Pbro uge 03 2016

Page 1

ROSKILDE 2. årgang Uge 3. 19. januar 2016 www.paperboy.gratis

Flere asylstramninger på vej

Mette Gjerskov siger nej Læs side 6

HOVMØLLER BOLIG Røde Kors Roskilde

SPAR 450,-

Frivillige søges til

vågetjenesten informationsmøde

torsdag d. 28. januar kl. 19 - 21

GoPro Sæt: Hero4 Session Inkl. kasse, 32GB SD kort og Chest mount FØR 2700,- NU

2249,-

Salomon X-drive 80

til Allmountain ski før 5200,- NU

3.500,SPAR 1.700,-

i Røde Kors huset, Helligkorsvej 4C, Roskilde Vi har også brug for dig ! Kontakt gerne Hanne Andersen på 25 54 12 01 eller hanne.andersen@webspeed.dk for nærmere info. www.roskilde-lejre.dk

Maria Hovmøller møller

Tlf. 3313001

bolig@hovmoeller.dk ller.dk Salg af fast ejendom Køberrådgivning

Købe eller sælge bolig? INDUSTRIVEJ 1 E 4000 ROSKILDE · TEL. 46 35 40 86 · WWW.SNOWFUN.DK

Grundighed – Tryghed - Service


l 2 l 19. JANUAR 2016

Nyt fra Bibliotekerne

Min far er Min far er den densejeste sejeste i verden i verden

For han er For han er stoppet stoppetmed med atatdrikke drikke

Få gratis og professionel hjælp hos kommunen Få gratis og professionel hjælp hos kommunen At drikke for meget er kun tabu indtil man gør noget ved det omverdenens reaktion. Men dem der først har prøvet opmuntringerne,

anerkendelsen og klappene på skulderen, ville bare ønske at de havde Mange er af den opfattelse, at det er flovt at få hjælp med et alkoholAt drikke for meget er kun tabu indtil man gør noget ved det omverdenens reaktion. Men dem der først har prøvet opmuntringerne, problem. Men det er faktisk kun flovt eller tabu, så længe drikkeriet fået hjælp noget før. Kommunen tilbyder både samtaler, familierådanerkendelsen og klappene på skulderen, ville bare ønske at de havde Mange er af den opfattelse, at det er flovt at få hjælp med et alkoholstår på. Så snart der bliver gjort noget ved problemet, reagerer omgivning, anonym rådgivning, ambulant behandling og døgnbehandling. problem. Men det er faktisk kun flovt eller tabu, så længe drikkeriet fået hjælp noget før. Kommunen tilbyder både samtaler, familierådverdenen med respekt, anerkendelse og opmuntring. står på. Så snart der bliver gjort noget ved problemet, reagerer omgivning, anonym rådgivning, ambulant behandling og døgnbehandling. Det allersværeste for en drikkende eller en pårørende er at erkende Tænker du på at tage første skridt, så kontakt din kommune direkte verdenen med respekt, anerkendelse og opmuntring. problemet og gøre noget ved det. Det skyldes blandt andet frygt for eller gå ind på hope.dk. Det allersværeste for en drikkende eller en pårørende er at erkende Tænker du på at tage første skridt, så kontakt din kommune direkte problemet og gøre noget ved det. Det skyldes blandt andet frygt for eller gå ind på hope.dk.

Nytårsforsæt om dit alkoholforbrug? Drikker du for meget – og lidt for tit? Nye tal viser at 140.000 danskere er afhængige af alkohol og hele 585.000 har et skadeligt højt forbrug. Måske var det en god ide, at ændre dine alkoholvaner? Der er nemlig rigtig meget at vinde i dagligdagen ved at skære ned for alkoholforbruget: F.eks. bedre nattesøvn, mere energi om dagen, vægttab og fald i blodtryk – samt forebyggelse af visse former for cancer og livsstilssygdomme. Tag en snak med en af Sundhedscentrets erfarne rådgivere. Det er både gratis og anonymt – og måske vejen til et bedre liv for dig og dine nærmeste. Under den uforpligtende samtale får du viden om alkoholens indvirkning på dit helbred og støtte til, at nedsætte dit alkoholforbrug – til gavn for din sundhed. På sundhedscenter.roskilde.dk kan du læse mere om rådgivningen. Du kan også ringe og få en aftale med en sundhedskonsulent på 4631 7702. Sundhedscentret, Rådhusbuen 1, 4000 Roskilde.

Center for Alkohol- og Stofbehandling Du kan også vælge at få direkte hjælp til at komme ud af din afhængighed. Du er nemlig altid velkommen til at kontakte Center for Alkohol- og Stofbehandling – der tilbyder: • Anonymt, gratis og professionelt forløb centralt i Roskilde • Skræddersyede forløb til dig og dine pårørende • Et tilbud der kan passes ind i din hverdag Hvis du ønsker at komme i behandling, kan du ringe til rådgivningen på telefon 4631 7141. Du har altid mulighed for at indtale dit navn og telefonnummer på telefonsvareren. Så vil en af behandlerne kontakte dig hurtigst muligt. Mandag og tirsdag kl. 11.00-12.30 og torsdag kl. 14.00-15.30, sidder der en erfaren behandler klar ved telefonen. Du kan også sende en mail til casraadgivning@roskilde.dk.

Alkohol lyn test / Drikker du for meget? Svar på spørgsmålene og se om du bør sænke dit alkoholforbrug. 1. A. B. C. D. E.

Hvor tit drikker du øl, vin eller spiritus? 4 gange om ugen eller mere 2-3 gange om ugen 2-4 gange om måneden Højst én gang om måneden Aldrig

2. Hvor mange genstande drikker du typisk, når du drikker? A. 10 genstande eller mere B. 7-9 genstande C. 5-6 genstande D. 3-4 genstande E. 1-2 genstande 3. Hvor tit drikker du 5 genstande eller mere ved samme lejlighed? A. Dagligt eller næsten dagligt B. Ugentligt C. Månedligt D. Sjældent E. Aldrig Udregn din score: A. = 4 point B. = 3 point C. = 2 point D. = 1 point E. = 0 point

Du kan læse mere om kommunernes gratis behandlingstilbud til alkoholmisbrugere på www.hope.dk.

Har du en samlet score på 5 point eller derover, tyder det på, at du ville have gavn af at drikke mindre. Du kan tage en grundigere alkoholtest på www.hope.dk.

Forårsprogram 2016 Roskilde Bibliotekernes forårsprogram er netop udkommet digitalt og på tryk. Programmet er fyldt med spændende arrangementer og it-kurser.

Prog Forå ram r

g

ro 16 nte rn 20rangeemrefor bø Ar urs sne it-k vok og

Hent et eksemplar på roskildebib.dk eller på bibliotekerne. Foredrag med Dave Hutchinson og brætspils-café Den engelske science fiction-forfatter Dave Hutchinson fortæller om sine seneste bøger ’Europe in Autumn’ og ’Europe at Midnight’. Bøgerne skildrer et dybt splittet Europa, og Hutchinson vil komme nærmere ind på dette scenarie til sit foredrag på Roskilde Bibliotek tirsdag den 19. januar kl. 19-21. Dagen efter kan du komme til brætspils-café, hvor du og dine venner kan fornøje jer med nogle af nutidens mest populære brætspil. Der vil være nogle spil-eksperter til stede, som kan sætte jer i gang og hjælpe undervejs. Kom og spil på Roskilde Bibliotek onsdag den 20. januar kl. 18-21. Der vil blive talt engelsk til begge arrangementer, så både internationale og danske biblioteksbrugere kan være med. Det er uden tilmelding og med fri entré begge dage.

Få indflydelse Få indflydelse på det område du bor i – og/eller andre sager, du som borger eller virksomhed har interesse i. Her kan du se de kommende: • Borgermøder • Sager i høring og indsende høringssvar • Afgørelser hvor du har mulighed for at indgive klage Høringer Lokalplan 610 og kommuneplantillæg 10 for P-hus på Sortebrødre Plads. 29. januar 2016. Ny lokalplan for Holmehøj i Gundsømagle. 5. februar 2016. Forslag til tillæg nr. 1 til Spildevandsplan 2015-2021 - Regnvandsafledning i Jyllinge Nordmark. 1. marts 2016.


19. JANUAR 2016 l 3 l


l 4 l 19. JANUAR 2016

Landets dyreste asfalt Det kommende parkeringshus på Sortebrødre Plads når op på en kvadratmeterpris, der kan måle sig med de mest eftertragtede villaer i København. Af Tomas Skov

Men en kvadratmeterpris svarende omtrent til prisen pr. boligkvadratmeter i villaer på Frederiksberg C. i København er der næppe nogen, uanset politisk observans, der vil hævde, at parkeringspladserne i det kommende parkeringshus på Sortebrødre Plads bliver et røverkøb. Byggeriet løber op i en anslået sum af 84 millioner kroner og vil kunne huse 500 biler på lige så mange parkeringspladser. Imidlertid indgår det i planen for byggeriet at nedlægge et stort antal eksisterende parkeringspladser, hvorfor nettogevinsten bliver i omegnen af 200 ekstra parkeringspladser.

en pris på 42.000 kroner pr. kvadratmeter bilplads. Det er således ikke en overdrivelse at hævde, at hver eneste bås gennemsnitligt bliver betydeligt dyrere end den bil, der holder i den. Dette regnestykke kan dog blive endnu mere iøjnefaldende, hvis lokalplanen udnyttes fuldt ud med bebyggelse. I dét tilfælde kan nettogevinsten blive så lille som bare 60 ekstra parkeringspladser. I så fald lander prisen pr. bås på svimlende 1,4 millioner kroner, og altså en kvadratmeterpris på 140.000 kroner. Og her kan hverken villaerne på Strandvejen eller lejlighederne i Nyhavn være med længere.

Det bedste til din bil

Sjældent fyldt på pladsen

Med et omtrentligt areal på 10 kvadratmeter pr. plads er det herefter et hurtigt regnestykke at nå frem til

Planen om det nye parkeringshus er allerede vedtaget af et flertal i byrådet uden om Venstre og Dansk

Sortebrødre Plads kommer i løbet af 2017 til at lægge grund til et parkeringshus i tre plan - angiveligt med nogle af landets dyreste parkeringspladser.

Folkeparti, og det forventes at blive påbegyndt i starten af 2017 og stå færdigt ved udgangen af samme år. Byggeriet kommer til at bestå af tre parkeringsdæk med en maksimal højde på ti meter, hvilket beboerne i området blandt andet luftede deres utilfredshed med på borgermødet den 6. januar. Her blev tanken også luftet, at det påtænkte

Ledige stillinger i Roskilde Kommune

Ældre og hjemmepleje • SSA søges til uddannelsesvikariat på Gundsø Omsorgscenter. • SSH søges til vikariat som aftenvagt på Gundsø Omsorgscenter. • Plejecenter Kastanjehaven søger afløsere til dag/aften/nat. • SSA søges til Plejecenter Trekroner. • Sygeplejerske søges til Distrikt Syd. • Genopslag: SSA’er søges til Kristiansminde Plejecenter. • Plejecenter Trekroner’s 1.sal søger social- og sundhedsassistent. • Distrik Midt, Fælles nat søger social- og sundhedshjælper i et vikariat. • Plejecenter Kastanjehaven søger afløsere til dag/aften/nat.

løsning ville ifølge Bent Jørgensen give op til 125 ekstra parkeringspladser for i omegnen af 35 millioner kroner.

Jeg synes, man skulle have gjort sig den ulejlighed at undersøge, hvad man kunne få ud af det”, siger Venstrepolitikeren. Han anerkender, at der er behov for ekstra kapacitet i midtbyen, men efterlyser at man undersøger andre muligheder end den påtænkte, fx et ekstra dæk på Sortebrødre Plads, hvor der er grusparkering i dag. Denne

Behov andre steder Behovet for parkeringspladser lader til at være større andre steder i byen, idet der eksempelvis altid er kamp om pladserne på Schmeltz Plads, selv om P-henvis-

Fryser du? - Så køb et nyt

I denne uge er der følgende ledige jobs: Administration, specialister og ledelse • Børn og Unge i Roskilde Kommune søger visionær myndighedsleder til Ungeområdet. • Afdelingsleder til Roskilde Ungdomsskole Afdeling NORD. • Pædagogisk koordinator søges til Roskilde Ungecenter. • Børn og Unge søger socialrådgivere til Forvisitation. • Roskilde Kommune søger plejefamilier til uledsagede flytningebørn og –unge.

parkeringshus måske slet ikke dækker byens reelle behov for parkeringspladser. Det mener Bent Jørgensen (V) i hvert fald ikke, det gør. ”Placeringen kan diskuteres. Der er sjældent fyldt på Sortebrødre Plads – men det er der til gengæld i andre dele af byen. Der ville være større behov for en udvidelse på fx Bønnelyckes Plads.

Pædagogik og undervisning • Pædagoger søges til Børnehuset Troldhøj. • Matematiklærer søges til udskolingen. • Tysklærer søges til udskolingen på Baunehøjskolen. • Uddannet pædagog søges til Solgårdens vuggestue. • Socialrådgiver/jobkonsulent søges til Pulsen. • To pædagoger søges til Vindinge SFO. • Pædagog søges til Roskilde Unge Center. • Pædagog søges til SCR Fjordskolen. • Baunehøjskolen søger specialpædagog/støttepædagog. • Pædagog søges til SFO Lindebjerg. • Barselvikar søges til mellemtrins stilling på Baunehøjskolen. • Baunehøjskolen søger barselsvikar til mellemtrinnet. • Mellemtrinslærer søges til Baunehøjskolen.

og effektivt gasfyr!

tte dit Husk at udny adrag! håndværkerfr

Skift fyr nu og få mulighed for tilskud på kr. 3.000,- fra HMN Med Vaillants ecoTEC plus får du et af markedets mest effektive gasfyr med energimærke A, og med den nye intelligente klimastyring får du nem og enkel betjening.

Ufaglærte og øvrige stillinger • Driftsikker alt-mulig-person med godt humør og gå-på-mod.

Komplet installation monteret med aftræk, styring og tilpasset varmtvandsbeholder.

Faglærte stillinger inden for køkken, service og håndværk • Kantineleder søges til skolebod.

Pris fra kr. 34.900 inkl. moms og 2 årigt service. Ring og få et godt og uforpligtende tilbud eller hvis du har brug for gasservice!

A U T .

V V S

I N S TA L L AT Ø R

Øde Hastrupvej 69 - 4000 Roskilde - Telefon 46 32 09 32 mail@harbovvs.dk - www.harbovvs.dk

Henning Harbo


19. JANUAR 2016 l 5 l

ningssystemet har bidraget til at optimere kapaciteten på denne og andre parkeringspladser i midtbyen. Bent Jørgensen efterlyser, at man havde vendt flere sten i jagten på at facilitere lokale og tilrejsende billister i Roskilde midtby - både nu og i fremtiden. ”Det er i den anden ende af byen, parkeringsbehovet reelt er. Men man har set sig blind på denne løsning, og så skal den pinedød gennemføres. Imidlertid er der nu udsigt til, at det store projekt omkring Ny Østergade med butikker, boliger, hotel og mange parkeringspladser bliver realiseret. Det ville jo være oplagt at inddrage dette og få lagt en sammenhængende plan for parkeringsbehovet i Roskilde”, siger han.

Det muliges kunst Enhedslisten er en del af budgetaftalen, og har dermed lagt stemmer til det omdiskuterede parkeringshus. Der er dog langt fra tale om hjerteblod for Jonas Paludan (Ø). ”Vi er ikke tilhængere af et parkeringshus, men vi respekterer det budget, som vi vedtog sidste år. Som udgangspunkt ville vi slet ikke bruge de penge, som bestemt kunne bruges langt bedre på andre ting”, siger han.

Lars Lindskov (K) og de Konservative er også med i aftalen, men han ser med mildere øjne på den kommende parkeringsløsning på Sortebrødre Plads. ”Jeg interesser mig for at parkeringshuset er en langsigtet investering til glæde for detailhandlen. Vi ønskede en anden udformning, men politik er jo det muliges kunst. Vi havde gerne set en model med boliger uden på parkeringshuset, men nu gælder det fra vores side i første omgang om at få flere parkeringspladser i byen”, siger han og understreger samtidig, at han ikke tilslutter sig Venstres beregningsmetoder i forhold til antal og pris. Samtidig anerkender han, at der ikke er et mindre parkeringsbehov andre steder i byen. ”Jeg tror da ikke vi slipper for at skulle diskutere et parkeringshus i den anden ende af byen i løbet af de næste 10-20 år. Men at diskutere om det skal ligge 500 meter i den ene eller anden retning er absurd. Det handler om at udbygge kapaciteten til glæde for

detailhandlen og byen i det hele taget”, fastholder han.

Byen vokser Og netop detailhandlen ved formand for Roskilde Handel Torben Stevold lidt om, og han er umiddelbart tilfreds med udsigten til det nye parkeringshus. ”Alene det faktum, at der kommer ca. 1000 nye borgere til byen om året presser bestående parkeringsmuligheder. Og når jeg i forløbne jul høre om, at kunderne er kørt andre steder hen netop på grund af manglende parkeringspladser, så er det afgørende for vores by, at der etableres flere muligheder for at støtte op omkring handelslivet”, vurderer han. Også i lyset af den vedtagne såkaldte byfortætningsplan for Roskilde mener Torben Stevold, at beslutningen er rigtig. ”Der generes en del indtægter i Sortebrødre-projektet i form af grundsalg og nye attraktive boliger i bymidten, som jo netop kan medfinansiere det kommende byggeprojekt”, siger han.

Fristen udløber • Fristen for indsigelser og alternative forslag er den 29. januar på: lokalplan@roskilde.dk

UDSALGET FORTSÆTTER

% 50

på normalprisen

på ALLE udsalgsvarer i butikken

Rabatten fratrækkes normalprisen.

Skomagergade 31 · 4000 Roskilde · Tlf. 60 48 79 92 www.tygesen-women.dk

75%

MIN. 25%

OP TIL

PÅ ALLE DE KENDTE BRILLEMÆRKER FX.

GUCCI

DIOR

RAY-BAN TOM FORD ARMANI

BOSS

GIVENCHY ESCADA

POLICE

LANVIN KUN VED KØB AF EN BRILLE INKL. GLAS. KAN IKKE KOMBINERES MED ANDRE TILBUD OG RABATTER.

% 5 2 Å S G O U N LER L I R B L O S E PÅ A L L SKOMAGERGADE 21 · ROSKILDE · 46 36 25 91 RO´S TORV · ROSKILDE · 46 36 25 88


l 6 l 19. JANUAR 2016

Det bliver et nej herfra

Flygtninge strømmer fra de krigshærgede områder i Syrien mod Europa, Danmark og Roskilde. Af samme grund har et parlamentarisk flertal løbende vedtaget stramninger på området. Men nu siger Mette Gjerskov nej.

i øvrigt heller ikke politiet skal sættes i den situation. Mange flygtninge kommer jo fra et sted, hvor man er bange for politiet – så det er grænseoverskridende for begge parter”, siger hun.

Mettes medicin Selv foretrækker Mette Gjerskov at annullere alle skattelettelserne til de rigeste og sende pengene til nærområderne. ”Så længe vi har råd til at give skattelettelser, så har vi altså også råd til at give flygtningene den fornødne hjælp og tag over hovedet”, siger politikeren og efterlyser samtidig mere hjælp til de trængte kommuner. ”Regningen for flygtningene bliver fedtet af på kommunerne. Hvor staten før har taget et økonomisk ansvar, er det nu kommunernes problem. Der skal findes boliger, skolegang og børnehaver til disse mennesker, og byrådet arbejder benhårdt på det her. Det er en hån mod en kommune som Roskilde, som virkelig finder løsninger, at kalde det jammer, som finansminister Claus Hjort Frederiksen gjorde for nylig. Det er fuldstændigt uacceptabelt”, siger Mette Gjerskov, der glæder sig over den store opbakning, hun har mærker både fra Roskildeborgere og vælgere i almindelighed.

Af Tomas Skov

Ja-hatten er ellers populær i denne tid. Ikke mindst når det kommer til stramninger på flygtningeområdet, siger et bredt parlamentarisk flertal bestående af blå blok og socialdemokratiet det, det plejer: ja. Men nu siger folketingsmedlem Mette Gjerskov (A) nej. Dermed går hun imod partilinjen, når den såkaldte asylpakke forventes vedtaget sidst i februar. ”Jeg har meddelt min folketingsgruppe, at når de går ned og stemmer ja til det her, så stemmer jeg nej”, siger Mette Gjerskov, der dog mener at vide, at yderligere et par socialdemokrater fra folketingsgruppen er på hendes side. ”Flere synes at grænsen er nået. Det her er ikke kontroversielt i på byrådsplan i Roskilde, hvor vi har haft mange diskussioner om den balance mellem stramninger og øget hjælp til nærområderne. Men på Christiansborg er det altså en anden snak”, siger hun.

Hjælp i nærområderne Mette Gjerskov efterlyser en større erkendelse af, at hvis man vil begrænse antallet af flygtninge, der søger mod Europa og Danmark, så må man også hjælpe betydeligt mere i nærområderne. ”Vi vil ikke have svenske tilstande, og det er vi alle sammen enige om. Men formålet med disse stramninger er at skræmme folk fra at komme til Danmark og søge asyl. Samtidig skærer man så på udviklingsbistanden, dér hvor de kommer fra. En betingelse for at stramme herhjemme må være, at man hæver bevillingerne til nærområ-

Årtiets største problem En betingelse for at stramme herhjemme må være, at man hæver bevillingerne til nærområderne. Ellers så tager de jo naturligvis og flygter videre op i Europa”, vurderer Mette Gjerskov

derne. Ellers så tager de jo naturligvis og flygter videre op i Europa”, vurderer Mette Gjerskov og påpeger, at midler fra ulandsbistanden i stedet bruges til asylbehandlingen herhjemme. Mette Gjerskov har blandt andet været i Jordan og besøge en flygtningelejr, hvor de netop havde fået halveret deres madpengene, og hun kan derfor ikke fortænke disse flygtninge i at tage konsekvensen og fortsætte nordover. ”Det er jo mærkeligt at vi har haft råd til en højere udviklingsbistand de sidste 30 år igennem kriser og kartoffelkure og hvad ved jeg. Og det har vi så åbenbart

Asylpakken: • Asylpakken består af 34 yderligere stramninger • Den forventes vedtaget i Folketinget sidst i februar • Læs mere på www.stm.dk/publikationer/Asylpakke_15/index.html

ikke nu. Det holder jo ikke”, siger hun.

ningebørnene ved vedtagelsen af dette forslag. ”Den anden ting, der kommer til at ske, er næsten Integrationen går i stå Et af de nye stramningsfor- ikke til at holde ud. Det er, slag går ud på at udskyde at de vælger at tage børnene retten til familiesammen- med på flugten med alle de føring for flygtninge med risici, der er for overgreb og midlertidig beskyttelse fra død undervejs. Det bliver de s vag e s t e, et til tre år. der flyg”Konse””Det er jo mærkeligt at vi ter ud på kvensen landevejevil være, at har haft råd til en højere ne. Vi har vi får nogudviklingsbistand de sidste a l l e r e d e le menneset mange sker i det 30 år igennem kriser og druknede her land, som godt kartoffelkure og hvad ved jeg.” børn, men forestil nok får beskyttelse, men som vil sid- dig, at det bliver normen! de her i årevis og kun tænke Når man først lægger sin på, hvordan det går med de- families velfærd i hænderres børn derhjemme. Så in- ne på menneskesmuglere, tegrationen går fuldstændig så sker der forfærdelige ting i stå. Du kan ikke koncen- inklusiv seksuelle overgreb trere dig om at lære dansk mod børn. Det er risikoen”, eller noget som helst andet advarer hun. i den tilstand”, vurderer socialdemokraten. Grænseoverskridende Hun ser dog også en an- Forslaget om at ransage den potentiel fare for flygt- flygtninge og konfiskere

deres værdigenstande har vakt international opsigt, og for nogle givet mindelser om nazisternes konfiskationer af jøders ejendele under 2. Verdenskrig. Mette Gjerskov har dog ikke det store problem med, at man som asylansøger selv bidrager til at betale for sit ophold. Det er snarere de metoder, som forslaget åbner mulighed for, som hun finder problematiske. ”Som kontanthjælpsmodtager bliver man jo ikke ransaget, når man står oppe på kommunen. De to grupper burde jo være ligestillede Det er jo en helt anden situation at sætte politiet til at ransage folk. Og jeg synes

”Jeg havde forventet at blive udsat for en shitstorm på Facebook – og det har jeg overhovedet ikke fået denne gang. Mit opslag nåede ud til over 250.000 danskere på under et døgn, og der er mere end 400, der har delt det”, fortæller politikeren, der ikke ser flygtningekrisen gå over lige foreløbig – og slet ikke, hvis man fortsat underprioriterer hjælpen i nærområderne. ”Det her er årtiets største problem, og vi er nødt til at være en del af løsningen. Det går jo ikke væk, bare fordi vi strammer i Danmark. Og så er jeg alvorligt i tvivl, om vi overholder konventionerne. Jeg er faktisk ret sikker på, at vi ikke overholder dem”, siger Mette Gjerskov.

Mette Gjerskov: • Mette Gjerskov er 49 år og bor i Gundsømagle • Hun har været folketingsmedlem for Socialdemokratiet siden 2007 • Mette Gjerskov er uddannet agronom


19. JANUAR 2016 l 7 l Mohammad Hamdan Adwan er syrisk flygtning med palæstinensisk baggrund. Han hjælper nu til på Materielgårdens værksted.

Flygtninge er startet på Materielgården Af Tomas Skov

Seks flygtninge startede mandag den 12. januar på Materielgården i Roskilde, hvor de blandt andet skal oplæres i at passe haver. Tanken er, at kommunen senere ansætter dem til at vedligeholde omkring de bygninger, der bruges til at

huse kommunens flygtninge. ”Ja, vi har tre fra Eritrea og tre fra Syrien, som skal være her tre dage om ugen”, bekræfter driftschef på Materielgården Carsten Leth. Der er fire afdelinger, eller såkaldte satellitter, hvor den grønne vedligeholdelse

i kommunen udgår fra. To af de seks flygtninge skal arbejde på Materielgården, mens de øvrige fire skal være i henholdsvis Gundsø, Viby, Hedegårdens Skole, og på Sankt Agnes ved Folkeparken i Roskilde. Beskæftigelsen af de seks flygtninge er en del af integrationsarbejdet i Roskilde

Kommune, og der ligger tre gode grunde bag. ”De skal lære bedre dansk, og de skal lære en dansk arbejdsplads at kende. Endelig skal de lære en række af vores arbejdsopgaver at kende, så de får tilegnet sig nogle kompetencer”, siger driftschefen.

Konfirmand 2016 Mr. Monopol

2015 Mest solgte vine Conte di Campiano Sangiovese del Conte

Italien Denne vin er absolut en af de vine som vores kunder syntes allerbedst om. Denne vi kan sagtens måle sig med de bedste Chianti vine som ligger i pris lejet kr. 80,00-100,00. Smagen er velafbalanceret med smidige tanniner, der leverer en sort frugt smag og meget flot finish. Denne vin er til dem, der vil have en vin med elegance og en perfekt balance. Alkohol procenten er 13,5% Anbefalet serveringstemperatur 16 18° C. Vinen er drikkeklar - men kan sagtens gemmes 2-3 år. Vinen gør sig bedst sammen med krydrede Pr. fl. 95,pastaretter, rødt kød og fjerkræ samt v/ 6 fl. modne 6 fl. 360,oste.

60,-

Appassimento 2013 – Conte di Campiano Kom og smag

Kom ind og se vores store udvalg

Italien Denne Appassimento er lavet på meget sent høstet druer og minder meget om en Ripasso i 80-100 kroners klassen. Appassimento er en proces, hvor man tørrer druerne for at få mere sukker og smag. Appassimento metoden har givet vinen en dybrød farve, en rig og intens duft, og en smag, der både er rig, koncentreret og fyldig. Vinen er tør, meget fyldig og kompleks med smag af blåbær, blommer og vanilje. En meget velafbalanceret vin med en blød frugtrig eftersmag. Server den Pr. fl. 99,ved 16-18° C.

65,-

v/ 6 fl. 6 fl. 390,-

Januars Smagekasse

byder på spændende oversøiske vine

Kassen indeholder: Callia Alto Torrentes 2013 Bodegas Callia Afhentningsrabat Chardonnay 2014 Sycamore Lane værdi Carménère Reserve 2014 Curis Valley Få 1 flaske (75 cl.) Zinfandel 2014 Sycamore Lane Baby Doll Pinot Noir Private Reserve Syrah 2013 Curis Valley fra Yealands Estate, Callia Alta Malbec 2014 Bodegas Callia

129,-

hvis du selv henter kassen.

Kr.

Konfirmandaftner Onsdag d. 3. februar torsdag d. 4. februar kl. 18.30 - 21.00 Kom og få en sjov, hyggelig og inspirerende aften. Køb eller bliv INSPIRERET. Tilmeld dig i butikken senest onsdag d. 27. januar. -Vi er en lokal butik og ligger midt i gågaden!

Skomagergade 24 - 4000 Roskilde - Tlf.: 46 35 10 98 Åbningstider: Mandag - fredag kl. 10.00-18.00. Lørdag kl.10.00-15.00

450,-

Don Tomas - Malbec

San Juan Argentina Denne fantastiske vin fra Argentina er et fund til prisen. Da vort smagepanel blindsmagte denne vin gættede de på at prisen var mellem kr. 75,00 til kr. 120,00 pr. fl. Da de hørte at vi kunne sælge den til 47,50 kr. var de enige – det er et fund til prisen. Argentina er verdens mestre i at lave vin på Malbec druen. Den passer perfekt til den temperatur og de jordbundsforhold de har. Vinen har masser af mørke bær, Lakrids, krydPr. fl. 95,derier og en lang blød eftersmag. v/ 6 fl.

47

50

6 fl. 285,-

Vi har altid over 400 forskellige slags øl.

HOLTE VINLAGER Roskilde Ringstedgade 37 4000 Roskilde Tlf.: 46 36 33 78 Fax: 46 36 33 79 roskilde@holtevinlager.dk

Åbningstider: Man-torsdag Fredag Lørdag

10.00-17.30 10.00-18.00 10.00-13.00

Forbehold for trykfejl og udsolgte varer

Jesper

Rasmus


l 8 l 19. JANUAR 2016

Christine Skou

Henrik Nevers

Mogens Vestergaard

Kathrine Krone

Fie Sohn Højlund

Marianne Fruergaard

Klummen er et fast indslag i Paperboy, hvor vi har givet pennen fri til en gruppe mennesker, der har det til fælles, at de alle på den ene eller den anden måde er rodfæstet i Roskilde. Det er avisens faste holdeplads for markante meninger og gode personhistorier, alle med udgangspunkt i ugens skribent, men først og fremmest med Roskilde i centrum.

Ny folkeskolereform - med fortrydelsesknap I de sidste fem år har jeg som en del af mit musikskolelærerjob undervist på rigtig mange forskellige folkeskoler i blandt andet Rødovre og Roskilde. Derudover har jeg i samme periode rejst rundt i hele Danmark og lavet workshops med skolebørn i sangskrivning - og har vel været i berøring med 40-50 folkeskoler. Ud over den daglige berøring med mine børns skole, selvfølgelig. Og jeg har dyb, dyb respekt for de mennesker, der vælger at være folkeskolelærere. Sikke et ansvar og sikke en dedikation til sit fag, man skal have, for at holde sig oven vande. Det er ikke noget, man kommer sovende til. Og slet ikke i disse - ’den nye skolereforms’ - tider. Det meste er blevet sagt i denne her debat. Og mit bidrag her er bestemt ikke noget, der tilføjer den noget nyt. Det her er bare mine ydmyge betragtninger og jeg synes, det er så vigtigt, at vi ikke holder op med at forholde os kritisk til det. Nogle ting bliver nemlig ikke altid bedre med tiden. Det er ikke fordi, jeg på nogen måde føler, jeg sidder med de vises sten. Men der er ingen tvivl om, at når et barn skal lære noget, det aldrig har prøvet før, så kræver det, at barnet har tillid og føler sig tryg. Og for at føle sig tryg, skal man først og fremmest føle sig set. Og hvis en lærer skal have ordentlig mulighed for at se et barn, så skal de også have tid til at lære barnet at kende. Og læreren skal brænde så meget for sit fag og have så meget overskud, at han eller hun orker for 117. gang at insistere på, at der skal være arbejdsro. Og læreren skal have en følelse af at have indflydelse nok til at kunne ændre de ting, der ikke fungerer. Og det levner den nye skolereform ikke nok plads til, siger de lærere, jeg har talt med samstemmende - lige fra Nordjylland, Vestsjælland og Fyn til Frederiksberg. Jeg havde en fantastisk dansklærer i 8. og 9. Klasse. Han brændte for sit fag og det smittede af på os. Han lavede alt sit undervisningsmateriale selv, og jeg tror sjældent, han genbrugte noget. Han skrev lange romaner som svar på de stile, vi skrev. Han sendte vores stile til journalister, fordi han så noget i os, vi ikke

selv kunne se. Han formåede at få de fleste af os til at føle os som noget særligt. Og for at han kunne være så genial, skulle han også have et ’eget rum’, hvor det hele kunne næres. Det er jeg sikker på. Og jeg kan på ingen måde forestille mig ham siddende og forberede sig i et kontorlandskab med en masse andre kolleger fra kl. 14-16 torsdag eftermiddag. Han var nemlig også alenefar. Det han fik os til, gjorde ham til kunster. Jeg forestiller mig, at det geniale i ham kom ned på papir om natten efter indtagelse af flere glas rødvin, mens han hørte Wagner for fuld udblæsning. Eller også bare på en cykeltur igennem byen i den tid, der var hans egen. Den frihed har en lærer jo selvfølgelig stadig. Man kan jo bare gøre det. Men efter en arbejdsuge med 40 timers tilstedeværelse på en folkeskole, så tror jeg bare, man har brug for at gå hjem og sove og være lidt for sin familie. Ligesom børnene har brug for frikvarter og tid til at lege i uden opsyn, så har en lærer også brug for tid til at reflektere, fordøje og finde på - uden opsyn. At videregive viden til en fuld skoleklasse er en sindssygt krævende opgave. Ikke mindst når klassen skal kunne rumme børn med særlige behov, tosprogede, børn af forskellige kulturer og børn, der trænger til almindelig opdragelse. Flere af de lærere, jeg har snakket med, skal navigere rundt i mange forskellige klasser og når nærmest ikke at lære børnenes navne ordentligt. Jeg har stort set kun mødt dedikerede og engagerede lærere på min vej - lærere, der tager deres job dybt alvorligt og som elsker deres fag. Flere af dem siger: ”jeg bliver ikke gammel i det her fag! Det er blevet for hårdt.” Flere, navnlig kvindelige lærere, får stress. Flere af dem siger op og søger ind i privatskolerne. Jeg tror på, at alle lovforslag generelt og uanset regering bliver lavet ud fra den bedste overbevisning. Men nogle gange kunne man godt have brug for en fortrydelsesknap til de forslag, der vitterlig ikke viser sig at fungere.

Denne uges klummeskribent: Christine Skou Christine Skou er sanger, skuespiller og forfatter, og har siden 1998 været kendt som hele børneDanmarks Karla i ’Kaj og Andrea’. Christine Skou bor i dag i Jyllinge med sin mand og deres tre børn.

Det nye sekretariat, her foran Ledreborg, består af nationalparkchef Poul Bjerager Christiansen, formidlingskoordinator Malene Bendix, projektkonsulent Thomas Vestergaard-Nielsen og chefsekretær Magnus Graae. Fotograf: Kenneth J. Ewers.

Nationalparken godt i gang Sekretariatet for den nye nationalpark Skjoldungernes Land er fuldt bemandet.

Fra et lille kontor på Ledreborg Slot ved Lejre skal sekretariatet i løbet af det næste år udvikle den nye nationalpark i samarbejde med nationalparkens bestyrelse, nationalparkrådet, lodsejere, institutioner, organisationer og godtfolk i Roskilde, Lejre og Frederikssunds Kommuner. Det nye sekretariat består

af nationalparkchef Poul Bjerager Christiansen, formidlingskoordinator Malene Bendix, projektkonsulent Thomas Vestergaard-Nielsen og chefsekretær Magnus Graae.

Stærk profil ”Jeg er glad for at kunne præsentere et hold med en solid baggrund og en stærk faglig profil, som passer godt på nationalparkens fremtidige arbejde”, siger nationalparkchef Poul Bjerager Christiansen. ”Samlet dækker vi viden om biologi, forst- og land-

skabsprojekter, naturstøtteordninger, offentlig forvaltning, kommunikation, projektstyring, udeskole – og meget mere. Nationalparkens første opgave er at få dannet et nationalparkråd, som kan rådgive bestyrelsen i nationalparken. Årets helt store opgave er at udarbejde den plan, som skal ligge til grund for nationalparken. Det skal ske i dialog med offentligheden, bestyrelsen, rådet og involverede brugere og lodsejere”, slutter nationalparkchefen.

EKSTRA NEDSÆTTELSER SPAR NU

50% PÅ ALLE UDSALGSVARER VI FORHANDLER:

TIGER OF SWEDEN, IN WEAR, DAY, HOPE, CALVIN KLEIN, PIESZAK, BILLI BI, THE LAST CONSPIRACY MED FLERE

Shoes N’ More / by Jette Tarp Stændertorvet 10 · 4000 Roskilde · Tlf: 4637 2005


19. JANUAR 2016 l 9 l

Spørg bare os… Vi rådgiver om sundhed, personlig pleje og brug af lægemidler. Få gode råd på stedet. Vi står også klar til at hjælpe, hvis du har brug for at rydde op i medicinskabet. Lav en aftale med os, hvor vi gennemgår din medicin, om du fortsat skal tage den og på hvilken måde. Tag al din medicin med, så kasserer vi det, der er blevet for gammelt eller det, du ikke længere har brug for.

Spar 20% Fra den 1. januar til 24. januar har apoteket 20% rabat på Multi-Tabs® Complet og Immuno

Vi glæder os til at svare på dine spørgsmål. Det er vigtigt at få en varieret og afbalanceret kost og føre en sund livsstil. Kosttilskud bør ikke træde i stedet for en varieret kost.

Venlig hilsen Charlotte Andersen Apoteker

Tør vinterhud?

Rygestop?

Forkølet?

I frostvejr bliver luften ekstra tør og sammen med blæst, kan det få din hud til at udtørre. Derfor er det en god ide med god hudpleje.

Hvis du har fået smag for et rygestop kan vi apoteket hjælpe dig med en plan for hvordan du takler det. Et effektivt rygestop kan startes på apoteket.

Forkølelse er en virusinfektion, der skal bekæmpes af kroppens eget immunforsvar, men du kan gøre noget for at lindre symptomerne.

Danatekt fedtcreme Med 70% fedt og derfor særdeles velegnet til meget tør/ skællende hud. Indeholder vitamin E, der dæmper rød og irriteret hud. 250 ml.

Nicotinell® Spearmint tyggegummi 2 mg Du for dobler din chance for at blive røgfri i forhold til forsøg på rygestop uden brug af et nikotinprodukt. 204 stk.

Nicorette® QuickMist mundspray Spray for hurtig lindring af rygetrangen indenfor 60 sekunder. Tag 1-2 pust, når du ville have taget en cigaret. Med frisk smag af mint. 2 x 150 doser.

Hexokain® Ondt i halsen? Hexokain® er desinficerende og lokalbedøvende sugetabletter. 40 stk.

Otrivin® Mod forkølelse med tilstoppet næse og ved bihulebetændelse. Giver luft i næsen på få minutter og virker i op til 12 timer. 10 ml.

Pris kr. 125,-

Pris kr. 25495

Pris kr. 34995

Pris kr. 6695

Pris kr. 4495

Apoteket RO’s Torv

Roskilde Svane Apotek

Jyllinge Apotek

Trekroner Apotek

RO’s Torv · 4000 Roskilde Tlf. 46 32 23 00

Skomagergade 12 · 4000 Roskilde Tlf. 46 32 23 00

Jyllinge Centret 31 · 4040 Jyllinge Tlf. 46 73 13 88

Trekroner Centervej 55 · 4000 Roskilde Tlf. 46 32 23 00

Nicotinell tyggegummi Nicotinell indeholder nikotin. Virkning: Lindrer symptomer i forbindelse med tobaksafvænning eller rygereduktion. Dosering: Nicotinell tyggegummi frigiver nikotin ved tygning, hvor korrekt tyggeteknik er vigtig. Rygeophør: Ved et cigaretforbrug under 20 dagligt anvendes 2 mg tyggegummi. Ved et forbrug på mindst 20 cigaretter dagligt anvendes 4 mg tyggegummi. 1 tyggegummi ved rygetrang, hver 1-2 timer, dog maksimalt 25 tyggegummier af 2 mg og maksimalt 15 tyggegummier af 4 mg per dag. Efter 3 måneder nedsættes forbruget. Brug ud over 1 år anbefales ikke. Rygereduktion: Nicotinell tyggegummi bør anvendes mellem rygeperioder for at forlænge det rygefri interval og med den intention at reducere rygningen så meget som muligt. Hvis en reduktion i antallet af cigaretter per dag ikke er opnået efter 6 uger, bør der søges professionel rådgivning. Et forsøg på ophør bør foretages, så snart rygeren føler sig klar, men ikke senere end 6 måneder efter behandlingsstart. Hvis et forsøg på ophør ikke kan opnås inden for 9 måneder efter behandlingsstart, bør der søges professionel rådgivning. Forsigtighedsregler: Brug ikke Nicotinell ved overfølsomhed over for nikotin eller et eller flere af hjælpestofferne. Bør ikke anvendes af ikke-rygere. Bør ikke anvendes af børn under 18 år uden lægens anvisning. Forsigtighed udvises hos patienter, der for nyligt har haft hjertesvigt eller hjertestop, hjertesygdomme, for højt blodtryk, sukkersyge, overaktiv skjoldbruskkirtel, overaktive binyrer, har alvorligt svækket nyre- og/eller leverfunktion eller mavesår. Bør ikke anvendes uden anbefaling fra lægen ved graviditet og amning, da risikoen ved behandling må afvejes over for risikoen ved fortsat rygning. Indeholder Sorbitol (E420) og bør derfor ikke anvendes til patienter med arvelig fruktoseintolerans. Indeholder natrium, og der bør tages hensyn hertil hos patienter på kontrolleret natriumdiæt. Gum-basen indeholder butylhydroxytoluen (E321), der kan forårsage lokalirritation af slimhinderne. Bivirkninger: Nicotinell tyggegummi: Almindelige: Hovedpine, svimmelhed, hikke, mave-tarmgener, ondt i kæben. Ikke-almindelige: Hjertebanken, hudrødmen, nældefeber. Sjældne: Overfølsomhedsreaktioner, udslæt, arytmier. Visse symptomer kan skyldes abstinenssymptomer og for lav tilførsel af nikotin. Mundsår kan opstå, men en egentlig forbindelse med nikotinbehandlingen er uklar. Overdosering: Der kan forekomme symptomer, der ligner dem, der forekommer ved for meget rygning. Pakningsstørrelser per 8. juni 2015: Nicotinell tyggegummi: Spearmint: 2 og 4 mg: 24 og 204 styk. Tropical Fruit: 2 mg: 24 og 204 styk; 4 mg: 204 styk. IceMint: 2 og 4 mg: 24 og 204 styk. Lakrids: 2 og 4 mg: 24, 96 og 204 styk. Mint: 2 mg: 24, 96, 204 og 300 styk; 4 mg: 24, 96 og 204 styk. Fruit: 2 mg: 204 styk. Inden brug af produktet, bør vejledningen i og på pakningen læses grundigt. Novartis Consumer Health – tlf. 39 16 84 00 – www.nicotinell.dk. Dato for produktresumé: Tyggegummi 07/2015. Nicorette ® (nicotin) QuickMist, mundhulespray 1 mg nikotin/spray til behandling af tobaksafhængighed gennem lindring af nikotintrang og abstinenssymptomer. Må ikke bruges ved overfølsomhed over for indholdsstofferne. Sukkersygepatienter bør kontrollere deres blodsukker oftere p.g.a. øget insulinoptagelse ved rygeafvænning. Nikotindoser, som en voksen ryger tolererer, kan give forgiftningssymptomer/være dødelig hos små børn. Ram ikke øjnene, når der sprayes. Mundhulesprayen indeholder små mængder alkohol. Bør ikke bruges til børn u. 18 år eller af gravide/ammende uden lægens anb. Risikoen bør dog altid afvejes over for fortsat rygning. Evt. skal produktet bruges umiddelbart efter amningen. Bivirkninger: Ved rygeophør generelt kan abstinenssymptomer som nedtrykthed, søvnforstyrrelser, uro og irritabilitet opstå. Desuden ses allergiske reaktioner hos disponerede personer. Som regel ses irritation i mundhule/hals, mundsår, tandkødsblødning samt hoste og hikke i den tidlige fase af behandlingen. Meget alm./alm.: Smagsforstyrrelser, hovedpine, mave-/tarmgener, mundsmerter, mund-/halstørhed, brænden på læberne, øget spytsekretion, træthed og brystsmerter. Dosering: Peg med spraydysen så tæt som muligt på den åbne mund efter ladning af pumpen. Tryk øverst på dispenseren, så der frigives ét pust (1 spraydosis). Undgå at ramme læberne. Undgå at inhalere, så der ikke kommer spray i luftvejene. Undgå at synke i et par sekunder. Spis og drik ikke, mens mundhulesprayen anv. Hvis der normalt ryges 15 cig. dgl. skal der bruges 1-2 pust mindst 15 x dgl. Der kan bruges op til 4 pust/t, men max. 2 pust pr. dosering og max. 64 pust/døgn. Trin I: Uge 1-6: Brug 1 eller 2 pust, når der normalt ville være røget en cigaret/opstår trang. De fleste rygere vil have behov for 1-2 pust hver halve til hele time. Trin II: Uge 7-9: Nedsæt antal pust pr. dag. Målet i uge 9 er halvdelen af det antal pust, der i Trin I blev brugt i gennemsnit. Trin III: Uge 10-12: Fortsæt med at nedsætte antal pust pr. dag, så der i uge 12 ikke bruges mere end 4 pust/dag. Anv. af mundhulespray bør ophøre, når forbruget er nedsat til 2-4 pust pr. dag. Regelmæssig brug ud over 6 måneder anb. ikke. Pakninger: 1 dispenser a 13,2 ml (150 pust) og 2 dispensere a 13,2 ml (2 x 150 pust). Ikke apoteksforbeholdt. Dispenseren er børnesikret. Vejl.udsalgspris: 199,95 kr. for enkelt stk./ 349,95 kr. for 2-pak. Læs indlægssedlen for yderligere oplysninger. McNeil Denmark ApS, tlf. 70 20 52 12, www.nicorette.dk. Medicinske produktspørgsmål kan rettes til vores medicinske informationsafdeling: med-info-dk@its.jnj.com December 2014 Hexokain® (chlorhexidindihydrochlorid 5 mg og benzocain 2 mg) sugetabletter. Anvendelse: Mod slimhindebetændelse i mund og svælg. Dosering: Voksne: 1 sugetablet hver 2.-3. time. Må ikke anvendes: Ved overfølsomhed overfor de aktive stoffer eller overfor et eller flere af indholdsstofferne. Allergi overfor para-aminobenzoesyrederivater inkl. sulfonamider. Kontakt lægen, før du tager denne medicin, hvis lægen har fortalt dig, at du ikke tåler visse sukkerarter. Særlige advarsler og forsigtighedsregler: Krydsallergi med sulfonamider. Bør ikke anvendes til børn under 15 år. Graviditet og amning: Kan anvendes. Bivirkninger: Meget almindelige: Misfarvning af tænder og tunge. Forandringer i smagsoplevelsen. Ikke almindelige: Eksem. Sjældne: Allergiske reaktioner. Nældefeber. Meget sjælden: Methæmoglobin i urinen. Pakninger: Sugetabletter 20 stk. og 40 stk. Læs indlægssedlen i pakningen omhyggeligt. Takeda Pharma A/S, Dybendal Alle 10, 2630 Taastrup. Tlf.: 46 77 11 11. Fax: 46 77 66 40. www.takeda.dk Otrivin Ukonserveret, Otrivin Junior Ukonserveret og Otrivin Menthol Ukonserveret indeholder xylometazolin. Virkning: Anvendes ved forkølelse med tilstoppet næse og bihulebetændelse. Virker efter få minutter og i op til 12 timer. Dosering: Børn 2-5 år: Otrivin Junior Ukonserveret: Under opsyn af en voksen. 1 pust i hvert næsebor 1 til 2 gange dagligt (hver 8-10 time) er normalt tilstrækkeligt. Må højst bruges i 10 dage. Overskrid ikke et maksimum på 3 pust i hvert næsebor dagligt. Børn 6-11 år: Otrivin Junior Ukonserveret: Under opsyn af en voksen. 1–2 pust i hvert næsebor 2 til 3 gange dagligt i højst 10 dage. Overskrid ikke et maksimum på 3 pust i hvert næsebor dagligt. Bør ikke anvendes til børn under 2 år pga. risiko for overdosering med centralnervesystems-depression til følge. Voksne og børn over 12 år: Otrivin Ukonserveret: 1 pust i hvert næsebor 3 gange dagligt efter behov, i højst 10 dage. Overskrid ikke et maksimum på 3 pust i hvert næsebor dagligt. Bivirkninger: Afhængigt af behandlingsvarighed kan det forventes at 3-8 % af behandlede, oplever en eller flere af følgende bivirkninger: Almindelige: Svie i næse og svælg, tør og irriteret næseslimhinde, nysen, brænden, nasal-sekretion, hovedpine, kvalme samt brændende fornemmelse på applikationsstedet. Ikke-almindeligt: Tilstoppet næse især efter hyppig eller langvarig anvendelse. Sjælden: Gastrointestinalt ubehag. Meget sjælden: Systemiske, allergiske reaktioner (angioødem, udslæt, kløe) rastløshed, søvnløshed, træthed, synsforstyrrelser, takykardi eller uregelmæssig puls. Forsigtighedsregler: Behandling af længere varighed mere end 10 dage kan medføre hævelse af næseslimhinden og hypersekretion på grund af øget sensibilitet i cellerne. Bør ikke anvendes ved overfølsomhed over for et af indholdsstofferne, efter operationer igennem næsen eller munden, ved glaukom med snæver kammervinkel eller ved kronisk inflammation i næsen med meget tør næseslimhinde (rhinitis sicca eller atrofisk rhinitis). Bør kun anvendes af gravide og i ammeperioden efter aftale med lægen. Anvendes med forsigtighed og kun efter lægens anvisning ved hyperthyreoidisme, diabetes mellitus, forhøjet blodtryk, hjerte-karsygdomme, vandladningsproblemer på grund af forstørret prostata, depression samt til patienter, der er i behandling med MAO-hæmmere eller har været det inden for de sidste to uger. Pakningsstørrelser: Otrivin Ukonserveret 1 mg/ml, Otrivin Menthol Ukonserveret 1 mg/ml, 10 ml; Otrivin Junior Ukonserveret 0,5 mg/ml, 10 ml. Inden brug af produktet, bør vejledningen i og på pakningen læses grundigt. Novartis Consumer Health – tlf. 39 16 84 00 – www.otrivin.dk. Dato for produktresumé 09/2014.

*Priserne gælder fra 1. januar - 24. januar 2015, tilbudspriser undtaget. Da priserne kan ændre sig hver 14. dag, tages der forbehold for prisændringer.


l 10 l 19. JANUAR 2016

gratis

nordsjællands største udvalg af Kvalitetsmøbler

levering

VEd køb oVEr 5.000,-

Craft spisebord

NU

bliv fristet

11.256,-

SPAr 7.504,-

Diablo pendel med metal skærm. Ekskl. lyskilde E27 75W. Ø50 cm. Kobber/hvid. Normalpris 2.999,-

Diablo pendel

1.999,- 40% SPAr 1.000,-

NU

SPar

Craft skænk

Atlantic spisebordsstol

NU

Craft spisestue i massiv natur olieret eg. Fås i flere størrelser, farver og behandlinger. Spisebord B100 x L200 x H75 cm, ekskl. tillægsplade. Normalpris 18.760,Tillægsplade B100 x L50 cm. Normalpris 2.541,- Nu 1.525,- Spar 1.016,-

999,-

NU

SPAr 600,-

12.406,-

SPAr 8.272,-

Time Out lænestol

NU

12.999,-

SPAr 1.799,-

SPar

Time Out lænestol monteret med sort Fantasy læder. Skal i ubehandlet eg, og regulérbar nakkestøtte. Sokkel i formstøbt aluminium med swing back. Pris 11.499,- Fodskammel. Pris 3.299,Sætpris lænestol + fodskammel. Normalpris 14.798,-

50%

Manzano sofa 3 + 2 pers.

NU

9.999,-

Manzano sofa monteret med sort okselæder. Klassisk italiensk design. 3 pers. sofa L209 cm. Pris 10.499,2 pers. sofa L165 cm. Pris 9.499,Sætpris 3 + 2 pers. sofa. Normalpris 19.998,-

SPAr 9.999,-

Bella Stol i eg

NU

5.999,-

Boxelevation 180 x 200 cm

SPAr 5.056,-

NU

Bella Stol i bøg

NU

27.998,-

SPAr 13.998,-

4.999,-

SPAr 4.856,-

Boxelevationsseng vendbar madras med kerne af 16 cm. Dunlopillo® naturlatex. Vælg mellem 3 fastheder alle med 7 komfortzoner. inkl. tofarvet topmadras med kerne af 5 cmDunlopillo® naturlatex og trådløs fjernbetjening og appstyring. B 180 x L 200 cm. Ekskl. ben. Normalpris 41.996,-

Bella Stol i ass. læder farver. Stel i bøg sæbebehandlet. Normalpris op til 9.855,Stol leveres også i massiv eg. Normalpris 11.055,-

Kom ind og sæt dig i en stouby sofa - du vil mærKe forsKellen... Hos Stouby arbejder vi udelukkende med naturlæder og kun af den bedste slags. Vores læder er nøje udvalgt og behandlet af dygtige og kompromisløse håndværkere. På den måde sikrer vi møblerne et smukt udseende mange år frem.

Model: Maria

Frederikssund Frederiksværkvej 18 3600 Frederikssund · Tlf. 47 31 77 29

Model: Eva

Roskilde Gundsølillevej 10C, Ågerup 4000 Roskilde · Tlf.: 46 78 74 44

SPar oP til

33% På Eva, Maria og Ace i læder

Model: ace

Hillerød Carlsbergvej 32 C 3400 Hillerød Tlf.: 44 22 20 05

Mandag - torsdag........ Fredag ......................... Lørdag ......................... Søndag ........................

10.00-17.30 10.00-18.00 10.00-14.00 10.00-15.00

Åbent: 1. søndag i hver mdr.


19. JANUAR 2016 l 11 l

Vinterkoncert i Dåstrup Kirke Overgangen fra vinter til vår markeres med en stemningsfuld og varm koncert i kirkens rammer med deltagelse af de fremragende musikere Mogens Gert Hansen og Carsten Engstrøm. Når mørket sænker sig og skumringen kommer os i møde, tænder vi mange levende lys. Denne vinterkoncert bliver et smukt præludium til Kyndelmisse i Dåstrup Kirke. Der er gratis adgang, alle er velkomne. Det sker søndag den 24. januar kl. 15.

Flere venner viser vej Af Tomas Skov

”Vi starter projektet op med asylansøgere, for dem kan vi simpelthen lettest få kontakt med. De er på centeret, og er til at tage ud og besøge og informere om vores tilbud. Når de først har fået opholdstilladelse, bliver det mere kompliceret”, siger initiativtager til Venner Viser Vej i Roskilde Anders W. Johansen. Mødet i Røde Kors’ lokaler på Helligkorsvej i Roskilde mandag den 11. januar havde lokket omkring 20 nysgerrige sjæle til, hvoraf de 19 meldte sig til at fungere som flygtningevenner inden aftenen var omme. Alle fik så et såkaldt matchningsskema med hjem med henblik på at matche den enkelte flygtnings baggrund og interesser bedst muligt med den kommende flygtningevens.

Det har grebet om sig Hanne Tang var blandt de tilstedeværende denne aften, og hun meldte sig straks under fanerne

på det nye initiativ. I forvejen er hun dog allerede ret travlt beskæftiget med at hjælpe til i Roskilde Flygtningevenner, som hun stadig er en del af. ”Man møder jo nogen, som får tillid til én - og så kommer de en dag med tre venner …”, siger hun. Hanne Tang er således med i en sprogcafé, hvor flygtningene har mulighed for at øve sig i samtaler på dansk. Men hun deltager også i flere andre aktiviteter, herunder en gruppe, hvor de køber ind sammen med flygtninge for derefter at lave mad og spise sammen.

Omkring 20 frivillige var mødt op i Røde Kors’ lokaler for at høre mere om Venner Viser Vej. Det er Hanne Tang yderst th. i billedet.

Kontakt er afgørende Hanne Tang er endvidere ven for en syrisk familie, som har fået opholdstilladelse, og de har stor glæde af hendes bistand. ”Det er fuldstændigt afgørende at have en kontakt, når man kommer til landet. I går sad jeg i møde i halvanden time med min syriske familie på kommunen. Der er rigtigt meget nyt, som de skal for-

holde sig til – og det hele er jo på dansk”, siger hun.

Mange er bange I sagens natur kommer mange flygtninge til landet med ar på sjælen efter at have flygtet fra en blodig krig og gennemlevet strabadserne op gennem Europa. Af

samme grund kan de være svære at få kontakt med på asylcentret. ”De har meget at bære på, og så kan det være svært at komme ud ad døren. Mange bliver bare inde på deres værelser. Så vi ser normalt kun dem, som har overskud til at komme os i møde”, siger Hanne Tang.

Men mange er også usikre over for det land, de er havnet i. ”Mange er jo bange for at komme her. Vi bliver skilt og vi drikker, og vi tror ikke på noget særligt. Det er en barriere, der skal nedbrydes. Men det lykkes som regel, og så giver dette arbejde mig så meget igen”, siger hun.

Roskilde Tekniske Skole Kom og hør om erhvervsuddannelser, eux og htx. Åbent hus på flere adresser i Roskilde og Høng. Snedker • byggemontagetekniker murer • bygningsmaler • tømrer teknisk designer • maskinsnedker SØNDRE MELLEMVEJ 4 • ROSKILDE

It-supporter • industritekniker personvognsmekaniker • smed elektriker • vvs energiuddannelsen PULSEN 2 • ROSKILDE

Htx – teknisk gymnasium ROSKILDE TEKNISKE GYMNASIUM PULSEN 4 • ROSKILDE

Mediegrafiker • skiltetekniker digital media • web-integrator PULSEN 8 • ROSKILDE

PÅ E R E M SE

K D . S T R

Åbent hus 23. januar kl. 10-14

Anlægsgartner • gartner skov- og naturtekniker groundsman • dyrepasser greenkeeper VILVORDE KØGEVEJ 131 • ROSKILDE

Landmandsuddannelsen og dyrepasser LANDBRUGSSKOLEN SJÆLLAND LEDREBORG ALLÉ 50 • ROSKILDE

Landmandsuddannelsen og dyrepasser LANDBRUGSSKOLEN SJÆLLAND FINDERUPVEJ 8 • 4270 HØNG

Roskilde Tekniske Skole


l 12 l 19. JANUAR 2016

Lolita pü Twitter i skoletiden Eleverne i 8.C pü Klostermarkskolen bruger Twitter i forsøget pü at øge genreforstüelsen i Dansk.

og derfor synes jeg, det er oplagt at bruge Twitter, hvor man har et begrĂŚnset antal tegn at gøre godt medâ€?, forklarer David Hemmet, 8.Cs dansklĂŚrer.

#nrpladen2

Af Holger Vincents

Gennem forruden ses bagenden af en ĂŚldre grøn Mazda. Lolita stĂĽr der pĂĽ nummerpladen. â€?Trafikken var tĂŚt i snevejret, men hun skulle bare nĂĽ frem til den jobsamtaleâ€?. SĂĽdan indlededes en nu nyforfattet digital novelle, der over en lille uge har transformeret sig fra blot et enkelt Tweet af en bil med en lettere pikant nummerplade, til en fortĂŚlling om en kvindes bestrĂŚbelser pĂĽ at sikre sig et job. Bag novellen stĂĽr eleverne fra 8.C pĂĽ Klostermarkskolen, der for anden gang pĂĽ et ĂĽr har brugt det sociale medie Twitter i danskundervisningen. â€?Eleverne øver sig i at komponere en tekst inden for novellegenren, som er en relativt fattig tekstgenre,

Med hashtagget #nrpladen2 har eleverne fra Klostermarken pĂĽ skift sat deres 140-tegns aftryk pĂĽ novellen, som henover sidste uge har taget form. â€?Man lĂŚrer at tĂŚnke over, hvad man skriver og fokusere pĂĽ ordvalget. Du kan heller ikke selv bestemme handlingen, fordi det mĂĽske først er din tur til at bidrage midt inde i historien, og derfor bliver man nødt til at tilpasse digâ€?, forklarer Clara Bjerreskov fra 8.C. Ă˜velsen har ifølge David Hemmet til formĂĽl at underbygge 8.Cs forstĂĽelse for den korte litterĂŚre genres konventioner, udfordre de unges fantasi og ikke mindst styrket samarbejdet internet i klasen, da en fornuftig kontinuitet i novellen fra starten har vĂŚret et vigtigt sigtepunkt – bĂĽde for tovholderen ved tavlen

Twitternovellen #nrpladen2 har i den seneste uge udfordret eleverne i 8.C fra Klostermarkskolen i genreforstüelse. Fra venstre ses Clara Bjerreskov, Julie Randrup Frandsen, Johanne Møller og Stefan Wagner, mens idÊmanden bag det digitale projekt, dansklÌrer David Hemmet, ses i baggrunden.

og skribenterne bag skÌrmene. �Det er en super tilgÌngelig müde at arbejde pü, for

NYE LĂ…GER TIL E B O R E D R A G & D A B , N EFTER MĂ…L KĂ˜KKE Micro lĂĽger

Priseksempel:

10 lüger 5 skuffefronter 15 greb 20 indv. hÌngsler Montering • moms • garanti

Kr. 6.500,-

Micro Decor Plan

B ER TI G R LĂ… L E N E O

Y ER D A G & D EFTER MĂ…L KĂ˜KKEN, BA

FolielĂĽger

Design selv dine lĂĽger.

Priseksempel: Priseksempel:

Priseksempel:

10 lüger 10 alm. lüger 5 skuffefronter 5 skuffefronter 15 greb 15 greb 20 indv. 120 graders hÌngsler Montering-levering-moms-garanti 20 indv. hÌngsler Montering • moms • garanti

10 lüger 5 skuffefronter 15 greb 20 indv. hÌngsler Montering • moms • garanti

Kr. 10.850,-

10.325,Kr. 9.500,- Kr. DANSK

Vores showroom er ĂĽben lørdag kl. 10.00-14.00. Ă˜vrige tidspunkter efter aftale. Hos os fĂĽr du personlig betjening fra start til slut

KĂ˜KKENRENOVERING Vores Showroom er ĂĽbent lørdag kl. 10.00-13.00 - Ă˜vrige tidspunkter efter aftale. Store Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde *&( # ., ! *&( # . &)" #

Tlf. 46 78 26 30 r Fax 46 78 62 30 # / - email: info@danskkoekkenrenovering.dk

DANSK KĂ˜KKENRENOVERING

$ # % & %)""& "" %( %&, ( % " • www.danskkoekkenrenovering.dk

Hos os fĂĽr du personlig betjening fra start til slut

Store Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde

Tlf. 40 41 35 36

email: info@danskkoekkenrenovering.dk • www.danskkoekkkenrenovering.dk

eleverne har alligevel hele tiden enheder som Ipads og smartphones i hünden. Pü den her müde didaktiserer vi et digitalt medie og putter det ind i faglig relevant sammenhÌng, i stedet for at forbyde det�, forklarer dansklÌreren.

Twitter erstatter intranet David Hemmet vil ikke direkte indrømme, at han er bidt af en gal Twitterhund, men ifølge eleverne i 8.C er deres lĂŚrer mere end almindeligt begejstret for det sociale medie. â€?I Davids timer bruger vi Twitter til nĂŚsten alt, blandt andet lektierne. Vi bruger slet ikke intranettet. Det er ogsĂĽ meget nemmere, fx i forhold til dukseordningen. Hver dag skal ugens dukse Tweete et billede til David,

sĂĽ han ved, hvordan klassen ser udâ€?, forklarer Johanne Møller, der ligesom klassens øvrige elever er blevet en erfaren Twitterbruger, efter novellegenren i digital form blev introduceret i forĂĽret, hvor den første #nrpladen løb af stablen. â€?Før vi fik David som lĂŚrer, havde jeg ikke Twitter, men nu er jeg efterhĂĽnden ogsĂĽ begyndt at bruge det uden for skoletidenâ€?, forklarer Stefan Wagner fra 8.C. Inden for klassevĂŚrelsets fire vĂŚgge skabte det litterĂŚre samarbejdes visuelle udgangspunkt i metahenvisningen til Nabokovs klassiker Lolita først en vis mystik, men stille og roligt har novellens kvindelige hovedkarakter indfundet sig i rollen. â€?Ind ad døren kom jeg,

smed skoene og mĂŚrkede de sĂŚdvanlige omgivelser. De kolde sten og den store dobbeltseng i hjørnetâ€?, fortĂŚller Oliver Hansen fra 8.C pĂĽ Twitter. David Hemmet havde bevidst udeladt at forklare referencen, men efterhĂĽnden spredte rygtet sig blandt de 23 forfattere. â€?Vi fandt først ud af, hvad Lolita betyder i gĂĽr, og derfor gik vi tilbage og ĂŚndrede lidt i historienâ€?, forklarer Julie Randrup Frandsen. Ved redaktionens deadline var #nrpladen2 endnu ikke skrevet fĂŚrdig, men lĂŚs selv med via: https://twitter.com/hashtag/nrpladen2?src=hash

DESIGN OG SY

Vil du gerne kunne sy dit eget tøj ? VĂŚre din egen designer? SĂĽ kom og sy dit nye tøj– eller hvad du nu har lyst til. Der gives undervisning i alt fra finere undertøj og pelse til brugs ting. Du fĂĽr individuel undervisning efter dine ønsker og behov. Hold 265858 Opstart torsdag d. 11/2- 28/4.-16. Kl. 8.15-11. 30 Lek. Pris 785,- kr. Pens/arbl/efterl 510,- kr. Hold 265859 Opstart 22, 23 & 24. april kl. 9.30 – 16. 21 Lek. Pris 550,- kr. Pens/arbl/efterl. 350,- kr. Underviser Ruth Jensen Tlf. 22 32 30 19, ruthjens@yahoo.dk, facebook gr Rutherne Undervisningssted: GrĂĽbrødre Skole, Lok. 9. Grønnegade 15. Roskilde

Tilmelding: rosa.medarb@gmail.com eller tlf. 4637 0909 man-fredag kl. 9.00-13.30 Oplys venligst hold nr. navn, adr.& cpr.nr. ved overførsel til Reg.nr 9570 konto nr.: 068 1016 Venlig hilsen ROSA


19. JANUAR 2016 l 13 l

Gør gode gerninger og hjælp verdens fattige til Danmarks Indsamlingen Sammen med DR Ramasjang, LEGO-familiens fond, Ole Kirks Fond, og landets øvrige børnebiblioteker samler Roskilde Bibliotekerne ind til Danmarks Indsamling 2016. Alle børn kan deltage ved at gøre gode gerninger og dermed sprede glæde både herhjemme og blandt nogle af de fattigste mennesker i Afrika og Sydøstasien. Gå tur med naboens hund. Hjælp klassekammeraterne med deres lektier. Eller snup opvasken for mor og far. Det er helt op til børnene selv, hvilke gode gerninger, de har lyst til at bidrage med for at deltage i årets Danmarks Indsamling – den 10. af sin slags. Igen i år støtter LEGO-familiens fond indsamlingen med 25 kr. pr. hver god gerning, så hvis børnene er flittige kan det udløse mange penge, fortæller redaktør på DR Ramasjang, Per Schouby: ”Hvis alle børn udfører bare en god gerning mere, end de gjorde sidste år, eller inviterer en ven til at være med til at gøre en god ger-

4 stærke tilbud fra Dagli’Brugsen Gadstrup Valpolicella Ripasso Villa Annaberta

Super rødvin fra Italien

1 flaske

75

Det er helt op til børnene selv, hvilke gode gerninger, de har lyst til at bidrage med for at deltage i årets Danmarks Indsamling

ning for andre, så er jeg slet ikke i tvivl om, at vi når over 212.000 gode gerninger, som er vores mål.”

Sådan deltager dit barn Roskilde Bibliotekerne opfordrer alle børn i Roskilde til at deltage i årets Danmarks Indsamling ved at gøre gode gerninger. Det eneste, man skal gøre for at deltage, er at hente et skema på sit bibliotek eller

på www.dr.dk/ramasjang, udfylde det med sine gode gerninger og aflevere det på biblioteket. Man kan hente og aflevere skemaer på alle biblioteker i Roskilde fra 2. januar til og med den 5. februar kl. 12. Både store og små gode gerninger tæller, og børn som udfører ti gode gerninger eller mere modtager et særligt diplom.

Om Danmarks Indsamling 2016: • Danmarks Indsamling er en fælles indsamling til fordel for udviklingslandene i Afrika, Asien og Latinamerika, som DR og 12 af Danmarks største humanitære organisationer står bag. Organisationerne arbejder for at hjælpe landene ud af fattigdom, hjælpe de mest udsatte mennesker til en fremtid og fremme FNs udviklings-mål. • Indsamlingen løber fra 1. januar og kulminerer med et tv-show på DR1 den 6. februar 2016 kl 19.00. I løbet af januar og den første uge af februar vil der desuden være forskellige indslag på DR Ramasjang og DR Ultra, som sætter fokus på indsamlingen for de mindste. • Siden 2010 har danske børn i alle aldre sammen med LEGO-familiens almennyttige fond, Ole Kirks Fond, samlet 22.696.175 kroner ind til Danmarks Indsamling.

BYENS STØRSTE UDVALG I

DØRMÅTTER

00

Hel fersk kylling 1200 gr.

30

00

Danske gulerødder 2 kg.

12

00

30 stk / 24 pak Tuborg eller Carlsberg

99

95

Ved køb af mere end 2 kasser/ rammer er prisen 134,95 + pant.

FRIT VALG - SPAR NU

-30%

Tilbuddene gælder til og med 25. januar 2016

Tilbuddet gælder til og med den 30. januar 2016

Helligkorsvej 11 • 4000 Roskilde • 46 36 16 66 • farvehuset.dk • tapetmesteren.dk

Dagli’Brugsen Dyssegårdsvej 30-32, 4621 Gadstrup ÅBEN ALLE UGENS DAGE 8.00-19.00


l 14 l 19. JANUAR 2016

Vinderholdet bestod af Jacob Hinrichsen, Johan Kielgast Ladelund, Kristian Borch Lindemand, Emma Andrea Wildenfeldt Sivebæk og Isabel Anna Stadeager Larsen.

Business Combat er en årligt tilbagevendende begivenhed på Roskilde Katedralskole, hvor lokale erhvervsfolk dyster mod gymnasieleverne i at markedsføre et produkt med størst succes. Sidste år var det eleverne, der vandt. Af Tomas Skov

Omkring 20 erhvervsfolk og lige så mange elever i erhvervsøkonomi tørnede sammen til den årlige begivenhed i virksomhedspillet Spil Op på Roskilde

Markedets mestre Katedralskole tirsdag den 12. januar. Spillet simulerer virksomheders konkurrencesituation, og de otte grupper af henholdsvis elever og erhvervsfolk er alle opsat på at være dem, der har størst succes med at afsætte de såkaldte actionkameraer, som er spillets fiktive vare. Det er direktør Jakob Weber fra Handelsbanken og statsautoriseret revisor Linnea Weinreich fra Trekroner Revision, der sponsorerer arrangementet, og det er således dele af deres professionelle netværk, som er inviteret til at dyste mod gymnasieeleverne. Og der er noget på spil, for det forlyder, at det var en gruppe elever, der løb med det bedste resultat sidste år.

andres beslutninger har indflydelse på det, du skal gøre”, siger spilleder Keld Nørgård, mens han taster første rundes resultater ind i sit program. Han har selv udviklet spillet, som han turnerer rundt på landets skoler og virksomheder med. Hver af de otte runder tager et kvarter, hvorefter han indsamler gruppernes arbejdsark, som han fodrer ind i sit program, hvorefter han opsummerer stillingen og præsenterer næste rundes udfordring. For hver runde skal grupperne have taget stilling til parametre som prisfastsættelse, markedsføring, produktudvikling, automatisering og lån.

Ny runde, ny udfordring

Højkonjunktur på vej

”Så falder renterne på vores lån. Vi har høj kassebeholdning og vi ramte rigtigt godt med antal enheder. Vi er nok nødt til at sænke priserne”, spekulerer en gruppe elever højlydt.

Ny måde at mødes på Ved et andet bord sidder initiativtager og direktør i Handelsbanken Jakob Weber med fire erhvervsfolk. Der er ikke meget, der tyder på, at de løber med sejren i dag. ”Der kommer en dag, hvor de elever skal ansættes hos os – og så vil jeg huske denne dag!” advarer én af de tilstedeværende. Jakob Weber vil også gerne vinde, men trøster sig med, at arrangementet uanset udfaldet tilvejebringer en anderledes måde at finde sammen på. ”Vi får først og fremmest et rigtigt godt samspil mellem erhvervslivet og eleverne. Og jeg får en helt anden måde at være sammen med mit netværk på”, siger han.

Direktør i Handelsbanken Jakob Weber er én af sponsorerne bag den årlige begivenhed.

”Erfaring spiller selvfølgelig en rolle, men når eleverne kan give dem kamp til stregen, er det et udtryk for, at vi formår at give vores elever et indblik i, hvordan en virksomhed fungerer. Det er da en stor tilfredsstillelse for mig som lærer”, siger underviser i erhvervsøkonomi Lasse Frendrup. Spilleder Kjeld Nørgård er klar til at præsentere endnu en runde. Nu kan han afsløre, at der er højkonjunktur på vej, hvilket afføder omgående diskussion ved bordene.

Direktør i ErhvervsForum Jens Müller glædede sig over elevernes sejr.

Diskussionen i grupperne var intens efter hver runde.

”Det er et marked, så alle

Sidste runde Kjeld Nørgård opsummerer inden den sidste og afgørende runde. Selv om alle virksomheder ligger en anelse under det forventede niveau, har de dog alle overskud – og det er en gruppe elever, der ligger i spidsen.

Statsautoriseret revisor Linnea Weinreich fra Trekroner revision var lettet over ikke at tabe til de andre erhvervsledere.

”Flere af jer har haft likviditetsproblemer og har måttet låne af hinanden. Min anbefaling er at gå ud af spillet som en voksende virksomhed på et passende lavt niveau. Det er stadig så tæt, at den sidste runde bliver afgørende”, råder spillederen inden sidste runde skydes i gang.

Markedets mestre På Hold 4 sidder blandt andre Direktør for ErhvervsForum Roskilde Jens Müller. Heller ikke hans hold ser ud til at løbe med sejren, men udsigten til at eventuelt at tabe til eleverne tager han som et positivt scenarie. ”Det er da kanon at tabe til eleverne. Så er der håb for, at der er en lille smule pension tilbage, når vi bliver gamle. Det er jo dem her, vi skal leve af i fremtiden”, griner han.

Ved et andet bord, på Hold 3, sidder statsautoriseret revisor Linnea Weinreich fra Trekroner revision. Hun er bare lettet over, at det er en gruppe elever, der står til at vinde. ”Vi vil da hellere tabe til eleverne end til de andre erhvervsfolk!” griner hun. Den afgørende runde er overstået, og Keld Nørgård kan udråbe vinderne, som ganske rigtigt er en gruppe elever. Markedets mestre kan efter otte sindsoprivende runder lande et overskud, der er markant højere end de øvrige gruppers. ”Det karakteriserer de to bedste hold, at de har kørt ret stabilt og uden panik, mens de andre hold skvulpede lidt undervejs”, konkluderer spillederen, hvorefter vinderholdet modtager chokolade og klapsalver.

Spilleder Kjeld Nørgård ledede slagets gang gennem otte runder.


19. JANUAR 2016 l 15 l

Vi hold e af mad r ! TILBUDDENE GÆLDER TIL OG MED LØRDAG D. 23. JANUAR 2016

Kære kunde

Den længe ventede torskerogn er nu landet i fiskeafdelingen, Passer fint til en sund start på året. Velbekomme. Søren Seier Rasmussen, Købmand

NEGROAMAVO PRIMITIVO Pr. fl.

35

KALVECULOTTE Ca. 1 kg.

00

UANSET PR. STK. FØRPRIS

99

95

SPAR CA.

SPAR

100

00

34,95

TORSKEROGN PR. ½ KG.

55 Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

00

SÅ ER DE HER IGEN! JENSENS SPARERIBS

4 PK.

100

00

Denne vin er lavet på et fantastisk blend af to af Syditaliens mest kendte druetyper - nemlig Negroamaro og Primitivo. Den mere mørklødede Negroamaro er især værdsat for sin dybe farve, gode syre og krydrede smag. Primitivo bringer primært fylde, struktur og koncentreret frugt til denne komplekse og alligevel imødekommende vin. Den er et skoleeksempel på et fantastisk håndværk, hvilket er krævet, når to druetyper skal integreres i én og samme vin. En ny syditaliensk stjerne er født. Det er en dejlig rødvin med flot rød farve, kompleks og delikat duft af røde frugter og krydderier, harmonisk, rund og blød frugtsmag samt en lang og behagelig eftersmag. Denne velafbalancerede vin er særdeles velegnet til grillet kød, vildt og smagsfulde oste. Den kan med velbehag drikkes nu og de næste par år.

Meny Himmelev

Meny Skomagergade

Himmelev Sognevej 95, Himmelev, Roskilde. Tlf. 46 36 42 33

Skomagergade 11, Roskilde. Tlf. 46 35 17 20

Åbningstider: Man.-fre. 8-20 lør. 8-18 søn. 8-18 www.menyhimmelev.dk

Åbningstider: Man.-fre. 9-20 lør. 8-18 søn. 10-17 www.menyskomagergade.dk


l 16 l 19. JANUAR 2016

Vågekoner giver nærvær i livets sidste timer Af Tomas Skov

”Vi er i øjeblikket hos en kvinde i eget hjem. Det er den sidste tid, og det er ikke til at vide, hvornår den løber ud. Jeg vil mene, at det er et alment menneskeligt behov at mærke, at vi ikke er alene”, siger aktivitetsleder Hanne Andersen, der bruger omkring en halv arbejdsuge om ugen på at administrere de i alt 20 frivillige vågere. Der er et par mænd i flokken af frivillige, men ellers udgøres styrken af kvinder. De våger med forskellig hyppighed alt efter det aktuelle behov, og hvordan det passer ind i deres liv i øvrigt, men når de er ude på opgave, er det typisk i fire timer ad gangen.

Giver ro Lisbeth Rønnow har været med siden det første møde den 11. marts 2013, og hun har tænkt sig at blive ved længe endnu. ”Jeg har mange aktiviteter i mit øvrige liv, men når jeg våger, har jeg helt ro. Det bruger jeg det meget til”, siger Lisbeth Rønnow, som

foretrækker at våge om natten. ”Jeg har nogle gange oplevet at være ret træt, da jeg tog ud for at våge sent om aftenen, men at jeg så faktisk tog hjem med mere energi midt om natten”, siger hun.

Hjælp til ægtefællen Sammen med det øvrige korps af vågere har Lisbeth Rønnow været ude ved 56 døende borgere i løbet af det forgangne år. Og deres tilstedeværelse er ikke bare en hjælp og aflastning for den døende. Ofte er der også tale om døende, som ikke ligger alene, men hvor vågningen lige så meget bliver en aflastning for ægtefællen. ”Jeg kom hos et par, hvor manden bare havde brug for at være sammen med sin døende kone, men han

kunne ikke finde hvile. Så kom vi fra vågetjenesten, og så kunne han slappe af og fokusere på sin kone” fortæller Lisbeth Rønnow.

Populære i plejen Det er denne følelse af at gøre en positiv forskel, der driver både Hanne Andersen og Lisbeth Rønnow i deres friville arbejde. På samme måde aflaster de også ofte personalet på plejehjemmene, når en beboer ligger for døden. ”Når vi er der, skal de ikke stresse over konstant at se ind til den døende. Det er en kæmpe lettelse for dem, at de ved man sidder der. På den måde får de ro på, og kan koncentrere sig om deres øvrige arbejde”, siger Lisbeth Rønnow. ”Jeg kan jo høre i telefonen, hvor glade personalet bliver, når vi siger, at vi kan

Aktivitetsleder Hanne Andersen (tv) kunne godt bruge yderligere ti vågere til at dække behovet i Roskilde. Det er Lisbeth Rønnow th.

komme. De er så taknemmelige, og den umiddelbare glæde giver virkelig noget igen”, supplerer Hanne Andersen og understreger, at vågerne aldrig påtager sig plejearbejde. ”Vi tager ikke lønnet arbejde – det er vigtigt at understrege. Vi kan komme ind over, hvis der i øvrigt er dækket ind med personale”, siger hun.

Ikke alene

Fakta • Vågerne var ude hos 56 borgere i 2015 • I alt vågede de i 777 timer • De 20 vågere er i alderen 25-75 år

Når man starter som våger, tager man typisk ud med én af de andre vågere for ikke at være alene i den uvante situation. ”Man behøver kun den

ene gang, for så er man indført i det. Men det synes jeg er vigtigt”, siger Lisbeth Rønnow, der trods sine snart tre år som våger endnu ikke har oplevet, at en døende faktisk åndede ud på hendes vagt. Flere af de andre i gruppen har prøvet det, men de beskriver det ofte som fredfyldt oplevel-

se. Uanset hvad lægger Vågetjenesten vægt på, at de frivillige kan sætte ord på deres oplevelser. ”Vi mødes en gang om måneden og får fortalt vågningerne igennem. Det er så vigtigt at få snakket om vores oplevelser sammen”, siger hun.

Fakta • Alle vågere er underlagt tavshedspligt • Vågetjenesten har brug for yderligere ti vågere • Der er informationsaften på Helligkorsvej 4 i Roskilde torsdag den 28. januar kl. 19- 21.

På ski uden skader 3

– Ahhh … kolde øl og Glûhwein Næppe nogen fadøl smager så godt som den, man nyder på afterski efter en god lang dag på pisterne. På den måde hører alkohol og skiferie fint sammen. Men der findes nogle myter: En af dem er, at alkohol giver varme. Det passer ikke. En genstand giver kun en chokvirkning, den giver ikke varmen. Derimod sløver alkohol, ligesom den giver dårlig balance og forlænget reaktionstid. Faktisk er det lige så alvorligt at stå

på ski med alkohol i blodet som er at køre bil med alkohol i blodet. Husk: Det gælder også dagen efter, for alkoholen er altså ikke ude af blodet klokken 9 om morgenen, hvis man har drukket den sidste gin og tonic klokken 3 om natten. Derimod bevirker den, at vi dagen derpå har mere mælkesyre i blodet, højere puls, mindsket koordination og dårligere balance. Eller for at skære det ud i pap: Hvis du

går stanghamrende Bacardi i seng klokken 3 om natten, så bør du tilbringe formiddagen i en liggestol og ikke på et par ski.

Skiferiens værste cocktail Kender du typen? Personen som møder op i dårlig form, lejer et par ski uden at teste bindingerne, står forrest i liftkøen om morgenen, lukker den om eftermiddagen, spænder skiene af foran baren og laller hjem klokken

tre om natten for at tage turen igen dagen efter?

Tre gyldne regler • Vær i acceptabel form inden ferien starter • Lav altid ”Selvtesten” af dine bindinger • Hav samme holdning til ski og alkohol som du har til bil og alkohol Rigtig god skiferie. Vi ses derude

Om Niels Honoré Niels Honoré, fysioterapeut og sundhedsdirektør, arbejder til daglig i Fysiocenter Roskilde, som har specialiseret sig i behandling og træning. Det kan være ryg/nakke/ skulder problemer og hjertesyge, cancerramte eller mennesker med livstilssygdomme. I hverdagen møder jeg mange forhindringer og argumenter for ikke at kunne træne og her gælder det om at være kreativ, nærværende og tænke ud af boksen for at sikre at alle mennesker, uanset størrelse, mangler eller udfordringer får den bedste mulighed for at kunne være fysisk aktiv.

Tredjedagen

Solen

Knæbandage

På tredjedagen skal din krop betale for, at du pludselig træner som en topidrætsmand. Du kan opleve mathed, nedsat reaktionstid og evt. krampe i musklerne. Tag den med ro, hold pauser, eller hold en skifri dag og nyd hotellet.

Sneen reflekterer op til 85 procent af de farlige UV-stråler. Brug solcreme med høj faktor. Desuden er lyset meget skarpt i bjergene, så hvis du kører uden solbriller i bare én dag, kan du risikere at blive sneblind og få ødelagt mange dage af din skiferie. Brug solbriller med UVA og -B beskyttelse.

Har du en gammel knæskade, begyndende atroseslidgigt, eller menisk problemer så kan det være en god idé at have en knæbandage med på ferien. De nyeste udgaver er superbehagelige og giver god stabilitet og forebygger de alvorlige skader. Tal med en fysioterapeut om muligheden og få taget mål til din individuelle knæbandage.


19. JANUAR 2016 l 17 l

Hver søndag i januar mån ed SPAR

25%

på ALT* økologisk FRUGT & GR ØNT *i forhold

Åbent alle dage

8-21

til normalpri

sen

SPAR

Hakket oksekød

40%

7-10% fedt. 1 kg.

Pr.bk.

45,-

på dametøj, herretøj, børnetøj, sportstøj og sko Gælder fra onsdag 20/1 til og med 23/1

DET ER BILLIGT

Gælder ikke udvalgte mærkevarer, undertøj, nattøj, strømper og andet tilbehør

DET ER BILLIGT

DET ER BILLIGT

Frugtmarked

1 ks. Tuborg, Carlsberg eller Classic

10 stk.

Pr. stk.

Vælg mellem: bananer, æbler, pærer, kiwi, appelsiner eller clementiner. Udenlandske.

15,-

89

95 + pant

Tilbuddene gælder til og med fredag den 22. januar 2016

Stationscentret 12, Roskilde · Tlf. 46 38 10 00

/

Ros Torv 41, Roskilde · Tlf. 46 33 90 00


l 18 l 19. JANUAR 2016

Roskilde Rundt På ski i Hedeland I går eftermiddag var stemningen på bakken i Hedeland nærmest som et sted i de østrigske alper. Hedeland Skicenter er Danmarks største alpine skianlæg og har alle de faciliteter, man forbinder med alpint skiløb (omend i lidt mindre målestok end mange andre steder). Selve skibakken er kunstigt anlagt i midten af 1980’erne, og betjenes af tre lifte, to tallerkenlifte i venstre side, og en børnelift i højre. Lifternes samlede kapacitet er ca. 1800 personer i timen. Faldhøjden på bakken er 45 meter, og den er 282 meter lang.

Foto: Bo Källberg

Hjemløse inviteret indenfor på Restaurant Snekken Søndag den 17. januar var 77 hjemløse fra Kafe Klaus i Roskilde og Morgen Cafeen i København mødt frem til Nytårskur på Restaurant Snekken på Roskilde Havn. De mange glade gæster var budt ind i varmen på en kold dag med minus grader til en lækker treretters menu, vin, øl og vand samt god musik fra restaurantens husorkester. De hjemløse kunne sætte tænderne i en noget uvant menu i form af rimmede Laks på sprød salat og marinerede rejer til forret. Herefter fulgte smørmør kalv, gulerodspuré, pommes Anne og trøffelsauce inden desserten lød på is i nøddekurv. ”Det var en fantastisk aften med glæde og grin. Personalet og gæsterne havde en rigtig hyggelig aften som ikke lignede noget, vi plejer at se på Restaurant Snekken. Det var absolut en fornøjelse at starte året sådan. Alle der deltog af personalet er af egen fri vilje og der var mange flere som gerne ville være med til at gøre en forskel”, siger restaurantchef Thomas K. Hansen.

Ægte dansk design De hjemløse havde medbragt hæklede håndmadder som gave til Restaurant Snekken.

MULTIFORM OG MIELE KAMPAGNE Kampagnen er gældende til og med mandag den 29. februar 2016. Ved køb af et komplet multiform køkken til minimum 150.000 kr. Kan ikke kombineres med andre rabatordninger. Kontakt Multiform i Roskilde og hør hvordan du får opfyldt jeres drøm om et ægte multiform køkken. BESØG MULTIFORM ROSKILDE Holbækvej 7-13 Tlf: 4630 0160 multiform.dk

Jeanne byder velkommen i den nye boheme-inspirerede salon, Salon Strædet

Ny frisørsalon med boheme-stil I den nyåbnede frisørsalon, Salon Strædet på Karen Olsdatters Stræde 2, byder Jeanne Arentzen velkommen med åbne arme. Der er tændt stearinlys og duften af blomster og kaffe rammer med det samme. Jeanne er flyttet fra Frisør Garbo i Hersegade og har valgt at tage nye udfordringer op. Salonens stil bærer præg af boheme med jordnære farver, røgelsespinde og Buddha-figurer og Jeanne lægger stor vægt på, at benytte sig af miljøvenlige hårprodukter. Væggene skal på et tidspunkt prydes med kunstudstillinger fra en professionel fotograf, så luksuriøst håndværk også kan blive en del af den lille salon.


19. JANUAR 2016 l 19 l

Frisk Fisk

Opskriftsnummer: 89-0204

RØDSPÆTTER PÅ KARRY MARINERET PORRE BUND

i net

20

00

AVOKADO I NET 750 gr.

lubakke a n e i t e t a n re t ller Retten er tilsættes fløde e vn io lot og skal b den tilberedning in lignende rill. leg eller kug

Plu-nr.: 7917

slagter

t er e d Foliebakke t1400 ml g i l l i varenr. b 201400 Låg varenr. 150221

Opskriften er beregnet til 5 salgsenheder.

15

00 r. 1/2 P Opskriftsnummer: 89-0205

ØKO RODFRUGTMIX Pose med 1 kilo

Indhold

kg .

14

95

Fremstilling RØDSPÆTTER PÅ

LAKS PÅ KARRY MARINERET WOKGRØNT

f Re t tilsættes ning i ovn t lo b l a Tilberedning k re d og s tilbetilsætte den evt. • Kunden kan 1 dl fløde eller lign in e d n e n ligretten inden tilberedning. l. gril er kuglei en •ellSteges forvarmet ovn ved 180°C i ca. 25

Plu-nr.: 7918

• Er ligeledes velegnet til kuglegrill.

15

00

DEN GAMLE FABRIK MARMELADE 600 gr. pr. glas

Foliebakke 1400 ml varenr. 201400 Låg varenr. 150221

SPAR 39,90

49

00

• Porrer i skiver blandes med den afvejede mæ KARRYMARINERET 1,125 Kg Rødspættefilet WOKGRØNT Marilet Kokos Æble Karry. 2-3 KG. 1,000 Kg Porrer i skiver (Flensted 67811) • Blandingen kommes i salgsbakker og rødspæ RØGET 0,100 KgSKINKE Dekora Marilet Kokos Æble Karry 4 kg (G89810) Pr. kg. 29,90 placeres ovenpå. 0,100 Kg Ost, revet • Bakkerne pyntes til sidst e syltede paprik 0,100 Kg Paprika i strimler, syltede lubakkmed a n e i og revetreost. t e t t r 2,425 Kg te n e r a n løde elle

4 STEGTE FISKEFILETER

Ingredienser

29

Er beregnet på det rå produkt. RØDSPÆTTE 46%, porrer 41%, marinade 4% (rap hærdet), krydderier (chili, løg, koriander, gurke persille, spidskommen, oregano, muskat, bukke salt, kokosmel, æble, tørret peberfrugt, tomat syltede paprika.

95

Opskriften er beregnet til INDASIA A/S Tlf. +45 86 42 96 66 · Webshop: http://webshop.indasia.dk · www.indasia.dk 4 salgsenheder.

Ta´ 2 r e k s fl a CORVINA CASTELFORTE 75 cl. Italien.

Alle tilbud GÆLDER fra . tirsdag d. 19 ag ed fr TIL OG MED ar nu ja D. 21.

100

00

Indhold

4 LÆKRE STEGTE FRIKADELLER

29

95

49

00

LAKS PÅ Fremstilling KARRYMARINERET • Wokblandingen blandes med den WOKGRØNT

0,900 Kg Laksefilet 1,000 Kg Wokblanding (Flensted 67908) 0,100 Kg Dekora Marilet Kokos Æble Karry 4 kg (G89810) 0,200 Kg HvidløgssmørMeny Svogerslev 2,200 Kg Svogerslev Hovedgade 78, 4000

Dekora Marilet Kokos Æble Karry. • Blandingen kommes i salgsbakker fileten placeresMØDovenpå. OS PÅ FACEBOOK OG GIV OS ET LIKE. • Fisken pyntes med skiver af hvidl

Roskilde

SÅ MODTAGER DU GODE NYHEDER OG STÆRKE TILBUD

Åbningstider: Man.-fre. 8-21 lør. 8-21 søn. 8-21 • T. 46 38 30 32 Tilberedning Der tages forbehold for fejl og udsolgte varer. • Kunden kan evt. tilsætte 1 dl flød


l 20 l 19. JANUAR 2016

Stort udvalg af brugte Toyota’er Se flere biler på stubbe.dk

Toyota Yaris 1,0 VVT-I T2 69HK 5 dørs Årgang 2015, KM 2000. Blå metallic. KR.

138.900,-

AIRCONDITION, Originale 15” alufælge, Sædevarme, Bakkamera, fjernb. c.lås, højdejust. forsæde, el-ruder, kørecomputer, infocenter, cd/radio, læderrat, udv. temp. måler, multifunktionsrat, BLUETOOTH, isofix, stofindtræk, 6 airbags, bagagerumsdækken, kopholder, splitbagsæde, abs, esp.

Toyota Auris 1,6 Valvematic T2+ Comfort 132HK 6 g. 5 dørs Årgang 2014. KM 20000. Sølv metallic KR.

218.900,-

Klimaanlæg, Fartpilot, Touchskærm med bakkamera, Håndfri telefon, CD / radio, Automatisk parkeringssystem, Fjernbetjent centrallås, El-spejle, El-foldbare sidespejle, El-rudehejs for, Multifunktionsrat, Kørecomputer, Sædevarme, Parkeringssensor, Tågelygter, Lygtevasker, Kopholder, Justerbart rat, Højdejusterbart forsæde, Splitbagsæde, Isofix, 7 Airbags, ABS, ESP, 6-gear.

Toyota Yaris 1,3 VVT-I T2 100HK 6 g. 5 dørs Årgang 2014, KM 16500. Sort KR.

139.900,-

TOUCH SKÆRM MED BAKKAMERA, AIRCONDITION., Fjernb. c.lås, Kørecomputer, Startspærre, Udv. temp. måler, Sædevarme, Højdejust. forsæde, El-ruder, El-spejle m/ varme, cd/radio, Multifunktionsrat, BLUETOOTH - HÅNDFRI TELEFONI/STREAMING, Isofix, Bagagerumsdækken, Kopholder, Splitbagsæde, Læderrat, 7 airbags, ABS/ Antispin, EPS, Servo, Hvide blink, Indfarvede kofangere/-Dørhåndtag/-Sidespejle, 6 gear.

Toyota Yaris Skyview 1,3 VVT-I T2 Komfortpakke 100HK 5d 6g Årgang 2015, KM 2300. Sølv metallic KR.

178.900,-

Comfortpakke, Sky View/Glastag, Smart entry & Start / Nøgle fri betjening, 2 Zonet klima anlæg, 15” Alufælge, Touch skærm med Bakkamera - Bluetooth - Håndfri telefoni - Kørecomputer - Radio med USB/AUX tilslutning, 6 Gear, Fjernbetjent central lås, Sædevarme foran, Automatisk nedblænding af bakspejl, Udvendig temperatur måler, Kørecomputer, Infocenter, Højdejusterbar forsæde, Glastag, Elruder foran, El justerbare spejle, Multifunktionsrat, Bagagerumsdækken, Isofix, Kopholder, Stofindtræk, Splitbagsæde, Airbags, Indfarvede kofangere, Mørktonede ruder i bag, 1 Ejer, Service ok, Ikke ryger.

Lev. omk. privatbil kr. 3.880,-

Arne Stubbe Automobiler A/S ROSKILDE: Betonvej 2 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 33 04 00 Åbent mandag - fredag kl. 7.30 - 17.30 · Lørdag lukket · Søndag kl. 11-15

stubbe.dk


19. JANUAR 2016 l 21 l

348

STORT UDVALG I BRUGTE BILER NY CITROËN C4 CACTUS LITER FÅS FRA 169.990,-

Citroën DS5 2,0 BlueHDi 180 Design EAT6 5d

Årgang 2014, Km 37000, sort, aut.gear/tiptronic, 17” alufælge, fuldaut. klima, 2 zone klima, fjernb. c.lås, parkeringssensor, fartpilot, auto. nedbl. bakspejl, udv. temp. måler, regnsensor, sædevarme, el-spejle m/varme, 4x el-ruder, navigation, multifunktionsrat, bluetooth, isofix, 6 airbags. Pris

359.900,-

Toyota Verso 1,6 T1 5d

Årgang 2011, Km 32000, sort, 16” alufælge, airc., fjernb. c.lås, startspærre, udv. temp. måler, sædevarme, højdejust. forsæde, el-ruder, el-spejle, cd/radio, isofix, bagagerumsdækken, kopholder, stofindtræk, splitbagsæde, 6 airbags, abs, esp, servo, indfarvede kofangere, tonede ruder, træk, Pris

209.900,-

Mercedes C200 2,2 CDi st.car BE 5d

Årgang 2013, Km 32000, sort, 17” alufælge, 2 zone klima, fjernb. c.lås, fartpilot, kørecomputer, startspærre, 4x el-ruder, el-spejle, cd/radio, navigation, armlæn, isofix, bagagerumsdækken, stofindtræk, 7 airbags, abs, esp, servo, indfarvede kofangere, tonede ruder,regnsensor. Pris

359.900,-

Citroën DS3 1,6 BlueHDi 120 Sport 3d

Årgang 2014, Km 30000, hvid metal, 17” alufælge, fuldaut. klima, køl i handskerum, fjernb. c.lås, parkeringssensor, fartpilot, kørecomputer, startspærre, auto. nedbl. bakspejl, udv. temp. måler, sædevarme, højdejust. forsæde, el-ruder, el-spejle, cd/radio, multifunktionsrat, armlæn. Pris

209.900,-

Citroën Grand C4 Picasso 1,6 e-HDi 115 Intensive ETG6 5d

Årgang 2014, Km 13000, sort, INTEGRERET NAVIGATION MED BAKKAMERA, aut.gear/tiptronic, ETG6, alu., 2 zone klima, køl i handskerum, fjernb. c.lås, parkeringssensor, ratgearskifte, fartpilot, udv. temp. måler, regnsensor, sædevarme, højdejust. forsæde, 4x el-ruder, el-spejle m/varme, navigation. Pris

Citroën Grand C4 Picasso 1,6 e-HDi 115 Intensive 5d

Årgang 2014, Km 23000, sølv metal, fuldaut. klima, 2 zone klima, fjernb. c.lås, 17” alufælge, parkeringssensor, fartpilot, kørecomputer, startspærre, udv. temp. måler, regnsensor, sædevarme, højdejust. forsæde, 4x el-ruder, el-spejle, navigation, håndfrit til mobil, bluetooth, armlæn, isofix, bagagerumsdækken. Pris

537

Suzuki S-Cross 1,6 Active 5d

Årgang 2015, Km 2000, sølvmetal, fuldaut. klima, 17” alufælge, fartpilot, fjernb. c.lås, nøglefri, kørecomputer, sædevarme, højdejust. forsæde, el-indfoldlige spejle m/varme, 4x el-ruder, cd/ radio, håndfrit til mobil, bluetooth, kopholder, stofindtræk, splitbagsæde, læderrat, tågelygter, isofix, startspærre, udv. temp. måler, armlæn.

CITROËN C4 PICASSO 5 SÆDER LITER FÅS FRA 269.990,-

279.900,-

Citroën DS4 1,6 e-HDi 112 Style E6G 5d

Årgang 2012, Km 61000, rød metal, aut.gear/ tiptronic, 17” alufælge, fuldaut. klima, 2 zone klima, fjernb. c.lås, parkeringssensor, ratgearskifte, fartpilot, kørecomputer, startspærre, udv. temp. måler, regnsensor, sædevarme, højdejust. forsæde, el-ruder, el-spejle, cd/radio, håndfrit til mobil. Pris

199.900,-

269.900,-

Suzuki S-Cross 1,6 GL+ 5d

Årgang 2015, Km 6000, sortmetal, 2 zone klima, 16” alufælge, fjernb. c.lås, fartpilot, kørecomputer, infocenter, udv. temp. måler, sædevarme, højdejust. forsæde, 4x el-ruder, el-spejle m/varme, cd/radio, kopholder, stofindtræk, splitbagsæde, læderrat, tågelygter, armlæn, isofix, indfarvede kofangere, 7 airbags, abs, antispin, esp, servo, tagræling. Pris

199.600,-

Pris

Citroën C4 Cactus 1,2 PT 110 Feel 5d Årgang 2014, Km 10000, brun, SAND AIRBUMP, PACK CITY, BAKKAMERA, PANORAMA GLASTAG, airc., fjernb. c.lås, fartpilot, kørecomputer, udv. temp. måler, sædevarme, el-ruder, parkeringssensor, multifunktionsrat, bluetooth, isofix, bagagerumsdækken, stofindtræk, tågelygter, 6 airbags, abs, antispin, servo, esp, ikke ryger Pris

tarte årets bilferie, er bag rattet af en ny Citroën. Den kører langt på ørekomfort til de lange stræk. Alle vores kampagnemodeller har f.eks. og vi har markeret deres bagagevolumen for at vise, at det stilsikre 184.900,169.900,169.900,god plads184.900,til alt og alle. Læg vejen forbi Citroën og oplev vores mange Citroën C4 1,6 HDi 90 Seduction 5d Årgang 2015, Km 10000, koksmetal, PAC CITY. zone klima, køl i handskerum, fjernb. c.lås, parkeringssensor, fartpilot, kørecomputer, startspærre, auto. nedbl. bakspejl, udv. temp. måler, regnsensor, sædevarme, højdejust. forsæde, 4x el-ruder, el-spejle m/varme, cd/radio, håndfrit til mobil, bluetooth, armlæn, isofix, stofindtræk, splitbagsæde. Pris

Citroën C4 Cactus 1,6 BlueHDi 100 Feel 5d

Citroën C4 1,6 HDi 90 Seduction 5d

Årgang 2015, Km 11000, Rød, pack city, glastag, airc., fjernb. c.lås, parkeringssensor, fartpilot, kørecomputer, startspærre, udv. temp. måler, sædevarme, højdejust. forsæde, el-ruder, el-spejle, bluetooth, isofix, bagagerumsdækken, kopholder, stofindtræk, tågelygter, 6 airbags, abs, esp, servo.

Årgang 2014, Km 9000, sort, 2 zone klima, køl i handskerum, fjernb. c.lås, parkeringssensor, fartpilot, kørecomputer, startspærre, udv. temp. måler, sædevarme, højdejust. forsæde, 4x el-ruder, el-spejle, cd/radio, bluetooth, håndfrit til mobil, isofix, armlæn, bagagerumsdækken, kopholder, stofindtræk, splitbagsæde, tågelygter, 6 airbags.

Pris

Pris

Citroën C3 Picasso 1,6 BlueHDi 100 Seduction 5d

Årgang 2015, Km 2000, koksmetal, upgrade, 2 zone klima, fjernb. c.lås, parkeringssensor, fartpilot, kørecomputer, startspærre, udv. temp. måler, sædevarme, højdejust. forsæde, 4x el-ruder, el-spejle, cd/radio, multifunktionsrat, armlæn, isofix, bagagerumsdækken, kopholder, stofindtræk, splitbagsæde. Pris

209.900,-

194.900,-

Peugeot 3008 1,6 e-HDi 112 Premium Plus 5d

Årgang 2011, Km 98000, koksmetal, 2 zone klima, 17” alufælge, vinterhjul, træk1100/745 KG, parkeringssensor, fartpilot, kørecomputer, auto. nedbl. bakspejl, udv. temp. måler, regnsensor, sædevarme, højdejust. forsæde, bluetooth, 4x el-ruder, el-spejle, cd/radio, isofix, stofindtræk. Pris

159.900,-

TIL ROOM SERVICE 30.-31. MAJ KL. 11-16 Citroën C5 1,6 THP 155 Comfort 4d

Årgang 2010, Km 71000, sølvmetal, 2 zone klima, køl i handskerum, fjernb. c.lås, parkeringssensor, fartpilot, kørecomputer, startspærre, udv. temp. måler, regnsensor, sædevarme, højdejust. forsæde, 4x el-ruder, el-spejle, cd/radio, multifunktionsrat, armlæn, isofix, kopholder, stofindtræk, tågelygter, lygtevasker, 6 airbags, abs. Pris

159.900,-

Citroën C4 Picasso 1,6 e-HDi 115 Seduction ETG6 Van 5d

Årgang 2013, Km 34000, brunmetal, aut.gear/ tiptronic, navigation, træk, 2 zone klima, fartpilot, ratgearskifte, kørecomputer, infocenter, udv. temp. måler, regnsensor, sædevarme, højdejust. forsæde, el-spejle m/varme, el-ruder, håndfrit til mobil, bluetooth, multifunktionsrat, armlæn, stofindtræk, 6 airbags. Pris

149.900,-

Citroën DS4 1,6 e-HDi 112 Style 5d

Årgang 2011, Km 108000, sølvmetal, 6 gear, 16” alufælge, 2 zone klima, køl i handskerum, fjernb. c.lås, parkeringssensor, fartpilot, kørecomputer, startspærre, auto. nedbl. bakspejl, udv. temp. måler, regnsensor, sædevarme, højdejust. forsæde, el-ruder, el-spejle, cd/radio, håndfrit til mobil, bluetooth, isofix, stofindtræk, splitbagsæde, læderrat, tågelygter. Pris

149.900,-

Citroën C3 Picasso 1,6 HDi 90 Attraction 5d

Årgang 2015, Km 9000, sølvmetal, fjernb. c.lås, fartpilot, kørecomputer, startspærre, udv. temp. måler, højdejust. forsæde, el-ruder, isofix, bagagerumsdækken, kopholder, stofindtræk, splitbagsæde, 6 airbags, abs, esp, servo, indfarvede kofangere, tonede ruder, 1 ejer, diesel partikel filter. Pris

134.900,-

Citroën C3 1,4 HDi 70 Seduction 5d

Årgang 2014, Km 11000, rødmetal, pack city, connection box, airc., fjernb. c.lås, parkeringssensor, fartpilot, kørecomputer, startspærre, udv. temp. måler, sædevarme, højdejust. forsæde, 4x el-ruder, el-spejle, cd/radio, håndfrit til mobil, bluetooth, isofix, bagagerumsdækken, stofindtræk, splitbagsæde, tågelygter, 6 airbags, abs, esp, servo. Pris

126.900,-

Citroën C4 1,6 HDiv./bl. 92 Seduction Citroën C3km/l. 1,4 HDi CO2 70 Seduction 5d g/km. Suzuki De Swift 1,2 Youngpriser 3d Citroën 1,0i Seduction Clim 5d vedCitroën C1 1,0i Seduction Clim 5dTilbud rændstofforbrug kørsel5d15,6-33,3 79-148 angivne er ekskl. lev.C13.780,og gælder køb inden 31.07.2015. Årgang 2011, Km 71000, sølvmetal, 17” Årgang 2013, Km 72000, koksmetal, airc., køl i Årgang 2012, Km 34000, koksmetal, fjernb. c.lås, Årgang 2013, Km 40000, blåmetal, Folie på Årgang 2012, Km 64000, sølvmetal, airc., alufælge, og fuldaut. klima, 2 zone klima, køl i handskerum, fjernb. c.lås, fartpilot, kørecomputer, kørecomputer, startspærre, sædevarme, højdejust. tag & spejle, aircondition., alufælge , fjernb. fjernb. c.lås, startspærre, el-ruder, cd/radio, isofix, ndringer trykfejl. handskerum, fjernb. c.lås, parkeringssensor, startspærre, udv. temp. måler, højdejust. forsæde, forsæde, el-ruder, el-spejle m/varme, cd/radio, c.lås, startspærre, el-ruder, cd/radio, isofix, kopholder, stofindtræk, splitbagsæde, 6 airbags, fartpilot, kørecomputer, startspærre, udv. temp. måler, sædevarme, højdejust. forsæde, 4x el-ruder, el-spejle, cd/radio, armlæn, isofix, bagagerumsdækken, stofindtræk, splitbagsæde, tågelygter, 6 airbags. Pris

124.900,-

sædevarme, el-ruder, el-spejle, cd/radio, isofix, bagagerumsdækken, stofindtræk, splitbagsæde, 6 airbags, abs, esp, servo, indfarvede kofangere, tonede ruder, diesel partikel filter, Pris

isofix, kopholder, stofindtræk, splitbagsæde, læderrat, indfarvede kofangere, 1 ejer, service ok, 7 airbags, esp, servo, aftag. træk 1000/400 kg.

104.900,- Lev.Prisomk. 3.880,- Der tages forbehold 79.900,for trykfejl.

KØBENHAVNSVEJ 154 • TELEFON 46 38 00 40 • WWW.ANDERSENBILER.DK

bagagerumsdækken, kopholder, stofindtræk, splitbagsæde, 6 airbags, abs, esp, servo, indfarvede kofangere, tonede ruder,

64.900,-

Pris

Bob

Gorm

abs, esp, servo, indfarvede kofangere, tonede ruder, 1 ejer

Pris

Michael

59.900,-

Sabino


l 22 l 19. JANUAR 2016

SPORTEN Træner efterlyser stabilitet efter sejr Efter to nederlag lykkedes det Roskilde Håndbolds damer at besejre Skanderborg med 25-22. Af Holger Vincents

Efter nederlag i de to seneste ligakampe og en regulær scoringskrise, lykkedes det Roskilde Håndbolds damer at besejre Skanderborg med cifrene 25-22, i en kamp hvor hjemmeholdet tog te-

Præmier til dansere

KS Dansestudie fra Roskilde deltog lørdag den 16. januar i De Danske Danseskolers store vinter Grand Prix i Hip Hop i Køge, hvor de hev en række præmier med hjem til Roskilde. Fra venstre er det Emma Langeland, Cecilie Abrahamsen, Simone Lautrup, Emma Sofie Drejer, Laura Pedersen, Kira Greisen, Mikela Hai Ping Ottosen og Isabella Reitov.

ERHVERVSLEJEMÅL MIDT I ROSKILDE

Velegnet til kontor, klinik og andet liberalt erhverv ca. 70 m2. Lejemålet ligger i stueplan i en charmerende ældre ejendom, på adressen Karen Olsdatterstræde 12, midt i Roskilde. Indeholder: 3 gode lokaler samt toilet, the-køkken og entre. Leje pr. md. kr. 9.800.- plus depositum, moms og varmeforbrug. Ledigt fra 1. februar.

Kontakt H. Settrup 2683 4327

ten fra start og dominerede hele vejen mod slutfløjtet. ”Det er ekstremt god moral fra pigernes side at komme tilbage og vinde. Vi har hængt lidt med mulen efter de to seneste kampe, men i løbet af ugen havde vi tre gode træningspas, og nu beviser spillerne, at vi godt kan slå et tophold”, siger cheftræner Anders Knudsen. Inden opgøret mod Skanderborg havde Roskildes spillere kun fået modstandernes netmasker til at blafre henholdsvis 15 og

17 gange i nederlag til Fredericia og Hadsten, men i søndags var både spillet og effektiviteten foran kassen markant bedre, fortæller cheftræneren. ”Vi brænder stadig for meget, men mod Skanderborg lykkedes det endelig at få bredt spillet mere ud på kanterne, og det er supergodt, for den type angrebsåbninger havde vi arbejdet koncentreret med hele ugen”, siger Anders Knudsen. I næste runde venter rækkens nummer 17 i skikkelse

Aalborg DH i en udebanekamp, som Roskilde Håndbolds træner mener, at hans spillere skal vinde, ligesom stabiliteten helt generelt skal forbedres. ”Vores problem er først og fremmest, at gennemsnitsalderen på holdet ligger på 20,6 år, og derfor mangler rutinen og derfor også stabiliteten til at kunne være med blandt de allerbedste. Nu skal vi fortsætte med at udvikle vores angrebsspil og blive mere kyniske foran mål”, udtaler han.

“Styrken ligger i fællesskabet”

I søndags inviterede den lokale fitnessforening Roskilde Strength Club alle interesserede med på Nytårsturen ‘16, som er klubbens årlige gåtur ud i Roskildes natur. Det er søndag formiddag. Klokken er 9.45, og vi befinder os på det iskolde og tomme Stændertorv ved springvandet, der intet vand har endnu. Der ankommer med korte mellemrum biler, der parkerer ved torvet, med friske kirkegængere der er på vej i Domkirken. Der er ikke noget der indikerer hvad der skal til at ske. De første par deltagere til Nytårsturen dukker op. To bliver til fem. Fem bliver til tolv. Da klokken rammer 10.01 er mere end 60 deltagere dukket op og vi er klar til at begynde turen, som bringer os ud langs fjorden, til Boserup Skov, forbi Sankt

Hans og tilbage til centrum til Byens hus. “Vi er simpelthen så glade for opbakningen til Nytårsturen. Vores mål med Roskilde Strength Club er jo, at deltagerne får del i den fællesskabsfølelse, vi skaber, når vi møder hinanden.” siger formanden i klubben Teis Thomsen og tilføjer “Det er fantastisk at se, hvordan folk snakker med hinanden og passer på hinanden i det glatte føre i dag. Vi bør mødes og snakke mere med vores medborgere. De er jo flinke mennesker!” Turen endte med at være i omegnen af ti kilometer lang, og da folkemassen kom hjem til Bymidten, ventede der varm suppe som Landmad.dk Roskilde havde doneret til arrangementet. Suppen blev nydt i Byens hus, som stillede lokaler til rådighed for afslut-

Det kolde men smukke søndagsvejr lokkede 60 roskildensere ud på en ti km lang gåtur, hvorefter oplevelserne blev fordøjet med en varm portion suppe i Byens Hus.

ningen på turen. Endnu et vigtigt slag for fællesskabet mener Teis Thomsen. “Styrken ligger i at der er mange der deler det de kan tilbyde. Det kan fx være suppe eller lokaler, men det er altså også når vi snakker sammen, giver et kompliment og anerkender hinanden. Styrken lig-

DIABETES FORLØB I FYSIOCENTER Hvordan ville du have det hvis du tabte dig, var i bedre form og spiste en smule sundere? Formålet med forløbet er at give deltagerne de bedste muligheder for at reducere de symptomer, som følger med sygdommen diabetes. Vi tror på at du med den rigtige træning, de rigtige mennesker omkring dig kan komme rigtig langt med at behandle din sygdom.

Hvad tror du på? Holdet starter mandag d. 25. januar. kl. 17-18 Her vil deltagerne møde de sygeplejersker og fysioterapeuter som vil følge deltagerne i forløbet. Fysiocenter har 20 pladser på holdet.

ger i fællesskabet og det er stærkt!” siger han. Roskilde Strength Club holder til i Forposten i Byens hus frem til den 29. februar, hvor de vil køre deres ugentlige holdtræninger fra, som alle kan deltage i gratis. Kig ind ved Turistinformationen på Stændertorvet 1D.

Tilmelding foregår efter ”først til mølle princippet”. Kontakt sygeplejerske Ulla Bay for mere information om forløbet og opstart. ub@fysiocenterroskilde.dk

FYSIOCENTER VI GØR ROSKILDE SUNDERE

ROSKILDE DANMARKS MEST FYSISK AKTIVE BY

KØBENHAVNSVEJ 170  4000 ROSKILDE  TELEFON: 46 75 78 15  ÅBENT: KL. 07.0021.00  WWW.FYSIOCENTERROSKILDE.DK


19. JANUAR 2016 l 23 l

BRUGTE KVALITETSBILER

Audi A6 2,8 V6 FSI 210HK Avant

Årgang 2008, KM 148000 Brilliant sort. MMi High med navigation, Aftageligt træk, Fuldautomatisk klimaanlæg (2-zoner), 6-trins sædevarme, 16” org. alufælge, Regnsensor, Lysautomatik, Midterarmlæn, Multifunktionslæderrat, Udv. temp. måler, El-ruder, el-spejle m/varme, Radio/ CD-boks.

189.900,-

Seat Ibiza ST 1,4 TDI 90HK 5 G Style

Årgang 2016, KM 3000 Grå metal. Fuldautomatisk Klimaanlæg, Fartpilot, Kørecomputer, Bluetooth, Multifunktionslæderrat, Media System Colour, CD/Radio, Aux-stik, 6 højttalere, Fjernb. c.lås, Startspærre, Udv. temp. måler, Træthedsregistrering, Højdejusterbar forsæde, 4x el-ruder, El-spejle m/varme.

174.900,-

Škoda Fabia Combi 1,2 TSI 90 HK Ambition VW Golf 1,4 TSI 122HK 6G Highline 5D

Seat Leon Cupra 2,0 TSI 280HK DSG6

Årgang 2015, KM 8000 Grå metal. Aut./DSG m/ ratgearskift, Full LED, LED interiør belysning, 19” Cupra letmetalfælge, Fjernlysassistent, Lane Assist, Panoramasoltag, Adaptiv fartpilot, Front assist, Media System Navigation, 8 Højttalere, Røde bremsekalibre med Cupra logo,Progressiv styring.

469.900,-

VW Golf 1,6 TDI 105HK BMT DSG7 Comfortline

Årgang 2014, KM 38000 Hvid. Fresh model, 15” alufælge, Aircondition, Fjernbetjent centrallås, El-ruder, El-spejle m/varme, Sædevarme, Højdejusterbart førersæde, Fartpilot, Splitbagsæde, CD/radio, AUX-indgang, Isofix, Tågelygter, Indfarvede kofangere, 6 airbags, ESP, ABS, Tagræling, Tonede ruder, 1 ejer,

Årgang 2011, KM 79000 Sølv metallic, Fuldautomatisk klimaanlæg (2 zoner), Multifunktionslæderrat, Udv. temp. måler, Kørecomputer Plus, Fartpilot, Sportssæder, Sædevarme, Højdejusterbare forsæder, 4-vejs justerbar ratstamme, Elruder, El-spejle m/ varme, Fjernbetjent centrallås,

VW Golf 2,0 TDI Gtd 184HK DSG6 5-D

VW Passat Variant 1,4 TSI 122HK BMT Trendline

VW Passat 1,4 TSI 150HK Act BMT Comfl.

219.900,-

369.900,-

139.900,-

Årgang 2014, KM 30000 Grå metal, Aut./DSG, Navigation Discover Media, Adaptiv fartpilot, Front assist, 17” Curitiba alufælge, Fuldautomatisk klima (2 zoner), DK-pakke, Parkeringsassistent, Parkeringssensor for & bag, Kørecomputer,Aut. nedbl. bakspejl, Udv. temp. måler, Regnsensor,Lyssensor,

399.900,-

179.900,Årgang 2011, KM 98000 Grå, Aftageligt træk, DK-Pakke, Multifunktionslæderrat, Parkeringssensor for & bag, Fuldautomatisk klimaanlæg (2-zoner), El-ruder, El-spejle m/ varme, Højdejusterbare forsæder, Multijusterbar ratstamme, Fartpilot, Kørecomputer, Bluetooth, Tågeforlygter m/ drejelys,

VW Passat Variant 1,8 TSI 160HK DSG7 Comfl. VW Polo 1,2 TSI 90HK Comfortline 5D Årgang 2011, KM 89000 Brun metallic, Aftageligt træk, DK-Pakke, Sportspakke, Multifunktionslæderrat, Parkeringssensor for & bag, Fuldautomatisk klimaanlæg (2-zoner), El-ruder, El-spejle m/ varme, Højdejusterbare forsæder, Multijusterbar ratstamme, Fartpilot, Kørecomputer Premium, 17” VW alufælge,

Årgang 2012, KM 52000 Brun metallic, Fuldautomatisk klimaanlæg, Kørecomputer, Automatisk nedblændeligt bakspejl, Udv. temp. måler, Sædevarme, Højdejusterbare forsæder, 4-vejs indstilleligt rat, El-ruder for & bag, El-spejle m/ varme, RCD310 CD/MP3, AUX-indgang, ISOFIX, Splitbagsæde, 6 airbags,

VW Polo 1,6 TDI 90HK BMT Highline

VW T5 Kassevogn 2,0 TDI 140HK Kort

274.900,-

Årgang 2012, KM 93000 Sort, Fuldautomatisk klimaanlæg, Tågelygter, 15” VW alufælge, Regnsensor, Automatisk afblændeligt bakspejl, Fartpilot, Sportssæder, Sædevarme, Læderrat, Midterarmlæn, Højdejusterbare forsæder, El-ruder, El-spejle m/ varme, Dækkontrolsystem, Mørktonede ruder,

134.900,-

Årgang 2011, KM 139900 Grå metal, 6 gear, Aircondition, Fjernbetjent centrallås, Fartpilot, Højdejusterbart forsæde, El-ruder, El-spejle m/varme, CD/radio, Armlæn, Airbag, ESP, ABS, 1 ejer, Service overholdt

129.900,-

Auto-Forum Roskilde

Ex. moms

119.900,-

Industrivej 32-36 • 4000 Roskilde • Tlf. 46 740 750 • www.auto-forum-roskilde.dk

Årgang 2012, KM 85000 Sort, Aftageligt træk, DK-pakke, Fuldautomatisk klimaanlæg (2 zoner), Udv. temp. måler, Kørecomputer, Fartpilot, Sædevarme, Højdejust. forsæder, Multijust. ratstamme, El-ruder, El-spejle m/varme, Fjernbetjent centrallås, Radio/CD, 6 højttalere,Tågeforlygter m/ drejelys,

189.900,-

Årgang 2015, KM 3000 Sølv metallic, DK-LED pakke, LED for & LED high baglygter, Navigationsanlæg, Fuldautomatisk klimaanlæg (3-zoner), 19” Sagitta Alufælge, Blanke rudelister, Komfortsæder, Multifunktionslæderrat, Kørecomputer “Premium”, Fartpilot,

VW Polo 1,4 TDI 75HK BlueMotion

Årgang 2015, KM 9000 Hvid, Climatic (aircondition), Køl i handskerum, Sædevarme, Fartpilot, 15” alufælge, Fjernbetjent centrallås, Multilæderrat, El-ruder, El-spejle m/ varme,Højdejusterbare forsæder, Midterarmlæn, 4-vejs justerbar ratstamme, Splitbagsæde, Dobbeltbund i bagagerum,

179.900,-

VW Up! 1,0 60HK BMT Life-Up 5-Dørs

Årgang 2015, KM 53000 Hvid, Aircondition, DK-PAKKE, Maps & More navigation, Bluetooth, Læderrat, Fjernbetjent centrallås, Sædevarme, Højdejust. førersæde, El-ruder, El-spejle m/varme, CD/radio,AUX-indgang, Isofix, Kopholder, Splitbagsæde, Tågelygter, 4 airbags, ABS, ESP, City Emergency Brake.

86.900,-


l 24 l 19. JANUAR 2016

Frivillig på Fiji Iben Grundtvig har været frivillig i fire måneder på et hajprojekt på Fiji-øerne. Hør hende fortælle om arbejdet med at hjælpe truede hajarter og ikke mindst hendes møde med den fijianske befolkning og kultur. Arbejdet gik blandt andet ud på at skrive artikler til de lokale aviser og diverse miljøprojekter. Hør om hendes oplevelser tirsdag den 26. januar kl. 17:30-18:30 på Scenen på Roskilde Bibliotek. Foredraget er gratis og der er ingen tilmelding.

Bøttcherbrødre fører Gagatek videre Det traditionsrige elektrikerfirma får nye ejere, men Børge Gagatek fortsætter i firmaet, der ifølge arvtagerne også fremover vil sikre tillidsfulde bånd til kunderne. Af Holger Vincents

B. Gagatek har siden starten i 1973 installeret og serviceret roskildensernes elinstallationer, men nu har stiftereren, Børge Gagatek, efter nøje overvejelser valgt at give stafetten videre til et konsortium bestående af tre ligeledes erfarne elinstallatører og virksomhedsejere. ”Jeg har villet sælge firmaet i et års tid, men ikke til hvem som helst, for det er vigtigt for mig, at Gagatek fortsætter mere eller mindre uændret, ikke mindst for medarbejdernes skyld”, fortæller Børge Gagatek, der også fremover vil have sin

faste gang i firmaet, dog i en mere tilbagetrukket rolle.

Brødrene Bøttcher Arvtagerne til virksomheden, der nu slet og ret hedder Gagatek A/S, er et trekløver bestående af Claes Bølge og Bo Søndergaard, indehavere af henholdsvis Hvacon A/S og EL ABC samt Lars Bøttcher, som tilbage i 1986 stifede elektrikerfirmaet Bøttcher Electric og i dag driver konsulentfirmaet Kontek Aps, der beskræftiger sig med energibesparende tiltag. ”Grunden til at vi har overtaget firmaet er, at det er en velrenommeret forretning, der er kendt for at overholder sine aftaler, med priser der er til at stole på og som derfor også vægter tilliden mellem kunder og firma højt. De dyder vil vi gerne føre videre”, forklarer Lars Bøttcher, medejer og ny bestyrelsesformand i Gagatek. Ovenstående udsagn kan måske lyde som lidt af en håndværkerkliche, men ifølge Børge Gagatek, er det ikke en selvfølge, at kontakten imellem virksomheder

Børge Gagatek(midten) har solgt sit livsværk til et konsortium bestående af blandt andre Lars Bøttcher(th). Jan Bøttcher bliver fremover virksomhedens daglige leder(tv).

og kunder foregår helt gnidningsløst. ”Jeg har altid skrevet tilbuddene ned og specificeret dem – Hvilke installationer skal der laves i hvert rum, og hvad er den samlede pris for bygningen. Dén fremgangsmåde skaber gennemsigtighed omkring en opgave, og det er ét af

de områder, jeg har brugt kræfterne på i firmaet”, siger Børge Gagatek. En af de nye kræfter, som til daglig skal forsøge at føre stifterens tilgang til faget videre hedder Jan Bøttcher, der ligesom sin bror, Lars Bøttcher, var med fra Bøttcher Electric`s spæde begyndelse i slutningen af

1980erne, hvor han indtil for kort tid siden også har haft sit virke. Nu ser Gagateks nye daglige leder først og fremmest frem til at varetage et traditionsrigt elektrikerfirma med Roskildes nærmiljø som ankerpunkt. ”Det er ikke vores mål at tage kæmpestore licitationer, men skulle det ske,

har vi netværket til at skaffe de nødvendige kompetencer. Fokus er dog først og fremmest på den nære kundekontakt, ikke mindst i forhold til mindre og mellemstore virksomheder, institutioner og private”, siger Jan Bøttcher.

Totalspoleret ferie i Toscana Familie ville stævne amerikansk selskab gennem Retten i Roskilde. Af Carsten Juul, advokat i firmaet Råd til Advokat i Roskilde.

Den unge familie med barn rejste på ferie til Toscana. Svigerforældrene blev inviteret med, og derfor havde svigersønnen bestilt en stor lejlighed med tre soveværelser ved Podere della Colltina. Samtidig med reservationen betalte han et depositum på 570 Euro gennem en portal på internettet. Alt tegnede herligt, og familien glædede sig til at komme frem til solen efter en lang bilrejse ned gennem Europa. Ved ankomsten viste værtinden rundt i lejligheden, men der var kun et soveværelse. I værtindens

reservationsbog var der kun reserveret et værelse til to voksne og et barn. Men det var ikke det, svigersønnen havde bestilt, så han forsøgte det næsten umulige: at komme i kontakt med nogen på den udenlandske web-portal, hvor han havde reserveret en meget større lejlighed. ”Vi ringede mindst tyve gange for at komme i kontakt med dem,” sagde svigersønnen, der nu et halvt år efter sad i Retshjælpen i selskab med kone og svigermor for at få et råd. ”Vi vil bare lige vide, om denne her stævning er rigtigt udformet,” sagde han og viste mig en stævningsblanket, som man bruger i småsager, og som enhver borger kan printe ud fra domstol.dk og indlevere til retten, hvis kravet er på højst 50.000 kroner. Familien kunne stadig blive temmelig ophidset, når

de fortalte om ferien, som i den grad var blevet spoleret. Oceaner af tid brugt på at få rettet op på misforståelsen, der kom til at præge resten af ferien. To dage tilbragte de på en parkeringsplads i 37 graders varme, mens de forsøgte at komme igennem til det amerikanske selskab bag web-portalen. Det ene mobilopkald efter det andet fra Toscana til Texas tappede hurtigt familiens telefoner for strøm. Det endte med, at de som en nødløsning splittede midlertidigt op i to lejligheder, som langt fra levede op til forventningerne. Og familien blev ved med at ringe. ”Og når vi så endelig kom igennem, fik vi hele tiden en ny person i røret.” Langt om længe fik de en fra selskabet til sende en e-mail, hvor der stod noget kryptisk om, at man ville dække eventuelle yderli-

gere omkostninger ud over selve reservationsbeløbet, hvis familien selv fandt et alternativ. Herefter lod de sagen ligge for at vende tilbage til den, når de kom hjem til Danmark. Nu havde de i flere måneder forsøgt at få erstatning fra selskabet i Texas. Men ingen kunne nu huske, at nogen der havde talt med dem. I mangel af en dansk afdeling af selskabet, ville svigersønnen stævne det amerikanske selskab. Selskabets navn og adresse var skrevet på stævningsblanketten under den rubrik, hvor man skriver sagsøgtes navn og adresse. ”Har I tænkt jer at stævne et selskab i Texas?” spurgte jeg. Det havde de. Ved hjælp af stævningsblanketten, som de ville sende til retten i Roskilde. ”Det får I ikke noget ud af,” sagde jeg. ”Man kan kun

Historier fra Retshjælpen Klummen ”Historier fra Retshjælpen” fortæller hver gang ultrakort om et problem med eller uden jura på baggrund af de spørgsmål og historier, som folk kommer med. Alle er fuldt anonymiserede. anlægge sag ved Retten i Roskilde mod en person eller mod en virksomhed, der har hjemme her i retskredsen.” Skuffelsen faldt ned i deres ansigter. ”Men hvor skal vi så anlægge sagen?” spurgte svigersønnen. ”I Texas,” sagde jeg. ”Og så skal I bruge amerikanske

advokater. Så glem alt om det.” De nikkede. ”Hvis ikke I kan gå efter et dansk firma, der opererer her i Danmark eller EU, så er det ikke værd at forsøge. Pengene er tabt. Næste gang I køber en rejse, så køb den hos en dansk udbyder eller af et selskab, der i hvert fald har et kontor her i landet.”


19. JANUAR 2016 l 25 l

LYS OP I MØRKET

SÆLG

BELYSNING PÅ INTERNATIONAL TEMAAUKTION Vores kunder efterspørger gedigent belysningsdesign og smukke lampeklassikere. Ring, mail eller besøg os i auktionshuset for at tale med vurderingseksperterne og få en gratis og uforpligtende vurdering af dine lamper. Eller anvend online vurdering via hjemmeside eller Lauritz’ app.

TEMAAUKTION START d. 29. januar INDLEVER INDEN d. 27. januar LAURITZ.COM ROSKILDE

Store Hedevej 4· 4000 Roskilde · 4674 4040 roskilde@lauritz.com· M-F 10-18· L 10-14


l 26 l 19. JANUAR 2016

Fortællingens Dag på Roskilde Bibliotek

450 bøger på samvittigheden

I hele landet fejres den gode historie, når foreningen Fortællere i Danmark for tredje gang kalder til fejring af Fortællingens Dag den 24. januar. Hør fortællinger fra Roskilde og omegn. Fra gudinden Gefions eskapader og helten Beowulfs gerninger i Skjoldungernes kongerige over sagn og eventyr, til historien om Thyre Boløxe og meget mere – en søndag fuld af levende fortælling. Det sker på Scenen på Roskilde Bibliotek søndag den 24. januar kl. 13-15. Det er et gratis arrangement og der kræves ingen tilmelding.

Kanal Roskilde har haft børnebogsforfatter Jørn Jensen, som netop har modtaget ”Bogslugerprisen” for sin krimi ”Dæknavn Mathias”, i studiet. Den 70-årige Roskilde-forfatteren har skrevet mere end 450 bøger for børn og er stadig aktiv og optaget af, at der skal være bøger for de børn, der har svært ved at læse. Udsendelsen sendes torsdag den 21. januar kl. 14-14:40 og lørdag den 23. kl. 14-14:30. Kanal Roskildes udsendelser kan også ses på: youtube.com/kanalroskilde

Møbellageret.dk åbner i Roskilde

www.dallevalle.dk

½ PRIS!

Det fynske møbelforetagende, møbellageret.dk, der primært holder til på internettet, har netop åbnet deres blot anden fysiske butik i Danmark. Det helt nye såkaldte showroom holder til i Himmelev Bygade, hvor virksomheden udstiller et

på À LA CARTE! lør, søn, man, tirs kl. 16-22

2 cocktails 100,Alle ugens dage fra kl. 20

Bordreservationer (min. 4 pers.) Hovedvejen 140 · 2600 Glostrup · 4343 0390 Copenhagen Designer Outlet v/City2 · 2630 Taastrup · 4399 0086 Fiolstræde 3-5 · 1171 København K · 3393 2929 Fields · 2300 København S · 3220 4200 Amager Centret · 2300 København S · 3254 5400 Fisketorvet · 1561 København V · 3391 9370 Storcenter BIG · 2730 Herlev · 4491 4520 klip ud og medbring!

Kuponen gælder t.o.m. 2016

VÆRDI·KUPON

Bestil 2 x Brunch/Frokost Buffet - betal kun for 1! Alle ugens dage fra kl. 10-16

Kuponen skal afleveres ved bestilling! (e-avis udklip ikke gældende!)

Kuponen gælder kun i GLOSTRUP - CITY2 OUTLET - FIOLSTRÆDE!

VÆRDI·KUPON

klip ud og medbring!

Kuponen gælder t.o.m. 2016

Bestil 2 x Aften·Buffet - betal kun for 1! Alle ugens dage fra kl. 16-22

Kuponen skal afleveres ved bestilling! (e-avis udklip ikke gældende!)

Kuponen gælder kun i GLOSTRUP - CITY2 OUTLET - FIOLSTRÆDE!

Jackie Johansen, daglig leder i showroomet i Himmelev.

Oplev uddannelserne til åbent hus Hestene er striglet, værktøjet klargjort og pølserne ristet, når Roskilde Tekniske Skole inviterer til åbent hus lørdag den 23. januar kl. 10 – 14.

På syv af skolens adresser står døren åben for de unge og forældre, der vil vide mere om, hvad der skal til for at tage sig en uddannelse med fremtid i. Ud over et indblik i de enkelte uddannelser, er der også en række underholdende oplevelser.

Landbrug, dyr og planter på tre adresser I Høng ligger Landbrugsskolen Sjælland og her går eleverne blandt andet på landbrugsuddannelsen. Mød op på adressen Finderupvej 8 og få en rundvisning på afdelingerne, værksteder og gårde. Eleverne vil vise undervisningsaktiviteter,

Hver tirsdag/onsdag til samtlige husstande i Roskilde kommune

udvalg af sine møbler. Møbellageret.dk bryster sig af at være en virksomhed, der kombinerer lave priser med ordentlig kvalitet.

ENGELSK KURSUS

og man kan få en uddannelsessnak med elever, undervisere og vejledere. På Ledreborg Allé 50 i Roskilde har skolen også landbrugsskole og dyr. Elever står klar til at vise skolehjem, maskiner og dyr frem. En af årets nyheder er, at man kan høre om den nye uddannelse til hestemanager. Elever og heste indtager ridehuset og viser hvad de kan. På Køgevej 131 i Roskilde (Vilvorde) kan du komme helt tæt på både landbrugsdyr og eksotiske dyr, og få en snak med elever, der vil være dyrepassere, gartnere og meget mere. Kom helt tæt på eksotiske dyr, samtidig med at du får en snak med en elev, vejleder eller underviser.

På Pulsen 2, 4 og 8 ved Musicon Pulsen 2 viser flotte produktioner frem, som er lavet af fx elektrikere, industriteknikere og smede. Det er især på Pulsen 2, at der er mulighed for at stille spørgsmål om eux-uddannelsen, hvor det er muligt

at kombinere det bedste fra erhvervsuddannelser med en række fag på gymnasieniveau. Kom og se eux-faciliteterne. På Pulsen 4 kan elever og forældre hilse på og kigge indenfor i laboratorier og studiemiljøerne på htx på Roskilde Tekniske Gymnasium. Grafiske og computertekniske uddannelser på Roskilde Tekniske Skole er placeret på Pulsen 8. Dørene er åbne for dem, der vil vide mere om dét at arbejde kreativt med computerprogrammer, skilte og farver. På Søndre Mellemvej

Fester der huskes... ...og tales om

4 uddanner skolen fx snedkere, malere og murere, og også her vil elever vise eksempler på flotte produktioner. Har du interesse for uddannelser, hvor der skal arbejdes med maling, mursten og træværk, så er det denne adresse, du skal besøge til åbent hus.

Åbent hus Læs mere om Åbent hus på Roskilde Tekniske Skoles hjemmeside http://www.rts.dk/

Meld dig ind i Comwell Club – og optjen 5% af festens pris i point**

Engelsk –begyndere med lidt kendskab. Vi arbejder med forskellige emner både mundligt og skriftligt, med fokus på kommunikation, på engelsk i hverdagen. Undervisningen er med udgangspunkt i holdets niveau, så alle er aktive. Onsdag d. 27.1.16. kl. 16-17.35 lok. 8, hold 265851 Gråbrødre skole, Grønnegade 15, Roskilde Underviser: Vibeke Schou tlf. 5039 0133. I alt 30 lek. 595,- kr. Pen./ efterl & arbl. bosiddende i Roskilde kommune 395,- kr. Tilmelding: rosa.medarb@gmail.com eller tlf. 4637 0909 man-fredag kl. 9-13.30

Betaling senest d. 26.1.16. Angiv venligst navn, cpr. adr. og holdnr. ved overførsel til Reg.nr 9570 konto nr.: 068 1016

Festarrangement kr. 679,- pr. couvert* 3 retters festmenu med banketvine samt øl og vand ad libitum under middagen samt kaffe og te efter middagen. Eget festlokale inkl. duge, lys, stofservietter og menukort. *Min. 30 voksne. **1 point har en værdi af 1 kr.

Ring og få en snak med os på tel 4632 3131.

comwellroskilde.dk


19. JANUAR 2016 l 27 l

Seniorkor søger sopraner Er du glad for at synge og kunne tænke dig at synge i Seniorkoret under AOF, er der mulighed for at møde op til en eller flere uforpligtende sangtimer. Koret, der består af 34 medlemmer, øver hver torsdag kl. 13:15-15:30 på Gråbrødre Skole i Sangsalen på 2. sal (der er elevator). Repertoiret er enstemmige sange samt lettere flerstemmige satser. Alle sange synges på dansk fra sangblade eller Højskolesangbogen.

ROSKILDE TEATER

KULTURKALENDER 2016 JANUAR

KGL. REVYLEVERANDØR 20. JANUAR LYNGHØJ TEATERSAL

FREDAG 22. JANUAR KONCERT

Valhalla: Tropical Edition. Kom og få sol og varme i kroppen, når vi sparker sæsonen i gang med en mega fest. Entré: 20 kr. Gimle kl. 20.30 (dørene åbner kl. 20)

SE OGSÅ ... 28. + 29. jan. 2016 03. februar 2016 14. februar 2016 18. februar 2016

LØRDAG 23. JANUAR

Ildfuglen Det store skuffejern Himmelsange Mio, min Mio

SCIENCEWORKSHOP

Er du vild med science? Kom og oplev science på tæt hold, når elever fra Sankt Josef Skole viser deres projekter frem. Der vil også være mulighed for at prøve kræfter med det selv. For børn fra 10 år. Gratis adgang. Ingen tilmelding. Boxen og Foyeren ved caféen på Roskilde Bibliotek kl. 10

KGL. REVYLEVERANDØR

Folkets særlighed – vor styrke! Følg med når Maibom, Jensen og Krøll skruer det kongelige show sammen og sammensætter numre. Billet købes på billetexpressen.dk. Lynghøj Teatersal kl. 15.30

SØNDAG 24. JANUAR

7 RUNER

NYTÅRSKONCERT

Roskilde Musiske Skoles nytårskoncert. Læs mere på roskildemusiskeskole.dk. Roskilde Kongrescenter Bauhaus Arena kl. 15

7 RUNER er en rå, poetisk og dynamisk danseforestilling, som henter inspiration i nordisk mytologi, vikinger og i kultfilmen Hunger Games 1.

FORTÆLLINGENS DAG

TEATER: Next Zone DATO: Torsdag den 4. februar kl.19.30 SPILLESTED: Laboratoriet

TIRSDAG 19. JANUAR DROP IN – BABY- OG BØRNESVØMNING

Små katastrofer Kender du følelsen af, at tingene gør oprør? At katastroferne kommer i stimer? Det sker i livet og det sker også i teatret. Mens vi må acceptere de små katastrofer i hverdagen, så er teateroplevelsen anderledes styret af total kontrol af scenens virkemidler, kroppen og teknikken. Men alligevel går det galt ...

PRISER: Børn: fra 50 kr Unge u. 26 år: 75-115 kr Voksne: 100-300 kr Abonnementspris voksen: 105-180 kr

BILLET BESTILLING: roskildeteater.dk

GÅ I TEATRET I DIN EGEN BY

VINTERKONCERT

For 0-2 årige. Holdet er drop-in, og det er ikke nødvendigt med tilmelding før. Pris 96 kr.. pr. gang alt inkl. Roskilde Badet kl. 8 – 10 (hver tirsdag i januar)

Overgangen fra vinter til vår markeres med en stemningsfuld og varm koncert med deltagelse af de to fremragende musikere Mogens Gert Hansen og Carsten Engstrøm. Dåstrup Kirke kl. 15-16

SCHUBERTS “WINTERREISE”

SANGEFTERMIDDAG

Teit Kanstrup, baryton og Charlotte Thaning, klaver opfører “Winterreise”, sangcyklus af Franz Schubert. Arrangeret af Roskilde Musikforening. Entré 125 kr. Gratis u 16 år/studerende 60 kr. Roskilde Bibliotek kl. 19.30

En af vores største salmedigtere Iben Krogsdal gæster denne eftermiddag kirken. Vi skal synge en del af hendes meget fortællende salmer og høre om deres tilblivelse. Kaffe og kage 20 kr. Jakobskirken kl. 15-17

FOREDRAG

Foredrag om den franske forfatter Patrick Modiano, som har fået tildelt Nobelprisen i litteratur. Entré 50 kr. Kunsthuset Palæfløjen kl. 19.30

ONSDAG 20. JANUAR KGL. REVYLEVERANDØR

TEATER: Paolo Nani Teatret DATO: Fredag den 12. februar kl.19.30 SPILLESTED: Laboratoriet

På Fortællingens Dag fejres den gode historie i hele landet. På Roskilde Bibliotek kan du høre om gudinden Gefions eskapader og helten Beowulfs gerninger i Skjoldungernes kongerige og meget mere fortalt af Roskildes fortællere. Gratis adgang. Ingen tilmelding, bare mød op. Scenen på Roskilde Bibliotek kl. 13-15

Folkets særlighed – vor styrke! Følg med når Maibom, Jensen og Krøll skruer det kongelige show sammen og sammensætter numre. Billet købes på billetexpressen.dk. Lynghøj Teatersal kl. 19.30

TORSDAG 21. JANUAR STRIKKECAFÉ PÅ BIBLIOTEKET

Strik med Else Manley fra Gundsø AOF. Gratis adgang. Ingen tilmelding. Gundsømagle Bibliotek kl. 16-18

TRADITIONEN TRO

En lille fortælling om de helt store spørgsmål. Billet købes på billetexpressen.dk. Laboratoriet kl. 19.30

MANDAG 25. JANUAR DROP IN – BABY- OG BØRNESVØMNING

For 0-2årige. Holdet er drop-in, og det er ikke nødvendigt med tilmelding før. Pris 96 kr.. pr. gang alt inkl. Roskilde Badet kl. 10.30-12.30 (hver mandag i januar)


l 28 l 19. JANUAR 2016

- så samles byen

Bennies Pletskud

REDAKTION:

Tomas Skov, redaktør tomas@paperboy.gratis Mobil: 2679 4048

Holger Vincents, journalist holger@paperboy.gratis Mobil: 3052 7408

Natasha Fabricius Baltz, journalist natasha@paperboy.gratis Mobil: 2684 3009 SALG:

Helene Risum, marketing helene@paperboy.gratis Mobil: 2332 7119

VIND EN UGE I EN Renault Clio Hatchback Paperboy sender hver uge fotograf Bennie Hansen fra Billedbutikken på gaden for at finde ugens pletskud.

Er du den heldige, der er kommet i Bennies søger, så har du vundet en uge i en Renault Clio Hatchback hos Arne Stubbe Automobiler i Roskilde. Bilen leveres med fyldt tank og du må køre op til max. 2000 km. Er du den heldige vinder, så kan du aftale nærmere med Claus Pihl på tlf. 46 33 04 00 eller på mail: clp@stubbe.dk. Bilen skal afhentes i indeværende uge. Der følger naturligvis også en Paperboy-kop med i præmien, der kan afhentes i Borchsgade 6 C, 1. sal.

Lars Pedersen, salgschef lars@paperboy.gratis Mobil: 3052 9252

Nina Holm, mediekonsulent nina@paperboy.gratis Mobil: 2289 9076

Christoffer Dall er 22 år og født,

PRODUKTION:

opvokset og bosat i Roskilde. Hans striber udspringer af et excentrisk syn på hverdagen og de absurditeter, der er at finde i de, antageligvis, almindelige mennesker, som bebor den. Kig med hver uge i Paperboy.

Annette Thomsen, grafiker annette@paperboy.gratis Mobil: 2635 0714 ADMINISTRATION:

Lone Ovesen, bogholder lone@paperboy.gratis Mobil 2049 1162

Patrick Holbek, udgiver. Ansv. patrick@paperboy.gratis Mobil: 4058 4437 Paperboy samarbejder med Lejrelokalavis Klaus Rasmussen, udgiver, klaus@lejrelokalavis.dk, mobil: 2075 0808 Paperboy udkommer hver tirsdag/onsdag til samtlige husstande i Roskilde Kommune. Tryk: Dansk AvisTryk Trykoplag: 38.500 eks. Udgiver: Paperboy ApS Det er ikke tilladt at gengive artikler uden tilladelse fra Paperboy. Læserbreve er velkomne og kan sendes til: tomas@paperboy.gratis eller holger@paperboy.gratis

Paperboy Roskilde Borchsgade 6 C, 1. sal - 4000 Roskilde Tlf. 7020 0214 · Åbent: mandag-fredag 9-16

UgensUdsnit HVOR ER VI HENNE? Paperboy går hver uge på opdagelse i byen og stiller skarpt på en af byens utallige detaljer Gæt hvor ugens billede er taget og skriv dit svar på vores Facebookside dagen før vores udgivelsesdag. Vi trækker lod blandt de rigtige besvarelser og poster vinderen på Paperboys facebookside. Vinderen kan afhente et paperboy krus hos os på første sal i Borchsgade 6 C.

Vinder af sidste uges udsnit ”Billede er naturligvis fra Svogerslev Søs trækfærge”, skrev Merethe Nielsen fra Roskilde. Vi gratulerer med det helt korrekte svar og siger tillykke. Kruset står klar til Merethe Nielsen her på redaktionen.


19. JANUAR 2016 l 29 l

Paperboy besøger barselsafsnittet på Roskilde Sygehus hver uge for at forevige livets mirakler.

Søn med sonde Af Tomas Skov

”Betina er selvstændig kosmetolog, så hun nåede kun lige to dages barsel, og så skulle hun åbenbart pludselig føde”, siger Bjarke Nordvang, der har ligget på barselsafsnittet på Roskilde Sygehus sammen med Betina Svane og deres nyfødte Birk i knap to uger. Birk kom til verden 25 dage før tid den 1. januar midt på dagen. Bedst som Betina Svane skulle til at nyde sin barsel og lave regnskab i sit firma, gik vandet pludselig kl. 6:30 nytårsmorgen. Efter fire timer og tre kvarter var Birk en realitet. Stor var han som forventet ikke: 2540 gram og 47 cm. ”Min krop har ikke rigtigt været klar, og samtidig har han ikke rigtigt været klar på at komme ud og møde verden. Så vi har skullet arbejde lidt sammen her bagefter”, siger Betina Svane, der dagligt øver sig i at give sønnen bryst.

Se flere mirakler på vores hjemmeside: paperboy.gratis

”Han har fået mad gennem sonde, og dagens gode nyhed er, at vi stopper med sonden efter i dag. Når så det kører med at tage brystet, så kan vi komme hjemad”, siger den efterhånden utålmodige far, som har boet på stuen med sin lille familie siden fødslen. Sondemaden har haft effekt, og Birk er nu oppe på 2750 gram. Han knirker veltilpas under dynen. ”De har heldigvis været rigtigt gode til at hjælpe os herinde, så vi kunne komme ud og få lidt luft sammen og afveksle lidt fra hospitalsmaden en gang imellem”, fortæller Bjarke Nordvang, der nu snart kan se frem til at tage sin lille familie med hjem til Hedehusene.

Birk startede tilværelsen med sonde, men er nu klar til at tage bryst.

Store og små børneår

Personale på Roskilde Sygehus

• 1946 var det år, hvor flest børn kom til verden i Danmark, nemlig 96.111 • 1983 blev det år, hvor færrest børn kom til verden i Danmark, nemlig bare 50.822

Personalet på fødegangen er jordemødre og læger samt et par social- og sundhedsassistenter. På afsnittet for gravide arbejder jordemødre, mens der på barselsafsnittet er ansat jordemødre og sygeplejersker. Disse to faggrupper supplerer hinanden optimalt i plejen af de nyfødte og deres forældre. I alt er der ca. 55 jordemødre og 12 sygeplejersker/assistenter ansat

Vi har alle de populære brands til barselsgave, fødselsdage eller bare ren forkælelse...

Husker du?

Vi opsøger hver uge én af de profiler, som fyldte meget i vores bevidsthed i en periode, og som nu lever en mere tilbagetrukket tilværelse. Hvor blev de af, og hvad laver de nu?

Ro’s Torv · Roskilde · Tlf. 20 40 42 96

Bryggergårdens bagmand Af Tomas Skov

65-årige Peter Thomas Larsen pensionerede delvist sig selv tilbage i 2007, hvor han valgte at bortforpagte den historiske Bryggergården fra 1731, som han overtog den 8. oktober 1973 efter sin far. ”Min far arvede 1/16 af ejendommen og han købte så efterhånden resten af den. Han drev selv en såkaldt manufakturforretning i den nuværende Synoptik. Det er det, man ville kalde en sengetøjsforretning i dag”, fortæller Peter Thomas Larsen.

Mange restauranter Peter Thomas Larsen startede selv med at forpagte restauranten, der dengang hed Bryggerhesten, sam-

men med vennen og kollegaen Peter Loehr, og de drev stedet sammen de næste 13 år, hvorefter de valgte at dele den voksende restaurantportefølje op. Peter Thomas Larsen beholdt Bryggerhesten og det daværende La Barb – og den selvpensionerede restauratør nåede i disse år blandt andet også at drive Restaurant Promenaden på Hestetorvet (det nuværende Bronx Burger), lige som Peter Thomas Larsen gennem 17 år drev Restaurant Back Stage på Roskilde Festival. Det hele startede dog med Bryggerhesten, som skiftede navn til sit nuværende Bryggergården sidst i 1990erne. Da Peter Thomas Larsen trak sig tilbage som restauratør i 2007, havde han stået bag det historiske

spisested i ikke mindre end 34 år.

Charterturismen hjalp ”Det var hårdt i starten, men så blev det gradvist bedre og bedre. Dengang var det jo ikke normalt at gå ud at spise i samme grad som i dag. Men med charterturismen i 1970erne blev folk efterhånden mere åbne over for at spise på restaurant. Da vi overtog, havde vi stort set kun ølsalg – det ser jo helt anderledes ud i dag”, siger Peter Thomas Larsen, der i dag ejer hele ejendommen Bryggergården med i alt 45 lejemål. ”Det er meget hyggeligt at gå og rode med. Det hele er sat i stand, så det er en noget pænere ejendom end den, vi overtog. Jeg har da stadig et halvtidsarbejde

med at vedligeholde, leje ud og indkræver husleje”, fortæller han.

Under åben himmel I dag bor Peter Thomas Larsen med sin kone på Frederiksborgvej i Roskilde. Han har to voksne børn, som begge er flyttet til København, og et enkelt barnebarn er det indtil videre også blevet til. Udover at passe og vedligeholde ejendommen Bryggergården nyder Peter Thomas Larsen fritiden under åben himmel. ”Jeg dyrker både havkajak og landevejscykling – begge dele kan man stort set gøre hele året rundt”, siger han.

Peter Thomas Larsen nåede at drive Bryggergården gennem 34 år.


l 30 l 19. JANUAR 2016

Røde Port – fra byport til grafittivæg Af Per Steenholdt

Den nuværende Røde Port er fra 1936, men navnet er langt ældre og har haft flere betydninger. Den første og oprindelige Røde Port var en byport. En portbygning der nok har lignet den, der stadig findes i Stege eller Nyborg. Man ved ikke meget sikkert om dette fæstningstårn. Det lå i forbindelse med den ”vold og grav” byen var omgivet af ved det nuværende Hestetorv tæt ved TTU. Det var opført da Roskilde var en af de største og mest betydningsfulde byer i landet. Navnet skyldes de røde munkesten. Et byggemateriale der gav porten sit navn. I 1761 beskrives alle byens bygninger. Det er gået ned ad bakke for Roskilde i mere end 300 år. Det gamle fæstningstårn er for længst væk, men navnet er

Postkort af den første jernbanebro opført i 1846.

bevaret. Røde Port er nu kun en bom, hvor man afkræver afgift ved indførsel af varer til byen. Væk er de fleste kirker og klostre, og det vi kender som Hestetorvet er kun et øde område, hvor der afholdes hestemarked. Algade og egentlige byhuse begynder først ved Sankt Peder Stræde. På et kort fundet på Roskilde Kloster kan man se, at bommen der stadig kaldes Røde Port, er flyttet et stykke mod øst. Først da jernbanen kommer til Roskilde, kommer der gang i udviklingen. Jernbanen føres over vejen og

Røde Port som den ser ud i dag. Foto Kasper Jørgensen

der bygges den bro, man kan se på det gamle postkort, så trafikken kan ske uhindret. Den var nu ikke rød men gul. Da den blev bygget, var det et stykke uden for byen. Det stykke blev dog hurtigt bebygget, så Algade kom til at strække sig helt ud til den nye bro. Den var fin nok til hestevogne, men da bilerne holdt deres indtog og steg i antal, var den gamle bro blevet for lille. Så i 1936 blev den erstattet af den vi kender i dag, og farven blev rød, så broen kunne leve op til det gamle navn ”Røde Port. Med den stigende bilisme

blev også denne bro en flaskehals, da den i en periode var en del af hovedvejen mellem København og Jylland – hovedvej A1 hvor alle biler på vej til Jylland skulle køre gennem Røde Port og ned gennem Algade og Skomagergade. Det problem er klaret ved bygning af motorveje og omkørselsveje. I dag begynder Roskilde ikke længere ved Røde Port. Omkørselsveje og Ro´s Torv har gjort, at en del slipper for denne flaskehals. Røde Port har ikke længere sin flotte røde farve, men bruges som grafittivæg fyldt

med tags. Røde Port er dog også blevet navnet for et byggeprojekt i Ny Østergade, selvom dette projekt ikke længere har nogen direkte forbindelse til Røde Port. Roskilde kommune har da også forsøgt, at ændre navnet til det mere retvisende ”Ny Østergade Projektet”, men modarbejdes af dem, der fastholder det gamle navn og de negative holdninger, der hurtigt blev mobiliseret, da det oprindelige projekt blev fremlagt.

AF: KATRINE NYLAND SØRENSEN SEKRETARIATSLEDER MUSICON KATRINEN@ROSKILDE.DK

GOLD

RUSH 28. JANUAR

Hvad er Musicon for dig?

Sælg hvad som helst af guld, samt ure på auktion og få 50% rabat på sælgersalæret. Velkommen til en dag i auktionshuset med glimrende hygge og vurdering af dine skinnende skatte. Tilbuddet gælder kun d. 28. januar, hvor du kan indlevere smykker af eller med guld, guldmønter, guldbarrer og andre guld- eller guldbelagte genstande, samt ure af alle kvaliteter. LAURITZ.COM ROSKILDE

Store Hedevej 4· 4000 Roskilde · 4674 4040 roskilde@lauritz.com· M-F 10-18· L 10-14

NB: Normalt sælgersalær er på 15% af hammerslaget. Hammerslagsgebyr på DKK 150 bliver pålagt salget.

Det er et spørgsmål, som vi her på Musicon i den kommende tid vil stille så mange som muligt. For her i Musiconsekretariatet er vi nemlig meget interesseret i at høre, hvordan de mange, der bruger bydelen, opfatter stedet. I løbet af de næste par uger opfordrer vi på vores hjemmeside og på Facebook så mange som muligt til at sende et par sætninger eller små historier til os om, hvad Musicon er for dem. De små statements og historier vil både indgå i arbejdet med at lave en bymodel til Arkitekturbiennalen i Venedig og en lille udstilling i forbindelse med åbningen af Rockmuseet. Det har været en ganske begivenhedsrig uge på Musicon. Danmarks Rockmuseum skiftede navn til Ragnarock. Kron-

prins Frederik åbner museet fredag den 29. april. Dagen efter vil museet være åbent for alle, og i hele åbningsweekeenden vil der være en lang række aktiviteter. Da åbningen falder sammen med SWOP, som er dansefestival for børn og unge, bliver det en weekend, hvor hele bydelen kommer til at summe af liv. I fredags afholdt Musicon sekretariatet to store workshops på Musicon. Målet var at komme tættere på, hvordan den model af Musicon, som skal være en del af udstillingen i den danske pavillon på Arkitekturbiennalen, skal se ud. I den første workshop deltog et bredt udsnit af de mange aktører, som har deres daglige virke på Musicon. I den anden deltog de mange arkitekter,

som er involveret i det kommende byggeri. Det blev til spændende diskussioner om, hvordan man visualiserer en bydel, der summer af fællesskab og liv, og som er født af både grus, beton, gamle industrialderen og Roskilde Festivalens visioner. Musiconmodellen til Arkitekturbiennalen bliver skabt af Johan Carlsson fra JAC Studios, der har en baggrund som scenograf og arkitekt. Den bliver vist på Arkitekturbiennalen i Venedig fra den 27. maj til den 27. november, inden den udstilles sammen med de mange andre danske projekter på DAC (Dansk Arkitekturcenter) i København. Foto: Kasper Jepsen


19. JANUAR 2016 l 31 l

Hvordan flytter man en by? Der er foredrag i byrådssalen i Byens Hus på Stændertorvet i Roskilde tirsdag den 26. januar kl. 19:30-21:30, hvor Kurt Andreasen tager publikum med til minebyen Kiruna i Sverige. Store dele af byen flyttes, da minedriften både giver sprækker i jordoverfladen og også egentlige sammenstyrtninger. Foredraget, der er arrangeret af Foreningen Norden Roskilde, kan også ses som et rejseforedrag til en egn, der er ukendt for mange danskere.

Roskilde i billeder Facebookgruppen Roskilde i billeder er oprettet af Kasper Jørgensen, der selv har en passion for fotos fra Roskilde Gruppen har på kort tid fået mere end 3700 medlemmer, der enten selv er glade for at fotografere eller blot nyder de mange flotte motiver, der bliver lagt ud. Fotografierne er en skøn blanding af fotos fra det historiske Roskilde og smukke landskaber til det hurtige snapshot af en Roskildebegivenhed. Er du selv interesseret i foto, så kan du sende en forespørgsel for at blive medlem af gruppen. Paperboy vil hver uge finde et af de mange tusinde flotte fotos - historiske eller med helt nye vinkler på byen. Vi kontakter selv fotograferne og spørger om lov, men du er velkommen til at komme med forslag til de kommende fotos, der skal vises i Paperboy. Skriv til tomas@paperboy.gratis

Roskilde Remise. Fotograf: Oluf Høst

RUBRIK GIV DIT VISITKORT TIL HELE ROSKILDE KOMMUNE - HVER UGE ANLÆGSGARTNER

EL-INSTALLATØR

PASFOTO

STÆRK LOKAL

BYENS BILLIGSTE

ATTRAKTIV SAMARBEJDSPARTNER!

23 34 22 24 Træfældning og beskæring

• Med mere end 40 års erfaring. • Alt inden for el-installation og afledte områder. • Omkostningsbevidste og med fremragende service.

PASFOTO e... De helt rigtig

4 STK.

50,-

BILLEDBUTIKKEN

TINGVEJ 33, VINDINGE · 4000 ROSKILDE · TEL 4634 5500

V/BENNIE HANSEN KØGEVEJ 60, 4000 ROSKILDE, TLF. 40 25 15 92 ÅBENT MANDAG OG TORSDAG KL. 13-16

EL-INSTALLATØR

GULDSMED

VINDUESPUDSER

AUTORISERET EL-INSTALLATØR

GULD & SØLV KØBES

- LOKAL ELEKTRIKER - ERHVERV / PRIVAT - KVALITET TIL TIDEN - DØGNVAGT

TLF. 4636 8446 www.amsbo.dk - Skovbogade 2B, 4000 Roskilde

www.GULDSMEDENE.dk Anders & Vivi Nielsen Hansen Skomagergade 9 - 4000 Roskilde Tlf.: 46 35 36 50 Fax: 46 35 36 57

svej 24 Lysholm .dk skilde ser@mail 4000 Ro duespud in v e d la g n mail: de


l 32 l 19. JANUAR 2016

Trip Tr ap FLY T T E S A LG

!

SPAR OP TIL 70%

FLY T TESALG Industrivej 20 i Roskilde Flyttesalget er i fuld gang – masser af nye varer i løbet af ugen

ALT SK AL VÆK ÅBNINGSTIDER: Tirsdag – Fredag Lørdag

Chop Up 60x27 før 899,95 kr. nu 450 kr. Spar 50%

Drachmann sæt i sort, bord, bænk og 2 stole før 33.980 kr. nu 11.900 kr.

10.00 – 17.00 10.00 – 14.00

Nordic salt og peber sæt før 199,95 kr. nu 100 kr. Spar 50%

Nomad 110 m/1 hylde, Eg før 1.995 kr. nu 500 kr. Spar 75%

Vi flytter vores butik til Indiakaj 2, KBH | Begrænset telefonbetjening under flyttesalget | Tilbud gælder så længe lager haves