 20 – UNIK JUBILÆUMS-MODEL MED LÆKKERT UDSTYR Swift DUALJET Style

TOPTRÆNET CELERIO

Fra kun 89.990 kr.

Den usædvanligt praktiske Celerio er i topform med klassens Den køreglade Swift i en helt særlig ”20” udgave. Du får største bagagerum på 254 l, det bedste bagsæde, en økonomi op specialdesignet indtræk med dellæder, specialdesignede 16” alufælge specialfælge, tagspoiler, tågelygter, sportsrat, Bluetooth Aircondition, til til 27,8 km/l og det bedste standardudstyr med både håndfri telefon, aircondition, el-ruder, fartpilot og meget(sort/sølv), mere. integreret CD-radio, rat, sportsrat og fartpilot, LED aircondition oghøjdejusterbart Bluetooth.

med lækkert udstyr.

kr. 139.990

Fra kun 139.990 Kun kr.

kørelys og tågelygter, krom kølergrill, automatisk stop/start, elruder for og bag.

120 hk benzin og diesel Mulighed for avanceret AllGrip 4WD Nyt smart infotainmentsystem

En kvart million for en crossover? hos Suzuki. Stor S-Cross. Nyt avanceretIkke sikkerhedsudstyr

kr. 189.990

Individuelle designmuligheder Fra kun EU-norm: Benzin 18,9 km/l, diesel 25,0 km/l

kr. 1.995 FÅ 20.000 I USÆDVANLIG MEGET SUV FRA KUN 195.000,PÅ S-CROSS COMFORT EDITION

120 hk benzin og diesel Nyt avanceret sikkerhedsudstyr Eller kun om måneden Mulighed for avanceret AllGrip 4WD Individuelle designmuligheder inkl. service 3 første år** diesel 25,0 km/l Nyt smart infotainmentsystem EU-norm: Benzin 18,9 km/l, JUBILÆUMS-RABAT FÅ SELVTILLID MEDdeVITARA

Få et seriøst skud selvtillid. Vitara giver nemlig usædvanligt meget respekt fra kun 191.990 kr. Og lige nu kan du give den S-Cross 1.6 Comfort kr.) med metallak mere attitude med tilgaranti 20% jubilæums-rabat den op med ikke trækker, erpå i din tegnebog. Priserne hyppigere end tankbesøgene. Og endnu så er den spækket uzuki i sin tid lancerede den første Vitara, Edition fik både(196.990noget (5.000 kr.) og en helårspakke med alu-fælge, vinterdæk, tilbehør, fx 18" alu-fælge inkl. ved dæk195.000,-, – kun 15.995 kr. firehjulstræk kun koster kr. starter mens med sikkerhedsudstyr. Nogle modeller har indbygget n og grusvejen også den første SUV. Nu er den nye solcelle P-skive og meget andet (18.000 kr.). I alt 219.990 kr. 30.000,- ekstra. Det er en brøkdel af, hvad du ellers giver a landet – en ny dreng i klassen for praktiske biler med radarsensor, der advarer, hvis du kommer for tæt på bilen Jubilæums-pris: 199.990 kr. for Xtra en SUV. Kom i weekenden den nye Vitara. foran. Den Vitara kørerhyppigere enten køber påend benzin diesel, g temperament. Det elegante ydre og lave forbrug medforbi garanti ikke trækker, og er i oplev din tegnebog. Priserne noget tankbesøgene. Og så er den spækket Dafor Suzuki i sin tid lancerede denkun første fik nye både en eller ny, veludstyret Alto tilden kun udstyr på til kr.Vitara, 139.990. Og en crossover bner 2015 med Nytårs-optur alle, der starter ved 195.000,-, mens firehjulstræk kun koster kr. med tosikkerhedsudstyr. Nogle modeller har indbygget gaden og grusvejen også den første og SUV.du Nukan er den nye mellem Usædvanlig meget bil. vælge eller firehjulstræk. Et sted, 25 km/liter betyder, at de beundrende blikke falder ne vil have mere bil for pengene - for hos behøver heller ikke at koste en kvart million i kr. 119.990. Eller få Alto som All-inclusive fra

USÆDVANLIG MEGET SUV 195.000,Velkommen i weekenden fraFRA kl. KUN 11-16 Fra kun 191.990 kr.

Vitara landet – en ny dreng i klassen for praktiske biler med

radarsensor, der advarer, hvis du kommer for tæt på bilen

30.000,- ekstra. Det er en brøkdel af, hvad du ellers giver

orsvandt gaveregnen ikke med julepynten. år, for vores unikke, familievenlige S-Cross kun kr. 1.495 pr. md. inkl. service og forsikring for en SUV. Kom forbi i weekenden og oplev den nye Vitara. foran. Den nye Vitara kører enten på benzin eller diesel, stil og temperament. Det elegante ydre og lave forbrug på demellem 3 første år. Jo, Nytårs-opturen – og rykkerat ud fra kr. 189.990. Vil du af og med dinvælge kan fx køre ind i det nye år med sprælsk meget bil. du kan to- eller firehjulstræk. Et sted, venterUsædvanlig op en til 25 km/liter betyder, de beundrende blikke falder Når du finansierer ny bil hos os bil, gennem gamle giver Nordea vi kr. 35.000 for den, når du de hurtigste får et kæmpe marcipanbrød. t DUALJET Style spækket med lækkert Et godt bilkøb. Hele vejen rundt. Finans, får du automatisk 7-ÅRS GARANTIEN** med. Hør mere inkl. hos din forhandler. e viste forslag til finansiering 3 års service (max. 45.000 km) ved eBilfinans i samarbejde med Nordea Finans:

del i ndardfarve

Månedlig ydelse

Varighed

Pris inkl. lev. omk.

Udbetaling

Samlet kreditbeløb

Samlede kreditomk.

Samlet tilbagebetalingsbeløb

ÅOP

Variabel debitorrente

1.0 ECO+ medAlle All-inclusive mdr.: Kr.og 1.495 37.-84 mdr.: Kr. 1.177 84 Metallak mdr. priser er 1.–36. vejledende ekskl. lev. omk. (kr. 3.880).

88.770 lakeringKr.er20.000 68.770kan være vist Kr. med 21.733ekstraudstyr. Tilbuddene Kr. 90.503 7,9% lager haves. 2,48% og Kr. to-farvet mod merpris. Kr. Bilerne gælder så længe Der ++ 186.769 1.995 96 EU-norm. mdr. Kr. 37.354 149.415 Kr. 32.408 Kr. 181.823 5%gram/km, Vitara 2,01% AKr. forbehold for trykfejl.Kr.Brændstofforbrug er i hht. Celerio Dualjet: 27,8 km/l, COKr.2 84 gram/km. Celerio og Swift Dualjet: 23,3 km/l, CO2 99 Diesel: A A B 25,0-23,8 106-111 S-Cross ogAll-inclusive Vitara benzin: 19,2-18,2 km/l, 121-127 gram/km. Diesel ogADiesel AllGrip: 25,0-23,8 km/l, CO 106-111 gram/km. Vitara Benzin: 18,9 km/l,afCO gram/km. Vitara Benzinpakken. AllGrip: 17,9 CO2 er kr. 318 pr. måned, der opkræves via betalingsservice. ævnte ydelser er inkl. service de 3km/l, første årCO til kr. oggram/km. kr. 275 (S-Cross) pr. måned. Alto ECO+ med er2 også inkl. forsikring de første 36CO mdr.2 Forsikringen kan tegnes alle private over 25 år som del af All-inclusive Prisen påkm/l, forsikringen 2 123 2 230 (Alto) Vitara

ross 1.6 Familytages

+

130 er i hht. Allelev. priser er vejledende ekskl.Foto lev.kan omk. (kr. 3.780). ogDer to-farvet lakering er modTilbuddene merpris.gælder Fototilviser Vitaraeller meså længe lager haves. er fast i år 1, mens prisen i år 2 og 3 index reguleres oggram/km. forudsætterBenzinøkonomi skadefri kørsel i perioden. AlleEU-norm. priser er ekskl. omk. (kr. 3.780) og evt. og metallak. vise udstyr, der ikkeMetallak er standard. tages forbehold for trykfejl. 31.03.2015

(Vitara Exclusive monteretformed Countrypersonbil pakke).(max. Der 1tages forbehold et på kr. 35.000 opnås som kombination af rabat påekstraudstyr køb af Alto Extra, kr.119.990 og indbytningspris en registreret indbytningsbil pr. nyfor bil).trykfejl. A+

Alto: 24,4 km/l, CO2 94 gram/km. Swift: 23,3 km/l, CO2 99 gram/km.

A

S-Cross Benzin: 18,2-18,5 km/l, CO2 125-127 gram/km.

SUZUKI ROSKILDE KØBENHAVNSVEJ 154 · TELEFON 46 38 00 40

Vitara Diesel og Diesel AllGrip: 25,0-23,8 km/l, CO2 106-111 gram/km. A Vitara Benzin: 18,9 km/l, CO2 123 gram/km. B Vitara Benzin AllGrip: 17,9 km/l, CO2 am/km. Benzinøkonomi er i hht. EU-norm. Alle priser er vejledende og ekskl. lev. omk. (kr. 3.780). Metallak og to-farvet lakering er mod merpris. Foto viser Vitara med udstyr (Vitara Exclusive monteret med Country pakke). Der tages forbehold for trykfejl. Bob Gorm Michael Sabino


l 26 l 17. MAJ 2016

VIND en RENAULT TWINGO

SCe 70 HK Expression 5 d. e c n a h c r e Vind 1 til 1500

Aldrig har chancen været større for at vinde en bil

Til en værdi af kr. 105.980,-

Støt Svogerslev Boldklub og køb en nøgle til kr. 100,senest søndag den 5. juni

eller så længe lager haves

Nøglerne kan prøves i dagene 8., 9. og 10. juni. Salget er i gang og vi har 1500 nøgler til salg, så skynd dig forbi os på Betonvej inden det er for sent. Følg konkurrencen her i avisen og på facebook. Like Arne Stubbe automobiler A/S på facebook og se alle vores nyheder, deltag i konkurrencer med masser af fede præmier bl.a Park One, elektronisk P-skive, Dinitrol behandling, klargøringer m.m.

Arne Stubbe Automobiler A/S ROSKILDE: Betonvej 2 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 33 04 00 Åbent mandag - fredag kl. 7.30 - 17.30 · Lørdag lukket · Søndag kl. 11-15

stubbe.dk


17. MAJ 2016 l 27 l

Ny

Renault MEGANE Væk følelserne til live Kom selv og prøv

Fra

189.900 kr. Lykke, begær og passion kan sjældent beskrives – det skal opleves. Sådan er det med alle stærke følelser, og det gælder også ny Renault Mégane. Kun ved at prøvekøre kan du opleve, hvordan summen af tekniske finesser og elegant, sporty design går op i en højere enhed og skaber en umiskendelig stærk følelse: Ægte køreglæde. Glem ikke at opleve en prøvetur ud over det sædvanlige. ENERGIKLASSE

-

renault.dk

: Brændstoføkonomi 16,7-30,3 km/l, CO2-udledning 86-134 g/km. Prisen er ekskl. leveringsomkostninger 3.880 kr. Bilen kan være vist med ekstraudstyr.

stubbe.dk be.d MÅLØV: Måløv Byvej 7 · 2750 Ballerup · Tlf. 44 97 21 70

ROSKILDE: Betonvej 2 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 33 04 00

Åbent mandag - fredag kl. 7.30-17.30, lørdag lukket, søndag kl. 11-16 Åbent mandag - fredag kl. 7.30-17.30, lørdag lukket, søndag kl. 11-15 VORES SERVICEVÆRKSTEDER HAR ÅBENT MAN-TORS 7-24


l 28 l 17. MAJ 2016

Ring allerede i dag for en gratis og uforpligtende salgsvurdering - måske er din bolig mere værd end du tror?

home.dk

NYHED

ÅBENT HUS SØNDAG 22. MAJ 10.15-10.45

ÅBENT HUS 22/5 10.15 - 10.45

Tune Tune Bygade 34B

KgCfdC

Hyggelig og charmerende landsbyidyl

VILLA Kontantpris Ejerudgifter pr. md. Udbetaling Brutto/netto ekskl. ejerudgifter Sag: 173E00047

136

Nu sker det endelig – Tunes smukkeste bolig er endelig kommet til salg hos Home RO’s Torv Roskilde. Boligen er beliggende på den attraktive Tune Bygade, som er en del af den gamle bydel. Her finder man bl.a. den smukke og velholdte kirke og ligeledes få hundrede meter fra indkøbsmuligheder, skole, børneinstitutioner, offentligt

transport samt det naturskønne Hedeland. Kun få km fra boligen findes en af Danmarks mest velholdte golfbaner. Gå ikke glip af denne fantastiske bolig, med charme og sjæl, som er gennemrenoveret fra AZ i den stil som huset udstråler. Boligen står og venter på en ny familie at kræse om, skal det være jer?

ROSKILDE – RO’S TORV

SOLRØD

GREVE/KARLSLUNDE

TAASTRUP/HEDEHUSENE

GLOSTRUP/ALBERTSLUND

v/ Anne Crone A/S Ejendomsmæglere & valuar, MDE RO’s Torv 1, st. 233, 4000 Roskilde roskilderostorv@home.dk facebook.com/homeROsTorv Tlf. 38413500

v/ Anne Crone & Rasmus Mørch Ejendomsmæglere & valuar, MDE Solrød Center 48, 2680 Solrød Strand solroed@home.dk facebook.com/homesolroed Tlf. 56143800

v/ Anne Crone & Rasmus Mørch Ejendomsmæglere & valuar, MDE Hundige Strandvej 216, 2670 Greve greve@home.dk facebook.com/homegreve Tlf. 43909200

v/ Anne Crone A/S Ejendomsmæglere & valuar, MDE Taastrup Hovedgade 105, 2630 Taastrup taastrup@home.dk facebook.com/hometaastrup Tlf. 43996260

v/ Anne Crone A/S Ejendomsmæglere & valuar, MDE Hovedvejen 126, 2600 Glostrup glostrup@home.dk facebook.com/homeGlostrup Tlf. 43434141

home.dk

84

3

332 1984 Energi

2.895.000 2.902 145.000 13.731/11.336 Tlf: 38413500

Ejendomsmæglerkæde for Danske Bank koncernen


17. MAJ 2016 l 29 l

Roskilde Marineforening fejrer 100 års jubilæum

TEMA-AFTEN: Det perfekte forældrekøb Tirsdag den 24/5 kl. 19-21 Står du/Jeres børn foran et forældrekøb, så kom til denne spændende informationsaften, og mød nogle af branchens bedste rådgivere – bliv forberedt, og opnå det bedste forældrekøb.

Af Holger Vincents

Onsdag den 18. maj kan Roskilde Marineforening fejre 100 års jubilæum, og det kommer til at præge bybilledet. Med Søværnets Tamburkorps i spidsen for Roskilde Marineforenings medlemmer og gæstende foreninger med faner, starter en march kl.12 gennem Skomagergade til Stændertorvet, hvor Tamburkorpset giver koncert. Herfra fortsætter til Hestetorvet, hvor Tamburkorpset laver tattoo. ”Når vi laver noget lidt specielt, bruger vi Tamburkorpset til at festilgeggøre dagen, så jeg glæder mig”, siger Keld Christensen, formand for Roskilde Marineforening. Optoget gennem byen bliver efterfulgt af en reception fra Kl. 14-16 i foreningens lokaler på Elisagårdsvej, mens en stort anlagt jubilæumsfest for 120 inviterede, heriblandt Joy Mogensen, afholdes søndag den 22. maj på Hotel Comwell. Formanden har selv været medlem af foreningen i

Program • Velkomst v/BoligOne • Markedet lige nu • Få den optimale finansiering af Jeres forældrekøb • Bliv klædt på til at optimere skatten af dit forældrekøb • Få den optimale juridiske rådgivning ift. skøde/overdragelse mv. • Spørgetid til de forskellige rådgivere BRFkredit

Baker Tilly

Advokat

Vi byder på lidt at spise og drikke – ingen beslutninger på tom mave. Adresse er Ejboparken over for nr. 53. Tilmelding på mail.

Roskilde Marineforening kan i denne uge fejre sit 100 års jubilæum, og det bliver blandt andet med optog gennem Roskilde og reception i klubhuset, der ses her på billedet. Foto: Roskilde Marineforening.

15 år, og det bliver han ved med. Blandt andet på grund af foreningens høje aktivitetsniveau, der blandt andet tæller byens ældste kegleklub. Men Keld Christensen hilser også nye ansigter, der har gjort tjeneste på søen, hjerteligt velkommen i foreningen. ”Vi er ved at være lidt halvgamle, så vi kunne godt tænke os nogle nye medlemmer, for der sker så

75

meget i foreningen. Vi har blandt andet vores sommersejlads, fester, gode foredrag og en masse andre aktiviteter. Vores formål er selvfølgelig først og fremmest at oplyse om Søværnet og Marinehjemmeværnets virke, og det gør vi gerne, men vi er også nogle forfærdelige hyggehoveder”, siger formanden for Roskilde Marineforening.

METER TIL VUGGESTUEN SOMMERHØNSENE

VELKOMMEN PÅ TOPPEN I TREKRONER

Her opføres Roskildes første svanemærkede 2-plans rækkehuse “Toppen” kun få kilometer fra Roskilde centrum. På Toppen er der plads til fællesskab for både børn og voksne i smukke, grønne omgivelser – og med et dejligt kig over markerne til Roskilde by. Her er fokus på tryghed og samvær, hvor din bolig danner rammen om det gode liv, med børnenes legekammerater lige uden for døren. Boligerne skaber en tryg økonomi for dig, da husenes grønne profil sikrer et lavt energiforbrug, godt indeklima og minimal vedligeholdelse.

TOPPEN – TREKRONER byder på rækkehuse i et trygt kvarter; et dynamisk område med mange børnefamilier, skole og daginstitution i cykel- og gåafstand. Rækkehusene har 3 soveværelser, badeværelse, gæstetoilet og egen mindre have. Her er gode togforbindelser til København. Forventet indflytning i september 2017. STØRRELSE: 95-107 kvm PRIS: fra kr. 2.595.000 ÅBENT HUS: Onsdag d. 18. maj kl. 16-17 og søndag d. 22. maj kl. 15-16 ADRESSE: Boligshop på Toppen i 4000 Roskilde

”Psst.. Hos BoligOne bestemmer du selv dit salær”

BoligOne Roskilde/Lejre/Egedal Tlf: 70 20 44 66 Mail: roskilde@boligone.dk www.boligone.dk/roskilde

ÅBENT HUS ONSDAG OG SØNDAG NYE RÆKKEHUSE FRA KR. 2.595.000,-


l 30 l 17. MAJ 2016

Sport Roskilde Pigefodbold er symptom på ligestillingsproblem i dansk fodbold En ny DBU-undersøgelse om teenagepigers liv med fodbold i Danmark afslører, at mange medlemmer oplever, at klubberne prioriterer drengene højere end pigerne i landets fodboldklubber. Af Holger Vincents

40 procent af pigerne i de danske fodboldklubber føler ikke, at de får den samme opmærksomhed som drengene i deres klub, og det manglende fokus fra bestyrelser, holdledere og trænere har for to ud af tre af de adspurgte direkte indflydelse på deres lyst til at fortsætte med at dyrke deres sport. Det er en af hovedkonklusionerne i en nyligt offentliggjort DBU-rapport med titlen Pigernes Stem-

me, som fodboldforbundet har lavet på baggrund af et landsdækkende studie af teenagepigers liv med fodbold, som 2000 piger i alderen 13-16 år har deltaget i. Ifølge formanden for Roskilde Pigefodbold, var det et lignende og nu bekræftet tankesæt, der dannede baggrund for den lokale fodboldklubs stiftelse i 2014. ”Det er helt afgjort vigtigt, at få pigefodbolden prioriteret, og det var også en medvirkende årsag til, at vi valgte at starte klubben op. Rapporten rammer på man-

Pigernes stemme DBU-studie af 2000 teenagepiger i alderen 13-16 år liv med fodbold i Danmark. 40 procent af pigerne føler, at deres klub prioriterer drengene højere end pigerne. 40 procent af pigerne vil have flere sociale arrangementer i klubben. 25 procent af pigerne har haft dårlige oplevelser med klubhus eller andre faciliteter. 81 procent af pigerne oplever for lidt fokus på kvindefodbold i de traditionelle medier. For sociale medier er tallet 65 procent.

ge områder de hypoteser, vi selv har gået rundt med”, siger Ken Johannesson, formand i Roskilde Pigefodbold.

Fællesskab giver glæde I DBU’s rapport, der er blevet til med støtte fra Trygfonden, fremgår det samtidig, at pigernes fodboldglæde hænger nøje sammen med trænernes evne til at fremme fællesskabet på holdet, ligesom hele 40 procent efterlyser flere sociale arrangementer uden for kridtstregerne. Formanden for Roskilde Pigefodbold, der selv har stået i spidsen for både drenge- og pigehold, mener, at der forskel på kønnenes tilgang til sporten. ”Pigerne kan sagtens være meget seriøse, men de lægger samtidig stor vægt på at være en del af et fællesskab. Ude på træningsbanen ses det eksempelvis ved, at drengene hurtigt går i gang med at spille bolden rundt, når de er ankommet, hvor pigerne ofte møder ind lidt før for lige at tale med veninderne, inden de går i gang”, siger Ken Johanneson.

Jylland fører I de to år hvor Roskilde Pigefodbold, der deler baner

Ken Johannesson er formand for Roskilde Pigefodbold og var også med til at starte Roskildes eneste fodboldklub kun for kvinder i 2014. I dag har klubben cirka 260 aktive medlemmer.

med Himmelev Veddelev Boldklub, har eksisteret, er medlemstallet vokset fra 160 til cirka 260. Til gengæld kan der på sigt ligge en udfordring i at holde på medlemmerne, for DBU’s undersøgelse viser, at pigernes motivation til også at fortsætte på fodboldbanen i fremtiden er mindre på Sjælland, sammenlignet med landsgennemsnittet. Den såkaldte NPS (Net Promotor Score), et sammenligningsværktøj der anvendes i rapporten, viser nemlig, at det østlige Danmark hænger efter landsgennem-

snittet og særligt Jylland. I Roskilde påpeger Ken Johannesson, at det er i løbet af Roskilde Pigefodbolds første to leveår er lykkedes at etablere to seniorhold og dermed fastholde en stor gruppe unge kvinder. Han medgiver dog samtidig, at der skal gøres mere. Blandt andet er det ifølge Ken Johannesson nødvendigt at sporten får større mediebevågenhed, ligesom det ses i blandt andet Sverige og Tyskland. Den udmelding er helt i tråd med 81 procent af de unge i DBU-studiet, der også mener, at der er for

lidt fokus på kvindefodbold i traditionelle medier. ”På Sjælland skal vi hele tiden arbejde på at skabe nogle attraktive klubber. Men hvis vi skal have pigerne til at holde fast i fodbold, nytter det ikke at holde det nede som en nichesport. Se på kvindehåndbold, både i forhold til jævnbyrdighed og eksponering i medierne, mangler pigefodbold at nå op på det niveau. Det starter med at man prøver at skabe miljøet, og det har klubberne i Jylland nok været bedre til”, siger Ken Johanneson.

”Vi fik drengenes brugte fodboldtøj” Af Holger Vincents

På anlægget i Himmelev er Roskilde Pigefodbolds U17hold godt i gang med torsdagstræningen, og blandt spillerne er to piger, der i henholdsvis halvandet og to år har taget turen fra Holbæk og Tåstrup tre gange om ugen for at spille i den unge fodboldklub kun for piger. ”Jeg skiftede, fordi jeg ikke havde rykket mig i et stykke tid og gerne ville prøve noget nyt, få noget bedre træning og møde nogle nye mennesker”, siger 15-årige Josefine Binder Christensen fra Tåstrup. Hendes jævnaldrende holdkammerat er enig og påpeger samtidig, at mulighederne for at blive set af DBU også er større i Roskilde, i forhold til hendes

gamle klub i Holbæk, hvor rammerne var markant anderledes. ”Vi piger fik ofte drengenes brugte tøj - det var lidt mærkeligt, og til kampene fik vi som regel de mindre gode baner, så ja vi følte os underprioriterede i forhold til drengene i klubben”, siger Sofie Blicher Nielsen, der altså underbygger DBU-studiets konklusioner om, at en stor gruppe af de 13-16-årige teenagepiger i Danmark ikke føler, de dyrker deres idræt på samme vilkår, som deres mandlige klubkammerater.

For lidt i tv Sofie og Josefine er samtidig enige i undersøgelsens resultater, når det kommer til vægtningen af fællesskabet overfor fodboldfagligheden. ”Fællesskabet er vigtigt,

for det er jo ikke sjovt at være et sted, hvor man ikke kan lide hinanden. I Roskilde Pigefodbold er det sådan, at hvis man laver en fejl, så bliver der ikke rystet på hovedet eller sagt noget grimt. Der bliver sagt ’kom igen’”, forklarer Josefine Binder Christensen. Når Josefine og Sofie ikke selv tørner ud for Roskildeklubben, følger de som så mange andre danskere med i deres sport i fjernsynet, men ligesom 81 procent af de adspurgte i Pigernes Stemme, synes de godt seerfladen kunne tage sig mere alsidig ud. ”Jeg ville gerne have mulighed for at se mere kvindefodbold, og jeg tror også, at hvis der blev sendt mere, så ville det blive mere normalt. Jeg synes at kvindefodbold bliver underpriori-

Josefine Binder Christensen (tv) og Sofie Blicher Nielsen er blandt de 10 procent af Roskilde Pigefodbolds medlemmer, der er bosat uden for Roskilde Kommune.

teret på tv i Danmark. Vi har rigtig mange gode kvindelige fodboldspillere og så kan

det godt være at drenge er større og bedre, men jeg synes alligevel, vi skal have de

samme muligheder” siger Sofie Blicher Nielsen.


17. MAJ 2016 l 31 l

e k k y l il t t r to s ´s n Kære Stryh m u æ il b ju s r å 5 7 s e r je med ke oplevelser vi har is st ta n fa de le al r fo k ...og ta r os Vi hejser flaget og glæde haft gennem årene. bejde. til det fremtidige samar

erer til it v in b lu k ld o B v le Himmelev-Vedde gust u a . -7 . 6 n e d n e d ken Stryhns Cup i wee ’s Cup 2016: Tilmelding til Stryhn er ner.dk Tilmeldingen Gå ind på www.staev be ind er ltagergebyret først gældende når de i 97 ntonr. 00003210 talt til regnr. 0525 ko . Sparekassen Sjælland 23. juni 2016. er n Tilmeldingsfriste n række i skal spille Husk at tilmelde i de

Udover en masse god fodbold, glade fodboldkammerater, er der også medaljer til alle, samt vinderpokaler enten til puljevinder eller hvis slutspil gennemføres til 1. og 2. pladsen (afhænger af holdtilmeldinger). Der vil selvfølgelig også være forskellige boder med mad og drikke, samt

Række U6 U7 (årg10) U8 (årg09) U9 (årg08) U10 (årg07) U11 (årg06) U12 (årg05) U13 (årg04) U14 (årg03) U15 (årg02)

banestørrelse 3 mands 3 mands 5 mands 5 mands 5 mands 8 mands 8 mands 8 mands 11 mands 11 mands

efter sommerferien. enkelte rækker. RækInformationer om de muligt blive kerne vil så vidt det er der spilles med de opdelt i a, b/c niveau, des i DBU Sjælland proportioner som udby efter sommerferien.

forskelligt underholdning og konkurrencer i løbet af w/e. Vi glæder os til at se jer Med sportslig hilsen Himmelev-Veddelev Boldklub

resultater ingen ingen ingen ingen ingen ja ja ja ja ja

antal spillere 6 6 8 8 8 11 11 11 14 14

Pris 250 250 300 300 300 350 350 350 400 400

Spørgsmål til cuppen kan mailes til: stryhnscup2016@hvb-fodbold.dk Følg os på: facebook.com/StryhnsCup


l 32 l 17. MAJ 2016

60 to terne køre hvilk

Det er cykling for sjov

...og du kan være med! Der er plads til alle når DGI afholder et af verdens ældste cykelløb i Roskilde søndag den 19. juni. Stjerneløbet er en af Damarks landevejsklassikere, der blev kørt første gang i 1895 - et år før den første udgave af Paris-Roubaix. I år kan du stille med dit eget hold.

og se Michael Mørkøv og Michael Valgren i kamp mod 58 andre topryttere.

Søndag den 19. juni 2016 har Stjerneløbet start og mål på Stændertorvet i Roskilde. Stil dit eget hold og kom i mål før eliten,

RO’s på cykel

En spændende søndag venter i Roskilde Der er mulighed for at se topklasse cykelløb, når stjernerne dyster på de fem ruter. Børn og motionister kan også selv komme på cyklerne. Kvickly Algade og flere af byens forretninger holder åbent, og picnickurve m.v. kan købes og nydes i et særligt område ved målstregen.

RO’s på cykel - et cykelløb for børn i alderen 6-12 år. Det er gratis at deltage. Det eneste

du skal, er at at møde op og komme med din cykel. Husk din hjelm! Børnecykelløbet kører på en lukket rute uden biler. RO’s Torv sørger for, at alle, der deltager, får et startnummer, en t-shirt at køre i samt naturligvis en fin medalje for at have deltaget. Der er præmier fra RO’s Torv til de tre hurtigste børn i hver alderskategori. Første start går kl. 10:30 - så kom i god tid. Man mødes ved RO’s Torvs telt på Stændertorvet, hvor startnumre mv. udleveres.

Stjerneløbets holdløb Stjerneløbets holdløb for motionister. Og her kan du være med. Vi har lagt op til en folkefest, hvor alle virksomheder, for-

eninger eller et hold gode venner stiller med fem ryttere, der hver cykler på en af de fem ruter. I starter samtidig, og holdet får noteret en samlet tid. Racercykler og bedstemorcykler er lige velkomne. Der er præmier til de hurtigste hold. Ruterne er mellem 12 og 28 km., og det koster 750 kr. pr. hold at deltage.

Stjerneløbets eliteløb 60 ryttere stiller til start i det 100 km. lange løb. De bedste hjemlige ryttere er i kamp mod forhåndsfavoritterne Michael Mørkøv og Michael Valgren. Der er gratis entré.

Smag på Roskilde Når I er færdige med løbet kan hele holdet og alle vennerne nyde en færdigpakket picnickurv eller en stjernemenu på udvalgte restauranter. Forudbestil til særlige holdpriser på: www.dgi.dk/stjerneloeb

Program for dagen Kl. 10.30 RO’s på cykel - et cykelløb for børn i alderen 6-12 år Kl. 12.00 Holdløbet for motionister Kl. 13.30 Vinderne af holdløbet for motionister kåres efterfulgt af underholdning ved Billy Cross Kl. 14.00 Præsentation af eliteløbets hold og ryttere Kl. 14.30 Eliteløbet skydes i gang efterfulgt af underholdning ved Billy Cross Kl. 17.00 Vinderne af Stjerneløbets eliteløb kåres


17. MAJ 2016 l 33 l

60 topryttere stiller til start i det 100 km. lange spektakulære cykelløb søndag den 19. juni 2016. De bedste hjemlige ryttere er i kamp mod forhåndsfavoritterne Michael Mørkøv (foto th.) og Michael Valgren (foto tv.). Kom ned på Stændertorvet, og oplev det spændende cykelløb ganske gratis. Alle rytterne skal køre alle ruterne og starter samtidig, men i fem forskellige startbokse, der står ud for de enkelte ruter. Herfra har hver rytter sin egen unikke kombination af i hvilken rækkefølge, de skal køre de fem ruter. Rytterne kører ud til vendepunktet og kommer retur til Stændertorvet, hvorefter de kører ud på en ny rute.

Saml 4 kollegaer og kom med til ”DHL stafetten” på hjul

INDHOLD MOTIONISTPAKKE: Fem startnumre Alle ryttere starter kl. 12.00. Fem ruter på mellem 12 og 28 km. Tidtagning med chip og samlet tid til holdet. Både racercykler og bedstemorcykler er velkomne. Husk cykelhjelm. Præmier til de hurtigste hold

Ruterne:

Lindenborg - 12 km Tune - 16 km Øm - 20 km Jyllinge - 24 km Gevninge - 28 km

Smag på Roskilde efter løbet

Nogle af Roskildes mest lækre restauranter og cateringvirksomheder har sammensat spændende menuer og picnickurve. Bestil forplejninge til dit hold samtidig med din holdtilmelding.

Vælg mellem: Picnickurv fra Caseus, Landmand.dk eller Hendins Mad og Smil. Pris: 750 kr. for fem personer. Stjernemenu på restauranterne Rådhuskælderen, Moehr og Upstairs. Pris: 1.250 kr. for fem personer.

Kl. 13:30 og igen kl. 14:30 underholder Billy Cross på Stændertorvet.

FAKTA: Stjerneløbet - en rigtig klassiker fra 1895

Sådan deltager du Saml fire venner, kollegaer eller din familie plus dig selv og tilmeld dit hold på: http://lapio.dgi.dk/event/2016-stjerneloebet Du kan bestille mad og drikke ved tilmeldingen. Det koster 750 pr. hold og Paperboy bringer masser af omtale - vi glæder os til feste med jer!

Stjerneløbet er en af de få danske landevejsklassikere og blev kørt for første gang i 1895 - et år før den første udgave af Paris-Roubaix. Det specielle ved Stjerneløbet er, at løbet er fordelt over fem ruter. Alle rytterne i eliteløbet skal køre alle ruterne og starter samtidig men i fem forskellige startbokse, der står ud for de enkelte ruter. Herfra har hver rytter sin egen unikke kombination af rækkefølgen af de enkelte ruter. Rytterne kører ud til vendepunktet og kommer retur til Stændertorvet, hvorefter de kører ud på en ny rute. Dette giver en helt speciel stemning i målområdet og rig mulighed for at se masser af cykelløb. De fem ruter er mellem 12 og 28 km. lange. I alt er Stjerneløbet på 100 km. og der stiller 60 ryttere til start. Henry Hansen, Ole Ritter, Jørgen V. Pedersen, Bo Hamburger, Peter Meinert og Magnus Cort har alle vundet løbet. Løbet har været kørt 92 gange.

MEDIEPARTNERE/SPONSORER

HANDLEN I ROSKILDE støtter stjerneløbet Algade 51

Roskilde


l 34 l 17. MAJ 2016

KULTURKALENDER 2016 MAJ

FODBOLDKAMP

BAL-AFTEN 18. MAJ

Herre-DS pulje 2 - KFUM BK, Roskilde mod Tuse IF Lillevang Idrætscenter kl. 13.30

SØNDAG 22. MAJ

VISER - SÆSONAFSLUTNING

Dagens visevært er Per og Hanne (Jytte). Vi starter med en frokostanretning, inkl. kaffe. Der er”Åben Scene” i pausen. Arrangeret af Visens Venner i Roskilde. Pris 150 / 250 kr. Tilmelding senest 17. maj på tlf. 2296 9296 kl.16-18. Restaurant Håndværkeren kl. 12.30-16.

TIRSDAG 24. MAJ STRIKKECAFÉ

Medbring dit strikketøj og få hjælp og inspiration fra de andre deltagere. Du er velkommen uanset om du er nybegynder eller viderekommen. Ingen tilmelding - bare mød op! Ågerup Bibliotek kl. 15-17

ONSDAG 18. MAJ

HANSEN BAND

SALONAFTEN

Fra kongehaller til socialt boligbyggeri - Når byen fortæller. Hvis blot vægge kunne tale - eller i dette tilfælde mure. Og det kan de faktisk! Pris 85 kr. Billetter købes på Roskilde Museum eller billetto.dk. Roskilde Museum kl. 19-21

Lokale erfarne Rock/Blues musikere spiller en masse af de gode gamle klassikere. Fri entré. Klosterkælderen kl. 20

FREDAG 20. MAJ FERNISERING

KONCERT OG ARTISK TALK

Dansk nutidslitteratur i musikalsk fortolkning. Sanger og sangskriver Kristina Holgersen har omsat brudstykker fra Helle Helles romaner til sange. Pris 25 kr. Køb billet på roskildebib.dk/kalender. Roskilde Bibliotek kl. 19-21 på Scenen

BAL-AFTEN M. HABADEKUK

Denne onsdag flytter onsdagsdansen ind i Gimle-Tanken sammen med otte mands orkesteret – folk, rock, salsa og big band jazz. Pris 60 kr. roskildebilletten.dk. Gimle kl. 19.30

TORSDAG 19. MAJ

Kom til fernisering på kunstværket, Waterworld, på Milens Dag. Gratis. Milen, syd for Roskilde Dyrskueplads kl. 15.30-18

KONCERT

Kris Herman er fabelagtig på en scene: Nærværende, spontan og fantastisk til at samle sit publikum omkring sig. Pris 100 kr. + evt. gebyr. Gimle kl. 20

LØRDAG 21. MAJ RAKUBRÆNDING

RHODODENDRONHAVEN

Jens Holger Hansen holder foredrag om rhododendron. Typer, farver, placeringer i haven m.v.. Hvis vejret tillader det, går vi en tur i Jens Holger Hansens have. Pris 50 kr. Gulddysse Kulturgård kl. 15-17

SNOLDELEVREVYEN

Kafferevy - der serveres kaffe/te og lagkage. Pris 80 kr. Læs hvilke dage revyen også opføres på snoldelevrevyen.dk. Snoldelev Sognegård kl. 20

Keramikværkstedet viser hvordan man rakubrænder. Følg processen - og se de fantastiske resultater. Gratis. Gulddysse Kulturgård kl. 10

LAV ARMBÅND

Med perler, snor og lim kan du flette og designe dit eget armbånd. For børn fra 6 år. Gratis adgang. Ingen tilmelding. Roskilde Bibliotek i Boxen kl. 10-12

UGENS PROGRAM PÅ GIMLE

17.05

18.05

CaféKonCert:

folK rosKilde - bal-aften:

magnesia

KONCERT OG ARTISK TALK 18. MAJ

HabadeKuK

Gimle • HelliGkorsvej 2 • 4000 roskilde • Gimle.dk • facebook.com/Gimleroskilde

20.05

Kris Herman

21.05

danseriet:

freaK out


17. MAJ 2016 l 35 l

Farver og historier i Farver Hammers Gård Lørdag den 21. maj fra kl. 11-14 er der fernisering i Farver Hammers gård, Ringstedgade 3 i Roskilde. De to kunstnere, Marie Aggerbeck Christensen og Karina Møllnitz Lange, udstiller henholdsvis akvarel, collager samt mosaik og pennetegninger. Karina Møllnitz Langes tegninger er holdt i naivistisk stil med masser af detaljer og historier samlet i hvert billede. Nogle er holdt i en sort streg, mens andre er holdt i farver. Marie Aggerbeck Christensen viser et udvalg af akvareller med abstrakte og farveeksperimenterende motiver. Udstillingen er åben i perioden 21. maj – 1. juni 2016.

Kryptisk fernisering på Museet for Samtidskunst Den kryptiske engelske titel #I will medieval future you 4 peger både bagud og fremad på samme tid. ‘I will’ er en handling der peger fremad, omtaler eller forudsiger noget der kommer til at ske; ’medieval’ betyder ’middelalder’ og peger derfor bagud, og ‘future’ peger fremad mod en ikke-defineret fremtid. Sætningen #iwillmedievalfutureyou4 kan læses som et form for vendetta, en hævn eller kærlighedserklæring (alt efter hvordan man betragter middelalderen og/eller fremtiden) mod en person, sted, samfund eller global tilstand.

½ PRIS!

www.dallevalle.dk

på À LA CARTE! lør, søn, man, tirs kl. 16-22

2 cocktails 100,Alle ugens dage!

Bordreservationer Hovedvejen 140 · 2600 Glostrup · 4343 0390 Copenhagen Designer Outlet v/City2 · 2630 Taastrup · 4399 0086 Fiolstræde 3-5 · 1171 København K · 3393 2929 Fields · 2300 København S · 3220 4200 Amager Centret · 2300 København S · 3254 5400 Fisketorvet · 1561 København V · 3391 9370 Storcenter BIG · 2730 Herlev · 4491 4520 Bruun´s Galleri · 8000 Aarhus C · 8620 2060 klip ud og medbring!

• Der er fernisering på udstillingen den 20. maj 2016 kl. 17-19 • Under ferniseringen er der koncert med Synd og Skam, og der serveres helstegt pattegris • Udstillingen vises fra den 21. maj – 14. august 2016

Ny middelalder

ver fremtiden på følgende måde: ”The future always comes too fast and in the wrong order.”

Biskop og forfatter Jan Lindhardts bog Frem mod middelalderen er en kulturhistorisk fremstilling af, hvordan tv, internet, mobiltelefon og andre elektroniske medier på en måde har genskabt middelalderens fælles rum, hvor ingen kan skjule sig, i modsætning til skriftkulturens tid, der gav os alle et privat rum. Teknologier muliggør komplekse tidslige vilkår; nutider deles, geografisk og fysisk løsrevet, på mange planer. Fremtidsforskeren Alvin Toffler, der skrev de klassiske bøger Future Shock og The Third Wave, beskri-

Fakta:

Alle ugens dage fra kl. 10-16

Kuponen skal afleveres ved bestilling! (e-avis udklip ikke gældende!) Kuponen gælder kun i Glostrup - Copenhagen Designer Outlet v/City2 - Fiolstræde! Kuponen gælder t.o.m. 2016

klip ud og medbring!

Udstillingen er seriel og vil over de næste 100 år vises på 10 forskellige måder i forskellige rammer. Den er kurateret af Jacob Fabricius, kunstnerisk leder, Kunsthal Aarhus. Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond, Roskilde Kommunes Kulturpulje, Knud Højgaards Fond & CKU. Fernisering i samarbejde med pattegrise.dk.

Gælder ikke Børnebuffet!

Kunstnerne viser absurde og dystopiske fremstillinger af den tid, vi befinder os i, og gennem værkerne vil udstillingen forsøge at spejle det primitive i vores nutid og vores mulige fremtid. Værkerne skildrer rejser gennem tid og sted, både tilbage og frem. Udstillingen kan ses som en episk fremtidsfortælling, der både viser drømmene, fantasierne og ned-

Fakta:

af

VÆRDI·KUPON

Dystopi

og sammensmeltning disse.

Gælder ikke Børnebuffet!

(Sierra Leone), Nathaniel Mellors (England), Agnieszka Polska (Polen), Mika Rottenberg (Argentina/ USA), Mark von Schlegel (USA), Synd og Skam (Danmark) og Peter Wächtler (Tyskland).

På udstillingen #iwillmedievalfutureyou4 deltager Black Sabbath (England), Grégoire Chamayou (Frankrig), Cécile B. Evans (Belgien/ USA), Nadya Grishina (Rusland), Abu Bakarr Mansaray

VÆRDI·KUPON

Bestil 2 x Brunch/Frokost Buffet - betal kun for 1!

Kunstnerne viser absurde og dystopiske fremstillinger af den tid, vi befinder os i.

Fra hele verden

Kuponen gælder t.o.m. 2016

Bestil 2 x Vil duetlære at løbe Aften·Buff - betal kunog have fordet1!sjovt samtidig? Alle ugens dage fra kl. 16-22

Kuponen skal afleveres ved bestilling! (e-avis udklip ikke gældende!) Kuponen gælder kun i Glostrup - Copenhagen Designer Outlet v/City2 - Fiolstræde!

Om tre måneder løber du fem kilometer uden pause – og undervejs har du mødt en masse kvinder og mænd med samme mål som dig. Vi løber fra Vikingeskibsmuseet, når der er begyndertræning. Velkommen til Roskilde Motion!

- VI SAMLER BYEN Læs mere og tilmeld dig på roskildemotion.dk

FØRSTE LØBETRÆNING lørdag den 2. april kl. 9.00

GODT LØBETIP

Roskilde Motion - en løbeklub med plads til begejstring

til dig, der gerne vil løbe!

Klubben er for almindelige motionister. Vi satser på bredden, da vi har et ønske om at få flest muligt til at dyrke motion på egne vilkår.

tilbud til de mange, der har gode intentionerNår om at løbedu – men Det er vigtigt at drikke vand, Roskilde nårMotion duer etløber i varmen. som synes, at det er svært at komme ud af døren alene. På begynderhold bygges formen sveder kommer vandet fra ditlangsomt blod. Jo mindre og tykkere op og kan senere vedligeholdes på niveauinddelte hold. Målet er at kunne løbe fem kilometer eller 30 minutter uden pause. blodet er, desto svære bliver det at transportere ilt og Vi har også flere hold for dig, der allerede løber 5 km jævnligt. Målet er ikke at kunne energi til dine muskler. løbe en marathon, det er i orden at løbe for hyggens skyld.

BEGYNDERPROGRAM LØB MED PAPERBOY OG ROSKILDEMOTION

Løb ud af en rute og vend om, når den halve tid er gået

Dag

Dato

Løb

Gang

Løb

Gang

Løb

Gang

Løb

Gang

Løb

Løb samlet i minutter

Onsdag Lørdag Mandag Onsdag

18. maj 21. maj 23. maj 25. maj

4 4 4 4

1 1 1 1

5 5 4 4

1 1 1 1

5 5 4 4

1 1 1 1

5 5 5 5

2 1 1 1

5 6 6 6

24 25 23 23

Gåpause samlet i minutter 5 4 4 4

Tid i alt 29 29 27 27

Føler du tørst, er du allerede i underskud, så drik før du bliver tørstig.

Der lægges meget vægt på det sociale aspekt – der skal bogstaveligt talt være luft til at tale sammen under løb.

ROSKILDE

MOTION.dk

FAKTA: Du kan læse mere om emnet på Facebook gruppen Roskilde løber. Dette er stedet for alle, der ønsker at løbe med, enten i klubben eller på egen hånd via avisens ugentlige løbeprogram. Du kan også læse tidligere artikler om projektet samme sted. Hvis du ønsker at løbe med andre, kan du tilmelde dig på Roskildemotion.dk


l 36 l 17. MAJ 2016

Bennies Pletskud - så samles byen REDAKTION:

Tomas Skov, redaktør tomas@paperboy.gratis Mobil: 2679 4048

Holger Vincents, journalist holger@paperboy.gratis Mobil: 3052 7408

VIND EN UGE I EN Renault Twingo Paperboy sender hver uge fotograf Bennie Hansen fra Billedbutikken på gaden for at finde ugens pletskud.

SALG:

Er du den heldige, der er kommet i Bennies søger, så har du vundet en uge i en Renault Twingo hos Arne Stubbe Automobiler A/S i Roskilde. Bilen leveres med fyldt tank og du må køre op til max. 2000 km. Er du den heldige vinder, skal du kontakte Claus Pihl på tlf. 46 33 04 00 eller på mail: clp@stubbe.dk inden afhentning. Bilen skal afhentes i indeværende uge. Der følger naturligvis også en Paperboy-kop med i præmien, der udleveres sammen med bilen.

Helene Risum, marketing helene@paperboy.gratis Mobil: 2332 7119

Nina Holm, mediekonsulent nina@paperboy.gratis Mobil: 2289 9076

PRODUKTION:

Annette Thomsen, grafiker annette@paperboy.gratis Mobil: 2635 0714

ADMINISTRATION:

Lone Ovesen, bogholder lone@paperboy.gratis Mobil 2049 1162

Patrick Holbek, udgiver. Ansv. patrick@paperboy.gratis Mobil: 4058 4437

Paperboy udkommer hver tirsdag/onsdag til samtlige husstande i Roskilde Kommune. Tryk: Dansk AvisTryk Trykoplag: 38.500 eks. Udgiver: Paperboy ApS Det er ikke tilladt at gengive artikler uden tilladelse fra Paperboy. Læserbreve er velkomne og kan sendes til: tomas@paperboy.gratis eller holger@paperboy.gratis

Paperboy Roskilde Borchsgade 6 C, 1. sal - 4000 Roskilde Tlf. 7020 0214 · Åbent: mandag-fredag 9-16

UgensUdsnit

Lars Pedersen, salgschef lars@paperboy.gratis Mobil: 3052 9252

Sidste uges udsnit

Hvor er vi henne? Fotografen Bennie går hver uge på opdagelse i byen og stiller skarpt på en af byens utallige detaljer. Gæt hvor ugens billede er taget eller hvad det forestiller. Skriv dit svar på vores Facebookside Paperboy Roskilde dagen før vores udgivelsesdag. Vi trækker lod blandt de rigtige besvarelser og poster vinderen på Paperboys facebookside. Vinderen kan afhente et paperboy krus hos os på første sal i Borchsgade 6 C.

Sidste uges udsnit skulle findes på Roskilde Domkirke og ugens vinder blev Frank Jørgensen der svarede: ”Porten ind til Kong Frederik d. 9.s kapel ved Roskilde Domkirke” på Paperboys Facebookside. Tillykke - der står et Paperboykrus klar til Frank på redaktionen i Borchsgade 6 C.

Husker du?

Manden med øllene Erik Wibholm er kendt som indehaver af Tuborgdepotet i Roskilde. Men han havde også et liv både før og efter.

Af Tomas Skov

Erik Wibholm er født i Kolding, men rykkede allerede som 3-årig til Gundsølille, hvor forældrene skulle overtage driften af en slægtsgård. Den snart 78-årige pensionist holder i dag til på Ellekærgård i Store Valby, som han købte i slutningen af 1960erne. I 1977 flyttede hans kone Henny så ind med sine børn – og når man lægger det hele sammen, har par-

ret i alt syv børn, hvilket siden har ført til yderligere 15 børnebørn. De syv børn bor alle i relativ nærhed af barndomshjemmet i Store Valby – de fire lige i nærområdet, to i Roskilde og en enkelt i Hvedstrup. ”Så vi ses på en naturlig måde i det daglige”, siger Henny, da vi alle tre sidder i køkkenet på den velvoksne gård.

Ude på landet Erik Wibholm påbegyndte

Erik Wibholm på Ellekærgård i Store Valby med sin kone Henny.

sit landmandsliv allerede efter realeksamen.

”Min far havde fundet ud af, at jeg skulle have


17. MAJ 2016 l 37 l

Paperboy besøger barselsafsnittet på Roskilde Sygehus hver uge for at forevige livets mirakler.

Forårsbarn Laura så sit livs første solbeskinnede morgen tirsdag den 10. maj. Hun blev dog født allerede kl. 1:18 samme nat efter en rask fødsel. ”Jeg havde åbnet mig 9,5 cm ved ankomsten, så det var i gang med det samme. Herefter tog det kun en time og et kvarter, så var hun ude. De havde tippet hende til at veje fire kilo, men hun var noget mindre, så det var lidt nemmere end ventet. Det var alt i alt en forholdsvis nem fødsel”, konstaterer Gitte Thomsen, som gik ti dage over terminen.

til en datter, der ligger lidt under gennemsnittet med en vægt på 3300 gram og en længde på 49 centimeter. Laura blev født med sin fosterhinde siddende som en hjelm på hovedet, hvilket er et ret sjældent syn på barselsafsnittet. ”Hun havde også navlestrengen rundt om halsen, så vi nåede desværre ikke at se det”, fortæller faren. Trods Lauras beskedne størrelse kostede fødslen alligevel en del blod for moren, så Gitte Thomsen skal regne med at tage jerntabletter i en periode for at lette sin produktion af røde blodlegemer.

Kostede blod

Efterårsbryllup

Trods den ekstra ventetid blev det

Gitte Thomsen og Magnus Wilstrup

Af Tomas Skov

Se flere mirakler på vores hjemmeside: paperboy.gratis

har længe været enige om navnet Laura, og så kan datteren i øvrigt regne med at få farens efternavn. Det samme gælder mor Gitte, når hun gifter sig med sin Magnus til oktober. Indtil videre kan parret dog ikke få øje på yderligere familieforøgelse. ”Umiddelbart er det bare Laura, men hvis hun opfører sig ordentligt, så må vi se”, siger Magnus Wilstrup.

Personale på Roskilde Sygehus Personalet på fødegangen er jordemødre og læger samt et par social- og sundhedsassistenter. På afsnittet for gravide arbejder jordemødre, mens der på barselsafsnittet er ansat jordemødre og sygeplejersker. Disse to faggrupper supplerer hinanden optimalt i plejen af de nyfødte og deres forældre. I alt er der ca. 55 jordemødre og 12 sygeplejersker/assistenter ansat

Det sommerlige forårsvejr var en lys og varm velkomst for Laura på 3300 gram.

Name it Newborn - Komfort og god stil til dig og din baby

Vi opsøger hver uge én af de profiler, som fyldte meget i vores bevidsthed i en periode, og som nu lever en mere tilbagetrukket tilværelse. Hvor blev de af, og hvad laver de nu? et ophold på Svogerslev maskinfabrik, så der var jeg i ni måneder”, husker han. Siden kom han ind som landvæsenselev på det store gods, Fuglsang Avlsgård, ved Nykøbing Falster. Her avancerede han til ladefoged efter fire måneder, hvilket også kunne mærkes på lønningsposen.

Rundt på landkortet Den unge mand havde endnu ikke været i forsvaret, men han kom ind ved Livgarden med en fin udtalelse fra sin tidligere arbejdsplads, og efterfølgende fortsatte Erik Wibholm på sergentskole på Kronborg. Siden blev den driftige ungersvend forvalter af et gods på Fyn, og efterfølgende på Katholm ved Grenå. Men snart kom tiden, hvor

han så småt nærmede sig Roskilde.

Fik sit eget ”En dag ringede min far om en annonce i Berlingske Tidende om en forpagtning i Vridsløsemagle på 220 tønder land. Det var lige noget for mig, så jeg slog til. Det var dejligt at få sit eget”, fortæller Erik Wibholm, der dengang lige var fyldt 25 år. Han forpagtede jorden gennem otte år, og siden købte han omsider gården i Store Valby, som dog ikke var det eneste jern i ilden. ”Samtidig havde jeg forpagtninger rundt omkring, så jeg drev 350 tønder land i den periode”, fortæller han.

Tid til øl Og her nærmer vi os efterhånden det tidspunkt, vi alle venter på, nemlig i be-

gyndelsen af det Herrens år 1972, hvor Erik Vibholm får tilbudt at overtage Tuborgdepotet i Roskilde. ”Viggo Olsen, der havde depotet, blev syg og var indlagt i længere tid, og så henvendte de sig til mig, fordi han havde anbefalet mig”, husker Erik Vibholm, der med tiden kom til at råde over 40-45 ansatte. ”Vi startede med at leje de gamle, ret små lokaler i Allehelgensgade, som allerede dengang var ensrettet. Det var svært at få de store ølbiler ind i snævre garager, og trafikken måtte standses, hver gang bilerne skulle ind. Men vi ombyggede så nogle bestående bygninger, som vi ejede i Store Valby. Efter et halvt års tid i Roskilde flyttede vi depotet til Store Valby, hvor vi fik masser af plads.

Her var vi i over 17 år”, fortæller Erik Vibholm. Depotets salg var vokset drastisk fra fire millioner til 36 millioner flasker årligt, og på grund af pladsmangel flyttede depotet i 1988 til Roskilde Øst. Erik Wibholm trak sig tilbage i år 2000 efter ca. 30 år som Roskildes ølmand. ”Det var et dejligt levende og inspirerende job at være i kontakt med mennesker hver dag. Men også det at sælge et populært produkt som øl, var jo en herlig opgave” siger han.

Erik Wibholm skåler i julebryg med Hans Otto Bisgaard. Foto: Bennie Hansen


l 38 l 17. MAJ 2016

Læserbreve Sig nu undskyld

Af: Johnny Pedersen Vestergade 6 4ooo Roskilde

Zonta Roskilde samler blandt andet en del penge ind til velgørende formål ved modeshows som dette. Det er samtidig et af de arrangementer, hvor medlemmerne løfter i flok, hvilket betyder meget for Ulla Busck. Foto: Bo Nymann.

25 års jubilæum i Zonta Roskilde Ulla Busck kan i denne måned fejre 25 års jubilæum i Zonta Roskilde og dermed er hun det nuværende medlem med længst tilknytning til den lokale klub. Da Ulla flyttede til Himmelev i 1982 kendte hun ingen Roskildedensere og hun arbejdede ikke i byen. Netværket og tilknytningen til området blev, ligesom for mange andre tilflyttere, en udfordring. I 1990 blev hun inviteret som gæst til et møde i Zonta Roskilde og i maj 1991 blev hun officielt optaget i klubben. Dermed fik Ulla på en gang et kæmpe netværk af kvinder og en ekstra gevinst var, at hun med sin frivillige indsats i klubben også gjorde en forskel for at fremme andre kvinders juridiske, politiske, økonomiske, uddannelses-, sundheds-

og erhvervsmæssige status. Dengang var der 25 medlemmer i Zonta Roskilde. I dag er der 32, og Ulla glæder sig over den megen aktivitet, som hersker i klubben i dag. Der afholdes julemarkeder og modeshows, og klubben synliggør sig ofte, dér hvor borgerne samles blandt andet ved den årlige lysfest i Roskilde. Ud over det månedlige møde i Byens Hus, har Ulla Busck også deltaget i både landsmøder, hvor alle Danmarks klubber mødes, og Conventions, som er møder på internationalt plan - blandt andet i New York, hvor 2.200 kvinder fra hele verden var samlet. Zontaklubberne er på verdensplan fordelt på 63 lande. I Danmark er der på landsplan 23 klubber, hvoraf Zonta Roskilde er

en af disse. Ulla Busck har igennem årene både været en del af bestyrelsen, været kasserer, revisor og medlem af flere udvalg Ulla er uddannet i Bikuben og har det meste af sin karriere arbejdet i finanssektoren omkring personaleadministration i HR-afdelinger. I 11 år arbejdede hun i Finanssektorens Pensionskasse med blandt andet investeringer og information om pensioner, herunder de forskellige regler i EU. Ulla Busck er i dag 72 år og pensionist. Tiden bruger hun på golf, bridge, i sit fritidshus og ikke mindst sammen med sine tre børnebørn. Ulla har også jagttegn og elsker at rejse. Hun sidder i bestyrelsen i BikubenVeteranerne, og hun er naturligvis stadig aktiv i Zonta Roskilde.

Debatten om Godhavndrengene har kørt i alle medierne her på det sidste, især efter bogen med samme titel er filmatiseret. Det er vel ikke ukendt for borgere der følger med i hvad der bliver afsløret i medierne, at ”pædagogerne” på denne anstalt mishandlede drengene fysisk og psykisk. Endvidere blev et ukendt antal kraftigt medicineret med stærke psykofarmaka af værste slags, doseret af en ”velmenende” psykiater. Det er naturligvis svært at finde de ansvarlige voksne og stille dem til regnskab, når selv nuværende politikere henholder sig til forældelses fristen. Burde der findes sådan en størrelse at tage hensyn til? I min verden ville det være på sin plads at en modig politiker stiller sig op og gør systemet ansvarligt, og samtidig stiller de tilbageværende, de overlevende, en erstatning i udsigt. En udokumenteret undersøgelse har vist, at mange af de ulykkelige drenge er døde, for mange i en ung alder, og ofte for egen hånd. Nu vi er ved anbragte børn skal det da også lige nævnes, at børn i familiepleje også ofte har usle kår at slås med. Sager hvor det også har vist sig at være umuligt at få en klage igennem retssystemet, da den forældelsesfrist også

dér blokerer for en afsløring, domfældelse, af børnemishandlerne. Uansvarlige voksne medarbejdere i de berørte kommuner står på nakken af hinanden for at undslå sig for at tage stilling til de for ofte beviselige afsløringer, og der er kø ved håndvasken. Det er grotesk at de med den viden de har om disse sager, igen og igen fejer dem ind under gulvtæppet, i den tro de så heler sig selv eller bliver glemt. De heler ikke af sig selv, og med det kendskab jeg har til fejlanbragte, er der for mange børn, der kommer forkvaklede ud i det pulserende samfund når de fylder 18. De ender mange af dem som de fortabte Godhavndrenge, og forsvinder i statistikkerne. Jeg har tidligere i mine skriverier om dette emne, nævnt mit arbejde som bisidder, værge for mange af Ballerup kommunes anbragte børn i 197080’erne. Hvor jeg utallige gange har mødt ulykkelige børn, der ikke har kunnet få deres klager over plejeforholdet igennem hos deres socialrådgivere. De værste af disse sager jeg har været vidne til, har jeg nedfældet i en roman, nemlig Farvel Ejnar, som kan erhverves på SAXO.com. Her lader jeg drengen Ejnar gennemleve alle de modbydeligheder, man ikke tiltror ansvarlige pædagoger vil lade komme ned over uskyldige børns hoveder, selv om de har fået kendskab til hændelserne, og burde have taget affære. Det vil aldrig blive bedre så længe man bibeholder det besøgsmønster, man arbejder under nu, hvor man lang tid i forvejen aftaler et hjemmebesøg. Det kræver

uanmeldte besøg. Samtaler med de anbragte børn, uden plejefamiliens tilstedeværelse, og hvor børnene informeres om den tavshedspligt, socialrådgiveren er underlagt. Som det er nu, hvor kommunerne kører med stramme budgetter, sidder de ”ansvarlige” socialrådgivere og vejer for og imod. Beslutter alene om en klage er alvorlig nok til, at man vil bruge tid og penge på en undersøgelse af barnets ofte uhyrlige klager. Skalter og valter med et barns tro på, om klagen vil blive hørt. Og når så denne tro bliver til mistro, er barnets grundlag for en harmonisk opvækst spoleret for resten af livet. Kan vi være det bekendt? Det er aldrig for sent at erkende en fejl, og slet ikke andres fejl. Så se at komme i gang og sig så UNDSKYLD til de stakkels voksne, der stadig lider under de mishandlinger.

Deltag i debatten og send dit læserbrev til: tomas@paperboy.gratis Du kan også skrive til os direkte på vores hjemmeside www.paperboy.gratis Redaktionen forbeholder sig ret til at bringe en forkortet udgave i avisen og i fuld længde på nettet.

Liv, ære og velfærd

LEDIG STILLING

Frisørassistent m/k søges til travl salon i Roskilde Har du den 4 årige frisøruddannelse? Erfaring fra anden salon? Brænder du for frisørfaget? Så er det måske dig vi mangler på vores hold. Vi forventer du er kreativ, glad og smilende, serviceminded. Og at du er fleksibel og kan arbejde selvstændigt. Stillingen er på min. 30 timer om ugen. Er det noget for dig så send din ansøgning med foto til finn@riisom.com

Skovbovængets Allé 4 · Roskilde · Tlf. 4635 6676

www.riisom.com

LO Roskilde vil hermed give vores fulde støtte til Lindegården i deres kamp for bedre og mere sikre arbejdsforhold.

Der skal ikke være nogen tvivl om, at LO Roskilde altid vil kæmpe for et godt og sikkert arbejdsmiljø for vores medlemmer.

GARTNERBOLIG

Fjordgaarden´s gartnerbolig søger nye beboere, ca. 125 kvm med fantastisk udsigt. Husleje kr. 8.000, - plus forbrug, der medfølger arbejdsforpligtelse på ca. 500 timer årligt med have og rengøringsarbejde efter aftale. Udlejes kun til voksent par uden hjemmeboende børn.

HENVENDELSE 22 90 11 18


17. MAJ 2016 l 39 l

Roskilde i billeder Facebookgruppen Roskilde i billeder er oprettet af Kasper Jørgensen, der selv har en passion for fotos fra Roskilde. Gruppen har pü kort tid füet mere end 4000 medlemmer, der enten selv er glade for at fotografere eller blot nyder de mange flotte motiver, der bliver lagt ud. Fotografierne er en skøn blanding af fotos fra det historiske

Roskilde og smukke landskaber til det hurtige snapshot af en Roskildebegivenhed. Er du selv interesseret i foto, sü kan du sende en forespørgsel for at blive medlem af gruppen. Paperboy vil hver uge finde et af de mange tusinde flotte fotos - historiske eller med helt nye vinkler pü byen. Vi kontakter selv fotograferne og spørger om lov, men du er velkommen til at komme med forslag til de kommende fotos, der skal vises i Paperboy.

Skriv til tomas@paperboy.gratis og kom gerne med en kort beskrivelse af hvor billedet er taget, hvad tid og hvorfor det lige blev det motiv.

“En smuk aften hvor Boserup skov bader i aftensolen, Billedet er taget tirsdag aften ved 20 tidenâ€? Denne uges foto er taget af Kasper Jørgensen

RUBRIK GIV DIT VISITKORT TIL HELE ROSKILDE KOMMUNE - HVER UGE ALARM & LĂ…SE

EL-INSTALLATĂ˜R

PASFOTO

AIA-Tyverialarm • ABA-Brandalarm • Røgkanon Adgangskontrol • Video-overvügning • Hundevagt • Gitter Lüse • Vagt tilsyn • PorttelefonanlÌg • EDB-sikringswire

STÆRK LOKAL

BYENS BILLIGSTE

AUTORISERET RUKO-FORHANDELER OG ISO 9001 GODKENDT Godkendt af forskikringsselskaberne, DBI og SKAFOR  TIL R GE LĂ… E

NY 

 EROBE  D & GARD BA

 , EN KK EFTER MĂ…L  KĂ˜ TIL R  GE LĂ… NY 

ERDEROBE ATTRAKTIV SAMARBEJDSPARTNER! EFTER MĂ…L KĂ˜KKEN, BAD & GA • Med mere end 40 ĂĽrs erfaring. Design selv dine lĂĽger. Priseksempel: 10 alm. lĂĽger Design selv dine lĂĽger. • Alt inden for el-installation og afledte omrĂĽder. 5 skuffefronter Priseksempel: 15 greb 10 alm. lĂĽger 20 indv. 120 graders hĂŚngsler • Omkostningsbevidste og med fremragende service. 5 skuffefronter Montering-levering-moms-garanti 15 greb 20 indv. 120 graders hĂŚngsler Montering-levering-moms-garanti

Kr. 10.850,Kr. 10.850,-

Hovedkontor: Industrivej 20 4000 Roskilde Tlf. 70 267 100

Vores showroom er ĂĽben lørdag kl. 10.00-14.00. Ă˜vrige tidspunkter efter aftale.

DANSK DANSK¡ TEL 4634 5500 TINGVEJ 33, VINDINGE ¡ 4000KĂ˜KKENRENOVERING ROSKILDE Tlf. 46 78 26 30 • Fax 46 78 62 30 #  /-  KĂ˜KKENRENOVERING Tlf. 46 78 26 30 • Fax 46 78 62 30 #  /-  KĂ˜KKEN

Hos os fĂĽr du personlig

betjening fra start til slut Vores showroom er ĂĽben lørdag kl. 10.00-14.00. Ă˜vrige tidspunkter efter aftale.

www.alarmeksperten.dk EL-INSTALLATĂ˜R

AUTORISERET EL-INSTALLATĂ˜R

- LOKAL ELEKTRIKER - ERHVERV / PRIVAT - KVALITET TIL TIDEN - DĂ˜GNVAGT

TLF. 4636 8446 www.amsbo.dk - Skovbogade 2B, 4000 Roskilde

Hos os fĂĽr du personlig betjening fra start til slut

Store Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde *&(#.,! *&(#. &)" #

email: info@danskkoekkenrenovering.dk • www.danskkoekkenrenovering.dk $ %&%)""&""%(%&,( %" Store#Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde *&(#.,! *&(#. &)" # email:#info@danskkoekkenrenovering.dk $ %&%)""&""%(%&,( %" • www.danskkoekkenrenovering.dk

L NYE LĂ…GER TI L& GARDEROBE TI R GE LĂ… NY KĂ˜EKKEN, BAD EFTER E OBMĂ…L KĂ˜KKEN, BAD & GARDER EFTER MĂ…L Vores Showroom er ĂĽbent lørdag kl. 10.00-13.00 Ă˜vrige tidspunkter efter aftale.

DANSK DANSK KĂ˜KKENRENOVERING KĂ˜KKENRENOVERING Tlf. 40 41 35 36

Hos os fĂĽr du personlig betjening fra start til slut Hos os fĂĽr du personlig betjening fra start til slut

PASFOTO e... De helt rigtig

4 STK.

50,-

BILLEDBUTIKKEN

V/BENNIE HANSEN KĂ˜GEVEJ 60, 4000 ROSKILDE, TLF. 40 25 15 92 Ă…BENT MANDAG OG TORSDAG KL. 13-16

TANDTEKNIKER SPECIALKLINIK FOR TANDPROTESER Aut. Klinisk Tandtekniker

Marianne Grand Overenskomst med kommunen

46 35 73 73

Store Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde

www.mariannegrand.dk

Store Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde

Hersegade 24 ¡ 4000 Roskilde ¡ email: info@mariannegrand.dk

email: info@danskkoekkenrenovering.dk • www.danskkoekkkenrenovering.dk

Tlf. 40 41 35 36


l 40 l 17. MAJ 2016

OPERA

UNDER ÅBEN HIMMEL

Glæd dig til sommerens operaoplevelse. Storslået musik og lækker picnic.

Kom til Bellinis mesterværk den 6. 12. el. 13. august. La Sonnambula, Søvngængersken, har ikke været produceret i Danmark siden 1864. Det er et sandt jalousi- og kærlighedsdrama, og den vidunderlige musik er fra 1830’erne og fyldt med smukke solistindsatser og storslåede korpartier. Se mere på Operahedeland.dk. ”Sprudlende, fantasirigt iscenesat og super professionelle sangere. Noget af det bedste, jeg har set.” ”Vidunderlig musik i skønne omgivelser” Publikum om Opera Hedeland

Pbro uge 20 2016  
Pbro uge 20 2016  
Advertisement