Kotipitäjä 17

Page 1

KOTIPITÄJÄ

Minna Canthin klassikkonäytelmän uusi, vahva tulkinta. Ensi-ilta 16.9. Yhteistuotanto Routa Companyn kanssa.

ISOISÄNI KUPLETTIMAAKARI

Perinteistä kuplettia! Yhteistuotanto Vaara-kollektiivin kanssa.

Kepparit – VALOA PIMEYTEEN!!!

II-HA-HAA! Tervetuloa kepparileirille!

NÄLKÄMAAN JUSSILLE MORSIAN Uusi komedia! Ensi-ilta 11.11.

MAKKARAKASSI 10€

p. 050 307 5439

EXPRESS OULU RUSKO

Piuhatie 12

Puh. 045 775 02372

AVOINNA MA–PE KLO 9–17

EXPRESS OULU ORITK ARI

Jääsalontie 17

Puh. 041 731 1325

AVOINNA: MA–PE 9–16

MUHOS

Nokiantie 40, 91500 Muhos

Puh. 08 533 1141

romu@muhoksenromu.fi

AVOINNA: MA–PE KLO 8–16.30

Unohda huoli avaimista!

Avaimeton Yale Doorman L3 -älylukko on taattua ABLOY-laatua.

Abloyn Yale Doorman malliston uusin tulokas Yale Doorman L3 on entistäkin älykkäämpi, tyylikkäämpi ja helppokäyttöisempi.

Turvallisuus on tekemistä. Välikatu 15, 87100

1 13.9.2023 ● Nro 17 MUHOS • UTAJÄRVI • VAALA • PALTAMO 13.9.2023 • Nro 17 Metsäteemasivut s. 4-7
Rokua Geoparkkiin seitsemän uutta taideteosta s. 8 Hierojan silmät ovat sormenpäissä s. 9 Oulun vanhin yksityinen silmälasikauppa 46 vuotta! 10 KANNA ROMUSI KEKOON www.reteko.fi
Lippuja kätevästi verkosta www.lippu.fi. Soita ja kysy Ryhmäeduista ja Kuljetustuesta! (puh. 044 7100 454 arkisin klo 9-15)
MINNA CANTH - ANNI MIKKELSSON
Kajaani, p.
2233, helatalo@kajaaninlukko.fi Välikatu 15, 87100 Kajaani,
Kajaani,
08 633
Välikatu 15, 87100

2

eKukka logo - originaalit vaaka CMYK (paino) harmaasävy CMYK RGM (www)

Jussilantie 2 91500 Muhos Puh. (08) 5333 779 Vanhatie 29, 91600 Utajärvi Puh. (08) 5421 866

e K u k k a f i K u k k e n k o e K u k k a f i K u k k e n k o t

e K u k k a . f i

K u k k e n k o

www.tuomenkukka.fi

K u k k e n k o t e K u k k a . f i

Jari Ahlholm maanviljelijä, agrologi Kärsämäki

Tulee häiriö hyvälle, viisaallekin vahinko

Pekka Aittakumpu kansanedustaja, pastori Oulu

Jari Ahlholm maanviljelijä, agrologi Kärsämäki

2

Marika Hannula opinto-ohjaaja, erityisopettaja

Pekka

Aittakumpu kansanedustaja, pastori Oulu

K u k k e n k o t

T

e K u k k a f i K u k k i e n k o

e K u k k a . f i

K u k k i e n k o

K u k k i e n k o

asavallan presidentti Sauli Niinistö otti aivan hiljattain kantaa ulko- ja turvallisuuspolitiikan ajankohtaisiin kysymyksiin tavatessaan politiikan toimittajia Presidentinlinnassa. Hän totesi riskin kasvaneen myös sille, että suurvallat käyttäisivät ydinaseita. Kun presidentti näin sanoo, hän myös tarkoittaa sitä. Presidentillä on käytössään ajankohtaisin ja laajin ulko- ja turvallisuuspolitiikan tieto mukaan lukien tiedustelutieto. Toisaalta presidentti viittasi puheessaan teoreettisiin, ei konkreettisiin uhkakuviin. Turvallisuuspoliittinen toimintaympäristö on muuttunut ennen näkemättömällä tavalla, nopeasti ja arvaamattomasti. Koronapandemia oli hädin tuskin ohitettu, kun Venäjän hyökkäyssota alkoi ja tämän konfliktin kulku on hämärän peitossa. Edellinen hallitus johti Suomea kriisistä toiseen ja uskallan väittää, että vaikka lommoitta ei ole päästy, melko hyvin on selvitty. Suomalaisilla on neuvokkuutta ja sitkoa vaikeissa paikoissa. Vahva talouden osaaminen on turvallisuuspolitiikan yksi kivijalka ja se täytyy tulevallakin presidentillä olla hallussa. Ja niinhän se on, kansalaisten näkökulmasta kaukaiset ulko- ja turvallisuuspoliittiset kuohunnat vaikuttavat kuitenkin aina arkeen. Ei auta, vaikka kuinka itse hoitaa asiansa naapureiden kanssa parhain päin, sota Euroopan alueella heijastuu väistämättä Suomeen. Moni on tuskaillut bensapumpuilla, eikä alennusta vieläkään näy. Raaka-aineiden ja elintarvikkeiden hinnat ovat nousset, mikä tuntuu jokaisen lompakossa, syödäkin kun pitää. Sähkömarkkinoilla on ollut reipasta vaihtelua. Kaiken keskellä pitää muistaa vielä varautuminen pahempaankin. Voimme edelleen joutua laajamittaiseen yhteiskunnan häiriötilanteeseen luonnonkatastrofien vuoksi, sähköt voivat katketa pitkiksi ajoiksi, talousveden toimitus häiriintyä tai voihan tulla uusikin pandemia. Viranomaisilla on lakisääteinen valmiuden ja varautumisen vastuu. Mistäpä muualta lähdemme tilanteiden pitkittyessä kysymään apua, kuin kunnantalolta tai sotekeskuksesta, entisestä terveyskeskuksesta. Viranomaisetmyös harjoittelevat laaja-alaisessa yhteistyössä kriisitilanteiden varalta. Mutta kyllä kotienkin on syytä tehdä osansa. Selkeästi omaehtoinen koulutus on kasvanut ja kolmannen sektorin vapaaehtoistyö näkyy positiivisesti. Vaikka valmiuskoulutus ei juuri sen oman järjestön ydintoimintaa olisikaan, ei mikään estä ottamasta ohjelmaan vaikkapa 72h -kurssia.

K u k k e n k o

• Uusien hautakivien suunnittelu ja myynti • Lisänimien kaiverrukset • Entisöinnit

P. 0400 917 217, hautakivityot@gmail.com

Muhoksen

kunnanjohtajaksi valittu Kimmo Hinno

Muhoksen uudeksi kunnanjohtajaksi torstaina 31.8. pidetyssä Muhoksen kunnanvaltuuston kokouksessa on valittu

YTM Kimmo Hinno. Hinno toimii tällä hetkellä Haapaveden kaupunginjohtajana.

Ennen kunnanvaltuuston varsinaista kokousta valtuuston ja kunnanhallituksen jäsenille sekä nuorisovaltuuston edustajalle järjestettiin erillinen ei-julkinen tilaisuus, jossa esiteltiin kärkiehdokkaat ja heidän soveltuvuusarvioidensa tulokset.

Tämän jälkeen valtuustolla oli mahdollisuus haastatella kolmea kärkiehdokasta; Kimmo Hinnoa, Ari Niskasta sekä Jonna Tammista.

Kunnanjohtajan vaalissa

Kimmo Hinno sai 25 ääntä ja Ari Niskanen 2 ääntä.

Muhoksen tämänhetkinen kunnanjohtaja Jussi Rämet siirtyy Pohjois-Pohjanmaan

Kirja-arvostelu

maakuntajohtajaksi 1.9.2023 alkaen. Virkaa tekevänä kunnanjohtajana toimii hallintojohtaja Rauno Piippo siihen saakka, kunnes Hinno aloittaa Muhoksen kunnanjohtajana.

Toiveena on, että uusi kunnanjohtaja pääsee aloittamaan virassa syksyn 2023 aikana.

KOTIPITÄJÄ

Valtatie 30, 91500 Muhos

Jakelualue:

Muhos, Utajärvi, Vaala, Paltamo sekä Oulusta; Iinatti, Juurussuo, Madekoski, Heikkilänkangas, Pikkarala

Yhteystiedot:

Toimitusjohtaja ja päätoimittaja:

Heimo Turunen, p. 0400 385 281 vkkmedia@vkkmedia.fi

Mediamyynti/toimitus:

Raimo Klasila, p. 044 242 8040 raimo.klasila@kotipitaja.fi

Satu Kantojärvi, p. 044 986 9690 satu.kantojarvi@kotipitaja.fi

Julkaisija: VKK-Media Oy

Ilmoitukset: aineisto@kotipitaja.fi www.kotipitaja.fi

Panu Rajala syntyi suurten ikäluokkien ensimmäiseen vuosikertaan 1945 ylemmän keskiluokan perheeseen. Hän jäi perheen ainoaksi lapseksi.

Lahjakas poika laitettiin kansakouluun ikäistensä kanssa, mutta suoraan toiselle luokalle, koska hän osasi jo lukea.

Isä oli perihelsinkiläinen lakimies, äiti ruotsinkielinen virkamiehen tytär Hangosta.

Kansakoulusta Panu siirtyi eliittikoulu Norssiin kolmekymmentäluvulla Saksaa ihannoiden opettajien käsiin. Siellä opetettiin, että te olette kansakunnan valioita. Lukiossa oppilaisiin iskostettiin oikeistolainen arvomaailma.

Monet koulun oppilaat vaihtoivat toiseen laitaan, he liittyivät kommunistien taistolaiseen siipeen yliopistoon siirtyessään.

Panu oli maltillisempi. Hän iloitsi Arvo Salon pääsystä eduskuntaan. Ensimmäisen kerran päästessään äänestämään 1968 valitsijamiesvaaleissa äänesti Saloa. Presi -

72 tuntia on viranomaisten ja järjestöjen laatima varautumissuositus kotitalouksille (https://72h.fi.), joka kurssittaa koteja pärjäämään itsenäisesti kolme vuorokautta häiriötilanteessa. Kansalaisten varautuminen on merkityksellistä oman hyvinvoinnin kannalta, mutta vaikuttaa myös koko yhteiskunnan ja isänmaan selviytymiseen. Ei turhaan Suomessakaan sodan aikana puhuttu kotirintamasta.

7 Mikko Kinnunen kansanedustaja, TM Reisjärvi

8 Susanna Kisner sairaanhoitaja, TtM

Synkistelyä emme tietenkään tarvitse, mutta varautuminen on tarpeen. Sananparren valossa ”tulee häiriö hyvälle, viisaallekin vahinko”, voidaan todeta. että kyllä kai varautumisen vastakohta on varautumatta jättäminen, mikä on vaihtoehtona jo hölmön kuuloinen.

Tuomas

Kettunen kansanedustaja, agrologi AMK Kuhmo

Pirkko Mattila

7 Mikko Kinnunen kansanedustaja, TM Reisjärvi

Lauri Nikula vanhempi nettipoliisi Oulu

12 Timo Mhtä lä yrittäjä, agrologi Haapavesi

maa- ja metsätalousyrittäjä,

sa v. 1968.

Panu kelpasi kepulaiselle kulttuuriministeri Tytti Isohookana-Asunmaalle 1990-luvulla toimikuntien johtoon.

Panun suurimmat ansiot ovat kirjoittajana, vaikka ei voi väheksyä hänen saavutuksiaan yliopistojen opettajana tai MTVn teatteripäällikkönä. Yliopistot olivat jo tuolloin byrokraattisia ja jäykkiä.

dentiksi v. 1982 hän äänesti Mauno Koivistoa.

Välissä hän marssi v 1975 kommunistien vappumarssissa rakastettunsa ja tulevan vaimonsa Elina Ylivakerin viemänä. Se oli ensimmäinen ja viimeinen vappumarssi Panulle.

Elina oli enemmistökommunistein porukoissa. He tapasivat molempien kommunistien aktiiveja. Eräässä illanvietossa Kari Sallamaa oli todistanut miten vallankumous tehdään ja Neuvostoliitto tulee apuun kuten Tsekkoslovakias-

17

Liisa Ojantakanen maa- ja metsätalousyrittäjä, agrologi AMK Siikalatva

Panu on käynyt rohkeasti uusiin haasteisiin. Hän on upeasti pitänyt yllä linjaansa kirjailijoiden elämäkertojen kirjoittajana. Hän ei ole käsitellyt vain kirjallista tuotantoa, vaan kirjailijan koko elämää kaikkine rosoineen. Niissä on elämän maku. Olavi Paavolaisen takinkääntö 1930-luvun Hitlerin ihailijasta sodan jälkeen Stalinin myötäilijäksi tuli selväksi. Panu ei ole ujostellut ikävienkään tosiasioiden esille tuomista.

Kirjailijoiden yksityiselämäkin on kaivettu esiin. Useimmilla on ollut avioliiton ulkopuolisia salasuhteita. Väinö Linna oli yhden vaimon mies.

Panu on katsonut peiliin ja

ottanut pari askelta taaksepäin kun on aloittanut oman elämäkerran kirjoittamisen. Hän on välttänyt kohtuuttoman omakehun. Saavutukset pitääkin tuoda esiin. Vastustajista hän kirjoittaa lempeästi. Piikitkin niin siivosti, ettei sitä tyhmenpi heti huomaa. ”Valtakunnan rakastajanakin” tunnetuksi tullut Panu on aloittanut rauhallisesti. Vasta 21 vuotiaana hän pääsi ensimmäisen kerran nauttimaan naisen lemmestä, kun liftarityttö vei poikuuden. Sen jälkeen on ollut vilkkaampaa. Kaikista rakkaistaan Panu kirjoittaa arvostavasti. Muhkeassa 700 sivuisessa kirjassa on mainio kuvaus aikaan saaneen miehen urasra. Tuttuja nimia on satoja. Kirjan loppuun olisi mahtunut vielä henkilöluettelo. Tähän kirjaan tulee vielä palattua tarkistamaan joitain asioita vuosienkin päästä.

Antti Ollikainen järjestö- ja kuntakoordinaattori Kempele

Panu on kirjoittanut mainion tarinan vilkkaista, elämän makuisista vuosista.

Toivo J. Kanninen

Nro 17 ● 13.9.2023 2
Kimmo Hinno.
3
Nivala
Oulu
Tuomas Kettunen kansanedustaja, agrologi AMK Kuhmo 13
Timo Mhtä lä yrittäjä, agrologi Haapavesi
agrologi AMK Siikalatva 17
järjestö-
Kempele 18 Milla Veteläinen yhteiskuntatieteiden ylioppilas Suomussalmi
Liisa Ojantakanen
Antti Ollikainen
ja kuntakoordinaattori
Panu Rajala, Päin elämää, Siltala

VB-Betoni Oy -

Pieni betonielementtituottaja suurten joukossa

VB-Betoni Oy aloitti vuonna 1993 toimintansa lopettaneen

Vaalan Betoni Oyn tiloissa. Yhtiö on siten toiminut betonielementtien tuottajana jo 30 vuotta! Yhtiö toimittaa betonielementtejä rakennusyhtiöiden tarpeisiin ympäri Suomea, päämarkkina-alueenaan Tampereen seutu.

Yhtiön palveluksessa on tällä hetkellä 47 henkilöä, joista 44 tuotannossa ja loput hallinnossa. Yhtiö saa kiviaineksen lähellä sijaitsevasta Syrjävaarasta ja sementin Finnsementti Oy:ltä. Elementtien tarvitseman raudan yhtiö kilpailuttaa

tapauskohtaisesti. Yhtiöllä on kolmentuhannen neliön laajuiset tuotantotilat, jotka sijaitsevat valtatie 22:n varrella, lähellä Vaalan keskustaa. Tuotantoa ohjaa automaatio ja sähköiset nosturit helpottavat työskentelyä. Laatua seurataan yrityksen omassa laboratoriossa. Yhtiö saa tarvitsemansa raaka-aineet ulkoisten kuljetusten avulla ja samalla tavoin tuotteet lähtevät maailmalle. Omaa kuljetustoimintaa ei ole. Valmiin elementin paino on noin neljä tonnia, joten kuljetusautoon niitä mahtuu kymmenisen

kappaletta kerralla. Suuret yhtiöt ovat vallanneet rakennustarvikemarkkinoita kuluneen vuosituhannen aikana ja pienempien on pitänyt ottaa se huomioon toiminnassaan. Pienen yrityksen kilpailukyky on tuotteiden laadussa ja toimitusten varmuudessa. Rakennusprojektien aikataulutus on tiukkaa, joten tarvikkeiden pitää olla ajoissa paikalla.

Joustava, kilpailukykyinen toiminta edellyttää sujuvaa yhteistyötä ja luottamusta työntekijöiden ja työnantajan välillä. Hallintojohtaja Elina Mannermaa sanoo, että teh-

taalla vallitsee hyvä työilmapiirin. Betonielementin valmistus kestää päivän ja tästä syystä työaikaa on porrastettu vastaamaan tuotteen valmistusta. Työt tehdään kuitenkin päivätöinä. Tuotteiden laatua seurataan yrityksen sisäisen laatujärjestelmän avulla, joka on laadittu ISO 9002:n mukaan. Inspecta Oy suorittaa toiminnan tarkistuksia säännöllisesti. Tuotteiden laatuvaatimuksista kertoo niiden arvioitu kestoikä: 50–100 vuotta käyttö ympäristöstä riippuen.

Betonialan tulevaisuuden

näkymiä

VB-Betoni valmistaa koneellisesti rakennuselementtejä, joita toimitetaan ympäri Suomen.

Rakennusalan ahdingosta huolimatta VB-Betonilla uskotaan tuotannon jatkumiseen ja elementtien kysyntä on jatkossakin varmaa. Toki kuljetuskustannukset, inflaatio, korkojen nousut ja muut vastaavat ovat riskitekijöitä yrittämisen kannalta, mutta henkilöstön korkea motivaatio ja pitkät työsuhteet ovat kuitenkin vankistamassa toimintaa. Uuden työvoiman rekrytointiin on myös kiinnitetty huomiota ottamalla kesäisin nuoria harjoittelijoita töihin. Ammattiyhdistysliikkeen osuutta on Mannermaan mukaan kritisoitava jossain määrin työehtosopimusten joustamattomuuden osalta. Hänen mukaansa pienten yritysten tarpeita ei oteta riittävän hyvin huomioon. Betonielementtiala on työvoiman kannalta myös erikoislaatuinen: varsinaista koulutusta betonielementtien tekoon ei ole, vaan oppiminen tapahtuu työn yhteydessä vanhempien ammattilaisten opas-

Taiteet kohtaavat Vaalan Villa Väinölässä

Kaija Karjalaisen uuden runokirjan Lahjaksi annettu matka julkistamistilaisuus pidetään 18.9. klo 19.00 Villa Väinölässä Vaalassa Niskantie 21.

Ennen tilaisuuden alkua on mahdollisuus tutustua taiteilija Ella Vähäsarjan juhlanäyttelyyn Valoisat varjot klo 18.0019.00.

Tilaisuuden musiikkiosuudessa Juha ja Risto Vähäsarja laulavat duettona Liisa Vähäsarjan säestyksellä.

Kaija Karjalaisen kolmannessa runoteoksessa Lah -

VALOISAT VARJOT 2023

Kaija Karjalaisen juuret löytyvät Kainuusta ja läpi vuosien sinisinä siintävät vaarat ovat säilyneet runoilijan sielunmaisemana.

jaksi annettu matka kuljetaan ihmisen hengellistä matkaa ja kuunnellaan hiljaisuuteen kätkettyä Jumalan läsnäoloa.

Runot ovat syntyneet hetkistä, joissa aavistellaan Luojan läsnäolon todellisuutta, sen kauneutta ja voimaa oman heikkouden ja keskeneräisyyden keskellä. Kaipaamme

lohdutusta, rohkaisua ja armon syliä, jossa on lupa levätä.

Kaija Karjalainen on toiminut 22 vuotta lähetystyössä Thaimaassa, Venäjällä ja Singaporessa. Omat juuret löytyvät Kainuusta ja läpi vuosien sinisinä siintävät vaarat ovat säilyneet runoilijan sielunmaisemana.

Vaalassa Kaija on asunut usean vuoden ajan viettää nykyisin kesänsä miehensä kotitalossa Vaalan Jaalangassa.

Kaija Karjalainen

KAIKENLAISET sivunvalmistus- ja painopalvelut kauttamme.

VKK-Media Oy

tamana. Miesvaltaisena pidetystä alasta huolimatta myös naisia on töissä yrityksessä ja he pärjäävät hyvin. Rakennusala vihertyy ja niin myös betonielementtien valmistus. Elementeissä käytetyn sementin valmistus aiheuttaa hiilidioksidipäästöjä, mikä on huomioitava, kun

tuotantoa kehitetään. Finnsementti pyrkii vähentämään valmistusprosessissaan päästöjä paremmin vaatimuksia vastaaviksi. Kehitteillä on jo myös niin kutsutut vihreät sementit, joiden hiilidioksidipäästöt olisivat merkittävästi pienemmät.

• Renkaat • Öljynvaihto • Niveltenvaihto

• Ilmastoinnin huolto • Jarrujen huolto

• Pakoputket • Huollonkittaukset

• Vikakoodinluku

3 13.9.2023 ● Nro 17
VALOISAT VARJOT 27.8.
TAITEILIJA ELLA VÄHÄSARJA 70 V.
VILLA VÄINÖLÄ VALOISAT VARJOT 27 8. - 24 9 2023 TAITEILIJA ELLA VÄHÄSARJA 70 V. GALLERIA VILLA VÄINÖLÄ Niskantie 21, VAALA liisa.vahasarja@gmail.com GALLERISTI LIISA VÄHÄSARJA 040 832 1854 AVOINNA KLO 14 - 19 12.-14.9. 18.-20.9. 24.9. VALOISAT VARJOT 27 8. - 24 9 2023 TAITEILIJA ELLA VÄHÄSARJA 70 V. GALLERIA VILLA VÄINÖLÄ
- 24.9.2023
GALLERIA
ELLA VÄHÄSARJA
Niskantie 21, VAALA liisa.vahasarja@gmail.com GALLERISTI LIISA VÄHÄSARJA 040 832 1854 AVOINNA KLO 14 - 19 12.-14.9. 18.-20.9. 24.9. AVOINNA KLO 14-19 13.-14.9., 18.-20.9., 24.9.
TAITEILIJA
70 V. GALLERIA VILLA VÄINÖLÄ
Eero Aitta Hallintojohtaja Elina Mannermaa kehuu VB-Batonin tehtaalla vallitsevaa työilmapiiriä.
0400 385 281 vkkmedia@vkkmedia.fi www.vkkmedia.fi
Puh.

MINIKAIVINKONETYÖT VAALASSA JA LÄHIKUNNISSA

Mahdollisuus kotitalousvähennykseen

Ota rohkeasti yhteyttä ja kysy lisää:

KEIJO HEIKKINEN

P. 040 571 5027 91720 Oterma

Hoidettu metsä tuottaa jopa 50 % enemmän. Meiltä saat kaikki metsänhoitopalvelut saman katon alta. Ammattimaiset palvelut takaavat vahvan metsän tulevaisuudessa.

• 0503262977

• 0405796225

Oulu

Ylikiiminki

• 0400287288 • 0400124564

Haukipudas • 0407197640

• 0447342702

Muhos

• 0405801342 www.mhy.fi/oulun-seutu

PEMAN OY

Sahat ja saappaat, viilat ja varusteet ym.

TALVIVARMAT TARJOUKSET

399,-

Metsänhoitoyhdistyksestä saa asiantuntemusta metsäkysymyksiin

Metsänhoitoyhdistys Rokua-Paljakka ry on toiminut vuodesta 2014 Vaalan, Puolangan ja Utajärven kuntien alueella. Jäseniä yhdistyksellä on noin 1980. Jäsenet voivat asioida oman kuntansa toimistoissa, joita on kolme. Yhdestätoista henkilöstön jäsenestä valtaosa toimii asiantuntijatehtävissä.

nä puustoa kasvatetaan koko ajan ja suurimmat puut otetaan käyttöön. Siten aukkohakkuille ei ole tarvetta ja metsä uudistuu luontaisesti.

min äänessä.

Metsä

sijoituskohteena

HUSQVARNA 543XP

Kevyt ja tehokas Husqvarna 543 XP® on ammattimaiseen käyttöön ja ammattitasoa vaativalle tarkoitettu suorituskykyinen saha. Keveyden ja teräketjun suuren nopeuden ansiosta saha sopii hyvin tehokkaaseen

HUSQVARNA 445 Kevyt ja tehokas yleissaha. Ainutlaatuinen X-TORQ®-moottori vähentää polttoaineenkulutusta ja haitallisia päästöjä merkittävästi.

Puh. 020 7350 150

Husqvarna 159,-

Kummuntie 2 (Veturitien varrella)

Avoinna: ma-pe 9-17, la 9-14

Husqvarna TERÄPAKETTI

 

TUIRA Valtatie 49

(08) 5542 983 Palvelemme: ma-pe 9-18 la 9-14

Yksityismetsiä yhdistyksen jäsenillä on kaikkiaan noin 130 000 hehtaaria ja metsätilojen keskikoko noin 65 hehtaaria. Puustoa kasvaa yhdistyksen alueella 500 tuhatta kuutiota vuodessa ja vuotuinen hakkuukertymä 370 000 kuutiota. Monipuolisiin metsäpalveluihin kuuluu metsänhoito, puukauppa, metsänomistaminen ja digitaalinen OmaMetsä -palvelu.

Jatkuva kasvatus vaatii metsän omistajalta enemmän aktiivisuutta taimikon hoidon suhteen kuin päätehakkuissa. Jatkuvalla kasvatuksella pyritään säilyttämään metsän hiilinieluja paremmin kuin päätehakkuilla ja ne ovat ekologisesti kestävämpiä.

TÄYDELLINEN VARUSTEVYÖ 149,49,-

OULUNLAHTI Jukolankuja 1-3 (08) 5542 987

Palvelemme: ma-pe 9-17

Utajärven konttorissa työskentelee kolme Rokua-Paljakan toimihenkilöä: Metsäneuvojat Aino Hyttinen ja Mika Tomperi sekä kiinteistövälittäjä Tuomo Törrö. Metsätalousinsinööri Aino Hyttinen on työskennellyt Utajärven toimistolla viisi vuotta. Aino Hyttinen kertoo, että MHY Rokua-Paljakan toimialue kattaa Puolangan kuusivaltaiset alueet Utajärven ja Vaalan suopohjaisiin metsiin saakka.

Kiinnostusta

jatkuvaan

kasvatukseen

Puunkorjuu on osa metsänhoitoa ja viime vuosikymmenien aikana yleisenä korjuutapana on ollut vaiheittainen puunkasvatus harvennushakkuineen ja lopuksi päätehakkuineen. Nykyisin on kiinnostus lisääntynyt niin kutsuttuun jatkuvaan kasvatukseen metsänhoidossa. Sii-

Hakkuiden jälkeen metsiä uudistetaan pääasiassa kolmella tavalla: mäntymetsää uudistetaan etupäässä kylvämällä siemenistä, kuusia istutetaan taimesta ja sopivilla paikoilla mäntymetsiä uudistetaan jättämällä siemenpuita siementämään ympäristönsä luonnonmukaisesti. Siemenestä uudistaminen on osoittautunut parhaaksi keinoksi mäntyjen osalta hirvivaltaisilla alueilla.

Metsien suojelu ja monimuotoisuuden säilyttäminen on tärkeä osa metsätaloutta.

Ulkopuolisia paineita on tullut lisääntyvässä määrin suojelun ja monimuotoisuuden lisäämiseksi viime aikoina. Kuitenkin metsänomistajat kokevat, että näissä asioissa on syytä säilyttää kohtuullisuus. Uusimmat sertifikaatit, jotka tulivat vuoden vaihteessa, kiristivät metsien käsittelyä muun muassa suojavyöhykkeitä laajentamalla.

Sertifiointi on alun perin metsänomistajalähtöistä ja sillä varmistetaan lopputuotteen ostajalle metsien vastuullinen käyttö. Metsänhoidossa uskotaan kuitenkin suomalaisten osaamiseen ilman ulkopuolisia tekijöitä. Metsänomistajat ja metsäalan toimijoiden soisi kuitenkin olevan aktiivisem-

Metsänhoitoyhdistys palvelee jäsentään ”avaimet käteen -periaatteella”, jos hän niin haluaa. Tällöin yhdistys suorittaa valtakirjan saatuaan puukaupat tarjousten perusteella, suorittaa korjuun ja puiden siirron tien varteen autokuljetusta varten. Tällöin puhutaan hankintakaupasta vaihtoehtoisen pystykaupan sijaan. Edellä esitetty on pisimmälle vietyä palvelua osakkaide n suhteen. Kaikki toiminta tapahtuu kuitenkin metsänomistajan ehdoilla ja hänellä on myös mahdollisuus omatoimisuuteen puukaupoissa.

Metsänomistajat ovat aiempaa useammin kaupunkilaisia ja se vaikuttaa omistamiseen ja suhtautumiseen metsiin. Metsä on sijoituskohteena varmatuottoinen: vuosituotoksi arvioidaan 2–3 prosenttia ja parhaimmillaan 4–5 prosenttia. Monet uudet omistajat liittävät metsänsä yhteismetsiin, jotka ovat monelle etenkin kauempana asuvalle hyvä vaihtoehto. Uudelle omistajalle metsänhoitoyhdistys antaa palsta- ja veroneuvontaa ja laatii omistajalle metsänhoitosuunnitelman. Yhdistykseen liittymällä omistaja varmistaa mahdollisten puukauppojen syntymisen.

Metsään voi sijoittaa myös ekologisesti. EU:n ennallistamistavoitteet tähtäävät ekologisten arvojen lisäämistä. Ennallistaminen tarkoittaa esimerkiksi talousmetsän tai metsäalueen palauttamista alkuperäiseen tilaan suoksi tai rämeeksi. Tämä tapahtuu

poistamalla alueelta puusto, mikäli sitä on ja sulkemalla alueelle kaivetut ojat niin, että alkuperäinen vesitaso palautuu. Rokua-Paljakan alueella ennallistamista ei ainakaan vielä ole tapahtunut ja se on joka tapauksessa maanomistajan vapaaehtoisuuteen perustuvaa. Soiden uudistusojituksia ei kuitenkaan enää sallita. Kunnostusojituksia suoritetaan jossain määrin, kun riittävät ehdot täyttyvät.

Metsätalouden tulevaisuuden näkymiä Suomi elää metsistä on vanha sanonta eikä tämä ole menettänyt merkitystään. Metsätalous on tärkeä maaseudun elinkeino ja sen merkitys ei ole vähentymässä. Vihreän siirtymän myötä puuraaka-aineen käyttö tulee lisääntymään. Metsätalouden riskitekijöitä ovat ilmaston muutos, suojelun tavoitteet, väestön kaupungistuminen ja niin edelleen. Ilmastonmuutos vaikuttaa sään ääri-ilmiöihin, kuten myrskyihin, lumikuormiin ja hyönteisvahinkoihin. Kuumien, kuivien säiden myötä metsäpalojen määrät voivat lisääntyä. Suomi on kuitenkin tässä suhteessa paremmassa asemassa kuin monet muut maat. Metsätieverkostoa on monin tavoin moitittu, mutta hyvät kulkuyhteydet mahdollistavat nopean pääsyn paloalueille ja siten nopeampaan palon hallintaan. Metsätieverkosto mahdollistaa myös metsien moninaisen virkistyskäytön ja se on ollut lisääntymässä viime vuosina.

Nro 17 ● 13.9.2023 4
karsintaan. 549,HUSQVARNA LUMILINGOT POISTOHINTAAN!
OULUNLAHTI Palvelemme: ma-pe 9-18 -14 TUIRA Palvelemme: ma-pe 9-18 la 9-14 199,MS 170 Kompakti ja kätevä mökkisaha. 399,MS 193 C-E Erittäin kevyt. 699,MS 201 C-M Ihanteellinen karsinnassa. 799,- BR 450 C-E Käynnistys helposti napista. 199,RE 98 Hiljainen induktiomoottori. 269,RE 109 Korkeapaineletku 7m FS 260 C-E ErgoStart kevytkäynnistys KYPÄRÄSARJAT 49,UIRA Osaavaa ja ammattimaista palvelua jo 30 vuotta. alk. 699,SIISTII SYYSPIHAT! TUIRA | Valtatie 49 (08)554 2983 AVOINNA MA–PE 9–18 LA 9–14 OULUNLAHTI | Jukolankuja 1–3 (08)554 2987 AVOINNA MA–PE jussinpyora.fi TALVIVARMAT TARJOUKSET 549,HUSQVARNA 543XP Ammattimaiseen käyttöön ja ammattitasoa vaativalle tarkoitettu suorituskykyinen saha. Keveyden ja teräketjun suuren nopeuden ansiosta saha sopii hyvin tehokkaaseen karsintaan. 399,HUSQVARNA 445 Kevyt ja tehokas yleissaha. Ainutlaatuinne X-TORQ -moottori vähentää polttoaineenkulutusta ja haitallisia päästöjä merkittävästi. 159,HUSQVARNA METSURIN KYPÄRÄ FM-radiolla HUSQVARNA TERÄPAKETTI Sis. 2 terää + laippa ja viilat 49,TÄYDELLINEN VARUSTEVYÖ 149,HUSQVARNA LUMILINGOT POISTOHINTAAN! 599,SAAPUNEET, KYSY TARJOUS!
ERÄ esittelymoottorija raivaussahoja nyt ERIKOISHINTAAN!
Metsäneuvoja Aino Hyttinen kertoo, että MHY Rokua-Paljakan toimialue kattaa Puolangan kuusivaltaiset alueet Utajärven ja Vaalan suopohjaisiin metsiin saakka.
Puuta metsästä

Markku Teeriniemi ja Jaakko Myllyselkä perustivat

Metsätyö JMT Oy:n viime vuoden lopulla Muhoksella. Molemmilla oli taustanaan metsäkonekuljettajan koulutus ja he toimivat aiemmin saman yhtiön palveluksessa.

Kiinnostus metsäalaan on molempien mielestä tullut verenperintönä isän ammatin kautta.

He tekevät korjuut öi tä puualan yrityksille ja yksityisille Muhoksen sekä lähikuntien alueella. Korjuutyötä tehdään muiden muassa

Laania Oy:lle, joka tekee sopimukset metsänomistajien kanssa ja myy korjatun puun eteenpäin metsäyhtiöille. Kuitenkin tarpeen mukaan palvellaan metsänomistajia myös suoraan.

JMT Oy suorittaa hakkuun ja kuljetuksen tien varteen. Energiapuu kuuluu ohjelmaan ja sen määrä mitataan vaaittamalla.

Valtaosa hakkuista on luonteeltaan harvennushakkuita, joissa kokemus opettaa valitsemaan korjattavan puun jätettävien puiden joukosta. Parhaat hakkuuajat ovat talvisin, jolloin kulku työmaille ja puiden siirto tien varteen onnistuu parhaiten. Samoin

Tuoreet yrittäjät saivat kipinän metsäalalle veren perintönä

puiden kuljetus eteenpäin tehtaille.

Omatoimista

huoltotyötä

työmaalla

Metsäkonetyö vaatii metsäkoneen kuljettamisen ohella myös monipuolista huolto-osaamista. Teräketjujen ja hydrauliikan huollon täytyy tapahtua tarvittaessa työmaalla ja jopa pimeän aikaan. Työn sujuvuus edellyttää varautumista, joten mukana on oltava sopiva valikoima varaosia. Onneksi niiden saatavuus on parantunut, kun varaosaliike aloitti toimintansa lähikunnassa.

Tällä hetkellä yrityksellä on käytössä yksi konelinja eli monitoimikone ja puunajokone. Työn jako heillä on muodostunut siten, että molempia koneita käytetään vuorotellen.

Teeriniemi ja Myllyselkä suorittavat omatoimisesti koneiden määräaikaishuollot. Tilitoimisto huolehtii tilien ylläpidosta, mutta muuten paperityöt tehdään itse. Yrittäjäkaksikolla ei ole vielä toistaiseksi ollut tarvetta lisätyövoimalle.

Uuden yrityksen perustaminen merkitsee tällä alalla

Pohjois-Suomen Metsämarkkinat Oy:n myyntikohteita

Utajärvi, Niska, KANGAS-MIKKOLA 3,893 ha asuin-, ranta- ja metsäkiinteistö Kortetjärvellä n. 30 km Utajärven kk:ltä. Peruskorjattu 124 m2 asuinrakennus ja navetta-, aittakellari-, aitta- ja savusaunarakennus että vanha navetta ja autotalli. Sähkö-, vesi- ja valokuituliittymät. Kortetjärven rantaa n. 150 metriä ja puustoa n. 169 m3. Hp. 48000 €.

kohtalaisen suurta investointia, sillä pelkästään yhden koneketjun hinta on noin miljoona euroa. Tarjolla on onneksi myös huollettuja ja käytettyjä koneita edullisempaan hintaan. Kesäaikaan työ on päivätyötä. Talvella työaikaa jatketaan tarpeen mukaan jopa viikonlopullekin. Talouden heikentyminen on osaltaan vaikuttamassa alan työtilanteeseen ja myös EU-säädökset metsien käytöstä vaikuttavat alaan.

Metsätyö JMT Oy:n yrittäjäkaksikko Markku Teeriniemi sekä Jaakko Myllyselkä tekevät korjuutöitä puualan yrityksille ja tarvittaessa myös yksityisille.

POHJOIS-SUOMEN METSÄMARKKINAT LKV

Utajärvi, Niska, PIRILÄ rantamääräalatontti n. 2,5 ha n. 69 km Oulusta ja Utajärven kk:ltä n. 10,5 km Oulujoen rannalla(170 m rantaa). Kaavassa lomarakennusoikeutta 180 k-m2.Viemäri lähellä ja sähkölinja kulkee kiinteistöllä. Mäntytukkipuustoa n. 315 m3 Hp. 52000 €.

POHJOIS-POHJANMAA

Vaala, Manamansalo

Utajärvi, Niska, KURTINLAMPI huvilakiinteistö 0,266 ha Niskalla n. 15 km Uta-järven kk:ltä ja Oulusta n. 75 km Oulujoen rannalla (rantaa n. 35 metriä) v. 2019 valmistunut talviasuttava n. 104 m2 huvilarakennus ja hirsinen varastorakennus n. 10,5 m2. Tupakeittiö, kaksi makuuhuonetta, kh/wc/pesuhuone, puulämmitteinen sauna ja lattialämmitys sekä varaava takka että katettu terassi n. 36 m2. Sähkö- ja vesiliittymät,umpilikakaivot, tie perille. Hp. 94000 €. Lisätietoa Tuomo Törrö p. 0400-184017

Oulujärven rannassa n. 0,4 ha kaavarakennustontti. Vesipinta-ala n. 0,1 ha ja maapinta-ala n. 0,3 ha sekä rantaa n. 50 metriä.

POHJOIS-SUOMEN METSÄMARKKINAT LKV

POHJOIS-POHJANMAA

Valoisa etelään päin suuntautuva hienoilla Oulujärven näkymillä oleva rakennuspaikka, josta lyhyt matka n. 4,8 km Alasalmen lossille. Hp. 60 000€. Tee tarjous 31.3 mennessä.

Vaala, Jaalanka, SIERAKANGAS 27,07 ha ja VIENOLA 30,9 ha ranta- ja metsäkiinteistöt Oulujärven rannoilla(n. 215 metriä) Vaalan kk:ltä n.21 km Jaalangassa. Metsät pääosin tuottavia kasvatusmetsiä, joissa puustoa n. 6335 m3 ja hakkuumahdollisuutta n. 1700 m3 Hp. 280000 €.

Oulu, Ylikiiminki, metsätila 18,2 ha, josta metsämaata 15,2 ha ja loput 3 ha on joutomaata.

Lisätietoja: Tuomo Törrö p. 0400 184 017

Puuta kaikkiaan 978 m3, josta tukkipuuta 351 m3, loput kuitupuuta. Hp 32 000 €

Lisätietoja: Juhani Heikkinen p. 0400-287288

Vaala, Jaalanka, METSOLA 72,39 ha ranta- ja metsäkiinteistö Ylä-ja Keski-Uonua järvien rannoilla (rantaa n. 710 metriä) Vaalan kk:ltä n.35 km Jaalangassa. Metsät pääosin varttuneita kasvatusmetsiä, puustoa n. 3928 m3 ja hakkuumahdollisuutta n. 1000 m3 Hp. 130000 €.

Puolanka

Liminka, Tyrnävä, kolmesta palstasta muodostuva 12,487 ha metsätila. Puustoa 813 m3 ja taimikoita 3 ha. Tarjoa viimeistään 22.3 mennessä. Hp 22 500 €.

Lisätietoja: Kari Peltokorpi p. 050 3425 442

Vaala, Säräisniemi, OIKARINEN määräala n. 56 ha Vaalan kk:ltä n. 16,5 km pikitien laidalla Säräisniemellä. Puusto n. 4208 m3 pääosin varttuneissa kasvatus- ja uudistuskypsissä metsissä sekä hakkuumahdollisuutta n. 1700 m3. Hp. 170000 €.

Vaala, Säräisniemi, VIITAVAARA metsätila 30,47 ha Vaalan kk:ltä n. 30 km pikitien laidalla Enonkylällä. Hoidettua ja kasvuisaa puustoa n. 1761 m3 nuorissa ja varttuneissa kasvatusmetsissä. Hakkuumahdollisuus n. 300 m3. Hp. 75000 €.

Muhos, Kylmälänkylä, 49 ha runsaspuustoinen n.4 629 m3 metsätila. Tilalla kasvuisia ja tuottoisia havupuuvaltaisia nuoria - ja varttuneita kasvatusmetsiä pääosin 86,4 % p inta-alasta (43,6 ha). Tarjoa viimeistään 31.3 mennessä. Hp 89 000 €.

Kantatie 78 varrella sijaitseva 13,5 ha metsätila Puolangan kk:ltä n. 7 km. Kiinteistön sisällä Hamppulampi ja sen rannalla v. 2000 peruskorjattu n. 45 m2 hirsihuvila. Mökkitie, sähköliittymä, oma hetekaivo ja Hamppulammen rantaa n. 250 m. Hp. 55 000€. Tee tarjous 31.3 mennessä.

Pohjois-Suomen metsämarkkinat LKV Oy, Ukkoherrantie 15 A 2, 96100 ROVANIEMI

Lisätietoja: Tuomo Törrö p. 0400 184 017

Lisätietoja: Tuomo Törrö p. 0400 184 017

Lisätietoa Tuomo Törrö p. 0400-184017. mti, LKV, kaupanvahvistaja, Vanhatie 46 as 5, 91600 UTAJÄRVI

Puolanka

Luottoa & tuottoa

Utajärvi, Ahmasjärvi, 9,23 ha metsätila. Arvokasvu vaiheessa olevia kasvatus- ja uudistuskypsiä mäntymetsiä, puustoa n. 962 m3 (arvio tehty 2017), hakkuumahdollisuus n. 400 m3. Tarjoa viimeistään 15.3 mennessä. Hp 26 000 €. Lisätietoja: Tuomo Törrö p. 0400 184 017

Oulu, Lapinkangas, VÄLITALO, MYLLYKANGAS, TAKALO ja PALKKIO metsätilat

Oulu, Yli-Iintien varsi, ARVOLA metsätila 23,41 ha Rytikankaan metsäautotien päässä. Pääosin nuorta kasvatusmetsää ja taimikkoa n. 986 m3. Hp. 36.000 €.

Kantatie 78 varrella sijaitseva 31,07 ha metsätila Puolangan kk:ltä n. 27 km. Kiinteistöllä vanhat maatilarakennukset sekä myöhemmin rakennettu iso varastorakennus ja saunarakennus. Kiinteistöllä sähkö- ja vesiliittymä. Hp. 65 000€. Tee tarjous 31.3 mennessä.

56,784 ha pääosin yhtenäinen metsälökokonaisuus, jossa myös peltoa yht. n. 9,3 ha sekä kaksi vierekkäistä rakennuspaikkaa tiloilla Välitalo ja Palkkio. Tilalla Palkkio on myös hyvä rakoliiteri. Kolmasosa uudistuskypsää metsää. Puustoa yht. n. 5214 m3. Hp. 300.000 €.

Lisätietoja: Tuomo Törrö p. 0400 184 017

Muhos, Ahmas ja Koivusuo, VAINIO metsätila 37,24 ha hyvien teiden varressa.

Hoidettua taimikkoa ja nuorta kasvatusmetsää n. 1620 m3. Hp. 55.000 €.

Pudasjärvi, Puhos, kylätien varresta, kaupan läheltä, Puhosjärveen rajoittuva n. 4,6 hehtaarin tila Myllykangas 615-410-7-18. Rakennukset jäävät määräalalla myyjälle. Tila sijaitsee Puhoksen vanhan koulun vieressä, rajoittuen Vainiolahteen, hyviä kangasmaita. Tilalle voi rakentaa asuinrakennuksia sekä rantapuolelle lomarakennuksen. Puusto on taimikkoa sekä vanhaa metsää. Hp 25 500 €. Lisätietoja: Jussi Perttu p. 040-7608939

Kaikki kohteemme netissä, osoitteessa:

Muhos, Rova, KUUSISTO metsätila 6,3 ha Rovantien päässä. Puolet uudistuskypsää metsää ja puolet järeämpää nuorta kasvatusmetsää. n. 899 m3. Hp. 28.000 €.

Kaikki kohteemme netissä, osoitteessa:

Pohjois-Suomen metsämarkkinat LKV Oy, Ukkoherrantie 15 A 2, 96100 ROVANIEMI

Lisätietoa Eeva Mustanoja p. 040 120 7865 mti, LKV, kaupanvahvistaja, Isokatu 70, 90120 OULU

Luotettavan metsäasiantuntijamme kanssa on turvallista, helppoa ja mukavaa tehdä puukauppaa.

Tukkipuun tarkka talteenottomme maksimoi tukin määrän – ja samalla myös metsäsi tuoton.

Ota siis heti yhteyttä oman paikkakuntasi metsäasiantuntijaamme! www.junnikkala.com

Metsätiloista on nyt kysyntää!

Metsätiloista on nyt kysyntää!

Kaikki kohteemme sekä tarkemmat tiedot netissä:

Kun metsätilasi tarvitsee ostajan, me välitämme.

Kun metsätilasi tarvitsee ostajan me v

METSÄAMMATTILAISILTA TURVALLISUUTTA TILAKAUPPAAN

METSÄAMMATTILAISILTA TURVALLISUUTTA TILAKAUPPAAN

5 13.9.2023 ● Nro 17
 KESTILÄ, TYRNÄVÄ, MUHOS, UTAJÄRVI, VAALA, KEMPELE, HAILUOTO, OULUNSALO: PERTTI MOILANEN 044 256 8472 pertti.moilanen@junnikkala.com  PALTAMO, PUOLANKA (ETELÄ), HYRYNSALMI JA RISTIJÄRVI (5-TIEN LÄNSIPUOLI), KAJAANI (VUOLIJOKI, SAVINIEMI, JORMUA, POHJAJOKI), VAALA (MANAMANSALO): OUTI KIVIOJA 050 599 6045 outi.kivioja@junnikkala.com  OULU, KIIMINKI, YLIKIIMINKI, PUDASJÄRVI (LÄNSI): MIKKO KORHONEN 050 467 2639 mikko.korhonen@junnikkala.com
metsästä
Eero Aitta
Puuta

Metsätilojen kauppa on jo usean vuoden ajan vakiintunut hyvälle tasolle. Metsästä sijoituskohteena ollaan kiinnostuneita ja myyntikohteista ympäri Suomen on saatu tasaisesti tarjouksia. Julkisuudessa on myös keskusteltu paljon metsärahastojen ja muiden sijoitusyhtiöiden tulemisesta metsätilakauppamarkkinoille.

Näyttää siltä, että rahastojen osuus voitetuista kaupoista on taittumassa ja yksityiset ostajat ovat palanneet markkinoille.

Metsätilat.fi Palvelut Oy:n toimitusjohtaja Harri Huupponen tutki Metsätilat.fi:n kautta tehtyjä kiinteistökauppoja vuodelta 2023 ja havaitsi, että ainakin Metsätilat.fi kohteiden ostajaprofiilit ovat muuttuneet. Metsärahastojen tai vastaavien osuus on pienentynyt vuodesta 2022. Viime vuoden jälkimmäisellä puoliskolla Metsärahastojen osuus oli vielä 57 %.

Metsän ostajat osaavat katsoa pidemmän ajan syklillä asioita ja parantuneeseen

Yksityiset metsänostajat ovat aktivoituneet metsätilamarkkinoilla

Metsätilojen kauppa on jo usean vuoden ajan vakiintunut hyvälle tasolle. kiinnostuneita ja myyntikohteista ympäri Suomen on saatu tasaisesti tarjouksia. keskusteltu paljon metsärahastojen ja muiden sijoitusyhtiöiden tulemisesta Näyttää siltä, että rahastojen osuus voitetuista kaupoista on taittumassa ja markkinoille.

Yksityiset metsänostajat ovat aktivoituneet metsätilamarkkinoilla

metsän kasvuun, puumarkkinan kilpailuun ja palvelujen saatavuuteen luotetaan. Lyhyellä tähtäimellä kaikkea kaupankäyntiä jarruttaa korkojen nousu, mutta metsä ei tule menettämään merkitystään kaupankäynnin kohteena. Suomi on vakaa, sopimuksia kunnioittava metsämahti tulevaisuudessakin.

Tilanne on samanlainen” myös Pohjois-Pohjanmaalla kertovat Mhy Rokua-Paljakan kiinteistövälityksestä vastaava Tuomo Törrö ja Mhy Oulun Seudun kiinteistövälityksestä vastaava Eeva Mustaoja.

Metsätilat.fi Palvelut Oy:n toimitusjohtaja Harri Huupponen tutki Metsätilat.fi kiinteistökauppoja vuodelta 2023 ja havaitsi, että ainakin Metsätilat.fi kohteiden muuttuneet. Metsärahastojen tai vastaavien osuus on pienentynyt vuodesta kuukausien osalta ostajat jakaantuvat seuraavasti:

Traktorityöt Mustonen

Monipuoliset traktorityöt

- Teiden ja pihojen

konelumityöt ja hiekoitukset

- Puiden ja risujen ajo

Marko Mustonen, puh. 040 414 8467

Email: markobmustonen@outlook.com

Vuoden 2023 tammi-heinäkuun aikana metsänostajat jakautuivat tämän kaavion mukaisesti.

ILMOIT TA JA!

Otathan kaiken irti säännöllisestä jättijakelustamme!

Kotipitäjä

jaetaan Oulujokivarren talouksiin Muhoksella, Vaalassa, Utajärvellä, Paltamossa sekä osassa Oulun kaupunkia.

OTA YHTEYTTÄ

p. 044 248 8040, 044 986 9690 www.kotipitaja.fi

Viime vuoden jälkimmäisellä puoliskolla Metsärahastojen osuus oli vielä 57

Metsän ostajat osaavat katsoa pidemmän ajan syklillä asioita ja parantuneeseen puumarkkinan kilpailuun ja palvelujen saatavuuteen luotetaan. Lyhyellä tähtäimellä jarruttaa korkojen nousu, mutta metsä ei tule menettämään merkitystään on vakaa, sopimuksia kunnioittava metsämahti tulevaisuudessakin.

Tilanne on samanlainen myös Pohjanmaalla kertovat Mhy Rokuavastaava Tuomo Törrö ja Mhy Oulun Seudun kiinteistövälityksestä vastaava

Hakkuunäytös Utajärvellä

14.9.2023, klo 10.00-14.00

Osoite Ahmasjärveantie 66-67, opasteet paikalle. Tule jututtamaan metsäneuvojiamme, tarjolla pullakahvit ja nuotiomakkarat.

TERVETULOA!

Nro 17 ● 13.9.2023 6
Eeva Mustaoja. Tuomo Törrö.
metsästä
Seuraava Kotipitäjä ilmestyy 27.9.
Puuta

Metsänhoitonäytöksestä vinkkejä metsänomistajille

Muhoksen Leppiniemessä järjestettiin torstaina 7.9. metsänhoidon korjuunäytös, johon osallistuivat metsänhoidon eri tahot ja asiasta kiinnostuneita metsänomistajia mukava määrä. Korjuunäytöksessä esiteltiin metsän ensiharvennuksen suoritusta nykyaikaisin konekorjuumenetelmin. Metsänhoidon ammattilaisista esittelemässä olivat Suomen

Metsäkeskus, Laania Oy, metsäkoneiden valmistaja John Deere ja konetöitä teki

Metsätyö Siika-aho Oy.

Suomen Metsäkeskus kerää ja jakaa tietoa Suomen metsistä sekä valvoo metsälainsäädännön noudattamista. Metsäkeskuksen tehtävänä on edistää kestävää metsätaloutta ja alan elinkeinoja sekä neuvoa metsänomistajia metsien ja metsäluonnon hoidossa sekä hyödyntämisessä.

Laania Oy on metsänhoidon ja puukaupan osaaja ja toimii koko Suomen alueella. Yritys aloitti toimintansa, kun Biowatti Oy ja Neova Oy yhdistivät energiapuuliiketoimintansa viime vuonna. Laanian asiakkaita ovat energiayhtiöt sekä kuitu- ja tukkipuita hyödyntävät sahaja metsäteollisuus. Oulujoki varressa Laania Oy:llä on alihankkijoina puolenkymmentä metsäkoneyrittäjää, saman verran puutavaran kuljetusfirmoja sekä joitakin energiapuun hakettajia.

Pohjois-Suomen puunhankintapäällikön Timo Marttilan mukaan Laania Oy suorittaa metsänomistajien kanssa neuvottelut puun hankinnoista, tekee suunnitelmat ja toteuttaa hankkeet alihankkijoiden avulla. Yhtiön palveluksessa olevat kenttätyöntekijät

suorittavat metsänomistajien kanssa hankkeen toteuttamiseen tarvittavat suunnittelut kenttätöineen.

Vihreän siirtymän myötä energiapuun tarve on lisääntynyt ja merkitsee puun hankinnoissa suurta osaa. Harvennushakkuut tuottavat myös ainespuuta, josta metsänomistaja saa lisäkatetta hankkeilleen.

Hankkeiden käytännön toteutuksen suorittavat alueen metsäkoneyrittäjät monitoimi- ja puunkeruukonein. Heistä korjuunäytöksessä oli

mukana muhoslaisen Jouko Siika-ahon yritys Metsätyö Siika-aho Oy. Vuonna 2019 perustetulla yrityksellä on useampia koneketjuja käytössään ja yhdeksän työntekijää.

Näytöksessä käytetyt koneet olivat Joensuussa toimivan John Deeren valmistamia. Yhtiö on suurin tämän alan koneiden valmistaja Suomessa ja tuotannosta yli 80 prosenttia menee vientiin. Joensuun tehtaalla työskentelee noin 500 henkilöä.

Puunhankintapäällikön Timo Marttilan mukaan Laania Oy suorittaa metsänomistajien kanssa neuvottelut puun hankinnoista, tekee suunnitelmat ja toteuttaa hankkeet alihankkijoiden avulla.

Kansallispuistot ovat säilyttäneet suosiotaan

Pohjois-Pohjanmaan, Koillismaan ja Kainuun alueilla sijaitsevien kansallispuistojen käyntimäärät pysyivät alkuvuoden 2023 suurin piirtein samoina kuin viime vuonna vastaavana aikana. Alueen suosituimpia kohteita ovat aiempaan tapaan Oulangan ja Syötteen kansallispuistot.

Metsähallituksen Luontopalvelujen Pohjanmaa-Kainuun alueelle kuuluvat Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakuntien sekä eteläisen

Lapin alueella sijaitsevat seitsemän kansallispuistoa: Oulanka, Riisitunturi, Syöte, Perämeri, Hossa, Rokua ja Hiidenportti. Näihin kansallispuistoihin tehtiin 1.1.–31.7.2023 välisenä aikana yhteensä yli 285 000 käyntiä.

Tämä on kaksi prosenttia vähemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna ja 10 prosenttia enemmän kuin vastaavana ajanjaksona vuonna 2019 ennen koronavuosia.

- Luvut ovat kuitenkin pysyneet alueemme kohteissa yleisesti ottaen tasaisina, olemme aika lailla viime vuoden vastaavissa lukemissa. Muutamien prosenttien vaihtelut kansallispuistojen kävijämäärissä ovat tyypilli-

siä, virkistyskäyttöpäällikkö Sari Alatossava Metsähallituksen Pohjanmaa-Kainuun Luontopalveluista kertoo.

Valtakunnallisessa tarkastelussa kansallispuistojen käyntimäärät ovat hienoisessa kasvussa. Tammi- ja heinäkuun välistä aikaa tarkastel-

lessa kaikki kansallispuistot olivat vilkkaimmillaan heinäkuussa. Koko maassa 41 kansallispuistoon tehtiin alkuvuoden aikana tammikuusta heinäkuun loppuun mennessä

2,3 miljoonaa käyntiä, joka on kaksi prosenttia enemmän kuin vastaavana ajanjaksona

viime vuonna. Koronavuosia edeltävään aikaan vuoteen 2019 verrattuna käyntejä on 14 prosenttia enemmän koko maassa. Kansallispuistojen käyntimäärät ovat kasvaneet tasaisesti jo vuosia. Koronavuosina kansallispuistojen käyntimääris-

sä oli erityinen piikki, joka on nyt ohitettu ja palattu tasaisen kasvun tielle.

Luontopalvelut sai eduskunnan myöntämää lisärahoitusta huonossa kunnossa olevien retkeilyreittien korjaamiseen vuonna 2019. Palveluita ja rakenteita on pystytty korjaamaan erillisrahoituksen eli tulevaisuusinvestointirahoituksen turvin. Lisärahoituksella tehdyt kunnostukset saadaan valmiiksi tämän vuoden aikana.

- Lisärahoituksen avulla olemme pystyneet vastaamaan kasvaneeseen kysyntään sekä ohjaamaan käyttöpainetta ja resursseja. Käyntimäärien nousu kuvastaa selkeästi sitä, että asiakkaat ovat löytäneet palvelumme ja niillä on kysyntää. Samalla paikallistaloudelliset vaikutukset lisääntyvät kahdella tapaa: matkailijoiden ostamina palveluina sekä yrittäjiltä hankittuina kunnostus- ja rakennustöinä, kertoo luontopalvelujohtaja Henrik Jansson Metsähallituksen Luontopalveluista.

Luontopalvelujen Pohjanmaa-Kainuun alueen suosituimmat kansallispuistot ovat Sallassa ja Kuusamossa sijaitseva Oulanka sekä Taivalkoskella, Pudasjärvellä

ja Posiolla sijaitseva Syöte. Oulangan kansallispuistoon tehtiin alkuvuoden aikana lähes 97 500 käyntiä. Tämä on kolme prosenttia vähemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna ja seitsemän prosenttia vähemmän kuin vastaavana aikana vuonna 2019. Kansallispuistossa sijaitsee muun muassa kuuluisa Karhunkierros-reitti. Oulangan käyntimäärät noudattelevat alueen matkailun lukuja ja muutokset kulkevat käsi kädessä. Oulangan luontokeskukseen tehtiin alkuvuoden 2023 aikana lähes 51 500 käyntiä, joka on 26 prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana vuosi sitten.

- Nousu johtuu koronavuosien jälkeisestä asiakasryhmien ja kansainvälisten asiakkaiden paluusta, Alatossava kertoo.

Oulangan ja Syötteen kansallispuistot sopivat kymmenen vilkkaimman kansallispuiston joukkoon koko maassa. Kansallispuistot ovat valtion mailla sijaitsevia suuria luonnonsuojelualueita, joiden tärkeänä tehtävänä on turvata luonnon monimuotoisuus sekä antaa ihmisille mahdollisuus nauttia ja rentoutua luonnossa.

7 13.9.2023 ● Nro 17
Luontopalvelut Pohjanmaa-Kainuun alueen suosituimmat kansallispuistot ovat Oulanka ja Syöte. Oulangan kansallispuistossa sijaitseva Könkään kuohun esteetön reitti sopii perheen pienimmistä perheen vanhimpiin. Kuva: Jonna Kalliomäki. Metsänhoitonäytös kiinnosti erityisesti useita metsänomistajia. John Deeren valmistama monitoimikone oli tapahtumassa esillä ja pääsi myös näytöksessä tositoimiin. Kääntyvä ja vakaava ohjaamo helpottaa metsäkoneen kuljettajan työtä. Puuta metsästä

Rokua Geoparkin alueen ympäristö inspiroi taiteilijoita

Näetkö jättiläisen jalanjälkiä polulla? Mitähän vanhassa vesisäiliössä näkyy, jos sinne kurkistaa? Oulujokilaaksoon ja Rokualle tulee seitsemän ympäristötaideteosta. Teokset valmistuvat ensi vuonna ja niiden yhteyteen toteutetaan taidepolku.

Taidepolku houkuttelee Rokua Geoparkin alueelle kulttuurimatkailijoita, jotka hakevat matkoillaan elämyksiä ja kokemuksia kaikille aisteille.

Taidepolku ja ympäristötaideteokset tarjoavat uutta näkökulmaa alueen kohteisiin, luontoon sekä kulttuurihistoriaan.

Humanpolis Oy:n/Rokua Geoparkin järjestämän portfoliohaun kautta valittiin kuusi ansioitunutta taiteilijaa toteuttamaan teoksensa Rokua Geoparkin alueelle. Kunta -

laiset pääsivät vaikuttamaan teosten sijoituskohteisiin kyselyn kautta.

Rantsilalaiset taitelijat

Johanna Riepula ja Tero Mäkelä ovat tehneet jättiläispatsaat Rantsilan Mankilankylään. Nyt he tutustuivat

Muhoksen Lemmenpolkuun

ja innostuivat Pyhäkosken jättiläisistä ja Montasta kertovista tarinoista. Mäkelä on käynyt lukionsa Muhoksella, joten hän on kuullut jo silloin alueen tarinoita. Myhäillen he eivät vielä paljasta, nähdäänkö Pyhäkoskella jälleen jättiläisiä vaiko jonkun muun tarinan inspiroima teos. Taiteilijoiden yhdessä työpajalaisten kanssa tekemä teos valmistuu toukokuussa, ja silloin saamme tietää kuka tai mikä asettuu Lemmenpolulle tervehtimään retkeilijöitä.

Jos vähän kurkkaat

Vaalan upean Veturitallin ympäristö inspiroi suuresti vaalalaislähtöistä, Turussa asuvaa taiteilija Mari Kämäräistä. Tallin pihamaalla lepäävä suuri ruosteinen vesisäiliö herättää uteliaisuutta ja vetää kurkistamaan sen kyljessä olevasta pienestä aukosta sisään.

- Kyllä, tähän minä haluan toteuttaa teokseni! Kämäräinen huudahtaa.

Kämäräinen on toteuttanut Pohjoisen Oopperakomppanian kanssa useita erilaisia tapahtumia ja taideinstallaatioita, muun muassa valotaidetta Muhokselle. Monia eri tekniikoita hallitsevan Kämäräisen teoksen voi odottaa olevan jotain perinteisestä ympäristötaideteoksesta poikkeavaa ja erityisen kokemuksellista.

Etelästä pohjoiseen

Rokua Healt&Span takana Ahveroisen rannassa mittailevat maaston muotoja ja korkeuseroja helsinkiläinen Satu Kalliokuusi ja joensuulainen Reetta Gröhn-Soininen. Heitä kiehtoo myrskyn kaatamat mäntyjen rungot ja mitä niistä voisi toteuttaa.

- Tämä sijoituspaikkahan on paljon parempi kuin osasimme odottaa! T ähän on helppo toteuttaa esteetön ja saavutettava teos, jota eri vuodenajat osaltaan muovaavat, taiteilijat kertovat.

Heillä on erityinen suhde pohjoiseen. Heidän teoksiaan on muun muassa Pellossa Oranki Art -ympäristötaidepuistossa sekä Äkäslompolossa , PallasYllästunturin kansallispuiston kupeessa. Kalliokuusi on

myös Art Äkäslompolon perustaja ja kummallakin on vahvaa osaamista luonnon, taiteen ja yleisön yhteen saattamisesta.

Tervahaudoista

Tervan tielle

Lokakuun alussa tulee kellolainen Tiina Vehkaperä tutustumaan Utajärven Kivipuiston viereiseen maa-alueeseen. Siihen syntyy näyttävä teos, jonka lähtökohtana on Valtatie 22 eli Tervan tie sekä tervan tarina.

Vaalan toinen teos sijoittuu historialliseen ja herkkään maisemaan Manamansalon Peurapolulle, ja sen tekee tunnettu iiläinen taiteilija Antti Ylönen. Alueelta on löytynyt muun muassa tervahautoja ja peuranpyyntikuoppia. Uudem-

pia Manamansalon tarinoita kirjataan ylös Tarinatuvassa lokakuussa, Humanpoliksen vetämässä Kiehtovat tarinat -hankkeessa ja nämä paikallistarinat ovat osa teoksen taustamateriaalia.

Kaksi teosta hakee vielä paikkaansa. Kuntalaisten kyselyssä paikoiksi ehdotettiin muun muassa Utajärven osalta Rokuaa ja Siiransaarta sekä Muhokselta Liimanninkoskea, meluvallikumparetta VT22:lla ja Halinsaarta.

Johonkin näistä kohteista sijoittuu oululaisen työryhmä Päivi Pussilan ja Raimo Törhösen teos sekä toinen teos, jonka tekijä varmistuu alkusyksystä. Ensi vuoden syksynä on Rokua Geoparkissa paljon uutta koettavaa!

Juttu ja kuvat

Birgitta Mäki

Rokua Healt&Span taakse syntyy Satu Kalliokuusen ja Reetta Gröhn-Soinisen ympäristötaideteos. Heitä kiehtoo erityisesti myrskyn kaatamat mäntyjen rungot.

palaa innosta päästä suunnittelemaan teosta Vaalaan sekä teokseen liittyvää työpajaa, johon kiinnostuneet voivat tulla mukaan.

Porinakerhossa pääsee kertomaan kuulumisia ja tapaamaan ystäviä

Iloinen puheensorina ja herkullinen ruuan tuoksu tulee vastaan jo ovella, kun kävelen portaat alas Kyöstin korvikkeeseen. Utajärven eläkeläisten Porinakerho kokoontuu aina parillisen viikon tiistaina, ja kuukauden ensimmäisessä porinakerhossa jäsenille on tarjolla lämmin ruoka. Ruoka tehdään kerholaisten toimesta itse ja aineksissa autetaan: esimerkiksi joku voi tuoda perunat keittoon.

Ennen porinakerhon alkua voi osallistua boccian eli hieman petankkia muistuttavan kuulapelin pelaamiseen tai kokoontua juttelemaan yhdessä käsitöiden äärelle. Bocciaturnauksia on pelattu muiden eläkeyhdistysten kanssa ja Utajärven Eläkeläiset ovat viime alueturnauksen voittajia ja sijoittuivat valtakunnallisessa turnauksessa neljänneksi.

Kerholaiset kertovat, että

yhdistyksen parhaita puolia ovat yhteisöllisyys, juttelu, vitsailu, boccia, retket sekä kerhon raikkaus ja avoin ilmapiiri. Loma-aikana kerhoa tulee ikävä, kun ei näekään ystäviä säännöllisesti. Pitkää ajomatkaa järvikyliltä kirkonkylälle kerhoihin ei koeta esteenä: jos kyytiä kerhoon ei ole, käydään jäsen hakemassa kotoa mukaan. Eräs retkimuoto “Sokkorehvit” sai erityisesti kehuja. Ennen retkeä jäsenille kerrotaan vain, ollaanko ulko- vai sisätiloissa, jotta tiedetään varautua sopivalla vaatetuksella. Määränpää ja aktiviteetit ovat yllätyksiä ja matka sujuu mukavasti arvaillessa, mihin ollaan menossa. Aikaisemmilla Sokkorehveillä on käyty esimerkiksi elokuvissa.

Matti Hiltunen on yksi yhdistyksen pitkäaikaisimmista ja vanhimmista jäsenistä. 86-vuo-

tias Hitunen on ollut yhdistyksen toiminnassa mukana jo 27 vuotta. Entisen metsurin mukaan kerhotoiminta on tuonut irtiottoa eläkeläisen arjesta. Ajan saatossa yhdistys on laajentunut ja väki hieman vaihtunut, mutta silti lähes kaikki ovat tuttuja. Matti on ollut mukana Porinakerhon lähes jokaisella kokoontumiskerralla!

Iloinen puheensorina hiljenee vasta, kun kerhon lopuksi pelataan bingoa. Kuuluu vain hyväntahtoista mutinaa huonoista numeroista tai bingolapusta. Bingon ja arpajaisten palkinnot ovat käytännön tavaraa, kuten säilyviä elintarvikkeita.

Porinakerhon lisäksi perjantaisin kokoontuu puutyökerho. Käsityökerhojen luomuksia voi ostaa tai voittaa itselleen kotiseutuviikon ja jouluajan tapahtumissa sekä arpajaisissa.

Aktiivinen yhdistystoimija, joka kaipaa lisäkäsiä tekemiseen

Utajärven eläkeläiset ry:n toiminta on alkanut vuonna 1972. Jäseniä on Utajärven järvikylistä asti sekä myös muilta paikkakunnilta. Kaikki halukkaat ovat tervetulleita matalalla kynnyksellä ja myös uusille paikkakuntalaisille tämä on hyvä paikka tutustua ihmisiin. Turvallisessa ilmapiirissä voidaan jakaa niin ilot kuin surutkin ja keskustella myös vaikeista asioista.

Retkille ja tapahtumiin voi jokainen tulla omana itsenään. Samalla kannustetaan liikkumaan yhdessä ja osallistutaan kulttuuritapahtumiin. Kerhoista voi saada oppia vierailijoilta, vaikkapa ensiapuun tai pankkiasioihin liittyen. Viime tapaamisessa oli vieraana kirkkoherran viransijainen Päivi

Ollikainen, jonka kanssa keskusteltiin Utajärven seurakunnan kuulumisista.

Yhdistyksen jäsenet muodostavat aktiivisen yhteisön. Jäsenten luona vieraillaan ja käydään apuna tarvittaessa esimerkiksi kotitöissä ja tekemässä talkoohengellä polttopuita. Yhteisten retkeily- ja kulttuuripäivien ohjelmat ja osallistumismaksut järjestetään niin, että mahdollisimman moni pääsisi osallistumaan.

Yhteistyötä tehdään monien alueen toimijoiden kanssa. Esimerkiksi osallistuminen SPR:n nälkäpäiväkeräykseen on vakiintunut osa toimintaa.

Tänä vuonna keräys järjestetään 28.9.–30.9. ja perjantaina 29.9. kello 10–16 eläkeläiset pitävät hyväntekeväisyyskahviota K-Market Meiramin edessä. Lisäksi perinteisiin loppuvuoden tapahtumiin kuuluvat yhdistyksen pikku-

joulut ja joulutervehdyksen vieminen Attendolle.

Utajärven eläkeläisten jäseneksi voi tulla matalalla kynnyksellä ja käydä vierailemassa kerholla sekä retkillä ennen sitoutumista jäsenmaksuihin. Eläkeläisyys ei ole vaatimus, vaan toimintaan otetaan avosylin vastaan myös esimerkiksi työttömät tai pitkällä sairauslomalla olijat, jotka kaipaavat tekemistä ja ovat kiinnostuneet toiminnasta.

Toimintaan tarvitaan lisää aktiiveja, jotka kyläilisivät yksinäisten eläkeläisten luona säännöllisesti ja olisivat seurana sekä osallistuisivat myyjäisten järjestämiseen. Jokainen on kuitenkin tervetullut omana itsenään ja sillä panostuksella toimintaan, kuin itselle sopii. Tervetuloa mukaan! Lisätietoja saat Kaisu Rämetiltä kaisu.kristiina.ramet@ gmail.com tai 0408474243.

Nro 17 ● 13.9.2023 8
Taitelija Mari Kämäräinen Taitelijat Johanna Riepula ja Tero Mäkelä ovat innostuneet Pyhäkosken jättiläisistä ja Montasta kertovista tarinoista.

Hierojan silmät ovat sormien päissä

Oululainen Eero Suomela sai kipinän hierojan ammattiin seuratessaan lapsena isoäitinsä työskentelyä hierojana. Jo 15-vuotiaana hän hieroi kavereiden sa kipeytyneitä lihaksia urheilusuorituksien jälkeen. Vuosia meni kuitenkin teollisuuden palveluksessa, kunnes vuonna 1990 hän pääsi hierojakouluun.

Muhoksen Hierontapiste aloitti toimintansa seuraavana vuonna, joten siitä on kulunut nyt jo 32 vuotta. Vuosien mittaan ammattitaito on kehittynyt ja myös nikamien käsittely on tuttua. Asiakaskuntaa on laajasti maakunnan alueelta ja ikä vaihtelee nuorista koululaisista yli 90-vuotiaisiin.

Hierojan ammatissa käsien tuntoaisti herkistyy niin, että voidaan sanoa hierojan silmien olevan sormien päissä.

Eero Suomela sanoo pitävänsä ammatistaan niin, ettei ole edes harkinnut toiminnan lopettamista. Urheilulla ja kuntoilulla ylläpidetty terveys innostaa osaltaan jatkamaan.

Hyvinvointineuvontaa

hieronnan yhteydessä

Hieronta on muutakin kuin lihashuoltoa. Eeron mukaan se on hyvinkin sosiaalinen tapahtuma, jossa asiakkaat vapautuvat kertomaan huolistaan ja tuntemuksistaan, jolloin myös henkinen puoli saa osansa hoi-

dosta. Huolestuttavaa on kuitenkin terveydenhoitolaitosten nihkeä suhtautuminen hierontaan osana terveydenhuoltoa. Eeron mielestä voitaisiin paljon vähentää särkylääkkeiden käyttöä, jos lääkärit ohjaisivat potilaitaan enemmän myös hierontahoitoon. Sosiaalinen puoli työssä on antoisaa ja siinä yhteydessä on helppo kannustaa ihmisiä liikkumaan enemmän. Lisääntyvä liikunta vähentäisi merkittävästi terveydenhuollon kustannuksia kunnissa. Päivittäisen liikkumisen tarve ei ole päätähui-

maavaa: kävelyä harrastamalla saadaan jo muutaman tuhannen askeleen määrällä hyviä tuloksia aikaan.

Eero Suomelan työmotivaatiota ylläpitää auttamisen halu, joka näkyy myös hänen aktiivisuudessaan vapaaehtoistöissä. Kunnalliset luottamustoimet ovat myös tapa edistää kuntalaisten asioita. Hänen mottonsa on olla aidosti oma itsensä joka tilanteessa. Ihmisten välinen kanssakäyminen tapahtuu asioiden kautta, joista voi olla myös erilaisia mielipiteitä.

Naissäveltäjien

Sunnuntaina 17.9. Paltamon kirkossa kuullaan harvoin soitettuja kamarimusiikin helmiä naissäveltäjiltä, kun ILME-jousikvartetti saapuu Löytöjä-konserttikiertueelleen Kainuuseen.

Ohjelmassa naissäveltäjien, kuten Laura Netzelin, Elizabeth Maconchyn ja Caroline Shawin jousikvartettoja sekä Amy Beachin kvintetto huilulle ja jousikvartetille.

Kvartetti ILME perustettiin vuonna 2021, jolloin soittajat opiskelivat Tampereen ammat-

tikorkeakoulussa. Kuhmolaisen viulisti Maria Turusen, riihimäkeläislähtöisen alttoviulistin Lauri Sunin, Turusta kotoisin olevan viulistin Ida Hoefftin ja espoolaissellistin Eero Vahtolan yhteistyö on jatkunut myös opintojen jälkeen. Konsertissa kuullaan myös Lotta Rissasen soittamana huilua.

ILME tuo konserttikiertueellaan musiikin lähelle ihmisiä ja luo ikimuistoisia hetkiä. Kvartetin repertuaariin kuuluu myös kevyempää musiikkia sekä muita klassisen musii -

kin helmiä, joille yhteistä on tunteiden kirjon välittäminen. Nelikolle on ehtinyt kertyä runsaasti konsertointikokemusta, kuten Laura Netzel -festivaalilla, Järvien säveliä -musiikkiristeilyillä sekä erilaisissa tilaisuuksissa. ILME-jousikvartetille on myönnetty apurahaa Suomen kulttuurirahaston Kainuun rahastosta Löytöjä-konserttikiertueen järjestämiseen Kainuussa. Konserttiin on vapaa pääsy ja se kestää noin tunnin verran, ei väliaikaa.

9 13.9.2023 ● Nro 17 (24/7) Päivystys ja neuvonta 0400 399 466 www.dapu.fi Da-Pu Hautaustoimisto Muhos Työmiehentie 14 info@dapu.fi puh: 0400 399 486 Avoinna: ma-pe 10.00-14.00, Muina aikoina sopimuksen mukaan 24/7
Eero Suomela kertoo, että hieronta on sosiaalinen tapahtuma, jossa pääsee myös keskustelemaan huolistaan ja tuntemuksistaan.
Paltamossa
kamarimusiikkihelmiä

P itäjän P arhaat

ASIANAJOTOIMISTOT

Asianajotoimisto Heikki Aspegren

Valtatie 11, 91500 Muhos p. 050 4473365 toimisto@heikkiaspegren.fi

* Perunkirjoitukset ja perinnönjaot

* Asunto- ja kiinteistökauppariidat

* Riita- ja rikosoikeudenkäynnit

HAUTAUSPALVELUT

MOOTTORIHUOLLOT JA KORJAUKSET

KAIKKIEN MERKKIEN HUOLLOT JA KORJAUKSET AMMATTITAIDOLLA

Isokatu

LVI-TYÖT

Kotipitäjän Kirppis

TILITOIMISTOT

TUULILASIKORJAAMOT

UTAJÄRVEN

Nykyaikaisten ruiskutussuuttimien testausjärjestelmä käytettävissänne!

AUTOHUOLTO OY

• Tarkka ja täysin automaattinen.

• Piezo-testit.

Nykyaikaisten ruiskutussuuttimien testausjärjestelmä käytettävissänne!

Lämpötie 6, UTAJÄRVI Simo Paavola 044 562 2701

• Laaja kattavuus. Ruiskutuskuvion näyttö kaikilla paineilla. Selkeä testaustulosten näyttö asiakkaille. Rahan ja ajan säästö.

• Tunnistaa nopeasti vialliset injektorit.

• Henkilöautot ja hyötyajoneuvot.

Nykyaikaisten ruiskutussuuttimien testausjärjestelmä käytettävissä

• Muutkin dieselautojen huollot ja korjaukset.

ROMULIIKKEET

Suoritamme JATKUVAA METALLIROMUN KERÄYSTÄ

• Noudamme rautaromut, autonromut sekä kaikki muut metalliromut

• Meiltä myös romutustodistukset Meille voi myös tuoda metalliromut, akut, renkaat!

OULUN

OULUN DIESELHUOLTO OY

Nykyaikainen virallinen metallikierrätysterminaali

Hautakorventie 13 B, OULU. P. 0400 681 898, 045-132 1878. Av. ma-pe 8-17 huolto@oulundieselhuolto.fi | www.oulundieselhuolto.fi

Hautakorventie 13 B, OULU. P. 0400 681 898, 045-132 1878 Avoinna: ma-pe 8-17 huolto@oulundieselhuolto.fi | www.oulundieselhuolto.fi

KAIKENLAISET sivunvalmistus- ja painopalvelut kauttamme

VKK-Media Oy

Puh. 0400 385 281 vkkmedia@vkkmedia.fi www.vkkmedia.fi

Ilmoita ILMAISEKSI tällä kupongilla! Ruksaa osasto ja kirjoita selkeästi tikkukirjaimin. Muista alle omat yhteystietosi! (ei yrityksille)

 Ostetaan  Myydään  Asunnot

 Työsuorituksia  Annetaan  Sekalaiset

UTACON OY

Varastotie 9, UTAJÄRVI p. 0400 892 414 www.utacon.fi

Haluatko ostaa, myydä, vuokrata?

ILMOITA ILMAISEKSI

Kotipitäjän Kirppiksellä!

Lähetä ilmoituksesi: aineisto@kotipitaja.fi tai: Kotipitäjä, Valtatie 30, 91500 Muhos

KOTIPITÄJÄN KIRPPIS

MYYDÄÄN

Imuri Siemens big bag 31 2 vuotta vanha 20 €. Tekstari numeroon 0400 611 301. Kelaleikkuri Crouw. Tekstari 0400 611 301.

Lähettäjä (nimi ja puhelinnumero)

Seuraava lehti ilmestyy 27.9.2023. Lähetä siihen tulevat ilmoitukset 22.9.2023 mennessä: Kotipitäjä, Valtatie 30, 91500 Muhos tai sähköpostilla: aineisto@kotipitaja.fi, otsikoksi Kotipitäjän Kirppis

ASUNNOT

Vuokrataan kalustettu asunto Vaalasta (2h +kk).

Ulkoiluystävätapaaminen Paltamossa

Toimitko sinä ulkoiluystävänä iäkkäälle tai haluaisit toimia sellaisena? Koetko kiinnostusta vapaaehtoistoimintaan?

Pirttikalusto, pöytä 73x100 cm ja kaksi penkkiä. Hinta 20 e. Komeat hirvensarvet taustalevyssä, hinta 70 e. Puh. 040 849 5910.

SEKALAISET

65-vuotias mies etsii kunnollista 55-65 v. naiskaveria. Puh. 046 953 7152.

Kaukolämpö myös lyhyt aikaiseen käyttöön.Vapautuu 2.10.202.3 Vuokra 410 e/kk, vesi 15 e/hlö asunto myös myynnissä. Tiedustelut; tuula.a.ohman@gmail. com/040 7722 549/viesti.

TYÖSUORITUKSIA

Kodin remontit sisustus työt, saneeraukset, tapetoinit, tulisijan korjaukset ym. Puh. 040-504 9023.

Paltamon kunnantalolla järjestetään 27.9. ulkoiluystävätapaaminen ulkoiluystävänä toimimisesta kiinnostuneille ja jo ulkoiluystävänä toimiville vapaaehtoisille. Tule jutustelemaan ja kahvittelemaan yhdessä sekä suunnittelemaan toimintaa. Tapaamisen tavoitteena on edistää ulkoiluystävätoimintaa Paltamossa. Tilaisuus on avoin kaikille eikä siihen tarvitse erikseen ilmoittautua.

Nro 17 ● 13.9.2023 10 1
Hautakorventie 13 B, OULU. P. 0400 681 898, 045-132 1878. Av. ma-pe 8-17 huolto@oulundieselhuolto.fi | www.oulundieselhuolto.fi
DIESELHUOLTO OY
11, 90100 Oulu, puh. 08 3113 354 Apunasi surun hetkellä Työmiehentie 14 puh: 0400 399 486 info@dapu.fi Da-Pu Hautaustoimisto Muhos -Hautauspalvelu -Kuljetuspalvelu -Pitopalvelu -Kukkapalvelu
Muina aikoina 24/7 sopimuksen mukaan Neuvonta ja päivystys 0400 399 466 (24h) www.dapu.fi Neuvonta ja Päivystysnumero 0400 399 466 ( 24h ) 24/7 Neuvonta ja Päivystysnumero 0400 399 466 Avoinna: ma-pe 10-14
-Kivipalvelu -Perunkirjoituspalvelu

Yrittäjiä kannustettiin Rokualla

oman hyvinvointinsa lisäämiseen

Syyskuun alun Yrittäjyysviikkoon liittyvänä tapahtumana Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät järjesti Rokualla 8.9.9. Yrittäjän vapaapäivän ohjelmaa. Osallistujia oli ympäri Pohjois-Pohjanmaan maakuntaa. Kahden päivän aikana reilut 50 osallistujaa saivat vinkkejä oman arkiaktiivisuuden ja hyvinvoinnin lisäämiseen. Kuultiin myös yrittäjätarinoita ja tutustuttiin toisiinsa, joka tarjosi mahdollisuuksia yrittäjien keskinäiseen verkostoitumiseen. Erikoisohjelmana oli ajankohtaan sopiva sieni-info, jonka veti Vaalan Jaalangassa asuva Sienestä Oy:n yrittäjä Esko Holopainen. Muhoksen yrittäjistä oli neljä osallistujaa.

Ikäihmisten tapahtuma

Utajärvellä

Utajärven seurakuntatalolla

järjestetään torstaina 21.9. kello 13-15 ikäihmisten tapahtuma, johon ovat tervetulleita kaikki ikääntyneet, heidän omaiset, läheiset sekä omaishoitajat.

Tapahtuman järjestää Pohteen ikäihmisten palvelujen kehittämishanke Ikä on POP, jota rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö. Maksuttomassa tapahtumassa on kah-

vitarjoilu.

Sote-uudistuksen yksi keskeinen tavoite on lisätä asiakaslähtöisyyttä, saavutettavuutta ja yhdenvertaisuutta. Siksi iltapäivän aikana halutaan kuulla, miten kuntalaiset parantaisivat hyvinvointiaan.

Tapahtumassa ideoidaan miten ja mistä rakentuu ikäihmisten kokonaisvaltainen hyvinvointi Pohjois-Pohjanmaan

Perinteiset kalamarkkinat

Manamansalossa

Manamansalo ry järjestää perinteiset kalamarkkinat lauantaina 16.9. kello 11-14

Manamansalon Martinlahden rannassa. Ohjelmassa on muun muassa arvontaa ja Vaalan kunnanjohtajan haastattelu.

Tyhjinvatsoin ei tarvitse olla, sillä myynnissä on mak-

karaa, kahvia, lettuja ja paistettuja muikkuja.

Mikäli sinulla tai jollakin tutullasi on halua tulla markkinoille myymään tai esittelemään omia tuotteita niin tilaa on, eikä maksa mitään. Mikäli heräsi kysyttävää, niin laita viestiä yhdistykselle vaikkapa Facebook-sivun kautta.

Yrittäjäneuvos Eero Koskelaisen yrittäjätarinasta saatiin hyviä eväitä myös kuulijoiden omaan menestymiseensä yrittäjänä.

Mielenkiintoisen yrittäjätarinan kertoi Kymppi-Eristys Oy:n perustaja, yrittäjäneuvos Eero Koskelainen toimittajayrittäjä Kati Jurkon haastattelemana. Tarinatunnin jälkeen osallistujat tulivat vakuutetuiksi, että Koskelaisella on osaamista ja näyttöä yrittämisestä niin alueellisesti, kansallisesti kuin kansainvälisestikin. Hänen pitkäaikaiset ansiot yrittäjänä, Pohjois-Suomalaisten yrittäjien puolestapuhujana ja erinomaisena verkostojen solmijana ovat omaa luokkaansa. Kymppi-Eristyksestä, sittemmin Kymppi Groupista, muodostui Eero Koskelaisen ja hänen perheensä pääyritys yli 30-vuoden ajaksi. Kymppi-Eristys kasvoi alan johtavaksi toimijaksi myös kansainvälisesti keskittyen teollisuuseritykseen ja telinetöihin. Koskelainen möi osuutensa yrityksestä vuonna 2015, mutta hänen kohdallaan toteutuu hyvin lausahdus ”kerran yrittäjä, aina yrittäjä”. 72-vuotiaan Koskelaisen pitkä kokemus yrittäjyydestä ja arvokkaat neuvot jatkuvat edelleen hallitustyöskentelyn ja omistajuuden kautta kasvuyrityksissä, kuten Nordic Tank, KaiCell Fibers, Rakeistus ja

Terwa Kiinteistökehitys.

-Yrittämisessä pärjäämisessä olen koko elämäni ajan tehnyt töitä sinnikkäästi ja sydämestäni. Tiukoissa tilanteissa en ole antanut periksi. Lopulliseen menestymiseen johti kansainvälistyminen. Eräs menestymisen salaisuus ovat olleet hyvät ja sitoutuneet työntekijät. Heidän muistamisensa pienilläkin asioilla on ollut tärkeällä sijalla. Niinpä yrityksessä huolehdittiin työntekijöiden syntymäpäivät, pidettiin virkistyspäiviä ja joululounaat työpaikoilla. Perheestä puolison tuki on ollut erittäin tärkeä ja myöhemmin

yrittäjäksi kasvaneiden lapsien panos takasi yrityksen jatkuvuuden, kertoi Koskelainen. Häntä hirvitti nykyisiin mittasuhteisiin paisunut valtion velka, jossa korkojen nousu on ollut huolestuttavan suurta. Myös metsien käytön rajoittamispyrkimykset vähentävät sieltä saatavaa tarpeellista tuloa. Koskelainen kehotti myös yrittäjiä huolehtimaan itsestään ja jaksamisestaan. -Yrittäjät pitävät Suomea pystyssä. Työnantajayrityksiä tarvitaan entistä enemmän, totesi Koskelainen.

Heimo Turunen

KORKEIN LAATULUOKITUS AKL

hyvinvointialue Pohteella. Osallisuustapahtumia on järjestetty maaliskuusta lähtien. Aikaisemmin ikäihmisiä on kuultu Kiimingissä, Iissä, Raahessa, Kuusamossa ja Ylivieskassa. Ennen vuoden vaihdetta Utajärven lisäksi tapahtuma järjestetään vielä Haapajärvellä ja Limingassa.

Hyvä lukija

Kotipitäjä edistää alueen yhteisöllisyyttä tarjoamalla yhdistyksille, järjestöille ja urheiluseuroille lehdestä ilmaiseksi palstatilaa, jossa ne voivat esitellä toimintaansa.

Samoin lehden lukijat voivat kertoa mielensä päällä olevista asioista Lukijalta-palstalla. Sana on vapaa. Kirjoitukset voi lähettää: aineisto@kotipitaja.fi

VAHINKOTARKASTUKSET

VAURIOKORJAUKSET

JA TUULILASIT

KAIKKI VAKUUTUSYHTIÖT

Moreenikuja 1 OULU

Valimotie 5 LIMINKA

11 13.9.2023 ● Nro 17
Muhoksen Yrittäjistä osallistuivat Yrittäjän vapaapäiväohjelmaan Jani Huotari, Mika Mattila ja Toni Mattila. Vaalassa asuva Sienestä Oy:n yrittäjä Esko Holopainen veti sieni-infon yrittäjän vapaapäivän oheisohjelmana.

Syyskuun tarjouksena

Kaikki normaalihintaiset SILMÄLASIT JA AURINKOLASIT - 20 %

SILMÄLÄÄKÄRI

ke 20.9., 4.10. ja 18.10.

Vapaita aikoja löytyy 18.10.

Varaa aika (08) 554 1369

Sähkötyöt ja öljypoltinhuollot p. 050 373 6705

KELLOT KULTA LAHJATAVARAT SILMÄLASIT LELUT

VAALANTIE 18 • 91700 VAALA • (08) 554 1369

Palvelemme ti-to 10-15, pe 10-17, la-ma suljettu

Kiinteistöhuolto V. Moilanen

Utajärvi

KAIKKI KIINTEISTÖHUOLTOTYÖT

ESIM. LUMITYÖT, PIHANHOITOTYÖT YM.

• Taloyhtiöille

• Yrityksille

• Kotitalouksille

KYSY TARJOUS!

kiinteistohuoltomoilanen@gmail.com 041 3121 322

Konetien

Vaala (Puusepäntie 1) Puh. (08) 3117 161

Utajärvi (Hiltulantie 2)

(08) 3117 171 Muhos (Koivikontie 5)

• renkaat • pakoputket

• öljynvaihdot • jarrut

• iskarit • ohjauskulmat

(08) 3117 171

MEILLÄ VAIHDETAAN

– pakoputket – termostaatit – öljyt ja suodattimet – akut – iskunvaimentimet – lohkolämmittimet

YKKÖNEN JÄÄLLÄ 250 NASTAA!

WRC-rallista inspiraationsa saanut nasta tarjoaa pitoa ja kestävää suorituskykyä.

KATSASTUKSEEN

ASENNUSOSAN KAUTTA!

PAKOKAASUTESTIT

Bensa-autot 10 e

Diesel-autot 20 e

OBD-testit 15 e

Katsastustarkastus (sis. pakokaasutestin)30 e

Kajaanin Asennusosa Oy

Mainuantie 1, 87100 KAJAANI

Puh. (08) 626 622, 0400 220 042 asennus.osa@co.inet.fi www.asennusosa.fi

KUMHO Wi32

Uusi nastarengas pohjoisen talvisiin olosuhteisiin Huomattavasti parempi kiihdytys& jarrutusteho jäällä – 40 % parempi pito jäällä. jarrutettaessa ja kiihdytettäessä

Täysin uusi suomalainen nasta – 8 % parempi jarrutusteho märällä. Tasapainoinen suoritus märällä – 6 % parempi kiihdytysteho lumella Alhainen rengasmelu ja hyvä ajomukavuus asfaltilla. Wi32 on saatavilla HA- ja SUV-autoihin.

Stud 2 Laadukas eurooppalainen nastarengas suomalaisiin olosuhteisiin.

195/65/R15 340€/

205/55/R16 360€/

– jarruosat – jakohihnat – nesteet – kytkimet – laakerit – kannentiivisteet – nivelet – suojakumit

VARAUDU TALVEEN AJOISSA! 25 VUOTTA AUTOSI HYVÄKSI

EUROOPPALAISET LAATUVANTEET

DEZENT TZ Dark polished DEZENT TY Silver

sarja asennettuna sarja asennettuna

7,0x16”

560e /sarja asennettuna

7,0x16”

490e /sarja asennettuna

Meillä voit maksaa osamaksulla! 30 pv korotonta maksuaikaa!

Palvelemme: ma-pe 8-17

HYVISSÄ KÄSISSÄ euromaster.fi

Nro 17 ● 13.9.2023 12 OSTETAAN HERKKUTATTEJA - Ykkösluokka 4 €/kg - Kakkosluokka 2 €/kg - Kolmosluokka; neuvottelu paikan päällä TALO TARJOAA KAHVIT JA HYVÄT VITSIT! Soita Petelle 040 525 0090 Otamme sienet vastaan Vaalan entisellä kalatehtaalla klo 15-19 Muikkutie 11, Vaala TERVETULOA! (Mainitse tilauksen yhteydessä toivetaksin autonumero) Aki Ryhmäkuljetukset 8-hengen tila-autolla Kelakuljetukset Tampereen aluetaksin välityksenä. • Mönkijöiden varaosat, huollot, korjaukset • Mopojen ja pienkoneiden korjaukset • Moottorikelkkojen korjaukset • Ostamme purkuun moottorikelkkoja VM-Team Oy Hallitie 1, 90940 Jääli Puh. (08) 816 7371 0400 587 801 VM-TEAM OY Suvin Pirssi Oy 040 847 2754 040 593 8957 AHO, VAALA, 0400 772 777 matti.pirila@gmail.com KODINKONEMYYNTI
Katsastus Oy www.avainasemat.fi
Puh.
Vaalan Katsastus Avoinna torstaisin 9-16 Utajärven Katsastus Avoinna keskiviikkoisin 9-16 Muhoksen Autokatsastus Avoinna ma-pe 9-17 TERVETULOA!
Puh.
PALVELEMME AUKIOLOAIKOJEN PUITTEISSA NORMAALISTI
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.