Magasinet Outsite 23

Page 1THE HIGHLY LIVABLE CYCLE

TOURING TENT

HUBBA™ TOUR TENT

BUILT FOR THE JOURNEY From the backroads to the backwoods Learn more at msrgear.com


Støt Outsite Så støtter vi dig!

Gratis

kr.199

kr.999

altid

1 år

1 år

Gratis medlemskab • Deltag i forummet Gratis • kommenter artikler altid • gratis events

bliv medlem

Outsite +

Outsite X

• • • • • • • • • • • • • • • •

• • • • • • • • • • • •

Deltag i forummet Alt fra gratis og: kommenter artikler gratis vandreture gratis rabat ievents outdoorbutikker gratis vandreture rabat på kurser rabat outdoorbutikker rabat ipå vandreguides rabat på lån gratiskurser grej rabat på vandreguides læs +artikler lån gratis grej læs +artikler

bliv medlem

Deltag i forummet Alt fra Outsite+ og: kommenter artikler gratis foredrag events gratis kurser foredrag gratis vandreguides vandreture gratis workshops rabat iE-lerarning outdoorbutikker gratis gratis kurses gratis vandreguides gratis workshops gratis E-lerarning lån gratis grej læs +artikler bliv medlem


Meld dig ind og få store rabatter i disse butikker!

Støt vores arbejde med det gratis magasin, gratis artikler og events. Så får du store rabatter i outdoorbutikker og gratis vandreture!


MAJ-JUNI

INDHOLD

Boganmeldelse: Gå

12

.....Ambitionen med GÅ er at stimulere lysten til at komme ud og være på farten.

Vindsæk 15 .....En vind - hvad for en? Vindsækken er et suverænt stykke sikkerhedsgrej.

Boganmeldelse: Vandreture i Danmark

16

.....‘Vandrerundture i Danmark’ er helt klart den bog, du skal have med, hvis du kun vil have én guidebog med på tur.

Hvorfor kigge på fugle?

18

.....”Pludselig begyndte jeg at være meget mere opmærksom på, hvad der skete omkring mig.”

Test: Helly Hansen Odin Skaljakke

26

.....Test af Helly Hansen Odin 3D Air Shell Jacket Skaljakke, der er designet til, at kunne klare hårdt skandinavisk vejr.

Outdoorshow 28 .....Du kan stadig nå at være med, når friluftslivets top-personer sætter sig i det varme sæde, og tager dig med, på deres rejse.

Nye vandrebukser?

38

.....Vandrebukser kan være en ret kompliceret affære. I takt med, at vi udforsker naturen mere end nogensinde, er udvalget vokset markant.

Hvor må du færdes i naturen?

46

.....Det kribler efter at komme ud og sove i telt igen. Men hvor meget er det egentlig, at vi må sanke? Og hvor må vi slå teltet op?

...Og meget mere fra side:

50

50

38


28

18

D

et er nu du skal ud! Ud at nyde foråret, varmen og de nye planter, som du kan sanke. Meget snart kan du på Outsite.dk læse om en sanketur på Amarminoen, med Camilla, der er rigtig god, til at sammensætte retter med sankede planter, vildtfanget fisk og meget andet. Du kan også flge mit eget projekt: 1001 km. Skandinavien på tværs. Til august tager jeg til Nordnorge hvor jeg vil vandrer gennem Norge, Finland og Sverige, fra Ruslands grænse til Norges kyst. Det er et projekt jeg personligt glæder mig vildt meget til. Nyde freden, naturen, vandringen, uden at skulle tage hjem, om aftenen. Du kan bl.a. følge projektet her... og her... men selvfølgelig også på Outsite.dk Og så glemte jeg næsten; Om lidt bliver vi Danmarks største tur- og kursusudbyder. Så er du X-medlem, så skal du glæde dig :) Venlig Hilsen Christian Milbo


Om Outsite Chefredaktør / Annoncer Christian Milbo christian@outsite.dk Tlf: 6166 9559 Forfattere Thomas Søgaard Johanne Skjold Mortensen Lars Nyhuus Christian Milbo Billeder Thomas Søgaard Helle Fleron Johanne Skjold Mortensen Lars Nyhuus Christian Milbo Design Padraig Croke

Outsite er et magasin, en blog og flere sociale medier. Her skriver vi og producerer videoer og podcasts om friluftsliv og vandring. Vi afholder vandreture og friluftskurser som alle kan deltage på. Vi er drevet af frivillige ildsjæle og nørder samt af Christian, der ejer Outsite og er den kommercielle på holdet. Vi får grej til test af vores sponsorer og butikker, skriver artikler med hjertet og laver knowhow-artikler. Der kan være betalt indhold i vores artikler. Vi støttes af læserne via støttemedlemskaber samt af annoncer eller knowhow-artikler fra sponsorer Vil du med ud? For kun 999,- kan du komme med på ALLE vores kurser, i et helt år. Giv dig selv lidt forkælelse og nye færdigheder, i 2021. Få desuden rabat på det udstyr du køber, læs vores E-learning og kom med til events - alt sammen med i prisen. Se meget mere på vores hjemmeside! Tak fordi du støtter os!

8

OUTSITE


Kom med på tur og kursus Kom med Outsite på spændende vandreture og kurser!

LG

UD SO

Dato: 21/05 til 23/05 Pris: OutsiteX: 0,Medlemskab: 999,- om året Klik her og læs mere

T!

Kursus i basisfriluftsliv

Kursus i vandring

Dato: 07/05 til 09/05 Pris: OutsiteX: 0,- kr. Medlemskab: 999,- om året Klik her og læs mere

KLIK HER OG SE MANGE FLERE TURE OG KURSER!

OUTSITE

9


Honoring the mountains. Honing self-reliance. Teaching the young about both. Breaking trail when we can. Fighting for winter because we must, and celebrating in between. Because the tracks we set define the legacy we leave.

Moving slow, and low, across the Bonney Glacier under convective skies. Unknown skiers. Rogers Pass, Glacier National Park, British Columbia. RYAN CREARY © 2021 Patagonia, Inc.


3-IN-1

WATER FILTER KIT

1 RÅD TIL FRILUFTSLIV

SCOTT RINCKENBERGER

TRAIL BASE™ WATER FILTER KIT

Outsite har spurgt en masse friluftsmennesker om deres bedste råd. De må kun give et! Her giver Joe Price (IR), der er instruktør og guide, dig et råd:

DEMAND VERSATILITY

“Ligemeget hvor meget grej du medbringer, hav altid to par sokker med!”

The most versatile water filter system we’ve

Følg Joe her...

GRAVITY FILTER + TRAIL FILTER + WATER STORAGE

ever made, this kit offers gravity filtration for camp, an ultralight filter for the trail, and a reservoir for clean water on demand.

L E A R N M O R E AT M S R G E A R . C O M

Har du selv et råd? Send det til: kontakt@outsite.dk OUTSITE

11


GÅ – EN HYLDEST TIL VANDRINGEN ANMELDT AF THOMAS VAABEN SØGAARD, 5. APRIL 2021

12

OUTSITE


GÅ lokker med et forførende forsidebillede fra Mols Bjerge enhver friluftsinteresseret til. Ambitionen med GÅ er at stimulere lysten til at komme ud og være på farten – præcis det samme som Outsite. Hvis du tror, at GÅ er en bog spækfyldt med nye ruter, som ingen har været på før, må du tro om. GÅ omtaler nemlig ikke en eneste rute. GÅ med dens artikler skal læses. GÅ kan ’nydes før, under og efter gå- og vandreture’, som Forlaget Gad skriver på bagsiden. GÅ er en revideret udgave af et 15 år gammelt festskrift til Dansk Vandrelaug ved DVL’s 75 års jubilæum. 2005-udgaven havde den nærmest forskningsagtige titel ’Fodnoter. Træk af vandringens historie’, men den nye er shinet op til det meget enkle og mere hippe GÅ. Væk er naturligt nok det historiske tilbageblik på DVL, og væk er også ’Natursyn, et essay om kulturen i naturen’; de er erstattet af et par andre introducerende og veloplagte artikler om ’vi vandrere’ og natursynet anno 2021. I alt 13 forfatteres bidrag indgår i bogen, der bringer en række vinkler på vandringens vilde verden. Hvis du tror, at GÅ er en kedelig og uinteressant bog uden bid, tager du fejl. 2021-udgaven giver et aktuelt billede af dig og mig og alle de andre, der går og går og går, som om vi i den nye folkebevægelse ikke kan andet. Men vi har jo stort set heller ikke kunnet andet her i Corona-årene 2020-21. Vi er faktisk midt i vandringens nye guldalder, hvis man skal tro på antologiens redaktør Karsten Meyrhoff.

Afsnit 2 bærer nu overskriften Fodfolk, hvor det i 2005-versionen hed Vandringsmænd. Det fremgår ikke, om navneskiftet skyldes, at begrebet vandringsmænd har en uønsket kønspolitisk værdiladning, eller om fodfolk bare er mere nutidigt. Men væk er det i hvert fald. Måske lige som nullermænd måske bliver det, hvis det står til KVINFO’s 1. april historie (2021). Ifølge den skal nullermænd fremover hedde nullerpersoner. Afsnittet sætter fokus på den rolle og betydning, som vandring historisk har haft og stadig har for mange udøvende kunstnere. Det er i dette afsnit, linjerne trækkes tilbage til både store udenlandske filosoffer og danske forfattere, herunder Dan Turèll, hvis ’Gennem byen sidste gang’ også denne gang er medtaget. Artiklerne i afsnit 2 er af en sådan tyngde, at de vil skulle fordøjes i etaper for at få alle nuancer med. GÅ er ikke uden bid. Der er blandt andet blevet plads til en artikel fra Rune Engelbreth Larsen, som skriver om vildere vandringer i fremtidens danske natur. Godt set af redaktøren, for Engelbreth Larsen er idémageren bag de to nye naturnationalparker i Gribskov og ved Fussingø og 13 andre, som indgår i regeringens aftale om finansloven for 2021. Her indgår også en aftale om mere urørt sko. Alt dette udgør et paradigmeskift i natursynet og naturforvaltningen. I de nye områder får naturen ’lov til at udfolde sig friere og vildere’, hvilket også giver os vandrere større og vildere oplevelser ude i naturen. Der er igen blevet plads i bogen til opdaterede tal og gode råd fra professor Bente Klarlund, der med udgangspunkt i mantraet 10.000 daglige skridt taler om

alle de sundhedsmæssige fordele ved at gå: lev længere, få et lavere blodtryk, nedsæt risikoen for kræft, styrk hjertet og den mentale sundhed. What’s not to like. Og så er GÅ alligevel lidt tam i det. Gads Forlag og redaktøren har valgt at lade teksterne tale for sig selv. Den smukke indpakning med de lyngklædte bakker i Mols er desværre bogens eneste farvebillede. Lidt ærgerligt. Tidligere var der adskillige farvebilleder i f.eks. kogebogsforfatter Nanna Simonsens artikel, men i den nye bog er billederne helt udeladt. Det gælder også andre artikler, og i en enkelt vises kun sort-hvide billeder, hvor 2005-udgaven i farver var meget mere spændende. Det kan også undre, at der ikke i afsnit 2 er blevet plads til nye artikler. I løbet af de 15 år har pilgrimsvandringer i den grad vundet indpas blandt danske (ny) vandrere, der tager på vandringer i både ind- og udlandet, at det område slet ikke er berørt. Det samme gælder andre former for vandringer som f.eks. stillevandringer og meditative vandringer. GÅ bare til den. Hvis du ønsker mere end en bog, der blot omtaler konkrete ture eller turområder, kan GÅ anbefales. GÅ kan sætte dine tanker i perspektiv og vise dig, hvad gode vandringsmænd og -kvinder tidligere har tænkt. God fornøjelse. Gads Forlag har sendt bogen til Outsite. FAKTA

GÅ – en hyldest til vandringen Karsten Wid Mayhoff (red) 1. udgave, 1. oplag 2021 (marts) Gads Forlag ISBN: 9788712064374 256 sider Pris: 250 kr.

OUTSITE

13


HELLYHANSEN.COM

365 DAYS A YEAR 24 HOURS A DAY ON-CALL 450 RESCUE MISSIONS

TRUST IS EARNED

INGER LISE ODDEN MONSØY / KRISTOFFER CRISTIANSEN NPA VOLUNTEERS


VINDSÆK - VÆRD AT HAVE MED Af Thomas Vaaben Søgaard En vind - hvad for en? Vindsækken er et suverænt stykke sikkerhedsgrej og især, hvis du skal på hytte-til-hyttetur i fjeldverdenen. Faktisk kan en vindsæk blive din og dine medvandreres redning, hvis vejret ændrer sig på få minutter, og I ikke kan gå videre. Sikkerhedsudstyr er ligesom en forsikring. Vi håber på aldrig at få brug for den. På samme måde er det med både en vindsæk og et alutæppe, som af mange anses som overflødig ekstravægt. Sammen vejer de to måske sølle 400 gram. En vindsæk er en slags ’nødhus’, et vind- og vandtæt shelter,

som I kan krybe ind i, mens uvejret raser, eller hvis det bare øsregner en halv eller hel dag. Den vejer ikke meget, og sammen varmer I ’huset’ op gennem jeres udånding. Brug den i nødsituationer, hvis en i din gruppe er kommet til skade og ikke kan gå videre. Måske skal der hentes hjælp, og i de situationer kan du ikke regne med, at du bare kan slå et telt op, for det kan jo være på en skråning eller midt i en blokmark. Vindsækkene er lavet i kraftige signalfarver, så redningsfolk kan finde dem i landskabet. Tilskadekomne er også meget udsatte for hypotermi, chok og andre

fysiologiske faktorer som f.eks. blødninger, og her vil en vindsæk afhjælpe varmetabet. Kært barn har mange navne. På engelsk hedder barnet blandt andet Bothy Bag, Bothy Shelter, Guide Tent, Storm Shelter, Survival Bag osv. Du kan få fat i vindsække til 2, 4 eller flere personer. På Outsite kan du læse om andres erfaringer fra ture, hvor vejret virkelig hev og sled i ellers pålideligt udstyr. Her finder du også forskellige billeder og links til YouTube. Du kan købe vindsække i flere af de butikker, hvor du som medlem af Outsite+ får rabat.


VANDRERUNDTURE I DANMARK ANMELDT AF THOMAS VAABEN SØGAARD, 30. APRIL 2021

‘VANDRERUNDTURE I DANMARK’ ER HELT KLART DEN BOG, DU SKAL HAVE MED, HVIS DU KUN VIL HAVE ÉN GUIDEBOG MED PÅ TUR. DEN ER OPLAGT SOM STARTHJÆLP FOR DEM, DER VIL I GANG MED VANDRING. ELLER FOR DEM, DER BARE VIL INSPIRERES. Torben Gang Rasmussen rammer plet med sin nye guidebog. Rigtigt mange nyvandrere søger i disse Corona-år inspiration til korte(re) ture, og det er, hvad bogen byder på. Hele 102 velbeskrevne ture er der blevet plads til på de i alt 240 sider. De er på mellem 2 og 15 km, og en del er blandt de ture, som over 1200 vandrere omtalte som deres favorittur, da Outsite i marts 2021 havde en konkurrence i en facebook-gruppe. Torben Gang Rasmussen har med ‘Vandrerundture i Danmark’ hævet det ellers høje niveau i ‘Vandreture i Danmark’ fra 2019. Han har selv gået alle ture, og det mærker man af de levende beskrivelser. Man bliver ikke overladt til sig selv. Vi lever i et land med smuk og meget varieret natur, og det ses af de mange billeder, som i øvrigt er forfatterens egne. Smart er det, at det ved hver eneste tur er vist, hvor man skal parkere. Bogens målgruppe er altså cyklister og bilister. I modsætning til 2019-bogen er det i denne vist med en tydelig adresse; den skal bare plottes ind i ens kortapp, og så er det afsted. Forlaget Legind har med de frit tilgængelige kort åbnet for en service, som vi på Outsite ikke kender fra andre forlag. Kortene er en nøjagtig gengivelse af dem fra bogen og kan frit hentes fra hjemmesiden. Kortene har dog den ulempe, at turlængden ikke fremgår af kortene - kun af bogen. Der er heller ikke noget målestoksfor16

OUTSITE

hold, som man kan ikke uden videre regne den ud. Er det ok? JA, helt klart. Ellers giver det ikke mening at købe bogen. ANBEFALING Køb bogen for pokker. Bogen er en guldgrube. Et must i dit handskerum. VIL DU INSPIRERES YDERLIGERE Læs Outsites anmeldelse af Vandreture i Danmark (april 2019) https://outsite.dk/tips-og-tricks/anmeldelser/943-den-store-bog-om-vandreture-i-danmark FAKTA Vandrerundture i Danmark 102 små vandreture med samme start- og slutpunk Torben Gang Rasmussen 1. udgave, 1. oplag (24.03.2021) Forlaget Legind ISBN: 978-87-7155-699-5 240 sider Pris: Alt lige fra ca. 100 kr.

Download kort fra bogen


Nordisk og Yeti produkter matcher hinanden perfekt. Nu fusionerer de to officielt under navnet Nordisk og dermed udvider Danmarks største outdoor-virksomhed sortimentet ved at tilføje både dunjakker og dunsoveposer. Det ikoniske røde Y bruger vi selvfølgelig fortsat.

NORDISK PRÆSENTERER

THE 2 KILO CAMP Telt, liggeunderlag, soveposer, jakke, vest og Hygge® til 2 personer: under 2 kg Lofoten 2 ULW - 2 personers telt ....... 500 g Fever Ultra, dunsovepose ......................245 g Oscar fibersovepose ................................. 280 g Strato, dunjakke ..........................................155 g Argon, dunvest .............................................100 g

Tilføj ekstra komfort og Hygge® Ven 2.5 liggeunderlag, 2 stk ..................560 g Brewers Cup, kaffe ....................................... 42 g Nordisk titanium krus .................................. 78 g Nordisk isbjørn ..................................................32g

1280 g

Total ................................................1992 g

 nordisk.eu

 nordisk.outdoor

 nordisk.outdoor

 /c/nordiskoutdoor

OUTSITE

17


HVORFOR JEG ELSKER AT KIGGE PÅ FUGLE, OG HVORDAN DU KOMMER I GANG Af Johanne Skjold Mortensen Min interesse for fugle startede, da jeg engang tog jagttegn. Her er vildtkending en stor del af teorien, og man skal blandt andet kunne kende ænder, krager, rovfugle og vadefugle fra hinanden. Pludselig begyndte jeg at være meget mere opmærksom på, hvad der skete omkring mig. En krage var ikke længere blot en krage, og min nysgerrighed og behov for at lære mere, voksede. 18

OUTSITE


Lad mig fortælle dig, hvorfor jeg er så vild med at kigge på fugle. Lær også, hvordan du selv kan komme i gang. ØGET OPMÆRKSOMHED Som nævnt bliver ens opmærksomhed vækket, når man er optaget af fugle. Når jeg går tur, er jeg meget mere nærværende, fordi jeg er opmærksom på lydene omkring mig. Jeg kigger hele tiden op for at være sikker på, at jeg ikke går glip af noget. Dermed bliver jeg fastholdt i nuet. Mine tanker er fokuseret på, hvad der foregår omkring mig, og derfor kommer min tid i naturen ikke til at handle om, at jeg stresser over arbejdet, eller bekymrer mig over ting i hverdagen. FORVENTNINGENS GLÆDE Jeg har ofte forsøgt at genkalde mig den følelse jeg fik da jeg som barn skulle i biografen forventningens glæde, som jeg i mange år har afskrevet at få ind i hverdagen igen. Den glæde har jeg genfundet på mine fugleture. Der er ikke noget bedre end at vågne op om morgenen og vide, at jeg skal på tur og fantasere om, hvilke fugle jeg mon får at se i dag. Det er lige meget, om jeg skal et nyt sted hen eller blot til stamstedet, for der kan være overraskelser hver gang. Jeg tjekker regelmæssigt hjemmesider for at se hvilke fugle. der kan være der, hvor jeg skal hen. Bare for at øge spændingen endnu mere.

Da jeg i sommers var på roadtrip i Jylland, kørte jeg efter fugle og kom derfor nogle steder, som ikke står beskrevet i alle turist bøgerne, men som var fantastiske fugleområder. Det hjalp ikke mindst til at finde gemte perler, men også på at komme væk fra de store flokke af danske turister, som alle kørte den samme rute, da grænserne var lukkede grundet corona. RO OG FORDYBELSE “Birding”, som er slang for at kigge på fugle, kan i høj grad sammenlignes med det at fiske. Hvis man eksempelvis placerer sig i et fugletårn ved en sø eller blot langs kysten, kan man få timer til at gå ved blot at stå og vente og observere. Roen sænker sig, og man fordyber sig i landskabet, men kun lige indtil man får øje på noget, så stiger pulsen og spændingen melder

sig. Det er en perfekt balance af at kunne tage ud i naturen for blot at slappe af og være, men uden at det bliver kedeligt. NATUROPLEVELSER ÅRET RUNDT Hvis man er optaget af natur, kan vinteren være en lidt kedelig årstid. Bladene er faldet af træerne, der er ingen blomster at studere; det er mørkt det meste af tiden, og måske synes man endda, at det er for koldt til at tage en overnatning ude. Er man fugleinteresseret, er vinteren dog lige så spændende som resten af årstiderne, for fugle bliver der ved med at være. Vinteren bringer trækgæster, som besøger os, fordi det bliver for koldt oppe nord på. Så det er en god grund til også at komme ud om vinteren, da der her er fugle, som vi ellers ikke ser om

OPDAG NYE STEDER De steder, hvor der er stor artsdiversitet af fugle, er steder, hvor der generelt er rigtig smuk natur. De gode fuglespots ligger ved søer, kyster og i skove, og det er derfor en rigtig god måde at komme et sted hen, som man ikke har været før. OUTSITE

19


sommeren. Fugletårnet giver læ, så hvis man har nok med tøj, kaffe og måske et tæppe, kan man sagtens være på tur hele året. FORSTÅELSE FOR NATUREN For at forstå naturen må vi lære den at kende. Det gælder ikke blot fugle, men også insekter, blomster, træer og klima. Som brugere af naturen får vi en større respekt af at have et kendskab til det, vi bevæger os rundt i - og ikke bevæger os rundt i - for hvor meget natur har vi i det hele taget i Danmark? Biodiversitet er på manges læber i øjeblikket, og der laves kampagner i mange kommuner for at give plads til mere vild natur og øge biodiversiteten. Hvis du føler glæden ved at høre lærken trille eller bliver glad for at se årets første sommerfugl, hjælper det til at forstå værdien af naturen. og hvorfor den er så vigtig. Ikke blot for os mennesker, men også alle andre organismer. Sådan kommer du i gang med at kigge på fugle Hvis min glæde for at kigge på fugle har smittet af på dig, så læs med her for at finde ud af, hvordan du selv kan komme i gang og blive en rigtig “birder”. KØB EN KIKKERT Du behøver egentlig kun ganske få ting for at komme i gang med at kigge på fugle, og den eneste nødvendighed er kikkerten. Håndkikkerter kan købes i de fleste friluftsforretninger til en rimelig pris. Det, du skal være opmærksom på, og som adskiller kikkerterne fra hinanden, er de tal, som indgår i produktnavnet. Det vil eksempelvis se således ud: 8 x 21 eller 10 x 42. Henholdsvis 8 og 10 angiver, hvor meget billedet bliver forstørret, mens 21 og 42 angiver diameteren på glasset. En større diameter vil give et bredere synsfelt og mere lysindfald, hvilket vil gøre billedet skarpere og gøre, at man kan se kontraster. Altså vil en 10 x 42 kikkert være at foretrække, hvis man er villig til at bruge penge på det. Hvis du befinder sig i Københavnsområdet, vil jeg anbefale at gå i Naturbutikken på Vesterbro i København. Naturbutikken er en del af Dansk Ornitologisk Forening, og de er derfor eksperter i kikkerter og er gode til at give råd og vejledning. ANSKAF EN FUGLEBOG Personligt holder jeg af det analoge, og jeg synes det er dejligt overskueligt at kunne stå og bladre i min fuglebog, når jeg er i tvivl om, hvilken art jeg har fået øje på. De fleste fuglebøger er gode nok, hvis man lige er begyndt at kigge på fugle. De kan 20

OUTSITE


let findes antikvarisk eller hos den lokale boghandler. Med fuglebogen kan man også få den ekstra tilfredsstillelse at sætte et lille kryds, ud for hver art man har set. HENT EN FUGLEAPP Supplér fuglebogen med en app. DOF (Dansk Ornitologisk Forening) har lavet en gratis app, som har en oversigt over de mest almindelig fugle. Under hver fugl er der beskrivelse af kendetegn og udbredelse og sågar en lille lydfil med fuglens kald og/eller sang. Appen har desuden et kort, der viser fuglespots i hele landet og lokationer for fugletårn. Appen hedder “DOFs Fuglebog” og kan hentes der, hvor du normalt henter apps. DOFBASEN www.DOFbasen.dk er en Dansk Ornitologisk Forenings internetbaserede database til registrering af fugle. Her registrerer birdere fra hele Danmark hver dag de fugle, de ser hvilke steder. Vil du derfor finde ud af hvilke fugle, der er set i dit nærområde, eller hvilke steder der er gode at tage hen for at kigge på fugle, så er det DOFbasen.dk, du skal bruge. Ved første øjekast er det ikke en prangende hjemmesiden, men man lærer at elske den, når man blot har kigget lidt rundt. Så tag dig lidt tid til at lære den at kende. DOF har også en facebookgruppe, hvor der dagligt bliver delt billeder. Det er også en god hjælp. KOM AFSTED! Nu har du kikkert, måske en fuglebog eller en app, og hvis du virkelig er forberedt, har du undersøgt hvilke steder, der er gode at kigge på fugle nær dig. Så er det bare at komme afsted!

Hav kikkerten klar, invitér en ven med og vær opmærksom på, hvad der sker omkring dig. Rigtig god fornøjelse TOP 5 MEST ARTSRIGE FUGLELOKALITETER I LANDET Jylland 1. Grenen, Skagen - 348 arter 2. Blåvandshuk - 344 arter 3. Tipperne - 303 arter 4. Nordstrand, Skagen - 296 arter 5. Agger Tange - 287 arter Fyn og Langeland 1. Dovns Klint - 264 arter 2. Keldsnor - 262 arter 3. Tryggelev Nor og Salme Nor - 251 arter 4. Gulstav - 250 arter 5. Fyns Hoved - 244 arter Sjælland, Lolland og Falster 1. Gedser Odde (Falster) - 311 arter 2. Korshage - 309 arter 3. Gilbjerghoved - 302 arter 4. Kalvebod Fælled - 289 arter 5. Kikhavn - 288 arter Jeg glæder mig til at møde jer derude, og I er velkomne til at henvende jer til mig med eventuelle spørgsmål, eller dele turoplevelser med mig igennem min instagram konto @vildspor


Dream Big. Pack Small.


ALL-NEW

STASH

Meet the lightest and most compact Jetboil ever. We know your dreams are big and ambitious. Which is why we designed the all-new Stash™ to be efficient and compact, maximizing your pack space without sacrificing that iconic Jetboil performance. At only 200 g, the .8L Stash is 40% lighter than the .8L Zip. Time to dream big, and pack small. FEATURES • Stand-alone Stove with Titanium Burner and .8L FluxRing Cook Pot • FluxRing Technology ensures a rapid 2.5-minute boil time • Cook Pot with lid and attached pour handle makes for easy handling • Nesting Design allows for compact and easy take-anywhere-ability • Fuel stabilizer keeps it all stable and steady • Storage for 100 g JetPower Fuel Canister makes packing for adventure easy


ÅH, HVOR ER DER SMUKT. ELLER HUR?

førte til redningsaktioner, hvor folk skal hentes ud. Til trods for en markant stigning i antallet af nyvandrere og turister, fik den svenske fjeldredningstjeneste heldigvis ikke flere opkald i sommermånederne i forhold til 2019. Tjenesten måtte dog rykke ud 108 gange. Ifølge Svenska Turistföreningen STF valgte flere at vandre i de sydligste fjeldområder i Jämtland og Härjedalsfjeldene. Det er også der, hvor fjeldredningstjenesten havde mest at lave i 2020. STF antager, at den kortere afstand til de to områder og de begrænsede flymuligheder til f.eks. Kiruna resulterede i denne ændring. KI L DE Sveriges Radio. P4 Norrbotten, 12. august 2020.

I foråret og sommeren 2020 var vi mange, der måtte ty til en tur på hjemmebanen på grund af Coronapandemien og de begrænsede rejsemuligheder. Sådan var det også i Norge og Sverige, hvor langt flere nordmænd og svenskere end normalt drog ud i fjeldene.

Ny-vandrerne har kun begrænset fornemmelse af, hvor hurtigt vejret kan skifte, og at det kan være koldt og vådt, selv om det er varmt derhjemme. I sommeren 2019 var der f.eks. snestorm med vind på 40 m/sek, mens der var 33 grader i det sydlige Sverige.

I juli 2020 gennemførte det svenske Fjällsäkerhetsrådet en undersøgelse blandt værterne i en række fjeldstationer og hytter, både STF’s hytter og andre.

Folk tror også, at der er mobildækning overalt, kommer i sneakers og joggingbukser vil bestige Kebnekaise. Ja, og så undervurderer de afstandene i fjeldene og overvurderer endda egen formåen. Altså sammen er det en rigtig dårlig cocktail med stor risiko for ulykker, som denne video med en faldulykke er et glimrende eksempel på.

Værterne havde allerede på det tidspunkt haft besøg af mange, der var på deres første tur. Ifølge fjeldværterne kommer mange ny-vandrere typisk med en urealistisk forventning om, at vejret altid er lige så skønt som på de sociale medier.

Norske medier rapporterede i sommeren 2020 om det samme. Alt for mange troede sig sikre på egne evner og blev overrasket over vejrets foranderlighed. Det

FA KTAB O KS De mest almindelige årsager til fjeldredningsindsatser er vandrere, der ... • F ejlvurderer hvor vanskelige vandreruterne kan være • G år væk fra stien og ender i stejlt terræn • I kke har forstået, hvor krævende det er at vandre i fjeldene • Ikke vender tilbage i tide • Overraskes over vejret • F ejlvurderer, hvor lang tid det tager • L et bliver nedtrykte og kalder på hjælp KI L DE Kirunas Fjällsäkerhetskommitté i Norrbottens-Kuriren, 27. juli 2017


HELLYHANSEN.COM

365 DAYS A YEAR 24 HOURS A DAY ON-CALL 450 RESCUE MISSIONS

TRUST IS EARNED

INGER LISE ODDEN MONSØY / KRISTOFFER CRISTIANSEN NPA VOLUNTEERS


Test af Helly Hansen Odin 3D Air Shell Jacket Test af Helly Hansen Odin 3D Air Shell Jacket Skaljakke, der er designet til, at kunne klare hårdt skandinavisk vejr og samtidig være åndbar, let og fleksibel. Er den så også det? Jeg har fået tilsendt Helly Hansen Odin 3D Air Shell Jacket skaljakken til test og haft den i et år. Her har jeg udsat skaljakken for sne, slud, hagl, regn, vind, storm, kulde og varme. Det må vist siges at være dækkende, for “almindelig” behov. S P ECIF IKATIO NER • Materialer: Front 100% Polyamid, bag 100% Polyester • Membran: Helly Tech Professional • Vægt: 376 gram T E ST AF SKALJAKKE Egentligt ser jakken ikke ud af meget, farven er anonym og på grænsen til kedelig. Der sker heller ikke noget, når man tager den på... faktisk glemmer man, at vejret er der, så man kan koncentrere sig om turen. Jeg står i Dovrefjell. Vi er lige kommet på i en dal, og vegetationen er forsvundet bag os i lavere og mere indbydende egne. Heroppe er der goldt, stenet og intet læ. Regnen pisker mig i ansigtet og stormen

er her - uden forhindringer og ubarmhjertig. Jeg kigger frem mod gruppen foran mig. Næsten forrest står Brian, der er medturleder. Vores blikke mødes, og vi råber nærmest samtidig: vi vender om! Helly Hansen Odin sidder, som den skal og yder på sit højeste i de tekniske lag. Regnen, der maser på for at komme igennem, og vinden der skubber det sidste. Det yderste

lag er næsten mættet af fugt, og indefra presser min egen fugt på for at komme ud. Vi har vandret op ad i noget tid, så jeg er ved at være godt varm. Odin 3D Air Shell Jacket skaljakken virker dog ligeglad, og egentligt skænker jeg den ikke nogen tanker i elementernes rasen. Mine tanker er nemlig klare og ubesværet af vejret. Og


naturligt at svede, når man er meget aktiv. Men den fjerner fugten fra kroppen fint, og man bliver hurtigt tør. Også i pauserne, hvor især rygmærket af sved, kan blive enormt koldt efter på kort tids ophold. Eneste minus er en generel tendens blandt de lette skaljakker: de er skide kolde. Vinden pisker ikke igennem jakken, men den er meget åndbar, og det føles som om, at der er gennemtræk, og så bliver det koldt. Dette er ikke så lækkert på fjeldture, hvor man gerne, vil have jakken mere “lukket”, når man er i lejren. Men man kan ikke få det hele. Sådan er det bare. Skulle jakken være “varmere”, skal den også være tykkere og dermed knapt så åndbar. Dette ville genere under aktivitet.

sådan skal det være! En god skaljakke skal nemlig ikke gøre opmærksom på sig selv. Det skal virke sammen med dig, dine aktiviteter, og holde vind og vejr ude, samt fugt og varme væk fra kroppen. Og det gør Odin! Senest vandrede jeg rundt i Gribskov i sne og blæst, og igen var Odin skaljakken ligeglad. D OMM EN Der er ingen tvivl om, at du kan kigge på Odin 3D Air Shell Jacket, hvis du skal have ny skaljakke. Du vil ikke blive skuffet! Features er der ikke så mange af, men det skal der heller ikke være. Der er den udluftning, der skal være, og de fleste lommer er væk; altså undtagen em, man godt kan nå, når man har en

rygsæk på kroppen. En skaljakke med masser af lommer generer bare mere, end den gavner. Lommerne nederst sidder blot i vejen, og man kan alligevel ikke fylde dem, for her sidder hoftebæltet fra rygsækken. Der er ingen lommer på Odin... og så alligevel. Yderst er der ingen syninger, der kan genere, men åbner du udluftningen i siden, finder du to ret store lommer. Disse er fede at have. Der er også en brystlomme på jakken. Der er altså intet, der generer af lommer, syninger og snorretræk. Jakken holder vind og vejr ude, og jeg har endnu ikke prøvet, at skaljakken har givet op. Den er ekstremt åndbar, men selvfølgelig kan man svede i den. Det kan man, fordi det er

Så konklusionen er, at jeg ville vælge skaljakken igen, og så slæbe en tykkere dunjakke med. For åndbarhed er meget vigtig for mig og en stor prioritet under aktivitet. Så må jeg klæde mig varmere om aftenen. Faktisk har jeg kun prøvet en skaljakke, der var ligeså god som Odin, og den kostede også 2000 kr. mere. Skal man have bedre, hedder det 5-6000 kr. Her får du altså nærmest alt for en rigtig god pris. Ja skaljakken koster lidt, men prisen er rigtig rigtig god. Helly Hansen Odin 3D Air Shell Jacket vi lander på en 9’er ud af 10, hvilket er sjældent på Outsite. Se mere om jakken her: https:// www.hellyhansen.com/en_dk/ odin-3d-air-shell-jacket-62939 Af: Christian Milbo


Højdepunkter fra årets

Outdoorshow - du kan stadig nå at være med

Trods corona blev årets store outdoormesse i Silkeborg en publikumssucces med spændende mennesker og gode snakke om friluftsliv. Det bedste af det hele: Du kan stadig nå at være med. Se hele eller dele af programmet, som blev streamet live i samarbejde mellem Team Nord og Magasinet Outsite - og mød blandt andre Mount Everest-bestigeren Rasmus Kragh, profiler fra Alene i Vildmarken, kajakeventyrer Susanne Jars og mange flere. Eller få et udpluk af højdepunkterne her.


De to tidligere deltagere i Alene i Vildmarken, Christian Hjorth og Kim Krohn delte ud af deres vildmarkserfaring og oplevelser under optagelserne til tv-programmet. ← Lars Nyhuus fra Team Nord bød velkommen til Outdoorshow sammen med direktør på Hotel Scandic Silkeborg, Simon Kristensen →

Outdoorshow i Silkeborg har efterhånden slået sit navn fast som Danmarks største outdoormesse. Sidste år, måtte messen dog aflyses med kort varsel - ja, du ved hvorfor - og sådan kunne det også være gået i år.

dog hurtigt gjort til skamme. Rigtig mange fulgte med i løbet af dagen og programmet har i skrivende stund fået over 8000 visninger. Dertil kommer medieomtale i blade, avis, tv og radio.

Men arrangørerne fra Team Nord, nægtede at lade sig slå ud. I samarbejde med Magasinet Outsite og en række engagerede friluftsfolk blev messen i år gennemført som en ren online-begivenhed.

Outdoorshow foregik som sædvanlig ved Hotel Scandic Silkeborg på kanten af Silkeborg Langsø og landets største skovområde.

Arrangørerne var på forhånd spændte på, hvordan konceptet ville blive modtaget. - Vi ved jo ikke, hvor mange, der vil se med, men nu prøver vi det af, sagde Team Nord-direktør, Lars Nyhuus Henriksen - af mange nok bedre kendt som vinder af Alene i Vildmarken 2018 - inden starten. Al bekymring i den retning blev

Og selv om publikum var savnet på pladsen, var der god stemning blandt de engagerede vandrebloggere, kajakentuisater, bjergbestigere, vildmarksfolk, udstyrsforhandlere og andre friluftsmennesker, som udvekslede viden og erfaringer. Tipier, telte, havkajakker, bål, firehjulstrækkere med tagtelte og smilende mennesker dannede således kulisse om de interviews og snakke, som gik

direkte ud på nettet med frisk luft og lidt bålrøg fra skovkanten i Silkeborg. U D I VI L DM A R KEN De to vildmarksentusiaster Christian Hjorth og Kim Krohn var først på programmet, og de delte veloplagt ud af deres bedste vildmarkstips og oplevelser i forbindelse med henholdsvis 44 og 60 dage ”Alene i Vildmarken” i 2017 og 2020. Deres vigtigste råd til mindre erfarne friluftsfolk var klart: Kom ud og få dine egne erfaringer og oplevelser. Lad være med at overkomplicere tingene eller købe dig fattig i letvægtstelte og ergonomiske rygsække - bare kom afsted, gå ud af døren og brug naturen, lød det fra to, som begge har dyrket friluftslivet siden barnsben i henholdsvis de danske skove og på Grønland.


De fik dog også lejlighed til at vise mere jordnære friluftsfærdigheder i en konkurrence om at tænde bål og bygge lejr med en tarp. Hvem, der vandt, kan du se her. F R I LU F TSLIV PÅ HJ UL Friluftsliv er mange ting, og en sjov og anderledes måde at dyrke det på blev synliggjort af de firehjulstrækkere med tagtelte, som fyldte godt på pladsen. Det var Jørgen Hedevang og venner, som viste deres flotte overlandere frem. Blandt vennerne var Inge og Lars Jørgensen og deres 1975 Volvo C303 med tagtelt. De har kørt firehjulstrækker siden 1986, hvor de tog turen helt til Indien. Nu til dags går turene mest rundt i Europa. - Det er friheden til at køre hen, hvor vi vil. Der er ikke noget, der stopper os, fortæller parret, som med tagteltet kan overnatte næsten overalt - oftest omgivet af natur, som de har helt for sig selv. Samtidig er der plads til lidt

komfort og det tager næsten ingen tid at slå lejr. Det er stadig udelivet, som er i fokus, og parret er meget opmærksomme på at passe på naturen og kun efterlade dækaftryk. EVEREST U DEN I LT Et af dagens højdepunkter, var interviewet med bjergbestigeren Rasmus Kragh, der som den første dansker nogensinde kom til tops på Mount Everest uden brug af iltflasker. Det var hans tredje forsøg, og han fortalte i en inspirerende snak om forberedelserne, udfordringerne og strabadserne på vej til toppen, sejren og om den mentale nedtur han oplevede, da euforien havde lagt sig oven på flere års benhårdt, målrettet arbejde. Successen på bjerget kom med en pris, men også med en selvindsigt og erfaringer, som Rasmus Kragh i dag kan bruge i sit arbejde som coach og mentaltræner. Se hele snakken her.

↑ Lars og Inge Jørgensen dyrker udelivet i hele Europa med deres Volvo med tagtelt. De nyder friheden til at kunne køre hvorhen de vil og samtidig komme tæt på naturen.


KA JAKE V EN TYR I A L ASKA Eventyr og friluftsliv hænger sammen og for Susanne Jars foregår det eventyr i havkajak. Den århusianske kajakroer skal til sommer på en seks uger lang ekspedition langs Alaskas kyst sammen med den tyske eventyrer Freya Hoffmeister, som er i gang med at ro hele vejen rundt om Nordamerika. Freya Hoffmeister inviterer udvalgte kajakroere med som romakkere. I de arktiske farvande, er det altså danske Susanne Jars, som har fået æren og fornøjelsen. Om nogen har hun da også evnerne og den erfaring, som skal til for at gennemføre turen. Hun har tidligere boet i Grønland og undervist i kajak på østkysten, hvor hun især har været med til at sætte fokus på sikkerhed og brugen af sikkerhedsudstyr. I sommer roede hun det meste af Danmark rundt i alt 1175 kilometer på 36 dage. Se hele snakken med Susanne Jars her. M I N D RE PLAST I K I H AVEN E Susanne Jars havde på Outdoorshow selskab af Tobias Ørskov fra A Better Ocean, der arbejder med at genanvende plastikaffald fra verdenshavene. Det sker i samarbejde med virksomheder og lokale organisationer på blandt andet Filipinerne og Sri Lanka, men også i Danmark. Ved et stort arrangement ved Tangkrogen og Mølleparken i Aarhus deltog eksempelvis op mod 200 mennesker, som på fire timer samlede 220 kilo affald. Det plejer at være super hyggeligt, folk er glade, det gavner miljøet og de får frisk luft, fortalte Tobias Ørskov fra A

Rasmus Kragh er første og eneste dansker, som har besteget Mount Everest uden iltflasker. Han fortalte om sine oplevelser, sejre og nederlag undervejs. ↓

Kajakeventyrer Susanne Jars fortalte blandt andet om udstyr. Hun har masser af erfaring fra både Danmark og Grønland og til sommeren går turen til Alaska. Pagajen er malet hvid, da det eftersigende skræmmer hvalrosser væk, og det virker tilsyneladende. Susanne Jars har i hvert fald aldrig mødt en. ↓


Better Ocean, som på baggrund af den store opbakning satser på at medvirke til flere af den slags arrangementer fremover. M E RE OG B EDRE NATUR Naturen er vores fælles rum til leg, læring, afslapning, motion og oplevelser, men hvordan får vi bedre og mere af den? Det gjorde forfatter Rune Engelbreth os klogere på i selskab med direktør for Outdoor Institute Heiko Buch-Illing. Rune Engelbrecht er ophavsmand til nogle af tankerne bag de 15 nye naturnationalparker, som er på vej i Danmark. - Hvis vi vil standse biodiversitetskrisen, skal vi have mere natur, hvor naturen får lov at udfolde sig på egne præmisser, forklarede han. - Vi skal have vandet tilbage, holde op med at dræne og afvande, så søer og moser opstår, lade træerne blive gamle og hule, så de bliver levested for masser af arter. Skove

skal have lov til at være skove uden motorsave, og vi skal have nogle store dyr, der skaber lysninger og tramper hul i den kedelige ensformige natur, så der kommer lys ned til jordbunden og igen bliver plads til blomster. - Der bliver plads til alle, men man skal nok vende sit til, at når man går i naturnationalparkerne, så er det på naturens præmisser, man er gæst i andre arters hjem. Det betyder ikke, at vi ikke kan komme der. Der skal stadig være stier, vi kan stadig gå tur, og vi kan stadig cykle i en del af det, forklarede han.

FRI LUFTS L I V PÅ VA N DET I løbet af dagen fik publikum også lov til at komme en tur med ud på Silkeborg Langsø. Det skete i selskab med Michael Aaby, der præsenterede lidt af en nyhed i Danmark. Nemlig de lette og hurtige robåde fra Row Generation. Robåden er udviklet i Sverige og velegnet

A Better Ocean arbejder med indsamling og genanvendelse af plastikaffald både i Danmark og udlandet, fortalte Tobias Ørskov fra Virksomheden. ↓


Michael Aaby fra Row Generetion havde medbragt den svenskudviklede robåd, som takket være sin sødygtighed og fart er særdeles velegnet til friluftslivseventyr. ← Ayo Hansen har skrevet kogebogen ”Den sultne rejsende” og viste, hvordan man kan lave mad i Omnia-ovn. ↓

til friluftsliv og naturoplevelser, fordi den er særdeles sødygtig, hurtig og har plads til udstyr og overnatningsgrej. Samtidig kan den spændes på en trailer eller taget af en bil, så den er velegnet til både korte hyggeture og langfart. Michael Aaby var på et cykeleventyr til Nordkap, da han på vej ned gennem Sverige første gang så båden, og blev imponeret over dens fart. Med de to årer kan én mand uden problemer holde 5-6 knob over længere stræk, og bådens stabilitet gør den meget sikker.

L Æ KKER M A D PÅ TU R Du kender måske Trangia og Jetboil, men har du også hørt om Omnia? Hvis ikke, er det en fejl. Det stod klart da forfatter og blogger Ayo Hansen introduceredet madlavning på den elegante og lette miniovn. Hun har skrevet

bogen ”Den sultne rejsende” med Omnia-opksrifter og viste på Outdoorshow, hvordan man blandt andet kan lave crossainter, kebab og grøntsagsretter i en Omnia. Omniaen er en ”gryde” med hul i midten, som nemt kan placeres oven på et trangia. Den enkle, men ret geniale konstruktionen virker som en ovn. Ayo Hansen driver bloggen “Home is where i park”, hvor hun fortæller om at bo i en campervan og forfølge eventyret i hverdagen. Når verden åbner op, har hun blandt andet planer om at rejse til Rumænien og Mongoliet og skrive endnu en kogebog.BLOGGERNES VANDRETIPS Mange outdoorfolk holder af at tage på kortere eller længere vandreture i Danmark, men hvordan kommer man egentlig i gang, hvis man ikke lige har prøvet det før? Det gav de to bloggere Maria Rømer og Hanne Jensen råd til. På nettet er de kendt som henholdsvis Curly Camper og Hannah in Colors. Curly Camper blogger især om mikro-eventyr. Det handler om de små eventyr i hverdagen, som ikke kræver en masse grej eller en hel uge eller en weekend. - Man kan jo starte med at gå en tur i sit nærmiljø, sove i telt i haven og prøve tingene af i det små. Det kræver i virkeligheden ikke særlig meget. Brug det udstyr du har derhjemme, og kom i gang. Hannah in Colors blogger om vandreture i Danmark året rundt, grej og bål, og der er altså masser af konkrete tips og inspiration at hente på de to bloggeres

hjemmesider. På Outdoorshow gav de blandt andet råd til, hvordan man bedst forretter sin nødtørft i naturen - se med her, hvis du er nysgerrig.

GLÆD DIG TIL NÆSTE ÅR Dagen bød i øvrigt også på politisk debat om udvikling af outdoor-mulighederne. Det skete

med udgangspunkt i Silkeborg Kommunes vision om at være landets outdoor-hovedstad og med deltagelse af lokale byrådsmedlemmer.

var premiere og generalprøve på én gang. Jeg synes, vi lykkedes med opgaven, præcis som vi havde turdet håbe på, lyder det fra arrangør, Lars Nyhuus Henriksen, som derfor godt tør sige, at Outdoorshow vender stærkt tilbage næste år - forhåbentlig med et stort fysisk tilstedeværende publikum - og livestreaming på nettet, så du også kan følge med hjemmefra.

Morten Nyhegn fra Tur Trading fortalte om outdoorbranchen, set indefra, og Kajaksmeden og Havkajakroernes magasin, Havkajak, viste, hvordan en gammel kajak kan få helt ny liv gennem en total

makeover. Alt i alt en god dag ved Hotel Scandic i Silkeborg. - Det gik over al forventning. Vi har ikke prøvet at lave sådan et medie-outdoorshow før, så det

Lokale politikere fra Silkeborg fortalte om visionerne om at gøre Silkeborg til landets Outdoorhovedstad. ↑ De to vandrebloggere, Curly Camper og Hannah in Colors delte tips og tricks til microeventyr og vandring i Danmark. ←


Lyt til over 300.000 e- og lydbøger. Som Outsite medlem kan du få 30 dages ubegrænset adgang til Danmarks største streamingtjeneste for e- og lydbøger.

Prøv gratis i 30 dage

Brug koden OUTSITE30 på mofibo.dk

Tilbuddet gælder indtil den 30. juni 2021 – kun nyoprettelser. Efter prøveperioden koster Mofibo 129 kr./md.NYE VANDREBUKSER HVAD SKAL DU VÆLGE?

Vandrebukser kan være en ret kompliceret affære. I takt med, at vi udforsker naturen mere end nogensinde, er udvalget vokset markant, og producenterne tilbyder bukser med et væld af smarte tekniske detaljer. Overvejer du at investere i nye outddorbukser, så læs med! Vi har set nærmere på udvalget og de forskellige typer af vandrebukser i håb om, at du er lidt bedre klædt på, når du skal vælge dit næste par.TEMPERATUR. KOMFORT. BEVÆGELIGHED. Det er nok i al sin enkelthed tre af de væsentligste krav til en god vandrebuks. Selvom benene er mindre følsomme over for temperaturændringer end overkroppen, kan det nemt ødelægge en vandretur hvis du fryser. Kvinder fryser ofte mere end mænd, så her er det især vigtigt at vælge en buks med isolering, eller at tænke lag-på-lag, så der også er plads til et varmt baselayer i merinould. Er det til gengæld varmen, der bekymrer dig, er det noget nemmere. Mange vandrebukser er fremstillet i et åndbart materiale og har ofte gode udluftningsmuligheder i form af fx lynlåse i siderne. Er du på længere ture, opdager du også hurtigt værdien af god komfort og bevægelighed. En del bukser har enten 4-vejs eller 2-vejs stretch, hvilket betyder at materialet er strækbart i flere retninger. Det giver stor bevægelsesfrihed og gør det nemt, hvis du fx skal springe 40

OUTSITE

over små vandløb, klatre op af stejle stier eller bare skal op og ned med rygsæk og udstyr i løbet af dagen. Hvad du skal vælge, afhænger selvsagt også af, hvad du skal bruge bukserne til, og på hvilken årstid. Det betyder ikke nødvendigvis, at du skal have 4-5 forskellige par vandrebukser, men skal du fx vandre en uge i bjergene, er kravene noget højere end en weekendtur på Hærvejen. Tjek også, hvor tætvævede bukserne er, især hvis du skal vandre i perioder med mange myg! De små bæster kan måske ikke ødelægge turen, men alligevel genere ret meget, så hvis du ved, at myggestik er et problem for dig, kan du supplere myggespray med bukser, der er tætvævede og i et mere kraftigt materiale. Vi har set nærmere på fire forskellige typer af outdoorbukser: Hard-shell bukser: Bjergvandring, ekspeditioner og højalpine ture kræver sine bukser. De skal være robuste, komfortable og fleksible. Da vejret kan skifte hurtigt og blive ekstremt,

er det ekstra vigtigt, at bukserne giver optimal beskyttelse mod vind og vand. Et par hard-shell bukser som Odin Skarstind er skabt til bjergvandring og aktivitet, hvor dit udstyr kan blive udfordret maksimalt. Bukserne er 100% vindtætte og vandtætte og har tapede sømme. Der er desuden ekstra forstærkninger bagpå samt ved anklerne, forformede knæ, støvlekrog og lynlås ved benene. Med en vægt på 410 gram, hører bukserne også til i den lette kategori af hardshell bukser. Soft-shell bukser: Super anvendelige bukser, der ofte kan bruges til allround friluftsliv. De er lette, åndbare og vandafvisende, ofte med enten 4-vejs eller 2-vejs stretch, og dermed også meget komfortable med god bevægelighed. Alt afhængig af model og brand, kan bukserne fås med et væld af ekstra detaljer; her er det nok et spørgsmål om hvad du foretrækker personligt. Vanir bukserne fra norske Helly Hansen er et godt eksempel på en funktionel soft-shell buks, og de fås både i en model til mænd og


kvinder. Og med en vægt på kun 310 gram er det ikke bukserne der tynger, når trætheden melder sig sidst på dagen. Klassiske vandrebukser er måske ikke en kategori i sig selv, men det er alligevel en god beskrivelse af Veir og Verglas, der begge fås i en model til både mænd og kvinder. Bukserne er fremstillet i Oeko-Tex certificeret bomuld og polyester, og de har en PFC-fri vandafvisende imprægnering. Bagpå samt på knæene er der ekstra forstærkning i form af shoftshell paneler. Med 4-vejs stretch er der lagt stor vægt på komfort og bevægelighed, og ventilations-lynlåse i siderne, giver mulighed for ekstra udluftning på varme dage. Buksebenene kan justeres i vidden, og snørebåndskrogen sikrer, at bukserne sidder stabilt. Ud over to håndlommer har bukserne også to lårlommer, hvoraf den ene indeholder en lynlåslomme til værdier. Shorts…kan vel egentlig ikke kategoriseres som vandrebukser, men

OUTSITE

41


vi tager dem med alligevel. Skal du vandre i sommerhalvåret, eller i lande, hvor temperaturen generelt er høj, kan et par zip-off bukser eller shorts nemlig være en rigtig god ide. Fordelen ved zip-off er naturligvis toi-en løsningen, hvor du både har bukser og shorts i et. Men foretrækker du rigtige shorts, er det stadig vigtigt at prioritere komfort i form af et let, åndbart og strækbart materiale. Mariedalen og Vetta er eksempler på gode vandreshorts til henholdsvis mænd og kvinder. Materialet er super let, hurtigtørrende, strækbart og samtidig er der integreret UV50+ beskyttelse. To sidelommer giver mulighed for let adgang til mobil, kort eller hvad du end prioritere, og til kvinderne er der tænkt ekstra på en vigtig detalje – et bredt, blødt og elastisk bånd i taljen, gør simpelthen Vetta shorts til en absolut favorit, når det gælder komfort. PASSER BUKSERNE? Når du har valgt de bukser og den model der passer bedst til dine behov, skal du selvfølgelig være sikker på, at du får den rigtige størrelse, og at de sidder perfekt. Er du i tvivl, så tag bukserne med hjem, og gå lidt rundt i dem. Mærk, om de sidder godt, og om det er nemt at sætte sig, bøje sig o.lign. Brug hellere lidt ekstra tid på at teste pasformen - du bliver glad for det, når du først er på tur, og har valgt de helt rigtige vandrebukser.bliver til

Yeti bliver en del af Nordisk Danske Nordisk har i mange år ejet outdoor-mærket Yeti. Som Danmarks førerende outdoor-brand udvider Nordisk nu forretningssortimentet med dunjakker og dunsoveposer. Det ikoniske røde Y bruger vi selvfølgelig fortsat.HVOR OG HVORDAN MÅ DU FÆRDES I NATUREN? Af Johanne Skjold Mortensen Foråret er for alvor i gang, og sommeren er på vej. Vejret byder på overnatningsture og lange gåture. I skovene og langs stranden frister naturens spisekammer. De lyse nætter er over os, og det kribler efter at komme ud og sove i telt igen. Men hvor meget er det egentlig, at vi må sanke? Og hvor må vi slå teltet op? Må vi blive i skoven efter, at det er blevet mørkt? Det er på tide at få genopfrisket reglerne for vores færden i naturen. Foråret er for alvor i gang, og sommeren er på vej. Vejret byder på overnatningsture og lange gåture. I skovene og langs stranden frister naturens spisekammer. De lyse nætter er over os, og det kribler efter at komme ud og sove i telt igen. Men hvor meget er det egentlig, at vi må sanke? Og hvor må vi slå teltet op? Må vi blive i skoven efter, at det er blevet mørkt? Det er på tide at få genopfrisket reglerne for vores færden i naturen. OFFENTLIG SKOV Offentlige skove indebærer skove ejet af Naturstyrelsen, af offentlige stiftelser, kommuner, statsinstitutioner eller folkekirken. Når du går ind i skoven, vil der typisk være et skilt ved indgangen, der angiver hvem, der ejer skoven. I den offentlige skov har vi “begrænset adgang”. Det vil sige, at den kan blive midlertidigt lukket, hvis der skal afholdes jagt eller laves intensivt skovarbejde. I den offentlige skov må du vandre rundt lige så tosset, du vil til fods. Du behøver ikke at begrænse dig til veje og stier, men du må også bevæge dig ud i skovbunden. Er du på cykel, så hold dig til vejene og stierne. Hvis du på din tur gennem skoven falder over nogle ramsløg eller nogle lækre tragtkantareller, kan du samle sammen til frokosten, da det er lovligt at samle fra skovbunden til eget brug. Når maven senere rumler, og det bliver tid til at slå sig ned og spise sin frokost, kan du 46

OUTSITE

frit gøre det i skovbunden, så længe du ikke er tættere end 50 meter på nærmeste beboelse eller driftsbygning. Efter en varm dag i skoven kommer du måske forbi en lun sø i en lysning, og du kan med god samvittighed tage et dyp og blive kølet ned, for du må både bade i skovens vandløb og søer. Når solen går ned, kan du roligt tænde pandelampen. Man må nemlig opholde sig i offentlig skov døgnet rundt. Hvis du vil overnatte i telt, skal du benytte dig af lejrpladser, primitive overnatningssteder eller friteltningsskove. Hvis du i stedet har pakket hængekøjen, eller har efterladt teltet derhjemme til fordel for en nat under åben himmel, er det intet problem. Overnatning direkte i skovbunden er lovligt, såfremt det er på liggeunderlag, i sovepose, i hængekøje eller under regnslag. PRIVATEJET SKOV Den privatejede skov byder ikke på ligeså store eventyr som den offentlige, og her er vi mere begrænsede i vores færden. De er gode til søndagsturen, da du udelukkende må færdes til fods og cykel på veje og stier. Du må altså ikke gå på opdagelse i skovbunden. Hvis du vil ud og mærke skovbunden, skal du have lov fra ejeren. Det samme gælder, hvis du vil overnatte eller lave bål.


Pandelampen kan du lade blive derhjemme, da adgang til privatejede skove gælder fra kl. 6 til solnedgang. Spotter du en Karl Johan svamp langs stien, kan du godt snige den med i kurven. Du må samle det du kan nå fra stier og veje til egen brug. Frokosten skal nydes fra stierne, og du må ikke være tættere end 150 meter fra bygninger, når du gør ophold. Vær altid opmærksom på, om der skulle gælde særlige regler for den skov, du er i. Det vil som udgangspunkt stå på et skilt ved indgangen til skoven. I DET ÅBNE LAND Vi bevæger os ud af skoven og ud i det åbne land. Her bliver der igen skelnet mellem privat og offentlig, og da de offentlige arealer tilhører os alle, må man færdes her hele døgnet. Det gælder mange heder, enge, søer og andre udyrkede arealer, da de er statsejede. Privatejede arealer gælder eksempelvis landbrugsland med marker, græsningsarealer og markstier. Når du går her, skal du naturligvis tage hensyn til naturen og landbrugsproduktionen og følge og respektere de skilte, du måtte møde. Du må gerne gå og cykle på stierne i det private åbne land. På ikke indhegnede, udyrkede arealer gælder samme regler, som vi kender fra den private skov - adgangen er begrænset til at være fra kl. 6 til solnedgang, og ophold skal foregå minimum 150 meter fra bygninger. Du må gerne tilgå indhegnede udyrkede arealer, såfremt der ikke går græssende husdyr, og du kan komme igennem hegnet ved låger, stenter eller lignende. PÅ STRANDEN Noget af det, vi har mest af i Danmark, er kyst. Hvis man tæller alle øer med, har vi 8750 kilometer kystlinje, og intet sted i landet er der mere end 52 kilometer til havet. Derfor er det et populært sted at tage hen, og der er endda rigtig god OUTSITE

47


adgang til de danske strande. Hele døgnet rundt har vi adgang til alle danske kyststrækninger, og vi må tage ophold, hvor vi vil. Strande kan dog være privatejede, og her må vi stadig gerne færdes frit, gøre ophold og bade, hvis blot der er mindst 50 meter til nærmeste beboelsesbygning. Der er ikke noget som en nat under åben himmel på en strand stjernerne på en klar sommeraften og bølgernes brusen natten igennem. Udnyt, at det er lovligt at sove under åben himmel på stranden. Teltet er dog ikke tilladt at medbringe - men oplevelsen er også bedre uden. Få den fulde oplevelse, og tænd et bål, du kan varme dig på eller lave aftensmaden over. Det er nemlig tilladt at tænde bål på ubevoksede strandbredder. Du kan roligt sanke strandkål eller strandsennep til eget brug, for at få den ultimative aftensmad på stranden.

Kommer du sejlene i kajak, eller en jolle, kan du trække den på land og sove under den. FRI TELTNING I 2020 blev der åbnet op for 77 nye friteltningsområder i statsskove. Det vil sige, at vi nu har 278 statsskove i Danmark, hvor man frit kan slå sit telt op i træbevoksede områder. Det minder om allemandsretten, som vi kender fra Sverige. Dog har det sin begrænsning, da der er nogle regler. Det vigtigste at bide mærke i er 1-2-3 reglen. Ved fri teltning skal du begrænse dig til 1 overnatning samme sted, der må maks være 2 telte, og teltene må ikke være større end til 3 personer. En anden vigtig detalje er, at der skal bruges stormkøkken som feltkøkken. Et stormkøkken defineres ved, at brænderen er indelukket, som vi for eksempel kender det fra Trangia. Desuden må der kun laves bål på indrettede bålpladser.

Den fulde liste over fri teltningsskove kan findes på Naturstyrelsens hjemmeside eller ved at følge linket: https://naturstyrelsen.dk/ media/275641/fri-teltning-skovemaj-2020.pdf Du kan finde mere information på Naturstyrelsen og miljøstyrelsens hjemmesider. Og så er det ellers bare at komme afsted og nyde, at de lyse sommernætter er ved at være over os. Rigtig god fornøjelse Find mig på Instagram @vildspor, og følg med i min historiefortælling med fokus på den udvikling og erfaring jeg har skabt igennem mine vandreture.


DIT TELT. DIN FRIHED.

TRAVEL LINE Leder du efter et telt, som du kan tage med på tur, og sætter du solide materialer, funktionelle detaljer og god komfort højere end lav vægt, fordi du ofte er på cykel, i bil eller på motorcykel? VENTURE 1 og 2 indgår i Travel Line Serien, som udmærker sig med praktiske indgange, ekstra liggelængde og masser af opbevaringsplads

VENTURE 1 Rummeligt 1-Person kuppeltelt Høj vindstabilitet. Fritstående konstruktion Reflekterende barduner. Fortærkede hjørner

Vandsøjletryk 5.000 mm./7.000 mm.(top/bund) Vægt 1,95 kg Tilsvarende model til 2 personerSÅDAN LAVER DU FEATHERSTICKS Tekst: Lars Nyhuus, Billeder: Kenneth Lynghøj

Feathersticks er en fin detalje, som løfter båltændingen til næste niveau. Hvad gør du, hvis du skal lave bål uden tændblokke eller tændvæske? Hvad hvis vejret er lidt surt og vådt? Du kender sikkert allerede til birkebark som er et fortrinligt optændingsmiddel. Med lidt øvelse kan du blive mester til at lave feathersticks, som er næste trin mod toppen af bål-ninjastigen. Du kan lave feathersticks af alt træ, men nåletræ egner sig bedst. Kig efter døde gran- eller fyrgrene i skoven. Du kan brække tykke, døde grene af i bunden af et levende træ. Disse grene er noget af det tørreste brænde, som kan findes i skoven. Bræk aldrig levende grene af træerne. De brænder dårligt, og træet tager skade af det (og så er det heller ikke lovligt!). Hvis du ikke kan finde store grene i bunden af et træ, kan du lede efter store døde grene i skovbunden. Jo tættere de ligger på jorden, jo mere vand og fugt indeholde grenene. Kig efter grene, som ligger mindst 30 cm over jorden. Selv i vådt vejr er træet ofte overraskende tørt i kernen. Er dit stykke alligevel våd, så smid det væk, og find et nyt. Et stykke træ på mindst 4 cm i diameter er godt. Find et godt stykke uden knaster, så du nemt kan snitte lange spåner. Når du skal snitte spåner, er det lettest at lave et par skarpe kanter at starte ud fra. Du kan eventuelt

↑ Flæk træet for at lave en skarp kant og for at komme ind til den tørre kerne


flække træet for at komme ind til en tør kerne. Prøv at starte så højt som muligt på træet, når du laver spåner. Det giver de længste og fineste fjer. Nu sidder resten i håndelaget: Øvelse gør mester. Prøv at finde den bedste vinkel i håndleddet. Med en god kniv skal det ikke være anstrengende at lave feathersticks. Hvis det bliver hårdt, snitter du for dybt og risikerer at snitte spånerne helt af pinden. Hvis (når!) det sker, siger du pyt, og prøver igen. Både børn og voksne kan lære det. Når du bliver bedre, kan du variere dine spåner, så du har helt fine og nogle lidt tykkere blandet på din featherstick. På den måde vil den brænde lidt længere og give et bedre udgangspunkt for din båltænding. Lav gerne 3-5 featherstick, så du kan få godt gang i bålet. Bål handler altid om forberedelse.

Tænd bålet

Lav gerne flere feathersticks, inden du tænder ilden

52

OUTSITE


OUTSITE

53


HANG OUT OR HUNKER DOWN

Our revolutionary new Telos tent provides unmatched versatility, more space and superior ventilation.

LEARN MORE AT

seatosummit.com/tents2021


Teva Terra Fi Lite Vejl. 899,-

info@fritidsagenten.dk +45 4447 9094


KAN DU IKKE SE SKOVEN FOR BARE TRÆER? Du kender sikkert udtrykket. Måske har du selv stået midt i noget og ikke kunnet se helheden. I Men hvordan er det egentlig med skove. Altså de rigtige. Hvor fylder skovene mest? ‘Den der natur’ er vores allesammen. Det siger vi. OK, der er både private skove og strande her og der, men der må du og jeg som regel gå igennem. Læs artiklen om adgangsregler et andet sted i dette magasin. Men hvor er der så størst mulighed for at komme ud i en nærliggende skov? Danmarks Idrætsforbund udgav tilbage i marts 2019 redegørelsen ’OUTDOORIDRÆT I DANMARK - En analyse af idrætsmulighederne i den danske natur’. I den sætter DIF lys på mulighederne for at dyrke motion og idræt i naturen. Selvfølgelig, kan man sige, for det er DIF’s vinkel som hovedorganisation for en række specialforbund med organiserede udøvere. Tilbage til skoven, for hvor fylder træerne mest? DIF har som mål for det valgt at fokusere på andelen af skov i forhold til en kommunes samlede areal. Det er fornuftigt nok. Også at DIF har fravalgt faciliteter som shelters, bålpladser, fugletårne med videre. Organisationen ser på faciliteterne for at kunne vurdere mulighederne for mere outdooridræt. Over for det har vi de selv-organiserede tiltag, som er hastig vækst. Corona-tiden har i hvert fald gjort sit til at få flere ud i naturen. Men skove…! Ja, resultatet er sikkert overraskende for nogen. Den 56

OUTSITE

kommune med størst andel skov er nemlig Albertslund, en kommune på den københavnske vestegn. Det er ikke lige det billede, som man får for sig som bilist eller togpassagerer. Har man selv været på tur i Vestskoven, ved man, at den er ganske stor. Hele 1400 hektar. Oversat til en vandretur kan man sagtens gå en tur på mere end 20 km uden at komme det samme sted. Men i Albertslund er der altså skov på 45 % af kommun-

ens samlede område. I top 5 følger Læsø tæt efter med 44,2 %, og så kommer Hillerød (30,8 %), Furesø (30,3 %) og på en 5. plads ligger Silkeborg med 29,9 %. Kan du finde din egen kommune i Top 20? Kommunerne med størst potentiale for mere outdooridræt er Bornholm, Silkeborg og Vordingborg, for ud over skovidræt har DIF også set på


vandsportsmulighederne. De tre kommuner scorer samlet højst, men det kan du selv læse mere om i rapporten eller zoome ind på et interaktivt kort, som du finder hos DIF. Læs selv videre: ’OUTDOORIDRÆT I DANMARK - En analyse af idrætsmulighederne i den danske natur’. Danmarks Idrætsforbund, marts 2019

https://www.dif.dk/da/politik/nyheder/analyser/faciliteter-s-og-s-natur/outdooridraet-i-danmark

OUTSITE

57IsNotEnough Medea trekking Pants Af Johanne Skjold Mortensen Medea trekking pants har alt det en friluftsbuks skal have; slidstærkt materiale, strækbare paneler der giver øget bevægelsesfrihed og fede detaljer der gør turen lettere. Prisen er relativt lav hvis man sammenligner med nogle af de større mærker, så jeg har sat mig for at undersøge, hvorvidt buksen har noget at byde på. KONSTRUKTION Størstedelen af buksen, er lavet i 100 % polyester. Polyester er som bekendt utroligt slidstærkt og smudsafvisende og egner sig derfor rigtig godt til arbejdstøj og friluftsbrug. For at øge komforten er der på knæ og i knæhasen, lagt strækmaterialer ind. I knæhasen er det et tyndere nylon-polyester-elastan blend, men på selve knæet er det forstærket. Det gør at man sagtens kan komme ned og ligge på knæene, mens man roder i bålet. Desuden er knæene en smule formsyede, så de følger benets bevægelse. Fra lysken og ned til knæene, er der desuden også lagt en kile ind med stretchpanel, der igen øger komfort og bevægelsesfrihed. I livet er der elastik, som gør at buksen passer til flere størrelser og at man desuden selv kan vokse eller skrumpe lidt, uden at det bliver det helt store problem.

Der er to åbne stiklommer til hænderne og nede på lårene sidder yderligere to lommer, med lynlås, hvor den ene har fået tilføjet telefonlomme. Aflukningen ved anklerne har fået tilføjet velcro og elastik, så man kan justere hvor åben eller lukket man vil have den. Desuden sidder der en lille krog, man kan hæfte på sine vandrestøvler. TESTEN Jeg er overordnet meget tilfreds og ikke mindst imponeret over, at man formår at få så mange detaljer og et ordentligt konstrueret produkt, for så få penge. Der er virkelig tænkt over detaljerne - og de virker. Det er en ekstremt behagelig buks at have på, og så sidder den ovenikøbet flot. Det fungerer virkelig at der er stretch hen over knæet og i knæhasen. Jeg må være ærlig og sige at jeg var lidt skeptisk til at starte med, for jo, det føles da godt at have fuld bevægelsesfrihed, men holder det? Som en del af testen, havde jeg dem på, på en botanik-skovtur. Her skal man hele tiden ned og ligge og rode på knæene, for at kigge på planter. Strækmaterialet tog ikke skade og den ekstra bevægefrihed, var virkelig god at have.

Dog er strækmaterialet mere vindfølsomt end polyester materialet, og det kan altså mærkes hvis man vælger at cykle ud i skoven og spise morgenmad kl. 6 en morgen i foråret, da knæene er lidt ekstra eksponerede på cyklen. Selve polyester materialet er utrolig kraftigt, og det er så slidstærkt som de lover. Der er oven i købet lagt et dobbeltlag ind, ekstra udsatte steder. Buksen er til at ånde i og da polyester er hydrofobt, vil det ikke suge vand til sig, og de er derfor en smule vandafvisende. Selve udførelsen er gjort ordentligt og det giver et godt helhedsindtryk. Når jeg siger udførelsen kigger jeg på syningerne, som er flotte ensformige og parallelle, lynlåsene er i ordentlig stand og knappen til at lukke buksen i livet er troværdig. Buksen er slim i sin pasform, og den er derfor rimelig diskret i sit udtryk og springet fra hverdagsbuks til friluftsbuks bliver derfor ikke ligeså skræmmende, hvis man er ved at købe det første par friluftsbukser. HVAD PASSER IKKE MIT BEHOV? Velcrolukningen i bunden af bukserne, er lidt ærgerlig, da OUTSITE

59


velcro jo har det med at samle skidt sammen, og det sidder et meget udsat sted, så en anden løsning havde klart være at foretrække, men jeg synes det er hvad man kan forvente til prisen. Desuden synes jeg stadig det er bedre end at buksen er helt åben ved anklerne, fordi det giver mulighed for at justere hvorvidt man har brug for at lukke til og holde på noget varme, eller åbne op og komme af med noget varme. Lommerne på låret giver ikke mulighed for at have mange ting, de er ikke så rummelige i det de ligger fladt ind mod benet. Så de er ikke så brugbare til meget andet end et kort eller andre relativt små ting. Polyester har mange fordele, men når det ikke er blandet op med eksempelvis lidt bomuld, så virker materialet en anelse stift, hvilket jeg synes er lidt ærgerligt i forhold til komforten. HVORNÅR KAN MAN BRUGE MEDEA TREKKING PANTS? Medea trekking pants er en utrolig alsidig buks, da den primære konstruktion af polyester gør den slidstærk og nyttig til ture med meget lejrliv, eller som arbejdsbuks i haven. Og her kommer de vandafvisende egenskaber også til gode. Strækpanelerne og elastikken i livet giver høj komfort og bevægelsesfrihed og den er derfor også behagelig at bevæge sig i, hvis man skal vandre og polyester materialet er åndbart så det egner sig til aktivitet.

flere af sine konkurrenter på markedet, som laver friluftsbukser til samme pris, da den er udført ordentligt, eksempelvis ved kombinationen af materialer og da der er tilføjet detaljer, der lige giver den ekstra funktionsdygtighed. Den leverer virkelig til prisen og man føler ikke at der er blevet gået på kompromis. IsNotEnough forhandles hos Friluftsland til 599 kr. og kan fås i mange sjove og spændende farven. Vær opmærksom på at modellen hedder Nestor trekking pants til mænd.

Så uanset om du skal på sheltertur eller vandretur, så er Medea trekking buksen, altså et rigtig godt bud.

https://www.friluftsland.dk/ dame/softshell-bukser/is-notenough-womens-medea-trekking-pants-xs-moonlit-ocean

KONKLUSION Alt i alt er Medea Trekking pants en alsidig buks, der leverer både slidstyrke og bevægelsesfrihed. Jeg synes at den slår

https://www.friluftsland.dk/ herre/softshell-bukser/is-notenough-mens-nestor-trekkinigpants-xs-kelb


LIFE IS TASTIER OUTDOORS Light My Fire har igennem mange år specialiceret sig i, at udvikle og producere innovative, funktionelle og farverige outdoor produkter, som er praktiske til hverdag såvel som til fritid - og at gøre det med omtanke på naturen. Under mottoet ”NO WAY:ST” ønsker vi at reducere mængden af engangsplastik og oliebaseret plastik. Som et vigtigt skridt i den retning, har vi valgt at omlægge al produktion til biobaseret plastik, både hvad angår produkter og emballage, for på den måde, at tage ansvar, og tage hånd om miljøet. www.lightmyfire.com

”Før var jeg en plastikflaske”NYT MEDLEMSKAB! Støt Outsite Så støtter vi dig! Meld dig ind og få store rabatter i disse butikker!

Gratis

kr.199

kr.999

altid

1 år

1 år

Gratis medlemskab • Deltag i forummet Gratis • kommenter artikler altid • gratis events

bliv medlem

Outsite +

Outsite X

• • • • • • • • •

• • • • • • • • • • • •

Deltag i forummet kommenter artikler gratis events gratis vandreture rabat i outdoorbutikker rabat på kurser rabat på vandreguides lån gratis grej læs +artikler

bliv medlem

Deltag i forummet kommenter artikler gratis events gratis foredrag gratis vandreture rabat i outdoorbutikker gratis kurses gratis vandreguides gratis workshops gratis E-lerarning lån gratis grej læs +artikler bliv medlem

Støt vores arbejde med det gratis magasin, gratis artikler og events. Så får du store rabatter i outdoorbutikker og gratis vandreture!


Vi ses SNART

Glæd dig til juli og sommer