__MAIN_TEXT__

Page 1

OTAVAN UUTISIA kevät 2017


Runon juhlaa

Kannessa Outolan pojat osaavat!

Mitä olisi Suomi ilman suomen kieltä ja kirjallisuutta? Itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlavuosi on myös suomalaisen kirjallisuuden juhlavuosi.

Ruista ranteessa ja riisipiirakkatossut jalassa on hyvä aloittaa itsenäisyyden juhlavuosi 2017. Juhlavuoden kunniaksi

Runoudella on aivan erityinen sijansa suomalaisten sydämissä. Rakkaus ja kuolema ovat meilläkin runouden ikiaikaisia teemoja, mutta niiden lisäksi runoutemme kuvaa historiaamme, yhteiskuntaamme, suhdettamme luontoon ja elämään ylipäätään.

Aino Havukainen ja Sami Toivonen päivittivät myös menestyskirjansa Tatun ja Patun Suomi. > Katso sivu 80

Runouden kieli on tunteiden, aistien ja ajattelun kieltä, se koskettaa ja puhuttelee. Se tavoittaa totuuden, kertoo mitä on olla ihminen. Kaikessa yksityisyydessään runo pystyy luomaan yhteyden runoilijan ja lukijan, lukijan ja toisten lukijoiden välille: sinun tunteesi on minun tunteeni, sinun kokemuksesi on minun kokemukseni. Runoa lukiessaan kukaan ei jää yksin.

kannen kuva: aino havukainen ja sami toivonen

pekka holmström

Runojen lukeminen ei saisi olla vain harvojen herkkua, runous kuuluu kaikille. Tätä viestiä vie itsenäisen Suomen juhlakeväänä ilmestyvä merkkiteos. Turun kirjamessuja viime vuodet luotsannut runoilija Jenni Haukio on tehnyt suurtyön, valinnut ja koonnut suomalaisen runouden uskomattomasta runsaudesta antologian jonka ajallinen kaari ulottuu Aleksis Kivestä nykypäivään. Katso pohjoista taivasta – Runoja Suomesta on kunnian- ja rakkaudenosoitus suomalaiselle runoudelle. Aion lukea sen kannesta kanteen, ottaa selvää keitä me olemme, mistä me tulemme ja mihin olemme menossa yhteisellä matkallamme.

minna castrÉn

kustannusjohtaja kaunokirjallisuus, lasten- ja nuortenkirjallisuus


OTAVAN UUTISIA 1/2017

6

50

Aplodeja! Vuosien odotus palkitaan, Pasaset palaavat.

104

Ville Niinistö toteuttaa nuoruuden haavettaan.

Kirja uteliaille lapsille, kaikkialla.

24

Twilightkirjailija tietää kuinka lukija vampataan.

38

Kickass-sankaritar Gwen Bloom tulee, pois alta!

F-KUSTANNUS

123

Unohtuiko elämä arjen kiireessä? Mitä jos hidastaisit.

Kotimainen kaunokirjallisuus...........................2 Suomennettu kaunokirjallisuus.................... 23 Teineille ja nuorille aikuisille.......................... 37 Huumori ja sarjakuvat.....................................45 Tietokirjat...........................................................49 Lasten ja varhaisnuorten kirjat...................... 75 Kustannusosakeyhtiö Moreeni................... 105 F-Kustannus...................................................... 117 Hidasta elämää............................................... 123 Seven-pokkarit.................................................127 Hakemisto........................................................ 134


kuva: dorit salutskij

2


100-vuotias Suomi saa arvoisensa lahjakirjan.

Katso pohjoista taivasta

Runoja Suomesta Toimittanut Jenni Haukio

Runoutemme rakastetuimmat klassikot ja kiinnostavimmat uudet nimet Jenni Haukion kokoamassa komeassa antologiassa Metsät, järvet, meren rannat, ankara luonto ja vuodenaikojen vaihtelu ovat suomalaisen runon keskeistä kuvastoa, mutta antologiassa nousevat esiin myös taistelun ja rauhan ajat sekä syvimmät inhimilliset tunteet rakkaudesta yksinäisyyteen. Nimensä teos on saanut Helvi Juvosen runosta Kalliopohja, jossa ”kielessä laulavat kauneimmat sanat” pohjoisen taivaan alla. Jenni Haukio on valinnut mukaan runoja, jotka ovat syvästi puhutelleet ja puhuttelevat suomalaisia lukijoita. Haukion sanoin ”teos on kunnian- ja rakkaudenosoitus suomalaiselle runoudelle” Aleksis Kivestä nykypäivään. NOIN 450 SIVUA / 167 X 237 MM / KUVALIITTEITÄ / 82.2 / ISBN 978-951-1-30773-0 / HUHTIKUU

Runoilija, valtiotieteiden maisteri, ohjelmapäällikkö Jenni Haukio (s. 1977) voitti esikoiskokoelmallaan valtakunnallisen Runo-Kaarina-palkinnon 1999. Hän on julkaissut kolme runoteosta.

Kotimainen kaunokirjallisuus

3


kuva: kari hautala NOIN 350 SIVUA / 130 X 210 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-30776-1 / TAMMIKUU

Terhi Törmälehto

Vaikka vuoret järkkyisivät

Sydämeenkäypä esikoisromaani nuoren naisen etsikkoajasta Terhi Törmälehto (s. 1977) on äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja ja opettajankouluttaja. Hän on lähtöisin Kainuusta, asuu Helsingissä ja on kotonaan myös Kolumbiassa. Aistivoimainen ja vahvatunnelmainen Vaikka vuoret järkkyisivät on hänen esikoisromaaninsa.

4

Sanoja rakastavan Elsan mieli kaipaa riuhtaisua jonnekin ylemmäs. Hän löytää etsimänsä seurakunnasta, missä puhutaan kauniilla, tuntemattomilla kielillä. Elsa kasvaa turvallisessa kodissa Kainuussa, mutta alkaa lukioikäisenä kaivata jotakin suurempaa. Helluntaiseurakunnassa hän tuntee pääsevänsä yhteyteen jonkin kauniin, suuren ja tärkeän kanssa, mutta kotiväki suhtautuu uuteen yhteisöön epä­luuloisesti. Vuosia myöhemmin aikuinen Elsa asuu vuorten sylissä Bogotassa, Kolumbiassa. Paikallisessa seura­ kunnassa hän tutustuu sissien vankina viidakossa kituneeseen Manueliin. Pitkään kyteneet kysymykset alkavat vaivata Elsan mieltä, eikä mikään, mihin hän on uskonut, tunnu enää selkeältä.


kuva: dorit salutskij

NOIN 350 SIVUA / 128 X 185 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-28275-4 / MAALISKUU

Katja Kallio

Yön kantaja Levottoman Amandan karu ja hellä kohtalotarina vie metropoleista hullujen naisten saarelle. Vasta vankilasta vapautunut Amanda Aaltonen on älykäs irtolaistyttö, joka ei sopeudu varattomille naisille tarkoitettuun nöyrään elämään. Euroopan kadut kutsuvat, ja Amanda lyöttäytyy ranskalaisen kuuma­ilmapallolentäjän matkaan. Pariisin kovat kokemukset saavat hänen tasa­ painonsa horjumaan, ja palattuaan hän joutuu passitetuksi Seilin saarelle parantumattomasti mielisairaana. Seilissä saaristolaiset, potilaat ja hoitajat elävät irrallaan muusta maailmasta. Mutta Amanda ei ole tullut sopeu­ tumaan. Alkaa taistelu antautumisesta. Kun ruumiillinen vapaus viedään, ainoa vaihtoehto on kehittää salainen minä. Kirjailijaa on inspiroinut todellinen Amanda Fredrika Aaltonen (1865–1918). Irtolaiselämää viettänyt ­Aaltonen joutui loppuelämäkseen Seilin saarelle 1891.

Katja Kallio (s. 1968) on kiitetty ja tarkkavaistoinen ihmis­mielen kuvaaja, joka on kirjoittanut useita romaaneja ja kirjoituskokoelmia. Kallio toimii myös elokuva- ja tvkäsikirjoittajana, ja hänen romaaniensa pohjalta on tehty menestyneitä elokuvia. Hän on Image-lehden elokuva­ kolumnisti.

”Katja Kallio on Suomen tämän hetken parhaimpia kirjailijoita. Hän on sitä joka tasolla, niin kertojana, kielen taitajana kuin tarinan rakentajanakin.” – Etelä-Saimaa ISBN 978-951-1-27927-3

Kotimainen kaunokirjallisuus

5


Tätä on odotettu! Yösyötöstä ja Tarhapäivästä tuttujen Antti ja Paavo Pasasen tarina jatkuu. Eve Hietamies

Hammaskeiju

Yhtäkkiä Pasasen pienperheessä on ekaluokkalainen – mihin se vauva katosi, ja mihin se on taas hukannut kännykkänsä? Paavo Pasanen aloittaa koulun, ja urhean yksinhuol­ tajaisän edessä kohoaa jälleen uusi käsittämättömien asioiden muuri. Lisäksi Antti joutuu vihdoin myöntämään olevansa umpirakastunut pitkäaikaiseen taistelupariinsa Enniin, ja tunne vaikuttaa olevan molemminpuolinen. Mutta miten sen ottaisi puheeksi, kun elämä pyörii Wilma-viestien ja kouluunlähettämisten rinkiä, ja työtkin pitäisi tehdä? Eve Hietamies kuvaa yksinhuoltajan arkea ja 2010-luvun kasvatusilmapiiriä lämpimän pisteliäällä huumorilla. NOIN 400 SIVUA / 140 X 202 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-28602-8 / HELMIKUU

Yösyöttöelokuvan ensi-ilta syksyllä 2017

ISBN 978-951-1-27220-5

6

ISBN 978-951-1-25191-0

Eve Hietamies (s. 1964) on kirjailija ja aika­ kauslehden toimittaja. Hammaskeiju on hänen ­yhdeksäs romaaninsa. Hietamies on myös ­käsikirjoittanut useita menestyneitä tv-sarjoja.


kuva: jouni harala

Kotimainen kaunokirjallisuus

7


kuva: katja lösönen NOIN 270 SIVUA / 140 X 202 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-30772-3 / TAMMIKUU

Virpi Hämeen-Anttila

Villa Speranza

Kauneutta, hullaantumista, uudelleen löydettyä elämäniloa Italian lumoavissa maalaismaisemissa Virpi Hämeen-Anttila (s. 1958) on rakastettu tarinan­ kertoja, joka on julkaissut romaaneja, tietoteoksia sekä kirjallisuusesseitä. Viime vuosina hän on kirjoittanut 20-luvun Helsinkiin sijoittuvia Karl Axel Björk -dekkareita. Sarjan viimeisin osa Kuka kuolleista palaa ilmestyi 2016.

Ihanan henkevää, ­romanttista, intohimoista!

8

Nuori toimittaja Silja on paennut kokemaansa menetystä Italiaan. Sattuman kautta hän tutustuu suomalaiseen oopperadiivaan Eva Morettiin ja saa kutsun tämän satumaiseen huvilaan Villa Speranzaan. Silja tutustuu Evan aviomieheen Henrikiin, jonka henkevä, melankolinen olemus vetää häntä puoleensa, varsinkin kun miehen ja vaimon suhde vaikuttaa etäiseltä. Henrikin teini-ikäinen tytär sen sijaan suhtautuu Siljaan epäluuloisesti. Vähitellen Siljalle paljastuu, että Villa Speranzassa asuvan uusperheen harmoninen ulkokuori kätkee taakseen paitsi jännitteitä, myös salaisuuksia ja vaaroja.


liva: jouni harala

SUOMENTANUT JAANA NIKULA / NOIN 250 SIVUA / 140 X 202 MM / ALKUTEOS EFTERMIDDAG I AUGUSTI / 84.2 / ISBN 978-951-1-30391-6 / MAALISKUU

Philip Teir

Tällä tavalla maailma loppuu Hauskanhaikea romaani ihmisestä, perheestä ja maailmanlopusta. Klassinen kesähuviladraama saa Philip Teirin käsittelyssä kirjopesun ja linkouksen. Julia, Erik ja lapset Alice ja Anton aikovat viettää koko kesän sukuhuvilalla meren rannalla. Erik ei kerro perheelleen juuri ennen lähtöä päättyneistä yt-neuvotteluista ja niiden ikävästä lopputuloksesta. Sen sijaan hän alkaa tehdä tuttavuutta naapurissa asuvaan ekopessimistien yhteisöön. Julian pitäisi kirjoittaa uutta romaania, mutta hänen oma lapsuutensa nousee tutuissa maisemissa pintaan yllättävällä tavalla. Kun ihmissuhteiden verkko kesän kuluessa tihenee, myös perheen lapset joutuvat muuttamaan käsitystään niin vanhemmista kuin itsestään.

Philip Teir (s. 1980) on vapaa toimittaja, joka kirjoittaa muun muassa Hufvudstadsbladetiin ja ruotsalaiseen Expresseniin. Hän on julkaissut runoja, novelleja ja kiitetyn romaanin Talvisota – avioliittoromaani, joka on käännetty muun muassa englanniksi.

Herkullinen tapakomedia suomalaisesta älykköperheestä. – HS ISBN 978-951-1-28407-9

Kotimainen kaunokirjallisuus

9


kuva: ville juurikkala NOIN 160 SIVUA / 128 X 185 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-30775-4 / TAMMIKUU

Petri Tamminen

Suomen historia

Päivä jolloin Kekkonen haudattiin ja kili kuoli – Tammisen Suomen historia vie kansallisen muistin ytimeen ja laitamille.

”Tyylikäs kertoja ja taidokas humoristi.” – Keskipohjanmaa Petri Tamminen (s. 1966) on valmistunut Tampereen yliopistosta pääaineenaan tiedotusoppi. Hän asuu Vääksyssä ja työskentelee vapaana kirjailijana. Tammisen tuotantoa on käännetty englanniksi, ruotsiksi, saksaksi, tanskaksi, sloveniaksi, latviaksi ja tsekiksi.

10

Kun poika tulee rintamalta kotilomalle, äiti joutuu miettimään, mihin pojan huoneeseen majoitettu venäläinen sotavanki pannaan. Nuoret miehet nukkuvat samassa kamarissa. Loman jälkeen poika palaa sotimaan ja sotavanki peltotöihin. Petri Tammisen kerrotuista muistoista kirjoittama maamme historia karistaa pölyt yltään ja uhmaa lajityyppiä olemalla hauska ja haikea, riemastuttava ja henkilökohtainen. Tarinat polveilevat itsenäistymisestä tähän päivään. Kekkonen ehtii nousta valtaan, hallita, kuolla, ja saada siinä välissä kudotun sinivalkoisen pipon.


kuva: paula kukkonen

NOIN 200 SIVUA / 167 X 210 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 84.2 / ISBN 978-951-1-30750-1 / MAALISKUU

Hannu Väisänen

Esi-isät

Puutiainen ja Emokki, Mytty ja Hiprakka. Hurmaavat ja hykerryttävän hauskat tarinat esittelevät esi-isiemme kirjavan joukon. Turhamainen tyranni Puutiainen juoksee naisten perässä ja aiheuttaa loputonta murhetta vaimolleen Häätiaiselle, joka ei koskaan riisu huntuaan. Kokkopelle varastaa mopedin ja ajaa sillä juhannuskokon kumoon. Iki-ihana Emokki vaipuu talven tullen kuolonuneen, mutta herää keväällä ja virkkaa ensi töikseen itselleen silmät ja suun – ja alkaa laulaa. Kirjailijan itsensä kuvittama kertomuskokoelma on mielikuvituksen juhlaa. Se myös tarjoaa selityksen sille, miksi asiamme ovat hullulla tolalla: meillä on niin onnettomat esi-isät!

Hannu Väisänen (s. 1951 Oulussa) on saavuttanut menestystä sekä kuvataiteilijana että kirjailijana. Hän on saanut arvostetuimmat kotimaiset tunnustukset kuva­ taiteilijan työstään sekä kirjallisuuden Finlandia-palkinnon. Väisänen asuu nykyään Ranskassa.

Hannu Väisäsen kertomukset ovat fantastisia sukelluksia ihmispsyykeen. – Helsingin Sanomat ISBN 978-951-1-29661-4

Kotimainen kaunokirjallisuus

11


kuva: jouni harala NOIN 400 SIVUA / 140 X 202 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-30201-8 / TAMMIKUU

Venla Hiidensalo

Sinun tähtesi

Verevä historiallinen romaani taiteilijasta, joka ei viihdy kansakunnan kaapin päällä

Intohimo vai aate? ­Kansallistaiteilijaa vie ­kaipuu Pariisin kiihkoon. Venla Hiidensalo (s. 1975) on helsinkiläinen vapaa kirjoittaja. Hänen kiitetty esikoisromaaninsa Mediahuora ilmestyi vuonna 2012 ja ravisteleva historiallinen romaani Karhunpesä vuonna 2014.

12

Albert maalaa aiheita, jotka tyydyttävät mesenaatteja Pariisissa ja Helsingissä. Kansallisuusaatteen palvelukseen halutaan valjastaa myös taiteelliset voimat. Mutta kansallistaiteilijan rooli ei sammuta kaipuuta Pariisin kiihkoon. Albert pystyy työhönsä vain rakastuneena, ja intohimo ja sovinnainen elämä ovat ristiriidassa. Kun kansallistaiteilija vuonna 1905 haudataan juhlavin menoin, seisoo väkijoukossa kiivas nuori mies, joka ei ymmärrä, miksi hänen köyhä äitinsä halusi tulla paikalle. Aarnen mukana lukija siirtyy aikaan, jona kansa repeää kahtia. Mikä lopulta on Suomi, ja voiko se koskaan olla yhtenäinen?


kuva: dorit salutskij

NOIN 250 SIVUA / 125 X 202 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-30726-6 / MAALISKUU

Joel Haahtela

Mistä maailmat alkavat Hurmaava taiteilijaromaani kysyy, kuinka olla uskollinen itselleen ja rakastaa.

Eräänä talvi-iltana 16-vuotiaan Visan mielen täyttää päihdyttävä ajatus: hänestä tulee taiteilija. Sivellin kädessään Visa näkee maailman kuin ensi kertaa. Piirustustunneilla Visa tutustuu melankoliseen Tapioon. Yhdessä pojat haaveilevat Chagallin luomista maailmoista ja eurooppalaisista kaupungeista. Tapion sisko, suloinen ja viisas Helmi, on kaikkea mitä Tapio ei ole: elämäniloinen ja itsevarma. Visan mukana lukija pääsee kurkistamaan suomalaisiin ja italialaisiin taidepiireihin, aina viattomalta 50-luvulta politisoituneelle 70-luvulle. Mutta onko onnella aina kääntöpuoli, jokaisella positiivilla negatiivi?

”Haahtela on Albert Camus’n ja Thomas Mannin perillinen.” – Savon Sanomat Joel Haahtela (s. 1972 Helsingissä) on lääkäri ja kirjailija. Hän asuu perheineen Kirkkonummella. Mistä maailmat alkavat on hänen kymmenes romaaninsa, ja se sukeltaa syvälle taiteen tekemisen mysteeriin. Haahtelan romaanit ovat voittaneet kirjallisuuspalkintoja ja olleet Finlandia- ja Runeberg-palkintoehdokkaana.

Kotimainen kaunokirjallisuus

13


kuva: jouni harala

14


”Todellinen historiallisen romaanin taitaja” – Uusimaa Enni Mustonen

Ruokarouvan tytär

Pikkupiiasta täysihoitolan omistajaksi kohonneen Ida Erikssonin tytär Kirsti tempautuu 1920-luvun Pariisiin, muodin mekkaan. Luentosalien sijaan parikymppinen Kirsti viihtyy ystävänsä ompelimossa, jossa tehdään ateljeeripukuja Helsingin herrasrouville. Yllättäen hänelle tarjotaan paikkaa Pariisissa erään madame Cocon muotitalon harjoittelijana. Matkallaan Kirsti kohtaa niin suoma­ laisia kuin amerikkalaisia taiteilijoita – sekä naisen, jolla on samanlaiset kaksiväriset silmät kuin hänellä. Tytärtään ikävöivää Idaa työllistävät täysihoitola, pienet kaksospojat sekä Eliaksen riskaabelit pirssi­ autobisnekset. NOIN 400 SIVUA / 140 X 202 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-28493-2 / HUHTIKUU

ISBN 978-951-1-28031-6

ISBN 978-951-1-28537-3

ISBN 978-951-1-29214-2

ISBN 978-951-1-30693-1 / TOUKOKUU

Enni Mustonen on rakastettu kirjailija ja taitava historian kuvaaja. Hän on myös käsikirjoittanut lukuisia tv-sarjoja. Kotimainen kaunokirjallisuus

15


kuva: laura malmivaara NOIN 250 SIVUA / 130 X 210 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-30774-7 / MAALISKUU

Juha Itkonen

Minun Amerikkani

Amerikka on ihmemaa myös kirjailija Juha Itkoselle. Juha Itkonen (s. 1975) on oman sukupolvensa tunnustetuimpia kertojalahjakkuuksia. Hän on kirjoittanut seitsemän romaania, kertomuskokoelman, lastenkirjan sekä näytelmiä ja ollut kaksi kertaa ehdolla Finlandia-palkinnon saajaksi. Itkosen kirjoja on käännetty ruotsiksi, norjaksi, saksaksi ja tanskaksi.

16

Unelma, vapaus, pakkomielle. Kirjailijan henkilökohtainen matkakirja Amerikasta, maasta, joka alkoi täyttää alitajuntaa jo varhaisessa lapsuudessa. Juha Itkonen kirjoittaa matkoistaan Amerikan Yhdys­ valtoihin ennen ja jälkeen vuoden 2016 presidentin­ vaaleja, jolloin ihmiset ovat liikkeellä puolesta ja vastaan haaveillen paremmasta huomisesta. Millainen on Amerikka nyt, miksi se ei lakkaa kiehtomasta kirjailijaa, vaan valtaa kerta toisensa jälkeen hänen mielensä ja ui hänen teoksiinsa?


Jalkahierontaa ja selänpesua? Saili keksi hetkessä syväluotaavampia tehtäviä.

Kia Walli

Avokadopastaa Raikkaasti rymistelevässä viihderomaanissa siirrytään makuuhuoneesta sujuvasti keittiöön ja vaihdetaan viettelevät alusvaatteet kurahousurumbaan. Kiireinen yksinhuoltaja-yrittäjä Saili ehtii deittailla vain joka toinen viikonloppu, kun lapset ovat isällään. Silloin hän puhkeaa kukkaan – jos vain nettipalvelusta löytyy sopiva mehiläinen. Vällyjen välissä keskinäinen kemia testautuu parhaiten, mutta vasta yhteinen ruokailuhetki varmistaa, onko miehessä puolisopoten­tiaalia. Sitten Sailin haaviin osuu todellinen namupala, ja hän huomaa jo sovittelevansa miehen sukunimeä nimensä perään. Ei kai mies ole liian hyvä ollakseen totta? NOIN 250 SIVUA / 128 X 185 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-30978-9 / HUHTIKUU

Kia Walli on sinkku, joka harrastaa ratsastusta ja puutarhanhoitoa. Nimimerkin taakse kätkeytyy tuottelias ja vaihtelunhaluinen pohjoissuomalainen ammattikirjailija, joka kaipaa perinteisiin rakkaus­ romaaneihin lisää vipinää vällyjen alle. Kotimainen kaunokirjallisuus

17


kuva: kari hautala

18


Lissabonin viehättävät korttelit kätkevät sisäänsä todellisen pahuuden pesän. Uusi sarja alkaa

Tuomas Nyholm

Leijona

Uhkaa huokuva dekkarisarjan avaus tempaa Lissabonin korruptoituneeseen alamaailmaan. Kasvoton rikollinen pitää kaupunkia pelon vallassa lapsikidnappauksilla. Poliisikaksikko saa maan korkeimmalta poliisiviranomaiselta työtehtävän, josta ei voi kieltäytyä. Heidän on päästävä alamaailman Leijonaksi ristityn Caetano de Leonin jäljille. Tutkinta on poikkeuksellinen, sillä se ohittaa kaikki normaalit virkareitit. Rähjäisen kauniit Lissabonin kadut kätkevät alleen mustanpuhuvan maailman, jossa ihmishenki ei ole paljonkaan arvoinen. Kukaan ei saa koskaan tietää, mitä ajojahdissa tapahtuu riippumatta siitä, onnistuuko poliisipari siinä vai ei. NOIN 350 SIVUA / 140 X 202 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-30513-2 / MAALISKUU

Tuomas Nyholm (s. 1976) on jääkiekkotoimittaja ja kirjailija. Hänen kirjoittamansa elämäkerta Jarkko Ruutu – Jumalainen näytelmä (2015) oli arvostelu- ja myynti­ menestys. Kirjailijan aiemmat romaanit Sinun edestäsi vuodatettu (2010) sekä Omiensa luo (2016) on julkaissut Teos-kustantamo. Kotimainen kaunokirjallisuus

19


Granta 8: Eläin

Uuden kirjallisuuden areena 8 Toimittanut Aleksi Pöyry Ajatteleva, tunteva, syötävä – eläin. Kotimaiset ja ulkomaiset kirjailijat käsittelevät ihmisen ja eläimen suhdetta, eläinten oikeuksia, eläimen merkitystä ihmiselle eri aikoina sekä lihansyöntiin ja lihateollisuuteen liittyviä kysymyksiä. Kirjoittajina muun muassa Elisa Aaltola, Rebecca Giggs, Laura Gustafsson & Terike Haapoja, Pauliina Haasjoki, Antti Heikkinen, Daisy Hildyard, Leena Krohn, Marianna Kurtto, Michel Laub, Colin McAdam, Reidar Palmgren, Tiina Raevaara, Colm Tóibín ja Callan Wink. NOIN 250 SIVUA / 145 X 210 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-30831-7 / HELMIKUU

Cambridgen yliopistossa 1889 perustettu kirjallinen aikakauskirja on löytänyt tiensä Suomeen. Kahdesti vuodessa ilmestyvässä Grantassa julkaistaan lyhyitä tekstejä eturivin kotimaisilta ja ulkomaisilta kirjailijoilta. Suomalaisen laitoksen ensimmäinen numero ilmestyi syksyllä 2013.

20


kuva: kari hautala

Kyösti Mäkimattila

Silja Kejonen

Romanttisia, elämänmakuisia runoja rakastetulta muusikolta

Lahjakkaan kirjoittajan esikoiskokoelmassa nähdään maailmojen läpi ja mullan alle.

Kaipauksen kuu kylmä valo tyhjän huoneen valaisee Kaipauksen kuu yksinäisen sielun yöhön kahlitsee Kaipauksen kuu vielä uskon hänen luoksein saapuvan Kaipauksen kuu kerro hälle että vielä rakastan

Silja Kejosen runot ovat kirkkaita välähdyksiä unen ja valveen rajapinnasta, vaipumisesta tavoittamattomiin. Läsnäolo ja kuva uppoavat toisiinsa; samaan aikaan kun jokin koettaa piiloutua ja pysyä mykkänä, puhkeaa jo uusi kukka. Ojentuva käsi jää ilmaan niin kuin toiselle osoitetut sanat, mutta ne lausutaan lohduksi, ja kaipuusta päästä puheväleihin.

Yösydänhetkiä

Kyösti Mäkimattilan kolmannessa runokokoelmassa liikutaan suurista tunteista – rakkaudesta, kiitollisuudesta ja kaipauksesta – arkipäivän pieniin hetkiin, jokapäiväisiin harmeihin ja huvittuneisiin hymähdyksiin. Mäkimattila kirjoittaa laulullisesti, omalla tunnistettavalla ja tunteet herättävällä äänellään.

Vihkilumen talo

En tahtoisi häiritä, mutta krookukset ovat taas syvemmällä, joka yö kuulen, kuinka ne kaivautuvat. Yöpöydällä unenjohtimet, vesilasi puoliksi mykkä, työnnän verhot multaan. En tahtoisi olla vaivaksi, mutta puolivälissä pihamaata minä makaan ylösalaisin.

Kyösti Mäkimattila on suosittu laulaja, pitkän linjan muusikko ja musiikintekijä.

Silja Kejonen (s. 1978) on oululainen kuvataiteilija ja dramaturgi. Hän on valmistunut kuvataitelijaksi Lahden Taideinstituutista ja dramaturgiksi Teatteri­ korkeakoulusta.

NOIN 120 SIVUA / 128 X 185 MM / 82.2 / ISBN 978-951-1-30915-4 / MAALISKUU

NOIN 64 SIVUA / 128 X 185 MM / 82.2 / ISBN 978-951-1-30864-5 / MAALISKUU

Kotimainen kaunokirjallisuus

21


Nyt saat tuoreet myynti­ menestykset edullisina jättipokkareina.

Miika Nousiainen

Jari Tervo

”Komiikan keinot ovat täyskäytössä.” – Aamulehti

”Inkeriläisten sorrosta syntyi Jari Tervon merkittävin teos.” – Helsingin Sanomat

Juurihoito

”Minulle Juurihoito on sekä psykologisesti että filosofisesti tiukkaan mietittyä kaunokirjallisuutta, ja mikä parasta, oikeinkin hauska.” – Turun Sanomat Miika Nousiaisen suku- ja hammaslääkäriromaaniin perustuva näytelmä saa ensi-iltansa Kansallis­ teatterissa marraskuussa 2016. 334 SIVUA / 145 X 215 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-31157-7 / MAALISKUU

22

Matriarkka

”Matriarkasta ei kuoriudu pelkästään tekijänsä parhaimpia kirjoja, vaan myös inhimillisyyden manifesti.” – Aamulehti 448 SIVUA / 145 X 215 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-31194-2 / MAALISKUU


Kotimainen kaunokirjallisuus 2

Suomennettu kaunokirjallisuus 22 Teineille ja nuorille aikuisille 37 Huumori ja sarjakuvat 45 Tietokirjat 49 Lasten ja varhaisnuorten kirjat 75 Kustannusosakeyhtiö Moreeni 105 F-Kustannus 117 Hidasta elämää 123 Seven-pokkarit 127 Hakemisto 134


Twilight-kirjailija räjäyttää pankin nerokkaalla aikuisten­trillerillään.

Stephenie Meyer

Kemisti

Työnantajaansa pakeneva ex-agentti joutuu henkensä pelastaakseen ottamaan vastaan vielä yhden tehtävän. Vain harva tiesi naisen supersalaisesta tehtävästä Yhdysvaltain hallituksen palveluksessa. Varoittamatta hän sai tappajat peräänsä, kun hänen työnsä haluttiin pyyhkiä olemattomiin. Mutta nainen pääsi pakenemaan, eikä hän sen jälkeen ole pysytellyt pitkään samassa paikassa tai käyttänyt samaa nimeä. Hänen ainoa luotettunsa on surmattu, ja hän pitää nyt yksin hallussaan tietoa, joka on hallitukselle uhka. Sitten vainoajat ottavat naiseen yhteyttä. Hän saa pitää henkensä, jos suostuu vielä yhteen, entistä kammottavampaan tehtävään. SUOMENTANUT ILKKA REKIARO / NOIN 350 SIVUA / 145 X 215 MM / ALKUTEOS THE CHEMIST / 84.2 / ISBN 978-951-1-30957-4 / TAMMIKUU

Stephenie Meyer asuu Arizonassa Yhdysvalloissa miehensä ja kolmen poikansa kanssa. Hänen Twilight-kirja­sarjaansa on myyty maailmanlaajuisesti 155 miljoonaa kappaletta. Kirjailijan vuonna 2008 ilmestynyt ensimmäinen aikuisten romaani The Host nousi New York Timesin ja Wall Street Journalin myyntilistojen kärkeen. Sen elokuvaversio valmistui 2013. 24


kuva: Jake Abel

Suomennettu kaunokirjallisuus

25


kuva: michael lionstar SUOMENTANUT SARI KARHULAHTI / NOIN 350 SIVUA / 130 X 210 MM / ALKUTEOS HOMEGOING / 84.2 / ISBN 978-951-1-30478-4 / MAALISKUU

Yaa Gyasi

Matkalla kotiin

”Yksikään romaani ei ole kuvannut paremmin sitä, kuinka rasismi juurtui Yhdysvaltoihin.” – Vogue Yaa Gyasi on syntynyt Ghanassa ja kasvanut Yhdys­ valloissa. Hän on opiskellut yliopistossa mm. kirjallisuutta ja kirjoittamista. Tällä hetkellä Gyasi asuu Kaliforniassa.

26

Ylistetty, kiihkeä esikoisromaani sisarpuolista, jotka toisistaan tietämättä päätyvät samaan linnoitukseen 1700-luvun Afrikassa – toinen vaimoksi, toinen orjaksi Effie jää valkoisen kuvernöörin vaimona Ghanaan, kun orjalaiva vie hänen siskopuolensa Esin Yhdysvaltoihin. Rakkaus kuitenkin kurottaa yli meren, eivätkä sitä pidättele kahleet. Romaani kuvaa mustien amerikkalaisten historiaa orjaplantaaseilta Harlemin jazzklubeille ja nykyhetkeen. Se kertoo niiden tarinoita, joiden ääniä ei yleensä kuulla. Gyasin värikylläinen kerronta tempaa mukaansa ja kulkee Chimamanda Ngozi Adichien ja Toni Morrisonin jalanjälillä. Romaani tunkeutuu ihon alle ja herättää historian henkiin.


”Vaikuttavan nerokas” – New York Times Book Review

Chimamanda Ngozi Adichie

Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä SUOMENTANUT JUHANI LINDHOLM / NOIN 230 SIVUA / 130 X 210 MM / ALKUTEOS NUTSHELL / 84.2 / ISBN 978-951-1-30792-1 / MAALISKUU

Ian McEwan

Pähkinänkuori Nykykirjallisuuden mestari kertoo Hamletin klassisen tarinan ainutlaatuisesta perspektiivistä: vielä syntymätön poika seuraa äitinsä petosta kohdusta käsin.

Trudy on jättänyt aviomiehensä Johnin ja jakaa heidän yhteisen kotinsa – rappeutuneen mutta arvokkaan kaupunkitalon Lontoossa – Johnin veljen Clauden kanssa. Heillä on pirullinen suunnitelma Johnin pään menoksi. Äitinsä ja setänsä petosta todistaa Trudyn ja Johnin vielä syntymätön poika, joka yrittää puuttua tilanteeseen potkimalla äitinsä kohdun seiniä. Ian McEwan antaa Shakespearen klassiselle murha- ja petostarinalle yllättävän, viiltävästi ajan hengessä kiinni olevan käsittelyn.

Ian McEwan on Britannian merkittävimpiä nykykirjailijoita. Hän on saanut muun muassa Somerset Maugham -palkinnon ja Booker-­palkinnon, ja hänen kirjansa ovat vakiinnuttaneet paikkansa best­sellerlistojen kärjessä.

”Me kaikki, niin miehet kuin naiset, pystymme parempaan.” Puolikas keltaista aurinkoa -menestysromaanistaan tunnettu kirjailija käsittelee sukupuolten väliseen tasa-arvoon liittyviä kysymyksiä ja nostaa esimerkkejä omasta nuoruudestaan ja aikuiselämästään niin Nigeriassa kuin Yhdysvalloissa. Kansainväliseksi ilmiöksi noussut essee tarjoaa feminismille määritelmän, joka saa meistä jokaisen ajattelemaan.

Chimamanda Ngozi Adichie (s. 1977) on Afrikan nykykirjallisuuden keskeisiä nimiä. Adichie kasvoi Nigeriassa Nsukkan yliopistokaupungissa ja asuu nykyään osan vuodesta Yhdysvalloissa. Hän sai arvostetun Orange Prize -palkinnon vuonna 2007 menestysromaanistaan Puolikas keltaista aurinkoa. SUOMENTANUT SARI KARHULAHTI / NOIN 48 SIVUA / 110 X 178 MM / ALKUTEOS WE SHOULD ALL BE FEMINISTS / 84.2 / ISBN 978-951-1-30893-5 / MAALISKUU


kuva: harry borden SUOMENTANUT MARKKU PÄKKILÄ / NOIN 400 SIVUA / 130 X 210 MM / ALKUTEOS THE MINIATURIST / 84.2 / ISBN 978-951-1-30266-7 / TAMMIKUU

Jessie Burton

Nukkekaappi

Ahmittava lukuromaani rakkaudesta ja petoksesta

Jessie Burton (s. 1982) on lontoolainen kirjailija ja näyttelijä. Hän on opiskellut Oxfordin yliopistossa ja Central School of Speech and Dramassa. Nukkekaappi on hänen esikoisromaaninsa.

Nuoren vaimon erikoinen häälahja tuntuu vihjaavan ylellisen kotitalon synkkiin salaisuuksiin… 28

On vuosi 1686. Nuori aviovaimo Nella koputtaa uuden kotinsa oveen Amsterdamissa. Vastassa ei olekaan hänen miehensä, kauppias Johannes Brandt, vaan tämän synkkä ja teräväkielinen sisko ja kaksi omituista palvelijaa. Kun Johannes lopulta saapuu, hänellä on mukanaan erikoinen häälahja: nukkekaappi, joka on tarkka kopio heidän kodistaan. Nella alkaa sisustaa pienoistaloaan, mutta mystinen miniatyyritaiteilija lähettää pyytämättä esineitä, jotka tuntuvat ennustavan tulevaa ja vihjaavan talon kätkemiin salaisuuksiin. Yrittääkö nukkemestari paljastaa salaisuudet Nellalle ennen kuin on liian myöhäistä, vai haluaako hän tuhota kuvaamansa talon asukkaat?


kuva: haakon nordvik

Erikoisherkkua Silta-faneille

SUOMENTANUT PÄIVI KIVELÄ / NOIN 400 SIVUA / 145 X 215 MM / ALKUTEOS MAESTRO / 84.2 / ISBN 978-951-1-30727-3 / MAALISKUU

Geir Tangen

Maestro

Norjalaista pikkukaupunkia riivaa murhaaja, joka ilmoittaa veriteoistaan ennakkoon ja suunnittelee ne yksityiskohtaisesti kuin taiteilija mestariteoksensa. Toimittaja Viljar Ravn Gudmundsson saa oudon sähköpostin, jonka lähettäjä on päättänyt ottaa oikeuden omiin käsiinsä ja rangaista kavallukseen syyllistynyttä naista. Kun nainen syöksyy parvekkeelta kuolemaansa, käynnistyy sarja murhia, joista tappaja ilmoittaa Gudmundssonille aina etukäteen. Tapausta alkaa selvittää yhdessä Gudmundssonin kanssa Lotte Skeisvoll, työssään äärimmäisen lahjakas mutta sosiaalisilta taidoiltaan kömpelö rikostutkija. Lotte saa pian huomata, että murhaaja osaa ennakoida poliisin jokaisen siirron.

”Juuri tällainen hyvän rikosromaanin tulee olla.” – My Criminal Mind -blogi Geir Tangen (s. 1970) työskentelee yläasteen opettajana ja pyörittää Norjan suosituinta rikoskirjallisuudelle omistettua blogia. Norjassa ylistäviä arvioita saanut ja jo 15 maahan myyty Maestro aloittaa Viljar Ravn Gudmundssonin ja Lotte Skeisvollin tutkimuksista kertovan sarjan.

Suomennettu kaunokirjallisuus

29


”Vuoden 2016 puhutuin uusi trilleri.” – Stylist

30


kuva: joy von tiedemann

SUOMENTANUT OONA NYSTRÖM / NOIN 300 SIVUA / 145 X 215 MM / ALKUTEOS THE COUPLE NEXT DOOR / 84.2 / ISBN 978-951-1-30381-7 / TAMMIKUU

Shari Lapena

Hyvä naapuri Kuinka hyvin tunnet naapurisi? Entä puolisosi? Nuoren pariskunnan onni muuttuu painajaiseksi, kun heidän vauvansa katoaa jäljettömiin päivälliskutsujen aikana. Naapurit kutsuvat Annen ja Marcon päivälliselle, mutta lapsenvahti peruuttaa viime hetkellä. Marco kuitenkin suostuttelee Annen lähtemään, ja he käyvät puolen tunnin välein katsomassa kehdossa nukkuvaa vauvaansa. Kun he palaavat yöllä kotiin, kehto on tyhjä. Anne ja Marco soittavat poliisit paikalle, mutta joutuvatkin itse pääepäillyiksi. Kun tutkimukset etenevät, niin nuorenparin kuin heidän naapureidensa on vuorollaan paljastettava kaapeissaan lymyävät luurangot.

Shari Lapena on työskennellyt asianajajana ja englannin kielen opettajana ennen ryhtymistään kirjailijaksi. Hänen ensimmäinen trillerinsä Hyvä naapuri on noussut kansainväliseksi arvostelu- ja myyntimenestykseksi. Kirjan oikeudet on myyty yli 20 maahan.

Suomennettu kaunokirjallisuus

31


kuva: Harald Øren SUOMENTANUT PÄIVI KIVELÄ / NOIN 400 SIVUA / 145 X 215 MM / ALKUTEOS UGLEN / 84.2 / ISBN 978-951-1-29792-5 / MAALISKUU

Samuel Bjørk

Yölintu Samuel Bjørk on kirjailijanimi, jonka takana on norjalainen kirjailija, käsikirjoittaja ja muusikko Frode Sander Øien. Hänen ensimmäinen trillerinsä ja sarjan avaus Minä matkustan yksin oli kansainvälinen bestseller, joka valloitti myös suomalaislukijat.

Minä matkustan yksin sai minut hylkäämään telkkarin, iPad-pelit ja melkein puolisonikin: halusin vain lukea seuraavankin luvun. Tunsin samaa nautintoa kuin joskus ahmimisikäisenä varhaisteininä. – Kodin Kuvalehti 978-951-1-29946-2 / MAALISKUU

32

Norjalaisdekkaristi jatkaa voittokulkuaan. Sulkien ja kynttiläasetelman keskeltä löytyvä teinitytön ruumis johdattaa rikostutkijat lintunaamaria käyttävän rituaalimurhaajan jäljille. Teinitytön ruumis löytyy metsästä kummallisen asetelman keskeltä. Rikostutkija Holger Munch ja hänen työparinsa Mia Krüger jäljittävät murhaajaa, mutta kummankin yksityiselämän murheet häiritsevät heidän keskittymistään, ja tutkinta ajautuu umpikujaan. Kun tuntematon nuori hakkeri lähettää poliisille kammottavan videon, Holger tiimeineen joutuu kilpajuoksuun aikaa vastaan, sillä pian heillä olisi uusi uhri.


kuva: Sigurjon Ragnar

SUOMENTANUT SEIJA HOLOPAINEN / NOIN 350 SIVUA / 145 X 215 MM / ALKUTEOS DNA / 84.2 / ISBN 978-951-1-30004-5 / HELMIKUU

Yrsa Sigurðardóttir

Perimä

Kylmäävä dekkari maasta, jossa kaikki tuntevat toisensa Kolme raakaa murhaa. Kaikki toteutettu samalla julmalla tavalla. Tärkein todistaja on äitinsä murhan nähnyt 7-vuotias tyttö Margrét. Komisario Huldar Reykjavikin poliisista ottaa yhteyttä lastensuojelussa työskentelevään Freyjaan, jonka tehtävä on paitsi auttaa tyttöä myös saada tältä todistajanlausunto. Perimä-romaani aloittaa uuden sarjan, jossa Reykjavikin poliisi ja lastensuojelu yhdistävät voimansa selvittääkseen hyytäviä rikoksia.

Yrsa Sigurðardóttir (s. 1963) on islantilainen kirjailija, joka on julkaissut lasten- ja nuortenkirjoja sekä maailmanlaajuiseen suosioon yltäneitä rikosromaaneja. Hänen teoksiaan on käännetty lähes 30 kielelle.

”Yrsa on rikoskirjallisuuden jännittävimpiä uusia ääniä.” – Peter James

Suomennettu kaunokirjallisuus

33


Donna Leon

Mari Jungstedt

Komisario Guido Brunettin tutkimuksia

Anders Knutas ja Karin Jacobsson aloittavat murhaajajahdin, joka asettaa heidän oman rakkaussuhteensa koetukselle.

Tuntematon ihailija

Pakkomielteinen ihailija piinaa kuuluisaa oopperalaulajaa. La Fenice on saanut vierailijakseen maailmankuulun sopraanon Flavia Petrellin, joka laulaa Toscan nimiroolin. Esiripun laskeutuessa keltaisia ruusuja suorastaan sataa näyttämölle, niitä on maljakkokaupalla myös Petrellin pukuhuoneessa. Tuntematon ihailija on seurannut sopraanon kiertuetta oopperakaupungista toiseen, mutta Venet­siassa laulaja saa tarpeekseen. Petrelli ottaa yhteyttä vanhaan ystäväänsä, komisario Guido Brunettiin. Pian lupaava venetsialaislaulajatar, jonka ääntä Petrelli on kiitellyt, joutuu väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi. Brunetti tajuaa, että pakkomielteinen ihailija on pysäytettävä, ennen kuin on liian myöhäistä.

Donna Leonin menestysdekkarit ovat valloittaneet koko maailman, ja Suomessakin niitä on myyty huikeat 600 000 kappaletta. SUOMENTANUT KAIJAMARI SIVILL / NOIN 300 SIVUA / 145 X 215 MM / ALKUTEOS FALLING IN LOVE / 84.2 / ISBN 978-951-1-30703-7 / HELMIKUU

34

Toiset kasvot

Idyllinen Ljugarnin kylä Gotlannin rannikolla heräilee juuri uuteen turistisesonkiin, kun taiteilija ja perheenisä Henrik Dahlman löytyy kesämökiltään surmattuna. Ruumis on kahlittu sänkyyn käsiraudoilla. Pian mantereen puolella sattuu samanlainen tapaus. Sairauslomalta palannut komisario Anders Knutas ja hänen kollegansa ja rakastettunsa Karin Jacobsson lähtevät jäljittämään tappajaa. Supersuositun Gotlanti-sarjan kolmastoista dekkari kertoo rakkaudesta, petoksesta ja tappavasta intohimosta.

Mari Jungstedt (s. 1962) on Ruotsin rikoskirjallisuuden supertähti ja valovoimainen mediapersoona. Kahden lapsen äiti ehti työskennellä pitkään toimittajana ennen ryhtymistään kokopäiväiseksi kirjailijaksi. SUOMENTANUT EMMI JÄKKÖ / NOIN 350 SIVUA / 130 X 210 MM / ALKUTEOS DET ANDRA ANSIKTET / 84.2/ ISBN 978-951-1-30825-6 / MAALISKUU


C. J. Sansom

Conn Iggulden

Katarina Wennstam

Veitsenterävä Matthew Shardlake tutkii mielisairaalaan väärin perustein suljetun naisen tapausta Tudorien ajan Englannissa.

Ruusujen sota IV

Raju kuvaus yhteiskunnasta, jossa miehet joutuvat pelkäämään naisten kostoa

Kesällä 1545 Englanti on sodassa. Kuningas Henrik VIII:n kaavailema Ranskan valloitus on mennyt mönkään, ja vastahyökkäys on tulossa merta pitkin. Asianajaja Matthew Shardlake saa tehtävän, joka vie hänet Portsmouthin rannikkokaupunkiin tutkimaan pahamaineisessa Bedlamin mielisairaalassa syyttä viruvan naisen taustoja. Kun Ranskan laivasto alkaa lähestyä Englannin kanaalin yli, Shardlake ja hänen uskollinen apurinsa Barak löytävät itsensä kuninkaallisen sotalaivan kannelta.

Englannista pakenemaan joutunut Edvard IV palaa maahan vihan ja nöyryytyksen ajamana. Vaikka puolet hänen armeijastaan on hukkunut merellä, Yorkin suvun kuningas käy raivoisaan hyökkäykseen veljensä Richard rinnallaan. Edvard ja Richard eivät kuitenkaan aavista, että heidän pahin vihollisensa ei ole vielä näyttänyt kasvojaan. Henry Tudor on kasvanut mieheksi: hänet tunnetaan Punaisena lohikäärmeenä, joka aikoo panna pisteen Ruusujen sodalle.

C. J. Sansom (s. 1952) on koulutukseltaan lakimies ja historian tohtori. Hänen Shardlake-jännäreistään on aiemmin suomennettu Luostarin varjot, Musta tuli, Itsevaltias ja Ilmestys.

Conn Iggulden (s. 1971) on historiallisen seikkailun ykkösnimi maailmalla. Hän ampaisi menestykseen Keisari- ja Valloittaja-sarjoillaan.

Amuletti

SUOMENTANUT ILKKA REKIARO / NOIN 600 SIVUA / 140 X 202 MM / ALKUTEOS HEARTSTONE / 84.2 / ISBN 978-951-1-30764-8 / HELMIKUU

Korpin kannus Kuin Game of Thrones parhaimmillaan: seikkailu täynnä juonittelua, hurjia taisteluja ja keskiajan julmuutta!

SUOMENTANUT ILKKA REKIARO / NOIN 500 SIVUA / 145 X 215 MM / ALKUTEOS WARS OF THE ROSES: RAVENSPUR: RISE OF THE TUDORS / 84.2 / ISBN 978-951-1-30809-6 / HELMIKUU

Varjot

Kesäisen Tukholman yössä liikkuu naamioitunut joukko, joka tietää täsmälleen keille kostaa. Ja miten. Harkitut iskut tapahtuvat usein uhrien kotona, eikä kukaan kuule avunhuutoja. Uhreille kostetaan heidät omat tekonsa, lyönti lyönniltä, potku potkulta. Käsikirjoituksena toimivat oikeudenkäyntipöytäkirjat. Kunnes tilanne riistäytyy hallinnasta. Kostorikosten sarjaa tutkivat tahoillaan rikostarkastaja Charlotta Lugn ja puolustusasianajaja Shirin Sundin.

Katarina Wennstam on palkittu journalisti, kirjailija ja mediapersoona, jonka teoksia on Ruotsissa myyty yli puoli miljoonaa. Varjot on itsenäinen jatko jännitysromaaneille Petturi ja Kivisydän. SUOMENTANUT ANJA MERIPIRTTI / NOIN 400 SIVUA / 140 X 202 MM / ALKUTEOS SKUGGORNA / 84.2 / ISBN 978-951-1-30638-2 / HELMIKUU

Suomennettu kaunokirjallisuus

35


Julian Fellowes

Belgravia

S. K. Tremayne

SUOMENTANUT MARKKU PÄKKILÄ / 477 SIVUA / 145 X 215 MM / ALKUTEOS BELGRAVIA / 84.2 / ISBN 978-951-1-31159-1 / MAALISKUU

SUOMENTANUT OONA NYSTRÖM / 350 SIVUA / 145 X 215 MM / ALKUTEOS THE ICE TWINS / 84.2 / ISBN 978-951-1-31158-4 / MAALISKUU

Jääkaksoset

Marcel Proust

Kadonnutta aikaa etsimässä 1–4

Swannin tie 1–2: Combray, Swannin rakkaus Kukkaanpuhkeavien tyttöjen varjossa 1–2: Rouva Swannin ympärillä, Paikannimet

Kadonnutta aikaa etsimässä on 1900-luvun merkittävimpiä kauno­ kirjallisia teoksia, ajan kappaleista rakennettu huikea sommitelma, muistin ihme. SUOMENTANEET PIRKKO PELTONEN, HELVI NURMINEN, INKERI TUOMIKOSKI / 245, 307, 286, 384 SIVUA / 145 X 215 MM / ALKUTEOKSET À LA RECHERSCHE DU TEMPS PERDU: DU CÔTÉ DE CHEZ SWANN; À L’OMBRE DES JEUNES FILLES EN FLEURS 1–2 / 84.2 / ISBN 978-951-1-31154-6; 978-951-1-31155-3; 978-951-1-31156-0; 978-951-1-31164-5 / MAALISKUU, TOUKOKUU

Leo Tolstoi

Leo Tolstoi

Emily Brontë

Günter Grass

SUOMENTANUT ESA ADRIAN / 928 JA 944 SIVUA / 145 X 215 MM / ALKUTEOS VOJNA I MIR / 84.2 / ISBN 978-951-1-30822-5, 978-951-1-30823-2 / SYYSKUU 2016

SUOMENTANUT ULLA-LIISA HEINO / 756 SIVUA / 145 X 215 MM / ALKUTEOS ANNA KARENINA / 84.2 / ISBN 978-951-1-30821-8 / SYYSKUU 2016

SUOMENTANUT JUHANI LINDHOLM / 604 SIVUA / 145 X 215 MM / ALKUTEOS WUTHERING HEIGHTS / 84.2 / ISBN 978-951-1-30820-1 / SYYSKUU 2016

SUOMENTANUT OILI SUOMINEN / 712 SIVUA / 145 X 215 MM / ALKUTEOS DIE BLECHTROMMEL / 84.2 / ISBN 978-951-1-30824-9 / SYYSKUU 2016

Sota ja rauha I–II

36

Anna Karenina

Humiseva harju

Peltirumpu


Kotimainen kaunokirjallisuus 2 Suomennettu kaunokirjallisuus 22

Teineille ja nuorille aikuisille 37 Huumori ja sarjakuvat 45 Tietokirjat 49 Lasten ja varhaisnuorten kirjat 75 Kustannusosakeyhtiö Moreeni 105 F-Kustannus 117 Hidasta elämää 123 Seven-pokkarit 127 Hakemisto 134


kuva: scott bergstrom

38


sbergstrom.com TheCrueltyBook.com

Elokuva tulossa!

K.K. Alongi

Ansassa Kevätuhrit 2 SUOMENTANUT INKA PARPOLA / NOIN 500 SIVUA / 145 X 215 MM / ALKUTEOS THE CRUELTY / N 84.2 JA 84.2 / ISBN 978-951-1-30262-9 / MAALISKUU

Tässä hän tulee: kickass-sankari Gwen Bloom!

Joukko eloonjääneitä on paennut syrjäiseen maataloon, jonne saapuu odottamaton vieras. Välähtelevätkö karismaattisen hymyn takana pedon hampaat? Hyytävä kotimainen nuorten trillerisarja jatkuu.

Kuumottavan jännittävä, timanttinen, nerokkaasti punottu toimintatrilleri James Bondin ja Jason Bournen hengessä

Kuolemanaalto on vienyt aikuiset, ja joukko nuoria yrittää selviytyä maailmassa, jossa mikään ei ole niin kuin ennen. Kun heidän suojapaikkaansa ilmestyy vieras menneisyydestä, eivät kaikki ole innoissaan. Voiko tulijaan luottaa vai uhkaako heitä vaara, johon kukaan ei osaa varautua?

New York, Pariisi, Berliini, Praha. Kadonnutta diplomaatti-isäänsä jäljittäessään 17-vuotias Gwen joutuu jahdatuksi ja silmäkkäin Euroopan pelätyimpien rikollisliigojen kanssa. Jäljet vievät Pariisin rähjäisistä lähiöistä Berliinin klubeille ja Prahan pelätyimmän rikollisperheen kannoille. Kaikki mihin Gwen uskoo on koetuksella – eikä hän tiedä, keneen voi luottaa.

K. K. Alongi (s. 1967) asuu perheineen Roomassa ja työskentelee elämäntaito- ja ratsastusvalmentajana. Ansassa on toinen osa trilo­giasta, jonka avausromaani Kevät­uhrit ilmestyi 2015.

Scott Bergstrom

The Cruelty Nyt olet yksin

Scott Bergstrom on kirjailija, matkailija, valokuvaaja, kissojenystävä, hyönteistenvihaaja, joka uskoo älyyn ja rehellisyyteen, ja vuoroin vastustaa ja puolustaa ironiaa. Hän asuu ­vaimonsa ja tyttäriensä kanssa Coloradossa.

NOIN 300 SIVUA / 140 X 202 MM / N 84.2 / ISBN 978-951-1-31001-3 / MAALISKUU

Teineille ja nuorille aikuisille

39


kuva: reinaldo coddou h.

VIILLOT VERONICA

R OTH OTAVA

Uutta Outolintu– Divergent-sarjan kirjoittajalta

SUOMENTANUT OUTI JÄRVINEN / NOIN 400 SIVUA / 145 X 215 MM / ALKUTEOS CARVE THE MARK / N 84.2 JA 84.2 / ISBN 978-951-1-30874-4 / TAMMIKUU

Veronica Roth

Viillot

Kohuttu uutuustrilleri tämän hetken kuumimmalta YA-kirjailijalta! Veronica Roth on opiskellut kirjoittamista Northwesternin yliopistossa. Opiskelijana hän kirjoitti usein esseiden sijaan mieluummin tarinaa, josta tuli lopulta hänen esikoisromaaninsa. Kirjailija asuu miehensä kanssa Chicagon lähellä.

978-951-1-28442-0

40

978-951-1-28746-9

978-951-1-29663-8

978-951-1-30794-5 / MAALISKUU

Cyralla on erityislahja, joka tuottaa hänelle kipua, mutta antaa myös pelottavan voiman – ja hänen tyranni­ veljensä käyttää sitä häikäilemättä hyväkseen. Myös Akosilla on erikoinen lahja. Kun hänen ja Cyran kohtalot risteävät, heillä on vain kaksi vaihtoehtoa: auttaa toisiaan tai tuhota toisensa.


kuva: pekka holmström

Uusi sarja alkaa

NOIN 200 SIVUA / 140 X 202 MM / N 84.2 / ISBN 978-951-1-30473-9 / IKÄSUOSITUS 12+ / TAMMIKUU

Antti Halme

Mafiakesä

Koukuttavaa jännitystä, vauhtia ja huumoria Sisilian huikeissa maisemissa 16-vuotias Arttu lähtee rapututkijaisänsä mukana kuukaudeksi Sisiliaan mielessään kristallinkirkkaat vedet ja sitruunapuut. Rannalla hän pelastaa pulaan joutuneen tytön, mutta huomaa sotkeutuneensa vaarallisiin kuvioihin. Tunnelma lomaparatiisissa muuttuu vähitellen yhä uhkaavammaksi.

Outo katoamistapaus sotkee Artun leppoisan Sisilian-matkan kuviot. Antti Halme (s. 1972) on aiemmin julkaissut viisi nuortenromaania, joista Metalliveljet (2009) oli Finlandia Junior -ehdokkaana. Halme työskentelee mainostoimistossa ja asuu perheineen Espoossa.

Teineille ja nuorille aikuisille

41


kuva: arto wiikari NOIN 128 SIVUA / 210 X 210 MM / MV-KUVITUS / N 84.2 JA 17.3 / ISBN 978-951-1-30329-9 / HUHTIKUU

Arno Kotro – jenni Pääskysaari

Elämän A ja Ö

Arno Kotro (s. 1969) on filosofian ja psykologian opettaja, kirjailija ja kolumnisti. Jenni Pääskysaari (s. 1975) on tv- ja radiotoimittaja, käsikirjoittaja ja tuottaja, jonka kirjat Tyttö, sinä olet ja Poika, sinä olet kohosivat myyntimenestyksiksi.

Jenni Pääskysaaren kannustavista voimakirjoista on tullut ilmiö. ISBN 978-951-1-20285-1

42

ISBN 978-951-1-29627-0

Kuvittanut Emmi Kyytsönen Nuorelle sankarille – vuoden lahjakirjahitti! Elämän perusasiat aakkosjärjestyksessä. Jenni Pääskysaari ja Arno Kotro pohtivat oivaltavissa teksteissään muun muassa työtä, rakkautta, sukupuolirooleja, häpeää, empatiaa ja vapautta. Kirjoittajat tarttuvat kohdalleen osuviin kirjaimiin ja antavat palaa. Lukija pysähtyy miettimään esimerkiksi rohkeuden ja intohimon tärkeyttä, muiden kunnioittamista ja katkeruuden turhuutta. Teos on kirjoitettu viihdyttämään, kannustamaan ja rohkaisemaan – tueksi ja iloksi elämän käännekohtaan.


kuva: decisive moments event

Tulossa myös elokuvana

SUOMENTANUT LOTTA SONNINEN / NOIN 250 SIVUA / 130 X 210 MM / ALKUTEOS SIMON VS. THE HOMO SAPIENS AGENDA / N 84.2 / ISBN 978-951-1-30412-8 / HUHTIKUU

Becky Albertalli

Minä, Simon, Homo Sapiens

Onko kaikkien pakko tulla kaapista? Riemastuttava ja sympaattinen romaani Simonista, jonka elämä menee mullin mallin, kun hänen salainen ihastuksensa uhkaa paljastua. 16-vuotias Simon inhoaa kaikenlaista draamaa, eikä ole ulkona kaapista homoutensa suhteen. Sitten sähkö­ postiviesti joutuu vääriin käsiin, ja Simonin on astuttava pois mukavuusalueeltaan. Pelissä on mahdollisuus onneen ihastuttavan ja hämmentävän pojan kanssa – pojan, jota Simon ei ole koskaan tavannut.

Simon on homo ja kaapissa. Mutta voiko onnea saavuttaa ovea raottamatta? Amerikkalainen kirjailija Becky Albertalli on koulutukseltaan psykologi, ja hänellä on ollut kunnia toimia kymmenien terävien, outojen, vastustamattomien teini-ikäisten terapeuttina. Hän oli myös seitsemän vuotta mukana vetämässä tukiryhmää sukupuoleltaan moninaisille lapsille.

Teineille ja nuorille aikuisille

43


kuva: mattias kristiansson SUOMENTANUT MARKUS HOTAKAINEN / NOIN 105 SIVUA / 167 X 220 MM / 4-VÄRIKUVITUS / ALKUTEOS VEGO HELA DAGEN / N 86.2 / ISBN 978-951-1-31054-9 / HUHTIKUU

Mattias Kristiansson

Vegeä aamusta iltaan

Helppoa ja hyvää. Kaikki ohjeet sovellettavissa myös vegaanille! Ruotsalainen keittokirjailija Mattias Kristiansson on intohimoinen kasvisruoan ystävä ja puolestapuhuja. Hänen mielestään kotikokin menestyksen salaisuuksia ovat rento ote ja huumori.

44

Aamiaismuffineista kasvislasagneen. Viitisenkymmentä helppoa ohjetta nuorille kasvissyöjille ja vegaaneille. Mitä kasvispitoista aamiaiseksi tai välipalaksi? Miten valmistaa maukas arkiateria kasviksista? Entä miten pannaan pöytä koreaksi, kun kavereita on tulossa kylään? Vegeä aamusta iltaan -kirja rohkaisee kokkaamaan rennolla otteella hyvää ja helposti. Harjaantumatonkin kotikokki pääsee kasvisruoan ja ruoanlaiton makuun opittuaan perusasiat. Kirjassa on tuulahduksia niin Välimeren kuin Aasian keittiöstä, ja kaikki ruokaohjeet ovat sovellettavissa vegaaneille. Kirjan purilaiset, pastakastikkeet ja piiraat saavat veden kielelle.


Kotimainen kaunokirjallisuus 2 Suomennettu kaunokirjallisuus 22 Teineille ja nuorille aikuisille 37

Huumori ja sarjakuvat 45 Tietokirjat 49 Lasten ja varhaisnuorten kirjat 75 Kustannusosakeyhtiö Moreeni 105 F-Kustannus 117 Hidasta elämää 123 Seven-pokkarit 127 Hakemisto 134


kuva: toni härkönen NOIN 160 SIVUA / 210 X 297 MM / MV-KUVITUS / 85.3 / ISBN 978-951-1-30970-3 / MAALISKUU

Juba Jussi ”Juba” Tuomola (s. 1965) on Suomen suosituimpia sarjakuvapiirtäjiä. Hänet tunnetaan erityisesti Viivi ja Wagner -sarjakuvasta. Tuomola on tehnyt piirrostöitä 1980-luvulta lähtien, ja hän on saanut Lempi- ja Puupäähattu–sarjakuvapalkinnot.

Sian vuodet 2004–2005

Viivi ja Wagner

Viivin ja Wagnerin ratkiriemukasta historiaa luotaava sarja jatkuu. Uusin Sian vuodet -kokoelma sisältää aikajärjestyksessä kaikki vuosien 2004 ja 2005 aikana ilmestyneet Viivi ja Wagner -stripit. Näissä tarinoissa Wagnerista tulee muotiguru, Viivi palkkaa siankouluttajan ja pariskunta lähtee saareen viettämään kesälomaa.

viivijawagner.com sarjakuvaruutu.fi ISBN 978-951-1-28318-8

46

ISBN 978-951-1-28848-0

ISBN 978-951-1-29576-1


Hergé

Juhani Tolvanen

Lehtimies Tintti seikkailee

Kotimaisen sarjakuvan historiaa kovissa kansissa

Ottokarin valtikka Uusi upea mustavalkoinen Tintti jatkaa suosittua sarjaa. Tämä näköispainos alkuperäisestä Tintti-albumista vie toimeliaan lehtimiehen itäeurooppalaiseen Syldaviaan, jossa Tintti pyrkii estämään katalan vallankaappaus­ yrityksen. Klassinen sarjakuva sellaisena kuin tekijä sen alun perin piirsi!

Georges Prosper Remi (1907–1983) alias Hergé tunnetaan kautta maailman Tintin luojana, mutta hän piirsi ja kirjoitti myös muita sarjakuvia, kuten Veikko, Tette ja Jykke. Tintin seikkailuja on käännetty yli 50 kielelle, ja Tintti-albumeita on myyty maailmanlaajuisesti yli 200 miljoonaa kappaletta.

Suosi suomalaista sarjakuvaa Ilta-Sanomien Kuukauden kotimainen -strippisarja on esitellyt uusia – ja väliin vanhojakin – suomalaisia sarja­ kuvantekijöitä jo 30 vuotta. Kuukausittain vaihtuvassa strippisarjassa ovat töitään esitelleet mm. Milla Paloniemi, Kati Kovacs, Pauli Kallio ja monet muut.

Juhani Tolvanen on toimittaja ja sarja­kuvien suomentaja. Hän on myös kirjoittanut useita sarjakuvaa käsitteleviä teoksia. Ilta-Sanomien sarja­kuvatoimittajana Tolvanen on parantanut suomalaisen sarjakuvan asemaa konkreettisesti käyttämällä koti­maisia sarjakuvia lehdessään ja sen sarjakuvaliitteessä. NOIN 200 SIVUA / 210 X 255 MM / PIIRROSKUVITUS / 74.9 JA 85.32 / ISBN 978-951-1-31141-6 / TOUKOKUU

SUOMENTANUT HEIKKI KAUKORANTA / NOIN 108 SIVUA / 227 X 300 MM / ALKUTEOS LE SCEPTRE D’OTTOKAR / MV-PIIRROSKUVITUS / 85.3 / ISBN 978-951-1-31078-5 / TOUKOKUU

Huumori ja sarjakuvat

47


Tosi sairaat naurut

2000 koululaisvitsiä Toimittanut Pirkko-Liisa Perttula Kuvittanut Timo Huhtala

NOIN 336 SIVUA / 128 X 185 MM / MV-PIIRROKSIA / 84.2 / ISBN 978-951-1-30378-7 / HELMIKUU

Näille Suomi nauraa

Toimittanut Pirkko-Liisa Perttula Kuvittanut Timo Ronkainen Kuvitettu huumorikavalkadi kaikkiin koteihin! Pirkko-Liisa Perttula on koonnut Suomen itsenäisyys­kemujen pito­ pöytään juhlavan kattauksen suomalaisia vitsejä kaikista mahdol­ lisista aiheista. Herraskainen teos on täydellinen läpileikkaus ­suomalaisen vitsi­perinteen eri aikakausiin ja aihepiireihin.

Pirkko-Liisa Perttula (s. 1955) on julkaissut useita kymmeniä teoksia, muun muassa sananlasku-, aforismi- ja vitsikirjoja. Hänen kirjojaan on myyty yli miljoona kappaletta.

48

Kahdentuhannen koululaisvitsin pullukka kokoelma sisältää hulvattomat vitsikirjat Turbomummo tukisukissa, Hullu lehmä hiihtohississä, Sisäsiisti sipuli, Kuuluisa kumiperuna ja Silli sauvakävelyllä. 780 SIVUA / 125 X 202 MM / MV-PIIRROSKUVITUS / N 84.2 / 1. PAINOS 2010 / ISBN 978-951-1-31104-1 / MAALISKUU


Kotimainen kaunokirjallisuus 2 Suomennettu kaunokirjallisuus 22 Teineille ja nuorille aikuisille 37 Huumori ja sarjakuvat 45

Tietokirjat 49 Lasten ja varhaisnuorten kirjat 75 Kustannusosakeyhtiö Moreeni 105 F-Kustannus 117 Hidasta elämää 123 Seven-pokkarit 127 Hakemisto 134


Sosiaaliliberaali vihreiden puheenjohtaja suhtautuu elämään löytöretkeilijän uteliaisuudella.

Ville Niinistö

Löytöretkeilijä Huippusuositun vihreiden puheenjohtajan kasvutarina

Ville Niinistö halusi poikasena löytöretkeilijäksi, ja uskaltauduttuaan politiikkaan hän havaitsi, että nuoruuden toive oli toteutunut. Hän oli tempautunut mukaan poliittiselle löytöretkelle. Kirja kertoo hetkistä, joiden kautta aikamme yhteiskun­ nalliset ilmiöt, hallitustyöskentely ja isot poliittiset kysy­ mykset avautuvat lukijalle. Samalla se kertoo minulle henkilökohtaisesti tärkeistä hetkistä ja kiinnostavista kohtaamisista, Ville Niinistö kuvaa kirjaansa. Niinistö kirjoittaa avoimesti arvoistaan, poliittisesta toiminnastaan, perhetaustastaan sekä kipeistä kokemuksistaan. NOIN 250 SIVUA / 145 X 215 MM / 99.1 / ISBN 978-951-1-30646-7 / TOUKOKUU

Valtiotieteiden maisteri Ville Niinistö (s. 1976) on vihreiden kansanedustaja, joka toimi ympäristö­ ministerinä vuosina 2011–2014. Hän on ollut vihreiden puheenjohtaja vuodesta 2011 lähtien. 50


kuva: jouni harala

51

Tietokirjat


Suuret filosofit Komea herkkupala oman aikamme ajattelijoille: kymmenen merkittävän länsimaisen filosofin elämää, tuotantoa ja keskeisiä ajatuksia tiiviisti ja kiinnostavasti Mitään ei ole jaettu yhtä oikeuden­ mukaisesti kuin tervettä järkeä – kukaan ei tunne tarvitsevansa sitä lisää. – Descartes Kirjaan on valittu kymmenen kaikkien aikojen suurinta ajattelijaa: Aristo­ teles, Descartes, Hegel, Kant, Marx, Nietzsche, Platon, Russell, Sokrates ja Wittgenstein. Suomennokset on tehty yhteistyössä Helsingin yliopiston käytännöllisen filosofian laitoksen kanssa. 715 SIVUA / 128 X 170 MM / 11 / ISBN 951-1-18685-X

NOIN 250 SIVUA / 145 X 215 MM / 90.2 / ISBN 978-951-1-30872-0 / MAALISKUU

Timo Vihavainen

Barbarian paluu

Euroopan auringon laskiessa Ravisteleva syväluotaus Euroopan ja Suomen nykytilaan Barbarian paluu on Suomen johtavan kulttuurikriitikon pureva ja ­moni­ulotteinen arvio yhteiskunnasta, jossa elämme. Tarkastelussa ovat eurooppalaisen sivilisaation murrokset, jotka ovat viitoittaneet tietä ­ nykytilaan. Onko Eurooppa matkalla suvaitsevaisuudesta pysyvään konfliktiin ja kansan­ryhmien eriytymiseen – uuteen barbariaan? Eurooppalainen sivilisaatio on vielä pelastettavissa – vai onko?

Timo Vihavainen on Helsingin yliopiston Venäjän tutki­muksen emeritusprofessori. Hän on julkaissut muun muassa teokset Kansakunta rähmällään – Suomet­tumisen lyhyt historia (1991), Länsimaiden tuho (2009), Vanhan Venäjän paluu (2014) sekä Vladimir Suuresta Putiniin (2015). 52


kuva: kari hautala

NOIN 300 SIVUA / 145 X 215 MM / KUVALIITTEITÄ / 92.71 / ISBN 978-951-1-30034-2 / MAALISKUU

Tiina Lintunen

Punaisten naisten tiet Keitä olivat sisällissotamme tuntemattomat naiset? Keväällä 1918 vallankumoukseen ryhtyneiden punakaartien toimintaan osallistui aseettomina paljon naisia, etenkin sairaanhoidossa ja huollossa. Keitä he olivat ja mitä heille tapahtui sodan jälkeen? Miten yhteisö otti heidät vastaan ja miten elämä jatkui? Miten naiset kuvasivat kokemaansa myöhemmin omaisilleen? Millaisen perinnön he jättivät lapsilleen vuodesta 1918? Kirjassa luodaan ainutlaatuinen ryhmäkuva punaisista naisista, jotka joutuivat valtiorikosoikeuteen syytettynä valtiopetoksesta tai avunannosta valtio­ petokseen. He olivat naisia, joiden epäiltiin työpanoksellaan tukeneen punakaartia tai muulla tavoin edes­ auttaneen kapina-aatteen leviämistä.

Vuosi 1918 on vaikuttanut monen suvun vaiheisiin. Tutkija tuo kansalliseen trage­ diaan vahvan nais­näkökulman. Tiina Lintunen on Turun yliopistossa työskentelevä historiantutkija ja valtiotieteiden tohtori. Hän väitteli vuonna 2015 punaisten naisten kohtaloista Suomen sisällissodan jälkimainingeissa.

Tietokirjat

53


kuva: kari hautala

54


Tsaarin kenraalista Suomen sodanjohtajaksi. Eteneminen uralla vaati kunnian­himoa, mutta myös myönnytyksiä.

Henrik Meinander

Gustaf Mannerheim

Aristokraatti sarkatakissa Aristokrat i vadmal

Ainutlaatuinen muotokuva Gustaf Mannerheimista ja hänen aikakaudestaan 1860-luvulta 1950-luvulle Kuinka keisarilliseen Venäjään sitoutuneesta miehestä tuli dramaattisten vaiheiden kautta sarkatakki-Suomen elävä legenda? Elämäkerta valottaa Mannerheimin persoonaa ja toimintaa totuttua laajemmasta näkö­kulmasta. Mannerheimia ohjasivat ensimmäiseen maailman­ sotaan asti niin sääty-yhteiskunnan kuin imperialismin arvot, ja myöhemmin ennen kaikkea bolsevisminvastaisuus, mutta menestyäkseen itsenäistyneessä Suomessa hänen oli mukauduttava uuteen arvomaailmaan. Miten kaikki tämä muokkasi Mannerheimin persoonallisuutta, näkemystä Suomen asemasta Euroopassa ja työskentelyä sodanjohtajana? SUOMENTANUT KARI V. KOSKI / NOIN 288 SIVUA / 145 X 215 MM / MV-KUVITUS / 99.1 / SUOMENKIELISEN ISBN 978-951-1-30421-0, RUOTSINKIELISEN ISBN 978-951-1-30422-7 / HUHTIKUU

Henrik Meinander (s. 1960) on historian professori Helsingin yliopistossa, ja hän on tutkinut yli 30 vuotta Mannerheimin elämäntyön eri vaiheita.

Tietokirjat

55


J. Michael Cleverley

Lauri Törni

Syntynyt sotilaaksi Jännittävä elämäkerta tarunhohtoisesta soturista Kolmen maan armeijassa taistellut Lauri Allan Törni kohosi Suomessa kapteeniksi, Saksassa Haupsturm­ führeriksi ja USA:n armeijassa majuriksi. Hänet palkittiin kunkin maan arvostetuimmilla kunnia­ merkeillä. Vihreiden barettien legendaksi nousseen Törnin tarina päättyi vuonna 1965 Vietnamissa. Elämäkerrassa kootaan yhteen sekä aiemmat että uudet tutkimustiedot Lauri Törnin moninaisista ja poikkeuksellisen värikkäistä elämänvaiheista. On epävarmaa, kumpiko suomalainen sotilas tunnetaan maailmalla laajemmin: Carl Gustaf Mannerheim vai Lauri Törni? – Helsingin Sanomat

J. Michael Cleverley on yhdysvaltalainen diplomaatti ja kirjailija. SUOMENTANUT JUHA VÄÄNÄNEN / 416 SIVUA / 145 X 215 MM / ALKUTEOS LARRY A. THORNE / KUVALIITTEITÄ / 99.1 / 1. PAINOS 2003 / ISBN 978-951-1-30953-6 / HELMIKUU

56

NOIN 350 SIVUA / 145 X 215 MM / KUVALIITTEITÄ / 92 / ISBN 978-951-1-31053-2 / HELMIKUU

Risto Volanen

Suomen synty ja kuohuva Eurooppa Suomen tie itsenäiseksi tasavallaksi osana Euroopan historiaa Euroopan kuohuvat vaiheet Ranskan vuoden 1789 suuren vallankumouksen jälkeen avasivat tietä Suomen nousulle ja itsenäistymiselle. Eurooppalaisten hallitsijoiden päätökset sysäsivät liikkeelle myllerryksiä, joiden lopputulokset yllättivät kaikki. Risto Volanen kuvaa, miten suomalaisten itsenäisyystahto kehittyi murrosten keskellä, sekä miten suomalaiset ottivat aloitteen käsiinsä ja toteuttivat itsenäisyyden. Kirjassa on kaikki mitä valistuneen suomalaisen pitää ja kannattaa tietää juhlavuottaan viettävän itsenäisen tasavallan historiasta.

YTT Risto Volanen (s. 1944) on entinen valtiosihteeri ja pääministeri Matti Vanhasen kansliapäällikkö. Hän on toiminut mm. Euroopan maataloustuottajien liiton Copan ja Euroopan osuuskuntien liiton Cogecan pääsihteerinä Brysselissä sekä Pellervo-instituutin toimitusjohtajana ja Pellervo-Seuran osuustoimintajohtajana. Volanen on myös Järvenpään ­kaupunginvaltuutettu.


Antti Parpola – Timo Joutsivuo

Juhani Seppovaara

Orionin vuosisata

Sinivalkoisen arjen klassikot

Hyvinvointia rakentamassa

Sata vuotta suomalaista hyvinvointia rakentamassa Kirja kuvaa suomalaisen lääketehdas Orionin satavuotista taivalta modernisoituvassa Suomessa. Aihetta lähestytään suomalaisten terveyden ja Orionin valmistamien lääkkeiden kautta. Teoksessa rakentuu kuva suomalaisten kohenevasta terveydestä ja Orionin roolista tässä kehityksessä. Samalla kuvataan Orionin kasvua kansainväliseksi lääkeyhtiöksi ja yhdeksi kotimaisen kemianteollisuuden kärkinimistä.

VTT Antti Parpola on yrityshistorioitsija ja kirjoittanut aiemmin mm. Kemiran historiateoksen Muodonmuutos sekä Tieto-Finlandia-ehdokkaana olleen Metsävaltioteoksen. FT, Helsingin yliopiston dosentti Timo Joutsivuo on erikoistunut lääketieteen historiaan ja kirjoittanut mm. Terveys keskiajan lääketieteessä -teoksen. NOIN 210 SIVUA / 184 X 237 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 63.5 JA 59.2/ ISBN 978-951-1-30817-1 / HELMIKUU

Muistojen markkinoilla Muistatko vielä? Kuvat ja tarinat arjen klassikoistamme vievät nostalgiselle matkalle Suomeen ja kirjoittajan omiin muistoihin. Sisu-pastillit, Pommac, Koskenlaskija-juusto, Heteka, Reino-tohvelit, Afrikan-tähti, Abloy-lukko – tutuissa tuotteissa ajan henki kuvastuu kirkkaana. Arjen klassikot vaikuttavat elämäämme vahvemmin kuin kohuttu design konsanaan. Ne herättävät muistoja työstä, huvista, kodista ja lapsuudesta. Samalla niistä rakentuu kuva tämän päivän Suomesta. Yllättävän monet perinteisistä tuotteista ovat kestäneet sukupolvien ketjussa ja jotkut niistä ovat menestyneet myös maailmalla. Muutosten keskellä ne muistuttavat meitä jatkuvuudesta ja yrittäjien sinnikkyydestä. Emme tiedä mitkä tuotteet ovat huomenna kaupan, mitkä museoi­ den vitriineissä tai kirpputorien pöydillä. Yhteiseen tajuntaamme ne kuitenkin jättävät jälkensä.

Juhani Seppovaara (s. 1947 Helsingissä) on valo­ kuvaaja, kuvittaja ja toimittaja. 176 SIVUA / 167 X 237 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 76 / 1. PAINOS 2006 / ISBN 978-951-1-30837-9

Tietokirjat

57


kuva: Kirsi Westermark NOIN 250 SIVUA / 140 X 202 MM / 59.54 JA 99.1 / ISBN 978-951-1-30762-4 / TAMMIKUU

Professori Ulla Pihkala on lasten veri- ja syöpätautien erikoislääkäri. Hän toimi vuosina 1986–2013 HYKS:n Lastenklinikan osasto 10:n osastonylilääkärinä. Tehtäviin kuuluivat potilastyö, tieteellinen tutkimus ja nuorempien lääkärien koulutus.

Pienten syöpäpotilaiden koskettavat tarinat ­synnyttävät myös ­eettistä pohdintaa.

58

Ulla Pihkala

Osasto 10

Toivoa ja taistelua Osasto 10 lääkärin silmin: tositarinoita syöpä­ sairaista lapsista ja taistelusta parempien hoitotulosten puolesta Ulla Pihkala työskenteli yli 30 vuotta lasten syöpä­ tautien parissa. Potilaiden tarinat kulkevat yhä hänen mukanaan, ja kirjassaan hän muistelee kokemuksiaan syöpää sairastavien lasten ja heidän perheidensä kanssa. Dramaattistenkin tositarinoiden taustalla on lasten syöpien paranevien hoitotulosten voittokulku. Perimmäisten kysymysten äärellä hälvennetään tabuja sairauden ja kuoleman ympäriltä – ja koetaan myös ilon ja onnistumisen hetkiä. Ulla Pihkala ja Otava lahjoittavat osan kirjan tuotosta Kympin lapset – HYKSin lapsisyöpäpotilaiden ­vanhemmat ja ystävät r.y:lle.


kuva: gered mankowitz

SUOMENTANUT SAMI HEINO / NOIN 400 SIVUA / 145 X 215 MM / ALKUTEOS THE SUN AND THE MOON AND THE ROLLING STONES / KUVALIITTEITÄ / 99.1 / ISBN 978-951-1-27996-9 / HELMIKUU

Rich Cohen

Aurinko & kuu & Rolling Stones

Rich Cohen (s. 1968) on Vanity Fair- ja Rolling Stone -lehden avustava toimittaja, ja aiemmin hän on kirjoittanut muun muassa The New Yorkeriin ja Harper’s Magazineen. Cohen on julkaissut useita kirjoja.

Koe vierivien kivien huimaava matka. Rolling Stonesin koko tarina vetävästi ja moniulotteisesti kirjoitettuna! Huikeita anekdootteja ja lähikuvia rockin ikoneista! Tähän pystyy vain bändin mukana kiertänyt ja sisäpiiriin päässyt musiikkitoimittaja, jota polttelee pakkomielle Rollareihin. Tarina rönsyilee antoisasti huumeista ja tyttöystävistä musiikkiin ja sen tekemiseen. Näin syntyy kokonaiskuva historian suurimmasta yhtyeestä.

Musiikkitoimittaja ja into­ himoinen fani Rich Cohen on seurannut Rollarien elämää yli 20 vuotta.

Tietokirjat

59


kuva: henna aaltonen NOIN 250 SIVUA / 130 X 210 MM / 59.34 / ISBN 978-951-1-30268-1 / TAMMIKUU

Leena Putkonen – Mari Koistinen Leena Putkonen on laillistettu ravitsemusterapeutti, terveystieteiden maisteri ja suositun Superhyvää suolistolle -kirjan (2016) kirjoittaja. Mari Koistinen on maatalousmetsätieteiden maisteri, joka on työskennellyt mm. toimittajana ja erikoistunut kuluttajuuteen, kuten ruoka­ valintojen eettisyyteen ja hintaan.

Etusormi ojossa sosottelun sijasta tekijällä on kirjaimelli­ sesti oma lusikkansa sopassa, hänkin on opetellut tulemaan toimeen herkän vatsan kanssa. – Kotiliesi ISBN 978-951-1-30803-4 / TAMMIKUU

60

Ruokamysteerit

Viisaiden valintojen jäljillä Tolkkua ravitsemuskeskusteluun, tietoa ja tukea järkeviin valintoihin Rasvataistelu, proteiinihehkutus, superfood-suositukset, lähiruoka, kalorien laskenta, lihansyönnin ekologisuus... Ravitsemuksesta on 2000-luvulla keskusteltu ja väitelty siinä määrin, että hyvien ruokavalintojen puntaroinnista on tullut monelle hämmentävää ja hankalaa. Nyt asiantuntijat selvittävät, mitä ruoka­mysteerien takana on, välittääkseen tolkullista tietoa valintojen tueksi ja tehdäkseen tietä ruoasta nauttimiselle. Kirjoittajien yhteisessä ruokamysteerit.fi-blogissa sukelletaan ravitsemuskeskusteluun ja ruokavalintojen ekologisuuteen.


Anu Marin

Aktivoi aineenvaihduntasi Vauhtia aineenvaihduntaan, keho kuntoon ja mieli virkeäksi! Mitä aineenvaihdunta oikeastaan on, mihin se vaikuttaa ja miten sen saa aktivoitua? Kirjan asiantuntevilla mutta helposti omaksuttavilla opeilla voit herätellä elimistön säästöliekiltä ja hallita painoasi – lopettamalla jatkuvan laihduttamisen. Kirja neuvoo myös parantamaan unta ja stressinhallintaa sekä syömään ja liikkumaan sopivasti. Mukana on aloittelijan ja kokeneen harjoittelijan treeniohjelmat kotiin ja salille. Ei enää hulluja dieettejä, vaan ohjeita, jotka oikeasti toimivat.

Johannes von Borstel

Bertil Marklund

Kaikki kehomme tärkeimmästä elimestä

10 vinkkiä

Matka sydämeen

Avartavaa luettavaa sydämen hyväksi Saksan viihdyttävin lääketieteilijä Johannes von Borstel toimii matka­ oppaana kiehtovaan kohteeseen: sydämeen, sen tärkeisiin tehtäviin ja heikkoihin kohtiin. Hän kertoo, miten voimme edistää sydämen ja koko verenkiertojärjestelmän hyvinvointia ja parantaa siten terveyttämme ja kun­ toamme. Tutuiksi tulevat muun muassa ravinnon, unen ja seksin vaikutus sydämen terveyteen sekä elvyttämisen ja rytmissä pysymisen salat.

Anu Marin on aineenvaihdunnan eheyttämiseen erikoistunut ravintoja voimaharjoitteluvalmentaja sekä yrittäjä. Hän tekee valmennustyötä, luennoi yrityksissä ja järjestää verkkovalmennuksia. Lisää verkkosivuilta www.anumarin.fi.

Johannes von Borstel (s. 1988) ­opiskelee lääketiedettä ja valmistelee väitöskirjaansa. Hän on työskennellyt ensihoitajana – ja jakanut lääke­ tieteellistä osaamistaan menestyksekkäästi saksalaisilla science slam -näyttämöillä tanssin ja musiikin keinoin.

NOIN 150 SIVUA / 167 X 220 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 59.12 / ISBN 978-951-1-30768-6 / TAMMIKUU

SUOMENTANUT ELINA LUSTIG / NOIN 320 SIVUA / 128 X 185 MM / ALKUTEOS HERZRASEN KANN MAN NICHT MÄHEN. ALLES ÜBER UNSER WICHTIGSTES ORGAN / 59.12 / ISBN 978-951-1-30176-9 / TAMMIKUU

Voi hyvin ja elä pidempään Miten saat terveen ja pitkän elämän? Mikä merkitys on geeneillä, mikä elämäntavoilla? Pienetkin elämäntapamuutokset voivat auttaa ihmistä voimaan hyvin ja elämään jopa kymmenen vuotta pidempään. Lääkärin asiantuntemuksella kirjoitettu opas on helppolukuinen ja selkeä. Se antaa kymmenen vinkkiä, joiden aiheet vaihtelevat liikunnasta, unesta ja ravinnosta suun terveyteen, myönteiseen elämänasenteeseen ja ihmissuhteiden tärkeyteen.

Bertil Marklund on lääkäri, tutkija, kirjailija, Göteborgin yliopiston professori sekä yleislääketieteen ja kansanterveyden asiantuntija. Hän on tehnyt potilastyötä yli 40 vuotta. SUOMENTANUT PIA SALO / NOIN 150 SIVUA / 140 X 202 MM / ALKUTEOS 10 TIPS MÅ BÄTTRE OCH LEV 10 ÅR LÄNGRE/ 59.3 / ISBN 978-951-1-30904-8 / TAMMIKUU

Tietokirjat

61


Minna Huotilainen – Leeni Peltonen

Nanna Mikkonen

Aivoja kannattaa huoltaa jokaisessa elämänvaiheessa.

Polku hyvään elämään

Tunne aivosi

Aivot joutuvat lujille eri tavoin eri ikäkausina, joten kirjassa käydään läpi elämänkaaren keskeiset kysymykset: vauvaiän huima kehitys ja puheen oppiminen, liikunnan vaikutus koulumenestykseen, murrosiän mullistukset ja yöunen merkitys, kiireen ja kaaoksen hallinta ruuhkavuosissa sekä hyvän vanhuuden turvaaminen muistin heiketessä. Vankkaa tieteellistä tutkimusta sovelletaan kirjassa arkielämään, jotta jokainen voisi lisätä aivojensa hyvinvointia ja myönteistä vuorovaikutusta toisten ihmisten kanssa.

Leeni Peltonen on toimittaja ja tietokirjailija, joka on tehnyt pitkän aikakauslehtiuran. Hän on kirjoittanut mm. unettomuutta käsittelevän kirjan Valvomo – kuinka uneton oppi nukkumaan (2015). Minna Huotilainen on arvostettu aivotutkija, joka on työskennellyt useissa koti- ja ulkomaisissa yliopistoissa. Hän on tunnettu tieteellisen tiedon kansantajuistaja ja pidetty kouluttaja. NOIN 250 SIVUA / 140 X 202 MM / 59.55 / ISBN 978-951-1-30429-6 / TAMMIKUU

Vapaudu

Kovia kokeneen uranaisen työkalupakki onnelliseen elämään ”Minusta ei ole mihinkään” -mantra myrkytti nuorena Nanna Mikkosen elämän. Kun terveys petti ja kaikki toivo oli mennyttä, Nanna lähti rohkealle matkalle etsimään vastauksia ja toivoa. Sattumien kautta hän päätyi syrjäiseen munkkiluostariin Thaimaan kukkuloille. Se oli alku opintomatkalle, joka on vienyt ympäri maailman, viimeksi Intiaan. Pienillä askelilla voi muuttaa elämän kokonaan. Nannalla on neljä peruspilaria: ajattelu, keho, ruoka ja hengitys. Omakohtaisten kokemusten ohella kirja tarjoaa harjoituksia mielen ja kehon hallintaan otettavaksi käyttöön milloin vain – vaikkapa maanantai-illan ruuhkabussissa istuen.

Nanna Mikkonen on menestynyt ammattijohtaja ja yrittäjä ja menestyneen Nannasan-muotimerkin luoja. Hänen yli neljännesvuosisadan mittainen opintomatkansa liikunnan, ruokavalion ja positiivisen ajattelun maailmaan on luonut pohjan tälle kirjalle. NOIN 160 SIVUA / 167 X 220 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 17.3 / ISBN 978-951-1-30769-3 / MAALISKUU

62


Karla Nieminen

Mira Ahjoniemi

Opas sujuviin ihmissuhteisiin

Kun kodissasi vallitsee loistava järjestys, voit keskittyä elämässäsi muuhun kuin siivoamiseen.

Olet hyvä tyyppi

Tutustu, ystävysty ja elä täysillä. Toimivat ihmissuhteet ovat hyvän elämän A ja Ö. Hyvien ihmissuhteiden vaikutus onnellisuuteen on huikea. Kun keskustelu sujuu kotona, töissä ja vapaalla, voit elää elämääsi pääroolissa. Olet hyvä tyyppi, ja sinulle on oma hauska porukkasi. Kirja kertoo käytännöllisesti, miten kehität itse­ varmuuttasi karaoken avulla, avaat keskustelun yksinkertaisesti ja aloitat tutustumisen viestillä. Kukaan ei ole näissä taidoissa liian hyvä. Jos olet ilman ystäviä tai työelämän verkostoja, tämä kirja voi muuttaa elämäsi. Jos olet tyytyväinen sosiaaliseen elämääsi ja innokas oppimaan, löydät varmasti kirjasta monta ihmissuhteitasi parantavaa oivallusta.

Diplomi-insinööri Karla Nieminen tietää miten kehittyä, koska on itse ollut niin huono. Hän on pitänyt Jäänmurtajat-yrityksensä kautta ihmissuhde­ taidoista kursseja ja luentoja vuodesta 2011. Lue lisää: jaanmurtajat.fi

Loistava järjestys

Ihastuttava järjestelyopas auttaa lukijaa raivaamaan tilaa tärkeille asioille, ihmisille ja ajatuksille. Se käy läpi suomalaisten tutut pulmat, joihin liittyvät muun muassa eteinen, talvivaatteet, kierrätys ja perhe-elämän tavarahaasteet. Kodinhoidon perinteet ruoditaan ja esille nostetaan käyttökelpoiset menetelmät, kun taas vanhat, stressiä kiihdyttävät tavat ja tavarat saavat kyytiä. Kirjassa on kuvia oikeista suomalaisista kodeista ja arjen ratkaisuista.

Mira Ahjoniemi (s. 1974) on keskustellut arjen ongelmista yli 20 000 ihmisen kanssa Suomen suosituimman kodinraivaukseen ja -järjestykseen keskittyvän Facebook-ryhmän ylläpitäjänä. Kaksosten ja uus­perheen äiti työskentelee toimistopäällikkönä ja asuu aviomiehensä kanssa Karkkilassa. NOIN 128 SIVUA / 167 X 220 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 68.3 / ISBN 978-951-1-31068-6 / JOULUKUU 2016

NOIN 200 SIVUA / 128 X 185 MM / 17.3 / ISBN 978-951-1-30265-0 / TAMMIKUU

Tietokirjat

63


Virpi Mikkonen

Kiitos hyvää

Herkkuja ilman sokeria ja gluteenia Suositun ruokakirjailijan ja bloggaajan bestseller – mukana neljä uutta ohjetta Suosikkikirjan herkulliset leivonnaiset, makeiset, jäätelöt, juomat ja lisukkeet syntyvät ilman valkoista sokeria ja gluteeniviljoja. Useimmat niistä ovat maidottomia, hiivattomia ja vegaanillekin sopivia. Kirjassa on yli 70 inspiroivaa ohjetta.

Virpi Mikkonen on toimittaja ja hyvän olon reseptitaiteilija, jonka kansainvälisesti palkittu nettisivusto vanelja.com keskittyy hyvää tekeviin ruokanautintoihin. 152 SIVUA / 167 X 237 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 68.24 / ISBN 978-951-1-30982-6 / 1. PAINOS 2014 / TAMMIKUU

Ulla Svensk

Ullan parhaat leivontaohjeet Ullan parhaat makeat herkut - ja muutama suolainenkin Veikeitä marsipaanikakkuja, juhlavia täytekakkuja, ihania leivoksia, muffineita ja makeisia – niistä on Ulla Svenskin leivontakirjat tehty. Supersuositun leipuri-kondiittorin parhaiden ohjeiden toiveuusinta on koottu kirjoista Unelmakakut, Lempileivonnaiset ja Juhlaleivonnaiset. Niistä on syntynyt lähes 140 reseptin valikoima, jonka toinen toistaan houkuttelevampien makeuksien lomassa on myös muutama suolainen makupala.

Leipuri-kondiittori Ulla Svensk on julkaissut useita menestyneitä leivontakirjoja, joista ensimmäinen oli Unelmakakut (2008). Hän on tullut tunnetuksi myös blogistaan sekä tvohjelmasta ja julkaissut keittokirjan Ullan kotiruokaa (2015). NOIN 220 SIVUA / 200 X 220 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 68.24 / ISBN 978-951-1-30919-2 / MAALISKUU

64

Marjo Jokinen Leila Kekkonen

Hapanleivästä sacherkakkuun

Gluteenittomia leivonnaisia Gluteenittoman leivonnan perusteos nyt uudistettuna Suosikkikirjan toivottu uusi laitos sisältää lähes 160 asiantuntijoiden laatimaa ja kokeilemaa reseptiä, suolaista ja makeaa, arkeen ja juhlaan. Selkeät ohjeet takaavat onnistuneen lopputuloksen. Niissä on käytetty monipuolisesti gluteenittomaan ruokavalioon soveltuvia raaka-aineita. Herkulliset leivonnaiset maistuvat kenelle vain.

Kirjoittajat ovat kotitalousopettajia ja Keliakialiiton asiantuntijoita: tuoteasiantuntija Marjo Jokinen ja toiminnanjohtaja Leila Kekkonen. 152 SIVUA / 210 X 210 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 68.24 / 1. PAINOS 2004 / ISBN 978-951-1-31057-0


a

00-8 00 g naud tai sis an pa äpais istia tia) • voita (ulko ja ölj - kulm yä • 4 dl apuna viiniä • No • no in 5 dl sta lih tia en vettä a hu • lihali nen onee kyps emiva lellis nläm entä lmist • 5 pe esti pöön mist ja pa etta koniv ä. Po Kuum noin loitte iipale • 2 va ista tunenna le lih tta kalvo lkosip rasv a reilu lih ak ulink a pa • (1 rkl uutio iksi ku t huoynttä istin t ra öljyä suur pann utioi ) • 2 po i liham svassa ksi. ulla pien rkkan ja ru äärä rusk issä skist aa • pala istu jäähd eriss a ku yttä ä. Lii selle nnoll tele ä pa an riä pann • 2 rkl a. Sii nnun rrä u tomaa ve , eikä Lisää lihat sitilk • 2 laa ttipy liha pata puna reetä an. Hu kerin viiniä alla ja ka että lehte ad • 1 rkl lihat uhja ve ä ttä lih a liemi pa juur fariin liem i ja ju isoke ojen taan • rip ivalm uri pe ria . aus su pääll istee ittyv e niin olaa lla ja Pilko • 1 tl ät. M ja ro , kuum peko kuiva austa uhitt sipul ni. Ku ttua enna • 8-10 inky timjam ua mus ori ja kiehu nn pikku ta hien et. Jo hien pippu vaks ia sipuli • 200 onna onna s käyt i. ria a tai g he sekin valko ät ta peko 1 iso rkkus valli tässä SUU nit (ö sipuli ieniä sta sip RU vaih ljyss nettu STA ul ee ä) ia • ½-1 ss ja MI valko a. Ru lisää SEE dl ve skist sipul selle N ttä ja a i ja sip joukkoon ri. Le tai ve noin ikkaa hien uli. Ku hnäja ja se 2 rkl onne ku uhoja koitt mais ori po TAI ru utioi sitär ele he rkka skea tom ksi, lis kkely tki. Ka na ja a kasti aatti sää pa pyre ada kesu Laita nnul e, laa seos urus le kans tetta pata i pääll kerinleh aste det ja an ja lisää en läm e ja no mau sta pa pöön steet Kun . ta uu . pata niin pikk on ha 150 usip utun ulit. ut 1-1 suur Puhd imm ½ tu ista ntia, at. Pa herk kevy ku ahda kusie esti net ja ori pann niin, Lisää ulla että puoli pann ensin hiem ta ulle an ne sieni pata kuor an ja ä stettä itut tarkist haih sipul Jatka tu a sam it. Sii kyps rrä ain u. entä alla, kunn onko mist ekse es lih ä uu liha t a on nissa kyps Suur täys ää. tai lie in ky usta dellä kasti psää liem , kesu i kasti . urus kkee tetu teell ksi ru illa m a tai skea aissivesit Tark lla tai ve ilkka ista mak seen hnäja u. seko uhoi illa (s. XXX) .

usalaatti Ohra-pap

hraa yä täysjyväo psennett • 2 dl esiky • 4 dl vettä ta ivalmistet • kasvisliem itä papuja eita vihre • 200 g tuor

16

P ä ä ru ok ia ikko aronilaat

Liha-mak

• 2 l vettä ia dl) makaron • 200 g (5 a • 1 tl suola elihaa • 300 g jauh • 2 sipulia a • 1 tl suola pippuria • ⁱ⁄₃ tl valko ta ikajauhet • 1 tl papr MUNA

MAITO

ON

naa • 2 kananmu oa • 6 dl mait PINNA

tty punajuuri ineen keite inen kuor erneitä • 1 keskikoko ttyjä kikh 270 g) keite • 1 prk (n. uli • 1 salottisip linkynsi • 1 valkosipu öljyä • 1 rkl oliivi a tokumina • 1 tl juus eniä aminsiem • 2 rkl sees a pujauhoj • 3 rkl korp hoja vehnäjau rkl 2 • noin a • 1 tl suola na • 1 kananmu LISÄK

SI

PA I ST

a

ssa vemaustetu it suolalla ista makaron maan. Rusk • Keitä köön valu a ne lävik etut sipu ja hienonn dessä. Kaad lla jauheliha ossa mupaistinpannu . Vatkaa kulh elihaseos a majauh sta Kaad o. lit. Mau ja lisää mait ja nne rikki ivuokaan uun n nien rake eltuu kaimella lihaseos void karonit ja ito kierrevat si ita munama halutessa sekoita. Seko Ripottele vuokaan. s sekoittaa ja lisää seos tta. Voit myö . Paista juustoraaste pinnalle ien joukkoon tta makaron a noin aste soss tora juus uunin alata alämmössä kun mun is, 175 asteen valm on . Laatikko tunnin ajan ynyt. täysin hyyt maito on

KASTI

AMISE

EN

• öljyä

astepapuja,

ohra

eitto Porkkan a-kookosk eitto

sieniä tai 2–4 dl esikä siteltyjä, ttuja sieni ä

kuumenne

• 1−2 rkl voita

• 500 g pork

• 1 sipuli • 2 valkosipu

linkynsi)

Suomalainen kotiruoka Kaikkien aikojen kotiruokaa!

Supersuositun Kotiruoka-kirjan tekijät ovat valinneet kirjasta ja Kotiliesi-lehden vuosikerroista parhaat ruoka- ja leivontaohjeet ja tarjoavat meille kaikkien aikojen kotiruokaa varmalla ammattitaidolla. Kirjan ohjeet on jaoteltu vuodenkierron mukaan, ja niiden ohessa saamme tutustua kotoiseen ruoanvalmistuksen ja leivonnan historiaan omavaraistaloudesta monikulttuuriseen nykykeittiöön asti. Mukaan on ripoteltu pieniä tarinoita ja tunnelma­ kuvauksia sekä mietteitä ruokien ja leivonnaisten merkityksestä suomalaisessa elämäntavassa.

NNAL

LE

• paahdettu • Valitse keittoon ja pähkinöit esimerkik ä, mantelia herkkusi auringonk si viljeltyjä , eniä, supp ukan- ja kurp ilovahver itsansiem • lehtipers tatteja, mus oita, kant eniä iljaa tai koria arelleja, tatorvisieniä nteria ja basil . Keittoon myös ryöp ikaa sopivat ätyt korv asienet. • Kuori pork Hienonn a sienet. kanat, sipu Kuori ja hien lit ja peru loittele ne. ja valkosip onn nat Kuumenna uli. Keitä a sipuli ja pasieniä ja öljy kattilass lota pork omassa liem sipulia katt kanoita ja a ja kuulessään, kunn ilassa sipuleita es sienistä Lisää curr liemi on pari minuutt lähes haih ytahna ja irtoa ia. va tunut. Lisää kuullota Lisää palo koita jauh vielä min rasva ja seitellut peru ot joukkoon uutti. nat, vettä . Kaada vett että kasv vähitelle sen verran, ä kattilaan ikset peitt n ja kuum yvät ja kasv enna seko te. keitto sake Kuu ittae isliemiva menna kieh n, kunnes nee. Lisää lmisuvaksi ja kasvisliemiva pehmeiksi ta, mausta keitä kasv lmis 20-30 min keitto ja anna ikset tetuuttia. sen kiehua kannen alla Soseuta tasa hiljaa vähintää iseksi keito n puoli tunt maito ja maku ja lisää ksi lisää kook ia. Tarkista tarvittae oskerma. Kori ssa vettä. stele hien uudelleen persiljalla Kuumenna onnetulla kiehuvak tai ruohosip keitto si ja mau ulilla. pippurilla. sta suolalla Liota kuiv atut sien ja et (50 g) pien simääräs Paah da kuivalla essä vesä. Ota liem pannulla i talteen kinöitä ja sienet. Kuu rouhittuj ja hienonn siem llota sipu a päha eniä. Seko lit rasvassa ita ne hien jen yrttien ja jatka ohje , lisää sien onnettukanssa ja en mukaan. et ripottele Käytä liotu Tarjoa keitt keittoon. keiton pinn sliemi o tuoreen alle. leivän kera .

NOIN 224 SIVUA / 167 X 220 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 68.2 / ISBN 978-951-1-29810-6 / TAMMIKUU

Kaisa Isotalo – Raija Kuittinen

kanoita

linkynttä • 300-400 g perunaa • 1 rkl öljyä • 1–2 rkl puna ista curry tahnaa • 6-8 dl vettä • kasvisliem ivalmistet ta • 4 dl kook osmaitoa • suolaa • mustapip puria myll ystä PI

tai öljyä • 3 rkl vehn äjauhoja • noin 1 l vettä • kasvislien tä • yrttisuola a • hiven valko - tai mustapip puria • (rakuunaa , kirveliä) • 1 dl kerm aa • persiljaa , ruohosipu lia

8

Porkkana-k ookoskeitt o

JUUSTOIN EN SIEN IKEIT TO Lisää keitt oon 100-200 g sulatejuu nokareina stoa pien . Juusto suur inä ustaa ja mau joten voit staa keitt käyttää vähe oa, mmän vehn suolaa tai äjauhoja jopa jättä ja ä ne koko naan pois.

PAA HDE

TUT LEIPÄ

Leikkaa neljä

KUU TIOT

paahtoleipä viipaletta letta pien tai ruisviipaiksi kuutioik si. Mittaa 2−3 rkl öljyä paistinpann ja paahda ulle leipäkuut Mausta halu iot rapeiksi. tessasi puse rretulla valko ripauksell a suolaa. sipulilla ja Anna jääh tyä.

Syks y

9

Suomalainen kotiruoka -kirja juhlistaa 100 vuotta täyttävän maamme ruokataivalta. KT Kaisa Isotalo on kotitalousopettaja, rehtori ja tieto­ kirjailija. KM Raija Kuittinen on kotitalousopettaja ja tietokirjailija. Kummallekin erityisen rakkaita ovat kotipuutarhan ja lähimetsien tuotteet. He ovat yhdessä toimittaneet Kotiruoka-kirjaa vuoden 1985 uudistuksesta lähtien.

Tietokirjat

an

menema

lisää ne kuu

s kypsää. käytät pak Vinkki Jos teen, kun ohra on lähe n keitinve

• 1 l tuoreita • 1 sipuli • (1 valkosipu

10

ua

messä iä kasvislie ohranjyv • Keitä ta pavuista Sy ks uuttia. Pois noin 8 ymin17 osaan. Keitä kolmeen alla päät ja pilko uutti suol tama min ja ta papuja muu Valu ssa vedessä. llä. maustetu ällä vede pavut kylm huuhtele i ja et puhtaiks sien aa Harj pannulla, ne. Paahda paloittele ä on haih osa nesteest kunnes valta tunut. itut ja hieulle kuor Lisää pann valkosipulin ja lit t sipu nonnetu esti. llota kevy kynnet. Kuu i-sipulise ossa sien jen Sekoita kulh hienonnettu papujen, os ohran, n kanssa. rucolasalaati yrttien ja inekset ja ikea kast ita Mausta. Seko n. KL ike salaattii lisää kast

ri ja a punajuu Hienonn punajuuri. ikoneessa • Kuori et monitoim kikherne a sipuli ja valutetut i ja hienonn öljy ja rällä. Kuor na pannulla leikkuute i. Kuumen kyns i pannululin hetk leita valkosip llota sipu mina. Kuu juustoku sa lämmöllä. iden kans aine la miedolla den rällä liseos mui Lisää sipu ita leikkuute en ja seko ikoneese monitoim i soseeksi. karkeaks uin käsin nopeasti a kostutet putaikinast korp toile esti Muo kevy n tele niitä tä ja kään ää, lisää siihe löys pyöryköi on na . Mikäli taiki ilassa. Öljy jauhoissa na öljy katt leioja. Kuumen n pudotettu vähän jauh kun öljyy aa, soija kuum keaksi noin on sopivan kullanrus ata maidon lä. poristen iksi. Voit korv tuu mel kyps pais kki sä Vin kasvislie päpala ykät öljys tai liha- tai Paista pyör aviilikasmausteeksi maidolla minuutissa. aatin ja kerm nilaatikon -papusal basilika sa. Tarjoa ohra Liha-makaro oregano, itan kans aattisose, liekurkkura sopivat tom Suolan voit korvata tikkeen tai Sienik

uli. ja valkosip isuolalla. ella tai yrtt mivalmiste

KE

unan meh • 2 rkl sitru iöljyä • 2 rkl ryps • 1 rkl vettä

uhoja

• korppuja

LLE

stett • juustoraa

öljyä • 1 rkl oliivi ä • 200 g sieni tisipulia • 2–3 salot nttä sipulinky • 2–4 valko a ja rouhittua suola s • ripau puria mustapip yrttejä onnettuja • 1 dl hien persiljaa) , kirveliä ja (timjamia rucolaa • 1 ruukku

felit

rifala Punajuu

65


kuva: ari heinonen

Olli Haataja on voimaharjoittelusta ja urheiluravitsemuksesta innostunut Novus Aditus -blogin pitäjä. Karim Khanji on fysioterapeutti, tuleva ravitsemusterapeutti sekä Keho ja maha -bloggari. Samuli Karjula ja Haataja kirjoittavat myös yhteistä Kunnon sesonkia -blogia ­Yhteishyvä-lehteen.

NOIN 128 SIVUA / 167 X 220 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 68.27 / ISBN 978-951-1-30941-3 / TAMMIKUU

Karim Khanji – Olli Haataja

Satokauden smoothiet

Virtaa ja terveyttä sesongin parhaista aineksista

Samuli Karjula on suositun, sesonkiajattelua edistävän Satokausikalenterin ­perustaja.

Satokauden smoothiet on tiivis tietopaketti ja reseptikirja, jonka avulla on helppo valita terveyden ja hyvinvoinnin kannalta parhaat sesongin ainekset tehosekoittimeen joka kuukausi. Herkullisissa smoothieissa yhdistyvät monipuoliset ja ravitsemuksellisesti järkevät raaka-aineet: hedelmät, vihannekset, juurekset, pähkinät, siemenet ja proteiinin lähteet. Kirjan vankka ravitsemustieto on hyödyksi myös aktiivisesti liikkuville. Kirjan ravitsemustiedosta ja resepteistä vastaavat Karim Khanji ja Olli Haataja, sesonkiajattelun takaa Samuli Karjula.

ISBN 978-951-1-30430-2

66

EAN 6418428304749


Leena Ketonen

Savu nousee

Ulrika Flodin Furås Mattias Gustafsson

Kotipihan BBQ

Kaupunkiviljely

Hyvää hitaasti savussa kypsentäen

Rakenna unelmiesi kaupunkipuutarha ja nauti oman sadon antimista!

Siskot kokkaa -blogistin reseptit johdattavat suomalaiset BBQ:n saloihin. Ketonen opastaa myös maustamisessa, savupuun valinnassa ja oikeiden välineiden löytämisessä. Matala lämpötila yhdistettynä pitkään kypsennysaikaan on tulella kypsentämisen kuuma trendi. Savun tuntikausia hellimä ruoka on mehevää ja unohtumattoman herkullista. Kirjan ruokiin voidaan käyttää monipuolisesti lihaa ja kasviksia – ja seuraavana päivänä hyödynnetään tähteet.

Leena Ketonen on käyttökokemukseen ja palvelu­ muotoiluun erikoistuneen Fyyri Oy:n perustaja, käyttäjätutkija, tietotekniikan DI ja ruokaharrastaja. Hän on myös suositun Siskot kokkaa -ruokablogin toinen kirjoittaja ja opiskellut ruokakirjoittamista Haaga-Helian ruokajournalismin koulutusohjelmassa. NOIN 140 SIVUA / 167 X 237 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 68.2 / ISBN 978-951-1-30770-9 / MAALISKUU

Parveketta, patiota, kattoa tai terassia voi hyödyntää luomalla niihin oman keittiöpuutarhan ja rauhaisan oleskelupaikan. Kirja tarjoaa neuvoja suunnitteluun, sisustukseen ja viljelyyn sekä yksityiskohtaisia piirustuksia nikkarointia varten: esimerkiksi viljelykaapin, altakastelujärjestelmän tai yrttiportaan rakentamiseen. Rajoitettu tila vaatii puutarhurilta hiukan ylimääräistä suunnittelua, mutta palkitsevana lopputuloksena on ekologiseen kiertokulkuun perustuva viherkeidas. Aurinkoisessa paikassa voi kasvattaa vaikkapa chiliä, paprikaa ja tomaattia ja luoda vehreää tilantuntua isoihin ruukkuihin istutetuilla bambuilla.

Ulrika Flodin Furås on puutarha-alan kirjoittaja, luennoitsija ja valokuvaaja, joka harrastaa viljelyä terassillaan Tukholman Södermalmilla. Mattias Gustafsson on maisema-arkkitehti ja toimitusjohtaja, joka tunnetaan kestävän kaupunkisuunnittelun puolestapuhujana. SUOMENTANUT RIITTA BERGROTH / NOIN 160 SIVUA / 184 X 237 MM / ALKUTEOS URBAN ODLING / 4-VÄRIKUVITUS / 67.3 / ISBN 978-951-1-30834-8 / HELMIKUU

Tietokirjat

67


Eva Robild Görgen persson

Kotipuutarhan monivuotiset kukat Millaisista perennapenkeistä sinä haaveilet? Yksivärisistä, luonnonmukaisista, keväällä kukkivista, syksyisistä? Vai kiehtovatko isoäidin kukat? Kotipuutarhurin perennakirja antaa paljon käytännön vinkkejä, kuinka eri kukkaryhmiä perustetaan ja mitkä lajit sopivat hyvin yhteen, sekä neuvoo penkkien erilaisessa muotokielessä. Ihastuttavan kirjan ohjeilla saadaan vanhoista kukkapenkeistä ja rakkaista perennoista entistä loisteliaampia yhdistelmiä. Lukuisat esimerkkipuutarhat ja mallipiirrokset tukevat omaa suunnittelua.

Eva Robild on ruotsalainen puutarha-asiantuntija ja suosittu luennoitsija. Kirjan on Suomen oloihin soveltanut puutarha-asiantuntija Hannele Vainio. SUOMENTANUT HANNELE VAINIO / 208 SIVUA / 210 X 260 MM / ALKUTEOS PERENNA RABATTER / 4-VÄRIKUVITUS / 67.3 / ISBN 978-951-1-30987-1 / ILM. 2012 NIMELLÄ PERENNAT KOTIPUUTARHASSA / HUHTIKUU

68

Paula Ritanen-Närhi

Eeva Ruoff

Kotipuutarhurin unelmakirja vie yksityispuutarhoihin eri puolilla Suomea.

Kiehtovassa kirjassa tutustutaan suomalaisten puutarhojen maailmaan sekä niiden omistajien monenkirjavaan elämään.

Suomalainen puutarhakirja

Upeasti kuvitetussa kirjassa esitellään neljätoista erilaista puutarhaa Kemijoen rannalta eteläiseen Suomeen, perinteitä ja nykyaikaa yhdistävästä maatalon pihapiiristä kaupunki­ asunnon rauhoittavaan feng shui -puu­tarhaan. Hortonomi Paula Ritanen-Närhi vastaa myös kotipuutarhurien kysymyksiin kasvien hoidosta ja lisäämisestä sekä tuholaisten torjunnasta. Kirjan valokuvat on ottanut Otavamedian kuvaryhmän kuvapäällikkö ja kokenut puutarhakuvaaja Jarmo Wright.

Paula Ritanen-Närhi on TV:stä, radiosta ja aikakauslehdistä tuttu puutarha-asiantuntija, tietokirjailija ja puutarhatoimittaja. 216 SIVUA / 225 X 235 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 67.3 / ISBN 978-951-1-21358-1 / 1. PAINOS 2008

Vanhoja suomalaisia puutarhoja

Suomalaisen puutarhasuunnittelun historia on pitkä. Varsinainen puu­ tarhojen kukoistuskausi alkoi säätyläisistä, jolloin puutarhan maisemasta muodostui monille lähes elämäntapa. Tuolloin syntyivät mm. Monrepon, Fagervikin ja Mustion puutarhat. Kirjassa on mukana yli 30 historiallista puutarhaa Suomesta. Puutarhoja on suunnitellut moni Suomen historian kannalta merkittävä henkilö. Muun muassa C. L. Engel rakennutti puutarhan ja huvimajan tontilleen ennen kuin varsinaista asuinrakennusta oli olemassakaan.

FT, tutkija Eeva Ruoffin erikoisaloina ovat puutarhataide ja antiikin historia. 238 SIVUA / 215 X 280 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 90 / ISBN 978-951-1-31043-3 / 1. PAINOS 2001 / MAALISKUU


Otavan värikasvio

Toimittaneet Arto Kurtto ja Leena Helynranta

NOIN 160 SIVUA / 130 X 210 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 57 / ISBN 978-951-1-30835-5 / HELMIKUU

Risto Ihamuotila – Mika Ihamuotila

Saariston kasvit Suomen luonnossa Pienet luonto-oppaat

Hurmaannu meriluonnosta ja saariston kasveista. Kasvien kerääjä ja innokas veneilijä vievät retkelle kauneimpaan saaristoon. Risto ja Mika Ihamuotila esittelevät Itämeren ja Suomen saariston noin 130 yleisintä kasvia väreittäin ja kasvu­ympäristössään kuvattuna. Mukana on myös kuvia Itämeren saaristosta ja miljööstä sekä erikois­ aukeamia, joista löytyy retkeilyvinkkejä ja tietoa saaristoluonnosta.

Luonnossa kulkijan kätevä ja havainnollinen hakuteos hakee vertaistaan. Kirja esittelee nelivärisin piirroksin ja täsmällisin lajikuvauksin lähes 900 yleisintä ja tavallisinta meillä tavattavaa kasvia sekä jonkun verran harvinaisuuksia. Kuvitus on erittäin havainnollinen: monet kasvit esitetään juurineen, ja useista korkeista kasveista on mukana kukan lisäksi vartta ja lehtiä sekä kuva juuresta. 272 SIVUA / 125 X 202 MM / ALKUTEOS FÄLTFLORA. KÄRLVÄXTER / 4-VÄRIKUVITUS / 57 / 1. UUSITTU PAINOS 2005 / ISBN 951-1-19663-4

Helsingin yliopiston entinen kansleri ja professori Risto Ihamuotila on innokas kasvien kerääjä ja valokuvaaja sekä 300 kasvia Suomen luonnossa -kirjan tekijä. Hänen poikansa Mika Ihamuotila on Marimekon hallituksen puheenjohtaja ja kauppatieteiden tohtori sekä into­himoinen saariston ja veneilyn harrastaja ja saariston valokuvauksen harrastaja. Tietokirjat

69


NOIN 300 SIVUA / 130 X 210 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 58.12 / ISBN 978-951-1-30037-3 / MAALISKUU

Lasse J. Laine

Suomen linnut

Biologi Lasse J. Laine on tunnustettu luontokirjojen tekijä, toimittaja, suomentaja ja valokuvaaja. Laineen ja Iiris Kalliolan Suomen lasten luontokirja (2010) sai Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon 2011 ja teos valittiin Vuoden luontokirjaksi 2010. Suomen luonto – Tunnistusopas (2013) valittiin vuoden kauneimmaksi kirjaksi. Vuonna 2014 ilmestyi Laineen ja Kalliolan Suomen lasten retkeilyopas.

Opettele katsomaan ­maailmaa lintujen silmin. Saat harrastuksestasi enemmän irti. 70

Harrastajan opas

Miten lintu pysyy ilmassa? Missä linnut nukkuvat? Kuinka korkealla linnut voivat lentää? Lintuharrastus vie mukaansa: kun oppii tunnistamaan linnut ulkonäöstä ja äänistä, niiden ruokailu- ja pesimistavat, käyttäytyminen, muuton salaisuudet ja valo­ kuvaaminen tarjoavat monipuolisia elämyksiä. Kokenut ja palkittu lintuoppaiden tekijä Lasse J. Laine vie lukijan katsomaan maailmaa lintujen silmin.


Lasse J. Laine

Suomen linnut Tunnistusopas

Suosittu ja palkittu luontokirjailija esittelee asiantuntevin tekstein ja tasokkain kuvin 345 Suomessa tavattavaa lintulajia. Mukana linkki 230 linnun ääneen! Opas perehdyttää aloittelijan lintujen tunnistamiseen ja vahvistaa pitempään harrastaneiden määritysvalmiutta. Korkeatasoiset tekstit ja valokuvat esittävät koiraan ja naaraan tuntomerkkien ohella eri-ikäisten lintujen pukuja, ja lentokuvat helpottavat tunnistamista. Teksteistä käyvät ilmi lintujen koko, elinympäristö, ravinto ja tiedot lajien uhanalaisuudesta. Mukana ovat myös levinneisyys­kartat ja lajien havait­semista kuvaavat esiintymisjanat.

Biologi Lasse J. Laine on tunnettu ja tunnustettu luontokirjojen tekijä, toimittaja ja suomentaja sekä taitava valokuvaaja.

Lars Svensson – Killian Mullarney – Dan Zetterström

Lintuopas

Euroopan ja Välimeren alueen linnut Lintuharrastajien raamattu on nyt päivitetty. Alan parhain asiantuntijavoimin syntynyt, monen kriitikon mielestä markkinoiden paras lintuopas esittelee kaikki Euroopan, Välimeren alueen ja Pohjois-Afrikan linnut sekä lajit, joita tavataan suuressa osassa Lähi-itää. Helppo­ käyttöisessä kenttäoppaassa on lähes 900 lintulajia. Kirjan ovat Suomen oloihin soveltaen suomentaneet arvostetut ornitologit Hannu Jännes ja Pekka J. Nikander.

Lintuoppaan kuvittajat ja kuvatekstien kirjoittajat, irlantilainen Killian Mullarney ja ruotsalainen Dan Zetterström, ovat johtavia ornitologeja ja ansioituneita taitei­ lijoita. Tekstistä ja kartoista vastaa tunnettu ruotsalainen lintutieteilijä Lars Svensson. SUOMENTANEET HANNU JÄNNES JA PEKKA J. NIKANDER / 443 SIVUA / 135 X 194 MM / ALKUTEOS FÅGELGUIDEN / 4-VÄRIKUVITUS / 58.12 / ISBN 978-951-1-29509-9

339 SIVUA / 130 X 210 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 58.12 / 1. PAINOS 2015 / ISBN 978-951-1-27650-0

Tietokirjat

71


Jouni Laaksonen

Retkeilijän kansallispuistot Retkeilijän ja luontoharrastajan toivekirja esittelee kaikki Suomen 40 kansallispuistoa, myös upouuden Hossan. Retkeilytoimittaja ja -kirjailija Jouni Laaksonen esittelee kansallispuistot tavallisen luonnossa liikkujan näkö­ kulmasta nähtävyyksineen, retkeilyreitteineen, taukopaikkoineen ja muine palveluineen. Myös männikkökankaiden ja harjujen, äärettömän kirkkaiden vesien, vaikuttavien kalliomaalausten ja huikean rotkojärven sisältävä Hossan kansallispuisto käsitellään kattavasti. Kirjasta löytyvät myös reitit liikuntarajoitteisille, ja kaikista kohteista on kartta.

Jouni Laaksonen on tunnettu ja kokenut retkeilytoimittaja ja -kirjailija. 272 SIVUA / 167 X 220 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 79.4 / ISBN 978-951-1-30839-3 / HUHTIKUU

72

NOIN 128 SIVUA / 145 X 210 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 67.6 JA 68.2 / ISBN 978-951-1-31052-5 / HUHTIKUU

Pekka Ervasti – Juha Nieminen

Paska reissu – mutta tulipahan herkuteltua Rempseän reteällä otteella kirjoitettu erä- ja ruokakirja

”Mikä onkaan mahtavampaa kuin riisua läpimärät rytkyt päältään, relata saunassa – jos halot ovat poikkeuksellisesti kuivia – ja istahtaa savuttavan öljylampun valossa nauttimaan riista-ateriaa raaka-aineista, jotka joku poikkeuksellisen onnekas erämies on joskus jostakin saanut.”

Pekka Ervasti on kuusamolaislähtöinen journalisti ja kirjailija, joka päätyökseen metsästää politiikan uutisia Arkadianmäellä. Takana on satoja eräreissuja ja kauheasti karmeita kokemuksia siitä, mikä kaikki voi mennä päin mäntyä selkosia samoillessa. Juha Nieminen on kuusamolaistunut eräopas, kokki ja valokuvaaja. Hänen ydin­ reviiriään ovat Koillismaan erämaat ja Vienan korvet.


MONI AGIOU IOANNOU

LUOLA

Melidoni

Fodele

Garazo MONI DISKOURIOU

Agios Mamas

NOMOS RETHYMNO

Axos

ZONIANAN LUOLA

Rodia

STROUMBOULAS 800 M

Kamariotis

Gonies

Anogia

Kokkini Hani Gournes

LAHTI

Marathos

MONI CHALEPAS

KOL A AGIOS NI

Iraklion Paleokastro IRAK (Irakleio) LIONIN-

MONI SAVATHIANON

MONI AGIOS PANTELEIMOS

KOULOUKONAS Aloïdes 1 078 M

K R E E TA

SAVATHIANONIN LUOSTARI

Gazi

E75

Arolithos

KNOSSOS

Tylissos

Helposti perille!

SKLAVOKAMPOS

MALIA

LUOSTARI

Skalani

MILATOSIN LUOLA

I

HT

MALIANL A

Skotino GOUVERNIOTISSAN

Milatos

Vrachas

Malia

MONI GOUVERNIOTISSAS

99

E75

Episkopi

ANEMOSPILIA

IOUCHTAS

97

Hersonissos

AGIA PARASKEVI

CRETAQUARIUM

Gonies

MONI

Myrtia Krassi Avdou 811 M Helppokäyttöiset, informatiiviset jaSarchos monipuoliset matkaoppaat pohjautuvat selkeisiin joiden yhteydessä ANGARATHOU kartta-aukeamiin, MONI KERAS KARDIOTISSAS ARCHANES Kera Messa Potami IDAVUOREN tiedot nähtävyyksistä, esitellään ravintoloita, baareja, pubeja, klubeja, teattereita ja ostospaikkoja sekä kerrotaan oleelliset Kasteli Lagou LUOLA (IDEON ANDRON) annetaan runsaasti käytännön vinkkejä, mm. hotellisuosituksia. Pienikokoinen mutta kestävä opas mahtuu mainiosti taskuun. Venerato VATHYPETRO Thrapsano

PSILORITIS (IDA) 2 456 M

Nithavris

VRONDISSIN LUOSTARI

KAMARESIN LUOLA

Kamares

Apodoulou

Kalamaki KO M M O S

FARIGGI ROUVAS

MONI AGIOU NIKOLAOU

Vorizia

97

VORI

AGIA TRIADA

Kamiliari

GORTYN

Mires

FAISTOS G E R O P O TA M

OS

KOUSSES

SIVAS Pitsidia Bali Pigaïdakia

FODELENLAHTI

E75

MELIDONIN MONI I AGIO LUOLA KAOMKMKOI NSAGIOU IOANNOU FARAGGON ROTKO

Melidoni

MONI DISKOURIOU

CHALEPAS

Agios Mamas

NOMOS RETHYMNO

Axos

ZONIANAN LUOLA

Martha

Assimi

Kamariotis

Pelagia Ligaria Vassiliki

Gonies

Anogia

Arolithos

KNOSSOS

Sarchos

Kreeta, Malta, Reykjavik ympäristöineenVenerato IDAVUOREN LUOLA (IDEON ANDRON)

Otavan Kartta + Opas KAMARESIN VRONDISSIN LUOLA

ROUVASIN ROTKO

LUOSTARI

IOUCHTAS 811 M

MALIANL A

G E R O P O TA M

MATALA KO K K I N I AMMOS

OS

KOUSSES

Pitsidia SIVAS Pigaïdakia

Myrtia

MONI ANGARATHOU

Dublin, Wien, Lissabon,Kasteli Madrid, Dubai Thrapsano ARCHANES

AGIO FARAGGON ROTKO

ODIGITRIAN LUOSTARI

Krassi

MONI KERAS KARDIOTISSAS

Kali MONI ODIGITRIAS Dytiko Limenes L I M E N E S I N KALI

LAH

TI

Lentas

Messa Potami

Lagou

VATHYPETRO

LASITHIN TA S A N K O

Psychro

Assimi Harakas Dionysio Pyrgos

Vassiliki

Vrachas E75

Gonies Avdou Kera

NOMOS Otavan Kartta + Opas IRAKLIOU Partheni

M E S S A R A N TA S A N K O

MONI APEZANOU

Milatos

Episkopi

EROU AST

Skinias Demati

ANO VIANNOS

NOMOS LASITHIO

KERATOKOMBOS

M A R I DA K I

K E R AT O K A M B O S I N LAHTI

TSOUTSOURASINLAHTI

L

DIKTI 2 147 M

Pefkos 97

Tsoutsouras

SSIA

AGIOS KONSTANTINOS

Agios Georgios

97 LUOSTARI Larani 128 X 178 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 40.71 / ISBN 978-951-1-30761-7 (DUBLIN); MONI VALSAMONEROU Tefeli(WIEN); 978-951-1-30759-4 (LISSABON); 978-951-1-30760-0 Kokkinos 978-951-1-30758-7 Katofini Pyrgos SUOMENTANEET AURI PAAJANEN, SUSANNA TUOMI-GIDDINGS / (MADRID); 978-951-1-30867-6 (DUBAI)/ TAMMIKUU, HUHTIKUU Martha (DUBAI) NOIN 60 SIVUA / 128 X 178 MM / 4-VÄRIKUVITUS 40.71 / ISBN GORTYN /Vourvoulitis

KO M M O S

5 km

MILATOSIN LUOLA

I

Malia

MONI GOUVERNIOTISSAS

Arkalochori Kätevän opassarjan uutuudet ohjaavat Viiden suosikkikohteen tiedot on päivitetty. MONI VRONDISSIOU FARIGGI ROUVAS DYKTAION Kamares Arkadi ANDRON MONI AGIOU Apodoulou Nipiditos matkailijan poimimaan kohteesta parhaat Vorizia Agia Varvara NIKOLAOU VALSAMONERON herkut. SUOMENTANEET SUSANNA TUOMI-GIDDINGS, ZAROS Kato Poulia AURI PAAJANEN / 44–60 SIVUA /

VORI(KREETA); 978-951-1-30869-0 (MALTA); Tymbaki 978-951-1-30865-2 AGIA 978-951-1-30870-6 (REYKJAVIK) Mires / HUHTIKUU TRIADA Agioi 97 Kamiliari FAISTOS Deka Kalamaki

HT

MALIA

LUOSTARI

Skalani

97

Hersonissos

Skotino GOUVERNIOTISSAN

99

2,5

0

AGIA PARASKEVI

CRETAQUARIUM

Tylissos

KOL A AGIOS NI

ANMERI

Gazi

SKLAVOKAMPOS

PSILORITIS (IDA) 2 456 M

K R E E TA N M E R I

KokkiniL I B Y Hani Gournes

LAHTI

E75

AGIOS ANTONIOS

Arvi

K E R AT O K A M B O S I N LAHTI

M A R I DA K I TSOUTSOURASINLAHTI

ANEMOSPILIA

Nithavris

KERATOKOMBOS

Tsoutsouras

Iraklion Paleokastro IRAK (Irakleio) LIONIN-

Pefkos 97

Demati

MONI SAVATHIANON

STROUMBOULAS 800 M

ANO VIANNOS

Skinias

Harakas Agia Dionysio Pyrgos

Rodia

DIKTI 2 147 M

Katofini

Vourvoulitis

MONI AGIOS Kali MONI ODIGITRIAS PANTELEIMOS KOULOUKONAS Dytiko Limenes LAloïdes 1 078 MK A L I I M E N E S I N L A H T I Lentas LIMANAKI AG I O Garazo Marathos FA R A G G O MONI

NOMOS LASITHIO

Kato Poulia

EROUSSIA SAVATHIANONIN AST Fodele LUOSTARI

ODIGITRIAN LUOSTARI

AGIOS KONSTANTINOS

Agios Georgios

DYKTAION ANDRON

Tefeli

M E S S A R A N TA S A N K O

MONI APEZANOU

Psychro

Arkalochori Nipiditos

Larani

Agioi Deka

97

Partheni

Arkadi

Agia Varvara

MONI VALSAMONEROU

LASITHIN TA S A N K O

PIREUS

MATALA

MONI VRONDISSIOU

VALSAMONERON ZAROS LUOSTARI

Kokkinos Pyrgos

Tymbaki

NOMOS IRAKLIOU

ROUVASIN ROTKO

ERI I B YA N M

AGIOS ANTONIOS

Arvi

Tietokirjat 0

73 2,5

5 km


Yoshiko Tsukiori

Ihanat mekot ja tunikat Ompele itse trendikkäitä ja helposti toteutettavia japanilaishenkisiä vaateihanuuksia. Ihastuttavassa japanilaisessa ompelukirjassa on lähes 30 ohjetta kokojen XS, S, M ja L vaatteisiin. Kauniit mekot ja tunikat ovat melko suora­linjaisia, joten ne sopivat monenikäiselle ja -malliselle. Kirjan mukana on kaavaarkki. Tämän kirjan innoittamana olen surauttanut ensimmäisen mekkoni. Ihania kuvia, suloinen malli ja hyvät ohjeet! – Projektila-blogi SUOMENTANUT HANNA ALAJÄRVI / 88 SIVUA / 190 X 245 MM / ALKUTEOS STYLISH DRESS BOOK / 4-VÄRIKUVITUS / 65.42 / 1. PAINOS 2009 / ISBN 978-951-1-30954-3 / HUHTIKUU

NOIN 144 SIVUA / 158 X 168 MM / 1-VÄRIKUVITUS / 03 / MMM 1967: ISBN 978-951-1-30001-4, MMM 1957: ISBN 978-951-1-30716-7 / TAMMIKUU

MMM 1967 MMM 1957

Sankarin vuosi

Kiinnitä syntymäpäiväsankarin kuva kannen neliöön, ja persoonallinen 50- tai 60-vuotislahja on valmis! Millaista oli elämä, kun minihameet lyhenivät mikro­hamosiksi ja Suomi juhli 50-vuotista itsenäisyyttään? Mitä muuta silloin tapahtui, ja millaista elämä Suomessa ja maailmalla oli? Entä millaista oli kun yhä useampi pyrki oppikouluun ja presidentti Kekkosen hiihtoretkistä tehtiin uutisia? Mitä muuta kiinnostavaa tapahtui vuonna 1957? Kirjat tarjoavat viihdyttävässä paketissa Suomen ja maailman tärkeimmät uutiset, säätiedot, suositut iskelmät, kirjat ja elokuvat vuosien 1967 ja 1957 näkökulmasta.

Sankarin vuosi -kirjojen tiedot ja aineistot on kerätty alkuperäisistä Mitä Missä Milloin -kirjoista vuosikymmenten takaa. Kirjat kattavat koko kalenterivuoden tapahtumat.

74


Kotimainen kaunokirjallisuus 2 Suomennettu kaunokirjallisuus 22 Teineille ja nuorille aikuisille 37 Huumori ja sarjakuvat 45 Tietokirjat 49

Lasten ja varhaisnuorten kirjat 75 Kustannusosakeyhtiö Moreeni 105 F-Kustannus 117 Hidasta elämää 123 Seven-pokkarit 127 Hakemisto 134


Kuperkeikkoja, käsipohjaa, lämäreitä, mansikkalimonaatia! Kyllä urheileminen on kivaa.

76


Pieni urheilukirja Jokaisen pienen urheilijan toivekirja esittelee parikymmentä urheilulajia humorististen kuvitusten kera. Jalkapallo, jääkiekko, voimistelu, pyöräily, uinti – mikä näistä on sinun lajisi? 24 SIVUA / 167 X 210 MM / 4-VÄRIKUVITUS / L 85.22 / ISBN 978-951-1-31076-1 / IKÄSUOSITUS 3+ / MAALISKUU

Tsirp!

Kesän äänet

Tööt!

Äänekkäät autot

PA

herra Hakkarainen Pahviset ääninappikirjat ilahduttavat pienimpiä kirjanystäviä.

J INA A

KU

LE

Herää,

UN T

E

Millaisia ääniä kuuluu kesäisessä luonnossa? Entä liikenteessä? Millä ihmeen konstilla saisi uneliaan herra Hakkaraisen hereille? Paina nappia niin saat tietää, miltä erilaiset autot, eläimet ja herättimet kuulostavat. NOIN 16 SIVUA / 150 X 150 MM / 4-VÄRIKUVITUS / L 85.22 / ISBN 978-951-1-31081-5 (TSIRP); 978-951-1-31080-8 (TÖÖT!); ISBN 978-951-1-30635-1 (HERÄÄ, HERRA HAKKARAINEN) / IKÄSUOSITUS 1+ /MAALISKUU

Lasten ja varhaisnuorten kirjat

77


Tassulan kuuluisimman unissakävelijän seikkailut lystikkäänä lahjakirjana Herra Hakkaraisen tarinat Nyt yksissä kansissa ikisuosikki Herra Hakkaraisen kaikki hauskat seikkailut: Hyvää yötä, herra Hakkarainen, Herra Hakkaraisen seitsemän ihmettä ja Herra Hakkarainen harrastaa NOIN 122 SIVUA / 230 X 290 MM / 4-VÄRIKUVITUS / L 85.22 / ISBN 978-951-1-31075-4 / MAALISKUU

78


Mauri Kunnas (s. 1950) on valloittanut kirjoillaan koko maailman. Hänen teoksiaan on käännetty 35 kielelle, julkaistu ulkomailla kaikkiaan 36 maassa ja myyty maailman­laajuisesti lähes kymmenen miljoonaa kappaletta.

maurikunnas.net

söne at ja lö K u va : k n

Aarresaari Hiiohoi arkajalat, luvassa myrskyä ja ruudinkäryä, merirosvousta ja aarteenetsintää! Kunnasmainen tulkinta Robert Louis Stevensonin klassikosta ilahduttaa kaikkia pieniä seikkailijoita. 40 SIVUA / 230 X 290 MM / 4-VÄRIKUVITUS / L 85.22 / ISBN 978-951-1-26442-2 / 1. PAINOS 2012

Mukana äänikirja

Lasten ja varhaisnuorten kirjat

79


Niksinurkassa resepti Suomen valmistamiseen!

Uudis tett laitos u !

Aino Havukainen – Sami Toivonen

Tatun ja Patun Suomi

Suosituin Suomi-kirja ikinä julkaistaan itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi uudistettuna laitoksena. Tuhdisti tietoa pätkäkansalaisille! Mistä Suomi ja sen asukkaat on tehty? Missä olette, Paavo Nurmen lenkkarit? Älä tyydy puiseviin esityksiin, vaan avaa ovi Tatun ja Patun Suomeen. Juhlavuoden erikoislaitoksen tiedot on päivitetty, ja mukana ovat myös tämän hetken lapsille tutut suomalaiset asiat. NOIN 48 SIVUA / 230 X 290 MM / 4-VÄRIKUVITUS / L 85.22 / ISBN 978-951-1-31066-2 / MAALISKUU

80


Tatu ja Patu pihalla/Tatu ja Patu, syömään! Käännettävä käsikirja on kaksin verroin kätevä ja kääntyy käden käänteessä: kaksi suosittua käsikirjaa yksissä kansissa ! Outolan poikien hulvattomilla vinkeillä vaatimattominkin piha­pläntti muuttuu seikkailujen tantereeksi. Ennakkoluulottomat pääsevät maistelemaan ninjamakkaraa ja nukkaposkipalleroita.

248 SIVUA / 140 X 202 MM / 4-VÄRIKUVITUS / L 85.22 / ISBN 978-951-1-31058-7 / HUHTIKUU

Kuva: katja tähjä

Aino Havukainen (s. 1968) ja Sami Toivonen (s. 1971) työskentelevät yhdessä lastenkirjailijoina, kuvittajina ja graafisina suunnittelijoina. Heidän Tatu ja Patu -kirjojaan on käännetty yli 20 kielelle. Lokakuussa 2016 sai ensi-iltansa Aino Havukaisen käsikirjoittama ja Antti Holman ja Riku Niemisen tähdittämä elokuva Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu!

Lasten ja varhaisnuorten kirjat

81


kuva: osmo puuperä

Kuusi erilaista ääntä NOIN 16 SIVUA / 165 X 200 MM / 4-VÄRIKUVITUS / L 85.22 / IKÄSUOSITUS 2+ / ISBN 978-951-1-30830-0 / MAALISKUU

Anttu Harlin (s. 1980) ja Joonas Utti (s. 1982) ovat animaation tekemisen ja tuottamisen huippuammattilaisia. Pikku Kakkosesta tuttu Kikattava Kakkiainen tunnetaan myös peleistä. Kirjasarjassa ovat aiemmin ilmestyneet naurunappikirja Kikattava Kakkiainen ja metelinappikirja Kikattava Kakkiainen ja jymy-yllätys.

Piirros- ja pelihahmo Kikattava Kakkiainen on aloittanut myös maailmanvalloituksen. Animaatiosarja on myyty yli kymmeneen maahan. ISBN 978-951-1-28563-2

82

ISBN 978-951-1-29586-0

Anttu Harlin – Joonas utti

Kikattava Kakkiainen ja bändi

Musiikkinappikirja

Suositun sarjan kolmannessa kirjassa City-Kani perustaa bändin. Paina nappia niin kuulet, miten Havunhelman bändi musisoi. City-Kani haluaa soittaa yhdessä ystäviensä kanssa. Mutta osaako Kikattava Kakkiainen soittaa rumpuja ja Herra Hirvi ukulelea? Onnistuuko Neiti Siili puhaltamaan huilustaan kunnon säveliä? Entä mitä Keijo Karhu saa irti ihmeellisestä puhaltimestaan? Soittotaidosta viis, pääasia että ystävyksillä on hauskaa ja nauru herkässä!


PEPPA PIG © ASTLEY BAKER DAVIES LTD/ENTERTAINMENT ONE UK LTD 2003.

peppapig.com

Pipsa Possu ja 1000 sanaa

Pipsan superkiva äänikirja

Pipsan hieno tarrakirja

18 hauskaa ääninappia!

Pipsa Possu esittelee lapselle 1000 ensimmäistä sanaa hienoina tarroina. Suurikokoinen ja värikäs tarrakirja on jokaisen Pipsa-fanin unelmien täyttymys.

Röh, röh, röh! Mahtavassa tarinakirjassa on 18 hauskaa, äänekästä nappia pikku possujen paineltaviksi. Mitä tapahtuu, kun Pipsan ja Jyrin hyvin hiljainen päivä muuttuu hyvin äänekkääksi päiväksi?

SUOMENTANUT SATU KARHU / NOIN 64 SIVUA / 210 X 297 MM / ALKUTEOS PEPPA PIG – 1000 FIRST WORDS / 4-VÄRIKUVITUS / 85.22 / IKÄSUOSITUS 3+ / ISBN 978-951-1-31083-9 / TOUKOKUU

SUOMENTANUT SATU KARHU / NOIN 24 SIVUA / 302 X 194 MM / ALKUTEOS PEPPA PIG – PEPPA’S SUPER NOISY SOUND BOOK / 4-VÄRIKUVITUS / L 85.22 / IKÄSUOSITUS 3+ / ISBN 978-951-1-28455-0 / TAMMIKUU

Hauskaa tiedettä Tehtäviä ja puuhia!

Mainio puuhakirja vie uteliaat pikku tutkijat tieteen maailmaan yhdessä sympaattisen Pipsa Possun kanssa. SUOMENTANUT SATU KARHU / NOIN 24 SIVUA / 237 X 305 MM / ALKUTEOS PEPPA PIG: SIMPLE SCIENCE / 4-VÄRIKUVITUS / L 85.22 / IKÄSUOSITUS 3+ / ISBN 978-951-1-31082-2 / TOUKOKUU

Pikku Kakkosen animaatio­sarjasta tutuksi tullut possuperhe porskuttaa vauhdilla läpi arjen kommellusten. Lasten ja varhaisnuorten kirjat

83


Eric Hill

Puppe huristelee Pienten autokuskien toivekirjassa Puppe esittelee erilaisia menopelejä kuvien ja äänien avulla. Paina nappia niin kuulet, millainen ääni autosta kuuluu.

SUOMENTANUT JOUKO RUOKOSENMÄKI / 10 SIVUA / 280 X 215 MM / 4-VÄRIKUVITUS / ALKUTEOS SPOT – NOISY THINGS THAT GO / L 85.2 / IKÄSUOSITUS 3+ / ISBN 978-951-1-30657-3 / TAMMIKUU

Pupen tarina-aarre Yli 100 sivua Puppe-tunnelmaa! Selkeästi ja värikkäästi kuvitetut kuusi kertomusta vievät pikku lukijan huvipuistoon, eväsretkelle ja puutarhaan. SUOMENTANEET MARKUS LAMMINPÄÄ, ANNE LUUKKANEN, PIRKKO HARAINEN / NOIN 128 SIVUA / 225 X 225 MM / 4-VÄRIKUVITUS / ALKUTEOS SPOT’S STORY TREASURE / L 85.2 / ISBN 978-951-1-30658-0 / IKÄSUOSITUS 1+ / TAMMIKUU

Puppe retkellä Hauska koskettelukirja – viisi erilaista pintaa! Puppe ja kaverit lähtevät metsään ja kohtaavat siellä monenmoista jännää. SUOMENTANUT JOUKO RUOKOSENMÄKI / NOIN 12 SIVUA / 220 X 220 MM / 4-VÄRIKUVITUS / ALKUTEOS SPOT’S DAY OUT / L 85.22 / IKÄSUOSITUS 1+ / ISBN 978-951-1-30691-7 / TAMMIKUU

Eric Hill (1927–2014) keksi ­aikanaan kertoa pojalleen iltasatuja Puppe-nimisestä koiran­ pennusta. Tästä alkoi hänen pitkä uransa kuvakirjantekijänä. Puppe ilahduttaa edelleen lapsia kymmenissä maissa.

84

Puppe saa pikkusiskon

Pupen puuhasalkku

Ihastuttava läppäkirja tärkeästä sisarusaiheesta on ilahduttanut pikkuväkeä jo neljännesvuosisadan.

Väritä kuvat, täydennä tarina tarroilla. Kätevässä pahvisalkussa on viisi värikästä puuhavihkoa, jokaisessa mukana tarra-arkki.

SUOMENTANUT PIRKKO HARAINEN / 20 SIVUA / 214 X 210 MM / 4-VÄRIKUVITUS / ALKUTEOS SPOT’S BABY SISTER / L 85.2 / IKÄSUOSITUS 1+ / 1. PAINOS 1989 / ISBN 951-1-10827-1

SUOMENTANUT KIRSIKKA MYLLYRINNE / 155 X 209 MM / 4-VÄRIKUVITUS / ALKUTEOS SPOT’S FUN-TIME CARRYING CASE / L 85.2 / IKÄSUOSITUS 3+ / 1. PAINOS 2014 / ISBN 978-951-1-27992-1


kuva: piia arnould

NOIN 32 SIVUA / 210 X 210 MM / 4-VÄRIKUVITUS / L 85.22 / ISBN 978-951-1-30427-2 / IKÄSUOSITUS 3+ / HELMIKUU

Reetta Niemelä – Salla Savolainen

Siiran sirkusmatka

Viisas, upeasti kuvitettu satu arasta Siirasta, joka haluaa palavasti nähdä sirkuksen Ötökkämetsään saapuu Sinisen Kärpäsen sirkus, mutta vain yhdeksi ainoaksi illaksi. Kaikki metsän ötökät tahtovat sirkukseen, jopa muurahaiset pitävät vapaapäivän. Kun muut jo lähestyvät metsän laidassa häämöttävää sirkustelttaa, Siira on vielä matkalla. Ja vaikka Siira kuinka kiirehtii, sen ehtiessä perille sirkus on jo päättynyt. Poissa ovat teltta, lentävät tähdet, kullan kimallus, taputukset. Mutta jossain metsän pimeydessä pilkahtelee lämmin valo, joka muuttaa murheen murtaman Siiran elämän peruuttamattomasti.

Kirjailija Reetta Niemelän ja kuvittaja Salla Savolaisen edellinen ötökkämaailmaan sijoittuva kuvakirja Sinisen Kärpäsen sirkus ilmestyi 2010. Tunnelmallisen sadun hurmaavat kuvat on nytkin tehty puupiirrostekniikalla.

Siira kohtaa elämänsä seikkailun myös näyttämöllä. Turkulaisen TEHDAS Teatterin kiertävä nukke­teatteriesitys starttaa huhtikuussa. Lasten ja varhaisnuorten kirjat

85


Emelie Andrén – Salla Savolainen

Timothy Knapman – Christopher Flint

Iloinen ja värikäs kuvakirja autokorjaamon kiireisestä päivästä

Ihastuttava tulkinta klassikkosadusta, mukana pahvinen linna!

Kaupungin laidalla sijaitsee pieni autokorjaamo, jonka työntekijöillä on kädet täynnä hommaa. Mitä kaikkea voi sattua, kun kilpa-auto ajaa tiessä olevaan kuoppaan ja bussista puhkeaa rengas?

Kaunottaren ja Hirviön tarina herää henkiin värikkäänä kuvakertomuksena. Mukana hulppea linna sekä irrotettavat hahmot, joiden avulla pikku lukija voi itse leikkiä sadun tapahtumat.

Ruotsalainen Emelie Andrén (s. 1977) on kirjoittanut useita lasten kuvakirjoja. Ruuhkaa autokorjaamolla on hänen ensimmäinen suomennettu teoksensa. Salla Savolainen (s. 1962) on kiitetty ja palkittu kuvittaja.

Timothy Knapman kirjoittaa näytelmiä, musikaaleja, lauluja ja lastenkirjoja. Hänen lastenkirjojaan on käännetty lukuisille kielille.

Ruuhkaa autokorjaamolla

SUOMENTANUT MARJO LEMPONEN / NOIN 32 SIVUA / 210 X 255 MM / ALKUTEOS VÄGARBETE OCH FORDONSTRUBBEL / 4-VÄRIKUVITUS / L 84.2 / ISBN 978-951-1-30913-0 / IKÄSUOSITUS 3+ / HELMIKUU

86

Kaunotar ja Hirviö

SUOMENTANUT SATU KARHU / NOIN 32 SIVUA / 250 X 250 MM / ALKUTEOS BEAUTY AND THE BEAST / 4-VÄRIKUVITUS / L 85.22 / IKÄSUOSITUS 3+ / ISBN 978-951-1-31061-7 / HELMIKUU


kuva: Elin_Carlholt

SUOMENTANUT ULLA LEMPINEN / 32 SIVUA / 167 X 220 MM / ALKUTEOS ELEFANTEN SOM SÅ GÄRNA VILLE SOMNA / 4-VÄRIKUVITUS / K 85.1 JA L 85.22 / ISBN 978-951-1-30810-2 / IKÄSUOSITUS 3+ / TAMMIKUU

Carl-Johan Forssén Ehrlin

Norsu joka tahtoi nukahtaa

Kuvittanut Sydney Hanson

Maailman myydyin nukutussatu saa jatkoa! Hellyttävä tarina sisältää lukuohjeet ja psykologisia rentoutumiskeinoja. Olipa kerran Noora Norsu, jota alkoi väsyttää. Uneen päästäkseen Noora lähti vaeltamaan halki kauniin taikametsän. Kulkiessaan hämärässä metsässä se kohtasi kilttejä metsän otuksia. Niitäkin nukutti. Askel askeleelta Nooraa alkoi raukaista yhä enemmän… Levollista satua kuunnellessaan lapsi rentoutuu ihan itsestään, eikä unen saaminen ole enää vaikeaa. Kirjan käännösoikeudet on myyty jo 43 kielelle.

Ruotsalainen käyttäytymistieteilijä, NLP-valmentaja Carl-Johan Forssén Ehrlin (s. 1978) vakuutti lapsiperheet jo edellisellä kirjallaan Kani joka tahtoi nukahtaa. Uutuuden ihanat kuvat ovat yhdysvaltalaisen Sydney Hansonin käsialaa.

En pääse kirjassa koskaan paria sivua pidemmälle, kun sekä pian nelivuotias että yksivuotiaamme ovat unessa. Mikä tämä juttu oikein on? – Lähiömutsi-blogi Kaikkien aikojen nukutussatu on käännetty 43 kielelle ja myyty 44 maahan. Kirjaa on myyty reilut 1,6 miljoonaa kappaletta. ISBN 978-951-1-29856-4

Lasten ja varhaisnuorten kirjat

87


Kansallis­ teatterissa syksyllä 2017

”Tukaani, tule mukaani!” Vuoden lasten­ runotapaus hurmaa lapset ja aikuiset. Laura Ruohonen Erika Kallasmaa

Tippukivitapaus Diktaattori diktaatta, maleksiva Aleksi, rämeämmä ja manu Maaninen! Suositun tekijäparin uusi runokuvakirja on vahvasti kiinni tässä ajassa, ja siinä on kaikki klassikon ainekset. llkikurisia, ihania, absurdeja, lyyrisen tunnelmallisia runoja kaikenikäisille! Tippukivitapaukseen perustuva musiikkinäytelmä esitetään Kansallisteatterin suurella näyttämöllä syksyllä 2017. NOIN 40 SIVUA / 215 X 280 MM / 4-VÄRIKUVITUS / L 85.2 JA L 82.2 / ISBN 978-951-1-31000-6 / MAALISKUU

Laura Ruohosen ja Erika Kallasmaan supersuosituista runokuvakirjoista Allakka Pullakka ja Yökyöpelit on tullut klassikkoja. Fantastisen hyviä lastenkirjoja, aivan poikkeuksellisen laadukasta tavaraa! – Kirjavinkit.fi YÖKYÖPELIT/ALLAKKA PULLAKKA -KÄÄNTÖKIRJAN ISBN 978-951-1-25161-3

88

Laura Ruohonen on näytelmäkirjailija, dramaturgi ja teatteriohjaaja. Vuosina 2008–2013 hän toimi Teatterikorkeakoulun dramaturgian professorina. Erika Kallasmaa on kuvittaja ja graafinen ­suunnittelija.


kuva: kari hautala

Pikku Pegasos

400 kauneinta lastenrunoa Toimittanut Kaarina Helakisa Kuvittanut Jori Svärd Kaikkien lasten ikioma kirja, lastenrunouden perusteos Pikku Pegasoksen myötä on turvallista matkata runojen maailmaan: se näyttää kuinka laaja ja rikas sekä ilmaisultaan että aihepiiriltään lastenrunouden maailma voi olla. Tämän teoksen myötä ovat jo usean sukupolven lapset matkanneet runojen avaraan maailmaan. 288 SIVUA / 167 X 220 MM / MV-KUVITUS / L 82.2 / ISBN 951-1-05618-2 / 1. PAINOS 1980

Lasten ja varhaisnuorten kirjat

89


Zacharias Topelius

Lea Pennanen

Kuvittanut Maija Karma

Kuvittanut Maija Karma

Vattumato

Satusetä Topeliuksen viehättävä kertomus ja Maija Karman kesän värejä hehkuva kuvitus lumoavat lapsen ja aikuisen. Tessa ja Aina eksyvät marjaretkellään ja joutuvat vattu­kuninkaan ihmeelliseen valtakuntaan. 36 SIVUA / 210 X 255 MM / MV- JA 4-VÄRIKUVITUS / L 85.22 / ISBN 978-951-1-30765-5

Pikku siili

Rakastettu siilisatu käsittelee lapselle tärkeitä asioita: yhteishenkeä, avuliaisuutta ja ystävyyttä. Pikkusiili rakasti sieniä yli kaiken. Mutta kun ihmiset rakensivat tiensä yhä lähemmäksi sen kotia, ruoka oli etsittävä hyvin kaukaa. Kerran se tuli matkoillaan Eläinten Metsään. Siellä elivät sulassa sovussa Hiiri Hii, Kissa Kiisseli, Nippeli Kulkurirotta ja Aukusti Huuhkaja. Mutta siellä asui myös ovelia juoniaan punova Kettu Keikura. 115 SIVUA / 210 X 255 MM / MV-PIIRROKSIA / L 842 / 1. PAINOS 1979 / ISBN 978-951-1-30766-2

90


kuva: kari hautala

NOIN 32 SIVUA / 167 X 220 MM / 4-VÄRIKUVITUS / L 85.22/ ISBN 978-951-1-30999-4 / HELMIKUU

Ninka Reittu

Sinä olet superrakas Kirja isästä ja pojasta ja rakkauden supervoimasta. Auttaa kertomaan, kuinka paljon toista rakastaa.

Isän ja pojan yhteisillä seikkailuilla selviää, mitä rakkaus on. Kestääkö se vaikka toinen hölmöilee? Kestääkö se sen, että sanotaan EI? Voiko sillä karkottaa mörköt? Ja kun matkustaa maailman ääriin, pysyykö rakkaus mukana?

Ihanista ihanin lahja pienille ja isoille

Ninka Reittu (s. 1982) on Liperissä asuva kuvataiteilija ja artesaani. Hän on kirjoittanut ja kuvittanut Messi ja Mysteeri -sarjan kuvakirjat Kaikki järjestyy!, Käpälät kohti seikkailua! ja Kattiralli, jotka on Suomen lisäksi julkaistu mm. Saksassa, Ranskassa, Tanskassa ja Koreassa.

Lasten ja varhaisnuorten kirjat

91


Helppo lukea itse

Julian Gough – Jim Field

Karhu ja kaniini

Kaverin kamalat tavat

Hauska tarina yllättävästä ystävyydestä: lempeä karhu kohtaa kärttyisän kaniinin. Eräänä päivänä karhu herää talviuniltaan – keskelle talvipäivän lumimyräkkää. Kun lumisade lakkaa, hän päättää tehdä lumiukon ja tapaa sitä tehdessään kaniinin, joka väittää osaavansa tehdä varmasti paremman. Riemastuttavaan tarinaan tupsahtaa vielä susi, lumipalloja, nahistunut porkkana ja muutama papana. Ja paljon ystävyyttä! SUOMENTANUT PEIKKO PITKÄNEN / NOIN 112 SIVUA / 181 X 130 MM / ALKUTEOS RABBIT AND BEAR – RABBIT’S BAD HABITS / 4-VÄRIKUVITUS / L 84.2 / ISBN 978-951-1-30937-6 / IKÄSUOSITUS 6+ / TAMMIKUU

Julian Gough on kirjoittanut romaaneja ja näytelmiä. Kirjailija asuu Berliinissä. Jim Field on kuvittanut useita kirjoja ja muita projekteja. Hän asuu Pariisissa. 92


Emma Dodson – Daron Parton

Oldřich Ružička – Alexandra Hetmerová

Limaa, myrkkyä ja haisua

Kuinka tehdään tuoli, lusikka, kirja, juomalasi, leipä ja t-paita?

Ällö eläinkirja

Hurja luukkukirja eläinmaailman nurjasta puolesta Mitä kaikkea ällöttävää eläinmaailmasta löytyykään? Tämä kirja paljastaa kaiken, aina kuvottavista madoista ja loisista lehmien piereskelyyn! Hauska, puistattava ja opettavainen teos sisältää hauskoja luukkuja ja lystikästä tietoa kaikille eläimistä ja ällöttävyyksistä kiinnostuneille.

Emma Dodson on kirjailija ja kuvittaja, jolla on vinkeä huumorintaju. Hän on ollut mukana suunnittelemassa lavastuksia muun muassa elokuviin Pirates of the Caribbean sekä Oopperan kummitus. Dodsonin Ällökirja eli kakat, pierut ja pissat ilmestyi vuonna 2015.

Mistä tavarat tulevat?

Hauskassa ja havainnollisessa lasten tietokirjassa näytetään vaihe vaiheelta, kuinka nämä arkiset tavarat oikein syntyvät. Kirjassa on kuusi auki levitettävää värikästä aukeamaa, ja aukeamilla pieniä tietolehtisiä.

Tsekkiläinen Oldřich Ružička työskenteli useita vuosia opettajana ennen siirtymistään kustannusalalle. Ny­kyään hän on kustantaja ja lastenkirjailija, ja hänen kirjojaan on käännetty useille kielille. SUOMENTANUT IIRIS KALLIOLA / 36 SIVUA / 230 X 260 MM / ALKUTEOS JAK SE CO DĔLÁ / 4-VÄRIKUVITUS / L 03 JA L 84.2 / ISBN 978-951-1-30886-7 / IKÄSUOSITUS 7+ / HUHTIKUU

SUOMENTANUT IIRIS KALLIOLA / 18 SIVUA / 235 X 277 MM / ALKUTEOS THE REALLY GROSS ANIMAL BOOK / 4-VÄRIKUVITUS / L 85.22 / ISBN 978-951-1-30836-2 / IKÄSUOSITUS 7+ / MAALISKUU

Lasten ja varhaisnuorten kirjat

93


H ETI SI N NE!

Tuula Kallioniemi

Aakkospuuhat

Kuvittanut Jii Roikonen Kirjoita kirjaimia ja sanoja mallin mukaan ja ratkaise hauskat arvoitustehtävät. Ennen kuin huomaatkaan, ovat kaikki kivat kirjaimet jo hallussasi. 48 SIVUA / 210 X 297 MM / 4-VÄRIKUVITUS / L 79.8 / ISBN 978-951-1-30752-5 / IKÄSUOSITUS 5+ / TAMMIKUU

94

Tuula Kallioniemi Jii Roikonen

Aapinen

Eemeli vierailee Reuhurinteen koulussa Tötterön kanssa. Tule mukaan seikkailemaan ja oppimaan. Lue itse puhekuplat ja sanakortit. 48 SIVUA / 210 X 255 MM / 4-VÄRIKUVITUS / L 85.22, L 80.2 / ISBN 978-951-1-27981-5 / IKÄSUOSITUS 6+

Katso kaikki tuotteet: reuhurinne.fi

Tuula Kallioniemi on armoitettu humoristi, joka saa lapset lukemaan. Kuvittaja Jii Roikosen villin energinen kuvitus tempaa lukijat mukaansa.


Tuula Kallioniemi

Tuula Kallioniemi

Kuvittanut Jii Roikonen

Kuvittanut Jii Roikonen

Ensiluokkaiset agentit

Reuhurinteen koulu 2

Hauska kuvitettu Reuhurinnetarina juuri lukemaan oppineille. Pitkät sanat ta-vu-tet-tu.

Kahden hauskan Reuhurinneromaanin tuhti lukupaketti saa hyvälle tuulelle.

Tötterö ja Pikkis ryhtyvät agenteiksi. He pääsevät heti jäljittämään jännittäviä johtolankoja, sillä isommilla pojilla Fisulla, Mölyllä ja Vernerillä on selvästi outoja suunnitelmia. Miksi he naa­ mioi­­tuvat kuin Aku Ankan Karhukopla? Ensiluokkaiset agentit päättävät selvittää poikien salaisuuden!

Miten Pikkis voi kadota jäljettömiin kesken koulupäivän? Onko Mölyn ja Vernerin löytämä kivenmurikka fossiili vai meteoriitti? Mikä mahtaa olla Aapeli Käen mummon vetovoiman salaisuus? Ja mitä tapahtuu, kun joku jää yökoulussa lukkojen taakse? Entä miksi sijaisopettaja Hätähousu-­ Helanteri näyttää tunnilla niin hikiseltä? Ei kai Aapeli Käki vain aio ottaa hatkoja koulusta!

NOIN 48 SIVUA / 140 X 202 MM / MV-PIIRROKSIA / L 84.2 / ISBN 978-951-1-30753-2 /IKÄSUOSITUS 6+ / TAMMIKUU

NOIN 188 SIVUA / 125 X 202 MM / MV-PIIRROKSIA / L 84.2 / ISBN 978-951-1-31059-4 / IKÄSUOSITUS 7+ / HELMIKUU

Kuuntele eläinlauluja! Kirja sisältää 30 eläinlaulua, joista 15 on mukana kirjan välissä olevalla CD-levyllä. Samoja lauluja voit kuunnella myös Android-älypuhelimella tai -tabletilla!

Eläinlauluja

Reuhurinne

Muista myös!

56 SIVUA / 167 X 237 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 78.311 / ISBN 978-951-1-30387-9 / ILMESTYNYT SYYSKUUSSA 2016 / NUOTTIKIRJA, MUKANA CD-LEVY

Lasten ja varhaisnuorten kirjat

95


kuva: dorit salutskij NOIN 144 SIVUA / 128 X 185 MM / 1-VÄRIKUVITUS / L 84.2 / ISBN 978-951-1-31077-8 / IKÄSUOSITUS 8+ / MAALISKUU

Noora Kunnas – Jenna Kunnas Noora Kunnas (s. 1987) on valmistunut Turun taideakatemian elokuvalinjalta ja työskennellyt televisiossa. Jenna Kunnas (s. 1983) on valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta ja työskentelee kuvittajana ja graafikkona. Mauri Kunnaksen tyttäret ovat isänsä viitoittamalla tiellä: Noora Kunnas kirjoittaa ja Jenna Kunnas kuvittaa.

Kaheli sakki ja mysteeri majatalossa Kolmas kaheliuden mestarinäyte!

Majatalo Perätuulta alkaa koetella rikosaalto: ensin katoaa Pipana, sitten kattila ja reikäkauha. Mutta todellinen paukku on se, että Huonemaailman lattialta löytyy vappuaamuna (kuorsaava) ruumis.

Mauri Kunnaksen tyttäret tekevät lapsille huumoria, joka on villimpää kuin isä-Maurin kirjoissa. – HS ISBN 978-951-1-28838-1

96

ISBN 978-951-1-29589-1


kuva: pekka holmström

NOIN 270 SIVUA / 128 X 185 MM / N 84.2 / ISBN 978-951-1-30983-3 / IKÄSUOSITUS 9+ / HUHTIKUU

Tuija Lehtinen

Prinsessa Armada

Saimi ja Selma

Saimi ja Selma päätyvät kesäteatterin lavalle ja tutustuvat Prinsessa Armadaan, ehtaan suomenhevoseen. Oikeaa kesätyötä ei millään löydy, mutta Prinsessa Armadan ansiosta Saimi ja Selma saavat tuntumaa hevosmaailmaan. Sitä kautta he keksivät, miten voivat kartuttaa kassaansa. Saimi pääsee palokuntaleirillä tositoimiin, ja megasuosittu poppari Daniel järjestää tytöille superyllätyksen festareilla.

Tuija Lehtinen on mestari kuvaamaan tyttöjen arkea, johon kuuluvat kommellukset ja monenmoiset ihmis­ suhdesotkut. Saimi ja Selma -sarjan kolme aiempaa osaa ovat Salainen ihailija, Konstikas kätkö ja Kamera käy.

Tuija Lehtinen on nuortenkirja­ sarjojen kärkikaartia. Hän kirjoittaa nuorista nuorten silmin ja kipeistäkin asioista unohtamatta huumoria. – Keskisuomalainen Lasten ja varhaisnuorten kirjat

97


Eläinystävien uusi vallaton toivesarja!

Vuh ja kur-nau! Tassutrioa yhdistää rakkaus kuonokkaisiin. Helena Meripaasi

Kuriton koiranpentu

Tassu-trio 1

Unelmien koiranpentu saa Allun elämän sekaisin. Allu on ruikuttanut koiraa jo kauan, mutta äidin vastaus on ollut ehdoton ei. Ei paimenkoiraa, ei terrieriä, ei spanielia, ei edes chihuahuaa dobermannista puhumattakaan! Mutta siinä se nyt on, tekemässä tuhojaan heidän olohuoneensa matolla: kääpiöpinserin pentu Kirppu, väri kuin dobermannilla, sukutaulu täynnä muotovalioita. Allu ei tunne uudesta koulustaan ketään, mutta pian hän törmää Christaan, joka on suuri kissojenystävä, ja Erikaan, jonka upean valkoisen koiran hän pelastaa tieltä harhailemasta. Heitä kaikkia yhdistää rakkaus eläimiin. NOIN 200 SIVUA / 128 X 185 MM / N 84.2 / ISBN 978-951-1-30435-7 / IKÄSUOSITUS 9+ / TAMMIKUU

Helena Meripaasi (s. 1967) on julkaissut nuortenkirjoja vuodesta 2000, mm. sarjat Koirahullun päiväkirja ja Irin kennel. Hän on tehnyt myös toimittajan ja suomentajan töitä. Koiraharrastus alkoi lapsena, ja kirjailija on perehtynyt monipuolisesti koirien koulutukseen ja käyttöön ihmisen apuna.

98


kuva: thron ullberg

SUOMENTANUT ULLA LEMPINEN / NOIN 160 SIVUA / 128 X 185 MM / ALKUTEOS SPÖKEN OCH SPIONER / N 84.2 / ISBN 978-951-1-30414-2 / IKÄSUOSITUS 9+ / HELMIKUU

Katarina Mazetti

Varjoja ja vakoojia Seikkailuserkut 1

Jännitystä, ongelmanratkaisua, huumoria ja herkutteluhetkiä! Saaristoon sijoittuva seikkailusarja alkaa vauhdikkaasti. Mitä syntyy, kun neljä serkusta ja kissa lähetetään lomalle pieneen Uikkusaareen boheemin Frida-tädin hoteisiin? Seikkailu tietenkin! Julia ja hänen pikkusiskonsa Pörri eivät ole vuosi­ kausiin nähneet serkkuaan Joria, eivät liioin Ranskanserkkuaan Alexia, joka yllättää kaikki erinomaisilla kokkaustaidoillaan. Serkuslauma hitsautuu lopullisesti yhteen, kun täti joutuu matkustamaan saaresta pariksi päiväksi mantereelle. Alkaa tapahtua outoja: aivan kuin tädin piha­piirissä vilahtelisi yöllä kummallisia hahmoja…

Apua, ei kai saaressa kummittele? Serkukset ratkaisevat arvoitusta Viisikkojen hengessä. Katarina Mazetti (s. 1944) on ruotsalainen kirjailija, joka on toiminut myös opettajana ja toimittajana. Laajaan tuotantoon kuuluu sekä aikuisten että lasten ja nuorten kirjoja. Seikkailuserkut on kirjailijan kunnianosoitus Enid Blytonin Viisikko-kirjoille, joita Mazetti itse ahmimis­ ikäisenä rakasti.

Lasten ja varhaisnuorten kirjat

99


Tiina Tanskanen

Pia Hagmar

Aitoa tallielämää, sydänsuruja ja kisajännitystä. Suositun Hevostyttö Iitu -sarjan osat Talttumaton Talismaani ja Ihana tallipoika yhteisniteenä.

Mikään ei päihitä hevosen lämmintä tuoksua ja ratsastuksen huumaa! Suosikkisarjan kolme kirjaa yhteisniteenä.

Iitun kilpaurahaaveet menevät uusiksi, kun isä ostaa hänelle oman hevosen. Suomenhevosravuri Talismaani on kaikkea muuta kuin säyseä ratsu. Iitu on jo luovutta­ maisillaan, kun tallipoika Manu tulee avuksi. Mutta voiko häneen luottaa?

Eläinrakkaiden, ratsastuskipinän saaneiden lukijoiden iloksi kirjat Klara ja laukkakisa, Klara ja ratsastusretki ja Klara ratsastusleirillä on koottu yksiin kansiin.

Hevostyttö Iitu 1–2

Kirjailija-käsikirjoittaja Tiina Tanskanen (s. 1984) aloitti ratsastamisen kuusivuotiaana ja jatkaa harrastusta edelleen. Hevoset ovat hänelle kaikki kaikessa. NOIN 250 SIVUA / 140 X 202 MM / N 84.2 / ISBN 978-951-1-30866-9 / IKÄSUOSITUS 9+ / TOUKOKUU

100

Klara ja hevoset 4–6

Ruotsalainen Pia Hagmar on kirjoittanut useita lasten ja nuorten dekkarisarjoja. Erityisen tunnettu hän on huippusuositusta Klara-sarjastaan, joka on hevostyttöjen kestosuosikki. SUOMENTANUT ULLA LEMPINEN / 363 SIVUA / 128 X 190 MM / ALKUTEOKSET KLARA, FÄRDIGA, GÅ; KLARAS ÄVENTYRSRITT; KLARAS RIDLÄGERSOMMAR / N 84.2 / ISBN 978-951-1-30873-7 / IKÄSUOSITUS 9+ / LOKAKUU 2016


kuva: pekka holmström

NOIN 110 SIVUA / 128 X 185 MM / N 84.2 / ISBN 978-951-1-30564-4 / IKÄSUOSITUS 9+ / TAMMIKUU

Tuula Kallioniemi

Villi viikko

Viltsun survival-loma: ei juoksevaa vettä, ei mikroa, ei pitsaa. Ei kännykkää! Ja joku pitkäkyntinen päänvaivana. Viime hetkeen asti Viltsu uskoi, että mutsi ja faija pelleilivät mummolaviikosta. Nyt poika oli kuitenkin matkalla hörhön mummonsa luo niskojaan nakkelevan Pinjan ja rehupuntti Kassun kanssa. Kun mummo jättää ykskaks nuoret keskenään talonvahdeiksi, lepolomasta ei ole tietoakaan: on ruokittava kanat, lypsettävä vuohi ja käytävä järvellä kalassa. Lähtiessään mummo takavarikoi vielä kännykät, jotta loma ei olisi pelkkää pelaamista. Kun nuorilta pöllitään eväät, epäilykset kohdistuvat naapurin arvaamattomaan Mäkiseen. Sitten katoaa muuta, ja rosvojahti alkaa…

Viltsun ja kaverien lepoloma muuttuu työleiriksi ja rosvojahdiksi! Tuula Kallioniemi kuvaa oivaltavasti niin tyttöjä kuin poikia, ja hänen huumorinsa osuu ja uppoaa.

Lasten ja varhaisnuorten kirjat

101


Rick Riordan

Rick Riordan

Magnus Chase 2

Opas viikinkien maailmoihin

Thorin vasara Koukuttavaa jännitystä Percy Jackson -faneille Teinipoika Magnus on kuollut ja päässyt sotureiden paratiisiin Valhallaan. Maailmanlopun taisteluun valmistautuvien sankareiden elämä on kuitenkin kaikkea muuta kuin lokoisaa nautiskelua. Nyt Magnusin on hankittava takaisin Thor-jumalan vasara, eikä hinta ole halpa. SUOMENTANUT ILKKA REKIARO / NOIN 400 SIVUA / 140 X 202 MM / ALKUTEOS MAGNUS CHASE AND THE GODS OF ASGARD, HAMMER OF THOR / N 84.2 / ISBN 978-951-1-30911-6 / IKÄSUOSITUS 10+ / MAALISKUU

Hotelli Valhalla

Viikinkimytologian Kuka kukin on -opas jumaliin, jumalattariin ja muihin tärkeisiin hahmoihin Johdettuaan Hotelli Valhallaa yli tuhat vuotta Helgi kyllästyi vastaamaan vastakuolleiden sankareiden toistuviin kysymyksiin. Näistä kuvauksista löydät tärkeimmät elämäkerralliset tiedot ja paljon muuta, ja vältät mahdolliset kiusalliset tilanteet siinä onnekkaassa tapauksessa, että sinut joskus valitaan urheiden sotureiden joukkoon. Et koskaan enää luule Ratatosk-oravaa söpöksi pikku jyrsijäksi tai sekoita kääpiötä haltijaan. SUOMENTANUT ILKKA REKIARO / NOIN 167 SIVUA / 140 X 202 MM / 1-VÄRIKUVITUS / ALKUTEOS HOTEL VALHALLA. GUIDE TO THE NORSE WORLDS / N 29 JA N 84.2 / ISBN 978-951-1-31063-1 / IKÄSUOSITUS 10+ / HUHTIKUU

ISBN 978-951-1-29831-1

102

Rick Riordan on palkittu dekkaristi ja aikuistenkirjailija. Hän on opettanut 15 vuoden ajan äidinkieltä ja historiaa. Riordanin mytologiaa ja nykyamerikkalaisten nuorten elämää taitavasti yhteen punovat nuortenkirjat ovat voittaneet lukuisia palkintoja.


Lue koko Salamavaras-sarja

ISBN 978-951-1-22837-0

ISBN 978-951-1-22838-7

Jules Verne Rick Riordanin Percy Jackson- sarja on yksi ehdottomia suosikkisarjojani, kun puhutaan hauskasta, valloittavasta ja kaikin puolin mahtavasta lasten- ja nuortenkirjallisuudesta. – Lukijan roolissa -blogi

Maailman ympäri 80 päivässä Seikkailuromaanien klassikko! Lontoolainen herrasmies Phileas Fogg lyö vetoa, että kiertäisi maailman 80 päivässä – ja päätyy kumppaneineen hurjalle matkalle.

Ranskalainen Jules Verne (1828– 1905) tunnetaan erityisesti tieteis­ kirjallisuuden edelläkävijänä. Hänen romaaninsa Maailman ympäri 80 päivässä julkaistiin ensi kerran vuonna 1872.

ISBN 978-951-1-22839-4

SUOMENTANUT KYLLIKKI HÄMÄLÄINEN / 309 SIVUA / 140 X 202 MM / ALKUTEOS LE TOUR DU MONDE EN 80 JOURS / N 84.2 / ISBN 978-951-1-30767-9

ISBN 978-951-1-23139-4

ISBN 978-951-1-24101-0

Lasten ja varhaisnuorten kirjat

1 03


kuva: paul hopkins SUOMENTANUT MARIANNA KURTTO / NOIN 350 SIVUA / 128 X 185 MM / ALKUTEOS THE THING ABOUT JELLYFISH / N 84.2 / IKÄSUOSITUS 9+ / ISBN 978-951-1-30411-1 / TAMMIKUU

Ali Benjamin

Mitä sain tietää meduusoista

Näin toimii lastenromaani parhaimmillaan! Kirja ­ute­liaille lapsille, kaikkialla. Ali Benjamin asui lapsena New York Cityn lähellä, talossa jota naapurit sanoivat kummitustaloksi, ja vietti loputtomasti aikaa jahdaten ja tutkien ötököitä ja sammakoita. Benjaminista tuli kirjailija, ja nykyään hän asuu Massachusettsissa miehensä, kahden lapsensa ja koiransa kanssa.

104

Kun Suzyn paras ystävä hukkuu, Suzy alkaa selvittää syytä: tappoivatko meduusat Frannyn? Toisinaan, kun tunnemme itsemme kaikkein yksinäisimmiksi, päättää maailma avautua mitä ihmeellisimmillä tavoilla. Suzy on aina tiennyt asioita, joita muut hänen ikäisensä eivät tiedä. Hän tietää, että jotkut sydämet lyövät vain 412 miljoonaa kertaa, mikä voi kuulostaa paljolta. Totuus on, että lyönnit riittävät juuri ja juuri 12 vuoteen. Mutta sitä hän ei ymmärrä, miksi hänen ystävänsä Frannyn elämä päättyi niin äkkiä… ennen kuin Suzy ehti pyytää ystävältään anteeksi. Mitä sain tietää meduusoista on upeasti kirjoitettu lastenromaani surusta, ystävyydestä ja tiedonjanosta.


Moreenin kevään kirjat 2017


kuva: ritva tuomi NOIN 144 SIVUA / 210 X 255 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 65.43 / ISBN 978-952-254-285-4 / HELMIKUU

Pirjo iivonen

Unelmien huivit Kauniita kuvioita, pehmeitä sävyjä – herkkien neulehuivien innoituksena on ollut rakkaus luontoon.

Pirjo Iivonen on rakastetun Unelmien silmukat – haaveista sukiksi -kirjan tekijä. Oikeastaan ainoa vika tässä kirjassa on sen tarjoama runsauden pula – mistä löytyisi vuorokauteen lisää vapaa-­ajan tunteja, että voisi toteuttaa nämä kaikki mallit? – kirjavinkit.fi Pirjo Iivosen kirjasta Unelmien silmukat

106

Huivimallisto kattaa koko vuoden kierron talvisen lämpimistä villasaaleista kesäisen kevyisiin, ilmaviin pitsihuiveihin. Mukana on myös pikkubolero ja kaksi keeppiä. Herkissä neuleissa yhdistyvät taidokkaat pitsikuviot ja pehmeän luonnolliset värisävyt, jotka tuovat huivien rakenteen ja mallit hyvin esiin. Malleissa on käytetty suomalaisista lankakaupoista saatavia kauniita ja laadukkaita merino-, alpakka-, silkki-, pellava- ja villasekoitelankoja. Huivit neulotaan pääasiassa 4–6 mm:n puikoilla.


kuva: ritva tuomi

NOIN 160 SIVUA / 210 X 255 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 65.8 / ISBN 978-952-254-261-8 / TAMMIKUU

Susanna Tunturi-Anttila

Nukketalosta nukkekodiksi Sisusta itse tehdyillä pikkutavaroilla

Nukketalosta tulee oikea nukkekoti, kun se kalustetaan ja sisustetaan ja sinne tuodaan kaikki, mitä nukkeperheen elämään kuuluu. Huonekaluja, astioita ja kaikenlaisia pikkutavaroita voi tehdä itse mitä erilaisimmista materiaaleista, joista useimpia ei tarvitse edes ostaa erikseen. Tässä kirjassa valmistetaan muun muassa huonekaluja jäätelötikuista, lamppu vanhasta kartasta, kukkia suodatinpusseista ja lasimaalaus pakkausmuovista. Lisäksi opetellaan värjäämään polymeerimassaa ja muovailemaan siitä erilaisia ruokatarvikkeita. Kaiken pystyy valmistamaan vaikka keittiön pöydän ääressä!

Susanna Tunturi-Anttila on helsinkiläinen nukkekotiharrastaja, joka kirjoittaa Elämää koossa 1:12 -blogia ja pitää erilaisia miniatyyriaskartelukursseja.

Kustannusosakeyhtiö Moreeni

1 07


Sara Elizabeth Kellner

Madeline Weston

25 neulottua lelua kissalle

25 ajatonta mallia

Kissansilmukat

108

Kauniit neuleklassikot

Mary Jane Mucklestone

150 pohjoismaista kirjoneulemallia

Kissoille erityisen houkuttelevia saaliita ovat pienet pörröiset otukset, joita syntyy vaikka pienistä keränlopuista.

Reipasta maaseutuelämää henkivä kirja esittelee 25 ajattoman tyylikästä neulemallia Brittein saarilta.

Sara Elizabeth Kellner on suunnitellut kissojen ja neulovien kissanystävien iloksi 25 erilaista neulottavaa kissan­ lelua: hiiriä, toukkia, perhosia ja monia muita eläinhahmoja sekä muita houkuttelevia leluja, joita voit hyvällä omallatunnolla antaa kissasi jahdata ja retuuttaa sydämensä kyllyydestä. Pehmoista lelua on mukava mätkiä tassulla pitkin lattioita ja siitä saa ihanasti kiinni terävillä kynsillä. Työt on jaettu kolmeen vaativuustasoon aloittelijasta edistyneeseen, ja kirjan lopussa on tiivis tekniikkaosio.

Osa kirjan malleista on vanhoja, osa on uudistettu moderneiksi klassikoiksi. Neuleet ovat erityylisiä, ja niissä on käytetty monenlaisia lankoja ohuesta merseroidusta puuvillasta aina karheisiin, paksuihin villalankoihin. Palmikoistaan tunnettu uhkea aran, käytännöllinen gansey, taidokkaat Fair Isle -kirjoneuleet ja herkkä shetlanninpitsi käsitellään kukin omassa luvussaan ja jokaisesta tyylistä esitellään useita mukavia malleja, kuten puseroita, takkeja ja slipovereja sekä miehille että naisille.

Sara Elizabeth Kellnerin suunnittelemat leikkisät neulemallit ovat syntyneet rakkaudesta taiteeseen, eläimiin ja lapsiin. rabbitholeknits.com

Madeline Weston on Brittein saarten perinnekäsitöihin erikoistunut neuloja. Hän asuu Norfolkissa, itäisessä Englannissa.

Amerikkalainen neule­suunnittelija Mary Jane Mucklestone kiertää ympäri maailmaa opettamassa neulomista ja perehtymässä eri maiden perinteisiin neuletekniikoihin.

SUOMENTANUT LEA ROSBÄCK / 112 SIVUA / 180 X 230 MM / ALKUTEOS KNITS FOR KITTIES / 4-VÄRIKUVITUS / 65.43 / ISBN 978-952-254-280-9 / HELMIKUU

SUOMENTANUT MIRJA MUURINEN / 144 SIVUA / 230 X 250 MM / ALKUTEOS COUNTRY WEEKEND KNITS / 4-VÄRIKUVITUS / 65.43 / ISBN 978-952254-292-2 / 1. PAINOS 2009 / MAALISKUU

SUOMENTANUT MIRKKA SANTALA / 160 SIVUA / 222 X 222 MM / ALKUTEOS 150 SCANDINAVIAN KNITTING DESIGNS / 4-VÄRIKUVITUS / 65.43 / ISBN 978-952-254-270-0 / TAMMIKUU

Elävää kirjoneuleperinnettä pohjolasta Perinteisillä pohjoismaisilla neulemalleilla syntyy upeita kirjoneulepintoja, jotka sopivat sileisiin neuleisiin lapasista villapaitoihin. Kirjassa on mustavalkoinen ja värillinen ruutukaavio jokaisesta kuviomallista sekä valokuva valmiista neule­pinnasta. Tiivis tieto-osio opastaa lankojen, mallin ja värien valinnassa sekä kirjoneulonnan perustekniikoissa ja antaa ohjeet vaatteen suunnitteluun, virheiden korjaamiseen ja valmiin neuleen viimeistelyyn. Kirjan lopussa on ohjeet neulatyynyn, lapasten, pipon ja kaulurin neulomiseen.


Haafner Linssen

Carol Meldrum

Mandalan virkkaaminen on rentouttavaa, jopa meditatiivista.

30 hauskaa vapaavirkkausmallia

Virkatut mandalat

Virkkauksessa mandalalla tarkoitetaan kaikenlaisia ympyränmuotoisia kuvioita. Yksittäiset mandalat toimivat koristeina tai vaikka patalappuina, mutta niistä voi myös koota monenlaisia käyttötekstiileitä, kuten mattoja, huiveja tai peittoja. Tämän kirjan mandalat ovat saaneet innoituksensa kaikkialta: kukista, luonnosta, kirjoista, taiteesta, katu­ näkymistä, vintage-tekstiileistä, kaakeleista, tekstuureista, väreistä… Ne on toteutettu kauniista langoista vain muutamilla erilaisilla virkkaussilmukoilla. Kirjan 30 mandalaan annetaan selkeät ohjeet sekä sanallisesti että kaavioina.

Haafner Linssen on hollantilainen virkkaussuunnittelija, jonka töissä yhdistyvät klassiset ja modernit ainekset. SUOMENTANUT SANNA OKSANEN / 128 SIVUA / 222 X 222 MM / ALKUTEOS MANDALAS TO CROCHET / 4-VÄRIKUVITUS / 65.433 / ISBN 978-952-254-277-9 / HELMIKUU

Virkkaus valloilleen!

Kehitä oma virkkaustyylisi. Vapaavirkkaus on tekniikka, jossa silmukoita ja muotoja hyödynnetään luovasti väreillä ja rakenteilla leikitellen. Säännöllisiin muotoihin ja täsmällisiin ohjeisiin tottuneesta uusi työtapa voi tuntua jopa pelottavalta, mutta kun vapaa­virkkauksen saloihin perehtyy syvällisemmin, itseluottamus kasvaa ja syntyy oivallus siitä, ettei ole olemassa oikeita tai vääriä tapoja virkata. Kirja kannustaa 30 mallityön myötä oman virkkaustyylin kehittämiseen. Selkeät vaiheittaiset ohjeet ja valokuvat ohjaavat eri projekteissa. Mallikokoelmaan kuuluu persoonallisia asusteita ja kodintavaroita.

Carol Meldrum on Skotlannissa asuva tekstiilisuunnittelija ja monien suosittujen neule- ja virkkauskirjojen kirjoittaja. SUOMENTANUT MIRKKA SANTALA / 144 SIVUA / 190 X 246 MM / ALKUTEOS FREEFORM CROCHET WITH CONFIDENCE / 4-VÄRIKUVITUS / 65.433 / ISBN 978-952-254-278-6 / HELMIKUU

Kustannusosakeyhtiö Moreeni

109


Taneli Poranen – Taru Salonen

Max Bainbridge

Opas kauniin ja käytännöllisen aidan rakentajalle

Tee kauniita käyttöesineitä keittiöön

Unohda rautakaupan valmisaidat ja rakenna itse oikea aita, joka kruunaa talosi ja pihasi!

Kaikkiin puutöihin ei tarvita verstasta eikä raskaita työkaluja. Käsinveistämiseen riittää pari erityyppistä veistä, vähimmillään yksi puukko.

Aitakirja

Pientalon piha kaipaa usein aitaa ympärilleen. Parhaimmillaan aita suojaa, jäsentää ja täydentää pihapiiriä ja myös ilahduttaa silmää. Aitakirjassa on piirustukset ja rakennusohjeet kuuteen erilaiseen puuaitaan portteineen. Lisäksi kerrotaan, mitä aidan suunnittelussa ja rakentamisessa pitää ottaa huomioon, mikä siinä maksaa ja millaisia lupia siihen tarvitaan.

Taneli Poranen on muinaistekniikan artesaani ja käsityömestari, Taru Salonen on metalliartesaani. ­Aitakirja on heidän ensimmäinen kirjansa. NOIN 112 SIVUA / 210 X 255 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 66.35 / ISBN 978-952-254-257-1 / MAALISKUU

Yhdestä puusta veistetty

Veistämisen perustekniikoilla syntyy yksinkertaisia, esteettisiä ja käyttökelpoisia lusikoita, kulhoja ja leikkuulautoja sekä muita keittiön jokapäiväisiä tarve-esineitä. Kirjassa kerrotaan myös eri puulajien ominaisuuksista, puutavaran hankkimisesta ja työkalujen huoltamisesta. Veistely tarjoaa vaihtelua kiireiseen kaupunkielämään, kehittää kädentaitoja ja luovuutta sekä palkitsee tekijänsä silmää miellyttävillä ja käteen sopivilla puuesineillä.

Englantilainen Max Bainbridge suunnittelee ja valmistaa puuesineitä. Hänen Itä-Lontoossa sijaitsevan Forest + Found -yrityksensä toiminta-ajatuksena on tuottaa käyttöesineitä perinteisin menetelmin mutta nyky­ aikaisesti muotoiltuina. SUOMENTANUT VELI-PEKKA KETOLA / 144 SIVUA / 189 X 234 MM / ALKUTEOS THE URBAN WOODSMAN / 4-VÄRIKUVITUS / 65.1 / ISBN 978-952-254-290-8 / TAMMIKUU

110


Ina Mielkau – Sybille Sturm

Joyce Russell – Ben Russell

Vala itse kaunista ja käytännöllistä

30 projektia kotipuutarhurille

Oi, betonia!

Trendikäs betoni on lunastanut paikkansa kodin esineiden materiaalina. Ja mikä parasta, modernit valutyöt onnistuvat kotioloissa. Sileä ja hienostuneen harmaa betonipinta antaa tilaa yksityiskohdille ja saa muut värit hehkumaan. Betoni­ esineiden teko ei ole vaikeaa, eli voit unohtaa mielikuvasi betonimyllyistä ja säiliöautoista, sillä kotikäyttöön tarkoitettu betoni sekoitetaan pesuvadissa omin käsin ja yksinkertaisin välinein. Raikkaasti kuvitetussa kirjassa on 30 selkeälinjaista ja modernia valutyötä koruista kodin koriste-esineisiin, kynttilänjaloista maljakoihin ja erilaisiin säilytysastioihin sekä monenlaisia hyödyllisiä kodintavaroita ovistopparista pikkupöytään ja vaatenaulakkoon. Kaikista töistä on selkeät ja havainnollisesti kuvitetut vaiheittaiset ohjeet.

Nikkaroi puutarhaan ja kasvimaalle Kolmekymmentä käytännössä testattua projektia kasvilavoista hallasuojiin ja saapasrenkiin Moni kotipuutarha kaipaa järkeviä, mittojen mukaan tehtyjä rakennelmia ja apuvälineitä. Kirjan ohjeilla rakennat puusta monenlaista hyödyllistä puutarhaasi: tukia köynnöskasveille, hallasuojia ja marjaverkkorakenteita, komposteja, kasvilavoja, kasvutunneleita, sadonkorjuuta helpottavia koreja, kuivatuskaapin – ja saapasrenkiin yhdistetyn harjan, jolla puutarhuri putsaa multaiset jalkineensa. Kirjan kaikki 30 projektia on testattu käytännössä. Havainnollisten, kuvitettujen teko-ohjeiden lisäksi kirja antaa paljon viljelyvinkkejä ja -neuvoja, joiden avulla hedelmä- ja vihannestarhasta tulee tuottavampi, tehokkaampi ja kauniimpi.

Saksalaiset Ina Mielkau ja Sybille Sturm ovat ystäviä, muotoilijoita ja betonifaneja. He aloittivat yhtenä sunnuntaina projektin, josta muodostui heidän uusi into­ himonsa. Lue lisää: www.oh-beton.de

Englantilaisella Joyce Russellilla on vuosikymmenten kokemus puutarhanhoidosta. Hänen miehensä Ben on puutarhakohteisiin erikoistunut valokuvaaja. He ovat yhdessä suunnitelleet ja toteuttaneet kirjan täsmälliset nikkarointiprojektit.

SUOMENTANUT TAINA WENDORF / 184 SIVUA / 185 X 245 MM / ALKUTEOS OH, BETON! / 4-VÄRIKUVITUS / 65.9 / ISBN 978-952-254-298-4 / HUHTIKUU

SUOMENTANUT SANNA IMMANEN / 192 SIVUA / 197 X 254 MM / ALKUTEOS BUILD A BETTER VEGETABLE GARDEN / 4-VÄRIKUVITUS / 65.1 / ISBN 978-952-254-297-7 / HELMIKUU

Kustannusosakeyhtiö Moreeni

111


kuvat: Ulla-Maija Lähteenmäki 228 SIVUA / 222 X 222 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 68.4 / 1. PAINOS 2011 / ISBN 978-952-254-295-3 / HELMIKUU

Heli Thorén – Ulla-Maija Lähteenmäki

K niin kuin koti

60-luvun kerrostaloasunto, 1900-luvun alun hirsitalo, uutuuttaan kiiltävä rivitalon pääty – kaikki kodit ansaitsevat yksilöllisen otteen sisustukseen. Kirja esittelee kymmenen suomalaista kotia, joissa näkyy asukkaiden oman käden jälki. Kirjassa ei ihailla kliinisen siistiksi stailattuja luksus­ huoneistoja, vaan tavallisten ihmisten rakkaudella ja omalla rahalla sisustamia koteja, joissa eletään nauttien kenen tahansa ulottuvilla olevista asumisen ideoista ja yksityiskohdista. Kirja jakautuu kymmeneen lukuun, joista jokaisessa esitellään yksi koti, perehdytään yhteen teemaan ja annetaan asiantuntijan laatima muistilista, mihin kannattaa kiinnittää huomiota.

112


kuva: Ulla-Maija Lähteenmäki

240 SIVUA / 222 X 222 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 68.4 / 1. PAINOS 2013 / ISBN 978-952-254-294-6 / MAALISKUU

Heli Thorén – Ulla-Maija Lähteenmäki

H niin kuin huvila

Huippusuositun K niin kuin koti -kirjan sisarteos johdattaa tutustumaan kesämökkeihin ja loma-asuntoihin. Kirjassa esitellään yhteensä yksitoista suomalaista vapaa-ajan asumusta, joista jokainen on rakkaudella ja omalla persoonallisella tyylillä sisustettu asukkaittensa näköiseksi. Kohteet on valittu eri puolilta Suomea ja niiden asukkaat ovat hyvin erilaisia, mutta kaikkia näitä paikkoja yhdistää aitous ja elämisen maku, jota ei ole stailaamalla pyyhitty näkymättömiin. Mukana ovat mm. kolmen sukupolven yhteinen kesäpaikka, ympärivuotisessa käytössä oleva huvila, pihavajaan rakennettu idylli ja minimalistisesti sisustettu loma-asunto, jossa vähemmän on enemmän.

Heli Thorén on helsinkiläinen toimittaja-kirjailija, joka seuraa aktiivisesti sisustuksen uusia tuulia sekä ­Suomessa että ulkomailla. Ulla-Maija Lähteenmäki on muun muassa sisustukseen erikoistunut valokuvaaja.

Poimi käyttöösi tavallisten suomalaisten kotien ja loma-asuntojen kivat sisustusideat. Kustannusosakeyhtiö Moreeni

1 13


Kuva: Tuukka Kiviranta NOIN 240 SIVUA / 222 X 222 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 68.2 JA 59.34 / ISBN 978-952-254-299-1 / TAMMIKUU

Mea Salo Mea Salo on toiminut raakaravinnon ja elävän ravinnon opettajana vuodesta 2008 ja kirjoittanut aikaisemmin kirjat Hellaton kokki sekä Hellattoman kokin raaka namikirja. Hän on päässyt ruokavalion avulla eroon flunssista ja monista pitkäaikaisista vaivoista.

Raakaravinto on löytänyt paikkansa yhä useammassa ruokapöydässä.

114

Hellattoman kokin elävä raakaravinto Hellattoman kokin ruuat sopivat niin kasvis- ja sekasyöjille kuin vegaaneillekin. Raakaruokaa syödään ruokavalion keventämiseksi mutta myös terveyssyistä: sen koetaan antavan energisyyttä, suorituskykyä ja elämäniloa, ja monet ovat saaneet siitä helpotusta eri sairauksien oireisiin. Raakaruokailu voi myös auttaa löytämään oikean annoskoon, ateriarytmin ja tavoitepainon. Raakaruoan tai elävän ravinnon syöminen ei edellytä täyskäännöstä ruokatottumuksiin, vaan omaa ruoka­ valiotaan voi täydentää sen verran kuin itse haluaa. Kirjassa on yli 50 ruokaohjeen lisäksi laaja teoriaosuus, joka antaa tarkempaa tietoa raa’an ja elävän ravinnon terveysvaikutuksista.


kuva: Kim Öhman

NOIN 240 SIVUA / 167 X 237 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 68.2 / ISBN 978-952-254-288-5 / TAMMIKUU

Annukka Moilanen – Kati-Annika Ansas – Kim Öhman

Kaiketon

Hyvää ilman maitoa, munia, viljoja, soijaa ja pähkinöitä Moniallergisten lasten äidit tekivät keittokirjan, jonka ruokaohjeista kaikki useimmin allergisoivat raaka-aineet on jätetty pois. Kirjan kantava ajatus on, että kaikki samassa pöydässä istuvat voivat syödä samaa ruokaa erityisruokavaliosta riippumatta ja että ”kaiketonkin” voi olla maistuvaa, terveellistä ja houkuttelevan näköistä ruokaa.

Kirjan kirjoittajat ovat moniallergisten erityislasten äitejä, jotka ovat jo pitkään valmistaneet ”kaikettomia” ruokia omille perheilleen. Herkulliset valokuvat on ottanut Kim Öhman. Annukka Moilasen suosittu blogi Kaiketonta sydämellä on osoitteessa www.kaiketonta.fi.

Kustannusosakeyhtiö Moreeni

115


K A I S A N I EM I N E N K U VAT S A M I R EP O

H Y VÄ Ä K A S V ISRUOK A A SI N U L L E

MOR EE N I

Kaisa Nieminen

Sally Butcher

Hyvää kasvisruokaa sinulle

Kasvisruokaa Lähi-idästä

Nyhtökauraa!

Nyhtökauraa löytyi kaupasta – mutta mitä siitä tehdään? Nyhtökauraruokien valmistamisessa on omat niksinsä. Kaisa Niemisen nyhtökauraresepteissä on vaikutteita eri maiden keittiöistä Italiasta Meksikoon ja Kaukoitään kotoisia makujakaan unohtamatta. Nyhtökaura-makaronilaatikon, kaalikääryleiden ja lihattomien nyhtöpullien vaihteluksi voit valmistaa nyhtökaurapizzaa tai -bolognesepastaa, thaisalaattia tai kevätkääryleita ja monia muita herkullisia kasvisruokia. Bonuksena kirjassa on kaurajälkiruokia, joista moni soveltuu myös välipalaksi.

Kaisa Nieminen on ruokatoimittaja ja ruokastylisti. Kirjan upeat valokuvat ovat Sami Revon kamerasta, ja tyylikäs ulkoasu on Aya Iwayan käsialaa. 112 SIVUA / 167 X 237 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 68.25 / ISBN 978-952-254-296-0 / LOKAKUU 2016

Vegestan

Vegestan on Sally Butcherin kasvissyöjille luoma unelmien ja makujen maa, joka ammentaa kasvisruokaperinteensä ja reseptinsä itäisen Välimeren ja Arabian niemimaan laajalta alueelta. Vuosituhansien aikana Lähi-idän keittiöstä on kehittynyt omanlaisensa, ja kasvisruokailijoille alue on oikea runsaudensarvi. Vegestan-kasviskeittokirja tarjoaa inspiroivia ideoita ja kaiken tarvittavan tiedon ihanan kasvisruoan laittamiseen. Monista jännittävistä aineksista syntyy herkullisia ruokia, jotka ovat täynnä yrttejä ja mausteita sekä värejä ja tuoksuja. Maistuisiko esimerkiksi yrttiriisi sahramikasvisten kera, inkivääri-tamarindimunakoisot tai arabialainen semolinakakku?

Sally Butcher omistaa Lontoossa Persepolis-nimisen etnisen ruokakaupan, jossa myydään Lähi-idän elin­ tarvikkeita. Hän on kirjoittanut useita keittokirjoja, joista Moreeni on julkaissut suomeksi Vegestanin (2012) ja Snackistanin (2014). SUOMENTANUT KITI SZALAI / 272 SIVUA / 189 X 246 MM / ALKUTEOS VEGGIESTAN / 4-VÄRIKUVITUS / 68.25 / 1. PAINOS 2012 / ISBN 978-952-254-102-4 / LOKAKUU 2016

116


kuva: juha metso NOIN 112 SIVUA / 210 X 255 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 78.312 / ISBN 978-951-1-30853-9 / TAMMIKUU

Suomen Toivelaulut

Toimittaneet Virpi Kari ja Ari Leskelä Itsenäinen Suomi sävelin ja sanoin! Arvokas musiikin perusteos koteihin, kouluihin ja kaikille suomalaisten laulujen ystäville. Erinomainen lahjakirja juhlavuoteen. Finlandia, Sininen ja valkoinen, Täällä Pohjantähden alla, Satumaa, Sankarit, Ryysyranta, Rakkaus on lumivalkoinen, Missä muruseni on… Kirjassa on yli 50 laulun melodiat, sanat ja sointumerkit. Mukana myös valokuvaaja Juha Metson upeita kuvia.

Hiljaa kuusten kuiske soi, terveisensä tuuli toi: sininen ja valkoinen värit ovat vapauden. – Jukka Kuoppamäki

118

Suomi 100 vuotta!


Iskelmän helmet Iskelmätähtien parhaat yksissä kansissa

Noin 60 laulun melodiat, sanat ja sointumerkit

Laula ja soita tämän hetken suosituimpien iskelmä-artistien parhaimpia biisejä. Mukana mm. Suvi Teräsniska, Jari Sillanpää, Juha Tapio, Taikakuu, Lauri Tähkä, Neljänsuora, Yölintu, Finlanders, Anna Eriksson, Johanna Kurkela, Kaija Koo... NOIN 148 SIVUA / 167 X 220 MM / MV-KUVITUS / 78.891 / ISBN 978-951-1-30851-5 / HUHTIKUU

Juhlalaulut

Toimittanut Virpi Kari Musiikkia elämän suuriin hetkiin

Mukana tietoiskuja juhlien käytännöistä ja runsas lisäohjelmisto­ luettelo

Kirjassa on yli 70 laulua kalenterivuoden juhliin. Laulut löytyvät helposti teeman mukaan: ristiäiset ja nimiäiset, rippijuhlat, valmistujaiset, häät ja hääpäivät, merkki­ päivien vietto, kevään ja kesän juhlat, isänmaalliset juhlat, hautajaiset. Mukana suosituimmista häämarsseista ja ­–valsseista alkutahdit. NOIN 144 SIVUA / 210 X 255 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 78.312 / ISBN 978-951-1-30910-9 / TOUKOKUU

F-Kustannus

119


Pop Tänään Vol. 6 Vuoden huippubiisit ajankohtaisilta artisteilta

Mukana myös artistikuvia

Kirjaan on koottu nelisenkymmentä suomalaisen popmusiikin viime aikojen huippubiisiä ja –artistia. Mm. Alma, JVG, Ellinoora, Mikael Gabriel, Erin, Vesala, Suvi Teräsniska, Reino ­Nordin, Mariska, Chisu, Anna Abreu, Lauri Tähkä… NOIN 112 SIVUA / 167 X 237 MM / MV-KUVITUS / 78.891 / ISBN 978-951-1-30854-6 / TAMMIKUU

120

Kesäbiisit Auringon polttamia biisejä kylmästä kangistuneelle kansalle!

Jokaisesta biisistä melodia, sanat ja sointumerkit

Helposti mukaan napattava laulukirja piknikille, illanistujaisiin tai vaikka mökki­ tuliaiseksi. Mm. Kylmästä lämpimään, Älä droppaa mun tunnelmaa, Jäätelökesä, Asfaltti polttaa, Macarena, Sunshine reggae, Sommartider, Ajetaan tandemilla – näissä biiseissä maistuu kesä! NOIN 128 SIVUA / 167 X 220 MM / MV-KUVITUS / 78.891 / ISBN 978-951-1-30857-7 / TOUKOKUU


Suositun Pianohitit-sarjan uutuus

Jyrki tenni

Pianohitit

Lastenlauluja

Opettele säestämään vaivattomasti tuttuja lastenlauluja. Tavallisista laulukokoelmista poiketen Pianohitit-kirjan avulla soittaja saa helposti aikaan ammattimaisen ja selkeän säestyksen. Täydellinen opus kaikenikäisille soittajille – lastenjuhliin, kouluihin, kerhoihin ja jopa vanhusten virkistystilaisuuksiin! NOIN 116 SIVUA / 210 X 297 MM / 1-VÄRIKUVITUS / 78.3112 JA 78.312 / ISBN 978-951-1-30855-3 / MAALISKUU

PIANONSOITON MISSÄ MURUSENI ON | RANSKALAISET KOROT | VALOT ROCK AROUND CLOCKON | SATULINNA JA MONIA MUITA! UUSITHE AIKA ALKANUT!

PIANONSOITON UUSI AIKA ON ALKANUT! Voiko säestäminen olla näin helppoa? Vihdoinkin voit säestää tuttuja melodioita helposti ja silti kuulostaa ammattilaiselta!

PIANOHITIT 1 -ohjelmisto sopii laulettavaksi niin yksin- kuin yhteislaulunakin. 50 kappaleen joukosta löytyy jokaiselle jotakin, uudesta popista perinteisempään tanssimusiikkiin.

PIANO PIANO HITIT 1 HITIT2 itse! . 2 - Komppaa PIANOHITIT sti melodian yhteydessä

t kätevä Säestysvinki

PIANOHITIT POPPIA & BALLADEJA

KOMPPAA ITSE!

Onko säestäminen näin helppoa? Nyt voit säestää maailmanluokan artistien loistokkaita kappaleita ammattilaisen otteella – ja nauttia osaamisestasi!

ISMN 979-0-55008-247-2

ISBN 978-952-461-223-4

www.f-kustannus.fi

KL 78.312

KOMPPAA ITSE!

Melodianuottien yhteydessä on komppiehdotuksia, joiden avulla voit luoda helposti tyylinmukaisia ja monipuolisia säestyksiä.

ISMN 979-0-55008-292-2

9 790550 082922

ISBN 978-952-461-267-8

POPPIA & BALLADEJA

oa? näin helpp minen olla ioita Voiko säestä ä tuttuja melod ttilaiselta! Nyt voit säestä silti amma kuulostaa helposti ja ä dessä on lyhyit ttien yhtey luoda Melodianuo ia, joiden avulla voit otuks säestyksiä. uolisia komppiehd in isia ja monip rockia, tanssimusiik tyylinmuka ä poppia ja hittejä. ima sisältä tämän päivän Kirjan valiko lauluja sekä helmiä, yhteis ja i tavaks 2 sopii laulet PIANOHITIT i yksin tai yhdessä. soitettavaks

KOMPPAA ITSE!

Every Time You Go Away Jos menet pois Kaunis rietas onnellinen Goodbye Yellow Brick Road Lähtisitkö Naispaholainen Savanni nukahtaa Surun pyyhit silmistäni...

PIANOHITIT

Kaikkia kirjan kappaleita seuraa esimerkki pianokompista, jolla kyseinen kappale voidaan säestää. Ehdotusten avulla jokainen pääsee nopeasti nauttimaan toimivista kompeista ja omasta osaamisestaan. Mukana on myös helppotajuiset ohjeet vapaan säestyksen taitojen omaksumiseen.

STEVIE WONDER | ANNA ERIKSSON | CHICAGO | MAARIT JUKKA POIKA | ELTON JOHN | JESSE KAIKURANTA...

STILL LOVING YOU | MANSIKKAMÄKI | HENGAILLAAN PROUD MARY | ROSVO-ROOPE | LET IT BE...

PIANOHITIT 2 – KOMPPAA ITSE!

Uudenlainen nuottikirja pianolle ja muille kosketinsoittimille

PIANOHITIT 1 – KOMPPAA ITSE!

PIANOHITIT 1 – Komppaa itse!

PIANO IT EJA HIT PPIA & BALL AD KOMPPAA ITSE!

PO

ISBN 978-951-1-30863-8

9 789511 308638

KL 78.312 f-kustannus.fi

9 789524 612678

www.f-kustannus.fi

9 789524 612852

KL 78.312

Pianohitit_PoppiajaBalladeda_kannet_FINAL2.indd 1

ISBN 978-951-1-31132-4

ISBN 978-952-461-223-4

26.6.2013 14.43

ISBN 978-951-1-30863-8

ISBN 978-952-461-267-8

ISBN 978-952-461-285-2

Jyrki Tenni on kehittänyt vapaan säestyksen ja improvisoinnin oppimateriaaleja lähes 20 vuotta. Taustalla on laaja opetuskokemus niin musiikkiopisto- kuin yliopisto­ tasolta aina Sibelius-Akatemiaan saakka. Oppikirja Vapaa säestys ja improvisointi on käännetty saksaksi (2013) ja englanniksi (2016).

F-Kustannus

121


Ekat pianohitit

Toimittaneet Ari Leskelä ja Jyrki Tenni

Kaikista kappaleista melodiat, sointumerkit ja sanat

Suositun sarjan mainio aloittajan opas – soita melodia ja komppaa! Opit soittamaan kappaleen melodiaa oikealla kädellä ja samalla säestämään vasemmalla, tai pelkästään säestämään vaikkapa yhteislaulua. Jokaisen kappaleen yhteydessä on täydelliset mallit molemmista säestystavoista. Näin pääset nopeasti nauttimaan toimivista kompeista. Kaikissa kappaleissa on mukana melodiat, sointumerkit ja sanat suomeksi ja englanniksi. Ekat Pianohitit -ohjelmisto sopii myös laulettavaksi. 25 kappaleen joukosta löytyy kaikille tuttuja melodioita ja tämän päivän poppia. Kätevä kierresidos. Saku Sammakko, Baden-Baden, Kulkurin valssi, Toiset mimmit, Paranoid, Ihanasti sanottu, Kylmästä lämpimään, Mennyt mies… NOIN 128 SIVUA / 210 X 297 MM / 78.312 / ISBN 978-951-1-31132-4 / TAMMIKUU

122

Lastenlaulujen juhlakirja + CD

Toimittaneet Virpi Kari ja Saara Soikkeli Kuvittanut Pirkko Huttunen

Kaikkiin lauluihin sanat, melodiat ja soinnut

Lauluiloa koko perheelle, ja kaverit mukaan! Ihastuttavien laulukuvakirjojen kauniista juhlakokoelmasta löytyy noin sata laulua Leipuri Hiivasta Peppi Pitkätossuun ja Oravan pesästä Nukku-Mattiin. Juhlakirja on tulvillaan sadunhohdetta, yllätyksiä ja fantasiaa. Taiteilija Pirkko Huttusen oivaltava kuvitus herättää eloon laulujen tarinat ja hurmaa sekä lapset että aikuiset. Kirjan mukana on äänite, jonka mainioita esityksiä kuunnellen lapset oppivat helposti uusia lauluja. 168 SIVUA / 210 X 230 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 78.3112 / ISBN 978-951-1-30614-6 / 1. PAINOS 2015


kuva: Arto Wiikariv

Katri Syvärinen

Löydä elämän taika

Sisäinen matka suorittamisesta iloon Kuinka päästä irti stressaamisesta? Entinen ylisuorittaja kertoo oman tarinansa ja antaa vinkkejä kaltaisilleen. Kirja kertoo Katrin tarinan: kuinka uupuneesta ylisuorittajasta tuli rento elämässä seikkailija, joka ravisteli itsensä eroon rajoittavista uskomuksista, päästi irti stressaamisesta sekä saavuttamisen tarpeesta ja ryhtyi seuraamaan sydäntään. Tarina alkaa hetkestä, jolloin Katri havahtui uupumuksen tilaansa, ja kuvaa, kuinka hän lähti purkamaan vuosien aikana kertynyttä uskomusten vyyhtiä ja tunnekuormaa. Kirjaa rytmittävät lukijalle suunnatut helppolukuiset ohjeet ja vinkit.

NOIN 250 SIVUA / 167 X 220 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 17.3 / ISBN 978-951-1-31109-6 / TAMMIKUU

FM Katri Syvärinen on henkisen hyvinvoinnin valmentaja ja joogaohjaaja, jonka verkkokurssit ovat keränneet tuhansia ihmisiä.

124


kuva: Arto Wiikari

NOIN 100 SIVUA / 167 X 220 MM / 17.3 / ISBN 978-951-1-31110-2 / TAMMIKUU

Sanna Wikström

Unelmakarttakirja

Sydän löytää tien

Oman voiman tehtäväkirja Unelmakarttakirja herättelee uskallusta omien unelmien äärelle, poistaa esteitä unelmien toteuttamisen tieltä sekä lisää luovuutta ja mielikuvitusta. Tehtäväkirja kutkuttelee hyviä tunteita tässä hetkessä ja auttaa sallimaan sen, että elämällä on omat tapansa tuoda unelmat todeksi. Kirja koostuu lyhyistä teksteistä sekä tyhjistä sivuista, joihin voi itse kirjoitella, leikkailla, liimailla, maalailla ja piirtää ohjeistuksen mukaan. Unelmakarttakirja tunnetaan suosittuna verkko­ kurssina, jonka avulla jo yli 2 500 ihmistä on luonut oman voimakirjansa.

FM Sanna Wikström on Hidasta elämää -sivuston perustaja, hyvinvointikouluttaja ja omien unelmien seuraaja.

Luo oma voimakirjasi, se vahvistaa nyt ja tulevaisuudessa. Hidasta elämää

1 25


kuva: Arto Wiikari

kuva: Arto Wiikari

Noora Lintukangas

Tara Lange

Mielen ja kehon harjoituksia kaaoksen keskelle

Tunne elämäsi

Viihdy omassa arjessasi

Opettele kohtaamaan arkielämän haasteet ja tunteet uudella tavalla. Kirjassa pohditaan arkielämässä kohtaamiamme haasteita, ajatuksia ja tunteita. Kirja antaa meille välineitä nähdä, sietää ja hyväksyä omaa arkeamme ja arjen askareita uudella, lempeämmällä tavalla. Elämään kuuluu kaatumisia, mutta pystyyn nousemista on mahdollista opetella. Kirja koostuu kahdesta osasta: arkipohdinnoista ja -oivalluksista sekä kirjan loppuun koostetuista helpoista kundaliinijoogaharjoituksista, jotka auttavat viihtymään omassa arjessa.

Noora Lintukangas on Loviisassa asuva kolmen lapsen äiti, toimittaja ja kundaliinijoogaopettaja. NOIN 250 SIVUA / 167 X 220 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 17.3 / ISBN 978-951-1-31113-3 / HUHTIKUU

Tikapuut rakkauteen Uskalla tuntea ja ala elää täydemmin. Usein ajatellaan, että raskas elämä ja eteenpäin puskeminen on normaalia, ja liian usein tyydymme tähän. Kirjassa kiivetään tunteiden tikapuita pitkin ja muistellaan oman elämän opetuksia ja kokemuksia. Kulkemalla tikkaita tunnistetaan tukahdutettuja tunteita, uskomuksia ja egon valheita – ja päästetään niistä irti, jotta saadaan tilaa keveydelle ja rakkaudelle. Tikapuut on psykiatri David Hawkinsin kehittämä yksinkertainen työkalu, jonka Tara Lange tuo suomalaiseen ympäristöön.

Tara Lange on hyvinvointivalmentaja ja äitiryhmien ohjaaja. Hänet tunnetaan erityisesti perheiden henkisen hyvinvoinnin ja luonnollisen elämäntavan puolesta­ puhujana. Häneltä ovat ilmestyneet aiemmin kirjat Äitipeli (2016) ja Vihermehu (2015). NOIN 230 SIVUA / 167 X 220 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 17.3 / ISBN 978-951-1-31112-6 / HUHTIKUU

126


Kotimainen kaunokirjallisuus 2 Suomennettu kaunokirjallisuus 22 Teineille ja nuorille aikuisille 37 Huumori ja sarjakuvat 45 Tietokirjat 49 Lasten ja varhaisnuorten kirjat 75 Kustannusosakeyhtiö Moreeni 105 F-Kustannus 117 Hidasta elämää 123

Seven-pokkarit 127 Hakemisto 134


irvine welsh

Trainspotting

YHMÄ E 384 SIVUA / T 84.2 / HINTAR ISBN 978-951-1-30922-2

kalle lähde

Happotesti

leena putkonen

Superhyvää suolistolle

antti ritvanen

Miten muistat minut

TARYHMÄ E 269 SIVUA / T 84.2 / HIN ISBN 978-951-1-30793-8

Herkkävatsaisen elämä kuntoon

156 SIVUA / T 59.34 / HINTARYHMÄ E ISBN 978-951-1-30 803-4

TARYHMÄ E 463 SIVUA / T 84.2 / HIN 1 8041-30 951978ISBN

robert galbraith

Pahan polku

TARYHMÄ E 430 SIVUA / T 84.2 / HIN ISBN 978-951-1-29668-3

128

reijo mäk i

Slussen

269 SIVUA / T 84.2 / HINT ARYHMÄ E ISBN 978-95 1-1-29957-8

tuomas nyholm jarkko ruutu

Jarkko Ruutu

Jumalainen näytelmä

463 SIVUA / T 99.1 / HIN TARYHMÄ G ISBN 978-951-1-2965 7-7

den conn iggul

Ruusujen sota Veren perintö

III

YHMÄ E 99.1 / HINTAR 441 SIVUA / T 1-6 95 29 -1ISBN 978-951


martti lind qvist

Auttajan varjo

204 SIVUA / T 25.2 HINTARYHMÄ E ISBN 97895113 09345

tolas romain puér

ielaisi EiffelTyttö joka nis en pilven tornin koko NTAR YHMÄ E 84.2 / HI 224 SIVUA / T 29958-5 -151 8-9 97 N ISB

renée k night

Kenenk ä n ei pitänyt täie tää 319 SIVU A

/ T 84.2 / H ISBN 978951-1-2995 INTARYHMÄ E 5-4

llgren carl-johan va

Siat

/ / HINTARYHMÄ E 347 SIVUA / T 84.2 961-5 -29 1-1 -95 978 N ISB

lsh irvine we

Por no

e l james

antti tuuri

Ameriikan ra

itilla

224 SIVUA / T 84.2 / HINT ARYHMÄ E ISBN 978-951 -129960-8

Fifty Shades Satutettu

598 SIVUA / T 84.2 / HINTARYHMÄ G ISBN 978-951-1-30933-8

tua harno

Oranssi maa

T 84.2 596 SIVUA / ÄE HINTARYHM 1-1-30921-5 ISBN 978-95

226 SIVUA / T 84.2 / HINTARYHMÄ E ISBN 978-951-1-29 205-0

129


tuija lehtinen

Rakasta minua

YHMÄ E 697 SIVUA / T 84.2 / HINTAR ISBN 978-951-1-26195-7

katarina wenns tam

Kivisydän

412 SIVUA / T 84.2 / HINTARYHMÄ E ISBN 978-951-1-29 962-2

veronica roth

Neljä

TARYHMÄ E 204 SIVUA / T 84.2 / HIN ISBN 978-951-1-30794-5

c.j. sansom

Ilmestys

TARYHMÄ E 671 SIVUA / T 84.2 / HIN ISBN 978-951-1-29959-2

mihail z ygar

Putinin sis

Nyky-Venä

äpiiri

jän lyhyt h

istoria 457 SIVUA / T 99.1, T4 7.1 / HINTA ISBN 978951-130807 RYHMÄ E -2 130

M

k l bjør

an yksin t s u k t a E inä m RYHMÄ

samue

TA 4.2 / HIN UA / T 8 946-2 428 SIV 9 -2 -1 8-951 ISBN 97

sadie jones

Kotiinpaluu

355 SIVUA / T 84.2 / HINTARYHMÄ E ISBN 978-951-1-29953-0


mari jungstedt

Kullan kallis

MÄ E 351 SIVUA / T 84.2 / HINTARYH ISBN 978-951-1-29954-7

holly bl ack cassand ra clar e

Magisteriu m: Rautakoe

303 SIVUA / T 84.2 / HINTARYH ISBN 978MÄ E 951-1-3092 5-3

juha itkonen

Palatkaa perhoset

jan vapaavuori

415 SIVUA / T 84.2 / HINTARYHMÄ E ISBN 978-951-1-29 952-3

Puoliholtiton Suomi 256 SIVUA / T 36 / HINTAR YHMÄ E ISBN 978-951-1-30805-8

o kati hiekkapelt

antti holm a

leon donna

mukaan Ansions84a.2 / HINTARYHMÄ E A/T 270 SIVU 956-1 951-1-29 ISBN 978-

Kauheimmat ru

not

192 SIVUA / T 82.2 / HINTAR YHMÄ E ISBN 978-951-130593-4

Tumma

/ HINTARYHMÄ E 303 SIVUA / T 84.2 48-6 ISBN 978-951-1-99

131


t frank mccour

Seitsemännen portaan enkeli

/ HINTARYHMÄ E 398 SIVUA / T 84.2 3747 ISBN 978-951-1-25

reijo m äki

Hot dog

464 SIVU A / T 84.2 /H ISBN 978951-1-3071 INTARYHMÄ E 3-6

julie murp hy

Dumplin

michael hjorth hans rosenfeldt

336 SIVUA / T 84.2 / HINT ARYHMÄ E ISBN 978-951 -1-30800-3

Hylätyt

TARYHMÄ E 476 SIVUA / T 84.2 / HIN ISBN 978-951-1-29950-9

eenvirpi häm

anttila

eista palaa Kuka kuo.2ll/ HINTARYHMÄ E / T 84 348 SIVUA 8 1-1-30706ISBN 978-95

132

usto enni m

nen

ouva Ruokar .2 / HINTARYHMÄ E 84 UA / T 0693-1 429 SIV -951-1-3 8 7 9 N ISB

hannu väisäne n

Elohopea

363 SIVUA / T 84.2 / HINTARYHMÄ E ISBN 978-951-1-29 963-9


miika nousiainen

Vadelmavenepakolainen/ Maaninkavaara YHTEISNIDE / 621 SIVUA / T 84.2 30928-4 HINTARYHMÄ E / ISBN 978-951-1-

ba n lust eric va

der

udlumin Robert aLn nousu MedusT 84.2 / HINTARYHMÄ E A/ 461 SIVU 0709-9 8-951-1-3 ISBN 97

johanna valk ama

Itämeren Auri

444 SIVUA / T 84.2 / HINTARYHMÄ E ISBN 978-951-1-30 696-2

tess gerritsen

Joka tulella leikkii

238 SIVUA / T 84.2 / HIN TARYHMÄ E / ISBN 978-951-1-30796-9

emma

Tytöt

cline

298 SIV UA / T 84.2 HINTAR YH ISBN 97 MÄ E 8-951-1 -3069

9-3

guillem balagué

Cristiano Ronaldo

jari salonen

KuokkavieraatYHMÄ E / HINTAR 368 SIVUA / T 84.2 689-4 ISBN 978-951-1-30

TARYHMÄ E 378 SIVUA / T 99.1 / HIN 2 7951-30 951978ISBN

133


HAKEMISTO ABCD

Flint, Christopher.................................86

Iivonen, Pirjo......................................106

Flodin Furås, Ulrika.............................67

Iskelmän helmet................................119

Forssén Ehrlin, Carl-Johan..................87

Isotalo, Kaisa........................................65

150 pohjoismaista

Gough, Julian........................................92

Itkonen, Juha........................................16

kirjoneulemallia ...............................108

Granta 8: Eläin......................................20

Jokinen, Marjo......................................64

Aakkospuuhat......................................95

Grass, Günter........................................36

Joutsivuo, Timo.....................................57

Aapinen ................................................95

Gustaf Mannerheim............................54

Juhlalaulut..........................................119

Aarresaari.............................................79

Gustafsson, Mattias.............................67

Jumalten sota.....................................103

Adichie, Chimamanda Ngozi.............27

Gyasi, Yaa..............................................26

Jungstedt, Mari.....................................34

Ahjoniemi, Mira...................................63

H niin kuin huvila .............................113

Juurihoito..............................................22

Aitakirja..............................................110

Haahtela, Joel.......................................13

Jättipokkarit....................................22, 36

Aktivoi aineenvaihduntasi.................61

Haataja, Olli..........................................66

Jääkaksoset...........................................36

Albertalli, Becky...................................43

Hagmar, Pia.........................................100

K niin kuin koti..................................112

Alongi, K. K...........................................39

Hakemisto..........................................134

Kadonnutta aikaa etsimässä ............36

Amuletti ...............................................35

Halme, Antti.........................................41

Kaheli sakki ja kauhujen kaappi.......96

Andrén, Emelie....................................86

Hammaskeiju.........................................6

Kaheli sakki ja mysteeri

Anna Karenina.....................................36

Hanson, Sydney...................................87

majatalossa.......................................96

Anna minun rakastaa enemmän......16

Hapanleivästä sacherkakkuun..........64

Kaheli sakki ja pöyhkeä paroni.........96

Ansas, Kati-Annika............................115

Harlin, Anttu.........................................82

Kaiketon .............................................115

Ansassa ................................................39

Haukio, Jenni .........................................2

Kallasmaa, Erika..................................88

Aurinko & kuu & Rolling Stones........59

Hauskaa tiedettä..................................83

Kallio, Katja ...........................................5

Avokadopastaa.....................................17

Havukainen, Aino................................80

Kallioniemi, Tuula........................94, 101

Bainbridge, Max.................................110

Helakisa, Kaarina.................................89

Kamera käy...........................................97

Barbarian paluu ..................................52

Hellattoman kokin elävä

Kani joka tahtoi nukahtaa..................87

Belgravia...............................................36

raakaravinto.......................................114

Kapinallinen.........................................40

Benjamin, Ali......................................104

Helynranta, Leena...............................69

Karhu ja kaniini ..................................92

Bergstrom, Scott...................................38

Hergé.....................................................47

Kari, Virpi............................118, 119, 122

Bjørk, Samuel.......................................32

Herra Hakkaraisen tarinat..................78

Karjula, Samuli.....................................66

Borstel von, Johannes..........................61

Hetmerová, Alexandra........................93

Karma, Maija........................................90

Brontë, Emily........................................36

Hevostyttö Iitu 1–2.............................100

Kartta+opas..........................................73

Burton, Jessie........................................28

Hietamies, Eve........................................6

Katso pohjoista taivasta.......................2

Butcher, Sally......................................116

Hiidensalo, Venla.................................12

Kauniit neuleklassikot .....................108

Cleverley, J. Michael.............................56

Hill, Eric.................................................84

Kaunotar ja Hirviö...............................86

Cohen, Rich...........................................59

Hirviöidenmeri ..................................103

Kaupunkiviljely....................................67

Dodson, Emma ....................................93

Hotelli Valhalla...................................102

Kejonen, Silja.......................................21

Dubai.....................................................73

Huhtala, Timo.......................................48

Kekkonen, Leila....................................64

Dublin....................................................73

Humiseva harju...................................36

Kellner, Sara Elizabeth .....................108

Huotilainen, Minna.............................62

Kemisti..................................................24

Huttunen, Pirkko...............................122

Kesäbiisit............................................120

Ekat pianohitit...................................122

Hyvinvointia rakentamassa ..............57

Kesän miekka ....................................102

Eläinlauluja...........................................94

Hyvä naapuri........................................30

Ketonen, Leena....................................67

Elämän A ja Ö.......................................42

Hämeen-Anttila, Virpi...........................8

Khanji, Karim.......................................66

EFGH

Emännöitsijä........................................15

Kiitos hyvää .........................................64

Ensiluokkaiset agentit........................94

IJK

Ervasti, Pekka.......................................72

Iggulden, Conn.....................................35

Kikattava Kakkiainen ja bändi...........82

Esi-isät...................................................11

Ihamuotila, Mika..................................69

Kikattava Kakkiainen ja

Fellowes, Julian....................................36

Ihamuotila, Risto.................................69

jymy-yllätys.......................................82

Field, Jim...............................................92

Ihanat mekot ja tunikat......................74

Kissansilmukat .................................108

Kikattava Kakkiainen..........................82


Klara ja hevoset 4–6...........................100

Matka sydämeen.................................61

Ottokarin valtikka...............................47

Knapman, Timothy..............................86

Matkalla kotiin.....................................26

Outolintu...............................................40

Koistinen, Mari.....................................60

Matriarkka............................................22

Paimentyttö..........................................14

Konstikas kätkö...................................97

Mazetti, Katarina.................................99

Palatkaa perhoset................................16

Korpin kannus......................................35

McEwan, Ian.........................................27

Parpola, Antti........................................57

Kotipuutarhan monivuotiset

Meidän kaikkien pitäisi olla

Parton, Daron.......................................93

kukat .................................................68

feministejä.........................................27

Paska reissu..........................................72

Kotro, Arno............................................42

Meinander, Henrik...............................54

Peltirumpu............................................36

Kreeta....................................................73

Meldrum, Carol..................................109

Peltonen, Leeni ....................................62

Kristiansson, Mattias..........................44

Meripaasi, Helena................................98

Pennanen, Lea......................................90

Kuittinen, Raija....................................65

Meyer, Stephenie.................................24

Perimä...................................................33

Kunnas, Jenna................................20, 96

Mielkau, Ina........................................111

Persson, Görgen...................................68

Kunnas, Mauri................................ 76-79

Mikkonen, Nanna................................62

Pianohitit ...........................................121

Kunnas, Noora......................................96

Mikkonen, Virpi....................................64

Pieni urheilukirja.................................76

Kuriton koiranpentu...........................98

Minun Amerikkani..............................16

Pihkala, Ulla..........................................58

Kurtto, Arto...........................................69

Minä matkustan yksin........................32

Piisamiurkki ja muita kertomuksia..11

Kyytsönen, Emmi.................................42

Minä, Simon, Homo Sapiens .............43

Pikku Pegasos.......................................89

Mistä maailmat alkavat......................13

Pikku siili..............................................90

Mistä tavarat tulevat?.........................93

Pipsa Possu...........................................83

Laaksonen, Jouni..................................72

Mitä sain tietää meduusoista..........104

Pipsa Possu ja 1000 sanaa...................83

Labyrinttitaistelu...............................103

MMM .....................................................74

Pipsan superkiva äänikirja.................83

LMN

Laine, Lasse J...................................70, 71

Moilanen, Annukka ..........................115

Poika sinä olet…..................................42

Lange, Tara..........................................126

Mucklestone, Mary Jane....................108

Pop Tänään Vol. 6...............................120

Lapena, Shari........................................30

Muistojen markkinoilla......................57

Poranen, Taneli...................................110

Lapsenpiika..........................................14

Mullarney, Killian.................................71

Prinsessa Armada................................97

Lastenlaulujen juhlakirja + CD........122

Mustonen, Enni....................................14

Punaisten naisten tiet.........................53

Lauri Törni ...........................................56

Mäkimattila, Kyösti ............................21

Pupen puuhasalkku............................84

Lehtinen, Tuija......................................97

Neljä......................................................40

Pupen tarina-aarre..............................84

Leijona...................................................18

Niemelä, Reetta....................................85

Puppe huristelee..................................84

Leon, Donna.........................................34

Nieminen, Juha....................................72

Puppe retkellä......................................84

Leskelä, Ari.................................118, 122

Nieminen, Kaisa.................................116

Puppe saa pikkusiskon.......................84

Linssen, Haafner................................109

Nieminen, Karla...................................63

Putkonen, Leena..................................60

Lintukangas, Noora...........................126

Niinistö, Ville........................................50

Pähkinänkuori......................................27

Lintunen, Tiina.....................................53

Nikkaroi puutarhaan ja

Pääskysaari, Jenni................................42

Lintuopas..............................................71

kasvimaalle.....................................111

Lissabon................................................73

Norsu joka tahtoi nukahtaa ..............87

Loistava järjestys ................................63

Nousiainen, Miikka.............................22

RST

Lähteenmäki, Ulla-Maija..................112

Nukkekaappi........................................28

Reittu, Ninka........................................91

Löydä elämän taika...........................124

Nukketalosta nukkekodiksi.............107

Repo, Sami..........................................116

Löytöretkeilijä......................................50

Nyholm, Tuomas..................................18

Retkeilijän kansallispuistot ...............72

Maailman ympäri 80 päivässä.........103

Nyhtökauraa! ....................................116

Reuhurinne...........................................94

Madrid...................................................73

Näille Suomi nauraa...........................48

Reuhurinteen koulu 2.........................94

Maestro.................................................29

Pöyry, Aleksi..........................................20

Reykjavik ympäristöineen..................73

Mafiakesä..............................................41

OP

Magnus Chase....................................102

Oi, betonia!.........................................111

Ritanen-Närhi, Paula...........................68

Malta......................................................73

Olet hyvä tyyppi...................................63

Robild, Eva............................................68

Marin, Anu............................................61

Osasto 10 ..............................................58

Roikonen, Jii..........................................94

Marklund, Bertil...................................61

Otavan värikasvio................................69

Ronkainen, Timo .................................48

Riordan, Rick......................................102


Roth, Veronica......................................40

Svensk, Ulla..........................................64

Ursing, Björn.........................................69

Ruoff, Eeva............................................68

Svensson, Lars......................................71

Uskollinen.............................................40

Ruohonen, Laura..................................88

Svärd, Jori..............................................89

Utti, Joonas...........................................82

Ruokamysteerit....................................60

Syvärinen, Katri.................................124

Vaikka vuoret järkkyisivät....................4

Ruokarouva..........................................14

Säkenöivät hetket..................................5

Vanhoja suomalaisia

Ruokarouvan tytär...............................14

Talvisota..................................................9

puutarhoja.........................................68

Russell, Ben........................................111

Tamminen, Petri..................................10

Vapaudu ...............................................62

Russell, Joyce......................................111

Tangen, Geir.........................................29

Varjoja ja vakoojia...............................99

Ruuhkaa autokorjaamolla..................86

Tanskanen, Tiina................................100

Varjot.....................................................35

Ruusujen sota IV..................................35

Tarhapäivä..............................................6

Vattumato.............................................90

Ružicka, Oldrich ..................................93

Tassu-trio 1...........................................98

Vegestan..............................................116

Saariston kasvit Suomen

Tatu ja Patu pihalla/Tatu ja Patu,

luonnossa..........................................69

syömään! ..........................................81

Vegeä aamusta iltaan..........................44 Verne, Jules.........................................103

Saimi ja Selma ....................................97

Tatun ja Patun Suomi..........................80

Vihavainen, Timo.................................52

Salainen ihailija...................................97

Teir, Philip...............................................9

Vihkilumen talo...................................21

Salamavaras.......................................103

Tenni, Jyrki..................................121, 122

Viihdy omassa arjessasi ..................126

Salo, Mea.............................................114

Tervo, Jari..............................................22

Viillot ....................................................40

Salonen, Taru......................................110

The Cruelty ..........................................38

Viivi ja Wagner.....................................46

Sankarin vuosi 1957, 1967..................74

Thorén, Heli .......................................112

Villa Speranza........................................8

Sansom, C.J...........................................35

Thorin vasara.....................................102

Villi viikko...........................................101

Satokauden ruokaa.............................66

Tikapuut rakkauteen.........................126

Virkatut mandalat............................ 109

Satokauden smoothiet........................66

Tintti .....................................................47

Virkkaus valloilleen!..........................109

Satokausikalenteri 2017......................66

Tippukivitapaus...................................88

Voi hyvin ja elä pidempään................61

Savolainen, Salla............................85, 86

Titaanien kirous.................................103

Volanen, Risto......................................56

Savu nousee ........................................67

Toiset kasvot........................................34

Väisänen, Hannu.................................11

Seikkailuserkut 1.................................99

Toivonen, Sami.....................................80

Walli, Kia...............................................17

Seppovaara, Juhani..............................57

Tolstoi, Leo............................................36

Wanntorp, Hans-Erik...........................69

Seven-pokkarit........................... 128-133

Tolvanen, Juhani .................................47

Wennstam, Katarina...........................35

Sian vuodet ..........................................46

Topelius, Zacharias..............................90

Weston, Madeline..............................108

Sigurðardóttir, Yrsa.............................33

Tosi sairaat naurut..............................48

Wien......................................................73

Siiran sirkusmatka .............................85

Tremayne, S.K.......................................36

Wikström, Sanna...............................125

Sinun tähtesi .......................................12

Tsirp......................................................77

Yhdestä puusta veistetty .................110

Sinä olet superrakas............................91

Tsukiori, Yoshiko ................................74

Yökyöpelit/Allakka Pullakka..............88

Soikkeli, Saara....................................122

Tunne aivosi.........................................62

Yölintu...................................................32

Sota ja rauha 1–2.................................36

Tuntematon ihailija.............................34

Yön kantaja............................................5

Sturm, Sybille.....................................111

Tunturi-Anttila, Susanna..................107

Yösydänhetkiä.....................................21

Suomalainen kotiruoka......................65

Tuomola, Jussi Juba..............................46

Yösyöttö..................................................6

Suomalainen puutarhakirja...............68

Tyttö sinä olet…...................................42

Zetterström, Dan.................................71

Suomen historia..................................10

Tällä tavalla maailma loppuu..............9

Ällö eläinkirja ......................................93

Suomen linnut ..............................70, 71

Törmälehto, Terhi..................................4

Öhman, Kim.......................................115

Suomen synty ja kuohuva

Tööt!......................................................77

Eurooppa............................................56 Suomen Toivelaulut...........................118

UVWYZÄ

Suosi suomalaista sarjakuvaa...........47

Ullan parhaat leivontaohjeet.............64

Superhyvää suolistolle........................60

Unelmakarttakirja.............................125

Suuret filosofit......................................52

Unelmien huivit.................................106


OTAVA

Markkinointi- ja

PÄÄTOIMITTAJA

viestintäpäällikkö

Ulla Luukkonen

SÄHKÖPOSTI

Kirsi Tähjänjoki 040 7255 374

etunimi.sukunimi@otava.fi

TOIMITUSJOHTAJA Pasi Vainio 0500 329 591

KUSTANNUSJOHTAJA Minna Castrén Kaunokirjallisuus, lasten- ja nuortenkirjallisuus, OGA 050 5286 718

ULKOASU JA TAITTO Myyntipäälliköt

Tuuli Juusela

Noora Al-Ani 050 5392 870

Ville Lukkarinen / Aste Kirjat Oy

Kari Laakkonen 050 5569 961 KIRJATILAUKSET Liiketoimintapäällikkö

Kirjavälitys Oy

Nona Ratia 050 5319 542

010 345 1520

Secondary Publishing Tuottaja Ulla Böhling 050 3737 638

faksi 010 345 1454 sähköposti kvtilaus@kirjavalitys.fi

PAINOPAIKKA

KUSTANNUSJOHTAJA Eva Reenpää Tietokirjallisuus

oga@otava.fi

050 3649 702

KAUNOKIRJALLISUUSPÄÄLLIKKÖ Antti Kasper 050 3132 414

LASTEN- JA NUORTENKIRJAPÄÄLLIKKÖ Emma Alftan 050 5286 881 Viestintävastaavat Tarja Kopra 050 4688 948 Kirsi Sievänen 050 5329 201

LEHDISTÖ- JA ARVOSTELUKAPPALEET arvostelukappale@otava.fi

MYYNTI- JA MARKKINOINTIJOHTAJA Maija Kuusi 050 3761 116

Otavan Kirjapaino Oy, Minna Castrén

Keuruu 2016

Director

Sertifioitu ympäristöjärjestelmä ISO 14001:2004

Leenastiina Kakko

ja laatujärjestelmä ISO 9001:2000

Foreign Rights Manager Fiction

Uutuuskirjojen esittelyt löytyvät myös

Mobile +358 40 7555 527

nettisivuiltamme

Hanna Pajunen-Walsh

www.otava.fi Verkkokaupassa ovat lisäksi kirjojen

International Sales Director

ohjevähittäishinnat. Hinnat kaupoissa

Children’s books, YA

vaihtelevat jälleenmyyjittäin.

Mobile +447757747386 Maarit Pyötsiä Producer IP Management, Licensing, Co-Branding Mobile +358 50 4354 847 Jouko Ruokosenmäki Producer Comics and Graphic novels Mobile +358 400 992241

OSOITEPALVELU Katja Kaulio 050 3399 717 katja.kaulio@otava.fi


julkaisija Kustannusosakeyhtiรถ Otava | Uudenmaankatu 10 | 00120 Helsinki | 09 15661 | otava@otava.fi | otava.fi

Profile for Otavan kirjat

Otavan uutisia kevät 2017  

Otavan uutisia kevät 2017