Pbro uge 04 2016

Page 1

ROSKILDE 2. årgang Uge 4. 26. januar 2016 www.paperboy.gratis

Harrys far på ny opgave

Jacob Hastedt jagter Roskildes sjæl VINTERTILBUD PÅ ALT FRA POC

Læs side 6

Hvorfor lade sig nøje...

SPAR

25% Rundvisning og ølsmagning Torsdag d. 4. februar kl. 17 145 kroner via www.billetten.dk Herslev Bryghus - Kattingevej 16 - 4000 Roskilde www.Herslevbryghus.dk

Skovbovængets Allé 4 · Roskilde · Tlf. 4635 6676 INDUSTRIVEJ 1 E 4000 ROSKILDE · TEL. 46 35 40 86 · WWW.SNOWFUN.DK

www.riisom.com


l 2 l 26. JANUAR 2016

Tak og tillykke til Museet for Samtidskunst

Ledige stillinger i Roskilde Kommune I denne uge er der følgende ledige jobs: Administration, specialister og ledelse • Pædagogisk koordinator søges til Roskilde Ungecenter. • Roskilde Kommune søger plejefamilier til uledsagede flygtningebørn og –unge. • Socialrådgiver søges til vikariat. • Hedegårdenes Skole søger barselsvikar til skolesekretærstilling.

Vil du forundres og have stof til eftertanke? Så bør du lægge vejen forbi Museet for Samtidskunst, der har til huse i én af Roskildes smukkeste gamle bygninger: Nemlig i Det Kongelige Palæ - der ligger tilbagetrukkent fra Stændertorvet, lige midt i byen.

I de seneste 25 år har det flotte gule palæ dannet rammen om et væld af spændende udstillinger, med de til enhver tid nyeste kunstformer. Dengang som nu var det den grundlæggende idé at skabe et museum, der arbejder med den moderne kunst og formidlingen og bevaringen af denne. Og det har Museet for Samtidskunst endda gjort så godt, at Roskilde også er kommet på det internationale ”kunst landkort”. Som borgmester her i Roskilde Kommune, er jeg stolt over museets flotte niveau og omdømme. Et højt niveau

– også inden for kunsten – vil Roskilde Kommune gerne være kendt for. Roskilde er førende kulturkommune – blandt andet baseret på den nytænkning, som Museet for Samtidskunst er garant for. For mange af os er kultur og kunst væsentlige elementer i et godt liv. Og I spiller afgjort en vigtig rolle i lokalsamfundets kulturliv. Jeg vil afslutningsvis blot ønske Museet for Samtidskunst et stort tillykke med de første 25 år – i håbet om, at I også i årene frem vil overraske og inspirere os. Borgmester Joy Mogensen

Kontrakt med INSP Det bekendtgøres, at Roskilde Kommune agter at indgå kontrakt med INSP om en samlet pakke af ydelser (vejlednings- og opkvalificeringsforløb for ledige, netværk for ledige og social værtsfunktion for borgere). Læs mere om ydelserne på roskilde.dk/insp. Roskilde Kommune skal endvidere oplyse om, at såfremt andre leverandører kan levere en tilsvarende ydelse, skal der gøres indsigelser inden mandag den 8. februar 2016 kl. 12.00. Såfremt der

Få indflydelse Vær med til at få indflydelse på det område du bor i – og andre sager, du som borger eller virksomhed har interesse i. Her kan du se Roskilde Kommunes: • Borgermøder • Sager i høring og indsende høringssvar • Afgørelser hvor du har mulighed for at indgive klage

gøres indsigelser, fremlægges en sag for Beskæftigelses- og Socialudvalget, som derefter træffer beslutning om valg af leverandør på baggrund af en vurdering af det samlet set bedste bud. Indsigelser skal gives i elektronisk form til Social- og Arbejdsmarkedssekretariatet på jobcenter@roskilde.dk, att. Betina Møller Lorenzen. Fodnote: Offentliggjort på Roskilde.dk den 22. januar 2016.

Nyt fra Bibliotekerne Folkeuniversitet er klar med nye foredrag Vinteren og foråret igennem kan du blive klogere på emner såsom Platons filosofi, St. Blicher, biografaktuelle Gerda Wegener og demokratiets fremtid. Nogle foredrag er af flere omgange, og andre er selvstændige. De foregår rundt om i Roskilde, og sæsonen begynder den 25. januar. Find dem på roskildebib.dk/kalender eller i Roskilde Bibliotekernes nye forårsprogram. Der skal købes billet til alle foredrag – priserne varierer.

Borgermøder Ingen aktuelle møder.

Ældre og hjemmepleje • Plejecenter Kastanjehaven søger afløsere til dag/aften/nat. • SSA søges til Plejecenter Trekroner. • Distrik Midt, Fælles nat søger social- og sundhedshjælper i et vikariat. • Sygeplejerske søges til udvikling af akutteam. • Rehabiliteringscenter søger sygeplejerske med interesse for rehabilitering. • Hjælp til selvhjælps teamet i Roskilde Kommune søger social- og sundhedsassistenter. • Tilkaldevikar søges til Plejecenter Toftehøjen.

INVITATION

Pædagogik og undervisning • Socialrådgiver/jobkonsulent søges til Pulsen. • Pædagog søges til den nye børnehave i Børnehuset Hjortkær i Vindinge. • Klub Roskilde Nord – afdeling Poplen søger pædagoger. • Hedevang søger uddannet pædagog. • Fast lærerstilling søges til SCR Fjordskolen Hedevang. Sundhed og behandling • Klinikassistent søges til Den Kommunale Tandpleje. • Ergoterapeut søges til Roskilde Kommunes Træningsafsnit. • Vi søger ergoterapeut eller fysioterapeut til Roskilde Kommunes tværfaglige sygedagpengeenhed Fønix. Ufaglærte og øvrige stillinger • Støtteperson til STU Københavnsvej.

17. februar 2016 Kl. 14.00-19.00

ROSKILDE KONGRESCENTER Møllehusvej 15 Roskilde

For virksomheder og flygtninge Vil du se, hvordan flygtninge konkret kan bidrage til din virksomhed? Så kom til arbejds- og rekrutteringsmesse for arbejdsgivere og flygtninge. Det vil utvivlsomt larme lidt, når vinkelsliberen bliver tændt af Ahmad, kasseapparatet ringer hos Fatima - eller når Berhane viser, hvad han kan med en motor og en skruenøgle. Under de overordnede branche-temaer; byggeri, handel, medier, café og køkken, mekanik og metal viser flygtninge, at de har hænderne skruet rigtigt på - også selv om de måske ikke altid har papirer på deres kompetencer. De har til gengæld stort mod på et job, en praktikplads eller et løntilskudsjob i din virksomhed. Mere end 15 virksomheder - store og små - der alle har haft flygtninge ansat, vil dele ud af deres viden og fortælle om de udfordringer og gevinster dette har givet deres virksomhed. Uddannelseinstitutioner vil også deltage på eventen, og svare på spørgsmål om uddannelsesforløb og muligheder for opkvalificering.

Høringer Lokalplan 610 og kommuneplantillæg 10 for P-hus på Sortebrødre Plads. 29. januar 2016. Ny lokalplan for Holmehøj i Gundsømagle. 5. februar 2016. Forslag til tillæg nr. 1 til Spildevandsplan 20152021 – Regnvandsafledning i Jyllinge Nordmark. 1. marts 2016. Afgørelser Landzonetilladelse til tilbygning til stuehus på tunevej 30, matr.nr. 11eæ m.fl. Vindinge By, Vindinge. 17. februar 2016. Landzonetilladelse til erstatningsvandhul på Lillevangsvej 17, 4000 Roskilde. 17. februar 2016.

Børnepasning og pædagogisk medhjælp • SFO-Absalon søger en pædagogmedhjælper. • Pædagogmedhjælper søges til den nye børnehave i børnehuset Hjortkær i Vindinge.

• Rehabiliteringscenter Roskilde – Kastanjehaven søger sygeplejerske. • Social- og sundhedsassistent til Plejecenter Sct. Jørgensbjerg.

Medarbejdere fra Roskilde Kommune står klar til sparring og til at besvare dine praktiske spørgsmål omkring ansættelsesforhold m.v. Kommunen formidler desuden kontakten og sikrer, at der bliver skabt det helt rigtige match mellem virksomhed og flygtning. Vi står klar til at lave aftaler på stedet hvis muligheden viser sig for din virksomhed. Kom og hør om rekrutteringsmulighederne for din virksomhed. Det er gratis og uforpligtende at deltage. Fortællingens Dag Søndag den 24. januar er det ’Fortællingens dag’ i hele landet – også på Roskilde Bibliotek, hvor du kan blive underholdt af Roskildes dygtige fortællere fra kl. 13-15. Der er fri entré og ingen tilmelding – så bare mød op.

Vel mødt! Joy Mogensen, Borgmester, Roskilde Kommune

Bent Jørgensen, Formand, Beskæftigelses- og Socialudvalg Roskilde Kommune


26. JANUAR 2016 l 3 l

Trip Tr ap FLY T T E S A LG

!

SPAR OP TIL 70%

FLY T TESALG Industrivej 20 i Roskilde Flyttesalget er i fuld gang – masser af nye varer i løbet af ugen

ALT SK AL VÆK ÅBNINGSTIDER: Tirsdag – Fredag 10.00 – 17.00 Lørdag

Push, Eg før 4.495 kr. nu 1.200 kr.

Ocean Sails Bag før 1.995 kr. nu 200 kr.

10.00 – 14.00

Georg Bøjle, Eg før 169 kr. nu 75 kr.

Royal Chair, Eg før 2.195 kr. nu 1.300 kr.

Vi flytter vores butik til Indiakaj 2, KBH | Begrænset telefonbetjening under flyttesalget | Tilbud gælder så længe lager haves


l 4 l 26. JANUAR 2016

Ny restaurant i Byens hus Det bliver den lokalt uddannede kok Peter Møller, der sammen med restauratør Flemming Haahr Larsen skal drive den nye restaurant i Byens hus på Stændertorvet. De to har også for nylig åbnet restaurant Moehr i Skomagergade. Konceptet bliver enkel mad med lokale råvarer i den nye restaurant, der åbner til sommer. Af Tomas Skov

Det blev makkerparret Flemming Haahr og Peter Møller fra Restaurant Moehr, der fra sommeren 2016 skal drive spisested i Byens hus. Spisestedet kommer til at ligge i lokalerne under den gamle byrådssal, og der bliver adgang både gennem tårnet og en helt ny indgang mellem det tidligere rådhus og det gamle Duebrødre hospital. Konceptet er god, simpel mad serveret fra morgen til aften. Det har været afgørende i beslutningen, at restauranten kan understøtte de mange arrangementer, der kommer til at foregå i Byens hus og på det nye Stændertorv. Her har Peter Møller og Flemming Haahr Larsen lovet, at de vil bidrage aktivt til alle de aktiviteter, vi vil se fremover i huset og på torvet.

God mavefornemmelse ”Det er jo en mavefornem-

••• •• •

melse, men de her to fyre i kombination har så meget erfaring. Jeg tror på, at de kan blive det missing link for at Byens hus rigtigt kan komme til live. Det her føles så rigtigt”, siger en glad Kathrine Krone, der som sekretariatsleder for Byens hus har været med i udvælgelsesprocesssen. ”Nu er det trykket på den store røde knap, og maskineriet går i gang. Der kommer til at være gang i den, og Stændertorvet får den ekstra udendørs servering, som det fortjener”, siger Kathrine Krone, der ser frem til at drikke rigtigt meget god kaffe meget ofte i den nye restaurant. ”Flemming ved jo, hvordan man får arrangementer på benene, og Peter kan det dér med maden. Han kan skrue på alle knapperne”, siger Kathrine Krone, der dog understreger, at både mad og prisniveau

skal være tilgængeligt for alle.

Glad og stolt Spisestedet har en omtrentlig åbningsdato henover sommeren, men har endnu ikke et navn. ”Det her skal være et mangfoldigt sted, og vi har ikke besluttet os for et navn endnu, men det skal være i kategorien lækker café eller brasserie. Værdierne er grundlæggende de samme som på Moehr med så meget økologi og bæredygtighed på kortet som muligt, men det skal ikke være en Michelinrestaurant”, understreger restauratør Flemming Haahr, der glæder sig til at komme i gang med det store madprojekt. ”Beliggenheden er jo helt fantastisk, og vi er megaglade og stolte. Så nu tager vi arbejdshandskerne på”, siger han.

Madmenneskerne bag Moehr, restauratør Flemming Haahr og kok Peter Møller, ser frem til at blive nabo til Kathrine Krone i Byens hus

Fakta • Kokken Peter Møller startede sin uddannelse i Roskilde på Restaurant Store Børs i 2006. Herefter har han blandt andet været omkring restaurant Vicha i Montpellier i Frankrig og Skovshoved Hotel. Hans seneste ansættelse har været som souschef på hotel Frederiksminde på Præstø, som laver ny nordisk Michelinmad. • Restauratør Flemming Haahr Larsen har drevet Café Druedahls i Skomagergade siden 2003, men har også drevet café og restaurant i København og har erfaringer som restauratør fra mange store begivenheder, blandt andet Copenhagen Jazz Festival og Post Danmark Rundt. • Peter Møller og Flemming Haahr Larsen har netop åbnet restaurant Moehr i det tidligere Café Druedahls’ lokaler.

SLUT-

SPURT SE LISTER OVER VARER PÅ UDSALG PÅ:

DESIGNCENTERSHOP.DK

NU EKSTRA

10% PÅ I FORVEJEN NEDSATTE VARER

SIDSTE UDSALGSDAG

LØRDAG 30. JANUAR

P-PLADS FØLG OS PÅ FACEBOOK

I GÅRDEN BAG BUTIKKEN

RINGSTEDGADE 7 · 4000 ROSKILDE · 4635 7460 · INFO@DESIGNCENTER.DK


26. JANUAR 2016 l 5 l

Fødselsdagstilbud åndværk h r e t g a l s t d o g g o d dighe r æ v o r t , d ø K 1,2 kg Pr. stk. KUN

4 lag pålæg Ta’ 4 lag KUN . . . . . . . . . . . .kr.

Hamburgerryg Pr. stk. KUN . . . . . . . . . . kr.

65

00

129,-

Oksesteg ”Royal”

Fyldt med trøffelchampignoner og bacon.

12900

Se også vores tilbudsavis med flere gode tilbud på kongebakkensslagter.dk

Friskhakket oksefars

Maks. 8% fedt. Ta’ 2 kg KUN . . . . . . . . . kr.

Spicy vikingekøller på vinterbund

12900

Til 2 personer Pr. bakke KUN . . . . . . . . . . . .kr.

Månedens

69

00

Bestil se 6. feb. og få nest 2b med i køb øffer et

kødbox Kalvekoteletter Ta’ 2 stk. KUN . . . . . . . . . . . . kr.

Italiensk steg

Til 4 personer Pr. stk. . . . . . . . . . . . . . . . . kr.

8900

119

00

Scan QR koden og følg os på Facebook Tilbuddene er gældende fra onsdag den 27. januar t.o.m. lørdag den 6. februar 2016. Der tages forbehold for trykfejl og prisændringer samt udsolgte varer.

Fedtfattigt nordisk farsbrød Pr. stk. kr. 45,Ta’ 2 stk. for KUN

80,-

Kongebakkens Slagter & specialitetsforretning Kongebakken 5 · 4000 Roskilde Tlf. 46 35 54 05 · Fax 46 35 65 16 kongebakkensslagter@gmail.com kongebakkensslagter.dk

Til 14 måltider - inkl. opskrifter

Se kødboxens indhold på www.madmedmere.dk Pr. kødbox . . . . . . . . . . kr.

99500 Slagtermester Anders Koppel


l 6 l 26. JANUAR 2016

Harrys far skal finde Roskildes DNA Af Tomas Skov

”Vi skal vide, hvor vi vil hen med denne her by. Vi ved ikke rigtigt, hvad vi styrer efter – og det er det, jeg skal facilitere”, siger bestyrelsesformand i Bates Copenhagen Jacob Hastedt, som til daglig passer sin tilværelse i Veddelev. Jacob Hastedt har haft flere ledende stillinger i det store reklamebureau, og han avancerede i 2013 fra at være direktør til at være bestyrelsesformand i firmaet, hvilket efterhånden har bragt ham ned på en kortere arbejdsuge. ”Det er gået fra at være et almindeligt arbejde til et par dage om ugen. Så da Roskilde Kommune kontaktede mig, stod jeg alligevel og overvejede, hvad jeg nu skulle kaste mig over”, siger han.

Han har en mangeårig baggrund i reklameverdenen, og han er ophavsmand til blandt andet lanceringen af cigaretten Kings med filter midt i 1990erne, og til den ikoniske Harry-kampagne for DSB, der lagde landet ned gennem ti år. Nu skal Jacob Hastedt bruge det næste halve år på at kortlægge Roskildes sjæl.

Roskildes særkende Og nu er han altså godt i gang med de indledende øvelser til at finde helt ind til Roskildes sjæl, og i første omgang handler det om at tale med en masse mennesker, og så indhente viden fra diverse kilder. ”Jeg har været på rådhuset, og der står meget på hylderne rundt omkring. Og så er det meget drevet af interviews med et bredt udsnit af byen, og ikke kun med dem, der altid kæfter op. Jeg vil derfor også oprette et community på FB, hvor folk skal blande sig. Det er noget med at samle ind og finde best practice. Hvad har de andre gjort? Mange af de andre byer er jo i gang med at brande sig selv – se bare på byer som Køge, Herning, Horsens og Kolding”, siger Jacob Hastedt, der tidligere har brandet alt fra flyselskaber til slikprodukter. Og den proces, Jacob Hastedt nu skal i gang med, er i virkeligheden ikke så meget anderledes. ”Alle byer har et særkende, og det handler om at finde frem til det og dyrke det. En by er naturligvis sværere end en virksomhed, fordi den er sammensat af så meget, men det er også det, der gør opgaven interessant. Roskilde har en masse kørende for sig. Vi skal bare blive enige om, hvad det er”, siger Jacob Hastedt.

20 rødbrogede malkekøer Roskilde er forholdsvis fattig på industri, og er til gengæld kendetegnet ved service, handel og oplevelser. Men Jacob Hastedt oplever, at mange begræder byens mangel på industri. ”Men skal vi gøre det til et problem? Eller skal vi dyrke, at vi er verdens bedste oplevelsesby, og at vi er så heldige, at vi ikke har et Kemisk Værk, Køge, som forurener vores fjord?” spørger han. Ikke desto mindre er Jacob Hastedt bevidst om, at hvert valg i processen er lig med fravalg, hvilket kan give nogle dilemmaer, som man er nødt til at diskutere. Men målet for det hele er at nå frem til et begreb, som indkapsler Roskilde, men stadig med så meget kant, at byen ikke bare ligner alle andre.

en overvældende succes på alle parametre. ”Det var en vanvittig stor og spændende opgave. Og DSB er en spændende virksomhed, fordi alle har en mening om dem”, husker Jacob Hastedt, som blev hyret af DSB’s marketingdirektør, som tilfældigvis viste sig at bo 300 meter væk i Veddelev. Og han lagde ikke skjul på, at han ville have Danmarks bedste kampagne. ”Første gang vi præsenterede vores idé med den her dukke, gloede de bare åndssvagt på os”, fortæller reklamemanden, der snart efter havde en række kunstnere i gang med at lave prototyper af en mulig dukke i ler. Efter omkring 30 forslag til hans udseende var den der lige pludselig, og der var teamet omkring Jacob Hastedt ikke længere i tvivl. Siden fik han både et navn og Søs Egelinds stemme, og så blev det som bekendt Søren Pilmark, der blev Harrys menneskelige medspiller. ”De første par film var ikke særligt gode, men da den tredje kom, grinede alle. Og så blev de jo bare bedre og bedre. Søren Pilmark var jo vild med at spille dame, og vi udviklede efterhånden bedstemoren, og nogle gange spillede han baby eller nevø. Det udviklede sig hele tiden”, husker Jacob Hastedt, der havde fingrene med i hundrede film i de små ti år kampagnen gjorde alle danskere dus med Harry.

Med i noget fedt

Jacob Hastedt har årtiers erfaring fra reklameverdenen. Nu skal han finde Roskildes sjæl.

”Det skulle gerne være et fyrtårn, som vi kan navigere efter, og som lyser op i mørket, når vi ikke ved, hvad vi skal gøre. Det er en stor ambition, men det er det, dygtige virksomheder gør. De ved præcis, hvordan de leder deres virksomhed. Nogle gange tror jeg, vi kommer til at tage beslutninger efter, hvem der råber højst. Det kunne være fedt at tage beslutninger på den professionelle måde”, siger reklamemanden, der går til den enorme og tilsyneladende uoverskuelige opgave med fortrøstning. ”Jeg får 20 rødbrogede malkekøer ud af de her samtaler, og så skal jeg koge dem ned til en bouillonterning. Og det er det, jeg kan”, siger han.

Altid som aldrig før Jacob Hastedt har tidligere haft Tivoli som kunde, og han mener at parallellen til Roskilde ikke er helt skæv. ”Tivoli har en fuldstændig klar idé om, hvad deres identitet er. Det skal være festligt. De forstår, at på trods af at de er en gammel virksomhed, så skal de hele tiden forny sig. Det er lidt det samme med Roskilde”, siger reklame-

manden, som har tænkt sig at stille sig til rådighed som konsulent efter endt arbejde for at sikre, at hans arbejde bliver implementeret fuldt ud. Jacob Hastedt arbejder hele tiden ud fra en foreløbig konklusion, men den ændres løbende efterhånden som han bliver klogere på sin fødeby.

”Roskilde har en masse kørende for sig. Vi skal bare blive enige om, hvad det er” ”Der er hele tiden noget nyt, som jeg ikke var bevidst om. Fx har det overrasket mig, hvor få mennesker, der egentlig bestemmer her i byen”, siger han. Samtidig er han fascineret af Roskildes insisteren på fortsat at være provinsby – med den mentalitet, der følger med. Efter et langt arbejdsliv i hovedstaden er forskellen på de to byer iøjnefaldende.

Crocodile Dundee ”Roskilde er virkelig Korsbæk –

hvilket er enormt rart. I København cykler man altid rundt, og det handler om at se travl ud. Jeg føler mig altid som Crocodile Dundee, når jeg er der inde. Jeg hilser på folk og siger godmorgen eller taler om vejret – folk kigger jo på mig som om, jeg er helt sindssyg”, griner han. Omvendt er det tydeligvis ikke i så høj kurs, at se fortravlet ud i Roskilde. ”Her i byen er man vant til at gå rundt med hovedet højt og hilse på hinanden. Og man går tit op i byen, ikke fordi man skal noget særligt, men fordi man gerne vil mødes med nogen. Det er så hyggeligt, og det er her altså stadigvæk”, siger Jacob Hastedt.

Harry lagde landet ned Man kan bare ikke mødes med Jacob Hastedt uden at skulle høre til en lilla og rødtoppet dukke med et vist temperament. Selv om han ligger en del år tilbage i bunken af reklamemandens bedrifter, så er Harry fra DSBreklamerne umulig at komme uden om. Kampagnen løb over de danske tv-skærme i næsten et tiår fra 1999 til 2008, og den blev

Harry blev Danmarks mest effektive kampagne, og den vandt alt, hvad der var værd at vinde inden for branchen. DSB gik fra at være forbundet med ventetider, aflyste tog og dårlig service til at blive forbundet med noget, der var skideskægt. ”Man havde ikke set det før. Folk ringer jo stadig ind og spørger, hvornår de reklamer kommer igen. Alle kunne lide dem. Der var måske lige en præst i Ribe, som var lidt sur, men det var så også det. Samtidig gjorde det en masse for personalet i DSB. Tidligere når de sad til en middag, arbejdede de jo i et større transportfirma. Nu var de pludselig stolte af at være en del af noget stort og sjovt. Du blev ikke skældt ud hele tiden – du var med i noget fedt. Og sygefraværet faldt markant i perioden!” fortæller han. Imens sprøjtede DSB Orange-billetter ud, når reklamerne kørte over skærmene, og det tidligere så skrantende transportselskab steg betydeligt i både omsætning og anseelse, efterhånden som den temperamentsfulde dukke blev folkeeje. Harrys sidste optræden var i 2008, og spørgsmålet er, om vi nogensinde får ham at se igen. Jacob Hastedt har ikke DSB som kunde længere, men han er ikke i tvivl om, hvad han ville gøre i deres sted. ”Jeg synes DSB skulle tage Harry frem lige med det samme. De er jo helt væk i dag”, siger han.


26. JANUAR 2016 l 7 l

Økonomiudvalget foreslår:

Lindenborg Kro skal huse flygtninge

Lejre Kommune vil leje den nu lukkede Lindenborg Kro og omdanne den til flygtningeboliger.

Ditte Futtrup, tandlæge og klinikejer · Sisse Larsen, tandplejer · Brit Landing, klinikassistent · Mette Holmegaard, klinikassistent

Af Palle Bruselius

I 2016 skal Lejre Kommune tage imod 121 flygtninge. Det sætter kommunen under pres for at finde egnede bygninger, der kan anvendes til boliger til flygtningene. Økonomiudvalget besluttede mandag aften den 18. januar, at Lejre Kommune skal indgå en tidsbegrænset kontrakt om leje af Lindenborg Kro med henblik på midlertidige boliger til en del af de flygtninge, kommunen kommer til at modtage.

40 boliger Lejen af Lindenborg Kro vil afhjælpe det helt akutte boligbehov, som Lejre Kommune har, idet vil kunne indrettes 20 boliger til enlige flygtninge og 20 boliger til flygtningefamilier på kroen. Dette kan blandt andet læses i et na-

Dine tænder i trygge hænder Lindenborg Kro ville kunne rumme op til 40 boliger til flygtninge.

bobrev, som kommunen har sendt ud til borgerne i Lindenborg, der ligger tæt op ad kroen. ”Vi er konstant på udkig efter egnede boliger til de flygtninge, vi får ind i kommunen, og der har vi fået kig på Lindenborg Kro, som har en fin placering. Ellers ville vi stå med et stort problem uden transportmuligheder, når børnene skal i skole eller daginstitution, og de voksne på kursus og lignende”, fortæller direktør for Byg & Miljø i Lejre Kommune Hanne Steensen Christensen.

Klar til foråret

ning er ikke endelig. Der er nemlig igangsat en høringsperiode på 14 dage. Det sker, fordi indkvarteringen af flygtninge på kroen kræver en tilladelse ifølge planloven. I høringsfasen kan alle parter give deres høringssvar til Lejre Kommune.

Vi tilbyder:

TANDSMERTE R Få en akut tid

Alle former for tandbehandlinger: Fyldninger, rodbehandling, kroner og broer Parodontosebehandlinger, efter nyeste retningslinjer. Tandblegning, efter individuel vurdering. Klinikkens tandplejer sørger for eftersyn, tandrensning og parodontosebehandling samt vejledning i sunde tænder.

Onlinebooking

Tandskader: knækker du evt. en tand kan du altid få en tid så vi kan se på skaden.

eller på tlf. 46355130

Fakta: • Kommunen inviterer til et dialogmøde den 2. februar kl. 17:30 i Gevninge Forsamlingshus, Gevninge Bygade 1 i Gevninge.

www.futtruptand.dk

Åbningstider: Mandag + torsdag 8.00 -17.00 · Tirsdag + onsdag 8.00 -16.00 · Fredag 7.30 -12.30

Økonomiudvalgets beslut-

SIDSTE UDKALD LØRDAG DEN 30. JANUAR

LUKKER VI BUTIKKEN I SKOMAGERGADE 34. HJÆLP OS MED AT FÅ DE SIDSTE VARER RYDDET.

75% SPAR OP TIL

PÅ ALLE UDSALGSVARERNE

SKOMAGERGADE 34 · ROSKILDE · 46 32 00 60 · wagner.dk

VI GLÆDER OS TIL AT VISE JER VORES NYE FLOTTE BUTIK I SKOMAGERGADE 22


l 8 l 26. JANUAR 2016

Joy Mogensen:

”Byrådsmedlemmer er himmelråbende underbetalt” Henrik Nevers

Christine Skou

Mogens Vestergaard

Kathrine Krone

Fie Sohn Højlund

Marianne Fruergaard

Klummen er et fast indslag i Paperboy, hvor vi har givet pennen fri til en gruppe mennesker, der har det til fælles, at de alle på den ene eller den anden måde er rodfæstet i Roskilde. Det er avisens faste holdeplads for markante meninger og gode personhistorier, alle med udgangspunkt i ugens skribent, men først og fremmest med Roskilde i centrum.

Borgmester Joy Mogensen (S) mener, at debatten om Vederlagskommissionens forslag til en regulering af politikernes løn- og pensionsforhold er kørt af sporet. Af Holger Vincents

Verdens lykkeligste folk Roskilde har i den forgangne uge har haft fint besøg af en delegation fra Sydkorea, der var i Domkirkebyen for at lære mere om vores uddannelsessystem. Initiativtageren, Mr. Yeonho Oh, er inspireret af det danske ud-dannelsessystem og Danmarks placering som ”verdens lykkeligste folk”. Denne ærefulde titel skulle jeg lige tjek-ke på Google, men den er god nok. Vi har haft titlen i en årrække og er stadig i top 3. Under besøget fortalte Mr. Yeonho Oh mig, at han mener at årsagen til vores store følelse af lykke kommer fra uddannelsessystemet, hvor danske elever og studerende har stor medbestemmelse og kan træffe egne valg. Det har han skrevet en bog om, og der er også planer om at starte en efterskole efter dansk forbillede. Jeg forstår godt, at Sydkoreanerne er villige til at rejse jorden rundt for at finde inspiration. De slås med et sam-fund, hvor tårnhøje krav til unge udløser selvmord i større antal. Tænk hvor ødelæggende det er for en familie. Delegationen besøgte grund- og efterskoler og var også på Roskilde Gymnasium, hvor jeg havde lejlighed til at møde dem sammen med en af skolens 1g-klasser. Spørgelysten var stor, og koreanerne ville blandt andet gerne vide om skolen tillader kærester. Jo, det kunne vi hurtigt bekræfte, og en dansk elev fortalte at han har en kæ-reste, men at man i hans klasse har én (uskreven) regel. Den siger, at man ikke scorer klassekammeraterne. Vi fornemmede hurtigt, at skolen i Sydkorea ikke tillader dating. Et andet spørgsmål var om de danske elevers fremtidsplaner – altså hvad vil I gerne efter gymnasiet? Her blev jeg selv

nysgerrig, og svarene faldt prompte. Det var mange gode og velovervejede bud, og jeg kunne snart kon-statere, at både drømme og planer om fremtidige uddannelser og jobs var på plads. Sådan husker jeg det ikke i min egen 1g-gymnasieklasse, men det er en anden sag. Jeg opfangede at vores gæster var meget opmærksomme på, at man som ung i Danmark selv kan bestemme over valg af uddannelse og fremtid. At vi har en høj grad af frihed og dermed mange valg. Valg, som både ud-fordrer og forpligter, for man kan jo også blive lidt forpustet over muligheden for at vælge forkert. Vejen gennem det danske uddannelsessystem er brolagt med muligheder og valg for den enkelte. Netop det, som vores koreanske gæster efterspørger, og som vi selv skal pleje og sætte pris på. Nogle gange skal vi nemlig minde os selv om, at veje - som i nuet syner af omveje - senere i livet forvandler sig til værdifulde erfaringer og viden, der beriger og giver hele mennesker. Og ja, et lykkeligt folk.

Henrik Nevers Rektor på Roskilde Gymnasium

Denne uges klummeskribent: Henrik Nevers er rektor på Roskilde Gymnasium. Han har udover uddannelsesverdenen stor interesse for musik og er selv udøvende musiker som pianist.

For godt en uge siden fik Vederlagskommissionens formand, Michael Christiansen, endelig lov til at fremlægge sit og resten af den nedsatte arbejdsgruppes udspil til, hvordan politikernes løn- og pensionsordninger skal se ud i fremtiden, efter et læk til Politiken havde tyvstartet debatten. Kommissionens konklusioner kommer samlet set til at betyde en besparelse for skatteborgerne, men alligevel har særligt politikerne på Chri-

stiansborg i den sidste uges tid haft travlt med at trække i syvmilestøvlerne og lægge behørig afstand til forslaget. Ude i kommunerne er meldingen til gengæld en anden, hvor mange borgmestre giver kommissionen ret i, at embedet fortjener noget mere i lønningsposen. En betragtning der ikke vinder genklang hos Roskildes politiske chef. ”Jeg har ikke selv brug for en lønstigning, og jeg giver ikke mine borgmesterkollegaer ret i, at der skal følge flere penge med embedet. Det giver til gengæld mening at se på lønsystemet i forhold til byrådsmedlemmerne, for de er himmelråbende underbetalt, i forhold til den indsats, de yder”, siger Joy Mogensen (S), der foreslår en regulering, ved at droppe borgmesterembedets fordelagtige tjenestemandspension, som politikeren kalder ”en forældet ordning”. Alligevel erklærer borg-

mesteren sig dog grundlæggende tilfreds med Vederlagskommissionens arbejde. ”Det virker som om, at kommissionen er kommet godt omkring emnet, men jeg er frustreret over, at borgmestrenes løn skal fylde så meget i debatten”. Men er det rimeligt, at en kommunaldirektør skal have mere end det dobbelte i løn i forhold til borgmesteren? ”Det er svært at sammenligne to så forskellige professioner med vidt forskellige ansættelsesforhold. Jeg konstaterer, at der er nogle borgmestre, der måtte acceptere en lønnedgang, da de påtog sig jobbet, og samtidig hører jeg ind i mellem i befolkningen, at der er for få kandidater til borgmesterposten. På den baggrund kunne det måske være en idé at se på lønnen”, siger Joy Mogensen.

Billedskolen LIV

- et fristed for dig med stress... MALERI • TEGNING • SAMVÆR • UDFLUGTER • UDSTILLINGER

KUNST...

STRESS?

på Billedskolen kan alle blive klogere på sig selv, på andre og på kunst!

Billedskolen liv er en rummelig skole for dig, der har behov for undervisning på små hold, hvor der både er plads til socialt fællesskab og individuelle hensyn. Er du stressramt er skolen måske et sted for dig? Der undervises 4 dage om ugen: Mandag, tirsdag, torsdag og fredag i tidsrummet kl. 9.30-14.00, og man vælger selv, om man vil have 1, 2, 3 eller 4 dages undervisning pr. uge. Indhold: Gennemgang af diverse materialer og teknikker. Billedsnak

kunst heler og giver ro. Få livet igen med kunst...

om egne og andres værker samt udflugter til kunstudstillinger m.m. Vi afholder jævnligt egne udstillinger. Undervisningen afholdes på Gråbrødre Skole, Grønnegade 15 i Roskilde. Pris for undervisning én dag om ugen: Pens. bosat i Roskilde: Kr. 1.495,Ledige bosat i Roskilde: Kr. 1.695,Andre: Kr. 2.600,-. Vi yder rabat, hvis du tilmelder dig undervisning mere end én dag om ugen. Ring og hør nærmere på 2964 8014 eller 4635 5895.

Mere info: www.aof-roskilde.dk/billedskolenliv/liv og www.facebook.com/billedskolenliv eller kom og besøg os og hør mere...

Ann Rasmussen & Charlotte Hjelholt står klar til at byde dig velkommen! Der undervises på hverdage fra kl. 09.30-14.00 undtagen onsdag Tilmelding: AOF Roskilde • Algade 31 • 4635 5895 • www.aof-roskilde.dk


Går dit TV i sort Går dit TV i sort den 9.den februar 9. februar

26. JANUAR 2016 l 9 l

*

- når der slukkes for det analoge signal? Kom ned i dit lokale Panasonic Center og få et gratis tv-tjek, samt råd og vejledning, så du undgår sort skærm. *Den 9. februar lukker og slukker YouSee for alle analoge tv-signaler.

GODE

699,E GODE DE GODE ALL INCLUSIVE ALL INCLUSIVE GODE ALL INCLUSIVE 4.328, 4.328, 3,- 3.333,32” 4.328, 32” DE GODE BEDRE 32” Stærk pris! Stærk pris!ALL INCLUSIVE GODE Panasonic LED Smart TV Med sine kontrastfulde billeder og brugervenlige funktioner leverer disse TV forbløffende meget værdi for pengene. Perfekt harmoni mellem overkommelig pris og den velkendte Panasonic kvalitet.

* Stærk pris * Nyt TV uden alt besværet

pris

Nyt TV uden alt besværet

Stærk pris

v pris)

Stærk pris!* ALL INCLUSIVE

(Gør-det-selv pris)

*

Nyt TV uden alt besværet

Triax Kompakt og nemt betjent modtager til brug ved modtagelse af digitalt TV fra kabel TV. F.eks. Yousee og Stofa. Der er også mulighed for at optage og tidsforskyde via USB til en ekstern harddisk eller USB-stick (medfølger ikke). C-HD 207 CX

BEDST ALL INCLUSIVE*

*

Nyt * Vi leverer, installerer og hjælper dig hele vejen. Du får samtidig 5 års produktgaranti.* Vi leverer, installerer og hjælper dig hele vejen. Du får samtidig 5 års produktgaranti. * ViNyt leverer, dig hele TVinstallerer uden og althjælper besværet Så bliver det ikke nemmere! Så bliver det ikke nemmere! vejen. Du får samtidig 5 års produktgaranti. Så bliver det ikke nemmere!

32”

TV uden alt besværet

Nyt TV uden alt besværet

43”

9.999,4.994, 4.328, DE GODE 32” 4.328, ALLpris! INCLUSIVE 32” Stærk 4,- 32” Stærk pris! 40” 4.328,3.333,- 32” ALL INCLUSIVE ALL INCLUSIVE 10.999,Stærk pris! 43” 4.999,TV4.444,uden alt besværet 49” 9.999,11.394,4.994, 3.999,40” 40” -32” å for levering, installering få 5 års produktgaranti! Stærk pris

pris

CS510/CS520 32” 734 x 437 x 69 mm Energimærke A

3.999,-

3.333,-

(Gør-det-selv pris)

(Gør-det-selv pris)

32”

*

Nyt TV uden alt besværet

* Vi leverer, installerer og hjælper dig hele vejen. Du får samtidig 5 års produktgaranti. Så bliver det ikke nemmere!

Stærk pris

(Gør-det-selv pris)

(Gør-det-selv pris)

(Gør-det-selv pris)

(Gør-det-selv pris)

*

CS600/CS620: 32” 733 x 436 x 59 mm · 100Hz · Energimærke A

Fås også i 40” og 50”

(Gør-det-selv pris)

Nyt TV uden alt besværet

(Gør-det-selv pris)

(Gør-det-selv pris)

* LED Smart TV * ALL*INCLUSIVE PanasonicALL INCLUSIVE Denne opgraderede Nyt TV uden alt besværet * ALL INCLUSIVE Nyt TVanvender uden alt en besværet 4.444,Full-HD topmodel ekstra lysstærk skærm. Kombineret (Gør-det-selv pris)

5.439,5.439, - - 5.439,-

Nyt TV uden alt besværet

40”

*

CX750: 43” 969 x 567 x 46 mm Energimærke B

Nyt TV uden alt besværet

* Vi leverer, installerer og hjælper dig hele Fås også i vejen. Du får samtidig 5 års produktgaranti. Så bliver det ikke nemmere! 49” og 55”

* Vi leverer, installerer og hjælper dig hele vejen. Du får samtidig 5 års produktgaranti. Så bliver det ikke nemmere!

Stærk pris

NCLUSIVE

* Vi leverer, installerer og hjælper dig hele vejen. Du får samtidig 5 års produktgaranti. Så bliver det ikke nemmere!

* Vi leverer, installerer og hjælper dig hele vejen. Du får samtidig 5 års produktgaranti. Så bliver det ikke nemmere!

Stærk pris

v pris)

43”

12.999,-

med automatisk tilpasning af baggrundsbelysningen sikrer dette både høj kontrast og nydelsen af korrekt gengivelse af mørke scener. Full-HD TV, når det er bedst. (Gør-det-selv pris)

Panasonic LED 4K * Vi leverer, installerer og hjælper dig hele Ultra HD Smart TV vejen. Du får samtidig 5 års produktgaranti. Med IPS panelet kan du Så bliver det ikke nemmere! nyde de forbløffende billeder fra stort set alle betragtningsvinkler. Kraftig Quad Core Pro processor, 1000Hz BMR og det helt nye Firefox OS styresystem gør dette TV helt unikt. Server funktion for fleksibel overførsel af udsendelser til andet TV via WiFi uden antennestik.

g 5.555,10.999,- Spar 2.000,5.999,-Stærk pris! VI TILBYDER: * INCLUSIVE 4.999,ALL INCLUSIVEALL Stærk pris! ngSpar 1.444,49” 40” Stærk pris!* ALL INCLUSIVE ✓ LEVERING ✓ TILSLUTNING 40” 55” ng ✓ INDSTILLING ✓ 5 ÅRS PRODUKTGARANTI 5.555,50” roduktgaranti 50” ALLpris! INCLUSIVE* Stærk Mere nemt og problemfrit kan det dårligt blive! Spar 1.444,Stærk12.999,pris!* * CS510/CS520 40” 904 x 518 x 47 mm (Gør-det-selv pris) Energimærke A+ (Gør-det-selv pris)

(Gør-det-selv pris)

(Gør-det-selv pris)

(Gør-det-selv pris)

Nyt * Vi leverer, installerer og hjælper dig hele vejen. Du får samtidig 5 års produktgaranti.* Vi leverer, installerer og hjælper dig hele vejen. Du får samtidig 5 års produktgaranti. * ViNyt leverer, dig hele TVinstallerer uden og althjælper besværet Så bliver det ikke nemmere! Så bliver det ikke nemmere! vejen. Du får samtidig 5 års produktgaranti. Så bliver det ikke nemmere!

5.439,-

5.439,-

All-Inclusive* betyder, at vi for en lille merpris leverer dit TV og sætter det op på den medfølgende fod, sørger for alle tilslutninger, også til antennen, indstiller kanalerne og vejleder dig i brugen. Vi rydder også op, befrier dig for emballagen – og giver hele 5 års produktgaranti.

ALL*INCLUSIVE ALL INCLUSIVE ALL INCLUSIVE Spar 2.000,-

(Gør-det-selv t vi for en lille merpris leverer dit TV og sætter det op på den medfølgende fod, pris) sørger * Vi leverer, installerer og hjælper dig hele så til antennen, indstiller kanalerne og vejleder dig i brugen. Vi rydder også op, befrier dig Nyt TV uden alt besværet vejen. Du får samtidig 5 års produktgaranti. ver hele 5 års produktgaranti. Mere nemt og problemfrit det dårligt blive!Nyt TV uden alt besværet Så bliver detkan ikke nemmere! Nyt TV uden alt besværet

999,-

TV uden alt besværet

Nyt TV uden alt besværet

* Vi leverer, installerer og hjælper dig hele vejen. Du får samtidig 5 års produktgaranti. Så bliver det ikke nemmere!

5.439,-

6.7506.7506.750Spar 1.444,-Spar 1.444,-

AL

N

1

* Vi veje Så b

Hersegade 8 -10 Få yderligere information i butikken eller læs mere på www.panasoniccenter.dk 4000 Roskilde Nyt TV uden alt besværet * Vi leverer, installerer og hjælper dig hele 55” Tlf. 46 35 27 91 vejen. Du får samtidig 5 års produktgaranti. Så bliver det ikke nemmere! ALL INCLUSIVE* Hersegade ALL INC 8-10 · Roskilde · Tlf. 46www.nbradio.dk 35 27 91 CS510/CS520 Nyt TV uden alt besværet * Vi leverer,* installerer og hjælper dig hele Nyt TV uden INCLUSIVE 50” 1126 x 652ALL x 47 mm vejen. Du får samtidig 5 års produktgaranti.* Vi leverer, installerer og hjælper dig hele 50” * Vi leverer, installerer og hjælper dig hele vejen. Du får samtidig 5 års produktgaranti. * Vi leverer, installerer og hjælper dig hele Energimærke A+ www.nbradio.dkÅbent: mandag-fredag V Nyt TV uden alt besværet Så bliver det ikke nemmere! 10.00-18.00 · Lørdag ner leverer disse TV forbløffende vejen. Du får samtidig 5 års produktgaranti. Så bliver det ikke nemmere! vejen. Dumeget får samtidig 5 års produktgaranti.

det-selv pris)

50”

Spar 1.444,-

50”

er og leverer disse TV forbløffende meget pris ogbrugervenlige den velkendtefunktioner Panasonic kvalitet. bliver ikke nemmere! rmoni mellem meget overkommelig Så pris ogdetden velkendte Panasonic kvalitet. forbløffende e Panasonic kvalitet.

Stærk pris!

6.750-

ALL INCLUSIVE*

12.594,Så bliver det ikke nemmere!

DIN LOKALE FAGMAND - ALT I ANTENNER OG PARABOLER ALL INCLUSIVE*

14.5


l 10 l 26. JANUAR 2016

Med på job Kanal Roskilde indleder en ny serie, hvor seerne kommer med på job. I den første udsendelse følger kanalen dyrlægernes arbejde på Himmelev Dyreklinik. En katteejer fortæller, at hun gerne kører hele vejen fra Jystrup for at få dyrlægen i Himmelev til at behandle katten. Hvis nogen har lyst til at have besøg af Kanal Roskilde og fortælle om deres fag i kommende udsendelser, kan man kontakte redaktionen på info@kanalroskilde.dk Udsendelsen om Himmelev Dyreklinik vises lørdag den 30. februar kl. 14-14:30 og kan desuden ses på youtube.com/kanalroskilde

Truet med at blive sat på gaden Retten i Roskilde skriver, som om vi var i 1892. Sidste onsdag, en iskold aften i en iskold tid, tænkte jeg, da den gamle mand endelig fik stillet sine propfyldte muleposer på gulvet og fik sat sig ned og viste mig sedlen fra fogedretten. Der stod: Fogedretten har været i Deres bolig i dag for at sætte Dem ud af Deres lejemål. Den gamle vidste ikke, hvorfor han skulle sættes ud, og gammel var han, midt i firserne. Jeg læste videre: Fogedretten har besluttet at udsætte sagen til fredag den 22. januar 2016 kl. 9:30. Ovennævnte dato må De forvente at blive sat ud af Deres lejemål. Eventuelle indsigelser bedes straks indsendt til fogedretten. Det var alvorligt og akut det her, det kunne enhver se.

”Men hvad er der sket, er der ikke nogen begrundelse?” spurgte jeg. Manden, der ikke havde meget stemme, mente det nok havde noget at gøre med, at han havde mange ting i sin lejlighed. To gode veninder var døde, han havde arvet nogle af deres ejendele. Længere nede på sedlen fra Retten i Roskilde stod der: Opmærksomheden henledes på, at Deres indbo destrueres, medmindre det har auktionsværdi. Okay, det var meget voldsomme ord fra officielt hold. Jeg kom straks til at tænke på det berømte maleri ”Sat ud” af maleren Erik Henningsen, det hænger på Statens Museum for Kunst og viser en forhutlet familie stå med deres få ejendele på en snedækket gade i København i slutningen af

1800-tallet. I baggrunden står familiefaren og diskuterer med en betjent i datidens sorte uniform. Men det var dengang i forhærdede tider, i 2016 kunne den slags ikke ske, ikke på den brutale måde. Men formuleringerne og den hårde, befalende tone i fogedrettens brev lød næsten som noget fra den gang: De kan undgå fogedforretningen og yderligere omkostninger, hvis De frivilligt fraflytter lejemålet og afleverer nøglerne til viceværten/udlejeren eller advokaten. Med kuglepen nederst på sedlen havde nogen skrevet med blokbogstaver: For Råd og hjælp ring til Jesper. Det lød trods alt formildende, men hvem havde mon skrevet sådan? Jeg aftalte med manden, at jeg straks næste morgen ville ringe til fogedretten og

få noget at vide. Kunne jeg ringe til ham? Det kunne jeg ikke, han havde mistet sin telefon. Så gav jeg ham mit kort, så kunne han ringe til mig i løbet af torsdagen. Næste morgen stillede manden tidligt på kontoret, inden jeg havde nået at ringe til fogedretten. Men så ringede jeg, mens han ventede, og kvinden i røret var stik mod tonen på sedlen både imødekommende og forstående og blid. Hun forklarede mig på den venligste måde, hvad baggrunden var, at det var hende, der havde skrevet det med kuglepen. Jesper var en fra kommunen, som var til for at hjælpe ham. Det var noget med, at den gamle mand havde fyldt sin lejlighed med alt muligt, der var klager fra naboerne, kommunen ville tilbyde ham en hovedrengøring og

en aftale om ugentlige besøg af en hjemmehjælper. Bagefter ringede jeg til Jesper. Han var også venligheden selv. Det hele lød meget fornuftigt og betryggende, det der skulle ske næste

morgen. Hvis bare den gamle mand ville lave en aftale, ville han ikke blive sat ud. Men, tænkte jeg: hvorfor skriver Retten i Roskilde så, som om vi var i 1892?

Historier fra Retshjælpen Klummen ”Historier fra Retshjælpen” fortæller hver gang ultrakort om et problem med eller uden jura på baggrund af de spørgsmål og historier, som folk kommer med. Alle er fuldt anonymiserede.

2016 Mandag d. 8. februar Onsdag d. 10. februar Torsdag d. 11. februar Fredag d. 12. februar Alle dage fra kl. 18-21


26. JANUAR 2016 l 11 l

Ægte dansk design Foto: Ole Malling.

Kom med idéer til den nye nationalpark I løbet af det næste års tid skal der udvikles en plan for Nationalpark Skjoldungernes Land. Planen skal danne grundlag for, hvordan området skal udvikle sig – både på kort og lang sigt. Og det skal borgere og brugere inddrages i. Derfor inviterer nationalparken nu alle, der er interesserede i områdets udvikling, til at komme med deres forslag og idéer. Frem til den 18. april 2016 kan lodsejere, beboere, foreninger, organisationer, myndigheder – og alle andre med en god idé eller en spændende tanke – sende deres forslag til nationalparken.

Lokalt ejerskab ”Planen skal gennemføres ad frivillighedens vej, og derfor er det afgørende, at planen er baseret på stærk lokal opbakning og lokalt ejerskab. Vi lægger ud med en idéfase, hvor alle interesserede kan komme med input til nationalparkens udvikling” fortæl-

ler nationalparkchef Poul Bjerager Christiansen. For at hjælpe forslag og idéer lidt på vej – og sætte rammer for muligheder og behov – har nationalparkens bestyrelse og sekretariat udarbejdet et idéoplæg til inspiration med spørgsmål og eksempler på tidligere projekter. Dette idéoplæg kan hentes på biblioteker og rådhuse samt ses på nationalparkens hjemmeside www.danmarksnationalparker.dk. I løbet af idéfasen vil der også blive afholdt et borgermøde.

Fakta: Bidrag kan mailes til npskjold@danmarksnationalparker.dk eller sendes til Nationalpark Skjoldungernes Land, Ledreborg Allé 2B, 4320 Lejre.

KÆMPE GRILLBUFFET Vores menu består af følgende: • 2 forretter og frisk brød • Min. 15 slags kød på grillen • Stor salatbar med min. 50 varianter • Min. 10 slags tilbehør

MULTIFORM OG MIELE KAMPAGNE Kampagnen er gældende til og med mandag den 29. februar 2016. Ved køb af et komplet multiform køkken til minimum 150.000 kr. Kan ikke kombineres med andre rabatordninger. Kontakt Multiform i Roskilde og hør hvordan du får opfyldt jeres drøm om et ægte multiform køkken. BESØG MULTIFORM ROSKILDE Holbækvej 7-13 Tlf: 4630 0160 multiform.dk

Kom også og oplev vores kæmpe Grillbrunch, kombineret med lækkert kød fra grillen

Kun 129,-

*

, 9 9 1 n KBuørn u. 12 år 99,-

*

*Børn u. 12 år 69,-

Hver lørdag fra kl. 10.00-14.30

*

helligdage: g o g a rd lø , g *Freda 12 år kr. 109,. u rn ø /b ,9 1 2 Voksne kr. r spiser gratis Børn under 4 å

Book bord på www.restaurant-flammen.dk

RO’s torv 51, 4000 Roskilde


l 12 l 26. JANUAR 2016

Vi hold e af mad r ! TILBUDDENE GÆLDER TIL OG MED LØRDAG D. 30. JANUAR 2016

Kære kunde

5 stjerner i Berlingske Tidende

Husk at vores slagter hellere end gerne afpudser din oksemørbrad Søren Seier Rasmussen, Købmand

SPAR OP TIL

200 PR. STK.

00

SPAR

UGENS VIN I POLITIKEN 18/8 2013 5 glas i Politiken

OKSEMØRBRAD Vægt 1,4 1,8 kg

PR. STK.

299

00

FALESCO VITIANO UMBRIEN 2010

PR FL.

39

95 SPAR

50,-

PR. KG.

2400 RIBBENSTEG KOGESTYKKE STEGESTYKKE REVELSBEN

PR. 1/2 KG.

17 Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

95

SPAR

19,-

BEARNAISE SAUCE fra Knorr

AMANDA TORSKEROGN

PR. DS.

8

7

95

95

SPAR

9,-

Vitiano har gennem de sidste 10-15 år været blandt verdens bedst anmeldte vine til prisen. Årgang 2010 var ingen undtagelse. Den fik 88 point hos Robert Parker. Også den danske presse gav gode anmeldelser. Bouqueten byder på modne bær, der strejfes af diskret eg, lidt vanilje og krydderier. Smagen har gode kræfter. Modne frugtnuancer fylder fint i munden og man fornemmer fadlagringen uden at det overdrives.

Meny Himmelev

Meny Skomagergade

Himmelev Sognevej 95, Himmelev, Roskilde. Tlf. 46 36 42 33

Skomagergade 11, Roskilde. Tlf. 46 35 17 20

Åbningstider: Man.-fre. 8-20 lør. 8-18 søn. 8-18 www.menyhimmelev.dk

Åbningstider: Man.-fre. 9-20 lør. 8-18 søn. 10-17 www.menyskomagergade.dk


26. JANUAR 2016 l 13 l

Forældre og Børn er blevet klogere på sociale medier Klubberne i Roskilde Kommune inviterede i uge 3 til social medie uge, der har sat fokus på børns færden i det digitale univers. Som afslutning på ugen gav Wafande en koncert for de ca. 400 fremmødte børn

’Grooming’, ’Digital mobning’ og ’Computerspil’ var hovedoverskrifterne, da klubberne i Roskilde Kommune i løbet af ugen for første gang holdt en social medie-uge. Smartphones og tablets er i dag nærmest fastmonterede på børn og unge. I takt med det og med deres øgede brug af sociale medier er det vigtigt at have voksne og forældre med på sidelinjen til at guide deres børn i brugen af sociale medier. Med stor opbakning fra børnenes forældre har de i løbet af ugen haft mulighed for at høre mere om digital mobning og grooming, der er en proces, hvor en seksuel krænker forfører og ma-

TAK

FOR EN UFORGLEMMELIG DAG

nipulerer et barn eller en ung til at deltage i seksuelle aktiviteter. Klubberne i Roskilde Kommune oplever, at børn og unge ofte bliver efterladt i den digitale verden, fordi de voksne omkring dem ikke altid har de fornødne kompetencer og indsigten til at guide dem på de sociale medier. Kommunens klubber har de seneste tre år arbejdet ambitiøst med sociale medier – både som et arbejdsredskab og som en markedsføringsplatform, og nu er tiden kommet til forældrene. ”Vi prioriterer børnenes trivsel højt, men den udfordres af adfærden på sociale medier. Derfor har både børn og forældre i løbet af ugen hørt om og arbejdet

med emner som grooming og mobning. Vi vil gerne hjælpe forældrene med at kende børnenes adfærd på nettet og de risici, der er, så de kan støtte børnene i at blive mere bevidste om deres digitale adfærd”, siger formanden for Skole- og Børneudvalget Claus Larsen. Den sociale medieuge har inddraget skolepædagoger, klubmedarbejdere og pædagoger, børnene selv og ikke mindst forældrene. Ugen sluttede af med en kåring af den bedste #antimobning og #antiovergreb plakat, der fremover skal hænge i klubberne, inden den danske reggae-stjerne Wafande kom forbi Rådhuset og gav et par numre for de ca. 400 fremmødte børn.

JENSEN-SUPER-VINTER-SALG

÷25%

PÅ ALLE VINTERVARER BUTIKKEN*

Kære kunder, forretningsforbindelser, venner, bekendte og familie Tak for det store fremmøde, gaver og lykønskninger i anledningen af vores 50 års fødselsdag d. 18. januar. Det var fuldstændigt overvældende. Hilsen Flemming & Carsten

VI FORTSÆTTER MED DE GODE TILBUD !!

Cube

Før 6.399,-

NU

!

4.169,-

Koga

10.999,-

Før 15.999,-

NU

HERUDOVER EKSTRA SUPER-TILBUD, FEKS: SPAR OP TIL

50%

Bukser m/foer

Hey

Vindtæt. Fås i grøn el. sort. Før pr. par 549,-

4.350,4.225,SPAR 25-30-35-40% KOGA - CUBE - GIANT - PRINCIPIA - MBK KILDEMOES - WINTHER - NISHIKI - HEY

Gummistøvle

Nu kun

699,-

Nu kun

799,-

m/foer & vandresål Før 1.099,-

Ringstedgade 4 · 4000 Roskilde · Telefon46 32 20 02 · www.jensen-globetrotter.dk Kun 40 meter fra Skomagergade.

NU

På udvalgte cykler fra

699,M/membran, vindtæt, vandafv. åndbar Hr. & Damemodel. Normalpris 1.299,-

8 udv. gear. Før 6.499,-

NU

Nu 2 par

PARKA

Hey

7 indv. gear. Før 6.999,-

*Gælder ikke i forvejen nedsatte varer.

RACER - MTB - SPORT - HYBRID - BØRN I perioden giver vi

20% på alle reservedele i butikken

Tilbuddene kan ikke kombineres med andre rabatordninger


l 14 l 26. JANUAR 2016

BLIV KLAR TIL

SKITUREN FÅ KLARGJORT DINE SKI Proservice Normalpris 250,-

Salomon 24 Hours Max

”Il tempo gigante” indenfor pisteski. Kraftig ski med dobbelt titanalplade der giver perfekt stabilitet. Før 4.800,NU

4000,-

SPAR 800,-

NU

150,-

Ved indlevering senest 7/2-16

Salomon Threat skihjelm Før 1000,NU

750,-

Fischer Carve RX

Skien til den letøvede løber der vil have en ski der svinger nemt. Både til herrer og damer. Før 3.000,NU

1.700,-

Salomon Quest Pro X 100

SPAR 1.300,-

TecnoPro CS Square YJ 04 Før 599,95 NU

Skal og inderstøvle kan opvarmes og tilpasses efter fødderne. Før 3000,NU

39995

2.500,-

McKinley skijakke Før 1499,95 NU

99995

McKinley Rapido skibuks

HH Lifa set Junior, før 400,-

Junior, før 700,-

29995 34995

49995 59995

NU Senior, før 550,-

NU Senior, før 800,-

whistler skisokker

NU

NU

3 par

HOLMBOM

Pr. par 100,-

200,-

SKOMAGERGADE 32 · ROSKILDE · TLF. 46 30 06 00

Åbent: mandag-fredag kl. 10.00-18.00 · Alle lørdag kl. 10.00-15.00 · Åbent første søndag i måneden kl. 11.00-15.00 · Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer


26. JANUAR 2016 l 15 l

Teatergruppen De Slagfaste opfører ’Varmestuen’ Den 4. februar 2016 er der premiere i Roskilde på Anna Bros skuespil ”Varmestuen”, som hun modtog den prestigefyldte anmelderpris ’Reumert Prisen’ for i 2014. Stykket gennemspiller en række intermezzoer mellem stykkets 7 personer, som tilsammen giver et billede af tilværelsens mangfoldighed på godt og ondt – det hele skildret med varme, humor og kærlighed. Stykket opføres på Roskilde Kongrescenter fra torsdag den 4. februar til søndag den 7. februar. Billetpris: 100 kroner for voksne, 50 kroner for unge under 26 år. Billetbestilling: tlf. 2490 7779 eller på info.de-slagfaste@mail.dk

En ægte ildsjæl Af Natasha Fabricius Baltz

Randi Tang Nielsen er en ægte ildsjæl. Hun er leder og pædagogisk konsulent, og hendes hjerte brænder for at hjælpe psykisk sårbare unge. Mød en kvinde, hvis livsstil er en 80 timers arbejdsuge, der er dedikeret til specialiseret behandling med ligeværd og anerkendelse som nøgleord.

Med rodfæste i Trekroner Randi har altid været meget optaget af, hvordan man sikrer de bedst mulige vilkår for børn, unge og deres familier. For fire år siden startede hun derfor virksomheden Dankbar Konsulenterne med intensionen om at kunne tilbyde en højt specialiseret dagbehandling til psykisk sårbare unge og deres familier. Randi bor

selv i Trekroner og er meget optaget af lokalområdet og dets udvikling. ”Jeg vil gerne gøre noget for byen, være innovativ og starte noget nyt”, fortæller hun.

Tilknytning til lokalmiljøet En af hjørnestenene for Randi er, at de unge med det samme får en tilknytning til det miljø, Dankbar er en del af. Med udgangspunkt i, hvad de unge drømmer om, tænker den socio-økonomiske virksomhed behandling og beskæftigelse sammen. En del af de unge har i løbet af deres behandlingsforløb givet udtryk for, at de ville prøve at arbejde i butik. Derfor har Dankbar blandt andet åbnet butikkerne Zusammen i Trekroner og Roskildes gågade samt Café Freunde på Musicon. De

unge tilbydes praktik med efterfølgende arbejdsprøvning og flere har herefter opnået ansættelse på lige vilkår med alle andre. ”Jobtilbuddet må dog aldrig stå alene og man får det kun rigtig godt, hvis man får hele pakken”, fortæller Randi. Pakken består nemlig også af den individuelle terapi, som Dankbar tilbyder i form af blandt andet rideterapi, psykologbehandling og spisetræning til spiseforstyrrede.

Der er også en plads til dig At komme på lønningslisten er med til at styrke de unges selvværd og give dem en overbevisning om, at der er brug for dem. Randi er overbevist om, at alle kan, hvad de vil, hvis de arbejder for at opnå deres mål. For

Randi er drivkraften at give de unge et bedre udgangspunkt og det interesserer hende, hvad man kan opnå. ”Verden er én stor legeplads”, tilføjer hun med et smil. ”Selvom du er psykisk syg og har vanskeligheder, er du stadig en del af samfundet og der er også en plads til dig. Jeg tror på det her og jeg kan se vores unge få det bedre”, slutter hun af. Fakta: Nyt og spændende projekt Fredag den 29. januar kl. 13:00 til 17:00 præsenteres et nyt og spændende projekt i Café Freunde og Zusammen, som består af 400 m2 cafe, interiør, mode og blomster i Trekroner. Receptionen finder sted på den nye adresse Akacielunden 9 i Roskilde, hvor der blandt andet tilbydes lækkerier, kager, bobler og portvin.

”En ægte ildsjæl” Randi Tang Nielsens hjerte brænder for at hjælpe psykisk sårbare unge.

LOOP FITNESS GØR DET NEMT AT LEVE SUNDERE Her er plads til hele familien. Og de 8-14 årige har deres egen træningscirkel. • Effektiv træning på 24 minutter • Et lokalt center tæt på dig • En afslappet atmosfære

loopfitness.dk

138,id

t Al

Følg os på Facebook

30 dage*

KIDZ spar

gr ati s

1,-

oprettelse

voksne spar

238,-

LOOP ROSKILDE v/Lidl og legeparadiset · Byleddet 1 · 4000 Roskilde · Tlf. 41 746 228 * Tilbuddet gælder fra den 27. januar til 15. februar 2016. Gælder kun nye medlemmer. Udvalgte LOOP centre har KIDZ træningscirkler. Se hvilke på loopfitness.dk Minimum to måneders træning. Mindstepris 200 kr. KIDZ 100 kr. Betaling skal ske med betalingskort. Efter tilbuddets udløb er prisen 199 kr. pr. 30 dage. KIDZ 99 kr. pr. 30 dage.


l 16 l 26. JANUAR 2016

Børn mangler voksne Kanal Roskilde sætter fokus på Børns Voksenvenner, der netop nu mangler voksne, som vil være ven med et barn. Udsendelsen handler om Victor på ti år, der er ven med Esben på 59. Der har udviklet sig et varmt venskab mellem de to, som har fælles interesser. De bygger modelfly, flyver med boomerang og spiller brætspil. Udsendelsen kan ses på Youtube.com/kanalroskilde: https://www.youtube.com/watch?v=FlJbGa33OLkn og vises på Kanalhovedstaden torsdag den 28. februar kl. 16-16:30.

Velkommen til Roskildes anatomiskole Kære læser og borger i Roskilde, velkommen til anatomiskolen, lektion nr. 1. Da vi i Roskilde er alt for inaktive i hverdagen, og mange ikke dyrker motion, er det mit ønske, at jeg gennem disse anatomiklummer, kan give dig lidt viden, kram og skub til måske at komme lidt i gang med at bevæge den fantastiske krop, du har fået. For fantastisk er den, og med knogler, led, muskler og sener er den perfekt designet til at kæmpe mod sabeltigere, plukke frugter i de højeste træer og kæmpe sig op i hierarkiet omkring alfahannen og således komme tættere på de gode damer. At bære sine børn og oppakning over længere gåture, samt hente vand og jage dyr og andre stammer væk, har i meget længere tid, end vi har haft rulletrapper og varme i sædet, været menneskets hverdag, og vores anatomi har elsket det. I

dag er vores hverdag fyldt med stillesiddende arbejde, Badehotellet og Facebook. Og hvis der overhovedet er nogen fjende at kæmpe med, må det være spothylden i supermarkedet, hvor vi regelmæssigt nedlægger 200 gram Marabou eller måske tager en drabelig kamp i hjørnet af sofaen mod 500 ml. fra Ben og Jerry-stammen. Det er ikke så mærkeligt. at over 50 % af danskerne dagligt oplever smerter og ubehag fra musklerne, sener og led, og man behøver ikke at være knogle/ muskel/sene-hvisker for at forstå, at din anatomi prøver på at fortælle dig noget. Det er mit håb, at hvis du gennemfører anatomiskolen, og du består alle prøverne undervejs, at du måske forstår din krop bedre, og måske får lyst til at kigge nærmere på alle dens fantastiske funktioner. Jeg tænker anatomiskolen lidt som et fedt App-

le-produkt, hvor du f.eks. er en Iphone 6s. Den er pakket flot ind, det er du også. Når du tager indpakningen af og stiller dig foran spejlet og trykker lidt på de forskellige apps, så opstår der spændende ting og sager ligesom på en iphone. Lad os starte med at trykke på et led, det kunne være knæleddet eller et fingerled, det er for så vidt samme måde, de fleste af vores led er opbygget på.

Anatomi lektion nr. 1 - Leddet Vores almindelige led er opbygget med 2 ledflader, en pose rundt om som indeholder en væske, som har sammen egenskaber som olien i din bil. Den smører leddet og er endnu bedre til det, når den bliver varmet lidt op. Olien i leddet er en genial olie, den fornyer nemlig sig selv hele tiden, eller det vil sige, at den får ny næring, hvis du ændrer

trykket i leddet. Trykket skubber den gamle kemi ud af leddet og suger den nye opdaterede ledvæske ind i leddet igen. Forstil dig en badesvamp, som du trykker på og væsken ryger ud af, og når du slipper suger den ny væske ind igen. Sådan fungerer dit led, og det vil sige, at det gælder om at bevæge leddet, ellers får det ingen nærring. Du har måske prøvet at stå op en morgen, hvor du har sovet ekstra længe og følt, at du lige skulle lidt i gang før kroppen vågende op? Leddets sygdomme: Atrose er det nye ord for forandringer i leddet og altså en beskrivelse af det, vi alle kommer til at mærke, fra vi er 40 år og opefter. Almindelige forandringer i leddet som stivhed, ømhed og for nogen lidt smerte i hvile. Leddet kan også have en lang række andre sygdomme som heldigvis er sjældne. F.eks. leddegigt som er

en betændelses sygdom, som ødelægger leddets flader og giver smerter. Søg altid fysioterapeut/ læge, hvis dine led har hævelse/varme/rødme. Leddets behandling: Artrose kan behandles ret effektivt med træningsøvelser, især med fokus på tung styrketræning. Du har måske hørt om GLAD træning, som har vist fantastiske resultater, og i hvert fald ved du nu at ligegyldigt, hvad dit led fejler, hjælper det et bevæge det. Som ovenfor bekrevet vedrørende leddets ernæring, er du li-

gesom du børster tænder, nødt til også at børste/vaske dine led jævnligt, og det gør du ved at bevæge dem. Så slip Paperboy nu, lad ostemaden stå og gå dig en tur og få vasket de led. God tur - og følg med snart når lektion nr. 2 kommer.

Om Niels Honoré Niels Honoré, fysioterapeut og sundhedsdirektør, arbejder til daglig i Fysiocenter Roskilde, som har specialiseret sig i behandling og træning. Det kan være ryg/nakke/ skulder problemer og hjertesyge, cancerramte eller mennesker med livstilssygdomme. I hverdagen møder jeg mange forhindringer og argumenter for ikke at kunne træne og her gælder det om at være kreativ, nærværende og tænke ud af boksen for at sikre at alle mennesker, uanset størrelse, mangler eller udfordringer får den bedste mulighed for at kunne være fysisk aktiv.

CHAMPAGNESMAGNING

KOM TIL HOS PIPERS HUS DEN 29/1 KL. 18.30 Vi gentager succesen fra sidste år... Vores gulddrenge kommer igen fra Vintage Champagne, og giver os muligheden for at smage hvordan en ægte champagne smager. Vintage Champagne bruger meget tid på at rejse til Champagne på jagt efter nye smagsoplevelser. Så derfor er der stor mulighed for at smage på champagner som normalt aldrig når at komme til Danmark.

CHAMPAGNEBAR

Efter arrangementet byder vi på champagnebar, hvor der er mulighed for at smage yderligere spændende champagner.

KOM OG SMAG PÅ 6 FORSKELLIGE CHAMPAGNER MED EN TILHØRENDE 6 RETTERS MENU BESTÅENDE AF: Cremet jordskokkesuppe, tilsmagt med trøffelolie. Røget laksetatar på sprøde salater og frossen peberrodscreme Poussin på smørdampet kål og sprøde lår. Krondyrfilet med pommes rösti, ristede svampe og glace. Kornblomst og comte (ost), med sennepkogte tranebær Æble- makron crème brûlée

Tilmeld dig i dag hos Pipers Hus Vi glæder os til at tage imod jer! Frederiksborgvej 21 · Roskilde · Telefon.: 46 36 56 96 Mandag - søndag kl. 9 - 22 · Køkkenet er åbent til kl. 21, - derudover serveres drikke og kage.

Pris pr. kuvert

600,-


26. JANUAR 2016 l 17 l

hende & ham EN SKØN SIDE FOR

I Charlies barberstol Enhver mand med respekt for sig selv har et viltert fuldskæg. Og nu kan du få det trimmet og plejet hos Charlie i Bredgade.

oplevelsens skyld”, fortæller Charlie Nielsen, som gerne bruger 45 minutter på en barbering. Hun har derfor solgt en del gavekort til kunder, der godt vil give en oplevelse som gave til de mere skæggede eksemplarer i deres omgangskreds. ”Der er en del unge med stort skæg for tiden – og så er der rigtigt mange håndværkere, som har et stort skæg, som de så kommer for at få rettet til”, siger hun.

Af Tomas Skov

”Jeg ville så gerne have en rigtig gammeldags, rød barberstol, men de er simpelthen umulige at finde”, siger frisør Charlie Nielsen, som i stedt har fundet noget der ligner, nemlig en ny barberstol med tilstræbt retro-look. Samme stol har jeg netop sat mig i med henblik på at lægge skæg til en ganske særlig oplevelse i Roskilde, nemlig en gammeldags barbering med skum, barberkost og skarpe knive. ”Det bliver jo ikke nødvendigvis en bedre barbering, end du kan klare derhjemme, men mange gør det for

Efter barberingen skal huden fugtes og porrerne skal lukkes, hvortil hun bruger noget glycerin og en alun-blok. ”Det er et naturligt, mineralsk produkt, som lukker huden, og som ikke udtørrer på samme måde som barbersprit”, forklarer hun. Som altid når jeg bliver nusset lidt i hovedet, går jeg afslappet derfra. Samtidig kan jeg ikke helt frigøre mig fra følelsen af at have været med i en scene i en amerikansk film.

Hud og skæg blødes op Og det er en længere proces, man kan se frem til i den magelige, tilbagelænede barberstol. ”Skægget skal varmes op og blødgøres, så jeg bruger noget preshave oil, og så varmer jeg huden op med varme håndklæder. Og så giver jeg det eventuelt noget skum for at give den noget mere fugt at arbejde med. Det gør man et par gange, indtil hud og hår lige som er blødt op”, fortæller Charlie Nielsen, mens hun rører rundt i sin metalskål med barberskum.

Vippebar

Frisør Capelli Bredgade 23 4000 Roskilde Tlf. 4044 7696 Skum, barberkost og rageknive er en del af oplevelsen.

Forkæl dig selv Vippebar

Bliv Certificeret Vippeteknikker

med en hotstonemassage Bliv Certificeret Vippeteknikker

• Single Lash

• Single Lash

• Sensation Lash

• Sensation Lash

der løsner spændinger og afstresser spændte muskler.

• Volume Lash

• Volume Lash

• Webshop

• Webshop

Kursus når du har tid!

Kursus Kom ind i varmen og bliv forkælet af når du har vores professionelle behandlere. tid!

ONLINE BOOKING

noblesseONLINE BOOKING

L & L Wellness Center Klinik • Distributør & Uddannelsescenter

Holmehuse 25 • 4000 Roskilde Tlf. 42407501 • llwellness.dk

Salon Unique Vippebar

Bliv Certificeret Vippeteknikker

RO’S TORV - TLF. 46 35 48 00

KEDELIGT

• Single Lash

www.salonuniquerostorv.dk • Volume Lash

• Sensation Lash • Webshop

ELLER VINTERTRÆT HÅR

Hestetorvet 1C, 4000 Roskilde · Ahlgade 47E, 4300 Holbæk Tlf. 70 25 35 25 L & L Wellness Center Se •mere på&vores hjemmeside Klinik Distributør Uddannelsescenter Holmehuse 25 • 4000 Roskilde noblesse-spa.dk Tlf. 42407501 • llwellness.dk

”RIGTIGE MÆND FÅR Bliv Certificeret Vippeteknikker TRIMMET SKÆG” • Single Lash Vippebar

I Charlies barberstol tilbydes • Volume Lash klassisk vådbarbering, • Sensation Lash skægtrimning, • Webshop og naturligvis herreklip

Prøv en hårkur med hovedbundsmassage. Kursus når Frisket op med farve, strib ellerduklip. har tid! ONLINE BOOKING

BYENS BEDSTE ÅBNINGSTIDER

Kursus når du har tid! RING GERNE FOR TIDSBESTILLING

ONLINE BOOKING

L Wellness Center Mandag-fredagL & 9-19 • Lørdag 9-17 • Alle søndage11-16

L & L Wellness Center

Holmehuse 25 • 4000 Roskilde BOOK ONLINE: www.salonuniquerostorv.dk Tlf. 42407501 • llwellness.dk

Holmehuse 25 • 4000 Roskilde Tlf. 42407501 • llwellness.dk

Klinik • Distributør & Uddannelsescenter

RO´S TORV · TLF. 46 35 48 00

Frisør-teamet - vi er her for dig! Online booking:

www.frisorenghoff.dk Kosmetolog: Få bugt med den tørre vinterhud 1 times ansigtsbehandling

SANKT OLS GADE 20 - 20 78 68 17

KLINIK FOR FODTERAPI Janne-Pia-Charlotte

Vindingevej 34b – 4000 Roskilde Fri parkering ved klinikken.

Hjemmebehandling af fødder Nu tilbyder vi også at komme hjem til dig...

Klinik • Distributør & Uddannelsescenter

Bredgade 23, Roskilde, 4044 7696

485,-

RING OG BESTIL TID

Er du ikke gla d for de glatte vinterveje?

46 35 12 11


l 18 l 26. JANUAR 2016

4 stærke tilbud fra Dagli’Brugsen Gadstrup

Stjerneløbet ligger fast Datoen for sommerens DGI Stjerneløb i Roskilde er på plads. Det bliver søndag den 19. juni, så der er stadig nogle måneder til at få gode ben.

Entrecotes 350 gr.

SPAR 2995

59

00

1 pk.

SPAR 1095 Pasas November Harvest

Optimisterne mødes i al slags vejr, og jobbet som instruktør går på omgang. På den måde sikres variationen i træningen.

super vin fra Spanien

1 flaske

35

00

SPAR 850

Optimisterne går til kamp for helbredet 12 borgere har i løbet af 12 måneder lagt deres helbredsmæssige problemer bag sig og fundet glæden ved motion og socialt samvær.

Coop Pasta Flere varianter. 500 gr.

1 pose

9

00

Af Holger Vincents

Mazarintærte eller roulade med marcipansmag 350 gr. fra Dan cake

Kun

10

00

Tilbuddene gælder til og med 1. februar 2016

Temperaturen siger minus syv, alt i mens en skarp vind heller ikke ligefrem får Hedelands åbne landskab til at fremstå gæstfrit, men vintervejret er ikke en bekymring for tolv roskildensere, der mødes hver tirsdag for at motionere i den friske luft. ”De siger jo hele tiden i fjernsynet, at bevægelse er godt for helbredet”, forklarer Lis Larsen, der er en af deltagerne i gruppen Optimisterne. Lis Larsen har kæmpet mod brystkraft, alt i mens hendes mand har haft en blodprop i hjernen, og de er langt fra de eneste på dagens gåtur, der har døjet med helbredet. Fællesskabet tæller således både borgere med KOL, diabetes 2 og andre skavanker, men efter et år med motion er dårligdommene trådt i baggrunden, alt i mens bevægelse og socialt samvær er blevet opskriften på mere livsglæde. ”Jeg lå på grænsen til diabetes, men så tænkte jeg nej, nu skal der ske noget. Her et år efter jeg tilmeldte mig holdet, går jeg en halv time hver dag, jeg har jeg tabt fem kilo, og mit sukkertal er fint. Man bliver afhængig af motionen”, siger en af Optimisterne, der ligesom de øvrige i gruppen opdagede Roskilde Kommunes opslag i avisen, hvilket blev indgangen til den aktive livsstil.

Gåture holder KOL i skak

Dagli’Brugsen Dyssegårdsvej 30-32, 4621 Gadstrup ÅBEN ALLE UGENS DAGE 8.00-19.00

Fællesskabet der nu kan fejre etårs jubilæum udspringer af et initiativ som Sundhedscentret Roskilde står bag, hvor borgere med kroniske sygdomme og svær overvægt får hjælp til at komme op ad sofaen og ud

i naturen. Konceptet går ud på, at deltagerne i løbet af tre måneder bliver fuldt tæt af to fysioterapeuter, der hjælper deltagerne med at opbygge et bredt repertoire af gymnastikøvelser, ligesom særligt KOL-ramte får hjælp til at lære, hvordan vejrtrækningen kan forbedres. En af Optimisterne med den kroniske lungesygdom fandt undervejrs i processen ud af, at vejen til et forbedret helbred skulle findes ved at overskride af egne grænser. ”De to piger fra Sundhedscentret er fantastiske til at motivere. Første gang vi skulle op ad bakken i Roskilde Ring, sagde jeg til dem, at det var helt umuligt. Men så sagde fysioterapeuten, at jeg skulle tage små skridt, og her et år senere, kan jeg sagtens klare bakken”, fortæller en anden Optimist, der samtidig fortæller, at motionen har sat en effektiv prop i KOL-sygdommens forringelse af lungekapaciteten. Den ugentlige træningsseance, som tager udgangspunkt i Boserup, Himmelev Skov eller andre grønne områder i Roskilde har dog ikke bare forbedret lunger og kredsløb på holdet, men også givet en masse nye venner. Og ifølge Optimisterne er det hyggelige samvær under strabadserne med til at holde alle til ilden, og fællesskabet er således også den primære årsag til, at de Optimisterne stædigt holder sammen, selvom Sundhedscentret, med undtagelse at løbende tests, ikke længere er tovholder på projektet. ”Vi er meget forskellige, og alle har gode og dårlige dage, men vi hverken hæmmer eller pacer hinanden. Det er også gået hen og blevet en kaffeklub, hvor vi har det rigtig hyggeligt sammen - men det er vel at mærke først efter vi har motioneret”, understreger Lis Larsen. Sundhedscentret Roskilde holder informationsmøde om et nyt træningshold den 19. februar. Tilmelding kan ske via: http:// roskilde.dk/borger/sundhed-og-omsorg/ kol-hjertekarsygdom-og-type-2-diabetes


26. JANUAR 2016 l 19 l

Respektkampagne i skyggen af kedelig førsteplads Roskildensernes alkoholforbrug er ifølge den seneste Regionale Sundhedsprofil alt for højt. Formanden for Sundheds- og Omsorgsudvalget mener, at vi skal blive bedre til at tale åbent om vores alkoholvaner. Af Holger Vincents

Min far er den sejeste i verden, fordi han er stoppet med at drikke. Den lille film, hvor tre drenge efter en fodboldkamp diskuterer, hvorfor lige netop deres far er den sejeste er rullet henover tv-skærmene i de sidste to uger, som en del af den landsdækkende Respektkampagne, der skal få flere danskere til at gøre noget ved deres alkoholproblem. Således også i Roskilde Kommune, og noget kunne tyde på, at der er behov for at øge indsatsen overfor øl, vin og spiritus, for ifølge tal fra den seneste Sundhedsprofil, der er en undersøgelse af borgerne i Region Sjællands generelle sundhedstilstand, indtager Roskilde Kommune førstepladsen når det kommer til andelen af borgere, der viser tegn på problematisk alkoholadfærd. Hele 25 procent af roskildenserne optræder

i denne kategori, mens gennemsnittet for alle Region Sjællands borgere ligger på 21 procent. ”Det er helt klart, at vi i Roskilde Kommune har en opgave i forhold til alkohol, som skyldes befolkningssammensætningen. Derfor gør vi også en række ting for at sætte ind overfor problemet. Både i forhold til at tage del i nationale kampagner, men også i forhold til vores forskellige behandlingstilbud, der både tæller Center for Alkohol og Stofbehandling (CAS) og rådgivningen i Sundhedscentret”, forklarer formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget Morten Gjerskov (S). Respektkampagnen der er sat i verden af Alkohol og Samfund og TrygFonden har til formål at sætte fokus på den kommunale behandlingsgaranti inden for alkoholbehandling og samtidig gøre opmærksom på at det, ifølge en national

undersøgelse blandt danskerne, giver respekt at gøre noget ved sit alkoholproblem. Morten Gjerskov er enig i, at der er behov for at gøre noget ved tabuet, der omkranser alkoholmisbrug. ”Umiddelbart synes jeg, det er en fin kampagne, der lægger sig godt i sporet af den tanke vi har i forhold til behandling her i Roskilde. Videoen med drengene der taler om deres fædre formidler netop den dialogform vi skal fremme, så der i højere grad bliver plads til at tale om alkoholmisbrug. Ligesom vi skal fjerne tabuet omkring psykiske sygdomme, skal vi forsøge at få alkoholproblemet frem i lyset, så der kan arbejdes med det”, siger formanden for Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Roskilde Kommunes indsats på alkoholområdet tæller blandt andet et fokus på unges alkoholvaner, både som en del af et decideret behandlingstilbud via Roskilde Unge Center, men også oplysning på uddannelsesinstitutionerne i forhold til at få de unge til at tale og tænke over deres alkoholvaner i forbindelse med fester, og derudover tilbyder Roskilde Kommune også alle borgere en helt uformel snak om alkoholvaner både på selve Sundhedscentret og i byens Sundhedshuse. Morten Gjerskov mener, at Roskilde Kommune har en bred værktøjskasse til at håndtere alkoholproblemer, men han vil ikke garantere at indsatsområdet ikke

bliver ramt af besparelser i den kommende tid. ”Det håber jeg bestemt ikke, men omprioriteringsbidraget, som regeringen har sat i verden for at få råd til skattelettelser, vil selvfølgelig påvirke velfærden i kommunen. Men jeg mener,

Respekt • Landsdækkende kampagne som Alkohol og Samfund og TrygFonden står bag, og som alle landets kommuner, herunder Roskilde Kommune, bakker op om. • Har til formål dels at slå fast at det giver respekt at gøre noget ved sit alkoholproblem, og samtidig gøre opmærksom på, at kommunerne tilbyder gratis alkoholbehandling.

Dit forsyningsselskab hedder Fors A/S Holbæk Forsyning A/S, Lejre Forsyning A/S og Roskilde Forsyning A/S er fra 1. januar 2016 til Fors A/S. Vores telefonnummer er 70 20 20 66. Du kan skrive til os på fors@fors.dk og finde mere information på fors.dk og på Facebook. Vi har adresse på Betonvej 12, 4000 Roskilde, og på Tåstrup Møllevej 5, 4300 Holbæk. Fors A/S står for vand, varme, kloak og affald. Målsætningen er at tilbyde vores kunder en endnu bedre service og skabe en effektiv virksomhed, som tænker miljø- og bæredygtige løsninger ind i alt, det vi gør.

Find os - fors.dk Følg os - facebook.dk/fors Kontakt os - 70 20 20 66

+

Lejre Forsyning +

=

vi skal gøre, hvad vi kan for at få arbejdet os udenom besparelser på misbrugsområdet”, siger han.

Læs mere side 20-21


l 20 l 26. JANUAR 2016

Leder på Roskilde Kommunes Center for Alkohol- og Stofbehandling, Tina Dalby, håber på, at respektkampagnen får flere roskildensere til at tage hånd om deres alkoholproblem.

Leder af CAS:

Mange ved ikke, at vi findes

Chefen for Roskilde Kommunes behandlingstilbud mener, at Respektkampagnen er nødvendig, vis flere alkoholmisbrugere skal lokkes ud af busken og ind i et behandlingsforløb. Af Holger Vincents

”Vi plejer at sige, at alkoholen er en løsning, mens vi hjælper misbrugeren med at finde ud af, hvad der er problemet, og hvordan problemet skal løses”, forklarer Tina Dalby, leder af Center for Alkohol- og Stofbehandling(CAS) i Roskilde. Det er et års tid siden den nuværende chef for første gang indtog kontoret i Ringstedgade, og i løbet af hendes første tolv måneder på posten har den uddannede sygeplejerske og psykoterapeut været tovholder på omtrent 180 henvendelser fra borgere, der ønsker at starte i alkoholbehandling. Lederen af det kommunale behandlingstilbud ser Respektkampagnen, som et vigtigt redskab i forsøget på at få flere borgere til at opsøge hjælpen.

”Vi er en del af kampagnen, fordi det giver god mening. Alkohol og Samfund er rigtig dygtige i forhold til oplysning, og vi har ikke en afdeling, der laver reklamefremstød for os. Vi har dog valgt den lille udgave af kampagnen, da den store version koster mange penge, og vi skal hele tiden tænke på vores rammebudget”, forklarer Tina Dalby.

Alkoholmisbrugere er over 40 år CAS’ egen statistik for 2015 viser, at 75 procent af de borgere, der indskriver sig med et alkoholproblem er over 40 år, mens roskildensere under 30 år kun udgør 5 procent. Den interne undersøgelse afslører samtidig, at 60 procent af personerne i behandling er mænd. I løbet af sin første tid i Roskilde har Tina Dalbys fokus

Alkoholbehandling i Roskilde Kommune • Alkoholbehandling er gratis. • Hvis man ønsker alkoholrådgivning/behandling skal man kontakte Center for Alkohol- og Stofbehandling(CAS). Se mere på www.misbrug.roskilde.dk

dog ikke kredset omkring misbrugernes alders- og kønsmæssige sammensætning, for opgaven går første og fremmest ud på at styrke selve opmærksomheden omkring den kommunale behandling. ”For det første er der ret mange i Roskilde, som ikke er klar over at vi findes, ligesom få ved, at vores behandlingstilbud er gratis og anonymt, og at vi har topprofessionelle behandlere. Det budskab skal vi blive bedre til at kommunikere ud, samtidig med at vi skal sikre, at vi kan følge med antallet af henvendelser, så vi overholder behandlingsgarantien”, siger Tina Dalby. Netop selve behandlingen af alkoholmisbrug på CAS tager udgangspunkt i et fire uger langt basisforløb, hvor deltagerne mødes i grupper og bliver undervist i alt fra alkoholafhængighedens konsekvenser for krop og psyke til mentale strategier designet med tanke på at modvirke trangen til øl, vin og spiritus. Derudover tilbyder behandlingscentret enesamtaler, enten fordi behandlingen skal tilpasses et sideløbende arbejde- og studieliv, eller fordi centret simpelthen vurderer, at den mere private form vil komme misbrugeren mere til gavn. Første skridt på rejsen mod ædruelighed er dog først og fremmest at henvende sig til behandlerne på CAS. Dét kan for mange være et kvantespring.

”Folk er skamfulde første gang, de skal tale om deres problem. De ved rigtig meget om deres eget drikkemønster og har forsøgt lave regler for sig selv. Men de kan ikke overholde dem og er meget bange for de sanktioner, der kunne komme, hvis børnene eller konen opdager, at de har et problem. Selvom alkohol er en anerkendt del af vores kultur, er folk hurtige til at løfte pegefingeren, hvis forbruget tager overhånd”, forklarer Tina Dalby.

Behandling: Stort frafald Men selvom logikken måske siger, at de mennesker, som ender med at melde sig på CAS, fra første færd er klar til at smøge ærmerne op og gøre noget ved deres alkoholproblem, så afslører misbrugscentrets egen statistik, at 2/3 af dem der blev udskrevet sidste år ikke gennemførte deres behandlingsforløb. Tina Dalby mener, at det store frafald først og fremmest skyldes den gruppe af borgere der udelukkende henvender sig efter pres fra familie, venner og kollegaer, men som måske ikke selv har erkendt problemet og derfor ikke er motiverede, mens selve behandlingen også kan vise sig for krævende for nogle alkoholmisbrugere med koncentrationsbesvær eller mere alvorlige psykiske udfordringer. Netop derfor betoner lederen

af CAS nødvendigheden af misbrugscentrets grundige psykologiske- og kognitive udredning, så forløbet kan skræddersys til den enkeltes behov. ”Der er et sammenfald mellem misbrug og psykiske problemstillinger som angst og depression. Derfor er det vigtigt at finde ud af, om personen der henvender sig, har et problem, der rækker ud over selve afhængigheden. For hvis vi ’bare’ fjerner alkoholen og ikke behandler årsagen til alkoholproblemet, så holder ædrueligheden heller ikke ret længe”, forklarer Tina Dalby.

Respekt fra familien

personen måske ikke selv har forklaret sig. På CAS opfordrer de i tråd med Respektkampagnen til åbenhed, da et øget fokus på indbyrdes forståelse kan løsne presset på både misbruger og pårørende. ”Jeg synes det er et fantastisk godt budskab, at det giver respekt at gøre noget ved sit problem. At sige, at man vil sin familie og at ens børn skal have en god far og mor. Samtidig har vi den holdning, at åbenhed over for familie og venner i forbindelse med behandlingen er rigtig godt, for så kan de hjælpe dig. Ellers går du stadig rundt med en hemmelighed”, siger Tina Dalby.

Alt i mens alkoholikeren forsøger at blive sin afhængighed kvit på CAS, sidder familie og venner som oftest og ser håbefuldt til. For den afhængiges kære er som regel helt bevidste om situationen, selv om hoved-

Roskilde og alkohol • 25 procent af roskildenserne viser tegn på problematisk alkoholadfærd, hvilket er 4procent mere end gennemsnittet i Region Sjælland. • 17 procent af 2000 adspurgte roskildensere svarer, at de har et højrisikoforbrug på mere end 14 genstande(kvinder) og 21(mænd), hvilket er 1,3 procent højere end gennemsnittet i Region Sjælland. • 17 procent af de adspurgte roskildensere viser tegn på alkoholafhængighed, mens tallet for hele regionen lyder på 14 procent. Kilde: Region Sjælland. 2000 repræsentativt udvalgte roskildensere har deltaget i Sundhedsprofil 2013.


26. JANUAR 2016 l 21 l

”Jeg tager 24 timer ad gangen” Sygdom i familien blev for 17 år siden begyndelsen på ”Birthes” årelange og til tider ekstreme alkoholforbrug. I dag er hun ædru men frygter tilbagefald, når efterbehandlingen på Center for Alkohol- og Stofbehandling(CAS) slutter. Af Holger Vincents

Husene ligger langt fra hinanden i sneens hvide klæder, der med nærmest Morten Korchsk idyl får det lille landsbysamfund lidt uden for Roskilde til at fremstå som bagtæppet i et ældre dansk lystspil. Tæt ved parcelhuset står små træer og buske, mens vintergolde marker rækker ud til kanten af horisonten. Dér, i plovsporerne, et stenkast fra hendes egen stue, har ”Birthe” vandret, når hun ville skyde genvej til købmanden, efter manden havde taget bilnøglerne, i et desperat forsøg på at afskære hustruen fra hendes daglige ration på tre til fire flasker vin. ”Når min mand var kørt på arbejde, tog jeg ned i brugsen og købte min vin, og så brugte jeg ellers dagen på at drikke og gemme alkohol alle mulige steder på grunden, så han ikke skulle finde det”, fortæller Birthe, der i mange år har haft et massivt alkoholmisbrug.

Syg datter Siden sidste sommer har Birthe været ædru, men rejsen og kampen mod trangen har været lang for den i dag 62-årige kvinde, der inden derouten havde haft et helt ”normalt” forhold til alkohol. Det spirende misbrug bliver grundlagt i

en periode i slutningen af 1990erne, hvor familiens lille datter i flere år har haft en livstruende diagnose, samtidig med at Birthe selv må slås med gener efter en fejloperation og andre helbredsmæssige problemer. ”Min datter fik en alvorlig sygdom og var i løbet af en periode på ni år ind og ud af sygehuset. Det var en meget traumatisk situation for mig at have et sygt barn og samtidig skulle se i øjnene, at jeg var nødt til at opgive min virksomhed i København, hvis jeg ville passe hende”, forklarer Birthe. Sideløbende med datterens langvarige sygdomsforløb bliver familien yderligere udvidet, men de lange dage alene med børnene alt i mens manden arbejder sætter Birthe under pres og løsningen bliver et enkelt glas rødvin i ny og næ for at afhjælpe angsten og berolige et hårdt prøvet nervesystem. I løbet af to år accelererer alkoholforbruget stille og roligt, alt i mens Birthes familie og nærmeste omgangskreds blot kan se til fra sidelinjen med bekymrede miner. Men på trods af presset fra mand, børn og venner, er Birthe ikke i stand til at holde op med at drikke. ”Jeg var helt ude og skide rent ud sagt. Jeg har ligget i flere timer i grøftekanter, indtil forbipasserende har

Tre til fire flasker vin udgjorde i flere år ”Birthes” daglige alkoholforbrug. Flere gange er hun blevet fundet sovende i grøftekanter efter at være faldet om i en brandert.

”Birthes” kamp mod alkoholen har været lang og opslidende, men efter behandlingen på CAS har hun fået kontrol over sit misbrug.

fundet mig. Jeg har været tvangsindlagt og bæltefikseret af flere omgange efter alkoholpsykoser, hvor jeg kunne finde på at true min mand på livet. Derfor troede hverken min familie eller jeg selv på, at jeg kunne komme ud på den anden side”, fortæller hun.

”Opbevaret” på Sct. Hans I første omgang bliver Birthe henvist til døgnbehandling på Sct. Hans, et forløb hun beskriver som ”ren og skær opbevaring”, og hvor alkoholikeren under weekendopholdene i hjemmet fortsætter sit drikkeri, samtidig med at isolationen fra omverdenen uden for hospitalet forstærker hendes depression. ”Jeg tror ikke på døgnbehandling. Min familie pressede på, men jeg ville ikke. Jeg skal have en behandling som kan integreres i min hverdag, så man ikke bliver isoleret fra den virkelige verden, men får de nødvendige redskaber til at klare sig i den”, siger hun. I den turbulente periode på Fjorden får hendes børn nok og dropper kontakten til deres mor, alt i mens ægteskabet med manden, hun har kendt hele livet også langsomt slår revner. Birthe er nået til en skillevej, hvor valget står mellem at tage sit eget liv, eller tage endegyldig afsked med de mange daglige genstande.

Stærkt beruset og med sin niece i hånden, henvender alkoholikeren sig til Center for alkohol- og Stofbehanding(CAS) i Roskilde. ”Det var ikke andres beslutning men mig egen. Jeg ville gerne nå at have noget ud af mit liv, og derfor valgte jeg selv at kontakte CAS, hvor jeg kom i dagsforløb”, fortæller Birthe.

CAS gav ro I første omgang er beslutningen om at lægge alkoholen på hylden dog ikke mere håndfast, end at Birthe godt kan finde på at drikke engang imellem, dog i langt mindre doser end tidligere. Men ved juletid for lidt over et år siden går det for alvor galt igen og i foråret 2015 ringer en ulykkelig Birthe til CAS. Her får hun tilbudt enesamtaler, som bliver startskuddet på et nyt forløb med det resultat, at hun i dag, efter mange års kamp kan fejre seks måneders ædruelighed. Nu opfordrer hun andre roskildensere med et alkoholproblem til at søge hjælp hos eksperterne i Ringstedgade. ”Jeg ved ikke, hvad jeg skulle have gjort, hvis ikke jeg havde haft CAS, og jeg synes det er trist at der er så mange mennesker, der ikke kender til dem. Jeg har lært rigtig meget af om mig selv og mine drikkemønstre og fra at være fuldstændig manisk, da jeg startede, er jeg i dag langt mere rolig. Jeg har

fået luft for alle mine frustrationer; svigt, sygdom, ikke at kunne få en karriere. Alle de ting der har pint mig”, siger Birthe. At få inddraget hendes mand i behandlingen på CAS via en såkaldt parsamtale har ifølge den i dag tørlagte alkoholiker frigivet en masse indeklemte følelser og gjort ægteskabet stærkere, ligesom hun betegner beslutningen om at kombinere behandlingen hos CAS med AA-møder, som en hjørnesten i forklaringen på, hvorfor hun i dag lever livet tørlagt. ”Jeg har det rigtig godt og er fyldt med energi. Jeg er glad hver morgen, når jeg vågner og har lyst til at gå igang med dagen. Sådan har jeg ikke haft det i rigtig mange år”, siger hun.

Åbenhed giver respekt Birthes vilje til at gøre noget ved sit alkoholproblem er en bedrift hun er stolt af, men også beslutningen om at være mere åben om sit problem - både i forbindelse med de ugentlige møder i AA og over for den øvrige omgangskreds, giver indre ro og styrke til afvise den daglige fristelse, der er for nedadgående, men stadig dukker op med jævne mellemrum. ”For et års tid siden var min mand og jeg sammen med et vennepar, vi ikke havde set i flere år. Da de skulle til at skænke vin op

til mig, sagde jeg pænt nej tak og forklarede dem min situation. Det var første gang, jeg var helt åben over for folk uden for den nærmeste omgangskreds. Både dén aften og i dag bliver jeg altid mødt med stor respekt og ’skide godt, du gør noget ved det’, når jeg fortæller om mit problem”, siger Birthe, der alligevel ønsker at være anonym i denne artikel af hensyn til hendes familie. Med en måned tilbage af anden behandlingsrunde hos CAS ser Birthe positivt på fremtiden. Forholdet til hendes børn er genoprettet, ”uden nag”, og hun har i tilgift fået glæden af at kunne indtage rollen som mormor, ligesom Birthe heller ikke vil afvise at genoptage sit arbejde engang i fremtiden. Lige nu kredser en stor del af tankerne dog primært om, hvad der skal ske, når den ugentlige misbrugsrådgivning når sin afslutning. ”Jeg ved ikke, hvor jeg er om et år, og jeg kan ikke garantere noget. I stedet tager jeg 24 timer ad gangen, for det kan jeg overholde. Jeg er bange for at slippe det anker, som CAS har været for mig, for det er et fantastisk sted. Til gengæld starter jeg på De 12 trin i AA, selvom jeg ikke er religiøs. Man må bare finde sin egen gud”, siger hun. ”Birthe” er et synonym. Redaktionen kender hendes rigtige navn.


l 22 l 26. JANUAR 2016 På billedet ses teamet bag klinikken. Fra venstre: Dorte Thorsen, Jørn Mortensen, Vibeke Dahl, Nicklas Rassing, Ulla Oxe, Niels Martinsen, Simon Hagbarth og Lene Jørgensen.

Én af de jernhårde ladies

Af Natasha Fabricius Baltz

Praktiserende fysioterapeut Dorte Thorsen har i 25 år sammen med sin mand, Jørn Mortensen, været indehaver af fysioterapeut-klinikken i Skomagergade. Snart går Dorte på efterløn og i den anledning er vi så heldige at få indsigt i hendes virke som fysioterapeut, der har været en lang og succesrig rejse.

Glad for sit fag ”Jeg har været utrolig glad for mit fag, lige fra første færd”, lægger Dorte ud, og fortæller med iver i stemmen om sin interesse for fysioterapien og for idrætsskader. ”Interessen for idrætsskader opstod, fordi jeg selv har været meget idrætsaktiv og kommer fra en familie, der altid har dyrket meget gymnastik”, fortæller hun. Dortes karriere startede med en stilling som offentligt ansat på Roskilde Sygehus, hvor hun oplevede en frustration over ikke at kunne færdiggøre sine behandlingsforløb. Patienterne blev hurtigt udskrevet eller flyttet til andre afdelinger, og Dorte oplevede, at hun sjældent nåede at se et resultat af genoptræningen. Hun begyndte derfor at tænke alternativt og besluttede sig for at prøve kræfter

i en privat praksis. Efter fem år som ansat i en klinik, besluttede hun sig for at starte op for sig selv i 1990. Det skulle ikke blive den eneste omvæltning i Dortes liv.

Spottet af Ulrik Wilbek Siden 1986 havde Dorte været tilknyttet den lokale håndboldklub i Roskilde, som fysioterapeut for dameholdet, mens hendes mand var tilknyttet herreholdet. Stille og roligt udviklede det sig til, at Dorte blev tilknyttet ungdomslandsholdet i 1990. På en træningslejr traf hun Ulrik Wilbek, som tilbød hende job som fysioterapeut for A-landsholdet. ”Jeg startede med at sige nej”, griner Dorte og fortsætter: ”Jeg var lige startet som selvstændig på det tidspunkt og syntes ikke, at det harmonerede, fordi jeg skulle være væk mange dage om året”. Efter en uges rejse til Ungarn med landsholdet endte Dorte dog med at følge sine drømme og takke ja til Ulrik Wilbeks tilbud om at blive fysioterapeut for A-landsholdet. ”Efter Ungarn var jeg solgt”, fortæller hun med et smil. Det var en god beslutning for Dorte på flere punkter. Hun rejste med kvindelandsholdet til spændende destinationer, som hun nok

aldrig havde oplevet, hvis hun ikke havde haft ja-hatten på.

Én stor familie ”Den største oplevelse var, da vi vandt OL-guld i Atlanta i 1996, hvor oddsene ikke var med os”, fortæller Dorte. Da landsholdet skulle i omkamp var Anja Andersen forsvundet, fordi hun brændte et straffekast i sidste sekund. Dorte endte med at finde Anja og fik hende overtalt til at komme på banen igen. ”Ét er, at jeg har været fysioterapeut, men der er også meget psykologi i det her”, fortæller Dorte. Hun føler, at hun var en del af holdet og at hele den gruppe, der var tilknyttet landsholdet, gik op i en højere enhed. For gruppen handlede det om at få det bedste frem i spillerne, så de følte sig trygge og i gode hænder på alle planer. ”Det føltes som om, vi var i familie. Vi har været så tætte. Vi har grædt og vi har grinet og vi har skændtes. Der skulle træffes alvorlige beslutninger og jeg har lidt haft en rolle som deres advokat, der skulle passe på dem, så de ikke fik varige mén”, tilføjer hun.

På toppen af Europa For Dorte var en anden

stor oplevelse at komme til Grønland efter, at holdet havde vundet EM for første gang i 1994. Holdet blev inviteret til Grønland, fordi Danmark var på toppen af håndbolden i Europa og derfor også skulle opleve toppen af Europa. ”Det var en stor oplevelse. Vi blev modtaget som konger og dronninger og var på Indlandsisen på hundeslæde og på helikoptertur. Det styrkede holdet at have sociale oplevelser sammen og det var dejligt at se Ulrik i en anden sammenhæng end den professionelle”, fortæller Dorte.

De advarede os Gennem årene har Dorte arbejdet sammen med sin mand og dét var der mange, der advarede dem mod. ”Vi har aldrig fortrudt det! Vi har været ligeværdige, kunnet dele ansvaret og har kunnet supplere hinanden. Det har været en stor fordel og vi har besluttet fra dag ét, at vi ikke skulle gå på arbejde med uoverensstemmelser i privatlivet. Det må ikke smitte af på arbejdspladsen. Vi har været gode til at overholde det”, fortæller hun med et smil.

Planer for fremtiden Det er blevet tid til at gå på efterløn, så nu skal Dorte have mere tid til sig selv

Dorte Thorsen har som fysioterapeut haft en lang og succesrig rejse.

og dyrke nogle af de interesser, der ikke har været tid til i det travle liv. Dorte holder af at rejse i Italien og vil gerne lære italiensk. Hun vil også gerne være en haj til IT og især til billedbehandling, så hun kan lave bøger. Dorte har to kunstige hofter, der skal holdes ved lige og det bliver de, når hun cykler med sin mand i de italienske alper, står på

ski eller dyrker sport på La Santa. Hun ser frem til en velfortjent pause, hvor hun kan forkæle sin ældre mor, dyrke sine interesser, have mere tid til veninder og familie samt kæmpe endnu flere kampe i Zonta, som hun helhjertet arbejder for. ”Det har været 25 rigtig dejlige år, med de kampe, der nu engang har skullet kæmpes”, slutter Dorte af.

Reception ved overdragelse af klinik Fredag den 29. januar holder klinikken reception i Skomagergade 15, 2. Tv. i Roskilde. Denne dag siger Dorte farvel og byder samtidig de nye ejere af klinikken, Lene Jørgensen og Simon Hagbarth velkommen. Lene og Simon har været i klinikken gennem mange år og Dortes mand, Jørn Mortensen, fortsætter ligeledes i klinikken sammen med resten af personalet. Ved samme overdragelse, skifter klinikken navn til RO´s Fysioterapi.

”Spar op til 1.370 kroner årligt ved udskiftning af din gamle cirkulationspumpe”

VI SAMARBEJDER MED ROSKILDE FORSYNING UNDER FJERNVARME ORDNINGEN.

THORSEN & PETERSEN Kvalitet til dine VVS installationer siden 1995

AUT. VVS-INSTALLATØR & KLOAKMESTER

TJÆREBYVEJ 61 C • TJÆREBY • 4000 ROSKILDE • TLF. 46 36 25 32 • WWW.TP-VVS.DK


26. JANUAR 2016 l 23 l

SPAR0 50,0 Pr. pose GRÅ PETER LARSEN KAFFE 400 gr. <Max 5 poser pr. kunde.

20

00

delikatesse STORT UDVALG I HJEMMELAVEDE RØGVARAR Vores hjemmelavet bacon og hamburgerryg er lavet af 1. klasset Frilandsgris der er anbefalet af Dyrenes beskyttelse. Kødet bliver nænsomt saltet i saltlage og IKKE pumpet med vand. Derefter bliver det røget over bøgeflis i vores egen rygeovn. Dette giver en høj kvalitet og en stor smags oplevelse.

Kom ind i butikken og se på de lækre varer!

HEINEKEN ELLER ROYAL Prisen er plus pant.

12 då

ser

39

2010 Italien

slagter

95 SLAGTER FREDAGS MENY

2 stk. bøffer • 2 stk. kartofler • 1 stk. salat • 1 stk. 230 ml. Eriks Sauce.

ØKOLOGISK GURKEMEJE

10

KARTOFLER

7

50 gr.

1 kg.

Alle tilbud GÆLDER fra . tirsdag d. 26 ag ed fr ED M TIL OG ar nu ja . 29 D.

39

95

FALESCO VITIANO UMBRIEN 2010

00

r kun 8 e d l Gæ kl. 10-1 ag fred

100

00

KOTELET MARKED

Svinekoteletter, Fadkoteletter eller Skaftekoteletter. 900-1100 gr.

alg Frit v kke pr. pa

49

00

SPAR 50,00

95

Meny Svogerslev Svogerslev Hovedgade 78, 4000 Roskilde Åbningstider: Man.-fre. 8-21 lør. 8-21 søn. 8-21 • T. 46 38 30 32

MØD OS PÅ FACEBOOK OG GIV OS ET LIKE. SÅ MODTAGER DU GODE NYHEDER OG STÆRKE TILBUD

Der tages forbehold for fejl og udsolgte varer.


l 24 l 26. JANUAR 2016

Roskilde Rundt

2 x 50 års fødselsdag hos Roskilde Cykelcenter Tvillingerne Carsten og Flemming Nielsen fik masser af gæster i sidste uge, da de holdt reception i anledningen af deres runde fødselsdag. Hele butikken var fyldt til randen af familie, venner, kunder og forretningsforbindelser. De to “unge” herre er tredie generation og er nærmest blevet flasket op af deres far Peter, der stadigvæk er aktiv i butikken.

ET

27 virksomheder blev præsenteret som årets gazeller ved Nytårskuren Formanden for Erhvervsudvalget og borgmester Joy Mogensen præsenterede i samarbejde med ErhvervsFORUM årets gazelle-virksomheder i en stopfyldt kantine på Roskilde Kommune. I dagens anledning fik gæsterne et par underholdende indspark fra blandt andre Børsens chefredaktør Niels Lunde samt iværksætter og tv-vært fra Vild med Dans Andrea Elisabeth Rudolph.

SMUKT

SMIL

ER DET PÆNESTE SMYKKE

VI LAVER: • Helproteser • Delproteser • Stål unitor proteser • Immidiat proteser, indsættes straks efter tandudtrækning • Tryklåsproteser, knappes fast til naturlige eller kunstige tandrødder • Tandproteser efter foto af deres naturlige smil

• Naturtro proteser, individuel indfarvning af tænder og tandkød • Proteser med blødt underlag • Omstilling og renovering af proteser • Tilpasning og justering af ældre tandproteser • Eget laboratorium • Hygiejnerådgivning • Gratis undersøgelse og behandlingsforslag • Finansieringsmuligheder.

Buksevand

23 elever fra 8.C på Klostermarkskolen har været på filmlejrskole på Station-Next i Hvidovre, og resultatet blev filmen ’Buksevand’. PR-medarbejder Signe Alberte Krogh interviewede efterfølgende flere af eleverne om skabelsesprocessen og det færdige resultat. ”Jeg syntes det færdige produkt er virkelig godt,

meget bedre end jeg havde forventet, jeg havde slet ikke regnet med det vil se så professionelt ud!” udtaler fotografen Frederikke. Også kostumieren Victoria er godt tilfreds.

VVS Arbejde • Fjernvarme • Gas

kedler kedler • Bio kedler • Solvarme • Badeværelser • Olie

Jens, indehaver

Hjördis, Klinisk tandtekniker Brian, Klinisk tandtekniker

Klinisk tandteknikker

H. Jens Jacobsen · Algade 63 C, 4000 Roskilde, 46 37 38 02 www.tandproteser-roskilde.dk

KONSULTATION Mandag til fredag kl. 9 -16 dog onsdag kl. 9 -18 - Eller efter aftale

Vi kommer til aftalt tid

VVS Firmaet

Rønnevej 5 · 4060 Kirke Saaby Telefon 70 22 02 01 www.jespers.dk www.jespersvvs.dk

”Jeg syntes virkelig det er blevet godt, hele filmen hænger helt vildt godt sammen. Og så har vi jo nogle sindssygt gode skuespillere, så det er gået meget over mine forventninger”, siger hun. Klassen flyttede ind i filmstudierne i Hvidovre i flere dage, hvilket de fleste havde gode erfaringer med. ”Det har været hyggeligt, når det er vi kan rende rundt imellem studierne, når vi ser film om aftenen, og hygge på værelserne”, fortæller Andrea – og Sophie er enig: ”Det har været vildt hyggeligt. Vi har haft det sjovt og selvfølgelig hårdt, fordi man hele tiden er på og har noget at lave konstant. Man står aldrig stille, og der er ikke mange pauser” siger hun.


26. JANUAR 2016 l 25 l

Frem o tilbu ver gæ lder d sa v FRA is all vores FRE ered D AG e Åbent alle dage

8-21

DET ER BILLIGT

Sanex

Scoop, Fun One eller Rynkeby

50-300 ml. Deo, håndsæbe, showergel, shampoo eller håndcreme.

50 cl.-1 ltr. Fl. varianter

3 stk.

2 stk.

25,-

25,-

Pr. stk. op til 15,95

DET ER BILLIGT VI FEJRER NY AVISSTART

Gl. dags eller wienerfastelavnsboller

Vej-selv-slik fredag 29/1

Pr. stk.

Pr. 100 g.

Med hindbær eller creme

DET ER BILLIGT

5

5,-

95

Tilbuddene gælder til og med fredag den 29. januar 2016

Stationscentret 12, Roskilde · Tlf. 46 38 10 00

/

Ros Torv 41, Roskilde · Tlf. 46 33 90 00


l 26 l 26. JANUAR 2016

Ærlig Theil: Jeg har ikke været dygtig nok og Jan Kristiansen og FC Roskildes cheftræ- sen så tænkte man, nu kan det ner tager ansvaret for ikke gå galt. Men vi glemte ved vores organiefterårets svingende dyderne sation og vores aftaler. Det skal selvfølgelig ændres og resultater. Især spildet bliver det også”, fortalte systemet har drillet Anders Theil. klubbens taktiske Famlende spilsystem styrmand. Inden cheftrænerens indAf Holger Vincents

Alt i mens byens fodboldfans for så vidt stadig befinder sig i vintermånedernes sædvanlige dvaletilstand, hvor 1. division er sat på pause og frosten ligger tungt på Ørneredens græstæppe, brugte FC Roskilde stilstanden til at invitere inden for til en såkaldt spørgetime for tilhængere og presse. Her benyttede klubbens cheftræner, Anders Theil, lejligheden til at udlægge en pæn portion selvransagelse, midtvejs i en sæson, hvor imponerende resultater mod Superligaklubber i pokalturneringen ikke har udmøntet sig i en stabil formkurve i 1. division. ”Jeg har ikke været dygtig nok i den sidste halvsæson. Efter det forrygende forår vi havde, så tror jeg, at jeg kom til at hvile på laurbæerne og glemte, hvad der gør os gode. Vi fik Mikkel Thyge-

læg havde klubbens bestyrelsesformand Bo Tue Knudsen formanet til besindighed i forhold til Superligadrømmene der, ifølge formanden, tidligst kan komme på tale om ”2-3 år”, samtidig med at han betonede nødvendigheden af at holde fokus på at udbygge organisationen omkring holdet i et tempo, hvor budgetter og faciliteter kan følge med. Både Knudsen og Theil gav udtryk for, at Lars-Christian Brasks udmeldinger om Superligadeltagelse har besværliggjort de nødvendige spillerindkøb, der skal til for at understøtte klubbens offensive koncept. ”På grund af en manglende kantspiller, kom jeg også til at famle lidt i forhold til vores spilsystem. Jeg syntes ikke, vi skabte nok i vores 4-3-3, samtidig med at modstanderene kom for let til deres mål. Så gik vi over til 3-5-2, men kampene har vist, at det skal vi ikke

FC Roskildes cheftræner Anders Theil(th) og formand Bo Tue Knudsen(midten) afviser at Superligadeltagelse ligger lige om hjørnet.

i Roskilde. Mod Superligaholdene i pokalturneringen var det en god idé, men i 1. division hvor vi skal dominere kampene, fungerede det ikke”, forklarede cheftræneren. Men også efterårets uro omkring FC Roskildes organisation blev vendt under spørgetimen, hvor blandt

andet en Paperboy-læser via Facebook spurgte til Bo Tue Knudsens dobbeltrolle som hovedaktionær og bestyrelsesformand. ”Uanset hvilken type virksomhed vi taler om, så arbejder man ikke med udgangspunkt i ejerforholdene, men ud fra en fælles målsætning, og dernæst

hvordan man skaffer kompetencerne til at nå den målsætning”, sagde Bo Tue Knudsen, inden bestyrelsesformanden pure afviste, at de nye pligter har skulle have ændret hans arbejdsgang i klubben. ”Jeg har ikke ændret mig i forhold til, hvordan jeg arbejder for den her klub.

Dét det handler om for mig er, at jeg brænder for det her projekt. Jeg gør det fordi det er sjovt, og fordi der er nogle fede mennesker i klubben. Alle der kender mig ved godt, at det er dét jeg står for”, sagde Bo Tue Knudsen.

Seks timers Maraton-spinning Vindinge IF’s Motionscenter og Red Barnet giver dig nu mulighed for at give din kondition fuld pedal. Af Tomas Skov

Nu har du mulighed for seks timers såkaldt ”indoor cycling” maraton, hvor man som deltager betaler for

at køre med. Desuden vil sponsorer så betale 2 ører pr. kilokalorie, du forbrænder. Det samlede beløb går herefter ubeskåret til Red Barnets lokalafdeling i Roskilde. Men bare rolig – det foregår som en holdstafet, således at du deler spinning-cyklen med en makker, så I kan skiftes til at stå i pedalerne. Med mindre du altså insisterer på, at udstå strabadserne på egen hånd. Det foregår lørdag den 30.

januar i tidsrummet 8:30 til 14:30. Tilmelding kan ske på VIF’s hjemmeside. Endvidere er der åbent hus fra kl. 13-15, hvor Red Barnet indsamler legetøj og børnetøj. Samtidig er der mange aktiviteter for dem som gerne vil være lidt sundere, som fx mulighed for at få målt sin kropsalder og kondital.

Du kan svede for et godt formål i VIF lørdag den 30. januar.

Roar Atletik hev medaljer hjem Flotte resultater for Roar Atletik ved de østdanske indendørs ungdomsmesterskaber, der blev afholdt i weekenden den 23. og 24. januar i Ballerup Superarena. Selv om Roar Atletik er er en mindre klub, formår klubben i kraft af et godt sammenhold at skabe flotte resultater. Selv om der kun var fire atleter med fra klubben, kunne de hjemtage tre

medaljer til Domkirkebyen. Andreas Sørensen vandt guld i trespring i drenge 16/17 år, Yannick Okpara vandt sølv i 200 meter drenge 16/17 år og ikke mindst Frederik Rasmussen vandt bronze i 60 meter i drenge på 11 år. Den fjerde atlet fra klubben, Theodor Hennecke, fik en flot finaleplads og blev samlet nr. 6 i kuglestød i drenge 12 år.

Andreas og Yannick vandt guld og sølv.

Frederik (yderst til højre i 60 meter) vandt bronze.


26. JANUAR 2016 l 27 l

* , NG 5 I L 9 A T 9 E . B D 4 U N for over 19.000 kr. Ekstraudstyr U K

– du betaler kun 7.000 kr.

OPEL PRIVATLEASING

NU MED HALV UDBETALING FORD FOCUS TITANIUM FRA

Gælder med kun i maj! Ford Focus Titanium to ekstra udstyrspakker for kun 7.000 kr. mere.

243.730 kr.

Nu sænker vi udbetalingen på Opel Privatleasing til det halve. Det gælder for den opgraderede Astra Plus,

Titanium pakke 2: 17” alufælge, LED kørelys foran LED baglygter bybilen Mokka eller den nyeog rummelige Corsa, der nu kommer ned på niveau med ADAM på 4.995 kr.* Den samt mørktonede ruder. Audiopakke 2: Ford Navigation med DAB+, månedlige leasingydelse starter ved 1.895 kr.* for Corsa. Alle vores leasingaftaler er baseret på FDM’s leasSYNC II og 8” touchscreen. Få alt dette ekstraudstyr med tryghed. til kun Kom ind og lad os få en snak om Privatleasing, der er til at ingkontrakt, der giver dig størst mulig 7.000 kr. – spar over 12.000 kr. - hos Opel. betale

opel.dk *Inkl. levering, serviceaftale og vejhjælp, ekskl. grøn ejerafgift, forsikring og evt. ekstraudstyr. Førstegangsydelse 4.995 kr. Løbetid 36 mdr. 15.000 km/år. • 1.895 kr./md. gælder Corsa Enjoy 5dr 1.4 75hk med totalomk. i perioden 74.115 kr. • 1.995 kr./md. gælder ADAM Jam 3dr 1.2 70hk med totalomk. i perioden 77.715 kr. • 2.795 kr./md. gælder Astra Enjoy 5dr 1.4T 140hk med totalomk. i perioden 106.515 kr. • 3.295 kr./md. gælder Mokka Enjoy 1.4T 140hk med totalomk. i perioden 124.515 kr. • Betinget af kreditgodkendelse. Gælder indtil 31. maj 2015. Bilerne er vist med ekstraudstyr. Brændstofforbrug v. bl. kørsel: 16,7-27 km/l, CO2-udslip: 99-139 g/km. Energiklasse:

Gunner Due Biler ford.dk

- vi plejer både kunder og biler

Carsten

A+

Christian

B

Henrik Carsten

RasmusChristian

RasmusHenrik

- ErhvervMartin - Erhverv Ole -Martin Erhverv

Københavnsvej 148 • Roskilde • 46 75 69 00 www.gunnerdue.dk

16,4 – 26,3 km/l, CO2 98 – 140 g/km. Ford Focus Titanium fås fra kr. 243.730. Ekskl. levering (3.880 kr.) og ekskl. evt. metallak. Tilbuddet omfatter ikke diesel motor med ECOnetic teknologi.


l 28 l 26. JANUAR 2016

Forlæng din bils levetid - det kan godt svare sig!

Hvorfor

mon de stadigvæk holder?

Kan det hænge sammen med, at de er serviceret på et autoriseret værksted? Dit autoriserede værksted giver dig et stempel ved hvert serviceeftersyn, der både giver dig sikkerhed for garanti og en lang levetid + en bedre brugtvognspris, når du sælger din bil igen. Vi bruger kun originale reservedele, som vi kan stå 100% inde for. Når der kommer nye elektroniske opdateringer fra bilproducenterne, så har vi også selvfølgelig styr på det!

BMW

Service partner RESERVEDELE

Gunner Due Biler A/S www.gunnerdue.dk

Arne Stubbe Automobiler A/S www.stubbe.dk

Service partner

Jens Winther Automobiler & MC ApS www.jenswinther.dk

Roskilde Bilcenter A/S

www. skoda-roskilde.dk

Vejlebo & Winther ApS

www.peugeot.dk/roskilde/


26. JANUAR 2016 l 29 l

Renault CAPTUR Limited version INTENS Mere intens end nogensinde

204.900 kr.

Fra Renault CAPTUR fra 161.900 kr.

Renault CAPTUR Intens – limited version med unik lakering og udstyr – begrænset antal Nu kommer vores populære Renault CAPTUR i den mest veludstyrede version nogensinde – Renault CAPTUR Intens. Inkluderet i prisen er en lang liste af eksklusivt udstyr såsom 17" alufælge, ekstratonede sideruder bag, den unikke røde og sorte lakering, metallak Rød "Flamme" samt det stilfulde "Outdoor" indtræk. Denne version er kun fremstillet i 200 eksemplarer og er dermed helt sin egen, så skynd dig hen til din Renaultforhandler og oplev den mest intense Renault CAPTUR. ENERGIKLASSE Brændstoføkonomi 18,2-27,0 km/l, CO2-udledning 95-125 g/km. Alle priserne er vist ekskl. leveringsomkostninger 3.880 kr. Bilen kan være vist med ekstraudstyr. Gælder så længe laver haves.

Renault.dk

stubbe.dk be.d MÅLØV: Måløv Byvej 7 · 2750 Ballerup · Tlf. 44 97 21 70

Åbent mandag - fredag kl. 7.30-17.30, lørdag lukket, søndag kl. 11-16

ROSKILDE: Betonvej 2 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 33 04 00 Åbent mandag - fredag kl. 7.30-17.30, lørdag lukket, søndag kl. 11-15


l 30 l 26. JANUAR 2016

PRAKTISK MIKROBIL FRA KUN 89.990,-

SPÆNDT OP MED LIR FRA KUN 139.990,-

NY CITROËN C4 CACTUS SUZUKI348 CELERIO. 169.990,LITER PRAKTISK MIKROBIL FRA FÅS KUNFRA 89.990,-

SUZUKI SWIFT STYLE. SPÆNDT OP MED LIR FRA KUN 139.990,-

Op til 27,8 km/l Aircondition er standard ■ Bluetooth er standard

Bagagerum på 254 liter Op til 400 kg på krogen ■ 5 brede døre og 5 pladser

Op til 27,8 km/l Aircondition er standard ■ Bluetooth er standard

Kampagnemodel med ■ Dualjet-motor med 90 hk ■ Alligevel 23,3 km/l masser af CITROËN udstyr C4 PICASSO 5 SÆDER ■ AC, indtræk med læder, ■ Usædvanligt meget FÅS FRA 269.990,alu-fælge etc. køreglæde ■

537 LITER

ALLE GODE GANGE FIRE ALLE GODE GANGE FIRE

Bagagerum på 254 liter Op til 400 kg på krogen ■ 5 brede døre og 5 pladser

Kampagnemodel med masser af udstyr ■ AC, indtræk med læder, alu-fælge etc. ■

Dualjet-motor med 90 hk Alligevel 23,3 km/l ■ Usædvanligt meget køreglæde ■ ■

tarte årets bilferie, er bag rattet af en ny Citroën. Den kører langt på SUZUKI VITARA. ørekomfort til deSUZUKI langeS-CROSS. stræk. Alle vores kampagnemodeller har f.eks. SKARP FAMILIE-CROSSOVER FRA KUN 196.990,ÆGTE SUV FRA KUN 191.990,og vi har markeret deres bagagevolumen for at vise, at det stilsikre god plads til alt og alle. Læg vejen forbi Citroën og oplev vores mange

TIL ROOM SERVICE 30.-31. MAJ KL. 11-16 Lang som en stationcar Høj som en SUV ■ Stærk og økonomisk

Op til 1.500 på krogen Højeste sikkerhed ■ 120 hk benzin eller diesel

■ Lang som en stationcar ■ Op til 1.500 på krogen SUZUKI. USÆDVANLIG MEGET BIL FOR PENGENE ■ Høj som en SUV ■ Højeste sikkerhed

Nyt avanceret sikkerhedsudstyr ■ Nyt infotainmentsystem ■ 120 hk benzin eller diesel ■

Benzin op til 18,9 km/l Diesel op til 25,0 km/l ■ AllGrip 4-hjulstræk fra kun 30.000,■ ■

Nyt avanceret ■ Benzin op til 18,9 km/l ■ Diesel op til 25,0 km/l sikkerhedsudstyr ■ Stærk og økonomisk hk benzin eller diesel ■ Nyt infotainmentsystem ■ AllGrip 4-hjulstræk Hos Suzuki tilbyder vi usædvanligt meget■bil120 for pengene. Vi har masser af plads til familien. Kort sagt: Vores modeller dækker noget for enhver smag og til forskellige behov – uanset om man både stort og flot, og småt oghk godt. Komeller forbidiesel os og få enfra kun 30.000,■ 120 benzin er på jagt efter masser af km på literen, masser af køreglæde,

prøvetur i den model, der passer bedst til dig og dine ønsker.

SUZUKI. USÆDVANLIG MEGET BIL FOR PENGENE

rændstofforbrug v./bl. kørsel 15,6-33,3 km/l. CO2 79-148 g/km. De angivne priser er ekskl. lev. 3.780,- og gælder ved køb inden 31.07.2015. Tilbud Hos Suzuki tilbyder vi usædvanligt meget bil for pengene. Vi har masser af plads til familien. Kort sagt: Vores modeller dækker ndringer og for trykfejl. noget enhver smag og til forskellige behov – uanset om man både stort og flot, og småt og godt. Kom forbi os og få en er på jagt efter masser af km på literen, masser af køreglæde,

prøvetur i den model, der passer bedst til dig og dine ønsker.

A Celerio 1.0 Dualjet: 27,8 km/l, CO2 84 gram/km. A Swift Dualjet og Celerio: 23,3 km/l, CO2 99 gram/km. Suzuki Swift: 20,0 km/l, CO2 116 gram/km. Vitara Diesel: 23,8-25,0 km/l, CO2 106-111 gram/km. A S-Cross S-Cross og Vitara Benzin AllGrip: 17,5 – 17,9 km/l, CO2 130 gram/km. Brændstoføkonomi er i hht. EU-norm. Priserne er ekskl. lev. omk. samt evt. metallak og og Vitara Benzin: 18,2 – 18,9 km/l, CO2 123-127 gram/km. B to-farvet lak. Foto kan vise udstyr, der ikke er standard. Der tages forbehold for trykfejl. ++

+

A Celerio 1.0 Dualjet: 27,8 km/l, CO2 84 gram/km. A Swift Dualjet og Celerio: 23,3 km/l, CO2 99 gram/km. Suzuki Swift: 20,0 km/l, CO2 116 gram/km. Vitara Diesel: 23,8-25,0 km/l, CO2 106-111 gram/km. A S-Cross S-Cross og Vitara Benzin AllGrip: 17,5 – 17,9 km/l, CO2 130 gram/km. Brændstoføkonomi er i hht. EU-norm. Priserne er ekskl. lev. omk. samt evt. metallak og og Vitara Benzin: 18,2 – 18,9 km/l, CO2 123-127 gram/km. B to-farvet lak. Foto kan vise udstyr, der ikke er standard. Der tages forbehold for trykfejl. ++

+

KØBENHAVNSVEJ 154 • TELEFON 46 38 00 40 • WWW.ANDERSENBILER.DK

Bob

Gorm

Michael

Sabino


26. JANUAR 2016 l 31 l

Digitalisering af Roskilde Klosters arkiv Af Per Steenholdt

På Roskilde Klosters hjemmeside, har man i allerede fra januar 2015 kunne læse følgende: ”En gruppe ildsjæle bestående af Per Bay Lund, Jakob Zeuner og Per Steenholdt har fuldstændig gratis og på frivillig basis sat sig for at hjælpe klosteret med en digitalisering og registrering af klosterets store samling af gamle kort og bygningstegninger. Samlingen, der rummer kort, matrikelkort og bygningstegninger tilbage fra begyndelsen af 1700-tallet, har stor historisk betydning og har meget stor lokalhistorisk interesse. Gennem en digitalisering vil det blive muligt for både faghistorikere og lokalhistorisk interesserede umiddelbart at kunne tilgå materialet i en professionel digitalisering”. (Citat fra Roskilde Kloster hjemmeside forfattet af: Klosterforvalter Søren Lyder Jacobsen)

Arbejdet med digitaliseringen startede d. 15. januar 2015, da gruppen oprettede et midlertidigt atelier i klostrets hjørnestue med Per Lund som fotograf. Her arbejdede han sig, med fuldt professionelt udstyr, de næste par uger gennem samlingerne. Arbejdet med fotografering og digitalisering er overstået for længst og kvaliteten er imponerende. Jakob Zeuner og deres undertegnede fortsatte arbejdet med den efterfølgende omfattende og tidskrævende sortering, registrering og beskrivelse af de enkelte og kort og tegninger til en kommende database. Billedteksten giver en prøve på, hvilke oplysninger kort og tegninger er forsynet med i det omfang, det har været muligt. Dette arbejde er nu også snart tilendebragt. Det er kommet så langt, at der er fremstillet en testversion af databasen, der omfatter mere end 99% af materialet. Projektet henvender sig naturligt nok til personer med særlig interesse for Roskilde Kloster, men der er så afgjort også små og store overraskelser for de, der interesserer sig for Roskilde generelt. Det viste kort er et eksempel på det. Man skal ikke lade sig forvirre af, at

Cart over det Høy Adelige Jomfrue-Closters Hovedmark til Roeskilde. Tegnet af Heinrich Lund 1775. Størrelse 48x36 cm. Fremstillet på bøttepapir med tusch/akvarel. Tilføjet noter 1780.

nord er mod venstre og Algade helt til højre. Den centrale del af kortet er nu Klostermarken, Berte-Margrethes Anlæg og Folkeparken. Af overraskelser kan nævnes, at klosterets jord mod vest ne-

Har du forslag til udvikling af nationalparken?

Forslag kan indsendes frem til d. 18. april 2016 og vil indgå i vores arbejde med den samlede plan for nationalparkens virke.

derst på kortet fra 1775 grænser op til ”Trægaards Stræde” (Det stræde, som i mange år herefter kommer til at bære navnet Sankt Agnes Stræde). Navnet ”Trægården” må derfor være ældre end de fleste har antaget,

”de fleste” omfatter dog ikke Mette Høj fra Roskilde Museum og den bogaktuelle Jakob Zeuner, men det og navnets oprindelse er en helt anden historie.

50 års jubilæum Vi har rundet et skarpt hjørne - med klinikdrift i 2 generationer - siden 1965! Det skal fejres med

reception på klinikken Fredag 29. januar kl. 15.00 - 17.00 - med et glas og lidt godt til ganen Mail dit bidrag til npskjold@danmarksnationalparker.dk eller send det til Nationalpark Skjoldungernes Land, Ledreborg Allé 2B, 4320 Lejre. Se vores ideoplæg om nationalparkplanen på www.nationalparkskjoldungernesland.dk. Trykte eksemplarer kan hentes på biblioteker og rådhuse.

Tandlægerne i Centrum v. Tandlæge Lars Weltzer • Algade 5 • 4000 Roskilde

Ring 46 35 12 43 eller book på tandicentrum.dk


l 32 l 26. JANUAR 2016

GOLD

RUSH 28. JANUAR

Sælg hvad som helst af guld, samt ure på auktion og få 50% rabat på sælgersalæret. Velkommen til en dag i auktionshuset med glimrende hygge og vurdering af dine skinnende skatte. Tilbuddet gælder kun d. 28. januar, hvor du kan indlevere smykker af eller med guld, guldmønter, guldbarrer og andre guld- eller guldbelagte genstande, samt ure af alle kvaliteter. LAURITZ.COM ROSKILDE

Store Hedevej 4· 4000 Roskilde · 4674 4040 roskilde@lauritz.com· M-F 10-18· L 10-14

NB: Normalt sælgersalær er på 15% af hammerslaget. Hammerslagsgebyr på DKK 150 bliver pålagt salget.


26. JANUAR 2016 l 33 l

Foredrag om Fyrkat Den cirkelrunde borg øst for Hobro er hovedemnet, når Nationalmuseets inspektør lægger vejen forbi Roskilde Bibliotek. Roskilde Museumsforening inviterer til foredrag om Fyrkat – en borg fra Harald Blåtands tid. Øst for Hobro, oven for Onsild Ådal ligger Fyrkat, en blandt flere særegne borge opført i anden halvdel af 900-årene. Inden for den cirkelrunde vold lå

en nøje planlagt karrébebyggelse og udenfor lå den tilhørende gravplads. Der er ikke som ved Aggersborg i Nordjylland og Trelleborg på Sjælland spor af ældre bebyggelse. Fundene må alle høre til borgen, og de giver et indblik i borgens liv.

De kendte ringborge ligger spredt over Danmark næsten som et synligt bevis for, at Harald Blåtand vandt sig hele Danmark. Det er Nationalmuseets inspektør Anne Pedersen der holder foredraget tirsdag den 2. februar kl. 19:30 i foredrags-

salen på Roskilde Bibliotek. Foredraget er gratis for medlemmer af Roskilde Museumsforening og Historisk Samfund for Roskilde Amt. Det er museumsinspektør Anne Pedersen der fortæller om den gamle borg.

FRIVILLIGCENTER ROSKILDE Fællesannoncering fra de frivillige sociale foreninger Oplev glæden ved frivilligt arbejde

Bliv frivillig følgeven Åbent hus

Torsdag d. 4. feb. Kl. 15 -18. Byens Hus, Stændertorvet

24 45 97 56

Vi har brug for dig

Er du god til at tale med unge? Så er headspace måske stedet for dig! Vi søger frivillige rådgivere, der har lyst og evne til at føre personlige samtaler med unge i alderen 12-25 år. Mange unge kæmper med udfordringer i deres hverdag. Det kan være alt lige fra kærestesorger, mobning eller mindreværd til ensomhed, eksamensangst eller problemer i hjemmet.

HJÆLP! Du får ingen løn – men du vil blive elsket Vi søger frivillige til bl.a. praktisk hjælp og informationsarbejde Kontakt Jørgen: JB@jboesgaard.dk 21 75 92 27

Du kan være med til at gøre en forskel! I headspace bliver du en del af et større frivilligt fællesskab og får mulighed for at udvikle dig fagligt gennem bl.a. temaaftener og supervision. Er du interesseret i at høre mere, så kig forbi Basgange 5 i Roskilde eller kontakt frivilligkoordinator Sif Thordis på 53 61 04 54 / sts@headspace.dk Du kan også læse om headspace her: www.headspace.dk/roskilde

17. feb. kl. 14:00 Foredrag v/Erik Lindgren ”I Dronningens tjeneste” 2. marts kl. 14:00 Foredrag v/Henrik Brogaard Den 3. alder- ”Guldalderen” 16. marts kl. 14:00 Organist Claus Heilmann: ”På sangens vinger” Vindingevej 32

- Hver 7. dansker rammes af blodprop eller en blødning i hjernen. - Hjerneskade er en af de hyppigste dødsårsager i Danmark - Hjerneskade kan forebygges ved bl.a. motion, og ved at spise mindre salt

www.seniortraefroskilde.dk

9. februar, kl 18.30-20.00 Scandic Hotel, Nørretorv 57, 4100 Ringsted Der bydes på sandwich, kaffe, the og sodavand. Pris: kr. 25,Tilmelding senest 29. januar. Sms til 2064 7647, eller mail

vestsjalland@epilepsiforeningen.dk

Roskilde afdeling

Vi glæder os til at høre fra dig!

Vidste du at...

Ledende overlæge Kern Olofsson, Filadelfia, fortæller om behandling af epilepsi med medicinsk cannabis

Vil du vide mere? Kontakt formand Anders W. Johansen: 2011 1481 eller klik ind på: www.roskilde-lejre.drk.dk

Indkøbsbus Roskilde 3. feb. kl. 13:00 SeniorBio præsenterer: ”Himlen findes virkelig”

Aktiviteter Bestyrelsesarbejde Besøgstjeneste Kurser Kvindenetværket MFI, Midlertidige forældremyndighedsindehavere for uledsagede flygtningebørn Nørklerne Røde Kors Butik Samaritter Skoletjenesten Spiseklubber Sygehusbesøgstjenesten Værket, netværk for voksne Vågetjenesten

Hør om behandling med cannabis

Bliv frivillig så det batter! I projekt Indkøbsbus –Roskilde. Du kan møde vore kunder på Ro’s Torv mandag og torsdag – hvor du hjælper dem med at købe ind. Fordele: - Bestem selv hvor tit - Der er et vagtskema - Mød nye mennesker - Hyggeligt samvær - Ture f.eks. Bakken/ Tivoli

61 11 58 03 ☎ Ruth Baden Ekelund Hellere i dag end i morgen - Vi har brug for dig!

Vi mangler frivillige

Giv dit liv et frisk pust - bliv skoleven

Vi holder info-møde på Tjørnegårdsskolen onsdag den 3. februar kl. 16.00. Alle er velkomne. Læs mere på www.skolensvenner.dk Yderligere oplysninger om foreningen fås hos: lh@skolensvenner.dk samt på ch@skolensvenner.dk eller på mobil: 42 92 05 92

61 99 28 20 roskilde@voksenven.dk

Københavnsvej 73, 25 52 73 16

2 års fødselsdag Lørdag d. 20/2 2016 kl. 10 – 14 Modeshow kl. 12 og 13 Modeshow-tøjet sælges ÷20% Vi har kaffe på kanden Tak til vores kunder og givere På gensyn

Frivilligcenter Roskilde er en platform for frivilligt socialt engagement.Vi kan bl.a. hjælpe med at finde en forening, hvis du har fået lyst til at engagere dig som frivillig. www.frivilligcenter-roskilde.dk

21 16 90 26

Lammegade 36, st.tv. Åbent man-tors kl. 10-14


l 34 l 26. JANUAR 2016

KULTURKALENDER 2016 JANUAR

BIKSTOK 30. JANUAR

Alternativet starter i Roskilde Der er stiftende generalforsamling i Roskilde Lokalforening for partiet Alternativet tirsdag den 9. februar kl. 18:30-21:30 i den gamle rådhussal i Byens Hus i Roskilde.

Røde kors Roskilde Afdeling Herved indkaldes til

ordinær generalforsamling Onsdag den 17. februar 2016 kl. 19.00 i Røde Kors’ mødelokale, Helligkorsvej 4C 4000 Roskilde

TIRSDAG 26. JANUAR

Drop in – baby- og børnesvømning For 0-2årige. Holdet er drop-in, og det er ikke nødvendigt med tilmelding før. Pris 96 kr.. pr. gang alt inkl.

fastelavnsklip. Når kreaeksperten Sanne viser, hvad man kan lave med pap, lim og andre materialer. For børn fra 6 år. Gratis adgang. Ingen tilmelding. Jyllinge Bibliotek kl. 10-12

FRIVILLIG PÅ FIJI – FOREDRAG

BIKSTOK

Iben Grundtvig har tilbragt fire måneder som frivillig på Fiji for at lære mere om hajer og hjælpe de truede hajarter omkring Fijiøerne. Gratis adgang. Ingen tilmelding. Scenen på Roskilde Bibliotek kl. 17.30-18.30

10 år er der gået siden debut-succesen ”Over stok og sten”, men i foråret sluttede ventetiden med ”Uranium”. Entré. Pris i døren 290 kr. Gimle kl. 21 (dørene åbner kl. 20)

LYSBILLEDFOREDRAG

SØNDAG 31. JANUAR

Kiruna - byen der flyttes. Kurt Andreasen fortæller om byen, der skal flyttes, da jernminen er gravet ind under byen, og der er fare for sammenstyrtninger m.m.. Gratis. Byens Hus kl. 19.30

FOREDRAG

Isen smelter på Grønland - hvad nu? Foredragsholder er Steffen Kretz. Grønland er måske det sted på kloden, hvor konsekvenserne af klima-forandringerne er tydeligst. Ikke-medlemmer 50 kr. Vindinge Kulturcenter kl. 19.30-21.30

ONSDAG 27. JANUAR A SONG FOR MARION

Vi viser filmen A Song for Marion onsdag d. 27. januar kl. 19:00 i Laden. Gnavpotten Arthur elsker og forguder sin kone Marion, men deler på ingen måde hendes lidenskab for at synge. Jyllinge Præstegård - Laden kl. 19-21

DR KLUB JAZZ

Jan Johansson – Jazz på svenska og den nordiske tone. Gratis adgang. Hent billet på roskildebib.dk/kalender. Roskilde Bibliotek kl. 19-21

Der bliver vist fem film, Storvask, Pipungerne Sille og Saxe, Safari Europa, Mægtige maskiner Hund og fisk. Gratis adgang. Tilmelding på biblioteket fra 1 uge før. Ågerup Bibliotek kl. 9.45-10.25

Forslag til generalforsamlingen skal være indsendt skriftligt til formanden. Anders W. Johansen, Frederiksborgvej 66,1, 4000 Roskilde senest den 10. februar 2016 Der serveres kaffe og kage. Af hensyn til arrangementet bedes tilmelding foretaget på telefon 4636 3830 (Røde Kors Butikken). Senest den 16. februar.

HÅNDARBEJDSCAFÉ VED VIBEKE NYROP

Medbring dit eget håndarbejde, bliv inspireret og lær nye metoder i strik og hækling. Alle er velkomne – både begyndere og øvede. Det vil også være muligt at købe strikke-kits samt et lille udvalg af garner. Gratis adgang. Ingen tilmelding. Caféen på Roskilde Bibliotek kl. 13-16

MANDAG 1. FEBRUAR DROP IN - BABY- OG BØRNESVØMNING

Roskilde Badet tilbyder baby- og børnesvømning med fællesaktiviteter og vejledning fra vores personale. Holdet er drop-in, dermed er det ikke nødvendigt med tilmelding på forhånd. Alder: 0-2 år. Hver mandag i perioden. Pris: 96 kr. pr. gang alt inkl. Roskilde Badet kl. 10.30-12.30

TÆNKEPAUSE – HJERNEN

Din hjerne er genial. Slev om vi bttyer om på bgotasvrene, kan den satidg fnide mnnieg i odrnee. Det er ikke egnang negot porelbm, hvis vi bytt9r h3alvd9l94 af b0g8t3v9r49 ud m9d t3l. Entré: Voksen 25 kr - Tilmelding nødvendig Roskilde Bibliotek kl. 17

TORSDAG 28. JANUAR KINO BAMBINO 1

Dagsorden: Valg af dirigent Beretning om afdelingens virksomhed Fremlæggelse af revideret regnskab Afdelingens fremtidige virksomhed Indkomne forslag Valg af: Medlemmer af bestyrelsen Suppleanter Revisor og revisorsuppleanter Eventuelt

BABY- OG BØRNESVØMNING 1. FEBRUAR

www.dallevalle.dk

½ PRIS! på À LA CARTE! lør, søn, man, tirs kl. 16-22

2 cocktails 100,Alle ugens dage fra kl. 20

Bordreservationer (min. 4 pers.) Hovedvejen 140 · 2600 Glostrup · 4343 0390 Copenhagen Designer Outlet v/City2 · 2630 Taastrup · 4399 0086 Fiolstræde 3-5 · 1171 København K · 3393 2929 Fields · 2300 København S · 3220 4200 Amager Centret · 2300 København S · 3254 5400 Fisketorvet · 1561 København V · 3391 9370 Storcenter BIG · 2730 Herlev · 4491 4520 klip ud og medbring!

Roskilde Håndbold vs. Ajax (1. division) Roskilde Kongrescenter Bauhaus Arena kl. 19.30

FREDAG 29. JANUAR

Alle ugens dage fra kl. 10-16

25 ÅR JUBILÆUM

KREAKLIP TIL FASTELAVN

Bliv klar til fastelavn med sjove og seje fastelavnsmasker og andet

Kuponen skal afleveres ved bestilling! (e-avis udklip ikke gældende!)

Kuponen gælder kun i GLOSTRUP - CITY2 OUTLET - FIOLSTRÆDE! klip ud og medbring!

VÆRDI·KUPON

LØRDAG 30. JANUAR

VÆRDI·KUPON

HÅNDBOLDKAMP

Åbningsfest Museet for Samtidskunst kl. 18

Kuponen gælder t.o.m. 2016

Bestil 2 x Brunch/Frokost Buffet - betal kun for 1!

Kuponen gælder t.o.m. 2016

Bestil 2 x Aften·Buffet - betal kun for 1! Alle ugens dage fra kl. 16-22

Kuponen skal afleveres ved bestilling! (e-avis udklip ikke gældende!)

Kuponen gælder kun i GLOSTRUP - CITY2 OUTLET - FIOLSTRÆDE!


26. JANUAR 2016 l 35 l

Bliv klog på klima med Jesper Theilgaard, Selina Juul og Plastic Change Polerne smelter og plastic flyder rundt i vores have – men hvad har det med dig at gøre? Roskilde Bibliotekerne sætter fokus på klima og bæredygtighed i en række arrangementer i foråret 2016. Som det første arrangement i en række har Roskilde Bibliotek inviteret meteorolog og klimaekspert på DR Jesper Theilgaard til at komme og øse ud af sin viden. Han vil fortælle om, hvordan klimaforandringerne påvirker ikke kun vores eget liv, men særligt også 3. verdenslandene. Arrangementet finder sted torsdag den 4. februar kl. 19-21 i Salen på Roskilde Bibliotek. Pris: 25 kroner.

KarriereKanonen søger føde Roskildes Katinka var sidste år blandt vinderne af KarriereKanonen, som nu igen søger musiktalenter med ansøgningsfrist den 31. januar. Siden Katinka vandt, har bandet optrådt ved Kronprinsparrets Priser, P6 BEAT rocker Koncerthuset, fået flotte anmeldelser og er blevet udråbt af Gaffa

tre vindere kåret, der hver får en koncert på Smukfest året efter, airplay på P3 eller P6 BEAT og ikke mindst et skræddersyet og individuelt talentudviklingsforløb hos Bandakademiet, hvor kunstnerne får hjælp til netop det, de har brug for.

til at blive stor i 2016. Hvert år bliver 12 kunstnere udvalgt i KarriereKanonen og alle 12 kommer igennem et inspirationsforløb hos Bandakademiet og spiller på SPOT festival. Efterfølgende fortsætter otte i et mere intensivt udviklingsforløb, inden de optræder i finalen på Smukfest. Endelig bliver

Lars Weltzer glæder sig til at byde velkommen når klinikken holder reception fredag fra klokken 15-17.

Tandlægerne i Centrum fylder 50 Af Holger Vincents

”Der bydes på vin og tapas, og jeg glæder mig meget til at hilse på vores patienter, forretningsforbindelser, venner og familie. Vi har patienter, der er kommet hos os siden slutningen af 1965”, siger Lars Weltzer, indehaver af Tandlægerne i Centrum, om fredagens reception. Den festlige anledning løber af stablen, fordi det nu er 50 år siden klinikken i Algade åbnede, hvilket gør den til en af de ældste tandlægeklinikker i Roskilde. Det var i sin tid Fritz Weltzer, Lars Weltzer’s far, der startede klinikken. Fritz Weltzer var dygtig med sine hænder, bl.a. havde han en hobby med at snedkerere egne møbler og det viste

sig også, at Lars havde en tilsvarende evne til at være kreativ, først som skrædder på fritidsbasis og sidenhen inden for selve tandlægefaget. ”Jeg har været meget glad for at have min far som tutor. I løbet af de otte år vi havde sammen på klinikken fra 1993 til 2001, klædte han mig fagligt på, til den opgave jeg varetager i dag, ikke mindst med henblik på, hvordan man driver en tandlægepraksis”, fortæller Lars Weltzer. Fritz Weltzer er her ikke længere, men de tandlægefaglige familietraditioner lever videre her 50 år efter den første patient satte sig i stolen. ”I dag vil de fleste patienter have implantater i stedet for proteser, og derfor

sætter jeg meget ind for, at vi har både ekspertisen og udstyret og ikke mindst et kyndigt personale, der gør os i stand til at lave alle tænkelige behandlinger her på klinikken. Det giver både en tilfredsstillelse som tandlæge, ligesom det også er mere behageligt for vores patienter at få udført hele behandlingsforløbet på samme klinik”, siger 52-årige Lars Weltzer, der ikke vil afvise, at han har tredje generation klar i kulissen. ”Jeg har en søn på 8 år, så han kan tidligst blive tandlæge om 15 år, men hvem ved - måske er jeg her stadig til den tid”, siger indehaveren af Tandlægerne i Centrum. Receptionen foregår på klinikken i Algade 5 fredag den 29. januar fra 15-17.

I går. I dag. I morgen. 30.1–8.5.16 Museet for Samtidskunst 25 år

Mandag: Lukket Tirs, tors & fredag: 12–17 Onsdag: 12–20 Lør – søndag: 11–16

samtidskunst.dk

Stændertorvet 3A, DK–4000 Roskilde

Kl. 21–24 DJs i Husarstalden

G FRA LA URITZ.COM HA M M ERS L A AG AU

Ugens hammerslag

Johan Åkerblad. Et par signerede Gustavianske lampetspejle af forgyldt træ, 1700-tallets anden halvdel.

Vurdering DKK 50.000

‘Grynmøllens Brand

den 25de Marts 1832, taget fra Knippelsbro’ af F.M.E. Fabritius de Tengnagel 1781-1849. Olie på mahogniplade, sign. monogram samt dat. 1833, 62x86 cm. Vurdering DKK 18.000

Hammerslag DKK 100.000 Hammerslag DKK 52.000

Kom til åbningsfest! fredag 29. januar 2016 kl. 18 Taler, cava, kage, performance, Roskilde Garden, Monkey Cup Dress, øl, vin & mad

Roskildes Katinka vandt KarriereKanonen sidste år.

”Flere virksomheder og offentlige institutioner vælger at kontakte Lauritz.com med henblik på salg af bl.a. restlagere og inventar”, fortæller partner og direktør hos Lauritz.com Roskilde, Natascha Bach Egan. ”Vi har netop startet en temaauktion med mere en 200 auktioner med arkitekttegnede møbler, belysning, kunst og øvrigt inventar fra Psykiatrihospitalet Dianalund, Sjælland, som nyligt er lukket ned”. ”Når vi bliver kontaktet i forbindelse med disse større salgsopgaver, kommer vores vurderingschef ud og gennemgår alle effekter for efterfølgende at give et konkurrencedygtigt salgstilbud med bl.a. realistiske markedspriser og en omfattende markedsføringsplan af effekterne, så de sælges bedst muligt”. Du kan altid kontakte dit lokale auktionshus i Roskilde på Store Hedevej 4, for salg eller vurdering. Lauritz.com – dagligt åbent kl. 10-18 4674 4040, roskilde@lauritz.com

Donald Chadwick/ William Stumpf

Multijusterbar kontorstol. Model Aeron. Formgivet i 1992, fremstillet hos Hermann Miller. Fremstår med minimale brugsspor. Inventar fra direktionskontoret, IT Factory. Vurdering DKK 5000 Hammerslag DKK 39.000

”Vi har netop afsluttet årets første temaauktion med effekter fra en stor nordisk virksomhed. Det endelige hammerslag var på DKK 695.000 mod en vurdering på DKK 533.000. Det er en vurderingsprocent på 130 % og to af højdespringerne var et par Åkerblad-spejle og et Tengnagel maleri. Ofte får vi højere hammerslag, når en vare har en sjov, anderledes eller interessant proveniens. Et godt eksempel er, da vi solgte inventar fra IT Factory og kontorstolen fra direktionskontoret gik for DKK 39.000 mod en normal auktionspris på lignende stole på ca. DKK 5000”, afslutter Natascha.


l 36 l 26. JANUAR 2016

- så samles byen

Bennies Pletskud

REDAKTION:

Tomas Skov, redaktør tomas@paperboy.gratis Mobil: 2679 4048

Holger Vincents, journalist holger@paperboy.gratis Mobil: 3052 7408

Natasha Fabricius Baltz, journalist natasha@paperboy.gratis Mobil: 2684 3009 SALG:

Helene Risum, marketing helene@paperboy.gratis Mobil: 2332 7119

VIND EN UGE I EN TOYOTA Yaris Hybrid Paperboy sender hver uge fotograf Bennie Hansen fra Billedbutikken på gaden for at finde ugens pletskud.

Er du den heldige, der er kommet i Bennies søger, så har du vundet en uge i en Toyota Yaris Hybrid hos Toyota Arne Stubbe i Roskilde. Bilen leveres med fyldt tank og du må køre op til max. 2000 km. Er du den heldige vinder, så kan du aftale nærmere med Dennis Franzen på tlf. 46 33 04 00 eller på mail: def@stubbe.dk. Bilen skal afhentes i indeværende uge. Der følger naturligvis også en Paperboy-kop med i præmien, der kan afhentes i Borchsgade 6 C, 1. sal.

Lars Pedersen, salgschef lars@paperboy.gratis Mobil: 3052 9252

Nina Holm, mediekonsulent nina@paperboy.gratis Mobil: 2289 9076

Christoffer Dall er 22 år og født,

PRODUKTION:

opvokset og bosat i Roskilde. Hans striber udspringer af et excentrisk syn på hverdagen og de absurditeter, der er at finde i de, antageligvis, almindelige mennesker, som bebor den. Kig med hver uge i Paperboy.

Annette Thomsen, grafiker annette@paperboy.gratis Mobil: 2635 0714 ADMINISTRATION:

Lone Ovesen, bogholder lone@paperboy.gratis Mobil 2049 1162

Patrick Holbek, udgiver. Ansv. patrick@paperboy.gratis Mobil: 4058 4437 Paperboy samarbejder med Lejrelokalavis Klaus Rasmussen, udgiver, klaus@lejrelokalavis.dk, mobil: 2075 0808 Paperboy udkommer hver tirsdag/onsdag til samtlige husstande i Roskilde Kommune. Tryk: Dansk AvisTryk Trykoplag: 38.500 eks. Udgiver: Paperboy ApS Det er ikke tilladt at gengive artikler uden tilladelse fra Paperboy. Læserbreve er velkomne og kan sendes til: tomas@paperboy.gratis eller holger@paperboy.gratis

Paperboy Roskilde Borchsgade 6 C, 1. sal - 4000 Roskilde Tlf. 7020 0214 · Åbent: mandag-fredag 9-16

UgensUdsnit HVOR ER VI HENNE? Paperboy går hver uge på opdagelse i byen og stiller skarpt på en af byens utallige detaljer Gæt hvor ugens billede er taget og skriv dit svar på vores Facebookside dagen før vores udgivelsesdag. Vi trækker lod blandt de rigtige besvarelser og poster vinderen på Paperboys facebookside. Vinderen kan afhente et paperboy krus hos os på første sal i Borchsgade 6 C.

Vinder af sidste uges udsnit ”Sidste uges udsnit var fra den gamle byrådssal på Stændertorvet. Måske var den for svær for vi fik desværre ikke nogle svar i denne uge. Derfor er denne uges billede lidt lettere for dig at gætte.


26. JANUAR 2016 l 37 l

Se flere mirakler på vores hjemmeside: paperboy.gratis

Paperboy besøger barselsafsnittet på Roskilde Sygehus hver uge for at forevige livets mirakler.

Ventede tre år på ønskebarnet Af Tomas Skov

En frostklar tirsdag morgen den 19. januar kom endnu et lille barn til verden på Roskilde Sygehus. Det skete ved et planlagt kejsersnit, og for den førstegangsfødende Maria Nielsen var det en forløsning. ”Vi har været igennem inseminering og fertilitetsbehandlinger, hvor intet virkede. Og så efter tre år blev vi naturligt gravide”, siger den 40-årige mor. Far Christian Meinertz Nielsen bragte i sin tid nu 10-årige Adrian med ind i forholdet, men nu skal den lille familie altså vænne sig til at være fire i hvert fald halvdelen af tiden. ”Det bliver jo en kæmpe omvæltning i vores liv. Vi er vant til at have hver anden uge til os selv, men nu bliver det jo med børn hver eneste dag”, siger den nybagte far og understreger, at parret næppe skal have flere børn. ”Vi er 40 år begge to, så det bliver jo tydeligvis lidt sværere efterhånden. Vi

har aftalt, at vi ikke skal have flere - med mindre Maria laver det om lige pludselig”, smiler han.

Hård ventetid Den lille skabning, der vejer bare 2840 gram og fylder 49 centimeter i længden, skal måske lyde navnet Filip – men det tænker forældrene stadig over. Men uanset hans kommende navn, har sønnen været en længe ventet gave. ”Jeg nåede faktisk at få en nedtur, fordi jeg troede, at det aldrig ville lykkes. Og så var jeg pludselig gravid. Det har været hårdt psykisk, men jeg opgav aldrig håbet om at blive mor”, siger Maria Nielsen. Nu tager trekløveret hjem til Viby, hvor de kan se frem til et par uger sammen som familie, inden Christian Meinertz Nielsen atter starter på arbejde. ”Det bliver nu også rart at få noget ordentlig søvn”, siger de i munden på hinanden.

Men en længde på 49 centimeter har Filip (?) plads til at strække sig i babysengen.

Fødsler

Personale på Roskilde Sygehus

• Sidste år blev der født 56.870 børn i Danmark • Ca. 2400 af disse fødsler foregik på Roskilde Sygehus • 23 procent af fødslerne på Roskilde Sygehus sker ved kejsersnit

Personalet på fødegangen er jordemødre og læger samt et par social- og sundhedsassistenter. På afsnittet for gravide arbejder jordemødre, mens der på barselsafsnittet er ansat jordemødre og sygeplejersker. Disse to faggrupper supplerer hinanden optimalt i plejen af de nyfødte og deres forældre. I alt er der ca. 55 jordemødre og 12 sygeplejersker/assistenter ansat

Husk ! D-VITAMIN til din nyfødte

SPØRG APOTEKET TIL RÅDS SVANE APOTEKET Skomagergade Ro´s Torv · Trekroner Jyllinge

og hent gratis guide til forældre om feber og smerte ”De første 6 år”

Vi opsøger hver uge én af de profiler, som fyldte meget i vores bevidsthed i en periode, og som nu lever en mere tilbagetrukket tilværelse. Hvor blev de af, og hvad laver de nu?

Husker du?

Den hyperaktive pensionist Af Tomas Skov

Carsten William Reves nåede at være direktør for Nordea i Roskilde gennem 17 år i perioden 1996 til pensionen i 2013. Den i dag 65-årige tidligere bankdirektør bor i dag på Christianshavn, hvor han flyttede til sammen med konen i sommeren 2014. ”Jeg har været glad for at være i Roskilde. Men min lidt yngre kone sagde, at nu havde hun flyttet rundt med mig i alle årene, så nu var det min tur. Det synes jeg er fair nok. Havde det ikke været for hende, var jeg blevet i Roskilde”, siger Carsten Reves, der blandt andet stadig svinger ketsjeren i Roskilde Badmintonklub.

Byen vendt op og ned Konkursen i Roskilde Bank i 2008 var én af de begivenheder, der kom til at sætte et stort præg på hans tid som direktør i Nordea. ”Det var voldsomt, og det vendte jo op og ned på meget i byen. Nordea købte en del af Roskilde Bank, og jeg fik fornøjelsen af at integrere en del af de tidligere medarbej-

dere og kunder, som vi overtog. Det var en udfordring, jeg var virkelig glad for”, husker Carsten Reves, der ikke er blevet væsentligt mindre aktiv, selv om han nu hæver sin folkepension.

Ikke færdig ”I dag når man bliver pensionist er man jo ikke færdig. Og jeg kan godt lide at lave ting, som folk sætter pris på”, siger Carsten Reves og oplister de aktiviteter, han lige kan komme i tanke om. En del af disse foregår gennem hans firma Carsten Reves Consult. ”Jeg har noget bestyrelsesarbejde, hvor jeg blandt andet er med i Roskilde Kunstforenings bestyrelse. Jeg er også med i Roskilde Syngers bestyrelse. Det er et vigtigt arbejde, hvor vi arbejder for at holde den danske sangskat levende”, fortæller han.

Vikingeledelse Endvidere er han formand for bestyrelsen i Danbolig i Hersegade, og så har den pensionerede bankdirektør i samarbejde med Sagnlandet Lejre udviklet et lederkursus

med udgangspunkt i vikingernes måde at være ledere på. ”Vi trækker tråde tilbage til vikingerne og deres måde at gøre det på, og så laver vi en række øvelser for deltagerne i den ramme. På mange kurser sender du folk på femstjernede hoteller, men her får du en særlig fortælling med i købet”, fortæller Carsten Reves, som også er i gang med at udvikle en erhvervsklub for Sagnlandet Lejre, hvor han prøver at skabe mulighed for at erhverv kan have glæde af deres image og historie.

Også tid til krydsord Ellers finder Carsten Reves også tid til at træne ti timer i løbet af ugen samt at sejle om sommeren. Samtidig med at han generelt ser en del til sit 6-årige barnebarn. ”Og jeg kan da også lide at lave en krydsord en gang imellem. Vi mennesker gør jo mange ting, fordi det har et formål. Jeg kan også godt lide at lave noget, som ikke nødvendigvis har et formål. Jeg tror at vi som mennesker har brug for at gøre noget, vi bare grundlæggende godt kan lide”, siger han.

Tidligere bankdirektør i Nordea Carsten Reves har stadig mange jern i ilden.


l 38 l 26. JANUAR 2016

Roskilde Begravelsesforretning Roskilde Begravelsesforreting

Telefon 4635 0880 Hvalsø Begravelsesforreting Anne Holberg

Thorkild Rasmussen

Telefon 4640 1932

Et spørgsmål om tillid www.bedemand-berner.dk De fire partnere i Tommy V. Christiansen, Roskilde. Fra venstre Anders Rynkebjerg, Tue Askeland, Susanne Jakobsen og Rune Tarnø. Foto: Lars Møller

ERHVERVSLEJEMÅL MIDT I ROSKILDE

Velegnet til kontor, klinik og andet liberalt erhverv ca. 70 m2. Lejemålet ligger i stueplan i en charmerende ældre ejendom, på adressen Karen Olsdatterstræde 12, midt i Roskilde. Indeholder: 3 gode lokaler samt toilet, the-køkken og entre. Leje pr. md. kr. 9.800.- plus depositum, moms og varmeforbrug. Ledigt fra 1. februar.

Kontakt H. Settrup 2683 4327

Ny partner til voksende advokatfirma Advokatfirmaet Tommy V. Christiansen i Roskilde er vokset uafbrudt, siden virksomheden blev etableret i 2006. For at fortsætte væksten træder advokat Susanne Jakobsen nu ind i partnerkredsen. ”Vi udvider hele tiden vores medarbejderstab, og

derfor har vi brug for endnu en partner med gode ledelseskompetencer, og det har Susanne”, siger Anders Rynkebjerg, der grundlagde Roskilde-afdelingen af Advokatfirmaet Tommy V. Christiansen for snart ti år siden. De i alt fire partnere

dækker sammen et bredt område, idet Rune Tarnø beskæftiger sig med blandt andet erhvervsret, og Tue Askelands hovedområde er fast ejendom. Anders Rynkebjerg har speciale i leasingsager, familie- og arveret, og sidstnævnteområderblivernustyr-

ket med Susanne Jakobsens indtræden i ejerkredsen.

IT-Jobindex

ErEr dudu vores nye systemudvikler? vores nye systemudvikler? Profectus-Resource søger for søger Plass Data Profectus-Resource fori Holbæk Plass Data

i Holbæk

VVS Montør søges

Thorsen og Petersen VVS A/S søger en dygtig og servicemindet VVS montør, der har lyst til at være en del af vores faste team og samtidig kan arbejde selvstændigt med alle fagets facetter.

Er du skarp, nysgerrig og passioneret omkring systemudvikling? Brænder du for at blive en del af et Er du skarp, nysgerrig og passioneret omkring systemudvikling? Brænder du for at blive en del af et ambitiøst team, der er specialiseret i at udvikle applikationer og integrationsløsninger af høj kvalitet? Så ambitiøst team, der er specialiseret i at udvikle applikationer og integrationsløsninger af høj kvalitet? Så se se her! her! Du bliver en del af et stærkt fagligt team hvor der vil være mange parallelle aktiviteter kørende samtidigt, Vi er

en VVS-installatør og kloakmester virksomhed, der blev etab-

leret i 1995. I dag beskæftiger vi 10 svende og leverer fremtidssikog hvor du sammen med den øvrige del af teamet skal sikre en succesfuld nyudvikling og vedligeholdelse Du bliver en del af et stærkt fagligt team hvor der vil være mange parallelle aktiviteter kørende samtidigt, og af vores produktportefølje. rede løsninger når det gælder vand, varme og sanitet. Desuden er hvor du sammen med den øvrige del af teamet skal sikre en succesfuld nyudvikling og vedligeholdelse af Vi arbejder agilt og med fokus på værdiskabelse og brugeroplevelse, hvor vi konstant raffinerer og forfiner vi tilknyttet en serviceordning omkring fjernvarme. vores produktportefølje. vores udviklingsproces. Vi forventer at du har lyst til at bidrage til denne proces og være med til at sikre, at vi kan levere fejlfri software hver eneste gang. Vi arbejder agilt og med fokus på værdiskabelse og brugeroplevelse, hvor vi konstant raffinerer og forfiner Vi har en uformel tone og et stærkt sammenhold og tror på, at vi Kvalifikationer vores udviklingsproces. Vi forventer at du har lyst til at bidrage til denne proces og være med til at sikre, at vi altid løfter stærkest i flok. Vi tilbyder dig en fast stilling med gode • Du har en relevant uddannelse, eksempelvis som, IT-ingeniør, datalog eller datamatiker. kan levere fejlfri software hver eneste gang. • Du har arbejdet med C#, ASP.Net MVC og Microsoft SQL frie arbejdsforhold og gode kollegaer. • Design patterns og ”best practices” inden for programmering Kvalifikationer • Gerne kendskab med Exchange Server integrationer • Du skal være uddannet VVS tekniker, kan lide at have travlt Du har en relevant uddannelse, eksempelvis som, IT-­ingeniør, datalog eller datamatiker. • Gerne kendskab med automatiseret test og sætter en ære i at gøre ting helt færdigt. • Gerne kendskab med JavaScript, HTML og CSS Du har arbejdet med C#, ASP.Net MVC og Microsoft SQL • Kendskab til Azure • Du er kvalitetsbevidst og går ikke på kompromis. Design patterns og ”best practices” inden for programmering Om dig Gerne kendskab med Exchange Server integrationer • Du er loyal og pligtopfyldende. Du brænder for at bygge verdensklasseløsninger, men er samtidig ikke bange for at skulle have fingrene i Gerne kendskab med automatiseret test ældre løsninger for at holde dem i live og få dem omlagt til mere tidssvarende teknologi. • Du er selvstændig og arbejder godt, når du har ansvaret for dine egne opgaver. Gerne kendskab med JavaScript, HTML og CSS Send din ansøgning til: lars@tp-vvs.dk. Vedhæft gerne kopi • Du har tillid til egne evner, og tør træffe beslutninger. Kendskab til Azure dannelsebevis, kørekort og anden relevant dokumentation. • Du er i besiddelse af gode samarbejds- og kommunikationsevner. Om dig • Du har en positiv tilgang til livet og er ikke selvhøjtidelig. Du brænder for at bygge verdensklasseløsninger, men er samtidig ikke bange for at skulle have fingrene i Om virksomheden Vil du vide mere om stillingen, så er ældre løsninger for at holde dem i live og få dem omlagt til mere tidssvarende teknologi. Plass Data blev stiftet i 1978 og udvikler software til ejendomsmæglere, erhvervsmæglere, advokater, Du er selvstændig og arbejder godt, når du har ansvaret for dine egne opgaver. pengeinstitutter og til politistyrker rundt om i verden. Endvidere udvikler virksomheden individuelle software løsninger til store virksomheder i ind- og udland. Se mere på www.plass.dk Du har tillid til egne evner, og tør træffe beslutninger.

Ansøgning og kontakt Du er i besiddelse af gode samarbejds-­ og kommunikationsevner. Hvis du ønsker et spændende job i en stabil virksom som tilbyder såvel personlig som faglig udvikling Du har en positiv tilgang til livet og er ikke selvhøjtidelig. så send dit Cv til job@profectus-resource.com mrk. "Systemudvikler 012016". Vi screeener og afholder samtaler løbende. Samtaler afholdes på Profectus-resourcekontor på adressen Østerled 28 G Om virksomheden 4300 Holbæk. Plass Data blev stiftet i 1978 og udvikler software til ejendomsmæglere, erhvervsmæglere, advokater, pengeinstitutter og til politistyrker rundt om i verden. Endvidere udvikler virksomheden individuelle software Kvalitet til dine VVS Profectus-Resource er et konsulenthus, som har specialiseret sig i at løse opgaver indenfor økonomi og installationer siden 1995 løsninger til store virksomheder i ind-­ og udland. Se mere på www.plass.dk. It. Både rekrutteringer og på interim basis. Vi lægger vægt på det enkelte menneske og individualitet.

af ud-

du velkommen til at kontakte os.

THORSEN & PETERSEN VVS A/S AUT. VVS-INSTALLATØR & KLOAKMESTER TJÆREBYVEJ 61 C • TJÆREBY • ROSKILDE • TLF. 46 36 25 32 WWW.TP-VVS.DK


26. JANUAR 2016 l 39 l

Roskilde i billeder Facebookgruppen Roskilde i billeder er oprettet af Kasper Jørgensen, der selv har en passion for fotos fra Roskilde. Gruppen har på kort tid fået mere end 3500 medlemmer, der enten selv er glade for at fotografere eller blot nyder de mange flotte motiver, der bliver lagt ud. Fotografierne er en skøn blanding af fotos fra det historiske Roskilde og smukke landskaber til det hurtige snapshot af en Roskildebegivenhed. Er du selv interesseret i foto, så kan du sende en forespørgsel for at blive medlem af gruppen. Paperboy vil hver uge finde et af de mange tusinde flotte fotos - historiske eller med helt nye vinkler på byen. Vi kontakter selv fotograferne og spørger om lov, men du er velkommen til at komme med forslag til de kommende fotos, der skal vises i Paperboy. Skriv til tomas@paperboy.gratis

Flere har på Roskilde i Billeder og på Instagram kommenteret og undret sig over mit billede. Men når man ser en blishøne gå, kan man se hvordan deres store fødder placeres i næsten lige forlængelse efter hinanden. Fotoet er på broen i havnen, hvor fotografens båd Fru Larsen ligger grundig fast i isen. Foto: Normann Lindgaard Sloth

RUBRIK GIV DIT VISITKORT TIL HELE ROSKILDE KOMMUNE - HVER UGE ALARM & LÅSE

REPARATION

EL-INSTALLATØR

AIA-Tyverialarm • ABA-Brandalarm • Røgkanon Adgangskontrol • Video-overvågning • Hundevagt • Gitter Låse • Vagt tilsyn • Porttelefonanlæg • EDB-sikringswire AUTORISERET RUKO-FORHANDELER OG ISO 9001 GODKENDT

AUTORISERET EL-INSTALLATØR

- LOKAL ELEKTRIKER - ERHVERV / PRIVAT - KVALITET TIL TIDEN - DØGNVAGT

Godkendt af forskikringsselskaberne, DBI og SKAFOR Hovedkontor: Industrivej 20 4000 Roskilde Tlf. 70 267 100

www.alarmeksperten.dk BOGFØRING

Kort reparationstid Mulighed for afhentning Kursus tilbydes

Parkering foran butikken Områdets største udvalg i Pfaff, Husqvarna, Viking, Bernina, Singer og Janome.

TLF. 4636 8446 www.amsbo.dk - Skovbogade 2B, 4000 Roskilde

KØKKEN

SPECIALKLINIK FOR TANDPROTESER

Ønsker du assistance til din bogføring?

Aut. Klinisk Tandtekniker

• Klargøring til revision • Momsindberetning • Udsendelse af kontoudtog, debitor • Diverse ad hoc opgaver

Ring og hør mere på tlf. 2280 9633 eller send en mail: info@bsbogforing.dk

Algade 64 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 35 12 71 / 20 33 45 49

TANDTEKNIKER

BS Bogføring Har du brug for hjælp til: • Bogføring • Afstemning • Fakturering • Klargøring af betalinger • Lønbehandling

Vi reparerer alle mærker indenfor symaskiner og overlocker, også for institutioner.

Marianne Grand Overenskomst med kommunen

46 35 73 73

www.mariannegrand.dk

Duevej 1 · 4130 Viby Sjælland · Tlf. 2280 9633 · info@bsbogforing.dk bsbogforing.dk

TVIS KØKKENER ROSKILDE HELLIGKORSVEJ 12 • ROSKILDE • TLF. 4637 0437

Hersegade 24 · 4000 Roskilde · email: info@mariannegrand.dk

EL-INSTALLATØR

PASFOTO

REKLAME

STÆRK LOKAL

BYENS BILLIGSTE

ATTRAKTIV SAMARBEJDSPARTNER! • Med mere end 40 års erfaring. • Alt inden for el-installation og afledte områder. • Omkostningsbevidste og med fremragende service.

PASFOTO e... De helt rigtig

4 STK.

50,-

BILLEDBUTIKKEN

TINGVEJ 33, VINDINGE · 4000 ROSKILDE · TEL 4634 5500

V/BENNIE HANSEN KØGEVEJ 60, 4000 ROSKILDE, TLF. 40 25 15 92 ÅBENT MANDAG OG TORSDAG KL. 13-16

Bliv synlig over for dine kunder! Paperboy udkommer hver tirsdag/onsdag til samtlige husstande i hele Roskilde Kommune. Ring og hør nærmere på

tlf. 70 200 214


28693

l 40 l 26. JANUAR 2016

Vælg home RO´s Torv, når du skal sælge din bolig! Få vist din bolig på storskærme lige ved rulletrappen på RO´s Torv - jo flere der ser din bolig, jo bedre pris får du Vi har åbent alle ugens 7 dage Giv dit hjem mere værdi med homeSpot. Fortæl os om din boligs bedste sted, så viser vi det til køberne. BO

S BEDST

homeSpot Anne Crone Indehaver, Ejendomsmægler & valuar, MDE

ROSKILDE RO’S TORV

GLOSTRUP/ALBERTSLUND TAASTRUP/HEDEHUSENE

GREVE/KARLSLUNDE

SOLRØD

v/ Anne Crone A/S Ejendomsmægler & valuar, MDE RO’s Torv 1, st. 233 roskilderostorv@home.dk facebook.com/homerostorv Tlf. 38 41 35 00

v/ Anne Crone A/S Ejendomsmægler & valuar, MDE Hovedvejen 126, 2600 Glostrup glostrup@home.dk facebook.com/homeglostrup Tlf. 43 43 41 41

v/ Anne Crone & Rasmus Mørch Ejendomsmæglere & valuar, MDE Hundige Strandvej 216, 2670 Greve greve@home.dk facebook.com/homegreve Tlf. 43 90 92 00

v/ Anne Crone & Rasmus Mørch Ejendomsmæglere & valuar, MDE Solrød Strandvej 83, 2680 Solrød Strand solroed@home.dk facebook.com/homesolroed Tlf. 56 14 38 00

home.dk

v/ Anne Crone A/S Ejendomsmægler & valuar, MDE Taastrup Hovedgade 105, 2630 Taastrup taastrup@home.dk facebook.com/hometaastrup Tlf. 43 99 62 60

Ejendomsmæglerkæde for Danske Bank koncernen

E

S

Hør alt om homeSpot og få en personlig og professionel salgsvurdering hos home RO’s Torv. Kontakt os allerede i dag på tlf. 38 41 35 00

EN LIG