UNDAL TIDENDE April 2024

Page 1

DET SIGER VORES GLADE KUNDER

Undal Autoservice er til at stole på, på alle områder - intet mindre, og bogstaveligt. Gennem de år vi har været kunder, har der aldrig kunnet sætte en nger på noget. Som forbruger har de min respekt; altid eksible, hurtige, ærlige, imødekommende, leverer kvalitet, er serviceminded og tillige lave regninger!

Din tryghed som forbruger

UNDAL TIDENDE 04 12
team’er op med KOED om BMW Bilen, der kan se 50 ÅR UNDAL AUTOSERVICE • APRIL 2024
ANNONCETILLÆG TIL HALSNÆS AVIS UGE 16 ÅRS JUBILÆUM
år0 KOM MED TIL FESTEN 3. MAJ
Undal
TAK FOR DE FØRSTE 50 ÅR!
5

Det vigtige check af alt det under bilen: Rust på bremseskiver, slør i hjulene, eventuelt tærede bremserør –altsammen elementer af betydning for bilens sikkerhed.

Helbredsundersøgelsen – det jævnlige servicecheck

Din bil skal til service typisk ved et bestemt kilometer- eller tidsinterval. Læs om, hvad et serviceeftersyn egentlig går ud på.

En gang olieskift og smøring, tak! Sådan lød det i gamle dage, når vores bil havde kørt et bestemt antal kilometer – ofte betydeligt færre end i dag! – og den trængte til service.

Det moderne serviceeftersyn omfatter langt mere end et olieskift. Det er alle bilens funktioner og ikke mindst dens sikkerhed, der gennemgås, og hvor mekanikeren slår alarm, når han eller hun falder over dele, der er slidte eller defekte, og som bør skiftes eller repareres, når det er muligt.

På denne regnvejrsfulde vintermorgen skal mekaniker Lasse Strandby Stougaard foretage service på en nyere VW. Det begynder med at hente arbejdskortet, der beskriver opgaven, kundeoplysninger og eventuelle

bemærkninger fra kunden. Dertil kommer serviceskemaet, der er bilproducentens forskrifter på, hvad der særligt skal kontrolleres eller udskiftes ved det givne kilometerinterval. Eventuelle reservedele, som Lasse ved, han får brug for undervejs, tager han med.

Diagnosetesteren

Efter at have monteret det obligatoriske sædeovertræk kører han en tur i bilen for at få en fornemmelse af dens ”almentilstand” – om den kører, som den skal, og der ikke er alarmlamper, der lyser. Tilbage på værkstedet testes bremserne i en bremseprøvestand, og så sættes diagnosetesteren til. Med diagnosetesteren kan mekanikeren udlæse diverse fejlkoder på motor, motorstyring, bremser og diverse elektroniske systemer. Derpå

50

UNDAL TIDENDE

Udgivet af Undal Autoservice ApS

gennemgår han serviceskemaets mange checkpunkter og krydser af. Lygterne checkes også – ikke mindst lygteindstillingen: Lygterne må ikke lyse, så de blænder modkørende.

Bilen bliver løftet op i arbejdshøjde, så Lasse kan komme til hjulene.

»Her ser jeg efter, om der er slør i hjulet – om jeg kan rokke det frem og tilbage – og det må der ikke være. Slør i hjulet kan være symptom på en defekt bærekugle eller en af styrekuglerne, og det kan man ikke køre rundt med,« noterer Lasse. Vigtigt er også at undersøge bremseskiverne for rust; er der bare én centimeter rust, er det nok til, at bilen ikke ville kunne gå igennem et syn.

Noterer fejl undervejs

Finder han fejl, noterer han

Redaktion: Anders Boas Larsen, Thomas Olsen, Maria Kohinoor Larsen, Adam Pade Produktion og layout: Adam Pade Foto:

Mekaniker Lasse Strandby Stougaard kan udlæse og tolke fejlkoder ved hjælp af en diagnosetester. På PC’en har han adgang til alle tekniske data om bilen.

2 UNDAL TIDENDE • APRIL 2024 50 ÅR
Nicolai F. Bartroff m.fl
19.300
SN Medier Undalsvej 7, 3300 Frederiksværk T 4772 24444 • M info@undal.dk • W undal.dk Find os også på Facebook!
Oplag:
Tryk:
AF ADAM PADE

Alt imens Lasse Strandby Stougaard gennemgår undervognen, kan den gamle olie rende af – og ned i en lukket beholder.

dem ned undervejs, og er der dele, der bør skiftes, bliver notaterne til et tilbud, han kontakter kunden med, inden han går i gang med reparation eller udskiftning.

Lasse forklarer, hvad han har fundet, hvorfor der bør ske en reparation, og hvad reparationen vil koste. Det er vigtigt at give sig tid til at give kunden den nødvendige indsigt, så han eller hun kan tage beslutning på et solidt grundlag. Udgangspunktet bør være, at kunden forsvarligt kan køre videre i bilen frem til næste service.

Dernæst følger olieskiftet: Lasse løfter bilen højere op, skruer bundpladen af under motoren, lokaliserer bundproppen og tapper olien af i en beholder. Imens olien løber ud, gennemser Lasse resten af vognbunden, eksempelvis bilens fjedre og rusttæringer i bremserørene – også rusttæringer ville få bilen til at dumpe ved et syn. Inden bundproppen sættes i

Undal Autoservice skifter som hovedregel bilens kabinefilter ved hvert eftersyn. Billedet turde afsløre hvorfor: Tv. det tilsmudsede, brugte filter; th. et nyt rent.

på ny, skiftes oliefiltret – hver gang.

Bilen bliver løftet halvt ned, og Lasse fylder ny olie på – i gennemsnit fire liter. Motorolie er højteknologi og er afgørende for motorens funktion.

Som noget af det sidste pudser han gerne overfladerne i motorrummet og påhælder køler­ og sprinklervæske. Især kølervæsken er vigtig: »Jeg kontrollerer for, at kølervæsken kan tåle frostgrader. En forkert kølervæske kan få motorblokken til at knække, hvis det bliver koldt,« fastslår Lasse, der også efterhælder sprinklervæske.

Som en ekstra service smører han døre og hængsler og påhælder desuden et renseadditiv i brændstofsystemet.

Snavset pollenfilter

»Og så skifter vi gerne kabine- eller pollenfilter ved hvert eneste service. Al den luft, der kommer ind i kabinen, passerer igennem dette filter, og du

kan selv se, hvor snavset det bliver,« siger Lasse og viser det gamle filter frem sammen med et nyt.

Man er overbevist.

Et særligt kritisk punkt er tandremmen, som Lasse også ser på. Viser den tegn på en defekt, kan den foranledige et motorhavari. Men generelt skal tandremmen alene skiftes, når bilfabrikanten foreskriver det.

Så er tiden inde til at skrive i servicebogen – den digitale eller den trykte – et sidste check af, om serviceskemaet er korrekt gennemgået og endelig endnu en prøvetur for at mærke og høre, om alt er, som det skal være.

»Og så ser jeg efter, om jeg har noteret alle forbrugte reservedele og kan skrive fakturaen med det samme,« siger Lasse.

Derpå kan VW’en blot afvente sin ejer, der nu kan være sikker på at komme ud at køre i en velholdt, fejlfri bil. l

Se mere!

Scan koden og hør og se Lasse fortælle om, hvad der indgår i det moderne serviceeftersyn.

Kære læser!

TAK, FORDI DU tager dig tid til at læse vores avis! Vi har så meget, vi gerne vil fortælle om.

Om, hvor stolte, vi er af at have kunnet betjene jer bilejere igennem et halvt århundrede – nogle af jer endda gennem flere generationer.

Om, hvordan vi holder trit med den enorme teknologiske udvikling, vores biler har gennemgået, og endda hele tiden at være et skridt foran.

Om vores glæde ved at uddanne lærlinge og give de unge mennesker et afgørende skub videre i deres karriere.

– Og om de værdier om håndværk og kundetillid, som vores værksted skal bygge på.

UNDAL AUTOSERVICE STÅR på skuldrene af tre generationer af automekanikere. Fra dengang, mekanikeren nærmest var smed og måtte fremstille mange af sine reservedele selv. Til i dag, hvor vores værktøj ofte er computerstyret, og vi kommunikerer med din bil over internettet.

Men vi er jo drevet af en lidenskab. Lidenskaben, nysgerrigheden og ambitionen er de drivkræfter, der hen over årene har motiveret os til at blive ved – og blive bedre.

Nye teknologier – om det er nye typer drivlinjer eller avancerede elektroniske overvågningssystemer – ser vi som velkomne udfordringer, der gør os skarpere.

FOR OS HAR det stor betydning, at vi er et uafhængigt, frit værksted. Vi er ikke bundet op på særlige bilmærker eller store internationale koncerner og kan være noget for alle biler og deres ejere – uanset om bilen er dækket af en nybilgaranti, eller den er lidt oppe i årene.

DERMED TAGER VI del i en kultur, der kendetegner de frie værksteder. Vores servicebegreb har givet os et solidt ry for at være tættere på kunderne. Og det kan faktisk dokumenteres!

NÆSTEN HALVDELEN AF bilejerne vælger os til, fordi de mener, vi leverer en bedre og mere personlig service end andre typer værksteder. Det fremgår af de jævnlige markedsanalyser, som vores brancheorganisation, Dansk Bilbrancheråd, får udført hvert andet år – senest først i 2023 – af meningsmålingsinstituttet

‘‘

Vores servicebegreb har givet os et solidt ry for at være tættere på kunderne.

Epinion. Gennem de seneste ni år har den personlige service (og en lavere pris) været afgørende for, at bilejerne vælger et frit værksted.

DET KRÆVER ALT sammen, at vi har viljen og kompetencerne til at yde den højest mulige kvalitet og pålidelighed i reparations­ og servicearbejdet.

DEN MÅLSÆTNING NÅR vi kun ved at sikre, at vi har områdets bedste hoveder og dygtigste hænder, og at vores medarbejdere hele tiden holdes fagligt ajour. At vi har det nyeste, tekniske udstyr, så vi kan tilgå hele bredden af benzin­, dieselel­ og hybridbiler. Og ikke mindst at have den grundholdning, at vores branche er et håndværk, hvor den enkeltes indsats og faglige stolthed er afgørende.

OG SÅ HANDLER det om dig som kunde: At du føler dig værdigt og respektfuldt behandlet, føler tryghed ved at stille alle slags spørgsmål – og får lyst til at komme igen.

Velkommen til hos

Team Undal!

3 UNDAL TIDENDE • APRIL 2024 50 ÅR
Thomas Olsen – indehaver Anders Boas Larsen – indehaver

Undal team’er op med KOED om speciale i BMW

Et nyt ansigt, og et nyt partnerskab er kommet til inden for de seneste år. Lær begge at kende her.

AF MARIA KOHINOOR LARSEN Andreas er mekaniker i tredje generation, og hans farfar grundlagde i sin tid Teddy Kroman – i dag Bilhuset Frederiksværk – der har omtrent lige så mange år på bagen som Undal Autoservice.

Andreas Kroman er udlært mekaniker i 2015 og glad for at reparere alle mærker af biler, men der er et mærke der har en særlig plads i hans hjerte – BMW.

Det var også en af de mange grunde til at Anders og Thomas var hurtige til at give ham en plads på Team Undal. Med ansættelsen af Andreas har Undal Autoservice nemlig fået tilført særlige kompetencer i forhold til service og vedligeholdelse af BMW, for Andreas har haft mulighed for at specialisere sig inden for mærket hos en anden virksomhed i Lynge.

»Jeg kan godt lide den måde, detaljerne er gennemtænkt på i forbindelse med bilens opbygning. Særligt de nye biler er skruet sammen på en meget hensigtsmæssig måde,« lyder det fra Andreas.

I lære ”ude i byen” Andreas gik dog i lære på et andet frit værksted i Frederiksværk, nemlig Claus Villadsen Biler A/S, for det var nok sundt at stå på egne ben både som ung og som ny i branchen, mente han.

Hos Nielsen & Hyrup Auto ApS i Lynge ved Allerød –et værksted med speciale i BMW og Mini – fik han lejlighed til at komme rigtigt ind under huden på det tyske premium­mærke.

Og det gjorde ham ikke mindre attraktiv for Undal Autoservice, der hele tiden tænker i udvikling og ajourføring af værkstedets kompe­

Om KOED A/S

KOED blev grundlagt i den østjyske by Koed i 1993 med fokus på genbrug af reservedele til BMW.

KOED beskæftiger mere end 50 dedikerede medarbejdere, der alle deler lidenskaben for BMW. KOED har både kunder i Danmark og eksporterer til Europa.

tencer og i at øge specialerne. »Vi investerer hele tiden i såvel medarbejdere og knowhow som udstyr og omgivelser,« lyder det fra medejer Thomas Olsen, der også stolt kan vise BMW’s egen ISTA­tester frem, der sikrer præcise diagnoser.

KOED sikrer kvalitet

Frie værksteder kan i langt de fleste tilfælde udføre de samme reparationer og service inden for nybil­garantien og for billigere penge end mærkeværkstederne.

Et KOED Partnerværksted er garanti for, at der er et særligt fokus på BMW, både når

Jeg kan godt lide den måde, detaljerne er gennemtænkt på i forbindelse med bilens opbygning.

det kommer til erfaring og ekspertise, så for at yde en ekstra indsats og give endnu mere tryghed for ejere af BMW­biler, har Undal Autoservice valgt at blive KOED Partnerværksted.

KOED har over 30 års erfaring med mærket og et tæt samarbejde med deres partnerværksteder, så KOED kender det enkelte værksted godt og kan stå inde for både serviceniveau og kvalitet.

Du taler med din mekaniker

Forskellen i Andreas’ gamle og nye hverdag går derfor også mere på andre og nære temaer:

»Hos os taler du direkte med den mekaniker, der arbejder på din bil, så der er kort vej fra tanke til handling og til løsning, og det oplever vi, at kunderne er glade for. De kender deres mekaniker, og mekanikeren kender dem,« siger Anders Larsen. Udover at der er kortere til arbejde, er Andreas også glad for sine nye omgivelser. »Vi har et godt team og et godt samarbejde, og man føler sig hurtigt meget velkommen, så det tror jeg også, kunderne gør, hvad end de kører BMW eller ej,« lyder det fra Andreas. l

I 2014 blev KOED autoriseret BMW serviceværksted og har i dag et af landets største lagre af nye og brugte BMW-reservedele med 55.000 nye reservedelsnumre samt mere end 100.000 brugte dele på lager til levering fra dag til dag.

KOED Partnerværksteder tilgodeser mange uafhængige værksteders ønske om at kunne servicere BMW-kunder endnu bedre hver dag. Kombineret med KOED’s dedikation til BMW, skabes en synergi, der sikrer mere tryghed til flere BMW-ejere.

Se mere!

Scan koden og hør

fortælle om, hvad han kan tilbyde dig som ejer af en BMW.

Mød Andreas til vores jubilæumsfest!

Deltag i vores jubilæumsfest fredag den 3. maj og hils på Andreas –han står klar til at tage en snak med dig om din BMW.

4 UNDAL TIDENDE • APRIL 2024 50 ÅR
‘‘
Andreas Andreas Kroman er automekaniker i tredje generation. Med sin solide viden om BMW har han tilføjet Undal Autoservice nye kompetencer.

åbent hus og jubilæumsfest

Fredag den 3. maj kl. 13-18

Vi vil gerne invitere jer til åbent hus og fejre vores 50-års jubilæum. På dagen vil der blive serveret mad og drikke. Til børnene stiller vi hoppeborgen op og serverer slush-ice og popcorn.

Vi gentager samtidig vores succes fra vores julehygge, hvor vi laver et miniværksted til børnene, her kan de prøve at være mekaniker. Der vil på dagen være forskellige konkurrencer som man kan deltage i.

Vi ser frem til en hyggelig dag og håber, at I vil fejre dagen sammen med os.

Undalsvej 7, 3300 Frederiksværk Tlf.: 47 72 24 44, www.undal.dk
Scan QR-koden og læs mere om dagens program 5 år0 Ses vi? Sæt x i kalenderen
Invitation til

Kunder i generationer

Inge Christoffersen Holding kommer hos Undal Autoservice med sin bil. Og hendes far gjorde det. Alt i alt et 50 år langt kundeforhold.

»Min første oplevelse af at komme her, var god. Og så blev jeg hængende!«

Efter en længere årrække i England vendte Inge Holding tilbage til Danmark i 1992. Da fik hun også bil – en Opel Astra – men fik en halvskidt oplevelse på et lokalt autoværksted. Det fik hendes far til at foreslå hende det værksted, hvor han selv var kommet – og dét siden 1974. Værkstedet var Undal Autoservice.

I nu mere end 20 år har hun holdt ved.

»Værkstedet er grundige og omhyggelige i deres arbejde, og jeg føler, jeg får faglige og ærlige svar på mine spørgs­

mål, så jeg selv kan beslutte, hvad der skal ske. Og så handler det om, at vi skal vise hinanden loyalitet og tillid,« fastslår Inge.

Et brugsredskab

For Inge Holding og hendes mand, Erik, der driver landbrug i Freerslev få kilometer fra Hillerød, er bilen et brugsredskab. Den skal være rummelig og kunne trække noget.

»Vi kører med en boogie­trailer til 1.650 kilo og en køletrailer. Og så kører vi jo ud på markerne med alt lige fra halmballer til såsæd i bagagerummet,« fortæller Inge. Bilparken omfatter en fem år gammel Mazda CX5 og en lidt ældre Toyota RAV4. Det er begge firehjulstrækkere –

den ene på benzin, den anden på diesel – og har de nødvendige kræfter. Desuden er bilerne høje og giver et godt overblik i trafikken, og de er gode at ”hoppe ind og ud ad.”

Kotellet

Landbruget – Freerslev Kotel – omfatter 300 hektar med 320 stykker fritgræssende kødkvæg. Årligt slagtes ca. 120 dyr, som Kotellet afsætter til udvalgte butikker og restauranter, ligesom Kotellet har sit eget kødudsalg. I gårdbutikken kan man også købe hjemmegjort marmelade, honning og æg fra gårdens egne høns. Kunder i gårdbutikken inviteres også til at komme med en tur ud for at se dyrene og høre mere om landbruget.

Inge Christoffersen Holding –kunde hos Undal Autoservice i anden generation.

Hvert år tager Freerslev Kotel imod et sted mellem 100 og 120 folkeskole­ og gymnasieklasser og andre grupper af interesserede. Missionen er at udbrede budskabet om, hvad et moderne, halvt økologisk, halvt konventionelt landbrug går ud på.

»Vi ser en kæmpe formidlingsopgave, når det gælder den faktuelle fortælling om landbruget – særligt i disse år,« pointerer Inge Holding. l

Nysgerrig?

Scan koden og besøg Freerslev Kotel!

6 UNDAL TIDENDE • APRIL 2024 50 ÅR
AF ADAM PADE

Når du støtter Undal...

...er du også med til at bakke op om danske samfundsgavnlige, kulturelle og sociale initiativer.

Undal har gennem de sidste mange år købt reservedele i original kvalitet fra os hos au2parts - den største danskejede autogrossist i Danmark. au2parts er en del af Aktieselskabet CARL CHRISTENSEN, som ejes af C.A.C. Fonden. Denne fond yder en betydelig støtte til samfundsgavnlige, kulturelle og sociale formål i Danmark og bidrager desuden økonomisk til uddannelsen af dygtige mekanikerlærlinge.

Støtten er bl.a. gået til:

• DM i Skills

• Danske Hospitalsklovne

• Herregårdsmuseum Gammel Estrup

• ARoS

• Den Gamle By

Så meget MERE end reservedele 100% DANSKEJET ovnosreP g n s mekaniker

At Undal Autoservice i 2024 kan fejre 50-års jubilæum er ikke en enkelt mands fortjeneste. Det er en historie, der bygger på tre generationers arbejdsomhed, respekt for faget og kunderne og ikke mindst nysgerrighed.

DET HANDLER OM MERE END MEKANIK

Da Jens Erik Larsen først i 70’erne opførte værkstedet på Undalsvej var det med hjælp fra sin pensionerede far og læremester Jens Larsen. Sammen udførte de varme­ og rørarbejde og ordnede alt, hvad de kunne ordne selv indvendigt.

I starten var Jens Erik alene på værkstedet, og hans far kom så ofte, han kunne, og gav en hånd med.

I 1975 kom den 12­årige ar­

bejdsdreng Klaus Lebæk til som den første medarbejder, og senere kom der hele tre lærlinge, så Jens Larsen fortsatte med at hjælpe til de første mange år.

Jens Larsen var uddannet fra et af de første reparationsværksteder i Frederiksværk af den mand, Lars Peter Ørbæk, der førte det første motoriserede køretøj til den lille by. »Da min far kom i lære, var det på et værksted, der reparerede alt fra radioer til biler.

‘‘

Jeg var ikke interesseret i at overtage min fars del af virksomheden; jeg foretrak at stå helt på egne ben.

Jens Larsen etablerede sammen med Marius Toft deres værksted i 1932 under Vinderød Skov. I 1960’erne fulgte nedrivningen af det gamle værksted og opførelsen af et spritnyt værksted med plads til tank og bilforhandling. I dag huser forretningen en møbelhandel.

Der var jo ikke mange biler dengang, og de reparerede alt med mekanik, så der har været Larsener til at reparere biler, næsten lige længe der har været biler,« siger Jens Erik.

Mere specialiseret

Senere blev faget mere specialiseret, og i 1932 valgte Jens Larsen sammen med Marius Toft, som han kendte fra tiden hos Ørbæk, at åbne autoværkstedet Toft og Larsen, der lå under Vinderød Skov.

Jens Larsen – nr. 2 fra venstre – omgivet af sine kolleger. Billedet er formentlig fra omkring 1930.

Det var på sin fars værksted, Jens Erik fik sin uddannelse.

»Jeg tog alle de beskidte opgaver, for jeg ville ikke have, at de andre kunne sætte en finger på mit arbejde eller sige, at jeg havde det lettere, fordi jeg var mesters søn,« fortæller Jens Erik.

Han husker særligt en bestemt opgave, som alle hadede.

»Ornetransporterne var den mindst sjove opgave. Det stank

En ung Jens Erik Larsen starter eget værksted med første officielle åbningsdag i februar 1974.

8 UNDAL TIDENDE • APRIL 2024 50 ÅR
Jens Larsen, selv selvstændig mekanikermester og læremester for Jens Erik Larsen.

forfærdeligt og var beskidt og ulækkert, men det skulle gøres, og jeg tog dem næsten altid,« siger han.

Ihærdigheden betød også, at der var frihed under ansvar. Der var ingen, der åndede ham i nakken hele tiden, og det var en af de ting, han tog med sig, da han selv skulle være chef.

Ville have sit eget

Læretiden bød også på oplæring i kundebetjening på en lidt sjov måde. Efter læretiden tog han brevkurser i de nyeste teknikker. Han var nysgerrig og altid interesseret i at lære – også efter, han var blevet udlært. Efter endt læretid arbejdede Jens Erik hos sin far, indtil han tog arbejde som mekaniker i Hillerød hos Due Andersen. Han kunne godt tænke sig at prøve at være et andet sted, mens han byggede på sin drøm om at få sit helt eget og moderne værksted.

»Jeg var ikke interesseret i at overtage min fars del af virksomheden; jeg foretrak at stå helt på egne ben,« siger han.

I 1972 blev det første spadestik taget til Undal Autoservice, og i efteråret 1973 sagde han jobbet op i Hillerød, for at arbejde på værkstedet. Det kunne kun lade sig gøre på grund af det byggelån, han havde taget.

For hans kone, Hanne Larsen, blev det lige sådan med tiden, men de første mange år efter, værkstedet åbnede, kørte hun direkte til værkstedet fra kontorarbejdet på Skansegården i Hillerød for at lave regnskab for værkstedet.

Travle

år

Det var nogle travle år for parret, der drømte om at stifte familie, og der blev spist meget aftensmad i det lille køkken på værkstedet – også da det første barn kom til.

Da lillebror Anders meldte sin ankomst, valgte Hanne dog at arbejde hjemmefra, da lille Anders og hans søster var lidt svære at håndtere på værkstedet.

Med to små børn og et værksted var der rigeligt at se til i starten af 1980’erne, og der kom flere svende og lær­

‘‘

»Jeg tog alle de beskidte opgaver, for jeg ville ikke have, at de andre kunne sætte en finger på mit arbejde eller sige, at jeg havde det lettere, fordi jeg var mesters søn.

– Jens Erik Larsen

linge til, men også lidt hårdere år med kartoffelkur.

De klarede sig igennem med vedholdenhed, godt håndværk og god kundeservice, og mekanikerne kom tilbage, og der kom nye kunder til.

Værkstedet fortsatte nu med at vokse op igennem slutfirserne og ikke mindst i halvfemserne, da Jens Erik Larsen både kunne fejre 50års fødselsdag og 25­års jubilæum for værkstedet.

00’erne

Op igennem 00’erne skete en hel del inden for bilernes teknologi, og selvom det var spændende at følge med i, var Jens Erik begyndt at tænke over, hvor meget nyt der var at skulle sætte sig ind i.

Dertil kom udviklingen inden for branchen, hvor der nu skulle oprettes hjemmesider og gennemføres digital marketing, hvortil kom bestandig ny lovgivning og meget andet, der skulle følges med i. Han var glad for at få sønnen Anders ved sin side. Anders gik i lære i 2003 efter at have taget studentereksamen

og overstået sin værnepligt. Han fik hurtigt fingeren på pulsen og havde visioner om at føre værkstedet ind i fremtiden. Officielt gav Jens Erik tøjlerne fra sig som 72­årig, men han fortsatte med at komme og hjælpe til. På samme måde som hans far var der for ham i sin tid.

Giver stadig en hånd med Han er stolt over at have opbygget en virksomhed med glade kunder, og han kommer stadig den dag i dag og giver en hånd med, og det var med stor velvillighed og ro i maven at han overlod tøjlerne delvis til sønnen Anders i 2007 og endelig slap tøjlerne, da Thomas Olsen købte hans andel i 2013.

»Det glæder mig, at det kører videre i samme ånd,« siger Jens Erik.

Den glidende overgang var også til stor gavn for næste generation. l

Medlem af det grønne e

SERVICE PÅ ELBILER OG HYBRIDBILER

Hos Undal Autoservice er vi uddannede til at tage os af alle slags elbiler, og vi gør alt, hvad vi kan, for at du får en god oplevelse.

9 UNDAL TIDENDE • APRIL 2024 50 ÅR

At se noget vokse

Larsen-familien har drevet eget autoværksted i tre generationer. Ud fra hver deres filosofi. I hver deres tidsaldre.

Hvis man ikke bliver ved med at udvikle sin virksomhed, så visner den og dør. Det gælder selvfølgelig også et autoværksted. For over mindre, end hvad der svarer til en generation, har autoværkstedet udviklet sig fra at være en håndværksvirksomhed til en virksomhed

Byggegrunden købes og opførelsen af Undal Autoservice påbegyndes

Jens Erik Larsen (tv.) fortsatte som selvstændig mekaniker i anden generation, men med foden under sit helt eget bord. Anders følte ikke samme behov, men havde – og har – sine egne værdier at drive værksted ud fra.

AF ADAM PADE

præget af højteknologi. Det kræver udsyn at have sådan en butik kørende; evnen til at iagttage og lære af, hvad der sker omkring én og kapitalstyrke til at investere i avanceret værktøj. Men som til alle tider har det også handlet om at finde sin egen identitet som mekaniker.

Familien Larsen har drevet

Værkstedet åbner

Første oliekrise – bilfri søndage

Første to lærlinge ansættes – på samme dag

autoværksted i tre generationer – helt fra 1932 – men ud fra hver deres filosofi.

En sund arbejdsplads

»Jeg ville gerne være selvstændig ligesom min far. Men som autoriseret VW­forhandler og med eget værksted syntes jeg, virksomheden var for stor – man kan sjældent

Jens Larsen (Jens Eriks far) stopper på værkstedet

Stor fest og reception i anledning af Jens Eriks 50 års fødselsdag

optimere på både værksted og bilhandel,« fortæller Jens Erik Larsen (83), der stod i lære hos sin far, Jens Larsen. Han ville i stedet et rendyrket autoværksted. Her skulle være godt med plads, værktøjet skulle være i orden, og så skulle det være en sund arbejdsplads, hvor man trivedes. Det blev til Undal

Autoservice, indrettet i spritnye bygninger på en grund, som Jens Erik havde købt i 1972 i et håndværkerområde, udstykket af den daværende Frederiksværk Kommune.

At se noget vokse

Sønnen Anders (42) følte ikke samme behov for at etablere en helt ny virksomhed, men ønsket om at få foden under eget bord nærede han, ligesom han syntes, han havde sine egne værdier, han gerne ville drive værksted ud fra. Også han gik i lære hos sin far – det var i 2003.

»Jeg valgte først at tage studentereksamen – dén ville jeg gerne have med, og den var med til at modne mig. Og så fortsatte jeg som værnepligtig i Forsvaret, hvor jeg faktisk trivedes godt. Men at blive

Første computer og regnskabsprogram (HELIOS) indkøbes

mig selv – at drive noget, at se det vokse – det trak.«

Som fejedreng helt fra tiden i folkeskolen og i gymnasietiden og siden som lærling i sin fars virksomhed lærte han alt fra bunden. Samtidig vidste han tidligt, at han gerne ville overtage værkstedet engang, når tiden var inde.

Med sig bar han nogle idéer om, hvordan han gerne ville drive værksted. »Jeg havde mine egne idéer om, hvordan jeg gerne ville indrette værkstedet. Det var noget, far og jeg talte meget om, og som han bakkede op om,« husker Anders.

For Jens Erik var det et frisk pust at få Anders ind på værkstedet, og da Anders’ læretid var slut i 2007, stiftede familien det nuværende ApS – et første skridt til et langsig­

Anders kommer i lære

Indførelse af kørelys i dagtimerne

Pligt til katalysator på benzinbiler

Første serieproducerede bil med adaptiv fartpilot

Første serieproducerede bil med ESC (antiudskridning)

Indførelse af periodesyn

Gruppefritagelsesforordningen ligestiller mærkebundne og frie værksteder

Privatisering af Statens Bilinspektion

10 UNDAL TIDENDE • APRIL 2024 50 ÅR
UNDAL AUTOSERVICE GENNEM TIDERNE ... OG VERDEN OMKRING OS 1992 1990 1974 1972 1977 1980 1995 2003 2005 1998

tet generationsskifte og i øvrigt samme år, som Anders fik sit første barn sammen med hustruen Katrine.

Svære tider

Inden da så det ikke for godt ud.

»I 2005 forlod en medarbejder os, så vi var kun Anders og mig tilbage, og kort efter kom Arbejdstilsynet og præsenterede os for en masse nye krav,« noterer Jens Erik. »Vi spurgte simpelthen os selv, om vi overhovedet skulle fortsætte. Men Anders havde to år tilbage af sin læretid, og vi besluttede at tage kampen op – lånte i bygningerne og investerede for en million.«

»Ja, og det blev vendepunktet,« supplerer Anders.

I årene 2005­2010 gik tiden for Anders fremdeles med at »skrue om dagen, skrive regninger om aftenen og forretningsudvikle i week’end’erne.«

Mens konkurrencen fra

mærkeværkstederne var mærkbart hård i århundredets første år, så ændrede det sig med finanskrisen i 2008 og i tiden derefter. Da vendte kunderne sig i højere grad mod de uafhængige værksteder.

Og værdierne: Hvilke værdier ønskede Anders selv at bygge sit værksted på?

Den solide virksomhed

»Jeg ville gerne bygge på troværdighed, tillid og ansvar –over for kunderne såvel som iblandt medarbejderne. Og så ville jeg gerne drive en solid virksomhed. Men kravene til at drive autoværksted bliver jo også påvirket af verden omkring os. Vi stifter hele tiden bekendtskab med nye regler og nye begreber – fra stramninger af arbejdsmiljølovgivningen til persondataregler og senest krav om, at vi skal dokumentere, hvor bæredygtige vi er. Der er kommet enormt meget administrati­

on til, og det forudsætter alt sammen en stram struktur og et klart overblik,« konstaterer Anders.

Hertil føjer sig den teknologiske udvikling, der kræver kapital.

»Bilernes teknologiske udvikling over de seneste 30 år er nærmest sket eksponentielt – altså hele tiden gået hurtigere og hurtigere. Det gælder alt lige fra forureningsnormer til førerassistentsystemer, og lige nu gør elbilerne for alvor deres indtog. Og vi skal selvfølgelig forblive konkurrencedygtige hele tiden,« fortsætter han.

»Jeg ville gerne bygge på troværdighed, tillid og ansvar – over for kunderne såvel som iblandt medarbejderne.

Og så ville jeg gerne drive en solid virksomhed.

Dette sidste handler også om at aflæse kundebehovene.

Skal være nemt

»Allerede i dag handler meget om convenience. Det skal være nemt og helst en god oplevelse at være kunde. Derfor lånebilerne. Derfor komfortable ventefaciliteter.«

At skulle holde sig skarp på alle punkter hele tiden gav næring til ønsket om ikke at være helt alene om alting – at

halvdelen af Undal Autoservice og etablerer nuv. ApS

Omfattende renovering af værksted og indskrivning

Thomas starter hos Undal Autoservice

Der opføres tilbygning med dækhotel

Ankenævn

Thomas køber

Jens Eriks ejerandel og indtræder som halv ejer

finde nogen, der kunne dække én ind, og som man kunne sparre med. Derfor kom Thomas Olsen ind i billedet.

»Vi handlede meget med Frederiksværk Vulkanisering, hvor Thomas var ansat, og vi gik jo og snakkede. Det blev så til en ansættelse her i 2010,« fortæller Anders.

Selvstændige i generationer

For Thomas var en tilværelse som selvstændig ham ikke fremmed. Både hans far og farfar var selvstændige automekanikermestre. Kemien viste sig at være tilstede; Anders og Thomas kom til at supplere hinanden godt, og i 2013 tog de det afgørende spring: Thomas købte Jens Eriks andele af anpartsselskabet, og generationsskiftet var fuldkomment. Jens Erik kommer dog stadig stort set dagligt og hjælper med.

I dag deler de ansvarsområderne imellem sig, så Thomas væsentligst varetager de værkstedsrelaterede funktioner, mens Anders mere tager sig af administration, strategi og økonomi – alt det, han ikke ville kunne, hvis han skulle drive virksomheden alene: Ikke mindst udvikling.

Strategien

Hvor er I om fem år, tror I? »Vi er nok stadig omkring

Udvidelse og tilbygning af værksted og 5 liftpladser. Lager sløjfes

Udvidelse af værksted med ekstra liftplads til 6

12 medarbejdere, men vi overvejer de fysiske vækstmuligheder – og vi har plads på grunden til at bygge. Vi er begyndt at servicere elbiler, men kunne godt have behov for lidt større faciliteter specielt af hensyn til dem,« fastslår Anders.

Ledelsesmæssigt er de kommet videre med at engagere medarbejderne i den daglige drift, og så er Undal Autoservice med i et projekt under de regionale væksthuses SMV:Pro­program, der understøtter virksomheder i at udvikle og realisere en strategi og forløse deres vækstpotentiale.

Bliver en styrke

Han og Thomas forudser også, at den tiltagende konsolidering af branchen bliver en styrke for Undal Autoservice. Mange autoværksteder er på vej mod et generationsskifte, og det er ikke alle, der har muligheden for at blive ført videre. Enten fordi færre vil være selvstændige, eller fordi det kræver et stort kapitalberedskab.

På Undalsvej vil man i hvert fald gerne være selvstændige. Og blive ved med at være det så langt, øjet rækker.

Undal Autoservice fejrer 50 års jubilæum Tilbygning til dækhotel, dækmaskinelinje, værksted og frokoststue.

8 liftpladser

11 UNDAL TIDENDE • APRIL 2024 50 ÅR
2012 2013 2017 2020 2024 2023 2016 2007 2008 2010
øger forkus på regulering og miljøansvar
mod diesel personbiler uden partikelfilter i miljøzoner
er udlært,
VW-emissionsskandalen
Forbud
Anders
køber
International
for Biler bliver godkendt,
privat ankenævn
finanskrise
l
Thomas Olsen indtrådte som medejer i 2013 og fungerer som værkstedschef, mens Anders mere tager sig af administration, økonomi og strategi.
‘‘

Det ser lidt Georg Gearløs­agtigt ud for den uindviede: Ud for hvert hjul er monteret et spejl, og foran bilen står et vældigt stativ og blinker med små røde lamper.

»Det er vigtigt, at hjulene står helt lige. Både af hensyn til dækslid, brændstofforbrug og din egen komfort. Og så er det ekstremt vigtigt for ADAS­systemerne,« forklarer værkstedschef og ADAS­tekniker Thomas Olsen.

ADAS-systemerne – ?

»ADAS står for Advanced Driver Assistance System – eller: Avanceret føreassistent­system. Det er en samlebetegnelse, der dækker over bilens kameraer, radarsystemer, lyssensorer – alt det, der muliggør din blindvinkel­ eller vognbaneassistent, skiltegenkendelse, den adaptive fartpilot og ikke mindst nødbremsesystemet. Og selvfølgelig kan du rette op, mens du kører, hvis hjulene står en smule skævt, og bilen er tilbøjelig til at dreje mod højre eller venstre. Men kameraet, der for eksempel skal sikre, at din adaptive fartpilot virker, kigger det forkerte sted hen,« uddyber Thomas Olsen.

Der kan være flere kameraer og sensorer – monteret i kofangerne eller i en lille sort boks under frontruden. Netop her kan der opstå fugt, og så melder bilen fejl. Ofte fungerer systemerne igen, når fugten er tørret op.

Bør kontrolleres

Elektroniske førerassistenter går som sådan ikke særlig tit i stykker. Et kamera eller en radar slides ikke på samme måde som et dæk eller en støddæmper. Men systemerne bør kontrolleres.

»Det lyder ikke af meget, hvis et kamera peger en eller to millimeter skævt. Men du kan næsten tænke dig til, hvor meget de millimeter bliver til, når kameraet skal kigge 200 meter frem.«

Kontrollen og justeringen sker gennem en kalibrering. Denne kan foregå, når man kører i bilen under bestemte forhold – måske et bestemt antal meter ved en særlig lav hastighed (og det kan sjældent lade sig gøre under praktiske forhold) eller ved

Langt de fleste nyere biler har kameraer, radarsystemer og lyssensorer – højteknologi, der både leverer komfort og sikkerhed. Kom med bag om teknikken og læs, hvordan vi sikrer, at systemerne fungerer optimalt.

AF ADAM PADE

Bilen, der kan se

en statisk kalibrering, hvor bilen holder stille. I disse tilfælde justeres systemerne ved at rette dem mod plader med noget, der kunne ligne skaktern, og som er hængt op foran bilen. Processen styres selvfølgelig igennem en computer; ganske som 4hjulsudmålingen, hvor sendere monteret på liften modtager signaler fra de fire spejle ophængt på hvert hjul. På computerskærmen aflæses afvigelserne.

Mere om 4-hjulsudmålingen

En 4­hjulsudmåling bør man få foretaget hvert andet eller hvert tredje år. Bare at ramme

Præcision er altafgørende ved kalibrering. Her måler Casper Christensen den nøjagtige afstand til bilens radar.

I langt de fleste tilfælde er en 4-hjulsudmåling første skridt hen imod korrekt kalibrering af ADAS-systemer. Desuden afsløres eventuelt uens dækslid.

en kantsten med hjulet kan slå hjulet ud af sporing. Hertil kommer det almindelige mekaniske slid i bærearme, bøsninger og øvrig mekanik.

Det er under alle omstændigheder en god idé en gang imellem at studere mønstersliddet på dine dæk. Hvis et af dækkene er slidt mere på den ene side end den anden, så er tiden inde til en sporing gennem en 4­hjulsudmåling.

At få ADAS­systemerne kalibreret er særlig vigtigt, hvis bilen har været udsat for en karrosseriskade, eller du har fået skiftet en frontrude, hvor der sidder et kamera – ja, eller hvis bare den kofanger, hvor der sidder en radar, har været afmonteret.

Undersøg, hvad din bil kan!

Thomas Olsen opfordrer bilejerne til at sætte sig lidt ind i, hvad deres bil indeholder af teknologi.

»Teknologien er så avanceret, at mange tit ikke ved, hvad deres bil kan. Vi er tilbøjelige til at hæfte os ved, om bilen kan starte, køre og bremse – og at den bruger så lidt brændstof som muligt. Men en moderne bil kan meget mere end det, og vi skal hjælpe både dig og bilen med at bruge teknologien rigtigt,« siger Thomas Olsen.

Undal Autoservice har igennem årene investeret i både den nødvendige teknologi og efteruddannelse til at kunne tilgå bilens højteknologi. l

En skærm rapporterer løbende tilbage under kalibreringsprocessen.

12 UNDAL TIDENDE • APRIL 2024 50 ÅR

Nyt hos Undal Autoservice: Få tjekket din bil uden tidsbestilling med PIT-STOP

I 2024 er der kommet endnu et nyt tiltag hos Undal Autoservice, der gør det lettere for dig at være bilejer.

Kender du det, at der lige er gået en pære, eller at der er en uforklarlig og bekymrende mislyd?

Dels kan det være svært at vide, om du står med et lille eller et stort problem, dels kan en lille ting som en defekt pære faktisk udgøre et sikkerhedsproblem.

Derfor har Undal Autoservice i 2024 introduceret et nyt og ultrafleksibelt tiltag:

PIT-STOP

Med Undal Pit-Stop kan du få tjekket din bil helt uden tidsbestilling, og vi løser de mindre problemer og fejl med det samme, så du er hurtigt videre.

Undal Pit-Stop er en fleksibel service, der gør det nemmere for dig at være bilejer, så du undgår, at små problemer med bilen bliver til store udfordringer, der kræver omfattende reparationer.

Undal Pit-Stop inkluderer blandt andet hjælp til:

l LAPNINGER

En punktering kan opstå når som helst, og det kan være en stressende situation at stå i. Få en professionel lapning, så du kan komme hurtigt videre.

l PÆRESKIFT

En pære, der går, er et lille problem med stor betydning for sikkerheden. Vi tilbyder hurtigt pæreskift til forlygter, baglygter, blinklys og andre belysningskomponenter, så du kan komme sikkert videre.

l MISLYDE

Hvis din bil laver mærkelige lyde eller opfører sig anderledes end normalt, kan det både være tegn på større og mindre problemer. Vores dygtige teknikere identificerer og diagnosticerer dine bilproblemer hurtigt og

forhindrer små problemer i at udvikle sig til større skader, så du trygt kan køre videre.

l PRØVEKØRSLER

Når bilen pludselig opfører sig anderledes end normalt, er det en god idé at få identificeret problemet hurtigt. Kom forbi og lad os foretage en hurtig prøvekørsel og identificere problemet, så du kan køre sikkert videre.

l TEST / KONTROLLAMPER

Blinkende kontrollamper på instrumentbrættet kan være et stort problem eller en lille defekt. Vores teknikere udfører omfattende kontrol og udredning af fejlkoder på ingen tid.

l KONTROL OG PÅFYLDNING

AF VÆSKER

Hvornår har du sidst tjekket din bils væsker? Kom forbi til en kontrol af olie, kølervæske, bremsevæske mm. og få fyldt op, hvis der er

behov for det. Så slipper du for at løbe tør på vejen.

l DÆKTRYK / DÆKMØNSTER

Det er vigtigt med et korrekt dæktryk og dækmønster, da det spiller ind på blandt andet din sikkerhed, dit brændstofforbrug og dine dæks levetid. Kom forbi, og få tjekket dæktryk og dækmønster, så du aldrig behøver at være i tvivl om dine dæks tilstand.

Vind et gavekort på 1.000 kr., som du kan indløse som rabat under dit næste værkstedsbesøg hos Undal Autoservice!

Vi sætter 3 gavekort à 1.000 kr. på højkant!

Udfyld kryds-ogtværs’en, tag et billede af den med din mobil og send billedet til info@undal.dk senest onsdag den 8. maj –så trækker vi tre heldige vindere den 10. maj!

Husk at angive navn og telefonnummer eller en emailadresse, vi kan nå dig på!

God fornøjelse!

13 UNDAL TIDENDE • APRIL 2024 50 ÅR
©bergur .net 2024 SJOV BILBANE ANHÆNGER STRYGER HJORT KLAGE SVERIGE SIKKERHEDSUDSTYR GROTESK ALLE VEGNE BILDEL SKYBRUD AFSIDES JAG LOCH NESS SKOLEFAG MÆRKE KONGE TRAFIK TIDLIGERE REGN 50 NEDTRAPPE BILLØB KØREBANER NAVN STRYGE 2 ENS RYGTE TONE STREJFER BILMODEL ROLLSROYCE HUNDERACE LIGE TVKANAL ANGÅENDE KRIKKE KLOKKER TIL AT STYRE MED KENDER TRAK SIG SØNDERSLED TITEL NEON TÆTTE I BAGENDEN VÆSNET URAN STIVER
AF MARIA KOHINOOR LARSEN
MOTORKRYDS!
ÅBNINGSTID I PITTEN Mandag til fredag 7:30 – 15:30

Man lærer at holde hovedet koldt

Sebastian Rasmussen takkede ja stort set med det samme, da han sidste år blev tilbudt at indgå i et motorsports-lærlingeteam.

Det er ikke enhver beskåret at lave racerbiler. Det var lærling Sebastian Rasmussens vigtigste overvejelse, da han sagde ja tak til tilbuddet om at blive en af de fire lærlinge, som Dansk Bilbrancheråd har knyttet til sig i forbindelse med Tun Din Fremtid og Touringcar Academy.

Dansk Bilbrancheråd er den brancheorganisation, som Undal Autoservice er medlem af. Rådet står som sponsor for kampagnen Tun

Din Fremtid, der skal trække flere unge ind i mekanikerfaget som lærlinge. Og Touringcar Academy er et motorsportsteam drevet af racingfirmaet Insight Racing, hvis bagmænd brænder for at give unge lærlinge og racerkørere et skub videre ind i motorsporten.

»Da Anders havde ringet og spurgt, om jeg ville, så jeg nogle TikTok­video’er og tænkte: Dér skal jeg være med. Det er ikke enhver, der får lov at arbejde på racerbiler.«

Anders er Anders Larsen, Sebastians læremester og dybt engageret i Tun Din Fremtid.

Sebastian gik i lære i 2021.

Startede med cross »Jeg startede med at køre cross, da jeg var barn. Så fortsætter man jo med knallerter, og det blev også til at hjælpe kammeraterne. Så kom bilerne, og så vidste jeg efterhånden, at det var dét her, jeg

skulle,« fortæller Sebastian (19), der ikke er ud af bilfamilie.

Også på andre fronter kæmper Sebastian for flere lærlinge til værkstederne. Han er netop blevet rekrutteret som ”rollemodel” i den kampagne, som Erhvervsskolernes Elevorganisation har gennemført i nogle år.

Se mere!

Læs mere om erhvervsskoleelevernes rollemodelprogram.

Som rollemodel uddannes man til at besøge folkeskoler i udskolingen og fortælle om tilværelsen som lærling og om uddannelsernes mange karriereperspektiver.

En drøm om engang at blive selvstændig gjorde, at han ville ”have hele pakken” fra starten og valgte derfor EUX­overbygningen – frem for at skulle læse videre bagefter. Med EUX­overbygningen får lærlingene, hvad der svarer til en studentereksamen oven i deres lærlingeuddannelse.

Roskilde Tekniske Skole, og timerne synes nærmest at fokusere på hjælp til at lave lektierne i fritiden. Alligevel er Sebastian tilfreds med forløbet:

EUX­forløbet kræver sit: Her er 34 elever i klassen på

»Det giver større alsidighed, når lærlingeuddannel­

»Dine sorte fingre er guld værd«

Der er konstant mangel på dygtige automekanikere i Danmark, og da der samtidig er rift om ungdomsårgangene, så er det vigtigt, at autobranchen gør alt, hvad den kan, for at tiltrække nye unge.

Tun Din Fremtid er navnet på foreningen bag landets formentlig mest ambitiøse kampagne for at få flere lærlinge. Bag foreningen står et antal engagerede læremestre og

Se mere!

Scan koden og læs mere om Tun Din Fremtid-kampagnen.

sen og EUX­forløbet kører parallelt. Og man får afsluttet EUX et stykket tid før svendeprøven, så man bedre kan koncentrere sig om dén. Men det kan godt give lidt koordineringsproblemer, fordi der så at sige er tale om to skoler, man går på.«

Betyder noget fagligt Sebastian har ikke tal på de timer, han alt i alt arbejder om ugen, når weekend’erne med Tun Din Fremtid regnes med. Men det er al tiden værd.

»Stemningen er altid god, når vi mødes til løbsweekend’erne. Vi mødes og spiser morgenmad sammen, og der er en masse god energi,« fastslår Sebastian.

Og så betyder det bestemt noget rent fagligt at være med.

»Man lærer nogle ting! Når vi udfører sporing på værkstedet, bruger vi en computer og skal bare trykke på en knap, indtil systemet siger stop. På racerbilerne består sporingsapparatet af to jernrør og en lineal. Det giver en helt anden føling med det, man laver. Og så har jeg prøvet at åbne en gearkasse – noget, jeg ellers ikke er nået til i skolen endnu,« siger Sebastian, der også peger på, at man lærer

flere, større sponsorer blandt autobranchens leverandører samt flere lokalforeninger under brancheorganisationen Dansk Bilbrancheråd.

Sammen med Touringcar Academy medvirker Tun Din Fremtid med to biler – en Citroën DS3 og en Hyundai i30 – i en hel række løb landet over sæsonen igennem.

Besøg Tun Din Fremtid på blivmekaniker.nu

14 UNDAL TIDENDE • APRIL 2024 50 ÅR
Sebastian Rasmussen gik i lære hos Undal Autoservice i 2021 og bliver færdig næste år. Sebastian er rollemodel

at arbejde under tidspres og tænke systematisk: »Man ved, at bilen hér skal køre igen om 20 minutter, så man lærer at holde hovedet koldt.«

DS3 og Hyundai

Insight Racing står for den daglige vedligeholdelse af racerbilerne – en hvid Citroën

DS3 og TCR­bilen Hyundai i30N. TCR står for Touring Car Racing og er i motorsportssammenhæng en klasse højere end den, som DS 3’en indgår i. Touringcar Academys eget

‘‘

og DBR­lærlingeteam’et er kun på i løbsweekend’erne. »Men vi er altid velkomne til at komme ud på værkstedet hos Insight Racing i Hedehusene – et ret fedt værksted.«

Også med

i 2024

Sebastian har været med i hele løbssæsonen 2023 og er igen med i den kommende. Målet med biler og team er også at vise bilerne frem – for eksempel under begivenheder som Copenhagen Historic Grand Prix og på lokale

Da Anders havde ringet og spurgt, om jeg ville, så jeg nogle TikTok-video’er og tænkte: Dér skal jeg være med. Det er ikke enhver, der får lov at arbejde på racerbiler.

uddannelsesmesser rundt om i landet.

I det daglige er Sebastian mest optaget af fejlsøgning: »Det er spændende at handle på baggrund af de symptomer, kunderne fortæller om.«

Sebastian møder dagligt ind før tid for at gøre arbejds­

kortene klar til svendene. Og fremtiden?

Drømmen

Sebastian bliver udlært næste år, hvor han og kæresten, der vil læse til forsikringsaktuar, planlægger at flytte sammen. Og så vil han gerne forbli­

ve som svend hos Anders og medejeren Thomas Olsen.

Men drømmen om at blive selvstændig lurer: »Jeg kunne godt tænke mig at opbygge mit eget leasingselskab. Her kan man både drive værksted og samtidig omgive sig med en masse

spændende biler,« lyder det. Noget yndlingsmærke?

»BMW! Indtil nu har jeg selv haft tre – og har lige prøvet at skifte kæde på min nuværende 520D – uden hjælp, men med en god kollega blandt svendene hos Undal med på en telefonlinje!« l

Hvor mange balloner kan vi presse ind i en

Sebastian Rasmussen – nr. 2 fra venstre – er med, når Dansk Bilbrancheråds og Touringcar Academys lærlingeteam er med som teknikere under DS 3 Cup – bilen her – og når der køres i TCR-klassen med en Hyundai i30.

Kom med dit gæt og vær med i lodtrækningen om at vinde 4 billetter til ”Skibet er ladet med Pelle” i Royal Stage den 6. november 2024 kl. 20 til en værdi af 1.300 kr.

Deltag i lodtrækningen til Undals jubilæumsfest den 3. maj 2024

Læs mere om Skibet er ladet med Pelle

Kom og vær med til en stor fest

15 UNDAL TIDENDE • APRIL 2024 50 ÅR
bil?

Undal Autoservice har gennem tiderne repareret alt, hvad der findes af motorer, og det kan de stadig, men i dag er fokus selvsagt stort på de nye typer som hydridbiler og elbiler, som stiller andre krav. Bliv klogere på fremtidens biler, og hvad du skal have in mente som bilejer omkring service.

Fra forbrændingsmotor til hybrid og el

Undal Autoservice har altid været kendt for at følge med tiden og investere i det nye inden for faget.

Det betyder, at de er 100 procent klar til fremtidens biler, og at de selvfølgelig også er medlem af Det grønne e,

der betyder at mekanikerne er uddannede til at tage sig af både elbiler og hybridbiler, og at værkstedet har det udstyr, der skal bruges til at lave service på de nye biltyper. El­ og hybridbiler stiller nemlig andre krav til service end de traditionelle biler, og det er vigtigt at vide både som

mekaniker og som ny el­ eller hybridbilejer.

Bevarer nybilgarantien

Når man som værksted servicerer elbiler og hybridbiler, er det selvfølgelig vigtigt, at man er i besiddelse af det nyeste og bedste udstyr, så

‘‘

Når der går noget i stykker på en elbil, er det en større og mere kompliceret omgang end blot at skifte et tændrør eller en rem som på diesel- og benzinbiler.

godkendte reservedele og følger naturligvis fabrikanternes forskrifter for, hvordan man skal udføre service af elbiler.

»Det er vigtigt, at alt dokumenteres, uanset hvilken bil det drejer sig om, så vi stempler servicehæftet og laver en overskuelig og udspecificeret faktura, så du som kunde kan bevise, at du har overholdt dine serviceeftersyn – specielt når du er el­ og hybridbilejer,« siger Casper Christensen.

De to teknikere giver her en række gode råd om, hvad du skal huske at have in mente, når du anskaffer dig en af de to nyeste biltyper, så det ikke ender med at være en dyr fornøjelse at vedligeholde bilen.

Elbiler

Elbiler kommer med færre mekaniske dele end de konventionelle. Det betyder, at der er færre dele, der skal serviceres og vedligeholdes løbende, men det betyder også, at de dele, elbilen består af, er koblet sammen, så slitage eller fejl ét sted kan give problemer et andet sted i det elektroniske kredsløb.

»Elbilerne er mere kom­

plekse i deres opbygning. Et godt eksempel er A/C­anlægget. Her er det ikke længere valgfrit, om du vil have det serviceret, da det kan påvirke batteriets kapacitet og ladetid. Det slider simpelthen mere på batteriet, hvis A/C­anlægget ikke virker ordentligt,« fortæller Casper Christensen.

Bremserne er også en del, man skal være ekstra opmærksom på, så de tjekkes altid ved service. Selvom elbilens bremser er udsat for mindre slitage, da de fleste nedbremsninger er motorbremsninger, er det vigtigt, at de konstant er velsmurte.

»Let rustne bremser kan afdrejes ved hjælp af specialværktøj, så bremseskiverne opnår en ny og rustfri overflade, men er de ikke ordentligt smurt, ruster de. Og det er en skam, for de dyre udskiftninger kunne have være undgået,« siger Thomas Olsen.

Når bremsedelene er rustet for meget, kan de hverken afdrejes, renses eller smøres længere, og så kan det altså blive dyrt i længden at holde en elbil kørende.

Derfor er det vigtigt, at bilen bliver omhyggeligt gen­

bilerne håndteres korrekt og kunden bevarer sin garanti. »Vi var hurtige til at investere i både uddannelse og udstyr, for vi ved, det er fremtiden, og vi ville være klar til at yde den bedste service og sikre garantien,« siger Thomas Olsen. Værkstedet anvender kun

Undal Autoservice har netop investeret i en ny A/C-maskine til servicering af elbilernes A/C-anlæg. Et velserviceret A/C-anlæg har indflydelse på batteriets levetid.

16 UNDAL TIDENDE • APRIL 2024 50 ÅR

nemgået, vedligeholdt og serviceret løbende.

Hybridbiler

Hybridbilerne har stadig en del af de mekaniske dele, men de har også en stor mængde elektronik siddende i sig, og de har derfor brug for den samme omhu, som der skal udvises ved elbilernes kredsløb.

Her skal der altså udføres service på både den traditionelle forbrændingsmotor og bilens elektriske dele.

En ting, bilejerne ofte ikke tænker på i den forbindelse er, at dækkene slides hurtigere på el og hybridbiler.

»Det sker, fordi bilen er meget tungere end traditionelle biler, og fordi bilen ofte har mere trækkraft ved igangsætning, og det slider simpelthen mere på dækkene,« fortæller Casper Christensen.

Han understreger, at det derfor er vigtigt at vælge et dæk, som både er støjsvagt,

har en lav rullemodstand og kan klare vægten fra bilen.

Undervognen og styretøjet på en elbil kræver også mere opmærksomhed, da begge dele er udsat for en større vægtbelastning end ved konventionelle biler.

Det er vigtigt, at undervognen bliver grundigt gennemgået, og at der foretages en såkaldt 4­hjulsudmåling indimellem for at kunne opdage fejl, der medfører øget dækslid, dækstøj og forringede køreegenskaber.

Vigtigt at vide om el-og hybridbil-service

Priserne for service på en elbil kan være helt op til 50 procent billigere afhængig af model end ved de konventionelle biler.

»Der skal ikke tjekkes mekaniske dele i samme omfang, og derfor er serviceprisen meget lavere, men til gengæld skal man være omhyggelig og overholde service, da regnin­

Dækopbevaring handler mest om bekvemmelighed

Man skal ikke nødvendigvis tro på udsagn om særlige opbevaringskrav til vinter- og sommerdæk. Du skal få opbevaret og skiftet dine vinter-/sommerdæk, fordi det er mest bekvemt! varmt loft med 35­40 grader en hel sommer er nok ikke optimalt,« uddyber Thomas Olsen.

»Det er nok først og fremmest et spørgsmål om bekvemmelighed. Men selvfølgelig har hverken fælge eller dæk godt af at stå i regn og rusk ude bag ved redskabsskuret en hel sæson.«

Værkstedschef Thomas Olsen viser vej ind til værkstedets dækhotel. Her står op imod 500 sæt sommerdæk og venter på, det skal blive forår. Den særlige duft af gummi er umiskendelig, og blikket glider hen over hylderne med alt lige fra kostbare mærke­alufælge til helt almindelige stålfælge.

Ind imellem bliver man som almindelig forbruger mødt af avancerede, tekniske forklaringer på, hvorfor det er så vigtigt, at dæk bliver opbevaret under bestemte temperaturer og luftfugtighedsforhold.

»Dæk kan og skal kunne tåle meget. Men at ligge på et

gerne hurtigt kan blive dyre, hvis serviceeftersynene ikke bliver overholdt,« siger Thomas Olsen.

Prisen for reparation af en el­ eller hybridbil afhænger

Argumenterne for at få sine dæk opbevaret hos sit værksted går snarere på, at det er nemt lige at køre forbi værkstedet og få skiftet sine dæk dér.

Bliver større og tungere »Moderne hjul og dæk bliver større og større – ofte kan de jo slet ikke være i bilen! Men vigtigere er, at vi i forbindelse med et hjulskift lige checker hjulophæng, styretøj og bremser,« fortsætter Thomas Olsen.

I takt med at dækkene bliver større – med stadig bredere fælgdimensioner – bliver hjulene også tungere. Et stort hjul – måske et 19”­hjul – vejer hurtigt 20­25 kilo. Derfor har Undal Autoservice også

Det kræver specialudstyr og særlige værnemidler at tilgå en elbil. Her arbejdes med højspænding! Her Casper Christensen i ”fuldt ornat”.

nemlig af, om der kan repareres, eller om der må udskiftes større dele.

»Når der går noget i stykker på en elbil, er det en større og mere kompliceret omgang,

end blot at skifte et tændrør eller en rem som på diesel­og benzinbiler,« siger Thomas Olsen.

Begge anbefaler, at du som ejer af en af de to nye biltyper

Mød Casper til vores jubilæumsfest!

Under vores 50 års jubilæumsfest fredag den 3. maj vil du selvfølgelig også kunne møde Casper.

får lavet en serviceaftale, så du er sikker på, at du aldrig misser et serviceeftersyn.

Stil ham alle de spørgsmål, du måtte have, om el- og hybridbiler og bliv præsenteret for ladestanderen, testeren og A/C-maskinen.

e-mærket er værkstedskæden

Au2parts’ anerkendelse af, at Undal Autoservice har de nødvendige kompetencer til at servicere og vedligeholde elbiler.

‘‘

Det er klart, at når den første sne er faldet – ofte helt uventet – og mange bilejere melder sig på en gang, så tager vi selvfølgelig de kunder først, hvis dæk vi opbevarer.

Dæk og fælge har naturligvis ikke godt af at stå ude i regn og rusk. Men at få dem opbevaret hos sin mekaniker er nok mest af alt et spørgsmål om bekvemmelighed, mener Thomas Olsen.

for længst investeret i løfterobotter, så mekanikerne slipper for de mange tunge løft.

Yderligere er nyere biler forsynet med dæktrykovervågning. Overvågningen sker gennem en sensor, der er monteret i forbindelse med dækkets ventil. Nogle biler kan selv registrere, om der er skiftet dæk – på andre biler lyser en fejlalarm, og dæktrykovervågningen skal nulstilles.

Hurtigere service

Yderligere et godt argument for at få sine dæk opbevaret på et dækhotel, er simpelt hen bedre service:

»Det er klart, at når den første sne er faldet – ofte helt uventet – og mange bilejere melder sig på en gang, så tager vi selvfølgelig de kunder først, hvis dæk vi opbevarer,« noterer Thomas Olsen. l

17 UNDAL TIDENDE • APRIL 2024 50 ÅR
AF ADAM PADE
l

I Jens Eriks private garage holder to klassikere: En køreklar Morris 8 –og »Projekt Karmann Ghia«. Kom med indenfor!

AF ADAM PADE

I MESTERS GARAGE

»Min første bil var en Morris 8 fra 1936, og sådan én tænkte jeg længe på, jeg ville have igen. Så i 1990 fandt jeg et fint eksemplar årgang 1937.«

Morris’en er den ene af to fine biler, man kan finde i Jens Erik Larsens garage hjemme i privaten. Bilen præsterer 28 hestekræfter, men kan skam godt følge med i trafikken. »Vi kører i den i sæsonen, men aldrig særlig langt. Og den er ikke beregnet til motorveje!«

Jens Erik – grundlæggeren af Undal Autoservice – købte sin første Morris i 1958 som hverdagsbil og kørte i den i et par år, inden han skulle ind som soldat. Bilen fristede, fordi den var åben, og så måtte den gerne være lidt sportslig.

Endnu i skrivende stund er Morris’en i vinterhi.

Købte i 1963

Karmann Ghia’ens hi har varet – og vil fortsat vare – lidt længere. Eksemplaret her har været i familiens eje helt siden 1963 og var i knap 10 år pendlerbil for Jens Eriks hustru, Hanne. »Min far jo VW­forhandler – en af de første herhjemme – og derfor lærte jeg den tidligt at kende. Det er jo sådan nogle biler, jeg blev udlært i at reparere på. Og så synes jeg simpelt hen, det er en pæn bil,« lyder det fra Jens Erik.

Bliver et kært eje

Karmann Ghia bygger på præcis samme teknologi som VW’s boble – såvel motor som undervogn. Men designet var lagt i hænderne på det itali­

VIDSTE DU – ?

enske designfirma Carrozzeria Ghia og blev håndbygget af karrosseribyggerfirmaet Karmann. Den blev produceret i forskellige versioner frem til 1969 – og i Brasilien helt frem til 1975. I begyndelsen af 1970’erne

Jens Erik Larsen – grundlæggeren af Undal Autoservice – købte sin Morris 8, årgang 1937, i 1990. Bilen bruges alene til sommerkørsel.

gik gearkassen, og da Jens Eriks kone ikke var helt fornøjet med dens køreegenskaber, blev bilen stillet hen.

I disse år er den ved at få nyt liv: Målet er en restaurering tilbage til dens originale udseende og motorisering. »De bliver jo et kært eje, og man får et forhold til dem. Man kender alle deres særheder,« fastslår Jens Erik, der gerne tilbringer rigtig mange timer … i mesters private garage. l

VW Karmann Ghia – med sin særdeles enkle motor fra VW’s Boble – blev produceret i årene 1955–1975, de sidste år i Brasilien.

172.764 2.826.231 200.000 17.057

nye biler på vejene i 2023

personbiler kørte rundt på de danske veje pr. februar 2024

ud af Danmarks knap tre millioner biler kørte på el ved slutningen af 2023

familier i Halsnæs Kommune ejede mindst én bil i 2023

18 UNDAL TIDENDE • APRIL 2024 50 ÅR

Iår er det 10 år siden, at Undal Autoservice for første gang slog dørene op til det første julearrangement. Et event, der blev så populært, at det nu næsten kan fejre jubilæum.

Det var egentligt bare meningen, at det skulle have været en engangsforestilling og et forsøg på at skabe noget nyt og spændende, der kunne samle de lokale familier.

Undal Autoservice havde tidligere holdt kundearrangementer, men de var altid målrettet voksne, og Anders Boas Larsen og Thomas Olsen, der selv havde små børn, syntes, der manglede et event, der kunne samle både børn og voksne.

Og så blev julearrangementet født.

Julehygge for alle

Det årlige julearrangement er en velbesøgt genganger, der har udviklet sig gennem årene, og hvert år ryger der omkring 900 æbleskiver i de glade gæster.

Når værkstedet i december vanen tro pynter rammerne og inviterer på gløgg og æbleskiver og hygge for voksne og børn, handler det om at skabe samvær i Halsnæs. Men det handler også om at skabe et arrangement, der byder på noget forskelligt til de mange aldersgrupper.

Anders og Thomas har for vane at invitere andre lokale virksomheder med til julestuen, så der blandet andet er muligheder for at smage på julens vine og deltage i konkurrencer om gavekort mm.

Der klippes og klistres til

den store guldmedalje, når børn i alle aldre laver deres egen julepynt, og så finder julemanden også altid tid til at kigge forbi på trods af den travle julemåned.

Og medarbejderne arbejder altid løbende med at udvikle arrangementet.

”Mini-Mekaniker”

I 2023 kunne de derfor for første gang introducere begrebet ”Mini­Mekaniker”. Her fik de mindste lov til at prøve kræfter med mekanikerfaget på deres helt egen lille arbejdsstation under kyndig vejledning fra lærlingene hos Undal Autoservice.

»Vi oplevede forældre, der stod klar med forventningsfulde børn i hånden, endnu før arrangementet åbnede. De ville så gerne være de første,« griner Anders, der af samme grund lover, at ”Mini­Mekaniker” vender tilbage til dette års julearrangement.

Corona-bump på vejen

Selvom der er gået 10 siden juleriet startede, er det kun blevet til otte arrangementer i alt. I 2020 og 2021 måtte arrangementet nemlig aflyses på grund af Corona, men ellers har den stået på klippeklister, julegaver, og julegodter til børn og voksne siden 2014. »Det er fedt at kunne samle folk på tværs af alder og interesser og at kunne være samlingssted for såvel børnenes leg og de voksnes samtaler. I stedet for at ærgre os over de to år, hvor arrangementet måtte udgå, glæder vi os over, at tilslutningen er så stor, at vi oplever, at folk fortæller os, at

I fjor havde værkstedet premiere på et tilbud til de mindste: Muligheden for at prøve kræfter med mekanikerfaget på deres helt egen lille arbejdsstation.

Ét værksted to jubilæer

I 2024 kan Undal Autoservice fejre endnu et jubilæum ud over den store 50-års fødselsdag.

dag til noget særligt,« siger Thomas.

Opgaverne er mange og forskelligartede og tæller blandt andre opstilling, servering, klippeklistre­hjælp til børnene, oprydning og ikke

mindst den altid populære julemand, som faktisk IKKE er en af de ansatte.

»Ja, en stor tak til alle de mennesker, der har støttet op om arrangementet igennem alle årene og ikke mindst en

de glæder sig til det hvert år,« siger Anders.

Hyggen er i højsædet, når der skal laves julearrangement, men det er faktisk ikke kun de ansatte, der knokler med at få stablet arrangementet på benene. Anders’

og Thomas’ familier hjælper også til i stor stil, og der er hjælpende hænder helt ud i fætter­ og kusine­grenene.

»Vi er meget taknemmelige for alle de mennesker, der stiller op år efter år for at hjælpe os med at gøre denne

Stemningsbillede fra ”Jul på det gamle værksted”december 2023.

særlig tak til alle de fantastiske hjælpende hænder på værkstedet og uden for, der alle har knoklet med at få julearrangementerne stablet på benene i årenes løb,« siger Anders. l

Kom med, når vi blænder op for årets julehygge

torsdag den 5. december kl. 16.00–20.00 på Undalsvej 7, 3300 Frederiksværk

PS: Rygtet vil vide, at Julemanden muligvis kigger forbi omkring kl. 17.30

19 UNDAL TIDENDE • APRIL 2024 50 ÅR
AF MARIA KOHINOOR LARSEN
DET GAMLE
Scan QR-koden læs meget mere!
JUL PÅ
VÆRKSTED 2024

l Klaus var kun 12 år, da han besluttede sig for, at han ville tjene sine egne penge. Han havde set sin tre år ældre bror gøre det, og nu ville han også selv.

Hans barndomshjem havde udsigt til det nye værksted på den anden side af marken, så Klaus tog turen over hen over den for at se, om der måske kunne være brug for ham der. Og det var der i den grad, for Jens Erik gik der alene, og selvom han af og til fik hjælp fra sin far, var der meget at se til.

Klaus havde ikke sagt noget til forældrene, så de fik sig en overraskelse, da Jens Erik

l Thomas endte i autobranchen, da han var glad for at rode med sin knallert. Det hjalp måske også motivationen lidt på vej, at hans far i sin tid blev uddannet som mekaniker, selvom han kastede sig over en anden branche efterfølgende, så det var en god grunduddannelse at have i bagagen.

Han kan ikke huske, hvorfor det lige blev lige blev Undal Autoservice, han søgte,

ANSATTE GENNEM

TIDEN

I løbet af de 50 år Undal Autoservice har eksisteret, har der været en hel del ansatte. De fleste er kommet som lærlinge og mange er blevet efterfølgende, mens andre har søgt over i andre brancher. Alle har de hver deres små historier om hverdagen på værkstedet. Her kan du møde fire af dem.

Navn: Klaus Lebæk

Ansættelse: 1975-1980. Første ansatte i firmaet som arbejdsdreng, men hjalp med meget mere, end hvad beskrivelsen indebærer. I dag er han selvstændig og indehaver af Ngl Trading.

ringede og spurgte, om det var ok, at Klaus startede som arbejdsdreng. Det var også forældrene, der blev talt om løn med, og Klaus startede i 1975 som

Navn: Thomas Tusgaard Andersen

Ansættelse: Startede i lære 1991 og blev udlært i 1995. Han er siden gået en anden vej og er blevet iværksætter. Han ejer i dag firmaet T.T. Tømrer- & Snedkerfirma.

værkstedets første arbejdsdreng til 5­6 kr. i timen svarende til ca. 24 til 25 kr. i dag. Han husker, at han købte en fiskestang, som han havde ønsket sig, for sin første løn.

Han rendte altid rundt med et stykke twist i baglommen – ikke fordi han havde brug for det, men det havde de andre jo, så det syntes han også, at han skulle have.

Klaus var der efter skoletid og hver lørdag. Og selvom titlen var arbejdsdreng, fik han lov til mere end blot at feje gulve, og han husker, at han lærte at udføre skift af oliefilter og at skifte tændrør og dæk.

Og der var aldrig sure miner – heller ikke da han forårsagede, at en jernstang fik et uheldigt møde med et portvindue, så det smadrede. »Det, der har smittet af

men han husker, at det var nemt at starte.

»Det var lidt som at komme ind i en anden familie som arbejdsplads. Man følte sig hjemme, og Hanne og Jens Erik var nærmest som et andet sæt forældre,« siger Thomas.

Han havde en god læretid og synes, at det var et fantastisk og lærerigt sted at være.

»Det var et godt sted, man lærte ting fra bunden og at

på mig resten af livet, er den uforbeholdne tillid og friheden til bare at være og gøre. Bare gør tingene, og tillid går begge veje Der var ikke noget udtalt hierarki, men en frisk tilgang til det hele og en hyggelig og rar atmosfære,« fortæller han.

I 1976 fik han selskab af drengene Lars og Allan, og så kom der lidt mere gang i unoder og løjer på værkstedet. Han husker bl.a., at han skød en af dem i nakken med en fedtpistol, hvorefter de andre fangede ham og fyldte hans lommer med fedt. Jens Erik greb ikke ind, for Klaus havde jo selv foranlediget det.

lave tingene ordentligt, der var disciplin uden diktatur, og der var en respekt omkring Jens Erik og en gensidig respekt,« fortæller han.

Man skulle opføre sig ordentligt, og det gjorde Thomas sig også umage for, men uheld sker indimellem.

Jens Erik råbte og skreg til gengæld aldrig.

Som da Thomas havde fået lov til at låne varevognen for at trække sin båd på land. Han fik hjælp af Jacob, der var svend, men bunden var for blød, så pick­up’en endte med at sidde fast. Desværre kom tidevandet også, og der måtte ekstra hjælp til at få den op. En ven af Jens Erik kom og hjalp, og Falck måtte til, da førerhuset var tæt på at stå under vand.

Jens Erik blev aldrig sur.

Den eneste gang, han har hørt chefen råbe og skrige, var, da Thomas kom til at køre liften ned over hans fod, men det var ikke så meget af Thomas som af smerte.

Thomas fortsatte et kort stykke tid hos Undal Autoservice, efter han var blevet udlært i 1995, indtil han skulle ind som værnepligtig. Han kom også forbi et par måne­

Klaus blev også spurgt, om han havde lyst til at komme i lære som mekaniker, for han ville gerne være reklametegner, men han fortsatte med at være der, mens han gik på handelsskole og helt frem til, at han startede i lære hos en trælasthandel.

»Jens Erik er et autentisk og et afbalanceret væsen, og det er svært ikke at kunne lide ham, da han er et godt menneske over for alle,« slutter Klaus, der i dag ejer Ngl Trading, der leverer gulv­ og vægløsninger til vådrum i både byggebranchen og til private.

der efter, at han var færdig med det i 1996.

Og han har lært meget af tiden – og ikke mindst af Jens Erik – som han har taget med videre i sin karriere.

»Hårdt arbejde betaler sig, ærlighed over for kollegaer og kunder kommer man længst med, og hvis man behandler sine ansatte godt, kommer det godt igen. Denne filosofi forsøger jeg at bruge så vidt muligt i dag i min egen virksomhed,« siger Thomas.

Efter tiden på værkstedet startede han sit eget firma i en ung alder. En virksomhed, der i dag har over 20 ansatte, og som er kunde hos Undal Autoservice.

Når man spørger, hvorfor valget netop er faldet på den gamle arbejdsplads til den store vognpark, er han ikke i tvivl.

»Den gensidige respekt –den gælder også kunderne –de løser problemerne og alt er i orden,« slutter Thomas, der i dag er selvstændig inden for tømrer­ og snedkerbranchen og leverer alt fra udskiftning af vinduer og døre til totalentrepriser til både erhverv og private.

20 UNDAL TIDENDE • APRIL 2024 50 ÅR
AF MARIA KOHINOOR LARSEN Jens Erik Larsen med – fra venstre – Jacob, Thomas, Bastian og Carsten.

l For Allan har Undal Autoservice fyldt en stor del af hans unge år.

Han startede som arbejdsdreng i 1976, mens han gik i folkeskolen, sammen med sin ven Lars.

Senere i 1981 blev han udlært som den første på værkstedet, men drog til Sverige for at hjælpe sin far i hans forretning med at sætte swimmingpools op, men vendte tilbage til Danmark efter et stykke tid og blev ansat, denne gang som svend, hos Jens Erik.

Det har ført til et livslangt venskab med både familien

Larsen og med Undal Autoservice, og han husker den første tid med glæde, selvom

Navn: Allan Lyk

Ansættelse: Ansat ad flere omgange i forskellige stillinger en periode over 15 år i 70erne og 80erne. Første lærling i firmaet og i dag et kendt ansigt i byen via sit arbejde på forsyningen/ fjernvarmen.

den også bød på visse udfordringer. Som arbejdsdreng kunne dagene godt blive lidt lange, når han efter skoledagen mødte ind. Nogle gange sluttede arbejdsdagen først omkring kl. 20, for udover Jens

Erik var der ikke andre mekanikere, og han og Lars fik derfor lov til at prøve kræfter med at skrue på bilerne også. Han husker særligt den tillid og tålmodighed, der blev udvist, og at der også var plads til sjov. Som da Jens

Erik forærede drengene et gammelt lig af en Folkevogn fra 1953, der skulle skrottes, som de så fik lov til at gøre med, som de ville.

De, på det tidspunkt, 16årige drenge kastede sig over den med stor entusiasme og ombyggede den til en racerbil. Efterfølgende brugte de den til bl.a. at køre ræs med på en mark – en aktivitet der ikke vækkede helt så stor begejstring hos de omkringliggende naboer, som det gjorde hos de to unge knægte … »Undal Autoservice har været en del af min opdragelse. Der er altid blevet sat en ære i, at man skulle kunne reparere, og ikke bare udskifte dele, hvis det ikke var nød­

vendigt. Der blev kun repareret, når det var nødvendigt. Vi var forargede over de værksteder, der pr. automatik bare udskiftede,« fortæller han.

Den ordentlighed er stadig en del af Undal Autoservice’ DNA, og det samme er den ånd, som mekanikerne uddannes i.

»Det har altid været ansvarsinddragende, og der bliver udvist stor tillid og det er et usynligt rygklap,« siger Allan. Han understreger også, at der altid har været en god tone og en god portion tålmodighed.

Han husker bl.a. en episode med en VW Golf i 1976, der var lavet på en speciel måde, så kom man til at løsne

en skrue et forkert sted, ville gearkassen ikke kunne skifte gear. Det prøvede Allan selv. Og han husker også den dag, Jens Erik en dag var ude at køre, og havde mindet de tre lærlinge Allan, Lars og Ib om, at der ingen bremser var på den ene af bilerne. Alligevel kom Ib til at køre bilen gennem porten, så den smadredes.

I ingen af tilfældene var der skrig eller skrål eller sure miner. Når der opstod et problem, blev det bare løst.

Allan dukker stadig gerne op til de sociale arrangementer på værkstedet og kommer også forbi i ny og næ både hos Jens Erik og Hanne og på værkstedet hos Anders og Thomas.

Morgen på Undalsvej, september 2023.

l Jeppe startede som lærling på værkstedet som 17­årig, da han elskede mekanik og var glad for at skrue på gamle knallerter, så for ham var der ikke så meget tvivl om, at mekaniker ville være et godt valg.

Han kendte en, der kendte Anders, så han havde fået at vide, at det var et godt sted, og da der blev slået en stilling op, var han hurtig til at søge. Han fik stillingen, og blev dermed den sidste lærling, der blev uddannet under Jens Erik, og den første, der blev uddannet under Anders og ikke mindst Thomas, som også officielt tiltrådte i 2010. De var ikke helt så mange dengang, og Jeppe kalder Jens Erik for en dygtig læremester,

Navn: Jeppe Bo Nissen

Ansættelse: Kom i lære i 2010, blev senere svend og er i dag værkfører med ansvar for den daglige drift, kundekontakt og fakturering hos Undal Autoservice.

der både gav ros og udviste en stor grad af tillid. Men det var ikke kun om mekanikken, han lærte.

Han blev også inspireret af Jens Eriks tilgang til kundeservice. Jeppe er vild med kundekontakten, og han gør

brug af det, han har lært, så det er intet under, at han også har fået ansvaret for den del af virksomheden, da han tiltrådte som værkfører. Han kender alle kunderne og de kender ham, for han har været en fast bestanddel i 14 år.

Overgangen til at indgå i ledelsen var også naturlig, da de nye alligevel kommer og søger viden, og det er muligt at bevare kammeratskabet i det flade hierarki, som værkstedet byder på. Anders og Thomas følger linjen med at give meget frihed under ansvar, og der er fortsat ikke tradition for at hidse sig op og skælde ud. Der er dog forskel på det gamle og nye regime, men en del af det bunder i, at meget inden for branchen er blevet standardiseret, mange biler er anderles sat op, og alt i dag skal passe ind i bokse på en helt anden måde end for bare 10 år siden.

Da Jeppe startede, var der mere med at køre ud, når en

bil ikke ville starte, men i dag er der lynhurtig autohjælp, så bilerne, der er mere komplekse, kommer hurtigere ind og bliver fejlsøgt og repareret hurtigt.

Der er også standardprocedurer for alt. Det er der brug for i dag på et topmoderne værksted.

»Anders har standarder for alting. Det var lidt anderledes under Jens Erik,« siger Jeppe og griner.

»Værkstedet er vokset både i fysisk størrelse og i forhold til personale, og det har været sjovt at være en del af det og have fulgt udviklingen,« siger Jeppe. Det er nemt at tænke, at en mekaniker som Jeppe er til store biler, krom, brede fælge

eller andre ting, som mekanikere ofte går op i med liv og sjæl i fritiden, men her er Jeppe lidt atypisk.

Det er mekanikken i bilerne, han brænder for, og ikke udseendet. Han vil hellere have en gammel kutter end en BMW.

Han går først og fremmest op i sine børn, som det familiemenneske han er, og så elsker han naturen og havet. Ikke mindst at snorkle og dykke, selvom det for tiden bliver mere til vandplaskeri med de små end til store dykkereventyr.

21 UNDAL TIDENDE • APRIL 2024 50 ÅR

ANDERS BOAS LARSEN

Ansat 01­01­2003

Indehaver, automekaniker

Ansvarlig for: Administrationen og økonomi, kommunikation, PR og SO­ME.

Samarbejdsaftaler og samhandelsaftaler.

Andre ansvarsområder: ESG, kvalitetssikring, personale/HR, strategi, vision, LEAN og SMV­PRO.

JEPPE BO NISSEN

Ansat 01­11­2010

Værkfører, automekaniker

Ansvarlig for: Daglig drift, kundekontakt, fakturering og omsynsværksted.

Udlært hos Undal Autoservice.

Undal Autoservice i dag

Undal Autoservice er vokset betragteligt gennem tiden, og i dag tæller vi to ejere, seks mekanikere og to lærlinge, der alle løfter i flok. Mød team’et!

THOMAS VINCENT

OLSEN

Ansat 01­01­2010

Indehaver, automekaniker

Ansvarlig for: Øverste ansvarlig for hele produktionen.

Teknisk ansvarlig i Undal Autoservice og driver vores tekniske team. Uddannet autotekniker, efteruddannet i ADAS.

CASPER M. CHRISTENSEN

Ansat 01­02­2022

Automekaniker, el-bilstekniker

Uddannet autotekniker. Efteruddannet i ADAS.

Ham, der ved alt om teknik.

Høj kvalitet kræver godt arbejdsmiljø

Mekaniker Lasse Stougaard har som arbejdsmiljørepræsentant sat sit positive aftryk på medarbejdernes daglige trivsel og sikkerhed.

Hos Undal Autoservice er arbejdsmiljøet en hjertesag, og det viser sig i vores handlinger.

En stor tak til vores dygtige mekanikersvend, Lasse, som har været en del af vores hold i mange år og har taget den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse.

Lasse fungerer nu som vores arbejdsmiljørepræsentant.

Vi har også forbedret vores faciliteter med Lasses indsats og fokus på arbejdsmiljøet, inklusive ergonomiske arbejdsstationer og moderne teknologi.

Hos os er arbejdsmiljø mere end bare standarder – det er en del af vores virksomhedskultur, og det sikrer, at vores medarbejdere trives, mens vi leverer kvalitetsarbejde med et smil.

LASSE STRANDBY STOUGAARD

Ansat 02­01­2017

Automekaniker, el-hybrid tekniker

Arbejdsmiljørepræsentant. Udlært hos Undal Autoservice.

Ofte mentor for praktikanter og lærlinge.

ANDREAS AARE

KROMAN

Ansat 01­09­2022

Automekaniker

Allround­mekaniker på alle mærker. Ansvarlig for samarbejdet med KOED.

Specialuddannet inden for BMW.

NJAL A. H. SØRENSEN

Ansat 01­07­2020

Automekaniker

Startede som arbejdsdreng og er udlært i firmaet.

Har allerede stor interesse for og viden om BMW.

OLIVER FLYTTOV LUND

Ansat 11­04­2022

Automekaniker

Ansvarlig for forbrugsvarer mv.

Stor interesse for VAG­biler –Audi, Seat, Skoda og VW.

Efteruddannet i VCDS­tester.

22 UNDAL TIDENDE • APRIL 2024 50 ÅR
l

SEBASTIAN RASMUSSEN

Ansat 04­08­2021

EUX-lærling (får også en studenterhue)

Står for TikTok og indgår ofte i den daglige administration.

Racingmekaniker i Touringcar Academy – Tun din fremtid.

Rollemodel på folkeskoler mv.

Øvrige ansatte

JESPER BUNDGAARD

Ansat 01­11­2020

Administrativ medarbejder (deltid)

HD i regnskab og bogføring.

Blæksprutte inden for diverse administrative opgaver som indberetninger til det offentlige, EAN mm.

MALTHE BJØDSTRUP

Ansat 01­08­2023

Mekanikerlærling

Startede som fejedreng. Ansvarlig for vores dækhotel.

JENS ERIK LARSEN

Grundlægger, 1974 (deltid)

Specialkonsulent.

Grundlægger og tidligere indehaver.

Kører stadig til syn og løser diverse specialopgaver.

KATRINE M. LARSEN

Ansat 01­01­13 (deltid)

Rengøring. Diverse administrative opgaver og blæksprutteopgaver, kørsel mv.

Primus motor og drivkraft bag mange arrangementer mv.

BENNY ”TOM” NIELSEN

Ansat 2020 (deltid)

God ven af huset. Kører til syn og andre ærinder.

23 UNDAL TIDENDE • APRIL 2024 50 ÅR

Vi er dit autoværksted i Nordsjælland

Fejring af 50-års jubilæum den 3. maj fra kl. 13 - 18

Vi er stolte af at være en del af jeres samfund i over et halvt århundrede. Med en dedikation til kvalitet og ekspertise har vi skabt et stærkt ry som jeres pålidelige autoværksted. Vores team består af 12 dygtige medarbejdere, og vores erfarne teknikere er specialiserede i alt fra dæk og fælge, aircondition til el- og hybridbiler. Uanset om du kører på el, benzin eller diesel, er du i gode hænder hos os.

Topkarakterer og glade kunder

Vores kunders tilfredshed er vores fornemmeste prioritet, og det ses tydeligt i vores fremragende anmeldelser på Google. Vi er også stolte over at være CAC-certificeret med en absolut topkarakter. Når du vælger os, får du ikke bare en autoreparation; du får ekspertise, pålidelighed og service i verdensklasse. Besøg os i dag, og oplev forskellen hos Undal Autoservice.

Undalsvej 7, 3300 Frederiksværk Tlf.: 47 72 24 44, www.undal.dk
Skal vi også tage os kærligt af din bil? UNDAL AUTOSERVICE Scan QR-koden og læs mere om dagens program
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.