Page 1

ROSKILDE 3. årgang · Uge 1 3. januar 2017 www.paperboy.gratis

Facebook mod Urd

Ukendt land

Korleder stopper

Side 4-5

Side 12-13

Side 27

Det sociale medie var med til at gøre forskellen under koordineringen af det frivillige arbejde mod vandmasserne i Jyllinge Nordmark.

Roskildenseren Torben Due var som frivillig med Røde Kors i Madagaskar. Læs beretningen fra et af verdens fattigste lande.

9 ud af 10 praksis i kommunen har lukket for tilgang

Lægemangel truer Roskilde MADE FOR YOUR ADVENTURE LENZ HEAT PRODUCTS

SKI•RUN•BIKE

SÅLESPECIALIST • SKIVÆRKSTED

INDUSTRIVEJ 1E · 4000 ROSKILDE TEL. 46 35 40 86 · WWW.SNOWFUN.DK

Finn Evald takker af efter mere end 30 år på posten som organist og organisator af Roskilde Domkirkes Drengekor.

HEAT VEST Større ydeevne takket være en varm ryg - heatvest giver varme i op til 5 timer, og har tre justerbare varmeindstillinger.

HEAT GLOVES Varmehandsken fra Lenz, yder selv i bitter kulde, op til 10 timers varme – Handsken er 3-trins justerbar så den nemt kan reguleres efter behov.

HEAT VEST HEAT Større ydeevneVEST takket være

HEAT SOCKS

en varmydeevne ryg - heatvest giver Større takket være varme i op timer, oggiver har en varm rygtil- 5heatvest tre justerbare varme i op til 5 varmeindstiltimer, og har linger. tre justerbare varmeindstillinger.

Kombineret med litium batterier og de integrerede varmeelementer kan Lenz varmesokker holde dine fødder varme i op til 14 timer.

2600,-

HEAT SPAR HEAT 300,GLOVES GLOVES Varmehandsken fra Lenz, yder selv i bitter kulde, op tilyder 10 Varmehandsken fra Lenz, timers varmekulde, – Handsken er selv i bitter op til 10 3-trins den nemt timers justerbar varme – så Handsken er kan reguleres efter 3-trins justerbar såbehov. den nemt 2000,kan reguleres efter behov.

Læs side 6

1800,-

SPACE DRYER 1,0 HEAT SOLES

Lydløs varmelegme til Varmesålerne holdeeller dine tekstiler, sko,kan støvler fødder varme til 22 tihandsker medi op tørreintermer.1 Sålerne val: t,, 3 t el.er6 t.anatomisk

formstøbte for optimal komfort. 600,-


l 2 l 3. JANUAR 2017

Nytårsforsætter?

Har du planer om nedsætte dit alkoholforbrug – eller rygemindre hash? Center for Alkohol- og Stofbehandling har åben, anonym rådgivning hver onsdag mellem klokken 15.00 og 17.00. Rådgivningen er for alle over 18 år. Det foregår i Ringstedgade 16, Roskilde. Her kan du tale med en erfaren behandler, som kan hjælpe dig videre. Du behøver ikke at lave en aftale før du kommer. Al behandling og rådgivning i Center for Alkohol- og Stofbehandling er gratis. Se mere her www.cas.roskilde.dk Hvis du er under 18 år, kan du i stedet henvende dig til SPOTTET SPOTTET har åben, anonym rådgivning hver onsdag mellem kl. 12.00 og 18.00. Du behøver ikke at lave en aftale før du kommer. Du har mulighed for op til 5 anonyme samtaler. Rådgivningen foregår på Basgangen 5b, Musicon. mail spottet@roskilde.dk, mobil 2490 6533.

Gratis jobrådgivning Få en snak om dine jobmuligheder med en af vores dygtige konsulenter. • Hvilke jobs kan du søge med dine kvalifikationer? • Få idéer til ufaglærte jobs eller småjobs på deltid. • Bliv udfordret på, hvilken type jobs du kan søge.

Du behøver ikke bestille tid, du skal bare møde op i Jobcentret på Rådhusbuen 3 i Roskilde tirsdag eller torsdag mellem kl. 8.00-10.00. Husk dit CV.

Forbered dig på snakken!

Jobcentrets virksomhedskonsulenter kender arbejdsmarkedet rigtig godt og har kendskab til mange af de lokale jobmuligheder. De kan hjælpe dig på vej – især hvis du forbereder dig inden mødet: u Tag dit CV med. OPDATÉR det på jobnet.dk med al din erfaring og alle dine kompetecer. u FÅ INSPIRATION til dit CV på enten jobnet.dk (søg på CV gode råd) eller jobindex.dk (under Råd og inspiration). u OVERVEJ: Hvad kan du bedst lide og lave?... Fx. være uge/inde?... Snakke med mennesker eller arbejde alene?... Sidde stille/være aktiv?... u HVILKE TRE JOB har du senest søgt – og hvorfor?...

Se det nye P-hus Torsdag den 5. januar 2017 kl. 17 vil borgmester Joy Mogensen afsløre vinderforslaget for et P-hus på Sortebrødre Plads. Kåring af vinderen finder sted i den store sal på Roskilde Bibliotek. Alle er velkomne til at deltage.

Nyt forårsprogram lige om hjørnet Roskilde Bibliotekernes nye forårsprogram løfter sløret for flere hundrede arrangementer, der er planlagt for første halvdel af det nye år på bibliotekerne. Glæd dig til at opleve forfatter Jón Kalman Stefánsson, musikerne Kira Skov og Maria Faust, børneteatret Zangenbergs Teater og mange flere. Programmet udkommer på roskildebib.dk og på tryk fredag den 13. januar.

Vær med til at udvikle Hedeland Der afholdes borgermøde om udviklingen af Hedeland tirsdag den 10. januar 2017 kl. 18.3021.00 i Hedeland Golfklub, Stærkendevej 232A, 2640 Hedehusene. Arrangementet er stadig åbent for tilmelding, så kom og hør om de fremtidige planer og giv arkitekterne og politikerne dit besyv med på vejen, når fremtiden for Hedeland Naturpark tilrettelægges.

Læs mere om projektet og se programmet på htk.dk/Erhverv under Byudvikling. Tilmeldingsfrist Fristen for tilmelding er torsdag den 5. januar 2017. Send en mail til udviklinghedeland@htk.dk for at tilmelde dig.

Forslag til nye affaldsregulativer i offentlig høring Ønsker du at få regulativerne tilsendt, eller ønsker du flere oplysninger, så kontakt kommunen på affaldoggenbrug@roskilde.dk. Skriv ”Affaldsregulativer” i emnefeltet. Kommentarer og ændringsforslag skrives på roskilde.dk/indflydelse. De kan også sendes til: Roskilde Kommune, Veje og Grønne områder, Rådhusbuen 1, 4000 Roskilde. Kommentarer og forslag skal være modtaget senest den 13. januar 2017. Kommentarerne vil indgå i kommunens videre behandling af forslagene.

Forslagene kan ses til den 13. januar 2017 på roskilde.dk/indflydelse

Vinderforslaget – og de andre forslag – vil kunne besigtiges i ByLivsLab i Byen Hus gennem januar måned. Indgang samme sted som turistinformationen. Nye bygninger og en ny opholdsplads skal være med til at forskønne området og give rum til butikker, cafeer, kulturtilbud, arbejdspladser og boliger – og bilerne skal samles i et parkeringshus. Sådan lyder det i det samlede udviklingsprogram, som kommunen har lavet for området. Tegningen af P-huset er første skridt i at gøre programmet til virkelighed.

Ansøgningsfrist til Kulturpuljen er den 15. januar 2017 Læs mere på roskilde.dk/kulturpuljen

Det sker… i januar Festtøjet er atter udskiftet med arbejdstøj og januar byder på flere arrangementer, rettet mod kommunens borgere m.v. Torsdag den 5. afslører borgmester Joy Mogensen vinderforslaget for et P-hus på Sortebrødre Plads. Tirsdag den 10. afholdes der borgermøde om den videre udvikling af Hedeland. Mandag den 16. inviterer Roskilde Kommune og ErhvervsFORUM Roskilde, det lokale erhvervsliv til den traditionsrige nytårskur på rådhuset. Dagen efter – altså tirsdag den 17. – er der borgermøde vedrørende nye boliger ved Folden og Hegnet i Trekroner. Onsdag den 25. afholdes byrådsmøde og torsdag den 26. er der så borgermøde om såkaldt byomdannelse på det tidligere skoleslagteri på Køgevej.

roskilde.dk

Telefon 4631 3000


3. JANUAR 2017 l 3 l

Roskilde

Viby

Fredag kl. 11:39 modtog politiet en anmeldelse fra personalet på institution Lindegården om, at en beboer var blevet overfaldet kort forinden. Voldsmanden var efterfølgende flygtet fra stedet i en bil, hvis nummerplade var blevet aflæst. Offeret var en 42-årig mand fra Roskilde, som var kommet ind på et værelse hos en anden beboer på Lindegården. Her blev han uden varsel overfaldet af gerningsmanden, der tildelte offeret slag i ansigtet og spark på kroppen, så offeret blandt andet fik slået nogle tænder løse. Med hjælp fra personalet blev offeret sendt på skadestuen, medens politiet ledte efter den bil, som gerningsmanden var flygtet i, relevante steder i Roskilde og omegn. Senere på dagen fandt Fyns Politi bilen på hjemme-adressen i Nyborg, hvor også den mistænkte – en 42årig mand fra Nyborg – blev anholdt og sigtet for grov vold mod den sagesløse 42-årige mand fra Roskilde. Den anholdte blev lørdag fremstillet i grundlovsforhør, hvor han blev varetægtsfængslet foreløbigt frem til den 12. januar 2017. Grundlovsforhøret blev afholdt for lukkede døre, hvorfor politiet ikke kan oplyse yderligere om sagen.

Søndag kl. 14:38 fik politiet anmeldelse fra Parkvej, hvor der var skudt ind i en lejlighed gennem en rude. Politiet konstaterede, at der var tale om ammunition fra en salonriffel og tilkaldte dernæst kriminalteknikere, der fandt frem til det sted, hvor skuddet var affyret fra. En 46-årig mand, der bor på Skolevej, blev anholdt og sigtet for at have skudt med våbenet mod lejligheden. Manden, der har våbentilladelse forklarede, at han havde handlet i kådhed og ikke havde haft til hensigt at ramme nogen. Han fik frataget sine våben og blev løsladt ud på natten til mandag. Sagen vil senere blive behandlet i retten.

Vold på Lindegården

Skud gennem rude

13 fyrværkeriskader i Region Sjælland – 98 i hele landet Antallet af fyrværkeriskader steg på landsplan med næsten en tredjedel i forhold til sidste år.

Roskilde

Af Holger Vincents

Søndag kl. 02:35 anholdt politiet en 21-årig mand fra København, der ved Stationscentret kastede et kanonslag direkte mod to politifolk og flere civile, der stod på stedet. Det førte til kraftig tinnitus for ørerne i nogle minutter efterfølgende. Den 21-årige blev sigtet og løsladt i løbet af formiddagen.

Tømmermændene ovenpå nytåret er formentlig ved at have lagt sig i de fleste danske hjem, men markant flere i forhold til sidste år fik et uvelkomment minde fra weekendens festligheder. Således måtte hele 98 danskere behandles for en fyrværkeriskade i forbindelse

Forvoldt fare for liv eller førlighed

Vi har også træning for de 8-14-årige.

med nytårsdøgnet. Det viser tal, som Region Sjælland har indsamlet fra hele landet. Ved samme tid sidste år kunne regionen melde om 75 skader, og der er således tale om en stigning på næsten en tredjedel. I Region Sjælland kom 13 mennesker til skade ved fyrværkeriulykker, heraf to øjenskader og tre hånd-

Fast pris pr. 30 dage 199,-*

Spar

199 i oprettelse KID Z spar 99 kr.

+ Underkrop

=

+ Overkrop

Kondition

- det er nok

LOOP er fitness for helt almindelige mennesker. De 16 maskiner i træningscirklen er sammensat, så du kommer hele kroppen og alle muskelgrupper igennem. Det tager 24 minutter at blive trænet igennem, og du kan møde op, som du er, og præcis hvornår du vil. Og efter to runder i cirklen er du ude ad døren igen. LOOP Roskilde Byleddet 1 4000 Roskilde 41 74 62 28

*Gælder nye medlemmer til d. 8. februar 2017. Fast abonnementspris pr. 30 dage 199 kr. og KIDZ 99 kr. Minimum 2 x 30 dages træning. Betaling skal ske med betalingskort.

Følg os på facebook

loopfitness.com

skader, hvilket er markant højere end både Region Nordjylland og Region Midtjylland, der tegnede sig for henholdsvis to og seks skader. Værst gik det i Region Hovedstaden, hvor 55 mennesker måtte en tur på skadestuen efter at have været i nærkontakt med krudtet.


l 4 l 3. JANUAR 2017

Jyllinge i gamle dage Hellig Kors Kirkens venner får besøg af Inger Nonbo bedre kendt som ”Brugs-Inger”, som kommer og fortæller om Jyllinge i gamle dage i Laden den 16. januar 2017 kl. 19:00. Inger Nonbo vil fortælle om det gamle Jyllinge og nogle af de kendte og ukendte personer, der har boet eller har haft tilknytning til byen. Desuden vil hun berette om den udvikling, der er sket i området fra den engang så lille fisker- og bondeby til byen, som vi kender den i dag. Billetprisen på 50 kr. betales ved indgangen og går ubeskåret til Hellig Kors Kirkens Venner. Det vil være muligt at købe kaffe/the og kage.

Få indflydelse i Roskilde Kommune Vær med til at få indflydelse på det område du bor i og andre sager, du som borger eller virksomhed har interesse i. Her kan du se Roskilde Kommunes: • Borgermøder • Sager i høring og indsende høringssvar • Afgørelser hvor du har mulighed for at indgive klage Borgermøder Nye boliger ved Folden og Hegnet i Trekroner. 17. januar 2017. Byomdannelse på det tidligere skoleslagteri 26. januar 2017. Høringer Centerområde syd for Trekroner Station. 6. januar 2017. Tillæg til lokalplan for Viby bymidte. 6. januar 2017. Tillæg nr. 2 til Spildevandsplan 2015-21:

Kloakering af Milen. 8. januar 2017. Medlemmer til Vandråd for Isefjord og Roskilde Fjord. 9. januar 2017. Nye affaldsregulativer. 13. januar 2017. Byomdannelse på det tidligere skoleslagteri. 3. februar 2017. Nye boliger ved Folden og Hegnet i Trekroner. 17. februar 2017. Afgørelser Landzonetilladelse til udebokse på rideskole – Herregårdsvej 61, matr.nr. 11bk Himmelev By, Himmelev. 6. januar 2017. Landzonetilladelse til pilerenseanlæg på Hulvejen 1, matr.nr. 2h Vibygård Hgd., Syv. 9. januar 2017. Tilladelse til bade- bådebro ud for Frederiksborgvej 195A, 4000 Roskilde. 10. januar 2017. Den sidste del af boligområdet Ramsøbakken i Gadstrup kan nu udstykkes til 5 parcelhusgrunde. 13. januar 2017.

Ledige stillinger i Roskilde Kommune Følgende jobs er opslået i kommunen: Administration, specialister og ledelse • Afdelingsleder til SCR Kommunikation. • Administrativ leder til SCR Kommunikation. • Nyt år, nyt job? Skoleleder til den gode skole – Baunehøjskolen. • Socialrådgiver til Job og Udvikling. • Specialkonsulent til Skole og Børn, Roskilde Kommune. • Erfaren psykolog søges til ”Alternativ til Vold” •Studentermedhjælper til Digitalisering Sjællands sekretariat. • Tydelig, udviklingsorienteret og engageret leder søges til VIRK. Ældre og hjemmepleje • Sosuhjælpere søges til Jyllinge Hjemmepleje. • Assistent søges til aftenvagt til Jyllinge hjemmepleje. • Social- og Sundhedsassistenter søges til Plejecenter Trekroner. • Distrikt Midt søger afløsere til dag, aften og nat og i weekenderne. • Sygeplejerske/social- og sundhedsassistent søges til bostedet Lindelunden i Socialpsykiatrien. • Rehabiliteringscenter Kastanjehaven søges sygeplejerske. Pædagogik og undervisning • Pædagog søges til Vindinge Skole – SFO og indskoling. • Fast lærerstilling til SCR Fjordskolen Lysholm.

• Barselsvikar for pædagog til Vuggestuen Tummelumsen. • Genopslag: Pædagog til Det Selvejende Børnehus Hobbitten. • Pædagog søges til Specialcenter Roskilde (SCR), Roskilde. • Pædagog søges til Gundsømagle Børnehus. • Uddannet pædagog søges til Solgårdens Vuggestue. • Jyllinge Skole søger en lærer til indskolingsafdelingen. Børnepasning og pædagogisk medhjælp • Ressourcestærk og engageret pædagogmedhjælper søges til Børnehuset Spirrevippen. • Medhjælper søges til Gundsømagle Børnehus. Faglærte stillinger inden for køkken, service og håndværk • Madservice Roskilde Kommune søger ernæringsassistent. Sundhed og behandling • Ambitiøs udviklingsterapeut til Træning og Sundhed i Roskilde Kommune.

Bemærk at der løbende offentliggøres nye stillinger på kommunens hjemmeside samt at stillinger med udløbet ansøgningsfrist i kke vises. Følg derfor med på www.roskilde.dk/job

roskilde.dk

Telefon 4631 3000

Mogens Hallager Pedersen (front mod kameraet) blev tovholder ved et tilfælde under Urds rasen i Jyllinge Nordmark.

Reddet af Facebook Det var marginaler og en ændret vindretning, der afgjorde skæbnen for Jyllinge Nordmark i denne omgang. Og så var Facebook et afgørende værktøj under arbejdet med at holde vandmasserne tilbage. Af Tomas Skov

”Jeg flyttede først tilbage i august i år efter Bodil”, fortæller Philip Hywel Hughes. Han er én af de omkring 800 grundejere, der blev berørt af stormen og de efterfølgende oversvømmelser i Jyllinge Nordmark i december 2013. I hans tilfælde førte det altså til 2,5 år væk fra hjemmet. Så han var blandt de mange lokale på barrikaderne, da Urd truede med en gentagelse af den lokale katastrofe.

at de store slanger fungerer optimalt. Og så er der slet ikke nok kapacitet, hvis flere områder rammes på samme tid. ”Vi var svineheldige, at Køge og Greve ikke var ramt på samme måde, for så havde vi ikke kunne trække

på deres watertubes. Og så skiftede vinden fra nordvest til vest. Det reddede os”, siger Mogens Hallager Pedersen, der tilfældigvis endte i rollen som tovholder under stormens rasen.

Tovholder ved et tilfælde ”Jeg er ikke udnævnt – det var et tilfælde. Jeg så under stormen Egon i januar 2015, at Facebook delvist reddede os. Man kunne skrive: ’Alle mand til strandvænget om fem minutter’, og så stod

Svineheldige Denne gang gik det som bekendt anderledes. Men det var marginaler, der afgjorde udfaldet til beboernes fordel, herunder vindretningen, der ændrede sig undervejs. Når man går omkring i området vidner de lyserøde såkaldte watertubes også om det arbejde, der har været i gang for at holde vandmasserne tilbage. Over tre kilometer af disse kolossale slanger ligger bredt ud i Jyllinge Nordmark. Denne fredag eftermiddag er der dog enighed i den fremmødte gruppe af lokale og lokalpolitikere om, at terrænet trods alt er for ujævnt til,

roskilde.dk

Telefon 4631 3000

Der ligger over tre kilometer watertubes rullet ud i Jyllinge Nordmark.


3. JANUAR 2017 l 5 l

Gyserhistorier i oldtiden I oldtiden var det vigtigt at have et godt forhold til guderne. Kun ved at være gode venner med dem, kunne man bl.a. sikre sig, at familien havde det godt, at dyrene var raske og sunde, og at man kunne få mad at spise. Derfor gav man guderne gaver – man ofrede til dem. Det kunne være guld, sølv, smykker, våben, heste, skibe – men også nogle gange MENNESKER. Men hvordan gjorde man? Hvorfor kunne det gøre guderne glade? Og hvem var guderne? Det fortæller museumsformidleren om på Roskilde Museum den lørdag den 7. januar kl. 14-15. Det koster 25 kroner at deltage.

VINTER UDSALG

STARTER 5. JANUAR Butikkerne i Roskilde Handel har sat priserne ned på masser af varer

KOM OG GØR ET KUP!

dige. Alligevel lader arbejdet vente på sig, da 14 klager afventer behandling Naturog Miljøklagenævnet, der er ramt af flytning og personaleflugt. Det forlyder dog, at nævnet senest ultimo marts 2017 vil have behandlet de 14 klager. Imidlertid vil yderligere klager igen

der 60 mennesker. Og andre kom med kaffe. Så Facebook reddede os også denne gang. Det blev simpelthen dér, hvor arbejdet blev koordineret”, fortæller Mogens Hallager Pedersen, som må konstatere, at beredskabet slet ikke var på plads.

GRØNAGERS GRAFISK - www.ggp.dk

”Facebook reddede os også denne gang. Det blev simpelthen dér, hvor arbejdet blev koordineret” have opsættende virkning på den videre proces. Indtil der kommer skred i sagerne må 502 ejendomme og deres beboere imødese endnu en sæson uden kystbeskyttelse.

VINTER UDSALGET ER IGANG

Klager bremser diget

Til gengæld bidrog de mange lokale og tilrejsende frivillige til den natlige kamp mod Urd. Og nu venter Jyllinge Nordmarks borgere så igen på, at det hårdt tiltrængte dige kan blive realiseret. Ved et borgermøde den 7. januar 2016 stemte 94 procent af områdets beboere for planen for kystog klimasikring i form af et

Læs også Joy Mogensens tak på side 31.

Det koster diget

• Stormen Bodil førte til erstatninger 200 millioner kroner til 258 grundejere • Et kommende dige vil være finansieret af 12 millioner kroner fra kommunerne og 10 millioner kroner fra de berørte grundejere • Hertil kommer et engangsbeløb fra berørte grundejere på 23.000 kroner og yderligere 1300 kroner årligt til drift og vedligeholdelse

Butikkerne i Roskilde Handel har sat priserne ned på masser af varer - kom og gør et kup!

HUSK UDSALGSSTART TORSDAG 5. JANUAR KL. 9.00

Gør årets bedste handel! Gode brugte symaskiner sælges til spotpris efter ”først til mølle” princippet.

DEMO MODELLER

Singer symaskine 3342 Model for nybegyndere

Se mere end 50 modeller på hjemmesiden www.symaskineshoppen.dk

SKINE PEN

kilde • 46 35 12 71

P

Mere end 2000 GRATIS

butikkerne holder p-pladser i og omkring bymidten også åbent søndag 3. januar kl. 11-15 Roskilde Handel DETAIL I ERHVERV I SERVICE

KUN

1.695,- SPAR 1.000,-

ROSKILDEHANDEL.DK

ANBEFALEDE ÅBNINGSTIDER: MANDAG-FREDAG KL. 10.00-18.00 www.roskildehandel.dk LØRDAG KL. 10.00-15.00FØRSTE SØNDAG I MÅNEDEN KL. 11.00-15.00

SYMASKINE SHOPPEN

Gå ind på vores hjemmeside

eller følg os på Algade 64 · Roskilde · Tlf. 46roskildehandel.dk 35 12 71

facebook/Roskilde Handel www.symaskineshoppen.dk - HER BLIVER DU OPDATERET!

Bemærk: Supermarkeder, byggemarkeder og restauranter har udvidede åbningstider.

Gå ind på vores hjemmeside roskildehandel.dk eller følg os på facebook/Roskilde Handel

- HER BLIVER DU OPDATERET!


l 6 l 3. JANUAR 2017

Roskilde kan om kort tid mangle læger Nye tal fra Praktiserende Lægers Organisation viser, at 9 ud af 10 læger i Roskilde har lukket for tilgang. En flaskehals der samtidig udløser en kedelig førsteplads i Region Sjælland.

”Jeg er nødt til at kunne stå på mål for den vare, jeg skal levere”, lyder det fra lægen.

Gjerskov: Vi skal være på forkant

Af Holger Vincents

I teorien er det ellers så ligetil med NemID ved hånden og få klik med musen. I praksis er det dog lettere sagt end gjort at skifte læge i Roskilde. Ifølge nye tal fra Praktiserende Lægers Organisation (PLO) indtager kommunen således en klar førsteplads i Region Sjælland på listen over, hvor stor en andel af de enkelte kommuners læger, der har lukket for tilgang af nye patienter.

Kedelig førsteplads Helt præcist tager 93,5 procent af alle lægepraksis i Roskilde Kommune netop nu ikke imod nye ansigter i venteværelset – et tal der i 2014 lå på under 50 procent. En udvikling, der samtidig betyder, at Roskilde-borgere om meget kort tid kan stå i en situation, hvor de må rejse ud over kommunegrænsen, når de skal til læge. Ifølge formanden for PLO-Sjælland og alment praktiserende læge i Haslev, Ulrik Hesislev, ligger der en kompleks problemstilling bag tallene. ”På kort sigt ser vi en mangel på læger, men samtidig er der også sket det med vores sygehusvæsen, at ordet færdigbehandlet er blevet redefineret, hvilket i praksis kommer til udtryk ved, at patienterne bliver sendt tidligere hjem fra sygehusene. Det betyder at vi alment praktiserende læger skal bruge flere ressourcer på hver enkelt patient i forhold til tidligere”, lyder det fra Ulrik Hesislev.

Savner ”rettidig omhu”

Regionsrådsmedlem Annemarie Knigge, der er valgt i Roskilde og sidder i Region Sjællands Samarbejdsudvalg for Almen Praksis, peger på, at problemet med flaskehalsen i det nære sundhedsvæsen blandt andet skyldes, at mange læger er over 60 år.

Morten Gjerskov (S) formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget i Roskilde Kommune kan godt mærke, at kommunens borgere kommer tidligere hjem fra hospitalet i forhold til tidligere.

”Omstruktureringen af det danske sundhedsvæsen har været kortsigtet og bærer præg af mangel på rettidig omhu”, lyder kritikken fra formand i Praktiserende Lægers Organisation Sjælland Ulrik Hesislev.

sundhedspolitiske prioriteringer i regionerne, der har ansvaret for lægedækningen i Danmark, som direkte årsag til flaskehalsen i sektoren. ”Omstruktureringen af det danske sundhedsvæsen har været kortsigtet og bærer præg af mangel på rettidig omhu”, lyder det fra lægen. Paperboy har forgæves forsøgt at få en kommentar fra regionsrådsformand i Region Sjælland Jens Stenbæk (V). Til gengæld er det lykkedes at få forbindelse til Annemarie Knigge (S), regionsrådsmedlem valgt i Roskilde og formand for Samarbejdsudvalget for Almen Praksis. ”Situationen i Roskilde er uholdbar - både set fra en patientmæssig og politisk side, og det er

helt og holdent regionens ansvar, at alle borgere har adgang til en praktiserende læge”, lyder det fra det lokale regionsrådsmedlem, der på nuværende tidspunkt ikke vil forholde sig direkte til kritikken fra PLO. Hun siger dog, at en løsning skal findes i løbet af i år, i forbindelse med de kommende overenskomstforhandlinger mellem Region Sjælland og de praktiserende læger. Det vækker samtidig undren hos Annemarie Knigge, at 9 ud af 10 roskildensiske læger, ifølge PLO, for øjeblikket har lukket for tilgang. ”Traditionelt har Roskilde været et sted, hvor læger gerne vil slå sig ned. Et af problemerne er i øjeblikket, at en stor andel af de nuværende læger er fyldt 60 år, og så kan

man søge om få nedsat patienttallet, og det giver flere praksis med lukket for tilgang”, siger hun.

Lægepraksis med lukket for tilgang På under tre år er antallet af praksis, der har lukket for tilgang af patienter på landsplan, gået fra ca. 38 % til ca. 59%. Værst ser det ud i Region Nordjylland hvor mere end 80% af alle praksis har lukket for tilgang, mens Region Syddanmark har den laveste andel på 41,4% af praksis med lukket for tilgang. I Region Sjælland har 69,8% af alle lægepraksis lukket for tilgang. Kilde: Praktiserende Lægers Organisation.

Han peger på de seneste års

Mangel på yngre kræfter I hele Region Sjælland har 69,8 procent af alle lægepraksis lukket for tilgang, hvilket er omtrent en fordobling siden 2014. Formand for PLO Sjælland, Ulrik Hesislev, kan ikke sige med sikkerhed, hvorfor Roskilde Kommune ligger næsten 25 procent over regionsgennemsnittet, men peger ligesom Annemarie Knigge på den generelle problematik i Danmark, hvor ældre læger går på pension og efterlader et tomrum. Den udlægning underbygges af Region Sjællands seneste opgørelse over lægernes aldersmæssige sammensætning. Den fortæller, at knap halvdelen af de roskildensiske læger i 2014 var 55 år eller ældre. ”Det man førhen ville karakterisere som udkantsproblemer har spredt sig til hele regionen. Også de steder hvor man ellers har været forvænt med høj lægedækning”, siger Ulrik Hesislev, der selv lukkede for tilgang til sin egen praksis i Faxe Kommune for lidt over et år siden.

I Roskilde Kommune er Morten Gjerskov (S), formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget, ikke bekendt med, at der foreligger et konkret problem med lægemangel i kommunen. ”Men jeg vil undersøge sagen nærmere, for noget kunne tyde på, at vi kan komme til at stå med et problem om 3-4 år, og det vil vi i sagens natur gerne være på forkant med”, siger formanden. Den socialdemokratiske udvalgsformand er samtidig enig med Ulrik Hesislev i, at lægernes gennemsnitsalder er for opadgående, og at borgerne udskrives tidligere fra sygehusene: ”Der er blandt andet derfor, vi nu er i gang med at opruste på det lægefaglige område, blandt andet på vores rehabiliteringscentre”, siger han.

Andel af lægepraksis med lukket for tilgang i Region Sjælland Roskilde Kommune: 93,5% Slagelse Kommune: 88% Greve Kommune: 85,7% … Lejre Kommune: 62,5% … Stevns Kommune: 3 3,3% Kilde: Praktiserende Lægers Organisation.

Læge i Roskilde:

Tiden til kerneydelsen er blevet mindre Rikke Korsgaard har netop genåbnet for tilgang til hendes praksis. Sidst hun gjorde det fik hun 100 nye patienter på to uger. Af Holger Vincents

I Domkirkestræde driver 58-årige Rikke Korsgaard sin enkeltmandspraksis, hvor hun varetager 2300 borgeres sundhed, selvom lægen efter overenskomsten med Danske Regioner kunne sige stop ved de 1600 patienter. Alligevel har hun netop valgt at åbne for til-

gang, så hun nu kan tage imod 100 nye patienter. ”Min population udgør relativt unge og raske borgere, og derfor føler jeg godt, at jeg kan tage hånd om flere patienter. Men jeg har en kollega i Algade, hvor billedet er et helt andet”, lyder det fra Rikke Korsgaard. Sidste gang den roskildensiske læge åbnede for tilgang i oktober måned sidste år, oplevede hun en patientstorm på klinikken, og blot 14 dage senere kunne hun byde velkommen til 100 nye patienter. Men samtidig med at Rikke Korsgaard nu igen vurderer, at hun har overskud til at byde velkommen til nye kunder i butikken, kan hun samtidig mærke at

tiden til den enkelte borger er blevet mere sparsom. ”I dag skal vi løse en lang række opgaver, der tidligere blev varetaget på sygehusene. Blandt andet bruger vi i dag langt mere tid foran computeren med administration. Det har helt klart taget tid fra vores kerneydelse, der handler om at tale med borgerne om, hvordan de har det”, siger Rikke Korsgaard.

Alment praktiserende læge i Roskilde Rikke Korsgaard mener, at hun i forbindelse med sit arbejde bruger for meget tid med registrering og kontrol foran computeren i forhold til tidligere.


3. JANUAR 2017 l 7 l

Udsalg inklusiv gratis levering Det er her du finder skræddersyet rådgivning!

A+++ -20%. 8 kg. AEG Vaskemaskine L6FBM842l

AEG vaskemaskiner tilpasser programmet til fyldningen og reducerer slid med minimal tid, vand og energi til grundig vask. 85x60x60 cm.

Udsalgspris kr.

3.995,-

Inkl. 2+2 års garanti

8 kg. Kondens med varmegenvinding AEG Tørretumbler T8DBL84lG

1.200 W Miele SGSG1 Complete C3

Nu kan du tørretumble alt. AbsoluteCare® System med tilpasset programmering. Forhindrer krympning*. Holder formen. 85x60x63 cm

Udsalgspris kr.

Har højeste sugeeffekt og fodstyring til grundig og bekvem støvsugning.

4.495,-

Diamantgrå

Inkl. 2+2 års garanti

Udsalgspris kr.

A Gram Keramisk komfur EK3600-90

A+++ -30% Bosch Vaskemaskine WAT284B9SN

EcoSilence Drive™: meget energibesparende motor med 10 års garanti,stille drift og ekstra lang levetid. 9 kg. 1400 omdr./min. Med Varioperfect

Multifunktionsovn med 8 + 1 funktioner, bl.a. varmluft og optøningsfunktion. Stort ovnrum på 66 liter. 4 kogezoner. HxBxD: 90x60x60,5 cm

Vejl. kr. 8.399,-

Udsalgspris kr.

Udsalgspris kr.

1.695,-

Vejl. kr. 4.562,-

4.995,-

3.295,-

Inkl. 2+2 års garanti

Inkl. 2+2 års garanti

A+ Gram Køle/fryseskab KF3295-90

Fritstående i hvid. Køl 206 l. / Frys 88 l. brutto. 268 kWh pr. år HxBxD: 180x54x60 cm Vejl. kr. 4.690,-

Udsalgspris kr.

2.895,-

Inkl. 2+2 års garanti

A+++ Bosch Opvask SMU67MW02S

A. 4D-varmluft Siemens Indbygningsovn HB675GIS1S

60 cm Siemens Kogeplade EX675LXC1E

PerfectDry leverer et tørreresultat du kan stole på - tørre også plastdele. lydniveau 44 dB med natprogram kun 42 dB. LED display.

Moderne ovn med høj brugerkomfort og de bedste resultater med stegning og bagning..

Induktionskogesektion med innovative funktioner, hvilket gør madlavningen yderst fleksibel i alle situationer..

Vejl. kr. 7.899,-

Udsalgspris kr.

Udsalgspris kr.

5.195,-

Vejl. kr. 12.599,-

6.795,-

Inkl. 2+2 års garanti

Inkl. 2+2 års garanti

Dahvid Hvidevarer er en del af Hvidt og Frit -Danmarks største frivillige kæde!

Kom ned i butikken og se alle de vilde priser - også på små-el Dahvid Hvidevarer i Roskilde Industrivej 29C, 4000 Roskilde. Tel.: 4630 8484 Kontakt: roskilde@dahvid.dk Webshop: www.dahvid.dk

Vejl. kr. 12.599,-

Udsalgspris kr.

5.995,-

Inkl. 2+2 års garanti


l 8 l 3. JANUAR 2017

Hus Forbi-kalender 2017 2017-kalenderen er på gaden – helt bogstaveligt! Rundt omkring i Roskildes gader træffes Hus Forbi-sælgerne, der ud over Hus Forbi også tilbyder kunderne den nye kalender. Årets tema er ’Hvad er skønhed?’, og det svarer 12 sælgere på i de tekster, der følger de to fotos af hver sælger. Henrik, lokal sælger fra Roskilde som optræder i kalenderen, siger bl.a. sit svar på spørgsmålet: ”Hvis du går efter den ydre skønhed, kan du tage grueligt fejl. At være smuk er rent udseendemæssigt. At være skøn, så kommer det mere indefra.” Kalenderen koster kun 50 kr.

For(t)sæt

Hvad sætter vi os for på tærsklen til det nye år? Ikke ret meget, hvis man skal tro roskildenseren på gaden. Ganske vist skal 2017 blive et godt år, hvor ting skal falde på plads, og der skal komme mere af det gode. Men egentlige nytårsforsætter lader ikke til at tynge os. Det umiddelbare indtryk er, at vi bare Det går jo fint ”Jeg har ikke fået nogen nytårsforsætter endnu. Det kan skal fortsætte i det være det kommer til mig nytårsaften. Men jeg plejer ikke nye år, hvor vi slap i at have nytårsforsætter – det går jo fint. Men jeg starter nyt job den 1. januar i det nye år, så det bliver noget det gamle. andet, end i det gamle”, siger Michael Krogh.

Af Tomas Skov

De holder jo ikke

Et liv som voksen

”Jeg har aldrig nytårsforsætter - de holder jo alligevel ikke. Jeg håber ikke, at det nye år bliver væsentligt anderledes end det gamle, for det var ganske godt”, siger Sten Eggers. Hans søn, Sebastian Bagger, skal lige tygge lidt på konceptet nytårsforsæt. ”Jeg vil måske holde op med at sige ’D’”, filosoferer han.

”Jeg håber i hvert fald, at 2017 bliver lidt mere roligt end 2016. Der er en del ukendte faktorer i mit liv, så jeg går og venter i spænding. Jeg har ikke noget sted at bo, og jeg skal blive færdig med min uddannelse som lærer og starte på fuld tid. Det er målet, så jeg kan starte livet som voksen i det nye år”, siger 28-årige Mette Louise Henriksen.

G L A S UD Byens største

70% 0 .0 9 l. k r a u n ja . 5 . d g a d

starter tors

SPAR op til

på 1000vis af varer Meld dig ind i vores kundeklub og få ekstra fordele og bonus - og det er helt gratis..

Køtilbud Torsdag kl. 10.00 Micha poncho

Før 699,95

One Two kjoler

Før 499,95

NU

200,-

NU

150,-

Simonsen uldfrakke

Før 499,95

NU

170,-

Betty Barclay vinterfrakke

med pelskrave (kun 2 stk.) Før 2499,95 NU

Strik

Før op til 599,95

1000,-

NU

300,-

Skomagergade 31 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 35 39 01 www.tygesen-women.dk


3. JANUAR 2017 l 9 l

DEN SKØNNESTE SØNDAGSSTEMNING VI HAR NU TAGET HUL PÅ 2017, OG I ÅR GLÆDER VI OS TIL AT FORKÆLE VORES KUNDER MED MASSER AF STEMNINGSMUSIK EN LANG RÆKKE SØNDAGE SPREDT HENOVER ÅRET. I JANUAR KAN DU GLÆDE DIG TIL AT SHOPPE TIL SKØNNE TONER FRA DISSE DYGTIGE KUNSTNERE:

ANDERS HAABER SAX DUO Søndag 15. januar kl. 11-14

PIANIST ANDERS HAABER Søndag 8. januar kl. 11-14

SKOVGAARD DUO Søndag 22. januar kl. 11-14

DER TAGES FORBEHOLD FOR TRYKFEJL / FILTEN PLUS

*31. DECEMBER KL. 10-14

SHOP AMOK UDSALGET ER I FULD GANG – KOM OG GØR ET KUP I VORES MANGE BUTIKKER!

RO’s Torv, Københavnsvej, Roskilde, rostorv.dk man-fre 10-19, lør 10-17, søn* 11-16 *visse butikker undtaget


l 10 l 3. JANUAR 2017

Plantageejeren og slaven

Ragnarocks filmklub: guitar edition

Louise Sebro, projektseniorforsker ved Nationalmuseet, fortæller onsdag den 4. januar kl. 19-21 på Roskilde Museum om en usædvanlig relation mellem plantageejeren Johan Lorentz Castenschiold og slaven Domingo Gesu i Dansk Vestindien i kolonitiden. Europæiske plantageejere, købmænd og embedsmænd havde magten, og afrikanske slaver sled i bomulds- og sukkermarkerne. Alligevel opstod et fællesskab mellem de to mænd fra henholdsvis samfundets bund og top. Der kan købes billetter til 50 kr. på Roskilde Museum.

Musik skal opleves sammen – og musikfilm skal ses sammen. Hver anden onsdag i måneden trækkes filmlærredet ned på RAGNAROCK, og der vises en ny eller gammel musikdokumentar, koncertfilm eller spillefilm, der sætter billeder til musikken. I anledningen af spotudstillingen GUITAR ON/OFF står musikfilmen selvfølgelig i guitarens tegn. Film skal ses på RAGNAROCK onsdag den 11. januar kl. 20! Der er mulighed for at købe mad og drikkevarer i caféen inden filmen.

Historien bag historien Seneste udgave af Paperboy bringer på forsiden den opsigtsvækkende historie, at byens nye museum, Ragnarock, mangler millioner!! Af Frank Birkebæk

Jeg vil gerne understrege, at Ragnarock ikke mangler noget, heller ikke at opfylde selv vores mest optimistiske forventninger. Det har været en af årets helt store oplevelser at registrere, at et ganske anderledes museum får 70.000 gæster på otte måneder, og at reaktionerne fra publikum har været meget positive. Og så til økonomien. Ragnarock er ikke et selvstændigt museum med eget personale, budget og regnskab. Ragnarock er en del af museumskoncernen ROMU, der omfatter i alt ti store og små besøgssteder, med fælles budget, arbejdsplan og personale. ROMU er en

selvejende institution, og altså ikke, som nogle tror, kommunalt. Ragnarock har været på vej i 15 år. Fra begyndelsen var Kulturministeriet og museet enige om, at Ragnarock skulle være en integreret del af ROMU. I vores forhandlinger mødte jeg også stor forståelse for, at ROMU derfor skulle have forøget sit statstilskud. Jeg tog samtidig kontakt til Folketingets kulturpolitiske ordførere, der stort set alle også var enige i den opfattelse. Det er ingen hemmelighed, at der har været rift om kulturministerposten i de senere år. Hver gang der er sket et skifte, er processen for det forøgede statstilskud

blevet forsinket. Samtidig er der sat gang i en overordnet debat om fordelingen af statens tilskud til de statsanerkendte museer. Derfor valgte kulturministeren i 2015 at tildele ROMU et engangsbeløb på to millioner kroner til opstarten af Ragnarock. Jeg har derfor i 2016 været i løbende kontakt med ministerium, minister, styrelse og en række kulturpolitiske ordførere for at finde den rigtige permanente løsning for det forøgede driftstilskud til ROMU. I den proces skete der igen et ministerskifte, som forsinker, men på ingen måde afbryder processen. Vi har på museet en klar forventning om, at tilskudsspørgsmålet løses. Om det sker nu eller om et par måneder spiller ingen rolle. ROMUs samlede budget ligger på 30-35 millioner kroner for 2017. Det er mit ansvar, sammen

med museets medarbejdere, at udarbejde et balanceret budget til vedtagelse i bestyrelsen og revidere det, hvis det er nødvendigt. Hvis det uventede skulle ske, og ROMU ikke i løbet af 2017 får forøget sit driftstilskud, så skal vi gentænke den samlede museumskoncerns aktiviteter. Det vil blandt andet betyde, at nogle af vores opgaveløsninger må udskydes til senere. De opgaver vi udskyder, vil i første omgang være dem, der mindst muligt påvirker ROMU’s muligheder for at tilvejebringe den egenindtægt, vi hvert år skal skaffe. Men det er helt klart, at staten under alle omstændigheder meget snart må finde de ca. to millioner kroner, vi har berettiget forventning om i øget statstilskud til ROMU. Det er historien bag historien. Som i mange andre til-

Museumsdirektør Frank Birkebæk vil gerne præcisere.

fælde er de faktiske forhold ikke nødvendigvis særligt spektakulære. Til gengæld udmærker de sig ved at beskrive virkeligheden. Ragnarock trives i bedste

velgående og prognoserne for 2017 er løfterige. Det kan man i øvrigt få bekræftet ved et besøg på stedet. Frank Birkebæk

STARTER ONSDAG D. 4/1 KL. 9.00 Du kan også handle på loberen.dk/udsalg

UDSALG KR.

Asics

GEL-CUMULUS 18 Herre + dame

750,-

Normalpris kr. 1200,-

UDSALG KR.

New Balance

1080 Herre + dame

UDSALG KR.

Saucony

GUIDE 9 Herre + dame

900,-

Normalpris kr. 1400,-

Asics

GT-2000 4 Herre + dame

Se mange flere stærke tilbud i butikken UDSALG KR.

Craft

500,-

800,-

BRILLIANT 2.0 LIGHT JACKET/TOP Herre + dame

Normalpris kr. 800,-/700,-

UDSALG KR.

Craft

UDSALG KR.

Normalpris kr. 1500,-

800,-

Normalpris kr. 1200,-

ACTIVE COMFORT RN SHIRT Herre + dame

200,-

Normalpris kr. 300,-

Craft

COVER THERMAL TIGHTS Herre + dame

UDSALG KR.

400,-

Normalpris kr. 650,-

Specialbutik for løbere LØBEREN ROSKILDE

RINGSTEDEGADE 15

4000 ROSKILDE

TLF. 46 35 41 48

ROSKILDE@LOBEREN.DK


3. JANUAR 2017 l 11 l

BLIV KLAR TIL

SKITUREN

W-Max X7

FÅ KLARGJORT DINE SKI

En super piste ski til den øvede løber med fantastisk kantgreb og stabilitet. Før 3800,-

TILBUD

Pro service Normalpris 250,-

2.700,-

SPAR

NU

150,-

Ved indlevering senest 7/1-16

SPAR

1.100,-

900,-

Etirel jakke og buks Før 1.900,-

SPAR

1.700,-

NU

99995 SPAR

X-Drive X8.0

200,-

Lækker all mountain ski til løberen der elsker at give den gas! Alsidig ski til den øvede løber. Før 5200,-

TILBUD

Tecnopro Brave OTG Udsalg på gamle modeller

3.500,-

NU

34995

Oakley Elevate

Salomon X Pro X90

Før 1.400,-

Før 3.000,-

TILBUD

Velegnet til brillebærer. Før 549,95

2.500,-

NU

94995

Salomon Quest Access X70 Før 2.200,-

SPAR

TILBUD

500,-

1.800,SPAR

400,-

HOLMBOM

Whistler skipulli

Dame og herre. Før 399,95 NU

SPAR

299

95

100,-

SKOMAGERGADE 32 · ROSKILDE · TLF. 46 30 06 00

Åbent: mandag-fredag kl. 10.00-18.00 · Alle lørdag kl. 10.00-15.00 · Åbent første søndag i måneden kl. 11.00-15.00 · Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer


l 12 l 3. JANUAR 2017

Dansk Røde Kors støtter et pestforebyggelsesprogram, der går ud på at holde husene fri for rotter.

Torben Due var en af 12 udsendte Røde Kors-frivillige, der fik chancen for at se Røde Kors-projektet ’Et værdigt børneliv’ på nært hold.

Røde Kors rykker! ”Det har virkelig rykket noget at se så meget elendighed”, siger Torben Due efter én uges rundrejse med Røde Kors i Madagaskar - et af verdens fattigste lande. Af Ane Panfil

Dansk Røde Kors har enkelte gange inden for de senere år arrangeret studierejser for frivillige indenfor alle grene af Røde Kors, samarittertjeneste, genbrugsbutikker, asylarbejde, besøgstjeneste osv. Formålet med rejserne er, at deltagerne kan komme hjem med spændende oplevelser i bagagen, så de kan fortælle positive historier om Røde Kors’ arbejde. I år gik turen til Madagaskar i starten af december, og pensioneret lærer Torben Due fra Himmelev var en af de 12 heldige, der fik chancen for at komme med.

Roskilde Flygtningevenner Torben Due har tidligere løst opgaver i Røde Kors: ”Jeg har i Roskilde Flygtningevenner været frivillig på

asylcenteret på Sct. Hans. Jeg startede med at hjælpe til med at sortere de mange sække med brugt tøj, som blev brugt i genbrugsbutikken derude. Desuden var jeg derude cirka én gang om ugen, enten for at hjælpe i sprogcaféen, hvor beboerne kunne få hjælp til deres opgaver fra sprogskolen og lære mere dansk eller bare hygge lidt. Eller også i caféen, hvor der var kaffe, te, kage og med jævne mellemrum underholdning af den ene eller anden slags”, fortæller Torben Due. Men derfra og til at rejse til ét af verden fattigste lande? Hvad får dog folk til det?

længere i Røde Kors, havde fortjent at deltage. En opfordring fra hans kone lød dog: ”Du skal da prøve at søge! Du kan tale fransk – og det er en fantastisk chance!” Og Torben Due oplevede det som at få en appelsin i sin turban at blive udvalgt blandt de 66 ansøgere.”

Ukendt land ”Jeg vidste næsten ingenting om Madagaskar før denne tur. Det er ét af verdens fattigste lande, og det er ét af de lande, hvor der er flest både fejlernærede og underernærede. Omkring en femtedel af børnene under fem år er bagud i deres fysiske udvikling. Der er en lille, rig overklasse, en lille middelklasse og en kæmpestor, fattig underklasse. I hovedstaden Antananarivo så vi kvarterer med pæne huse, og selvfølgelig så vi

også mange pænt klædte mennesker, men langt, langt det meste - både dér og i de byer, vi ellers så, var præget af usle, små huse, mennesker med snavset og slidt tøj, og der var skidt og affald overalt. Tiggende kvinder og børn, gadesælgere, der forsøgte at sælge deres postkort, små spilleinstrumenter, magneter osv.”, fortæller Torben Due. Og han fortsætter: ”Vi blev bedt om aldrig at gå alene rundt, og på markedspladser, og hvor der var mange mennesker, gik vi i en meget tæt og samlet gruppe. Fordi fattigdommen er SÅ stor, er fristelsen til skaffe sig midler til mad og overlevelse på ulovlig vis selvfølgelig også større. En af deltagerne fik stjålet sin telefon ud af vinduet i bilen et sted, hvor vi holdt i kø. En anden mistede nogle euro-

Appelsin i turbanen Torben Due fortæller, at da han så invitationen fra Røde Kors, syntes han, det lød spændende, men at andre, der havde været aktive

Fakta: • Landet rammes jævnligt af naturkatastrofer: tørke, oversvømmelser, græshoppesværme, orkaner. • Landet er tidligere fransk koloni, men blev selvstændigt i 1960. • Et statskup i 2009 udløste en krise, der fik investorer og Verdensbanken til at holde sig fra landet. Efter et valg i slutningen af 2013 blev den nuværende regering dannet, og selv om den betragtes som svag, er der langsomt begyndt at komme penge til landet igen.

Håndvask, fx efter toiletbesøg, er ikke rutine, og når der ikke er rindende vand i vandhaner, må andre løsninger findes.

sedler i sikkerhedskontrollen i lufthavnen på hjemturen.” Korruptionen er et kendt fænomen i det fattige land: ”Alle taler om, hvor slemt det er - inden for politi, retsvæsen, forvaltninger overalt! Fx er der hyppige politikontrolsteder på landevejene, og når en bil bliver stoppet, hjælper det gevaldigt med en pengeseddel sammen med kørekortet,” beretter Torben Due.

’Mendrika - Et værdigt børneliv’ Dansk Røde Kors støtter det projekt, der bliver kaldt Mendrika, som Røde Kors-delegationen skulle ned og se nærmere på. Mendrika betyder noget i retning af værdighed, og i Danmark er overskriften ’Et værdigt børneliv’. En koordinator ansat af Dansk Røde Kors hjælper det lokale Røde Kors med projektet, der foreløbig løber over en treårig periode frem til midt i 2018. Børnene er de mest udsatte, når familierne har det rigtig svært. Man regner med, at cirka 2000 familier kan blive hjulpet. Indsatsen har tre hovedområder: uddannelse, økonomi og hygiejne. Med hensyn til uddannelse prøver man at opmuntre familierne til at sende deres børn i skole, selv om det kan være fristende at lade dem hjælpe hjemme. Familiens økonomi støttes ved at købe enkle redskaber eller udstyr til at komme i gang med et eller andet, der kan sælges, fx kager eller bananchips. Et

stort problem er hygiejne: ”Den almindelige hygiejnestandard er elendig, fx er håndvask efter toiletbesøg en by i Rusland for mange mennesker”, siger Torben Due.

En dag i slummen ”Det, der uden al tvivl gjorde størst indtryk på os alle sammen, var en dag i et af Antananarivos slumkvarterer, hvor titusinder af mennesker lever under forhold, som jeg godt nok havde læst om, men jeg havde alligevel ingen idé om, hvordan det ville føles at være sådan et sted,” fortæller Torben Due. I slummen besøgte delegationen fru Lowa. Hun bor på ca. 9 kvm med sin mand og to børn på otte og 13. Fru Lowa står op klokken tre om natten og går i seng klokken ti om aftenen. Hun må gå flere timer hver dag for at hente bananer eller bringe de færdige chips til steder, hvor de kan sælges. Der er ikke noget rindende vand i nærheden, så det henter familien ved en vandhane et godt stykke væk og må så bære de store vanddunke på hovedet. Torben Due siger: ”Hendes største ønske er at komme til at bo i andet hus, så oversvømmelserne ikke forhindrer hende i at komme frem og tilbage med sine bananer, og hun håber, at Røde Kors kan hjælpe hende med noget bedre udstyr til sin lille produktion af bananchips.”

Orme i maven Også en Primary School i


3. JANUAR 2017 l 13 l

En vigtig indsats i’Et værdigt børneliv’ er at motivere de fattige familier til at sende børnene i skole.

slumområdet fik besøg af delegationen fra Danmark. ”Der var lidt over 1000 elever fordelt på et formiddags- og et eftermiddagshold og 40-60 elever i hver klasse. På trods af børnenes levevilkår virkede de glade og lattermilde, og der var en god og rar atmosfære. Lokale frivillige fra Røde Kors, der også ofte selv bor i slummen, kommer med jævne mellemrum og underviser i hygiejne - bl.a. ved at fortælle historier om små orme, der bor i maven, og som elsker at komme ud af maven og ind i munden igen, så de kan vokse sig store. Ingen har rindende vand, og derfor øvede man håndvask ved hjælp af

brugte plasticvandflasker ophængt i snore”, fortæller Torben Due.

Pest kan forebygges Dansk Røde Kors støtter også et pestforebyggelsesprogram, som blev sørgeligt aktuelt, mens Torben Due var var i området. I nærheden af hovedstaden havde to personer fået konstateret pest, og i et øde område langt sydpå var 31 døde, formentlig af pest. Pesten spredes især af rotter og deres lopper, og derfor går indsatsen her på at holde huse og områderne omkring dem fri for affald, sørge for rottefælder og viden om at håndtere de døde rotter forsvarligt.

”En bonde, som vi talte med, konstaterede stille, at efter at Røde Kors var kommet med informationer og havde hjulpet, var han ikke længere bange for pest. Hans hus og gårdsplads var også fint fri for affald og andet, der kunne være interessant for rotter,” siger Torben Due.

Hvorfor frivillige på rejse? Man kan måske undre sig over, at Røde Kors bruger penge på at sende en gruppe på tolv frivillige plus en ansat så langt væk? Dette spørgsmål besvarer Torben Due således: ”Jeg er helt sikker på, at

man har lavet nogle kalkulationer på, at det er en investering, der tjener sig ind ved at deltagerne kommer hjem og fortæller om deres oplevelser og indtryk. Det skulle gerne få folk til at erkende behovet for hjælp og støtte og give lyst - eller endnu mere lyst - til at bakke op om Røde Kors. For mit eget vedkommende kan jeg mærke, at det har betydet noget for min glæde ved at støtte de ting, min kone og jeg plejer at give bidrag til, fordi jeg nu kan forestille mig, at pengene går til de gode og aktive frivillige, der prøver at hjælpe i hovedstadens slum, eller til dem, der tager rundt i landsbyerne for at forbedre hygiejnen og forebygge pest. Jeg ved jo godt, at kun en lille del af pengene går til det, men de går så til lignende projekter et andet sted i verden”. Og han fortsætter: ”Turen og aktiviteterne omkring den har også givet mig et lille indblik i Røde Kors’ organisation. Nogle er bange for, at for mange støttekroner går til administration, høje lønninger, luksusrejser og den slags, men i Dansk Røde Kors går kun seks ud af 100 støttekroner til administration, og en velfungerende organisation er en forudsætning for at hjælpen kan gøre

størst mulig nytte”, siger Torben Due.

Bevar proportionerne ”Det har virkelig rykket noget at se så meget elendighed”, siger Torben Due efter én uges rundrejse i Madagaskar, og han fortsætter: ”Jeg synes, at det var fantastisk spændende at se et land, der var så utroligt anderledes end vores eget og at få sat tingene lidt i perspektiv. Der er selvfølgelig ting her i Danmark, som vi kan være utilfredse med, og det synes jeg da, at man skal prøve at gøre noget ved, men langt de fleste af os lever en tilværelse, der er tryg og præget af, at vi har nok eller endda rigeligt til at

klare dagen og vejen. Dét er vigtigt at være bevidst om, så man bevarer proportionerne.” Torben Due har med egne ord oplevet, at alle de frivillige i Røde Kors verden over gør en kæmpe forskel for mange mennesker.

Ny dagsorden Nu er tiden så inde til at delagtiggøre andre i de mange oplevelser Torben Due har med hjem i bagagen. Derfor stiller han sig gerne til rådighed for skoler og foreninger, der er interesserede i at høre nærmere om rejsen og Røde Kors’ arbejde. Torben Due kan kontaktes på torben@himmelev.net.

Fakta: • Madagaskar er 14 gange så stort som Danmark • Der bor omkring 24 millioner mennesker, hvoraf halvdelen er under 18 år • 9 ud af 10 lever under fattigdomsgrænsen på 1,25 dollar om dagen • Hvert andet barn under 5 år er underernæret • 1,5 millioner børn mellem 5 og 11 år går ikke i skole. • Hvert tredje barn mellem 5 og 14 år arbejder. • Børne- og ungdomsprostitution er et stort - og stigende - problem. • Sundhedstilstanden er generelt meget dårlig, bl.a. pga. almindelig dårlig hygiejnepraksis, • Kun ca. halvdelen af befolkningen har adgang til rent drikkevand. • Op imod halvdelen af befolkningen besørger stadig i det fri

SALE bang-olufsen.com

Spar DKK 8.575,- på dit komplette musiksystem. BeoSound Moment er et intelligent, trådløst musiksystem, som integrerer al din musik og streamingtjenester i én enhed. En let berøring på touch-skærmen, eller den berøringsfølsomme front af egetræ, og du har adgang til al musik i verden. Det integrerede Moodwheel hjælper dig til at sætte den rette stemning efter dit humør. Sættes BeoSound Moment sammen med de stilfulde, trådløse BeoLab 17, har du et musik set-up, der enkelt giver dig en kraftfuld lydoplevelse.

S PA R 8 . 5 7 5 , PÅ DIT KOMPLETTE MUSIKSYSTEM. Samlet pris, et stk. BeoSound Moment + to stk. BeoLab 17

NU: 29.995 DKK* Før: 38.570 DKK Kom ind i butikken og oplev det sammen med alle vores andre gode SALE tilbud.

LIKE NO ONE ELSE BLÅGÅRD RADIO - STØDEN 14 - 4000 ROSKILDE TLF. 46 35 08 83 - E-MAIL: BUTIK@BLAAGAARD-RADIO.DK *Samlet pris gælder et stk. BeoSound Moment og et sæt af to stk. BeoLab 17, inkl. frontstof og endestykker i valgfri farver, ekskl. stande. Vær opmærksom på, at nogle streaming-tjenester kræver abonnement. Tilbuddet er gældende til og med den 31. januar 2016, eller så længe lager haves. Kun i deltagende butikker.


l 14 l 3. JANUAR 2017

g for en gratis og uforpligtende salgsvurdering - måske er din bolig mere værd end du tror?

home.dk

Klummen er et fast indslag i Paperboy, hvor vi har givet pennen fri til en gruppe mennesker, der har det til fælles, at de alle på den ene eller den anden måde er rodfæstet i Roskilde. Det er avisens faste holdeplads for markante meninger og gode personhistorier, alle med udgangspunkt i ugens skribent, men først og fremmest med Roskilde i centrum.

Café Florentz i Algade danner ramme om den gratis astmaskole mandag den 16. januar.

Gratis astmaskole

Af Emma Skovgaard Jørgensen

Nytårsklumme 2016 har været et begivenhedsrigt år. Danmark har fået ny regering, stjerner er blevet revet fra os på stribe, Trump blev president-elect, Prinsgemalen gik på pension og Danmark ”sejrede” ved OL med hele 15 medaljer. For de fleste har terror nok sat et markant aftryk på året, som er gået. Islamister har forsøgt at skabe frygt og ændre vores dagligdag med utallige terrorangreb, og særligt terrorangrebene i Paris, Nice, Bruxelles og Berlin står stærkt i min hukommelse. Man kunne jo have været der selv – og jeg var faktisk selv ved julemarkedet i Berlin knap en måned tidligere. Det er netop dét, som gør disse terrorangreb lidt værre end andre terrorangreb for os danskere: de sker i vores baghave og ikke på den anden side af Atlanten. Med accept af at mine man-

Der er ca. 300.000 astmatikere i Danmark. Hvis du savner viden og rådgivning om din astma, så er ge flyrejser til og fra Belgien, kommer af naturlige årsager til nok skulle blive bedre, selvom der hjælp at hente mandag hvor jeg er på udveksling, nu at præge mit 2017, ligesom næ- det hele til tider virkede håbden 16. januar, hvor Astbliver akkompagneret af dob- ste år for mig kommer til at stå løst. Det håber jeg at vi, samma-Allergi Danmark afholbelt securitycheck, politi og i bachelorskrivningens tegn, når men med en god portion optider astmaskole for voksne patruljerende militær, lever jeg jeg skal forsøge at erhverve mig misme, tager med os videre til i Roskilde. Astma-Allergi videre som før. Som den franske min universitetsgrad. Det bliver 2017. Danmarks rådgivning opleambassadør i Danmark sag- spændende – og året kommer Når du læser dette er årsskifver dagligt, at voksne med de efter terrorangrebet i Paris, med garanti til at byde på ud- tet passeret og overstået, men astma efterspørger mere vi”Frihed er retten til at iklæde fordringer, der føles mere som kalenderen siger stadig 2016, allerede i dag for en gratis og uforpligtende salgsvurdering - måske er din bolig mere du tror? denværd omend sygdommen, hvorsig en kort nederdel ogRing drikke bjergbestigninger end en gåtur mens jeg skriver dette. Derfor for patientforeningen igen i vil jeg gerne benytte lejligheden et glas vin. Frihed er retten til på Himmelbjerget. år afholder astmaskoler for at grine.” Det vil jeg leve efter 2016 har i min optik været til at takke for muligheden for at voksne over hele landet. – også i 2017. Vi har ret til at et år fyldt med håb i håbløshe- filosofere, moralisere, udlevere ”Mange astmatikere føler, hygge os, vi har ret til at grine, den. Hver gang verden gik imod mig selv og hvad jeg ellers kan at deres astma forhindrer vi har ret til at leve, som vi vil. vores samfund og vores levevis, beskyldes for at have gjort i dendem i at gøre bestemte ting Det havde vi i 2016, og det har stod vi sammen og udgyde- ne klumme i årets løb – og en og leve deres liv, som de vi stadig i 2017. de håb for fremtiden fremfor endnu større TAK fordi I læser

2016 har budt på spændende nye udfordringer for mig personligt; Jeg blev klummeskribent her hos Paperboy, i september flyttede jeg til Gent i Belgien i forbindelse med min uddannelse, og i september annoncerede jeg mit kandidatur til Roskilde Byråd. Sidstnævnte udfordring

at give efter for håbløsheden. At vi ukueligt holdt fast i, at alting

mine skriblerier. Tak for 2016 – vi ses i 2017.

Emma Jørgensen

er 20 år gammel og studerer til dagligt virksomhedsstudier og kommunikation på Roskilde Universitet. Hun er tilflytter fra Ringkøbing, og har boet i Roskilde siden sommeren 2014. Siden da er hun blevet engageret i Konservativ Ungdom i Roskilde, hvor hun er bestyrelsesmedlem.

ønsker. Hvis man har det sådan, er det en god idé at søge råd og vejledning, så man sikrer sig, at ens astma er velbehandlet”, forklarer rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark Betina Hjorth. Det er speciallæge i lungemedicin, professor Vibeke Backer, som vil stå for undervisningen. Hun vil home.dk blandt andet komme ind på astmasymptomer, behandling af astma samt forebyggelse af astmaanfald. Samtidig står Astma-Allergi Danmarks rådgivning klar til at svare på spørgsmål og give vejledning om astma.

Fakta Mandag den 16. januar kl. 18 til 21 er det muligt at deltage i den populære astmaskole i Roskilde, som afholdes på Café Florentz i Algade 13 i Roskilde. Det er gratis at deltage, men husk at tilmelde dig ved at skrive til che@astma-allergi.dk.

ÅBENT HUS 22/5

NYTÅ R

Godt NATår

10.15 - 10.45

Mangler du nye lækre bløde dyner og puder - så kom godt ind i det nye år. Hos Seng og Bolig får du god kvalitet og de bedste priser, hver gang du handler! I denne mørke, kolde vinter fortjener du glæden ved en varm dyne, friske, bløde puder – og en ordentlig madras, der er god ved din ryg …

Tune

Åbent hus

den 8/1 ÅBENTSøndag kl. HUS 12.00-12.30 Charmerende landsby22/5 idyl tæt på Hedeland

Tune Bygade 34B

Når du handler hos Seng og Bolig i Gullandsstræde 5, så vil vi gøre en forskel, du kan mærke. Vi rådgiver dig, så du vælger den rigtige dyne, pude eller madras. Du får hjælp til en bedre søvn, der styrker din sundhed og dermed din livskvalitet.

Hyggelig 1 ½ plans villa med fuld10.15 - 10.45 kælder, beliggende i den gamle bydel udbydes til salg. Villaen indeholder i stueplan dejlig lys vinkelstue med åbent køkken, værelse, badeværelse og bryggers. Fra stuen er der adgang til dejlig lukket have, hvor der er tænkt på det hele. 1. salen rummer 2 gode værelser samt kontor/stue. I kælderen stort aktivitetsrum/gildesal samt 3 gode rum. Boligen ligger tæt på kirke, gadekær og indkøbsmuligheder, herunder bager, slagter og apotek. Byen er e 34BGØR NOGET VED DET: også rig på skoler og børnein136 84 3 332 1984 Energi stitutioner, samt gode bus(Vist pålandsbyidyl TV) VILLA armerende forbindelser til både Roskilde 2.795.000 Kontantpris 2.895.000 Ringsted Dun dundyne Tune Tunes smuk keste bolig er enMoskus delig kommet til transport samt det na turskønne Hedeland. Kun få km fra boligen fin2.847 Ejerudgifter pr. md. 2.902 og Karlslunde/Greve. Torv Roskil de. 1960.Boligen er beliggende på den des en af DanmarksTune mest vel holdte 34B golfbaner. Gå ikke glip af denne Før KUN 980.Bygade 140.000 Udbetaling 145.000 Det naturskønne Hedeland, K g C f d C der de, som er en del af den gamle bydel. Her finder fantastiske bolig, med charme og sjæl, som er gennemrenoveret fra 136 84 3 332 1984 Energi Brutto/netto ligger under 1 km fra villaen, VILLA Hyggelig landsbyidyl e og velhold te kirke og liergonomiske geledes få hundrede udstråog ler.charmerende Boligen står og venter på en ny fami12.845/10.807 ekskl. ejerudgifter 13.731/11.336 Dunlopillo, puder AZ i den stil som huset Kontantpris 2.895.000 sker være det endejer? lig – Tunes smukkeste bolig er endelig kommet til transport samt det naturskønne Hedeland. Kun få 173E00047 km fra boligen fin- Tlf: 38413500 er et helt ligheder, skole, børneinstitutioner, offentligt lie at kræse om, skalNudet Sag: kapitel for sig. Ejerudgifter pr. md. 2.902 salg hos Home RO’s Torv Roskilde. Boligen er beliggende på den des en af Danmarks mest velholdte golfbaner. Gå ikke glip af denne Før optil 799.- 5 slags KUN 580.Udbetaling 145.000

E e

KgCfdC

GETAMA, klassisk håndlavet madras SOLRØD GREVE/KARLSLUNDE v/ Anne Crone & Rasmus Mørch FørCrone 4.900.KUN 3.900.v/ Anne & Rasmus Mørch

attraktive Tune Bygade, som er en del af den gamle bydel. Her finder man bl.a. den smukke og velholdte kirke og ligeledes få hundrede meter fra indkøbsmuligheder, skole, børneinstitutioner, offentligt

TAASTRUP/HEDEHUSENE

v/ Anne Crone A/S ROSKILDEEjendomsmæglere – RO’S TORV SOLRØD Ejendomsmæglere & valuar, MDE & valuar, MDE Ejendomsmæglere & valuar, MDE v/ Anne Crone A/S v/ Anne Crone & Rasmus Mørch Hundige Strandvej 216, 2670 Greve Taastrup Hovedgade 105, 2630 &Taastrup Solrød Center 48, 2680 Solrød Strand Ejendomsmæglere & valuar, MDE Ejendomsmæglere valuar, MDE All-round, 3-lagspuder assorterede RO’s Torv 1, st.taastrup@home.dk 233, 4000 Roskilde Solrød Center 48, 2680 Solrød Strand greve@home.dk solroed@home.dk roskilderostorv@home.dk solroed@home.dk facebook.com/homegreve facebook.com/homeROsTorv facebook.com/hometaastrup facebook.com/homesolroed Før 299.-/389.KUN facebook.com/homesolroed Tlf. 56143800 Tlf. 38413500Tlf. 43996260 Tlf. 56143800 Tlf. 43909200

175.-

fantastiske bolig, med charme og sjæl, som er gennemrenoveret fra AZ i den stil som huset udstråler. Boligen står og venter på en ny famiROSKILDE – RO’S TORV lie at kræse om, skal det være jer?

GLOSTRUP/ALBERTSLUND

v/ Anne Crone A/S

v/ Anne Crone A/S Ejendomsmæglere & valuar, MDE GREVE/KARLSLUNDE TAASTRUP/HEDEHUSENE GLOSTRUP/ALBERTSLUND Ejendomsmæglere & valuar, MDE v/ Anne Crone & Rasmus Mørch v/ Anne Crone A/S v/ Anne Crone A/S Roskilde RO’s Torv 1, st. 233, 4000 Hovedvejen 126, &2600 Ejendomsmæglere valuar, Glostrup MDE Ejendomsmæglere & valuar, MDE Ejendomsmæglere & valuar, MDE roskilderostorv@home.dk Hundige Strandvej 216, 2670 Greve Taastrup Hovedgade 105, 2630 Taastrup Hovedvejen 126, 2600 Glostrup glostrup@home.dk greve@home.dk taastrup@home.dk glostrup@home.dk facebook.com/homeROsTorv facebook.com/homeGlostrup facebook.com/homegreve facebook.com/hometaastrup facebook.com/homeGlostrup Tlf. 38413500 Tlf. 43909200 Tlf. 43996260 Tlf. 43434141 Tlf. 43434141

Brutto/netto ekskl. ejerudgifter Sag: 173E00047

13.731/11.336 Tlf: 38413500


3. JANUAR 2017 l 15 l

SPAR OP TIL 70%

LUKKESALG Starter fredag d. 6/1 2017 kl. 10 Theilgaardsvej 10, Køge

ALT SK AL VÆK ÅBNINGSTIDER: Tirsdag – fredag 10.00 – 17.00 Lørdag 10.00 – 15.00

Dania Ølkasse, Sort før 699 kr. nu 350 kr.

St. 2Thomas Sidebord 46,bænk Eg og bord Grenen sæt, stole med armlæn, før 2.195 kr. nu 8.995 800 kr.kr. før 22.380

Chop Up 60x27 før 995 kr. nu 250 kr.

Nomad, Eg 110 før 1.495 kr. nu 250 kr.

Vi flytter vores butik til Indiakaj 2, KBH | Begrænset telefonbetjening under lukkesalget | Tilbud gælder så længe lager haves


l 16 l 3. JANUAR 2017

Kæledyr savner gode hjem i Roskilde

Med på job – zoneterapeut

Dyrenes Beskyttelses Internat i Roskilde har omkring 300 dyr, der har brug for ansvarlige og kærlige mennesker. Senest blev 25 hunde fjernet fra deres ejer på grund af misrøgt. Internatet har også katte, marsvin og undulater. Kanal Roskilde har interviewet dyrepasser Mie Munck om arbejdet med dyrene, der ofte er blevet kasseret, inden de får en ny chance på internatet. Udsendelsen kan ses på Kanal Roskilde torsdag den 5. januar kl. 16-16:30 og kan desuden ses på www.youtube.com/kanalroskilde

Ofte er vores fødder pakket ind i strømper og sko og er måske en overset legemsdel. Men zoneterapeuten kan give os velvære og behandle sygdomme og smerter. Arbejdsmetoden er at bruge hænderne på vores fødder. Kanal Roskilde har været med en lokal zoneterapeut på job, og udsendelsen sendes på Kanal Roskilde torsdag den 5. januar kl. 14-14:30 og lørdag den 7. januar kl. 14-14:30.

Sådan bliver du professionel gamer i 2017

Hvis du læser med her, har du sikkert fået den nye PlayStation eller noget gaming-gear i julegave. Og lad mig lige slå fast: Jeg er 100 % med på din drøm om at blive professionel gamer. Du har en unik chance for at komme med i toppen af denne nye sportsgren, og hvis du virkelig vil denne super spændende fremtid, så læs med her, hvor jeg giver dig 10 gode råd og betragtninger til, hvordan du bliver bedre end de andre. Med disse råd forbereder du din krop og hjerne til ultimative vilkår undervejs mod at blive verdens bedst betalte gamer: 1. Historisk set er alle sportsgrene startet med en flok nørder, som har haft et stærkt fællesskab og et middelmådigt talent, og fordi de var først

på den nye dille, nåede de ret langt med ovenstående. Med andre ord: Dem, der er stjerner lige nu, bliver ikke fremtidens stjerne. Det bliver dem, som tager sporten seriøst. 2. For 20- 30 år siden havde alle golfspillere delle på maven, røg lidt cigar og var ikke i særlig god form. Efter at Tiger Woods kom ind i gamet, står de fleste golfspiller i dag snor lige, med super kondition og store guns. 3. Træn dine matematiske og logiske skills. Lige meget hvilket spil du skal spille og vinde kæmpe pengepræmier i, så er de udviklet af et matematisk geni, som mestrer ikke bare det skolebogen giver dig af basal viden, men meget mere og komplekse elementer i mate-

matikken. Jo mere du ved om udviklerens hjerne, jo bedre kan du gennemskue spillet. 4. Hvis du betragter E-sport som en rigtig sport, og du gerne vil have at dine forældre tager det mere alvorligt, når du taler om din fremtid, hvorfor er det så, at man ikke laver opvarmning, styrketræning og konditest i E-sport? 5. Alle professionelle gamere vil indenfor 10 år ligne Ronaldo på overkroppen. #jegserindifremtiden 6. Du vil gerne have nyt hardware og spil/software til din computer hele tiden, men du gider ikke opdatere kroppens hardware med det nyeste software? 7. Dine koreanske og kinesiske modstandere som træner spil døgnet rundt

har endnu ikke fanget vigtigheden af at være i god fysisk form. Hvem kommer først? 8. Viktor Axelsen, Pernille Blume, Christian Eriksen og Kristina “Mulle” tænker over om forholdet af pizza, energidrikke og slik betyder noget for deres præstation og koncentration. Hvad tænker du? 9. Bare 7-15 minutters løbetur hver anden dag giver mærkbare resultater på blodets evne til at transporterer ilt rundt til musklerne. 10. Du står på toppen af præmieskamlem, publikum er vilde og jubler, da du løfter 1 million dollar-checken over hovedet. Stort tillykke herfra, og fedt du fulgte rådene om at opdatere din hardware med god

styrketræning, lidt kondition - og husk at din hjerne bliver bedre af at vide mere end det spil, du spiller.

Keep gaming, keep in shape.

Om Niels Honoré

Niels Honoré, fysioterapeut og sundhedsdirektør, arbejder til daglig i Fysiocenter Roskilde, som har specialiseret sig i behandling og træning. Det kan være ryg/nakke/ skulder problemer og hjertesyge, cancerramte eller mennesker med livstilssygdomme. I hverdagen møder jeg mange forhindringer og argumenter for ikke at kunne træne og her gælder det om at være kreativ, nærværende og tænke ud af boksen for at sikre at alle mennesker, uanset størrelse, mangler eller udfordringer får den bedste mulighed for at kunne være fysisk aktiv.

NYT KØKKEN? I NYE FARVER ÅBENT HUS 7. - 8. JAN. KL. 10-15

Farver forvandler og giver personlighed Lige nu får du farven gratis* Gælder standard farver ved køb af elementer og bordplader over kr. 50.000. Kom ind i butikken og hør mere

TVIS KØKKENER ROSKILDE / HELLIGKORSVEJ 12 / 4000 ROSKILDE / TLF. 4637 0437

TVIS.COM


3. JANUAR 2017 l 17 l

BOLIGER SØGES! Ring 38 41 35 00 for en gratis og uforpligtende salgsvurdering - home Roskilde RO's Torv

Så er det forår hos home! Hos os er boligmarkedet i gang, og køberne står klar! Har du planer om at sælge bolig, kan du godt komme ud af dit vinterhi. Selvom det er vinter i Danmark, er boligmarkedet hos home nemlig allerede i forårshumør, og januar og februar er gode salgsmåneder. Hvis du vil sælge din bolig hurtigst muligt og til den rigtige pris, er det nu, du skal invitere home på besøg – inden alle de andre boligsælgere kommer ud af busken. Kontakt os så kan vi tale om, hvordan dit hjem sælges bedst, eller bestil en gratis salgsvurdering på home.dk

Haves:

Henriette & Michael er nye i Roskilde Ønsket max pris: 4.000.000 Kan overtage efter sælgers ønske

SOLGT

SOLGT

SOLGT

Roskilde

Roskilde

Roskilde

Skovmosevej 15

Linkøpingvej 235

Sandvejen 9B

KfndiJ 167

900

5

2015

400 Energi

KfndkC 146

893

5

2001

35

Energi

Ønskes:

KfndkF 175

1024

4

1973

30

Rækkehus i Trekroner Størrelse: min. 100 m2 og gerne 3 soveværelser Børnevenligt kvarter

Energi

Haves:

Søren & Ulla har solgt hus og skal være ude til foråret. Ønsket max pris: 3.000.000

SOLGT

SOLGT

SOLGT

Roskilde

Roskilde

Roskilde

Asylgade 24, st. mf.

Dommervænget 6D, 1. tv.

Københavnsvej 7, st. tv.

KndgmE 52

2

1960

4

0

Energi

KndmpD 86

4

1968

1

Ja

Energi

Ønskes:

KndCpE 50

2

1880

1

Ja

Stuelejlighed i Roskilde Centrum Størrelse: min. 80 m2 og min. 2 soveværelser

Energi

ROSKILDE RO’S TORV

GLOSTRUP - ALBERTSLUND

TAASTRUP / HEDEHUSENE

GREVE - KARLSLUNDE

SOLRØD

v/ Anne Crone A/S Ejendomsmægler, MDE RO’s Torv 1, st. 233, 4000 Roskilde roskilderostorv@home.dk facebook.com/homeroskilderostorv Tlf. 38 41 35 00

v/ Anne Crone A/S Ejendomsmægler, MDE Hovedvejen 126, 2600 Glostrup glostrup@home.dk facebook.com/homeglostrup Tlf. 43 43 41 41

v/ Anne Crone A/S Ejendomsmægler, MDE Taastrup Hovedgade 105, 2630 Taastrup taastrup@home.dk facebook.com/hometaastrup Tlf. 43 99 62 60

v/ Anne Crone og Rasmus Mørch Ejendomsmægler, MDE Hundige Strandvej 216, 2670 Greve greve@home.dk facebook.com/homegreve Tlf. 43 90 92 00

v/ Anne Crone & Rasmus Mørch Ejendomsmægler, MDE Solrød Center 48, 2680 Solrød Strand solroed@home.dk facebook.com/homesolroed Tlf. 56 14 38 00

home.dk

Ejendomsmæglerkæde for Danske Bank koncernen


l 18 l 3. JANUAR 2017

Kønsopdelt svømning i Roskilde i mere end 120 år Af Per Steenholdt

I år har der været stor debat om kønsopdeling af Gellerupbadet i Aarhus. Denne opdeling er da også med et overvældende flertal i

byrådet blevet forbudt. Det var ifølge argumenter fra de lokale politikere udansk og imod de værdier, som vores demokrati bygger på, og det var helt forfejlet at lade kvinder svømme i et lukket rum. Den debat vil jeg naturligvis ikke blande mig i. Jeg vil bare beskrive den kønsopdelte badning og svømning, der foregik i Roskilde fra 1833 og frem til 1955. At det ifølge politikere i Aarhus strider mod de demokratiske værdier forhindrede dog ikke, at

Fugleskydningsskive 1834 fra Roskilde og Omegns Fugleskydningsselskab. Helt til højre anes ”Søbadeanstalten”. Foto: Bennie Hansen

man året efter i 1834 begyndte at afholde stænderforsamling i Roskilde, og et demokrati voksede frem.

Søbadeanstalten åbner At Søbadeanstalten åbner i 1833 fremgår indirekte af en annonce i Roskilde Avis fra 1834, hvor vognmanden Peter Jensen gør opmærksom på, at årets priser er de samme som året før. Sveistrups skydeskive fra 1834 viser ikke kun, at der fra dette år kan anløbe lidt større skibe til Roskilde. Det viser også et hjørne af badeanstalten helt til højre. Det ældste billede viser bare noget af den. Hans Rønø har i ”Fra gamle dage i Roskilde” fra 1965 beskrevet den oprindelige inddeling af badeanstalten. Badeanstalten var ikke kun indrettet i afdelinger. Der var for at undgå ”collision” mellem kønnene forskellige badedage for mænd og kvinder. Kvinder var i den første tid ikke kun afskåret fra mændene, de var også afskåret fra hinanden. Damerne badede enkeltvis i små lukkede rum, hvor

Flensborgs postkort udgivet 1918 ’Søbadeanstalten’ i Kællingehaven. Herreafdelingen til venstre, og kvindernes afdeling til højre.

der kun var udsigt til himlen.

Alfred Jensen og storhedstiden I 1898 overtog Alfred Jensen Søbadeanstalten efter sin far. Det var blevet mondænt at bade. Der var stadig to afdelinger med hver sin bro. Man skulle jo ikke som kvinde møde en mand på broen. Sæt han begyndte at fantasere om, at man var på vej til at klæde sig af! I den periode kunne man også leje små joller og tage en rotur på fjorden. Der blev dog åbnet op for

Et brag af gode jubilæumstilbud

SPACE STAR

en blanding af kønnene, da Alfred Jensens oprettede et fælles ”sportsbassin”.

Forurening lukkede Søbadeanstalten Hans Rønø nævner, at forureningen i 1955 var blevet så slem, at Søbadeanstalten i Kællingehaven måtte lukke. Det er både rigtigt og forkert. Det er korrekt, at den lukkede, og fjorden til tider var meget forurenet. Byens kvindelige kredslæge Glud, der var kredslæge i Roskilde fra 1926 til 1947, havde tordnet mod det sundhedsskadelige fjord-

vand. Hun fik ikke lukket badeanstalten, men fik dog gennemført forbedringer af kloaker. Byens svømmeundervisning flyttede til Vigen længere væk fra kloakudløbet. Der var også to bassiner i en årrække, men dog ingen kønsopdeling. Tiden var var blevet en anden. Som vinterbader bader man i dag noget tættere på selve havnen, kønnene er blandet, og nogle bader helt uden tøj. Om det har nogen indflydelse på demokratiet, aner jeg ikke.

Mitsubishi fylder 100 år i 2017. Det fejrer vi med Space Star 1.2 Anniversary Edition inkl. udstyr til en værdi af kr. 35.000. Fra kun kr. 109.900 bliver du godt kørende med masser af udstyr, 5 døre, 5 pladser og en af branchens bedste garantier der dækker 5 år/ 100.000 km. Udover Anniversary Edition introducerer vi også Space Star 1.0 Inclassic til en pris, som gør den til ”Danmarks billigste minibil”. Space Star 1.0 Inclassic fra kun kr. 89.900 ANNIVERSARY EDITION UDSTYR: FARTPILOT. SÆDEVARME. 14” ALUFÆLGE. REGNSENSOR. ELRUDER, BAG. LÆDERRAT. LED-BAGLYGTER. MØRKTONEDE RUDER.

DU FÅR OGSÅ: AIRCONDITION. ELSIDESPEJLE M. VARME. FJERNBETJENT CENTRALLÅS. HILL START ASSIST.

Kom til Anniversary Days hos Mitsubishi den 7. og 8. januar

Inkl. udstyr værdi

SPACE STAR 1.2 ANNIVERSARY EDITION

Fra kr. 109.900

kr.

35.000

*

* Værdi af udstyr ift. 1.2 Inform. Priser ekskl. lev. kr. 3.880 og metallak. Bilen er vist med ekstraudstyr. Garanti 5 år/ 100.000 km. Forbrug v. bl. kørsel 24,4-25,0 km/l. CO 2 -udslip 92-96 g/km.

Mitsubishi Roskilde

Industrivej 32-36 • 4000 Roskilde • Tlf. 46 740 750 • www.mitsubishiroskilde.dk

www.mitsubishi.dk


3. JANUAR 2017 l 19 l

Fjordparken 1 - 4000 Roskilde Skøn villa i attraktive Himmelev. Entre med skabe, to lækre badeværelser hvoraf det ene er med kar og det andet med brus, 4 værelser, spisestue (er pt. indrettet til værelse), stor lys stue med udgang til have, flot åbent køkken med adgang til grovkøkken/bryggers. Haveanlægget er velplejet og til ejendommen hører carport. Byggeår : 1970 Boligareal bbr: 158 Antal værelser: 5

Grund: 815 kvm Brændeovn Energimærke : D

Ejerudgifter pr md. kr. 4.986 Sagnr. 1903208

Pris kr. 3.995.000

Ågerupvej 4 - 4000 Roskilde Villaen ligger i udkanten af Store Valby med 10-15 minutters kørsel til Roskilde centrum. Udsigten over markerne er storslået og en grund på over 1600 kvm. giver god plads til hele familien. Indeholder : entre, spisekøkken, gæstetoilet, stor lys stue. På 1. sal finder du stort soveværelse og et ekstra værelse samt bad/toilet. I kælderen findes flere rigtig gode disponible rum. Byggeår : 1939 Boligareal bbr: 111 kvm Kælder : 66 kvm.

Grund: 1.644 kvm Brændeovn Energimærke : E

Ejerudgifter pr md. kr. 3.690 Sagnr. 1903197

Pris kr. 2.050.000

Halmstykket 4 - 4000 Roskilde I får god plads i denne villa, der ligger ved skov og mark og kun 5 minutters kørsel til centrum af Roskilde. Indendørs finder I blandt andet fire værelser og en skøn stue i forbindelse med et lækkert køkken-alrum og naturligvis to lækre badeværelser. Ude kan I nyde en stor, lukket have og en skøn, delvist overdækket 50 m2 stor terrasse. Byggeår : 2003 Boligareal bbr: 161 Antal værelser: 5

Ejendomsmægler Torben Wennemoes Røglevangen 15 4000 Roskilde Tlf. 4635 5866 mail@wbolig.dk wbolig.dk

Grund: 887 kvm Brændeovn Energimærke : B

Gratis salgsvurdering alle ugens dage. 18 års erfaring med boligsalg.

Wennemoes Bolig

Ring 4635 5866

Ejerudgifter pr md. kr. 4.950 Sagnr. 1903206

Pris kr. 4.995.000


l 20 l 3. JANUAR 2017

KOM TIL NYTÅRSKUR

PEUGEOT 508 SW ALLURE 2,0 BLUEHDI 150 HK 5.D

PEUGEOT 5008 STYLE 1,6 BLUEHDI 120 HK 7PERS. 5.D

DIESEL

DIESEL

Årg. 03/2016, km. 3000, sortmetal, ABS • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • tågelygter • armlæn • tonede ruder • selestrammer • radio • ESP • 6 airbags • multifunktionsrat • læderrat • navigation • Husk - Vi kan tilbyde en attraktiv finansiering af Din nye bil. • Diesel partikelfilter • Service Ok • Start/stop-system • 19’’ Alufælge • Diode lygter • Glastag • Metallak • Højdejusterbart forsæde • Ikke ryger • Justerbart rat • 12V strømudtag • 2-zoners klimaanlæg • AUX-stik • Bluetooth • El-bagrude • El-foldbare sidespejle • El-parkeringsbremse • El-rudehejs bag • El-rudehejs for • El-spejle med varme • Fjernbetjent centrallås • Klimaanlæg • Køl i handskerum • Kørecomputer • Parkeringssensor • Regnsensor • Servostyring • Sidespejle med varme • Sædevarme • Udvendig temperaturmåler • USB/iPod-tilslutning

kr.

Ydelser over 84 mdr. Udbetaling kr. 83.170,- kr. 4.669,- (kreditomk. Kr. 61.552,- Årlig omk. 5,1%)

PEUGEOT 208 DESIRE 1,6 BLUEHDI 100 HK 5.D

409.900,-

Årg. 11/2015, km. 5000, gråmetal, centrallås • ABS • fartpilot • splitbagsæde • startspærre • airbag • tågelygter • tonede ruder • ESP • 6 airbags • multifunktionsrat • læderrat • 12V strømudtag • 2-zoners klimaanlæg • AUX-stik • Bluetooth • El-parkeringsbremse • El-rudehejs bag • El-rudehejs for • El-spejle med varme • Fjernbetjent centrallås • Køl i handskerum • Kørecomputer • Parkeringssensor • Regnsensor • Servostyring • USB tilslutning • Sædevarme • 16’’ Alufælge • Glastag • Metallak • Ikke ryger • Justerbart rat • Kopholder • Baksensor • Isofix • Service Ok • Husk - Vi kan tilbyde en attraktiv finansiering af Din nye bil.

PEUGEOT 308 SW STYLE 1,6 BLUEHDI 120 HK 5.D

DIESEL

kr.

Ydelser over 84 mdr. Udbetaling kr. 63.070,- kr. 3.577,- (kreditomk. Kr. 49.722,- Årlig omk. 5,4%)

309.900,-

PEUGEOT 308 SW GT-LINE 2,0 BLUEHDI 150 HK 5.D

DIESEL

DIESEL

Årg. 04/2016, km. 15000, rødmetal, ABS • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • tågelygter • tonede ruder • selestrammer • radio • ESP • 6 airbags • multifunktionsrat • læderrat • Husk - Vi kan tilbyde en attraktiv finansiering af Din nye bil. • Diesel partikelfilter • Service Ok • Start/stop-system • 12V strømudtag

Årg. 07/2015, km. 20000, hvid, ABS • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • tågelygter • tonede ruder • selestrammer • radio • ESP • 6 airbags • multifunktionsrat • læderrat • navigation • Husk - Vi kan tilbyde en attraktiv finansiering af Din nye bil. • Diesel partikelfilter • Service Ok • Start/stop-system • 16’’ Alufælge

Årg. 04/2016, km. 17000, sortmetal, ABS • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • tågelygter • armlæn • tonede ruder • selestrammer • radio • ESP • 6 airbags • multifunktionsrat • læderrat • navigation • Husk - Vi kan tilbyde en attraktiv finansiering af Din nye bil. • Diesel partikelfilter • Service Ok • 17’’ Alufælge

kr. Ydelser over 84 mdr. Udbetaling kr. 32.920,- kr. 1.949,- (kreditomk. Kr. 32.790,- Årlig omk. 6,8%)

kr. Ydelser over 84 mdr. Udbetaling kr. 49.000,- kr. 2.813,- (kreditomk. Kr. 41.512,- Årlig omk. 5,8%)

kr. Ydelser over 84 mdr. Udbetaling kr. 71.110,- kr. 4.014,- (kreditomk. Kr. 54.428,- Årlig omk. 5,3%)

154.900,-

PEUGEOT 2008 MOTION 1,6 E-HDI 92 HK 5.D

PEUGEOT 308 ACCESS 1,6 HDI 92 HK 5.D

DIESEL

Årg. 06/2014, km. 22000, sortmetal, centrallås • ABS • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • ESP • 6 airbags • AUX-stik • CD / radio • El-rudehejs for • El-spejle med varme

kr. Ydelser over 84 mdr. Udbetaling kr. 34.930,- kr. 2.053,- (kreditomk. Kr. 33.536,- Årlig omk. 6,6%)

Ydelser over 84 mdr. Udbetaling kr. 32.920,- kr. 1.934,- (kreditomk. Kr. 31.515,- Årlig omk. 6,5%)

PEUGEOT 308 STYLE 1,6 BLUEHDI 120 HK 5.D

kr.

DIESEL

kr.

PEUGEOT 308 ALLURE 1,6 THP 125 HK 5.D

kr.

DIESEL

kr.

BENZIN

kr.

BENZIN

DIESEL

kr. Ydelser over 84 mdr. Udbetaling kr. 32.920,- kr. 1.949,- (kreditomk. Kr. 32.790,- Årlig omk. 6,8%)

Ydelser over 84 mdr. Udbetaling kr. 40.960,- kr. 2.377,- (kreditomk. Kr. 36.799,- Årlig omk. 6,1%)

kr.

DIESEL

PEUGEOT 308 SW ALLURE 1,6 BLUEHDI 120 HK 5.D Årg. 04/2016, km. 17000, koksmetal, fartpilot • 6 airbags • multifunktionsrat • læderrat • navigation • 12V strømudtag • 2-zoners klimaanlæg • AUX-stik • Bak-kamera • Bluetooth

kr. Ydelser over 84 mdr. Udbetaling kr. 46.990,- kr. 2.704,- (kreditomk. Kr. 40.304,- Årlig omk. 5,9%)

Ydelser over 84 mdr. Udbetaling kr. 56.035,- kr. 3.196,- (kreditomk. Kr. 45.672,- Årlig omk. 5,6%)

kr.

DIESEL

kr.

264.900,-

PEUGEOT 3008 ACTIVE 1,6 VTI 120 HK 5.D

Årg. 10/2015, km. 14000, blåmetal, fartpilot • splitbagsæde • aircondition • armlæn • tonede ruder • radio • multifunktionsrat • læderrat • navigation • Service Ok • Start/stop-system

BENZIN

199.900,-

Årg. 01/2015, km. 28000, brunmetal, ABS • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • armlæn • tonede ruder • selestrammer • radio • ESP • 6 airbags • multifunktionsrat

PEUGEOT 308 SW GT 1,6 E-THP 205 HK 5.D

254.900

Ydelser over 84 mdr. Udbetaling kr. 52.015,- kr. 2.977,- (kreditomk. Kr. 43.261,- Årlig omk. 5,7%)

Årg. 10/2015, km. 26000, gråmetal, ABS • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • armlæn • tonede ruder • selestrammer • radio • ESP • 6 airbags • multifunktionsrat

229.900,-

Årg. 09/2015, km. 12000, sølvetal,centrallås • ABS • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • airbag • lædersæder • tågelygter • tonede ruder • selestrammer • radio • ESP

239.900,-

Årg. 12/2014, km. 27000, hvid, ABS • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • armlæn • tonede ruder • selestrammer • radio • ESP • 6 airbags • multifunktionsrat

PEUGEOT 308 SW ACTIVE 1,6 120 HK 5.D

219.900,-

Ydelser over 84 mdr. Udbetaling kr. 44.980,- kr. 2.595,- (kreditomk. Kr. 39.094,- Årlig omk. 6,0%)

PEUGEOT 308 ALLURE 1,6 BLUEHDI 120 HK 5.D

Årg. 01/2014, km. 20000, hvid, ABS • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • tågelygter • armlæn • tonede ruder • selestrammer • radio • ESP • 6 airbags

Ydelser over 84 mdr. Udbetaling kr. 49.000,- kr. 2.813,- (kreditomk. Kr. 41.512,- Årlig omk. 5,8%)

DIESEL

Årg. 06/2015, km. 32000, gråmetal, 2 zon klima, fjernb. C.lås, fartpilot, kørecomputer, infocenter, sædevarme, 16” alufælge, 4x el-ruder, isofix, bluetooth, håndfrit til mobil,

219.900,-

Ydelser over 84 mdr. Udbetaling kr. 44.980,- kr. 2.595,- (kreditomk. Kr. 39.094,- Årlig omk. 6,0%)

PEUGEOT 308 ACTIVE 1,6 BLUEHDI 120 HK 5.D

159.900,-

149.900,-

PEUGEOT 308 STYLE 1,6 BLUEHDI 120 HK 5.D

Årg. 08/2015, km. 24000, hvid, ABS • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • tågelygter • armlæn • tonede ruder • selestrammer • radio • ESP • 6 airbags

DIESEL

PEUGEOT 308 ACTIVE 1,6 HDI 92 HK 5.D

Årg. 11/2014, km. 50000, sort, 16” alufælge, airc., bluetooth, stofindtræk, servo, tonede ruder, ikke ryger, aftag. træk, diesel partikel filter, service ok, fjernb. c.lås, kørecomputer, navigation,

169.900,-

349.900,-

239.900,-

Årg. 09/2014, km. 37000, sølvmetal, ABS • fartpilot • splitbagsæde • aircondition • startspærre • anhængertræk • tågelygter • armlæn • tonede ruder • selestrammer • ESP • 6 airbags

369.900,-

Ydelser over 84 mdr. Udbetaling kr. 75.130,- kr. 4.233,- (kreditomk. Kr. 56.839,- Årlig omk. 5,2%)

kr.

BENZIN

199.900,-

Ydelser over 84 mdr. Udbetaling kr. 40.960,- kr. 2.377,- (kreditomk. Kr. 36.799,- Årlig omk. 6,1%)

Lev. omk. 3.880,-

VEJLEBO & WINTHER APS Telefon 88 88 67 67

Peugeot Roskilde - Maglegårdsvej 5 B - 4000 Roskilde www.peugeot.dk/roskilde Allan Larsen

Johnny Vejlebo

Åbningstider. Man-torsdag kl. 9-17.30, Fredag 9-17.00, lørdag og søndag 11-16

Følg os på Facebook og se konkurrencer og tilbud

Kasper DeWitt

Michael Wermuth


3. JANUAR 2017 l 21 l

peugeot.dk peugeot.dk

7.-8. OG 14.-15. JANUAR KL. 11-16 7.-8. OG 14.-15. JANUAR KL. 11-16

P E U G E OT 3 0 8 SW

DESIRE SKY DESIRE SKY P E U G E OT 3 0 8 SW

INKLUSIV DESIRE SKY-PAKKE VÆRDI 50.000 KR.* INKLUSIV • Panoramaglastag • Tågeforlygter DESIRE SKY-PAKKE •VÆRDI 50.000 KR.* • Bakkamera Mørktonede bagruder • Klimaanlæg • Panoramaglastag • Navigation** • Bakkamera • Sportspack • Klimaanlæg • 16” alufælge • Navigation** • Sportspack • 16” alufælge

• P-sensor, bag • Tågeforlygter • Regnsensor • Mørktonede bagruder • Aluminiumsrails • P-sensor, bag • Comfort pack*** • Regnsensor • Aluminiumsrails • Comfort pack***

PEUGEOT 308 SW DESIRE SKY 1.6 BlueHDi 120 hk

PEUGEOT 308 SW DESIRE SKY

269.990 269.990 • 31,3 km/l • 120 hk 1.6 BlueHDi 120 hk

kr.

kr.

• Halvårlig grøn ejerafgift 590 kr. • 31,3 km/l • 120 hk • Halvårlig grøn ejerafgift 590 kr.

A++ 31,3 km/l. CO2 85 g/km. Prisen er ekskl. lev. omk. 3.880 kr. og metallak. *Værdi af udstyr ift. Active. Den viste bil er en 308 SW Allure fra 299.990 kr. vist med ekstraudstyr. Prisen gælder så længe lager haves eller senest 28.02.2017. Der tages forbehold for pris- og afgiftsændringer samt trykfejl. **Navigation har ikke dansk tale. ***Midterarmlæn, bag samt skiklap A++ 31,3 km/l. CO2 85 g/km. Prisen er ekskl. lev. omk. 3.880 kr. og metallak. *Værdi af udstyr ift. Active. Den viste bil er en 308 SW Allure fra 299.990 kr. vist med ekstraudstyr. Prisen gælder så længe lager haves eller senest 28.02.2017. tages forbehold for pris- og afgiftsændringer trykfejl.du **Navigation har ikke dansk ***Midterarmlæn, bagdu samt skiklap Start åretDeri en Peugeot spækket med udstyr!samt Vælger SW-versionen aftale. Peugeot 308, får både design, køreegenskaber og højt udstyrsniveau. Med 308 SW

følger lige nu også ekstra luksus med for 50.000 kr. Uden merpris. Herunder blandt andet det store panoramaglastag, som giver et fantastisk lys. Prøv selv, og oplev, hvordan taget er med til iatenskabe den spækket helt særlige vil glemme.afVELKOMMEN NYTÅRSKUR HOS PEUGEOT! og højt udstyrsniveau. Med 308 SW følger lige Start året Peugeot medkøreoplevelse, udstyr! Vælgerdu dusent SW-versionen Peugeot 308, TIL får du både design, køreegenskaber nu også ekstra luksus med for 50.000 kr. Uden merpris. Herunder blandt andet det store panoramaglastag, som giver et fantastisk lys. Prøv selv, og oplev, hvordan taget er med til at skabe den helt særlige køreoplevelse, du sent vil glemme. VELKOMMEN TIL NYTÅRSKUR HOS PEUGEOT!

PEUGEOT 308 SW DESIRE SKY PEUGEOT 308 SW DESIRE SKY

VEJLEBO & WINTHER APS PEUGEOT ROskildE

Vejlebo & Winther ApS Maglegårdsvej 5 B • 4000 Roskilde PEUGEOT Telefon 88 88 67 67 ROskildE • www.peugeot.dk/roskilde Vejlebo & Winther ApS Allan Larsen Johnny Vejlebo Maglegårdsvej 5 B • 4000 Roskilde

Telefon 88 88 67 67

Peugeot Roskilde - Maglegårdsvej 5 B - 4000 Roskilde www.peugeot.dk/roskilde Åbningstider. Man-torsdag kl. 9-17.30, Fredag 9-17.00, lørdag og søndag 11-16

Følg os på Facebook og se konkurrencer og tilbud

Kasper DeWitt

Michael Wermuth


l 22 l 3. JANUAR 2017

Så er det strikkesæson Roskilde Bibliotekerne inviterer alle strikkere til en ny sæson med strikkecaféer på bibliotekerne i Gundsømagle og Jyllinge. Strikkecaféerne er populære hos både garvede og nye strikkere, og der er vejledning og inspiration at hente hos instruktøren eller de andre deltagere. Mød op med strikkepindene og et par nøgler garn. Få også overblik over sæsonens strikkecaféer på roskildebib.dk. Strikkecaféerne er gratis og uden tilmelding – bare mød op med dit strikketøj.

Birgits otium

Ole Ernsts lillesøster, SF’eren Birgit Pedersen, genopstiller ikke til byrådet. Men det betyder ikke, at den 70-årige pensionist skal til at sysle eller rejse jorden rundt. Af Tomas Skov

Hun er født året efter 2. Verdenskrigs afslutning, og rundede således de 70 år i sommer. Efter 45 år som lærer på specialskolen Lysholmskolen trak hun sig tilbage fra arbejdsmarkedet i august i år – og altså også nu fra sit mangeårige arbejde i lokalpolitik. ”Den beslutning tog jeg for et halvt år siden, og den har jeg det rigtigt godt med. Jeg vil altid interessere mig for politik, men jeg skal ikke være en del af officiel poli-

tik mere. Jeg har selv taget beslutningen og har fuldt styr på konsekvenserne af den”, siger Birgit Pedersen, som håber at et byråd uden hende fortsat vil have fokus på kulturen i Roskilde.

Kultur er alt ”Kulturen bliver hurtigt glemt i en valgkamp. Men jeg håber, at et nyt byråd vil se på kulturen med de øjne, at kultur er også både socialpolitik, idrætspolitik og miljøpolitik. Mange af vores ældre er kulturpensionister, og vi skal sørge for, at der

er noget udvikling, de også kan se sig selv i. Man kan ikke betragte kulturen isoleret – det er noget, der griber ind i vores liv på alle mulige planer”, siger SF’eren, der i en ikke så fjern fremtid vil nyde selv at have bedre tid i sit liv.

Ingen sysler! Forespurgt om Birgit Pedersen nu har nogle sysler, hun vil kaste sin tid på, falder svaret resolut. ”Jeg skal ikke sysle med en skid! Jeg skal leve, som jeg har gjort hidtil – blot med lidt færre møder og lidt mere tid til mig selv. Sysler lugter langt væk af rollator og støvet pensionistliv, og det er altså ikke dér, jeg er endnu”, understreger Birgit Pedersen, som dog hård

presset erkender, at hun har en forkærlighed for at sy, hækle og strikke.

Bare hygge Men ellers kan hendes venner regne med at se lidt mere til Birgit Pedersen fremover. ”Jeg har et pænt stort netværk, og jeg kan sagtens få tiden til at gå. Men de dér pensionister, der ævler om, at de aldrig har haft så travlt – jeg kan næsten ikke holde ud at høre på det. Jeg skal heller ikke være formand for en forening eller frivillig eller sådan noget. Jeg skal bare hygge mig og have god tid, og det passer mig rigtigt fint”, siger hun.

Bliver hjemme Rejsebranchen skal heller

Birgit Pedersen vil nyde at have bedre tid, når hun forlader byrådet.

ikke regne med et kortvarigt opsving som følge af Birgit Pedersens otium. ”Jeg skal ikke ud at rejse og alt det pis. Jeg skal bruge tid på det, jeg selv vil – alle de ting, hvor man i mange år har sagt, at man ikke hav-

Denne

–Mii–

WEEKEND kl. 11-16

SUPER SALE

SEAT Mii STYLE 5-DØRS INKL. AIRCONDITION FRA KUN KR.

IN

85.500,-

WEEKEND ÅBENT 7.-8. JANUAR SEAT Mii er både billig og veludstyret, og selvfølgelig er den populær. Så skynd dig forbi din SEATforhandler – lige nu får du SEAT Mii Style, inkl. aircondition og en masse andet udstyr til en uhørt lav pris. SEAT Mii Style 5-dørs fra kr. 85.500. Brændstoføkonomi: 24,4-25,0 km/l. CO2: 93-95 g/km. ved blandet kørsel (direktiv 80/1268 EØF). Energimærke Pris er ekskl. lev. omk. kr. 3.880. Den viste model er med ekstraudstyr. *Tilbuddet gælder så længe lager haves og i en begrænset periode.

SEAT Roskilde

Industrivej 32-36 • 4000 Roskilde • Tlf. 46 740 750 • www.seat-roskilde.dk

.

USIV KL

de tid. I øvrigt er jeg bange for at flyve, og jeg vil helst bare være hjemme i mit hus og gøre lige hvad jeg vil. Men det kan da være, at det bliver en tur til København”, siger Birgit Pedersen.


3. JANUAR 2017 l 23 l

Pandekagecyklen serverer dejlige varme pandekager hele weekenden

Kom til Nytårskur og deltag i konkurrencen om at vinde den nye Ford KA+ Ultimate Vi starter det nye år med en frisk konkurrence hvor du har mulighed for at vinde den nye Ford KA+ Ultimate. Der er masser af gode tilbud i denne weekend, så kom ned og besøg os til en bilsnak og se hvordan du deltager i konkurrencen. Vi ønsker alle et godt nytår og håber selvfølgelig, at du bliver den lykkelige vinder. Se mere på ford.dk

DEN NYE FORD KA+ ESSENTIAL 1.2 70 HK FRA

Kom til Nytårskur hos din lokale Ford-forhandler i weekenden d. 7. - 8. januar 2017

118.400 kr.

Københavnsvej 148 4000 Roskilde Tlf: 46 75 69 00 www.ford.gunnerdue.dk

17200.pdf Ford KA+: Energiklasse

Brændstoføkonomi 20,0-20,8 km/l, CO2- udledning 110-114 g/km. Bilen, der kan vindes, er en Ford KA+ Ultimate 1.2, 85 HK 134.180 kr. (ekskl. levering 3.880 kr.).


SUZUKI VITARA I WEEKENDEN KL. 11-16 KOM TIL KOM TIL SUZUKI VITARA NYTÅRSSHOW, NYTÅRSSHOW, HVOR VI FEJRER HVOR VI FEJRER INGENTING INGENTING

l 24 l 3. JANUAR 2017

START ÅRET MEDPREMIERE AT FÅ MEREPÅBIL FORNYE PENGENE DEN Få kr. 35.000 for din gamle bil* Ved køb af ny Alto Xtra til kun kr. 119.990

I WEEKENDEN KL. 11-16

Aircondition, integreret CD-radio, alufælge, tågelygter, elruder, 6 airbags og ESP, fjernbetjent centrallås, højdejusterbart førersæde, automatisk stop/start af motor og splitbagsæde.

Alto, All-inclusive kun

S tor lu ksus marcipanb r ø d s ga ve til de f ør s t e ku n d e r

kr. 1.495

pr. måned inkl. service og forsikring de 3 første år**

Swift DUALJET Style med lækkert udstyr.

INGENTING I UDBETALING PÅ ALLE VORES MODELLER Kun

kr. 139.990

Aircondition, specialdesignet indtræk med dellæder, specialdesignede 16” alufælge (sort/sølv), integreret CD-radio, højdejusterbart rat, sportsrat og fartpilot, LED kørelys og tågelygter, krom kølergrill, automatisk stop/start, elruder for og bag.

INGENTING I UDBETALING PÅ ALLE VORES MODELLER 120 hk benzin og diesel Mulighed for avanceret AllGrip 4WD Nyt smart infotainmentsystem

En kvart million for en crossover? hos Suzuki. Stor S-Cross. Nyt avanceretIkke sikkerhedsudstyr

kr. 189.990

Individuelle designmuligheder Fra kun EU-norm: Benzin 18,9 km/l, diesel 25,0 km/l

kr. 1.995 USÆDVANLIG MEGET SUV FRA KUN 195.000,120 hk benzin og diesel Mulighed for avanceret AllGrip 4WD Nyt smart infotainmentsystem

Nyt avanceret sikkerhedsudstyr Eller kun om måneden Individuelle designmuligheder inkl. service de 18,9 3 første år** diesel 25,0 km/l EU-norm: Benzin km/l,

VELKOMMEN TIL NYTÅRSSHOW HOS SUZUKI DEN 7. OG 8. JANUAR KL. 11-16

den med garanti ikke trækker, er i din tegnebog. Priserne noget hyppigere end tankbesøgene. Og så er den spækket uzuki i sin tid lancerede den første Vitara, fik både starter ved 195.000,-, mens firehjulstræk kun koster kr. med sikkerhedsudstyr. Nogle modeller har indbygget n og grusvejen også den første SUV. Nu er den nye Hos Suzuki tager vi hul på det nye år med en stor nyhed, som er det rene ingenting! Ingenting er nemlig det, 30.000,ekstra. Det er en brøkdel af, hvad du ellers giver a landet – en ny dreng i klassen for praktiske biler med radarsensor, der advarer, hvis du kommer for tæt på bilen for en SUV. Kom i weekenden den nye Vitara. foran. Den nye Vitara kører enten på benzin eller diesel, g temperament. Det elegante ydre og lave forbrug på du slipper med i udbetaling på alle vores modeller. Kom til vores store nytårsshow, hvor vi fejrer ingenting med medforbi garanti ikke trækker, og er i oplev din tegnebog. Priserne noget hyppigere end tankbesøgene. Og så er den spækket Da Suzuki i sin tid lancerede den første Vitara, fik både kun åbner 2015 med Nytårs-optur for alle, der udstyr til kun kr. 139.990. Og en crossover køber en ny, veludstyret Alto Xtra tilden starter ved 195.000,-, mens firehjulstræk kun koster kr. med sikkerhedsudstyr. Nogle modeller har indbygget gaden og grusvejen også den første SUV. Nu er den nye Usædvanlig meget bil. og du kan vælge mellem toeller firehjulstræk. Et sted, lne25vilkm/liter betyder, at de beundrende blikke falder stil,bil ogfor sepengene alle de fede med heller nul ogikke niks udbetaling. kan du hjem i fx enfåspritny Celerio til bare fra kr. 119.990. Eller Alto som All-inclusive ati koste en kvartSå million i køre have mere - for modeller hos behøver

USÆDVANLIG MEGET SUV 195.000,Velkommen i weekenden fraFRA kl. KUN 11-16

VELKOMMEN TIL NYTÅRSSHOW HOS SUZUKI DEN 7. OG 8. JANUAR KL. 11-16 Vitara landet – en ny dreng i klassen for praktiske biler med

radarsensor, der advarer, hvis du kommer for tæt på bilen

30.000,- ekstra. Det er en brøkdel af, hvad du ellers giver

1.495 pr. md. inkl. service og forsikring år, for unikke, familievenlige S-Cross tilkun orsvandt gaveregnen ikke julepynten. 1.499 kr. pr.med måned uden at hive envores krone at kr. se dig.enten Godt for en SUV. Kom forbi i weekenden og oplev den nye Vitara. foran. Denos nye Vitara kører på nytår. benzin eller diesel, stil og temperament. Det elegante ydreop og af lavelommen. forbrug på Vi glæder de 3 første år. Jo, Nytårs-opturen – og rykker ud fra kr. 189.990. Vil du af med din kan fx køre ind i det nye år med en sprælsk meget bil. og du kan vælge mellem to- eller firehjulstræk. Et sted, venterUsædvanlig op til 25 km/liter betyder, at de beundrende blikke falder ft DUALJET Style spækket med lækkert gamle bil, giver vi kr. 35.000 for den, når du de hurtigste får et kæmpe marcipanbrød. Et godt bilkøb. Hele vejen rundt.

Hos Suzuki tager vi hul på det nye år med en stor nyhed, som er det rene ingenting! Ingenting er nemlig det, du slipper med i udbetaling på alle vores modeller. Kom til vores store nytårsshow, hvor vi fejrer ingenting med e viste forslag til finansiering inkl. 3 års service (max. 45.000 km) ved eBilfinans i samarbejde med Nordea Finans: stil, og se alle deMånedlig fede ydelse modeller med nul og niks i Pris udbetaling. SåUdbetaling kan du køre hjem i fx en spritny Celerio til bareSamlet del i Varighed inkl. lev. Samlet Samlede kreditomk. ndardfarve omk. kreditbeløb tilbagebetalingsbeløb 1.499 kr. pr. måned uden at hive en krone op af lommen. Vi glæder os til at se dig. Godt nytår. 1.0 ECO+ med All-inclusive

ross 1.6 Family

ÅOP

Variabel debitorrente

1.–36. mdr.: Kr. 1.495 37.-84 mdr.: Kr. 1.177

84 mdr.

Kr. 88.770

Kr. 20.000

Kr. 68.770

Kr. 21.733

Kr. 90.503

7,9%

2,48%

Kr. 1.995

96 mdr.

Kr. 186.769

Kr. 37.354

Kr. 149.415

Kr. 32.408

Kr. 181.823

5%

2,01%

Finansieringseksempel (eBILFINANS v/Nordea Finans) gælder Celerio 1.0 Comfort i standardfarve og forudsætter kaskoforsikring samt betaling via BS. Ydelse 1.499 kr. pr. måned. Løbetid 84 mdr. Kontantpris og samlet kredit-

A+ (Alto) Vitara A B Diesel og Diesel 25,0-23,8 km/l, COer 106-111 gram/km. Benzin: 18,9 km/l,afCO gram/km. Vitara Benzinpakken. AllGrip: 17,9 CO2 er kr. 318 pr. måned, der opkræves via betalingsservice. ævnte ydelser er inkl. service de første år til kr. 230 og kr. 275 (S-Cross) pr. måned. Alto ECO+ med All-inclusive inkl.kr. forsikring de første 36 Vitara mdr.6,12%. Forsikringen kan9,5%. tegnes alle private over 25 år som del af All-inclusive Prisen påkm/l, forsikringen 2 også 2 123 beløb 92.168 kr.3Samlede kreditomkostninger 33.753 kr. AllGrip: Tilbagebetalingsbeløb 125.921 Var. debitorrente ÅOP

130 er i hht. Allelev. priser er vejledende ekskl.Foto lev.kan omk. (kr. 3.780). ogDer to-farvet lakering er modTilbuddene merpris.gælder Fototilviser Vitaraeller meså længe lager haves. er fast i år 1, mens prisen i år 2 og 3 index reguleres oggram/km. forudsætterBenzinøkonomi skadefri kørsel i perioden. AlleEU-norm. priser er ekskl. omk. (kr. 3.780) og evt. og metallak. vise udstyr, der ikkeMetallak er standard. tages forbehold for trykfejl. 31.03.2015

Alleopnås priser erkombination vejledende og ekskl. lev. (3.880 kr.). Metallak ogfor to-farvet lakering er(max. mod merpris. Bilerne kan være + (Vitara Exclusive monteret med Country pakke). Der 1tages forbehold trykfejl. et på kr. 35.000 som af rabat påekstraudstyr køb af Altoomk. Extra, kr.119.990 og indbytningspris en registreret personbil indbytningsbil pr. nyfor bil). A

vist Alto: med24,4 ekstraudstyr. Tilbuddene gælder så2 99 længe lagerAhaves. Der tages forbehold forkm/l, trykfejl. Brændstofforbrug km/l, CO2 94 gram/km. Swift: 23,3 km/l, CO gram/km. S-Cross Benzin: 18,2-18,5 CO2 125-127 gram/km. Celerio Dualjet: 27,8 km/l, CO2 84 gram/km. Celerio og Swift Dualjet: 23,3 km/l, CO2 99 gram/km, Baleno: 25,0-22,2 km/l, CO2 94-105 gram/km, Vitara Diesel: 25,0-23,8 km/l, CO2 106-111 gram/km. er i hht. EU-norm. S-Cross 1.4 Boosterjet og Vitara benzin: 19,2-18,2 km/l, CO2 120-127 gram/km. S-Cross 1.0 Boosterjet: 20,0 km/l, CO2 113 gram/km

SUZUKI ROSKILDE KØBENHAVNSVEJ 154 · TELEFON 46 38 00 40

A Vitara Finansieringseksempel Diesel og Diesel AllGrip: 25,0-23,8v/Nordea km/l, COFinans) gram/km. Vitara Benzin: 18,9ogkm/l, CO2 123kaskoforsikring gram/km. B samtVitara Benzin AllGrip: (eBILFINANS gælder Celerio 1.0 Comfort i standardfarve forudsætter betaling via BS. Ydelse 17,9 1.499km/l, kr. pr.CO måned. Løbetid 84 mdr. Kontantpris og samlet kredit2 106-111 2 92.168 kr. Samlede kreditomkostninger 33.753 Tilbagebetalingsbeløb 125.921 kr. Var. debitorrente ÅOP 9,5%. am/km.beløb Benzinøkonomi er i hht. EU-norm. Alle priser er kr. vejledende og ekskl. lev. omk. (kr. 3.780). Metallak6,12%. og to-farvet lakering er mod merpris. Foto viser Vitara med udstyr (Vitara Exclusive monteret med Country pakke). Der tages forbehold for trykfejl. Alle priser er vejledende (3.880 kr.). Metallak og to-farvet lakering er mod merpris. Bilerne kan være vist med ekstraudstyr. Tilbuddene gælder så længe lager haves. Der tages forbehold for trykfejl. Brændstofforbrug Bob Gorm og ekskl. lev. omk. Michael Sabino


3. JANUAR 2017 l 25 l

Sport

Isstjerneløbet i Hedeland Søndag den 22. januar 2017 kan hundredvis af mountainbike-ryttere, erfarne og nybegyndere, få sat gang i nytårsfortsætterne, når Roskilde Cykel Motion afholder det årlige Isstjerneløb. For 22. gang skydes Roskilde Cykel Motions MTB-klassiker i gang den 22. januar 2016, og med op til 300 deltagere er der udsigt til, at den kommende udgave også bliver en stor succes for mountainbike-rytterne. Isstjerneløbet afvikles på en spændende og varieret rute i Hedeland i området omkring den kendte skibakke. Ruten er på 22 km, og man kan som rytter vælge at køre den én eller to gange.

Sikkerhed og udfordringer For

løbskommissær

Kloth Petersen handler Isstjerneløbet både om fart, udfordringer og underholdning, men det skal også være sikkert for de deltagende ryttere: ”Vi har igennem årene udviklet et løb for MTBryttere, hvor alle kan være

med uanset niveau. Vi har sørget for at have sikkerhed i højsædet samt undgå trængselsoplevelser på ruten.” Og han fortsætter: ”Rammerne for Isstjerneløbet byder på varieret og kuperet terræn, som udfordrer såvel konkurrerende ryttere som motionisten, der forsøger at få en god tid.”

Is og sne? Navnet Isstjerneløbet indbyder til sne og is, og der har da også været rigeligt af begge dele de seneste to år.

Der gives ingen garanti for is og sne til isstjerneløbet, men der skal nok komme udfordringer på ruten alligevel.

Sneen gør ruten både smuk og vanskelig, men om der også kommer sne til januar er langt fra sikkert. Det er dog sikkert, at der bliver noget at se på for rytterne. ”Ruten er smuk. Ja, så smuk, at vi har oplevet, at mange motionsryttere simpelthen standser op og

Fakta: • Løbet starter: 22. januar kl. 10 • Sted: Hedelands Veteranbane, Brandhøjgårdsvej 2, 2640 Hedehusene • Pris: 210 kr. • Sidste tilmelding: 20. januar • Læs mere: www.rc-m.dk

John

Pønser I på en Polo så glem ikke, at DK-pakken er på husets regning. Og spørg sælgeren, hvad han vil give i bytte for jeres gamle bil. Og husk at få armene ned, hvis hans svar lyder alt for godt til at være sandt.

2 017

tager billeder af det sneklædte landskab, siger John Kloth Petersen.

Familie-support Der er dog ikke kun oplevelser til deltagerne. Hedeland er nemlig særligt velegnet for supportere, påpeger John Kloth Petersen.

Husk at spørge sælgeren, om den nye up! nu fås med turbo motor med 90 hk. Og om priserne stadig starter ved kr. 89.995,-. Han vil elske at svare “ja” til begge dele.

Ny Polo TSI BlueMotion. Aldrig før har det været så festligt at spare på benzinen. Velkommen til Købers Marked 7. - 8. januar kl. 11 - 16. For ikke så længe siden skulle der en stor, grådig og tørstig motor til at levere køreegenskaber, der giver den søde kilden i

up! TSI fra kr.som 139.995 ekskl.blandt lev. kr. 3.880. Forbrug ved bl. kørsellevere 22,7den km/l. CO2 -udslip 101 g/km. mellemgulvet, er så populær bilentusiaster. I dag kan Volkswagen frydefulde fornemmelse med en A

+

Polo BlueMotion fraopkr. ekskl. lev. kr.Forklaringen 3.880. Værdi af iDK-pakke kr.vi7.195. motor på 1.0 liter, somTSI kører til 172.895 24 km. på en liter benzin. ligger den teknologi, kalder BlueMotion. Brændstofforbrug bl. kørsel 23,8 km/l. CO2 -udslip g/km. Kom og få en prøvetur og mærk, hvor Lige nu kan du få en TSIved BlueMotion motor med en Polo udenom fra 98 kr. 164.797. A+

Golf Sportsvan Allstar fra kr. festligt det kan være at køre langt på293.895 literen. ekskl. lev. kr. 3.880. Værdi af Allstar pakke kr. 15.000. Brændstofforbrug ved bl. kørsel 18,2 km/l. CO2-udslip 127 g/km. A Alle fortjener en Volkswagen Alle biler er vist med metallak, som koster ekstra.

Polo TSI BM fås fra kr. 164.797,- ekskl. lev. kr. 3.780,-. Brændstofforbrug ved blandet kørsel 24,4 km/l.CO2 -udslip 94 g/km. Bilen er vist med ekstraudstyr.

Volkswagen Roskilde

Forhandler

Forhandler

Industrivej 32-36• •4000 4000 Roskilde Industrivej 32-36 Roskilde • Tlf. 46 740 750 • www.volkswagen-roskilde.dk

A+

”Man har fremragende overblik fra skibakken, hvorfra man kan følge rytterne. Andre gode udsigtsposter er de syv høje og vinmarkerne, så det er også en af de bedre og sjove muligheder for at tage familien med til MTB-løb”, siger løbskommissæren

Sportsvan er en Golf, der er ekstra large. Denne her er endda en speciel Allstar model med en masse udstyr, som burde gøre bilen dyrere. Men det gør det ikke. Kom selv og se!


l 26 l 3. JANUAR 2017

Løb med Elvis

fødselsdag, og The King ville være fyldt 82 år.

Klæd dig ud Formanden for Roskilde-løbeklubben Løb for Livet og arrangør af Folkeparkens Motionsløb gennem alle 20 år håber derfor, at byens

KULTURKALENDER 2017 JANUAR

Tayná Buss, Douglas Kalke og Louis Marcelo Illenseer. Tilmelding. Sct. Jørgensbjerg Sognegård kl. 17-20.30

FOREDRAG - MARSEILLE

Jackeline Rousselon, som gennem 25 år har undervist i fransk på Studieskolen, FOF og l’Institut Francais, holder foredrag i Alliance Francaise om Marseille - byen hun selv stammer selv fra. Entré 50 kr. Medlemmer gratis adgang Kunsthuset Palæfløjen kl. 19.30

ONSDAG 11. JANUAR GUITARLAB

Hver onsdag og lørdag kl. 8-15 forvandles Stændertorvet ved Domkirken i Roskilde til et festligt skue - så er der nemlig torvedag. Her finder du alt fra frisk frugt, blomster, ost, frisk fisk til specialiteter fra eksotiske lande. Stændertorvet onsdage og fredage i perioden kl. 10-15

SALMESTAFET ”100 SALMER”

Kom og syng med! Vi synger de bedste af de salmer, som er skrevet i de sidste årtier. Organist Henrik Bjørnum sidder ved flyglet, tidligere kirketjener Johannes Andreassen indleder sangene, og sangere fra Jakobskirkens kor synger for. Jakobskirken kl. 17.30-18.45

PLANTAGEEJEREN OG SLAVEN

Roskilde Museum inviterer til foredrag omhandlende Johan Lorentz Castenschiold og Domingo Gesu - en historie om et mærkværdigt venskab i Dansk Vestindien. Pris: 50 kr. Roskilde Museum kl. 19-21

STOR STÅHEJ FOR BENNY OG TRISSE Med Bent Fabricius-Bjerre som komponist, genopstår Shakespeares STOR STÅHEJ FOR INGENTING som moderne musical, når sangerægteparret Joachim Knop og Tuva Semmingsen, lægger krop og stemme til samtlige roller. Entré. Lynghøj Teatersal kl. 19.30 (Introduktion kl. 18.30)

GYSERHISTORIER FRA OLDTIDEN

Et børneforedrag for de modige. Tag familien

En aften med bossa nova og samba. Fire fantastiske brasilianske lutherske kirkemusikere kommer på besøg: Adriana Lahass Fribe,

GUITARLAB 11. JANUAR

LØR, SØN, MAN & TIR

À LA CARTE

FRA KL. 16.00 - 22.00

BESØG

LONG DOG ORCHESTRA

I aften får vi besøg af det lokale band Long Dog Orchestra. Gruppen spiller fortrinsvis egne numre inspireret af blues og americana. Klosterkælderen kl. 20

TILBUDDET GÆLDER

OS HER HERLEV TLF: 4491 4520

TILBUDDET PÅ TO

ENS

COCKTAILS GÆLDER

GLOSTRUP

EFTER KL 20.00

TLF: 4343 0390

CITY 2 TAASTRUP

NY

HE

TLF: 4399 0086 AFLEVER VED BESTILLING

Kuponen gælder t.o.m. 2017

BESTIL 2 X BRUNCH FROKOST

| BUFFET

BETAL: KUN FOR 1! (gælder ikke for børn) Alle ugens dage fra kl. 10-16

Kuponen gælder t.o.m. 2017

AFLEVER VED BESTILLING

BESTIL 2 X

AFTEN | EVENING

BUFFET

BETAL: KUN FOR 1! (gælder ikke for børn) Alle ugens dage fra kl. 16-22

VÆRDIKUPON

LØRDAG 7. JANUAR

BRASILIANSK AFTEN MED ”QUATETO PE NO CHAO”

PRIS PÅ

AFLEVER VED BESTILLING

Medbring dit strikketøj. Få inspiration og hjælp fra andre. Gratis. Jyllinge Bibliotek kl. 18-20

TIRSDAG 10. JANUAR

Oplev Roskildes nye naturområder med pandelampe og tidtagning. Ruterne er på gode stier og du kan løbe i almindelige løbesko. Du kan løbe ruten 1 - 4 gange rundt. Der vil være afmærket med lys og refleks på ruterne. Husk pandelampe! Pris 40 kr. Arrangeret af Orienteringsklubben Roskilde. Himmelev Skov kl. 18

/ E-AVIS UDKLIP ER IKKE GÆLDENDE!

ÅBEN STRIKKECAFÉ

Nytårskoncert med Vokalgruppen ”GLAS” VOKALSELSKABET GLAS er et nordisk à cappella ensemble, som består af seks markante kvindestemmer. Jakobskirken kl. 15-17

NATLØB I NATUREN

VÆRDIKUPON

TORSDAG 5. JANUAR

SØNDAG 8. JANUAR

TORSDAG 12. JANUAR

AFLEVER VED BESTILLING

Alle er velkomne - både i bunkespillet og på dansegulvet, med eller uden dansepartner, med eller uden erfaring. Kildegården kl. 19.30-22 (hver onsdag i perioden)

Traditionen tro tilbyder GTM en flot og fejende nytårskoncert den første lørdag i det ny år. Entré – medlemsrabat. Jyllinge Skole kl. 15.30 og 19.30

/ E-AVIS UDKLIP ER IKKE GÆLDENDE!

ONSDAGSCAFÉ, SPILLEMANDSORKESTER OG DANS

NYTÅRSKONCERT 2017

Musik skal opleves sammen - og musikfilm skal ses sammen. RAGNAROCK - museet for pop kl. 20

Motionsløbet i Folkeparken har 20 års fødselsdag samtidig med af Elvis Presly ville have rundet 82 år.

D!

TORVEDAGE PÅ STÆNDERTORVET

RAGNAROCKS FILMKLUBGUITAR EDITION

KUPONEN GÆLDER KUN I: HERLEV, GLOSTRUP, CITY 2 & FIOLSTRÆDE

ONSDAG 4. JANUAR

med, sæt dig godt til rette i de bløde puder og hør gyserhistorier fra oldtiden med vores dygtige formidlingsinspektører. Vi slutter i gården med en kop varm saft og en vaskeægte ofring. Roskilde Museum kl. 14-15

Folkeparkens Motionsløb finder sted den anden søndag hver måned kl. 10, og første gang var altså i januar 1997. Løbet på søndag bliver nr. 241 i rækken, og foreløbig har der været 27.208 løbere på den smukke og kuperede rute rundt i parken med kig til fjorden. Ruten er 1667 meter lang, og det er op til deltagerne, om de vil gennemføre den én, to, tre, fire eller fem gange i træk – altså op til otte kilometer. Det koster bare ti kroner at være med, og løbet tiltrækker mange børnefamilier. Mange børn har

KUPONEN GÆLDER KUN I: HERLEV, GLOSTRUP, CITY 2 & FIOLSTRÆDE

Se flere arrangementer på Appén Roskilde Live

Trænger din guitar eller bas til at blive justeret, få skiftet strenge eller bare efterset af en ekspert? Så kom forbi GuitarLab på RAGNAROCK, hvor kyndige Tonny Larsen fra Roskilde Bibliotek vil tage sig kærligt af din guitar eller bas. Gratis. RAGNAROCK - museet for pop kl. 16-20

siddet i en løbevogn hver søndag i nogle år, før de selv har løbet turen rundt. Der er lodtrækningspræmier for hver femte deltager og tradition for adskillige festlige indslag som fastelavnsløbet, nissehueløbet og aprilsnarløbet.

Præmier

VÆRDIKUPON

NATLØB 12. JANUAR

motionsløbere vil være med til at fejre både løbet og Elvis og lover ekstra lodtrækningspræmier til udtrækning blandt dem, der møder op med lidt Elvis-relateret udklædning eller memorabilia. Selv har han fundet sin flotte hvide Elvis-heldragt frem til på søndag.

VÆRDIKUPON

Man kan godt have flere forskellige fritidsinteresser, og Jan Marott Behrens fra Roskilde har mange. To af de vigtigste er motionsløb og Elvis Presley. Og på søndag den 8. januar mødes disse to interesser, når Folkeparkens Motionsløb har 20 års


3. JANUAR 2017 l 27 l

Drengekorets leder i vemodigt farvel På fredag står organist, initiativtager og mangeårig leder af Roskilde Domkirkes Drengekor Finn Evald for sidste gang i spidsen for sine sangere. Af Holger Vincents

Det er ikke med hans gode vilje, at det slutter nu. Men organist og mangeårig leder af Roskilde Domkirkes Drengekor, Finn Evald, har måttet erkende, at det ikke længere hænger sammen for ham at være i sin stilling i Roskilde, efter at han er flyttet til Nordsjælland. Derfor slutter han nu som leder for de sangere, han selv har været med til at forme de sidste godt 30 år. ”Det er en beslutning, der er truffet med hjernen, ikke med hjertet. Det er vemodigt, og jeg er sådan set ikke klar til det, men efter at jeg er flyttet til Gilleleje, har jeg måttet indse, at kørslen til og fra arbejde fylder så meget, at det bliver urimeligt for mig ”, lyder det

fra 70-årige Finn Evald, der med det samme afviser, at dåbsattesten har spillet en rolle i forbindelse med beslutningen.

Hørte revl og krat Finn Evald kom til Roskilde Domkirke i 1986 som organist. Forud var gået en periode med studier på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, hvor han først tog Kirkemusikalsk Eksamen, efterfulgt af solistklassen med debut i 1975. Samme sted studerede han også komposition. Han har desuden gjort længerevarende studier i Paris og i Cambridge, hvor han blev særlig betaget af den vokale side af kirkemusikken. Da han seks år senere kom til Roskilde, var det derfor nærliggende at starte dét kor op, som i dag tæller omkring 50 drenge- og 20 herrestemmer. ”Jeg tog rundt på samtlige skoler i byen og hørte revl og krat i 3. klasse, og så udvalgte jeg på basis af disse sangprøver de drenge, jeg fandt egnede. Derefter tog jeg ud på gymnasierne og gentog processen”, fortæller Finn Evald, der cirka 10 år inden stillingen i Roskil-

Finn Evald siger fredag farvel til Roskilde Domkirkes Drengekor efter mere end 30 år i spidsen for de cirka 70 sangere.

de havde etableret Frederiksborg Drengekor. ”Man kunne sige, at jeg brugte mit gamle kor til at få løbet det nye i gang”, fortæller han. Efter de første tre år, hvor Roskilde Domkirkes Drengekor gradvist udviklede sig, fik koret mulighed for at give koncerter i udlandet. En tradition begyndte, en tradition der gennem de sidste 25 år har bragt koret rundt i alle verdenshjørner. Fra Skandinavien til USA, Singapore og Grønland. Rejseaktiviteterne er blevet en vigtig bestanddel i korets DNA, både musikalsk og menneskeligt. ”Der er et enestående godt kammeratskab både blandt herrer og drenge. Det er exceptionelt, og det trives på tværs af alder. I koret er der ikke ”stjerner” og ”vandbærere”, som man jævnligt kan iagttage i sportsklubber, og det gør at kulturen er meget venlig og imødekommende”, siger Finn Evald.

Musikalsk mission Sideløbende med ideen om at bygge koret op som en tæt sammentømret enhed, har Finn Evald haft en klar mission i forhold til, hvad han rent musikalsk ville have ud af sine sangere. En formel han stædigt har fastholdt. ”Jeg har altid bestræbt mig på at vælge det bedst mulige repertoire, som passer til kirkens forkyndelse, liturgi og til kirkerummet. Vi har aldrig sunget musik af den ”smarte slags”, men musik med slidstyrke. Den musik, som ”holder”, skal man hele tiden kunne vende tilbage til og finde

Roskilde Damebridgeklub fylder 80 år Roskilde dambridgeklub fylder 80 år, og er dermed den ældste bridgeklub i byen. Jubilæet er den 7.januar som bliver festligholdt den 12. januar for klubbens medlemmer. Da klubben blev stiftet var det kun kvinder der spillede, og det blev opretholdt til 2015. I dag er mænd velkomne, og vi har pt. en mand der er fuldgyldigt medlem. Vi har dog haft stor fornøjelse af mandlige substitutter, og de er særdeles velkomne. Indtil nu har der kun været 4 formænd i klubbens historie. Den 5. kom til så sent som i 2015. Der er meget, som har ændret sig si-

Bente Skernby er formand i Roskilde Bridgeklub.

den 1937, bl.a. er det jo en kendt sag at kvinder er på arbejdsmarkedet, og det er blevet svært at fylde klubber som spiller om eftermidda-

gen, med kun kvinder. Vi er i dag ca.40 medlemmer der spiller hver torsdag, og med liv og lyst nyder hinandens selskab, og det ædle spil. I 2007 havde klubben 70 års jubilæum, der blev udarbejdet et festskrift, som fortæller om hele Roskilde damebridgeklub historie helt tilbage fra oprettelsen af klubben. Hvis nogle ønsker at se dette, findes det på lokalhistorisk arkiv hvor det er frit tilgængeligt. På bestyrelsens vegne Bente Skernby Formand

På fredag kl. 17 står Finn Evald for sidste gang i spidsen for Roskilde Domkirkes Drengekor.

nye aspekter ved”, fortæller han. Finn Evald glæder sig over at kunne afrunde sit virke ved Roskilde Domkirke med en Vesper, eller Liturgisk Aftensang på fredag klokken 17. Temaet i denne gudstjeneste er naturligvis ’Hellig Tre Konger’. Han siger endegyldigt farvel til Roskilde Domkirke og dermed drengekoret den 1. februar. Det betyder dog ikke, at han dermed er færdig med sit fag, tværtimod. Hjemmet i Gilleleje er for kort tid siden blevet udstyret med et større pibeorgel, og fremover vil han primært bruge tiden på at spille og skrive musik. Han vil heller ikke

love, at hans tid som dirigent er forbi. ”Jeg glæder jeg mig til at få mere tid til at fordybe mig i musikken. Så må vi

se, om jeg får kuller af ikke at have kor, men lige nu har jeg ikke noget i støbeskeen”, siger Finn Evald.

Finn Evald (f. 13. juli 1946) • Kirkemusikalsk Eksamen fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i 1970. • Studier i komposition hos Jørgen Jersild; solistklasse 1972-74. • Fik sin orgeldebut i 1975. Samme år videregående studier i Paris. • Korstudier i Cambridge i 1980. • Organist ved Roskilde Domkirke i 1986 og samme år initiativtager og leder af Roskilde Domkirkes Drengekor. • Slutter som organist og kantor 1. februar 2017 efter mere end 30 år ved Roskilde Domkirke.

NYTÅRSKUR TORBEN KURE

JULIE KONGSBAK

FINN HJARHOLT

PRIS: 290 KR. PR. PERSON Drikkevarer og kaffe tilkøbes. Bordreservation er tilrådeligt!

”Baby, it’s cold outside”

Derfor er det rigtig heldigt, at Pipers Hus i Roskilde lukker os ind i varmen til historier, anekdoter, dejlig musik, vidunderlige sange og skøn, skøn mad og drikke onsdag d. 11. januar 2017 - kl 18 – 22 Det liver en aften i kærlighedens og i nytårets tegn! Ser tilbage på året der gik, vi indtager det nye år og ser på fremtidens håb og drømme! Så kom indenfor og få varmen og en skøn gastronomisk, musikalsk og æstetisk oplevelse ! Kl. 18 mødes vi til et glas bobler og en lillle nytårsskål. Under hovedretten spiller de to musikere lidt stille taffelmusik og under desserten vil der være underholdning i form af fortællinger og musik.

SÆT OGSÅ X I KALENDEREN: 27. JANUAR: GOURMETAFTEN - overskudddet går til Scleroseforeningen - køb billet via VisitRoskilde FEBRUAR: CHAMPAGNEAFTEN - vi gentager sucsessen igen og smager champagner med kokkenes lækkerier! FASTELAVNSFEST - Vi slår katten af tønden foran Pipers Hus og skal hygge med varm cacao, slik og kager! Frederiksborgvej 21 · Roskilde · T: 46 36 56 96 Man. - søn. kl. 9 - 22 · Køkkenet er åbent til kl. 21 - derudover serveres drikke og kage.


l 28 l 3. JANUAR 2017

Bennies Pletskud

Julebarn

Der er ikke noget galt med bløde pakker. timer senere”, fortæller moren.

Af Tomas Skov

”Vi havde sagt, at han ikke måtte komme juleaften”, siger Camilla Skadhauge Seerup, som gik tre dage over tid, hvilket resulterede i en fødsel den 25. december kl. 6:27. Julenat blev således brugt på omkring seks timers fødsel, men inden da havde forældrene også tid til noget, der kunne minde om en almindelig juleaften.

Fra tjek til fødsel ”Vi kom ind på fødegangen for at blive tjekket om eftermiddagen, og så gik der et ordentligt skyl af mit vand. Vi tog dog hjem for at spise julemad, og jeg skulle så vende tilbage om natten for at få antibiotika efter den sivende vandafgang. Her viste det sig så, at jeg var otte centimeter åben – og så blev han født seks

Større end ventet

VIND EN UGE I EN

Camilla Skadhauge Seerups og Andreas Lafranz Johansens førstefødte skal lyde navnet Saxo, og han starter tilværelsen som en solid knægt på 4200 gram og 52 centimeter. ”Han er 500 gram tungere, end de havde skudt ham til. Nu skal han bare lige gide at spise. Han får indtil videre min udpumpede mælk fra en slange. Men han skal lige finde ud af at tage mælken fra brystet, inden vi kommer hjem”, fortæller Camilla Skadhauge Seerup, som glæder sig til at komme hjem og nyde barslen med sin lille familie. ”Der går lige noget tid inden nummer to”, smiler hun.

Toyota Aygo Pink Stubbe Edition

Paperboy sender hver uge fotograf Bennie Hansen fra Billedbutikken på gaden for at finde ugens pletskud.

Saxo blev en solid julepakke på 4200 gram.

Personale på Roskilde Sygehus Personalet på fødegangen er jordemødre og læger samt et par social- og sundhedsassistenter. På afsnittet for gravide arbejder jordemødre, mens der på barselsafsnittet er ansat jordemødre og sygeplejersker. Disse to faggrupper supplerer hinanden optimalt i plejen af de nyfødte og deres forældre. I alt er der ca. 55 jordemødre og 12 sygeplejersker/assistenter ansat.

Er du den heldige, der er kommet i Bennies søger, så har du vundet en uge i en Toyota AYGO hos Arne Stubbe Automobiler A/S i Roskilde. Bilen leveres med fyldt tank og du må køre op til max. 2000 km. Er du den heldige vinder, så kan du aftale nærmere med Dennis Franzeen på tlf. 46 33 04 00 eller på mail: def@stubbe.dk inden afhentning. Bilen skal afhentes i indeværende uge. Der følger naturligvis også en Paperboy-kop med i præmien, der udleveres sammen med bilen.

SALG:

ADMINISTRATION:

Helene Risum, bladchef helene@paperboy.gratis Mobil: 2332 7119

Patrick Holbek, udgiver. Ansv. patrick@paperboy.gratis Mobil: 4058 4437

Nina Holm, mediekonsulent nina@paperboy.gratis Mobil: 2289 9076

Lone Ovesen, bogholder lone@paperboy.gratis Mobil 2049 1162

REDAKTION:

PRODUKTION:

Tomas Skov, redaktør tomas@paperboy.gratis Mobil: 2679 4048

Annette Thomsen, grafiker annette@paperboy.gratis Mobil: 2635 0714

Holger Vincents, journalist holger@paperboy.gratis Mobil: 3052 7408

Paperboy udkommer hver tirsdag/onsdag til samtlige husstande i Roskilde Kommune. Tryk: OTM Avistryk. Trykoplag: 38.000 eks. Udgiver: Paperboy ApS Det er ikke tilladt at gengive artikler uden tilladelse fra Paperboy.

Borchsgade 6 C, 1. sal - Roskilde Åbent: mandag-fredag 9-16

Roskilde i billeder

- så samles byen

Facebookgruppen Roskilde i billeder er oprettet af Kasper Jørgensen, der selv har en passion for fotos fra Roskilde. Fotografierne er en skøn blanding af fotos fra det historiske Roskilde og smukke landskaber til det hurtige snapshot af en Roskildebegivenhed. Er du selv interesseret i foto, så kan du sende en forespørgsel for at blive medlem af gruppen. Skal dit foto i Paperboy, så send en besked til Kasper og giv dit foto et par linjer... Et smukt syn til Domkirken fra havnen taget nytårsaften 2017. Fotograf: Kasper Jørgensen


3. JANUAR 2017 l 29 l

JOB TILBYDES

Efter 13 år har Anita Møller solgt sit sidste spanskrør på Stændertorvet i Roskilde. Nu skal hun finde på noget helt andet.

Sidste spanskrør Af Tomas Skov

Efter 13 års tilstedeværelse på Stændertorvet var fredag den 30. december 2016 sidste chance for at købe sine churros hos Anita Møller. ”Jeg har altid været en strøgbod. Men kommunen vil have mig gemt væk ovre bagest på torvet, så jeg sagde pænt nej tak. Jeg har ikke

råd til at eksistere, hvis jeg skal stå helt ovre ved Domkirken. Jeg skal åbenbart gemmes lidt væk, og det holder ikke”, siger den kokkeuddannede Anita Møller, som vil begynde det nye år med at overveje sine muligheder. Hendes vogn har været en del af gadebilledet i det centrale Roskilde til årets man-

ge torvedage, og altid i stort set hele december – men nu har Anita Møller altså solgt sit sidste spanskrør, og hendes vogn bliver kørt i garage. ”Jeg er ked af det, men det er bureaukratiet, der har talt. Så jeg har sagt farvel til mine kunder hele ugen”, beklager hun.

Er du en skarp systemudvikler? Er du skarp, nysgerrig og passioneret omkring systemudvikling? Brænder du for at blive en del af et ambitiøst team, der er specialiseret i at udvikle applikationer og integrationsløsninger af høj kvalitet? Så er du måske vores nye systemudvikler! Du bliver en del af et stærkt fagligt team, hvor der vil være mange parallelle aktiviteter kørende samtidigt, og hvor du sammen med den øvrige del af teamet, skal sikre en succesfuld nyudvikling og vedligeholdelse af vores produktportefølje. Vi arbejder med fokus på værdiskabelse og bruger-oplevelse, hvor vi konstant raffinerer og forfiner vores udviklingsproces. Vi forventer, at du har lyst til at bidrage til denne proces, og være med til at sikre, at vi kan levere fejlfri software hver eneste gang. Kvalifikationer • Du har en relevant IT uddannelse, eksempelvis som IT-ingeniør eller bachelor i datalogi • Du har arbejdet med C#, ASP.Net MVC og Microsoft SQL • Du har erfaring med design patterns og ”best practices” inden for programmering • Gerne kendskab til Exchange Serverintegrationer • Gerne kendskab til automatiseret test • Kendskab til JavaScript, HTML og CSS • Kendskab til Azure • Du har minimum 5 års erfaring som systemudvikler

Om dig • Du brænder for at bygge verdensklasseløsninger, men er samtidig ikke bange for at skulle have fingrene i ældre løsninger, for at holde dem i live og få dem omlagt til mere tidssvarende teknologi • Du er selvstændig og arbejder godt, når du har ansvaret for dine egne opgaver • Du har tillid til egne evner og tør træffe beslutninger • Du er i besiddelse af gode samarbejds- og kommunikationsevner • Du har en positiv tilgang til livet og er ikke selvhøjtidelig Plass Data udvikler software til ejendomsmæglere, erhvervsmæglere, advokater, pengeinstitutter og til politistyrker rundt om i verden. Endvidere udvikler virksomheden individuelle softwareløsninger til store virksomheder i ind- og udland. Se mere på www.plass.dk. Hvis du ønsker et spændende job i en stabil virksomhed, som tilbyder personlig og faglig udvikling, så send dit CV til job@profectus-resource.com mrk. ”Systemudvikler 1216”. Vi screener og afholder samtaler løbende.

ER DU GOD TIL AT INSPIRERE OG MOTIVERE ANDRE MENNESKER - KAN DU GODT LIDE AT TALE I TELEFON OG BRÆNDER DU FOR AT SKABE GODE RESULTATER? SÅ ER DU MULIGVIS VORES NYE MEDARBEJDER. VI TILBYDER • Fast timeløn på kr. 120,• Arbejdssted Roskilde - Ved Ro’s Torv • Arbejdstid fra 9-12 og/eller 13-16 Tilmeld dig vores intromøde hos nina@iftele.dk Læs mere på www.iftele.dk

VINKELVEJ 3,1 · 4000 ROSKILDE · TELEFON 4676 2600

Udviklingschef med forretningsmæssig forståelse Vi søger en udviklingschef, der motiveres af at skabe resultater, og som trives i spændingsfeltet mellem udvikling og kundefokus. Vores teknologiske indsigt og vores evne til hurtig omstilling, gør os i stand til at udvikle avancerede IT-løsninger med funktionalitet, datasikkerhed og brugervenlighed, med brug af de nyeste værktøjer og metoder. Plass Data har kompetencer inden for alle projektets faser: Analyse, projektstyring, design, programmering, test, skrivning af brugervejledning, hjælpetekster samt dokumentation. Vi besidder høj kompetence indenfor blandt andet følgende teknologier: .Net, C#, XML og alle følgeteknologier, Microsoft Azure Platform, SQL, MS Office, Delphi, ASP.NET, HTML og CSS. Kvalifikationer • Du har en relevant IT uddannelse, eksempelvis som IT-ingeniør eller tilsvarende • Du har erfaring med systemudvikling og programmering • Du har et solidt teknisk fundament • Du har overblik over arkitekturer, og er i stand til at skabe forståelse, såvel for kunden som for udviklere • Du har ledelseserfaring • Du har en stærk forretningsmæssig forståelse • Du taler og skriver både dansk og engelsk flydende

Om dig • Du arbejder struktureret og systematisk • Du trives med at drive projekter, og forstår vigtigheden af at nå målet • Du forstår at koordinere arbejdsopgaver • Du har gennemslagskraft, og forstår at skabe resultater • Du har tillid til egne evner og tør træffe beslutninger • Du er i besiddelse af gode samarbejds- og kommunikationsevner • Du har en positiv tilgang til livet og er ikke selvhøjtidelig Plass Data udvikler software til ejendomsmæglere, erhvervsmæglere, advokater, pengeinstitutter og til politistyrker rundt om i verden. Endvidere udvikler virksomheden individuelle softwareløsninger, til virksomheder i ind- og udland. Se mere på www.plass.dk. Hvis du ønsker et spændende job i en stabil virksomhed, som tilbyder personlig og faglig udvikling, så send dit CV til job@profectus-resource.com mrk. ”Udviklingschef 1216”. Vi screener og afholder samtaler løbende.


l 30 l 3. JANUAR 2017

Det sker i din kirke Roskilde Kommune Nytårs koncert

med vokalgruppen ”GLAS”

Brasiliansk aften med ”Quateto pe no chao” SANKT JØRGENSBJERG Tirsdag 10. januar 2017 kl. 17:00 - 20:30 En aften med bossa nova og samba i Sankt Jørgensbjerg Sognegård. Tirsdag den 10. januar kl. 17:00 kommer fire fantastiske brasilianske lutherske kirkemusikere på besøg: Adriana Lahass Fribe, Tayná Buss, Douglas Kalke og Louis Marcelo Illenseer. Tilsammen danner de gruppen ”Quartet Pé no Chão” (”Kvartet med fødderne på jorden”). Med sig denne aften har de dels traditionelle og nykomponerede brasilianske sambaer og bossa novaer sunget på portugisisk, dels en række latinamerikanske salmer oversat til dansk.

Så der bliver rig mulighed for at lære nogle af de latinamerikanske salmer og sange. Kl. 17:00: Workshop med ”Quartet Pé no Chão” samt Peter og Betty Arendt fra Haslev Kirke. Kl. 18:30: Fællesspisning (koster 20 kr. og 40 kr. for en familie). kl. 19:30: Afsluttende koncert med ”Quartet Pé no Chão”. Hele arrangementet foregår i sognegården, Møllehusvej 120. Alle er hjerteligt velkomne til at deltage i hele eller dele af programmet fra kl. 17 eller 18:30 eller 19:30, som man har mulighed for. Tilmelding: Fortæl til hvad - og hvor mange I kommer til: sms 5126 3004 eller e-mail: tilmeld@sjk.dk

JAKOBSKIRKEN Søndag 8. januar 2017 kl. 15:00 VOKALSELSKABET GLAS er et nordisk à cappella ensemble, som består af seks markante kvindestemmer. Sangerne, som har rødder i Norge, Danmark, Sverige, Finland og på Færøerne, grundlagde Vokalselskabet Glas i 2001. En koncert med Vokalselskabet Glas er en blanding af smukke bulgarske folkeviser om liv, død, kærlighed og håb samt nordiske salmer og folkeviser arrangeret specielt til ensemblets seks stemmer. GLAS fortæller undervejs i koncerten korte historier, der knytter sig

til musikken. Historier fra bulgarske landsbyer om bryllupsfester og om en enkemand der savner sin kone og ligeså dramatiske, rørende historier fra Sverige, Norge, Finland, Danmark og Færøerne. I GLAS er de 4 sidstnævnte nationaliteter repræsenteret i GLAS` sangere eller deres familier.

En koncert med Vokalselskabet Glas er et musikalsk dyk ned i en fjern fortid levendegjort i livsglædens og nysgerrighedens navn i en stræben efter at undersøge, hvilke lyde den menneskelige stemme kan frembringe.

Rytmisk- og gospel gudstjeneste v/Conqueros og Gylling (H)

Tirsdagscafé

HVEDSTRUP KIRKE Søndag 8. januar 2017, kl. 14:00 til 15:00

JYLLINGE KIRKE Tirsdag 10. januar 2017, kl. 14:00 Tidligere domprovst for Roskilde Domprovsti Jens Arendt øser ud af sin store viden om Peder Palladius, som var luthersk superintendant (biskop) over Sjællands Stift i tiden umiddelbart efter reformationen.

Gudstjenester/arrangementer kirkerne i Roskilde Kommune 3. januar til 11. januar 2017 DÅSTRUP KIRKER OG SOGNEHUS. 4. Jan. Veteranklubben. v/Værestedet ”Kafe Klaus” 8. jan. Gudstj. v/Morten Kastrup

kl. 14.00 kl. 09.00

SYV KIRKE OG SOGNEGÅRD 7. Jan. Gudstj. lørdagsdåb v/Morten Kastrup 8. Jan. Gudstj. v/Morten Kastrup

kl. 09.30 kl. 10.30

GUNDSØMAGLE KIRKE OG SOGNEGÅRD 8. dec. Gudstj. v/Mogens Damm

kl. 9.00

JYLLINGE KIRKE OG LADEN 5. Jan. Helligtrekongersgudst. v/Kaj Bollmann 8. Jan. Gudstj. v/Mogens Damm 10. Jan. Tirsdagscafé. v/Tidl. domprovst Jens Arendt

kl. 19.00 kl. 10.00 kl. 14.00

SANKT JØRGENSBJERG KIRKE OG SOGNEGÅRD 8. Jan. Gudstj. v/Maria Fruerlund Kamp 8. Jan. Mødestedet ”kaffetørstig” Møllehusvej 120 10. Jan. Gudstj. Plejecenter v/Mette Munk Bie 10. Jan. Brasiliansk aften v/Quateto pe no chao

kl. 10.00 kl. 14-16 kl. 14.30 kl. 17.00

SVOGERSLEV KIRKE OG SOGNEGÅRD 4. Jan. ”Kom med ud og gå!” v/Elsebeth Kronbo Ørsted Kirke/Dåstrup Kirke www.oersted-daastrup.dk Gundsømagle Kirke www.gundsoemaglekirke.dk Jyllinge Kirke /Hellig Kors Kirke www.jyllingekirke.dk

Skt. Jørgensbjerg Kirke www.sjk.dk Svogerslev Kirke www.svogerslev-kirke.dk Vor Frue/Vindinge Kirker www.vorfrue-vindinge.dk

kl. 10.00

4. Jan. Kirkebio. Film, se: www.svogerslev-kirke.dk 8. Jan. Gudstj. Nytårsparade v/Elsebeth & spejderme

kl. 19.00 kl. 10.00

VOR FRUE OG VINDINGE KIRKER OG SOGNEGÅRDE 8. Jan. Gudstj. v/Sofie Frost Bondorf (V Frue)

8. Jan. Gudstj. v/Anne-Sophie Olander 8. Jan. Service in English + spisning v/Ulla Thorbjørn 11. Jan. Onsdagsrefleksion v/Ulla Thorbjørn Hansen

kl. 10.00 kl. 17.00 Kl. 12.00

kl. 10.30

GADSTRUP KIRKE OG SOGNEHUS 5. Jan. Gudstj. på Oasen v/Malene Guassora 8. Jan. Gudstj. v/ Malene Guassora 8. Jan. Gudstj. på Tofthøjen v/Malene Guassora

SNOLDELEV. 8. Jan. Nytårskoncert + buffet. Brasiliansk kirkemusik

kl. 16.00

kl. 10.15 kl. 10.00 kl. 14.30

HIMMELEV KIRKE OG SOGNEGÅRD 4. Jan. Sogneeftermiddag ”gader og stræder” v/Lindgren 5. Jan. Travehold for seniorer 5. Jan. Fyraftensgudstj. v/Majbrit Weje Kristensen 8. Jan. Gudstj. v/Marianne Juel Maagaard 11. Jan. Gudstj. Bernadottegården v/M. J.Maagaard 11. Jan. Gudstj. H. gl. præstegård. v/Helle Viuf

kl. 14.00 kl. 13.00 kl. 17.00 kl. 10.00 kl. 10.30 kl. 14.00

JAKOBSKIRKEN OG SOGNEGÅRD. 3. jan. Seniorklub v/Carl Erik Lundgård 4. Jan. Salmestafet 100 Salmer 8. Jan. Gudstj. v/Katrine Louise Raun 8. Jan. Nytårskoncert. v/Vokalgruppen ”Glas” 10. Jan. Seniorklub v/Billedkunstner Niels Valentin

DOMKIRKEN 4. Jan. Onsdagsrefleksion v/Rasmus H. C. Dreyer 6. Jan. Fredagsaltergang v/Anne-Sophie Olander 6. Jan. Liturgisk aftensang v/Anne-Sophie Olander 7. Jan. Gudstj. lørdagsdåb v/Ulla Thorbjørn Hansen

Kl. 12.00 kl. 12.00 kl. 17.00 kl. 10.00

Syv Kirke www.syvkirke.dk Gadstrup Kirke www.gadstrupkirke.dk Himmelev Kirke/Roskilde Kloster Kirke www.himmelevkirke.dk

Roskilde Domkirke www.roskildedomkirke.dk Snoldelev Kirke www.snoldelevkirke.dk Jakobskirken www.jakobskirken.dk

kl. 14.00 kl. 17.30 kl. 10.00 kl. 15.00 kl 14.00

ÅGERUP, KIRKERUP OG HVEDSTRUP KIRKER OG ÅGERUP SOGNEGÅRD 5. Jan. Fyraftensmeditation v/Gunder Gundersen (Å) kl. 16.30 8. Jan. Gudstj. rytmisk/gospel v/Conquerors & Gylling (H) kl. 14.00

Ågerup/Kirkerup Hvedstrup Kirker www.kirkerupkirke.dk Informationerne på denne side er plukket fra kalendersiderne torsdag før udgivelse.


3. JANUAR 2017 l 31 l

LĂŚserbrev Tak til alle, der kĂŚmpede mod vandet i timevis i kulde, hagl og stiv kuling, ofte i iskoldt vand og kĂŚmpede side om side med fremmede for at beskytte fremmedes hjem: - I er simpelthen Danmark, nĂĽr det er aller-aller-allerbedst! - Tusind tak.

Af: Borgmester Joy Mogensen

KÌre borgere i Jyllinge Nordmark og Roskilde Inderfjord, Jeg hüber, at I er ved at have füet sovet lidt, og I stadigvÌk har et knus tilovers til hinanden, for I fortjener det om nogen. De seneste tre døgn har jeg mÌrket jeres frygt, men ogsü blevet overvÌldet af jeres uforlignelige evne og vilje til at arbejde sammen og kÌmpe under umulige omstÌndigheder mod den stigende vandstand for at holde jeres hjem tørre. Nu er oprydningsarbejdet i gang. Der kommer møder efter nytür, hvor alle, der har ydet en indsats, skal takkes, og idÊer til forbedringer skal samles op. Men først og fremmest sü fortsÌtter kampen for permanent sikring i form af diger og sluse, hvor digelagets bestyrelse og kommunen vil koordinere og kÌmpe videre efter bedste evne. Indtil da; pas godt pü hinanden, og tak for kampen. KÌre frivillige fra nÌr og fjern, som hørte de mange rüb om hjÌlp og strømmede til med friske krÌfter, materiel, mad og drikke, og stod

KĂŚre Beredskabsfolk, frivillige sĂĽvel som ansatte, Ă˜stsjĂŚllands Beredskab, Beredskabsstyrelsen, HjemmevĂŚrnet, Politiet, vĂŚrnepligtige, Røde Kors, brandkadetter og ildfugle: Tak fordi I hele tiden, døgn efter døgn, holder hovedet koldt og finder løsninger. Kynikere vil sige, at det er det, I har meldt jer til, men jeg har set i jeres rødskudte øjne og sammenbidte kĂŚber, at det er meget mere for jer, og I er rygraden i, at der er en plan, materiel og mandskab. OgsĂĽ nĂĽr det virker som om der ikke er det, og kaos er centimeter fra at fĂĽ overtaget. KĂŚre kommunalt ansatte - hjemmeplejen, materielgĂĽrden, sneryddere, planlĂŚggere, kort-folk, kommunikationsfolk, direktørfolk: Tak fordi I altid kan finde de oplysninger, som beredskabet har brug for. Tak fordi I fĂĽr taget hĂĽnd om dem, der har sĂŚrlige behov. Tak fordi I stillede op og holdt ud, og holdt hovedet koldt og hjertet varmt. KĂŚre byrĂĽdsmedlemmer: Mange har talt og skrevet om

mig, men som ovenstüende vidner om, sü er südan en situation her ikke noget, man kan klare alene. Det krÌver et helt byrüd, og alle, der tror, at politik handler om at sidde i varmen og trÌffe beslutninger langt vÌk fra virkeligheden skulle have set jer de seneste par dage kÌmpe side om side med borgere, beredskabsfolk og andre frivillige. Man mü ikke bande, men jeg er sgu stolt af at kalde mig jeres kollega, Tomas Breddam, Jonas Paludan, Lars Lindskov, Daniel Prehn, Jacob Søegaard Nielsen, Claus Larsen, Marianne KiÌrulff, Poul Andersen, Gitte Louise Simoni, Morten Gjerskov, Evan Lynnerup, Kaj V Hansen og Annie Larsen.

Deltag i debatten og send dit lĂŚserbrev til: tomas@paperboy.gratis Du kan ogsĂĽ skrive til os direkte pĂĽ vores hjemmeside www.paperboy.gratis Redaktionen forbeholder sig ret til at bringe en forkortet udgave i avisen og i fuld lĂŚngde pĂĽ nettet.

Keld Holm og Helge Lund Hansen har i lÌserbreve kommenteret indlÌgget om �Den caribiske forbindelse. � Helge Lund Hansen püpeger, at Jakob Hansen omkring 1902 omdøber sit vÌrtshus til �Cafe Sankt Thomas�. Jeg tror han har helt ret. Det er formentlig den agitation, der har vÌret op til behandlingen af forslag om salg af øerne allerede i 1902, der inspirerer til navneÌndringen. Hvis Jakob Hansen f.eks. som sømand selv havde besøgt øerne i sin ungdom, ville han nok have givet sit vÌrtshus det navn allerede, da han übnede det mange ür før. Keld Holm roser indledende mit indlÌg – og tak for det. Han gür sü et skridt videre, idet han hÌvder, at jeg i indlÌgget giver udtryk for, at Roskilde skal pütage sig et ansvar for fortidens synder. Det er faktisk min egen holdning, jeg giver udtryk for i indlÌgget. Det at Keld Holm 

 glĂŚder mig,  TIL R GE LĂ… E

NY 

E 

 RDi,ERatOB GA & D BA og jeg er helt enige ogsĂĽ

 , EN KK MĂ…L  KĂ˜E LĂ…GE EFTER TIL R NY 

Ehi

OB

 ER RD & GAaf vores deKK mørkere EN, BADsider EFTER MĂ…L KĂ˜ Design selv dine lĂĽger. storie skal formidles. Det jeg Priseksempel: Designmuligheden selv dine lĂĽger. ogsĂĽ nĂŚvner er

siden. Det jeg skriver er, at det er et spørgsmül om, man ogsü vil bruge den aktuelle anledning til at markere en afstandtagen til dette sorte kapitel i historien. Og ja, det er et spørgsmül, der kan vÌre flere meninger om.

�Stor tak til den herre, der onsdag morgen den 21.december forhindrede to mÌnd i at bortføre Shimba - min lille ruhürede dvÌrggravhund, som sad foran Meny i Skomagergade. Sagen er meldt til politiet�. Med venlig hilsen �den lykkelige hundeejer�

Kr. 10.850,Kr. 10.850,-

RUBRIK GIV DIT VISITKORT TIL HELE ROSKILDE KOMMUNE - HVER UGE Vores showroom er ĂĽben lørdag kl. 10.00-14.00. Ă˜vrige tidspunkter efter aftale.

DANSK DANSK KĂ˜KKENRENOVERING Tlf. 46 78 26 30 • Fax 46 78 62 30 #  /-  KĂ˜KKENRENOVERING Tlf. 46 78 26 30 • Fax 46 78 62 30 #  /-  KĂ˜KKEN

Hos os fĂĽr du personlig

betjening fra start til slut Vores showroom er ĂĽben lørdag kl. 10.00-14.00. Ă˜vrige tidspunkter efter aftale. Hos os fĂĽr du personlig betjening fra start til slut

Store Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde *&(#.,! *&(#. &)" #

EL-INSTALLATĂ˜R

�

de d.dk

Af: Per Steenholdt

for, at denne formidling pü samme tid kunne markere en afstandtagen til slaveriet. Det er nÌvnt som en mulighed og ikke en personlig holdning. Keld Holm har da ret, der er ingen af byens borgere i dag som bÌrer et �medansvar� for, hvad nogen af byens borgere gjorde flere hundreder ür før, vi blev født. Jeg ser med tilfredshed, at Roskilde Museum har planlagt aktiviteter, der oplyser om det sorte kapitel i historien, der formeldt set endeligt blev afsluttet for snart 100 ür

10 alm. lĂĽger 5 skuffefronter Priseksempel: 15 greb 10 20 alm. indv. lĂĽger 120 graders hĂŚngsler 5 skuffefronter Montering-levering-moms-garanti 15 greb 20 indv. 120 graders hĂŚngsler Montering-levering-moms-garanti

S JULERING

-

Svar til Keld Holm og Helge Lund Hansen

AUTORISERET EL-INSTALLATĂ˜R

- LOKAL ELEKTRIKER - ERHVERV / PRIVAT - KVALITET TIL TIDEN - DĂ˜GNVAGT

TLF. 4636 8446 www.amsbo.dk - Skovbogade 2B, 4000 Roskilde

email: info@danskkoekkenrenovering.dk • www.danskkoekkenrenovering.dk $ %&%)""&""%(%&,( %" Store#Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde *&(#.,! *&(#. &)" # email:#info@danskkoekkenrenovering.dk $ %&%)""&""%(%&,( %" • www.danskkoekkenrenovering.dk

L NYE LĂ…GER TI L& GARDEROBE TI R GE LĂ… E NY KĂ˜KKEN, BAD EFTER E OBMĂ…L KĂ˜KKEN, BAD & GARDER EFTER MĂ…L Vores Showroom er ĂĽbent lørdag kl. 10.00-13.00 Ă˜vrige tidspunkter efter aftale.

DANSK DANSK KĂ˜KKENRENOVERING KĂ˜KKENRENOVERING Tlf. 40 41 35 36

Hos os fĂĽr du personlig betjening fra start til slut Hos os fĂĽr du personlig betjening fra start til slut

Store Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde Store Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde

email: info@danskkoekkenrenovering.dk • www.danskkoekkkenrenovering.dk

Tlf. 40 41 35 36

email: info@danskkoekkenrenovering.dk • www.danskkoekkkenrenovering.dk

GULDSMED

GULD & SĂ˜LV KĂ˜BES

Skomagergade 9 ¡ 4000 Roskilde ¡ Tlf. 46 35 36 50 ¡ a-v@guldsmed.dk

BYENS BILLIGSTE

PASFOTO e... De helt rigtig

4 STK.

50,-

BILLEDBUTIKKEN

V/BENNIE HANSEN KĂ˜GEVEJ 60, 4000 ROSKILDE, TLF. 40 25 15 92 Ă…BENT MANDAG OG TORSDAG KL. 13-16

UDSYRING Selv en lille annonce i Paperboy bliver set... Denne her plads kan blive din. Formatet er 86 mm x 50 mm. Priser fra kr. 370,- pr. indrykning

GULDSMEDENE I ROSKILDE

PASFOTO

Paperboy Roskilde Borchsgade 6 C, 1. sal - 4000 Roskilde Ă…bent: mandag-fredag 9-16

Dansk Udsyring Hop med pü bølgen, skün miljøet og spar pü varmeregningen Rensning og udsyring af varmevekslere og varmtvandsbeholdere Ring for uforpligtende tilbud

Tlf. 60 70 29 07 www.udsyring.dk


l 32 l 3. JANUAR 2016

SPAR OP TIL

-70% På udstillingsmodeller

UDSALG

uden kompromis Læder drejestol

SPAR

2.998,-

-30%

SPAR 1.000,-

På hele SYSTEM+ serien

AVANT drejestol

8.999,SPAR 2.000,-

AVANT

System+

Drejestol i slankt design. Monteret med læder. Flere farver, også stel. Vejl. pris 10.999,- SPAR 2.000,SKAMMEL NU 2.499,-

Drejestol med justerbar ryg og sæde. Okselæder. Flere farver. Stol vejl.pris 3.998,- SPAR 1.000,- NU 2.998,Skammel vejl.pris 1.198,- SPAR 200,- NU 998,-

3+2 personers

NORRA 1 144cm

5.990,-

19.999,-

SPAR 5.134,-

SPAR

SPAR 15.839,-

25-52% På NORRA serien

NORRA 2 192cm

4.990,SPAR 5.283,-

ELEVATIONSSENG

19.998,-

Spar op til 52% på køb af NORRA 1 eller NORRA 2 i hvid og hvidolieret eg. Du sparer desuden 25% på det øvrige NORRA sortiment i begrænset kampagneperiode

Dansk klassiker 3+2 personers Monteret med blød okselæder Vejl.pris 35.838,- NU 19.999,-

Dunlopillo elevation 180x200cm Vejl pris 39.996,SPAR 19.998,- Pris eks ben

SPAR 19.998,-

SPAR

50% Inkl. Dunlopillo app

COSMO

Hjørne med chaisel

Hjørnesofa læder

19.999,SPAR 10.000,-

ong

-30% Flere farver

Hjørnesofa i stof fra

9.999,SPAR 30% Eks. nakkestøtte

ÅBNINGSTIDER

Man-tor.10.00 - 17.30 Fredag..10.00 - 19.00 Lørdag..10.00 - 14.00 Søndag.11.00 - 15.00

KØB OP TIL 75.000 KR UDEN RENTER 12 el 23 MÅNEDER

MØBLER

Betonvej 3 - 4000 Roskilde - 46362600

www.zebramøbler.dk

REPRÆSENTATIVT EKSEMPEL: Ved et samlet kreditbeløb på 40.000 kr. over 23 mdr., er den månedlige ydelse 1.946 kr. Debitorrenten er 0,0% og variabel i lånets løbetid. ÅOP er 12,1%, og de samlede kreditomkostninger er 4.759 kr. k Det samlede beløb du skal betale er 44.759 kr.

Pbro uge 01 2017  
Pbro uge 01 2017  
Advertisement