Kotipitäjä 6/2024, 19.6.2024

Page 1

Utajärvi panostaa kuntalaisten hyvinvointiin liikuntapalveluilla s. 6

Junioritoimintaa perinteisessä pesäpallopitäjässä

KOTIPITÄJÄ

v

Nautinnollisiin hetkiin!

Kaikki tuotteet ja herkulliset juustoleipäreseptit löydät kotisivuiltamme: www.vaalanjuustola.fi

Seuraava Kotipitäjä ilmestyy 21.8.2024

Tarjouskoreja! Hyvää juhannusta!

SILMÄLÄÄLKÄRI TO 4.7. JA 15.8. VARAA AIKA 08 554 1369. -10 % Vaalasukat 40 €

Sähkötyöt ja öljypoltinhuollot p. 050 373 6705

Palvelemme ti-to 10-15, pe 10-17, la-ma suljettu KELLOT KULTA LAHJATAVARAT SILMÄLASIT LELUT

VAALANTIE 18 • 91700 VAALA • (08) 554 1369

Haluatko ostaa, myydä, vuokrata?

Haluatko ostaa, myydä, vuokrata? ILMOITA ILMAISEKSI

Kotipitäjän Kirppiksellä!

Silmälasialkaenkehyksiä Hox! Juhannusaattona liike suljettu.

MAANANTAINA 24 6

Kirjastossa

Vaalan kameragurujen näyttely 24 6 – 30 8 Klo 12–14 Aikamatkanäyttelyn esittely ja luento

Veturitallilla 24 6 Teatteri Rollo esittää: Klo 15 koko perheelle –Umpimähkän valtakunta

Klo 18 aikuisväelleHarmaat pantterit ja puuman metsästys

Kirjastolla

ILMOITA ILMAISEKSI Kotipitäjän Kirppiksellä! Lehti luettavissa www.kotipitaja.fi

KESKIVIIKKONA 26 6

Haluatko ostaa, myydä, vuokrata? ILMOITA ILMAISEKSI

TIISTAINA 25 6

Vetur tall lla

Klo 10–11 Kirjaston satutunti Klo 11 Kepparikisat ja muuta oh elmaa Klo 15–16 Ilpo Mikkosen Mata-Mii -sokerileipuri seikkailee -nukketeatteriesitys & työpaja Klo 18 Kesäistä poppia Veturitallilla Suom pop n klassikoita 1960-90 luvuilta omalla tuotanno la maustettuna vaalalaisen

TCSR -yhtyeen parissa Tervetuloa kuunte emaan ja laulamaan!

Lähetä ilmoituksesi: aineisto@kotipitaja.fi tai: Kotipitäjä, Valtatie 30, 91500 Muhos

Lähetä ilmoituksesi: aineisto@kotipitaja.fi

Klo 12–16 Kirjastokaraoke

Veturitallilla

Klo 13 Laskumiehen -lakitus

Nuorisotilan pihalla: Klo 15–20 Pakopeli nuorille

Kotipitäjän Kirppiksellä!

Lähetä ilmoituksesi: aineisto@kotipitaja.fi tai: Kotipitäjä, Valtatie 30, 91500 Muhos

Lähetä siihen tulevat ilmoitukset 15.8.2024 mennessä.

TORSTAINA 27 6

Kirjastolla Mika Waltari -aiheinen kirjanäyttely

Koulukeskuksen salissa 17-19 Yhtä sirkusta- sirkustyöpaja ja sirkusesitys (Oulun tähtisirkus)

28 –30 6 2024

1 19.6.2024 ● Nro 6 MUHOS • UTAJÄRVI • VAALA • PALTAMO 19.6.2024 • Nro 6
s. 7
V A A L A F I / @ V A A L A N K U N T A
40
10 kk kulutonta maksuaikaa NYT SAAT AURINKOLASIT KAUPAN PÄÄLLE (ostaessasi silmälasit) KAAKKURI 040 687 3149 KEMPELE 040 757 4866 LIMINKA 040 687 3223 MUHOS 040 687 1405 NÄKÖSOPPI Ajanvaraus netissä - www.nettiaika.fi/nakosoppi Hyvää kesää!

Jussilantie 2

91500 Muhos

eKukka logo - originaalit vaaka CMYK (paino)

Puh. (08) 5333 779

Vanhatie 29, 91600 Utajärvi Puh. (08) 5421 866

www.tuomenkukka.fi

HELLUNTAISEURAKUNNAN KIRPPUTORI

AVOINNA 5.7. ALKAEN PE 10-15, LA 10-14 Vaalantie 8, Vaala

Auta meitä auttamaan lahjoittamalla huonekaluja ym. Olet mukana hyvän jakamisessa.

Yhteydenotot Kauko 040 678 5643, Hemmo 040 771 7427

Lehti luettavissa www.kotipitaja.fi

järjestetään syksyllä Muhoksella

Lentopallon Mestaruusliigan suomenmestaruuden keväällä 2024 voittanut Kuusamon Pölkky saapuu Muhokselle syyskuussa pelaamaan kärkiottelun Puijo Wolleytä vastaan. Ottelun isäntänä toimii Muhoksen kunta, joka järjestää ottelun yhteistyössä paikallisen lentopalloseuran Muhos Volley -96:n kanssa. Oulun seudulla järjestetään harvoin Mestaruusliigan otteluita, joten paikallisilla lentopallon ystävillä onkin nyt erinomainen tilaisuus päästä seuraamaan laatulentopalloa paikan päälle.

Kuusamon Pallo-Karhujen edustusjoukkue Kuusamon Pölkky on niittänyt menestystä Mestaruusliigassa: Kuusamon Pölkky on kauden 2023–2024 ja myös kolmen edellisen kauden Suomen mestari. Puijo Wolley taas on viime kauden pronssijoukkue ja Suomen Cupin voittaja. Puijo sijoittui pronssille myös kaudella 2022–2023.

Muhos Volley -96:n puheenjohtaja Jarkko Happo taustoittaa liigaottelun järjestymistä Muhokselle: - Olemme seurana tehneet Kuusamon kanssa yhteistyötä jo jonkin aikaa. Kuusamosta oltiin meihin yhteydessä, että olisimmeko kiinnostuneita järjestämään liigaottelun

Muhoksella. Tartuimme oitis tähän tilaisuuteen, joka on luonteva jatkumo yhteistyömme kehittymiselle. Asiat lähtivät rullaamaan vauhdikkaasti, kun saimme Muhoksen kunnan mukaan yhteistyökumppaniksi.

Muhoksella lentopalloharrastajien määrä on ollut jyrkässä nousussa viime vuosina, ja Muhos Volley -96 palkittiinkin edellisvuonna mini-ikäisten pelipassimäärien kasvattamisesta.

- Olemme iloisia, että voimme tarjota junioreille mahdollisuuden tulla seuraa-

Raskas

Menneenä talvena näimme vaikean työmarkkinatalven. Talvi oli raskas ja hallituksen linja iski kovasti suomalaisiin työntekijöihin. Hallituksen politiikka oli armotonta. Päätöksiä perusteltiin valtiontalouden ja velkaantumisen kääntämisellä. Mutta maksajina ovat pieni- ja keskituloiset ihmiset. Eikä velkaantuminen ole silti kääntymässä. Köyhyys ja etenkin lapsiköyhyys lisääntyy. Lakko-oikeutta heikennettiin niin, että siitä huolestuttiin jopa ulkomailla. Menneellä viikolla julkaistun raportin mukaan työoikeuksien osalta Suomi sijoitus laski muita Pohjoismaita alemmalle tasolle. Työehtoja heikennetään. Sairastamisesta halutaan sakottaa ja potkut antaa ilman painavaa syytä. Heikennyksiä lista on karmeaa luettavaa.

maan liigatason peliä omassa kotiluolassamme. Tarjoammekin kaikille alle 18-vuotiaille ilmaisen sisäänpääsyn, kun saapuu otteluun minkä tahansa lajin seurapaita päällä, Happo jatkaa.

Myös Kuusamon Pallo-Karhujen puheenjohtaja on tyytyväinen yhteistyöhön Muhos Volley –96:n kanssa: - Muhos Volleyn kanssa on ollut hyvää yhteistyötä ja toivotaan, että katsojia saapuu ottelua seuraamaan tuvan täydeltä.

Itsekin lentopallotaustan omaava Muhoksen kunnan -

Kolumni

johtaja Kimmo Hinno odottaa syksyn ottelua jo innolla: - On hienoa päästä isännöimään Mestaruusliigan huippuottelua Muhoksella. Vuonna 2016 rakennettu Tähtiareena tarjoaa laadukkaat puitteet ottelun järjestämiselle. Uskon, että ottelu kerää niin Muhokselta kuin koko Oulun alueelta paljon kiinnostuneita paikan päälle peliä seuraamaan. Kuusamon Pölkky–Puijo Wolley -ottelu järjestetään Muhoksen Tähtiareenalla sunnuntaina 29.9.2024 klo 17.00 alkaen. Ottelun liput ovat jo myynnissä.

talvi takana ja edessä

Edessä on vielä niin sanottu vientivetoinen työmarkkinamalli, joka heikentää ammattiliittojen mahdollisuuksia sopia itsenäisesti työnantajien kanssa työehdoista. Se uhkaa ajaa myös naisvaltaiset alat ikuiseen palkkakuoppaan.

Hallitus politisoi työmarkkinat. Kaiken päälle on tulossa paikallinen sopiminen. Se uhkaa romuttaa yleissitovat työehtosopimukset. Siis tuoda nykyisen vakaan työmarkkinamallin tilalle heikot paikalliset sopimukset ja poistaa työnteon minimiehdot. Etenkin palkan osalta minimiehtojen romuttuminen voi tarkoittaa teollisuuden aloilla kymmenien prosenttien palkan alentamista.

Kaiken tämä armottoman politiikan on kruunannut Orpon hallituksen edustajien

Valtatie 30, 91500 Muhos, www.kotipitaja.fi

Jakelualue: Muhos, Utajärvi, Vaala, Paltamo sekä Oulusta; Iinatti, Juurussuo, Madekoski, Heikkilänkangas, Pikkarala

ylimielinen ja törkeä käytös työntekijöitä ja ammattiliittojen edustajia kohtaan. On ennen näkemätöntä, että Suomen hallitus unohtaa sen, ketkä tätä maata ja hyvinvointia pitävät yllä. Sen tekevät työntekijät. Tekemällä töitä ja maksamalla veroja. Edes pieni kunnioitus olisi paikallaan.

Koko talven hallitus vetosi siihen, että sillä on kansan mandaatti tehdä politiikkaansa. Silti talven lakoilla oli kansalaisten enemmistön tuki. Ja etenkin työntekijöiden vahva tuki oli ammattiliittojen takana. Ja kun katsoo eurovaalien tulosta, voidaan kysyä, kuinka vahva tuo mandaatti on?

Kaiken lisäksi inflaatio on jyllännyt, ruokakassin hinta ja laskut kasvaneet. Samaan aikaan palkansaajat ovat pit-

kään tyytyneet maltillisiin palkkaratkaisuihin yhteisen hyvän nimissä. Eli työntekijöiden reaaliansiot ovat laskeneet kymmenen vuoden takaiselle tasolle. Ja samaan aikaan esim. Pörssiyhtiöiden osingot ovat koko ajan nousseet.

Näimme talven aikana, kuin hallituksen ja työnantajien yhteinen rintama meitä työntekijöitä tästä kaikesta kiitti. Voiko tämä kaikki olla heijastumatta ensi syksynä alkavaan työmarkkinakierrokseen? Ei tarvitse olla neroa tai pitkän linjan ay-toimija, että ymmärtää tilanteen. Ennustan, että työmarkkinakierroksesta ei tule helppo.

Jarmo Markkanen Pääluottamusmies

Yhteystiedot: Toimitusjohtaja ja päätoimittaja: Heimo Turunen, p. 0400 385 28, vkkmedia@vkkmedia.fi

Mediamyynti/toimitus: Raimo Klasila, p. 044 242 8040, raimo.klasila@kotipitaja.fi

Julkaisija: VKK-Media Oy

Ilmoitukset: aineisto@kotipitaja.fi

Painopaikka: Kaleva365 Oy, Oulu

Nro 6 ● 19.6.2024 2
KOTIPITÄJÄ
RGM
f i K k k k e K u k k a f i K k k k t i
harmaasävy CMYK
(www) e K u k k a
k f i e K u k k a f i K k k i k t K u k k i e n k o t e K u k k a f i K u k k i e n k o t
K k k f i K k
Harvoin tarjolla: Lentopallon Mestaruusliigan ottelu
Kauden 2023–2024 suomenmestaruusjoukkue Kuusamon Pölkky. Joukkue saapuu Muhokselle syyskuussa pelaamaan kärkiottelun Puijo Wolleytä vastaan. Kuva Jouni Ronkainen.

Saha soikoon taimikoissa!

Viisi vuotta sitten istutettu taimikko, eihän se vielä tarvitse mitään hoitoa?

Aika moni metsänomistaja (ja ammattilainenkin!) sortuu tähän virhearvioon. Mitä rehevämmillä mailla ollaan, sen tarkempaan taimikkoa tulisi vahtia. Koivu kasvaa pahimmillaan jopa metrin vuodessa, samoin pihlaja, pajut ja muut lehtipuut. Pikkutaimikko voi hukkua pusikon sisään aivan yllättäen.

Nyrkkisääntönä on, että jos vesakko on keväällä istutetun taimikon pituinen, se on raivat-

tava samalle vuodelle. Kesän aikana lehtipuusto huristelee huolella istutetuista kuusentaimista yli, ja alkaa jo piiskata latvusta. Mitä aiemmin työhön tarttuu, sen helpommin (ja halvemmin) se hoituu. Yhä useampi metsänomistaja asuu kuitenkin muualla kuin tilansa sijaintikunnassa. Raivausmatkat muodostuvat helposti pitkiksi, ja oma aikakin on kortilla. Moni turvautuukin ostopalveluun. Samalla tukee paikallista työllisyyttä: Metsänhoitoyhdistys Rokua-Paljakan taimikonhoito-

työmailla työskentelee vain paikallisia metsureita. Kesälomalla kannattaakin tarkistaa omat taimikot ja tarvittaessa kilauttaa omalle metsäasiantuntijalle. Raivaustyön voi saada palstalleen vielä tälle vuodelle.

Karummilla mailla vesakoituminen ei ole ongelma, mutta hiekkakankailla mänty kasvaa paikoin turkkina. Hoitamatta pitkäksi venähtäneet taimikot ovat alttiita tykky- ja myrskytuhoille. Tuhot ja riukuuntuminen voidaan välttää tekemällä taimikonhoidot

korpimaalle istutetussa taimikossa vieraillessa voi nousta tuskan hiki pintaan muutenkin kuin hyttysiä läiskiessä.

suositusten mukaan 3-5 metrin pituudessa. Myöhemmäksi jätetty hoito on jo shokkihoitoa ja puuston sopeutuminen muutoksiin hitaampaa. Keskikesällä korpimaalle istutetussa taimikossa vieraillessa voi nousta tuskan hiki pintaan muutenkin kuin hyttysiä läiskiessä. Eihän täällä edes ole enää taimia! Rehevillä mailla heinät ja horsma ylettyvät pitkääkin miestä leukaan ja aamukasteisessa heinikossa taimia etsivä paitsi kastuu läpikotaisin, on vaarassa kompastua pahasti. Mätästyksestä huolimatta taimien laskeminen on haastavaa.

Sama taimikko raivattuna varhain keväällä. Heinän ja pihlajan seasta paljastui aivan hyvä kuusentaimikko. Maanomistaja keräsi kuviolta omana työnään myös polttorankaa. Kuusten väri saattaa lumipälvien aikaan vähän säikäyttää kalvakkuudellaan, mutta siitä ne piristyvät kesän mittaan. Etenkin varhaisperkaukset on helpompi tehdä lehdettömään aikaan, kun vihreät havutaimet erottuvat ympäristöstään. Naveromätästysalueilla kyse on myös työturvallisuudesta. Kuopat ja painanteet erottuvat maastosta paremmin, kun heinä on

lakoontunut syksyllä omasta painostaan tai keväällä lumen painamana. Syksyn pikkupakkasilla raivaushommat ovat mukavimmillaan. Uudistunut metsätalouden kannattavuusjärjestelmä Metka astui voimaan vuoden alusta. Metkan myötä byrokratia on vähentynyt. Nyt taimikonhoidoista tarvitsee tehdä vain toteutusilmoitus, kun työtä on tehty vähintään hehtaarin alalla ja tukitaso on sama 200€/ha kaiken kokoisessa taimikossa.

Aino Hyttinen Metsänhoitoyhdistys Rokua-Paljakka

METALLIROMUT KIERTOON!

Utacon Oy on metallinkierrätykseen erikoistunut yritys. Ostamme romurautaa ja muita metalleja päivän hintaan.

Keräämme, lajittelemme ja jalostamme metalliromua teollisuuden raaka-aineeksi.

Tarjoamme palveluitamme niin yrityksille, yksityisille kuin kunnalliselle puolelle.

Kun haluat nopean ja toimivan kierrätyksenmetalliromuillesi, kysy tarjous meiltä.

Tuo romusi meille tai tilaa noutopalvelu.

Noudamme romut Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueelta.

OSTAMME:

Rautaromut

Romuautot

3 19.6.2024 ● Nro 6 Varastotie 9, 91600 Utajärvi • www.utacon.fi P. 0400 892 414, 044 231 4252
• Kaapeliromut • Akut jne...
Kuparit
Messingit
Sama taimikko raivattuna varhain keväällä. Keskikesällä

Lisätään Fxa GL51 ruohonleikkuri

Kantri

Ulkomaali

puolihimmeä 9 L, valkoinen

Cafe ja Galleria Conradin kesän 2024 tapahtumat

Suvi Pihamulta 40 l 79

Ruohonleikkuri

Prof GL51YHL

B&S 300 Bioleikkaava ja sivulle heittävä Suvi Pihamulta 40 l

Sievi light boot kumisaappaat

Clean Boost 110/48 vesiautomaatto 259,-

K-Market Meirami

Pe 5.7. alkaen Soile Suvannon valokuvanäyttely.

La 6.7. klo 17 Runon ja laulun ilta - Eino Leinon päivä. Runonlausuja Aira Kröger ja lauluyhtye Seljas (Riikka Saarela, sopraano, Henna-Leena Isokääntä, altto ja Pasi Hyrynkangas, baritoni).

Ke 10.7. klo 22 EM-futis välierä jättiscreeniltä, Bar Consul palvelee

Su 14.7. klo 22 EM-futiksen finaali jättiscreeniltä, Bar Consul palvelee

Pe 19.7. olemme suljettuna yksityistilaisuuden vuoksi!

Pe 26.7. klo 11-18 Martat 125v ja Cafe Conrad 5vSyntymäpäivien seitsemän sortin juhlapöytä

La 3.8. Rautalanka-ilta The Aftons solistinaan Sampo Rosenlew. Ohjelmalehtinen 20€ ennakkoon tai ovelta. Ovet aukeaa klo 18!

McCulloch CSW 2040 sähkösaha 149,-

Vanhatie 52, 91600 Utajärvi, puh. 0400 162 005, mika.kemila@k-market.com

K-Market Meirami

Vanhatie 52, 91600 Utajärvi, puh. 0400 162 005, mika.kemila@k-market.com

Ti 9.7. klo 22 EM-futis välierä jättiscreeniltä, Bar Consul palvelee

La 20.7. klo 10-> Riistala ampumatapahtuma - yleisölle avoin.

Henkilöautojen ja pakettiautojen huollot ja korjaukset Diagnostiikka testaukset, vikalukemiset

Rengasmyynti ja -työt

Nro 6 ● 19.6.2024 4
uutuus! candy factory
kempele linnunrata 36 25.5.-17.8. www.suomentivoli.fi
1190
ERÄ
ULKOMAALEJA - 15 %
99,-
10,-
299,Kestopuu
KT-Kumi Oy Nahkasalmentie 1 Vaala 044 901 8762 92600kumi@gmail.com
astia
4 säkkiä
puutavara löydät varastosta
Lehti luettavissa www.kotipitaja.fi

EU-rahalla upea ulkoulureitti Vaalaan

Viitisenkymmentä Vaalan

kunnan työntekijää ja muita liikunnan ystäviä oli kokoontunut Vaala-Rokua ulkoilureitin avajaisiin toukokuun viimeisenä, aurinkoisena ja lämpimänä päivänä.

Reitti oli valmis jo viime lokakuussa, mutta nyt vietettiin juhlallinen avajainen.

Hyvinvointijohtaja Pauliina Rovio toivotti osanottajat tervetulleeksi ja kertoi päivän ohjelmasta. Himoliikkujat saattoivat taivaltaa polkupyörällä koko 20 kilometrin reitin perille asti ja vielä takaisin kotiin.

Jalkaisin patikoijat saattoivat kävellä puoliväliin, josta oli linja- autokuljetus Rokualle ja edelleen takaisin Vaalaan. Kovakuntoisimmat patikoivat koko 20 kilometrin matkan ja palasivat linja-autolla Vaalaan. Hankkeen noin 100 000 euron rahoitus tuli EU Leader rahoituksesta. Missä rahaa tarvitaan hyviin hankkeisiin, EUsta sitä tulee.

Nyt on ulkoilijoille valmis Tervareitti Oulusta Vaalaan.

Tämä on hyvä lisä Rokuan ja Oulujärven matkailun palve-

Jussi Ylitalo Pohjois-Pohjanmaan liikunnasta leikkasi nauhan Vaala-Rokua ulkoilureitin avajaisissa. Kuvassa vasemmalla Vaalan hyvinvointijohtaja Pauliina Rovio ja oikealla kunnanjohtaja Minna Kärkkäinen

luihin totesi Ilpo Tapaninen Pohjois-Pohjanmaan liitosta. Reitti kulkee ainutlaatui -

sessa ja kauniissa Oulujokivarren maisemassa. Reitistä on tulevina aikoina iloa tuhansille luonnossa liikkujille.

Toivo J. Kanninen

Muhoksen Parooni - Valkosipulin kasvattaja Muhoksella

Valkosipuli eli Kynsilaukka on tuhansia vuosia vanha viljelykasvi. Sen alkuperää ei tiedetä varmuudella, mutta sitä viljeltiin Välimeren maissa jo tuhansia vuosia sitten. Kasvi lisääntyy suvuttomasti juuritaimesta.

Muhoksella Lehtoselän tien varressa valkosipulia kasvattava Antti Hirvonen, Muhoksen Parooni, sanoo valkosipulin kasvattamisen olevan hyvin vaativa laji, ja etenkin syyskasvatuksen olevan talviolosuhteista hyvin riippuvainen. Hän on viljellyt valkosipulia tilallaan jo 14 vuotta.

Valkosipulin kasvatusala ei ole kovin suuri, Hirvosella viljelyala on tänä kesänä noin 30 aaria. Kokonaisviljelyala Suomessa on noin 60 hehtaaria painottuen Varsinais-Suomeen. Antti Hirvonen myy tuotteensa suoraan asiakkaille. Yhtenä myyntikanavana lähiruokakaupparengas REKO, missä asiakkaat pääsevät ostamaan lähellä tuotettua ruokaa

Antti Hirvonen.

suoraan tuottajilta. Siemenet Antti Hirvonen hankkii Ranskasta. Suomessa siemenen tuotantoa ei merkittävässä määrin ole. Suomessa kasvatetun valkosipulin saatavuus on pullonkaulana. Kaikki tuotanto menee helposti kaupaksi.

Valkosipulia voi istuttaa syksyllä, jolloin sato valmistuu seuraavan kesän heinäkuussa tai keväällä, jolloin satoa saa elokuun puolivälistä

eteenpäin. Lannoitteina käytetään keinolannoitteita. Kasvituholaisia valkosipulilla on vähän, vain sipulikärpänen voi aiheuttaa ongelmia. Valkosipulin istutus ja korjuu on käsityötä. Vain suuremmilla kasvattajilla on koneellista viljelyä. Pohjolan pitkät, valoisat kesäpäivät lisäävät valkosipulin aromia ja sen vuoksi täällä kasvatetut tuotteet menevät hyvin kaupaksi. Valkosipulituotteita ovat

MYYDÄÄN

Oulun Puolivälikankaalla OK - TALO peruskorjattavaksi tai purettavaksi ja uuden talon rakentamiseksi.

Tontti rajoittuu kahdelta sivulta puistoon. Mainio kohde parille rakennusmiehelle talon rakentamiseksi ja myymiseksi.

Hintapyyntö 51 000€. Puh. 0400 280 577

tuoreniput, kuivatut tuotteet, jauhettu sipuli jne. Valkosipulin kasvatus keskittyy Suomessa etelään. Muhos on lähes kasvatuksen pohjoisrajalla: Lapissa on vain muutama tuottaja. Valkosipulin suosio on kasvussa. Sen terveysvaikutukset ovat monipuolisia. Monissa ravintoloissa valkosipulilla maustetut ateriat ovat paikan vetonaulana.

Eero Aitta

VM-TEAM OY

VM-TEAM OY

• Mönkijöiden varaosat, huollot, korjaukset

VM-TEAM OY

• Mönkijöiden varaosat, huollot, korjaukset

• Mönkijöiden varaosat, huollot, korjaukset

• Mönkijöiden varaosat, huollot, korjaukset

• Mönkijöiden varaosat, huollot, korjaukset

• Mönkijöiden varaosat, huollot, korjaukset

• Mönkijöiden varaosat, huollot, korjaukset

• Mönkijöiden varaosat, huollot, korjaukset

• Mönkijöiden varaosat, huollot, korjaukset

• Mönkijöiden varaosat, huollot, korjaukset

• Mönkijöiden varaosat, huollot, korjaukset

• Mopojen ja pienkoneiden korjaukset

• Mönkijöiden varaosat, huollot, korjaukset

• Mönkijöiden varaosat, huollot, korjaukset

• Mopojen ja pienkoneiden korjaukset

• Mopojen ja pienkoneiden korjaukset

• Mopojen ja pienkoneiden korjaukset

• Mopojen ja pienkoneiden korjaukset

• Mopojen ja pienkoneiden korjaukset

• Mopojen ja pienkoneiden korjaukset

• Mopojen ja pienkoneiden korjaukset

• Mopojen ja pienkoneiden korjaukset

• Mopojen ja pienkoneiden korjaukset

• Mönkijöiden varaosat, huollot, korjaukset pienkoneiden Moottorikelkkojen korjaukset

• Moottorikelkkojen

• Mopojen ja pienkoneiden korjaukset

• Mopojen ja pienkoneiden korjaukset

• Moottorikelkkojen korjaukset

• Moottorikelkkojen korjaukset

• Moottorikelkkojen korjaukset

• Moottorikelkkojen korjaukset

• Moottorikelkkojen korjaukset

Ostamme purkuun moottorikelkkoja

• Moottorikelkkojen korjaukset

• Moottorikelkkojen korjaukset

• Mopojen ja pienkoneiden korjaukset

• Moottorikelkkojen Ostamme purkuun moottorikelkkoja

• Moottorikelkkojen korjaukset

• moottorikelkkoja

• Ostamme purkuun moottorikelkkoja

• Moottorikelkkojen korjaukset

• Ostamme purkuun

• korjaukset

• Ostamme purkuun moottorikelkkoja

• Ostamme purkuun moottorikelkkoja

• Ostamme purkuun moottorikelkkoja

• Ostamme purkuun moottorikelkkoja

• Ostamme purkuun

• Ostamme purkuun moottorikelkkoja

VM-Team Oy

• Ostamme purkuun moottorikelkkoja

Hallitie

VM-Team Oy

VM-Team Oy

Hallitie

Oy

VM-Team Oy

VM-Team Oy Hallitie 1, 90940 Jääli Puh.

VM-Team Oy

VM-Team Oy

VM-Team Oy

VM-Team Oy

Utajärvi Kaikki

Hallitie 1, 90940 Jääli

Hallitie 1, 90940 Jääli Puh. (08) 816 7371

Hallitie 1, 90940 Jääli Puh. (08) 816

• Ostamme purkuun moottorikelkkoja VM-Team Oy Hallitie 1, 90940 Jääli Puh. (08) 816 7371 0400 587 801

• Ostamme purkuun VM-Team Oy Hallitie 1, 90940 Jääli Puh. (08) 816 7371

Hallitie 1, 90940 Jääli Puh. (08) 816 7371

Hallitie 1, 90940 Jääli Puh. (08) 816 7371

5 19.6.2024 ● Nro 6
VM-TEAM OY
VM-TEAM OY
VM-Team
7371 VM-TEAM OY
Oy Hallitie 1, 90940 Jääli Puh. (08) 816
VM-Team
Hallitie
7371 VM-TEAM OY
1, 90940 Jääli Puh. (08) 816
7371 VM-TEAM OY Mopojen
ja korjaukset
VM-Team Oy Hallitie 1, 90940 Jääli VM-TEAM OY
Puh. (08) 816 7371 VM-TEAM OY
VM-TEAM
OY
VM-Team
moottorikelkkoja
Oy
1, 90940 Jääli Puh. (08) 816 7371 0400 587 801
(08) 816 7371 0400 587 801
VM-TEAM OY
Hallitie 1, 90940 Jääli Puh. (08) 816 7371
7371 0400 587 801
1, 90940 Jääli Puh. (08) 816
Hallitie 1, 90940 Jääli Puh. (08) 816 7371 0400 587 801 VM-TEAM OY Esitykset heinäkuussa: 13. 16. 18. 20. 21. 23., 25., 27., 28., 30. ja elokuussa: 1., 3., 4. klo 14 la, su klo 18 �, to, su (ei 28.7.) LIPUT: 20 € Ryhmät: 15 hlöä 15 € Opisk. ja 8-17v: 10 € VARAUKSET 040 574 6255 Ennakkomyyn� www.lippu.fi Wanne - Airo Paltamon kesätea�erissa 2024 • Kotitalouksille 041 3121 322 Kiinteistöhuolto V. Moilanen Utajärvi Kaikki kiinteistöhuoltotyöt sekä nurmikonleikkuut • Taloyhtiöille • Yrityksille • Kotitalouksille KYSY TARJOUS! kiinteistohuoltomoilanen@gmail.com 041 3121 322
kiinteistöhuoltotyöt sekä nurmikonleikkuut • Taloyhtiöille • Yrityksille • Kotitalouksille KYSY TARJOUS! kiinteistohuoltomoilanen@gmail.com 041 3121 322 Kaikki kiinteistöhuoltotyöt. Nyt myös remottipalvelut. Sertifikaatti
Kiinteistöhuolto V. Moilanen
märkätilaremontteihin.
Valkosipulin kasvatuspalsta. Muhoksen parooni

Muhoksen kirkossa esittelijä kesällä 2024 ma-pe 13.6.-9.8. klo 12-18. tai sopimuksen mukaan puh. 08 533 1174. Kirkkomme on Suomen vanhin laajentamattomana säilynyt tukipilarikirkko vuodelta 1634.

Muhoksen kirkko on yksi Suomen tiekirkoista. www.muhoksenseurakunta.fi

Muhoksen kirkko on yksi Oulujoen pyhiinvaelluksen kohteista: www.oulunseurakunnat.fi/oulujoenpyhiinvaellus/reitti/muhos

koti Oma koti maisemalla maisemalla OulujokiOulujoki-

Kirkkosaaren tontit Kirkkosaaren haettavissa haettavissa lokakuussa. lokakuussa.

Utajärvi panostaa kuntalaisten hyvinvointiin liikuntapalveluilla

Utajärven kunnan liikuntapalvelut pyrkii järjestämään kuntalaisten toiveiden ja tarpeiden mukaan erilaisia liikkumismahdollisuuksia kaikenikäisille.

Kunnan tarjoamien liikuntapaikkojen vuorojen hinnat ovat edullisia tai maksuttomia. Liikuntapalveluita tarjoavien yritysten ja Oulujokiopiston kanssa tehdään yhteistyötä ryhmätoimintojen päällekkäisyyksien estämiseksi.

Liikuntapalveluilla työskentelee kaksi liikunnanohjaajaa keväästä 2024 alkaen. Utajärven Nuoriso- ja liikuntatalo kunnan keskustassa mahdollistaa liikuntasalissa erilaisten lajien pelaamisen ja kuntoliikunnan harjoittamisen. Talolla toimiva kuntosali on aktiivisessa käytössä koulun, soveltavan liikunnan ryhmien sekä kuntosalikortin lunastaneiden käyttäjien keskuudessa.

Kunnan liikuntapalveluiden toiminnoista sekä kehittämisestä vastaavat liikunnanohjaajat Kaino Rajala ja Emma Hanni. Liikuntatilojen käyttäjiin kuuluvat nuorisoja liikuntapalveluiden lisäksi muun muassa koulu, Utajärven 4H-yhdistys, järjestöt, Oulujokiopisto, yritykset, kunnan muut sektorit, kuntalaiset sekä myös ulkopaikkakuntalaiset.

tulipalon vuoksi osa toiminnoista oli pysähdyksissä reilun puolitoista vuotta. Tuona aikana toimintoja saatiin kuitenkin osaksi ylläpidettyä hyödyntämällä eri väistötiloja. Nuoriso- ja liikuntatalo avattiin uudistettuna kevätkaudelle 2024, jolloin toiminnot ollaan saatu palautettua normaaleiksi. Voidaan kyllä todeta, että tulipaloa edeltäneet koronavuodet vaikuttivat myös erityisen paljon liikuntapalveluiden toimintojen järjestämiseen. Käytännössä molempien asioiden vaikutus kesti yhteensä noin viisi vuotta.

Sisäliikuntapaikkoja Utajärvellä täydentää Nuorisoja liikuntatalon välittömässä läheisyydessä oleva urheilukenttä, skeittiparkki, miniareenat, ulkokuntoilupuisto sekä uimarannan alueella olevat kuntoportaat, frisbeegolfrata, pururata ja beach volley-kenttä. Talvisin pururadalla on hiihtolatu. Nuoriso- ja liikuntatalon vieressä sijaitseva jäähalli on yrittäjävetoinen, mikä täydentää talviajan liikkumismahdollisuuksia. Talvisin urheilukentälle jäädytetään luistelualue.

muhos.fi/kirkkosaari muhos.fi/kirkkosaari

KULTAKUUME

-teatterinäytös

KOSKENHOVI, Koskenhovinkuja 2, Pudasjärvi

la 29.6. klo 13.00 ENSI-ILTA

su 30.6. klo 16.00

ke 3.7. klo 18.00

pe 5.7. klo 16.00

la 6.7. klo 16.00

su 7.7. klo 16.00

ti 9.7. klo 18.00

la 13.7. klo 13.00

su 14.7. klo 16.00

Käsikirjoittajat:

TERVETULOA!

Nuoriso- ja liikuntatalon remontin yhteydessä kulkemista kuntosalille on saatu muutettua siten, että kuntosalikortin ostamisen yhteydessä asiakas saa henkilökohtaisen sähköisen kulkukoodin, joka toimii joka päivä klo 04-24.00 välisenä aikana. Kesäajan liikuntasalivuoron varanneet pääsevät myös koodilla omalle vuorolleen talon ollessa esimerkiksi heinäkuun ajan suljettuna.

Nuoriso- ja liikuntatalon

Uimahalli on käytössä kuntalaisille Rokualla, jonne saa uimalipun hinnasta alennusta kuntalaiskortilla. Sivukyliltäkin löytyy liikuntapaikkoja. Muun muassa Sanginkylän entiseltä koululta löytyy liikuntaja kuntosali sekä Ahmakselta Kylätalo ja Katajistolta liikuntasali. Molemmista paikoista löytyy myös jonkinlainen urheilukenttä.

Utajärvi panostaa kuntalaisten hyvinvointiin ja onnellisuuteen monipuolisesti. Muun muassa kunnan järjestämät ohjatut ja maksuttomat liikuntaryhmät ovat kaikkien saavutettavissa. Ryhmissä liikkuminen, niiden tarjoama yhteisöllisyys sekä Utajärven

kaunis ja monipuolinen luonto retkeilyreitistöineen ovat tärkeässä roolissa edistettäessä kuntalaisten fyysistä ja hen-

kistä hyvinvointia sekä onnellisuutta.

Eero Aitta

Muhoksen kunnanvaltuusto tutustui uuteen kaavoitusalueeseen Kirkkosaaressa

Muhoksen kunnanvaltuuston edustajat yhdistivät kuntoilun ja uuteen kaavoitusalueeseen tutustumisen käynnillään Kirkkosaaressa. Lähtö tapahtui Ponkilan urheilukentältä ja osallistujia oli noin puolet valtuuston jäsenistä. Kävellen suoritettu matka suuntautui Ponkilasta Kirkkosaareen ja siellä Metlan alueella olevalle uudelle kaavoitusalueelle. Kaavoitusalueella alueen suunnitelmaa esitteli hallintopäällikkö Rauno Piippo ja paikalle laitettiin kartta esittelemään alueen kaavaa. Alun perin oli tarkoitus suorittaa noin 4,5 kilometrin pituinen kävelylenkki alueen pururatoja pitkin, mutta sään oikuttelu muutti suunnitelmia. Porukka palasi menoreittiään takaisin Ponkilaan ja siellä tutustuttiin pesäpallo- ja jalkapallokent-

Muhoksen kunnanvaltuustolaisia kuntokävelyllä.

tiin. Jäähalli oli myös osana kierrosta ja siellä hallin muutostöitä esitteli kiinteistöpäällikkö Jaakko Männikkö. Jäähallin ja myös muiden urheilutilojen käyttöasteen

lisääminen ja saaminen ympärivuotiseen käyttöön oli keskusteluissa esillä käynnin aikana. Retken anti koettiin myönteiseksi ja jatkossa tällaisia tapahtumia pitää jatkaa. Päät-

täjien on hyvä saada parempi kuva päätösten kohteista ennen ja jälkeen päättämisen. Paremmin hahmotetut kohteet lisäävät valtuuston näkemystä päätettävistä asioista. Eero Aitta

Nro 6 ● 19.6.2024 6
Ennakkolippu
€ Ovelta
€ Ryhmälippu
Kortti- tai käteismaksu Väliajalla puffetti! P. 044 794 5195 Oma
Markku Hattula, Arto Seppälä Tekijänoikeuksia valvoo: Suomen Näytelmäkirjailijat ja Käsikirjoittajat ry. Ohjaaja: Alpo Puhakka
15
18
17
(väh. 16 hlö)
Kaino Rajala. Emma Hanni.

Junioritoimintaa perinteisessä pesäpallopitäjässä

Pesäpallon junioritoiminta uhkasi kriisiytyä Muhoksella vuonna 2019 B-tyttöjen lopettaessa kautensa. Onneksi silloin oli henkilöitä, jotka halusivat kohottaa juniorivalmennuksen uudelleen. Vuonna 2020 toiminta aloitettiin pesiskerhona, jonka taustalta löytyvät pesäpalloaktiivit, kuten Jussi Markus, Sami Airaksinen ja Anu Airaksinen sekä muutamat muut pesäpalloa rakastavat henkilöt. Jo vuonna 2021 tyttöjen juniorijoukkue sai tunnustuksen pohjoisen alueen ” Vuoden nousijana”.

E12-junioripesäpallo poikkeaa säännöiltään jossakin määrin aikuisten säännöistä. Pelissä pelataan 2+2 vuoroparia ja tarvittaessa kotiutuslyöntikilpailu. Kentän koko on naisten kenttää pienempi. Sisävuorossa koko joukkue, myös jokerit, saa lyöntivuoron palotilanteesta huolimatta. Joukkueeseen voi kuulua enintään kaksitoista pelaajaa ottelussa kerrallaan, mutta joukkueessa voi olla enemmänkin pelaajia. Juniorijoukkueet pelaavat yksinkertaisen pohjoisen alueen pelisarjan,

minkä jälkeen kokoonnutaan alueleiriin, joka tänä vuonna järjestetään Kempeleessä. Sen jälkeen kokoonnutaan valtakunnalliselle leirille. Tänä vuonna valtakunnallinen, viikon mittainen leiri pidetään Lappeenrannassa.

Muhos on perinteisesti ollut pesäpallopitäjä ja se näkyy edelleen asukkaiden haluna tukea joukkueiden toimintaa. Tällä kertaa pesäpallon ystävät lahjoittivat pelipalloja junioritoimintaa tukemaan. Jussi Markus ja muut toimihenkilöt halusivat välittää suuret

ERÄ ULKOMAALEJA

NYT MEILTÄ VIRTASEN MAALIT -15%

+ sävytys

Ei koske Virtasen maaleja.

MEILTÄ HENKILÖNOSTIMEN VUOKRAUSTA

Skyman ja Leguan

kiitoksensa lahjoittajille ja sanoivat pallojen tulevan todellakin tarpeeseen. Junioreiden harjoittelumahdollisuuksissa talviaikaan on toivomisen varaa. Harjoittelua voidaan tehdä silloin vain uimahallin yhteydessä olevassa salissa, jossa on muutakin liikuntaan liittyvää toimintaa.

Muhokselle on suunnitteilla uusi liikuntahalli, joka toivottavasti parantaa myös pesäpalloilijoiden talviharjoittelutiloja.

Eero Aitta

Utajärven kesä on elämysten virtaa Ajantasaiset kesätapahtumien tiedot tapahtumakalenterista www utajarvi fi

Utajärven kunta tiedottaa

Utajärven kunta tiedottaa

Utajärven kuntalaisille ja vapaa-ajan asukkaille on tarjolla tekstiviestipalvelu, jonka avulla tiedotetaan laajamittaisista koko kuntaa tai laajoja kunnan osia koskevista häiriötilanteista, esim. vesikatkoksista. Matkapuhelimeen voi tilata haluamansa alueen häiriötiedotteet maksutta. Häiriötilanteessa lähetetään tekstiviesti, joka kertoo lyhyesti mistä on kysymys (esim. jakeluhäiriö tai veden keittokehotus), arvioitu kesto sekä häiriön sijainti. Ohjeet: WWW.UTAJARVI.FI/VIESTIPALVELU

WWW.UTAJARVI.FI/VIESTIPALVELU

kuntalaisille ja vapaa-ajan asukkaille on tarjolla tekstiviestipalvelu, tiedotetaan laajamittaisista koko kuntaa tai laajoja kunnan osia koskevista häiriötilanteista, esim. vesikatkoksista Matkapuhelimeen voi tilata haluamansa alueen häiriötiedotteet maksutta. Häiriötilanteessa lähetetään tekstiviesti, joka kertoo lyhyesti mistä on kysymys (esim. jakeluhäiriö tai veden , arvioitu kesto sekä häiriön sijainti

7 19.6.2024 ● Nro 6
Osmo Airaksinen ojentaa pesäpallo lahjoitusta Sami Airaksiselle. MuPSn tyttöjen E 12 juniorit valmentaja Jussi Markus.

Millainen on tulevaisuuden kainuulainen maaseutu, miten tulevaa voidaan ennakoida ja miten siihen voidaan vaikuttaa nyt ja tulevina vuosina. Näihin aiheisiin meidät johdattelee Tuomas Kuhmonen, tulevaisuuden tutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja.

Tulevaisuuden maalaisjärki -hankkeen järjestämä luento on tarkoitettu jokaiselle maaseudun kehittämisestä kiinnostuneelle, asukkaille, päätöksentekijälle, yrittäjille. Luennon aikana on mahdollisuus esittää kysymyksiä. Luento järjestetään Teamsin välityksellä

19.6. kello 17.30 alkaen. Luento on osa Elävä Kainuu Leaderin ja Oulujärvi Leaderin Tulevaisuuden maalaisjärki -hanketta. Ilmoittautumiset viimeistään 18.6. www.kainuuleader.fi/ tulevaisuuden-maalaisjarki

METSÄNHOIDOSSA JA PUUKAUPASSA

SINUA PALVELEE

JUKKA KAUPPINEN 0440 167 100 toiminnanjohtaja

PERTTI LAHTINEN 0440 181 808

TIMO AAMUVUORI 040 627 8590

NIINA MATTILA 040 660 1221 metsäsuunnittelu, tila-arviot

TUOMO TÖRRÖ 0400 184 017

LKV, julkinen kaupanvahvistaja

AINO HYTTINEN 040 703 9963

MIKA TOMPERI 040 829 1770

Moreenikuja 1 040 734 4051 0400 299 087

Valimotie 5

Miltei kaikki saman katon alta!

Apu arkipäivän ongelmiisi on usein yhden puhelinsoiton päässä.... Koneurakointi

M. Hiltunen

- Kaivinkonetyöt

- Traktorityöt

- Kiinteistöhuoltotyöt

- Nurmenleikkuutyöt

- Lumityöt ym. ym.

Vaalan auto ja konepalvelu

– Autojen ja koneiden huoltotyöt, öljynvaihdot ym. ym.

– Hitsaustyöt

- Maalaustyöt

– Renkaiden myynti ja vaihtotyöt

– Hinauspalvelut

– Rengashotelli

- Hydrauliikkaletkupalvelut

Vaalan konevuokraamo

– Pienkoneiden vuokraus (käsityökalut, sahat, betonimyllyt, vaaituskoneet, tärylätkät ym. ym.)

– Peräkärryjen vuokraus

– Ruohonleikkureiden vuokraus

– Raivaussahat, moottoriharjat ym. ym.

– Matkailu- ja henkilö ja pakettiautojen vuokraus

– Paljun vuokraus

– Vesijetin vuokraus

Oulujokivarren kuriiripalvelut

– Kuriiri ja kuljetuspalvelut Vaala-OuluVaala

Nro 6 ● 19.6.2024 8
Meidät tavoittaa puh. 045 111 9441
VAHINKOTARKASTUKSET TUULILASIT
LIMINKA
OULU
KAIKILLE VAKUUTUSYHTIÖILLE RAAHE Lappastentie 8 050 360 3310
VAURIOKORJAUKSET
Lehti luettavissa www.kotipitaja.fi Seuraava Kotipitäjä ilmestyy 21.8.2024
Tuomas Kuhmosen virtuaaliluento maaseudun tulevaisuudesta

Vaalan Fysioterapia Oy

Vuonna 1997 perustettu Vaalan Fysioterapia Oy on perheyritys, jota johtaa kuntoutuspäällikkö Emilia Huusko apunaan isänsä Petri Huusko. Monipuolinen toiminta käsittää fysioterapian ohella lääkäripalveluja ja kuntosali toimintaa. Asiakaskunta on Vaalan lisäksi lähikunnista Utajärveä, Paltamoa ja Kajaania myöten. Kesäisin toimintaa vilkastuttavat Vaalan kesäasukkaat, joita kuntaan saapuu tuhansittain. Henkilöstöä on vakituisesti 5 fysioterapeuttia, 3 hierojaa ja lääkäri. Fysioterapia kattaa kaikenikäisten terapiahoidot lapsista vanhuksiin. Vaalan Fysioterapia Oy sijaitsee aivan Vaalan keskustassa Vaalantiellä jo vuodesta 2006 alkaen.

Kuntosalin laajennus tehtiin koronaepidemian aikana, jolloin salin laitteistoa uudistettiin ja hankittiin mm.

kuntoutuskäyttöön ikäihmisille erinomaisesti sopivat HUR-paineilmalaitteet samalla salin koko lisääntyi 400 m2. Laitteet ovat äänettömiä, pehmeä liikkeisiä ja hyvin suosittuja. Salin seiniä koristaa kuvat Vaalasta ja lähiympäristöstä ja laitoksen logo, joka on valmistettu värjätystä jäkälästä.

Kuntosalin monipuolista asiakaskuntaa edustaa kansalliselle huipulle pyrkivä Minna Huovinen maratoonari, jonka ennätys tällä hetkellä on noin 3 tuntia ja tavoitteena sen reilu alitus. Voimaharjoittelun lisäksi sali tarjoaa vanhemmalle väelle ohjattua liikuntaa ja lapsille mahdollisuuden leikkeihin erillisessä heille varatussa tilassa.

Vaalan fysio tekee yhteistyötä vanhuspalvelun osalta Vaalan kunnan, allasterapiaa Rokuan kuntokeskuksen

ja Pohteen kanssa palvelusetelin kautta. Yhteistyötä tehdään sekä Kainuun että

Pohjois-Pohjanmaan alueelle.

KESÄTARPEET

PIHAKIVET HB-BETONIN JA LAKAN MALLISTOSTA, KYSY TARJOUS KOHTEESEENNE.

HUIPPUSUOSIKKI HB KAKSPUOLILAATTA HARMAA 300x300mm

139 / kpl

(30 pv. alin hinta 1,59)

Kysy myös edullista lavatarjoustamme ja kuljetuspalveluamme.

VENTTI PUUÖLJY RUSKEA 2,7 l

1495

(30pv. valin hinta 19,90)

EINHELL GE-CT 18

AKKUTRIMMERIT LAAJASTA MALLISTOSTA ALKAEN

8990

Muut merkit Makita, FXA ja Stiga.

KATEPAL HUOPAKATTEET VARASTOSTA, ESIM.

KATTOLAATTA MUSTA ( 3 m 2 pkt)

2990 / pkt

Meiltä myös tiivis- ja kolmiorimakatteet, aluskatteet ja muut tarvikkeet.

Paltamon kesäteatterissa kuullaan Merikannon melodioita

Paltamon kesästä löytyy kulttuuria ja tapahtumia moneen makuun. Paltamon kesäteatterin porukka on valmistellut laulunäytelmän Kuin telkkä pöntöstä, jonka esityksiä on heinä- ja elokuussa. Näytelmän on kirjoittanut Matti Wanne ja sovittanut sekä ohjannut Eija-Riitta Airo. Näytelmässä soi Oskari Merikannon rakastetuimpia melodioita rintarinnan uudempien iskelmien kanssa, joita ovat laulaneet muun muassa Erin, Irwin, Katri Helena ja Kai Hyttinen.

Eevi palaa kotiseudulleen pitämään täysihoitolaa tyttärensä Elisan kanssa, jolla ei ole tietoa isästään. Täysihoitolassa asuvat hieman höpsähtänyt professori Ervanne ja eläkeläisnäyttelijä Lukander. Syrjäiseen täysihoitolaan pitäisi saada kirkonkylältä uusi tie, jota varten ministeriöltä saataisiin rahaa, mutta kyläjäärä Eerikki on esteenä. Hänen päänsä kääntämiseksi punotaan juonia, mutta miten suunnitelmien käy? Ja löytääkö Elisa isänsä? Miksi Eerikki kaihertaa Eevin mieltä?

Paltamossa tapahtuu kesällä Melalahden musiikkiviikon tapahtumat käynnistyvät

Vaalantie 4, 91700 Vaala. P. 010 422 2420. Ma - pe 7 - 17, la 8 - 14, su suljettu Huom. juhannusaattona poikkeuksellisesti klo 8-13.

19.6. ja jatkuvat 4.–7.7. Tapahtumissa kuullaan muun muassa Chopinin nocturnojen huikaisevaa kauneutta, tuttuja kansanlauluja Kainuusta sekä Kinnusen Wemin punk-, proge- ja iskelmämusiikkia. Eilisen lapset ja leikityt lelut -näyttely on esillä 25.6.–28.7. ti-su klo 12–18 Paltamon Lelumuseolla. Esillä olevat asetelmat uudistuvat ja uutta nähtävää tulee esille kaiken aikaa. Näyttelyssä on muun muassa kipsisiä lapsi- ja eläinpatsaita ja mekaanisia leluja 1900-luvun alkupuolelta. Yhdessä pihapiirin pikkutaloista on vanhoja paperinukkeja, kiiltokuvia, muistokirjoja sekä keraamikko Svante Turusen pieniä bambi- ja muita eläinfiguureja.

Perinteinen Lasten kesätapahtuma 29.6. klo 11–14 Paltamon Eino Leinon torilla tuo ohjelmaan musiikkia ja eri yhdistysten ja kauppiaiden kojuja. Ohjelmassa suositun lastenmusiikkiyhtyeen Pikku Papun Orkesterin konsertti, talutusratsastusta, pomppulinna ja paljon muuta kivaa!

Lisää tapahtumia löytyy Paltamon kunnan sivuilta.

Maanantai 9–21

Henkilökunta palvelee 11–16

Tiistai 9–21

Henkilökunta palvelee 11–16

Keskiviikko 9–21

Henkilökunta palvelee 11–16

Torstai 9–21

Henkilökunta palvelee 11–16

Perjantai 9–21

Henkilökunta palvelee 10–15

Lauantai (omatoimi) 9–21

Sunnuntai (omatoimi) 9–21

Juhannusaatonaattona 9–21

Henkilökunta palvelee 10–14

Puhelin: 040 197 5934

Sähköposti: kirjasto@vaala.fi

9 19.6.2024 ● Nro 6 VAALAN KIRJASTON KESÄN AUKIOLOAJAT 3.6.-1.9.
Minna Huovinen ja Emilia Huusko. Lasten tila Vaalan fysiossa.
k-rauta.fi K-RAUTA VAALA
Vaalan Fysioterapia Oy sijaitsee aivan Vaalan keskustassa Vaalantiellä jo vuodesta 2006 alkaen.
VAALAN K-RAUDASTA
MEILTÄ RAKENNUS- JA REMONTTITARVIKKEET EDULLISESTI.

P itäjän P arhaat

Isokatu 11, 90100 Oulu, puh. 08 3113 354

Nykyaikaisten ruiskutussuuttimien testausjärjestelmä käytettävissänne!

• Tarkka ja täysin automaattinen.

Nykyaikaisten ruiskutussuuttimien testausjärjestelmä käytettävissänne!

• Piezo-testit.

• Tarkka ja täysin automaattinen.

Asianajotoimisto

Heikki Aspegren

Asianajotoimisto

Heikki Aspegren

Valtatie 11, 91500 Muhos p. 050 4473365 toimisto@heikkiaspegren.fi

Valtatie 11, 91500 Muhos p. 050 4473365 toimisto@heikkiaspegren.fi

* Perunkirjoitukset ja perinnönjaot

Da-Pu Hautaustoimisto Muhos

Työmiehentie 14 puh: 0400 399 486 info@dapu.fi

Avoinna: ma-pe 10-14

Muina aikoina 24/7 sopimuksen mukaan

-Hautauspalvelu

-Kukkapalvelu

• Laaja kattavuus. Ruiskutuskuvion näyttö kaikilla paineilla.

• Piezo-testit.

• Laaja kattavuus.

Rahan ja ajan säästö.

* Perunkirjoitukset ja perinnönjaot

* Asunto- ja kiinteistökauppariidat

* Asunto- ja kiinteistökauppariidat

-Kuljetuspalvelu -Pitopalvelu

* Riita- ja rikosoikeudenkäynnit

* Riita- ja rikosoikeudenkäynnit

Da-Pu Hautaustoimisto Muhos

-Kivipalvelu

-Perunkirjoituspalvelu

Neuvonta ja päivystys 0400 399 466 (24h) www.dapu.fi

Neuvonta ja Päivystysnumero 0400 399 466 ( 24h ) 24/7 Neuvonta ja Päivystysnumero 0400 399 466

• Muutkin dieselautojen huollot ja korjaukset. Apunasi surun

UTAJÄRVEN

Lämpötie 6, UTAJÄRVI Simo Paavola 044 562 2701

• Tarkka ja täysin automaattinen.

• Piezo-testit.

Nykyaikaisten ruiskutussuuttimien testausjärjestelmä käytettävissänne!

Lämpötie 6, UTAJÄRVI Simo Paavola 044 562 2701

• Laaja kattavuus.

• Tarkka ja täysin automaattinen.

Selkeä testaustulosten näyttö asiakkaille.

• Ruiskutuskuvion näyttö kaikilla paineilla.

• Selkeä testaustulosten näyttö asiakkaille.

• Tunnistaa nopeasti vialliset injektorit.

• Rahan ja ajan säästö.

• Henkilöautot ja hyötyajoneuvot.

Nykyaikaisten ruiskutussuuttimien testausjärjestelmä käytettävissämme!

• Tunnistaa nopeasti vialliset injektorit.

• Muutkin dieselautojen huollot ja korjaukset.

• Henkilöautot ja hyötyajoneuvot.

• Muutkin dieselautojen huollot ja korjaukset.

OULUN DIESELHUOLTO OY

OULUN DIESELHUOLTO OY

Nykyaikaisten ruiskutussuuttimien testausjärjestelmä käytettävissänne!

• Ruiskutuskuvion näyttö kaikilla paineilla.

• Piezo-testit.

• Laaja kattavuus.

• Selkeä testaustulosten näyttö asiakkaille.

• Ruiskutuskuvion näyttö kaikilla paineilla.

• Rahan ja ajan säästö.

• Selkeä testaustulosten näyttö asiakkaille.

• Tunnistaa nopeasti vialliset injektorit.

• Rahan ja ajan säästö.

• Henkilöautot ja hyötyajoneuvot.

Nykyaikaisten ruiskutussuuttimien testausjärjestelmä käytettävissämme!

• Tunnistaa nopeasti vialliset injektorit.

• Henkilöautot ja hyötyajoneuvot.

Hautakorventie 13 B, OULU. P. 0400 681 898, 045-132 1878. Av. ma-pe 8-17 huolto@oulundieselhuolto.fi | www.oulundieselhuolto.fi

Hautakorventie 13 B, OULU. P. 0400 681 898, 045-132 1878. Av. ma-pe 8-17 huolto@oulundieselhuolto.fi | www.oulundieselhuolto.fi

OULUN DIESELHUOLTO OY

Hautakorventie 13 B, OULU. P. 0400 681 898, 045-132 1878. Av. ma-pe 8-17 huolto@oulundieselhuolto.fi www.oulundieselhuolto.fi

Kotipitäjän Kirppis

• Noudamme rautaromut, autonromut sekä kaikki muut metalliromut

• Meiltä myös romutustodistukset Meille voi myös tuoda metalliromut, akut, renkaat!

Nykyaikainen virallinen metallikierrätysterminaali

Varastotie 9, UTAJÄRVI p. 0400 892 414 www.utacon.fi

 KOTIPITÄJÄN KIRPPIS

Ilmoita ILMAISEKSI tällä kupongilla! Ruksaa osasto ja kirjoita selkeästi tikkukirjaimin. Muista alle omat yhteystietosi! (ei yrityksille)

 Ostetaan  Myydään  Asunnot  Työsuorituksia  Annetaan  Sekalaiset

MYYDÄÄN

Myydään Vaalan Saharannassa Vaalankurkuntie 5 sijaitseva 1250 m2 rakentamaton runsaspuustoinen tontti. Yhteydet p. 044 533 2157 mielellään tekstiviestillä.

Myytävänä: Traktorimönkijä TGB 550 EFIT3B vm. 2019 ajettu vain 600 km. Vinssi, lumiaura, vetokoukku, tuulisuoja, tavaralaukku ja kypärä hp. 5500€. P. 040 749 9104.

Myydään ruskeita munintansa aloittaneita kanoja, Butt- ja bronssi kalkkunan nuorikoita, Muutama pekingin ankka nuorikko. 2 viikon ikäisiä viiriäisiä. P. 050 355 5092/ Kaisa.

VUOKRATAAN

Lähettäjä (nimi ja puhelinnumero)

Seuraava lehti ilmestyy 21.8.2024. Lähetä siihen tulevat ilmoitukset 15.8.2024 mennessä: Kotipitäjä, Valtatie 30, 91500 Muhos tai sähköpostilla: aineisto@kotipitaja.fi, otsikoksi Kotipitäjän Kirppis

Myydään käytetty SkeeterVac SV5100 sääskikone. Pyydystää sääsket ja tarvii toimiakseen vain nestekaasua. (11 kg kaasupulloa ei mukana). Hyvä laite vaikka mökille jossa ei ole sähköjä.Tarpeettomana avohakkuun takia. H. 270€. P. 040 514 2350.

Oulussa Peltolassa saunallinen yksiö 30m2, tilava lasitettu parveke, lähellä lääketieteellistä ja hammaslääketieteellistä. Luottotiedot tarkistetaan. P. 050 342 8677, sjmoilanen@gmail. com

Nro 6 ● 19.6.2024 10
ASIANAJOTOIMISTOT LVI-TYÖT TILITOIMISTOT KAIKKIEN MERKKIEN HUOLLOT JA KORJAUKSET AMMATTITAIDOLLA
UTAJÄRVEN
OY 1
AUTOHUOLTO
ASIANAJOTOIMISTOT HAUTAUSPALVELUT Suoritamme JATKUVAA METALLIROMUN KERÄYSTÄ UTACON OY
ROMULIIKKEET
LVI-TYÖT TILITOIMISTOT TUULILASIKORJAAMOT MOOTTORIHUOLLOT JA KORJAUKSET KAIKKIEN MERKKIEN HUOLLOT JA KORJAUKSET AMMATTITAIDOLLA
AUTOHUOLTO
OY
Työmiehentie
399
info@dapu.fi
-Hautauspalvelu -Kuljetuspalvelu -Pitopalvelu -Kukkapalvelu -Kivipalvelu -Perunkirjoituspalvelu Muina aikoina 24/7 sopimuksen mukaan Neuvonta ja päivystys 0400 399 466 (24h) www.dapu.fi Neuvonta ja Päivystysnumero 0400 399 466 ( 24h ) 24/7 Neuvonta ja Päivystysnumero 0400 399 466 Avoinna: ma-pe 10-14 APTEEKKIPALVELUT PAINOTUOTTEITA AUTOKORJAAMOT Suoritamme JATKUVAA METALLIROMUN KERÄYSTÄ UTACON OY Varastotie 9, UTAJÄRVI p. 0400 892 414 www.utacon.fi Nykyaikainen virallinen metallikierrätysterminaali • Noudamme rautaromut, autonromut sekä kaikki muut metalliromut • Meiltä myös romutustodistukset Meille voi myös tuoda metalliromut, akut, renkaat! ROMULIIKKEET TILAUSAJOT HAUTAUSPALVELUT HAUTAUSPALVELUT METALLIROMUN Meille LVI-TYÖT MOOTTORIHUOLLOT JA KORJAUKSET KAIKKIEN MERKKIEN HUOLLOT JA KORJAUKSET AMMATTITAIDOLLA Lämpötie 6, UTAJÄRVI Simo Paavola 044 562 2701 UTAJÄRVEN AUTOHUOLTO OY
13 B, OULU. P. 0400 681 898, 045-132 1878
ma-pe
www.oulundieselhuolto.fi
hetkellä
14 puh: 0400
486
Hautakorventie
Avoinna:
8-17 huolto@oulundieselhuolto.fi |
Apunasi surun hetkellä
ILMOITA ILMAISEKSI Kotipitäjän Kirppiksellä! pe 5.7. klo 9-18 ja la 6.7. klo 9-16 torilla PUDASJÄRVEN 41. MARKKINAT YRITTÄJIEN MARKKINA - ARVAT MYYNNISSÄ MARKKINOILLA TERVETULOA! PÄÄPALKINTOINA HIRSIAITTA voi muuntaa kesäkeittiöksi tai piha-/rantasaunaksi 2. PALKINTO PUUVENE 3- PALKINTO MAASTOPYÖRÄ Arvan hinta 5 €. Arvonta suoritetaan markkinoilla la 6.7. klo 15.00. MONIPUOLISTA MARKKINAOHJELMAA! Nuori laulaja ja harmonikansoittaja Anton Häkkinen esiintyjänä. Muusikko, trubatuuri, lasten ohjelmaa, Valto Savolainen, Pressan Katti esiintyjänä. TIEDUSTELUT JA MARKKINAPAIKKOJEN MYYNTI Heimo Turunen 0400 385 281, vkkmedia@vkkmedia.fi

TYÖKÄSINEET

Kämmen pukinnahkaa. Selkämys joustavaa puuvillaa. Koko XL

2€

ICOPAL PLANO PRO KATELAATTA

Musta 3m2/pkt. PlanoPro:sta ei tarvitse poistaa suojamuovia, joten se on nopea ja siisti asentaa, ja samalla säästetään jätekustannuksissa!

139€

Kelluva digitaalinen VESILÄMPÖMITTARI

32,90€

ROTOMON LÄMPÖKOMPOSTORI 210 l

ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettu lämpökompostori.

379€

Kestopuu TERASSILAUTA

28x95 VIHREÄ uritettu

1,39€ /m

PUHDISTUSHARJASETTI

9,90€ porakoneeseen 4-os. 5€

Tehokas 145 bar paineella varustettu painepesuri kaikkiin kodin puhdistustar peisiin. Pesurissa joustava 12 metrinen paineletku kelalla. Kolmisylinterinen itseimevä metallinen korkeapainepump pu, kovateräsmännillä.

299€

Tarjoukset voimassa kesäkuun loppuun tai niin kauan kuin tarjouserät riittävät.

Myös kuljetuspalvelu!

11 19.6.2024 ● Nro 6 Da-Pu Hautaustoimisto Muhos Työmiehentie 14 info@dapu.fi puh: 0400 399 486 Ma 10-14, Ti 10-14, Ke 10-14, To 10-14, Pe 10-14 (Muina aikoina varaa aika ja tule käymään) Rauhallista joulua ja Hyvää uutta vuotta 24/7 Päivystys ja neuvonta 0400 399 247 www.dapu.fi Da-Pu Hautaustoimisto Muhos Työmiehentie 14 info@dapu.fi puh: 0400 399 486 Ma 10-14, Ti 10-14, Ke 10-14, To 10-14, Pe 10-14 (Muina aikoina varaa aika ja tule käymään) Rauhallista joulua ja Hyvää uutta vuotta 24/7 Päivystys ja neuvonta 0400 399 247 www.dapu.fi
CLEN EASY P57 PAINEPESURI PUTKIPONTTOONI

Avoinna torstaisin 9-16

Avoinna keskiviikkoisin 9-16

Avoinna ma-pe 9-17

Nopea palvelu • Mobil-öljyt Laadukkaat varaosat jopa 3 vuoden takuulla

TORSTAINA

MUHOS 9.00-15.00

(20.6.2024 K-Supermarket Mimmi)

TYRNÄVÄ 16.00-17.30

(20.6.2024 K-Supermarket Mimmi)

PALTAMO 9.00-14.00 (joka viikko K-Market Tervatori)

PERJANTAINA joka viikko)

UTAJÄRVI 9.00-10.30

VAALA 11.00-13.00

HERKKUKASSI 20€

OULU • YLIVIESKA • KEMINMAA • mbosa.fi

Varaosat: ma–pe 8.30–17.00 p. 08 554 0220 varaosat@mbosa.fi

Korjaamo: ma–pe 7.30–17.00 p. 08 311 6961 korjaamo@mbosa.fi

Kallisenhaara 4 90400 Oulu

Nro 6 ● 19.6.2024 12
1) Puh. 08 3117 171 Utajärvi (Hiltulantie 2) Puh. 08 3117 171 Muhos (Koivikontie 5) Puh. 08 3117 171 T E R V T U L O A T E R V T U L O A
www.avainasemat.fi Vaala (Puusepäntie
Vaalan Katsastus Utajärven Katsastus Muhoksen Autokatsastus
JOHTOTÄHTIEN huolto ja varaosat

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.