Atenan kesä ja syksy 2023

Page 1

Uudet kirjat kesä & syksy 2023

Näin unta, että olin suuressa kirjakaupassa mutta en löytänyt luettavaa. Kaikki nimet olivat vieraita, en tunnistanut yhtäkään kirjan kantta. Puristin maksukorttia kädessäni, katseeni haki henkilökuntaa, aloin olla paniikissa.

Hereillä ollessani löydän hyvin lukemista. Kirja-arvioiden ja tuttavien lisäksi uusia kirjoja suosittelevat netin algoritmit ja sosiaaliset mediat. Kiinnostavaa lukemista on siis yllin kyllin, ja Atenaltakin ilmestyy tänä vuonna reilut neljäkymmentä puhuttavaa uutuutta.

Mutta mitä minulle oikein suositellaan? Kuplani suosii mieltymysteni mukaisia uutuuksia, kanssani samanhenkisten tuttavieni suosikkeja. Mutta entä jos putoaisin vaikkapa perheeni nuorison kuplaan? Olisinko uneni lailla hukassa?

Puhuimme yhtenä iltana ruokapöydässä emojeista. Nuoret kertoivat, miten aikuiset luulevat rajusti itkevän emojin tarkoittavan suurta surua. Odotin hetken mutta kysyin viimein, mitä emoji sitten oikeasti tarkoitti.

”Että sanoo läpällä jonkin surullisen jutun”, nuorin heistä valisti. ”Näin on”, todisti vieraamme Euroopan toiselta laidalta.

Muistin heti vastaukseni saamaani suruviestiin – viestini lopussa keltainen pallo valutti vuolaita kyynelvirtoja. Mitä kieltä vastaanottaja osasi?

Liukuivatko kuplamme yhteen vai kelluivatko erillään?

Totta kai luotan enemmän oikeiden sanojen voimaan, en keltaisten pallojen tai netin algoritmien. Luotan lujasti myös kirjailijan ainutlaatuiseen

kykyyn kuvata niin pohjatonta surua kuin kepeämpää läppää. Ja kyllä: luottamukseni sanoihin ja tekijöihin palkitaan kesän ja syksyn 2023 listallamme avokätisesti.

Tulevista kirjoistamme ei puutu häikäisevää taitoa eikä pohdittua, moninaista ja hiottua sanottavaa. Tälläkin hetkellä kirjailijamme hiovat teoksia, joista löytyy majakkasaaria, eriarvoisuutta, kurotusta toisen luokse, keskiaikaa, välitiloja, avun hakemista, menneisyyden perkaamista, naapurimaan asioita ja uskoa tulevaisuuteen.

Sitä kaikkea tarvitaan, mutta aivan erityisesti tuota viimeistä – jotta oma kupla tai pyöreä emoji ei olisi maan päällä se viimeinen.

Laura Kuitunen kustannuspäällikkö riikka kantinkoski

KAUNOKIRJALLISUUS

E rja t ulasalo Oranssi puutarha

t iina k atriina t ikkan E n Ei mitään hätää

P asi i lmari j ääsk E läin E n Kuurupiilon anatomia a yòbámi a débayò Onnenkauppaa

C lair E P ow E ll Yhdessä pöydässä

H olly s mal E Uusi alku, Cassandra

P E tri k angas Harhautus

3 Kaunokirjallisuus
4 Kaunokirjallisuus sami mann E r H i E mo

ERJA TULASALO Oranssi puutarha

Väkevä esikoisromaani uskonnollisen yhteisön muotteihin kelpaamattomasta nuoresta naisesta.

Maaru on lestadiolaisperheen aikuistuva tytär, joka ei halua naimisiin. Sen sijaan hänellä on ”syjänystävä” Eliisa, ihana ja hehkuva kesärakkaus. 1990-luvun Pohjanmaalla heidän suhteensa on kuitenkin mahdottomuus. Eliisa päätyy naimisiin ja liukuu raskaus raskaudelta kauemmaksi Maarusta.

Koskettava esikoisromaani kertoo, mitä suuresta pettymyksestä seuraa ja miten elinvoimaisinkin kukka sulkee pimeässä terälehtensä. Puutarhoista avun löytävä Maaru ihmettelee työssään, miten meissä on alusta alkaen kaikki valmiina, ja kullekin siemenelle kuuluu vapaan kasvun mahdollisuus.

Erja Tulasalo (s. 1973) on Porvoossa asuva esikoiskirjailija, kuvataiteilija ja sanoittaja, jonka työskentelyä ohjaavat taiteidenvälisyys, kiinnostus ihmisen minuuteen ja luonnon hyvinvointiin. Tulasalo irtaantui rauhansanalestadiolaisesta liikkeestä 21­vuotiaana.

ISBN 978-951-1-46611-6 | 84.2 |

Sidottu | 130 x 210 mm

Tuuli Juusela

5 Kaunokirjallisuus
”Miksi meiän rakkauvesta on tehty niin vaikia ja luonnoton asia?”
Päällys:
| n. 220 sivua | Ilmestyy 9/2023
TEOS
Myös ääni- ja e-kirjana. ESIKOIS-

Kaikki muut eroavat, mutta emme me!

TIINA KATRIINA TIKKANEN Ei mitään hätää

Tarkkanäköinen romaani parisuhteesta, vallankäytöstä ja seksistä.

Taina ja Oskari ovat pari, mutta ennen kaikkea äiti ja isä, jotka varjelevat perhettään omien lapsuuskokemustensa vuoksi. Kun Taina puhuu vielä yhdestä vauvasta, Oskari säikähtää. Hän ei halua enää lisää huolehdittavaa.

Parisuhteeseen alkavat hiipiä epäluottamus ja kontrollointi. Samalla näivettyy läheisyys. Ero ei tule kuitenkaan kysymykseen, sillä perheellä on kaikki hyvin. Miten tästä eteenpäin?

Ei mitään hätää kertoo rehellisesti ihmisistä, seksuaalisuudesta ja tästä päivästä. Mitä sukupuolten välinen tasa-arvo tarkoittaa avioliitossa ja vanhemmuudessa? Mikä on parisuhteessa sallittua, mikä satuttavaa vallankäyttöä?

Tiina Katriina Tikkanen (s. 1983) on noormarkkulaissyntyinen kirjailija, kirjoittamisen ohjaaja ja vapaa kirjoittaja. Hänen esikoisteoksensa Toinen silmä kiinni (2020) oli arvostelumenestys.

ISBN 978-951-1-45892-0 | 84.2 | Päällys: Jussi Karjalainen Sidottu | 130 x 210 mm | n. 220 sivua | Ilmestyy 9/2023

Myös ääni- ja e-kirjana.

6 Kaunokirjallisuus
mari wa E g E l E in

Maagisen realismin mestari vie unien ja painajaisten maailmaan.

ISBN 978-951-1-45762-6 | 84.2 | Päällys: Tuomo Parikka

Sidottu | 145 x 213 mm | n. 400 sivua | Ilmestyy 6/2023

Myös ääni- ja e-kirjana.

PASI ILMARI JÄÄSKELÄINEN Kuurupiilon anatomia

Taianomainen romaani kuurupiiloon kadonneen veljen etsinnästä.

M ei ole tavallinen lapsi: hän joutuu opettelemaan arkipäiväisetkin asiat kuin muualta tullut vakooja. Iloa tuo isoveljen kehittelemä maailman ihmeellisin leikki, marsilainen kuurupiilo.

Kun loistava isoveli katoaa, M syyttää itseään. Vuosien päästä hänen on lähdettävä etsimään totuutta veljen kohtalosta ja siitä, mistä kuurupiilossa todella oli kyse. Matka vie Marrasvirran kaupungin kaduille, missä niittitakkiset yönaakat ja fanaattiset skinheadit antautuvat jokaöiseen kuolemantanssiin.

Viidelletoista kielelle käännetyn Pasi Ilmari Jääskeläisen viides romaani on huikea matka uskollisuuteen, petokseen ja syyllisyyteen.

Pasi Ilmari Jääskeläinen (s. 1966) on jyväskyläläinen äidinkielen opettaja, jonka teoksissa maailma nytkähtää pois paikoiltaan ja tutun todellisuuden alta paljastuu uusia ulottuvuuksia.

7 Kaunokirjallisuus
E n
sami mäkin

Millaiset kortit kukin saa elämässään?

AYÒBÁMI ADÉBAYÒ Onnenkauppaa

Vavahduttava romaani Nigeriasta, rauenneista toiveista ja elämän sattumanvaraisuudesta.

Kun perheellä ei ole enää rahaa koulumaksuihin, Eniolan pitää aloittaa kerjääminen, sitten työ ompelimossa. Työssä hän törmää toisenlaiseen elämään: hääpukua sovittavalla nuorella lääkärillä, Wuraolalla on kaikki, paitsi kiltti sulhanen.

Kahden nigerialaisperheen vaiheet kietoutuvat romaanissa synkästi yhteen. Syntyy riipaiseva tarina rahasta, rakkaudesta ja pakkomielteistä sekä maan poliittisen korruption kaikkialle ulottuvista, tappavista lonkeroista.

Women Prize -ehdokkaan uutuus kuvaa nykyNigerian eriarvoisuutta ja elämän julmia realiteetteja: joku voittaa ja toinen häviää.

Ayòbámi Adébayò on syntynyt Lagosissa, Nigeriassa 1988. Esikoisteos Älä mene pois oli mm. Women Prize ­ehdokas, ja sen oikeudet on myyty yli 20 maahan.

ISBN 978-951-1-45582-0 | 84.2 | Päällys: Rafaela Romaya

Alkuteos A Spell of Good Things | Suomentanut Terhi Kuusisto

Sidottu | 145 x 213 mm | n. 400 sivua | Ilmestyy 9/2023

Myös ääni- ja e-kirjana.

8 Kaunokirjallisuus

”Sydämeenkäypä… raikas lukukokemus raskaasta aiheesta huolimatta… Adébayò käsittelee henkilöitään empaattisesti ja hienovaraisesti näyttäen heidän haavoittuvuutensa, kaipauksensa, häpeänsä ja harhansa.”

FINANCIAL TIMES

”[Adébayò] on kirjoittanut nyky-Nigerian väkivaltaisuuksiin sijoitetun varman ja kirkkaan rakkaustarinan.”

OBSERVER

”Adébayò inhimillistää pyörteeseen joutuneet… hätkähdyttävän myötätuntoisesti – todella elävien henkilöiden virhearviot ja harhaluulot käsitellään syvällisesti ja samaistuttavasti.”

9 Kaunokirjallisuus E mmanu E l iduma
NEW YORK TIMES

Mikä pitää perheen yhdessä? Mikä repii

heidät erilleen?

CLAIRE POWELL

Yhdessä pöydässä

Hauskan haikeassa perhepotretissa lapset eivät kasva koskaan aikuisiksi.

Kun iät kaiket yhdessä olleet vanhemmat eroavat, aikuiset lapset reagoivat rajusti. Perhe on aina perhe, vaikka sen dynamiikka ontuisikin.

Koskettavan lukuromaanin tapahtumat koetaan aina pöydän ääressä. Milloin pöytään istahtaa hajonnut Maguiren perhe, milloin äiti ja viinaan menevä uraohjustytär, milloin toisistaan vieraantuneet sisarukset ja uutta vauhtia ottanut isä. Uudet kuviot saavat sisarukset taantumaan lapsiksi, jotka havahtuvat muuttuneeseen tilanteeseen.

Kiehtovan tunnistettava tarina kulkee vuoden verran perheen mukana, kun vanhat salaisuudet nousevat pintaan ja kun uusia syntyy.

Claire Powell (s. 1985) on opiskellut kirjallisuutta ja teatteriopintoja Leedsin yliopistossa sekä luovan kirjoittamisen maisteritutkinnon East Anglian yliopistossa. Novelleistaan palkittu esikoiskirjailija työskentelee copywriterinä ja asuu Lontoossa.

ISBN 978-951-1-46299-6 | 84.2 | Päällys: Nico Taylor

Alkuteos At the Table | Suomentanut Heli Naski

Sidottu | 130 x 210 mm | n. 300 sivua | Ilmestyy 6/2023

Myös ääni- ja e-kirjana.

10 Kaunokirjallisuus
tom young

HOLLY SMALE Uusi alku, Cassandra

Hyvän mielen romaani kysyy, mitä tekisit, jos voisit korjata menneisyytesi.

Cassandra jätetään aamulla. Sitten hän saa potkut. Lähikahvilastakin loppuvat banaanimuffinit. Kun kauhupäivä toistuu päivä toisensa jälkeen samanlaisena, Cassandra käsittää joutuneensa jonkinlaiseen aikasilmukkaan. Mistä oikein on kyse?

Cassandra saa elämänsä tilaisuuden muuttaa menneisyyttään ja kohentaa katastrofaalista elämäänsä. Mutta vaikka hän voisi aloittaa arkensa toisin joka aamu, hän ei välttämättä tiedä, mitä tehdä ja voiko kaikkea edes muuttaa.

Bestseller-kirjailijan aikuisiän autismidiagnoosiin pohjaava lukuromaani antaa erilaisuudelle mieleenpainuvat ja lämpöä herättävät kasvot.

Holly Smale (s. 1981) on brittiläinen bestseller­kirjailija, ja hänet tunnetaan palkitun Geek Girl ­nuortenkirjasarjan tekijänä. Hän sai autismidiagnoosin 39­vuotiaana, ja se innoitti häntä tämän ensimmäisen aikuistenromaanin pariin.

ISBN 978-951-1-45108-2 | 84.2 | Päällys: Anna Makkonen

Alkuteos The Cassandra Complex | Suomentanut Inka Parpola Sidottu | 130 x 210 mm | n. 300 sivua | Ilmestyy 6/2023

Myös ääni- ja e-kirjana.

11 Kaunokirjallisuus
david my E rs
Maailman voi nähdä monin silmin – ja toisen silmin se näyttää erilaiselta.

Romaanin tapahtumat

voisivat olla totta

Suomessa – ja jotkut ovatkin.

PETRI KANGAS Harhautus

Kylmäävässä trillerissä venäläiset vakoilevat Suomen maaperällä.

Salossa tehdään röyhkeä ryöstö kultasepänliikkeeseen. Poliisi pääsee nopeasti rikollisten jäljille, sillä rikoskomisario Ville Rush on saanut nimettömän vihjeen. Sitä Rush ei kuitenkaan tiedä, että vihje on tullut Venäjän tiedustelupalvelulta. Pian hänet on vedetty mukaan vakoojien likaiseen peliin.

Harhautus on pelottavan todenmakuinen jännitysromaani Venäjän vakoilusta ja vaikuttamisoperaatiosta Suomessa. Kirjan illegaalit agentit, terrorioperaatio Turun keskustassa ja Eurajoen ydinvoimalan sabotointi voisivat kaikki olla myös totta.

Ylikomisario Petri Kangas (s. 1963) on työskennellyt uransa aikana niin hälytyspartiossa ja kenttäjohtajana kuin rikostiedustelun ja huumerikostutkinnan tutkinnanjohtajana. Hän on myös poliisina vastannut ydinvoimalaalueen turvallisuudesta. Harhautus on Kankaan ensimmäinen romaani.

ISBN 978-951-1-45503-5 | 84.2 | Päällys: Perttu Lämsä

Sidottu | 145 x 213 mm | n. 300 sivua | Ilmestyy 5/2023

12 Kaunokirjallisuus
v E saamtti väärä
Myös ääni- ja e-kirjana.

TIETOKIRJALLISUUS

i lari a alto & E lina H E lkala Vuosi keskiajan Suomessa

v EE ra j ääsk E läin E n Rouva diktaattori

k atja H oy E r Muurin takana

a ntti r ämän E n Rikottu rajamaa

v jat Š E slav s kokov & m ikko P orvali Kentälle jääneet

r ob E rt b a E r Neljäs mies

b E n m a C intyr E Colditzin vangit

P atrik b E rg H äll Hyökkäys Bengtskäriin

v ill E v änskä Tehtävä Laatokalla

j u H o w ilskman Sota keskiajalla

o uti s alovaara Matkalla kadonneessa maailmassa

w illiam m a C a skill Ihmiskunnan tulevaisuuden historia

a arno m alin Mies, jota ei uskottu

s aara n urmo Vaitonaiset

s ara g rib E rg Historian rakastavaiset

H E l E na l iikan E n - r E ng E r Koti-ikävä, rebonjour

E nni l E vi Eliittiseuralaisen päiväkirja

r E né d a H l a nd E rs E n Soluttautuja

13 Kaunokirjallisuus
14 Tietokirjallisuus v E samatti väärä

Henkeäsalpaava tietopaketti

suomalaistalonpojan elämästä

vuonna 1480.

ILARI AALTO & ELINA HELKALA

Vuosi keskiajan Suomessa

Valloittava tietokirja keskiajan suomalaisten arjesta ja juhlasta.

Vuonna 1480 suomalaisen talonpojan arki oli hylkeenpyyntiä kevätjäillä, kesän heinätöitä ja syysteurastuksia. Elämää rytmittivät vuodenaikojen ja luonnonvalon vaihtelu sekä kirkon pyhimysjuhlakalenteri. Arki oli kamppailua ravinnosta, mutta yltäkylläisinä aikoina juhlittiin, pakanalliset tavat ja kristinusko sekoittuivat ja ihmiset viettivät niin juhannusta kuin kekriä.

Talonpoikaisväestön elämää seurataan hämmästyttävän runsaassa tietokirjassa kuukausi kuukaudelta. Menestyskirjailijoiden innostava teos perustuu alkuperäislähteisiin ja avaa myös kuvituksellaan kiehtovia näkymiä menneeseen.

FM Ilari Aalto (s. 1990) on arkeologi, keskiajantutkija ja intohimoinen keskiajan elävöittäjä. Elina Helkala (s. 1987) on kuvataiteilija sekä kuva­ ja mediataiteen ja muinaistekniikan artesaani. Aalto ja Helkala saivat tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon vuonna 2016.

Matkaopas keskiajan Suomeen -teoksesta sanottua:

”Tämän täytyy olla vuoden hulvattomin, mutta samalla mielenkiintoisin matkaopas.”

ilta-sanomat

ISBN 978-951-1-42492-5 | 92.2 | Päällys: Ville Lähteenmäki Sidottu | 167 x 237 mm | n. 240 sivua | Ilmestyy 5/2023

Myös ääni- ja e-kirjana.

15 Tietokirjallisuus
16 Tietokirjallisuus riikka kantinkoski

Diktatuureilla on myös naisen kasvot.

VEERA JÄÄSKELÄINEN

Rouva diktaattori

Naisia itsevaltiaiden rinnalla

Säväyttävä historiateos diktaattorien vaimoista, jotka uppoutuivat totalitarismin syövereihin.

Nuori ja näyttävä Imelda Romuáldez kävelee Filippiinien kongressitaloon, katseet kohtaavat lupaavan poliitikon Ferdinand Marcosin kanssa, ja loppu onkin historiaa.

Mikä rooli diktaattorien vaimoilla oli miestensä rinnalla? Tukiko Stalinin vaimo miehensä pyrkimyksiä? Kuinka Syyrian Asma al-Assad ja Argentiinan Isabel Martínez käyttivät asemaansa hyväkseen?

Samannimiseen podcastiin perustuva teos vie lukijan itsevaltiaiden epätodelliseen maailmaan, jossa valta korruptoi, ystävät muuttuvat vihollisiksi ja kulissit pidetään pystyssä hinnalla millä hyvänsä.

Veera Jääskeläinen (s. 1981) on historiasta, erityisesti naisten historiasta kiinnostunut helsinkiläinen toimittaja. Jääskeläisen esikoistietokirja tarkastelee 1900­luvun diktatuureja itsevaltiaiden puolisoiden kautta, ja hän on myös käsikirjoittanut Rouva diktaattori ­podcastia.

ISBN 978-951-1-45491-5 | 99.13 | Päällys: Maria Manner

Sidottu | 145 x 213 mm | n. 300 sivua | Ilmestyy 9/2023

Myös ääni- ja e-kirjana.

17 Tietokirjallisuus

Mitä Berliinin muurin takana todella tapahtui?

KATJA HOYER

Muurin takana

Itä-Saksan historia 1949–90

Silmiäavaava teos Itä­Saksasta, kadonneesta maasta, jonka historian luulit tuntevasi.

Rautaesiripun murtuessa DDR lakkasi olemasta. Yli 40 vuoden ajan muurit ja piikkilangat olivat vartioineet valtiota, joka muistettaisiin menestyneistä urheilijoista ja salaisesta poliisista. Mutta minkälainen maa muurin takana todella oli?

Kiitetty historioitsija kuvaa elävästi valtiota, joka syntyi Hitlerin karkottamien marxistien unelmasta, kehittyi Stalinin valvovan silmän alla, näki 70-luvun kukoistuksen ja lopulta haudattiin 90-luvun romahduksessa.

Perusteellinen teos haastaa Itä-Saksaan liitetyt kliseet ja tarkentaa katseen kansalaisiin, joiden jokapäiväinen todellisuus oli luultua vivahteikkaampi.

Katja Hoyer on saksalais­brittiläinen historioitsija ja journalisti, joka kirjoittaa Saksan ja Euroopan nykytilanteesta niin Daily Telegraphiin, Spectatoriin kuin Die Weltiin. Hän on syntynyt Itä­Saksassa.

ISBN 978-951-1-42479-6 | 94.13 | Päällys: Jussi Karjalainen

Alkuteos Beyond the Wall | Suomentanut Mari Janatuinen

Sidottu | 145 x 213 mm | n. 400 sivua | Ilmestyy 8/2023

18 Tietokirjallisuus

”Kertakaikkiaan loistava.

Kirja on asiantunteva, eloisa ja syvästi inhimillinen – ohittamatonta luettavaa

kaikille, jotka haluavat

ymmärtää toisen

maailmansodan jälkeistä Eurooppaa.”

19 Tietokirjallisuus

Sisällissodan jälkiselvittely Kannaksen huvilaseudulla

on tiedetty.

ANTTI RÄMÄNEN

Rikottu rajamaa

Historiateos tutkii Kannaksen huvilaseudun suistumista sisällissodan kauhuihin.

Vuonna 1910 Kannaksella juhlittiin rautatietä, joka toi alueelle jopa satatuhatta venäläistä kesäasukasta. Seudulle saatiin töitä ja rahaa.

Vuonna 1918 juhlien puhujista yksi makasi joukkohaudassa, toinen johti rankaisutoimia. Sodan raaimpiin kuuluvissa puhdistuksissa huvilaseudulla surmattiin noin tuhat ihmistä.

Sota ja rajan sulkeutuminen muuttivat vilkkaan seudun syrjäiseksi pussinperäksi. Tuhannet tyhjät datŠat muistuttivat aikakauden loppumisesta. Toipuminen jäi kesken, kun evakkomatkat hajottivat kyläyhteisöt lopullisesti, ja sisällissota Kannaksella elää yhä Suomen historian haamusärkynä.

Antti Rämänen on toimittaja, joka on muun muassa tehnyt YLElle paljon huomiota saaneen radiosarjan Rauhaton raja, joka kertoo Karjalankannaksen vuosista

ISBN 978-951-1-46414-3 | 92.71 |

Myös ääni- ja e-kirjana.

20 Tietokirjallisuus
Päällys: Tommi Tukiainen Sidottu | 145 x 213 mm | n. 300 sivua | Ilmestyy 9/2023
jonn E räsän E n
oli verisempää kuin

Poikkeuksellinen sotahistoriateos sukeltaa suurtaistelun jälkiin.

VJAT Š ESLAV SKOKOV & MIKKO PORVALI

Kentälle jääneet

Kannaksella 1944 kadonneita sotilaita ja heidän etsintänsä

Ajankohtainen historiateos sodassa kadonneista suomalaissotilaista ja ponnistuksista heidän löytämisekseen.

Kannaksen suurhyökkäyksessä kesällä 1944 katosi tuhansia suomalaissotilaita. Suomen joukkojen perääntyessä kaatuneet jäivät puna-armeijan haltuun. Osa heistä päätyi joukkohautoihin, osa jäi maastoon.

Kadonneiden palauttaminen Suomeen aloitettiin 1990-luvulla. Merkittävimpiä sotavainajien etsijöitä on sota-arkeologiaan erikoistunut venäläisryhmä

Karjalan Valli. Se on löytänyt 135 suomalaista sankarivainajaa, joista jo puolet on tunnistettu DNA-testein.

Karjalan Vallin johtaja VjatŠeslav Skokovin ja sotahistorioitsija Mikko Porvalin teos kulkee kahdessa ajassa, jatkosodassa ja vainajien etsinnöissä.

Vjatšeslav Skokov on pietarilainen ydinfyysikko. Hän johti Karjalan Valli ­ryhmää vuodesta 1997. Vuonna 2022 ryhmä joutui keskeyttämään toimintansa ja Skokov siirtyi Suomeen.

Mikko Porvali on sotahistorioitsija, tietokirjailija, poliisin rikostutkija ja sodan oikeussääntöihin perehtynyt juristi.

ISBN 978-951-1-47479-1 | 92.73 | Päällys: Jussi Karjalainen Sidottu | 145 x 213 mm | n. 300 sivua | Ilmestyy 10/2023

Myös ääni- ja e-kirjana.

jonn E räsän E n

Onnistuiko Neuvostoliiton vaarallisin vakooja välttämään paljastumisen?

ROBERT BAER

Neljäs mies

KGB-myyrän metsästys CIA:n ytimessä

Piinaavan jännittävä tositarina vakoilusta ja epäonnistumisista.

Kylmän sodan jälkeen Yhdysvalloissa saatiin kiinni kolme venäläistä huippuvakoojaa. Pidätysten jälkeen huhuttiin, että maan turvallisuusvirastoissa toimi vielä yksi myyrä. Ryhmä tiedusteluveteraaneja sai tehtäväkseen löytää hänet. Tapahtumaketjun dramaattiset seuraukset ulottuvat edelleen Yhdysvaltain ja koko lännen turvallisuuteen.

Tietokirjailija ja entinen CIA-virkailija Robert Baer kertoo ensimmäistä kertaa tarinan siitä, kuinka KGB soluttautui korkeisiin asemiin CIA:n sisälle.

Mukaansatempaavan tositrillerin tapahtumilla on kiinteä yhteys tämän päivän Venäjälle ja kansainväliseen turvallisuuspolitiikkaan.

Robert Baer on tietokirjailija, Lähi­idän asiantuntija ja entinen korkea­arvoinen CIA­virkailija. Hän on julkaissut useita menestysteoksia ja kirjoittaa säännöllisesti mm. Wall Street Journaliin, Washington Postiin ja Vanity Fairiin

ISBN 978-951-1-46256-9 | 32.5 | Päällys: Mika Tuominen

Alkuteos The Fourth Man | Suomentanut Mari Janatuinen

Sidottu | 145 x 213 mm | n. 300 sivua | Ilmestyy 8/2023

Myös ääni- ja e-kirjana.

Huikea tositarina linnasta, josta piti olla mahdotonta paeta.

BEN MACINTYRE

Conditzin vangit

Natsi-Saksan erikoisimman upseerivankileirin tarina

Tositrilleri natsien legendaarisesta linnavankilasta ja sen vankien hengästyttävän uskaliaista paoista.

Natsi-Saksa vangitsi Colditzin linnaan liittoutuneiden upseereita, joiden pelättiin yrittävän pakoa. Pelko ei ollut turha: sadat pakoyritykset tekivät saksalaislinnasta kuuluisan.

Bestselleristi Ben Macintyre kertoo mukaansatempaavasti Colditzin vangeista ja vartijoista. Herrasmiesleiri poikkesi monista sodan kauhuista: siellä ei nähty summittaisia teloituksia, ja upseerivangeilla oli omia sotilaspalvelijoita.

Muurien sisään syntyi omalaatuinen yhteisö, jossa toivoa ylläpitävään toverihenkeen yhdistyivät rasismi ja brittiläisen luokkayhteiskunnan nokkimisjärjestys.

Ben McIntyre on palkittu toimittaja ja historioitsija, joka on kirjoittanut lukuisia kirjoja tiedustelun ja toisen maailmansodan historiasta. Vakooja ja petturi, Agentti Sonja ja Kaksoisagentit ovat olleet myynti­ ja arvostelumenestyksiä ympäri maailmaa, myös Suomessa.

The Times

ISBN 978-951-1-46104-3 | 91.8

Alkuteos Colditz | Suomentanut Aura Elometsä Sidottu | 145 x 213 mm | n. 400 sivua | Ilmestyy 10/2023

Myös ääni- ja e-kirjana.

”Macintyre rakentaa monisävyisen ja monessa kohtaa häiritsevän tarinan miehistä, jotka pinnistelevät selviytyäkseen vankeudessa.”

Kaukopartiokirjoista tunnetun kirjailijan

merellinen aluevaltaus.

PATRIK BERGHÄLL Hyökkäys Bengtskäriin

Saaristotaistelu Suomenlahdella

kesällä 1941

Tositarina armottomasta taistelusta Suomenlahden karulla majakkasaarella.

Heinäkuisena aamuna 1941 satakunta venäläissotilasta nousi maihin Bengtskärin saarelle räjäyttääkseen sen majakan. Suomalaisten läsnäolo uhkasi laivastotukikohtaa, jonka Neuvostoliitto oli perustanut talvisodan jälkeen Hankoon.

Saaren kevyttä puolustusta oli kaikessa hiljaisuudessa saapunut vahvistamaan joukkueellinen rannikkojääkäreitä. Suomalaiset joutuivat silti puolustamaan majakkaa ylivoimaista vihollista vastaan Suomen rannikkotykistön ja Neuvostoliiton ilmavoimien moukaroidessa saarta.

Menestyskirjailija Patrik Berghällin tarinallinen tietokirja saa merellisen historian heräämään jännittävästi henkiin.

Sotahistoriasta kiinnostunut Patrik Berghäll (s. 1973) työskentelee ympäristökasvattajana, ja vapaa­ajallaan hän osallistuu vapaaehtoiseen maanpuolustustoimintaan. Berghällin kirjat Päämajan kaukopartiomies ja Kuoleman porteilla ovat olleet myyntimenestyksiä.

ISBN 978-951-1-42408-6 | 92.73 | Päällys: Mika Tuominen

Sidottu | 145 x 213 mm | n. 240 sivua | Ilmestyy 8/2023

Myös ääni- ja e-kirjana.

24 Tietokirjallisuus
v E samatti väärä

Italian torpedoveneet ja Saksan tykkilautat suomalaiskomennossa.

VILLE VÄNSKÄ

Tehtävä Laatokalla

Italian, Saksan ja Suomen laivasto-osasto 1942

Vakuuttava historiateos aseveljien laivastosta jatkosodan Laatokalla.

Kesällä 1942 Laatokalle syntyi historian merkittävin sisävesilaivasto, joka koostui saksalaisista, italialaisista ja suomalaisista aluksista. Mistä oli kyse?

Neuvostoliitto huolsi piiritettyä Leningradia vesitse, ja aseveljien tavoitteena oli katkaista sen huoltoyhteydet. Laatokalle siirrettiin miinaveneitä, tykkilauttoja ja torpedoveneitä.

Merisodankäynnin asiantuntijan teos kertoo vähän tunnetusta sotahistoriasta: suomalais-saksalaisitalialaisesta yhteistoiminnasta, iskuista Neuvostoliiton saattueita vastaan ja Suhon majakkasaaren valtausyrityksestä.

Ville Vänskä (s. 1974) on merivoimien upseeri. Hän on intohimoinen merihistorian harrastaja ja on julkaissut kirjoja merisodankäynnin historiasta ja nykyajasta.

ISBN 978-951-1-45324-6 | 92.73 | Päällys: Kalervo Sammalvehrä

Sidottu | 145 x 213 mm | n. 280 sivua | Ilmestyy 6/2023

Myös ääni- ja e-kirjana.

25 Tietokirjallisuus
jonn E räsän E n

Vaikuttava tietokirja valaisee taistelukenttiä tuhannen vuoden ajalta.

JUHO WILSKMAN

Sota keskiajalla

Upeasti kuvitettu tietokirja esittelee keskiajan sotia ja sotalaitoksia Suomesta Sudaniin ja Irlannista Japaniin.

Aropaimentolaisten nousu 300-luvulla muutti maailmaa Rooman valtakunnasta Kiinaan. Seuraavilla vuosisadoilla taistelukenttiä hallitsivat milloin jalkamiesten tiiviit rintamat, milloin ratsastavat jousimiehet tai haarniskoihin sonnustautuneet peitsimiehet – muista joukoista puhumattakaan. Sotia käytiin niin merten aalloilla kuin kivisillä muureillakin.

Keskiajan sotahistoriasta väitelleen Juho Wilskmanin kirja on kansainvälisestikin poikkeuksellinen teos sodista, jotka koskettivat kaikkia hallitsijoista rahvaaseen.

Aiheesta ei ole aiemmin julkaistu suomenkielistä teosta.

26 Tietokirjallisuus
ISBN 978-951-1-46351-1 | 90.3 | Päällys: Ville Lähteenmäki Sidottu | 167 x 220 mm | n. 260 sivua | Ilmestyy 10/2023
Juho Wilskman (s. 1981) on keskiajan sodankäynnistä väitellyt historiantutkija.
jonn E räsän E n

Tutkimusmatkoja maihin, joihin harva turisti eksyy.

OUTI SALOVAARA

Matkalla kadonneessa maailmassa

Neuvostoliiton perillisten jäljillä

Herättelevä tietokirja johdattaa syvälle kommunismin raunioihin ja Venäjän varjossa kasvaneisiin maihin.

Neuvostoliiton romahdus 90-luvun alussa jätti jälkeensä maita, jotka muodostivat alkushokin jälkeen omat versionsa demokratiasta. Miten ne onnistuivat ja mitä niille kuuluu nykyään?

Mukaansatempaavassa teoksessa toimittaja Outi Salovaara tapaa Krimillä Venäjän alistamia tataareita, kulkee Turkmenistanin diktatuurin tyhjyyttään kaikuvissa luksuskortteleissa, kurkistaa abhasialaiseen apinainstituuttiin ja kastautuu Kazakstanissa kuivuvaan Araljärveen.

Kirja avaa huikaisevan näköalan entisen Neuvostoliiton raunioilta versoneisiin valtioihin, joita epävakaa suurvalta edelleen varjostaa.

Outi Salovaara on vapaa toimittaja, joka kirjoittaa muun muassa Seuraan, Suomen Kuvalehteen ja Helsingin Sanomiin. Hän on voittanut tutkivan journalismin Lumilapiopalkinnon.

ISBN 978-951-1-46148-7 | 40.8 | Päällys: Tommi Tukiainen

Sidottu | 145 x 213 mm | n. 300 sivua | Ilmestyy 5/2023

Myös ääni- ja e-kirjana.

mikko nikkin E n

Ihmiskunnan tarina on vasta alussa – mutta tuleeko siitä tragedia vai

menestystarina?

WILLIAM MACASKILL Ihmiskunnan tulevaisuuden historia

Miljoonan vuoden näkökulma

Toiveikas tietoteos kääntää katseen ihmislajin tulevaisuuteen. Meistä riippuu, millainen se on.

Jos ihmiskunta elää yhtä kauan kuin useimmat nisäkäslajit, olemme vasta matkamme alussa. Meidän päätöksemme vaikuttavat siis biljoonien tulevien ihmisten elämään. Miten valitsemme ne teot, jotka auttavat tulevia sukupolvia eniten? Miten selätämme todennäköiset uhat ydinvarustelusta pandemioihin?

Ylistetty teos nostaa katseen nykyhetken yläpuolelle ja ohjaa ajattelemaan pitkällä aikajänteellä. Historian suuret mullistukset, kuten orjuuden lopettaminen, ovat alkaneet pienistä liikkeistä oikeaan suuntaan. Me luomme valinnoillamme tulevaisuuden historiaa.

William MacAskill (s. 1987) on Oxfordin yliopiston filosofian professori ja efektiivisen altruismin puolestapuhuja. Hänen perustamansa säätiö jakaa rahaa niin hyväntekeväisyyteen kuin paremman tulevaisuuden tutkimiseen. MacAskill on ollut Forbes30­listalla ja on suosittu TEDesiintyjä.

ISBN 978-951-1-46837-0 | 30.111 | Päällys: Piia Aho

Alkuteos What We Owe the Future | Suomentanut Mari Janatuinen

Sidottu | 145 x 213 mm | n. 350 sivua | Ilmestyy 9/2023

Myös ääni- ja e-kirjana.

28 Tietokirjallisuus

”Monumentaalinen

29 Tietokirjallisuus
”MacAskill on ehkäpä maailman vaikutusvaltaisin ajattelija.”
The Times
kirjatapaus.”
Rutger Bregman

AARNO MALIN

Mies, jota ei uskottu

Omakohtainen kertomus eksymisestä hoitojärjestelmän labyrinttiin.

Kipu alkoi kesälomalla. Liikunnallisen lukiolaispojan lonkkiin pesiytyi viiltävä särky, ja hänestä tuli hetkessä invalidi. Yhtä lamauttavia olivat lääkäreiden reaktiot: ei sinusta löydy mitään vikaa. Alkoi vuosia jatkunut mitätöinti ja luukulta toiselle juoksuttaminen, ja kivut vain jatkuivat.

Toimittaja Aarno Malinin tarina kuvaa pitkää taistelua hoidon ja ihmisarvoisen kohtelun löytämiseksi. Ajatuksia herättävä teos johdattaa hyvinvointivaltion varjoisammalle puolelle ja paljastaa kankean, mielivaltaisesti toimivan järjestelmän, joka ei ole heikoimpien puolella vaan heitä vastaan.

Pysäyttävä tositarina hyvinvointivaltion nurjalta puolelta.

ISBN

30 Tietokirjallisuus
FM, toimittaja ja kirjailija Aarno Malin on erikoistunut yhteiskunnan salattuun ja synkkään puoleen. Hänen esikoisteoksensa, tietokirja Pimeyden ytimeen paljasti pimeän verkon järkyttävimmän rikollisen sisällön.
sivua
978-951-1-42478-9 | 37.2 | Päällys: Tuomo Parikka Sidottu | 130 x 210 mm | n. 280
| Ilmestyy 6/2023
Myös ääni- ja e-kirjana.
sami mäkin E n

Murha joka tapahtui -podcastin

tekijän tärkeä kirja

lähisuhdeväkivallasta.

SAARA NURMO

Vaitonaiset

Kirja suomalaisesta lähisuhdeväkivallasta

Pysäyttävät tositarinat kertovat lähisuhdeväkivallan merkeistä, seurauksista ja yleisyydestä.

Suomessa 47 prosenttia naisista on kokenut fyysistä tai seksuaalisuutta loukkaavaa väkivaltaa. Vuosittain noin 20 naista kuolee lähisuhdeväkivallan uhrina. Vaitonaiset kertoo tästä julmasta todellisuudesta.

Huippusuositun Murha joka tapahtui -podcastin

Saara Nurmo haastatteli selviytyjiä, omaisia ja asiantuntijoita. Tapauskertomukset antavat laajalle ilmiölle kasvot ja vievät lukijan syvälle sen taustoihin unohtamatta aiheen herkkyyttä.

Jokainen lyönti on liikaa. Jokainen henkisen väkivallan teko on liikaa. Jokainen meistä tuntee jonkun, jota on satutettu.

Saara Nurmon Murha joka tapahtui on Suomen kolmanneksi suosituin true crime ­podcast. Sen jaksoja on ladattu viisi miljoonaa kertaa ja sillä on arviolta 150 000 kuuntelijaa. Nurmo on kulttuurintuottaja, joka asuu Englannissa.

ISBN 978-951-1-46905-6 | 33 | Päällys: Tuomo Parikka

Sidottu | 130 x 210 mm | n. 240 sivua | Ilmestyy 9/2023

Myös ääni- ja e-kirjana.

31 Tietokirjallisuus
sami mann E r HE imo

Historiaan jääneillä pariskunnilla ei ole aina onnellista

loppua, mutta tarinat ovat sitäkin kiehtovampia.

SARA GRIBERG

Historian rakastavaiset

Kaksi vuosituhatta intohimoa ja skandaaleja

Hurmaava kokoelma tunnettujen parien rakkaustarinoita 2 000 vuoden ajalta.

Kuinka akrobaatti päätyi Bysantin hallitsijan rinnalle? Olisiko Napoleonin Egyptin valloitus onnistunut, jos hän ei olisi ollut niin mustasukkainen? Oliko prinsessa Diana Charlesin rinnalla vain onneton?

Tunnelmallisen tietokirjan 25 pariskuntaa edustavat vallanpitäjiä, kulttuuripersoonia tai muita vaikuttajia. Lempeiden rakkaustarinoiden sijaan kirjassa kuohuu väkevä draama. Oman aikansa tunnetuimmat parit koettelevat yhteiskunnan normeja ja jäävät historiankirjoihin moninaisine, kiihkeine parisuhdekiemuroineen.

Vaikka moni asia maailmassa on muuttunut, suuret tunteet ovat aina suuria tunteita.

Sara Griberg (s. 1961) on ruotsalainen kirjailija ja historiaan, arkeologiaan ja matkoihin erikoistunut free lance ­toimittaja, joka asuu vuorotellen Malmössä ja Österlenissä.

ISBN 978-951-1-45581-3 | 90.2 | Päällys: Tuuli Juusela

Alkuteos Historiska kärlekspar | Suomentanut Christine Thorel

Sidottu | 130 x 210 mm | n. 300 sivua | Ilmestyy 8/2023

Myös ääni- ja e-kirjana.

32 Tietokirjallisuus
karolina ros E nqvist

Helena Liikanen-Renger (s. 1977) on viestijä, toimittaja, kirjailija, joka rakastaa kansainvälistä elämää. Hän luonnehtii itseään myös näillä sanoilla: elämännälkäinen aikuinen nainen, jouluintoilija ja ranskalaiseen rakastunut.

HELENA LIIKANEN-RENGER

Koti-ikävä, rebonjour

Maailmankansalaisen omakohtainen kirja välitilasta ja sopeutumisesta.

Kun elää ulkomailla, vaaditaan joustoa. Ruoka ei ole samaa kuin kotona, ihmiset käyttäytyvät toisin, ja on niin kuumakin.

Maman finlandaise -kirjasta tuttu Helena Liikanen-Renger muuttaa perheineen Yhdysvalloista taas Ranskaan, missä elämä tuntuu vieraalta, aiempia koteja ja ihmisiä on ikävä. Arki pitää silti saada pyörimään ja lapset uuteen kouluun.

Kirjassa sukelletaan rohkeasti muutoksen syövereihin, välitilaan, johon voi ajautua kodin, työn tai elämäntilanteen muuttuessa. Välitilassa tuntee irrallisuutta, irtipäästämisen surua ja jännitystä uudesta. Helena pohtii kirjassaan rehellisen tarkasti, onko hän perillä vai onko aina ikävä jonnekin.

33 Tietokirjallisuus
978-951-1-45669-8 | 30.12 | Päällys: Elina Warsta Sidottu | 130 x 210 mm | n. 240 sivua | Ilmestyy 7/2023
ISBN
ant H ony ubaud
Myös ääni- ja e-kirjana.

Kun oppikirjat vaihtuivat stringeihin ja stilettokorkoihin.

ENNI LEVI Eliittiseuralaisen päiväkirja

Kutkuttava tositarina suomalaisen luksusseuralaisen samppanjakuplaisesta työstä.

Huoliteltu meikki, unelmavartalo, viehättävä käytös – eliittiseuralainen tarjoaa asiakkaalleen täydellisen tyttöystävän illuusion. Escort puolestaan saa Michelin-illallisia, porealtaita ja varakasta seuraa. Mitä kaikkea täydelliseltä tyttöystävältä vaaditaan? Millaisia ovat asiakkaat? Onko ammatissa vaikeinta itse työ vai seksityön stigma?

Suomalaistaustainen nainen jakaa lukijan kanssa eliittiseuralaisen työn harmit ja huippuhetket.

Suosituimmat naiset voivat tienata escorteina viisinumeroisia summia kuukaudessa, mutta täydellisen seuralaisen taakka on raskas kantaa.

Salanimellä kirjoittava Enni Levi rahoitti opiskeluaan toimimalla luksusseuralaisena Euroopan metropoleissa.

ISBN 978-951-1-47065-6 | 30.2 |

Päällys: Tommi Tukiainen

Nidottu | 130 x 210 mm | n. 240 sivua | Ilmestyy 5/2023

Myös ääni- ja e-kirjana.

34 Tietokirjallisuus

Suosittu true crime -kirja saa jatkoa!

RENÉ DAHL ANDERSEN Soluttautuja 2

Tositarinoita alamaailmasta ja peitepoliisin elämästä

Tunnetun true crime ­kirjan jatko­osa kysyy, mikä lopulta erottaa rikollisen ja lainvalvojan.

Kööpenhaminan huumepoliisin arki on täynnä rankkoja ratsioita, säälimättömiä rikollispomoja ja houkutuksia ajautua lain väärälle puolelle. Peitepoliisien henki on koko ajan hiuskarvan varassa.

Soluttautuja oli vuoden 2022 true crime -tapaus, vereslihainen kertomus entisen huumepoliisi René Dahl Andersenin peitetehtävistä huumeliigojen sisällä. Nyt Andersen kertoo uusista järkyttävistä tapauksista lain harmaalla alueella.

Jos rikollisia napatakseen pitää itsekin tehdä pahoja tekoja, miten pystyy pitämään sydämensä puhtaana?

René Dahl Andersen (s. 1972) toimi 20 vuotta Kööpenhaminan poliisivoimissa huumepoliisina, ilmiantajien koordinaattorina ja peitetehtävissä, johon hän sai pätevyyden FBI:n koulutuksessa. Hänen ensimmäistä kirjaansa Soluttautuja on Suomessa myyty 15 000 kappaletta, ja siitä on tekeillä Netflix­sarja.

ISBN 978-951-1-47308-4 | 99.1

Alkuteos Helhjertet | Suomentanut Laura Koskela

Nidottu | 145 x 213 mm | n. 350 sivua | Ilmestyy 9/2023

Myös ääni- ja e-kirjana.

35 Tietokirjallisuus

KÄYTÄNNÖN TIETOKIRJAT

H E nriikka r önkkön E n Olet ihana, rakas ja tärkeä

j E nni s ofia Mielen käyttöohjeet

37 Tietokirjallisuus
38 Käytännön tietokirjat marjo tynkkyn E n

Sinkkukirjailija opetteli rakastamaan itseään ja neuvoo uudessa kirjassaan, miten se tapahtuu.

HENRIIKKA RÖNKKÖNEN

Olet ihana, rakas ja tärkeä

Turvakirja itselempeyttä etsiville

Hurmaava turvakirja muistuttaa tärkeästä asiasta.

Sinkkukirjailijanakin tunnettu Henriikka Rönkkönen on pitkään ilahduttanut seuraajiaan lämminhenkisillä tsemppiteksteillä. Hyvän mielen päivityksistä syntyi maailman ihanin ja lohdullisin itseapukirja, johon voi palata yhä uudelleen, juuri silloin kun kaipaa hyvää mieltä.

Rönkkönen on selvinnyt vuosia kestäneestä ahdistuksesta ja paniikkihäiriöstä itseensä tutustumalla ja eri hyvinvointimetodeihin perehtymällä. Kirjan lempeät tekstit ja helpot harjoitukset rohkaisevat kokeilemaan, miten elämä muuttuu, kun alkaa puhua itselleen kauniimmin tai sujahtaa aamuisin kylmään suihkuun.

Me ollaan niin ansaittu tällainen itsensärakastamisrötväyskirja!

Sinkkuelämän ja parisuhteiden kokemusasiantuntija

Henriikka Rönkkönen jakaa kirjassa parhaat hyvinvointivinkkinsä. Huippusuositun Rönkkösen kirjoja on myyty yli 200 000 kappaletta.

ISBN 978-951-1-47240-7 | 14.4 | Päällys: Satu Kontinen

Sidottu | 138 x 202 mm | n. 240 sivua | Ilmestyy 11/2023

Myös ääni- ja e-kirjana.

39 Käytännön tietokirjat

Kuinka mieli toimii ja kuinka sen voiman voi valjastaa käyttöönsä?

JENNI SOFIA

Mielen käyttöohjeet

Kuinka luot todellisuutesi

Mentaalivalmentajan viisas ja käytännönläheinen opas auttaa vapautumaan mielen vankilasta.

Millaiset ajatukset ja tunteet pyörivät päässäsi? Miten ne vaikuttavat toimintaasi? Usein elämäämme ohjaavat sisäinen kriitikko, haitalliset uskomukset ja alitajuiset pelot. Niiden valtaa voi kuitenkin vähentää muuttamalla mielen ohjelmointia.

Mielen käyttöohjeet ohjaa tunnistamaan mielemme pyörittämät haittaohjelmat ja tarjoaa työkaluja tunnetaitojen kehittämiseen, joustavaan ajatteluun ja uskomusten muokkaamiseen. Kun hallitset mieltäsi, se ei hallitse sinua.

Jenni Sofia on Tampereella asuva mentalisti ja mentaalivalmentaja. Hän on utelias mielen salaisuuksien tutkija ja elämän ihmettelijä, joka rakastaa rakentaa ja purkaa illuusioita.

ISBN 978-951-1-45736-7 | 14.4 | Päällys: Anna Makkonen

Sidottu | 138 x 202 mm | n. 240 sivua | Ilmestyy 8/2023

Myös ääni- ja e-kirjana.

40 Käytännön tietokirjat
41 Käytännön tietokirjat HE nri E tta soinin E n

POKKARIT

JÄTTIPOKKARI

HENRIIKKA RÖNKKÖNEN

historia

Isbn 978-951-1-47397-8

Ilmestyy 3/2023

shokkihoito

Isbn 978-951-1-46404-4

Ilmestyy 5/2023

Isbn 978-951-1-47433-3

Ilmestyy 8/2023

Isbn 978-951-1-47641-2

Ilmestyy 9/2023

ANNA SOUDAKOVA

Varjele varjoani

Isbn 978-951-1-47525-5

Ilmestyy 9/2023

42 Käytännön
42
tietokirjat
PERTTU IMMONEN Suomen rahvaan Rakkaus RENÉ DAHL ANDERSEN Soluttautuja BEN MACINTYRE Kaksoisagentit

DIGITAALISET KIRJAT

ERJA TULASALO Oranssi puutarha

e-kirja:

Isbn 978-951-1-46634-5

äänikirja:

Isbn 978-951-1-46635-2

TIINA KATRIINA TIKKANEN Ei mitään hätää

e-kirja:

Isbn 978-951-1-46008-4

äänikirja:

Isbn 978-951-1-46009-1

PASI ILMARI JÄÄSKELÄINEN Kuurupiilon anatomia

e-kirja:

Isbn 978-951-1-45828-9

äänikirja:

Isbn 978-951-1-45829-6

AYÒBÁMI ADÉBAYÒ

Onnenkauppaa

e-kirja:

Isbn 978-951-1-45644-5

äänikirja:

Isbn 978-951-1-45645-2

CLAIRE POWELL Yhdessä pöydässä

e-kirja:

Isbn 978-951-1-46312-2

äänikirja:

Isbn 978-951-1-46313-9

HOLLY SMALE Uusi alku, Cassandra

e-kirja:

Isbn 978-951-1-45191-4

äänikirja:

Isbn 978-951-1-45192-1

PETRI KANGAS Harhautus

e-kirja:

Isbn 978-951-1-45562-2

äänikirja: Isbn 978-951-1-45563-9

ILARI AALTO & ELINA HELKALA Vuosi keskiajan Suomessa

e-kirja:

Isbn 978-951-1-45027-6

äänikirja: Isbn 978-951-1-45028-3

VEERA JÄÄSKELÄINEN Rouva diktaattori

e-kirja: Isbn 978-951-1-45518-9

äänikirja: Isbn 978-951-1-45519-6

ANTTI RÄMÄNEN Rikottu

rajamaa

e-kirja: Isbn 978-951-1-46477-8

äänikirja: Isbn 978-951-1-46478-5

V. SKOKOV & M. PORVALI Kentälle jääneet

e-kirja: Isbn 978-951-1-47538-5

äänikirja: Isbn 978-951-1-47539-2

ROBERT BAER Neljäs mies

e-kirja: Isbn 978-951-1-46257-6

äänikirja: Isbn 978-951-1-46258-3

BEN MACINTYRE Colditzin vangit

e-kirja: Isbn 978-951-1-46122-7

äänikirja: Isbn 978-951-1-46121-0

PATRIK BERGHÄLL Hyökkäys Bengtskäriin

e-kirja: Isbn 978-951-1-42414-7

äänikirja: Isbn 978-951-1-42413-0

VILLE VÄNSKÄ Tehtävä Laatokalla

e-kirja: Isbn 978-951-1-45326-0

äänikirja: Isbn 978-951-1-45327-7

43

WILLIAM MACASKILL Ihmiskunnan

tulevaisuuden historia

e-kirja:

Isbn 978-951-1-46893-6

äänikirja: Isbn 978-951-1-46895-0

AARNO MALIN

Mies, jota ei uskottu

e-kirja:

Isbn 978-951-1-42485-7

äänikirja:

Isbn 978-951-1-42486-4

OUTI SALOVAARA

Matkalla kadonneessa maailmassa

e-kirja: Isbn 978-951-1-46186-9

äänikirja: Isbn 978-951-1-46191-3

SARA GRIBERG

Historian rakastavaiset

e-kirja:

Isbn 978-951-1-45608-7

äänikirja: Isbn 978-951-1-45609-4

JENNI SOFIA

Mielen käyttöohjeet

e-kirja:

Isbn 978-951-1-47775-4

äänikirja:

Isbn 978-951-1-47776-1

HELENA LIIKANEN-RENGER

Koti-ikävä, rebonjour

e-kirja:

Isbn 978-951-1-47587-3

äänikirja:

Isbn 978-951-1-47586-6

ENNI LEVI Eliittiseuralaisen

päiväkirja

e-kirja:

Isbn 978-951-1-47098-4

äänikirja:

Isbn 978-951-1-47099-1

SAARA NURMO Vaitonaiset

e-kirja:

Isbn 978-951-1-46915-5

äänikirja:

Isbn 978-951-1-46916-2

RENÉ DAHL ANDERSEN Soluttautuja

2

e-kirja:

Isbn 978-951-1-47322-0

äänikirja:

Isbn 978-951-1-47323-7

HENRIIKKA RÖNKKÖNEN

Olet ihana, rakas ja tärkeä

e-kirja: Isbn 978-951-1-47252-0

äänikirja:

Isbn 978-951-1-47253-7

44

PL 436 • 40101 Jyväskylä 010 4214 201 atena@atena.fi atena.fi

KUSTANNUSJOHTAJA, OTAVAN TIETOKIRJALLISUUS: Ville Rauvola ville.rauvola@otava.fi

KUSTANNUSPÄÄLLIKKÖ: Laura Kuitunen laura.kuitunen@atena.fi

KÄSIKIRJOITUKSET: kauno.kasikirjoitukset@atena.fi tieto.kasikirjoitukset@atena.fi

VIESTINTÄPÄÄLLIKKÖ: Hanna­Leena Soisalo hanna-leena.soisalo@otava.fi

MYYNTIPÄÄLLIKÖT: Kim Kotilainen kim.kotilainen@otava.fi

Heli Mitro ­Myntti heli.mitro-myntti@otava.fi

Anne Vainio anne.vainio@otava.fi

Patrick Wardi patrick.wardi@otava.fi

KIRJATILAUKSET: Kirjavälitys Oy 010 345 1520

asiakaspalvelu@kirjavalitys.fi

Facebook: Atena instagram: Atenakustannus

Toisaalta toisteisuus antoi myös turvaa epävarmassa maailmassa: sadon onnistumisesta ei voinut olla varma, jonain vuonna rutto saattoi levitä varoittamatta tai moskovalaisten ryöstöjoukko saattoi polttaa kylän ja viedä asukkaat orjiksi.

Haasteiden keskellä talonpojat pystyivät

lohduttautumaan sillä, että vuosi kulki eteenpäin tuttujen auttajapyhimysten juhlien myötä. Keskiajan talonpojat elivät täyttä elämää.

Vuosi keskiajan Suomessa
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.