Page 1

ROSKILDE 3. årgang · Uge 2 10. januar 2017 www.paperboy.gratis

Idrætscenter bremset

Parkeringshus på vej

Tema: En frisk start

Side 5

Side 3 og 8

Side 10 - 22

Uanset udfaldet af den igangværende retssag, hvor Roskilde Kommune forsøger at få Roskilde Dampradio ud af Kildegården, vil det nye idrætsog bevægelsescenter blive udskudt.

Det kommende parkeringshus på Sortebrødre Plads i Roskilde til 85 millioner kroner kommer til at have 500 p-pladser. Imidlertid bliver nettogevinsten af p-pladser væsentligt lavere.

Du kan gå på kur, blive skilt eller hyre en personlig coach. Mulighederne for at starte 2017 på den rigtige fod er mange. Vi har talt med en række af eksperterne på området.

Den EM- og VM-vindende racerkører Dennis Lind går sine egne veje:

”Jeg er kontroversiel” Side 6

SKI- OG SNOWBOARD PAKKER - SE LIGE HER: BURTON RIPCORD 16/17

FLOW WHITEOUT

Til begyndere og let øvede. Med directional shape er den let at arbejde med i ethvert terræn eller sne tilstand. 2.699,Infidel-disc binding 1.199,-

Middel flex all freestyle mountain board. il. Plus KUSH-CONTROL skaber de jævneste og stærkeste boards på bjerget. 3600,Nexus binding 1800,-

PAKKEPRIS

PAKKEPRIS

3.400,SPAR 502,-

4.800,SPAR 600,-

INDUSTRIVEJ 1E · 4000 ROSKILDE · TEL. 46 35 40 86 · WWW.SNOWFUN.DK

BURTON CUSTOM FLYING V 16/17

FISCHER PROGRESSOR F17 POWERRAIL

Genial all round ski til den rutinerede skiløber. Dual Radius Sidecut giver dig en kraftig slalom ski, der ikke overreagerer ud af svinget. En fantastisk fornemmelse under alle piste forhold. 5680 gram. Vejl. 3700,- Nu inkl. bindinger:

Et ikon fra Burton. Let, poppy og stabilt board. En kvalitet der var uhørt for to årtier siden. 4.499,Burton Cartel binding. 2199,-,-

PAKKEPRIS

6.000,SPAR 698,-

SPAR 400,-

SKI•RUN•BIKE

SÅLESPECIALIST • SKIVÆRKSTED

3.300,-

INK SKISER L. V SNOW ICE + FUN ALUSKISTA VE

ATOMIC CLOUD NINE + E LITUIUM

Den oprindelige Atomic Cloud Nine - en af verdens bedst sælsæl gende piste ski for kvindelige skiløbere. Grunden til det er så populært er kombinationen af unikke teknologier, der gør det super nemt at styre den. Vejl. 4000,- Nu inkl. bindinger:

SPAR 300,-

3.700,-

TESTSKI

NYE MODELLER - total istandsat på eget skiværksted.

÷30%

MAIL: BUTIK@SNOWFUN.DK · MAN.-FRE. 10-18 · LØR. 10-15 · SØN. 11-15


l 2 l 10. JANUAR 2017

Gratis jobrådgivning Få en snak om dine jobmuligheder med en af vores dygtige konsulenter. • Hvilke jobs kan du søge med dine kvalifikationer? • Få idéer til ufaglærte jobs eller småjobs på deltid. • Bliv udfordret på, hvilken type jobs du kan søge.

Du behøver ikke bestille tid, du skal bare møde op i Jobcentret på Rådhusbuen 3 i Roskilde tirsdag eller torsdag mellem kl. 8-10. Husk dit CV. Alle jobsøgende i Roskilde Kommune er velkomne.

Forbered dig på snakken!

Jobcentrets virksomhedskonsulenter kender arbejdsmarkedet rigtig godt og har kendskab til mange af de lokale jobmuligheder. De kan hjælpe dig på vej – især hvis du forbereder dig inden mødet: u Tag dit CV med. OPDATÉR det på jobnet.dk med al din erfaring og alle dine kompetecer. u FÅ INSPIRATION til dit CV på enten jobnet.dk (søg på CV gode råd) eller jobindex.dk (under Råd og inspiration). u OVERVEJ: Hvad kan du bedst lide og lave?... Fx. være uge/inde?... Snakke med mennesker eller arbejde alene?... Sidde stille/være aktiv?... u HVILKE TRE JOB har du senest søgt – og hvorfor?...

Inspiration og viden til at leve et sundere seniorliv? Roskilde Kommune tilbyder nu et kursus i Sund Aldring for borgere over 65 år. Her taler vi om netværk, motion, mad og drikke samt, hvilke ændringer du skal være særlig opmærksom på for at forebygge sygdom og svækkelse. Kurserne afholdes: Sundheds- og Omsorgscenter MIDT, Æblehaven 74, 4000 Roskilde. u Onsdag den 1. februar fra kl. 10.00-12.00 u Mandag den 6. februar fra kl. 10.00-12.00 u Mandag den 27. februar fra kl. 10.00-12.00 Sundheds- og Omsorgscenter SYD, Tofthøjvej 20, Indgang A, 4130 Viby Sj. u Tirsdag den 14. februar fra kl. 10.00-12.00 Af hensyn til forplejning bedes du tilmelde dig: Træning og Sundhed, Sundhedscentret på 4631 7702 eller på sundhedforalle@roskilde.dk.

Kurset er gratis.

Hjerte- og husrum til en ung flygtning? Roskilde Kommune søger familier, borgere med et ledigt værelse og midlertidige forældremyndighedsindehavere til uledsagede flygtningebørn og unge mellem 12 og 17 år.

til en ung, der flygtet alene, er du med til at give den nyankomne en god start på tilværelsen i et nyt og ukendt land. Som udlejer bliver du den unges kontaktperson og den person, den unge kan gå til for at få hjælp i hverdagen.

Uledsagede flygtningebørn og unge, der kommer til Danmark, skal have et sted at bo. De skal også have en familie eller personer omkring sig, som tager sig af dem og hjælper med integrationen i det danske samfund. Derfor søger Roskilde Kommune familier og personer, der har interesse i og overskud til at byde et barn eller en ung, der er flygtet til Danmark uden mor og far, velkommen i deres familie, hjem og netværk.

Hvis du vil høre mere om mulighederne for at leje et værelse ud til et ung, der flygter alene, afholder Roskilde Kommune et åbent informationsmøde den 19. januar 2017 kl. 18.00 i Auditoriet på Roskilde Rådhus. Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte specialkonsulent Bent Hansen på telefon 4631 5810 eller på mail bentemh@roskilde.dk.

Vil du stoppe med at ryge? Har du ondt, og vil du gerne høre, hvad du kan gøre? Vil du have en bedre kondi, eller trænger du til hjælp med din angst? Få en snak med en af vores dygtige sundhedskonsulenter og få et overblik over, hvilke tilbud, der kunne være spændende for dig.

For at blive integrationsfamilie kræves en generel godkendelse som plejefamilie. Roskilde Kommune anbefaler, at interesserede familier deltager i informationsmødet hos Socialtilsyn Øst i Holbæk den 6. februar kl. 16.30-18.30. Du finder informationer om mødested og godkendelsesproces her: socialtilsynost.dk.

Midlertidig forældremyndighedsindehaver Roskilde Kommune søger frivillige borgere, der vil være med til at sikre flygtede børns og unges tarv og rettigheder ved midlertidigt at påtage sig forældremyndigheden. Som støtteperson bliver du måske også en kommende god ven i barnets eller den unges netværk.

Åbent Hus alle onsdage fra kl. 14.00-16.00 • Sundheds og Omsorgscenter Nord, Kirkebjergvej 2, 4040 Jyllinge • Sundheds- og Omsorgscenter Midt, Æblehaven 74, 4000 Roskilde • Sundheds- og Omsorgscenter Syd, Toftehøjvej 20, 4130 Viby Sj.

Hvis du vil høre mere om mulighederne for at blive integrationsfamilie for et barn eller en ung, der er flygtet, eller om løn og ansættelsesvilkår, så besøg familieplejen.roskilde.dk. Du er også velkommen til at kontakte tilsynskonsulent Louise Vig Ørnsholt på telefon 4631 5861 eller mail louisevig@roskilde.dk.

Hvis du vil høre mere om mulighederne for at blive midlertidig forældremyndighedsindehaver, afholder Roskilde Kommune et åbent informationsmøde den 19. januar 2017 kl. 18.00 i Auditoriet på Roskilde Rådhus. Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte specialkonsulent Bent Hansen på telefon 4631 5810 eller på mail bentemh@roskilde.dk.

Kom bar’ du

– åbent hus er for alle!

Kontakt os på telefon 4631 7702 eller få mere information på sundhedscenter.roskilde.dk. Følg også Sundhedscenteret Roskilde Kommune på Facebook.

Strammer skjorten?

Personer eller familier med et ledigt værelse Har du et ledigt værelse, som du gerne vil leje ud

Nyt liv uden lænker?

Så kom med på vores gratis Vægtstop-hold, og få hjælp til at tabe dig.

Hoppede du også ned fra stolen kl. 00.00 nytårsaften og lovede dig selv, at i år vil du holde op med at ryge – og måske også drikke mindre alkohol? Vi kan hjælpe dig, så du har større sandsynlighed for at gennemføre dine målsætninger. Rygestop Få en plads på et af vores populære rygestophold, hvor vi snakker om, hvordan vi kan ændre vores indgroede vaner. Vi har tre hold, der mødes 5 gange, med opstart i januar, februar og marts:

På Vægtstop-holdet har vi fokus på, hvordan vi ændrer vores vaner, og holder fast i dem. Du fastsætter dit mål i samarbejde med sundhedskonsulenten og udarbejder en handlingsplan.

Tidspunkt

Start

Sted

Mandage kl. 16.30-18.30

23/1

Sundheds- og Omsorgscenter Midt, Æblehaven 74, 4000 Roskilde

På dette hold arbejder vi også med skridttæller.

Tirsdage kl. 16.00-18.30

28/2

Sundheds- og Omsorgscenter Syd, Tofthøjvej 20, 4130 Viby Sj.

Mandage kl. 09.30-12.00

6/3

Sundhedscentret, Rådhusbuen 1, 4000 Roskilde

Forløbet på 10 gange er gratis og for dig, der bor i Roskilde Kommune. Hvornår? Tirsdag 31. januar kl. 16.15-18.15. Hvor? Sundheds- og Omsorgscenter Midt, Æblehaven 74, 4000 Roskilde. Vil du vide mere? Tilmeld dig eller få mere information ved at ringe på telefon 4631 7702 eller mail til sundhedforalle@roskilde.dk.

Alkohol Er det blevet en vane med lidt for mange glas rødvin om aftenen? Ring eller kom forbi til vores Åbent Hus på Sundheds- og Omsorgscentrene til en anonym og uforpligtigende samtale om dine alkoholvaner, og hvordan du kan ændre dem. Tilbuddene er gratis – og for dig, der bor i Roskilde Kommune. Kontakt Sundhedscentret på telefon 4631 7702 eller sundhedforalle@roskilde.dk for nærmere information eller tilmelding.

roskilde.dk

Telefon 4631 3000


10. JANUAR 2017 l 3 l

Halvdelen af det kommende parkeringshus er under jorden.

Lodrette plantevægge vil pryde bygningen mod vest, mens p-huset vil blive svøbt i en rødbrun teglkappe.

Hængende haver på Sortebrødre Plads Det kommende parkeringshus på Sortebrødre Plads får både haver og kappe. Af Tomas Skov

”Et parkeringshus er jo ikke en ukontroversiel størrelse. Det er meget stort, og det er meget dyrt”, indledte borgmester Joy Mogensen torsdag aften i den store sal på Roskilde Bibliotek inden afsløringen af vinderforslaget til det kommende parkeringshus til 85 millioner kroner på Sortebrødre Plads.

Lavest muligt Her henvendte borgmesteren sig ikke mindst til de

tevæg placeret på p-husets vestfacade ud mod den åbne plads ud fra en tanke om at matche Kulturstrøgets mange grønne haverum. Inspireret af Sortebrødrenes kapper bliver parkeringshuset samtidig svøbt i en teglkappe i røde nuancer, som skal gå i spænd med de omkringliggende huse og Roskildes ’materialitet’, som det hedder på arkitektsprog.

mange fremmødte naboer til det kommende byggeri, som i bedste fald har været yderst moderat begejstrede undervejs i processen. Vinderforslaget fra Årstiderne Arkitekter, Cowi og 5E Byg A/S er et parkeringshus med de forventede 500 p-pladser. Bygningen består af to etager under terræn og to etager over samt parkering på taget, så resultatet bliver den lavest mulige bygning.

Inspiration fra Sortebrødrene ”Arkitekterne har gjort sig umage for at forstå naboernes bekymringer, men også for at forstå Roskildes arkitektur og historie”, understregede Joy Mogensen

set, er det planen, at private skal finansiere den videre udbygning af området.

Ny ’byport’ Borgmester Joy Mogensen afslørede vinderforslaget på Roskilde Bibliotek torsdag den 5. januar.

inden præsentationen af byggeriet, som ifølge borgmesteren kan være med til at udvikle Roskilde som

kulturby. De karakteristiske hængende haver bliver i praksis en tredimensionel plan-

Følg os på facebook

I fremtiden skal Sortebrødre Plads omdannes til en del af den såkaldte ’dynamiske bymidte’ med boliger, butikker og en ’byport’ til Roskildes handels- og kulturstrøg. Mens kommunen finansierer parkeringshu-

Fakta • P-huset indeholder i alt 500 p-pladser, hvoraf fem etableres som handicappladser på niveau 0 nærmest p-husets ind- og udkørsel. Der er desuden etableret 10 MC-pladser, samt forberedt for 10 parkeringspladser til el-biler. • Roskilde Museum er i gang med arkæologiske undersøgelser på byggegrunden. Herefter vil byggeriet kunne gå i gang foråret 2017.

BRUNCHTALLERKEN SOM BESTÅR AF:

laksemousse, serranoskinke, røræg med bacon, 2 slags ost, græsk yoghurt med akaciehonning og müsli, pandekage, 2 slags brød og juice

BLOMSTERSKOLE Så er vi klar med 6 nye hold - kom og få inspiration, når vi viser alle de nye trends og kommer med spændende ideer ...

TORSDAG 26. JANUAR ........... NATUR PÅ STEN TORSDAG 16. FEBRUAR ........ SUKKULENT SKÅL TORSDAG 27. APRIL ................. BLAD PÅ LAG TORSDAG 18. MAJ ..................... KRANS PÅ KRANS TORSDAG 15. JUNI .................... SOMMER PÅ BORD

Alle kurser starter kl. 18,30-21,00. Pris 545.- pr. hold. Alt værktøj samt blomster er på stedet. TILMELDING: 3330@interflora.dk BEMÆRK: Begrænset pladser på hvert hold!

ALGADE 58 - 4000 ROSKILDE - 46 35 17 04 - ACACIABLOMSTERKUNST.DK

Tilbuddet gælder kun ved aflevering af denne ann.

TORSDAG 16. MARTS .............. FORÅR

VENINDEBRUNCH

FOR 2 PERSONER KR. 250.GÆLDENDE TIL OG MED 31. JANUAR FRA KL. 11-13

HUSK BORDBESTILLING Fondens Bro 3 • 4000 Roskilde • 4636 0100 • raadhuskaelderen.dk


l 4 l 10. JANUAR 2017

KOL-SKOLE

Opstart den 2. februar i Sundheds- og Omsorgscenter SYD, Viby KOL-skole er et kursusforløb til dig, der har KOL (Kronisk Obstruktiv Lungesygdom) – og til dine pårørende. På kurset lærer du, hvad du kan gøre for at få en lettere hverdag med KOL. Gruppeforløbet på 5 kursusgange á 2 timer er en blanding af undervisning og erfaringsudveksling. Emner på kurset: • Hvordan undgår du forværring af KOL? • Hvad gør du ved åndenød og angst? • Betydning af rygestop • Motionens og kostens betydning for KOL • Vejrtrækningsteknikker og hosteteknik • Inhalationsteknikker og korrekt brug af medicin Underviserne er sygeplejersker, diætister og fysioterapeuter fra sundhedsteamet i Sundhedscentret, og en farmakonom fra Svane Apoteket. Torsdage med start 2. februar kl. 14.15-16-15 Sundheds- og Omsorgscenter SYD. Tilmelding på telefon 4631 7702 eller mail til sundhedforalle@roskilde.dk.

Har du besluttet dig for at drikke mindre – eller ryge mindre hash i det nye år? Center for Alkohol- og Stofbehandling har åben, anonym rådgivning hver onsdag mellem kl. 15.00 og 17.00. Rådgivningen er for alle over 18 år. Det foregår i Ringstedgade 16, Roskilde. Her kan du tale med en erfaren behandler, som kan hjælpe dig videre. Du behøver ikke at lave en aftale før du kommer. Al behandling og rådgivning i Center for Alkohol- og Stofbehandling er gratis. Se mere her cas.roskilde.dk. Hvis du er under 18 år, kan du i stedet henvende dig til SPOTTET SPOTTET har åben, anonym rådgivning hver onsdag mellem kl. 12.00 og 18. 00. Du behøver ikke at lave en aftale før du kommer. Du har mulighed for op til 5 anonyme samtaler. SPOTTET er et gratis tilbud til unge under 30 år. Rådgivningen foregår på Basgangen 5b, Musicon. Mail spottet@roskilde.dk. Mobil 2490 6533.

Åbning af nye lokaler i Sundheds- og Omsorgscenter Nord Kom til rundvisning! Sundheds- og Omsorgscenter Nord i Jyllinge har fået flotte nye lokaler og nyt toilet i kælderen. Derfor inviterer vi, når vi har Åbent Hus 25. januar kl. 14-17, til en rundvisning, hvor du også kan prøve vores træningsredskaber.

Kælderen skal i fremtiden bruges til genoptræning, demenshold, Nye Sunde Vaner, GLAD-hold og KOL-hold. Foreninger har også mulighed for at benytte lokalerne. Vi ses på Kirkebjergvej 2 i Jyllinge.

Få indflydelse i Roskilde Kommune Vær med til at få indflydelse på det område du bor i og andre sager, du som borger eller virksomhed har interesse i. Her kan du se Roskilde Kommunes: • Borgermøder • Sager i høring og indsende høringssvar • Afgørelser hvor du har mulighed for at indgive klage Borgermøder Nye boliger ved Folden og Hegnet i Trekroner. 17. februar 2017. Roskilde bymidtes facader og skilte. 19. februar 2017. Byomdannelse på det tidligere skoleslagteri. 26. februar 2017. Høringer Nye affaldsregulativer. 13. januar 2017. Byomdannelse på det tidligere skoleslagteri. 3. februar 2017.

Nye boliger ved Folden og Hegnet i Trekroner. 17. februar 2017. Roskilde bymidtes facader og skilte. 16. marts 2017. Afgørelser Den sidste del af boligområdet Ramsøbakken i Gadstrup kan nu udstykkes til 5 parcelhusgrunde. 13. januar 2017. Nyt boligområde på Skousbo i Viby Sjælland. 20. januar 2017. Nye boliger ved Vindingevej 4-6. 20. januar 2017. Landzonetilladelse til sø på ejendommen Slæggerupvej 214, 4000 Roskilde. 20. januar 2017. Landzonetilladelse til udvidelse af tagetage på Møllevejen 2, matr.nr. 5n Snoldelev-Hastrup By, Snoldelev. 3. februar 2017. Landzonetilladelse til midlertidigt mulddepot på Øde-Hastrup-Vej 48, matr.nr. 15bu m.fl. Vindinge By, Vindinge. 3. februar 2017.

NYT forårsprogram udkommer 12. januar Roskilde Bibliotekernes nye forårsprogram løfter sløret for ca. 250 arrangementer og aktiviteter på de seks biblioteker i Roskilde Kommune det næste halve år. Glæd dig bl.a. til at opleve forfatter Jón Kalman Stefánsson, YouTube-stjernen Julia Sofia, der har over 145.000 følgere, og ikke mindst sangeren Ida Gard, som pryder programmets forside. Programmet udkommer på roskildebib.dk og på tryk torsdag den 12. januar.

Ledige stillinger i Roskilde Kommune Følgende jobs er opslået i kommunen: Administration, specialister og ledelse • Projektansættelse i Miljø og Byggesag, Jord og Grundvandsteamet. • Dygtige og engagerede socialrådgivere søges til faste stillinger. • Klinikassistent søges til plejehjemsprojekt. • Psykolog søges til barselsvikariat i Børne- og Familiecentret. • Klinikassistent søges til Tandplejen. • Personlig sekretær/chauffør for blind medarbejder. • Roskilde Bibliotekerne søger en bibliotekar med fokus på udvikling og betjening af lokalområderne samt kommunikationsarbejdet. • Specialbørnehaven Bjerget søger vikar for sekretær. • Leder til Børne- og Familiecenter. • Roskilde Bibliotekerne søger bibliotekar med særligt fokus på formidling til børn og familier i bogbussen. • Medarbejder til opkrævningen. • Margretheskolen søger ambitiøs viceskoleleder. • Roskilde Bibliotekerne søger engageret biblioteks- og borgerservicevejleder. • Socialrådgivere/jobkonsulenter søger Pulsen. • Neuropsykolog til Hjerneskadecentret – BOMI. • Holdleder søges til Roskilde Kommunes nytteindsats. • Ny kollega søges til Roskilde Kommunes nytteindsats. • Studentermedhjælper til Digitaliseringsforeningen Sjællands sekretariat. Ældre og hjemmepleje • Sygeplejerske/social- og sundhedsassistent søges til bostedet Lindelunden i Socialpsykiatrien. • Plejecenter Astersvej søger sygeplejerske til blandede vagter. • Plejecenter Astersvej søger social- og sundhedsassistent til blandede vagter. • Sygeplejerske til nattevagt i Roskilde Hjemmepleje. • Sundhedsfaglig medarbejder søges til Bostedet St. Valbyvej. • Sundhedsfaglig nattevagt søges til Bostedet St. Valbyvej. • Gundsø Omsorgscenter (GOC) søger centersygeplejerske. • Social og Sundhedsassistent søges til aftenvagt. • Sygeplejerske til Kristiansminde Plejecenter. • Hjemmeplejen Team Nord søger en socialog sundhedsassistent. • Hjemmeplejen Team Nord søger en socialog sundhedhjælper.

• Plejecenter Bernadottegården søger en social- og sundhedsassistent. • SSH/SSA søges til aftenvagt på Gundsø Omsorgscenter. • Afdelingsleder søges til Hjemmeplejen Roskilde, Distrikt Nord – Jyllinge. • Plejecenter Kastanjehaven søger timelønnede sygeplejersker. • SSH søges til aftenvagt på Plejecenter Astersvej. • Social og sundhedsassistent eller hjælper søges til Plejecneter Kristiansminde. • Sygeplejerske søges til dagvagt på Plejecenter Toftehøjen. Pædagogik og undervisning • Fast lærerstilling til SCR Fjordskolen Lysholm. • Uddannet pædagog søges til Solgårdens Vuggestue. • Pædagogisk leder søges til Gundsømagle Børnehus. • Genopslag: Sct. Jørgens Skole søger lærer. • Uddannet tilkaldevikar søges til Specialbørnehaven Bjerget. • Pædagog til fast stilling samt 2 pædagoger til tidsbegrænset stilling i weekendbørnehave. • Pædagog søges til Roskilde Unge Center – afdeling Hyrdehøj. • Pædagog søges til specialklasse på Baunehøjskolen. • Hørhus søger pædagogiske eller sundhedsfaglige medarbejdere. Børnepasning og pædagogisk medhjælp • Ressourcestærk og engageret pædagogmedhjælper søges til Børnehuset Spirrevippen. • Tilkaldevikar søges til Børnehuset Spiloppen. • Syge/ferievikar søges til Børnehuset Reden. • Pædagogmedhjælper til specialklasse på Baunehøjskolen. • Pædagogmedhjælper søges til Børnehuset Sankt Hansgade. • Tilkaldevikar søges til Område Roskilde Midtvest. Sundhed og behandling • Ergoterapeut med neurologisk erfaring søges til Træning og Sundhed i Roskilde Kommune. • Ergoterapeut/neuropædagog søges til Hjerneskadecentret BOMI.

Bemærk at der løbende offentliggøres nye stillinger på kommunens hjemmeside samt at stillinger med udløbet ansøgningsfrist ikke vises. Følg derfor med på roskilde.dk/job.

roskilde.dk

Telefon 4631 3000


10. JANUAR 2017 l 5 l

Rejsegilde i Ramsø Ældreboligselskab Byggeriet i Toftehøjen Ramsø Ældreboligselskabs nye ældreboliger er nu så langt, at der holdes rejsegilde den 24. januar kl. 12 på Parkvej 12 i Viby. Der bliver opført 18 ældreboliger på hver 65 kvm. Boligerne er så fleksibelt indrettet, at det er muligt, at både par og enlige kan indrette sig i dem. Boligerne forventes at stå færdige i slutningen af 2017.

SPAR OP TIL 70%

LUKKESALG Roskilde Kommune vil gerne have Roskilde Dampradio ud af lokalerne på Gartnergården, der er en del af Kildegården, for at give plads til et nyt idræt- og bevægelsescenter.

Tvist med lokalradio udskyder idrætscenter Kommunens forsøg på at smide lokalradioen ud af lokalerne på Kildegården vil de facto forsinke byggeriet, da lokalradioens advokat allerede har meddelt, at man vil anke et eventuelt nederlag. Af Holger Vincents

Dommer Jakob Groth-Christensen valgte ikke at komme med en tilkendegivelse og dermed et oplæg til forlig efter onsdagens retsmøde i Retten i Roskilde, hvor Roskilde Kommune og Roskilde Dampradio stod overfor hinanden i en tvist om, hvorvidt kommunen har ret til at smide lokalradioen ud af lokalerne på Gartnergården, en del af Kildegården, som kommunen efter planen vil rive ned for at give plads til et nyt idræts- og bevægelsescenter. Dommen falder skriftligt den 1. februar, men allerede nu står det klart, at det sidste punktum langt fra er sat i sagen, da dampradioens advokat meddeler, at man har tænkt sig at anke i tilfælde af et nederlag. ”Dommeren havde fremlagt en forligsmulighed, hvis Roskilde Kommune stod klar med passende erstatningslokaler, men det har kommunen ikke. Dermed er intet afgjort, og derfor anker vi også, hvis vi taber sagen”, fortæller advokat Karoly Németh.

Teknik og taktik Spaden skulle ellers være sat i jorden i foråret, så idrætscentret efter planen

kunne stå færdigt i 2018. Men dén tidsramme ser nu ud til at skride, fordi lokalradioen mener, at lokalerne på Græsengen, som Roskilde Kommune har anvist som erstatning for de nuværende på Gartnergården, ikke understøtter de tekniske krav til at sende lokalradio. Under sidste uges retsmøde tog Karoly Némeths taktik dog i mindre grad afsæt i sendeforholdene, mens han i stedet plæderede for kommunens manglende evne til at fremvise en underskrevet kontrakt på totalentreprisen for idræts- og bevægelsescentret samt nedrivningstilladelsen, hvilket ifølge advokaten betyder, at kommunen dermed har givet en forkert begrundelse for at smide radioen ud. ”Når kommunen vælger at begrunde, hvorfor de opsiger dampradioen, skal be-

grundelsen også være korrekt, og så spiller det for så vidt ingen rolle, at kommunen i første omgang kunne have valgt ikke at begrunde opsigelsen”, forklarer Karoly Németh med henvisning til forvaltningslovens bestemmelser om, at det man siger skal være sandt.

Theilgaardsvej 10, Køge

ALT SK AL VÆK ÅBNINGSTIDER: Tirsdag – fredag 10.00 – 17.00 Lørdag 10.00 – 15.00

Ærgerlig udvalgsformand Byrådsmedlem og formand for Kultur- og Idrætsudvalget Birgit Pedersen (SF) vil overfor Paperboy ikke kommentere på de omtalte dokumenter og henviser i stedet til Roskilde Kommunes kulturchef Poul Knopp Damkjær, der under onsdagens retsmøde efter flere sekunders padlen fik fremstammet, at han skam havde set dokumenterne. Udvalgsformanden vil til gengæld gerne udtrykke sin ærgrelse over udskydelsen af idræts- og bevægelsescentret. ”Det er rigtig synd for de mange lokale idrætsmennesker, der havde glædet sig til, at centret stod færdigt, nu skal vente, fordi sagen skal trække i langdrag”, siger Birgit Pedersen.

Nomad, Eg 110 før 1.495 kr. nu 250 kr.

Grenen sæt, 2 stole med armlæn, bænk og bord før 22.380 kr. nu 8.995 kr.

Fakta: Roskilde Kommune har lagt sag an mod Roskilde Dampradio for at få den lokale radiostation til at fraflytte lokalerne på Gartnergården. Kommunen ønsker at rive bygningen ned og bygge et nyt idræts- og bevægelsescenter og har anvist andre lokaler til Roskilde Dampradio på Græsengen. Det nægter radioen, da der efter dennes opfattelse er for dårlige sendeforhold på den nye placering.

Vi flytter vores butik til Indiakaj 2, KBH | Begrænset telefonbetjening under lukkesalget Tilbud gælder så længe lager haves


l 6 l 10. JANUAR 2017

”Den mest kontroversielle danske racerkører”

”Det var helt fantastisk, at I den forgangne det lykkedes mig at holde sæson er 23-årige fokus og vinde begge titler”, lyder det fra Dennis Lind, Dennis Lind for alvor der sikrede sig karrierens brudt igennem på foreløbigt bedste resultatet på en sjaskvåd bane i Valenden internationale cia den 2. december. motorsportsscene. Monza og Nürburgring En fogedretssag og Forud for den endelige triumf i Spanien var der pres kappede bånd til på den hurtige dansker, Danmark er prisen, der via de fem indledende afdelinger på legendariske den unge roskildenracerbaner som Monza, ser har måttet betale Silverstone og den tyske for succesen. Alligevel Nürburgring, havde bragt sig i en regulær vinderpofortryder han intet. sition. Og det vel at mærke Af Holger Vincents

Indtil nu har racerkøreren Dennis Lind skulle forholde sig til mærkatet ’Kevin Magnussens fætter’. Noget kunne dog tyde på, at den familiære introduktion af den 23-årige racerkører i avisspalterne snart kan være fortid, efter den forgangne sæson, hvor køreren, der i forvejen har DTC-vinder stående på cv’et, har indtaget de øverste podiepladser i både europa- og verdensmesterskabet i den italienske Lamborghini Super Trofeo-klasse.

i en racerbil med præcis de samme specifikationer som konkurrenternes, da alle kørere i Super Trofeo-serien deltager i en lynhurtig 620 hestes Lamborghini Huracán. Et fjerlet monster, hvis V10 motor leverer et 2 til 1 vægt til effekt-forhold og en topfart, der i løbsserien er begrænset til 301 km/t.

Selfie blev afgørende At roskildenseren kunne sætte sig bag rettet i den italienske superbil kom i stand ved lidt af et tilfælde. For et års tid siden var han i selskab med Kevin Magnussen, der tog en selfie af

Den 23-årige racerkører fra Roskilde har både hentet EM- og VM-trofæet i denne sæsons Lamborghini Super Trofeo.

sig selv og Dennis Lind, som ’Mini Mag’ efterfølgende postede på billeddelingstjenesten Instagram. ”Han skrev, at jeg var det største talent i Danmark, der ikke havde fået chancen i Formel 1. Det så chefen for Raton Racing (italiensk

UDSALG

VINTER

STARTER LØRDAG DEN 14. JANUAR KL. 9 BESØG UNDERETAGEN MED RUNDE PRISER

100,8 R. 36 – 5

ST

300,-

200,-

SPAR

40% på efterår- og vinterkollektionen fra vores mange leverandører. Gælder ikke basis varer.

KOM OG GØR ET GODT KØB!

LauRie · Signature · Q’Neel · Pont Neuf · H.S. · Chalou · Handberg · Two Danes · McVERDI · Ciso

Støden 18 · 4000 Roskilde

team red.), så han inviterede mig til at køre 10 testomgange i Italien”, fortæller Dennis Lind, der resolut takkede ja til invitationen. Under varmere himmelstrøg få måneder senere var han så hurtigste mand i et testfelt primært bestående af italienere med langt større erfaring end ham selv. Danskerens præstation udløste kort efter et kontraktudspil fra Raton Racing, der ville have Dennis Lind til at køre hele Lamborghini Super Trofeo sæsonen.

”Kontroversiel kører”

sig mod kontrakten. En afgørelse, der fortsat mangler at nå sin økonomiske konklusion og dermed mulige konsekvens for Dennis Lind. Faktum er dog, at roskildenseren trods sin unge alder allerede har været igennem to retssager, fordi han har misligholdt kon-

banen”, lyder det fra Dennis Lind med henvisning til sæsonens resultater.

Udenlandske udfordringer

Racerkøreren fra Roskilde synes dermed i besiddelse af en veludviklet evne til at køre ud i solnedgangen på bedste Lucky Luke-maner uden at se sig tilbage. Hvor han befinder sig i den kommende sæson ligger endnu ikke fast. Sikkert er det dog, at udlandet har førsteprioritet, ligesom den iltre italienske tyr også gerne må være at pryde bilens kølerhjelm i 2017. ”Håbet ville være at køre i en af Lamborghinis GT3-biler. Det er det største, der er inden for sportsvogne lige nu”, Efter den forgangne sæsons sidste løb den 2. december har siger Dennis Dennis Lind brugt tiden i Roskilde, hvor racerkøreren nu er i Lind. fuld gang med forberedelserne til nye og indtil videre ukend-

Problemet var bare, at den unge kører allerede havde forpligtet sig til at køre ræs i den danske DTC-serie for det Casper Elgaard-ejede Massive Motorsport. Dennis Lind så sig derfor nødsaget til at bryde kontrakten og te udfodringer i 2017. kappe båndene trakter med teams. Dén statil det danske team. ”Jeg ville gerne have kørt tistik får ham dog ikke til at begge serier, men Massive fortryde noget. ”Jeg er nok den mest kongav mig et ultimatum, og så havde jeg det sådan lidt, nå, troversielle racerkører, Danså kommer jeg nok ikke til mark nogensinde har haft. at køre i Danmark i år”, for- Uden at skulle træde nogle over tæerne, så har danske tæller Dennis Lind. Den kompromisløse be- kørere historisk set været slutning fik Dennis Linds lidt nogle duksedrenge. Dertidligere teamchef Cas- med ikke sagt, at jeg ikke per Elgaard til at hive den kan forstå, at folk er sure på unge kører i fogedretten, mig. Men jeg synes samtihvor han kort inden Dennis dig, at hver eneste gang jeg Linds triumf i Super Trofeo har truffet et valg, så har fik medhold i, at hans tid- jeg også været i stand til at ligere kører havde forbrudt bakke beslutningen op på

Dennis Lind (f. 3. februar 1993) • Racerkører fra Roskilde, der i sidste sæson vandt både europa- og verdensmesterskabet i Lamborghini Super Trofeo, som kører for italienske Raton Racing. • Vinder af den danske motorsportsserie DTC i 2013.


10. JANUAR 2017 l 7 l

START DET NYE ÅR MED AT FRISKE BOLIGEN OP...

JOTA PROFF VÆG 10 ltr.

GLANS 10

Normalpris 1069,-

NU

599,-

JOTA PROFF VÆG 10 ltr.

GLANS 5

Normalpris 779,-

NU

GULVVINYL

GLANS 7

SPAR

Normalpris 889,-

25%

449,- 520,NU

tæpper NATURE TWEED

Normalpris 350,- pr. mtr.

NU

275,-

CANTANA FOCUS

PÅ ALLE LAGERVARER

GULVMÅTTER SPAR

25%

Normalpris 217,- pr. mtr.

NU

170,-

Tilbuddene gælder til og med 4. februar 2017.

Helligkorsvej 11 • 4000 Roskilde • 46 36 16 66 • farvehuset.dk • tapetmesteren.dk

Vi har Sjællands største udvalg i gulvmåtter


l 8 l 10. JANUAR 2017

Et stykke fra kerneydelsen Som forudanet i en tidligere artikel om emnet, bliver nettoresultatet af det 85 millioner kroner dyre parkeringshus på Sortebrødre Plads efter al sandsynlighed i omegnen af 60 ekstra p-pladser. Parkeringshuset primære eksistensberettigelse bliver nu som del af et byudviklingsprojekt. Af Tomas Skov

Torsdag kom så afsløringen af vinderforslaget til det nye parkeringshus på Sortebrødre Plads, der oprindeligt blev lanceret som løsningen på parkeringsproblemerne i bymidten, der således skulle bidrage til at løfte handelslivet.

Navneskift Denne oprindelige betyd-

ning af byggeriet er dog nu nedtonet kraftigt, idet projektet i stedet præsenteres som et ’byudviklingsprojekt’. Og det er måske også mere dækkende, når parkeringshuset efter alt at dømme næppe løser sin kerneopgave, nemlig at tilvejebringe væsentligt flere p-pladser til gavn for de handlende og dermed butikslivet i Roskilde. ”Vi ender med at betale 85 millioner kroner for et projekt, som måske giver 60 ekstra p-pladser – og antallet kan blive lavere endnu”, siger Bent Jørgensen (V). Borgmester Joy Mogensen (S) er dog ikke så bekymret for tallene. ”Parkeringshuset ville ikke have fået min stemme, hvis det kun handlede om parkeringspladser. Det handler lige så meget om, at få gang i byudviklingen og bygge almene boliger, så Roskilde ikke kun bliver for de velstillede”, siger hun.

Lavt nettoresultat Som bekendt inddrager byggeriet af parkeringshuset så mange af de eksisterende p-pladser på Sortebrødre Plads, at nettoresultatet bli-

Trods 500 parkeringspladser i bygningen bliver nettogevinsten af parkeringspladser væsentligt lavere.

ver væsentligt lavere end de 500 pladser, som det kommende parkeringshus kommer til at rumme. Det endelige nettoresultat er svært at angive nøjagtigt, da det afhænger af yderligere byggeri til erhverv og bolig på området. Dette byggeri er dog en integreret del af planen, da en del af finansieringen tilvejebringes ved, at man sælger grunde fra – og det vil betyde endnu færre offentlige p-pladser. ”Hvis en privat bygherre bygger 100 boliger, så følger der p-pladser med til

beboerne. Typisk er der en såkaldt p-norm på 1,5 plads pr. bolig, og hertil kommer så parkering til erhverv i området. Alle disse p-pladser går ikke til de handlende, men til beboerne. De vil ikke være offentligt tilgængelige”, siger Bent Jørgensen. Joy Mogensen vil dog arbejde for, at eventuelle familieboliger i området vil få parkering i kælderen, så de ikke optager plads på arealet. ”Det ville være en oplagt løsning. Men det kommer an på, hvad der kommer på

resten af området, og det ved vi ikke endnu”, siger hun.

Dyr parkering Forudsat at nettoantallet af nye parkeringspladser ender på 60, vil de hver have en pris på 1,4 millioner kroner. Hermed lander kvadratmeterprisen på de kommende parkeringsbåse i byggeriet på Sortebrødre Plads i et mildest talt skingert leje, hvor selv ikke de mest attraktive lejligheder i indre København kan være med. Samtidig er der næppe tale om det substantielt

Bent Jørgensen (V) kalder løsningen ’uambitiøs’.

løft af byens parkeringsudfordringer. ”Det er ikke særligt ambitiøst. Man var blevet sat et markant løft i udsigt, og det har man ikke fået. Man havde lovet at hjælpe handlen med p-pladser, men nu har man så skiftet fokus til et byfortætningsprojekt. Vi skulle geare os til fremtiden ved at give parkeringsforholdene et løft. Har vi gjort det? Det synes jeg ikke”, siger Bent Jørgensen.

Parkeringshus er klargjort til betaling Af Tomas Skov

Ifølge udbudsmaterialet fra Roskilde Kommune skal totalentreprenøren af det kommende parkeringshus ”etablere forberedende installationer og tomrørsinstallationer i forbindelse med en eventuel fremtidig levering og montering af betalingsautomater”, som det blandt andet hedder i den 45 sider lange beskri-

velse fra maj 2016. ”Det forudsættes, at der som minimum skal etableres én installation pr. etage med synlig placering i nærheden af adgangsveje såsom trapper eller elevatorer”, hedder det videre. Det er med andre ord et krav fra kommunens side, at det kommende parkeringshus på Sortebrødre Plads som udgangspunkt er klargjort til en forventet

fremtidig betalingsparkering. Det skal man dog ikke tage som et udtryk for, at borgmesteren har en plan om betalingsparkering i det kommende p-hus. ”Der er jo partier i byrådet, der gentagne gange stiller forslaget. Men forligspartierne er enige om, at betalingsparkering ikke bliver en del af det nye parkeringshus”, siger Joy Mogensen.

NYE KURSER PÅ ROSA Engelsk

For dig, der er begynder: Mandag 16. jan. kl. 19.00 Hold: 17233 Happy days – et hold for øvede: Mandag 16. jan. kl. 16.00 Hold: 17232 30 lektioner pris 850 kr. Pensionist/efterløn/ledig: 640 kr Underviser: Vibeke Schou, tlf. 50 39 01 33

Spansk – begyndere Mandag kl. 15.00

Hold: 17221

Italiensk – begyndere Mandag kl. 18.30 Hold: 17223 Ledige pladser på holdene – ring til ROSA og få en god pris!

Zumba Fre. 13. jan. kl. 14.00–14.50 Pris: 360 kr.

Hold: 17230

Syng dig til livsglæde! Sangdag

Lør. 14. jan. kl. 10.30–14.30 Hold: 17220 Pris: 140 kr. Pensionist: 100 kr.

Kor Torsdag kl. 17.00 Hold: 17217 Pris: 764 kr. Pensionist: 610 kr. – efterløn/ledig: 610 kr.

Ring og hør nærmere: 46 37 09 09

Se mere info på hjemmesiden: rosa-roskilde.dk

Roskilde Kommune har i første omgang tegnet abonnement på to delebiler - en el-bil og en hybridbil. Bilerne skal bruges af kommunens medarbejdere, men vil også kunne benyttes af kommunens borgere, der har tegnet et abonnement”, fortæller formand for Klima- og Miljøudvalget, Jonas Bejer Paludan.

Kommunen deler delebiler Roskilde Kommune har tegnet abonnement på to delebiler, som medarbejderne kan bruge i arbejdssammenhæng. Men de behøver ikke stå stille resten af dagen. Derfor kan alle andre borgere også bruge dem. ”Vi har i første omgang tegnet abonnement på to delebiler - en el-bil og en hybridbil. Bilerne skal bruges af kommunens medarbejdere, men vil kunne benyttes på lige fod af kommunens borgere, der har tegnet et abonnement”, fortæller formand for Klima- og Miljøudvalget, Jonas Bejer Paludan. ”Idéen med forsøget er at

slå to fluer med et smæk. På den ene side prøver vi at introducere delebiler i et tæt befolket område i Roskilde for at se, om der er et behov for det. På den anden side skal vi undersøge, om ordningen kan medføre, at én eller to kommunalt leasede biler på denne måde kan udgå af kommunens bilflåde”, siger Jonas Paludan. Mens kommunen betaler et fast månedsabonnement for de to biler kombineret med en afregning for timer og kilometer, har borgerne flere muligheder for at deltage i ordningen: Uden et fast månedligt kontingent er timeprisen

cirka 50 kroner og kilometerprisen er 1,5 - 2 kroner. Det inkluderer brændstof, forsikring, service, vedligehold, vinterdæk, grøn afgift osv. Man kan også vælge at betale enten 300 eller 500 kroner i fast månedligt abonnement. Det gør timeprisen lavere – helt ned til under 25 kroner. Alle kan tilmelde sig ordningen på delebilen.dk eller downloade en app til både Android og IOS. Søg efter ”Hertz Delebilen” i Play Store eller App Store.


10. JANUAR 2017 l 9 l

STORT UDVALG AF KVALITETSKØD altid til gode priser Besøg vores betjente slagterafdeling og få gode råd!

4 STK. RIBEYES Vægt ca. 1 kg. PR. PK.

99

95

Reichard Ahrensberg, slagtermester

Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer.

Tilbuddene gælder kun i Meny Himmelev og til og med lørdag d. 14. januar 2017.

GESTUS FRISK PIZZA

SPAR 7000

Flere varianter. Vægt fra 340 g.

PR. PK.

PR. STK.

29

95

SØNDAGSAVISEN: Eksperternes dom: Flot skorpe og melrester, som giver autentisk look. Dufter af fedt på den gode måde, glinser af ost og har umamismag.

Testvinder i Søndagsavisen

ROASTBEEF PR. 1/2 KG.

49

95

10 STK. CAPRI-SONNE 2000 ml. pr. pk.

14

SPAR 1500

95

SPAR 7000

PR. KG.

STORE RØDSPÆTTER PR. STK.

35

00

Bemærk!

TILBUDDENE GÆLDER KUN I MENY HIMMELEV

Meny Himmelev

Søren Seier Rasmussen, Købmand

Himmelev Sognevej 95, Himmelev, Roskilde. Tlf. 46 36 42 33 · Åbningstider: Man.-fre. 8-20 lør. 8-18 søn. 8-18 · www.menyhimmelev.dk


l 10 l 10. JANUAR 2017 l EN FRISK START PÅ ÅRET

En ny begyndelse Janus var den romerske gud for al begyndelse. Af samme grund har guden med de to ansigter (han kunne både se tilbage på den forgangne tid, og fremad mod den kommende) lagt navn til årets første måned: januar. Dette er måneden, hvor vi kan viske sidste års tavle ren og begynde på en frisk og dermed tage et helt nyt greb på året, der endnu er nyt. 2017 bliver uden tvivl det første år i resten af vores liv. Om det bliver året for en ny begyndelse er op til den enkelte. Vi taler i det følgende nærmere med mennesker, som har den friske start tæt inde på livet.

Det

ÅR i resten af

DIT LIV

Udfordret på nytårsforsættet Af Tomas Skov

NLP-coach Ulf Larsen, som er partner i Larsen & Ravn. dk, registrerer grundlæggende ikke de store sæson-udsving i henvendelserne til hans praksis. ”Vi oplever ikke særli-

FØRSTE

ge emner, der dukker op i forbindelse med nytår, eller nytårsforsæt. Det er det ’sædvanlige’ med vægttab og rygning, og det fylder noget hele året”, siger han. Til gengæld kan han dog godt mærke en lidt forsinket aktivitet sidst i januar.

”Vi kan godt få ekstra travlt i slutningen af januar, og de følgende måneder - og måske er det et udtryk for, at nogle bliver udfordret på deres nytårsforsæt, og derfor søger hjælp”, siger Ulf Larsen.

Pernille Gudsøe er indehaver af Yoga Energi Roskilde, der har undervisningslokaler på Stændertorvet.

Ud af hovedet – ned i kroppen Pernille Gudsøe fravalgte for snart 20 år siden fødselsforberedelse til fordel for yoga. I dag er hun indehaver af Yoga Energi Roskilde.

Af Holger Vincents

”Da jeg var gravid med mit første barn, fandt jeg ud af, at jeg havde brug for ro,

HHX

VI TAGER DINE AMBITIONER SERIØST

Se mere på rhs.dk

• USA-Kina • IT og business • Sportsmanagement Plus • Iværksætteri

• Europaklasse • Verdensklasse • Interkulturel marketing • Sprog og kultur.

KOM TIL

informationsmøde den 19. januar 2017 kl. 19

En studentereksamen fra Handelsgymnasiet er din direkte vej til en videregående uddannelse. Vælg mellem 11 topaktuelle studieretninger med nye spændende fag: • Virksomhed, økonomi og omverden • Økonomi og samfund • Finans

så jeg søgte ind hos en lokal yogalærer i stedet for at gå til fødselsforberedelse”, fortæller Pernille Gudsøe, indehaver af Yoga Energi Roskilde. Og det har hun ikke fortrudt. Siden graviditeten i 1998, har Pernille Gudsøe uddannet sig til yogaunderviser, og i dag lever hun af at indføre andre i det indiske system, der forener krop og sind. ”Mit formål med at undervise er at øge sundheden, livskvaliteten og energien hos det enkelte menneske”, forklarer hun.

Med udgangspunkt i lokalerne på Stændertorvet underviser Pernille Gudsøe i henholdsvis den klassiske hathayoga, der kombinerer bevægelse med åndedræt og afspænding, og mediyoga, en mere terapeutisk og knapt så udbredt gren af systemet i Danmark. ”Mediyoga er meget udbredt i Sverige og Norge, hvor man bruger det på hospitalerne til at hjælpe folk med blandt andet hjerteproblemer, forhøjet blodtryk og stress”, forklarer indehaveren af Yoga Energi Roskilde.


EN FRISK START PÅ ÅRET l 10. JANUAR 2017 l 11 l

Konfliktknuseren Som mediator er det Allan Ohms’ opgave at hjælpe parterne i konflikt til at finde en forhandlingsløsning, alle kan acceptere. Af Tomas Skov

For mange år siden kørte Falck med mottoet ”hurtig hjælp er dobbelt hjælp”. Det gælder ifølge advokat Allan Ohms også i skilsmisse- og børnesager. ”Jeg er den uvildige, der hjælper parterne ned ad konflikttrappen, fx i en skilsmisse”, siger advokat Allan Ohms.

Som konfliktmægler og mediator siden 1999 skal han sørge for at iscenesætte et konstruktivt forhandlingsklima for sine klienter, som både kan være skilsmissetruede par eller medarbejdere på, eller medejere af, en virksomhed.

Overskygger børnene ”Nogen vælger at gå i retten, andre tager selv ansvar

for at få konflikten løst – og det hjælper jeg dem så med. Det kan handle om alt fra fordelingen af børnene til opdeling af ejendele og fast ejendom”, siger advokaten, som har erfaret, at statsforvaltningen ofte ikke har ressourcer nok til at løse konflikterne tilfredsstillende. Mediation koster penge, og det afholder angiveligt nogle fra at gå den vej - men i forhold til omkostningstunge retssager er udgiften trods alt begrænset. Allan Ohms synes dog også at kunne konstatere en sti-

gende interesse for at løse konflikterne ved mediation. ”Jeg bruger en ikke ubetydelig del af min tid på konfliktmægling efterhånden”, vurderer advokaten, som særligt holder af at hjælpe forældre, der ikke vil leve sammen længere. ”Jeg hjælper dem med at nedtrappe deres personlige konflikter og fokusere på deres forældreansvar. Jeg oplever næsten altid, at forældrenes konflikt fuldstændig overtager fokus, så børnene reelt glemmes”, siger han.

Advokat Allan Ohms anbefaler mediation frem for retssager, når parforholdet knager.

ANNONCE

Kom sovende til et bedre syn Almindelig børnelærdom siger os, at man ikke kommer sovende til noget her i livet. Men den lærdom er hermed forældet, idet Optik Nicolai’s Natlinser netop virker ved, at du sover med dem på om natten. Mens du sover, omformer linsen hornhinden og nulstiller derved din nærsynethed. Når du står op om morgenen, og tager linsen ud, kan du med et nyt klarsyn møde dagen uden brug af hverken briller eller linser. Typisk vil dit syn endda være meget bedre end med almindelige linser eller briller.

Risikofrit Optiker og ejer af butikken Nicolai Wantzin forklarer, at brugen af denne type kontaktlinser er en optimal måde at korrigere synsfejl for nærsynede på. ”Undersøgelser viser, at linserne kan være med til at begrænse udviklingen af

nærsynethed hos børn”, tilføjer optikeren. Selv om natlinserne, i modsætning til laseroperationer, ikke tilbyder nogen varig forandring, tilvejebringer de imidlertid et fremragende og helt risikofrit alternativ til operation.

Ingen gener Allerede efter den første nat med natlinserne på, vil man opleve en mærkbar forandring, og man vil typisk opnå maksimal effekt efter 3 til 12 nætters brug, hvorefter natlinserne virker dagen lang. ”Linserne virker ved at påvirke den elastiske hornhinde, som omformes på mikrometer som et aftryk i en form”, forklarer Nicolai Wantzin. Ved brug af natlinserne kan man således nyde friheden fra kontaktlinser eller briller i løbet af dagen. Ligeledes vil gener som udtørring eller allergiske re-

aktioner som følge af bløde linser være fortid. ”Vores erfarne optikere kan ikke bare tjekke dit syn og designe en linse, der sikrer det perfekt syn i alle situationer. Vi har også udstyr til at måle trykket i øjnene samt et såkaldt Funduskamera, der kan tage billeder af nethinden. Det giver os mulighed for at se tegn på ændringer og udvikling af grøn stær”, forklarer optikeren.

Pris og personlighed Nicolai Wantzin åbnede sin butik i Skomagergade tilbage i oktober 2010, og han har siden forsynet roskildenserne med et stort udvalg af smarte briller, solbriller og mere specialiserede sportssolbriller. ”Briller er en unik måde at udtrykke

og understøtte sin personlighed på. Derfor bruger vi ikke bare tid, men også teknologi til at hjælpe vores kunder med at finde den helt rigtige brille blandt vores mange designerstel i alle prislejer”, siger optikeren, som er glad for at kunne byde kunderne velkommen i omgivelser med både inspirerende kunst og udsmykning, udsøgt lyssætning og en overskuelig præsentation af muligheder og modeller. ”Samtidig står vi klar med servicemindede medarbejdere med mange års erfaring i optik og brillemode”, forklarer Nicolai Wantzin, som også har stor hjælp af optikerassistent Katrine Bisgaard, der er specialist i at finde det helt rigtige brillestel til den enkelte kunde.

FAKTA: Natlinserne Natlinser kan korrigere nærsynethed op til -5,50D. Linserne korrigerer bygningsfejl op til -2,50D. De tilpasses kun af specialister Se mere på www.optiknicolais.dk Man kan bestille tid til forundersøgelse hos Optik Nicolai’s. Optik Nicolai’s, Skomagergade 10, 4000 Roskilde, tlf. 46 36 01 02 Nicolai Wantzin forhandler blandt andet natlinser, som korrigerer dit syn, mens du sover.


l 12 l 10. JANUAR 2017 l EN FRISK START PÅ ÅRET

Magnus Brinch Larsen råder over landets ypperste, medicinsk godkendte udstyr i sit testcenter.

Langt foran leverpostejen Meget træning er i virkeligheden forgæves. Så hvorfor ikke træne målrettet efter det, du gerne vil opnå? Af Tomas Skov

Han er egentlig uddannet ingeniør, men hans hang til mountainbikes, trailløb og sportsnørderi har fået Magnus Brinch Larsen til at åbne Cycling Power i Stø-

den, hvor han tilbyder at kortlægge din fysiologi med henblik på at optimere træning eller vægttab. ”Mange har efterhånden opdaget, at det her er en mulighed for at opnå deres mål på kortere tid. I mange sportsklubber har de fået øjnene op for mulighederne, fordi de kan træne markant mere effektivt i stedet for at lave det, jeg kalder leverpostejstræning. Det har intet formål, og der er ingen rød tråd i det”, siger Magnus Brinch Larsen, der også bruger en del af sin tid på at tage

rundt til klubber i hele landet for at teste sportsudøvere.

Test og analyse Kunderne kommer med forskellige ønsker i hans testcenter. Nogle vil gerne træne mere effektivt, nogle vil gerne være hurtigere og andre ønsker at opnå et vægttab. Og så er der dem, som beder om en egentlig fysiologisk udredning, fordi de måske har problemer med vejrtrækningen, for høj puls eller døjer med kramper. Det kan de så få udredt hos Magnus Brinch

Hvis ikke, prøv:

mælkesyrebakterier

Larsen, der råder over noget af landets ypperste, medicinsk godkendte udstyr inden for sit felt. I hans lille lokale kan du blandt meget andet få foretaget en iltoptagelsestest, en styrketest, en pedaltrådsanalyse eller en lungefunktionsundersøgelse.

Kend din fedtforbrænding Disse og andre værktøjer bruger Magnus Brinch Larsen til at udarbejde en nøjagtig, individuel profil ud fra den enkeltes fysiologi, så man fx kan optimere sin

Er din fordøjelse en fornøjelse? Hvis ikke, prøv:

mælkesyrebakterier Styrker immunforsvar og tarmflora

• 14 stammer - levende bakterier • Beskyttet mod fugt - pakket i blisterpakker • Opbevares ved stuetemperatur • Indtages i kapslen eller drysses ud på mad/drikke

• 7 stammer - levende bakterier • Omega 3 • D vitamin • Preplex ® • Let at bruge i små breve Intet sukker, farvestoffer, smagsstoffer eller konserveringsmidler

120 stk. 379,-

16 breve 149,-

træning eller opnå et vægttab. ”Min vurdering er, at 85 procent af alle dem, der træner, gerne vil tabe sig. Men i så fald er det rigtigt vigtigt at kende sin fedtforbrænding og de tærskler, hvor den lukker ned. Mange er nemlig ikke klar over, at fedtforbrændingen stopper, i takt med at intensiteten bliver for høj. Så de tramper bare hårdere til i pedalerne – med det resultat at de bare brænder kulhydrater af”, forklarer Magnus Brinch Larsen. Når man så kommer hjem efter en hård træning og spiser sin aftensmad, så har man måske nok opnået velvære og trænet sin muskulatur – men man har ikke tabt sig.

Styrker immunforsvar og tarmflora

Husk basen

intensive træning er også slidsomt for kroppen i det lange løb. Således begynder mange tidligere fodbold- og håndboldspillere at dyrke fx landevejscykling, fordi de får skader af deres tidligere sport. ”Det er jo lidt paradoksalt, for kroppen er jo lavet til at blive brugt. Så der er én af teorierne, at det er intervaltræningen, der er problemet. Altså fuld skrald, pause, fuld skral, pause. Pulsen er næsten altid høj. Det er et problem, for så får du aldrig bygget grundformen op. Og hvis du så kun har intervaltrænet, så er du i fare for at få skader, fordi du ikke kan regenerere lige så hurtigt. Kroppen bliver simpelthen overbelastet og stresset, fordi du ikke passer din grundtræning”, forklarer Magnus Brinch Larsen.

Et ensidigt fokus på den

Vi er specialister i stress, selvværd og personlig udvikling Vi hjælper dig med at skabe et liv i balance, i relation til dit privatliv, arbejdsliv, skole og uddannelse Vi holder til i Roskilde i smukke og stressfri lokaler. Kontakt os direkte på tlf. 4216 4714 eller besøg os på lifeconsulting.dk

- Vi udvider din verden Quinoa Helsekost - Gullandsstræde 7 - 4000 Roskilde - Tlf. 46 36 00 41

Vindingevej 34A • 4000 Roskilde


Find dig selv i det nye år - med yoga... Yoga Energi - fyld på med ny energi på Rygcenter Roskilde i hjertet af byen, lige overfor Domkirken Undervisningen er for alle - begge køn - uanset alder og fysisk form, er forebyggende og kan afhjælpe de skavanker, som kroppen påføres gennem livet. Den er også til dig med særlige udfordringer eller der blot ønsker indre ro og velvære i krop og sind. Yoga handler om at træne sindet i at vende indad, at stilne det og samle al opmærksomhed om én ting - derudover gør yoga åndedrættet frit og dybere, du bliver gladere, forbedrer din kropsbevidsthed og får mere energi.

Min undervisning har først og fremmest til formål at øge sundheden, energien og livskvaliteten.

Pernille Gudsøe Eksamineret Dansk Yoga underviser. Medlem af Dansk Yoga. MediYoga (Medicinsk Yoga) Instruktør.

Tlf.: 50 52 51 55 yogaenergi.dk For mere info

MediYoga / Medicinsk Yoga

Hatha Yoga

∫ Baseret på medicinsk forskning

∫ Kroppens yoga

∫ Blid, terapeutisk yogaform for alle tilpasset den enkelte deltager

∫ Styrke, smidighed og balance

∫ Åndedræts- og koncentrationsteknikker, øvelser, afspænding samt meditation

∫ Fysiske øvelser, åndedrætsøvelser og afspænding

∫ Velegnet til personer med særlige udfordringer som f.eks. hjerteproblemer, rygsmerter, søvnbesvær, hovedpine, stress og lettere depression - eller hvis man blot ønsker indre ro i krop og sind

∫ Øvelserne er tilpasset den enkelte deltager

∫ Udspringer fra Kundalini Yoga og udformet til at opnå energi, fleksibilitet, selvindsigt og sætte gang i kroppens egen evne til at hele

∫ Der lægges vægt på at lytte til din krop samt være i nuet

Grønager - www.ggp.dk

EN FRISK START PÅ ÅRET l 10. JANUAR 2017 l 13 l


l 14 l 10. JANUAR 2017 l EN FRISK START PÅ ÅRET

Højsæson for skilsmisser

%

UD

%

%

Januar og sensommer er dér, hvor en skilsmisseadvokat har mest at lave.

%

Af Tomas Skov

Som skilsmisseadvokat kommer Cecilie Mieth fra Retsadvokaterne i Djalma Lunds Gård i Roskilde temmelig tæt på byens ægteskabelige kriser. Og efter ti års arbejde med skilsmisseret ser hun et ret klart mønster for de ægteskabelige opbrud.

SALG %

Jul og ferie er farligst

LØBETØJ

Stort udvalg

-30%% % -30% % LØBESKO

Mange modeller

%

% SPAR

1100,-

Garmin FR 230 HR Fart, distance, skridttæller og en masse mere! FØR 2500,-

NU

139995

”Skilsmisser er jo gerne konsekvensen af overvejelser over længere tid, men uanset hvad er der altså mere at lave efter jul og sommer. Vi joker lidt med, at det måske hænger sammen med henholdsvis julefrokoster og for lang tid sammen i løbet af sommerferien”, siger advokaten, som dog også gætter på, at mange forældre måske lige venter med at tage bruddet til efter ferien af hensyn til børnene.

Ud af klemmen Allerede som jurist arbejde Cecilie Mieth med skilsmissesager i Retshjælpen, og hendes interesse for området bed sig fast. ”Det går ekstremt meget ud over børnene, at forældrene ikke kan enes. Så jeg kan specielt godt lide de sager, hvor det lykkes at få børnene ud af klemmen mellem forældrene. Man opfordrer rigtigt meget til konfliktmægling, for det er langt bedre for børnene, hvis de voksne kan indgå en aftale”, siger Cecilie Mieth.

Mor vinder mest Hendes oplevelse er, at de stridende parter kommer til hende for at få hjælp til fordelingen af bil, sommerhus og indbo – men det er delingen af børnene, der er

Skilsmisseadvokat Cecilie Mieth noterer sig en større skilsmisseaktivitet efter julen og sommerferien.

brændstoffet til de helt store konflikter. ”Det er først dér, de bliver rigtigt uvenner”, erfarer advokaten, som endnu har til gode at opleve fuld ligestilling mellem mor og far under en skilsmisse.

”Det er blevet bedre for fædrene, end det var for ti år siden. Men der er ikke ligestilling endnu. Ifølge loven er parterne ligestillet, men praksis er stadig, at flest sager falder ud til mors fordel”, siger Cecilie Mieth.

Kærlighed i tal • 28.853 blev viet i 2015 • 16.343 blev skilt samme år • 48 procent af alle ægteskaber ender i skilsmisse Kvinder tager initiativet Der er oftest kvinder, der tager initiativet til skilsmisse. I en undersøgelse for Søndagsavisen i 2013 baseret på 503 interviews viser, at 55 procent af kvinderne svarer, at de tog initiativet til skilsmissen. Kun 28 procent af mændene svarede det samme.

%

HOLMBOM

Skomagergade 32 · Roskilde · tlf. 46 30 06 00 Åbent: mandag-fredag kl. 10.00-18.00 · Alle lørdag kl. 10.00-15.00 · 1. søndag i måneden kl. 11.00-15.00 Vi tager forbehold for trykfejl og udsolgte varer Det er oftest kvinder, der vil ud af ægteskabet.


EN FRISK START PÅ ÅRET l 10. JANUAR 2017 l 15 l

Kunsten at leve fornuftigt

Organisk udrensning med rene økologiske produkter

- Unikke økologiske urtekosttilskud, baseret på den tusindeårige gamle tradition Ayurveda - ‘Kunsten at leve fornuftigt’.

Essential Spirulina tablets 400 stk. Essential Spirulina er et økologisk kosttilskud fra Pukka. Spirulina er en klorofylholdig blå-grøn økologisk ferskvands plante/alge. Spirulina indeholder 60% protein og en række vitaminer. F.eks. Vitamin B12 og Vitamin A (fra beta-karoten) samt et højt indtag af protein.

PRIS

330,-

Essential Spirulina pulver 175g Clean Greens pulver 112 g.

Clean Greens kapsler 60 stk.

Nyd renheden af naturens fineste supergreens. Pukka Clean Greens består af 11 grønne ingredienser, herunder brændenælde, grønkålsspirer og ekstrakt af frisk koldpresset hvedegræsjuice, som er 30 gange stærkere end et shot frisk hvedegræs. Clean Greens har et højt indhold af protein på 26%

Nyd renheden af naturens fineste supergreens. Pukka Clean Greens består af 11 grønne ingredienser, herunder brændenælde, grønkålsspirer og ekstrakt af frisk koldpresset hvedegræsjuice, som er 30 gange stærkere end et shot frisk hvedegræs. Clean Greens har et højt indhold af protein på 26%.

PRIS 295,-

250,-

TILBUD

185,-

PRIS

Essential Spirulina pulver er et økologisk kosttilskud fra Pukka. Spirulina er en klorofylholdig blå-grøn økologisk ferskvandsalge. Spirulina indeholder 60% protein og en række vitaminer. F.eks. Vitamin B12 og Vitamin A (fra beta-karoten samt et højt indtag af protein. Husk at spise en varieret og afbalanceret kost samt have en sund livsstil.

PRIS

På gensyn

Roskilde Helsekost Skomagergade 46 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 32 67 60

Vi har også træning for de 8-14-årige.

Fast pris pr. 30 dage 199,-*

Spar

199 i oprettelse KID Z spar 99 kr.

+ Underkrop

=

+ Overkrop

Kondition

- det er nok

LOOP er fitness for helt almindelige mennesker. De 16 maskiner i træningscirklen er sammensat, så du kommer hele kroppen og alle muskelgrupper igennem. Det tager 24 minutter at blive trænet igennem, og du kan møde op, som du er, og præcis hvornår du vil. Og efter to runder i cirklen er du ude ad døren igen. LOOP Roskilde Byleddet 1 4000 Roskilde 41 74 62 28

*Gælder nye medlemmer til d. 8. februar 2017. Fast abonnementspris pr. 30 dage 199 kr. og KIDZ 99 kr. Minimum 2 x 30 dages træning. Betaling skal ske med betalingskort.

Følg os på facebook

loopfitness.com

230,-


l 16 l 10. JANUAR 2017 l EN FRISK START PÅ ÅRET

Madskik

skaber fællesskab og styrker anbragte unge formål er at skabe bedre En ny madklub i Rossundhed blandt anbragte kilde Kommune skal unge ved at lære dem at skabe bedre trivsel og begå sig i et køkkenet. sundhed for udsatte Lidt kendskab til køkkenet og anbragte unge. Undersøgelser viser, at 36

Af Michelle Vive Nielsen

Børnehjælpsdagen har siden april 2016 arbejdet med projekt Kitch’n’Cool flere steder i landet. Et projekt, som har været i gang i Roskilde siden oktober, og hvis

procent af danske børn er med i køkkenet, men antallet for anbragte børn er noget mindre, blandt andet fordi unge på institution ikke har de samme køkkenfaciliteter og adgang hertil. De unge vænner sig derfor til at købe mad udefra og mangler viden om, hvad

sund kost er. Samtidig er projektet henvendt til anbragte unge, da mange af dem har diagnoser, som gør livet lidt sværere. Et faktum, som Børnehjælpsdagen mener, at sundhed kan hjælpe med. “Sundhed kan føre til bedre trivsel. Med sund kost møder man verden i en anden balance. Så når mange af vores anbragte unge har diagnoser, kan de for eksempel spise sig til et mere stabilt blodsukker, så de ikke også skal kæmpe med fysiologiske svingnin-

De unge i fuld sving med maden under Kitch’n’Cool. Pressefoto af Nils Lund Pedersen.

ger i hverdagen”, fortæller projektlederen Susan Gritzman, som koordinerer Kitch’n’Cool-forløbene i hele landet, herunder Roskilde. Projektet sætter fokus på 16-19-årige unge, da rapporter viser, at der især er dårligere sundhed blandt anbragte unge efter 15-årsalderen - en alder, hvor de unge skal gøres klar til at stå på egne ben og bryde den sociale arv, som de er fanget i.

Almendannelse

Farmaceut Anette Møller

Farmaceut Jacob Lenau

Skal du til at have ny medicin? Nu kan du komme ind på Roskilde Svane Apotek og få en gratis medicinsamtale med en af vores farmaceuter, som skal sikre, at du kommer godt i gang med din nye medicin. En tredjedel af alle nye medicinbrugere tager ikke deres medicin, som lægen har anvist. Derfor tilbyder Roskilde Svane Apotek en uddybende medicinsamtale med en farmaceut. Samtalen foregår på apoteket i rolige omgivelser og kan følges op efter 2-4 uger på apoteket eller over telefonen. Samtalerne tager omkring 20 minutter og vil have fokus på, hvordan din nye medicin virker, og hvordan medicinen skal tages. Roskilde Svane Apotek tilbyder medicinsamtalen til dig, som indenfor det seneste halve år har fået ordineret ny medicin, du skal tage lang tid fremover. Der er allerede kunder, der har haft medicinsamtaler, og de er rigtige glade for det.

På Roskilde Svane Apotek er vi rigtig glade for at kunne dele ud af vores faglige viden og hjælpe kunderne godt i gang med deres nye behandling.

Gennem et forløb på tre måneder mødes deltagerne i Roskilde seks gange af fire timer for at lære om sund ernæring gennem madlavning. De får kendskab til forskellige råvarer, ingredienser, madsammensætning, smage, madfællesskab, hygiejne, økonomi og andre basale kundskaber i et køkken, som mange andre tager for givet, at man bare kan. “Vi ser, at anbragte unge får de basale behov dækket, som ro, et sted at bo og mulighed for uddannelse. Men deres livsduelighed eller almendannelse, hvor man lærer at passe på sig selv og lærer, hvordan hverdagen og sundhed fungerer, det har de problemer med, og det er her, vi kan gå ind og hjælpe”, forklarer projektlederen, som også påpeger, at det sociale fællesskab er vigtigt, fordi udsatte og anbragte børn kan have tendens til at isolere sig.

påpeger Roskilde Unge Center også en vis mangel på sundhed, som de mener, at projektet kan forebygge. “Det er altid givende at andre udefra kommer og støtter de unge, så det ikke altid er deres hverdagspædagoger. Da de unge deltager frivilligt, opstår der en anden lyst til at få kendskab til mad og sundhed. De føler ikke, at de belæres på samme måde, når det er nogle udefra. Så man kan sige, at der har været behov for, at de modtager læringen på en anden måde”, fortæller socialpædagog Mathilde Moreau fra Roskilde Unge Center.

Flygtninge Samarbejdet med Roskilde Unge Center har også gjort det muligt for unge flygtninge at deltage i læringsforløbet. En mulighed som ifølge projektlederen har haft en integrationsfordel. “Flygtningene lærer noget om de måltider, som serveres i det land, de er kommet til. De lærer også, hvordan man er ved måltidet og vores madkultur. Projektet har udover madviden også for-

Apoteker Charlotte Andersen.

SVANE APOTEKET Skomagergade 12 Tlf: 46 32 23 00

mået at integrere dem i fællesskaber”, fortæller Susan Gritzman. I januar, når projektet slutter, skal de unge lave mad fra forskellige nationaliteter baseret på, at flere af deltagerne på holdet er flygtninge, og dermed kommer fra andre (mad)kulturer

Fremadrettet

Glæden ved mad Roskilde Unge Center har oplevet stor entusiasme blandt de unge i forhold til projektet. De unge får kendskab til nye retter, tilegner sig en større horisont af madvarer og tager del i glæden ved at lave mad sammen. Da den nemme løsning for de unge ofte bliver at tage junkfood med hjem,

Projektlederen Susan Gritzman, som koordinerer Kitch’n’Cool i Roskilde, er glad for Roskilde kommunes og Roskilde Unge Centers hjælp til at skaffe deltagere.

Socialpædagog Mathilde Moreau fra Roskilde Unge Center ser en stor fordel i projekt Kitch’n’Cool for både danske anbragte unge og flygtninge.

Fra Kitch’n’Cool-læringsforløb afholdt andre steder i landet har Børnehjælpsdagen oplevet stor succes med at få lært deltagerne de basale ting, som er værd at vide i et køkken. De unge bliver bedre til at læse en opskrift, lære økonomien bag madlavningen og får større madglæde. “Roskilde Kommune og Roskilde Unge Center har været med ind over, fordi de kunne se en fordel i at tilbyde dette projekt til anbragte unge. Så vi håber, at projektet bliver permanent i fremtiden og også inkluderer børn fra plejefamilier. Vi har i hvert fald plantet et frø, og det er vi rigtig glade for”, siger projektlederen.


EN FRISK START PÅ ÅRET l 10. JANUAR 2017 l 17 l

EUX

FÅ DET BEDSTE FRA TO VERDENER

KOM TIL

informationsmøde den 19. januar 2017 kl. 19

På eux kombinerer du en erhvervsuddannelse med en gymnasial eksamen. Du får direkte adgang til både elevpladser inden for kontor, butik, handel eller event og til studier på videregående uddannelser. Læs om Eux Business og Eux Business Elite på rhs.dk

GIV ET

GAVEKORT

Optimer din træning eller dit vægttab med en fysiologisk test og nå dit mål Cycling Power er et af Danmarks førende testcenter og anvender det bedste udstyr inden for fysiologisk test af cykelryttere og løbere. Testudstyret er medicinsk godkendt og dermed testpersonens garanti for kvalitet. Ud fra de fysiologiske data, kan der udarbejdes et præcist og individuelt træningsprogram, som kan hjælpe dig til at nå dine mål.

• Iltoptagelsestest - VO2max • Stofskiftemåling Fedt- og kulhydratforbrænding • Lungefunktion • Udholdenhed • Aerob tærskel • Anaerob tærskel • Pedaltråds analyse • Individuelle pulszoner • Træningsanbefalinger ud fra test

Træningsprogram Cycling Power tilbyder personlige strukturerede træningsprogrammer ud fra en fysiologisk test. Et træningsprogram der udnytter de timer, du har til rådighed, og får det indpasset i familie- og arbejdsliv og nå dit mål.

På baggrund af de fysiologiske målinger er det muligt at danne en profil af klienten

Cycling Power · Støden 3 3.sal · 4000 Roskilde · 21 80 51 80 · kontakt@cyclingpower.nu

ONLINE BOOKING CYCLINGPOWER.NU


l 18 l 10. JANUAR 2017 l EN FRISK START PÅ ÅRET

Personlig træner:

Målsætninger spænder bredt Maja Hjort Strunge Kruse oplever i øjeblikket stor efterspørgsel fra kunder, der ønsker at komme af med alt fra overvægt til rygproblemer. Af Holger Vincents

Starten på det nye år markerer samtidig begyndelsen på et vidtrækkende reklamefremstød i fitnessbranchen, der forsøger at lokke nye og måske en smule brødebetyngede decemberkroppe ind på løbebånd og træningsmaskiner. Og kampagnerne ser ud til at virke. I 2007 gik 19 procent af danskerne i fitnesscenter, mens tallet sidste år nåede på 34 procent. Det viser tal fra Idrættens Analyseinstitut. Og stadig flere af dem vælger at hyre en personlig træner til at blive fri for de overskydende kilo. ”Allerede i december har folk henvendt sig, og i den

kommende tid regner vi med at se endnu flere der viser interesse for personlig træning”, fortæller Maja Hjort Strunge Kruse, personlig træner, samt fitnessog holdinstruktør i Fitness World Roskilde.

Vægttab og rygproblemer Ifølge den 30-årige instruktør spænder hendes kunders ønsker til det personlige træningsforløb bredt. ”Det svinger enormt meget. Det er alt fra vægttab til muskelopbygning og fokus på en bestemt kropsdel til generel viden om, hvordan man træner korrekt, og hvordan man slipper af med rygproblemerne”, lyder det fra instruktøren. Priserne på én enkelt session á 50 minutters varighed med Maja Hjort Strunge Kruse eller en af Fitness World’s andre instruktører ligger på mellem 435 og 555 kroner alt efter hvor omfattende et forløb, der ønskes. De mange tusinde kroner afskrækker dog langt fra kunderne, lyder det fra medarbejderen i Fitness World Roskilde.

30-årige Maja Hjort Strunge Kruse arbejder som personlig træner og instruktør i Fitness World Roskilde.

”Mange tager det som en investering i sig selv, som de foretager for deres egen

FÅ HJÆLP TIL JURAEN i dit privatliv eller i din virksomhed Skal I købe hus, venter I barn eller skal I skilles? Hos ADVODAN Roskilde har vi mange års erfaring med at rådgive om den jura, som er nødvendig, når der sker forandringer i dit privatliv. Vi kan også rådgive din virksomhed om de juridiske udfordringer og muligheder, der løbende opstår. Vi går altid efter de løsninger, der sikrer dig effektive og holdbare resultater. Kontakt os for et uforpligtende møde, hvor vi finder ud af, hvordan vi kan hjælpe dig.

Advokat Advokat Klaus Graversen KlausJohansen Graversen Sven Møderet Møderetfor for Højesteret Højesteret

Advokat Advokat Thorbjørn Thomsen Thorbjørn Thomsen Klaus Graversen Møderet Møderetfor for Landsret Landsret Højesteret

Advokat Advokat Advokat Maiken MaikenØ. Ø.Breum Breum Thorbjørn Thomsen Møderet for Landsret

Advokat Finn C. Larsen Maiken Ø. Breum Møderet for Landsret

Advokat Advokat Poul Westergaard Westergaard Møderet for Møderet for Højesteret Højesteret

ADVODAN Roskilde Algade 43 4000 Roskilde Telefon 46 35 15 15 roskilde@advodan.dk www.advodan.dk

Advokat Advokat Torben Wibe WibeAndersen Andersen Møderet Møderetfor for Landsret Landsret og og mediator mediator

sundheds skyld. Folk kan godt synes, det er mange penge, men de giver også

udtryk for, at de er godt givet ud, fordi det hjælper dem med at nå deres mål”,

siger Maja Hjort Strunge Kruse.

Roskilde Tekniske Skole STUDIESTART 16.-18. januar

ÅBENT HUS

21. januar kl. 10-14 på flere adresser

på e r e m Se


EN FRISK START PÅ ÅRET l 10. JANUAR 2017 l 19 l

ny bolig? Find dine muligheder på bosj.dk


l 20 l 10. JANUAR 2017 l EN FRISK START PÅ ÅRET

Kom med på superholdet i TREKRONER

Bake Off/kioskle der

Med faglig d ygt i din afdelin ighed arbejder du for, at g og finder d vore kunder et fr får den bedst åbner kl. 07: 00, du skal d iske brød indbydende og præsenta e oplevelse erfor kunne belt. Bageraf møde hverd d. age fra kl. 0 Vi tilbyder: 6:00. • Et spænden de og udvikle nde job i et d supermarked yn • Et job med skæde, hvor varekvalit amisk arbejdsmiljø i en et sættes i h gode person øjsædet lige udviklin • Løn efter k gs- og karri val eremulighed • Fleksible og ifikationer med fleksibel er lønpakke go • Personalek de arbejdsforhold øbsordning for dig og din Du bliver en del af en butik med i alt 65 medarbejdere. SuperBrugsen Trekroner er husstand Din hverdag kommer bl.a. beliggende ved Trekroner Station og har derfor mange besøgende fra det nærliggentil at bestå af • Daglig ledel følgende opga se af 2 fuldti ver: de universitet, RUC - samt mange faste kunder, der kommer hertil i bil. ds salgsassis • Bagning af tenter samt brød og kag 20 er d • eltids Sa lg Vi er derfor en travl butik med mange dygtige medarbejdere, der trives splanlægn • Varedispon ing og klargøring ering med masser af dynamik, og som står klar til at hjælpe • Ekspeditio n af vores man vores mange kunder. • Overholdel ge se af egenkon kunder trol • Arbejde fo r god trivsel og atmosfære Vi forventer, at Har erfaring du: med bakeoff og gerne fra og god til at en lignende bid stilling. Du er sætter diskst rage med nye ideer. Du engageret trives godt, andard, hygi når der er fu ejne og egen Du er en udad ld tryk på og kontrol i høj vendt perso sæ n med gode samarbejde. evner til at få det. Du hele holdet succes og der trives i et aktivt og hum til at ør m Vil du vide m ed er med til at drive af fyldt butiksmiljø og har delingen mod viljen til ere om stilli ngen, er du nye højder. Forområdel velkommen eder Jannik til at kontak Rømer på tlf. te: 4674 4172. der: y r e b l t r i t g a i i v l t r V n ø t e i g r u er 2’e • 20 tim ansvarlig og uligheder d sm o højt g o f n i n l • No trivsel husstand r udvik e d t t e ammer æ m s n sprogr e s • Et job llegaer, som for dig og di l e n n ko ng e udda se til • Gode alekøbsordni ntensiv ktive feriehu i s p n o o o s e • Per t via C at leje attra pakk i jobbe r ibel løn • Fleks e uddannelse r mulighed fo sendes på mail d e n r e e b d ø r •L er ved r , hvo a e i v r r e ø t F i 01400B@superbrugsen.dk • Coop gtige priser g, de 2’er ngeren lgsplanlægnin nde, u f s fordela r e l e d el sa ood og r indby dning, Skriv i kommentarfeltet : or nonf er vareopfyl altid fremstå er bl.a: r f e g v i l a r g a Op den rund aver ansv t e g e a p h Under 18 r , o , hvilket et af opslagene, r r æ e e t v r æ ik av igs Du vil år til ek rens fr tillinger. Du s l. De væsentl l til e d e l du vil søge. e r speditio s e a Vi tilbyd r sk isud tørva aktu e v n d a o , s e g e r n i kass o æ c : i s g v s n r i e l e l l s i e • t Deltidsa e/bager/ bes særd e den d g o y r t b g a e o r jd kiosk e i kasse • Arbejd salgspa unden i fokus n s tider hv k e r t t e e • g g æ r G n d S n o i i a l de koll • l ge me ll isudsti rebesti • Person egaer, som sæ llem 16:00-20:0 • Ad/va fyldning og av tter tr 0 samt i a le k øbsordn p d weeken • Fleksib • Vareo øj servicegra ing for d ivsel højt der e l lø ig h n b p a e o a r g k k s k • d i k d in C e oop Ferie •S husstan man b ø k : , d t u h d d v o t or d fordelag stillet ing og g enter, a tige pris er er mulighed Vi forv ig i butikken salg, indtjen lt positivt ind for at le er t l g re je attrak Opgaver • er syn r for personli or og er gene tive ferie : i a m fl u huse til h r D a f e a h v • e æ s l s r e e a ntligste sidd nsv s e a n b a r i s o e • s p r g g E e n a t a k e • ver er spedit g har ord ling rrest o • Yde de ion i kasselinje bl.a: in afde • går fo r rationelt og igt d i d n n r b a d de nd • Vareop edste kundese • arbej ejde selvstæ er en høj stan r fy vice ld b g d r n ing • Lettere • kan a for, at der alti i i din afdelin ntet r e e n m r g m o e ø i ring ra • sørg g økon g præge sort aring f Vi forve o r drift o nde erf e r a n v • sikre r afdelingen te s l ti • Er und r, at du: le en: er har er 1 • udvik branch sassistent ell e r a g v l g • ø i f Kan arb 8 år og har afslu salg dagl tsop t f a i e r r e n f d n g f a a n en • Er mød jde minimum é ttet 9. klasse Erfari inimum udd til brug n estabil o b a m k r s e d g fleksib hverdag om ug • Er serv ken • Du ing l r l i a t h s en samt e ic u e l én dag i • Er en g eminded og sæ lignend fordel, hvis d mv.) r e b weeken tt a la n e k 2 d e r s s o r k n k g e u g o u n t e : den d e d (B r e • t a e D dvendt p Kan arb n i foku • tøjer ntak tal og o k r r k s o e t æ f e jd a r v e s e l s s i o l s t n e e n lv m å t e ning s e s tæ d m r lyst til a ndigt Vil du vid velkom r god fo t samar , er du . 4674 4177 • Du ha bejde e n e m g e n r i e l f l o l i F t m o T s r s o ti m m h ll o c r i in å e F d r g e e e e le n t ,e der Jann enet ide m ik Røme r du velkomme Vil du v eder Cille Fris r n til at k på tlf. 46 l e r ontakte: 74 4172. Tørva

Vi søger 3 nye kollegaer

– skal det være dig?

Salgsassistent

Ansøgningen

Ungarbej

der

Husk at bageren åbner hver dag kl. 7:00 Trekr on

n

ro Trek

er All

e

n

e vej tor

Marbjergvej

j

Trekroner www.facebook.dk/superbrugsentrekronerbenhavnsvSuperBrugsen ej www.facebook.dk/superbrugsentrekroner Kø

dsve

Mød os på

Åbent hver dag kl.

elan

Åbent helt til kl. 22.00

Mød os på

Trekroner St.

Hed

BUTIK

8-20

o km

lbæ

Ho

Alle

· Trekroner Centervej 51

·

4000 Roskilde


EN FRISK START PÅ ÅRET l 10. JANUAR 2017 l 21 l

Coach: Folk håbede, julen ville få

stressen til at forsvinde Michaell Winkler, coach og indehaver af LifeConsulting, estimerer, at omkring 70 procent af henvendelserne efter jul og nytår er stressrelaterede. Af Holger Vincents

”De henvendelser, jeg fået de seneste dage, har drejet sig om folk, der har følt sig stressede i længere tid. De håbede, at stressen ville gå over i løbet af julen, men har oplevet, at signalerne tværtimod er blevet mere tydelige, fordi de har haft tid til at mærke efter”, fortæller Michaell Winkler, coach med speciale i stress, selvværd og personlig udvikling samt indehaver af det roskildebaserede LifeConsulting.

vere stress. Det kan eksempelvis være et ønske om at skifte arbejdsplads, ligesom jeg selv oplevede, eller prioritere anderledes i deres sociale liv. Og nogle gange

TILBYDER FITNESS, HOLD OG SPINNING

PRØV BYENS STÆRKESTE HOLDPLAN

GRATIS... MANDAG 06.45-07.30 08.30-09.30 09.40-10.25 10.30-11.30 16.00-16.30 16.30-17.25 17.00-17.55 17.30-18.30 17.50-18.20 18.00-18.55 18.30-19.30 18.35-19.20 18.30-19.30 19.00-20.00 19.40-20.10 19.40-20.55

Watt Bike 1-2 Pilates/bold PowerFit Stram op / mor/barn Stram op Aerobic, latin & dance Watt Bike 2-3 Livsstilsholdet * GRIT Cardio Watt Bike 1-2 BodyCombat PowerFit BodyPump Livsstilsholdet * CXworx Yoga

17.00-17.45 17.00-18.00 17.00-18.00 17.30-18.30 18.00-19.00 18.05-18.40 18.30-19.30 19.00-20.00 19.10-20.10 19.30-20.45

PowerFit Watt Bike 2-3 Zumba Stram op BodyAttack Watt Bike 1-2 Pilates/bold Livsstilsholdet * BodyPump Yoga

ONSDAG 06.45-07.30 07.30-08.45 09.00-10.00 10.10-10.40 10.50-11.45 16.30-17.00 17.00-17.30 17.00-17.30 17.30-18.30 17.30-18.30 17.30-18.25 17.45-18.30 18.30-19.30 18.35-19.05 18.40-19.25 19.15-20.15

Watt Bike 1-2 Yoga Senior Stram op Watt Bike 1 PowerFit CXworx GRIT Strength BodyAttack BodyJam Mave/balder/lår/bodytoning Watt Bike 2-3 PowerFit BodyStep Watt Bike fedtforbrænder SH´BAM WattBike 1-2

TORSDAG 07.30-08.45 08.30-09.30 09.00-09.45 09.35-10.20 10.00-10.30 10.30-11.30

Body & Mind Pilates/bold Styrke/stabilitet PowerFit Watt Bike 1 Stram op / mor/barn

17.00-17.30 17.00-18.00 17.35-18.30 17.35-18.30 17.45-18.30 18.00-19.00 18.30-19.30 18.35-19.25 19.30-20.30 19.35-20.35

CXworx Livsstilsholdet * Zumba Watt Bike 2 PowerFit Livsstilsholdet * BodyPump Watt-test / Begynder cykling Watt Bike Livsstilsholdet * Livsstilsholdet *

FREDAG 06.45-07.30 06.45-07.45 09.00-09.45 09.45-10.30 16.00-17.00 16.30-17.00 17.00-18.00 17.00-18.00 17.00-18.00

Watt Bike 2 Mave/balder/lår / CXworx Stram op BodyFlow BodyPump CXworx BodyFlow BodyStep Watt Bike 1-2

LØRDAG 08.20-09.20 09.25-10.25 09.25-10.25 09.30-10.25 10.00-11.00 10.30-11.25 10.15-11.15 10.30-11.30 11.30-12.00 11.30-12.30 12.00-13.00 13.00-14.00

BodyCombat CXWorx Bold / styrke Watt Bike 2 BodyPump Watt Bike 1-2 PowerFit 1 Stram op Livsstilsholdet * Get Fit Livsstilsholdet * Livsstilsholdet *

SØNDAG 09.15-10.15 09.30-10.30 10.00-11.00 10.30-11.45 10.30-11.30 11.40-12.10 12.10-12.40

BodyStep Zumba Watt Bike 2 Yoga BodyPump CXWorx BodyAttack

n i n n i p S • d l o H • s Fitnes Kom og oplevTIRSDAG vores 08.20-09.00 Pilates entusiastiske08.30-09.30 personale og BodyStep 09.00-09.45 Styrke/stabilitet det lækre træningsudstyr. 10.00-10.30 Watt Bike 1 Tag avisen med og få en gave.

en d n i m e l Bliv med få g o r e t t u ugen sl e g a d 4 1 ekstra

GRATIS

Skiftede spor Og Michaell Winkler ved, hvad han taler om, for han har selv prøvet at have stress tæt inde på livet. Det fik ham til at skifte karriere fra indehaver af en mellemstor håndværkervirksomhed til et arbejde med større fokus på den direkte kontakt til mennesker. Ønsket om at skifte spor professionelt som privat er også et gennemgående tema hos hans kunder. ”Jeg ser mange i løbet af hele året, der ønsker at få en bedre balance i deres liv, uden at det behøver invol-

GRATIS

PRØV 1 UGE

er de heller ikke fuldt bevidste om, hvad der forårsager utilfredsheden, når de begynder i et forløb hos mig”, siger han.

Indre pres Og Michaell Winkler er vant til at hjælpe stressramte i alle aldre og med alle grader af sygdommen. Lige fra det arbejdende folk i deres bedste alder, der føler sig overbebyrdet på arbejdet til de yngste teenagere. Siden Winkler startede sit firma i 2012, er netop de unge begyndt at fylde mere i coachens lokaler på Vindingevej. ”Det kan skyldes et pres fra skolen, forældrene og samfundet generelt, men ofte er det faktisk et indre pres, som de unge lægger på sig selv, der ender med at give dem problemer”, fortæller han.

FØRSTE DAG ER

* Livsstilsholdet er et lukket hold. ber . septem g med 6 år, der ikke o l ti r e t gæld r 18 Tilbudde for personer ove eder. n u te 3 mån s K . id 6 s e d 201 i ærge). m v t medle es med har være r 18 år skal følg de (Unge un

Scan koden og se holdplanen online.

Kom op a velvære for livet

Michaell Winkler har prøvet stressen på egen krop. I dag forsøger han at hjælpe mennesker af med de problematikker, han selv har haft tæt inde på livet.

Hyrdehøj Bygade 6 • 4000 Roskilde • Telefon: 3535 3330 Vestervej 2 • 4100 Ringsted • Telefon: 5767 0014 www.lifeclub.dk


l 22 l 10. JANUAR 2017 l EN FRISK START PÅ ÅRET

Små ændringers store betydning Professionsbachelor i ernæring og sundhed Gitte Nors Harndahl tilbyder gratis vejledning i sund livsstil i KulturCosmos i Viby en gang om ugen fra januar 2017.

Fakta Der oprettes to Sund Livsstils-grupper i KulturCosmos i Viby Hold 1 Onsdage 17 - 18.30 Hold 2 Torsdage 14 – 15.30 Opstart den 11. og 12. januar

dringer i hverdagen, som kan gøre en forskel.

Bryd vanerne Af Tomas Skov

Idéen er en ’Sund Livsstils-gruppe’, hvor deltagerne inspirerer og opmuntrer hinanden til at udvikle og fastholde nye, sunde vaner. Initiativet er nyt, og det er taget af professionsbachelor i ernæring og sundhed Gitte Nors Harndahl, som blev færdiguddannet for halvandet år siden. ”Typisk vil mange gerne tabe sig, men fokus må gerne være på sund livsstil frem for vægttab”, siger Gitte Nors Harndahl, som vil tage udgangspunkt i deltagernes behov, og så ellers holde fokus på de små æn-

”Det skulle gerne holde i længden, så det handler om at ændre nogle småting, så man kan leve med det på længere sigt. Så vi skal bryde nogle af de gamle vaner, uden at det føles som det store afsavn”, siger Gitte Nors Harndahl, som fx vil tale med deltagerne om morgenmaden som udgangspunkt for nogle mindre ændringer, der kan gøre en forskel.

Vi ved det godt ”Vi ved jo godt, hvad der er sundt. Så vi vil lave nogle øvelser, der fokuserer på, hvor det så alligevel går galt. Det handler om at have en

bevidsthed om, hvad man kan gøre for at forebygge de situationer, hvor man går sukkerkold, som fx slikposen, der ryger ned, når man tanker bilen på vej hjem fra arbejde”, siger hun.

Snyd og tricks Dels går det ud på at snyde hjernen, så man ikke falder i. Dels handler det om konkrete tricks, der kan forebygge de impulsive indtag, når blodsukkeret er lavt. ”Vi kan lave nogle små snacks, som man kan prøve af som alternativer til slik og cola. Og så kigger vi på, hvilke måltider man spiser i løbet af dagen. Bliver vi ordentligt mætte, så man kan modstå fristelserne i løbet af dagen?” spørger professionsbacheloren retorisk.

EUD

FÅ DEN BEDSTE START PÅ KARRIEREN Med Eud Business bliver du hurtigt klar til en fremtid inden for butik, handel eller event. Du får en god grunduddannelse samtidig med at du udvikler dig selv. Elevtiden i en virksomhed giver dig joberfaring, du kan skrive på dit cv, når du skal videre med din karriere. Læs mere om Eud Business på rhs.dk

Gitte Nors Harndahl tilbyder gratis vejledning i sund livsstil over caféen KulturCosmos i Viby Sj.

KOM TIL

informationsmøde den 19. januar 2017 kl. 19


10. JANUAR 2017 l 23 l

Aram

Peter

Andie

Michael

aram.roskilde@lauritz.com | peter.roskilde@lauritz.com andie.roskilde@lauritz.com | michael.roskilde@lauritz.com

SÆLG PÅ AUKTION

GRATIS AFHENTNING 9. - 21. JANUAR VI HENTER dine møbler, lamper, malerier, sølvtøj, smykker, ure, ægte tæpper, porcelænsstel, keramik, m.m., hvis din udvalgte vurderingsekspert kan vurdere det, du vil sælge til mindst 3.000 kr. Kontakt os i Lauritz.com Roskilde for aftale i dag! Camilla

Karim

Anders

Nils

camilla.roskilde@lauritz.com | karim.roskilde@lauritz.com anders.roskilde@lauritz.com | nils.roskilde@lauritz.com

Tilbud gælder, hvis vi kan vurdere varen til min. 3.000 kr., og max. ca. 30 km fra auktionshuset. Gælder kun for private kunder, og kan ikke kombineres med andre tilbud. AUKTIONSHUSET LAURITZ.COM ROSKILDE

Store Hedevej 4· 4000 Roskilde · 4674 4040 roskilde@lauritz.com· M-F 10-18· L 10-14


l 24 l 10. JANUAR 2017

Klummen er et fast indslag i Paperboy, hvor vi har givet pennen fri til en gruppe mennesker, der har det til fælles, at de alle på den ene eller den anden måde er rodfæstet i Roskilde. Det er avisens faste holdeplads for markante meninger og gode personhistorier, alle med udgangspunkt i ugens skribent, men først og fremmest med Roskilde i centrum.

Af Henrik Nevers

Gymnasiereform med ny hf-uddannelse

Rækkehuse i Trekroner, Roskilde Halvdelen af Toppen allerede solgt Rækkehuse med 3 værelser, egen have, hjerterum til familien og plads til fællesskabet. Toppen byder på nye hjem på 95-107 m2 i et børnevenligt nabolag, skole og daginstitution ligger i cykel- og gåafstand. Her er også gode togforbindelser til København. Byggeriet er i fuld gang, så kom forbi åbent hus og oplev nabolaget. Størrelse: Rum: Priser fra: Indflytning:

95 -107 m2 4 2.595.000 kr. Forventet fra september 2017

Åbent hus: Adresse:

Søndag d. 15. januar kl. 12.30-13.30 Bobutikken på Toppen i Roskilde (sidevej til Trekroner Parkvej).

Find din nye bolig At finde det rigtige hjem er en stor beslutning. Kom indenfor i Bobutikken, hvor du kan opleve de nye nabolag og finde dit kommende hjem. Vi står klar med svar på alle dine spørgsmål, så ring til os på 7230 1049 Velkommen hjem bonava.dk/bolig

Et nyt år er en afslutning og en begyndelse, hvor historien og fremtiden mødes og danner en portion håb om de gode tider, som er i vente. Det er en tid, hvor vi ser fremad mod det alt det nye og spændende, som vi forventer af året 2017. I uddannelsessektoren var 2016 et travlt år med mange diskussioner, beslutninger og desværre også store besparelser, som har præget arbejdet ude på skolerne, men også har sat sig tydelige spor i medierne og i debatten generelt. For de gymnasiale uddannelser bliver 2017 et travlt år. Der er i slutningen af sidste år vedtaget en reform af de gymnasiale uddannelser, som skal gælde for de unge, der starter efter sommerferien. Det er ikke en omfattende reform, men ændringer, der skærper gymnasiet til fremtidens krav om både solid, faglig viden og bred almendannelse. Den almendannelse, der gør, at man er i stand til at tage aktivt del i både skolens fællesskab og i vores demokratiske samfund med ansvar, rettigheder og pligter. I 2017 får vi også en ny hf-uddannelse (højere forberedelseseksamen). Det bliver et moderne hf, som er en studentereksamen, der er særligt målrettet de unge, der efterfølgende vil tage en professionsrettet kort eller mellemlang, videregående uddannelse. Som nu vil det moderne hf være tilrettelagt med fokus på at sikre en robust uddannelse for mennesker, der er målrettede eller måske har været på en vanskelig vej i skolesystemet. Styrken i det moderne hf er, at uddannelsen både er almendannende og professionsorienteret, hvor eleverne gradvist specialiserer sig inden for deres interesser og fremtidsplaner. Hf har siden 1966 været tænkt som en uddannelse, der kan bidrage med en ekstra vej i uddannelsessystemet. Blandt de 20-årige er otte procent enten i gang med hf eller har afsluttet uddannelsen. Selvom hf dermed ikke er en stor uddannelse, er

hf stadig en meget vigtig uddannelse, der bidrager positivt til samfundet med den suverænt største andel af mønsterbrydere blandt de gymnasiale ungdomsuddannelser. Hf er en 2-årig studentereksamen, som nu giver adgang fra 9. klasse (eller senere) og er tilrettelagt for de unge, der søger mod de professionsrettede korte og mellemlange videregående uddannelser – som lærer, sygeplejerske og finansøkonom eller måske indenfor IT. Der bliver en ny form for kobling mellem uddannelsen og arbejdsmarkedet i form af fagpakker, som retter sig direkte mod de efterfølgende uddannelser, og hvor man gradvist specialiserer med både teori og praksis i fagene. Eleverne skal ud af klasseværelserne for at indsamle erfaringer og data, som efterfølgende kan inddrages i undervisningen. Hf-uddannelsen har siden starten bevidst været en fast del af de almene gymnasier, der har de rette faglige og sociale kompetencer til at etablere et både trygt og udfordrende studiemiljø med en solid faglighed og tyngde. Kommer hf så automatisk til at give adgang til universitetet? Nej, ikke de almindelige fagpakker. Man kan i stedet vælge en hf-uni, som er en ambitiøs fagpakke med flere timer på andet år. Det kan være fx matematik og engelsk på et højere niveau, som dermed giver adgang til en lang række videregående uddannelser. 2017 byder dermed på godt nyt i uddannelsesverdenen med en vigtig gymnasiereform, der rækker langt ind i fremtiden, og som vi kan stille store forventninger til.

Henrik Nevers er rektor på Roskilde Gymnasium. Han har udover uddannelsesverdenen stor interesse for musik og er selv udøvende musiker som pianist.


10. JANUAR 2017 l 25 l


l 26 l 10. JANUAR 2017

Gustav Wied - den kendte fotograf fra Roskilde Af Per Steenholdt

Hvis Gustav Wied i 1900 havde haft et visitkort, ville der have stået ”Roskilde” og ”forfatter” på det. Kendt, det var han. Det er dog mindre kendt, at han fra 1901 og frem til sin død var en meget ivrig amatørfotograf. Kulturstyrelsen omtaler en fotoregistrant, hvor der er 1272 fotografier. Alle opklæbet på pap og med Wieds nummerering og kommentarer. Af disse fotografier er 643 i Roskilde Museums besiddelse. Det er da også medarbejdere ved Roskilde Museum, jeg skylder tak for at have fundet dette foto frem.

Wied og Hude Fotografierne er fra perioden 1901 og frem til 1914. Det er netop fotografier og fotografering, der bringer Weid og Hude sammen. I 1897 var Gustav Wied

Det originale foto opklæbet på pap med Wieds kommentar. Originalen befinder sig på Roskilde Museum.

flyttet til Roskilde. Først boede han til leje på Frederiksborgvej, men siden opførte han i 1900 sin store ejendom, ”ved vejen til Clermont”, der nu kan ses ved Byvolden. I 1899 var Kristian Hude flyttet tilbage til sin fødeby og nedsatte sig som fotograf. Det var dog først i 1901, netop i forbindelse med Wieds

VVS Arbejde • Fjernvarme • Gas

kedler kedler • Bio kedler • Solvarme • Badeværelser • Olie

Vi kommer til aftalt tid

VVS Firmaet

Rønnevej 5 · 4060 Kirke Saaby Telefon 70 22 02 01 www.jespers.dk www.jespersvvs.dk

interesse for fotografering, at de blev venner. Wied havde ”opfundet” romanfiguren Knagsted i ’Livsens Ondskab’, der blev udgivet i 1899. Knagsted var en del af Wieds egen personlighed, og netop denne del blev til fulde afspejlet i Hude. Det var ikke Knagsted, der lignede eller byggede på Hude, det var

Hude, der lignede Knagsted! Ligheden var så stor, at det nu er meget svært at udrydde myten om, at Hude var modellen for romanfiguren.

De mange fotografier Af de mange fotografier, man faktisk kan se via link fra Kulturstyrelsen, er der mange lidt banale

familiefotografier. Der er feriebilleder fra Wieds rejser og familiebesøg. Der er dog også billeder af de lidt større kulturpersonligheder, der aflagde besøg i hjemmet. Det er ikke ukendt, at Wied var en ivrig fotograf. Det lokale Gustav Wied Selskab viser flere af hans billeder, og der blev i 1985 udgivet en bog om emnet. Når jeg via Kulturstyrelsen ser på de billeder, der findes på Roskilde Museum, er der især to typer af billeder, der er spændende. De billeder, der viser Roskilde, som det så ud for mere end 100 år siden, og de billeder, der viser, at Hude og Wied var sammen. Hude har dog taget enkelte af billederne, men med Wieds fotografiapparat. Der er et møde i Algade, hvor Wied i sit fine tøj og med sine børn løber ind i Hude og får ham til at tage et foto. Man kan også se, at de har været på dyrskuet i 1908 sammen, og Wied har fået Hude til at tage de mest krævende motiver. Wied noterer ved de enkelte billeder, han ikke selv har taget. Hude ikke kun fremkalder de mange billeder, han oplærer også Wied i den

svære kunst at fotografere.

Wieds store kup! Der er flere eksempler på, at Hude tager nogle ekstra kopier af de mest spændende billeder. Så der er en del fotografier, der er gengivet, hvor forbindelsen til Wied ikke fremgår. Dagens billede af branden i Bryggergården i juli 1904 er et af dem. Her var Wied på pletten, mens lokale brandfolk sammen med forstærkning tilkaldt fra København med held fik begrænset den farlige brand. Det er en dramatisk situation, der også fanger de lokales opmærksomhed. Ville ilden sprede sig til ”Prindsen”? På det indscannede foto, jeg har fået adgang til, kan man tydeligt se, at der står ”Eneret” i nederste højre hjørne. Ikke alene har Hude taget flere kopier, han har givet sagt til Wied: ”Det her kan sælges! Det kan der tjenes penge på!” Så den kendte forfatter er også manden bag det kendte billede.

Tricktyv forklædt som hjemmehjælper En falsk hjemmehjælper er tilsyneladende på spil i Roskilde. Midt- og Vestsjællands politi har i løbet af den forløbne uge modtaget to anmeldelser på en kvinde, der giver sig ud for at være hjemmehjælper for at få adgang til de ældres hjem. TV2 Lorry har i den anledning talt med distriktsleder i Roskilde Hjemmepleje Helle Juliussen, som understreger, at kommunens medarbejdere altid er iført en rød jakke, en blåstribet uniform og bærer et synligt

identitetskort med navn og kommunens logo. Er man det mindste i tvivl, opfordrer Helle Juliussen til, at man kontakter kommunen på hjemmeplejens akuttelefon, der har åbent døgnet rundt.

En spand og en moppe gør ingen hjemmehjælper. Vær på vagt over for falske udgaver af den kommunale service.

”Spar op til 1.370 kroner årligt ved udskiftning af din gamle cirkulationspumpe”

VI SAMARBEJDER MED ROSKILDE FORSYNING UNDER FJERNVARME ORDNINGEN.

THORSEN & PETERSEN Kvalitet til dine VVS installationer siden 1995

AUT. VVS-INSTALLATØR & KLOAKMESTER

TJÆREBYVEJ 61 C • TJÆREBY • 4000 ROSKILDE • TLF. 46 36 25 32 • WWW.TP-VVS.DK


10. JANUAR 2017 l 27 l

Åbent Hus søndag den 15. januar kl. 13.30 - 13.50

Jasminvænget 17 - 4000 Roskilde Vil du have dit eget lille rækkehus i et plan uden trapper og med fin lille have til ? - Det kan du få her - det er ikke stort men hyggeligt og ligger i Roskilde Vest, ikke langt fra Roskilde bymidte. Indeholder: Entre/fordelingsgang, lille køkken, pænt flisebad med brus, soveværelse, to stuer en suite med udgang til overdækket havestue og egen lille have. Byggeår : 1958 Boligareal bbr: 55 kvm Antal værelser : 3

Grund : 159 kvm Sydvendt have Energimærke : C

Ejerudgifter pr md. kr. 2.421 Sagnr. 1903200

Pris kr. 1.825.000

Åbent Hus søndag den 15. januar kl. 12.40 - 13.00

Bøgevej 36 - 4040 Jyllinge Opført i massive bjælker og omkranset af et velplejet haveanlæg, herunder stor dobbelt garage. Boligen indeholder: Overdækket indgangsparti, bryggers med klinkegulv, lækkert køkken/alrum, 3 store værelser, det ene med walk-in closet og direkte adgang til toilet/bad. Gæstebadeværelse og mindre værelse/kontor. Stuen er lys og loftet er ført til kip. Fremstår i virkelig høj stand. Byggeår : 2010 Boligareal bbr: 160 Antal værelser: 5

Grund: 1203 kvm Gulvvarme Energimærke : B

Ejerudgifter pr md. kr. 4.178 Sagnr. 1903217

Pris kr. 3.675.000

Åbent Hus søndag den 15. januar kl. 12.00 - 12.20

Fjordparken 1 - 4000 Roskilde Skøn villa i attraktive Himmelev. Entre med skabe, to lækre badeværelser hvoraf det ene er med kar og det andet med brus, 4 værelser, spisestue (er pt. indrettet til værelse), stor lys stue med udgang til have, flot åbent køkken med adgang til grovkøkken/bryggers. Haveanlægget er velplejet og til ejendommen hører carport. Byggeår : 1970 Boligareal bbr: 158 Antal værelser: 5

Ejendomsmægler Torben Wennemoes Røglevangen 15 4000 Roskilde Tlf. 4635 5866 mail@wbolig.dk wbolig.dk

Grund: 815 kvm Brændeovn Energimærke : D

Gratis salgsvurdering alle ugens dage. 18 års erfaring med boligsalg.

Wennemoes Bolig

Ring 4635 5866

Ejerudgifter pr md. kr. 4.986 Sagnr. 1903208

Pris kr. 3.995.000


l 28 l 10. JANUAR 2017

Sport

Nytårstradition – for børnenes og sportens skyld I Roskilde KFUM har røgen fra raketterne knapt nok lagt sig, før det atter er tid til fodbold. Årets første weekend er nemlig helliget klubbens store indendørsstævne i Roskilde Hallerne. Her sørger omkring 150 frivillige KFUM’ere for, at over 1.000 unge fodboldspillere kan boltre sig på de i alt fem baner, som hallerne rummer anno 2017.

Indendørs fodbold minder selvfølgelig på mange måder om fodbold i bred almindelighed: To hold kæmper om én bold, der skal sparkes ind i modstanderens mål. Så mange gange som overhovedet muligt indenfor den aftalte spilletid – og i hvert fald flere gange, end modstanderholdet formår. Sådan groft sagt. Men, men. Når det så er sagt, adskiller den indendørs udgave af vores nationalsport sig på flere måder markant fra den mest gængse fodbold-udgave.

Eksempelvis er der kun fire fodboldspillere fra hvert hold på banen ad gangen (fem i de alleryngste rækker) - og fodboldbanen er faktisk en håndboldbane, som tilmed er indrammet af bander, som de dygtigste spillere formår at bruge konstruktivt, mens de mindre dygtige ind imellem må se deres spark ryge ud over. Engang var indendørs fodbold en særdeles populær vinteradspredelse – også for de allerbedste professionelle seniorspillere. Men sporten kan være ret så

Spillerne skaber en intens stemning i hallen, og udenfor banen ses ofte alvorsfulde trænere og forældre.

Åben Hal hitter

Mød vennerne til en omgang badminton, floorball, basketball, yoga eller hvad fantasien rækker til. Book ledige tider i udvalgte haller og sale i kommunen. I den sidste halvdel af 2016 har Roskilde Kommune afprøvet at åbne kommunale faciliteter til private brugere via Åben Hal projektet. Forsøget overgår nu til at blive en permanent ordning og samtidig bliver der udvidet med flere faciliteter.

Sport for alle Tankerne bag Projekt Åben Hal er at gøre det nemmere at dyrke sport for alle, som bor i Roskilde Kommune, og at få udnyttet de tider, hvor

idrætshaller står ledige rundt om i kommunen. Det kan fx være i ubrugte ydertimer, i skoletiden, hvor salen ikke anvendes, eller før skolestart, i weekender og ferier. Inspirationen kommer fra Københavns Kommune, der i flere år har haft stor succes med selvorganiseret idræt, hvor borgerne booker haltid og betaler med dankort.

Flere lokaler til leje I efteråret var det muligt

hård ved bentøjet, og derfor forbyder mange klubber at lade deres dyrebare stjerner fornøje sig med den slags sysler. Ærgerligt. For i lighed med håndbold byder indendørs fodbold ofte på høj intensitet, tekniske lækkerier og en masse seværdige mål. Noget, der ind imellem desværre er mangelvarer, når fodbolden rykker udendørs på knoldede baner, der indbyder til fight frem for finesse. I indendørs fodbold er det nemlig omvendt teknik og timing, der er konge.

De unge fodboldspillere elsker indendørs fodbold, men de flotte pokaler trækker også.

Intens stemning Når indendørs fodbold samtidig ofte er så hændervridende spændende, skyldes det især, at der kan scores mange mål på ganske kort tid. En kamp varer kun sølle syv minutter, men man er først rigtig sikker på sejren, hvis man fører med et par mål, og der er under et minut tilbage at spille i. Det giver automatisk en særlig intens og lettere hektisk stemning, der hurtigt forplanter sig ud i hele hallen. Udenfor banerne ses derfor ofte alvorsfulde og nervøse trænere og/eller forældre, der prøver at indgyde kampgejst i netop deres spillere. Det er ikke kun for sjov, det her. Det kunne man ellers godt tro, når man ser nogle af holdnavnene. For eksempel i drengerækken U9 for spillere fra årgang 2008. Her findes et hold, som hedder ”Måltyvene” og et andet, der kalder sig ”De stribede” – og et tredje hedder så ”Barce-

lona”, men helt fra Spanien kom de vist ikke!

Fart over feltet I år hedder stævnelederen Claus Bondo. Han er 43 år og KFUM’er med hud og hår. Han startede i klubben i begyndelsen af 80’erne og har været der siden. I dag som årgangsansvarlig for U17. Om stævnet fortæller han: ”Der er fart på som stævneleder og folk hiver i mig hele tiden. Men det er også sjovt. Jeg glæder mig især, når jeg er med til præmieoverrækkelserne i de yngste årgange. Det er guld værd at se, hvor glade og stolte de vindende poder er, når de får overrakt hver deres pokal”.

For sportens skyld I alt er der omkring 150 frivillige KFUM’erne, der knokler i denne weekend. Ene og alene for at give de unge fodboldspillere en herlig oplevelse. Én af de

mange frivillige hedder Ole Andersen, og han har for år tilbage også været formand i Roskilde KFUM. Nu dømmer han, og han fortæller: ”KFUM har jo gennemført et stort og velfungende indendørsstævne igennem en lang årrække. I mange år hed stævnet ABC Cup, men med ny sponsor har vi skiftet navn til Salgsbutikken Cup. Samtidig er en række nye og friske KFUM-kræfter kommet til. Men egentlig er alt ved det gode gamle. Stævnet forløber nemlig helt efter planen. I min optik skyldes det allermest, at vi planlægger turneringen ned til mindste detalje, og at vi sørger for, at der er hjælpere nok. Ellers gik det hele hurtigt op i hat og briller”. Også Tommy Alleshauge er blandt de oldies but goodies KFUM’ere, der gør en solid indsats under stævnet. Tommy er gammel førsteholdsspiller, træner m.v. og desuden kommende

at booke faciliteter på fire lokale skoler i deres ledige tider: Baunehøjskolen, Klostermarksskolen, Peder Syv Skolen og Sct. Jørgen Skole. Positive erfaringer gør, at muligheden fortsætter i 2017 på de fire skoler, og der kommer fire nye lokaliteter til.

Rimelige priser Priserne for at leje en bane eller måske en hel hal er rimelige. Fx koster én time på en badmintonbane 50 kroner, en bane til basketball koster 125 kroner, mens en hel boldspilhal kan lejes for 250 kroner i timen. Både bookning og betaling foregår via appen wannasport.

Private brugere har adgang til at dyrke motion i kommunale rammer.

børnesportschef i KFUM, og som han forklarer: ”Børnene elsker simpelthen indendørs fodbold, vel ikke mindst for de flotte præmiers skyld. Og børnenes glæde er alt sliddet værd”. Blandt dommerne finder vi også et par af klubbens førsteholdsspillere. For eksempel Nicki Kold Nagel, der bedyrer, at han fløjter med glæde, fordi han dermed hjælper klubben og er med til at indtjene penge til Danmarkserieholdets træningslejr. Dommertjansen varetages også at de to 16-årige KFUM-drenge Cilius og Mattias, som samstemmende fortæller: ”Vi gør os vildt umage med at dømme rigtigt. For vi ved jo godt selv, hvor sur man bliver over en forkert dom. Og det er faktisk sjovt at se fodboldspillet på en anden måde, end man er vant til. Her er man ligesom med i kampen.”


10. JANUAR 2017 l 29 l

Renault Crossover

Start eventyret med at lease en crossover fra Renault

Renault CAPTUR

Expression Navi Style Energy TCe 90 Privatleasing fra

2.495 kr./md.*

Renault KADJAR Zen Energy dCi 110 Privatleasing fra

2.995 kr./md.**

4.995 kr. i udbetaling.

9.995 kr. i udbetaling.

CAPTUR fås fra 159.900 kr.

KADJAR fås fra 234.900 kr.

Der er så mange fordele ved at privatlease en crossover fra Renault, at hver eneste køretur føles som et eventyr. Hvad enten du vælger en Kadjar eller Captur, får du en rummelig, funktionel bil med et lækkert design og et fremragende udsyn. Derudover får du også 7” touchscreen med bl.a. navigation og Bluetooth®, Cruise Control, alufælge og meget mere. Tag ned til din Renaultforhandler allerede i dag, og lad eventyret starte. ENERGIKLASSE: KADJAR: Brændstoføkonomi: 17,9 - 26,3 km/l, CO2 -udledning 99-129 g/km. CAPTUR: Brændstoføkonomi: 18,2 - 27,8 km/l, CO2 -udledning 95-125 g/km. *Privatleasing af Renault Captur TCe 90 Expression Navi Style via Renault Finance (Santander Consumer Bank). Leasingperiode 36 mdr. og 15.000 km/år. Fra 2.495 kr./md. Ekstraordinær leasingydelse 4.995 kr. Samlet betaling i perioden 94.815 kr. Ved leasingperiodens udløb returneres bilen til Santander Consumer Bank. KADJAR **Privatleasing af Renault Kadjar 1,5 dCi 110 Zen via Alm. Brand Privatleasing. Leasingperiode 36 mdr. 15.000 km/år. Fra 2.995 kr./md. Ekstraordinær leasingydelse 9.995 kr. Samlet betaling i perioden 118.715 kr. Ved leasingperiodens udløb returneres bilen til Alm Brand privatleasing. Leasingpriserne er inkl. service, finansierings- og levereringsomkostninger i perioden. Leasingpriserne er ekskl. dæk, forsikring, brændstof, grøn ejerafgift. Kaskoforsikring og betaling via NETS forudsættes. Der tages forbehold for endelig kreditvurdering, pris- og afgiftsændringer samt trykfejl. Bilerne er vist med ekstraudstyr, og priserne er vist ekskl. leveringsomkostninger 3.880 kr.

renault.dk

stubbe.dk be.d MÅLØV: Måløv Byvej 7 · 2750 Ballerup · Tlf. 44 97 21 70

ROSKILDE: Betonvej 2 · 4000 Roskilde · Tlf. 46 33 04 00

Åbent mandag - fredag kl. 7.30-17.30, lørdag lukket, søndag kl. 11-16 Åbent mandag - fredag kl. 7.30-17.30, lørdag lukket, søndag kl. 11-15 VORES SERVICEVÆRKSTEDER HAR ÅBENT MAN-TORS 7-24


SUZUKI VITARA I WEEKENDEN KL. 11-16 KOM TIL KOM TIL SUZUKI VITARA NYTÅRSSHOW, NYTÅRSSHOW, HVOR VI FEJRER HVOR VI FEJRER INGENTING INGENTING

l 30 l 10. JANUAR 2017

START ÅRET MEDPREMIERE AT FÅ MEREPÅBIL FORNYE PENGENE DEN Få kr. 35.000 for din gamle bil* Ved køb af ny Alto Xtra til kun kr. 119.990

I WEEKENDEN KL. 11-16

Aircondition, integreret CD-radio, alufælge, tågelygter, elruder, 6 airbags og ESP, fjernbetjent centrallås, højdejusterbart førersæde, automatisk stop/start af motor og splitbagsæde.

Alto, All-inclusive kun

S tor lu ksus marcipanb r ø d s ga ve til de f ør s t e ku n d e r

kr. 1.495

pr. måned inkl. service og forsikring de 3 første år**

Swift DUALJET Style med lækkert udstyr.

INGENTING I UDBETALING PÅ ALLE VORES MODELLER Kun

kr. 139.990

Aircondition, specialdesignet indtræk med dellæder, specialdesignede 16” alufælge (sort/sølv), integreret CD-radio, højdejusterbart rat, sportsrat og fartpilot, LED kørelys og tågelygter, krom kølergrill, automatisk stop/start, elruder for og bag.

INGENTING I UDBETALING PÅ ALLE VORES MODELLER 120 hk benzin og diesel Mulighed for avanceret AllGrip 4WD Nyt smart infotainmentsystem

En kvart million for en crossover? hos Suzuki. Stor S-Cross. Nyt avanceretIkke sikkerhedsudstyr

kr. 189.990

Individuelle designmuligheder Fra kun EU-norm: Benzin 18,9 km/l, diesel 25,0 km/l

kr. 1.995 USÆDVANLIG MEGET SUV FRA KUN 195.000,120 hk benzin og diesel Mulighed for avanceret AllGrip 4WD Nyt smart infotainmentsystem

Nyt avanceret sikkerhedsudstyr Eller kun om måneden Individuelle designmuligheder inkl. service de 18,9 3 første år** diesel 25,0 km/l EU-norm: Benzin km/l,

VELKOMMEN TIL NYTÅRSSHOW HOS SUZUKI DEN 7. OG 8. JANUAR KL. 11-16

den med garanti ikke trækker, er i din tegnebog. Priserne noget hyppigere end tankbesøgene. Og så er den spækket uzuki i sin tid lancerede den første Vitara, fik både starter ved 195.000,-, mens firehjulstræk kun koster kr. med sikkerhedsudstyr. Nogle modeller har indbygget n og grusvejen også den første SUV. Nu er den nye Hos Suzuki tager vi hul på det nye år med en stor nyhed, som er det rene ingenting! Ingenting er nemlig det, 30.000,ekstra. Det er en brøkdel af, hvad du ellers giver a landet – en ny dreng i klassen for praktiske biler med radarsensor, der advarer, hvis du kommer for tæt på bilen for en SUV. Kom i weekenden den nye Vitara. foran. Den nye Vitara kører enten på benzin eller diesel, g temperament. Det elegante ydre og lave forbrug på du slipper med i udbetaling på alle vores modeller. Kom til vores store nytårsshow, hvor vi fejrer ingenting med medforbi garanti ikke trækker, og er i oplev din tegnebog. Priserne noget hyppigere end tankbesøgene. Og så er den spækket Da Suzuki i sin tid lancerede den første Vitara, fik både kun åbner 2015 med Nytårs-optur for alle, der udstyr til kun kr. 139.990. Og en crossover køber en ny, veludstyret Alto Xtra tilden starter ved 195.000,-, mens firehjulstræk kun koster kr. med sikkerhedsudstyr. Nogle modeller har indbygget gaden og grusvejen også den første SUV. Nu er den nye Usædvanlig meget bil. og du kan vælge mellem toeller firehjulstræk. Et sted, lne25vilkm/liter betyder, at de beundrende blikke falder stil,bil ogfor sepengene alle de fede med heller nul ogikke niks udbetaling. kan du hjem i fx enfåspritny Celerio til bare fra kr. 119.990. Eller Alto som All-inclusive ati koste en kvartSå million i køre have mere - for modeller hos behøver

USÆDVANLIG MEGET SUV 195.000,Velkommen i weekenden fraFRA kl. KUN 11-16

Vitara landet – en ny dreng i klassen for praktiske biler med

radarsensor, der advarer, hvis du kommer for tæt på bilen

30.000,- ekstra. Det er en brøkdel af, hvad du ellers giver

VELKOMMEN TIL NYTÅRSSHOW HOS SUZUKI DEN 14. OG 15. JANUAR KL. 11-16

1.495 pr. md. inkl. service og forsikring år, for unikke, familievenlige S-Cross tilkun orsvandt gaveregnen ikke julepynten. 1.499 kr. pr.med måned uden at hive envores krone at kr. se dig.enten Godt for en SUV. Kom forbi i weekenden og oplev den nye Vitara. foran. Denos nye Vitara kører på nytår. benzin eller diesel, stil og temperament. Det elegante ydreop og af lavelommen. forbrug på Vi glæder de 3 første år. Jo, Nytårs-opturen – og rykker ud fra kr. 189.990. Vil du af med din kan fx køre ind i det nye år med en sprælsk meget bil. og du kan vælge mellem to- eller firehjulstræk. Et sted, venterUsædvanlig op til 25 km/liter betyder, at de beundrende blikke falder ft DUALJET Style spækket med lækkert gamle bil, giver vi kr. 35.000 for den, når du de hurtigste får et kæmpe marcipanbrød. Et godt bilkøb. Hele vejen rundt.

Hos Suzuki tager vi hul på det nye år med en stor nyhed, som er det rene ingenting! Ingenting er nemlig det, du slipper med i udbetaling på alle vores modeller. Kom til vores store nytårsshow, hvor vi fejrer ingenting med e viste forslag til finansiering inkl. 3 års service (max. 45.000 km) ved eBilfinans i samarbejde med Nordea Finans: stil, og se alle deMånedlig fede ydelse modeller med nul og niks i Pris udbetaling. SåUdbetaling kan du køre hjem i fx en spritny Celerio til bareSamlet del i Varighed inkl. lev. Samlet Samlede kreditomk. ndardfarve omk. kreditbeløb tilbagebetalingsbeløb 1.499 kr. pr. måned uden at hive en krone op af lommen. Vi glæder os til at se dig. Godt nytår. 1.0 ECO+ med All-inclusive

ross 1.6 Family

ÅOP

Variabel debitorrente

1.–36. mdr.: Kr. 1.495 37.-84 mdr.: Kr. 1.177

84 mdr.

Kr. 88.770

Kr. 20.000

Kr. 68.770

Kr. 21.733

Kr. 90.503

7,9%

2,48%

Kr. 1.995

96 mdr.

Kr. 186.769

Kr. 37.354

Kr. 149.415

Kr. 32.408

Kr. 181.823

5%

2,01%

Finansieringseksempel (eBILFINANS v/Nordea Finans) gælder Celerio 1.0 Comfort i standardfarve og forudsætter kaskoforsikring samt betaling via BS. Ydelse 1.499 kr. pr. måned. Løbetid 84 mdr. Kontantpris og samlet kredit-

A+ (Alto) Vitara A B Diesel og Diesel 25,0-23,8 km/l, COer 106-111 gram/km. Benzin: 18,9 km/l,afCO gram/km. Vitara Benzinpakken. AllGrip: 17,9 CO2 er kr. 318 pr. måned, der opkræves via betalingsservice. ævnte ydelser er inkl. service de første år til kr. 230 og kr. 275 (S-Cross) pr. måned. Alto ECO+ med All-inclusive inkl.kr. forsikring de første 36 Vitara mdr.6,12%. Forsikringen kan9,5%. tegnes alle private over 25 år som del af All-inclusive Prisen påkm/l, forsikringen 2 også 2 123 beløb 92.168 kr.3Samlede kreditomkostninger 33.753 kr. AllGrip: Tilbagebetalingsbeløb 125.921 Var. debitorrente ÅOP

130 er i hht. Allelev. priser er vejledende ekskl.Foto lev.kan omk. (kr. 3.780). ogDer to-farvet lakering er modTilbuddene merpris.gælder Fototilviser Vitaraeller meså længe lager haves. er fast i år 1, mens prisen i år 2 og 3 index reguleres oggram/km. forudsætterBenzinøkonomi skadefri kørsel i perioden. AlleEU-norm. priser er ekskl. omk. (kr. 3.780) og evt. og metallak. vise udstyr, der ikkeMetallak er standard. tages forbehold for trykfejl. 31.03.2015

Alleopnås priser erkombination vejledende og ekskl. lev. (3.880 kr.). Metallak ogfor to-farvet lakering er(max. mod merpris. Bilerne kan være + (Vitara Exclusive monteret med Country pakke). Der 1tages forbehold trykfejl. et på kr. 35.000 som af rabat påekstraudstyr køb af Altoomk. Extra, kr.119.990 og indbytningspris en registreret personbil indbytningsbil pr. nyfor bil). A

vist Alto: med24,4 ekstraudstyr. Tilbuddene gælder så2 99 længe lagerAhaves. Der tages forbehold forkm/l, trykfejl. Brændstofforbrug km/l, CO2 94 gram/km. Swift: 23,3 km/l, CO gram/km. S-Cross Benzin: 18,2-18,5 CO2 125-127 gram/km. Celerio Dualjet: 27,8 km/l, CO2 84 gram/km. Celerio og Swift Dualjet: 23,3 km/l, CO2 99 gram/km, Baleno: 25,0-22,2 km/l, CO2 94-105 gram/km, Vitara Diesel: 25,0-23,8 km/l, CO2 106-111 gram/km. er i hht. EU-norm. S-Cross 1.4 Boosterjet og Vitara benzin: 19,2-18,2 km/l, CO2 120-127 gram/km. S-Cross 1.0 Boosterjet: 20,0 km/l, CO2 113 gram/km

SUZUKI ROSKILDE KØBENHAVNSVEJ 154 · TELEFON 46 38 00 40

A Vitara Finansieringseksempel Diesel og Diesel AllGrip: 25,0-23,8v/Nordea km/l, COFinans) gram/km. Vitara Benzin: 18,9ogkm/l, CO2 123kaskoforsikring gram/km. B samtVitara Benzin AllGrip: (eBILFINANS gælder Celerio 1.0 Comfort i standardfarve forudsætter betaling via BS. Ydelse 17,9 1.499km/l, kr. pr.CO måned. Løbetid 84 mdr. Kontantpris og samlet kredit2 106-111 2 92.168 kr. Samlede kreditomkostninger 33.753 Tilbagebetalingsbeløb 125.921 kr. Var. debitorrente ÅOP 9,5%. am/km.beløb Benzinøkonomi er i hht. EU-norm. Alle priser er kr. vejledende og ekskl. lev. omk. (kr. 3.780). Metallak6,12%. og to-farvet lakering er mod merpris. Foto viser Vitara med udstyr (Vitara Exclusive monteret med Country pakke). Der tages forbehold for trykfejl. Alle priser er vejledende (3.880 kr.). Metallak og to-farvet lakering er mod merpris. Bilerne kan være vist med ekstraudstyr. Tilbuddene gælder så længe lager haves. Der tages forbehold for trykfejl. Brændstofforbrug Bob Gorm og ekskl. lev. omk. Michael Sabino


10. JANUAR 2017 l 31 l

peugeot.dk peugeot.dk

14.-15. JANUAR KL. 11-16 14.-15. JANUAR KL. 11-16

P E U G E OT 2 0 8 P E U G E OT 2 0 8

DESIRE DESIRESKY SKY

INKLUSIV INKLUSIV DESIRE SKY-PAKKE VÆRDI 50.000 KR.* DESIRE SKY-PAKKE VÆRDI 50.000 • Panoramaglastag • Mørktonede bagruder KR.* ••Bakkamera Panoramaglastag • Klimaanlæg • Bakkamera amera • 16” alufælge • Klimaanlæg • P-sensor, bag • 16” alufælge • Touch-skærm • P-sensor, bag • Touch-skærm

• Sædevarme • Mørktonede bagruder • Tågeforlygter • Sædevarme • Regn- og lyssensor • Tågeforlygter • Mirrorscreen med • Regn- og lyssensor Apple CarPlayTM** • Mirrorscreen med Apple CarPlayTM**

PEUGEOT 208 DESIRE SKY 1.6PEUGEOT BlueHDi 100208 hk 5-dørs DESIRE SKY 1.6 BlueHDi 100 hk 5-dørs

159.990 159.990 • 33,3 km/l • 100 hk kr.

kr.

• Halvårlig grøn• 100 ejerafgift • 33,3 km/l hk 130 kr.

• Halvårlig grøn ejerafgift 130 kr.

A++ 33,3 km/l. CO2 79 g/km. Prisen er ekskl. leveringsomk. 3.880 kr. og metallak. *Værdi af udstyr ift. Active. Bilen er vist med ekstraudstyr. Prisen gælder så længe lager haves eller senest 28.02.2017. Der tages forbehold for pris- og afgiftsændringer samt trykfejl. **For at kunne gøre brug af Carplay, skal du bruge en iPhone 5 eller nyere med Wifi dækning. Telefon, abonnement og dataforbrug indgår ikke i tilbuddet.

A++ 33,3 km/l. CO2 79 g/km. Prisen er ekskl. leveringsomk. 3.880 kr. og metallak. *Værdi af udstyr ift. Active. Bilen er vist med ekstraudstyr. Prisen gælder så længe lager haves eller senest 28.02.2017. Der tages forbehold for pris- og afgiftsændringer samt trykfejl. **For at kunne gøre brug af Carplay, skal du bruge en iPhone 5 eller nyere med Wifi dækning. Telefon, abonnement og dataforbrug indgår ikke i tilbuddet.

Start året i en Peugeot spækket med udstyr! Udvendigt fremstår den sporty kampagnemodel både skarp og elegant. Og indvendigt er der skruet ekstra op for udstyrsniveauet, som fuldendes af det store panoramaglastag. I alt er der for 50.000 kr. udstyr inkluderet i prisen på 208 Desire Sky til dig, der ønsker lidt ekstra lækkerhed oven året i en Peugeot spækket udstyr! Udvendigt fremstår den sporty kampagnemodel både skarp og elegant. Og indvendigt er der skruet ekstra op for udstyrsiStart køreoplevelsen. VELKOMMEN TILmed NYTÅRSKUR HOS PEUGEOT! niveauet, som fuldendes af det store panoramaglastag. I alt er der for 50.000 kr. udstyr inkluderet i prisen på 208 Desire Sky til dig, der ønsker lidt ekstra lækkerhed oven i køreoplevelsen. VELKOMMEN TIL NYTÅRSKUR HOS PEUGEOT!

PEUGEOT 208 DESIRE SKY PEUGEOT 208 DESIRE SKY

PEUGEOT ROskildE

Vejlebo & Winther ApS Maglegårdsvej 5 B • 4000 Roskilde Telefon 88 88 67 67 • www.peugeot.dk/roskilde

PEUGEOT ROskildE

Vejlebo & Winther ApS Allan Larsen Johnny Vejlebo Maglegårdsvej 5 B • 4000 Roskilde

VEJLEBO & WINTHER APS Telefon 88 88 67 67

Peugeot Roskilde - Maglegårdsvej 5 B - 4000 Roskilde www.peugeot.dk/roskilde Åbningstider. Man-torsdag kl. 9-17.30, Fredag 9-17.00, lørdag og søndag 11-16

Følg os på Facebook og se konkurrencer og tilbud

Kasper DeWitt

Michael Wermuth


l 32 l 10. JANUAR 2017

Hoteleventyret er slut, men Theresa vender snart tilbage til Zanzibar Siden Paperboy talte med hende i foråret, har den nu tidligere forpagter af Fontaine Garden Village, Theresa Olesen, kæmpet med alt fra stress til potentielle sagsanlag. Hun er dog fast besluttet på at skulle tilbage til den afrikanske ø. Ikke mindst for at bringe et ufrivilligt giftermål til ophør.

blive skilt fra ham, og det ser ikke ud til at situationen kan løses fra Danmark”, fortæller Theresa Olesen, der efter syv måneder i Danmark er ved at have akklimatiseret sig til en hverdag med smartphones, kulde og en mere reserveret kultur. ”Noget af det, jeg savner ved Zanzibar, er den måde vi socialiserer os på i hverdagen. Når klokken er 17 dernede, og folk har fået fri fra arbejde, så kommer de ud på gaden for at mødes. Det er helt modsat herhjemme”, siger hun med et lille smil.

Urimelig kontrakt

rende et større rejseselskab fra Ukraine. Gæster, der højlydt brokkede sig over indkvarteringsforholdenes standard, som de mente var langt fra den luksus, de var blevet stillet dem i udsigt inden afrejsen. Meldingen fik omgående chefen til at sætte sig på det første fly til Zanzibar, og lige omkring påske var hun så tilbage på Fontaine Garden Village. ”Fra den ene dag til den anden poppede jeg op ved hotellet og

de indgået, ville blive overholdt”, siger Theresa Olesen.

Indlagt på psykiatrisk Og den danske forsommer bragte flere ulykker med sig. Få dage efter Theresa og Betina var ankommet til Danmark, fik hotellets tidligere personalechef det dårligt, og hun blev kort efter indlagt på Rigshospitalet med akut hjernemalaria. En uge senere fik Theresa Olesens far tre blodpropper i hjertet, og det blev dråben, der fik bærret til at flyde over. ”Der gik et par uger, og så blev jeg selv indlagt på psykiatrisk. Jeg kunne slet ikke finde ro og havde en følelse af, at alt var ude af kontrol”, fortæller hun.

Hvis vi skruer tiden tilbage til foråret, hvor Paperboy bragAf Holger Vincents te det seneste afsnit i Theresa Olesens hoteleventyr føljetonen om roskiler slut. Det står hurtigt klart, da denserens afrikanske Betina Pedersen, der har været Theresa hun sætter sig i sofaen på redak- eventyr, var hotelforNyt tanzanisk Olesens personalechef og højre hånd på tionen. Alligevel er hun langt fra pagteren nødtvunget Fontaine Garden Village, blev kort efter eventyr færdig med Zanzibar, og det er der tilbage i Danmark for Det hele så sort ud, hjemkomsten i maj måned indlagt på flere og vidt forskellige årsager at få styr på Fontaine men stressreaktio- Sjællands Universitetshospital, Roskilde til. Først og fremmest forventer Garden Village’s økonen blev samtidig med malaria. Kun 30 timer efter dette hun at skulle tilbage til den afri- nomi og de tanzaniske også vendepunktet. billede er taget, blev hun hasteoverført kanske ø til februar for at få or- immigrationsmyndigFor samtidig med til Rigshospitalet og overlevede kun med den på sit ufrivillige giftermål til heder. at Theresa Olesen nød og næppe. Missionen lykkedes en tanzanisk mand, der sidste år langsomt kom til forfalskede hendes underskrift desværre ikke. Først hægterne igen heni forbindelse med et økonomisk og fremmest fordi over sommeren, beTheresa Olesen måtte svindelnummer. gyndte hun at ud- efteråret, hvilken det dog i første sande, at det ikke kuntænke et upcy- omgang ikke lykkedes hende at få ne lade sig gøre at nå cling-projekt, ud fra del i. I stedet valgte hun at slå sig Papirbryllup med svindler de erfaringer hun sammen med det konkurrerenParret, der naturligt nok ikke har til eniged med ejeren Umiddelbart efter Theresa Olesens sidste tid som havde gjort sig med de projekt, Affaldsimperiet, der haft den store kontakt siden svin- af hotellet, Louis Fonforpagter fik hun tid til at lege turist på Zanzibar. Her den uoverskuelige vandt 100.000 kroner til etablere delnummeret, kunne for kort tid taine, om betingelserses hun med en lokal vagt uden for det kendte hotel og affaldssituation på et upcycling-fællesskab. Det er i siden ’fejre’ papirbryllup. Sådan ne for den fremtidige spisested ’African House’. dette regi, at Theresa Olesen først Zanzibar. ser den absurde situation ud i dag, drift af de 12 bunga”Der er en bag- har arrangeret og nu åbnet for tilselvom Theresa Olesen har brugt lows. ”Han sendte et udkast til ny holdt med samme et krisemøde side af mainstream-turismen. På melding til en rejse til Zanzibar en større pengesum og omfattende mentale ressourcer på at få op- kontrakt, men jeg tænkte, at han med alle gæsterne. På det tids- hotellet kunne vi bruge officielle med fokus på fair og bæredygtig hævet ægteskabet. Problemet er måtte være fuldstændig sindssyg, punkt handlede det udelukkende kanaler til vores affald, men de turisme. ”Det er et samarbejdsprojekt ifølge den tidligere hotelforpagter, hvis han troede, jeg ville sige ja til om at få afregnet med dem, så jeg dumper det ofte rundt om hjørat svindleren har familie i justits- dét udspil”, fortæller Theresa Ole- kunne få lukket hotellet ned på net, og på en god dag kører de på blandt en hel masse bæredygtige en ordentlig måde”, siger Theresa den officielle afbrændingsplads. organisationer både på Zanzibar ministeriet, der har interesse i, at sen. Få dage efter hun var blevet be- Olesen. Det havde jeg meget svært ved at og i Danmark. Rent indholdsmæsden betændte sag ikke kommer kendt med den nye kontrakt, rinstå inde for”, siger Theresa Olesen. sigt handler turen primært om at for retten. Tankerne om at udbrede kend- tage ud og besøge de lokale virk”Flere i min omgangskreds har gede telefonen. Det var hendes Smidt ud sagt til mig, at det jo ikke betyder personalechef Betina Pedersen, En uge senere kulminerede den skabet til et mere bæredygtigt fo- somheder og foreninger, der arnoget for mig i dagligdagen, men der kunne fortælle om en tilspid- højspændte affære på den paradi- kus på affald fik hende til at søge bejder med upcyling-projekter på jeg har et personligt behov for at set situation på hotellet involve- siske ø, og forpagteren blev smidt den såkaldte upcycling-pulje i Zanzibar”, siger Theresa Olesen. ud af hotellet af sine egne vagter på ordre fra hotellets ejer, Louis Fontaine. Skuffelsen over at måtte vinke farvel til Fontaine Garden Village var til at tage at føle på, og derfor valgte Theresa Olesen sammen med Betina Pedersen at tage tre ugers ferie på Zanzibar. De to kvinder landede allerede i Danmark i starten af maj sidste år, men trådene til deres tidligere arbejdsplads var og er den i dag langtfra kappet. Louis Fontaine, der i begyndelsen skulle være Theresa Olesens mentor, mener, at hans nu tidligere forpagter skylder ham penge. Han har derfor af flere omgange truet med et sagsanlæg. ”Jeg burde nok have stoppet det Første dag efter efter afskeden med hotellet tog Theresa Olesen sig tid til at køre allerede omkring december månogle af hendes tidligere ansatte hjem for at hilse på deres familier og sige ordentlig ned 2015, men optimistisk som Inden jul inviterede Theresa Olesen til informationsmøde på INSP! om en rejse til farvel. Her et billede af hendes tætteste medarbejdere. Fra ventre; Manager Khamis jeg er, troede jeg på den personli- Zanzibar med fokus på fair turisme. Ved arrangementet blev der også serveret Ali Hassan, kokkeeleven Kay, turguide og chauffør Hamin Khatib og personalechef ge relation, og at de aftaler, vi hav- tanzanisk mad. Betina Pedersen.


10. JANUAR 2017 l 33 l

Vi har fået en søster i Hornsherred Jægerspris

Landerslev Gerlev Lyngerup Dalby Kyndby Venslev

Skuldelev

Ferslev

Jyllinge

Skibby

Gundsømagle

Sønderby

Gundsølille Store Valby Ågerup

Kirke Hyllinge Ejby Lyndby Kirke Sonnerup Roskilde Svogerslev

Kirke Såby

Vindinge

Vester Såby Vor Frue Kirke Hvalsø

Øm Lejre gadstrup

Snoldelev

Osted Viby

Hun hedder Hornsherred Lokalavis og kommer på gaden tirsdag den 17. januar 2017 Hornsherred Lokalavis udkommer hver tirsdag/onsdag i 10.600 eksemplarer til samtlige husstande og virksomheder fra den nordlige del af 4060 Kr. Såby til og med den nordlige del af 3630 Jægerspris. Den nye avis er opstået i et samarbejde mellem Lejre Lokalavis og Paperboy i Roskilde, da områdets tidligere lokale avis lukkede. Lokale kræfter kæmpede for at bevare en lokal avis i området. Derfor får

Hornsherred allerede fra næste uge får sin egen lokale avis - igen. Avisen har fået skønne lokaler i hjertet af Skibby bymidte, og et stærkt team glæder sig til at give dig lokale nyheder i verdensklasse med alt hvad der sker i Hornsherred. Kom i kontakt med lokalbefolkningen i Hornsherred, Lejre og Roskilde. Vi har sammensat en attraktiv annoncepakke, hvor du frit kan vælge mellen en, to eller

tre aviser. Ring og hør om dine muligheder. Du kan kombinere dit annoncemix efter behov og har du brug for kreativ hjælp til opsætning, så har vi kreative grafikere, der hjælper dig helt i mål. Kontakt: Hornsherred Lokalavis Tlf. 46 48 07 70 Lejre Lokalavis Tlf. 20 75 08 08 Paperboy Roskilde Tlf. 40 58 44 37

ÅBNINGSTILBUD i januar og februar: Skal din annonce med i en, to eller tre aviser? Én avis

SPAR

To aviser

SPAR

Tre aviser

SPAR

30% 40% 50% LejreLokalavis Historien begynder her

www.lejrelokalavis.dk

Samlet oplag

59.000 eksemplarer

HornsherredLokalavis Historien fortsætter

www.hornsherredlokalavis.dk

www.paperboy.gratis


l 34 l 10. JANUAR 2017

Musicon nomineret til Bæredygtig Beton Prisen Bydelen Musicon i Roskilde er blandt de nominerede til Bæredygtig Beton Prisen 2017. En publikumspris, som Dansk Beton har uddelt hvert andet år siden 2009. Bæredygtig Beton Prisen gives til et nyere dansk byg-

geri eller anlæg, hvor beton har spillet en væsentlig rol-

le. I bedømmelsen lægges afgørende vægt på bæredygtighed, hvor både miljø, økonomi, samfund og æstetik spiller ind.

Rabalder Parken fik prisen i 2013 I 2013 løb Rabalder Parken

på Musicon afsted med prisen, og nu er det altså masterplanen for omdannelsen af den gamle betonfabrik Unicon og området på Musicon, som er nomineret. Dommerkomiteen ser masterplanen som udtryk for en både fremsynet

KULTURKALENDER 2017 JANUAR

SØNDAG 15. JANUAR

FOLKE KONS TURNE 15. JANUAR

FANATIC LIVE (FRA 7 ÅR)

Spillere checkes ind frem til klokken 11 og spillet begynder kl. 11.15, når alle er blevet sminket og er klar. Vi har både kostumer og våben du kan låne gratis. Vi holder frokostpause kl. 13:30. Entré 90 kr. Billetter på www.fanatic.dk. Parkeringspladsen ved Hyrdehøj Skov ved Katedralskolen kl. 11-15

NYTÅRSKONCERT

Flot 4-hændigt orgelfestfyrværkeri, hvor de to orgelvirtuoser Anne Kirstine Mathiesen og Vibeke Astner danser med orglet. Sct. Jørgensbjerg Kirke kl. 15-16

Se flere arrangementer på Appén Roskilde Live

TIRSDAG 10. JANUAR

TORSDAG 12. JANUAR

En aften med bossa nova og samba. Fire fantastiske brasilianske lutherske kirkemusikere kommer på besøg: Adriana Lahass Fribe, Tayná Buss, Douglas Kalke og Louis Marcelo Illenseer. Tilmelding. Sct. Jørgensbjerg Sognegård kl. 17-20.30

Oplev Roskildes nye naturområder med pandelampe og tidtagning. Ruterne er på gode stier og du kan løbe i almindelige løbesko. Du kan løbe ruten 1 - 4 gange rundt. Der vil være afmærket med lys og refleks på ruterne. Husk pandelampe! Pris 40 kr. Arrangeret af Orienteringsklubben Roskilde. Himmelev Skov kl. 18

MANDAG 16. JANUAR HEMMELIG FILM

Tag ægtefællen eller vennen/veninden under armen og se en god film på biblioteket. Se hvilken film, der vises, fra to uger før på biblioteket. Gratis billetter. Viby Bibliotek kl. 13.30

LONG DOG ORCHESTRA

ONSDAG 11. JANUAR

MADAM ROMSES MAGISKE LEGEVÆRKTØJSSTED

TIRSDAG 17. JANUAR

NYTÅRSKONCERT 2017

H. C. Andersens samlede eventyr - Det er en hæsblæsende tour de force gennem efterladenskaberne fra Danmarks store digter. 156 eventyr. 100 min. Tre skuespillere. Entré. Arrangeret af Roskilde Teater. Lynghøj Teatersal kl. 19.30

SALSALATINAS NYTÅRSFEST

OS HER

TALENTKONCERT

Kristina Avakian synger sopran i kirkens kor, og derudover spiller hun også klaver på fornemt niveau. Gratis. Sct. Jørgensbjerg Sognegård kl. 17-17.30

SALONAFTEN-DEN GODE DØD

Salonaften om død og begravelse gennem tiden. Gratis. Roskilde Museum kl. 19-21

TILBUDDET PÅ TO

ENS

COCKTAILS GÆLDER

GLOSTRUP

EFTER KL 20.00 D!

TLF: 4343 0390

CITY 2 TAASTRUP

NY

HE

TLF: 4399 0086 AFLEVER VED BESTILLING

Kuponen gælder t.o.m. 2017

BESTIL 2 X BRUNCH FROKOST

| BUFFET

BETAL: KUN FOR 1! (gælder ikke for børn) Alle ugens dage fra kl. 10-16

ROYAL WINDS

Nu kan du komme med ind bag kulisserne på Denis Dalsgaards guitarværksted. RAGNAROCK - museet for pop kl. 20

BESTIL 2 X

AFTEN | EVENING

BUFFET

BETAL: KUN FOR 1! (gælder ikke for børn) Alle ugens dage fra kl. 16-22

VÆRDIKUPON

KUNSTEN AT BYGGE DEN PERFEKTE GUITAR

Kuponen gælder t.o.m. 2017

AFLEVER VED BESTILLING

AFLEVER VED BESTILLING

Blæserkvintet med bl.a. Henrik Goldschmidt spiller mesterværker og musik fra operaens verden med mere. Arrangeret af Roskilde Musikforening. Pris: Gratis/60/125 kr. Byens hus kl. 19.30

/ E-AVIS UDKLIP ER IKKE GÆLDENDE!

Kom og vær med, det bliver super sjovt. Rollespillet forgår i en middelalderverden, krydret med magi og mystiske væsner. Entré 50 kr. Medlemmer gratis adgang. Parkeringspladsen ved Hyrdehøj Skov ved Katedralskolen kl. 9.30-16

ONSDAG 18. JANUAR

TLF: 4491 4520

VÆRDIKUPON

ROSLIVE (FRA 10 ÅR)

TEATER

HERLEV

AFLEVER VED BESTILLING

SalsaLatinas afholder KÆMPE Nytårsfest med Liveband & dans til langt ud på natten. Efter en lækker 3-retters menu rydder vi dansegulvet for borde og stole, og gør plads til, at alle de danseglade mennesker kan danse med til live musik. Entré fra 100 kr. Gimle kl. 18

FRA KL. 16.00 - 22.00

BESØG

LØRDAG 14. JANUAR

Nytårskoncert med Svogerslev Brass Band og Jesper Lundgaard. Lynghøj Teatersal kl. 14 (også søndag kl. 14.)

LØR, SØN, MAN & TIR

/ E-AVIS UDKLIP ER IKKE GÆLDENDE!

Musik skal opleves sammen - og musikfilm skal ses sammen. RAGNAROCK - museet for pop kl. 20

I aften får vi besøg af det lokale band Long Dog Orchestra. Gruppen spiller fortrinsvis egne numre inspireret af blues og americana. Klosterkælderen kl. 20

Pak fantasien i rygsækken og kig forbi Madam Romses magiske legetøjsværksted og lav dit eget legetøj. Roskilde Museum kl. 11-14 (også den 21. og 28. januar)

TILBUDDET GÆLDER

À LA CARTE

KUPONEN GÆLDER KUN I: HERLEV, GLOSTRUP, CITY 2 & FIOLSTRÆDE

RAGNAROCKS FILMKLUBGUITAR EDITION

PRIS PÅ

KUPONEN GÆLDER KUN I: HERLEV, GLOSTRUP, CITY 2 & FIOLSTRÆDE

Trænger din guitar eller bas til at blive justeret, få skiftet strenge eller bare efterset af en ekspert? Så kom forbi GuitarLab på RAGNAROCK, hvor kyndige Tonny Larsen fra Roskilde Bibliotek vil tage sig kærligt af din guitar eller bas. Gratis. RAGNAROCK - museet for pop kl. 16-20

Udviklingen af Musicon er radikalt anderledes end andre nye byområder. I stedet for en masterplan som ‘låser’ udviklingen i et bestemt spor på et tidligt tidspunkt, sker udviklingen i et

tæt samarbejde med folk fra kultur- og erhvervslivet samt ejendomsudviklere, som synes, at det er spændende at være med til at udvikle den dynamiske og mangfoldige bydel. Prisen bliver uddelt ved en prisfest den 30. marts 2017.

NATLØB I NATUREN

Jackeline Rousselon, som gennem 25 år har undervist i fransk på Studieskolen, FOF og l’Institut Francais, holder foredrag i Alliance Francaise om Marseille - byen hun selv stammer selv fra. Entré 50 kr. Medlemmer gratis adgang Kunsthuset Palæfløjen kl. 19.30

GUITARLAB

En anderledes byplanlægning

VÆRDIKUPON

FOREDRAG - MARSEILLE

Traditionen tro får folk Roskilde igen i 2017 besøg af studerende fra Musikkonservatoriets folkemusiklinje. Vi kan glæde os til en stor gruppe der med deres ildhu og spilleglæde atter en gang vil overbevise os om, at folkemusikken lever og har det godt. Entré 110/125/50 kr. Gimle kl. 16

og interessant form for cirkulær økonomi og genbrug.

VÆRDIKUPON

BRASILIANSK AFTEN MED ”QUATETO PE NO CHAO”

FOLKE KONS TURNE

Søjlepladsen med Ragnarock – Museet for pop og ungdomskultur og hal 9 i baggrunden


10. JANUAR 2017 l 35 l

Farverige fantasier i Farver Hammers Gård I det lille galleri i Farver Hammers Gård kan man lige nu opleve spændende, fantasifulde og kulørte billeder, men også ortodokse ikoner malet efter en stramt fastlagt ikonografi - malet af Nana Quparadze.

Nana Quparadze og fortsætter: ”Han havde et hårdt liv. Hans far (Nana Quparadzes oldefar) blev sendt til en af Stalins arbejdslejre, og han kom aldrig hjem igen. Men alligevel blev min morfar aldrig en bitter og vred mand”.

Ortodokse ikoner

Et af billederne på Nana Quparadzes udstilling har titlen ’Morfar’, og centralt i billedet ses en gammel mand med milde øjne: Nana Quparadzes elskede morfar.

Af Ane Panfil

Frem til den 12. januar har Roskildenserne mulighed for at få en farverig oplevelse i Farver Hammers Gård, hvor Nana Quparadze udstiller sine oliemalerier med stærke kulører, motiver og symbolik hentet i sin georgiske baggrund og ofte fra den ortodokse kristne tro. I billederne er det naturalistiske rum som oftest

ophævet, og de afbilledede figurer bevæger sig frit på billedfladen, som vi fx kender det fra Marc Chagall.

Georgisk inspiration ”Inspirationen til mine malerier henter jeg i bøger, eventyr, min fantasi og mennesker, som jeg kender”, fortæller Nana Quparadze, oprindeligt fra Georgien, men som har boet i

Danmark i de sidste femten år. Egentlig var det intentionen blot at blive her i tre år sammen med sin mand, der skulle arbejde på Risø som fysiker. Men de er begge blevet hængende, og familien er vokset med tre børn. Nana Quparadze er uddannet som kunstner på et universitet i Georgien, men arbejder nu som pædagogisk medhjælper på daginstitutionen Ravnen i Himmelev, og i sin fritid maler hun sine fabulerende billeder.

Stalins regime

Næste generation er allerede klar til at videreføre malertraditionen. Elene har efter besøg på Arkens udstilling om den berømte, mexicanske kunstner, Frida Kahlo, malet et portræt af hende.

En helt særlig kunstart med meget strikse regler for, hvordan de males, er ikoner. Denne ikonografi mestrer Nana Quparadze også, selvom hun ikke har en officiel uddannelse i ikonmaleriet, og hun udstiller eksempler i Farver Hammers Gård. Interesserede kan i øvrigt opleve hendes ikoner i den ortodokse kirke Gudsmoders Beskyttelse på Østerbro i København, hvor familien Quparadze/Tsakadze udgør en del af den dansk-ortodokse menighed. Den ortodokse tro og ikonografi præger også en del af de øvrige malerier, som kan opleves i Farver Hammers Gård.

Mor og datter Tre billeder på den ene væg i galleriet har en lidt anden stil end de øvrige. Og når

Et af billederne har titlen ’Morfar’, og centralt i billedet ses en gammel mand med milde øjne: Nana Quparadzes elskede morfar. ”Han var det kærligste og sødeste menneske. Mor sagde, at han var for sød. Han støttede mig altid og sagde: ”Du skal nok blive en berømt kunster!”. Det var ham, der fulgte mig til malerskolen, da jeg var barn. Og alt det med at læse bøger, har jeg fra ham,” siger

Nana Quparadze udstiller sine farverige og fabulerende billeder i Farver Hammers Gård i Ringstedgade frem til 12. januar.

man kigger nærmere, ser man også et andet kunstnernavn: Elene Tsakadse, som er Nana Quparadzes ni-årige datter. Det midterste billede har titlen ’Frida Kahlo’. Nana Quparadze siger: ”Vi var på Arken for nogle år siden, og Elena blev så inspireret af værkerne, kjolerne og farverne – og så malede hun dette billede! Hun har dog ikke så meget tid til at male, fordi hun også spiller violin”. Vi kan bare håbe på, at

hun på sigt får malet så meget, at produktionen rækker til, at Elene ligesom sin mor kan glæde os med en sprudlende udstilling i Farver Hammers Gård.

Ny udstilling Fra den 14. til 26. januar udstiller Winnie Flyng og Dan Hjort Nielsen i Farver Hammers Gård.

Invitation til

Borgermøder om planen for Nationalpark Skjoldungernes Land

Nytårskur

med Copenhagen Strings søndag den 29. januar kl. 13.00-15.00

Vi starter det nye år med at invitere til nytårstaffel og ønsker hinanden et godt nytår. Vi byder på bobler ad libitum og nytårstaffel m. kransekage, canapeer m.m. Nytårsmusikken leveres af Copenhagen Strings, strygerensemble med cello & violin. Der spilles klassisk, pop/rocknumre, en smule jazz, gamle danske sange, samt Wiener Waltze fra de nok så kendte nytårskoncerter i Wien.

Pr. person

kr.

250,-

Vi glæder os til at se jer til en hyggelig søndag.

Billetbestilling

Kom til borgermøde om Forslag til Nationalparkplan 2017-23

• 16. januar 2017 kl. 19-21 Allerslev Skole (kantinen), Bispegårdsvej 2, 4320 Lejre • 18. januar 2017 kl. 19-21 Roskilde Rådhus (auditoriet), Køgevej 80, indgang B, 4000 Roskilde • 26. januar 2017 kl. 19-21 Sognegården, Selsøvej 4, 4050 Skibby

Du kan se forslaget til nationalparkplan og få yderligere oplysninger på www.nationalparkskjoldungernesland.dk Hønskevej 4 · 4130 Viby · Tlf. 21 29 27 52 · cafe@bodilsmad.dk


l 36 l 10. JANUAR 2017

Bennies Pletskud

Hovedet sad fast i livmoderen Melias ville ikke ud, og så måtte det blive med akut kejsersnit. Af Tomas Skov

Der er angiveligt nu 41 i landet, der hedder Melias. Den sidste i rækken er 50 centimeter lang og vejer 3080 gram, og han kom til verden torsdag den 5. januar kl. 8:52 om morgenen efter en lang nats fødsel. Carina Olsen var i gang med sin fødsel allerede eftermiddagen før. ”Mit vand gik, og så sagde den første jordemoder, vi mødte, at han lå forkert”, fortæller hun.

Rendte på trapper Når barnet ikke ligger rigtigt, må moren ikke få ve-stimulerende drop, så i stedet forsøgte jordemødrene andre forhåndenværende tricks for at sætte fødslen i gang. ”Vi rendte rundt på alle trapper i huset, og jeg fik

løsnet slimhinde - og så efterhånden begyndte veerne stille og roligt”, siger Carina Olsen.

VIND EN UGE I EN

Kunne ikke mere Men til syvende og sidst ville Melias bare ikke ud i verden. ”Hans hoved sad fast i livmoderen, og jeg kunne ikke mere. Så skulle det bare gå stærkt, og det blev så et akut kejsersnit. 20 minutter senere var han ude”, husker moren, der dog selv var kortvarigt bedøvet, mens hendes søn blev trukket ud i lyset. ”Vi gjorde alt, hvad vi kunne, for at føde normalt, men han ville altså ikke være med. Men nu er alt jo fantastisk”, siger Carina Olsen, der snart kan tage med barnets far, Jon Hemmingsen, hjem til Køge.

Toyota Aygo Pink Stubbe Edition

Paperboy sender hver uge fotograf Bennie Hansen fra Billedbutikken på gaden for at finde ugens pletskud.

Han ville ikke ud, men nu ser Melias ud til at nyde tilværelsen i fars arme.

Personale på Roskilde Sygehus Personalet på fødegangen er jordemødre og læger samt et par social- og sundhedsassistenter. På afsnittet for gravide arbejder jordemødre, mens der på barselsafsnittet er ansat jordemødre og sygeplejersker. Disse to faggrupper supplerer hinanden optimalt i plejen af de nyfødte og deres forældre. I alt er der ca. 55 jordemødre og 12 sygeplejersker/assistenter ansat.

Er du den heldige, der er kommet i Bennies søger, så har du vundet en uge i en Toyota AYGO hos Arne Stubbe Automobiler A/S i Roskilde. Bilen leveres med fyldt tank og du må køre op til max. 2000 km. Er du den heldige vinder, så kan du aftale nærmere med Dennis Franzeen på tlf. 46 33 04 00 eller på mail: def@stubbe.dk inden afhentning. Bilen skal afhentes i indeværende uge. Der følger naturligvis også en Paperboy-kop med i præmien, der udleveres sammen med bilen.

SALG:

ADMINISTRATION:

Helene Risum, bladchef helene@paperboy.gratis Mobil: 2332 7119

Patrick Holbek, udgiver. Ansv. patrick@paperboy.gratis Mobil: 4058 4437

Nina Holm, mediekonsulent nina@paperboy.gratis Mobil: 2289 9076

Lone Ovesen, bogholder lone@paperboy.gratis Mobil 2049 1162

REDAKTION:

PRODUKTION:

Tomas Skov, redaktør tomas@paperboy.gratis Mobil: 2679 4048

Annette Thomsen, grafiker annette@paperboy.gratis Mobil: 2635 0714

Holger Vincents, journalist holger@paperboy.gratis Mobil: 3052 7408

Paperboy udkommer hver tirsdag/onsdag til samtlige husstande i Roskilde Kommune. Tryk: OTM Avistryk. Trykoplag: 38.000 eks. Udgiver: Paperboy ApS Det er ikke tilladt at gengive artikler uden tilladelse fra Paperboy.

Borchsgade 6 C, 1. sal - Roskilde Åbent: mandag-fredag 9-16

Roskilde i billeder

- så samles byen

Facebookgruppen Roskilde i billeder er oprettet af Kasper Jørgensen, der selv har en passion for fotos fra Roskilde. Fotografierne er en skøn blanding af fotos fra det historiske Roskilde og smukke landskaber til det hurtige snapshot af en Roskildebegivenhed. Er du selv interesseret i foto, så kan du sende en forespørgsel for at blive medlem af gruppen. Skal dit foto i Paperboy, så send en besked til Kasper og giv dit foto et par linjer... Roskilde Ting- og Arresthus (opr. Roskilde Thing- og Arresthuus) er fra 1878. Bygningen i nygotisk stil er tegnet af professor Vilhelm Petersen. Fotograf: Kristian Høst


10. JANUAR 2017 l 37 l

Navne Nye medejere i Himmelev Tandlægehus Af Tomas Skov

Julie Dilling Saust og Majken Wahl har begge været tandlæger i 8,5 år, hvoraf de har fungeret de sidste 2,5 år i Himmelev Tandlægehus. Men fra den 1. januar i år er de to tandlæger hermed blevet medejere sammen med tandlægerne Jens Lætgaard og Camilla Amtoft. ”Det er det samme vi laver, men med en ny hat. Vi nyder at være her, for det er professionelt, og vi sparrer rigtig meget med hinanden”, siger Julie Dilling Saust. Der er reception på klinikken fredag den 3. februar fra kl. 15-18, hvor alle er velkomne til et glas.

Afskedsreception Afskedsreception Afskedsreception Nationalparkchef Poul 12årår Nationalparkchef PoulBjerager Bjeragerhar har efter efter 12 Nationalparkchef Poul Bjerager har efter 12 år ved ved roretroret valgt at at skifte scene valgt skifte scenetil til musikkens musikkens verden, rigsspillemand. ved roret valgt atsom skifte scene til musikkens verden, som rigsspillemand. Nationalparken holder afskedsreception: Nationalparken holder afskedsreception: verden, som rigsspillemand. Nationalparkchef Poul Bjerager har efter 12 år

Afskedsreception Nationalparken afskedsreception: ved roret valgt atholder skifte scene til musikkens Torsdag 19. januarkl kl 16-18 16-18 Torsdag d. d. 19. verden, somjanuar rigsspillemand. i Familiesalen på Ledreborg Slot. Nationalparken holder afskedsreception: iTorsdag Familiesalen på Ledreborg d. 19. januar kl Slot. 16-18

Venlig hilsen i Familiesalen påjanuar Ledreborg Torsdag d. 19. kl 16-18Slot.

Venlig bestyrelsesformand hilsen Lars Vedsmand, i Familiesalen på Ledreborg Slot. Lars Vedsmand, bestyrelsesformand

Venlig hilsen Venlig hilsen LarsLars Vedsmand, bestyrelsesformand Vedsmand, bestyrelsesformand

Himmelev Tandlægehus har nu fire medejere: Julie Dilling Saust, Majken Wahl, Jens Lætgaard og Camilla Amtoft.

Kendt psykolog vender tilbage til Roskilde ”Det er en glæde at kunne fortælle borgere og samarbejdspartnere i Roskilde, at autoriseret psykolog, Marianne Bredberg, igen fra det nye år er tilknyttet psykologvirksomheden Milos i Ringstedgade”, siger indehaveren, Eva Jørgensen, ph.d. Marianne har været tilknyttet Milos siden 2012, men har de sidste 1½ år været væk på turnus og efteruddannelse på væsentlige behandlingssteder i København, og hun ven-

der nu endnu stærkere tilbage.

parforholdet eller i forholdet til børn og forældre eller andre nære slægtninge.

Livskriser Marianne Bredberg har stor erfaring i at arbejde med mennesker, som befinder sig i en livskrise – uanset årsag og reaktioner. Det kan være livskriser efter traumatiske hændelser eller alvorlig sygdom med tab og sorg, hvor både den ramte og de pårørende har brug for psykologisk hjælp og støtte til at komme videre. Og det kan være kriser i

Milos’ team

Marianne Bredberg er med sin modne menneskelige indsigt og sin store og omfattende uddannelse og erfaring et vigtigt tilbud til Roskildes borgere, når livet gør ondt.

Marianne Bredberg falder således godt ind i Milos’ øvrige team, hvor arbejdet med belastningsreaktioner fra såvel privatliv som arbejdsliv er et kerneområde, og hvor der er udviklet gode erfaringer med fx heling af stress og dens følgevirkninger, angst og depression.

Nyt madhus åbner på Helligkorsvej Grundsmag er et nyt og alsidigt madhus, som åbner dørene mandag den 9. januar. Grundsmag kommer både til at rumme madskole for køkkenfaglige og private, hverdagsmad og brødsalg. Grundsmag er ejet og drevet af de to kokke Marie Vedel og Jens Kristensen. Begge har en baggrund indenfor økologisk køkkenomlægning, lokale fødevarer samt madformidling. Med Grundsmag ønsker de to kokke at gøre det nemt for folk at spise lokalt og bæredygtigt i hverdagen. Herudover vil de bidrage til øget viden om råvarernes beskaffenhed. Hvilke kornsorter er bedst til surdejsbrød? Hvordan tilbereder man rødder og kål i den lange vintersæson, så det bliver dejlig hverdagsmad? Hvilke kødtyper passer til forskellige tilberedningsmetoder? Dette og meget

mere kan man få svar på i Grundsmags madskole. Grundsmag er bygget op omkring stor respekt for råvarerne og de danske primærproducenter, og økologien kommer til at fylde godt i butikken. En del af lokalområdets økologiske producenter har allerede plads på hylderne hos Grundsmag, heriblandt Just Coffee, Herslev Bryghus, Østagergård. Madhuset går benhårdt efter at få det økologiske spisemærke i guld i løbet af årets første måneder. Det betyder, at råvareindkøbene samlet set ligger på mellem 90 og 100 procent økologi. Udover maden tilbyder Grundsmag også deres kunder at kunne købe det udstyr, de bruger på et kursus, med hjem. Det vil sige, at de bæredygtige karklude, hævekurvene lavet af presset papir og svampene af træfibre kan erhverves.

DET SKER I KIRKEN i Svogerslev midtby 27 Vinterfest Fredag den 27. januar kl. 17.00 til 21.00 JAN

Sammen med klubben Søndergården og KFUM spejderne holder Svogerslev kirke Lysfest i den mørke tid. Kør gennem hovedgaden klokken 18 og oplev en oplyst fakkelallé. Klubben Søndergården byder på varm suppe. KFUM-Spejderne holder åbent med bålaktivitet og fiskedam for de små. Landscape i kirken ca. kl. 19 I 2013 blev Danmark ramt af orkanerne Allan og Bodil. Der satte landet i stå. De er blevet til en unik koncert, der musikalsk genskaber vores oplevelser og reaktioner. 70 minutters instrumental musik, der fremføres med dynamik og lyd, der udfordrer publikums fantasi. En stærk sanselig oplevelse skabt af Claus Thorsager Olesen.

18

Tit er jeg glad Onsdag den 18. januar klokken 19.30 i sognegården

JAN Forfatteren Jens Christian Grøndahl holder foredrag over sin

bog af samme navn. Det er en ægteskabshistorie med dramatiske og udfordrende familierelationer.

22

100 Salmer Søndag den 22. januar efter Højmessen holder vi sangtime

JAN klokken 11 med salmer fra det nye salmebogstillæg.

Vi byder på en bolle m/pålæg inden vi går i gang med salmerne. Kokkene Marie Vedel og Jens Kristensen vil med åbningen af Grundsmag gøre det nemt at spise lokalt og bæredygtigt i hverdagen.

Når kokkene hos Grundsmag ikke er i sving i butikken, kan man møde dem på fx Roskilde Festival og Roskilde Dyrskue, hvor de popper-up med skæve madkoncepter og anderledes indspark til bæredygtighedsdebatten. I 2016 samarbejdede Grundsmag med Roskilde Dyrskue om en

bod, der solgte cowboytoast med hestekød på Roskilde Festival, og Grundsmag håber at kunne gentage succesen igen i 2017. Alt i alt er der gang i køkkenet på Helligkorsvej, hvor de glæder sig til at byde kunder velkommen fra mandag den 7. januar.

22

Jazz i kirken Søndag den 22. januar klokken 16 spiller Mads Granum

JAN Kvartet op i kirken. Med livfuld og legende musik.

Kvartetten har flotte anmeldelser. Se den nærmere omtale af Kirkens arrangementer på

www.svogerslevkirke.dk Strædet 4 · Svogerslev, 4000 Roskilde · tlf. 4638 3034 www.svogerslev-kirke.dk svogerslev.sogn@km.dk


l 38 l 10. JANUAR 2017

Det sker i din kirke Roskilde Kommune Smil, tragedier og saltagurker

Foredrag - Netværk for efterladte

STED: KONVENTGÅRDEN 17 jan. kl. 17:15 - 19:15

Dansk film i 100 år

nale scene. Fy og Bi – Asta Nielsen – Carl T H Drejer – Dirch Passer – Bille August – Lars von Trier og Susanne Bier er blot nogle af fyrtårnene, som har sat Danmark på det filmiske verdenskort. Hans Jørgen Møller vil dykke ned i nogle filmiske højdepunkter og vise eksempler på disse.

SAMLINGSSTEDET, VINDINGE Onsdag 18. januar 2017, 19:30 Foredrag ved forfatter og filminstruktør Sonja Vesterholt. Foredraget er baseret på den anmelderroste bog ”HUNDEN ER RASK, fortællinger fra mit liv i Sovjet”. En erindringsbog, der bygger på autentiske historier fra Sonja Vesterholts eget liv. Under sin opvækst og unge år i Leningrad (nu Skt.Petersborg) tiltrækker hun sig magthavernes opmærksomhed ved at sætte spørgsmålstegn ved

den totalitære ideologi. Det er et evigt aktuelt foredrag om hverdagen, absurditeten og overvågningen, om en kærlighed, der bliver nøje fulgt af KGB og får langtrækkende konsekvenser og om den fortsatte kamp mod totalitære tendenser og system-terror i alle samfund.

Nytårskoncert

Tit er jeg glad

SYV SOGNEGÅRD Torsdag 12. januar 2017, 19:30 til 22:00 Årets nytårskoncert bliver en festlig musikalsk kavalkade over det år, som netop er gået. Søren Juhl, på fløjte, og jazzpianist Henrik Hansen, ved flyglet, guider os kærligt genne højdepunkter, stjernestunder, overraskelser og skandaler. Alt sammen iklædt en blanding af populære og iørefaldende klassiske og rytmiske stykker. Efter koncerten serveres champagne og kransekage. Gratis entre.

SVOGERSLEV SOGNEGÅRD Onsdag 18. januar 2017, 19:30

I det nye år vil vi forsøge at stifte bekendtskab med forskellige frivillige organisationer, som har til huse her i Roskilde. Vi starter op tirsdag d. 17/1 klokken 17.15, hvor vi får besøg af formanden for Børns voksenvenner Jesper Kejlhof, som vil fortælle om foreningens arbejde. Vi mødes i Konventgården og som sædvanlig vil der blive serveret en bid brød og en øl/vand til en pris af 40 kroner. Tilmelding snarest og senest lørdag d. 14/1 på Mail: sole(at)bluhme.dk eller Telefon: 29656333

Nytårskoncert SANKT JØRGENSBJERG KIRKE 15.01.2017 kl. 15:00 - 16:00 Flot 4-hændigt orgel-festfyrværkeri, hvor de to orgelvirtuoser Anne Kirstine Mathiesen og Vibeke Astner danser med orglet. Der bliver trængsel og travlhed ved orglet, når de to virtuoser i fællesskab diverterer med forrygende musik fra ballettens og orkesterets verden, transskriberet for orgel for fire hænder og fire fødder! Vibeke og Anne er begge solistuddannede, og de virker til daglig som organister i hhv. Vejle og Køge. Ved denne koncert spiller de bl.a. ”Dyrenes Karneval” af Camille Saint-Säens, og der vil desuden være musik af bl.a. Carl Nielsen og 200 års jubilaren Niels W. Gade. Varighed: 1 time - dørene åbnes en halv time før. Der er som altid gratis adgang.

Foredraget tager udgangspunkt i forfatterens sidste bog af samme navn. En ægteskabshistorie med dramatiske og udfordrende familierelationer. ”Georg er lige død og hans hustru af andet ægteskab står tilbage med hans to tvillingesønner af første ægteskab.” Historien henvender sig til børnenes afdøde mor. Jens Christian Grøndahl har udgivet et stort antal bøger i tidens løb og modtaget flere literaturpriser.

ved fhv. forstander Hans Jørgen Møller STED: HIMMELEV SOGNEGÅRD Onsdag 18. januar 2017, 14:00 til 16:00 Hans Jørgen Møller, der også er filmjournalist har fulgt dansk film i adskillige år. Danmark har i mere end 120 år markeret sig fremragende – også på den internatio-

Gudstjenester/arrangementer kirkerne i Roskilde Kommune 3. januar til 11. januar 2017 ØRSTED KIRKE 15. jan. Gudstj. v/Hans Eiler Hammer

kl. 10.30

SYV KIRKE OG SOGNEGÅRD 12. Jan. Nytårskoncert v/Søren Jul og Henrik Hansen 15. Jan. Gudstj. v/Hans Eiler Hammer 17. Jan. Suppeaften v/Morten Kastrup

kl. 19.30 kl. 09.00 kl. 18.00

GUNDSØMAGLE KIRKE OG SOGNEGÅRD 15. dec. Gudstj. v/Kaj Bolmann

kl. 09.00

JYLLINGE KIRKE OG LADEN 10. Jan. Tirsdagscafé. v/Tidl. domprovst Jens Arendt 16. Jan. ”Jyllinge i gamle dage” v/Brugs-Inger

kl. 14.00 kl. 19.00

HELLIG KORS KIRKE. 15. Jan. Gudstj. v/Kaj Bolmann

kl. 10.00

SANKT JØRGENSBJERG KIRKE OG SOGNEgård. 10. Jan. Gudstj. Plejecenter v/Mette Munk Bie 10. Jan. Brasiliansk aften v/Quateto pe no chao 15. Jan. Gudstj. v/Martin Ishøj 15. Jan. Nytårskoncert. v/Astner & Mathiesen 18. Jan. Talentkoncert v/Kristina Avakian Ørsted Kirke/Dåstrup Kirke www.oersted-daastrup.dk Gundsømagle Kirke www.gundsoemaglekirke.dk Jyllinge Kirke /Hellig Kors Kirke www.jyllingekirke.dk

Skt. Jørgensbjerg Kirke www.sjk.dk Svogerslev Kirke www.svogerslev-kirke.dk Vor Frue/Vindinge Kirker www.vorfrue-vindinge.dk

kl. 14.30 kl. 17.00 kl. 10.00 kl. 15.00 kl. 17.00

SVOGERSLEV KIRKE OG SOGNEGÅRD 11. + 18. Jan. ”Kom med ud og gå!” v/Elsebeth Kronbo kl. 10.00 15. Jan. Gudstj. v/Sarah Krøger Ziethen kl. 10.00 17. Jan. Café. Vandring på Caminoen v/Torsten Hald kl. 10.00 18. Jan. Jens Chr. Grøndahl og hans bog ”Tit er jeg glad” kl. 19.30 VOR FRUE OG VINDINGE KIRKER OG SOGNEGÅRDE 12. Jan. Sangaften. Fra højskolesangbogen (Vindinge) kl. 19.30 15. Jan. Gudstj. v/Mette Friborg Devantier (Vindinge) kl. 10.30 17. Jan. Prædikenværksted Sufie Frost Bondorf (Vindinge) kl. 19.30 18. Jan. Samlingsstedet. ”Mit liv i Sovjet” v/S. Vesterholt kl. 19.30 GADSTRUP KIRKE OG SOGNEHUS 15. Jan. Gudstj. v/Hans Eiler Hammer

kl. 09.00

HIMMELEV KIRKE OG SOGNEGÅRD 11. Jan. Gudstj. Bernadottegården v/M. J.Maagaard kl. 10.30 11. Jan. Gudstj. H. gl. præstegård. v/Helle Viuf kl. 14.00 12. Jan. Travehold for seniorer kl. 13.00 15. Jan. Gudstj. v/Majbrit Weje Kristensen kl. 10.00 18. Jan. Sogneeftermiddag Dansk film i 100 år v/HJ Møller kl. 14.00 DOMKIRKEN 11. Jan. Onsdagsrefleksion v/Rasmus H. C. Dreyer Syv Kirke www.syvkirke.dk Gadstrup Kirke www.gadstrupkirke.dk Himmelev Kirke/Roskilde Kloster Kirke www.himmelevkirke.dk

Roskilde Domkirke www.roskildedomkirke.dk Snoldelev Kirke www.snoldelevkirke.dk Jakobskirken www.jakobskirken.dk

13. Jan. Fredagsaltergang v/Jens Arendt 13. Jan. Natkirke v/Rasmus H. C. Dreyer 15. Jan. Gudstj. v/Maria Harms 15. Jan. Søndagscafé, ”min tid som Domprovst” v/Arendt 15. Jan. Aftensgudstj. v/Anne-Sophie Olander 17. Jan. Netværk for efterladte. v/Jesper Kejlhof 18. Jan. Onsdagsrefleksion v/Maria Harms 18. Jan. Kreativt samvær. Din historie, dit håndarbejde…

kl. 12.00 kl. 20-23 kl. 10.00 kl. 15.00 kl. 17.00 kl. 17.15 kl. 12.00 kl. 12.30

SNOLDELEV. 15. Jan. Gudstj. v/Ida Kruse Schaumburg-Müller

kl. 09.00

JAKOBSKIRKEN OG SOGNEGÅRD. 10. Jan Seniorklubben v/Billedkunstner Niels Valentin 15. Jan. Gudstj. v/Mogens Ohm Jensen 17. Jan. Gudstj. på Astershjemmet v/Mogens Ohm Jensen 17. Jan. Seniorklubben v/Kaj V Hansen, Cubas livsglæde

kl. 14.00 kl. 10.00 kl. 13.15 kl. 14.00

ÅGERUP, KIRKERUP OG HVEDSTRUP KIRKER OG ÅGERUP SOGNEGÅRD 12. Jan. Fyraftensmeditation v/Gunder Gundersen (Å) 15. Jan. Brunchgudstj. v/Kr.G, farvel til Jakob Davidsen (Å)

kl. 16.30 kl. 11.00

Kl. 12.00 Ågerup/Kirkerup Hvedstrup Kirker www.kirkerupkirke.dk Informationerne på denne side er plukket fra kalendersiderne torsdag før udgivelse.


10. JANUAR 2017 l 39 l

LÌserbreve VVV – Vores Venlige Viby byder pü fantastisk natur

Af: Nanna Paludan Feld ByrĂĽdskandidat for Radikale Venstre Talskvinde for pendlerne i Viby SjĂŚlland samt Borup

Vidste du, at i gamle dage, helt tilbage i 1800-tallet, blev der afholdt store folkefester i festpavillionen i Klosterskoven ved den store festsal? Det gjorde jeg ikke pü trods af, at jeg har boet i Viby SjÌlland i nu 19 ür. Heldigvis var biolog Ole Hindsbo, den tidligere formand i Danmarks Naturfredningsforenings LokalkomitÊ i Ramsø, sü venlig at give mig en fantastisk rundtur i den smukke sneklÌdte Klosterskov og fremvise det nu tilvoksede omrüde, der engang var en magnet for büde børn, unge og Ìldre. Midt i den tilvoksede skov gemmer sig de gamle sten fra fundamentet til Festpavillionen. Der blev holdt fester af enhver slags, fra søndagsskolens ürlige skovtur, hvor børnene kørtes i hestevogn helt fra Solrød og Karlstrup, til høstbal samt politiske møder mellem de fire gamle partier og efterfølgende bal ved pavillionen til fejring af grundlovsdag. I de Ìldste avisudklip fra Ramsø Lokalhistoriske Ar-

kiv, der er 125 ür gamle, kan man lÌse, at helt tilbage i 1875 kom der sÌrtog fra København ud til Klosterskoven i anledning af store politiske møder. Deltagerne blev lÌsset af ved broen ved Urupvej ved banen, og togene blev herefter rangeret til büde Borup og Viby SjÌlland. Lokale folk forsøgte dengang at fü etableret et permanent trinbrÌdt, men det lykkedes desvÌrre ikke. Sü nür pendlerne i dag kÌmper for flere tog til Viby og Borup, er det ikke første gang i historien, det sker. Ifølge Bent Tue Jørgensen, Lokalhistorisk Arkiv, sü var der en stor Ìresport ved indgangen til festpladsen, opbygget med granrafter og hvert ür udskiftet med grønt, med teksten �Velkommen i det grønne�. TÌnk, hvis man kunne genetablere dette? Hvorfor tage til Bakken og køre i hestevogn, hvis vi kan lave vores egen succes lige her i Viby SjÌlland? Hermed en stor tak til Ole Hindsbo for den fantastiske, guidede tur. Det er i sandhed en glÌde at bo ved Vores Venlige Viby.

Oversvømmelse Jyllinge Nord og Roskilde Inderfjord Af: Mogens Rosenquist Kongebakken 4000 Roskilde

Borgmester Joy Mogensen har i lÌserbrev pü Byrüdets vegne takket alle, der kÌmpede mod vandet. Den tak er helt fortjent. Men kÌden hopper af, nür borgmesteren retter fokus pü en lang behandlingsproces for at fü en permanent �digeløsning�. For man kan med rette sÌtte fokus pü, om kommunen i dette tilfÌlde har taget en rigtig beslutning ved i starten af 1990 at give byggetilladelse til helürsbebyggelse i Nordmark. Et omrüde, som i over 100 ür alene har vÌret brugt til grÌsning af køer mv. Pü et tidspunkt blev der bygget

fü mindre ledvogter-/sommerhuse. De historiske, estimerede højvandsniveauer, som er registreret i Roskilde kommune, viser klart, at netop dette omrüde er i et stÌrkt risikoomrüde. Sü kommunen har vidst i over 20 ür, at oversvømmelser kunne ske. Endvidere har kommunen ligesom med Vikingemuseet - ikke stillet sÌrlige krav til den bygningsmÌssige del, som kunne tage højde for disse vandstigninger. Sü spørgsmület er vel, om ikke der blev truffet forkerte beslutninger om at give byggetilladelser, nür kommunen ikke samtidig stillede op med krav om kystsikring?

Bevar regionerne

Af: John Wennerwald Klausen RegionsrĂĽdskandidat i Region SjĂŚlland for Socialdemokratiet

Regionerne er en hjørnesten i vores samfund, som sikrer et stÌrkt lokaldemokrati. Jeg vil bevare regionerne, som til stadighed har leveret, hvad de er blevet bedt om. Samtidig er det danske sund-

hedsvÌsen godt og effektivt drevet. Regionerne har gennem mange ür sat rekord i behandling af patienter, og de har øget produktiviteten kraftigt i nogle svÌre ür samtidig med en høj patienttilfredshed. Jeg støtter en folkevalgt administration, fordi en de valgt 

 mokratisk  TIL R regionspoGE LĂ… E

NY 

E 

 RDER GA & D BA

 litiker er afh ĂŚngig afOB bor, EN KK MĂ…L KĂ˜E LĂ…GE EFTER TIL R NY 

Eog

OB

 ER RD GA gernes BAD & ved valget KKEN,velvilje EFTER MĂ…L KĂ˜ Design selv dine lĂĽger. derfor har interesse i lokale Priseksempel: Design selv dine lĂĽger. problemstillinger. 10 alm. lĂĽger 5 skuffefronter Priseksempel: 15 greb 10 20 alm. indv. lĂĽger 120 graders hĂŚngsler 5 skuffefronter Montering-levering-moms-garanti 15 greb 20 indv. 120 graders hĂŚngsler Montering-levering-moms-garanti

Flere aflastningstilbud til demente og deres pürørende

Af: Jacob Søegaard Nielsen og Annie Larsen Medlemmer af Sundheds- og Omsorgsudvalget for Venstre

Borgere med demens og deres pürørende har et stort behov for flere aflastningstilbud. Roskilde Kommune har allerede nogle, men der er stort behov for endnu flere! Venstre har derfor foreslüet, at der anvendes 100.000 kroner til udvidet übningstid flere gange om müneden af NetvÌrkscafÊen pü Asterscentret, süledes at ogsü pürørende, der er pü arbejdsmarkedet, kan fü nogle fritimer efter arbejdstids ophør. Den udvidede übningstid kan ogsü give muligheder for fÌllesspisning og netvÌrksskabning for borgere med demens og deres pürørende. Venstre har endvidere foreslüet, at der anvendes

400.000 kroner til aflastningstilbud i hjemmet for pürørende til borgere med demens, süledes at pürørende für mulighed for at kunne foretage sig noget uden for hjemmet. Aflastningstilbuddet kan ogsü benyttes om aftenen. Sundheds- Omsorgsudvalget behandler Venstres forslag pü mødet den 12. januar, og vi hüber, at der pü mødet vil vÌre enighed om at vedtage forslagene.

Deltag i debatten og send dit lĂŚserbrev til: tomas@paperboy.gratis Du kan ogsĂĽ skrive til os direkte pĂĽ vores hjemmeside www. paperboy.gratis Redaktionen forbeholder sig ret til at bringe en forkortet udgave i avisen og i fuld lĂŚngde pĂĽ nettet.

Kr. 10.850,Kr. 10.850,-

RUBRIK GIV DIT VISITKORT TIL HELE ROSKILDE KOMMUNE - HVER UGE Vores showroom er ĂĽben lørdag kl. 10.00-14.00. Ă˜vrige tidspunkter efter aftale.

DANSK DANSK KĂ˜KKENRENOVERING Tlf. 46 78 26 30 • Fax 46 78 62 30 #  /-  KĂ˜KKENRENOVERING Tlf. 46 78 26 30 • Fax 46 78 62 30 #  /-  KĂ˜KKEN

Hos os fĂĽr du personlig

betjening fra start til slut Vores showroom er ĂĽben lørdag kl. 10.00-14.00. Ă˜vrige tidspunkter efter aftale. Hos os fĂĽr du personlig betjening fra start til slut

Store Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde *&(#.,! *&(#. &)" #

ALARM & LĂ…SE

AIA-Tyverialarm • ABA-Brandalarm • Røgkanon Adgangskontrol • Video-overvügning • Hundevagt • Gitter Lüse • Vagt tilsyn • PorttelefonanlÌg • EDB-sikringswire AUTORISERET RUKO-FORHANDELER OG ISO 9001 GODKENDT

email: info@danskkoekkenrenovering.dk • www.danskkoekkenrenovering.dk $ %&%)""&""%(%&,( %" Store#Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde *&(#.,! *&(#. &)" # email:#info@danskkoekkenrenovering.dk $ %&%)""&""%(%&,( %" • www.danskkoekkenrenovering.dk

L NYE LĂ…GER TI L& GARDEROBE TI R GE LĂ… E NY KĂ˜KKEN, BAD EFTER E OBMĂ…L KĂ˜KKEN, BAD & GARDER EFTER MĂ…L Vores Showroom er ĂĽbent lørdag kl. 10.00-13.00 Ă˜vrige tidspunkter efter aftale.

Godkendt af forskikringsselskaberne, DBI og SKAFOR

DANSK DANSK KĂ˜KKENRENOVERING KĂ˜KKENRENOVERING Tlf. 40 41 35 36

Hos os fĂĽr du personlig betjening fra start til slut

Hovedkontor: Industrivej 37 4000 Roskilde Tlf. 70 267 100

EL-INSTALLATĂ˜R

AUTORISERET EL-INSTALLATĂ˜R

- LOKAL ELEKTRIKER - ERHVERV / PRIVAT - KVALITET TIL TIDEN - DĂ˜GNVAGT

TLF. 4636 8446 www.amsbo.dk - Skovbogade 2B, 4000 Roskilde

SPECIALKLINIK FOR TANDPROTESER Aut. Klinisk Tandtekniker

Marianne Grand Overenskomst med kommunen

Hos os fĂĽr du personlig betjening fra start til slut

www.alarmeksperten.dk

TANDTEKNIKER

46 35 73 73

Store Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde

www.mariannegrand.dk

Store Valbyvej 217, Store Valby, 4000 Roskilde

Hersegade 24 ¡ Roskilde ¡ info@mariannegrand.dk ¡ P-plads i gürden

email: info@danskkoekkenrenovering.dk • www.danskkoekkkenrenovering.dk

Tlf. 40 41 35 36

email: info@danskkoekkenrenovering.dk • www.danskkoekkkenrenovering.dk

REPARATION

UDSYRING

Dansk Udsyring

Vi reparerer alle mĂŚrker indenfor symaskiner og overlocker, ogsĂĽ for institutioner.

Hop med pü bølgen, skün miljøet og spar pü varmeregningen

Kort reparationstid Mulighed for afhentning Kursus tilbydes

Rensning og udsyring af varmevekslere og varmtvandsbeholdere

Parkering foran butikken Omrüdets største udvalg i Pfaff, Husqvarna, Viking, Bernina, Singer og Janome.

Ring for uforpligtende tilbud

Mød os pü

Algade 64 ¡ 4000 Roskilde ¡ Tlf. 46 35 12 71 / 20 33 45 49

Tlf. 60 70 29 07 www.udsyring.dk


l 40 l 10. JANUAR 2017

Paperboy 20170110  
Paperboy 20170110  
Advertisement