Page 1

ROSKILDE 4. årgang Uge 01 • 2. januar 2018

Staten sylter køreprøver

Transportbranchen mangler arbejdskraft, og Roskilde Kommune har villige flygtninge, men lange ventetider hindrer dem i at komme i job. Side 8

Oplev julemærkehjemmet

Fredag den 12. januar byder Julemærkehjemmet Liljeborg inden for til åbent hus i de nybyggede lokaler på Baldersvej.

Side 10

Tilbageblik

Året der gik

2017

Vi ser tilbage på et udvalg af mange begivenheder, der satte deres præg på i Roskilde og omegn i 2017.

Side 28 og 30

Bilsalget i Roskilde slår rekord igen

Flere bag rattet Side 6

GRATIS FOD- OG STØVLEANALYSE Når du køber et par skistøvler hos Snow Fun får du gratis fod- og støvleanalyse samt støvletilpasning med i købet (værdi 800,-). Vi analyserer dine fødder for at afgøre, hvordan dine fødder vil arbejde i støvlen, samt hvorvidt der er behov for justeringer af skallen for at give det optimale fit. Der er desuden mulighed for at tilkøbe formstøbte indlæg, som mindsker ømme, trætte og sovende fødder samt forbedrer cirkulationen og komforten. Hos Snow Fun får du 1 års tilpasningsgaranti på dine skistøvler. Vi først tilfredse med støvlerne, når du er!

Læs mere på www.snowfun.dk

SKI/SNOWBOARD

VÆRKSTED

KLARGØRING · AFRENSNING REPARATION · MONTERING

Vi reparerer og servicerer alle ski og snowboards på eget skiværksted, uanset hvor de er købt. Vi har Nordens mest avancerede udstyr, så dine ski bliver som nye!

Kom ind i butikken eller ring for nærmere info.

INDUSTRIVEJ 1E · 4000 ROSKILDE · TEL. 46 35 40 86 WWW.SNOWFUN.DK · ÅBENT: MANDAG - FREDAG KL.10-18 · LØRDAG KL. 10-15 · SØNDAG KL. 11-15


l 2 l 2. januar 2018

Mød Ramsøegnens Lokalhistoriske Arkiv på Viby Bibliotek I de kommende måneder kan du møde Merete Andersen fra Ramsøegnens Lokalhistoriske Arkiv på Viby Bibliotek. Merete medbringer billeder og andre arkivalier fra samlingen, du kan lave aftale om at indlevere dine egne dokumenter og fotos og endda aftale et besøg på arkivet i Dåstrup.

Mød arkivet på Viby Bibliotek kl. 10-13 på følgende fredage: 12/1, 9/2, 9/3 og 13/4. Ingen tilmelding – bare mød op.

Havde du et nytårsforsæt om at få en sundere livsstil i 2018?

Der er stadig ledige pladser på vores vægtstop hold i Jyllinge, der starter: Tirsdag den 9. januar 2018 kl. 15.00-17.00 Sundheds- og Omsorgscentret Nord Kirkebjergvej 2, 4040 Jyllinge. Holdet er for dig, som har et BMI over 27 og ønsker et varigt vægttab. På holdet skal vi arbejde med, hvordan du ændrer vaner og holder fast i dem. Der er fokus på små skridt, som passer til dit liv, både nu og på længere sigt.

Høringer Ændrede anvendelsesmuligheder for ejendomme på Allehelgensgade i Roskilde. 12. januar 2018. Kystsikringen af Jyllinge Nordmark – høring af forslag til projekt for regulering af Værebro Å m.v. 15. januar 2018. Afgørelser Finjustering af udvalgte kommuneplanrammer. 5. januar 2018.

Følgende stillinger er opslået i Roskilde Kommune: Administration, specialister og ledelse • Klostermarksskolen søger viceskoleleder – Skolen for hjertet og hjernen. • Sikkerhedsplan- og netværkskonsulent søges til barselsvikariat hos Børn og Unge. • Socialrådgivere søges til Børneafsnittet. Ældre og hjemmepleje • Sygeplejersker søges til Rehabiliteringscenter Trekroner. • Centersygeplejerske søges til ansvarshavende aftenvagt. • Ferievikar og afløsere til Bostedet Koglerne. • Engageret social- og sundhedsassistent søges til barselsvikariat til udekørende aftenvagt i hjemmeplejen, Distrikt Midt. • Afdelingsleder – Hjemmeplejen Roskilde, Distrikt Nord. • Kastanjehaven søger sygeplejerske til nattevagt. • Sygeplejerske til nattevagt i Roskilde Hjemmepleje. • Pædagog søges til Plejecenter Astersvejs Seniorhøjskole. • Social og sundhedsassistenter til Kristiansmindes Demensafsnit. • Vil du være klinik sygeplejerske på Sundhedsog Omsorgscenter i Roskilde Kommune. • Social- og sundhedshjælper/assistent til Fælles nat i Roskilde Midt Hjemmepleje. • To sygeplejersker til Roskilde Kommunes akutteam. • SSA/SSH søges til aftenvagt.

• Distrikt Midt Hjemmepleje søger afløser som social- og sundhedshjælper i dagvagt, aften og nat. • Hjælp til Selvhjælps teamet Roskilde Kommune søger afløsere. • Sygeplejerske til HTSH Teamet i Roskilde Kommune. • Dygtige og engageret SSH’ere søges til Hjemmeplejegruppen Aften Nord. • Afløsere søges til Aften Ude Nord. Pædagogik og undervisning • Børnehuset Hanen søger pædagog til vuggestuen. • Pædagogisk teamkoordinator søges til Børnehuset Reden. • Lærere søges til specialklasserne på Baunehøjskolen. • Indskolingslærer søges til Absalon Skole. • Pædagog søges til vikariat i Klub Roskilde Syd – afd. Dåstrup. • SCR Fjordskolen Hedevang søger uddannet pædagog. • Medhjælper til Børnehuset Reden. • Pædagogisk leder, med fokus på filosofi og fællesskaber, til Børnehuset Egegården. • Lærer med linjefag i et af fagene dansk, historie, kristendom og gerne musik. • Jyllinge Skole søger lærer til indskolingen. Sundhed og behandling • Ergoterapeut søges til et barselsvikariat, Distrikt Midt hjemmepleje i Roskilde Kommune.

Start det nye år sundere og få ny energi

2018

Vægtstophold er et gruppeforløb med op til 14 deltagere pr. hold. Der er 10 ugentlige mødegange á 2 timer. På kurset bliver du klogere på emner som portionsstørrelser, mellemmåltider, trang til søde sager, psykologiske faktorer, vejen til forandring, hverdagsmotion og meget mere. Kurset er gratis og for borgere i Roskilde Kommune over 18 år. Tilmeld dig her eller få mere info på telefon 4631 7702 eller på mail sundhedforalle@roskilde.dk, husk at oplyse et telefonnummer. Læs mere www.roskilde.dk/sundhed.

Se de aktuelle borgermøder, høringer og afgørelser i kommunen Vær med til at få indflydelse på det område du bor i og andre sager, du som borger eller virksomhed har interesse i.

Ledige stillinger i Roskilde Kommune

Vedtagelse af vandløbsregulativ for Møllebæksystemet. 5. januar 2018. Landzonetilladelse til klubhus til Roskilde Rideklub, Vesterdal 2C, Roskilde, matr.nr. 1en Bistrup Hovedgård, Roskilde Jorder. 9. januar 2018. Landzonetilladelse til terrænregulering på ejendommen Assendløsevejen 9, 4130 Viby Sj. 9. januar 2018. Ny blandet boligbebyggelse på vej i kvarteret Bifaldet på Musicon. 12. januar 2018. Næste etape af boligområdet Holmehøj i Gundsømagle kan realiseres. 12. januar 2018.

Hvid Januar er Sundhedsstyrelsens kampagne der handler om, at tage fri fra alkohol i en måned: Bryd vanen, mærk en forskel på energikurven, vægten og ikke mindst pengepungen. HVID JANUAR handler om at styrke din sundhed. Årets tema i Hvid januar kampagnen er: Alkohol – tid til at bryde vanen? Læs mere på www.hvidjanuar.dk

Kunne du tænke dig, at bryde dine alkoholvaner? Så er Sundhedscentrets alkoholrådgivning måske noget for dig! Det er en uforpligtende samtale som omhandler det, du har brug for at tale om i forhold til dine alkoholvaner. Det er gratis og anonymt, hvis du ønsker det. Læs mere om alkoholrådgivningen på roskilde.dk/sundhed eller kontakt Sundhedscentret på telefon 4631 7702 eller via mail sundhedforalle@roskilde.dk.

Tænk på skraldemanden, når det er glat Frost og sne betyder, at det bliver glat – og så skal du skal huske, at hjælpe skraldemanden. Tænk også på at der mørkt om morgenen, når skraldemanden henter dit affald. Når dit affald bliver hentet, skal der være lys på hele adgangsvejen frem til din beholder eller dit stativ

roskilde.dk

– og der skal være glatførebekæmpet på hele adgangsvejen. Bor du på en privat fællesvej/ stikvej er det desuden dit ansvar, at der er lys på hele vejen, samt at der er glatførebekæmpet på hele kørevejen. Venlig hilsen og godt nytår fra Affald og Genbrug

Roskilde Kommune:

4631 3000


2. JANUAR 2018 l 3 l

Hanstholm R A M M E

Inderliggende

Hanstholm RAMME

Inderligende

KOM TIL ÅBNINGSFEST Den 6.-7. januar fra kl. 10-15 slår vi dørene op til:

Roskilde’s lækreste køkkenbutik. Kom og se alle vores 2018 nyheder. Vi byder på lidt godt til både øjet og ganen.

Se mere på hanstholmkøkkenet.com . instagram eller facebook

KØKKENTID ~ Kvalitetstid Køkkenet er hverdagens vigtigste rum. Det er her, vi mødes om gøremål, fornøjelser og pligter. Her vi samles, når det er spisetid, juletid, lektietid eller slet og ret kvalitetstid. Køkkenet vil til alle tider være centrum for oplevelser, traditioner og aktiviteter. Derfor laver vi køkkener i takt med tiden – din tid.

Hanstholm Køkken Roskilde Køkken Hellerup ~ KØKKENTID Hanstholm Kvalitetstid Sankt Peders Stræde 1B . DK-4000 Roskilde Hanstholm Køkken Hørsholm . Email: hr-roskilde@hanstholm.com ~ Kvalitetstid Tlf.: 2034 4245 KØKKENTID Køkkenet er hverdagens vigtigste rum. Det er her, vi mødes om gøremål, fornøjelser og pligter. Her vi

· Kildegårdsvej 8C · 2900 Hellerup Tlf: 3962 8118 · E-mail: hellerup@hanstholm.com · Usserød Kongevej 29 A · 2970 Hørsholm Tlf: 4579 8899 · E-mail: hellerup@hanstholm.com

samles, når det er spisetid, juletid, lektietid eller slet og ret kvalitetstid. Køkkenet vil til alle tider være centrum for oplevelser, traditioner og aktiviteter. Derfor vi her, køkkener i takt med tiden –fornøjelser din tid. og Køkkenet er hverdagens vigtigste rum.laver Det er vi mødes om gøremål, Få mere inspiration på www.hanstholmkøkkenet.com eller hanstholm.com pligter. Her vi samles, når det er spisetid, juletid, lektietid eller slet og ret kvalitetstid. påvære Facebook ogoplevelser, Instagram #HanstholmHellerup Køkkenet vilFølg til alleos tider centrum for traditioner og aktiviteter. Hellerup-1side-TPA - Kvalitetstid - 260x360 + 5 - Liebhaverboligen-2017-10.indd 1 Derfor laver vi køkkener i takt med· tiden – din tid.8C · 2900 Hellerup Hanstholm Køkken Hellerup Kildegårdsvej Tlf: 3962 8118 · E-mail: hellerup@hanstholm.com Hanstholm Køkken Hørsholm · Usserød Kongevej 29 A · 2970 Hørsholm Tlf: 4579 8899 · E-mail: hellerup@hanstholm.com Hanstholm Køkken Hellerup · Kildegårdsvej 8C · 2900 Hellerup

GØR DET UNIKT

hanstholm.com Følg os på

GØR DET UNIKT

hanstholm.com Følg os på

10/17/2017 10:52:54 AM


l 4 l 2. januar 2018

Kom til gratis drop-in rådgivning om skilsmisse

Hjælp – jeg skal skilles! TVC Advokatfirma tilbyder gratis og uforpligtende drop-in rådgivning om skilsmisse og børnene. Du kan få svar på: • hvordan bliver jeg skilt? • skilsmisse eller separation, hvad er forskellen? • hvordan bliver gælden delt? • hvordan deles pensionerne? • hvor skal børnene bo, og hvad med samvær med børnene? • har jeg behov for Skifteretten? • har jeg krav på ægtefælle- og børnebidrag?

Spørgsmålene er talrige, og derfor inviteres du til drop-in rådgivning om skilsmissen og børnene, hvor du – gratis og uforpligtende – kan få besvaret dine spørgsmål af en erfaren advokat.

GRATIS Drop-in rådgivning: 11. og 25. januar kl. 9.00-18.00

Graffiti-hærværk mod biler i Svogerslev

I løbet af torsdag formiddag fik politiet flere anmeldelser om hærværk mod biler på Galpestykket, Fyrren, Hjørnekilden og Tværengen i Svogerslev. Alle otte involverede biler havde fået påmalet en rød streg, mens en enkelt var blevet tagget med bogstaverne ’APS’. Episoderne skulle have fundet sted mellem onsdag eftermiddag/aften og torsdag morgen, og Midt- og Vestsjællands Politi hører gerne fra vidner eller andre, der har set eller hørt noget til hærværket.

Voldelig adfærd på Roskilde Station

KONTAKT

ANDERS RYNKEBJERG

SUSANNE JAKOBSEN

HENRIK EHLERS

PARTNER, ADVOKAT (H)

PARTNER, ADVOKAT

ADVOKAT (H)

M +45 2721 0450

M +45 5146 0053

M +45 2463 6970

E ANR@TVC.DK

E SJA@TVC.DK

E HEH@TVC.DK

KØBENHAVNSVEJ 69, 1. · 4000 ROSKILDE · TELEFON 7011 0800 · WWW.TVC.DK

Onsdag aften lidt før kl. 20 modtog Midt- og Vestsjællands Politi en anmeldelse om, at en mand opførte sig voldeligt i et tog på Roskilde Station. Gerningsmanden var stukket af, da politiet ankom til stedet, men blev efterfølgende fundet af en patrulje på Hestetorvet. Han viste sig at være en 42-årig mand fra Fredericia, der blev anholdt. Han var påvirket og blev derfor lagt i detentionen. Forurettede, en 24-årig mand fra Frederiksberg, blev senere afhørt af politiet.

Forsøg på afbrænding af bil i Rørmosen 2. Juledag kl. 19.12 reagerede politi og brandvæsen på en alarmmelding om brand i en bil i Rørmosen. Der var dog ingen brand i den pågældende personbil, hvis døre stod åbne. I bilen fandt politiet en dunk med brændbare væsker, ligesom der var tegn på, at der havde været forsøgt antændt ild. Dele af kabinen var blevet sodsværtet af ilden, der dog var gået ud af sig selv. Politiet forsøger nu i samarbejde med bilejeren at finde ud af, hvorfor bilen skulle brændes af.

Roskilde Tekniske Skole STUDIESTART 15.-17. januar

ÅBENT HUS

Musik i blodet? ...Og vil du:

27. januar kl. 10-14 på flere adresser

bygge din karriere på din musikpassion?

på e r e m e

have gode jobmuligheder inden for musik og kulturliv?

S

gøre en forskel for børn og unge med musik?

NY Musiklærerprofil i musikbyen Roskilde


VINTER UDSALGET ER IGANG Butikkerne i Roskilde Handel har sat priserne ned på masser af varer

KOM OG GØR ET KUP!

Gå ind på vores hjemmeside roskildehandel.dk eller følg os på facebook/Roskilde Handel - HER BLIVER DU OPDATERET!

P

ANBEFALEDE ÅBNINGSTIDER: MANDAG-FREDAG KL. 10.00-18.00 / LØRDAG KL. 10.00-15.00 FØRSTE SØNDAG I MÅNEDEN KL. 11.00-15.00 Bemærk: Supermarkeder, byggemarkeder og restauranter har udvidede åbningstider.

Mere end 2000 GRATIS p-pladser i og omkring bymidten

Roskilde Handel DETAIL I ERHVERV I SERVICE

Følg med på www.roskildehandel.dk og Facebook

GRØNAGERS GRAFISK - www.ggp.dk

2. JANUAR 2018 l 5 l


l 6 l 2. januar 2018

Vi køber flere og flere biler, og det kan man blandt andet få at føle her ved Røde Port en fredag kl. 14.

Stadigt flere biler på vejene i Roskilde Bilsalget i Roskilde fortsætter den opadgående kurve. Med de seneste afgiftsnedsættelser er det næppe en tendens, der aftager lige med det samme.

er det billigere at erhverve sit eget køretøj, og det gør, at mange vælger at have to biler i husstanden i stedet for én”, vurderer han.

Fortsat leasing Af Tomas Skov

Det kan kun være godt nyt for bilforhandlerne: Kurven for antallet af biler i Roskilde Kommune er steget uafbrudt år for år de sidste ti år. Den trafikale konsekvens er, ikke overraskende, flere trafikpropper, langsommere bykørsel og længere pendlertid.

Konstant vækst Ifølge Danmarks Statistik var der i 2007 29.425 personbiler på vejene i Roskilde Kommune – og det tal er steget år for år lige siden, således at der i 2017 er 34.774 biler svarende til en stigning på godt 18 procent i den tiårige periode. Dette tal skal naturligvis ses i den sammenhæng, at der i samme periode har været en betydelig befolkningstilvækst i kommunen. Men tilsyneladende vælger også tilflytterne at eje biler – og samlet set må tallene også være et udtryk for, at vi gennemsnitligt køber og ejer flere biler end tidligere. Hertil kommer, at afgiftsnedsættelserne fra 2017 formentlig også vil sætte deres præg på tallene for året, der kommer. Med andre ord vil bilsalget efter alt at dømme være steget yderligere ved det kommende års udgang.

VW og Peugeot sælger bedst Ifølge De Danske Bilimportører er det henholdsvis Volkswagen, Peugeot og Toyota, der sidder på de største markedsandele på landsplan. Målt på modeller er det derimod Peugeot 208, der indtager førstepladsen med næsten 9.000 solgte ek-

semplarer på landsplan, mens Volkswagen Up! følger efter med 6.668 salg af den benzinøkonomiske minibil.

Større er billigere Den såkaldte Afgiftsændring L4 fra oktober vil dog formentlig bidrage til at ændre det billede i det nye år, efter de mindste biler er steget i afgift, og større biler er blevet relativt billigere. ”Vores Peugeot 108 er blevet 6000 kroner dyrere, men ellers har vi set et prisfald på stort set alle andre biler”, fortæller salgschef og partner Allan Larsen fra Vejlebo og Winther på Maglegårdsvej i Roskilde, som allerede kan mærke effekten af afgiftsændringen. ”Vi kan allerede mærke, at vi sælger lidt større biler end tidligere, og jeg håber og forudser, at vi kommer opad i biler med mere udstyr. Jeg tror, det er den vej, det går”, spår han.

Ti procent flere Hos Skoda på Københavnsvej kan medindehaver Lars Bøg sagtens skrive under på, at 2017 har været et travlt år. ”Vi har solgt ti procent flere nye biler end i 2016. Det klager vi ikke over”, siger Lars Bøg, der forventer, at konsekvenserne af afgiftsændringen for alvor vil slå igennem i det kommende år. Rent økonomisk favoriserer afgiftsændringen køb frem for leasing, og det vil alt andet end lige skubbe endnu mere til bilsalget. ”Hvis du regner på det, bliver privatleasing mindre attraktivt fremover. Derimod

Når det er sagt, kan det sagtens være, at idéen om privatleasing har bidt sig fast hos bilkunderne, efter at det har været fordelagtigt gennem en længere periode. ”Rent økonomisk er det blevet mindre attraktivt, men flere og flere har fået øjnene op for muligheden for at kunne have en ny bil hele tiden. Det tror jeg, mange har vænnet sig til, og det giver også en større fleksibilitet i hverdagen”, siger Lars Bøg.

Kør sammen Uanset hvordan du vælger at have bil, så kommer den, sammen med alle de andre, utvivlsomt til at bidrage til trængslen på vejene, og det ser professor ved Plan, By og Proces RUC John Andersen et par oplagte udfordringer i. ”Der bliver naturligvis større trængsel for pendlere, og det giver et større pres på byrummet, hvor der også vil opstå et øget behov for parkeringspladser”, siger professoren, der ikke kun ser den offentlige transport som et alternativ. ”Vi bør bruge intelligente redskaber, der gør det nemt med samkørsel og delebiler. Det kan være fleksible strategier og kulturændringer. Fx kan man med udgangspunkt i arbejdspladsen eller lokalområdet koordinere samkørsel blandt medarbejdere eller beboere. Der er et uudnyttet potentiale”, siger han.

Bil erstatter gåturen Trafikforsker og lektor på Institut for Mennesker og Teknologi på RUC, Per Homann Jespersen, understreger, at flere biler i sig

selv ikke nødvendigvis er hovedproblemet. ”Flere biler i sig selv er et problem de steder hvor der ikke er plads til parkering – hovedsagelig storbyerne. Men ellers er de kun et problem, hvis de flere biler kører flere kilometer. Det gjorde de flere biler næsten ikke i kriseperioden 20082013, men siden da er trafikken steget voldsomt”, siger trafikforskeren. Således har fx mange københavnere en bil, som de ikke bruger særligt ofte. De udgør på den måde et parkeringsproblem, men er i øvrigt en mindre belastning. ”Anderledes ser det formodentlig ud i Roskilde – her er problemet med beboerparkering mindre, men til gengæld tenderer det at eje en bil, eller at anskaffe bil nr. 2, til at eliminere andre transportformer som fx cykling og gang på korte ture, kollektiv trafik etc. Og det er et sundhedsmæssigt, et miljømæssigt og et trængselsmæssigt problem”, vurderer Per Homann Jespersen.

Attraktivt alternativ Den nye formand for Plan- og Teknikudvalget Tomas Breddam (S) erkender, at bilen er et grundvilkår, men også at den offentlige transport skal være et attraktivt alternativ. ”Det er vigtigt med gode togforbindelser til arbejdet, for når togene ikke kører, så er folk tilbøjelige til at købe en ekstra bil, hvilket bare bidrager endnu mere til trængslen. Regionaltogene er et konkurrencedygtigt alternativ – hvis de kører ordentligt. Så vi skal holde opmærksomheden på, at forholdene omkring stationerne er optimale. Det skal være en rar oplevelse. På samme måde vil elbusserne bidrage til at flere vil vælge den offentlige transport, når de skal pendle til København”, siger formanden.


2. JANUAR 2018 l 7 l

UDSALG Torsdag d. 4. januar kl. 10.00

Spar 30 - 40 - 50%

Allehelgensgade 3 · Roskilde · Tlf. 6061 7990 Se vores udvalg i mærker på www.flot.nu

BOSTON

Stændertorvet 2 · Roskilde · Tlf. 4635 8210 Se vores udvalg i mærker på www.bostonroskilde.dk


l 8 l 2. januar 2018

Staten sylter køreprøver - mens de efterlyser flere chauffører Der er mangel på arbejdskraft i transportbranchen, og Roskilde Kommune er klar til at levere de kommende medarbejdere i form af flygtninge, men lange ventetider hos politiet på teori- og køreprøver stopper flygtningene i at komme i job.

I Roskilde Kommune har man i samarbejde med vikarbureauet Flyers og Vognmandsfirmaet Viggo Petersen i Høje Tåstrup udviklet et projekt om at uddanne arbejdsløse flygtninge til chauffører, men projektet er stødt på en stats-

NYTÅ R

Godt NATår Mangler du nye lækre bløde dyner og puder - så kom godt ind i det nye år. Hos Seng og Bolig får du god kvalitet og de bedste priser, hver gang du handler! I denne mørke, kolde vinter fortjener du glæden ved en varm dyne, friske, bløde puder – og en ordentlig madras, der er god ved din ryg … Når du handler hos Seng og Bolig i Gullandsstræde 5, så vil vi gøre en forskel, du kan mærke. Vi rådgiver dig, så du vælger den rigtige dyne, pude eller madras. Du får hjælp til en bedre søvn, der styrker din sundhed og dermed din livskvalitet.

GØR NOGET VED DET: (Vist på TV)

Ringsted Dun Moskus dundyne Før 1960.KUN 980.Dunlopillo, ergonomiske puder Før optil 799.- 5 slags KUN 600.GETAMA, klassisk håndlavet madras Før 4.900.KUN 3.900.Assorterede hovedpuder vælg mellem 4 slags Før 299.-/389.KUN

175.-

lig barriere. Problemerne skyldes ventetid i færdselspolitiet og manglende mulighed for at forhåndsreservere prøver. Justitsministeren har forståelse for problematikken, efter at Roskilde Kommune og Høje Taastrup Kommune har

skrevet til ministeren, men Søren Pape Poulsen vil ikke prioritere ledige før andre.

Frem i køen ”Det er fint, at justitsministeren anerkender alvoren med de lange ventetider, men jeg mener, at det er dybt problematisk, at ministeren ikke prioriterer sagen. Ledige bør komme til køreprøve hurtigere frem for, at en 17-årige kan få et kørekort. Det er simpelthen vigtigere for samfundet som helhed”, siger borgmester Joy Mogensen.

Ministermeldinger Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen har til DI’s Arbejdsgiverforening for Transport og Logistik udtalt at ’et større fokus på mulighederne for at ansætte flygtninge i chaufførjobs kunne være en del af løsningen på branchens udfordringer med at få arbejdskraft nok’.

Kommunerne er klar til at hjælpe. Flygtningene er klar til at tage job, og vognmændene mangler arbejdskraft. Hvad er det, vi skal koordinere? ”Det virker provokerende, at den ene minister efterlyser fokus på at få ledige til at udfylde de tomme chaufførjobs, mens den anden minister ikke vil prioritere køreprøver til dette fokus. Kommunerne er klar til at hjælpe. Flygtningene er klar til at tage job, og vognmændene mangler arbejdskraft. Hvad er det, vi skal koordinere? Jeg har derfor skrevet til ministeren for at stille os til rådighed med viden, så regeringen sammen kan få organiseret en effektiv afvikling af køre- og teoriprøver, så flygtninge og andre ledige kan komme i job”, understreger Joy Mogensen.

Skadelig ventetid Roskilde Kommunes projekt drejer sig om uddannelse af flygtninge og ventetiden forringer integrationen og øger kommunernes udgifter, eftersom borgerne er på overførselsindkomster længere tid end nødvendigt. Projektet har potentiale til at uddanne og afsætte flere end hundrede chauffører de kommende år. Aktuelt har kommunen brug for at forhåndsreservere ca. 200 prøver til det første hold af 40 kursister (40 teoriprøver til b-kørekort, 40 køreprøver til b-kørekort, 40 teoriprøver til lastvognskørekort, 40 køreprøver til lastvognskørekort samt omprøver i alle kategorier).


2. JANUAR 2018 l 9 l

NEW Year ÅRETS JULERING proposal

UDSALG 58"

“Skovlys” Kr. 2.016,-

BEGRÆNSET ANTAL

6.999,SPAR 3.000,Panasonic 58” LED 4K UHD Smart TV Denne model kan blive din nye fleksible 4K ven. TV´et leverer flotte og levende 4K HDR-billeder indpakket i et elegant design. Nem deling af indhold forbedrer visningsoplevelsen, mens den fleksible ”Switch Design” sokkel kan ændres, så den passer til ethvert miljø. TX-58EX703E

Pure FM/DAB+ radio

Efter 31/12 2016: kr. 3.200,-

Smart kompakt radio, fyldt med funktioner, såsom 20 faste stationer, stort og læsbar ur med sleep funktion. AUX indgang til f.eks. telefon. Kan også bruges med genopladelige batteri ChargePAK B1 (ekstra tilbehør). Perfekt til køkken og soveværelse. EVOKE D1

Tensionring m 1,01ct TW/VVS

UDSALG

Lørdag den 6/1 kl. 9.00 SPAR

SPAR 100,-

15/11/2016 10.01

UDSALG

Annonce_jul_131x175_3mm_besk_CMYK.indd 1

699,-

GULDSMEDENE I ROSKILDE

Skomagergade 9 · 4000 Roskilde Tlf. 46 35 36 50 · a-v@guldsmed.dk

Pure FM/DAB+ radio med Bluetooth Elegant radio radio i moderne design. Farve skærm på 2,4”, giver dig et nemt overblik over funktionerne. Bluetooth, 40 faste stationer og alarm funktion. Kan bruges med genopladelige batteri ChargePAK B1 (ekstra tilbehør). Vælg mellem eg og valnød. EVOKE H3

UDSALG

1.199,-

40%

SPAR 200,-

Efteråret og vinter kollektionerne samt alt overtøj

MAGIC SLIM Ass. Farver og str. Før 999,Nu frit valg

399,-

LauRie · Signature · Q’Neel · Pont Neuf · H.S. · Brandtex · Handberg · Massi · McVERDI · Ciso

UDSALG

1.499,SPAR 300,-

Panasonic mikroanlæg med DAB+ Fyldig bas og klar lyd. Et CD-mikrosystem med alsidig lydteknologi, der leverer kvalitetslyd til enhver lejlighed. SC-PM602EG-K

40 W

Hersegade 8 -10 Hersegade 8-10 4000 Roskilde Roskilde 35 91 27 91 Tlf. 46Tlf.354627 www.nbradio.dk

www.nbradio.dk

Støden 18 · 4000 Roskilde

Åbent: mandag-fredag 10.00-18.00 · Lørdag 10.00-15.00


l 10 l 2. januar 2018

Motionsrummet på Roskildes nybyggede julemærkehjem er spækket med det nyeste udstyr, der skal gøre betingelserne for vægttab mest optimale. Her er det 11-årige Isabella Nielsen og otteårige Nicklas Jørgensen, der har taget plads på romaskinerne til ære for fotografen.

Kun det sidste udendørs anlægsarbejde mangler nu på Julemærkehjemmet Liljeborg i Himmelev, der fredag den 12. januar inviterer inden for til åbent hus.

Atriumgården er julemærkehjemmets centrale åndehul, hvor den fjedrende belægning giver rig mulighed for alle former for boldspil.

Oplev Roskildes nye julemærkehjem Fredag den 12. januar byder Julemærkehjemmet Liljeborg inden for til åbent hus i det nybyggede lokaler på Baldersvej.

Af Holger Vincents

Der er mulighed for at komme helt tæt på Roskildes nye julemærkehjem, når forstander Henrik Hougaard Bøtkjær sammen med børn og personale byder inden for til åbent hus fredag den 12. januar fra kl. 13.30-16.00. ”Da jeg blev ansat, startede jeg i en skurvogn, og nu er der næsten gået et år, så det bliver en historisk dag, når vi officielt åbner, og jeg glæder mig meget til at byde hele Roskil-

de velkommen på Julemærkehjemmet Liljeborg”, fortæller Henrik Hougaard Bøtkjær forventningsfuldt om næste uges arrangementet på Baldersvej 3 i Himmelev, hvor de sidste 12 børn om få dage gøre deres entré, hvilket samtidig betyder, at julemærkehjemmet når sin maxkapacitet på 48 børn.

Åbent hus på Julemærkehjemmet Liljeborg Arrangementet er for alle borgere i og omkring Roskilde. Det vil være muligt, at gå rundt og se alle de nybyggede kvadratmeter, der hvert år skal danne ramme om bedre trivsel for 240 børn. Tid: 13.30-16.00. Sted: Baldersvej 3 i Himmelev.

Efter kronprinsessen Den folkelige velkomst ligger i forlængelse af den officielle åbning for særligt indbudte gæster og pressen, hvor Julemærkefondens protektor Hendes Kongelige Højhed Kron-

prinsesse Mary og velgøreren bag Julemærket Liljeborg, Winnie Liljeborg, klipper snoren til Danmarks femte julemærkehjem. Det første i over 60 år. ”Personalet vil være fordelt

over hele julemærkehjemmet, så der vil være rig mulighed for at se alle lokaler og ikke mindst få et indblik i, hvordan det er at arbejde på stedet”, forklarer forstanderen, der håber på, at

åbningen vil bidrage til, at Liljeborg på sigt kan blive en integreret del af Roskildes DNA på linje med Vikingeskibsmuseet, Roskilde Domkirke og Roskilde Festival. ”Vi er en hjælpeorganisation, så vi er dybt afhængige af støtte alle steder fra. Men støtte kan også være muligheden for at deltage i arrangementer rundt omkring i byen, hvor vi kan bidrage med det, vi kan og samtidig give børnene mulighed for at gøre en forskel. Den slags døre, håber vi også, arrangementet kan være med til åbne for os”, slutter han.


2. JANUAR 2018 l 11 l

STARTER

SØNDAG D. 7. JANUAR

KL. 10.00 Se mange flere stærke tilbud i butikken UDSALG KR.

Brooks

RAVENNA 8 Herre

700,-

Normalpris kr. 1200,-

Asics

GT 2000 Dame

UDSALG KR.

800,-

Normalpris kr. 1200,-

Asics

GEL CUMULUS 19 Herre + dame

UDSALG KR.

700,-

Normalpris kr. 1200,-

KOM OG LØB MED

Flere modelle

New Balance

r

VINTERTIGHTS

LØBEREN

Unisex

SOCIAL LØBETUR FRA BUTIKKEN SØNDAG D. 7. JANUAR KL 9.00

Salomon

SPEEDCROSS 4 Herre + dame

UDSALG KR.

800,-

Normalpris kr. 1100,-

UDSALG

UDSALG KR.

Alt

250,-

GRIP GRAB Unisex

Normalpris kr. 650,-

-25% Uanset førpris

Specialbutik for løbere LØBEREN ROSKILDE

RINGSTEDGADE 15

4000 ROSKILDE

TLF. 46 35 41 48

WWW.LOBEREN.DK

UDSALG Starter torsdag d. 4. januar kl. 10.00

SPAR

30-50% på alt efterår Tilbuddene gælder ikke nyheder, basisvarer og lingeri.

STÆRKE KØTILBUD

SIMONSEN vinterjakker

50%

SPAR

WEARHOUSE kjoler Udvalgte. Før op til 999,95

NU

500,-

MICHA strikmarked Meld dig ind i vores kundeklub og få ekstra fordele og optjen 10% bonus på dine køb - og det er helt gratis..

Før op til 599,95 Skomagergade 31 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 35 39 01 www.tygesen-women.dk

NU

350,-


l 12 l 2. januar 2018

Michael Jarlnæs fra Auto-Forum Roskilde forventer blandt andet et øget salg af den nye Seat Arona.

3 RASKE UDSALGSDAGE FRA TORSDAG 4. JANUAR KL. 10.00

Gør årets bedste handel! Gode brugte symaskiner sælges til spotpris efter ”først til mølle” princippet.

DEMO MODELLER

Singer symaskine 3342 Model for nybegyndere

Se mere end 50 modeller på hjemmesiden www.symaskineshoppen.dk

KUN

1.695,- SPAR 1.000,-

SYMASKINE SHOPPEN

SKINE PEN

Algade 64 · Roskilde · Tlf. 46 35 12 71

www.symaskineshoppen.dk

kilde • 46 35 12 71

Paperboy PRÆSENTERER

EN FRISK START

Privatleasing har toppet

Afgiftsændring L4 fra oktober vil formentlig betyde, at færre vil privatlease i fremtiden. Af Tomas Skov

”Flere vil vælge at købe frem for at lease. Købspriserne er faldet, mens leasing bliver dyrere”, vurderer salgschef Michael Jarlnæs fra Auto-Forum Roskilde, som trods dødvandet inden afgiftsændringen faldt på plads, ser tilbage på et godt år, hvor salget af både VW, Seat og Mitsubishi har ligget lidt over niveau.

Godt år i vente Privatleasing har været i

kraftig stigning i 2017, men som L4 er skruet sammen, vil privatleasing altså fremover være mindre økonomisk attraktivt. Den vurdering deler Kim Dall fra Arne Stubbe Automobiler: ”2017 er blevet båret af privatleasing, men afgiftsændringen medfører en ekstra afgift på leasingkontrakten, der gør det dyrere både i udbetalinger og månedlige ydelser”, siger salgschefen fra Arne Stubbe, som til gengæld forventer et godt år, hvad angår

erhvervsleasing. ”Vi har haft et godt år på varebiler, som vi er specialister i, og jeg tror vi vil se et stigende salg i 2018 også”, siger han.

Nytårskur Både Volkswagen Roskilde og Arne Stubbe Automobiler holder åbent hus med masser af tilbud i weekenden den 6.-7. januar

10. januar +

17. januar

Det er aldrig for sent, at starte på en frisk... Nytåret markerer traditionelt muligheden for at viske tavlen ren, bryde med fortiden og gøre noget helt nyt. Vi sætter fokus på den friske start i uge 2 og 3, hvad enten det handler om at leve sundere, skifte arbejde, bolig, tage en uddannelse eller noget helt femte. 2018 er trods alt det første år i resten af vores liv. Kom i kontakt med læserne i hele Roskilde Kommune og indryk din annonce. Ring og bestil plads hos Helene tlf. 2332 7119 · Nina tlf. 2289 9076 eller Patrick tlf. 4058 4437

Borchsgade 6 C, 1. sal · 4000 Roskilde · www.paperboy.gratis

Kim Dall fra Arne Stubbe Automobiler lokker blandt andet med Yaris Hybrid i anledning af hybridbilens 20 års jubilæum.


2. JANUAR 2018 l 13 l

UDSALG

ALLE BRILLESTEL

UD SALG SPAR OP TIL

50% på udvalgte varer i butikken ØR G G O M O K : ET KUP PÅ FØLG MED PÅ

- OGSÅ DE KENDTE MÆRKEVARER FRA BL.A. GUCCI / TOM FORD / DIOR ARMANI / BOSS / ESCADA / POLICE SAINT LAURENT / ERMENEGILDO ZEGNA LANVIN / NINA RICCI / ZADIG&VOLTAIRE

ALLE SOLBRILLER -20% KUN VED KØB AF EN BRILLE INKL. GLAS. KAN IKKE KOMBINERES MED ANDRE TILBUD OG RABATTER. GÆLDER FOR ALLE BRILLESTEL OG SOLBRILLER I BUTIKKEN.

S I D ST 27. JA E DAG N UA R

R KUFFERTE TASKER E RYGSÆKK KER SKOLETAS RVARER SMÅ LÆDE

S O F I E F. F L E N S B O R G Stændertorvet 6 · 4000 Roskilde · Tlf. 51 67 77 81

SKOMAGERGADE 21 · ROSKILDE · 46 36 25 91 RO´S TORV · ROSKILDE · 46 36 25 88


l 14 l 2. januar 2018

Flere varianter. 4 x 13-19 vaske. Pris pr. vask maks. 1,71. Frit valg Spar 42,80-70,80

1 pose

30,-

4 stk.

89,-

Kyllingeunderlår Dybfrost. 2500 g. Kg-pris 12,00. Begrænset parti

Spar op til 7080

Kaffehusets kaffe 400 g. Kg-pris 47,50.

1 pose

19,-

4 stk.

10,-

Coop hakkede tomater 4 x 400 g. Kg-pris 6,25.

Min. 900 g

50,-

Fersk kalkunbryst Kg-pris 55,56.

Lurpak Hardys Crest Australien. 6 x 75 cl. Literpris 44,22. Frit valg

6 flasker

250 g. Kg-pris 40,00. Ved køb af mere end 5 pakker pr. kunde pr. dag er prisen 24,95 kr. pr. pakke.

Frit valg

10,-

199,Spar 28070

Åbent alle dage fra 08-20.

Bageren åbner kl. 7.00 i weekenden. Fiskeafdelingen: lør-søn 8-18

KVICKLY HYRDEHØJ · Hyrdehøj Bygade 6A 4000 Roskilde · Tlf: 46 30 17 00

Vi tager forbehold for trykfejl, manglende leverancer, afgiftsændringer og udsolgte varer. 1/2018. Kvickly bytter gerne eller giver pengene retur inden for 14 dage fra købstidspunktet mod fremvisning af bon. Varen skal være i ubrudt original emballage. Gælder ikke fødevarer. Du kan betale med disse kort i butikken:

Änglamark vaskemiddel


2. JANUAR 2018 l 15 l

MEDLEMSTILBUD KVICKLY HYRDEHØJ

SPAR

15% I HELE VAREHUSET

*

ONSDAG

3

JANUAR 2018 Tilbudet gælder i hele varehuset KVICKLY HYRDEHØJ. Indkøbet på 15% kan foretages én gang og gælder KUN 3. januar 2018. *Undtagen tobak, cigaretter, vin, spiritus, håndkøbsmedicin, pant, spil, frimærker, ugeblade, aviser, buskort, coop.dk varer, billetter, gavechecks, forudbestilt catering, forudbestilt vin samt andre vouchers, kioskvarer, abonnementskasser samt modermælkserstatning.

45678 Medlemsnr. 123 d Julie Sommerste

(KUN FOR MEDLEMMER)

Meld dig ind på coop.dk/medlem nu og få del i alle fordelene!

Åbent alle dage fra 08-20.

Bageren åbner kl. 7.00 i weekenden. Fiskeafdelingen: lør-søn 8-18

KVICKLY HYRDEHØJ · Hyrdehøj Bygade 6A 4000 Roskilde · Tlf: 46 30 17 00


l 16 l 2. januar 2018

Lovændring en realitet:

Efterskole må nu åbne i lejede lokaler

Vedtagelsen af undervisningsminister Merete Riisagers (LA) forslag betyder, at lovgivningen ikke længere står i vejen for åbningen af Roskilde Outdoor Efterskole. Af Holger Vincents

Facit blev som forventet, da Folketinget før jul vedtog undervisningsminister Merete Riisagers (LA) foreslåede ændringer af efterskoleloven. Det gør dog ikke glæden mindre hos Roskilde Outdoor Efterskoles bestyrelse, der nu har fået endegyldigt grønt lys til at kunne åbne i lejede lokaler. ”Vi er glade, for det gør grundlaget mere sikkert i forhold til at kunne leje bygninger på Sct. Hans, ligesom det opfylder et af kravene til anlægsgarantien fra Roskilde Kommune”, fortæller Lotte Nowack, initiativtager og næstformand i Roskilde Outdoor Efterskoles bestyrelse. I mange år har lovgivningen på området ellers dikteret, at det var en forudsætning for at oprette en ny efterskole, at foreningen bag selv stod som ejer af de bygninger, som skoleaktiviteterne skulle foregå i.

Outdoor Efterskole markant nærmere en åbning. ”Nu mangler vi den generelle godkendelse fra ministeriet, samtidig med at vi kører på med fundraisingen for at få den resterende del af finansieringen på plads”, forklarer Lotte Nowack, der forventer at kunne byde de første elever velkommen om senest halvandet år. ”Vi har hele tiden haft en optimistisk målsætning om at åbne i august 2018, men det er realistisk at åbne i 2019”, siger næstformanden. Roskilde Outdoor Efterskole holder sit næste åbent hus-arrangement onsdag den 10. januar fra kl. 18-21.

Fundraising undervejs Med lovændringerne, der blev vedtaget i Folketinget den 12. december og netop er trådt i kraft 1. januar 2018, lempes reglerne imidlertid, så nystartede efterskoler får lov til at operere i lejede lokaler i de første ti år af skolens levetid. Det bringer Roskilde

Roskilde Outdoor Efterskoles bestyrelsesformand Jannie Hjorth (tv) og næstformand Lotte Nowack er rykket et vigtigt skridt nærmere en åbning i lokaler på Sct. Hans.

Træn gratis i hele januar

i Roskildes hyggeligste og fagligt stærkeste træningscenter Kom bare forbi - så opretter vi dig, og du er i gang med dit sunde 2018

De første 100 får et gavekort på 1 x massage: Værdi: 200 kroner

Københavnsvej 170 · 4000 roskilde · Telefon: 46 75 78 15 · Abent: kl. 07.00‑21.00 · www.fysiocenterroskilde.dk · Læs mere på www.fysiocenterroskilde.dk


2. JANUAR 2018 l 17 l

RAPID

ICE

KEEP MOVING

MULTIFUNKTIONSRAT I LÆDER

SKODA APPLE CARPLAY ROSKILDE

HAR VI GLEMT, HVOR SPORTSSÆDER FORAN MAGISK DET KAN VÆRE FORLÆNGET SORT (KUN SB) AT BEVÆGE GLASBAGKLAP SIG?

ØNSKER JER KLIMAANLÆG ALLESAMMEN EN GLÆDELIG JUL OG ET RIGTIG GODT NYTÅR

BAKKAMERA

BAGRUDE VISKER/VASKER

HOS ŠKODA HAR VI DET HANDLER OM KVALITET, SIKKERHED, OPFINDSOMHED OG UDSTYR ALDRIG DET ... RIGTIG MEGET GLEMT UDSTYR Vi vil give dig følelsen af første gang hver gang.

Derfor kan du nu få RAPID ICE med ekstra meget udstyr, til kun 186.000 kr. Med nye ideer, der gør svære ting enkle, og nye måder at

Kom til ICE DAGE hos din lokale ŠKODA-forhandler og oplev de nye ŠKODA ICE-modeller. overraske dig på igen og igen, når du bevæger dig fra A til B. Vi vil er være dem, der bliver ved flytte dig. ŠKODA officiel hovedsponsor formed IIHFatIshockey VM 2018, som løber af stablen 4.-20. Maj i Herning og Købenavn. ŠKODA. Simply clever. Kampagnemodeller fås i et begrænset antal, så længe lager haves. Pris ekskl. lev. omk. (3.980 kr.), grøn ejerafgift og evt. laktillæg. Bilerne er vist med ekstraudstyr. Forbrug ved blandet kørsel: 20,4-22,2 km/l, CO2-emission 103-115 g/km. A +

Find nærmeste forhandler på ŠKODA Roskilde Københavnsvej 190 - 4000 Roskilde - Tlf: 46 75 78 71 - www.skoda-roskilde.dk www.skoda.dk


l 18 l 2. januar 2018

Det unikke er standard Af Tomas Skov

George Jensen Damask har forladt Roskilde, og i de 110 kvm store lokaler i Sankt Peders Stræde 1B er Hanstholm Køkken netop rykket ind. Den eksklusive køkkenbutik specialiserer sig i snedkerkøkkener baseret på de stolte håndværkstraditioner med individuelle løsninger, hvor alt kan tilpasses kundens ønsker. ”Det er køkkener for feinschmeckere, og vi ligger i den dyre ende. Vi har ikke noget liggende på lager, men alt laves på bestilling. Så får du til gengæld også fingertappede skuffer og de allerbedste materialer”, fortæller køkkenkonsulent Henrik Rosenbøg.

Og det hører naturligvis med i prisen, at køkkenet samles af firmaets tømrere og snedkere. ”Det er dyre køkkener, så jeg anbefaler ikke nogen at samle dem selv”, griner køkkenkonsulenten. Selv om pladsen er sparsom for en køkkenforretning, har Henrik Rosenbøg fundet plads til otte forskellige udstillinger samt masser af prøvelåger i den nye butik, der holder åbningsfest i weekenden den 6.-7. januar fra kl. 10-15.

Gør det ikke selv Hanstholm Køkken gør det også i de såkaldte Nostalgi-køkkener kendetegnet ved skuffer og skabe med fyldninger – alt sammen lavet efter individuelle mål.

Køkkenkonsulent Henrik Rosenbøg bringer snedkerkøkkener for feinschmeckere til Roskilde.

NYT

6.-7

. JA

1.4 STYLE PLUS CLIM LIMITED

F

kia.com

RSK UR RK L.

NUA

11-

16

MASSER AF EKSTRAUDSTYR OG SPAR

DU F R BL.A. •7” NAVIGATIONSANL G M. TOUCH•KLIMAANL G, 2-ZONER FULDAUTOMATISK• BAKKAMERA•16” ALUF LGE•FARTPILOT M. SPEEDLIMITER•AUTOLIGHT CONTROL•VARME I RATTET•PARKERINGSSENSOR BAG•S DEVARME I FORS DER•CORNERING LIGHT•APPLE CARPLAY M. STEMMESTYRING•L DERRAT•BLUETOOTH•RATBETJENT AUDIOANL G

Forbrug: EU-norm 17,2 km/l ved blandet k rsel. CO2: 135 g/km

FRA 199.999 KR.

.dk

Forf rende fornuftig Nellemann AS er en af Danmarks ældste automobilvirksomheder. Vi sælger, køber, finansierer, servicerer og reparerer nye og brugte person- og varebiler i hele landet.

Nellemann Roskilde · Beton 1 · 4000 Roskilde · Telefon: 46 75 51 24 Modellen er vist med ekstraudstyr. 7 rs fabriksgaranti dog maks. km 150.000. Prisen er ekskl. leveringsomkostninger p kr. 3.980,-. cee’d SW er vist med 17” f lge – tilbuddet omfatter 16” aluf lge, ekskl. eventuelt farvetill g.

Åbningstider: Mandag-fredag 09.00-17.30 Lørdag-søndag kl. 11.00-16.00


2. JANUAR 2018 l 19 l

Start 2018 med et rigtig godt køb! Lige nu: 2 års fri service og vedligeholdelse med i købet. Værdi op til 7.395 kr.*

Åbent Hus

6.-7. januar kl. 11-16

Renault CLIO Zen Energy TCe 90

Renault MEGANE Zen dCi 110

Ny Renault SCENIC Zen TCe 115

Renault CLIO fås fra 126.470 kr.

Renault MEGANE fås fra 193.361 kr.

Ny Renault SCENIC fås fra 238.672 kr.

Fra 139.900

kr.

Zen er inklusive følgende udstyr:

Multimediesystem: 7" touchscreen, navigation og Bluetooth® · Aircondition · Varme i forsæder · Læderrat · Cruise control · LED-kørelys · Tågelygter og meget mere

Fra 219.040

kr.

Zen er inklusive følgende udstyr:

Infotainmentsystem: 7" touchscreen, navigation og Bluetooth® · Apple CarPlay™ · Automatisk nær-/fjernlys · Skiltegenkendelse og advarsel v. for høj fart · Automatisk 2-zone klimaanlæg · 16" Silverline alufælge og meget mere

Fra 256.708

kr.

Zen er inklusive følgende udstyr:

Infotainmentsystem: 7" adaptiv touchscreen, navigation og Bluetooth® · Apple CarPlay™ · 20" aluminiumfælge · Aktivt nødbremsesystem · Skiltegenkendelse · Advarsel ved vognbaneskift · 2-zone klimaanlæg · Parkeringssensorer for og bag og meget mere

Skynd dig, tilbuddene gælder kun for biler på lager og ved indregistrering senest den 31. januar 2018. Brændstoføkonomi 16,4-31,3 km/l, CO2 -udledning 82-136 g/km. Ekskl. leveringsomkostninger 3.880 kr. *Gælder ikke Twingo og Zoe. Renault Care (serviceaftale med udvidet service, reparation og garanti) gælder i indtil 24 mdr./30.000 km (hvad der måtte komme først). Værdi op til 7.395 kr. afhængig af bilmodel. Læs mere om Renault Care på renault.dk. Tilbuddene gælder for privatpersoner og lagerbiler indregistreret senest den 31. januar 2018. Bilerne er vist med et højere udstyrsniveau. Priserne er vejledende, og der tages forbehold for trykfejl.

renault.dk

stubbe.dk be.d MÅLØV: Måløv Byvej 7 · 2750 Ballerup · Tlf. 44 97 21 70

ROSKILDE: Betonvej 2 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 33 04 00

Åbent mandag - fredag kl. 7.30-17.30, lørdag lukket, søndag kl. 11-16 Åbent mandag - fredag kl. 7.30-17.30, lørdag lukket, søndag kl. 11-15 VORES SERVICEVÆRKSTEDER HAR ÅBENT MAN-TORS 7-24


l 20 l 2. januar 2018

Ny skarp privatleasing på ASX

www.mitsubishi.dk

ASX 1.6 INVITE Udbetaling Mdl. ydelse fra

7.495 kr. 3.295 kr.

Periode: 36 mdr. Samlet betaling i perioden: Kr. 126.715

PRIVATLEASING VIA MITSUBISHI FINANS V. JYSKE FINANS. Leasingperiode 36 mdr. og 15.000 km årlig kørsel. Samlet betaling i perioden inkl. afleveringsgebyr 600 kr., finansierings- og lev.omk. samt service i perioden. Prisen er ekskl. dæk, forsikring, brændstof og grøn ejerafgift. Kaskoforsikring, positiv godkendelse af kunden og betaling via NETS forudsættes. Ved leasingperiodens udløb returneres bilen til Jyske Finans. Tilbud gælder t.o.m. 31.01.18. 5 års garanti / 100.000 km. Forbrug v. bl. kørsel 17,2 km/l. CO 2 -udslip 132 g/km. B

ASX INVITE FYLDT MED UDSTYR OG KØREGLÆDE ASX tilbyder mere end den typiske Crossover. Designet er sporty, og det rummelige interiør med den høje siddeposition er perfekt til dig, der vil have overblikket i trafikken, og så kommer den med 3 års vejhjælp og en af branchens bedste garantier. ASX INVITE UDSTYR: • Klimaanlæg • Fartpilot

• Bluetooth® • Ratbetjent radio/CD • Sædevarme

• Elruder, for/bag • Elsidespejle m. varme og blinklys

• 18” alufælge • Læderrat • Metallak

Mitsubishi Roskilde Industrivej 32-36 • 4000 Roskilde • Tlf. 46 740 750 • www.mitsubishiroskilde.dk


2. JANUAR 2018 l 21 l

volkswagen.dk/kobersmarked

Den 6. og 7. januar kl. 11 – 16.

KØBERS MARKED DK pakke på husets regning på dem her.

Det bedste nytår starter hos Volkswagen. I forbindelse med Købers Marked har vi bl.a. linet de her tre størrelser op. Den mindste, en move up! med en DK pakke bestående af et multifunktionsrat i læder og klimaanlæg. Den større Golf og den endnu større Golf Variant – begge med en DK pakke bestående af parkeringssensor, el-klapbare sidespejle og regnsensor på husets regning. Så hvad skal det være – en størrelse S, M eller L? På gensyn til Købers Marked den 6. og 7. januar kl. 11-16.

move up! lagermodel fra kr. 112.600. Golf fra kr. 232.990. Golf Variant fra kr. 246.990 ekskl. levering kr. 3.980. Værdi af DK pakke til up! kr. 5.413 og til Golf kr. 8.195. Forbrug ved bl. kørsel 18,2-25,6 km/l. CO2-udslip 102-128 g/km. - A Bilerne er vist med ekstraudstyr. A +

Volkswagen Roskilde

Forhandler

Industrivej 32-36 • 4000 Roskilde • Tlf. 46 740 750 • www.vw-roskilde.dk


l 22 l 2. januar 2018

Af Emma Jørgensen Klummen er et fast indslag i Paperboy, hvor vi har givet pennen fri til en gruppe mennesker, der har det til fælles, at de alle på den ene eller den anden måde er rodfæstet i Roskilde. Det er avisens faste holdeplads for markante meninger og gode personhistorier, alle med udgangspunkt i ugens skribent, men først og fremmest med Roskilde i centrum.

TAK! Sidste år brugte jeg nytårsklummen på at se tilbage på et terrorfyldt 2016, men i år vil jeg gerne bare sige tak. Mens vi andre mæskede os i flæskesteg og and (og medister, hvis man er jyde som mig), så holdt tusindvis af danskere liv i plejehjem og sygehuse, alt imens redningspersonale og politi har stået klar, hvis vi kom i problemer. Har du husket at skænke dem en tanke? De passer på os – hver dag, helligdag eller ej. Tak til alle jer, som passer på de gamle, de syge, de sårbare og bare alle os. Uden jer kunne vi ikke lade julefreden sænke sig, så af hjertet tak for jeres indsats. I juletiden og hele året rundt.

Både i juledagene og nytårsaftensdag har en god portion butikker haft åbent, og det betyder stressede kunder. Du mener det sikkert ikke, men det er altså ikke butikspersonalets skyld, at du har glemt at købe fløde, at du er kommet for sent ud af døren eller at Dankort-terminalen kører langsomt, så lad være med at råbe ad dem. De yder en service ved at holde butikkerne åbent for os, og i stedet for at overfuse dem, fordi du har fået det forkerte ben ud af sengen eller bare er en kæmpe klaphat, burde du give personalet et smil og et tak. Tak fordi I holder åbent og gør vores liv lidt mere fleksibelt og lidt nemmere.

På det mere personlige plan vil jeg gerne sige tak til alle jer, som har været en del af mit 2017. Det være sig jer, som er er en del af Roskilde KU og gør formandstjansen lidt hyggeligere, andet godtfolk fra Konservativ Ungdom, som gør livet til en fest, modkandidater fra diverse partier, som jeg brugte det meste af november med, og mine konservative medkandidater, som jeg i november stod last og brast med. Vigtigst af alt tak til venner, veninder og familie, som altid gør livet sjovere – også når livet er mindre sjovt. Det nye år er netop begyndt, og fra den 2. januar er fitnesscenteret fyldt

med svedige mennesker, som har valgt at næste år, skal være sundere end det foregående. Andre kæmper med at lægge cigaretterne på hylden, imens én af mine veninder de seneste par år, har haft et mål om at drikke mere champagne end året før. Mit nytårsforsæt for 2018 er at bruge mere tid med familie, mine forældres hund og venner – og så at sige lidt oftere tak til alle de, som fortjener det. Hvad er dit nytårsforsæt? Godt nytår – og tak for fortsat at læse med, når jeg filosoferer, moraliserer og udleverer mig selv her i Paperboy.

SÆT KULØR PÅ LIVET MED FIAT 500

ITALIAN DAYS · 6. - 7. JANUAR Oplev Fiat 500 familien og spar over 34.000 kr.* på ekstraudstyr.

Kom til Italian Days i januar, og oplev Fiat 500 familien. Her sparer du op til 34.500 kr. på ekstraudstyr som CarPlay, parkeringssensor og lædersæder. Det gælder for eksempel den elegante Fiat 500 WHITE Edition til 139.990 kr. På gensyn til Italian Days hos din Fiat-forhandler. *Gælder Fiat 500 0,9 80 hk White Edition. Pris ekskl. levering 3.980 kr.

A++

Brændstoføkonomi ved blandet kørsel 26,3 km/l, CO² 88 g/km. Bilerne er vist med ekstraudstyr

.dk

indsæt forhandler navn her

Nellemann AS er en af Danmarks ældste automobilvirksomheder. Vi sælger, køber, finansierer, servicerer og reparerer nye og brugte person- og varebiler i hele landet.

Nellemann Roskilde · Beton 1 · 4000 Roskilde · Telefon: 46 75 51 24

Åbningstider: Mandag-fredag 09.00-17.30 Lørdag-søndag kl. 11.00-16.00

fiat.dk


2. JANUAR 2018 l 23 l

8 1 0 2 ar

6 1 1 kl. 1

u n a j 6.-7.

NY PEUGEOT 308 ALLURE SKY 1.6 BlueHDi 120 hk

PEUGEOT 208 ALLURE SKY 1.6 BlueHDi 100 hk

KUN

KUN

219.990

KR.

149.990

KR.

INKL. ALLURE SKY-PAKKE – VÆRDI 60.000 KR.* UDEN MERPRIS • Panoramaglastag • Klimaanlæg • 16” alufælge • Touchskærm • P-sensor, bag

• Mirror Screen m. Apple CarPlay® • El-sammenklappelige sidespejle • Sædevarme • Regnsensor • Mørktonede ruder, bag

• Tågeforlygter • Og meget mere

Velkommen til Peugeot Nytårsgalla, hvor du kan tage forskud på 2018 med stil. I de nye og luksuriøse Allure Sky-kampagnemodeller er der nemlig for 60.000 kr. udstyr inkluderet i prisen. Det gælder både på den skarpe Peugeot 208 Allure Sky med fantastiske køreegenskaber og en kraftig HDi-motor med 100 hk, som giver dig 33,3 kilometer på literen. Og den nye, stilfulde 308, der fås både som 5-dørs og i den populære stationcarudgave med klassens største bagagerum. Oplev dem til Nytårsgalla hos din Peugeot-forhandler. A++ ANBEFALER - A+ 33,3-32,3 km/l. CO2 79-82 g/km. Prisen er ekskl. lev. omk. 3.980 kr. og metallak. *Værdi ift. Active. Der tages forbehold for pris- og afgiftsændringer samt trykfejl. Tilbuddene gælder til og med 28.02.18 eller så længe lager haves.

PEUGEOT ROSKILDE Vejlebo & Winther ApS

Maglegårdsvej 5 B 4000 Roskilde Telefon 88 88 67 67 www.peugeot.dk/roskilde

Åbningstider salg: Mandag-torsdag kl. 9.00-17.30 Fredag kl. 9.00-17.00 Lør. og søn. kl. 11.00-16.00

Allan Larsen

Johnny Vejlebo

Michael Wermuth Kasper DeWitt


l 24 l 2. januar 2018

”Messias er det største”

For både Steffen Bjerre Jespersen og Trine Heide er Messias noget af det største musik, der nogensinde er lavet. De synger begge med, når værket opføres i Roskilde Domkirke tirsdag den 16. januar.

Halleluja! Messias er én af den klassiske musiks helt store ørehængere. Vi har talt med et par begejstrede korsangere for hvem, Händels værk er i en klasse for sig.

Af Tomas Skov

Værket Messias af den tyske komponist Georg Friedrich Händel blev uropført i Dublin den 13. april 1742. For selv om han var født tysk i 1685, faktisk i samme år som sin landsmand Johann Sebastian Bach, så emigrerede han i sit voksenliv til London.

Koncentrat Ud af Händels 29 oratorier er Messias, som han skrev på 23 dage, uden tvivl det, der fylder mest i eftertiden. I Danmark har der udviklet sig en tradition for at opføre oratoriet i december, selv om det oprindeligt altså blev uropført i påsken. Derfor er der ikke det fjerneste i vejen for at opføre Messias fx i januar – og det er akkurat det, der sker i Roskilde Domkirke tirsdag den 16. januar. Dog er det lange værk, der i sin fulde længde varer ca. 3,5 timer, forkortet, idet det kun er første og anden del af værket, der opføres i Roskilde Domkirke. Dog får vi stadigvæk det berømte ’Halleluja’-kor.

”Det er det bedste stykke musik i verden. Jeg bruger det til eksamen og til opvasken – og man bliver aldrig træt af det”

Smash-hit ”Messias er formentlig det mest populære klassiske musik, for værket indeholder så mange smash-hits, som folk kan genkende. Det er det bedste stykke musik i verden. Jeg bruger det til eksamen og til opvasken – og man bliver aldrig træt af det”, siger Steffen Bjerre Jespersen, der har sunget med drengekoret, siden han var ni år gammel. I dag er han én af de voksne, der videregiver de mange uforglemmelige oplevelser med koret til de yngre generationer.

Musik for livet ”Jeg er meget glad for, at mine forældre insisterede på, at jeg skulle synge i koret dengang. Der er mange andre fristelser, og det er svært for en dreng at blive ved, når der er fodbold og alt muligt andet. Men at synge i kor er lige som en holdsport, hvor man løfter sammen. Og det er så godt at få musik tidligt ind i livet. Oplevelsen bliver hos dig for livet”, siger korsangeren, der har brugt hele efteråret på at øve Messias sammen med Roskilde Domkirkes Drengekor.

Orkestret løfter Oratoriet vil blive fremført af det 50-60 mand store drengekor og det 10-12 mand store Domkor i forening, og hertil vil der både være orkester og fire gæstesolister til at løfte Messias helt op under loftet i Domkirken. ”Kirken er jo bygget til koncerter som denne”, siger Steffen Bjerre Jespersen, og Trine Heide, der synger i Domkoret supplerer: ”Det er anderledes at synge med et orkester. Man møder professionelle musikere og sangere, og det er spændende at få det op på det niveau - det løfter på en måde os alle sammen”, siger hun.


2. JANUAR 2018 l 25 l

ÅRETS TRE FEDESTE SUV’ER

Efter et fantastisk 2017 glæder vi os til at tage hul på 2018. Med S-Cross, Vitara og Ignis har vi nu hele tre fede SUV’er på programmet – og dermed SUV’er i alle prisklasser. Fx får du verdens første mini-SUV, Suzuki Ignis, fra kun 129.990 kr.

MERE UDSTYR, MERE TURBO, MERE SJOV I GADEN S-Cross

Vitara

Ignis

Masser af udstyr. Masser af plads. Masser af Turbo.

Usædvanlig fed SUV respekteret i både landsbyen og kødbyen.

Den sjoveste, sikreste og frækkeste bil i sin klasse (Okay, også den eneste…)

FRA 189.990 KR.

FRA 189.990 KR.

FRA 129.990 KR.

DET KØRER FOR OS! KOM TIL STORT NYTÅRSSHOW BREMSER FØR DU KAN NÅ AT SIGE 6. OG 7. JANUAR KL. 11-15 ”RADAR BRAKE SUPPORT” BREMSER FØR DU KAN NÅ AT SIGE ”RADAR BRAKE SUPPORT” NY SUZUKI BALENO MED AUTOMATISK NØDBREMSE FRA 139.990 KR.

NY SUZUKI BALENO MED AUTOMATISK NØDBREMSE FRA 139.990 KR.

ÅRETS TRE MEST TOTALØKONOMISKE MINIBILER

Vi skal også fejre, at Bilpriser.dk netop har kåret Swift, Baleno og Ignis til Danmarks mest økonomiske minibiler målt på totaløkonomi. Vi glæder os til at se dig og vise alle de fede biler frem til vores nytårsshow.

Nr. 2 Baleno

DEN NYE SUZUKI BALENO. USÆDVANLIG MEGETatAT BYDE PÅ Usædvanligt meget Den nye Baleno har enbyde hidtil på. usetOg udstyrsliste som standard. andenbedste For bare 139.990 kr. kan du køre afsted i Active-modellen totaløkonomi i klassen. med automatisk nødbremsesystem og aktiv fartpilot. Men det er ikke kun udstyret, der imponerer. Bilen oser af stil med sit strømlinede design og er samtidigt superpraktisk DEN NYE SUZUKI BALENO. USÆDVANLIG MEGET AT BYDE PÅ

FRA 134.990 KR.

Den nye Baleno har en hidtil uset udstyrsliste som standard. For bare 139.990 kr. kan du køre afsted i Active-modellen med automatisk nødbremsesystem og aktiv fartpilot. Men det er ikke kun udstyret, der imponerer. Bilen oser af stil med sit strømlinede design og er samtidigt superpraktisk

Nr. 1 Ny Swift

Nr. 3 Ignis

Mere køreglad end Verdens første mini-SUV. mednogensinde. klassens største bagagerum, mens innovativ teknologi Og bedste Og tredjebedste sikrer høj ydelse og lavt forbrug. totaløkonomi i klassen. totaløkonomi i klassen. Kort sagt: Den nye Baleno. Usædvanlig meget at byde på fra kun 134.990 kr. og Active fra 139.990 kr. Kom ned og prøv den hos os.

FRA 129.990 KR.

FRA 129.990 KR.

med klassens største bagagerum, mens innovativ teknologi sikrer høj ydelse og lavt forbrug. Kort sagt: Den nye Baleno. Usædvanlig meget at byde på fra kun 134.990 kr. og Active fra 139.990 kr. Kom ned og prøv den hos os.

Suzuki Baleno SHVS (Mild Hybrid): 25 km/l, CO2 94 gram/km. Baleno Dualjet: 23,8 km/l, CO2 98 gram/km. Baleno Boosterjet Turbo: 22,2 km/l, CO2 105 gram/km. Oplysninger om benzinforbrug er ved blandet kørsel i henhold til EU-norm. Alle priser er ekskl. lev. omk. (kr. 3.880) og evt. metallak. Biler kan være vist med ekstraudstyr. Der tages forbehold for trykfejl.

SUZUKI ROSKILDE KØBENHAVNSVEJ 154 · TELEFON 46 38 00 40

Suzuki Baleno SHVS (Mild Hybrid): 25 km/l, CO2 94 gram/km. Baleno Dualjet: 23,8 km/l, CO2 98 gram/km. Baleno Boosterjet Turbo: 22,2 km/l, CO2 105 gram/km. Oplysninger om benzinforbrug er ved blandet kørsel i henhold til EU-norm.

Alle priser er ekskl.Gorm lev. omk. (kr. 3.880)Michael og evt. metallak. Biler kan være vist med ekstraudstyr. Der tages forbehold for trykfejl. Bob

Suzuki Swift: 21,7 - 25,0 km/l, CO2 90 - 104 gram/km. Suzuki Baleno: 22,2 - 25,0 km/l, CO2 94 - 105 gram/km. Suzuki Ignis: 20,0 - 23,3 km/l, CO2 97 - 114 gram/km. Suzuki Vitara Diesel: 23,8 - 25,0 km/l, CO2 106 - 111 gram/ km. S-Cross 1.0 Boosterjet MT: 20,0 km/l, CO2 113 gram/km. A Suzuki Vitara 1.6 og 1.4 Boosterjet: 18,2 - 19,2 km/l, CO2 121 - 127 gram/km. Suzuki S-Cross 1.0 Boosterjet Aut. og 1.4 Boosterjet: 18,5 - 19,2 km/l, CO2 119 - 122 gram/km. Oplysninger om brændstofforbrug er i hht. EU-norm. Alle priser ekskl. lev. omk. (3.980 kr.) og evt. metallak og to-farvet lakering. Foto viser biler med ekstraudstyr. Der tages forbehold for trykfejl og evt. afgiftsændringer.


l 26 l 2. januar 2018

Schmeltz Stiftelsen – en undervurderet perle Af Per Steenholdt

Otto Henrich Schmeltz bliver født den 14. september 1814. Han var søn af Johan Heinrich Schmeltz der i kirkebogen opgives til at være ”Vævemester” på ”fabrikken”. Fabrikken dengang var Maglekilde og familien har uden tvivl boet enten ved selve fabrikken eller en nærliggende lejebolig. Der var tradition for, at denne bolig tilhørte ejeren af Maglekildefabrikken. Dette uanset om fabrikken fremstillede papir eller forsøgte sig med vævning. Det var en uanset hvilken bolig en meget beskeden lerklinet bygning. Det er en periode uden folketællinger, så næste gang, man støder på familien er i forbindelse med at Johan Heinrich Schmeltz dør af ”Vattersot” den 19.

august 1826. I kirkebogen er han nu ”bomuldsfabrikant” i Hersegade. Der står ingen adresse i kirkebogen da Schmeltz konfirmeres to år senere. I kirkebogen er noteret, at han er søn af væver Schmeltz, og hans kundskaber og opførsel er som den eneste vurderet til UG.

i byen, da han tegnede det ene af vandtårnene i Jernbanegade. Mørk-Hansen havde lært af de bedste arkitekter, og det var absolut en meget fin ejendom de første ugifte kvinder kunne flytte ind i i 1901. Vandtårnet er på trods af protester for længst nedrevet, den gamle stiftelse ligner stadig sig selv.

Beskeden bolig Første gang man kan finde Schmeltz i folketællingerne er i 1834, her bor han i Hersegade. Her bor Otto sammen med sin mor, søster og en tjenestepige. Moderen på 62, lever af ”væverhåndtering” og den nu 20-årige Otto er væversvend og arbejder for sin mor. Ejendommen er beskrevet. Sammenholdt med det store antal beboere er der ikke plads til megen ”fabriksvirksomhed”. Der findes heller ingen ”fabrikker” beskrevet andre steder i gaden, så det kan da være i samme ejendom at Ottos far, en del år før startede sin fabrikation. Fabrikationen har måske allerede dengang foregået på bestilling i omegnen.

Bevaringskategori 4 – en skandale!

Schmeltz Stiftelse Allehelgensgade 6, nabo til Schmeltz have. Foto: Kasper Jørgensen

Det har givet været hårde år, efter Ottos far døde, men her hvor han selv er uddannet væver, går det så godt, at man har råd til tjenestepige. Det har man også i 1840, hvor familien er flyttet til Skomagergade 9. Schmeltz’ mor dør den 20. juli i en alder af 81½ år. I kirkebogen er noteret, at dødsårsagen er alderdom. Otto og søsteren bliver boende i en årrække, inden Schmeltz i 1864 køber Rådhustorvet 6. Her kunne han have boet fint,

men han lejer 1. salen ud til en dyrlæge og bor mere beskedent med sin søster som husbestyrerinde i stuetagen ved siden af butikken. Først efter Carl Andersen har overtaget forretningen, sløjfes beboelsen i stueetagen.

En gave til kvinder Schmeltz havde i levende live i høj grad været velgører og doneret mange penge til Rådhus, springvand m.m. Ved sin død i 1898 testamenterer han et

stort beløb til oprettelse af en stiftelse for ugifte kvinder. Det virker ikke overraskende, når man tænker på, at Schmeltz siden han var 12 år, boede sammen med mor og søster. Først sørgede de for ham, siden sørgede han for dem – de var kvinderne i hans liv. Som arkitekt valgtes Mørk-Hansen, en arkitekt Schmeltz allerede havde kendskab til, det var ham der havde tegnet springvandet, der stadig står på torvet. Han var også kendt

Alle bygninger i Roskilde opført før 1940 er inddelt i bevaringskategorier. Den gamle stiftelse blev administreret af Roskilde Kommune. Kommunen solgte den i 1998. Der er lavet et lille åndehul, og der sidder plancher på den gavl, der vender mod Schmeltz Have. Bygningen er kun vurderet til at være bevaringsværdig i middel grad, da den er placeret i kategori 4. Det viser hvor tilfældigt placeringen foregår. Ejendommen burde af arkitektoniske og historiske grunde fredes eller i det mindste vurderes som langt mere bevaringsværdig.

Dæklufttrykskompressionsventil Man skal ikke tro på hvad som helst... Det skal være trygt og sikkert, når din bil skal på værksted. Det vil vi gerne gøre noget ved.

- har du hørt dit autoriserede værksted?

Vind et olieskift

Kom med et forslag til næste overskrift i samme stil, så trækker vi lod blandt de bedste! Denne uges forslag er indsendt af : Michael Pethjen, Store Møllevej 12, 2. TH., 4000 Roskilde Skriv dit forslag og send det til: kid@stubbe.dk - jb@skoda-roskilde.dk · henrik.madsen@gunnerdue.dk

Arne Stubbe Automobiler A/S

Roskilde Bilcenter A/S

Gunner Due Biler A/S

- de ved, hvad de taler om!


2. JANUAR 2018 l 27 l

NYTÅRSTILBUD! CORSA ENJOY MED EKSTRA MEGET UDSTYR: • Klimaanlæg • Infotainment • 15” alufælge • Lysautomatik • . . . og meget mere.

Hør mere hos din lokale Opel forhandler. opel.dk *Gælder Corsa 5-drs Enjoy 1.4 90 hk ekskl. levering 3.980 kr. og metallak. Brændstofforbrug ved blandet kørsel 20,8 km/l, CO2-udslip: 112 g/km. Energiklasse:

GUNNER DUE BILER ROSKILDE A/S Københavnsvej 148 · 4000 Roskilde Tel: 4675 6900 · www.gunnerdue.dk

Spar

28.200 kr.! Kun 141.000 kr.*


l 28 l 2. januar 2018

Børnelokkere på spil Adskillige episoder, hvor fremmede mænd forsøgte at lokke børn ind i biler med blandt andet slik og Pokemon-kort, skabte i første kvartal af 2017 utryghed flere steder i Roskilde. I slutningen af januar blev en 49-årig mand varetægtsfængslet, men episoderne fortsatte. Ikke mindst i Jyllinge, hvor politiet i marts måned arrangerede et borgermøde, efter en mand havde antastet en 9-årig dreng på Jyllinge Skole.

Ragnarock på ROMU Balladen om den nu tidligere museumsdirektør Frank Birkebæk med ondt i medarbejdertilfredsheden blev en af de mest omtalte Paperboy-historier i det forgangne år. ”Godt at sandheden kom frem”, mente nogle. ”Underlødig journalistik og karaktermord”, lød det i andre Korsbækske kredse.

Højskole på vej I det forgangne år kom Roskilde et stort skridt nærmere den første almene højskole på dansk jord siden 1969. Første spadestik til Roskilde Festival Højskole blev taget på Musicon den 27. marts, ligesom det i ugerne forinden kunne afsløres, at forstanderen hedder Jesper Øland. Den nye urbane højskole skal efter planen åbne i 2019.

Året der gik

2017

Opbakning til efterskole Den har været på vej i flere år, men i år udløste en gruppe ihærdige ildsjæles arbejde en efterskole på Sct. Hans, hvor Roskilde Outdoor Efterplanen efter planen byder de første elever velkommen til august. Roskildes politikere bidrog i forbindelse med det seneste budgetforlig med en anlægsgaranti på fem millioner kroner, mens Folketinget kort før jul vedtog en lov, der gør det muligt for nystartede efterskoler at leje lokaler.

Omdiskuteret svømmehal vedtaget Efter en del politisk tovtrækkeri, et lækket forhandlingsnotat og Venstre-påstande om Socialdemokratiske løftebrud vedtog et smalt flertal i Roskilde Byråd i april måned at afsætte knap 150 millioner til en ny svømmehal med 50-meterbasin og welnessfaciliteter. Byggeriet af det nye Roskilde Badet på Bymarken begyndte i sommer og blev i december ramt af forsinkelser.

Bevæbnet til tænderne Tungt bevæbnet politi og betonklodser ved 2017-udgaven af Roskilde Festival tog ikke noget fra stemningen, men markerede dog, at terrortruslen i Europa ikke er til at tage fejl af. Heller ikke på en pløjemark fyldt med mere eller mindre afklædte festglade mennesker og dåseøl.

Gaver til yderområder S, V, K, SF og R kunne i forbindelse med august måneds budgetforlig enes om at sende adskillige millioner på arbejde uden for det centrale Roskilde i det nye år. Et nyt kulturelt kraftcenter i Viby, en udbygning af Ramsøhallen samt en udvidelse af Trekronerskolen blev det til i et regnestykke, der gik op på grund af en opjustering af den forventede salgspris på Sortebrødre Plads.


2. JANUAR 2018 l 29 l

Ekstraordinære nytårstilbud.

Lad propperne sprænge.

Åbent hus 6.-7. januar.

Hyundai i30 Trend stationcar inkl. udstyr til en værdi af kr. 50.000,-* Nu kun kr. 229.995,-. Spar kr. 15.000,-**

Hyundai i10 Touch fra kr. 109.995,- Spar kr. 5.000,-

Hyundai i30 stationcar fås fra kr. 189.995,-

*Du betaler 40.000,- mere for i30 Trend end for Life kr. 189.995,- og får udstyr til en værdi af kr. 50.000,**Tilbuddet gælder til 15. januar og maksimalt 200 biler.

Et nyt år skal skydes i gang.

Og én af de bedste måder er vel ved at gøre et rigtig godt køb. Lige nu kan du købe en smart Hyundai i30 stationcar og få den til 5-dørs pris. Køb eksempelvis den veludstyrede Trend-model for kun kr. 229.995,- og få udstyr til en værdi af kr. 50.000,Der er endnu flere gode tilbud til at skyde året godt i gang. Kom til åbent hus i weekenden fra kl. 11-16 eller se mere på hyundai.dk.

Hyundai Roskilde

A/S Preben Mortensen Biler Darupvang 13, 4000 Roskilde Tlf. 4636 2279, hyundai-roskilde.dk

5 års garanti uden kilometerbegrænsning er gældende for biler, der oprindeligt er solgt af en autoriseret Hyundai-forhandler til en slutkunde. Reglerne står beskrevet i garantihæftet under ”Hyundai’s garanti-bestemmelser”. Du kan læse dem på hyundai.dk/mediecenter/manualer

Åbningstider Hverdage: 09.00 – 17.30 Lør og søn: 11.00 – 16.00

i10 Vist med ekstraudstyr. Pris ekskl. levering på kr. 3.880,- og evt. metallak. Brændstofforbrug: 25,0 (EU-norm) CO2-udledning: 93 g/km. Forbehold for pris- og afgiftsændringer. A+ i30 stationcar Vist med ekstraudstyr. Pris ekskl. levering på 3.880 kr. og evt. metallak. Brændstofforbrug: 18,2-27,0 (EU-norm) CO2-udledning: 96-129 g/km. Forbehold for pris- og afgiftsændringer. A A+


l 30 l 2. januar 2018

Atomaffald - nej tak! Det fik borgmester Joy Mogensen (S) op i det røde felt, da regeringen tilbage i september besluttede at atomaffaldet på Risø skal blive liggende de næste 30-50 år. ”En stor del af det opbevarede radioaktive materiale er genereret af medicinalindustrien, og derfor må det også være Danmarks og ikke Roskildes ansvar at finde et sikkert sted til det”, udtalte Roskildes borgmester til Paperboy.

Joy’s jordskredssejr Kommunalvalget den 21. november cementerede Socialdemokraterne og i særdeleshed borgmester Joy Mogensens position i Roskilde Kommune. Partiet hentede hele 16 ud af de 31 pladser og dermed absolut flertal i det nye Roskilde Byråd, der netop er indsat som en konsekvens af årsskiftet. Borgmesteren selv tegnede sig for 14.961 personlige stemmer – mere end 3000 flere sammenlignet med sidste valg.

Året der gik Svogerslevs skoleveje Byrådspolitikere og kandidater til KV17 på tværs af partierne dannede fælles front i kampen for forsvarlige trafikale forhold ved Lynghøjsskolen i Svogerslev, hvor elevrådet også bidrog til at skabe opmærksomhed om problemet ved at bandlyse forældrenes biler fra skolens parkeringsplads. Det udløste i juni måned 3,1 million til en bedring af trafiksikkerheden ved skolen.

2017 Tvivlsomme Tvind

Kystsikring hastebehandlet Med mange frivilliges hjælp slap Jyllinge Nordmark nådigt fra oktoberstormen Ingolf. Den afværgede katastrofe afholdt dog ikke Roskildes politikere fra at udvise resolut (valg)handlekraft og tvinge det tunge partiskyts ud af Christiansborgs tørre korridorer i håb om en hurtigere sagsbehandlingstid af kystsikringsplanen for området. Sidenhen fulgte så en hastebehandling i Roskilde Byråd om bidragsfordelingen blandt de berørte grundejere, og nu er det så igen Kystdirektoratets tur til vurdere, om der kan gives grønt lys til projektet.

I efteråret fik en kritisk DR-dokumentarserie Venstre til at råbe vagt i gevær og stille forslag om at Roskilde Kommune for fremtiden skal droppe visitering af borgere til skoletilbud med mulige økonomiske forbindelser til en Tvind-koncern. Et klart flertal tegnede sig, men Socialdemokraterne kom senere hen i tvivl, og status er nu, at en ekstern advokat skal undersøge, om det er lovligt at stoppe visiteringen.

BR-arving skal udvikle højskolegrunden I november kunne Paperboy afsløre, at Pensionsselskabet Pensam havde solgt den attraktive højskolegrund ved Frederiksborgvej til BR-arvingen og Roskildendrengen Thomas Gjørup. Foreløbig ved vi kun, at køberen har til hensigt at bygge boliger med respekt for den bevaringsværdige hovedbygning.

Drømme om Suppen For lige knap et år siden besluttede Roskilde Byråd, at byens fodboldbastion også i fremtiden skal have plads i Rådmandshaven, og få måneder senere blev politikerne så enige om at gå videre med planerne om et nyt stadionbyggeri med plads til 8000 tilskuere finansieret via et såkaldt privat/offentligt partnerskab. Før jul blev projektet udvidet, så stadion nu skal kunne huse 10.000 fodboldfans og således leve op til DBU’s krav til Superliga-stadions.


2. JANUAR 2018 l 31 l

ISKOLDE

TILBUD

KEEP MOVING

FABIA ICE SKODA

FRA 139.000 kr.

ROSKILDE

HAR VI GLEMT, HVOR MAGISK DET KAN VÆRE CITIGO AT BEVÆGE SIG? ICE 110.000 kr.

ØNSKER JER ALLESAMMEN EN GLÆDELIG JUL OG ET RIGTIG GODT NYTÅR

HOS ŠKODA HAR VI DET HANDLER OM KVALITET, SIKKERHED, OPFINDSOMHED OG UDSTYR ALDRIG DET ... RIGTIG MEGET GLEMT UDSTYR Vi vil give dig følelsen af første gang hver gang.

Derfor kan du nu få FABIA og CITIGO ICE med ekstra meget udstyr, til iskolde priser. Med nye ideer, der gør svære ting enkle, og nye måder at Kom til ICE DAGE hos din lokale ŠKODA-forhandler d. 6.-7. januar fra 11-16 og oplev de nye ŠKODA ICE-modeller.

overraske dig på igen og igen, når du bevæger dig fra A til B. Vi vilervære dem, der bliver ved medIshockey at flytte dig. ŠKODA officiel hovedsponsor for IIHF VM 2018, som løber af stablen 4.-20. Maj i Herning og Købenavn. ŠKODA. Simply clever.

ÅBENT HUS 6.-7. januar 2018 fra 11-16

Kampagnemodeller fås i et begrænset antal, så længe lager haves. Pris ekskl. lev. omk. (3.980 kr.), grøn ejerafgift og evt. laktillæg. Forbrug ved blandet kørsel: Citigo: Forbrug v. blandet kørsel: 24,4 km/l. Co2- emission 96g/km. Fabia: Forbrug v. blandet kørsel 20,4-22,7 km/l, CO2-emission 101-111 g/km Bilerne er vist med ekstraudstyr. A +

Find nærmeste forhandler på ŠKODA Roskilde Københavnsvej 190 - 4000 Roskilde - Tlf: 46 75 78 71 - www.skoda-roskilde.dk www.skoda.dk


l 32 l 2. januar 2018

Kære læsere og annoncører Paperboy får ny distributør fra og med den 1. januar 2018. Da PostNord ikke kan løfte opgaven vil FK Distribution fremover levere avisen i din postkasse. Skulle det ske, at du ikke får din avis, så kan du finde et link

på www.paperboy.gratis hvor du kan meddele dem om, hvilken uge det drejer sig om.

og samarbejdspartnere.

Vi har masser af spændende tiltag på vej i 2018 og vil gerne sige alle tak til alle vore trofaste læsere, annoncører

Rigtig godt nytår fra alle os på

Vi ses igen den 2.-3. januar 2018.

Paperboy


2. JANUAR 2018 l 33 l

R OSKILDE Æ LDR E MOTION Roskilde Ældre Motion ønsker alle sine nu 2662 medlemmer og gode samarbejdspartnere et godt nytår. Husk WHO`s definition på sundhed:

“Sundhed er en tilstand af fuldstændig fysisk, psykisk og socialt velvære og ikke blot fravær af sygdom”

Året Nytårshit til 60+

Gavekort til medlemskab for 2018 – med kontingent 500,00 kr. Kontakt RÆM på enten telefon 46 35 48 77 eller på mail raem@outlook.dk

God plads på vor “fyraftenshold” Selvforsvar/Faldteknik:

Kai Verner Nielsen underviser i historie, latin og oldtidskundskab på Roskilde Gymnasium.

Gratis foredrag om Athen i fortid og nutid Roskilde Gymnasium åbner for tredje år i træk dørene til en række gratis foredrag i skolens Multisal i Sciencebygningen, hvor skolens lærere deler ud af deres faglige passioner. Onsdag d. 10. januar 2018 er der mulighed for at opleve lektor i historie, latin og oldtidskundskab Kai Verner Nielsen fortælle om Athen i fortid og nutid. Athen er en meget vigtig by i oldtiden og er sammen med Rom og Jerusalem en by, der danner grundlag for vores kultur. Demokrati, filosofi og teater er blot tre af de vigtige emner, byen har bidraget med. I ord og billeder ”besøger” vi de steder, hvor politikeren, Perikles, filosoffen, Sokrates og dramatikeren, Sofokles færdedes. Desuden gennemgås de mange templer, ikke mindst dem på Akropolis. Og der bliver nok en enkelt afstikker eller to ud af byen. Romernes betydning for byen går heller ikke upåagtet hen. Desuden indeholder fore-

draget en kort gennemgang af byens historie efter antikken med særligt henblik på den byzantinske og osmanniske tid, samt tiden efter at Grækenland blev et selvstændigt land. Kort omtales Grækenland under 2.

verdenskrig, tiden, da Konstantin var konge og juntastyret (1967-1974). Foredraget afsluttes med pointer fra nutiden: den økonomiske krise og flygtningetilstrømningen.

Kai Verner Nielsen Kai Verner Nielsen underviser i historie, latin og oldtidskundskab på Roskilde Gymnasium. Han har tidligere været adjunkt på Lyngby Gymnasium. Siden 1997 har han været censor i historie på universiteterne. I 1996 blev han femdobbelt stormester i Jeopardy på TV-2. Kai Verner Nielsen har beskæftiget sig med Athens historie og kultur i godt 45 år og besøgt byen 12 gange.

Om arrangementet: Dato: 10. januar 2018 Tid: 19-21

Mandag kl. 16.30 Kontakt Svend Ejvin Jensen telf. 24 27 49 06 eller mail svendejvinjensen@gmail.com

Swing om onsdag:

Onsdag kl. 19.00. Kontakt Claus W. Olsen telf. 20 62 55 10 eller mail clauswintherolsen49@gmail.com

Spinning:

Tirsdag kl.18.00 Kontakt Keld Metz telf.20 15 09 30 eller mail solmai.slorup@mail.dk

Skriv venligst titel på foredrag samt navn og deltagerantal.

Styrketræning:

Onsdag kl. 17.00 Kontakt Jon Demuth tel. 29 85 62 74 eller mail jondemuth@yahoo.dk Der er også nogle pladser hos badminton, bedstevolley, billard, bordtennis, bowling, bowls, line dance, gymnastik, kegler, libe dance, petanque, pickleball, riffelskydning, stavgang, stolemotion, styrketræning og traveture.

Venteliste hos pilates, seniorqigong og svømning. Se mere på hjemmesiden www.raem.dk. For deltagelse, da kontakt aktivitetslederne.

Husk at motion og gerne sammen med andre ældre, gør dig glad og øger din livskvalitet.

Velkommen hos Roskilde Ældre Motion.

Sted: Multisalen, Roskilde Gymnasium Gratis adgang ved tilmelding via tilmelding@roskilde-gym.dk

Spinning:

Onsdag kl. 16.45. Kontakt Tove Buch Nielsen telf. 51 50 65 50 eller mail tovebuchnielsen@gmail.com

Telefon 46 35 48 77 eller www.raem.dk


l 34 l 2. januar 2018

KULTURKALENDER

ONSDAG 3. JANUAR

MANDAG 8. JANUAR ROSKILDE STRENGTH CLUB Gratis holdtræning med fokus på kerne og mave. Du møder bare op i Hangaren! INSP! kl. 17-18

Nu stopper festen Hvis du vil leve sundere er det ikke perioden mellem jul og nytår, som du skal koncentrere dig om – men perioden mellem nytår og jul! En gammel sandhed, som mange motionister kan tilslutte sig. Se blot på motionscentrene, der her i januar bugner af storsvedende mænd og kvinder – der skal genfinde formen. Også motionsløbene har deres storhedstid netop nu, hvor de mange nytårsforsætter endnu er i frisk erindring: GoRun Roskilde Gratis gang- og løbefællesskab – for alle. Unge og gamle, store og små, uanset niveau og forudsætninger. Motionstilbuddet styrker sundheden og giver god energi og fællesskab med andre. Du går eller løber på en 2,5 km rute i og omkring Hyrdehøjskoven, og du kan vælge en eller to omgange. Ruten er helt flad og foregår på grus -og jordstier. Og starten går hver onsdag kl. 17.30. ved IK Hellas Klubhus.

BABYCAFÉ SPECIAL Lær at bruge en slynge - guide dig gennem slyngejunglen og inspirer dig til, hvordan bæreredskaber kan gøre en forskel for dig, dit barn og hele din familie KulturCosmos kl. 10.30

ONSDAGSCAFÉ Spillemandsorkester og dans Kildegården kl. 19.30-22

TORSDAG 4. JANUAR Arrangører: IK Hellas, Roskilde Kommune og Bevæg dig for livet - Løb.. Og første gang i det nye år altså onsdag den 3. januar. FOREDRAG I ROLK Tunens og havørredens vandring. ROLK inviterer til et spændende foredrag med forskere fra DTU. Den blåfinnede tun har været fraværende i de danske farvande i ca. 50 år Store Børs kl. 18

PS. Meld dig ind i Facebookgruppen GoRun Roskilde, her finder du alle nødvendige informationer. MUSIKKOMEDIE - OPSANG Forstår du din teenager? En krasbørstig musikkomedie for hele familien, der uddeler syngende lussinger og teatralske bøllebank til Danmarks ungdom og dens forvoksede medsammensvorne Laboratoriet kl. 19.30 (og fredag kl. 14)

Traveholdet Alle er ligeledes mere end velkomne, når traveholdet mødes og går en tur sammen. Der bliver gået i et adstadigt og roligt tempo, så alle kan være med. Og der gås i en times tid og sluttes med kaffe og brød i Himmelev Sognegård. Tilmelding er ikke nødvendig - bare mød op i sognegården kl. 13. Hedelandsløb Søndag den 7. januar klokken 10 afholdes det traditionelle Hedeland motionsløb for 26. år i træk i naturområdet Hedelands Naturpark. Tilmelding på dagen fra kl. 9.30. Distancer 3,1 - 6,9 - 9,0 - 12,8. Løbet er for løbere, power walkere og vandrere. Og efter strabadserne er der vand, the, saft og frugt.

TIRSDAG 9. JANUAR

SYNG MED ”HØJSKOLESANGBOGEN” Vi synger os igennem Højskolesangbogen Jakobskirken kl. 19-21

SANGAFTEN - 100 SALMER Fire nye salmeudgivelser præsenteres over fire aftener. Vi synger en række af de nye salmer og hører om samlernes betydning Sankt Jørgensbjerg Kirke kl. 19.30-21.30

LØRDAG 6. JANUAR

Arrangeret af Fløng-Hedehusene Idræt - Kondi. Pris: Voksne 20 kr. Børn 5 kr.

UDSTILLING Lyspunkter - mellemrum af kviksand. Udstilling af billedkunstneren Caroline Scheibels helt unikke univers, der for beskuere kan være både mystisk og velkendt på samme tid KunstSmedjen kl. 12-16 (frem til den 25. januar)

Flere åbne haller

LEDIGE MED DRIVE Særlig intro for nye ledige med drive! INSP! kl. 9.30 UNGEKØKKEN Hver tirsdag laver INSP Ungekøkken lækker aftensmad og alle er velkomne. INSP! kl. 16-20

HELE UGEN

– flere sportsmuligheder, færre undskyldninger Måske er januarkulde og udendørsaktiviteter en dårlig cocktail for dig? Men så er her endnu et godt tilbud: NYTÅRSKONCERT Hjemmeværnets Musik og Tambourkorps Roskilde med Henrik Næser som dirigent og Anne Dorte Michelsen som solist. Roskilde Kongrescenter, Bauhaus Arena kl. 14

Mød vennerne til en omgang badminton, floorball, basketball, yoga eller hvad fantasien rækker til – og gør det ved selv at booke ledige tider i udvalgte haller og sale i kommunen. I lidt over et år har Roskilde Kommune tilbudt kommunale faciliteter til private brugere via ”Åben Hal”. Du har kunnet booke faciliteter på fire lokale skoler i deres ledige tider: Baunehøjskolen, Klostermarksskolen, Peder Syv Skolen og Sct. Jørgen Skole. Ordningen hedder ”Åben Hal” og er gået over al forventning. Derfor er ordningen nu udvidet med Hedegårdenes Skole og Tjørnegårdsskolen. Priserne for at leje en bane – eller måske en hel hal – er ganske rimelige. F.eks. koster en time på en badmintonbane 50 kr., en bane til en gang basketball koster 125 kr., mens en hel boldspilhal kan lejes for 250 kr. i timen. For de priser stiller kommunen lokaler til rådighed med lys varme, rengøring, indretning og udstyr til de udbudte aktiviteter. Man

SØNDAG 7. JANUAR

skal dog selv have bolde, ketsjere mv. med. Både bookning og betaling foregår via appen wannasport. Tankerne bag Åben Hal er, både at gøre det nemmere at dyrke sport for alle dem, som bor i Roskilde Kommune og at få udnyttet de tider, hvor idrætshaller står ledige rundt om i kommunen. Tilbuddet har sin egen hjemmeside på adressen roskilde.dk/åbenhal

NYTÅRSKONCERT ”Bernstein, ballade og bobler” m. organist Erik Kolind og sopran Signe Sneh Schreiber. m. efterfølgende bobler og kransekage i våbenhuset Gundsømagle Kirke kl. 15-16 UGE 01/2018

MOBIL SKATTEJAGT FOR BØRN Museumsmysteriet: Gå på jagt efter mestertyven Heidenreich, der er på fri fod og ude på rov. Kan du hjælpe med at stoppe ham? Astralrejsen: Oplev en række realistiske historiske fortællinger, som alle ender i et spændende og tankevækkende dilemma Roskilde Museum i åbningstiden

Dette er et udvalg af events i Roskilde Kommune. Se dem alle i app’en Roskilde LIVE. Se også info om pris og tilmelding i appen.

roskilde.dk

Telefon 4631 3000


2. JANUAR 2018 l 35 l

l KULTUR l

Kursusprogram LOF Roskilde 1

2

3

Fra øverste hylde

Forår

2018 FOREDRAG – DEN BESVÆRLIGE KÆRLIGHED

Lisbeth Zornig, Mikael Lindholm 20. marts, Roskilde

Lyden af 2017

Bibliotekarerne og musikformidlerne fra Roskilde Bibliotekerne giver her hver deres bud på to musikalske album-højdepunkter fra året der gik.

Ulla Hoberg Lyhne

1

The War On Drugs: A Deeper Understanding Amerikanske The War On Drugs’ fjerde album er lyden af en biltur igennem USA. Det er lyden af mørke og sene nætter, lyden af den der udefinerbare længsel, der får dig til at ville slippe alt og bare stikke af. Det The War On Drugs pakker dig ind i et dejligt vellydende, blødt vattæppe. Bandet bliver med rette ofte sammenlignet med Bruce Springsteen og Dire Straits. De repræsenterer lyden af 80’ernes middle of the road rockmusik med masser af guitarer og keyboards. Den lyd har The War On Drugs taget til sig og opbygget et uhyre gennemført univers, som du ikke bør snyde dig selv for.

ML Buch: Fleshy Støjrock med tydelige referencer til 90’erne. Sådan kan man i korte vendinger beskrive stilen i ML Buchs musik. Bag initialerne står Marie Louise Buch, som i 2017 overbevisende debuterede med Ep’en Fleshy med fem numre på. Udover at musikken er både melodisk, hypnotisk og medrivende, har ML Buch samplet en del forskellige reallyde, som hun har indsamlet på en rejse i Japan. Sammen med det visuelle univers, i form af fem forskellige musikvideoer til Ep’ens sange, har ML Buch formået at bygge et spændende og anderledes univers op. ML Buch spillede fuldt fortjent på Rising scenen på årets Roskilde Festival. Forhåbentligt kommer der ny musik fra hende i 2018.

Anya Mathilde Poulsen

2

Mark Lanegan Band: Gargoyle Nok ikke en plade på de gængse årslister, når 2017 bliver opgjort i musikalske milepæle. Mark Lanegan opererer i skyggerne, men prøv at give Gargoyle et lyt. Hvis du holder af mørk rock som Nick Cave og The National (sidstnævnte kommer helt sikkert med på mange årslister), er Lanegans udgivelser et fremragende men langt mindre kendt territorium at udforske. Han har været med siden Seattlebølgen og grungetiden som frontmand i Screaming Trees. Hans stemme lyder af grus og whisky og sene nattetimer, og det har gjort ham til en flittigt brugt gæstevokalist. I øvrigt udgav han i 2017 bogen I Am The Wolf med sangtekster og små fortællinger om hvert album. Værd at tjekke ud, hvis du vil udvide musikoplevelsen med en god bog.

Kira Skov & Maria Faust: In the Beginning En af årets helt særlige danske udgivelser er Kira Skov og Maria Fausts fælles album med en unik historie. De to musikere tog på opdagelses/inspirationsrejse til Maria Fausts hjemland Estland for at finde en kirke, som de kunne komponere og indspille i. De estiske kirker har stået tomme eller været brugt til helt andre formål under Sovjettiden, og forfaldet har taget

over. Musikken har både en religiøs ophøjethed over sig og et anstrøg af bundløst mørke. Det er gribende smukt, blidt foruroligende og helt tidløst. Albummet blev fortjent belønnet med to store priser ved årets DMA Jazz og rækker langt ud over jazzgenren. Kira Skov og Maria Faust fortæller om albummet i Roskilde Bibliotekernes podcast Lydspor på iTunes eller lydspor. podbean.com.

Sofie Jekel

3

Slowdive - Slowdive Mens vi troede, at deres pause fra musikken var definitiv og endegyldig, kom der i 2017 et bragende comeback fra shoegazerne i det engelske band Slowdive. Det selvbetitlede album fik roser fra anmelderne, og de kom forbi Danmark to gange; først på Roskilde Festival og i efteråret en komplet udsolgt koncert i DR Koncerthuset. Al frygt for et støvet comeback blev gjort til skamme, selvom man kunne frygte det værste efter et interval på 22 år siden storhedstiden. Albummet er en dejlig snurrende oplevelse med sløve atmosfæriske guitareffekter og vokalen pakket godt væk i hvirvlende harmonier, der når helt ud til fingerspidserne. Bandet spiller på Vega 18. februar.

Velvet Volume - Look! Look! Look! Det aarhusianske rock-trekløver bestående af søstrene Noa, Naomi og Nataja Lachmi har de sidste par år fået voldsom eksponering med hitsingler og adskillige liveoptrædener. Blandt andet flere koncerter på Gimle, så det var et længe ventet debutalbum, der ramte gaden i oktober. De er unge, men har stor teknisk kunnen og leverer upolerede guitarriffs, kreative basgange og en hårdtslående trommeslager. Look! Look! Look! emmer af herlig anarkistisk energi og ‘no bullshit’ attitude, der minder om den amerikanske riot-grrls bevægelse i start 90’erne med bands som Bikini Kill og Sleater-Kinney.

SPROG

Spansk begynder, tirsdag 17:00-18:50 Italiensk begynder, mandag 16:00 – 17:50

HÅNDARBEJDE

Fra Yt til Nyt med dit tøj, lørdag 10:00 – 14:00 Patchwork, lørdag d. 20. januar 10:00 – 21:00 Strikke – og hækle workshop torsdag 10:00 - 12:00

BEVÆGELSE

Børneyoga 1½-3 år, søndag ulige uger 14:45-15:30 Børneyoga 4-7 år, søndag ulige uger 13:30 – 14:30 Børneyoga 4-7 år, søndag lige uger 13:30 – 14:30

Yoga i Ågerup, mandag 16:30 – 18:00 Effekt-træning i Gadstrup, fredag 8:15 – 9:30 Yin yoga, mandag 16:30 – 18:00

INSTRUMENTAL

Jazz sammenspil, fredag 13:15 – 15:00

VIRKSOMHED

Iværksætterkursus, tirsdag 18:30 – 21:15 Bliv klogere på internettet, tirsdag 18:30 – 21:15

PERSONLIG UDVIKLING

Nye vaner – mere energi, torsdag 17:00 – 19:15

UDFLUGTER

LOF Roskilde har i foråret to spændende udflugter

Lyt til musikken! - samt andre højdepunkter fra året der gik på Lydspors egen Spotify-playliste via. QR-koden:

Meget mere end LEKTIEHJÆLP - for lektiehjælp er ikke nok, når der for alvor er brug for et løft. Privatundervisning i engelsk og dansk tilbydes voksne, unge og børn.

Besøg på ARGO, torsdag 15. marts 15:45 – 17:30 Folkemøde på Bornholm, lørdag 16. juni 6:00 – 23:50

VINTERHØJSKOLE I ÅGERUP

Undervisningen tilpasses den enkelte eller gruppens behov.

Uge 9, fra 26. februar – 2. marts 2018 Tema: Global Fattigdom og bæredygtig udvikling, Besøg i FN-Byen

Tilbud gives altid uden binding.

SOMMERHØJSKOLE I JYLLINGE

Ring eller skriv og lad os aftale at mødes til en snak, hvor vi finder ud af, hvad du/I, dit barn eller firma har brug for. Det er gratis og uforpligtende. Henvendelse på 20842971 eller hs@hsundervisning.dk HSundervisning v/Helen Staffeldt. Voxeværket, Københavnsvej 81, 4000 Roskilde Læs mere på www.hsundervisning.dk

Uge 22, fra 28. maj – 1. juni 2018 Tema: Bønder og Adel Besøg på Gjorslev Gods

Kontakt os gerne og tilmelding www.roskilde.lof.dk, Tlf. 31 25 41 29 Mail: roskilde@lof.dk


l 36 l 2. januar 2018

1

Fra øverste hylde

2

3

4

5

6

7

8

Store læseoplevelser i 2017

De bedste bøger kan få dig til at undre dig, forstå dig selv bedre, gøre dig glad eller måske trist eller ændre din opfattelse af verdenen. Og dem er der heldigvis kommet mange af i løbet af 2017. Bibliotekarerne på Roskilde Bibliotek gør status over 2017 med et tilbageblik og giver dig deres bud på den bedste læseoplevelse indenfor forskellige kategorier. - Vi har selvfølgelig titlerne på bibliotekets reoler.

Dansk skønlitteratur

Af Karen-Margrethe Revsbaek 1 Maren Uthaug: Hvor der er fugle

Romanen foregår oppe i nordvest Norge i årene op til 2. verdenskrig. Johan har

giftet sig med Marie af hensyn til sin mor, selvom han i virkeligheden er dybt forelsket i Hannah. De bosætter sig isoleret som fyrpassere på et lille fyr, hvilket betyder, at de i hele vinterhalvåret er uden kontakt til omverdenen. Det er en barsk roman om

relationer mennesker i mellem, og hvor det at give udtryk for sine følelser er unaturligt. Romanen handler om alt det, der ikke bliver sagt. Det vises ved, at hovedpersonerne hver især fortæller deres version, og så er det op til læseren at stykke den virkelige historie sammen. Skandinavisk 2 skønlitteratur

Af Ann Luther Petersen Dag Solstad: Generthed og værdighed

2 FOR 1 PÅ BUFFET ER TILBAGE BRUNCHBUFFET før 8900 AFTENBUFFET før 12900

4450 6450

Glostrup , Tlf.: 4343 0390, Hovedvejen 140, 2600 Glostrup Herlev, Tlf.: 4491 4520, Herlev Hovedgade 17, 2730 Herlev City2 Taastrup, Tlf.: 4399 0086, Hveen Boulevard 2, 2630 Taastrup

2 FOR 1

2018

BRUNCH

2 FOR 1

2018

AFTEN

Vis kuponen ved bestilling og få 2 for 1 på buffet. Kan ikke kombineres med andre tilbud Gælder ikke take away.

Vis kuponen ved bestilling og få 2 for 1 på buffet. Kan ikke kombineres med andre tilbud Gælder ikke take away.

GÆLDER T.O.M. 31. DECEMBER 2018

GÆLDER T.O.M. 31. DECEMBER 2018

Priserne angivet i annoncen er pr. person ved anvendelse af 2 for 1 kupon.

Tager man livsløgnen fra et gennemsnitsmenneske, tager man lykken fra ham med det samme. Nogenlunde sådan lyder det i Ibsens skuespil Vildanden, som denne fine, norske roman er inspireret af. Hovedpersonen Elias Rukla er en midaldrende gymnasielærer. Han lever i en beskyttende boble af livsløgn, der en dag brister, så det giver genlyd over hele gymnasiet - og hos mig, da jeg læste romanen. Solstad er rigtig god til at beskrive hverdagssituationer, der ved første øjekast virker helt rutinemæssige og almindelige, men er ladet med betydning. Historien om Elias’ liv er på den ene side tragisk og på den anden helt almindelig. Som det gennemsnitsmenneske han og de fleste af os er. Stor romankunst fra Norge!

pludselig at modtage mystiske breve fra den drabseftersøgte Anna Kiel. En ung kvinde som koldblodigt dræbte en rigmandssøn og advokat. For at finde ud af hvad Anna vil, begynder Heloise at grave i den gamle drabssag, men hun bliver hurtigt personligt involveret. Samtidig efterforsker politiet sagen med politimanden Erik Schäfer i spidsen. Anne Mette Hancock får med krimidebuten Ligblomsten i den grad markeret sig på den danske krimiscene. Engelsksproget udgivelse

Af Susan Jessen Spiel e 4 Heather O’Neills: The Lonely Hearts

Heather O’Neills The Lonely Hearts Hotel gjorde et stort indtryk på mig i 2017. To babyer bliver efterladt på et glædesløst og hårdt børnehjem i Montreal i 1914. De vokser op og forelsker sig håbløst i hinanden, men bliver som teenagere sendt til hvert sit hus for at tjene, uden at vide hvor den anden er. Senere genfinder de hinanden. Både før og efter sker der fantastiske og tragiske ting for dem begge. Historien om Rose og Peirrot er grum læsning, men det er så meget mere; magisk, smertefuldt, smukt, brutalt, spændende og helt unikt skrevet. 5 Tegneserie

Af Maria do Carmo Lohse Af Morten Langkilde 3 Ligblomsten: Rasmussen Anne Mette Hancock En krimi om hævn, retfærdighed og tilgivelse. Hovedpersonen, journalisten Heloise Kaldan, begynder

Lupano og Cauuet: Gamle Gubber 1 og 2 Tre gamle anarkister, nu pensionister - Emile, Antoine og Pierre - mødes til

en begravelse. Fra det triste udgangspunkt kastes de ud i et eventyr, hvor der både er fart på og tid til at dvæle ved gode gamle dyder som medmenneskelighed og hjertevarme. Det er hyle morsomt skrevet, fedt tegnet, og byder på overraskende karakterer, med masser af dybde. Gamle gubber er en helt ny serie på dansk, og én af de senere års største succeser i hjemlandet Frankrig. Bind 1 og 2 er udkommet, og der er flere bind på vej. Utroligt hvad de dog kan finde på, de franskmænd! 6 Faglitteratur

Af Ole Hilmer Petersen Frederik Lindhardt: Lidt af far

Frederik Lindhardt har skrevet en fin bog om den sidste tid med sin far, den tidligere biskop i Roskilde, Jan Lindhardt. Jan Lindhardt fik konstateret Alzheimers syge to år før han døde. Undervejs i sygdomsforløbet ændrede han personlighed, og den mand familien kendte og elskede forsvandt mere og mere. Samtidig ændredes deres indbyrdes forhold sig så sønnen, Frederik, måtte være den voksne og ansvarlige, mens faren måtte have mere og mere hjælp. Børnebog

Af Hanne Andersen

7

Susanne Foldberg: Selfie Simon

Simons far får arbejde i en anden by, familien flytter og Simon starter i en ny skole. Simon savner sine gamle venner og især Rasmus fra den gamle klasse. De var kendt som Selfie-Simon og Racer-Rasser og lavede youtube-videoer, hvor de

spiller Minecraft. Drengene i den nye klasse spiller fodbold, men Rosa spiller også Minecraft, og sammen med hende laver Simon nye videoer på youtube-kanalen. De starter med en chili-video, men snart bliver Simon udfordret til at lave både grænseoverskridende, ulovlige og livsfarlige challenges. Medrivende og spændende læsning. Ungdomsbog

Af Sanne Aabjerg Kristiansen

8

Anna Bridgwater og Lise Bidstrup: Casafuckingblanca En rigtig fin og letlæst ungdomsbog om et vanskeligt mor-datter-forhold, en rejse og mødet med marokkansk kultur. Silke er dødtræt af sin alkoholiserede skilsmisseramte mor Dorrit, som oven i købet udstiller sig selv i et tv-program om dovne arbejdsløse. Silke forsøger at dulme sine frustrationer med kokain og uheldige venskaber. Da moren indser at noget må gøres, køber hun en ferietur til Casablanca. Det bliver en ferie, som for alvor udfordrer dem begge og tvinger dem til at træffe nogle valg. Jeg elsker historier, der handler om at rejse, og Casafuckingblanca er en rigtig god en af slagsen.


2. JANUAR 2018 l 37 l

Navne Susanne Sørensen ny institutleder på Institut for Naturvidenskab og Miljø Den nye leder af Roskilde Universitets naturvidenskabelige institut kommer fra en stilling som sektionsleder ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet og har stor ledelseserfaring.

Det er fremover lektor, ph.d. Susanne Sørensen, der skal stå i spidsen for Institut for Naturvidenskab og Miljø på RUC. Susanne Sørensen tiltræder d. 1. februar 2018 og afløser konstitueret institutleder professor Peter Westh. Den kommende institutleder er oprindeligt uddannet kemiingeniør fra DTU og har haft ansættelser på KVL og KU. Hun er en erfaren leder og har senest væ-

ret sektionsleder for Ingrediens- og mejeriteknologi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet. Hun har desuden bl.a. 10 års erfaring som institutleder. ”Institut for Naturvidenskab og Miljø har en spændende profil med en række udviklingsmuligheder, som dels er identificeret i instituttets nye forskningsstrategi, og dels er koblet til en kommende udvikling af ud-

dannelsesområdet og samarbejdet med eksterne partnere. Jeg glæder mig til at komme tættere på instituttets medarbejdere og bredden af aktiviteter, så vi sammen kan arbejde videre på at nå de ambitiøse mål og understøtte den fortsatte udvikling af instituttets aktiviteter i samspil med resten af RUC,” siger Susanne Sørensen. RUC’s rektor Hanne Leth Andersen ser meget frem til samarbejdet med den nye institutleder.

”Vi har valgt en dygtig og velanskreven leder, der

både kan lytte og kommunikere. Derudover har Susanne Sørensen en stærk faglighed, både når det gælder forskning og uddannelse. RUC’s naturvidenskab må gerne markere sig endnu tydeligere, så flere unge får øje for naturvidenskab på RUC. Her er Susanne Sørensen den helt rette til at fortsætte den positive udvikling på naturvidenskab, og jeg ser meget frem til

samarbejdet - også i universitetsledelsen og på tværs af RUC,” siger Hanne Leth Andersen. Roskilde Universitets institutstruktur blev ændret i 2016, så der nu er fire institutter. De øvrige institutledere er Peter Kragelund fra Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv, Hanne Løngreen fra Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab og Anders Siig Andersen fra Institut for Mennesker og Teknologi.

Susanne Sørensen tiltræder d. 1. februar 2018 og afløser konstitueret institutleder professor Peter Westh.

Skoda Roskilde styrker salgsafdelingen Bilforhandleren på Københavnsvej byder velkommen til Mikkel Nyholm og Christian Wahlgreen.

Konfirmandtema Vær med, når Roskilde for alvor sætter konfirmanderne på landkortet. Byen har alt hvad der skal til, for at gøre dagen festlig for konfirmanden, familien og alle gæsterne.

Af Holger Vincents

Kunderne hos Skoda Roskilde har i det forgangne år kunnet møde to nye ansigter i salgsafdelingen, hvor både 24-årige Mikkel Nyholm og 26-årige Christian Wahlgreen er tiltrådt. ”Det er gået over al forventning. Jeg er blevet kastet for løverne fra dag et og har fået rigtig meget ansvar, så det har været en spændende første tid”, fortæller Mikkel Nyholm, der stemplede ind som salgsassistent hos Skoda Roskilde i maj måned sidste år efter at have varetaget en tilsvarende stilling hos Opel. I den netop overståede julemåned kunne den unge mand så byde velkommen til den seneste tilføjelse til salgsteamet hos bilforhandleren på Københavnsvej. Christian Wahlgreen blev

Paperboy sætter fokus på den store dag og ikke mindst den efterfølgende Blå Mandag. Kom i kontakt med læserne i hele Roskilde Kommune og indryk din temaet, der udkommer i uge 3 - tirsdag den 16. januar 2018. Christian Wahlgreen (tv) og Mikkel Nyholm er Skoda Roskildes nye salgsassistenter.

ansat 1. december og har således rundet den første måned hos Skoda Roskilde, hvor både salg og kollegaer har levet op til forventningerne. ”Det er gået rigtig godt og stemningen er super god i huset. Der er højt til loftet og frihed under ansvar”, fortæller den 26-årige salgsassistent.

Åbent hus Begge medarbejdere glæder sig til den traditionelt travle

nytårssæson, der blandt andet byder på åbent hus hos Skoda Roskilde i weekenden den 6.-7. januar. ”Skoda er hovedsponsor på VM i ishockey og i den anledning har vi premiere på de nye Ice-modeller, og så glæder vi os bare til at lave lidt ekstra for kunderne”, fortæller Mikkel Nyholm, mens Christian Wahlgreen supplerer: ”Mine forventninger er, at vi får sendt en masse biler ud af huset”, lyder det.

Vi hjælper gerne med kreative idéer og den grafiske opsætning. Ring og bestil plads hos Helene tlf. 2332 7119 · Nina tlf. 2289 9076 eller Patrick tlf. 4058 4437 Deadline for bestilling er onsdag den 10. januar 2018.

Borchsgade 6 C, 1. sal · 4000 Roskilde · www.paperboy.gratis


l 38 l 2. januar 2018

- så samles byen

SALG Helene Risum Bladchef helene@paperboy.gratis Tlf: 2332 7119 Nina Holm Mediekonsulent nina@paperboy.gratis Tlf: 2289 9076 REDAKTION Tomas Skov Redaktør tomas@paperboy.gratis Tlf: 2679 4048 Holger Vincents Journalist holger@paperboy.gratis Tlf: 3052 7408 ADMINISTRATION Patrick Holbek Udgiver. Ansv. patrick@paperboy.gratis Tlf: 4058 4437 Lone Ovesen Bogholder lone@paperboy.gratis Tlf: 2049 1162 PRODUKTION Trine Frimand Grafiker trine@paperboy.gratis

Krystalkuglen Tip 13 rigtige forudsigelser for 2018 JA NEJ

1. Vil året byde på mindst én oversvømmelse med husbeskadigelser til følge i Jyllinge Nordmark? 2. Vil Bygaden 28 i Jyllinge blive nedrevet? 3. Vil første spadestik blive taget til det nye stadion i Rådmandshaven? 4. Vil byggeriet KulturCosmos i Viby Sj. fortsat eksistere ved udgangen af året? 5. Vil Kim Larsen spille på Roskilde Festival? 6. Genåbner Roskilde Badet for badegæster senest den 31. maj? 7. Bliver Vikingeskibsmuseet affredet? 8. Vil FC Roskilde slutte den indeværende sæson i top 3? 9. Vil der blive etableret en sikker overgang over Lindenborgvej til Lynghøjsøerne i Svogerslev? 10. Bliver RO’s Torv solgt? 11. Vil Roskilde Handel og ErhvervsForum Roskilde fusionere? 12. Får Byens hus en restaurant?

Frist for svar: fredag d. 19. januar 2018

13. Vedtager politikerne en lokalaftale om lærernes arbejdstid?

Svarmuligheder: Tag et billede af udfyldt quiz og send som: SMS: 26794048

Lotte Jensen Grafiker lotte@paperboy.gratis

Mail: konkurrence@paperboy.gratis eller svar på quiz online (kommer på hjemmeside og facebook først i det nye år)

Paperboy udkommer hver tirsdag/onsdag til samtlige husstande i Roskilde Kommune. Tryk: OTM Avistryk. Trykoplag: 38.000 eks. Udgiver: Paperboy ApS Det er ikke tilladt at gengive artikler uden tilladelse fra Paperboy.

Aut. forhandler af: Viasat, Canal Digital, Boxer. Alt i paraboler og antenner, salg og service

Hersegade 8 -10 4000 Roskilde Tlf. 46 35 27 91 www.nbradio.dk

Åbent: mandag-fredag 10.00-18.00 · Lørdag 10.00

Hersegade 8-10 · Roskilde · Tlf. 46 35 27 91

www.nbradio.dk

DIN LOKALE FAGMAND - ALT I ANTENNER OG PARABOLER

Borchsgade 6 C, 1. sal 4000 Roskilde Åbent: mandag-fredag 9-16


2. JANUAR 2018 l 39 l

?

?

?

??

PaperQuiz Vi går ind i det nye år med spørgsmål på hjertet hver uge fra både Roskilde og verden omkring os. Test dig selv – og vind håneretten over dine venner og familiemedlemmer. Find svarene nederst.

1. Hvor mange socialdemokrater sidder der i det 2. På hvilket dagblad har nuværende direktør for ROMU

Henrik Bo Nielsen en fortid som direktør gennem 16 år?

3. I hvilket år gik der brand i taget på Roskilde Domkirke under restaurering af Margrethespiret?

de d.dk

Hvilket år blev RO’s Torv indviet? Hvilken by er svømmeren Pernille Blume fra? Hvilken amerikansk artist er indtil videre det absolutte hovednavn på årets Roskilde Festival? præsident i hvilket land?

Svar: 1.16, 2. Dagbladet Information, 3.1968 (den 26. august), 4.Ryebakke ved Viby Sj. (næsten 60 meter over havet), 5. Tre, 6. Lilleø, 7. 2003 (i oktober), 8. Jyllinge, 9. Bruno Mars, 10. Liberia (og han hedder George Weah).

-

Hvilken stor ø ligger i fjorden lige ud for Jyllinge?

10. Årets bedste fodboldspiller i 1995 er netop blevet

4. Hvad er navnet på kommunens højeste punkt? 5. Hvor mange søer består Lynghøjsøerne af?

Bennies Pletskud

Roskilde i billeder

Vind et 10 turs ølkort til Klosterkælderen

Facebookgruppen Roskilde i billeder er oprettet af Kasper Jørgensen, der selv har en passion for fotos fra Roskilde. Fotografierne er en skøn blanding af fotos fra det historiske Roskilde og smukke landskaber til det hurtige snapshot af en Roskildebegivenhed. Er du selv interesseret i foto, så kan du sende en forespørgsel for at blive medlem af gruppen. Skal dit foto i Paperboy, så send en besked til Kasper og giv dit foto et par linjer...

Paperboy sender hver uge fotograf Bennie Hansen fra Billedbutikken på gaden for at finde ugens pletskud. Er du den heldige på fotoet, så kan du afhente et 10 turs rabatkort til velskænket specialøl på byens ølbar. Værdi 450,-

Roskilde set fra toppen af energitårnet nytårsaften 2016/2017

Rabatkortet kan afhentes hos Klosterkælderen, St. Gråbrøderstræde 23, 4000 Roskilde. Åbent man.-fre. kl. 14-24 - Fredag kl. 12-02 - lørdag kl. 10-02 - Søndag: Lukket

S JULERING

6. 7. 8. 9.

nye byråd?

Fotograf: Kasper Jørgensen

RUBRIK GIV DIT VISITKORT TIL HELE ROSKILDE KOMMUNE - HVER UGE IT-UNDERVISNING

BEHANDLING

Roskilde-Computerstue

Tag hånd om dit velvære

IT-undervisning for seniorer begyndere og lidt øvede

Tilmelding og information om kurser og IT-Caféer

6129 1459 www.roskilde-computerstue.dk

GULDSMED

GULD & SØLV KØBES

GULDSMEDENE I ROSKILDE Skomagergade 9 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 35 36 50 · a-v@guldsmed.dk

Kranio-sakral behandling Smertebehandling med laser

Onlinebooking www.gitteb.dk Nyvej 3, 4621 Gadstrup . 22115049 . gitte@gitteb.dk

Selv en lille annonce i Paperboy bliver set... Denne her plads kan blive din. Formatet er 86 mm x 50 mm. Kontakt salgsafdelingen. Paperboy Roskilde Borchsgade 6 C, 1. sal - 4000 Roskilde Åbent: mandag-fredag 9-16

EL-INSTALLATØR

AUTORISERET EL-INSTALLATØR

- LOKAL ELEKTRIKER - ERHVERV / PRIVAT - KVALITET TIL TIDEN - DØGNVAGT

TLF. 4636 8446 www.amsbo.dk - Skovbogade 2B, 4000 Roskilde

PASFOTO BYENS BILLIGSTE

PASFOTO e... De helt rigtig

4 STK.

50,-

BILLEDBUTIKKEN V/BENNIE HANSEN

KØGEVEJ 60, 4000 ROSKILDE, TLF. 40 25 15 92 ÅBENT MANDAG OG TORSDAG KL. 13-16


l 40 l 2. januar 2018

DANMARKS PREMIERE

WEEKENDEN 6.-7. JANUAR

For os der vil have det hele

KLOKKEN 1 1-16

VIND EN TUR

TIL ARONA PÅ TENERIFE

169.900,SEAT Arona fra kun kr.

Inkl. aircondition

SEAT Arona har premiere i weekenden, og det fejrer SEAT med at hver SEAT forhandler udlodder en gavekurv med lækre spanske delikatesser blandt weekendens prøvekørsler. Samtidigt deltager du også i hovedkonkurrencen, hvor vi, blandt alle prøvekørsler i januar, trækker lod om en rejse for 2 voksne og 2 børn på lækkert All Inclusive hotel nær Arona på Tenerife.*

seat.dk

SEAT Arona fås fra kr. 169.900 ekskl. lev. omk. kr. 3.980. Brændstoføkonomi: 19,6-25 km/l og CO2 105-115g/km ved blandet kørsel. (Direktiv 80/1268 EØF). Energimærke A . Den viste model er med ekstraudstyr. *Læs mere om konkurrencen og betingelser på seat.dk. Personer, der deltager, skal være over 18 år og have gyldigt kørekort. Præmien kan ikke ombyttes til kontanter. Personer ansat i Skandinavisk Motor Co. A/S og deres familier kan ikke deltage i konkurrencen. Vinderen får direkte besked. Præmien har en værdi af kr. 25.000.

SEAT Roskilde

Industrivej 32-36 • 4000 Roskilde • Tlf. 46 740 750 • www.seat-roskilde.dk

Pbro uge 01 2018  
Pbro uge 01 2018  
Advertisement