Page 1

ROSKILDE 3. årgang · Uge 47 20. november 2017 www.paperboy.gratis

STEM PERSONLIGT PÅ BENT JØRGENSEN I Venstre ønsker vi en Roskilde Kommune, der handler om dig, din familie og dit lokalsamfund. Kort sagt ønsker vi at sætte mennesket før systemet, giver dig flere frie valg og gøre det billigere at være borger. Frit valg til børn, forældre og ældre

Sikre veje for alle

Roskilde Sygehus i centrum

Et aktivt fritids- og idrætsliv i hele kommunen

Du skal have mere valgfrihed mellem kommunale og private løsninger, uanset om det handler om daginstitutioner, skoler, hjemmehjælp eller ældreboliger. Roskildes borgere skal have en døgnbemandet skadestue med lægedækning på Roskilde Sygehus. Sygehuset skal have flest mulige funktioner, behandlinger og specialer, så borgerne kan behandles lokalt.

Der skal investeres i bedre infrastruktur med veje, cykelstier og sikre skoleveje. Vi vil have opklassificeret vejen mellem Roskilde – Køge, så der er nem adgang til Køge sygehus, den nye station i Køge og motorvejsnettet. Der er brug for nye, lokalt placerede idrætsfaciliteter rundt om i kommunen – og det lokale foreningsliv skal inddrages i beslutningerne på kulturog idrætsområdet.

Hurtigt internet i hele kommunen

Borgmesterkandidat

Luftfoto: Per Hammerich, Arrow Luftfoto

Alle dele af kommunen skal være dækket af hurtigt internet og god mobildækning.

- VI TAGER ANSVAR

Støt Venstre Bliv medlem www.venstre.dk


l 2 l 20. NOVEMBER 2017

STEM PERSONLIGT N AN EEVVA R NE ERUUPP LLYYNNN KOMMUNE &

BENTT JJØRGENSSEENN BORGMESTER

KANDIDAT

REGION

Nordmark

KANDIDATER TIL KOMMUNAL- OG REGIONSVALG 2017

Jyllinge

INGER KEHLET

Gundsømagle

Evan Lynnerup Tlf. 30661283

JETTEJETTE TJØRNELUND TJØRNELUND

Herringløse

Tågerup Gundsølille

KJELDSTEEN STEEN KJELD MADSEN MADSEN

MARIANNE Ø MARIANNE Ø KIÆRULFF KIÆRULFF

Hvedstrup

Lille Valby

Ågerup

Veddelev

Jette Tjørnelund jettet@roskilde.dk 40179384

Himmerlev

LIZZI TVEDE TVEDE LIZZI WAAGSTEIN WAAGSTEIN

Trekroner

JACOB JACOB SØEGAARD SØEGAARD NIELSEN NIELSEN

NIELS SEJER NIELS SEJER PEDERSEN PEDERSEN

LARS-CHRISTIAN LARS-CHRISTIAN BRASKBRASK

PETER PETER MADSEN MADSEN

Roskilde Svogerslev

Vindinge

Darup

ELLEN ELLEN JOHNSRUD JOHNSRUD

Vor Frue

Tjæreby

Gadstrup

Snoldelev

Assendløse

VILLADS VILLADS SØRENSEN SØRENSEN

Ramsølille Viby

Søster Svenstrup

-VI TAGER ANSVAR ANNIE ANNIE LARSEN LARSEN

MICHAEL MICHAEL HØJBJERG HØJBJERG

FREDERIKKE FREDERIKKE KIÆRULFF-SKYTTE KIÆRULFF-SKYTTE DE UNGES STEMME

CHRISTIAN CHRISTIAN ARENDORF ARENDORF


ROSKILDE 3. årgang Uge 47 • 20. november 2017

Det oversete valg

Trods høj valgdeltagelse må regionsrådsvalget finde sig i at spille andenviolin i pressen. ”Fair nok”, siger kommunalforsker.

Julen er på trapperne

Trænerduo fyret

Vi kunne næsten ikke vente. Læs om julestemning på Stændertorvet, RO’s Torv, i Konventhuset og en lang række andre steder.

Efter et turbulent efterår for Roskilde Håndbolds kvinder har klubben valgt at stoppe samarbejdet med makkerparret Dan Hansen og Anders Krogh.

Fra side 36

Side 4

Side 48

NU skal attraktivt område udvikles:

Fætter BR-arving køber højskolegrunden Side 6

Stem personligt på

BENT JØRGENSEN Borgmesterkandidat

- VI TAGER ANSVAR


l 2 l 20. NOVEMBER 2017

Ledige stillinger i Roskilde Kommune Administration, specialister og ledelse • Psykolog søges til PPR i Roskilde Kommune. • Lønkonsulent søges til Lønafsnittet i HR. • Økonomisk rådgiver til Job og Ydelse. • Socialfaglige Jobrådgivere søges til Job og Ressourcer. • Projektleder til ”Flere skal med” i Job og Ressourcer. • Byggesagsbehandler søges til tidsbegrænset stilling med oplæring. • Jobrådgiver til Job og Kompetencer. • Alle Tiders studentermedhjælp til video, foto og SoMe. Ældre og hjemmepleje • Er du social- og sundhedsassistent og trives om natten, så mangler vi dig. • Gundsø Omsorgscenter (GOC) søger SSA til Dagcentret ”Solkrogen”. • Plejecenter Oasen søger sygeplejerske. • SSH til aftenvagt på Gundsø Omsorgscenter.

Nyt fra Roskilde Bibliotekerne Få gode råd til at sælge, købe eller lease bil

Lytteklub: Klassisk Top 50 Opera

Overvejer du at købe ny eller brugt bil? Skal du af med den gamle? Hvad er godt at overveje før et salg, køb eller leasing? Advokat Birgitte Wismer-Pedersen er ekspert i forbrugerjura, især når det gælder biler. Sammen med biløkonom Christian Due giver Birgitte sine bedste råd om emnet og besvarer dine spørgsmål. Det sker tirsdag den 28. november kl. 16-18 i Salen på Roskilde Bibliotek. Hent en gratis billet på roskildebib.dk/Detsker eller på bibliotekerne.

I 2016 lavede P2 i samarbejde med operaglade danskere en liste over de 50 bedste stykker fra forskellige operaer. Dén liste skal vi se og lytte nærmere på i denne lytteklub, hvor du også har mulighed for at byde ind med dine favoritter. Kom og vær med tirsdag den 28. november kl. 19-21 på Roskilde Bibliotek. Billetter koster 25 kr. og kan købes på roskildebib.dk/Detsker eller på bibliotekerne.

Lær at tackle angst og depression Kurset LÆR AT TACKLE angst og depression er for dig, der oplever symptomer på angst og/ eller depression. Du behøver ikke at have en diagnose for at kunne deltage. Kurset er et hjælp til selvhjælpskursus, hvor du får konkrete redskaber til at få kontrol over din angst og/eller depression og håndtere de udfordringer, der følger med din sygdom. Desuden får du et frirum til at dele erfaringer og tanker med andre, som er i en situation, der minder om din. NB. Deltagelse kræver visiterende samtale. Næste kurser – opstart: Onsdag den 3. januar kl. 11.00 til 13.30. Sted: Sundhedscentret, Rådhusbuen 1, 4000 Roskilde. Indgang og indkørsel fra Gormsvej. Kurset består af 7 ugentlige mødegange á 2½ timers varighed. Kurset er for borgere i Roskilde Kommune, og det er gratis. For yderligere information kontakt Sundhedscentret på tlf. 4631 7702 eller e-mail sundhedforalle@roskilde.dk

• Trives du om natten og brænder du samtidig for rehabilitering, så har vi en stilling som venter på dig. • Trekronerskolen i Roskilde søger to lærere til en udviklingsorienteret skole. • Vil du være med til at løfte hjemmeplejens kerneopgave som SSA i Gadstrup? • Social- og sundhedsassistent til Plejecenter Astersvej. Pædagogik og undervisning • Tjørnegårdskolen i Roskilde søger lærer til barselsvikariat. • Pædagog søges til Vor Frue Skole. • Engageret lærer/inklusionsvejleder søges til velfungerende team på Vindinge Skole. • Ansvarlig nattevagt til Hørhus. • Pædagog til Børnehuset Kongehøjen. Sundhed og behandling • Ergoterapeut søges til Plejecenter Trekroner.

Fyr korrekt i din brændeovn – til gavn for miljøet og din nabo Hvis du følger Miljøstyrelsens anbefaling om at tænde op i toppen af brændet, så kan du reducere de sundhedsskadelige partikler i røgen fra din brændeovn med op til 80 %. Når du tænder op i din brændeovn, så husk derfor de 4 gode råd: 1. Tænd op i det øverste brænde og lad flammerne arbejde sig oppefra og ned, som et stearinlys. 2. Brug kun tørt og rent træ. 3. Sørg for rigeligt med luft og skru først ned, når flammerne bliver lyse. Brug kun lidt brænde ad gangen og ikke for store stykker. 4. Tjek udenfor at røgen er næsten usynlig og at det ikke lugter grimt.

[Kilde: http://braendefyringsportalen.dk]

Høringer, borgermøder og afgørelser Vær med til at få indflydelse på det område du bor i og andre sager, du som borger eller virksomhed har interesse i. Borgermøder Etageboliger ved siden af Retten i Roskilde. 27. november 2017. Høringer Redaktionel finjustering af Kommuneplan 2016. 27. november 2017. Kontorerhverv ved Langebjerg. 8. december 2017. Udvidelse af det stationsnære område ved Trekroner Station. 8. december 2017. Etageboliger ved siden af Retten i Roskilde. 29. december 2017. Afgørelser Landzonetilladelse til oplagsplads til anlægsgartnervirksomhed på Ramsølillevejen 19. 23. november 2017.

roskilde.dk

Landzonetilladelse til lovliggørelse af løsdriftsstald på Holmevej 32, matr.nr. 48a Gundsømagle By. 24. november 2017. Landzonetilladelse til lovliggørelse og fornyelse af toiletskur på Roskilde Golfklubs baner på Margrethehåbsvej 116, matr. nr. 21d Skyttemarken, Roskilde Jorder. 29. november 2017. Revurdering af miljøgodkendelse af Gadstrup genbrugsterminal. 29. november 2017. Afgørelse om restaurering af Syvbækken. 1. december 2017. Landzonetilladelse til etablering af sø ved Ørstedvej 15, matr. nr. 1a Ørsted By, Ørsted. 7. december 2017. Landzonetilladelse til udvidelse af sø på Kamstrupvejen 1, 4621 Gadstrup, matr. nr. 7c Brordrup By, Gadstrup. 12. december 2017.

Roskilde Kommune:

4631 3000


20. NOVEMBER 2017 l 3 l

BLACK FRIDAY

2 FOR 1

*

KØB EN BRILLE OG FÅ EN EKSTRA BRILLE MED I PRISEN Enten til dig selv eller til en, du holder af. Du skal blot have bestilt din synstest den 24. eller 25. november 2017 og vælge en tid inden den 8. december 2017.

* Ved køb af en komplet brille, får du en ekstra brille (det billigste par) med i prisen. Tilbuddet gælder t.o.m. 8. dec. 2017, hvis bestilling af synstest er sket inden 25. nov. 2017. Tilbuddet kan ikke kombineres med Lifestyle Abonnement, andre tilbud og organiserede rabatter.

PROFIL OPTIK ROSKILDE · SKOMAGERGADE 3 · 4000 ROSKILDE · TLF. 46 36 18 24 PROFIL OPTIK ROSKILDE · ROS`TORV 4000 · ROSKILDE · TLF. 46 36 11 88 WWW.PROFILOPTIK.DK


l 4 l 20. NOVEMBER 2017

Tricktyveri i Jyllinge

Det oversete valg Trods høj valgdeltagelse må regionsrådsvalget finde sig i at spille andenviolin i pressen. ”Fair nok”, siger kommunalforsker.

Af Holger Vincents

Når vælgerne træder ind stemmeboksen den 21. november, skal der som bekendt sættes to krydser – et til kommunalvalget og et til regionsrådsvalget – og det demokratiske oplæg er vi gode til følge i Roskilde, viser statistikken. I 2013 valgte 73,7 procent af de stemmeberettigede i kommunen således at stemme på et parti eller en kandidat til Roskilde Byråd, mens 73,5 gjorde satte blyanten til den regionale stemmeseddel, og det billede går igen på landsplan, viser tal fra Danmarks Statistik. Men selv om interessen for det regionale valg tilsyneladende er tilstede hos vælgerne, er mediedækningen anderledes skæv. Således udløser en Infomedia-søgning på ordet ’regionsrådsvalg’ i skrivende

stund 1.500 resultater, mens ’kommunalvalg’ høster hele 35.500 - svarende til mere end 23 gange så mange omtaler i landets medier i løbet af de sidste tre måneder.

Kandidat: Demokratisk problem En tendens nuværende medlem og kandidat til regionsrådsvalget Annemarie Knigge (S) kan nikke genkendende til. ”Vælgerne virker interesserede nok, når man møder dem, men jeg oplever at medierne stort set fortier regionsrådsvalget, og det synes jeg, er et demokratisk problem”, siger den socialdemokratiske kandidat. Et andet medlem af regionsrådet, der ligeledes genopstiller, er enig i den udlægning. ”Det er svært at få budskaber ud. Pressens omtaler går primært på problemer i sundhedsvæsenet, mens

Fakta:Regionernes opgaver Sygehusvæsenet, herunder sygehusene, psykiatrien samt sygesikringen, herunder privatpraktiserende læger og speciallæger Regional udvikling, blandt andet vedr. natur og miljø, erhverv, turisme, beskæftigelse, uddannelse og kultur. Jordforurening Råstofkortlægning og -planlægning Drift af en række institutioner for udsatte grupper og grupper med særlige behov på social- og specialundervisningsområdet Deltagelse i regionale trafikselskaber Kilde: Finansministeriet.

Evan Lynnerup (V) er kandidat til både kommunalvalget og regionsrådsvalget. Venstremanden mener ikke, at pressens i tilstrækkelig grad har givet plads til regional-politiske budskaber.

Regionsrådskandidaten Annemarie Knigge (S) mener, at det er et decideret demokratisk problem, at medierne forfordeler kommunalvalget.

vinklingen til gengæld sjældent er decideret politisk”, siger Venstres Evan Lynnerup. Pressens manglende fokus på regionsrådsvalget mødes til gengæld med en pæn portion forståelse, hos forskningschef ved Danmarks Journalisthøjskole Roger Buch. ”Medierne er nødt til at prioritere. 60 procent af det samlede offentlige budget ligger hos kommunerne, mens de fem regioner til sammenligning varetager 17 procent. Derfor er det også fair nok, at pressen give kommunerne mere opmærksomhed, selvom der selvfølgelig altid er plads til forbedring”, lyder det fra kommunalforskeren.

densiske kandidater til regionsrådsvalget melder om stor interesse fra de vælgere, de har mødt på gaden i forbindelse med valgkampen, er det ifølge Roger Buch vigtigt at forholde sig til de bagvedliggende tal fra valget for fire år siden, der ifølge forskeren, indikerer et mere problematisk forhold til regionsrådsvalget hos danskerne. ”Det er væsentligt at få med, at fem procent stemte blankt til regionrådsvalget på landsplan i 2013, mens halvanden procent stemte blankt til kommunalvalget”, siger Roger Buch, der mener, at manglende viden om både de regionale opgaver og politiske frontfigurer spiller en rolle, ligesom tilgængeligheden eller mangel på samme har betydning. ”Regionerne er for mange en fjern størrelse, ikke mindst fordi de dækker et langt større område i forhold til kommunerne, der er mere koncentrerede rent geografisk”, siger Roger Buch.

Flere stemmer blankt Det er Evan Lynnerup uenig i. ”Man kan ikke nøjes med at bruge kroner og øre for at måle, om et område er interessant nok. Hvis det var tilfældet, skulle vi stoppe med at diskutere kultur i kommunerne”, forklarer han. Mens begge de roskil-

Torsdag eftermiddag anmeldte en 38-årig mand fra Jyllinge, at han søndag aften kl. ca. 23 fik uventet besøg af to fremmede mænd, som udgav sig for at være politibetjente. De krævede at få den 38-åriges pas og sundhedskort, hvis han ville undgå at komme i retten. Derudover blev han beordret til at destruere sit NemID-kort. De to fremmede mænd forlod herefter den 38-årige bopæl, og i den forgangne tid inden anmeldelsen har den 38-årige nu konstateret, at han er blevet registreret som ejer af et køretøj, som han ikke kender til, ligesom der uberettiget er hævet et betydeligt beløb fra hans bankkonti. De to fremmede mænd mistænkes nu for at have misbrugt den 38-åriges personlige oplysninger for selv at opnå en økonomisk gevinst. De to mænd blev beskrevet som: A: Mand, Ikke etnisk dansker af udseende, 20-30 år, 180-185 cm, Kropsbygning: Almindelig, Hudfarve: Brun, Hårfarve: Brun, Hårlængde: Kort, Yderligere kendetegn: Karseklippet i siden, vinterjakke, cowboybukser, Talte: Dansk med accent; B: Mand, Ikke etnisk dansker af udseende, 20-30 år, 180-185 cm, Kropsbygning: Almindelig, Hudfarve: Brun, Hårfarve: Brun, Hårlængde: Kort, Yderligere kendetegn: Karseklippet i siden, sportsbukser, Talte: Dansk med accent. Politiet forsøger nu at få mændene identificeret ud fra de handlinger, som de har foretaget i den 38-åriges navn.

Roskilde:

Rygter om brand Torsdag formiddag rykkede brandvæsnet og politiet ud efter en melding om ildebrand i en etageejendom i Bakkesvinget i Roskilde. Meldingen var dog en anelse overdrevet, idet myndighederne kunne konstatere, at der kun havde været ildebrand i nogle papirer på en opslagstavle i en opgang. Der skete ikke nogen skade på ejendommen, og ingen kom til skade.


20. NOVEMBER 2017 l 5 l

X

Stem personligt på nr. 8

Plejehjemsleder Susanne Palmblad og beboerne på Himmelev Gl. Præstegård må væbne sig med tålmodighed, efter en konkurs har sat byggeriet af 78 nye boliger på pause.

Konkurs forsinker storstilet plejehjemsprojekt Tre måneder før 52 plejeboliger og 26 seniorboliger skulle stå klar på Himmelev gl. Præstegård, har entreprenøren Hal og Halberg måttet dreje nøglen om. Af Holger Vincents

Første spadestik blev taget tilbage i 2014, og her ved udgangen af 2017 kan målstregen anes i horisonten. Men tre måneder før 52 plejeboliger og 26 seniorboliger skulle stå færdige på plejehjemmet Himmelev gl. Præstegård, er det storstilede byggeri blevet sat på stand by på ubestemt tid. Stilstanden skyldes, at den Tåstrup-baserede entreprenør-virksomhed Hal og Halberg A/S, der har totalentreprisen på projektet, er gået konkurs. Hos OK-Fon-

den, der driver Himmelev gl. Præstegård, kan man ikke umiddelbart sige, hvor stor en tidsmæssig forskydning byggeriet rammes af på grund af konkursen. ”Det ved vi endnu ikke præcist. Jeg har skrevet til beboere, pårørende og medarbejdere og forsikret dem om, at vi har de faglige og økonomiske kompetencer til at gøre byggeriet. Foreløbig er der dog nogle juridiske spilleregler, vi skal have drøftet med kurator”, fortæller Paul Erik Weidemann, adm. direktør i OK-Fonden.

region Sjælland

REGION SJÆLLAND

JETTE HENNING FOKUS PÅ KERNEVELFÆRD Børn · Uddannelse · Tryghed Ældre · Kultur & Fritid

Ugens tanker

# VILJE TIL SUND VÆKST Mit navn er Lars-Christian Brask, jeg er byrådskandidat for Venstre i Roskilde, og jeg er overbevist om, at vi alle vinder, når vi lokalt får skabt flere private arbejdspladser. Vi skal udvikle og tiltrække nye virksomheder, så vi har noget sundt at leve af i fremtiden. Men lige nu er Roskilde en af de mindst erhvervsvenlige sjællandske kommuner. Det kan vi gøre langt bedre! Afgifterne skal ned, det skal være billigere at være virksomhed i Roskilde. Vi har for eksempel regionens suverænt højeste dækningsafgift. Den skal væk! Serviceniveauet skal op! Vi skal i dialog med virksomhederne og deres ledere. Vi skal forstå deres behov. Vi skal agere – ikke kun reagere. Erhvervsservice er mere end et magasin og en netværksklub. Fortsatte investeringer i vores infrastruktur er afgørende for fremtidens vækst. Og ikke mindst skal vores bæredygtige profil forfines og promoveres, så den kan være en løftestang for nye virksomheder inden for især håndværk, fremstilling, service og transport.

ved nr. 13 på listen

Tag Musicon-området, der har genbrugt de gamle betonkonstruktioner og betonbelægninger som en integreret del af den nye bydel. Et fantastisk projekt, der helt fortjent er blevet nomineret til den prestigefyldte Bæredygtig Beton Prisen. Min overbevisning er, at inderst inde ved vi alle, hvad der er rigtigt og forkert. Også når det gælder nøglerne til at skabe et mere erhvervsvenligt Roskilde.

Hvad er DIN mening? Ring til mig på 25 63 60 00 eller skriv til mig på Facebook eller på www.larschristianbrask.dk. Her kan du også, gratis, downloade min bog Vilje til forandring.

annemarie knigge

# STEM PERSONLIGT

LARS-CHRISTIAN BRASK


l 6 l 20. NOVEMBER 2017

”Lige nu er vi i gang med at fælde træer, så vi får afklaret, hvilken udsigt vi har at arbejde med”, fortæller Philip Præst (th), der skal udvikle højskolegrunden, sammen med Michael K. Larsen.

Højskolegrunden solgt til Fætter BR-arving Pensionsselskabet PenSam har solgt den historiske grund ved Frederiksborgvej til Thomas Gjørup. ”Hensigten er at bygge boliger”, fortæller Philip Præst, der skal varetage udviklingen af det attraktive område.

Af Holger Vincents

Efter en periode med stilstand er der nu igen livlig aktivitet på den gamle højskolegrund ved Frederiksborgvej, hvor arbejdet med at fælde træer og forvokset buskads for tiden pågår. Men som Paperboy nu kan afsløre, er det ikke den mangeårige ejer PenSam, der er i gang med at få sat skik på den vildtvoksende natur. I september måned frasolgte pensionsselskabet i al ubemærkethed højskolegrunden til Thomas Gjørup, medejer af det roskildensiske familie-imperium TOP-TOY, der blandt andet står bag Fætter BR- og Toys ’R’ Us-butikkerne. ”Et salg passede bedre ind i den ejendomsportefølje, vi ønsker”, lyder den kortfattede bekræftelse fra PenSams presseansvarlige, seniorøkonom Søren Dijohn.

Lokale udviklere Den nye ejer, Thomas Gjørup, der ifølge Tinglysningen har købt grunden via selskabet TAG Holding ApS, ønsker ikke at udtale sig om den spektakulære nyerhvervelse. Det vil den ene af BR-arvingens to samarbejdspartnere til gengæld gerne.

”Vi er alle tre født og opvokset i Roskilde og har altid syntes, at Højskolen har en helt unik beliggenhed. Pludselig bød muligheden sig for, at vi kunne få lov til at sætte vores eget præg på området”, siger Philip Præst, der sammen med Michael K. Larsen skal udvikle den attraktive grund. Hvad der helt præcist skal ske på de knap syv hektar med udsigt til Roskilde Fjord er dog foreløbig uvist. Den nu tidligere ejer PenSam forsøgte af flere omgange forgæves at få Roskilde Kommune til at dispensere fra lokalplanen, som blev udarbejdet i 2008 og blandt andet dikterer, at nyt byggeri maksimalt må opføres i 12 meters højde.

Vil ikke genere naboer Det faktum, skræmmer dog ikke de nytilkomne lokale kræfter, der ikke umiddelbart har tænkt sig at udfordre de kommunale forskrifter. ”Vores hensigt er at bygge boliger, men vi ønsker at skabe et projekt, som Roskilde og Himmelev kan være stolt af, og som ikke er til unødig gene for naboerne. Det betyder blandt andet, at vi vil arbejde med grundelementerne og essensen i lokalplanen som udgangspunkt

for den videre udvikling”, forklarer Philip Præst, der dog understreger, at det er alt for tidligt at tale om specifik bebyggelse og boligtyper. ”Lige nu er vi i gang med at fælde træer, så vi får afklaret, hvilken udsigt vi har at arbejde med. Dernæst skal vi have skabt et samlet overblik over mulighederne for udviklingen af området, som kan danne baggrund for en kommende dialog med Roskilde Kommune”, fortsætter han.

Hovedbygning skal integreres Mens Thomas Gjørup, Michael K. Larsen og Philip Præsts konkrete planer for højskolegrunden dermed ikke har nået skitsestadiet endnu, er det til gengæld givet på forhånd, at den historiske hovedbygning fra 1907 skal bestå, da den er erklæret bevaringsværdig. Det er da også netop intentionen at inkludere ejendommen i et fremtidigt projekt, fortæller sidstnævnte. ”Vi ønsker at bevare det historiske i området. Nu skal vi først og fremmest have ryddet op, og så er næste skridt at se på, hvordan vi får skabt en samlet enhed omkring den smukke og historiske bygning”, siger Philip Præst.


20. NOVEMBER 2017 l 7 l

BLACK FRIDAY

-20%

DESIGN ✱ICONS BY ARNE JACOBSEN Series Series Series Series

7™ 7™ 7™ 7™

Fuldpolstret stol, Brun Basic læder | Specialpris 5.495 kr. Lakeret stol, Hvid | Specialpris 2.821 kr. Fuldpolstret stol, Sort Basic læder | Specialpris 5.495 kr Kontorstol, Sort farvet ask | Specialpris 4.545 kr.

VI UDVIDER ÅBNINGTIDEN FOR DE MORGENFRISKE FRA KL. 07.00 - KL. 18.00

Alle priser er vejledende udsalgspriser

* Gælder ikke kampagner og i forvejen nedsatte varer. Gaver købt på Black Friday kan byttes, men pengene gives ikke retur.

FØLG OS PÅ

RINGSTEDGADE 7 · 4000 ROSKILDE · TELEFON: 4635 7460 SHOP ONLINE PÅ WWW.DESIGNCENTERSHOP.DK P-PLADS I GÅRDEN BAG BUTIKKEN


l 8 l 20. NOVEMBER 2017

BLACK FRIDAY Åbent fra kl. 08.00 til 24.00

Fredag 24/11 til Søndag 26/11 giver vi

20% RABAT

på alt i butikken på Ro’s Torv*

*Gælder ikke i forvejen nedsatte varer. Rabatterne fratrækkes ved kassen.


20. NOVEMBER 2017 l 9 l

BLACK FRIDAY TIMETILBUD: KL. 10-12

KL. 08-10

KL. 12-14

SPAR 44%

SPAR 70%

2 FOR 1

på Biotherm Lait Corporel body lotion Normalpris: 179,- Nu: 99,95

på udvalgte Rodial produkter

på rejsestørrelser og store størrelser fra Lancôme, Biotherm og Clarins

KL. 16-18

KL. 14-16

KL. 18-20

SPAR 30%

SPAR 50%

på alle Clarins herreprodukter

på udvalgte dufte fra bl.a. Boss, Gucci og Jimmy Choo

(Normalpris op til 229,-)

HELE DAGEN

KL. 22-24

KL. 20-22

UDVALGTE HERRE DEODORANTER 100,-

NY CHANCE! SPAR 44%

SPAR 30%

SPAR 50%

på Biotherm Lait Corporel body lotion Normalpris: 179,- Nu: 99,95

på alt fra Malin & Goetz

på udvalgte Ole Henriksen produkter

BEAUTY BY BOOZT.COM, RO´S TORV 1, ST. 129, 4000 ROSKILDE


l 10 l 20. NOVEMBER 2017

Større end julehandlen Sidste år foregik hver tredje Black Friday-handel i arbejdstiden. Og danskerne satte omsætningsrekord på Black Friday i både 2015 og 2016, hvor handelsdagen begge dage overgik julehandlen. Black Friday giver travlhed både i fysiske butikker og webshops, hvorfor det kan være en god idé at planlægge sine indkøb nøje. Hver tredje Black Friday-handel i 2016 blev foretaget i arbejdstiden i intervallet 10-16, mens det andet og tredje mest populære tidspunkt for indkøb var mellem 19-22 og 07-09. Hvis man derfor vil undgå lange køer på nettet og i de fysiske butikker, bør man i

Danskerne satte omsætningsrekord på Black Friday i både 2015 og 2016, hvor handelsdagen begge dage overgik julehandlen.

stedet være klar fra tidlig morgen eller sen aften.

Glødende dankort

KØD ELLER KAOS Slagtermester Erik Larsen

Danskernes dankort bliver hyppigt brugt på Black Friday, faktisk benytter vi os af dankortet hele 8,6 gange mere i sekundet end på en normal handelsdag. Danskerne bruger cirka én milliard kroner på en gennemsnitlig dag i årets 11 første måneder. Til sammenligning brugte vi på sidste års Black Friday godt to millarder kroner. Dermed er Black Friday den handelsdag, som har om-

sat for mest i Danmark nogensinde.

Griber om sig Tilbage i 2015 vurderede blot 17 procent af den danske befolkning, at de ville udnytte Black Friday-tilbuddene. Til sammenligning blev det vurderet at 26 procent af den danske befolkning ville benytte sig af tilbuddene i 2016. Tal fra Dansk Erhverv viser, at kvinderne i 2016 var mere tilbøjelige til at benytte sig af tilbuddene på Black Friday. Samme opgørelse viser at befolkningsgruppen under 30 år er dem, som er mest tilbøjelige til at benytte sig af shoppefænomenet.

Fakta Black Friday 2017 falder fredag den 24. november og traditionen tro forventes det, at dagen endnu engang sætter rekord.

SÆT VED MENY HIMMELEV Danskere ligger højt på listen over dem, der forbruger langt mere, end planeten kan bære. Green Friday tilbyder et alternativ til dette overforbrug.

VALG FLÆSK PAKKET I PAKKER MED 10-20-ELLER 30 SKIVER

PR. SKIVE

1

50

Bemærk!

Byens bedste P-plads

GÆLDER KUN MANDAG, TIRSDAG I MENY HIMMELEV

Meny Himmelev Himmelev Sognevej 95, Himmelev, Roskilde. Tlf. 46 36 42 33 Åbningstider: Man.-fre. 8-20 lør. 8-18 søn. 8-18 · www.menyhimmelev.dk

Grøn fredag

Igen i år står Sascha Faxe bag et byttemarked i Byens hus sidste fredag i november. Hvis man har ting man ikke bruger, kan man komme og lægge det så andre, som har brug for det, kan tage det. Det kan fx være tøj, køkkenting, møbler som man selv kan bære og meget andet. ”Sidste år sås folk, der glade gik hjem med legetøj, en dåse kødboller, en skoreol og en halv bøtte hårvoks”, fortæller Sascha Faxe. Dørene til den gamle byrådssal bliver slået op fredag den 24. november kl. 15 og de lukker igen senest kl. 20. Man kan komme og gå som man lyster, og man kan aflevere ting til bytte-

markedet frem til kl. 18.

Alternativ til overforbrug ”Formålet med at holde en Green Friday Giveaway samtidig med Black Friday er at være et alternativ til det overforbrug, som let opstår, når der er længe åbent og tilbudsdage. Danskere ligger højt på listen over dem, der forbruger langt mere, end planeten kan bære”, fortæller Sascha Faxe. De ting, som ikke bliver hentet, vil blive doneret til Kirkens Korshær, der udretter en stor social indsats for udsatte i Roskilde, blandt andet gennem deres varmestue og ved at uddele julehjælp


20. NOVEMBER 2017 l 11 l

Bumper Ball, Klatreskoven og helikopterture er blandt de over 20 aktiviteter, der indgår i det samlede tilbud til Roskildes konfirmander, der snart skal fejre Blå Mandag.

Fra grå til blå mandag Et nyt initiativ vil tage konkurrencen op med hovedstaden i kampen om de 4000 elever, der inden længe vil fejre Blå Mandag. Og det er også godt nyt for forældrene. Af Tomas Skov

Normalt sker der ikke det store på en mandag i Roskilde, men det bliver anderledes til foråret. ”Konfirmander er bare ude på at have en sjov dag, når det er Blå Mandag - og det ved de ikke, at de kan i Roskilde. Så går vi glip af en hel masse aktivitet i Roskilde, og hertil kommer forældrene, der har lidt ondt i maven over, at deres børn render rundt alene inde i København”, siger Lars Brøchner, der i samarbejde med CORO står bag hjemmesiden www.blaamandagroskilde.dk.

Overflødighedshorn Tanken er at forene en stribe kommercielle aktører, kommunale tilbud og uddannelsesinstitutioner og skabe et samlet og attraktivt, lokalt alternativ til en Blå Mandag i hovedstaden. Med Blå Mandag Roskilde vil konfirmanderne efter den fælles morgenmad have mulighed for at boltre

TRYG VELFÆRD BÆREDYGTIG UDVIKLING STÆRKE LOKALE FÆLLESSKABER BREDT SAMARBEJDE STABIL ØKONOMI ROSKILDE KOMMUNE SKAL VÆRE ET STED, VI ER STOLTE AF AT HØRE HJEMME

sig i over 20 forskellige aktiviteter til lands, til vands og i luften. Hertil kommer shopping, tilbud, konkurrencer, byens længste pizzabuffet og afterparty med sodavand.

Stort potentiale Alene i Roskilde er der 1250 7. klasses-elever, og sammenlagt med de andre 2750 fra oplandet omkring Roskilde lander man på 4000 elever i runde tal. Inspireret af Esbjerg, hvor et tilsvarende initiativ i dag tiltrækker 90 procent af de 7.klasses-elever, der fejrer Blå Mandag, har Lars Brøchner en forventning om, at op til 3000 fra målgruppen i Roskilde er inden for

rækkevidde. Det er godt nyt for de mange samarbejdspartnere som fx Roskilde Bumper Ball, Klatreskoven, Roskilde Racing Center og Roskilde Bowling – men også for konfirmandernes hårdt plagede forældre. ”Det her er trygt og sjovt, og så bliver børnene i byen. Mange mødre tager jo en dag fri for at køre børnene rundt, og det bliver jo noget nemmere, når vi tilbyder gratis transport mellem aktiviteterne”, siger Lars Brøchner.

Aktiviteter Roskilde Bumper Ball, Klatreskoven, Roskilde Racing Center, Roskilde Kajakpolo, Roskilde Badene, Heliflight, Partybus, Musics’cool, MTB hedeland, Roskilde Bowling, Vikingeskibsmuseet, Kino, Lasergame, 3x Div fun game i Byparken, Disc golf, Hal 12.


l 12 l 20. NOVEMBER 2017 Der er masser aktiviteter at give sig i kast med, når Roskilde Outdoor Efterskole slår dørene op til Åbent Hus den 26. november.

Fakta Hvis man gerne vil deltage aktivt i en af aktiviteterne på Åbent Hus-dagen, skal man tilmelde sig på Roskilde Outdoor Efterskoles Facebook-side. Hvis man bare vil kigge med og have en rundvisning, kan man trykke interesseret på Facebook og dukke op ved Kurhuset i tidsrummet 10.00-14.00. Yderligere oplysninger: Daglig leder Lotte Nowack, mobil 2330 2988

Åbent hus på Roskilde Outdoor Efterskole Når Roskildes nye efterskole søndag den 26. november for anden gang slår dørene op til Åbent Hus, er det med smagsprøver på skolens tre linjer på menuen. ”Vi oplever en rigtig stor interesse for at se efterskolens lokaler og høre mere om vores linjer. Vi følger derfor succesen fra Efterskolernes Dag i september

op med endnu et Åbent Hus-arrangement, og denne gang giver vi også mulighed for at få en lille smagsprøve tilpasset årstiden på nogle af vores aktiviteter”,

siger Lotte Nowack, der leder arbejdet med den nye efterskole i Kurhuset på Sct. Hans-området. Efterskolen åbner dørene den 26. november kl. 10.0014.00, og udover en rundvisning i de smukke lokaler kan man prøve aktiviteter fra en af de tre linjer, OutdoorSport, Art&Craft og H2O. På OutdoorSports-linjen skal der tændes bål og laves

Julebagning

Slip for besværet - nøjes med hyggen! Bag-selv dej (vaniljekranse, finskbrød, saltsmåkager og pebernødder). 250g.

45,-

mad over åben ild, mens Art&Craft-linjen, med udgangspunkt i den kommende julemåned, byder på muligheden for at lave dekorationer – naturligvis med udgangspunkt i naturen. På H2O-linjen er vandet til gengæld blevet for koldt til aktiviter på fjorden, og de er derfor rykket indenfor i Roskilde Roklub. Her kan

man høre om de mange muligheder for vandsport på Roskilde Fjord og selv prøve kræfter med klubbens romaskiner. ”Vi håber, at rigtig mange har lyst til at deltage aktivt, og alle, både kommende elever, deres forældre og alle andre nysgerrige, er velkomne på besøg. Vi kan mærke, at interessen for naturen og outdoor-aktivi-

JULETRÆER

Gå en tur i plantagen og fæld dit eget juletræ

I alle størrelser

Vi har selvfølgelig også fældede juletræer

NYHED!

For børn: Find nisserne og få en præmie Det er en gå-tur på enten 700m eller 1200m

Åbningstider:

10,Honning hjerter

1 stor el. 2 små Frit valg

15,-

25. - 26. nov. 27. - 1. dec. 2. - 3. dec. 4. - 8. dec. 9. - 10. dec. 11. - 15. dec. 16.-23. dec.

Kl. 10 – 17 kl. 15 – 18 kl. 10 – 17 kl. 15 – 18 kl. 10 – 17 kl. 13 – 18 kl. 10 – 18

Få monteret juletræsfod

Fra

25,-

gælder til 10. dec.

I weekenderne Varm gløgg og kakao i plantagen

Vejboden er åben alle dage

Honning bomber

V/PETER WENNEBERG ·VINDINGEVEJ 36 · 4000 ROSKILDE WWW.SVALEGAARDENSBAGERI.DK · KONTAKT@SVALEGARDENSBAGERI.DK

teter er en stærkt voksende trend, som også smitter af på valg af efterskole, og vi vil gerne vise de fantastiske muligheder, vi kan tilbyde med placeringen lige midt mellem Roskilde By, fjorden og Boserup Skov”, siger skolens bestyrelsesformand, Janne Hjorth.

Dankort · Mobilepay

Hastrupvej 10B · 4621 Gadstrup · 46 19 00 66 · naturpynt.dk


20. NOVEMBER 2017 l 13 l

Roskilde

GÆLDER KUN I IRMA ROSKILDE

E K K

1/

2

100

00

PR .

PR .

PA

Gælder til og med søndag den 26. november 2017

Dansk Himmerland

OKSE MEDALJONER Ca. 900 gram

. G K

50

00

Dansk Himmerland

OKSE ROASTBEEF

2F

LA

TESAURO RS 75 cl. Italien

E SK

R

89

50

SPAR 89,50

2F

LA

IRMAS RØDVINSGLØGG færdigblandet 12,5%

SPAR

30,50 1 FLASKE RØD AALBORG

89

50

Tilbuddene gælder til og med søndag 26. november 2017. Der tages forbehold for pris- og afgiftsændringer, trykfejl, manglende leverancer samt udsolgte varer. Irma bytter per kulance. Tilbuddene gælder kun i Irma Roskilde, Skomagergade 21, 4000 Roskilde

S

R E K

75

00

SPAR 25,-


l 14 l 20. NOVEMBER 2017

Hvad du ønsker skal du få! Vi kan alt i blomster og dekorationer til enhver lejlighed

Velkommen i Meny Blomster i Himmelev Blomsterpiger til fingerspidserne

Vi er faguddannede blomsterdekoratører og vores passion for faget sammensat med mange års erfaring gør at vi kan løse enhver opgave efter dine ønsker og behov. Vi får nye friske blomster flere gange om ugen og i mange varianter. Har vi ikke det du står og mangler kan vi hurtigt bestille det hjem.

Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

Tilbuddene gælder kun i Meny Himmelev og til og med lørdag d. 25. november 2017.

Kom og få råd og vejledning hos Chelina, Carina og Majbrit

PR. BUNDT FAST PRIS

Kæmpe julestjerne 17 cm potte med 6-9 grene

PR. STK.

85

00

60,-

Gran og pyntegrønt til dekorationer Mange varianter

PR. BUNDT.

25

00

Hyacinth med løg Flere farver. Pr. stk. 10,-

3 STK.

25

00

Bemærk!

TILBUDDENE GÆLDER KUN I MENY HIMMELEV

Meny Himmelev

James Poulsen, butikschef

Søren Seier Rasmussen, købmand

Himmelev Sognevej 95, Himmelev, Roskilde. Tlf. 46 36 42 33 · Åbningstider: Man.-fre. 8-20 lør. 8-18 søn. 8-18 · www.menyhimmelev.dk


20. NOVEMBER 2017 l 15 l

ADVENTSFORKÆLELSE Traditionen tro inviterer vi alle børn til at aflevere deres personlige

JULESOK

Nissen fylder lidt godter i julesokkerne hver fredag. Sokken skal tømmes hver lørdag/søndag i december.

BLACK SPAR 50,-

Tilbuddene gælder kun i Meny Himmelev og til og med lørdag d. 25. november 2017.

IRSK HERREFORD CUVETTE 1000-1200 GR

PR. STK.

89

95

FRIDAY TILBUD

CA´ BOSCARI NEGROAMAROPRIMITIVO Italien

6 FLASKER

200

00

GÆLDER KUN FREDAG 24. NOVEMBER

SPAR 7000

FREDAG & LØRDAG

SPAR 24970

PR. KG.

MØR TYNDSTEGSFILET

SPAR 160,-

PR. 1/2 KG.

44

95

TENUTE FONTANA PR. FLASKE 89,95

6 FLASKER

290

00

Max. 1 kg. pr. kunde

FISKEAFDELINGEN TILBYDER:

Husk vi har alt i røgvarer til julebordet

Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

SPAR 2000 RØDSPÆTTEFILET

10 STK.

80

00

Bemærk!

SILDEFILET

PR. 1/2 KG.

38

00

100 GRAM

VEJ SELV SLIK

5

95

KUN LØRDAG 25/11

FAXE SODAVAND 24 dåser

Max. 3 ks. pr. kunde

FRIT VALG

49

95 +pant

TILBUDDENE GÆLDER KUN I MENY HIMMELEV

Meny Himmelev

Søren Seier Rasmussen, Købmand

Himmelev Sognevej 95, Himmelev, Roskilde. Tlf. 46 36 42 33 · Åbningstider: Man.-fre. 8-20 lør. 8-18 søn. 8-18 · www.menyhimmelev.dk


l 16 l 20. NOVEMBER 2017

Indkøbsbussen kører nu i Roskilde syd

Fremover får endnu flere ældre borgere mulighed for at komme på indkøbstur. Foreningen Indkøbsbus Syd, der kører i den sydlige del af kommunen, har modtaget 210.000 kr. fra Sundheds- og Omsorgsudvalget til at købe en bus.

Skomagergade 9 · 4000 Roskilde Tlf. 46 35 36 50 · a-v@guldsmed.dk

Gjerskov, som ser flere fordele ved den nye indkøbsbus. ”Når bentøjet ikke er, hvad det har været, så kan det være svært at komme på indkøbstur. Men indkøbsbusserne sikrer ikke bare fælles indkøb, men også et vigtigt socialt samvær med andre. Borgere som kæm-

Indkøbsbussen Syd havde sin første tur den 10. november i en lånt bus. Men snart bliver det i egen vogn, når de ældre borgere i den sydlige del af Roskilde Kommune skal hentes for at komme ud at handle og i øvrigt være en del af det sociale fællesskab, der er gennem indkøbsbussen. Der er nu tre foreninger i Roskilde Kommune, som kører ældre borgere på indkøb. ”Jeg ved, der er stor efterspørgsel på at deltage på indkøbsturene i de to andre indkøbsbusforeninger, der er i kommunen, så det er oplagt at støtte det gode formål i den nye forening i syd, så vi er dækket ind i hele kommunen”, forklarer formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget Morten

per med fx ensomhed og isolation får her hjælp til at komme lidt mere med i fællesskabet”, slutter Morten Gjerskov. Indkøbsbus Syd modtager i alt 210.000 kroner til indkøb og drift af en bus til det formål at forebygge ensomhed hos ældre borgere i Roskilde Kommune.

Fakta Sundheds- og Omsorgsudvalget har sat ekstra midler af til at støtte kommunens frivillige foreninger. De ekstra midler udgør 1 mio. kr. i 2017 og 2018. Der er tre indkøbsbusforeninger i Roskilde Kommune: Roskilde Indkøbsbus, Jyllinge/Ågerup Indkøbsbus og Indkøbsbus Syd. Foreningen Indkøbsbus Syd blev stiftet 7. juni 2017. Du kan bestille plads i Indkøbsbus Syd ved at ringe eller skrive en sms til 93 87 41 30.

Z Y A D K C A L B DAG . FREDAG . LØRDAG

N TORS PRISERNE ER HELT SORTE - KU

-20%

PÅ ALT

-dag

Torsdag 23. nov. kl. 10-15 får vi besøg af Finn. Han gi’r 25% på Gerry Weber bukser og står klar til at råde og vejlede! Kom ind og få en god buksesnak!

Bredt udvalg i KJOLER til julens og vinterens fester.

BLACK FRIDAY KL. 10-21

NÆSTEN

I HELE BUTIKKEN

Skomagergade 31 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 35 39 01 www.tygesen-women.dk


NEDTÆLLINGEN ER BEGYNDT

BLACK FRIDAY ROSKILDE GÅR HELT I SORT FREDAG DEN 24. NOVEMBER

%

Årets største udsalgsdag går løs fredag den 24. november. Vi trykker priserne helt i bund!*

BEMÆRK BUTIKKERNE HOLDER ÅBENT TIL KL.

22

*De enkelt butikker har individuelle rabatter på udvalgte varer.

P

ANBEFALEDE ÅBNINGSTIDER: MANDAG-FREDAG KL. 10.00-18.00 / LØRDAG KL. 10.00-15.00 FØRSTE SØNDAG I MÅNEDEN KL. 11.00-15.00 Bemærk: Supermarkeder, byggemarkeder og restauranter har udvidede åbningstider.

Roskilde Handel

Mere end 2000 GRATIS p-pladser i og omkring bymidten

www.roskildehandel.dk

DETAIL I ERHVERV I SERVICE

GRØNAGER - www.ggp.dk

20. NOVEMBER 2017 l 17 l


l 18 l 20. NOVEMBER 2017

FREDAG - SØNDAG

25%

PÅ ALLE IKKE NEDSATTE VARER* *Tilbuddet gælder ikke gavekort og elektronik

TYVSTART TORSDAG

SPAR OP TIL

1.000,NEBRASKA PARKA, KVINDER

CORNELL JACKET, MÆND

Varm dunjakke i komfortabel kvalitet. Fås i 2 farver: Normalpris 1.200,FRIT VALG

49995

SPAR

SPAR

700,-

SPAR

60%

2.400,-

89995

1.99995

1.39995

FORERUNNER 35

FORERUNNER 735 XT

Brugervenligt pulsur med mange funktioner. Normalpris 1.600,-

Multisportsur med pulsmåler ved håndled. Normalpris 3.800,-

FENIX 3 HR SAPPHIRE

Multisportsur. Vandtæt ned til 100 meter. Normalpris 5.000,-

ADRESSE · BY · TLF. XX XX XX XX → INTERSPORT.DK

HOLMBOM

SKOMAGERGADE 32 · ROSKILDE · TLF. 46 30 06 00

Åbent: mandag-fredag kl. 10.00-18.00 · Alle lørdag kl. 10.00-15.00 · Åbent første søndag i måneden kl. 11.00-15.00 · Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer

Der tages forbehold for udsolgte varer og eventuelle trykfejl. Tilbuddene gælder fra den 23. til 26. november, så længe lager haves.

Tilmeld dig Club INTERSPORT. Som club-medlem får du tilbuddene allerede TORSDAG D. 23/11

Faconsyet parka i komfortabel kvalitet. Fås i 2 farver: Normalpris 1.500,-


20. NOVEMBER 2017 l 19 l

Kigogind se de vanvittige

tilbud

SPAR BLACK FRIDAY 30 % Fredag den 24. november Jensen holder kl. 10-22

*gælder ikke fodtøj og i forvejen nedsatte varer.

Bukser m/foer Fås i grøn el. sort Hurtigt tørrende Normalpris pr. par 549,-

BLACK FRIDAY

899,-

www.cykelstyrken.dk

www.cykelstyrken.dk

20% rabat

00 . 9 1 0 KL.9.0

PÅ HEL BUTIKK E EN*

3-i-1 jakke Med foer. Vind, vandt vandtæt, åndbar 15.000 mm. Hr. & dame model Normalpris 1299,-

på ALT i butikken

Og mere på udvalgte produkter

F.eks

Ikke på i forvejen nedsatte varer, cykler fra Specialized og 2018 modeller Kan ikke kombineres med andre rabatordninger.

BLACK FRIDAY

389,-

Norske uldsweatre

BLACK FRIDAY

499,-

Stort udvalg. Normalpris 699,-

Ringstedgade 4 · 4000 Roskilde · Telefon46 32 20 02 · www.jensen-globetrotter.dk Kun 40 meter fra Skomagergade.

Ud over det har vi udvalgt nogle super gode tilbud, hvor du sparer op til

50%!

FLERE SUPERTILBUD I BUTIKKEN - VI SES HOS JENSEN!

20%

BLACK FRIDAY Hos Mr Monopol

Vi fratrækker 20% på alle ikke i forvejen nedsatte varer i butikken! (Tilbuddet gælder ikke bestillingsvarer)

-Vi er en lokal butik og ligger midt i gågaden!

Skomagergade 24 - 4000 Roskilde - Tlf.: 46 35 10 98 Åbningstider: Mandag-fredag 10.00-18.00, Lørdag 10.00-15.00 www.mr.dk


l 20 l 20. NOVEMBER 2017

Af Kathrine Krone Klummen er et fast indslag i Paperboy, hvor vi har givet pennen fri til en gruppe mennesker, der har det til fælles, at de alle på den ene eller den anden måde er rodfæstet i Roskilde. Det er avisens faste holdeplads for markante meninger og gode personhistorier, alle med udgangspunkt i ugens skribent, men først og fremmest med Roskilde i centrum.

Hilsen ”Klummeaktivisten” Jeg har ikke skrevet klumme i et stykke tid. Ud over at have ”travlt”, som jeg har på fornemmelsen er en ret udbredt samfundstendens, så har jeg bakset med en del tanker om, hvorfor jeg og andre overhovedet skal skrive klummer. Altså hvad jeg og andre kan få ud af at skrive og læse klummer. Men lad mig lige starte et andet sted. I onsdags var jeg nemlig til Demokrati Fitness i Den Gamle Byrådssal. Træningsformen, hvor man på 30 minutter bliver oplyst om og udfordret i forskellige demokratiske færdigheder, er et koncept, jeg selv har været med til at udtænke og udføre. Men i onsdags var den ”demokratimuskel” vi skulle fitness-træne ikke så velkendt for mig. Eller det troede jeg i hvert fald.

HS VISCOSE STRIK KJOLE Str. 36-52 Major Brown Før 599,NU 300,-

Vi skulle træne vores aktivisme, forstået på den måde, at vi skulle finde frem til de gange i vores liv, hvor vi er blevet indigneret, motiveret eller aktiveret til at gøre noget. Aktivisme kan nemlig ifølge Demokrati Fitness-træneren forstås som de tidspunkter, hvor vi er aktive deltagere i demokratiet. Det kunne være ved at stemme til kommunalvalget, hænge et banner op, skrive et læserbrev eller oprette en facebook-gruppe. Og med den definition er jeg åbenbart temmelig aktivistisk for tiden. For da vi skulle finde ind til det, der tænder aktiviteten eller aktivismen i os, gik det på de 30 minutter op for mig, at jeg på det seneste har været optændt af en indre ild, der handler om mine (og til dels andres) børns velbefindende. Hvis jeg har fornemmelsen af,

at det afkom jeg har sat i verden har en dårlig hverdag eller en sort fremtid, så kan jeg godt mobilisere en hel del handlekraft eller aktivisme om du vil. Det har de seneste måneder fx udmøntet sig i flere facebookgrupper, bannerophængning, happenings i børnehaven og ikke mindst nysgerrig dialog med en hel del andre forældre. Og så har det også betydet en umanerlig dårlig samvittighed i forhold til kommunalvalget – grænsende til det opgivende. For da jeg pludselig blev aktiv på en sag, så føltes det på samme tid så utilstrækkeligt at få stukket en flyer i hånden, kæmpe sig gennem valgdebat-junglen og tage diverse kandidattests på nettet. Det blev så grelt, at min i forvejen hårdtprøvede bedre halvdel måtte modtage en lang-

side om det fuldstændigt useriøse og demokratidræbende i overhovedet at tilbyde den slags latterligt overfladiske og løgnagtige tests … og det var bare fordi han foreslog, at vi skulle besvare to tests sammen for at tale om vores svar. Den ærlige historie er, at jeg – som du måske kan genkende – har ventet indtil sidste øjeblik med at forholde mig til kandidaternes standpunkter og at jeg, da jeg så endelig kom i gang, simpelthen følte, at det var en uoverskuelig opgave. Ikke mindst fordi det gik op for mig, hvor alvorlig en sag sådan et kommunalvalg egentlig er. Det er jo faktisk det næreste nærdemokrati, vi har, og det tætteste vi som almindelige indbyggere kommer på direkte magt i det danske parlamentariske system. Selvfølgelig er der

demokrati i forældrebestyrelser og beboerforeninger, men her én gang hvert fjerde år, har jeg som helt almindelig indbygger mulighed for at pege på lige præcis dén kandidat, som jeg mener, skal repræsentere mig og mine synspunkter de næste fire år. Det er sgu’ en ret vigtig beslutning at træffe. Og jeg havde hele tiden fornemmelsen af, at svaret lå lige dér foran næsen på mig, jeg skulle jo bare lave lidt research og måske tage til et vælgermøde eller to. Bare og bare. Det skete bare lige aldrig. Det tætteste jeg kom på research, var de kandidater, jeg tilfældigvis kom i snak med på cykelstien på vej til arbejde eller foran Frodes skole. Som gammel journalist synes jeg ikke ligefrem, at min research var særlig tilstrækkelig. Dertil kom alle de helt forkerte nyheder jeg har brugt min tid på. Nyheder der beskriver manden meget mere end bolden. Bolden, bolden, bolden for fanden. Er det personen eller holdningerne eller moralen man skal gå efter? Og kan de tre ting overhovedet adskilles? I desperation gik jeg i gang med at google, hvilke besparelser de forskellige partier foreslår. På den måde kunne

Kathrine Krone Kathrine Krone er uddannet journalist fra RUC og arbejder som leder af Byens hus på Stændertorvet. Hun er opvokset i Ågerup uden for Roskilde og har i sin ungdom arbejdet både i Frellsen Chokolade, på Jensens Bøfhus, som postbud og som bartender på Gimle.

BLACK

FRIDAY

BLACK FRIDAY

Book allerede din tid nu på: clinicqueen.dk Vi har åbent fra 10-21 denne dag.

SPAR

20%

Gælder kun denne dag!!!

PÅ OVERTØJ

f.eks. Loft Petersen jakke før 1699,Nu nedsat til 1359,-

Black friday hos Clinic Queen SPAR 30%

på alle ansigtsbehandlinger.

GØR ET KUP

i underetagen

jeg måske fravælge partier eller kandidater, der ville spare på børneområdet. Men der var ikke rigtig så meget at hente på den søgning. Partier og kandidater vil sjovt nok meget hellere tale om, hvor de vil bruge flere penge end hvor de vil spare. Og hvis jeg endelig fik trængt en kandidat op i en krog var besparelsen så svær at gennemskue, at jeg blev i tvivl om, jeg kunne tro på, at det var en farbar vej. Så handlede det lige pludselig om tro. I skrivende stund har jeg endnu fire dage, til krydset skal sættes. Og her kommer min klumme så ind i billedet. For de 2 timer og 11 minutter jeg nu har brugt på at formulere ovenstående er en af mine måder at være aktiv på. En klumme er en form for aktivisme for mig. Ikke fordi den er velresearchet eller repræsentativ. Men fordi den er ærlig og åben i sin form. Du kan læse, hvad jeg tænker og mener. Og du er velkommen til at ytre dine tanker og holdninger, når jeg fx deler klummen på de sociale medier. Klummen er min demokratiske aktivisme. Selvom det ikke ændrer det faktum, at jeg stadig ikke ved, hvad jeg skal stemme på tirsdag!

DNY JEANS Mørkblå eller sort 2 modeller Længde: 76, 80, 86 NU 499,Ta´ 2 par for 800,-

LauRie · Signature · Q’Neel · Pont Neuf · H.S. · Brandtex · Handberg · Massi · McVERDI · Ciso

Støden 18 · 4000 Roskilde

Spraytan normalpris: 250,-

Tilbud: 100,Shellac normalpris: 349,-

Tilbud: 200,Spabehandling normalpris: 600,-

Tilbud: 350,-

Dameklip inkl. vask og styling normalpris: 449,-

Tilbud: 249,Skriv Black friday i noter, når du booker! Dagens unikke tilbud kan ikke kombineres med andre tilbud/ rabatter.

Bredgade 34 · 4000 Roskilde · 28 57 26 27 · clinicqueen.dk


20. NOVEMBER 2017 l 21 l

BLACK FRIDAY ALLE VARER

I BUTIKKEN:

UDVALGTE VARER

50%

FRATRÆKKES

VARENS

20% NORMALPRIS

Skomagergade 22 · Roskilde · Tlf. 46 32 00 60 · wagner.dk

OTTO SUENSON DEDICATED TO WINE SINCE 1880

BLACK FRIDAY

25%

på egen import af vine og spiritus. Vi vil naturligvis åbne en del udvalgte vine man kan smage på dagen. Sankt Ols Stræde 15 · 4000 Roskilde · Telefon 88 88 76 80


l 22 l 20. NOVEMBER 2017

K C A L B

S Y A D Torsdag 23/11 - Fredag 24/11 - Lørdag 25/11

SPAR 25% På følgende mærker

Rygestop? Motivation er afgørende for at lykkes med et rygestop - ofte i kombination med en form for nikotinerstatning. På apoteket hjælper vi dig i gang til et effektivt rygestop.

HUDPLEJESERIER: Vichy Fodsvamp?La Roche Posay Pollenallergi? DECUBAL Svamp trives på fugtige fødder, og tegn på Pollen kan give forskellige symptomer fodsvamp kan være rødme, svie, kløe, hvidt fra person til person. Derfor skal du have Avenue opblødt hud, små revner og afskalning af individuel vejledning for at finde frem til den Exomega hud. Det skal behandles medA-Derma et svamperette løsning for dig. SPAR middel, så det ikke breder sig til neglene. Apotekets hudpleje

25%

Nicorette® Quickmist mundspray Hurtig lindring af rygetrangen efter 60 sekunder, 1 eller 2 pust ved rygetrang. Med frisk smag af mint. 1 stk.

SPAR

25%

Pris kr. 199,95 *

Benaliv® øjendråber Giver en hurtig og mærkbar lindring af pollenallergi. Virker næsten øjeblikkeligt og i op til 12 timer. 4 ml.

Roskilde Svane Apotek

Compeed Blister M, 5 stk.

VITAL: Drogens Vital HUSK Multitabs Pris kr. 94,95 * Pikasol Aprovit Vivag

Skomagergade 12 4000 Roskilde Tlf. 46 32 23 00 tast 1 ®

Jyllinge Apotek

Alnok® Anti-histamin tabletter til behandling af allergisk snue, høfeber og nældefeber. Lindrer gener i øjne og næse og virker i 24 timer. Dosering 1 tablet dagligt. 30 stk.

Pris kr. 104,95 *

Pris kr. 54,95 *

Jyllinge Centret 31 4040 Jyllinge Tlf. 46 32 23 00 tast 4

Symptomerne på halsbrand er en smertende, brændende eller sviende fornemmelse i maven, bag brystbenet eller i halsen.

Pris kr. 108,95 *

Lamisil Once® Den eneste behandling, der dræber fodsvamp med kun én enkelt påsmøring. 10 mg/ml., 4 g.

Vivag Intimsæbe, 400 ml.

25%

Halsbrand?

Gaviscon® Mod halsbrand og sure opstød – kan anbefales til store maver, gravide maver og små maver (mikstur). 500 ml.

SPAR

25%

Spar 20% på nedenstående produkter

Compeed Blister S, 6 stk.

SPAR

Vivag Intimservietter, 15 stk.

Trekroner Løve Apotek

Trekroner Centervej 59 4000 Roskilde Tlf. 46 32 23 00 tast 3

Dermalog Hårbalsam, 200 ml.

Apoteket RO’s Torv

Gælder til og med den 21. maj 2017

Dermalog Shampoo, 200 ml.

RO’s torv 210 4000 Roskilde Tlf. 46 32 23 00 tast 2

TENA Lady Normal, 12 stk.

TENA Men Level 2 Medium, 10 stk.


20. NOVEMBER 2017 l 23 l

På lige fod

Projekt Følgeven matcher psykisk sårbare med åndsfæller, som de kan dele en interesse med. Vi har mødt et par fotonørder. Af Tomas Skov

Der var umiddelbar kemi, da Kåre Kyed Hansen og Bosse Hansen mødtes for første gang på Café Freunde på Musicon en sommerdag for halvandet år siden. Forinden havde en hjemmevejleder fortalt den spastisk lammede Kåre Kyed Hansen om Projekt Følgeven, der matcher psykisk sårbare, handicappede ældre, eller folk der har det svært socialt med frivillige følgevenner, som de deler fritidsinteresse med.

Svært at komme i gang Begge delte de to interessen for fotografi. Bosse Hansen havde startet fotoklubben FotoCon en årrække forinden, og Kåre Kyed Hansen var stærkt fotointeresseret, men savnede modet til selv at opsøge fotofællesskaber på egen hånd.”Selv om man gerne vil noget, kan det være utroligt svært at komme i gang. Mange har oplevet nederlag i en forening, hvor de ikke følte, at der blev taget godt i mod dem”, fortæller Sabrina Holm Knudsen, der er projektleder og frivilligkoordinator i Projekt Følgeven.

Ny tryghed Hendes forgænger på posten kontaktede Bosse Hansen, da Kåre Kyed Hansen henvendte sig, fordi det netop er vigtigt, at de matchede venner deler en fælles interesse. I dette tilfælde var det fotografi, og lige siden er vennerne kommet hver anden mandag i ulige uger i fotoklubben, der nu ligger i Ringparkens beboerhus. ”Jeg har lært alle de andre at kende, og har et godt for-

hold til dem også. Og selv om Bosse ikke kommer, så kommer jeg bare selv. Den tryghed har jeg fået nu”, siger Kåre Kyed Hansen.

Misforstået hensyn Bosse Hansen arbejder til hverBosse Hansen og Kåre Kyed Hansen er blevet matchet gennem Projekt Følgeven, og de deler sammen passionen for fotografi i fotoklubben FotoCon. Sabrina Holm Knudsen er projektleder og frivilligkoordinator i projektet.

dag som omsorgshjælper for udviklingshæmmede, og han oplever, at det ofte en misforstået hensyntagen, der kommer i vejen for en ligeværdig relation. ”Man skal ikke lege handicapvenlig. Man skal bare give den mentale opbygning, der ligger i bare at lade folk være sig selv. Kåre klarer sig selv i klubben, og når vi tager ud og udstiller billeder, så er Kåre med lige som alle andre”, siger han.

Positiv identitet Kåre Kyed Hansen passer et flexjob i HOFOR fire dage om ugen, men han oplever en anden frihed i fotoklubben. ”Der er jeg bare mig selv, og spørger jeg, så får den jeg den hjælp, jeg har behov for. Jeg skal ikke behandles anderledes”, siger han. Og den følelse kan projektlederen nikke genkendende til. ”Vi oplever, at det ofte går ret hurtigt, fordi man er på lige fod. Identiteten er ikke bundet op på, at man er psykisk sårbar. Kåre er bare Kåre, der går til foto, og han får på den måde opbygget en positiv identitet og en stor selvtillid. Bosse behandler også Kåre lige som alle andre, og de har en hård humor sammen”, siger hun.

CRACY BLACK FRIDAY Fredag den 24. november mellem 10.00 – 22.00

På ALLE VARER i butikken (g

SPAR

25%

ælder ikke på i forvejen nedsatte varer)

S O F I E F. F L E N S B O R G Stændertorvet 6 · 4000 Roskilde · Tlf. 51 67 77 81


l 24 l 20. NOVEMBER 2017

Tilbuddene gælder fra tirsdag d. 21. november T.O.M søndag d. 26. november

Tilbuddene gælder kun i SuperBrugsen Algade

Vinfest Vinmanden står klar med smagning på alle tilbudsvinene. Torsdag kl. 16-20 fredag kl.14-20 lørdag kl. 11-16

1 flaske

6 flasker

35,-

225,-

Spar 44,95

Barolo Serralunga Pr. stk. 349,00

Hardys Crest

Spar 199,00

KUN 20 KASSER Messeri Pr. stk. 69,95

6 flasker

6 flasker

999,-

199,-

Spar 1095,00

Spar 220,70

Marques de Carano

Barolo Serralunga

Pr. stk. 69,95

Pr. stk. 99,95

6 flasker

6 flasker

199,-

279,-

Spar 220,70

Spar 320,75

Rosso Fuoco


20. NOVEMBER 2017 l 25 l

Vindini Primotivo

Villa Puccini Pr. stk. 79,95

1 flaske

2 flasker

49,-

100,-

Spar 50,95

Spar 59,90

Quinta Do Pego Max 2 stk. Pr. Kunde

Abela Valley

KUN 60 STK.

3 liter

1 flaske

99,-

249,-

Spar 90,95

Spar 150,00

2 kg

95,-

Hel nakkefilet Kg-pris max 47,50

FREDAG TIL kl. 22.00

ET ÅRS SLIBEGARANTI

Japansk grøntsagskniv Tojiro F50 Normalpris 799,00

1 stk.

299,Spar 500,-

4-5 kg

349,-

1 stk.

Oksefilet

Med fedtkant Kg-pris max 87,25

20,-

Stjernekaster


l 26 l 20. NOVEMBER 2017

Lektor Kim Rasmussen har undersøgt et tilsyneladende underbelyst område, nemlig hvornår børn har det godt.

”Vi ligger her bare”, siger Isabell og Naomi på gyngen. De har været en del af Kim Rasmussens forskningsprojekt i børnehaven gennem det sidste år.

”Vi glemmer at se, hvor børnene har det godt – og hvor de lærer rigtig meget”, siger leder af Vognmandsparkens Børnehave Lillian Gregersen.

Feltarbejde i Barndommens Land En forsker har fulgt børnene i Vognmandsparkens Børnehave i over et år for at studere, hvornår børn har det godt – og hvordan de tackler situationer, hvor de ikke har det godt. Af Tomas Skov

Der er ikke meget institution over Vognmandsparkens Børnehave i Roskilde. Ingen linoleumsgulve, ingen voksenrum og ingen stereotype klatrestativer med gummibelægning under. Det er som at træde ind i et hjem. Entréen er belagt med runde strandsten, og et par børn ligger på gulvet og studerer stenene i stilhed. Et par store, krogede trærødder pynter ved en lav træstol i hjørnet. Længere inde i huset møder jeg flere børn, og naturligvis voksne, i gang med forskellige puslerier og aktiviteter. Rammerne er påfaldende hjemlige med både pejs, lysekroner, klaver og husdyr. Den store, grønne have har både frugttræer, bærbuske, køkkenhave og bålplads – foruden gyngestativ og andre legeredskaber. Omme ved sandkassen står er en dreng i færd med at fodre hønsene med græsstrå.

turligvis en langt større arbejdsglæde for alle – til glæde for børnene”, siger Lillian Gregersen.

Fokus på det vigtige Børn skal have det godt, og det får de ifølge Lillian Gregersen i langt højere grad ved at øve sig i at klatre op på taget af et legehus eller ved at smøre deres egne madpakker, end ved fx at lære at stave til deres eget navn. ”Vi glemmer at se, hvor børnene har det godt – og hvor de lærer rigtig meget. Når et barn skal smøre sin madpakke kræver det fx både tålmodighed, vedholdenhed og sociale kompetencer. Vi har så travlt med lærerplaner, at vi glemmer det vigtigste, og mange pædagoger er så nedslidte af besparelser, at de ikke har øje for det”, siger lederen.

I felten Det seneste års tid har Lilian Gregersen åbnet døren for lektor Kim Rasmussen, der blandt andet forsker i barndom og børnekultur ved Institut for Mennesker og Teknologi på RUC. Han har valgt at lade børnene i Vognmandsparkens Børnehave være genstand for hans feltarbejde, der skulle gøre ham klogere på, de tilsyneladende banale spørgsmål: ’Hvornår børn har det godt? Og hvad gør de for at få det godt?’

Privat af nødvendighed

Børneperspektiv

Vognmandsparkens Børnehave sprang ud som privat børnehave for fem år siden, men det var ikke med leder Lillian Gregersens gode vilje. ”Det var vigtigt for forældrene at bevare pædagogikken, men ikke nødvendigvis at den blev privat. Men vi var nødt til at blive private for at få frihed til at føre den pædagogik, vi ville”, forklarer lederen gennem 30 år. De koster akkurat det samme at have sit barn i Vognmandsparkens Børnehave som i enhver kommunal børnehave. Til gengæld kan Lillian Gregersen sammen med bestyrelsen selv lægge linjen, og hun behøver ikke stå til ansvar over for hverken en områdeleder eller en forvaltningschef. ”Det er en helt anden frihed, og det giver na-

”Der er meget forskning i trivsel. Men der er faktisk ikke meget forskning i det at have det godt”, indleder Kim Rasmussen. Og det kalder naturligvis på en uddybning. ”Man er nødt til at anlægge et børneperspektiv, hvor man prøver at komme så tæt på deres perspektiv og følelse, som det er muligt som voksen. Man må altså omformulere trivsel til noget andet – og det bliver til ’at have det godt’”, forklarer han.

Til kilden Begrebet trivsel er i forskningssammenhænge typisk udtryk for toppræstationer, og det undersøges meget ofte ved, at man udspørger de voksne på børnenes vegne. Men i dette yderst

tålmodige feltarbejde går Kim Rasmussen altså lige til kilden. ”Metoden er væsentlig for resultatet, og man må bruge de ord, som børnene forstår. Så jeg spørger typisk: ’Hvor har du det godt?’ og ’Hvad laver du, når du har det godt?’ Følelsen er også knyttet til sin modsætning, nemlig ikke at have det godt”, fortæller forskeren. Hans erfaringer er dokumenteret i hundredvis af billeder af børn i færd med at have det godt på deres yndlingssteder rundt om i børnehaven.

Børn er individer Men nogle gange bliver børn også triste, og her har Kim Rasmussen spurgt ind til, hvad børnene så gør for at få det godt igen. ”Det er individuelt, men det er vigtigt at blive opmærksom på, at børn selv ved, hvordan de kan få det godt igen. Børn har nogle teknikker til at få det godt igen – og det er voldsomt underbelyst rent forskningsmæssigt”, fortæller lektoren. Typisk kan børn blive triste ved afleveringen, når de skilles fra deres far eller mor. ”Når man så spørger dem, hvad de gør for at få det godt igen. Så finder de en kammerat og glemmer det igen. Andre siger, at de gerne vil være lidt alene. Andre har brug for en trøst af en voksen. En anden tager sin bamse eller går ud til kaninen og leger med den. Det viser, at børn har en selvbevidsthed om, hvordan de kan få det godt igen”, forklarer Kim Rasmussen, som dermed nærmer sig en klar konklusion. ”Det er rigtigt vigtigt at have for øje, når man som voksen skal hjælpe børnene, at de er individer - i stedet for at tilbyde en færdig løsning”, siger han.

Fakta Kim Rasmussens feltforskning i Vognmandsparkens Børnehave er afsluttet, og han håber, at resultaterne bliver til en bog til næste år.


20. NOVEMBER 2017 l 27 l

Højtbelagt smørrebrød - vi smør 1500 stk. Bestillinger modtages ikke.

1 ramme

79

95

+ pant

Frit valg Maks. 2 rammer pr. kunde. Derefter er prisen 129,95 + pant pr. ramme.

1 ramme 24x33 cl. Royal Export eller Heineken Pr. pakke

99,Fredagskup!

Pr. stk.

Kalve Winerschnitzler 1000 gr.

BLACK FRIDAY

Max 12 stk. pr. kunde.

Fredag den 24. november Bland selv slik Pr. 100 gr

6

95

FREDAGSHYGGE

Messeri Negroamaro Primitivo Italien

6 flasker

189,Spar 230,70 BEMÆRK: Udvidet åbningstiderne i weekenden

Åbent alle dage fra 08-20.

Bageren åbner kl. 07 i weekenden. Fiskeafd: lør-søn 8-18

Kvickly bytter gerne eller giver pengene retur indenfor 14 dage fra købstidspunktet mod fremvisning af bon. Varen skal være i ubrudt original emballage. Gælder ikke fødevarer. Vi tager forbehold for trykfejl, manglende leverancer, afgiftsændringer og udsolgte varer.

KVICKLY HYRDEHØJ Hyrdehøj Bygade 6A 4000 Roskilde · Tlf: 46 30 17 00

10,SPAR 15,-


l 28 l 20. NOVEMBER 2017

Holder fødevarer friske op til 5 gange længere

Kun

199

95

Spar 200,-

OBH sandwich toaster Klar på få minutter. 2 non-stick plader medfølger. Kan foldes 180 grader op til grillfunktion.

Kun

269

95

Spar 230,-

OBH vaffelmaskine

Kun

Justerbar temperaturindstilling. Med non-stick belægning for nem rengøring. 1600W

999,Spar 1300,-

OBH Easy Chef køkkenmaskine

4,5 l. skål i rustfrit stål. Trinløs hastighedsregulering. Inkl. piskeris, dejkrog, rørespade og stænklåg. 700W

Kun

499

95

Spar 29905

OBH vakuumpakker

Poserne kan anv. i microbølgeovn og i simrende vand. 110W. Sug: 9L/min. Tryk -0,75 bar. Startpakke med poser medfølger

BLACK

FRIDAY Fredag den 24. november

Ta’ 6 dele

SPAR

14995 Spar op til 32975

Hvidpot service

Vælg frit mellem krus, kopper og tallerkener i flere størrelser. Spar 149,75-329,75

40% ig på bol r* te produk

SPAR

40% åede g d u å p cykler*

*Ikke alle varehuse har de viste modeller

BEMÆRK: Udvidet åbningstiderne i weekenden

Åbent alle dage fra 08-20.

Bageren åbner kl. 07 i weekenden. Fiskeafd: lør-søn 8-18

*Gælder ikke lys, servietter, højtid & fest (julevarer og party artikler) og FDB møbler Kvickly bytter gerne eller giver pengene retur indenfor 14 dage fra købstidspunktet mod fremvisning af bon. Varen skal være i ubrudt original emballage. Gælder ikke fødevarer. Vi tager forbehold for trykfejl, manglende leverancer, afgiftsændringer og udsolgte varer.

KVICKLY HYRDEHØJ Hyrdehøj Bygade 6A 4000 Roskilde · Tlf: 46 30 17 00


20. NOVEMBER 2017 l 29 l

Grydesæt 7 dele

1 sæt

599,-

Rustfrit stål. Sæt med 4 gryder med 3 tilhørende låg. Til alle komfurtyper - også induktion. Måleskala på indersiden

Spar 400,-

SPAR

40% på alt

garn

BLACK

FRIDAY Fredag den 24. november

Kun

Bosch elkedel

39995 Spar 34905

Temp. op til 100˚C. 1,5 l. Autosluk. Ledningsfri og udtageligt kalkfilter. Synlig vandindikator

3 liter

14,Spar 1095

Sprinklervæske

SPAR

40%

tekstil på alt pot og ck også Ja nfield Cotto

Kun

349

95

Spar 150,-

BEMÆRK: Udvidet åbningstiderne i weekenden

Åbent alle dage fra 08-20.

Bageren åbner kl. 07 i weekenden. Fiskeafd: lør-søn 8-18

Kvickly bytter gerne eller giver pengene retur indenfor 14 dage fra købstidspunktet mod fremvisning af bon. Varen skal være i ubrudt original emballage. Gælder ikke fødevarer. Vi tager forbehold for trykfejl, manglende leverancer, afgiftsændringer og udsolgte varer.

Melitta easy kaffemaskine

med 2 kander. Autosluk. Aftageligt svingfilter, drypstop og ledningsoprul. Brygger 8 kopper. 1050W

Kun

1095,Spar 704,-

KVICKLY HYRDEHØJ Hyrdehøj Bygade 6A 4000 Roskilde · Tlf: 46 30 17 00

Kenwood køkkenmaskine

Med rustfri stålskål. Tilbehør blender, citruspresser samt foodprocessor. 3 kroge til at ælte og piske. 900W


l 30 l 20. NOVEMBER 2017

Spar tid og penge Tilbudene gælder fra 24/11 – 30/11-17 Du finder tilbuddene i avisen gældende fra 24. nov

1 pakke

Odense ren rå marcipan 375 g. Kg-pris 106,67.

J.P. Chenet i boks Frankrig. 3 liter. Literpris 29,67 Frit valg

1 box

89,-

Spar 60,-

40,-

Økologisk hakket okse eller hakket svin Flere varianter. 3 x 350-400 g. Kg-pris maks. 95,24.

Hakket oksekød 4-7%, 8-12% eller 14-18% Hakket svinekød 8-12%. Frit valg.

3 pakker

100,Spar optil 25,85

Tuborg Julebryg 20 x 33 cl. Literpris 13,64 + pant. Begrænset parti

Sælges i hele rammer

BEMÆRK: Udvidet åbningstiderne i weekenden

Åbent alle dage fra 08-20.

Bageren åbner kl. 07 i weekenden. Fiskeafd: lør-søn 8-18

Kvickly bytter gerne eller giver pengene retur indenfor 14 dage fra købstidspunktet mod fremvisning af bon. Varen skal være i ubrudt original emballage. Gælder ikke fødevarer. Vi tager forbehold for trykfejl, manglende leverancer, afgiftsændringer og udsolgte varer.

90,pr. ramme + pant.

KVICKLY HYRDEHØJ Hyrdehøj Bygade 6A 4000 Roskilde · Tlf: 46 30 17 00


20. NOVEMBER 2017 l 31 l

Nationalparken søger partnerskaber

Nationalpark Skjoldungernes Land inviterer nu lokale producenter, virksomheder og formidlingsinstitutioner til at indgå i nationalparkens partnerskabsprogram. de år vil indsatserne inden for vores fem hovedområder blive ført ud i livet og derved skabe fokus på den unikke natur, med fantastiske muligheder for friluftsliv og oplevelser midt i kulturhistorien, der ikke findes magen til andre steder i Danmark. Vores partnere får en væsentlig rolle i dette arbejde”, siger nationalparkchef Anders Bülow. Virksomheder, formidlingsinstitutioner og producenter, som har tilknytning til Nationalpark Skjoldungernes Land kan nu blive en del af nationalparkens partnerskabsprogram. Formålet med programmet er at skabe synergi og netværk blandt lokale aktører. Partnere kan bruge nationalparkens logo i deres markedsføring og får tilbud om at være med i den fælles branding, og indgå i nationalparkens partnernetværk, erfaringsudveksling og kursusvirksomhed. ”Partnerskabsprogrammet giver mulighed for fælles branding af nationalparkens

lokale aktører og deres ydelser eller produkter, hvilket skaber en mærkbar synergi for begge parter”, siger formanden for Partnerskabsudvalget, Jan Eriksen.

Støt nationalparkens formål Partnerne skal have tilknytning til Nationalpark Skjoldungernes Land og understøtte bekendtgørelsens formål og målsætning for nationalparken. De vil dermed tage del i arbejdet med de konkrete indsatsområder og målsætninger i Nationalparkplan 2017-23. ”I de kommen-

Bliv partner Ansøgningsfrist: Den 31. december 2017. Interesserede virksomheder, formidlingsinstitutioner og lokale producenter er velkomne til at ansøge om partnerskab via et elektronisk ansøgningsskema på nationalparkens hjemmeside: http:// nationalparkskjoldungernesland.dk/udvikling-og-samarbejde/ brug-af-logo/

BLACK FRIDAY 24. NOVEMBER

ÅBENT TIL KL. 22

÷20% PÅ HELE BUTIKKEN* * Gælder ikke på i forvejen nedsatte varer

EKSTRA NEDSAT

Str. 36-41 799,-

50% FRA KL. 8-10

25% PÅ HELE BUTIKKEN

”Gå først hvor udvalget er størst” Rostorv 1, st. 7 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 46 88 27 · www.tstore.dk

SKJORTER SWEATSHIRTS

÷25% SAMS

RO’S TORV 1 · ROSKILDE · TLF: 46 32 86 36 FACEBOOK: FIND OS PÅ SAMS DANMARK OG GIV OS ET LIKE, SÅ ER DU MED I VORES KONKURRENCER!


l 32 l 20. NOVEMBER 2017

BLACK

Fra 8.00 – 24.00

Mærkevarer til stærke priser

Fattigdom i Roskilde

Når borgere i Roskilde rammer kontanthjælpsloftet, er det kommunen, der står med udfordringerne. Kirkens Korshær og Kontanthjælps-Alliancen informerer derfor sammen kommunalvalgskandidater om, hvor mange borgere, der er ramt af de såkaldte fattigdomsydelser i Roskilde kommune. Det er Roskilde kommune, der står med udfordringen, når en borger rammer kontanthjælpsloftet. Den skal nemlig forsøge at skærme mod de negative konsekvenser som de såkaldte fattigdomsydelser (kontanthjælpsloft, 225-timers regel, integrationsydelse m.fl.) fører med sig. I Roskilde er fx 403 borgere aktuelt ramt af kontanthjælpslof-

sig negativt ud. Samtidig er der også forskellige idéer til, hvad kommunalpolitikerne kan tage af initiativer. Det gælder blandt andet bedre tilbud og sagsbehandling, gældsrådgivning og samarbejde med civilsamfundet. Desuden gælder det en helt konkret aktivitet, nemlig Kirkens Korshærs landsindsamling søndag den 26. november.

”Vi ser dem hver dag. Udsatte mennesker, der er plaget af fattigdom, hjemløshed, ensomhed, misbrug og psykisk sygdom” tet, mens 366 lever på integrationsydelse. I Kirkens Korshær ser man fattigdom i Danmark hver dag. Og for chefen for Kirkens Korshær, Helle Christiansen, er det vigtigt for kommunalpolitikere at vide, at fattigdom findes overalt i Danmark. ”Vi ser dem hver dag. Udsatte mennesker, der er plaget af fattigdom, hjemløshed, ensomhed, misbrug og psykisk sygdom”, siger hun.

Idéer til konkrete initiativer Brevet indeholder tal for hvor mange, der er ramt af lave ydelser og sanktioner i Roskilde kommune, og hvor kommunen evt. skiller

SPAR 500,-

Alle tal og breve til landets kommuner kan findes på hjemmesiden https://kalliancenblog. wordpress.com/

SPAR 500,-

Hunter Chelsea Før 1100,-

Hunter short Før 950,-

Hunter tall Før 1200,-

NU

NU

NU

”Vi vil gerne gøre opmærksom på, hvor mange det handler om i ens kommune, hvad reglerne præcist går ud på, og hvad kommunen kan stille op. Vi håber, at det vil få flere til at rejse debatten om de her vilkår”, siger Signe Goldmann fra Kontanthjælps-Alliancen.

Tal om fattigdom

SPAR 350,-

600,-

600,-

SPAR 900,-

700,-

SPAR 1100,-

SPAR 900,-

UGG-støvler - classic short- chestnut Str. 37 Før 1800,-

UGG-Støvler sort/sølv sparles Str. 39+40 Før 1800,-

UGG-støvler - classic tall- chestnut Str. 38+40+41 Før 2200,-

NU

NU

NU

900,-

900,-

1100,-


20. NOVEMBER 2017 l 33 l

friday SPAR 2800,-

SPAR 2500,-

SPAR 1300,-

SPAR 1600,-

ÆGTE PELS

Long bear masterpiece Før 7300,-

Amelia -navyvendbar Før 4200,-

Frances delf blue - vendbar Før 3800,-

Irene blue/black Str. S Før 3900,-

NU

NU

NU

NU

4500,-

2500,-

2500,-

SPAR 2800,Alle jakker er med certifikat og ægte pels

Jodie Leather Fås også i sort Før 7000,NU

Debbie -gråFør 5600,NU

3000,-

på alt i butikken

ÆGTE PELS

SPAR 2500,-

(gælder ikke på i forvejen nedsatte varer)

SPAR 1000,-

Dog 10% på dufte og wolford

Selma -deep gray – blue/blackFør 7000,NU

SPAR 2600,-

ÆGTE PELS

20%

4200,-

2300,-

Sylvia -sortFør 3000,-

4500,-

NU

Tlf. 48 79 48 79 www.schackogthorsted.dk

RO’s Torv 4000 Roskilde

Est. 2004

2000,-


l 34 l 20. NOVEMBER 2017 res vanen tro med masser af gæster på scenen og vilde animationsfilm på storskærmene.

Gorillaz og David Byrne til Roskilde Festival

Musikalsk globetrotter Roskilde Festival 2018 lægger også scene til en sjælden dansk koncert med den evigt nysgerrige, musikalske globetrotter David Byrne, der både leverer højdepunkter fra sin farverige solokarriere og naturligvis klassikere fra tiden som forsanger i de legendariske Talking Heads. David Byrne spillede første gang på Roskilde Festival tilbage i 1979 sammen med Talking Heads. Hans seneste besøg på festivalen var i 1997.

Fleet Foxes

Damon Albarn vender tilbage til Roskilde Festival med sine genrenedbrydende legekammerater fra Gorillaz, mens den musikalske globetrotter David Byrne inviterer på en rejse gennem solokarrieren og Talking Heads-klassikerne. ”Gorillaz og David Byrne indkapsler nærmest Roskilde Festivals musikprofil. De er begge hamrende nysgerrige og grænsesøgende, og

de har konstant et blik for nye musikalske og kulturelle udforskninger. Derfor er det fantastisk at kunne skrive dem på samme pla-

kat og samtidig pejle videre ud over det musikalske landskab med højaktuelle navne som First Aid Kit og Stormzy”, siger Roskilde Festivals programchef Anders Wahrén. Roskilde Festival er i fuld gang med at samle brikkerne til endnu en festival, der sætter de internationale stjerner i selskab med de nyeste skud på stjernehimlen. Nu føjer festivalen yderligere 11 kunstnere fra et væld af genrer til et pro-

BL ACK FRIDAY WEEKEND DEALS

-20%

*

gram, der i forvejen favner blandt andre Bruno Mars, Mogwai, Vince Staples og C.V. Jørgensen.

Gorillaz i topform Damon Albarn og hans højstemte legekammerater i tegneserieuniverset Gorillaz melder klar til et spektakulært show i 2018 på Orange Scene. Gorillaz leverede deres første danske koncert på Roskilde Festival i 2010, og for nyligt slap de galskaben og nysgerrigheden

løs til en særdeles glødende og udsolgt koncert i København. Roskilde Festivals deltagere kan derfor glæde sig til at møde et band i topform, der forstår at veksle mellem punket energi, elektroniske grooves og intimitet i stadionformat. Deres talrige alternative hits som Feel Good Inc, Rhinestone Eyes, Clint Eastwood, Kids With Guns, On Melancholy Hill, Stylo og Saturnz Barz fra dette års dystopiske festplade Humanz leve-

Derudover kan fans af folk-pop-inspireret vellyd og sangskriverkunst glæde sig til et gensyn med de nyligt genopståede - og særdeles efterspurgte amerikanske Fleet Foxes og den elskede svenske søskende-duo First Aid Kit, mens det fremadstormende britiske grime-fænomen Stormzy kun har øget sin verdensomspændende popularitet, siden han skabte en eksplosiv fest på festivalen i 2016. Endelig skal navne som Clutch, Scour, Slaves og Chelsea Wolfe nok tiltrække sig opmærksomhed fra fans af den dystre og hårdtslående ende af festivalprogrammet.

Hello, black friday

20

*GÆLDER ALT TRIUMPH LINGERI

TRIUMPH, ROSKILDE, RO’S TORV 42, TLF. 46 37 21 23

NAME IT Ro’s torv

Københavnsvej 29

4000 Roskilde


20. NOVEMBER 2017 l 35 l

Bilhandel i teori og praksis Bilen er den næststørste økonomiske investering i familierne og en vigtig faktor for at få hverdagen til at fungere. Når du investerer i en bil, er det derfor klogt at have styr på reglerne før og efter handlen.

SKOVHUUS STRIK Norm.pris 599,-

300,-

Gode råd Advokat Birgitte Wismer-Pedersen og biløkonom Christian Due gennemgår juraen i en bilhandel fra start til slut. De fortæller om dine rettigheder og pligter og giver gode råd om fortrydelsesret, rekla-

Birgitte Wismer–Pedersen har som advokat mange års erfaring med forbrugerjura. Christian Due er bilforhandler hos den lokale afdeling af Gunner Due Biler på Københavnsvej.

mationer og garanti. Desuden fortæller de om de sidste nye afgørelser fra Ankenævn for

Biler. Foredraget finder sted på Roskilde bibliotek tirsdag den 28.november kl. 16.

BLACK FRIDAY BLACK FRIDAY 24. NOVEMBER KL. 8-24 Plantation Black Cask Rom 70cl. 2. varianter Pris pr. flaske

BLACK FRIDAY 2 FLASKER

500,-

349,-

RO’S TORV - 4632 1700 - RVSP.DK

BLACK WEEK SPAR

50% PÅ TUSINDVIS AF VARER

GÆLDER HELE UGEN FRA MANDAG D. 20/11 TIL LØRDAG D. 25/11

BLACK FRIDAY RO’S TORV ÅBENT KL. 08:00 - 24:00 ROSKILDE BY ÅBNET KL. 10:00 - 22:00

RO’S TORV & ROSKILDE BY RO’s Torv 1 · Butik 15 · 4000 Roskilde · Tlf. 72 34 90 85 Algade 16 · 4000 Roskilde · Tlf. 72 34 90 70

BLACK FRIDAY 24. Nov. kl. 8-24

VINTER JAKKER

SKOVHUUS STRIK

500,- 300,NORMALPRIS OP TIL 999,-

NORMALPRIS 599,-

PARDON BLUSER

PARDON * CARDIGAN

300,- 300,NORMALPRIS 499,-

NORMALPRIS 599,-

LAURIE BUKSER

ALT FEST-TØJ

300,- 20% NORMALPRIS OP TIL 699,-

FRA J. RIBKOFF & VERA MONT

ROS TORV TLF. 46 36 12 55 WWW.BONDEBOUTIQUE.DK WWW.BONDEBOUTIQUE.DK


l 36 l 20. NOVEMBER 2017

Julemarked i den gamle maskinsmedje

200 meter fra Domkirken og Stændertorvet omdannes tegnestuen Cornelius + Vöge lørdag den 25. november til et julemarked, hvor du kan finde årets julegaver. Det er Julie Vöge, der sammen med sine forældre og søster står bag juleinitiativet på tegnestuen. ”Hele familien er totalt tossede med jul, og har i mange år trasket fra det ene julemarked til det andet for inderst inde at drømme om selv at afholde ét”, fortæller Julie Vöge.

Og nu er drømmen altså blevet til virkelighed. Udover egenproducerede varer i papir og træ kommer der flere inviterede designere og lokale butiksejere og sælger varer på markedet, herunder Liebe, Pi Bjørg, Butik n01. og Snowdrops Copenhagen, der sælger keramik, smykker, tæpper, trævarer, teksti-

ler, papirpynt, strik og julede sager.

Lavet i hånden Det er første år, Julie Vöge Hansen og hendes familie åbner maskinsmedjen for nysgerrige julehandlende, men vi kan godt regne med, at det bliver en tilbagevendende begivenhed.

Julemarked Overskuddet fra årets julemarked doneres til kampen mod børneægteskaber via Zonta Internationals projekter. Julemarkedet afholdes søndag den 3. december kl. 10-15 på Sct. Ibsvej 19, Roskilde (lige ved siden af Gasværket).

”Det fede ved julemarkeder er udover stemningen, at der sælges meget kunsthåndværk og hjemmegjorte sager, som minder om en tid, hvor vi lavede mere i hånden og brugte aftenerne på andet end skærm af den ene eller anden form

(mine søskende, forældre, vores mænd og hustruer og vores i alt ni børn har nydt at mødes flere weekender for at være kreative - så sådan et julemarked kan virke helt terapeutisk at forberede). Der sælges også helt nyt design på vores julemarked, så det er et godt miks af gamle dyder og modernitet”, siger initiativtageren. Udover juleindkøbene har du mulighed for at slutte besøget af med et hvil i cafeen, hvor du kan købe gløgg, æbleskiver, julesmåkager, kaffe, te og saftevand.

Julemarked hos Zonta Roskilde Det summer af liv og dufter af jul, når Zonta Roskilde afholder årets traditionelle julemarked søndag den 3. december. Her finder du den perfekte værtindegave, mandelgaven og julepynten til årets julefest - og det støtter oven i købet en god sag.

Unikke gaver I månederne op til julemarkedet har klubbens medlemmer strikket og hæklet karklude, syet tasker og puder, syltet, bagt og kreeret kranse, dekorationer og

julepynt, som sælges i den gode sags tjeneste. Det er her, du finder den helt unikke gave og julepynt til årets julearrangement.

Nyd et glas Der er rig mulighed for at gøre sine mange indkøb af julelækkerier og gaver i afslappede og hyggelige rammer, mens man nyder et glas gløgg og julestemningen, som kvinderne i Zonta Roskilde altid skaber, når de med hjertet rejser penge til en vigtig sag.

Julemarked i Cosmos For tredje år i træk slår KulturCosmos dørene op til julemarked i CosmosHallen på torvet i Viby Sj. Hallen vil være opvarmet og fyldt med stande, der kan byde på alt fra hjemmelavede nisser til søde sager for store og små.

Alternativ julepynt

len er pyntet fint op med hjemmelavet pynt lavet af 4.klasses-elever i Håndværk/ Design fra Peder Syv skolen.

BørneCosmos er deltager med Kreaværkstedet, som leverer alternativ julepynt i tidsrummet kl. 13-14:30 i hallens hjørne ved siden af scenen. Caféen sælger igen i år gløgg, æbleskiver, kaffe og kage m.m. Hal-

Jul i Cosmos Alt dette sker søndag den 26. november kl. 12-17. Så kom ind i hallen og kom i julestemning inden juletræstændingen på torvet ca. kl. 16. Varmen er sponseret af CP ApS.

Julehjælp Roskilde Domsogns Menighedspleje kan tilbyde en beskeden økonomisk julehjælp til trængte familier og enlige, bosat i

Domsognet. Ansøgningsskema hentes på Kordegnekontoret, Domkirkestræde 11. Ansøgningsfrist: mandag den 27. november.


20. NOVEMBER 2017 l 37 l

Black Friday RABAT på to af de velkendte LADY malinger i højeste kvalitet. Perfekte til smukke vægge og farver i stue, køkken, soveværelse eller entré!!

BLACK FRIDAY BEHØVER IKKE BETYDE SORTE VÆGGE

Kundeklubspris

Elegant, heltmat vægmaling , stadig med stærk, vaskbar overflade. En favorit til soveværelse og stue

4,5 ltr Normalpris: 899,-

Kan tones i lysere nuancer - også mulighed for toning i mørkere nuancer, spørg i butikken :-)

449,50

Ekstra stærk, supervaskbar vægmaling. Et hit til køkken og entré og andre krævende rum.

999,-

Kundeklubspris Gældende t.o.m. 24/112017

10 ltr

Kan tones i lyse og mørke farver.

Normalpris: 1399,-

MÅTTE MARKED

-25%

Tæpper og bl.a. kokosmåtter efter mål - spørg i butikken :-) Helligkorsvej 11, 4000 Roskilde * Tel: 4636 1666 farvehuset.dk & tapetmesteren.dk


l 38 l 20. NOVEMBER 2017

(1)

(3) (2)

(4)

I Roskilde har vi det fint med kvinder Lisbeth Olsen 1978-1986 ( 2 )

Af Per Steenholdt

Efter kommunevalget i 2014 havde 12 af landets 98 kommuner en kvindelig borgmester. Borgmestre var oprindeligt kongeligt udnævnt. Først i 1919 blev de folkevalgte. Roskilde har indtil nu haft fire kvindelige borgmestre, er det ikke rekord?

Grethe Munk 1974-1976 ( 1 ) Man behøver ikke at tilhøre det største parti eller være mand for at blive borgmester. Det beviste Grethe Munk, da hun som radikal blev byens første kvindelige borgmester i 1974. Roskilde havde i perioden inden været ledet af den ligeledes radikale, Arthur Jacobsen. Ved valget i 1974 er byrådet udvidet til 25 medlemmer, og De Radikale vinder 5 pladser mod Socialdemokraternes 8. Det bliver dog Grethe Munk, der i to perioder havde været forkvinde for Dansk Kvindesamfund, der som den første kvinde besætter borgmesterposten. Hun var derfor selv et glimrende forbillede for andre kvinder. Det at være mor var ingen hindring for at nå til tops indenfor politik. Desværre rammes Grethe Munk af alvorlig sygdom og dør midt i valgperioden. De Radikale vælger John Iversen som ny borgmester, men partiet mister borgmesterposten ved det følgende valg i 1978.

Socialdemokraterne vinder borgmesterposten i 1978, og den ”folkekære” Lisbeth Olsen, der kom fra en stilling som fuldmægtig i Roskilde Boligselskab, bliver Borgmester frem til valget 1986. Hun er ”folkelig” og bor i en lejlighed i Ringparken. I 1979, kort efter hun er tiltrådt som borgmester, deltager hun i afsløringen af Louis Pio mindepladen i Store Gråbrødrestræde. Selve afsløringen blev foretaget af Anker Jørgensen, og det er nok ikke helt forkert at betragte Lisbeth Olsen som en lokal kvindelig udgave af Anker. Ved valget i 1986 er det da også endnu en socialdemokrat, Henrik Christiansen, der overtager borgmesterstolen.

Jette Kristensen 2001 ( 3 ) Henrik Christiansen havde været byens borgmester fra 1986 og frem til sin død i 2001. Jette Kristensen udnævnes som hans efterfølger. Det var en stor opgave at afløse en borgmester der havde haft posten i 15 år. Den korte tid frem til næste valg, var ikke nok tid for Jette Kristensen, og Venstre besætter borgmesterposten fra 2002. Det følgende valg er allerede i 2005. Roskilde står overfor en sammenlægning med Gundsø og Ramsø kommune. Valget er et valg til ”Roskilde sammenlægningsudvalg”. Ved dette valg, vælger Socialdemokraterne at opstille Ramsøs borgmester Poul Lindor Nielsen fremfor Jette Kristensen. Nok et klogt valg, da man kunne forvente stemmer fra de socialdemokratiske kernevælgere, og vælgere der foretrak en erfaren borgmester fra en af de små kommuner.

Joy Mogensen 2011-2013 ( 4 ) Poul Lindor Nielsen sikrede Socialdemokraterne borgmesterposten ved valget i 2005 og blev den første borgmester i den nye større kommune. Ved det efter-

følgende valg i 2009 gik partiet tilbage, men ikke mere end at han kunne beholde borgmesterposten, da tilbagegangen blev opvejet af fremgang hos støttepartierne. Socialdemokraterne måtte dog love at finde en ny borgmester i valgperioden. Valget faldt på Joy Mogensen, der både ved valget i 2005 og 2009 havde haft det næststørste antal personlige stemmer. Joy Mogensen havde i modsætning til Jette Kristensen ret lang tid til at kunne slå sit navn fast som borgmester. Det lykkedes over al forventning. Socialdemokraterne gik ved valget i 2013 frem med 9,5% ikke mindst takket være 11.548 personlige stemmer.

Skal Joy Mogensen sidde en periode mere? Ved det aktuelle valg har Joy Mogensen siddet en fuld periode mere. Hun har fortsat været den Joy, der fik den store opbakning ved sidste valg. Der kunne uden tvivl ligge en fremtid i folketinget eller i en kommende regering, men Joys hjerte banker for Roskilde. Det er dog ikke givet, at det er en kvinde, der skal bære borgmesterkæden de næste fire år. Venstre er et alternativ. Hvor meget betyder pressen og Facebook? Der har bestemt været nogen kritik, især fra Venstre og DF. En kritik, der har haft sit eget mindre saglige liv på Facebook. Det er ikke på forhånd til at forudse, om det kun har været et mindretal, eller om Venstre kan gå så meget frem, at det bliver Bent Jørgensen, der kan sætte sig i borgmesterstolen. Endelig er der den mulighed, at Lars Lindskovs indsats, som en borgerlig stemme, der har arbejdet, bliver belønnet. Hvis resultatet skulle ende med, at det er op til de Konservative at udpege borgmesteren, hvem peger de så på? Uanset hvem det bliver er det vigtigt, at så mange som muligt deltager i valget.


20. NOVEMBER 2017 l 39 l

Julestemning Stor juleafdeling kom og få inspiration

Vi har alt til din egen juledekoration

Juleroser

Tilbuddene gælder fra 21/11 til og med 27/11 2017

FRA

Gravpynt Stort udvalg

FRA

Alt i pyntegrønt

59

95

Direkte fra skoven.

BUNDTER FRA

1995

duceret o r p k s n a .. et – d Frisk skoverne er kommet . juletræ

Juletræer

- kæmpe udvalg Nordmannsgran og rødgran F.eks. Nordmannsgran 150-220 cm

STORT UDVALG

69

Kuglebuksbom

velegnet til krukker 95 –FRA

199

95

9995 Følg os på Facebook

ÅBNINGSTIDER: Hverdage 9-17.30 · Lør-søn og helligdage 9-16

Navervej 11 · Roskilde Tlf. 46 75 52 11

www.hobbylandaps.dk


l 40 l 20. NOVEMBER 2017

Juletræet fra Ganløse Ore

Traditionen tro kommer der juletræ på Stændertorvet, og det bliver tændt lørdag den 25. november. Men først skal træet findes, fældes, stilles op og repareres. Af Tomas Skov

Mandag den 20. november tager en gruppe børn fra børnehaven Bulderby i Ejboparken med til Ganløse Ore, hvor de skal finde Julemanden for derefter at få både godteposer og æbleskiver. Men den primære mission er i virkeligheden at finde og hjembringe det juletræ, der senere samme dag vil blive båret igennem Roskilde til musik af Svogerslevnisserne for endelig at nå sin endelige destination på Stændertorvet omkring kl. 15.

Må ikke stritte Som det sig hør og bør, skal træet naturligvis i udgangspunktet være en pryd for byens centrale torv, inden det bliver tændt lørdag den 25. november. ”Det skal have en god højde, og det skal være pænt og fyldigt. Der må ikke være for mange grene, der stritter ud, og så må det samtidig ikke være alt for stort, så det kan komme op gennem gågaden”, fortæller gartner fra Materielgården Paul Erik Andersen, der anslår den ideelle højde til 12-14 meter. ”Det kan sådan set godt være både 15 og 16 meter, men det er svært at finde så stort. Dog skal det ikke være under 12 meter”, fastslår gartneren.

Efterreparation Det er hans kollega Claus Thomsen, der er ansvarlig for at træet kommer på plads på Stændertorvet, og det indebærer også at reparere på eventuelle skader, som træet har pådraget sig undervejs.

”Det skal stå helt lige, så vi bruger en masse kiler i foden af træet. Og hvis der er grene, der er knækket af, så sørger jeg for for at sætte dem på igen”, fortæller gartneren. Han anslår, at arbejdet med at få træet til at stå helt lige på torvet tager ca. halvanden time. Dagen efter vender han så tilbage for at udbedre eventuelle skader. ”Vi reparerer på det med grene fra andre træer, hvis der er kommet bare pletter. De bliver skruet ind og bundet op med grøn bindetråd”, fortæller han.


20. NOVEMBER 2017 l 41 l

Nyopfør t udendørs butikscenter med i alt 32 butikslejemål

SØTORVET

Udlejning af butiksloka ler er begynd t!

Sjællands hyggeligste bymidte Masterplan Søtorvet

Netto

Hvalsø Station

Gåafstand: 2 minutter

Gåafstand: 3 minutter

FAKTA

UDLEJET

SUPERBRUGSEN

nt

Restaura /Café

FAKTA Etape 1 og 2: 32 butikker På plads – Super Brugsen og Fakta Etape 1: 2018 - cirka 16 butikker Etape 2: 2020 – forventet cirka 14 butikker Ialt 4.600 m2. Lejemål fra 45 m2 – 286 m2.

Hovedgaden i Hvalsø

Gåafstand: 1/2 minut

Leveres som white box P-pladser: 300 stk.

Kunne du tænke dig at blive en del af en passioneret gågade, hvor drømme bliver til virkelighed – Så kig her!

Superbrugsen og Fakta har ligget her i mange år, nu får de selskab af en nyopført gågade med nyopførte, lyse og attraktive butikslejemål, med masser af lejligheder ovenpå. Husene står her allerede og butikkerne er klar til indflytning i april 2018.

• Alsidige butikstørrelser fra ca. 45 m2 – ca. 286 m2. • En lejekontrakt og åbningstider, som er designet ud fra lokale butiksejeres hverdag, som respekterer at butiksejere også er mennesker. • God loftshøjde, åbne facader, gennegående lys og store vinduer, som giver masser af luft og byder ind i butiks lejemålene på bedste vis.

Har du tænkt på at åbne en butik- eller måske en mere? Så er det nyopførte Søtorvet en fantastisk mulighed, hvor der allerede i dag er masser af kunder.

• Central placering 3 minutter fra Hvalsø Station.

HER FÅR DU:

• Et unikt fællesskab i Hvalsø, hvor by - og naturliv mødes.

• Nyopført udendørs butikcenter med i alt ca. 32 butikslejemål. • Et stort lokalt kundeopland med ca. 27.000 beboere i Lejre kommune, som benytter sig af Hvalsøs attraktive udbud af dagligvarer og butikker.

og samvær for hele nærområdet. Kontakt os allerede idag og få en rundtur i Søtorvets mange muligheder. Vi glæder os til at høre fra dig. KONTAKT: Freddy Plambek Tlf: 20 65 08 03 Email: fp@reteamgroup.com

• Gode parkeringsmuligheder med 300 parkeringspladser ved Søtorvet.

• Indflytningsklar forår 2018. Med passion, betænksomhed, handlekraft og livsglæde udvikles Søtorvet med fokus på at skabe inspirerende butiksoplevelser

Design og produktion: Lejre Lokalavis 2017

i Hvalsø, i hjertet af Lejre Kommune, åbner snart Sjællands hyggeligste bymidte, det helt nyopførte Søtorvet.


l 42 l 20. NOVEMBER 2017

Solgt inden jul? – Bestil en vurdering nu Måske får du en ekstra stor julegave i år? Sæt dit hjem til salg nu, så vil vi gøre alt for, at dit ønske går i opfyldelse. Kontakt din lokale mægler allerede i dag. God jul og godt nytår

ÅBENT HUS 26/11 12.15-12.45 Jyllinge Birkeengen 43 Unikt bjælkehus ved Roskilde Fjord Dette skønne hus bygget i år 2000 er ideelt til børnefamilien, der vil have det hele. Her er flotte, lyse materialer, et fantastisk lysindfald og ikke mindst masser af plads. Det står hurtigt klart, at her er tale om en helt særlig bolig med rigtig god beliggenhed.

KfnkjC 153

1200

4

45

VILLA Kontantpris Ejerudgifter pr. md. Udbetaling Brutto/netto ekskl. ejerudgifter Sag: 173J00136

2300 Energi

3.645.000 3.795 185.000 16.397/13.750 Tlf: 38413500

ÅBENT HUS 26/11 11.15-11.45 Hvalsø Aggerupvej 6A Skøn ejendom fra 2006 - Tæt på byen og midt i naturen Denne perle byder på en attraktiv beliggenhed. Omgivet af den skønneste natur og så kun et kvarter fra Roskilde. En lys ejendom af særdeles høj kvalitet med lækre rustikke detaljer. Flot tilstandsrapport – lige til at flytte ind i!

KfndiB 195

926

5

2006 3400 Energi

VILLA Kontantpris Ejerudgifter pr. md. Udbetaling Brutto/netto ekskl. ejerudgifter Sag: 173A00230

3.795.000 3.654 190.000 17.086/14.305 Tlf: 38413500

ÅBENT HUS 26/11 12.30-13.00

Hejrevej 47 - Himmelev

KfndgC

Kvalitetshus med mange kvadratmeter i Himmelev home byder dig velkommen til denne herlige villa beliggende i det attraktive Himmelev på Hejrevej 47. Området er perfekt for børnefamilien. Himmelev skole, indkøbsmuligheder, Himmelev Gymnasium og daginstitutioner er tæt på. Ydermere er Roskilde Fjord blot 2 kilometer væk, det kan næsten ikke blive meget bedre.

VILLA Kontantpris Ejerudgifter pr. md. Udbetaling Brutto/netto ekskl. ejerudgifter Sag: 173M00160

Roskilde

ROSKILDE RO’S TORV

GLOSTRUP - ALBERTSLUND

TAASTRUP / HEDEHUSENE

GREVE - KARLSLUNDE

SOLRØD

v/ Anne Crone A/S Ejendomsmægler, MDE RO’s Torv 1, st. 233, 4000 Roskilde roskilderostorv@home.dk facebook.com/homeroskilderostorv Tlf. 38 41 35 00

v/ Anne Crone A/S Ejendomsmægler, MDE Hovedvejen 126, 2600 Glostrup glostrup@home.dk facebook.com/homeglostrup Tlf. 43 43 41 41

v/ Anne Crone A/S Ejendomsmægler, MDE Taastrup Hovedgade 105, 2630 Taastrup taastrup@home.dk facebook.com/hometaastrup Tlf. 43 99 62 60

v/ Anne Crone og Rasmus Mørch Ejendomsmægler, MDE Hundige Strandvej 216, 2670 Greve greve@home.dk facebook.com/homegreve Tlf. 43 90 92 00

v/ Anne Crone & Rasmus Mørch Ejendomsmægler, MDE Solrød Center 48, 2680 Solrød Strand solroed@home.dk facebook.com/homesolroed Tlf. 56 14 38 00

home.dk

204

712

6

1964

57

Energi

3.795.000 4.012 190.000 17.126/14.361 Tlf: 38413500

Ejendomsmæglerkæde for Danske Bank koncernen


l 43 l

20. NOVEMBER 2017

BOLIGER SØGES! Ring 38 41 35 00 for en gratis og uforpligtende salgsvurdering - home Roskilde RO's Torv

MANGEL PÅ LEJLIGHEDER TIL SALG I ROSKILDE-VÆNGET Hos home mener vi det, når vi siger at "vi har køberen". Ejer du lejlighed i Roskildevænget og tænker du på at sælge, så ring til home på RO´s Torv. Ved vores besøg tager vi vores køberkartotek "under armen" så du kan se helt nøjagtigt, hvilke købere der passer til netop din lejlighed. Et nemmere salg finder du ikke. Ring til home på RO´s Torv på 38 41 35 00

Roskilde Store Møllevænge 9

152

938

4

1951

83

Energi

Centralt beliggende i Roskilde Centrum Rummelig villa i tre plan og beliggende på en lukket villavej. Her får I 152 m2 boligareal på to etager samt god disponibel kælder på 83 m2. Haven ligger dejligt ugeneret og har to gode terrasser, græsplæne, træer samt godt udhus.

VILLA Kontantpris Ejerudgifter pr. md. Udbetaling Brutto/netto ekskl. ejerudgifter Sag: 173A00232

Roskilde Vindingevej 51 - 2 boliger i én

KfndjC

Få minutters gang fra Roskilde Centrum ligger denne rummelige villa fra 2005. Villaen er perfekt til 2 familie idet her er 2 selvstændige boliger. home er ved at få udarbejdet arkitekttegninger som viser hvordan boligen også kan omdannes til én stor bolig. Ring til home RO´s Torv for en fremvisning - vi glæder os til at vise dig ejendommen!

VILLA Kontantpris Ejerudgifter pr. md. Udbetaling Brutto/netto ekskl. ejerudgifter Sag: 173A00254

ROSKILDE RO’S TORV

GLOSTRUP - ALBERTSLUND

TAASTRUP / HEDEHUSENE

GREVE - KARLSLUNDE

SOLRØD

v/ Anne Crone A/S Ejendomsmægler, MDE RO’s Torv 1, st. 233, 4000 Roskilde roskilderostorv@home.dk facebook.com/homeroskilderostorv Tlf. 38 41 35 00

v/ Anne Crone A/S Ejendomsmægler, MDE Hovedvejen 126, 2600 Glostrup glostrup@home.dk facebook.com/homeglostrup Tlf. 43 43 41 41

v/ Anne Crone A/S Ejendomsmægler, MDE Taastrup Hovedgade 105, 2630 Taastrup taastrup@home.dk facebook.com/hometaastrup Tlf. 43 99 62 60

v/ Anne Crone og Rasmus Mørch Ejendomsmægler, MDE Hundige Strandvej 216, 2670 Greve greve@home.dk facebook.com/homegreve Tlf. 43 90 92 00

v/ Anne Crone & Rasmus Mørch Ejendomsmægler, MDE Solrød Center 48, 2680 Solrød Strand solroed@home.dk facebook.com/homesolroed Tlf. 56 14 38 00

home.dk

KfndgE

233

943

9

2.995.000 3.626 150.000 13.532/11.347 Tlf: 38413500

2005

650 Energi

4.995.000 4.870 250.000 22.522/18.888 Tlf: 38413500

Ejendomsmæglerkæde for Danske Bank koncernen


l 44 l 20. NOVEMBER 2017

Eksklusivt besøg af Judith Hermann

peugeot.dk

NY

E

LL

SK

N I W N E R B I LV

A

WI

BIL

Prisbelønnet ungdomsorkester

spiller koncert i Hellig Kors Kirke Ungdomssymfoniorkesteret PRESTO spiller koncert i Helligkors Kirke i Jyllinge lørdag den 25. november kl. 15 i Helligkors Kirke i Jyllinge. PRESTO er Region Sjællands symfoniorkester for talentfulde unge i alderen 12-25 år. Orkesteret ledes af dirigent Andreas Vetö og består af ca. 45 elever fra regionens musik- og kulturskoler samt MGK Sjælland. Ved koncerten vil både nuværende og tidligere elever

fra MGK optræde som solister.

Rivende udvikling PRESTO har i løbet af sine første leveår gennemgået en rivende udvikling og blev i 2016 belønnet med DAMUSAs pris ”Årets Musikskole Ensemble” ved en prisoverrækkelse i Tivoli. PRESTO har spillet adskillige koncerter rundt om i regionen, og i foråret 2017 indledtes et samarbejde med Danmarks

Underholdningsorkester og Sparekassen Sjælland. Derudover har PRESTO spillet flere koncerter i udlandet i forbindelse med orkesterets koncertrejser til USA og Baltikum. Ved koncerten i Hellig Kors Kirke spiller PRESTO et spændende og varieret program med værker af bl.a. E. Grieg, C. Nielsen, J. Sibelius og W.A. Mozart under ledelse af dirigent Andreas Vetö. Der er fri entré.

Det går strygende med at få afsat billetter til forfatteraftenen med tyske Judith Hermann på Roskilde Bibliotek onsdag den 22. nov kl. 19:30. Hun mestrer særligt novellekunsten og er blevet kaldt ”sin generations stemme”, og det afskrækker tilsyneladende ikke publikum, at samtalen foregår på tysk. ”Hun er blevet kaldt sin generations stemme, fordi hun skildrede almindelige tyskeres ubeslutsomme liv og gjorde op med, at den tyske litteratur skulle beskæftige sig med fortid og skyld…” skriver Information om tyske Judith Hermann, der virkelig er stormombrust for tiden.

”Vi er helt stolte af at præsentere Judith Hermann. Hun er en stor stilskaber, og et af hendes særkender er, at hun kan beskrive liv og situationer, hvor der umiddelbart ikke sker voldsomt meget, men så er der alligevel alt muligt mellem linjerne, som pibler frem”,

siger bibliotekar Ann Luther Torp fra Roskilde Bibliotekerne. På Roskilde Bibliotek bliver Judith Hermann interviewet af Steen Bille. Det foregår på tysk, men han sørger for at lave sammenfatninger på dansk hele vejen gennem aftenen.

Mellem linjerne Forfatteren har særlig gjort sig bemærket internationalt, som en meget dygtig novelle-forfatter men også for sin foreløbigt eneste roman Al Kærligheds Begyndelse.

Her er det bibliotekar Ann Luther Tork med to bøger af Judith Hermann.

peugeot.dk

DESIRE SKY UDSTYR

FOR 60.000 KR.* UDEN MERPRIS

• Panoramaglastag • Klimaanlæg • 16” Alufælge • Touchskærm • Mirror Screen m. Apple CarPlay • P-sensor, bag

• Sædevarme • Regnsensor • El-sammenklappelige sidespejle • Mørktonede ruder, bag • Tågeforlygter • og meget mere…

PEUGEOT 208 DESIRE SKY 33,3 km/l - 100 hk

159.990

kr.

A 33,3 km/l. CO 2 79 g/km. Prisen gælder 208 Desire Sky 1.6 BlueHDi 100 hk. ekskl. lev. omk. 3.880 kr. og metallak. *Værdi af udstyr ift. Active. **kilde: DBI. Bilen er vist med ekstraudstyr. Der tages forbehold for pris- og afgiftsændringer samt trykfejl. Gælder så længe lager haves. ++

Den smarte Peugeot 208 er den mest solgte bil i Danmark i 2017** og dermed danskernes absolutte favorit. Når du vælger den ultimative sommermodel, 208 Desire Sky med panoramaglastag til kun 159.990 kr., får du udstyr til en værdi af hele 60.000 kr.* med i prisen. Og med en formidabel brændstoføkonomi behøver du ikke engang bekymre dig om de ekstra lange ture – du kører nemlig hele 33,3 kilometer literen. Samtidig giver vi dig lige nu en ekstra god byttepris på din gamle bil, når du vælger at køre afsted i en ny Peugeot. Vælger du at takke nej til et skarpt mødet os, giverGODT vi en gratis bilvask. Velkommen hos din Peugeot-fohandler! HVERtilbud DAG efter PASSER DINmed PEUGEOT PÅ DIG – SÅ LAD OS HJÆLPE MED AT PASSE GODT PÅ DEN Efterhånden som din Peugeot kommer op i årene, har den mere og mere brug for pleje og vedligeholdelse. Din Peugeot holder længere end du tror, når blot du lader et autoriseret Peugeot-værksted tage sig kærligt af den. Om den er fyldt 5 eller 10 år, fortjener den stadig at blive serviceret af uddannede mekanikere – og med originale reservedele. Derfor har vi skabt Service 5+ og Service 10+. Begge er særligt fordelagtige serviceftersyn til din bil, alt efter om den har rundet 5 år eller om den er 10 år og ældre. Kontakt os og hør mere, eller book allerede nu et Service 5+ eller Service 10+, og lad din Peugeot ældes med ynde. Læs mere på www.services.peugeot.dk

PEUGEOT 208

PEUGEOT SERVICE 5+ & 10+

PEUGEOT ROskildE

Vejlebo & Winther ApS Maglegårdsvej PEUGEOT ROskildE Maglegårdsvej 5 B • 4000 Roskilde Telefon 88&88 67 67 • ApS www.peugeot.dk/roskilde Vejlebo Winther • Maglegårdsvej 5 B • 4000 Roskilde 4000 Roskilde Telefon 88& 88Winther 67 67 • www.peugeot.dk/roskilde Vejlebo ApS

PEUGEOT ROSKILDE

5B

Telefon 88 88 67 67 www.peugeot.dk/roskilde

Åbningstider salg: Mandag-Torsdag kl. 9.00-17.30 Fredag kl. 9.00-17.00 Lørdag-Søndag kl. 11.00-16.00 Allan Larsen

Johnny Vejlebo

Michael Wermuth Kasper DeWitt


20. NOVEMBER 2017

l 45 l

BLACK FRIDAY IBIZA STYLE

LIMITED EDITION

INKL. METALFARVE OG 15” ABRERA BLACK LETMETALFÆLGE

FRA KUN KR.

148.440,Ex levering

BLACK FRIDAY TILBUD HOS SEAT På fredag kan du få en toplækker Ibiza Style, Black Friday limited edition – inklusiv metalfarve og 15” sorte letmetalfælge fra kun kr. 148.440. Og for kun 500 kroner ekstra kan du få et komplet sæt vinterhjul med i købet. Der er max 3 Black Friday biler pr. forhandler, så kom i god tid, så giver vi også en kop black coffee. Læs mere på seat.dk/blackfriday Ny SEAT Ibiza fås fra kr. 134.900 ekskl. lev. omk. kr. 3.880. Brændstoføkonomi: 20,4-25,6 km/l og CO2 101-112g/km ved blandet kørsel. (Direktiv 80/1268 EØF). Energimærke tilbuddet gælder kun d. 24. november og kun så længe lager haves, maks. 3 udvalgte lagerbiler pr. forhandler. Tilbuddet kan ikke kombineres med andre tilbud.

SEAT Roskilde

Industrivej 32-36 • 4000 Roskilde • Tlf. 46 740 750 • www.seat-roskilde.dk

. Den viste model er med ekstraudstyr. *Black Friday


l 46 l 20. NOVEMBER 2017

Debat En stemme på de konservative, er en stemme på den røde blok i Roskilde På det sidste store vælgermøde på Roskilde bibliotek, kom den største overraskelse i svaret fra SF Jan Bjergskov Larsen på et ellers uskyldigt spørgsmål om valgforbund. Spørgsmålet til kandidaterne var, ”Hvem er I i valgforbund med og hvorfor?” Svaret fra SF Jan Bjergskov Larsen var, at det

var fordi, man kunne flytte borgerlige Konservative stemmer over til den røde blok! Det vil altså sige, at hvis man er borgerlig i Roskilde, skal man IKKE stemme konservativt, fordi man på grund af valgforbundet sætter sin stemme i den røde blok – et interessant svar.

Har Joy et pengetræ? Af: Jeppe Andersen Joy ved det egentlig godt, men hun gør bare ikke noget ved det: Velfærd kræver velstand, og øget velstand kommer KUN fra flere private arbejdspladser. Siden 2008 har Roskilde - under Socialdemokratiets ledelse - mistet 12,7 procent af sine private arbejdspladser, mens mange nabokommuner har gjort det markant bedre. Høje Taastrup har således skabt 17 procent flere, så det kan altså lade sig gøre. Da Joy blev valgt til borgmester i 2013, lå Roskildes lokale erhvervsklima

på en sørgelig plads som nr. 69 ud af 96 kommuner. Siden har Joy kun gjort det værre. I 2017 ligger Roskilde således som nr. 74... Roskilde dumper blandt andet med bravour på områder som information og dialog med kommunen, kommunal sagsbehandling, samt brug af private leverandører. Er Joy mon bare ligeglad med at skabe flere private arbejdspladser, eller har hun et pengetræ til at plukke velfærd fra? Overvej selv svaret før du sætter dit kryds ved kommunalvalget.

Ældrepolitik i fokus

Af: Fleming Friis Larsen, Strandgårdsvej 40, Himmelev, 4000 Roskilde Næstformand i Ældre Sagen i Roskilde og kandidat til Ældrerådet Den 21.11 er der for første gang fremmødevalg til Ældrerådet i Roskilde. Det nye ældreråd vælges for samme periode som byrådet og er upolitisk, men har stor indflydelse på et af de områder, hvor den enkelte kommune selvstændigt kan bestemme vilkårene for de ældre. Er serviceniveauet godt nok? Er den vedtagne pårørendepolitik udmøntet på tilfredsstillende vis? Hvordan fungerer demensaflastningen? Er maden hjemmelavet og varieret?

I Roskilde er der 13 repræsentanter i Ældrerådet, der efter lovgivningen skal høres og komme med anbefalinger om den lokale ældrepolitik. Det kræver et aktivt Ældreråd, der lytter til de ældre medborgere og har viden om ældreforhold, er aktive i forhold til den kompetente forvaltning i kommunen og kan sparre med dem om endnu bedre forhold for kommunens ældre borgere. Meget er nået men vi er ikke i mål endnu. Ældre Sagen i Roskilde ønsker at styrke Ældrerådet på de nævnte områder og har viden og erfaringer fra de mere end 10000 medlemmer i hele kommunen. Derfor skal du sætte dit kryds med omhu den 21. november, når der er valg til Ældrerådet, så de rette kompetencer bliver valgt ind til gavn for vore ældre medborgere.

Deltag i debatten og send dit læserbrev til: tomas@paperboy.gratis

Du kan også skrive til os direkte på vores hjemmeside www.paperboy.gratis. Redaktionen forbeholder sig ret til at bringe en forkortet udgave i avisen og i fuld længde på nettet.

Kære Førstegangsvælger

Af: Kirsten Bjelke Speciallærer, tillidsrepræsentant og kandidat for SF til Byrådet Om mindre end en uge, skal du sætte dit X, hvis du ikke allerede har gjort det. Du ved, at netop dit X kan gøre en forskel for rigtig rigtig mange. Jeg håber og tror, du lytter til dit hjerte, når den store beslutning skal tages: X ved ..... Vi må prioritere fremtiden! Miljøet og børnene! Du husker helt sikkert, da kommunerne (KL) og Regeringen væltede vores skole for fire et halvt år siden. Da lærerne blev smidt på gaden i en hel måned, og hvor du ikke vidste, om der blev afholdt afgangsprøve. Dengang blev der spillet hasard med dine muligheder for videreuddannelse. Regeringen boykottede forhandlingerne og trak Lov 409 ned over arbejdsforholdene i skolerne. Du oplevede helt sikkert, at erfarne og dygtige lærere forlod folkeskolen. Du har sikkert haft skiftende lærere siden og oplevet alt for mange vikartimer. Er forholdene på skolerne blevet bedre de sidste fire år? Nej tværtimod. Lov 409 er stadig gældende i Roskilde Kommune! I de omkringliggende kommuner, og i de fleste andre kommuner i det ganske land, er der for længst

lavet læreraftaler. Der er sikret tid til den nødvendige forberedelse og evaluering af undervisningen og opgaverne. Det har betydet, at der har været ubesatte lærerstillinger i Roskilde Kommune siden. Lige nu ansættes uuddannede i lærerstillinger. Så leder du efter et job efter gymnasiet, fx et sabbatår, så er der gode muligheder i folkeskolen. Der er virkelig brug for vikarer, der kan dække de timer, vi ikke kan finde lærere til. Nu er du blevet 18 år eller lidt mere. Du er måske flyttet hjemmefra eller overvejer det. Vi må prioritere boliger, der er til at betale. Inden længe stifter du familie. Der kommer børn og dermed også overvejelser om vuggestuetilbud, senere børnehave og skoletilbud. Husk det er så vigtigt at der er uddannede pædagoger nok til at tage sig af børnene. Det er der ikke lige nu. Måske har du en morfar eller en bedstemor, der ikke får den nødvendige omsorg eller hjælp. Som er syg, ensom og ulykkelig. Det gør ondt på os der oplever det. Vi må huske at der er mange opgaver der trænger sig på: Børn med udfordringer, der har det alt for svært i institutionerne. Som ikke får den nødvendige støtte, hverken der eller i skolen. De manglende lærepladser til vore unge. Vi må prioritere vores klima, bæredygtigheden, pesticidfrie fødevarer. Vi ses på tirsdag! Valget er dit!

Nedladende facon Af: Vivi Skriver

Hvor er det dog godt, at Ole Ernsts søster Birgit Pedersen stopper i kommunalbestyrelsen. Paperboy er åbenbart meget benovet over, at Birgit Pedersen er Ole Ernsts søster. SF kan da ikke være tjent med hendes nedladende facon. I Paperboy den 3. januar 2017 var der en artikel om Birgits otium. Forespurgt om Birgit

Pedersen nu har nogle sysler, hun vil kaste sin tid på, falder svaret resolut: ”Jeg skal ikke sysle! Jeg skal leve, som jeg har gjort hidtil - blot med lidt færre møder og lidt mere tid til mig selv. Sysler lugter langt væk af rollator og støvet pensionistliv, og det er altså ikke der, jeg er endnu”. Hvor er det dog nedladende og uartigt - man må da ikke ønske, at Birgit Pedersen nogensinde får brug for en rollator. En i øvrigt fantastisk opfindelse.

Tvind Skolerne i Boserup Af: Lis Halkjær, medlem af Socialdemokratiet.

Hvor kan der findes noget som ikke er lovligt i den måde der drives skole på. Som bedstemor til 3 drenge med forskellige diagnoser, kan jeg kun anbefale Roskilde Kommune at holde fast i et af de bedste tilbud, der findes i vores del af regionen. Det tilbud og den pædagogik der arbejdes efter, med anerkendelse som en af de ting der flytter børnene allermest, har vi ikke magen til nogen steder for netop de børn som går i skole der. Vort ældste barnebarn af 3 brødre startede der i 7. klasse efter at have mødt flere forskellige tilbud som kun gav mere kaos. Han er i dag en meget velfungerende ung mand på 23 med fast arbejde og er meget vellidt for sin høflighed osv., hvor han kommer frem. Nr. 2 i rækken kom heldigvis samme sted hen efter 2 forfejlede tilbud. Vi så en dreng der gemte sig i sin garderobe eller låste sig

inde på toilettet på skolen, dybt ulykkelig ikke rummet af skolen og uden den mindste empatiske følelse. I dag er han godt på vej til at ligne den storebror som er beskrevet før, han har udviklet den største omsorg for andre og stor indlevelse, samt vundet en masse tro på han kan. Og selvironien er i top. Nr. 3 har gået der i et års tid. Hans udvikling er rundet af lærernes evner til at give tillid og ansvar og stadig masser af anerkendelse. Han har også fået troen på sig selv og lysten til at lære. Det vil være et kæmpe tab for kommunens børn med særlige behov. Jeg kan ikke se, hvordan I overhovedet kan finde begrundelser for, der er noget ulovligt, i den måde der drives skole på. Jeg tror den sidste tids avisskriverier er en elendig udmelding for både børn og forældre, som kun kan blive utrygge: Hvad sker der, er der et skoletilbud, hvad skal der ske. I må få slået fast, at det her er et af de bedste muligheder for at få hele børn og unge ud i samfundet.

Fremtidens trafik i Roskilde Af: Torben Ankjærgaard, byrådskandidat for Enhedslisten

26. oktober afholdtes en konference på rådhuset om den fremtidige togtrafik på Sjælland. Ud over gode nyheder, hvor det forventes, at der kommer to tog i timen til lufthavnen fra Roskilde via Ny Ellebjerg, samt at Viby /Borup får IC-/regionalforbindelse fra Odense til lufthavnen, kom der blandt andet et indlæg om førerløs trafik. Førerløse biler ligger et godt stykke ude i fremtiden, mens førerløse busser forventes at kunne introduceres væsentligt hurtigere. Hvad har det så med Roskilde at gøre? Meget trafik går centralt til Roskilde, dels til stationen (Danmarks 3. mest trafikerede), dels til de mange forretninger i bycentrum. Ved realiseringen af Røde Portprojektet samt af P-huset på Sortebrødre Plads forventes privatbilismen at stige yderligere. I

Enhedslisten ser vi et ubehageligt scenario komme med lange bilkøer, miljøgener og en masse tidsspilde. Men sådan behøver det ikke at blive. Lige som i andre kommuner kunne man lave P-pladser i udkanten af byen, hvorfra shuttlebusser med hyppige, hurtige og stabile afgange ind til bycentrum skulle etableres. Og her er det, førerløse busser kan komme ind i billedet. Over 60 procent af udgifterne til busdrift går til chaufførlønninger. Kunne det spares, er man kommet en shuttlebusordning et stort skridt videre. Albertslund og Gladsaxe kommune er gået med i et projekt med førerløse busser i samarbejde med blandt andre RUC og DTU, hvor busserne skal testes på særlige anlæg i 2018. Der er selvfølgelig et stykke tid til, at projektet er flyvefærdigt, men Roskilde kommune kunne få en mere visionær trafikpolitik blandt andet ved at få øjnene op for de muligheder, det nævnte projekt tilbyder.


20. NOVEMBER 2017 l 47 l

RESPEKTERET I BÅDE LANDSBYEN OG KØDBYEN SUZUKI VITARA. USÆDVANLIG FED SUV FRA 189.990 KR.

BREMSER FØR DU KAN NÅ AT SIGE ”RADAR BRAKE SUPPORT” SPAR OP TIL BREMSER FØR DU KAN NÅ AT SIGE 29.000 KR. ”RADAR BRAKE SUPPORT” NY LAVERE AFGIFT.

NY SUZUKI BALENO MED AUTOMATISK NØDBREMSE FRA 139.990 KR.

NY SUZUKI BALENO MED AUTOMATISK NØDBREMSE FRA 139.990 KR.

DEN NYE SUZUKI BALENO. USÆDVANLIG MEGET AT BYDE PÅ Den nye Baleno har en hidtil uset udstyrsliste som standard. med klassens største bagagerum, mens innovativ teknologi For bare 139.990 kr. kan du køre afsted i Active-modellen sikrer høj ydelse og lavt forbrug. med automatisk nødbremsesystem og aktiv fartpilot. Men Kort sagt: Den nye Baleno. Usædvanlig meget at byde på det er ikke kun udstyret, der imponerer. Bilen oser af stil fra kun 134.990 kr. og Active fra 139.990 kr. Kom ned og Vitara som skabt til den natur, men høster misundelige med siterstrømlinede design og vilde er samtidigt superpraktisk den hos os.blikke i storbyjunglen. Selv om den DEN NYE SUZUKI BALENO. USÆDVANLIG MEGET AT BYDE PÅ ogsåprøv

er stærk, tager den hensyn til miljøet med en imponerende brændstoføkonomi. Selv om den er skabt til at Den nye Baleno har en hidtil uset udstyrsliste som standard. med klassens største bagagerum, mens innovativ teknologi knokle, den fuld af stil komfort. Og selv om størrelsen indgyder respekt, bliver ingen skræmt af prisen. For bare er 139.990 kr. kan du og køre afsted i Active-modellen sikrer høj ydelse og lavt forbrug. Som en ægte SUV fås Vitara naturligvis også med 4WD-systemet Allgrip. Vil du slippe endnumeget flere at kræfter med automatisk nødbremsesystem og aktiv fartpilot. Men Kort sagt: Den nye Baleno. Usædvanlig byde på løs? Så er Vitara S med brølende Boosterjet turbomotor og 140 galoperende hk nok lige noget for dig! Ikkeog det er ikke kun udstyret, der imponerer. Bilen oser af stil fra kun 134.990 kr. og Active fra 139.990 kr. Kom ned mindst hvor prisen er og faldet 20.000 superpraktisk kr. pga. af den nye afgiftsnedsættelse. Kort sagt, eventyret venter med sit nu, strømlinede design er samtidigt prøv den hos os. i Suzuki Vitara. Usædvanlig fed SUV fra kun 189.990 kr. Suzuki Baleno SHVS (Mild Hybrid): 25 km/l, CO2 94 gram/km. Baleno Dualjet: 23,8 km/l, CO2 98 gram/km. Baleno Boosterjet Turbo: 22,2 km/l, CO2 105 gram/km. Oplysninger om benzinforbrug er ved blandet kørsel i henhold til EU-norm. Alle priser er ekskl. lev. omk. (kr. 3.880) og evt. metallak. Biler kan være vist med ekstraudstyr. Der tages forbehold for trykfejl.

SUZUKI ROSKILDE KØBENHAVNSVEJ 154 · TELEFON 46 38 00 40

Suzuki Baleno SHVS (Mild Hybrid): 25 km/l, CO2 94 gram/km. Baleno Dualjet: 23,8 km/l, CO2 98 gram/km. Baleno Boosterjet Turbo: 22,2 km/l, CO2 105 gram/km. Oplysninger om benzinforbrug er ved blandet kørsel i henhold til EU-norm.

Alle priser er ekskl.Gorm lev. omk. (kr. 3.880)Michael og evt. metallak. Biler kan være vist med ekstraudstyr. Der tages forbehold for trykfejl. Bob

Vitara Diesel og Diesel AllGrip: 25,0-23,8 km/l, CO2 106-111 gram/km. A Vitara Benzin: 18,9-19,2 km/l, CO2 121-123 gram/km. B Vitara Benzin AllGrip: 17,9 km/l, CO2 130 gram/km. Benzinøkonomi er i hht. EU-norm. Priserne er vejl. og ekskl. lev. omk. (3.880 kr.). Foto viser Vitara Boosterjet S (fås fra 254.990 kr.) monteret med ekstraudstyr. Metallak og to-farvet lak er mod merpris. De 29.000 kr. gælder for Suzuki Vitara 1.6 Diesel Exclusive AllGrip. Der tages forbehold for trykfejl. www.suzuki.dk


l 48 l 20. NOVEMBER 2017

Sport Fyreseddel til trænerduo i Roskilde Håndbold Klubben har valgt at stoppe samarbejdet med makkerparret Dan Hansen og Anders Krogh.

le i holdet, selvom vi vel at mærke kun har fire point op til top tre”, siger Dan Hansen, hvis udtalelse til Paperboy faldt forud for weekendens udebanekamp mod Bjerringbro.

Roskilde Håndbolds kvinder har haft et turbulent efterår med fire tabte kampe i streg.

”Forkert beslutning” Af Holger Vincents

Efter en godkendt start på sæsonen har en dårlig periode i efteråret med fire nederlag i streg forvist Roskilde Håndbolds kvinder fra toppen af 1. division til en kedelig placering i midten af rækken. Der skulle imidlertid en sejr over Lyngby til, før klubben i sidste uge valgte at skille sig af med trænerparret Dan Hansen og Anders Krogh. En beslutning der undrer håndboldkvindernes nu forhenværende styrmand. ”Vi har modtaget en opsigelse med den begrundelse, at resultaterne manglede, og at der var mere potentia-

Cheftræneren medgiver, at fire nederlag i fire opgør ikke er godkendt, men havde samtidig gerne set en klubledelse med mere is i maven. ”Jeg synes beslutningen er helt forkert. Man skulle have givet os en chance, for vi befandt os ikke i en katastrofesituation. Det var noget andet, hvis vi lå i bunden”, siger Dan Hansen. Sportschef Thomas Brønd, der skal nu skal ’dobbeltjobbe’ som cheftræner i den resterende del af sæsonen, afviser at have afsluttet samarbejdet med Dan Hansen og Anders Krogh i utide. ”Det er summen af flere

ting. Resultaterne har ikke været der, det er én ting. Men en anden ting er, at spillerne gennem længere tid har manglet energi og ikke har virket glade for at spille håndbold. Det var også tilfældet i kampen mod Lyngby, og det er vi nødt til at agere på”, forkla-

rer Thomas Brønd, som dog blankt afviser, at spillertruppen har været direkte involveret i udskiftningen på trænerposten.

Brug for flere ressourcer Sportschefen, der skal varetage den nye opgave på

sidelinjen sammen med klubmanden Andersen Knudsen, siger derimod, at han har ønsket at Dan Hansen og Anders Krogh skulle bruge mere tid på trænergerningen, hvilket de angiveligt ikke kunne honorere. ”Dan og Anders har et arbejde, de skal passe ved

siden af håndbolden, og det har jeg fuld forståelse for. Men i den nuværende situation har holdet brug for, at der bliver lagt nogle flere ressourcer”, siger Thomas Brønd. Den forklaring giver Dan Hansen til gengæld ikke meget for. ”Jeg har brugt den samme mængde tid i år som sidste år. Hvis Thomas mener, vi skal træne fire gange om ugen, er det noget andet, men det tror jeg ikke, ligger til grund for fyringen”, siger den opsagte træner, der ikke ønsker at gå ind i yderligere spekulationer om årsagen til afskeden med Roskilde Håndbold.

Endnu et hattrick til Casper T. Hansen Fredag den 10. november blev racerkøreren Casper T. Hansen kåret til ”Årets banetalent” i den 18-årige roskildensers motorsportsklub ASK Hedeland – Danmarks største motorsportsklub. Seks dage senere, torsdag den 16. november, var der på ny hæder til den hurtige kører, da Formel 5 Danmarks klasserepræsentant Dan Knudsen og teknisk chef Stig Jensen overrakte hele to priser. Den første pris var som årets Rookie i Formel 5 klassen, tidligere kendt som Formel Ford, klassen Casper T. Hansen har deltaget i i 2017, og hvor det blev til en samlet 2. plads i det Danske Mesterskab. Den anden pris modtog racerkøreren på sit teams vegne – en pris der bliver givet for den flotteste Formel 5 racer i 2017-sæsonen. ”Jeg vil gerne sige tusind tak for priserne. Det er et kæmpe skulderklap og en stor anerkendelse og det betyder meget for mig. Tre priser på en uge er helt overvældende. Jeg vil samtidig give en stor tak til mit tekniske team FSP som altid har stået for at holde racerne klar til raceweekenderne. FSP har skabt de rigtige

Beviset på hæderen som Årets Banetalent 2017 fra ASK Hedeland.

En stolt og glad Casper T. Hansen med de to priser fra Formel 5 klassen hjemme i pokalværelset i Roskilde. Foto Dan Knudsen.

rammer for, at jeg kunne opnå denne succes i 2017”, siger Casper T. Hansen og fortsætter: ”Jeg vil også gerne sig tak til mine sponsorer - uden jeres støtte, kunne jeg ikke have kørt race, og sidst men

ikke mindst takker jeg mit eget team CTH Motorsport, I har været der hele vejen, og har gjort det hele muligt”, slutter racerkøreren, der netop nu er i gang med at planlægge den kommende sæson.


20. NOVEMBER 2017 l 49 l

Kom til Renault Black Friday Kun til og med søndag den 26. november 2017

Begrænset antal. Først til mølle Crossover til alle dine eventyr Renault KADJAR Zen TCe 130 Priseksempel er inkl. metallak

Automatisk klimaanlæg • Håndfrit nøglekort • Bluetooth® • Læderrat med cruise control • Regn- og lyssensor • LED-kørelys • 17" alufælge • Sædevarme • Skiltegenkendelse • Vognbaneassistent og meget mere

Spar 24.975 kr. Black Friday pris

221.705 kr. Den flexible stationcar Renault CLIO Sport Tourer Zen dCi 90

Priseksempel er inkl. metallak og udvendig styling-pakke

Multimediesystem med 7" touchscreen • Navigation og Bluetooth® • Aircondition • Varme i forsæder • Læderrat • Cruise control • LED-kørelys •Tågelygter • El-ruder for • Hill Start Assist og meget mere

Spar 7.457 kr.

Black Friday pris

143.215 kr.

Med plads til hele familen Ny Renault Grand SCENIC Zen dCi 110 EDC Priseksempel er inkl. metallak og Easy-pakke

R-Link 2-infotainmentsystem: 7" adaptiv touchscreen • Navigation • Bluetooth® • 20" aluminiumfælge • Aktivt nødbremsesystem m. fodgænger-advarsel og ”City Brake” • Skiltegenkendelse • Advarsel ved vognbaneskift • 2-zone klimaanlæg og meget mere

Spar 14.736 kr. Black Friday pris

295.940 kr.

KADJAR Zen TCe 130 brændstoføkonomi 17,9 km/l, CO2 -udledning 126 g/km. CLIO Sport Tourer Zen dCi 90 brændstoføkonomi 31,3 km/l, CO2 -udledning 82 g/km. Grand SCENIC Zen dCi 110 EDC brændstoføkonomi 25,0 km/l, CO2 -udledning 104 g/km. Ekskl. leveringsomkostninger 3.880 kr. inkl. moms. Tilbuddene gælder kun udvalgte lagerbiler, ikke alle farver er tilgængelige og så længe lager haves. Gælder kun privatpersoner. Tilbuddene er gældende til og med 26. november 2017 og ved indregistrering inden 31. december 2017. Bilerne er vist med et højere udstyrsniveau. Priserne er vejledende og der tages forbehold for trykfejl.

renault.dk

stubbe.dk be.d MÅLØV: Måløv Byvej 7 · 2750 Ballerup · Tlf. 44 97 21 70

ROSKILDE: Betonvej 2 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 33 04 00

Åbent mandag - fredag kl. 7.30-17.30, lørdag lukket, søndag kl. 11-16 Åbent mandag - fredag kl. 7.30-17.30, lørdag lukket, søndag kl. 11-15 VORES SERVICEVÆRKSTEDER HAR ÅBENT MAN-TORS 7-24


l 50 l 20. NOVEMBER 2017

Kultur

Jul i Konventhuset

Over 100 gæster og frivillige samles hvert år til juleaften i Konventhuset.

sker ved fysisk fremmøde den 2. december i tidsrummet 1012, og det ser Lis Kjær nogle klare fordele ved. ”Vi siger goddag og byder på lidt frugt og nødder, og så falder folk i snak med hinanden, så det er en slags optakt til selve juleaften”, siger hun.

Lokal mad Mens Julemaden sidste år kom rejsende helt fra Næstved, kommer den i år fra Pipers Hus i Byparken. De 100 Af Tomas Skov

Kender du nogen, der sidder alene juleaften? Så er juleaften i Konventhuset måske det helt rigtige. Her samler initiativtager Lis Kjær omkring 100 gæster og 16 frivillige til en fælles juleaften fra kl. 15-23:30

i de smukke, historiske rammer i Konventhuset i Domkirkestræde 10 i Roskilde.

Mad og gaver ”Vi får en traditionel middag med and og flæskesteg, og der er som noget nyt også mulighed for vegetarmad. Bagef-

ter er der dans om juletræet og julegaver til alle”, siger Lis Kjær, som også kan love både underholdning og fri taxakørsel hjem inden for sognegrænsen.

Optakt inden Tilmeldingen på 100 kroner

SÆLG SMYKKER PÅ AUKTION FØR JUL STOR EFTERSPØRGSEL PÅ SMYKKER TIL JUL HOS LAURITZ.COM Kunderne leder efter smykkegaver til sine kære og smykker der fuldender roben til årets sidste fester. Lad os klare salget af de smykker du har til overs, og lad dem få lov til at funkle på nye ejere.

KONTAKT SMYKKEEKSPERT Anna Sahlin, Gemmolog GIA Tlf 2637 8187 anna.roskilde@lauritz.com

kroners egenbetaling dækker langt fra alle omkostninger på denne aften, men her får Lis Kjær heldigvis hjælp fra anden hånd. ”Det er Menighedsrådet, der giver juletræet, og så er vi så heldige, at vi har nogle gode sponsorer, herunder Fonden Roskilde Festival”, fortæller arrangøren, som er lykkelig for den frivillige hjælp til den særlige aften. ”Det er faktisk et tilløbsstykke at være hjælper. Mange ringer for at tilbyde deres hjælp, og det er vi glade for. Der er også brug for hjælpere til det forberedende arbejde som fx indkøb og pyntning af juletræ”, siger hun.

Søs Fenger synger i Vindinge Kirke. På Fyn. Vi skrev fejlagtigt i vores Vindinge-tema i Paperboy for to uger siden, at selveste Søs Fenger ville gæste Vindinge Kirke. Det viste sig imidlertid at være en grum fejl fra vores side. Ikke alene var datoen forkert, men først og fremmest var der tale om en helt anden kirke, nemlig Vindinge Kirke ved Nyborg på Fyn. Her er det til gengæld ganske vist, at Søs Fenger synger julen ind søndag den 26. november kl. 16. Så hvis du ikke vil gå glip af Søs Fenger i Vindinge Kirke, så må du en tur over Sto-

rebælt. Ifølge Kraks ruteplan tager køreturen en

time og 15 minutter fra Hestetorvet i Roskilde.

FESTER DER HUSKES Velkomstdrink: Vores egen Bellini, 3-retters festmenu med vores økologiske husvine, sodavand og økologiske øl ad libitum under middagen Eget festlokale inkl. duge, lys, stofservietter og menukort. Ring og få en snak med os på tel 4632 3131.

AUKTIONSHUSET LAURITZ.COM ROSKILDE

Store Hedevej 4 · 4000 Roskilde 4674 4040 · roskilde@lauritz.com M-T-O 11-17 · T 11-18 · F 11-16 · L 10-14

Vestre Kirkevej 12 / DK-4000 Roskilde / Tel (+45) 4632 3131 / comwellroskilde.dk

*Min. 30 voksne

Festarrangement kr. 679,- pr. couvert*


20. NOVEMBER 2017 l 51 l

l KULTUR l

KULTURKALENDER

TIRSDAG 21. NOVEMBER

Novembers glæder

FOREDRAG ”Das Marienleben” Konventhuset, Roskilde Domkirke kl. 19.30-20.30

November er givetvis den mest udskældte måned – kendt for regn, rusk og mørke. Men i det regnestykke har man typisk glemt alle de herlige fritidssysler, der trives bedst indendørs.

Juletræstraditionen bevægede sig nu stille og roligt op mod Danmark. I København så man træet første gang i 1811 hos en familie i Ny Kongensgade, og det vakte så stor opsigt, at de mest nysgerrige satte stiger til vinduerne for rigtigt at kunne se, men det blev i almindelighed anset som et tosset påfund. Tosset eller ej. Lige siden har juletræet været en fast bestanddel af den danske jul. På linje med gaverne, godterne og maden.

GRØNLANDSKE KULTURDAGE Trommedans Roskilde Bibliotek kl. 17

Teaterforestillingen Papmanden Tid: 26. november kl. 16 (premieredagen) Sted: Lo Spechio, Eriksvej 40 A Læs mere på lospecchio.dk.

ELVERFOLK, NISSER OG MYSTIK Foredrag med Kåre Johannessen Byens hus kl. 19-21

PALÆKONCERT Klaver-elever fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium Kunsthuset Palæfløjen kl. 12.15

MØD JUDITH HERMANN En af Tysklands nye store forfattere Roskilde Bibliotek kl. 19.30-21.15 i Salen

ORDET PÅ BORDET Alder: 4-8 år. Laboratoriet kl. 14 JULETRÆSTÆNDING Stændertorvet kl. 15-17

RADIODRØMME Rejs tilbage til 40’erne Roskilde Museum kl. 19-21

SØNDAG 26. NOVEMBER MIN FAR OG VREDE MAND Gimle for Børn kl. 13

Foto: Kasper Jørgensen

VINCENT VAN GOGH Foredrag Byens hus kl. 17

Juletræstænding i Gadstrup Tid: Fredag den 24. november kl. 17.30 Sted: Ved Brugsen Juletræstænding i Roskilde Tid: Lørdag den 25. november kl. 15 Sted: Stændertorvet Juletræstænding i Viby Tid: Søndag den 26. november kl. 14 Sted: Torvet

Fra mark til marked – julemarked Engang var området Musicon blot marker. Men da undergrunden er rig på sten og grus, blev der i stedet etableret en grusgrav. Og med sten og grus lige ved hånden, var det nu helt naturligt også at bygge en betonfabrik. I efterkrigsårene voksede både betonfabrikken og den omkringliggende by. Det blev mere og mere problematisk at fabrikere beton - med boliger og erhvervsskoler som nærmeste naboer. Lige efter årtusindeskiftet blev fabrikken derfor nedlagt. Nu opstod ideen om at udvikle området til en ny bydel. Og det blev besluttet, at området skulle hedde Musicon og især huse kreative aktiviteter og kulturerhverv m.v. . Kunstnere, musikfolk og skatere var de første til at indtage denne nye ”legeplads” – og dermed sætte retningen for den videre udvikling af Musicon. Med et omdrejningspunkt i de store fabrikshaller og deres fantastiske muligheder. For eksempel som rammen om et 1.800 m2

TEATER BLIK VISER HOV! Viby Bibliotek kl. 11 Madam Romse MAGISK LEGETØJSVÆRKSTED Roskilde Museum kl. 11-14

Julerier Julen er traditioner - med tradition på! En nærmest uendelig række af hyggelige gentagelser. Og startsignalet til alle juleløjerne lyder oftest i forbindelse med juletræstændingen - altså den ”officielle” af slagen, der typisk foregår på byens torv – og omkring en måneds tid før juleaften. Selve juletræet – og traditionen med at pynte og tænde det – stammer oprindeligt fra det sydlige Tyskland. I det romantiske hovedværk romanen ”Den unge Werthers lidelser” fra 1774, beskriver Goethe juletræet: ”Han talte om den fornøjelse, de små ville få, og om de tider, da den uventede åbning af døren og synet af et pyntet træ med vokslys, sukkergodt og æbler havde bragt én i paradisisk henrykkelse. ” Intet mindre.

LAV EN JULEGAVE Gundsømagle Bibliotek kl. 10-16

ONSDAG 22. NOVEMBER

Eksempelvis teaterforestillinger. Alene i Roskilde er vi begunstiget af flere dygtige amatørteatre/ teatergrupper – eksempelvis ”Lo Specchio” – der i noget der ligner et halvt århundrede har skabt et utal af teateroplevelser for et trofast lokalt publikum. Lo Specchio vil gerne skabe interesse for scenekunsten hos børn og voksne i alle aldre og gøre teater tilgængeligt for alle Missionen er at sætte teatret på dagsordenen i en by hvor kultur trives, men hvor scenekunsten er røget lidt i baggrunden til fordel for musik og sport. Lo Specchio har premiere på teaterstykket ”Papmanden” – hvor en mand og en kvinde mødes på et militært skydeterræn. Så er scenen sat til en komedie om moral, kærlighed og svigt m.m. Tilføj i nyt afsnit.

SANDSIGERSKEN Muserum kl. 10-11.30

TORSDAG 23. NOVEMBER

JUL MED VISENS VENNER Roskilde Bibliotek kl. 14-16.30

LAV EN JULEGAVE Gadstrup Bibliotek kl. 15-20

JULETRÆET TÆNDES I VIBY Torvet i Viby kl. 14-17 PAPMANDEN Lo Specchio - Roskilde Amatørscene kl. 16

RETHINK ”FUCK” Et ”øjebliks-portræt” af Palle Granhøj Laboratoriet kl. 19.30 WHITE, FRANK, HARBECK Klosterkælderen kl. 20

FREDAG 24. NOVEMBER

JUL I SKOVEN Kom og vær med til at julehygge Boserupgård Naturcenter kl. 11-14 ÅBNE MUSIKVÆRKSTEDER Der arbejdes med komponist Bo Gunges nye værker Museet for Samtidskunst kl. 12-16

THE HOUSE En horror comedy Laboratoriet kl. 13 FREDAGSJAM Curtis & Mauri Ragnarock kl. 15-16.45

MANDAG 27. NOVEMBER GRØNLANDSKE KULTURDAGE Ekspeditioner og klimaforandringer i Grønland Roskilde Bibliotek kl. 19

FERNISERING An Out Of Mind Experience INSP! kl. 15-20

LØRDAG 25. NOVEMBER JULEKREA Gundsømagle Bibliotek kl. 10 UGE 47/2017

stort julemarked – med alt fra kunsthåndværk til delikatesser, juledekorationer og julepynt.

Dette er et udvalg af events i Roskilde Kommune. Se dem alle i app’en Roskilde LIVE.

Julemarked på Musicon Tid: Den 25. og 26. november kl. 10-16 Sted: Hal 9 på Musicon

Se også info om pris og tilmelding i appen.

roskilde.dk

Telefon 4631 3000


l 52 l 20. NOVEMBER 2017

Kultur

Juletræ og Jens Verner på RO’s Torv Af Tomas Skov

2 FOR 1 PÅ BUFFET ER TILBAGE

”Vi pynter op i denne weekend, og juletræet skal samles. Det er et samlesæt, for det er alt for stort til at komme ind ad dørene”, fortæller marketingkoordinator på RO’s Torv Karina Siglev

FIND KUPONEN HERUNDER

Frokostbuffet Fra kl. 10.00

79,-

39,50,-

Aftenbuffet Fra kl. 16.00

119,-

59,50,-

Glostrup , tlf: 4343 0390 Hovedvejen 140 2600 Glostrup Herlev, tlf: 4491 4520 Herlev Hovedgade 17 2730 Herlev City2 Taastrup, tlf: 4399 0086 Hveen Boulevard 2, 2630 Taastrup

Valtersdorf. Det syv meter høje træ tændes af selveste Julemanden på Black Friday kl. 17, hvor der ved samme anledning vil være godteposer til børnene.

Vild med dans Dagen efter Black Friday

er RO’s Torv helt vild med dans. Aftenen forinden er vinderne af årets ’Vild med Dans’ netop blevet kåret, og RO’s Torv er det første sted, et udvalg af deltagerne danser efter finalen. Det sker lørdag kl. 15, hvor Karina Siglev Valtersdorf reg-

Julen er hjerternes fest

Du kan gøre juleaften uforglemmelig for et barn fra trange kår ved at kigge nærmere på Ønsketræet på RO’s Torv i løbet af december.

VÆRDIKUPON

| BUFFET

2 FOR 1 PÅ BUFFETEN (gælder ikke børnebuffet) Gælder t.o.m. d. 31.05.2018

Alle ugens dage fra kl. 10.00

VÆRDIKUPON

FROKOST

AFLEVER VED BESTILLING

BRUNCH

/ E-AVIS UDKLIP ER IKKE GÆLDENDE!

KUPONEN GÆLDER IKKE I FIELDʼS & FISKETORVET SHOPPING CENTER

AFLEVER VED BESTILLING

VÆRDIKUPON

2 FOR 1 PÅ BUFFETEN (gælder ikke børnebuffet) Gælder t.o.m. d. 31.05.2018

Alle ugens dage fra kl. 16.00

AFLEVER VED BESTILLING

EVENING

VÆRDIKUPON

AFTEN | BUFFET

/ E-AVIS UDKLIP ER IKKE GÆLDENDE!

KUPONEN GÆLDER IKKE I FIELDʼS & FISKETORVET SHOPPING CENTER

AFLEVER VED BESTILLING

Priserne angivet i annoncen er pr. person ved anvendelse af 2 for 1 kupon. Rabatten kan ikke kombineres med andre rabatformer.

Roskilde Rotaract gentager succesen med Ønsketræet på RO’s Torv i år. Her er det Cecilie de Renouard og Casper Jensen, der har taget stilling ved Ønsketræet.

Julen står for døren, og for dig og så mange andre betyder det hygge og forkælelse i familiens tegn. Men det er

ikke en selvfølge for alle børn i Danmark at få en gave juleaften. Derfor har Roskilde Rotaract i samarbejde med

25. nov.

RO’s Torv og en række organisationer i Roskilde, valgt at gentage succesen med et Ønsketræ igen i år. På Ønske-

ner med at se parrene Iben Hjejle & Morten Kjeldggard; Sofie Lassen-Kahlke & Michael Olesen samt Dak Wichangoen & Thomas Evers Poulsen danse igennem. Naturligvis er selveste Jens Verner med som konferencier.

træet hænger der julegaveønsker fra børn, der kommer fra mindre bemidlede familier, som blot ønsker en chance for at få en julegave i år.

Store hjerter De julehandlende kunder i RO’s Torv kan dermed vælge et ønske fra træet, og opfylde det ved at købe den ønskede gave, pakke den flot ind og efterfølgende aflevere den i centerinformationen. Roskilde Rotaract og RO’s Torv sørger herefter for, at gaverne kommer ud til organisationerne, som formidler dem videre til de fantastiske børn. De færdigindpakkede gaver bærer præg af, at det er helt almindelige mennesker med et stort hjerte, der ønsker at bruge tid og penge på at glæde andre børn. I 2016 kom der således over 200 ønsker, som alle blev opfyldt inden for 14 dage derfor er ambitionsniveauet sat højere i år, hvor Roskilde Rotaract vil sørge for, at Roskildes borgere og besøgende kan glæde endnu flere børn juleaften.

humørekspressen


20. NOVEMBER 2017 l 53 l

Kultur

Jul på Roskilde Museum I december måned inviterer Roskilde Museum til en række hyggelige julearrangementer – for børn såvel som for voksne.

krukker og glas til din helt egen julelanterne, som du kan tage med dig hjem. Måske det endda bliver til en julegave?

Juletræet med sin pynt På denne tredje adventssøndag den 17. december kan I besøge Roskildes måske hyggeligste julestue på museet.

Der bliver tændt lys i adventskransen, hvorefter der bliver læser en julehistorie højt. Bagefter er værkstedet åbent for små mirakler, hvor hele familien kan være med. Denne dag kan I lave jeres helt egen juletræspynt, som I kan tage med hjem og hænge på træet – eller måske endda give som gave!

Fakta Alle arrangementerne foregår på Roskilde Museum, Sankt Ols Stræde 3, 4000 Roskilde

Er du juleløs? Så kom og deltag i julefesten den 24. december fra kl. 17.00 - 21.30 i Konventhuset i Roskilde. Tilmelding til

Juleaften 2017 i konventhuset foregår lørdag d. 2. december kl. 10-12 i Domkirkestræde 10, Roskilde Pris 100,Send gerne det gode tilbud videre.

ALLE ER VELKOMMEN Glade julehilsner Lis Kjær medlem af menighedsrådet

Alle adventssøndage byder på juleaktiviteter på Roskilde Museum

I december måned inviterer Roskilde Museum til en række hyggelige julearrangementer – for børn såvel som for voksne. For dem, der gerne vil hygge i historiske omgivelser, for dem, der gerne vil vide mere om julen – og for dem, der gerne vil det hele på én gang.

Adventssøndage Alle tre adventssøndage frem til juleaften inviterer Roskilde Museum til gratis adventshygge med lys-tænding, juleværksted og gode julehistorier for hele fami-

lien. Alle arrangementerne er fra kl. 11-14 og de er alle gratis.

Hjerternes fest Tag familien og vennerne med til adventshygge i Roskilde Museums varme julestue. På denne første søndag i advent den 3. december tændes det første lys i adventskransen, der bliver læst julehistorier og sat gang i dette års juleværksted! Med julestemningen sat og i hyggelige omgivelser på det julepyntede museum, kan I på denne første søndag i advent

pynte brunkager med glasur, krymmel og knas.

Et lys i mørket Julen er noget ganske særligt! Hver søndag op til jul bliver der julehygget på Roskilde Museum. Tag venner og familie med og put jer i tæpperne, mens der på denne anden advent søndag den 10. december tændes to lys i adventskransen, læses julehistorier og hygges i Roskildes hyggeligste juleværksted. På denne adventssøndag kan du med maling, lys og din kreativitet forvandle gamle

GLÆDELIG JUL TIL ALLE

Jul på Ryegaard

VI SES PÅ RO´S TORV

Julemarked Juletræssalg Hestevognstur Lør./søn. 10 –16 fra 25/11 til 17/12

Se mere på ryegaard.dk Ryegaard og Trudsholm Godser – mellem Roskilde og Holbæk

THE SPOT CAFE


l 54 l 20. NOVEMBER 2017

Roskilde Rundt

Rift om førstegangsvælgernes gunst på Katedralen

Blandt Katedralskolens 1400 elever er mange fyldt 18 og skal i stemmeboksen på tirsdag. For allerførste gang. Kandidater fra ni politiske partier kæmpede da også en brav kamp for at vinde nye vælgere, da de tirsdag den 14. november lagde vejen forbi Roskilde Katedralskole til et stor valgdebat.

Roskilde-elever møder hverdagens teknologiske helte 16 elever fra Roskilde Katedralskole skiftede onsdag d. 15 november skolebænken ud med virkeligheden, da de besøgte den lokale afdeling af Orbicon i Taastrup for at få indblik i, hvordan det er at arbejde i en dansk ingeniørvirksomhed. Her blev de blandt andet klogere på, hvordan man med en teknologisk uddannelse i rygsækken kan være med til at sikre en række af de forhold, der er forudsætningen for et velfungerende samfund.

”Hvilken rolle skal frivillighed spille i Roskilde Kommune?” spurgte blandt andet Daniel Krüger Jensen fra 3.g (billedet). Også omfartsveje, indeklima, EU og manglende døre på folkeskolens toiletter blev debatteret. Theresa Bech Normand fra 3.g var dog ikke endelig afklaret efter arrangementet. ”Jeg synes, at der var lidt mange fine ord og meget lidt konkret politik. Det gør det svært at skelne partierne fra hinanden.”

Matematik med lukkede øjne Torsdag den 16. november holdt Himmelev Skole Matematikkens Dag for 1. - 9. klasse. Eleverne fik blandt andet lov til to og to at hjælpe hinanden gennem en bane med forhindringer – den ene elev med lukkede øjne eller med bind for øjnene, mens den anden styrede gennem forhindringerne med koder som: Et skridt frem. Lidt til venstre. Lidt tilbage. Stort skridt til højre... Formålet er at lære eleverne noget om, hvordan computere styres af kommandoer. Emnet for dagen var nemlig ”Koder og programmering”. Gymnasieelever fra Himmelev Gymnasium hjalp med undervisningen i nogle af klasserne. Matematikkens dag arrangeres af Danmarks Matematiklærerforening.

Turbinebremser

Man skal ikke tro på hvad som helst...

- har du hørt dit autoriserede værksted?

Det skal være trygt og sikkert, når din bil skal på værksted. Det vil vi gerne gøre noget ved.

Vind et olieskift

Kom med et forslag til næste overskrift i samme stil, så trækker vi lod blandt de bedste! Skriv dit forslag og send det til: kid@stubbe.dk - jb@skoda-roskilde.dk · henrik.madsen@gunnerdue.dk * denne uges indslag er kommet fra: Michael Andersen

Arne Stubbe Automobiler A/S

Roskilde Bilcenter A/S

Gunner Due Biler A/S

- de ved, hvad de taler om!

*


20. NOVEMBER 2017 l 55 l

Navne ”Man skal gå efter bolden” Byrådets ordensbetjent Annie Larsen runder 70 år fredag den 24. november, og det bliver markeret med en reception på Pipers Hus i Byparken samme dag kl. 14:3016:30.

Mindeord for Dagny Asgrav

Af Tomas Skov

Annie Larsen blev Ridder af Dannebrog efter 25 år i byrådet allerede i 2015, og hun har forsigtige forhåbninger om yderligere fire år i lokalpolitik. ”Det ville selvfølgelig være en skuffelse at ryge ud, men jeg indstiller mig på det. Det er nok fordi jeg kommer fra Jylland - jeg vil hellere blive glædeligt overrasket”, siger fødselaren, der rykkede til Roskilde med sin mand i 1971. Planen var egentlig at blive i byen en kort årrække, inden turen gik tilbage til Jylland. Imidlertid blev parret så glade for Roskilde, at de blev hængende.

Alle kan lære noget Annie Larsen er oprindeligt kommunalt uddannet i Himmerland, og arbejdede indtil sin efterløn som 62årig som ekspeditionssekretær i Beskæftigelsesankenævnet i Statsforvaltningen Sjælland. Undervejs tog hun også en forvaltningsfaglig afgangseksamen fra

Snart 70-årige Annie Larsen er aktiv i politik, men i høj grad også i sit øvrige liv, hvor hun både dyrker kajak, svømning, linedans, styrketræning og løb.

Forvaltningshøjskolen i København. I byrådet brænder hun særligt for, at Roskilde bliver en foregangskommune inden for ældreområdet, og inden for sundhed og forebyggelse. ”Her lider vi desværre af det, jeg kalder Korsbæksyndromet: Overbevisningen om at vi gør det så godt, at vi kan ikke lære noget af andre. Her er en stolthed i byen, og det er helt fint. Men alle kan lære noget af nogen”, siger Annie Larsen, der fx har hentet inspiration i den såkaldte Fredericia-model til hverdagsrehabilitering af ældre.

Hår på brystet Politikeren tiltrak sig en del

Nekrolog Ib Hache kender vi som kunstner, men måske bedst fra lo Specchio. Ib havde mange roller: han var formand, han spillede med stor indlevelse og entusiasme i adskillige teaterstykker og revyer. Han var scenemester, opsatte og malede dekorationer og kulisser både til børne- og voksenteatret. Han sad naturligvis i festudvalget i mange år og var en drivende kraft i adskillige store nytårsfester, hvortil han naturligvis ved sin frodige fantasi også udtænkte og fremstillede ”kulisser”. For det meste var det naturligvis Ib der stod for mad og drikke ved fester og andre arrangementer, og det

opmærksomhed under habilitetssagen om borgmester Joy Mogensen. Trods strid modvind stod Annie Larsen fast, og hun endte med at få ret af Statsforvaltningen. Imidlertid var det et hårdt forløb, hvor hun blev hængt ud som både landsbytosse og kværulant af politiske modstandere. ”Habilitetssagen var barsk. Men jeg er et retskaffent menneske, og jeg synes, at love og regler skal gælde for alle. Jeg forholdt mig sagligt til sagen, og jeg fik ret, men det krævede hår på brystet. Man skal gå efter bolden”, siger Annie Larsen, der på baggrund af forløbet stillede forslag i byrådet i maj i år om et kodeks for

ordentlig tale til og med hinanden. Det blev dog ikke vedtaget. Fredag den 24. november runder den aktive mor, bedstemor og multimotionist de første 70 år – og til den tid ved vi, om det også bliver som byrådsmedlem.

En af Roskildes ældste borgere, Dagny Asgrav, er stille sovet ind i sit hjem i Himmelev. Dagny Asgrav blev 102 år, og et langt og begivenhedsrigt liv har således fundet sin naturlige afslutning. Dagny Asgrav var gift med oberst Knud Asgrav, der døde for godt to år siden. De blev gift i 1939, og nåede således at fejre 75 års bryllupsdag i 2014. Efter Knud Asgravs død blev Dagny boende i villaen i Himmelev, hvor hun fik god støtte af hjemmehjælpen i Roskilde. Så en stor tak til Roskildes

hjemmehjælpere for veludført arbejde. Dagny Asgrav var et flittigt og humørfyldt menneske, der lagde vægt på, at der skulle være orden i hjemmet i Himmelev. Nu er hun draget bort. Jeg vil savne samværet med Dagny, kaffen med gåsebryst til, og de spændene historier om livet i gamle dage. Æret være Dagny Asgravs minde. Keld Holm Dagny Asta Asgrav f. 13. marts 1915 – d. 13. november 2017

CR ELECTRIC AS SERVICEMONTØRER

Vi har forrygende travlt og søger derfor yderligere dygtige servicemontører, der kan indgå i vort nuværende team af selvstændige dygtige medarbejdere.

gjorde han godt. Og uanset hvad han havde gang i var én ting sikker: hans festlige selskabelighed og ikke mindst en uopslidelig venlighed. Ib var altid opmærksom på, hvordan andre havde

det og hjalp, hvor han kunne. Han var afholdt af alle, og selvom vi ikke havde så megen kontakt i de senere år efterlader han et stort savn hos os.

Vi tilbyder gode frie arbejdsforhold under ansvar, hvor du selv er med til at planlægge arbejdet samt din egen fremtid Ansøgning pr. e-mail til Tonny Rosenbom tr@crelectric.dk

Lisbeth, Jens, Kirsten

BYENS BILLIGSTE

PASFOTO e... De helt rigtig

4 STK.

50,-

BILLEDBUTIKKEN

V/BENNIE HANSEN KØGEVEJ 60, 4000 ROSKILDE, TLF. 40 25 15 92 ÅBENT MANDAG OG TORSDAG KL. 13-16

CR ELETRIC AS er etableret i 1976, og har siden starten udført el-installationer. Vores 80-100 dygtige engagerede medarbejdere sikrer vore kunder teknologisk effektivitet indenfor: El-installationer, el-anlæg, el-teknik, IBI, automation, IT infrastruktur og sikringsanlæg til byggeri, erhverv samt industrielle anlæg. Vi deltager i såvel total- eller fag-entreprise inklusiv evt. serviceaftaler. Kort fortalt: CR ELETRIC er din Teknik Installatør. Vi arbejder endvidere med fremføring, konnektering og splicning af fiber og antennekabler via gravning og jordfortrængning samt blæse og spulning med egen grave / blæse-afdeling. For yderligere information se www.CRELETRIC.DK


l 56 l 20. NOVEMBER 2017

- så samles byen

SALG Helene Risum Bladchef helene@paperboy.gratis Tlf: 2332 7119 Nina Holm Mediekonsulent nina@paperboy.gratis Tlf: 2289 9076

Biologien i funktion

Af Tomas Skov

REDAKTION Tomas Skov Redaktør tomas@paperboy.gratis Tlf: 2679 4048 Holger Vincents Journalist holger@paperboy.gratis Tlf: 3052 7408 ADMINISTRATION Patrick Holbek Udgiver. Ansv. patrick@paperboy.gratis Tlf: 4058 4437 Lone Ovesen Bogholder lone@paperboy.gratis Tlf: 2049 1162

Der bliver dyrket godt med sex under de varme dyner i de kolde vintermåneder november og december, for det er efterårsmånederne, der topper med flest fødsler over året. Typisk er august topscoreren med flest fødsler, og tæt efter følger september, oktober og november.

Flest kvinder til sidst Den menneskelige biologi er indrettet således, at der statistisk set for hver 100 fødte børn fødes 51 drenge og 49 piger. De flere drengefødsler betyder ifølge Danmarks Statistik sammen med hankøns-væsnernes

større dødelighed, at der i dagens Danmark i alle aldersgrupper op til 59 år er flest mænd. Herefter kommer kvinderne i flertal - et flertal, som vokser stærkt med alderen.

Flest drenge i Roskilde På Universitetshospital Sjælland, Roskilde, vil mødrene åbenbart ikke skille sig alt for voldsomt ud fra statistikkerne, for også her blev resultatet af anstrengelserne på fødegangen i 2016, at der af de roskildensiske mødre fødtes 386 drenge mod 360 piger. Den yngste af disse mødre var bare 16 år, mens den ældste var 49.

PRODUKTION Trine Frimand Grafiker trine@paperboy.gratis Lotte Jensen Grafiker lotte@paperboy.gratis

CK BLA

S DAY

se side 22

Spar 25%

på masser af mærkevarer Torsdag 23/11, fredag 24/11, lørdag 25/11

Paperboy udkommer hver tirsdag/onsdag til samtlige husstande i Roskilde Kommune. Tryk: OTM Avistryk. Trykoplag: 38.000 eks. Udgiver: Paperboy ApS Det er ikke tilladt at gengive artikler uden tilladelse fra Paperboy. Hersegade 8 -10 4000 Roskilde Tlf. 46 35 27 91 www.nbradio.dk

TILBYDER

HJEMMEBESØG

Åbent: mandag-fredag 10.00-18.00 · Lørdag 10.00-15.00

FÅ DEN HELT RIGTIGE LØSNING Vi kommer hjem til dig og ser på dine ønsker og behov Du får et uforpligtende tilbud Vi leverer og monterer

Hersegade 8-10 · Roskilde · Tlf. 46 35 27 91

www.nbradio.dk

DIN LOKALE FAGMAND - ALT I ANTENNER OG PARABOLER

Borchsgade 6 C, 1. sal 4000 Roskilde Åbent: mandag-fredag 9-16


20. NOVEMBER 2017 l 57 l

Fra øverste hylde

Af Jytte Seersholm Jensen, Bibliotekar, Roskilde Bibliotekerne

Gode bøger om Grønland Vi har Grønlandske Kulturdage i samarbejde med Kulturmøde over GrÌnser og Insp! nede pü biblioteket. Det er en skøn blanding af kunstudstilling med yngre grønlandske malere, koncerter, trommedans og foredrag. Südan noget er nÌsten nødt til at blive ledsaget af noget godt at lÌse i. Her er tre rigtig gode bøger, der foregür i Grønland.

-

de d.dk

unges liv, falder fint i trüd med de temaer, Niviaq behandler i sin roman. Sidste ür udkom den utrolig dejlige Min barndom i Grønland, hvor bidragyderne er 12 personer, der har tilbragt hele eller dele af barndommen i Grønland. Alle bidrag er velskrevne og dybt personlige. Den Ìldste forfatter er født i 1943 og den yngste i 1979, hvil-

ket betyder, at der ogsü fortÌlles om nogle af de store forandringer, der er sket i Grønland fra slutningen af 1940’erne og frem til vore dage. Blandt de bidrag, der gør størst indtryk er Naja Marie Aidts, Anne Knudsens og Jessie Klemanns. Frosne beviser af Nina von Staffeldt er en velskrevet og spÌndende krimi, der foregür i Grønland, hvor forfatteren

Bennies Pletskud

Roskilde i billeder

Vind et 10 turs ølkort til KlosterkÌl deren

Facebookgruppen Roskilde i billeder er oprettet af Kasper Jørgensen, der selv har en passion for fotos fra Roskilde.

Paperboy sender hver uge fotograf Bennie Hansen   R   TIL fra Billedbutikken pĂĽ gaden for at  ďŹ nde ugens pletskud. GE  LĂ… E  NY  

 EN, BA EROBE D KKafhente et&10GARD EFTER MĂ…L Er du den heldige pĂĽ fotoet, sĂĽ kan KĂ˜du turs rabatkort til velskĂŚnket specialøl pĂĽ byens ølbar. Design selv dine lĂĽger. VĂŚrdi 495,Priseksempel: 10 alm. lĂĽger Rabatkortet kan afhentes hos 5 skuffefronter 15 greb KlosterkĂŚlderen, St. GrĂĽbrøderstrĂŚde 23, 4000 Roskilde. 20 indv. 120 graders hĂŚngsler Montering-levering-moms-garanti Ă…bent man.-fre. kl. 14-24 - Fredag kl. 12-02 - lørdag kl. 10-02 - Søndag: Lukket

S JULERING DANSK

�

24-ürige Niviaq Korneliussen debuterede i 2014 med den stÌrke og velskrevne roman Homo sapienne, der handler om fem unge grønlÌndere i Nuuk og deres indbyrdes relationer. Det er en roman om kønsidentitet, eksistens og kÌrlighed, der bl.a. blev indstillet til Nordisk Rüds Litteraturpris. Hemmeligheder i Nuuk, den ny dokumentarserie pü DR3, der handler om

har boet og arbejdet siden 1997. Hovedpersonen er den unge kvinde Sika Haslund, der efter at have mistet sin ÌgtefÌlle, har valgt at rejse tilbage til Grønland med sin lille søn. Her für Sika arbejde som kommunikationskonsulent i organisationen Go Greenland. Da mange mennesker i den vestgrønlandske by Sisimiut bliver syge pga. forgiftet drikkevand, opstür bekymring for den kommende turistsÌson og Sika bliver sat til at klare pressedÌkningen. Sika bliver pü dramatisk vis involveret i en sag, der ogsü omfatter flere mord. For nylig udkom nr. 2 bog om Sika: Den sorte engel.

FotograďŹ erne er en skøn blanding af fotos fra det historiske Roskilde og smukke landskaber til det hurtige snapshot af en Roskildebegivenhed. Er du selv interesseret i foto, sĂĽ kan du sende en forespørgsel for at blive medlem af gruppen. Skal dit foto i Paperboy, sĂĽ send en besked til Kasper og giv dit foto et par linjer...

Energitürnet - blüt i blüt Foto: Kapser Jørgensen

Kr. 10.850,-

RUBRIK GIV DIT VISITKORT TIL HELE ROSKILDE KOMMUNE - HVER UGE Vores showroom er ĂĽben lørdag kl. 10.00-14.00. Ă˜vrige tidspunkter efter aftale.

DANSK KĂ˜KKENRENOVERING

Hos os fĂĽr du personlig betjening fra start til slut

Store Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde *&(#.,! *&(#. &)" #

Tlf. 46 78 26 30 • Fax 46 78 62 30 #   /-    email: info@danskkoekkenrenovering.dk

$ # %&%)""&""%(%&,( %" • www.danskkoekkenrenovering.dk

KĂ˜KKEN

EL-INSTALLATĂ˜R

R TIL NYE LĂ…GER OBE GE LĂ…EN, BATIDL& GARDER NY KĂ˜EKK EFTER MĂ…L E OB ER RD KĂ˜KKEN, BAD & GA EFTER MĂ…L

- LOKAL ELEKTRIKER - ERHVERV / PRIVAT - KVALITET TIL TIDEN - DĂ˜GNVAGT

DANSK KĂ˜KKENRENOVERING

Hos os fĂĽr du personlig betjening fra start til slut

Tlf. 40 41 35 36

www.amsbo.dk - Skovbogade 2B, 4000 Roskilde

GULDSMED

GULD & SĂ˜LV KĂ˜BES

Skomagergade 9 ¡ 4000 Roskilde ¡ Tlf. 46 35 36 50 ¡ a-v@guldsmed.dk

Fri parkering ved klinikken

HJEMMEBEHANDLING TILBYDES

46 35 12 11

Vindingevej 34b - 4000 Roskilde - www.roskilde-fodterapi.dk

BEHANDLING

TANDLÆGE

Tag hĂĽnd om dit velvĂŚre â—?

â—?

GULDSMEDENE I ROSKILDE

v/Janne Schou & Pia Botha Charlotte Birkedal

TLF. 4636 8446

Store Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde

email: info@danskkoekkenrenovering.dk • www.danskkoekkenrenovering.dk

KLINIK FOR FODTERAPI

AUTORISERET EL-INSTALLATĂ˜R

Vores Showroom er ĂĽbent lørdag kl. 10.00-13.00 Ă˜vrige tidspunkter efter aftale.

FODTERAPEUT

Kranio-sakral behandling Smertebehandling med laser

Onlinebooking www.gitteb.dk Nyvej 3, 4621 Gadstrup . 22115049 . gitte@gitteb.dk

Vi er lige her for dig, dine tĂŚnder og dit smil!

ONLINE

Vi udfører alle former for kosmetisk tandbehandling skünsomt og professionelt...

Man.-tors.: 8-18 ¡ Fre: 8-16 TandlÌgerne i Centrum ¡ v/Lars Weltzer ¡ Algade 5 ¡ Roskilde

Ring 46 35 12 43 - eller book pĂĽ tandicentrum.dk


l 58 l 20. NOVEMBER 2017

TILBUD PÅ SKIUDSTYR

BLACK FRIDAY

20%

UNIKKE SKIPAKKER Tilbuddene gælder hele

PÅ BEKLÆDNING

20%

FREDAG D. 24/11

20%

På alt beklædning

20%

På alt beklædning

J Lindeberg Crillon Down 2L

GAVE: + gratis skitaske

PRIS 4.000,-

NU 2.999,Inkl. binding

Fischer My Turn 68 Dameski Inkl. binding og skitaske

Vælg mellem flere farver

Burton Oak Pullover Hoodie

GAVE: + gratis skitaske

Picture Exa Jacket

Odlo Facemask

GAVE:

GAVE:

+ gratis skitaske

+ gratis skitaske

PRIS 5.800,-

PRIS 4.700,-

Inkl. binding

Inkl. binding

Inkl. binding

Nordica NRGY 85 Allmountain-ski Inkl. binding og skitaske

Head Framewall Herreski Inkl. binding og skitaske

NU 2.999,Fischer Progressor F17 Herreski Inkl. binding og skitaske

Vælg mellem flere farver

+

PRIS 1.750,-

PRIS 1.750,-

Se flere gode tilbud i butikken...

På alt beklædning

PRIS 3.800,-

+

VÆRDI 2.400,Salomon Icon Skihjelm + Salomon XMAX Skibrille

20%

På alt beklædning

VÆRDI 2.400,-

Salomon Ranger2 M Skihjelm + Salomon XMAX Skibrille

NU 3.499,-

NU 3.499,-

+

+

PRIS 550,VÆRDI 1.050,-

Craft undertøjssæt + Snow Fun Skipulli

PRIS 2.450,VÆRDI 3.070,-

Sweet Protection Igniter Skihjelm + Oakley Line Miner Skibrille

...og på www.snowfun.dk, hvor du kan handle helt frem til kl. 23.59

Industrivej 1E · 4000 Roskilde · tel. 46 35 40 86 · www.snowfun.dk · butik@snowfun.dk · Åbent: mandag - fredag kl.10-18 · lørdag kl. 10-15

Pbro uge 47 2017  
Pbro uge 47 2017  
Advertisement