Pbro u20 2015

Page 1

ROSKILDE 1. årgang Uge 20. 15. maj 2015 www.paperboy.gratis

Prostitueret

- fordi jeg havde lyst

side 2-3 Pinsetilbud

ALLE MARKISER

20% rab

at

Medbring annoncen så får du VI MENER DET, NÅR VI TALER OM PERSONLIGE KØKKENER ...for flere kan lave flotte og funktionelle køkkener, men kunsten er at gøre det til et rum, hvor du føler dig hjemme og holder af at være. Siden starten i 1974 har vi leveret mere end 400.000 køkkener, og vi brænder stadig for at finde den unikke løsning, der passer til dig! Københavnsvej 106 . 4000 Roskilde . Tlf. 46 75 46 95 . www.invita.dk

÷20% Ring eft er Gardinb ussen

på alle smykker og ure fra

GARDINER · SOLAFSKÆRMNING

Tilbuddet gælder kun fra fredag 22/5 til og med søndag 24/5

Ro´s Torv 1 · 4000 Roskilde · Tlf. 46360817

Roskilde Gardiner Gullandsstræde 8 · 4000 Roskilde Tlf. 4635 3402 · roskildegardiner@gmail.com


l 2 l 15. MAJ 2015

Busser i udbud for et bedre miljø

Naturstyrelsen, vandværkerne omkring Gulddysse Skov og Roskilde Kommune underskrev onsdag en aftale om at udvikle Gylddysse Skov med 78 hektar, svarende til ca. 40 fodbodbaner. De 78 hektar vil i de kommende år blive opkøbt og tilplantet, og den måde skulle det være muligt at forene de grønne områder Værebro Ådal, Hove Å-dal og området omkring Roskilde Fjord.

Plan- og Teknikudvalget sender driften af bybusserne i udbud for at få busser, der støjer og forurener mindre. Måske kan el-busser komme ind på visse ruter. Plan- og Teknikudvalget har besluttet, at Movia skal opsige den nuværende aftale med Arriva om driften af blandt andet bybusserne i Roskilde Kommune. Et nyt udbud vil give Roskilde Kommune muligheden for at stille krav om mere miljøvenlige busser.

UGENS UDSNIT

Skov udvides

Paperboy går hver uge på opdagelse i byen og stiller skarpt på en af byens utallige detaljer Gæt hvor ugens billede er taget og skriv dit svar på vores Facebookside dagen før vores udgivelsesdag. Vi trækker lod blandt de rigtige besvarelser og poster vinderen på Paperboys facebookside. Vinderen kan efterfølgende afhente en god flaske rødvin på Paperboy, Borchsgade 6 C 1. sal - naturligvis mod forevisning af legitimation.

Billister cykler på arbejde

Roskilde Kommunes elcykel-projekt er kommet godt fra start Af Holger Vincents

Der skal trampes i pedalerne, men man får til gengæld en god portion medvind på cykelstierne. Siden første april sidste år, har kommunen været en del det nationale klimaprojekt Test en elcykel, og der er ifølge kommunen grund til tilfredshed efter det første år. ”Forsøget viser indtil nu, at der virkelig er et potentiale for at få flere til at kombinere den daglige transport med motion og frisk luft”, siger formand for

Klima- og Miljøudvalget, Jeppe Trolle. Mere end halvdelen af testpersonerne fra projektets første runde har svaret, at de fortsat holder bilen i garagen og cykler til arbejde, efter endt deltagelse i Test en elcykel. Succesraten faldt til en tredjedel der stadig tager den tohjulede til arbejde, et fald kommunen siger skyldes årstidens dårligere vejr. Kommunen har 20 elcykler til låns i projektperioden.

UGENS VINDER Birgit Ellehammer gættede rigtigt ”Ugens udsnit er fra Allehelgensgade med udsigt til Stændertorvet alias ”Vivaldis plads. ”jeg er ikke den eneste, der synes, at de skæmmer torvet og fylder for meget.... Jeg mener, at det er ud for Sjællands Kirkemusikskole, billedet er taget”, skrev Birgit Ellehammer om Ugens Udsnit. Og vi er ret imponerede over præcisionen i gættet. Som lovet blev Birgit Ellehammer belønnet med en flaske vin på redaktionen.

Paperboy udkommer hver tirsdag/onsdag til samtlige husstande i Roskilde Kommune fra uge 24 2015. Uge 20, 21, 22 og 23 udkommer vi fredag/lørdag.

- så samles byen REDAKTION: Tomas Skov, redaktør tomas@paperboy.gratis Mobil: 2679 4048

ANNONCER: Helene Risum, marketing helene@paperboy.gratis Mobil: 2332 7119

ADMINISTRATION: Lone Ovesen, bogholder lone@paperboy.gratis Mobil 4397 1051

Holger Vincents, journalist holger@paperboy.gratis Mobil: 3052 7408

Lars Pedersen, salgschef lars@paperboy.gratis Mobil: 3052 9252

Klaus W. Rasmussen, udgiver klaus@paperboy.gratis Mobil: 2075 0808

Palle Bruselius, journalist/foto palle@paperboy.gratis Mobil: 2073 8788

Åse Rasmussen, konsulent aase@paperboy.gratis Mobil: 2421 5952

Patrick Holbek, udgiver. Ansv. patrick@paperboy.gratis Mobil: 4058 4437

Tryk: Dansk Avis-Tryk A/S Trykoplag: 35.254 eks. Udgiver: Paperboy ApS Det er ikke tilladt at gengive artikler uden tilladelse fra Paperboy. PRODUKTION: Annette Thomsen, grafiker annette@paperboy.gratis Mobil: 2635 0714

Paperboy Roskilde - Borchsgade 6 C, 1. sal - 4000 Roskilde - Tlf. 7020 0214 - Åbent: mandag-fredag 9-16

Læserbreve er velkomne og kan sendes til: tomas@paperboy.gratis holger@paperboy.gratis andreas@paperboy.gratis


15. MAJ 2015 l 3 l

summer

SHE’S GOT THE LOOK Kokoon

2500,-

Primeboot

2499,-

Yvonne Koné

Mos Mosh

999,-

999,-

Gustav

999,-

Iheart kjole

Kokoon

1900,-

1999,-

Sofie Schnoor

1199,-

Ivylee

1600,-

Yvonne Koné

2900,-

Stine A Armring

950,-

Stine A Perleørering

700,-

modetøj & interiør STÆNDERTORVET 2 · 4000 ROSKILDE · TLF.: 4632 6817 WWW.BOUTIQUEDEDENROTH.DK · BESØG OS PÅ FACEBOOK


l 4 l 15. MAJ 2015

Roskilde Rundt

Forvandlingen på RO´s Torv I anledning af Mors Dag, holdt RO’s Torv en skøn kvindedag på Centertorvet. En lang række af RO’s Torvs tøj-, sko- og accessoriesbutikker havde udstillet de nyeste trends på manequindukker. Chefmakeup-artist, Mina Ingerslev fra Max Factor stod klar foran Matas og gav en forsmag på deres seneste produkter. Kronprinsesse Marys personlige hår- og makeup-artist, Søren Hedegaard, satte hår og lagde makeup på de tre heldige vindere af makeover-konkurrence. De samme vindere fik også smukke hænder af de dygtige negleteknikere fra Queens Nails på Centertorvet.

Schack og Thorsted Schack & Thorsted havde sat fem make-overs på højkant i en konkurrence. Stylist og indehaver Tina Thorsted havde allieret sig med hårstylist og frisør Marianne Bech fra My Design, som blandt andet har sat hår for kongehuset og flere førende modehuse, og sammen er de Danmarks svar på Trinny og Susannah. Alle vinderne fik sat hår, lagt makeup og blev stylet fra top til tå, mens de fik gode tips af de to stylister. Til sidst blev vinderne forkælet med en goodiebag til en værdi af 1.000 kroner.

Iben glædede sig til at blive stylet og havde faktisk ønsket sig en styling hos Schack & Thorsted i fødselsdagsgave.

Marianne og Tina ligger planer for Iben’s styling, da fotografen kigger forbi.

Iben strålede som en lille sol, da først Marianne havde fået styr på krøllerne og make-up’en og Tina havde fundet noget lækkert tøj der passede til Iben.

Malene var som forvandlet efter at have været gennem Marianne Bechs magiske hænder og en peptalk og styling fra Tina Thorsted.


15. MAJ 2015 l 5 l

Roskilde Rundt

Gratis tulipaner på Stændertorvet Midtbyens gartnere og dygtige blomsterbindere fik sved på panden, da de knoklede med at grave løg op og binde buketter til de borgere, som ønskede at få en bid af Palæmurbedets forårsblomstring. Køen talte over 100 borgere, da den gratis uddeling af 10.000 løg og masser af buketter startede på Stændertorvet onsdag den 6. maj kl. 12. Og alt var væk, da klokken nærmede sig 14.

Shirt Før 599,-

150,-

Shirt Før 599,-

199,-

Grand Opening

Shirt Før 599,-

199,-

Pants Før 599,-

199,-

ROʼs Torv


l 6 l 15. MAJ 2015 Af Tomas Skov

Roskilde Festival modtog Festivalbranchens svar på en Oscar, da den blev hædret med en Green Operations Award i Holland i januar i år for indsatsen mod madspild på sidste års festival. De mange tons overskydende mad blev samlet ind og omdannet til 65.000 måltider til socialt udsatte på Sjællands herberger, væresteder og asylcentre i fem køkkener på Slagteriskolen i Roskilde. Denne ordning kan dog ikke fortsætte i sin nuværende form ved dette års festival.

Nødt til at prioritere

Uvis skæbne for Festivals kamp mod madspild Roskilde Festival fik i januar i år en international miljøpris for indsatsen mod madspild, idet festivalen omsatte 27,5 ton overskudsmad til 65.000 måltider for socialt udsatte. Det er imidlertid usikkert, om initiativet kan fortsætte, da Slagteriskolen ikke længere vil stille lokaler til rådighed for projektet.

”Vi er inde i en stram økonomisk situation, så vi har besluttet at koncentrere os om vores kerneydelser, altså undervisning”, siger formand for Slagteriskolens bestyrelse Evan Lynnerup. Skolen har stillet lokaler til rådighed for festivalen gennem flere år, men kæmper altså så meget med økonomien, at bestyrelsen har valgt at afslutte samarbejdet. ”Det her er i periferien af hvad vi ellers beskæftiger os med, og det er forbundet med omkostninger for os, så vi er nødt til at prioritere. Vi synes ikke det er et dårligt projekt, men vi må simpelthen skære til benet”, beklager formanden, der ikke ser en genoptagelse af samarbejdet i kortene i den nærmeste fremtid.

Finder en løsning Programleder for bæredygtighed på Roskilde Festival Mikkel Sander er dog fortrøstningsfuld. ”Vi kigger både på lagerhaller og andre skoler, som vi bruger i forvejen til andre formål. Der ligger også et nedlagt supermarked i nærheden, som vi har kig på. Vi arbejder ud af forskellige veje, og vi skal nok finde en løsning på det her”, forsikrer han til glæde for landets socialt udsatte.

SPAR

25% PÅ 4 STILRENE KØKKENER

Hvid. Damestr.

Blå. Damestr.

800,-

800,-

Sort. Damestr.

Sort. Damestr.

500,-

600,-

KR. 29.416,Prisen er for skabe, sokkel og bordplade.

Tilbuddet gælder til 31/5-15 ved køb af komplet køkken med 4 udvalgte låger for min. 20.000,- ekskl. hvidevarer og serviceydelser. Levering inden 31/8-15. Kan ikke kombineres med andre rabatter.

FORÅRSRENGØRING AF DIT KØKKEN? DU KU’ OGSÅ KØBE ET NYT ... Lige nu sparer du nemlig 25% på 4 af vores populære stilrene køkkener. Vælg mellem 4 forskellige låger, alle elementer og tilbehør samt udvalgte bordplader og vaske.

SKOHORNET

HOLBÆKVEJ 7-13 . ROSKILDE TLF. 3347 0160

DESIGNA.DK

Flere modeller i butikken.

DESIGNA - TIL DIN HVERDAG

Skomagergade 36 • Roskilde • 46 35 44 89

HUSK 1. SØNDAG I MÅNEDEN KL. 11-15

ÅBNINGSTIDER: Mandag - torsdag kl. 10 -17.30 • fredag kl. 10 -18 • lørdag kl. 10 -15


WE

o

15. MAJ 2015 l 7 l

JEANS

BYT TIL NYT

Få kr. 200,- for dine gamle jeans, når du køber et nyt par hos Schack & Thorsted. Vi donerer alle gamle jeans til Tilbuddet gælder til og med 31/5, og kan ikke kombineres med andre tilbud.

i

Tlf. 48 79 48 79 www.schackogthorsted.dk

RO’s Torv 4000 Roskilde

Est. 2004


l 8 l 15. MAJ 2015

Per Vibskov Nielsen, Sognepræst ved Roskilde Domkirke

Roskildes bilturister slipper - måske - billigere Af Tomas Skov

Fie Sohn Højlund

Christine Skou

Rasmus Christian Olsen

Jytte Abildstrøm

Klummen er et fast indslag i Paperboy, hvor vi har givet pennen fri til en gruppe mennesker, der har det til fælles, at de alle på den ene eller den anden måde er rodfæstet i Roskilde. Det er avisens faste holdeplads for markante meninger og gode personhistorier, alle med udgangspunkt i ugens skribent, men først og fremmest med Roskilde i centrum.

Jeg er en Paperboy Jeg er en paperboy, og det har jeg til det trykte medie. Derfor samler nu været i mere end 40 år. jeg stadig på papir med tryksværte på. Indlysende nok i den indbundne I 1975 fik jeg min første avisrute og form som vi kalder bøger og som fylindrømmer gerne, at det dengang i der mere og mere i mit private biblige så høj grad var muligheden for liotek, men også gode og gedigne at tjene nogle skillinger, der gjorde trykte avisartikler klipper jeg stadig mig til paperboy, som det var beho- ud og gemmer i mit arkiv. vet for at dele nyhederne ud. Der er nemlig noget helt særligt ved Men jeg læste faktisk i den gratis en tryksag, som de digitale medier avis, som jeg fik oven i lønnen, og ikke får med. En artikel i en trykt det har jeg gjort lige siden. Hvis jeg avis kan smitte af og lugte, man kan ikke dagligt får læst 3 landsdækken- klippe den ud og hænge den op opde aviser, er det en dårlig dag, og slagstavlen eller krølle den sammen, disse skal gerne suppleres med en hvis man ikke vil gemme den. Man TV Avis eller to. Jeg nærlæser selv- kan selvfølgelig også mere praktisk følgelig også de lokale ugeaviser, pakke fisk ind i en avis eller putte fordi det er her, man får det bedste den i et par våde støvler. indtryk af, hvad der optager ens naboer. Men i de senere år er mit be- Det afgørende er dog de sorte tegn hov for nyhedsinformation blevet på den hvide baggrund og ikke mere og mere digitalt, fordi jeg fin- mindst den betydning kombinatioder og ser det på internettet. nen kaster af sig. For som den jødiske religionsfilosof og skrifttænker Kan man så stadig være en paper- Jacques Derrida har formuleret det, boy? Ja, for selvom der bliver færre så er der intet uden for teksten, og og færre avisbude, så kan man fort- derfor gælder det om at læse på lisat godt være en papirdreng. Godt vet løs, og det gør en ægte papernok får jeg mange nyheder digitalt, boy. men jeg har stadig en stor kærlighed

”Det er rigtig ærgerligt, at den sidste oplevelse, vi giver vores turister, er en ’parkeringsafgift’ på 510 kroner. Især fordi vi ikke tidligere har givet vores turister en ærlig chance for at parkere lovligt”, mener direktør for VisitRoskilde Jens Müller. På den baggrund har VisitRoskilde derfor i samarbejde med Roskilde Kommunes Veje og Grønne Områder fået udarbejdet et nyt p-skilt, som fra nu er opsat på samtlige p-pladser i Roskilde bymidte. P-skiltet forklarer på engelsk, tysk og spansk regler for parkering på den enkelte p-plads og viser samtidig også, hvordan en p-skive ser ud, hvordan den bruges og hvor man anskaffe sig en.

Kender ikke p-skive Hidtil har skiltning omkring parkeringsregler kun været på dansk på p-pladserne i bymidten – og derudover har brug af p-skive også voldt problemer, da mange udenlandske gæster ganske enkelt ikke ved, hvad en p-skive er og hvordan den bruges. ”Vi er rigtig glade for, at Roskilde Kommune er gået ind i projektet og har hjulpet os med at finde en løsning på parkeringsproblemet. Ud over den nye p-skiltning har vi fået fremstillet 5000 gratis p-skiver, som turister kan hente gratis på Turistbureauet og i Roskilde Handels medlemsbutikker. Forhåbentligt betyder det, at langt færre gæster i fremtiden slutter deres besøg i Roskilde med en kedelig oplevelse”, slutter Jens Müller.

Godt gemt Turisterne skal dog holde særdeles godt

øje med det nye skilt, som der angiveligt kun hænger et enkelt af på hver parkeringsplads. På den nyligt færdiganlagte P-plads i Borchsgade står skiltet godt gemt ved fodstien fra Allehelgensgade, og det tog overtegnede journalist mere end et par besøg på P-pladsen at lokalisere det. ”Der er desværre nogle kommunale regler, der sætter grænser for, hvor mange skilte vi må sætte op. Indtil videre vil skiltene til turisterne altså blot være at finde på det ene info-skilt, de står ved hver parkeringsplads”, siger vicedirektør i VisitRoskilde Mette Holmgren.

Næste uges klummeskribent: Fie Sohn Højlund er født i 1995 i Jyllinge. Hun arbejder til dagligt med at sælge habitter i Tøjeksperten Roskilde og skriver pressemeddelelser for Egmont Danmark og Profcoach. Efter sommerferien skal hun studere kommunikation og IT på Københavns Universitet. Hun elsker dårlige amerikanske film og rock på Orange Scene.

ONLINE


15. MAJ 2015 l 9 l

Roskilde Gælder til og med d. 23. maj 2015

DANSK KALVECULOTTE

Pr. 1/2 kg.

Skademosegård har fungeret som klub i næsten syv år.

Klubber i Roskilde lukker Af Andreas Thrane

Det sker som en konsekvens af et mærkbart fald i antallet af klubmedlemmer i Roskilde Kommune. Klubafdelingen Krudthuset lukker allerede den 1. august, mens Skademosegård afventer, at Nymarksgård har lokaler til at modtage de resterende medlemmer. Klubafdelingen Magrethehåb lukker, når Kildegårds lokaleforhold er klar til flere børn. ”Børnene kan kun være et sted ad gangen, så vi må indrette os på den nye virkelighed. For mig er det vigtigt, at børnene deltager i aktive fællesskaber uden for skoletiden, enten i klubberne eller andre steder som eksempelvis idrætsforeningerne. Og så må vi samle klubressourcerne på færre adresser og udvikle et nyt tilbud, som kan fastholde børnene, siger formanden for Skole- og Børneudvalget Claus Larsen.

Skolereformen bærer skylden Børnene går længere tid i skole efter skolereformen trådte i kraft, og dermed er børnene kortere tid i fritidsklubber-

Reparation af armbåndsure, stue- og lommeure. Salg af nye og brugte ure.

Urværkstedet Sct. Ols Gade 22 Roskilde · Tlf. 46 38 30 90

Fortjener din historie spalteplads i Paperboy

ne. Det rammer naturligvis klubberne økonomisk, da pengene følger med børnene, og hvis børnene bliver væk fra klubberne, får klubberne ingen økonomisk støtte. Således er klublukningerne en direkte konsekvens af skolereformen.

Kvaliteten bliver forbedret Jens Birkedal, klubleder for Skademosegård og Krudthuset, mener, at kvaliteten af klubtilbuddet bliver forbedret, når klubberne bliver lukket. I stedet for at se det som en afvikling af de to klubber, kan det nærmere betragtes som en sammenlægning, da personale og ressourcer følger med over i de andre klubber. ”Det er ærgerligt, at det er kommet hertil, men der er bare ikke nok ressourcer. Der har været en stor ressourceudfordring ved den model at lade alle klubber overleve. Sammenlægningen af klubberne giver os muligheder for at lave flere aktiviteter med børnene. Børnene får ikke længere til klubberne, da lokalerne ligger ved skolerne”, udtaler Jens Birkedal.

60,SPIER RØDVIN

I box 4 x 300 cl. Sydafrika

4 stk.

500,-

SPAR

300,-

BEGRÆNSET PARTI KUN RØDVIN

X-TRA TOILETPAPIR 1 pk.= 8 ruller

2 pk.

12,-

SPAR

1190

Der tages forbehold for pris- og afgiftsændringer, trykfejl, manglende leverancer samt udsolgte varer. Irma bytter per kulance. Tilbuddene gælder kun i Irma Roskilde, Skomagergade 21, 4000 Roskilde


l 10 l 15. MAJ 2015

Dunkin’ Donuts indtager Roskilde Af Tomas Skov

Verdens største Donut-kæde åbner lørdag den 16. maj kl. 10:00 i det tidligere billetsalg på Roskilde Station. Butikken er den anden af sin slags i Danmark, efter at landets første åbnede på Hovedbanegården i København den 1. april. Bagmanden hedder Steffen Skjold Larsen, og han er fra Roskilde. ”Jeg tror at danskerne bliver lige så begejstrede for donuts som mig selv. Jeg blev en stor fan af donuts under mine mange ophold i USA”, siger Steffen Skjold Larsen. Selv om han anerkender, at der ganske vist hersker

en generel sundhedstendens, er danskernes donutpusher ikke bekymret. ”Danskerne kan godt lide at leve sundt, men vi vil også gerne synde lidt en gang imellem. Og hos Dunkin’ Donut kan man synde ordentligt”, mener Steffen Skjold Larsen, der selv foretrækker sin donut med chokoladeglasur og nutellafyld.

Stærk i kaffe Der er næppe mange i Danmark der først og fremmest forbinder donutkæden med kaffe. Men i USA er Dunkin’ Donuts et stærkt kaffebrand, der kæmper med Starbucks om at være amerikanernes foretrukne.

”Det er klart, at danskerne først og fremmest kender os for vores donuts, en jeg tror hurtigt de vil få smag for den gode kaffe. Den er ganske enkelt fremragende”, siger Steffen Skjold Larsen, der trods de mange kaffevarianter stadig foretrækker en caffé latte. Åbningen af butikken på Roskilde Station fejres med blandt andet 1000 gratis donuts og smagsprøver på kædens kaffe. Indtil videre har Dunkin’ Donuts ca. 11.000 butikker i 33 lande.

Mest for Kom og få inspiration og information om mobilbetaling

mænd Af Tomas Skov

Mere end hver fjerde dansker bruger MobilePay, og flere og flere butikker tilbyder mobilbetaling. Både i butikken og på nettet. Men hvordan ser fremtiden ud for mobilbetaling i jeres virksomhed? Kom og få både inspiration og information om mobilbetaling, når vi inviterer til gratis informationsmøde. Tilmeld dig på www.danskebank.dk/events Vi glæder os til at se dig.

Med venlig hilsen Danske Bank

Pede B og DJ Noize leverede beats, og årets erhvervsskolelærer Nicolas Fischer var på scenen med mikrofon i hånd. ”Jeg er sikker på, at hvis I kan råbe lidt højere, så er der fri bar i en halv time!”, lokkede han. Effekten udeblev ikke. En sal fyldt til bristepunktet af et langt overvejende mandligt publikum af erhvervsskoleelever og –lærere brølede igennem – og så var baren åben. I den anden ende af Hal 10 på Musicon stimlede eleverne sammen om uddelingen af chili con carne med brød til. I dagene op til prisfesten havde eleverne på Teknisk Skole dystet i Roskildemesterskaberne i udvikling af nye produkter på tværs af fagligheder og med korte deadlines, og nu var det til at fejre, feste og vinde priser.

Vi henter og bringer store ure

Gør dig bemærket

til reparation

Urværkstedet Sct. Ols Gade 22 Roskilde · Tlf. 46 38 30 90

Når vi samler byen


15. MAJ 2015 l 11 l

Trip Trap TILBU D !

Uderum afsløres På mandag den 18. maj klokken 15 kan borgerne for første gang boltre sig i det nye uderum på Roskilde Bibliotek, hvor formanden for Kultur- og Idrætsudvalget, Birgit Pedersen, vil holde tale og ikke mindst afsløre navnet på de nye faciliteter. Navnet er resultatet af en konkurrence, hvor roskildenserne har indsendt forslag, og nu har en jury bestående af blandt andre projektets arkitekt Rune Fjord valgt en vinder.

Skolerenoveringer er vedtaget

Trip Trap Trip Trap TILBU D! TILBU D !

Ocean Bord 201, Teak 13.995 kr. 9.795 kr.

Ocean Stol, Hvid 3.495 kr. 2.445 kr.

Ocean Bord 201, Teak 13.995 kr. 9.795 kr.

Ocean Stol, Hvid Ocean Hvid 3.495 kr.Stol, 2.445 kr.

Ocean Bord 201, Teak 13.995 kr. 9.795 kr.

3.495 kr. 2.445 kr.

Af Andreas Thrane

Roskilde Byråd har vedtaget, at Roskilde Kommunes skoler skal have et løft for i alt 370 millioner kroner henover de næste ti år. I 2. udgave af Paperboy (den 29. april) kunne vi berette, at partierne bag Roskilde Kommunes budget for 2015 var blevet enige om at investere i kommunens folkeskoler, og det er nu blevet vedtaget. Der vil henover de næste ti år blive investeret omkring 370 millioner kroner i skolerne, så de kan leve op til kravene, der er forbundet med skolereformen. ”Den samlede plan rækker over ti år

KINE EN

• 46 35 12 71

og opererer med et historisk stort beløb på 370 millioner kroner. Den politiske vilje til at gennemføre planen er så klar, at der ikke kan være nogen tvivl om, at kommunen får afsat den nødvendige økonomi ved budgetlægningen for 2016 og de følgende år”, siger borgmester Joy Mogensen. Det er samtidig besluttet, at man starter med at renovere Dåstrup Skole, Lynghøjskolen, Lindebjergskolen og Gadstrup Skole. Den næste skole der skal renoveres er Østervangsskolen.

Ocean String Stol, Sort 3.995 kr. 2.795 kr.

Ocean String Stol, Sort

Ocean Stol,kr. Sort 3.995String kr. 2.795 3.995 kr. 2.795 kr.

Student Ocean Café Bord, Hvid kompaktlaminat 4.995 kr. 3.495 kr.

SPAR 30% PÅ OCEAN SERIEN HELE SOMMEREN SPAR 30% SPAR 30% PÅ PÅ Tilbuddet gælder så længe lager haves. OCEAN SERIEN OCEAN SERIEN HELE HELE SOMMEREN SOMMEREN Tilbuddet gælder så længe lager haves. Tilbuddet gælder så længe lager haves.

Ocean Café Bord, Hvid kompakt-

Ocean Café4.995 Bord,kr. Hvid kompakt3.495 kr. laminat laminat 4.995 kr. 3.495 kr.

SPAR 900,-

Ocean Bord 142, Fiberbeton 11.995 kr. 8.395 kr.

Smarter by Pfaff 260C Incl. forlængerbord (værdi 400,-) Vejl. pris 3795,-

NU

3.295,-

GRATIS 2 timers gennemgang

Ocean 142, Teak m/gummifuge Ocean Bord Bord 142, Fiberbeton 11.995 kr. 8.395 kr. 12.995 kr. 9.095 kr.

Ocean String Stol, Støvet grøn 3.995 kr. 2.795 kr.

Ocean String Stol, Støvet grøn

Ocean 3.995 Stringkr.Stol, Støvet 2.795 kr. grøn 3.995 kr. 2.795 kr.

ved aflevering af denne annonce

SYMASKINE SHOPPEN Algade 64 · Roskilde · Tlf. 46 35 12 71

www.symaskineshoppen.dk

Trip Trap Roskilde Industrivej 20 · 4000 Roskilde Tlf. 46 79 04 00

Trip Trap København | Trip Trap Hørsholm | Trip Trap Roskilde | Trip Trap Køge

Trip Trap København | Trip Trap Hørsholm | Trip Trap Roskilde | Trip Trap Køge Trip Trap København | Trip Trap Hørsholm | Trip Trap Roskilde | Trip Trap Køge


l 12 l 15. MAJ 2015

Inspiration til sociale medier

Skov udvides

Den amerikanske ekspert i sociale medier, Alex Sabour, kommer på besøg på Musicon mandag klokken 8.30, hvor særligt iværksættere og mindre virksomheder kan nyde godt af Sabours ekspertise i forhold til, hvordan man brander sin virksomhed på nye og kreative måder via sociale medier. Der er gratis entre for alle borgere, som har lyst til at lære nyt om Facebook, Twitter og Instagram, og der vil være forfriskninger undervejs.

Naturstyrelsen, vandværkerne omkring Gulddysse Skov og Roskilde Kommune underskrev onsdag en aftale om at udvikle Gylddysse Skov med 78 hektar, svarende til ca. 40 fodbodbaner. De 78 hektar vil i de kommende år blive opkøbt og tilplantet, og den måde skulle det være muligt at forene de grønne områder Værebro Ådal, Hove Å-dal og området omkring Roskilde Fjord.

Roskildenser skifter 4000 ud med Zanzibar

Først flyttede hun fra Vendsyssel til Roskilde, men nu vender Theresa Olesen endnu engang næsen mod syd. Et afrikansk eventyr venter. Af Holger Vincents

”Jeg skal op når solen skinner, og være tæt på naturen, hvor man kan se tidevandet nærme sig. Vi danskere er meget klokkefikserede, men jeg tror det er sundt at komme tilbage til elementerne, i en tid med stress og jag” siger Theresa Olesen. Fadølshanerne er ikke tomme hos Roskilde Bodega på Holbækvej, men beværtningen har mistet en erfaren medarbejder, som nu skifter udsigten til domkirkens spir og fjordens blå vand ud med palmer og kridhvide sandstrande. Men turen til Zanzibar i Tanzania bliver ikke nogen ferie for 30-årige Theresa Olesen. På den multikulturelle og kontrastfyldte

afrikanske ø venter store udfordringer og masser af hårdt arbejde, når den tidligere RUC’er tager fat på sit nye liv som forpagter af et hotel. ”Jeg har tidligere lavet NGO-arbejde, først i Sydafrika, for en organisation der arbejder med at afkriminalisere prostitution, og senest har jeg været på netop Zanzibar i forbindelse med et projekt som skal hjælpe heroinmisbrugere. For fem uger siden faldt jeg tilfældigvis over en salgsopstilling som forpagter. Prisen var meget lavere end normalt i Zanzibar, så jeg skrev for sjov, og fandt så ud af at det er en dansker, der har stedet”, fortæller Theresa Olesen. Fra Vendsyssel til Roskilde Den kommende forpagter er fra Vendsyssel i Nord-

jylland, men da hun skulle studere trak en større provinsby mere i jyden, end det hektiske københavnerliv. ”Jeg flyttede hertil for at læse Internationale Udviklingsstudier på RUC i 2007. Jeg er nok lidt jydeagtig på den måde, at jeg synes København er for dyrt, og jeg har været meget glad for Roskilde, hvor jeg hurtigt fandt mig godt til rette og har været involveret i lokalpolitik og Roskildes Økologiske fødevarefællesskab. Helt overodnet kan jeg godt lide kombinationen af at byen virker lidt som en storby, men samtidig har land og natur. Man har simpelthen det hele, når man bor i Roskilde”, mener Theresa Olesen. Arbejdsom ledig Siden kandidatgraden kom i

”Jeg skal op når solen skinner, og være tæt på naturen, hvor man kan se tidevandet nærme sig. Vi danskere er meget klokkefikserede, men jeg tror det er sundt at komme tilbage til elementerne, i en tid med stress og jag”

hus i november måned har Theresa Olesen været til et hav af jobsamtaler, men har hver gang fået den samme besked: hun mangler erfaring. Og det har været hårdt arbejde at være arbejdsløs. ”De sidste to måneder har jeg været i virksomhedspraktik, og så haft vagter på Roskilde bodega om aftenen for at få det hele til at løbe rundt. Det har været enormt hårdt at være afsted omkring 14 timer hver dag”, siger Theresa Olesen, som er spændt på sin nye tilværelse. ”Man går og holder vejret, jeg har ikke været hotelbestyrer før. Samtidig er min store forhåbning, at der er potentiale for at lave udviklingsprojekter i området, for det er dét jeg brænder allermest for. Hå-

bet er, at hotellet kan blive et springbræt for de projekter”, siger Theresa Olesen. Musikalsk mentor Det er den danske musiker, Louis Fontaine, med det borgerlige navn Steen Lorentz, der som ejer af hotellet har været Theresa Olesens kontakt. Ha n får også en central rolle i forbindelse med opstarten af hotellet, der blandt andet skal genopbygges efter en brand. ”Jeg havde ikke skrevet under, hvis ikke kontakten til Steen havde været så god. Han er en mentor, jeg kan lære af, men også en forretningsmand som gerne vil se stedet komme op at køre fornuftigt økonomisk, når vi slår dørene op den 1. juni, siger Theresa Olesen.


15. MAJ 2015 l 13 l

Lene sammen med sin datter Josefine på 22 år der læser til tandpleje, når hun ikke hjælper sin mor i pølsevognen.

Fra lufthavn til pølsevogn Af Andreas Thrane

Lene Skree-Lassen arbejdede i 25 år i SAS som check-in medarbejder, inden hun i 2012 blev afskediget i forbindelse med en fyringsrunde. Hun havde arbejdet sig op til en stilling som afdelingsleder, men pludselig var hun blevet overflødiggjort, og stod uden arbejde. Lene havde svært ved at finde sig et nyt arbejde, og hun gik derfor ledig i næsten et år. Lene er 56 år gammel, og hun mener, at alderen har været en klods om benet i jobjagten.

”Selvfølgelig er det vanskeligere at finde et nyt arbejde, når man er kommet op i alderen. Man bliver ikke længere betragtet som det grå guld, når man er ældre jobsøgende. Der er mange fordomme forbundet med ældre i arbejde, og så frygter virksomhederne dyre pensionsordninger”, lyder det fra Lene Skree-Lassen som oprindeligt er fra Svendborg. Hun mener, at jobcentrene og kommunen burde gøre mere for at få de ældre i job. ”Kommunerne burde gøre en større

indsats, eksempelvis opkvalificere de ældre i IT. Jeg er overbevist om, at de fleste ældre er dygtige til IT, men det tror arbejdsgiverne ikke på. Derfor ville det forbedre situationen, hvis de ældre ledige havde papir på, at de faktisk godt kan finde ud af det”, vurderer Lene Skree-Lassen.

Har ikke set sig tilbage

klub, men læste ved en tilfældighed i avisen, at Roskilde Kommune ønskede en pølsevogn ved Stændertorvet. Lene tænkte straks, at det var det, hun skulle. ”Jeg har ikke set mig tilbage siden. Min familie er tæt på mig, og jeg møder mange glade mennesker hver dag. Jeg fortryder det ikke et sekund”, siger en smilende Lene Skree-Lassen.

Inden Lene og familien investerede i pølsevognen på Stændertorvet, fandt hun situationen frustrerende. Han havde haft et sæsonpræget job i en golf

Urværkstedet

Vi fejrer 2 års fødselsdag

20%

på ALLE URE i butikken i hele maj måned EKSTRA TIL DIG:

Batteriskift

35,-

Ved aflevering af denne kupon

Gælder et stk. 1,5 v batterier frem til d. 31/7-15 Følg os!

Sct. Ols Gade 22 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 38 30 90

Vi har også mange brugte ure


l 14 l 15. MAJ 2015

Blues på Gustav Den gamle beværtning i centrum af Roskilde, Gustav Wieds Vinstue, har musik til de kælderkolde, når duoen Tim Lothar og Peter Nande hygger om gæsterne med bluestoner med musikalsk udspring i den amerikanske delstat Mississippi. De to herrer spiller henholdsvis en række hjemmelavede instrumenter og guitar, og intimkoncerten starter lørdag klokken 16.

Tre uger uden

vold

og

misbrug

Roskilde råder over Danmarks eneste frirum af sin art til kvinder med ondt i livet, der trænger til en pause fra den hårde hverdag på gaden. Nu kæmpes der for at gøre tilbuddet permanent.

Christina Skarby Holmegaard og Tanja Simonsen er henholdsvis fastansat og vikar på Hanne Mariehjemmet.

det, idet kvinderne her har mulighed for mere end bare en enkelt nats tag over hovedet. Endvidere er ”Jeg fik et par på skallen af min eksmand for nylig. Vi kvinderne her tilladt adgang trods et eventuelt mishavde ikke set hinanden i otte måneder, da vi mødtes, brug, hvilket som regel fører til afvisning på andre af og før jeg vidste af det overfaldt han mig og slog mig de offentlige tilbud. Hjemmet har nu eksisteret i ni år flere gange i hovedet”, fortæller Britta fra opholdsstu- i en tidligere pinsekirke og er indtil videre finansieret af statslige midler fra ”Narkopuljen” samt en driftsafen på Hanne Mariehjemmet i Roskilde. Britta har mistet en del af sine tænder hen ad vejen, tale med Region Sjælland. Forstander Maybritt Zola Christensen står i spidsen og halvdelen af hendes ansigt er hævet og misfarvet efter overfaldet. Britta er 43 år og alkoholiker, og når for stedets ni ansatte, og hun kæmper sammen med andre kræfter for at bevare det enehun ikke tager en pause fra hverdagen stående tilbud til kvinder på samfunher på hjemmet, lever hun på gaden. En del af tiden hænger Britta ud omkring Det er ikke realistisk at dets bund. ”Vi er det eneste tilbud til kvinder, Enghave Plads i København, hvor hun de bliver stoffri, men der er prostituerede, misbrugere, alkan få tag over hovedet på Café Clara, et koholikere og voldsramte. De bliver tilbud til kvinder i hendes situation. På de kan få livskvalitet afvist andre steder. Her har vi kvindette sted kan man dog kun blive én nat ind i det liv, de har. derne i hænderne gennem længere ad gangen. I modsætning hertil tilbyder tid, og de er ofte både syge og undeHanne Mariehjemmet i Roskilde en regurernærede, når de kommer. Det er lær ferie af frihed fra hverdagens trængsler til Britta og andre kvinder, der trænger til dage eller ikke realistisk at de bliver stoffri, men de kan få livsuger med ro og regelmæssighed. Britta har allerede kvalitet ind i det liv, de har. Og så kan vi klæde dem så besluttet, at hun vil blive på stedet i tre uger, som er godt på som muligt til yderligere noget tid på gaden”, det længst mulige ophold på Hanne Mariehjemmet. I siger forstanderen. særlige tilfælde kan man dog få lov at blive længere. ”Jeg har det godt her. Jeg får slappet af, sovet ud og Mellem to stole spist noget god mad. Vi hygger os godt sammen og vi Bente Dieckmann (S) der sidder i bestyrelsen for Hanhar det sjovt med hinanden, og så skiftes vi til at lave ne Mariehjemmet kan kun se fordele ved at bevare aftensmad og gøre rent”, siger Britta, der nu benytter tilbuddet til de udsatte kvinder. tilbuddet for femte gang. ”Det er en belastet gruppe kvinder med ar på krop Mens hun opholder sig på Hanne Mariehjemmet får og sjæl, og det etablerede system kan ikke på samme hun Rezolid, et middel, der afhjælper abstinenserne. måde tage hånd om dem, da de ikke passer i vores faste kasser. Forebyggelse af misbrug ligger i kommunen, og deres psykiatriske diagnose ligger i regionen. Kæmper for at blive Hanne Mariehjemmet er det eneste af sin slags i lan- Det er altså to forskellige lovgivninger, de er under, Af Tomas Skov

så de havner ofte mellem to stole. Man skal være rimeligt ressourcestærk for at vide, hvor man skal gå hen for at blive behandlet. Derfor er det så godt med dette tilbud. De dukker bare op, og bliver så tanket op til at klare noget mere tid på gaden”, siger hun, og understreger at hun sammen med den øvrige bestyrelse arbejder på at sikre hjemmets eksistens fremover.

Flere ringer på I en tid hvor flere og flere natherberger lukkes og bespares, kan Maybritt Zola Christensen godt mærke en stigende trafik af nødlidende kvinder, der ringer på døren på Hanne Mariehjemmet. ”Tilbuddene bliver færre, og vi får nu også flere kvinder med dobbeltdiagnoser efter nedskæringer i psykiatrien”, fortæller forstanderen, der stort set konstant har alle otte værelser besat. Under opholdet hjælper personalet kvinderne til at blive bevidste om deres misbrug og deres muligheder, og de afholder samtaler om prostitution både i plenum og i enrum. Og så kan kvinderne først og fremmest puste ud og tage en længere pause fra gadelivets problemer. ”De er jo her for at få ro, og der er ingen tvivl om, at det giver mindre misbrug. Måltiderne er gratis, og der er kaffe og te. Vi kan ikke vende op og ned på deres liv gennem mange år på de få uger, vi har dem. Men de nyder godt af vores hjemlige faste rammer med en genkendelig døgnrytme. Det er også en del af vores omsorg. Og så tiden til at lytte til deres historier – og de er bestemt ikke kedelige. Trods deres hårde liv oplever vi utroligt meget livsglæde og god stemning”, siger forstanderen.


15. MAJ 2015 l 15 l

PRiS

Vi holder af mad!

KALVECULOTTE

2

TA’ BETAL FOR BETAL FOR DEN DYRESTE

Perfekt til grillen

LUKSUS FISKEGRILLPAKKE

m/ laks, sværfisk, kæmpe rejer og tun til 2 pers

120,PR STK.

Vægt ca. 800 gr. NE DDE U B L TI DER GÆL MED G TIL O DAG N SØ J . MA D. 17

PR. PK.

99

95

Meny Skomagergade

Himmelev Sognevej 95, Himmelev, Roskilde. Tlf. 46 36 42 33

Skomagergade 11, Roskilde

Åbningstider: Man.-fre. 8-20 lør. 8-18 søn. 8-18

Åbningstider: Man.-fre. 9-20 lør. 8-17 søn. 10-17

Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

4 STK. ENTRECÔTE

Meny Himmelev

1


l 16 l 15. MAJ 2015

Kommunen klapper i hænderne over nyt sundhedsprojekt På landsplan og i Roskilde kæmpe børn og unge med vægten. Nu skal en ny metode fra Holbæk Sygehus sætte en stopper for den negative udvikling. Af Andreas Thrane

Overlæge Jens-Christian Holm på Holbæk Sygehus har udviklet en ny metode, der skal hjælpe børn og unge med at tabe sig. I første omgang får 60 familier i Roskilde Kommune tilbud om at afprøve metoden. Et projekt der glæder formanden for Sundheds- og Omsorgsudvalget. ”Jeg er meget glad for, at vi nu kan tilbyde børn og unge i Roskilde Kommune at afprøve metoden. Der er jo ikke tale om endnu en af utallige tvivlsomme slankekure, men om en metode, der er videnskabelig dokumentation for. Nu prøver vi den af, og hvis den har lige så stor succes hos vore børn og unge, så er det min ambition, at vi får den ind som

Vægten stiger i Roskilde Antallet af overvægtige indskolingsbørn er steget fra 8,3% til 13,7% i perioden fra 2011-2014. Det betyder, at 2300 børn og unge i Roskilde Kommune nu er overvægtige.

et generelt tilbud til borgerne”, siger formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget Morten Gjerskov.

Individuel plan Metoden udspringer fra Holbæk Sygehus’ enhed for overvægtige børn og unge. Her er der i et stort forskningsprojekt, ledet af Jens-Christian Holm, blevet behandlet 1.800 børn og unge i alderen 3-22 år, hvor ca. 80% af børnene der har tabt sig efterfølgende har formået at holde vægten. Helt konkret lægges der en individuel plan for familien og det overvægtige barn med 10-20 arbejdspunkter, som skal føre til et vægttab. Det drejer sig blandt andet om alle dagens måltider, indtag af sodavand, motion og tidsfor-

brug i forhold til stillesiddende aktiviteter som tv og computer. Kommunens opgave er nu at få uddannet sundhedsplejen, og ikke mindst få etableret et samarbejde mellem førnævnte, sundhedscentret og skolerne i Roskilde Kommune. Netop kommunen påpeger vigtigheden af at få hjulpet de mindste af med for mange overflødige kilo.

”Vi ved fra undersøgelser, at børnene generelt trives i Roskilde Kommune. Men den stigende vægtkurve skal knækkes, for den truer børnenes sundhed og trivsel. Vi skal have fat i børnene tidligt og hjælpe dem til en sund livsstil som en del af kerneydelsen, derude hvor børnene er, nemlig i dagtilbud og skoler”, siger Morten Gjerskov.

Børn er mindre aktive Ifølge en ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed er kun 26% af de 11-årige piger og 39% af drengene i samme aldersklasse fysisk aktive i forhold til Sundhedsstyrelens anbefalinger. I 2006 var tallet for pigerne oppe på 39 %, mens halvdelen af drengene bevægede sig i tilstrækkelig grad.

Sådan holder vi os sunde

Arnt og Yvonne Kristensen er begge pensionister, og har været sammen i 57 år.

Lars Petersen har et handicap på 19 i golf og spiller ved Ledreborg Golfklub.

Lars: ”Jeg går ikke vanvittigt højt op i min sundhed, og min læge mener nok, at jeg har en virkelig usund krop. Men det er faktisk blevet bedre henover de sidste tre måneder, hvor jeg har tabt mig 6,5 kilo. Jeg vejer nu 104 kilo, og målet er, at jeg kommer ned på 93 kilo. Grunden til at jeg er blevet så stor er, at jeg er gået fra hårdt manuelt håndværkerarbejde til at eje mit eget håndværkerfirma, hvor jeg sidder på kontor med stillesiddende arbejde, uden at jeg

har ændret min kost. Derfor har jeg taget på. Det er min kone, der synes, vi skal leve sundere derhjemme, og det er hende, der står for at handle ind og lave mad, og jeg spiser, det der bliver serveret. Jeg spiller golf 2-3 gange om ugen, og derfor løber gåturen nok op i 50 kilometer om ugen”, siger Lars Petersen, der samtidig undrer sig over, hvorfor man fra politisk side ikke sænker momsen på grøntsager og hæver den på slik og sodavand.

Arnt: ”Vi spiser sundt hjemme hos os, det bliver man jo nødt til, når man kommer lidt op i alderen. Det er Yvonne, der laver mad.” Yvonne: ”Vi spiser mange grønsager, og så er vi begge glade for magert kød som kylling og kalkun. Men vi spiser også meget fisk, uanset om det er mager eller fed fisk.” Arnt: ”Ja, vi får børnene på besøg i morgen, og der skal vi have varmrøget laks, det er en favorit hjemme hos os. Vi holder os fra hakket kød, det er livet simpelthen for kort til.” Yvonne: ”Vi går tit lange ture for at holde os i gang, eksempelvis i én af Roskildes mange parker og havnen. Vi kan godt finde på at køre ud til skove i bilen og gå ture der også.” Arnt: ”Jeg har spillet badminton i 70 år, men det gør jeg ikke længere, jeg fik en skade i skulderen, og lægen sagde, jeg skulle spille petanque og svømme i stedet, så det gør jeg.” Yvonne: ”Ja, vi er meget engageret i Ældre Motion, hvor jeg dyrker yoga og gymnastik.”


15. MAJ 2015 l 17 l

Danske Bank nu og i fremtiden - invitation til dialog Invitation til dialog med adm. direktør Thomas F. Borgen og ansvarlig for privatkunder i Danmark Thomas Mitchell

Med direktør Thomas F. Borgen i spidsen er der lagt en ny kurs for Danske Bank. Men hvad betyder det? Og hvad er målet? Disse og mange andre spørgsmål kan du få svar på, når vi slår dørene op og inviterer alle interesserede til dialog om Danske Bank. Kom og hør Thomas F. Borgen og ansvarlig for privatkunder i Danmark Thomas Mitchell fortælle om, hvad der foregår i Danske Bank. Du kan også selv stille spørgsmål, og Natasja Crone fra TV2 styrer slagets gang.

Natasja Crone fra TV2 styrer debatten

Hvor og hvornår? Mandag den 18. maj i Roskilde Kongrescenter, Møllehusvej 15, 4000 Roskilde Vi begynder kl. 18.00, og dørene åbnes kl. 17.30. Efter arrangementet byder vi på lidt at spise og drikke. Vil du med? Gå ind på www.ereg.me/roskildekongrescenter180515 og tilmeld dig. Du kan tilmelde både dig og en ledsager, men da der er et begrænset antal pladser, sker tilmelding efter først til mølle-princippet. Vi glæder os til at se dig. Med venlig hilsen Danske Bank Roskilde Afdeling Stændertorvet 5 4000 Roskilde Telefon 45 12 21 00


l 18 l 15. MAJ 2015

Sportens Dag i Svogerslev

Lørdag den 9. maj stod i boldens tegn på banerne i Svogerslev, hvor det årlige arrangement Sportens Dag blev afviklet. Af Tomas Skov

Der var pres på faciliteterne i Svogerslev Boldklub lørdag den 9. maj, hvor stort set alle fodboldhold spillede hjemme på klubbens otte baner. Hele 1200 spillere fra små skolebørn til granvoksne mænd spillede i alt 45 kampe, og hertil kom de omkring tusind tilløbende tilskuere til begivenheden, der

varede fra morgen til sen eftermiddag. ”Vi var under maksimalt pres. Vi har bare otte baner at spille på, og kun 6-7 omklædningsrum, men folk var flinke til at få det til at gå op”, fortæller sportslig ansvarlig Rico Jensen.

Nu to gange årligt Der var spillere af begge køn på banerne, og dommerne var en blanding af

forældre, trænere og DBU-dommere. Ud over bold var der lotteri, grillpølser samt kaffe og kage inden for rækkevidde på Svogerslevs boldbaner, og i det hele taget taler succesen for at gentage arrangementet – måske endda mere end én gang om året. ”Alle synes det var så hyggeligt, så vi har talt om at gennemføre Sportens Dag to gange om året. Det er for at ska-

be noget klubfølelse og pleje det sociale i klubben. Til hverdag har man jo ikke tid til at se de andre hold, fordi man selv er ude at spille, men det har man her”, fortæller Rico Jensen, der tænker at næste arrangement skal ligge senest midt i september.


15. MAJ 2015 l 19 l

en m m o k Vel eny i M slev r e g Svo

COCKTAILTOMATER MED STILK Bakke med 500 gr.

d lbu i t e All ER fra j a D GÆL d.12. m aj .m ag 5 d 1 s . tir dag d re f l ti

10,-

BAILEY 75 cl.

ITALIENSKE ÆRTER Pakke med 450 gr.

GRAASTEEN REMOULADE 1000 gr.

15,-

12

95

79

95

r Spa 50 88ø, b af 2

KALVECULOTTE Pr. 1/2 kg.

39

95

v. k asker fl

TRE PAZZI

En virkelig intens, frugtrig og fyldig vin med en skøn harmonisk smag af røde bær og krydderier.. Pr. flaske 94,25. Ta´ 2 flakser

100,-

2 TYKSTEGSBØFFER 300 gr. pr. pakke

39

95

Meny Svogerslev Svogerslev Hovedgade 78, 4000 Roskilde Åbningstider: Man.-fre. 8-21 lør. 8-21 søn. 8-21 • T. 46 38 30 32


l 20 l 15. MAJ 2015

”Jeg er sådan indrettet, at hvis jeg skal forstå noget, så jeg skal prøve det på egen krop”

Pædagog i Roskilde - prostitueret i København:

Gad ikke knalde Roskildes fædre Samfundsrevseren Rikke Grosell har skrevet en roman om sin tid som prostitueret

Af Holger Vincents

Flittig debattør, vært på Radio 24/7, mor til to i Roskilde, og så har hun i en periode arbejdet i sexbranchen. 40-årige Rikke Grosell debuterer som forfatter med en nøgleroman, der skitserer en periode i hendes liv, hvor hun satte escort og bordelbranchen under lup. ”Jeg er sådan indrettet, at hvis jeg skal forstå noget, så jeg skal prøve det på egen krop. Hvis opgaven er at finde ud af, hvor langt der er fra Roskilde til København, er jeg nok typen der snører løbeskoene”, siger Rikke Grosell, da Paperboy taler med hende i forfatterens lejlighed i Roskilde.

Smuk og Korsbækagtig Hun er født og opvokset i byen, forældrene skiltes tidligt, men derudover havde Rikke Grosell, med egne ord, en helt almindelig barndom. Debuten, Vidunderlig Skam, tager også til dels sit afsæt i en provins, selvom domkirkebyen aldrig

benævnes ved sit rigtige navn. Forfatteren er dog ikke bleg for at bruge adskillige superlativer om lokalområdet. ”Roskilde er afsindig lille. Det er først i en alder af 40 år, hvor jeg er kommet tilbage af praktiske årsager, at jeg har kunne se nogle fordele ved at bo i byen. Jeg synes Roskilde er én af de smukkeste byer, der findes, her er yndigt og skønt, med skov, strand og vand. Der er på nogle områder dejligt og højt til loftet, men hold kæft, hvor er der også Korsbækagtigt”, siger Rikke Grosell.

Akademikeren blev nysgerrig Hun er oprindelig uddannet pædagog, men senest har den nu 40-årige forfatter taget en kandidatgrad inden for pædagogisk psykologi, og hvis man spørger Rikke Grosell, var det med et akademisk sigte, da hun for fem år siden valgte at supplere SU’en. ”Der ligger noget helt specielt i det at tage penge for sex. Der ligger en helt speciel

kultur og følelse af skam og magt, som kan skifte imellem kunden og den prostituerede, der ligger nogle spil og underliggende ting som er svære at definere. Det er en helt anden objektliggørelse, når du modtager penge fra en kunde, og det havde jeg lyst til at udforske”, fortæller hun. Den åbenmundede debattør arbejdede otte måneder i en branche, som ofte er under angreb fra politikere og feminister, som mener at piger, som sælger sex, ødelægger sig selv, mens bagmændene deler udbyttet. Rikke Grosell har en anden holdning til prostitution. ”Mit postulat er at prostitution i sig selv ikke er psykisk nedbrydende, men at der er rigtig mange nedbrudte piger i branchen. Så kan folk sige, at de to ting ikke hænger sammen, men min argumentation tager udgangspunkt i, at de piger jeg har talt med, og som har haft det dårligt, i forvejen har kæmpet med forskellige sociale problemer. De piger vælger et liv som prostitueret,

fordi det ligger først for, og fordi de ser branchen som den eneste mulighed for at tjene penge”, fortæller Rikke Grosell, som understreger, at hun tager skarpt afstand fra handlede kvinder og trafficking.

ved at se, at man samtidig skulle sælge en del af sig selv. Hvis man derimod kun har været i branchen for pengenes skyld, så har man også afgivet en bid af sig selv”, mener Rikke Grosell.

Ikke for pengenes skyld

Privatliv og prostitution adskilt

Forfatteren mener, at hun i kraft i sin modenhed og en stor portion selvindsigt, som kommer af helt almindelig livserfaring, hele tiden har været i stand til at dele sit privatliv og det at have sex med fremmede mænd op. Men hun påpeger også, at det dog langt fra er alle kvinder, der kan sælge deres krop og komme ustraffet ud på den anden side. Derfor presser spørgsmålet sig på, om hun ikke selv har afgivet en del af privatpersonen Rikke Grosell med børn og fast partner i privaten, ved at prostituere sig under synonymet Amalie, i jagten på at forstå branchen og sin egen seksualitet. ”For mig er distinktionen, at hvis man ikke gør det for pengenes skyld, så har jeg svært

I de otte måneder, hvor forfatteren arbejdede som henholdsvis escort og prostitueret på et bordel, boede Rikke Grosell i Roskilde, mens erhvervet blev holdt uden for postnummer 4000s rammer. Hun ville ikke blande sit privatliv, der er rodfæstet i Roskilde, blandt andet i kraft af hendes tidligere arbejde som pædagog i byen, sammen med det kontroversielle erhverv, hvor hun har mødte mange forskellige mænd. ”Hvis jeg havde arbejdet på bordellet på Holbækvej, og så mødte en far til et af de børn jeg havde passet. Så havde jeg det sådan lidt, ’hør her kammerat Napoleon, jeg gider ikke både passe dine børn og så


15. MAJ 2015 l 21 l

Skal prostitution

forbydes? Af Holger Vincents

Paperboy gik på gaden for at undersøge borgernes holdning til det kontroversielle emne

Kirstine Nielsen(tv) og Natasja Hansson, de to veninder er kommet i tørvejr og skal til at spise Kirstine: ”Jeg synes først og fremmest, at det er rigtig synd for kvinderne, men samtidig mener jeg, at det må være deres beslutning, hvad de stiller op med deres egen krop”, siger Kirstine. Natasja: ”Ja, men samtidig er det slet ikke i orden, når bagmænd handler med kvinder eksempelvis, hvis udenlandske kvinder kommer herop under falske forudsætninger. Det skal straffes”, siger Natasja. Kirstine: ”ja det har du helt ret i”.

knalde dig bagefter’. Det kunne jeg simpelthen ikke, det blev bare for lokalt”, forklarer forfatteren.

Vindhekse i hovedgaden Hun er født og opvokset i Roskilde, forældrene skiltes tidligt, men derudover havde Rikke Grosell med egne ord en helt almindelig barndom. Efter hun er sprunget ud som forfatter og i forlængelse heraf er begyndt at fortælle om fortiden, har værten på Radio 24/7s natradio mødt benovelse, men først og fremmest positive tilkendegivelser fra den del af omgangskredsen, som ikke har kendt hendes hemmelighed. Hun mener til gengæld, at Roskildensernes udvidede tolerance kunne suppleres med en større realitetssans over for byen og det lokalliv, der leves. ”Det lyder frygteligt hovent, men jeg synes at folk, der bor i Roskilde nogle gange har en tendens til at tro, at de har opfundet Vikingetiden og Lise Nørgaard, og det må du gerne citere mig for. Borgerne har lidt en tendens til at fremstille Roskilde, som om det er kulturlivets centrum, men prøv lige at tage en gåtur på hovedgaden lørdag eftermiddag efter klokken 17. Det er lige før der triller sådan nogle vindhekse, her sker jo ikke en skid. Og så ved jeg godt, at der er steder som INSP! og Musicon, hvor der sker nogle ting, men altså... ”, siger hun.

Owen Gauthier: Fra Frankrig, på ferie i Danmark Owen: ”I Frankrig er det forbudt at købe sex, men hvis pigerne virkelig selv har lyst til at sælge deres krop, synes jeg ikke det skal forbydes. Men det skal reguleres, så der ikke står prostituerede på alle gadehjørner”, siger Owen.

Michael Larsen(th) og Jens Larsen, far og søn på indkøb i Roskilde Michael: ”Det er et svært spørgsmål, for der er grene af prostitution, som jeg synes er totalt uacceptable, så som trafficking”, siger Michael. Jens: ”Det er jeg enig i”, siger Jens. Michael: ”Men, hvis folk helt af egen fri vilje vælger dét erhverv, kan jeg nok godt acceptere det”, siger Michael. Jens: ”Man siger jo, at det er det er verdens ældste erhverv, så det forsvinder nok aldrig”, siger Jens.


l 22 l 15. MAJ 2015

Skov udvides

Inspirationsmøde om MobilePay

Naturstyrelsen, vandværkerne omkring Gulddysse Skov og Roskilde Kommune underskrev onsdag en aftale om at udvikle Gylddysse Skov med 78 hektar, svarende til ca. 40 fodbodbaner. De 78 hektar vil i de kommende år blive opkøbt og tilplantet, og den måde skulle det være muligt at forene de grønne områder Værebro Ådal, Hove Å-dal og området omkring Roskilde Fjord.

35.000 borgere og 78 virksomheder i Roskilde anvender MobilePay, og flere kommer hele tiden til. På den baggrund inviterer Danske Bank Roskildes erhvervsdrivende til et inspirationsmøde, hvor de seneste nyskabelser inden for mobil betaling bliver præsenteret. Mødet afholdes onsdag den 20. maj fra kl. 8:00-10:00 i bankens ’Filmsal’ med indgang fra Palæstræde.

Din ven bankrådgiveren?

Af Brian Smidt Hansen

Hendes bankrådgiver var en gammel skoleveninde. Så hun tænkte, at hun kunne være sikker på, at rådgivningen havde fokus på hende, og hvad der var bedst for hendes økonomi. Efter mange år som kunde i skolevenindens bank blev hun alligevel i tvivl om, om rådgivningen var optimal. Derfor kontaktede hun mig for at få et nyt og uafhængigt blik på sit lån mv. Jeg mødtes med familien til en snak om deres økonomi og drømme.

Drømme om Sydeuropa Deres store drøm er, at de om fem år kan sælge huset og flytte til Sydeuropa. Da jeg havde sat mig grundigt ind i deres økonomi, fandt jeg hurtigt ud af, at drømmene om Sydeuropa med den nuværende løsning på deres lån ikke var realistisk. Familien har som flere andre familier sommerhus – købt på et tidspunkt, hvor priserne var væsentlig højere, end de er i dag. Brugen af sommerhuset var efterhånden blevet reduceret til græsslåning og den øvrige vedligeholdelse af huset. Hvordan ville økonomien være, hvis de solgte

sommerhuset med et underskud på 200.000 kroner? Det skulle vi finde ud af.

Afdragsfrihed gav luft Familien betalte lidt af på alle deres lån. Det var både de billige realkreditlån, boliglånet og den dyre kassekredit brugt til udskiftning af fyret i parcelhuset nogle år tidligere. Vi blev enige om, at den gamle skoleveninde skulle have en chance for at give sit bedste bud på en anden sammensætning af lånene. Jeg fik af familien lov til at snakke med den gamle skoleveninde, så de selv kunne koncentrere sig om arbejdet og deres dreng på fire år. Efter en meget positiv telefonsamtale med rådgiveren mailede jeg ønskelisten afsted med de ting, vi ønskede ændret. For denne familie var afdragsfriheden på realkreditlånet i parcelhuset en rigtig god mulighed for at opfylde deres drømme.

Sommerhus betaler gælden Sommerhuset er ikke solgt endnu. Men vi har fået lagt en plan, som sikrer, at familien selv med salg til en lav pris får afviklet deres samlede gæld. Resultatet blev for familien, at de nu har

Brian Smith Hansen fra F10 Finans Jeg er 42 år og bor i Roskilde centrum med min søn på deltid. Jeg har 20 års erfaring med bank-, pensions- og investeringsrådgivning. Jeg laver i F10 Finans uafhængig bankrådgivning. Det betyder, at jeg kun arbejder for, at du som kunde får mere værdi for dine penge. Det omfatter rådgivning omkring banklån, forbrugslån, realkreditlån, investeringer, pensioner, skat og den daglige økonomi generelt. Det vigtigste af alt er, at mine kunder tjener penge på min rådgivning.

475.000 kr. mere til at starte deres drøm i Sydeuropa om fem år – uden det koster dem mere hver måned. Endnu en gang kunne jeg glæde mig over at have været med til at hjælpe en familie med at komme tættere på deres drøm. Naturligvis havde deres bankrådgiver også hjulpet dem hen over årene. Men det

Økonomisk hjælp til en Paperboy læser-familie Paperboy og F10 Finans vil gerne tilbyde en læserfamilie at deltage i konkurrencen om et gratis økonomitjek og efterfølgende rådgivning af Brian Smith Hansen fra F10 Finans til en værdi af minimum 3.000 kroner. I økonomitjekket får I en total gennemgang af jeres økonomi med bud på forbedringer af økonomien, der kan sikre, I får mere ud af jeres penge. I den efterfølgende rådgivning sørger Brian Smith Hansen for sammen med jer at finde en løsning, der matcher jeres ønsker og økonomi. For at være med i konkurrencen skal I inden den 1. juni 2015 sende en mail til bsh@f10.dk med mærket ”Paperboy”.

I mailen skal I kort beskrive jeres økonomiske situation, og hvad I gerne vil have økonomitjek og rådgivning til at fokusere på. Har I for eksempel en bestemt drøm, I gerne vil skaffe penge til, eller er I usikre på, om I har den bedst mulige løsning. Det er en betingelse for at være med i konkurrencen, at jeres historie må blive bragt i Paperboy. Den heldige vinder vil blive offentliggjort i Paperboy og kontaktet med henblik på en aftale om det videre forløb.

kan tit give noget andet at få en helt uafhængig rådgiver til at se økonomien igennem. Mit budskab er, at du bør forholde dig til din rådgiver og de lån, du tilbydes i banken – også selvom du har været kunde i mange år.


15. MAJ 2015 l 23 l

UDSALGET HJEM, KÆRE HJEM

BOLIGDRØMME TIL ALLE

FORNY - TIL buldrer HELT RIGTIGE PRISER DIT HJEM afsted for med forårets farver oogg m møøbblléérr ttiill s k du a rbetjene p e p din r i selevations er Nu kan seng via din

DunlopilloApp

DunlopilloApp

Vi sætter pris på, at du er tilfreds – helt bogstaveligt. Derfor får du kvalitet, komfort og design til både skarpere, stærkere og sjovere priser. Så kan du glæde dig over en rigtig god handel, hver gang du sætter dig godt til rette.

fuld damp!!!

DunlopilloApp smartphone. Hent den nye DunlopilloApp. Nu kanDunlopilloApp du betjene din elevationsseng via din Nu kanHent du betjene dinDunlopilloApp. elevationsseng via din smartphone. den nye Nu kan du betjene din elevationsseng via din

VORES STORE MØBELHUSE Kampagnepris SPAR BUGNER AF GODE Spar: Kampagnepris Kampagnepris Kampagnepris 29.998, 15.996,41% Spar: Spar: Spar: TILBUD Før 45.994,SØVN 29.998, 29.998, 15.996,-

smartphone. Hent den nye DunlopilloApp. smartphone. Hent den nye DunlopilloApp.

FÅS KUN HOS MØBLÉR

NATURLIG 15.996,- 29.998, 15.996,30% NATURLIG SØVN NATURLIG Få energi til et nyt år –SØVN udnyt Dunlopillo’s mærkevareudsalg! RESTMODELLER energi nyt udnyt Dunlopillo’s Få energi tiletet etnyt nytårår år–––udnyt udnyt Dunlopillo’s Dunlopillo’s mærkevareudsalg! mærkevareudsalg! Få Få energi til til mærkevareudsalg! NU 4.999,UDSTILLINGSNU 7.999,SPAR 3.499,, SPAR 3.499, MODELLER SPAR

Stamford sofaer Før 45.994,Før 45.994,Før 45.994,3 + 2 pers.

Stamford sofa monteret med gråt stof i dessin Rocco. Krom ben. 3 pers. sofa L228 cm. Pris 4.499,- 2 pers. sofa L179 cm. Pris 3.999,-. Sætpris 3 + 2 pers. sofa. Normalpris 8.498,-

Rosenholm sofa monteret med sort okselæder i dessin Toledo. Massivt lakeret bøgestel. 3 pers. sofa L197 cm. Pris 5.999,- 2 pers. sofa L142 cm. Pris og 5.499,Sætpris 3 +elevationsseng 2 pers. sofa, Funktionel komfortabel i elegant møbelstof. ekskl. frontlistesæt. Normalpris 11.498,- Frontlistesæt. Madras med kerne af 18 cm Dunlopillo® naturlatex. Normalpris 500,- Nu 298,- spar 202,-

SELECTION 310:

SELECTION 310:

SELECTION 310: Vælg mellem 3 fastheder alle med 7 komfortzoner. SELECTION 310: Funktionel og komfortabel elevationsseng i elegant møbelstof.

SPAR SÆRTILBUD AFHENTNINGSTILBUD 50% FØRST TIL MØLLE TILBUD 22.998,19.998,-

NYHED

Inkl.ogSelection topmadras med kerne af 5 cm Dunlopillo® naturlatex. Funktionel komfortabel elevationsseng i elegant møbelstof.

Madras med kerne afelevationsseng 18 cm Dunlopillo® naturlatex. Funktionel og Inkl. komfortabel i elegant møbelstof. + appstyring. Vælg mellem sort, sand eller grå. Madras medtrådløs kerne fjernbetjening af 18 cm Dunlopillo® naturlatex. Vælg mellem 3 fastheder alle med 7 komfortzoner. Madras medmellem kerne af 18 cm Dunlopillo® naturlatex. Vælg 3 fastheder alle med 7 komfortzoner. B 180 topmadras x L 200 cm. Ekskl. benafog sidebøjler. Inkl. Selection med kerne 5 cm Dunlopillo® naturlatex. Vælg mellem 3 fastheder alle med 7 komfortzoner. Inkl. Selection topmadras med kerne af 5 cm Dunlopillo® naturlatex. Inkl. trådløs fjernbetjening + appstyring. Vælg mellem sort, sand eller grå. Inkl. Selection topmadras med +kerne af 5 cm Dunlopillo® naturlatex. Inkl. trådløs fjernbetjening appstyring. Vælg mellem sort, sand eller grå. B 180fjernbetjening x L 200 cm. Ekskl. ben og sidebøjler. Inkl. trådløs + appstyring. Vælg mellem sort, sand eller grå. B 180 x L 200 cm. Ekskl. ben og sidebøjler.

SPAR

43%

B 180 x L 200 cm. Ekskl. ben og sidebøjler.

Spar:

Kampagnepris

9.999,Kampagnepris

Spar: Spar:

9.999,-

19.998,19.998,-

Kampagnepris

Kampagnepris

Spar:

Chicago sofaer 3 + 2 pers. 12.001,Kampagnepris Før 34.999,Kampagnepris Spar: Spar:

15.999,19.998,Før 29.997,Kampagnepris

9.999,29.997,Chicago sofa monteret med sort semianilinlæder. KanFør leveres i flere farver Før 29.997,og dessiner. Armbarker i ubehandlet egetræ. 3 pers. sofa L214 cm. Pris 14.999,2 pers. sofa L158 cm. Pris 12.999,9.999,Sætpris 3 + 2 pers. sofa. Normalpris 27.998,Før 29.997,-

Spar:

Spar:

FÅS KUN HOS MØBLÉR

22.998,-

9.998,-

Kampagnepris

Manzano sofaer 3 + 2 pers. Før 49.996,Kampagnepris

9.999,39.998,-

Spar:

SPAR 9.999,-

UCREATE – EN AF VORES STØRSTE SUCCESER SPAR 30% PÅ HELE SERIEN KUN I DESSIN COAST SELECTION 110

Kampagnepris

9.998,Før 34.999,Før 49.996,Før 34.999,Før 49.996,Manzano sofa monteret med sort okselæder i dessin Denver. Klassisk italiensk design. 9.998,3 pers. sofa L209 cm. Pris 10.499,- 2 pers. sofa L165 cm. Pris 9.499,Før 34.999,Før 49.996,Sætpris 3 + 2 pers. sofa. Normalpris 19.998,-

70% 12.001,-

SPAR 11.999,-

39.998,39.998,39.998,-

9.998,Kampagnepris

Spar: Spar:

22.998,Spar:OP TIL SPAR 22.998,12.001,12.001,-

Kampagnepris

SELECTION 210

SELECTION 410

FÅS KUN HOS MØBLÉR

Funktionel og luksuriøs elevationsseng med indbygget Eksklusiv continentalseng i elegant møbelstof. Eksklusiv boxmadras i elegant møbelstof. Vendbar nakkeløft. Vendbar madras med kerne af 18 cm Madras med210 kerne af 18 cm Dunlopillo® naturlatex. SELECTION madras med 110 kerne af 18 cm Dunlopillo® naturlatex. SELECTION 410 SELECTION SELECTION 410hjørnesofa SELECTION SELECTION chaiselong Dunlopillo®Ucreate naturlatex. Vælg med mellem 3 fastheder alle Vælg mellem210 3 fastheder alle med 7 komfortzoner. Vælg mellem110 3 fastheder alle med 7 komfortzoner. Funktionel og luksuriøs elevationsseng medantracitfarvet indbygget stof Eksklusiv continentalseng i elegant møbelstof. Eksklusiv boxmadras i elegant møbelstof. Vendbar monteret med ® med komfortzoner. Inkl.slidstærkt Selection topmadras med kerne Selection topmadras kerne af 5 cm DunlopilloFunktionel og7luksuriøs elevationsseng med indbygget EksklusivInkl. continentalseng i elegantmed møbelstof. Selectioni topmadras med kerne af 5 cm EksklusivInkl. boxmadras elegant møbelstof. Vendbar ® dessin Coast. Koldskum i sædehynder. nakkeløft. Vendbar imadras med kerne af 18 cm Madras med kerne af 18 cm Dunlopillo® naturlatex. madras med kerne® af 18 cm Dunlopillo® naturlatex. af 5 cm Dunlopillo® naturlatex, trådløs naturlatex. sort, sandnaturlatex. eller grå. nakkeløft. Vendbar madras med kerne 18cm. cmfjernbetjening + med kerneVælg af 18mellem cm Dunlopillo Vælg mellemnaturlatex. sort, sand eller grå.Madras Viste opstilling L310 x af madras Dunlopillo med kerne naturlatex. af 18 cm Dunlopillo® Dunlopillo® naturlatex. Vælg mellem 3D251 fastheder alle Vælg mellem 3 fastheder alle med 7 komfortzoner. Vælg mellem 3 fastheder alle med 7 komfortzoner. SELECTION 410 SELECTION 210 Normalpris 14.406,appstyrring. Vælg mellem sort, sand eller SELECTION Dunlopillo® naturlatex. Vælg mellem 3 fastheder grå. alle Vælg mellem 3xfastheder alle medben. 7 komfortzoner. Vælg mellem 3x110 fastheder alle medben. 7 komfortzoner. ® B 180 L 200 cm. Ekskl. B 180 L 200 cm. Ekskl. med 7 komfortzoner. Inkl. Selection topmadras med kerne Inkl. Selection topmadras med kerne af 5 cm Dunlopillo® Inkl. Selection topmadras med kerne af 5 cm med Funktionel 7 komfortzoner. Inkl. Selection topmadras med med kerne Inkl. Selection topmadras med kerne møbelstof. af 5 cm Dunlopillo Inkl.boxmadras Selection topmadras med kerne afVendbar 5 cm B 180 x L 200 cm. Ekskl. ben. og luksuriøs elevationsseng indbygget Eksklusiv continentalseng i elegant ® Eksklusiv i elegant møbelstof. af 5 cm Dunlopillo® naturlatex, trådløs fjernbetjening + naturlatex. Vælg mellem sort, sand eller grå. Dunlopillo® naturlatex. Vælg mellem sort, sand eller grå. af 5 cm Dunlopillo® naturlatex, trådløs fjernbetjening naturlatex. Vælg mellem sort,cmsand eller grå. ® naturlatex. Vælg mellem sort, sand eller grå. nakkeløft. Vendbar madras med kerne af 18 +cm Madras med kerne af 18 Dunlopillo naturlatex. appstyrring. Vælg mellem sort, sand eller grå. madrasDunlopillo med kerne af 18 cm Dunlopillo® naturlatex. B 180 x L 200 cm. Ekskl. ben. B 180 x L 200 cm. Ekskl. ben. appstyrring. Vælg mellem sort, sand eller grå. B 180mellem x L 200 Ekskl. ben. B 180 Se x3L fastheder 200 cm. ben. 7påkomfortzoner. Dunlopillo® 3 cm. fastheder alle med 7 komfortzoner. mere om Ekskl. tilbuddene www.dunlopillo.dk Vælg Vælg mellem alle med B 180 x L 200 cm.naturlatex. Ekskl. ben.Vælg mellem 3 fastheder alle ® B 180 x L 200 cm. Ekskl. ben. med 7 komfortzoner. Inkl. Selection topmadras med kerne Inkl. Selection topmadras med kerne af 5 cm Dunlopillo

Se mere om tilbuddene på www.dunlopillo.dk

B 180 x L 200 cm. Ekskl. ben.

DE VISTE MØBLER ER BLOT EKSEMPLER PÅ VORES UDVALG

naturlatex. Vælg mellem sort, sand eller grå. B 180 x L 200 cm. Ekskl. ben.

Se mere om tilbuddene på www.dunlopillo.dk

Frederikssund Frederiksværkvej 18 3600 Frederikssund · Tlf. 47 31 77 29

Roskilde Gundsølillevej 10C, Ågerup 4000 Roskilde · Tlf. 46 78 74 44

NU

9.999,-

,-SPAR 4.407,-

af 5 cm Dunlopillo® naturlatex, trådløs fjernbetjening + appstyrring. Vælg mellem sort, sand eller grå. B 180 x L 200 cm. Ekskl. ben.

ÅBNINGSTIDER: Mandag - torsdag........ 10.00-17.30 Fredag.......................... 10.00-18.00 Lørdag.......................... 10.00-14.00 Søndag......................... 10.00-15.00 Åbent: 1. søndag i hver mdr.

Tilbuddene er gældende i uge 7 til 9 i 2015

Inkl. Selection topmadras med kerne af 5 cm ® Dunlopillo naturlatex. Vælg mellem sort, sand eller grå. Se mere om tilbuddene på www.dunlopillo.dk

Tilbuddene Tilbuddene er gældende er gældende i uge i uge 7 til7 9tili 92015 i 2015

PÅ UDVALGTE MØBLER


l 24 l 15. MAJ 2015

ROSKILDE

ROSKILDE

ROSKILDE

1. årgang Uge 18. 29. april 2015 www.paperboy.gratis GRATIS EKSEMPLAR

1. årgang Uge 17. 22. april 2015 www.paperboy.gratis GRATIS EKSEMPLAR

ROSKILDE

1. årgang Uge 19. 6. maj 2015 www.paperboy.gratis

GR RO AT SK IS ILD AV ES IS , S NYE NU PE N!

Da en fandens karl blev psykoterapeut

Jesper Kamp var i mange år misbruger og kriminel, men i dag er stofferne skiftet ud med en brændende passion for at hjælpe andre mennesker.

1. årgang Uge 20. 15. maj 2015 www.paperboy.gratis

Prostitueret

- fordi jeg havde lyst

Læs mere side 3-4

LÆS OGSÅ:

ALLE MARKISER

VI MENER DET, NÅR VI TALER OM PERSONLIGE KØKKENER ...for flere kan lave flotte og funktionelle køkkener, men kunsten er at gøre det til et rum, hvor du føler dig hjemme og holder af at være. Siden starten i 1974 har vi leveret mere end 400.000 køkkener, og vi brænder stadig for at finde den unikke løsning, der passer til dig! Københavnsvej 106 . 4000 Roskilde . Tlf. 46 75 46 95 . www.invita.dk

-VI RYDDER OP I DENNE UGE OG HAR UDVALGT FORSKELLIGE MODELLER I

LØBETØJ & SKO SPAR OP TIL 50% SKI & RUN

BIKE & FIT

TESTCENTER ROSKILDE

INDUSTRIVEJ 1 E · 4000 ROSKILDE TEL. 46 35 40 86 · WWW.SNOWFUN.DK

÷20%

Hvorfor lade sig nøje...

Ring efter Gardinbuss en

GARDINER · SOLAFSKÆRMNING

Roskilde Gardiner Gullandsstræde 8 · 4000 Roskilde Tlf. 4635 3402 · roskildegardiner@gmail.com

www.riisom.com

VIND ÷20% ALLE MARKISER

VI MENER DET, NÅR VI TALER OM PERSONLIGE KØKKENER

Skovbovængets Allé 4 · Roskilde · Tlf. 4635 6676

En god bokser har ikke noget at miste

Demokrati på gymnasiet Poul Nyrup om headspace Danmarks bedste lærere Henning mistede alt

Politikere, erhvervsledere og kommuner er inspirerede af INSP! i Roskilde. Det frivilligt baserede mødested og idélaboratorium på det gamle skoleslagteri er blevet en inspiration og et eksempel til efterlevelse i mange af Sjællands kommuner. Læs mere side 4-5

...for flere kan lave flotte og funktionelle køkkener, men kunsten er at gøre det til et rum, hvor du føler dig hjemme og holder af at være. Siden starten i 1974 har vi leveret mere end 400.000 køkkener, og vi brænder stadig for at finde den unikke løsning, der passer til dig!

-VI RYDDER OP I DENNE UGE OG HAR UDVALGT FORSKELLIGE MODELLER I

LØBETØJ & SKO Cosiness

SPAR OP TIL 50%

EN MAKEOVER Vi sætter 5 x GRATIS MAKEOVER på højkant til kvindeweekend på Ro´s Torv lørdag d. 9. maj.

Ring efter Gardinbuss en

Se vores annonce på side 13

SKI & RUN

BIKE & FIT

GARDINER · SOLAFSKÆRMNING

TESTCENTER ROSKILDE

Københavnsvej 106 . 4000 Roskilde . Tlf. 46 75 46 95 . www.invita.dk

INDUSTRIVEJ 1 E · 4000 ROSKILDE TEL. 46 35 40 86 · WWW.SNOWFUN.DK

RO´s Torv 4000 Roskilde

Est. 2004

Tlf. 48 79 48 79 www.schackogthorsted.dk

Roskilde Gardiner Gullandsstræde 8 · 4000 Roskilde Tlf. 4635 3402 · roskildegardiner@gmail.com

Medbring annoncen og få en *

GRATIS pudseklud VI MENER DET, NÅR VI TALER OM PERSONLIGE KØKKENER ...for flere kan lave flotte og funktionelle køkkener, men kunsten er at gøre det til et rum, hvor du føler dig hjemme og holder af at være. Siden starten i 1974 har vi leveret mere end 400.000 køkkener, og vi brænder stadig for at finde den unikke løsning, der passer til dig! Københavnsvej 106 . 4000 Roskilde . Tlf. 46 75 46 95 . www.invita.dk

Mors dag

÷20% Ring efter Gardinbuss en

Charms guldbelagt sterlingsølv

*Ved køb af kampagnetilbud.

695,Spar 400,-

Charms sterlingsølv

595,-

GARDINER · SOLAFSKÆRMNING

Spar 400,-

Ro´s Torv 1 · 4000 Roskilde · Tlf. 46360817

side 2-3

side 2-3

Pinsetilbud

ALLE MARKISER

Læderarmbånd med charms

til dine smykker Værdi 95,-

Fra side 8 Side 34-35 Side 12-13 Side 16

Roskilde Gardiner Gullandsstræde 8 · 4000 Roskilde Tlf. 4635 3402 · roskildegardiner@gmail.com

20%

Medbring annoncen så får du raba t

Alle vil lære af INSP! fra Roskilde

VI MENER DET, NÅR VI TALER OM PERSONLIGE KØKKENER ...for flere kan lave flotte og funktionelle køkkener, men kunsten er at gøre det til et rum, hvor du føler dig hjemme og holder af at være. Siden starten i 1974 har vi leveret mere end 400.000 køkkener, og vi brænder stadig for at finde den unikke løsning, der passer til dig! Københavnsvej 106 . 4000 Roskilde . Tlf. 46 75 46 95 . www.invita.dk

ALLE MARKISER

÷20% Ring efter Gardinbuss en

på alle smykker og ure fra

GARDINER · SOLAFSKÆRMNING

Tilbuddet gælder kun fra fredag 22/5 til og med søndag 24/5

Ro´s Torv 1 · 4000 Roskilde · Tlf. 46360817

Roskilde Gardiner Gullandsstræde 8 · 4000 Roskilde Tlf. 4635 3402 · roskildegardiner@gmail.com

www.christinawatches.dk

Tlf. 48 79 48 79 www.schackogthorsted.dk

RO’s Torv 4000 Roskilde

Est. 2004

Vi er Paperboy Paperboy er Roskildes nye ugentlige gratisavis. På Paperboy er vi alle fælles om begejstringen for vores berømte by og dens smukke opland, og det er vores ambition, at være panoramavinduet mod Roskilde og dens ressourcefulde borgere, såvel på papir, som på web og alle toneangivende sociale medier. Vores begejstring og slet skjulte stolthed over vores fælles by og kommune er udgangspunktet for projekt Paperboy. Med borgernær og vedkommende journalistik vil vi skrive de gode historier, og give stemme til byens læsere – unge som ældre, studerende som fastarbejdende, pensionister som børnefamilier. Med et lækkert, luftigt og magasinagtigt format vil vi informere, inspirere og samle byens læsere om alt det gode, der sker i vores fælles by. Vi er overbeviste om, at ugens gratis Paperboy bliver et frisk pust af liv til Roskilde, og du må meget gerne puste med! Vi er så nysgerrige – så skriv til os med tips og idéer til nye historier, eller besøg os på redaktionen i Borchsgade. Vi glæder os til et godt samarbejde!

Du sidder nu med fjerde udgave af Paperboy, og det betyder, at du måske har vores tre forrige aviser til gode. Men fortvivl ikke - du kan finde dem som e-paper på www.paperboy.gratis

- så samles byen Paperboy Roskilde - Borchsgade 6 C 1. sal - 4000 Roskilde Tlf. 7020 0214 - Åbent: mandag-fredag 9-16


15. MAJ 2015 l 25 l

Ulovlig forbindelse med fanger ved Roskilde Arrest Klokken 22.08 råbte to personer ind til de indsatte i Roskilde Arrest, hvilket man som bekendt ikke må. Politiet fik med det samme fat i en 23-årig fra Frederikssund, og kort efter anholdt en hundepatrulje en 21-årig fra Frederiksberg, der forsøgte at stikke af fra stedet. Begge blev løsladt efter afhøring. Sagen afgøres senere i retten.

Kathrine Krone skal styre Byens Hus kombineres her og gøres endnu bedre”, siger den nye sekretariatsleder.

Af Tomas Skov

Den nye sekretariatsleder i Byens Hus hedder Kathrine Krone. Den tidligere DR-journalist og tv-vært lægger nu tv-studierne bag sig og indtager sit kontor i forlængelse af Turistinformationen. ”Det er en mulighed jeg ikke kunne sige nej til. Jeg bliver som en ekspeditionsleder, der kommer til at arbejde sammen med mange fantastiske aktører i en kombination af erhverv, kommune, kultur og frivillighed. Alt det Roskilde er så stærkt i i forvejen skal

Vil gøre en forskel Efter flere år med tv-produktion glæder journalisten sig i sit nye job til at forholde sig til andet end anonyme modtagere foran en fladskærm. ”Her vil jeg rent faktisk kunne gøre en forskel for virkelige mennesker i kød og blod. Mit job bliver at få samlet de rigtige mennesker og få det til at spille. Jeg fungerer godt, når man diskuterer og ikke er nødvendigvis er enige. Tre idéer er altid bedre end én, og

resultatet kan kun blive bedre, når meninger brydes”, siger Kathrine Krone. Byens Hus holdt reception onsdag den 13. maj kl. 15, hvor borgere blev inviteret inden for til at se nærmere på de nye og større lokaler.

CARLA INVITERER TIL

SPAR OP TIL

30 %

PÅ 4.429 VARENR.

20-30 % HELE UGEN KAN DU SPARE, F.EK S. NDS BRA TE ALG PÅ UDV

Kulløs – 50 % længere drifttid.

HÅNDVÆRKERDAGE DEN 18.-22. MAJ

SUPER-ONSDAG DEN 20. MAJ 2015

2.399,-

• DAGSTILBUD • MORGENBRØD OG FRANKFURTERE • MØD VORES LEVERANDØRER • VIND SMØRREBRØD TIL SJAKKET • MØD CARLA LIVE * Rabatten gives på lagerførte varer hos Carl Ras. Rabatten gælder dog ikke nedsatte varer og BLÅ PRISER, og kan ikke kombineres med andre tilbud og aftaler. Rabatten er fratrukket faktureringsprisen. Der tages forbehold for trykfejl, svigtende leverancer, udsolgte varer og evt. afgiftsændringer. Alle priser er ekskl. moms og afgifter. Tilbuddene er gældende fra 18. til 22. maj 2015.

999,-

*

DEWALT 18 V XRP XR slagbore-/ skruemaskine DCD995M2X 4,0 Ah. – inkl. Bluetooth højtaler Pris inkl. moms og afgifter 3.011,25 39056383

1.899,-

Bosch 10,8 V bore-/skruemaskine GSR – inkl. 39 dele i bor og bits

Makita 18 V bore/skruemaskine DDF480RMJ 4,0 Ah. – kulløs

Pris inkl. moms og afgifter 1.255,50

Pris inkl. moms og afgifter 2.387,25

39004425

39011264

Scan QR-kode og læs H-dage avisen

Læs mere på carl-ras.dk og carlapigen.dk Vi ses på Byleddet 1A, 4000 Roskilde


l 26 l 15. MAJ 2015

Chris MacDonald til kamp mod diabetes Livstilscoachen og foredragsholderen lagde vejen forbi Østervangsskolen Af Holger Vincents

Amerikaneren med den folkekære accent, Chris MacDonald, var i Roskilde i forbindelse med et arrangement, som skulle forsøge at hverve deltagere til et nyt forskningsprojekt om type 2 diabetes, også kaldet gammelmandssukkersyge. Amerikaneren der er kendt fra tv-programmer som By på skrump og Chris på vægten var selv en af arrangørerne sammen med Roskilde Kommune, Diabetesforeningen og Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet. Han fortalte efterfølgende Paperboy om den tidligere udgave af U-turn, der for to år siden kørte som tv-program på DR. Den kommende udgave udvides med et forskningsprojekt, hvor 120 diabetikere skal deltage. ”Hovedårsagen til at jeg deltager i U-turn 2 er, at vi har mulighed for at skalere op, efter-

som vi arbejder med en større patientgruppe på 120 personer, og så har vi en anden lille gruppe danskere, som vi får lov til at kende og følge på tv. Men det er umuligt at være med i et forskningsprojekt med kamera, hvor motivationen automatisk bliver af en særlig karakter. Derfor bliver det meget spædende at undersøge, om man kan man tage mennesker med type 2 diabetes og give dem en ’livsstilspille’, hvor de får kost, motion, søvn og stressbalance ordineret. Vi ved rent faktisk ikke om det virker”, fortæller Chris MacDonald til Paperboy.

Tankevækkende sygdom Han har studeret Human Fysiologi på Københavns Universitet, har gennem årene oparbejdet en stor viden om kost og motion, og så mener han, at diabetes er værd at sætte fokus på, igen. ”Sygdommen er meget tankevækkende, fordi den ram-

mer så mange mennesker og et bredt udsnit af befolkningen. Den bliver kaldt den stille dræber, fordi mange har type 2 diabetes uden at vide det, og det er tankevækkende”, siger Chris MacDonald.

Mødte Joy Chris MacDonald og de andre arrangører havde blandt andet via kommunens praktiserende læger inviteret hovedparten af de diabetes 2-ramte Roskildensere til Østervangsskolen, i håb om at de vil være en del af forskningsprojektet. Chris fik også en sludder med den øverste leder af kommunens sundhedssektor. ”Ved arrangementet på skolen mødte jeg borgmesteren (Joy Mogensen soc. red.), og jeg spurgte hende, hvad hun ville sige til, hvis forskningen viser, at livsstil er en valid behandling, som kan forebygge og behandle livstilssygdomme herunder type 2 diabetes. For

jeg ser interessante perspektiver i byen. Roskilde gør meget for sundheden, eftersom der både er stor interesse for at forebygge sygdomme og i det hele taget at gøre tingene anderledes”, fortæller Chris MacDonald.

Momentum Chris MacDonalds opskrift på at få det bedre og måske leve længere er først og fremmest baseret på den enkelte menneskes evne til at fejre de små sejre. ”Det handler om at skabe momentum. Man starter med noget og holder fast i det, så der skabes kontinuitet. Der var en kvinde, der sagde noget meget rammende på Østervangsskolen; ’Jeg har brugt 47 år på at ødelægge min krop, så det kan jeg ikke ændre på i løbet af tre uger’. Vi kan starte med små justeringer fra dag et. Måske er det bare en gåtur i dag, men det er ligegyldigt, get it

done! Det handler om finde en aktivitetsform, man godt kan lide og dernæst et fællesskab. Det behøver ikke være mange mennesker, måske bare én enkelt person. For vi er meget bedre når vi er flere, også i forhold til disciplin og viljestyrke”, siger Chris MacDonald.

Forgangskommune Efter mødet i Roskilde har den 42-årige amerikaner en klar tanke, om de potentielle muligheder U-turn-projektets forskningsmæssige resultater kan føre med sig på en lokal skole eller byen som helhed. ”Kunne Roskilde være en foregangskommune for resten af Danmark, og hvis man tænker stort, resten af verden? Det vil jeg rigtig gerne diskutere, men den første opgave er at bevise, at vores hypotese holder”, siger Chris MacDonald.

Kører dit fjernvarmeanlæg optimalt? Vi samarbejder med Roskilde Forsyning under fjernvarme serviceordningen. Få gennemgået dit anlæg for kun 35 kroner pr. måned. Det bliver automatisk trukket fra din varmeregning. Meld dig til direkte på www.tp-vvs.dk eller kontakt os direkte, så sørger vi for kontrakten med Roskilde Forsyning!

THORSEN & PETERSEN VVS A/S Kvalitet til dine VVS installationer siden 1995

AUT. VVS-INSTALLATØR & KLOAKMESTER

TJÆREBYVEJ 61 C • TJÆREBY • 4000 ROSKILDE • TLF. 46 36 25 32 • WWW.TP-VVS.DK


15. MAJ 2015 l 27 l

”Kunne Roskilde være en foregangskommune for resten af Danmark, og hvis man tænker stort, resten af verden? citat: Chris MacDonald


l 28 l 15. MAJ 2015

Støttekoncert for gadebørn i Kenya Emmanuel Arts afholder sin 2. støttekoncert, for at samle ind til vores skole i Kenya. Gadebørn får her en mulighed for at lære forskellig slags kunst og håndværk, som de kan tjene penge på, i stedet for at samle skrald på gaden. Du kan gøre en forskel! Der vil være musik for enhver smag, da ni forskellige bands spiller i løbet af aftenen. Det finder sted på Smedjen ved Musicon klokken 19.00 lørdag den 16. maj. Entré koster 75 kroner.

VI HAR DIN GODE TILBUD

NYE BIL

KIG FORBI, OG SE DE

ÅBEN ALLE TORSDAGE I MAJ TIL KL. 21.00 I ROSKILDE

PERSONBILER Toyota GT86 2.0 T3 199 HK 2 d.

årg. 06.2014

km.

4.780

kr. 389.900

Toyota Avensis 1.8 VVT-I T2 stc.

årg. 12.2014

km.

3.299

kr. 294.900

Toyota Verso 1.6 D-4D DPF T2 7 sæ.

årg. 05.2014

km.

11,000

kr. 289.900

Toyota Avensis 2.0 D-4D T2 stc

årg. 06.2011

km.

73.106

kr. 194.900

Toyota Yaris 1.5 VVT-I H2 100 HK 5d. årg. 08.2014

km.

2.708

kr. 194.900

Toyota Yaris 1.3 VVT-I Lounge 5d.

årg. 02.2015

km.

2.133

kr. 184.900

Renault Mégane 1.2 TCE Formula Ed. årg. 09.2014

km.

2.006

kr. 179.900

Toyota Avensis 1.8 VVT-I T3 stc.

årg. 11.2009

km.

94.094

kr. 179.900

Toyota Yaris 1.3 VVT-I T2 100 HK 5d.

årg. 03.2014

km.

23.244

kr. 149.900

Toyota Auris 1.6 VVT-I T2 5d.

årg. 07.2010

km.

73.000

kr. 134.900

Renault Clio 1.5 DCI Formula 75 HK

årg. 07.2014

km.

32.000

kr. 133.900

Toyota Yaris 1.4 D-4D T2 90 HK 5d.

årg. 02.2012

km.

78.056

kr. 129.900

Toyota Yaris 1.0 VVT-I T2 69 HK 5d.

årg. 01.2012

km.

87.638

kr. 113.900

Renault Twingo 1.0 SCE Expression

årg. 09.2015

km.

2.125

kr. 109.900

Toyota Yaris 1.4 D-4D T2 90 HK 5d.

årg. 04.2009

km.

38.000

kr. 109.900

Toyota Yaris 1.3 VVT-I TX 100 HK 5d.

årg. 10.2010

km.

36.800

kr. 99.900

VAREBILER + moms. Kan erhvervsleases uden udbetaling Renault Traffic T29 L2H1 2.0 van

årg. 02.2014

km.

41.610

kr. 129.900

Toyota SportsVan 2.0 D-4D T2 van

årg. 01.2011

km.

33.926

kr. 124.900

Renault Traffic T20 L2H1 2.0 van

årg. 10.2012

km.

42.822

kr. 119.900

Toyota HiAce kort 2.5 D-4D m/komf.

årg. 12.2011

km.

92.299

kr. 104.900

Toyota SportsVan 2.0 D-4D T2 van

årg. 10.2011

km.

88.119

kr. 99.900

Toyota Corolla Sportsvan 2.2 D-4D

årg. 09.2009

km.

70.554

kr. 94.900

Renault Kangoo Maxi Z.E 59 HK van

årg. 07.2012

km.

2.100

kr. 89.900

Toyota Yaris 1.4 D-4D van 90 HK

årg. 07.2008

km.

38.000

kr. 69.900

Find din bil på www.stubbe.dk

Fordelagtig finansiering variabel rente fra

2,45% stubbe.dk

MÅLØV: Måløv Byvej 7 · 2750 Ballerup · Tlf. 44 97 21 70

Åbent mandag - fredag kl. 7.30-17.30, lørdag lukket, søndag kl. 11-16

ROSKILDE: Betonvej 2 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 33 04 00

Åbent mandag - fredag kl. 7.30-17.30, lørdag lukket, søndag kl. 11-15

Tidligere U-TURN-deltager:

Gør det for dig selv Lokal deltager i første udgave af projektet holder stædigt fast i den sunde livsstil Af Holger Vincents

51-årige Anne-Mette Amtorp Burchardt er type 2 diabetiker og deltog i første ombæring af U-Turn-projektet, hvor tv-seere kunne følge med i en gruppe danskeres kamp for at blive deres medicinforbrug kvit og få bugt med deres livstilssygdomme. Her to år senere har hun samlet smidt 20 kg og har det godt. ”Jeg er blevet en helt anden person med mere energi, min selvtillid er kommet tilbage, og jeg føler mig yngre end for 10 år siden. Da U-turn startede fik jeg målt mit body age (kropsalder red.) til 59, mens jeg nu rent fysisk er i 30erne”, fortæller Anne-Mette Amtorp Burchardt, der bor med sin familie i Hedehusene. Inden projektet havde den tidligere U-turn-deltager en usund livsstil. ”Jeg havde stress og dårligere madvaner med for meget slik, chips og fastfood. Når jeg kom hjem fra arbejde, var det direkte hen på sofaen. I januar 2010 fik jeg konstateret diabetes, og var til en samtale hos min læge. Jeg

blev forskrækket, men det gjorde ikke at jeg kunne ændre min livstil”, siger Anne-Mette Amtorp Burchardt.

Fra medicin til motion Inden mødet med Chris MacDonald havde Anne-Mette Armtorp Burchardt et stort forbrug af medicin, blandt andet for at nedsætte sit kolesteroltal og risikoen for blodpropper. Nu er piller ikke en del af hendes tilværelse, de er blevet erstattet af masser af motion og sund kost, og det er en opskrift som den 51-årige foredragsholder mener, alle kan følge. ”Det kan sagtens lade sig gøre at leve anderledes, selv om det kan godt virke uoverskueligt at komme op af sofaen. Men man skal ikke se en livsstilsændring som en straf, men som en gave til sig selv”, fortæller Anne-Mette Amtorp Burchardt. En tætpakket arbejdsdag er skiftet ud med et liv som coach og foredragsholder, hvor hun forsøger at give specielt ét aspekt ved varige livstilsændringer videre til kursisterne. ”Jeg har lært, hvordan man planlægger og prioriterer, for jeg kender godt den der med, ”det har jeg ikke lige tid til”. U-turn-projektet og Chris MacDonald har givet mig rigtig meget på det mentale plan, så jeg ved, hvordan man bibeholder motivationen”, siger Anne-Mette Amtorp Burchardt.


15. MAJ 2015 l 29 l

peugeot.dk

PEUGEOT 208 ALLURE 16” alufælge • 22,2 km/l • Klimaanlæg • Panoramaglastag • Læderrat Mørktonede ruder, bag • Parkeringssensor, bag • Bluetooth

SPAR 47.500 kNrT.AL

B E G R Æ N S ET A

PEUGEOT 208 ALLURE 1.2 VTi 82 hk 5-dørs

FØR

207.490

NU

159.990

A 22,2 km/l. CO2 104 g/km. Prisen er ekskl. lev. omk. 3.780 kr. og metallak. Tilbuddet er enkeltstående, kan ikke kombineres med andre tilbud og gælder så længe, lager haves. Bilen er vist med ekstraudstyr. Der tages forbehold for pris- og afgiftsændringer samt trykfejl. +

Vil du have mere luksus? Så er Peugeot 208 Allure lige noget for dig. Med sit kompakte design og slanke linjer er Peugeot 208 nemlig både luksuriøs og elegant på samme tid. Med panoramaglastag får du masser af lys i kabinen, mens de mørktonede ruder giver din 208 et eksklusivt udtryk og skærmer for både solstråler og nysgerrige blikke. Start sommeren med en rekordstor besparelse og få masser af bil og udstyr for pengene! Kontakt din Peugeot-forhandler og aftal tid til en prøvetur – eller læs endnu mere på peugeot.dk

PEUGEOT 208

PEUGEOT ROskildE

VEJLEBO & WINTHER APS

Vejlebo & Winther ApS Maglegårdsvej 5 B • 4000 Roskilde Telefon 88 88 67 67 • www.peugeot.dk/roskilde

Telefon 88 88 67 67

Peugeot Roskilde - Maglegårdsvej 5 B - 4000 Roskilde www.peugeot.dk/roskilde Allan Larsen

Johnny Vejlebo

Åbningstider: Man-tors 9-17.30, fredag kl. 9-17, søndag 11-15

Følg os på Facebook og se konkurrencer og tilbud

Runi Andersen

Christina Lutz


l 30 l 15. MAJ 2015

Historier fra Retshjælpen

Har du lyst til at få en grusgrav i baghaven? Af Carsten Juul, advokatfuldmægtig i firmaet Råd til Advokat i Roskilde.

Der var kommet et brev fra Region Sjælland, hvor der stod, at man havde fået en ansøgning om tilladelse til indvinding af råstoffer på naboejendommen. Manden havde brevet med i Retshjælpen og var oppe at køre over det, men han skjulte det godt. ”Da du har en ejendom, der støder op til det ansøgte graveområde, anmoder vi om eventuelle bemærkninger til ansøgningen,” stod der i brevet. Eventuelle bemærkninger. Som om! Region Sjælland kunne lige så godt have skrevet: ”Har du lyst til at få en grusgrav i baghaven?” ”Hvad kan jeg gøre?” spurgte manden og lød helt forpustet, selv om han sad ned. Jeg kunne mærke på min chef, Birgitte, som plejer at være med i Retshjælpen, at det kunne være en sag for hende. Hendes skepsis over for offentli-

ge myndigheder kender ingen grænser, måske fordi hun selv har arbejdet som jurist i offentlige myndigheder en hel del år, før hun blev advokat. Manden skubbede brevet og et kort over området hen over bordet, så hun kunne se. ”Det vil betyde, at du bliver omringet af en grusgrav på tre sider,” konstaterede hun. ”Ja, og så vil der komme en vej på den fjerde side,” supplerede manden. ”Det vil forringe værdien af din ejendom,” sagde hun i samme neutrale toneleje som før, hvilket oftest er tegn på, at hun allerede i tankerne er i gang med at skrive et brev. Og ganske rigtigt. Hun tilbød ham at tage sagen og skrev allerede dagen efter til Regionen: ”Fra min klients have, hvor der nu er udsigt til naturskønne områder, som er fredede i henhold til både Naturbeskyttelsesloven og Habitatdirektivet, vil der i tilfælde af, at tilladelsen gives, fremover alene være udsigt til en arbejdsplads med gravemaskiner,

Historier fra Retshjælpen Klummen ”Historier fra Retshjælpen” fortæller hver gang ultrakort om et problem med eller uden jura på baggrund af de spørgsmål og historier, som folk kommer med. Alle er fuldt anonymiserede.

transportører, knusere og lastbiler. De nu eksisterende lyde i haven vil være erstattet af lydene af alle disse store maskiner og bearbejdningen af råstofferne.” Ja, også lastbilerne skulle manden og hans familie leve med, hvis der blev givet tilladelse. Og støv og støj når tungt læssede, dieseldunstende vogne dagen igennem kørte forbi huset. Ville børnene så have lyst til at lege i haven? Kunne man hænge tøj til tørre på tørresnoren, uden at det ville blive støvet og beskidt? Ville de være nødt til at lukke dørene og vinduerne, når de spiste morgenmad og sad i deres stue? Planerne, som Regionen nu havde sendt til høring, ville med et slag ændre familiens liv totalt. Jeg kom til at tænke på omkvædet i en gammel Joni Mitchell sang – ”They paved paradise to put up a parking lot” – som hun fik ideen til, da hun boede på et hotel på Hawaii og en morgen trak gardinerne fra og kiggede ud på et vidunderligt landskab med grønne bjerge –

Alle fortjener en Golf til vennepris.

Vi har ikke fødselsdag eller jubilæum. Vi har heller ikke haft vandskade. Og vi holder ikke udsalg eller crazy days. Men lige nu har vi en lagersituation, som betyder, at vi kan fire lidt på Golf priserne. Så hvis du drømmer om en Golf Limousine, Variant eller Sportsvan til vennepris, så er det nu, du har chancen. Tilbuddet om vennepris er til jer alle sammen. I behøver ikke kende nogen, der kender nogen. Det er ikke engang nødvendigt at klippe annoncen ud og tage den med. Men sæt gerne lidt tid af, når I kommer. Der er mange lagermodeller at vælge imellem. Alle fortjener en Volkswagen

Golf fra kr. 209.990 plus levering kr. 3.780. Forbrug ved blandet kørsel 18,9-31,3 km/l. CO2-udslip 85-123 g/km.

A

-

A++

. Tilbuddet gælder så længe lager haves. Bilen er vist med ekstraudstyr.

Volkswagen Roskilde Industrivej 32-36 • 4000 Roskilde Tlf. 46 740 750 • www.auto-forum-roskilde.dk

Forhandler

en kæmpe kontrast til parkeringspladsen, asfalthelvedet neden for hotellet. Manden risikerede også, at rystelserne fra arbejdet i grusgraven og den tunge trafik lige uden for ville medføre sætningsskader i huset. Et mareridt for en husejer. ”Hvad kan jeg gøre?” Mandens spørgsmål hang stadig i luften. Han tænkte sikkert også, at han ville få svært ved at sælge sin ejendom. Birgitte har i sit brev til Region Sjælland argumenteret for, at graveområdet støder direkte op til vandløb og søer, som vil kunne tage skade af gravning under vandspejlet. Fuglene og den butsnudede frø – deres liv ville også blive ændret totalt. Et godt argument for, at der ikke skal gives tilladelse. Men hvis argumentet preller af på myndighederne, hvad så? Så er spørgsmålet, om manden kan få erstatning. Om der er tale om ekspropriation. I mellemtiden holder manden og hans familie vejret.


15. MAJ 2015 l 31 l

SPÆNDT OP MED LIR PREMIERE PÅ DEN NYE SUZUKI VITARA SPÆNDT OP MED LIR I WEEKENDEN KL. 11-16 SUZUKI VITARA START ÅRET MEDPREMIERE AT FÅ MERE FOR PENGENE PÅBIL DEN NYE I WEEKENDEN KL. 11-16 Få kr. r. 35.000 for din ga gamle bil SUZUKI VITARA GRATIS *

Ved køb af ny Alto Xtra til kun kr. 119.990

I WEEKENDEN KL. 11-16 undervognsbehandling Aircondition, integreret CD-radio, alufælge, tågelygter, elruder, 6 airbags og ESP, fjernbetjent centrallås, højdejusterbart førersæde, automatisk stop/start af motor og splitbagsæde.

Stor luksus marcipanb r ø d s ga ve - ved køb aftiny Suzuki l de første * i uge 20 og kun21 der

Alto, All-inclusive kun

Ønskes tilbuddet, medbring annoncen.

kr. 1.495

pr. måned inkl. service og forsikring de 3 første år**

Swift DUALJET Style med lækkert udstyr. Kun

kr. 139.990

Aircondition, specialdesignet indtræk med dellæder, specialdesignede 16” alufælge (sort/sølv), integreret CD-radio, højdejusterbart rat, sportsrat og fartpilot, LED kørelys og tågelygter, krom kølergrill, automatisk stop/start, elruder for og bag.

120 hk benzin og diesel Mulighed for avanceret AllGrip 4WD Nyt smart infotainmentsystem

En kvart million for en crossover? hos Suzuki. Stor S-Cross. Nyt avanceretIkke sikkerhedsudstyr

Individuelle designmuligheder SUZUKI SWIFT STYLE. USÆDVANLIG MEGET KØREGLÆDE FRA KUN25,0 139.990, Fra kun kr. 189.990 EU-norm: Benzin 18,9 km/l, diesel km/l

kr. 1.995 USÆDVANLIG MEGET SUV FRA KUN 195.000,-

Suzuki Swift Style er en helt speciel og særligt veludstyret 120 hk Alu-fælge benzin og diesel NytEl-ruder avanceret sikkerhedsudstyr Eller kun om måneden kampagnemodel, der er pakket med så 120 megethk lir, at vi ikkeforog benzin diesel Nyt4WD avanceret sikkerhedsudstyr Mulighed avanceret AllGrip Individuelle designmuligheder Aircondition LED-kørelys inkl. service de 18,9 3 første år** diesel 25,0 km/l har plads til det hele her! Udover de for lækreavanceret designdetaljer, så Nyt smart infotainmentsystem EU-norm: Benzin km/l, Mulighed AllGrip 4WD Individuelle designmuligheder Fartpilot Tågelygter har Swift Style også den unikke Dualjet-motor, der med sine Nyt smart infotainmentsystem EU-norm: Benzin 18,9 km/l, diesel 25,0 km/l Indtræk med læder Varme i forsæderne 90 hk byder på masser af overskud, men alligevel klarer op til den med garanti ikke trækker, er i din tegnebog. Priserne noget hyppigere end tankbesøgene. Og så er den spækket Da Suzuki i sin tid lancerede den første Vitara, fik både 23,3 km/l. Hellere være lille og Swift end stor og doven! starter ved 195.000,-, mens firehjulstræk kun koster kr. med sikkerhedsudstyr.Sportsrat Nogle modeller har indbygget Sorte ruder gaden og grusvejen også den første SUV. Nu er den nye

SUZUKI SWIFT STYLE. USÆDVANLIG MEGET KØREGLÆDE FRA KUN 139.990,USÆDVANLIG MEGET SUV FRA KUN 195.000,Velkommen i weekenden fra El-ruder kl. 11-16 Alu-fælge

30.000,- ekstra. Det er en brøkdel af, hvad du ellers giver Vitara landet – en ny dreng i klassen for praktiske biler med radarsensor, der advarer, hvis du kommer for tæt på bilen Suzuki SwiftDet Style er en ydre helt speciel og særligt veludstyret for Xtra en SUV. Kom i weekenden den nye Vitara. foran. Den Vitara kørerhyppigere enten køber på benzin diesel, stil temperament. elegante og lave forbrug medforbi garanti ikke trækker, og er i oplev din tegnebog. Priserne noget end tankbesøgene. Og så er den spækket Dafor Suzuki i sin tid lancerede denkun første fik nye både en eller ny, veludstyret Alto tilden kun udstyr på til kr.Vitara, 139.990. Og en crossover Vi og åbner 2015 med Nytårs-optur alle, der kampagnemodel, er pakket med så meget lir, at vi ikke starter ved 195.000,-, mens firehjulstræk kun koster kr. sikkerhedsudstyr. Nogle modeller indbygget gaden også den første SUV. Nu er den nye mellem meget bil. du kan vælge toeller firehjulstræk. Et sted, op til 25vil km/liter betyder, atder de beundrende blikke falder kr. 119.990. Eller få har Alto som Usædvanlig All-inclusive fra behøver hellerog ikke at koste en kvartmed million i gerne have mere bil for pengene - og forgrusvejen hos Aircondition LED-kørelys

USÆDVANLIG MEGET SUV FRA KUN 195.000,-

30.000,- ekstra. Det er en brøkdel af, hvad du ellers giver der advarer, hvis du kommer for tæt på bilen Vitara landet – de en ny dreng i klassen for praktiske har plads til det ikke helemed her! Udover lækre såbiler med radarsensor, kun kr. 1.495 pr. md. inkl. service og forsikring år, fordesigndetaljer, vores unikke, familievenlige S-Cross os forsvandt gaveregnen julepynten. for en SUV. Kom forbi i weekenden og oplev den nye Vitara. foran. Den nye Vitara kører enten på benzin eller diesel, stil og temperament. Det elegante ydre og lave forbrug på Fartpilot Tågelygter den med garanti trækker, er i din tegnebog. Priserne noget hyppigere endaftankbesøgene. Og så er den spækket DaDuSuzuki sin tid den første Vitara, fikrykker både ud fra de 3 første år. Jo, Nytårs-opturen venter – og ikke meget kr. 189.990. Vil du med din kan har fxi køre indlancerede i det nye år med en sprælsk Swift Style også den unikke Dualjet-motor, der med sine Usædvanlig bil. og du kan vælge mellem to- eller firehjulstræk. Et sted, op til 25 km/liter betyder, at de beundrende blikke falder starter ved 195.000,-, mens firehjulstræk kunvejen koster kr. med sikkerhedsudstyr. Nogle modeller har indbygget gaden grusvejen også den første SUV. Nu er den nye de hurtigste får et kæmpe marcipanbrød. gamle bil, giver vi kr. 35.000 for den, når du Swift og DUALJET Style spækket med lækkert Et godt bilkøb. Hele rundt. Indtræk med læder Varme i forsæderne 90 hk byder på masser af overskud, men alligevel klarer op til 30.000,- ekstra. Det er en brøkdel af, hvad du ellers giver Vitara landet – en ny dreng i klassen for praktiske biler med radarsensor, der advarer, hvis du kommer for tæt på bilen 23,3 km/l. Hellere være lille ogårs Swift end(max. stor og doven! Sportsrat Sorte ruder **De forslag tilDet finansiering service km)Den ved nye eBilfi nans ikører samarbejde med Nordea Finans: for en SUV. Kom forbi i weekenden og oplev den nye Vitara. foran. Vitara enten på benzin eller diesel, stil og viste temperament. elegante inkl. ydre3og lave forbrug på 45.000

op Model til 25i km/liter betyder, at de beundrende blikke falder Månedlig ydelse

og du Varighed

Usædvanlig Samlet meget bil. kan vælge mellemUdbetaling to- eller firehjulstræk. Et sted, Pris inkl. lev. Samlet Samlede kreditomk.

standardfarve Alto 1.0 ECO+ med All-inclusive +

omk. 1.–36. mdr.: Kr. 1.495 37.-84 mdr.: Kr. 1.177

84 mdr.

Kr. 88.770

kreditbeløb Kr. 20.000

ÅOP

Variabel debitorrente

7,9%

2,48%

tilbagebetalingsbeløb

Kr. 68.770

Kr. 21.733

Kr. 90.503

A Suzuki Swift Dualjet Style: 23,3 km/l, CO2 99 gram/km. Alle priser er ekskl. lev. omk. (kr. 3.780) og evt. metallak. Oplysninger om benzinforbrug er ved blandet kørsel i henhold til EU-norm. Der tages forbehold for trykfejl. A S-Cross B 1.6 Family Kr. 1.995 96 mdr.A Kr. 186.769 37.354 Kr. 149.415 32.408AllGrip: 17,9 km/l, Kr. 181.823 5% 2,01% Vitara Diesel og Diesel AllGrip: 25,0-23,8 km/l, CO2 106-111 gram/km. Vitara Benzin: 18,9 Kr. km/l, CO2 123 gram/km. Vitara Kr. Benzin CO2 * Tilbuddet kan ikke kombineres med tilbud kampagner. 130 gram/km. er år iandre hht. EU-norm. priser ermåned. vejledende og All-inclusive ekskl. lev. omk. 3.780). og to-farvet lakering ergram/km. mod Foto viserpakken. Vitara med A (Alto)eller A Metallak B Vitara Diesel og Diesel AllGrip: 25,0-23,8 km/l, CO 106-111 gram/km. Benzin: 18,9 km/l, Vitara Benzin AllGrip: 17,9 CO er kr. 318 pr. måned, der opkræves via betalingsservice. Ovennævnte ydelserBenzinøkonomi er inkl. service de 3 første til kr. 230 og kr.Alle 275 (S-Cross) pr. Alto ECO+ med er også inkl.(kr. forsikring de første 36 Vitara mdr. Forsikringen kan tegnes afCO alle 123 private over 25merpris. år som del af All-inclusive Prisen påkm/l, forsikringen +

+

2

2

2

ekstraudstyr (Vitara Exclusive med Country pakke). forbehold for trykfejl. 130 Benzinøkonomi ertages i hht. Allelev. priser er vejledende ekskl.Foto lev.kan omk. (kr. 3.780). ogDer to-farvet lakering er modTilbuddene merpris.gælder Fototilviser Vitaraeller med Prisen er fast i år 1, mens prisen i år 2 og 3 monteret index reguleres oggram/km. forudsætter skadefri kørsel iDer perioden. AlleEU-norm. priser er ekskl. omk. (kr. 3.780) og evt. og metallak. vise udstyr, der ikkeMetallak er standard. tages forbehold for trykfejl. 31.03.2015 så længe lager haves. (Vitara Exclusive monteretformed Countrypersonbil pakke).(max. Der 1tages forbehold *Beløbet på kr. 35.000 opnås som kombination af rabat påekstraudstyr køb af Alto Extra, kr.119.990 og indbytningspris en registreret indbytningsbil pr. nyfor bil).trykfejl. A+

Alto: 24,4 km/l, CO2 94 gram/km. Swift: 23,3 km/l, CO2 99 gram/km.

SUZUKI ROSKILDE KØBENHAVNSVEJ 154 · TELEFON 46 38 00 40

A

S-Cross Benzin: 18,2-18,5 km/l, CO2 125-127 gram/km.

A Vitara Diesel og Diesel AllGrip: 25,0-23,8 km/l, CO2 106-111 gram/km. A Vitara Benzin: 18,9 km/l, CO2 123 gram/km. B Vitara Benzin AllGrip: 17,9 km/l, CO2 130 gram/km. Benzinøkonomi er i hht. EU-norm. Alle priser er vejledende og ekskl. lev. omk. (kr. 3.780). Metallak og to-farvet lakering er mod merpris. Foto viser Vitara med A+ ekstraudstyr (Vitara Exclusive monteret med Country pakke). Der tages forbehold for trykfejl. Suzuki Swift Dualjet Style: 23,3 km/l, CO2 99 gram/km. Alle priser er ekskl. lev. omk. (kr. 3.780) og evt. metallak. Oplysninger om benzinforbrug er ved blandet kørsel i henhold til EU-norm. Der tages forbehold for trykfejl. +


l 32 l 15. MAJ 2015

Slagteriskolen vil fusionere

Rollespil i skoven

Den nytiltrådte direktør for UCR, Slagteriskolen i Roskilde, Ulla Koch meddeler at der skal findes en fusionspartner. ”Jeg kommer til Slagteriskolen med det klare mål, i en aftale med bestyrelsen, at sikre de unikke uddannelser, at skabe gode rammer om elevernes undervisning og at fastholde en god arbejdsplads. Det mål kan skolen bedst nå via en fusion”, siger Ulla Koch i en pressemeddelelse.

Søndag indtager orker, elvere og troldmænd Hyrdehøjsskoven, når Fanatic inviterer til live Rollespil for børn og unge over syv år. Interesserede kan tjekke sig ind frem til klokken 11 søndag, hvorefter spillet vil gå i gang. Der er udklædning og skumgummivåben til fri afbenyttelse, så snart de 90 kroner i entre er betalt.

Skæve boliger

Af Andreas Thrane

Roskilde Kommune vil skabe et tilbud til de hjemløse, som har været uden bolig i lang tid, og som derfor ikke trives i en almindelig bolig, hvor der er krav fra naboer og lignende.

til hjemløse i Roskilde

Derfor har Beskæftigelses- og Socialudvalget indstillet, at der opføres fem ”skæve” boliger på Stenvænget i Roskilde, som ligger mellem jernbanen og den nye retsbygning. ”Det skal være muligt at have en fast bopæl, også selvom man ikke lige pas-

Finansiering Roskilde Kommune har afsat en million kroner til de skæve boliger. Kommunen har mulighed for at søge statsstøtte på op til 400.000 kroner pr. bolig. Der er også mulighed for at søge støtte til socialvicevært-funktion i op til tre år. Støtten fra Staten gør det muligt at holde huslejen på 3000-3.500 kroner om måneden, og der kan endda søges om boligstøtte. De kommuner som har forsøgt sig med projektet, har haft held med at fastholde 80% af borgerne i deres nye bolig.

ser ind i de traditionelle boformer”, fortæller Bent Jørgensen, der er formand for Beskæftigelses- og Socialudvalget i Roskilde Kommune, og fortsætter: ”Vi ved jo, at nogle af vores borgere har deres helt egen stil, som kræver, at der er lidt højere til loftet. På dette areal bygger vi nu fem mindre boliger, hvor de nye beboere både kan hygge sig sammen, men også bare være helt sig selv. Mit håb er, at de vil blive rigtig glade for de nye rammer, hvor det for eksempel også bliver tilladt at holde hund”, siger Bent Jørgensen. Ud over boligerne til de hjemløse, bliver der tilknyttet en social vicevært, som er afgørende i forhold til at få succes med projektet. Viceværtens opgave er at løse boligsociale problemstillinger.

Det laver den sociale vicevært • Støtte beboeren i hverdagen • Konfliktmægling mellem beboerne • Brobygning til det kommunale system

Bent Jørgensen håber, at boligerne kan stå færdige allerede i 2015. Pengene til projektet er blevet afsat fra budgettet i 2015, undersøgelsen i forhold til placering og den specielle indretning af boligerne er næsten overstået, så han håber, der kan stå 5-7 boliger klar i indeværende år.

Hos Jens Winther Roskilde, Biler & Motorcykler har vi samlet køreglæde centralt på Sjælland BMW

Servicepartner

Autoriseret SALG & SERVICE & reservedele

AUTORISERET SKADECENTER & RESERVEDELE BMW Servicepartner

RESERVEDELE

BMW MC

SPECIALIST

MOTORCYKLER

SERVICE PARTNER

FØLG OS PÅ FACEBOOK: JENS WINTHER, BMW & HONDA MOTORCYKLER

Jens Winther Automobiler Maglegårdsvej 7 | 4000 Roskilde | Tlf. 46 305 200 | info@jenswinther.dk

ELEKTRISKE MOTORCYKLER

IMPORTØR & FORHANDLER


15. MAJ 2015 l 33 l

*,-* , 5 5 9 9 9 .4.9 4 N N U U KK

GNG N I ATLALI T E B UDUDBE

OPEL OPELPRIVATLEASING PRIVATLEASING

NU NUMED MEDHALV HALVUDBETALING. UDBETALING. Gælder kunkun i maj! Gælder i maj! Nu sænker vi udbetalingen på Opel Privatleasing til dettilhalve. Det gælder for den AstraAstra Plus,Plus, Nu sænker vi udbetalingen på Opel Privatleasing det halve. Det gælder for opgraderede den opgraderede bybilen Mokka eller eller den nye Corsa, der nu ned på medmed ADAM på 4.995 kr.* Den bybilen Mokka denrummelige nye rummelige Corsa, derkommer nu kommer nedniveau på niveau ADAM på 4.995 kr.* Den månedlige leasingydelse starter ved 1.895 kr.* for Alle vores leasingaftaler er baseret på FDM’s leas-leasmånedlige leasingydelse starter ved 1.895 kr.*Corsa. for Corsa. Alle vores leasingaftaler er baseret på FDM’s ingkontrakt, der giver dig størst muligmulig tryghed. Kom Kom ind og enfåsnak om Privatleasing, der er attil at ingkontrakt, der giver dig størst tryghed. indlad ogos ladfåos en snak om Privatleasing, dertiler betale - hos -Opel. betale hos Opel. opel.dk opel.dk *Inkl. levering, serviceaftale og vejhjælp, ekskl. grøn ejerafgift, forsikring og evt. ekstraudstyr. Førstegangsydelse 4.995 kr.4.995 Løbetid 36 mdr.36 15.000 1.895•kr./md. gældergælder *Inkl. levering, serviceaftale og vejhjælp, ekskl. grøn ejerafgift, forsikring og evt. ekstraudstyr. Førstegangsydelse kr. Løbetid mdr.km/år. 15.000•km/år. 1.895 kr./md. Corsa Enjoy 5drEnjoy 1.4 75hk med totalomk. i perioden 74.115 kr. • 1.995 ADAM Jam 3drJam 1.2 70hk med totalomk. i perioden 77.715 kr. • 2.795 gældergælder Astra Astra Corsa 5dr 1.4 75hk med totalomk. i perioden 74.115 kr. •kr./md. 1.995 gælder kr./md. gælder ADAM 3dr 1.2 70hk med totalomk. i perioden 77.715 kr. •kr./md. 2.795 kr./md. Enjoy 5drEnjoy 1.4T5dr 140hk med totalomk. i perioden 106.515 kr. • 3.295 kr./md. gælder Mokka Enjoy 1.4T 140hk med totalomk. i perioden 124.515 kr. • Betinget af kreditgodkendelse. 1.4T 140hk med totalomk. i perioden 106.515 kr. • 3.295 kr./md. gælder Mokka Enjoy 1.4T 140hk med totalomk. i perioden 124.515 kr. • Betinget af kreditgodkendelse. 99-139 g/km. GælderGælder indtil 31. maj31. 2015. Bilerne er vist med ekstraudstyr. Brændstofforbrug v. bl. kørsel: km/l, COkm/l, 2-udslip: 99-139Energiklasse: g/km. Energiklasse: indtil maj 2015. Bilerne er vist med ekstraudstyr. Brændstofforbrug v. bl.16,7-27 kørsel: 16,7-27 CO2-udslip:

Gunner Due Biler - vi plejer både kunder og biler

Carsten

Christian

Henrik

Martin - Erhverv

Københavnsvej 148 • Roskilde • 46 75 69 00 www.gunnerdue.dk

Gunner Due Biler - vi plejer både kunder og biler

Københavnsvej 148 • Roskilde • 46 75 69 00


GRØNAGERS GRAFISK - www.ggp.dk

l 34 l 15. MAJ 2015

HANDLEN I ROSKILDE støtter Stjerneløbet

Deltag i Stjerneløbet 17. maj 2015 - en landevejsklassiker i nyt format... Her er chancen for at køre et cykelløb af høj kvalitet med fokus på sikkerhed og en solid portion historik! Test ruten, før de bedste ryttere i Danmark kører om sejren i eliteløbet. Læs mere om Stjerneløbet på www.dgi.dk/stjerneloeb - tilmeldingsfrist 14. maj 2015. Eller deltag i løbet som publikum - og mærk stemningen!

P

ANBEFALEDE ÅBNINGSTIDER: MANDAG-FREDAG KL. 10.00-18.00 / LØRDAG KL. 10.00-15.00 FØRSTE SØNDAG I MÅNEDEN KL. 11.00-15.00 Bemærk: Supermarkeder, byggemarkeder og restauranter har udvidede åbningstider.

Mere end 2000 GRATIS p-pladser i og omkring bymidten

www.stjernebutikker.dk


15. MAJ 2015 l 35 l

Motorcyklist død ved kollision med lastbil ved Rådhuset

Dans på Gimle

En ung mand døde mandag ved 13-tiden, da han kørte ind i en venstresvingende lastbil med høj fart i krydset mellem Køgevej og Østervang i Roskilde. Motorcyklisten var i allerede i politiets søgelys, da han tidligere havde kørt hasarderet omkring Hedeboparken.

Lørdag den 16. maj fylder Danseriet på Gimle 21 år og det fejres med happy hour kl. 20-21, hvor der er tilbud på fadøl og vand. Abbatizers leverer discorytmerne og der er oven i købet en særlig overraskelse til de første 30 gæster. Bandet går på scenen kl. 21:30. Entre: 80,- kroner.

Nyt kuld iværksættere Af Andreas Thrane

ErhvervsFORUM Roskilde har netop udklækket et nyt hold iværksættere, der har afsluttet et 10 ugers kursusforløb. Blandt de deltagende var Gitte Thulstrup, der er kommet godt i gang med sin virksomhed THULSTRUP Research ApS, som er en rådgivnings- og analysevirksomhed, der tilbyder sparring, rådgivning og gennemførelse af analyser. ”Timingen var perfekt. Jeg skulle netop til at starte min første virksomhed og kurset tilbød en strategisk og praktisk køreplan for hvad der skulle tænkes igennem. Iværksætterkurset har budt på en fantastisk støtte og sparring til at få lavet min forretningsplan. Samtidig har jeg fået adgang til et netværk af ligesindede nystartede iværksættere at sparre med, som jeg vil fortsætte med at mødes med efter kurset nu er

slut. De faglige indlæg har givet stort udbytte og har gjort, at jeg føler mig mere sikker i mine valg af indhold i mit firma”, fortæller Gitte Thulstrup. Forretningsplanen er den røde tråd igennem iværksætterkurset, hvor der tages fat på emner såsom økonomi, kundegrupper og markedsføring. Målet med kurset er, at klæde kursisterne på, som oftest er nye iværksættere. ”Vi gør meget ud af, at kursisterne får sparring. Hver enkelt kursist fik på det netop afsluttede kursus tildelt en mentor, de kunne sparre med i forbindelse med deres forretningsidé, men også i forhold til personlig udvikling. Alle iværksætterspirer bosat i Roskilde Kommune kan ansøge om en plads på kurset. Deltagerne behøver ikke at have en konkret idé fra start, selvom det er en klar fordel, da undervisningen tager afsæt i udviklingen af deltagernes

Vi har åbent hver fredag aften

4.4 - 13.6 Fisk og skaldyr

idéer og forretningsplaner. Men noget af det vigtigste er, at deltagerne har lysten og drivet til at blive selvstændige. Kurset giver desuden gode muligheder for at skabe og indgå i et stærk lokalt erhvervsnetværk”, siger Tine Klitgaard, der er projektleder i erhvervsFORUM Roskilde. Går du med en iværksætter i maven, men synes du, at du mangler viden om

de forskellige aspekter ved at starte virksomhed blandt andet jura, økonomi, markedsføring og networking, så er erhvervsFORUM Roskildes iværksætterkursus måske noget for dig. Det forventes, at der udbydes et nyt kursus til efteråret.

Pris per deltager 2.000 kroner for borgere i Roskilde Kommune 15.000 kroner for borgere uden for Roskilde Kommune Hvis du kan overbevise underviserne om virksomhedspotentialet i din idé, så får du et gratis medlemskab af erhvervsFORUM Roskilde resten af året.

Se pinsesolen danse over Roskilde fjord

Pinsefrokost

Pinsedag, søndag den 24. maj 2015, fra kl. 13.00, slår vi dørene op til et overdådigt pinsebord med noget for enhver smag i hyggelige og idylliske omgivelser med udsigt til den altid smukke Roskilde Fjord.

Pinsefrokost den 24. maj fra kl. 13.00

Vi har åbent hver fredag aften Book bord på herthadalen.dk

Tlf.Tlf.: 46 46 48 48 01 57 · info@herthadalen.dk · Slangealléen 1 · 4320 Lejre 01 57 • info@herthadalen.dk • Slangealéen 1 • 4320 Lejre

Oksemørbrad og kartoffelpuré med porre og persille i filodej Mørbradbøffer med svampe a la creme Unghanebryst med glaserede urter Tarteletter med høns i asparges Lun leverpostej med bacon og champignon

Broccolisalat Tomatsalat Stort ostefad med 4 forskellige slags oste Stort frugtfad Rugbrød, grovbrød, kiks, smør og fedt

priser d Børånr o½ g derun på 12

pr. pers.

298,-

Bordbestilling på tlf. 46 40 21 11 eller på post@lindenborgkro.dk

Lindenborg Kro

Lindenborgvej 190 · Gevninge · 4000 Roskilde Tlf. 46 40 21 11 · www.lindenborgkro.dk

Lejre Lokalavis 20 75 08 08

5 retter 4.4 - 13.6 / Fisk og skaldyr 350,-

Røget ål med æggestand Kold kogt laks med rejer og asparges Æg og rejer med mayonnaise og citron Lune fiskefileter med remoulade og citron Hvide og røde sild med løg og kapers Karry sild med smilende æg Stegte sild med rødløg


l 36 l 15. MAJ 2015

KULTURKALENDER 2015 MAJ · UGE 21

LØRDAG 16. MAJ

TIRSDAG 19. MAJ

KFUM BK Roskilde møder B 1903 i Herre-DS pulje 1. Lillevang Idrætscenter kl. 13.30

En aftentur rundt om Kattinge Sø via Svogerslev med kaffepause ved Kattinge Værk. Distance: 22 km. Entré: Gratis. Afgang fra Stændertorvet kl. 18.30-21

FODBOLDKAMP

STØTTEKONCERT

Emmanuel Arts holder støttekoncert for at samle ind til en skole i Kenya, hvor gadebørn lærer forskellige kunstformer. Entré: 100-200 kr. Smedjen på Musicon kl. 19

KONCERT

Lokes Kælder og Kældertråd 39 arrangerer koncert med Förtress, Beer=Love og Red Giant. Entré: 50 kr. Hal 12 på Musicon kl. 19

KONCERT OG DANS

Danseriet præsenterer ABBAtizers levende musik til levende dans. Entré: 80 kr. Gimle kl. 20

SØNDAG 17. MAJ STJERNELØBET

En dansk cykelklassiker, hvor motionisterne også kan være med. Entré: 175 kr. for deltagelse i motionsløbet. Museumsøen kl. 8-16

CYKELTUR

Sørine Gotfredsen er præst, journalist og debattør med stærke, provokerende meninger og en skarp pen. Hør om hendes seneste bog Den åndløse dansker. Entré: Gratis. Jyllinge Præstegård kl. 20-22.30

ONSDAG 20. MAJ KONCERT

Gry Meilstrup vandt i 1983 Dansk Melodi Grand Prix med Kloden Drejer. Nu gæster hun Roskilde på sin Danmarks turné. Entré: 115 kr. + gebyr. Ramsømagle Forsamlingshus kl. 15

FOREDRAG

Khalil Ahmad er født i Afghanistan, hvorfra han måtte flygte for 26 år siden. I 2013-14 vendte han tilbage og arbejdede et år som vicerektor på et universitet i Kabul. I dag er han bosat i Roskilde. Entré: Gratis. Jakobskirken kl. 19-21.30

Få hjælp og inspiration til dit strikketøj og mød andre strikkeglade. Medbring strikketøj. Entré: Gratis. Jyllinge Bibliotek kl. 18-20

Prøv om du kan fange en aborre, gedde eller ørred ved Hedeland Fiskesø. Entré: Juniorer under 16 år er gratis. Dagkort til voksne 50 kr. Hedeland kl. 10-14

ROLLESPIL

Fanatic Live er rollespil for børn og barnlige sjæle fra 7 år. Medbring mad og drikke. Entré: 90 kr. Hyrdehøjskoven kl. 11-15

Gæster Roskilde d. 20. maj. Entré: 115 kr. + gebyr. Ramsømagle Forsamlingshus kl. 15

FOREDRAG

STRIKKECAFÉ

LYSTFISKERIETS DAG

GRY MEILSTRUP

REVY

Snoldelev Revyen viser i anledning af deres 25 års jubilæum forestillingen Spring Ud. Med revyen følger kaffe og kage i pausen. Revyen spiller også den 23. Entré: 80 kr. Snoldelev Sognegård kl. 19

FREDAG 22. MAJ PARKOUR

Stå øje til øje med den rå beton og den nådesløse asfalt, når erfarne parkourudøvere instruerer i at løbe op ad en væg, hoppe over en mur og svinge fra bar til bar. Også lørdag og søndag. Entré: 199 kr. Ledreborg Slot & Park kl. 15

KONCERT

KREATIV WORKSHOP

Voksmaling er hot, sjovt og vildt! Kom for at udforske, prøv kræfter med teknikker eller blot for at have en sjob og kreativ oplevelse. Entré: 450 kr. inkl. Materialer og kaffe/ the og snacks i pausen. Gulddysse Kulturgaard kl. 18.30-21.30

Per Vers gæster Roskilde på sin Tæt På Tour 2015 med sit stærke hold af dansk-etiopiske Ayoe Angelica, danmarks bedste human beatbox Nappion, Emil de Waal på trommer, Dan Hemmer på orgel og multiinstrumentalisten Gustav Ljunggren. Entré: 140 kr. + gebyr. Gimle kl. 21

EXPAT DINNER

KONCERT

Alle nationaliteter opfordres til at komme og smage på Roskildes forskellighed. Alle medbringer hjemmelavet fingermad og der er garanti for en kulinarisk oplevelse ud over det sædvanlige. Entré: Gratis Roskilde Bibliotek kl. 18.30-22

Rugsted & Kreutzfeldt er tilbage i Guldaldersalen til en akustisk intimkoncert med ørehængere som Da du var min helt alene og Kom tilfældigvis forbi . Entré: 275 kr. Hotel Prindsen kl. 21

LØRDAG 23. MAJ ORIENTERINGSLØB

OK Roskilde laver baner i alle sværhedsgrader til dig, som har lyst at prøve kræfter med orienteringsløb. Mødested: Busvendepladsen. Entré: Voksne 20 kr. Børn 10 kr. Boserup Skov kl. 13

KONCERT

Lokes Kælder og Kældertråd 39 præsenterer Solbrud, Defilementory og Pataus. Entré: 50 kr. Lokes Kælder under Gimle kl. 20

PER VERS

Gæster Roskilde på sin Tæt På Tour 2015. Entré: 140 kr. + gebyr. Gimle kl. 21

Maj måned byder i alt på 255 events i Roskilde Kommune mellem den 30 april og 31. maj ekskl. biogramfilm og gudstjenester. Dette er blot et udvalg fra Kulturbasen.dk. Se hele kalenderen på kulturbasen.dk Du kan også hente vores app RoskildeLIVE.


15. MAJ 2015 l 37 l

LEDREBORG LIVSSTILSDAGE Pinsen 22. - 25. maj 2015 Alle dage kl. 10-17

Besøg Danmarks største livsstilsmesse Mød spændende udstillere indenfor: Hus & Have • Gourmet & Cafe • Fritid, Jagt & Golf • Leg & Børn Mode & Velvære • Fly High Svævebane • Sport & Energi - NY

www.ledreborglivstil.dk Ledreborg Slot ligger tæt på Roskilde, kun 35 min. fra København og 3 minutter fra motorvejsafkørslen. Billetter kan købes ved indgangen eller på www.ledreborgslot.dk


‘s

Hammerslag

l 38 l 15. MAJ 2015

Hver uge går Paperboy tæt på tre aktuelle lokale hammerslag fra Lauritz.com

Ravklump

Fundet ved Ulvshale Strand. Vægt: 141,62 gr. Mål: 9,5 x 6 x 7 cm. Vurdering kr. 2500

Hammerslag kr. 5.800,-

‘Jakkens Hvile’

Jagttrofæ

Hans J. Wegner / Johannes Hansen. Himalayan tahr, New Zealand. Model JH250 af oregon pine og teaktræ (Hemitragus jemlahicus). Vurdering kr. 50.000 H. 65 cm. Hammerslag kr. 54.000,Vurdering kr. 2500,-

45 ÅRS

JUBIIII LÆUM

Hammerslag kr. 2.400,-

45 procent af første måneds omsætning for nye erhvervskunder i maj, juni og juli måned doneres til

Ludo er hospitalsklovn og kigger forbi på dagen med underholdning

Det vil glæde os at se kunder, leverandører, venner af huset til vores reception torsdag 21. maj 2015 i tidsrummet kl. 14-17 Jernager 9, 4050 Skibby.

Stjerneformet landevejsklassiker Alt i mens de professionelle kører Giro d’Italia, kan de lokale også komme ud og få brugt understellet. Det sker når 2015-udgaven af den årlige cykelevent, Stjerneløbet, tager sin begyndelse ved Vikingeskibsmuseet søndag klokken 13. Både elite og motionscyklister deltager i løbet, som fører rytterne ud på en stjerneformet 73km lange rute.

Evan Møller

Certificeret bedemand

Mærke dage Bestil din annonce i Paperboy. Kontakt annonceafdelingen. Find os på side 2.

Evan Møller

Certificeret bedemand Uanset om De forbereder fremtiden eller netop har mistet en slægtning, er det vigtigt, at De får en saglig og professionel vejledning af en uddannet lokal certificeret bedemand.

46 30 30 42

TRASBO A/S · Tlf.: 47 52 74 35 · trasbo@trasbo.dk · www.trasbo.dk


15. MAJ 2015 l 39 l

God stil på Ledreborg Pinsen byder på en traditionsrig livsstilsudstilling inden for Ledreborg Slots mure, når den 21. udgave af Ledreborg Livstilsdage løber af stablen fra den 22. maj og tre dage frem. 270 udstillere kæmper om at fange de besøgenes interesse, med udstillinger inden for gastronomi, og et bredt udvalg af livstilsprodukter. Årets nyhed er en såkaldt Outdoor Playground, hvor slottets gæster kan prøver kræfter med aktiviteter såsom parkour, crossfit og yoga.

Kirkeruin og fredede træer forsinker P-plads Den privatejede del af parkeringspladsen i Borchsgade er omsider færdig og belagt med sten efter års igangværende arbejde. Den kommunale halvdel af parkeringsområdet skal også snart belægges med sten. Imidlertid ligger der en underjordisk kirke i vejen. Af Tomas Skov

”Det er en langsommelig proces”, erkender projektleder i Veje og Grønne Områder Bjørn Viinblad Mikkelsen. Årsagen til at den kommunale del af parkeringspladsen i Borchsgade endnu ikke er belagt med sten er at finde et

stykke under grusbelægningen. Her ligger nemlig en kirke – og det har den efter alt at dømme gjort siden 1100-tallet. Tilbage er af gode grunde kun en ruin, men den er bevaringsværdig, og det er blandt andet hensynet til den, der har udskudt arbejdet. Når der ligger en ruin, kan man nemlig ikke bare grave ud uden at få tilladelse af Kulturstyrelsen først.

Fundet under krigen Faktisk er der tale om to på hinanden følgende kirkebygninger. Ruinerne blev fundet da man i 1944 ville grave ud til et beskyttelsesbunker på hjørnet af Allehelgensgade og Borchsgade. Den gamle Alle Helgens Kirkes beliggenhed var allerede kendt på daværende tidspunkt. Imidlertid var det en overraskelse, at den første kirkebygning på stedet viste sig at have været en rundkirke. Det er denne oprindelige struktur, der angive-

ligt stammer helt tilbage fra den tidlige Middelalder i begyndelsen af 1100-tallet. Rundkirkens design er antageligt inspireret af datidens rundkirker i Polen og Bøhmen, hvortil der dengang var nære forbindelser. Kirken menes at være bygget i Kong Niels’ regeringstid, en konge, der netop havde nære forbundsfæller i Polen. Små hundrede år efter rundkirkens opførsel, erstattede man kirken af det velkendte rektangulære skib og kor. Samtidig blev kirkens areal større, hvilket vidner om Roskildes befolkningsvækst i denne periode.

Fredede træer og regn Men kirken har ikke været den eneste sten i skoen for kommunens projektleder for belægningen af parkeringspladsen. Der står også flere fredede træer på området, som ikke må miste adgangen til vand. ”Både af hensyn til træerne og af hen-

syn til de stigende regnmængder er vi nødt til at lægge en såkaldt permeabel belægning, hvor vandet gradvist siver ned i arealet under stenene. Således kan træerne nå at suge væde til sig, inden vandet løber videre ud i kloaksystemet. På denne måde forebygger vi også oversvømmelser, da vi skaber en forsinkelse på op til halvanden time, så regnvandet løber mere gradvist ud i vores kloaksystem”, fortæller Bjørn Viinblad Mikkelsen.

Snart kommer tiden Alle forsinkelser af arbejdet skulle efterhånden være overstået, og opgaven kommer nu i udbud om et par uger. Herefter skal kommunen afgøre, hvem der skal have opgaven, hvorefter arbejdet kan begynde. Projektlederen vurderer arbejdet til at vare en måneds tid, således at parkeringspladsen vil stå færdig inden sommerferien.

RUBRIK GIV DIT VISITKORT TIL 35.000 HUSSTANDE - HVER TIRSDAG HER ER PLADS TIL DIN RUBRIK

KONTAKT VORES ANNONCEAFDELING PÅ TLF. 70 200 214

EL INSTALLATØR

STÆRK LOKAL

ALARM & LÅSE

ATTRAKTIV SAMARBEJDSPARTNER! • Med mere end 40 års erfaring. • Alt inden for el-installation og afledte områder. • Omkostningsbevidste og med fremragende service.

ALARM & LÅSE

EKSPERTEN Tyverialarm • Videoovervågning • Brandalarm • Røgkanon Adgangskontrol • EDB-sikringswire • Gitter • Låse • Vagt tilsyn Hundevagt • Porttelefonanlæg • Teknisk overvågning Industrivej 20 • 4000 Roskilde

TINGVEJ 33, VINDINGE · 4000 ROSKILDE · TEL 4634 5500

T. 70 267 100 M. 22 257 100


l 40 l 15. MAJ 2015

GÅ SOMMEREN I MØDE med gode tilbud i Farvehusets Kundeklub

SPAR

SPAR

20% 10 LITER JOTA PROFF PROSJEKT Væg og loft. Glans 5. Normalpris 699,KUNDEKLUBPRIS

559,SPAR

25% JOTAPROFF 10 9 L. Normalpris 1069,KUNDEKLUBPRIS

799,-

20% BUTINOX FUTURA HELDÆK. TRÆBESKYTTELSE 9L. Normalpris 1499,KUNDEKLUBPRIS

1.199,-

Køb 1 x 4,5 liter. Normalpris 899,KUNDEKLUBPRIS

SPAR

599,-

33,3%

SPAR 300,-

DEMI DEKK CLASSIC 4,5 LTR. HELDÆKKENDE TRÆBESKYTTELSE KØB 2 x 4,5 LTR. Normalpris 1798,KUNDEKLUBPRIS

799

95

SPAR

20% JOTAPROFF 2 LOFTMALING 9 L. Normalpris 739,KUNDEKLUBPRIS

591,-

TREBIT HALVDÆK. TRÆBESKYTTELSE 9 L. Normalpris 1299,KUNDEKLUBPRIS

1.039,-

Helligkorsvej 11 • 4000 Roskilde • 46 36 16 66 • farvehuset.dk • tapetmesteren.dk