Laren Magazine Editie 33

Page 1

Vrienden sinds groep 3 van de basisschool

- Keet 'De Groene Hoop' -

“Een zakelijke en culinaire droom wordt werkelijkheid. ”
“Ruud is de 10de generatie op de boerderij”

– De Boer Op bij

Wansink –
- Rik Beumer aan het woord als de nieuwe eigenaar van Langenbaergh.
33 •
-
2024 • € 4,95
Editie
Mei
Augustus

maandag t/m vrijdag 08:00 – 19:00 zaterdag 08:00 – 18:00 zondag 10:00 – 17:00

Alles onder één dak.
DA Drogist Post NL-punt Marskramer Toys2Play Online bestellen & bezorgservice
kopie.indd 1 Besparen op uw energiekosten? Investeer in uw kozijnen! Molenveld 36, Laren Gld • Tel. 0575 465 400 • info@vhlgroep.nl www.vhlgroep.nl
Supermarkt
Laren!Magazine_NR31_Advertentie_Beuzel

Inhoudsopgave

9 Deo Gratias

Exels feest

13 't Laerveld

14 Vrienden van De Hoge

Weide en 't Talma

19 Leussinkbad

24 Gerrit van der Poel

27 Wandeldorp Laren Fietsvierdaagse 'De Achterhoek'

32 Prins Willem Alexanderschool

33 De Branink

35 Kulturhus 't Kruispunt

41 Historische Oogstdag Toeristenbelangen

42 De vrijwilliger: Joke Brummelman

45 Algemene agenda

51 Column Leónie van Meggelen

52 Fietstocht 'De Boer Op'

54 GDFestival

55 Ondernemers ontwikkelingen

56 Forza

59 Pels en Pluim

65 Apollo Laren

65 Rick Oudenampsen

70 AED Laren Noord

77 Museum Staal

78 Lekker koken

80 Hamac Harfsen

81 Huisartsenpraktijk Hulshof

82 Wakker Loarne

83 De Pen: Anita Kroeze

85 Handige informatie

86 V.V. Witkampers

Colofon

Laren Magazine verschijnt in een oplage van 4.100 exemplaren huis-aan-huis in Laren Gld, Kring van Dorth, Almen en Harfsen.

Een levendig dorp!

5

Werkdag van...

Martine van den Berg

Het gezin achter

Familie Slot

20 Atop Techniek

Praktijk Eigen Ruimte

De keet: De Groene Hoop

De boer op Familie Wansink 60

Langenbaergh

Veel leesplezier! 36

Contact Ovii - Deventerweg 67-F, Laren Gld T. 06 16 46 55 33 info@larenmagazine.nl

Laten we trots zijn op ons dorp en het feit dat positieve ondernemersgeesten voortdurend initiatieven nemen om Laren gezellig, leefbaar en aantrekkelijk te houden voor al onze inwoners en voor bezoekers van buitenaf. Voorbeelden hiervan zijn te vinden in de 33ste editie van Laren Magazine, zoals de inspanningen van de familie Beuzel en chefkok Rik Beumer die nieuw leven inblazen in 't Langenbaergh, de Stichting Vrienden van De Hoge Weide en 't Talma die dankzij de steun van het dorp een duofiets hebben aangeschaft. En recentelijk hebben ook de Vrienden van het Ruempol een duofiets kunnen aanschaffen. Dit jaar hebben we tijdens Koningsdag opnieuw kunnen genieten van de levendigheid in ons dorp. Misschien was het zelfs een beetje als een 'kleintje kermis', zoals ik van velen heb gehoord. Naast de traditionele activiteiten van Laren & Oranje, hebben dit jaar ook verschillende dorpsgenoten (OJWL) samen een prachtig feest te organiseren. Mijn complimenten aan hen! Soms kan het nieuws wat somber zijn, zowel lokaal als wereldwijd, maar gelukkig is het hier in mijn ogen nog steeds fijn. Terwijl ik dit magazine samenstelde, realiseerde ik me dat opnieuw, en ik hoop dat het lezen ervan datzelfde gevoel oproept.

3
10 46 28
72
Laren Magazine • Inhoudsopgave
Lochems mannenkoor
Tekst: Ovii | Fotografie: ShotsbyRoos

Het gezin achter... Gerben & Alied Slot

Aan de rand van Laren, op de weg naar Lochem, bezoeken wij de familie Slot. Gerben (48), Alied (45) en zoons Lars (16) en Finn (14) heten ons hartelijk welkom in het ouderlijk huis van Alied waar zij enkele jaren vanuit Bathmen zijn neergestreken. Als we het oprit oplopen is een ding duidelijk... Hier woont een echt 'truckersgezin'.

Het kan bijna niet anders dan dat vrachtwagens en transport centraal staan in jullie gezin.

Gerben: “Dat klopt inderdaad. Beide opa’s waren vrachtwagenchauffeur en ik ben zelf natuurlijk ook vrachtwagenchauffeur. Ik heb tien jaar in loondienst gewerkt en sinds een jaar of 15 ben ik zelfstandig ondernemer. Dat bevalt heel goed. Ik rij voor een vaste opdrachtgever. Hoofdzakelijk afvalhout voor verbrandingsovens en stadsverwarming. Ik kom meestal weer terug met papier, plastic en andere materialen die in de recycling gebruikt kunnen worden.

Hoe ziet jullie week eruit, aangezien Gerben doordeweeks altijd weg is?

Alied: “Alles gaat gewoon door, haha”

Lars en Finn, is dat wel eens moeilijk?

Finn: Wij zijn niet anders gewend. Maar vroeger was dat wel eens lastig. Lars: Papa was dan de hele week weg, maar het is ook altijd zo geweest. We zijn er ook zo mee opgegroeid. De liefde voor vrachtwagens deel ik wel. Ik ga niet voor niets straks de chauffeursopleiding in Rijssen doen.

Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?

Gerben: Ik was met de motor aan het toeren, ik reed bij Café Braakhekke langs en daar zat Alied met een paar vriendinnen op het terras. Ik dacht: ik breng de motor naar huis en dan ga ik die kant maar weer eens op.

En zo geschiedde?

Gerben: “Niet helemaal. We hebben een tijdje bij elkaar gezeten en Alied vroeg of ik meeging naar Boode. Ik zei ‘nee’, want ik moest de dag erop er weer heel erg vroeg uit.” Alied: “Vol goede hoop ging ik de week erna weer naar Braakhekke, maar toen was hij er niet. De week erna hetzelfde. Toen dacht ik: laat maar. Dat was einde zomer en met de Larense Kermis stond ik bij Witkamp. Gerben kwam langs lopen en ik dacht: Wie ben jij? Ik kon hem niet meer voor de geest halen. Maar goed, uiteindelijk sprong die avond de vonk over. We hebben vrij snel, al na vier maanden, ons eerste huis gekocht. Ik werkte toen onregelmatig in de zorg, dus het was ook niet zo dat we in één keer iedere avond samen op de bank zaten. En daarom zeiden we: Weet je, we gaan gewoon kopen en dan zien we het wel.

Laren Magazine • Het gezin achter

5
“De vakantie is voor ons wel echt het moment om samen te zijn.”

Beste keuze ooit, want we zaten niet bij elkaar op de lip.” Gerben: “Ik was doordeweeks weg en jij in het weekend.”

Waarom terug naar Laren?

Alied: Mijn vader overleed in januari 2010. Ik ben enig kind. Het was ook niet dat ik perse weer terug wilde naar Laren, we hadden in Bathmen ook ons ding opgebouwd. Het is een fantastische plek. Lars was vier, Finn moest nog twee worden. In 2011 zeiden we: als we het willen, moeten we het nu doen. Gerben's vader heeft ons huis in Bathmen

toen aan de buitenkant nog even goed aangepakt voor de verkoop en toen werd het huis binnen acht dagen verkocht. Binnen tien weken moesten wij het verlaten, terwijl in het huis in Laren nog alles moest gebeuren. Mama had nog niets. Dat was hectisch. Gerben is natuurlijk doordeweeks ook nog eens weg en met de twee kleine kinderen. Maar we hebben geen moment spijt achteraf, het was precies het goede moment.”

Hoe krijgen jullie alles geregeld thuis? Dat zal niet makkelijk zijn met jullie werk en twee jonge kinderen. Lars en Finn: “Oma!” Alied: "Door ons werk konden de jongens niet naar een kinderdagverblijf.

Gelukkig was mijn moeder Alie er altijd. En die vond dat ook heerlijk om te doen. Natuurlijk vanwege de kinderen, maar ook het terugkomen in haar huis. Het voelde daarom niet alsof wij de jongens achterlieten en wij gingen niet met een schuldgevoel de deur uit.” Finn: “Oma nam ons overal mee naar toe. Ze bedacht van alles om ons te vermaken en ze vond het zelf ook mooi als wij aan het rondrennen waren."

Ook vandaag de dag, nu de jongens wat ouder zijn, heeft oma nog een belangrijke rol binnen het gezin. Ze kunnen altijd een beroep op haar doen. Finn: "Ook als het regent en ik door de regen naar school moet fietsen is het wel heel handig dat oma paraat staat."

6 Laren Magazine

Maar wie zijn nu Lars en Finn, de jongens achter Gerben & Alied?

Lars: “Ik zit in het examenjaar van de Waerdenborch in Holten. Eerder voetbalde ik maar daar ben ik een tijdje geleden meegestopt, zodat ik meer kan werken. Dat doe ik bij Vlastrans in Harfsen. Op zaterdag was ik vrachtwagens en als ik doordeweeks vrij ben ga ik mee met laden en lossen. Ik zit bij twee keten. Eentje van mijn werk, want dat zijn ook mijn vrienden. En eentje met vrienden uit Laren. Ik wil net als de opa's en papa graag chauffeur worden. Dat vond ik al mooi toen ik als kleintje mee mocht met papa.” Finn: “Ik voetbal bij team JO15-2 en ik zit in de tweede klas bij de Waerdenborch. Sinds kort werk ik bij een hoveniersbedrijf. Daar help ik op zaterdagen met van alles en nog wat. Ik ben ook al een keer mee op klus geweest, dat vond ik mooi. Ik ben vroeger ook wel meegeweest met de vrachtwagen maar ik vond het toen vooral saai. Ik weet nog niet precies wat ik later wil worden.” Alied: "Nou misschien wel komiek of handelaar, want daarin is hij net mijn vader."

Wat vinden jullie het leukste om te doen met jullie ouders?

In koor: “Op vakantie!” Lars: “We gaan eigenlijk altijd naar Hongarije. Het is daar rustig, er zijn weinig Nederlanders en het is er vaak mooi weer.”

Finn: “Mama kwam er vroeger als kind ook al en nu wij ook. Altijd naar hetzelfde huisje. Ik vind het ook fijn dat er weinig Nederlanders komen, dan zijn we echt met zijn vieren. En kunnen we ook alles gewoon zeggen. Alied: "Nu komen de jongens in een andere levensfase, maar voorheen, toen Gerben doordeweeks van huis was en ik in de weekenden op de groep werkte, zagen wij elkaar om het weekend. De vakanties zijn eigenlijk altijd het moment geweest om samen te zijn. En ik moet eerlijk zeggen: ik geniet nog meer van de vakanties nu dan voorheen. Ik vind het mooi dat je met de jongens allerlei dingen kunt bespreken."

Gedurende het gesprek komt er een mooi 'suppverhaal' voorbij.

Lars: “Dat was echt mooi, Finn en ik konden het en bij papa en mama ging het niet echt heel soepel, dus wij hadden mooi wat te lachen.” Finn: “Papa stond net rechtop en dan kieperde hij weer om. Hij begon steeds op zijn knieën, er kwam één been omhoog en dan viel hij er aan de andere kant weer vanaf.” Alied: “Of die keer met de waterslang, twee jaar geleden?” Finn: “Ja, ik pakte die vast aan zijn staart en ik gooide hem naar achteren toe. Toen belandde hij bij papa in zijn handen!” Alied: “Paniek! Gillen!”

Lars: “Festival Sziget was ook heel

erg leuk.”Gerben: “Met zijn vieren Boedapest in…”

Vorig jaar zijn jullie volgens mij nog op reis geweest met oma?

Lars: “Ja dat klopt, we zijn met zijn allen en oma naar Amerika geweest.” Finn: “Oma wilde dat doen, omdat ze dat nu nog kon. Dat was heel mooi om samen te kunnen doen.”

Door deze reis heeft Amerika wel een speciaal plekje gekregen binnen het gezin Slot. En daarom gaan ze zeker nog een keer met zijn vieren een mooie reis naar Amerika maken.

En wat vinden jullie vertel eens... Zijn papa en mama streng?

Finn: “Ik denk dat het wel meevalt eigenlijk, als we maar aangeven wat we doen.” Lars: “Ik vind het ook wel meevallen. Als ik naar de keet wil dan vinden ze dat allemaal prima. Maar wat Finn ook zegt, we moeten laten weten waar we zijn en wat we gaan doen."

Hoe ziet jullie toekomst eruit?

Gerben: “Als we gezond mogen blijven gaan we gewoon lekker zo door!” Lars: "En ga ik hier later wonen, handig omdat de vrachtwagen bij huis kan staan."

Finn: "Prima, moet je mij eerst wel uitkopen!" Alied: "Kijk! Zo gaat dat dan, nog even en wij hebben niets meer te vertellen!"

Het gezin achter

7

Markeloseweg 35 7245 TP Laren (Gld)

Tel. 0573 - 22 12 55

Mob. 06 - 22 79 24 01 info@rietdekkersbedrijf-overmeen.nl www.rietdekkersbedrijf-overmeen.nl Erkend

VOOR AL UW VOORKOMENDE RIETDEKKERS WERKZAAMHEDEN
lid van de
rietdekkers LarenMagazine_NR31_Advertenties_Overmeen.indd 1 25-10-2023 10:23 www.slootsmid.com Specialist in Husqvarna robotmaaiers Jan Koeslag - info@jkmontage.nl - 06 205 729 80 www.jkmontage.nl Afrasteringen Hekwerken Schuttingen Overkappingen Laren!Magazine_Adv_JKMontage_NR32.indd 1 01-02-2024 08:02 Uniek in speels bewegen ALL INCLUSIVE � LIVE GROEPSLESSEN � FITNESS � OUTDOOR WORKOUTS � YOGA � VIRTUELE LESSEN � KOFFIE & THEE www.fitnesfactorylaren.nl 06 41 14 10 30 • info@fflaren.nl Laren!Magazine_NR28_Adv_FitnesFactory_1/8.indd 1 31-01-2023 07:33 Deventerweg 65, Laren Gld Tel. 06 19 80 47 63 Voor zowel particulieren als bedrijven Bij ons kunt u terecht voor de bestrijding van: • Muizen • Ratten • Wespen • Mieren • Mollen • Houtworm • Boktor • Vlooien Irma Nijland Tel. 06 14 65 17 78 De Akker 16 Laren Gld huidenbeautysalon-irma.nl f: huidenbeautysalonirma • Gezichtsbehandelingen • Deelbehandelingen • Elektrisch ontharen • Henna brows • Pedicure • Gellak Laren!Magazine_NR30_Adv_�_IrmaNijland .indd 1 18-10-2023 15:35
vakfederatie

Deo Gratias

Ik ben... wie ben ik eigenlijk?

Misschien wel een intrigerende vraag. Denk er maar eens over na.

Maar het is ook de titel van een nieuw project van Deo Gratias. Een project dat we, net als ons vorige met de titel "Geloven… hoe dan?" in Laren en verschillende kerken in de regio als een complete kerkdienst willen gaan uitvoeren. De première zal waarschijnlijk in maart 2025 in de kerk van Laren plaatsvinden en we zijn inmiddels begonnen met het instuderen van liederen van dit project.

Maar: er kunnen nog nieuwe (project)leden instromen, de geringe achterstand kan nog gemakkelijk worden weggewerkt.

Dus heb je zin om aan dit bijzondere project mee te werken?

Kom dan eens luisteren en meezingen op maandagavond in de kerk van Laren. We repeteren van 19.45 - 21.45 uur, onder leiding van Wim Rijstenberg. Je kunt lid worden alleen voor de duur van het project, en daarna blijven kan ook natuurlijk.

Nadere informatie bij

Betsie: 06 13 42 73 83 of Nel: 06-13 68 97 41

Exels Feest

Het klinkt nog ver weg, maar op 17 en 18 augustus is het weer tijd voor het Exels Feest.

Dat betekent weer twee dagen feest voor jong en oud. Zaterdag beginnen we weer met onze jaarlijkse fietstocht, aansluitend een lekkere brunch en wordt er vervolgens tijdens het vogelschieten/gooien weer gestreden om de titels schutterskoning en koningin.

Op zaterdagavond gaan de bandleden van Rockaholics ervoor zorgen dat het een topavond wordt. En weet je wat nog beter is? Het hele weekend gratis entree. Dus, geen excuus meer om dit gezellige feest in Exel te missen.

Op zondag gaan we weer verder waar we zaterdagavond zijn gebleven. En beginnen we weer zoals afgelopen twee jaar met “De alleskunners van Exel”, waarvoor jij en je team je kunnen opgeven via: exelsfeest@hotmail.nl. Verzin een leuke teamnaam en zorg ervoor dat jij en je team een herkenbaar outfit aan hebben.

Na de alleskunners sluiten we gezellig af met DJ Jeronimo en blijft het zeker nog een tijdje gezellig in Exel.

Ook dit jaar hebben we zeker weer aan de kinderen gedacht, ze kunnen springen op het springkussen, rondje maken in de draaimolen, spelletjes, op zaterdag is er weer een kinderverkleeddisco en op zondag zullen er twee dames aanwezig zijn om te schminken. Een mega gezellig weekend voor jong en oud.

Iedereen is welkom, dus zet het vast in je agenda. Samen maken wij er weer een fantastisch weekend van!

9 Laren Magazine • Verenigingen & stichtingen

Na twaalf jaar als leerkracht voor de klas te hebben gestaan op de Prins Willem Alexanderschool (PWA), vervult Martine sinds vier jaar de rol van schoolleider. Samen met Peter en kinderen Senn en Liv woont ze met veel plezier aan de rand van het dorp. De PWA-school is een basisschool met een lange historie, de school bestond in 2021 namelijk 125 jaar. In de laatste decennia is de school flink in omvang gegroeid naar zo'n 150 leerlingen. Er werken 15 leerkrachten en onderwijsondersteuners. Martine neemt ons een dagje mee in...

De werkdag van... Martine van den Berg

Fotografie: ShotsbyRoos

06.30 UUR De dag gaat van start met de telefoon binnen handbereik. Een eventuele ziekte wordt voor

07.00 uur gemeld. Na het douchen geen app-berichten of gemiste oproepen, dus kan er gestart worden met het vullen van de broodtrommels en bekers.

07.00 UUR Onder het genot van het ontbijt lees ik de krant, niet digitaal maar 'gewoon' de papieren versie. Een heerlijk, ontspannen start van de dag.

07.30 UUR De kinderen breng ik op weg naar school naar mijn ouders, waar ze voor en na schooltijd gezellige oppasmomenten hebben.

07.45 UUR Aangekomen op school zijn de leerkrachten al aan de slag in de klas. Ik loop een rondje langs alle collega's voor een ‘goedemorgen’ en doe op sommige plekken een praatje.

08.10 UUR Tijd voor koffie in de teamkamer, samen de dag starten vinden we erg belangrijk. Soms wordt er nog wat overlegd voor de ochtend of belangrijke informatie gedeeld.

08.20 UUR De schooldeur wordt opengezet en ik heet alle leerlingen welkom bij de ingang. Enkele ouders geven nog even wat door, sommige leerlingen help ik even ‘over de drempel’ of ‘de bocht om’. Een belangrijk moment van ontmoeting.

08.30 UUR Eerst even een korte blik in de mailbox. Ik prioriteer welke e-mails vandaag om actie vragen, andere mails plan ik in voor de komende dagen.

9.00 UUR Een afspraak met de accountmanager van Heutink. Heutink is onze schoolleverancier en we stemmen een aantal dingen af voor de jaarbestelling.

10.00 UUR Koffiepauze! Anekdotes uit de klassen worden verteld, verjaardagskaarten worden getekend en korte gesprekjes over andere dingen dan onderwijs vinden plaats.

10.15 UUR Ik neem even een groep over, zodat één van de leerkrachten in een andere groep de instructie van haar collega kan observeren. Collegiale consultatie noemen we dat.

10 Laren Magazine

10.45 UUR Ik heb een overleg met onze kwaliteitscoördinator Rianne. We bespreken enkele lopende zaken en bespreken de gemaakte analyse van de onderwijsopbrengsten.

12.00 UUR De jas mag aan, het is tijd voor pleinwacht. Een fijn moment tussen de kinderen, genieten van hun spel en bijsturen waar nodig. Na een kwartier word ik afgelost door een collega en ga ik naar binnen om met de collega’s te lunchen.

12.30 UUR Na een frisse neus en lunchpauze ga ik met hernieuwde energie aan de slag met het formatie- en werkverdelingsplan voor komend schooljaar.

14.30 UUR De schooldag voor de kinderen is afgelopen, maar in school werk ik nog wat mails af en pleeg ik een aantal telefoontjes.

15.30 UUR Er staat een teamoverleg gepland over rekenen. We stemmen af tussen de diverse leerjaren, bespreken de doelen voor de komende periode.

16.45 UUR De laatste mails wegwerken, nog een aantal zaken afstemmen en daarna sluiten we af.

17.30 UUR Fijn op de fiets naar huis, hoofd leegmaken en starten met koken, Liv helpt me met de tafel dekken.

18.00 UUR Peter haalt Senn op van de tennistraining waarna we met z’n vieren genieten van het avondeten en gezellig napraten over de school- en werkdag.

11
De
werkdag van

Op ons RECYCLEPLEIN kan je vrijwel alle veel voorkomende soorten afvalstoffen brengen.

Van GROFVUIL, BOUW- en SLOOPAFVAL en GROND tot ELEKTRISCHE apparaten; een aantal afvalstoffen kan je zelfs GRATIS brengen.

OPENINGSTIJDEN VOOR PARTICULIEREN MET AFVALPAS:

Maandag - vrijdag: 08:00 tot 17:00 uur

Donderdagavond geopend tot 20:00 uur

Zaterdag: 09:00 tot 17:00 uur

“VOOR AL UW BOUW WERKZAAMHEDEN”

Verbouw, nieuwbouw, tekenwerk, bouwaanvraag en/of begeleiding van de gehele bouw: wij staan graag voor u klaar.

Lindenbergsdijk 5a 7245 PD Laren (gld) tel: 0573-401670 meutstegebouw@planet.nl

BESTEL MAKKELIJK EN SNEL EEN AFVALCONTAINER ONLINE WWW.MILIEUPARKLOCHEM.NL
Tel. 0573 - 44 88 00
Aalsvoort 117, Lochem
Laren!Magazine_NR28_Adv1/4_Solarama.indd 1 08-05-2023 07:34
“Vanuit ons hart maken we elke dag met vertrouwen het verschil.’’
Laren!Magazine_NR22_Adv1/4_HomeInstead.indd 1 09-11-2021 13:39
Deventer • Lochem • Zutphen

Volop tennisactie op ‘t Laerveld!

Het voorjaarsseizoen is gestart op TC ’t Laerveld met een drietal activiteiten: het Mini & Maxi-toernooi, de Berkel-B Open en de start van de voorjaarscompetitie.

Mini & Maxi-toernooi

De aftrap van het seizoen was het Mini & Maxi-toernooi. Dit toernooi is een gezellig evenement waar een maxi (ouder, opa/oma, buurman/buurvrouw, enz.) samen met een mini (jeugd t/m 16 jaar) de sportieve strijd aangaat op de baan. Kortom, een echt toernooi voor jong en oud!

Bomvol Tennistoernooi

“Berkel-B Open”

De organisatie van het jaarlijkse open tennistoernooi van Laren kijkt terug op een zeer geslaagde editie. Voor het tweede jaar op rij werd het Berkel-B toernooi georganiseerd in de nieuwe vorm, namelijk zowel dubbelspel als enkelspelwedstrijden. En dat blijkt een succesformule. Maar liefst 26 tennissers schreven zich in voor

de enkelcategorie. Daarnaast was er voor het dubbelspel ook veel animo, waardoor het toernooi ruim voor de inschrijftermijn al vol zat. In totaal deden 33 verschillende verenigingen mee.

In verband met Pasen vond het toernooi plaats van zondag 24 tot en met zaterdag 30 maart. Op de finaledag werden spannende finales gespeeld in onder andere een damesdubbel 8 en een gemengd dubbel 3. Na de prijsuitreiking konden de deelnemers en het publiek genieten van een overheerlijke BBQ en muziek van dj Jeroen Keuben.

Voorjaarscompetitie van start!

Van april tot en met juni bruist het weer op de tennisbanen in verband met de voorjaarscompetitie!

Op donderdagavond kun je meedoen aan de 8/9-competitie, ideaal voor beginners. Op vrijdagavond zijn er spannende

wedstrijden in verschillende categorieën en op verschillende niveaus, zoals damesdubbels, herendubbels en mixteams.

Voor de jongste tenniskids zijn er zondagochtendtoernooien bij verschillende verenigingen, zodat ze nieuwe speelomgevingen kunnen ontdekken en hun vaardigheden kunnen verbeteren. De oudere jeugd kan deelnemen aan gezamenlijke jeugdteams in samenwerking met SV Harfsen.

Baan huren? Dat kan via

Wist je dat je bij de tennisvereniging in Laren ook een baan kan huren zonder lidmaatschap?

Scan de QR-code:

Zomer Challenge

Ook deze zomer komt er weer een Zomer Challenge, een ideale kennismaking met tennis van drie maanden mét lessen! Houd de website hiervoor in de gaten.

13
Laren Magazine • 't Laerveld

Vrienden van De Hoge Weide en ’t Talma

“Als we het doen, dan doen we het goed”, verklaart Gera Langeler, bestuurslid van Stichting Vrienden van De Hoge Weide en ’t Talma.

Door bijdragen van diverse fondsen, maar vooral door de betrokkenheid van de inwoners van Laren, is het de stichting gelukt om een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan: een duofiets voor woonzorgcentrum ‘t Talma. Het leven van de bewoners krijgt een positieve impuls door middel van een eenvoudige, maar krachtige daad: samen fietsen.

Bestuursleden Henk Wolters en Gera Langeler delen hun ervaringen sinds de oprichting van de stichting, inmiddels twee jaar geleden. De stichting werd geboren uit de behoefte om het leven van bewoners te verrijken, los van de zorg die Marga Klompé biedt. Henk, ook als vrijwilliger betrokken bij het koffieschenken bij ‘t Talma, is het nieuwste bestuurslid en vertelt over het verzoek van het management om fondsen te kunnen werven en om donaties te ontvangen.

Het streven naar buitenactiviteiten: de Duofiets

Een belangrijke behoefte die naar voren kwam, was de wens van bewoners en medewerkers voor meer buitenactiviteiten. Wandelen bleek toch wat eentonig, waardoor het idee van een duofiets naar voren kwam. Deze speciale fiets bood bewoners de mogelijkheid om samen te genieten van buitenactiviteiten. Het idee om de duofiets in eigen beheer te hebben, bood voordelen op het gebied van toegankelijkheid en beschikbaarheid, vooral voor familieleden.

14
Tekst: Ovii | Fotografie: Arjen Dieperink
Laren
Magazine
“De duofiets vervult een lang gekoesterde wens.”

De betrokkenheid van de inwoners van Laren was opmerkelijk en

hartverwarmend te noemen. ”

Fondsenwerving en betrokkenheid van de gemeenschap

Het realiseren van de duofiets was echter een uitdaging vanwege de kosten. Een dergelijke fiets is namelijk niet goedkoop. Daarom heeft de stichting verschillende fondsen aangeschreven en donaties ontvangen. De betrokkenheid van de inwoners van Laren was hierbij opmerkelijk en hartverwarmend te noemen. Door diverse groepen inwoners werden inspanningen verricht om het doel te bereiken. Jongeren van OJWL droegen hun steentje bij door middel van het ophalen van oud ijzer, de plaatselijke Rotary was betrokken, PLUS Beuzel zamelde statiegeldflessen in, de ondernemersvereniging kwam in actie en vooral tijdens de Larense kermis werd gul gegeven door middel van de flyers met QR code, waardoor het iedereen extra makkelijk gemaakt werd om een donatie te doen. Daarnaast konden kermisbezoekers hun consumptiemunten inwisselen voor cash.

Het moge duidelijk zijn: Stichting Vrienden van De Hoge Weide en ’t Talma staat er goed voor. Echter, men is altijd op zoek naar vrijwilligers en donateurs. Dit kan al door middel van een klein bedrag. Mochten lezers van Laren Magazine zich willen inzetten voor de bewoners en/of de stichting financieel willen steunen dan kunnen ze contact opnemen via info@vvhwt.nl. Meer informatie: www.margaklompe.nl/vvhwt

“Dit stimuleert ons om door te gaan. De steun en inzet van de inwoners van Laren was doorslaggevend voor het succes van het dit project”, vertelt Henk enthousiast. Gera vult aan: “Wij willen iedereen die op wat voor manier dan ook heeft bijgedragen enorm bedanken.”

Selectie en uitvoering

Het proces van het selecteren van de duofiets werd zorgvuldig uitgevoerd, waarbij ervaringen van andere instellingen werden meegenomen. Hierdoor viel uiteindelijk de keuze op een model van firma Van Raam uit Varsseveld, een fabrikant van unieke aangepaste fietsen. Henk: “Leuke bijkomstigheid is dat de fiets door een Achterhoeks bedrijf gemaakt is”. Wat betreft de aankoop is er samen gewerkt met de Vrienden van ’t Ruempol (een stichting met een vergelijkbare doelstelling voor woonzorgcomplex ’t Ruempol).

Wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij de aanschaf van een dergelijke fiets? “Daar komt van alles bij kijken, maar daar rol je vanzelf in”, aldus Henk. Gera: “Zoals gezegd, als we het doen dan doen we het goed, dus we hebben niet bezuinigd op extra’s die een tochtje met de duofiets zo comfortabel en plezierig mogelijk maken”. Daardoor is de fiets uitgerust met een voetplateau, spiegels waardoor men goed om zich heen kan kijken, extra armleuningen, een mand voor persoonlijke bezittingen en is de stoel draaibaar waardoor bewoners vanuit hun rolstoel overgeplaatst kunnen worden

16
Laren Magazine

in de duofiets. Gera licht toe: “Bewoners hoeven niet te fietsen, maar het kan wel. Ze hoeven geen kracht te zetten, kunnen hun voeten op de trappers plaatsen en meebewegen. De fiets is elektrisch en heeft een extra ondersteunende motor. Daardoor fietst de duofiets heel erg licht en kost het nauwelijks inspanning voor de begeleiders”. Naast het verkrijgen van de duofiets, werd ook een aanvullend initiatief ontplooid: het opknappen van een kunstwerk van een beschilderde koe. “Deze dient nu als fietshalte bij ’t Talma”, aldus Henk.

“Nog een rondje?”

Op 23 maart jongstleden is de duofiets feestelijk in gebruik genomen. Een bewoner heeft samen met zijn broer de eerste rit mogen maken. Bij terugkomst werden de bestuursleden direct bevestigd in hun juiste keuze. “Zullen we nog een rondje maken?”, zei de meneer in kwestie opgetogen. “Onderweg herkennen bewoners plekken van vroeger, want we kunnen bijvoorbeeld langs het ouderlijk huis fietsen of andere belangrijke locaties uit iemands verleden”, legt Gera uit. “Ik voel weer de wind door mijn haren”, zei iemand bijvoorbeeld”, vervolgt Henk. “Het samen fietsen met een vrijwilliger of familielid is een mooie gezamenlijke activiteit en brengt andere en nieuwe gesprekken op gang. Mensen zien weer eens wat anders en ze zijn lekker buiten”, besluiten de bestuursleden tevreden.

Toekomstige projecten

Het succes van de duofiets smaakt naar meer voor de stichting. Ze kijken nu

naar toekomstige projecten, zoals het verbeteren van bewegingsmogelijkheden voor bewoners met bijvoorbeeld een interactieve hometrainer. “Mensen kunnen dan op hun eigen tempo bewegen en op het scherm fietst men virtueel door de omgeving”, verklaart Henk. Ook willen ze de binnentuin aanpassen om beter aan te sluiten bij de behoeften van de dementerende doelgroep. Een ander idee is een ‘beweeg box’ voor alle afdelingen met daarin materiaal waarmee bewoners basale oefeningen kunnen doen zoals tafelgym. “Alle beweging is goed”, aldus Gera.

17
Advertorial

Schilderwerk // Advies

Wand- en plafondafwerking

Spuiten // Glas

Holterweg 44 B 7245 SC Laren gld

T. 0573 - 401370 info@schildersbedrijfvanderwal.nl www.schildersbedrijfvanderwal.nl

Laren!Magazine_Adv_VanderWal_NR32.indd 1

ZIE HET GROOTS.

De nieuwe eCitan.

• PROTOTYPES

• MACHINEBOUW

• CNC DRAAIEN / FREZEN

• SPECIALS

• AUTOMATISCH ZAGEN

• RVS/ALUMINIUM LASSEN

• KNIPPEN & ZETTEN

• CONSTRUCTIE

Molenveld 34 7245 CA Laren Gld Tel. +31 573 401 190 info@emb.nu www.emb.nu

Laren!Magazine_NR21_Advertenties1/4_EMB.indd 1 29-04-2021 08:24

Tot 284 km actieradius en een trekgewicht tot 1.450 kg!

Lease de eCitan nu ook v.a. € 585,- p.m. excl. BTW*

*O.b.v. Full operational lease – 60 maanden en 10.000 kilometers per jaar. Vraag naar de voorwaarden.

Ook Bloemsierkunst Wijnbergen in Laren rijdt de eCitan! U ook?!

Kijk op: Wensink.nl/mercedes-benz
7005 AG Doetinchem Dortmundstraat
7418 BH Deventer Sint
7333 NX Apeldoorn
Havenstraat 63,
8,
Eustatius 2,
Het
7245 EA
VOOR DE KLEINE BOUWWERKZAAMHEDEN TOT AAN EEN COMPLETE VERBOUWING
Schoneveld 43
Laren Gld nieuw nummer: tel: 0573-402091 info@kleinvelderman.nl www.kleinvelderman.nl
Schilders- en glaszettersbedrijf van der Wal
01-02-2024 08:02

Samenwerking maakt ons sterk!

Een groot aantal vrijwilligers, bad- en kioskpersoneel, twee beheerders en het stichtingsbestuur werken samen om het Leussinkbad klaar te maken voor het nieuwe seizoen. Maar wat moet er eigenlijk allemaal gebeuren?

In de wintermaanden maken de beheerders de nodige plannen, terwijl het stichtingsbestuur bij elkaar komt en begint met het uitstippelen van plannen voor het komende seizoen. Zij blijven het hele seizoen actief om ervoor te zorgen dat alles op bestuurlijk niveau goed verloopt. Dit seizoen staat het grote project van de verduurzaming van het Leussinkbad centraal.

De vrijwilligers binnen de klusserspool en groenbeheer ontwaken vroeg uit hun winterslaap en zorgen ervoor dat het zwembad er weer prachtig

uitziet in het voorseizoen. Naast al het harde werk is er natuurlijk ook tijd en ruimte voor een bakje koffie en een gezellig praatje.

Achter de schermen draaien de vrijwilligers van de activiteitencommissie, het promotieteam en de houtdorpcommissie alweer op volle toeren. Zij bedenken acties om het openluchtzwembad zo goed mogelijk te promoten en organiseren spectaculaire activiteiten. Het organiseren van het evenement Houtdorp is ook ieder jaar weer een leuke, maar grote uitdaging.

Laten we ook het enthousiaste bad- en kioskpersoneel niet vergeten. Zij vormen de drijvende kracht achter het zwembad en staan ieder uur van het seizoen klaar voor onze bezoekers. Zij zorgen ervoor dat de dag veilig en gezellig verloopt, soms al in de vroege uurtjes.

En natuurlijk is er ook een grote groep hardwerkende, vaak onzichtbare vrijwilligers die ervoor zorgen dat het zwembad blijft draaien.

Samen maken we van het buitenbad een aantrekkelijke recreatieplek voor iedereen. Dankzij al deze mensen kan het Leussinkbad open zijn en kan iedereen tot het einde van het seizoen veilig en sportief zwemmen.

Draag je het Leussinkbad een warm hart toe en wil je je hiervoor inzetten als vrijwilliger en/of donateur? Kijk dan op leussinkbad.nl en neem contact met ons op.

19 Laren Magazine • Leussinkbad

ATOP TECHNIEK / RECYCLING:

Gemoedelijk team met ondernemende Willie Wortel aan het roer

In 2000, te midden van uitdagende tijden voor de agrarische sector, werkte Dinant Scheggetman als loonwerker. Net als vandaag de dag kampten boeren met financiële druk en lage opbrengsten, wat velen dwong om het bijltje erbij neer te gooien. Maar uit deze periode van onzekerheid ontstond een onverwachte kans voor Dinant.

Een ontmoeting met een varkensboer, voor wie hij als loonwerker werkte, opende de deur naar een nieuw terrein: sloopwerkzaamheden. Dinant greep deze kans aan, wat het begin betekende van zijn avontuur in de wereld van recycling. Daarnaast leidde het overnemen van de melkroute van zijn vader tot een nieuw hoofdstuk in Dinants ondernemersreis: Atop Techniek.

“Knutselen”

“Techniek heeft altijd mijn interesse gehad”, vertelt Dinant tijdens de koffie in de Atop bedrijfskantine.

“Van het bouwen van bemesters en crossauto's tot sleepwagens voor tractorpulling. Op dit moment werk ik samen met mijn zoon Mike en Roy aan een puinbreker en een shovel die wij ombouwen tot volledig elektrische machines”.

Zoals gezegd, het melk rijden nam hij over van zijn vader. De pompen die hierbij gebruikt werden kostten veel geld in verbruik en onderhoud. Dinant zijn uitvindergeest werd onrustig en hij startte met de ontwikkeling van eigen installaties. Tijdens dit proces reed hij met de auto achter andere melkauto’s bij de ophaalrondes om te kijken wat er wel of niet goed

was aan de huidige systemen. Met al deze kennis sloeg hij aan het “knutselen”, zoals hij zelf zegt.

De pompinstallatie die hij uiteindelijk ontwikkeld heeft zorgde voor een enorme besparing. Maar, Dinant kreeg wel te horen dat de pomp te lawaaierig was. Hij begon weer te knutselen. Dit maal aan een elektrische pompinstallatie. Dat is uiteindelijk gelukt. Door de elektrische aangedreven pomp is de installatie zeer stil, de stroomvoorziening komt via de 24v accu of stroompunt bij de boer.

Tien keer per jaar zit Dinant zelf nog op de melkwagen om routes te rijden voor Campina. Dit doet hij om al zijn certificaten te behouden en om her en der op te vangen wat er speelt. “Op locaties, bij boeren en in de bedrijfskantines hoor je het meest”, zegt hij.

Gemoedelijk team

Op dit moment werkt een klein team jonge en betrokken techneuten bij Atop Techniek om de pompinstallaties in te bouwen in trailers.

Het vaste team van Atop Techniek bestaat uit Tim, Tijn en parttimer Twan. Vakantiekrachten Tim en Loek

20 Laren Magazine
Tekst: Ovii | Fotografie: ShotsbyRoos
“Voor mij is het eigenlijk mijn hobby. Ik vind er alles prachtig aan.”

en zoon Roy springen ook bij. Het team van Atop Recycling bestaat uit Mark, Reinier en zoon Mike. Annet, de vrouw van Dinant, doet de administratie en facturatie. Daarnaast is Robert, Atop-per van het eerste uur, betrokken als zzp-er voor wat betreft software en Herman (ook zzp) voor metaalbewerking en werkzaamheden als lassen. “Er is geen scheiding tussen het kantoor en de werkplaats, zoals je dat bij grote bedrijven tegenkomt. Hier is een andere mentaliteit”, zegt Tim. De medewerkers geven allen ook aan veel vrijheid te ervaren en ook veel verantwoordelijkheid te mogen nemen. “ Daar leer je het meeste van”, aldus Twan.

Ongeleid projectiel

De medewerkers omschrijven Dinant als een ongeleid projectiel. Er worden grappen gemaakt over zijn ideeëndrift, zijn impulsiviteit en onvoorspelbaarheid. Dinant lacht smakelijk mee. Veel van de huidige medewerkers zijn vanuit hun stage bij Atop blijven werken. Het is blijkbaar moeilijk afscheid nemen en dat valt te verklaren. De ontspannen werksfeer en technisch

uitdagende klussen vind je niet snel ergens anders. Tim licht toe: “Het werk is heel afwisselend. Onderhoud, service, het nieuw bouwen van dingen en het klantcontact. Ik heb een achtergrond als monteur in de autobranche, maar hier kun je veel meer doen. Het is nog ouderwets nadenken en zelf aan de slag in plaats van met een laptop een auto uitlezen en volgens het boekje een probleem verhelpen.”

De toekomst

Op termijn wil Dinant meer afstand nemen van de werkplaats en zich meer richten op het klantencontact en de ontwikkeling van nieuwe technische oplossingen. Medewerker Tim vertelt hoe de werkzaamheden in de werkplaats op rolletjes lopen en zodra Dinant er tussendoor komt vliegen de boel soms in de war raakt. De werkplaatsroutine wordt dan verstoord. Iedereen lacht. Volgens Dinant klopt het wel wat Tim zegt.

Dinant zou zijn bedrijven graag verder ontwikkelen op het gebied van elektrische motoren en accu’s. Daarnaast zit er krimp in de markt en daarom verlegd Atop

22 Laren Magazine

Techniek langzaam maar zeker de grens naar de Duitse markt en werkt men samen met een Deens bedrijf wat gespecialiseerd is in datasystemen.

“We moeten echt langs Almen!”

Dinant krijgt telefoon en moet het gesprek verlaten. Ondertussen geven Twan en Tim een rondleiding door de werkplaats. Interessant om te zien en mooi om het enthousiasme te ervaren. Overduidelijk dat hier door een groep vakmensen wordt gewerkt.

Achter de werkplaats is het domein van Atop Recycling. Dit onderdeel van het bedrijf is net zo belangrijk als Atop Techniek. Twan laat de elektrische puinbreker zien, vertelt over het recyclingproces en de verschillende steen-, grind- en

zandproducten die ze maken van het puin.

Op het moment van vertrek snelt Dinant naar ons toe: “Nee, je kunt nu niet gaan. We moeten echt langs Almen! Daar zijn Mark en Reinier aan het werk. Die moet je ook spreken, je kunt niet weg zonder te zien wat zij allemaal doen.” Dinant rent naar binnen om zijn autosleutels te pakken en springt in zijn auto. “Volg mij!”.

Vrij snel staan wij in Almen bij een boerderij waarvan de naastliggende schuur is gesloopt en waar Mark en Reinier nu bezig zijn met het grondwerk. We spoeden ons naar binnen en daar zitten Mark en Reinier aan de koffie met de bewoners van de boerderij. Mark en Reinier beamen het beeld van de collega’s van Atop Techniek. Reinier: “Een ongeleid projectiel dat klopt wel ja!”. Bewoner Pieter benoemt de

positieve energie. Mark werkt al 13 jaar bij Atop. “Voor mij is het eigenlijk mijn hobby. Ik vind er alles prachtig aan. Slopen, het grondwerk, de zelfstandigheid en vrijheid die ik krijg, alles”. De vraag rijst of grote internationale spelers hem hier niet voor zijn met alle ontwikkelingen in de markt. Dinant: “Het verschil bij ons is dat wij een klein bedrijf zijn en wij altijd voor onze klanten proberen klaar te staan. Deze korte lijnen, het bedenken van technische oplossingen en het ondernemen vind ik het mooiste aan mijn werk.”

Levenkamp 5

7245 RK Laren

Tel: 06 53 57 85 12 info@atoptechniek.nl atoptechniek.nl

Advertorial

23

Gerrit van der Poel volbrengt ondanks veel regen en modder de Monstertocht

Zaterdag 13 april kwam Gerrit van der Poel, na 655 kilometer, gelopen in 21 dagen aan in Laren. Hij had hiermee de Monstertocht van Colditz naar Laren overwonnen.

Echter, niet iedereen van de ongeveer vijftig aanwezige enthousiaste mensen die hem inhaalden, had toen in de gaten dat Gerrit soms behoorlijk heeft moeten afzien in die afgelopen dagen. Over deze geweldige prestatie is Gerrit duidelijk: ‘Dit doe je één keer in je leven’.

Exact een jaar geleden hebben we in Laren Magazine een artikel geplaatst waarin Gerrit van der Poel heeft uitgelegd dat hij van plan was om een Monstertocht te overbruggen van Colditz (Duitsland) naar Ramsen in Zwitserland. Echter, de sneeuwachtige omstandigheden die hij tijdens deze tocht zou tegenkomen, weerhielden de Larense wandelaar ervan om dit te doen. Daarom werd er gekozen om van Colditz naar de thuishaven Laren te lopen. Echter, tijdens deze tocht ging ook niet alles vanzelf.

Wanneer ik Gerrit twee dagen na zijn intocht spreek, heeft hij net een dutje gedaan, omdat de vermoeidheid nu pas echt toeslaat. Het eerste waarover hij begint is dat hij maar vier dagen zonder regen heeft gelopen. ,,Vanaf Colditz kom je het Harzgebied in en dat is weinig

toeristisch. Ook de natuur is er, doordat kevers onder de boomschorsen knagen van de bomen, dor en troosteloos. Daarom was ik blij dat ik mensen in de buurt had die met me mee liepen’’, vertelt Gerrit, die slechts drie dagen helemaal alleen heeft gelopen.

Eén van zijn begeleiders was Pieter Bak uit Friesland (een oud-collega van Gerrits vrouw Liesbeth), die ervoor zorgde dat Gerrit onderweg regelmatig van soep of ander energierijk voedsel werd voorzien.

Ook kookte Pieter in de appartementen waar overnacht werd. Na 14 dagen werd de taak van de Fries overgenomen door Maarten Marsman uit Lochem. Vooral de negende dag is zwaar geweest volgens Gerrit. ,,Door alle regen waren de paden soms onbegaanbaar. Daarbij had ik nog wel eens last van een haperende navigatie. Ook het uitgestippelde stukje door de bergen, dat ook een favoriete route bleek te zijn voor de wilde zwijnen, was verschrikkelijk zwaar. Maar gelukkig zijn we geen van die beesten tegengekomen’’, kan Gerrit nu lachend terugkijken. Gerrit is wel opgevallen dat wanneer hij Duitse passanten wat over de oorlog vroeg, daar weinig over te horen kreeg. Jammer vindt

24 Laren Magazine

de Larense langeafstandloper het wel dat hij niet kon starten vanuit de gevangenis (een kasteel waar krijgsgevangen officieren zaten in WO2) in Colditz, omdat men daar mee aan het renoveren was.

Behalve de hulp van Pieter en Maarten, ondersteunden diverse mensen de Larense wandelaar. Niet alleen vrienden en kennissen van Gerrit, die tijdens de tocht met hem meeliepen, maar ook bijvoorbeeld een Duits echtpaar waar overnacht werd. Gerrit werd onthaald met de woorden ‘Bist du

wahnsinnig geworden’. Echter, toen deze mensen in de gaten kregen dat Gerrit zo’n beetje alle kleren nat had, werd alles in de wasmachine gestopt en de andere morgen lag alles weer gestreken en wel bij de trap.

Na vijfhonderd kilometer door de bergen moest Van der Poel vanuit Tecklenburg een behoorlijk traject bergafwaarts lopen. Doordat hij constant met de tenen voor in de schoenen had gelopen, waren die tenen helemaal kapot gegaan en dus bebloed. Rita Oortgiesen

uit Laren knipte op verzoek van Liesbeth speciale pleisters uit en met de daarbij gevoegde zalf kon Gerrit zijn tocht toch nog vervolgen.

Op de slotdag werd er gelopen van Borculo naar Laren (bedrijventerrein), waar voor Gerrit bij binnenkomst een ereboog was gemaakt door vrienden, buurt en het dameskampioensteam Forza, dat toevallig aanwezig was. Daarnaast had Bakker Wijnand puddingbroodjes bij de koffie gezorgd en Aris Frieterie had patat aangeboden, zodat de inwendige mens gesterkt kon worden. Onder de aanwezigen was ook Gerrits 92-jarige vader Jan, die ongelofelijk trots was op zijn zoon en dat op emotionele wijze toonde. Het sponsorgeld dat Gerrit bij deze Monstertocht heeft opgehaald, komt ten goede aan het Prinses Beatrix Spierfonds. Omdat het geld nog niet allemaal binnen is, kan Gerrit het bedrag dat hij tijdens het Oranjepadwandelevenement op 4 oktober overhandigt aan het Spierfonds nog niet bekendmaken."

Scan de QR-code voor meer foto's.

25 Gerrit van der Poel

Van harte welkom

Genieten van een lunch, diner, catering, feest of voor een lekkere borrel.

Tel. 0573 - 40 12 10 | witkamp.com

LarenMagazine_NR33_Advertenties1/4_Witkamp_v02.indd 1

• Glas- en schilderwerken

• Wand- en plafondafwerking

• Spuitwerk

• Planmatig onderhoud

• Kleuradvies

• 24 uur glasservice

Molenveld 14 7245 CA Laren (gld) tel. 0573 - 40 16 59

info@hekkelmanschilders.nl www.hekkelmanschilders.nl

09-11-2021 07:34

01-05-2024 15:31

Laren!Magazine_NR23_Advertenties1/4_Hekkelman_V01.indd 1

Kinderopvang Graaf Jantje biedt met veel plezier deskundige kinderopvang in een natuurlijke omgeving, dichtbij school en midden in het dorp. Sinds 2009 zijn we actief in Harfsen en inmiddels ook gevestigd in Gorssel, Joppe en Laren.

Met onze huiselijke inrichting en natuurlijke buitenspeelruimtes willen we kinderen een vertrouwde, leuke en gezellige omgeving bieden met volop mogelijkheden voor uitdaging, spel en beweging.

info@graafjantje.com • www.graafjantje.com

V E R L O V I N G S - E N T R O U W R I N G E N | A S - E N H E R I N N E R I N G S J U W E L E N | M A A T W E R K | R E P A R A T I E S

Avondwandel4daagse Laren

vier dagen vol wandelplezier

Van maandag 27 tot en met donderdag 30 mei vindt de Avondwandel4daagse weer plaats in Laren. Met routes van drie tot tien kilometer en starten finishlocaties bij de Larense basisscholen belooft het een gezellige week te worden voor jong en oud.

Starttijden zijn elke avond vanaf 18.30 uur, behalve op donderdag, wanneer het evenement om 18.00 uur begint. De kosten variëren van €3,00 tot € 6,00, afhankelijk van het aantal avonden en eventuele kortingen voor bondsleden.

Op de slotavond wordt de avondwandel4daagse afgesloten met een feestelijke intocht. Het wordt een week vol plezier, beweging en gemeenschapsgeest. Doe mee en geniet van het wandelplezier in Laren!

Kom helpen bij de Fietsvierdaagse De Achterhoek

We zijn volop bezig met de voorbereidingen voor de komende editie. We verspreiden flyers bij VVV’s, horecagelegenheden en overnachtingsaccommodaties in de regio. De routes worden verder uitgewerkt, nieuwe bewegwijzeringsborden voor het terrein worden gemaakt en het middagprogramma is geboekt.

Onze vrijwilligers zijn van onschatbare waarde en we kunnen altijd extra hulp gebruiken.

Momenteel zijn we nog op zoek naar een:

• penningmeester

• secretaris/secretaresse

• iemand om de terreincommissie te vertegenwoordigen

Hoewel we al verschillende mensen hebben benaderd, hebben we helaas nog geen definitieve toezeggingen ontvangen.

Als jij de Fietsvierdaagse een warm hart toedraagt en als vrijwilliger wilt meedoen, horen we dat graag van je.

Meer informatie

We begrijpen dat je wellicht meer informatie wilt en kennis wilt maken met de overige bestuursleden. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op via info@fietsvierdaagsedeachterhoek.nl.

27 Laren Magazine • Verenigingen & stichtingen
Ontdek ons vrijwilligersplatforms, vacatures, en geniet van meer foto's op larenmagazine.nl

De boer op

Al bijna drie eeuwen lang staat

Boerderij Wansink aan de Zutphenseweg in Laren. Op een vrijdagochtend in april spreken we de huidige bewoners: vader Henk (61) en zoon/opvolger Ruud (26).

Aan de keukentafel, en vervolgens tijdens een wandeling over het erf, volgt een ontspannen gesprek over de rijke historie van hun boerenbedrijf en de uitdagingen voor de toekomst.

Wederopbouwboerderij

Henk: “De huidige boerderij stamt uit 1947, het is een wederopbouwboerderij. Toen de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam staken de Duitse bezetters de rieten daken van diverse boerderijen in de omgeving in brand. Met de rookontwikkeling probeerden ze hun vluchtroute te maskeren. De boerderij is volledig afgebrand waarna er uiteindelijk deze huidige boerderij voor in de plaats is gekomen.” Vader en zoon vertellen hoe de boerderij zich door de jaren heen heeft ontwikkeld, van een gemengd bedrijf tot een gespecialiseerde aardappelboerderij, zij het pas de laatste 30 à 40 jaar. "Ruud is de tiende generatie Wansink hier op de boerderij. Hij is de toekomst van ons bedrijf", aldus Henk.

Duurzaamheid in de praktijk: Van grond tot verpakking Wanneer wij over de toekomst spreken vult Ruud zijn vader aan. "Hoewel ik momenteel nog vier dagen in de week werk als teeltadviseur is mijn doel om op termijn de boerderij volledig van mijn vader over te nemen”, stelt Ruud. “De uitdagingen voor iedere jonge boer liggen op het vlak van milieu, leefbaarheid en duurzaamheid. Daar maken wij op ons bedrijf ook stappen mee. We werken bijvoorbeeld nauw samen met lokale veehouders om grond uit te ruilen en verbouwen graan als rustgewas”. Ruud legt uit hoe ze één keer in de vier jaar aardappels op een

29
De boer op
Tekst: Ovii | Fotografie: ShotsbyRoos

perceel telen om de grond gezond te houden. Ze verbouwen aardappelrassen die minder bespoten hoeven te worden en langs de percelen hebben ze akkerrand gezaaid, speciaal voor bijen en andere nuttige insecten. Maar duurzaamheid strekt zich ook uit tot aan de verkoop. "We hebben gekozen voor dichte papieren zakken", vervolgt Ruud. "Niet alleen om de aardappelen te beschermen, maar ook omdat het ecologisch en volledig recyclebaar is. Dit zorgt voor langere houdbaarheid en past bij ons streven naar milieuvriendelijke oplossingen”.

De betrokkenheid van Ruud bij de agrarische sector beperkt zich niet tot het erf van zijn ouderlijk huis. Als bestuurslid van het Gelders

“Ruud is de tiende generatie Wansink hier op de boerderij. Hij is de toekomst van ons bedrijf. ”

Agrarisch Jongeren Kontakt (GAJK), is Ruud actief bij de toekomst van de Nederlandse agrarische sector. Ruud: “Er komt als jonge boeren veel op ons af en er zijn volop uitdagingen voor de toekomst. Het is belangrijk dat we als jonge boeren actief mee kunnen praten en onze stem laten horen, daarom zet ik mij in het voor het GAJK”. Ondanks deze uitdagingen zit het wat betreft vertrouwen in de toekomst zit bij vader en zoon Wansink gelukkig wel snor. Hun recente investering in een nieuwe schuur voor de opslag van friet- en pootaardappelen getuigt van vastberadenheid om te blijven innoveren en verder te bouwen aan hun eeuwenoude familiebedrijf. Ruud wijst hierbij op een groeiende trend wereldwijd: de toenemende vraag

naar aardappelen voor friet, gedreven door de toenemende mondiale welvaart en de opkomst van fastfoodketens.

Discussie aan tafel

Aan de keukentafel ontstaat een grappige en levendige discussie over de vraag: “Wat is de lekkerste aardappel?”. Uiteindelijk gaan de jonge aardappels er met de eer vandoor. Henk haalt ze zelf met de hand van het land. De Wansinks blijken ware connaisseurs en herkennen de verschillende rassen met gemak. Bij het avondeten wordt iedere aardappel beoordeelt op smaak en structuur. Wij trekken onze jassen en overalls aan en vervolgen het gesprek tijdens een wandelingetje over het erf. Ruud springt voor de foto op de trekker, terwijl

30 Laren Magazine

Henk met hond Pelle aan zijn zijde richting het land loopt. We horen de kieviten en het zonnetje prikt er zowaar even door. Even later staat Henk aan de sorteer- en inpakmachine en licht hij toe hoe het verpakkingsproces in zijn werk gaat. Het lijkt voor een buitenstaander toch allemaal best veel werk om een dergelijk bedrijf te bestieren.

Een logische vraag lijkt: “Hebben jullie nog extra hulp of medewerkers?” Niet blijkt echter minder waar. “Eigenlijk niet, we doen vrijwel alles met zijn tweeën. Tijdens het seizoen krijgen we wel wat hulp van de loonwerker”, antwoord Ruud.

Regionale verbondenheid

Voor Henk en Ruud is de lokale gemeenschap en de verbinding met de regio belangrijk. Aardappels zijn aan huis te koop en worden geleverd aan lokale en regionale supermarkten. Dit wordt voor een deel door Wansink gedaan en men werkt samen met een coöperatie uit Deventer.

Voor een boerenbedrijf met een sterke regionale binding kan een aardappelras uit de omgeving natuurlijk niet ontbreken. Eén van de aardappelen die verkrijgbaar is in de winkel aan huis is de Menopper. Vernoemd naar landgoed De Menop in Bathmen en speciaal ontwikkeld voor de Sallandse/Achterhoekse zandgronden door een aardappelkweker uit de buurt. De Menopper

“Er komt als jonge boeren veel op ons af en er zijn volop uitdagingen voor de toekomst.”

kenmerkt zich door een volle smaak en is “boterzacht”, aldus Henk.

De winkel aan huis is een zelfbedieningswinkel.

“Er zijn mensen die het prettig vinden om op zo’n manier aardappels te kopen. Even snel naar binnen en dan snel weer weg. Andere klanten moeten letterlijk en figuurlijk toch een drempel over, omdat de zelfbedieningswinkel echt in de boerderij gevestigd is”, aldus Ruud. De opzet van de winkel past bij Wansink: eerlijke producten rechtstreeks van het land en Achterhoeks vertrouwen in de omgeving met een bakje met wisselgeld naast de weegschaal. De zelfbedieningswinkel is altijd geopend. Henk: “We blijven er niet voor thuis”.

Scan de QR-code voor alle foto's

31 De boer op

Buitengymlessen op de Prins Willem Alexanderschool Vanuit Welzijn Lochem

In de periode tussen de voorjaarsvakantie en de meivakantie konden de kinderen van de PWA één keer per week genieten van buitengymlessen, gegeven door meester Tom van Welzijn Lochem.

Deze lessen waren zeer divers en behandelden verschillende beweegthema's. Ze dienden ook vaak als inspiratie voor buitenspel, zoals na een les over hockey waarbij het voetbalveld werd omgezet tot een hockeyveld tijdens de pauze.

Kinderen uit groep 7/8 kijken terug:

Nina: Elke keer deden we iets anders, van atletiektraining tot een kermisparcours. Het leukste vond ik de minigolfbanen die we zelf moesten opzetten.

Jowell: De buitengym was superleuk en de spelletjes ook! Ik vond het leuk dat meester Tom er was.

Suus: De gymlessen van meester Tom waren superleuk, hij had hele leuke dingen bedacht. Bijvoorbeeld de minigolfbanen,

waarbij je in tweetallen een baan moest bouwen. Dat was voor mij de leukste les!

Wietse: De buitengym was superleuk, elke keer weer. Ik vond minigolf het leukst, en het vissen met hoepels en pionnen. De gymleraar was superaardig.

Ties: Ik vond de buitengym leuk. We bouwden een minigolfbaan, dat was ook heel erg leuk. Het regende af en toe, maar het was zo leuk dat het niet uitmaakte.

Sebastiaan: De buitengymlessen zijn leuk en leerzaam. Het leukste vond ik de "Larense Kermis", waarbij we verschillende opdrachten moesten doen, zoals balgooien en een frisbee door een hoepel werpen. Ik vind het een goede manier om te leren over beweging en sport.

Sven: Zelfs toen het heel hard regende, was het nog steeds leuk! We deden estafette met boter, kaas en eieren, verspringen en ver gooien met een zware bal.

Sigrid: Ik vond de buiten gymles leuk, vooral de eerste. Dat was mini-slagbal en vissen met pionnen.

Velior: De buitengym was top. Soms was het lekker zonnig, soms viel het tegen, maar ondanks het slechte weer wist iedereen er het beste van te maken. De buitengym was verdeeld over de hele dag, van groep 3 tot groep 8.

Prins Willem Alexanderschool Verwoldseweg 18, Laren • Tel. 0573 - 40 18 56 info@pwa.skbg.nl • www.bsprinswillemalexander.nl

32
32 Laren Magazine

Daltononderwijs, een benadering die vaak nieuwsgierigheid opwekt

Daltononderwijs is gebaseerd op het idee dat kinderen van nature graag willen leren.

Bij Openbare daltonbasisschool de Branink wordt dit onderwijs vormgegeven door middel van zelfstandig werken met dag- of weektaken, waarbij leerlingen keuzevrijheid hebben om taken in te plannen en samen te werken met klasgenoten indien gewenst. Dit onderwijs behoudt dezelfde lesstof als traditionele basisscholen maar legt de nadruk op drie kernwaarden:

1. Vrijheid in gebondenheid:

Kinderen krijgen vrijheid binnen duidelijke grenzen en routines. Ze leren verantwoording af te leggen aan de leerkracht en werken aan gestelde doelen, maar hebben ruimte om zelf te bepalen hoe ze deze doelen willen bereiken.

2. Zelfstandigheid:

Leerlingen plannen en voltooien taken zelfstandig, soms individueel en soms in groepen. De leerkracht bepaalt welke

taken verplicht zijn en welke keuzewerk biedt.

3. Samenwerking:

Leerlingen werken samen in tweetallen of kleine groepen, waarbij ze van elkaar leren en vaardigheden zoals feedback geven en respect ontwikkelen. De school bevordert ook samenwerking met ouders en betrekt hen bij het onderwijs.

Effectiviteit en reflectie zijn essentieel in dit onderwijs. Leerlingen leren effectief om te gaan met tijd, middelen en hun eigen werk en reflecteren op hun doelen en prestaties. Fouten maken wordt gezien als een essentieel onderdeel van het leerproces.

Het lesprogramma omvat verplichte lesstof gekoppeld aan wettelijke kerndoelen met ruimte voor keuzewerk dat aansluit bij de interesses en competenties

Openbare Daltonbasisschool de Branink Verwoldseweg 14, Laren • Tel. 0573 - 40 18 76 directie_branink@poolsterscholen.nl • branink.poolsterscholen.nl

van de leerlingen. Instructie kan zowel klassikaal als in kleine groepjes plaatsvinden.

Als u geïnteresseerd bent in hoe dit in de praktijk wordt toegepast, nodigt Openbare Daltonbasisschool de Branink u graag uit voor een rondleiding.

33 Scholen 33
Privé groepslocatie • Geschikt voor 20-50 personen, • Hoofdgebouw voor gemeenschappelijke ruimtes • Aparte blokhutten voor overnachtingen www.de-veldhof.nl 06 435 777 17 Holterweg 56
SC Laren (Gld.) Tel. 0573 - 401387 “Een afspraak waar iets moois uit groeit” Haneveld_LarenMagazineNR2_Adv.indd 1 25-08-16 09:44 Keurslager van de Pol Werken met het beste vlees van eigen slacht Tel. 0573 - 40 12 37 • www.keurslagervandepol.nl • KeurslagervandePol Laren!Magazine_NR8_Advertentie1/8_VanDePol.indd 1 27-01-2021 17:30 Rouw is de achterkant van het leven Rouw- en verliesbegeleiding Spreken bij een afscheid 06 81 18 82 90 • info@irmawagenvoort.nl Laren!Magazine_Adv_IrmaWagenvoort_NR32.indd 1 01-02-2024 08:02 Tel. 0573 - 400 410 info@mariekekokmakelaardij.nl www.mariekekokmakelaardij.nl Uw makelaar in Laren en omgeving. Veltkampsweg 2 7242 PG Laren GLD www.verkeersschoolvoskamp.nl 0575-543044
7245

De zomer komt eraan en dat betekent dat het even wat rustiger is in het Kulturhus. Repetities, vergaderingen en bijeenkomsten van koren en verenigingen liggen stil. Maar eerst is de Laornse Dorpskwis in het Kulturhus! Op 24 mei de kwisavond en 21 juni de feestavond met de uitslag van de Dorpskwis.

Aankomend najaar valt er weer genoeg te beleven in het Kulturhus. Wat dacht je van de Laornse Spullenmarkt, De Berkelzangers, cabaretier Thijs Kemperink, een kinderfilmmiddag of cabaretière Astrid Cattel?

Laornse Spullenmarkt

Zaterdag 7 september (kermiszaterdag) is de tweede editie van de Laornse Spullenmarkt. In en rondom kerk en Kulturhus kun je dan snuffelen tussen leuke, bijzondere en betaalbare spulletjes.

Heb je nog spullen die je niet meer gebruikt, maar een tweede ronde meekunnen? Je kunt ze op 1 juni, 6 juli en 3 augustus tussen 10.00 en 12.00 uur inbrengen. Inleverlocatie is bij de Familie Schoneveld Dennendijk 9, Kring van Dorth.

Ben je zelf niet in de gelegenheid om spullen te brengen? Neem dan contact op via 06 55 29 87 91.

“Een deel van de opbrengst van de Spullenmarkt gaat naar een goed doel in Laren.”

De spullen die je inbrengt moeten schoon en onbeschadigd zijn, anders worden ze niet

aangenomen. Witgoed (zoals koelkasten en wasmachines), grote meubelstukken, kleding en schoenen worden niet ingenomen.

De Spullenmarkt is een gezamenlijk project van kerk en Kulturhus. De commissie bestaat uit Evert-Jan Boers, Marjan Croese, Remco Dijkman, Herman Holterman, Francis Jonk, Tine van Laar, Rita Meuleman en Ankie Saaltink.

Vorig jaar ging een deel van de opbrengst van de Spullenmarkt naar ‘Ons Larens Buurtkastje’, het mooie initiatief van Rita Oortgiesen. Ook dit jaar zoekt de commissie een goed doel in Laren.

Oproep

Heb jij een idee voor iets moois voor ons dorp, een ding, een activiteit, een steuntje in de rug voor mensen in Laren die dat goed kunnen gebruiken?

Omschrijf duidelijk je plan of doel en stuur dit vóór 25 juni naar laornse-spullenmarkt@kerklaren.nl Meer info op: www.kulturhuslaren.nl

35 Laren Magazine • Kulturhus 't Kruispunt
Foto: Petra's Perspectief

Interview psychosociale praktijk ‘Eigen Ruimte’

Op een prachtige plek in het buitengebied van Laren spreken wij met therapeute/coach Marian Reurslag-Hoekman. Na jaren in het onderwijs gewerkt te hebben, startte ze in 2015 met haar praktijk aan huis, bij het ouderlijk huis van haar man Jan-Willem. “Dit is een heel fijne plek om te kunnen delen”, aldus Marian. Dat doet ze met haar gezin, cliënten en de dieren die ze inzet bij de behandelingen.

Tekening als begin

Als docente handvaardigheid in het speciaal onderwijs merkte Marian op dat ze “een hart had voor mensen die het in de reguliere wereld moeilijk hebben.” Eén van de aanleidingen voor het starten van ‘Eigen Ruimte’ was een gebeurtenis tijdens haar lessen. Een leerling maakte een tekening waarmee hij iets wilde vertellen wat hij niet onder woorden kon brengen. Door middel van deze tekening kon Marian veel beter met hem in contact komen. “Voor veel mensen is het veiliger om aandacht te geven aan een tekening dan rechtstreeks te praten over wat er allemaal in hun hoofd afspeelt”, aldus

Marian. Ze besloot een opleiding te volgen om de jongeren nog beter te kunnen begrijpen en begeleiden.

Van particulieren tot doorverwijzingen

In haar praktijk biedt Marian psychosociale begeleiding. In de loop der jaren volgde ze diverse opleidingen en cursussen en breidde ze haar kennis en vaardigheden enorm uit. Op dit moment geeft ze therapieën aan een zeer divers palet cliënten. Van particulieren, tot mensen die doorverwezen zijn via FERM (loket voor vroegtijdige schoolverlaters binnen de stedendriehoek) en het UWV (Uitvoeringsinstituut

Werknemersverzekeringen) tot ambulante begeleiding voor ondersteuning bij het uiten van gevoelens. In het geval van particulieren kunnen bijvoorbeeld problemen als “niet lekker in je vel zitten, zonder te weten waardoor” tot depressies, angsten en trauma’s centraal staan. Bij cliënten die via het UWV bij Marian terecht komen, is de begeleiding gericht op arbeidsparticipatie. “Hersteltrajecten”, volgens Marian. Ze vervolgt: “Bij alle therapieën is de cliënt leading, maar dat betekent niet dat ik volgzaam ben. Ik confronteer zeker wel, anders worden patronen in stand gehouden in plaats van dat er herstel mogelijk is.”

36 Laren Magazine 36
Tekst: Ovii | Fotografie: ShotsbyRoos

‘Eigen Ruimte’ was de juiste stap voor Marian, hoewel ze het samenwerken met collega’s soms wel mist. Gelukkig werkt Marian nog wel samen met collega’s in de regio en haar eigen team: de dieren in en om haar huis die ze betrekt bij de sessies. Bij iedere cliënt kijkt Marian wat er nodig is. Dat kunnen gesprekken zijn, spelvormen, contact met de dieren, maar ook creatieve opdrachten voor de cliënt om zich te uiten. Marian: “Belangrijkste zijn inzicht en bewustwording. Psycho-educatie is een belangrijk onderdeel. Daarom is psychosociale begeleiding de beste omschrijving van wat ik doe.”

Diverse technieken welke Marian gebruikt in haar therapiesessies.

“Zweverig? Helemaal niet!” Een methode die Marian onder andere toepast is de CREF methode. De CREF-Methode, wat staat voor 'Circle Reprint Emotional Foundation', is een therapievorm gericht op het herstel van basisvertrouwen. Marian: “Dat ontbreekt vaak door vroege levenservaringen. In het latere leven kan dat bij zowel kinderen als volwassenen problemen geven.” Marian benadrukt het belang van het persoonlijke geboorteverhaal, dat vaak de basis legt voor ineffectieve gedragspatronen, en stelt dat vele manieren van inzicht verkrijgen kunnen helpen bij het naar boven brengen van onder-

liggende gevoelens en overtuigingen. Marian licht toe: “Door traumatische gebeurtenissen in de allereerste levensfase kunnen mensen hun problemen niet of nauwelijks onder woorden brengen. Taal was toen nog niet ontwikkeld. De traumatische gevoelens zijn in hun lijf gaan zitten. Om deze onderwerpen te begeleiden heeft Marian ook de opleiding CZB consulent afgerond.

Op de vraag of dergelijke behandelingen zweverig zijn, reageert Marian resoluut: “Zweverig? Helemaal niet! Het is juist heel nuchter en een heel natuurlijk proces vanuit

38 Laren Magazine

mens en dier. Het gaat om in contact komen met jezelf, leren voelen, in contact komen met je omgeving. Mensen mogen met zichzelf in verbinding komen. Denken en voelen weer in één lijn laten stromen. Mensen zitten teveel in hun hoofd. De huidige maatschappij draagt hier ook aan bij, want we ‘moeten’ zoveel. In het nu leven is belangrijk. Mensen die hier komen mogen er achter komen wat er toen was, zodat ze nu andere keuzes kunnen gaan maken.”

“Omheen praten gaat hier niet” We maken een wandeling over het erf. Hond Chagall (vernoemd naar kunstschilder Marc Chagall) loopt vrolijk mee. Een bezoekje aan de pony en ezel volgt. Marian vertelt over momenten waarop ze met cliënten “de bak” instapte. De ene persoon reageert angstig op de dieren, de ander roekeloos en weer een ander komt juist tot rust in de buitenlucht. “De manier waarop mensen zich verhouden tot hun omgeving zegt zoveel”, vertelt Marian. “Als mensen in een kamer in gesprek gaan met een psycholoog dan kunnen ze

“Cliënten vinden niet alleen therapie, maar ook steun van dieren en een begripvolle begeleider.”

om dingen heen praten of bewust bepaalde zaken achterwege laten omdat deze te spannend zijn om te vertellen. Met dieren gaat dat niet. Die voelen alles aan en geven alles ongefilterd, zonder oordeel terug. Zo worden cliënten geconfronteerd, maar op een liefdevolle manier. Ik reageer op de gedragsverandering en ga daarop de cliënt bevragen. Hierdoor merkt deze op wat hij of zij denkt en voelt.”

Waarom ‘Eigen Ruimte’?

Wat zorgt ervoor dat mensen kiezen voor ‘Eigen Ruimte’?

Marian: “Ik streef ernaar geen wachtlijst te hebben, zo kan men terecht op het moment dat het nodig is. Daarnaast praat ik in normale, begrijpelijke taal. Mijn aanpak is op maat, want iedereen is anders. Bij een eerste sessie maak ik kennis, leg ik de mensen een vragenlijst voor en resoneer ik op wat er gebeurt. Wat iemand vertelt, hoe hij of zij op de dieren reageert, wat iemand zijn houding is, et cetera. Vervolgens zoek ik daar de passende inzichtmiddelen bij. Cliënten hoeven ook niet te veranderen: alles is er al. Loslaten

hoeft ook niet. Integendeel, anders vasthouden van wat er is en daar mee om leren gaan.”

Toekomst

Ben je al die gesprekken over dergelijke onderwerpen nooit moe? Marian: “Nee hoor, als dat gebeurt, en dat is zelden, dan klopt er iets niet in de sessie. Het is natuurlijk wel intensief, maar Ik krijg er juist energie van. Samenwerken met andere partijen, bijvoorbeeld een huisartsenpraktijk lijkt me wel prettig. De afwisseling met creatieve workshops en teamtrainingen aan groepen is voor mij ook erg prettig. Ik word vooral blij van het begeleiden van mensen. Dat wil ik blijven doen.”

Vreebroek 2

7245 TZ Laren

Tel: 06 30 69 94 97 info@eigen-ruimte.nl eigen-ruimte.nl

39 Advertorial

Altijd vertrouwd onderhoud:

• Onderhoud/reparatie alle merken met behoud van fabrieksgarantie

• 24 maanden garantie op onderdelen en reparaties

• APK-keuringen

• Airco specialist

SLETTENHAAR

• Onderdelen van originele kwaliteit

• In- en verkoop nieuw en gebruikte auto’s.

• Europese pechhulpservice

• BOVAG gecertificeerd

Scheggertdijk 58

7218 NB Almen 0575 - 431 292 www.garageslettenhaar.nl

Altijd vertrouwd onderhoud:

• Onderhoud/reparatie alle merken met behoud van fabrieksgarantie

• 24 maanden garantie op onderdelen en reparaties

• APK-keuringen

• Airco specialist

SLETTENHAAR

• Onderdelen van originele kwaliteit

• In- en verkoop nieuw en gebruikte auto’s.

• Europese pechhulpservice

• BOVAG gecertificeerd

Scheggertdijk 58

7218 NB Almen 0575 - 431 292 www.garageslettenhaar.nl

300 x 300 cm vanaf € 799,00 (zonder wanden en 1095,00 met wanden, inclusief thuis levering!)

In goede handen bij de eerlijke professional
In goede handen bij
Laren!Magazine_NR28_Advertenties1/2_Slettenhaar_DEF kopie.indd 1 Blokhutwinkel.nl Zonnehorst 11 7207 BT Zutphen
bij Blokhutwinkel.nl! Wij hebben Europa’s grootste showroom voor blokhutten, veranda’s, tuinhuizen, carports & meer
In onze showroom
altijd ruim 100 modellen te zien. Tel. 0575 - 200 200 E-mail info@blokhutwinkel.nl Openingstijden MA, WO, DO, VR 9:00-17:00 ZA 10:00-17:00 al 25! jaar
Wilt u graag een blokhut, carport of veranda kopen? Kijk dan eens
.
zijn
Europa’s grootste showroom en adviescentrum voor blokhutten en tuinhuizen! Laren!Magazine_Adv_Blokhutwinkel_NR32.indd 1 06-02-2024 07:08

Historische Oogstdag

Dorsen en maaien met een oude combine, terwijl de zelfbinder toekijkt; het graan wordt gemalen en er worden pannenkoeken van gebakken. Ook zijn er diverse oude auto's, tractoren met verschillende oude machines en enkele ambachten van vroeger te bewonderen. Voor de kleintjes is er een grasmaaier, schudder en een zandbak.

Dit alles is te zien op zondag 4 augustus aan de Broersdijk 2a, Laren, vanaf 13.30 uur (vrije toegang).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Herman Zwiers

Broersdijk 2a, Laren

Tel: 06 21 48 29 02 of debroer@hetnet.nl.

Zondag 28 juliPannenkoekenrit

De Pannenkoekenritten horen inmiddels bij de traditie van Toeristenbelang Laren. Elke zomer genieten velen weer op de fiets of vanuit de auto van de mooie omgeving en na afloop van een lekkere pannenkoek. Dit jaar is de tocht op 28 juli en hebben we naast een fiets- en autoroute voor het eerst ook een route voor oude tractoren!

De start en de terugkomst van de tocht is bij Woestenenk aan de Marsmansteeg. Daar zullen op het erf de traditionele pannenkoeken worden gebakken. Halverwege de tocht is een pauzeplek, waar tegen contante betaling wat te eten en drinken verkrijgbaar is. Er wordt ook weer kinderfietsroute georganiseerd. We hopen dan ook weer veel gezinnen met jonge kinderen te zien genieten van een leuke rit. Onderweg is er een leuke pauzeplek.

Toeristenbelang Laren

En natuurlijk…na afloop van de rit smullen van een zelf versierde pannenkoek!

Start/inschrijving is mogelijk tussen 10:00 tot 13:00 uur bij Woestenenk, Marsmansteeg 2, Laren. Parkeren wordt aangegeven.

Nieuwe website in juni!

We gaan met de tijd mee, er gaat begin juni een nieuwe website in de lucht. Onze vrijwilliger Herman Schaap is hier vele uurtjes zoet mee geweest en het resultaat mag er zijn. Het is nu eenvoudiger om de site tussendoor aan te passen met nieuwe informatie en foto’s. Wees welkom als bezoeker! toeristenbelanglaren.nl

41 Laren Magazine • Verenigingen & stichtingen

De Vrijwilliger

“Het is heel fijn om mensen te kunnen raken met zang”

Mijn leven draait om vrijwilligerswerk, iets waar ik al vroeg mee begon. Mijn eerste stap was het leiden van handbalwedstrijden toen ik 16 jaar oud was. Ik herinner me niet precies hoe lang ik dit deed. Daarna werd ik lid van de Christelijke Jongeren Vereniging in Holten, waar ik verschillende taken op me nam.

Vervolgens werd ik lid van de jeugddienstcommissie van de Nederlands Hervormde kerk in Holten, waar we jeugdgerichte kerkdiensten organiseerden en op zoek gingen naar predikanten die jongeren konden inspireren. Dit heb ik gedaan tot 1993.

Toen ik naar Laren verhuisde, bleef ik vrijwilligerswerk doen, onder andere als contactpersoon voor de Protestantse Gemeente Laren. Ook zing ik af en toe tijdens kerkdiensten. Maar waar de meeste mensen mij van kennen in Laren is waarschijnlijk mijn werk bij Laren en Oranje, waar ik vele jaren verantwoordelijk was voor de spelletjes op Koningsdag.

Op dit moment zet ik me in als vrijwilliger bij het koor Vocalgroup No Romeo's, waar ik deel uitmaak van de PR-commissie. Dit koor, opgericht in 2015, staat onder leiding van dirigent Christoph Mac-Carty en heeft leden uit een breed gebied, van Deventer tot Eibergen. Ik zing ook bij dit prachtige koor. Als alles vlekkeloos verloopt tijdens een optreden krijg je daar zoveel energie van, want zingen verbindt. Het is heel fijn om mensen te kunnen raken met zang. We streven naar een hoog niveau van close harmony zang. We bereiden ons nu voor op 'Sing for Gold' in Barcelona, waar we zullen deelnemen aan competitieve optredens en een vriendschapsconcert zullen geven met een ander koor. Op 23 juni geven

42 Laren Magazine

we alvast een voorproefje van ons repertoire in de dorpskerk in Holten, als opmaat naar ons optreden in Barcelona.

Tot slot ben ik ook al jaren vrijwilligster bij de Berkelduikers in Lochem. Ik ben toen onze kinderen in 2006 begonnen met wedstrijd zwemmen gestart als official. Dit doe ik nog steeds. Mijn functie is tijdwaarnemer/ keerpunt commissaris. Je bent dan

verantwoordelijk voor de juiste tijd, maar ook beoordeel je of de zwemslagen en keerpunten goed worden uitgevoerd. In de loop der jaren heb ik veel zwembaden van binnen gezien. Het is een dankbare functie, want zonder officials kunnen er immers geen wedstrijden gehouden worden.

Joke Brummelman

Geboren: 23 maart 1970

Getrouwd met Bennie, moeder van Irjan, Mirte en Lynn.

Beroep: Zelfstandige en assistent woonbegeleider bij 't Talma

Vrijwilliger aan het woord

43

Professionele partner op het gebied van directievoering en toezicht op buitenprojecten

Advisering omvormingsplannen

Opstellen bestekken terrein aanleg en onderhoud

Opstellen bestekken bouw en woonrijpmaken

Inspectie Beeldkwaliteit Openbare ruimtes

www.projectbegeleidingbuitenruimten.nl

Zutphenseweg 13a • 7245 BK Laren (Gld.) • 06 255 779 09 gerrit@probebu.nl • Gerrit Oortgiesen

Laren!Magazine_NR19_Advertenties1/8_Probebu.indd 1 03-11-2020 19:33 Laren!Magazine_NR24_Adv1/8_AircoHarkink.indd 1 08-02-2022 13:38

Veldmaat Rietdekkersbedrijf
14-11-17 09:07 www.elkink-installatiebedrijf.nl
Laren!Magazine_NR30_Advertenties1/8_Lublab.indd 1 26-07-2023 07:52
Buisweerdweg 7 7245 RR Laren (Gld) Tel. 0573 221219 Mob. 06 53386699 eddyveldmaat@outlook.com Laren!Magazine_NR7_Advertenties1/8_Veldmaat.indd 1
Naamloos-4 1
01-05-2024 12:40

1 juni

Inzameling Loarnse spullenmarkt

Meer informatie op pagina 35

2 juni

Oldtimerstoertocht

8 juni

Repair Café & Energiecafé

Locatie: Kulturhus

13-16 juni

Mañana Mañana

Locatie: Landgoed Oolde, Laren

19 juni

Ouderenreis

21 juni

Larense dorpskwis feestavond

Meer informatie op pagina 35

22 juni

Sixday feestavond

Locatie: VV Witkampers

28 juni

Apollo

Oud papier ophalen in het dorp

van juni 2024 t/m september 2024

28 juni

Samen eten – Schuif

Maar An

Aanvang: 17.00 uur

Locatie: Kulturhus

29 juni

GDFestival

Meer informatie op pagina 54

6 juli

Inzameling Loarnse spullenmarkt

Meer informatie op pagina 35

7 juli

Achterhoekse Sup Cup

Locatie: ijsbaan Roowinkel

13 juli

Repair Café & Energiecafé

Locatie: Kulturhus

16 juli

Fietstocht 'De Boer Op'

Meer informatie op pagina 52

26 juli

Apollo

Oud papier ophalen in het dorp

28 juli

Pannenkoekenrit

Meer informatie op pagina 41

3 augustus

Inzameling Loarnse spullenmarkt

Meer informatie op pagina 35

4 augustus

Trekkertrek OJWL

Locatie: Verwoldseweg

4 augustus

Historische oogstdag

Meer informatie op pagina 41

6-9 augustus

Fietsvierdaagse 'De Achterhoek'

7 augustus

Samen zingen

Meer informatie op pagina 53

17-18 augustus

Exels feest

Meer informatie op pagina 9

30 augustus

Apollo

Oud papier ophalen in het dorp

6-9 september

Larense Kermis

7 september

Loarnse spullenmarkt

Meer informatie op pagina 35

22 september

De Berkelzangers

Locatie: Kulturhus

27 september

Apollo

Oud papier ophalen in het dorp

Klopt er iets

niet, mist u iets of wilt u voor de volgende editie een agendapunt aanleveren?

Bel of mail dan naar tel. 06 16 46 55 33 / info@larenmagazine.nl

Voor meer activiteiten, nieuws, vrijwilligersplatform, vacatures en meer foto's uit deze editie: scan de QR-code of kijk op larenmagazine.nl

45 Algemene agenda
Algemene agenda

De Keet

De Groene Hoop

De Keet: een bekend fenomeen in het oosten. Of het nou een oude schuur, zolder of caravan betreft: het is een plek waar vriendengroepen bij elkaar komen. Ook in Laren zijn er diverse keten. In deze rubriek gaan wij op bezoek bij een keet, met deze keer de eer aan: De Groene Hoop.

Sinds de basisschool

Op een maandagavond in april treffen we een deel van de vriendengroep in hun keet op het erf van Henk en Gerrie Stegeman, de ouders van Colin. Hij is één van de afwezigen tijdens het gesprek, maar aan de ontspannen sfeer in de keet is te merken dat alle leden van de vriendengroep hier kind aan huis zijn.

Wanneer de groep wel compleet is dan zijn ze met zijn tienen. Inmiddels zijn ze allemaal een jaar of 24, maar ze kennen elkaar al een lange tijd. Vanaf groep drie van de basisschool en bijna iedereen is ook sinds die tijd bij de vriendengroep betrokken. De basisschool vormde ook het begin van ‘De Groene Hoop’, want in groep acht had het tiental al hun eerste keet. Toen nog op een andere plek dan nu. Na een aantal omzwervingen in de buurt zitten ze sinds 2015 bij de familie Stegeman in een gedeelte van een voormalige stal. “Het was een varkensstal en dat is het nu nog steeds!”, lachen ze.

24 uur in de keet

Hoewel de naam van de keet doet vermoeden dat tuinieren wellicht een gezamenlijk hobby is, wordt de herkomst van ‘De Groene Hoop’ duidelijk na een vraag over wat er zoal gebeurt in de keet. Gebroederlijk in koor klinkt het: “Bier drinken!”

Echter, na even doorvragen blijkt dat er ook nog andere activiteiten plaatsvinden tussen het bier drinken door.

Voetbal kijken, pokeren en darten bijvoorbeeld. Enige tijd geleden werd er zelfs een heus darttoernooi georganiseerd waarbij de vrienden gekleed gingen als professionele darters uit de Premier League Darts. “Andere keten kwamen toen langs om te kijken”, lacht Rowan. Dennis vertelt dat ze vooral tijdens de coronaperiode veel gebruik van de keet gemaakt hebben.

46
Laren Magazine
Tekst: Ovii | Fotografie: ShotsbyRoos
“Wij zijn al vrienden sinds groep 3 van de basisschool.”

Tussen kerst en oud en nieuw vindt er traditiegetrouw een ware slijtageslag plaats. De jongens trekken zich dan 24 uur lang terug in hun keet. Om te reflecteren op het afgelopen jaar? “Nee, gewoon voor de lol”, volgens Frank. Van 06:00 tot 06:00 uur zijn ze dan te vinden aan hun zelfgebouwde stamtafel. Andere keten, familieleden en ouders komen op bezoek en nemen soms wat te eten mee.

De Groene Hoop bestaat uit: Rowan Brummelman, Bryan Brummelman, Edsge Klunder, Dennis Woestenenk, Frank Wesseldijk, Chiel Oudenampsen, Colin Stegeman, Gerben Keppels, Joost Hento en Luuk Oortgiesen.

Edsge: “Als de toeschouwers naar huis gaan, dan wordt het pittig.”

Sterk verbonden

Als je elkaar al zo lang kent, maak je elkaar ook mee in tijden waarop het leven je minder toelacht. Ook dan biedt de keet soelaas. Bij het overlijden van een ouder van één van de jongens werd deze plek het trefpunt voor de groep. “Praten hoeft dan niet eens. Bij elkaar zijn is dan het belangrijkste”, wordt geconcludeerd.

De middelbare school heeft de vriendengroep ook niet uit elkaar gedreven. Ondanks dat iedereen werd verdeeld over diverse

48 Laren Magazine

plaatsen in de omgeving, zorgden de keet en de voetbalclub dat de groep bij elkaar bleef. Bijna iedereen woont ook nog steeds in de omgeving van Laren.

Erop uit

Dennis doet de administratie van de groep. Een verantwoordelijke functie die hij zo zorgvuldig mogelijk probeert te vervullen.

Toch gaat het wel eens mis als zijn telefoon het begeeft, want daarop houdt hij alles bij. Gerben: “Als die kapot is, dan is er een groot probleem. Soms moeten we wel eens wat bijleggen.”

Toch weerhouden kleine boekhoudkundige tegenslagen als deze ‘De Groene Hoop’ niet om ieder jaar met zijn allen op vakantie te gaan. In de loop der jaren werden onder andere de legendarische jongerencamping Terpstra op Terschelling, het Spaanse Lloret de Mar en Mallorca, Kroatië en badplaats Albufeira in Portugal aangedaan.

Tijdens een vakantie in Mallorca hebben twee groepsleden ervoor

“D’r stoat hier nog meer fietsen dan bi-j Stegink.”

gekozen om een tatoeage van de keet te laten zetten. Eén van hen heeft een extra detail toegevoegd aan zijn tatoeage, namelijk een driemaster als verwijzing naar Kaap de Goede Hoop, de ZuidAfrikaanse kaap waar de keet naar vernoemd is. Echter, ze hadden niet overwogen dat een verfrissende duik in de zee niet mogelijk zou zijn met een pas gezette tatoeage. Terwijl de rest van de groep genoot van het water, moesten de twee jongens binnen blijven in hun hotelkamer vanwege de genezende tatoeages, terwijl de temperatuur buiten 37 graden was.

Dit jaar ging de groep voor het eerst op wintersport. Bijna niemand had ervaring met skiën. De ochtend werd besteed aan het worstelen om de top van de piste te bereiken en er veilig weer af te komen. Gelukkig slaagden ze er net op tijd in om terug te zijn voor de ski-les in de middag.

Vaste prik zijn ook de Zwarte Cross en Normaal in Lochem. Hun eerste keer was tijdens het

40-jarig jubileum van Normaal in 2015. Ook slaan ze de Larense Kermis nooit over, waar ze traditioneel op maandag verkleed naartoe gaan.

“Meer fietsen dan bi-j Stegink” Henk en Gerrie Stegeman moeten volgens de jongens echt vermeld worden in het artikel. Dankzij hen kunnen ze immers al die jaren hier zitten. Henk merkte eens op: "D’r stoat hier nog meer fietsen dan bi-j Stegink.”

Dit was ook het geval bij het evenement dat de groep organiseerde aan het einde van de coronaperiode, aangezien de Larense Kermis niet kon doorgaan. Ongeveer 150 bezoekers bezochten de feesttent naast de keet, waarbij ook andere keten werden uitgenodigd.

Scan de QR-code voor alle foto's

De Keet
49

Voor zowel zakelijk als particuliere klanten.

Bijv. vulzand, houtsnippers, compost en diverse soorten split, grond en bestratingsmaterialen.

hissinksoftwash.nl
reinigen onder andere:
Gevelbeplating
Stuc- en metselwerk
Daken en dakkapellen
terras en voetpaden
en aluminium
Solar cleaning Tel. 06 42 81 38 44 De Kamp 43, Laren Gld info@hissink-softwash.nl
WWW.STURRISLAREN.NL AFVALBRENGPUNT
• Oprit,
• Hout
STURRIS BV LAREN (GLD)
LEVERING VAN DIVERSE MATERIALEN
STRAATWERK RIOLERING SLOOPWERK Blauwhand 1 7245 BV Laren GLD Tel. 0573 40 13 03
het saneren van asbest. Voor meer informatie neem contact met ons op. bike to explore FIETSVERKOOP FIETSVERHUUR ONDERDELEN & ACCESSOIRES REPARATIE & ONDERHOUD WWW.GOOSSENSLOCHEM.NL Prins Bernhardweg 11, 7241 DH Lochem || 0573 - 25 73 61 || info@goossenslochem.nl fietsverhuur-lochem.nl OPENINGSTIJDEN dinsdag t/m vrijdag 8.30 - 18.00 uur zaterdag 9.00 - 17.00 uur zondag + maandag gesloten
Gecertificeerd in

ALTIJD AL AFGEVRAAGD HOE IETS JURIDISCH GEZIEN NU ZIT?! LEÓNIE

Social Media en Werkgeverschap

Column Leónie van Meggelen • Advocaat Arbeidsrecht • Uit de praktijk.

Speciaal voor de lezers van Laren Magazine beantwoord ik in deze column geheel vrijblijvend juridische vragen op het gebied van arbeidsrecht, ondernemingsrecht en huurrecht. Stuur de vraag in via info@larenmagazine.nl. Maximaal 200 woorden en uiteraard geen namen of andere vertrouwelijke gegevens. Indien geschikt bevonden, dan zal ik de vraag anoniem en zakelijk beantwoorden in mijn volgende column.

Voor deze editie van Laren Magazine ontving ik een zeer actuele en leuke vraag. Namelijk, mag de werkgever privéberichten (met afbeeldingen, video’s, etc.) gepost op Instagram, TikTok of andere social media tegen de werknemer gebruiken?

Antwoord: Zeker! Het moet dan uiteraard wel gaan om relevante en noodzakelijke informatie in de gerezen discussie. Dus bijvoorbeeld foto’s gepost op Instagram waaruit blijkt dat werknemer, in strijd met de regels en ondanks waarschuwing, buiten werktijd gebruik maakt van de auto van de zaak. Of, dat de werknemer zonder toestemming van de bedrijfsarts en/of enige afstemming met de werkgever op vakantie is geweest terwijl hij of zij ziek thuis zou zitten.

Ter lering en vermaak nog een treffend voorbeeld uit de actuele rechtspraak over social media en werkgeverschap. En dan vooral hoe snel een situatie uit de hand kan lopen door ongelukkig getimede privé berichten van werknemer op social media in combinatie met een verslechterde arbeidsverhouding. Werknemer is langdurig ziek en post op TikTok een compilatie van vakantievideo’s en foto’s van een eerdere (!) vakantie op Curaçao. Werkgever denkt – geheel onterecht dus –dat werknemer zonder toestemming en zonder overleg met de bedrijfsarts vakantie

viert op Curaçao en ontslaat haar direct op staande voet. Aanleiding voor deze straffe maatregel was dat de werkgever al enige tijd geen contact met werknemer kon krijgen. Zelfs niet na aangetekend verzonden brieven met sommatie om direct contact op te nemen. Het ontslag op staande voet werd op verzoek van werknemer door de rechter als niet geldig beoordeeld, zodat de werkgever diverse vergoedingen aan de werknemer diende te betalen. Maar de werknemer kreeg de gevraagde extra (billijke) vergoeding wegens het onterechte ontslag NIET toegekend. De rechter achtte de werkgever in deze specifieke casus niet ernstig verwijtbaar en toonde dus juist begrip voor de onjuiste interpretatie van de geposte vakantievideo’s.

Larenaar Leónie van Meggelen is advocaat arbeidsrecht.

Iedere editie schrijft zij een column.

Column

Samenwerking LokaalLochem en Laren Magazine

Fietstocht

De Boer op

Laren Magazine heeft een mooie nieuwe samenwerking met LokaalLochem, het bedrijf van mede-Larenaar Mattijs Janssen.

Met onze nieuwe website larenmagazine.nl zijn we in staat om dagelijkse gebeurtenissen te delen. Daarom hebben we besloten de handen ineen te slaan met LokaalLochem. Samen staan we sterker!

Artikelen die verschijnen in Laren Magazine en relevant zijn voor LokaalLochem worden nu rechtstreeks doorgestuurd, en vice versa. Zo houden we elkaar up-to-date en zorgen we ervoor dat zowel onze website als de krant en website van LokaalLochem altijd voorzien zijn van het laatste nieuws en de meest interessante verhalen.

Mocht je nieuws hebben?

Mail dan gerust aan info@larenmagazine.nl of info@fulltime-media.nl

Altijd al eens een kijkje willen nemen bij een melkveebedrijf of bij een ander interessant bedrijf? Jaarlijks zijn er een aantal (agrarische) ondernemers die hun bedrijf openstellen voor het publiek tijdens de fietstocht De Boer op.

Een unieke mogelijkheid om eens een kijkje achter de schermen te nemen en in gesprek te gaan met de ondernemer. Een leuk uitje voor jong en oud, ga je met ons mee?

Dit jaar hebben we een gevarieerd aanbod van bedrijven die te bezichtigen zijn op de route: een melkveebedrijf, een versboerderij, een kampeerbedrijf en een pluktuin. Er is een prachtige fietsroute uitgezet richting Berkelland van ca. 40 km. Nieuw is dit jaar de korte (gezins-)route van ca. 25 km. Die gaat dan niet langs alle bedrijven, maar doet een tweetal bedrijven aan. Halverwege is er een pauze waar voor de kinderen van alles te beleven en te zien is.

Voor diegenen die niet kunnen fietsen is het mogelijk om de bedrijven per auto te bezoeken. Bij het startpunt is daarvoor een route beschikbaar.

Natuurlijk wordt de inwendige mens niet vergeten, halverwege de route bakken de vrijwilligers pannenkoeken, zodat ieder vol energie de weg terug kan vervolgen. De dag kan eventueel afgesloten worden met een hapje eten bij Restaurant de Witte Wieven, op te geven bij de start van de route.

Datum: dinsdag 16 juli

Startpunt: Restaurant & Spelerij de Witte Wieven

Tijdstip: Fietstocht (ca. 40 km) tussen 9.30 en 11.30 uur Korte fiets-gezinsroute (ca. 25 km) en auto’s tussen 10.00 en 11.30 uur

Kosten: € 5,- per persoon, kinderen t/m 12 jaar gratis

Er zijn geen pinautomaten, dus de kosten voor deelname en versnaperingen graag contant.

De organisatie is in handen van de PR-commissie Landbouw Lochem (LTO en Vrouwen van Nu).

52
Laren Magazine

Kerk Laren

Openstelling van de Dorpskerk en Zangavond tijdens de Fietsvierdaagse 'De Achterhoek'

Van harte welkom in onze Dorpskerk tijdens de Fietsvierdaagse 'De Achterhoek'. De deuren van de kerk en het Kulturhus staan van maandag 5 tot en met vrijdag 9 augustus iedere middag open. Tijdens de openstelling zijn er gastvrouwen en -heren aanwezig om de bezoekers te verwelkomen en rond te leiden. Zowel het orgel als het prachtige houtsnijwerk van de Schepping en het liturgisch meubilair, dat is gemaakt uit een oude beuk van Landgoed Verwolde, zijn de moeite van het bekijken waard. Tijdens deze fietsweek zijn er in de kerk

prachtige bloemarrangementen en exposities van twee Achterhoekse kunstenaars te bezichtigen. In de Stilteruimte is gelegenheid om een kaarsje aan te steken. Welkom in de Kerk en het Kulturhus van 12.00 tot 17.00 uur

Zomer-zangavond in de kerk op woensdag

7 augustus a.s.

Midden in de week van de Fietsvierdaagse is op woensdagavond een Zomer-

zangavond in de Dorpskerk van Laren. Onder begeleiding van orgel en trompet worden bekende, goed in het gehoor liggende liederen gezongen uit een breed repertoire. De samenzang wordt afgewisseld met korte verhalen en gedichten. Het geheel heeft een vrolijk en sfeervol karakter en na een lange fietstocht of een drukke werkdag is het fijn om samen al zingend en luisterend op adem te komen. Na afloop van de avond is er gelegenheid voor een drankje of koffie in het Kulturhus. Iedereen die van zingen en gezelligheid houdt, is welkom!

De aanvang is 20.00 uur en de toegang is gratis. Bij de uitgang is een gift welkom voor de gemaakte kosten

“Samen zingen maakt vrolijk en blij“
53
stichtingen
Verenigingen en

Op 29 juni 2024 zal het GDFestival in Laren weer plaatsvinden. Het bestuur heeft er nu alweer ontzettend veel zin in! Met veel verschillende artiesten zoals onder andere FeestDJRuud, Falsch und Verruckt, Darris en The Guilty Six gaat het weer een fantastische dag worden. Bekijk onze socials of de website voor de volledige line-up.

Komende editie is alweer de 7e editie van het festival en elk jaar probeert GDFestival de bezoekers weer te verrassen. Er zal weer een nieuwe terreinindeling zijn en er komt een nieuw podium. De namen van de podia hebben altijd iets te maken met de buurt Groot Dochteren, waar het festival georganiseerd wordt; Staring Koepeltje, Dochterens Podium en House ’T Ross. Dat was ook de wens voor het nieuwe podium. Een aantal weken terug heeft

de organisatie de bezoekers gevraagd om te helpen met een naam voor dit nieuwe podium. Daar zijn hele leuke ideeën uitgekomen. Het nieuwe hoofdpodium krijgt de naam: De Flesch Stage!

Kinderactiviteiten

Deze editie is er weer heel veel te doen voor de kinderen. In de middag is er een dansactiviteit voor alle leeftijden. Er worden bekende kinderliedjes gedraaid en er zijn dansmeiden die dansen met de kinderen. De Speel-o-theek is er ook komende editie weer met leuke spelletjes en schmink. Ook zal Erica Ordelman aanwezig zijn om een creatieve kinderactiviteit te begeleiden. Naast de kinderactiviteiten is er genoeg ruimte om te spelen bij ons strand, op het springkussen en bij het voetbalveld of de bouwhoek.

Hapjes en Drankjes

Rik Beumer van Lekker Loarns / 't Langenbaergh zal met zijn BBQ onze bezoekers voorzien van verschillende lekkere gerechten. Ook is Westrik weer aanwezig met friet en verschillende snacks. Voor de zoetekauwen staat Pastelle IJs er de komende editie met

verschillende smaken schepijs. Genoeg aanbod in koude drankjes ontbreekt ook zeker niet. Naast de gewone bar is er de komende editie een extra bar met cocktails en speciaal biertjes.

Vrijwilliger

Als bestuur is het fantastisch om te zien hoeveel mensen jaarlijks weer helpen. Daar zijn zij enorm dankbaar voor! Tijdens de opbouw, op de dag zelf en met de afbouw krijgen ze veel hulp. Lijkt het jou leuk om te helpen in de voorbereidingen, op de dag zelf achter de bar of met het afbouwen? Stuur de organisatie dan een berichtje op de socials!

Op de hoogte blijven

Om op de hoogte te blijven van alle voorbereidingen, leuke weetjes en informatie over het GDFestival.

Instagram en Facebook: GDFestival.

Noteer in de agenda

29 juni 2024 vanaf 15:00 uur terrein achter Slootsmid

54 Laren Magazine
We hopen jullie allemaal te zien op het GDFestival!

Ondernemen in Laren!

Het einde van een tijdperk:

De Korte's Woonsfeer sluit haar deuren

Na meer dan zevenenvijftig jaar als dé bestemming voor woninginrichting in Laren en omstreken, maakt Korte's Woonsfeer zich klaar voor sluiting. Hoewel het een moeilijke beslissing was, zien eigenaren Joke en Ad de Korte de tijd rijp voor verandering.

In 1967 begonnen Ad's ouders met De Korte's Meubilering, en in de jaren '70 verhuisden ze naar het huidige pand. Nu, ruim 40 jaar later is het tijd voor Ad en Joke om te stoppen.

Ondanks een fantastisch team en een geweldige passie voor het vak, spelen leeftijd en gebrek aan opvolging een rol. Wat er met het pand gaat gebeuren is nog onzeker,

Iedere editie krijgen ondernemers de mogelijkheid om informatie aan te leveren. Nieuwe producten, innovaties en interessante ontwikkelingen kunnen hier (gratis) gedeeld worden!

Biopeeling bij

maar voorlopig is er een opheffingsuitverkoop gestart.

Joke en Ad hopen tot eind van het jaar jaar nog vele klanten te verwelkomen, prachtige woningen in te richten en woonwensen te vervullen. En te profiteren van de kwaliteit collectie met hoge kortingen.

Petra's Perspectief

Mijn naam is Petra en ik ben het gezicht achter Petra's Perspectief. Creativiteit heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven, van mijn vroege knutselprojecten tot het bakken van lekkernijen op mijn zestiende. Hoewel fotografie altijd al mijn interesse had, kwam mijn ware passie pas tot bloei na mijn formele opleiding. Het vastleggen van momenten van afscheid of herinnering, en het zien van de dankbaarheid bij anderen,

Huid- en Beautysalon Irma

Foto: Jacintha Pelgrum Photography

Een Biopeeling is een kruidenpeeling waarbij een mix van kruiden, zeewier en algen op de huid wordt aangebracht. Deze kruiden en maritieme extracten zetten de huid aan tot regeneratie. De huid gaat zich van binnenuit herstellen, met een direct resultaat.

Door middel van een massage worden de heilzame stoffen uit de kruidenpeeling optimaal door de huid opgenomen. Het herstelvermogen van de huid wordt geactiveerd en dode huidcellen worden verwijderd. De Biopeel is een geweldige boost voor de huid.

Meer weten?

Bel 06 14651778 of bezoek huidenbeautysalon-irma.nl

vervult me met voldoening. Ik hecht ook enorm veel waarde aan familiefotografie, waarbij ik authentieke momenten vastleg die de warme banden binnen een familie laten zien. Elke dag koester ik de spontane en prachtige momenten die ik mag vastleggen in mijn werk. Meer weten? Bel 06 45 74 55 45 of petras-perspectief.nl

55
Ondernemers Ontwikkelingen
Het volleybalseizoen is ten

einde, tijd om de balans op te maken. Drie teams van volleybalvereniging Forza

Harfsen – Laren wisten de

nummer #1 positie te veroveren in hun poule en de kampioensschaal te bemachtigen.

VV Forza Meisjes A overtuigd kampioen 1e klasse

De jeugd speelt in één seizoen twee keer een halve competitie, waarbij in zowel december als in april een kampioen van de poule wordt uitgeroepen.

De meiden A (16-18 jaar) van VV Forza Harfsen-Laren speelden een nagenoeg vlekkeloos 2e helft van het seizoen. Op een paar wedstrijden na won het team overtuigend en lieten zij geen punten liggen. Hierdoor speelden ze ook al op 30 maart hun kampioenswedstrijd tegen

Seesing Flex | Longa’59. Onder leiding van coach Gerard van

Laar en assistent-coach Thymen Greutink speelden de meiden een fanatieke wedstrijd. Aan 3-1 winst hadden ze genoeg om de eretitel in ontvangst te nemen. Ze wonnen overtuigend met 4-0 en direct na de wedstrijd werden ze gehuldigd met een medaille en de NeVoBo-schaal.

Meisjes B twee keer kampioen in één seizoen

slepen, maar Dash gaf zich niet zomaar gewonnen. Onder leiding van coach Nande Vrielink en assistent-coach Thymen Greutink bleven de meiden enthousiast en gingen voor elke bal. Met spannende sets, waarvan een uitschieter van 26-24, wisten de meisjes B1 de winst naar zich toe te trekken. Ze pakten de volle 5 punten, ook het kampioenschap van de 2e klasse is binnen!

Ook volleyballen?

Kom 3x gratis meetrainen! We starten weer in augustus. Hou de website in de gaten voor trainingstijden: www.vvforza.nl

We zoeken ook (algemeen) bestuursleden. Interesse? Mail naar info@vvforza.nl

In de eerste helft van het seizoen ‘23/’24 werden de meiden B (14-16 jaar) al kampioen 3e klasse. In het nieuwe jaar promoveerden ze naar de tweede klasse. Ook hier zegevierden zij. Tijdens de training, onder leiding van Meike en Eva Langenkamp, startten ze met het leren van systeemspelen en ondertussen bleven de meiden zich ontwikkelen. Deze groei was terug te zien in de kampioenswedstrijd tegen Dash MB2 op 3 april. De Forza-meiden moesten met 4-0 winnen om het kampioenschap binnen te

Dames 1 promoveren naar de promotieklasse

Op 9 april stond de kampioenswedstrijd gepland in Vorden voor VV Forza HarfsenLaren Dames 1, maar het team werd onverwacht al op 6 april kampioen zonder zelf te spelen. In een spannende competitie streden ze met Kerkemeijer Gemini Dames 3 om de titel, maar verzekerde Forza zich van de titel door in de voorlaatste wedstrijd alle punten te pakken, terwijl Gemini onverwachts

56 Laren Magazine
Meisjes A Kampioen 1e klasse

Drie kampioensteams in seizoen ‘23/’24

punten verloor. Dit betekende dat VV Forza Harfsen-Laren

Dames 1 niet meer ingehaald kon worden in de poule en al op 6 april de kampioen van de 1e klasse werd.

Maar dat maakte de laatste wedstrijd tegen Dash Vorden Dames 4 niet minder spannend. De tribunes in Vorden zaten vol en mensen brachten sfeer met trommels en toeters. De eerste set werd geopend door een serve van Femke Wissink. Helaas door blessure heeft ze grotendeels van het seizoen haar motiverende bijdrage geleverd vanaf de zijlijn. Na deze opening werd ze

dan ook direct weer gewisseld door coach Marcel de Haan, omdat ze nog niet voldoende hersteld is. De punten liepen gelijk op en de ballen werden afgemaakt met een mooie smash of een tactische prikbal. De eerste set eindigde in een 29-27 overwinning voor Dash.

De tweede en derde set eindigde beide in 16-25 winst voor Forza. In de vierde set werd de spanning weer opgevoerd. Wordt het een vijfsetter of maken de Forza-dames het af? Er werd gestreden voor elke bal en met een setstand van 22-25 won VV Forza ook deze laatste set. Eindstand: 1-3 winst. Terechte kampioenen! Door dit kampioenschap komt Forza Harfsen-Laren dames 1 volgend jaar uit in de promotieklasse.

57 Forza
Meiden B twee keer kampioen in één seizoen Dames 1 viert het kampioenschap. • Fotografie: Petra’s Perspectief

Scan de QR-code om alle verhuurmachines te bekijken of neem contact op met ons op.

Deventerweg 3, Laren (GLD) • Tel. 0573-40 12 77 info@dekorteswoonsfeer.nl • facebook: dekorteswoonsfeer WWW.DEKORTESWOONSFEER.NL

Start nu met

12 gratis zanglessen

Lees meer over het Lochems Mannenkoor op pagina 72

Laren!Magazine_NR23_DeKorte_V01.indd 1 09-11-2021

Het Lochems Mannenkoor star t in september met 12 gratis zanglessen. Opgeven? Dat kan via Willy Oolthuis E-mail: oolthuis-weelink@kpnmail.nl of Tel. 06 51 40 18 02

Wil je wellicht een repetitie bijwonen? ww w.lochemsmannenkoor.nl

Dat k an op maandag van 20.00 - 22.00 uur in Boerderij Imenk amp, Runmolenlaan 25 in Lochem. Laat het Ton Hendriks weten via 06 50 69 38 19.

Verwoldseweg 31 7245 VX Exel 0573-421319 dekooihoek.nl fb/insta: @dekooihoek

Boerderijwinkel geopend vrijdag & zaterdag 09.00 - 17.00 uur

goed advies ga je naar binnen!
Voor een
07:29
Stoomdijk 13 - 15 7245 PN Laren Gld. T. 0573 - 44 80 88 verhuur@almatlaren.nl ALMATLAREN.NL UW PARTNER VOOR VERHUUR MACHINES VERTICUTEERMACHINE
BIJ
PER DAG.
HUREN ? DAT KAN
ALMAT AL VANAF 2 UUR
Laren!Magazine_NR32_Adv_Almat_¼_DEF.indd
06-02-2024
1
06:59

Pels en Pluim heeft diverse topfokkers in haar midden die landelijke hoge ogen gooien met de kwaliteit van hun rasdieren en met prijzen huiswaarts keren tijdens kleindierenshows. Maar Pels en Pluimers doen meer. Zij zetten zich met de fok van rasdieren ook in voor behoud van veel soorten konijnen, kippen en sierduiven, ons Nederlands levend erfgoed.

Dieren houden

Het houden van dieren is een fijne hobby. Het verzorgen van de dieren geeft plezier. Hoe mooi is het om kuikens of jonge konijnen te zien opgroeien. Het fokken met rasdieren is van groot belang. Als er niet gefokt wordt met bijvoorbeeld Nederlandse rassen dan dreigen bepaalde rassen uit te sterven.

Pels en Pluim Laren strijdt ook voor behoud van levend erfgoed.

Er zijn nu al Nederlandse rassen waarvan de populatie dermate klein dat het de status ‘kritiek’ heeft en uitsterven op de loer ligt. We moeten zuinig zijn op ons Levend Erfgoed! Erfgoed is niet alleen een mooi gebouw, een traditie, enz. Het zijn ook onze Nederlandse rassen met een cultuur historische waarde.

Nederlands rassen

De Barnevelder en de Welsumer zullen u nog enigszins bekend voor komen. Maar kent u de Uilebaard, het Chaamse Hoen, de Nederlandse Sabelpootkriel bijvoorbeeld. Of het Thrianta konijn, de Deilenaar of het kleine eendje de Kwaker? Of de Hyancint duif, de Hagenaar, de Groninger Slenk? Waarschijnlijk niet. Stuk voor stuk ons Levend Erfgoed dat het verdiend om in stand te worden gehouden. We zullen er zuinig op dienen te zijn anders gaat het verloren.

Genenbank

Om rassen in de toekomst veilig te stellen is het al noodzakelijk om sperma van konijnen, hoenders en duiven in te vriezen. Dat gebeurt door het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) van Wageningen University & Research. (WUR). Het levert dus een belangrijke bijdrage aan het lange termijn behoud van onze Nederlandse konijnen-, hoenderen duivenrassen.

Beter zou het zijn dat deze alternatieven niet nodig zijn omdat er voldoende liefhebbers zijn die zich door het houden en fokken ons levend erfgoed op geheel natuurlijke wijze hier aan bijdragen.

Meer weten?

Neem gerust contact op of kom kijken op de ‘Landelijke Jeugdshow Laren’ 21 september of de ‘Kleindierenmanifestatie Achterhoek’ op 9 en 10 november in de Braninkhal.

Noteer in de agenda

21 september:

Landelijke Jeugdshow Laren 9 & 10 november: Kleindierenmanifestatie Achterhoek

59 Laren Magazine • Pels & Pluim

Langenbaergh

Hij is er maar druk mee. Een gezin met jonge kinderen, een aanstaande trouwerij, de culinaire eenmanszaak ‘Lekker Loarns’ en de heropening van café/restaurant ‘Langenbaergh ’ over enkele maanden. Chefkok Rik Beumer is er echter helemaal klaar voor: “Dit is wat ik altijd gewild heb!”

Geen gezeur of gedoe

“Theo heeft mij benaderd”, vertelt Rik thuis aan de keukentafel. Het moge inmiddels bekend zijn: Voormalige supermarkteigenaren Theo en Betsie Beuzel hebben besloten om café-restaurant ’t Langenbaergh in Laren over te nemen, nadat het medio december onverwacht gesloten was door de vorige uitbater. Rik: “De supermarkt is verkocht aan hun zoons. Langenbaergh is een zakelijke investering, maar ook een investering in het dorp.”

Met de sluiting van 't Langenbaergh was Laren bijna al haar ontmoetingsplekken kwijt. De Beuzels wilden dit voorkomen en kochten het pand om de horecazaak nieuw leven in te blazen. Rik vervolgt: “Theo wilde het graag, ik wilde het graag. Er is daarom geen enkel gezeur of gedoe. We hebben niets eens echt onderhandeld. Wij vinden het allebei prachtig om te kunnen doen voor Laren. Ik mag dan ook echt mijn handen dichtknijpen, want een trein als deze komt

maar één keer langs. Theo pakt het pand van boven naar beneden helemaal aan en daar ben ik hem enorm dankbaar voor.”

Open met de kermis

Enthousiast legt Rik uit wat hij voor ogen heeft met: “Ik wil een kwalitatief goed restaurant beginnen wat toegankelijk is voor iedereen. Het wordt geen eetcafé, wel een echt restaurant. De caféfunctie blijft echter ook zeker behouden. Dat wordt een plek om gewoon lekker door te zakken met cocktails, speciaal bieren en een goede bitterbal op de kaart.” Een plek als deze ontbreekt volgens Beumer in Laren en nabije omgeving.

De officiële afhandeling is inmiddels achter de rug. Voorbijgangers hebben al kunnen zien dat er flink wordt verbouwd. Alle vloeren zijn eruit, er komt een schuifpui naar het terras, er wordt vloerverwarming geïnstalleerd en er komen zonnepanelen op het

60 Laren Magazine
Tekst: Ovii | Fotografie: Anne Beumer

Een zakelijke en culinaire droom wordt werkelijkheid.

“Ik mag echt mijn handen dichtknijpen.”

gebouw. In de loop van september heropent Langenbaergh de deuren. “Met de kermis gaan we sowieso draaien, ook al staan de steigers er nog omheen”, aldus Rik.

Informele vakidioot

Dat Rik overduidelijk dol is op zijn vak wordt tijdens het gesprek duidelijk. Het grootste deel van zijn loopbaan bracht Beumer door in de keuken van De Swarte Ruijter, een sterrenrestaurant op de Holterberg waar meesterkok Erik de Mönnink de scepter zwaait. Rik: "Ik heb daar 13 jaar gewerkt en ben meegegroeid naar een Michelinsterrenrestaurant. Uiteindelijk was ik daar keukenchef. Het was een enorm leerzame tijd waarin ik ontzettend veel ervaring heb opgedaan. Het was ook een intensieve periode waarbij je op je tenen moet lopen. Een Michelin-ster is een bevestiging van je kwaliteit, en het proces om dat niveau te bereiken is alle moeite waard. Maar eenmaal

behaald kleven er ook nadelen aan. Het behouden van die status is niet gemakkelijk en het doet de toegankelijkheid ook geen goed. Het schrikt ook mensen af voor wie ik graag kook. Ik houd van informeel, geen stijve bedoening. Het moet laagdrempelig en gezellig zijn."

Goede band met Witkamp “Na mijn tijd bij De Swarte Ruijter heb ik ook nog een paar jaar bij Witkamp gewerkt. Daar heb ik nog steeds een uitstekende band mee. Zowel Harold, Frederike als ikzelf zijn ervan overtuigd dat we elkaar versterken. Op momenten waarop de één gesloten is, kan de ander open zijn. Witkamp bedient ook een andere doelgroep, waardoor we elkaar niet in de weg zitten. Door het uitbreiden van het horeca-aanbod maken we Laren gezamenlijk aantrekkelijker voor zowel inwoners als toeristen, waardoor er altijd horeca-aanbod beschikbaar is.”

Einde ‘Lekker Loarns”

De culinaire eenmanszaak ‘Lekker Loarns’ komt door alle ambities met Langenbaergh wel ten einde. “In de coronatijd ben ik begonnen met 'private dining', wat uiteindelijk is uitgegroeid tot Lekker Loarns,

62 Laren Magazine
“Een gewone maaltijd, uitstekend bereid met kwaliteitsingrediënten. Dat is ook wat ik bij Langenbaergh ga doen.”

waarbij ik ook BBQ's verzorg. Dat heb ik drie jaar lang gedaan. Vanaf nu focus ik me volledig op Langenbaergh. ‘Lekker Loarns’ stopt, deze zaak is niet over te dragen aan iemand anders.”

Kok of ondernemer?

Zijn passie voor de keuken is evident, maar een gedreven ondernemersgeest valt ook niet te ontkennen. Is Beumer een kokende zakenman of een ondernemende kok? Rik: “In mijn hart ben ik een echte kok, maar ik hou inderdaad zeker van ondernemen, dat heb ik van mijn familie meegekregen. Ik heb een duidelijk beeld van wat ik wil neerzetten en zie het als een uitdaging om dat te verwezenlijken. Zo heb ik ook al drie koks aangenomen en heb ik nog twee anderen op mijn lijstje staan. Ik ben nog op zoek naar mensen voor de bediening, dus mochten lezers van Laren Magazine geïnteresseerd zijn, dan moeten ze zeker even contact met mij opnemen.”

Lievelingseten

Over het menu wil Rik nog niet veel kwijt. Wat wel zeker is, is dat hij ook gaat werken met kwaliteitsproducten uit de omgeving, zoals brood van de bakker uit het dorp

en zuivel van Oosterbrook Zuivel. Deze periode gebruikt Rik ook om indrukken op te doen bij collega's in het land. "Ik ga heel bewust uit eten bij restaurants die ik van tevoren zorgvuldig uitkies", aldus Rik.

Vier van de vijf restaurants op zijn lijstje heeft Rik inmiddels bezocht. Is dit dan een gezellige avond uit met je vrouw, gezin of vrienden? Rik: “Met mij uit eten gaan is eigenlijk helemaal niet leuk, haha. Ik bestel altijd iets eenvoudigs, iets wat niemand kan verpesten. Ik kies bijvoorbeeld niet gauw een biefstuk. Ik moet dan echt zeker weten dat de kok deze goed kan bereiden."

In dat geval, laten we dit gesprek afronden met de ultieme schoolkrantvraag: Wat is je lievelingseten? "Haha, dat is juist een moeilijke vraag! Daar moet ik even goed over nadenken hoor. Als kind was het altijd boerenkoolstamppot met worst, zilveruitjes en mosterd erbij. Daar hou ik nog steeds van. Een gewone maaltijd, uitstekend bereid met kwaliteitsingrediënten. Dat is ook wat ik bij Langenbaergh ga doen, al komt de boerenkool niet op de kaart."

63 Advertorial

KNIPABONNEMENT

Altijd en onbeperkt knippen?! Sluit dan nu bij ons een knipabonnement af. De prijzen per maand staan op onze website. Het abonnement is maandelijks opzegbaar.

Deventerweg 6, Laren (Gld) • Tel. 0573 - 40 14 98 info@leoslook.nl • www.leoslook.nl

• Gecertificeerd mobiel puinbreken

• Inzamelen en transport van sloop-en bouwafval

• Verhuren en plaatsen van containers van 5 tot 30 kuub

• Sloop van gebouwen en woningen

• Levering van verschillende granulaten

• Grondverzet

5, Laren (Gld.) • T. 0573-402586

“Ik zorg graag voor uw voeten en neem hier de tijd voor.”

• Pedicure • Voetreflexbehandelingen

Rita Oortgiesen - Gerritsen

Beroeps voetreflexoloog, pedicure en verzorgende IG Zutphenseweg 13a, Laren (Gld.) Tel. 06 22 18 84 52 rita@larensevoetwellness.nl • f larensevoetwellness

VOORDELEN VAN AUTOVAKMEESTER

• Onderhoud/reparatie van alle merken (nieuw en gebruikt)

• Twee jaar Internationale onderhouds- en reparatiegarantie

• Betaalbaar onderhoud/reparatie met behoud van fabrieksgarantie

• Goed opgeleide en servicegerichte technici

• Reparaties met uitsluitend originele onderdelen

• Voordelige en snelle pechservice

Schouten

Samen op Avontuur

- VERTROUWEN

* Kinderdagopvang 0 - 4 jaar

* Speelleergroep 2 - 4 jaar

* Buitenschoolse opvang 4 - 13 jaar

* Gastouderopvang 0 - 13 jaar

1 31-01-2023 07:34
Laren!Magazine_NR28_Adv1/8_LeosLook.indd
Laren!Magazine_NR23_Advertenties1/8_LarenseVoetwellness_V01.indd 1 09-11-2021 07:37
- AANDACHT - SAMEN Telefoon: 0573 - 760 200 - info@avonturijn.nl - www.avonturijn.nl
AVONTUUR
WWW.ATOPRECYCLING.NL
Naamloos-1 1 18-11-16 07:19 DE
Levenkamp
Tel 0573 40 22 79 • www.autovakmeestermarcelhut.nl (Leerling) Monteur gezocht MarcelHut.indd 1 03-05-19 08:27 Meer info: autobedrijfmarcelhut.nl Zutphenseweg 6, 7245 BL Laren (GLD) Tel 0573-401421
E lekt risc he huis houdelijke art ik elen
Radio - T. V. en W it goed
E lekt ra
Wat erinst alla
ie
er
ropaan
ampingaz (ook na s luit ingst ijd) INSTALLATIEBEDRIJF WITTENBERG V.O.F.
-
t
• Mat erialen v oor de doe het z elv
• P
en c
dienstverlening
Agrarische

Feest bij Vrienden van ’t Ruempol

Op vrijdag 5 april werd er bij 't Ruempol een bijzondere gebeurtenis gevierd: de feestelijke ingebruikname van de nieuwe duofiets. Met een warm welkom van voorzitter Dea Dijkman begon de ceremonie, waarbij onze kernwethouder Marja Eggink aanwezig was om de fiets te onthullen. Te midden van de bewoners van 't Ruempol en andere belangstellenden werd het eerste ritje op de duofiets gemaakt door Henk Jacobs en Willy Meijer.

Het was een mooi moment om te zien hoe Henk en Willy genoten van hun ritje, omringd door de glimlachende gezichten van de aanwezigen.

Als je zin hebt in een ontspannen fietstochtje op de duofiets, aarzel dan niet om Henk te bellen op 06 23 77 49 29.

Apollo heeft niet alleen muzikanten nodig.

Als vereniging koesteren we niet alleen de bijzondere momenten, zoals het Maestro concert, maar streven we er ook naar om onze bijdrage te blijven leveren aan vaste tradities zoals Koningsdag, Herdenking en de Sinterklaastocht.

Via de basisscholen zijn we bezig om meer jeugd kennis te laten maken met muziek en onze vereniging. Een aantal jeugdleden zijn inmiddels al lekker bezig en hebben ook al opgetreden tijdens het Kinderkerstfeest, Maestro en op Koningsdag.

Daarnaast hebben we kosten voor het onderhoud van onze instrumenten en de aanschaf van nieuwe muziek. Om dit allemaal mogelijk te houden kunnen we uw

Geboren

Douwe Haijtink

Zoon van Roy Haijtink & Daniëlle Bosch

Westermark 48, Laren Gld 27 december 2023

financiële ondersteuning heel goed gebruiken. We willen muziek toegankelijk houden voor iedereen, ongeacht leeftijd of achtergrond.

Daarom nodigen we u van harte uit om donateur te worden van onze vereniging. U kunt hiervoor een mail sturen naar secretariaat@apollolaren.nl. Voor slechts €10,00 per jaar kunt u al een waardevolle bijdrage leveren.

Word vandaag nog donateur en help ons om Apollo levend te houden!

Hanne-Laure van den Noort

Dochter van Ard en Annemareyn van den Noort 24 april 2024

65 Laren Magazine • Verenigingen en stichtingen
Foto: Arjen Dieperink

Kweker van wereldklasse vogels zorgt tevens voor jonge leden aanwas

Geboren Larenaar Rick Oudenampsen (47) heeft de afgelopen jaren getoond, dat hij vogels van wereldklasse kan showen. Evenzo belangrijk voor de vogelsport is wel, dat de dochters van Rick en zijn vrouw Ludwine, ook bezeten zijn van het kweken van vogels. Saar en Noor houden zich bezig met de vogels en Eva heeft haar hart verpand aan honden en konijnen.

Rick, die een bomenkwekerij heeft in Loo bij Bathmen, begon op jonge leeftijd al met het fokken van konijnen. Echter, toen zijn dieren de konijnenziekte Myxomatose kregen, stopte hij met deze hobby. Op 15-jarige leeftijd schafte hij zich toen maar enkele grasparkieten aan. "Ik werd meegetrokken door Gerrit ter Welle uit Laren. Die nam mij mee naar tentoonstellingen en ik werd zodoende ook lid van de Lochemse vogelvereniging, ‘De Gekleurde Zanger CLW Noorduyn’."

Dat Rick op jonge leeftijd al van aanpakken wist, blijkt wel uit het feit dat hij op achttienjarige leeftijd al in het bestuur van Lochemse vogelvereniging werd gevraagd. Drie jaar later kreeg Rick het secretariaat toebedeeld en in 2008 werd hij zelfs voorzitter van de club. Hij was destijds, landelijk gezien, de jongste voorzitter van een vogelvereniging. Dat Rick ambitie heeft staat als een paal boven water, want sinds twee jaar is hij ook tweede voorzitter van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers. Rick doet elk seizoen aan ongeveer zeven vogelshows mee. Dat zijn onder

meer de Nationale show van ‘De Gekleurde Zanger’, die de afgelopen jaren in de hallen van de familie Woestenenk in Verwolde wordt gehouden. Dit is trouwens met 1400 tot 1500 vogels de grootste nationale show van Nederland.

Verder doet hij mee aan een district- en streekshow, de show van het Nederlands kampioenschap en niet te vergeten het Wereldkampioenschap. In 2019 werd het Wereldkampioenschap (WK) in Zwolle gehouden. In deze plaats kon Rick zijn eerste WK-titel vieren, want daar werd hij wereldkampioen met een Celebes grondduif. Na de coronaperiode werd met een aantal CLW Noorduyn vrienden besloten om niet alleen vogels naar de show te sturen, maar er ook zelf met het vliegtuig een weekend naar toe te gaan. "In 2023 was het WK in Italië en daar werd ik wereldkampioen met een stam Rheinländer postuurkanarie. En dit jaar kreeg ik in Spanje de hoogste titel voor een stam Agaat onyx rood intensief kleurkanarie," vertelt Rick nuchter over deze geweldige prestaties.

67 Laren Magazine • Rick Oudenampsen
Tekst: Jan Eggink | Fotografie: ShotsbyRoos

OPENINGSTIJDEN

Maandag - vrijdag: 08:00 – 17:30 uur

Zaterdag: 07:30 – 16:30 uur

Zondag: gesloten

Huenderstraat 2

7245 BJ Laren Gld. tel. 0573 40 13 39 info@wereldbakkerwijnand.nl

Laren Magazine Binnen & buiten, individueel of in een groep sporten? Het kan bij Sjahto. Dwarsdijk 3, Laren • info@sjahto.nl www.sjahto.nl • 0573 - 42 10 66 Zelfgemaakt Italiaans ijs! Heerlijker kan het niet! Holterweg
Laren!Magazine_NR23_Advertenties1/4_ArisFrieterie_V01.indd 1 09-11-2021 07:21 Office 365 • Systeembeheer • WiFi • Onderhoud ICT Helpdesk • Server • Cloudoplossingen info@diecomputer.nl • Tel. 0573 - 460 819
1, Laren (Gld) | Tel: 0573 402 427 www.arisfrieterie.nl | info@arisfrieterie.nl
“Wat we ook maken, we maken het puur & oorspronkelijk!” AUTHENTIEK & AMBACHTELIJK Laren!Magazine_NR32_Opmaak_Adv_Wijnand_1/4.indd 1 01-02-2024 08:01

De kleurslag waarmee Rick in Spanje won, was eigenlijk niet meer te vinden in Nederland. "Zes jaar geleden ben ik gestart om deze kleurslag weer terug te kweken. En met succes kan ik wel zeggen gezien het resultaat in Spanje. In Nederland hadden de keurmeesters er eerst nog wel moeite mee, wat nou de exacte kleuren moesten zijn bij deze vogel," zegt de kampioen die zelf ook keurmeester is bij de kleurkanaries en aan het leren is voor de postuurkanaries. Een cursus die twee jaar duurt, tien zaterdagen per jaar.

Wanneer het WK volgend jaar in Portugal is, wil Rick een drieslag proberen te maken. Hij wil dan namelijk goud veroveren met de kleurkanaries, de postuurkanaries en de kleur grasparkieten en dus drie WK-titels in de wacht slepen. En dan te bedenken dat op dergelijke WK-tentoonstellingen zo’n 25.000 vogels meedoen voor de titels. Daarbij moet wel aangetekend worden dat er in elk ras een groepswinnaar aangewezen wordt. Vanuit Nederland doen er gemiddeld zo’n zeshonderd vogels mee aan het WK. Deze dieren komen allemaal samen in Apeldoorn en worden voorafgaand aan het transport allemaal gekeurd door een dierenarts van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Ook vogelverenigingen hebben momenteel door vergrijzing van de leden te maken met een terugloop van kwekers. "Mede door deze terugloop en het feit dat verenigingen geen nieuwe bestuursleden kunnen vinden, worden er verenigingen opgedoekt. Ook bij onze vereniging loopt het ledenaantal wat terug. Maar we zien de laatste jaren toch vooral weer dertigplussers lid worden," zegt Rick, die gezien het enthousiasme van zijn dochters ook goed in staat is om de liefhebberij bij de jeugd onder de aandacht te brengen.

Saar Oudenampsen houdt zich bezig met het kweken van Fiorino postuurkanaries en haar zus Noor specialiseert zich in de kleur grasparkieten. En dan is er nog Eva, die zich bezighoudt met honden en konijnen. Alle drie dames hebben zelf één konijn en de rest van de konijnen is van Rick. De verzorging van de konijnen wordt wel veelal door de dochters gedaan. "Omdat de meiden aangaven dat ze wel een konijntje wilden, ben ik gaan googelen en kwam ik op

een gegeven moment uit bij een Kleurdwergkonijn met Hollander tekening. In eerste instantie hebben we bij een Nederlandse fokker enkele dieren aangeschaft, maar omdat er in Nederland maar vier fokkers zijn van dit ras met deze tekening, zijn we gaan kijken in Duitsland. Hier kwam ik onder meer in contact met een fokker die van mij wel vogels wilde en ik kreeg daarop van hem een paar konijnen," aldus Rick die geen enkele uitdaging uit de weg gaat.

Er zijn zelfs contacten met een fokker van dit ras konijnen in Duitsland en wel aan de Tsjechische grens. Daar reist Rick niet zelf naar toe, maar via een speciaal dierentransport komen de dieren dan naar Loo Bathmen. Om ook te showen met deze konijnen werd een lidmaatschap aangevraagd bij de Larense kleindierenvereniging Pels en Pluim. Dat de vogel- en konijnenliefhebberij bij de familie Oudenampsen wel toekomst heeft, blijkt wel uit het feit dat er speciaal voor de konijnen en de kleur grasparkieten een gloednieuw gebouw inclusief vloerverwarming wordt gebouwd.

Laren Magazine • Rick Oudenampsen

69

AED Laren Noord

AED Laren Noord bestaat inmiddels 11 jaar. Tijd voor een

terugblik en het beloop van een succesvol en nog steeds goedlopend buurtinitiatief!

Laren Noord is het gebied aan de noordelijke kant van Laren, vanaf de Oude Deventerweg tot aan de Schipbeek en van de Markeloseweg tot aan de Hardegoorsdijk. Het gebied heeft ongeveer 220 huishoudens.

De lange aanrijdtijd voor spoedritten in het buitengebied was voor de buurtvereniging reden om een informatieavond in samenwerking met Gijs te Brake te organiseren over het belang van het beschikbaar hebben van AED's in de nabije omgeving.

Na deze informatieavond is een werkgroep opgericht door een aantal bewoners. In mei 2013 is de stichting AED Laren Noord een feit geworden! Ons motto is 'Met een gerust hart in Laren Noord wonen'.

Het initiatief werd enthousiast ontvangen door de inwoners van dit gebied. Bijna alle

inwoners zijn donateur geworden en velen wilden deelnemen aan de nog te organiseren reanimatiecursussen.

Om de aanschaf van de AED's te kunnen bekostigen, was het noodzakelijk om sponsoren aan te schrijven. De bereidheid om bij te dragen was groot. Tot onze verrassing hadden we in korte tijd het bedrag verzameld om 9 AED's met (buiten)kasten aan te schaffen. Vele bedrijven en particulieren uit Laren en omgeving hebben ons gesponsord. Als tegenprestatie kregen de sponsoren een vermelding op twee borden die werden geplaatst aan de Holterweg en Markeloseweg in Laren Noord.

De aanschaf van de AED's en (buiten)kasten kon worden gedaan. De AED's zijn verspreid over het gebied om te zorgen voor een goede dekking. Op 2 april 2014 hebben we als werkgroep een fietstocht georganiseerd,

70 Laren Magazine

zodat bewoners tijdens een oproep snel de dichtstbijzijnde AED konden vinden en gebruiken. Alle deelnemers ontvingen een sleutelhanger met de pincode voor het openen van de AEDkasten.

Een andere belangrijke mijlpaal, september 2013, was de start van de eerste reanimatiecursus. Ruim 120 inwoners hebben in het eerste jaar deelgenomen. Onder leiding van Gijs te Brake (MYN BHV) zijn alle belangstellenden geschoold. Jaarlijks worden de vrijwilligers opgeroepen voor de opfristraining. Om te kunnen

assisteren bij een reanimatie is het van belang dat mensen zich aanmelden bij HartslagNu. Dit is een reanimatieoproepsysteem waarbij burgerhulpverleners worden gealarmeerd bij een reanimatie in hun directe omgeving. Ruim een derde van alle inwoners in Laren Noord is inmiddels geregistreerd als burgerhulpverlener. Uit onze ervaring blijkt dat tijdens de inzet van de AED's in ons gebied de burgerhulpverleners die worden opgeroepen in verband met een reanimatie aanzienlijk sneller ter plaatse zijn dan de ambulance en de politie. Hiermee wordt de kans

op het slagen van een reanimatie duidelijk vergroot.

Binnen onze stichting is ook een technische werkgroep actief. Dit om te zorgen voor een goede werking van de AED-apparatuur. Deze worden vier keer per jaar gecontroleerd en onderhouden. Dit is van groot belang, zodat de apparatuur altijd goed functioneert.

De stichting hoopt samen met de buurtbewoners nog vele jaren deze voorzieningen in stand te houden binnen Laren Noord!

71 AED Laren Noord
Van links naar rechts: Jos Geverink, Marinka Gelmers, Hester Pasman, Paul Rosendal, Herman Reurslag.

Tekst: Jan Eggink | Fotografie: ShotsbyRoos

Lochems Mannenkoor wil door vernieuwing jongere leden werven

Het Lochems Mannenkoor dat volgend jaar haar negentigjarig bestaan gaat vieren, heeft behoefte aan nieuwe, jongere leden. Om deze leden te werven, wordt naast het statige pak eigentijdse kleding aangeschaft. Mede omdat het Lochemse koor acht leden uit Laren in haar midden heeft, wijden we een verhaal aan het reilen en zeilen van dit mannenkoor in Laren Magazine.

De Larense leden Wim Hakkert (18 jaar lid) en Herman Oltvoort (14 jaar lid) van het Lochems Mannenkoor, laten weten dat het koor voor Corona zo’n 90 leden had. "Nu zitten we op 66 leden en deze teruggang is mede gekomen door Corona. Dertig procent van dit ledental komt van buiten de plaats Lochem", vertelt Wim Hakkert die net als Herman eerste tenor is bij het koor. Deze daling van leden moet een halt toegeroepen worden en daarom is dan ook besloten om een aantal zaken te veranderen.

Ten eerste is dat de kleding. Wim is van mening dat het zwarte kostuum niet tot verbeelding van met name jongere zangers spreekt. Daarom moet het wat speelser worden. Ook het zangrepertoire dient wat aangepast te worden, met hedendaagse songs. "We zingen de laatste jaren al wel wat modernere liederen, zoals bijvoorbeeld van Eric Clapton. Maar eerlijk gezegd vind ik klassieke nummers toch wel erg

mooi. En omdat klassiek moeilijker is om in te studeren, geeft dit bij mij veel meer voldoening om dergelijke nummers tot een goed resultaat te brengen. Dit is vaak een uitdaging," is de mening van Herman.

Om de twee jaar houdt het Lochems Mannenkoor ook een ledenwerfactie. Zo’n tien tot twaalf mannen geven zich dan meestal op voor een koorintroductie. Deze kennismakingsactie bevat twaalf lessen van een uur. "Er vallen altijd wel wat mannen af bij deze introductie, maar het mooie van deze actie is dat er ook mensen lid worden van onze vereniging. Opvallend is dat dit bijna allemaal gepensioneerden zijn. Bij zo’n introductie kom je erachter dat eigenlijk iedereen kan zingen," benadrukt Wim, die zelf wanneer hij alleen terugkomt van de repetitie altijd zingend op de fiets zit.

72 Laren Magazine
“Bij zo'n introductie kom je erachter dat eigenlijk iedereen kan zingen.”

Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat de gemiddelde leeftijd op 74 jaar ligt bij het Mannenkoor, waarbij het oudste lid de respectabele leeftijd van negentig levensjaren heeft bereikt en het jongste 64 jaar is. Het mooie van het koor vinden beide heren, dat er mensen van allerlei pluimage uit alle gelederen van de bevolking lid zijn van het Lochems Mannenkoor en dat de sfeer altijd geweldig is.

Aan activiteiten binnen het koor ontbreekt het de leden niet. Zo maken de leden met hun aanhang eens in de twee jaar een reis naar het buitenland. Vorig jaar was dat Praag, waar het koor vier optredens gaf. En een speciaal bureau regelt bij

dergelijke reizen dan alles. Niet alleen de busreis en het onderkomen, maar ook plant het bureau dan concerten. Zo traden de mannen op in een Muziekinstrumentenmuseum, in een kerkgebouw en een keer tijdens een kerkdienst in een Praagse kerk. "Daar was een jonge aantrekkelijke vrouwelijke voorganger, die geweldig kon zingen. Dit gaf zo’n goede indruk bij onze mannen, dat er spontaan één zei: ‘wanneer deze vrouw bij ons in de kerk zou zingen, ben ik elke zondag van de partij,’" zegt Wim nog nagenietend.

Een ander indrukwekkend optreden, maar dan van geheel ander niveau, was dat volgens Wim bij een monument bij het Tsjechische Theresienstadt, waar in de Tweede Wereldoorlog een concentratiekamp was gehuisvest. Volgend jaar gaat het Lochems Mannenkoor een reis maken naar York in Engeland, naar een bevriend koor dat dan honderd jaar bestaat. Ook gaan de mannen (zonder eega’s) eens per jaar naar Münster in Duitsland. Er wordt dan niet alleen gezongen, maar ook gaan de zangers samen vogelschieten en het allerbelangrijkste ‘bier drinken’, zeggen de beide heren in koor.

Ook plaatselijk laat het Lochems Mannenkoor zich niet onbetuigd. Zo heeft het koor de jaarlijkse organisatie van het Lochemse Kerstconcert in de Gudulakerk. De optredens tijdens 4 en 5 mei, het

74
Laren Magazine
“Het samen zingen met de oudere bewoners vind ik zo prachtig. Daar kan ik emotioneel van worden.”

najaarconcert en niet te vergeten het Vriendenconcert (eens in de twee jaar), speciaal voor de zogenaamde ‘Vrienden van het koor’, die allemaal zijn geworven door koorlid Gerrit Meutstege. Door de steun van deze vrienden heeft het koor een professioneel podium kunnen kopen. De optredens worden altijd goed bezocht en worden begeleid door een professionele pianist.

"Ook treden we regelmatig op in de Lochemse verzorgingshuizen.

Bij de Hoge Weide, verzorgen we elk jaar het Kerstconcert. Het

samen zingen met de oudere bewoners vind ik zo prachtig. Daar kan ik emotioneel van worden," aldus Herman, die verder laat weten dat er het koor ook wel eens gevraagd wordt om te zingen bij een overlijdensceremonie. "Dan zingen we ook Ritters Abschied (een afscheidslied) en toen ik dat voor de eerste keer moest zingen, kreeg ik een brok in de keel en kon gewoon niet meer zingen."

Het Lochems Mannenkoor oefent elke maandagavond in de Imenkamp in Lochem. Tevens

bestaat de mogelijkheid voor de leden om elke vrijdagavond van kwart voor zeven tot acht uur de stem op peil te houden. Meestal worden de moeilijke nummers dan extra geoefend. Ook bestaat de mogelijkheid voor de mannen om via YouTube nummers te oefenen, onder meer per stemgroep. Aanmelden van nieuwe leden kan via de website van het Mannenkoor of bij Wim Hakkert, 06-12-049-077 (hij is ook betrokken bij de koorintroductie).

Het Lochems Mannenkoor is aangesloten bij het Koninklijk Nederlands Zangers Verbond (KNZV). De afdeling Midden van het KNZV waar Lochem ook onder valt, had in 2020, 53 koren onder haar hoede. Nu vier jaar later zijn er dat nog 44 koren. Procentueel is de daling van het aantal leden nog groter. Want in 2020 waren er nog 2435 mannen aangesloten bij dit Verbond en nu zijn er dat nog 1700.

Lochems Mannenkoor

75

Wij komen graag kennismaken.

0573 432 432

info@beltman.nl

NU ONLINE BIJ STOKESBBQ TE BESTELLEN

Beltman_Opmaak_Adv_LarenMagazine_1/4.indd 1

PRIJSWINNENDE KRUIDEN

uit de regio

Ontwikkeld uit ERVARING

Prachtige groepsaccommodatie, geschikt voor maximaal 46 personen. Er zijn maar liefst 20 slaapkamers, allen voorzien van eigen sanitair

Ook is er gedacht aan de ��etslie�hebbers want bij de villa is een bikecleaner geplaatst voor het schoonmaken van je mountainbike of gravelbike.

Om de beleving helemaal af te maken kan er een vuurtje gestookt worden in de kampvuur zitkuil.

Wees welkom bij Villa Schooltho

Voor KIP,RUND, VARKEN EN VIS!

Schoolterdijk

Uw regionale NVM-makelaars
2 JUNI - 31 AUGUSTUS 2024 ROOS
MUSEUM STAAL DORPSSTRAAT 39 ALMEN WWW.MUSEUMSTAAL.NL
KOOL
REUSACHTIGE BLOEMEN VAN LINDA NIEUWSTAD
stokesbbq.nl stokesbbq huddielee
Lochem) Tel. 06-43 57 77 17 | info@villaschooltho .nl | www.villaschooltho .nl
6 | 7216 PR Kring van Dorth (gemeente

Nieuw deze editie is een redactionele advertentie. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact met ons op: info@larenmagazine.nl

Kom voor romantiek

naar Almen

Een kus, en zeker een eerste kus, roept allerlei romantische gevoelens op. Een wereld van roze wolken en vlinders in de buik. De liefde tussen prille geliefden is een van de favoriete onderwerpen in de geschiedenis van kunst en cultuur.

Museum STAAL is in de wolken. Met kunst uit de 19de eeuw, fotografie van Joost de Groot en hedendaagse kunst van Kim Rijntjes en Janet Timmerije. Om vervolgens neer te dalen in vitrines met literatuur en kunst uit de Romantiek. De enig Romantisch dichter van Nederland, A.C.W. Staring, wordt natuurlijk niet vergeten. In de Muzieksalon klinkt muziek. Kruip in de Love Seat om een selfie te maken of een liefdesbrief te schrijven. Alles met het thema ‘kus’ in de hoofdrol.

Zomertentoonstelling in de Almense kerk

Linda Nieuwstad maakt gigantische bloemen. Haar fascinatie voor bloemen begon toen ze een museum bezocht met bloemstillevens uit de 17e eeuw. Ze droomde er van om in een van de schilderijen te kunnen wonen en sindsdien maakt ze gigantische bloemen. Een 3D versie van het schilderij Koolroos van Cornelis Spaendonck (circa 1800) is komende zomer te zien in de Almense kerk.

Koolroos van Linda Nieuwstad - van 2 juni tot en met 31 augustus 2024

De eerste kus van Staring

Vriendschap, liefde en loyaliteit zijn grote thema’s voor de kunstenaars uit de Romantiek, maar ook de beleving van de natuur en het onderkennen van de grootsheid daarvan behoren tot het domein. Een wolkenlucht kan net zo goed een onderwerp zijn als een eerste kus, zoals beschreven door de dichter Staring in een van zijn beroemdste gedichten ‘Herdenking’. Die kus is absoluut romantisch, maar het gedicht rekenen we tot de Romantiek.

Hoe romantisch is de Romantiek?

Tot en met 30 maart 2025

Museum STAAL

Dorpsstraat 39, Almen info@museumstaal.nl

Tel. 0575 47 43 17 info@museumstaal.nl www.museumstaal.nl

77
Laren Magazine • Redactionele advertentie

Een heerlijk fris dessert met de bekroonde Hangop van Oosterbrook zuivel

Laren Magazine 78
Mousse van Boerenhangop, amandelcrumble

Benodigdheden voor 4 personen:

• 500 gram boerenhangop

• 300 gram slagroom

• 75 gram suiker

• 1 stokje vanille

• 6 gram gelatine blaadjes

• 2 plakjes kruidkoek (of cake)

• 8 verse aardbeien

• 30 gram bloem

• 30 gram boter

• 30 gram suiker

• 40 gram amandelen

Stap 1: Voorbereiding van de Hangop

• Meng 75 gram slagroom met 75 gram suiker in een pan.

• Snijd een vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit met de achterkant van een mes. Voeg het merg en het stokje toe aan de slagroom in de pan.

• Verwarm de slagroom op laag vuur en roer regelmatig.

• Week gelatine in koud water tot het zacht is.

• Klop de resterende slagroom tot de dikte van yoghurt.

• Haal de pan van het vuur wanneer de room kookt. Voeg de geweekte gelatine toe en roer goed door. Verwijder het vanillestokje door te zeven. Laat afkoelen tot lauwwarm.

• Giet de roommassa voorzichtig roerend in de hangop. Meng goed met een garde. Voeg daarna voorzichtig de geklopte room toe en meng alles nogmaals goed.

• Vul siliconenvormen of een siliconen mat met het mengsel. Snijd de kruidkoek of cake en gebruik deze als bodem voor de vorm. Strijk glad en zet in de vriezer gedurende minstens 8 uur.

Stap 2: Bereiding van de crumble

• Maal de amandelen met bloem in een keukenmachine tot fijn.

• Meng het amandel-bloemmengsel in een kom met suiker en roomboter. Wrijf met je handen tot een kruimelig deeg.

• Verdeel het deeg op bakpapier op een bakplaat.

• Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius en bak de crumble tot goudbruin. Schep om de 5 minuten tijdens het bakken.

• Laat de crumble afkoelen op de bakplaat en bewaar in een afgesloten bak wanneer volledig afgekoeld.

Stap 3: Afwerking

• Haal de hangop uit de vriezer en verwijder uit de vorm.

• Plaats de hangop op borden en laat minimaal een uur ontdooien.

• Schep wat van de amandelcrumble naast de hangop en verdeel aardbeien tussen.

Optioneel: serveer met vanille- of yoghurtijs, kokos crème en tuille koekjes. Als alternatief voor siliconenvormen kunnen plastic bekertjes of koffiekopjes worden gebruikt. Om los te maken, houd de kopjes onder lauwwarm water tot de hangop loslaat.

Eet smakelijk!

Rik Beumer

Larenaar Rik Beumer wist al jong dat hij kok wilde worden. Inmiddels heeft hij 20 jaar ervaring in de keuken. In 2021 is hij gestart met 'Lekker Loarns' en sinds kort is hij de nieuwe eigenaar van Langenbaergh in Laren. Meer hierover is te lezen op pagina 36. De afgelopen jaren heeft Rik iedere editie een recept geschreven. Helaas is dit overheerlijke dessert het laatste recept.

Rik, bedankt voor je creatieve en lekker recepten en heel veel succes met je nieuwe uitdaging!

Lekker koken 79 Fotografie: Anne Beumer

Harfsen blikt terug op een geslaagde seizoensopening van de Dutch Masters of Motocross.

De weergoden waren Harfsen gunstig gezind en droegen bij aan een spannende motocrossdag. Voor het tweede jaar op rij mocht MC Hamac Harfsen het motocrossseizoen openen, ditmaal op 17 maart.

Deze eredivisie van de motocross staat internationaal hoog aangeschreven, en dat zorgde weer voor een bont gezelschap van tal van nationaliteiten.

Dit gezelschap kreeg een verrassend goed berijdbaar circuit voorgeschoteld, maar dat vergde wel kunst- en vliegwerk van de organiserende vereniging. De extreem natte winter en bijbehorende waterstanden

zorgden voor wat extra organisatietalent, maar kwam uiteindelijk op zijn pootjes terecht. Onder een voorzichtig lentezonnetje genoten circa 5500 bezoekers van zeer spannende wedstrijden.

Onder een voorzichtig lentzonnetje genoten circa 5.500 bezoekers van zeer spannende wedstrijden.

De iets kleinere bezoekers genoten in het blagenparadijs van verschillende vormen van vertier, dit onder professionele begeleiding van Graaf Jantje Kinderopvang.

In de koningsklasse (500cc) namen wereldkampioenen Jeffrey Herlings en Romain Febvre (Fr.) het tegen elkaar op. Beide manches werden met een minimaal verschil gewonnen

door Herlings. Hier moest hij tot genoegen van het publiek wel tot het uiterste gaan.

In de 250cc verraste Cas Valk (Nijverdal) zijn streekgenoot Rick Elzinga en ging er met de winst vandoor. Elzinga had duidelijk nog last van de jetlag, aangezien hij, en vele anderen, de zondag ervoor nog in Argentinië deelnamen aan het WK.

De 125cc-klasse werd een prooi voor de Fin Kasimir Hindersson, hiermee was hij onze landgenoot Gyan Doensen net te snel af. In de 85cc won Timo Heuver uit Lettele.

Met Heuver en Valk kenden we sinds vele jaren weer regionale overwinnaars.

De organisatie blikt tevreden terug en is vooral trots op de verbeterslag ten opzichte van 2023. Toen werd men verrast door deze bezoekersaantallen, hetgeen voor wat files zorgde. Dit jaar konden bezoekers probleemloos de parkeerweides en het circuit bereiken. Geleidelijk worden de voorbereidingen voor editie 2025 getroffen, want ook dan mag Harfsen weer organiseren.

80 Laren Magazine
Foto's:
ShotsbyRoos

Sinds zij in 2021 naar deze prachtige omgeving is verhuisd, biedt zij ooglidcorrecties ook laagdrempelig aan in de huisartsenpraktijk.

"Eigenlijk komt iedereen via mondtot-mondreclame en dat vind ik een prachtig compliment!" zegt Marieke. "Ik werd geattendeerd op dit prachtige magazine en vond dit een uitgelezen kans om mijzelf kenbaar te maken in de regio."

Wanneer de huid van de bovenoogleden uitgerekt of slap is en je er last van hebt, kun je een operatie overwegen. Een bovenooglidcorrectie verhelpt problemen zoals een zwaar en drukkend gevoel van de hangende bovenste oogleden. Ook als je vindt dat je er vermoeid uitziet

Ooglidcorrectie in de buurt

In het nabijgelegen Gorssel verricht huisarts Marieke van Hemert ooglidcorrecties in huisartsenpraktijk Hulshof. Marieke is huisarts sinds 2012 en sinds 2018 is zij daarnaast ook cosmetisch arts (Lid van de NVCG) en verricht zij ooglidcorrecties in haar cosmetische kliniek Cosmetic Clinics in Amersfoort.

(een vermoeide blik), is een bovenooglidcorrectie waarschijnlijk een geschikte behandeling om er beter en frisser uit te zien.

Er is geen leeftijdsgrens voor het laten uitvoeren van een bovenooglidcorrectie. Deze operatie geeft een goed resultaat bij cliënten van zowel dertig als zeventig jaar oud. Het kan zijn dat je na tien tot vijftien jaar opnieuw overweegt om een ooglidcorrectie te ondergaan. Het vaker later uitvoeren van een ooglidcorrectie kan probleemloos.

Marieke is gespecialiseerd in de 'Milaan methode'. Dit is een techniek waarbij de zijflapjes van de bovenoogleden ook worden meegenomen, wat zorgt voor een nog frissere uitstraling.

"Ik vind iedereen prachtig, soms kan ik dingen verbeteren zodat je een minder vermoeide of verdrietige uitstraling hebt. Ik vind een natuurlijke uitstraling erg belangrijk, ik kijk naar je gezicht en zal goed uitleggen wat haalbaar is. Ik maak gebruik van de natuurlijke lijntjes in je gezicht en probeer daar de littekens weg te werken, zodat het eindresultaat er natuurlijk uitziet."

Hoe gaat het in zijn werk?

Wanneer je contact opneemt via onderstaand e-mailadres zal Marieke op een dinsdag of vrijdag contact met je opnemen om een vrijblijvende intake te plannen. We bekijken samen wat de wensen en verwachtingen zijn en of ik dat waar kan maken. Daarna plannen we in overleg een datum. Dit zal op een dinsdag of vrijdag om 17.00 uur in de praktijk zijn.

Mocht je geïnteresseerd zijn in een vrijblijvende intake? Stuur dan een e-mail naar

info.praktijkhulshof@ezorg.nl

81
“Ik ben blij met de ooglidcorrectie, de vermoeidheidsklachten van beide ogen is met 40 a 50 % afgenomen.” 81 Redactionele advertentie
Nieuw deze editie is een redactionele advertentie. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact met ons op: info@larenmagazine.nl

Wakker Laorne

Op

woensdag 17 april hield Wakker Laorne haar Algemene

Ledenvergadering, waarbij na het officiële gedeelte het woord was aan Robert en Cathrien Croll, eigenaren van Landgoed Oolde.

Als eerste nam Cathrien ons mee in de geschiedenis van Oolde. Ze vertelde o.a. over Olt Oolde en Nieuw Oolde en hoe deze later werden samengevoegd tot één landgoed. Door de jaren heen werd er door eigenaren flink geïnvesteerd en verbouwd aan het huis, het koetshuis, de paardenstal en de tuinen. De investeringen gingen zelfs zover dat het landgoed in 1905 in een executoriale veiling verkocht moest worden. Gelukkig konden het huis en de tuin uit de executie gehouden worden, door de financiële steun van familieleden van toenmalige eigenaar Van

“Oolde moet geen gestold eiwit worden”

Wassenaer. Hierdoor werd het landgoed in grootte echter meer dan gehalveerd.

Oolde is nu ca. 18 hectare groot en Cathrien en Robert zijn bezig met de verdere uitwerking van een masterplan zodat ook toekomstige generaties Huis Oolde willen erven, willen gebruiken en kunnen onderhouden.

In dit masterplan staat het Koetshuis centraal en er wordt gekeken wat er wel of niet mogelijk is, zoals bijvoorbeeld een Natuurbegraafplaats, waarbij het Koetshuis kan fungeren als rouwlocatie. Hierover is ook reeds overleg met de gemeente Lochem.

Daarnaast is Oolde sinds 2022 de nieuwe locatie van het festival Manana Manana.

Landgoed Oolde is op dit moment te zien in het programma “Liefde voor het Landgoed’ bij Omroep Max. (vrijdagavond om 21.30 uur)

De eerste aflevering was te zien op vrijdag 12 april en alle afleveringen zijn terug te zien via www.npo.nl/start/serie/ liefde-voor-het-landgoed of scan onderstaande QR-code

Het in stand houden van Oolde zonder dat het een ‘gestold eiwit’ wordt, vraagt om diverse creatieve ideeën. Hoe kunt u hieraan bijdragen?

• Adopteer een boom op Oolde, zodat het nationaal cultureel erfgoed in stand gehouden wordt.

• Word lid van de stichting Vrienden van Oolde en help eventueel mee aan het herstel en onderhoud van de moestuin en het park van Oolde.

• Word vrijwilliger en help eens per maand of twee weken.

82
Laren Magazine

Buiten regent het pijpenstelen, op deze ochtend in april. Ik zit op kantoor, achter mijn laptop en schrijf een advies over een schrijnende situatie voor een nu nog ongeboren baby. Het wordt een meisje.

Haar moeder leeft in haar eigen bijzondere wereld, en wil het kindje niet. Ze wil haar ook niet leren kennen, meisjes passen niet in haar leven. Wie de vader is, kan of wil ze ons niet vertellen. Adoptie is geen optie voor haar, haar kind moet “in de jeugdzorg”, net als haar andere kind.

“Hoe is het mogelijk” denk ik. En ook, “wat een start van een nieuw leven”… Ook dit kindje verdient een goede start in een warm gezin en daar ga ik heel hard mijn best voor doen. Ooit gaat zij op zoek naar haar geschiedenis, realiseer ik me, dus hoe, in Godsnaam, schrijf ik dit op een passende manier op. Ik hoop ook dat het ons lukt om de vader te traceren. Zelfs na bijna 25 jaar in de kinderbescherming blijf ik me verbazen en laat ik me raken door situaties waar kinderen mee moeten dealen. Waar je wiegje staat…

Tegelijkertijd hoor ik mijn telefoon exploderen. Er komen achter elkaar appjes binnen, en, nieuwsgierig als ik ben, kan ik het niet laten om toch even te gluren. En dan verschijnt er een grote glimlach op mijn gezicht. In Gambia, het land waar ik sinds enkele jaren regelmatig kom, en me inmiddels aardig thuis voel, wordt er namelijk ook hard gewerkt. Kalifa, een vrijwilliger van Gamrupa daar, stuurt me wel 50 foto’s van de waterpomp die ze op een school neerzetten.

(Kalifa overdrijft altijd een beetje met het aantal foto's haha) Stel je voor dat er geen water is op de school van je kinderen. Hoe zullen de toiletten eruit zien? Hoe zal het er ruiken? We hebben het met eigen ogen gezien en het is verschrikkelijk. Waar je wiegje staat,… Wat mooi dat dit project nu eindelijk op gang komt. Dankzij iemand die ons zijn verjaardagsgeld doneerde, komt er water op school!

Blij met deze berichten, focus ik me weer op mijn adviesrapport. Terug naar de wereld dichterbij, waar ik, net als in Gambia, deel uitmaak van een complexe wereld vol (ethische) dilemma's. Want waar doe je nu goed aan? Waar help je dit kind, of deze samenleving echt mee? Het blijft voor mij, ook na zoveel jaren, bijzonder om te worden toegelaten in een onbekend gezin, cultuur of samenleving. En met de betrokkenen zelf, te mogen werken aan kansen, groei en ontwikkeling. Want waar je wiegje staat mag niet het enige zijn dat je toekomst bepaalt!

Wil je meer weten over mijn werkzaamheden, of ben je geïnteresseerd om bij te dragen? Bel of mail gerust!

Zonnige groet, Anita Kroeze

Volgende editie

Ik geef deze pen door aan Ellen Wilmink

83 De pen
De pen

Samen zorgen voor een waardevol afscheid van uw dierbare.

En dat kan ok in het dialect, onze moderstaal. Op oe gemak, gin drokte, daor staot wie veur.

renemeutstegeuitvaartzorg.nl

Tel. 06 43 21 53 85 (24/7 bereikbaar)

• Agrarische activiteiten uitvoerbaar met een schranklader

• 3D inmeten, tekenen, uitzetten en egaliseren

• Aanbrengen half verhardingen

• Leverancier Achterhoeks Padvast

Oude Deventerweg 6 7245 PX Laren Tel +31573 401571

info@benniebrummelman.nl www.benniebrummelman.nl

HET VERLENEN VAN DE JUISTE (EERSTE) HULP KAN LEVENS REDDEN.

Weet u eigenlijk wel of er iemand in uw naaste omgeving hiervoor gekwalificeerd is? Of wilt u zelf misschien wel een cursus volgen?

MynBHV biedt de mogelijkheid om diverse cursussen met betrekking tot bedrijfshulpverlening te volgen. De cursus is te volgen in één dag en wordt gegeven door een ervaren trainer.

Laren!Magazine_NR28_Adv_BennieBrummelman_1/4.indd 1 31-01-2023 09:09 WEET U EIGENLIJK
IN
WAT U MOET DOEN
GEVAL VAN NOOD?
Huurne 6 • 7245 VP Laren (Gld) • t. 06 504 16 338 info@mynbhv.nl • www.mynbhv.nl
1 30-10-2023 07:21
ReneMeutstege_LarenMagazine_Editie31_DEF.indd

Handige informatie

Het Doktershuus

Westermark 2, Laren

Tel. 0573 40 12 17

Medische vraag of wilt

een afspraak maken? -Toets 3

Spoed - Toets 1

Spreekuur van de huisartsen maandag t/m vrijdag ’s ochtends - 08:00 tot 10:30 ’s middags - 13.30 tot 16.00

Huisartsenpost

De spoedpost is er voor huisartsenzorg ’s avonds, ’s nachts, in het weekend en op feestdagen.

Deze is bedoeld voor urgente klachten, die niet kunnen wachten. Let op: de spoedpost werkt uitsluitend op afspraak. Tel. 035 538 23 25

Spoedpost Huisartsen Deventer

Tel. 0570 501 777

Spoedpost Huisartsen Zutphen

Woont u in Lochem, of bent u bekend in het Gelre Ziekenhuis?

Dan kunt u ook contact opnemen met tel. 0900 200 900

Gelre Ziekenhuis

Den Elterweg 77, Zutphen

Deventer Ziekenhuis

Nico Bolkesteinlaan 75, Deventer

Politie:

Tel. 0900 - 8844

Brandweer Laren

Zutphenseweg 22, Laren

René Meutstege Uitvaartzorg

Wikkemaatsweg 2B, Harfsen

Tel. 06 43 21 53 85

Altijd bereikbaar (24/7)

Ongediertebestrijding

Oost-Nederland

Tel. 06 19 80 47 63 info@ongedierteoost.nl

Postkantoor Laren

Holterweg 10, Laren

Tel. 0573 - 40 17 15

Kerk Laren

Dorpstraat 2, Laren info@kerklaren.nl www.kerklaren.nl

De Braninkhal

Verwoldseweg 16, Laren

Tel. 0573 - 40 18 86 info@braninkhal.nl www.braninkhal.nl

Dierenkliniek Laren

Rengersweg 2a, Laren

Tel. 0573 - 40 12 43 info@dierenklinieklaren.nl www.dierenklinieklaren.nl

Bij spoed buiten openingstijden is een dierenarts bereikbaar.

Tandartsenpraktijk Laren

Holterweg 3J, Laren

Tel. 0573 - 40 21 24 info@ tandartsenpraktijklaren.nl www.tandartsenpraktijklaren.nl

Bij spoed buiten openingstijden:

Dentel 365 Deventer

Tel. 085 018 9466

Bibliotheek Laren

Maandag 14:30 - 16:00 uur

Donderdag 10:00 - 11:00 uur

Zondag 11:00 - 12:30 uur

De bibliotheek bevindt zich in Kulturhus ‘t Kruispunt.

Marga Klompé - 't Talma

Heuvelstraat 1a, Laren

Tel. 0573 462 331

't Ruempol

Het Have 11, Laren

Tel. 0573 221 408

De Vonkert

Koeslagstraat 10A, Laren

Gemeente Lochem

Bezoekadres:

Hanzeweg 8, Lochem

Tel 0573 - 28 92 22 info@lochem.nl www.lochem.nl

Openingstijden publieksbalie

Alleen op afspraak

Maandag t/m woensdag:

08:30 - 12:30 / 13:30 - 17:00 uur

Donderdag:

08:30 - 12:30 / 13:30-20:00 uur

Vrijdag: 08:30 -12:30 uur

Vrije inloop

Maandag t/m vrijdag 08.30 - 10.30

uur (zorgloket tot 12:30 uur)

Klopt er iets niet of mist u iets?

Bel of mail dan naar

Tel. 06 16 46 55 33 info@larenmagazine.nl

Laren Magazine • Handige informatie

85

Een meer dan verdiend lintje voor Herman Elkink

Vrijdag 26 april werd een bijzondere dag voor Herman ‘Koebus’ Elkink. Nietsvermoedend ging hij die dag voor een afspraak van zijn werkgever Tandtechniek op Maat naar de Holterweg in Laren.

Maar hij werd verrast door enkele medewerkers van dit bedrijf en met name zijn Larense collega’s Gerrit Stegeman en Johan Eggink. In een grote limousine, beschikbaar gesteld door Limousine Exclusief Achterhoek met privéchauffeur Bert Bolte, ging het richting de kantine van de Witkampers. Hier werd hij opgewacht door familie, vrienden, buren en bestuursleden van IJsvereniging Roowinkel, Stichting De Fietsvierdaagse en Voetbalvereniging Witkampers.

"Het kump altied goed" Na een kop koffie en een oranje bonbon met medewerking van Bakker Wijnand kwam Burgemeester Sebastiaan van ’t Erve de kantine binnen. Hij nam direct de leiding en mocht in een volle kantine Herman naar voren roepen. In zijn speech roemde de Burgemeester Herman voor zijn vrijwilligerswerk voor bovengenoemde verenigingen

en stichting. Herman wordt omschreven als een man die overal voor gevraagd kan worden. Niets is hem te veel en ’het kump altied goed’. Voor Roowinkel doet hij van alles van bestuurslid tot ijsmeester. Bij de Witkampers is hij nog altijd actief in de kantinecommissie en was hij jaren (jeugd)leider en mede-initiatiefnemer van de jeugdkampen.

Als iemand dit verdiend is het Herman.

Tijdens de Fietsvierdaagse is hij hét gezicht van het Fietsvierdaagse-terrein. Iedereen kent hem en kan een beroep op hem doen. Hierna werd Herman benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau en kreeg hij het lintje opgespeld

door de Burgemeester. Een zichtbaar ontroerde Herman was even overvallen en bedankte met tranen in zijn ogen alle aanwezigen!

Mooie woorden

Na het officiële gedeelte werd Herman nog toegesproken door een aantal mensen. Namens Roowinkel vertelde Wilma Platerink, dat hij al 45 jaar een bestuursfunctie heeft bij de vereniging en niet alleen in Laren actief is, maar ook bij de kunstijsbaan in Deventer. Jaap de Boer is voorzitter van De Fietsvierdaagse. Hij deed een mooie uiteenzetting van een dag met Herman op het terrein tijdens de vierdaagse. In de vroege ochtend staat de koffie klaar en rest van de dag is het "Herman, waar ligt dat” of "Herman, hoe doen we dat”. Want Herman weet uiteraard alles te vinden!

Henk Braakman maakte Herman mee, zowel bij Roowinkel als bij

86 Laren Magazine

de Fietsvierdaagse. In het dialect haalde hij nog een aantal mooie herinneringen op. Vooral dat hij blij was dat Herman geen geweldige schaatser was, omdat hij anders niet zoveel had kunnen doen als er ijs lag en dat hij tijdens de Fietsvierdaagse al 30 jaar lang vroeg in de morgen aanwezig is en dat aan het einde van de dag alles weer klaar staat voor de volgende dag.

Mooie woorden

Voorzitter Johan Ikink van Witkampers besloot de loftuitingen. Er was al veel gras voor zijn voeten weggemaaid.

Johan hield het daarom relatief kort: "Ik ga in herhaling vallen, maar wil Herman bedanken voor zijn inzet voor onze vereniging. We kunnen altijd een beroep op hem doen en nooit tevergeefs! Het was een mooie en soms emotionele dag voor Herman. Maar een dag om niet te vergeten, het wordt hem zeer gegund. Of zoals die ochtend veel werd gehoord: "Als iemand dit verdiend is het Herman.”

Tekst: Bert Gotink

Fotografie: Jan Dijkerman

Tot slot...

Volgende edities:

Nummer 34

Deadline aanleveren: 18 juli 2024 - 12:00 uur

Verschijning: week 34 19 - 25 augustus 2021

Nummer 35

Deadline aanleveren: 17 oktober 2024 - 12:00 uur

Verschijning: week 47 18 - 24 november 2024

Laren Magazine

info@larenmagazine.nl

Tel. 06 16 46 55 33 larenmagazine laren_magazine

Verenigingen & stichtingen

87
88 Kom d'rBi-j!

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.