O´Times - lokakuu 2019

Page 1

O´TIMES LOKAKUU 2019


Lokakuu

Ylioppilaslakki? 2500€, kiitos!

Toimittajat

9 Kumpulaanko? Kumpulaan!

Sofia Jutila, päätoimitta- Helmi Joensuu, taitto ja, taitto Emilia Lahtela, taitto Erik Virranniemi, toimi- Matias Helander, taitto tussihteeri, taitto Heta-Sisko Häkkinen, Aliisa Hakala, taitto taitto Saana Hilvo, taitto Silja Gardemeister, taitto Ilona Valotie

10 Ope piinapenkissä

Sylvia Merivirta, taitto

Lotta Murtopuro, taitto

12 Hentoinen avunpyyntö - Ehditäänkö edes parantaa itseämme?

Kerttu Keski-Rauska

Silja Oja

Aino Rotstén, taitto

Sini Sievänen

Pinja Jarre, juliste

Sami Bärlund

2 Sisällysluettelo 3 Pääkirjoitus 5 Lutuset ykköset landella leikkimässä 8 Kuulumisia vaihdosta

Fumi Kitazawa

15 Itä-Euroopassa

Pilvi Kyrö, juliste

19 Oudoin tai kamalin kokemuksesi matkoilta?

22 What´s your future?

Alkuvuodesta Opetushallituksen tekemän selvityksen mukaan lukio-opintojen hintalappu voi nousta jopa 2500 euroon. Ammatillisessa koulutuksessa kustannukset vaihtelevat sen mukaan, millaisia tarvikkeita ja varusteita alalla vaaditaan. Kustannukset vaihtelevat sadoista euroista tuhansiin. Joillakin opiskelijoilla on jäänyt jopa kursseja käymättä, kun materiaalit ovat olleet liian kalliit. Näin ei tulisi olla.

Lotta Riikonen, taitto

17 Savoy-projekti

Satu Mäkinen, ohjaava opettaja Aino, Pilvi ja Lotta

25 Uutispalsta 27 O´Why

O’times

Valitettavasti toiseen asteen opinnot myös keskeyttää joka vuosi muutama prosentti. Noin neljännes heistä on kertonut rahallisten seikkojen vaikuttaneen päätökseen ainakin jonkin verran. Kenenkään opiskelun toisella asteella ei tulisi kaatua sen kustannuksiin.

Joidenkin arvioiden mukaan maksuton toinen aste tulisi maksamaan valtiolle jopa yli 150 miljoonaa euroa. Nämä miljoonat olisivat kuitenkin varma sijoitus tulevaisuuOpetushallituksen teettämän kyse- teen ja uudistus maksaisi itsensä lyn mukaan 29% lukiolaisista arvi- takaisin. Nuorissa on tulevaisuus, oi itsellään olevan taloudellisia vai- kuten usein sanotaan. Nuoret halukeuksia ja kuudella prosentilla ne avat opiskella ja kouluttautua, sillä ovat merkittäviä. Sen sijaan Pelas- he tietävät koulutuksen merkityktakaa Lapset ry:n laatiman kyselyn sen tulevaisuudessa. Toisen asteen mukaan jopa 60% vastanneista ker- koulutuskaan, puhumattakaan petoi, että opintojen kustannukset oli- ruskoulusta, ei riitä tulevaisuuden vat aiheuttaneet hankaluuksia. työmarkkinoilla.

23 Suusta siepatut

Kiitos avustajamme Sara Koskinen, Aada Blåfield, Anniina Vilkko ja Eija Raitala!

Viime vuoden maaliskuussa kansalaisaloite maksuttomasta toisesta asteesta kaikille keräsi yli 53 000 allekirjoitusta ja aloite lähetettiin toukokuun alussa eduskuntaan. Sivistysvaliokunnan käsittelyn jälkeen eduskunta kuitenkin hylkäsi aloitteen viime helmikuussa äänin 72-111. Päätös hylkäämisesta aiheutti valtavasti kritiikkiä ja sai nuoret kerääntymään myös mielenosoituksiin. Närää herätti erityisesti se, että aloite hylättiin sen virheellisen sanamuodon takia. Nuorten mukaan aloite kuitenkin kaatui poliittisen tahdon puuttumiseen.

Alice Papotti

13 Kaukaa kouluun

21 Toimittajien kesäkuvat

Nuorilla on halua kouluttautua, mutta mitä jos rahat eivät riitäkään? Onko opiskelusta tulossa rikkaiden etuoikeus?

Fumi, Aliisa, Sami, Markus, Aleksi (takarivi), Alice, Sylvia, Emilia, Kerttu, Silja G., Helmi, Sofia, Heta, Silja O. ja edessä Saana. Kuvasta puuttuivat Eki, Ilona, Pinja ja Lotta M. 2

Tällä hetkellä lähes viidennes nuorista jääkin opinnoissaan pelkän peruskoulun varaan. Olisi kuitenkin enemmän kuin toivottavaa, että yhä useampi nuori hakeutuisi jatkoopiskelemaan peruskoulun päätyttyä. 3

Tänä syksynä Helsingin kaupunki käynnisti kokeilun, jossa se tukee taloudellisesti ensimmäistä opintovuottaan aloittavia opiskelijoita kaupungin ylläpitämissä lukiossa sekä Stadin ammattiopistoissa.

Kaksi miljoonaa euroa maksava kokeilu kestää syyslukukauden ajan, ja sillä pyritään sekä tukemaan opiskelujensa aloittavia opiskelijoita että keräämään tietoa ja kokemusta maksuttomien materiaalinen järjestämisesta oppilaitoksiin. Poliittista tahtoa tuntuu onneksi löytyvän myös tänä syksynä muodostetulta hallitukselta. Hallitusohjelmaan on nimittäin kirjattu, että toisen asteen koulutus tehdään maksuttomaksi, jotta se on jokaisen peruskoulun päättävän saatavilla. Nyt jäämme odottamaan, miten suunniteltu uudistus etenee eduskunnassa. Asian puolesta kampanjoimista ei tule lopettaa. Niin kauan kuin ollaan hiljaa, ei tapahtu muutoksia, jotka veisivät tätä koulutukseen nojaavaa hyvinvointivaltiota eteenpäin.

Teksti ja kuva Sofia Jutila, päätoimittaja

O’times


Lutuset ykköset landella leikkimässä Bussit lähtivät sateenkaarten saattelemana koululta aamulla vähän kahdeksan jälkeen -oppilaat kyydissään- kohti Velskolan leirikeskusta. Matka sujui uneliaasti aikaisen kellonajan takia. Saavuttuamme paikanpäälle menimme suoraa tietä aamupalapöytiin. Velskolan aamupalatarjoilu oli monipuolinen ja maittava, sillä sai päivän hyvin käyntiin. Aamupalan ja oman luokan kanssa pelatun nimileikin jälkeen uudet ykköset jaettiin kahdeksaan pienryhmään. Ryhmissä kisailtiin päivän aikana tutorien pitämillä hauskoilla rasteilla. Oli esimerkiksi tutorvisa ja musavisa sekä muita tehtävärasteja.

Meidän mielestämme ehdottomasti yksi parhaista rasteista oli jauhonkuljetus suussa pidettävillä pelikorteilla. Onneksi kukaan ei tukehtunut jauhoihin, joita väkisinkin lensi vähän naamalle jauhoja siirrettäessä kortilta toiselle. Vaikka Velskolassa kilpailtiin pienryhmissä toisia vastaan, ei kilpailu ollut läheskään yhtä intensiivistä kuin esimerkiksi Kumpulan köydenvetokisoissa.

Lounaan jälkeen oli vielä erilaisia leikkejä, esimerkiksi “tuo tutorille”. Jokaiselta luokalta valittiin kuusi vapaaehtoista. Vapaaehtoisten ykkösten oli haettava pareittain tutoreiden sanelemia tavaroita ja asioita samalla kun muut kannustivat tietenkin omia ryhmiään (“B EI LEITutorvisassa saimme esimerkik- KI!”). Viimeiseksi ykkösten oli löysi tietää, että yksi tutoreista oli sa- dettävä ja haettava kaksi tutoria. lakuljettanut vahingossa räjähtei- Taavin löydyttyä hänet kannettiin tä Turkkiin. Musavisassa tunnistin vaivalloisesti monen oppilaan voiRobinin Erilaiset- biisin ihan liian min muiden luokse. Toista tutoria nopeasti. ei ikinä löytynyt.

Viimeisenä leikittiin koko porukan voimin aragazongaa. Täytyy sanoa, että se leikki kyllä herättää eriäviä mielipiteitä, hyvästä huonoon. Kun kysyimme yhdeltä 19A-luokkalaiselta mielipidettä leikistä hän sanoi sen olevan ärsyttävä, mutta monen mielestä aragazonga on hauska. Osaa jäi harmittamaan koulupäivän venähtäminen, koska viimeinen bussi tuli myöhässä. Päivästä jäi kuitenkin hyvä mieli ja monet ykköset tutustuivat paremmin toisiinsa. Teksti Emilia Lahtela ja Matias Helander Kuvat Satu Mäkinen ja Erik Virranniemi

Elias löysi märän sukan.

O´SCHOOL O’times

Tuomareiden ratkaisut eivät aina tainneet miellyttää kisailijoita. 4

5

Hetken tuntui kuin olisimme riparilla, kun yksi ohjelmanumeroista pidettiin kappelissa. O’times


Viimeiseksi otettiin ryhmäkuva koko porukasta. Parhaan hymyn kuvattavien kasvoille sai Emmi Koskela, jolla oli melko omalaatuinen kikka siihen. - Meidän perheellä on ollut tämmöinen tapa, kertoi Emmi. Eniten iloa tuotti tehtävä, jossa piti etsiä tutorit Taavi ja Jussi. Taavi ja Jussi olivat ennen tehtävän antamista piiloutuneet ympäristöön.

Nämä ykköset olivat valmiita kilpailemaan henkensä edestä. Tutorit kantavat toisiaan aina tiukan paikan tullen. O’times

6

7

O’times


Kumpulaanko? Kumpulaan! Keskiviikkona 21.8. lukion ensimmäisen vuoden ja toisen vuoden opiskelijat suuntasivat ruokailun jälkeen vatsat täynnä ja odottavaisin mielin kohti Kumpulan maauimalaa. Tiedossa oli hauskaa ryhmäytymistä, sekä eri vuosiluokkien että omien ryhmien kanssa.

Kuulumisia vaihdosta Berliinin ystävyyskoulumme Kurt-Tucholsky-Oberschule on noin 900 oppilaan koulu, eli kooltaan samaa luokkaa kuin OYK. Kouluruoka maksaa muutaman euron per päivä, eikä sitä saa itse ottaa lautaselle, mikä on hämmentävää. Myös laadussa on ero nähtävissä.

Kumpulaan saavuttuamme alkoi heti päivän ensimmäinen tapahtuma, ulkoilurastit. Rasteja oli monia erilaisia, kaikille jotain. Oli norsufudista, polttopalloa, lentopalloa, koripalloa, joogaa, mindfulnessia, pihapelejä sekä lautapelejä. Haastattelimme muutamia päivään osallistujia: - Koris oli kivaa, tein yhden korin, kertoi Kerttu Keski-Rauska. Jooga oli ihan kivaa, vaikka keskittyminen oli vähän vaikeaa, kun ympärillä tapahtui koko ajan jotain, kertoi Alisa Ainoa.

Berliini on miljoonakaupunki, mutta ei siellä kulkiessa tunnu erityisen suurelta. Vaikka välimatkat ovat pidemmät, julkinen liikenne on niin nopea, ettei ero tunnu kummoiselta. Sekä minulla että Vilmalla on mukava isäntäperhe, mitä voi odottaakin, kun kyseessä on vapaaehtoisia.

Pisteiden jälkeen kisattiin vuosiluokkien välillä. Ryhmiin jakauduttiin niin, että aina ykkösistä ja kakkosista, joiden luokalla on sama

Koska koulunkäynti on täällä kevyttä, ehdimme kiertää kaupunkia myös tuntemattomampia paikkoja myöten. Lisäksi suoritamme muutamia omia kursseja täällä. Erasmus+ on helppo tapa päästä ulkomaille, ja sitä kannattaa hyödyntää. Idea tuli päähänpistona eräänä iltana viime keväänä, ja onneksi rohkaistuin viemään sen eteenpäin ja toteuttamiseen asti. Muuten en ehkä olisi saanut aikaiseksi lähteä. Viikossa tai parissa vaihto oli jo varmistunut.

Valtiopäivätalon kattokupoli on niin suosittu turistikohde, että kierrosaika pitää varata passin kanssa päiviä etukäteen.

O’times

kirjain, muodostui yksi ryhmä. Nopeutta vaativissa kisoissa me muun muassa järjestäydyimme jonoon asuinpaikan nimen etukirjainten mukaiseen aakkosjärjestykseen. Kisojen jälkeen vedettiin köyttä yksi ykkösten ryhmä vastaan yksi

kakkosten ryhmä. Ykköset voittivat kaikki vedot. Saatiin päivään jotain jännitystäkin, kun tytöt vetivät köyttä ja köysi katkesi. Tämän jälkeen leikittiin vielä kaikkien rakastamaa ponileikkiä ja aragazongaa. Kokonaisuudessaan päivä oli viihdyttävä ja hauska, vaikkei uimahyppykisaa järjestettykään. Kiitos kaikille järjestäjille, asetitte riman korkealle ensi vuotta ajatellen! Teksti Heta Häkkinen ja Silja Gardemeister Kuvat Satu Mäkinen

Vaikeutena on, että moni tuttavuus haluaa ryhtyä puhumaan englanniksi heti, kun jokin asia saksaksi on minulle vähänkin vaikeampi. Teksti ja kuvat Ilona Valotie

Polttopallo oli yksi päivän suosituimmista pisteistä

Jos tästä kuvasta ei huomaa, köysi katkesi köydenvedossa Berliinissä on joka kulmalla pieniä kivijalkaleipomoita. 8

9

O’times


Opet piinapenkissä: Mikko Naukkarinen

Lempiasiasi opettajienhuoneessa?

Lukuvuoden ensimmäiseen piinapenkkiin pääsi liikunnan ja terveystiedon opettaja Mikko Naukkarinen. Mikko unohtui toukokuun 2019 lehden jutusta “Ikuisia ogelilaisia”, jossa kysyttiin, ketkä koulumme opettajista ovat vanhoja ogelilaisia. Toimitus pahoittelee virhettä! Miten koulu on muuttunut niistä ajoista, jolloin itse opiskelit täällä? Silloin kun olin täällä, meillä oli tosi monet tunnit sisäpihalla työmaakonteissa, koska koulu oli remontissa. Se on varmaan isoin muutos, mikä on tapahtunut. Aika samanlaista on, vaikka melkein 15 vuoden tauon jälkeen tänne tuli takaisin. Millainen koulumenestyksesi Ogelissa oli? Olin aika semmoinen massan mukana, sellainen keskitason oppilas. En ollut luokan parhaimpia, mutten heikoimpiakaan. Keskiarvo taisi olla siinä vähän päälle kahdeksan ja kahdeksan puolen välissä.

Mikko lukion ensimmäisellä luokalla.

Kerro jokin muisto Ogelista kouluajoiltasi. Ihan mikä vaan muisto? Joskus seiskaluokkalaisena mentiin aina innokkaana ruokalaan ja juostiin sinne syömään. Kerran sitten kaaduin, kun kengännauha jäi kiinni toiseen kenkään. Oli tosi noloa, kun siinä oli kasi- ja ysiluokkalaisia ja lukiolaisia. Ehkä se oli myös hyvä opetus, ettei kannata juosta ruokalassa. Mikä on rankinta/palkitsevinta opettamisessa? Palkitsevinta on ehdottomasti kyllä oppilaiden iloiset ilmeet, siitä tulee itsellekin hyvä mieli, kun näkee vaikka liikuntatunnilla hymyilevä oppilaita. Rankimmasta tulee taas liikuntaan liittyvää mieleen, kun mulla on liikuntaa enemmän. Jos huomaa jo valmiiksi, että ulkona sataa, ennen kuin on edes menossa pitämään tuntia ja tietää, että ei ole esimerkiksi kirjoitusten takia mahdollisuutta mennä pitämään tuntia sisätiloihin. Tietää jo, että puolet luokasta valittaa sitä vesisadetta. Siinä sitten pitää miettiä, miten niitä oppilaita tsemppaa. Mikä aineidesi kursseista on mieluisin/mielenkiintoisin opettaa? Minulla on lukiossa vaan terveys-

tietoa. Niistä terkan kursseista ehkä mieluisin on se kolmoskurssi, jossa on terveyden historiaa. Se on ainakin mielestäni mielenkiintoista. Liikunnassa yläasteen puolelta mukava on “uudet lajit”-kurssi. Siellä on yleensä hyvä fiilis oppilailla, kun he pääsevät testailemaan uusia lajeja. Jos sinun pitäisi vaihtaa opettamiasi aineita, niin mihin vaihtaisit ja miksi? Joskus opiskeluaikoina mietin, että tekninen työ voisi olla kiva opetusaine. En sitten ottanut sivuaineeksi, koska en halunnut muuttaa Raumalle opiskelemaan. Siellä vain sen olisi saanut sovitettua opintoihin. Jyväskylään pystyi vielä lähtemään, mutta Rauma oli liikaa. Harrastatko vapaa-ajallasi liikuntaa ja mikä on lempilajisi? Nyt olen hurahtanut padeliin. En mitenkään kilpaile siinä, mutta kavereiden kanssa tykätään pelailla ja se on tosi kivaa ajanvietettä. Se on vähän kuin tenniksestä helpotettu versio. Tennis on aika vaikea peli monelle ja padel on siinä mielessä ehkä kivempi lähestyttävä. Lisäksi käyn kuntosalilla pari kertaa viikossa. Siinä ehkä mun tämän hetkiset liikunnat.

Sana-assosiaatiotesti:

Sähköauto: Tesla

Kirjat: Elämäkerrat

Valioliiga: lähellä sydäntä

Kukkakeppi: minä futisaikoinani

Integraali: mikä?

Musikaali: Ogelin musikaali

Jodel: en uskalla avata

Lempivärisi ja miksi?

Metsäpalot: ilmastonmuutos

Lastenohjelmat: Muumit

En sanoisi, että minulla on lempiväriä, mutta huomaan, että minulla on vaatetuksessa paljon mustaa ja harmaata, mikä on ehkä vähän tylsä juttu. Mutta ehkä ne musta ja harmaa sitten vois olla mun lempivärejä, kun niitä näkyy paljon mun vaatetuksessa-

Uutiset: Arvi Lind

Kardashianit: Kim

No, kahvikone, sitä tulee eniten käytettyä - ja keskustelut urheilusta. Ne ovat ehkä ne opettajanhuoneen kivoimmat jutut.

Ostoskori: Lidl Palmu: Jukka Teksti Saana Hilvo ja Aliisa Hakala Kuvat Aliisa Hakala ja Mikko Naukkarisen kotiarkisto

Jos sinun pitäisi osallistua jalkapalloturnaukseen ja valita joukkueeseen kaksi opettajaa lisäksesi, kenet ottaisit ja miksi? Me tarvitaan keskikentän pohjalle semmoinen kova luunmurskaaja. Mitä olen kuullut tarinoita, niin Mikko Tapper on aika kovaotteinen peluri. Kyllä sen ottaisin siihen keskikentälle. Sitten Rajakylän Mikko, hän on Spursin miehiä eli sama lempiseura kuin minulla, siksi joutuisin hänet kyllä ottamaan sinne. Mikkohan voi olla vähän pelottavan näköinen, niin laitetaan hänet sitten toppariksi. Sitten olisi ainakin keskusta tukossa, kun kaksi Mikkoa siinä ja meikäläinen vielä kolmanneksi Mikoksi jonnekin. Mottosi? Tää ei oo niin haudanvakavaa, muutkin mokaa.

Mikon lempiasia opehuoneessa on kahvikone - siitä todisteena kahvimuki mukana myös haastattelussa. O’times

10

11

O’times


Hentoinen avunpyyntö – Ehditäänkö edes parantaa itseämme?

Kaukaa kouluun Kuinka pitkä on pitkä koulumatka? Olisitko valmis käyttämään koulumatkoihin useamman tunnin?

On hienoa, että koulumme panostaa opiskelijoiden terveyteen ja ajanhallintaan tarjoamalla puntti- ja lukusalin samasta rakennuksesta, jossa olemme päivän paiskimassa töitä. Mutta miksi kotiin pitää lähteä jo neljältä? Eikö olisi hienompaa jäädä koululle jatkamaan kouluhommia tai käydä salilla pitkän 8.15-15.50 päivänkin jälkeen? Tiedän, että tämä voi kuulostaa hullun puheelta, mutta helpompaa opiskelu on aloittaa virittäytyneenä. Itse aktiivisesti jään tuntien loputtua (aina kun mahdollista) vielä koululle puntikselle treenaamaan tai lukusaliin tekemään projekteja loppuun, enkä ole suinkaan ainoa. Nyt näin opiskelun ja työelämän ohella pitäisi ehtiä huoltaa itseään sekä tehdä kouluhommia. Mielestäni on tärkeätä, että opiskelija saa nopeasti ja vaivattomasti paikan kohentaa omaa terveyttään. En itse millään ehtisi kotona hoitaa kaikkia koulujuttuja, vaikka kotimatkani onkin naurettavan lyhyt. Ihminen on myös ajoittain kankeasti toimiva kone, jolla kestää siirtyä asiasta toiseen.

Tarkoitan, että eri aktiviteettien välille aina tulee se vähintään minuutin tai kahden virittäytyminen ja nämä virittäytymiset helposti vievät päivästä tunteja. Lukiomme opiskelijat ovatkin aktiivista porukkaa, monet arvostavat koulun tarjoamia antimia.

Matkaa koululle on noin 42 kilometriä, joka on huomattavasti pidempi matka kuin lähilukiooni, joka sijaitsee vain noin kahden kilometrin päässä kotoani.

Tuskin jaksaisin joka ikinen päivä herätä ennen auringon nousua tai juosta mahdottomien bussiaikataulujen perässä, jos kouluun ei olisi kiva tulla.

Kello ei ole vielä kuuttakaan, mutta kouluun on pakko päästä ajoissa. On vain noin tunti aikaa keittää kahvia, käydä suihkussa, syödä, pukea ja pakata laukku. Viimeistään seitsemältä pitäisi lähteä matkaan.

Miksi siis lähtisin kauaksi kouluun ja taistelisin joka päivä aikaa ja julkisia kulkuvälineitä vastaan? Onko tuntien istuskelu bussipysäkeillä sen arvoista? Miksi kukaan täysjärkinen jaksaisi käyttää pienestä vapaa-ajastaan pari tuntia pelkkään julkisilla suhaamiseen?

Vaikka joskus sataa ja bussit ovat myöhässä ja aamulla menisi mieluummin takaisin nukkumaan, tiedän, että näen taas ystäviä.

Kun kahvi keittyy, käyn läpi vielä päivän aikataulut ja muistutukset. Onneksi tänään on normaali arkipäivä, ja pääsen vanhempien kyydillä Vantaalle asti.

Toivon, että saisimme olla koulussa myöhempää hiomassa omaa terveyttämme, jotta voisimme olla päivittäin parhaita versioita itsestämme. Ymmärrän toki, etteivät opettajia tai vahtimestareita mitenkään hirveästi houkuttele pidemmät työpäivät. Toivonkin, että johtokunnankokouksessa mietittäisiin tähän asiaan jokin ratkaisu.

Aurinko ei ole ehtinyt vielä nousta, kun herätyskelloni pärähtääsoimaan. On aivan pilkkopimeää, kuin keskellä yötä. Kirkkaalla näytöllä näen kuitenkin kellonajan: 5.45.

Jos joutuisin ottamaan bussin, olisi minun lähdettävä kävelemään asemalle päin jo puoli seitsemältä. Matkaa Kivistöön on noin kaksisenkymmentä minuuttia. Se on lähin juna-asema, ja sieltä junamatka Oulunkylään tasan 25 minuuttia.

Teidän nolo kirjoittajanne Eki.

Kulkuvälineiden vaihdon ja kävelyn jälkeen koulumatkani kesto on noin tunti.

Teksti ja kuvat Erik Virranniemi

Yllättävää kyllä, suurin osa paikallisten yläkoulujen oppilaista suuntaa kohti Helsingin tai Hyvinkään lukioita. Monella on mielessään samanlainen ajatus oman paikan, uuden horisontin ja uusien kohtaamisien löytämisestä. Halutaan päästää irti ja itsenäistyä. Minun tapauksessani se tarkoitti maiseman vaihdosta, ja kahden vuoden jälkeen voin varmasti sanoa, että se on kaikki sen arvoista.

Lukusalimme odottaa. O’times

42 kilometriä on paljon, muttei liikaa. Helsinki on minulle edelleen suuri mysteeri, ja eksyn paljon. (Eniten minua hirvittävät HSL:n bussit, joissa ei ole edes turvavöitä!) Mutta tekemällä oppii, ja ainakin minulla on aina jotain uutta hauskaa kerrottavaa kavereille.

Ogelissa olen löytänyt muutaman kohtalontoverin. Meitä on moneen junaan (ja linja-autoon). Yhdessä on mukava päivitellä matkojen pituuksia ja iltabussien aikatauluista. (Esim. äidinkielen teatteriesitysten jälkeen pääsee julkisilla vasta keskiyön jälkeen kotiin.) Teksti ja kuvat Aino Rotstén

Wanhojenkin aikana koulumme punttista käytetään aktiivisesti. 12

13

O’times


Itä-Euroopassa Pääsin kesän aikana tutustumaan muutamaan entiseen Itäblokin maahan pikavauhdilla. Ajoimme kymmenen maan halki kolmessa viikossa, ja vaikka tahti oli liian nopea matkakohteisiin syvällisesti tutustumiseen, jäi sieltä muutama vaikuttava paikka hyvin mieleen. Valokuvat eivät tee kunniaa Saksan ja Tšekin rajalla sijaitseville Bastein kivimuodostelmille – ne kannattaa vain kokea itse. Kyseessä on luonnonmuovaamat, noin 200 metrin korkuiset kalliot, joilla suosituin vierailupaikka on yli satavuotias kivisilta. Itä- ja Keski-Euroopasta löytyy tuhansittain linnoja, joista itsekin vierailin useammassa. Kaikkein kiinnostavin oli kuitenkin Puolasta löytynyt nykyään hotellina toimiva linna Korskiew, jossa pääsin yöpymään. Ulkomaanmatkoilla tulee usein vierailtua erilaisissa hienoissa kirkkorakennuksissa, mutta Kutná Horasta, Tšekeistä löytyvä Sedlecin luukirkko on oma ehdoton suosikkini. Se on pieni kappeli, joka on koristeltu ihmisten luilla, mistä se on myös lempinimensä saanut.

Auschwitz, vaikkakin pakattu aivan täyteen turisteja, on vierailemisen arvoinen kohde. On aivan eri asia kuulla suurista lukumääristä keskitysleireillä kuolleista kuin nähdä omin silmin ne kasat hiuksia, kenkiä ja matkalaukkuja, jotka nuo ihmiset jättivät jälkeensä.

O´CULT O’times

Bastei on toiminut turistikohteena jo yli 200 vuotta, ja sen maisemat ovat toimineet inspiraation lähteenä monille taiteilijoille. Vaikka aihe oli jo ennestään jollain tasolla tuttu, Auschwitzissa vierailu avasi silmät aivan uudella tavalla sille, kuinka suunnitelmanmukaisesti ja järjestelmällisesti tuhoamisleirit toimivat.

Sedleckin kappelista löytyy arviolta noin 40 000 ihmisen luita. 14

15

O’times


Savoy-projekti? Mikä se sellainen on?

Krakovan entinen sosialistinen kaupunginosa Nowa Huta oli omanlaisensa elämys, etenkin kun sen pääsi autenttisesti kokemaan Trabantin ahtaalta takapenkiltä käsin. Nowa Huta rakennettiin alunperin omaksi kaupungikseen, asuinpaikaksi suurikokoisen Leninin terästehtaan työntekijöille, ja se on säilytetty suurilta osin ennallaan.

Trabant on vuosina 1957-1991 valmistettu itäsaksalainen automerkki, joka oli hyvin suosittu sosialistisessa Itä-Euroopassa. Liettuassa sijaitseva ristikukkula on nähtävyys, jossa ei välttämättä tule vietettyä kovin paljon aikaa mutta joka kannattaa silti käydä katsomassa. Kyseessä on siis kukkula, jolle on pystytetty tuhansittain ristejä muistomerkeiksi kadonneille ystäville ja sukulaisille. Tämä paikka on myös toiminut symbolina liettualaisten vastarinnalle ensin Venäjän ja myöhemmin Neuvostoliiton valtaa vastaan, puolustaen etenkin katolisuuden asemaa maassa.

Koulullamme oli käymässä ranskalaisia opiskelijoita elokuun loppupuolella. He ovat oman koulumme opiskelijaryhmän kanssa mukana kansainvälisessä Savoy-projektissa. Lehtemme toimittajat saivat oivan tilaisuuden haastatella näitä nuoria ja pääsimme tutustumaan tarkemmin kyseiseen projektiin. Ranskalaiset olivat mukanamme myös Kumpula-päivässä, heti samana päivänä haastattelumme jälkeen. Lukusalissa tapasimme haastattelemamme henkilöt: Baptisten, Clailen, Joannen ja Mathilden Ranskasta sekä oman koulumme projektiin osallistujat Millan, Charlottan ja Senjan. Mikä on projektinne nimi ja sen tarkoitus? - Savoy-projekti kestää vuoden mutta projekti saa jatkoa. Projektin pohjimmainen idea on vierailla erilaisissa yhtiöissä niin Ranskassa kuin Suomessa.

Mikä teitä kiinnostaa eniten tässä projektissa? - Haluamme nähdä, mikä kaikki on erilaista ranskalaisten ja suomalaisten yrityksien sekä työnteon välillä. On kiinnostavaa nähdä erilaisia yrityksiä ja ihmisten työskentelyä Suomessa. Mitä eroja olette huomanneet täkäläisissä yrityksissä ja työnteossa verrattuna Ranskaan?

- Esimerkiksi aikataulut eroavat hyvin paljon, sillä Suomessa työskentelevän ihmisen työaika on säännöllinen ja sopivan pitkä. - Ranskassa taas ihmisten normaali työaika saattaa hyvinkin olla aamukahdeksasta ilta seitsemään, eikä ole yhtään yllättävää, jos se venyy ylitöiden takia, sillä ylityöt ovat yleisiä Ranskassa.

- Projekti on kaksiosainen: ensin vierailtiin Ranskassa ja nyt Suomessa. Yleensä kahdeksan nuoren ryhmä tutkii ja selvittää yritysten ”profiileja” sekä sitä, tarjoaako yritys työharjoittelupaikkoja nuorille. Kuinka kauan aiotte viipyä Suomessa? - Melkein kaksi viikkoa. Missä yhtiöissä olette jo vierailleet ja missä aiotte vielä käydä? - Olemme käyneet jo Fazerilla sekä KoneCranesilla. Aiomme vielä käydä ainakin Stora Ensolla, Slushissa ja Pure Wastella.

Teksti ja kuvat Lotta Riikonen

O’times

16

17

Tutkimme ranskalaisen opiskelijan opastuksella verinäytettä, Milla kertoo toukokuun vierailusta Ranskassa. O’times


Mikä on oudoin tai kamalin kokemuksesi matkoilta?

Minkä ikäisiä te olette? - Olemme kaikki 15-17-vuotiaita.

Haastattelimme lukiolaisia heidän oudoimmista matkakokemuksista. Tässä vilaus parhaimmista!

Mitä muuta aiotte tehdä Suomen vierailun aikana? - Vaikka tarkoituksena on tutustua suomalaisiin yrityksiin, aiomme myös tutustua kulttuuriin vierailemalla esimerkiksi museoissa. Yövymme Ogelin oppilaiden isäntäperheissä ja haluamme myös tutustua heihin.

”Olin 12, kun kävin Kroatiassa ja mulle annettiin ravintolassa rommikola tavallisen kokiksen sijaan.” -Oiva 19C ”Oltiin Islannissa vesiputouksella ja siellä oli jonkinlainen vesivelho/ geovelho pelkissä uimapöksyissä ja se yritti saada energiaa putouksesta tai jotain sen tapasta. Sitten se meni myös pulahtamaan, vaikka virta ja pudotus oli erittäin kovia.”

Aiotteko vierailla muissa maissa tutustumassa yrityksiin Savoy-projektin takia? - Käymme kyllä Suomen matkan päätyttyä Virossa, mutta se on eräänlainen huvimatka.

-Mysteeriogelilainen Teksti Helmi Joensuu ja Sylvia Merivirta Kuvat Eija Raitala

”Kävin Espoossa.”

Toukokuussa vierailimme myös ranskalaisen yhteistyökoulumme omassa mehiläistarhassa, josta valmistuu koulun omaa hunajaa.

-Toinen mysteeriogelilainen ”Bussien ovien väliin jääminen Roomassa.” -Ada 18B ”Jenkeistä kotiin 11 tunnin lento, jonka aikana istuin mulle flirttailevan parikymppisen norjalaismiehen vieressä. Yritin muutamaan otteeseen esim. nukkua ja laittaa kuulokkeita päähän, mut se vaan jatko juttelua ja mun käden silittämistä… ” ”Olin tapahtumahetkellä 15-vuotias ja kerroin sen sille miehelle, kun se kysy, mutta silti jatko sitä limasta flirttiä. Hyi hitto, never again!” -Mysteerihenkilö 18B:ltä ”Neuvostoliiton aikaisen hylätyn hotellin pihassa nukkuminen.”

Projektiin osallistuneet nuoret ja Eija Raitala vierailivat myös kauniilla saarella Cannes´n lähistöllä. O’times

-Aada 18D 18

19

”Löysin Roomasta noin 7-vuotiaana ´panosvyön´ kadulta, ja menin juoksemaan vanhempani kiinni ja näyttämään aarrettani ja turns out, että se olikin joku nistin liivin palanen, missä oli roikkunu jotain huumeruiskuja.” ” Tämä sai tietysti bakteerikammoisen isäni kauhun valtaan ja juostiin nopeasti jonkun pikaravintolan vessaan ja siellä pestiin mun käsiä varmaan puoli tuntia.” -Ogelin Maija Poppanen ”Meidän oli tarkoitus lähteä perheen kanssa Kreikkaan aamulla kuudelta. No sitten kello kolme yöllä heräsin aivan järkyttävään niskakipuun ja aloin huutamaan kuin hyeena. Äiti kiiruhti nopeasti luokseni ja sitten siinä alettiin miettimään, että mitäköhän tässä nyt pitäisi tehdä.”

Kyllä ne turvatarkastajat miettivät siinä aika kauan lämpötyynystä, että mikä tämä niinkun on olevinaan.” -Elsa 19B ”Meidän perheeltä unohtui vartioimatta matkalaukku Nizzan lentokentällä. Sen vuoksi pari lentoa myöhästyi. Lentokenttäpoliisit toivat auki viilletyn laukkumme meille ja käskivät painua kuuseen.” - Otso 18B Haastattelu Helmi Joensuu ja Lotta Murtopuro Kuvitus Aino Rotstén

”Lentokentälle olisi pitänyt lähteä parin tunnin kuluttua enkä pystynyt liikuttamaan päätäni ollenkaan ja olin kovissa kivuissa. Sitten äiti päätti, että ei kai tässä muuta kun vaan soitto ambulanssille, että tulisivat tarkastamaan niskaani. Ambulanssi saapui noin neljältä aamulla ja ambulanssimiehet tarkastivat niskani. ” ”He sitten kertoivat, että olen vain saanut kylmää ilmaa niskaani ja lämpö auttaa. Olin aivan noloissani, kun oli oikein ambulanssi pitänyt jonkin kylmän niskan takia soittaa. Kreikkaan sitten lähdettiin kaulahuivin ja lämpötyynyn kera.

O’times


Toimittajien kesäkuvia

O´CHAOS

Toimittajat ovat kesän aikana matkailleet, nauttineet auringonlaskusta ja kavereista, lukeneet, larpanneet ja käyneet keikoilla.

O’times

20

21

O’times


What´s your future? Taurus (20/04- 20/05)

Cancer (22/06- 22/07)

Your bank account isn’t so well equipped, but that’s not a problem! Space is so much cooler than money anyway. And cold. And lonely. And dark. Maybe you should start to save money…

Life has been pretty rough on you lately, hasn’t it? Well, here is the star’s advice for when life seems impossible to survive: just remember that it is.

Suusta siepatut ‘’Kysykää Tapperilta tai joltain muulta keskiaikaiselta mieshahmolta”, Taina Kähkönen ”Mä voin sanoa täällä ihan mitä vaan, koska mä ja Satu ollaan niin hyviä kavereita, että se sensuroi kaiken”, Petteri Welling

Scorpio (24/10- 22/11) Sagittarius (23/11- 21/12) If you’re ever worried about being too average, don’t worry. You sure are the most interesting of the creatures who inhabit your body.

Worried about what you look like? Don’t be! I’m sure dogs will find your bones very nice.

”Mä en oo laittanu siihen kotitehtäviä. Koska kaikilla ei ole kotia, ensinnäkin”, Timo Salminen

Virgo (23/08- 22/09)

“Muistakaa, että mulle maksetaan siitä, että auon teille päätäni”, Hannu Huhtala

Pisces (19/02- 20/03) Afraid of snakes? You don’t need to! Snakes are your friends. Oh no, this is confusing. I meant that all your friends are secretly snakes.

This is the right month to try that thing you always wanted to try! If at first you don’t succeed, you just have to destroy every evidence you ever tried.

Aquarius (20/01- 18/02)

Leo (23/07- 22/08)

Stars have forsaken you this month, but don’t worry! If you ever feel useless, just remember that trees can’t wait to feed on what is left of you.

Something huge is in the air. And by that, I mean the impending threat of global warming. Luckily you turned the lights off before heading out… or did you?

Gemini (21/05- 21/06)

Libra (23/09- 23/10)

Tired of your old life? It’s time to have a fresh start! Cut your hair, try a new style, change your phone number and country… but be quick. They are still after you.

This month you are going to find love, wherever it’s been hidden. You are also going to find who has been keeping it from you and inflict your revenge on them. Oh, and you will also find the spare keys you lost today.

“En väitä, että olisin hyvä opettaja”, Auli Maso “Ei mitään fairplaytä vaan silkkaa murhaa”, Matti Ala-aho “Mä tapan teidät kaikki. Siis tapaan”, Timo Salminen

“Ai mun sisälihakset!” Satu Mäkinen “Näinkin nero kuin minä voi saada vitosen”, Jaakko Jokinen “Kasasin täällä jo pulpetteja oven eteen ja heittelin käsikranaatteja”, Tuomas Hyttinen (puhuu opettajien lakosta)

Capricorn (22/12- 19/01)

”Koko teidän maailmanne saattaa romahtaa tänään, mutta kyllä se siitä, kunhan päästään eteenpäin (kieliopissa)”, Eija Raitala

”Kukaan ei rusketu kesken tunnin!” Pipsa Piiroinen

”Petteri on niin vanha et voi olla ettei niska käänny”, Satu Mäkinen

“Game of Thrones on sadistinen väkivaltainen pornosarja”, Petteri Welling “Oo äm gee!” Niina Ikonen

”Mä olin viikonloppuna opettajien kanssa bailaamassa, niin kyllä mun- “Mä en nyt kuullut enkä ymmärtäkin tekis mieli mennä takariviin ja nyt mutta vastaus on ei”, Satu Mäkinen olla iha hiljaa”, Anna Saarela

‘’Kunnat voi houkutella vaikka lukiolaisia perustamalla erikoispainotuslukioita. Erotiikkalukio vois olla hyvä idea”, Mikko Tapper

”Jos kirjottaa Dammen [Patola] yhellä ämmällä, saa naisen”, Pipsa

”Eli kaikista epätoivosimmat on tuolla seinän vieressä”, Anna Saarela

”Laitetaanko ylisiveellinen yläosa?” Hannu Huhtala “Nyt ei mee kuule hyvin”, Pipsa Piiroinen

“Sisäinen kauneus on tärkeintä, muistakaa se”, Jaakko Jokinen

“Look at me now, hah!” Eija Raitala ”Sen takia mä kiusaan teitä ku muaki on kiusattu”, Anna Saarela

”Kertokaa jokin asia itsestänne. Esi- “Ruotsalaiset ovat leppeitä poninmerkiksi: Mut on pidätetty Pariisis- häntäpoikia”, Mikko Tapper sa. Ja tää ei ole sitten oikeesti totta ehkä”, Satu Mäkinen

This month you feel really connected to nature, so be like a tree: beautiful, tall, alone and dying.

‘’Tiedättekö, missä on meidän koulun tupakkapaikka?’’ Niina Ikonen

”Ettekö tienneet, että Tinderissä saa uuden super-liken joka päivä, sen- “Mulla on yks lapsi, koitan itekki kin amatöörit”, Jaakko Jokinen muistaa”, Tuomas Hyttinen

“Mä kiljun teidän nimiä, sanokaa jos ”Huudan teille sit vasta loppuviiootte paikalla”, Jaakko Jokinen kosta”, Eeva Harju

Aries (21/03- 19/04) This month, stars are on your side! Dream big, then dream even bigger. Dream the looming, oppressive divine force that hides behind our world.

“Sinäkin siinä, taju pois!” Mikko Tapper

“Joku mulkero yritti soittaa”, Mikko Tapper (Tapperin puhelin soi oppitunnin aikana) “Katotaan, kenet puukotetaan” , Satu Mäkinen

Text Alice Papotti Drawings Fumi Kitasawa O’times

22

23

O’times


“Matikka on vaikeeta, älkää kiusatko”, Jaakko Jokinen ”Älä laita tuota lehteen”, Tuomas Hyttinen (sanoi jotain, mikä meni minulta ohi) “Vauvathan on vaan päätä”, Satu Mäkinen

”Jeesushan on kaverina ihan symppis”, Tuomas Hyttinen

”Kukaan ei söis niitä kulinaristisia herkkupitsoja ketsuppikerroksella ilman fysiikkaa”, Matti Ala-aho (pakastepizzoista) “Matopelin pelaajia voi tappaa”, Hannu Huhtala

”Kato mä oon oppinut tän”, Tuomas Hyttinen (hiplailee älytaulua) ”WOW, otin valokuvan sil”, Tuomas Hyttinen (älytaulun ominaisuuksia hämmästellen)

“Tällähän voi bussipysäkilläkin ojentaa tuhmia lapsia”, Mikko Tapper (heiluttelee puukapulaa, jolla sitten lyö kuvitteellista lasta) ”Ootteks te vähä tyhmii vai?” Jaakko Jokinen

”Nyt pitää ottaa riskejä, täähän on die game”, Satu Mäkinen

”Pois kaikki nauru! Täällä vaan itketään ja kiroillaan!” Timo Salminen

Uutispalsta

“Hemmetin kreikkalaiset!” Niina Ikonen “Sä oot ihan niinku Pipsa. Tommosia muumijuttuja”, Jussi-Pekka Petäjistö (ex-opettajamme viime lukukaudelta kommentoi Niina Ikoselle) ”Mä näytän teille kohta mun kolmannen rintani”, Satu Mäkinen

”En mä oo koskaan sieventäny”, Jaakko Jokinen

“Laskin ei osaa, mutta Timo osaa!” “Ikonen taantui”, Niina Ikonen Timo Salminen

Perjantaina 27.09. monet ogeliliaiset olivat ilmastolakossa meidän planeettamme puolesta. Sini Sieväsen terveiset syksyyn! Ylppärit on omalta osalta onneksi nyt ohi, koska kirjoitin vain yhden aineen, enkun. Yo-taakka nyt syksyllä oli siksi pieni, että kirjoitin jo kakkosen keväällä.

Abeille syksy tarkoittaa kirjoituksia ja stressintäyteinen tunnelma onkin vallinnut abisohvilla jo pari kuukautta.

Suosittelen tätä taktiikkaa kaikille, keventää taakkaa abivuonna! Sain olla kesällä rauhassa duunissa, koska ei tarvinnut vielä silloin paljoa ylppäreitä stressata. Jotkut kavereista kirjotti kolmekin ainetta nyt syksyllä, mikä on ihan hullua. Itse en olisi pystynyt siihen, pakko myöntää. Tsemii kaikille kanssa-abeille, kyllä me lakit saadaan! Tsempit myös muille opiskelijoille: ykkösille lukioshokkiin ja kakkosille muuten vaan pitkiin koulupäiviin ja tulevaan wanhojen stressiin <3

Eräänä aamuna abit tulivat yöpuvuissa kouluun. Rakkailla abeillamme oli alle sata kouluaamua jäljellä! O’times

24

25

O’times


O’Why Anonyymit ovat palanneet lehden mittaiselta tauoltaan ja vastailevat jälleen opiskelijoiden ja opettajien kysymyksiin. Kysytään mitä vaan, vastataan mitä vaan. Kuka on koulun paras opettaja?

Minkä värinen rakkaus on?

Miksi juustossa on reikiä?

Joku kumminkin loukkaantuu, jos tähän vastataan.

Riippuu siitä, millä värillä tulet liikennevalopäivänä kouluun.

Tutkijoiden mukaan se johtuu juustoon joutuneesta heinäpölystä.

Onko Matilla aina sama musta tpaita vai onko hänellä niitä kaapissa lisää?

Miten puhua ihmisille?

Varför måste vi läsa svärje?

Ongelma ratkaistu, älä puhu!

I första hand skriver det svenska.

Onhan Aku Ankallakin samaa paitaa monta kappaletta.

Mikä on elämän tarkoitus?

Mistä Hannun kalafetissi on tullut?

Olenko Jeesus? Kaikki voivat olla oman elämänsä Jeesuksia. Mistä painovoima johtuu? Matti on yksi suljettusysteemi vrt. Maapallon systeemiin.

Kysymykseen “Mikä on elämän tarkoitus vuonna 2019?” vastattiin maaliskuun 2019 lehdessä. Käy lukemassa kyseisen lehden O’Why-osio, niin saat selville elämän tarkoituksen edes loppuvuodeksi!

Hänelle on syötetty lapsena liian vähän kalaa. Kuuluuko ananas pizzaan?

Vihaavatko opettajat oppilaita?

Mielipideasioista ei voi kiistellä, vai voiko?

Riippuu opettajasta, oppilaasta ja päivästä.

Miksi jotkut ihmiset ovat musikaalisia ja jotkut eivät? Jotkut ovat luotuja onnistumaan ja jotkut eivät. Jos saatana rohkaisee syntisiä, minkä takia sitä pidetään pahana?

Viime toukokuussa olimme O’Timesin voimin seikkailemassa Tallinnassa. Kävimme muun muassa tutustumassa Viru-hotellissa tapahtuneeseen KGB-vakoiluun. HALLitukselta terveiset Syysloman jälkeen käyttöömme on todennäköisesti tupsahtanut kahviautomaatti! Suosittelisimme opiskelijoiden kantamaan omaa mukia mukana, totta kai hätävaralle olemme ladanneet koneeseen pahvimukeja.

Kirjakirppikseen on tullut myös muutos. Hallitus ottaa tästä lähtien kiinteän euron palkkion jokaisesta myytävästä kirjasta. Muistakaa, että hallitus on kuulolla ja mieluusti ottaa palautetta vastaan! Seuraava tapahtuma tänä syksynä on puurojuhla.

O’times

Saatana on saanut vääränlaisen maineen.

Muista tapahtumista ja asioista ilmoitamme Instagramissa @oyklukio! Teksti Anonyymit Kuva Aino Rotstén Tekstit Erik Virranniemi, Sini Sievänen Kuvat Erik Virranniemi, Satu Mäkinen, Sofia Jutila, Aliisa Hakala ja Ilona Valotie 26

Kiitos 19C-ryhmälle kysymyksistä! 27

O’timesIssuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.