Page 1

ORIENT EXPRESS…. ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΛΕΣΤΕΡΟ ΤΡΕΝΟ ΌΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ!


Το Όριεντ Εξπρές (=Ταχεία της Ανατολής) ήταν το πρώτο διηπειρωτικό τρένο της Ευρώπης που έκανε τη διαδρομή των 2.740 χιλιομέτρων περίπου, από το Παρίσι έως την Κωνσταντινούπολη, με ενδιάμεσες σύντομες στάσεις στο Στρασβούργο, το Μόναχο, τη Βιέννη, τη Βουδαπέστη και το Βουκουρέστι.


Το ‘‘ORIENT EXPRESS’’!


Διαδρομές του Όριεντ Εξπρές την περίοδο 1883-1914.


Το Όριεντ Εξπρές, το οποίο ταυτίστηκε με την ταξιδιωτική πολυτέλεια, άρχισε να λειτουργεί τον Οκτώβριο του 1883, ενώ το 1919 ξεκίνησε να λειτουργεί η γραμμή Simplon Orient Express, η οποία περιλάμβανε διαφορετικό δρομολόγιο και περνούσε από τους σταθμούς της Λωζάνης, του Μιλάνου, της Βενετίας, της Τεργέστης, του Βελιγραδίου.


Το 1977 οι τακτικές υπηρεσίες του σταμάτησαν καθώς δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει τον ανταγωνισμό με το αεροπλάνο!


Ωστόσο, το θρυλικό αυτό τρένο εξακολουθεί να λειτουργεί σήμερα και να προσφέρει πολυτελείς υπηρεσίες στους επιβάτες, αλλά πλέον το δρομολόγιο του είναι κάπως σύντομο, σε σύγκριση με το δρομολόγιο του παρελθόντος. Καθημερινά συνδέει το Παρίσι με τη Βιέννη, περνώντας από το Στρασβούργο, το Μπάντεν-Μπάντεν, το Μόναχο και πολλούς άλλους σταθμούς!


Αφίσα που διαφήμιζε το Όριεντ Εξπρές.


ΤΟ ‘‘ORIENT EXPRESS’’ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ:


Το Όριεντ Εξπρές, λόγω της φήμης του στην εποχή του ως πολυτελούς τρένου, αποτέλεσε σκηνικό για πολλές ταινίες και βιβλία, όπως, το γνωστό μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι ‘‘ Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές’’. Στην πραγματικότητα, η πολυγραφότατη Αγκάθα Κρίστι δεν έγραψε ποτέ βιβλίο με τίτλο «Έγκλημα στο Orient Express», αλλά ονόμασε το γνωστό μυθιστόρημά της «Έγκλημα στο Calais Coach» αναφερόμενη σε ένα φανταστικό τρένο της εποχής, που όμως, λόγω του μύθου τού πολυτελούς τρένου, ονομάστηκε «Έγκλημα στο Orient Express», κυρίως για εμπορικούς λόγους. Επίσης, η ομώνυμη υποψήφια για έξι Όσκαρ ταινία του 1974, αλλά και το βιβλίο του Γκράχαμ Γκρην ‘‘ Το Τρένο της Σταμπούλ’’ αναφέρονται στο Όριεντ Εξπρές!


Έχει, επίσης, χρησιμοποιηθεί σαν σκηνικό σε αρκετές ταινίες. Η διάσημη ταινία του Τζέιμς Μποντ ‘‘Από τη Ρωσία με αγάπη’’ (‘‘From Russia with Love’’) παρουσιάζει σκηνές δράσης που διαδραματίζονται στο Όριεντ Εξπρές!


Τέλος, έχουν κατασκευαστεί αρκετά ηλεκτρονικά παιχνίδια, που εξελίσσονται στο διάσημο τρένο!


Το ταξίδι με το ‘‘Orient Express’’ από το Παρίσι στην Κωνσταντινούπολη διαρκούσε 56 ώρες. Τα υπέροχα βαγόνια-καμπίνες που κατασκευάστηκαν τις δεκαετίες του ’20 και του ’30 παρέμειναν μέχρι σήμερα αναλλοίωτα στο χρόνο, έπειτα από μια σειρά ανακατασκευών και συντηρήσεων.


ΜΙΑ ‘‘ΒΟΛΤΑ’’ ΜΕ ΤΟ ‘‘ORIENT EXPRESS’’:


Στην εστιάμαξα διάσημοι σεφ δημιουργούσαν γαστρονομικές πανδαισίες, ενώ οι ταξιδιώτες έπαιρναν το απεριτίφ τους, υπό τους ήχους της περίφημης ορχήστρας του τρένου.


Τα βαγόνια του ταξιδεύουν με χάρη στην Ευρώπη εδώ και έναν αιώνα, με ένα διάλειμμα πέντε χρόνων, από τον Μάιο του 1977 ως τον Μάιο του 1982. Το ταξίδι με το διάσημο τρένο είναι συνώνυμο με την πολυτέλεια!


Το βράδυ οι κύριοι και οι κυρίες οφείλουν να είναι ντυμένοι επίσημα. Το απαιτεί άλλωστε ένα δείπνο ‘‘αλά Orient Express’’. Μέσα σε ένα χρόνο καταναλώνονται 1,5 τόνος χαβιάρι και 6.000 μπουκάλια σαμπάνιας, σερβιρισμένα πάντα στα ειδικά σχεδιασμένα για το Όριεντ Εξπρές σερβίτσια!


Ενδεικτικό μενού: -Αστακοουρά με σάλτσα από brandy. -Ψητά ή βραστά λαχανικά. -Ψητή πάπια με λευκές τρούφες. -Μικρές κολοκύθες σωταρισμένες με «χρυσά» κρεμμύδια. -Εκλεκτά Γαλλικά τυριά. -Πικρή σοκολάτα και παγωτό περγαμόντο. -Καφές Κολομβίας.


Το λαμπερό παρελθόν του τρένου που φιλοξενούσε βασιλείς, πολιτικούς, λόγιους και πλούσιους εμπόρους με τις συζύγους τους, έδωσε τροφή στη φαντασία και δημιουργήθηκαν οι πρώτοι «μύθοι», που το μετέτρεψαν από το τρένο της απίστευτης χλιδής στο τρένο του μυστηρίου και των ανεξιχνίαστων δολοφονιών!


Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το διάσημο τρένο ‘‘ORIENT EXPRESS’’, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διαβάσετε το βιβλίο του E.H.Cookridge, ‘‘The OrientExpress, The Life and Times of the World's Most Famous Train’’, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχουν γραφτεί ποτέ για το Όριεντ Εξπρές!


Η Ρ ΧΑ

Α Χ Σ

Δ Η ΤΖ

Σ Η ΑΚ

Orient express  

A description of the train

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you