2 minute read

Redaktørens klumme

KLUMME

Pædagogikkens milde, vilde væsen

Vi er tæt på midsommer. Men noget er anderledes i år. Der er mindre summen i luften, færre insekter på bilruden og længere mellem sommerfuglene. Naturen viser os, at det har konsekvenser, når vi trimmer og ordner. Der bliver mindre liv, mindre diversitet. I vores iver efter at ordne, styre og gøre pænt, har vi gjort skade.

Dette nummer af Pædagogisk Extrakt handler om, hvad der sker med pædagogikken, når vi forsøger at styre den. Når vi ensretter og effektiviserer. For ligesom det har konsekvenser for naturen, når vi slår grøftekanterne og fjerner uønsket bevoksning, så har det konsekvenser, når pædagogikken sættes under kontrol. Pædagogikkens milde, vilde væsen kan ikke rummes i et regneark.

Virkeligheden er besværlig og ustyrlig – heldigvis

I nogle kommuner har man truffet beslutning om, at der skal arbejdes med bestemte metoder i dagtilbud. Det skriver ph.d. og lektor Anne Mette Buus om i ’Drømmen om det der virker’. Med god vilje forstår man godt den politiske intention. Hvor ville det være nemt, hvis man kunne lave en Marie Kondo på det pædagogiske område. Ud med det, der ikke ’sparks joy’, ud med bøvl og kaos, og resten flot organiseret på lige linje. Men sådan fungerer virkeligheden ikke. Den er besværlig, uforudsigelig og ustyrlig. Og pædagogikken må være responsiv og bøjelig for at kunne møde mennesker med lige dele mildhed og mod. Pædagogikken kan altså ikke detaljestyres. Den mister sin mening med snævre mål. Heldigvis. For det gør den også levende.

Den tyske sociolog Hartmut Rosa skrev i ’Det ukontrollerbare’: ’En verden, der er fuldstændig kendt, planlagt og styret, ville være en død verden. Det er ikke en metafysisk indsigt, men en hverdagserfaring.’

Et elskeligt rod

I dette nummer af Pædagogisk Extrakt finder du derfor ingen kvikfixes eller nemme svar. Du finder intet forsvar for målstyring eller simple årsagssammenhænge. Til gengæld finder du et elskeligt rod af forskelligartede artikler, der på hver sin måde er helt deres egne.

Du kan læse om frihedens pædagogik, om hvor vigtigt det er, at pædagoger tør gøre noget gakket, om kunsten at lade det ustyrlige være ustyrligt og om rekreativ frygt og det sunde gys. Du kan også læse et portræt af pædagog, debattør og forfatter Rikke Smedegaard Hansen, der insisterer på at tage sine følelser med på arbejde. Altid.

Bøvl, der får hjertet til at smile

Vi har i sammensætningen af artikler givet forskelligheden plads. Vi har slækket på plejer og skruet op for farverne. The Mad Hatter siger til Alice i Eventyrland: ‘The secret, dear Alice, is to surround yourself with people who make your heart smile.’ Vi håber, at dette nummer får dit pædagog-hjerte til at smile.

Og måske – hvis vi er heldige – får dig til at omfavne hverdag´ens rod med endnu mere faglig stolthed. Som Rikke Smedegaard Hansen skrev til mig i forbindelse med portrættet af hende: ’Du skal ikke undskylde bøvlet. Livet er bøvlet – og hver gang jeg bliver bedt om at sætte ord på mine tanker, bliver jeg selv lidt skarpere på, hvad jeg mener.’

OM

Erika Zimmer Brandt ezb@via.dk

Lektor på VIA Pædagoguddannelsen og redaktør af Pædagogisk Extrakt

Følg os også på Facebook og Instagram og kom med idéer til temaer, vi skal tage op. Har du selv en vigtig historie at fortælle, så tøv ikke med at kontakte os!

Glæd dig også til det kommende temanummer

Efterår 2022: Flere, der trives mere …

Lyt også til vores podcast her