Page 1

ROSKILDE 4. årgang Uge 04 • 23. januar 2018

Afgørelsens time

Vikingeskibenes skæbne er nu op til kulturministeren, der har modtaget en veldokumenteret opfordring til at affrede museet.

Side 8

Dårlig timing

Bestyrelse fortsætter

Den kommunale alkoholbehandling skal i år udmønte en besparelse, samtidig med at antallet af borgere i behandling er steget eksplosivt.

Et tæt afstemning, dog kun med deltagelse af en tredjedel af medlemmerne, faldt torsdag ud til fordel for Roskilde Handels Side 11 bestyrelse.

Side 10

Valgløfte kan blive til virkelighed:

Flertal vil lukke million-hul i folkeskolen Side 6

VI ER SPECIALISTER I SKI, SKISTØVLER OG UDSTYR Hos Snow Fun finder du Danmarks største udvalg af ski og skiudstyr. Vi har eget skiværksted, hvor vi reparerer ski og snowboards. Når du køber skistøvler hos os, får du gratis fod- og støvleanalyse med i købet (værdi 800 kr.) samt mulighed for at tilkøbe formstøbte indlæg, der mindsker ømme og sovende fødder – og så er der naturligvis 1 års tilpasningsgaranti på dine støvler. Snyd dig ikke for et kig forbi butikken – vi har åbent hver søndag frem til uge 6 – eller besøg www.snowfun.dk og bliv inspireret!

SALOMON Player Combo

SALOMON Hjelm + Goggle

SPAR 500,-

SPAR 150,-

Junior skihjelm inkl. brille Normalpris 900 kr.

NU 750 kr. Ideelt og komfortabelt juniorsæt der

kan justeres i størrelsen og derfor bruges over flere sæsoner.

Ved køb af en Salomon skihjelm får du en Salomon XMAX skigoggle med for kun 1.000 kr.

INDUSTRIVEJ 1E · 4000 ROSKILDE · TEL. 46 35 40 86 WWW.SNOWFUN.DK · ÅBENT: MAN.-FRE. 10-18 · LØR. 10-15 · SØN. 11-15


l 2 l 23. januar 2018

FORKYNDELSE jf. Skatteinddrivelseslovens § 9: Roskilde Kommune foretager fra fredag den 2. februar 2018 udlæg for ejendomsskatterestancer, byggesags gebyrer m.m.: Som har fortrinspanteret, som inddrives af Roskilde Kommune og som ikke er oversendt til SKAT, jf. Lov om inddrivelse af gæld til det offentlige – og hvor betalingsfristens udløb er mandag den 31. december 2018, eller tidligere.

Sjældent besøg af norsk forfatter på Roskilde Bibliotek Mandag den 29. januar får Roskilde Bibliotek besøg af den anmelderroste forfatter Marit Tusvik til en aften med samtale, oplæsning og tilbageblik i selskab med komponist Hanne Tofte Jespersen. Dagen før kan du opleve uropførelsen af Jespersens musik til Tusviks digte i Roskilde Musikforening.

Koncert søndag den 28. januar kl. 16, Himmelev Sognegård, Fynsvej 69, 4000 Roskilde. Forfatteraften mandag den 29. januar kl. 19.15-21, Roskilde Bibliotek, Dronning Margrethes Vej 14, 4000 Roskilde.

Ledige jobs i Roskilde Kommune Administration, specialister og ledelse • Sikkerhedsplan- og netværkskonsulent søges til barselsvikariat hos Børn og Unge. • Koordinerende socialrådgivere/socialformidlere søges til barselsvikariater i Jobcenter Roskilde, Team Sygedagpenge og Jobafklaring. • Virksomhedskonsulent søges til barselsvikariat i Job og Ressourcer. • Kontorelev til offentlig administration i Roskilde Kommune. Ældre og hjemmepleje • Ferievikar og afløsere til Bostedet Koglerne. • SSH søges til dagvagt i Hjemmeplejen, Distrikt Nord – Himmelev. • SSA søges til Trekroner Plejecenter. • Social- og sundhedsassistent/sygeplejerske søges til Plejecenter Astersvej. • SSA/sygeplejerske i AFTENVAGT søges til Plejecenter Astersvej. • Demensfaglig udviklingskoordinator til Roskilde Kommune. • Sygeplejerske søges til Koglerne.

• SSH aftenvagt til demensafsnit på Plejecenter Kristiansminde. • Aftensygeplejerske søges til Hjemmeplejen Distrikt Nord Pædagogik og undervisning • Roskilde Kulturskole søger lærer til sang samt undervisning i før- og forskole. • Engageret lærer søges til velfungerende team på Vindinge skole. • Pædagog til Børnehuset Wiemosens Basisgruppe. • Pædagog søges til Klub Roskilde Syd – afd. Gadstrup. • Pædagog søges til Børnehuset Spirebakken. • Udskolingslærer søges til Absalons Skole. • Klub Roskilde Nord – Engbækgård søger pædagog. Børnepasning og pædagogisk medhjælp • Vikar søges til Børnehuset Blomstergården. • Pædagogmedhjælper søges til den selvejende institution Børnehuset Hobitten. • Børnehuset Smedegade søger pædagogmedhjælper.

MÆND & SUNDHED Hvilke ønsker har du for din sundhed i 2018? Roskilde Kommune tilbyder et kursus i Sund Aldring KUN for mænd over 65 år.

Kurset afholdes i Sundheds- og Omsorgscenter MIDT, Æblehaven 74, 4000 Roskilde:

Her får du inspiration og viden til at leve et sundere liv. Vi taler om netværk, motion, mad og drikke samt, hvilke ændringer du skal være særlig opmærksom på for at forebygge sygdom og svækkelse.

Torsdag den 15. februar fra kl. 12.30-15.00

Hvad synes tidligere mandlige deltagere er bedst ved kursus i Sund Aldring? ”Dialogen og erfaringsudvekslingen” ”Den gode ligefremme tone” ”Tid til spørgsmål”

NB:

Tilmelding sker ved kontakt til Træning og Sundhed, Sundhedscentret på 4631 7702 eller på sundhedforalle@roskilde.dk. Husk at oplyse telefonnummer. Kurset er for borgere i Roskilde Kommune – og er gratis.

Her er så forsiden på Roskilde Bibliotekernes splinternye program for foråret 18 – sprængfyldt med spændende arrangementer.

Høringer, borgermøder og afgørelser Her kan du se Roskilde Kommunes: • Borgermøder • Sager i høring – hvor du kan indsende høringssvar • Afgørelser hvor du har mulighed for at indgive klage Borgermøder Roskilde Idrætspark – Ny indledende høring. 22. januar 2018. Inspirationsmøde om mere energieffektive varmekilder i boligen. 30. januar 2018. Nye boliger på Eriksvej i Roskilde. 27. februar 2018. Høringer Roskilde Idrætspark – Ny indledende høring. 28. januar 2018.

For høring dagligvarebutik i Vindinge. 5. marts 2018. Nye boliger på Eriksvej i Roskilde. 9. marts 2018. Afgørelser Endelig afgørelse om at vandforsyningsplan 20182025 ikke skal miljøvurderes. 5. februar 2018. Landzonetilladelse vedr. ombytning af bolig og erhverv på to lejemål, Frederiksborgvej 523, matr. nr. 15c Gundsømagle By. 6. februar 2018. Landzonetilladelse til erhvervshal med ny placering på, Gulddyssevej 83, matr.nr. 8n Gundsømagle By. 9. februar 2018. Landzonetilladelse til terrænregulering i forbindelse med tilbageføring af terræn ved boldbane på Boserupvej 2, matr.nr. 1a m.fl. Bistrup Hgd., Roskilde Jorder. 9. februar 2018.

roskilde.dk

Roskilde Kommune:

4631 3000


23. JANUAR 2018 l 3 l

TVC.DK TLF. 7011 0800

KØBENHAVNSVEJ 69, 1. DK-4000 ROSKILDE

Persondataforordningen gælder også i Roskilde! Er din virksomhed helt klar? Hos TVC Advokatfirma er vi klar til at hjælpe jer trygt gennem processen

Den 25. maj 2018 træder de nye regler for håndtering af persondata i kraft. Reglerne stiller store krav til virksomheder, der fremover forventes at have godt styr på opbevaring og behandling af persondata – både i relation til medarbejdere, kunder og andre samarbejdspartnere. Konsekvenserne ved ikke at overholde reglerne kan blive store. Vores team af specialister står klar til at hjælpe jer gennem processen og sørger for, at I lever op til de nye regler. I samarbejde med vores eksterne samarbejdspartnere, hjælper vi jer gerne med at skabe et

overblik over data flowet i jeres virksomhed, afdække brancherelaterede risici og udarbejde en databeskyttelsesstrategi, der er skræddersyet til netop jeres virksomhed. Vi hjælper med udarbejdelsen af databehandleraftaler og en persondatapolitik, ligesom vi gerne bistår med at give jeres medarbejdere den nødvendige Tilmeld efteruddannelse. dig v Kontakt os for en uforpligtende drøftelse af, hvordan vi kan hjælpe jer.

ores nyhedsbre v på tvc.dk/ tilmeldny hedsbrev

KONTAKT

RUNE TARNØ PARTNER, ADVOKAT (L), LL.M.

JØRGEN LYKKEGÅRD PARTNER, ADVOKAT (H), PH.D.

PETER HELBY PETERSEN ADVOKATFULDMÆGTIG

MOBIL: +45 2345 5397 E-MAIL: RUT@TVC.DK

MOBIL: +45 5126 2897 E-MAIL: JLY@TVC.DK

MOBIL: +45 2878 4938 E-MAIL: PHP@TVC.DK

FÅ EKSKLUSIVE FORDELE LIGE NU MODEL:

FORM 45 ROSKILDE

TRÆSORT:

SORT EG H O L B Æ K V E J 7- 9 - 13

MODEL:

FORM 06 40 0 0 ROSKILDE

OVERFLADE:

HVID

T: 4 6 3 0 016 0

Kom ind og hør mere om de eksklusive fordele ved køb af Multiform snedkerkøkken, Gagganau hvidevarer og Dornbacht armatur.

CRAFTSMANSHIP SINCE 1982 W : M U LT I F O R M . D K


l 4 l 23. januar 2018

LEDER af redaktør Tomas Skov

Både eller bygning? Hvad mon eftertiden ville sætte størst pris på? En smuldrende betonbygning fra 1967 eller fem originale vikingeskibe fra 1000-tallet, som blev udgravet fra bunden af Roskilde Fjord fra 1962 og fremefter? For alle andre end beton-fetischister ligger svaret lige for. Naturligvis skal kulturarven i form af de fem uvurderlige vikingeskibe bevares for enhver pris. Alligevel er Slots- og Kulturstyrelsen nået frem til, at bygningen ikke skal affredes, og altså derfor ikke kan rives ned og erstattes af en anden og mere langtidsholdbar ramme om skibene. Og det er måske ikke så sært, eftersom denne styrelse netop kun forholder sig til bevarelse af bygninger. Fair nok, der er åbenbart tale om arkitektur i såkaldt brutalistisk stil, et sjældent udtryk for denne modernistiske strømning i Danmark som tilsyneladende kan give arkitekter blanke øjne. En lægmand som undertegnede kunne på en dårlig dag komme til at forveksle bygningen med et medborgerhus i Brøndbyøster. Men det er nok bare mig.

Faktum er, at levetiden for membranen er opbrugt, at der er tiltagende problemer med vandindtrængning i bygningens bund, og at hallen ikke lever op til Nationalmuseets sikringskrav i forhold til koter og højvande. Allerede i dag bør gulvet i Vikingeskibshallen således hæves 1,2 – 1,7 meter for at opfylde kravene – hvilket vil være uforeneligt med de beskrevne fredningsværdier. Ifølge den klage over afgørelsen i sagen om affredning af Vikingeskibshallen i Roskilde, som bestyrelsen den 15. januar sendte til kulturminister Mette Bock, er bekymringen for skibene nu så stor, at man arbejder med en plan for at flytte skibene til en midlertidig bygning. Beliggenheden kan næppe blive bedre, end hvor de står nu. Men jeg udelukker ikke muligheden for, at bygningen bliver flottere.

Gammel vin De 264 statslige arbejdspladser til Roskilde er gammel vin på nye flasker. Men ifølge borgmesteren smager den stadig udmærket.

Af Tomas Skov

I regeringens seneste runde af udflytning rykker 1800 statslige arbejdspladser fra København til provinsen, og heraf lander 264 arbejdspladser i det knap så provinsielle Roskilde. Det gælder blandt andet dele af den nye skatteforvaltning herunder et nyt hovedkvarter for Vurderingsstyrelsen, der har til opgave at sikre retvisende vurderinger af ejendomme. Borgmester Joy Mogensen glæder sig over arbejdspladserne, selv om det smager lidt af gammel vin på nye flasker. ”Så vidt jeg kan se, er der

Bulgarsk narkokørsel

Fredag formiddag rykkede politiet og redningsberedskabet ud til et færdselsuheld, hvor to biler var stødt sammen. Det viste sig, at en 21-årig mand fra Ballerup under kørsel i sin personbil i sydlig retning af ukendte årsager kom over i den modsatte kørebanehalvdel, hvor han stødte sammen med en personbil ført af en 58-årig mand fra Roskilde. Den 21-årige deltog i en narkometertest, der gav udslag på kokain. Han blev derfor anholdt og sigtet for narkokørsel og fik udtaget en blodprøve til nærmere undersøgelse for euforiserende stoffer. Den 21-årige, der faktisk var af bulgarsk oprindelse, forblev anholdt hos politiet, da hans identitetspapirer var efterlyste. Politiet skal derfor undersøge hans identitet nærmere og dermed grundlaget for ophold i Danmark. Lykkeligvis kom ingen af parterne i uheldet til skade.

Fire biler i sammenstød

Lørdag aften var der sket et færdselsuheld med flere bilister involveret på Lindenborgvej ved motorvejstilkørslen. En 18-årig mand fra Kirke-Såby kørte i en personbil i østlig retning og svingede til venstre ad motorvejstilkørslen. Under svingningen blev han på højre bagskærm ramt af en anden personbil ført af en 32-årig mand fra Hvalsø, som kørte ad Lindenborgvej mod vest. Sammenstødet bevirkede, at disse to biler snurrede rundt og ramte en tredje per-

sonbil ført af en 61-årig mand fra Bjæverskov ad motorvejsfrakørslen i sydlig retning. I alt fire personer blev indbragt til kontrol på skadestuen i Holbæk, men alle var sluppet fra uheldet uden behandlingskrævende skader. Den 18-årige kan formentlig forvente at høre nærmere fra politiet, når sagen skal afgøres.

Nøgleforbrydelse i Svogerslev

Søndag eftermiddag anmeldte en 60-årig mand fra Roskilde, at han havde fået stjålet en nøglering med bil- og husnøgler i. Han havde stået afventende ved sin defekte bil, som han havde tilkaldt autohjælp til. I ventetiden var en fremmed, sort bil af mærket Audi A7 dukket op. Føreren havde spurgt efter anmelderen søn, som dog ikke var hjemme. Herefter havde føreren set sit snit til at tage bilog husnøgle fra anmelderens bil, hvorefter føreren af den sorte Audi var kørt fra stedet. Anmelderen havde dog aflæst nummerpladen på bilen, som er en udlejningsbil. Føreren af den blev beskrevet som: A: Mand, Mellemøstlig af udseende, 25-30 år, 180-185 cm, Kropsbygning: Almindelig, Hudfarve: Hvid, Yderligere kendetegn: brun pung hængt i rem om halsen, Talte: Dansk, Iført: kasket, ikke yderligere om påklædning. Politiet forsøger nu at finde frem til brugeren af udlejningsbilen for at få stillet føreren til regnskab for tyveriet.

“Mange vil pendle, og nogle vil få øje på Roskilde som en attraktiv kommune og flytte hertil. Så det kan bidrage til at holde liv i lokalsamfundet og det mobile arbejdsmarked.” tale om de samme arbejdspladser, som vi allerede fik under den første udflytning i sommer. Men jeg er da stadig glad for dem”, siger hun.

Udstillingsvindue Skat er i gang med at finde lokaler, der både kan involvere offentlige og private bygninger i Roskildeområdet, men det er forhandlinger, som borgmesteren ikke har meget med at gøre. De flere arbejdspladser kan ikke måles direkte på den kommunale bundlinje, da man betaler kommuneskat i sin hjemkommune. Ikke desto mindre ser borgmesteren positivt på de ekstra statslige arbejdspladser i kommunen. ”Mange vil pendle, og nogle vil få øje på Roskilde som en attraktiv kommune og flytte hertil. Så det kan bidrage til at holde liv i lokalsamfundet og det mobile arbejdsmarked. Vi er tæt nok på København til at udnytte hovedstadens muligheder, men vi er store nok til at være en by i egen ret”, siger hun.


23. JANUAR 2018 l 5 l

Nyt V-udspil i Tvind-sag

EKSTRA NEDSAT

Venstre stiller forslag om skærpede regler til kommunale tjenesteydelser. Af Holger Vincents

Venstre går nu en ny vej i partiets korstog mod institutioner med relation til Tvind. I et nyt forslag, som fredag skal behandles i Økonomiudvalget, vil Bent Jørgensen (V) fremlægge en række tilføjelser til Roskilde Kommunes indkøbspolitik møntet på private institutioner, der leverer tjenesteydelser som skoletilbud og opholdspladser. ”Ifølge forvaltningen er det ikke muligt at sætte en generel stopklods for Tvind. Det bøjer jeg mig for, men siger så, at vi må indføre nogle regler, som private samarbejdspartnere skal leve op til, hvis man vil handle med Roskilde Kommune”, forklarer Bent Jørgensen. Hvis de nye regler vedtages, skal Roskilde Kommune i sager, hvor kommunen har tilsynspligten, føre skærpet tilsyn med private leverandører som Skoler i Boserup, ligesom det i kontrakten med selvsamme institutioner, vil fremgå, at Roskilde Kommune kan forlange dokumentation om alt fra løn- og arbejdsvilkår til ejerforhold og pengestrømme.

”Rettidig omhu”

målbart. Der bliver fra starten indgået en kontrakt, og så bestemmer man selv som privat udbyder, om man ønsker at spille med på den bane, som kommunen har kridtet op”, forklarer Bent Jørgensen, der med forslaget ønsker at gøre op med en løs praksis på området. ”Det bliver ganske enkelt gennemskueligt for alle parter”, fortsætter han. I forbindelse med budgetforliget indgik I en aftale om at mindske bureaukratiet i Roskilde Kommune. Det her forslag trækker vel i den anden retning? ”Nej det her er rettidig omhu. Hvis vi har de her ting på plads, er det nemt at efterprøve om reglerne bliver overholdt. Det er ikke bureaukratisk - vi undgår bøvl og besvær”, siger Venstres medlem af Økonomiudvalget, der samtidig afviser tanken om, at borgere risikerer at komme i klemme i de strengere krav til private udbydere. ”Det frygter jeg ikke, for der er masser af private tilbud i Danmark. Det her forslag er alene møntet på steder, hvor der kan være problemer. I langt de fleste tilfælde vil der ikke være problemer”, siger Bent Jørgensen.

NU EKSTRA

10% PÅ I FORVEJEN NEDSATTE VARER

H. J. Wegner Arne Jacobsen

”De nye regler giver mulighed for at arbejde mere

Finn Juhl

Velkommen i vores 1000 m

2

store møbelforretning i Har du ikke modtaget din Paperboy? Kontakt FK distribution via link på Paperboys hjemmeside paperboy.gratis

Mogens Lassen Charles & Ray Eames

Roskilde centrum.

m.fl.

I Designcenter Roskilde finder du alt til den moderne bolig anno 2018 i både møbler, lamper og tilbehør.

SIDSTE

Meget mere end LEKTIEHJÆLP

UDSALGSDAG

- for lektiehjælp er ikke nok, når der for alvor er brug for et løft.

LØRDAG

Privatundervisning i engelsk og dansk tilbydes voksne, unge og børn.

27. JANUAR

Undervisningen tilpasses den enkelte eller gruppens behov. Tilbud gives altid uden binding. Ring eller skriv og lad os aftale at mødes til en snak, hvor vi finder ud af, hvad du/I, dit barn eller firma har brug for. Det er gratis og uforpligtende. Henvendelse på 20842971 eller hs@hsundervisning.dk HSundervisning v/Helen Staffeldt. Voxeværket, Københavnsvej 81, 4000 Roskilde Læs mere på www.hsundervisning.dk

FØLG OS PÅ

RINGSTEDGADE 7 · 4000 ROSKILDE · TELEFON: 4635 7460 SHOP ONLINE PÅ WWW.DESIGNCENTERSHOP.DK P-PLADS I GÅRDEN BAG BUTIKKEN


l 6 l 23. januar 2018

Roskildes folkeskoler skal samlet set spare tre millioner kroner på specialundervisningen i år, hvis ikke partierne bag budgetforliget finder en løsning i forbindelse med denne uges januarseminar i Økonomiudvalget.

Valgløfte kan blive indfriet inden weekenden:

Flertal vil lukke hul på tre millioner i specialundervisningen Forud for denne uges seminar i Økonomiudvalget erklærer partierne bag 2018-budgettet sig parate til at finde det syvcifrede beløb, der ved en fejl blev frataget Folkeskolens svageste elever på grund af manglende prisfremskrivninger. Af Holger Vincents

Når medlemmerne af Økonomiudvalget vender hjem fra torsdag-fredags januarseminar på Helenekilde Badehotel i Tisvildeleje, vil de formentlig have gode nyheder med hjem til Roskildes folkeskoler. Kort før det politiske topmøde, tegner der sig nu et solidt flertal i forligskredsen bag 2018-budgettet (S, V, K, R og SF) for at lukke det hul på tre millioner kroner på specialundervisningsområdet, der opstod i forbindelse efterårets kommunale finanslov som en konsekvens af manglende prisfremskrivninger. De fem partier lægger dermed op til at indfri det valgløfte, de aflagde i Paperboy den 17. oktober 2017 . ”Jeg vil gerne lægge mig i selen, så vi finder de penge eller så mange som muligt. Nu afventer jeg med spænding forvaltningens oplæg, og så er det vigtigt for mig at understrege, at vi skal være enige i forligskredsen”, siger Joy Mogensen, der afviser, at hun vil bruge Socialdemokratiets nu absolutte flertal i Roskilde Byråd til at gennemtvinge en økonomisk indsprøjtning til specialområdet. Et område der meget vel kan komme under yderlige pres efter sommerferien, hvor antallet af elever i 0.klasse, ifølge Roskilde Kommune, vil stige med fem procent.

Et andet område skal betale Borgmesteren understreger dog, at man er nødt til at se på samtlige områder, der blev ramt af manglende prisfremskrivninger og dermed bidrog til den samlede besparelse på 22,5 millioner kroner i 2018-budgettet. Det gælder blandt andet handicapområdet, der også led utilsigtet overlast i forbindelse med efterårets økonomiske forlig. ”Vi vil rigtig gerne finde pengene, så vi kan lette presset på specialundervisningen, det sagde jeg i efteråret, og det mener jeg stadig. Men kommunen har ikke et pengetræ, så vi skal finde et andet område at tage pengene fra, og det er det, vi skal diskutere i forbindelse med seminaret”, lyder det fra borgmesteren, der afviser at udtale sig om mulige finansieringsforslag forud for forhandlingerne.

V: Konsensus inden valget Lederen af byrådets næststørste parti erklærer sig enig i, at de tre millioner kroner skal findes.

”Man sparede penge ved at inkludere flere i Folkeskolen, og derfor kan det heller ikke være rigtigt, at vi skal spare to gange det samme sted. Det vil vi fra Venstres side ikke være med til, og jeg har da også noteret mig, at der var konsensus om at friholde området inden valget”, siger Venstres medlem af Økonomiudvalget Bent Jørgensen, der direkte adspurgt nævner kulturområdet og den kommunale administration som eventuelle kandidater til at betale prisen for fredningen af specialundervisningen, der i 2017-budgettet måtte stå model til en tilsvarende utilsigtet besparelse på 2,2 millioner kroner. I tråd med borgmesteren stiller Bent Jørgensen sig til gengæld kritisk overfor at trække på den kommunale kassebeholdning for at få regnestykket til at gå op. ”Det kan man sagtens forestille sig, kan blive

Specialundervisning ramt af manglende prisfremskrivninger Partierne bag næste års budget (S, V, SF, K og R) afsatte tre ekstra millioner kroner til folkeskoleområdet i 2018. Kort efter viste det sig dog, at specialundervisningen og dermed inklusionsindsatsen, står til at miste tilsvarende tre millioner i 2018 på grund af undladte prisfremskrivninger, fordi det løntunge område blev kategoriseret under varer og tjenesteydelser i budgetforliget. Politikerne gentog dermed fejlen fra sidste år, hvor området mistede 2,2 mio. kr. Sidenhen indgik budgetpartierne en tillægsaftale, der satte forvaltningen til at udarbejde en alternativ udmøntning af den samlede kommunale besparelse på grund af de manglende prisfremskrivninger. En besparelse der i alt beløber sig til cirka 22 millioner kroner. Det er med afsæt i forvaltningens oplæg, budgetpartierne i denne uge forhandler om en ny fordeling af besparelserne i forbindelse med Økonomiudvalgets januarseminar torsdag den 25. januar og fredag den 26. januar.

bragt i spil i forbindelse med forhandlingerne, men så kommer likviditeten endnu mere under pres, og vi kører i forvejen med et for stort driftsbudget”, lyder det.

Kassebeholdning kan blive bragt i spil De Radikales Jeppe Trolle kaldte op til valget sagen for ”en pinlig fejl, som skal rettes op” og sagde i den forbindelse, at et kassetræk, ”om nødvendigt”, kunne komme på tale. Den tilgang fastholder økonomiudvalgsmedlemmet på tærsklen til forhandlingerne i Tisvildeleje. ”Det mener jeg stadig. Om jeg kan få det kan få det igennem, ved jeg ikke, men det er min indgangsvinkel”, siger han. Det var SF’s nye byrådsmedlem Tina Boel, der godt en måned før kommunalvalget fremtvang løftet fra budgetpartiernes spidskandidater i Paperboy-temaet ”Politikeren spørger – politikerne svarer”. Spørgeren selv er da også indstillet på at stemme for en friholdelse af specialområdet. ”Jeg tænker, at de (specialområdet red.) skal have de penge, de har krav på, og det var også derfor, jeg spurgte i Paperboy. Selv har jeg ikke ændret synspunkt”, siger SF’eren, der ved siden af sin plads i Økonomiudvalget også er næstformand i Skole- og Børneudvalget.

Lindskov: Skal ikke bevidstløst bruge tre millioner Lars Lindskov (K) gentager ligeledes udmeldingen fra før kommunalvalget om, at han i udgangspunktet er villig til at finde pengene til specialområdet. ”Hvis der er begået tekniske fejl, så må vi se på området igen og eventuelt tilrette budgettet”, siger De Konservatives medlem af Økonomiudvalget, der dog understreger, at hans holdning til spørgsmålet vil tage direkte afsæt i forvaltningens forhandlingsoplæg: ”Jeg hører til typen, der mener det samme før og efter valgkampen, hvis det fortsat er det rigtige at gøre. Nu er der gået nogle måneder, og hvis der i mellemtiden er fundet en smartere måde at gøre tingene på, så skal vi ikke bevidstløst bruge tre millioner kroner”, lyder det.


23. JANUAR 2018 l 7 l

Roskilde

GÆLDER KUN I IRMA ROSKILDE

Gælder til og med søndag den 28. januar 2018

ROASTBEEF

af okseinderlår

PR. ½ KG.

50,-

”GO´ SIMREMAD”

KALVE SPIDSBRYST

PR. ½ KG.

Dansk Himmerlands kød

35,OKSE OSSO BUCO ca 900 G.

PR. PAKKE

50,-

PR .

1/

2

KG

.

OKSE TYNDSTEGSFILET

50

00

DANSK HIMMERLANDS KØD

RESTSALG KUN 60 FL.

UDGÅET VIN BRUNELLO DI MONTALCINO 2009

SENATORE PRIMO

R

89

50

SPAR 89,50

Tilbuddene gælder til og med søndag 28. januar 2018. Der tages forbehold for pris- og afgiftsændringer, trykfejl, manglende leverancer samt udsolgte varer. Irma bytter per kulance. Tilbuddene gælder kun i Irma Roskilde, Skomagergade 21, 4000 Roskilde

LA

E SK

75 cl. Toscana Italien 100% Sangiovese-druen

2F

2F

LA

75 cl. piemonte Italien Et blend af 50 % Dolcetto og 50% Barbera

E SK

R

250

00

SPAR 148,00


l 8 l 23. januar 2018

UDSALG BEGRÆNSET ANTAL

7.998,SPAR 2.000,-

9.393,-

Medarbejdere sikrer vikingeskibene bedst muligt i en stadigt mere utæt vikingeskibshal. Foto: Vikingeskibsmuseet.

Panasonic 50” LED 4K UHD Smart TV EX730-serien leverer utroligt flotte og levende 4K HDR-billeder og har en smart-TV funktion, der giver endnu flere underholdnings muligheder. Dobbelt tuner-funktionen giver mulighed for optagelse af et program og samtidig se et andet, ved tilslutning af ekstern harddisk TX-50EX730

UDSALG

1.499,SPAR 300,-

Panasonic mikroanlæg med DAB+ Fyldig bas og klar lyd. Et CD-mikrosystem med alsidig lydteknologi, der leverer kvalitetslyd til enhver lejlighed. SC-PM602EG-K

40 W

Afgørelsens time for vikingeskibene

Vikingeskibenes skæbne ligger i kulturminister Mette Bocks hænder. Hun har nu modtaget en veldokumenteret opfordring til at affrede museet, så dets uvurderlige indhold kan reddes for eftertiden. Af Tomas Skov

UDSALG

2.488,SPAR 310,-

Bestyrelsesformand Joy Mogensen og museumsdirektør Tinna Damgård-Sørensen sendte mandag den 15. januar en 12 sider lang klage til kulturminister Mette Bock (LA). Ministeren er sidste ankeinstans, efter at Slots- og Kulturstyrelsen afviste en affredning af det hastigt smuldrende betonbyggeri fra 1967, der danner ramme om de fem verdensberømte vikingeskibe.

Museet bør hæves

Panasonic minianlæg med DAB+ Lækkert musikanlæg med 2 X 60Watt udgangseffekt og FM/DAB+ radio, CD-afspiller og Bluetooth Fås i sølv eller sort. SC-PMX82EG

UDSALG

648,Panasonic DAB+ radio Heftig lille FM/DAB+ radio med Bluetooth og flot lyd. Fås i sort eller hvid.

SPAR 150,-

RF-D20BT

Hersegade 8 -10 Hersegade 8-10 4000 Roskilde Roskilde 35 91 27 91 Tlf. 46Tlf.354627 www.nbradio.dk

www.nbradio.dk

Åbent: mandag-fredag 10.00-18.00 · Lørdag 10.00-15.00

I klagen fremhæver afsenderne både Nationalmuseets krav om at hæve museets niveau mindst 1,2 meter for at forebygge skade på skibene. Samtidig henviser de til en rapport fra Rambøll, der konkluderer, at fundamentet af såkaldt asfaltpap har overskredet sin udløbsdato, og at det ikke er bæredygtigt at renovere museet på det bestående fundament, som oven i købet er skredet adskillige centimeter. Det gennemhullede fundament betyder, at museets kælder jævnligt står under vand, og vinduerne i museet er så utætte, at der ikke kan sikres det nødvendige stabile indekli-

ma med henblik på at bevare skibene bedst muligt.

Bygning en trussel Hertil kommer de tilbagevendende, og tiltagende, stormfloder, der blot forværrer situationen yderligere. Kort sagt udgør bygningen i sig selv en sikkerhedsrisiko for de fredede vikingeskibe, og på den baggrund forekommer det absurd, at bygningen ikke kan affredes. ”Vi har sat bjælker op for andet år i træk for at stabilisere vinduerne i museet. Men når det regner på vinduerne, bliver bjælkerne våde indenfor. Og det er en udvikling vi har set bare fra sidste år”, siger Joy Mogensen.

Ny bygning planlagt Ingeniører vurderer, at skibene kan opbevares maksimalt 6-8 år i den nuværende bygning. Imidlertid går nedbrydningen hurtigere og hurtigere, og det skal derfor gå stærkt med at finde et alternativt opholdssted for de fredede vikingeskibe. Planen er en midlertidig bygning i forlængelse af museets kontorbygning.

”Jeg håber virkelig, at ministeren vil bringe sund fornuft ind i det her. Som politiker skal hun tilgodese samfundshensynet, og vi har virkelig brug for en helhedsbetragtning”


23. JANUAR 2018 l 9 l

Udsalgs

SLUTSPURT fra onsdag

spar EKSTRA

Den 50 år gamle betonbygning er under hastig nedbrydning, og vikingeskibene kan ende med at blive flyttet til et midlertidigt opholdssted. Foto: Vikingeskibsmuseet.

”Der er en direkte konsekvens af ikke at affrede bygningen. Så som bestyrelse rejser vi det flag, at vi flytter skibene, når der ikke er andre udveje. Men jeg håber, at vi først flytter skibene, når vi har en plan for, hvornår de kommer tilbage igen”, fortsætter bestyrelsesformanden, der sætter sin lid til kulturministeren. ”Jeg håber virkelig, at ministeren vil bringe sund fornuft ind i det her. Som politiker skal hun tilgodese samfundshensynet, og vi har virkelig brug for en helhedsbetragtning”, siger Joy Mogensen, der også har udbedt sig et møde med ministeren.

25%

på alle udsalgsvarer Gælder ikke Signal, 70% nedsættelser og outlet.

Meld dig ind i kundeklubben og få 10% medlemsbonus og ekstra fordele.

Skomagergade 31 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 35 39 01 www.tygesen-women.dk

N E K K I T U B M PAR Ø T 50-70% SPAR

Å ALLE VARER I BUTIKKEN

50% 70 %

E L L A PÅ VARER KEN Fratrækkes varens IK UTkassen I Bved normalpris

FRA TO Fratrækkes varens normalpris ved kassen D. 25. RSDAG JANUA R KL. 10 .00 LGET STARTER TORSDAG KL 10.00

ROSKILDE SKOMAGERGADE 22 · Tlf. 46 32 00 60 wagner.dk


l 10 l 23. januar 2018

35 procent flere gik i alkoholbehandling sidste år:

Nu skal kommunalt tilbud spare en halv million Den kommunale alkoholbehandling skal i år skal udmønte en besparelse, samtidig med at antallet af borgere i behandling er steget eksplosivt. Af Holger Vincents

Som det for nylig fremgik af nærværende avis, er årets første måned traditionelt set ikke ensbetydende med, at flere roskildensere søger hjælp til at bryde med et alkoholmisbrug hos Center for Alkohol- og Stofbehandling (CAS). Men som Paperboy nu kan afsløre, havde det kommunale misbrugscenter imidlertid særdeles travlt i behandlerrummene sidste år, hvor antallet af personer i alkoholbehandling steg eksplosivt. På den sidste dag i det sidste kvartal af 2017 var 149 personer således indskrevet i behandling for et overforbrug af øl, vin og spiritus, sammenlignet med 110 året før, hvilket svarer til en stigning på 35 procent. Den øgede efterspørgsel på alkoholbehandling falder sammen med, at

CAS i år står foran at skulle udmønte en besparelse på en halv million kroner. Det blev konsekvensen af det seneste budgetforlig, som S, V, SF, K og R gav hinanden håndslag på sidste efterår. ”Det vi kigger på lige nu er, om vi skal sammenlægge gruppeforløb for at tage højde for de færre midler. Vi står ikke i en situation, hvor vi råber bål og brand – vi arbejder på at finde en ny og lige så effektiv model”, fortæller CAS’ centerleder Tina Dalby.

To ubesatte stillinger Misbrugscentrets øverste chef understreger samtidig, at man også fremover vil møde en professionel og effektiv behandling i CAS. Samtidig er beskeden dog, at der ikke er råd til at bringe antallet af ansatte op på sidste års niveau. ”I øjeblikket har vi to stil-

Flere roskildensere søgte i det forgangne år hjælp til at komme ud af et alkoholmisbrug.

linger, som vi ikke har besat, så forventningen er, at vi også i 2028 får travlt”, lyder vurderingen fra centerlederen, der forklarer sidste års stigning med den nationale kampagne Respekt, der havde til formål at lokke flere alkoholmisbrugere ud af busken, samtidig med at CAS selv har øget tilgængeligheden. Blandt andet med en ugentlig åben rådgivning.

EUD

FÅ DEN BEDSTE START PÅ KARRIEREN Med Eud Business bliver du hurtigt klar til en fremtid inden for butik, handel eller event. Du får en god grunduddannelse samtidig med at du udvikler dig selv. Elevtiden i en virksomhed giver dig joberfaring, du kan skrive på dit cv, når du skal videre med din karriere. Læs mere om Eud Business på rhs.dk

”Vi er blevet mere synlige, og det har blandt andet fået flere alment praktiserende læger til at henvise til os”, lyder det. De mange nye henvendelser i kombination med den politiske nedprioritering af misbrugsområdet, får imidlertid ikke Tina Dalby til at gå ud og bede det nyindsatte Roskilde Byråd om en økonomisk håndsrækning.

”Nej, men vi glæder os til at høre, hvilke visioner det nye byråd har på misbrugsområdet”, lyder det diplomatisk fra centerlederen.

Udvalgsformand følger udviklingen I Beskæftigelses- og Socialudvalget er meldingen, at man er villig til at se på, om der er behov for at opprioritere den kommunale misbrugsindsats, såfremt be-

Kom til

ÅBENT HUS i vejledningen 27. januar kl. 10-13

sparelsen viser sig at have negative konsekvenser. ”Da vi traf beslutningen i september (2017 red.) havde vi ikke de nye tal. Dengang var det en faglig diskussion om at omlægge indsatsen fra individuel behandling til i højere grad at fokusere på gruppebehandling. Hvis det ikke viser sig at holde, må vi se på området igen, for det er både i den enkelte og samfundets interesse, at så mange som muligt bliver hjulpet ud af deres misbrug”, siger Bent Jørgensen (V), formand for Beskæftigelses- og Socialudvalget, der erklærer sig parat til at tage et møde med CAS’ ledelse, så man i fællesskab kan se på den kommunale misbrugsbehandling. ”I sidste byrådsperiode var udvalget nede og besøge centret, så hun (Tina Dalby red.) skal være meget velkommen til at invitere os igen”, siger Bent Jørgensen.


23. JANUAR 2018 l 11 l

ŠKODA KAROQ TIL DE HELT STORE OPLEVELSER

D E N NYE Š KO DA K ARO Q F R A KU N 31 9.0 0 0 KR . ŠKODA KAROQ er den optimale ledsager til alle dine og din families eventyr i både byen og naturen. En kompakt SUV spækket med topmoderne opkoblingsmuligheder og sikkerhedssystemer, der kan forvandle en helt almindelig pendlertur til en luksuriøs udflugt. Det er Simply Clever. Det er ŠKODA. Oplev den hos din ŠKODA-forhandler. Den viste bil er en KAROQ Style fra 319.000 kr. ekskl. ekstraudstyr. Pris ekskl. lev. omk. (3.980 kr.) og evt. laktillæg. Forbrug ved blandet kørsel fra 17,9-22,7 km/l. CO2-emission: 117 - 138 g/km. Energipil A - B +

Forhandler nr.: 432

ŠKODA Roskilde Københavnsvej 190 · 4000 Roskilde · Tlf.: 46 75 78 71 · www.skoda-roskilde.dk

www.skoda.dk


l 12 l 23. januar 2018

2 moduler

Mere vind i det kommunale elforbrug

Roskilde Kommune investerer fem millioner kroner i en relativt ny vindmølle, Tjørntvedmøllen, ni kilometer udenfor Sorø. Efter investeringen vil vindmølleandele i 2018 udgøre en strømproduktion svarende til ca. 11 procent af den kommunale virksomheds elforbrug, mens produktion fra kommunens egne solcelleanlæg bidrager med yderligere 9 procent. I budgetterne for 2016 og 2017 var der igen afsat 2

gange 2,5 mio. kr. til vindmølleandele, men det har taget tid at finde et egnet projekt. Det er nu lykkedes med hjælp fra den lokale virksomhed Momentum Gruppen A/S.

Fejer for egen dør

“Når kommunen appellerer til borgere og virksomheder

ge kan indsætte elbusser på vores flere af vores buslinjer, som de første i Danmark. Vi kan dog ikke und være varme og el. Så derfor investerer vi i vindmølleandele, for også på den måde at bidrage til den grønne omstilling af energiproduktionen”, siger den nye formand for kommunens Klima- og Miljøudvalg Karim Friis Arfaoui.

om at bidrage til reduktion af CO2-udledningen, er det vigtigt og naturligt, at kommunen fejer for egen dør. Det gør vi blandt andet ved at energirenovere vores mange bygninger, ved køb af hybrid- og elbiler i stedet for benzin- og dieselbiler og vi tager næste skridt, når vi forhåbentlig inden læn-

1 modul

Roskilde Kommune dækker nu 20 procent af sit elforbrug med vedvarende energi.

2 moduler

FRIVILLIGCENTER ROSKILDE

Fællesannoncering fra de frivillige sociale foreninger

2 Moduler

3 Moduler

Oplev glæden ved frivilligt arbejde

3 Moduler

Vi har brug for dig Aktiviteter Bestyrelsesarbejde Besøgstjeneste Kurser Kvindenetværket MFI, Midlertidige forældremyndighedsindehavere for 1 modul uledsagede flygtningebørn Nørklerne

2 moduler

2 moduler

Mentorordning

1 modul

Har du mistet overblikket i hverdagen? • Har du brug for hjælp til at strukturere din tid • Har du brug for en bisidder til møder? Kontakt Ann Karin Vestergaard Mail:akv@ergowise.dk Tlf: 40270220 •

r

Tilbuddet er gratis

Røde Kors Butik Samaritter Skoletjenesten Spiseklubber Sygehusbesøgstjenesten Vågetjenesten

Mangler du eller en du kender en Følgeven til at gøre opstarten til en fritidsaktivitet lettere og mere tryg? Så kontakt Følgeven og hør mere om hvad Følgeven kan tilbyde!

Indkøbsbussen Roskilde Syd

Læs mere på www.foelgeven.dk

3 Moduler

Har du haft Polio eller været udsat for en ulykke? Vi kan hjælpe dig videre i livet.

Roskilde afdeling

2

Er du - M/K og måske ensom så kom til vores Værestedet Senior Vest og bliv inspireret. Bliv medlem af • Adgangskrav – ingen Polioforeningen eller 2 Moduler • Kontingent – ingen Ulykkespatientforeningen. Få • Oplevelser – masser 3 Moduler Mangler du organisatorisk • Underholdning, samvær et ½ års gratis medlemskab og erfaring til at skrive på Mødested Skt. Jørgensbjerg oplev de mange Plejecenter, i kælderen, CV'et? medlemsfordele. Kontakt Møllehusvej 118, Roskilde tirsdag Som frivillig ved Følgeven's Kredsformanden i Roskilde på 3 Moduler og fredag kl. 13.30 til ca. 15.00 koordinatorteam gør du ikke tlf. 46 38 39 12 (Kortspil, spil Whist formiddage bare en forskel for psykisk sårbare, du optimerer også dit kl. 10 – 12) Læs mere om Følgeven på CV. Drikkevarer m.v. til faste lave www.foelgeven.dk priser. Program sendes på e-mail Brugerrådet: 40 46 79 21

Mor/Far kan få gratis støtte og rådgivning vedrørende familiespørgsmål, så som graviditet/abort, børn, parforhold, økonomi, uddannelse, forældremyndighed og samvær i Åben Anonym Rådgivning: Torsdage kl. 16.30-17.30, henvend dig Hestetorvet 8 I kan aftale tid på tlf.: 41 31 40 00: 2 moduler Mandage og torsdage kl. 12-17.30 2 moduler Vi er en gruppe frivillige med faglig baggrund, som tilbyder anonyme samtaler. Se mere www.mødrehjælpen.dk

Mangler du eller en du kender en Følgeven til at gøre VELKOMMEN opstarten til en fritidsaktivitet 2 Moduler Vil du vide mere? formand Anders lettere og mere tryg? Kontakt Så kontakt Følgeven og hør W. Johansen: 2011 1481 mere om hvad Følgeven kan 3 Moduler eller klik ind på: tilbyde! www.roskilde.drk.dk (Gl. Ramsø kommune). Hver torsdag kl. ca. 10 – 13.

2 moduler

HAR DU ONDT I FAMILIELIVET ?

Bussen kan benyttes af ældre eller gangbesværede der Læs mere på www.foelgeven.dk ikke selv har mulighed for at køre til byen og handle ind. Du bliver hentet og kørt hjem igen for kun kr. 40,- Ring til os på: 9387 4130 og meld dig til. Én gang om måneden kører vi til Ro’s torv (Tirsdage).

2 Moduler

Har du overskud og lyst til at gøre noget for andre? Har du overskud og lyst til at gøre noget for andre? 2 Moduler Meld dig som frivillig i Mødrehjælpen 12/2 kl. 19 Meld dig som frivillig i Mødrehjælpen Kom til informationsmøde St. Gråbrødrestræde 21, 4000 Roskilde Kom til informationsmøde 12/2 kl. 19

Mangler du organisatorisk St. Gråbrødrestræde 21, 4000 Roskilde

erfaring til at skrive på CV'et?

Som frivillig ved Følgeven's koordinatorteam gør du ikke bare en forskel for psykisk sårbare, du optimerer også dit CV.

Læs mere om Følgeven på www.foelgeven.dk

Frivilligcenter Roskilde er en platform for frivilligt socialt engagement.Vi kan3 Moduler bl.a. hjælpe med at finde en forening, hvis du har fået lyst til at engagere dig som frivillig. www.frivilligcenter-roskilde.dk

21 16 90 26

Jernbanegade 21b. Åbent man-tors kl. 10-14, og efter aftale


23. JANUAR 2018 l 13 l

Handlens bestyrelse fortsætter Et tæt afstemning, dog kun med deltagelse af en tredjedel af medlemmerne, faldt torsdag ud til fordel for Roskilde Handels bestyrelse. Af Holger Vincents

Bestyrelsen fortsætter, og Importørens ejer Jørgen Bagge genindtræder som menigt medlem. Det blev konklusionen på en ekstraordinær generalforsamling i Roskilde Handel torsdag aften, hvor meningsudvekslingerne til tider var skarpe, mens forbrødringen så småt indfandt sig mod slutningen. Godt en tredjedel af foreningens medlemmer var mødt op på foranledning af en underskriftsindsamling, søsat af det tidligere bestyrelsesmedlem Jørgen Bagge, der for nylig blev ekskluderet fra Roskilde Handel efter en intern strid om placeringen af foreningens sekretariat. En beslutning der i ugerne op til den ekstraordinære generalforsamling også fik

det mangeårige bestyrelsesmedlem Palle Sundstrøm til at tage sit gode tøj og gå.

Jørgen Bagge havde indsamlet de nødvendige 25 underskrifter, der skal til for indkalde til ekstraordinær generalforsamling i Roskilde Handel. Det lykkedes imidlertid ikke Importøren at vælte den siddende bestyrelse.

Illoyal Importør Banen var således kridtet op torsdag aften, hvor medlemmerne forud for afstemningen om bestyrelsens fortsatte liv skulle orienteres om den spektakulære sag. Bestyrelsesformand Svend Overgaard udlagde indledningsvist sin version af de interne forviklinger, der ifølge formanden bunder i Jørgen Bagges modstand mod et flertalsbeslutning sidste efterår om at droppe en mangeårig sekretariatsaftale med Roskilde Mediecenter. En ordre, der i stedet gik til reklamebureauet Grønagers. I Svend Overgaards beretning lød det, at Jørgen Bagge har ageret illoyalt ved åbenlyst at modarbejde flertalsbeslutninger truffet i bestyrelsen. Bestyrelsesformanden benyttede samtidig lejligheden til at forsvare valget af den nye samarbejdspartner. ”Med Grønagers får vi nogle flere kompetencer”, lød det fra Overgaard med henvisning til, at et flertal i bestyrelsen ønsker at høj-

ne medlemsinddragelsen i Roskilde Handel og samtidig styrke tilstedeværelsen på de sociale medier.

”Én skal sige stop” Jørgen Bagge afviste ikke direkte Svend Overgaard og den øvrige bestyrelses påstande om illoyalitet og undergravende virksomhed i foreningen. ”Der skal være en, der siger stop engang i mellem”, lød det, da det blev ’Importørens’

tur til at give sin version af sagen. Den ekskluderede hovedperson kritiserede i den forbindelse, at den øvrige bestyrelse i tiden op til afskeden med Roskilde Mediecenter ikke havde lagt sig tilstrækkeligt i selen for at sikre, at der blev indhentet flere tilbud på sekretariats-opgaven. Bagge kaldte bestyrelsen ”sammenspist”, og benyttede samtidig lejligheden til at rette en bredside mod for-

Lad Simon finde balancen mellem din virksomhedsog privatøkonomi Vores nye totalrådgiver Simon forstår at holde overblikket, når både virksomhedsøkonomi og privatøkonomi skal varetages samtidig.

Simon Holm, Totalrådgiver i Spar Nord Roskilde Sparnord.dk/erhverv

Spar Nord Roskilde | Københavnsvej 65 | roskilde@sparnord.dk

Book et møde på 46 34 05 61

eningens marketingsstrategi og mere specifikt placeringen af annoncer i lokalaviserne.

Opfordring til samling Forsamlingen skred dernæst til afstemningen, hvor et snævert flertal på 34-27 fejede Jørgen Bagges mistillidsvotum af bordet. En repræsentant fra Dagbladet var hurtig til at opfordre den genoplivede bestyrelse til at træde varsomt ovenpå den

tætte afgørelse. Den udmelding blev dog tilbagevist af Lars Magnild, indehaver af Magnild Gardiner, der stilfærdigt mindede om, at blot 1/3 af medlemmerne var mødt op, hvilket måtte opfattes således, at et klart flertal havde støttet status quo og dermed bestyrelsen. Det blev indgangen til sidste del af den ekstraordinære generalforsamling, hvor et overvældende flertal af de fremmødte besluttede at lade Jørgen Bagge genindtræde i foreningen som menigt medlem, mens aftenen sluttede med blomster og tak til Palle Sundstrøm for 37 års tro tjeneste i foreningen, samt en afsluttende opfordring til samling fra bestyrelsesformand Svend Overgaard. ”Når vi går herfra i aften, håber jeg, at vi alle sammen kan hilse på hinanden og handle hos hinanden”, lød det med et solidt bifald til følge.


l 14 l 23. januar 2018

22-årige Magnus Werner Gravenhorst ide bærer navnet Guide Speaker. Bag betegnelsen gemmer der sig en banebrydende app, der skal gøre det sjovere at være turist.

Nyt Selvstarter-kuld klar til finalen Torsdag den 1. februar kan tre unge komme skridtet nærmere at gøre deres idéer til virkelighed, når årets Selvstarter-finale løber af stablen. Af Holger Vincents

Tre nye iværksætterspirer vil om kort tid entrere løvens hule, hvor de skal præsentere deres virksomhedsideer for et erfarent dommerpanel. Sådan lyder det overordnede program, når årets Selvstarter-finale løber af stablen på Musicon torsdag den 1. februar. ”Jeg er enormt nervøs, men samtidig håber jeg, at dommerne kan se, hvor megasjovt, jeg synes, det er at arbejde med mit projekt”,

fortæller 22-årige Magnus Werner Gravenhorst, der til daglig studerer Leisure Management på Professionshøjskolen Absalon. I de seneste måneder er iværksætterspirens vågne timer dog hovedsageligt gået med Selvstarter, der er et accelerationsforløb for entreprenante unge, som Musicon Sekretariatet står bag. ”Jeg har lavet en app, der hedder Guide Speaker til turister. I stedet for at bruge gammeldags monitorradioer, der ofte kan have dårlig

lyd og være uhygiejniske, skal mit produkt forbinde tourguiden med gruppen via deres mobiltelefoner”, forklarer Magnus Werner Gravenhorst, der allerede har fundet frem til sin første investor og netop nu arbejder på at lokalisere en samarbejdspartner, der kan bidrage til videreudviklingen af app’en.

”Lært enormt meget” ”Rent personligt har jeg lært enormt meget ved at være med i Selvstarter. Før var jeg enormt bange for at fejle, men undervejs i forløbethar jeg lært, at man bliver klogere af fejlene, eller ’learning by doing wrong’, som jeg kalder det”, fortæller han. En af de øvrige finalister er bortrejst under Selvstarter-finalen, men vil i stedet deltage via Skype. Og selvom Mette Karin Petersen ærgrer sig over ikke at have mulighed for at være fysisk tilstede i Roskilde på finaledagen, kan den 25-årige Leisure Management-studerende samtidig se tilbage på et lille halvt år, hvor hun er gået fra idéplanet til at springe ud som fuldbyrdet virksomhedsejer. Hunters Match hedder iværksætterens flyvefærdige digitale formidlingsplatform for jægere og jagtrejsebureauer, der skal gøre det både lettere og billigere at tage på tur med riflen over skulderen. ”Siden december er jeg virkelig rykket og har fået

16 rejsebureauer med på hjemmesiden, og de har alle sagt ja til fortsat at være med, når den gratis testperiode udløber til februar”, fortæller Mette Karin Petersen, der har lagt hovedparten af sine vågne øjeblikke i virksomheden de sidste mange måneder. ”Jeg har gået med idéen de sidste fem år, men Selvstarter kickstartede, at jeg kom i gang”, forklarer hun.

Biodiversitet i byrummet Naturen er også i fokus hos den 32-årige Selvstarterfinalist Julie Stjerneby Hvid, der har startet konsulentvirksomheden Biophilia med målsætningen om at bidrage til at højne biodiversiteten i byrummet. ”Via min uddannelse på RUC fandt jeg ud af, at vi på verdensplan står midt i en biodiversitetskrise”, forklarer Selvstarter-finalisten og fortsætter: ”Landskabsarkitekter herhjemme bruger mange planter fra Asien og Afrika, men har ikke så stor viden om nordiske planter. Via min konsulentvirksomhed vil jeg vise, hvordan man kan bruge nordiske planter i byrummet og dermed sikre mere plads til vores hjemlige natur”, siger Julie Stjerneby Hvid, der allerede har modtaget en række forespørgsler på sin ekspertise. ”Jeg har fået en praktikplads hos et stort arkitektfirma, ligesom jeg også er blevet tilbudt et samarbejde om naturgenopretning og har fået en indbydelse til en klimakonference i Oslo”, afslører hun.

”Siden december er jeg virkelig rykket og har fået 16 rejsebureauer med på hjemmesiden, og de har alle sagt ja til fortsat at være med, når den gratis testperiode udløber til februar”, fortæller Mette Karin Petersen, der står bag hjemmesiden huntersmatch.dk

SE

TER AR T S LV


23. JANUAR 2018 l 15 l

Roskilde Tekniske Skole Kom og hør om erhvervsuddannelser, eux og htx. Åbent hus på flere adresser i Roskilde og Høng.

Åbent hus

Snedker • byggemontagetekniker murer • maskinsnedker • tømrer tagdækker SØNDRE MELLEMVEJ 4 • ROSKILDE

Industritekniker • It-supporter personvognsmekaniker • smed beslagsmed • vvs-energi • ejendomsservicetekniker • elektriker PULSEN 2 • ROSKILDE

Anlægsgartner • anlægsstruktør, bygningsstruktør og brolægger • blomsterdekoratør skov- og naturtekniker • vejgodstransport greenkeeper • lager og terminal • gartner hestemanager • dyrepasser • murer

27. januar kl.10-14

VILVORDE • KØGEVEJ 131 • ROSKILDE

Landbrugsuddannelsen • dyrepasser hestemanager LANDBRUGSSKOLEN SJÆLLAND LEDREBORG ALLÉ 50 • ROSKILDE

Htx – teknisk gymnasium HTX ROSKILDE PULSEN 4 • ROSKILDE

Mediegrafiker • teknisk designer digital media • web-integrator PULSEN 8 • ROSKILDE

Landbrugsuddannelsen og dyrepasser LANDBRUGSSKOLEN SJÆLLAND FINDERUPVEJ 8 • 4270 HØNG

Kom til

HHX

VI TAGER DINE AMBITIONER SERIØST En studentereksamen fra Handelsgymnasiet er din direkte vej til en videregående uddannelse. Vælg mellem 11 topaktuelle studieretninger med nye spændende fag: • Virksomhed, økonomi og omverden • Økonomi og samfund • Finans

Se mere på rhs.dk

Roskilde Tekniske Skole

• USA-Kina • IT og business • Sportsmanagement Plus • Iværksætteri

• Europaklasse • Verdensklasse • Interkulturel marketing • Sprog og kultur.

ÅBENT HUS i vejledningen 27. jan. kl. 10-13


l 16 l 23. januar 2018

VI ELSKER EJBOPARKEN OG HAR SOLGT:

SOLGT Ejboparken 63, 1. TH.

SOLGT

SOLGT

Ejboparken 29, 1. TV.

Ejboparken 9, 1. TV.

Der er rift o m bo - skal du og ligerne i Ejboparken så sælge, home RO’s så kontakt T på tlf. 38 4 orv 1 35 00

SOLGT Ejboparken 73, ST. TV.

SOLGT Ejboparken 1, 1. TV.

NY PRIS Kløvervej 53

KfndiG

Fantastisk grund tæt på fjorden Hvis du drømmer om nybyg, vil grunden være særdeles velegnet til et nyt, større hus. Du har skønne Roskilde Fjord i gåafstand, og derudover kan du nyde godt af boligens beliggenhed på en rolig, blind vej, hvor børnene derfor trygt kan færdes og lege med naboerne.

VILLA Kontantpris Ejerudgifter pr. md. Udbetaling Brutto/netto ekskl. ejerudgifter Sag: 173J00156

Jyllinge - Normark

99

1219

5

1964 1600 Energi

1.695.000 3.580 85.000 7.667/6.438 Tlf: 38413500

HYGGELIG FAMILIEVILLA Mosegårdsvej 8B

KfndiC

Skøn familievilla i idyllisk landsby Særdeles velholdt murstensvilla opført i 1995 med rolig beliggenhed på en lukket vej i hyggelige Gundsømagle. Her er landsbyidyl og grønne omgivelser, men du er stadig i bekvem afstand af bylivet i Roskilde. Huset er ideelt for familien, der drømmer om en bolig i et naturskønt område med store grønne arealer.

VILLA Kontantpris Ejerudgifter pr. md. Udbetaling Brutto/netto ekskl. ejerudgifter Sag: 173J00167

Roskilde

129

865

4

1995

600 Energi

2.750.000 3.524 140.000 12.378/10.398 Tlf: 38413500

GENNEMFØRT VILLA Hvalsø Aggerupvej 6A Skøn ejendom fra 2006 - Tæt på byen og midt i naturen Denne perle byder på en attraktiv beliggenhed. Omgivet af den skønneste natur og så kun et kvarter fra Roskilde. En lys ejendom af særdeles høj kvalitet med lækre rustikke detaljer. Flot tilstandsrapport – lige til at flytte ind i!

ROSKILDE RO’S TORV

GLOSTRUP - ALBERTSLUND

TAASTRUP / HEDEHUSENE

GREVE - KARLSLUNDE

SOLRØD

v/ Anne Crone A/S Ejendomsmægler, MDE RO’s Torv 1, st. 233, 4000 Roskilde roskilderostorv@home.dk facebook.com/homeroskilderostorv Tlf. 38 41 35 00

v/ Anne Crone A/S Ejendomsmægler, MDE Hovedvejen 126, 2600 Glostrup glostrup@home.dk facebook.com/homeglostrup Tlf. 43 43 41 41

v/ Anne Crone A/S Ejendomsmægler, MDE Taastrup Hovedgade 105, 2630 Taastrup taastrup@home.dk facebook.com/hometaastrup Tlf. 43 99 62 60

v/ Anne Crone og Rasmus Mørch Ejendomsmægler, MDE Hundige Strandvej 216, 2670 Greve greve@home.dk facebook.com/homegreve Tlf. 43 90 92 00

v/ Anne Crone & Rasmus Mørch Ejendomsmægler, MDE Solrød Center 48, 2680 Solrød Strand solroed@home.dk facebook.com/homesolroed Tlf. 56 14 38 00

KfndiB 195

926

5

2006 3400 Energi

VILLA Kontantpris Ejerudgifter pr. md. Udbetaling Brutto/netto ekskl. ejerudgifter Sag: 173A00230

3.795.000 3.657 190.000 17.076/14.324 Tlf: 38413500


23. JANUAR 2018 l 17 l

FÅ HJÆLP TIL JURAEN Børnehavebørn hygger med plejehjemsbeboere deltage i en fredagssamling, Hver måned tager med sang og musik. Først børn fra Trekroner skal det dog lige tjekkes, om Børnehus på bydelens plejecenterets rickshaws kan komme ind i børnehaplejecenter for at ven. synge, tegne og hyg- Tegner sammen ge sig med de ældre ”Det var hyggeligt at have besøg af børnene på plejebeboere. centeret igen, og supergodt ”Der er børn, som lærer hvordan man lærte at tegne for mange år siden, og de ældre ser børnene tegne. Der hygges, og begge hold glæder sig til det næste besøg”, fortæller pædagogisk leder Winnie Lodberg Bechsgaard fra Trekroner Børnehus. Besøgene går også den anden vej, for plejecenteret skal besøge børnehuset og

at synge sange og spille guitar til. Der var også et par beboere, som var med til at tegne sammen med børnene. Vi håber, der kommer mere interaktion, efterhånden som børnene kommer til at kende beboerne”, siger aktivitetsmedarbejder Sonia Kirkaldy Nielsen. Næste besøg på plejecenteret er sat til mandag den 12. februar, og børnehuset

opfordres til at tage tegnegrej med igen.

Fakta Trekroner Børnehus er certificeret som Sangglad institution. Det betyder, at musik, sang og bevægelse er blandt de kreative aktiviteter, som børn får tilbudt i børnehuset. Sangglad hører under Sangens Hus, der certificerer børnehusene, og projektet får støtte af Nordea Fonden. Sangglade børnehuse er samtidig en aktivitet i Roskilde – Alle Tiders Musikby.

EUX

FÅ DET BEDSTE FRA TO VERDENER På eux kombinerer du en erhvervsuddannelse med en gymnasial eksamen. Du får direkte adgang til både elevpladser inden for kontor, butik, handel eller event og til studier på videregående uddannelser. Læs om Eux Business og Eux Business Elite på rhs.dk

i dit privatliv eller i din virksomhed Skal I købe hus, venter I barn eller skal I skilles? Hos ADVODAN Roskilde har vi mange års erfaring med at rådgive om den jura, som er nødvendig, når der sker forandringer i dit privatliv. Vi kan også rådgive din virksomhed om de juridiske udfordringer og muligheder, der løbende opstår. Vi går altid efter de løsninger, der sikrer dig effektive og holdbare resultater. Kontakt os for et uforpligtende møde, hvor vi finder ud af, hvordan vi kan hjælpe dig.

Advokat Advokat Klaus Graversen KlausJohansen Graversen Sven Møderet Møderetfor for Højesteret Højesteret

Advokat Advokat Thorbjørn Thomsen Thorbjørn Thomsen Klaus Graversen Møderet Møderetfor for Landsret Landsret Højestere

Advokat Advokat Advokat Maiken MaikenØ. Ø.Breum Breum Thorbjørn Thomsen

Advokat Finn C. Larsen Maiken Ø. Breum Møderet for Højesteret

Advokat Advokat Poul Westergaard Westergaard Møderet for Møderet for Højesteret Højesteret

ADVODAN Roskilde Algade 43 4000 Roskilde Telefon 46 35 15 15 roskilde@advodan.dk www.advodan.dk

Kom til

ÅBENT HUS i vejledningen 27. januar kl. 10-13

Advokat Advokat Torben Wibe WibeAndersen Andersen Møderet Møderetfor for Landsret Landsret og og mediator mediator


l 18 l 23. januar 2018

International hæder til Roskilde Festival Roskilde Festival modtager priser for sine sikkerhedsindsatser og det sociale engagement ved den årlige European Festival Awards. Samtidig får festivalen en miljøpris fra den internationale miljøorganisation A Greener Festival, og en en Take A Stand Award for sine socialt engagerede og dialogskabende initiativer.

Dankbar bag Nigerias første babyluge Den socialøkonomiske virksomhed i Trekroner har i det seneste år støttet et børnehjem i det vestafrikanske land. Senest med en livreddende foranstaltning målrettet de mindste, der om kort tid indvies.

Af Holger Vincents

Den socialøkonomiske virksomhed Dankbar er først og fremmest kendt for at hjælpe sårbare og psykisk syge danske børn og unge til et bedre liv. Det seneste år har den Trekronerbaserede organisation, der også står bag Café Freunde og Zusammen, imidlertid valgt at udvide sit fokus, så det nu også omfatter forældreløse børn på børnehjemmet Vedanhjemmet i Nigeria. Et børnehjem der drives af det nigerianske ægtepar Vera Sørensen og Daniel Ahamenfule, der bor i Danmark. ”I Dankbar arbejder vi med det FN’s 4. verdensmål, der går ud på at sikre kvalitetsud-

Med Randi Tang Nielsen i spidsen (nummer fem fra højre) har Dankbar i det seneste år støttet et børnehjem i Nigeria.

livreddende foranstaltning også har andre opgaver i forbindelse med turen tusindvis af kilometer sydpå.

dannelse til alle. Det arbejder vi med internt, men vi er også optagede af, hvad der sker i den store verden”, forklarer Randi Tang Nielsen, initiativtager og leder af Dankbar, der sidste år modtog Roskilde Kommunes CSR-pris for sit sociale ansvar.

Dankbar-børn bidrager

Babyluge på trist baggrund I løbet af 2017 har det lokale foretagende søsat en række indsamlinger til fordel for det afrikanske børnehjem, mens hele overskuddet fra december måneds store julemarked på Musicon også gik ubeskåret til at forbedre tilværelsen for de 43 afrikanske børn, der i skrivende stund har adresse på den privatejede insti-

VVS Arbejde • Fjernvarme • Gas

kedler • Olie kedler • Bio kedler • Solvarme • Badeværelser Vi kommer til aftalt tid

VVS Firmaet

Rønnevej 5 · 4060 Kirke Saaby Telefon 70 22 02 01 www.jespers.dk www.jespersvvs.dk

tution i Onitsha. En by i den sydlige del af Nigeria, som Randi Tang Nielsen om kort tid selv skal besøge, i selskab med blandt andre Dankbars bestyrelsesformand, når den nyeste tilføjelse til Vedanhjemmet skal indvies. En indvielse der sker på en tragisk baggrund i et land, hvor graviditet uden for ægteskab fortsat er ekstremt tabubelagt. ”I december skete der det forfærdelige, at et spædbarn blev fundet død uden for børnehjemmet, og det er der-

Der bor i sk

rivende st und 43 bør n på Veda i den niger nhjemmet ianske by Onitsha.

for, vi har samlet penge ind specifikt til en babyluge, der bliver den første af sin art i

Nigeria”, fortæller Randi Tang Nielsen, der udover præsentationen af den potentielt

”Jeg skal undervise i spædbørnspleje, og hvordan man kan stimulere handicappede børn. På Vedanhjemmet bor flere handicappede børn, der generelt er meget dårligt stillede i Nigeria. Opgaven går derfor ud på at undervise personalet i nogle simple metoder, der kan forbedre deres livskvalitet”, fortsætter hun. Den økonomiske såvel som menneskelige håndsrækning til Vedanhjemmet har samtidig haft positive følgevirkninger hjemme i Roskilde, hvor mange børn og unge via deres tilknytning til Dankbars behandlingstilbud på forskellig vis har bidraget til det nye samarbejde. ”Jeg oplever en umanerlig stolthed over at bidrage og en evne til at kunne tilsidesætte egne problemer, fordi de gerne vil gøre noget godt for andre. De vil gerne hjælpe, fordi de selv får hjælp; det er meget rørende at se”, fortæller Randi Tang Nielsen.

Vedanhjemmet og Dankbar Børnehjemmet Vedanhjemmet blev oprettet i 1986 i den sydnigerianske by Onitsha af Nneka Vera Nwokedi. Børnehjemmet drives i dag af ægteparret Vera Sørensen (Nnekas datter) og Daniel Ahamenfule, der begge bor i Danmark. Sidste år blev Dankbar involveret i projektet og har siden støttet Vedanhjemmet på forskellig vis. Randi Tang Nielsen er i øjeblikket i gang med at oprette en forening, der kan bidrage til at konsolidere det afrikanske børnehjems økonomi. Se mere på www.vedanhjemmet.dk

Betaler du afkølningsstraf ? Vi samarbejder med Roskilde Forsyning under fjernvarme serviceordningen. Få gennemgået dit anlæg for kun 35 kroner pr. måned. Det bliver automatisk trukket fra din varmeregning. Meld dig til direkte på www.tp-vvs.dk eller kontakt os direkte, så sørger vi for kontrakten med Roskilde Forsyning!

PS: Vi har også serviceordning for erhverv!

THORSEN & PETERSEN VVS A/S Kvalitet til dine VVS installationer siden 1995

AUT. VVS-INSTALLATØR & KLOAKMESTER

TJÆREBYVEJ 61 C • TJÆREBY • 4000 ROSKILDE • TLF. 46 36 25 32 • WWW.TP-VVS.DK


23. JANUAR 2018 l 19 l

Pava Centret Roskilde STOP RUSTEN FØR DEN STOPPER DIG ALLE BILER RUSTER OGSÅ NYE BILER

GRATIS RUSTTJEK

Nye undersøgelser fra FDM har påvist, at især de små populære mini-biler har svært ved at klare det danske vejr. Lige nu kan du - uanset hvilken bil du har få et et gratis RustTjek® hos Pava, så kan stoppe rusten, før den stopper dig! PS: Salt og biler er en dårlig kombination. Giv din bil en original PAVA-Rustbeskyttelse, så er din bil godt rustet til vinteren!

PAVA CENTRET ROSKILDE Håndværkervej 60C

I

4000 Roskilde

I

E-mail: pava@pava4000.dk

VI SES HOS PAVA I ROSKILDE

I

Tlf. 46 75 30 63

– den originale


l 20 l 23. januar 2018

l SPORT l

FC Roskilde tror stadig på oprykning

Forventningerne til den sidste del af sæsonen er meget høje, og både assistenttræner Anders Møller Christen og forsvarsspiller Nicklas Mouritsen er da også enige om, at de skal op i toppen, hvor det er sjovt. Da der kun er syv point mellem Roskilde og Vendsyssel på 3. pladsen, er toppen stadig helt åben, så alt kan lade sig gøre. Spillerne og staben omkring holdet er meget fortrøstningsfulde og klar til at give den 110 procent power, når forårssæsonen starter.

Praktikanten skriver... Anders Tofte Sørensen fra Viby Friskole har været i praktik på Paperboy i uge 4.

Hele byens hold FC Roskilde starter søndag den 4. marts forårssæsonen ud med en svær kamp på udebane mod Vendsyssel FF. Efter et efterår med flere op- og nedture er byens hold nu helt klar til den sidste del af sæsonen. Efteråret huskes nok bedst for trænerfyringen af René Skovdahl, men også den gode afslutning på den første del af sæsonen. ”Det er med blandede følelser, da der jo var en trænerfyring, som altid skaber lidt uro. Samtidig synes jeg, vi sluttede året rigtig godt af med bedre spil og flere sejre.” siger assistenttræner Anders Møller Christensen om

Mathias Gehrt i kamp mod Brøndbys nr. 34 Frederik Tønsberg i en hæsblæsende kamp. Foto: Ole Walldo

Forsvarsspiller Nicklas Mouritsen og assistenttræner Anders Møller Christensen tror stadig på oprykning til Superligaen. Foto: Anders Tofte Sørensen

efteråret. FC Roskilde er overvintret på 8. pladsen, men med syv point op til den vigtige 3. plads, som giver adgang til to oprykningsplayoffkampe, er der stadig gode chancer for, at vi ser dem i Superligaen næste år.

rg. Næste testkamp er mod Nykøbing FC den 26. januar.

Genopstart efter jul Spillerne havde første træningsdag den 6. januar og skulle allerede spille deres første venskabskamp på udebane mod Brøndby den 13. januar. Kampen endte med en sejr til hjemmeholdet fra Brøndby på 4-1, der havde en stjernespækket holdopstilling klar til kamp. FC Roskilde kan dog beholde æren, da de spillede en rigtig flot kamp og ydede stor

modstand frem til det 60. minut. Kampen blev blandt andet brugt til at prøve cheftræner Rasmus Monnerups nye spillesystem, som vi helt sikkert får mere at se til i fremtiden. FC Roskildes assistenttræner Anders Møller Christensen udtaler: ”Det var en god kamp, drengene arbejde stenhårdt, og vi fik set noget af det, vi havde arbejdet med på træningsbanen, og det så fornuftigt ud.” Torsdag aften den 19. januar spillede Roskilde deres anden testkamp på hjemmebane mod 2. divisionsholdet fra Greve. FC Roskilde vandt stensikkert kampen 3-1 på to mål af Morten Nielsen og et af Kristian Lindbe-

Forventelige fodboldresultater - og et forventet klubskifte FC Roskildes første testkampe efter julepausen er forløbet nøjagtig, som man kunne forvente. Forrige weekends tålelige 3-måls nederlag til mesterskabsaspiranterne fra Brøndby, blev nemlig torsdag aften vekslet til en 3-1 sejr mod 2. divisionsholdet fra Greve. Set fra sidelinjen var der lige en enkelt rækkes forskel på hurtighed og spilopfattelse m.v. mellem de to mandskaber. Og FCR diskede i flere tilfælde op med lynhurtige kontraangreb, der sagtens kunne have øget sejrens størrelse. Kampen bød også på ”testdebut” til målmanden Marc Lyster, der i de seneste sæsoner – og uhyre kompetent og overbevisende - har vogtet buret på Danmarksserieholdet i Roskilde KFUM. 23-årige Lyster er et helt åbenlyst målmandstalent, der sin forholdsvis

Træningslejr i Tyrkiet Lørdag den 17. februar tager holdet afsted på en uges træningslejr ned til varmere himmelstrøg i Tyrkiet. Ugen skal ifølge forsvarsspiller Nicklas Mouritsen blandt andet bruges på at få spillet det nye spillesystem helt ind under huden, så de er klar, når sæsonen begynder igen. Hen over ugen skal holdet pudse formen af ved flere testkampe. Modstanderne er dog ikke faldet helt på plads endnu, men det skulle de gerne være inden for den nærmeste fremtid. Nicklas Mouritsen ser specielt frem til at

de tider, hvor det netop var spillere fra lokalområdet – og af egen avl, som det hedder - der udgjorde kernen på Roskildes divisionshold. Det giver en anden dimension og interesse.

Ørkenvandring eller fortsat spænding

unge alder til trods udstråler mægtig sikkerhed. Vælger Marc Lyster springet til storebror FCR, er det absolut forståeligt. At han tilmed er ægte Roskildedreng – også med en ungdomsfortid i HVB – er blot et ekstra plus.

Den lokale dimension Et lokalt hold, bør ganske enkelt også have lokale islæt. Som tilskuer vil man

nemlig rigtig gerne følge, hvordan det går for naboens dreng, eller pølsemandens yngste nevø på fodboldbanen. Det er markant mere interessant, end at endnu en udenbys og ubrugt marginalspiller - fra en lidt for bred superliga trup - igen får debut hos os. Et faktum, som bestemt ikke må underkendes. Mange husker i hvert fald med vemod tilbage på

FCR tager søndag den 4. marts hul på 2. og afgørende halvdel af sæsonen 2017/18, hvor de lyseblå ørne tager turen til Vendsyssel: Der har overvintret på divisionens 3. plads – med 32 point, 7 mere end FCR på 8. pladsen. Resultatet af denne åbningskamp er derfor ganske afgørende for, om vi fortsat tør håbe på den spinkle oprykningsmulighed – eller må tage til takke med en sekundær placering, med dertil hørende reduceret publikumsinteresse. Fortsat god træningsindsats.

kunne bruge noget mere tid på banen og have lidt mere fokus på det taktiske. Hovedformålet med træningsturen er det spillemæssige, men det sociale uden for banen er også en vigtig del af turen. ”Det at få en masse timer sammen og leve sammen i en uge giver noget helt andet til sammenholdet end at være til træningerne og tage hjem igen bagefter, så det er noget jeg ser meget frem til,” siger Nicklas Mouritsen.

Af Anders Tofte Sørensen

Caroline Benfeldt Sørensen (nr. 2 fra venstre) sprintede sig til guld i både 60m og 200m.

Caroline løb op i top 3 Roar Atletik havde en pæn flok atleter med til de østdanske mesterskaber for ungdom, der blev afholdt i weekenden den. 20. og 21. januar i Ballerup Superarena.

Særligt Roar Atletiks sprinterprinsesse Caroline Benfeldt Sørensen viste meget stor klasse, da hun gjorde rent bord i de korte sprinterdistancer for pigegruppen 16/17 år, hvor hun meget sikkert vandt guld i både 60m og 200m. Således er hun nu i top 3 i Danmark i sin aldersgruppe på

begge distancer. Det bliver således spændende at følge hende til de kommende danske ungdomsmesterskaber, der afholdes i februar måned i Skive. Roar Atletiks Aksel Rosentjørn vandt desuden bronze i 400m i drengegruppen 10 år ved samme stævne.


BREMSER FØR DU KAN NÅ AT SIGE UDSTYRET MED UDSTYR ”RADAR BRAKE SUPPORT” BREMSER FØR DU KAN NÅ AT SIGE UDSTYRET MED UDSTYR ”RADAR BRAKE SUPPORT”

23. JANUAR 2018 l 21 l

NY SUZUKI BALENO MED AUTOMATISK NØDBREMSE FRA 139.990 KR.

NY SUZUKI BALENO MED AUTOMATISK NØDBREMSE FRA 139.990 KR.

BEDSTE TOTALØKONOMI KÅRET SOM NR. 2 BLANDT MINIBILER AF BILPRISER.DK

BEDSTE TOTALØKONOMI KÅRET SOM NR. 2 BLANDT MINIBILER AF BILPRISER.DK

SUZUKI BALENO. USÆDVANLIG MEGET AT BYDE PÅ FRA 134.990 KR. I en Suzuki Baleno går du ikke ned på udstyr, men ned i udgifter. Med klassens bedste bagsæde og største bagagerum rummer bilen både børn, indkøb og habengut. Den fås med automatisk klimaanlæg og nødbremsesystem, multimedieanlæg med DEN NYE SUZUKI BALENO. USÆDVANLIG MEGET AT BYDE PÅ bakkamera og navigation, Xenon-forlygter og meget mere. Ja endda som Mild Hybrid, der skåner både miljø og pengepung. Det Den nye Baleno har en hidtil uset udstyrsliste som standard. med klassens største bagagerum, mens innovativ teknologi er nok derfor, at bilpriser.dk har kåret Baleno til at have Danmarks næstbedste totaløkonomi blandt minibiler – kun overgået For bare 139.990 kr. kan du køre afsted i Active-modellen sikrer høj ydelse og lavt forbrug. afmed lillebror, Suzukinødbremsesystem Swift. Kom selv ind se hvor meget BalenoKort har at byde pånye fra Baleno. kun 134.990 kr. Og som Mild med automatisk ogog aktiv fartpilot. Men sagt: Den Usædvanlig meget at Hybrid byde på det hele til 161.990 kr. detSuzuki er ikke kun udstyret, derned imponerer. stil fra kun 134.990 kr. og Active og frastørste 139.990 kr. Kom ned og I en Baleno går du ikke på udstyr,Bilen menoser ned iafudgifter. Med klassens bedste bagsæde bagagerum rummer med sit strømlinede design og er samtidigt superpraktisk prøv den hos os. DEN NYE SUZUKI BALENO. USÆDVANLIG MEGET AT BYDE PÅ bilen både børn, indkøb og habengut. Den fås med automatisk klimaanlæg og nødbremsesystem, multimedieanlæg med Den nye Baleno har en hidtil uset udstyrsliste som standard. med klassens størsteder bagagerum, mens innovativ teknologiDet bakkamera og navigation, Xenon-forlygter og meget mere. Ja endda som Mild Hybrid, skåner både miljø og pengepung. For bare 139.990 kr. kan du køre afsted i Active-modellen sikrer høj ydelse og lavt forbrug. er nok derfor, at bilpriser.dk har kåret Baleno til at have Danmarks næstbedste totaløkonomi blandt minibiler – kun overgået med automatisk nødbremsesystem og aktiv fartpilot. Men Kort sagt: Den nye Baleno. Usædvanlig meget at byde på af lillebror, Suzuki Swift. Kom selv ind og se hvor meget Baleno har at byde på fra kun 134.990 kr. Og som Mild Hybrid med det er ikke kun udstyret, der imponerer. Bilen oser af stil fra kun 134.990 kr. og Active fra 139.990 kr. Kom ned og det hele til 161.990 kr. med sit strømlinede design og er samtidigt superpraktisk prøv den hos os.

SUZUKI BALENO. USÆDVANLIG MEGET AT BYDE PÅ FRA 134.990 KR.

Suzuki Baleno SHVS (Mild Hybrid): 25 km/l, CO2 94 gram/km. Baleno Dualjet: 23,8 km/l, CO2 98 gram/km. Baleno Boosterjet Turbo: 22,7 km/l, CO2 103 gram/km. Oplysninger om benzinforbrug er ved blandet kørsel i henhold til EU-norm. Suzuki Balenolev. SHVS (Mild 25evt. km/l, CO2 94 gram/km. Baleno Dualjet: 23,8 km/l, CODer gram/km. Baleno 2 98 Alle priser er ekskl. omk. (kr.Hybrid): 3.980) og metallak. Biler kan være vist med ekstraudstyr. tages forbehold forBoosterjet trykfejl. Turbo: 22,2 km/l, CO2 105 gram/km. Oplysninger om benzinforbrug er ved blandet kørsel i henhold til EU-norm. Alle priser er ekskl. lev. omk. (kr. 3.880) og evt. metallak. Biler kan være vist med ekstraudstyr. Der tages forbehold for trykfejl.

SUZUKI ROSKILDE KØBENHAVNSVEJ 154 · TELEFON 46 38 00 40

Suzuki 94 gram/km. gram/km. Baleno Baleno Dualjet: Dualjet: 23,8 23,8 km/l, km/l, CO CO2 98 98 gram/km. gram/km. Baleno Baleno Boosterjet Boosterjet Turbo: Turbo: 22,7 22,2 km/l, km/l, CO CO2 103 105 gram/km. gram/km. Oplysninger Oplysninger om om benzinforbrug benzinforbrug er er ved ved blandet blandet kørsel kørsel ii henhold henhold til til EU-norm. EU-norm. Suzuki Baleno Baleno SHVS SHVS (Mild (Mild Hybrid): Hybrid): 25 25 km/l, km/l, CO CO22 94 2 2

Alle lev. og evt. evt. metallak. metallak. Biler Biler kan kan være være vist vist med med ekstraudstyr. ekstraudstyr. Der Der tages tages forbehold forbehold for for trykfejl. trykfejl. Bob Alle priser priser er er ekskl. ekskl.Gorm lev. omk. omk. (kr. (kr. 3.880) 3.980) Michael og

SERVICE 5+ OG SERVICE 10+

DIN PEUGEOT PASSER GODT PÅ DIG, NÅR BARE DU PASSER GODT PÅ DEN

Efterhånden som din Peugeot bliver ældre, har den mere brug for kærlig pleje og vedligeholdelse. Og den holder længere end du tror, når blot du lader et autoriseret Peugeot-værksted tage sig kærligt af den. Service 5+ og Service 10+ er særlig fordelagtige serviceeftersyn tilpasset din bil, som har rundet 5 år, eller er 10 år og ældre. Med eftersynene betaler du derfor kun for det, din Peugeot har brug for -uden at gå på kompromis med hverken kvalitet eller tryghed. Sammen med eftersynene kan du opnå en fordelagtig motorgaranti helt op til 200.000 km. Kontakt os og hør mere, eller book allerede nu et Service 5+ eller Service 10+, og få garanti for tryghed i mange år frem. www.services.peugeot.dk ANBEFALER

PEUGEOT ROSKILDE Vejlebo & Winther ApS

Maglegårdsvej 5 B 4000 Roskilde Telefon 88 88 67 67 www.peugeot.dk/roskilde

Åbningstider værksted: Mandag-tirsdag kl. 7.30-16.00 Onsdag-torsdag kl. 7.30-15.30 Fredag kl. 7.30-15.00

Linda Gunvig

Stefan Vejlebo

Torben Juhl

Piamalia Vagtholm


l 22 l 23. januar 2018

Af Henrik Nevers Klummen er et fast indslag i Paperboy, hvor vi har givet pennen fri til en gruppe mennesker, der har det til fælles, at de alle på den ene eller den anden måde er rodfæstet i Roskilde. Det er avisens faste holdeplads for markante meninger og gode personhistorier, alle med udgangspunkt i ugens skribent, men først og fremmest med Roskilde i centrum.

Talentet og de 10.000 timer Det siges jo, at det tager 10 år eller omkring 10.000 timer at blive rigtig god til noget – fx indenfor elite-sport, som musiker eller ekspert indenfor et fagområde. Det er vist ikke en videnskabeligt bevist regel, men en indikation af, at det kræver tid, dedikation og ressourcer at blive rigtig dygtig til noget. Og det er nok en tilfældig sammenhæng, at en ny elev i folkeskolen har godt 10.000 timer foran sig i et almindeligt grundskoleforløb. Hvis den samme elev fortsætter i gymnasiet, giver studenterhuen mere end 3.000 timer oveni til undervisning og skriftligt arbejde – derudover kommer tid til lektier og eksamen. Det er lang tid på skolebænken. Jeg støder desværre stadig ind i en gammel myte om, at skole- og gymnasieelever her i landet ikke går nok i skole – men det er altså forkert. Helt forkert. Efter skolereformen ligger DK nummer 1 med højt timetal, der langt overgår fx Finland, som mange andre lande har som et klart, lysende forbillede for en god og velfungerende grundskole. Det bør derfor

være ret tydeligt, at det ikke kun handler om mængden af timer på skemaet, men i høj grad om indhold og organisering. Det simple regnestykke med de 10.000 timer tager nemlig ikke højde for hverken kvalitet eller specialisering eller om hvor mange ressourcer, som man har til rådighed. For kvalitet koster jo som bekendt, og det gælder i høj grad også i indenfor uddannelse og talentudvikling. Erfaringen er, at det giver god mening at fokusere på talentudvikling, og dermed på at understøtte og kvalificere og understøtte de 10.000 timer, eller hvor meget der nu skal til for at nå et mål. Det har idrætten arbejdet med i mange år, og det er uddannelsessystemet også ved at lære af. Lokalt har vi i Roskilde rigtig gode erfaringer med at udvikle eliteidrætten. Værktøjerne er tydeligt fokus, målsætninger og ekstra midler, og det har tilsammen løftet eliteidrætten lokalt og har givet flotte og konkrete resultater. Det samme gælder indenfor skole og uddannelse, hvor vi i uddannelsessystemet

de sidste fem år har haft større fokus på at udvikle talenter og give udfordringer til de elever, der kan og vil lidt mere. Vi må nok være ærlige og erkende, at sådan har det ikke altid været. Jeg tænker selv tilbage til min egen tid i folkeskolen på en lokal skole i Roskilde, hvor vi var et par stykker i min klasse, der godt ville have haft lidt flere faglige udfordringer i matematik og de naturvidenskabelige fag. Jamen, det kunne vi da sagtens, så jeg fik lov til at låne en temmelig slidt og meget klassisk matematikbog – der sikkert var importeret direkte fra bogkælderens fjerneste hjørne med mærket ”udgåede bøger fra 1960erne” – og den var man da velkommen til at studere på egen hånd i fritiden. Her kunne man fx selv læse om at beregne arealet på et keglesnit. Jo, tak – men måske ikke så spændende som nutidens talentudvikling i science, hvor man får lov til at lave kittelforsøg med det nyeste indenfor biotek. Et andet ”hot” område (i midt 1980erne) var et tilbud om frivillig datalære, hvor

man så blev bænket foran en Picoline-computer med en afdanket gul, monokrom skærm, og skulle lære at programmere i ”Myre-sprog”. Det var noget før, at farver, lyd og mus var standard udstyr på en computer. Jeg sprang fra efter et par gange. Måske skulle man dengang have hængt ved den gule skærm, og have fået muligheden for at være den, der udviklede lige netop den idé, som senere ville ændre verden. Det er et overordnet mål for både grundskolen og gymnasiet, at eleverne (selvfølgelig) skal blive så dygtige som muligt. Det lyder – og er måske - lidt banalt, men betyder jo, at vi skal udvikle alle elever, der hvor de nu er. Det er ikke en nem (eller billig) opgave, og det medfører hurtigt, at undervisningsbegrebet skal udvides og måske tilpasses ret meget – også for dem, der har lyst til flere udfordringer i skolen. På min eget gymnasium har det betydet, at vi arbejder med et udvidet talentbegreb, hvor målet er, at mere end 10 procent af eleverne deltager i et talentforløb. Det kan være lige fra kortere, introducerende forløb til de ret krævende forløb som fx Forskerspire-projektet, hvor udvalgte elever udvikler egne projekter med sparring fra en etableret forsker fra Københavns Universitet. Erfaringen er, at vi dermed er med til at starte de 10.000 timer for et ungt menneske med lyst til mere.

Henrik Nevers er rektor på Roskilde Gymnasium. Han har udover uddannelsesverdenen stor interesse for musik og er selv udøvende musiker som pianist.

Udstødningstændspolebundprop Man skal ikke tro på hvad som helst... Det skal være trygt og sikkert, når din bil skal på værksted. Det vil vi gerne gøre noget ved.

- har du hørt dit autoriserede værksted?

Vind et olieskift

Kom med et forslag til næste overskrift i samme stil, så trækker vi lod blandt de bedste! Denne uges forslag er indsendt af : Preben Friis-Hansen, Enghaven 21, Svogerslev, 4000 Roskilde Skriv dit forslag og send det til: kid@stubbe.dk - jb@skoda-roskilde.dk · henrik.madsen@gunnerdue.dk

Arne Stubbe Automobiler A/S

Roskilde Bilcenter A/S

Gunner Due Biler A/S

- de ved, hvad de taler om!


23. JANUAR 2018 l 23 l

Den nye Opel

GRANDLAND X Privatleasing fra

3.795 kr./md*

Premiere denne weekend opel.dk *Opel Privatleasing v/Nordania Finans A/S. Leasingydelsen gælder Grandland X 1.2T Enjoy 130 hk, Førstegangsydelse: 14.995 kr. samt 15.000 km. pr. år, løbetid: 36 mdr. Betinget af kreditgodkendelse. Totalomkostninger i perioden: 151.615 kr. Privatleasingaftalen er inkl. etablerings- og adm. omk., serviceaftale samt lev.omk. og ekskl. vinterdæk, brændstof og grøn ejerafgift. Kaskoforsikring påkrævet. Betaling på anden måde end Nets koster kr. 62,50. Der tages forbehold for positiv kreditvurdering, pris og afgiftsændringer. Bilen er vist med ekstraudstyr. Brændstofforbrug v. bl. kørsel: 19,6 km/l, CO2-udslip: 117 g/km. Energiklasse:

GUNNER DUE BILER ROSKILDE A/S Københavnsvej 148 · 4000 Roskilde Tel: 4675 6900 · www.gunnerdue.dk


l 24 l 23. januar 2018

l DEBAT l

Penge?

Specialundervisning vigtig del af en tidlig indsats

Af Jette Tjørnelund Medlem af Skole- og Børneudvalget Byrådsmedlem (V) Vi kan fra Venstres side bakke op om den ny formand for Skole- og Børneudvalget, Jette Hennings (S), ønske om at vægte den tidlige indsats, så børn kan få den rette hjælp og opmærksomhed til at overvinde udfordringer. Jeg vil benytte formandsskiftet i Skoleog Børneudvalget til at henlede opmærksomheden på, at vi står med en endnu uløst udfordring på specialundervisningsområdet. Kommunen har utilsigtet reduceret bevillingen med 2,2 millioner kroner i 2017 og yderligere 3 millioner kroner i 2018 grundet beslutning om undladelse af prisfremskrivninger af kom-

munens budgetter. Vi var fra politisk side desværre ikke i tide opmærksom på , at specialundervisningen regnskabsteknisk er en vare, der købes. Konsekvensen kunne dermed blive en yderligere reduktion i driftsbudgettet for specialundervisning i 2018 selvom antallet af børn, der har behov for hjælp, er stigende. Når forvaltningen tilmed oplyste om, at de manglende prisfremskrivninger kunne reducere skolernes muligheder for at anvende ressourcer til forebyggelse og mindre indgribende lokale foranstaltninger for at hjælpe børnene. Ja, så er der al mulig grund til at rette op. Jeg noterede derfor med tilfredshed, at borgmesteren i efteråret tilkendegav at ville finde pengene til at friholde specialundervisning i budgettet for 2018 og venter spændt på udspillet, der skal komme i denne måned. Specialundervisning er en vigtig del af den tidlige indsats.

Af:Johnny Pedersen Vestergade 6 4000 Roskilde Som penge betegnes enhver genstand eller bogføringspost som er almindelig accepteret som tjenester, og betalingsmiddel af gældsforpligtelse i et givet samfund. Kontant afregning ved køb af en vare i en forretning, har indtil for ganske nylig været den betalingsmåde, vi som gemene borgere kendte til. Vi opdrog vores børn til at værdsætte værdien af disse kontanter, oprettede børneopsparingskonto, og hvad der ellers var af opsparingsmuligheder. Hvem husker ikke slagtningen af en fyldt ”sparegris”. Tømt i banken af et stolt barn der med store stålsat-

te øjne fulgte den smilende bankansatte erfarent tælle mønterne, sat i stakke. Hvem husker ikke de rosende ord, der så fulgte, når det endelige beløb blev sat ind på kontoen, der gennem årene bare voksede, båndsat til man som konfirmand fik råderet over sine egne penge. Og der kom renter til. Vi kendte til pengenes magt og var bevidste om enhver gæld, der kunne afstedkomme ulykker i en udsat families økonomi. Nutidens børn ses ikke mere på vej til banken, håndfast med far i den ene hånd, og bankbogen i den anden. NEJ. Nu er det mobilen, der krammes, og der smutter ikke et bip, der registreres undervejs, med apparatet klistret i den ene hånd, mens man med den anden ihærdigt stryger af sted på cyklen. Fysisk er penge ikke rigtigt til stede for nutidens børn og unge mere. Dankortet er afløst af diverse mobilbetalinger,

deler med deres bank. Det er udgifter de erhvervsdrivende kun kan hente hjem et sted fra, nemlig med prisstigninger, som alle er med til at betale, også os der stadig hager sig fast i Kongens mønt. Det fåtal af ældre der endnu henter kontanter i banken, ikke maskinerne, men fysisk ved disken, er snart en saga blot. Undertegnede er selv ude for et sandt bombardement en gang om måneden, når jeg dukker op med et par giroblanketter. Skulle vi ikke melde dem til betalingsservice? Skal vi ikke lige ordne det hævekort? Nej tak. Jeg hænger på, til det ikke kan undslås mere. Jeg kender til flere ældre, der har givet op over for overmagten og stiller sig sky op ved maskinen, mens de mistroisk kikker sig over skulderen, angste for at blotte sig. Hurra for FAGRE NYE VERDEN.

som afregner et køb ved en glidende stryg hen over terminalen. Ingen sedler. Ingen klingende mønter der ellers blev henslængt, ned i en dyb bukselomme - deraf begrebet ”lommepenge”. For vi voksne, der indtil en generation tilbage kun kendte til fysiske penge, er det gået stærkt, for stærkt. Først kom Dankortet, der ved enhver betaling registrerer hvilken vare der er købt, også alkohol. Erhvervsdrivende undslog sig at have en bagtanke med registreringen, men forklarede det med, at man registrerede varelageret. Nu slås udbyderne, bankerne, teleudbydere, om kundernes gunst. Lover et system, der gør det nemmere at registrere sit forbrug - og gratis. Særlig et selskab har brugt alle krinkelkroge af overtalelse for at kapre kunder, nemlig APPLEPay. Modsat Dankort opkræver de nye uhyrlige betalingsudbydere gebyrer, som de

Deltag i debatten og send dit læserbrev til: tomas@paperboy.gratis Du kan også skrive til os direkte på vores hjemmeside www.paperboy.gratis Redaktionen forbeholder sig ret til at bringe en forkortet udgave i avisen og i fuld længde på nettet.

Historien bag et maleri Af Per Steenholdt

Historien om et foto, der blev til et maleri, der blev til endnu et maleri. Man behøver ingen særlig viden for at kunne lide det maleri. De sneklædte grene i forgrunden tilføjer billedet noget særligt. Det kan dog øge udbyttet af at se maleriet, hvis man kender lidt mere til motivet. Hudes hus var beliggende i Klostervang og han havde fra sin stue udsigt mod den bygning, der i dag kendes som ”Hjemmeværnsgården”. Da maleriet blev malet, var bygningen kendt som Plambeks Uldspinderi. Bygningen blev opført i 1853 og havde frem til 1922

stadig møllehjul drevet af vandet fra Klosterkilden. Det gør da også maleriet lidt mere spændende at vide, at det er malet af Ole Ring, søn af L. A. Ring, der i 1914 var flyttet til Roskilde og var personlig ven med Hude. Lige netop dette maleri har dog en historie, der bogstaveligt er bag på maleriet.

Historien bag på maleriet Bag på maleriet er opklæbet en historie skrevet af Fanny Fang, der har ejet maleriet. Den er skrevet på maskine efter samtale med Ole Rings kone i 1959. Her kan man læse, at maleriet var bestilt af Kristian Hude. Dengang oplærte L. A. Ring foruden sin søn Ole også Edv. A. Petersen, der på det tidspunkt drømte om en karriere som kunstmaler. Da Ole kom hjem fra Hude med sit forslag til maleriet, var L. A. Ring ikke tilfreds med træerne i forgrunden. Han malede dem om. Billedet blev så vellykket, at Edv. A. Petersen straks ville købe det for 40 kr. Nu var billedet jo bestilt af Hude, så det var jo ham, der skulle have det. Hude

Fanny Fang fotograferet af Kristian Hude. Foto Lokalhistorisk Arkiv.

ville nu ikke give 40 kr. for det, næ 20 kr. måtte være nok. Det var nu ikke sjovt at skulle vinke farvel til de 40 kr., så Ole gjorde noget smart. Han malede en kopi af maleriet og solgte kopien til Hude. Det er denne kopi, Fanny Fang senere kom til at eje. Edv. A. Petersen blev ingen kendt kunstmaler, men var i 1959 hvor Fanny Fang skrev historien malermester i Roskilde. Måske findes der stadig den version, hvor L.

Ole Ring: Sneklædt haveparti set fra fotograf Hudes stue” (privat eje) Foto: Bruun Rasmussen.

A. Ring malede træerne i forgrunden?

Hude boede godt med gode naboer Hude var en af de første, der flyttede til Klostervang. Det var byens kæmner (svarer til nutidens kommunaldirektør) Echardt Møller, der privat havde købt grunden, hvor Klostervang blev anlagt. Hvordan byens øverste embedsmand, endnu engang formåede, at drage per-

sonlig fordel af aktiviteter der var til fordel for byen, er en helt anden historie som må vente. De nygifte Arthur og Fanny Fang, var som Hude fristet, af den gode beliggenhed og de bliver hurtigt naboer til Hude. De bliver gode naboer, og der findes da en del billeder af både Arthur og Fanny på besøg hos Hude.

Huller i historien Efter Fanny Fangs død i 1962 arves billedet af med-

lemmer af familien Frederiksen. Det er noteret, at maleriet har tilhørt Fanny og hvilke medlemmer det overgik til. Det er dog ikke noteret fra hvilket år, Fanny ejede det. Det er dog meget sandsynligt, at Fanny, der både har kunne beundre udsigten til Plambeks Uldspinderi og maleriet af det, allerede kan have fået det i 1929 i forbindelse med Hudes død. Hude viste godt, hvilken dag han ville dø – han bestemte den selv. Han havde forinden bragt orden i sine ting. Om Hude forærede maleriet til Fanny i levende live, eller hun arvede det, vides ikke. Der er jo et hul i historien. Det, der aktuelt kan siges, er, at da maleriet dukker op hos Bruun Rasmussen, er der nogle opmærksomme medlemmer af foreningen ”Rings Venner”, der køber det. Det hænger nu lokalt, side om side med mere anerkendte malere end Ole Ring. Det er ikke kun motivet, der nydes, men også historien bag maleriet.


23. JANUAR 2018 l 25 l

Store oplevelser i foråret 8/2 14/2 1/3

NILS VILLEMOES UDSOLGT POUL KREBS DJØF MED LØGN III

22/3

CAROLINE HENDERSON

23/3

FOLKEKLUBBEN

12/4

DANIEL RYE

25/4

CLEMENT KJÆRSGAARD

3/5 23/5

JAN GINTBERG JAN MAGNUSSEN Læs mere og køb dine billetter på

roskildekongrescenter.dk

Møllehusvej 15 · 4000 Roskilde · + 45 46 35 40 72 www.roskildekongrescenter.dk


l 26 l 23. januar 2018

KULTURKALENDER Gensyn med tavshedens forbrydelse

På vej ned af Tuttestien i 1967: Vladmir Dedijer, Jean-Paul Sartre (tv) og Simone de Beauvoir (th)

I vinteren 1967 blev Roskilde midlertidigt sat på verdenskortet, da den berømte britiske filosof Bertrand Russell afholdt et såkaldt tribunal om Vietnam krigen, hvor USA og deres allierede blev anklaget for omfattende krigsforbrydelser - og hvor resten af verden blev beskyldt for at have begået ”The Crime of Silence”. Ved simpelthen at tie stille om forbrydelserne! Blandt tribunalets mest prominente deltagere var de franske forfattere Jean Paul Sartre og Simone de Beauvoir. Der var desuden indkaldt krigsforbrydelses vidner fra hele verden: Videnskabsfolk, læger - og øjenvidner i skikkelse af vietnamesiske bønder m.v. Tribunalet overværedes desuden af et væld af journalister, der videreformidlede resultater fra møderne – der i øvrigt blev afholdt på det hedengangne spillested Fjordvilla, der eksempelvis også har lagt scene til rockkoryfæer såsom Led Zeppelin og Gasolin. Nu – og nærmest nøjagtigt - et halvt århundrede efter, genopliver foreningen World Wide Words (WoWiWo) Bertrand Russel Tribunalet – og inviterer til en offentlig læsning/teaterperformance af ”The Crime of Silence” i Byens hus. Stykket er dramatiseret og instrueret af Peter Campbell Bensted. Og det er andet og mere end ”et mindesmærke” om en spektakulær uofficiel rettergang - vedrørende en forfærdelig og modbydelig krig i en splittet verden. For bliver der stadigvæk begået lignende

Nu ringer der måske en lille klokke? ”Mødte vi ikke også ”Fakel” sidste år – hvor vi vist endda vandt?”. To gange ja. Men med til den forunderlige historie hører, at russerne dengang stillede med deres B-hold, idet de allerede var gået videre i den europæiske mesterrække - som de nærmest har haft patent på at vinde i de seneste 5-7 år. Det bliver derfor også hulens svært at fravriste russerne sejren. Men bordtennisbolden er som bekendt også rund, og med en god blanding af rutine og ungdommelig optimisme har Roskilde Bordtennis bedste herrehold en spinkel chance for avancement til semifinalen. Men så skal Michael Maze m.fl. spille

LØRDAG 27. JANUAR

VIND I ROSKILDE (VIROS) Kom og hør om muligheder for lokal vindenergi. Byens hus kl. 19-21 FOREDRAG Positivitet der virker! - privat og på arbejdet. UCSJ kl. 19-21.30 MIN VEJ TIL SKIPPER PÅ SLOTSSØEN Finn Sylvest fortæller om sit liv fra en fattig barndom over jetpilot i flyvevåbnet til skipper på Slotssøen i Hillerød. Vindinge Kultur Center kl. 19.30

ONSDAG 24. JANUAR GORUN ROSKILDE Gratis gang- og løbefællesskab hver onsdag. Hyrdehøj Atletikstadion kl. 17.30

BRÆTSPILSDAG Vi hiver matador, skak, stratego og andre brætspil frem for børn og barnlige sjæle. Viby Bibliotek kl. 10 LOPPEMARKED Private stande. Ramsø Hallen kl. 10-14 MAGISK LEGETØJSVÆRKSTED (5-12 ÅR) Madam Romse elsker legetøj og fortæller historier om det. Roskilde Museum kl. 11-14 KREATIV UPCYCLING Iværksætterne Genskab og BEVAR holder sy- og hækleworkshop - få ideer til at lave dine egne ting af aflagt tøj og stofrester. Byens hus kl. 11-14

LØRDAG 27. JANUAR

krigsforbrydelser i vores verden anno 2018? – og er vi så stadigvæk tavse forbrydere?

CAFÉKONCERT The Acoustican Experiment. Gimle kl. 20.30-23.30

TORSDAG 25. JANUAR

WoWiWo består af en stærk blanding af frivillige unge og socialt engagerede kunstnere, som brænder for ord i alle afskygninger.

DECOUPAGE-WORKSHOP Lær decoupageteknik af månedens kunstner Lilli Bune. Gundsømagle Bibliotek kl. 16

Hvornår: Søndag den 28. januar, kl. 17-19 Hvor: Under Gulvtæppet, Byens hus, Stændertorvet 1, 4000 Roskilde. NB. Billetterne er gratis men skal bestilles efter først til møllen princippet. wowiwo4000@hotmail.com

STRIKKECAFÉ Medbring dit strikketøj og få hjælp og inspiration fra de andre deltagere. Jyllinge Bibliotek kl. 18

Bordtennis i absolut verdensklasse Live og lige her i Roskilde! Det er da løgn? Næh, du kan heldigvis godt stoppe med at knibe dig selv i armen. Roskilde Bordtennis har nemlig flot spillet sig frem til kvartfinalen i årets Champions League – mod det suveræne russiske mesterhold Fakel Gazprom Orenbur, der bl.a. råder over verdensranglisten nummer 1: Dima Ovtcharov og den ”gamle” stjernespiller Vladimir Samsonov.

TIRSDAG 23. JANUAR

IRSK JAMSESSION Musikere fra Roskilde/København spiller traditionel irsk jam. Klosterkælderen kl. 19

EN LEGENDE UDSTILLING Allan Hauges maleri, tegning, foto, digital kunst, collage og små skulpturer i mix media, samt Lisbeth Stenfalks seje børnekostumer. KunstSmedjen kl. 12-16 TEMPO, TIMING OG TJU-HEJ Musikalsk komedie om en forestilling, der bliver til. Jyllinge Skole kl. 16 SON OF PREY & LOYAL SPINE Der er dømt alternativ rock, når de danske bands Son of Prey og Loyal Spine indtager scenen! Gimle kl. 21

SØNDAG 28. JANUAR BYTTEMARKED Byt til nyt! KulturCosmos kl. 12-15 KONCERT Sopran Gitta-Maria Sjöberg og pianist Polina Fradkina. Himmelev Sognegård kl. 16

BEAT:LITT #9: UKULELEHANNE OG HENRIK MARSTAL Koncert og Artist Talk. Roskilde Bibliotek kl. 19.15 HEMMELIG FILM Se en god film på biblioteket hvilken film kan du se to uger før på biblioteket. Ågerup Bibliotek kl. 13.30 og 19

op til deres allerbedste – og lidt til. Men en seværdig sportsfest bliver det under alle omstændigheder. Apropos sportsfest: Mestre og medaljevindere mødes Så er tiden atter kommet til den årligt tilbagevendende idrætsfest, hvor Roskilde Idræts Union (RIU) og Roskilde Kommune hylder det forgangne års dygtigste lokale idrætsfolk og deres ypperste præstationer. Den storslåede idrætsfest med små 500 deltagere foregår som vanligt i Roskilde Hallerne – fredag den 26. januar. 1/4 finale i Champions League Tid: Onsdag den 24. januar kl. 19 Sted: Roskilde Kongrescenter Bauhaus Arena

FREDAG 26. JANUAR IT-CAFÉ Åben it-café i Netværkstedet i samarbejde med Roskilde Computerstue. Roskilde Bibliotek kl. 10 FREDAGSJAM PÅ RAGNAROCK De lyse Timer og Gordon June. Ragnarock kl. 15-16.45 IRIS GOLD + SHERPA Sprøde toner fra farverige, upcoming Iris Gold. Gimle kl. 21

KONCERT Musik-Maleriet med Tine Lilholt på fløjter og harpe og Klaus Thrane på percussion og trommer! Hellig Kors Kirke kl. 16-18

MANDAG 29. JANUAR HÆKLECAFÉ Kan du lide at hækle eller vil du gerne lære det, så kig forbi biblioteket. Jyllinge Bibliotek kl. 18 MØD MARIT TUSVIK I samtale om at skrive sig ind i erindringer og barnets sansninger. Roskilde Bibliotek kl. 19.15

UGE 04/2018

Dette er et udvalg af events i Roskilde Kommune. Se dem alle i app’en Roskilde LIVE. Se også info om pris og tilmelding i appen.

roskilde.dk

Telefon 4631 3000


23. JANUAR 2018 l 27 l

l KULTUR l

A night in Accra Ameton trio fra Ghana kommer til Danmark for at fortsætte samarbejdet med Katrine Suwalskis sprudlende afrojazz gruppe Another World under Vinterjazz 2018. Sammen fylder de INSP! med masser af energi og spilleglæde, og de inciterende vestafrikanske rytmer går i ét med Katrine Suwalskis kraftfulde musik. Der er lagt op til en fantastisk aften, hvor dansk vinterjazz møder ghanesisk afrobeat og highlife af allerbedste skuffe. Koncerten foregår i INSP! fredag den 9. februar kl. 19- 22, og er en del af Vinterjazz.

TAKE AWAY i særklasse Forudbestilling ved mere end 5 kuverter.

Bøffer af dansk krogmodnet højreb

Fredag og lørdag 17.00-20.00

Nyd et glas vin imens du venter.

Husk, vi har også vinen til maden.

Se ugens menu på gastronetten.dk mail@gastronetten.dk Clermontgade 36 Roskilde Telefon 46 35 12 91 v/Christian Zwicky

Stilhedens forbrydelse som teater

WorldWideWords inviterer til en offentlig ”reading” af ”The Crime of Silence” - en teaterperformance baseret på den verdensberømte Bertrand Russel Tribunal der blev holdt i Roskilde i 1967. I 1967 blev Roskilde sat på verdenskortet, da blandt andre de berømte franske forfattere Simone de Beauvoir

og Jean-Paul Sartre, sammen med andre prominente samfundsdebattører deltog i den britiske filosof

Fakta: Hvornår: søndag den 28 januar 2018, kl. 17-19 Hvor: Under Gulvtæppet, Byens hus, Stændertorvet 1, 4000 Roskilde. Reading vil være på engelsk, da det var hovedsproget under Tribunalet. Diskussionen bagefter vil være på dansk og engelsk. Billetterne er begrænsede og gratis, men skal bestilles her: wowiwo4000@hotmail.com

Bertrand Russell’s Tribunal. hvor USA og deres allierede blev beskyldt for krigsforbrydelser i Vietnam. Og hvor resten af verden blev beskyldt for at have begået ”The Crime of Silence” - ved at tie stille.

Fortsat stilhed? Der kom vidner om disse krigsforbrydelser til Roskilde fra hele verden - franske videnskabsfolk, vietnamesiske bønder, japanske læger og mange, mange andre. Der var hobevis af journalister fra alle verdens aviser, og hundredvis af unge dan-

skere, fra 14 til 30 år (mange fra Roskilde), deltog som frivillige. Der kom mange vidnedsbyrd for dagen under tribunalet, og ”The Crime of Silence” er baseret på disse udsagn. Men teaterperformancen er ikke bare et minde om en forfærdelig krig og en splittet verden for 50 år siden. Den spørger om der stadigvæk bliver begået lignende krigsforbrydelser i vores verden idag, og hvis vi er skyldige i ”The Crime of Silence”? Til stede i Byens hus, er stykkets dramatiker og instruktør Peter Campbell Bensted samt skuespillere Al Agami, Samy Andersen, Bronwyn Loshak, Vera Maeder, Layla Torres Mollerup og Thomas Leth Rasmussen.

2 FOR 1 PÅ BUFFET ER TILBAGE BRUNCHBUFFET før 8900 AFTENBUFFET før 12900

Glostrup , Tlf.: 4343 0390, Hovedvejen 140, 2600 Glostrup Herlev, Tlf.: 4491 4520, Herlev Hovedgade 17, 2730 Herlev City2 Taastrup, Tlf.: 4399 0086, Hveen Boulevard 2, 2630 Taastrup

2 FOR 1

Roskilde Musiske Skoles Nytårskoncert

Søndag den 28. januar kl. 15 afholder Roskilde Musiske Skole sin nytårskoncert i Roskilde Kongrescenter Bauhaus Arena, og allerede fra kl. 14:20 er der underholdning i foyeren. Her er der mulighed for at opleve små 200 optrædende børn og unge fra Roskilde Musiske Skole samt forskellige værker fra Billedskolen.

Publikum vil blive guidet gennem koncerten af Roskilde Musiske Skoles leder Tom Henriques. Traditionen tro holder borgmester Joy Mogensen Nytårstalen. Programbilletter købes (kontant eller MobilePay) ved indgangen: 50,- kr. for voksne, børn gratis adgang. Foto: INSP! Media

26. jan.

4450 6450

2018

BRUNCH

2 FOR 1

2018

AFTEN

Vis kuponen ved bestilling og få 2 for 1 på buffet. Kan ikke kombineres med andre tilbud Gælder ikke take away.

Vis kuponen ved bestilling og få 2 for 1 på buffet. Kan ikke kombineres med andre tilbud Gælder ikke take away.

GÆLDER T.O.M. 31. DECEMBER 2018

GÆLDER T.O.M. 31. DECEMBER 2018

Priserne angivet i annoncen er pr. person ved anvendelse af 2 for 1 kupon.

IrIs Gold + sherpa


l 28 l 23. januar 2018

Navne

Erhvervspris afsløret

Erhvervsdirektør i Danske Bank Jesper Steen Christensen kunne under nytårskuren på rådhuset afsløre den nye erhvervspris for de 300 deltagende. Det er billedhuggeren Søren Schaarup, der har formgivet den tunge figur i hvid marmor, og den vil ved nytårskuren 2019 blive givet til en Roskilde-virksomhed, der har gjort sig særligt positivt bemærket i løbet af 2018.

Konfirmander indtog RO’s Torv I den forgangne weekend indtog 32 piger og drenge catwalken på RO’s Torv for at præsentere de seneste konfirmationstrends. Modeshowet løb af stablen hele fire gange i løbet af weekenden, hvor også youtuberen Albert Dyrelund lagde vejen forbi med sang og underholdning til stor glæde for shoppingcentrets handlende.

JENS HARALD QUISTGAARD

I SAMARBEJDE MED

– DESIGN TIL KØKKEN OG BORD

FAD AF MASSIV WENGÉ. SOLGT FOR DKK 4.200

Jens Harald Quistgaard (1919-2008) er måske den mest produktive danske formgiver af industrielt design gennem tiden og samtidig en af de vigtigste eksponenter for moderne dansk design i USA. J. H. Quistgaard blev oplært som billedhugger hos sin far Harald Quistgaard og gik siden i lære som sølvsmed hos Georg Jensen. Det store gennembrud fik han, da den amerikanske forretningsmand Ted Nierenberg opdagede Quistgaards talent for design og ansatte ham som chefdesigner i det amerikanske firma Dansk Designs, der blev dannet i 1954 og som gennem de efterfølgende ca. 30 år producerede køkkengrej især til det amerikanske marked. Quistgaard arbejdede både med metal, keramik og træ, og i løbet af sin karriere, som først sluttede kort tid

før sin død, gav han form til omkring 5000 genstande. Quistgaards designs er oftest kendetegnet ved skulpturelle former med enkle linjer forenet med en gedigen kvalitet og høj funktionalitet.

FOR B&G. CORDIAL, STENTØJSSERVICE MED TURKIS GLASUR SOLGT FOR DKK 14.000

Hovedparten af Quistgaards arbejder består af køkkenredskaber f.eks. bestik, gryder, spisestel, skåle og isspande. For samlere er serien Rare Woods særligt eftertragtet. Serien består af køkkengrejer fremstillet af sjældne og eksotiske træsorter bl.a. wengé og palisander. Relief, Flamestone, og Cordial er stel designet af Quistgaard. De optræder

BOOK DIN EGEN VURDERINGSEKSPERT KONTAKT VURDERINGSEKSPERT KARIM MORABET KARIM.ROSKILDE@LAURITZ.COM • 4674 4040

hyppigt på auktion og opnår generelt fine hammerslag. Stellet Cordial fra Bing & Grøndahl, der sædvanligvis er med grå glasur blev også produceret i et begrænset antal under navnet Palet med glasurer i farverne turkis, rosa, sort og hvid. Palet i turkis og rosa har gennem flere ganske eksplosive hammerslag vist sig særdeles eftertragtet. Quistgaard satte med nogle markante møbler også sit aftryk på den danske møbelkunst. Et godt eksempel på Quistgaards særegne møbeldesigns er stokkelstolen, som oprindeligt blev produceret hos Nissens Trævarefabrik, Langå. I 2004 blev stokkeserien relanceret af IQ Designs. Både herhjemme og i udlandet er kendskabet til J. H. Quistgaard stigende og mange af hans designs er blevet regulære samlerobjekter. Dette afspejles tydeligt på auktion, hvor priserne er støt stigende.

Ærkerivaler samarbejder om Fair Fans Cup FC Roskilde og HB Køge er gået sammen om at stable Old Irish Pub Fair Fans Cup 2018 på benene, der løber af stablen lørdag den 27. januar i Roskilde Kongrescenter. HB Køge og FC Roskilde og deres fans er ærkerivaler når klubberne mødes på banen i NordicBet LIGAEN, men når der ikke dystes på banen og tribunerne, så har DFF og foreningens medlemmer altid søgt at fremme samarbejde og den gode tone mellem fans af forskellige klubber. Netop det gode samarbejde har været primus motor i planlægningen af dette års fodboldmesterskab, der afvikles i Hal C1+2 i Roskilde Kongrescenter Bauhaus Arena lørdag den 27. januar. Der er gratis adgang for tilskuere til turneringen. ”Samarbejdet er nærmest gået over al forventning. Selvom vi normalt er konkurrenter på banen og tribunen, så har alle involverede været indstillet på at stå sammen og vise, hvad vi i fællesskab kan overkomme, og hvad vi hver især står for. Det har været en fornøjelse at opleve det samarbejde, og det er præcis det, som medlemskabet af DFF kan

gøre. Det kan være med til at bygge broer, knytte bånd og skabe relationer, og vi glæder os alle helt sindssygt til at sparke gang i turneringen den 27. januar”, fortæller de to Fan formænd, Steen Christensen og Anders Christensen.

20 hold deltager Årets mesterskab går under navnet Old Irish Pub Fair Fans Cup 2018. Alle officielle fanklubber fra Superligaen og fra Divisionerne kan stille med hver to hold á 7 mand. Det er et stort tilløbsstykke og i år deltager 20 hold fra klubber som F.C. København, AaB, FC Midtjylland, AGF og B 93. Og naturligvis også fra både HB Køge og FC Roskilde, mens FC Grøsrødderne deltager på et wild card. Turneringen sparkes i gang kl. 9.00, hvor den første kamp spilles i Bauhaus Arena. Turneringen fortsætter hele dagen, og finalen forventes afviklet omkring kl. 18.00, hvoref-

ter der er fællesspisning og for alle deltagerne. Efter spisningen vil Joy Mogensen, borgmester i Roskilde, komme forbi og overrække vandrepokalen til årets vindere af Old Irish Pub Fair Fans Cup 2018. Dommerlegenden Kim Milton kaster ekstra glans over arrangementet og vil dømme finalen i turneringen, der er har Old Irish Pub som hovedsponsor, mens RB1906, Comwell, Skiltemontøren, Bauhaus og NordicBet også har bidraget til fanklubbernes fodboldmesterskab.

”Samarbejdet er nærmest gået over al forventning”, fortæller formand for FC Roskilde Fan Club Steen Christensen, der er medarrangør på weekendens DM for fodboldfans.

Suveræne Skt. Josef klar til DM i fagene Skt. Josefs Skole var særdeles suveræne, da de regionale mesterskaber i Fagene løb af stablen - konkurrencen hvor 7., 8. og 9. årgang dyster i dansk, matematik, historie og biologi. Og det lykkedes privatskolen at

tage alle fire førstepladser i Sjællandsmesterskaberne: Dansk: Emilie Borum Nielsen 9.c, matematik: Freja Maria Henriksen 9.a, biologi: Malthe Kjærgaard Andreasen 8.d, historie: Carlos Nabil Habib 9.a

Skt. Josefs Skole satte sig samtidig særdeles tungt på pladserne til næste uges DM i Aarhus, hvor i alt 29 af skolens elever har kvalificeret sig til at dyste mod jævnaldrende fra hele landet. Ifølge skolen selv, skal de flotte resultater tilskrives skolens massive satsning på talentudvikling. Således er de to uddannede talentvejledere Caroline Matthiassen og Ole Grevald blevet ansat i indeværende skoleår, mens to yderligere forventes at tiltræde efter sommerferien.

Freja Maria Henriksen og Carlos Nabil Habib er nykårede sjællandsmestre i hhv. Matematik og Historie.


23. JANUAR 2018 l 29 l

l NAVNE l

Eventyr i Netto Den tidligere Netto i Algade, der længe har stået tom, bliver nu for halvdelens vedkommende optaget af den nuværende nabo, Eventyrsport, der flytter ind for at lægge beslag på omtrent halvdelen af arealet. ”Vi øger pladsen med 40 procent, og får dermed plads til et endnu større udvalg”, siger kædechef Gert Farup Lindquist. Halvdelen af den tidligere Netto er nu ved at blive gjort klar til Eventyrsport, som derved snart får 340 kvm at brede sig på, når butikken åbner på sin nye adresse midt i marts.

Ny korleder for Roskilde Domkirkes Drengekor Den 17. januar 2018 overtager Egil Kolind posten som korleder for Roskilde Domkirkes Drengekor efter Torsten Nielsen, der satte et flot punktum for sin tid i Roskilde med Drenge- og Domkorets meget vellykkede opførelse af Messias. Roskilde Domkirkes Drengekor, som Egil Kolind nu overtager, består af ca. 45 drenge og herrer og er en del af Roskilde Domkirkes Korskole, hvor både drenge og piger undervises i korsang, solosang og hørelære. Drengene optages når de er ni år gamle, hvorefter de bliver en del af koret og dets aktiviteter, herunder gudstjenester og koncerter i Domkirken.

Hjem fra Sverige Egil Kolind kommer fra en stilling i Lunds Domkirke, hvor han ligeledes var korleder for kirkens drengekor. Han er uddannet i kor- og orkesterledelse fra Musikhögskolan i Malmö og Robert Schumann Hochschule i Düsseldorf. Ved siden af stillingen i Domkirken fortsætter han som dirigent for Graabrødre Kammerkor i København. Udover diri-

Egil Kolind, der kommer fra en stilling i Lunds Domkirke, har netop overtaget posten som korleder for Roskilde Domkirkes Drengekor.

genthvervet er han også komponist, og for tiden er han i gang med at udvikle et materiale til undervisning i sang fra bladet. ”Jeg er meget stolt over, at jeg nu skal stå i spidsen for Domkirkens drengekor. Det

er korsang på højt niveau, og der er en vidunderlig talentmasse at arbejde med. Roskilde Domkirkes Drengekor har et stort potentiale, og jeg glæder mig til at komme i gang med arbejdet med at videreudvikle koret.

Der er mange spændende muligheder for koret i en meget aktiv Domkirke og en levende musikby som Roskilde. Samtidigt er Roskilde Domkirkes Drengekor et kor med nogle solide rødder og en del af en større drenge-

korstradition, som jeg har dyb respekt for”, siger Egil Kolind.

Giver det videre Koret blev dannet i 1986 af korets daværende leder Finn Evald. Siden da har ko-

ret udviklet sig til at være et af landets førende drengekor. På pladeselskabet Deutsche Grammophon har koret blandt andet udgivet to cd’er i samarbejde med Gabrieli Consort & Players og dirigenten Paul McCreesh. I løbet af årene har drengene været på mange koncertturnéer rundt omkring i verden, blandt andet i USA, Canada, og New Zealand. ”Når man synger i drengekor får man gennem musikken store oplevelser og sociale relationer for livet. Jeg har selv sunget sopran i drengekor som dreng og mærket, hvordan man allerede i en tidlig alder får en stor glæde ved musikken og en helt særlig ansvarsfølelse ved optrædener. Jeg ser frem til nu at kunne give alt dette videre til drengene og herrerne i Roskilde Domkirkes Drengekor”, siger Egil Kolind. Første gang man kan opleve Roskilde Domkirkes Drengekor med deres nye dirigent er ved den liturgiske aftensang i Roskilde Domkirke fredag den 2. februar kl. 17.

Barberen i Bredgade Af Tomas Skov

”Nu er det officielt, og det skal fejres”, siger Charlie Nielsen, der nu er ’herre’ i eget hus under navnet Barberen i Bredgade. Og her kommer netop primært herrer for at få trimmet hårvækst på issen og i ansigtet. ”Jeg har stadig enkelte damekunder, men ellers er jeg gået all in som herrefrisør og barber”, siger Charlie, der markerede det lørdag kl. 14 i salonen. ”Jeg skulle selvfølgelig holde en reception for at mærke det. Det gælder om at gribe enhver undskyldning for at holde en fest”, siger frisøren, der på sigt måske vil give plads til yderligere én eller to fagfæller i salonen i Bredgade.

Æresmedlem efter 45 år i bilbranchen Af Tomas Skov

Det er primært kunder af hankøn, der kommer hos Barberen i Bredgade.

”Det har været nogle sjove år, og en periode med en meget eksplosiv udvikling i mekanikerfaget. I særdeleshed i de senere år, hvor det er blevet mindre mekanik

og mere elektronik. Tidligere lagde man mere øret til”, siger Benny Bøgh Jensen, der nu er udnævnt til æresmedlem i Dansk Bilbrancheråd efter 45 år i branchen. Den 72-årige bilforhandler fra Skoda Roskilde startede

som selvstændig i 1970, men har på sine ældre dage overgivet forretningen til sine sønner. Dog går han stadig til hånde efter behov på Københavnsvej. ”Det er jo en pragtfuld måde at gå af på”, siger han.


l 30 l 23. januar 2018

1. Elleore, 2. Those Gnags, 3. Vikingeskibsmuseet, 4. Geneserat Sø, 5. Pangea, 6. Nigeria (182 mio. indbyggere), 7. Roskilde Ældre Motion (nu med over 2.500 medlemmer), 8. Det sorte næsehorn, 9. Øst for Vesterled, 10. Coronet Cake Company

- så samles byen

PaperQuiz

SALG Helene Risum Bladchef helene@paperboy.gratis Tlf: 2332 7119 Nina Holm Mediekonsulent nina@paperboy.gratis Tlf: 2289 9076

Vi går ind i det nye år med spørgsmål på hjertet hver uge fra både Roskilde og verden omkring os. Test dig selv – og vind håneretten over dine venner og familiemedlemmer. Find svarene øverst.

REDAKTION Tomas Skov Redaktør tomas@paperboy.gratis Tlf: 2679 4048

1 ✦ FILM

2 ✦ MUSIK

3 ✦ LOKALT

4 ✦ RELIGION

5 ✦ VERDEN

Under hvilket navn startede gruppen Gnags i 1966?

Den nu afdøde arkitekt Erik Christian Sørensen stod bag dette meget omtalte byggeri i Roskilde fra 1967? Hvilket?

Hvad hedder den sø, Jesus gik på?

Patrick Holbek Udgiver. Ansv. patrick@paperboy.gratis Tlf: 4058 4437

På hvilken ø i Roskilde Fjord foregik dele af optagelserne til den sort/hvide stumfilm Løvejagten i 1907?

For 250 millioner år siden hang kontinenterne sammen. Hvad kaldes dette superkontinent?

Lone Ovesen Bogholder lone@paperboy.gratis Tlf: 2049 1162

6 ✦ VERDEN

7 ✦ SPORT

8 ✦ DYRERIGET

9 ✦ MUSIK

10 ✦ LOKALT

Hvilket er det folkerigeste land i Afrika?

Denne motionsforening for modne medlemmer er vokset til den største af sin art i landet. Hvad hedder den?

Hvilket næsehorn blev erklæret udryddet i 2011?

Hvad hedder Kim Larsen og Kjukkens seneste udgivelse?

Denne store virksomhed i Truelstrup ved Viby producerer blandt andet roulader og æbleskiver. Hvad hedder den?

Holger Vincents Journalist holger@paperboy.gratis Tlf: 3052 7408 ADMINISTRATION

PRODUKTION Trine Frimand Grafiker trine@paperboy.gratis Lotte Jensen Grafiker lotte@paperboy.gratis Paperboy udkommer hver tirsdag/onsdag til samtlige husstande i Roskilde Kommune. Tryk: OTM Avistryk. Trykoplag: 35.668 eks. Udgiver: Paperboy ApS Det er ikke tilladt at gengive artikler uden tilladelse fra Paperboy.

Læsebriller inkl. styrke

Borchsgade 6 C, 1. sal 4000 Roskilde

Fra

598,-

Åbent: mandag-fredag 9-16

Har du ikke modtaget Paperboy? Kontakt FK distribution via link på Paperboys hjemmeside paperboy.gratis Eller ring på telefon

70 10 40 00

ROS TORV 30 · TLF. 46361188 SKOMAGERGADE 3 · TLF. 46361824


23. JANUAR 2018 l 31 l

Fra øverste hylde

Af Anette Ă˜ster, Leder af viden og oplevelse, Roskilde Bibliotekerne

At dykke ned i familiens historie Merete Pryds Helle har gjort det, Vita Andersen, Leonora Christina Skov, Jesper Wung-Sung og Maria Helleberg har gjort det. Blot for at nÌvne nogle af de seneste eksempler pü forfattere, der har dykket ned i familiehistorien som udgangspunktet for deres fortÌllinger. Det vÌre sig den nÌre og selvoplevede og barske barndom, som vi møder den i Vita Andersens Indigo og i Leonora Christina Skovs Den, der lever stille. Det kan vÌre flere slÌgtled tilbage som i Merete Pryds

Helles Folkets skønhed, Maria Hellebergs Kvinderne fra Thy og Jesper Wung-Sungs Den anden gren. Alle aktuelle og meget lÌsevÌrdige bøger. To af forfatterne gÌster vores biblioteker i februar, derfor fremhÌvet jeg dem i denne sammenhÌng. Kvinderne fra Thy er en roman om forholdet mellem en mor og datter, der tager kampen op for at fü et bedre liv pü landet i Thy omkring ür 1900. Det er en roman om to stÌrke kvinders vandring gennem et liv, der gür brat ned og langsomt op. De to kvinder er henholdsvis Maria Hellebergs oldemor og mor-

mor. Det er en roman om viljen til at kÌmpe og ikke at lade sig tryne, om at leve pü trods. - Mød Maria Helleberg pü Jyllinge Bibliotek 1. februar. En anden gren er ikke alene en fantastisk kÌrlighedshistorie om den unge Ingeborg, der opgiver sin familie og sit statsborgerskab for at fü sin San. Han kommer til Danmark for sammen med andre kinesere at blive udstillet i Tivoli, til skue for parkens gÌster. Det er ogsü historien om at vÌre anderledes og om at blive vurderet pü sit udseende og ophav og ikke pü sine handlinger og vÌsen. Det er historien om kÌrlighedens kraft og viljen til at kÌmpe for sin ret til at vÌre til. Det er en smuk kÌrlighedshistorie, et portrÌt af en stÌrk kvinde og et stykke vigtigt Danmarks historie set fra samfundets bund. - Mød Jesper Wung-Sung pü Viby Bibliotek den 27. februar.

Bennies Pletskud

Roskilde i billeder

Vind et 10 turs ølkort til KlosterkÌlderen

Facebookgruppen Roskilde i billeder er oprettet af Kasper Jørgensen, der selv har en passion for fotos fra Roskilde.

Paperboy sender hver uge fotograf Bennie Hansen fra Billedbutikken pĂĽ gaden for at ďŹ nde ugens pletskud. Er du den heldige pĂĽ fotoet, sĂĽ kan du afhente et 10 turs rabatkort til velskĂŚnket specialøl pĂĽ byens ølbar. VĂŚrdi 450,-

FotograďŹ erne er en skøn blanding af fotos fra det historiske Roskilde og smukke landskaber til det hurtige snapshot af en Roskildebegivenhed. Er du selv interesseret i foto, sĂĽ kan du sende en forespørgsel for at blive medlem af gruppen. Skal dit foto i Paperboy, sĂĽ send en besked til Kasper og giv dit foto et par linjer...

Rabatkortet kan afhentes hos KlosterkÌlderen, St. GrübrøderstrÌde 23, 4000 Roskilde. Åbent man.-fre. kl. 14-24 - Fredag kl. 12-02 - lørdag kl. 10-02 - Søndag: Lukket

Roskildes smukke Domkirke set oppe fra. Fotograf: Preben Rasmussen

RUBRIK GIV DIT VISITKORT TIL HELE ROSKILDE KOMMUNE - HVER UGE ALARM & LĂ…SE

VINDUESPOLERING

AIA-Tyverialarm • ABA-Brandalarm • Røgkanon Adgangskontrol • Video-overvügning • Hundevagt • Gitter Lüse • Vagt tilsyn • PorttelefonanlÌg • EDB-sikringswire

R O S K I L D E V I N D U E S P O L E R I NG Roskilde, HolbĂŚk, Lejre Private og Erhverv

AUTORISERET RUKO-FORHANDELER OG ISO 9001 GODKENDT Godkendt af forskikringsselskaberne, DBI og SKAFOR    TIL R GE  LĂ… NY  

E

RDEROBE EFTER MĂ…L Vi reparerer alle mĂŚrker indenfor KĂ˜KKEN, BAD & GA

symaskiner og overlocker, ogsĂĽ for institutioner.

Design selv dine lĂĽger. Priseksempel:

10 alm. lĂĽger 5 skuffefronter 15 greb 20 indv. 120 graders hĂŚngsler Montering-levering-moms-garanti

Kort reparationstid Mulighed for afhentning Kursus tilbydes

Hovedkontor: Industrivej 37 4000 Roskilde Tlf. 70 267 100

Se mere klart i hverdagen

www.roskildevinduespolering.dk

www.alarmeksperten.dk

TANDLÆGE

24 24 15 46

– en del af

EL-INSTALLATĂ˜R

AUTORISERET EL-INSTALLATĂ˜R

Vi er lige her for dig, dine tĂŚnder og dit smil!

ONLINE

REPARATION

Vi udfører alle former for kosmetisk tandbehandling skünsomt og professionelt...

Man.-tors.: 8-18 ¡ Fre: 8-16 TandlÌgerne i Centrum ¡ v/Lars Weltzer ¡ Algade 5 ¡ Roskilde

Ring 46 35 12 43 - eller book pĂĽ tandicentrum.dk

- LOKAL ELEKTRIKER - ERHVERV / PRIVAT - KVALITET TIL TIDEN - DĂ˜GNVAGT

TLF. 4636 8446 www.amsbo.dk - Skovbogade 2B, 4000 Roskilde

Parkering foran butikken

Kr. 10.850,Vores showroom er ĂĽben lørdag kl. 10.00-14.00. Ă˜vrige tidspunkter efter aftale.

DANSK Mød os pĂĽ KĂ˜KKENRENOVERING Algade 64 ¡ 4000 Roskilde ¡ Tlf. 46 35 12 71 / 20 33 45 49

Omrüdets største udvalg i Pfaff, Husqvarna, Viking, Bernina, Singer og Janome.

Hos os fĂĽr du personlig betjening fra start til slut

Store Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde *&(#.,! *&(#. &)" #

Tlf. 46 78 26 30 • Fax 46 78 62 30 #   /-    email: info@danskkoekkenrenovering.dk

$ # %&%)""&""%(%&,( %" • www.danskkoekkenrenovering.dk

KĂ˜KKEN

R TIL NYE LĂ…GER OBE GE LĂ… NY DL& GARDER KĂ˜EKKEN, BATI EFTER MĂ…L E OB ER RD GA KĂ˜KKEN, BAD & EFTER MĂ…L Vores Showroom er ĂĽbent lørdag kl. 10.00-13.00 Ă˜vrige tidspunkter efter aftale.

DANSK KĂ˜KKENRENOVERING

Hos os fĂĽr du personlig betjening fra start til slut

Store Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde

Tlf. 40 41 35 36

email: info@danskkoekkenrenovering.dk • www.danskkoekkenrenovering.dk


l 32 l 23. januar 2018

SANTA DUC LES VIELLES VIGNES CÔTES DU RHÔNE 2012 75 cl Frankrig

1/2

”en pave værdi” skrev Søndagsavisen

Himmelev

PRIS PR. 100 GR.

Fremragende Côtes Du Rhône fra eneståemde producent i Gigondas. Druerne er fra minimum 50 år gamle vinstokke, hvilket er med til at give vinen sin dybde og kompleksitet. En fremragende vi til kalv, vildt og oksekød Normalpris SPAR pr. flaske 149,95 OP TIL

FERSK TUN

24

95

6000

PR. FLASKE

89

95

SPAR

Så er den her! FRISK TORSKEROGN

1295

PR. PAKKE

25

00

LAMBI 4 ruller køkkenrulle eller 9 ruller toiletpapir

PR. 1/2 KG.

39

95

SPAR

795

HEINZ TOMAT SUPPE

Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

Tilbuddene gælder kun i Meny Himmelev, til og med lørdag d. 27. januar 2018.

PR. DÅSE

5

00

5 glas i Politiken

Søndagsavisen

MØRE CULOTTESTEGE

1 KG FRISKHAKKET OKSEKØD 8-14 % FEDT

PR. 1/2 KG.

39

95

KUN

49

95

SPAR

MØRE KALVEKOTELETTER MIN 600 GR

30,-

SPAR

40,-

SPA 200 R PR. ,-

79

Like os på Facebook

50,-

PR. KG.

STK .

4 STK.

95

SPAR

OKSEMØRBRAD UDEN BIMØRBRAD 1,4-1,8 KG

PR. STK.

349

95

Bemærk! Tilbuddene gælder kun i Meny Himmelev MENY HIMMELEV Himmelev Sognevej 95, Roskilde.

James Poulsen, butikschef

Tlf. 46 36 42 33 · Åbningstider: Man.-fre. 8-20 lør. 8-18 søn. 8-18 · www.menyhimmelev.dk

Søren Seier Rasmussen, købmand

Pbro uge 04 2018  
Pbro uge 04 2018  
Advertisement