Page 1

ROSKILDE 3. årgang · Uge 6 7. februar 2017 www.paperboy.gratis 7. FEBRUAR 2017 l 13 l

Trods en svag tilbagegang ligger Roskilde Kommune på en delt 10.-plads på listen over de kommuner, hvis elever præsterer bedst i forhold til, hvad man kan forvente.

Glade tilflyttere

Camilla, Kim og Aksel Toustrup nyder tilværelsen, trygheden og fællesskabet i et af Kristiansmindes mange rækkehuse. Side 14

Roskildes ældste huse ligger i ’Klumpen’ i Sønderlundskvarteret. Her bor Uffe Eggers i en lerstampet idyl, hvis oprindelse fortaber sig i en fjern fortid. Side 23

Jordens hældning

Lars Malm er den ene halvdel af pop-duoen Nordstrøm, og er samtidig gymnasielærer på Katedralen. Vi mødte ham til en snak om musikken. Side 26

Sønderlund og Hyrdehøj

Tusind tak for en forrygende start i grundsmagbutikken! Vi glæder os til at møde endnu flere af jer i butikken til mad og bagekurser.

Vi har åbent tirsdag til fredag kl. 15 til 19. Husk at bestille jeres pizza i forvejen. Marie & Jens

BY NIGHT Mandag til torsdag aftenåbent til kl. 24

Samme gode service og lave priser som om dagen grundsmag.dk · facebook.com/grundsmag Helligkorsvej 12, 4000 Roskilde · Telefon 23 45 67 63

Arne Stubbe Automobiler A/S Helligkorsvej 12 · 4000 Roskilde · Tlf. 42 94 48 19

Fokus på Hyrdehøj og Sønderlundskvarteret

Røde Roskilde

% 0 6

Eleverne fra kommunens 8.-10. klasser gav 60 procent af deres stemmer til rød blok ved torsdagens skolevalg. Vi har kigget nærmere på de enkelte skoler.

Vi stiller skarpt på Hyrdehøj og Sønderlundskvarteret. Læs om tilflytterne, spøgelseshuset, popstjernen fra Katedralen og den tidligere rockerborg.

SERVICE

Altid noget at komme efter!

Blomster, sammenplantninger, gavekurve, vært- & værtindegaver, brugskunst & interiør, delikatesser, øl & vin

Afhentning af hverdagsmad og gode surdejsbrød og ikke mindst fredagspizza.

Side 12

Åndernes hus

Foto: Per Hammerich, Dansk Drone Kompagni - Dronekompagniet.dk

9. klasser i top ti

ROSKILDE: Betonvej 2 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 33 04 00

Side 13-27

Side 32

stubbe.dk

Ældreministeren aflagde lynvisit i Asterscentrets kolonihave:

Thyras turboturné 36130

Side 6

Ring til home RO´s Torv for en

GRATIS og uforpligtende salgsvurdering 38 41 35 00

Kok Med Kul På - mad ud af huset

KONFIRMATIONSMENU PR. COUVERT FRA KR.

175,-

roskilderostorv@home.dk Anne Crone

SE VORES STORE UDVALG AF SELSKABS- OG GRILLMENUER

Stevnsvej 94 · 4600 Køge Tlf: 207 25 207 · www.kokmedkulpå.dk

HOVMØLLER BOLIG www.hovmøller.dk

Telefon 3313 0010 - bolig@hovmoeller.dk


l 2 l 7. FEBRUAR 2017

Hop ud i det...

Ledige stillinger i Roskilde Kommune Følgende jobs er opslået i kommunen: Administration, specialister og ledelse • Genopslag: Attraktiv stilling som afdelingsleder på SCR Kommunikation. • Kontorelev til Roskilde Kommune. • Genopslag: Rådgiver til Ungeafsnittet. • Roskilde Bibliotekerne søger en uddannet biblioteksassistent. • Borgervejleder til Informationscenter, som kan smile i telefonen. • Projektleder til Digitaliseringsforeningen Sjælland. • Jobcenter Roskilde søger erfaren virksomhedskonsulent. • Jobcenter Roskilde søger to erfarne virksomhedskonsulenter til Fleksområdet. • Nyoprettet lederstilling for ejendomsservice. • Jobcenteret søger erfaren og engageret arbejdsmarkedskonsulent til Team A-dagpenge i Jobservice. • Dygtig og engageret kollega søges til fast stilling i Børn og Unge. • Socialrådgiver til specialskole med miljøterapi og forældrearbejde. • Materielgården søges nye gode kollegaer. Ældre og hjemmepleje • Plejecenter Bernadottegården søger en socialog sundhedsassistent. • Sygeplejersker søges til aftenvagt på Plejecenter Toftehøjen. • Distrikt Midt Hjemmepleje søger afdelingsleder. • Er du sygeplejersken vi skal have som kollega. • Hjælp til selvhjælps teamet Roskilde Kommune søger social og sundhedsassistent. • Hjemmeplejen, Distrikt Midt søger engageret social- og sundhedsassistent til dagvagt. • Centersygeplejerske til Plejecenter Trekroner. • Rehabiliteringscenter, Kastanjehaven søger SSA’er til barselsvikariat. • Aftensygeplejersker søges til Roskilde Nord. • Plejecenter Astersvej søger SSA. • Afdelingsleder søges til Hjemmeplejen Distrikt Nord. • Erfaren hjemmesygeplejerske søges til Distrikt Nords sygeplejegruppe. • Primær sygeplejerske søges til Distrikt Nords hjemmesygepleje. • Sygeplejerske til Plejecenter Astersvej. • Trekroner rehabilitering søger social- og sundhedsassistent til primær dagvagt. • Sygeplejerske søges til Rehabiliteringscenter Trekroner. Pædagogik og undervisning • Dansklærer søges til Klostermarksskolen. • Bostedet Koglerne søger ambitiøse og engagerede pædagoger eller SSA til tværfaglig indsats. • Kultur og naturpædagog søges til Den selvejende institution Børnehaven Dyssegården. Sundhed og Behandling • Er du fysioterapeut? – og har du lyst til at arbejde tværfagligt og rehabiliterende i Roskilde Kommunes HTSH? Faglærte stillinger inden for køkken, service og håndværk • Kantineleder søges til Himmelev Skole.

Bemærk at der løbende offentliggøres nye stillinger på kommunens hjemmeside samt at stillinger med udløbet ansøgningsfrist ikke vises. Følg derfor med på www.roskilde.dk/job.

Hop ud i det... Ny idrætspark i Rådmandshaven? Roskilde Kommune undersøger mulighederne for at opføre en moderne idrætspark i Rådmandshaven som skal indeholde et nyt kommunalt stadion og en række kommercielle faciliteter, som f.eks. sportscollege, ungdomsboliger, sportel og fitnesscenter. Det vil vi gerne fortælle mere om, så derfor inviteres alle interesserede til: Borgermøde om ny idrætspark, mandag den 27. februar kl. 17-19 i kantinen på rådhuset, Rådhusbuen 1, 4000 Roskilde. På mødet præsenterer borgmester Joy Mogensen byrådets overvejelser om en ny idrætspark og Mangor og Nagel Arkitektfirma A/S fremlægger det foreløbige skitseprojekt.

Nyt fra Roskilde Bibliotekerne

Er du blot nysgerrig, eller har du kommentarer eller gode ideer til projektet, som så kan tages med i den videre udvikling af projektet, så duk op. Husk tilmelding til borgermøde senest den 20. februar 2017 på kulturogidraet@roskilde.dk eller på 4631 4066. Læs mere under roskilde.dk/indflydelse, hvor du kan finde høringsmaterialet, herunder skitseprojektet, og komme med skriftlige kommentarer og ideer frem til mandag den 6. marts 2017 kl. 12. Du kan også kigge forbi Bylivslab i Byens hus fra den 13. - 24. februar for at se plancher og få et skitseprojekt med hjem.

Hvordan kan du spare energi? Har du en idé til et klimaprojekt, der handler om hvordan du i hverdagen kan spare energi, så søg Miljøpuljen Roskilde.

Lovebooks: Booktalk for unge “All you read is love”, er sloganet hos forlaget Lovebooks, der har specialiseret sig i saftige kærlighedshistorier for unge. Mandag den 13. februar kan du få inspiration til gode læseoplevelser, når Christina Yhman Kaarsberg og Rikke Møller fra Lovebooks fortæller om, hvad der rører sig inden for kærlighedsbøger, chick-lit, dramaer og meget andet. Det er på Roskilde Bibliotek fra kl. 19-21. Samme aften starter vi en læseklub for unge, så de fremover kan mødes og tale om bøger sammen. Det koster 25 kr. at deltage i booktalken. Køb billetter på roskildebib.dk/Detsker eller på bibliotekerne. Sjov Ferie klar til vinterferien Nedtællingen er begyndt til skolernes vinterferie i uge 8, og Sjov Ferie er igen klar med fede aktiviteter alle ugens dage for skolebørn i Roskilde Kommune. Mød YouTube-stjernen Julia Sofia, slå katten af tønden i Jyllinge Svømmehal, prøv Virtual Reality, lav legetøj til dit kæledyr og meget mere. Læs om det hele i Sjov Feries nye vinterferie-folder, som netop er blevet uddelt på kommunens skoler, eller læs den digitale udgave på roskildebib.dk/sjovferie. Det er også her, du tilmelder dig de forskellige aktiviteter.

Fristen er mandag den 1. maj 2017. Læs mere om puljen, hvem der kan søge, hvad ansøgningen skal indeholde m.v. på roskilde.dk/miljøpulje. Miljøpuljen Roskilde er en årlig pulje på 100.000 kr. som Roskilde Kommune uddeler til projekter, der sætter fokus på klima og miljø. I 2017 har projekter med fokus på energibesparende adfærd førsteprioritet. Sammen gør vi noget – det er jo vores klima!

...deltag på et rygestopkursus i Sundhedsog omsorgscenter Syd Nyt hold i Viby starter tirsdag den 28. februar 2017 kl. 16. Kursusforløbet foregår over 5 tirsdage fra kl. 16-18.30 – nemlig 28. februar, 7. marts, 14. marts, 21. marts og 4. april. Kurset er gratis og for borgere i Roskilde Kommune. Kurset holdes på Sundheds- og Omsorgscenter Syd, Tofthøjvej 20, 4130 Viby Sj. Tilmelding er nødvendig til Sundhedscentret på tlf. 4631 7702 eller sundhedscenter.roskilde.dk husk at oplyse et telefonnummer.

Få indflydelse Vær med til at få indflydelse på det område du bor i – og/eller andre sager, du som borger eller virksomhed har interesse i. Her kan du se Roskilde Kommunes: • Borgermøder • Sager i høring og indsende høringssvar • Afgørelser hvor du har mulighed for at indgive klage Borgermøder Ny idrætspark i Rådmandshaven?. 27. februar 2017. Nyt byområde på Musicon. 1. marts 2017. Høringer Nye boliger ved Folden og Hegnet i Trekroner. 17. februar 2017. Roskilde idrætspark – indledende høring. 6. marts 2017. Forslag til fællesregulativ for Værebro Å-systemet. 6. marts 2017. Roskilde bymidtes facader og skilte. 16. marts 2017. Syvbækken – forslag til restaureringsprojekt. 20. marts 2017. Nyt boligområde på Musicon. 26. marts 2017. Afgørelser Tillæg til miljøgodkendelse af Roskilde Lufthavn samt afgørelse om VVM. 9. februar 2017. Landzonetilladelse til minigolfbane på Spraglehøjgård, Spraglehøjvej 1, 4040 Jyllinge. 15. februar 2017. Udvikling af Milen ved delvis afvikling af Darup Idrætsanlæg. 17. februar 2017. Små boliger ved Stenvænget. 17. februar 2017. Omfartsvej ved Tjæreby. 17. februar 2017. Landzonetilladelse til udvidelse af p-plads og midlertidig byggeplads - P-pladsen på Store Valbyvej i Himmelev Skov, matr.nr. 9f himmelev By, Himmelev, Herregårdsvej 68. 21. februar 2017. Påbud om nye vilkår om egenkontrol og opgørelser til Varmeværket Hovedcentralen. 6. marts 2017.

roskilde.dk

Telefon: 4631 3000


7. FEBRUAR 2017 l 3 l

3D-billede med forbehold for ændringer

3D-billede med forbehold for ændringer

3D-billede med forbehold for ændringer

nu åbnes salget! Kom til premiere d. 11. februar kl. 13-15

62 lejligheder i roskildes nye, kreative kvarter bifaldet - en symfoni af arkitektur, kreativitet og fællesskab Bifaldet er urbane boliger med store terrasser, penthouselejligheder og et fælles orangeri helt oppe på toppen. De arkitekttegnede boliger er på 76, 92, 130 og 155 m2. Det mangfoldige mix af lejligheder passer til både børnefamilier, studerende, seniorer og singler. Pris fra 2.95 mio. til 7.5 mio. kr.

Bifaldet ligger på Musicon, der er Roskildes nye, kreative bydel. Her skal du flytte ind, hvis du vil bo i et pulserende og aktivt kvarter, hvor det kreative og fællesskabet er i højsædet. Fra Musicon er der kort afstand til Roskilde Station. Boligerne sælges af EDC Erlands. Ring hvis du har spørgsmål: 71 74 77 20.

Åbent hus på Bifaldet lørdag d. 11. februar kl. 13-15. Rabalderstræde 10, 4000 Roskilde

Læs mere på Bifaldet.dk


l 4 l 7. FEBRUAR 2017

Roskilde

HÌrvÌrk mod skole Lørdag kl. 10:14 fik politiet anmeldelse om hÌrvÌrk, der fandt sted kl. 04:50 pü Lynghøjskolen, Svogerslev. En flise var blevet smidt gennem vinduet til skoleinspektørens kontor, hvorefter der var smidt fyrvÌrkeri ind i kontoret. Det førte til forskellige skader i rummet. Heldigvis udbrød der ikke brand pü stedet. Politiet efterforsker nu sagen og hører gerne fra vidner til hÌrvÌrket. Ring pü 114.

Roskilde

FĂŚrdselsuheld

Lørdag kl. 11:51 var en 17-ürig ung mand fra Frederiksberg ude at trÌne pü sin cykel sammen med en gruppe andre cykelryttere. Han cyklede fra Kirkevej og ud pü Store Valbyvej, hvor der er ubetinget vigepligt og blev ramt af en bil, der kørte fra nord mod syd af Store Valbyvej. Bilen blev ført af en 38-ürig mand fra Roskilde. Den 17-ürige kom alvorligt til skade ved uheldet er blev overført til Rigshospitalet med bl.a. hovedtraumer. Der var flere vidner til

uheldet, der alle blev tilbudt krisehjÌlp. Stedet blev undersøgt af en bilinspektør. Politiets sidste oplysninger om den 17-ürige er, at hans tilstand fortsat er kritisk.

nÌgtede at udlevere penge m.v. til dem. De fire røvede forurettedes telefon og forsvandt fra stedet. Kl. 00:44 kom en dørmand i problemer med en gruppe unge ved Sdr. Ringvej, hvor 8-9 personer stak af fra stedet. En af dem tabte en telefon, og det viste sig at vÌre ovennÌvnte forurettedes telefon. Politiets efterforskning tyder pü, at en eller flere af røverne nÌvnt ovenfor ogsü var involveret i uroen med ovennÌvnte dørmand.

Jyllinge, Roskilde

Fald fra altan

Natten mellem lørdag og søndag kl. 01:53 faldt en 38-ürig mand fra en altan og ca. to meter ned, da han ville urinere fra altanen. Han var kortvarig bevidstløs, men havde tilsyneladende ikke lidt overlast. Han blev dog indlagt til observation for hjernerystelse.

Roskilde

Cyklist traďŹ kdrĂŚbt

En 50-ĂĽrig kvindelig cyklist døde mandag aften den 30. januar efter en fĂŚrdselsulykke pĂĽ Astersvej ved Ă˜stervangsskolen i Roskilde. Kl. 7:30 om morgenen overhalede hun en bil venstre om og ramte den, da den 23-ĂĽrige bilist svingede. Kvinden, der var lĂŚrer pĂĽ Ă˜stervangsskolen, døde sent mandag aften af sine kvĂŚstelser.

Roskilde

NarkopĂĽvirket bilist

Natten mellem lørdag og søndag kl. 02:07 anholdt politiet en 19-ürig mand fra København, der kørte bil pü Jernbanegade. Han var püvirket af narkotika og fik udtaget en blodprøve. Han blev ogsü fundet i besiddelse af under et gram kokain, hvorfor han ogsü blev sigtet for overtrÌdelse af lov om euforiserende stoffer.

Roskilde

Røveri Søndag kl. 11:17 modtog politiet en anmeldelse om røveri, der

fandt sted lørdag omkring kl. 23:00 i RabalderstrÌde, hvor en 17-ürig ung mand fra Roskilde blev udsat for røveri af fire unge med sydlandsk udseende. En af de unge slog forurettede i ansigtet, da han

PERSONLIG OG ÆRLIG BETJENING GENNEM 25 ÅR

OG GRATIS NDE G I L TE UFORP UD TILB

SKAL KĂ˜KKENET ELLER BADEVÆRELSET PIFTES OP? SĂ… KONTAKT OS! Mange lader sig friste af et godt tilbud. “Spar momsenâ€? lyder godt – men i bund og grund handler det jo om nettoprisen, du skal betale for varen. Gør derfor dig selv den tjeneste at undersøge markedet, 

  TIL R GE LĂ… E NY 

inden du slĂĽr til. MĂĽske kunne du blive positivtEN, BAD RDEROBEoverrasket ‌ Ring & GA KĂ˜KK og book tid til et gratis og uforpligtende besøg hos dig. Vi er med selv dine lĂĽger. hele vejen fra opmĂĽling til montering.Design Priseksempel: EFTER MĂ…L

Vi er din

10 alm. lĂĽger 5 skuffefronter 15 greb 20 indv. 120 graders hĂŚngsler Montering-levering-moms-garanti

Vi er din

STORT UDVALG I MICRO Kr. 10.850,LAMINAT- OG FOLIELĂ…GER TIL KĂ˜KKEN, BAD OG GARDEROBE DANSK EFTER INDIVIDUELLEKĂ˜KKENRENOVERING MĂ…L

samarbejdspartner samarbejdspartner Se det store udvalgog pü vores hjemmeside Bliv udfordret Revisionved og Revision eller besøg vores showroom. Beierholm MTB 2017 rüdgivning rüdgivning

Vores showroom er ĂĽben lørdag kl. 10.00-14.00. Ă˜vrige tidspunkter efter aftale. Hos os fĂĽr du personlig betjening fra start til slut

Store Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde *&(#.,! *&(#. &)" #

Tlf. 46 78 26 30 • Fax 46 78 62 30 #  /-  email: info@danskkoekkenrenovering.dk

$ # %&%)""&""%(%&,( %" • www.danskkoekkenrenovering.dk

erenkeltstartsløb vores speciale Mountainbike - søndag d. 30. april 2017

Giv den gas pü 20, 30 eller 40 km pü en sjov og teknisk rute pü og ved det berømte �hvide spor� i Hvalsø. LÌs meget mere pü www.beierholm-mtb.dk.

GĂĽskĂŚrgade 32 6100 Haderslev Tlf. 74 52 18 12

Vores showroom er übent lørdage kl. 10.00-13.00.

erĂ˜vrige vores tidspunkterspeciale efter aftale. 40 41 35 36

www.beierholm.dkGĂĽskĂŚrgade 32 6100 Haderslev Tlf. 74 52 18 12

I samarbejde med:

www.beierholm.dk

DANSK KĂ˜KKENRENOVERING Store Valbyvej 217¡ Store Valby ¡ 4000 Roskilde

25 JUBILÆUM

info@danskkoekkenrenovering.dk www.danskkoekkenrenovering.dk


7. FEBRUAR 2017 l 5 l

Frederiksborgvej igen med på kystbeskyttelse En stor andel af beboerne i den østlige del af Roskilde Havn sagde i 2015 nej til et skitseprojekt for sikring af området. Klima- og Miljøudvalg bakker nu op om et revideret projekt for kystsikring. Følgegruppen har koordineret en fælles tilbagemelding til kommunen, hvor den fortæller, at 19 af de 22 ejendomme, som omfattes af en sikring, ønsker at være med.Gruppen har dog forbehold i forhold til den opgradering af strandpassagen, som indgik i det oprindelige projekt. Man ønsker, at passagen bliver smallere og består af natursten - evt. hugget flade, men ikke af en glat betonoverflade.

Forudsætninger for kystbeskyttelsen På den baggrund indstiller Klima- og Miljøudvalget til byrådet, at der gennemføres en ny interessetilkendegivelse blandt beboerne. Tilkendegivelsen skal ske ud fra forudsætninger om: • At et nyt kystbeskyttelsesprojekt skitseres i dialog med følgegruppen, og at projektet får et mere individuelt præg og mulighed for, at eksisterende mure

eventuelt kan indgå i sikringen. • At det kommende digelag påtager sig det fulde ansvar for sikringens holdbarhed, da holdbarheden af eksisterende mure ikke kan fastlægges med 100 procent sikkerhed. Endelig indstiller udvalget, at byrådet beslutter et fast beløb til medfinansiering af kystbeskyttelsen, og at grundejerne betaler den resterende del - og mere end 50 procent, hvis nødvendigt. Det skyldes, at det nye projekt efter alt at dømme bliver dyrere end det oprindelige. ”Jeg er rigtig glad for på beboernes vegne, at de er kommet på banen igen. Selv ved den seneste stormflod her efter jul kunne vi jo se, at der var brug for beskyttelse på den østlige side – selv om vandet kun kom op i 1,5 m”, siger formanden for Klima- og Miljøudvalget, Jonas Bejer Paludan.

Sikringen i vest er længst fremme I øvrigt ser det ud til, at det bliver beboerne ved havnens vestlige del, der kommer først i gang med kystbeskyttelsen. Efter at én

Roskilde Gardiner

Den blå streg viser, hvor kystsikringen kan placeres. Den røde streg viser, hvilke boliger, der er omfattet af sikringen. Beboerne øst for Frederiksborgvej vil kun få deres adgangsvej oversvømmet, og det er derfor planen, at de skal betale en mindre andel af sikringen.

beboer har tilbagekaldt sin klage, har kommunen nu på beboernes vegne sendt ansøgningen til Kystdirektoratet den 11. januar. Ifølge direktoratet vil tilladelsen komme senest efter tre måneder. Herefter er der i én måned endnu en mulighed for at klage, men hvis det ikke sker, kan projektet gå i udbud til maj. Det betyder, at anlægsstarten kan være i juli, og at det hele er færdigt til december.

20%

PÅ SOLAFSKÆRMNING

GARDINSYNING

ÅBNINGSRECEPTION Fredag den 10. februar fra kl. 14-18 i Ringstedgade 6A

1/2 PRIS

Vi byder på et glas bobler og der vil være smagsprøver på te, kage og andre lækkerier. Så kig forbi TE Salonen glæder sig til at byde velkommen til alle der nyder en god kop te, og livsnydere i det hele taget. TE Salonen har et stort udvalg af kvalitet te fra hele verden, samt lækre delikatesser. Nyd det i TE Salonen’s hyggelige stuer, eller køb med hjem som gave eller til dig selv. Menukortet byder ud over hjemmebagte kager og scones også på lækre frokostretter som sandwichs, salater og den populære kartoffelpizza.

Stort udvalg af kvalitets te – også økologisk Lækre delikatesser Hjemmebagte kager og scones – også glutenfri Lette frokostretter God kaffe!

RINGSTEDGADE 6 A, ROSKILDE. TLF. 26 72 22 90

Ring efter Gardinbussen

VI TILBYDER: Gardiner · Rullegardiner Persienner · Foldegardiner Lamelgardiner · Panelgardiner Markiser · Plisségardiner Vask af gardiner

Roskilde Gardiner · Gullandsstræde 6 · 4000 Roskilde Tlf. 4635 3402 · roskildegardiner@gmail.com


l 6 l 7. FEBRUAR 2017

Formand for Social- og Sundhedsudvalget Morten Gjerskov greb chancen til et par hurtige udvekslinger med ældreministeren Thyra Frank under hendes visit på Asterscentret i Roskilde.

På besøg i kolonihaven Landets første ældreminister, Thyra Frank (LA), besøgte Asterscentret i Roskilde fredag den 3. februar, hvor hun blandt andet begejstredes over plejehjemmets kolonihavehus. Af Tomas Skov

Ældreminister Thyra Frank (LA) besøgte Asterscentret i Roskilde fredag den 3. februar for at høre, hvordan man kan gøre flere kolde hænder varme i ældreplejen ved at fjerne eller lempe på uhensigtsmæssige regler og dokumentationskrav. Tilmed promoverede hun et tiltag fra Sundheds- og Ældreministeriet, der nu stiller en pulje på 425 millioner kroner til rådighed, som landets kommuner kan søge for at flytte madproduktionen tilbage på plejehjemmene – en livslang mærkesag for den tidligere plejehjemsleder. Pengene er øremærket til at etablere køkkener, så det atter bliver muligt at lave mad fra bunden ude på de enkelte plejehjem.

Eget køkken Efter en centraliseringsbølge for 20 år siden er produktionen af dagens måltider imidlertid alle-

rede på vej tilbage på de enkelte plejehjem – særligt i Roskilde, hvor kun ét enkelt plejehjem ikke laver sin egen mad, men til gengæld får det leveret fra et af de andre af kommunens plejehjem. ”Vi har mange underernærede ældre, og det sidste, der forsvinder, er faktisk sanserne. Jeg er så glad for at på de plejehjem, jeg har besøgt i dag, der har man sit eget køkken, så det er heldigvis noget, man prioriterer”, konstaterede ministeren, som heller ikke selv går af vejen for en sanseoplevelse. ”På det plejehjem, jeg besøgte tidligere i dag, kunne man dufte de nybagte boller ude fra køkkenet, og jeg fik sådan lyst til en bolle med en ordentlig gang tandsmør”, betroede ministeren, som er optimistisk på de ældres vegne.

Øget selvværd ”De får en langt højere livskvalitet. De får oplevelsen af at kunne dufte, hvad man skal have til aftensmad, og de kan måske ligefrem være med til at skrælle en kartoffel. Mange af disse borgere har jo brugt en stor del af deres liv i deres køkken, og det giver dem selvværd at få lov til at vise, at de stadig kan bidrage”, tilføjede Thyra Frank, som forudser, at kommunerne kan spare penge på den lange bane ved at sikre god mad til de ældre. ”Vi ser mange indlæggelser af

svage og underernærede ældre, så det kan både spare penge og menneskelige lidelser”, sagde hun efter rundturen på plejecentret.

I kolonihavehuset Til gengæld var der ikke meget tid til faglige udvekslinger mellem ministeren og Centerleder Gitte Limkilde. En såkaldt Marte Meo-konsulent fortalte om metoden, som er blevet anvendt på plejecentret gennem otte år. Og så blev det til en ministertur gennem huset, hvor hun fik set de nye rammer og hilst på både beboere og medarbejdere. ”Og så fik hun set vores kolonihavehus, som vi tager på udflugter i. Mange af vores ældre er jo ikke så mobile, men har stadig brug for oplevelser og det kan vi give dem på udflugter i vores kolonihavehus”, siger Gitte Limkilde, som fulgte den begejstrede minister på visitten.

”Smukt er det måske ikke, men det er det bedste, jeg kan klare”, sagde Thyra Frank, da hun stillede op til fotografering.


7. FEBRUAR 2017 l 7 l

Valentinsdag Tirsdag den 14. februar

STOR FISKETAPAS-MENU NOK TIL 2 PERS.

175

Gør dagen til noget særligt for den du holder af!

HAR ALT TIL DAGEN

00

SPANGSBERG CHOKOLADE Æske 250 gram

79

95

Blomster afdelingen har alt i buketter FRA

175

00

Alt i chokoladeæsker

VALENTINSDAG MENU Helstegt oksemørbrad med årstidens grønt. Smørbagte kartofler og rødvinssauce Dessert: brownies Inkl. en flaske Reserve du Palais God idé at bestille på forhånd.

Nok til 2 personer PR. MENU

195

00

Bemærk!

TILBUDDENE GÆLDER KUN I MENY HIMMELEV

Meny Himmelev

Søren Seier Rasmussen, Købmand

Himmelev Sognevej 95, Himmelev, Roskilde. Tlf. 46 36 42 33 · Åbningstider: Man.-fre. 8-20 lør. 8-18 søn. 8-18 · www.menyhimmelev.dk


l 8 l 7. FEBRUAR 2017

Roskilde Kommune inviteret med i samarbejde om Lindegården

Selv om Center Lindegården hører under Københavns Kommune, er beboerne borgere i Roskilde Kommune med ret til fx alkoholbehandling. Derfor indgår kommunen i det nye samarbejde. De fleste husker nok det tragiske overfald på bostedet Lindegården, hvor en medarbejder blev dræbt af en beboer. På den sørgelige baggrund har Københavns Kommune og Region Sjælland taget initiativ til at invitere Roskilde Kommune med i en fælles arbejdsgruppe: ”Det er en meget sørgelig hændelse, og selv om det på ingen måde var Roskilde Kommunes ansvar, er det stadig vigtigt, at vi som myndighed - hvis vi kan bidrager med faglige input

til, hvordan beboerne får en så god behandling som muligt. Det, tror jeg på, også vil have betydning for medarbejderne og de pårørende, siger Bent Jørgensen, formand for Beskæftigelsesog Socialudvalget i Roskilde Kommune.

Lindegårdens beboere brug for støtte Beboerne på Lindegården har svære psykiske lidelser, der gør, at de har brug for støtte i hverdagen. De tre myndigheder skal se på, hvordan borgerne på det socialpsykiatriske bosted kan få en mere sammenhængende social støtte, misbrugs- og psykiatribehandling. Lindegårdens beboere er borgere i Roskilde Kommune, og det giver Roskilde

visse forpligtelser som bopælskommune for opholdstedets beboere. Roskilde Kommune yder sygepleje, støtte til alkoholbehandling og til dele af stofmisbrugsbehandlingen.

Beboere underlagt flere instanser Mange myndigheder og fagpersoner er involverede. Som beboer på Lindegården hører man under Københavns Kommune, får evt. sygepleje fra Roskilde Kommune og kan samtidig være indskrevet i den regionale distriktspsykiatri eller have indlæggelse på en psykiatrisk sengeafdeling. De dårligst fungerende beboere på Lindegården har ikke bare tre forskellige myndigheder involveret i deres behandling, men fra

den enkelte myndighed kan der også være forskellige fagpersoner inde over borgerens støtte og behandling. Det komplicerer det hele yderligere, at der er tale om en dårligt fungerende beboergruppe, som typisk har vanskeligt ved at have relationer til mange mennesker.

Bedre behandling på tværs Arbejdsgruppen har medlemmer fra Københavns og Roskilde Kommuner samt Region Sjælland. Den fælles arbejdsgruppe skal kortlægge de enkelte parters ansvarsområder og komme med forslag til, hvordan der skabes god sammenhæng mellem den sociale støtte, den sundhedsfaglige misbrugsbehandling og den

Bostedet Lindegården dannede rammen om en tragisk hændelse, hvor en syg beboer dræbte en medarbejder.

psykiatriske behandling. Målet er en bedre behandling til beboerne, hvilket også vil være til gavn for både pårørende og ansatte. Arbejdsgruppen forventes at

Hjemløse får fod i eget skæve hus Stenvænget, mellem Roskilde Ret og jernbanen, kommer til at danne rammen om fem billige boliger og et fælleshus, som Roskilde Kommune ønsker at opføre i løbet af 2017. Målet er en husleje på max 3.500 kroner, og de små huse bliver på cirka 40 kvm: ”Erfaringen viser, at målgruppen for de skæve boliger traditionelt set har meget svært ved at være i en almindelig bolig. Derfor glæder det mig, at vi får gang i det her projekt”, siger Bent Jørgensen, formand for Beskæftigelses- og Socialudvalget og fortsætter: ”Lokalplanen giver mulighed for 10 huse, men vi starter med det halve og ét fælleshus. Vi ved, det er en god idé ikke at bygge for stort, hvis vi skal fastholde borgerne i det nye miljø og fællesskab. Derfor må der gerne være lidt højt til

være færdig med sit arbejde i maj 2017.

mere selvhjulpne. Blandt de 40 procent, der flyttede, var der også ’positive fraflytninger”, hvor beboerne fx flyttede til en anden egen bolig eller sammen med kæresten. Potentielle beboere har været inddraget i forhold til indretning af de skæve boliger og arealerne omkring dem. Efter en opstartsperiode vil man vurdere, om der

er basis for at udvide med yderligere boliger. Her vil beboerne også blive spurgt til råds. Projektet er inspireret af skæve boliger i blandt andet Høje Taastrup og Esbjerg. Her har man gode resultater med forskellige skæve boligtiltag, herunder brugen af sociale viceværter.

FAKTA På Stenvænget bygges fem ’skæve’ boliger på ca. 40 kvm hver samt ét fælleshus. Lokalplanen giver mulighed for at bygge yderligere fem huse.

loftet og luft omkring beboerne”. Blandt voksne med længerevarende hjemløshed vurderes der at være syv til ti borgere i Roskilde Kommune, som vil være inte-

resseret i en ”skæv bolig”. Det vil sige en bolig, som er billig, placeret bynært, som ikke har for tæt naboskab, men alligevel giver mulighed for socialt fællesskab. En evalueringsrapport

fra Socialministeriet (2006) af ’skæve boliger’ viste, at ca. 60 procent af beboerne blev boende i deres skæve bolig i den to-årige periode, der blev evalueret på. De fik bedre livskvalitet og blev

Roskilde næstmest populær i Danmark

GASTRONOMISKE WORKSHOP – GUADALUPE HERNANDEZ Tag med på en gastronomisk rejse til Sydamerika og få ny inspiration! Mexicansk gastronomi: lørdag 11. februar kl. 10.30 – 14.30 hold: 17238 Mexico er en af de lande hvor man eksperimenterer med nye spændende smage, for eks. chokolade og chili: det hedder MOLE! Vi kokkerer ægte mexicanske mad. Peruviansk gastronomi: lørdag 11. marts kl. 10.30 – 14.30 hold: 17239 Peruviansk gastronomi er så eftertragte at den er ved at overhale inkabyen Machu Picchu i popularitet! Perus madrevolution er en fornyelse af det traditionelle folkekøkken. Vi lærer at bruge nye ingredienser. Sted: Hedegårdenes skole. Pris: 180 kr. Pensionist/ledig/efterløn: 140 kr. Husk at medbringe 120 kr. til materiale – tak.

Postnummer 4000 havde flest hussalg i 2015, men er nu blevet overhalet af Horsens. Roskilde holder dog stadig en flot andenplads. Af Tomas Skov

Se mere info på : www.rosa-roskilde.dk Tilmelding: www.rosa-roskilde.dk Eller: rosa@rosa-roskilde.dk · Tel: 4637 0909

• Udgiften udgør i alt 5,981 millioner kroner. • Udgifterne til social vicevært afholdes af forventet statsligt tilskud de første tre år. • Anlægsudgiften til etablering finansieres af forventet statstilskud, driftsmidler og låneoptagelse. Finansieringen sammensættes af statstilskud på 2,4 millioner kroner, drifts- og udviklingsmidler på i alt 2,5 millioner kroner, der overføres til anlæg og et lån på 1,081 millioner kroner. •D riftsudgifterne for boligerne samt afdrag og forrentning af lån betales over huslejen for boligerne.

Med venlig hilsen

Ifølge tal fra Danmarks Statistik var Horsens Jyllands hurtigst voksende kommu-

ne i 2015 med en befolkningstilvækst på knap 1.400 borgere. Tilsyneladende er den tendens fortsat i 2016, for i forhold til sidste år har de mange salg i postnummer 8700 bevirket, at Horsens har overhalet 4000 Roskilde.

Forvist til andenpladsen Roskilde var Danmarks mest populære kommune i 2015, og den ligger altså nu nummer to på listen over de mest populære postnumre i 2016 med i alt 615 solgte

huse og rækkehuse. Ikke så ringe endda.

Top ti over flest solgte huse i 2016 1. 8700 Horsens: 629 2. 4000 Roskilde: 615 3. 8600 Silkeborg: 523 4. 6000 Kolding: 473 5. 7400 Herning: 463 6. 4700 Næstved: 426 7. 7500 Holstebro: 403 8. 7100 Vejle: 400 9. 8800 Viborg: 396 10. 2650 Hvidovre: 387


7. FEBRUAR 2017 l 9 l

MØRE tilbud I HIMMELEV SPAR 6000

ENTRECÔTE

VÆGT CA. 1 KG

4 STK.

100

00

SPAR 4000 T-BONE STEAKS

Vægt ca. 400 g.

PR. STK.

89

95

Tilbuddene gælder kun i Meny Himmelev og til og med lørdag d. 11. februar 2017.

FISKEAFDELINGEN TILBYDER:

SPAR 5000

SPAR 500

LAKS

100 gr.

TORSKEFILET

PR. PK.

24

95

PR. 1/2 KG.

75

00

DELIKATESSEN TILBYDER:

Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

FÆRDIGRETTER Mange varianter. Til 2 pers. PR. STK.

39

95

SPAR 5000

PR STK.

99

95

THE AUSSIE BAG South Eastern Australia, australien. Shiraz. Let-drikkelig rødvin med flot farve og delikat duft. Pæn og velstruktureret vin med elegant smag af blåbær, lakrids, morbær, sorte oliven og krydderier. Alc. 14,5%.

Bemærk!

TILBUDDENE GÆLDER KUN I MENY HIMMELEV

Meny Himmelev

Søren Seier Rasmussen, Købmand

Himmelev Sognevej 95, Himmelev, Roskilde. Tlf. 46 36 42 33 · Åbningstider: Man.-fre. 8-20 lør. 8-18 søn. 8-18 · www.menyhimmelev.dk


l 10 l 7. FEBRUAR 2017

TILBUDDENE GÆLDER TORSDAG, FREDAG OG LØRDAG

Vinmanden tilbyder: Valpolicella Ripasso

Corterosso Primitivo Manduria

75 cl.

6 fl.

375

75 cl.

6 fl.

299

00

SPAR

28470

SPAR

42070

Tilbuddene gælder kun torsdag den 9./2 til og med lørdag 11/2 2017

00

SPAR

6000 Tullamore Whisky 70 cl.

Linie Aquavit 70 cl.

99

99

95

95

SPAR

6000 er All

e

Mød os på

Marbjergvej

Trekroner www.facebook.dk/superbrugsentrekronerbenhavnsvSuperBrugsen ej www.facebook.dk/superbrugsentrekroner Kø

svej

Åbent helt til kl. 22.00

Mød os på

Trekroner St.

to mo

d elan

k

lbæ

Ho

BUTIK

8-20 n

je rve

Åbent hver dag kl.

Alle

Hed

BAGEREN HAR ÅBENT HVER DAG FRA KL. 7:00

Trekr on

ron Trek

· Trekroner Centervej 51

·

4000 Roskilde


7. FEBRUAR 2017 l 11 l

TILBUDDENE GÆLDER TORSDAG, FREDAG OG LØRDAG

Slagteren tilbyder: Svinemørbrad

1/2 svinekam

100

Pr. stk.

69

Hel kylling

Lakseside

25

100

4 stk.

00

1200 gr. Pr. stk.

700 gr. Pr. stk.

00

Ribeye eller entrecôte 4 stk. Pr pk.

125

00

79 Trekr on

ron Trek

er All

e

k

Mød os på

Trekroner www.facebook.dk/superbrugsentrekronerbenhavnsvSuperBrugsen ej www.facebook.dk/superbrugsentrekroner Kø

svej

Åbent helt til kl. 22.00

Mød os på

Trekroner St.

Marbjergvej

lbæ

to mo

d elan

Åbent hver dag kl.

Alle

8-20 n

je rve

Ho

BUTIK

00

Hed

BAGEREN HAR ÅBENT HVER DAG FRA KL. 7:00

00

Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

Dansk kalveculotte Pr. stk.

00

PRISFALD

· Trekroner Centervej 51

·

4000 Roskilde


l 12 l 7. FEBRUAR 2017

9.klasser i top ti

vernes faglighed og trivsel. også andet end afgangskaRoskilde Kommune Det må vi også forvente, når rakterer i 9.klasse, der beligger som forventet forældrenes økonomiske, stemmer. Men vi skal fastuddannelsesmæssige og holde et højt fagligt niveau, over landsgennemsociale baggrund er stærke- og det kan vi bl.a. måle på, snittet, selv om karak- re end landsgennemsnittet, om 9. klasserne går frem siger formanden for Sko- igen i næste måling”, siger tergennemsnittet i le- og Børneudvalget Claus Claus Larsen. 9.klassernes afgangs- Larsen”. Alle skal videre prøver er faldet. Nedrykning Roskilde Byråd har et mål

Af Emma Skovgaard Jørgensen Klummen er et fast indslag i Paperboy, hvor vi har givet pennen fri til en gruppe mennesker, der har det til fælles, at de alle på den ene eller den anden måde er rodfæstet i Roskilde. Det er avisens faste holdeplads for markante meninger og gode personhistorier, alle med udgangspunkt i ugens skribent, men først og fremmest med Roskilde i centrum.

Ude godt, men hjemme bedst ”I Danmark er jeg født, der har jeg hjemme. Der har jeg rod, derfra min verden går. Du danske sprog, du er min moders stemme, så sødt velsignet du mit hjerte når. Danmark, mit fædreland!” Efter et halvt år, hvor jeg mere eller mindre har opholdt mig konstant udenfor Danmarks grænser (hvis vi ser bort fra julen i hvert fald), er det dejligt igen at sætte kurs mod Danmark. Vi får det alt for ofte til at lyde som om, at græsset er grønnere på den anden side. Belgien er et dejligt – omend et meget splittet land, og i den flamske del, hvor jeg har tilbragt 5 måneder, er befolkningen forholdsvis homogen, præcis som den danske befolkning. Jeg har nydt at være i et land, hvor afgifterne og supermarkedernes priser er lavere, hvor butikker, som Primark rent faktisk har mulighed for at eksistere, og et land hvor en stor del af strømmen kommer fra atomkraft. Det er gode værdier og politiske tiltag, som vi bør tage til overvejelse i Danmark. Jeg har boet i Gent, som er en af Belgiens flotteste byer, hvis ikke den flotteste, når man udelukkende kigger på bymidten. Gamle borge ligger side om side med storslåede katolske kirker, men idet man når udenfor en vis radius af bymidten, så er det en by, som mere end noget andet er præget af grim belgisk arkitektur. Jeg glæder mig til at komme hjem til Roskilde, hvor moderne byggeri, verdensarv og bevaringsværdige huse ligger side om side. Det kan vi være stolte af! Danmark er et lille land, men Danmark er et fantastisk land. Danmark kan meget – også alene. Vi har et samfund, hvor borgerne i høj grad føler sig trygge, hvor graden af korruption er lav, og hvor valgdeltagelsen er høj. Vi er et land, hvor sammenhængskraften er høj, og hvor vi har noget til fælles med andre danske borgere, hvad end de bor i Vestjylland, København eller Nordsjælland. Det skal vi værne om i fremtiden, ligesom vi skal værne om det danske sprog og vores danske værdier. Vi ER danske, og det betyder faktisk noget. Vi har noget til fælles – og vi har mere til fælles, end vi hver især har med andre europæiske lande. Jeg er jo konservativ, så at jeg er glad for mit fædreland, kommer nok ikke som nogen stor overraskelse, men min kærlighed til Danmark er kun blevet større det sidste halve år. Jeg har indset, hvor meget jeg savner Danmark, mit netværk og min familie. Værdien af dét, vil et udlandseventyr aldrig kunne hamle op med. Ude er godt, men hjemme er altid bedst.

Umiddelbart er der grund til at glæde sig over, at Roskilde Kommunes 9.klasseelever fortsat ligger noget over landsgennemsnittet for karakterer i afgangsprøven. Det viser den årlige lovpligtige kvalitetsrapport for folkeskolen, som netop er behandlet af Skole- og Børneudvalget. ”Roskilde Kommune ligger over landsgennemsnittet på alle målinger af ele-

om, at alle elever kommer videre til en ungdomsuddannelse. Kvalitetsrapporten viser, at 91 procent af eleverne 15 måneder efter endt grundskole er i gang med en ungdomsuddannelse, mod et landsgennemsnit på 86,3 procent. Der sker et vist frafald, og seks år efter endt grundskole forventes 80,5 procent af Roskilde Kommunes elever at have fuldført en ungdomsuddannelse. Der er altså endnu et

Men kommunen er rykket fra en 8.- til en delt 10.-plads på listen over de kommuner, hvis elever præsterer bedst i forhold til, hvad man kan forvente. Dermed holder de sig lige inden for byrådets politiske mål om at være i den danske top ti. ”Alle børn skal blive så dygtige, de kan i folkeskolen. De skal blive så dygtige, at de kan gennemføre en uddannelse og i sidste ende få et godt job. Det er der

Udsalg Hos Hanna SPAR OVER 80% Sort cardigan

F.eks.

Kjole Før 299,95 Str. 38-46 95

49

Fra Soya. Str. 36-40. Sort m/v-hals. Før 299,95

49

95

Kraftige vinterkjoler Med turtel- eller rullekrave. Grå el. sort. Før op til 359,95

99

95

Str 36-44

stykke vej til den ambitiøse kommunale målsætning. Roskilde Kommunes 9. klasse elever kom ud med et gennemsnit på 7,5 i afgangsprøverne i 2015/16 i forhold til det nationale på 7,0. I skoleåret før, altså i 2014/15, lå Roskilde Kommunes elever 0,5 procentpoint højere med et gennemsnit på 7,9, mens det nationale var 7,0. ”Vi investerer i lærernes og de pædagogiske medarbejderes efteruddannelse, og vi arbejder med fælles læringsgrundlag og med samarbejde i skolen. Det er indsatser, som ikke er slået fuldt igennem endnu. Men jeg forventer da, at det får betydning for elevernes resultater, når det sker”, siger Claus Larsen.

Stort stativ med frasorterede varer Før op til 299,95 NU

4995

Tasker

Før op til 389,95 NU

9995

Jakke

fås også i brun 499,95 NU

24995 Str 36-42

Fitness/yoga serie str. 42-56

Bluse

Fås i flere farver. 269,95 NU

15995

Str 36-42

minus 50% T-shirts 179,95 Bukser 299,95

8995 14995 14995 24995

Tunikaer 299,95

Jakke 499,95

Åbningstider: Torsdag kl. 12-18 Fredag kl. 12-18 Lørdag kl. 10-14

Emma Skovgaard Jørgensen

er 20 år gammel og studerer til dagligt virksomhedsstudier og kommunikation på Roskilde Universitet. Hun er tilflytter fra Ringkøbing, og har boet i Roskilde siden sommeren 2014. Siden da er hun blevet engageret i Konservativ Ungdom i Roskilde, hvor hun er bestyrelsesmedlem.

M ode

tøj str. 34-56

Bluse

STATIONSPLADSEN 4-6 • 4622 HAVDRUP • TLF. 46 18 65 63 KUN 10 MINUTTER 299,95 NU FRA ROSKILDE MED TOG!


7. FEBRUAR 2017 l 13 l

Glade tilflyttere

Camilla, Kim og Aksel Toustrup nyder tilværelsen, trygheden og fællesskabet i et af Kristiansmindes mange rækkehuse. Side 14

Åndernes hus

Roskildes ældste huse ligger i ’Klumpen’ i Sønderlundskvarteret. Her bor Uffe Eggers i en lerstampet idyl, hvis oprindelse fortaber sig i en fjern fortid. Side 23

Jordens hældning

Lars Malm er den ene halvdel af pop-duoen Nordstrøm, og er samtidig gymnasielærer på Katedralen. Vi mødte ham til en snak om musikken. Side 26

Foto: Per Hammerich, Dansk Drone Kompagni - Dronekompagniet.dk

Sønderlund og Hyrdehøj

Tusind tak for en forrygende start i grundsmagbutikken! Vi glæder os til at møde endnu flere af jer i butikken til mad og bagekurser. Afhentning af hverdagsmad og gode surdejsbrød og ikke mindst fredagspizza. Vi har åbent tirsdag til fredag kl. 15 til 19. Husk at bestille jeres pizza i forvejen. Marie & Jens

Altid noget at komme efter!

Blomster, sammenplantninger, gavekurve, vært- & værtindegaver, brugskunst & interiør, delikatesser, øl & vin

SERVICE

BY NIGHT Mandag til torsdag aftenåbent til kl. 24

Samme gode service og lave priser som om dagen grundsmag.dk · facebook.com/grundsmag Helligkorsvej 12, 4000 Roskilde · Telefon 23 45 67 63

Arne Stubbe Automobiler A/S Helligkorsvej 12 · 4000 Roskilde · Tlf. 42 94 48 19

ROSKILDE: Betonvej 2 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 33 04 00

stubbe.dk


l 14 l 7. FEBRUAR 2017 l SØNDERLUND OG HYRDEHØJ

Bybussen kører ikke forgæves

Inkarnerede rygere

Borgerne i Hyrdehøj og Sønderlund har lidt færre biler til rådighed end den gennemsnitlige befolkning: Knap 45 procent har ingen bil, mens det kun gælder for lidt mere end 36 procent af Danmarks befolkning. Til gengæld er de flittige brugere af kollektiv transport, næsten 32 procent mod godt 6 procent på landsplan.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse røg 17 procent af den voksne befolkning dagligt i 2014, og antallet af rygere er stagneret. I Hyrdehøj er andelen af rygere høj - knap 50 procent ryger. Næsten 23 procent ønsker ikke at stoppe, mens det kun gælder for 9 procent af hele Danmarks befolkning.

”Vi var solgt fra starten”

Camilla og Kim Toustrup havde primært praktikken for øje, da de påbegyndte boligjagten i Roskilde. Men så faldt det unge par pladask for et rækkehus i Kristiansminde. Af Holger Vincents

De boede i et hus i Slagelse, som Camilla havde lejet. Hun arbejdede som lærer i Greve, mens Kim pendlede til Odense og jobbet som fysioterapeut. Vennerne fra studietiden boede i København, mens den nære familie holdt til i Holbæk. Det

vil derfor næppe være en underdrivelse at sige, at enderne skulle mødes, da det unge par for tre et halvt år siden valgte at rive teltpælene op. ”Vi havde i forvejen sporet os ind på Roskilde, som vi blandt andet kendte gennem de mange gode kulturelle tilbud, de grønne om-

råder og den korte afstand til København”, lyder det fra 33-årige Kim Toustrup.

”God mavefornemmelse” Prisniveauet i domkirkebyen kom dog som en overraskelse, da parret begyndte at undersøge boligmarkedet nærmere, og derfor skrottede de drømmen om det store parcelhus. I stedet fandt de et moderne rækkehus i Kristiansminde ”Vi havde god mavefornemmelse, efter vi havde set det. Det virkede hyggeligt og trygt, og folk stod og snakkede over hækken”, Camilla og Kim Toustrup har fundet sig godt tilrette i Kristiansminde, hvor de og sønnen Aksel er storforbrugere af områdets rekreative muligheder.

fortæller 31-årige Camilla Toustrup, suppleret af sin mand: ”Vi var solgt fra starten, ikke mindst fordi det helt tydeligt var et område, hvor der boede mange børnefamilier, og derfor tænkte vi, at det passede godt til os”, uddyber han.

Tæt på skov

”Vi havde en god mavefornemmelse”, fortæller familien Toustrup om deres første møde med Kristiansminde for tre et halvt år siden.

Siden parret flyttede ind for tre år siden, har de da også selv forøget familien med sønnen Aksel, alt i mens forældrene også har kunnet kalde sig for ægtefolk siden sidste sommer, hvor de sag-

Nye døre og vinduer

de ja til hinanden i Sct. Jørgensbjerg Kirke. De lægger ikke skjul på, at hverdagen som ung børnefamilie er særdeles travl, og derfor er de også blevet positivt overraskede over de rekreative muligheder tæt på hjemmet, der giver nem adgang til frisk luft. Både med og uden barnevogn. ”Vi bor i et alsidigt område med mange forskellige terræner, så ud over turene med barnevognen bliver det både til løbe- og mountainbiketure i Boserup Skov. Hyrdehøjskoven har vi også brugt meget, og så er der hele området omkring Sct. Hans og fjorden”, siger Kim Toustrup.

Gastronomisk udvikling Når sportstøjet hænger til tørre, og det i stedet skal handle om lokalområdets gastronomiske oplevelser, er særligt Camilla vant til Københavns mangfoldige caféliv. Alligevel

er hun ganske godt tilfreds med udbuddet i Roskilde. ”Jeg synes, der er sket mange positive ting på madområdet i Roskilde, siden vi kom til byen. Der er kommet flere specialvarebutikker og restauranter, som tør lidt mere. ’Landmad’ er vi eksempelvis glade for”, lyder hendes dom. Når der skal mad på bordet til hverdag, er det dog sjældent, at tilflytterne bevæger sig ind til midten af Roskilde. I stedet bruger de primært Hyrdehøjcentret, hvor begge er medlem af fitnesscentret Life Club. ”Vi tager nogle gange i Netto i Svogerslev, men vi handler primært i Hyrdehøj, for hvad man ikke kan få i Fakta, får vi i Kvickly. Nu er det så også åbnet et apotek deroppe (Hyrdehøj Apotek red.), og det er endnu en bonus. Når man er blevet forælder, finder man ud af, at det er rart at have ved hånden”, siger Kim Toustrup.

VVS Arbejde • Fjernvarme

NYHED Nu tilbydes også malerarbejde

• Gas

kedler kedler • Bio kedler • Solvarme • Badeværelser • Olie

Vi kommer til aftalt tid

VVS Firmaet

Rønnevej 5 · 4060 Kirke Saaby Telefon 70 22 02 01 www.jespers.dk www.jespersvvs.dk


SØNDERLUND OG HYRDEHØJ l 7. FEBRUAR 2017 l 15 l

Frosne Lammekøller SPAR 95

100

Fantastisk februar

i Kvickly Hyrdehøj. Tilbudene gælder fra torsdag!

Hel Oksefilet

SPAR

551,ca. 4-5 kg.

ca. 1,5-1,8 kg

MEDLEMSPRIS

PR. STK.

399,-

89,-

Pris ikke-medlemmer 950,-

DYBFROST

Lækkert

Røde Port Øl - den lokale! Kom og mød folkene bag Røde Port Øl fredag fra kl. 15-18 og smag deres øl.

Hansen Is

SPAR

49,-

Pr. stk. 39,95

SPAR

19,95

Pr. stk. 99,95 TA´ 2 FOR

150,-

TA´ 3 FOR

100,+ pant

LOKALT!

Pr. stk. 49,95

VIN KUP

TA´ 3 FOR

Stonehedge Zinfandel

Kraftig, blød og og rund zinfandel. Perfekt til rødt kød, vildt, krydrede grill- og pastaretter samt stærkere oste. En frugtig vin med en duft af hindbær. Let krydret smag med noter af vanilje, bløde tanniner og en behagelig eftersmag. Alkohol: 16 %. Lagret på egetræsfade.

100,BILLIGT!

SPAR5 8

49

Hjemmelavet lækkerier fra fiskeafdelingen- lige til at sætte i ovnen! 1/2 kg.

Delikatesse

Torskerogn

Færdigretter

35,-

(bla. lakselasagne)

pr. kg. 70,00

79,-

Billigt!

NEMT!

KVICKLY HYRDEHØJ Hyrdehøj Bygade 6A 4000 Roskilde Tlf: 46 30 17 00

ÅBNINGSTIDER Mandag - fredag 8-20 Lørdag-søndag 8-18

Kvickly bytter gerne eller giver pengene retur inden for 14 dage fra købstidspunktet mod fremvisning af bon. Varen skal være i ubrudt original emballage. Gælder ikke fødevarer


l 16 l 7. FEBRUAR 2017 l SØNDERLUND OG HYRDEHØJ

Hyrdehøj og Sønderlundskvarteret Af Per Steenholdt

I september, da Hyrdehøj sidst var et tema her i avisen, ville jeg gerne have vist et foto af soldater eller svævefly på den ’eksercerplads’, som mange husker. Det kunne jeg ikke, men der er sket noget siden. Henrik Lundgren Brandt fra Facebookgruppen ’Roskilde før og nu’ har siden fået lagt de mange ’Sparekasse-film’ fra starten af 1950´erne ud på YouTube. Så de af avisens læsere, der har adgang til internettet, kan google ’Fra vår til høst’. Her findes nemt mere end en time med sjove klip fra den periode. Omkring 50 minutter henne i videoen ses soldater på manøvre og svævefly – svævefly, som også børn opvokset i Sønderlundskvarteret, kan huske fra deres barndom.

Skydeskive malet i anledning af, at den mangeårige købmand i ’Sønderlund’ i 1956 blev årets fuglekonge. Foto: Bennie Hansen Et af de oprindelige Sønderlunds Huse fra omkring 1830, nu med adressen Vesterdal 5. Foto: Oluf Høst

er Sønderlundskvarteret ikke skarpt afgrænset i dag. De fleste beboere vil mene, at de bor på fx Poppel Alle eller Rønne Alle. I dag er alle vejene i kvarteret en del af Hyrdehøjscenterets nærområde – det er der, man køber ind. Sådan var det ikke tidligere. Der havde kvarteret selv bager og to købmænd. Især den ene havde et stort kundegrundlag, men det var efter lukketid.

Sønderlundskvarteret

Sønderlund

I modsætning til Hyrdehøj

Kvartererne har faktisk væ-

ret meget skarp afgrænset geografisk. Lotte Fang skriver i sin omfattende bog ’Gader og stræder i Roskilde kommune’, at Poppel Alle første gang nævnes i ’Vejviseren for 1934-35’. Lidt sent, når man tænker på, at en del af de ældre villaer er opført før. Jamen, kunne man bygge et sted, der ikke hed noget? Finder man folketællingen fra 1930 frem, har vejene i kvarteret ikke noget navn. De beskrives samlet som beliggende i Sønderlund. Finder man kort frem fra

samme periode, bekræftes det, at vejene er anlagt, og villaer bygget i et område, der samlet hedder Sønderlund. De vejnavne kommer altså lidt sent, men hvor kom navnet Sønderlund fra? Skal man finde det, skal man til en helt anden kommune.

Sønderlundshuse Sønderlundshuse var beliggende i det, der indtil 1938 var nabokommunen Sankt Jørgensbjerg. Det er de gamle bondehuse, der lig-

ger på adressen Vesterdal, der er de oprindelige Sønderlunds Huse. Som navnet antyder, lå de syd for noget – i dette tilfælde det gamle Bistrup. Finder man gamle kort frem fra før 1800, er Sønderlund også navnet på den sydligste mark. Omkring 1830 bygges en del huse omkring Hørgården og mod øst. Både på kort og i folketællinger betragtes Sønderlunds Huse som en selvstændig bebyggelse. Ved folketællingen i 1930 er der foruden Sønderlund i

Roskilde både Sønderlundsvej på Sankt Jørgensbjerg og Sønderlunds Huse. Problemerne vedrørende navnesammenfaldet blev dog løst ved kommunesammenlægningen. Nu er det kun Sønderlundsvej, der har det gamle navn. Vejen er gammel på de ældste kort uden navn, men angivet som ’Vejen til Bistrup’ eller ’Vejen til Roskilde’. I dag er denne vej forkortet ved opførelsen af Rørmosen og den nordligste del af Sønderlundsvej og hedder Bjergmarken.

NYT KØKKEN I VINTERFERIEN?

KOM IND OG HENT INSPIRATION OG SE DE MANGE FLOTTE FARVER

Farver forvandler og giver personlighed Lige nu får du farven gratis* Gælder standard farver ved køb af elementer og bordplader over kr. 50.000. Kom ind i butikken og hør mere

TVIS KØKKENER ROSKILDE / HELLIGKORSVEJ 12 / 4000 ROSKILDE / TLF. 4637 0437

TVIS.COM


SØNDERLUND OG HYRDEHØJ l 7. FEBRUAR 2017 l 17 l

SOLAFSKÆRMNING bliv klar til foråret og sommeren Kig ned i butikken, eller ring og aftal tid for besøg hos dig, og se vores lækre udvalg af

Inden rockerborgen lå tankstationen Tempo X på grunden. Herfra blev der solgt både kul, petroleum og brændstof.

Efter rockerborgen

”Grunden var til salg i halvandet år, uden at nogen bed på. Det gjorde vi så”, siger Kjeld Olsen. Parret erhvervede grunden af kommunen i 1999, og deres Skagenhus stod færdigt året efter. Herefter var det bare at rykke ind med deres to børn fra deres hidtidige adresse på Fælledvej.

Af Tomas Skov

Det var i september 1996, da en bilbombe pludselig eksploderede ved Hells Angels’ klubhus på Holbækvej i Roskilde. Den infernalske eksplosion var så kraftig, at den knuste ruder op til 200 meter fra stedet. Rockerkrigen mellem Bandidos og Hells Angels havde raset siden den 10. marts samme år, hvor Hells Angels-rockeren Michael Brokside skød og dræbte Uffe Larsen, der var medlem af den rivaliserende rockerbande Bandidos.

Nøgen grund I oktober samme år kom så den kontroversielle Rockerlov, der forbød rockere at opholde sig i bestemte ejendomme, hvilket førte til, at

Før rockerborgen solgte Tempo X-tanken blandt andet brændstof og petroleum på adressen.

Roskilde Kommune rev den historisk belastede rockerborg ned. Herefter stod grunden uberørt, indtil Eva Frederiksen fik overbevist sin mand Kjeld Olsen om, at det da var en god idé at købe den nøgne grund på Holbækvej for at bygge et hus fra grunden.

Ingen fortrydelser ”Mange har da spurgt, om vi har fundet heroin eller lig på grunden. Og fremmede kan stadig møde mig på gaden og sige: ’Det er da dig, der bor på Rockerborgen!’ Men det er ved at klinge af nu”, fortæller Kjeld Olsen, som trods sin indledende tøven aldrig har fortrudt købet.

plissegardiner rullegardiner lamelgardiner duo-rollers persienner markiser produceret i Europa høj kvalitet professionel hjælp til valg af gardin, opmåling & opsætning

-20% RABAT

ved bestilling i februar måned! Farvehuset er mere end bare maling. Meget mere. Blandt andet: • GULV afdeling: tæpper, vinyl, parket, entréløbere mv • SOL afskærmning, rullegardiner, plissé, persienner • UDLEJNING af maskiner • TAPET Sjællands største sortiment uden for København • AUTOLAK Specialtoning og på dåse • LÆDERPLEJE Nyt liv til trætte lædermøbler • INDRETNINGshjælp, førsalgsvejledning og farverådgivning

Ikke meget rockerborg tilbage. Kjeld Olsen og hans kone byggede i 2000 et Skagens-hus på den tidligere rocker-grund.

Fra havtaske til flyvefisk

Kvickly Hyrdehøjs fiskeafdeling fik i sidste uge denne krabat af en havtaske hjem til køledisken. Og det bliver ikke sidste gang, du kan opleve de lidt mere sjældne fisk på disken. Lise Østerø Nielsen er nemlig ikke bange for at udfordre kunderne. ”Jeg synes det gør det hele lidt mere spændende, når vi kan tilbyde kunderne en anderledes oplevelse. Vi bor i et land, der er omgivet af vand og dermed også et kæmpe spisekammer af alverdens lækre delikatesser inden for fisk. Jeg har en hotline til Københavns Fisketorv, hvor jeg kan bestille stort set alle slags fisk direkte. Og som de siger på fisketorvet ”vi leverer alt uden kvaler, fra ansjoser til hvaler”. ”Har man et særligt ønske, så er det bare at spørge”, siger Lise, der med glæde fortæller, hvordan du skal tilberede din fisk.

PRISGARANTI - det har vi altid haft - det bliver vi ved med at ha’. FAGUDDANNET personale - vi sender dig hjem med god vejledning TID - vi har altid tid til at hjælpe dig, og til at kigge efter om der er flere på lager VAREUDBRINGNING - gratis i Roskilde KUNDEKLUB - heftige rabatter, gratis medlemsskab TONEGARANTI - vi justerer din farve indtil du er tilfreds

LOKALT ENGAGEMENT - Vi er lokale, bor lokalt og støtter det lokale.

Både erhvervsliv, kulturliv og ungdomsliv. Så når du handler hos Farvehuset, er du med til at støtte det lokale.

Farvehuset

Helligkorsvej 11 • 4000 Roskilde • 4636 1666 • farvehuset.dk • tapetmesteren.dk


l 18 l 7. FEBRUAR 2017 l SØNDERLUND OG HYRDEHØJ

12 ældre var samlet denne smukke vinterdag i Æblehaven til en times motion.

De opstillede motionsredskaber kommer i brug, når Sammenholdet går i gang med dagens motion.

Sammenholdet i Æblehaven

Hver tirsdag og fredag formiddag mødes Sammenholdet for at dyrke motion. Mange af dem har hjerte- og lungesygdomme – men alle er velkomne. Af Tomas Skov

En vinterdag ses ikke flottere end denne fredag formiddag, hvor selv den tvivlsomme arkitektur i Æblehaven står skarpt skåret mod en frostblå himmel. Græsarea-

let for enden af Æblehaven er endnu dækket af rimfrost, selv om solen får stadig mere magt.

Pacer hinanden 12 modne motionister er mødt op, og fysioterapeut

Nanna Kanstrup leder slagets gang. ”De hurtige forrest!”, instruerer hun, da hun sender dem afsted på seks minutters kapgang. Normalt klarer de ældre selv deres motion uden hjælpende hænder, men denne gang har de hidkaldt fysioterapeuten for at teste udviklingen i grundformen. ”Jeg kommer gerne, når de kalder for at tjekke op på dem. Fx i dag på testen kunne vi se, at mange er gået tilbage på styrken i benene. Til gengæld kan deres hurtighed på banen være blevet bedre, for de går meget, og de pacer hinanden fremad. Men flere af dem har jo sygdomme, så de er på meget forskellige niveauer”, fortæller Nanna Kanstrup, mens hun skæver til stopuret.

Holder én oppe

Fysioterapeut Nanna Kanstrup tester regelmæssigt Sammenholdets frem- og tilbageskridt.

”Det er dog vidunderligt. Det holder jo én oppe. Kommunen laver her noget, hvor alle kan deltage – og at der ikke er flere, der deltager, det er uforståeligt”, siger 63-årige Søs Perschke,

Sammenholdet mødes to gange ugentligt - og hver gang på nye lokaltioner i Roskilde-området.

som er én af de faste deltagere på Sammenholdet. I dag er mødestedet altså Æblehaven, men de ældre motionister benytter også de ugentlige træningsseancer til at komme rundt i Roskilde. Andre gange har de således fundet hinanden ved Lynghøjsøerne, i Hedeland, Veddelev, Himmelev eller Hyrdehøj.

Alle er velkomne ”Vi er også begyndt at bruge indre by, for der er nog-

le, der ikke er så glade for bakker”, siger 72-årige Kjeld Bawnager, der selv er hjertepatient. ”Jeg er kronisk syg resten af mit liv, men jeg kan ikke mærke det, så længe jeg tager mine piller”, fortæller han. Andre på holdet har KOL eller andre lunge- og hjertesygdomme. Andre er indtil videre sygdomsfri, men nyder bare at mødes omkring motionen. ”Alle er velkomne. Vi har én, som startede med sin

”Spar op til 1.370 kroner årligt ved udskiftning af din gamle cirkulationspumpe”

kone i solidaritet med hende. Hun har det ikke så godt mere, men han er så fortsat. Og han er siden blevet hjertepatient”, fortæller Kjeld Bawnager, som også ser frem til motionstimen er vel overstået. ”Der har vi så tredje halvleg – og det er ikke bajere. Det er kaffe og kage”, siger han.

VI SAMARBEJDER MED ROSKILDE FORSYNING UNDER FJERNVARME ORDNINGEN.

THORSEN & PETERSEN Kvalitet til dine VVS installationer siden 1995

AUT. VVS-INSTALLATØR & KLOAKMESTER

TJÆREBYVEJ 61 C • TJÆREBY • 4000 ROSKILDE • TLF. 46 36 25 32 • WWW.TP-VVS.DK


SØNDERLUND OG HYRDEHØJ l 7. FEBRUAR 2017 l 19 l

Simon Kvamm 4. marts

Billetinfo simonkvamm.dk

Burhan G 2. marts

Anders Matthesen 25. februar

Lola Jensen+Morten Resen 28. marts

Chris MacDonald 4. april

Bonderøven 18. april

Mick Øgendahl 27. april

Rune Klan 5. maj

Rasmus Tantholdt 9. maj

Adam og Noah 30. september

NOAH 23. marts

Andreas Bo 10. maj

Møllehusvej 15 · 4000 Roskilde · Tel: + 45 46 35 40 72 · info@rkic.dk

Læs mere og køb billetter via www.roskildekongrescenter.dk


l 20 l 7. FEBRUAR 2017 l SØNDERLUND OG HYRDEHØJ

Få store villaer

Mange små boliger

Antallet af boliger på over 100 kvm i Hyrdehøj og Sønderlund er markant under gennemsnittet for hele Danmark, og især meget store boliger er der kun få af: Mindre end 2 procent er på over 180 kvm. Til sammenligning er næsten 10 procent af Danmarks samlede boligmasse på mere end 180 kvm.

Beboerne i området Hyrdehøj og Sønderlund har indrettet sig på forholdsvis få kvadratmeter. Mere end 20 procent af boligerne er på mellem 41 og 60 kvm, mens det kun gælder for knap 10 procent af hele Danmarks boligmasse. Lidt mindre end 19 procent er på mellem 61 og 70 kvm, mens det kun er gældende for knap 10 procent af Danmarks samlede boligmasse.

Kæmpe cykelevent til fordel for Scleroseforeningen Den 4. marts løber velgørenhedsarrangementet Sport2Life af stablen på ’Katten’ Af Holger Vincents

Tidligere har anstrengelserne på cyklerne været til fordel for Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse og Foreningen for Cancerramte Børn. I år er det imidlertid Scleroseforeningen, der står til at modtage en anseelig donation fra Sport2Life 2017, en stor indendørs cykelevent, der løber af stablen lørdag den 4. marts på Roskilde Katedralskole. ”Da vi afholdt eventen sidste gang i 2015 samlede vi 60.250 kroner ind og med de mange tilmeldinger og sponsorer, der allerede nu har meldt sig banen, satser vi på at nå over det dobbelte beløb i år”, siger Johnny Roland, spinninginstruktør og initiativtager til Sport2Life 2017. Det velgørende arrangement er bygget op således, at man som privatperson eller virksomhed køber én eller flere af Sport2Life 2017’s 107 cykler, der skal holdes i gang fra kl. 9-17 den 4. marts. De mange pe-

Johnny Roland, instruktør og initiativtager til Sport2Life 2017, er glad og taknemmelig for opbakningen fra både sponsorer og privatpersoner. Da Sport2Life sidste gang løb af stablen, svedte de mange deltagere til fordel for Foreningen for Canceramte Børn. I år er det Scleroseforeningen, der får glæde af anstrengelserne.

daleringer, der skal trædes i løbet af eventens otte timer, kan dog fordeles mellem op til otte personer.

Scleroseramte deltager Foruden hovedsponsoren Life Club er der foreløbig 14 virksomheder, som bakker op om Sport2Life 2017. En af dem, Roskilde Kloak Renovering, har gjort det muligt

for scleroseramte at deltage i Sport2Life 2017. ”De har købt tre VIP-cykler og øremærket den ene til deltagere med sclerose - det er fantastisk”, siger Johnny Roland.

Kendte motionister Sport2Life 2017 skydes i gang af borgmester Joy Mo-

gensen, mens tv-vært Claus Elming og det tidligere medlem af Guldfireren Thomas Poulsen også vil være at finde på én af de mange Tomahawk IC7-cykler, der vil stå klar på Roskilde Katedralskole. ”Vi er super stolte og glade for opbakningen”, siger Johnny Roland, der selv er

én af de otte instruktører, der skal guide de mange

deltagere gennem strabadserne.

Sport2Life 2017 • Indendørs cykelevent, der løber af stablen lørdag den 4. marts fra kl. 9-17. • Tilmelding på wwwsport2life.dk senest tirsdag den 28. februar.

Hyrdehøj – fra gravhøj til populær bydel

… med let adgang til motorvej, natur og institutioner. Af Anne Crone, home

Hyrdehøj er et yderst attraktivt område for børnefamilier i alle aldre, for i den populære bydel er alting tæt på. Institutioner, indkøbsmuligheder, gymnasium og skøn natur. Navnet Hyrdehøj stammer også fra den tæt ved liggende skov samt gravhøjen Hyrdehøj. Hyrdehøj, der er placeret i det vestlige Roskilde, blev en etableret bydel i 2002, da der blev opført et butikscenter med boliger på toppen. Bydelen er siden blevet gradvist udbygget med ca. 110 parcelhuse i den vestlige del og ældreboliger i den østlige del. I 2004-2005 opførte Roskilde Kommune børneinstitutioner og Lokalcentret Kri-

stiansminde, mens Roskilde Boligselskab opførte ca. 100 boliger – heraf 20 i et seniorbofællesskab. Der er fortsat planer om at foretage yderligere udbygning af området med flere boliger i det meget populære område. Ved etableringen af den nye bydel anlagde man Hyrdehøj Vestvej, der forbinder Holbækvej i nord med Lindenborgvej i syd. Det giver en ny forbindelse ud mod Holbækmotorvejen, hvilket er ideelt for den moderne pendler.

Populært gymnasium I Hyrdehøj ligger det attraktive gymnasium Roskilde Katedralskole, der er en af landets mest søgte. Her er der masser af muligheder, nye faciliteter og stolte traditioner, og med knap 1400 elever er der altid gang i den. Katedralskolen tilbyder ligeledes en international klasse, hvor en del af

undervisningen foregår på engelsk. Skolen har etableret et samarbejde med en skole i Kina samt en venskabsskole i Spanien og er i gang med at etablere lignende aftaler andre steder i verden. Når de daglige pligter er gjort, er der rig mulighed for at deltage i fritidsaktiviteter i Hyrdehøj. Med Hyrdehøj Stadion, Tjørnegårdshallen, Roar Atletik og LifeClub træningscenter kan kroppen holdes i gang. Men der er også plads til afslapning i Lysholmbadet, hvor der findes et unikt varmtvandsbassin, der emmer af hygge og intimitet. Med det 34 grader varme vand er der dømt ren afstresning, men der er også redskaber til leg og træning, og det dygtige personale giver gerne inspiration til øvelser i vandet.

Skøn natur Er du mere til de gratis til-

bud, er Hyrdehøj Skov et fantastisk univers at udforske. I Hyrdehøj Skov kan du frit benytte de faste løberuter på 1,6 km, 5 km og 10 km samt skovfitnessruten, der indeholder fire motionsstationer. Ruterne på fem og ti kilometer er målt nøjagtigt op, og de kan derfor bruges til at sammenligne løbetider og til konkurrenceformål. Skovfitnessruten er 3,93 km lang, og den følger løberuterne det meste af vejen. De fire motionsstationer på ruten indeholder forskellige træningsfaciliteter, som du frit og på eget ansvar kan benytte. Hos home har vi et stort kendskab til den populære bydel, og vi er slet ikke i tvivl om, at jeres familie vil opleve højt humør ved at bosætte jer i Hyrdehøj. Kom gerne forbi – vi vil med glæde vise jer rundt.

Jonas Juhl Dahl fra home på RO’s Torv stillede op til et billede i Hyrdehøj på vegne af sin kollega Anne Crone.


SØNDERLUND OG HYRDEHØJ l 7. FEBRUAR 2017 l 21 l

Michael

Dennis

Christian

O G E R SL E V V S

Maria

Steen og Dorthe Olsen

ALTID LÆKRE KVALITETSVARER STORT UDVALG I VORES BETJENTE FISKE- OG OSTEAFDELING HEL FLÅET RØDSPÆTTE 300-400 gr.

_ 50,

PR. STK. 30,2 STK.

GOUDA NEUTRAL 48+. Klassisk hollandsk Gouda.

_ 10,

PR. 100 GR.

KROGMODNET OKSEFILET ENTRECÔTE Uden ben.

PR. 100 GR.

39

MAASDAM 45+. Emmental type.

95

_ 10,

PR. 100 GR.

ENTRECÔTE DRY AGED Dry aging er en metode til modning af kød, som gør kødet mere smagfuldt og langt mere mørt. Reserver gerne i forvejen. Kg.-pris 399,50.

LE RAGOSE 2012 Ripasso Classico Superiore

_ 250, 3 FL.

GRAN APPASSO

_ 350, 6 FL.

SPAR 19985

SPAR OP TIL

24970

Lavet ved at hælde Valpolicella på de fade, hvor man har gæret Amarone og ladet skaller og frugtkød ligge. Her ligger vinen og, om man så kan sige, suger Amarone kraft, saft og karakter til sig. Le Ragose modner deres Ropasso nogle år på store fade, inden den tappes. Bouqueten afslører slægtskabet med Amarone. Smagen er forholdsvis kraftig med moden frugt, der finder elegant sammen med diskret eg og krydderier. TILBUDDENE GÆLDER TIL OG MED LØRDAG DEN 11. FEBRUAR 2017

Luca Maroni giver denne vin 98 point, samt kårer den til den bedste i sin prisklasse. Håndplukkede nøje udvalgte druer fra usprøjtede marker giver denne vin en nærmest uendelig lang, blød og harmonisk smag, perfekt afrundet af fadlagringen. Anbefales til rødt kød, simremad og gryderetter samt oste.

Meny Svogerslev

Svogerslev Hovedgade 78, 4000 Roskilde DER TAGES FORBEHOLD FOR FEJL OG UDSOLGTE VARER

Åbningstider: Man.-fre. 8-21 lør. 8-21 søn. 8-21 • T. 46 38 30 32

MØD OS PÅ FACEBOOK OG GIV OS ET LIKE SÅ MODTAGER DU GODE NYHEDER OG STÆRKE TILBUD.


l 22 l 7. FEBRUAR 2017 l SØNDERLUND OG HYRDEHØJ

Med naturen som medspiller Biodiversiteten spiller en stor rolle hos Roskilde Golfklub, hvor manager Anders Schnack gerne ser nye medlemmer melde sig under de grønne faner. Af Holger Vincents

”Der spilles golf herude hver dag, så der er godt gang i den, selvom det naturligvis ikke kan måle sig med midt i maj måned”, fortæller Roskilde Golfklubs manager Anders Schnack, der har haft ansvaret for den daglige drift siden maj i fjor. Og med sine omkring 1400 medlemmer, bestyrelse, sekretariat, syv fastansatte, restaurant, foruden selve golfbanen, er det et stort foretagende, som den 60-årige tidligere topchef i blandt andet Phillips har været en del af, siden han sidste år vendte hjem til Roskilde efter en del år i udlandet.

Grøn profil Det er dog ikke ren forma-

Anders Schnack, manager i Roskilde Golfklub, er selv en relativt uerfaren golfspiller. Siden han blev ansat i klubben sidste år, er det lykkedes ham at få sit handicap ned på 34.

lia det hele, for ved siden af de sportslige- og sociale aktiviteter i den medlemsejede golfklub, arbejdes der kontinuerligt på at udvikle fællesskabets grønne profil. ”Vi har et Natur- og Miljøudvalg, der har til formål at sikre, at der er flest mulige brugere af banen, der som bekendt er offentligt område”, fortæller Anders Schnack, med henvisning til det 60 ha store areal klubben disponerer over, men som ejes af Roskil-

Selvom vi befinder os i den kolde tid, er der masser af aktivitet på banerne i Roskilde Golfklub.

de Kommune og Roskilde Domsogn. Det øgede fokus på flora og fauna i klubhuset på Margrethehåbsvej begyndte for alvor tilbage i år 2000, da Roskilde Golfklub, som en af de første golfklubber i Danmark, udarbejdede et såkaldt miljøregnskab, der blandt andet fortæller, hvor meget gødning og sprøjtegift, der anvendes i forbindelse med pleje af golfbanen. Et regnskab, der ifølge klubbens seneste opgørelse fortæller, at det samlede gødningsforbrug fra 20142016 er skrumpet med 1,8 procent. ”Vi har i øjeblikket et samarbejdsprojekt i gang med

Oslo Universitet i forhold til at vedligeholde vores greens med mindre gødning og pesticider, for vi vil gerne bidrage til en grøn golfindustri”, siger Anders Schnack.

Fisk og fugle Ud over den forsigtige omgang med kunstige nærringstoffer og sprøjtemidler tæller klubbens aktiver på miljøområdet blandt andet et samarbejde med Roskilde og Omegns Lystfiskerklub (ROLK), der sætter ørred ud i Gedevad-renden – vandløbet, der snor sig tværs gennem golfbanen. Lægger man derimod nakken mere tilbage, er det muligt at spotte mere end

150 fuglekasser på arealerne, hvor der ifølge Dansk Ornitologisk Forening foreløbig er observeret 121 forskellige arter. ”Vi går voldsomt meget op i at pleje naturen og bidrage til at udvikle diversiteten, og vi forsøger hele tiden at drive klubben i overensstemmelse med den kommunale visionsplan, Roskildes Grønne Ring”, siger Anders Schnack med henvisning til Roskilde Kommunes strategi, der har til formål at skabe rekreative naturoplevelser tæt på bykernen. I begyndelsen af februar tilsiger kalenderen, at græsset på greenen er knap så

grønt, og det åbenlyse dyreliv relativt sparsomt. Det betyder dog ikke, at Roskilde Golfklub ligger øde hen, for der kan spilles på såkaldte vintergreens – alternative baner, der benyttes af medlemmerne i vinterhalvåret. Hos manageren er håbet, at nogle af de roskildensere, der i øjeblikket nøjes med at bruge stierne i området til gå- og løbeture, selv får lyst til at forsøge sig med golfkøllerne. ”Visionen i forhold til vores grønne strategi handler om at få flest muligt ud og bruge området, og samtidig gerne flere og særligt unge medlemmer ind i klubben”, siger Ander Schnack.

Hjælpen er nær, når dit kæledyr har brug for det!

DØGNVAGT: 46 36 08 90

ÅBNINGSTIDER: Mandag Tirsdag - fredag

Vagtordning udenfor vores normale åbningstider

Konsultation efter aftale

kl. 8-19 kl. 8-17

www.roskildedyreklinik.dk

“Vi har dig og dit kæledyr i fokus!” Jens Sejer leder et hold på 7 engagerede medarbejdere Roskilde Dyreklinik · Sønderlundsvej 23 · 4000 Roskilde · Tlf. 46360890 · roskildedyreklinik@vetnet.dk


SØNDERLUND OG HYRDEHØJ l 7. FEBRUAR 2017 l 23 l

Åndernes hus Det skulle da være mærkeligt, hvis ikke det spøgte en lille smule i ét af Roskildes ældste huse. Af Tomas Skov

Uffe Eggers har boet med sin kone i Vesterdal 3 de sidste 39 år. Den 72-årige pensionist er tidligere plejer på

Sank Hans, og det var netop igennem sit arbejde, at han fik adgang til at bo i et af Roskildes ældste huse. De stråtækte og lerstampede huse i ’Klumpen’, som det kaldes, hørte oprindeligt under Bistrup Hovedgård. Det var fæstebondehuse, og de store haver var til at dyrke grøntsager til eget forbrug. Man havde yderligere ca. tre tønder land til hver ejendom, og det var så den betaling, man fik for at arbejde på Bistrup Ho-

vedgård. Siden blev det til Sankt Hans, og efter Roskilde Kommune købte hovedgården var det medarbejdere, ikke mindst portører, fra Sank Hans, der fik lov til at bo i husene i ’Klumpen’.

Dyr i huset Og i dag bor ægteparret altså på 39. år på de 97 kvm, som er fordelt på stue, køkken, badeværelse og to værelser. Den ene ende af huset var tidligere en lo til opbevaring af husdyr, hvilket en bestående ring i træværket vidner om. ”Her havde man sine køer eller andre husdyr stående med direkte adgang fra huset”, fortæller Lise.

Tykke vægge

De lerstampede vægge er en halv meter tykke, hvilket tydeligt ses i vinduesåbningerne.

De gamle huse i ’Klumpen’ er samtidig karakteriserede ved deres lerstampede vægge, som er en halv meter tykke. Ifølge Uffe Eggers var det en dansk greve, som i midten af 1700-tallet lod sig inspirere af arkitekturen i de landlige Sydengland, hvor han konstaterede, at befolkningen lod til at leve længere end i hjemlandet. ”Så da han kom hjem til Danmark, valgte han at gøre et forsøg med at byg-

Efter udskiftningen i 1700-tallet trådte de nye matrikler for landejendomme i kraft i 1844, og her er huset registreret. Det kan således være bygget længe inden, og formentlig så tidligt som i 1780.

ge huse som i England. Det vil sige at frem for at bruge bindingsværk, så er husene lerstampede. Selv om der ikke er isolering i væggene, så bliver det aldrig rigtigt koldt. Det holder godt på varmen om vinteren, og det holder sig køligt om sommeren”, fortæller Uffe Eggers, som har lagt meget arbejde i at bevare sjælen i huset.

Sjæl og ånd Og det gamle hus lader til at have sjæl i mere end én forstand. Det er et grundvilkår i Vesterdal, at mange liv er gået forud inden for husets

tykke vægge, og parret tager det derfor ganske afslappet, at husets fortidige beboere ind imellem lader røre på sig. ”Pludselig kan en dør gå op. Mine modelbiler falder ned fra deres hylde, eller min kone oplever en iskold vind, når hun sidder inde i soveværelset. Det er klart, at der er knyttet noget sjæl og ånd til sådan et gammelt hus”, fortæller Uffe Eggers, der dog ikke er det mindste bekymret over fænomenerne i huset. ”Vi har valgt at synes, at det er lidt hyggeligt. Det er ikke noget, vi er skræmt

over. Det er jo bare nogen, der holder øje med huset”, siger han.

Oprindeligt var der lo til kreaturerne i den ene ende af huset, hvilket ringen i træværket vidner om.

VELKOMMEN I DIN LOKALE BAGER fastelavnsboller Guldbagerens Pr. stk. 15,TILBUD

4 STK. 50,-

Flødefastelavnsboller Pr. stk. 25,TILBUD

4 STK. 90,-

Wienerbrøds Pr. stk. 14,TILBUD

5 STK. 65,-

Tilbuddet gælder hele februar.

Holbækvej 31 · Roskilde · tlf. 46 35 23 22 · GuldBageren Viby · GuldBageren Lille Skensved


l 24 l 7. FEBRUAR 2017 l SØNDERLUND OG HYRDEHØJ


SØNDERLUND OG HYRDEHØJ l 7. FEBRUAR 2017 l 25 l

home Roskilde RO's Torv - Få en gratis og uforpligtende salgsvurdering af din bolig - Måske er den mere værd end du tror?

NYHED Ringstedvej 45

KfndgD

Perfekt til familien Velkommen til denne unikke murstensbolig fra 1913 på Ringstedvej 45. Området er perfekt for familien, der søger sit nye hjem centralt i Roskilde. Derudover har du indkøbsmuligheder, offentlig transport, samt daginstitutioner, skoler og Roskilde Gymnasium lige ved hånden.

RÆKKEHUS Kontantpris Ejerudgifter pr. md. Udbetaling Brutto/netto ekskl. ejerudgifter Sag: 173G00065

Roskilde

136

394

4

1913

37

Energi

2.395.000 2.864 120.000 11.003/9.195 Tlf: 38413500

NYHED Jyderup Bryggerparken 34 Indflytningsklar bolig! I Jyderup ca. 1 times kørsel fra København udbydes denne særdeles velholdte indflytningsklare andelsbolig. Boligen ligger tæt på skole (via stisystem) og daginstitutioner, Idrætsarealer, stor sportshal og svømmehal. Jyderup er en driftig stationsby i rivende udvikling der tilbyder byens ca. 4.200 borgere mange oplevelser.

KndqiB 125

4

2007

Nej

700 Energi

ANDELSBOLIG Købspris Mdl. boligydelse

755.000 8.024

Sag: 173J00025

Tlf: 38413500

NYHED Kattingevej 5

KfndgF

I naturskønne områder! Kun 15 minutter fra Roskilde centrum ligger denne charmerende bolig fra 1822 i naturskønne omgivelser midt i landsbyen Herslev. Herslev er billigende i den nye nationalpark ”Skjoldungelandet”. Kun 10 minutters gang ad fjordstien fra boligen ligger Herslev strand, med telt –og bålplads og tilhørende shelter.

VILLA Kontantpris Ejerudgifter pr. md. Udbetaling Brutto/netto ekskl. ejerudgifter Sag: 173M00046

Roskilde

63

150

2

1822

0

Energi

1.495.000 1.778 75.000 6.894/5.751 Tlf: 38413500

NYHED ÅBENT HUS 12/2 14.00-14.30 Skomagergade 25, 1. 204.

KndmpE

Ideel planløsning og Roskilde's bedste beliggenhed Nu kan home på RO's Torv udbyde denne lækre 1-værelses lejlighed med Roskilde's mest attraktive beliggenhed på Skomagergade, udgang til gågade og dermed indkøb og shoppingmuligheder inden for få sekunder. Lejligheden er indflytningsklar og er gennem de sidste par år renoveret, så alt står i rigtig flot stand

LEJLIGHED Kontantpris Ejerudgifter pr. md. Udbetaling Brutto/netto ekskl. ejerudgifter Sag: 173M00065

Roskilde

ROSKILDE RO’S TORV

GLOSTRUP - ALBERTSLUND

TAASTRUP / HEDEHUSENE

GREVE - KARLSLUNDE

SOLRØD

v/ Anne Crone A/S Ejendomsmægler, MDE RO’s Torv 1, st. 233, 4000 Roskilde roskilderostorv@home.dk facebook.com/homeroskilderostorv Tlf. 38 41 35 00

v/ Anne Crone A/S Ejendomsmægler, MDE Hovedvejen 126, 2600 Glostrup glostrup@home.dk facebook.com/homeglostrup Tlf. 43 43 41 41

v/ Anne Crone A/S Ejendomsmægler, MDE Taastrup Hovedgade 105, 2630 Taastrup taastrup@home.dk facebook.com/hometaastrup Tlf. 43 99 62 60

v/ Anne Crone og Rasmus Mørch Ejendomsmægler, MDE Hundige Strandvej 216, 2670 Greve greve@home.dk facebook.com/homegreve Tlf. 43 90 92 00

v/ Anne Crone & Rasmus Mørch Ejendomsmægler, MDE Solrød Center 48, 2680 Solrød Strand solroed@home.dk facebook.com/homesolroed Tlf. 56 14 38 00

home.dk

62

1

1974

0

Nej

Energi

1.295.000 1.996 65.000 6.096/5.013 Tlf: 38413500

Ejendomsmæglerkæde for Danske Bank koncernen


l 26 l 7. FEBRUAR 2017 l SØNDERLUND OG HYRDEHØJ

Jordens hældning Lars Malm fra synthpop-bandet Nordstrøm bruger også musikken i sit faste arbejde som gymnasielærer.

ger sangeren, der også skal spille med Søs Fenger til sommer. Hvor det skal foregå, er endnu ikke officielt. ”Men vi har da fået en større jysk festival i hus, som ligger i starten af august”, smiler han.

Metaltræthed

”Tør du tage en chance til? Koste hvad det koste vil”, lyder det på albummet ’Gnister’, som er et resultat af samarbejdet mellem Søs Fenger og duoen Nordstrøm bestående af Lars Malm og hans makker Troels Holdt, der har tre udgivelser og en række pophits bag sig. I gamle dage var Lars Malm og Troels Holdt en del af Roskilde-bandet Iris, og de nåede at spille en lang række opvarmningsjobs på Gimle, der dengang lå i Ringstedgade. Senest har konstellationen Fenger// Nordstrøm været på tour rundt i landet i efteråret, og der kom altså også en plade ud af den kreative treenighed.

Til hverdag er Lars Malm dog hovedsageligt optaget af noget helt andet. Han har nemlig siden 2011 undervist som gymnasielærer på Roskilde Katedralskole. Nordstrøm brød igennem i 2006 med storhittet ’Berlin’, der blev årets mest spillede nummer på P3, og bandet havde sin storhedstid i årene derefter, hvilket førte til yderligere udgivelser i 2008 og 2010. ”Jeg var nærmest færdiguddannet fra universitetet, da vi brød igennem. Vi fik virkelig travlt med at spille musik i de år, og jeg mærkede en vis metaltræthed efter tre plader. Jeg var kørt død i at være kreativ hele tiden. Så var det oplagt at prøve lærerjobbet af”, fortæller den 38-årige gymnasielærer, som nyder fuldtidsjobbets facetter.

Eksplosiv cocktail

Roskilde Havn

”For nogle år siden skulle vi bruge en kvindestemme på vores nummer Casablanca, og så var det oplagt at spørge Søs, da vi tidligere havde lavet en skitse over et af hendes numre. Og så kunne vi lige så godt gå hele vejen og lave en ny plade. Det er vores lydunivers, hvor vi så blender Søs’ vokal ind”, fortæller Lars Malm, som er ret tilfreds med resultatet af det musikalske medley. ”Det var et fedt univers, vi fik bygget op. Det er sjovt at lege med en legendarisk stemme som Søs’ i vores univers, og det fungerer også godt live. Det bliver en ret eksplosiv cocktail, hvis jeg selv skal sige det”, si-

”De to discipliner kan nogle forskellige ting. Musik er en meget koncentreret proces, hvor undervisning er helt anderledes: der er knald på og en masse ting, man skal forholde sig til hele tiden”, siger Lars Malm, der underviser i naturgeografi og historie. Selv om han ikke underviser i musik, inddrager han dog løbende sange og musik i sin undervisning. Lars Malm er selv tidligere elev på gymnasiet, og han har derfor begået en ørehænger, der handler om at springe ud som student og hoppe i havnen. ”Snart står solen op over Roskilde Havn. Snart får

Af Tomas Skov

Selv om gymnasielæreren ikke underviser i musik, bruger han aktivt sange i en del af sin undervisning på Roskilde Katedralskole.

huen et hak og vennernes navn”, synger han på sangen, der har været arvegods på Katedralen siden 2014.

23,5 grader Men Lars Malm arbejder også med sange, som er mere direkte i deres faglighed. ”Jeg har fx skrevet en sang om jordens hældning. Den hælder 23,5 grader – det tror jeg ikke eleverne glemmer foreløbig”, griner underviseren, som også har en sang om 1. Verdenskrig i støbeskeen. Idéerne til sangene, såvel til Nordstrøm som til undervisningen, opstår både i bilen og på arbejdet. ”Vores sang, Casablanca, opstod i en time, hvor vi havde en quiz om Nordafrika. Så endte det med at blive en titel til en sang”, fortæller Lars Malm, som i det stille samler materiale sammen til

næste projekt med Troels Holdt.

Det andet liv Ind imellem mødes duoen så i deres studie i Nordvestkvarteret i København for at stykke puslespilsbrikkerne sammen til fremtidige hits. ”Vi tager nogle dage, når det kan lade sig gøre, hvor vi arbejder mere koncentreret med vores idéer. Problemet er tid, men det går an med lidt planlægning. Hvis det igen griber om sig med musikken, så må vi se, om jeg kan skrue lidt ned for lærergerningen. Jeg arbejder heldigvis på en skole, hvor de er søde til at tage højde for mit andet liv”, siger Lars Malm.

L.O. IndustriService Reparation af industrimaskiner og udstyr

+45 61 33 15 82

EN STÆRK PARTNER I INDUSTRIEN!

Lars Malm spiller flere instrumenter, og har sammen med makkeren Troels Holdt skabt et unikt lydunivers, der kendetegner duoen Nordstrøm.


SØNDERLUND OG HYRDEHØJ l 7. FEBRUAR 2017 l 27 l

Tiguan. Privatleasing fra kr. 4.199,- pr. md.* Drømmen om Tiguan bliver opnåelig med privatleasing. Nu kan du nemlig privatlease Tiguan 1,4 TSI 150 hk Trendline inkl. den

Ny Polo TSI BlueMotion. Aldrig før har det privatleasing kører du uden bekymringer. Der er ingen yderligere etableringsomkostninger, står for gennemgang af været så festligt ogatFDMspare på benzinen. omfattende DK-pakke og metallak fra kr. 4.199,- om måneden*. Glem alt om gensalg og uforudsete udgifter - med Volkswagen bilen ved kontraktens ophør. Spørg os eller klik ind på: vw.dk/privatleasing. For ikke så længe siden skulle der en stor, grådig og tørstig motor til at levere køreegenskaber, der giver den søde kilden i mellemgulvet, som er så populær blandt bilentusiaster. I dag kan Volkswagen levere den frydefulde fornemmelse med en motor på 1.0 liter, som kører op til 24 km. på en liter benzin. Forklaringen ligger i den teknologi, vi kalder BlueMotion.

Engangsydelse: 20.000,-. Løbetid 36motor mdr. 15.000 km/år. pris mdr.: kr. 171.164,-. 31.12.17. Positiv kreditgodkendelse Lige nu kan du kr. få en TSI BlueMotion med en Polo Samlet udenom frafor kr.36 164.797. Kom og få enTilbuddet prøveturgældende og mærk,tilhvor kræves. Ekskl. dæk, forsikring, brændstof og grøn ejerafgift (driftsomkostninger). Tiguan 1,4 TSI 150 hk Trendline fås kontant fra kr. 378.995,- plus lev. kr. 3.880,-. festligt det kan være at køre langt på literen. . Bilen er vist med ekstraudstyr. Brændstofforbrug ved bl. kørsel fra 17,5 km/l. CO2 udslip fra 136 g/km A Alle fortjener en Volkswagen Polo TSI BM fås fra kr. 164.797,- ekskl. lev. kr. 3.780,-. Brændstofforbrug ved blandet kørsel 24,4 km/l.CO2 -udslip 94 g/km. Bilen er vist med ekstraudstyr.

Volkswagen Roskilde

Forhandler

Forhandlerfelt

Industrivej 32-36• •4000 4000 Roskilde Industrivej 32-36 Roskilde • Tlf. 46 740 750 • www.volkswagen-roskilde.dk Tlf. 46 740 750 • www.auto-forum-roskilde.dk

A+


l 28 l 7. FEBRUAR 2017

Bifaldet præsenteres i weekenden Lørdag skydes salget af de første lejligheder i det nye urbane boligkvarter på Musicon i gang med åbent hus.

Denne weekend kan boligsøgende og andre interesserede blive klogere på Musicons nye kvarter Bifaldet, der skal bestå af i alt 62 ejerboliger i tre- til seks-etagers højde. Det sker lørdag fra kl. 13-15, hvor projektets bygherrer KSE Ejendomme og ejendomsmægleren EDC Erlands inviterer til åbent

hus, hvor det vil være muligt at dykke dybere ned i det nye byggeprojekt, der om kort tid påbegyndes i Roskildes unge bydel. Åben hus-arrangementet løber af stablen hos Aaben Dans på Rabalderstræde, hvor besøgende får mulighed for at høre nærmere om byggeriet og få udleveret brochurer og

salgsopstillinger, ligesom det vil være muligt at blive skrevet op til køb af de nye lejligheder. Bifaldet er det seneste trin i udviklingen af Musicon, der allerede tæller ungdomsboliger, erhvervslejemål og kontorfællesskaber, samt rockmuseet RAGNAROCK, der åbnede sidste år. Den nyeste tilføjelse til bydelen bliver ifølge ejendomsmægleren et moderne urbant kvarter, hvor fællesskab og mangfoldighed er i

højsædet. Derfor er de enkelte boliger også udformet så forskelligt, så de passer til både børnefamilier, studerende og seniorer. I første omgang udbydes 16 af Bifaldets i alt 62 ejerligheder, der spænder fra 76 til 155 kvm fordelt over 2-4 værelser. Priserne starter på 2,95 millioner, mens de største penthouselejligheder udbydes til 7,5 millioner.

De arkitekttegnede lejligheder på Musicon, der er blevet døbt Bifaldet, får store terrasser, fællesarealer og et orangeri på toppen.

Koblingen indviet Fredagen blev snoren klippet til et nyt klubhus på Musicon.

Smilene var brede fredag eftermiddag, da Birgit Pedersen (SF) kunne byde velkommen og klippe snoren til Koblingen.

SÆLG SMYKKER TIL

Fredag klokken 15 kunne formanden for Kultur- og Idrætsudvalget Birgit Pedersen (SF) først byde velkommen og sidenhen klippe snoren til Koblingen, den nye tilbygning til Hal 12 på Musicon. Projektet, der har været undervejs, i fem år skal fremover fungere som klub-

I SAMARBEJDE MED

VALENTINSDAG ”I anledning af valentinsdag har vi traditionen tro fokus på smykker. Lauritz.com og montrerne i vores showroom fyldes med diamantringe, hjerteformede vedhæng og cocktailringe. Lauritz. com har altid en Valentins temaauktion i ugerne op til dagen og det er en værdsat tradition og højtid for vores kærlighedslystne kunder”, fortæller Anna Sahlin, gemmolog og smykkeekspert hos Lauritz.com i Roskilde.

indført af pave Gelasius i 496 e.v.t. og blev opkaldt efter den romerske præst Valentin. ”Man kan gøre gode køb på auktion”, siger Anna Sahlin. ”Det er blevet mere accepteret at forære brugte smykker i gave nu, lige som alt andet brugt er hot, end det var for blot et par år siden. Det betyder jo også, at det er godt at sælge brugte smykker på auktion, da efterspørgslen er stigende”. De fleste smykker der sælges til valentinsdag, er diamantsmykker. Diamanter Valentinsdagen fejres d. symboliserer ’evig kærlig14. februar og er kendt hed’. Når diamanter indsom ’de elskendes helligleveres til auktion, bliver dag’ og på denne spenderes enorme summer på de renset, inden stenen smykker. Helligdagen blev klarhedsbedømmes. Man

OLE LYNGGAARD RING

Solgt for DKK 22.800

RUBIN/BRILLANTRING Solgt for DKK 2.280

graderer diamanter efter farve, klarhed, slibning og karat. Slibningen på diamanten er vigtig. ”Jeg kigger efter perfekte proportioner og facetkanter, som er skarpt slebet i symmetri. Det er her lyset reflekteres tilbage til øjet bedst. Men som alt andet så er det en smagssag, hvad man som kunde bedst kan lide. Nogen foretrækker lysegule diamanter, og at man kan se, at der ’sker ting’ i diamanten i form af indeslutninger. Andre vil kun have helt hvide sten. Men ser man en diamant og tænker, den er smuk eller spændende, så er det jo det vigtigste”, smiler Anna Sahlin.

HÅNDSMEDET RING Solgt for DKK 5.400

KO N TAK T: LAURITZ.COM ROSKILDES GEMMOLOG OG SMYKKEEKSPERT • ANNA SAHLIN • 2637 8187 • ANNA.ROSKILDE@LAURITZ.COM

hus, indgangsportal og café for regionens unge. Bygningen er delvist kommet op at stå med hjælp fra de mange unge brugere af Hal 12 og kan bruges som mødested, hvis der er musikarrangementer på plakaten i bydelen. Det var også nogle af de unge brugere, der leverede musikken ved indvielsen, herunder den lokale sanger Klemens.

Koblingen, den nye tilbygning til Hal 12 på Musicon, skal fremover være et nyt hang-out for Roskildes unge.

Vågere får 125.000 kroner Vågetjenesten i Roskilde modtager 125.000 kroner over tre år fra TrygFonden. Pengene skal bruges til kørsel og kurser for de frivillige. Af Tomas Skov

De 30 frivillige i Vågetjenesten i Roskilde har travlt med at gøre døende mennesker selskab i deres sidste dage, nætter og timer. Typisk sidder de netop hos de døende om natten, når eventuelle pårørende er gået hjem, eller plejepersonalet har rigeligt andet at lave. Tjenesten råder allerede over 50 procent flere frivillige end sidste år, men behovet er langt fra dækket.

Kommer i bølger ”Vågninger kommer i bølger, så vi skal dække ind i pukler, hvor der måske pludselig er 3-4, der ligger for døden alene. Arbejdet kan desværre ikke planlægges uger og måneder frem”, siger aktivitetsleder Hanne Andersen. Tjenesten har normalt kun ringe mulighed for at dække de frivilliges omkostninger til transport,

Birgit, Hanne og alderspræsidenten Svend drøfter døden og tabuerne omkring den over en kop kaffe i lokalerne på Helligkorsvej.

men med donationen fra TrygFonden, vil de frivillige nu kunne modregne deres udgifter til benzin og transport. ”På den måde kan vi dække mange flere vågninger, og de bliver mere kvalificerede, eftersom de frivillige nu kan komme på kurser”, fortsætter aktivitetslederen, som dog fortsat søger flere vågere.

Sociale sammen De 30 vågere er i alderen 2479 år og overvejende kvinder. Men alle er velkomne uanset køn, alder og faglighed i den muntre gruppe, der også finder tid til socialt samvær undervejs. ”At våge kan være en meget ensom funktion. Nogle gange tænker jeg, om der overhovedet er nogen,

der har opdaget, at jeg har været der. Derfor prøver vi også at være sociale, for man er en ensom ulv, når man er ude at våge”, siger Birgit, der til daglig arbejder som sygeplejerske. Derfor nød gruppen også en fælles julefrokost, som en opmærksom pårørende til en døende for nylig finansierede i taknemmelighed over deres frivillige indsats.

Fakta: • Vågetjenesten i Roskilde vågede hos 55 borgere i 2016 • De 30 vågere er i alderen 24-79 år • Vågetjenesten holder til på Helligkorsvej 4 i Roskilde


7. FEBRUAR 2017 l 29 l

Fjordparken 1 - 4000 Roskilde Skøn villa i attraktive Himmelev. Entre med skabe, to lækre badeværelser hvoraf det ene er med kar og det andet med brus, 4 værelser, spisestue (er pt. indrettet til værelse), stor lys stue med udgang til have, flot åbent køkken med adgang til grovkøkken/bryggers. Haveanlægget er velplejet og til ejendommen hører carport. Byggeår : 1970 Boligareal bbr: 158 Antal værelser: 5

Grund: 815 kvm Brændeovn Energimærke : D

Ejerudgifter pr md. kr. 4.986 Sagnr. 1903208

Pris kr. 3.995.000

Strandgården Vest 37 - 4300 Holbæk Stort muret sommerhus på 105 kvm bolig, med direkte adgang til vandet. Grunden er på hele 1625 kvm, så der er rigelig plads til boldspil i haven. Entre, 2 soveværelser, køkken, bad, spisestue, lille stue med brændeovn og stue med pejs. Overdækket havestue og carport. Via grundejerfor grundejerforeningen har du adgang til badebro i hele sommerhalvåret. Cirka ti minutters kørsel til Holbæk.

Åbent Hus søndag den 5. februar kl. 13.00 - 13.20

Byggeår : 1975 Boligareal bbr: 105 Antal værelser: 5

Grund: 1.625 kvm Brændeovn/pejs Sommerhus

Ejerudgifter pr md. kr. 1.735 Sagnr. 1903196

Pris kr. 1.298.000

Bøgevej 36 - 4040 Jyllinge Opført i massive bjælker og omkranset af et velplejet haveanlæg, herunder stor dobbelt garage. Boligen indeholder: Overdækket indgangsparti, bryggers med klinkegulv, lækkert køkken/alrum, 3 store værelser, det ene med walk-in closet og direkte adgang til toilet/bad. Gæstebadeværelse og mindre værelse/kontor. Stuen er lys og loftet er ført til kip. Fremstår i virkelig høj stand. Byggeår : 2010 Boligareal bbr: 160 Antal værelser: 5

Ejendomsmægler Torben Wennemoes Røglevangen 15 4000 Roskilde Tlf. 2460 4514 mail@wbolig.dk wbolig.dk

Grund: 1203 kvm Gulvvarme Energimærke : B

Køberne får øje på din bolig, når du sælger gennem Wennemoes Bolig. 18 års erfaring med boligsalg.

Wennemoes Bolig

Gratis salgsvurdering alle ugens dage.

Ejerudgifter pr md. kr. 4.178 Sagnr. 1903217

Pris kr. 3.475.000


l 30 l 7. FEBRUAR 2017

STORT UDVALG AF BRUGTE BILER

Dette er min syvende Toyota Årg. 2016 · 3.500 km.

Min tidligere Carina E fra 1995 blev skiftet til en god og lettere brugt Toyota Auris. Jeg har aldrig oplevet problemer med nogle af mine Toyotaer. Derfor blev det til endnu en Toyota hos Arne Stubbe. Vi havde i forvejen en rigtig god relation til firmaet og til medarbejderne. Det store udvalg af brugte biler gav mig masser af muligheder og jeg fandt også den rigtige bil allerede ved første besøg.

BENZIN

Toyota Yaris 1,0 VVT-I T2 Premium 69HK 5d Airc., 15” alufælge, fartbegrænser, fjernb. c.lås, infocenter, udv. temp. måler, toyota touch radio m/bakkamera og bluetooth, højdejust. forsæde, sædevarme, el-ruder, el-spejle m/varme, multifunktionsrat, splitbagsæde, isofix, bagagerumsdækken.

Kr.

134.900,-

Årg. 2016 · 2.607 km.

HYBRID

Toyota Auris Touring Sports 1,8 H2 Comfort Safety Sense 136HK Aut. 16” alufælge, metallak, tågelygter, armlæn, justerbart rat, kopholder, læderrat, multifunktionsrat, 12V strømudtag, auto. nedbl. bakspejl, automatgear, bak-kamera, bluetooth, CD / radio.

Kr.

279.900,-

Erik Madsen, Roskilde

Årg. 2013 · 35.000 km.

HYBRID

Årg. 2014 · 80.620 km.

DIESEL

Årg. 2013 · 91.760 km.

HYBRID

Toyota Auris 1,8 H2 136HK 5d Aut.

Toyota Auris 2,0 D-4D DPF T2+ 124HK 5d 6g

Toyota Yaris 1,5 H2 E-CVT 100HK 5d

Aut.gear/tiptronic, 15” alufælge, fuldaut. klima, fjernb. c.lås, bakkamera, kørecomputer, infocenter, startspærre, udv. temp. måler, sædevarme, højdejust. forsæde, 4x el-ruder, el-spejle m/varme, multifunktionsrat, bluetooth, isofix, bagagerumsdækken.

Klimaanlæg, Fast træk, Toyota GO navigation, Toyota Touch m/bluetooth, radio, USB indgang, og bakkamera, sidespejle med varme, el-spejle, elrudehejs for, el-rudehejs bag, fjernbetjent centrallås, tågelygter, parkeringssensor, 7 airbags, ABS, ESP.

Fuldaut. klima, sædevarme, bluetooth, bakkamera, fjernb. c.lås, kørecomputer, udv. temp. måler, højdejust. forsæde, el-ruder, el-spejle m/varme, multifunktionsrat, isofix, bagagerumsdækken, kopholder, stofindtræk, læderrat, splitbagsæde.

Kr.

199.900,-

Kr.

179.900,-

Kr.

119.900,-

Brugtbilsgaranti Hos Stubbe har vi altid et stort udvalg af brugte biler der nøje er udvalgt ud fra vores strenge krav til kvalitet. Vi sørger altid for at du som køber er stillet bedst muligt når du handler bil hos os. Vi ærer vores motto ”hvor tilfredserne mødes” og det er derfor vigtigt for os, at vores kunder føler sig trygge når der skal købes bil, både ny og brugt. Derfor tilbyder vi vores kunder, i en begrænset periode, et nedslag i reparationsprisen – helt op til 100%. Dét betyder at du hos os rent faktisk er bedre stillet, end hvad købeloven garanterer dig. Hos Stubbe er du altid garanteret et trygt bilkøb.

Årg. 2013 · 43.300 km.

Årg. 2015 · 16.000 km.

BENZIN

Årg. 2014 · 82.000 km.

BENZIN

Toyota Avensis 1,8 VVT-I T2 Premium 147HK Stc 6g

Toyota Aygo 1,0 VVT-I X-Cite 69HK 5d

Toyota Yaris 1,0 VVT-I T2 Comfort 69HK 5d

Toyota GO navigation, Toyota Touch m/bluetooth, radio, USB indgang, og bakkamera, 2-zoners klimaanlæg, el-rudehejs for, el-rudehejs bag, el-spejle, sidespejle med varme, alufælge, metallak, sædevarme, justerbart rat, læderrat.

Toyota Touch m/bluetooth, radio, USB indgang, og bakkamera, aircondition, el-rudehejs for, el-spejle, fjernbetjent centrallås, sidespejle med varme, 15” alufælge, tågelygter, højdejusterbart forsæde, justerbart rat, kopholder, splitbagsæde, 6 airbags.

Aircondition, Fast træk, Toyota Touch m/bluetooth, radio, USB indgang, og bakkamera, metallak, højdejusterbart forsæde, splitbagsæde, 7 airbags, ABS, startspærre, ESP, sædevarme, sidespejle med varme, el-spejle, el-rudehejs for.

Kr. Lev. omk. 3.880,-

BENZIN

217.900,-

Kr.

94.900,-

Kr.

99.900,-

Fordelagtig finansiering tilbydes fra 1,95% rente

stubbe.dk MÅLØV: Måløv Byvej 7 · 2750 Ballerup · Tlf. 44 97 21 70

ROSKILDE: Betonvej 2 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 33 04 00

Åbent mandag - fredag kl. 7.30-17.30, søndag kl. 11-16 Åbent mandag - fredag kl. 7.30-17.30, søndag kl. 11-15 VORES SERVICEVÆRKSTEDER HAR ÅBENT MAN-TORS 7-24


7. FEBRUAR 2017 l 31 l

Ny

Renault SCENIC Familiebil. Den nye generation.

Ny Renault SCENIC Fra 239.900

kr.

Aktivt nødbremsesystem m. fodgænger-advarsel og ”City Brake” er standardudstyr. Kan fås med bl.a.: R-Link 2-infotainmentsystem: 7” adaptiv touchscreen, navigation, Bluetooth – 20” aluminiumfælge Skiltegenkendelse – Advarsel ved vognbaneskift – 2-zone klimaanlæg – Parkeringssensorer for og bag og meget mere*

Den nye Renault SCENIC og GRAND SCENIC opgraderer familiebilen til et nyt niveau: Sikkerhed i højsædet og plads til alle, innovative opbevaringsløsninger og fleksibel indretning. Samtidig har den et yderst elegant og dynamisk design. Med den nyeste teknologi inden for både sikkerhed og multimedier opfylder SCENIC alle sider af den moderne families behov. ENERGIKLASSE Ny SCENIC: Brændstoføkonomi 17,2-25,6 km/l, CO2 -udledning 100-129 g/km. Ny GRAND SCENIC: Brændstoføkonomi 16,4-25 km/l, CO2 -udledning 104-136 g/km. Ekskl. leveringsomkostninger 3.880 kr. Bilerne kan være vist med ekstraudstyr. Foto copyright: Markus Wendler. *Det nævnte udstyr er inkluderet i SCENIC Zen-versionen fra 269.900 kr.

renault.dk

stubbe.dk be.d MÅLØV: Måløv Byvej 7 · 2750 Ballerup · Tlf. 44 97 21 70

ROSKILDE: Betonvej 2 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 33 04 00

Åbent mandag - fredag kl. 7.30-17.30, lørdag lukket, søndag kl. 11-16

Åbent mandag - fredag kl. 7.30-17.30, lørdag lukket, søndag kl. 11-15


l 32 l 7. FEBRUAR 2017

Skolevalget gav en række ungdomspolitikere lejlighed til at udbrede det gode budskab ved debat-arrangementer på skolerne.

Røde Roskilde Skolevalget gav en komfortabel sejr til blå blok på landsplan. Men blandt andet Århus, Hovedstadsområdet og Roskilde er ræverødt. Af Tomas Skov

63.000 elever fra 8., 9. og 10. klasse landet over gik til stemmeurnerne, da der var skolevalg torsdag den 2. februar. Og selv om landets

Disse skoler stemte med

Blå skoler Gadstrup Skole: 66,1 procent Margretheskolen: 56 procent Tjørnegårdskolen: 53,5 procent elever som helhed hælder til blåt med godt 55 procent, er Roskilde rimelig rød med næsten 60 procent til partierne, der traditionelt bekender sig til rød blok.

Fremtiden er radikal Den helt store lokale sejrherre blev Radikale Venstre,

KR. 109.900

som løb med ikke mindre end 22,8 procent af stemmerne, hvilket giver løfter om en lys fremtid for det socialliberale midterparti, der aktuelt nøjes med at optage et enkelt sæde i byrådet og otte mandater i Folketinget. I den blå ende af skalaen kan Venstre se

KR. 219.900

Fiat 500 0,9 TwinAir 80 Lounge 3d Mercedes E200 2,2 CDi st.car aut. BE 5d Årgang 2016 Km 9.000 Årgang 2011 Km 371.000 Benzin, koksmetal, super flot og meget velpasset Kører som en ny bil både i motor, gearkasse og kobling. BEMÆRK NY MODEL!

KR. 219.900

Diesel, sortmetal, el-bagklap, integrerede børnesæder, aut., aut.gear/tiptronic, alu., vinterhjul, airc., fuldaut. klima, 2 zone klima.

KR. 109.900

Opel Astra 1,4 T 150 Enjoy 5d Peugeot 208 1,0 VTi Active 5d Årgang 2016 Km 19.000 Årgang 2015 Km 18.000 Benzin, blåmetal, airc., fuldaut. klima, 2 zone klima, køl i handskerum, c.lås, fjernb. c.lås, parkeringssensor, fartpilot, kørecomputer

KR. 224.800

På Absalons Skole i Roskilde endte 63 procent af stemmerne hos rød blok.

Benzin, hvid, airc., c.lås, fjernb. c.lås, fartpilot, kørecomputer, infocenter, startspærre, udv. temp. måler, sædevarme, højdejust. forsæde,

Margretheskolen Østervangsskolen Sct. Jørgens Skole Klostermarksskolen Gadstrup Skole Tjørnegårdskolen Absalons Skole Trekronerskolen Peder Syv Skolen Lindebjergskolen

sig decimeret til bare 11,7 procent af stemmerne.

Rød realskole Det er måske ikke så overraskende, at efterkommerne af caffe latte-segmentet i Trekroner stemte nærmest entydigt rødt. Med næsten 80 procent i rød retning cementerede skolens elever deres skole som den absolut rødeste i kommunen. Mere overraskende er det

Gadstrup Skole blev den mest blå i kommunen med godt 66 procent af stemmerne til blå blok.

måske, at nr. 2 på den røde liste blev ingen andre end Roskilde Private Realskole. Det kan godt være, at deres

forældre har penge – men med næsten 70 procent af stemmerne malede eleverne realskolen rød.

Røde skoler Trekronerskolen: 79,3 procent Roskilde Private Realskole: 69,2 procent Peder Syv Skolen: 66,7 procent Absalons Skole: 63,4 procent Østervangskolen: 63 procent Sct. Jørgens Skole: 62,2 procent Lindebjergskolen: 56,2 procent Klostermarkskolen: 53,2 procent

+ MOMS

KR. 99.900

Peugeot 308 1,6 BlueHDi 120 Style SW 5d Toyota HiAce 2,5 D-4D 95 kort 4d Årgang 2015 Km 13.000 Årgang 2011 Km 45.000 Diesel, brunmetal, 6 gear, alu., airc., 2 zone klima, fuldaut. klima, c.lås, fjernb. c.lås, parkeringssensor, køl i handskerum, fartpilot

Diesel, sølvmetal, c.lås, fjernb. c.lås, startspærre, sædevarme, el-ruder, el-spejle, cd/radio, armlæn, kopholder, stofindtræk, abs, antispin

Tjørnegårdsskolen bekendte sig til blåt under skolevalget.

Hos Tumlinghøj Auto finder du altid et stort udvalg af brugte biler Finansiering på under 5 minutter

Variabel rente på 2,25% Fast rente på 2,75%

www.tumlinghoejauto.dk

20 11 23 76 20 28 51 21

TUMLINGHØJ Salløvvej 2, 4621Gadstrup AUTO

Liberal Alliance blev topscorer med 26,5 procent af stemmerne på Sct. Jørgens Skole - men samlet blev der stemt rødt.


7. FEBRUAR 2017 l 33 l

NYERE BRUGTE PEUGEOT BILER

PEUGEOT 308 SW ALLURE 1,6 BLUEHDI 120 HK 5D

PEUGEOT 508 SW ALLURE 2,0 BLUEHDI 150HK 5D

DIESEL

DIESEL

Årg. 03/2015, km. 22.000, blåmetal, ABS • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • tågelygter • armlæn • tonede ruder • selestrammer • radio • ESP • 6 airbags • multifunktionsrat • læderrat • navigation • Husk - Vi kan tilbyde en attraktiv finansiering af Din nye bil. • Diesel partikelfilter • Service Ok • Start/stop-system • Tidligere undervognsbehandlet • Baksensor • Fører-airbag • Gardin-airbag • Isofix • Passager-airbag • Selealarm • Traction control • Højdejusterbart forsæde • Ikke ryger • Justerbart rat • Kopholder • 18’’ Alufælge • Diode lygter • 12V strømudtag • 2-zoners klimaanlæg • AUX-stik • Bluetooth • El-bagrude

kr.

Ydelser over 84 mdr. Udbetaling 51.010,- kr. 2.923,- (kreditomk. Kr. 42.743,- Årlig omk. 5,7%)

PEUGEOT 208 CHAMPION AIR 1,0 68 HK 5D

PEUGEOT 208 DESIRE 1,6 BLUEHDI 100 HK 5D

Årg. 02/2014, km. 26.000, sortmetal, ABS • fartpilot • aircondition • startspærre • airbag • tonede ruder • ESP • 6 airbags • Fører-airbag • Gardin-airbag • Isofix • Ikke ryger • Justerbart rat kr.

BENZIN

PEUGEOT 308 ALLURE 1,6 BLUEHDI 120 HK 5D

kr.

DIESEL

PEUGEOT 308 SW STYLE 1,6 BLUEHDI 120 HK 5D

Årg. 09/2015, km. 12.000, sølvmetal, centrallås • ABS • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • airbag • lædersæder • tågelygter • tonede ruder • selestrammer • radio • ESP kr.

DIESEL

244.900,-

Ydelser over 84 mdr. Udbetaling 50.005,- kr. 2.868,- (kreditomk. Kr. 42.080,- Årlig omk. 5,8%)

PEUGEOT 2008 MOTION 1,6 E-HDI 92 HK 5D

kr.

DIESEL

PEUGEOT 308 GT SW 1,6 E-THP 205 HK 5D

kr.

DIESEL

139.900,-

Ydelser over 84 mdr. Udbetaling 28.900,- kr. 1.741,- (kreditomk. Kr. 31.315,- Årlig omk. 7,4%)

PEUGEOT 3008 VTI ACTIVE 1,6 120 HK 5D

Årg. 07/2015, km. 20000, hvid, ABS • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • tågelygter • tonede ruder • selestrammer • radio • ESP • 6 airbags • multifunktionsrat • læderrat

Årg. 10/2015, km. 14000, blåmetal, fartpilot • splitbagsæde • aircondition • armlæn • tonede ruder • radio • multifunktionsrat • læderrat • navigation • 18’’ Alufælge • Diode lygter

Årg. 09/2014, km. 37000, sølvmetal, ABS • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • anhængertræk • tågelygter • armlæn • tonede ruder • selestrammer • ESP • 6 airbags

kr. Ydelser over 84 mdr. Udbetaling 46.990,- kr. 2.704,- (kreditomk. Kr. 40.330,- Årlig omk. 5,9%)

kr. Ydelser over 84 mdr. Udbetaling 71.110,- kr. 4.014,- (kreditomk. Kr. 54.468,- Årlig omk. 5,3%)

Ydelser over 84 mdr. Udbetaling 40.960,- kr. 2.377,- (kreditomk. Kr. 36.822,- Årlig omk. 6,1%)

349.900,-

229.900

DIESEL

Årg. 04/2013, km. 86.000, sortmetal, ABS • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • anhængertræk • tågelygter • tonede ruder • selestrammer • radio • ESP • 6 airbags

159.900

Ydelser over 84 mdr. Udbetaling 32.920,- kr. 1.949,- (kreditomk. Kr. 32.809,- Årlig omk. 6,8%)

369.900,-

PEUGEOT 308 SW ACTIVE 1,6 E-HDI 112 HK 5D

Årg. 11/2014, km. 50000, sort, ABS • el-spejle • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • tågelygter • tonede ruder • selestrammer • radio • ESP • 6 airbags

149.900

Ydelser over 84 mdr. Udbetaling 30.910,- kr. 1.845,- (kreditomk. Kr. 32.062,- Årlig omk. 7,0%)

kr.

Ydelser over 84 mdr. Udbetaling 75.130,- kr. 4.233,- (kreditomk. Kr. 56.881,- Årlig omk. 5,2%)

Årg. 04/2016, km. 15000, rødmetal, ABS • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • tågelygter • tonede ruder • selestrammer • radio • ESP • 6 airbags • multifunktionsrat • læderrat

94.900

Ydelser over 84 mdr. Udbetaling 20.000,- kr. 1.273,- (kreditomk. Kr. 28.105,- Årlig omk. 9,5%)

249.900,-

Årg. 03/2016, km. 3000, sortmetal, ABS • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • tågelygter • armlæn • tonede ruder • selestrammer • radio • ESP • 6 airbags • multifunktionsrat • læderrat • navigation • Husk - Vi kan tilbyde en attraktiv finansiering af Din nye bil. • Diesel partikelfilter • Service Ok • Start/stopsystem • 19’’ Alufælge • Diode lygter • Glastag • Metallak • Højdejusterbart forsæde • Ikke ryger • Justerbart rat • 12V strømudtag • 2-zoners klimaanlæg • AUX-stik • Bluetooth • El-bagrude • El-foldbare sidespejle • El-parkeringsbremse • El-rudehejs bag • El-rudehejs for • El-spejle med varme • Fjernbetjent centrallås • Klimaanlæg

BENZIN

kr.

BENZIN

Lev. omk. 3.880,-

199.900,-

peugeot.dk

PEUGEOT 208 WINTER EDITION INKL . UDSTYR – VÆRDI 20.000 KR* 7” touch-skærm • Aircondition • Bluetooth • Panoramaglastag Læderrat • Fartpilot •Mørktonede ruder, bag • Sædevarme, foran

208 WINTER EDITION 1.6 BlueHDi 100 hk

139.990 kr. • 33,3 km/l

A 33,3 km/l. CO2 79 g/km. Prisen er ekskl. lev. omk. på 3.880 kr. og metallak. Den viste bil er en 208 Desire fra 164.990 kr., vist med ekstraudstyr. Prisen gælder så længe lager haves eller senest 28.02.2017. Der tages forbehold for pris- og afgiftsændringer samt trykfejl.* Værdi ift. Active-niveau. ++

Peugeot 208 er en manøvredygtig bybil med stor personlighed og et gennemtænkt design, som vil garantere dig en sjov og stimulerende køreoplevelse. Og den populære bil kan lige nu fås som en Winter Edition kampagnemodel med en udstyrspakke til en værdi af 20.000 kr., som bl.a. inkluderer panoramaglastag, aircondition og touch-skærm. Kom ned til din Peugeot-forhandler og gør et kup i februar.

PEUGEOT 208

VEJLEBO & WINTHER APS Telefon 88 88 67 67 Følg os på Facebook og se konkurrencer og tilbud Allan Larsen Johnny Vejlebo 5 B • 4000 Vejlebo & Winther ApS • Maglegårdsvej Roskilde

PEUGEOT ROskildE

Peugeot Roskilde - Maglegårdsvej 5 B - 4000 Roskilde www.peugeot.dk/roskilde Åbningstider. Man-torsdag kl. 9-17.30, Fredag 9-17.00, lørdag lukket, søndag 11-15

Kasper DeWitt

Michael Wermuth

Lars Pedersen


l 34 l 7. FEBRUAR 2017

KULTURKALENDER 2017 FEBRUAR

LUNE CARLSEN 7. FEBRUAR

FOLKEPARKENS MOTIONSLØB 12. FEBRUAR danske og internationale kunstnere, der kaster nyt lys over forbrug, magt og globale økonomier. Museet for Samtidskunst

LØRDAG 11. FEBRUAR

Se flere ANNA SPEJLÆG

arrangementer på Appén Roskilde Live

TIRSDAG 7. FEBRUAR TRIO ISMENA

Roskilde Musikforening byder alle musikglade til koncert med spændende musik for klavertrio. Monica Malmquist, violin, Ida Nørholm, cello og Christina Raft, klaver spiller musik af Turina, Pelle Gudmonsen-Holmgreen og Arensky. Himmelev Sognegård kl. 19.30

LUNE CARLSEN

Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved’ det! - men det er altså en ”kopi” - en overordentlig god kopi. Faktisk er Jan Carlsen udråbt som en af landets bedste til at imitere Kim Larsen. Vindinge Kultur Center kl. 19.30

ONSDAG 8. FEBRUAR ”DEMOKRATIET OG UVEJRET”

Teaterforestillingen ”Demokratiet og uvejret” er et spil om det nutidige menneskes dilemmaer i en global verden, et musikalsk skuespil om tidens store spørgsmål. Entré: 100 kr./ 50 kr. for unge u. 26 år Absalons Sal kl. 20

TORSDAG 9. FEBRUAR MOMO OG TIDSTYVENE

En musikalsk oplevelse for de mindste. Gratis billetter Gadstrup Bibliotek kl. 10

KRIMI-BOOKTALK

Kom og hør hvad du kan opleve på krimimessen. Gratis billetter - Tilmelding nødvendig Roskilde Bibliotek kl. 17

NATLØB I NATUREN

Oplev Roskildes nye naturområder med pandelampe og tidtagning. Ruterne er på gode stier og du kan løbe i almindelige løbesko. Pris: 40 kr. Boserupgård Naturcenter kl. 18

”BAG OM KAMERAET”

ROLK præsenterer et foredrag med Niels Vestergaard. Serien om Havørredens Hemmeligheder er de mest populære fiskefilm, der er udgivet i Danmark. Store Børs kl. 18-21

LYTTEKLUB JAZZ

NHØP - klingende bas, Højskolesange og international anerkendelse. Entré: Adgangsbillet 25 kr Tilmelding nødvendig Roskilde Bibliotek kl. 19

RASMUS WALTER

Gimle præsenterer: Rasmus Walter. Rasmus Walter er pt. i studiet for at færdiggøre sit fjerde solo album. Entré: 270 kr + evt. gebyr - Tilmelding nødvendig Gimle kl. 20

HALKJÆR & SKYDSGAARD

De spiller hits og klassikere fra de sidste 6 årtier. Også gerne på opfordring:). Konceptet er simpelt piano, guitar, mundharpe og sang. Klosterkælderen kl. 20

FREDAG 10. FEBRUAR CHRISTIAN SØGAARD TRIO

Viser af Rune T. Kidde og Pernille Plaetner, i en udsøgt sovs af Jazz og Verdensmusik. Fællesspisning kan tilkøbes og starter kl. 18.00. - Tilmelding nødvendig CosmosHallen kl. 18

ELECTRIC GUITARS

Gimle præsenterer: Electric Guitars + Support. De to super-guitarister Mika Vandborg og Søren Andersen er igen på tour med deres Electric Guitars. Entré: 160 kr + evt. gebyr - Tilmelding nødvendig Gimle kl. 21

SHOW ME THE MONEY!

HÅNDARBEJDSCAFÉ

Medbring dit eget håndarbejde, bliv inspireret og lær nye metoder i strik og hækling. Roskilde Bibliotek kl. 13

WORKSHOP

I Annas musikorkester ved de aldrig, hvad de skal spille, for det bestemmer sangkufferten nemlig selv. Anna Spejlæg fortæller historier og stiller spørgsmål til publikum. Entré: Adgangsbillet 25 kr - Tilmelding nødvendig Roskilde Bibliotek kl. 11-11.50

Kom og vær med til at finde løsninger på plastikforureningen i Roskilde Fjord i denne workshop. Lokalborgernes inddragelse i projektet er nødvendig for at vi lykkes med at finde holdbare løsninger mod forureningen, og du kan gøre en stor forskel. Fri entré Roskilde Sejlklub kl. 13.30-17.30

MADAM ROMSE

FOLKEPARKENS MOTIONSLØB

Pak fantasien i rygsækken og kig forbi Madam Romses magiske legetøjsværksted og lav dit eget legetøj, tre lørdage i hver måned. Roskilde Museum kl. 11-14

LØRDAGSJAZZEN Riverside City Band. Gimle kl. 11-14

JYLLINGE FIGHT NIGHT

Jyllinge Boxing Team fylder i år hel 40 år som forening og i forbindelse med fejringen af dette jubilæum afholder klubben boksestævne på Baunehøjskolen i Jyllinge. Baunehøjskolen kl. 17

PHLAKE

I denne uge starter Phlake deres efterårsturné. Entré: 215 kr + evt. gebyr - Tilmelding nødvendig Gimle kl. 21

SKATTEJAGT

Skattejagt blandt skurke og forbrydere (5-11 år). Vinterferie i Sankt Laurentius. Skt. Laurentii Kirkeruin kl. 11-16

SØNDAG 12. FEBRUAR BYG DIN GUITAR

Vi har inviteret guitarbygger Denis Dalsgaard i værkstedet og sammen med ham kan du bygge din egen 1-strengede guitar, også kendt som en Diddley Bow. I Ragnarocks værksted. RAGNAROCK kl. 11-16

GLASKUNST

Gimle for børn præsenterer: Glaskunst - Lav din egen glasskål. Dato: Entré: 140 kr + evt. gebyr Tilmelding nødvendig Gimle for Børn kl. 12

Museet for Samtidskunst viser en stribe værker af

Rasmus WalteR 9. feb.

Ruten er på 1,665 km i afvekslende terræn. Løb en enkelt omgang, eller løb 5 gange, og få dermed en tid for et otte kilometers løb. Det koster 10 kroner at deltage. Der er lodtrækningspræmier for hver femte deltager. Arrangementet er den anden søndag i hver måned. Læs mere på www.loebforlivet.dk

MANDAG 13. FEBRUAR LOVEBOOKS

Christina Yhman Kaarsberg og Rikke Møller fra Lovebooks kommer og fortæller om de bøger som de udgiver på forlaget. Entré: Adgangsbillet 25 kr Tilmelding nødvendig Roskilde Bibliotek kl. 19

RAMMER

Det er et råt teater, halsbrækkende dans, rørende akrobatik og piskende blød musik samlet om et allestedsnærværende tema i en altid skiftende scenografi. - Tilmelding nødvendig Lynghøj Teatersal kl. 19.30

TIRSDAG 14. FEBRUAR UDGRAVNING

Familiedage på Sortebrødre-udgravningen. I vinterferien har du mulighed for at komme med på en rigtig udgravning og hjælpe arkæologerne med at finde mange hundrede år gamle ting i jorden. Sortebrødre Plads kl. 14-15

MAD EVENT FOR BØRN

Mød slagteren, ernæringsassistenten og bager/konditoren. Hør om grisen og lav din egen pølse. Hos ernærringsassistenten laver du et frugtspyd og hos bager/konditoren dekoreres småkager. Efterfølgende er der rundvisning på Kødets gang. Slagteriskolen kl. 8-14.30 (2 timers event)


7. FEBRUAR 2017 l 35 l

Ny madskole i Roskilde

Midtsjællands Efterskole: Fællesskab for elever og lærere

Økologi og respekt for gode råvarer er udgangspunktet for Grundsmag. Her kan både madelskere, nybegyndere og nørder komme på kurser i at bage brød eller tilberede grøntsager. Tag med Kanal Roskilde i Grundsmags køkken på Helligkorsvej i udsendelsen, der sendes på Kanal Roskilde torsdag den 9. februar kl. 16.30:17 og lørdag den 11. februar kl. 14:14.30. Kanal Roskildes udsendelser kan desuden ses på www.youtube.com/kanalroskilde

Vinterlejrskole, musik og håndværksfag er nogle af de oplevelser, som efterskolen ved Hvalsø er fuld af. Men det vigtigste for både elever og lærere er det helt særlige fællesskab på skolen. Kanal Roskilde har besøgt Midtsjællands Efterskole en grå mandag, hvor der er masser af kulør og god stemning at hente. Udsendelsen sendes torsdag den 9. februar kl. 16-16:30 og lørdag den 11. februar kl. 14:30-15. Kanal Roskildes udsendelser kan desuden ses på www.youtube.com/kanalroskilde

Roskilde får ny teatersal

Se yderligere info om spilleplan og muligheder for køb af billetter til årets musical på Roskilde Gymnasium på: www.roskilde-gymnasium.dk.

Fredag og lørdag 17.00-19.30

v/Christian Zwicky

Absalons Salen er blevet udstyret med professionel lyssætning til belysning af scenen, og der er etableret et bagtæppe. Skolen har fået et specielt låsesystem, så salen kan bruges mere fleksibelt - også i weekender og udover den hidtidige lukketid om aftenen. Låsesystemet betyder også, at der kan lukkes af for adgang til resten af skolen, selvom der er aktiviteter.

FRA KL. 16.00 - 22.00

BESØG

OS HER HERLEV TLF: 4491 4520

TILBUDDET PÅ TO

GLOSTRUP

EFTER KL 20.00

TLF: 4343 0390

VALENTINES MENU 14.02.17 APERITIF Brut Dargent, Ice Rosé, Pinot Noir, Magnum

LAKSETERRIN Terrin af varmrøget, koldrøget & bagt laks, citronperler, sprød rug, dildcreme & syltede bøgehatte LANGTIDSSTEGT OKSE Jordskokkepuré, violette gulerødder, vinterkål, pommes anna & rødvinssauce

CHOKOLADE FONDANT Chokoladekage med blødende hjerte, vanillieparfait, råsyltede bær & revet lakridsrod 3 RETTER + APERITIF

348,-

Vinmenu med 2 glas vin samt valgfri kaffe/the

128,-

Book på 46 152 152/ info@cafeflorentz.dk Menuen skal forudbestilles

Algade 13 4000 Roskilde · tlf. 46 152 152 · info@cafeflorentz.dk

ENS

COCKTAILS GÆLDER

CITY 2 TAASTRUP

NY

HE

TLF: 4399 0086 AFLEVER VED BESTILLING

Kuponen gælder til d. 31.03.2017

BESTIL 2 X BRUNCH FROKOST

| BUFFET

BETAL: KUN FOR 1! (gælder ikke for børn) Alle ugens dage fra kl. 10-16

Kuponen gælder til d. 31.03.2017

AFLEVER VED BESTILLING

BESTIL 2 X

AFTEN | EVENING

BUFFET

BETAL: KUN FOR 1! (gælder ikke for børn) Alle ugens dage fra kl. 16-22

VÆRDIKUPON

mail@gastronetten.dk CLERMONTGADE 36 ROSKILDE · 46 35 12 91

À LA CARTE

AFLEVER VED BESTILLING

Se menuen på GASTRONETTEN.DK

LØR, SØN, MAN & TIR

/ E-AVIS UDKLIP ER IKKE GÆLDENDE!

Husk, vi har også vinen til maden.

Fakta

TILBUDDET GÆLDER

VÆRDIKUPON

Forudbestilling ved mere end 5 kuverter.

PRIS PÅ

AFLEVER VED BESTILLING

i særklasse

Nyholm, holder en lille velkomsttale. Derefter vil formand for Kultur- og Idrætsudvalget, Birgit Pedersen, holde en indvielsestale, inden Jørgen Nordenhof introducerer aftenens forestilling.

/ E-AVIS UDKLIP ER IKKE GÆLDENDE!

TAKE AWAY

samarbejdspartnere, som udover teatergruppen ’De Slagfaste’ er Absalons Skole og Roskilde Kommune. Det bliver teatergruppen ’De Slagfaste’, der får æren af at være den første forening, der skal bruge Absalons Salen. Det sker med

D!

Strawberry Fields.

Idéen opstod sidste år, da formanden fra teatergruppen ’De Slagfaste’, Jørgen Nordenhof, kom forbi rådhuset og ’plantede et frø’ i form af et forslag til at ændre gymnastiksalen til en ny kultursal i Roskilde. Et sted, hvor de kulturelle aktører kan lave arrangementer for kommunens borgere, fx teater, koncerter og foredrag.Kommunen så straks

dersen, er også begejstret for projektet: ’Absalons Salen kan være med til skabe mere liv i bymidten, efter butikkerne har lukket, som mange efterspørger. Salen bliver samtidig et fint supplement til Gimle og kan bruges af foreninger, musikskole og oplysningsforbund på Kildegården. Sammen med den nye Lützhøfts Passage bidrager Absalons Salen også til at forbinde bymid-

KUPONEN GÆLDER KUN I: HERLEV, GLOSTRUP, CITY 2 & FIOLSTRÆDE

Sidste år var Dastan Marouf en del af skolekoret på Roskilde Gymnasium, og jorden syntes derfor gødet og klar til, at 2.g’eren skulle stå i front for denne vinters ’Amtet’-musical, som 300 elever og lærere fra skolen over de sidste mange måneder har arbejdet intenst med at få stablet på benene. Men hovedrolleindehaveren i ’Strawberry Fields’, der i denne uge har premiere på skolen, var ikke selv så sikker på, at han ville på scenen. Han havde godt nok tilmeldt sig efterårets audition, men valgte i sidste øjeblikket ikke at møde op til den officielle prøve. ”Jeg var meget nervøs, men et par dage efter jeg ikke var dukket op, hev en af skolens musiklærere fat i mig og sagde, at de stadig gerne ville høre mig. Det tænkte jeg så lidt over, og i sidste ende valgte jeg at sige ja-tak, og så fik jeg hovedrollen”, fortæller Dastan Marouf om optakten til musicalen, hvor han

spiller den engelske dreng Jude, der i slutningen af 1960’erne drager til USA for at finde sin biologiske far i en fortælling, der tematisk er spækket med tidstypiske pejlemærker som ungdomsoprør, fredsaktivisme, stoffer, fri kærlighed og naturligvis masser af musik af Lennon og McCartney. ”Inden jeg fik rollen, sagde musikken mig faktisk ikke så meget, for jeg har altid fundet The Beatles lidt for sukkersødt. Det har dog ændret sig i forbindelse med forberedelserne til musicalen, hvor jeg virkelig har fundet ud af at sætte pris på sangene”, fortæller hovedrolleindehaveren.

KUPONEN GÆLDER KUN I: HERLEV, GLOSTRUP, CITY 2 & FIOLSTRÆDE

Af Holger Vincents

VÆRDIKUPON

Lærer overtalte Dastan til musical-audition

VÆRDIKUPON

I musicalen ’Strawberry Fields’ er engelske Jude, spillet af Dastan Marouf fra 2.x, nødt til at tage afsked med kæresten Molly, spillet af Line fra 1.c, for at tage til USA i forsøget på at finde sin biologiske far.

Onsdag den 8. februar kl. 20 skal Roskildes nyeste skud indenfor kulturen indvies. Absalons Salen, som den er blevet døbt, er Absalons Skoles gamle gymnastiksal, der nu er udstyret, Absalons Salen er en ny kultursal i Roskilde, hvor kulturelle aktører kan lave arrangementer for borgerne. så den kan anvendes muligheder, da salen ligger ten med Kildegården”, siger deres nyeste forestilling ’Demokratiet og Uvejret’, som en mindre scene lige i smørhullet af Roskil- udvalgsformanden. som har premiere i salen de. til teater, optræden, den 8. februar. Indvies af Programmet den 8. februLiv i bymidten ’De Slagfaste’ sangkor, oplæsning, Formand for Kultur- og Frøet er siden blevet vandet ar starter kl. 20, hvor Absaforedrag etc. Idrætsudvalget, Birgit Pe- og gødet af de involverede lons Skoles leder, Kasper


l 36 l 7. FEBRUAR 2017

Bennies Pletskud

Baby efter bogen Af Tomas skov

Michelle Hellemann Hartz havde egentlig regnet med, at hun skulle rydde hylderne totalt for smertelindrende tilbud under sin fødsel. ”Jeg havde faktisk frygtet at føde. Og mens jeg var i det, var det selvfølgelig ikke sjovt. Men bagefter var det faktisk ikke så slemt alligevel at se tilbage på”, siger den nybagte mor.

Hjælp til veerne Resultatet af de tilsyneladende overkommelige anstrengelser skal hedde Ida. Hun er 50 centimeter lang og vejer 3180 gram, og hun kom til verden torsdag den 2. februar kl. 13:30, efter at forældrene var ankommet til fødeafdelingen kl. 5:30 samme morgen. Det blev til lidt lattergas undervejs, og så måtte personalet have gang i det ve-stimurende drop, da veerne var for kor-

te i pressefasen. Den endnu ufødte baby fik så taget blodprøver fra issen undervejs for at følge med i, hvordan hun havde det.

Idyllisk barsel

VIND EN UGE I EN

Dan og Michelle Hellemann Hartz er nye som forældre, men regner bestemt med, at Ida bliver storesøster på et ikke nærmere defineret tidspunkt. Nu skal de først og fremmest hjem og nyde barslen på deres lille, idylliske landsted uden for Viby. ”Det er bestemt ikke det værste sted for en god barndom”, siger faren.

Toyota Aygo Pink Stubbe Edition

Paperboy sender hver uge fotograf Bennie Hansen fra Billedbutikken på gaden for at finde ugens pletskud.

Dan og Michelle Hellemann Hartz kan nu tage førstefødte Ida med hjem til idyllen i Viby.

Personale på Roskilde Sygehus Personalet på fødegangen er jordemødre og læger samt et par social- og sundhedsassistenter. På afsnittet for gravide arbejder jordemødre, mens der på barselsafsnittet er ansat jordemødre og sygeplejersker. Disse to faggrupper supplerer hinanden optimalt i plejen af de nyfødte og deres forældre. I alt er der ca. 55 jordemødre og 12 sygeplejersker/assistenter ansat.

- så samles byen SALG:

ADMINISTRATION:

Helene Risum, bladchef helene@paperboy.gratis Mobil: 2332 7119

Patrick Holbek, udgiver. Ansv. patrick@paperboy.gratis Mobil: 4058 4437

Nina Holm, mediekonsulent nina@paperboy.gratis Mobil: 2289 9076

Lone Ovesen, bogholder lone@paperboy.gratis Mobil 2049 1162

REDAKTION:

PRODUKTION:

Tomas Skov, redaktør tomas@paperboy.gratis Mobil: 2679 4048

Annette Thomsen, grafiker annette@paperboy.gratis Mobil: 2635 0714

Er du den heldige, der er kommet i Bennies søger, så har du vundet en uge i en Toyota AYGO hos Arne Stubbe Automobiler A/S i Roskilde. Bilen leveres med fyldt tank og du må køre op til max. 2000 km. Er du den heldige vinder, så kan du aftale nærmere med Dennis Franzeen på tlf. 46 33 04 00 eller på mail: def@stubbe.dk inden afhentning. Bilen skal afhentes i indeværende uge. Der følger naturligvis også en Paperboy-kop med i præmien, der udleveres sammen med bilen.

Modeshow på RO’s Torv

Holger Vincents, journalist holger@paperboy.gratis Mobil: 3052 7408

Paperboy udkommer hver tirsdag/onsdag til samtlige husstande i Roskilde Kommune. Tryk: OTM Avistryk. Trykoplag: 38.000 eks. Udgiver: Paperboy ApS Det er ikke tilladt at gengive artikler uden tilladelse fra Paperboy.

Borchsgade 6 C, 1. sal - Roskilde Åbent: mandag-fredag 9-16

De store konfirmandmodeshows løb af stablen i weekenden på RO’s Torv, hvor 46 ud af i alt 176 konfirmander var kommet gennem nåleøjet. De to modeshows varede hver 25 minutter, og konfirmanderne gav den gas som modeller på catwalken. Se video fra modeshowet på Paperboys Facebookside.


7. FEBRUAR 2017 l 37 l

Navne

Helle Kornerup fik ideen til Playtray, da hendes børn var små.

Iværksættermor fejrer jubilæum med verdenskendt børnebakke Da Helle Kornerup fra Jyllinge fik børn, undrede hun sig over, at den kendte børnestol, Trip Trap, ikke havde en bakke, der kunne forhindre børnenes madsvineri. Det gav hende ideen til opsamlingsbakken Playtray, der kan monteres på børnestolen, så man slipper for rugbrødsrester, havregrød, mos og leverpostej på gulvet. ”Min mand og jeg var irri-

terede over det madsvineri, det medførte, da vores første barn, Tobias, skulle lære at spise selv. Vi tog os selv i at overtage og made ham for at undgå, at der lå mad ud over det hele eller mælken væltede – til stor irritation for Tobias, der jo gerne selv ville. Det endte med, at vi lavede en ’gør det selv løsning’ i form af en hjemmelavet bakke til stolen.

Den var ikke køn, men den virkede”, siger Helle Kornerup Derfor gik hun sammen med designeren Carsten Buhl for sammen at finde en løsning og et design, der opfyldte alle behov og passede til Trip Trap stolen. Playtray var født, og i år har opfindelsen 10-årsjubilæum.

- VI SAMLER BYEN

Otto Jensen (i midten) blev ansat i Klub Viadukten i 1970, hvor han indførte gokart, hvilket den dag i dag er ungdomsklubbens varemærke. Her ses han sidste år på Hotel Scandic i forbindelse med planlægningen af et arrangement på Roskilde Ring.

Otto Jensen bliver 75 år Den tidligere leder af Klub Viadukten fejres fredag på Hotel Scandic. Af Tomas Skov og Holger Vincents

”Jeg startede dernede i 1970 som medarbejder, hvor det lykkedes at indføre gokart, og det har været en fast bestanddel af klubben lige siden”, fortæller Klub Viaduktens mangeårige leder Otto Jensen, der onsdag fylder 75 år. Som barn havde Otto Jensen en stor interesse for sæbekassebiler, og drengedrømmen om at blive racerkører var bestemt til-

stede i hans unge år. Det var derfor også naturligt for den senere pædagog først at uddanne sig til automekaniker. Passionen for hurtige biler og hans tekniske tæft gjorde udslaget, da han sidenhen skiftede gear og blev ansat i Klub Viadukten. ”Jeg fik stillet et skur til rådighed, hvor drengene og jeg bygede 4-5 gokarts. Bagved skuret lå en knallertbane, som vi fik asfalteret, og så kunne vi køre ræs”, fortæller Otto Jensen. Det startede i det små, men Klub Viadukten blev hurtigt stedet for unge med benzin i blodet og ræs på hjernen. Verdensberømte kørere Jason Watt og Jan Magnussen har slået deres folder dernede, ligesom sidstnævntes søn Kevin

Magnussen og dennes fætter Dennis Lind repræsenterer den seneste generation, der har brugt ungdomsklubben som affyringsrampe til motorsportens verdenstop. At Viadukten skulle fostre flere berømtheder, har dog aldrig været den tidligere lederens ambition. ”Mit mål var ikke, at de skulle blive store stjerner, men derimod at bruge gokart som et pædagogisk værktøj, og det benyttede jeg mig godt af”, lyder det fra fødselaren, der først stoppede i Klub Viadukten i 2007 efter 37 år på Præstemarksvej. Otto Jensen fejres fredag den 10. februar på Hotel Scandic i Roskilde, hvor der er der er reception fra kl. 1517.

Røde kors Roskilde Afdeling Herved indkaldes til

ordinær generalforsamling Roskilde Lokalforening Filialdirektør Christina Ruparelia overrækker på Nordea Fondens vegne en check til formanden for Vindinge Kulturcenter Niels Jørgen Duwander.

Vindinge Kulturcenter får 12.000 kroner af Nordea Fonden Tirsdag den 31. januar fik Vindinge Kulturcenter overrakt en check på 12.000 kr. fra Nordea Fonden i anledning af foreningens 25-års-jubilæum. Overrækkelsen blev foretaget af filialdirektør Christina Ruparelia til formanden for Vindinge Kulturcenter Niels Jørgen Duwander. Pengene skal bruges til at

fejre jubilæet den 25. marts 2017 i Vindinge Hallen. Her er der en festlig menu og musik fra ’Shubi or not Shubi’ (rester af Shubidua) og Gunnar Madsen Bigband, der spiller til ballet efter middagen. Mere info om jubilæet på: www.vindinge.dk/kulturcenter/

Inviterer til generalforsamling og foredrag, tirsdag d. 17. februar kl. 17.00 – 21.00 Bemærk: FCR, Frederiksborgvej 2 (der serveres sandwich og en drik i pausen)

Generalforsamlingen afholdes ifølge vedtægterne Formandsposten bliver ledig og yderligere en bestyrelsespost. Efter generalforsamling: Foredrag om frivillig nødhjælpsarbejde ved et medlem fra hjælpeorganisationen ”MAF”, der bruger små fly til at komme rundt til de svært fremkommelige steder i verden. Tilmelding nødvendig af hensyn til serveringen til 20101984- senest 10.02.15 Lokalbestyrelsen

Onsdag den 22. februar 2017 kl. 19.00 i huset, Helligkorsvej 4C, 4000 Roskilde Dagsorden: 1. Valg af dirigent 2. Beretning om afdelingens virksomhed 3. Fremlæggelse af revideret regnskab 4. Afdelingens fremtidige virksomhed 5. Indkomne forslag 6. Valg af: a. Medlemmer af bestyrelsen b. Suppleanter c. Revisor og revisorsuppleanter 7. Eventuelt Forslag til generalforsamlingen skal være indsendt skriftligt til formanden. Anders W. Johansen, Fr. Borgvej 66,1 4000 Roskilde, senest den 15. februar 2017 eller mail: anders@awj-roskilde.dk Der serveres kaffe og kage. Af hensyn til arrangementet bedes tilmelding foretages på: 4636 3830 (Røde Kors Butikken), senest fredag d. 15. februar 2017. Efter generalforsamlingen vil Torben Due fortælle om Røde Kors’s støtte til udviklingsarbejder på Madagaskar.

Bestyrelsen


l 38 l 7. FEBRUAR 2017

Det sker i din kirke Roskilde Kommune

Hvad tro kan betyde for en kræftpatient Onsdag 8. februar 2017, 19:00 STED: JAKOBSKIRKEN Hanne Bess Boelsbjerg fortæller om sin forskning blandt kristne og muslimske kræftpatienter. Tro kan forstås som en psykologisk orienteringsevne eller som spirituelle og religiøse forestillinger. I forbindelse med kræftsygdom optræder flere former for tro, som den kræftramte kan gøre

brug af for at føle støtte gennem sygdomsforløbet. Det kan vise sig som en tiltro til videnskaben og udtrykker sig som et ‘medicinsk håb’ om helbredelse, selvom man har fået at vide, at man er uhelbredeligt syg. Eller udtrykke sig som efterlivsforestillinger, der tager brodden af, at man er aktivt døende. Men tro kan også vise sig som en udfordring ved at skabe frygt og utryghed i forbindelse med dødsprocessen. Oplægget bygger på ph.d-projektet “At nærme sig døden -menneskeligt og metodisk. En kvalitativ

Højmesse

med deltagelse af Ditte Rønn og Ad Hoc koret Søndag 12. februar 2017 KL. 10:00 til 11:00 STED: SVOGERSLEV KIRKE Ditte Rønn er højskolelærer på Vig Rytmiske Højskole. Hun vil ved gudstjenesten opføre et par solonumre fra en af sine egne udgivelser og sammen med ad hoc-koret synge et par flerstemmige sange til gudstjenesten.

Højmesse efterfulgt af ”100 salmer”

undersøgelse af kristne og muslimske kræftpatienter i palliative forløb”. Her har Hanne Bess Boelsbjerg undersøgt, hvordan tro indgår som del af ens sygdomsforløb, når man har uhelbredelig kræft. Ph.d.-projektet tager afsæt i religionsfænomenologi og eksistens psykologi og bygger på deltagerobservation på fire forskellige medicinske afdelinger, interview med 16 kræftramte med danske og anden etnisk pårørende, deres pårørende og tilknyttede sundhedsprofessionelle. Derudover har Hanne Bess Boelsbjerg talt med 14 hospitalspræster og imamer, der bedriver sjælesorg. Det danner baggrund for at tale om tro blandt kræftramte og deres pårørende. Endvidere medvirker Charlotte Evertsen, som blev uddannet sygeplejerske i Roskilde i 1994. Hun har altid arbejdet med kræftpatienter på forskellige stadier i deres sygdomsforløb og livssituation. De seneste 15 år har Charlotte primært arbejdet med palliation både i sengeafdeling og ambulant.Gratis entre. Kaffebord 20 kr Syng med på nye salmer fra den nyindkøbte salmebog 100 salmer. Efter gudstjenesten kommer Lonni Thostrup og Børnekoret fra Ansgar Kirke i Hedehusene synger for. Vi spiser en bolle med pålæg i våbenhuset og synger derefter en lille time. 100 salmer er en samling af nye salmer, der er kommet til siden 2003, da vi fik en udgave af Den Danske Salmebog. Nogle er salmerne er allerede godt indsungne i Svogerslev, andre skal vi først til at glæde os til at stifte bekendtskab med. Medvirkende: Lonni Thostrup.

Søndag 12. februar 2017, kl. 10:00 til 12:30 STED: SVOGERSLEV KIRKE

Sogneeftermiddag Onsdag 15. februar 2017, 14:00 til 16:00 STED: HIMMELEV SOGNEGÅRD

På flugt for livet ved Erik Hansen fra Bedsteforældre for Asyl

Erik Hansen tager udgangspunkt i egne oplevelser som barn under anden verdenskrig. Han går videre til at skildre nogle skæbner blandt nutidens flygtninge. Han har lært mange flygtninge personlig at kende og er overbevist om at de færreste danskere ved, hvad det er for rædsler, som flygtningene er flygtet fra og hvordan deres tilværelse i de danske asylcentre er. Medvirkende: Erik Hansen fra Bedsteforældre for asyl.

Glad gospel Søndag 12. februar 2017, 14:00 til 15:30 STED: JAKOBSKIRKEN Roskilde Gospel Singers synger, så det berører alle, der lytter med. Glade toner og smukke soloer og intense klange, når Peter Bernhard dirigerer. Vi bliver også sat i gang med selv at synge gospel sammen med de erfarne sangere. Temaet for Glad Gospel Gudstjeneste er ”På vej i livet”. Hvor i livet er vi lige nu, hvor er vi på vej hen, og hvad håber vi på eller er bekymrede for? Tre mennesker vil dele deres personlige historier med os, til inspiration og glæde. Ved gospelgudstjenesten prædiker sognepræst Mogens Ohm Jensen. Bagefter fortsætter samværet og samtalen over en kop kaffe i salen. Medvirkende: Roskilde Gospel Singers og sognepræst Mogens Ohm Jensen. Pris: Gratis

Gudstjenester/arrangementer kirkerne i Roskilde Kommune 7. februar til 14. februar 2017 DÅSTRUP, ØRSTED OG SYV KIRKER. 9. feb. Kom og syng med. (D) 12. feb. Gudstj. v/Morten Kastrup (S) 12. feb. Gudstj. v/Morten Kastrup (D) 14. feb. Suppeaften v/Morten Kastrup (S)

kl. 16.45 kl. 09.00 kl. 10.30 kl. 18.00

GUNDSØMAGLE KIRKE OG SOGNEGÅRD 12. feb. Gudstj. v/Birgitte Iversen

kl. 10.00

JYLLINGE KIRKE OG LADEN 14. feb. Tirsdagscafé.

kl. 14.00

HELLIG KORS KIRKE 12.feb. Gudstj. v/Karen-Marie-Winther 15. feb. Fortællegudstj. + lidt mad. v/Kaj Bollmann

kl. 10.00 kl. 17.00

SANKT JØRGENSBJERG KIRKE OG SOGNEGÅRD. 7. feb. Gudstj. Kristiansminde v/Ulla Britt Sørensen 12. feb. Gudstj. v/Mette Munk Bie 14. feb. Gudstj. plejecentret v/ Ulla Britt Sørensen 15. feb. Koncert Sct Hans kirke v/ Søren Bernbom

kl. 13.30 kl. 10.00 kl. 14.30 kl. 19.30

Ørsted Kirke/Dåstrup Kirke www.oersted-daastrup.dk Gundsømagle Kirke www.gundsoemaglekirke.dk

Jyllinge Kirke Hellig Kors Kirke www.jyllingekirke.dk Skt. Jørgensbjerg Kirke www.sjk.dk

SVOGERSLEV KIRKE OG SOGNEGÅRD 7. feb. Musikcafé v/Rasmus Nelausen 8. + 15. feb. ”Kom med ud og gå!” v/Elsebeth Kronbo 12. feb. Gudstj. v/Elsebeth Kjær, Ad Hoc-kor & Ditte Rønn 12. feb. 100 salmer v/Lonni Thostrup & Ansgar børnekor 14. feb. Formiddagscafé ”Grønland” v/Alf Tornberg

kl. 19.30 kl. 10.00 kl. 10.00 kl. 12.00 kl. 10.00

NY VOR FRUE OG VINDINGE KIRKER OG SOGNEGÅRDE. 12. feb. Gudstj. v/Sofie Frost Bondorf (V) 14. feb. Prædikenværksted v/Sofie Frost Bondorf (V)

kl. 10.30 kl. 19.30

GADSTRUP KIRKE OG SOGNEHUS. 12. feb. Gudstj. v/Malene Guassora 14. feb. Breve fra London v/Annie Heilmann

kl. 10.00 kl. 19.30

HIMMELEV KIRKE OG SOGNEGÅRD. 7. feb. Koncert v/Trio Ismena (E) 8. feb. Gudstj. Bernadottegården v/M. J. Maargaard 9.feb. Travehold for seniorer 12. feb. Gudstj. v/Majbrit Weje Kristensen 12. feb. Fernisering ”Naturglæde” v/Jytte Abilstrøm 15. feb. Gudstj. Himmelev plejehjem v/Helle Viuf

kl. 19.30 kl. 10.30 kl. 13.00 kl. 10.00 kl. 11.15 kl. 14.00

Svogerslev Kirke www.svogerslev-kirke.dk Vor Frue/Vindinge Kirker www.vorfrue-vindinge.dk

Syv Kirke www.syvkirke.dk Gadstrup Kirke www.gadstrupkirke.dk

15. feb. ”På flugt for livet” v/Erik Hansen

kl. 14.00

DOMKIRKEN & KONVENTHUSET. 8. feb. Onsdagsrefleksion v/Anne-Sophie Olander 10. feb. Fredagsaltergang v/Peter Fischer-Møller 12. feb.. Gudstj v/Maria Harms 12. feb. Service in English v/Ulla Thorbjørn Hansen 14. feb. Fyraftensmøde v/Paul Joachim Stender 15. feb. Onsdagsrefleksion v/Paul Kofoed Christiansen 15. feb. Kreativt samvær

kl. 12.00 kl. 12.00 kl. 10.00 kl. 17.00 kl. 17.00 kl. 12.00 kl. 12.30

SNOLDELEV KIRKE. 12. feb. Gudstj. v/Ida Kruse Schaumburg-Müller

kl. 09.00

JAKOBSKIRKEN OG SOGNEGÅRD. 8. feb. Tro for en kræftpatient v/Hanne Bess Boelsbjerg 12. feb. Gudstj. v/Mogens Ohm Jensen 12. feb. Gudstj. Glad Gospel v/Mogens & Gospel Singers ÅGERUP, KIRKERUP OG HVEDSTRUP KIRKER OG ÅGERUP SOGNEGÅRD 9. feb. Fyraftensmeditation v/Gunder Gundersen (Å) 12. feb. Gud og Burger v/Kr. Gylling

Himmelev Kirke/Roskilde Kloster Kirke www.himmelevkirke.dk Roskilde Domkirke www.roskildedomkirke.dk

Snoldelev Kirke www.snoldelevkirke.dk Jakobskirken www.jakobskirken.dk

kl. 19.00 kl. 10.00 kl. 14.00

kl. 16.30 kl. 17.00

Ågerup/Kirkerup Hvedstrup Kirker www.kirkerupkirke.dk Informationerne på denne side er plukket fra kalendersiderne torsdag før udgivelse.


7. FEBRUAR 2017 l 39 l

Vindinge og Vor Frue menighedsrüd søger Kirketjener/sognegürdsvÌrt

LĂŚserbreve

30 timer pr. uge fra 1. april 2017 Ansøgningsfrist onsdag d. 22. februar 2017 kl. 12.00.

En fødsel tager den tid, en fødsel tar’

Af: John Wennerwald RegionsrĂĽdskandidat i Region SjĂŚlland for Socialdemokratiet

Fødsler kan ikke planlÌgges, og det giver derfor ikke mening, at fødeafdelingerne

er underlagt de samme besparelseskrav om effektiviseringer som andre afdelinger i sundhedsvÌsenet. To fødsler er ikke ens, og det er ikke muligt at øge tempoet ved eventuelt at skifte gammelt udstyr ud med nyt eller planlÌgge sig til hurtigere fødsler. Skiftende regeringer har krÌvet, at sundhedsvÌsenet ürligt skal levere mere for

de samme penge, men nu er grÌnsen nüet pü fødegangene; det er ikke muligt at fü effektiviseret fødslerne yderligere. Resultatet har betydet en hverdag med et voldsomt arbejdspres og pübud fra Arbejdstilsynet for lÌger, jordemødre og sygeplejersker pü landets fødegange. Risikoen ved et for højt arbejdspres er, at der begüs fejl, som

i forbindelse med fødsler kan vÌre yderst fatale. Regeringen og regionerne mü imødegü problemerne og sikre, at alle fødende kvinder har en jordemoder, der har tid og nÌrvÌr, sü den fornødne ro og tryghed opnüs büde før, under og efter fødslen.

Erhvervspolitik – gab!

Af: Keld Holm Roskilde Konservative Kildehusvej 31, 4000 Roskilde

Erhvervspolitik interesserer ikke vÌlgerne, fortalte en god ven mig, da vi drøftede den forestüende kommunale valgkamp. Befolkningen vil hellere have valgløfter om gode pasningsforhold i børnehaverne, om ordentlige forhold og undervisning i folkeskolen og bedre pleje af vores Ìldre medborgere, der ikke kan klare sig uden hjÌlp. Og det er vigtigt, at kommunens kerneydelser er i top, men det indebÌrer ogsü, at der er en regning, der skal betales. Her kommer erhvervspolitikken ind i billedet.

For hvis vi fortsat skal kunne finansiere vores fÌlles velfÌrdsydelser, sü skal vi have skabt flere private arbejdspladser i kommunen, dels i bestüende virksomheder, dels ved at tiltrÌkke nye virksomheder. I ürene 2008-15 er antallet af private arbejdspladser ifølge en analyse foretaget af ArbejderbevÌgelsens Erhvervsrüd faldet med 12,7 procent. Det er voldsomt, men man skal huske pü, at Roskilde blev sÌrligt hürdt ramt af finanskrisen, da Roskilde Bank krakkede i 2008. Nu ser det imidlertid ud til, at udviklingen er ved at vende. I 2015 steg beskÌftigelsen ifølge VÌkstforum SjÌlland i de private brancher i Roskilde Kommune med 2,8 procent, hvilket svarer til 457 fuldtidslønmodtagerjob. Om det skyldes den almindelige samfundsudvikling eller/og det faktum,

Se hele opslaget pĂĽ www.vorfrue-vindinge.dk

MenighedsrüdsMøder 2017 at kommunen har etableret Deltag i debatten og send et udvalg for VÌkst, Erhverv og Globalisering skal vÌre dit lÌserbrev til: usagt, men positivt er det, at tomas@paperboy.gratis kommunen satser pü at føre Du kan ogsü skrive til os en mere fremadrettet og erhvervsvenlig politik. direkte pü vores hjemmesiDer er ikke grundlag de www.paperboy.gratis for at hvile pü laurbÌrrene. Redaktionen forbeholder Mange smü og store ting sig ret til at bringe en forbør gennemføres for at sikre kortet udgave i avisen og i vÌkst i antallet af private arfuld lÌngde pü nettet. bejdspladser. Fx at kommunen indretter sin virksomhed efter at kunne betjene virksomhederne hurtigt og effektivt. Og at kommunen udfaser den erhvervsfjendt- derne placerer sig. Jeg forelige dÌkningsafgift. Et flertal slür pü denne baggrund, at af danske kommuner, bl.a. kommunen arbejder for anKøge, klarer sig udmÌrket lÌggelsen af en motorvej, der uden dÌkningsafgiften, sü forbinder HolbÌkmotorve Roskilde ved det bør Roskilde ogsü kunne. jen med  E20/ TIL R GE LÅ E

NY 

E

 EROB GARD D & Ud Sidst, men ikke mindst, KĂ˜ E47 Køge. over at det EN, BA KKved EFTER MĂ…L har tilgĂŚngeligheden til giver en hurtige transport til selv dine lĂĽger. kommunen stor betydning. det kommendeDesign supersygehus Priseksempel: Det, der med et fint ord kal- i Køge, vil det givetvis tildes infrastruktur, betyder trĂŚkke nye virksomheder til meget for, hvor virksomhe- Roskilde. Det har vi brug for. 10 alm. lĂĽger 5 skuffefronter 15 greb 20 indv. 120 graders hĂŚngsler Montering-levering-moms-garanti

Kr. 10.850,-

21. januar 16. februar 23. marts 27. april 18. maj

22. juni 24. august 21. september 26. oktober 23. november

Møderne begynder kl. 16.30 og afholdes i Konventgürdens mødesal, DomkirkestrÌde 10, 4000 Roskilde. Beslutningsprotokol fremlÌgges pü domsognets hjemmeside samt pü administrationskontoret.

Tlf. 46 35 16 24 • post@roskildedomkirke.dk

roskildedomkirke.dk

- VI SAMLER BYEN

RUBRIK GIV DIT VISITKORT TIL HELE ROSKILDE KOMMUNE - HVER UGE Vores showroom er ĂĽben lørdag kl. 10.00-14.00. Ă˜vrige tidspunkter efter aftale.

DANSK KĂ˜KKENRENOVERING

Hos os fĂĽr du personlig betjening fra start til slut

Store Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde *&(#.,! *&(#. &)" #

ALARM & LĂ…SE

AIA-Tyverialarm • ABA-Brandalarm • Røgkanon Adgangskontrol • Video-overvügning • Hundevagt • Gitter Lüse • Vagt tilsyn • PorttelefonanlÌg • EDB-sikringswire AUTORISERET RUKO-FORHANDELER OG ISO 9001 GODKENDT

Tlf. 46 78 26 30 • Fax 46 78 62 30 #  /-  email: info@danskkoekkenrenovering.dk

$ # %&%)""&""%(%&,( %" • www.danskkoekkenrenovering.dk

KĂ˜KKEN

R TIL NYE LĂ…GER OBE GE LĂ… E NY DL& GARDER KĂ˜KKEN, BATI EFTER E OBMĂ…L KĂ˜KKEN, BAD & GARDER EFTER MĂ…L Vores Showroom er ĂĽbent lørdag kl. 10.00-13.00 Ă˜vrige tidspunkter efter aftale.

Godkendt af forskikringsselskaberne, DBI og SKAFOR

DANSK KĂ˜KKENRENOVERING

Hos os fĂĽr du personlig betjening fra start til slut

Hovedkontor: Industrivej 37 4000 Roskilde Tlf. 70 267 100

Store Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde

www.alarmeksperten.dk EL-INSTALLATĂ˜R

Tlf. 40 41 35 36

email: info@danskkoekkenrenovering.dk • www.danskkoekkenrenovering.dk

PASFOTO

- LOKAL ELEKTRIKER - ERHVERV / PRIVAT - KVALITET TIL TIDEN - DĂ˜GNVAGT

TLF. 4636 8446 www.amsbo.dk - Skovbogade 2B, 4000 Roskilde

PASFOTO e... De helt rigtig

4 STK.

Vi reparerer alle mĂŚrker indenfor symaskiner og overlocker, ogsĂĽ for institutioner. Kort reparationstid Mulighed for afhentning Kursus tilbydes

Parkering foran butikken Omrüdets største udvalg i Pfaff, Husqvarna, Viking, Bernina, Singer og Janome.

Mød os pü

Algade 64 ¡ 4000 Roskilde ¡ Tlf. 46 35 12 71 / 20 33 45 49

TANDTEKNIKER

BYENS BILLIGSTE

AUTORISERET EL-INSTALLATĂ˜R

REPARATION

50,-

BILLEDBUTIKKEN

V/BENNIE HANSEN KĂ˜GEVEJ 60, 4000 ROSKILDE, TLF. 40 25 15 92 Ă…BENT MANDAG OG TORSDAG KL. 13-16

SPECIALKLINIK FOR TANDPROTESER Aut. Klinisk Tandtekniker

Marianne Grand Overenskomst med kommunen

46 35 73 73

www.mariannegrand.dk Hersegade 24 ¡ Roskilde ¡ info@mariannegrand.dk ¡ P-plads i gürden


l 40 l 7. FEBRUAR 2017

SPAR OP TIL

-70% På udstillingsmodeller

UDSALG

uden kompromis Tremmestue 3+2 monteret med luksus læder overalt. Gavle i massiv træ. Flere farver Inklusiv duntop i sæde og ryg! BEGRÆNSET PARTI!

SPAR

50% ATLANTA BYGGESOFA

3+2 personers

MODULSOFA

14.999,-

9.793,-

SPAR 15.742,-

SPAR 9.793,-

NORRA 1 144cm

5.990,SPAR 5.134,-

SPAR

25-52% På NORRA serien

HJØRNESOFA

12.998,SPAR 7.000,-

VENEDIG Flot hjørnesofa i moderne look, monteret med okselæder overalt Mål: 305x218 cm Restparti i stærkt begrænset antal! Sort og rød Vejledendepris 19.998,- SPAR 7.000,- NU 12.998,- Puf NU 999,-

ELEVATIONSSENG

19.998,-

NORRA 2 192cm

4.990,SPAR 5.283,-

Dunlopillo elevation 180x200cm Vejl pris 39.996,SPAR 19.998,- Pris eks ben

Spar op til 52% på køb af NORRA 1 eller NORRA 2 i hvid og hvidolieret eg. Du sparer desuden 25% på det øvrige NORRA sortiment i begrænset kampagneperiode

Continental 180x200

7.999,SPAR 6.221,-

SPAR 19.998,-

SPAR

50% Inkl. Dunlopillo app

Continental seng 180x200cm Inkl topmadras og zoneinddelt pocketmadras. Vejl.pris 14.220,- NU 7.999,Ekskl. gavl og ben

ÅBNINGSTIDER

Man-tor.10.00 - 17.30 Fredag..10.00 - 19.00 Lørdag..10.00 - 14.00 Søndag.11.00 - 15.00

KØB OP TIL 75.000 KR UDEN RENTER 12 el 23 MÅNEDER

MØBLER

Betonvej 3 - 4000 Roskilde - 46362600

www.zebramøbler.dk

REPRÆSENTATIVT EKSEMPEL: Ved et samlet kreditbeløb på 40.000 kr. over 23 mdr., er den månedlige ydelse 1.946 kr. Debitorrenten er 0,0% og variabel i lånets løbetid. ÅOP er 12,1%, og de samlede kreditomkostninger er 4.759 kr. Det samlede beløb du skal betale er 44.759 kr. k

Pbro uge 06 2017  
Pbro uge 06 2017  
Advertisement