__MAIN_TEXT__

Page 1

OTAVAN UUTISIA kevät 2018


Lue ja voi hyvin

Kannessa Ny man. Nyman. Neuvokas

Haluamme varmasti kaikki elää hyvää ja onnellista elämää, mutta vastaamme tulee usein vaikeasti hallittavia haasteita, kysymyksiä ja tunteita. Järki saattaa sanoa yhtä, tunteet toista. Omista pohdinnoista on hyvä keskustella ystävien ja läheisten kanssa, mutta tietoa, inspiraatiota ja vertaistukea on palkitsevaa saada myös kirjoista. Vuoden alku on tähän mitä otollisinta aikaa, sillä silloin kirjakaupat täyttyvät hyvinvointiin, rakkauteen, terveyteen ja työhön liittyvistä uutuuksista.

kaljupää Urho Kekkonen on lavastanut kuolemansa ja päättänyt jatkaa elämää uutena miehenä. Pekka Seppäsestä tulee tämän muodonmuutoksen hämmentynyt todistaja. > Katso sivu 2

”Tarve saada toisten ihmisten arvostusta, hyväksyntää ja rakkautta on sisäsyntyinen. Rakkaudessa tarvittavat taidot ovat kuitenkin monella meistä hämärän peitossa. Arjessa keskitymme etsimään virheitä toisesta, vaikka usein asetamme itse esteitä rakkautemme eteen”, kirjoittaa parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow kirjassaan Rakastamisen taito. Kirjasta löytyy viisaita vinkkejä kaikenikäisille, jotka haluavat onnistua rakkaussuhteessaan. Rakkaudellinen parisuhde antaa arkeen uskomattoman voiman.

kannen kuva: Matti Pikkujämsä

Mitä aivotutkijat osaavat sanoa nykymenosta työpaikoilla? Digitalisaatio mullistaa työelämää. Miten voimme parantaa työntekoa, työhyvinvointia ja tuloksia uusimman tutkimustiedon perusteella? Tärkeä huomio on se, että empatian merkitys työtaitona kasvaa. Aivotutkijat Minna Huotilainen ja Katri Saarikivi rohkaisevat kirjassaan Aivot työssä ajattelemaan työntekoa uudella tavalla ja kyseenalaistamaan käytäntöjä niin yksittäisen työntekijän kuin työyhteisön kannalta.

Kari Pekonen

Hyvinvointi, äitiys, itsensä tunteminen ja hyväksyminen ovat tänä keväänä keskiössä uudessa suuren suosion saaneessa Hidasta elämää -kirjasarjassa. Sarjan kirjoittajat ottavat lukijan kainaloonsa ja kertovat tarinansa avoimesti ja kannustavasti. Paitsi että tarvitsemme vierellemme toista ihmistä, ystäviä ja rakkaita, on kirja mitä parhain elämänkumppani. Lukeminen tekee meille hyvää. Tutkimusten mukaan lukeminen muun muassa vähentää stressiä, hidastaa ikääntymisen haittoja, kehittää sosiaalisia taitoja ja virkistää älyä. Miten pärjäisimme ilman kirjojen tarjoamaa viisautta, niiden herättämiä keskusteluja, niistä kumpuavia tunteita ja rohkaisua?

Eva Reenpää

kustannusjohtaja tietokirjallisuus


OTAVAN UUTISIA 1/2018

6

63

Kyllä. Maailman­ kirjallisuutta Suomesta.

CupOfTherapysomeilmiöstä kasvoi pieni suuri kirja.

97 31 38

Morrigan Crow. Painakaa nimi mieleen.

Millainen on trilleri, josta puoli maailmaa puhuu?

Seuraa fantasian mestaria. Jäljet johtavat Universumien tomuun.

114

Apulanta-nuottikirja! Voiko fani enempää toivoa.

Kotimainen kaunokirjallisuus.....................................................2 Suomennettu kaunokirjallisuus.............................................. 23 Nuorille aikuisille ja teineille.................................................... 37 Huumori ja sarjakuvat...............................................................45 Tietokirjat.....................................................................................49 Lasten ja varhaisnuorten kirjat................................................ 79 Moreeni....................................................................................... 103 F-Kustannus.................................................................................111 Nemo............................................................................................ 118 Hidasta elämää......................................................................... 129 Seven-pokkarit.......................................................................... 134 Sähkökirjat.................................................................................. 139 Hakemisto..................................................................................140


kuva: arto wiikari 300 S. / 130 X 210 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-31637-4 / TAMMIKUU

Pekka Seppänen

Nyman

Hirtehinen ja älykäs veijariromaani ronkkii Suomen lähihistoriaa kahdesta näkökulmasta: entisen presidentin ja entisen teinin.

Kun UKK:sta tuli Nyman ja New York -mies… Pekka Seppänen on entinen laulaja, entinen tiedotus­ päällikkö, entinen toimittaja, entinen päätoimittaja, entinen johtaja ja entinen basisti.

2

Syyskuu 1986, Urho Kekkosen hautajaiset. Pekka Seppänen seisoo kuorolaisten rivistössä Hietaniemen hautausmaalla. Kappelin kellotornissa hän kohtaa tutun näköisen miehen. Neuvokas kaljupää on lavastanut kuolemansa ja päättänyt jatkaa elämäänsä uutena miehenä, Nymanina. Kekkosen valtakaudella varttuneesta Seppäsestä tulee muodonmuutoksen ainoa todistaja, ja myöhempinä vuosina Nymanin ruutupaperille tuhertamien muistiinpanojen vastentahtoinen puhtaaksikirjoittaja.


kuva: arto wiikari

120 S. / 128 X 185 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-31784-5 / MAALISKUU

Jukka Viikilä

Suomalainen vuosi Finlandia-voittajan lempeän humoristisia tarinoita suomalaisen elämänmuodon kukkasista ja rikkaruohoista

Suomen kesä. Talviloma. Työ. Sää. Penkkiurheilu. Kahvi. Julkkikset. Karavaanarit. Jukka Viikilän kertomukset seurailevat vuodenkiertoa niin kuin vain suomalainen voi sen nähdä. Naapureitakin vilkuillaan pensasaidan raosta. Perinteissä pitäytymisen, ankaran työn arvostuksen ja toivottoman kesänodotuksen lomasta pilkahtelevat rakkaus ja intohimo, vaikka sääennuste sanoisi mitä.

Jukka Viikilä (s. 1973) on helsinkiläinen kirjailija ja dramaturgi. Hän voitti vuoden 2016 kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon romaanillaan Akvarelleja Engelin kaupungista. Hän on julkaissut myös runoutta.

Vain suomalainen voi nähdä luonnonkierron näin! Kotimainen kaunokirjallisuus 3


350 S. / 140 X 202 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-32037-1 / MAALISKUU

Sara Medberg

Kultaportin kaunottaret

Sara Medberg (s. 1979) tekee väitöskirjaa säätyläis­ tyttöjen kasvatuksesta 1700-luvulla. Romaani Kultaportin kaunottaret sai alkunsa, kun tutkimuksen teemat heräsivät henkiin hänen mielikuvituksessaan. Medberg nauttii pukudraamoista ja vanhan ajan muodista, linnoista ja kartanoista, shoppailusta ja juoksemisesta.

Täysveristä historiallista viihdettä modernilla tvistillä

4

Hurmaava viihderomaani vie lukijan 1870-luvun Turun seurapiirien pyörteisiin. 19-vuotias paronintytär Adele Wilenius saapuu Turkuun aloittaakseen naisväenkoulun debytanttikurssin. Eläväinen neito pitsipukuineen ja hatturasioineen asettuu sukulaisensa kreivi Gyllenfredin taloon, jonka unelias tunnelma muuttuu kertaheitolla. Lukemista rakastava Adele ei suostu pysymään seurapiirineidon muotissa vaan järkyttää uudenaikaisilla puheillaan niin talon emäntää kuin uusia ystävättäriään. Hänet painaa mieleensä myös muuan ylhäissäätyinen poikamies. Sitten koittaa kevät ja tanssiaiskausi. Sara Medbergin ihastuttava romaani muistuttaa, että tytöt olivat tyttöjä jo 1800-luvulla.


kuva: arto wiikari

250 S. / 128 X 185 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-31381-6 / TAMMIKUU

Anna Rimpelä

Pitkään meni ihan hyvin

Täältä tulee Aino Ritari! Mummohuumori valloittaa – ja pöyristyttää herkkähermoisia. Kahdeksankymppisellä Ainolla on kuolemaanvalmistautumisprojekti, mutta siitä ei tahdo tulla mitään, kun naapurustossa tapahtuu alati kaikenlaista kuohuttavaa. Rullaattori rämisten Aino kiirehtii asioiden ja naapurin Munan (Monan) edelle. Mutta sitten saapuu Lähetysyhdistykseltä kirje, joka mullistaa hetkeksi Ainon elämän. Tarvitaanko tässä nyt neuvolan vai pikemminkin seksiammattilaisen apua? Seppo Miekk’oja on avulias ja herkkäsieluinen leskimies. Muutto Aino Ritarin naapuriin ei tee Sepon sydämelle hyvää – vai tekeekö sittenkin? Riemukas esikoisromaani repii huumorin esiin sieltä, missä sitä ei mielellään saisi olla.

Anna Rimpelä (s. 1978) on pohjalaistaustainen helsinkiläinen näyttelijä-koomikko. Hän haaveilee rikosetsivän ammatista ja on alati huolissaan omista hautajaisjärjestelyistään. Rimpelä innostuu tilastoista ja eläimistä. Pitkään meni ihan hyvin on hänen esikoisteoksensa.

Koomikko panee lukijan kohtaamaan joka ikisen ennakkoluulonsa

Kotimainen kaunokirjallisuus 5


kuva: pekka nieminen 380 S. / 140 X 202 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-31917-7 / MAALISKUU

Olli Jalonen

Taivaanpallo Tähtitieteilijän oppipojan tie vie Saint Helenan saarelta 1600-luvun Lontooseen. Loisteliaassa romaanissa tiede ja usko kamppailevat valistuksen sarastaessa.

Maailmankirjallisuutta Suomesta Olli Jalonen (s. 1954) siirtyy uudessa romaanissaan 1600luvun lopun Saint Helenalle ja tähtitieteen maailmaan. Hän ottaa ajankuvan ja tunnelmat haltuunsa yhtä vahvasti kuin romaaneissaan Miehiä ja ihmisiä sekä Poikakirja.

6

Angus tahtoo silmistään purjeneulanterävät, ja kehittää näköään merkitsemällä öisin tähtien asentoja. Hän haaveilee Lontoosta ja pääsystä saarella käyneen Edmond Halleyn oppipojaksi. Lamaannuttava väkivallanteko kohdistuu pojan perheeseen, ja epävarmuuden ja levottomuuden ajat alkavat. Salakatolilaiset vehkeilevät ja itsevaltias kuvernööri pelaa omaan pussiinsa. Viesti saarelta on saatava emämaa Englantiin, ja Angus soudetaan jänikseksi purjelaivaan. Hänen uusi elämänsä alkaa märssykorin korkeuksissa, ja kaikki entinen jää taakse.


kuva: arto wiikari

300 S. / 130 X 210 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-31324-3 / HELMIKUU

Tapani Tolonen

Sokeisto

Maanalaiseen toimintaan ajautuva nuorukainen Eetu löytää luokkarajat ylittävän rakkauden suurlakkovuoden 1905 kuohuissa. Kouluttamaton mutta lukenut Eetu työskentelee Työmiehen latojana. Samaan aikaan ympärillä kiehuu: Suomea painavat tiukat pakotteet, ja moni haluaisi tarttua aseisiin. Myös Eetu päätyy mukaan vastarinta­ liikehdintään. Kun Eetu tutustuu yläluokkaiseen Karin Valakariin, leimahtaa rakkaus. Suurlakon alkaessa eri ryhmittymät asettuvat yhteiseen rintamaan Venäjää vastaan, mutta pian työväelle käy selväksi, ettei ylhäisö aio tinkiä etuoikeuksistaan. Voiko Eetulla ja Karinilla olla tulevaisuutta? Entä Suomella, joka pyristelee tsaarin vallan alta ja kompastelee sisäisiin riitoihinsa?

Tapani Tolonen (s. 1978) on turkulainen matematiikan opettaja ja animaattori. Hän lunasti toisen sijan Suomi 2017 -romaanikilpailussa suurlakkovuoden 1905 Helsinkiin sijoittuvalla väkevällä esikoisromaanillaan. Tuntuman kuvaamaansa ajanjaksoon hän sai kuuntelemalla setänsä juttuja isovanhemmistaan.

Esikoiskirjailija luo hurjan, salaperäisen Helsingin Kotimainen kaunokirjallisuus 7


kuva: arto wiikari 400 S. / 145 X 213 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-31320-5 / MAALISKUU

Heli Galliano

Kyyhky ja susi

Heli Galliano (s. 1969) on kotoisin Tampereelta, mutta asuu nykyään perheineen Italian Modenassa. Sosiaali­ antropologiaa opiskellut Galliano on ammatiltaan tekninen kääntäjä. Vapaa-ajallaan hän viljelee yrttejä ja huolehtii lemmikkieläimistään: Pegaso-koirasta, Mimi-rotasta ja Muumi-kilpikonnasta.

Renessanssin ja uskon­sotien Eurooppaan sijoittuva romanttinen sarja alkaa 8

Sykähdyttävässä romaanissa italialaisneito pakenee inkvisition vainoa kauas pohjoiseen. Voiko Suomeen päätynyt Caterina koskaan saada takaisin suurta rakkauttaan? 1500-luvun lopun Modenassa Caterina Castelvetro on menossa naimisiin hurmaavan Flavio Molzan kanssa. Pahat kielet kuitenkin levittävät huhuja Caterinan noituudesta – ja katolisessa maassa hänen protestanttinen perheensä on jo valmiiksi vaarassa. Caterina pakenee Euroopan pohjoiselle laidalle, mutta joutuu Turun linnassa valtakamppailun risti­ tuleen. Hän kohtaa niin vaaroja kuin odottamattomia kosijoita, mutta hänen sydämessään on paikka vain yhdelle.


kuva: jouni harala

450 S. / 140 X 202 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-31869-9 / HUHTIKUU

Enni Mustonen

Taiteilijan vaimo Taiteilijaelämää ja muodin huumaa villillä 1920-luvulla. Hurjaan suosioon singahtanut romaanisarja jatkuu! Ida Erikssonin tytär Kirsti palaa kotiin ja avioituu äitinsä iloksi kuvanveistäjä Ilmari Aaltosen kanssa. Unelmat uhkaavat kuitenkin paleltua pakkasissa. Niinpä nuoripari palaa seuraavana keväänä etelään, hummailee pitkin Rivieraa Tulenkantajien seurassa ja saapuu Suomeen entistä vahvempana. Menestys odottaa nurkan takana, mutta kuinka käy muotitalon, kun Kirsti on raskaana? Entä onnistuuko Ilmari väistämään Minna Craucherin juonet? Pikku Vienan syntymä hellyttää Idan lopulta paljas­ tamaan totuuden Kirstin isästä. Ankarien aikojen koit­taessa Ida ja Kirsti turvautuvat jälleen toisiinsa.

Enni Mustonen on lukijoiden lemmikki, jolla on ihmeellinen kyky saada menneisyys elämään. Hän on lukuisten julkaisemiensa romaanien lisäksi myös käsikirjoittanut useita tv-sarjoja.

”Syrjästäkatsojan tarinat koukuttavat kuin hyvä TV-sarja.” – Kirsin Book Club

Mustonen antaa kirjasarjallaan lukijalle mahdollisuuden matkata läpi Suomen historian ja kerrata tai paikata unohtunutta kevyin suupaloin. – Kannesta kanteen -blogi PAIMENTYTTÖ: ISBN 978-951-1-28031-6 LAPSENPIIKA: ISBN 978-951-1-28537-3 EMÄNNÖITSIJÄ: ISBN 978-951-1-29214-2 RUOKAROUVA: ISBN 978-951-1-30693-1

Kotimainen kaunokirjallisuus 9


kuva: marica rosengard SUOMENTAJA: KOSKI, KARI / 300 S. / 140 X 202 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-31129-4 / HELMIKUU

Jörn Donner on ikoni ja kansallisaarre, joka jaksaa aina yllättää. Hän täyttää 85 vuotta helmikuussa 2018, jolloin ilmestyy Vesi on verta sakeampaa, kohtalokas rakkaus­ tarina vallankumouksen ja sisällissodan melskeistä.

Rakastuminen ei katso aikaa eikä paikkaa

10

Jörn Donner

Vesi on verta sakeampaa Hurja ja kohtalokas rakkaustarina Venäjän ja Suomen rajalla 1918, väkivallan ja kuoleman varjossa Venäläinen Alexander pakenee Petrogradin kaaosta Suomen puolelle jääneeseen huvilaansa keväällä 18. Lokakuun vallankumouksen jälkeen raja on suljettu ja hän ylittää joen uimalla. Huvilassa häntä on vastassa nuori nainen ase kädessä. Hajaannuksen aikana laittomuudet rehottavat eikä kehenkään voi luottaa. Rajakomendantti alkaa hieroa kauppoja oleskeluluvasta länteen pyrkivän Alexanderin kanssa. Myös nainen, Anna, on hänen otteessaan ja saa kirjoittaa puhtaaksi kapteenin saamia salaisia dokumentteja. Alexanderin ja Annan välille syttyy intohimoinen suhde, jota leimaa kaiken tilapäisyys.


kuva: pekka holmström

200 S. / 128 X 185 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-29481-8 / MAALISKUU

Eeva Rohas

Raivo

Usko, toivo, rakkaus. Mutta suurin niistä on raivo. Tuuli ja hänen tyttärensä Luna muuttavat uuteen kotiin sinä aurinkoisena päivänä, kun Ilja makaa sohvalla liikkumatta, vasemmassa kulmakarvassaan haava kuin pääskyn siipi. He olivat älykkö ja paha poika, jotka rakastivat intohimoisesti. Mutta niin kuin Tuulin ystävä Liisa toteaa: Tiedäthän, että on vain yksi, jota voit rakastaa ehdoitta? On vain yksi, jonka voit pelastaa. Raivo on romaani repivästä avioerosta sekä yrityksistä parantua alkoholismista, pyrkimisestä kohti parempaa. Mutta helppoa se ei ole.

Eeva Rohas (s. 1982) on helsinkiläissyntyinen, nykyään Jyväskylässä asuva kirjailija ja filosofian tohtori. Hän on myös kirjoittanut näytelmiä sekä toiminut luovan kirjoittamisen ohjaajana. Raivo on hänen kolmas kaunokirjallinen teoksensa.

Rohaksen taito näyttää ihmisten kohtaamisten kohtaamattomuus ja yhteinen matka pimeille poluille on hätkähdyttävä. – Turun Sanomat Kotimainen kaunokirjallisuus 1 1


kuva: tommi tuomi

Happotestistä loppuluisuun. Mustalla huumorilla.

250 S. / 140 X 202 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-31818-7 / TAMMIKUU

Kalle Lähde Kalle Lähde (s. 1967) on raumalaissyntyinen kirjailija, yrittäjä ja raitis alkoholisti. Hänen esikoisteoksensa Happotesti teki kirjoittajastaan hänen omien sanojensa mukaan ”valtakunnan virallisen juopon”.

Samaan aikaan sekä hauska että karmea teos. Kirjailijalla on mitä ilmeisimmin runsaasti katu-uskottavuutta. – TS ISBN 978-951-1-30793-8

12

Loppuluisu

Viekö viina Joonatanin vai onko pohjalta mahdollista nousta? Karmeanhauskan Happotestin odotettu jatko-osa on täällä! Joonatanilla menee huonosti. Vaimo on jättänyt, ja asunnon myymisestä saadut rahat palavat nyt hyvää vauhtia viinaan. Kuluttava elämä alkaa vaatia veronsa, mutta Joonatan itse näkee tilanteensa toisin: hän on kokenut kovia mutta nousee vielä, ja eräs nuori nainenkin tuntuu pörräävän hänen ympärillään. Uuden lähiökodin naapurissa asuu surkea juoppo, jota Joonatan jalona miehenä auttelee – kunnes naapuri ottaa ja kuolee. Odottaako naapurin synkkä kohtalo Joonataniakin, vai onko hänestä ottamaan itseään niskasta kiinni?


kuva: Jirina Alanko

250 S. / 128 X 185 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-31938-2 / HUHTIKUU

Essi Tammimaa

Isän kädestä

Mikä on sallittua kahden aikuisen välillä? Paljas tarina rakkaudesta ja itsensä löytämisestä normien tuolla puolen Ruut ja Luukas tapaavat yökerhossa talvisena yönä. Tavallinen tarina, joka muuttuu epätavalliseksi, kun salatut halut puskevat unista iholle. Häpeä murenee, kun Ruut lähtee löytöretkelle, jolle Luukaksen on seurattava mukana. Kuinka pitkälle Ruut ja Luukas voivat suhteensa rajoja venyttää? Mikä on sallittua kahden aikuisen välillä, mistä voi puhua ystäville? Miten kokonaan voi itsensä toiselle lopulta antaa?

Kirjakevään keskustelun­ herättäjä vie syvälle ­sek­suaalisuuden ­äärimmäisiin ilmiöihin Essi Tammimaa (s. 1981) on kirjailija, luennoitsija, vapaa toimittaja ja kulttuurialan sekatyöläinen. Häneltä ovat aiemmin ilmestyneet romaanit Ilmestys (2007) ja Paljain käsin (2011), sekä kaksi kirjaa nuorille suunnatussa sarjassa Noaidin tytär.

Kotimainen kaunokirjallisuus 1 3


kuva: jouni harala 180 S. / 130 X 210 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-31936-8 / TAMMIKUU

Kuin olisit luottoystävän rippituolissa Anna-Leena Härkönen tunnetaan kirjailijana, joka ei kaihda vaiettuja aiheita. Hänen tuorein romaaninsa Valomerkki (2017) kertoo naisesta, jota elämä pelottaa enemmän kuin kuolema. ”Selviytymistarina on liian lattea nimitys tälle moni-ilmeiselle ja vikkeläkäänteiselle romaanille.” – Keskisuomalainen

Anna-Leena Härkönen teki hykerryttävän romaanin tavallisen ihmisen äkkirikastumisesta. – HS ISBN 978-951-1-31994-8

14

Anna-Leena Härkönen

Ihan ystävänä sanon ja muita kirjoituksia

Suoraa puhetta aikamme älyttömyyksistä! Anna-Leena Härkönen panee maailman riemastuttavasti kohdilleen uudessa kirjoituskokoelmassaan. Tällä kertaa käsittelyyn joutuvat mm. tunneäly, lomasuorittaminen, Titanic-pakkomielle, unet, kuninkaalliset häät, Wilma, koirat ja joulukoristelu. Miksi elämästä pitää tehdä niin vaikeaa? Tekijä kuuluttaa armollisuutta erityisesti omaa itseä kohtaan. Sillä lopulta ”Järkipuheesta ei ole hyötyä. Virheiden tekemisestä on”. Lohdullisesti hän myös toteaa, että ”Uusiin alkuihin kannattaa aina uskoa.” Ihan ystävänä sanon -kokoelma jatkaa järkähtämättömästi samalla linjalla kuin suositut edeltäjänsä. Härkösen teksti toimii kuin tosiystävän pitämä puhuttelu. Eteenpäin!


kuva: arto wiikari

250 S. / 128 X 185 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-31935-1 / MAALISKUU

Laura Honkasalo

Vie minut jonnekin Vauhdikas ja viihdyttävä romaani ihanasta elämästä, joka menee uusiksi Kolmekymppisellä Nellalla on kaikki hyvin: on maailman paras mies Miska, hyvä työpaikka, lämmin perhe ja vauhdikkaita ystäviä, joiden kanssa juoda skumppaa. Silti jotain puuttuu. Nellan sisko Elsa elää täydellistä lifestyle-blogiäidin elämää, ja kaikki muutkin ympärillä tuntuvat tietävän, mitä elämältään haluavat. Kun Miskalle iskee vauvakuume, Nella joutuu miettimään, millaisen elämän haluaa. Löytyykö ratkaisu aikuisopiston elämänhallintakurssin riuskojen rouvien johdolla? Vai auttaisiko vihersavijuoma, superfoodit tai paasto? Laura Honkasalo ammentaa romaaniinsa aineksia tämän päivän kuumimmista keskustelunaiheista.

Laura Honkasalo (s. 1970) on helsinkiläinen kirjailija, toimittaja ja suomentaja. Hän on julkaissut romaaneja, novellikokoelman, nuortenkirjoja ja kaksi esseekokoelmaa. Vie minut jonnekin on hänen ensimmäinen viihderomaaninsa.

Ihana elämä menee uusiksi. Auttaisiko vihersavijuoma?

Honkasalon ajankuvaus on herkullista ja mahtavaa. 60-luvun tunnelman todella aistii. – Lukutoukan kulttuuri­blogi ISBN 978-951-1-29049-0

Kotimainen kaunokirjallisuus 1 5


kuva: arto wiikari 200 S. / 128 X 185 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-31937-5 / HUHTIKUU

Kati Tervo

Elämää ja erotiikkaa, vuosipoimuja ja hormonihepuleita Kati Tervo (s. 1954) on kirjailija ja kolumnisti. Hän on koulutukseltaan filosofian kandidaatti ja työskennellyt kirjastonhoitajana ja informaatikkona. Tervo on julkaissut proosateoksen Kesäpäiväkirja (2008), keittiökertomuskokoelman Jääkaapin henki (2011) sekä romaanit Sukupuu (2014) ja Iltalaulaja (2017).

16

Rapsuta minua ja muita kirjoituksia Keski-ikäisen naisen elämästä lämmöllä ja huumorilla Laihduttaako imurointi? Miksi pariskunnan kannattaa nukkua eri huoneissa? Minkä tähden naista syytetään nalkuttamisesta, kun hän vain antaa hyviä neuvoja? Kati Tervo kirjoittaa hauskasti ja osuvasti niin parisuhteesta, lapsuusmuistoista kuin kuntosalitreeneistä. Hormonit horisevat, vuodet tuovat poimuja, vaivoja ja vakavampiakin juttuja. Tolkun antaa lempeä asenne unohtamatta elämän suolaa: iloista lempimistä ja erotiikkaa.


kuva:

350 S. / 140 X 202 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-31923-8 / HUHTIKUU

Kalpene neiti Marple!

Eppu Nuotio

Anopinhammas

Ellen Lähteen tutkimuksia Lukijat hurmannut hyvänmielen dekkarisarja jatkuu – kun espanjalais-suomalaiset häät saavat karmean lopun, on paikalla tietenkin tarkkavaistoinen Ellen Lähde. Puuharhamatkalla Andalusiassa Ellen Lähde törmää espanjalaissuomalaiseen hääseurueeseen. Morsian pitää Ellenin ilmaantumista ”maailman viimeiselle rajalle” enteenä ja kutsuu hänet häihin. Umpionnellinen pari vihitään ja juhlat jatkuvat läpi yön. Aamulla Ellen herää huutoon. Hän pitää syyllisenä kovaäänisiä riikinkukkoja, mutta hänen saapuessaan aamiaiselle hotellin aulassa odottaa kauhea yllätys. Lukijat ihastuttanut Ellen Lähde on intohimoinen ja tarkkavaistoinen marttaihminen, joka saa työnnettyä lusikkansa sakeaankin soppaan.

Eppu Nuotio (s. 1962 Iisalmessa) on kirjailija, näyttelijä, ilmaisutaidon opettaja, suomentaja, ohjaaja ja näytelmäkirjailija. Hänen laaja tuotantonsa sisältää romaaneja, lastenkirjoja, kuunnelmia, näytelmiä ja tv-elokuvien käsi­ kirjoituksia. Nuotio asuu Berliinissä.

Kirja on kevyt ja lämmin kuin huopa suomalaisella kesäterassilla, ja siinä on ilahduttavan vähän verta ja ahdistusta. – Kodin Kuvalehti ISBN 978-951-1-32257-3

Kotimainen kaunokirjallisuus 1 7


kuva: otavamedia 350 S. / 140 X 202 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-30832-4 / HELMIKUU

Markus Falk

Profeetan soturit

Kiivastahtinen trilleri iskee kansainvälisten uhkakuvien ytimeen Markus Falk -nimimerkin takana on aviopari Virpi ja Jaakko Hämeen-Anttila. Virpi on rakastettu tarinan­ kertoja, jonka Björk-dekkarit ovat saaneet innostuneen vastaanoton. Jaakko on arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Edinburghin yliopistossa, ja hän on kirjoittanut laajalti islamista ja arabialaisesta kulttuurista.

18

Suomalaistutkija saa käsiinsä tulenaran käsikirjoituksen, jonka vuoksi monet ovat valmiita tappamaan. Lähi-idän tutkija Tuomas Pyy on tullut työmatkalle Libanoniin. Häneen ottaa yhteyttä viehättävä italialainen kollega Carla Conti, joka haluaa vaihtaa näkemyksiä salaperäisestä käsikirjoituksesta. Teksti vaikuttaa itsensä profeetta Muhammadin sanelemalta, ja kun tieto löydöstä vuotaa, sitä alkavat tavoitella väkivaltaiset terroristit. Tuomas ja Carla huomaavat pian joutuneensa äärimmäiseen vaaraan. Alkaa päätähuimaava kissa ja hiiri -leikki, joka johtaa historian tarkimmin vartioitujen salaisuuksien äärelle.


kuva: jouni harala

300 S. / 140 X 202 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-28712-4 / MAALISKUU

Kati Hiekkapelto

Hiillos

Supersuosittu Anna Fekete jäljittää säälimätöntä sarjamurhaajaa pohjoisen kesäyössä ja joutuu vedetyksi uskonnollisen kiihkon pelottavaan maailmaan. Anna Fekete palaa Serbian-lomaltaan juhannukseksi Suomeen ja saa samassa tutkittavakseen karmaisevan murhatapauksen: seurakunnan leirillä joukko poikia löytää juhannuskokon hiilloksista pääkallon. Pian selviää, että kallo kuuluu edellistalvena kadonneelle 5-vuotiaalle tytölle. Tarkemmissa tutkimuksissa löytyy uhrin kalloon kaiverrettu uskonnollinen viesti. Anna saa huomata, että hänellä on vastassaan tekonsa millintarkkuudella suunnitteleva murhaaja, joka jättää uhreistaan jälkeensä pelkkiä luita.

Kansainvälisen dekkari­ tähtemme odotettu uutuus Kati Hiekkapelto (s. 1970) on kotoisin Oulusta ja koulutukseltaan erityisluokanopettaja. Anna Fekete -dekkarit ovat olleet arvostelu- ja myyntimenestyksiä, ja sarjan toinen osa Suojattomat palkittiin Vuoden johtolanka -palkinnolla 2015. Sarjan oikeudet on myyty 11 maahan.

”Hiekkapelto rakentaa henkilöhahmonsa kiehtovan ristiriitaisiksi ja rikkinäisiksi, kuin oikeiksi ihmisiksi elävässä elämässä.” – Lukukausi-blogi KOLIBRI: ISBN 978-951-1-27985-3 SUOJATTOMAT: ISBN 978-951-1-28739-1 TUMMA: ISBN 978-951-1-29948-6

Kotimainen kaunokirjallisuus 1 9


kuva: irmeli jung 220 S. / 128 X 185MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-31871-2 / MAALISKUU

Martti Anhava

Siperia opettaa Polttopisteessä Siperia, ”tuo inhimillisen hylkytavaran kaatopaikka”

Martti Anhava (s. 1955) on kirjailija, suomentaja ja vapaa toimittaja. Hän on julkaissut useita esseekokoelmia, jotka henkivät syvällistä kirjallisuudentuntemusta. Anhava on julkaissut myös Arto Mellerin elämäkerran. Hän sai Eino Leinon palkinnon 2012.

Herkkupala kaikille, jotka viihtyvät maailmankirjallisuuden syvyyksissä

20

Siperiaan karkotettujen kirjailijoiden teosten ja elämänkäänteiden kautta Anhava perkaa neuvostodiktatuurin tuhon kerroksia, ja näyttää ne myös pitkän perinteen osana. Hän pureutuu esseekokoelmassaan klassikkoelo­ kuvien kömmähdyksiin ja piiloteksteihin, ja hänen Sideways-analyysinsä saa lukijan humaltumaan ilman punaviiniä. Anhava avaa talousgurunakin pidetyn Paavo Haavikon suhdetta rahaan, ja kertoo muun muassa Nuketnäytelmän syntyvaiheista. Klassikoiden ja inhimillisen elämän loputtomat ulottuvuudet sulautuvat Anhavan käsissä nautinnollisesti yhteen.


kuva: pekka holmström

96 S. / 158 X 168 MM / 82.2 / ISBN 978-951-1-29824-3 / TAMMIKUU

Saila Susiluoto

Metropolis

– merkintöjä kadonneesta kaupungista Palkitun runoilijan kahdeksas kokoelma läpäisee kaupungin kuvitellut, olemassa olevat ja kadotetut kerrostumat. ja yö on outo kuutio jota tyttö kääntelee tähtikuvio kämmenellä kuin koru ja tuuli neuloo siksakkia puiden lehvästöissä ja kaupunki kuin tuulinen oksa keinuu, valvoo metsästäjän suuri silmä

Saila Susiluoto (s. 1971) on helsinkiläinen runoilija ja taiteilijaprofessori. Hän on julkaissut runokokoelmien lisäksi Antikythera-iPad-sovelluksen sekä auditiivisen teoksen Oratorio. Susiluoto on palkittu Kalevi Jäntin palkinnolla, Suomi-palkinnolla ja Einari Vuorela -runopalkinnolla. Carmen oli Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkintoehdokkaana 2012. Runoja on käännetty 15 kielelle.

Kotimainen kaunokirjallisuus 2 1


Menestysteokset jättipokkareina

Jari Tervo

Miika Nousiainen

Kjell Westö

”Matriarkasta ei kuoriudu pelkästään tekijänsä parhaimpia kirjoja, vaan myös inhimillisyyden manifesti.” – Aamulehti

”Miika Nousiainen on kirjoittanut lempeimmän ja sympaattisimman romaaninsa.” – Anna

”Rikinkeltainen taivas toimii kuin vanha kunnon romaani, jonka loppuun haluaisi pian päästä mutta jonka ei toivoisi loppuvan lainkaan.” – Helsingin Sanomat

Matriarkka

448 SIVUA / 145 X 215 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-31194-2

22

Juurihoito

334 SIVUA / 145 X 215 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-31157-7

Rikinkeltainen taivas

SUOMENTAJA: BECK, LAURA / 461 S. / 145 X 213 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-32314-3 / HUHTIKUU


Kotimainen kaunokirjallisuus 2

Suomennettu kaunokirjallisuus 23 Nuorille aikuisille ja teineille 37 Huumori ja sarjakuvat 45 Tietokirjat 49 Lasten ja varhaisnuorten kirjat 79 Moreeni 103 F-Kustannus 111 Nemo 118 Hidasta elämää 129 Seven-pokkarit 134 Sähkökirjat 139 Hakemisto 140


kuva: viktor fremling SUOMENTAJA: KOJO, TUULA / 300 S. / 140 X 202 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-32044-9 / HUHTIKUU

Sofia Lundberg

Punainen osoitekirja

Sofia Lundberg (s. 1974) on toimittaja, joka asuu Tukholmassa poikansa kanssa. Hänen esikoisteoksensa Punainen osoitekirja on ollut Ruotsissa valtava menestys, ja se on myyty moneen maahan.

”Oikea pieni helmi!”
 – Västmanländskans bokblogg

24

90-vuotiaan Doriksen uskomattomat elämänvaiheet avautuvat vanhan punaisen osoitekirjan myötä. Tunteisiin vetoava kertomus hurmaa lukijat ympäri maailmaa. Doris asuu yksin huoneistossaan Tukholmassa, ja hiljaisten päivien kulkua rytmittävät kotiavustajien käynnit ja Skype-puhelut sukulaistyttö Jennyn kanssa. Isältään vuonna 1928 saamaansa punaiseen osoite­ kirjaan Doris on merkinnyt elämänsä tärkeät henkilöt. Hän alkaa kirjoittaa kohtaamisistaan ja kokemuksistaan Jennylle. Doris on elänyt uskomattoman rikkaan ja järkyttävän elämän lähdettyään 13-vuotiaana maailmalle. Sille tielle hän jäi, ensin Tukholmaan, sitten Pariisiin ja New Yorkiin. Edessä oli työn ja sodan vuodet, rakkautta ja seikkailuja.


kuva: Charles Grantham

SUOMENTAJA: PARPOLA, INKA / 335 S. / 130 X 210 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-31050-1 / TAMMIKUU

Jill Santopolo

Valo jonka kadotimme Unohtumaton rakkaustarina uppoaa suoraan lukijan sydämeen. Parikymppiset opiskelijat Lucy ja Gabe heittäytyvät toistensa syleilyyn syyskuun 11. päivän terrori-iskun aiheuttamassa kaaoksessa. Alkaa intohimoinen suhde, joka päättyy yllättäen kun Gabe haluaa tehdä jotain merkittävää ja lähtee sotavalokuvaajaksi Irakiin. Lucy taas keskittyy uraansa lastenohjelmien parissa New Yorkissa. Ainutlaatuinen ensirakkaus jättää kumpaankin elinikäisen jäljen: mikään ei voi koskaan korvata sitä mitä heillä kerran oli. Lucyn ja Gaben polut risteävät jälleen vuosia myöhemmin – mutta onko silloin jo liian myöhäistä?

Newyorkilainen Jill Santopolo on opiskellut kirjoittamista ja kirjallisuutta mm. Columbian yliopistossa ja opettaa kirjoittamista itsekin. Hän työskentelee kustantamossa ja on kirjoittanut lasten- ja nuortenkirjasarjoja. Valo jonka kadotimme on hänen ensimmäinen aikuistenromaaninsa.

Tätä et pysty lukemaan silmiesi kostumatta

Suomennettu kaunokirjallisuus 2 5


kuva: helén karlsson SUOMENTAJA: NIKULA, JAANA / 250 S. / 130 X 210 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-32010-4 / MAALISKUU

Golnaz Hashemzadeh Bonde

Olimme kerran

Golnaz Hashemzadeh Bonde syntyi vuonna 1983 Iranissa ja pakeni pienenä lapsena perheineen Ruotsiin. Hän valmistui Tukholman kauppakorkeakoulusta ja johtaa perustamaansa ihmisoikeusjärjestöä. Bonden toinen romaani Olimme kerran on ollut huikea arvostelumenestys ja sen oikeudet on myyty yli 20 maahan.

Ylistetty romaani kirvelevästä äidinrakkaudesta ja sammumattomasta tulevaisuudentoivosta 26

Vallankumouksen kauhuista selvinnyt iranilaisnainen on uuden taistelun edessä: nyt syöpää vastaan. Kansainvälinen kirjallinen sensaatio on vuoden koskettavin lukuelämys! Nahid saapui Ruotsiin kolmekymmentä vuotta sitten puolisonsa ja pienen tyttärensä kanssa. He pakenivat Iranin islamilaista vallankumousta. Vuosia myöhemmin Nahidin puoliso on kuollut, ja lääkärit antavat hänelle itselleen korkeintaan puoli vuotta elinaikaa. Nahid on yksinäinen ja katkera, ja suhde ainoaan tyttäreenkin on vaikea. Kaikki kuitenkin muuttuu, kun odottamaton uutinen herättää Nahidissa väkevän halun elää.


TV-sarja tulossa

Edward St Aubyn

Loistava menneisyys

Patrick Melrosen tarina I–III

2000-luvun omaelämäkerrallisessa kulttiklassikossa nuori mies taistelee eroon yläluokkaisen perheensä synkästä perinnöstä.

Anne Swärd

Vera

17-vuotias ranskalaistyttö Sandrine pakenee sodan kauhuja Ruotsiin vuonna 1945. Raskas salaisuus on sekoittaa hänen järkensä.

Patrick Melrosen kotiolot ovat aineellisesti ylelliset, mutta kukaan perheenjäsenistä ei ole onnellinen. Hyväksikäyttö ja hylätyksi tuleminen, ahneus ja unelmista luopuminen ovat tehneet koko suvusta katkeria, kyynisiä ja kieroutuneita. Viisiosaisen romaanisarjan kolmessa ensimmäisessä osassa Patrick varttuu laiminlyödystä pikkupojasta ongelmaiseksi – joskin aina tyylikkääksi ja oikeissa paikoissa näyttäytyväksi – nuoreksi mieheksi. Edward St Aubyn suorittaa brittiyhteiskunnan yläkerrokselle julman ruumiinavauksen, jota sävyttää herkullisen pureva huumori.

Sandrine menee naimisiin yläluokkaisen lääkärin Ivan Cederin kanssa, ja korskeat häät vietetään saaristossa hyytävässä talvisäässä. Skandaali on valmis kun kure­ liiveihin nyöritetty morsian synnyttää hääyönä tyttären. Kuka on lapsen isä? Vauvan siniset silmät herättävät Sandrinessa kauhua, ja hän kavahtaa tämän koskettamista. Hän elää ylellisessä tukholmalaishuoneistossa nukkevaimona, eikä voi paljastaa taustaansa kenellekään. Mutta Cederin tunnekylmän perheen muillakin jäsenillä on salaisuutensa. Pystyykö Sandrine lopulta voittamaan pelkonsa, kohtaamaan menneisyytensä?

Englantilainen Edward St Aubyn (s. 1960) eli viisiosaisen romaanisarjansa päähenkilön Patrick Melrosen tapaan ylellisen mutta hirvittävän lapsuuden. Palkittu omaelämäkerrallinen teossarja ilmestyy suomeksi kahtena niteenä. Kirjoista on tekeillä myös tv-sarja, jossa pääosaa näyttelee Benedict Cumberbatch.

Anne Swärd (s. 1969) on ruotsalainen kirjailija, joka asuu perheineen Skoonessa. Hänen esikoisromaaninsa Viimeiseen hengenvetoon (2011) oli August-palkinto­ ehdokas 2003; muita suomennoksia ovat Kesällä kerran (2012) ja Vera (2017). Tummasävyisten perhedraamojen kirjoittajana Swärd on omaa luokkaansa.

SUOMENTAJA: PÄKKILÄ, MARKKU / 600 S. / 130 X 210 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-31383-0 / MAALISKUU

SUOMENTAJA: JAANA NIKULA / 350 S. / 130 X 210MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-32456-0 / MAALISKUU


Jessie Burton

Lori Nelson Spielman

Kaksi naista, kaksi aikakautta. Kadonneen maalauksen salaisuus sitoo naiset yhteen vangitsevassa lukuromaanissa.

Kun vapautuu vanhoista synneistä, mitä jää jäljelle? Suomalaislukijoiden sydämet sulattaneen Kymmenen unelmaani -romaanin tekijän hurmaava uutuus!

Muusa

1960-luku, Lontoo. Trinidadilainen Odelle pääsee kone­ kirjoittajaksi taidegalleriaan ja tutustuu nuoreen mieheen, joka haluaa myydä perinnöksi saamansa taulun. Mutta kuka taulun on maalannut? Taulun arvoitus johdattaa 1930-luvun lopulle sisällis­ sodan runtelemaan Espanjaan. Schlossin perhe muuttaa kyläpahaseen, ja heidän palvelijoikseen pestautuvat sisaruspuolet Isaac ja Teresa. Taiteilijan urasta kiinnostunut Isaac kiehtoo perheen tytärtä Olivea, joka harrastaa maalaamista – salassa. Kun Isaac ja Teresa kannustavat Olivea paljastamaan taiteelliset lahjansa, seuraukset ovat kohtalokkaat.

Jessie Burton (s. 1982) on lontoolainen kirjailija ja näyttelijä. Hän on opiskellut Oxfordin yliopistossa ja Central School of Speech and Dramassa. Hänen esikoisteoksensa Nukkekaappi sai hurmioituneen vastaanoton. SUOMENTAJA: VILOKKINEN, NATASHA / 420 S. / 130 X 210 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-30267-4 / MAALISKUU

Kivi sydämeltä

Kolmekymppinen Hannah on pienen tv-kanavan talkshowtähti ja paikallisjulkkis. Kun hän suosion putoamisen pelossa myy tarinansa julkisuuteen, käynnistyy elämän mullistava tapahtumaketju. Kouluaikainen kiusaaja lähettää Hannahille anteeksipyyntökirjeen. Kiertokirjeen saajan on tarkoitus pyytää puolestaan itse anteeksi joltakulta, jota on loukannut. Hannah joutuu kohtaamaan menneisyyden ikävät tapahtumat, joiden oli toivonut hautautuneen kokonaan. Samalla hänen koko huolella rakennettu elämänsä joutuu uuteen valoon. Kannattiko vanhoja syntejä kaivella?

Lori Nelson Spielman (s. 1961) on koulutukseltaan puheterapeutti. Hän työskentelee kotiopettajana, oppilainaan lapset ja nuoret, jotka eivät syystä tai toisesta voi käydä tavallista koulua. Spielman asuu Michiganissa aviomiehensä ja kissansa kanssa. Hän on julkaissut kolme suosittua romaania. SUOMENTAJA: JÄRVINEN, OUTI / 350 S. / 140 X 202 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-32131-6 / HUHTIKUU

28


kuva: Ollie grove

SUOMENTAJA: KUUSISTO, TERHI / 350 S. / 140 X 202 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-30968-0 / TAMMIKUU

Ruth Ware

Nainen hytissä 10 Liikkuuko laivalla murhaaja? Huippusuositun Ruth Waren psykologisesta trilleristä ei puutu tiivistä tunnelmaa ja ahtaanpaikankammoa. Lo on saanut unelmiensa tilaisuuden todistaa kykynsä toimittajana risteilyaluksen neitsytmatkalla. Luksus­ risteilijän lähtiessä kohti Pohjanmerta matka saa kuitenkin odottamattoman käänteen kun Lo uskoo nähneensä murhan. Kukaan muu ei kuitenkaan huomannut mitään – eikä yksikään matkustajista ole kateissa. Risteily jatkuu, ja vähitellen Lo alkaa tuntea, että on laivalla vankina. Entä kuka on nainen hytissä 10?

Ruth Ware (s. 1977) on lontoolainen kirjailija ja psykologisen trillerin mestari. Hänen teoksiaan on myyty maailmalla jo lähes 2,5 miljoonaa kappaletta ja niitä on käännetty yli 40 kielelle. Ennen kirjailijanuraansa Ware työskenteli tarjoilijana, opettajana ja tiedottajana.

Kun olet valmis menettämään yöunesi

VAROITUS: Tämä kirja on kuumaa kamaa. Älä lue yöllä tai jos satut olemaan synkän metsän siimeksessa. – The New York Journal of Books ISBN 978-951-1-32263-4

Suomennettu kaunokirjallisuus 2 9


kuva: anna-lena ahlström SUOMENTAJA: SJÖBLOM, SIRKKA-LIISA / 350 S. / 140 X 202 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-31880-4 / TAMMIKUU

Lina Bengtsdotter

Klassista skandinaavista dekkaria puhtaimmillaan Ruotsalainen Lina Bengtsdotter kasvoi itse Gullspångin pikkukaupungissa, jonne hänen esikoisdekkarinsa Annabelle sijoittuu. Hän on koulutukseltaan ruotsin ja psykologian opettaja.

30

Annabelle

Palkittu dekkari pikkukaupungin kaunottaren katoamisesta, joka avaa oven syvälle menneisyyteen 17-vuotias Annabelle katoaa jäljettömiin lämpimänä kesäyönä. Perhe ja koko Gullspångin pikkupaikkakunta on suunniltaan. Tukholmasta lähetetään tapausta selvittämään rikostutkija Charlie Lager. Hänelle työtehtävä Gullspångissa merkitsee paluuta oman lapsuuden traumaattisiin muistoihin. Kun hän saapuu tuttuihin maisemiin selvittämään Annabellen tarinaa, heräävät ympärillä henkiin menneisyyden aaveet, jotka poliisintyön rutiini on vain vaivoin pitänyt kurissa.


SUOMENTAJA: KANKAANPÄÄ, JAAKKO / 450 S. / 145 X 213 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-31216-1 / HELMIKUU

A. J. Finn

Nainen ikkunassa Piinaavaa jännitystä huokuva mestarillinen trilleri naisesta, joka näki jotain mitä hänen ei olisi pitänyt

Avoimia paikkoja kammoava Anna ei pysty poistumaan kodistaan New Yorkin Harlemissa, minkä vuoksi hän viettää päivänsä neljän seinän sisällä vakoillen naapu­ riensa elämää. Kun taloon muuttaa salaperäinen Russellien perhe, alkaa Anna seurata heitä lähes pakkomielteisesti. Eräänä iltana Anna näkee ikkunasta, kun joku puukottaa perheen äidin Janen. Anna on tapahtumien ainoa silminnäkijä, ja asiat alkavat saada merkillisiä käänteitä. Pian Anna ei enää tiedä, mikä on totta ja mikä kuviteltua.

A. J. Finn on pseudonyymi, jonka takaa löytyy New Yorkissa asuva kustantaja Daniel Mallory (s. 1979). Kustannusalalla työskennellyt kirjailija on myös opiskellut Oxfordin yliopistossa rikos­kirjallisuutta.

Hitchcockmaista tunnelmaa – trilleri joka on sukua Taka­ikkunalle

Suomennettu kaunokirjallisuus 3 1


Yrsa Sigurðardóttir

Pyörre

Vieras talossa

Aikakapseliin kätketty uhkausviesti piinaa Reykjavikin poliisia.

Karenia piinaa menneisyys, jota hän ei itse kykene muistamaan. Uusi hyytävä trilleri Hyvä naapuri -bestsellerin tekijältä!

Koululaiset ovat kymmenen vuotta aikaisemmin kirjoittaneet kapseliin ajatuksiaan Islannista vuonna 2016. Kirje­ lappusten joukossa on nimetön viesti, johon on listattu murhan kohteeksi valittujen nimikirjaimia. Pian kapselilöydön jälkeen kylpypaljussa kaupungin keskustassa kelluu kaksi raa’asti irti leikattua kättä. Poliisi on ymmällään, sillä ketään ei ole ilmoitettu kadonneeksi. Kun ensimmäinen runneltu ruumis paljastuu, sitä seuraa pian toinen. Nimetön uhkausviesti on syytä ottaa todesta. Perimästä tuttu kaksikko, rikostutkija Huldar ja lastensuojelussa työskentelevä Freya, on jälleen mykistävän julmien tekojen äärellä.

Yrsa Sigurðardóttir (s. 1963) on islantilainen kirjailija, joka on julkaissut maailmanlaajuiseen suosioon yltäneitä rikosromaaneja. Hänen tuotantoonsa kuuluu myös lasten- ja nuortenkirjoja. Sigurðardóttirin teoksia on käännetty lähes 30 kielelle. Pyörre jatkaa Perimän (2017) aloittamaa sarjaa. SUOMENTAJA: TUUVA, TUULA / 350 S. / 145 X 213 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-30003-8 / MAALISKUU

32

Shari Lapena

Karen Krupp herää sairaalasta aivotärähdyksen saaneena eikä muista edellisestä illasta mitään. Hänelle kerrotaan, että hän on juossut hädissään ulos ravintolasta ja kaahannut autollaan päin sähkötolppaa. Onnettomuuden kanssa samoihin aikoihin samalla alueella on tapahtunut murha. Onko tapausten välillä yhteys?

Shari Lapena on työskennellyt asianajajana ja englannin kielen opettajana ennen ryhtymistään kirjailijaksi. Hänen trillerinsä Hyvä naapuri nousi kansainväliseksi arvostelu- ja myyntimenestykseksi ja sen oikeudet myytiin yli 20 maahan. SUOMENTAJA: SAARILAHTI, ANTTI / 300 S. / 145 X 213 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-30575-0 / TAMMIKUU


Katarina Wennstam

Geir Tangen

Sydämenmurskaaja

Tummiin vesiin

Öisessä kerrostalossa kaikuvat epäinhimilliset huudot. Liza Marklundin manttelinperijän karu trilleri teinien julmasta maailmasta.

Maestro-menestystrilleri saa jatkoa! Onko nuorten säälimättömillä murhilla yhteys Norjan äärioikeistoon?

”Romaani on todella vetävästi kirjoitettu, ja kertojan näkö­ kulman vaihtuessa lukija saa välillä haukkoa henkeään.” – Seura

Hämärän tyttö

Itseään viiltelevä tyttö lähtee ulos vasta hämärän tullen, ja samassa talossa asuva rikostarkastaja alkaa selvittää asiaa. Paikallinen lukio saa koulusurmaajalta uhkauksen, ja poliisin verkko tihenee. Millaista on menettää maineensa ja joutua muiden hyljeksimäksi? Tai erakoitua äärimmäisten tekojen houkuttamana? Hämärän tyttö jatkaa komeasti sarjaa, jossa rikostarkastaja Charlotta Lugn ja asianajaja Shirin Sundin ratkaisevat rikoksia.

Katarina Wennstam on palkittu ruotsalainen journalisti, kirjailija ja mediapersoona. Hän on ottanut julkisuudessa kantaa seksuaaliseen väärinkäyttöön. Jännityssarjassa ovat ilmestyneet Petturi, Kivisydän ja Varjot. SUOMENTAJA: MERIPIRTTI, ANJA / 350 S. / 140 X 202 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-31925-2 / HELMIKUU

Murhatutkinta koskettaa toimittaja Viljar Ravn Gudmundssonia painajaismaisen henkilökohtaisesti: hänen 17-vuotias poikansa Alexander herää juhlien jälkeen murhatun tytön vierestä, ja todisteet viittaavat Alexanderin syyllisyyteen. Alexander itse ei muista tapahtumista mitään. Viljar alkaa tutkia tapausta omin päin, mutta saa pian avukseen rikostutkija Lotte Skeisvollin. Kun kaksi samoissa juhlissa ollutta nuorta löytyy kuolleena, jäljet alkavat johtaa norjalaisiin uusnatseihin.

Paula Hawkins

Brittiläinen Paula Hawkins työskenteli vuosia toimittajana ennen kuin hän alkoi kirjoittaa fiktiota. Esikoistrilleri Nainen junassa oli maail­ manlaajuinen menestys, josta tehtiin vuonna 2016 myös suosittu elokuva. Tummiin vesiin (2017) ilmestyy nyt jättipokkarina. Hawkins asuu Lontoossa. SUOMENTAJA: AUTIO, ANTTI / 415 S. / 145 X 213 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-32315-0 / HUHTIKUU

Geir Tangen (s. 1970) työskentelee yläasteen opettajana ja pitää Norjan suosituinta rikoskirjallisuudelle omistettua blogia. Hänen esikois­ romaaninsa Maestro oli vuoden 2016 norjalainen trillerisensaatio. SUOMENTAJA: KIVELÄ, PÄIVI / 350 S. / 145 X 213 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-30728-0 / HELMIKUU

Suomennettu kaunokirjallisuus 3 3


Donna Leon

Nuoruuden lähde

Lukijoiden suosikki komisario Guido Brunetti selvittää ikuiseen nuoruuteen tuomitun naisen synkkiä vaiheita.

C. J. Sansom

Ihastuttava, thaimaalaisen sairaalan vilinään sijoittuva hyvänmielen dekkarisarja jatkuu!

Veitsenterävää Matthew Shardlakea tarvitaan hovissa: kuolevan kuninkaan vaimolla on salaisuus.

Tiikkipuulehdon arvoitus

Loisteliailla illallisilla appivanhempiensa palatsissa Brunetti tapaa kreivitär Lando-Continuin, joka epäilee että hänen pojantyttärensä vuosien takainen onnettomuus ei ollut mikään vahinko. Kreivitär pyytää Brunettia tutkimaan uudestaan menneitä tapahtumia. Kreivitär on varma että pojantytär yritettiin surmata. Brunetti alkaa tutkia vanhaa tapausta osin säälistä, osin uteliaisuudesta. Tutkimusten edetessä hänelle avautuu sysimusta tarina.

Kuhn Ladarat työskentelee eettisenä sairaanhoitajana Thaimaan tunnetuimmassa sairaalassa Chiang Maissa. Kun länsimaisia turisteja alkaa kadota jälkiä jättämättä, tutkimukset johtavat Ladaratin tiikkipuulehdostaan tunnettuun Magic Grove -hotelliin. Ladaratilla on apunaan paitsi puhelias assistenttinsa Sisithorn myös sairaalan terapiakoira Chi. Mutta tutkimukset eivät etenisi mihinkään ilman suussasulavia thairuokia, jotka nostavat veden myös lukijan kielelle.

Donna Leonin menestysdekkarit ovat valloittaneet koko maailman. Yksin Suomessa niitä on myyty huikeat 650 000 kappaletta.

David Casarett on amerikkalainen lääkäri, tutkija ja professori. Thaimaahan tekemiensä työmatkojen innoittamana hän loi Ladaratin, dekkarisarjansa ihastuttavan päähenkilön.

SUOMENTAJA: SIVILL, KAIJAMARI / 300 S. / 145 X 213 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-30704-4 / HELMIKUU

34

David Casarett

SUOMENTAJA: REKIARO, ILKKA / NOIN 300 SIVUA / 128 X 185 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-31858-3 / LOKAKUU 2017

Kerettiläinen

Kiistelty monarkki Henrik VIII tekee tuskallista kuolemaa, ja kruununperijä on vasta kahdeksanvuotias. Kulisseissa kytee valtataistelu tulevan kuninkaan holhoojan virasta. Katolisten ja protestanttien kiistan kärjis­ tyessä tulilinjalle joutuu kuninkaan kuudes vaimo, Matthew Shardlaken vanha ystävä Catherine Parr. Shardlake ei voi kieltäytyä kuningattaren avunpyynnöstä. Pian hän ja Jack Barak etsivät kuumeisesti kadonnutta käsikirjoitusta, joka väärissä käsissä koituu Catherine Parrin kohtaloksi. Ainoa johtolanka löytyy murhatun miehen nyrkkiin puristettuna.

C. J. Sansomin (s. 1952) Shardlakejännäreistä on aiemmin suomennettu Luostarin varjot, Musta tuli, Itsevaltias, Ilmestys ja Amuletti. SUOMENTAJA: REKIARO, ILKKA / 500 S. / 140 X 202 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-31940-5 / HELMIKUU


kuva: Jerry Bauer

SUOMENTAJA: REKIARO, ILKKA / 450 S. / 145 X 213 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-31813-2 / HELMIKUU

Conn Iggulden

Darien

Suolan valtakunta Kaksitoista perhettä – yksi valtaistuin. Historiallisen seikkailun mestari koukuttaa lukijat fantasiasarjan avauksella, jossa valtataistelua käydään niin miekoin kuin loitsuin. Kaksitoista mahtiperhettä pitää järjestystä yllä Darienin kaupungissa sotilaiden ja vakoojien voimin. Valtaistui­ mella on kuitenkin heikko kuningas, jonka salamurhaa kenraali Justan alkaa suunnitella. Likaisen työn tekijäksi hän kiristää metsästäjä Eliaksen, jolla on maagisia kykyjä. Samaan aikaan kuninkaan henkivartiokaartiin liittyy mykkä orpopoika Arthur, joka oppii minkä tahansa taistelutaidon ensinäkemältä. Kuka tai mikä Arthur oikein on? Kuka lopulta nousee Darienin valtaistui­melle?

Conn Iggulden (s. 1971) on historiallisen seikkailun ykkösnimi maailmalla. Hänet tunnetaan huippusuosituista Keisari-, Valloittaja- ja Ruusujen sota -sarjoistaan. Suomeksi Igguldenin kirjoja on myyty lähes 200 000 kappaletta. Fantasiasarjan aloittava Darien on kirjailijan uusi aluevaltaus.

Jos pidit Game of Thronesista, lue Darien Suomennettu kaunokirjallisuus 3 5


J.K. Rowling

E L James

Epäonnistumisen ilo ja mielikuvituksen tärkeys

Fifty Shades Darker Christianin kertomana

Tästä alkaa elämä

Emme tarvitse taikuutta muuttaaksemme maailmaa – tarvittava voima löytyy meistä itsestämme. J.K. Rowling pyydettiin Harvardin yliopistoon pitämään puhe valmistuvalle luokalle. Hän päätti puhua kahdesta itselleen tärkeästä aiheesta: epäonnistumisesta ja mieli­ kuvituksen voimasta. Rowlingin puhe on inspiroinut ihmisiä pohtimaan mitä on ”hyvä elämä”. Puhe toimii sekä lohduttajana että kehotuksena tarttua toimeen. Kun on valmis ottamaan riskejä ja epäonnistumaan, sekä valjastamaan mielikuvituksen voiman, voi elää vähemmän varuillaan ja siten pysyä avoinna elämän tarjoamille mahdollisuuksille.

Koko maailma tuntee brittiläisen J.K. Rowlingin (s. 1965) Harry Potter -kirjasarjan rakastettuna tekijänä. Seitsenosainen sarja on maailman myydyin. SUOMENTAJA: SONNINEN, LOTTA / 80 S. / 110 X 178 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-32132-3 / HUHTIKUU

Satutettu

Miljoonat lukijat hurmannut Fifty Shades -rakkaustarina palaa syvempänä ja tummasävyisempänä kuin koskaan. Christian Greyn ja Anastasia Steelen kuuma suhde päättyi molemminpuoliseen piikittelyyn ja sydänsuruun, mutta Christian ei saa Anaa mielestään. Voittaakseen hänet takaisin Christian yrittää tukahduttaa salaisimmat into­himonsa ja halunsa kontrolloida. Lapsuuden kammottavat kokemukset kuitenkin vainoavat Christiania. Pystyykö luottomies tohtori Flynn auttamaan Christiania taltuttamaan demoninsa? Vai vetävätkö entiset naiset hänet mukanaan menneisyyteen? Ja vaikka Christian saisi Anan omakseen, onko synkällä ja turmeltuneella miehellä mitään mahdollisuuksia pitää nainen luonaan?

E L James asuu Lontoossa miehensä ja kahden lapsensa kanssa. Ennen kirjailijan uraansa hän työskenteli televisiotuottajana, mutta tarinoiden kirjoittaminen on ollut hänen intohimonsa lapsesta asti. Fifty Shades -trilogian maailmanmenestys toteutti pitkäaikaisen unelman. SUOMENTAJA: ROSSI, JOHANNA / 450 S. / 145 X 213 MM / 84.2 / ISBN 978-951-1-32495-9 / HELMIKUU

36


Kotimainen kaunokirjallisuus 2 Suomennettu kaunokirjallisuus 23

Nuorille aikuisille ja teineille 37 Huumori ja sarjakuvat 45 Tietokirjat 49 Lasten ja varhaisnuorten kirjat 79 Moreeni 103 F-Kustannus 111 Nemo 118 Hidasta elämää 129 Seven-pokkarit 134 Sähkökirjat 139 Hakemisto 140


SUOMENTAJA: BÜTSOW, HELENE / 400 S. / 140 X 213 MM / N 84.2 / ISBN 978-951-1-32100-2 / HUHTIKUU

Vedenpaisumus Lyran kirjat 1

Fantasian mestarin odotettu sarja nivoutuu palkitun Universumien tomu -trilogian maailmaan. Avausosa vie trilogiaa edeltävään aikaan.

kuva: Michael Leckie

Philip Pullman

Yksitoistavuotias Malcolm kuulee, että läheisen luostarin sisaret ovat ottaneet hoiviinsa vauvan. Käydessään auttamassa luostarin askareissa poika kiintyy Lyra-vauvaan, johon tuntuu liittyvän jotain salamyhkäistä ja vaarallista. Malcolm saa sattumalta haltuunsa merkillisen tammenterhon, jonka oikea omistaja tapetaan. Pian hän joutuu tekemisiin salaisen järjestön kanssa. Rankkasateet lähestyvät Oxfordia, ja äkkiä koko tienoo tulvii. Kun Malcolm pelastaa palvelustyttö Alicen kanssa Lyran, vaarallistakin vaarallisempi kanoottimatka kohti Lontoota alkaa.

Tolkienin, Lewis Carrollin ja C. S. Lewisin veroinen tarinankertoja! 38

Philip Pullman (s. 1946) on Ison-Britannian ­merkittävimpiä lasten- ja nuortenkirjailijoita, ja hän on saanut mm. Astrid Lindgren -muistopalkinnon. Pullmanin Universumien tomu -sarjan avausosa Kultainen kompassi on nähty myös valkokankaalla. Pullman asuu Oxfordissa.


kuva: dorit salutskij

300 S. / 140 X 202 MM / N 84.2 / ISBN 978-951-1-31228-4 / TAMMIKUU

Nonna Wasiljeff

Loukkupoika

Fantasiatrilleri vankeuteen syntyneestä pojasta, jonka kohtalo heittää vaaralliselle matkalle 15-vuotias Aaron on elänyt koko elämänsä Loukussa, vankilassa, jota hallitsevat harmaaunivormuiset Tomut. Loukusta on vain yksi tie ulos: salaperäinen Toinen taso, josta kukaan ei halua puhua. Aaron on oppinut selviämään pysyttelemällä näkymättömänä, kunnes eräänä päivänä Loukkuun tuodaan nuoret veljekset, jotka alkavat suunnitella pakoa. Aaronilla ei ole mitään aikomusta päästää uusia ystäviään lähtemään, mutta kun kaikki menee kammottavalla tavalla pieleen, hänen on valittava: yhä vaarallisemmaksi käyvä vankeus tai kammottu Toinen taso, joka vilisee Tomuja.

Nonna Wasiljeff (s. 1983) on espoolainen esikoiskirjailija, jonka intohimona ovat aina olleet kirjat ja lukeminen. Perheeseen kuuluvat aviomies, kaksi lasta ja koira. ­Loukkupoika on tiivistunnelmainen seikkailutarina erilaisuuden pelosta, omien rajojen ylittämisestä ja tuntemattoman kohtaamisesta.

Loukusta on vain yksi tie ulos, mutta onko Aaron valmis tekemään valintansa?

Nuorille aikuisille ja teineille 3 9


Sarjan pohjalta tekeillä TV-sarja

Elokuva tulossa

Scott Bergstrom

The Cruelty

Mihin voit luottaa?

Timanttinen toimintatrilleri – pelottoman Gwenin jahti jatkuu! Gwendolyn Bloom on kuollut. Hän pakenee uuden nimen ja passin turvin, mutta vaara on kaikkea muuta kuin ohi. Hän pelasti isänsä Euroopan pahimman rikollisliigan kynsistä, mutta ei tiedä mikä isän kertomasta on totta ja mikä valhetta. Nyt viholliset jahtaavat häntä kostoa janoten. Gwen Bloom on kickass-sankari James Bondin ja Jason Bournen hengessä!

Sarjan ensimmäinen osa The Cruelty – Nyt olet yksin ilmestyi keväällä 2017. Kirjojen pohjalta on tekeillä elokuva. Scott Bergstrom on kirjailija, matkailija, valokuvaaja, kissojenystävä ja hyönteistenvihaaja, joka uskoo älyyn ja rehellisyyteen, ja vuoroin vastustaa ja puolustaa ironiaa. Hän asuu vaimonsa ja tyttäriensä kanssa Coloradossa. SUOMENTAJA: PARPOLA, INKA / 400 S. / 145 X 213 MM / N 84.2 / ISBN 978-951-1-30264-3 / IKÄSUOSITUS 16 + / HUHTIKUU

40

sbergstrom.com TheCrueltyBook.com

Katharine McGee

K. K. Alongi

Huipulla

Helikopterin ilmestyminen taivaalle nyrjäyttää kuoleman­ aallosta selviytyneiden nuorten maailman sijoiltaan. Ovatko tulijat odotettuja pelastajia vai uusi uhka? Hyytävän trillerisarjan päätösosa.

Tuhat kerrosta

Henkeäsalpaava 1000-­kerrok­ si­nen pilvenpiirtäjä täynnä draamaa, rakkautta ja synkkiä salaisuuksia New York, Manhattan vuonna 2118. Säkenöivän luksuksen ja glamourin keskellä viidellä nuorella on hengenvaarallisia salaisuuksia. He tekevät mitä tahansa saavuttaakseen päämääränsä, jopa luottavat viholliseensa. Sitten supertorniin astuu salaperäinen, boheemi kaunotar, joka saapuu kaupunkiin vain saadakseen aikaan hämmennystä. Ja hän tietää täsmälleen mistä aloittaa. Nuorten tietämättä joku tarkkailee heitä herkeämättä, kosto mielessään.

Katharine McGee on kirjailija ja entinen kustannustoimittaja. Vastakohtana synkille tulevaisuuskuville hänen tulevaisuuden Manhattanille sijoittuva trilogiansa on säkenöivä ja elämää sykkivä. Avausosa Tuhat kerrosta – Pudotus ilmestyi 2016. SUOMENTAJA: HEIKKILÄ, RIIE / 450 S. / 145 X 213 MM / N 84.2 / ISBN 978-951-1-31024-2 / IKÄSUOSITUS 16+ / HUHTIKUU

Pakenijat

Jade herää junanvaunussa, jonka ikkunat on peitetty ulkopuolelta. Kauhukuvat historiankirjoista vilisevät hänen mielessään, kun hän tajuaa vaunun olevan täynnä nuoria, kaikki matkalla kohti tuntematonta. Mitä muille on tapahtunut? Viimeinen asia, jonka Jade muistaa, on tulipalon hiillyttämä talonraunio ja helikopteri taivaalla. Aikuiset ovat palanneet, ja toistaiseksi se on kaikkea muuta kuin hyvä uutinen...

K. K. Alongi (s. 1967) asuu perheineen Roomassa ja työskentelee elämäntaito- ja ratsastusvalmentajana. Pakenijat on kolmas ja viimeinen osa trilogiassa, jonka ensimmäinen osa Kevätuhrit ilmestyi 2015. 300 S. / 140 X 202 MM / N 84.2 / ISBN 978-951-1-31978-8 / IKÄSUOSITUS 16+ / MAALISKUU


Rick Riordan

Kimmo Ohtonen

Magnus Chase 3

Soturin tie

Magnus Chase lähtee jahtaamaan Asgårdin jumalten suurinta vihollista. Koukuttava seikkailusarja jatkuu!

Vauhdikas fantasiaromaani aloittaa jännittävän trilogian pohjoisesta maasta.

Kuolleiden laiva

Loki-jumala on päässyt kahleistaan ja valmistelee laivaa hyökätäkseen jumalten maailmaan Asgårdiin. Estääkseen pelätyn maailmanlopun taistelun Magnus Chase lähtee ystävineen vaaralliselle purjehdukselle maailmojen ääriin. Matkalla kumppaneita odottavat vihaiset meren jumalat, jättiläiset ja hirmuinen tultasyöksevä lohikäärme. Magnusin suurin vastus ovat kuitenkin hänen omat demoninsa: onko hänestä lopulta voittamaan ovelaa juonittelun jumalaa?

Rick Riordan on palkittu dekkaristi ja aikuistenkirjailija. Hän on opettanut 15 vuoden ajan äidinkieltä ja historiaa. Hänen mytologiaa ja nykyamerikkalaisten nuorten elämää taitavasti yhteen punovat nuortenkirjansa ovat voittaneet lukuisia palkintoja. SUOMENTAJA: REKIARO, ILKKA / 400 S. / 140 X 202 MM / N 84.2 / ISBN 978-951-1-31959-7 / IKÄSUOSITUS 12+ / MAALISKUU

Ikimaa

Pohjoisimman maankolkan pohjoisimmasta kylästä katoaa nainen. 12-vuotias Oliver lähtee etsimään äitiään ainoana tukenaan Jätti-karhu. Kaukana Ikimaassa Kalla-tyttö opiskelee viimeistä vuottaan soturikoulussa. Hän haaveilee vapaudesta, elämästä Aarniolan muurien takana. Kallan ja Oliverin hartioilla lepää toivo, kun kuiskaajien kilta ja klaanien vastarinta nousevat kuningas Viktoria vastaan pelastaakseen aarniokansan tuholta.

Kimmo Ohtonen on kirjailija ja toimittaja, joka on aloittanut tv-uransa Isossa-Britanniassa BBC:llä ja ITV:llä. Suomessa hänet tunnetaan parhaiten lukuisista Ylen luonto-ohjelmista. Esikoiskirja, upea kuvateos Karhu – voimaeläin oli Tieto-Finlandia-, WWF:n Suomen Vuoden luontokirja - sekä Bonnierin Vuoden kirja -ehdokkaana. Ikimaa – soturin tie on Ohtosen ensimmäinen kauno­ kirjallinen teos. 250 S. / 140 X 202MM / L 84.2 / ISBN 978-951-1-31565-0 / IKÄSUOSITUS 12+ / HELMIKUU

Nuorille aikuisille ja teineille 4 1


kuva: dorit salutskij 200 S. / 128 X 185 MM / N 84.2 / ISBN 978-951-1-31931-3 / IKÄSUOSITUS 12+ / MAALISKUU

Veera Salmi Veera Salmi (s. 1976) on Helsingin Kalliossa asuva lasten_tarhanopettaja, jolla on kaksi lasta. Salmi on julkaissut lastenkirjoja Puluboista ja Ponista, Maurista ja Päiväkoti Heippakamusta sekä aikuistenromaanin Kaikki kevään merkit. Salmi sai Kaarina Helakisa -palkinnon vuonna 2014.

Mitä tapahtuu, kun lapset ottavat tulevaisuuden omiin käsiinsä?

42

Saari

Suosikkikirjailijan ravisteleva romaani kovia kokeneista lapsista Tämä on kirja oudoista katoamisista, hylätyistä, orvoista ja vähän kreiseistä tyypeistä, pölyisistä radanvarsista ja pimeistä ullakoista. Mutta tämä on myös kirja kaukaisesta saaresta, jossa voi olla rauhassa ja vapaa. Kirja unelmasta, siitä että huominen tulee ja on eilistä parempi. Ja Korjaamosta, joka voi auttaa juuri sinua.


Maiju ”Mansikkka” Voutilainen

Marawa Ibrahim

Itke minulle taivas

Tytön oma kirja

Miten selviytyä, kun on niin rikki että jo hengittäminen sattuu. Suositun tubettajan riipaisevia runoja ja mietteitä.

”Kaikki. Järjestyy. Kyllä. Oikeasti! Usko pois. Kehosi on sataprosenttisesti sinun, ja se on IHANA!”

Miltä tuntuu, kun on elettävä pelkällä murheella ja kaaoksella? Kun alakulo valtaa mielen niin että hajoaminen on jo lähellä. Lukija pääsee kirjoittajan ihon alle, pimeisiin ja kylmiin huoneisiin, joihin alkaa hiljakseen pisaroida valoa. Nämä runot ja mietteet on kirjoitettu sydänverellä. Videoblogissaan Mansikkka on kertonut avoimesti masennuksestaan ja ahdistushäiriöstään. Hän haluaa valaa kohtalotovereihinsa itsetuntoa ja rohkaista heitä pyytämään apua. Jokainen meistä on arvokas.

Tämä kirja on opas siskolta toiselle, kaikille tytöille. Tsemppausta, rutkasti hyvää mieltä ja kallisarvoisia käytännön vinkkejä! Marawan kuukautiset alkoivat, kun hän oli kymmenen. Silloin hän olisi halunnut, että joku viisas, hauska, suora­ puheinen ja totaalisen ei-nolo nainen olisi istunut hänen kanssaan alas ja kertonut kaiken mitä tulee tietää naiseksi kasvamisesta. Niinpä hän nyt halusi kirjoittaa tämän kirjan, sinulle.

Mansikkka eli Maiju Voutilainen (s. 1996) on tun­­nettu tubettaja, jonka Youtube-kanavalla on runsaat 100 000 seuraajaa. Mansikkka nimettiin vuoden 2017 Hyvän mielen lähettilääksi tunnustuksena rohkeudesta puhua julkisesti mielenterveysongelmista. Itke minulle taivas on hänen esikoisteoksensa.

Marawa Ibrahim on sirkustaiteilija ja hulavanne­taituri. Hän kiertää ympäri maailmaa esiintyen ja opettaen hulavannetaitoja, ja hän on tehnyt töitä satojen nuorten naisten kanssa. Marawalla on myös hallussaan maailmanennätys: hän on pyörittänyt 200 hulavannetta kerralla!

Kuvittanut Hilla Semeri

64 S. / 110 X 178 MM / MV-KUVITUS / N 84.2 / ISBN 978-951-1-32304-4 / IKÄSUOSITUS 12+ / TAMMIKUU

50 vinkkiä: Rakasta itseäsi joka hetki Kuvittanut Sinem Erkas

www.marawatheamazing.com SUOMENTAJA: SONNINEN, LOTTA / 224 S. / 130 X 200 MM / 4-VÄRIKUVITUS / N 59 JA N 14.6 / ISBN 978-951-1-31929-0 / IKÄSUOSITUS 10+ / HUHTIKUU

Nuorille aikuisille ja teineille 4 3


Rakas kuka vaan

Timo Suominen marko Lempinen

Lähettämättä jääneet salaiset kirjeet! Koskettava kirja viesteistä, jotka eivät koskaan saavuttaneet vastaanottajaa.

Kuvittanut Kari Sihvonen

Emily Trunko on koonnut tumblr-verk­ kosivuilleen erilaisten ihmisten kirjeitä, joita he eivät syystä tai toisesta ole koskaan postittaneet. Tähän kirjaan on koottu kattava otos iloisia, surullisia, vihaisia ja koskettavia viestejä. Loistava lahjakirja 12–99-vuotiaille lukijoille!

Nuoruus on ihmeellistä aikaa. Jokai­ nen päivä voi tuntua uudelta mahdolli­ suudelta. Teini-iässä, aikuistumisen lähestyessä, vastuu omasta elämästä kasvaa. Eteen tulee uusia asioita ja elämyksiä. Jotkut niistä tuovat onnea ja turvaa, toiset pelottavat ja aiheutta­ vat epävarmuutta. Matkaopas onneen tarjoaa vastauk­ sia nuoruuden tärkeisiin kysymyksiin. Kirja on onnen aapinen, joka auttaa nuorta välttämään karikoita ja suunnistamaan elämän merellä kohti onnen ulapoita.

Kirjeitä joita ei koskaan lähetetty Toimittanut Emily Trunko

Emily Trunko lanseerasi 16-vuo­ tiaana Dear My Blank -sivuston, jonne ihmiset voivat lähettää nimet­ töminä kirjeitä, jotka he ovat syystä tai toisesta jääneet postittamatta. Nyt sivustolla on yli 35 000 seuraa­ jaa. SUOMENTAJA: LUHTANEN, SARI / 200 S. / 128 X 185 MM / 4-VÄRI­KUVITUS / ISBN 978-951-1-31272-7 / IKÄSUOSITUS 12+ / HELMIKUU

Matkaopas onneen Kuinka saavutan unelmani? Pidetäänkö minusta? Löydänkö elämääni onnea?

Timo Suominen (s. 1959) on liikun­ nan ja terveystiedon opettaja. Toi­ mittaja Marko Lempinen (s. 1974) on kirjoittanut elämäkerran Läpi helvetin – Marko Jantusen tarina (2016). 158 S. / 140 X 202 MM / 4-VÄRIKUVITUS / N 17.3 / ISBN 978-951-1-32141-5 / LOKAKUU 2017

44

Roni Back Ville Kormilainen

Tubettajan käsikirja Roni Back ja muut ykkösrivin tubettajat kertovat kaiken, mitä haluat tietää tubettamisesta. Millaiset välineet tubettaja tarvitsee? Millaista sisältöä kannattaa ryhtyä kuvaamaan? Mistä videoille löytyy katsojia? Roni ja Ville paljastavat kaiken tuon ja paljon muuta! Kirjaan on myös haastateltu lukuisia ykkös­ rivin tubettajia, jotka kertovat omia kokemuksiaan alasta.

Roni Back on Suomen suosituimpia tubettajia. Hänen videoitaan katso­ taan YouTubesta yli 4 miljoonaa kertaa kuukaudessa. Ville Kormi­ lainen on viestintä­konsultti ja tieto­ kirjailija, joka on erityisen kiinnostu­ nut nuorten mediankäytöstä. 112 S. / 128 X 185 MM / N 67.21 / ISBN 978-951-1-31842-2 / KESÄKUU 2017


Kotimainen kaunokirjallisuus 2 Suomennettu kaunokirjallisuus 23 Nuorille aikuisille ja teineille 37

Huumori ja sarjakuvat 45 Tietokirjat 49 Lasten ja varhaisnuorten kirjat 79 Moreeni 103 F-Kustannus 111 Nemo 118 Hidasta elämää 129 Seven-pokkarit 134 Sähkökirjat 139 Hakemisto 140


SUOMENTAJA: POUSSA, ANTTI / 128 S. / 154 X 234 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 85.3 / ISBN 978-951-1-32035-7 / IKÄSUOSITUS 15+ / TAMMIKUU

Warren Ellis – James Masters

James Bond

Vargr

Ehkä rankin James Bond -versio koskaan! Warren Ellis (s. 1968) on englantilainen käsikirjoittaja, joka tunnetaan erityisesti töistään sarjakuvien Planetary, Transmetropolitan ja Authority parissa. Ellis on saanut sarjakuvistaan monta kertaa mm. brittiläisen Eaglepalkinnon.

46

James Bond Helsingissä! Moderni tulkinta maailman suurimmasta agentista kuljettaa 007:aa Helsingistä Berliiniin ja lopulta Norjan pohjoisosiin. Ian Flemingin perikunnan hyväksymä sarjakuvaversio esittelee meille kenties rankimman version James Bondista. Tarinan on kehittänyt maineikas sarjakuva­ kirjoittaja Warren Ellis (mm. Wolverine, Iron Man) ja kuvittanut James Masters (mm. Batman).


kuva: toni härkönen

168 S. / 210 X 297 MM / MV-KUVITUS / 85.3 / ISBN 978-951-1-32331-0 / MAALISKUU

Juba

Sarjakuvataiteilija Jussi ”Juba” Tuomola, (s. 1965) on Suomen suosituimpia sarjakuvapiirtäjiä. Hänet tunnetaan erityisesti Viivi ja Wagner -sarjakuvasta. Tuomola on tehnyt piirrostöitä 1980-luvulta lähtien, ja hän on saanut Lempi- ja Puupäähattu–sarjakuvapalkinnot.

Uljas Viivi ja Wagner -kirjasto karttuu

Sian vuodet 2006–2007

Viivin ja Wagnerin ratkiriemukasta historiaa luotaava sarja jatkuu. Uusin Sian vuodet -albumi sisältää aikajärjestyksessä kaikki vuosien 2006 ja 2007 aikana ilmestyneet Viivi ja Wagner -stripit. ISBN 978-951-1-28318-8

ISBN 978-951-1-28848-0

ISBN 978-951-1-29576-1

ISBN 978-951-1-30970-3

Huumori ja sarjakuvat

47


Peyo

Jarkko Vehniäinen

Non Stop Kuvittanut Francois Walthery

Kamalan luonnon eläimet ovat täällä taas – valmiina pohtimaan elämää, yrittämään ja erehtymään ja jatkamaan sitten häntä pystyssä eteenpäin.

Benjamin

Superpoika Benjamin seikkailee! Upeat Non Stop -sarjakuvaklassikot jatkuvat urhoollisen Benjaminin tarinoilla. Peyon (Smurffit) luoma väkivahva pikkupoika seikkailee kolmessa klassisessa tarinassa, jotka on piirtänyt Francois Walthery. Hienoa ja viihdyttävää sarjakuvaa koko perheelle!

Peyo (1928–1992) alias Pierre Culliford on belgialainen sarja­kuvantekijä, joka tunnetaan kautta maailman sinisten pikkumiesten eli strumffien (smurffien) luojana. Peyo piirsi myös monia muita sarjoja legendaariseen Spirou-lehteen, hänen kynästään ovat lähtöisin mm. Benjamin sekä Johannes ja Pirkale. SUOMENTAJA SOILE KAUKORANTA / 216 S. / 212 X 300 MM / 4-VÄRIKUVITUS / L 85.3 / ISBN 978-951-1-31992-4 / IKÄSUOSITUS 5+ / TAMMIKUU

48

Kamala luonto ja eläimen tarkoitus

Kärppä, ilves, kettu, karhu ja kumppanit toilailevat uudessa riemastuttavassa Kamala luonto -albumissa. Lähde mukaan ihmettelemään metsän asukkien omaperäisiä viisauksia ja selvittämään, mikä on eläimen tarkoitus!

Jarkko Vehniäinen (s. 1973) on piirtänyt Kamalan luonnon lisäksi sarjakuvia ja pilakuvia mm. Soundiin, Suosikkiin, Ilta-Sanomiin ja Keski­suomalaiseen. 64 S. / 210 X 250 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 85.3 / ISBN 978-951-1-32038-8 / LOKAKUU 2017


Kotimainen kaunokirjallisuus 2 Suomennettu kaunokirjallisuus 23 Nuorille aikuisille ja teineille 37 Huumori ja sarjakuvat 45

Tietokirjat 49 Lasten ja varhaisnuorten kirjat 79 Moreeni 103 F-Kustannus 111 Nemo 118 Hidasta elämää 129 Seven-pokkarit 134 Sähkökirjat 139 Hakemisto 140


Miksi toimittaja lähetti rahaa CIA:lle? Miksi salaisia asia­kirjoja piti piilottaa nukke­kotiin?

Jukka Rislakki

Mullistusten mies

Elämää ja kohtaloita historian aallokossa Matka radikalismin, kumousten ja vakoilun syövereihin Ujon pojan tie vie keskisuomalaisesta kirkonkylästä palkituksi toimittajaksi, kirjailijaksi ja pilapiirtäjäksi. Aikalaistodistajan värikäs kuvaus kertoo 1960-luvun radikalismin noususta, ja siitä, millaista oli olla Helsingin Sanomien vasemmistolaisimmaksi leimattu toimittaja. Myöhempi kirjallinen ura on vienyt Rislakin puolustamaan Baltian maita ja Ukrainaa Venäjän propagandaa vastaan. 350 S. / 145 X 213 MM / KUVALIITTEITÄ / 99.1 JA 97.2 / ISBN 978-951-1-32019-7 / MAALISKUU

Jukka Rislakki (s. 1945) on entinen Helsingin Sanomien toimittaja ja tietokirjailija. Hän on julkaissut Suomessa, Yhdysvalloissa ja Baltiassa useita Suomen lähihistoriaa, Baltian maita ja tiedustelu­ toimintaa käsitteleviä kirjoja. 50


kuva: istockphotos

200 S. / 145 X 213 MM / 29.7 JA 30.16 / ISBN 978-951-1-32380-8 / MAALISKUU

Jihad ja terrori Ajankohtainen kirja jihadismista, sen historiasta ja sen inspiroimasta terrorismista Atte Kaleva kuvaa kirjassaan, miten jihadistinen ajattelu on kehittynyt ja miten ääri-islamilaiset terroristisukupolvet ovat muotoutuneet. Näin hän selvittää, miksi myös Eurooppa on joutunut Isisin inspiroimien iskujen kohteeksi. Kirja tarjoaa maltillisen, kiihkottoman ja asiantuntevan pohjan syventää tietämystä jihadistisen ideologian historiasta ja terrorististen organisaatioiden kehityksestä.

Atte Kaleva tuntee ääri-islamistit paremmin kuin yksikään suomalainen

kuva: pekka holmström

Atte Kaleva

Atte Kaleva (s. 1979) on jihadismin tutkija ja kapteeni evp sekä Helsingin kaupunginvaltuutettu. Kaleva tuli tunnetuksi oltuaan panttivankina Jemenissä. Hän on koulutukseltaan sotatieteiden maisteri.

Tietokirjat

51


Millaista elämä on, kun ihmisarvo viedään?

Nadia Murad – Jenna Krajeski

Viimeinen tyttö Olin Isisin vankina

Rankka selviytymistarina naisesta, joka pakeni terroristien seksiorjuudesta Irakilaisen 21-vuotiaan Nadian rauhaisa elämä muuttui täysin, kun Isis valloitti kotikylän, tappoi hänen perheensä ja myi hänet seksiorjaksi. Sama kohtalo on ollut tuhansilla muilla jesiditytöillä. Harvinainen Isisin sisäpiirin kuvaus paljastaa, millaista on elää terroristien hirmuhallinnon vankina. Kirjassa on ihmisoikeusjuristi Amal Clooneyn esipuhe. SUOMENTAJA: HEINO, SAMI / 330 S. / 145 X 213 MM / KUVALIITTEITÄ / 99.1 JA 30.16 / ISBN 978-951-1-31161-4 / TAMMIKUU

Nadia Murad (s. 1993) on palkittu ihmisoikeus­ aktivisti ja YK:n hyvän tahdon lähettiläs. Hän on ollut myös ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. Murad asuu Saksassa.

52


Markku Salomaa

Punaupseerien nousu ja tuho

Kuvaus suomalaisten punaupseerien kohtalosta Stalinin Neuvostoliitossa Punaisten tappio sisällissodassa 1918 merkitsi alkua punaupseeriston synnylle. Neuvostoliitto kouli 1920- ja 1930-luvulla entisistä punakaartilaisista punaupseereja, joiden piti varmistaa vallankumouksellisen sodan voittokulku Suomessa. Heitä koulutettiin yli 1600, mutta voitonjuhlien sijaan punaupseerit joutuivat teloittajien eteen. Stalinin puhdistukset lakaisivat heidät joukkohautoihin. 400 S. / 145 X 213 MM / KUVALIITTEITÄ / 97.14 JA 92 / ISBN 978-951-1-32381-5 / MAALISKUU

Markku Salomaa (s. 1954) on Euroopan sotahistorian dosentti ja tietokirjailija.

Tietokirjat

53


Francis Wheen

Juho Ovaska

Minkälainen ihminen oli tuo muhkeapartainen mies, jonka kirjoituksilla oli niin valtava vaikutus?

Sotamiehestä presidentiksi

Francis Wheen ei pyri tässä palkitussa ja kiitetyssä elämäkerrassa tarkastelemaan mitä Marx todella sanoi, vaan kuka hän todella oli.

Presidentti Mauno Koiviston elämä ja ura olivat vahvasti sidoksissa itään. Koivisto tuli tunnetuksi Venäjän-tuntijana, mutta hänen idänsuhteistaan on esitetty eriäviä näkemyksiä. Koivisto ruokki itsekin Urho Kekkosen valtakautta seuranneen presidenttikampanjan yhteydessä käsitystä, että hänen idänsuhteissaan ”ei ole kehumista”. Suomalaisten mielissä yhä elävä käsitys Koivistosta Neuvostoliiton vierastamana presidenttikandidaattina asetetaan tässä kirjassa läpivalaisuun. Koivisto osasi pelata idänkortilla taitavammin kuin monet muut YYA-ajan suomalaiset poliitikot – noudattaen matalaa profiilia. Kirja täyttää merkittävällä tavalla vasta käynnistymässä olevan Koivisto-tutkimuksen aukkoa.

Karl Marx

Francis Wheen on brittiläinen kirjailija ja toimittaja. Hän on julkaissut lukuisia kirjoja ja ollut myös The Guardian -lehden kolumnistina useita vuosia. Wheenin Karl Marx -elämäkerta on voittanut Isaac Deutscher -palkinnon. SUOMENTAJA: LAHTINEN, AARNE T. K. / 395 S. / 145 X 213 MM / 99.1 / ISBN 978-951-1-32043-2 / 1. PAINOS 2000 / LOKAKUU 2017

Mauno Koiviston idänkortti

Matalan profiilin valtiomiehellä oli jokeri hihassa.

Valtiotieteiden maisteri Juho Ovaska (s. 1989) valmistelee väitöskirjaa Suomen ulkopolitiikasta Mauno Koiviston kaudella. Hän on tutkinut aihetta jo useamman vuoden ajan. 335 S. / 145 X 213 MM / KUVALIITTEITÄ / 99.1 / ISBN 978-951-1-31559-9 / LOKAKUU 2017

54


Jalkapallo on ollut maailmalle aina paljon muutakin kuin peli

Vesa Vares

Pallon herruus

Kuningaslajin valta ja lumo Viheriöllä kamppaillaan mestaruuksien lisäksi vallasta. Millaista jalkapalloa pelattiin keskitysleireillä, mitä laji merkitsi Mussolinille, miksi tähtipelaajasta maksetaan 200 miljoonaa euroa? Pallon herruus kertoo jalkapallosta paitsi vallankäytön välineenä myös keinona taistella demokratian ja kansallisten oikeuksien puolesta. Kirja on juuri nyt ajankohtainen: Venäjälle ja Qatarille myönnetyt MM-turnaukset on nähty merkkeinä kuningaslajiin pesiytyneistä ongelmista. 250 S. / 145 X 213 MM / KUVALIITTEITÄ / ISBN 978-951-1-32182-8 / MAALISKUU

Vesa Vares on valtiotieteen tohtori, poliittisen historian tutkija ja Turun yliopiston professori.

Tietokirjat

55


Uusi luku: Viimeinen näytös!

Paavo Castrén

Vesa Sirén

Mikko aaltonen

Pompejilaisia kohtaloita

Jean Sibelius aikalaisten silmin

Aina poltti sikaria

JHT

Pompeji herää eloon kertomusten kautta.

Kiehtova säveltäjämuotokuva ja menestysteos nyt jättipokkarina

Myyntimenestys nyt jättipokkarina! Mukana uusi, ennennäkemätön luku.

Kolme ajanlaskumme alussa elänyttä pompejilaista kertoo elämästään ja kaupunkia vuonna 79 kohdanneesta tuhosta. Marsin pappi ja kaupunginvaltuuston jäsen Marcus Lucretius, miiminäyttelijätär ja suosittu kurtisaani Novellia Primigenia sekä Pompejin viimeinen kaupunginjohtaja Marcus Holconius Priscus kuvaavat tarinansa kautta ainutlaatuisella tavalla antiikin elämää ja historiaa.

Paavo Castrén on klassillisen filologian emeritusprofessori Helsingin yliopistossa ja johtavia Pompeji-tutkijoita. 296 S. / 167 X 220 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 91.173 / ISBN 978-951-1-32320-4 / 1. PAINOS 2006 / HELMIKUU

Akateeminen kuivakkuus on mahdollisimman kaukana Vesa Sirénin kokoamasta erinomaisesta Sibelius-kirjasta. – Aamulehti Teoksessa käydään läpi Jean Sibeliuksen elämä syntymästä hautajaisiin. Vesa Sirén on haastatellut yli viittäkymmentä säveltäjän tuntenutta henkilöä ja tukeutunut myös kansioon, jossa Aino Sibelius säilytti tutkijoilta salaamansa kirjeet ja muistiinpanot.

Musiikkitoimittaja Vesa Sirénin teos Suomalaiset kapellimestarit – Sibeliuksesta Saloseen, Kajanuksesta Franckiin voitti Tieto-Finlandian 2010. 767 S. / 145 X 213 MM / 84.6 / ISBN 978-951-131543-8 / 1. PAINOS 2000 / LOKAKUU 2017

Musta lammas

Kaikki tietävät Cheekin – kukaan ei tunne Jarea. Miten lahtelaisesta suunsoittajasta ja tappelupukarista kasvoi stadionit täyttävä supertähti, jonka levyt ja biisit romuttavat listaennätyksiä? Tämä kirja kertoo koko ainutkertaisen tarinan mitään peittelemättä.

Mikko Aaltonen (s. 1974) on pitkän linjan toimittaja ja kriitikko. Hän on työskennellyt muun muassa Rumbaja Rytmi-lehtien päätoimittajana, Imagen kolumnistina sekä Helsingin Sanomien, Kauppalehden ja Me Naisten popkriitikkona. Aaltonen on myös dj, joka on soittanut urallaan yli 800 keikkaa. 496 S. / 145 X 213 MM / KUVALIITTEITÄ / 99.1 / ISBN 978-951-1-31819-4 / MARRASKUU 2017

56


Netflixin menestyssarja sai rinnalleen kirjan

O T AV A

Ingmar Bergman

Laterna Magica

Vuonna 2018 mestarin syntymästä 100 vuotta

THE

C ROW N T O D E L L I N E N TA R I N A

ROBERT LACEY

Ingmar Bergman on muistelmissaan samanlainen kuin elokuvissaan: sisäisesti johdonmukainen ja siksi vakuuttava, mutta ei aina miellyttävä eikä tasapuolinen. Hän on myös kirjailijana kaikkein korkeinta luokkaa. Kirjan lukee yhtä kyytiä ja jo lukiessa surettaa että kohta se loppuu. – Helsingin Sanomat

Kansainvälisen elokuvahistorian suuriin nimiin kuuluva Ingmar Bergman (1918–2007) oli Ruotsin kuuluisimpia taiteilijoita maailmalla. Hänen omaelämäkerrallinen teoksensa Laterna Magica on käännetty liki 30 kielelle. SUOMENTAJA: ESKELINEN, HEIKKI / 272 S. / 145 X 213 MM / 77.99 / ISBN 978-951-1-32319-8 / 1. PAINOS 1987 / MARRASKUU 2017

Robert Lacey

The Crown

Todellinen tarina Prinsessasta kuningattareksi Netflixin supersuosittu The Crown -sarja saa rinnalleen kirjan. Nuoren kuningatar Elisabetin todellinen elämä avautuu: perhesuhteet, avioliitto, juonittelut ja poliittinen peli tapahtumissa, jotka muovasivat 1900-luvun puoliväliä. Kirja syventää sarjan kerrontaa, tuo oikeat tapahtumat esiin historiallisessa kehyksessään, ja upea, sekä oikeaan elämään että sarjaan perustuva kuvitus saa henkilöt heräämään eloon.

Tunnettu brittiläinen historioitsija Robert Lacey on The Crown -sarjan historian asiantuntija. Hän on työskennellyt sarjan luoneen käsikirjoittajan Peter Morganin kanssa aiemmin Oscarilla palkitun The Queen -elokuvan parissa. Lacey on useiden kansainvälisten bestsellereiden, kuten kuningatar Elisabet II:n Majesty-elämäkerran tekijä, ja hän on kirjoittanut kuningattaresta yli 40 vuoden ajan. SUOMENTAJA: KONTRO, TARJA / 336 S. / 167 X 237 MM / KUVALIITTEITÄ / 99.13 JA 77.49 / ISBN 978-951-1-32191-0 / MARRASKUU 2017

www.robertlacey.com Tietokirjat

57


kuva: tommi tuomi 200 S. / 130 X 210 MM / 17.3 / ISBN 978-951-1-31735-7 / HELMIKUU

Juha Hänninen

Kuolemme vain kerran Kirja kaikille kuolevaisille

Ihmistä voi auttaa vain elävänä, muistuttaa saattohoidon asiantuntija Juha Hänninen on Terhokodin entinen johtaja ja nykyinen kotikäyntejä ja perhetyötä tekevä lääkäri. Hänninen on osallistunut vilkkaasti esimerkiksi eutanasiakeskusteluun ja toiminut usein TV:ssä ja muissa tiedotusvälineissä asiantuntijana.

58

Kirja esittelee 25 vuotta saattohoitotyötä tehneen lääkärin kokemuksia ja näkemyksiä kuolemisesta. Koska kuolemassa ei ole toista mahdollisuutta, on hyvä kuolla kerralla hyvin, jos mahdollista. Kuolemasta voi puhua ja siihen voi valmistautua. Vaikka kuolemaan liittyy surua, se voi olla myös läheisille kokemus, joka kannattelee myöhemmässä elämässä.


kuva: jussi ratilainen

250 S. / 145 X 213 MM / 30.7 / ISBN 978-951-1-31950-4 / HUHTIKUU

Minna Helle

Järki ja tunteet Riidat eivät ratkea pelkällä järjellä. Minna Helle oli lapsena niin arka, ettei aina uskaltanut mennä kouluun. Nykyisin hän ratkoo Suomen vaikeimpia riitoja valtakunnansovittelijana. Omien kokemusten ja havaintojen kautta Helle avaa neuvottelupöytien pahimpia kipukohtia ja kertoo, miten jokainen voi kehittää omia taitojaan konfliktien ratkaisussa. Keskiössä on avoimuus ja tunne yhteisestä tekemisestä.

Välineitä konfliktinratkaisuun työssä ja yksityiselämässä OTK Minna Helle on toiminut valtakunnansovittelijana vuodesta 2015. Työssään Helle pyrkii tuulettamaan neuvottelukulttuurin vanhentuneita käsityksiä ja korostaa avoimuuden tärkeyttä.

Tietokirjat

59


Essi Kivitie eeva Sallinen Simard

Globalisaatio koetuksella

Suominaiset maailmalla

Miten pärjää Suomi?

Miten suomalaisnaiset onnistuvat yhdistämään uran, perheen ja kaksi kotimaata?

Kantaaottava ajankohtaiskirja maailmantalouden tilasta ja Suomen haasteista

Moni nainen haaveilee urasta ja elämästä ulkomailla. Usein rohkeus irtiottoon syntyy vasta kun uskaltaa pyristellä pois suomalaisen yhteiskunnan naisiin kohdistuvista odotuksista. Viisitoista suomalaisnaista kertoo avoimesti onnistumisistaan, pettymyksistään ja arkielämästä ulkomailla. Henkilökuvat inspiroivat lukijaa miettimään, mitä on onnellisuus, menestys ja naiseus. Tarinansa kertovat mm. Kiira Korpi, Tiia Vanhatapio, Laura Saarikoski ja Lotta Nieminen.

Sixten Korkman käsittelee ymmärrettävästi mutta syvällisesti maailman­ taloutta muovaavaa globalisaatiota, sen historiaa, syitä, seurauksia, etuja ja haittoja. Hän kytkee globalisaation aikamme järisyttäviin tapahtumiin, kuten brexitiin ja Donald Trumpin valintaan Yhdysvaltojen presidentiksi. Populismin paineessa miljoonia ihmisiä köyhyydestä nostanut globalisaatio on koetuksella – ja samalla valistuksen arvot uhkaavat mennä pesuveden mukana. Tämä kirja on globalisaation ja 60-lukulaisten arvojen puolustuspuhe, Korkman luonnehtii kirjaansa.

Essi Kivitie (FM, Medianomi AMK) on menestynyttä indie-levy-yhtiötä Rähinä Recordsia johtava mediaalan moniosaaja. Eeva Sallinen Simard (VTM, MBA) on asunut ja työskennellyt Baltimoressa, Yhdysvalloissa yli 15 vuotta. 250 S. / 145 X 213MM / 99.1 / ISBN 978-951-1-31747-0 / HELMIKUU

60

Sixten Korkman

Sixten Korkman (s. 1948) on valtiotieteiden tohtori ja Suomen arvostetuimpia talouden asiantuntijoita. 206 S. / 145 X 213 MM / 36 / ISBN 978-951-132130-9 / LOKAKUU 2017

Katariina Helaniemi Annaleena Kuronen Venla Väkeväinen

Kutsuvat sitä pöhinäksi

Tositarinoita kasvuyrittäjyydestä

Sivustakatsojasta tekijäksi – kasvuyrittäjät näyttävät mallia. Mitä tarkoittaa laittaa iso vaihde päälle? Miksi kannattaa pyytää apua? Mitä hyvää ahdistuksesta voi seurata? Suomalaisesta startup-skenestä on kohistu paljon, mutta yrittäjät itse ovat harvoin kertoneet kokemuksistaan. Niistä riittää ammennettavaa. Kirja esittelee startup-yrittäjien tarinoiden kautta, mitä kasvuyrittäjyys tarkoittaa. Sen luettuasi et enää halua seurata sivusta, kun maailma muuttuu. Haluat olla mukana rakentamassa muutosta.

Aalto-yliopiston kasvatit Katariina Helaniemi, Annaleena Kuronen ja Venla Väkeväinen ovat kaikki olleet mukana rakentamassa kasvuyritystapahtuma Slushia 2015–2017. 250 S. / 140 X 202 MM / 69.1 / ISBN 978-951-1-32079-1 / HELMIKUU


kuva: arto wiikari

300 S. / 140 X 202 MM / 59.24 JA 37.1 / ISBN 978-951-1-31815-6 / TAMMIKUU

Minna Huotilainen – Katri Saarikivi

Aivot työssä

Millainen työ sopii ihmisaivoille? Mikä on ihmisälyn ja tekoälyn paras suhde? Tuore neurotiede sekä aikamme kiinnostavimpien johtajien ja nopeimmin kasvavien organisaatioiden tarinat antavat uusia näkökulmia työelämään, jota teknologinen kehitys muuttaa nopeasti. Ihmisaivoilta vaaditaan yhä enemmän monimutkaista ongelman­ ratkaisua, luovaa ajattelua, oppimista, vuorovaikutusta ja empatiaa.

Minna Huotilainen ja Katri Saarikivi ovat aivotutkijoita, jotka ovat jo vuosia toimineet työnsä ohessa tieteen popularisoijina ja auttaneet työorganisaatioita hyödyntämään uusinta tutkimustietoa. Huotilainen on myös Tunne aivosi -kirjan (2017) toinen tekijä.

Sopiiko moderni työnteko kivikautisille aivoille? Miksi töissä pitäisi olla enemmän jouten? Tietokirjat

61


kuva: tommi tuomi 250 S. / 140 X 202 MM / 14.8 / ISBN 978-951-1-30858-4 / TAMMIKUU

Marianna Stolbow

Rakastamisen taito

Tunnista tarpeesi, paljasta pelkosi, opettele rakastamaan. Parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow on tehnyt itsensä näköistä eroauttamistyötä yli 10 vuotta. Hän uudisti Fisherin opit nykypäivään ja suomalaisten tarpeisiin sopiviksi. Syntyi Suomalainen eroseminaari, jonka kaikki ohjaajat Stolbow kouluttaa niin julkiselle kuin yksityiselle sektorille.

Parisuhdekouluttaja haastaa lukijan ajattelemaan omaa rakastamisen tapaansa 62

Sukupuolesta, iästä tai suhteen järjestysluvusta riippumatta rakkaus on taidon ja tahdon asia. Rakas­ tamisen taito on kykyä nähdä ne tavat ja ajatuskuviot, joita itse saattaa huomaamattaan kasata omien rakkauksien esteeksi. Kirja antaa ajateltavaa ja käytännön neuvoja kaikkiin elämänvaiheisiin, niin yksineläville kuin pariskunnille.


112 S. / 140 X 160 MM / MV-KUVITUS / 84.2 / ISBN 978-951-1-31545-2 / LOKAKUU 2017

Antti Ervasti – Matti Pikkujämsä

Tilkkanen terapiaa

Rohkaisua, lohtua ja huumoria sopivina suupaloina elämän eri hetkiin Jättisuosion saavuttaneen Cup of Therapy -someilmiön tekijät avaavat pienessä suuressa kirjassaan lempeästi elämän isoja ja pieniä solmukohtia.

Tilkkanen terapiaa meistä jokaiselle

www.cupoftherapy.net

Antti Ervasti on psykoterapeutti. Matti Pikkujämsä on tunnustettu kuvittaja ja graafinen suunnittelija.

Tietokirjat

63


Fatima Witick

Mervi Juusola

Opas hengitys- ja liiketekniikkaan

ADHD ja Asperger vahvuuksina

Huippuohjaajan opas pilatekseen

Miten elää hyvää arkea neurologisen oireyhtymän kanssa

Pilatesta aloittelijalle

Pilates on kaikille sopiva hyvän olon laji. Kehon hyvinvointiin ja hallintaan tähtäävässä harjoittelumuodossa kehoa vahvistetaan ja venytetään hengityksen ja keskivartalon ytimestä lähtevien liikkeiden avulla. Fatima Witickin kehittämän opetusmenetelmän avulla pilateksen perusteisiin perehdytään turvallisesti ja asiantuntevasti. Kirjassa esiteltyjen liikkeiden avulla aloittelevakin harrastaja voi kokea vartalossaan ja rangassaan ennen kokemattoman hyvänolon tunteen.

Fatima Witick on tanssinopettaja ja pilates-ohjaaja. 176 S. / 240 X 210 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 79.2 / ISBN 978-951-1-32046-3 / 1. PAINOS 2007 / MARRASKUU 2017

Levottomat aivot

Miten ylivilkkaus ja keskittymisvaikeudet työstetään vahvuudeksi? Millaista tukea erityislapsi voi saada koulunkäyntiin? Miten arkea voi helpottaa neuropsykiatrisen valmennuksen keinoin? Tämä elämänmakuinen kirja tarjoaa käytännön eväitä haastavien lasten vanhemmille ja kasvatusalan ammattilaisille sekä ratkaisuja nuorille ja aikuisille, joilla on vaikeuksia arjen hallinnassa.

Mervi Juusola on tietokirjailija, neuropsykiatrinen valmentaja ja kuvataideterapeutti. Hän kouluttaa sosiaalisten taitojen ryhmäohjaajia, ja hän on kirjoittanut muun muassa sosiaalisten taitojen harjoituskirja­ sarjan lapsille ja nuorille. 207 S. / 140 X 202 MM / 59.4 / ISBN 978-951-1-32138-5 / TAMMIKUU

64


Suze Yalof Schwartz

Unplug

Helppo opas meditointiin

Voita ennakkoluulosi ja ota vaivatta meditaatio osaksi arkeasi. Tutkimusten mukaan vain muutaman minuutin päivittäinen meditaatio auttaa suoriutumaan tehtävistä paremmin ja helpommalla. Unplug-meditaatiostudion perustajan teos yksinkertaistaa nerokkaalla tavalla meditaatioharjoituksen ja kumoaa yleisiä meditaatioon liittyviä myyttejä.

Suze Yalof Schwartz on entinen menestynyt muotitoimittaja, jonka elämän meditaatio muutti kokonaan. Nykyään hän johtaa omaa Unplug Meditation Studio -yritystään Los Angelesissa. SUOMENTAJA: SIITONEN, LEENA / 200 S. / 130 X 210 MM / 59.33 / ISBN 978-951-1-31529-2 / TAMMIKUU

Jenny Strebe

Helpot kampaukset 5 minuutissa Upeat hiukset vain viidessä minuutissa! Kirja esittelee viisikymmentä kiireisille naisille sopivaa kampausta töihin, kouluun, juhliin tai illanviettoihin ystävien kanssa. Hiusmuotoilija Jenny Strebe auttaa sinua näyttämään tyylikkäältä mahdollisimman vähällä vaivalla. Hän on koonnut kirjaan parhaat klassiset ja modernit kampaukset – retrosta ponnarista trendikkääseen kerros­lettiin – ja kaikki kampaukset ovat todella helppoja toteuttaa. Uuden ja erilaisen kokeileminen on todella hauskaa!

Hiusmuotoilija Jenny Strebe pitää suosittua Con­ fessions of Hairstylist -blogia ja samannimistä YouTube-kanavaa. Hello!-lehti on nimennyt hänen bloginsa yhdeksi parhaista hiusaiheisista blogeista. Strebe asuu Scottsdalessa Arizonassa, ja tämä on hänen kolmas kirjansa. SUOMENTAJA: LINTERI, SINI / 128 S. / 180 X 227 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 59.31 / ISBN 978-951-1-31617-6 / TAMMIKUU

Tietokirjat

65


Nina Brochmann – Ellen Støkken Dahl

Yael Adler

Kaikki mitä naisen tarvitsee tietää omista sukuelimistään

Kaikki kehomme suurimmasta elimestä Kuvittanut Katja Spitzer

Vau, mikä vagina!

Nuorten lääketieteen opiskelijoiden suora ja iloisesti kuvitettu opas kattaa kaiken vaginaan liittyvän, naiselle tarpeellisen tiedon: klitoriksen syvät salat, hormonien villin tanssin, tavalliset naistentaudit ja sen, miten ehkäisy vaikuttaa elimistössä. Kirja tarjoaa helppolukuisella ja hauskalla tavalla vastaukset kysymyksiin, joita moni tyttö tai nainen hiljaa mielessään pohtii.

Nina Brochmann ja Ellen Støkken Dahl ovat lääke­ tieteen ylioppilaita Oslon yliopistosta. He ovat työskennelleet vuosia nuorten ja vähemmistöryhmien seksuaali­terveyden parissa terveydenhoitohenkilö­ kuntana ja neuvojina. Heidän Underlivet-bloginsa on erittäin suosittu Norjassa. SUOMENTAJA: LUSTIG, ELINA / 350 S. / 140 X 202 MM / 59.57 / ISBN 978-951-1-31841-5 / TAMMIKUU

Iholla

Iho on kuin valkokangas, jolle elämämme heijastuu. Ihomme on suurempi kuin mikään muu elin ihmisessä; sen pinta-ala on vajaat kaksi neliömetriä. Iho muistuttaa meitä olemassaolostaan joka päivä. On ihonhoitoa, on ihomuutoksia, allergiaa, ikääntymisen merkkien torjumista, auringonottoa… Iho suojelee meitä ja pitää sisällään kaiken, mitä mukanamme kannamme. Se on myös herkkä viestintäväline; ei ole kiihottumista eikä seksiä ilman ihoa. Yael Adler antaa tietoa ja viihdyttää. Hän ei kaihda finnejä, ryppyjä, jalkasilsaa eikä muitakaan tabuja. Selkeästi ja mukaansatempaavasti hän kertoo, miksi seksi kaunistaa, miksi miehillä ei ole selluliittia ja miksi ihokin on osa aivoja.

Yael Adler on ihoon ja hiuksiin erikoistunut ihotautilääkäri. Hän on tehnyt vuosia kliinistä tutkimustyötä ja harjoittanut vuodesta 2007 lähtien yksityispraktiikkaa Berliinissä. SUOMENTAJA: LUSTIG, ELINA / 380 S. / 128 X 185 MM / 59.58 / ISBN 978-951-1-31644-2 / TAMMIKUU

66


Mia Lundin – Ulrika Davidsson

Bernadette Fisers

Tärkeää tietoa hormoneista ja ihania ruokaohjeita

Fiksu ja mutkaton opas pysyvään painonpudotukseen

Peräti kahdeksan kymmenestä naisesta kärsii hormonaalisista vaivoista, varsinkin 35–55 vuoden iässä. Silloin kannattaa ottaa ruoka avuksi hormonitasapainon, aivo­ toiminnan, mielialan ja terveyden parantamiseen. Kätevä tietopaketti sisältää noin 50 ihanaa ja helppoa ruokaohjetta naiselle, joka haluaa lievittää ja myöhäistää esimerkiksi vaihdevuosien tuomia oireita.

Bernadette Fisers laihdutti 30 kiloa 30 viikossa, ja nyt hän kertoo, miten hän sen teki. Onnistuminen perustuu ruokaa ja elämäntapoja koskeviin sääntöihin, joita aletaan heti noudattaa. Kirja on visuaalinen, oivaltava ja hauska, ja sen lukee hetkessä. Painonpudotus tuntuu aivan uudella tavalla saavutettavalta!

Mia Lundin on erikoissairaanhoitaja, jonka alaa ovat hormonaaliset häiriöt, kuten vaihdevuosivaivat, PMSoireet ja synnytyksen jälkeinen masennus. Kirjan ruokaohjeista vastaava Ulrika Davidsson on Ruotsin kokeneimpia ravitsemusneuvojia ja keittokirjantekijöitä.

Australialainen Bernadette Fisers on kansainvälisesti tunnettu meikkitaiteilija, joka työskentelee muoti- ja mainosalalla.

Hormonit tasapainoon oikealla ruoalla

Pieni kirja isoon painonpudotukseen

SUOMENTAJA: LINTERI, SINI / 144 S. / 128 X 185 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 59.34 / ISBN 978-951-1-31941-2 / TAMMIKUU

SUOMENTAJA: BERGROTH, RIITTA / 168 S. / 170 X 239 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 59.34 / ISBN 978-951-1-31606-0 / TAMMIKUU

Tietokirjat

67


kuva: jussi jokinen 200 S. / 167 X 220 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 79.18 / ISBN 978-951-1-32020-3 / TAMMIKUU

Anni Vuohijoki – Miia Kirsi

Voima kanssamme

Rautaista tietoa voimaharjoittelusta Nosta rautaa ja voi hyvin!

Innostava tietopaketti ­urheilulliselle naiselle Anni Vuohijoki (s. 1988) on DI, lääketieteen opiskelija, painonnostaja ja monipuolinen voimaharjoittelun valmentaja. Hän edusti Suomea Rion olympialaisissa vuonna 2016. Miia Kirsi (s. 1983) on HuK, crossfit-valmentaja sekä hyvinvointiin ja liikuntaan erikoistunut kirjoittaja.

68

Anni Vuohijoki muuttui kymmenessä vuodessa teekkareiden kummajaisesta olympiatason painonnostajaksi. Nyt Anni murtaa naisten voimailuun liittyvät myytit ja jakaa tietonsa ja kokemuksensa. Naisten voimaharjoitteluun liittyy erityispiirteitä, jotka on aika tuoda esille. Jokainen teko vaatii lihaksia ja voimaa, oli laji mikä tahansa.


Tiina Rantanen

Klassikkoruokia

Reseptit & tarinat

Laadukkaat klassikkoreseptit herkullisten tarinoiden kera Kuka oli Jansson, joka lankesi kiusaukseen? Mikä oli kaneliässien salainen viesti? Millä Lady Macbeth tainnutti vanginvartijat? Ja miksi Mannerheim vei vorshcmackreseptinsä Savoyhin? Tunnetun ruokatoimittajan kirjassa on yli 40 laadukasta klassikko-ohjetta juomasuosituksineen. Kaikkiin liittyy myös pala viihdyttävää kulttuurihistoriaa.

Tiina Rantanen on toimivista resepteistään tunnettu ruokatoimittaja ja tietokirjailija. Hänen Himahellablogillaan on 35 000 lukijaa kuukaudessa Kotiliesi.fi:ssä. 144 S. / 167 X 220 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 68.2 / ISBN 978-951-1-31797-5 / TAMMIKUU

Anni Hautala

Annin ruokakirja Mestarillisen kotikokin ohjeilla syntyy herkullista ruokaa koko perheelle! Radio- ja tv-juontaja Anni Hautalalla on monta rautaa tulessa – siksi arjen ruoanlaiton on oltava mutkatonta ja lopputuloksen maukasta. Juhlahetkiä varten voi sitten vähän hifistellä ja ottaa kokkailusta ilon irti. Monipuolinen reseptikokoelma sisältää niin perinteisiä kotiruokia, nopeita ja terveellisiä arkiruokia, Annin perheen kestosuosikkiannoksia kuin suussasulavia jälkiruokia ja kakkujakin. Mukana on myös viinisuosituksia ja ihania cocktaileja. Valloittava Anni kertoo myös kokemuksiaan kotikeittiöstä ja tv-kulissien takaa.

Anni Hautala (s. 1982) on suosittu radio- ja tv-juontaja, joka rakastaa ruoanlaittoa. Hän asuu Helsingissä perheen ja Tipu-chihuahuan kanssa. 128 S. / 167 X 220 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 68.2 / ISBN 978-951-1-31899-6 / TAMMIKUU

Tietokirjat

69


kuva: maru lemmetty

Miten paljon iloa voikaan tuottaa kukilla! Mäntsäläläinen Saija Sitolahti on palkittu floristimestari ja toinen Järvenpään Kukkatalon omistajista. Sitolahti on järjestänyt lukuisia kukkasidontakursseja ja kukittanut erilaisia tapahtumia tuhansien ihmisten juhlasta intiimeihin illallisiin.

SPIRAALI SIDONTA KUKAT:

TARVIKKEET:

6 FREESIAA

SAKSET

8 KUKKAA

NARUA

3 KUKKAA

FLFLJFJLKAD

4 KUKKAA

LFÖFLAD

Isimolupicta volenis trumquia nobitia volecat adit, erum, ut aut pore. Henim invent ut aut ut qui dolorenduci aribus, cone natur audandiorio et volorem liquos nessinc imint.

5 KUKKAA 8 KUKKAA 3 KUKKAA 4 KUKKAA 5 KUKKAA

1

2

3

1. Asettele kukkia ristiin. 2. Ta perovitate volum, ullabor eperibusam volupid iorehentur adiste eum doluptur aut as sent odictas dolorer iaepudi. 3. Nnonserspid quid estiumet eaquam, sit odis ipsa dolor re excepta dem nonetus sit eum conseri temque doluptio.

96 S. / 184 X 237 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 67.331 / ISBN 978-951-1-31736-4 / HELMIKUU

Saija Sitolahti

Kukkakirja

Helpot ohjeet kimppuihin ja asetelmiin Kauniita seppeleitä, viehkeitä kimppuja, juhlavia asetelmia, trendikkäitä kukkakoruja – kaikki itse tehtyinä. Väritä arkesi kukkasin! Elävät kukat ovat tämän hetken kuumin sisustus-, lahja- ja asustetrendi. Kodin, kattauksen tai kampauksen saa kohotettua uudelle tasolle kukkien avulla. Kukkien hankkiminen, sitominen ja asettelu on yllättävän helppoa. Tee itsellesi tai ystävällesi tyylikäs ovikranssi, luonnollinen kesäkimppu tai minikimppu lahjapakettiin. Selkeät vaihekuvaukset ja täsmävinkit auttavat aloittelijankin alkuun. Kirja sisältää myös yleisimpien kukkien ja työkalujen esittelyt sekä tietysti upeita kuvia inspiraation lähteeksi. Kukat ilahduttavat aina – arjessa ja juhlassa!

70


Susanna Rosén – Eivor Rasehorn

Ihanat pelargonit

Pelargonit aiheuttavat riippuvuutta! Pelargonit ovat jälleen suosittuja. Kirjassa esitellään lähes 130 eri pelargonia, kerrotaan niiden hoidosta ja valotetaan niiden mielenkiintoista alkuperää. Mukana on myös suomalaisia perinnepelakuita sekä harvinaisia lajeja. Kirjan avulla vasta-alkajakin saa pelargoninsa kukoistamaan. SUOMENTAJA: TIILIMÄKI, ARETTA / 116 S. / 4-VÄRIKUVITUS / 210 X 210MM / 67.331 / ISBN 978-951-1-32317-4 / 1. PAINOS 2007 / MAALISKUU

Susanna Rosén – Pia Lundgren

Leikkaa hedelmäpuut ja marjapensaat

Valokuvat Eva Rönnblom

Kotipihan puut ja pensaat satoa tuottamaan! Kukapa ei haluaisi nauttia oman pihan ihanista kirsikoista, makeanhappamista karviaisista tai syyskesän omenista? Jotta hedelmiä ja marjoja saa vuodesta toiseen, on niitä leikattava oikealla tavalla. Tämän kirjan selkeillä ohjeilla ja opeilla saat hedelmäpuut ja marjapensaat uuteen kukoistukseen.

Susanna Rosén on puutarhatoimittaja, biologi ja valokuvaaja. Hän on kirjoittanut useita suosittuja kukka- ja puutarhakirjoja. Tämän kirjan Rosén on kirjoittanut yhdessä kokeneen puutarha-alan ammattilaisen Pia Lundgrenin kanssa. SUOMENTAJA: SYVÄNPERÄ, TUULA / 110 S. / 200 X 230 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 67.3 / ISBN 978-951-1-31985-6 / TAMMIKUU

Tietokirjat

71


kuva: 90 S. / 130 X 210 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 58.12 / ISBN 978-951-1-32047-0 / HELMIKUU

Lasse J. Laine

Suomen linnut Havaintokirja

Muistio, johon voit kirjata lintuhavaintosi Biologi Lasse J. Laine on tunnettu luontokirjailija, lintu­ tutkija ja valokuvaaja. Hän on seurannut lintuja koko ikänsä ja pitänyt lintupäiväkirjaa vuodesta 1961 alkaen.

ISBN 978-951-1-30037-3

72

ISBN 978-951-1-27650-0

Suomen linnut -kirjasarja jatkuu täytettävällä kirjalla. Siihen voit taltioida monenlaisia havaintoja linnuista niin kotipihalta kuin retkiltäsi. Mukana on irrotettava lajilista, johon on helppo merkitä havaitsemansa linnut.


Dick Forsman

Jouko Rikkinen

Petolinnut Suomen luonnossa

Villivihannekset Suomen luonnossa

Kaikki Suomen päiväpetolintulajit sanoin ja selkein kuvin

Opi tunnistamaan yli 100 yrttiä, vihannesta ja marjaa.

Kirja antaa arvokkaita vihjeitä petolintujen tunnistamiseen sekä auttaa ymmärtämään petolintuja valottamalla niiden pesintää, ravinnonkäyttöä ja muuttotapoja.

Millainen on litulaukka? Entä uskaltaako juolukan marjoja maistella? Suomen metsissä ja niityillä on monenlaisia herkkuja, joita kannattaa hyödyntää ruoanlaitossa. Kirjan korkeatasoinen kuvitus helpottaa lajintunnistusta, ja kasvien ryhmittely elinympäristöittäin auttaa löytämään oman lähiluonnon parhaat antimet.

Dick Forsman on kansainvälisesti arvostettu petolintujen tuntija ja valokuvaaja. Hän on tutkinut petolintuja monipuolisesti yli 40 vuotta niin Suomessa kuin ulkomailla ja julkaissut kymmenittäin kirjoituksia ja toistakymmentä kirjaa. 184 S. / 130 X 210 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 58.12 / ISBN 978-951-1-31914-6 / HELMIKUU

FT Jouko Rikkinen on ansioitunut oppikirjojen ja tietoteosten kirjoittaja ja luontovalokuvaaja. Hän on perehtynyt puutarha- ja huonekasveihin paitsi kasvitieteen opettajana myös innokkaana harrastelijapuutarhurina. Rikkinen on Helsingin yliopiston kasvitieteen professori. 160 S. / 130 X 210 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 57 / ISBN 978-951-1-31411-0 / HELMIKUU

Tietokirjat

73


kuva: anu leppänen 128 S. / 167 X 220 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 59.9 / ISBN 978-951-1-32042-5 / MAALISKUU

Kirsi Haapamatti

Sumu Sireeni

Kirsi Haapamatti on freelancetoimittaja. Hän asuu maalla ja juoksee mielellään myös merkittyjen reittien ulkopuolella. Haapamatti on aikaisemmin julkaissut tietokirjan Unelmien ekokylät (2015).

Julkkisaasilla on yli 23 000 Facebook-tykkääjää!

74

Suomen rakastetuin aasi Julkkisaasin tarina koskettaa ja antaa tietoa tallielämästä. Romaniasta pelastetusta aasista on sukeutunut someilmiö. Kirja avaa vetävästi pitkäkorvaisen supertähden arkea kirkkonummelaisella ravitallilla. Mukana on myös yleistä tietoa aaseista ja niiden käyttäytymisestä. Sumu Sireeni opettaa, etteivät aasit ole tyhmiä vaan itsenäisiä, nokkelia ja arvokkaita kavioeläimiä.


Helposti perille! Pienikokoiset mutta kestävät oppaat mahtuvat mainiosti taskuun. Helppokäyttöiset, informatiiviset ja monipuoliset matkaoppaat pohjautuvat selkeisiin kartta-aukeamiin, joiden yhteydessä kerrotaan oleelliset tiedot nähtävyyksistä, esitellään ravintoloita, baareja, pubeja, klubeja, teattereita ja ostospaikkoja sekä annetaan runsaasti käytännön vinkkejä, mm. hotellisuosituksia.

Napolinlahti ja Amalfin rannikko Kanariansaaret

Otavan Kartta + Opas

Kätevän opassarjan uutuudet ohjaavat matkailijan poimimaan kohteesta parhaat herkut. SUOMENTAJAT: NYSTRÖM, TARU; TUOMI-GIDDINGS, SUSANNA / NOIN 60 S. / 128 X 178 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 40.71 / ISBN 978-951-1-31536-0 (NAPOLINLAHTI); 978-951-1-31535-3 (KANARIANSAARET / HUHTIKUU

Barcelona, Bryssel, Budapest, Dubrovnik, Edinburgh, Lontoo, Nizza, Praha, Rooma, Varsova

Otavan Kartta + Opas

Kymmenen suosikkikohteen tiedot on päivitetty. SUOMENTAJAT: TUOMI-GIDDINGS, SUSANNA, PAAJANEN, AURI, / 34–42 S. / 128 X 178 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 40.71 / ISBN 978-951-1-31960-3 (BARCELONA); 978-951-1-31805-7 (BRYSSEL); 978-951-1-31533-9 (BUDAPEST); 978-951-1-31534-6 (DUBROVNIK); 978-951-131532-2 (EDINBURGH); 978-951-1-31812-5 (LONTOO); 978-951-1-31804-0 (NIZZA); 978-951-1-31810-1 (PRAHA); 978-951-1-31809-5 (ROOMA); 978-951-1-31531-5 (VARSOVA) / TAMMIKUU (BARCELONA, BRYSSEL, LONTOO, NIZZA, PRAHA, ROOMA, HUHTIKUU (BUDAPEST, DUBROVNIK, EDINBURGH, VARSOVA)

Kotimainen kaunokirjallisuus

75


Mitä Missä Milloin 1958 Mitä Missä Milloin 1968

Sankarin vuosi

Kiinnitä syntymäpäiväsankarin kuva kannen neliöön, ja persoonallinen 50- tai 60-vuotislahja on valmis! Millaista oli elämä, kun pakastin oli kotitalouksissa harvinaisuus ja hallitus vaihtui kolmesti vuoden aikana? Mitä muuta silloin tapahtui, ja millaista elämä Suomessa ja maailmalla oli? Entä millaista oli elämä, kun Täällä Pohjantähden alla kokosi suomalaiset elokuvateattereihin ja radikalismin hullu vuosi 1968 kuohutti maailmaa? Kirjat tarjoavat viihdyttävässä paketissa Suomen ja maailman tärkeimmät uutiset, säätiedot, suositut iskelmät, kirjat ja elokuvat vuosien 1958 ja 1968 näkökulmasta. 144 S. / 158 X 168 MM / 1-VÄRIKUVITUS / 03 / ISBN 978-951-1-31839-2 (1958); ISBN 978-951-1-31840-8 (1968) / TAMMIKUU

76

Hannu Karttunen

Tähdet ja maailmankaikkeus Universumi pähkinänkuoressa: keskeinen ja uusin tieto tähtitieteestä päivitettynä, tiiviinä kokonaisuutena Osuvasti kuvitettu teos antaa selkeän käsityksen siitä, missä olemme ja mikä meitä ympäröi kaukana taivaan syvyydessä. – Tiede

Hannu Karttunen (s. 1952) on tähtitieteilijä ja tieto­ kirjailija. 320 S. / 167 X 220 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 52 / ISBN 978-951-1-32036-4 / 1. PAINOS 2007 / LOKAKUU 2017


Katariina Vuori

Koiran oma kirja

Viiden vuoden päiväkirja

Kuvittanut Emmi Kyytsönen

Kuvittanut Camilla Pentti

Koiran ikioma täytettävä kirja!

Mitä tapahtuikaan viime vuonna tähän aikaan? Entä kolme vuotta sitten?

Merkitse ylös tärkeät tapahtumat ja rakkaat muistot hauvan vauvavuosista eläkeikään saakka. Kirja sisältää myös paljon hyödyllistä tietoa ja hyviä vinkkejä koiranomistajalle. 96 S. / 145 X 213 MM / MV-KUVITUS / 04 / ISBN 978-951-1-32045-6 / LOKAKUU 2017

Viiden vuoden päiväkirjaan kokoat kätevästi niin läheistesi tärkeät tapahtumat, säätiedot kuin luonto­ havainnotkin. Kansivaihtoehtoja on kaksi, valitse kahdesta tyylikkäästä omasi. 368 S. / 145 X 213 MM / ISBN 978-951-1-31857-6 (MUSTA); ISBN 978-951-1-32007-4 (SAARI) / LOKAKUU JA MARRASKUU 2017

Fidget Spinner

40 temppua ja vinkkiä Kynähyrrä, kaksikätinen, kukkakuvio... Treenaa itsesi hittituotteen mestariksi! Kuinka monta spinneritemppua sinä osaat? Nyt saat fidget spinneristäsi kaikki tehot irti. Selkeät kuvitetut ohjeet innostavat sinut haastamaan itsesi tai kaverit. Näillä vinkeillä opit tekniikat, joilla teet taatusti vaiku­ tuksen. SUOMENTAJA: ROSSI, JOHANNA / 48 S. / 190 X 150 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 79.8 / ISBN 978-951-1-31544-5 / ELOKUU 2017

Tietokirjat

77


Jocelyn de Kwant

Creative flow

Vuosi luovaa läsnäoloa Kuvittanut Sanny van Loon Hurmaava täytettävä kirja saa luovuutesi virtaamaan. Luovia läsnäoloharjoituksia vuoden jokaiselle päivälle: piirrä, kirjoita ja meditoi. Harjoitukset auttavat tarttumaan hetkeen arjen kiireiden keskellä. Anna kynän viedä kohti mielenrauhaa!

Muistikirjat

Tavoitekirjat

Kaksi ihanuutta – kumman valitsisi… Puhtaan valkoiset sivut sinulle ja muistiinpanoillesi!

Muuta unelmasi todeksi ihastuttavalla kotimaisella täyttökirjalla. Kaksi kansivaihtoehtoa!

192 S. / 128 X 185 MM / ISBN 978-951-1-31527-8 (KETTU); 978-951-1-31528-5 (TALVILINTU) / ELOKUU 2017

Sisällysluettelopohja, inspiroivia lainauksia, täydennettvät tavoitesivut, tilaa omille muistiinpanoille. Kirjaa ideasi, seuraa edistymistäsi ja innostu! 128 S. / 145 X 213 MM / 10.8 / ISBN 978-951-131987-0 (KIRSIKKAPUU); 978-951-1-31988-7 (MUSTAT KUKAT) / HEINÄKUU 2017

78

Jocelyn de Kwant on hollantilainen toimittaja, joka on erikoistunut tietoisuustaitoihin ja yksinkertaiseen elämään. Sanny van Loon on Amsterdamissa asuva kuvittaja. SUOMENTAJA: SONNINEN, LOTTA / 240 S. / 140 X 210 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 79.8 / ISBN 978-951-132028-9 / TAMMIKUU


Kotimainen kaunokirjallisuus 2 Suomennettu kaunokirjallisuus 23 Nuorille aikuisille ja teineille 37 Huumori ja sarjakuvat 45 Tietokirjat 49

Lasten ja varhaisnuorten kirjat 79 Moreeni 103 F-Kustannus 111 Nemo 118 Hidasta elämää 129 Seven-pokkarit 134 Sähkökirjat 139 Hakemisto 140


Kuva: katja lösönen

Utelias pikkuväki rakastaa luontoretkiä Pieni luontokirja Miltä näyttää päivänkakkara? Voiko ketunleipiä syödä? Mistä tunnistaa västäräkin? Lähiluonnon ihmeitä pienille tiedonjanoisille: sopivasti tietoa ja paljon hauskoja kuvia. NOIN 24 SIVUA / 167 X 210 MM / 4-VÄRIKUVITUS / L 85.22 / ISBN 978-951-1-32306-8 / IKÄSUOSITUS 3+ / MAALISKUU

Mauri Kunnaksen (s. 1950) ensimmäinen lasten kuvakirja, Suomalainen tonttukirja, ilmestyi vuonna 1979. Kunnas on valloittanut koko maailman kirjoillaan: niitä on käännetty 35 kielelle ja julkaistu ulkomailla kaikkiaan 36 maassa. Vuonna 2012 kirjailijalle myönnettiin Pro Finlandia -mitali.

maurikunnas.net

80


Autot

Palapelikirja Sormiharjoituksia pikkuväelle! Kirjassa neljä värikästä neljän palan palapeliä. ISBN 978-951-1-32330-3 / IKÄSUOSITUS 2+ / HUHTIKUU

Hauskat terveiset Postikorttikirja

Mauri Kunnaksen riemastuttavat piirrokset nyt kätevänä korttikirjana. 24 valloittavaa tervehdyskorttia tilanteeseen kuin tilanteeseen! NOIN 40 SIVUA / 210 X 105 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 75.13 JA L 85.2 / ISBN 978-951-1-32332-7 / IKÄSUOSITUS 3+ / HUHTIKUU

Aino Havukainen – Sami Toivonen

Veera lääkärissä/ Veera ja maatalon eläimet

Kaksi Veera-tarinaa hauskana kääntökirjana Kuva: katja tähjä

Aino Havukainen ja Sami Toivonen työskentelevät yhdessä lastenkirjailijoina, kuvittajina ja graafisina suunnittelijoina. Heidän Tatu ja Patu -kirjojaan on käännetty yli 20 kielelle. 64 SIVUA / 167 X 210 MM / 4-VÄRIKUVITUS / L 85.22 / ISBN 978-951-1-32329-7 / IKÄSUOSITUS 3+ / HELMIKUU

Lasten ja varhaisnuorten kirjat

81


Palleroiden kivat ensikirjat

Eric Hill (1927–2014) keksi aikanaan kertoa pojalleen iltasatuja Puppe-nimisestä koiran­ pennusta. Tästä alkoi hänen pitkä uransa kuvakirjan­tekijänä. Puppe ilahduttaa edelleen ­lapsia kymmenissä maissa.

Eric Hill

Puppe menee uimaan Puppe ystävineen lähtee ilakoimaan uimaaltaalle. Uusi hauska pahvikirja! SUOMENTAJA: RUOKOSENMÄKI, JOUKO / 10 S. / 190 X 160 MM / 4-VÄRIKUVITUS / L 85.22 / ISBN 978-951-1-32323-5 / IKÄSUOSITUS 1+ / HUHTIKUU

Kukkuluuruu, Puppe

Ääninappikirja

Läppiä ja ääniä – näistä pikkuväki riemastuu! Pahviläppien taakse kätkeytyvien yllätysten lisäksi lapsi tutustuu viiteen erilaiseen ääneen. SUOMENTAJA: LUUKKANEN, ANNE / 10 S. / 215 X 280 MM / 4-VÄRIKUVITUS / L 85.22 / ISBN 978-951-1-27647-0 / 1. PAINOS 2013 / IKÄSUOSITUS 1+ / TAMMIKUU

82


Pienimpien hyvänyön­ saduksi

Anttu Harlin – Joonas Utti

Kikattava Kakkiainen ja City-Kanin skeittilauta Kikattava Kakkiainen -kuvakirjasarja alkaa! Havunhelmassa pelkokin voitetaan yhteisvoimin.

City-Kanilla on tuliterä skeittilauta. Sellaista ei ole Havunhelmassa ikinä nähty. Ei ihme, että City-Kani on laudastaan pollea. Kun City-Kanin pitäisi näyttää ystäville, miten laudalla lasketaan mäkeä, mikään ei sille kelpaa, joka mäestä ja nyppylästä löytyy jotain vikaa. Kakkiainen saa mainion ajatuksen. Aamulla City-Kania odottaa jyrkkä ja kiemurainen vuoristorata, jonka sen ystävät ovat rakentaneet yön hämärissä. Miksei City-Kani ole yllätysradasta riemuissaan? Sen on pakko tunnustaa, että laskeminen pelottaa kamalasti. Ei hätää, ystävät auttavat.

Maikki Harjanne

Minttu ja kananvaljaat

Mitä ihmettä Minttu keksii! Kanalleko valjaat? Minttu pääsee mummon luo maalle ja saa auttaa häntä askareissa. Kanojen hoitaminen on Mintusta erityisen hauskaa. Yksi kanoista pääsee kuitenkin karkuun, ja Minttu hätääntyy. Minne kana on piiloutunut? Kun karkulainen lopulta löytyy, Minttu saa mainion idean: kanallehan voi virkata valjaat! Minttu tarttuu heti toimeen.

Hurmaava Minttu on yli sata teosta julkaisseen Maikki Harjanteen luomista hahmoista tunnetuin. Minttu esiintyi ensi kerran lastenkirjassa vuonna 1978 ja on seikkaillut yli 50 teoksessa. 32 S. / 210 X 255 MM / 4-VÄRIKUVITUS / L 85.22 / ISBN 978-951-1-31964-1 / IKÄSUOSITUS 3+ / HELMIKUU

Anttu Harlin (s. 1980) ja Joonas Utti (1982) ovat animaation tekemisen ja tuottamisen huippuammattilaisia. Pikku Kakkosesta tuttu Kikattava Kakkiainen on esiintynyt aiemmin kolmessa ääninappikirjassa. 24 S. / 184 X 237 MM / 4-VÄRIKUVITUS / L 85.22 / ISBN 978-951-1-32096-8 / IKÄSUOSITUS 1+ / MAALISKUU

Lasten ja varhaisnuorten kirjat

83


PEPPA PIG © ASTLEY BAKER DAVIES LTD/ENTERTAINMENT ONE UK LTD 2003.

peppapig.com

Pipsa Possun bussiajelu Vekkulissa bussinmuotoisessa kirjassa on pyörät alla! Pipsa ja hänen ystävänsä ovat lähdössä bussilla retkelle. He ovat innoissaan, sillä perillä syödään eväät. SUOMENTAJA: KARHU, SATU / 10 S. / 170 X 210 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 85.22 / ISBN 978-951-1-32076-0 / IKÄSUOSITUS 3+ / MAALISKUU

Paljon onnea, toivoo Pipsa! Soiva kirja, mukana hohtavat kynttilät! Kirja soittaa onnittelulaulua ja lukija voi itse puhaltaa kynttilät sammuksiin. SUOMENTAJA: KARHU, SATU / 10 S. / 210 X 210 MM / 4-VÄRIKUVITUS / L 85.22 / ISBN 978-951-1-31903-0 / IKÄSUOSITUS 3+ / TAMMIKUU

Pipsa Possun oma kirja Kaikki mitä halusit tietää Pipsa Possusta! Hauska Pipsa Possun muotoinen pahvikirja kertoo kaiken oleellisen Pipsasta. Keitä kuuluu Pipsan perheeseen, mikä on Pipsan suosikkiasia? SUOMENTAJA: RUOKOSENMÄKI, JOUKO / 10 S. / 214 X 216 MM / 4-VÄRIKUVITUS / L 85.22 / ISBN 978-951-1-32077-7 / IKÄSUOSITUS 1+ / MAALISKUU

84


Timothy Knapman – Andreas Castellani

Katherine Sully

Ryhdy seitsemän meren kauhuksi!

Rakenna ja leiki

Merirosvolaiva

Värikkään kirjan mukana seuraa avattava merirosvolaiva ja pahvisia hahmoja, joiden avulla lukija pääsee leikkimään omat merirosvoseikkailunsa. Tommi Merihiekka pääsee elämänsä seikkailuun meri­ rosvojen kanssa. Hurjat meritaistelut ja aarteet odottavat!

Rakennustyömaa Rakenna oma työmaa! Rakennustöistä kertovan kuvakirjan mukana seuraa uljas pahvinen rakennustyömaa työläisineen ja laitteineen. Lapsi voi itse koota työmaan ja tutustua rakennus­ työläisten arkeen.

Timothy Knapman on kirjoittanut näytelmiä, runoja ja lastenkirjoja. Hänen kirjojaan on käännetty 12 kielelle.

Katherine Sully on kirjoittanut lastenkirjoja jo yli 20 vuotta. Hän kirjoittaa sekä tietokirjoja että fiktiota.

SUOMENTAJA: LAMMINPÄÄ, MARKUS / 32 S. / 250 X 250 MM / 4-VÄRIKUVITUS / L 85.22 / ISBN 978-951-1-31922-1 / IKÄSUOSITUS 3+ / HELMIKUU

SUOMENTAJA: POUSSA, ANTTI / 32 S. / 180 X 250 MM / 4-VÄRIKUVITUS / L 85.22 / ISBN 978-951-1-31289-5 / IKÄSUOSITUS 3+ / TAMMIKUU

Lasten ja varhaisnuorten kirjat

85


Jenna Kunnas – Noora Kunnas

Hämärävaarit

Hämärävaareista vanhin on kadonnut. Hilpeä etsintäretki johtaa huikeisiin seikkailuihin.

kuva: dorit salutskij

24 S. / 210 X 255 MM / 4-VÄRIKUVITUS / L 84.22 / ISBN 978-951-1-32324-2 / IKÄSUOSITUS 4+ / MAALISKUU

Kun kirjahyllyjen takana asuvista hämärävaareista vanhin, Pappa-vaari, katoaa, alkaa etsintäretki. Olisiko Pappa-vaari muurahaiskarhujen luona, tai kummitus­ junassa? Entä onko häntä näkynyt hattukaupassa tai ilmapallotehtaassa? Vai johtavatko jäljet sittenkin Las Vegasiin?

”Kotiin on kiva palata, kun on saanut hetken seikkailla”, toteaa Pappa-vaari. 86

Mauri Kunnaksen tyttäret ovat lähteneet lastenkirjailijoina isänsä viitoittamalle tielle. Kirjan kirjoittaja Noora Kunnas (s. 1987) on valmistunut Turun taideakatemian elokuvalinjalta ja työskennellyt televisiossa. Kirjan kuvittaja Jenna Kunnas (s. 1983) on valmistunut Taide­ teollisesta korkeakoulusta ja työskentelee kuvittajana ja graafikkona. Hämärävaarit on hänen esikoiskuvakirjansa.


kuva: dorit salutskij

32 S. / 210 X 255 MM / 4-VÄRIKUVITUS / L 85.22 / ISBN 978-951-1-32302-0 / IKÄSUOSITUS 4+ / HUHTIKUU

Veera Salmi – Elina Warsta

Isabella ja tuikkiva tyttö Päiväkoti Heippakamu

Kimalletta ja uusia kavereita! Kuvakirja päiväkodin värikkäästä arjesta.

Veera Salmi (s. 1976) on Helsingissä asuva lastentarhan­ opettaja. Päiväkoti Heippakamun lisäksi hän on julkaissut lastenkirjoja Puluboista ja Ponista ja Pasilassa asuvasta Maurista. Elina Warsta (s. 1979) on kuvittaja ja graafinen suunnittelija. Hänen kirjagrafiikkaansa on palkittu usein Vuoden kaunein kirja -kilpailussa.

Päiväkoti Heippakamu on ihan paras!

Päiväkotiin tulee uusi tyttö, Stella, jolla on tuikkivat silmät ja silmälasit ja joka osaa laskea englanniksi. Ensin Isabella vähän ihmettelee uutta tyttöä, mutta sitten tytöt löytävät toisensa – he ovat Stella ja Isabella ja rakastavat molemmat kimalletta.

REBEKAN RAPUPÄIVÄ: ISBN 978-951-1-30599-6 PABLO JA HEILUVAT HAMPAAT: ISBN 978-951-1-31006-8

Lasten ja varhaisnuorten kirjat

87


Papu Elena Haro

Oldřich Ružička – Alexandra Hetmerová

J. Karjalaisen biisistä tuttu Apinaorkesteri huimalla kiertueella maailman metropoleissa

Miten talot tehdään? Mistä sähkö tulee? Miten autot valmistuvat? Mitä kaikkea on internetin takana? Tämä kirja kertoo kaiken tuon ja paljon muutakin.

Apinaorkesterin maailmankiertue

Apinaorkesteri – Mökä, Acu, Bébé ja Jojo – on maailmankiertueesta innoissaan. Riemuissaan on myös heidän ponteva manageri-roudarinsa Bobo-gorilla. Innokkaat fanit odottavat bändiä niin Tokiossa kuin New Yorkissa, kun se suhaa mantereelta toiselle ja kapuaa lavalle milloin klubeilla, milloin festareilla tai rauhangaalassa. Ehtiväisiltä rock-apinoilta luonnistuvat yhtä hyvin houseband-keikat kuin elokuvaroolit Bollywoodin studiolla. Leikkisää apinaenergiaa tarvitaan silloinkin, kun Naurusaari on pelastettava nauruttomuuden tragedialta.

Papu Elena Haro (s. 1963) on mm. keijumaailmaan perehtynyt kuvataiteilija, joka tuli tunnetuksi 1980-luvulla Papu ja Pojat -rockbändin laulajana. 1980-luvulla hän teki Apinaorkesteri-maalauksen ja myöhemmin saman nimisen biisin yhdessä J. Karja­ laisen kanssa. Kirja on hänen esikoisteoksensa. 32 S. / 210 X 255 MM / 4-VÄRIKUVITUS / L 85.22 / ISBN 978-951-1-31924-5 / IKÄSUOSITUS 5+ / MAALISKUU

88

Opi miten kaikki toimii

Kirjan aukeamat aukeavat kuin julisteet, ja jokainen aihe esitellään lisäksi vinkeiden minikirjojen kautta. Hauska ja värikäs tietokirja kertoo selkeästi, miten asiat ja esineet valmistuvat.

Oldřich Ružička johtaa nykyään omaa kustantamoaan. Hän on opiskellut kasvatustiedettä ja kirjoittanut useita kirjoja lapsille. SUOMENTAJA: KALLIOLA, IIRIS / 12 S. / 230 X 260 MM / 4-VÄRIKUVITUS / L 03 / ISBN 978-951-1-32103-3 / IKÄSUOSITUS 6+ / MAALISKUU


kuva: piia arnould

32 S. / 210 X 255 MM / 4-VÄRIKUVITUS / L 85.22 / ISBN 978-951-1-32305-1 / IKÄSUOSITUS 6+ / HUHTIKUU

Reetta Niemelän ja Salla Savolaisen yhteistyönä ovat syntyneet mm. kuvakirjat Tikkumäen talli, Tikkumäen koirat ja Tikkumäen ponileiri. Kekseliäästi kollaasitekniikalla kuvitettu Tikkumäen kepparikirja on mainio käsikirja pienille keppariharrastajille.

Reetta Niemelä – Salla Savolainen

Tikkumäen kepparikirja

Keppareiden suosio vain kasvaa! Kivoja vinkkejä ja ohjeita pienille keppariharrastajille.

Tikkumäki-perhe kasvaa kivalla lasten tietokirjalla

Tikkumäen ponikerholaiset Iiris ja Riina johdattavat lukijan keppihevosharrastuksen pariin. Uljas, Patu, Nunnu ja muut Tikkumäen tallin ihanat hepat toimivat malleina, kun keppihevonen valmistetaan kierrätys­materiaaleista ja kotoa löytyvistä tarvikkeista. Selkeiden neuvojen mukaan syntyvät myös nimikyltit, ruusukkeet, loimet ja muut ratsujen tarvikkeet. Tallin tai esteradan rakentaminenkaan Tikkumäen tapaan ei ole konsti eikä mikään. Askarteluohjeiden lomassa lukija saa hevostietoutta ja virikkeitä, mitä kaikkea keppareiden kanssa voi tehdä sisällä ja ulkona.

Lasten ja varhaisnuorten kirjat

89


Karhu ja kaniini

Hyvää luettavaa sosiaalisia taitoja ja oikean ja väärän eroa kovasti harjoittelevalle viisivuotiaallemme! – Lastenkirjapino-blogi

Karhu ja kaniini

Sopii hyvin lukemaan opettelevalle lapselle. – Lastenkulttuuriblogi Pienten taikapiiri

Julian Gough – Jim Field Nakuttava naapuri Ei pöllömpi päivä

Riemastuttava sarja nauratuttaa sekä pientä että isompaa lukijaa. Tarinoista ensimmäisessä on paljon PÖLLÖYTTÄ, toisessa ystävyyttä, viisautta ja METELIÄ!. Suloisesti kuvitetut, hauskat ja helppolukuiset kirjat sopivat sekä pienille kuuntelijoille että lukemaan opetteleville.

Julian Gough on palkittu kirjailija. Hän on kirjoittanut romaaneja ja näytelmiä. Hän asuu Berliinissä ja pitää kovasti kahvista. Jim Field on kuvittanut useita kirjoja ja muita projekteja, ja asuu Pariisissa. Hän harrastaa kitaransoittoa. Karhu ja kaniini -sarjassa on ilmestynyt myös kirja Kaverin kamalat tavat. SUOMENTAJA: PITKÄNEN, PEIKKO / 112 S. / 181 X 130 MM / 4-VÄRIKUVITUS / L 84.2 / ISBN 978-951-1-32098-2, ISBN 978-951-1-32099-9 / IKÄSUOSITUS 5+ / HELMIKUU, HUHTIKUU

90


Reetta Niemelä – Emmi Jormalainen

Tuula Kallioniemi

Iiris saa selville, miksi Sandra-tamma vaikuttaa vihaiselta. Valloittavan sarjan kolmas osa.

Reuhurinne Kuvittanut Jii Roikonen

Uljas ja surullinen Sandra

Tikkumäen tallin lähistölle on avattu uusi Isotalon talli. Sen laitumella lapset huomaavat yksikseen seisovan suomenhevostamman. Kerrotaan, että Sandra-tamma on ilkeä ja vaarallinen: se näykkii ja riistäytyy kiinni otettaessa. Mutta tammaa katsoessaan Iiriksestä tuntuu kuin sillä olisi hänelle asiaa. Iiris käy tervehtimässä Sandraa aina laitumen ohitse kulkiessaan. Kerran hän näkee, miten kovaotteisesti omistajat kohtelevat Sandraa ja puhuvat sen teurasautoon viemisestä. Iiriksen sydäntä kouraisee: Sandralla ei ole selvästikään hyvä olla. Miten Iiris pystyisi pelastamaan sen?

Reetta Niemelä sai lapsille kirjoittamistaan tietokirjoista Suomen tietokirjailijoiden Tietopöllö-palkinnon 2017. ”Tikkumäki-sarjan suunnittelussa on otettu huomioon erityisesti hevosten ja koirien oma viihtyminen ja tasavertainen kohtelu”, kirjoitti palkintoraati perus­ teluissaan. Emmi Jormalainen on helsinkiläinen kuvittaja ja taiteen maisteri, joka kuvittaa muun muassa menestyksekästä Puluboi-sarjaa.

Ensiluokkaiset elokuvatähdet

Tötterö ja Pikkis ryhtyvät elokuvantekoon. Hauska kuvitettu Reuhurinne-tarina juuri lukemaan oppineille. Pitkät sanat ta-vu-tet-tu. – Arvaa mitä, Tötterö sanoo Pikkikselle. – Länttä vastapäätä on itä, Pikkis vastaa. – Me tehdään elokuva! Meistä tulee kuuluisia leffatähtiä! – Tulee vai? Pikkis hämmästyy. – Ensiluokkaisia! Tötterö väittää ja jatkaa hengästyneenä: – Me saadaan pokaali, pinkki avoauto ja kuorma-autollinen fanipostia.

Tuula Kallioniemi on armoitettu humoristi ja tarinankertoja, joka tietää kuinka lapsen lukukipinä sytytetään. Jii Roikonen on kuvittaja, sarjakuvapiirtäjä ja graafinen suunnittelija. Hän on kuvittanut kymmeniä lastenkirjoja ja oppikirjoja. Ensiluokkaiset elokuvatähdet on ensiluokkaisen sarjan viides kirja. 48 S. / 140 X 202 MM / MV-PIIRROKSIA / L 84.2 / ISBN 978-951-1-31787-6 / IKÄSUOSITUS 6+ / TAMMIKUU

80 S. / 140 X 202 MM / MV-KUVITUS / L 84.2 / ISBN 978-951-1-31808-8 / IKÄSUOSITUS 6+ / TAMMIKUU

Lasten ja varhaisnuorten kirjat

91


Hauska lukea itse – runsas kuvitus!

Lasse Anrell – Anna-Karin Garhamn

Julian Clary

Futisjunnut 2

Me Ponnekkaat Kuvittanut David Roberts

Kotikenttien kingi

Pallo haltuun – pelaaminen on kivaa! Helppolukuinen futissarja jatkuu. Ali, Bruno ja Emma harjoittelevat joukkuetovereidensa kanssa pallonhallintaa ja harhautuksia tosi tarmokkaasti. Sen vuoksi futisseura haluaa palkita heidät: lapset pääsevät saattajiksi seuran edustusjoukkueen seuraavaan kotiotteluun. Huippua! Eikä siinä vielä kaikki. Myöhemmin kesällä lapset saavat osallistua Gothia Cup -turnaukseen, johon saapuu jouk­ kueita kaikkialta maailmasta. Miten jännää majoittua kouluun! Mutta ihan kuin apuvalmentajana toimiva Emman äiti Katinka ottaisi voitot ja häviöt vakavammin kuin Emma. Voiko se olla totta?

Ruotsalainen Lasse Anrell on vannoutunut jalkapallon ystävä. Hän jos kuka tietää, miksi jalkapallo yhdistää niin pieniä kuin isoja pelaajia ja harrastajia kaikkialla maailmassa. Futisjunnut-sarjassa on ilmestynyt myös kirja Zlatan on tähti (2017). SUOMENTAJA: MANNINEN, SANNA / 96 S. / 128 X 185 MM / MV-KUVITUS / L 84.2 / ISBN 978-951-1-31279-6 / IKÄSUOSITUS 6+ / HELMIKUU

92

Pelastuspartio

Ratkiriemukas tarina hyvin erikoisesta perheestä – naurutakuu! Ponnekkaiden talosta tulee turvakoti. Ponnekkaat asuvat tavallisessa talossa tavallisen kadun varrella. Kaikkein eniten he tykkäävät kunnon nauruista. He sattuvat myös olemaan hyeenoja. Kyllä, luit aivan oikein – heillä on turkki, heidän häntänsä ovat piilossa ja he to-del-la-kin tykkäävät ulvoa naurusta. Kaupungilla on levinnyt sana, että Ponnekkaiden luota löytyy turvapaikka kaikille vaarassa oleville eläimille. Ponnekkaiden talo täyttyy erilaisista otuksista. Ovatko Ponnekkaat puraisseet liian ison palan?

Julian Clary on suosittu brittiläinen koomikko, viihdyttäjä ja kirjailija, joka on kiertänyt maailmaa vetäen yhden miehen showtaan ja esiintynyt useissa tv-sarjoissa. Hän asuu Kentissä miehensä, koiriensa ja kanojensa kanssa. David Roberts on palkittu, kiitetty brittiläinen kuvittaja. Me Ponnekkaat -sarjan avausosa ilmestyi syksyllä 2017.

SUOMENTAJA: JÄRVINEN, OUTI / 283 S. / 130 X 200 MM / MV-KUVITUS / L 84.2 / ISBN 978-951-1-30485-2 / IKÄSUOSITUS 6+ / TAMMIKUU


SUOMENTAJA: MANNINEN, SANNA / 103 S. / 140 X 202 MM / 4-VÄRIKUVITUS / L 84.2 / ISBN 978-951-1-31021-1 / IKÄSUOSITUS 6+ / TAMMIKUU

Jørn Lier Horst

Operaatio Myrskypilvi Etsiväkaksikko Kuvittanut Hans Jørgen Sandnes

Huippusuositun norjalaisdekkaristin lasten salapoliisisarjan ensimmäinen osa. Ratko rikokset yhdessä Etsiväkaksikon kanssa! Virtakylässä tapahtuu kummia. Leipomosta on kadonnut kaikki hiiva. Naapurikaupungin karamellitehtaasta on varastettu pakettiauto. Eivätkä varkaudet lopu siihen... Nyt tarvitaan avuksi Etsiväkaksikko! TILDA on rohkea, kekseliäs ja uskaltaa toimia kun muut empivät. OLIVER on huippufiksu ja näkee asioita, joita muut eivät huomaa. Yhdessä he ovat Etsiväkaksikko – neuvokkaita ja valmiina seikkailuun. Apuna heillä on OTTO, vainukoira, joka haistaa salaisuudet.

Etsiväkaksikko valmiina salapoliisitehtävään! http://www.detektivene.no/

Jørn Lier Horst on Norjan parhaita rikoskirjailijoita. Aikaisemmin hän työskenteli poliisietsivänä. Hän on kirjoittanut useita kirjoja sekä aikuisille että lapsille. Hans Jørgen Sandnes piirtää kuvituksia sekä kirjoihin että elokuviin. Hän myös pitää lapsille piirroselokuvakursseja. Etsivä­ kaksikko-sarja on myyty yli 10 maahan.

Lasten ja varhaisnuorten kirjat

93


kuva: dorit salutskij

Antti Nylén (s. 1973) on helsinkiläinen kirjailija ja suomentaja, joka tunnetaan poleemisena keskustelijana. Hän sai Kalevi Jäntin palkinnon esikoisteoksestaan Vihan ja katkeruuden esseet. Kuvittaja ja graafinen suunnittelija Ilja Karsikas (s. 1978) on aiemmin julkaissut neljä lasten kuvakirjaa.

Voivatko jotkut eläimet olla ystäviä ja toiset ruokaa?

94

92 S. / 128 X 185 MM / MV-KUVITUS / L 84.2 / ISBN 978-951-1-31934-4 / IKÄSUOSITUS 7+ / MAALISKUU

Antti Nylén – Ilja Karsikas

Eino ja suuri possukysymys

Tarina pojasta ja possusta ja siitä, kuka syö ja mitä Eino saa enoltaan 7-vuotissyntymäpäivälahjaksi lelupossun, joka osoittautuu kaikkea muuta kuin tavalliseksi. Pulla-possu osaa ajatella ja puhua ja sillä on omituinen pyyntö: se haluaa tulla syödyksi. Pullan kanssa jutellessaan Eino joutuu pohtimaan syömistä ihan uudella tavalla. Mikä tekee jostain asiasta syötävän ja toisesta ei? Voivatko jotkut eläimet olla ystäviä ja toiset ruokaa? Alkaa kysymysten vuosi, jonka lopussa Eino tekee suuren päätöksen.


kuva: dorit salutskij

80 S. / 128 X 185 MM / MV-KUVITUS / L 84.2 / ISBN 978-951-1-31932-0 / IKÄSUOSITUS 7+ / MAALISKUU

Leila Saarivirta

Nukkumatin vastaisku

Kuvittanut Pentti Otsamo

Herätys! Nukkumatti bloggaa, tubettaa ja somettaa. Nykypäivän satuhahmossa on särmää ja hersyvää huumoria. Nukkumatti huomaa järkytyksekseen tipahtaneensa Huippuhahmot-äänestyksessä häntäpäähän, kauas Joulupukin, Hammaskeijun ja jopa Tonttu Toljanterin taakse. Ihmiset ovat selvästi unohtaneet Nukkumatin ja unen tärkeyden.

Leila Saarivirta (s. 1980) on helsinkiläinen vapaa kirjoittaja. Rovaniemellä varttunut Saarivirta on työskennellyt bloggaajana Extempore-kulttuurisivustolla ja toimitussihteerinä kirjallisuuslehti Lumoojassa. Toimittaja Martta Kaukosen kanssa kirjoitettu opas downshiftaamisesta ilmestyi vuonna 2015. Saarivirta ylläpitää Pihin naisen elämää -blogia.

Nukkuminen kunniaan! – toivoo Nukkumatti

Lasten ja varhaisnuorten kirjat

95


kuva: thron ulberg SUOMENTAJA: LEMPINEN, ULLA / 140 S. / 128 X 185 MM / N 84.2 / ISBN 978-951-1-31983-2 / IKÄSUOSITUS 9+ / MAALISKUU

Ruotsalaisen Katarina Mazettin (s. 1944) Seikkailu­serkut on kunnianosoitus Enid Blytonin Viisikko-kirjoille, joita hän itse ahmimisikäisenä rakasti. Sarjassa on aiemmin ilmestynyt kaksi osaa: Varjoja ja vakoojia (2017) ja Voroja ja vompatteja (2017).

Katarina Mazetti kirjoittaa isoista asioista lapsen maailmaa kunnioittaen ja kauheuksilla mässäilemättä. – Aamulehti VARJOJA JA VAKOOJIA: ISBN 978-951-1-30414-2 VOROJA JA VOMPATTEJA: ISBN 978-951-1-30415-9

96

Katarina Mazetti

Viikinkejä ja vampyyreja Seikkailuserkut

Seikkailut saaressa jatkuvat! Viikinkiaikainen kolikko houkuttelee kutsumattomia vieraita. Serkkukatras pääsee taas kesälomalla Frida-tädin luo Uikkusaareen, ihanaa! Pörri on katsonut liikaa television vampyyrisarjaa ja säpsähtelee vampyyrikauhusta lepakoita nähdessään. Frida lähtee Tukholmaan näyttämään arkeologeille saaresta löytämäänsä viikinkiaikaista kolikkoa. Kun lapset jäävät keskenään, he näkevät metsässä kummallista valoa. Sana Uikkusaaren kultalöydöstä on kiirinyt mantereelle. Serkukset kohtaavat kovaotteisen kolmikon, joka hamuaa Fridan mailta häikäilemättömästi aarretta. Pian lapset ovat hätää kärsimässä. Nyt Pörrillä olisi todella syytä olla kauhuissaan.


kuva: lani carter

SUOMENTAJA: KAPARI-JATTA, JAANA / 380 S. / 140 X 202 MM / L 84.2 / ISBN 978-951-1-31321-2 / IKÄSUOSITUS 8+ / HUHTIKUU

Jessica Townsend Morriganin koetukset Lue tarina, jonka kaltaista ei ole. Astu maailmaan, jonka kaltaista ei ole.

kuva: lani carter

Nevermoor

Morrigan Crow on syntynyt kirottuna. Hänen on määrä kuolla yhdentenätoista syntymäpäivänään, mutta merkillinen mies, Jupiter North, kiidättää hänet taianomaiseen kaupunkiin nimeltä Nevermoor. Jupiter on valinnut Morriganin osallistumaan kokeeseen, jossa sadat lapset pyrkivät Nevermooria hallitsevan taikajärjestön jäseniksi. Toisin kuin kilpailijansa, Morrigan ei kuitenkaan löydä itsestään erityiskykyä. Hänen on keksittävä keino läpäistä koe – tai palattava kohtaamaan kohtalonsa. Fantastinen sarjanavaus täynnä seikkailua ja mieli­kuvitusta koukuttaa uuden lukijasukupolven!

”Täydellinen Harry Potterin ja Percy Jacksonin faneille.” – School Library Connection

Jessica Townsend on kotoisin Australian Queenslandista, ja asunut pitkiä aikoja lempikaupungissaan Lontoossa. Hänen erikoisia kiinnostuksenkohteitaan ovat julkinen liikenne, hotellit, kuolema, joulu, oopperalaulajat, salaiset järjestöt ja jättikissat – jotka kaikki ovat löytäneet tiensä Nevermoorsarjaan. Lasten ja varhaisnuorten kirjat

97


Tuija Lehtinen

Tornihuoneen uusi kingi

Tähtikissa

Saimin ja Selman suunnitelmat sotkee vaihtooppilaaksi saapuva saksalaispoika. Selkkauksia tiedossa!

Eläinystävien koukuttava toivesarja jatkuu! Christan hartain toive on toteutunut: ihastuttava, persoonallinen Mäyrä on hänen kissansa, maailman paras kissa.

Saimi ja Selma

Isoveli Mossu muuttaa pois kotoa, ja Saimi ja Selma alkavat oitis neuvotella, kumpi saa Mossun tornihuoneen. Vanhemmilla on yllätys: perhe ryhtyy isäntäperheeksi Saksasta tulevalle vaihto-oppilaalle. Poika majoitetaan tornihuoneeseen. Epäreilua! Saimi nielee kiukkunsa ja päättää antaa tornin valloittajalle mahdollisuuden. Selma sen sijaan on aloittanut keppihevosharrastuksen, johon hän uppoutuu koko tarmollaan. Mutta miksi Lillin pitää työntää nokkansa hevosteluporukkaan? Eiväthän hevoset ole aiemmin kiinnostaneet häntä karvan vertaa.

Tuija Lehtinen kuvaa taitavasti tyttöjen arkea, johon kuuluvat kommellukset ja kimurantit ihmissuhdekuviot. Saimi ja Selma -sarjan neljä aiempaa osaa ovat Salainen ihailija, Konstikas kätkö, Kamera käy ja Prinsessa Armada. 300 S. / 128 X 185 MM / N 84.2 / ISBN 978-951-1-32423-2 / IKÄSUOSITUS 9+ / HUHTIKUU

98

Helena Meripaasi

Tassu-trio

Christa ja cornish rex nimeltä Mäyrä ovat erottamattomat. Erika taas on päässyt uljaan, upean Flash-koiransa kanssa treenirinkiin, josta he saavat lisää kokemusta ja varmuutta. Allulla ei mene kääpiöpinseri Kirpun kanssa ihan niin hyvin: Allu ei osaa pyytää keneltäkään apua, kun pentu riehuu, räksyttää ja jopa puree. Allua, Christaa ja Erikaa yhdistää rakkaus eläimiin.

Helena Meripaasi (s. 1967) on julkaissut nuorten­kirjoja vuodesta 2000, mm. sarjat Koirahullun päiväkirja ja Irin kennel. Hän on tehnyt myös toimittajan ja suomentajan töitä. Koiraharrastus alkoi lapsena, ja Meripaasi on perehtynyt monipuolisesti koirien koulutukseen ja käyttöön ihmisen apuna. Suositun kirjailijan uuden sarjan ensimmäinen kirja, Tassu-trio – Kuriton koiran­ pentu ilmestyi keväällä 2017. 200 S. / 128 X 185 MM / N 84.2 / ISBN 978-951-1-31580-3 / IKÄSUOSITUS 9+ / HELMIKUU


kuva: Pierre Gautreau

SUOMENTAJA: ESKOLA, TIINA / 320 S. / 140 X 202 MM / L 84.2 / ISBN 978-951-1-29670-6 / IKÄSUOSITUS 9+ / MAALISKUU

Adrienne Kress

Kätketty ovi

Löytöretkeilijät 1

Vauhdikkaan trilogian avaus. Sebastianin säntillinen maailma menee mullin mallin, kun hän törmää pimeällä kujalla sijaitsevaan outoon kerhoon, jossa kokoontuvat aikamme suurimmat seikkailijat ja tutkimusmatkailijat. Sebastian palkataan apupojaksi kerhoon, ja hän oppii, että jos haluaa jännitystä elämäänsä, pitää myös niskuroida ja ottaa riskejä. Kerhon historiaan liittyy kuitenkin synkeitä salaisuuksia, ja eräät tahot ovat valmiit tekemään mitä tahansa selvittääkseen ne. Kun tyttö nimeltä Evie tupsahtaa Sebastianin elämään, alkaa armoton takaa-ajo…

Adrienne Kress on kanadalainen näyttelijä ja kirjailija, jonka ensiteos Alex and the Ironic Gentleman sai Heart of Hawick Children’s Book -palkinnon. Kress asuu ja työskentelee Torontossa.

Uutta jännää ­seikkailun­nälkään

Lasten ja varhaisnuorten kirjat

99


SUOMENTAJA: SELKÄLÄ, ULLA / 200 S. / 128 X 185 MM / L 84.2 / ISBN 978-951-1-31269-7 / IKÄSUOSITUS 9+ / TAMMIKUU

Tämän päivän Neiti Etsivä, joka taitaa matematiikan ja arvoitukset. Hauska ja ­viihdyttävä! – Cuckoo Review Sarah Rubin on amerikkalainen lastenkirjailija, joka asuu perheensä kanssa Englannissa. Näkymätön vihje on ensimmäinen osa uudessa matikkanero Alice Jonesista kertovassa etsiväsarjassa.

100

Sarah Rubin

Näkymätön vihje

Alice Jones koodaa ja ratkoo 1 Tutustu Alice Jonesiin, säkenöivään etsivään, jolta ei puutu älyä ja asennetta! Matematiikkanero Alice Jones on jo ratkaissut muutaman mysteerin. Mutta kun tiedemies katoaa lukitusta huoneesta, hänellä on käsissään uransa vaikein tapaus. Tohtori Learner kehitteli parhaillaan näkymättömyyspukua. Onko mahdollista, että hän todella onnistui keksimään sellaisen? Vai onko kyse jostain paljon vaarallisemmasta? Peloton Alice ei luovuta ennen kuin saa selville totuuden.


Rudolf Koivun lukukirja näyttää, millaista oli lapsen maailma entisaikaan, kauan sitten. Kirja sopii mainiosti ääneen luettavaksi, mutta suurikokoista tekstiä lapsen on helppo lukea myös itse. Teksti vaikeutuu asteittain. Rudolf Koivun viehättävät kuvat huokuvat vanhan ajan kiireetöntä kodikkuutta.

Rudolf Koivun LUKUKIRJA

Suloisia runoja, lyhyitä juttuja, kiehtovia tarinoita – ja Rudolf Koivun ihania kuvia

Rudolf Koivun

L U K U K IR JA OTAVA

L 84.2 otava.fi ISBN 978-951-1-31878-1

OTAVA

T. S. Eliot

Kissojen kielen kompasanakirja

Kuvittanut Jenna Kunnas Mau, mitä katteja! Nobelistin kissarunokirja julkaistaan ensi kertaa suomeksi. Suloisia, vienosti kehrääviä kisu­ misuja? Kissan viikset! T. S. Eliotin runojen katit ovat arvonsa tuntevia, itsepäisiä, joskus katalia, usein ovelia. Kuten vaikka kaamea merirosvo Ärjykissa tai vikkelä superkonna Aave-Monni puhumattakaan Pommelista, joka jo julmetulla haukotuksellaan pelottaa koiratkin tiehensä. Kirjailija Jaakko Yli-Juonikas on riimitellyt humoristiset runot notkeasti suomeksi. Jenna Kunnaksen mainiosta kuvitusjäljestä näkee, että hän on suuri kissojen ystävä.

Nobelisti T. S. Eliot (1888–1965) on 1900-luvun merkittävimpiä runoilijoita. Hänen kissarunonsa vuodelta 1939 ovat päässeet myös Andrew Lloyd Webberin Cats-musikaaliin.

Kaarina Helakisa

Niille joilla on nauravat korvat

Valitut runot Toimittanut Sanna Jaatinen Kuvittanut Markus Pyörälä

Tervetuloa lumotulle runoretkelle Magdaleenan, salapoliisikissa Kyösti Vehviläisen ja muiden värikkäiden persoonien ihmeitä tekevään seuraan! Kaarina Helakisa on arvostetuimpia suomalaisia lastenlyyrikoita, ja monet hänen teksteistään ovat tulleet tutuiksi myös lauluina. Sanna Jaatisen toimittama ja graafikko Markus Pyörälän modernisti kuvittama hieno valikoima on elämys sekä lapsille että aikuisille.

Rudolf Koivun lukukirja Suloisia runoja, lyhyitä juttuja, kiehtovia tarinoita – ja Rudolf Koivun ihana kuvitus Rudolf Koivun lukukirja näyttää, millaista oli lapsen maailma entis­ aikaan, kauan sitten. Kirja sopii mainiosti ääneen luettavaksi, mutta suurikokoista tekstiä lapsen on helppo lukea myös itse. Teksti vaikeutuu asteittain. Viehättävät kuvat huokuvat vanhan ajan kiireetöntä kodikkuutta. 140 S. / 167 X 237 MM / KUVITETTU / L 84.2 / ISBN 978-951-1-31878-1 / LOKAKUU 2017

136 S. / 167 X 297 MM / 4-VÄRIKUVITUS / L 82.2 / ISBN 978-951-1-22394-8 / 1. PAINOS 2008 / LOKAKUU 2017

SUOMENTAJA: YLI-JUONIKAS, JAAKKO / 32 S. / 210 X 297 MM / 82.2 / ISBN 978-951-1-31443-1 / MAALISKUU

Lasten ja varhaisnuorten kirjat

101


kuva: Justus Järnefelt

220 S. / 210 X 255MM / 4-VÄRIKUVITUS / N 68.2 / ISBN 978-951-1-31921-4 / HUHTIKUU

Suvi Rüster – Marja Samuli – Elvi Rista

Suomen lasten kotiruoka Mitä välipalaksi mukaan treeneihin? Entä päivälliseksi kun on kiljuva nälkä? Mitä herkkuja myyjäispöytään? Nyt valmistetaan kunnon kotiruokaa koko perheen makuun!

Ruokatoimittaja ja -stylisti Suvi Rüster (s. 1978) on tehnyt valokuvaaja Elvi Ristan (s. 1979) kanssa aiemminkin yhteistyötä, mm. ruokajuttuja Helsingin Sanomiin. Rüster ja ruokatoimittaja Marja Samuli (s. 1970) ovat stailanneet yhdessä mm. Syödään yhdessä -keittokirjasarjan.

Hyvää ja terveellistä nykyajan maustein. Ainekset lähikaupan hyllyltä! 102

Sadan reseptin peruskeittokirjassa on ohjeita joka lähtöön: aamupaloja, leivonnaisia, ateriaehdotuksia arkeen ja juhlaan. Lohisoppaa, nakkikastiketta ja muita suosikkeja ei unohdeta, vaikka kotimaiseen ruokaperinteeseen yhdistetään kiehtovia makuja maailmalta. Maukkaat kasvisruoat ovat muunnettavissa vegaaneille. Vasta-alkaja saa ruoanlaittoon hyvät eväät ja roppakaupalla vinkkejä. Erinomainen kirja myös nuorelle, joka muuttaa pois kotoa.


Moreenin kevään kirjat 2018


kuva: Viola Minerva Virtamo 144 S. / 210 X 255 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 65.43 / ISBN 978-9511-31508-7 / TAMMIKUU

Niina Laitinen

Villasukkien vuosi Odotetun esikoiskirjan sukkaohjeet saavat innoituksensa vuodenkierrosta ja vaihtuvasta värimaailmasta. Niina Laitinen on somesta huippusuosioon ponnistanut neulesuunnittelija, joka voitti sinivalkoisilla kirjoneulesukillaan Novitan Suomi 100 -juhlavuoden suunnittelukilpailun. Hän on julkaissut sukkaohjeitaan sähköisinä ja kalenterin muodossa, ja Villasukkien vuosi on hänen ensimmäinen kirjansa.

Trenditietoinen neuloo itse sukkansa www.niinalaitinendesigns.com

104

Malleissa on sekä lyhyt- että pitkävartisia pitsi-, palmikko- ja kirjoneulesukkia, jotka tuovat arkeen luksusta. Niihin neulotaan muistoja ja tunnelmia, ne välittävät läheisyyttä, ja ne sopivat käyttöön ympäri vuoden. Taitavasti suunnitellut mallit ilahduttavat yksityiskohdillaan ja käyvät niin omaan jalkaan kuin lahjoiksi läheisille.


kuva: Samuli Härkönen

144 S. / 210 X 255 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 65.43 / ISBN 978-951-132107-1 / MAALISKUU

Saara Toikka

Kesäneuleita Nuoren huippusuunnittelijan toisessa neulekirjassa keskitytään kesäisiin malleihin ja lankoihin. Mukana on ajattomia mutta trenditietoisia keveitä vaatteita ja asusteita rentoon kesäpukeutumiseen. Töiden vaativuustaso vaihtelee helposta haastavampaan.

Huippusuunnittelija yhdistää käsityöt ja design-ajattelun Saara Toikka on neulesuunnitteluun erikoistunut käsityötieteen maisteri, jonka ensimmäinen neulekirja Neuleita sai hyvän vastaanoton. Toikan neuleissa yhdistyvät ajaton design, hyvä käytettävyys ja laadukkaat materiaalit.

Moreeni

10 5


Betty Barnden

106

Jan Eaton

Neulojan niksit

Virkkaajan vinkit

Opi uusia työtapoja, vältä virheet ja kehity entistä paremmaksi neulojaksi!

Aloittelijan aapinen ja kokeneen virkkaajan käsikirja yksissä kansissa

Uudistettu neuleopas kattaa neuleprojektin kaikki vaiheet suunnittelusta toteutukseen ja viimeistelyyn sekä valmiin neuleen hoitamiseen. Ohjeet on esitetty selkeästi valokuvin ja piirroksin havainnollistettuna.

Suositun virkkausoppaan uudistettu laitos kertoo kaiken oleellisen virkkaustekniikoista, välineistä ja materiaaleista sekä virkkaustöiden suunnittelusta ja toteutuksesta. Ohjeet on esitetty selkeästi valokuvin ja piirroksin havainnollistettuna.

Betty Barnden on englantilainen freelance-neulesuunnittelija ja kirjantekijä. Hän on suunnitellut neulemalleja useille yrityksille, ja hänen ohjeitaan on julkaistu lukuisissa aikakauslehdissä.

Jan Eaton on englantilainen freelance-suunnittelija, jonka erityisaloja ovat neuleet, virkkaus, kirjonta ja tekstiilit. Hänen mallejaan ja ohjeitaan on julkaistu useissa lehdissä ja kirjoissa.

SUOMENTAJA: HOVI, SINIKKA / 160 S. / 190 X 246 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 65.43 / ISBN 978-951-1-31507-0 / 1. PAINOS 2010 / HELMIKUU

SUOMENTAJA: ANTTILA-KIVIMÄKI, HELENA / 160 S. / 190 X 246 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 65.43 / ISBN 978-951-1-31510-0 / 1. PAINOS 2010 / HELMIKUU


Hanna Meronen

Pienenpieniä käsitöitä

Miniatyyrikokoiset esineet viehättävät koruina, koristeina ja nukkekotimaailmassa. Pikkuruiset käsityöt syntyvät virkkaamalla, neulomalla ja huovuttamalla: neulotut minilapaset nukelle tai korva­ koruiksi; rannekoru tai nukkekodin torkkupeitto virkatuista isoäidinneliöistä; neulahuovutettu koira maskotiksi tai nukkeperheen lemmikiksi.

Hanna Meronen on intohimoinen nukkekotiharrastaja, joka rakentaa ja sisustaa nukketaloja. Hänen ensimmäinen kirjansa Tee itse nukketalo ilmestyi vuonna 2016. 144 S. / 210 X 255 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 65.43 / ISBN 978-951-1-31514-8 / MAALISKUU

Camilla Schmidt Rasmussen – Sofie Grangaard – Helle Benedikte Neigaard

Raikkaat rätit

Virkkaa ja neulo kestäviä keittiöliinoja Kauniita ja ekologisia keittiöliinoja ei tarvitse piilottaa kaappiin! Tiskirätti on tavallistakin tavallisempi esine, jonka tekee itse nopeasti ja helposti – mutta sen ei kuitenkaan tarvitse olla arkisen tylsä. Virkkaamalla ja neulomalla erilaisia silmukkayhdistelmiä luot kiinnostavia pintoja, joihin voit valita juuri omaan keittiöösi sopivat värit. Itse tehtyjä liinoja on ilo myös antaa lahjaksi. Nämä ekologiset keittiöliinat voi pestä pyykkikoneessa puhtaaksi, ja niiden imukyky vain paranee pesujen myötä. Materiaaliksi sopii tavallinen puuvilla, mutta jos valitset langaksi kosteutta imevän bambun tai hampun, saat bonuksena niiden antibakteeriset ominaisuudet.

Camilla Schmidt Rasmussen ja Sofie Grangaard ovat tehneet käsitöitä koko ikänsä. Helle Benedikte Neigaard on intohimoinen neuloja, jonka töitä voi nähdä myös Instagramissa: @destinyknits ja Ravelryssä: destinyknits. SUOMENTAJA: HUOTARI, TIIA / 120 S. / 205 X 205 MM /4-VÄRIKUVITUS / 65.43 / ISBN 978-952-254-312-7 / TAMMIKUU

Moreeni

107


”Lorem ipsum.” – xxx 192 S. / 235 X 222 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 68.24 / ISBN 978-9511-32108-8 / MAALISKUU

Kati Koskinen

Pink Lemonin parhaat

Herkkubuffet kaikille

Konditoria Pink Lemonin ohjeilla syntyy upeita buffet-kokonaisuuksia, joista jokainen löytää sopivaa syötävää. Herkkubuffetit ovat suosittuja kaikenlaisissa juhlissa, koska niihin on helppo koota erilaisiin ruokavalioihin sopivia herkkuja. Mukana ovat vegaaninen, gluteeniton, maidoton, laktoositon ja FODMAP-ruokavalio.

Kati Koskinen pitää Lohjalla Pink Lemon -nimistä konditoriaa, joka tuli tutuksi TV:stä Suomen paras leipomo -kilpailussa. Hän kehittää jatkuvasti reseptejä eri erikoisruokavalioiden tarpeisiin.

108


Élodie Piveteau

Juho Kuorikoski – Leo Lönnroth

27 kaunista origami-ideaa kotiin

Opas hirsitalon siirtäjälle

Lampunvarjostimia, rasioita ja pakkauksia, ruukunsuojuksia, riippuvia ja seinälle kiinnitettäviä koristeita. Ihastuttavasta origamikirjasta löytyy monta viehättävää ideaa kodin sisustukseen.

Tietokirjailija ja perinnerakentaja selvittävät, mitä vanhan hirsitalon siirtäminen vaatii, mitä se maksaa ja mitä kaikkea hankkeessa on otettava huomioon.

Sisusta paperilla

Élodie Piveteau on nuori ranskalainen toimittajastylisti, joka työskentelee mm. Marie Claire -lehden kanssa. SUOMENTAJA: SANTALA, MIRKKA / 96 S. / 195 X 225 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 65.5 / ISBN 978-951-1-32109-5 / MAALISKUU

Hirsitalo muuttaa

Kirjassa on dokumentoitu yhden omatoimirakentajan hirsitaloprojekti sanoin ja kuvin sekä haastateltu kolmen vastaavan hankkeen toteuttajia.

Juho Kuorikoski on lappajärveläinen tietokirjailija, joka lähti rohkeasti toteuttamaan omaa hirsitaloprojektiaan ja dokumentoi hankkeen kirjaksi. Perinnerakentamiseen erikoistunut koristeveistäjämestari Leo Lönnroth on toiminut hankkeessa timpurina ja asiantuntijana. 192 S. / 235 X 222 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 66.33 / ISBN 978-951-1-31511-7 / MAALISKUU

Moreeni

109


kuva: ELISA MAKKONEN

Makkosen poikien

Elisa Makkonen on nummelalainen valokuvaaja ja koiraharrastaja, jonka kääpiösnautserinelikko on noussut Suomen suosituimmaksi some-eläinilmiöksi. Valloittavat koirapersoonat Wilho, Arvo, Masa ja Oiva Makkonen levittävät hyvää mieltä hilpeillä kuvillaan ja makkosmaisen mainioilla mietteillään.

Somen positiivisin kvartetti!

MAKKOSEN POIKIEN KALENTERI 2018: ISBN 978-952-254-316-5 MAKKOSEN POIKIEN PÄIVÄKIRJA: ISBN 978-952-254-314-1

110

48 S. / 220 X 240 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 67.451 / ISBN 978-9511-31513-1 / TAMMIKUU

Elisa Makkonen

Makkosen poikien pentukirja

Supersuosittujen Makkosen poikien kirjaperheen uusin tulokas on koirien vauvakirja. Itse täytettävä kirja koiravauvan ensimmäisestä vuodesta tallentaa tärkeät muistot ja valokuvat. Mukana on Makkosen poikien kommentteja, ohjeita ja vinkkejä pikkukoiran kasvatukseen – sekä tietysti hurmaavia kuvia pikku-Makkosista.


kuva: simelius simelius

Suvi Teräsniska

Suurimmat hitit sanoin ja sävelin Laula ja soita Suvin tahdissa! Rakastetun iskelmätähden ensimmäinen nuotti­­kokoelma.

30 kappaleen melodiat, sanat, soinnut

Kokoelmassa ovat Suvi Teräsniskan 30 ihanimman kappaleen melodiat, sanat ja soinnut sekä upeita kuvia Suvin uran varrelta. Jos menet pois, Täydellinen elämä, Pahalta piilossa, Pohjantuuli, Hei mummo… 96 S. / 210 X 255 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 78.891 / ISBN 978-951-1-31986-3 / MAALISKUU

Suvi Teräsniska on Suomen suosituin iskelmälaulaja. Vuonna 2007 alkaneella levytysurallaan hän on julkaissut kahdeksan studioalbumia, joita on myyty yhteensä 250 000 kappaletta. Yhtä albumia lukuun ottamatta kaikki ovat myyneet vähintään platinaa. Elokuussa 2016 Teräsniska voitti Iskelmä-Finlandian. 112


kuva: Simelius Simelius

kuva: Viivi Huuska

kuva: Mikko Harma

kuva: Kristin Barlowe

kuva: juha mustonen

kuva: Nana Simelius

Naisten vuoro!

Kotimaan valovoimaisimpien naispoppareiden nuottikirja Chisu, Erin, Laura Närhi, Anna Puu, Jenni Vartiainen, Vesala Naiset ovat vallanneet kotimaisen popmusiikin. Kaukana ovat ne ajat, jolloin studiot, esiintymislavat ja levylistat olivat vain miesten hallussa. Pääosassa ovat 2000-luvun ikonisimmat kotimaiset poptähdet. Nämä naiset loistavat paitsi laulajina myös biisintekijöinä ja tuottajina.

Popmusiikin valtikka on siirtynyt miehiltä naisille

144 S. / 210 X 255 MM / MV-KUVITUS / 78.891 / ISBN 978-951-1-31989-4 / MAALISKUU

F-Kustannus

113


kuva: Sami Jämsén

Apulanta

Törkeimmät nuotit Suomalaisen rockin kultaista pihkaa sylkevästä tervaskannosta julkaistaan nuottikirja, jolla voi antaa piiskaa ja toteuttaa PVC-unelmiaan valitsemansa instrumentin kanssa.

Ravistettava ennen käyttöä!

Mukana on biisejä koko uran varrelta. Lisävärinää soittoaktiin tuovat kirjaan painetut Toni Wirtasen höpötykset asiasta ja sen vierestä. 112 S. / 210 X 255 MM / MV-KUVITUS / 78.8911 / ISBN 978-951-1-32002-9 / MAALISKUU

114

1991 perustettu Apulanta on noussut suomalaisen rockin instituutioksi. Bändi on myynyt yli puoli miljoonaa levyä ja saanut lukuisia platina- ja kultalevyjä. Suuresta menestyksestään huolimatta se on luonteeltaan edelleen omaleimainen pikkukaupungin provosoiva punkbändi.


kuva: Rafal Nowakowski

Sunrise Avenue Fairytales, Best of

Supersuositun bändin parhaat biisit vihdoin nuottikirjana Sunrise Avenue on noussut Keski-Euroopan suurimpien pop-rockbändien joukkoon. Yli kaksi miljoonaa albumia myyneen ja 18 kulta- ja platinalevyä kahmineen yhtyeen hitit on nyt nuotinnettu näyttäväksi paketiksi. Kirja sisältää 25 laulun melodiat, soinnut, sanat sekä valo­kuvia kier­tueilta ja takahuoneiden hämäristä.

30 laulun melodiat, soinnut, sanat

96 S. / 210 X 255 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 78.891 / ISBN 978-951-1-32001-2 / HUHTIKUU

F-Kustannus

115


TÄNÄÄN

Vol. 7

Joka kodin laulukirja

Pop tänään Vol. 7 Ainoa uutta kotimaista popmusiikkia sisältävä nuottijulkaisu

Säestä uudella metodilla

Suomalaisen popmusiikin viime aikojen huippubiisit ja -artistit. Noin 40 kappaleen sanat ja melodiat, levytystiedot sekä kuvia esittäjistä. Artisteja mm. Alma, Reino Nordin, Saara, Haloo Helsinki!, Jenni Vartiainen, Vesala, Antti Tuisku, Sanni, JVG, Robin, Ida Paul & Kalle Lindroth…

Olli Heikkilän kehittämässä metodissa laulajan on helppo seurata melodiaa, ja pianisti voi varioida soittoaan vapaan säestyksen keinoin. Tämän tekee mahdolliseksi merkintätapa, jossa laulumelodia on kirjoitettu nuottiin omalla värillään. Kaikille tuttuja suosikkisävelmiä, joiden soittaminen ja laulaminen on tehty entistä helpommaksi!

12/16/15 3:52 PM

112 S. / 167 X 237 MM / MV-KUVITUS / 78.891 / ISBN 978-951-1-32003-6 / HELMIKUU

Säestäminen uudella tavalla haltuun

Olli Heikkilä on suomalainen tuottaja, orkesterinjohtaja ja sovittaja. Hän on koulutukseltaan musiikinopettaja. Heikkilä on sovittanut kappaleita tunnetuille artisteille, kuten esimerkiksi Katri Helenalle ja Tapani Kansalle. Hän on kuulunut myös Suuren toivelaulukirjan toimitus­ kuntaan. 112 S. / 210 X 297 MM / MV-KUVITUS / 78.312 / ISBN 978-951-1-31999-3 / HUHTIKUU

116


Rockin 100 klassikkobiisin nuotit!

I Love Rock’n’roll!

Rockin historian kovimmat biisit Rockin uljas historia 1950-luvulta nykypäivään

Tähän opukseen on painettu 100 biisin nuotit sekä ulkomaisista että kotimaisista rock-klassikoista. I Love Rock’n’Roll näyttää, että käsite ”rock” venyy ja paukkuu moneen suuntaan: mukaan mahtuu mm. Chuck Berry, Rolling Stones, Bruce Springsteen, Led Zeppelin, U2, Hanoi Rocks, Metallica, Muse ja monia muita. 256 S. / 167 X 220 MM / MV-KUVITUS / 78.8911 / ISBN 978-951-1-31997-9 / HUHTIKUU

F-Kustannus

117


kuva: Karl Gabor

SUOMENTAJA: TALVIO-JAATINEN, PIRKKO / N. 150 S. / 128 X 185 MM / 99.139 / ISBN 978-951-1-31967-2 / TAMMIKUU

Hédi Fried

Kysymyksiä joita minulle on esitetty keskitysleiristä

Oliko siellä koko ajan nälkä? Miksi ette tehneet vastarintaa? Voisiko sama tapahtua uudestaan? Holokaustista selvinnyt Hédi Fried (s. 1924) on kiertänyt kouluissa yli kolmenkymmenen vuoden ajan kertomassa kokemastaan. August-palkintoehdokkaaksi valitussa kirjassaan hän vastaa nuorten usein esittämiin kysymyksiin. Suomenkielisen laitoksen esipuheen on kirjoittanut Sofi Oksanen.

Hédi Fried on ruotsalainen kirjailija ja psykologi. Hän syntyi Romaniassa 1924 ja selviytyi Auschwitzin ja BergenBelsenin keskitysleireiltä. Punainen risti toi hänet Ruotsiin heinäkuussa 1945.

93-vuotias Hédi Fried vastaa nuoria koskettaviin kysymyksiin

Nemo

11 9


Rachel Pedder-Smith

Hazel Harrison

Taiteilijan akvarellilehtiö ja ohjeet 15 työhön

Opi maalaamaan akvarelleja

Tämän kirjan avulla syntyy mestariteoksia.

Tutustu akvarellimaalauksen erilaisiin tekniikoihin, tyyleihin, väreihin ja sommitteluun.

Vesivärikukkia

Selkeiden ohjeiden ja laadukkaan akvarellipaperin avulla aloittelijakin onnistuu vangitsemaan kauniiden kukkien yksityiskohdat ja loistavat värit. Kirjan aidolle taiteilijan paperille on piirretty viidentoista kukka-asetelman ääriviivat, joten liikkeelle voi lähteä suoraan maalien sekoittelusta ja siveltimen valinnasta. Näppärässä kukkamaalarin ohjepaketissa käydään läpi sekä tarvittavat välineet että tärkeimmät tekniikat, joilla saadaan näkyviin valo- ja varjokohdat sekä tuodaan esille terälehtien muoto ja varren nukkainen pinta. Jokaisesta työstä on kirjassa valmiiksi maalattu versio, jota voi värikarttoineen käyttää mallina omille taidonnäytteille.

Rachel Pedder-Smith on palkittu kasvimaalari, jolla on Lontoon kuvataideyliopisto Royal College of Artin tohtorintutkinto luonnontieteellisen kuvittamisen alalta. Hän on useiden vuosien ajan tehnyt prässättyjen ja kuivattujen kasvinäytteiden kuvituksia Kew Gardensin herbaarioon, ja Royal Horticultural Society (RHS) on palkinnut hänen työnsä neljällä kultamitalilla. SUOMENTAJA: GRÖNDAHL, JUHO / 56 S. / 210 X 297 MM / 74.21 / ISBN 978951-1-32082-1 / HELMIKUU

120

Maisemamaalarin opas

Vaikuttavimpien maisemien sanotaan olevan suorastaan maalauksellisia. Kauneimmat maisemamaalaukset puolestaan tehdään vesiväreillä. Vesivärit saavat maisemat elämään, ja aloittelevakin maalari voi loihtia niillä tunnelmallisia näkymiä. Maisemamaalarin oppaan pohjana on yli 60 upeaa maisemavalokuvaa, joihin jokaiseen on kohta kohdalta etenevä ohje. Esimerkkimaalauksilla harjoittelemisen jälkeen oppeja voi soveltaa omien suosikkimaisemien vangitsemisessa. Reilun kokoinen kovakantinen kirja pysyy kierreselän ansiosta kätevästi auki, vaikka maalarin kädet olisivat varattuina. SUOMENTAJA: GRÖNDAHL, JUHO / 160 S. / 280 X 215 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 74.21 / ISBN 978-951-1-31499-8 / 1. PAINOS 2012 / SYYSKUU 2017


Bethan Janine

Katie Scott

Siirtokuvien raaputtaminen on rauhoittavaa tekemistä, josta pitävät sekä lapset että aikuiset.

Kuvittanut Katie Scott

Villi puutarha -siirtokuvakirja

Täydennä yksitoista ihastuttavaa puutarhamaisemaa kirjan mukana tulevilla värikkäillä siirtokuvilla! Kuva-arkkien sadoilla kauniilla kukilla, lehdillä, linnuilla ja perhosilla saat kirjan sivut kukoistamaan. Kirjan etukannen sisällä on tasku, joka sisältää seitsemän siirtokuvaarkkia.

Eläinkunta-postikortit Kasvikunta-postikortit Lumoavat kuvitukset vievät eläinten ja kasvien kiehtovaan maailmaan. Kauniissa laatikossa on 50 postikorttia, joista löytyy eläin- ja kasvikunnan sankareita: luikerteleva lännenkorallikäärme, viehkeä ruusukakadu, kukoistava magnolia ja eksoottinen amatsoninjättilumme ilahduttavat niin itseä kuin ystävää. Kortit perustuvat Nemon kirjoihin Eläinten sukupuu ja Kasvikunta. SUOMENTAJAT: KOSKELAINEN, JUKKA; LINTERI, SINI / 50 KORTTIA / 128 X 176 MM / 4-VÄRIKUVITUS / KASVIKUNTA: ISBN 978-951-1-32095-1; ELÄINKUNTA: ISBN 978-951-1-32136-1 / HELMIKUU

SUOMENTAJA: SIIMES, MIKA / 24 S. / 280 X 240 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 79.8 / ISBN 978-951-132050-0 / TAMMIKUU

Nemo

12 1


Kaikki

vuokkokalat syntyvät koiraina.

Pitää olla vahva mies tullakseen naiseksi.

Kun parven ainoa naaras menehtyy, vaikutusvaltaisin koiras muuttuu naaraaksi ja ottaa sen paikan.

SUOMENTAJA: TARVAINEN, NINA / 120 S. / 158 X 200 MM / MV-KUVITUS / 58 / ISBN 978-951-1-31540-7 / TAMMIKUU

Maja Säfström

Tärkeitä tietoja eläimistä Tiesitkö, että mustekalalla on kolme sydäntä? Tai että strutsi ei osaa peruuttaa ja mehiläiset eivät koskaan nuku? Tämä valloittava kirja kertoo eläimistä kaiken tärkeän. Hämmästyttävät eläinkunnan ilmiöt ja ennätykset on pilkottu sopivan pieniksi tiedonpalasiksi, joita voi nautiskella yksi kerrallaan tai ahmia sivukaupalla peräkkäin. Kirjan hyvät jutut ja tyylikäs grafiikka viehättävät kaikenikäisiä eläinten ystäviä.

122


Sara Gillingham

Merikarhun aakkoset

Kaikki merenkulun viesteistä

Hienosti kuvitettu johdatus merenkulun viesteihin Mitä tarkoittaa mastoon nostettu GOLF-lippu? Milloin käytetään korvausviiriä? Mitä tekee luotsi? Entä mikä on paapuuri? Kirja opettaa merellä käytettävät tärkeät viestijärjestelmät, kuten liput ja viirit sekä morse- ja tavausaakkoset. Samalla tutustutaan moniin laivoihin liittyviin kiinnostaviin seikkoihin ja tarpeellisiin käsitteisiin. Merikarhun aakkoset on innostavaa luettavaa kaiken­ ikäisille suolaisten pärskeiden sekä salakielten ystäville. SUOMENTAJA: JUUTINEN, OONA / 120 S. / 280 X 229 MM / 4-VÄRIKUVITUS / L 69 / ISBN 978-951-1-31503-2 / TAMMIKUU

Sakke Yrjölä – Hannu Lehtonen – Kari Nyberg

Suomen kalalajien tunnistusopas

Kirjan neuvoilla tunnistaa kaikki vesistöjemme 71 vakituista kalalajia ja tärkeimmät vierailijat. Teos jokaisen kalastajan, mökkiläisen, ruoanlaittajan ja luonnonystävän kirjahyllyyn! Jokaisesta kalasta esitellään tuntomerkit eri variaatioineen, levinneisyys, tyypilliset elinympäristöt ja kuinka kala kannattaa valmistaa ruoaksi. Sakke Yrjölän piirtämät yksityiskohtaiset kalakuvat tekevät lajintunnistuksesta nautinnon. Moni herkullinen kala jää keittiössä hyödyntämättä, koska mökkiverkosta löydetty vimpa, pasuri tai toutain jää tunnistamatta. Tunnistusopas neuvoo, kannattaako kalasta tehdä keitto, kalapullia vai savukala. 223 S. / 145 X 215 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 58.14 / ISBN 978-951-1-31502-5 / KESÄKUU 2017

Nemo

123


Rachel Williams – Emily Hawkins

Eläinatlas

Kuvittanut Lucy Letherland Löydä eläinkunnan mielenkiintoisimmat ilmiöt seitsemältä mantereelta. Eläimet ovat sopeutuneet äärimmäisiin maasto- ja ilmastooloihin mitä hämmästyttävimmillä tavoilla. Jääkarhut sietävät hyisen kylmää merta, kengurut loikkivat polttavilla aavikoilla ja kalat etenevät kuohuvissa koskissa. Lähde seikkailulle eläinten kotiseuduille ja ota selvää, miten ne selviytyvät maailman eri kolkissa! SUOMENTAJA: LINTERI, SINI / 96 S. / 282 X 379 MM / 4-VÄRIKUVITUS / L 58 / ISBN 978-951-1-31530-8 / TAMMIKUU

Robert Dinwiddie

Tieteestä tinkimättä

Lyhyt selitys pienille ja isoille asioille molekyyleistä mustiin aukkoihin Kuvittanut Micael Chester

Mikä aiheuttaa maanjäristyksen, voiko sellaisen ennustaa? Kuinka ydinjätteestä hankkiudutaan turvallisesti eroon? Kuinka kissa kloonataan? Maailmanselitys ihan kaikesta! – Kauppalehti Tämä kirja auttaa ymmärtämään, mitä kaikkea maailmassa tapahtuu ja mitä uutisissakin näkyvät luonnonilmiöt tarkoittavat. Kirjassa käydään läpi aineen olemus, energia, taivaankappaleet ja avaruus, maailmankaikkeuden ja elämän synty, maapallon rakenne sekä tärkeimmät asiat ympäristöstä, lääketieteestä ja geeneistä. Lopuksi kurkistetaan vielä hieman haastavampiin asioihin, kuten Einsteinin suhteellisuusteoriaan ja kvanttifysiikkaan.

Robert Dinwiddie on toiminut yli 30 vuotta tiedetoimittajana ja kouluttajana. Hän on humanististen tieteiden ja fysiikan maisteri, ja hän on kirjoittanut moniin tiede­ aiheisiin kirjoihin usealta alalta aina astronomiasta lääketieteeseen. Kirjan on suomentanut pitkän linjan tiedetoimittaja Timo Paukku. SUOMENTAJA: PAUKKU, TIMO / 176 S. / 180 X 230 MM / 4-VÄRIKUVITUS / L 50 JA 50 / ISBN 978-951-1-31995-5 / 1. PAINOS 2011 / LOKAKUU 2017

124


Alyssa Jagan

Gary W. Priester – Gene Levine

Liman tekeminen on palkitsevaa!

200 uskomatonta kolmiulotteista piilokuvaa

Suuri limakirja Suuri limakirja tekee upeiden limojen sekoittelusta helppoa ja hauskaa. Kirjasta löytyy kaikki tarvittava rakenteeltaan täydellisten limojen luomiseen sateenkaaren väreissä. Aloita perus­reseptillä ja tuunaa limasi upeilla väreillä ja jännittävillä lisäaineksilla sohjolimaksi, jäävuorilimaksi, konfetti­ limaksi… Supersuositulla Instagram-slaimerilla @CraftySlime­ Creatorilla on jo yli 700 000 seuraajaa!

Uskotko silmiäsi?

Riemukasta ajanvietettä ystävien ja perheen kesken Kuvio näyttää värikkäältä tapetilta, mutta jos sitä osaa katsoa, taustasta nousee hämmästyttävän tarkka, kolmiulotteinen kuva. Merestä muodostuu pääkallo, hiilikaivoksesta musta kissa. Toiset näkevät kuvan heti, toiset tuskastuvat tuijottamiseen ja luulevat, että heitä huijataan. SUOMENTAJA: GRÖNDAHL, JUHO / 255 S. / 225 X 280 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 79.8 / ISBN 978-951-1-32218-4 / MAALISKUU

SUOMENTAJA: SIITONEN, LEENA / 112 S. / 216 X 279 MM / 4-VÄRIKUVITUS / L 65 / ISBN 978-951-1-32080-7 / TAMMIKUU

Nemo

125


Felicity Brooks

Viskarin kirja

Tervetuloa esikouluun! Kuvittanut Marina Aizen Mitä kaikkea kivaa esikoulussa tehdään? Hurmaavasti kuvitettu Viskarin kirja avaa eskarin ovet lapsille ja tutustuttaa hauskalla tavalla siellä opittaviin taitoihin. Entä mitä pakataan reppuun? Mihin ripustetaan takki? Mikä on välitunti? Miten lounaalla toimitaan? SUOMENTAJA: TARVAINEN, NINA / 26 S. / 240 X 290 MM / 4-VÄRIKUVTUS / L 38.51 / ISBN 978-951-1-31998-6 / TAMMIKUU

126

Tulitikkuarvoituksia Yli 80 innostavaa tehtävää, joihin tarvitaan vain tulitikkuja, tikkuaskeja ja terävät hoksottimet. Kolmen eri vaikeustason arvoitukset tarjoavat sopivan haasteen kaikille ratkojille. Syntyykö kolmioista tarvittava määrä neliöitä, saako tiusta tusinan kolme tikkua poistamalla? Arvoituksia on hauska ratkaista yksin, mutta mukavinta on arvuutella niitä perheeltä ja ystäviltä. Pulmien, taikatemppujen ja pelien parissa viihtyvät kaikenikäiset! SUOMENTAJA: HEIKKERI, LOTTA / 128 S. / 158 X 220 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 79.8 / ISBN 978-951-1-32216-0 / 1. PAINOS 2011 / MAALISKUU


Katherina Manolessou

Dean Hacohen – Sherry Scharschmidt

Voi ei, leppäkerttu on kadonnut!

Käännä sivua ja peittele pienet eläimet yöpuulle.

Löydätkö sen museosta, huvipuistosta, koulusta tai torilta? Leppäkerttu on kätkeytynyt jokaiselle yksityiskohtia vilisevälle aukeamalle. Auta Daisyä ja Basilia etsinnässä. Mutta älä anna muiden hahmojen hämätä… Värikkäiden kuvien tutkiminen ja yksityiskohtien etsiminen on ihan parasta viihdettä.

Auta suloisia eläimiä käymään yöpuulle. Pikku seepra, possu, krokotiili ja monet muut kaipaavat peittelijää. Kirjassa on kääntyvät läpät, joilla lapsi voi peitellä jokaisen eläimen unten maille. Ihastuttava kirja on lasten ilta­ lukemiston suosikki.

Löydätkö leppäkertun?

Peiton alle!

SUOMENTAJA: JAATINEN, ARI / 40 S. / 210 X 260 MM / 4-VÄRIKUVITUS / L 85.2 / ISBN 978-951-1-31991-7 / TAMMIKUU

SUOMENTAJA: TARVAINEN, NINA / 32 S. / 305 X 305 MM / 4-VÄRIKUVITUS / L 85.2 / ISBN 978-951-1-31996-2 / MAALISKUU

Nemo

127


Stefanie Sabounchian

Phil Capone

Vyöhyketerapiaa aloittelijoille

Aloittelijan opas

Rentouttavaa vyöhyketerapiaa voi antaa ilman välineitä niin itselle kuin muille.

Kitaransoiton perusteet aina oikeasta soittoasennosta ja sormituksista lähtien – mukana CD, jonka esimerkkikappaleet tukevat harjoittelua.

Paina tästä

Tiesitkö, että jalkaterässä on omat heijastealueensa niin hartioille, keuhkoille kuin silmille? Kauniisti kuvitettu kirja esittelee lempeän vyöhyketerapian perusperiaatteet ja painelutekniikoiden alkeet kaikille menetelmästä kiinnos­tuneille. SUOMENTAJA: SIITONEN, LEENA / 128 S. / 160 X 210 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 59.411 / ISBN 978-951-1-32053-1 / TAMMIKUU

Opi soittamaan kitaraa

Kitaranäppäilyn tekniikat ja tyylit Perusteellinen opas kitaranäppäilyn saloihin niin aloittelijoille kuin pidemmälle ehtineille kitaristeille – olipa soittotyyli sitten blues, jazz, folk, country, bossa nova tai rock. Mukana CD harjoittelun tueksi. Phil Capone on menestyksekäs kitaristi ja soiton­ opettaja arvostetussa Institute of Contemporary Music Performance -oppilaitoksessa Lontoossa. Häneltä on ilmestynyt useita suosittuja kitaraoppaita. SUOMENTAJAT: FORSBERG, OTTO; GRÖNDAHL, JUHO / MOLEMMISSA 256 S. / 145 X 195 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 78.65 JA 78.23 / ISBN 978-951-1-31498-1; 978-951-1-31497-4 / LOKAKUU 2017

128


O L E T PA R A S T A , MITÄ SINULLE ON T A PA H T U N U T HIDASTA . LUE. Ota hetki itselle.


A N N A T A I PA L E

kuva: arto wiikari

M E R I M O RT

LU M O AVA

-

S Y D Ä NJUTTU OLET PARASTA , MITÄ SINULLE ON TAPAHTUNUT

NAINEN

*9789511314523* ISBN 978-951-1-31452-3 | 17.3

hidastaelamaa.fi otava.fi

250 S. / 167 X 220 MM / 4-VÄRIKUVITUS / 17.3 / ISBN 978-951-1-31537-7 / HELMIKUU

Meri Mort

Lumoava nainen

Tunne villi voimasi

Lumoudu kehostasi ja villistä voimastasi!

Meri Mort ohjaa naisten piirejä ja vapauden joogaa, joissa hän kannustaa naisia lumoutumaan omasta kehollisuudestaan. Hän on myös kuvittanut useita lastenkirjoja ja animaatioita.

Tule tietoiseksi kehosi viisaudesta 130

Kirja rohkaisee jokaista naista tutustumaan itseensä syvemmin. Se on samalla kiehtova tarina naiseksi kasvamisen kipukohdista, sisaruuden voimasta ja siitä, kuinka nautinto sai jalansijaa arjessa. Kirja tarjoaa tietoa kuun kierron vaikutuksesta omaan hyvinvointiin sekä ymmärrystä ja viisautta nauttia naiseudesta eri elämänvaiheissa.


EEVI MINKKINEN

Ole itsellesi armollinen

HYVÄN HIPPUSIA

MUISTIKIRJA

KIRJA HELLITTÄMISESTÄ JA RIITTÄVYYDESTÄ

200 S. / 128 X 185 MM / 17.3 / ISBN 978-951-1-31539-1 / TAMMIKUU

Eevi Minkkinen

192 S. / 128 X 185 MM / ISBN 978-951-1-31562-9 / TAMMIKUU

Ole itsellesi armollinen

Hyvän hippusia

Kirja hellittämisestä ja riittävyydestä

Muistikirja

Silloin kun luulemme tarvitsevamme lisää kuria, tarvitsemme todella myötätuntoa.

Kirjaa mielesi hyvät hippuset ylös! Ihana muistikirja toimii parina Ole itsellesi armollinen -kirjalle. Tyhjille sivuille voit kirjoittaa havaintoja oman kasvun polun varrelta ja käyttää myös muihin merkintöihin.

Toipuessaan syömishäiriöstä Eevi Minkkinen jäi koukkuun terveellisiin asioihin: itsensä kehittämiseen, ruokavalion tarkkailuun ja liikuntaan. Asiat, joiden tarkoitus oli tuoda elämään hyvinvointia ja onnea, muuttuivatkin pakkomielteiksi. Omakohtainen opaskirja tarjoaa vertaistukea ja työkaluja vaikeiden tunteiden ja ajatusmallien kohtaamiseen.

Eevi Minkkinen on entinen terveysaddikti. Hän asuu Tampereella ja tekee työkseen itsetuntemus­ohjauksia ja -koulutuksia.

Hidasta elämää

131


kuva: arto wiikari

Petri Hiissa

Täydellinen kirja

Vapaudu täydellisyyden tavoittelusta

Tehtäväkirja elämää suorittaville ja täydellisyyden tavoittelijoille Perfektionistiset ajatusmallit kuten kohtuuton kontrollin tarve, epäonnistumisen pelko, ehdottomuus ja kovat vaatimukset itseä kohtaan aiheuttavat riittämättömyyden tunteita. Ytimekkäät tekstit haastavat lukijaa ajattelemaan uudella tavalla. Tehtävät auttavat askel askeleelta päästämään irti haitallisista ajatusmalleista ja uskomuksista. Hyväksy itsesi, nauti elämästä, saa aikaan enemmän ja stressaa vähemmän!

DI Petri Hiissa on verkkovalmennusyrittäjä. Toipuvana ylisuorittajana hän opettaa parempia ajattelustrate­­ gioi­ta tietoisen elämän tueksi. Hän on auttanut satoja asiantuntijoita tekemään verkkokursseja ja hänen kursseilleen on osallistunut tuhansia henkilöitä. 144 S. / 167 X 220 MM / 17.3 / ISBN 978-951-1-32040-1 / HELMIKUU

132

Sanna Wikström – Karita Palomäki – Noora Lintukangas – Eveliina Salonen – Tara Lange – Eevi Minkkinen – Miia Moisio – Marika Rosenborg – Suvi Bowellan – Keiju Vihreäsalo – Susanna Erätuli

Lasten oppeja äideille

Äitiys ei ole pelkkää ihanuutta eikä myöskään pelkkää kamaluutta. Äitiyteen mahtuu monia tunteita. 28 lasta on opettanut yhdelletoista äidille merkittäviä asioita elämästä, ihmisyydestä ja olemisesta. Tässä kirjassa suositut bloggarit jakavat järisyttävimmät oppinsa, jotta kukaan äiti ei olisi yksin.

Kirjan tekijöinä on joukko Hidasta elämää -kirjoista ja blogeista tuttuja äitikirjoittajia. 220 S. / 128 X 185 MM / 17.3 / ISBN 978-951-1-31993-1 / HUHTIKUU


kuva: arto wiikari

A N N A T A I PA L E

t eh tävä k i r ja

A N N A T A I PA L E

S Y D Ä NJUTTU

Löydä itsesi lempeästi

OLET PARASTA , MITÄ SINULLE ON TAPAHTUNUT

130 S. / 167 X 220 MM / 17.3 / ISBN 978-951-1-31560-5 / TAMMIKUU

Anna Taipale

Sydänjuttu

Löydä itsesi lempeästi Tehtäväkirja Millaista olisi ystävystyä itsesi kanssa? Kun itsensä kanssa on hyvä olla, elämän hyvät jutut virtaavat ja haasteet muuntuvat sydämen käyttövoimaksi. Voimaannuttavat harjoitukset auttavat tutkimaan suhdetta itseen ja vapauttamaan sydämen voima­varat. Tämä on tehtäväkirja elokuussa 2017 julkaistulle teokselle Sydänjuttu – Olet parasta mitä sinulle on tapahtunut.

Valmentaja ja sisällöntuottaja Anna Taipale on entinen itsensä linttaaja ja nykyinen elämästä nautiskelija. Hän ohjaa lukijan kohti myötätuntoa ja voimautumista – elämää, joka on täynnä rakkautta.

ISBN 978-951-1-31452-3

Hidasta elämää

13 3


Kotimainen kaunokirjallisuus 2 Suomennettu kaunokirjallisuus 23 Nuorille aikuisille ja teineille 37 Huumori ja sarjakuvat 45 Tietokirjat 49 Lasten ja varhaisnuorten kirjat 79 Moreeni 103 F-Kustannus 111 Nemo 118 Hidasta elämää 129

Seven-pokkarit 134 Sähkökirjat 139 Hakemisto 140


outi pa kkanen

Kissa ku

ussa

271 SIVU A / T 84 .2 ISBN 97 8-951-1-2 / HINTARYHMÄ E 5190-3

stephenie meyer

Kemisti

511 SIVUA / T 84.2 / HINTARYHMÄ E ISBN 978-951-1-32146-0

inen karla niem

yppi Olet hyvä /ty ÄE HINTARYHM

ruth w are

Synkän siimeks metsän essä 364 SIV UA

/ T 84.2 ISBN 97 / HINTA 8-951-1 RYHMÄ -32263-4 E

jessie b u rt o n

Nukkeka

appi

431 SIVU A/ ISBN 978- T 84.2 / HINTAR YHMÄ E 951-1-32 225-2

T 17.3 252 SIVUA / -1-32147-7 ISBN 978-951

le annaleena putk onen mari kois tinen

Ruokamyste

erit

288 SIVUA / T 59.34 / HI NTARYHMÄ ISBN 978-95 E 1-1-32180-4

ärkö ena h

nen

ikein Kaikki/ To84.2 / HINTARYHMÄ E UA 317 SIV -31994-8 8-951-1 ISBN 97

shari lapena

Hyvä naapuri

/ HINTARYHMÄ E 316 SIVUA / T 84.2 918-4 -31 1-1 -95 978 N ISB

135


samuel bjørk

Yölintu

/ HINTARYHMÄ E 398 SIVUA / T 84.2 919-1 ISBN 978-951-1-31

petri tamminen

Suomen historia

antti tuuri

Tangopojat

317 SIVUA / T 84.2 / HINTARYHMÄ E ISBN 978-951-1-30695-5

tuomas nyholm

Leijona

TARYHMÄ E 365 SIVUA / T 84.2 / HIN 3 2311-32 951978ISBN

136

157 SIVUA / T 84.2 / HINTARYHMÄ E ISBN 978-951-1-32140-8

th veronica ro

Viillot

ARYHMÄ E N 84.2 / HINT 428 SIVUA / T 2-0 23 32 ISBN 978-951-1-

e l james

Fifty Shades Vapautettu -

621 SIVUA / T 84.2 / HINTAR YHMÄ G ISBN 978-951-132261-0

kia wall i

Avokadop a

staa

330 SIVUA / T 84.2 / HINTARYH ISBN 978MÄ E 951-1-3223 0-6

virpi hämeen-anttila

Villa Speranza

270 SIVUA / T 84.2 / HINTARYHMÄ E ISBN 978-951-1-32229-0


philip

teir

Tällä ta loppuu valla maailma

250 SIVU A / T 84 .2 ISBN 97 8-951-1-3 / HINTARYHMÄ E 0697-9

c.j. sansom

Amuletti

752 SIVUA / T 84.2 / HINTARYHMÄ E ISBN 978-951-1-32272-6

katarina wennstam

Varjot

TARYHMÄ E 444 SIVUA / T 84.2 / HIN ISBN 978-951-1-32271-9

geir

Mae

tan g

stro

en

381 S HIN IVUA / T TA ISBN RYHMÄ 84.2 978E 9511-32 2702

eve hieta mies

Hammask

eiju

415 SIVUA / T 84.2 HINTARYH MÄ E ISBN 978951-1-3227 3-3

lbertal becky a

li

on, Minä, Sim piens Homo Sa.2 / HINTARYHMÄ E A / T 84 253 SIVU 301-3 951-1-32 ISBN 978-

yrsa sigurð ardótt

Perimä

ir

412 SIVUA / T 84.2 / HINTAR YHMÄ E ISBN 978-951-132269-6

137


epp

u n uot

Myrk

io

kyke

iso

252 SIV ISBN UA / T 8 978951- 4.2 / HIN 1-32 257- TARYHM 3 ÄE

donna

leon

Tuntemato

n ihailija

285 SIVUA / T 84.2 / HINTARYH ISBN 978MÄ E 951-1-3226 7-2

terhi

törmä

lehto

vuoret Vaikkaisivät järkky T 84.2 / HINTARYHMÄ E UA / 288 SIV -32139-2 8-951-1 7 9 N B IS

o mark

lempin

en

ÄE elvet in Läpi h/ T 99.1 / HINTARYHM UA 8-3 325 SIV -951-1-3079 78 ISBN 9

kat

ja

Yön kallio kant 383 S aja ISBN IVUA / T 9 8 78-9

4.2 / -322 HINTAR 68-9 YHM

51-1

138

ÄE


NÄMÄ TAMMI–HUHTIKUUN KIRJAT SAAT MYÖS SÄHKÖKIRJOINA Alongi: Pakenijat Anhava: Siperia opettaa Bengtsdotter: Annabelle Bergstrom: The Cruelty – Mihin voi luottaa? Brochmann: Vau, mikä vagina! Burton: Muusa Donner: Vesi on verta sakeampaa Falk: Profeetan soturit Finn: Nainen ikkunassa Galliano: Kyyhky ja susi Hashemzadeh Bonde: Olimme kerran Helaniemi – Kuronen – Väkeväinen: Kutsuvat sitä pöhinäksi Helle: Järki ja tunteet Hiekkapelto: Hiillos Honkasalo: Vie minut jonnekin Huotilainen – Saarikivi: Aivot työssä Härkönen: Ihan ystävänä sanon Iggulden: Suolan valtakunta: Darien Jalonen: Taivaanpallo James: Satutettu Kaleva: Jihad ja terrori Lapena: Vieras talossa Leon: Nuoruuden lähde Lundberg: Punainen osoitekirja Lähde: Loppuluisu Mazetti: Seikkailuserkut – Viikinkejä ja vampyyreja McGee: Tuhat kerrosta – Huipulla

Medberg: Kultaportin kaunottaret Meripaasi: Tassu-trio – Tähtikissa Murad: Viimeinen tyttö Mustonen: Taiteilijan vaimo Nuotio: Anopinhammas Pullman: Lyran kirja 1 – Vedenpaisumus Rimpelä: Pitkään meni ihan hyvin Riordan: Magnus Chase – Kuolleiden laiva Rohas: Raivo Salmi: Saari Sansom: Kerettiläinen Santopolo: Valo jonka kadotimme Schwartz: Unplug Seppänen: Nyman Sigurðardóttir: Pyörre Spielman: Kivi sydämeltä St Aubyn: Loistava menneisyys Stolbow: Rakastamisen taito Swärd: Vera Tammimaa: Isän kädestä Tangen: Sydämenmurskaaja Tervo: Rapsuta minua ja muita kirjoituksia Tolonen: Sokeisto Townsend: Nevermoor Ware: Nainen hytissä 10 Wasiljeff: Loukkupoika Wennstam: Hämärän tyttö Viikilä: Suomalainen vuosi

Sähkökirjat 1 3 9


HAKEMISTO

Ellis, Warren.........................................46

Hiillos....................................................19

Eläinatlas............................................124

Hiissa, Petri.........................................132

Eläinkunta-postikortit......................121

Hill, Eric.................................................82

Emännöitsijä..........................................9

Hirsitalo muuttaa..............................109

Ensiluokkaiset elokuvatähdet ......... 91

Honkasalo, Laura.................................15

Adler, Yael.............................................66

Erkas, Sinem.........................................43

Hormonit tasapainoon

Aina poltti sikaria................................56

Ervasti, Antti.........................................63

oikealla ruoalla.................................67

Aivot työssä..........................................61

Erätuli, Susanna.................................132

Horst, Jørn Lier ....................................93

Aizen, Marina.....................................126

Etsiväkaksikko.....................................93

Huipulla................................................40

Alice Jones koodaa ja ratkoo 1.........100

Falk, Markus.........................................18

Huotilainen, Minna.............................61

Alongi, K.K............................................40

Fidget Spinner......................................77

Hyvän hippusia..................................131

Anhava, Martti.....................................20

Field, Jim...............................................90

Hämärän tyttö .....................................33

Annabelle..............................................30

Fifty Shades on Grey...........................36

Hämärävaarit.......................................86

Annin ruokakirja.................................69

Finn, A.J.................................................31

Hänninen, Juha....................................58

Anopinhammas...................................17

Fisers, Bernadette ...............................67

Härkönen, Anna-Leena.......................14

Anrell, Lasse.........................................92

Forsman, Dick......................................73

Apinaorkesterin maailmankiertue...88

Fried, Hédi...........................................119

IJK

Apulanta.............................................114

Futisjunnut 2........................................92

I Love Rock’n’roll!..............................117

Autot-palapelikirja..............................81

Galliano, Heli..........................................8

Ibrahim, Marawa..................................43

Back, Roni ............................................44

Garhamn, Anna-Karin........................92

Ihan ystävänä sanon...........................14

Barnden, Betty....................................106

Gillingham, Sara................................123

Ihanat pelargonit.................................71

Bengtsdotter, Lina................................30

Globalisaatio koetuksella...................60

Iholla.....................................................66

Benjamin ..............................................48

Gough, Julian........................................90

Iggulden, Conn.....................................35

Bergman, Ingmar ................................57

Grangaard, Sofie.................................108

Ikimaa ..................................................41

Bergstrom, Scott...................................40

Haapamatti, Kirsi.................................74

Isabella ja tuikkiva tyttö ....................87

Bowellan, Suvi....................................132

Hacohen, Dean...................................127

Isän kädestä.........................................13

Brochmann, Nina.................................66

Happotesti............................................12

Itke minulle taivas...............................43

Brooks, Felicity...................................126

Harjanne, Maikki.................................83

Jaatinen, Sanna..................................101

Burton, Jessie........................................28

Harlin, Anttu.........................................83

Jagan, Alyssa.......................................125

Capone, Phil........................................128

Haro, Papu Elena..................................88

Jalonen, Olli............................................6

Casarett, David.....................................34

Harrastajan opas ................................72

James Bond ..........................................46

Castellani, Andreas..............................85

Harrison, Hazel..................................120

James, E L..............................................36

Castrén, Paavo......................................56

Hashemzadeh Bonde, Golnaz......... 26

Janine, Bethan....................................121

Chester, Micael...................................124

Hauskat terveiset

JHT ........................................................56

Clary, Julian...........................................92

-postikorttikirja................................81

Jihad ja terrori......................................51

Congdon, Lisa.......................................44

Hautala, Anni.......................................69

Joka kodin laulukirja.........................116

Creative flow .......................................78

Havaintokirja........................................72

Jormalainen, Emmi .............................91

Davidsson, Ulrika.................................67

Havukainen, Aino ...............................81

Juba........................................................47

de Kwant, Jocelyn................................78

Hawkins, Emily..................................124

Juurihoito..............................................22

Dinwiddie, Robert .............................124

Hawkins, Paula ....................................33

Juusola, Mervi.......................................64

Donner, Jörn.........................................10

Helakisa, Kaarina...............................101

Järki ja tunteet.....................................59

EFGH

Helaniemi, Katariina ..........................60

Kaikki oikein........................................14

Helle, Minna.........................................59

Kaleva, Atte...........................................51

Eaton, Jan............................................106

Helpot kampaukset

Kallioniemi, Tuula ...............................91

Ei pöllömpi päivä.................................90

5 minuutissa.....................................65

Kamala luonto .....................................48

Eino ja suuri possukysymys...............94

Hetmerova, Alexandrá........................85

Karhu ja kaniini...................................90

Eliot, T.S...............................................101

Hiekkapelto, Kati.................................19

Karl Marx..............................................53

ABCD Aaltonen, Mikko...................................56

140


Karsikas, Ilja.........................................94

Lange, Tara..........................................132

Minttu ja kananvaljaat.......................83

Kartta+opas-sarja................................75

Lapena, Shari........................................32

MMM 1958 – Sankarin vuosi..............76

Karttunen, Hannu................................76

Lapsenpiika............................................9

MMM 1968 – Sankarin vuosi..............76

Kasvikunta-eläinkortit......................121

Lasten oppeja äideille.......................132

Moisio, Miia........................................132

Kerettiläinen .......................................34

Laterna Magica.....................................57

Morriganin koetukset ........................97

Kesäneuleita.......................................105

Lehtinen, Tuija......................................98

Mort, Meri...........................................130

Kevätuhrit 3..........................................40

Lehtonen, Hannu...............................123

Muistikirjat ..........................................78

Kikattava Kakkiainen ja

Leikkaa hedelmäpuut ja

Mullistusten mies................................50

City-Kanin skeittilauta....................83

marjapensaat...................................71

Murad, Nadia .......................................52

Kirsi, Miia..............................................68

Lempinen, Marko.................................44

Mustonen, Enni......................................9

Kissojen kielen

Leon, Donna.........................................34

Muusa ...................................................28

kompasanakirja.............................101

Letherland, Lucy................................124

Myrkkykeiso.........................................17

Kitaranäppäilyn tekniikat ja

Levine, Gene.......................................125

Nainen hytissä 10................................29

tyylit ja............................................128

Levottomat aivot..................................64

Nainen ikkunassa................................31

Kivi sydämellä......................................28

Lintukangas, Noora...........................132

Naisten vuoro!....................................113

Kivitie, Essi ...........................................60

Loistava menneisyys...........................27

Nakuttava naapuri..............................90

Klassikkoruokia...................................69

Loppuluisu ...........................................12

Neigaard, Helle Benedikte................107

Knapman, Timothy..............................85

Loukkupoika.........................................39

Neulojan niksit..................................106

Koiran oma kirja..................................77

Lumoava nainen................................130

Nevermoor............................................97

Kolibri....................................................19

Lundberg, Sofia....................................24

Niemelä, Reetta..............................89, 91

Korkman, Sixten .................................60

Lundgren, Pia.......................................71

Niille joilla on nauravat korvat........101

Kormilainen, Ville................................44

Lundin, Mia...........................................67

Non Stop...............................................48

Koskinen, Kati....................................108

Lyran kirja 1..........................................38

Nousiainen, Miika................................22

Kotikenttien kingi ...............................92

Lähde, Kalle..........................................12

Nukkumatin vastaisku.......................95

Krajski, Jenna.......................................52

Lönnroth, Leo.....................................109

Nuoruuden lähde................................34

Kress, Adrienne....................................99

Löydätkö leppäkertun?.....................127

Nuotio, Eppu.........................................17

Kukkakirja............................................70

Löytöretkeilijät 1..................................99

Nyberg, Kari........................................123

Kukkuluuruu, Puppe...........................82

Magnus Chase 3...................................41

Nylén, Antti..........................................94

Kultaportin kaunottaret ......................4

Maisemamaalarin opas....................120

Nyman.....................................................2

Kunnas, Jenna .......................36, 86, 101

Makkonen, Elisa.................................110

Näkymätön vihje ..............................100

Kunnas, Mauri......................................80

Makkosen poikien pentukirja..........110

Kunnas, Noora......................................86

Manolessou, Katherina.....................127

OP

Kuolemme vain kerran.......................58

Masters, James.....................................46

Ohtonen, Kimmo.................................41

Kuolleiden laiva ..................................41

Matkaopas onneen..............................44

Ole itsellesi armollinen.....................131

Kuorikoski, Juho ................................109

Matriarkka............................................22

Olimme kerran.....................................26

Kuronen, Annaleena...........................60

Mauno Koiviston idänkortti...............54

Operaatio Myrskypilvi ........................93

Kutsuvat sitä pöhinäksi......................60

Mazetti, Katarina ................................96

Opi miten kaikki toimii.......................88

Kysymyksiä joita minulle on

McGee, Katharine................................40

Opi soittamaan kitaraa.....................128

esitetty keskitysleiristä.................119

Me Ponnekkaat....................................92

Otsamo, Pentti......................................95

Kyyhky ja susi........................................8

Medberg, Sara.........................................4

Ovaska, Juho.........................................54

Kyytsönen, Emmi.................................77

Merikarhun aakkoset........................123

Pablo ja heiluvat hampaat..................87

Kätketty ovi .........................................99

Meripaasi, Helena................................98

Paimentyttö............................................9

Merirosvolaiva......................................85

Paina tästä..........................................128

Meronen, Hanna................................107

Pakenijat ..............................................40

Lacey, Robert.........................................57

Metropolis.............................................21

Paljon onnea, toivoo Pipsa..................84

Laine, Lasse J.........................................72

Mihin voit luottaa?..............................40

Pallon herruus......................................55

Laitinen, Niina....................................104

Minkkinen, Eevi.........................131, 132

Palomäki, Karita.................................132

LMN

141


Pedder-Smith, Rachel .......................120

Riordan, Rick........................................41

Strebe, Jenny.........................................65

Peiton alle!..........................................127

Rislakki, Jukka......................................50

Sully, Katherine ...................................85

Pelastuspartio......................................92

Rista, Elvi.............................................102

Sumu Sireeni........................................74

Pentti, Camilla......................................77

Roberts, David......................................92

Sunrise Avenue..................................115

Perillä kello kuusi................................15

Rohas, Eeva...........................................11

Suojattomat .........................................19

Petolinnut Suomen luonnossa..........73

Roikonen, Jii..........................................91

Suolan valtakunta: Darien ................35

Peyo.......................................................48

Rosén, Susanna ...................................71

Suomalainen vuosi ...............................3

Pienenpieniä käsitöitä......................107

Rosenborg, Marika.............................132

Suomen kalalajien

Pieni kirja isoon

Rowling, J.K...........................................36

tunnistusopas................................123

painonpudotukseen........................67

Rönnblom, Eva.....................................71

Suomen lasten kotiruoka.................102

Pieni luontokirja..................................80

Rubin, Sarah.......................................100

Suomen linnut ....................................72

Pikkujämsä, Matti ...............................63

Rudolf Koivun lukukirja....................101

Suominaiset maailmalla....................60

Pilatesta aloittelijalle..........................64

Ružička, Oldřich ..................................88

Suominen, Timo...................................44

Pink Lemonin parhaat......................108

Rüster, Suvi.........................................102

Susiluoto, Saila.....................................21

Pipsa Possun bussiajelu......................84

Saari.......................................................42

Suuri limakirja...................................125

Pipsa Possun oma kirja.......................84

Saarikivi, Katri......................................61

Suvi Teräsniska..................................112

Pitkään meni ihan hyvin................... 5

Saarivirta, Leila....................................95

Swärd, Anne.........................................27

Piveteau, Élodie..................................109

Sabounchian, Stefanie......................128

Sydämenmurskaaja............................33

Pompejilaisia kohtaloita.....................56

Saimi ja Selma.....................................98

Sydänjuttu..........................................133

Pop tänään Vol. 7................................116

Sallinen Simard, Eeva..........................60

Synkän metsän siimeksessä..............29

Priester, Gary W..................................125

Salmi, Veera....................................42, 87

Säfström, Maja...................................122

Profeetan soturit..................................18

Salomaa, Markku.................................53

Sähkökirjat.........................................139

Pullman, Philip.....................................38

Salonen, Eveliina...............................132

Taipale, Anna......................................133

Punainen osoitekirja...........................24

Samuli, Marja.....................................102

Taiteilijan vaimo....................................9

Punaupseerien nousu

Sandnes, Hans Jørgen.........................93

Tammimaa, Essi...................................13

ja tuho...............................................53

Sansom, C.J...........................................34

Tangen, Geir.........................................33

Puppe menee uimaan.........................82

Santopolo, Jill.......................................25

Tassu-trio..............................................98

Pyörre ...................................................32

Savolainen, Salla............................89, 91

Tavoitekirjat ........................................78

Pyörälä, Markus..................................101

Scharschmidt, Sherry........................127

Tervo, Jari..............................................22

Päiväkoti Heippakamu........................87

Schwartz, Suze Yalof...........................65

Tervo, Kati.............................................16

Scott, Katie..........................................121

The Crown ...........................................57

Seikkailuserkut 3.................................96

The Cruelty ..........................................40

Raikkaat rätit......................................107

Semeri, Hilla ........................................43

Tieteestä tinkimättä..........................124

Raivo......................................................11

Seppänen, Pekka....................................2

Tiikkipuulehdon arvoitus...................34

Rakastamisen taito..............................62

Seven-pokkarit...........................134–138

Tikkumäen kepparikirja.....................89

Rakenna ja leiki...................................85

Sian vuodet ..........................................47

Tilkkanen terapiaa..............................63

Rakennustyömaa.................................85

Sigurðardóttir, Yrsa.............................32

Toikka, Saara......................................105

Rantanen, Tiina....................................69

Sihvonen, Kari......................................44

Toivonen, Sami.....................................81

Rapsuta minua ja muita

Siperia opettaa.....................................20

Tolonen, Tapani......................................7

kirjoituksia........................................16

Sirén, Vesa.............................................56

Tornihuoneen uusi kingi....................98

Rasehorn, Eivor....................................71

Sisusta paperilla................................109

Townsend, Jessica................................97

Rasmussen, Camilla Schmidt..........108

Sitolahti, Saija......................................70

Trunko, Emily.......................................44

Rebekan rapupäivä..............................87

Sokeisto...................................................7

Tubettajan käsikirja.............................44

Reuhurinne...........................................91

Spielman, Lori Nelson.........................28

Tuhat kerrosta .....................................40

Rikinkeltainen taivas..........................22

St Aubyn, Edward.................................27

Tulitikkuarvoituksia..........................126

Rikkinen, Jouko....................................73

Stolbow, Marianna ..............................62

Tumma..................................................19

Rimpelä, Anna........................................5

Støkken Dahl, Ellen.............................66

Tummiin vesiin....................................33

RST

142


Tunnistusopas......................................72

Veera lääkärissä/Veera ja maatalon

Voima kanssamme..............................68

Tytön oma kirja....................................43

eläimet..............................................81

von Spitzer, Katja.................................66

Tähdet ja maailmankaikkeus............76

Vehniäinen, Jarkko..............................48

Voroja ja vompatteja...........................96

Tähtikissa.............................................98

Vera........................................................27

Voutilainen, Maiju...............................43

Tärkeitä tietoja eläimistä.................122

Vesi on verta sakeampaa....................10

Vuohijoki, Anni....................................68

Tästä alkaa elämä...............................36

Vesivärikukkia....................................120

Vuori, Katariina....................................77

Täydellinen kirja................................132

Vie minut jonnekin.............................15

Väkeväinen, Venla...............................60

Vieras talossa.......................................32

Walthery, Francois...............................48

Vihreäsalo, Keiju................................132

Ware, Ruth............................................29

Uljas ja surullinen Sandra..................91

Viiden vuoden päiväkirja...................77

Warsta, Elina........................................87

Unplug...................................................65

Viikilä, Jukka...........................................3

Wasiljeff, Nonna..................................39

Uskotko silmiäsi................................125

Viikinkejä ja vampyyreja....................96

Wennstam, Katarina...........................33

Utti, Joonas...........................................83

Viimeinen tyttö ...................................52

Westö, Kjell...........................................22

Valo jonka kadotimme........................25

Villasukkien vuosi.............................104

Wheen, Francis....................................53

Vares, Vesa............................................55

Villi puutarha -siirtokuvakirja.........121

Wikström, Sanna...............................132

Vargr......................................................46

Villivihannekset Suomen

Williams, Rachel ...............................124

Varjoja ja vakoojia...............................96

luonnossa.........................................73

Willis, Kathy.......................................121

Vau, mikä vagina!................................66

Virkkaajan vinkit...............................106

Witick, Fatima......................................64

Vedenpaisumus ..................................38

Viskarin kirja......................................126

Yrjölä, Sakke.......................................123

UVWY

143


OTAVA

MYYNTIJOHTAJA

OSOITEPALVELU

Minna Kokka

Katja Kaulio 050 3399 717

SÄHKÖPOSTI

040 1454 111

katja.kaulio@otava.fi

Myyntipäälliköt

PÄÄTOIMITTAJA

TOIMITUSJOHTAJA

Noora Al-Ani 050 5392 870

Ulla Luukkonen

Pasi Vainio

Kari Laakkonen 050 5569 961

etunimi.sukunimi@otava.fi

0500 329 591

KUSTANNUSJOHTAJA Minna Castrén Kaunokirjallisuus, lasten- ja nuortenkirjallisuus 050 5286 718

Liiketoimintapäällikkö Nona Ratia 050 5319 542

ULKOASU JA TAITTO Ville Lukkarinen / Aste Kirjat Oy

KIRJATILAUKSET

LEHDISTÖ- JA

Kirjavälitys Oy

ARVOSTELUKAPPALEET

010 345 1520

arvostelukappale@otava.fi

faksi 010 345 1454 sähköposti kvtilaus@kirjavalitys.fi

KUSTANNUSJOHTAJA

PAINOPAIKKA

Eva Reenpää Tietokirjallisuus 050 3649 702

KAUNOKIRJALLISUUSPÄÄLLIKKÖ

RIGHTS & BRANDS HELSINKI Otava building, Uudenmaankatu 10,

Antti Kasper

00120 Helsinki, Finland

Otavan Kirjapaino Oy,

050 3132 414

info@rightsandbrands.com

Keuruu 2017

www.rightsandbrands.com

Sertifioitu

LASTEN- JA NUORTENKIRJAPÄÄLLIKKÖ

ympäristöjärjestelmä ISO 14001:2004 ja laatujärjestelmä ISO 9001:2000

Emma Alftan 050 5286 881

MARKKINOINTI- JA VIESTINTÄJOHTAJA

Uutuuskirjojen esittelyt löytyvät myös nettisivuiltamme www.otava.fi

Kirsi Tähjänjoki

Verkkokaupassa ovat lisäksi

040 7255 374

kirjojen ohjevähittäishinnat.

Markkinointi- ja viestintäpäällikkö Kaisu-Maria Toiskallio 050 3103 024 Viestintäpäälliköt Adèle Couavoux 045 1425 272 Kirsi Sievänen 050 5329 201 Piia Väisänen 050 5204 699

Hinnat kaupoissa vaihtelevat jälleenmyyjittäin.


julkaisija Kustannusosakeyhtiรถ Otava | Uudenmaankatu 10 | 00120 Helsinki | 09 15661 | otava@otava.fi | otava.fi

Profile for Otavan kirjat

Otavan uutisia 2018 kevät  

Otavan uutisia 2018 kevät