Page 1

ROSKILDE 2. årgang · Uge 14 5. april 2016 www.paperboy.gratis

DGI Stjerneløb

har Søndag den 19. juni 2016 ål på cykelløbet igen start og m . Stændertorvet i Roskilde ooti Der vil være 100 hold for m for nt nisterne og der er nu åbe 46 de tilmeldinger. Læs mere si

Roskildes fodboldkommentator Zak Egholm om pokalbraget i aften:

Sådan slår vi AaB LIGE NU:

KØB KØKKEN OG FÅ 25.000,- TIL HVIDEVARER

Vi passer på dit smil...

Få natteroen tilbage med

genial snorkeskinne Træk vejret naturligt og frit og sig farvel til træthed, hovedpine & koncentrationsbesvær!!

ONLINE Værdibeviset* kan afhentes i butikker indtil den 16. april og skal benyttes senest 14. maj. * Gældende betingelser, se www.invita.dk

Invita Roskilde . Københavnsvej 106 . 4000 Roskilde . Tlf. 46 75 46 95 . www.invita.dk

Tandlægerne i centrum v/Lars Weltzer Algade 5 • 4000 Roskilde

Læs side 6

HOVMØLLER BOLIG Maria Hovmøller møller

Tlf. 33130010 0

bolig@hovmoeller.dk ller.dk Salg af fast ejendom Køberrådgivning

Købe eller sælge bolig? Grundighed – Tryghed - Service


l 2 l 5. APRIL 2016

Hjerteskole Kom til åben rådgivning hos Center for Alkoholog Stofbehandling i april Har dit forbrug af alkohol eller stoffer taget overhånd? Eller er du bekymret for én du holder af? Så kom til åben rådgivning hos Center for Alkohol- og Stofbehandling torsdag eftermiddag i april. Her er der mulighed for at komme til at tale med en erfaren behandler, som kan tilbyde anonym rådgivning og vejledning.

Du er velkommen: Torsdag den 7. april, kl. 15.30-17.00 Torsdag den 14. april, kl. 15.30-17.00

Torsdag den 21. april, kl. 15.30-17.00 Torsdag den 28. april, kl. 15.30-17.00

Du behøver ikke at lave en aftale før du kommer. Du skal være forberedt på, at der kan være ventetid.Behandlingen i Center for Alkohol- og Stofbehandling er gratis. Center for Alkohol- og Stofbehandling, Ringstedgade 16, 4000 Roskilde, www.cas.roskilde.dk.

CAFÉMØDE MØD ÆLDRERÅDET Tirsdag den 12. april kl. 14.00, på rådhuset, Rådhusbuen 1, 4000 Roskilde. VÆRDIGHEDSPOLITIK Nøglen til udvikling af fremtidens pleje. Få eftermiddagskaffen sammen med Ældrerådet. 14.00 VELKOMST Hvad vil vi med dagens emne, v/formand Kirsten Feld 14.20 ROSKILDE PÅ VEJ MED EN VÆRDIGHEDSPOLITIK Vision, målsætninger og mål Anvendt i hverdagen. v/udvalgsformand Morten Gjerskov 14.40 OPLÆG TIL DEBATTEN Merete Dea Larsen, næstformand, udvalget Marie Jørgensen, Ældrerådet

Nyt fra Bibliotekerne

Hvis du • har haft en blodprop i hjertet, hjernen eller har hjertesmerter? • har hjertesvigt eller en hjerteklapsygdom? • har rytmeforstyrrelser eller åreforkalkning/ vindueskiggerben? Så er Sundhedscentrets Hjerteskole noget for dig og dine pårørende. Formålet med kurset er, at du kommer til at kende din sygdom og ved, hvad du selv kan gøre for at påvirke den i positiv retning, samt at du får mulighed for at møde andre, der også har en hjerte-karsygdom.

Underviserne vil primært være sygeplejerske, diætist og fysioterapeut fra Sundhedsteamet i Sundhedscentret.

Forløbet vil være en blanding af undervisning, lette praktiske øvelser og erfaringsudveksling mellem deltagerne. Vi lægger vægt på en åben dialog.

Sted: Sundhedscentret, Rådhusbuen 1. Indkørsel til parkering fra Gormsvej.

Emner til kurset: • Fakta om hjertesygdomme. • Behandlingsmuligheder. • Motionen og kostens betydning. • Tanker omkring det at leve med en kronisk sygdom • Introduktion til den lokale Hjerteforening og Hjernesagen.

Kontakt: For mere information og tilmelding, se vores hjemmeside sundhedscenter.roskilde.dk. eller ring til Sundhedscentret, 4631 7702 eller kontakt sundhedskonsulent Christina Olofsson Sørensen, 4631 7710 / christinaos@roskilde.dk eller sundhedskonsulent Nanna Kanstrup, 46 31 77 45 / nannaka@roskilde.dk.

Hvornår?: Torsdage fra den 31. marts til den 28. april 2016 kl. 13-15.

Det sker… i april

DIN-littera-TUR Kom og del din læseglæde med andre og få inspiration til ny læsning. Du får fem minutter til at fortælle om din yndlingsroman, inden uret ringer, og turen går videre til din sidemand. Der bliver også tid til løs bogsnak. Det foregår på Roskilde Bibliotek mandag den 4. april kl. 17-19. Biblioteket serverer sandwich og kildevand. Det koster 25 kr. at deltage, og billetter kan købes på roskildebib.dk/kalender eller på bibliotekerne.

Roskilde Kommune vil være kendt for en fleksibel og grøn trafik/mobilitet, der skaber de bedste rammer for det sunde hverdagsliv og en effektiv pendling m.v. Mandag den 4. april er der borgermøde på Gadstrup skole om netop Trafik og mobilitetsplanen for Roskilde Syd. Den udsatte pokalkvartfinale mod Aab spilles i Roskilde Idrætspark tirsdag den 5. Med første dommerfløjt klokken 18.00 – og meget på spil, for begge hold.

Koncert og artist talk med Bagland & Camilla Tiedt Roskilde-bandet Bagland har en karakteristisk og anderledes lyd. Hvis du af og til lytter til P4, er der god sandsynlighed for, at du vil genkende tonerne af, hvad bandet selv kalder ”skæv pop på dansk med masser af kant”.

Tirsdag den 12, kl. 14.00, kan du møde Ældrerådet på Roskilde Rådhus til et cafemøde, hvor emnet er: Værdighedspolitik - nøglen til udvikling af fremtidens pleje. Søndag den 17. udlægges gyde/ skjulesten i Trekroner Bækken og dermed bidrages til at skabe en mere biologisk mangfoldig bæk, med optimal opgang for havørreder. Fiskeprojektet starter ved Slæggerupvej nr. 101 – og foregår fra kl. 8.30-11.30.

Bagland giver koncert på Scenen i Musikken på Roskilde Bibliotek torsdag den 14. april kl. 19-21. Inden koncerten er der artist talk med forsanger Camilla Tiedt. Billetter á 25 kr. kan købes på roskildebib.dk/kalender eller på bibliotekerne.

Det flade moræneområde mellem Roskilde, Køge og København blev førhen og i folkemunde kaldt for heden. Og egnen blev tilsvarende kaldt Hedebo egnen. Nu får navnet og egnen en renæssance via den nye Hedebosti – hvor du kan vandre, cykle eller ride gennem det karakteristiske og smukke landskab mellem Roskilde Fjord og Køge Bugt. Hedebostien indvies søndag den 24. på Hedelands festplads, Vindingevej 201 med masser af aktiviteter fra kl. 11-14. Du kan bl.a. opleve såvel vikinger som soldater fra 1. verdenskrig! Hedebostien er realiseret i samarbejde mellem Roskilde, Greve og Solrød kommuner.

Har dit forbrug af alkohol m.v. taget overhånd? Så kom til åben rådgivning hos Center for Alkoholog Stofbehandling på torsdage i april – fra kl. 15.30-17.00. Her er der mulighed for at komme til at tale med en erfaren behandler, som kan tilbyde anonym og gratis rådgivning. Første gang er altså torsdag den 7.

15.00 PAUSE MED KAFFE OG KAGE 15.30 DEBAT MELLEM PANEL OG SAL FRA POLITIK TIL HANDLING V/ OLE NYHOLM PEDERSEN, NÆSTFORMAND Panelet: Morten Gjerskov, formand Merete Dea Larsen, næstformand Kirsten Feld, formand Marie Jørgensen, Ældrerådet DEBAT til inspiration i det videre forløb. 16.30 TAK FOR I DAG V/ KIRSTEN FELD Mødet foregår i rådhusets kantine, hvor der er teleslynge.

Heller ikke den sidste weekend i april behøver du at kede dig! Fredag den 29. åbner hele Danmarks rockmuseum: Ragnarock – museum for pop, rock og ungdomskultur. Helt i tråd med Roskilde Kommunes musiske profil, har Ragnarock til huse på Musicon – nærmere betegnet på Rabalderstræde. Rockmuseet er bl.a. etableret i samarbejde med Roskilde Kommune og Roskilde Festival, og er et rockeksperimentarium, hvor du kan se, føle og selvfølgelig ikke mindst høre den danske populærmusiks historie. Lørdag den 30. er der så officiel genåbning af Stændertorvet, der gennem flere århundreder har lagt brosten til byfester og juletræstænding m.v. og dermed dannet rammen om nogle af Roskilde borgernes hyggeligste stunder. For at markere, at Stændertorvet også fremover er med på fest og ballade (af den gode slags), bydes der på et væld af fornøjelige aktiviteter. Samme lørdag er der tilmed Forskningens Døgn. Også et besøg værd. Du kan læse mere om ovenstående arrangementer på roskilde.dk.


5. APRIL 2016 l 3 l

Jørgen Hippie Andersen er en af de 7 bestyrelsesmedlemmer, der sammen med en række frivillige har genskabt et af Roskildes mest legendariske spillesteder, der nu bærer navnet Club Paramount Fønix.

Paramount genopstår på Eriksvej Det hedengangne spillested, der startede for mere end 50 år siden, genopstår nu på Eriksvej som Club Paramount Fønix. Der er åbningsfest den 29. april.

”Udgangspunktet var spillestedets 50 års jubilæum, hvor der dukkede en masse gamle Paramount-folk op, som gav udtryk for, at det kunne være sjovt, hvis man igen kunne høre livemusik på Eriksvej”, fortæller bestyrelsesmedlem i den nystartede forening Club Paramount Fønix, Jørgen Hippie Andersen, der i sin tid var med til at starte det gamle Club Paramount op i 1969. Det nye Paramount blev stiftet den 5. januar i år, og i løbet af vinteren har spillestedets bestyrelse og frivillige så arbejdet på at få alle de praktiske formaliteter på plads inden åbningsfesten fredag den 29. april, hvor Troldmandens Lærling, Sandmen og Haze Factory bliver de første på plakaten. ”Roskilde har brug for et spillested, der er lidt anderledes end Gimle, og der tror vi, Paramount kan blive et fint supplement. Vores målsætning er at tilbyde et andet repertoire og en mere klubbet stemning, der henvender sig til voksne. Dermed ikke sagt at unge ikke er velkomne, men det er

nok ikke helt forkert at sige, at det modne segment er vores primære publikum”, siger Jørgen Hippie Andersen.

Plads til alle Da det gamle Paramount holdt til i lokalerne på Eriksvej havde det ry for at være et af de mere alternative og outrerede spillesteder i byen, hvor en broget forsamling kom forbi for at nyde livemusik. Hvis man spørger Jørgen Hippie Andersen, er det da heller ikke en helt forkert karakteristik. ”Vi fik overdraget lokalerne i 1969, midt under ungdomsoprøret, hvor stofferne også kom til. Det ry har siddet hos mange roskildensere lige siden, men det nye Paramount skal kun være alternativt forstået på den måde, at der er plads til alle mennesker og alle musikgenrer”, forklarer det 64-årige bestyrelsesmedlem i Club Paramount Fønix. Nu venter den første koncertaften om en lille måneds tid. En aften der samtidig skal give en forsmag på, hvordan ildsjælene har tænkt sig, at Paramount skal se ud i fremtiden. ”Vi vil lave det koncept, at man har en aften, hvor publikum både bliver præsenteret for noget spændende, som de måske ikke lige kendte i forvejen, mens der er bal tid sidst. Men det er ikke mere fastlåst end, at vi kan tilpasse os efter publikums ønsker”, siger Jørgen Hippie Andersen.

“Design begins in the mind and comes from the heart.”

Få Synet tilbage mens du sover Ser du også bedst med fingrene? SVEN GÖTTI

Så kig forbi torsdag den 7. april. Her får vi besøg af Martin fra Götti - et af Schweiz helt hotte navne inden for den internationale brillemode. Han har hele programmet med. Og du ved hvordan det er - man ser jo bedst med fingrene! BEMÆ RK: GÆLD ER KU N 7. AP KL. 14 RIL .00-17 .00 Vil du se klart og tydeligt uden briller eller linser?

Få solbrillen med styrke - kvit og frit! Så skulle du prøve natlinser. En kontaktlinse til nærsynede, der uden du

mærke det omformer hornhinden og giver dig synet tilbage, mens du sover!

Køber du briller denne ognok, harmest samtidig behov for en med Vi erdag byens, dedikerede eksperter påsolbrille området. Så komstyrke, ned forbier ogder mange penge at spare. Vælger du hør en mere Prego standardglas dine styrker, supplement til dine omsolbrille de mange med fordele. Samtidig får du ien særlig grundigsom synstest hverdagsbriller, forærer vigratis. dig solbrillen kvit og frit. Tilbuddet denne – helt Så nej, her ingen halve løsninger – kungælder masser afkun faglighed og dag ved køb af brille. personlig rådgivning. Det er jo dit syn, det handler om!

Club Paramount Fønix • Ny forening og spillested stiftet i januar i år af en række af det gamle Club Paramounts tidligere frivillige. • Holder til på Eriksvej 40 i Roskilde, hvor der er plads til 350 stående publikummer. Det var også her det gamle Paramount lå indtil lukningen i 1992.

Måske Roskildes mest nørdede brillebutik Optik Nicolai’s • Skomagergade 10 • 4000 • Roskilde • Telefon: 46 36 01 02 • roskilde@optiknicolais.dk


l 4 l 5. APRIL 2016

Undgå ventetid

– og bestil tid på roskilde.dk

Fra 1. april kan du bestille tid til følgende ekspeditioner: • • • • • •

Kørekort Pas NemID Flytning/lægeskifte Fritagelse fra Digital Post Hjælp til selvbetjening

Tidsbestillingerne er kun til på rådhuset. Du kan bestille tid på roskilde.dk eller ved at ringe på 46 31 30 00.

Ledige stillinger i Roskilde Kommune Følgende stillinger er opslået i Roskilde Kommune: Administration, specialister og ledelse • Bygningskonstruktør eller arkitekt til Ejendomme i Roskilde Kommune. • Socialrådgiver/Socialformidler søges til Integration. • Udbudskonsulent søges til Roskilde Kommune. • Familieplejekonsulent til området for børn og unge, der flygter alene. • Børn og Unge søger ny god kollega til sagsbehandling i Handicapafsnittet. Ældre og hjemmepleje • Aktivitetsmedarbejder søges til Netværkscafe. • Rehabiliteringscenter Trekroner søger aftensygeplejerske. Pædagogik og undervisning • Pædagog søges til barselsstilling i Børnehuset Troldhøj.

• Teamkoordinator/værkstedsassistent til ITC Roskilde. • Pædagog søges til barselsstilling i Klostermarkens Børnehus. Børnepasning og pædagogisk medhjælp • Pædagogmedhjælpere/Pædagogiske assistenter søges til SCR Fjordskolen Lysholm. • Pædagogmedhjælper på fuld tid til Gundsømagle Børnehus. Sundhed og behandling • Sundhedskonsulent med erfaring inden for gerontologien. Faglærte stillinger inden for køkken, service og håndværk • Kok søges til rådhuskantinen. • Kantineleder søges til Sct. Jørgens Skole. • Gundsømagle børnehus søger barselsvikar for kostfaglig eneansvarlig.

Bemærk, at der løbende offentliggøres nye stillinger på kommunens hjemmeside, samt at stillinger med udløbet ansøgningsfrist ikke vises. Følg derfor med på www.roskilde.dk/job.

Kender du til kurset ”Lær at tackle kronisk sygdom”?

Har du overvejet at energirenovere dit hus? Deltag i Grøn Puls’ lodtrækning om at få et energitjek af dit hus for kun 200 kr. For at deltage skal du bo i Roskilde Kommune og acceptere at betale 200 kr. Markedsprisen på et lignende energitjek er ca. 2.000 kr.

Kurset kan være noget for dig, hvis du kan svare ja til et eller flere af følgende spørgsmål: • Har du brug for inspiration til at håndtere hverdagen med f.eks. smerter eller træthed? • Mangler du redskaber til at tage hånd om de konsekvenser, sygdommen har for f.eks. praktiske gøremål eller samvær med andre? • Lever du med frustrationer og bekymringer over lidelsen og dens følger?

Frist for deltagelse: Udfyld tilmeldingsformularen på grønpuls.dk. På hjemmesiden kan du også få mere information om Grøn Puls Energitjek og Grøn Puls generelt. Der trækkes løbende lod om energitjek, og vinderne får direkte besked.

Få indflydelse Borgermøder Trafik- og Mobilitetsplan for Roskilde Syd. 4. april 2016 Høringer Nye boliger i tre klynger ved Langebjerg Sø i Trekroner. 4. april 2016 Trafik- og Mobilitetsplan for Roskilde Syd. 17. april 2016 Afgørelser Tilladelse til at etablere en ny boring og foreløbig indvindingstilladelse og VVM screening til Værebro Vandværk. 4. april 2016 Nye boliger ved Dalen i Viby Sj. 8. april 2016 Landzonetilladelse til nyt enfamiliehus til erstatning for gammelt på Tværvej 3, 4130 Viby Sjælland. 8. april 2016 Landzonetilladelse til udvidelse af sø på Dybendalsvej 5, matr.nr. 9a m.fl. Gundsømagle By. 11. april 2016

Rettet klagevejledning til afgørelse om at fremme kystbeskyttelsesprojektet i Jyllinge Nordmark og Tangbjerg. 11. april 2016 Ny meddelelse af afgørelse om, at fremme kystbeskyttelsesprojekt i Roskilde Havn med rettet klagevejledning. 11. april 2016 Landzonetilladelse til opførsel af garage/lager bygning, Frederiksborgvej 534, matr.nr. 16e Gundsømagle By, Gundsømagle. 14. april 2016 Landzonetilladelse til filteranlæg, Risbyholm 5. . 14. april 2016 Landzonetilladelse til ny stald, Vor Frue Hovedgade 66, matr.nr. 12c Tjæreby By, Vor Frue. 14. april 2016 Landzonetilladelse til udvidelse af boligareal, Brordrup Bygade 3, matr.nr. 12b Brordrup By, Gadstrup. 14. april 2016 § 10 tilladelse til Højgaard Landbrug I/S. 15. april 2016 Endelig indvindingstilladelse og VVMscreening samt klagevejledning. 26. april 2016

Kurset er et selvhjælpskursus, hvor du lærer at bruge forskellige redskaber til at håndtere de problemer, der ofte opstår, når man har en kronisk sygdom. ”Mød op på kurset med udfordringer – gå fra kurset med værktøjer til en løsning” Sundhedscentret afholder informationsmøde tirsdag d. 5. april fra kl. 12.00 til 13.30. Sted: Sundhedscentret, Rådhusbuen 1, 4000 Roskilde. Indgang og indkørsel fra Gormsvej. Det er ikke nødvendigt at tilmelde sig. Informationsmødet vil indeholde introduktion til kursets opbygning, arbejdsmetoder og emner.

På informationsmødet er det være muligt at tilmelde sig kurset, som starter tirsdag den 26. april fra kl. 13.30 til 16.00. Kurset består af 6 ugentlige mødegange á 2½ timers varighed. Kurset er for borgere i Roskilde Kommune, og det er gratis at deltage. For yderligere information kontakt Sundhedscentret, sundhedskonsulent Bente Alis Jensen på tlf. 46 31 77 40 eller e-mail benteaj@roskilde.dk. Læs evt. mere om kurset på www.patientuddannelse.info.


5. APRIL 2016 l 5 l

Forårstilbud NYHED

Kalverosette med soufflefars Pr. stk. kr.

149

00

Sælges kun fredage og lørdage. Steg til 4 personer.

Friskhakket oksekød Maks. 8% fedt.

Ta’ 2 kg kr.

12900

Entrecôte eller ribeye Med 2 dl kold bearnaisesauce.

Frit valg Ta’ 2 stk. kr.

125

00

Pariserbøf

TO GO Pr. kit kr.

5900

Hjemmelavet leverpostej Pr. stk. 30,Ta’ 2 stk. kr.

45

00

mad med mere-steg

Kalveculotte

Nok til 5-6 personer.

Pr. stk. kr.

9900

Kyllingefrikassé Færdigret til 2 personer.

Pr. stk. kr.

69

00

Til 4-5 personer.

15900

Pr. stk. kr.

Månedens Kødbox

Se indhold på vores hjemmeside.

Tilbuddene er gældende fra onsdag den 6. april t.o.m. lørdag den 16. april 2016. Der tages forbehold for trykfejl og prisændringer samt udsolgte varer.

Scan QR koden og find os på Facebook

Kongebakkens Slagter & Specialitetsforretning Kongebakken 5 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 35 54 05 kongebakkensslagter@gmail.com · kongebakkensslagter.dk

995

Pr. stk. kr.

00

Slagtermester Anders Koppel


l 6 l 5. APRIL 2016

Afdød kollega lærte Zak Egholm at håndtere det kritiske fodboldpublikum:

”10 procent af seerne vil altid synes, du er et fæhoved” Fodboldkommentatoren med de roskildensiske rødder, Zak Egholm, er i løbet af de sidste 15 år blevet en af de mest markante fodboldstemmer på tv. Egholm giver FC Roskilde 25 % chance for at gå videre mod AaB. Af Holger Vincents

Fo d b o l d i n t e re s s e rede læsere vil med garanti genkend e

den roskildensiske journalist karakteristiske ansigt. Og hvis ikke, har de højst sandsynligt hørt Zak Egholms stemme på en række danske tv-kanaler, hvor han i mere end et årti har slået sine folder som vært, rapporter og ikke mindst kommentator i forbindelse med utallige fodboldtransmissioner fra Danmark og Europa. Zak Egholm har blandt andet arbejdet for TV2, inden han sidste sommer skiftede til Discovery Networks, hvor han nu slår sine folder på blandt andet 6’eren og Canal 9. ”Det er jo min hobby, der smelter ind i mit arbejde, så jeg er vildt privilegeret. Det forsøger jeg også at minde mig selv om hver eneste dag”, siger den 38-årige journalist.

Werges telefonnummer Han voksede op i Vester Såby og har spillet fodbold i flere Roskildeklubber, hvor talentet dog ikke rakte til en professionel karriere. Sideløbende med sporten i ungdomsårene gik Zak Egholm på Roskilde Katedralskole, inden studierne for alvor tog fart på RUC og Københavns Universitet, hvor han læste kommunikation. Lysten til at beskæftige sig professionelt med formidling af fodbold havde han med sig til forelæsningerne, og vejen til et job i mediebranchen viste sig da også for første gang i et auditorium. ”Via min underviser på KU, Birger Peitersen, fik jeg et telefonnummer til Carsten Werge, som gav mig lov til at komme med Zak Egholm er født og opvokset i Roskildes opland og efter en del år i København, rykkede fodboldkommentatoren sammen med sin kone og parrets børn tilbage til provinsen, hvor de i dag bor i Veddelev.

ud og kigge og faktisk også lave et interview. Det synes jeg, var helt vildt interessant. Så blev jeg ved med at holde kontakten lidt ved lige, og så en dag ringede de fra TV3”, fortæller Zak Egholm om den spæde start på jobbet som fodboldkommentator.

kontakt med spillere og trænere inde for den sportsgren, som han selv dyrker på fritidsplan i Himmelev-Veddelev Boldklub den dag i dag. Tiden hos TV2 gav dog en vigtig tilføjelse til journalistens CV, da han her skulle lære også at være en meningsmaskine, når 22-nyhederne havde brug for et ekspertudsagn om et skrantende Kritiske fodboldseere Mange år er gået, siden han for dansk fodboldlandshold eller dårførste gang stod på spring på ligere resultater i Brøndby. Men kanten af Superligagræsset med hvad mener han egentlig om FC mikrofonen i hånden – klar til at Roskildes muligheder mod AaB i få banens aktører til at udtale sig pokalturneringens kvartfinale? ”FC Roskilde har en chance, efter dommeren havde afgivet det sidste fløjt, men lysten til at være blandt andet, fordi de har bygget på skærmen er kun vokset støt. sig selv op rent mentalt, ved tidliOg så er det blevet lettere for Zak gere i turneringen at slå Hobro og Egholm at håndtere kritik fra en FC Midtjylland, som godt nok ikke kræsen seerskare, der som oftest stillede op i stærkeste opstilling, har klare holdninger til, det der uden dét faktum skal fjerne noget fra bliver sagt fra FC Roskommentakildes torpladserne. ”FC Roskilde skal være kompromisløse præsta”Man lærer efterhånden i duelspillet og levere deres maksimale tion. Der er nogle at navigere i rent fysisk, så er der muligheder for at minusdet pres, det slå AaBs rytme i stykker. ” ser. Et også er - for af dem det er et pres. er, at det I starten var jeg rigtig sårbar overfor, hvad folk ikke lykkedes at flytte kampen skrev om mig på Facebook, eller mod Silkeborg, der blev spillet hvis jeg lavede fejl. Og jeg lod mig søndag - Og det er rigtig ærgergå på af, hvis folk var hårde ved ligt”, siger fodboldkommentatomig. I dag tager jeg meget positivt ren, der samtidig peger på hjemimod konstruktiv kritik fra seer- mebanens underlag som en mulig ne, men jeg har et større panser”, forudsætning for succes. Han gisiger Zak Egholm, der tidligt i sin ver dog ikke de lyseblå mere end karriere fik et råd fra en nu afdød 25 procents chance for at nå en semifinale. kollega. ”FC Roskilde skal være kom”Jens Jørgen Brinch sagde engang: Lige meget hvad du siger, og promisløse i duelspillet og levere hvordan din stil er, så vil der altid deres maksimale rent fysisk, så være 10 procent, der synes, du er er der muligheder for at slå AaBs en kæmpe idiot, og hvis du ændrer rytme i stykker. Dét er chancen. kurs, er der ny gruppe, der synes, Og så gør det heller ikke noget, at du er et fæhoved. Derfor skal du Roskilde Idrætspark ikke ligefrem tro på dig selv og holde fast i den ligner greenen på en golfbane, for er der noget AaB gerne vil, så er kurs, du har lagt”, fortsætter han. det at spille hurtigt, og det kan de godt få problemer med”, siger Zak 25 % chance til FCR Zak Egholm skiftede efter eget ud- Egholm. sagn sit job hos TV2 ud med stillingen hos Discovery Networks, fordi han savnede den stadionære


5. APRIL 2016 l 7 l

Kom og hør hvad du skal bruge til at få dine møbler klar til udesæsonen

FORÅR & KLARGØRING MØBELRENS TRÆMØBLER

9995

KUNDEKLUB RABAT

10%

RENS POLYRATTAN SPRAY

PÅ ALLE TRIP TRAP PRODUKTER MØBELMALING

MØBELOLIE

19995

18995

¾ ltr. sort eller hvid

7995

TERRASSEOLIE EKSKLUSIV

¾ ltr.

2 ½ ltr.

39995

PREMIUM MURMALING 9 LTR.

OLIEFORSTÆRKET MURMALING 10 LTR.

GJØCO OLJEBEIS 10 LTR. TRANSP. TRÆBESKYT.

KUNDEKLUBPRIS

KUNDEKLUBPRIS

KUNDEKLUBPRIS

Normalpris 1559,-

1.247,-

Normalpris 999,-

799,-

Normalpris 1099,-

879,-

Helligkorsvej 11 • 4000 Roskilde • 46 36 16 66 • farvehuset.dk • tapetmesteren.dk


l 8 l 5. APRIL 2016

Henrik Nevers

Kathrine Krone

Emma Jørgensen

Marianne Fruergaard Mogens Vestergaard

Christine Skou

Klummen er et fast indslag i Paperboy, hvor vi har givet pennen fri til en gruppe mennesker, der har det til fælles, at de alle på den ene eller den anden måde er rodfæstet i Roskilde. Det er avisens faste holdeplads for markante meninger og gode personhistorier, alle med udgangspunkt i ugens skribent, men først og fremmest med Roskilde i centrum.

Wild West i Cyberspace Måske du kender ordet ”Shitstorm”? Et låneord fra engelsk, der efterhånden er kommet ind i sproget og dækker over en ”omsiggribende harme på Internettet”. Det kan fx være virksomheder, der bliver kritiseret på sociale medier som fx Facebook, og hvor historien hurtigt bliver udbredt til mange tusinde andre – ofte springer den også til andre (landsdækkende)medier og bliver dermed holdt i live i lang tid. Med i stormen følger ofte masser af (harme) kommentarer, hvoraf en del kan være formuleret med ord, der egentlig ikke egner sig til skriftsproget. I samme afdeling har man i TV-udsendelser set kendte politikere fortælle om deres virkelig dårlige oplevelser på de sociale medier, hvor mange almindelige borgere skriver kommentarer i stærkt nedværdigende sprog og grove vendinger, som går direkte efter manden og ikke bolden. Samme politikere udtrykker, at det faktisk rammer dem og deres familie hårdt. Det er jo ret ærgerligt, at dette skal stå i vejen for de sociale mediers kæmpe potentiale for gode og vigtige debatter mellem folkevalgte politikere og den almindelige dansker. Der er nok risiko for, at det faktisk ender med det modsatte – at politikere og andre magthavere trækker sig fra de sociale medier, fordi tonen bliver for grov og niveauet for lavt. For man får altså ikke mere ret af at skrive nedladende kommentarer – det er stadig de gode argumenter, der tæller. Det er min oplevelse, at det ofte er modne og voksne mennesker, der fører an med den grove tone i debatten, og det kan man godt undre sig over. Forklaringen er jo nok, at det er alt for let at få luft for sine meninger bag skærmen hjemme i privaten. Og det er jo ikke noget godt eksempel for børn og unge, der skal lære at begå sig i

det digitale univers. Også her er der dårlige historier i medierne med beskrivelser af grove eksempler på chikane og mobning mellem skole- og gymnasieelever, der i de værste tilfælde udstilles i billeder og videoer på nettet uden særlig meget påklædning og måske i intime situationer. Vel at mærke delt mellem mange tusind som i en shitstorm. Det minder mest om det vilde vesten, hvor love og medmenneskelige normer også blev tilsidesat, og hvor alle måtte leve med risikoen for at blive klynget op. I dag er det så helst uden tøj og til offentlig skue på nettet blandt mange tusind. Det kan vi på ingen måde leve med, og vi skal som skoler, forældre og samfund reagere konsekvent på den form for grove chikane, der jo virkelig kan skade et ungt menneske. Endnu en gang har ny teknik åbnet for muligheder, som vi så efterfølgende må indrette os efter, og det må give anledning til refleksioner over, hvordan respekten for individet bevares i det digitale liv. Jeg tror ikke, at man bare kan læne sig tilbage og tro, at det hele nok går af sig selv. Nej, det er nødvendigt at gøre op med den normløse tilstand der ses på de sociale medier, og det kræver en indsats fra især forældre og skoler herunder også gymnasier, hvor begge parter skal på være med til at udvikle god og respektfuld adfærd. Det kan såmænd også godt kombineres med et fagligt indhold med analyser af sprog, afsender og modtager-relationer og forskellen på tale- og skriftsproget samt meget mere. Spørgsmålet er så, hvem der skal opdrage på de voksne, for der er virkelig brug for almen dannelse på nettet.

Jonas Paludan (E) kalder det en ”milepæl”, efter stormflodssikringen af Jyllinge Nordmark nu er gået ind i en ny fase.

Stormflodssikring i ny fase Stormflodssikringen i Jyllinge Nordmark og den vestlige del af Roskilde Havn går ind i en ny fase, hvor de konkrete anlæg skal tegnes, og opgaverne skal sendes i udbud til entreprenører. Rambøll bliver såkaldt totalrådgiver for begge projekter, mens arkitektfirmaet Cornelius & Vöge skal fungere som underrådgiver. ”Der er stadig et stykke vej endnu, da mange myndigheder skal tages i ed samtidig med, at de konkrete projekter bliver tegnet.

bl.a. med et dige langs fjorden, et dige tværs over åens udløb med et højvandslukke samt et dige i øst ud mod åen. Rambøll vil i de kommende uger gennemgå hele området, hvor stormflodssikringen skal anlægges, sådan at deres udgangspunkt for projekteringen er bedst. Derefter bliver skitseforslagene justeret. Bagefter vil Roskilde Kommune og rådgiverne tale med de berørte grundejere om detaljerne for netop deres grunde.

-Vi er en lokal butik og ligger midt i gågaden!

Henrik Nevers Rektor

Skomagergade 24 - 4000 Roskilde - Tlf.: 46 35 10 98 SKJORTE

Denne uges klummeskribent:

Men mit budskab til de mange beboere i Nordmarken og på Strandgade ved havnen er alligevel klart: Der er lys forenden af tunnelen og vi krydser alle fingre for, at alt kommer til at gå så smidigt som muligt, så vi kan hurtigt kan se gravemaskinerne gå i gang”, siger Klima- og Miljøudvalget, Jonas Paludan (E) i en pressemeddelelse. Stormflodssikring af Jyllinge Nordmark består af en sikring mod fjorden og langs Værebro åens udmunding,

599,-

Åbningstider: Mandag - fredag kl. 10.00-18.00. Lørdag kl.10.00-15.00 SKJORTE POLO

499,-

499,-

www.mr.dk

Henrik Nevers er rektor på Roskilde Gymnasium. Han har udover uddannelsesverdenen stor interesse for musik og er selv udøvende musiker som pianist.

-Vi er en lokal butik og ligger midt i gågaden!

Skomagergade 24 - 4000 Roskilde - Tlf.: 46 35 10 98 Åbningstider: Mandag-fredag 10.00-18.00, Lørdag 10.00-15.00


5. APRIL 2016 l 9 l

FORÅRSTILBUD 2 SOLGLAS MED STYRKE

495,-

Enkeltstyrke op til +/-4,0/2. Herover mod tillæg på kr. 400,- pr. sæt.

ITALIENSK, NÅR DET ER BEDST... NYHED: Vi har netop fået de her smukke og skønne små italienske nyheder hjem. Serien er i aluminium og hele idéen er, at der både kan tilberedes direkte og serveres direkte i de skønne små ting. Kom ind og se de mange forskellige muligheder, der vil gøre din borddækning endnu smukkere og mere indbydende...

139,-

2 FLERSTYRKE-SOLGLAS

1.495,-

cream gastro

Skomagergade 28 · 4000 Roskilde Tel. 46 37 11 90 · facebook.com/creamroskilde

10

·

Mail: cream@mail.dk man.-fre. 10-18 · lør. 10-15

MINUTTER TIL ROSKILDE CENTRUM

VELKOMMEN PÅ TOPPEN I TREKRONER

Her opføres Roskildes første svanemærkede 2-plans rækkehuse “Toppen” kun få kilometer fra Roskilde centrum. På Toppen er der plads til fællesskab for både børn og voksne i smukke, grønne omgivelser – og med et dejligt kig over markerne til Roskilde by. Her er fokus på tryghed og samvær, hvor din bolig danner rammen om det gode liv, med børnenes legekammerater lige uden for døren. Boligerne skaber en tryg økonomi for dig, da husenes grønne profil sikrer et lavt energiforbrug, godt indeklima og minimal vedligeholdelse.

TOPPEN – TREKRONER byder på rækkehuse i et trygt kvarter; et dynamisk område med mange børnefamilier, skole og daginstitution i cykel- og gåafstand. Rækkehusene har 3 soveværelser, badeværelse, gæstetoilet og egen mindre have. Her er gode togforbindelser til København. Forventet indflytning i september 2017. STØRRELSE: 94-108 kvm PRIS: fra kr. 2.750.000 ÅBENT HUS: Onsdag d. 6. april kl. 16-17 og søndag d. 10. april kl. 15-16 ADRESSE: Boligshop på Toppen i 4000 Roskilde

SKOMAGERGADE 21 · ROSKILDE · 46 36 25 91 RO´S TORV · ROSKILDE · 46 36 25 88

ÅBENT HUS ONSDAG OG SØNDAG NYE RÆKKEHUSE FRA KR. 2.750.000,-

Montering i eget stel + kr. 300,-

Priser fra


l 10 l 5. APRIL 2016

k s i Fr k s i f

Blå Muslinger

Pr. kg. 30,- Tá 4 kg. KUN

100

00

bare r e g sma ! - det get bedre så me

Tunfilet

Sejfilet

Pr. 100 gram KUN

ca. 900 gr. KUN

18

00

99

00

Friskrørt

Fiskefars el. laksefars Pr. kg. kun 60,-

8 skønne

Rødspætter

-lige klar til panden!

2 kg. KUN

100

00

kun

80

! UHHME

00

SMAGER SKØNT OG ER NEMT!

M HJEM ISKEF T E V R LA DELLE FRIKA

SING NTN : E H AF DATO G IN E TILL BES T 5 DAG ES SEN FØR NG NI ENT AFH

NYHED Bestil online på: www.kvicklyhyrdehoj.dk Frisk fisk og grøntsager af sæsonvarer NEMT OG LÆKKERT FÆRDIGRET TIL 2 PERSONER KUN

Hyrdehøj Bygade 6A · 4000 Roskilde · tlf. 46 30 17 00 Mandag-fredag 8-20 · Lørdag-søndag 8-18

69,-


5. APRIL 2016 l 11 l

BESTIL OG HENT NEMT OG LÆKKERT! Se vores Bestil og Hent Tilbud Online. Vi hjælper dig med gode, lækre og billige løsninger til hverdag og fest!

R E T E “D AT T M E N LLE I T S E B ” E N I L ON

BEMÆ

DIN BE RK! STILLIN SKAL G VÆRE HOS OS 2-3 DAGE FØR AFHEN TNING I BUTI KKEN

K L I K I N D PÅ W W W. K V I C K LY H Y R D E H O J . D K

BESTIL ONLINE OG FÅ DEL I ALLE DE GODE TILBUD

Se vores seneste tilbudsavis

Hold dig opdateret på Facebook

Bestil og hent

Vi gør os umage for at finde de bedste tilbud til vores kunder og sørge for inspiration til hverdag og fest. Gå på opdagelse i vores online tilbudsavis.

Synes du godt om os på Facebook? Vi vil gerne invitere dig indenfor på vores Facebook-side, så du kan følge med, når vi får nye spændende produkter, gode tilbud eller måske en konkurrence.

Vi hjælper dig i din travle hverdag eller når gæsterne skal forkæles med nem og lækker mad til en god pris. Du kan se online, hvad vores Slagter og Delikatesse og hvad Varehusets øvrige afdelinger tilbyder.

Prøv vores lækre luksus smørrebrød.

Kun 20,Køb stort ind hos din slagter - og få en flaske rødvin med i købet!

BØFFER OG RØDVIN

Vælg mellem:

1,8 kg Entrecôte 1,8 kg Medaljon 1,8 kg Peberbøffer 900 g Medaljon + 900 g Tykstegsbøf 900 g Entrecôte + 900 g Medaljon 900 g Peberbøffer + 900 g Entrecote

FRIT VALG

199,-

Afhentningsdato: Bestilling senest 3 dage før afhentning

pr. stk.

LUKSUS SMØRREBRØD Æg/rejer m/mayonnaise citron og tomat Leverpostej m/bacon og surt Roastbeef m/remoulade, ristede løg og peberrod Skinke m/æggestand og asparges Oksebryst m/peberrodssalat Dyrlægens natmad m/sky og løg Bestil Rullepølse m/sky og løg min. 6 stk. Kamsteg m/rødkål Afhentningsdato: Fiskefilet m/remoulade og citron Bestilling senest 2 dage før Hamburgerryg m/italiensk salat afhentning Uspecificeret

FRIT VALG

20,-

KAGEMAND + 10 BOLLER

KUN

150,-

Afhentningsdato: Bestilling senest 3 dage før afhentning

VELKOMMEN ONLINE HOS:

KVICKLY HYRDEHØJ

ÅBNINGSTIDER: Mandag-fredag Lørdag-søndag

NEM FØDSELSDAG!

8-20 8-18

Hyrdehøj Bygade 6A · 4000 Roskilde · tlf. 46 30 17 00 · Bestil online på: www.kvicklyhyrdehoj.dk


l 12 l 5. APRIL 2016

4 stærke tilbud fra Dagli’Brugsen Gadstrup Rosso Fuoco

Hvornår skal vi tale bedre vejforbindelser til og fra Roskilde? Af Stig Bo Jensen, formand Erhvervsforum Roskilde og Marie-Louise Munter, næstformand Erhvervsforum Roskilde

Torre de lancia. Italiensk vin.

Pr. fl.

Læserbrev

35

00

Fersk svinemørbrad Pr. 1/2 kg.

Royal pilsner eller Classic

25

00

På dåse. 12x 33 cl.

44

00

Roskilde er i udvikling. Men kan vores trafikale forbindelser følge med? Mere end 1.200 flytter til kommunen hvert år i disse år. Søgningen til uddannelsesinstitutionerne, handlen, turismen og erhvervet er stigende. Derfor er det naturligt at tale infrastruktur til og fra Roskilde, men snakken må ikke stoppe ved togforbindelserne. Den største infrastrukturelle udfordring Roskilde er for nærværende vejstrækningerne Roskilde – Ringsted og Roskilde – Køge. På Region Sjællands nyligt afholdte infrastrukturkonference på Sørup Herregaard omkring den regionale infrastruktur, blev

Senen er sej satan Senen binder det hele sammen

25%

PÅ ALT ÄNGLAMARK GÆLDER FRA D. 7. APRIL

Tilbuddene gælder til og med 11. april 2016

Dagli’Brugsen Dyssegårdsvej 30-32, 4621 Gadstrup ÅBEN ALLE UGENS DAGE 8.00-19.00

onalt detailhandelscenter. Derfor ønsker vi en opgradering af vejene mellem Roskilde-Ringsted og Roskilde-Køge så hurtigt som muligt. Vi vil gerne tale S-tog og forbedrede togforbindelser til og fra København, lufthavnen osv. Når det gælder at supplere og forbedre vores velfungerende regionaltogsservice, både rejsetidsmæssigt og på antal ankomster og afgange, er vi naturligvis meget positive. Men vi vil først og fremmest sikre, at vi ikke glemme vejene i infrastruktursnakken. Så, hvornår skal vi tale om vejene, Roskilde?

Anatomiskolen – Lektion 4:

Ret ryggen, træk stolen ind til bordet og gør dig klar, for nu starter lektion 4 i anatomiskolen. Vi skal i dag tygge lidt på senen, som er en noget simpel, og dog kompleks struktur, i menneskets krop.

+ pant

netop disse strækninger fremhævet som de mest belastede i hele Region Sjælland. Også strækningen nord for Roskilde – op mod Jyllinge og videre nordpå, går i sort i myldretiden på trafikbelastningskortene. Og på strækningerne mellem Roskilde og Køge er lastvognstrafikken også med til at trække køer, bl.a. som følge af det nye store transportcenter ved Køge. Det medfører, at pendlere inden for alle erhverv dagligt trækkes med ekstra transporttid på disse strækninger – morgen og eftermiddag. Kør en tur mod Roskilde en tidlig morgen fra Ringsted ad landevejen, så ved du, hvad vi mener. Efter vores opfattelse udgør dette nogle af de væsentligste hindringer for Roskildes videre udvikling, både hvad angår tiltrækning af arbejdskraft og som regi-

Hvis du engang har tygget på en sene fra en kylling eller en okse, ved du, hvor sej sådan en fætter kan være. Man tygger og tygger, prøver at smadre fibrene med de bagerste kindtænder på højtryk, mens man febrilsk leder efter en serviet som en mulig nødløsning til alternativet om at synke hele stykket og komme videre med noget sovs og kartofler. De store sener i kroppen er achillessenen, knæskalssenen og hasesenen, men der sidder sener overalt på kroppen, og de sidder som oftest som slutningen på en muskel og dermed er de selve ankeret ned på knoglen. En sene er noget af det stærkeste væv i vores krop og f.eks. vores achillessene kan arbejde med op til 10 gange vores egen kropsvægt, når den f.eks. lander efter et hop. Senen er nærmest som et sejt, tykt og

oftest snoet elastik og kan således også ophobe energi, som kan bruges i f.eks. løb/ spring og generer fremdrift/ opdrift.

Når senen bliver syg Senen har ikke så meget blodforsyning som f.eks. en muskel, der er fyldt med blod, så det betyder, at en skade i senen desværre kan tage rigtig lang tid. Derfor er det vigtigt at forbygge seneskader, da de nemlig kan ødeligge en hel sæson eller helt hindre én i at udføre sport eller hverdags gøremål. Når senen bliver syg, vil den oftest være øm om morgenen, få det bedre ved bevægelse og aktivitet, og så igen føles stiv/øm, når du har siddet stille i en periode. Tag disse signaler alvorligt, det er nemlig i den tidlige fase, at du kan nå at

undgå en lang og smertefuld periode.

Behandlingen Nyere forskning peger på, at særligt styrketræning kan være vejen til at forebygge, men også behandle sene-sygdomme. Det lyder mærkeligt, at man skal træne med tunge vægte for at behandle sin sene, men den er god nok. Rigtig mange oplever, at det lindrer og således også styrker og forebygger fremtidige skader. Tyg lidt på det.

Om Niels Honoré Niels Honoré, fysioterapeut og sundhedsdirektør, arbejder til daglig i Fysiocenter Roskilde, som har specialiseret sig i behandling og træning. Det kan være ryg/nakke/ skulder problemer og hjertesyge, cancerramte eller mennesker med livstilssygdomme. I hverdagen møder jeg mange forhindringer og argumenter for ikke at kunne træne og her gælder det om at være kreativ, nærværende og tænke ud af boksen for at sikre at alle mennesker, uanset størrelse, mangler eller udfordringer får den bedste mulighed for at kunne være fysisk aktiv.


5. APRIL 2016 l 13 l

SÆSONEN STARTER I

JAN & BO’S LYSTFISKERSHOP SPAR

Spinnestang til kysten!

Shimano Lesath 9’

Kast længere på kysten!

2500,-

Shimano Aspire 10’

Lesath BX - bedre bliver det ikke. Stangen er bygget af XT 400 carbon tilsat Biofiber og har fået indbygget Shimano’s nyudviklede steady cast, som giver mere præcise kast. Der sidder selvfølgelig letvægts Fuji SiC løberinge på for bedre kasteevne og hurtig aktion i stangspidsen og parabolsk aktion i midter sektionen. Vi betragter klart Shimano Lesath BX som en af markedet absolut bedste stænger til Skandinavisk fiskeri. Stangen fåsi to varianter.

Vejl. 5999,- Tilbud

Her får du et par tilbud på det bedste grej til den nye sæson:

3.499,-

2300,-

Shimano Aspire DX stænger er fremstillet efter ny 3M Powerlux teknologi. Teknologien indeholder kugler af silica i nano-størrelse, der er så små at de er i stand til at strømme ned mellem de enkelte filamenter af kulfiber. Resultatet er blevet til ultra holdbare, men også lettere og mere følsomme stænger.en forkert vinkel på stangen. Testresultat: 63% stærkere, ved belastning i forkerte vinkler, og 20% stærkere ved løft og kast med agn på grænsen af stangens anbefalede kastevægt.

Vejl. 5299,- Tilbud

Goretex vadejakke

SPAR

2.999,-

Goretex waders

Simms G4 Pro

Simms G3 Guide

Dette er den nye model af den klassiske Simms Guide vadejakke. Den klarer tur efter tur og følger dig som en god fiskekammerat. Jakken er en 3-lags Gore-Tex membran, og har de bedste testresultater i vådt vejr testning. Stor ryglomme, indbygget retractors og vandtætte håndleds cuffs.Den eneste vadejakke vi kender som fås i str. 3XL og 4XL. Jakken der holder dig tør i det værste regnvejr og fjerner overskudsvarme på en solskinsdag. Pris 4999,-

Så blir det ikke bedre... Lacrosse AlphaBurly® Pro Håndlagt og vulkaniseret naturgummi med 3,5 laminert neopren. Fleece lining sikrer god fugttransport. Støvlen er meget let og har Justerbart skaft, så den også passer dig med store lægmuskler. Justerbar bagpå, så at man undgår, at “fange grene”. Ja, den er konstureret som en løbesko med Anatomisk fodseng og stødabsorberende EVA Skridsikker ydersål. Aldrig mere ømme fødder og trætte læg- og lårmuskler.

Pris 1200,-

Det stærke 5-lags Pro Shell stof med den nye Gore-Tex® membran gør dem 25% mere åndbare. Måske wadmarkedets mest holdbare wad microfers med gennemgående microf leece-foret håndvarme-lomme med stormfang. Den nye “Flip out” forlomme kan rumme værktøj, for fangsspoler og det grej, du lige står og skal bruge. Den leddelte pasform modvirker slid-punkter, giver bedre mobilitet og komfort. Og så holder de bare bedre. Pris 5499,-

Shimano Stella FI

Her taler vi om et ingeniørarbejde på højeste niveau og et hjul der opfylder alle behov. Denne serie er en af de få, der er produceret på Shimano´s egne fabrikker i Japan. S-DiMicroModule gear-teknologi reducerer vibrationer. S-Di rect gear. X-Ship giver effektiv kraft og blødhed. G Freed Body flytter hjulets tyngdepunkt tætter på stangen så du får en bedre kaste-præstation.

Vejl. 6199,- Tilbud

4.699,-

SPAR

1500,-

Vadestøvle med filt

Simms Rivertek Simms Rivertek Boa vadestøvler. Leveres m/ filt eller Stream tread gummi såler. Helt nyt unikt 3M snøresystem. Meget let at spænde og åbne. Det nye holdbare Boa system, som gør støvlen nem at spænde med én hånd. Fantastiske holdbarhed og pasform. Gummi kappe på fronten sikrer mod slitage. Bare en helt igennem fed ny vadestøvle fra Simms. Pris 1799,-

Du går aldrig forgæves hos Jan og Bo. Vi har serviceret Roskildes fritidsfolk i mere end 25 år Køb billigt Fiskegrej - uden at gå på kompromis med kvaliteten Hos Jan & Bo finder du billigt fiskegrej af altid høj kvalitet, vi fører alle de store mærker som en lystfisker efterspørger. Vi forsøger altid at give dig en fair pris, når du skal købe dit fiskegrej. Mærkevarer inden for fiskegrej kan være billigt og samtidigt godt.

Den personlige fiskerishop: Jan & Bo Lystfiskershop

Vi forhandler alle mærkerne fra alle de store producenter...

Et ikon inden for fiskehjul

Med vores motto: ”Turen bliver altid go’, hvis den starter ved Jan og Bo”, har vi igennem mange år holdt et højt serviceniveau med fokus på at levere fiskegrej og udstyr til lystfiskere at høj kvalitet og altid til en konkurrencedygtig pris. Om man besøger os i en af vores 5 butikker i Roskilde, Odense, Næstved, Hillerød og Helsingør, eller man vælger at handle online i vores lystfiskershop, så er vores kendetegn et stort udvalg af fiskegrej og fiskeudstyr.

Vi står altid til rådighed med gode råd og en god lystfiskerhistorie. Hos os er ingen spørgsmål for dumme. Vi sætter en ære i at sikre, at dit udstyr er klart til din fisketur.

Roskilde – en by med meget vand Vi åbnede den første butik i et kælderlokale i Roskilde i 1988. Og da Roskilde var en by med mange lystfiskere, så der var et stærkt behov for en god grejbutik. Pladsen blev dog hurtig for trang og vi måtte flytte til nye lokaler på Køgevej/Roskilde Vænge. Her har vi administration og værkstedet.

Værksted er nødvendigt Fra vores værksted i Roskilde tager vi os af alle reparationer. De seneste år har flere og flere fundet ud af, at det godt kan betale sig at få serviceret sit hjul. Det holder langt længere, når det bliver plejet og passet. Vores reservedelslager rummer de fleste dele, så selv lidt ældre hjul kan blive repareret på stedet. Vi reparerer også masser af stænger og det er særligt montering af nye øjer, der skal klares.

Kvalitet og god service - det går aldrig af mode!

an & Bo s J

LYSTFISKERSHOP

ROSKILDE • HELSINGØR • HILLERØD • NÆSTVED • ODENSE Roskilde: Roskildevænget 2 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 36 36 77 · info@janogbo.dk · Besøg også vores web-shop: www.janogbo.dk KÆMPE UDVALG • ALTID FAGLIG BETJENING AF SPECIALISERET PERSONALE • PRISGARANTI • PARKERING TIL DØREN


l 14 l 5. APRIL 2016

Kildegårdens fremtid er tegnet Et idræts- og bevægelsescenter, et Kunstens Hus, en sportscirkel og en danseplads bliver kommende attraktioner på Kildegården. Svendborg Architects og BOGL har vundet arkitektkonkurrencen med et spændende bud på, hvordan det hele kan passe sammen med de nuværende bygninger.

Vinderforslagene indeholder en ’sportscirkel’ på den nuværende parkeringsplads.

Sammen om bedre mad i 150 år

KOM TIL GENERALFORSAMLING Brugsbevægelsens historie er alle danskeres historie. Sammen har vi udviklet indkøbs- og madvaner gennem 150 år. Vær med, når vi dykker ned og genopliver barndomsminder, smagsoplevelser og giver smagsprøver på fremtiden.

VIL DU MED? TILMELD DIG I BUTIKKEN!

Arkitektkonkurrencen om fremtidens indretning af Kildegården er netop afsluttet. Der har deltaget tre arkitektteams, som har givet deres forslag til, hvordan Kildegården overordnet set skal indrettes. De har også givet mere detaljerede bud på, hvordan de centrale udearealer skal indrettes, og hvordan den nye bygning, Kunstens Hus, skal se ud. Vinderforslagene indeholder en ”Sportscirkel” på den nuværende p-plads og en danseplads på området mellem håndboldklubben og bokseklubben. Det giver plads til mange forskellige aktiviteter fra skøjteløb og vandleg til boldspil, boksetræning, dans, gymnastik, yoga mv.

Løft til fritidslivet Det kommende Idræts- og Bevægelsescenter er placeret i det syd- vestlige hjørne, hvilket skaber mulighed for en centralt placeret grøn parkeringsplads, der giver kort gangafstand og god tilgængelighed for stort set alle Kildegårdens brugere. ”De vindende arkitekter har virkelig forstået at skabe sammenhæng og spændende løsninger samtidig med, at de bevarer kvaliteterne ved de smukke bygninger, der allerede er på Kildegården. Når Kildegår-

Vi holder årsmøde:

Gadstrup

Skriv tekst her om tid og sted cafeteria Ramsøhallens Holder generalforsamling:

onsdag den 13. april kl. 19.30. Herefter et let traktement.

INDFLYDELSE GENNEM 150 ÅR

Generalforsamlingen er din mulighed for at præge butikken, sige din mening og være med til at sætte en dagsorden. Det har vi sammen gjort mange gange i løbet af de 150 år, vi har eksisteret, og det skal vi fortsætte med at gøre. Lad din stemme blive hørt, og vær med til at bestemme, hvad fremtiden skal smage af!

den er færdig, vil vi opleve et stort løft i forhold til fritidslivet i bred forstand – musik, idræt, kunst og kultur”, siger Borgmester Joy Mogensen. ”Jeg er overbevist om, at stedets mange nuværende og kommende brugere virkelig vil blive glade for den løsning, vi har valgt. Vi kommer til at opleve rigtigt meget liv, også udendørs mellem bygningerne, som giver brugerne en masse nye muligheder for at udfolde sig”, supplerer formand for Kultur- og Idrætsudvalget Birgit Pedersen.

Arbejdet starter i år Afslutningen af konkurrencen er samtidig startskuddet til konkret at omdanne Kildegården. Det sker med fokus på en nyindretning af de centrale udearealer og opførelse af Kunstens Hus. Pengene hertil kommer fra salget af bygningen på Helligkorsvej 3 til DGI. Yderligere indtægter kommer ved salg af grunde til boliger ud mod Møllehusvej. Til efteråret udskriver kommunen en konkurrence om den konkrete udformning af Idræts- og Bevægelsescenter. Det er planen, at dette byggeri går i gang i 2017. Pengene til byggeriet er afsat på kommunens budget.

IKKE MEDLEM?

Generalforsamlingen er for Brugsforeningens medlemmer. Men du kan sagtens nå at blive medlem og deltage. Spørg ved kassen eller læs mere om de mange fordele som medlem på www.coop.dk/medlem.

INDKALDELSE OG DAGSORDEN

Dette er den vedtægtsbestemte indkaldelse til generalforsamlingen. Dagsordenen har følgende formelle punkter: Valg af ordstyrer, bestyrelsens beretning og fremtidsplaner, godkendelse af årsrapport, forslag fra bestyrelsen, indkomne forslag, valg af medlemmer til bestyrelsen, eventuelt. Har du forslag, der skal på dagsordenen, skal de være formanden i hænde senest 14 dage før generalforsamlingen. Aflever dit forslag i butikken.

Åben alle dage 8-19 Dyssegårdsvej 30 · 4621 Gadstrup · Tlf. 46 19 00 03

Formand for dommerkomitéen borgmester Joy Mogensen har udvalgt to arkitektfirmaer til at tegne Kildegårdens fremtid.


5. APRIL 2016 l 15 l

Kalveculotte

Flankesteaks

0,9-1,3 kg

Alm. og marineret. Pr. 1/2 kg. kun 49,95

Kun

89,-

Pr. kg.

99

Bay View Reserve

Bagerens Kvickly Snegl

Sydafrika. 6 x 75 cl. Frit valg

6 flasker

199,-

90

180 g.

Kun

SPAR 280,70

10,-

Tilbuddene gælder til og med lørdag den 9. april 2016

Hyrdehøj Bygade 6A, Roskilde, tlf. 46 30 17 00 • Algade 51, Roskilde, Tlf. 46 34 03 10 ÅBNINGSTIDER: Mandag-fredag 8-20 · Lørdag-søndag 8-18


l 16 l 5. APRIL 2016

Vi hold e af mad r ! TILBUDDENE GÆLDER TIL OG MED LØRDAG D. 9. APRIL 2016

Husk vores slagterafdeling altid står klar til at betjene dig, hvad enten det er til gæstemad eller hverdag. Vi ved hvordan det skal tilberedes og hvor meget der skal til ;-) Velkommen i Meny Søren Seier Rasmussen, Købmand

SPAR

ROASTBEEF

LE RAGOSE AMARONE CLASSICO 2011

6000

Skåret af okseinderlår. Til 4/5 pers.

149

95

CA. 1 KG.

PR. STK.

99

95

TAPAS TIL 2 PERS.

Eks. hvidløgsrejer, lynstegt tun m. marinade. Stenbiderrognsalat. Tang. Ovnbagt laks m. teriyaki & sesam

SUPER PRIS

PR. STK.

100

00

E

SPAR Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

3800

BEMÆRK 1,4 KG. HAKKET OKSEKØD 3-7 %

79

00

SPAR STENBIDERROGN 200 gram

80

00

11000

LE RAGOSE AMARONE CLASSICO 2011 Le Ragose fra Arbizzano di Negrar i Verona provinsen er blandt de i særklasse bedste til at lave Amarone. Bouqueten er klassisk med masser af modne bær, tørrede frugter, lakrids, velintegreret eg og bittersøde krydderier. Smagen vidner om stor Amarone. Der er overvældende frugtrigdom, styrke og intensitet uden at den bliver skarp.

Meny Himmelev

Meny Skomagergade

Himmelev Sognevej 95, Himmelev, Roskilde. Tlf. 46 36 42 33

Skomagergade 11, Roskilde. Tlf. 46 35 17 20

Åbningstider: Man.-fre. 8-20 lør. 8-18 søn. 8-18 www.menyhimmelev.dk

Åbningstider: Man.-fre. 9-20 lør. 8-18 søn. 10-17 www.menyskomagergade.dk


5. APRIL 2016 l 17 l

Dronningernes tandlæge

Mogens Malte fortæller om et langt liv som tandlæge i Roskilde, og hvordan det er at bo i et byens mest attraktive kvarterer. Side 20

Politiet: Fredagsfester er generelt fredelige

P-hus på vej

Om kort tid vil Roskildes unge igen indtage Folkeparken i weekenderne. Politiet øger ikke tilsynet med parken trods voldtægten sidste forår. Side 27

Politikerne har vedtaget en ny lokalplan, der giver endegyldigt grønt lys til det omdiskuterede parkeringshus på Sortebrødre Plads.  Side 30

Dronningekvarteret

Foto: Dansk Drone Kompagni - Dronekompagniet.dk

”RIGTIGE MÆND FÅR TRIMMET SKÆG” I Charlies barberstol tilbydes klassisk vådbarbering, skægtrimning, og naturligvis herreklip

RING GERNE FOR TIDSBESTILLING

VVS Arbejde • Fjernvarme • Gas

kedler • Olie kedler • Bio kedler • Solvarme • Badeværelser Vi kommer til aftalt tid

VVS Firmaet

Rønnevej 5 · 4060 Kirke Saaby Telefon 70 22 02 01 www.jespers.dk www.jespersvvs.dk

Bredgade 23, Roskilde, 4044 7696

SERVICE

BY NIGHT Mandag til torsdag aftenåbent til kl. 24

Samme gode service og lave priser som om dagen

Arne Stubbe Automobiler A/S ROSKILDE: Betonvej 2 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 33 04 00

stubbe.dk


l 18 l 5. APRIL 2016 l DRONNINGEKVARTERET

Dronningekvarteret – et kvarter, der blev forsinket med opmåling af jorden dateret 1923. Af Jakob Zeuners bog ”Sankt Agnes fra nonnekloster til nutid” fremgår det, at Roskilde kommune underskriver aftalen om købet af jorden i 1924, men med virkning fra 1. april 1923. Her kommer så den første forsinkelse: stadig Af Per Steenholdt ifølge Zeuner, skal Roskilde kommune respektere de forpagtningsKvarteret med de mange dronnin- aftaler, klosteret har indgået med geveje, Ingeborg, Emma og Sofie en forpagter. Det er så først 1929 i ”Jul i Rosm.fl. var virkelig et kvarter der var længe undervejs og blev meget kilde”, at man kan offentliggøre forsinket. Jorden tilhørte oprin- planerne for området for en større deligt Roskilde Kloster, og man kreds, hvor man foruden et stort kan i klosterets arkiv finde kort område udlagt til park, vil sælge størstedelen af jorden og anlægge et nyt villakvarter. 1929 er dog også året, hvor der sker noget andet, der forsinker alle planerne – børskrakket på Wall Street, der medførte en verdensomspændende økonomisk depression. Projektet kommer dog i gang. Som man kan se på fotoet, anlægges rundkørslen med ”Tudsespringvandet” og de store veje Kong Valdemars Vej og Klosterengen. På fotoet kan man se, at der endnu ikke er påbegyndt noget anlægsarbejde. Den store arbejdsløshed som fulgte i børskrakket fodspor Kort der viser ”Roskilde Nye Villakvarter”. fik to konsekvenser. Salget af byggegrunde kom ikke i gang med Offentliggjort ”Jul i Roskilde 1929”.

den ønskede fart, og anlæggelsen af parken herunder amfiteateret blev gennemført som et arbejdsløshedsprojekt. Det store amfiteater blev udgravet ved håndkraft. I BBR- registeret kan man se, at de ældste huse på Louisevej tæt ved biblioteket er opført i 1935, og selve parken blev først indviet i 1938. Det er først efter krigen, der igen kommer så meget gang i private byggeri, at den store plan kommer rigtigt i gang. Vejene bliver ikke anlagt efter den lagte plan. Ifølge Lotte Fang navngives de i 1948 efter forslag fra hendes far, Arthur Fang. Lotte skriver bl.a. i sin bog fra 2015 ”Gader og stræder i Roskilde kommune”, at navnet Dronning Emmas vej bliver godkendt ved et byrådsmøde 29.9.1948, men vejen først bliver anlagt i 1953. Finder man luftfoto fra 1954, som Krak har gjort det nemt at bruge, kan man se, at der stadig er en del ubebyggede grunde. Man kan også se starten på byggeriet af etageejendommene, der i dag ligger på Knud den Stores vej og Kongebakken. Det stort anlagte projekt for et nyt villakvarter kom til at indeholde en hel del etageejendomme. Det gav muligheder for opførelse af lokalbutikker i 1957 - butikker kræver kunde-

Luftfoto Roskilde Lokalarkiv, angivet til ca. 1930. Er fra efter 1931 før 1935.

grundlag. Det er nok ikke rimeligt at kalde Slagteren en lokalbutik, for der er vist en del, der gerne tager vejen omkring slagteren på Kongebakken. Med mange beboere kommer også behovet for skoler. Klostermarkskolen er tegnet af Henning Larsen og indviet i 1963. Ja, ”den” Henning Larsen. Det er ikke et byggeri han er stolt af. Skolen var fra første færd i fare for at styrte sammen, og i dag er der kun meget få dele af den originale skole tilbage. Skolen er tegnet under ”den kolde krig”. Under skolen blev bygget en bunker, en kommandocentral hvorfra man skulle lede redningen af civile ofre, hvis byen blev bombet. Den skulle iføl-

ge oplysninger, man kan finde på nettet være på 150 m2 og have eget vandværk. Den har alle dage været ramt af problemer med nedsivende vand fra skolekøkkenet. Lidt uhensigtsmæssigt at have en bunker under en skole, der viste sig ikke at kunne stå selv. I kvarteret finder man byens højeste kollektiv – Margrethegården på 7 etager fra 1969. Her har man i forlængelse af ”Foreningen til Fremskaffelse af Boliger for Ældre og Enlige” skabt en boligtype, hvor beboerne tilbydes kollektive faciliteter. Fra de øverste lejligheder, er der en udsigt, der strækker sig langt ud over et attraktivt kvarter, som blev forsinket.

Roskildes flotteste fyr?

”Det satte jeg op på Dr. Sofies Vej i sidste uge”

Når vi sætter et fyr op - gas, olie, sol eller jordvarme, så holder det i mange år. Derfor skal det også se godt ud, når det er blevet installeret. Vi har altid sat en ære i, at levere de flotteste fyre i Roskilde og omegn!

THORSEN & PETERSEN VVS A/S Kvalitet til dine VVS installationer siden 1995

AUT. VVS-INSTALLATØR & KLOAKMESTER TJÆREBYVEJ 61 C • TJÆREBY • 4000 ROSKILDE TLF. 46 36 25 32 • WWW.TP-VVS.DK

Lars Petersen vvs-tekniker


DRONNINGE KVARTERET l 5. APRIL 2016 l 19 l

MULTIFORM MULTIFORMROSKILDE ROSKILDE HAR 3030ÅRS JUBILÆUM HAR ÅRS JUBILÆUM MULTIFORM ROSKILDE HAR 30FEJRER ÅRS JUBILÆUM DET VI DET FEJRER VIMED MED MULTIFORM ROSKILDE UNIKKE PRISER UNIKKE PRISER DET FEJRER VI MED HAR 30 ÅRS JUBILÆUM FORM ROSKILDE UNIKKE PRISER ÅRS JUBILÆUM DET FEJRER VI MED UNIKKE EJRER VI MED PRISER

IT

ET

˚

.

VA L

skilde fe ro j

ES

˚

D

. 30 ÅR

um læ bi

r 30 års ju re

IG N

I SNEDK

ER

K

E PRISER

SIDSTE CHANCE

Multiform Roskilde Multiform MultiformRoskilde Roskilde har 30 års jubilæum

har har3030års årsjubilæum jubilæum

Vi markerer 30 årsdagen med unikke priser.

KØB ET LÆKKERT MULTIFORM KØKKEN Hemmeligheden er TIL faguddannede JUBILÆUMS- arkitekter, Hemmeligheden erermaterialer. faguddannede Hemmeligheden faguddannede erfarne møbelsnedkere ogPRISER udsøgte

aa erfarne erfarnemøbelsnedkere møbelsnedkereogogudsøgte udsøgtema ma

Besøg Multiform i Roskilde og hør hvordan du

markerer3030årsdagen års dagenmed medunikke unikke priser. priser Vi Vimarkerer fårpriser. unikke påMultiform etMultiform håndbygget snedkerBesøg Roskilde oghør hørhvo hv Besøg i iRoskilde og

I 30 år har Multiform Roskilde leveret de bedste

Multiform Roskilde har 30 års jubilæum

køkken. unikkepriser priserpåpåetet håndbygget håndbygget s fårfårunikke Multiform Roskilde håndbyggede køkkener, du kan købe for penge. I 30 år har Multiform Roskilde leveret debedste bedste køkken. I 30 år har Multiform Roskilde leveret de Hemmelighedenkøkken. er faguddannede arkitekter, håndbyggede køkkener, kankøbe købeforforpenge. penge. har 30 årshåndbyggede jubilæum køkkener, dudukan erfarne møbelsnedkere og udsøgte materialer.

Vi markerer 30 Hemmeligheden årsdagen med unikke priser. Besøg er faguddannede arkitekter, Multiform i Roskilde og hør hvordan du erfarne møbelsnedkere og udsøgte materialer. får unikke priser på et håndbygget snedkerI 30 år har Multiform Roskilde leveret de bedste køkken. Vi markerer 30 årsdagen med håndbyggede unikke priser.køkkener, du kan købe for penge. Besøg Multiform i Roskilde og hør hvordan du får unikke priser på et håndbygget snedker-HOLBÆKVEJ 7-13 - 4000 ROSKILDE I 30 år har Multiform Roskilde leveret de bedste køkken. TLF: 4 6 3 0 0 1 6 0 håndbyggede køkkener, du kan købe for penge.

HOLBÆKVEJ7-13 7-13- -4000 4000RO R HOLBÆKVEJ TLF: 4466330000116600 TLF:

HOLBÆKVEJ 7-13 - 4000 ROSKILDE TLF: 4 6 3 0 0 1 6 0 HOLBÆKVEJ 7-13 - 4000 ROSKILDE


l 20 l 5. APRIL 2016 l DRONNINGEKVARTERET

Kongens mønt

Gamle dronninger

Som det næsten bør være i et royalt kvarter ligger indtægterne i den høje ende i Dronningekvarteret. 15,86 procent har en personlig indkomst på mindst 646.000 kroner om året, hvilket blot gælder for 10,6 procent i landet som helhed.

26,8 procent af roskildenserne i Dronningekvarteret er mindst 66 år gamle. Det samme gælder kun for 17,67 procent af danskerne generelt.

Helt vild med Kong Haraldsvej Af Tomas Skov

Tandlæge Mogens Malte har boet de sidste 15 år på Kong Haraldsvej i Dronningekvarteret i et hus, som han sammen med sin kone arvede fra svigerforældrene. ”Jeg havde boet 33 år ude i Himmelev, og da de så døde, så måtte min kone bare eje det. Det er et rigtigt dejligt hus, og det har vi så ejet i 15 år”, siger den snart 80-årige pensionerede tandlæge. Husene i kvarteret er fra begyndelsen af forrige århundrede, hvor jorden blev udstykket i parceler til den voksende by, og hvor vejene fik navne efter konger og dronninger. ”Kong Haraldsvej er en af de skønneste veje i Roskilde, og den er beboet af de bedste folk. Det er hygge-

lige ældre huse, og vi kender alle hinanden. Samtidig ligger det jo fredeligt og tæt ved byen. Der er ikke så mange kvarterer her i byen, der har den samme hygge”, vurderer Mogens Malte.

En familie af tandlæger Mogens Malte blev færdig som tandlæge i 1960 og startede senere tandlægeklinik i skomagergade 15 i 1966. Samme klinik hedder nu Tandlægerne Malte og er overtaget af hans datter – en klinik der i øvrigt kan fejre sit 50 års jubilæum til august i år. ”Ja, min datter, min søn, og min svigersøn er alle tandlæger. Og min svigerdatter er tandplejer. Jeg ved ikke, hvad jeg har gjort”, griner Mogens Malte. Selv trak han sig endeligt tilbage, da han nærmede sig

de 70 år, og han har siden primært serviceret klinikkens tekniske udstyr. ”Jeg plejer at sige, at jeg er blevet efteruddannet som gas og vandmester. Men nu er hele klinikken netop lavet om, så jeg er ved at gøre mig selv overflødig, eftersom det helt nye udstyr næppe går i stykker lige med det samme”, siger han.

Fluor gjorde forskellen Hårdt presset kan Mogens Malte godt overtales til at øse lidt af sin erfaring med tandpleje gennem årene. Og særligt ét tiltag, gjorde en helt afgørende forskel i hans tid ved tandlægestolen. ”Da vi fik fluor i tandpastaen gik kariesfrekvensen voldsomt ned. Der var ikke børnetandlæger i omegnskommunerne dengang, og

vi havde 800 børn, som vi lavede tandpleje på. Dengang var der karies i tænderne, skulle jeg hilse og sige”, fortæller han. Selv mener Mogens Malte ikke, at der er mange fyldninger i familiens tænder, men han advarer mod, at den generelt sunde tandstatus blandt de yngre generationer kan vende igen. ”De unge mennesker har det med at sjofle tandlægen, når de forlader skoletandplejen, og så går der en del år, før de vender tilbage. Tilmed bæller mange jo nu cola og andre sukkerholdige drikkevarer som drastisk kan forværre karriessituationen”, advarer Mogens Malte.

PEUGEOT PEUGEOT

Tandlæge Mogens Malte fortæller at han som tandlæge i sin tid oplevede, hvordan kariesfrekvensen faldt dramatisk, da der kom flour i tandpastaen.

PEUGEOT 108 PEUGEOT 108DESIRE DESIRETOP TOP 15”15” alufælge • Radio med 7”7” touch-skærm alufælge • Radio med touch-skærm Tågeforlygter • Fartbegrænser • Læderrat Tågeforlygter • Fartbegrænser • Læderrat Elektrisk justerbare sidespejle med varme Elektrisk justerbare sidespejle med varme * * VÆRDI 20.000 KR. VÆRDI 20.000 KR.

PEUGEOT DESIRE TOP PEUGEOT 108108 DESIRE TOP 1.0 e-VTi 69 5-dørs hk 5-dørs 1.0 e-VTi 69 hk

109.990kr.kr. 109.990

• Årlig ejerafgift • Årlig grøngrøn ejerafgift 620620 kr. kr. • 26,3 km/l • 26,3 km/l BEGRÆNSET ANTAL KUN 250 STK. BEGRÆNSET ANTAL KUN 250 STK.

26,3 km/l. CO2 88 g/km. Ekskl. leveringsomk. 3.880 kr. *Værdi af udstyr i forhold til Active Top. Tilbuddet gælder så længe, lager haves eller senest 30.06.2016. A 26,3 km/l. CO2 88 g/km. Ekskl. leveringsomk. 3.880 kr. *Værdi af udstyr i forhold til Active Top. Tilbuddet gælder så længe, lager haves eller senest 30.06.2016. ++

A++

Kom til Peugeot Best Buy-dage i weekenden og gør et særligt godt køb! Eksempelvis med den frække Peugeot 108, som er helt forårsklar, og lige nu kan leveres i Kom til Peugeot Best Buy-dage i weekenden og gør et særligt godt køb! Eksempelvis med den frække Peugeot 108, som er helt forårsklar, og lige nu kan leveres i den topudstyrede Desire-version med Canvas foldetag. Ud over det let håndterbare Canvastag følger også udstyr som bl.a. 15” alufælge, touch-skærm, tågelygter, den topudstyrede Desire-version med Canvas foldetag. Ud over det let håndterbare Canvastag følger også udstyr som bl.a. 15” alufælge, touch-skærm, tågelygter, læderrat og aircondition med i prisen. Den ekstraordinære kampagnemodel 108 Desire TOP er produceret i et meget begrænset antal, så hvis også du er klar til foråret læderratog ogvind aircondition med i prisen. Den ekstraordinære kampagnemodel 108 Desire TOP er produceret i et meget begrænset antal, så hvis også du er klar til foråret i håret, bør du sikre dig dette Best Buy med det samme! Læs mere på peugeot.dk eller kig ned til din forhandler, så du selv kan prøvekøre 108 Desire TOP. og vind i håret, bør du sikre dig dette Best Buy med det samme! Læs mere på peugeot.dk eller kig ned til din forhandler, så du selv kan prøvekøre 108 Desire TOP.

PEUGEOT 108 TOP PEUGEOT 108 TOP

PEUGEOT ROskildE Vejlebo & Winther ApS • Maglegårdsvej 5 B • 4000 Roskilde PEUGEOT ROskildE Telefon 88 88 67 67 • www.peugeot.dk/roskilde Vejlebo & Winther ApS • Maglegårdsvej 5 B • 4000 Roskilde Telefon 88 88 67 67 • www.peugeot.dk/roskilde

Allan Larsen

Johnny Vejlebo

Vi takker alle vores kunder for det flotte fremmøde til vores åbent hus i den forgangne weekend.

VEJLEBO & WINTHER APS Telefon 88 88 67 67

Peugeot Roskilde - Maglegårdsvej 5 B - 4000 Roskilde www.peugeot.dk/roskilde Åbningstider. Man-torsdag kl. 9-17.30, fredag kl. 9-17, lørdag lukket, søndag 11-15

Følg os på Facebook og se konkurrencer og tilbud

Kasper DeWitt


Filten+

DRONNINGE KVARTERET l 5. APRIL 2016 l 21 l

LYS, HÅB OG KÆRLIGHED STAFET FOR LIVET 2016

Den 28.-29. maj afholder Kræftens Bekæmpelse Stafet For Livet i Byparken i Roskilde. Arrangementet er en 24-timers stafet, der sætter fokus på kræftsagen og symboliserer den kamp, en kræftpatient kæmper døgnet rundt (derfor de 24 timer). For at give håb til andre kræftpatienter og deres pårørende om, at kræft kan bekæmpes, indledes stafetten med en fighterrunde, hvor alle nuværende og tidligere kræftpatienter går den første omgang på banen iført gule trøjer – fighterrunden giver håb og styrke til den personlige kamp, og er med til at synliggøre det, der er overvundet. Når mørket falder på til stafetten, dæmpes musikken og belysningen, og alle deltagerne samles til en smuk lysceremoni, der synges i gang af Roskilde Domkirkes pigekor. Ved denne smukke og rørende ceremoni er der tid til eftertanke og fordybelse mens man mindes de personer, som har tabt til kræft og støtter de personer, der stadig kæmper mod sygdommen. Sidste år sluttede Stafet For Livet i Roskilde med et overskud på hele 212.000 kr. og tilsammen gik alle deltagere 24.230 runder, svarende til 8.481 km. i løbet af de 24 timer. Vi håber, at dette års stafet igen bliver en stor succes, så vi sammen kan hjælpe Kræftens Bekæmpelses fortsatte store arbejde med forskning, patientstøtte og oplysning.

KOM FORBI RO’S TORV 9. APRIL KL. 10-15

På RO’s Torv bakker vi naturligvis op om Stafet For Livet, der er en betydningsfuld begivenhed. Den 9. april har vi derfor inviteret Kræftens Bekæmpelse til at komme forbi Torvet, hvor de vil fortælle meget mere om hele arrangementet. Her kan du også købe en lyspose til ceremonien for 50 kr. og hvis du har lyst, kan du sætte dig og dekorere posen og derefter give den til Kræftens Bekæmpelse, som så vil sørge for at tage den med til lysceremonien – men du er naturligvis også hjertelig velkommen til at tage posen med hjem og selv komme til ceremonien med den. Alt overskud fra salg af lysposer går ubeskåret til Kræftens Bekæmpelse.

60 BUTIKKER Man-fre 10-19 Lør 10-17 Søn* 11-16 *Visse butikker undtaget

9 SPISESTEDER

DAGLIGVARER

Fitness dk, Føtex, Kino, Salon Unique og spisesteder har udvidede åbningstider

BIOGRAF

FITNESS

RO’s Torv Københavnsvej, Roskilde www.rostorv.dk


l 22 l 5. APRIL 2016

VIN PÅ AUKTION

Champagne, Deutz Cuvée Willam Deutz ‘Vinotheque’ 1990 ∙ Solgt for 12.000 kr

TIL GODE HAMMERSLAG

12 fl. Château Lafite Rothschild, Pauillac 1987 Solgt for26.400 kr

Lauritz.com mærker kraftigt stigende efterspørgsel efter gode konsumvine og eksklusive samlervine. Vi giver gerne en uforpligtende vurdering af dit vinlager eller din samling.

Screaming Eagle Napa Valley 1999 Solgt for 12.000 kr

2 fl. Mouton Rothschild, årgang 1964 og 1965 Solgt for 9.800 kr

LAURITZ.COM ROSKILDE

Store Hedevej 4· 4000 Roskilde · 4674 4040 roskilde@lauritz.com· M-F 10-18· L 10-14

5 fl. Chateau Latour 1992 i OWC Solgt for 7.900kr


5. APRIL 2016 l 23 l

K I N O RO’S TORV

www.kinorostorv.dk · tlf. 46 35 16 66

21. APRIL FORMEL 1

FORMEL 1 PÅ DET STORE LÆRRED SØNDAG DEN 17. APRIL KL. 8.00 INKL. KAFFE OG CROISSANT - DØRENE ÅBNES KL. 7.15


l 24 l 5. APRIL 2016

www.kinorostorv.dk

K I N O

tlf. 46 35 16 66

RO’S TORV

Der kommer en dag Der kommer en dag er en ”David mod Goliat”-historie. Året er 1967. En ny ungdomskultur er på vej. Kapløbet om rummet er på sit højeste, og drømmen om frigørelse vinder frem over alt. På Nørrebro fjernes de to uadskillelige brødre, Elmer på 10 og Erik på 13, fra deres syge mor og anbringes på børnehjemmet Gudbjerg, hvor tiden står stille. Forstanderen har sine egne

filosofier og reglementer. Her skal uvorne drenge blive til lydige samfundsborgere for enhver pris. Fra allerførste dag forstår brødrene, at de har mistet deres frihed, og en daglig kamp for overlevelse begynder. Drengene forsøger at leve under radaren, men Elmers livlige astronautdrømme og klumpfod får ham konstant i problemer. Som tiden går og kræfterne truer med at slip-

COLA & POPCORN skal nydes i biografen Medbring denne kupon og få

10 kr. rabat på STOR menu

pe op, indser brødrene, de er helt på egen hånd, og et gryende oprør tager langsomt form. Bevæbnet med Elmers fantasi og Eriks mod indledes det ulige slag for at undslippe Gudbjerg og stå op imod forstanderen og hans livsfarlige magttyranni. FORPREMIERE: MANDAG 11. APRIL 2016 PREMIERE: TORSDAG 21. APRIL 2016


5. APRIL 2016 l 25 l

www.kinorostorv.dk

K I N O

tlf. 46 35 16 66

RO’S TORV

The Jungle Book

“Junglebogen” er en helt ny handlingsmættet storfilm om den lille dreng Mowgli, der er vokset op hos en ulvefamilie. Da den frygtindgydende tiger Shere Khan, der har oplevet, hvor farligt mennesket er, vil dræbe Mowgli, fordi den føler sig truet af ham, indser han, at han ikke længere kan blive i junglen. Mowgli er nødt til at forlade det eneste rigtige hjem, han har haft, og begiver sig ud på en medrivende og udviklende rejse, godt hjulpet på vej af den strenge panter og mentor Bagheera og den frie ”fugl” bjørnen Baloo. Undervejs møder Mowgli flere dyr i junglen, som ikke vil ham det bedste. Det gælder blandt andet Kaa, en pytonslange, hvis besnærende stemme og blik hypnotiserer den lille dreng, og Kong Louie med den glatte tunge, der prøver at overtale Mowgli til at afsløre hemmeligheden om den dødbringende blomst, der er så svær at finde: ilden. Med udgangspunkt i Rudyard Kiplings evigt aktuelle historier er ”Junglebogen” inspireret af Disney’s klassiske tegnefilm, men den har dog sit eget præg. ”Vi gør brug af de legendariske kvaliteter i Kiplings historier i filmens intense lydside, men har også givet plads til det, vi husker fra filmen fra 67, og har forsøgt at bevare det fortryllende Disney-udtryk,” udtaler filminstruktør Jon Favreau. PREMIERE: TORSDAG 14. APRIL 2016

The Lady in the van

Den dobbelte Oscar®-vinder Dame Maggie Smith – bl.a. kendt fra ”Downton Abbey” - er snart aktuel i drama-komedien ”The Lady in the Van”. Filmen er baseret på forfatteren Alan Bennetts egen historie om mødet med den ældre kvinde Miss Shepherd, der ”midlertidigt” parkerede sin varevogn i Bennetts indkørsel og fortsatte med at bo der i 15 år. Hvad der begyndte med at være en besværlig tjeneste, bliver en oplevelse, der for altid vil forandre deres liv. Dame Maggie Smith har tidligere spillet rollen som den besværlige Miss Shepherd på teatret, og tog med glæde imod muligheden for også at medvirke i filmatiseringen af mødet mellem de to enspændere. I øvrige roller ses bl.a. Alex Jennings, Dominic Cooper, Jim Broadbent og Roger Allam. Nicholas Hytner (The Madness of King George) har instrueret denne gribende og livsbekræftende film.

FORPREMIERE: MANDAG 4. APRIL 2016 PREMIERE: TORSDAG 14. APRIL 2016

Dem vi var DOXBIO præsenterer hvert år et program med dokumentarfilm. Formålet med DOXBIO er at bringe dokumentarfilmen ud i hele landet. Kino RO´s Torv også tilknyttet DOXBIO og viser i år en række premierefilm. Det kræver ikke medlemskab at se DOXBIO-film og billetterne købes på vanlig vis. Men medlemskab er muligt og kan købes online på doxbio.dk. Medlemmer får 20 % rabat på biografbilletten. Her er et lille udpluk af de kommende premierefilm. Velkommen hos Kino RO´s Torv

Det ligner et liv som så mange andre: Kristian og Mette Line har været sammen i 12 år. Det begyndte med forelskelse, rejser og karriereræs, og senere voksede livet som ”dig og mig” til en familie. Sammen har de børnene Celeste og Cyron, og for 2 år siden købte de drømmehuset i Kgs. Lyngby. Her skulle de udleve deres mange drømme og forestillinger om livet. Men en dag falder den 39-årige Kristian pludseligt om med en fatal blodprop, som ødelægger 1/3 del af hans hjerne. Skaden er uoprettelig og livet som de kendte det, er for evigt ovre. I et år genoptræner Kristian intenst, så han kan komme hjem at bo. Mette Line støtter ham, bygger huset om, tager sig af børnene og sit arbejde. Samtidig kæmper hun med at genkende den mand hun giftede sig med, for hjerneskaden har ændret Kristian. Og hvem er ”vi”, når den ene pludselig er væk? DEM VI VAR følger den unge familie i det skæbnesvangre første år efter ulykken, og er et portræt af kærligheden når katastrofen indtræffer. PREMIERE: ONSDAG 20. APRIL 2016 INSTRUKTØR: SINE SKIBSHOLT


l 26 l 5. APRIL 2016

K I N O

www.kinorostorv.dk

tlf. 46 35 16 66

RO’S TORV

The Huntsman: Winter’s War Snehvides og jægerens eventyrlige verden rummer mange historier og et nyt kapitel føjes nu til fortællingen om, hvordan skæbnen binder jægeren Eric og dronning Ravenna sammen. Chris Hemsworth and Oscar®-vinder Charlize Theron er tilbage i “The Huntsman: Winter’s War”, et episk action-eventyr, hvor de får følgeskab af Emily Blunt og Jessica Chastain. Cedric Nicolas-Troyan har instrueret og Joe Roth (“Maleficent” og “Alice I Eventyrland”) har produceret. Lang tid før den onde dronning Ravenna (Charlize Theron) blev besejret af Snehvide, var hun vidne til, hvordan hendes søster Freya (Emily Blunt) blev forrådt og flygtede fra deres rige. Freya besidder en særlig evne. Hun kan fryse sine fjender til is og den unge isdronning har tilbragt et årti i et fjerntliggende vinter-

palads, hvor hun har samlet en hær af dødbringende jægere – deriblandt Eric (Chris Hemsworth) og krigeren Sara (Jessica Chastain) – kun for at opdage at de har modsat sig hendes eneste befaling: Gør dit hjerte hårdt og lad aldrig kærligheden slippe ind. Freya hidkalder sine soldater, da hun hører nyheden om sin søsters undergang, så de kan bringe det magiske spejl til den eneste troldkvinde, der kan tøjle dets kræfter. Men da hun opdager, at Ravenna kan kaldes til live af det magiske spejls gyldne kræfter, truer den onde søster det fortryllede land med en ubeskrivelig ondskab. Den uovervindelige hær kan kun besejres, hvis de to landsforvistes jægere, som brød dronningens befaling, kan kæmpe sig tilbage til hinanden. PREMIERE: TORSDAG 7. APRIL 2016

Captain America: Civil War I Marvels “Captain America: Civil War” står Steve Rogers i spidsen for det nye Avengers-team, som fortsætter kampen for at beskytte menneskeheden. Da Avengers er involveret i endnu en episode med civile tab til følge, presser politikerne på for at få indført et system med en bestyrelse, som kan føre tilsyn med teamet, lede dem og stille dem til ansvar. Den nye konstruktion betyder, at Avengers bliver

delt i to lejre. Den ene anføres af Steve Rogers, der helst ser, at Avengers skal kunne forsvare menneskeheden uden myndighedernes indblanding. I spidsen for den anden lejr står Tony Stark, der overraskende nok gerne vil være under opsyn og kunne stilles til ansvar.

PREMIERE: TORSDAG 28. APRIL 2016

Formel 1 Ja, så sker det igen. Vores lokale F1 kører Kevin Magnussen er igen på banen, når der skal køres i Shanghai i Kina. Hans første løb i år fyldte to sale med mere end 450 gæster. Dørene åbnede kl. 5.15 og der var friskbrygget kaffe og lune

croissanter til de morgenfriske. Paperboy var på plettet og fik et par fotos af de morgenfriske

LIVE: SØNDAG 17. APRIL 2016

Billedtekst:

Kl. 5.15: Det myldrede ind og duften af nybagte croissanter og friskbrygget kaffe havde spredt sig helt ud til indgangen af RO´s Torv. Kl. 6.00: begge sale var fyldt med gæster og med lyden fra Formel 1.

Magnus og Johan sidder her på første række med deres far Lars. ”Ja, vi kørte hjemme fra Særløse kl. 5.00. Jeg var her også i 2014 og i år skulle børnene også opleve det” syntes en rimelig frisk far.

Jens Kromann, Peter Ringstrøm samt brødrene Bjørn og Allan Kloster var også stået tidligt op for at se de lokale Formel 1 ikon på det store lærred.

Jonas, Mikkel og Frederik kom helt fra Tåstrup. De var inviteret af Claus Roager Olsen. Så der var højt humør fra den tidlige morgenstund i Kino.


DRONNINGEKVARTERET l 5. APRIL 2016 l 27 l

Politiet øger ikke tilsyn med Folkeparken efter voldtægt sidste forår Sidste års overfald får ikke Midt- og Vestsjællands Politi til at skærpe kontrollen med Amfiteatret og det omkringliggende grønne område. Af Holger Vincents

I takt med at temperaturen stiger og sommertiden er trådt i kraft, begynder udendørssæsonen i Folkeparken også så småt at banke på. Og dermed også de

traditionelle fredagsfester, hvor Roskildes ungdom samles. Sidste år blev sæsonen indledt på kedelig vis, da en dengang 13-årig pige blev udsat for en fuldbyrdet voldtægt af en 16-årig gerningsmand, der sidenhen modtog en fængselsstraf og en betinget udvisning for overgrebet. Sidste sæsons forbrydelse får dog ikke politiet til at skærpe tilsynet med Folkeparken i weekenden. ”Nej det gør vi ikke, for vi formoder og forventer, at episoden (voldtægten, red.) sidste år var et enkeltstående tilfælde. Når det er sagt,

så skal vi nok være der, hvis der sker noget alvorligt”, siger kommunikationsansvarlig hos Midt- og Vestsjællands Politi, Carsten Andersen.

Festdeltagere er ikke blevet yngre Ifølge politiet er Folkeparken helt generelt centrum for festglade unge mennesker, der sagtens kan forstå at more sig, samtidig med at de opfører sig ordentligt, ligesom det ikke er ordensmagtens opfattelse, at deltagerne til festerne er blevet yngre. ”Efter vores vurdering, er

det nogenlunde det samme, som hvis vi går nogle år tilbage”, forklarer Carsten Andersen, der heller ikke mener, at der foregår et alarmerende salg af ulovlige rusmidler i parken. ”Der er ikke noget, der indikerer, at der skulle være et særligt problem med salg af narkotika i Folkeparken i forhold så mange andre steder i Roskilde”, siger den kommunikationsansvarlige hos Midt- og Vestsjællands politi, der helt generelt betegner Roskilde som en ”fredelig by”.

Politiet vil ikke bruge flere ressourcer på at patruljere i Folkeparken, når varmere vejr om kort tid får festglade mennesker til at indtage Amfiteatret i weekenderne.

Midt i byen - for alle generationer Af Anette Skaarup, ejendomsmægler Realmæglerne på Bjerget

Men en kvadratmeterpris på de særligt attraktive boliger i Dronningekvarteret på omkring 36.000,- kroner pr. vægtet kvadratmeter, er kvarteret generelt for folk med økonomien i orden. Og Dronningekvarteret er da også noget særligt. Jeg har selv kigget efter andet, siden jeg flyttede til Roskilde for 20 år siden. Men lige så snart man kommer 500 meter væk, så er det ikke det samme. Jeg skal være midt i byen – og det er jeg i Dronningekvarteret, hvorfra både byen, havnen og den smukke kirkegård er inden for kort gå-afstand. Man behøver ikke tage bilen – man går op i byen, hvis man har

glemt en liter mælk. Som en kunde engang udtrykte: ’Når nu man bliver ældre, skal man jo ikke bo længere væk fra byen end rollator-afstand’. Og det er også bemærkelsesværdigt, hvor lidt udskiftning der er i det kvarter. Folk bliver boende i 20, 30 og 40 år, og børnene flytter tilbage til kvarteret efter at have været en tur omkring København og de selv skal til at skabe familie. Og har man børn er Dronningekvarteret jo superattraktivt. Også når børnene bliver større – for med beliggenheden nær stationen kan de unge mennesker starte festen hjemme, og så hoppe på toget og være i København 25 minutter senere. Jeg tror, jeg ender med at gøre som de fleste andre her i kvarteret – jeg bliver boende.

Den lokale banks nærhed og storbankens styrke Søren O. Jespersen er vores lokale mand i Handelsbanken i Roskilde. Sørens primære opgave i Handelsbanken er at yde din virksomhed den bedste service og skræddersy løsninger inden for leasing, der passer til netop jer. Søren bor selv i Dronning/Konge kvarteret med sin familie. Kontakt Søren direkte på telefon 3095 5863 eller e-mail soje02@handelsbanken.dk.

Industrivej 20, 1. th. / 4000 Roskilde / tlf. 4456 2050 roskilde@handelsbanken.dk / handelsbanken.dk/roskilde


l 28 l 5. APRIL 2016 l DRONNINGE KVARTERET

Skærmløse Små 20 procent i kvarteret er pensionister, hvilket svarer omtrent til landsgennemsnittet. Måske hænger dette sammen med, at 18,27 procent af beboerne i Dronningekvarteret ikke ejer en PC. Det samme gælder kun for 4,5 procent af danskerne i øvrigt.

På hellig jord Der er 1074 husstande med i alt 1909 beboere i Dronningekvarteret, som ligger på Roskilde Klosters gamle jorder.

Klosterets riddersal har det hele: lysekroner, vægge beklædt med gedeskind og bladguld - og Bibelen fortalt gennem de 60 loftsmalerier.

Kongen af klosteret

Det er ikke alle og enhver, der kan skrive klosterforvalter på visitkortet. Faktisk findes der kun en enkelt af slagsen i Roskilde, og hans job bliver ikke ledigt lige med det samme. Af Tomas Skov

Som oberst blev Søren Lyder Jacobsen tvangspensioneret som 60-årig for snart ti år siden, men efter et langt liv i hærens tjeneste havde han ikke lige sindelaget til at læne sig tilbage i sofaen og nyde sit otium. Søren Lyder Jacobsen søgte og fik stillingen som klosterforvalter i 2007, og han har ikke set tilbage siden. ”Jeg arbejder vel snildt 50 timer om ugen med det her, men det er jo sjovt, så det tænker jeg ikke så meget over. Desuden har jeg fuld frihed i arbejdet, så jeg kan slippe hvad jeg har i hænderne og tage til spinning om f o r m i d d ag e n , hvis jeg har lyst til det. Kontorarbejdet render jo ingen vegne”, siger den snart 70-årige klosterforvalter, der sammen med portneren udgør det over 300 år gamle klosters to ansatte.

modtager Søren Lyder Jacobsen sin pension, hvortil han for sit arbejde på klosteret kan lægge en symbolsk løn. Det store frynsegode er imidlertid den medfølgende forvalterbolig på omkring 200 kvadratmeter, som ligger i én af klosterets fløje. Tidligere holdt forvalteren til i den separate bygning, der ligger op mod Algade, men som så meget andet af klosterets tidligere ejendom, er den nu solgt fra. Fra oprindeligt at have rådet over al den jord, der i dag udgør hele Dronningekvarteret og Folkeparken, har klosteret i dag begrænset sig til beskedne

13.000 kvadratmeter jord midt i Roskilde.

Ikke mere at sælge fra Under taget har Søren Lyder Jacobsen ansvaret for vedligeholdelsen af ikke mindre end 4.000 etagekvadratmeter, hvori der blandt meget andet indgår otte større udlejningsboliger til ældre, en kirke og en riddersal. ”Jeg har lige skaffet 250.000,- kroner til at renovere disse trappe- og gangarealer”, fortæller klosterforvalteren, der under sin

Spis i Riddersalen

Bor på klosteret Som neret

pensiooberst

Blandt de mange renoveringer har Søren Lyder Jacobsen blandt andet sørget for, at den røde stue blev genetableret.

fremvisning er nået frem til nogle af udlejningsboligerne. ”De damer, de blev bygget til i sin tid, var jo for fine til at lave mad, så oprindeligt fandtes der ikke køkken i lejlighederne”, fortæller klosterforvalteren. Eftersom klosteret ikke har flere værdier at sælge fra, bruger Søren Lyder Jacobsen en væsentlig del af sin tid på at søge fonde om midler til renovering af klosteret. Hertil kommer der en vis indtægt fra de omkring 150 rundvisninger på klosteret om året.

Damernes fløj er fra 1907.

Og klosteret har en del af prale af, herunder sin egen kirke, det broderede Nakkebølletæppe fra 1589, og en riddersal, der står som taget ud af en fjern fortid – med stearinlysekroner, Bibelen fortalt fra start til slut i 60 loftsmalerier, og vægge beklædt med gedeskind og bladguld. ”Du kan leje salen for 15.000,- kroner, hvis du skal holde et selskab lidt ud over det sædvanlige”, lokker Søren Lyder Jacobsen med et smil.


DRONNINGE KVARTERET l 5. APRIL 2016 l 29 l

NORDSJÆLLANDS STØRSTE UDVALG AF KVALITETSMØBLER SPAR

Hos Bo Bedst finder du alle de møbler du vil hjem til. Kig ind og bliv inspireret...

30%

GRATIS

LEVERING

VED KØB OVER 5.000,-

Vidste du, at vi også forhandler mange af de store danske klassikere? Vi har Nordsjællands største udvalg af kvalitetsmøbler... Bella stol

5.999,Symfoni hjørnesofa

NU

Symfoni hjørnesofa monteret med slidstærkt gråt stof i dessin Coast. L204 x D284 cm, ekskl. armpude og puf. Normalpris 15.822,Armpude. Normalpris 798,- Nu 558,- Spar 240,Puf L80 x B60 x H46 cm. Normalpris 2.853,- Nu 1.997,- Spar 856,-

10.999,-

SPAR 4.823,-

SE PRISEN

Belle stol monteret med blødt sort læder. Stel i sæbebehandlet bøg. Speciel kampagnepris. Begrænset antal.

Pippolo spisebord + 4 Johnston stole

NU

SPAR

4.999,-

42%

SPAR 3.396,-

SPAR

4O%

Chicago sofa 3+2 pers.

FÅS KUN HOS MØBLÉR

Maria 3 + 2 pers. sofa

Mandag - torsdag........ 10.00-17.30 Fredag ......................... 10.00-18.00

NU

37.495,-

SPAR 16.360,-

Lørdag ......................... 10.00-14.00 Søndag ........................ 10.00-15.00

15.999,-

SPAR 11.999,-

KOMFORT by Møblér

Pippolo spisebord med oval bordplade i hvid højtrykslaminat og sort kant. Udtræk til 2 tillægsplader. Sortbejdsede træben. B100 x L180 cm, ekskl. tillægsplader. Normalpris 4.999,2 stk. tillægsplader á B100 x L50 cm. Pris 1.799,-Johnston spisebordsstol med formstøbt sæde og ryg med armlæn. Stel i sort metal. Pris 849,- Sætpris bord + 4 stole. Normalpris 8.395,-

Maria 3+ 2 pers sofa fra STOUBY Monteret med sort blødt okselæder.Tremme stue med buet ryg. Har en fantastisk god siddekomfort. . 3 + 2 pers. sofa. Normalpris 53.855,-

NU

NORDISK

Chicago sofa monteret med sort semianilinlæder. Armbarker i ubehandlet egetræ. 3 pers. sofa L212 cm. Pris 14.999,- 2 pers. sofa L156 cm. Pris 12.999,Sætpris 3 + 2 pers. sofa. Normalpris 27.998,-

Boxelevation 180 x 200 cm Boxelevationsseng med vendbar madras med kerne af 16 cm Dunlopillo® naturlatex. Vælg mellem 3 fastheder alle med 7 komfortzoner. inkl. tofarvet topmadras med kerne af 5 cm Dunlopillo® naturlatex og trådløs fjernbetjening og appstyring. B 180 x L 200 cm. Ekskl. ben. Normalpris 41.996,-

Åbent: 1. søndag i hver mdr. www.bobedstmøbler.dk

Frederikssund Frederiksværkvej 18 3600 Frederikssund Tlf. 47 31 77 29

NU

Roskilde Gundsølillevej 10C, Ågerup · 4000 Roskilde Tlf.: 46 78 74 44

27.998,-

SPAR 13.998,-

Hillerød Carlsbergvej 32 C 3400 Hillerød Tlf.: 44 22 20 05


l 30 l 5. APRIL 2016 l DRONNINGEKVARTERET

!

Højtuddannede Borgerne i Dronningekvarteret har brugt en del flere timer på skolebænken i forhold til den gennemsnitlige dansker. 15,84 procent har således en lang videregående uddannelse bag sig, men tallet på landsplan ligger på 10,60 procent.

%

Lav ledighed Blot 3,62 procent af det arbejde folk i Dronningekvarteret går ledige, hvilket er knap to procentpoint lavere end landsgennemsnittet, hvor 5,40 procent er uden et arbejde.

P-hus er skudt i gang Lokalplanen der inkluderer et P-hus med 500 parkeringspladser på Sortebrødre Plads er nu vedtaget. Det kontroversielle byggeri forventes afsluttet i foråret 2018. Af Tomas Skov

”Det har været en lang og svær vej. Politik er ikke en kuppel, man kan se fremtiden i. Men man kan have nogle visioner for at nå nogle mål”, opsummere-

de borgmester Joy Mogensen inden afstemningen om den endelige vedtagelse af lokalplanen om P-huset på Sortebrødre Plads på byrådsmødet onsdag den 30. marts. Afstemningsresultatet kom ikke bag på nogen. 19 stemte for, mens 12 stemte imod. Kritikkerne af det 84 millioner kroner dyre parkeringshus er til stadighed Venstre og Dansk Folkeparti, mens det øvrige byråd med varierende grader

af begejstring altså stemte for.

Venstre savner dokumentation Forud var gået en times debat i byrådssalen, hvor

C entrum Auto Byrådspolitikerne har netop vedtaget en ny lokalplan, der giver det endelige startskud, til det meget debatterede parkeringshus på Sortebrødre Plads.

Hos Centrum-Auto får du altid: • Service på alle bil-mærker også på fabriksnye biler. • Service er altid inklusiv adskillelse af bremser og afprøvning på bremseprøvestand. • Vi har altid et lille lager af brugte biler som er gennemgået på vores værksted og sælges til rigtig gode priser. Finansiering til attraktiv rente ved bilkøb.

Industrivej 51E (ved Bauhaus) · 4000 Roskilde Tlf. 4636 8687 · mobil 2966 3246 · www.centrumauto.dk

de efterhånden velkendte argumenter fra begge sider fik endnu en tur i manegen. ”Hvis vi skal være lidt venlige, ender vi altså med netto 150 parkeringspladser – i den forkerte ende af byen”, anførte Bent Jørgensen (V) med henvisning til undersøgelser, der viser at tilkørende ikke er villige til at gå mere end højst 300 meter fra den parkerede bil, når de handler. Sammen med DF, mener Venstre, at man i højere grad burde undersøge alternative muligheder for parkeringsløsninger i byen, inden man bruger de 84 millioner kroner på byggeriet på Sortebrødre Plads. ”Jeg kan ikke finde nogen analyser, der dokumenterer dette behov. De findes ikke. Vi anbefaler derfor, at man sætter beslutningsforslaget på stand-by, indtil man har et bedre grundlag at træffe beslutningen på”, sluttede han.

Øjebæ og køkkenskabe Det er ikke så tit, man hører

ordet ’øjebæ’ i byrådssalen, men trods Enhedslistens stemmer for vedtagelsen af lokalplanen, mente Jonas Paludan (Ø), at et p-hus vil skæmme på Sortebrødre Plads. ”Behovet er ikke til stede. Der endnu ikke nogen, der har set et pænt parkeringshus – dette byggeri bliver en øjebæ”, sagde Jonas Paludan, der i stedet havde foretrukket shuttlebusser fra Trekroner, der kunne fragte de handlende ind til bymidten. Mere entusiastisk for forslaget var Lars Lindskov

(K), der byder ethvert tiltag velkomment, der kan imødekomme den stigende trafik i kommunen. ”Det er som med køkkenskabene derhjemme: der mangler altid plads. Roskilde Kommune vokser med 1000 nye borgere om året, hvilket giver et løbende behov for flere parkeringspladser, og vi er nødt til at tænke længere frem. Det vigtigste for os er, at kapaciteten bliver udvidet”, sagde det enlige konservative byrådsmedlem.

Vejen frem • Byggeriet bliver udbudt i en arkitektkonkurrence i løbet af april med en forventet deadline for forslag til løsning af byggeriet i sensommeren i år, hvorefter der vil blive skrevet kontrakt. • Det arkæologiske arbejde vil gå i gang i nær fremtid og forventes at tage ti måneder, hvorefter byggeriet kan begynde. Det forventes startet i foråret 2017 og afsluttet et år efter.


DRONNINGE KVARTERET l 5. APRIL 2016 l 31 l

RealMæglerne på Bjerget Vi har stor efterspørgsel på villaer og lejligheder i Roskilde

Vind et salær Alt hvad du skal gøre er at sætte din bolig til salg hos os. 1. Præmie, gratis salær dog max. kr. 100.000,2. Præmie, markedsføringspakke max. kr. 25.000,3. Præmie, middag for 2 til en værdi af kr. 1.500,Vi trækker lod blandt de sager vi får ind i perioden 15.01.2016-15.06.2016 Psst... det er fordi vi fejrer 10 år som selvstændig i Roskilde Ring til RealMæglerne på Bjerget på 46 36 56 56

RealMæglerne på Bjerget Clermontgade 10 st.mf., 4000 Roskilde Tlf. 46 36 56 56, bjerget@mailreal.dk


l 32 l 5. APRIL 2016 l DRONNINGEKVARTERET

Private boformer

Færre børn end de fleste

Der er nul procent offentlige lejeboliger i Dronningekvarteret mod 24,6 procent på landsplan. Til gengæld er 26,79 procent af Dronningekvarterets husstande private lejeboliger, hvilket kun gælder for 7,58 procent af boligerne i landet som helhed. Samtidig er hele 31,07 procent af husstandene i Dronningekvarteret andelsboliger, hvilket kun gælder for 7,54 procent på landsplan.

Bare 20,5 procent af husstandene i Dronningekvarteret har børn. Det samme gælder til gengæld for hele 29,27 procent af husstandene på landsbasis.

Voxpop om parkeringshuset

”Der er jo ikke så mange parkeringspladser i Roskilde, og folk har jo flere og flere biler. Mange familier har jo to biler efterhånden. Vi bor i Trekroner, og der er også mangel på parkeringspladser. Og kommunen har vel pengene til det, tænker jeg”, siger Lisbeth Nielsen fra Trekroner.

”Jeg kommer fra Køge, hvor der også foregår en del byudvikling. Og al den pælning man laver, beskadiger desværre bygningerne, så jeg håber, at man tager højde for dette med alle de gamle bygninger, som I har her i Roskilde. Men når man har en bymidte, der skal fungere, så skal der jo også være nogle parkeringspladser til dem, der kommer kørende hertil. Men det er jo samtidig vigtigt, at lægge parkeringspladserne rigtigt. Jeg kunne forestille mig at behovet var større for eksempel ved Roskilde Sygehus. Der er jo også en charme i, at der er nogle små parkeringspladser rundt omkring i byen”, siger Amalie Iversen fra Køge.

”Det er altid denne parkeringsplads, vi bruger, når vi kommer til byen. Og her er altid pladser at få. For mig er der ikke nogen problemer i et parkeringshus, men for nogle er det måske lidt skræmmende. Et parkeringshus er dyrt, men det er en investering – både for borgerne og for forretningslivet”, mener John Houborg fra Gadstrup.

”Der er mange gode grunde til at få isoleret i foråret. Vi har tid og en god isolering sikrer dig også for en alt for varm sommerbolig”

Kundetilfredshed er vores succesfaktor

Isolering betaler sig Ældre huse er typisk ikke tilstrækkeligt isoleret. Der er rigtigt mange penge at spare på varmeregningen hvis du øger isoleringen under taget fra 100 mm til 300mm eller efterisolerer en tom hulmur. Vi er eksperter i isolering Kontakt os og hør hvordan vi kan hjælpe dit hus med at holde varmen

Også alt i tømrerarbejde

madshyllehoj.dk

Tømrermester Mads Hyllehøj • Industrivej 37 • 4000 Roskilde • Tlf.: 2160 2468 • Email: info@madshyllehoj.dk


5. APRIL 2016 l 33 l

CAND.MEKAN

Der er 10 gode grunde til at vælge et ŠKODA-værksted Det er et fuldtidsarbejde at holde styr på de tekniske forskelle i de mere end 100 ŠKODA-varianter. Og netop dét fuldtidsarbejde har de autoriserede ŠKODA-mekanikere. Så slipper du for at løbe en unødvendig risiko. Der er hele 10 gode grunde til at vælge autoriserede værksteder. Dem finder du på skoda.dk, hvor du også kan bestille tid til næste service eller finde dit nærmeste autoriserede ŠKODA-værksted.

Hent de 10 gode grunde til at vælge autoriseret værksted eller få en brochure på dit lokale ŠKODA-værksted.

www.skoda.dk/10godegrunde

ŠKODA Roskilde Københavnsvej 190 · 4000 Roskilde · Tlf.: 46 75 78 71 · www.skoda-roskilde.dk


l 34 l 5. APRIL 2016

Sport

Storsponsor af pokalbrag vil ikke bekende kulør

Spar Nord Roskilde har flere indslag i ærmet i forbindelse med pokalkampen mellem FC Roskilde og AaB. Men bankens direktør vil ikke afsløre, hvem han hepper på. Af Holger Vincents

I aften, tirsdag, går det så endelig løs i Ørnereden. FC Roskilde får besøg af AaB i en kamp, hvor hjemmeholdet skal forsøge at få den ulogiske fortælling om, at ustabile præstationer i 1. division, ikke er en hindring for at opnå imponerende sejre over Superligamandskaber i pokalturneringen, hvor det indtil videre er gået ud over Hobro og FC Midtjylland. Selv om en sammenligning mellem præstationer i 1. division

og Danmarks bedste fodboldrække skal tages med forbehold, er det ikke desto mindre et faktum, at FC Roskildes form her syv kampe inde i forårssæsonen synes mere stabil end tirsdagens modstanders. Weekendens runder i Danmarks bedste- og næstbedste række har dog afstedkommet en smule malurt i ørnenes vandskål, da et reservespækket roskildensisk mandskab måtte se sig sendt hjem fra Silkeborg med en øretæve på 6-2, alt i mens det i fredags endelig lykkedes AaB at få den første sejr i forårssæsonen, hvor det blev til 1-0 mod FC Nordsjælland. Spørgsmålet er derfor, om det aalborgensiske mandskab vil vise sig sejrssultne og sætte sig tungt på kampen fra start, eller om FC Roskilde kan få genstarte gæsternes slingrekurs i Ørnereden. En aktør der til gengæld ikke har voldsomt meget at tabe tirsdag aften er Spar Nord, der både sponsorerer FC Roskilde og AaB, sam-

tidig med at banken har ’købt’ selve kampen. ”Det ville næsten være unaturligt, hvis vi ikke var kampsponsor, når vi både sponserer FC Roskilde, samtidig med at vi er hovedsponsor for AaB og har vores hovedfilial i Aalborg”, siger Kasper Overgaard Bæk, direktør i Spar Nord Roskilde.

Billetter til udeholdet Kampsponsoratet indebærer blandt andet goodiebags til de første 1000 tilskuere på stadion, ligesom der er lodtrækningspræmier, hvor hovedattraktionen er en Ipad. Og sidst men ikke mindst har Spar Nord sørget for, at FC Roskildes fans får modstand på lægterne. ”Som AaBs hovedsponsor, er vi forpligtet til at støtte klubben med billetter til FC Roskildes udebaneafsnit, og derfor har vi valgt at donere 75 billetter til AaB Support i København. Det er med til at sikre, at der bliver noget liv i Idrætsparken, og at alle får en god oplevelse”,

Hvordan slår vi AaB i Ørnereden? Af Holger Vincents

Kasper Overgaard Bæk, Spar Nord Roskildes direktør (her med hustruen Anja), mener, det er helt naturligt, at banken er kampsponsor, når FC Roskilde møder AaB.

forklarer Kasper Overgaard Bæk. Spar Nord Roskildes leder i Roskilde er således særdeles meddelsom, hvis man spørger til rammerne omkring tirsdagens pokalopgør. Men bankmanden vil til gengæld ikke bekende kulør, når det kommer til

hovedretten inden for kridtstregerne. ”Jeg glæder mig til at se en idrætspark, der stråler i Spar Nord-farver, og jeg kommer også selv til at bære Spar Nords logo. Helt objektivt set er charmen ved kampen, at AaB er storfavoritter, mens hjemme-

holdet allerede har slået to Superligahold i turneringen. Det bliver helt sikkert spændende og ikke mindst en stor kamp for alle i Roskilde”, siger Kasper Overgaard Bæk, der tipper 1-1 i ordinær spilletid. FC Roskilde.

Vi har spurgt FC Roskildes træner, fanklubbens formand og en tidligere spiller i både AaB og FC Roskilde, hvordan vi slår AaB og ikke mindst, hvad de tror bliver kampens resultat.

Anders Theil, FC Roskildes cheftræner ”At kampen blev flyttet taler til vores fordel, fordi holdet nu har fået nogle kampe i benene, alt i mens AaB ikke helt har fundet rytmen efter vinterpausen. Når det er sagt, så er favoritværdigheden stadig noget der ligner 70-30 i AaBs favør, for de er stadig et af de bedst spillende hold i Danmark lige nu. Jeg tror ikke, de kommer til at undervurdere os, men hvis vi rammer 110 procent, og de samtidig ikke når deres topniveau, så er der muligheder.” ”Jeg tror det bliver en taktisk affære på en svær bane, hvor AaB kan få problemer med at få deres positionsspil til at køre, mens vi skal forsøge at drage fordel af, at vi er vant til at spille på markant dårlige baner.” Tip: 1-1 i ordinær spilletid, FC Roskilde vinder straffesparkskonkurrencen og går videre.

Steen Christensen, formand i FC Roskilde Fan Club ”Drengene skal først og fremmest ud og give 100 procent, hvilket vi i fanklubben kræver hver gang. Dernæst bliver det vigtigt at spillerne overholder aftalerne og følger trænerens kurs. Det bliver selvfølgelig svært, Det har været nogle positive aspekter i de første par kampe i 1. division efter vinterpausen, selvom den smuttede mod Helsingør. Nu har AaB holdt landskampspause, hvor de har haft mulighed for at slikke sårene, så nu må vi se. hvilken motivation de kommer med.” Tip: 2-1

Poul Hübertz, ny spiller på FC Græsrødderne og daglig leder i Kino Ro’s Torv, tidligere AaB- og FC Roskilde-spiller ”I bund og grund skal der ikke så meget til. Det er en pokalkamp, og i en pokalkamp er det de lavere rangerende hold, der har chancen. Der er selvfølgelig en liga til forskel, men mere er det heller ikke, eftersom FC Roskilde slog FC Midtjylland i efteråret. AaB er favoritter og vil nok vinde 8 ud af 10 kampe, men jeg mener ikke, det er en must-win for dem, og FC Roskilde har hjemmebanefordelen. Det skal udnyttes til at spille fysisk og knokle AaB ned.” Tip: 2-1


5. APRIL 2016 l 35 l

Virksomhedsportræt

Annonce

Miljøgodkendt tagrens og maling

Tag dit tag seriøst – det betaler sig Få det renset og malet og forlæng dit tags levetid med 10-15 år PR Tag- og facaderens blev etableret i 1997, og har en solid erfaring indenfor rensning, maling og vedligeholdelse af tage og facader. For indehaver Peter Ringstrøm er arbejdet med tagrensning en tillidssag. Han holder meget af kundekontakten, og finder stor arbejdsglæde ved at færdes i folks haver, hvor han gør deres hjem indbydende med et rent og nymalet tag. ”Jeg stortrives med mit job og sætter en ære i, at kunderne kan regne hundrede procent med mit firma, det er trods alt vores levevej. Inden vi starter tagrenoveringen, gennemgås hele taget, så det står klart for kunden, hvorledes arbejdet udføres og i hvilket prisleje vi ligger i. Før vi så begynder afrensningen af taget, dækker vi loftet grundigt af med plastik,” forklarer Peter Ringstrøm. Renseanlægget er miljøcertificeret højtryksrenseudstyr der genanvender op til 80 % af vandet, hvilket både tilgodeser miljøet

FØR

EFTER

og det samlede vandforbrug. Rensevandet bliver suget op fra tagrenden og føres direkte ud til filtersystemet i rensevognen. Der vil dog være en smule snavset vand, som bliver trykket ind gennem overlægget på pladerne og ender på loftrummet. Derfor dækker PR Tag- og facaderens altid af på lofterne med plastik, for at fange det vand der skulle komme ind. ”At jeg prioriterer sikker afdækning og oprydning meget højt skyldes, at der ikke er noget værre for folk, end at komme hjem

til et rent tag, hvor der så er sivet vand ind. Imens min kollega vasker taget er det min faste opgave at styre den mobile rensemaskine, samtidig med at jeg hele tiden går på loftet og sikrer plastikafdækningen, ” siger Peter Ringstrøm.

Tilfredse kunder er i centrum

Taget er det mest udsatte sted på dit hus. Hver dag året rundt skærmer det for vind og vejr, angribes af mos og alger og udsættes dermed for frostsprængninger. Alt sam-

men slider på taget og gør det mere sårbart. Trænger fugten gennem taget, udsættes spær og træværk for råd og svampedannelse. Skaderne kan blive så alvorlige at taget, og i værste tilfælde selve tagkonstruktionen, må udskiftes. ”Med en god vedligeholdelse bliver taget styrket, så levetiden forlænges 10-15 år. Dermed bliver det væsentligt billigere for husejeren, end det vil være at købe et nyt tag. Uanset opgavens omfang er det for os et godt resultat og tilfredse kunder der tæller,” siger Peter Ringstrøm. Efter endt arbejde er det naturligt for PR Tag- og facaderens at efterlade arbejdspladsen i nydeligt opryddet og rengjort stand. Derfor bliver alle vindskeder, sternbrædder, vinduer, vægflader med mere spulet grundigt ned. Kontakt os for et professionelt og uforpligtende tilbud

Skånsom og effektiv fliserens ”Du kender det sikkert allerede. Den smukke terrasse der før stod fin og ren er nu dækket af sorte skjolder. Mos har sat sig mellem fliserne og flisepesten har bredt sig til grimme store skjolder. Der findes mange metoder til at få dem rene og fine igen. Og

der er masser af myter om hvordan man skal gøre. Jeg har arbejdet med afrensning og vedligeholdelse siden 1997. Det er i virkeligheden ret simpelt. Det handler om en skånsom behandling med de rigtige maskiner. Og skal det holde år efter år, så

anbefaler jeg en kombineret løsning med efterfølgende imprægnering.” siger Peter Ringstrøm. Kontakt os for et professionelt og uforpligtende tilbud.

Vi kommer gerne med et uforpligtende tilbud Veddelev · 4000 Roskilde · www.prtagrens.dk · Tlf.: 4675 4262 · Bil: 4083 1550/4085 4876 · E-mail: pr@prtagrens.dk


l 36 l 5. APRIL 2016

Små tips og lidt opmærksomhed kan få dig til at spise mindre Af Gitte Dreyer

Lyder dette bekendt? Du er på vej hjem fra arbejde og skal lige stoppe og købe ind til aftensmaden, og da du kommer ud, har du udover aftensmaden også fyldt vognen med flere poser slik og chips. Hvorfor – ja, det var jo billigt, og du blev lige fristet. Egentlig tænker du ikke, at du skal spise det med det samme du kommer hjem, men vil gemme det i skabet til en anledning. Alligevel ender det med, at slikket er spist, inden du havde regnet med. Hvorfor? Jo mere man har hjemme, jo større sandsynlighed er der for, at man får spist det. Vi er meget impulsstyret, og når lysten melder sig, så er der ikke langt fra tanke til handling. Vi kan ikke bare

lade det være, hvis vi ved det er i huset. • Sørg derfor for ikke at handle ind når du er sulten. Undersøgelser viser at du køber mere ind hvis du er sulten, når du handler. • Lad dig ikke lokke af de mange tilbud med køb 5 poser og spar 50%. Det ender alligevel med, at du får spist de ekstra poser inden du har set dig om. • Skriv en indkøbsseddel. Undersøgelser viser at dem som på forhånd har skrevet ned, hvad de skal købe, er mindre tilbøjelige til falde for fristelser når de køber ind. I 1987 var 5,6 procent af befolkningen svært overvægtige og i 2013 var det 14,1 % altså næsten en tredobling på 25 år. En del af fedmeepidemien kan forklares med, at vi har mistet fornemmelsen for mæthed og portionsstørrelser. Mange tror fejlagtigt, at den mængde mad de spiser i løbet af dagen er helt normal for en voksen person. Vi har mistet fornemmelsen af hvor lidt mad, krop-

pen egentlig har brug for. Samtidig er mange bange for at føle sult mellem måltider. De tror, det er farligt, og derfor spiser de også, selvom de ikke er sultne. Dem som vil sælge mad til os, vil sælge så meget som muligt, derfor bliver alt større, og vi mister fornemmelsen, af hvad ”normalt” er. Vi har simpelthen mistet fornemmelsen for, hvad en normal portion er.

Hvad kan du selv gøre? Næste gang du står i køkkenet og øser is op i en skål så husk: Hvis du spiser ad en stor skål og med en stor ske, spiser du over 50 % mere end hvis du spiser af en lille skål og med en lille ske.

Ude af øje – ude af sind Når du sætter dig til rette i sofaen foran fjernsynet så lad være med at tage en stor pose slik med ind, for det ender alligevel med at du spiser den hele. Undersøgelser viser, at vi spiser mere af synlige madvarer, fordi vi hele tiden tænker på dem. Står der f.eks. en

slikskål på bordet, som er lavet af glas, vil vi stikke hænderne ned i skålen 70% flere gange end hvis slikket var på bordet i en lukket beholder hvor vi ikke kunne se indholdet.

Bekvemmelighed En anden ting som har stor betydning for, hvor meget vi spiser er bekvemmelighed. Tager vi nu slikskålen fra før og sætter den ud i køkkenet, hvor vi ikke kan se den, vil vi spise mindre af slikket i forhold til, hvis den stod på bordet lige foran os. Årsagen er at vi er ”for dovne” til at rejse os, og at vi samtidig får mulighed for at tænke os om en ekstra gang, når vi skal bevæge os for at få slikket. Alt hvad der fjerner vores opmærksomhed på maden, vil øge sandsynligheden for, at vi kommer til at spise for meget uden af være klar over det. Server derfor slik i en lille skål, så det syner af mere og lad være med at stille den lige foran dig, så vil du opdage, at du faktisk spiser mindre.

Om Gitte Dreyer Gitte Dreyer, klinisk diætist og ejer af DiætistHuset der består af 18 klinikker fordelt over Danmark med hovedkontor i Roskilde. På klinikkerne kan man få kostvejledning i forhold til vægttab, irritabel tyktarm, pco mv. Vi lever i en verden, hvor der er mad i overflod og især usunde fødevarer er billige, samtidig er mange ikke fysisk aktive i deres hverdag, hvilket gør at der i dag er en stor gruppe som kæmper med overvægt. På klinikkerne får man hjælp til at omlægge sin kostvaner efter princippet “Alt er tilladt - men med måde”, for der er ingen der kan holde en slankekur i længden.

Foredrag om kvinders balance i hverdagen - Få 20 % på Vivag, Pikasol og Drogens Vital - Goodiebags til værdi af kr. 250,- Let forplejning

Sexolog, parterapeut og forfatter Marianne Egense taler om kvinden og hvordan man kan balancere en travl hverdag.

Kostvejleder & farmakonom Janne Lundin taler om balance i hverdagsliv & kost

Vi glæder os til at se dig hos Roskilde Svane Apotek d. 18. april - kl. 18.30-20.30 Pris: 20,- Tilmelding & betaling hos Roskilde Svane Apotek Roskilde Svane Apotek

Skomagergade 12 · 4000 Roskilde · 46 32 23 00 roskilde@apotekeren.dk

Jeanette Ottesen og Claus Roager Olsen gav deres bud på, hvordan man bliver en vinder.

Svømmestjerne delte ud af vindermentalitet Ved et møde i Roskilde Svømnings klublokale fortalte den danske topsvømmer, Jeanette Ottesen, hvad der kræves, hvis man vil være nummer et i verden. Ottesen delte i forbindelse med foredraget for de 70

fremmødte ud af sine egne erfaringer fra svømmekarrieren og ikke mindst de mange udfordringer hun har skulle overkomme i kampen om medaljerne. Svømmeren havde selskab af Roskildedrengen Claus

Roager Olsen, der med sin store ekspertise inden for det menneskelige udviklingsværktøj enneagrammet, fortalte om vindermentalitet, og hvordan man når sine mål.


5. APRIL 2016 l 37 l

Tune-fotograf vinder Årets Hyggefoto

”Igen i år har vi opnået et forrygende flot søgeresultat. Ikke færre end 580 elever ønsker at starte i 1.g efter sommerferien. Det er samme flotte niveau som de foregående to år, og det fastholder vores position som et af Danmarks mest søgte gymnasier”, skriver Claus Niller, Roskilde Katedralskoles rektor, i skolens nyhedsbrev.

Bo Nymann fra Tune har vundet prisen Årets Professionelle Hyggefoto 2016 via en internetafstemning, hvor fotointeresserede danskere tildelte fotografen den fornemme hæder for hans billede af fire grinende motionister.

Team Tvilling:

Man kan hvad man vil om Peder har tilbragt hele sit liv i kørestol. Deres imponerende historie fangede tydeligvis gæsternes opmærksomhed og gav stof til eftertanke. Det er en fortælling om mod, vilje, store mål, drømme, motivation og ikke mindst en bundsolid tro på, at man kan hvad man vil, så længe man ser muligheder frem for begrænsninger, og det er kampen for at nedbryde tabuer og fjerne berøringsangsten mellem handicappede og ikke-handicappede mennesker.

Af Patrick Holbek

Alt løbetøj og skitøj var flyttet væk fra gulvet og 50-70 gæster havde sat sig godt til rette torsdag aften for at høre foredraget. Hårene rejste sig flere gange på Paperboys fotograf, da Steen og Peder, også kendt som Team Tvilling gav et super inspirerende, varmt og humoristisk foredrag. De to brødre Steen og Peder Mondrup fortalte på en rørende måde om deres kamp for at gennemføre en Ironman. Jerntvillingerne, som de kaldes blev født 3 mdr. for tidligt og 34 år senere gør de det umulige. De gennemførte i fællesskab en Ironman sammen selv-

Vil du lære at løbe og have det sjovt samtidig?

Om tre måneder løber du fem kilometer uden pause – og undervejs har du mødt en masse kvinder og mænd med samme mål som dig. Vi løber fra Vikingeskibsmuseet, når der er begyndertræning. Velkommen til Roskilde Motion!

Læs mere og tilmeld dig på

roskildemotion.dk

FØRSTE LØBETRÆNING lørdag den 2. april kl. 9.00

Roskilde Motion - en løbeklub med plads til begejstring

GODT LØBETIP

Klubben er for almindelige motionister. Vi satser på bredden, da vi har et ønske om at få flest muligt til at dyrke motion på egne vilkår.

til dig, der gerne vil løbe!

Roskilde Motion er et tilbud til de mange, der har gode intentioner om at løbe – men som synes, at det er svært at komme ud af døren alene. På begynderhold bygges formen langsomt op og kan senere vedligeholdes på niveauinddelte hold. Målet er at kunne løbe fem kilometer eller 30 minutter uden pause.

Det er nemmere at bryde en aftale med sig selv,så derfor. lav aftaler med andre. Det Vier nemmere at komme ud af har også flere hold for dig, der allerede løber 5 km jævnligt. Målet er ikke at kunne en marathon, detpå er i orden at løbe for hyggens skyld. døren,når der er nogle derløbeventer en.

Der lægges meget vægt på det sociale aspekt – der skal bogstaveligt talt være luft

at tale sammen under løb. Skift mellem forskelligetil ruter, det giver flere motionsoplevelser

BEGYNDERPROGRAM LØB MED PAPERBOY OG ROSKILDEMOTION

Løb ud af en rute og vend om, når den halve tid er gået

Dag

Dato

Løb

Gang

Løb

Gang

Løb

Gang

Løb

Gang

Løb

Gang

Løb

Gang

Løb

Gang

Løb

Løb samlet i minutter

Onsdag lørdag Mandag Onsdag

6. april 9. april 11. april 13. april

2 2 2 2

1 1 1 1

1 2 2 2

1 1 1 1

2 2 3 2

1 1 1 1

1 1 2 3

1 1 1 1

2 2 2 3

1 1 1 1

2 2 2 3

1 1 1

2 2 2

1 1

1 1

13 14 15 15

Løb samlet i minutter 7 7 6 5

Tid i alt 20 21 21 20

Mange løbehilsener! Louis Philipsen, Formand

ROSKILDE

MOTION.dk

FAKTA: Du kan læse mere om emnet på Facebook gruppen Roskilde løber. Dette er stedet for alle, der ønsker at løbe med, enten i klubben eller på egen hånd via avisens ugentlige løbeprogram. Du kan også læse tidligere artikler om projektet samme sted. Hvis du ønsker at løbe med andre, kan du tilmelde dig på Roskildemotion.dk

Få den rigtige start med dit løb... - og undgå de klassiske begynderskader!

Få råd og vejleding til køb af de løbesko, der passer din fod!

Løbestilanalysen gir dig en god start Det gør dit valg af løbesko meget lettere. Vi ser på dine fødder med professionelle øjne, og du vil gennemgå en grundig test på løbebånd. Vores personale er specialuddannet, så du får den rigtige sko.

Slip for småskavanker i starten... Få et effektivt behandlingsforløb, der vil optimere dit løb og samtidig vil være skadesforebyggende. Fysioterapeut Jeppe Christiansen arbejder med alle slags sportsskader. Her undersøges Lisbeth fra Roskilde Tri.

SKIVÆRKSTED • FYSIOTERAPI • SPORTSMASSAGE • INDUSTRIVEJ 1E · 4000 ROSKILDE · TEL. 46 35 40 86 · WWW.SNOWFUN.DK · BUTIK@SNOWFUN.DK · ÅBENT: MANDAG - FREDAG KL. 10-18 · LØRDAG 10-14


l 38 l 5. APRIL 2016

Roskilde Rundt

Torben ”Glas” Nielsen hædret for sit arbejde med udveksklingsstudenter i Rotary Sælg nu budskabet til din mand, så går det meget lettere Hella Joof holdt et sprudlende og humoristiske foredrag om lykke, og om hvordan du som kvinde får manden til opleve dig på en helt ny måde. Der var fuldt hus på torvet, hvor en veloplagt Hella Joof bød på masser af humor, glæde, satire, alvor og andre ingredienser fra det virkelige liv. I mange år havde Hella regler for næsten alt – særligt for hvilken mand hun skulle have. “Men i et liv fuld af regler er der sjældent plads til de ting, der kommer fra den blinde vinkel. Og det er oftest dem, der gør dig lykke­ligst”, fortalte Hella til de mange kvinder, der var mødt op søndag middag.

Den kendte glasmand fra Karl E, Torben Nielsen, modtog tirsdag den 29. marts den mest ærefulde anerkendelse i Rotary – en Paul Harris Fellowship. Anerkendelsen gives til en person, der i sit virke går ind for og arbejder for Rotarys idealer. Torben er som Counsellor i Roskilde Rotary Klub en bærende kraft i arbejdet med udveksklingsstudenter, der sendes ud af Roskilde – og modtages fra hele verden. Samarbejdet omkring Rotaryudvekslingsstudenter i Roskilde er i øvrigt forankret mellem de tre Rotaryklubber, og fra i år er også den 4. Rotaryklub i kommunen, Gundsø Rotary Klub, med til at udvælge de unge, der fra Roskilde Kommune får et år i udlandet med dét, der er kendt for at være verdens bedste udveksklingsprogram.

Blomsterkunst 15 år i Roskilde Acacia Blomsterkunst kunne i fredags fejre 15 års jubilæum. I dagens anledning var den røde løber rullet ud, og indenfor var der pyntet op med spændende dekorationer, mens der i baglokalet blev der budt på jordbærkage og bobler. Mie Labansen, der er indehaver af Acacia Blomsterkunst blev udlært i 1993 og har siden arbejdet i faget. Som nyudlært tog Mie til Nuuk, hvor hun arbejede i 3 år. Mie overtog sammen med Maria Delfs Acacia i 2001, og har siden 2008 været eneejer af butikken.

Ny formand for Roskilde Garden I fredags den 1. april kunne man høre Roskilde Garden spille på Stændertorvet foran Byens Hus, der i dagens anledning holdt reception for deres nye formand. Henrik Dyrvig (th.) har efter 12 år som formand for Roskilde Garden givet plads til Olav Karup Clausen.

Smagsprøver på FC Roskildes egen øl Fredag dannede Byens Hus rammen om en vaskeægte og yderst læskende premiere på FC Roskilde Fan Clubs nyeste ide – en øl. Ørnbeer som den nye bryg hedder, er blevet udviklet i samarbejde mellem fodboldklubbens fans og det lokale bryggeri Hornbeer. Ved eftermiddagens smagning troppede blandt andre Jens Müller og Jeanette Dalsgaard op, men FC Roskilde Fan Clubs formand, Steen Christensen ( i den hvide skjorte) selv stod bag hanen og skænkede op til de mange fremmødte. Øllen kan nu købes i en række butikker i hele byen og ikke mindst nydes på flere roskildensiske barer og restauranter.


5. APRIL 2016 l 39 l

Roskilde Rundt

Her giver Jacob Sørensen fra Roskilde Racing Center de vigtige instrukser før de unge skal ud at køre.

En masse forventningsfulde unge er klar til at give den gas. En enkelt pige er også mødt op - Julie Jansen. Hun har vist prøvet det før er der nogle der siger blandt publikum.

Gokart skole på Roskilde Racing Center samlede mere end 40 interesserede unge “racerkørere” Skærtorsdag den 24. marts fik omkring 40 unge mellem 12 og 17 år en forsmag på, hvad det vil sige at køre gokart og søndag den 3. april var første træningsdag. Roskilde Racing Center var rammen for et “gå til gokart” arrangement, der skulle give et lille indblik i sporten. “Baggrunden for initiativet er først og fremmest at slå et slag for sporten, men konceptet skulle også tiltrække dem, der blot ville have lov til at prøve sporten af uden at skulle investere i egen gokart”, fortalte Karsten Meyland Leche fra ASK Hedeland, Automobil Sports Klubben. Klubben lejer sig ind i Roskilde

Racing Center og det et samarbejde mellem dem, der har gjort denne her model mulig. En af dem, der var mødt op var Simon Trautner på 13, der havde taget sin far Peter med. “Jeg har prøvet det her tre gange før - to gange i udlandet og jeg glæder mig helt vildt” sagde en forventningsfuld Simon, mens hans far fik spændt hjelmen rigtigt på. En enkelt pige havde også meldt sig på dagen, og hun kunne sagtens give flere af drengene baghjul. Måske havde hun prøvet det et par gange før sagde hendes far efter løbet. Simon Trautner fra Trekroner får spændt hjelmen af sin far Peter

Julie og hendes far er parate.

SERVICE 5+ 1.398,-

GARANTERET MAKS. PRIS

Er din Peugeot over 5 år eller 10 år får du SERVICE-EFTERSYN til specialpris DU FÅR: • Skift af motorolie og filter • Visiuel kontrol af gearkassen og oliestand • Inspektion af bære- og styrekugler for slid og slør • Visuel kontrol af bremser samt bremsetjek på bremsekontrol • Kontrol af væsker • Kontrol af dækmønster og dæktryk • Justering af udvendige lygter, viskere og sprinklerdyser • Vi gennemgår bilen fra A-Z Jens, tlf. 8888 6770 Åbningstider: Man-tirs 7.30-16.00

Linda, tlf. 8888 6772

Torben, tlf. 8888 6761

VEJLEBO & WINTHER APS

Ons-tors kl. 7.30-15.30

Telefon 88 88 67 67

Fre 7.30-15.00

Peugeot Roskilde - Maglegårdsvej 5 B - 4000 Roskilde - www.peugeot.dk/roskilde

Følg os på Facebook og se konkurrencer og tilbud


l 40 l 5. APRIL 2016

Roskilde Rundt

Forvandlingens dag hos Schack & Thorsted Ro’s Torv afholdt kvindeweekend i weekenden den 2. og 3. april med besøg af Hella Joof på torvet. Et af de mange festlige indslag denne weekend fandt sted hos Schack & Thorsted, hvor Karina Kissow var den heldige vinder af en makeover. Karina fik ordnet hår og lagt make-up af Marianne Bech fra My Hair Design, mens stylist og indehaver Tina Thorsted stylede Ka-

Indehaver Tina Thorsted nyder at style kunderne.

rina i alt fra hverdagstøj til det mere festlige. Tina og Marianne har i næsten 10 år samarbejdet omkring styling ved såvel make-overs som modeshows. Danmarks svar på Trinny og Susanna.

FORÅRStilbud Toyota Aygo X-Wave Sky Hvid eller koks. Pris kr. 124.700,-

Incl. Måtter, metallak og levering

Marianne Bech igang med pensler og farver.

forårsPRIS kr.

116.185,Spar kr. 8.515,Karina før den store forvandling.

AYGO X-BLACK 15” sorte alufælge Sort metallak Sølv frontkryds og bagkofanger Tonede ruder Tågelygter X-touch med bakkamera og Bluetooth®

kun 3 STK.

KUN 13 STK.

tilbage

Tilbuddet gælder kun hos stubbe

GRATIS Ved køb inden den 17. april kan man uden beregning frit vælge mellem • Vinterhjul • Undervognsbehandling AYGO X-PURE • Navigation 15” hvide alufælge Hvid metallak Sølv front-x og bagkofanger Tågelygter X-touch med bakkamera og Bluetooth®

Værdi af kr. 5.000,-

AYGO x-pure fås fra 109.995 kr. Ekskl. lev.omk. 3.880 kr. Inkl. hvid lak (ikke metallak, fås kun i hvid). Halvårlig grøn ejerafgift 310 kr. Brændstofforbrug v/bl. kørsel 26,3 kml/l. CO2-udslip 88 g/km. AYGO x-black fås fra 109.995 kr. Ekskl. lev.omk. 3.880 kr. Inkl. metallak (fås kun i sort). Halvårlig grøn ejerafgift 310 kr. Brændstofforbrug v/bl. kørsel 26,3 kml/l. CO2-udslip 88 g/km. DEN VISTE FARVE ER IKKE KOKS - SE DEN I BUTIKKEN. Privatleasing. AYGO og x-black framdr. 1.795 995 kr. Max. 15.000 km/år. Løbetid 36 mdr. Inkl. serviceaftale, etablerings- og leveringsomk. Ekskl. grøn Finansiering: Udbetaling kr.x-pure 12.000,-. Afdrag5-dørs over 96 kr.kr./md. 1380,-.Førstegangsydelse Variabel rente 3,95%, Åop. 6,36% forsikring Positiv forudsættes. (36pr. mdr. x 1.795 kr.) = 64.620 kr. inkl. service + førstegangsydelse 995 kr. Ved 20%ejerafg., i udbetaling kanog vi ekstraudstyr. finansierer fra 1,95%kreditgodkendelse variabel rente. Forsikring kanTotalpris tilbydesi løbetiden: fra kr. 299,mdr. Tilbuddet er gældende igennem Toyota Financial Services Danmark A/S. Forbehold for trykfejl, rente- og afgiftsforhøjelser. Se mere på toyota.dk

Toyota Ballerup/Måløv

Toyota Roskilde

Åbent 7.30-17.30, lør. lukket, søn. 11-16

Åbent 7.30-17.30, lør. lukket, søn. 11-15

Måløv Byvej 7 · tlf. 44 97 21 70

Betonvej 2 · tlf. 46 33 04 00

Arne Stubbe Automobiler A/S · hvor tilfredserne mødes! www.stubbe.dk

En glad Karina godt tilfreds med resultatet.


5. APRIL 2016 l 41 l

Forlæng din bils levetid - det kan godt svare sig!

Hvorfor

mon de stadigvæk holder?

Kan det hænge sammen med, at de er serviceret på et autoriseret værksted? Dit autoriserede værksted giver dig et stempel ved hvert serviceeftersyn, der både giver dig sikkerhed for garanti og en lang levetid + en bedre brugtvognspris, når du sælger din bil igen. Vi bruger kun originale reservedele, som vi kan stå 100% inde for. Når der kommer nye elektroniske opdateringer fra bilproducenterne, så har vi også selvfølgelig styr på det!

Morten Hahn Jensen Værkfører, Gunner Due Biler A/S

Michael Bo Nielsen Værkfører, Gunner Due Biler A/S

Lasse Kristiansen Værkfører, Gunner Due Biler A/S

Jan Christansen Værkfører, Arne Stubbe AutomobilerA/S

Jimmy Christensen Værkfører, Arne Stubbe AutomobilerA/S

Morten Rasmussen Værkfører, Jens Winther AutomobilerApS

Thomas Ihde Servicerådgiver, Roskilde Bilcenter A/S

Linda Gunvig Værkførerass., Vejlebo & Winther A/S

Jens Piil Værkfører, Vejlebo & Winther A/S

Torben Juhl Værkstedschef, Vejlebo & Winther A/S

Velkommen hos de autoriserede - din garanti for sikker pleje af din bil!

BMW

Service partner RESERVEDELE

Gunner Due Biler A/S www.gunnerdue.dk

Arne Stubbe Automobiler A/S www.stubbe.dk

Service partner

Jens Winther Automobiler & MC ApS www.jenswinther.dk

Roskilde Bilcenter A/S

www. skoda-roskilde.dk

Vejlebo & Winther ApS

www.peugeot.dk/roskilde


l 42 l 5. APRIL 2016

KULTURKALENDER 2016 APRIL

LØRDAG 9. APRIL

UPPERCUT DANSETEATER 9. APRIL

BEERS & BIKES

6 timers cykelløb på Musicon med udgangspunkt i Hal9. Det er et hyggearrangement, hvor der køres i parhold og dobbelt parhold. Læs mere om pris og tilmelding via kulturbasen.dk. Hal 9 - Eventhal på Musicon kl. 10

ROSLIVE (FRA 10 ÅR)

Rollespillet forgår i en middelalderverden, krydret med magi og mystiske væsner. Pris 50 kr. Gratis for medlemmer. Parkeringspladsen ved Hyrdehøj Skov ved Katedralskolen kl. 10-16

UPPERCUT DANSETEATER

To søskende kan ikke sove. Dyner forvandler sig til hyggelige spøgelser og natlamperne til skovens ildfluer. Pris voksen 25 kr./barn 25 kr. Køb billet på roskildebib.dk/kalender. Roskilde Bibliotek kl. 11-11.30 i Salen

LØRDAGSJAZZ

Sinatra Syndicate. Gratis. Gimle kl. 11-14

FODBOLDKAMP

Herre-DS pulje 2 - KFUM BK, Roskilde mod Kolding B. Entré. Lillevang Idrætscenter kl. 13.30

CALUM STEWART TRIO

Calum Stewart stammer fra det nordlige skotland. Pris 110 kr. Gimle kl. 19.30

TIRSDAG 5. APRIL

TORSDAG 7. APRIL

Sikringskoordinator Jonny Skovby Winter fra Midt- & Vestsjællands Politi fortæller om, hvordan vi undgår tricktyverier, hjemme og i det offentlige rum. Tilmelding. Pris 25. Gigtforeningens Lokalgruppe Roskilde kl. 13-16

Hjerteforeningen indbyder til gåtur med ligesindede. Vi mødes overfor Roskilde Bibliotek og går gennem Byparken/Folkeparken. Roskilde Biblioteks trappe kl. 10

ANDROID TABLET - INTRO

Wolfgang Amadeus Mozart - Figaros bryllup. Er det verdens bedste opera? Hent gratis billet på biblioteket. Roskilde Bibliotek kl. 19

Har du en Android tablet, men er du ikke blevet fortrolig med den? Hent gratis billet på biblioteket eller på roskildebib.dk/kalender Roskilde Bibliotek kl. 15

FODBOLDKAMP

DR KLUB KLASSISK

DEN DEKORATIVE KØKKENHAVE

Havearkitekt Birgit Helbo beretter om smukke køkkenhaver med tips om hvordan du etablerer dekorativ og nyttig køkkenhave. Pris 60/80 kr. Roskilde Tekniske Skole kl. 19-21.30

DBU Pokalen - FC Roskilde mod AaB. Entré. Roskilde Idrætspark kl. 18

TEATER

ROOTS US DOBBELT KONCERT

Vintersolhverv. Entré. Arrangeret af Roskilde Teater. Lynghøj Teatersal kl. 19.30

Kælderen præsenterer for første gang Roots inspireret musik. 2 bands fra US kommer. Fri entré. Klosterkælderen kl. 20

ONSDAG 6. APRIL “Hospice Sjælland - stedet hvor livet leves”. Fri entré. Arrangeret af SeniorTræf Roskilde. Baptistkirken i Roskilde kl. 14

SØNDAG 10. APRIL APRILSNARLØB

Så er der igen motionsløb i Folkeparken i et let terræn og skønne omgivelser i Roskilde centrum. www.lobforlivet.dk. Pris 10 kr. Folkeparken kl. 10

WORKSHOP

Lav din egen seje, farverige drømmefanger af materialer fra naturen, fjer, papir, dots, garn, perler m.m. Pris 80 kr. + evt. gebyr. Gimle for Børn kl. 12

FODBOLDKAMP

Bet25 Liga - FC Roskilde mod Næstved. Entré. Roskilde Idrætspark kl. 13.45

Om sol, måne og stjerner. Pris 30 kr./60 kr. Tilmelding. Arrangeret af Visens Venner. Roskilde Bibliotek kl. 14-16.30

FREDAG 8. APRIL BYRÅDET I BH

Din månedlige mulighed for at møde byrådet i Roskilde. Gratis. Byen Hus kl. 16-19.30

HØR OM SKOLENS VENNER

Skolens Venner søger flere frivillige skolevenner til byens skoler. Læs mere på skolensvenner.dk. Det kræver ingen speciel uddannelse af blive skoleven. Gratis. Byens Hus kl. 16.30

BESØG

Spillestedet Paramount og amatørscenen Lo Specchio inviterer ind. Jørgen Andersen fortæller om musikoplevelser med bands på vej op og Andreas Buchtrup om livet bag scenen. Pris kr. 20. Paramount, Eriksvej 40 C, kl. 19

BESØG KARA NOVEREN

Efter succesen med albummet “Byggesten”, er de allerede ved at være klar med et nyt album. Pris 120 kr. + evt. gebyr. Gimle kl. 21

Guidet rundtur på Kara Noveren, der behandleraffald for borgere og virksomheder. Tilmelding via LOF Roskilde. Pris 95 kr. Kara Noveren kl. 17

BABY BIO

HEMMELIG FILM

Tag din baby med i biografen på Jyllinge Bibliotek. Hent gratis billet på roskildebib.dk/kalender eller på biblioteket. Jyllinge Bibliotek kl. 10

Tag ægtefællen eller vennen/veninden under armen og se en god film på biblioteket. Hent gratis billet på biblioteket eller på roskildebib.dk/kalender. Jyllinge Bibliotek kl. 13.30 og16

Gimle • HelliGkorsvej 2 • 4000 roskilde • Gimle.dk • facebook.com/Gimleroskilde

07.04 cafékoNcErt: t/S StErNdolPh

09.04 lØrdaGSJaZZ: SiNatra SyNdicat

MANDAG 11. APRIL

PEDE B & DJ NOIZE

UGENS PROGRAM PÅ GIMLE

13.04 cityBoiS

De 3 gutter spiller sange fra 60’erne og frem til i dag. Genren er rock, folk og pop fra Beatles, Kim Larsen til Robbie Willams og Roxette. Gratis. Klosterkælderen kl. 20

ARRANGEMENT

FOREDRAG

07.04 huXi Bach - ValG UDSOLGT!

DE HALVAKUSTISKE

HJERTE-GÅTUR

FOREDRAG

08.04 PEdE B & dJ NoiZE SuPPort: BoomBlaStar

09.04 folk roSkildE: calum StEWart trio 15.04 WafaNdE

08.04 Block Party i NatcaféEN

10.04 GimlE for BØrN: drØmmEfaNGErWorkShoP 28.04 thomaS ButtENSchØN Solo


5. APRIL 2016 l 43 l

Mia Willaume har siden december sidste år brugt utallige timer i en kold lade i St. Valby på installationen ’Passende opførsel’.

Kunstner søger udstillingsvindue til stort værk Mia Willaume har brugt et år på et nyt projekt, der ligger langt fra hendes vante udtryk. Nu drømmer billedkunstneren om at finde en udstillingsvindue, der kan rumme hendes omfangsrige installation.

’Passende opførselsels’ 59 objekter i forskellige størrelser og former består blandt andet af overskudsemballage, spartelmasse, papmaché og gips.

Ud af komfortzonen

Overvejer udstillingsvindue

Selve arbejdet med installationen, der fungerer i samspil med den mindre installation ’Frit stillet’, har stået på i et år, hvor Mia Willaume først har samlet bakker, kasser og plastikposer, for dernæst at gå i gang med at bearbejde genbrugsmaterialerne med blandt andet spartelmasse, gips og papmache. Sidst men ikke mindst har Teknisk Skole i Roskilde smedet den stålring, hvor på de mange enheder er sat fast med fiksesnøre. For kunstneren har arbejdet været

Men til trods for den nye udtryksform trækker det nye værk ifølge kunstneren alligevel tråde til hendes billeder. ”Jeg har altid taget udgangspunkt i mennesker og relationer, for det betyder meget for mig. Samtidig med, at det altid har undret mig, hvad der binder os sammen, og hvad der skiller os ad. Er det noget i os selv, et system, normer og værdier, eller noget helt fjerde. Så min skulptur er et billede på en situation eller en samtale”, forklarer

Roskilde Lokalforening

½ PRIS! på À LA CARTE! lør, søn, man, tirs kl. 16-22

2 cocktails 100,Alle ugens dage fra kl. 20

Bordreservationer (min. 4 pers.) Hovedvejen 140 · 2600 Glostrup · 4343 0390 Copenhagen Designer Outlet v/City2 · 2630 Taastrup · 4399 0086 Fiolstræde 3-5 · 1171 København K · 3393 2929 Fields · 2300 København S · 3220 4200 Amager Centret · 2300 København S · 3254 5400 Fisketorvet · 1561 København V · 3391 9370 Storcenter BIG · 2730 Herlev · 4491 4520

Bestyrelsen

Alle er velkomne Bestyrelsen

Alle ugens dage fra kl. 10-16

Gælder ikke Børnebuffet!

Kræftrådgivningen Gormsvej 15, Roskilde

Kuponen gælder t.o.m. 2016

Bestil 2 x Brunch/Frokost Buffet - betal kun for 1!

og hør Kom og hørKom Birgitte Ryelund Birgitte Ryelund fortælle sin autentiske historie fortælle sin autentiske historie Torsdag den 14. april 2016 kl. 19

Alle er velkomme

- VI SAMLER BYEN

www.dallevalle.dk

klip ud og medbring!

Torsdag d. 14. april 2016 Kræftrådgivningen kl. 1915, Roskilde Gormsvej

er og udstillingshaller. Men måske er nogle interesserede i at have den hængende fast et sted, hvor den kunne passe ind”, siger den lokale kunstner.

VÆRDI·KUPON

FÅ DIT BUDSKAB UD TIL HELE ROSKILDE KOMMUNE

men og står i otte flyttekasser her i Baghuset. Den har hængt hos en ven ude i en højloftet lade i St. Valby”, forklarer Mia Willaume.

Kuponen skal afleveres ved bestilling! (e-avis udklip ikke gældende!) Kuponen gælder kun i Glostrup - Copenhagen Designer Outlet v/City2 - Fiolstræde! klip ud og medbring! Gælder ikke Børnebuffet!

Med sine 300 centimeter og 59 månelignende objekter af overskudsemballage er kunstneren Mia Willlaumes installation ’Passende opførsel’ et tilløbsstykke, der kræver albuerum for

at komme til sin ret, men værket repræsenterer på samme tid et radikalt paradigmeskift fra hendes abstrakte malerier, som hun til daglig arbejder med i atelieret Baghuset i Jernbanegade. ”Den er nu pakket sam-

Mia Willaume, der nu skal i gang med at undersøge, hvor installationen kan komme til sin ret. ”I øjeblikket overvejer jeg, hvad den skal. En mulighed er at gå i dialog med galleri-

VÆRDI·KUPON

Af Holger Vincents

et stort skridt ud af hendes komfortzone, der samtidig har givet ny inspiration til fremtidige billeder. ”Jeg fik rigtig meget lyst til at se mit formsprog i et andet medie. Det tror jeg kommer helt naturligt til de fleste kunstnere”, siger Mia Willaume.

Kuponen gælder t.o.m. 2016

Bestil 2 x Aften·Buffet - betal kun for 1! Alle ugens dage fra kl. 16-22

Kuponen skal afleveres ved bestilling! (e-avis udklip ikke gældende!) Kuponen gælder kun i Glostrup - Copenhagen Designer Outlet v/City2 - Fiolstræde!


l 44 l 5. APRIL 2016

Bennies Pletskud - så samles byen REDAKTION:

Tomas Skov, redaktør tomas@paperboy.gratis Mobil: 2679 4048

Holger Vincents, journalist holger@paperboy.gratis Mobil: 3052 7408

VIND EN UGE I EN Renault Clio Stc. Paperboy sender hver uge fotograf Bennie Hansen fra Billedbutikken på gaden for at finde ugens pletskud.

SALG:

Er du den heldige, der er kommet i Bennies søger, så har du vundet en uge i en Renault Clio Stc. hos Arne Stubbe Automobiler A/S i Roskilde. Bilen leveres med fyldt tank og du må køre op til max. 2000 km. Er du den heldige vinder, så kan du aftale nærmere med Claus Pihl på tlf. 46 33 04 00 eller på mail: clp@stubbe.dk. Bilen skal afhentes i indeværende uge. Der følger naturligvis også en Paperboy-kop med i præmien, der udleveres sammen med bilen.

Helene Risum, marketing helene@paperboy.gratis Mobil: 2332 7119

Nina Holm, mediekonsulent nina@paperboy.gratis Mobil: 2289 9076

PRODUKTION:

Annette Thomsen, grafiker annette@paperboy.gratis Mobil: 2635 0714

ADMINISTRATION:

Lone Ovesen, bogholder lone@paperboy.gratis Mobil 2049 1162

Patrick Holbek, udgiver. Ansv. patrick@paperboy.gratis Mobil: 4058 4437

Paperboy udkommer hver tirsdag/onsdag til samtlige husstande i Roskilde Kommune. Tryk: Dansk AvisTryk Trykoplag: 38.500 eks. Udgiver: Paperboy ApS Det er ikke tilladt at gengive artikler uden tilladelse fra Paperboy. Læserbreve er velkomne og kan sendes til: tomas@paperboy.gratis eller holger@paperboy.gratis

UgensUdsnit

Lars Pedersen, salgschef lars@paperboy.gratis Mobil: 3052 9252

Sidste uges udsnit

Hvor er vi henne? Fotografen Bennie går hver uge på opdagelse i byen og stiller skarpt på en af byens utallige detaljer. Gæt hvor ugens billede er taget eller hvad det forestiller. Skriv dit svar på vores Facebookside Paperboy Roskilde dagen før vores udgivelsesdag. Vi trækker lod blandt de rigtige besvarelser og poster vinderen på Paperboys facebookside. Vinderen kan afhente et paperboy krus hos os på første sal i Borchsgade 6 C.

Tillykke - der står et Paperboykrus klar til Per Steenholdt på redaktionen i Borchsgade 6 C.

Husker du?

Slagteriskolens far Af Tomas Skov

Den 28. maj runder Karl Gotfred Teglmand de 90 år. Bygningsingeniøren kom til Roskilde tilbage i 1951, og han blev kort efter hyret til at tegne, beregne og konstruere Slagteriernes Forskningsinstitut, der kom til at ligge på Maglegårdsvej 2 i Roskilde. ”Jeg fik stillet en svær opgave. Arkitekten gik meget op i det æstetiske, og jeg skulle så tage mig af alt det tekniske”, fortæller Karl Gotfred Teglmand om byggeriet, der blev indviet i 1954.

Ti år som konsulent Paperboy Roskilde Borchsgade 6 C, 1. sal - 4000 Roskilde Tlf. 7020 0214 · Åbent: mandag-fredag 9-16

Sidste uges udsnit skulle findes på Roskilde Domkirke og ugens vinder blev Per Steenholdt, der ganske rigtigt skriver ”Porten i kirkegårdsmuren til Domprovste boligen” på Paperboys Facebookside.

Bygningsingeniøren havde et godt forhold til den daværende direktør på Slagteriernes Forskningsinstitut, og han blev derfor ansat som konsulent på instituttet.

”I ti år var jeg ansat som konsulent med opgaverne at gå fra timeløn til akkord og at lave metode- og arbejdsstudier. Jeg rejste rundt til landets 52 andelsmejerierne i den periode”, husker han.

33 år ved roret I slutningen af 1950erne blev Karl Gotfred Teglmand bedt om at udarbejde bygnings- og uddannelsesplanerne til den kommende slagteriskole i Roskilde. Dette var i sagens natur et kolossalt og mangeårigt arbejde – og i mellemtiden blev han spurgt, om han ville lede den kommende skole. ”Jeg blev den første forstander på Slagteriskolen i 1961. Jeg fik til opgave både at opføre og igangsætte skolen. Det var en fantastisk mulighed at få. Der hørte tre boliger, og vi boede i den

ene gennem 25 år”, fortæller den tidligere forstander, der nåede at sidde på posten i 33 år indtil sin pension i 1994.

Mange slagterier små Ved siden af dette arbejde startede Karl Gotfred Teglmand etableringen af Slagterimuseet i begyndelsen af 1980erne i en tid, hvor mange af de danske slagterier blev lagt sammen. ”Da jeg startede var der omkring 100 slagterier i landet, heraf 52 andelsslagterier. I dag har vi jo kun Danish Crown tilbage”, siger ildsjælen, som satte sig for at dokumentere den righoldige historie, som var i fare for at forsvinde ved sammenlægningerne. ”Der var ikke nogen, der tog sig af den historie, som de efterlod, så vi indsamlede alt, hvad der overhovedet


5. APRIL 2016 l 45 l

Se flere mirakler på vores hjemmeside: paperboy.gratis

Paperboy besøger barselsafsnittet på Roskilde Sygehus hver uge for at forevige livets mirakler.

Ventetid gav dobbelt-op Af Tomas Skov

På stue 12 ligger Hamideh Alavi med sine to nyfødte tvillinger – én af hvert sit køn. Mælken er ikke løbet til endnu, så far Niki Hayatpour giver de nyfødte mælk ind i munden med en lille sprøjte. De to små blev forløst ved et planlagt kejsersnit. Datteren på 3100 gram og 51 centimeter kom til verden tirsdag den 29. marts kl. 11:18, og et minut efter kom lillebror, der ganske bogstaveligt er væsentligt mindre med sine beskedne 2600 gram fordelt på 49 centimeter. ”Pigen var nemmest for dem at finde. Det er lige som

en stor fisk – den er nemmere at få øje på”, forklarer Niki Hayatpour.

Fra enebarn til storebror Ved siden af ser 9-årige storebror Arvin til. Efter mange års venten er han nu endelig færdig med at være enebarn. ”Jeg havde sådan en dårlig oplevelse, da jeg fødte Arvin, og jeg led også i en periode af angst bagefter, så jeg ville have et planlagt kejsersnit denne gang. Men det var nu heller ikke særligt sjovt denne gang”, erkender Hamideh Alavi, der ellers havde forsvoret at hun ikke skulle have flere børn efter sin første fødsel.

”Men Arvin har længe spurgt, hvorfor han skulle være enebarn. Og nu har vi også fået hus og mere plads, så jeg bøjede mig til sidst”, smiler hun.

Et planlagt kejsersnit resulterede i to små guldklumper.

Personale på Roskilde Sygehus

Sådan foregår fødslerne

Personalet på fødegangen er jordemødre og læger samt et par social- og sundhedsassistenter. På afsnittet for gravide arbejder jordemødre, mens der på barselsafsnittet er ansat jordemødre og sygeplejersker. Disse to faggrupper supplerer hinanden optimalt i plejen af de nyfødte og deres forældre. I alt er der ca. 55 jordemødre og 12 sygeplejersker/assistenter ansat

• 73 procent foregik vaginalt • 9,5 procent foregik ved planlagt kejsersnit • 11 procent foregik ved akutte kejsersnit • 6,5 procent foregik ved KOP-forløsninger

Husk ! D-VITAMIN til din nyfødte

SPØRG APOTEKET TIL RÅDS SVANE APOTEKET Skomagergade Ro´s Torv · Trekroner Jyllinge

Vi opsøger hver uge én af de profiler, som fyldte meget i vores bevidsthed i en periode, og som nu lever en mere tilbagetrukket tilværelse. Hvor blev de af, og hvad laver de nu?

kunne være af arkivalier, udstyr og maskiner”, husker han. Håbet var at skabe et større museum i Roskilde, men det rakte heldet trods alt ikke til. ”Vi havde indsamlet så meget, at vi sendte 10.000 genstande til Dansk Landbrugsmuseum og 500 løbende meter arkivalier til Landsarkivet”, fortæller Karl Gotfred Teglmand.

Sidste dag i Slagterbutikken I stedet fik Karl Gotfred Teglmand og hans ligesindede Slagterbutikken anno 1920 i Lützhøfts Købmandsgård i Roskilde, hvis støtteforening han indtil for nylig var formand for. Endvidere har han passet butikken sammen med sin nu afdøde kone gennem 23

år, men har for nylig overdraget forpligtelserne til næste generation. ”Jeg går ikke så godt længere, men jeg er da stadig i forbindelse med dem” erkender han. Og snart runder Karl Gotfred Teglmand altså endnu et skarpt hjørne, nemlig den 28. maj, hvor han regner med at holde åbent hus i privaten. I mellemtiden kan han se tilbage på et rigt og produktivt liv, hvor han har levet af sin lidenskab. ”Jeg har jo ikke kunnet stoppe med nogen af tingene. Jeg har gjort det på min måde, og jeg har fået lov til det. Det er jo en lykke, når man kan arbejde med ting, man er optaget af”, siger han. Karl Gotfred Teglmand blev Slagteriskolens første forstander i 1961.

og hent gratis guide til forældre om feber og smerte ”De første 6 år”


l 46 l 5. APRIL 2016

Test en elcykel

Undgå kø til borgerservice

Roskilde Kommune udlåner 20 elcykler fra 1. juni - 30 september 2016, til bilister der vil prøve at skifte transportmidlet til arbejde ud og få mere motion ind i hverdagen. Se mere på http://roskilde.dk/testenelcykel.

Der kan nu bestilles tid til en række forskellige ting i Borgerservice, og derved er det muligt at undgå kø og ventetid på Rådhusbuen. Der kan blandt andet bestilles tid til blandt andet pas, kørekort og fritagelse fra Digital Post.

8 situationer hvor du bør opdatere dit testamente 2. Hvis du er i et samlivsforhold:

ledning til en ændret arvefordeling. Måske er Du og din samlever arver ikke automatisk der nogle børnebørn eller andre, som der nu hinanden, uanset hvor mange år I bor sam- er plads til at betænke med et beløb. Er formen. Hvis I ønsker at sikre hinanden, er muen derimod blevet væsentlig mindre, bør det nødvendigt at ændre testamentet. I kan arvefordeling også gennemtænkes, så antalogså overveje at blive gift, så I undgår at let af arvinger måske skal begrænses. betale boafgifter (også kaldet arveafgifter). Samlevende med et testamente betaler 15 5. Hvis dine arvinger får Advokat Advokat Advokat Advokat Advokat Advokat Advokat Advokat Advokat Advokat Advokat Advokatgæld og bliver insolvente: procent i boafgift til staten, hvis de har boet Af advokat Klaus Graversen Klaus Graversen Thorbjørn Thomsen Finn C. Larsen Torben Wibe WibeAndersen Andersen KlausJohansen Graversen Thorbjørn Thomsen Maiken MaikenØ. Ø.Breum Breum Klaus Graversen Poul Westergaard Westergaard Sven Thorbjørn Thomsen Maiken Ø. Breum sammen i mere end toMøderet år eller ADVODAN du ikke ændrer dit testamente i denne Møderet Møderet Møderet for Møderet for Møderet for Møderetfor for for har et fælMøderetfor for Roskilde Møderet for MøderetHvis for Landsret Landsret les barn – ellers er boafgiften situation, er der en stor risiko for, at arven Højesteret Landsret Landsret Højesteret36,25 procent. og Landsret Højesteret Højesteret Højesteret Landsret og mediator mediator Ægtefæller betaler 0 procent i boafgift. havner i kreditorenes lommer. Derfor bør du overveje at begrænse arven og måske i Skilsmisse, gæld eller nye børnebørn. Der stedet tildele arvingerne en bolig- eller renfindes mange begivenheder i livet, som har 3. Hvis du skalRoskilde skilles: ADVODAN betydning for, om et eksisterende testa- Arveretten ægtefæller falder bort tenydelsesret. Hvis det er dine tvangsarvinAlgademellem 43 mente fordeler arven på den måde, som det ved skilsmisse og separation. Der kan dog ger – børn eller ægtefælle – som har øko4000 Roskilde var tiltænkt fra starten. Derfor er det en rig- godt opstå tvivl om, hvorvidt testamentet nomiske problemer, kan det også være en Telefon 46 35 15 15 tig god idé at opdatere sit testamente med også er helt eller delvis bortfaldet. Derfor fordel at kombinere en testamenteændring roskilde@advodan.dk jævne mellemrum. bør du altid tilbagekalde et gammelt testa- med et arveafkald, hvor de gældsplagede www.advodan.dk mente, medmindre det direkte er anført, at arvinger frasiger sig arven. det bortfalder ved skilsmisse. I øvrigt kan der være et behov for at træffe beslutning 6. Hvis der sker forandringer 1. Hvis du skal giftes: Når du bliver gift, bliver din ægtefælle auto- om den fremtidige arvefordeling efter skils- i kredsen af arvinger: matisk tvangsarving, og det er derfor vigtigt missen – fx til tidligere stedbørn eller lign. Der er måske kommet nye børnebørn, som at tage stilling til, hvordan I skal arve hinder ikke er taget højde for i testamentet, anden. Hvis du eller din ægtefælle har børn 4. Hvis dine formueforhold eller der er arvinger, som ikke opfører sig fra tidligere forhold, skal I beslutte, hvor- ændrer sig væsentligt: på en sådan måde, at de fortjener en arv. dan arven skal fordeles mellem børnene og Hvis du har arvet eller på anden måde forøget En forestående skilsmisse hos en arving den ægtefælle, der lever længst. din formue, bør du overveje, om det giver an- kan også være en rigtig god grund til at æn-

dre testamentet. Hvis der ikke i forvejen er truffet beslutning om særeje for arvingerne i testamentet, bør der foretages en ændring, så det sikres, at arvingen ikke skal dele arven med sin ægtefælle.

7. Hvis du har et gammelt testamente: Bestemmelser om særeje, som indgår i testamenter, der er oprettet før den 1. oktober 1990, bør formentlig opdateres. Sådanne bestemmelser vil nemlig som udgangspunkt blive fortolket som rent skilsmissesæreje, hvilket ikke er den optimale særejeform ud fra gældende lovgivning. Derudover er det en god idé at få tjekket dit testamente, hvis det er oprettet før den 1. januar 2008, hvor den seneste arvelov trådte i kraft.

8. Hvis du planlægger et generationsskifte i din virksomhed: Hvis du ejer en virksomhed, som skal overdrages til en eller flere arvinger, er det ofte påkrævet, at der er taget højde for dette i dit testamente. Uanset virksomhedsformen er det nødvendigt, at du i god tid taler med din revisor og advokat for at få planlagt et fornuftigt generationsskifte.

H A M M E R S L AG F R A L A U R I T Z . C O M

H A M M E R S L AG F R A L AU R I T Z . C O M

Sjælden samling ægyptiske oldsager solgt på auktion

Caseus var sidste år klar med et hold og rygterne siger, at den glade ostehandler er klar igen i år.

Mumificeret kattehoved

(1st-2nd century AD) Vurdering DKK 50.000 Hammerslag DKK 58.000

Ushebti figur

af Meret-Amun. (3rd Intermediate Period 1069–664 BC) Vurdering DKK 3000 Hammerslag DKK 15.500

Samlingen, der netop er blevet solgt hos Lauritz.com Roskilde, er opbygget gennem de seneste 40 år af en professionel egyptolog. Auktionen er den største af sin art i Skandinavien med mere end 1.200 genstande, og indeholder mange typer oldsager, som

Du kan altid kontakte dit lokale auktionshus i Roskilde på Store Hedevej 4, for salg eller vurdering. Lauritz.com – dagligt åbent kl. 10-18 4674 4040, roskilde@lauritz.com

Perler

(18th Dynasty Armana Period) Vurdering DKK 7000 Hammerslag DKK 14.000

f.eks. amuletter, perler, Uschabti-figurer, et mumificeret kattehoved og mange andre spektakulære effekter. Samlingens effekter spænder over mere end 5.000 år fra ca. 5.000 år før Kristi fødsel til ca. 500 år efter.

DGI Stjerneløb er en klassiker i nyt format Søndag den 19. juni 2016 har cykelløbet igen startog mål på Stændertorvet i Roskilde. Den danske landevejsklassiker Stjerneløbet blev kørt for første gang i 1895, hvor yttere som Ole Ritter, Henry Hansen og i nyere tid Emil Vinjeboe, Rasmus Quade og Magnus Cort har alle præget løbet.

Stjerneløbet for motionister Stjerneløbet er i år også for hold med fem venner/ kolleger, der cykler hver sin distance med start på samme tid. Holdene bestemmer selv, hvem der kører den lange, den hårde, den hurtige, den korte eller den smukke rute. Turene er mellem 12 og 28 kilometer

lange – og de fem tider bliver lagt sammen for at finde den samlede vinder. Der er plads til 500 ryttere på 100 hold, som starter samtidig på fem forskellige ruter. Motionisterne kører om formiddagen, mens eliterytterne skal ud på ruterne om eftermiddagen.

Et holdløb for venner, kolleger eller kunder Stjerneløbet skal være cykelsportens DHL-stafet, en folkefest for motionister på alle niveauer, der først og fremmest deltager for at få en hyggelig fællesskabs-dag, hvor også familie, naboer, venner eller forretningsforbindelser kigger på og spiser med. Det er et holdløb med 100

hold på hver fem deltagere, som hver skal ud på én af de fem ruter. Holdene bestemmer selv, hvem der kører den lange, den hårde, den hurtige, den korte eller den smukke rute.

Smag på Roskilde efter løbet I forbindelse med tilmelding kan holdene samtidig bestille en madpakke, en picnickurv eller en stjernemenu på en af byens restauranter. Se udvalget nedenfor og gå derefter til tilmelding, hvor du kan foretage dit valg. De 500 pladser til motionistløbet er ”først til mølle”. Se mere og tilmeld dit hold på: www.dgi.dk/stjerneloeb


5. APRIL 2016 l 47 l

Roskilde i billeder Roskilde Facebookgruppen Roskilde i billeder er oprettet af Kasper Jørgensen, der selv har en passion for fotos fra Roskilde.

Gruppen har på kort tid fået mere end 4000 medlemmer, der enten selv er glade for at fotografere eller blot nyder de mange flotte motiver, der bliver lagt ud. Fotografierne er en skøn blanding af fotos fra det historiske Roskilde og smukke landskaber til det hurtige snapshot af en Roskildebegivenhed. Er du selv interesseret i foto, så kan du sende en forespørgsel for at blive medlem af gruppen. Paperboy vil hver uge finde et af de mange tusinde flotte fotos - historiske eller med helt nye vinkler på byen. Vi kontakter selv fotograferne og spørger om lov, men du er velkommen til at komme med forslag til de kommende fotos, der skal vises i Paperboy. Skriv til tomas@paperboy.gratis og kom gerne med en kort beskrivelse af hvor billedet er taget, hvad tid og hvorfor det lige blev det motiv.

Billedet er taget ved fjordkanten i Boserup Skovbryn, et par hunderede meter fra Kattinge Værk en aften for et års tid siden. Det er taget som fem billeder med 1-EV lysstop i mellem hvert billede og fremkaldt i Photomatix, så både baggrund og forgrund kommer med.

EXIF data på billedet er: NIKON D800 m. 14.0-24.0 mm f/2.8 objektiv 14mm ƒ/8 1/125s ISO 100 Fotograf: Kim Schack Eriksen

RUBRIK GIV DIT VISITKORT TIL HELE ROSKILDE KOMMUNE - HVER UGE ALARM & LÅSE

EL-INSTALLATØR

AIA-Tyverialarm • ABA-Brandalarm • Røgkanon Adgangskontrol • Video-overvågning • Hundevagt • Gitter Låse • Vagt tilsyn • Porttelefonanlæg • EDB-sikringswire AUTORISERET RUKO-FORHANDELER OG ISO 9001 GODKENDT

AUTORISERET EL-INSTALLATØR

- LOKAL ELEKTRIKER - ERHVERV / PRIVAT - KVALITET TIL TIDEN - DØGNVAGT

Godkendt af forskikringsselskaberne, DBI og SKAFOR Hovedkontor: Industrivej 20 4000 Roskilde Tlf. 70 267 100

www.alarmeksperten.dk

TLF. 4636 8446 www.amsbo.dk - Skovbogade 2B, 4000 Roskilde

BOGFØRING

EL-INSTALLATØR

KVALITETSTID tilbydes Ring på 22 80 96 33

STÆRK LOKAL

Få mere tid til din virksomhed og familie, og lad mig ordne dit regnskab.

Eller send en mail på info@bsbogforing.dk

TANDTEKNIKER

ATTRAKTIV SAMARBEJDSPARTNER! • Med mere end 40 års erfaring. • Alt inden for el-installation og afledte områder. • Omkostningsbevidste og med fremragende service.

BS Bogføring

SPECIALKLINIK FOR TANDPROTESER Aut. Klinisk Tandtekniker

Marianne Grand Overenskomst med kommunen

46 35 73 73

www.mariannegrand.dk

Duevej 1 · 4130 Viby Sjælland · Tlf. 2280 9633 · info@bsbogforing.dk bsbogforing.dk

TINGVEJ 33, VINDINGE · 4000 ROSKILDE · TEL 4634 5500

Hersegade 24 · 4000 Roskilde · email: info@mariannegrand.dk

DIÆTIST

PASFOTO

REKLAME

Din vej til et sundere liv

BYENS BILLIGSTE

• • • • • • • • • •

Hjælp til vægttab Irriteret tyktarm PCO Low fodmap Graviditet og amning Sport Allergi Spiseforstyrrelse Børn Diabetes

Skomagergade 13 1. sal · 4000 Roskilde · Tlf. 51 95 10 12

PASFOTO e... De helt rigtig

4 STK.

50,-

BILLEDBUTIKKEN

V/BENNIE HANSEN KØGEVEJ 60, 4000 ROSKILDE, TLF. 40 25 15 92 ÅBENT MANDAG OG TORSDAG KL. 13-16

Bliv synlig over for dine kunder! Paperboy udkommer hver tirsdag/onsdag til samtlige husstande i hele Roskilde Kommune. Ring og hør nærmere på

tlf. 70 200 214


l 48 l 5. APRIL 2016

••• •• •

PRISEN GÆLDER VISTE MODEL SOM BESKREVET OG I FARVERNE: WHITE 01, NEW WHITE 101 OG BLACK SNOW 65 NORMALPRIS CA. 12.000,KAMPAGNEPRIS: 8.995,-

”POETEN”, SOM ER TEGNET AF FINN JUHL, FYLDER 75 ÅR OG DET SKAL FEJRES, SÅ ALLE KAN FÅ GLÆDE AF DET! VEJL. PRIS 49.319,- KAMPAGNEPRIS 36.900,- I UDVALGTE FARVER.

RO™ LÆNESTOL MED FODSKAMMEL Få en fodskammel ved samtidig køb af en Ro™ lænestol.

STÆRKT DESIGN

Stærk pris Før: Kr. 4.495,-

Nu: Kr. 3.495,-

Kampagneperioden løber fra den 12. marts til og med den 23. april 2016

PH 5 CLASSIC Design: Poul Henningsen (Energiklasse: A+ - E)

Prissammenligningen er baseret på en sammenligning mellem den vejledende udsalgspris og den vejledende kampagnepris.

P-PLADS

KAMPAGNEPRIS: DKK 20.390,-. NORMALPRIS VED KØB AF LÆNESTOL OG FODSKAMMEL: DKK 26.240,ALLE PRISER ER VEJLEDENDE UDSALGSPRISER. Frem til d. 30.06.2016 får du en matchende fodskammel, når du samtidig køber en Ro™ lænestol. Kampagnen gælder udvalgte farver: Mørk blå, Lys pink og Lys grå.

FØLG OS PÅ

I GÅRDEN BAG BUTIKKEN

DESIGN CENTER ROSKILDE

Ringstedgade 7

4000 Roskilde

Telefon: 4635 7460

www.designcentershop.dk

Pbro uge 14 2016  
Pbro uge 14 2016  
Advertisement