Page 1

FC

Maaiknikschudders ALTERNA 400 / ALTERNA 500

V O E D E R W I N N I N G O P M A AT !


2

Getrokken maaiknikschudder van KUHN De unieke maaiknikschudders ALTERNA van KUHN bieden door hun werkbreedte, vorm van de maaibalk en de zwadaflegging de beste resultaten voor een optimale voederwinning.

KUHN biedt u oplossingen voor het maaien, die aan uw wensen voldoen:

KOSTENBESPARING

VAKKUNDIGE LANDBOUWPRAKTIJKEN


3

COMFORT-LEVENSKWALITEIT

ADVIES DICHTBIJ

BETROUWBAARHEID-SERVICE


Maaiknikschudder ALTERNA 400/500

Meer capaciteit en bedieningscomfort 4

Met de ALTERNA 500 vervult KUHN de wens om in korte tijd een grote oppervlakte te kunnen maaien. Tijdrovend manoeuvreren behoort tot het verleden! Met ĂŠĂŠn handbeweging zwenkt de ALTERNA moeiteloos naar rechts of links en klaar bent u voor de volgende maaironde! Met de bewezen kwaliteiten van de Girodyne-draaikop kunt u tot in de kleinste hoeken probleemloos draaien. En wat bijzonder belangrijk is: door het omzwenken van de trekboom rijdt u nooit over het gemaaide gewas.

ALTERNA: Maaiprestaties zonder einde!

Maaien of links

Maaien rechts


Alles voor het verkrijgen van kwaliteitsvoer Dubbele wielen Bij het werken op vochtige en weinig draagkrachtige grondsoorten voorkomen de dubbele wielen een sterke insporing van de wielen.

Lichttrekkend op elke grondsoort Ondanks zijn grote werkbreedte trekt de ALTERNA licht en heeft deze een nauwkeurige bodemaanpassing. De maaibalken glijden zacht over de graszode. De voordelen voor u: - Sparen van de graszode - Gering benodigd vermogen - Geringe slijtage van de glijsloffen.

Bodemdruk centraal instelbaar De uitgekiende ophanging, met gelagerde en scharnierende pendelarmen en een centraal instelbare veerdrukinstelling, behoort tot de vooruitstrevende kenmerken van de ALTERNA

Instelbare zwadbreedtes tussen 1,90 m en 2,90 m

Het dubbele zwad van de ALTERNA 500 is ideaal voor een 3 m brede pick-up. Het dubbele zwad wordt met een afstand van ca. 80 cm naast elkaar gelegd. - De zwaden drogen sneller en gelijkmatiger, doordat het zwad luchtiger weggelegd wordt. - De scheiding van de zwaden schaft genoeg vrije ruimte voor de trekkerwielen, zodat ze niet over de zwaden rijden - Door de instelbare breedte van 1,90 tot 2,90 m passen de zwaden optimaal voor pick-ups met een opneembreedte van 3 m. Door de duidelijk scheiding in twee enkele zwaden wordt een gelijkmatige belasting voor de volgende oogstmachines gegarandeerd.

5


Maaiknikschudder ALTERNA 400/500

Een knikrotor met pendelend gelagerde metalen vingers en een instelbare tegenkam 6

Deze speciaal voor gras geschikte knikrotor is veelzijdig inzetbaar. De cilindrisch gevormde rotorvingers uit gesmeed staal nemen het gewas probleemloos over van de maaischijven en trekken het door de tegenkam. In tegenstelling tot vele hoekige klepels, voorkomen deze ronde vingers dat het gewas wordt kapotgeslagen, hetgeen gevaar oplevert voor voerverliezen.

Instelling van de knikintensiteit A

B De knikintensiteit wordt door de positie van de rotorvingers ten opzichte van de tegenkam afgesteld. In de hoogste positie van de kam is de knikintensiteit het geringst.

Omkeerbare tegenkam De beide zijden van de tegenkam hebben een verschillend profiel: A Zijde met afgeronde tanden voor kwetsbare gewassen B Zijde met licht hoekige tanden voor de gangbare gewassen. Het omdraaien van de tegenkam neemt maar enkele minuten in beslag. Dankzij het smeedstaal is er een geringe slijtage.

Knikken met metalen vingers en tegenkam

Allereerst wordt het onderste gedeelte van het gewas, wat de meeste drogingstijd nodig heeft, intensief bewerkt door de rotor.

Daarna wordt het gewas in de lengte door de rotor gehaald, waarbij de waslaag, die de verdamping van het vocht tegenhoudt, ruw wordt gemaakt.

Bij de doorgang van het gewas door de tanden van de tegenkam wordt de waslaag opengetrokken, wat de droging merkbaar versneld.

Bij de een volledig omhooggeklapte tegenkam vindt geen inwerking plaats.

Veiligheid Komt er een obstakel tegen de tegenkam aan, dan wijkt deze naar boven uit en wordt deze vervolgens door een veer automatisch weer in de werkpositie gebracht.


Tijdwinst betekent een hoogwaardige voerkwaliteit Om uw oogst perfect te organiseren en op het beste tijdstip te maaien: De voordelen van de ALTERNA van KUHN - Grote werkbreedte - Optimale wendbaarheid

Verkorting van de tijd tussen maaien en inkuilen Het gemaaide gewas verliest aan voedingsstoffen en verteerbaarheid. Hoe sneller het ingekuild wordt, des te beter blijven de voedingsstoffen bewaard.

In het optimaalste groeistadium maaien Vooral bij het maken van silage, maar ook bij hooi hangt het sterk van het juiste maaitijdstip af, hoe hoog de gehaltes in het gewas zijn aan suiker, prote誰nen, mineralen en droge stof. Men moet niet wachten met maaien, wanneer het gewas zich in het juiste stadium bevindt en er goed weer wordt voorspeld.

Maaien op het juiste tijdstip Bovendien is het aan te bevelen, met het maaien te wachten tot het gewas en de grond droog genoeg is.

Breedzwad Bij vochtige omstandigheden kan het zwad breed afgelegd worden, voor een optimale droging. In vergelijking met normale zwadafleg, kan er meer licht en lucht op het gewas inwerken.

7


Maaiknikschudder ALTERNA 400/500

De maaiknikschudders van KUHN hebben vele beslissende voordelen 8

Beslis op basis van de voordelen, die zich met elke hectare terugbetalen, voor een ALTERNA maaiknikschudder. De maaibalk onderscheidt zich door • Robuustheid, • Optimale overbelastings – en obstakelbeveiliging, • Uitstekende maaikwaliteit.

Robuustheid... Maaibalkbescherming - Zeer vaste, compacte balkhelften uit fijnkorrelig staal, met extra versterkingen. - Betrouwbare bescherming van de maaischijven door glijsloffen, die de balk over de totale breedte beschermen. De slijtvastheid wordt door een versterkingsplaat nog verder vergroot. - Tussen de glijsloffen bevinden zich beschermprofielen die de maaibalk aan de voorzijde beschermen tegen beschadigingen. Zelfs naar beneden gebogen messen zijn daarvoor geen gevaar

...ook het binnenste van de machine! - Grote, geharde tandwielen uit gesmeed staal. - Hoog belastbare 2 rijige konische kogellagers op elk tandwiel.

Bij een onverwachte obstakel... De aandrijving van de maaischijven laat zich snel verwisselen - De aandrijftandwielen van de maaischijven draaien in onderhoudsvrije units, die nauwgezet zijn afgedicht. - De lagerhuizen laten zich compleet met tandwiel en kogellager in enkele minuten van buiten af demonteren, zo is Uw ALTERNA snel weer inzetbaar. - Hetzelfde geldt voor de tussentandwielen.

PROTECTADRIVE-systeem De totale aandrijving is bij een botsing op een obstakel doeltreffend tegen schokbelastingen beschermd.


Uitstekende maaikwaliteit... 9

Veelvuldig bewezen ovale maaischijven - Het gemaaide wordt beter naar de knikrotor getransporteerd: geen ophoping van het gewas. - Een strakke, schone snede: doordat de messen op schijven met een grote doorsnede gemonteerd zijn, ligt het snijpunt ver naar voren. - Geen botsingen van een verbogen mes tegen een andere schijf. - Er kunnen geen vreemde voorwerpen tussen twee schijven vastklemmen.

Maaihoogte De machine beschikt over drie verschillende maaihoogtes: hoog/midden/kort. De afstelling wordt ingesteld met drie glijsloffen: één tussen de maaibalken, en twee aan de uiteinden van de maaibalk.

ALTERNA: met het ongeëvenaarde maai- en knikkerconcept Twee afzonderlijk aangedreven maaibalken De “vleugelvorm” maakt het mogelijk dat de maaibalken met het grootste gemak, zelfs in de dichtste gewassen binnendringen. Het gemaaide wordt na het passeren door de knikker naar het midden geleid. Voordelen: - De trekkerwielen rijden op geen enkel ogenblik over het zwad. - Betere zwadopname door de volgmachines.

Twee maaibalken in “vleugelvorm” voor het beste binnendringen in het gewas


Maaiknikschudder ALTERNA 400 / 500

Zeer wendbaar ondanks de grote werkbreedte 10

Na het omzetten in transportstand is de ALTERNA nog maar 2,50 m breed!

Perfecte synchronisatie Het omzetten van de maaier gebeurt bij de ALTERNA zonder dat u de trekkercabine hoeft te verlaten: een vingertop is voldoende en de machine zwenkt betrouwbaar in de gewenste stand. Alle funkties zijn precies op elkaar afgestemd: tegelijk met het beëindingen van de zwenkbeweging worden de steunwielen neergelaten en de transportwielen opgeklapt, waarna u direct kunt beginnen met maaien!

1

GIRODYNE- draaikop om kort te draaien Onbeperkte bewegingsvrijheid, dat biedt u de unieke Girodyne-draaikop van KUHN. Ook bij het maken van de kortste bochten onstaat geen schade aan de koppelingsassen. De afstand tussen trekkeraftakas en machine blijft constant, zo kunt u probleemloos haakse bochten maken!

2

Bescherming van de aandrijving

Uniek: de remmen

De combinatie van een slipkoppeling en een vrijloop beschermt de gehele aandrijving tegen overbelasting en volgschades. Dit is speciaal van belang bij aftakassen die bij uitschakeling in één keer stilstaan zonder enige naloop

Al naar gelang de overeenkomstige wetgeving zijn twee versies verkrijgbaar: 1 Hydraulische remmen, 2 Luchtdruk remmen.


Comfort en tijdwinst 11

Elektrisch-hydraulisch bedieningscomfort Alle funkties van de maaier worden gestuurd vanuit een vast op de machine aangebracht hydraulisch blok met elektromagnetische ventielen. Aan de trekker zijn twee dubbelwerkende aansluitingen en een electrische stekkerdoos noodzakelijk.

Elektrische afstandsbediening

Wegzetsteunen

Middels een electrische drukschakelaar in combinatie met een dubbelwerkend stuurventiel kunnen de transportwielen in hoogte versteld worden.

Een solide steunpoot maakt de aan- en afbouw van de trekker gemakkelijk en probleemloos. De pendelende aanbouwpennen van de aanbouwbok geven de maaier op ongelijk land een betere bodemaanpassing.

Minimale onderhoud – maximale betrouwbaarheid Het overdragen van de aandrijfkracht door de girodyne-draaikop naar de hoofdaandrijving van de maaiknikschuddder gaat via een robuuste aandrijfas. De girodyne-draaikop is door een geïntegreerde pomp zelfsmerend. U hoeft slechts het oliepijl te controleren.


ALTERNA 400

TECHNISCHE GEGEVENS Werkbreedte (m)

ALTERNA 500

3,90 4,85 rotor met beweegbare vingers rotor met beweegbare vingers en omkeerbare tegenkam en omkeerbare tegenkam 2-punts met pendelframe aan de trekstang en GIRODYNE zwenkkop diepte begrenzingskettingen standaard

Kneuzer Aanbouw Aantal maaischijven met glijsloffen

2x4

2x5

Maaischijflagers in modulebouw van buitenaf uitneembaar

standaard

Toerental knikker (min )

1000

-1

Aftakas met vrijloop en overbelastingskoppeling Totale breedte van het dubbele zwad (m)

standaard van 1,40 tot 2,20

Transportbreedte (m)

van 1,90 tot 2,90 hydraulisch of met druklucht

Remmen

standaard

Aftakastoerental (min )

1000

-1

Maaicapaciteit (ha/h) Transportwielen: Steunwielen tijdens het werk: Min. vermogen aan de aftakas (kW/pk) Benodigde aansluitingen op de trekker

3500

3850

3,5 - 4,5

ca. 5

2 x 275/65R18 Ø 810 mm 2 x 400/60 15,5 Ø 875 mm breedte 405

2 x 275/65R18 Ø 810 mm 4 x 11L16 - Ø 800 mm breedte 300 breedte 300

65/90

80/110

2 x DW en 1 driepolige stekker - standaard

Er zijn machines met een hoog eigen gewicht. Let daarom op het totale gewicht van de combinatie, het hefvermogen van de trekker en de maximale aslast. De belasting van de vooras moet altijd minimaal 20% van het gewicht van de trekker bedragen. In de landen van de Europese Unie voldoen onze machines aan de EU-machinerichtlijn. Om specifieke machineonderdelen beter te kunnen laten zien, zijn in de afbeeldingen op onze folders, bepaalde beschermingsdelen weggelaten. Deze delen moeten volgens de voorschriften in de montage- en gebruiksaanwijzing gemonteerd worden. Alle machines worden volgens de in het desbetreffende land geldende voorschriften van de vereiste veiligheidsvoorzieningen voorzien. Wij behouden ons het recht voor om veranderingen ter verbetering van de machines door te voeren. De in deze folder afgebeelde machines en toebehoren kunnen door minimaal één patent en / of als gedeponeerd model beschermd zijn. Geregistreerd(e) merk(en) in een of meerdere landen.).

UW DEALER:

8210 Zedelgem Tel.: (050) 25 00 10 5590 Ciney Tel.: (083) 61 14 74 www.packo.be BELGIE

KUHN S.A. - F 67706 Saverne Cedex www.kuhn.com

Reesink Technische Handel b.v. Postbus 200 7300 AE Apeldoorn Telefoon : 0575 - 599469 Telefax : 0575 - 599451 E-mail : info@rth.reesink.nl - www.rth.nl

Om het milieu te sparen, gebruiken wij uitsluitend chloorvrij papier / Printed in France - 920 098 NL - 09.12 - Copyright KUHN 2012 - R 05.07.12

Gewicht (kg)

920098 alterna 400 500 nl  
920098 alterna 400 500 nl