Page 1

ROSKILDE 4. årgang Uge 08 • 20. februar 2018

Sygeplejerske bygger bro

Fra Australien til Darup

Et satspuljeprojekt, som Region Sjælland og Roskilde Kommune står bag, skal sikre bedre behandling af de svageste ældre patienter.

Unge tennistalenter fra USA, Australien og en lang række europæiske lande gæster i disse dage Roskilde Tennisklub.

Side 10

Side 12

Maler gør comeback

”Her har I mig tilbage”. Lars Rasmussen indtager RoS Gallery med sin første lokale udstilling i 15 år.

Side 20

Tidligere kongelig kommunikationschef efter Prins Henriks død:

”Danskerne er for intolerante” Side 6

HELE

BURGER & 148,-

VINTERFERIEN BÅDE FROKOST & AFTEN

1 HERSLEV FADØL ELLER

1/2 L. SODAVAND

Fondens Bro 3 • 4000 Roskilde 4636 0100 • raadhuskaelderen.dk


l 2 l 20. FEBRUAR 2018

Få nyheder om byggeriet af det kommende plejecenter ved Hyrdehøj Fredag den 9. februar 2018 var der første spadestik til det kommende plejecenter ved Hyrdehøj.

Har du en idé til et klimaprojekt, der handler om hvordan du kan spare energi i hverdagen?

Byggeriet af plejecenteret går nu for alvor i gang. Indtil plejecenteret er klar til indflytning i begyndelsen af 2020, vil området ved Hyrdehøj være en byggegrund, hvor der sker meget. Hvis du undervejs har spørgsmål til byggeriet er du velkommen til at maile til PCHHbyg@roskilde.dk. Ønsker du at modtage nyheder om byggeriet på din mail bedes du ligeledes skrive din mailadresse til PCHHbyg@roskilde.dk.

Borgermøder, høringer og afgørelser Få indflydelse på det område du bor i og andre sager, du som borger eller virksomhed har interesse i. Borgermøder Nye boliger på Eriksvej i Roskilde. 27. februar 2018. Byfortætning på Parkvænget og Fælledvej. 6. marts 2018. Høringer Omlægning af en del af et dræn i Holmehøj på matr.nr. 27q Gundsømagle By, Gundsømagle. 28. februar 2018. Forhøring dagligvarebutik i Vindinge. 5. marts 2018. Nye boliger på Eriksvej i Roskilde. 9. marts 2018. Tillæg til eksisterende lokalplan 245 ved Frederiksborgvej. 16. marts 2018. Byfortætning på Parkvænget og Fælledvej. 4. april 2018.

Afgørelser Landzonetilladelse til opførsel af nyt enfamilieshus på Ågerupvej 4, matr. nr. 5g Store Valby By, Ågerup. 20. februar 2018. Landzonetilladelse til opsætning af ny midlertidig mandskabspavillon på Lyngageren 63, 4000 Roskilde, matr. nr. 5g Svogerslev By, Svogerslev. 23. februar 2018. Landzonetilladelse til kunstværk syd for Roskilde Dyreskueplads – Poppelgårdsvej 20, matr. nr. 12a Kamstrup By, Vor Frue. 26. februar 2018. Landzonetilladelse til lovliggørelse af enfamilieshus på Frederiksborgvej 445. 28. februar 2018. Landzonetilladelse til midlertidig anvendelse af bolig til byggepladskontor i forbindelse med tilbygning til vandværk på Slæggerupvej 109. 13. marts 2018.

Det er en koncert med digte af Gustaf MunchPetersen, Bertolt Brecht og Paul Celan fortolket af den danske tenor Mads Elung-Jensen og den tyske pianist Axel Bauni.

Fristen er den 30. april 2018. Læs mere om puljen, hvem der kan søge, hvad ansøgningen skal indeholde m.v. på roskilde.dk/miljøpulje.

projekter, der sætter fokus på klima og miljø. I 2018 har projekter med fokus på energibesparende adfærd førsteprioritet.

Miljøpuljen Roskilde er en årlig pulje på 100.000 kr. som Roskilde Kommune uddeler til

Sammen gør vi noget – det er jo vores klima

Ledige stillinger

HVAD GØR EN KUNSTNER, når krigen raser? Det svage mod kaldes den poetiske koncert på Roskilde Bibliotek, der afholdes mandag den 26. februar 2018 kl. 19.15-21.00.

Så søg Miljøpuljen Roskilde!

Kulturjournalist på DR, Tore Leifer, introducerer værkerne og drager paralleller til vor tid. Pris: 25 kr. Køb billet på roskildebib.dk/ Detsker eller på dit lokale bibliotek.

Følgende jobs er opslået i Roskilde Kommune: Administration, specialister og ledelse • Kontorelev til offentlig administration i Roskilde Kommune. • Pædagogisk leder med stærk pædagogisk profil til Børnehuset Mælkevejen i Roskilde Midtby. • Leder til Hjemmevejledningen i Roskilde Kommune (VIRK3). • Specialtandlæge i Ortodonti søges til Tandreguleringen. • Klinikassistent søges til Tandreguleringen i Roskilde Kommune. • Socialmentorer til mentorkorps søges til Center for Socialpsykiatri. • Administrationschef til Roskilde Kongrescenter. • Virksomhedskonsulent søges til Job og Afklaring – Pulsen. • Økonomimedarbejder søges til Social- og Sundhed, Myndighedsservice. • Talehørekonsulent i PPR søges til deltidsstilling. • Talehørekonsulent i PPR søges til barselsvikariat. • Virksomhedskonsulent søges til Job og Ressourcer. • Socialfaglige jobrådgivere søges til Job og Ressourcer. • Roskilde Kommune – Leder af Ejendomme. • Socialrådgiver til Roskilde Kvindekrisecenter. • PA elever søges til Roskilde Kommune med opstart 6. august 2018. • Barselsvikar til HR-udvikling i Roskilde Kommune.

roskilde.dk

Ældre og hjemmepleje • Social- og sundhedsuddannede, sygeplejestuderende og lign. søges til at afløse i aftenvagt hos Aften Ude Nord. • SSH i aftenvagt til Plejecenter Astersvej. • Genopslag: Trives du om natten og brænder du samtidigt for rehabilitering, så har vi en stilling som venter på dig. • Sygeplejerske søges til Koglerne. • Hjemmeplejen Distrikt SYD Gadstrup søger ferieafløser. • Aftensygeplejersker med bred erfaring søges til Distrikt Nord. • SSA søges til Trekroner Plejecenter. • Praktisk erfaring fra udekørende hjemmepleje? Pædagogik og undervisning • Pædagog til fast stilling til Børnehuset Troldhøj. • To pædagoger til SFO Klostermarken – en fast og et barselsvikariat. • En ambitiøs matematiklærer søges til Klostermarksskolen. • Spændende job i Roskilde – Lærerstilling til SCR Fjordskolen Lysholm. Børnepasning og pædagogisk medhjælp • Pædagogmedhjælper til Børnehuset Sankt Hans Gade. Faglærte stillinger inden for køkken, service og håndværk • Teknisk servicemedarbejdere/livreddere søges til Roskilde Badene.

Roskilde Kommune:

4631 3000


20. FEBRUAR 2018 l 3 l

GENERALFORSAMLING Hjerteforening Roskilde afholder ordinær generalforsamling,

Tinghuset, Jernbanegade 21a, 4000 Roskilde

Tirsdag den 13. marts 2017 kl. 19.00

Pågående, irske håndværkere Lørdag formiddag fik politiet anmeldelse fra Lundemosen i Greve, hvor irske mænd havde banket på og tilbudt arbejde. Politiet blev tilkaldt, og tre mænd løb fra stedet, men det lykkedes politiet at anholde de tre irske mænd, der er i alderen 23, 26 og 30 år. De blev alle sigtet for overtrædelse af dørsalgsloven, idet det ikke er tilladt at gå rundt og tilbyde tilfældige arbejde ved at ringe på døren m.v. De tre fik hver en bøde på 10.000 kroner, der blev betalt inden de igen forlod politistationen. Det var ikke første gang, at politiet havde kontakt med de pågældende, og derfor er bøderne højere end i nedennævnte tilfælde. Samme eftermiddag kørte politiet til Knud den Stores Vej i Roskilde, hvor to personer tilbød at rense fliser, hvilket de også begyndte på, hvorefter arbejdet stoppede, inden det var færdigt. Politiet anholdt en 22-årig og en 26-årig, begge fra Irland. De to fik en bøde på 7500 kroner hver, der blev betalt, før de igen blev løsladt. I forbindelse med sagen blev der undersøgt om et forhold, hvor en ældre kvinde havde betalt et stort beløb for arbejde på sit hus, hvor beløbet var langt højere, end man med rimelig kunne forvente. Det lykkedes ikke at bevise bedrageri, da kvinden ikke kunne genkende mændene. Erfaringen fra lignende sager er, at enten bliver arbejdet ikke udført, eller også bliver man afkrævet et meget højere beløb end det, der var aftalt på forhånd, hvorfor politiet anbefaler, at man ikke indgår aftaler med de pågældende, der ofte er meget pågående og insisterende ved deres henvendelser.

Mistænkelig indsamling

i ass. farver og str. med 5 års garanti

Herefter serveres lidt let til ganen, før vi går i gang med generalforsamlingen, med dagsorden ifølge vedtægterne:

Fredag eftermiddag blev et mistænkeligt forhold i Svogerslev anmeldt. En ældre, engelsktalende kvinde var kommet til en adresse på Egen og ville samle penge ind til et handicapcenter. Anmelderen, der afviste kvinden, så senere kvinden et andet sted, hvor hun nu var i selskab med en mand. Anmelderen havde spurgt nærmere ind til indsamlingen, hvilket de to ikke kunne redegøre nærmere for, hvorefter de forsvandt fra stedet. Kvinden beskrives som 17-20 år, slavisk af udseende, spinkel. Manden beskrives som ikke etnisk dansker, 20-25 år, 160 cm høj, spinkel.

Hashfund på Boserupvej

1. Valg af dirigent 2. Formandens beretning 3. Kassererens fremlæggelse af regnskab til godkendelse 4. Indkomne forslag 5. Valg af bestyrelse 6. Eventuelt Det er kun medlemmer der kan stemme ved generalforsamlingen, men alle er velkommen. Ad punkt 4. Forslag skal være foreningen i hænde senest onsdag den 27.februar via mail: Roskildehjerteforening@gmail.com Tilmelding til foredrag og generalforsamling senest fredag den 7. marts på mail: Roskildehjerteforening@gmail.com

Lørdag aften var politiet på en adresse på Boserupvej, hvor der blev fundet 24 gram hash af en narkohund. En 56-årig mand fra Roskilde blev sigtet i sagen.

Endelig dagsorden offentliggøres på vores hjemmeside, 8 dage før generalforsamlingen

Uro i Jernbanegade

http://roskilde.hjerteforeningen.dk/kalender/

Lørdag nat anholdt politiet en 19-årig mand fra Brøndby Strand, der optrådte provokerende på Jernbanegade. Det endte med, at han overnattede i detentionen, hvor han blev løsladt fra i løbet af formiddagen med en bøde for overtrædelse af ordensbekendtgørelsen.

God ferie Kufferter

Vi starter med foredrag af Hospitalsklovnen Ludo, som vil fortælle om sit arbejde med syge børn og deres familier og samarbejdet med personalet.

Spar lige nu

50%

Kom til gratis drop-in rådgivning om personskade

Kan jeg få erstatning efter min ulykke? Hvis du er kommet til skade, kan det være svært at gennemskue, om du er berettiget til erstatning, og i givet fald hvor meget. Det kan samtidig være uoverskueligt at tage kampen mod de instanser, som tager stilling til spørgsmålet om erstatning. Kom til drop-in rådgivning, hvor vi – gratis og uforpligtende – giver dig en juridisk vurdering af din sag, hvis du for eksempel er kommet til skade i trafikken, på dit arbejde, er blevet fejlopereret eller har været udsat for vold.

Du kan få svar på: • Hvornår har jeg ret til erstatning? • Hvilke typer erstatning er jeg berettiget til? • Skal jeg selv betale for advokatbistand? • Hvor anmeldes min personskade?

GRATIS Drop-in rådgivning 28. feb. og 4. marts kl. 9.00-18.00

KONTAKT

S O F I E F. F L E N S B O R G

HENRIK EHLERS

LOTTE LUNDIN

ADVOKAT (H)

ADVOKAT (L)

TELEFON +45 8734 7574

TELEFON +45 8734 7575

E-MAIL HEH@TVC.DK

E-MAIL LLU@TVC.DK

Stændertorvet 6 · 4000 Roskilde · Tlf. 51 67 77 81 KØBENHAVNSVEJ 69, 1. · 4000 ROSKILDE · TELEFON 7011 0800 · WWW.TVC.DK


l 22 l 13. FEBRUAR 2018

SUPER SENIOR

l 4 l 20. FEBRUAR 2018

Paperboy retterForsamlingshusene KLUMME

får en hjælpende hånd

”I uge 7 bragte vi på side 22 en klumme af advokatfuldmægtig Peter Helby Petersen med titlen ”Kan du tvinges på pension af din arbejdsgiver?”. I klummens overskrift fremgik det, at Peter er advokat. Det er ikke korrekt. Peter er advokatfuldmægtig. Paperboy beklager fejlen.”

Af Peter Helby Petersen, advokat, TVC Advokatfirma

Puljen til forsamlingshuse er en ny pulje under Kulturog Idrætsudvalget, hvor alle kommunens forsamlingshuse kan søge om støtte til renovering og udvikling. Du har måske rundet de 60 eller 65 år og føler sta”Et Forsamlingshus er på dig glæde ved at gå på arbejde, du har formentlig mange måder hjertet i et overblik og en solid portion erfaring, som dine ynglokalsamfund. Det er her re kolleger kan trække på. Alligevel bliver du mødt livets store begivenheder med en forventning om, at du snart går på pension. bliver markeret, og det er Hvis det er en situation, du kan genkende, er du ofte stedet, hvor en landslangt fra den eneste. Flere friske seniorer oplever by eller bydel sammen kan at blive mødt med en forventning om, at de trækker skabe fællesskaber. sig tilbage fra arbejdsmarkedet, når de rammer det, Derfor er jeg rigtig glad der traditionelt set er blevetisær opfattet som en pas- i defor, at vi som kommune har ville kunne mærkes I Roskilde by indsætter sende pensionsalder. kommunen i samarbejde tætte byområder i Roskildebesluttet at give forsam-

lingshusene en hjælpende hånd”, siger borgmester Joy Mogensen.

i hvor høj grad forsamlingshuset bruges til åbne kulturelle aktiviteter for de lokale borgere. Vi ser også på, hvor meget forsamlingshu-

set kan bidrage selv – fx ved frivillig arbejdskraft – og så ser vi selvfølgelig på, hvor tiltrængt vedligeholdelsen er”, forklarer formanden.

Roskilde forrest i grøn transport Kan du tvinges på pension af din arbejdsgiver?

Som den første kommune i Danmark har Roskilde valgt at lade de mest benyttede kommunale buslinjer betjene 100 procent af elbusser.

Åbne kulturelle aktiviteter

Formand for Kultur- og Idrætsudvalget Claus Larsen fortæller, at de i udvalget netop har lagt vægt på forsamlingshusenes rolle med at støtte fællesskabet som et vigtigt parameter for, hvordan pengene fordeles. ”Vi har valgt at give tilskud ud fra principper om,

med Trafikselskabet Movia bymidte. På den baggrund En del af forklaringen finder vi i, at folkepensionsalelbusser på de travle bybus- er der indkaldt til pressemøderen på forhånd er fastsat til en bestemt alder (for ser 201 A og 202 A fra foråret de torsdag den 1. marts kl. tiden mellem 65 og 68 år), og at mange derfor anser i Byens hus på Stæn2019. De to linjer har tilsamfolkepensionsalderen for det11:30 ”rigtige” tilbagetrækhvor blandt men ca. 2,2 millioner ningstidspunkt. Setpassaud fra et dertorvet, ansættelsesretligt per-andre borgmester Joy Mogensen, gerer årligt. Roskilde Byråd spektiv er folkepensionsalderen imidlertid irrelevant fordu Klimaog Milmangler endnu at beslutte, ved vurderingen af, om det erformand på tide, at forlader omarbejdsmarkedet. eldriften også skal om- jøudvalget, Karim Friis Arfatte alle de andre bylinjer, faoui samt administrerende Der er 204, som205, udgangspunkt nogetfor galtMovia, i, at din direktør Dorthe linje 203, 206, 208, ikke eksempelvis under medarbejderNøhr en Pedersen vil fortælle 209arbejdsgiver og 212, der– tilsammen spørgerom dig,fremtidens om du hargrønne tænkt busharudviklingssamtale ca. 0,6 millioner –passaover, hvornår du ønsker påi pension, drift Roskilde.eller om gerer årligt. Det sker på by-at gå du har lyst til at gå deltid som led i en seniorrådsmødet onsdag denpå28. ordning. Sådanne spørgsmål kan selvsagt have et februar.

Forsamlings-puljen Puljen kan søges hvert 4. år. Første gang er fristen den 1. maj 2018, hvorefter i Kultur- og Idrætsudvalget får forelagt en 4-årig plan for vedligeholdelsesopgaver. Der vil altså i alt være 1,2 mio kr. at fordele over perioden. Sidst i år 2021 gennemføres en ny ansøgningsrunde, og der udarbejdes en ny 4-årig plan for vedligeholdelsesopgaver. Det er især vedligeholdelsesopgaver, der sparer energi (isolering af tag, vægge og gulve, udskiftning af døre og vinduer, udskiftning af tag og udskiftning af varmekilde), der får første prioritet fra puljen. Der kan ikke søges om støtte til allerede igangsatte byggerier eller renoveringer.

sagligt formål og bidrager til, at arbejdsgiver får mulighed for at planlægge langsigtet og tage højde Mindre støj og CO2 for medarbejderens ønsker. Ved at udbyde busdrift baseret pånår 100det procent el har Men kommer til beslutninger om at opsige Roskilde Kommune lagt sig må en arbejdsgiver ikke eller forflytte medarbejdere, forrest i den grønne omstilVedalder. at udbyde lægge vægt på medarbejdernes Indtilbusdrift den 1.baseret lingjanuar af kollektiv på 100en procent el har 2016 vartransport, det tilladt at aftale tvungen fra-Roskilde med store reduktioner lagtlængere sig forrest i den trædelsesalder på 70i udår. I dagKommune er det ikke ledningerne af CO2, og grønne omstilling af kollektiv tilladt at aftale, at NOx ansættelsen automatisk ophører, mikropartikler fra busdriftransport, med storeSåreduktionår en medarbejder rammer en bestemt alder. aftaler er derfor – uanset hvornår ten.danne Busserne kommer ogsåugyldige ner i udledningerne af CO2, NOx indgået. til de at er støje mindre, hvilket og mikropartikler fra busdriften. Der er dog under visse betingelser stadig mulighed for at håndhæve aldersgrænser i ældre kollektive overenskomster, hvis de er begrundet i et rimeligt formål. Eksempelvis har Ligebehandlingsnævnet tidligere fastslået, at det var i orden med en pligtig Tilskud til ophold afgangsalder for operasangere, fordi deres stemmer ændrer sig væsentligt med Derudover på efterskoler ogalderen. højskoler er der også fastsat en pligtig afgangsalder for visse Osted Valgmenighed har med stor taknemlighed modtjenestemænd, Forsvaret, Folkekirken taget midler medheriblandt det formåli bl.a. at kunne yde økonoog ved domstolene. misk støtte til ophold på efterskoler og højskoler for personer, der bor eller har boet i Osted, Allerslev eller Uanset omverdenens eventuelle forventninger, er Daastrup sogne. Midlerne er modtaget fra Ole Larsens dettilsåledes normalt ikke Ole muligt at tvinge med- år bo det nævnte formål. Larsen drev en i mange arbejder på Aashøjgaard pension, blotifordi medarbejderen har sit fødehjem Assendløse. nået enydes bestemt alder. Dermed ikke sagt, at arStøtten for at fremme unges ophold på efterskoler og tillige for at fremme alle aldersgruppers deltagelse bejdsgivere slet ikke må opsige medarbejdere, der i såvel korte lange kurser på højskoler. nærmer sigsom pensionsalderen. Seniorer kan ligesom Støtten kanopsiges gives tilpå helgrund eller delvis dækning af betaalle andre af ringe performanling for ophold samt fori udgifter til materialer aktice eller nedskæringer virksomheden. Det er og dog viteter i tilknytning hertil, f.eks.alder lejrskole, ture arranvæsentligt, at medarbejderens ikke må være geret m.v. En opsigelse må altså hverken årsagaftilskolen opsigelsen. Ansøgningen formanden Osted Valgmevære helt ellersendes delvisttil begrundet i enfor medarbejders nighed og behandles af et udvalg på tre medlemmer. alder. Indkomne ansøgninger vil blive behandlet hurtigt. Der kræves ikke oplysninger om økonomiske forhold i forSå hvis du som medarbejder stadig har lysten og bindelse med ansøgningen om støtte. evnerne til at arbejde, og din arbejdsgiver fortsat Ove Korsgaard har brug for din arbejdskraft, er der ingen grænse Formand for Osted Valgmenighed for, hvor længe du kan blive i din stilling. Om det er, ove@dpu.dk indtil du bliver 70 år, 75 år eller måske endnu ældre, 26166788 er helt op til dig. God arbejdslyst.

Har du ikke modtaget din Paperboy?

Peter Helby Petersen Advokatfuldmægtig, TVC Advokatfirma

Kontakt FK distribution på

70 10 40 00

Ekstern rådgiver skal beskytte Ferielukket kommunale data Fra 19/2 til og med 23/2

Roskilde Kommune har sammen med de 12 kommuner i Digitaliseringsforeningen Sjælland (DIGIT) valgt at gå Ondt i ryggen? ...det skyldes ofte din bløde seng! i fælles udbud efter en databeskytMange madrasser er for bløde, søvnproblemer eller ondt i dig så du kan vælge de rigtelsesrådgiver. eller din boksmadras ”synker nakken... tige produkter. Du får hjælp ned” på midten. En træt

Vi samarbejder med kiroprak-

til en bedre søvn, der styrker

at definere omfanget Forberedelserne at EU’s madras giver entiltræt ryg. hånd torer og fysioterapeuter. din sundhed og dermed din af. En anden fordel at for databeskyttelsesforordning Gør noget ved det! Vi har tilbud Desuden stårlyder, jeg selv livskvalitet”. får enog ekstern træder i kraft 25. maj er på senge og den madrasser fra kommunerne udbringning montering Eks: i fuld gang i Roskilde Kom- kontrolinstans i forhold til GETAMA ”faste” GETAMA og KAAGAARD, to af Alle fortjener at sove godt”. mune. Ét af de nye krav i behandlingen af borgernes Springmadrasser vores danske fabrikanter af ”Når I kommer forbi SENG og forordningen er, at alle stør- data, som det også er defiFør 4.950.KUN kvalitetssenge ogskal madrasser”. i Gullandsstræde 5, rådgiverfunktionen. re organisationer have neret iBOLIG KAAGAARD Elevationsbunde ”Hver uge hjælper og rådgiver Det Roskilde, vi gøre en forforventes,såatviludbuden databeskyttelsesrådgiver DIGIT tegnerVi rådgiver – en såkaldtmed DPO. Roskilvi personer dårlig ryg, det fører skeltil, duatkan mærke. Før 4.050.KUN de Kommune går nu efter en 2-årig kontrakt. Herefter Fortrolige kommunale data skal i fremtiden sikres af en – sammen med 11 andre skal ordningen med en eks- ekstern rådgiver. Det besluttede Roskildes politikere i sidste uge. SENG OG BOLIG v/ Ulrik – 46 35evalueres. 92 18 – SENGOGBOLIG.DK – GULLANDSSTRÆDE 5 Sjællandske kommuner - Wibholm at tern rådgiver Roskilde Kommunes artilknytte en ekstern rådgiver bejde med beskyttelse af de første to år. understøttes hvor DPO’en også vil indgå, daglige og løbende koordiÅrsagen til at kommunen persondata ønsker opgaven løst eks- yderligere med nedsættel- samt ansættelsen af en in- nering af databeskyttelse i ternt er ifølge forvaltningen, sen af et Informationssik- formationssikkerhedsko- kommunen. at rollen som DPO er helt kerhedsudvalg med kom- ordinator i Byrådssekretany og derfor svær på for- munaldirektøren i spidsen, riatet, som skal stå for den

3900,-

3200,-


20. FEBRUAR 2018 l 5 l

Nyt lyskryds etableres I de kommende måneder vil der være vejarbejde i krydset mellem Sdr. Ringvej og Rabalderstræde.

Det er blot to år siden Schmeltz Springvand gennemgik en omfattende renovering. Nu er den vandtætte membran imidlertid gået i stykker, oplyser Roskilde Kommunes forvaltning.

Nyt Springvand allerede i stykker Den vandtætte membran i Schmeltz Springvand er utæt og skal udskiftes, meddeler forvaltningen. Onsdag i denne uge bliver det ellers nyrestaurerede klenodie derfor pakket ind. Det er blot to år siden, at Schmeltz Springvand på Stændertorvet i Roskilde gennemgik en omfattende renovering, men nu er der allerede problemer med byklenodiet. En vandtæt membran er utæt og skal repareres, og det betyder at springvandet onsdag i denne uge pakkes ind i et

telt, mens udbedringen står på. Det meddeler Roskilde Kommunes forvaltning i en pressemeddelelse, hvor det samtidig oplyses, at Schmeltz Springvand forventes klar til foråret, når der igen skal tændes for vandet. Den utætte membran skyldes et uheld i foråret 2017, da springvandet

blev startet op efter vinteren. Det viste sig, at en føler til det automatiske vandbehandlingsanlæg ikke fungerede, så der blev blandet mere syre i vandet end godt var. Det blev opdaget ved at bronzen begyndte at skifte farve, og umiddelbart efter blev anlægget lukket ned, og føleren blev udskiftet. Herefter blev vandet skiftet, og med den nye føler har springvandet kørt uden problemer i hele sæsonen. Sidenhen har det dog vist sig, at syren nåede at beskadige bassinets vandtætte membran, inden fejlen blev opdaget.

Roskilde Kommune går nu i gang med etableringen af et nyt lyskryds, der skal sikre en sikker overgang mellem Sdr. Ringvej og Rabalderstræde. Lyskrydset, der får signalregulering og fodgængerfelter, er 2. etape af Musiconstien,

som skal forbinde den nye bydel med stationen. Den nye trafikale foranstaltning forventes færdig til juni og skal bidrage til, at der sikres en mere direkte, sikker og hurtig passage over den trafikerede Sdr. Ringvej til Musiconområ-

det via Rabalderstræde. Der bliver tre fodgængerfelter: over Sdr. Ringvej (ved stien til Eriksvej), over Rabalderstræde og over adgangsvejen til Ringparkens beboerhus. Krydset vil have en venstresvingsbane på Sdr. Ringvej, når man kommer fra Køgevej og både højreog venstresvingsbaner, når man kommer fra Maglegårdsvej.

Et større vejarbejde går om kort tid i gang på Sdr. Ringvej, hvor et lyskryds skal etableres for at sikre en sikker overgang til Rabalderstræde og Musicon.

Uge 8 er

Jeansuge Alle JEANS

-20% og få alle fordelene. Se hvordan i butikken.

Skomagergade 31 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 35 39 01 www.tygesen-women.dk


l 6 l 20. FEBRUAR 2018

Lis M. Frederiksen har foruden at være kongehusets første kommunikationschef siddet fire år som menighedsrådsformand i Roskilde Domsogn. Hans Kongelige Højhed Prins Henrik afgik ved døden tirsdag den 13. februar og bisættes tirdag i denne uge fra Christiansborg Slotskirke.

Foto: Torben Eskerod.

Tidligere kongelig kommunikationschef:

”Prins Henrik talte lige godt med præsidenter og grønthandlere” Lis M. Frederiksen er en af de roskildensere, der kom tættest på den nu afdøde prins, der tirsdag bisættes fra Christiansborg Slotskirke. utroligt let ved at omgås andre mennesker”, siger Lis M. Frederiksen. Den udlægning til trods oplevede Prins Henrik en del kritik og latterliggørelse i den danske offentlighed i de 50 år, han nåede at være gift Dronning Margrethe. Et faktum blandt andre kulturminister Mette Bock (LA) ikke var sen til at påpege efter prinsens død sidste tirsdag,

Af Holger Vincents

”Jeg oplevede ham, som et varmt, levende og nærværende menneske, der godt kunne have temperament, men altid viste interesse for sine omgivelser og ansatte”, lyder Lis M. Frederiksens umiddelbare karakteristik af Hans Kongelige Højhed Prins Henrik, der tirsdag i denne uges bisættes fra Christiansborg Slotskirke. Og den i dag 74-årige roskildenser ved, hvad hun taler om. Fra 2004-2007 var Lis M. Frederiksen hoffets første kommunikationschef, og det bragte hende tæt på prinsen. ”Det var udfordrende og aldrig kedeligt at være ansat ved hoffet, og Prins Henrik var både lydhør og havde sine egne meninger”, fortæller hun.

”Intolerante danskere”

Verdensmand

I de godt tre år, hvor Lis M. Frederiksen sad som kommunikationschef i kongehuset, var den 1000-årige institution inde i en udviklingsfase. Kronprinseparrets bryllup betød, at interessen fra befolkningen nåede nye højder, samtidig med at det i stigende grad blev nødvendigt at forholde sig til den digitale virkelighed. ”Kongehuset var på en række områder i gang med en gradvis modernisering. Det viste sig blandt ved en større grad af åbenhed og nærvær”, fortæller Lis M. Frederiksen, der også har siddet som menighedsrådsformand i Roskilde Domsogn. En af de kongelige hovedpersoner der netop

inkarnerede den mere favnende tilgang til omverdenen var, ifølge den tidligere hof-ansatte, Prins Henrik. ”Han var en verdensmand, der kunne bevæge sig, hvor som helst og tale med høj som lav. Under statsbesøg var det helt tydeligt, at han talte lige så godt med præsidenter som med grønthandlere, og han havde i det hele taget

I Roskilde er kongehusets tidligere kommunikationschef enig i, at den franske prins, hvis fulde navn lød Henri Marie Jean André de Laborde de Monpezat, til tider led en hård skæbne i Danmark. ”Jeg synes, at danskerne i særligt hans unge år havde en tendens til at være snæversynede og selvtilstrækkelige. Han var udlænding ja, men han talte et fremragende dansk, selvom hans franske accent var tydelig. Særligt på dét område var danskerne for intolerante. Det ændrede sig langsomt, men jeg synes det tog lang tid, og det siger mere om danskerne, end det gør om ham”, mener Lis M. Frederiksen, der dog medgiver, at Prins Henrik også var en mand med sine meningers mod. Ikke mindst prinsens ønske om at få titel af kongegemal var gennemtrængende, ligesom fravalget af Roskilde Domkirke som sit sidste hvilested trak overskrifter. ”Nogle af de beslutninger, han traf, var ikke vildt populære i offentligheden, men sådan er det med begavede og selvstændige folk. Han var altid sin egen og sig selv”, siger Lis M. Frederiksen.


20. FEBRUAR 2018 l 7 l

KÆRE KUNDER Ombygningen i Himmelev går forsat efter planen. I denne uge får vi vores køl og frost på plads. - sidst på ugen bliver vi helt færdige med kolonialafdelingen.

Himmelev

Jeg håber I stadig vil bære over med os til vi er helt i mål, vi er så småt begyndt at glæde os …

FRISK

NESCAFE GULD 175-220 gram Flere varianter glas /pose

FISK

LE SABOUNET DOMAINE ROGER SABON

SPAR

2000

PR. FLASKE

50

00 LAKSEBØFFER ca 600 gram

SPAR

4 stk.

100

Pr. stk.

59

95

00

DANSK R

A

ED

kødkvæg NT

H

4 TYKSTEGSMEDALJONER 4 TYKSTEGSBØFFER 4 PEBERBØFFER

GA

Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

Tilbuddene gælder kun i Meny Himmelev, til og med lørdag d. 24. februar 2018.

30,-

I FO R M Ø

R

Frit valg min. 650 gram

79

95

1 kg

59

95

1 KG FRISKHAKKET OKSEKØD 8-14 % FEDT

Like os på Facebook

Slagtermester Erik Larsen

Bemærk! Tilbuddene gælder kun i Meny Himmelev MENY HIMMELEV Himmelev Sognevej 95, Roskilde.

James Poulsen, butikschef

Tlf. 46 36 42 33 · Åbningstider: Man.-fre. 8-20 lør. 8-18 søn. 8-18 · www.menyhimmelev.dk

Søren Seier Rasmussen, købmand


l 8 l 20. FEBRUAR 2018

Sange fra hjertet i Himmelev Kirke Søndag den 25. februar kl. 15 byder Himmelev Kirke på koncerten ”Sange fra hjertet” leveret af duoen Reg & Andreas. De to musikere, der har spillet sammen i mange år, er klar med et alsidigt koncertprogram bestående af store ballader inden for pop- og gospel-genren. Gratis adgang.

Skolebestyrelsesvalg på vej Forældre skal snart vælge repræsentanter til skolebestyrelserne på kommunens folkeskoler. Hvert andet år skal halvdelen af forældrerepræsentanterne i skolebestyrelserne på valg. For folkeskolernes vedkommende er der derfor i år fire pladser på valg, samt suppleanter. Ved Nordgårdsskolen vælges dog kun to forældrerepræsentanter. Valget gælder for fire år, og de valgte forældre tiltræder 1. august 2018. På Tiendeklassecenteret (TCR) går eleverne i sagens natur kun et år, så her gælder valget også for et år.

Lokalt demokrati

Alle skolerne holder valgmøder, som forældrene får direkte besked om. På valgmødet orienterer skolen om

”Det engagement, de fleste forældre har i deres barns skolegang, håber jeg også vil smitte af på valget til skolebestyrelserne”, siger formand for Skole- og Børneudvalget Jette Henning. Foto: Holger Petersen.

valget og de kandidater, der stiller op. De vil fortælle om deres synspunkter og holdninger til skolebestyrelsesarbejdet, og forældrene kan stille spørgsmål til dem. ”Skolebestyrelserne er en vigtig del af det lokale demokrati. Det engagement, de fleste forældre har i deres barns skolegang, håber jeg også vil smitte af på valget til skolebestyrelserne. Jeg vil i hvert fald opfordre alle forældre til at gribe muligheden for at få indflydelse og stemme ved valget på deres

skole, eller selv stille op til en plads i bestyrelsen”, siger formand for Skole- og Børneudvalge Jette Henning.

Stil op!

Skolebestyrelsen fastsætter blandt andet principper for skolens virksomhed, fx om undervisningens organisering og om samarbejdet mellem skole og hjem. Har du lyst til at stille op som kandidat til skolebestyrelsesvalget, kan du henvende dig til skolens kontor og fortælle, at du stiller op.

Joy Mogensen (S) mener ikke, at det ville være rimeligt at bede de øvrige fagudvalg samle regningen op fra en friholdelse af special- og voksenhandicapområdet.

Økonomiudvalg sender regning videre Det lykkedes ikke politikerne i det centrale udvalg at friholde specialundervisningen. Nu skal Skole- og Børneudvalget selv finde pengene. Af Holger Vincents

”Nu har vi hjulpet de to udvalg med halvdelen af besparelsen, så der er sket en forbedring fra i går til i dag”. Sådan lyder det fra Roskildes borgmester Joy Mogensen (S) ovenpå sidste uges møde i Økonomiudvalget, hvor et klart flertal besluttede at tilbageføre halvdelen af de besparelser, der ramte special- og voksenhandicapområdet i forbindelse med det seneste budgetforlig på grund af manglende prisfremskrivninger. Samlet set drejer det sig om 4,1 millioner kroner, som nu overføres til de øvrige kommunale driftsområder, mens Skoleog Børneudvalget og

Joy: Fagudvalg skal høres

Beskæftigelses- og Socialudvalget skal nu drøfte, om de ønsker at finde de tilbageværende fire millioner og dermed sikre en fuldstændig friholdelse af de to områder. ”Det ville ikke være rimeligt at gennemføre en fuld-

stændig friholdelse uden at høre de øvrige udvalg først. Nu har vi hjulpet med halvdelen af besparelsen, og så beder vi Skole- og Børneudvalget og Beskæftigelses- og Socialudvalget gøre et ihærdigt forsøg på selv at finde den resterende del”, uddyber Joy Mogensen. Borgmesteren tilføjer, at man, belært af den igangværende sag, bør overveje at droppe det regnetekniske spare-værktøj i forbindelse med forhandlingerne om næste års budget. ”Vi har nået smertegrænsen, og derfor mener jeg ikke, at vi skal undlade at prisfremskrive igen. Det er min umiddelbare vurdering”, lyder det.

V: Børn skal friholdes

spørgsmålet om for og imod prisfremskrivninger. ”Det er en ligegyldig betragtning. Det handler ikke om at prisfremskrive eller ej. Det handler om politisk prioritering”, siger formanden for Beskæftigelses- og Socialudvalget, der oplyser at partierne bag budgetforliget skal mødes efter vinterferien for at diskutere en total friholdelse af de to områder. Det er først og fremmest specialområdet, der skal prioriteres ved en eventuel ny omfordeling, mener Bent Jørgensen: ”Børnene skal friholdes, og om vi så kommer i mål via den ene eller den anden vej er lige meget. Det handler om at prioritere den tidlige indsats.”

Venstres Bent Jørgensen ønsker ikke at forholde sig til

Manglende prisfremskrivninger Partierne bag næste års budget (S, V, SF, K og R) afsatte tre ekstra millioner kroner til folkeskoleområdet i 2018. Kort efter viste det sig dog, at specialundervisningen og voksenhandicapområdet stod til at miste et millionbeløb i 2018 på grund af undladte prisfremskrivninger, fordi de løntunge områder blev kategoriseret under varer og tjenesteydelser i budgetforliget. I sidste uge valgte Økonomiudvalget at tilbageføre 4,1 million til de to områder, hvilket vil sige halvdelen af den oprindelige besparelse, der i stedet er blevet fordelt mellem de øvrige kommunale ressortområder. Det er nu op til Skole- og Børneudvalget og Beskæftigelses- og Socialudvalget at vurdere, om de resterende godt 4 millioner kroner kan findes inden for udvalgenes egne budgetter og dermed sikre en total friholdelse af de to områder.


20. FEBRUAR 2018 l 9 l

Roskilde

GÆLDER KUN I IRMA ROSKILDE

Gælder til og med søndag den 25. februar 2018

TESAURO R

E.GUIGAL CHATEAUNEUF DU-PAPE 2013

Italien, 75 cl.

2F

LA

HALV PRIS

E SK

Frankrig, 75 cl.

R

69

50

6F

LA

SPAR 69,50

Denne berømte vin stammer fra den sydlige del af Rhône. Vinen præsenterer sig som mangesidig med aromaer af modne blommer, chokolade, kanel, ristede hasselnødder og forskellige bærsorter. Den velintegrerede tanninstruktur og den udprægede frugt giver vinen struktur, kompleksitet og tæthed.

E SK

R

1500

00

SPAR 294,00

GAVI DI GAVI MANENTI Italien, 75 cl.

ER

119

LA 2F

SK

00

SPAR 80,00 BEGRÆNSET PARTI

OKSEBOV OKSECULOTTE

Uden Ben.

Pr. 1/2 kg

Pr. 1/2 kg

40,Tilbuddene gælder til og med søndag 25. februar 2018. Der tages forbehold for pris- og afgiftsændringer, trykfejl, manglende leverancer samt udsolgte varer. Irma bytter per kulance. Tilbuddene gælder kun i Irma Roskilde, Skomagergade 21, 4000 Roskilde

35,-


l 10 l 20. FEBRUAR 2018

Maria Cisar er såkaldt delesygeplejerske i et nyt satspuljeprojekt, der skal skabe bedre forbindelser i den offentlige sundhedssystem. 87-årige Kai Høyer er en af de patienter Maria Cisar har fulgt fra indlæggelse på Universitetshospital Sjælland, Roskilde til ambulant behandling i hjemmet.

Sygeplejerske følger patienter fra indlæggelse til helbredelse:

”Det, jeg sætter i værk, bliver fulgt til dørs” Maria Cisar er en del af et satspuljeprojekt, der skal styrke sammenhængskraften i sundhedssektoren på tværs af region og kommuner. Af Holger Vincents

Et storstilet satspuljeprojekt, der skal bidrage til at forbedre kvaliteten i den medicinske behandling af de svageste ældre patienter, er i øjeblikket undervejs i Roskilde. Bag ’Tværsektorielt Teamsamarbejde for og med de svageste ældre’ står Region Sjælland og Roskilde Kommune, der ved projektets start i 2017 fremlagde en række delprojekter i forbindelse med forsøgsordningen. Et af dem går ud på at sikre en højere grad af sammenhæng i behandlingen, og for at nå den målsætning er seks såkaldte delesygeplejersker i øjeblikket ansat i både regionen og kommunen, således at de kan følge borgerne fra start til slut i deres sygdomsforløb.

”Positiv effekt”

Maria Cisar er en af seks sygeplejersker, der foreløbig har fulgt mellem 50-60 patienter fra indlæggelse på Sjællands Universitetshospital, Roskilde til efterfølgende ambulant behandling og genoptræning i eget hjem. ”Det er fantastisk fedt at se, at det jeg sætter i værk på sygehuset bliver fuldt til dørs ude i virkeligheden og ikke mindst, at det har en positiv effekt på patienterne”, fortæller Maria Cisar, der har 13 års erfaring som sygeplejerske. De mange år i den danske sundhedssektor

Ipad’en er et uundværligt redskab i Maria Cisars daglige arbejde. Det digitale hjælpemiddel hjælper delesygeplejersken med at holde styr på alle tidligere såvel som nye informationer om den enkelte borgers sundhedstilstand.

betyder også, at hun ved selvsyn har oplevet, når kommunikationen mellem region og kommune svigter. ”Der er meget tavs viden, der ikke kommer ud fra sygehuset og videre til kommunen. Det kan være tips og tricks som, hvordan man får den enkelte borger ud af sengen, uden at det gør ondt på vedkommende, eller hvordan man hjælper patienten til at trække vejret ordentligt”, forklarer hun.

Opdelt arbejdstid

I jagten på at indsamle data, der skal styrke informationsudvekslingen mellem sektorerne, arbejdede Maria Cisar i satspuljeprojektets første fase fra klokken 7-11 på lungemedicinsk afdeling på hospitalet i Roskilde, mens eftermiddagen blev brugt på hjemmebesøg. I øjeblikket er det imidlertid sådan, at hun skiftevis bruger en uge på sygehuset og en uge hos borgerne. En af de roskildensiske patienter sygeplejersken har fulgt de sidste to måneder er den 87-årige KOL-patient Kai Høyer, der i december 2017 blev indlagt på Sjællands Universitetshospital, Roskilde med lungebetændelse.

Patient-ros til projektet

I dag er han udskrevet og modtager ambulant behandling i hjemmet, og selvom helbredet fortsat ”svinger”, som han udtrykker det,

er der roser til satspuljeprojektet. ”Det kan ikke være andet end til den gode side, fordi jo bedre jeg kender folk, og jo bedre de kender mig, desto bedre kører det hele”, fortæller han, da Paperboy er med Maria Cisar på hjemmebesøg i Viby. Under besøget, der typisk varer en time, gennemgår delesygeplejersken Kai Høyers samlede sundhedstilstand, mens nye informationer gemmes digitalt via en Ipad, så det er nemt at følge udviklingen i patientens velbefindende. Derved er det også lettere at få skabt klarhed over, om der eksempelvis er behov for at sætte ind med yderligere behandling.

”Styr på det”

Under gennemgangen torsdag morgen kommer det frem, at Kai Høyer er forvirret over, at en af kommunens hjemmesygeplejersker har været forbi, kort før Maria

Cisars besøg, for at dossere hans medicin. ”Jeg prøver lige at tale med dem om, hvorfor de har hældt piller op, for det kunne jeg jo lige så godt have gjort. Jeg går videre med det, så der kommer mere styr på det”, fastslår Maria Cisar med en tilføjelse til Paperboy’s udsendte om, at det er den slags konkrete tvivlsspørgsmål, som Projekt Delesygeplejerske kan være med til at råde bod på. Ifølge Kai Høyer fordrer forsøgsordningen da også tryghed

og en lyst til at stole på det, der bliver sagt. ”Hvis du skal have hjælp til noget, det kan være hvad som helst, så synes du sikkert også, at det er bedre, at det er en ven der kender dig fremfor en fremmed”, forklarer den 87-årige patient. For Kai Høyer er det imidlertid mindst lige så vigtigst, at satspuljeprojektet levner tid til dialogen om, hvordan han selv tackler sin KOL-sygdom til hverdag. Det handler blandt andet om mængden af motion, og hvorvidt han har behov for mere hjælp til de daglige gøremål. Begge dele er han og sygeplejersken ikke helt enige om på nuværende tidspunkt. ”Vi skal snakke sammen om det og få lavet en ordning i fællesskab, det er min mening. Jeg ved hvordan helbredet reagerer, overfor det forskellige, det er mig, der kan mærke det”, siger han.

Projekt Delesygeplejerske En del af satspuljeprojektet ’Tværsektorielt Teamsamarbejde for og med de svageste ældre’, som Region Sjælland og Roskilde Kommune i fællesskab står bag. Seks sygeplejersker er ansat i både regionen og kommunen, så de har mulighed for at følge den enkelte patient fra indlæggelse på Sjællands Universitetshospital, Sjælland til ambulant behandling i eget hjem. Forsøgsordningen startede i foråret 2017 og løber frem til efteråret 2019.


20. FEBRUAR 2018 l 11 l

Klummen er et fast indslag i Paperboy, hvor vi har givet pennen fri til en gruppe mennesker, der har det til fælles, at de alle på den ene eller den anden måde er rodfæstet i Roskilde. Det er avisens faste holdeplads for markante meninger og gode personhistorier, alle med udgangspunkt i ugens skribent, men først og fremmest med Roskilde i centrum.

Bryd tabuet Af Emma Jørgensen

De seneste mange år har hashtagget #BrydTabuet floreret på diverse sociale medier med jævne mellemrum. Forleden kom det igen op i mit newsfeed på Facebook, hvor én jeg kender perifært, fortalte om sine oplevelser med angst og stress. Psykiske sygdomme er mange ting. Det er de kroniske sygdomme, som nogle desværre skal leve med hele livet, men det er også psykiske lidelser som stress, angst og depression, som ikke er kroniske, og som vi har lidt svært ved at definere som psykiske sygdomme. Det er jo ikke sjovt at sige, at man har været psykisk syg. Men det har mange af os. Vi bliver også ramt af forbipasserende sygdomme: sygdomme man kan komme tilbage fra. Når vi bliver ramt fysiske sygdomme, er det de færreste, som fryg-

ter at fortælle om det. Det gør jo ikke en til et dårligere eller svagere menneske - man er jo ”bare” ramt af sygdom, og det uanset om det er en kronisk eller midlertidig sygdom, man er ramt af. I efteråret 2016 blev jeg ramt af en depression, og det var enormt svært for mig at indrømme. Jeg havde altid set min psyke, som robust, og det at jeg ikke kunne komme ud af sengen og ingen motivation havde, var et kæmpe nederlag, for jeg så ikke mig selv, som ”sådan en”, der blev ramt af en depression. Derudover var det svært, fordi jeg havde et billede af, hvordan man var, når man var depressiv. Jeg forestillede mig, at man lå grædende i fosterstilling konstant og havde selvmordstanker, og jeg var hverken grædende eller selvmordstruet. Jeg var til tider trist, og ellers bare tom og apatisk. Jeg var bosat i Belgien, da jeg blev

syg. Meget få vidste det, og det tog mange måneder for mig at indrømme, at jeg havde det dårligt. Det endte med at jeg flyttede hjem til mine forældre og boede der for at få det bedre. Jeg fik det langsomt bedre, men selv når man egentlig har det godt, jamen så påvirker det stadig én. Det tog mig mange måneder at få motivationen og energien tilbage - efter at jeg havde fået det godt igen, vel at mærke. Der er intet farligt i hverken at være psykisk syg eller have haft en psykisk sygdom. Det kan ramme alle, og det er ikke noget, som vi skal være bange for at tale om. Det gør os ikke til svagere mennesker - tværtimod, så giver det en selvindsigt og en styrke at komme igennem det eller at formå at leve med det. #BrydTabuet og tal om psykiske sygdomme. Tal om fysiske sygdomme, som kan synes pinlige. Tal om nederlag. Tal om sejre. Bryd tabuet, og tal om alt det, som kan være lidt svært. Det gør en forskel.

Masser af nyheder toppe og strik fra SIGNATURE, BRANDTEX og vores nye mærke PEP som fås fra S-XXL

Signature Cardigan Findes også i sand

49995

Gør et kup i underetagen LauRie jeans – flere modeller Før op til 999,95 Nu FRIT VALG

MODESHOW i butikken

Torsdag den 1. marts Kl. 18.00

399,-

inkl. let anretning Billetter á

125,-

Købes i butikken

MODE OG PER BASIC STRØM FRA FESTIVAL DENMARK

LauRie · Signature · Q’Neel · Pont Neuf · H.S. · Brandtex · Handberg · MASAI · Skovhuus · Ciso

BREMSER FØRHAR DU KANFIRE NÅ AT SIGE HVIS DEN HJUL, ”RADAR BRAKE SUPPORT” BREMSER FØR DU KAN NÅ AT SIGE SA ER DEN 20.000 KR. VÆRD HVIS”RADAR DEN BRAKE HARSUPPORT” FIRE HJUL, SA ER DEN 20.000 KR. VÆRD Støden 18 · 4000 Roskilde

NY SUZUKI BALENO MED AUTOMATISK NØDBREMSE FRA 139.990 KR.

NY SUZUKI BALENO MED AUTOMATISK NØDBREMSE FRA 139.990 KR.

FÅ 20.000 KR. FOR DIN GAMLE BIL UANSET HVORDAN DEN SER UD, NÅR DU KØBER EN VELUDSTYRET SUZUKI CELERIO STYLE Kom og gør et kup hos Suzuki. Lige nu får du mindst 20.000 kr. i bytte for din gamle bil i form af rabat på en spritny Celerio

DEN NYEDenne SUZUKIcharmerende BALENO. USÆDVANLIG MEGET BYDE PÅ Style. specialudgave af AT vores usædvanlig praktiske mikrobil byder på en Dualjet-motor, der klarer helt opnye til 27.8 km/l. kommer aircondition, radio med bluetooth, 5 døre, 5største siddepladser, klassens bagagerum Den Baleno harDertil en hidtil uset udstyrsliste som standard. med klassens bagagerum, mensstørste innovativ teknologi og For bare 139.990 kr. kan afsted høj128.990 ydelse kr., og lavt mulighed for krog, der du kankøre trække op itilActive-modellen 400 kg. Celerio Stylesikrer koster menforbrug. lige nu slipper du med 20.000 kr. med automatisk nødbremsesystem og din aktiv fartpilot. Men Kortossagt: nye Baleno. Usædvanlig meget at byde på mindre og kommer samtidig af med gamle spand. Vi glæder til atDen se dig! det er ikke kun udstyret, der imponerer. Bilen oser af stil fra kun 134.990 kr. og Active fra 139.990 kr. Kom ned og Kom gør et kup BALENO. hosdesign Suzuki. Lige nu fårMEGET du mindst 20.000 bytteden for hos din gamle bil i form af rabat på en spritny Celerio med sit strømlinede og er samtidigt superpraktisk os. DENogNYE SUZUKI USÆDVANLIG AT BYDE PÅ kr. i prøv

FÅ 20.000 KR. FOR DIN GAMLE BIL UANSET HVORDAN DEN SER UD, NÅR DU KØBER EN VELUDSTYRET SUZUKI CELERIO STYLE Style. Denne charmerende specialudgave af vores usædvanlig praktiske mikrobil byder på en Dualjet-motor, der klarer helt Den nye Baleno har en hidtil uset udstyrsliste som standard. med klassens største bagagerum, mens innovativ teknologi opFor til 27.8 km/l. Dertil kommer aircondition, radio med bluetooth, 5 døre, siddepladser, klassens største bagagerum og bare 139.990 kr. kan du køre afsted i Active-modellen sikrer høj5ydelse og lavt forbrug. mulighed for krog, nødbremsesystem der kan trække op og til 400 CelerioMen Style koster kr.,nye men lige nuUsædvanlig slipper du med 20.000 kr. på med automatisk aktivkg. fartpilot. Kort 128.990 sagt: Den Baleno. meget at byde mindre kommer samtidigder af med din gamle Vi stil glæder os at se dig! kr. og Active fra 139.990 kr. Kom ned og det erog ikke kun udstyret, imponerer. Bilenspand. oser af fratilkun 134.990 med sit strømlinede design og er samtidigt superpraktisk

prøv den hos os.

Beløbet på de 20.000 kr. opnås som kombination af rabat på køb af ny Celerio Style (vejledende pris 128.990 kr.) og indbytningspris for en indregistreret personbil (max. 1 indbytningsbil pr. ny bil). Tilbud gælder så længe lager haves A Celerio Dualjet: 27,8 km/l, CO2 84 gram/km. Oplysning om brændstofforbrug er ved blandet kørsel i hht. EU-norm. Prisen er vejledende og ekskl. lev. omk. (3.980 kr.) og evt. metallak. Foto kan vise udstyr, der ikke er standard. Suzuki SHVSfor (Mild Hybrid): 25 km/l, CO2 94 gram/km. Baleno Dualjet: 23,8 km/l, CO2 98 gram/km. Baleno Boosterjet Turbo: 22,2 km/l, CO2 105 gram/km. Oplysninger om benzinforbrug er ved blandet kørsel i henhold til EU-norm. Der tagesBaleno forbehold trykfejl. Alle priser er ekskl. lev. omk. (kr. 3.880) og evt. metallak. Biler kan være vist med ekstraudstyr. Der tages forbehold for trykfejl. ++

SUZUKI ROSKILDE KØBENHAVNSVEJ 154 · TELEFON 46 38 00 40

Beløbet på de 20.000 kr. opnås som kombination af rabat på køb af ny Celerio Style (vejledende pris 128.990 kr.) og indbytningspris for en indregistreret personbil (max. 1 indbytningsbil pr. ny bil). Tilbud gælder så længe lager haves Suzuki Baleno SHVS (Mild Hybrid): 25 km/l, CO2 94 gram/km. Baleno Dualjet: 23,8 km/l, CO2 98 gram/km. Baleno Boosterjet Turbo: 22,2 km/l, CO2 105 gram/km. Oplysninger om benzinforbrug er ved blandet kørsel i henhold til EU-norm. A Celerio Dualjet: 27,8 km/l, CO2 84 gram/km. Oplysning om brændstofforbrug er ved blandet kørsel i hht. EU-norm. Prisen er vejledende og ekskl. lev. omk. (3.980 kr.) og evt. metallak. Foto kan vise udstyr, der ikke er standard. ++

Alle priser er ekskl. lev. omk. (kr. 3.880)Michael og evt. metallak. Biler kan være vist med ekstraudstyr. Der tages forbehold for trykfejl. Bob Der tages forbeholdGorm for trykfejl.


l 12 l 20. FEBRUAR 2018

SPORT

Mod nye pokaler Roskilde Bordtennis vandt i weekenden 5-3 over lokalrivalerne fra Hillerød. Og går det som planlagt og forventet, vil klubbens og Danmarks bedste herrehold snart kunne stille nye pokaler i det dertil hørende skab.

Fra Australien til Darup Roskilde Tennis Klub er i indeværende uge værter for en stor international tennisturnering for 13-18-juniorspillere – med deltagelse af godt 120 tennistalenter fra såvel USA og Australien, som en lang række europæiske lande. Roskilde Tennis Klubs hal ligger godt gemt af vejen, i et hjørne af Darup Idrætsanlæg – med festivalpladsen som nærmeste nabo. Og udenfor hallen ser der da også en anelse tomt og trist ud, denne regnfulde vinterdag. Men inde i hallen er der til gengæld masser af liv og intens spænding. Turneringen er nemlig i fuld gang – og følges nøje fra tilskuerpladserne i cafeteriet. Tennishallen rummer nemlig fire tennisbaner, der er opdelt to og to, adskilt af et hyggeligt cafeteriaområde, der er omkranset af store vinduespartier. Således

hjemlige ungdomsspillere den vej rundt får mulighed for at prøve kræfter med de bedste fra det store udland. Og tro mig, konkurrencen i international tennis er virkelig barsk. For der er jo også store penge på spil. Tænk bare på vores egen Caroline”, siger Daniel Mølgaard Nielsen, der primært ser fordele i den store aldersspredning.

kan man faktisk reelt følge fire kampe på (nogenlunde) samme tid. Endda i ro og mag og med en kop kaffe foran sig.

Barsk konkurrence

Som supervisor/turneringsleder er det Daniel Mølgaard Nielsens opgave, at sørge for at turneringsreglerne følges til punkt og prikke. og at der spilles bedst af tre sæt og nøjagtig som tennis i øvrigt spilles – nærmest overalt på vores klode. Og som Daniel siger: ”Det er vigtigt, at vi afholder denne slags turneringer i Danmark. Også fordi de

Hærder spillerne Mille Elsborg er blandt deltagerne i ITF-turneringen for juniorer i Roskilde Tennisklub.

Fakta Hovedturneringen løber i hele denne uge med finaler lørdag den 24. februar. Her deltager de 16 bedste fra kvalifikationsrunden plus 24, der via deres plads på verdensranglisten allerede er kvalificerede.

”Denne turnering er for spillere til og med 18 år. Og det betyder konkret at en 1314-årig spiller, sagtens kan møde en 18-årig og dermed så godt som voksen spiller. Og det kan godt give nogle kampe, der udefra bedømt ser lidt uretfærdige ud. Men det hærder jo spillerne”, fortsætter han. Blandt de yngste i denne uges ranglisteturnering er i øvrigt det mest prominente

tennistalent, nemlig svenskeren Leo Borg – som er søn af? Du får kun et enkelt gæt. Men unge Leo får dog næppe gode råd fra sidelinjen af sin berømte far. Det skal Preben Silva nemlig nok forhindre. Samme Silva er turneringens overdommer – og han holder netop øje med, at spillerne ikke bliver vejledt og coachet undervejs i kampen. Med andre ord må trænere og forældre holde sig fra tilråb m.v. – ellers vanker der strafpoint til spilleren.

knastakselviskerpedal Man skal ikke tro på hvad som helst... Det skal være trygt og sikkert, når din bil skal på værksted. Det vil vi gerne gøre noget ved.

Vind et olieskift

Kom med et forslag til næste overskrift i samme stil, så trækker vi lod blandt de bedste!

- har du hørt dit autoriserede værksted?

Denne uges forslag er indsendt af : Søren Kjær, Toftager 11, St. Valby Skriv dit forslag og send det til: kid@stubbe.dk - jb@skoda-roskilde.dk · henrik.madsen@gunnerdue.dk

Arne Stubbe Automobiler A/S

Roskilde Bilcenter A/S

Gunner Due Biler A/S

- de ved, hvad de taler om!


20. FEBRUAR 2018 l 13 l


l 14 l 20. FEBRUAR 2018

D E B AT

De skjulte ressourceborgere En Udsattemesse lørdag den 14. april i Byens Hus sætter fokus på fattigdom og Roskildensere på kanten. Ønsker du, at bidrage med øget fokus på, hvordan vi får nedbragt gruppen af socialt udsatte, så har du nu chancen for at give dit bidrag. ”Samarbejdsforum med interesse i Socialt Udsatte (SSU)”, der består af flere frivillige og sociale organisationer, står i spidsen for et nyt tiltag for udsatte borgere i Roskilde kommune.

På agendaen Udsattemessens fokus er, at få sat de over 1000 borgere i Roskilde Kommune, der lever i fattigdom, på agendaen. Borgere, der i dag ofte er udelukket fra at være en del af lokalsamfundets fællesskab. Ud over at være ramt af fattigdom og ledighed er

disse udsatte borgere udelukket fra at være repræsenteret som gruppe ift. Roskilde Kommune, da der ikke findes et såkaldt ”Udsatteråd” i kommunen.

Brug for dig På selve dagen, vil der være en interaktiv café, hvor der er historier fra det ”virkelige liv”. Derfor har initiativtagerne brug for hjælp fra dig, der føler dig udsat, men samtidig måske også som en usynlig ressourceborger. Du kan være faldet ud af dagpengesystemet, være på kontanthjælp, være syg eller være ung og faldet ud af folkeskolen eller aldrig kommet i job efter din uddannelse.

Har du en historie, du vil dele? Kontakt koordinator Gitte Dueholm, til daglig leder af Cafe Klaus, på mail: roskilde.kirkenskorshaer@gmail.com samt på telefon 46 35 50 13.

• Fjernvarme • Gas

kedler kedler • Bio kedler • Solvarme • Badeværelser • Olie

Vi kommer til aftalt tid

Af Jakob Bo Berthelsen, Stud. jur.

Mange beslutninger træffes tæt på borgerne, lige dér, hvor de bor. Kommunerne tager sig af lokale forhold som f.eks. skole, børnepasning, hjælp til gamle og syge og udbetaling af sociale ydelser. Kommunerne sørger også for el, vand og renovation og forskellige kulturtilbud. Grundloven sikrer, at kommunerne har selvstyre og dette forhold er reguleret gennem lov om kommunernes styrelse. I november måned 2017 havde vælgerne afgivet deres stemmer og byens vælgere har givet det absolutte flertal til den socialdemokratiske gruppe . Så de næste 4 år skal vi havde et bystyre, der skal styres af nogle garvede og andre som er nye i demokra-

tiets tjeneste. Det betyder, at vores borgmester og resten af den socialdemokratiske gruppe med det absolutte flertal kan bestemme, hvilken retning ovenstående forhold skal tage. At have det absolutte flertal lyder jo til at være bekvemt, men grænsen mellem succes og muligheden for at fejle er hårfin. Det er ikke nødvendigvis lykken at have den totale magt. Muligheden for at begå fejl i den demokratiske proces, hvor mindretallet ikke blive inddraget er stor. Andre øjne på sager og beslutninger er altid sundt! Desuden er der risiko for, at det mest grundlæggende i vores grundlov, mindretalsbeskyttelse vil blive tilsidesat. Uden at have taget borgmesteren til indtægt, så tror jeg ikke, at overtrædelse af mindretallets rettigheder ligger i hendes socialdemokratisk gener. Det ønske jeg har for Roskilde er, at den socialdemokratiske

gruppe tager mindretallet med på råd og derigennem skaber gode brede forlig. Lær af de mange andre byer, der konsekvent arbejder ind over midten og sikre bred opbakning til den førte politik - til gavn for byen og dens borgere. Den vej jeg ser den førte politik går, tyder mere på, at vi risikere en by i afvikling og ikke i udvikling. Med de berøringsflader som jeg har, med forretning, som fodboldtræner, som far til skolebørn og som medlem af Handelsstandsforeningen og Erhvervsforum, vil jeg arbejde for at hindre enhver form for afvikling. Så det er en absolut mulighed, at en afledt konsekvens med et bystyrer, hvor der er absolut flertal, ikke kan skabe de epokegørende tiltag, der fortsætter med at have Roskilde by i fremdrift. Lige nu er økonomien ikke så god som først antaget under valgkampen. Så der er nok at tage fat på.

Pas på folkeskolen

Del din historie

VVS Arbejde

Det absolutte flertal – er det ikke kun ønsketænking?

Af Tina Boel, byrådsmedlem SF og Jan Bjergskov Larsen, SF Roskilde

Forhandlingerne om en ny arbejdstidsaftale for lærerne trækker ud, og risikoen for en ny alvorlig konflikt på skoleområdet lurer desværre stadig rundt om hjørnet. Det må for alt i verden ikke ske. SF i Roskilde opfordrer til, at byrådet lægger pres på for, at der forhandles en fair arbejdstidsaftale hjem for lærerne. Det er helt afgørende for vores skolevæsen, at KL og lærerne når til enighed om en aftale, der kan give en ny start for vores folkeskole og herunder også skolevæsenet i Roskilde Kommune. Lærerne har åbent meldt ud, at det eneste de kræver er de præcis samme rettigheder som ALLE andre faggrupper har. Hverken mere eller mindre. Helt basale rettigheder. Derfor har de også fået støtte fra de

andre fagforeninger, der bakker lærerne op. Når KL ikke vil forhandle helt basale rettigheder ind i en aftale, så er det et angreb på den danske model. Vi skal passe på vores folkeskole og vi skal styrke vores folkeskole.Der har aldrig gået flere børn i privatskoler end i dag. Mange folkeskoler har svært ved at besætte deres stillinger med uddannede lærere. Lærerne har i stigende grad valgt folkeskolen fra på grund af det kaos, man har udsat skolevæsenet for de seneste år. Den udvikling skal vendes. KL og Moderniseringsstyrelsen sætter åbenlyst besparelser højere end gode vilkår for børnene. KL og Moderniseringsstyrelsen fastholder deres egen tro på et håbløst og forældet styringsregime /NPM) i udviklingen af den offentlige sektor, før den danske model. Det er på tide, at alle os der ønsker folkeskole det godt, også blander os og i debatten, lægger pres på KL og Moderniseringsstyrelsen. Vi håber kraftigt på, at alle byrådsmedlemmer i Roskilde Kommune kan og vil bakke op herom.

VVS Firmaet

Rønnevej 5 · 4060 Kirke Saaby Telefon 70 22 02 01 www.jespers.dk www.jespersvvs.dk

Betaler du afkølningsstraf ? Vi samarbejder med Roskilde Forsyning under fjernvarme serviceordningen. Få gennemgået dit anlæg for kun 35 kroner pr. måned. Det bliver automatisk trukket fra din varmeregning. Meld dig til direkte på www.tp-vvs.dk eller kontakt os direkte, så sørger vi for kontrakten med Roskilde Forsyning!

PS: Vi har også serviceordning for erhverv!

THORSEN & PETERSEN VVS A/S Kvalitet til dine VVS installationer siden 1995

AUT. VVS-INSTALLATØR & KLOAKMESTER

TJÆREBYVEJ 61 C • TJÆREBY • 4000 ROSKILDE • TLF. 46 36 25 32 • WWW.TP-VVS.DK


20. FEBRUAR 2018 l 15 l

DET BEGYNDER MED EN DRØM...

Roskilde Kommune Ejendomme i budrunde! På vegne af Roskilde Kommune udbyder vi nu 5 ejendomme - 4 beliggende i Jyllinge samt 1 i Svogerslev. Nedenstående udbudspriser er "minimumspriser" og budrunderne løber frem til d. 1.

marts 2018. Såfremt du vil vide mere om de enkelte boliger eller gerne vil have en fremvisning, så kan du blot ringe til os.

Info: Nybolig Jyllinge tlf.: 4678 8088 - Nybolig Røde Port tlf.: 4632 3322 JYLLINGE - Merkurvej 4

JYLLINGE - Bakkevej 3

JYLLINGE - Baunegårdsvej 22

Kommuneejendom - budrunde

Kommuneejendom - budrunde

Kommuneejendom - budrunde

Etplansvilla med kælder på lukket villavej i Jyllinge Ejendommen trænger til modernisering Sælges for Roskilde Kommune - budfrist d. 1. marts Kontantpris: Ejerudgift pr. md: Udbetaling: Brt/nt ekskl. ejerudg:

2.000.000 4.088 100.000 9.086/7.629

Sag: 31804071

149/68

Grund

955

2/4

Opført

1973

Stue/vær

Rummelig villa på lukket villavej i Jyllinge Rolig og børnevenlig beliggenhed - og masser af plads Sælges for Roskilde Kommune - budfrist d. 1. marts Kontantpris: Ejerudgift pr. md: Udbetaling: Brt/nt ekskl. ejerudg:

2.300.000 3.854 115.000 10.438/8.765

Sag: 31804068

198/30

Grund

779

2/3

Opført

1975

Stue/vær

JYLLINGE - Åvej 10

Svogerslev - Hjørnekilden 1

Kommuneejendom - budrunde

Kommuneejendom - budrunde

Etplansvilla på lukket villavej i Jyllinge Ejendommen er moderniseret - både ude og inde Sælges for Roskilde Kommune - budfrist d. 1. marts Kontantpris: Ejerudgift pr. md: Udbetaling: Brt/nt ekskl. ejerudg:

1.800.000 3.842 90.000 8.182/6.871

Sag: 31804069 Bolig m²

143

Grund

858

Stue/vær

1/3

Opført

1992

Etplansvilla på villavej i Jyllinge Ejendommen trænger til modernisering Sælges for Roskilde Kommune - budfrist d. 1. marts Kontantpris: Ejerudgift pr. md: Udbetaling: Brt/nt ekskl. ejerudg:

Etplansvilla på villavej i Svogerslev Ejendommen trænger til modernisering Der er mulighed for 2 boliger, da ejendommen i dag er Kontantpris: Ejerudgift pr. md: Udbetaling: Brt/nt ekskl. ejerudg:

2.100.000 3.762 105.000 9.537/8.008

Gratis salgsvurdering - når det passer dig Ring til Brian, Allan, Nicolai og Glenn på tlf. 46 32 33 22

1.800.000 3.352 90.000 8.182/6.871

Sag: 31804070

Bolig m²

162

Grund

988

Stue/vær

3/3

Opført 1973/1984

opdelt i to lejligheder. Sælges for Roskilde Kommune - budfrist d. 1. marts Sag: 12504328 Bolig m²

165

Grund

738

Stue/vær

2/4

Opført 1966/1987


l 16 l 20. FEBRUAR 2018

Fra øverste hylde

Af Anette Øster, Leder af Viden og Oplevelse, Roskilde Bibliotekerne

Naja Marie Aidts

Bøger, der sætter aftryk

Kunsten at gøre det meget personlige til et stærkt litterært værk

Har døden taget noget fra dig, så giv det tilbage (2017) er af de smukkeste og stærkeste bøger, jeg har læst. Det krævede lidt af et tilløb at få den læst, for den handler om det værste af alt, at miste sit barn. I foråret 2015 mistede Aidt sin 25-årige søn. Bogen handler om at være i sorgen og om at finde vej tilbage

til livet. Den er skrevet i små prosastykker, der både er poetiske, lyriske og frem for alt rørende. Den beretter om den forfærdelige ulykke og om den efterfølgende sorg, men den handler også om alt det, Carl var og inddrager brudstykker af andre værker skrevet af kunstnere, der også har mistet et barn bl.a. Nick Cave, der på mange måder deler skæb-

ne med Aidt. Med Carls bog formår Aidt at formidle det sværeste uden, det bliver for privat, at gøre noget meget personligt til et litterært værk, der rører og beriger. Det er en smertefuld og samtidig utrolig smuk bog.

Leonora Christina Skov

har som Aidt taget fat om det mest private, det som gør ondt og formår at formidle det i et litterært og vedkommende værk. I Den, der lever stille (2018) fortæller hun om det værste af alle svigt, nemlig forældrenes. Skov beretter om en barndom fuld af skyld og forældrenes afvisning,

da hun som ganske ung springer ud som homoseksuel. Om at få skylden for morens kræftsyge og om at bygge sig selv op og skabe Leonora og lade et navn og en barndom blive en parentes, et mellemnavn. Om barnets og den voksne kvindes higen efter accept og kærlighed og om at vælge sig selv. Det er en kunst at skrive så personlig en historie og forvandle den til et vedkommende og interessant litterært værk for en bred læserskare, men det formår Skov til fulde.

Histien bag fotoet

Roskilde, ”Stjerneløbet” og stjernerne og international cykling både på landevej og på bane. Her kan jeg nævne Junker Jørgensen som en af de drenge, der kan have set Stjerneløb og siden selv har vundet det. For Junkers vedkommende hele tre gange. Junker Jørgensen var da også med til at vinde de danske mesterskaber i 1973 i holdløb for den lokale klub. Det skete med bl.a. Reno B. Olsen på holdet. Reno var glimrende på landevejen men huskes nok mest for sine bedrifter på cykelbanen. Det var da med Reno B. Olsen på holdet at Danmark fik guld i fire kilometers holdforfølgelsesløb ved de olympiske lege i 1968.

Af Per Steenholdt Det er ikke kun for cykling, at ”Stjerneløbet” har betydning. Stjerneløbet har også betydning for byen Roskilde. DGI og den lokale cykelklub, RCR, fik da også imødekommet deres ønske om tilladelse til at afholde Stjerneløbet igen, da de søgte om det i 2014. Løbet havde været indstillet siden 1997, og man ønskede at genoplive det traditionsrige løb. Det er da også meget publikumsvenligt, at man ikke alene ser rytterne, når de starter, og når de kører over målstregen. At se dem passere ”centrum i stjernen” gør spændingen større.

De unge stjerner

Fra kro til kro

I 1895 blev initiativet til løbet taget af ”Dansk Bicykelklub”. Starten gik fra Hestetorvet med kontrolpost på Jernbanehotellet. Der var også dengang fem ruter, som deltagerne skulle køre. Der var følgende vendepunkter på ruterne. Roskilde Kro, Korporalskroen. Osted Kro, Lindenborg Kro og Værebro Kro. Når man læser resultatet igennem, får man det indtryk, at en del af deltagerne har indtaget noget styrkende ved alle vendepunkter. Roskilde Avis nævner da, at der blev indtaget forfriskninger. Der startede 27 ryttere, og kun 14 gennemførte indenfor tidsgrænsen på fem timer. Vinderen, Jørgensen fra Helsingør, blev mødt med hurraråb, men stor jubel tilfaldt også frk. Lindbjerg fra København, der var eneste kvindelige deltager. Hun kom flot i mål som nr. 8. Den lokale deltager Wilhelm Olsen fuldførte, men kom ind nogle minutter over tidsgrænsen. Flere lokale deltagere har dog siden sat deres præg på både Stjerneløbet og dansk cykelsport i almindelighed.

Før start. Et stjerneløb under besættelsen. Foto: Lokalhistorisk Arkiv.

De gamle stjerner

Der er givet mange lokale unge, der har fået lyst til at blive cykelstjerner, når de så Stjerneløb. Den lokale cykelklub RCR kan da også nævne mange lokale ryttere, der er kommet helt til tops indenfor dansk

Vinderen af Stjerneløbet 2017, den dengang kun 17-årige Julius Johansen.

Også i 2017 fik Stjerneløbet en lokal vinder Julius Johansen, der endnu ikke var fyldt 18 år. Han slog flere af de professionelle stjerner bl.a. Michael Mørkøv. I Blovstrød, hvor Julius er født, er man naturligvis stolt. Stoltheden voksede givet, da Julius Johansen lidt senere på året blev en suveræn vinder af WM for juniorer ved landevejs WM i Bergen. Handler det om fx fodbold ser man ikke på hvor spillerne er født, men hvilket hold de spiller for. Julius Johansen stillede op for ”Team Børkop Cykler – Carl Ras Junior”. Dette team startede i 2008 som ”Team Roskilde Junior” og var startet på lokalt initiativ for at bryde dominansen fra de jyske klubber. Det må siges at være lykkedes. Holdet var i 2017 dominerende også på verdensplan. Det er ikke vejene omkring Roskilde, der skaber gode cykelryttere, men lederne bag holdet. Da 2017 som sportsår blev omtalt i de lokale aviser, fyldte de middelmådige resultater for fodbold forbavsende meget i forhold til de internationale topresultater, når det drejede sig om cykling. Personligt kom jeg til at tænke på den lokale ”cykelopfinder” Mikael Pedersen. Julius Johansen og de andre talenter skal nok høste anerkendelse i de kommende år, men de vil da være fint, hvis de også får den, mens de er tilknyttet et lokalt hold. Holdet har da lagt stærkt ud i år med at vinde DM for juniorhold i fire kilometer forfølgelsesløb, og det vel at mærke i den hurtigste tid et juniorhold har kørt på dansk grund.


20. FEBRUAR 2018 l 17 l

K U LT U R

Gustav Wieds klar med forårsprogrammet Blues, country og rock ’n’ roll er hovedingredienserne de næste mange torsdage på Gustav Wieds Vinstue. Foråret er på vej, og det betyder samtidig, at Gustav Wieds Vinstue er klar med forårets musikprogram. Torsdag den 22. februar kl. 20 indtager bluesduoen The Rune Brothers kælderen i Hersegade, som sæsonens første act, og markerer dermed startskuddet til en lang række gratis koncertoplevelser på ølbaren i de kommende måneder. Blues, country og Rock ’n’ roll i elektrisk såvel som akustisk indpakning er ho1 modul vedingredienserne på Gustav Wieds frem til slutnin gen af maj. Blandt andre den anerkendte amerikanske sangskriver Paul Banks kig-

ger forbi, mens der også er blevet plads til lokalt islæt på plakaten i skikkelse af Thorbjørn Risager, Alabama Black Snakes og Workers in Songs.

Den roskildensiske americana-kvintet Workers in Songs er blandt forårets musikalske trækplastre på Gustav Wieds Vinstue i Hersegade.

2 moduler

FRIVILLIGCENTER ROSKILDE

Fællesannoncering fra 3 Moduler

de frivillige sociale foreninger

3 Moduler

2- dages workshop: "Ensomhedens Sprog" 7. & 8. april 2018

Spændende oplæg om OCD i lokalgruppen Roskilde

OCD-foreningens lokalgruppe i

Roskilde får den 5. marts besøg af terapeut Dina Bisbjerg og psykolog Tom Skaarup-Hille, der med overskriften "Skal ritualerne 2 Moduler tage magten" vil holde et oplæg om OCD.

Hospice Sjælland Støtteforening

Oplægget er både for OCD-ramte og pårørende, så hvis du har lyst til at blive klogere på OCD og møde andre, der også har OCD inde på livet, er du meget velkommen til at kigge forbi.

Kontakt Frivilligcenter Roskilde for mere information

Kræftens Bekæmpelse Roskilde Lokalforening inviterer til

foredrag og generalforsamling

i Kræftrådgivningen, Gormsvej 15, Roskilde

Onsdag 14. marts kl. 17

Besøgstjeneste Cannabis og kræft! Domsognets Menighedsplejes besøgstjeneste er for dig, der sidder alene og mangler selskab i det daglige, samt for dig, der har tid og lyst til at starte et nyt venskab op.

Medicinsk cannabis eller cannabis til medicinsk brug. Fakta og myter. Hvordan virker det? Hvordan arbejder Kræftens Bekæmpelse med alternativ behandling? Hvilke overvejelser bør man gøre sig, inden man går i gang?

Oplev glæden ved frivilligt arbejde Vi har brug for dig Aktiviteter Bestyrelsesarbejde Besøgstjeneste Kurser Kvindenetværket MFI, Midlertidige forældremyndighedsindehavere for uledsagede flygtningebørn Nørklerne Røde Kors Butik Samaritter Skoletjenesten Spiseklubber Sygehusbesøgstjenesten Vågetjenesten

Indbyder til årsmøde man- Vil du vide mere? dag den 26. februar 2018 Kontakt formand Anders kl. 19:00 på Hotel Scandic, W. Johansen: 2011 1481 Cand.scient, phd. Arrangementet starter kl. 19, er eller klik ind på: ved Ringen 2 i Roskilde. og projektleder Besøgsvennerne stiller sig til gratis og foregår på adressen www.roskilde.drk.dk Nanna Cornelius Operasanger Jens-Christian rådighed med et besøg mindst Jernbanegade 21 A, 4000 Wandt akkompagneret af én gang hver 14. dag. Efter foredraget serveres en let anretning, Roskilde. hvorefter vi afholder Pianisten Jytte Kiholm generalforsamling iht. vedtægterne. Bliv enten besøgsven eller Roskilde Af hensyn til planlægningen Kom og vær aktiv i underholder efter besøgsvært - kontakt Helle bedes man tilmelde sig til lokal lokalforeningens arbejde! afdeling årsmødet med Hasselby Nielsen på tlf. 20844467 Tilmelding senest fredag 9. marts på kontaktperson Kirstine Brix på 6150 1046 eller molgaard.inge@gmail.com sange til hjertet – ord til eller helle.hasselby@gmail.com  KirstineBrix@gmail.com. Bestyrelsen sin-et – tanker til livet. Frivilligcenter Roskilde er en platform for frivilligt socialt engagement.Vi kan bl.a. hjælpe med at finde en forening, hvis du har fået lyst til at engagere dig som frivillig. 3 Moduler

www.frivilligcenter-roskilde.dk

21 16 90 26

Jernbanegade 21A. Åbent man-tors kl. 10-14, og efter aftale


l 18 l 20. FEBRUAR 2018

K U LT U R

KULTURKALENDER #GGFESTIVAL

SKIBET ER LADET MED? (FOR ALLE) En opdagelsesrejse rundt på hele museet. Svend Tveskæg har fødselsdag og fejres med et stort gilde. Vikingeskibsmuseet, alle dage (t.o.m. søndag) kl. 10-17

I den kommende weekend åbnes haldørene til Danmarks største spil og computerfestival for børn, unge – og deres forældre. Kig forbi og hyg dig sammen med tusindvis af gamere. Du kan bl.a. deltage i et kæmpemæssigt live rollespil, prøve action banen – og/eller besøge de mange spændende stande, der bugner med nyt fra spilfronten. Du kan også møde dine yndlingsYouTubere.

DANMARKSHISTORIEN I DOMKIRKEN (5-10 ÅR) Omvisning med aktiviteter (45 min.). Begrænset antal pladser. Roskilde Domkirke, alle dage (t.o.m. fredag) kl. 10.15, kl. 11.15, kl. 13.15 og kl. 14.15

Og har du nået skelsår og alder - og måske ikke helt forstår de unges fascination af spil og selvbestaltede skønhedseksperter - m.v. er #GGFESTIVAL en alle tiders mulighed for at få fingeren på pulsen, hvad angår de unges digitale verden.

RIDDERSKOLEN (6-12 ÅR) Få testet din ridderlighed – tapperhed, styrke, evne til at være god mod andre m.m. Roskilde Museum, alle dage (t.o.m. fredag) kl. 11-14

De har skudt papegøjen På Roskilde Museum kan du opleve byens og egnens kulturhistorie, set via unikke arkæologiske fund og spændende udstillinger.

For 100 år siden rasede 1. verdenskrig ude i Europa. Og det bærer fugleskydningsskiverne fra dengang da også præg af. En af disse er nemlig en allegori over verdenskrigen – hentet fra biblen, nærmere betegnet Johs. Åbenbaring, 6. kapitel, stk. 4, hvor der står: ”Og en anden hest kom frem, den var ildrød, og ham, som red den, blev der givet magt til at jage freden bort fra jorden, for at

PILGRIMSREJSEN I SANKT LAURENTIUS (5 - 12 ÅR) Tag med familien på ”pilgrimsrejse” i Sankt Laurentius. Skt. Laurentii Kirkeruin, alle dage (t.o.m. lørdag) kl. 11-15 SJOV MED RULLER (FRA 6 ÅR) Lav højtalere og andre fine ting ud af tomme toiletruller. Gadstrup, Gundsømagle, Jyllinge, Roskilde, Viby og Ågerup Bibliotek, alle dage (t.o.m. søndag) i bibliotekets åbningstid

ONSDAG 21. FEBRUAR HYGGELIG BOGSNAK Vi mødes to gange i løbet af foråret om en udvalgt bog. Jyllinge Bibliotek kl. 16

PS.

Nye udgravninger i Vindinge bekræfter, hvad man længe har formodet, nemlig at området havde en særlig betydning i romersk jernalder. Det kan man høre meget mere om, når Roskilde Museum inviterer til foredrag om udgravningerne med arkæolog Anne Kirstine Vestergaard onsdag den 21. februar.

på en pilgrimsfærd til Spanien og såmænd også tilbage igen. På egen hånd kan familien prøve kræfter med pilgrimsrejsens mange udfordringer. Håndværksmuseet inviterer indenfor til to aktivitetsdage i vinterferien med fokus på filtning af uld og træværksted. Under kyndig vejledning af museets frivillige.

FOREDRAG Hvordan kan kulturskattene på havbunden bevares? Om hvordan havbunden kan undersøges, stabiliseres og bevares. Vikingeskibsmuseet kl. 19.30 GEO & THOMAS SKOV Comedy-show. Gimle kl. 20-23

FREDAG 23. FEBRUAR

HELENE BLUM & HARALD HAUGAARD BAND Danmarks folk-diva nr 1 Helene Blum og violinist Harald Haugaard. Gimle kl. 19.30 SANGENS SKJULTE SKATTE Den Ungarnske Ambassade og Roskilde Domkirke inviterer til koncert med det verdensberømte pigekor Pro Musica. Roskilde Domkirke kl. 19.30-21

LØRDAG 24. FEBRUAR CHILDRENN Råtung syre-sludge og mørk rock med den danske rockgruppe Childrenn. Gimle kl. 21-23.30 (dørene åbner kl. 20) FAMILIE- OG MOTIONSORIENTERING Prøv orienteringsløb - baner i alle sværhedsgrader. Boserupgård Naturcenter start kl. 13-13.30

SØNDAG 25. FEBRUAR ØRNENS DAG Dansk Ornitologisk Forening byder på storslåede oplevelser ved Ørnens Dag over hele landet. Strandpromenaden i Jyllinge kl. 10-14 KONCERT MED REG & ANDREAS Songs from the heart. Et varieret koncertprogram inden for pop og gospel. Himmelev Sognegård kl. 15-16

menneskene skulle myrde hverandre, og der blev givet ham et sværd”. Stærke sager.

Feriefristelser for børn og barnlige sjæle Madam Romse er vild med skumfiduser, elsker at lege med legetøj - og at lave det selv. Sammen med de børn, som lægger vejen forbi hendes magiske legetøjsværksted. Værkstedet er åbent sidste lørdag i hver måned – og i uge 8, altså i vinterferien. Her sender ROMU og Skt. Laurentius også børnene og deres voksne mere end 500 år tilbage i tiden –

Gælder hele uge 8

BYG EN BOG Lær hvordan du folder, samler og syer din egen bog af genbrugsmaterialer. Byens Hus, alle dage (t.o.m. fredag) kl. 10-13

Roskilde Kongrescenter/Bauhaus Arena råder i alt over godt 10.000 m2. Det giver grønt lys til at skabe formidable indendørs oplevelser for enhver smag – indenfor sport og kultur, i bredeste forstand. Om det så er Ferry eller Maze, der står på plakaten.

Én af deludstillingerne handler om Roskilde og Omegns Fugleskydningsselskab, der har eksisteret i godt 225 år. Her skyder man fortsat én gang om året efter kunstige fugle, og vinderen af skydekonkurrencen bliver så årets fuglekonge – deraf udtrykket: ”Han har skudt papegøjen”. Udover æren får fuglekongen til opgave at få fremstillet en fugleskydeskive – der illustrerer hans daglige virke/levebrød. Apropos brød vil en bager typisk få malet en kringle eller lignende. En stor del af de ofte farvestrålende og smukke skiver udstilles nu på museet. En skive viser eksempelvis bondemanden bag sin plov, mens en anden – og senere skive – har sit fokus på en stor mejetærsker. Skydeskiverne giver dermed også et indblik i samfundsudviklingen.

Vinterferie

MANDAG 26. FEBRUAR UDGRAVNINGERNE I VINDINGE Foredrag med arkæolog Anne Kirstine Vestergaard. Området havde stor betydning i romersk jernalder. Roskilde Museum kl. 19-20.30

TORSDAG 22. FEBRUAR RUNDT OM HELE DANMARKS DIRCH Alle kender Dirch! Gulddysse Kulturgård kl. 19 IRISH INSPIRATION Musikere fra Roskilde/København spiller en trad. irsk jam. Klosterkælderen kl. 19 UGE 08/2018

VORT SVAGE MOD Digtere i krig - en poetisk koncert. Roskilde Bibliotek kl. 19.15-21

TIRSDAG 27. FEBRUAR GRIEGS GENIALE VÆRKER Stephan Roed fortæller om den norske nationalkomponist, Edward Grieg. Gadstrup Kirke kl. 19-20 BENTE SCAVENIUS Kunsten er på dagsordenen med en af Danmarks førende eksperter. Arrangeret af ROSA. Roskilde Bibliotek kl. 19-21

Dette er et udvalg af events i Roskilde Kommune. Se dem alle i app’en Roskilde LIVE. Se også info om pris og tilmelding i appen.

roskilde.dk

Telefon 4631 3000


20. FEBRUAR 2018 l 19 l

K U LT U R

Meld dig som indsamler Jakobskirken samler håb ind til Folkekirkens Nødhjælp søndag den 11. marts og hver eneste krone i indsamlingsbøssen og på MobilePay gør en forskel for verdens fattigste. Tilmeld dig på www.blivindsamler.dk eller til Jakobskirkens kontor på tlf. 46366535.

ROMU-foredrag om Christian 4. Onsdag den 28. februar markerer ROMU og Roskilde Domkirke 370 årsdagen for Kong Christian 4. død. Historien om Christian 4. er fortællingen om kongen, der arvede et mægtigt rige, for derefter at sætte det meste over styr og sætte Danmark på kurs mod svenskerkrige og nederlag. Samtidig er det dog også fortællingen om et Danmark, der for alvor trækkes ud af middelalderens skygge og bringes ind på den europæiske scene hvad angår udenrigspolitik, kunst, industri og handel. Christian 4. er en farverig skikkelse, som både har sat sig fysiske spor i kendte byggerier, men som også levede et til tider udsvævende liv. Historiker Steffen Heiberg har netop udgivet genudgivet en revideret udgave af sit store værk ”Christian 4. - en europæisk statsmand”. Hei-

berg er en fantastisk fortæller, og i selskab med Domkirkens pigekor der bla. til tonerne fra Domkirkens orgel vil opfø-

re Kong Christian (stod i røg og damp) kommer vi tættere på 1600-tallets Danmark og Kong Christians tid.

Fakta Tid: Onsdag den 28. februar kl. 19-21. Gratis Sted: Roskilde Domkirke, Domkirkepladsen 3, 4000 Roskilde

Dém kan du høre i Byparken Rasmus Walther og Michael Falch er blandt navnene til juli måneds gratiskoncerter. Det fulde program til sommerens gratiskoncerter i Byparken, som Gimle og Roskilde Kommune står bag, er netop blevet offentliggjort, og det står således klart, at de mandlige artister sidder tungt på de fire tirsdage i juli måned. Med hensyn til genre og alder spænder feltet til gengæld bredere. Michael Falch, Rasmus Walther, Marvelous Mosell og Jonah Blacksmith hedder de fire navne, der skal indtage scenen i de grønne omgivelser, og dermed er der lagt op til alt fra rendyrket pop til rock, folk og oldschool hiphop i moderne indpakning.

Rasmus Walther er blandt de kunstnere der lægger vejen forbi Roskilde i forbindelse med sommerens byparkskoncerter.

Fakta: Byparkskoncerter Tirsdag den 10. juli: Rasmus Walther Tirsdag den 17. juli: Jonah Blacksmith Tirsdag den 24. juli: Marvelous Mosell Tirsdag den 31. juli: Michael Falch & Dét Band Musikken starter 19.30 alle fire tirsdage, og der er gratis adgang.

LIVEMUSIC THURSDAYS PROGRAM FORÅR 2018

TORSDAG 22. FEBRUAR

TORSDAG 5. APRIL

TORSDAG 3. MAJ

THE RUNE BROTHERS

J-TEX

DANIEL ERIKSEN (N)

TORSDAG 1. MARTS

LØRDAG 7. APRIL

TORSDAG 10. MAJ

RINGO DENNOV BAND

DE HALVAKUSTISKE

HP LANGE

Smækker velspillende Pop & Rock ( Kl. 15.30)

Swingende Country & Blues

TORSDAG 8. MARTS

TORSDAG 12. APRIL

TORSDAG 17. MAJ

WORKERS IN SONGS (TRIO)

DEXTER SHAW OG PETER NANDE

Banks solo og intim

Big Creek Slim med bror

Rock´n Roll og Blues der rykker

Roskilde band- skal opleves live TORSDAG 15. MARTS

BEAT & STROMP Bluesdou med stor lyd TORSDAG 22. MARTS

NISSE THORBJØRN

Mundharpe, sang og guitar – we like TORSDAG 29. MARTS

Swingende Country & Blues

Roots med sjæl og humor TORSDAG 19. APRIL

ALABAMA BLACK SNAKES

Roy Rogers “lærling” (tbc)

POUL BANKS TORSDAG 24. MAJ

TRAINMAN BLUES Super blues band

Akustisk session

TORSDAG 31. MAJ

TORSDAG 26. APRIL

Navnet afsløres senere

THORBJØRN RISAGER DUO

Risager og Emil Balsgaard back in Roskilde

CARL SONNY LEYLAND & TROELS JENSEN

SURPRICE

FRI ENTRÉ ALLE KONCERTER STARTER KL. 20.00 (undtagen lørdag 7/4 hvor vi starter kl 15.30)

(Double Piano Night)

VI HAR DE BEDSTE ØL FRA HELE VERDEN Arrangerer derfor også ølsmagninger m.m.

Hersegade 11 · 4000 Roskilde · www.gustavwieds.dk

Ring for nærmere info -

tlf. 46 36 53 35


l 20 l 20. FEBRUAR 2018

K U LT U R

Klassisk på Katedralen Onsdag den 28. august er der klassisk på programmet på Roskilde Katedralskole, når Roskilde Musikforening Henschelkvartetten på Roskilde Katedralskole. Program og billetter via www.roskildemusikforening.dk

Bøffer af da krogmodnet nsk højreb

vin Nyd et glas r.. te n ve u d s imen

TAKE AWAY I SÆRKLASSE Forudbestilling ved mere end 5 kuverter.

Fredag og lørdag kl. 17.00-20.00 Husk, vi har også vinen til maden.

Lars Rasmussen har i en lang årrække beskæftiget sig med rosenmotivet, men til forskel fra tidligere har billedkunstneren denne gang valgt at tage afsæt i markant større formater.

WEEKENDENS KLASSIKER Gammeldags oksesteg

med glaserede perleløg, gulerødder, råstegte karto�ler og kraftig skysauce

125,-

15 års lokal kunstpause er slut:

Nu udstiller Lars Rasmussen i Roskilde

Se ugens menu på gastronetten.dk v/Christian Zwicky

mail@gastronetten.dk · Clermontgade 36 4000 Roskilde · Tlf. 46 35 12 91

Efter udenlandske udfordringer er den 65-årige maler klar til at indtage RoS Gallery med udstillingen ’Memento Miraculi.

met begyndte for alvor at melde sig, da Lars RasmusDet er pænt stykke tid si- sen for to år siden vendte den Lars Rasmussen sidst hjem fra en stor udstilling præsenterede sine værker i på Manhattan i New York. hjembyen, men om kort tid Alle værker blev solgt, og vil 15 års dødvande være et den internationale svendeoverstået kapitel, når den prøve syntes således bestå65-årige billedkunstner åb- et, set ud fra en kommerciel ner udstillingen Memento synsvinkel, ligesom efterMiraculi på RO’s Gallery. Det spørgslen fra hele verden sier langt fra en tilfældighed, den da har været mærkbar. at det blev galleriet, der i fol- Alligevel valgte maleren, efkemunde fortsat går under ter et bestillingsarbejde for navnet Gasværket, som skal biskoppen af Aalborg Stift danne bagtæppe til Ras- Henning Toft Bro, at indgå mussens lokale comeback, en aftale med RoS Gallery. ”Det kan lyde arrogant, der ferniseres lørdag den 3. den amerikanske marts kl. 13-16 med blandt men andre borgmester Joy Mo- kunstverden er et kæmpe marked, der på mange mågensen (S) på talerstolen. ”Sidst jeg udstillede i Ros- der er upersonlig og uden kilde var det også på Gas- den intimitet og dialog, som værket, hvor Lars (Wie An- jeg søger i min kunst og mit dersen, indehaver af RoS forhold til publikum. Men Gallery red.) dengang var når det er sagt, så er der styr bestyrer. Lars er fornuftig og på tingene i New York, og  en god person til at drive et alle opfører sig ordentligt”,  galleri, fordi han har en klar understreger Lars Rasmus    holdning til det, han præ- sen.  senterer, og en seriøsitet, stor    som  jeg sætter pris på”,  Rosens mysterier  forklarer Lars Rasmussen. Fælles for 2015-udstillingen  på Agora Gallery i New York og den kommende i RoskilHjem til intimiteten Lysten til på ny at udstille de er til gengæld motiverne. sine arbejder tæt på hjem- Rosen udgør igen omdrejAf Holger Vincents





       









22. feb.

Geo & Thomas skov hva' så nu?

ningspunktet for de hovedsageligt nye værker, der dog tager afsæt i markant større formater sammenlignet med billedkunstnerens tidligere præstationer. ”I rosen oplever jeg en spænding, der fortæller os noget om tilværelsens mysterium. Den sårbarhed som kronbladene har og den aggressivitet, der er i tornene. Hvis jeg tog en knappenål og stak dig det rigtige sted (peger på journalistens hals), kunne du forbløde. Så sårbare er vi, samtidig med at mennesket rummer en styrke og en kraft, der har gjort os i stand til at overleve i ufattelige tider. Det er den kontrast, der er på spil”, forklarer Lars Rasmussen og opsummerer: ”Det er ikke bare en køn blomst. Det er et menneskeligt drama, der udspiller sig.”

Bogudgivelse på vej

Den aktuelle kunstner er således ikke bange for at sætte ord på egne værker, og den nye udstilling, hvis danske titel lyder noget i retning af ’husk miraklet’, får derfor også følgeskab af en bogudgivelse, der er blevet til i

et samarbejde mellem Lars Rasmussens og forfatteren, billedkunstneren og roseneksperten Torben Thim. ”Vi har nærmest haft daglige samtaler fra september sidste år til januar i år om teksterne til de enkelte værker, og det har været en spændende proces. Nu håber jeg, at den henvender sig til alle typer mennesker”, forklarer Lars Rasmussen.

Fakta: Memento Miraculi (3. marts-1. april) Udstillingen på RoS Gallery er Lars Rasmussens første i Roskilde i 15 år og har rosen som det alt overskyggende omdrejningspunkt. Memento Miraculi ferniseres lørdag den 3. marts fra kl. 13-16, hvor blandt andre borgmester Joy Mogensen holder tale.


20. FEBRUAR 2018 l 21 l

N AV N E

Ny sognepræst ved Roskilde Domkirke

Signe Faurholdt (th.) med sin familie: datteren Inge, gemalen Lars og sønnen William i den nyåbnede grønthandel på Stændertorvet.

Glad og ydmyg Af Tomas Skov

”Jeg fik et helt chok”, fortæller Signe Faurholdt, der åbnede sin bugnende grønthandel, Persillepigen, torsdag den 15. februar. Fra den tidligere morgenstund vrimlede det ind

med nysgerrige kunder i den indbydende butik på Stændertorvet, og det har holdt ved lige siden. ”Der var nærmest krammekø i butikken - og man skulle tro, at de kendte mig, for jeg havde mange flasker gin med hjem”, gri-

ner Persillepigen, der har været overvældet af den overstrømmende interesse. ”Jeg var virkelig ydmyg hele ugen - og så har det bare været sjovt. Nu er kunsten at holde grebet”, siger Signe Faurholdt.

Sten Asbirk fylder 70 år Mandag den 19. februar fyldte biologen Sten Asbirk 70 år. Hans arbejdsliv har været fuldt af aktivitet, især kredsende om tre emner: fugleliv, naturbeskyttelse og kunstnerisk virksomhed. Asbirk har boet det meste af sit liv i Roskilde, og det var også her, han som dreng begyndte at se på fugle. Gennem dette kom han ind i landsforeningen Natur og Ungdom, hvis landsformand han senere blev i 1972-73. Efter sin eksamen fik Asbirk job som fred-

ningskonsulent i Dansk ornitologisk Forening, og arbejdet her førte videre til ansættelse 1979 som f re d n i n g s m e d a r b e j d e r ved det daværende Hovedstadsråd. Efter syv år fik Asbirk mulighed for at

skifte til det statslige fredningsarbejde i Fredningsstyrelsen, hvor han forblev indtil pensioneringen i 2013. Sten Asbirk lever nu et aktivt pensionistliv, der omfatter pasning af børnebørn, korsang og en del tillidshverv indenfor fugle og natur. Han er engageret i arbejdsgrupper i ornitologisk forening og Danmarks Naturfredningsforening, medlem af præsidiet for Verdensnaturfonden og af Nationalparkrådet for Skjoldungernes Land.

Søndag den 4. marts klokken 10 indsættes Torben Jeppesen som ny sognepræst ved højmessen i Roskilde Domkirke. Torben Jeppesen indtræder således i den ledige stilling, der opstod efter udnævnelsen af Maria Harms til førstepræst efter Paul Kofoed Christiansens fratræden og flytter ind i sammen med familien i den ny renoverede embedsbolig i St. Gråbrødrestræde. Domkirkens nye sognepræst er 53 år og kommer fra en stilling som sognepræst ved Grøndalskirken i København, hvor han har virket siden 2001. ”Jeg er glad for at være generalist, og jeg synes, det er et privilegium at være involveret i mange forskellige arbejdsområder, ikke mindst mødet med mennesker i deres forskellige livssituationer, og Roskilde Domkirke har det, jeg særligt brænder for, nemlig et rigt varieret gudstjenesteliv og mange kirkelige handlinger”, siger Torben Jeppesen i en pressemeddelelse. Torben Jeppesen glæder sig endvidere til at blive en

Torben Jeppesen er 53 år og kommer fra en stilling som sognepræst ved Grøndalskirken i København.

del af dagliglivet i Roskilde og flytter sammen med sin kone sognepræst i Vor Frelsers Kirke på Christianshavn Susanne Møller Olsen og yngste søn på 18 år ind i embedsboligen i St. Gråbrødrestræde 12 den 1. marts. Den nye sognepræst får desuden kontor i Domkirkens administration, Domkirkestræde 10, og udover til højmessen den 4. marts kl.

10 får menigheden mulighed for at hilse på ved den efterfølgende reception i Konventhuset. Med Torben Jeppesens ansættelse er præstegruppen ved Roskilde Domkirke nu igen fuldtallig med Domprovst Anne-Sophie Olander, førstepræst Maria Harms og sognepræsterne Ane LaBranche, Sarah K. Ziethen og Torben Jeppesen.

Se alle vores kurser og arrangementer på: www.rosa-roskilde.dk

ROSA Aftenskole - Debat og dialog Aftenskole - Roskilde

NY musikprofil på læreruddannelsen i Roskilde!

MUSIK I BLODET? ..Og vil du: bygge din karriere på din musikpassion? Kunsthistorikeren Bente Scavenius

Hvad skal vi med Kunst? Kan vi undvære Kunst?

Velkommen til en spændende aften, hvor kunsten er på dagsorden med en af Danmarks førende kunstekspert.

Tirsdag 27. februar kl. 19 - 21 Roskilde bibliotek Pris: 80 kr.

Hjerneforskeren Troels W. Kjær

Hvorfor bliver vi klogere af, at trække vejret korrekt? Kan man træne sin empati? Troels W. Kjær er en af landets førende eksperter inden for hjerneforskning, og forskningen om hvordan hjernen påvirkes af forskellige faktorer og stimuli.

Mandag 12. marts kl. 19 – 21 Roskilde Bibliotek Pris: 100 kr.

Alle arrangementer foregår på Roskilde Biblioteket, i salen. Tilmelding : www.rosa-roskilde.dk Du er altid velkommen til at ringe: 46 37 09 09 Se alle vores aktiviteter på : www.rosa-roskilde.dk

Med venlig hilsen

Roskilde

gøre en forskel for børn og unge med musik? have gode jobmuligheder inden for musik og kulturliv? Åbent Hus 26. februar kl. 17 - 19 phabsalon.dk/musik18


l 22 l 20. FEBRUAR 2018

1. The Big Apple, 2. UNESCO’s Verdensarvsliste, 3. Aztekerne, 4. Himmelsøen, 5. 1.000.000 liter, 6. 100 år, 7. L. Ron Hubbard, 8. Jakob Engel-Schmidt, 9. En stør, 10. Carpoeira

- så samles byen

PaperQuiz

SALG Helene Risum Bladchef helene@paperboy.gratis Tlf: 2332 7119 Nina Holm Mediekonsulent nina@paperboy.gratis Tlf: 2289 9076

Hver uge stiller vi spørgsmål fra både Roskilde og verden omkring os. Test dig selv – og vind håneretten over dine venner og familiemedlemmer.

REDAKTION

(Find svarene øverst)

Tomas Skov Redaktør tomas@paperboy.gratis Tlf: 2679 4048 Holger Vincents Journalist holger@paperboy.gratis Tlf: 3052 7408

1 ✦ VERDEN

2 ✦ ROSKILDE

3 ✦ HISTORIE

4 ✦ NATUR

5 ✦ MAD&DRIKKE

Hvilket kælenavn har New York?

Hvilken eftertragtet liste kom Roskilde Domkirke på i 1995?

Hvilket folk regerede i det nuværende Mexico, da det blev erobret af Hernán Cortés i 1521?

Hvad hedder den tidligere Darup grusgrav i dag?

Hvor mange liter fadøl blev der skænket på Roskilde Festival i 2017?

6 ✦ KENDTE

7 ✦ RELIGION

8 ✦ POLITIK

9 ✦ DYRERIGET

10 ✦ SPORT

Lise Nørgaard fejrede en rund fødselsdag i 2017. Hvilken?

Hvad hedder skaberen af religionen Scientology?

Hvilken Venstrepolitiker har trukket sig fra politik efter en narkodom?

Fra hvilken fisk får man ægte kaviar?

Hvilken brasiliansk sport kombinerer dans og kampsport?

ADMINISTRATION Patrick Holbek Udgiver. Ansv. patrick@paperboy.gratis Tlf: 4058 4437 Lone Ovesen Bogholder lone@paperboy.gratis Tlf: 2049 1162 PRODUKTION Trine Frimand Grafiker trine@paperboy.gratis Lotte Jensen Grafiker lotte@paperboy.gratis Paperboy udkommer hver tirsdag/onsdag til samtlige husstande i Roskilde Kommune. Tryk: OTM Avistryk. Trykoplag: 35.668 eks. Udgiver: Paperboy ApS Det er ikke tilladt at gengive artikler uden tilladelse fra Paperboy.

Natlinser Borchsgade 6 C, 1. sal 4000 Roskilde Åbent: mandag-fredag 9-16

Har du ikke modtaget Paperboy? Kontakt FK distribution via link på Paperboys hjemmeside paperboy.gratis Eller ring på telefon

70 10 40 00

ž Sov din nærsynethed væk ž Bremser udviklingen af din nærsynethed ž Skarpt syn uden briller, kontaktlinser eller laseroperation ž Perfekt valg til tørre øjne ž Sundeste valg af linser

NYHED ž Nu også med læsestyrke Skomagergade 10 · 4000 Roskilde Tel. 46 36 01 02 · www.optiknicolais.dk roskilde@optiknicolais.dk


20. FEBRUAR 2018 l 23 l

Bennies Pletskud

Roskilde i billeder

Vind et 10 turs ølkort til KlosterkÌlderen

Facebookgruppen Roskilde i billeder er oprettet af Kasper Jørgensen, der selv har en passion for fotos fra Roskilde.

Paperboy sender hver uge fotograf Bennie Hansen fra Billedbutikken pĂĽ gaden for at ďŹ nde ugens pletskud. Er du den heldige pĂĽ fotoet, sĂĽ kan du afhente et 10 turs rabatkort til velskĂŚnket specialøl pĂĽ byens ølbar. VĂŚrdi 450,-

Fotografierne er en skøn blanding af fotos fra det historiske Roskilde og smukke landskaber til det hurtige snapshot af en Roskildebegivenhed. Er du selv interesseret i foto, sü kan du sende en forespørgsel for at blive medlem af gruppen. Skal dit foto i Paperboy, sü send en besked til Kasper og giv dit foto et par linjer...

Rabatkortet kan afhentes hos KlosterkÌlderen, St. GrübrøderstrÌde 23, 4000 Roskilde. Åbent man.-fre. kl. 14-24 - Fredag kl. 12-02 - lørdag kl. 10-02 - Søndag: Lukket

KĂŚllingehaven forrige weekend. Fotograf: Yvonne Olsen

RUBRIK GIV DIT VISITKORT TIL HELE ROSKILDE KOMMUNE - HVER UGE ALARM & LĂ…SE

VINDUESPOLERING

REPARATION

AIA-Tyverialarm • ABA-Brandalarm • Røgkanon Adgangskontrol • Video-overvügning • Hundevagt • Gitter Lüse • Vagt tilsyn • PorttelefonanlÌg • EDB-sikringswire

R O S K I L D E V I N D U E S P O L E R I NG Roskilde, HolbĂŚk, Lejre Private og Erhverv

AUTORISERET RUKO-FORHANDELER OG ISO 9001 GODKENDT Godkendt af forskikringsselskaberne, DBI og SKAFOR    TIL R GE  LĂ… NY  

E

RDEROBE GA & D BA , EN KK EFTER MĂ…L Vi reparerer alle mĂŚrker indenfor KĂ˜

symaskiner og overlocker, ogsĂĽ for institutioner.

Design selv dine lĂĽger. Priseksempel:

10 alm. lĂĽger 5 skuffefronter 15 greb 20 indv. 120 graders hĂŚngsler Montering-levering-moms-garanti

Kort reparationstid Mulighed for afhentning Kursus tilbydes

Hovedkontor: Industrivej 37 4000 Roskilde Tlf. 70 267 100

Se mere klart i hverdagen

www.roskildevinduespolering.dk

www.alarmeksperten.dk

TANDLÆGE

24 24 15 46

– en del af

EL-INSTALLATĂ˜R

AUTORISERET EL-INSTALLATĂ˜R

Vi er lige her for dig, dine tĂŚnder og dit smil!

ONLINE

Vi udfører alle former for kosmetisk tandbehandling skünsomt og professionelt...

Man.-tors.: 8-18 ¡ Fre: 8-16 TandlÌgerne i Centrum ¡ v/Lars Weltzer ¡ Algade 5 ¡ Roskilde

Ring 46 35 12 43 - eller book pĂĽ tandicentrum.dk

PASFOTO BYENS BILLIGSTE

PASFOTO e... De helt rigtig

4 STK.

50,-

BILLEDBUTIKKEN V/BENNIE HANSEN

KĂ˜GEVEJ 60, 4000 ROSKILDE, TLF. 40 25 15 92 Ă…BENT MANDAG OG TORSDAG KL. 13-16

- LOKAL ELEKTRIKER - ERHVERV / PRIVAT - KVALITET TIL TIDEN - DĂ˜GNVAGT

TLF. 4636 8446 www.amsbo.dk - Skovbogade 2B, 4000 Roskilde

Selv en lille annonce i Paperboy bliver set... Denne her plads kan blive din. Formatet er 86 mm x 50 mm. Kontakt salgsafdelingen. Paperboy Roskilde Borchsgade 6 C, 1. sal - 4000 Roskilde Ă…bent: mandag-fredag 9-16

Kr. 10.850,-

Parkering foran butikken

Vores showroom er ĂĽben lørdag kl. 10.00-14.00. Ă˜vrige tidspunkter efter aftale.

DANSK Mød os pĂĽ KĂ˜KKENRENOVERING Algade 64 ¡ 4000 Roskilde ¡ Tlf. 46 35 12 71 / 20 33 45 49

Omrüdets største udvalg i Pfaff, Husqvarna, Viking, Bernina, Singer og Janome.

Hos os fĂĽr du personlig betjening fra start til slut

Store Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde *&(#.,! *&(#. &)" #

Tlf. 46 78 26 30 • Fax 46 78 62 30 #   /-    email: info@danskkoekkenrenovering.dk

$ # %&%)""&""%(%&,( %" • www.danskkoekkenrenovering.dk

KĂ˜KKEN

R TIL NYE LĂ…GER OBE GE LĂ… E NY DL& GARDER KĂ˜KKEN, BATI EFTER E OBMĂ…L KĂ˜KKEN, BAD & GARDER EFTER MĂ…L Vores Showroom er ĂĽbent lørdag kl. 10.00-13.00 Ă˜vrige tidspunkter efter aftale.

DANSK KĂ˜KKENRENOVERING

Hos os fĂĽr du personlig betjening fra start til slut

Store Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde

Tlf. 40 41 35 36

email: info@danskkoekkenrenovering.dk • www.danskkoekkenrenovering.dk

RENGĂ˜RING Mindre rengøringsfirma med mange ĂĽrs erfaring tilbyder:

KVALITETS RENGĂ˜RING Vi har fĂĽet et par ledige stunder som nu tilbydes efter â€?først til mølleâ€? princippet. Ring for uforpligtende tilbud og nĂŚrmere information.Vi tilpasser os dine ønsker og behov til meget rimelige priser.

RING 40 86 02 97 Eller skriv til jjanepia@live.com


Skræddersyet solafskærmning - perfekt til et stilfuldt hjem

Vær klar

VIND EN MARKISE

til sollyset vender tilbage

Køb et STILA produkt inden 31/3, og deltag i lodtrækningen om en skræddersyet STILA markise til en værdi op til kr. 30.000,-

Bestil inden 1. marts og få

20%

RING EFTER GARDINBUSSEN Hos Gardin-Expressen får du professionel rådgivning, måltagning og opsætning - din sikkerhed for et godt resultat!

GardinExperten etabl.1977

Solafskærming på mål: Markiser • Parasoller • Rullegardiner • Lamelgardiner • Plisségardiner • Panelgardiner • Persienner • Duoroller

VIBY SJ. TLF. 46 19 33 55 • ROSKILDE TLF. 46 32 13 50 • NYKØBING SJ. TLF. 59 91 12 45 • LEJRE TLF. 46 40 25 11

Pbro uge 08 2018  
Pbro uge 08 2018  
Advertisement