Page 1

2 · 2014

www.volkswagen.fi www.volkswagen-hyotyautot.fi

Golf-perhe kasvaa:

uusi Sportsvan Lotta Nieminen

maailmaa kuvittamassa Volkswagenin elämysmaailma:

Ihmeellinen Autostadt

Uudistunut Polo:

Kierroksen edellä


Volkswagen 2/2014

4

Lähivaloissa.

7

Jari-Matti Latvala innoissaan Jyväskylän EK-klassikoista.

8

Polon päivitys: uusia moottoreita ja avustavaa tekniikkaa.

12

Lotta Nieminen kuvittaa maailman huipulla.

14

Golf Sportsvanin anatomia.

16

Elämysmaailma Autostadt.

19

Maukas ja palkittu Volkswagenin currywurst.

20

Luxline-varustetaso tuo Passatiin tyyliä ja mukavuutta.

24

Volkswagenin kiinalainen mallitehdas.

27

Autolla Nepaliin ja sieltä leffateatteriin.

28

Maailmanparannusta punttisalilla.

29

Modernia autokauppaa Kotkassa.

30

Pimeänajoa Golf-simulaattorissa.

32

Aputyttö Annukka Ylläksellä.

34

Resumé.

39

Volkswagen Huolehtii.

Mukana myös lehtii! Volkswagen Huo sivu 39

2

Vo l k s w a g e n

8

12 14

20

24


Odotettavissa uutuuksien kesä

16

Tulevana keväänä ja kesänä esittelemme jälleen paljon uutta Volkswagen-mallistossa. Huhtikuussa tuomme markkinoille perusteellisesti uudistuneen Volkswagen Polon. Viidennen sukupolven Polon muotoilu on jalostunut entistäkin hienostuneemmaksi, minkä lisäksi tarjolla on uusia, vähäpäästöisempiä moottoreita ja sellaista kuljettajaa avustavaa tekniikkaa, jota on totuttu näkemään yleensä isommissa autoissa. Polon suosiosta kertoo, että mallia on valmistettu lähes 14 miljoonaa kappaletta. Volkswagen Golf -perheestä on myös uutta kerrottavaa. Kesällä Suomeen rantautuu täysin uusi Golf Sportsvan, joka seuraa suosittua Golf Plus -mallia. Auto on monipuolisuutensa takia erinomainen valinta lapsiperheelle tai tilaa tarvitsevalle pariskunnalle ja korkeamman istuma-asennon vuoksi myös hieman vanhemmalle väelle. Uusien mallien lisäksi Volkswagen investoi jatkuvasti uuteen, ympäristöä kunnioittavaan tuotantoon. Volkswagenin uusin autotehdas sijaitsee Foshanissa Etelä-Kiinassa. Maailman nykyaikaisimpiin kuuluva tehdas on rakennettu ympäristöä mahdollisimman vähän kuormittavan ”Think Blue. Factory” -periaatteen mukaan. Volkswagenin tavoitteena on valmistaa mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavia autoja ja noudattaa samaa periaatetta myös itse valmistusprosessissa. Suomalainen Lotta Nieminen on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka tekee töitä maailman huippubrändeille kuten Volkswagenille. Talouslehti Forbes nimesi hänet tammikuussa maailman 30 merkittävimmän nuoren listalle. Lisää Lotta Niemisestä tässä lehdessä. Vaikka katseemme Volkswagenilla kohdistuvat yleensä tulevaan, on tänä keväänä saavutettu myös muutamia merkittäviä virstanpylväitä. Volkswagen Golf täyttää 40 vuotta ja Suomen Volkswagen- ja Audi-jälleenmyyjäyhdistys 50 vuotta. Molemmat ovat eri tavoin kunnioitettavia saavutuksia. Volkswagen Golf on omassa segmentissään suunnannäyttäjä ja haluttu auto. Toisaalta 50 vuotta jälleenmyyjätoimintaa saman merkin parissa kertoo pitkäjänteisestä työstä, jota Volkswagen-verkosto on tehnyt ja tekee palvellakseen teitä asiakkaitamme parhaalla mahdollisella tavalla. Toivotan mukavia lukuhetkiä lehtemme parissa sekä hyvää kevättä ja kesää kaikille Volkswagen-asiakkaillemme! Heikki Ahdekivi, päätoimittaja P.S. Teettämämme lukijatutkimuksen mukaan 83 prosenttia lukijoistamme ovat tyytyväisiä tai erittäin tyytyväisiä Volkswagen-lehteen. Kiitos. Teemme parhaamme pitääksemme lehden yhtä kiinnostavana myös jatkossa.

Volkswagen-lehteä voi lukea myös netissä: www.volkswagen.fi Tämän lehden on kustantanut Volkswagen-jälleenmyyjäsi

30

Lehdessämme olevissa autokuvissa saattaa esiintyä varusteita, jotka ovat lisävarusteita eivätkä kuulu maahantuontiohjelman mukaisiin autoihin.

Päätoimittaja: Heikki Ahdekivi Toimituspäällikkö: Liisa Karmakka, liisa.karmakka @vv-auto.fi Toimitus: Otavamedia Asiakasviestintä, Pietari Peutere ja Tarja Vilhunen, etunimi.sukunimi@otavamedia.fi Ulkoasu ja taitto: Jani Söderlund Julkaisija: VV-Auto Group Oy, PL 140, 01511 Vantaa, puh 010 533 8300 Painos: 212.000 kpl Painopaikka: PunaMusta Toimitusneuvosto: Heikki Ahdekivi, Jaana Ehrnrooth, Riitta Hak­ka­rai­nen, Kari-Mikael Järvenpää, Liisa Karmakka, Pekka Lehtonen, Arto Manninen, Martti Muona, Kirsti Palola. Osoitelähde: Osoitelipukkeessa ***: VV-Auto Group Oy:n ja VV-Autotalot Oy:n asiakasrekisteri. Osoitelipukkeessa numerotunnus: Ajoneuvoliikennerekisteri, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi, PL 320, 00101 Helsinki, puh. 0202 618 500 Tietojen tekninen toimitus: Bisnode Marketing Oy, PL 136, 00521 Helsinki.

Lehti on painettu ympäristömerkin saaneelle ja PEFC-sertfioidulle ympäristöystävälliselle paperille.

441 619 Painotuote

facebook.com/ volkswagensuomi

Vo l k s w a g e n 3


Koonnut: Riitta Hakkarainen

1974ONNEKSI OLKOON GOLF Volkswagen Golf viettää tänä vuonna 40-vuotissyntymäpäivää. Mallin menestystarina alkoi 29. maaliskuuta 1974, jolloin ensimmäinen Golf rullasi valmistushihnalta Volkswagenin Wolfsburgin tehtaalta. Sittemmin niitä on vilistänyt maailmalle yli 30 miljoonaa. Suomeen Golfeja on laivattu vuosikymmenten saatossa noin 155 000 kappaletta. Tilastokeskuksen mukaan Golf oli vuodenvaihteessa Suomen autokantatilaston toiseksi suosituin automalli, rekisterissä niitä oli 118 000 kappaletta. Golf on ollut Euroopan ostetuin automalli jo vuosia ja Suomen ykkönen esimerkiksi vuosina 2013, 2010 ja 2009. Tullessaan markkinoille italialaisen autosuunnittelijan Giorgio Giugiaron

4

Vo l k s w a g e n

kynästä lähtenyt Golf edusti monikäyttöisyydessään täysin uutta autoajattelua ja antoi nimensä uudelle autoluokalle. Muutamassa vuodessa Golf-klubi kasvoi urheilullisten autojen ikoniksi nousseella GTI:llä, maailman ensimmäisellä nopeakäyntisellä dieselversiolla ja avoCabriolet’lla. Vuosien kuluessa mallisto on laajentunut mm. farmariversio Golf Variantilla ja 4MOTION-nelivetoversioilla. Seitsemättä sukupolvea edustavan Golfin ainutlaatuisen laaja käyttövoimavalikoima käsittää tänä päivänä paitsi taloudelliset ja pienipäästöiset TDI-diesel- ja TSI-bensiinimoottorit myös korkeaseosetanoli- sekä pian myös bio-/maakaasu-, täyssähkö- ja pistokehybiridivaihtoehdot.

UPM ja VTT testasivat neljällä diesel-Golfilla Uuden UPM BioVerno -dieselin koeajot liikenteessä tuottivat odotetusti hyviä tuloksia. Puupohjaisen polttoaineen tuotanto alkaa kesällä Lappeenrannassa. UPM:stä kerrotaan, että vuodenvaihteessa päättyneiden testien mukaan heidän kehittämänsä uuden sukupolven uusiutuva diesel toimii henkilöautoissa kuten tavallinen diesel. Erona on tosin se, että innovaatio laskee autoilun kasvihuonekaasupäästöjä merkittävästi fossiilisiin polttoaineisiin verrattuna. Viime vuoden toukokuussa alkaneista UPM:n liikennetesteistä vastasivat tutkimuskeskus VTT:n tutkijat. VV-Auto Group toimitti koeajoissa käytetyt neljä Volkswagen Golf 1.6 TDI -autoa. Kahteen niistä tankattiin polttoaineseosta, jossa 20 prosenttia oli UPM BioVernoa ja 80 prosenttia fossiilista dieseliä. Vertailutulosten saamiseksi kahdessa autossa käytettiin tavanomaista dieseliä. – Liikenteessä tehdyt testit antoivat saman tuloksen kuin aiemmatkin moottori- ja ajoneuvokokeet. UPM BioVerno on kuranttia tavaraa, ajoneuvojen testauttamisesta vastaava UPM:n tutkija Ville Vauhkonen tiivistää. Koeajoihin osallistui parisenkymmentä kokenutta VTT:n kuljettajaa, jotka pitivät kilometrimääristä, reiteistä, ulkolämpötilasta ja tankkauksista tarkkaa päiväkirjaa. – Tavoitteena oli, että kaikilla neljällä autolla tehdyt ajot olisivat mahdollisimman samanlaisia. Toisaalta autoilla ajettiin hyvin monipuolisesti. Mukana oli lyhyttä kaupunkiajoa ja pidempiä maantieosuuksia kesä- ja talvikelillä, VTT:n johtava tutkija Juhani Laurikko sanoo. – Moottorit toimivat moitteettomasti kaikissa olosuhteissa, Laurikko summaa.


Volkswagen-Audi Kauppiaat ry 50 vuotta Kaikki alkoi Kuplasta. Talvella 1963 ryhmä Volkswagen-kauppiaita kokoontui Helsinkiin suunnittelemaan piirimyyjien yhdistystoiminnan käynnistämistä. Seuraavan vuoden keväällä oltiin niin pitkällä, että oikeusministeriö saattoi vahvistaa yhdistyksen säännöt. Euroopan ensimmäinen Volkswagenpiirimyyjäyhdistys oli syntynyt. Audin tultua mukaan myyntiohjelmaan yhdistyksen nimi vaihtui Volkswagen–Audi Kauppiaat ry:ksi. 1990-luvulla yhdistys liittyi Euroopan Volkswagen–Audi-piirimyyjien kattoyhdistykseen Europäischer Händlerbeiratiin. Sittemmin myös SEAT-jälleenmyyjät ovat yhdistyksen jäseniä. – Viisikymmentä vuotta autoalalla Suomessa on pitkä aika – varsinkin yhdistykselle, kauppiasyhdistyksen nykyinen hallituksen puheenjohtaja, oululainen autokauppias Matti Pörhö toteaa.

– Kun Volkswagen-kauppiaat perustettiin, oli maamme automerkkien kirjo aivan erilainen kuin tänään. Harva merkki on selvinnyt 60-luvun alusta tähän päivään yhtä hyvin kuin Volkswagen. Käytännön tasolla kauppiasyhdistys edistää jälleenmyyjien välistä yhteistoimintaa sekä toimii linkkinä jälleenmyyjien ja maahantuonnin välillä. Yhdistyksellä on ollut merkittävä rooli Volkswagenin, Audin ja SEATin menestyksen rakentamisessa Suomessa. 50-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi Volkswagen–Audi Kauppiaat ry on julkaissut yhdistyksen viimeistä kymmentä vuotta valottavan kirjan Vakauttamisen vuosikymmen 2004– 2013. Kirjan kirjoitus- ja kokoamistyöstä on vastannut Volkswagen-henkilöauto-osaston eläkkeelle jäänyt johtaja ja Volkswagen-lehden edellinen päätoimittaja Lauri Haapala.

päivitä yhteystietosi ja voita!

Voit voittaa Beetlen viikoksi käyttöösi!

Volkswagen uudistaa sähköisiä palveluitaan. Päivittämällä tietosi autat meitä palvelemaan Sinua entistä paremmin, ja markkinointiluvan antamalla saat erilaisia etuja ja tarjouksia sähköpostiisi tai matkapuhelimeesi. Voit myös tilata uutiskirjeen, vaikka et ole Volkswagen-asiakas. Päivittämällä tietosi toukokuun loppuun mennessä osallistut samalla arvontaan, jossa voit voittaa Volkswagen Beetlen käyttöösi viikoksi.

www.volkswagen.fi/yhteystiedot

84,2

Volkswagen-konserni investoi 84,2 miljardia euroa uusiin malleihin, ympäristön huomioon ottavaan teknologiaan ja uusiin tuotantolaitoksiin seuraavien viiden vuoden aikana.

40 000

Volkswagenkonserni työllistää 40 000 tutkimus- ja tuotekehitysasiantuntijaa eri puolilla maailmaa. 2013 Volkswagen nousi maailman suurimmaksi tuotekehitysinvestoijaksi.

TEATTERIKIERTUE POLOLLA Kiertävä teatteriproduktio Taivas on takki kulkee Volkswagen Pololla Päijät-Hämeessä ja etelämmässäkin. Se on lähinnä vanhuksille tarkoitettu esitys, jossa sukelletaan muistojen maailmaan. Poloon mahtuu paljon: viola da gamba, ukulele, laituri, maitotonkka ja vielä kaksi taiteilijaa. Yksi unohtui. Hän on Sirkka Turkka. Hänen teksteihinsä nimittäin pohjautuu tämä musiikkiteatteriesitys. Ja sen lisäksi lauluihin, jotka senioriväki varmasti tuntee: Ystävän laulu, Lapsuuden pihapuu, Väliaikainen... Taiteilijat ovat näyttelijä Eeva-Kirsti Komulainen ja muusikko Mikko Perkola. He vievät produktiota vanhainkoteihin ja palvelutaloihin, mutta myös muualle, missä varttuneempi väki kokoontuu. – Missiomme oli tehdä esitys vanhuksille, mutta kyllä tämä sopii muillekin. Sovimme kaikille alle 110-vuotiaille, Lahden kaupunginteatterin näyttelijä ja projektin äitihahmo Komulainen uskoo. Taivas on takki on tiukka 45 minuutin paketti. Sen ensi-ilta oli 4. helmikuuta, ja takana oli maaliskuun puolivälissä jo 13 esityskertaa ja 850 katsojaa. Se on kuitenkin vielä vähän verrattuna parivaljakon edelliseen samaa ideaa noudattaneeseen kiertueesitykseen parin vuoden takaa. Aina joskus sattuu -produktiota esitettiin 89 kertaa 4 750 katsojalle. Komulaisen ja Perkolan työnjako on esityksessä selvä. Molemmat laulavat ja näyttelevät yhdessä. Vastaanotto on ollut hienoa. – Turkan tekstit ja laulujen herättämät muistot koskettavat syvälle. Vuorotellen itketään ja nauretaan, Komulainen kertoo.

Vo l k s w a g e n 5


Pieni monsteri

Volkswagenin konseptiauto Genevessä ei ollut T Rex vaan T-ROC. Se luo vision tulevaisuuteen, miltä Volkswagenin uusi Tiguanin alapuolelle sijoittuva maasturi voisi näyttää. Auton erikoisuus on tietysti katottomuus. Ja miksipä ei?

Virtaa pistokkeesta

Paljon pientä kivaa Volkswagenin uutuustarjonta Geneven autonäyttelyssä keskittyi pienempiin autoihin – sekä vaihtoehtoisiin voimanlähteisiin. Teksti ja kuvat: Vesa Eskola

Multivan BlueMotion

Jokatien höylä Multivan Alltrack (ei Suomen tuontiohjelmassa) tuo uuden mielenkiintoisen version Volkswagenin hyötyautomallistoon. Kaksilitrainen TDI (132 kW) ja Haldex-neliveto vievät perille haastavampaankin paikkaan. Toinen Multivan-uutuus on entisestään tehostettu BlueMotionversio. Sen kulutusta on laskettu optimoimalla auton aerodynamiikkaa, ottamalla talteen jarrutusenergiaa, tehostamalla moottorin ja vaihteiston toimintaa sekä laittamalla auton alle erittäin hyvin rullaavat renkaat. Näin 2-litrainen ja 84-kilowattinen TDI-moottori kuluttaa vain tasan kuusi litraa sadalla kilometrillä (159 g/km).

GTE tuo loppuvuodesta pistokkeesta ladattavan hybridiversion Golf-mallistoon. Näin Golf on ainoa automalli maailmassa, johon on tarjolla kaikki vaihtoehtoiset voimanlähteet. Golf kulkee joko bensiinillä, korkeaseosetanolilla, dieselillä, maa-/ biokaasulla, sähköllä tai sähkön ja bensiinin yhdistäen. Auton moottoreina ovat 1,4-litrainen TSI (110 kW) sekä sähkömoottori (75 kW). 150 kilowatin yhteisteho tekee GTE:stä aidon GT:n, joka kiihtyy 0–100 km/h 7,6 sekunnissa, mutta jonka yhdistetty EU-kulutus on vain 1,5 l/100 km (35 g/ km). Pelkällä sähköllä voidaan ajaa yhdellä latauksella noin 50 kilometriä. Suomeen GTE saapuu loppuvuonna eli samaan aikaan kuin e-up! ja e-Golf.

Uusi tuulahdus Polo: neljä uutuutta

Polo TSI BlueMotion, Polo TDI BlueMotion, Polo BlueGT ja CrossPolo (ei Suomen tuontiohjelmassa). Koko uudistunut joukkue kasassa kerralla. Downsizing on päivän teema, ja nykyaikainen pikkuauto kykenee moneen. BlueMotion-versiot ovat taloudellisia (TSI 4,1 l/100 km ja TDI 3,1 l/100 km), BlueGT on urheilullinen (110 kW) ja CrossPolo luo Pololle aivan uuden persoonallisuuden. Jälkimmäinen ei tosin kuulu Suomen tuontiohjelmaan.

6

Vo l k s w a g e n

Polon lisäksi myös Scirocco kohotti kasvojaan – ja samassa paikassa, missä ensimmäinen Scirocco esiteltiin tasan 40 vuotta sitten. Moottoreita on hienosäädetty eli ne tarjoavat nyt enemmän tehoa mutta kuluttavat vähemmän.


Suomen ralli

Latvala innoissaan EK-klassikoista Jyväskylässä ajetaan heinä–elokuun vaihteessa rallin MM-pisteistä pitkästä aikaa neljä päivää. Volkswagenin Jari-Matti Latvala ottaa perinteisiin maisemiin keskittyvän uusitun reitin tyytyväisyydellä vastaan. Teksti: Marko Mäkinen Kuvat: Volkswagen Motorsport

H

einä- ja elokuun vaihteessa järjestettävä Suomen MMralli päättää kuuden soralla ajettavan MM-osakilpailun putken. Kotoisen Jyväskylän reitti on kokenut suuria muutoksia. Viime vuodelta mukana on vain neljä erikoiskoetta, ja tämä sopii hyvin Volkswagenin JariMatti Latvalalle. – Suomen MM-ralli palaa juurilleen. Rallia ajetaan vain Keski-Suomessa. Jopa neljän tunnin mittaiset siirtymät Päijät-Hämeeseen latistivat kuljettajien ja yleisön rallifiilistä. Toki tiet etelässäkin olivat hienoja, mutta parempi näin. Tulevalle reitille on kaivettu mukaan takavuosien klassikoita, joista toivotuin lienee 16 vuoden tauon jälkeen Jyväskylän kaupungin ytimessä kahdesti ajettava Harjun EK. – Olen ollut Harjulla katsomassa

rallia, mutta en ole sitä koskaan ajanut. Harju on hieno EK, joka tuo ralliin paljon yleisöä ja uutta säpinää, Latvala toteaa. Muitakin tuttuja pätkiä on kaivettu naftaliinista. Tällaisia ovat muassa Myhinpää, Päijälä ja Ruuhimäki sekä Jouhtikylä ja Pihlajakoski. – On hyvä, että rallin EK-kilometrien ja erikoiskokeiden lukumäärä nousee viime vuodesta. Kun ohjelmassa on vähemmän tuttuja erikoiskokeita niin erot muodostuvat helposti suuremmiksi. Paluun reitille tehnyt Myhinpää on ehdottomasti yksi suosikeistani, Latvala nostaa.

Rallin MM-sarjan kahdeksas osakilpailu Neste Oil Rally ajetaan 31.7.–3.8. Kyseessä 64. perättäinen kansainvälinen ralli Jyväskylässä. Ensimmäisen kerran kisa ajettiin 1951. MM-arvo myönnettiin 1973. Suomen MMralli ajetaan vuosien tauon jälkeen neljänä päivänä torstaista sunnuntaihin. Reitillä on 26 erikoiskoetta, yhteispituudeltaan reilut 360 kilometriä. Rallin keskuspaikkana toimii perinteiseen tapaan Jyväskylä, jossa Paviljongin alue palvelee kilpailukeskuksena ja huoltoparkkina. Voittoa puolustaa Volkswagenin Sebastién Ogier. pohjasta. Muutoksella on haluttu säilyttää erikoiskokeen suosikkipaikat ja helpottaa sen järjestämistä. Katsojien suosikkipaikka, Kakariston risteys laajoine näkemäalueineen, säilyy edelleen osana erikoiskoetta. Vuosi sitten Latvala sijoittui kotikilpailussaan sijalle 17. – Viime vuonna oli epäonnea. Rengas osui kiveen, ja putosin aikasakkojen myötä kauas kärjestä. Epäonnistuin myös ennakkotesteissä: vein auton säätöjä väärään suuntaan, Latvala sanoo. – Epäonnistuminen herätti minut muuttamaan muun muassa jarrutustekniikkaani. Opiksi on siis otettu. Tänä vuonna taistellaan tiukemmin voitosta, vuonna 2010 Jyväskylän voittanut Latvala lupaa.

Lisätietoa: nesteoilrallyfinland.fi

1 600 kokonaispituus, km

Reitin piirteet

100 %

1 % ASFALTTITIE 99 % SORATIE 100 % VAIKEUSTASO 100 % NOPEUS

Avainsanat

Nopea Hypyt Erittäin vaativa

Ouninpohjasta Kakaristo Myös legendaarinen Ouninpohja on reitillä mukana, joskin EK on kokenut muutoksia. Sen nimi on nyt Kakaristo, joka on tiiviimpi versio Ounin-

Tres Amigos. Jari-Matti Latvala (oik.), Miikka Anttila ja Polo WRC juhlivat ansaitusti Meksikon rallin kakkostilaansa.

Vo l k s w a g e n 7


UUDISTUNUT POLO

8

Vo l k s w a g e n


Uudella voimalla Viidennen sukupolven Volkswagen Polo uudistuu perusteellisesti. Muotoilun piristyksen lisäksi tarjolla on täysin uudet moottorit sekä runsaasti uutta avustavaa tekniikkaa. Teksti: Timo Suomala Kuvat: Volkswagen

V

olkswagen Polo on eurooppalaisen kompaktiautoluokan kiintotähti. Mallia on valmistettu lähes 14 miljoonaa kappaletta. Uudistunut Polo luo ominaisuuksillaan itsestään kokoaan suuremman kuvan ja haastaa suuremmat autoluokat innovatiivisella tekniikallaan. Uudistuneen Polon varustelutasot ovat tutut Trendline, Comfortline ja Highline. Polon muotoilu on kuitenkin saanut uuden säväyksen. Puskurin leveä ja yhtenäinen ilmanottoaukko terävöittää keulan ilmettä. Comfortline- ja Highline-tasoissa ilmanottoaukon yläreunassa kulkee kromilista, joka kaartuu dynaamisesti sumuvalojen ympärille. Kromi kiiltää myös jäähdyttimen säleikössä, jossa leveyttä korostava kromilista yhdistää ajovalot yhtenäiseksi linjaksi. Ilmeen kruunaavat LEDtekniikalla toteutetut ajovalot, jotka tulevat tarjolle Poloon ensimmäisenä luokassaan. Takana muotoilua hallitsevat uuden puskurin vahvat vaakalinjat. Takavalot ovat uudet, ja heijastinpinnat on sijoitettu aivan takahelman

äärireunoihin. Yhdessä levennetyn rekisterikilven syvennyksen kanssa ne tukevoittavat hallitusti Polon ilmettä.

Tyylikäs ja viihtyisä Uudistuksen myötä Polo on vakiona neliovinen ilman lisähintaa. Tavaratila on 280 litraa ja laajenee tarvittaessa 952 litraan. Comfort- ja Highline-malleissa on muunneltava tavaratilanpohja, jonka alla on tilaa pienemmille tavaroille. Takapenkki on tällöin käännettävissä eteen epäsymmetrisesti kahdessa osassa. Ohjaamoa on uudistettu näkyvästi. Istuinverhoilut ovat uudet, ja nahkaisesta ohjauspyörästä saa tukevan otteen. Kolmipuolainen monitoimiohjauspyörä on tuttu Golfista. Kuljettajaa piristetään myös uudella putkimaisella mittaristolla. Uudistunut Polo on ensimmäinen Volkswagen, jossa on toisen sukupolven modulaarinen radiojärjestelmä. Comfort- ja Highline-malleihin kuuluu Bluetooth. Järjestelmä ja sen kojetaulun kookas näyttö (5/6,5 tuumaa) ovat nekin tuttuja Golfista.

Vo l k s w a g e n 9


UUDISTUNUT POLO

Loppuvuodesta Polo-mallisto laajenee muun muassa ensimmäisellä TSI BlueMotion -mallilla, kun turboahtimella varustettu kolmisylinterinen 1,0 TSI BlueMotion näkee päivänvalon. Sen kulutus kirjataan maltillisiin lukemiin 4,1 l/100km ja CO2 94 g/km. Myös 1,4 TDI BlueMotion liittyy valikoimaan. Dynaaminen BlueGT-versio jatkaa uudella mallilla. Sen aktiivisella sylinteriteknologialla varustetun 1,4-litraisen moottorin teho päivittyy 103:sta 110 kW:iin. Urheilullisempaa nälkää tyydyttää loppuvuodesta tuleva Polo GTI, jonka 1,8 TSI -moottorista irtoaa jo huikeat 141 kW.

Polon uudistumisen ytimessä ovat sen uudet EU6päästönormien mukaiset moottorit.

Polon uudistuksessa sen ohjaustehostin on muuttunut sähkömekaaniseksi. Ohjaus näyttäytyy maantiellä vakaana ja mutkaisilla osuuksilla nautittavan tarkkana.

Monipuoliset moottorit Volkswagen Polon uudistumisen ytimessä ovat sen uudet EU6-päästönormien mukaiset moottorit. Tarjolla on tuttuun tapaan TSI-bensiini- ja TDI-dieselmoottoreita. Kaikissa voimanlähteissä on vakiona Start-Stop-automatiikka ja jarrutusenergian talteenotto. Bensiinimoottorivalikoiman muodostavat kolmisylinterinen 1,0 MPI -monipistesuihkutusmoottori sekä nelisylinteriset 1,2 TSI -suorasuihkutusmoottorit. 1,0 MPI kehittää 55 kW:n tehon. Vaihteistona on viisivaihteinen manuaalivaihteisto. Turboahdetuista TSI-moottoreista tarjolla on kaksi tehoversiota: 66 ja 81 kW. Molempien TSI-moottorien parina on viisivaihteinen manuaali- tai seitsemänvaihteinen DSG-automaattivaihteisto.

10

Vo l k s w a g e n

Avustavaa tekniikkaa

Dieseleissä aiemmat 1,2- ja 1,6-litraiset TDI-moottorit on korvattu uusilla kolmisylinterisillä 1,4-litraisilla. Tehoversioita on kaksi: 55 ja 66 kW. Näistä ensimmäisen parina on viisivaihteinen käsivaihteisto. Tehokkaampaan versioon saa myös seitsemänvaihteisen DSG:n. Moottorin tilavuuden kasvattamisella 1,2:sta 1,4 litraan on parannettu väännön käyttöaluetta. Esimerkiksi 55 kW:n TDI tarjoaa reippaan 210 Nm huippuväännön heti liikkeelle lähdettäessä alhaisella 1 500 kierroksella. Myös taloudellisuutta on parannettu. Uusi 66 kW:n TDI yhdistettynä DSG-vaihteistoon pudottaa kulutusta aiemmasta 4,3 litran keskikulutuksesta peräti 3,4 litraan. Vastaavasti CO 2-arvot ovat pudonneet 112:sta 89 grammaan. Kulutuksessa on onnistuttu näin säästämään tässä kokoluokassa uskomattomat 21 prosenttia.

Kuljettajaa avustavissa järjestelmissä uudistunut Polo ottaa ison harppauksen. Tarjolla on runsaasti järjestelmiä, jotka ovat tuttuja suuremmista automalleista. Näitä ovat mm. monitörmäysjarrutus, kuljettajan väsymyksen tunnistus, säädettävä iskunvaimennus ja mukautuva vakionopeussäädin ACC hätäjarrutustoiminnolla. Espanjan Pamplonassa valmistettavan Volkswagen Polon hinnat alkavat bensiinikäyttöisenä 1,0 MPI:n 15 503,23 eurosta ja dieselversiona 1,4 TDI:n 17 949,77 eurosta. Uuden Polon myynti on jo alkanut, ja ensimmäiset autot saapuvat Suomeen alkukesästä.


Turvaa ja mukavuutta

Uuteen Volkswagen Poloon on saatavilla runsas määrä kuljettajaa avustavaa tekniikkaa, joka luo turvallisuutta ja mukavuutta sekä parantaa käytettävyyttä.

Kuljettajan väsymyksentunnistus Järjestelmä seuraa kuljettajan keskittymistä ajamiseen ja varoittaa tarvittaessa viiden sekunnin äänimerkillä ja mittariston näyttöön ilmestyvällä varoitusviestillä. Jos kuljettaja ei reagoi, sama toistuu 15 minuutin kuluttua. Vakiona Highline-varustetasossa.

Teksti: Timo Suomala Kuva: Volkswagen

Bluetooth + MirrorLink Peruutuskamera + Comfort-paketti Lisävarusteinen kamera näyttää peruutusnäkymän kojetaulun radion näytöllä. Comfort-paketti sisältää Park Pilot -pysäköintitutkan edessä ja takana, etäisyysnäytön äänimerkillä, vakionopeussäätimen sekä mittariston monitoiminäytön.

Bluetooth-toiminto on vakiona Comfort- ja Highline-malleissa. Saataville tulee MirrorLinktoiminto, joka mahdollistaa matkapuhelimen toimintojen käytön auton radion näytöllä. Järjestelmä sallii tiettyjen applikaatioiden käytön liikenneturvallisuutta vaarantamatta.

Led-ajovalot + Valo- ja näkyvyyspaketti Led-ajovalot ovat tehokkaat, väriltään xenon-valoja valkoisemmat ja lähempänä päivänvaloa. Lisäksi tarjolla on Valo- ja näkyvyyspaketti, johon kuuluu automaattinen ajovalojen kytkentä, sadetunnistin ja automaattisesti himmentyvä sisäpeili. Lisävarusteita.

Monitörmäysjarrutus Mahdollisen törmäyksen tapahduttua vakiovarusteisiin kuuluva järjestelmä jarruttaa automaattisesti hidastaen nopeuteen 10 km/h. Tällä pyritään estämään seuraavat törmäykset ja vähentämään niiden vakavuutta. Kuljettajan jarruttaessa järjestelmä tehostaa jarrutusta. Kiihdytettäessä kuljettajan toimet ohittavat järjestelmän.

Mukautuva vakionopeussäädin ACC hätäjarrutustoiminnolla Sport Select -alusta Sähköisesti säädettävä iskunvaimennus, jonka perussäätö Normal asettuu perinteisen mukavuuspainotteisen ja urheiluasetuksen väliin. Sport-asetuksella kuljettaja saa nauttia urheilujousituksen dynaamisemmasta ja jäykemmästä luonteesta. Lisävaruste.

Mukautuvan vakionopeussäätimen avulla auto tarkkailee edessä olevaa ajoneuvoa ja säätelee vauhtia automaattisesti tämän mukaan. Edessä ajavan pysähtyessä ACC pysäyttää auton turvallisesti. Hätäjarrutustoiminnossa järjestelmä varoittaa kuljettajaa edessä lähestyvästä esteestä ja aktivoi toiminnon. Se avustaa kuljettajan jarrutusta lisäämällä jarrutusvoimaa tai, jos kuljettaja ei reagoi, suorittaa automaattisen jarrutuksen. Tarjolla lisävarusteena.

Vo l k s w a g e n 11


12

Vo l k s w a g e n


Lotta Nieminen on kuvittanut hauskoja julisteita Volkswagenin Britannian showroomeihin: aiheina mm. Park Assist, BlueMotion ja DCC.

Maailmaa kuvittamassa Lotta Nieminen, 28, on graafinen suunnittelija ja kuvittaja, joka tekee töitä maailman huippubrändeille kuten Volkswagenille. Haastattelu: Pietari Peutere Kuvitukset: Lotta Nieminen Kuva: Tuukka Koski

O

let tehnyt töitä muun muassa Volkswagenille, United Airlinesille, New York Timesille, Le Mondelle ja Monoclelle. Kuinka maailman huippubrändien ovet ovat auenneet nuorelle suomalaiselle? Hyviä sattumia yhdistettynä kovaan työhön. Kun aloitin kuvitusuraa graafisen suunnittelun ohessa, tein lähinnä satunnaisia lehtikuvituksia. Opiskelin Taideteollisessa korkeakoulussa ja lähtiessäni opiskelijavaihtoon Yhdysvaltoihin, Rhode Island School of Designiin, päätin ottaa kursseja lähinnä kuvituksen puolelta ja katsoa, tulisiko siitä mitään. Palattuani vaihdosta, minuun otettiin yhteyttä kuvitusagentuuri Pekasta, jonka listoille pääsin muutama kuukausi myöhemmin. Se muutti kokonaan asiakaskuntani, ja aloin tehdä isommille asiakkaille isompia duuneja. New Yorkiin muuttaminen muutama vuosi myöhemmin ei ole myöskään ollut haitaksi. Täällä tapaa ihmisiä, joiden kautta mahdollistuu mahtavia projekteja. Talouslehti Forbes nimesi sinut tammikuussa maailman 30 merkittävimmän nuoren listalle. Tuliko se yllätyksenä ja muuttiko se jotenkin elämääsi? Listaus oli yllätys ja tietenkin hieno juttu – jury oli vaikuttava, ja listalla oli paljon ihailemiani ihmisiä. On mahtavaa saada tunnustusta työstä, jonka parissa pakertaa pitkälti yksinään. Mutta olisi liioiteltua sanoa, että se muuttaisi radikaalisti elämää. Olen saanut sen myö-

tä kiinnostavia yhteydenottoja, mutta ei tällaisen myötä voi kokonaan lopettaa hommien tekemistä, vetäytyä sapatille ja odottaa, että projektit vaan tippuisivat tasaiseen tahtiin työpöydälle. Kuvituksesi ovat reheviä, värikkäitä ja eloisia. Grafiikat puolestaan minimalistisia ja hillittyjä. Tyylit siis eroavat vahvasti. Miksi? Minulle graafinen suunnittelu ja kuvitus ovat kaksi erilaista tapaa ajatella ja toteuttaa briiffejä. Graafikkona koen tekeväni enemmän ongelmanratkaisua, kun taas kuvittajana päädyn usein toteuttamaan ratkaisua, jota joku muu art directaa. Tämä tekee lähtökohtaisesti lopputuloksista melko erilaisia. Koska graafikkona ratkaistaan ongelmaa visuaalisella tavalla, olisi vaikea sitoa itseään tiettyyn tyyliin. Kuvittajana on taas helpompi tehdä hommia ja myydä osaamistaan, jos on löytänyt itselleen tietyn, omistettavan tyylin. Taustani on graafisessa suunnittelussa, mutta minulla oli aina fiilis, että oli joitakin asioita, joita pystyin ilmaisemaan paremmin kuvitusten kautta. Minulle molemmilla osaalueilla on erilainen mutta yhtäläisen tärkeä merkitys. Kuvitusten parissa työskentely on mukavaa vaihtelua, jos graafisen suunnittelun töissä tulee inspiraation puute – ja toisin päin. Sinulta ilmestyi syksyllä yhdessä Jenny Broomin kanssa matkustamista käsittelevä lastenkirja Kävellen ympäri mailman, jonka oikeu-

New Yorkissa tapaa ihmisiä, joiden kautta mahdollistuu mahtavia projekteja.

det on myyty yli kymmeneen maahan. Millaista oli kuvittaa lastenkirjaa? Se oli ylivoimaisesti suurin projekti, johon olen koskaan tarttunut – ja samalla ehkä antoisin. Yhteistyömme sujui hienosti. Sain alussa käyttööni Jennyn tekstiä, jonka pohjalta loin kuvituksia. Myöhemmin osa tekstistä syntyi kuvitusten pohjalta. Lastenkirjan tekeminen on mielenkiintoista, koska lopputuloksella saattaa olla valtava vaikutus lukijaan. Muistan itsekin joitain kuvia lempikirjoistani, joita luin lapsena. Olisi mahtavaa, jos joku muistelisi parinkymmenen vuoden päästä meidän tekemäämme kirjaa. Olet kuvittanut hauskoja julisteita Volkswagenin Britannian showroomeihin. Minkälaisen toimeksiannon sait ja mistä ideat kuvituksiin nousivat? Julisteet esittelevät Volkswagenin autojen eri ominaisuuksia. Toimeksianto oli harvinaisen selkeä: Siinä, missä asiakkaat haluavat usein nähdä luonnoksia kuvittajalta, tässä projektissa luonnokset tulivat suoraan mainostoimistolta. Se oli hauskaa vaihtelua, ja oli kiinnostavaa tulkita kuvat omalla tyylillä!

Vo l k s w a g e n 13


Sportsvanin anatomia Koeistuimme Geneven autonäyttelyssä Golf-perheen tuoreimman tulokkaan. Teksti ja kuvat: Vesa Eskola

S

portsvan ottaa kesälomien jälkeen paikkansa Golf-mallistossa 2- ja 4-ovisen sekä Variant-farmarin rinnalla. Volkswagenilla tiedetään, ettei kaikkia munia kannata laittaa yhteen koriin. Ovi aukeaa tuttuun Volkswagen-maailmaan. Ohjaamossa kaikki on mietitty tarkkaan. Matkustamisesta on tehty vaivatonta ja miellyttävää. Toimiva arki on modernia ylellisyyttä. Takapenkki ei ole tila-autossa sivuroolissa. Tämä näkyy yksityiskohdissa. Perheen tärkeimmät matkustajat viihtyvät täällä pidemmänkin matkan. Tavaratila on suuri (500 l) ja venyy vielä suuremmaksi (1 520 l). Liikuteltava takaistuin

14

Vo l k s w a g e n

ja kolmessa osassa taittuvat selkänojat tuovat joustavuutta erilaisiin kuljetustarpeisiin. Sportsvanin moottorivalikoimaan kuuluu neljä modernia ahdettua vaihtoehtoa. TSI-bensiinimoottorit ovat 63-, 81-, 92- ja 110-kilowattiset. TDI-dieselien tehot ovat 66, 81 ja 110 kilowattia. Päästöt asettuvat välille 106–125 g/km. Auton varustelistalta löytyvät kaikki Golfista tutut modernit mukavuus- ja turvallisuusherkut. Näiden lisäksi Golf Sportsvan esittelee uuden varusteen; Blind Spot -katvealueen varoittimen. Se varoittaa kuljettajaa kuolleessa kulmassa olevasta autosta ja voi näin ehkäistä onnettomuuden syntymisen.


1

Kuin kotiin tulisi: kaikki kohdallaan, tutuilla paikoilla ja helppoa käyttää. Sportsvanin ohjauspyörän takana voi keskittyä oleelliseen. Kojelauta on selkeä, ja keskikonsolista löytyy runsaasti säilytystilaa arjen pikkutavaroille, joiden pitää olla käsillä autossakin.

2

Penkinkääntötemppu: helppokäyttöinen muunneltavuus on tila-autossa kaiken a ja o. Sportsvanin tavaratila venyy maksimissaan yli 1 500 litraan, ja pitkätkin esineet (2,48 m) kulkevat mukana auton sisällä – kiitos lisävarusteena saatavan kaadettavan etumatkustajan istuimen selkänojan. Hattuhyllylle löytyy paikka tavaratilan välipohjan alta.

3

Valmiina matkaan: lentokonepöydät, lehtitaskut ja esiin taitettavan keskikyynärnojan mukitelineet. Pituussuunnassa maksimissaan 18 senttiä liikuteltava takaistuin tuo monipuolisuutta kuljetusmahdollisuuksiin. Iso panoraamakatto luo matkustamiseen avaruuden tunteen.

Tavaratila on suuri ja venyy tarvittaessa jopa 1 520 litraan.

4

Joustavaan arkeen: Sportsvanin 500-litrainen tavaratila on selvästi isompi kuin tavallisessa Golfissa. Liikuteltavan takaistuimen avulla tila voidaan kasvattaa 590 litraan, kun kaikki viisi istumapaikkaa ovat vielä käytössä. Tällöin tavaratila on lähes yhtä suuri kuin Variantfarmarissa.

5

Taloudellisesti ja urheilullisesti: kaksi pakoputkenpäätä vihjaavat urheilullisuudesta, BlueMotion Technology -logo kertoo edistyksellisestä ja taloudellisesta teknologiasta. Perän poikittaiset linjat luovat vaikutelman leveistä harteista. Sportsvan kantaa kuormansa nöyrästi.

6

Tuttu ilme: ison Volkswagen-logon (nenä) ja ajovalot (silmät) toisiinsa sitovan maskin ritilät luovat Sportsvanille tuiman ilmeen. Silmiin kannattaa panostaa, sillä Suomessa on pitkä pimeän aika. Saatavilla ovat bi-xenonit, led-päiväajovalot ja kaukovaloautomatiikka mukautuvalla valojakaumalla.

7

Vähän plussaa: Sportsvanin sivuprofiili on sopiva sekoitus hatchbackiä ja farmaria. Volkswagenin modulaarinen pohjalevy mahdollistaa auton koon mukaan mukautuvat rakenteet. Sportsvanin akseliväli on 4,6 senttiä pidempi kuin Golfissa. Pitkä akseliväli on yhtä kuin hyvät sisätilat.

Vo l k s w a g e n 15


Ihmeellinen Autostadt Volkswagen-konsernin elämysmaailmassa Saksan Wolfsburgissa viihtyy niin autofani kuin lapsiperhekin. Teksti: Pietari Peutere Kuvat: Jani Söderlund

S

aksan Wolfsburgissa sijaitsevan lasiseinäisen rakennuksen aula on valtava ja korkea. Pellavapäinen lapsi ajaa keskellä aulaa pientä kauko-ohjattavaa Volkswagen Golfia. Kahvilassa voi herkutella Kuplan muotoisilla suklaaleivoksilla. Kaikesta näkee, että nyt ollaan Volkswagenin valtakunnassa. Tämän rakennuksen läpi kuljetaan sisään Autostadtiin, joka on Euroopan toiseksi suosituin matkakohde Pariisin Disneylandin jälkeen. Autostadtissa vierailee vuosittain noin 1,2 miljoonaa kävijää, mutta se on silti monelle suomalaiselle tuntematon suuruus. Autostadtia voisi kuvailla Volkswagen-konsernin autoaiheiseksi teemapuistoksi tai vaikkapa elämysmaailmaksi. Autostadtiin astuessa tulijaa kohtaa hämmästys. Ei sykkiviä neonvaloja, jumputtuvaa musiikkia tai valtavaa ihmisvilinää. Autostadtin tunnelma on zeniläisen rauhallinen, vaikka vieressä pörrää tuhansia turisteja. Puisto muistuttaa japanilaisen puutarhan ja golfkentän risteytystä. Se on harvinaisen harmoninen yhdistelmä nurmikkoa, vettä, lasia, terästä, sementtiä, puuta – ja hilpeän muotoisia paviljonkeja eli rakennuksia, joissa esitellään konsernin eri merkkien tuotteita. Autostadt on rakennettu aivan Wolfsburgin tehtaan viereen, ja puistosta voi ihailla jykeviä punatiilisiä tehdasrakennuksia. Autostadtista järjestetäänkin arkisin kiertoajeluja tehtaalle.

16

Vo l k s w a g e n

Historiaa ZeitHausissa Autostadtin kierros kannattaa aloittaa ZeitHausista eli aikatalosta. Siellä näkee autojen kehityskaaren 1900-luvun alusta nykypäivään. Esillä on eri aikakausien Volkswageneita, Bugatteja, Trabanteja, Porscheja, Cadillaceja, Lamborghineja... Yhdessä kulmassa paistattelee kullanvärinen Kupla. Kylteissä kerrotaan autojen historiasta ja muotoilusta. ZeitHausin tunnelma on rauhallinen. Upeiden menopelien annetaan puhua puolestaan.

Turboahdetut paviljongit Seuraavaksi on aika palata nykyaikaan. Autostadtista löytyy oma paviljonki kaikille Volkswagen-konsernin eri merkeille. Niissä tunnelma eroaa täysin ZeitHausin ja ulkoalueen uinuvasta rauhallisuudesta. Volkswagenin henkilöautojen paviljongissa pyörii tajunnan räjäyttävä multimediaspektaakkeli valtavilla screeneillä. Aivan kuin olisi astunut tulevaisuuden elokuvateatteriin. Viileästi sisustetussa valkoisessa huoneessa on myös iPadejä, joilla voi pelata esimerkiksi rallipeliä. Autoista esillä on tällä kertaa erimallisia Golfeja. Viereisessä huoneessa on lapsille suunnattu interaktiivinen Think Blue -teemahuone, jossa kerrotaan autojen suhteesta ympäristöön. Volkswagenin hyötyautojen paviljongissa tunnelma on hieman rauhallisempi. Jättimäisellä valkokankaalla pyörii hyötyautoja esittelevä


Vo l k s w a g e n 17


video. Paviljongista löytyy myös hauskasti toteutettu interaktiivinen hyötyautojen sukupuu – ja tietenkin paljon erilaisia ja -ikäisiä hyötyautoja. On vanha Bulli, erikoisvarusteisia Amarokeja, ambulanssiksi taipunut Transporter... Eikä lapsia ole unohdettu, vaan he voivat kasata omassa nurkassaan Volkswagen-aiheisia palapelejä tai värittää paperille erimallisia autoja. Myös muiden merkkien paviljongit ovat vaikuttavia ja mallistoa kunnioittavia. Esimerkiksi Audin paviljonki henkii teknologiaa, vauhtia ja tyyliä.

Volkswagenin valtakunta Autostadtissa pääsee tietenkin myös ajamaan autoja. Lapsia varten on rakennettu hauska liikennepuisto, jossa kurvaillaan ohjaajan valvonnassa sähkökulkuisilla pienillä Kuplilla. Teemapuistossa on myös aikuisille rakennettu vaativa ajorata, jossa pääsee testaamaan sekä omia että Volkswagen Amarokin, Tiguanin ja Touaregin kykyjä. Keskellä Autostadtia on valtava pyöreä rakennus KundenCenter. Sieltä paikalliset Volkswagenin ostajat voivat noutaa autonsa. Autot laskeutuvat asiakkaille KundenCenterin vierestä kohoavista 48 metriä korkeista lasitorneista, joissa tuliteriä autoja varastoidaan. Pyöreät tornit ovat vaikuttava näky, ja niitä pääsee ihailemaan myös sisäpuolelta lasisessa panoraamahississä. KundenCenterissä on myymälä, josta voi ostaa – no, melkein, mitä tahansa Volkswagen-aiheista. Tarjolla on pikkuautoja, tutteja, vaatteita, sateenvarjoja, telttoja, termospulloja, kelloja… Rakennuksen yläkerrassa myydään tuotetta, jota Volkswagen valmistaa Wolfsburgissa yli kuusi miljoonaa kappaletta vuodessa. Se on moninkertainen testivoittaja, saksalaisella suunnitelmallisuudella kehitetty, designiltaan kaareva ja täyteläinen, 25 senttiä pitkä ja aivan tajuttoman herkullinen: currywurst. Makkara tarjoillaan Volkswagenin oman mausteketsupin ja perunasalaatin kanssa. Taivaallista. Autostadt onkin mainio matkakohde niin autofanille, lapsiperheelle – kuin maukkaan makkaran ystävällekin.

Autostadt 1 Volkswagen 2 Volkswagen-hyötyautot 3 Audi 4 Seat 5 Škoda 6 Lamborghini 7 Porsche 8 Premium Clubhouse 9 ZeitHaus 10 Lasten liikennepuisto

Sijainti Hampuri

Travemünde

1

3 6 8

5

4 7

2

9

Berliini Wolfsburg /Autostadt

10

Saksa

Volkswagen-konsernin elämysmaailma Autostadtissa järjestetään keväisin suosittu Movimentos-kulttuurifestivaali. Tänä vuonna tapahtuma alkaa 22. Autostadtissa on paljon hyviä ravintoloita ja viiden huhtikuuta ja päättyy 1. kesäkuuta. Festivaali pitää sisältähden hotelli. Teemapuiston lään mm. konsertteja ja tanssivieressä on outlet-kauppakesesityksiä. kus ja koko perheen tiedekesTeemapuisto on auki 363 Suomesta pääsee Autopäivää vuodessa klo 9–18. kus Phaeno. Wolfsburgissa on stadtiin kätevästi lenmyös Alvar Aallon suunnittelePäivälippu maksaa aikuiselle tämällä ensin Berliiniin ja mat kaksi kirkkoa ja kulttuuri15 euroa ja lapselle (6–17 v) 6 jatkamalle sieltä junalla Wolfseuroa. Pienemmät lapset pääse- keskus. Autostadt on Volkswagen-konsernin autoihin keskittynyt teemapuisto Saksan Wolfsburgissa. Se avattiin vuonna 2000. Vuosittainen kävijämäärä on noin 1,2 miljoonaa.

18

Vo l k s w a g e n

vät ilmaiseksi. Tarjolla on myös erilaisia perhe- ja ryhmälippupaketteja.

burgiin. Junamatka kestää noin tunnin, ja Wolfsburgin asemalta on kävelymatka Autostadtiin. Automatkailijat voivat esimerkiksi mennä lautalla Travemündeen ja jatkaa sieltä autolla eteenpäin.

Lisää tietoa: www.autostadt.de, www.movimentos.de.


Currywurst on hypännyt myös kattilasta vitriiniin. Currywurst on esillä Currywurst-museossa Berliinissä.

Voihan wurst! Lystikkäitä, jännittäviä ja yllättäviä totuuksia ja tarinoita rakastetusta Volkswagen-mallista, joka ei kulje pyörillä. Teksti: Sabrina Künz Käännös: Riitta Hakkarainen Kuvitus: Andrea Rohner

röh

röh

Wolfsburg

röh

Toisen maailmansodan jälkeen Wolfsburgin tehdasalueella sijaitsi maatila, jossa oli sikala. Vuonna 1973 tilalla työskennelleet teurastajat kehittelivät currylla maustetun makkaraherkun, joka nimettiin currywurstiksi. Makkaraa valmistetaan edelleen, viime vuonna se vietti 40-vuotissyntymäpäivää. Omaa maatilaa tehtaalla ei enää ole, mutta liha makkaraan tulee lähialueilta.

it k-

Vuodesta 2010 alkaen Volkswagen on valmistanut kasvissyöjille myös lihatonta vaihtoehtoa. Ja possu kiittää.

k ta

N GE WA TEI L S K L L VO GIN A I OR

Currywurst kuuluu perinteisesti Wolfsburgin tehtaalla kello kahdeksan nautittavalle aamiaiselle.

huh

hiki!

NEGAW S LIETLA KLOV NIGIR O

”Volkswagen-alkuperäisosan” suosio perustuu paljolti siihen, että se sisältää vain noin 20 % rasvaa eli noin puolet siitä, mitä tavallinen makkara sisältää.

Vain 20 % rasvaa

27

27 työntekijää työskentelee tehtaan lihaosastolla.

Aidon currywurstin tunnistaa merkistä: ”Volkswagen-alkuperäisosa”. Currywurst ei sisällä glutamaattia, maitovalkuaista eikä fosfaattia. Sillä on EUsertifikaatti ja se on voittanut useita palkintoja alan kilpailuissa.

JePaelki!nto

ja piisaa!

Currywurstin valmistukseen käytetään possun parhaita paloja. Curryllä maustettu makkaramassa valmistuu makkaroiksi pyökkisavussa, minkä jälkeen ne keitetään.

536 826

Currywurstin kumppaniksi Volkswagen valmistaa myös aitoa Volkswagenmausteketsuppia. Vuonna 2013 sitä valmistettiin yhteensä 536 826 kiloa 539 244 pullon ja 22 267 ämpärin täytteeksi.

1

6,4

6,4 miljoonaa aitoa currywurstia valmistui Wolfsburgissa vuonna 2013.

Vo l k s w a g e n 19


20

Vo l k s w a g e n


Passat Luxline:

Täyttää toiveet Uusi Luxline-varustetaso tuo Volkswagen Passat-mallistoon tyyliä ja mukavuutta. Teksti ja kuvat: Marko Mäkinen

V

olkswagen Passat on kerännyt vertailuissa ja testeissä täydet pisteet tasapainoisista ajo-ominaisuuksistaan, suurista ja käytännöllisistä sisätiloistaan sekä tehokkaista ja taloudellisista moottoreistaan. Passatin laatu on taattua. Ajomukavuutta ja -turvallisuutta lisäävät kuljettajaa avustavat järjestelmät yleistyvät Volkswageneissa nopeasti. Nämä käänteentekevät tekniikat ovat päätyneet jo usean eri mallin vakiovarusteeksi, ja uusi Volkswagen Passat Luxline on yksi näistä. Keväällä lanseerattu Luxline-varustelu sisältää muun muassa täysautomaattisen Climatronic-ilmastoinnin, kuljettajan väsymyksentunnistuksen, automaattisen ajovalokytkennän, vakionopeussäätimen ja ajomukavuutta parantavan 3-puolaisen nahkaverhoillun monitoimiohjauspyörän. Luxline-tason ulkonäkö on viimeistelty 16-tuuman kevytmetallivanteilla ja tummennetuilla takalaseilla – ilman lisähintaa.

Ominaisuudet kunnossa Passat Variant tarjoaa hulppeat tilat perheelle ja harrastusvälineille. Koeajoimme uuden Luxline-tasoisen 1,6 TDI 77 kW (105 hv) BlueMotion Technology Variantin, joka viihtyy erinomaisesti sekä maantie- että kaupunkiajossa. Variantissa kuljettajan työtilat ovat huippuluokkaa. Monipuolisilla ja laajoilla istuinsäädöillä saa tehokkaan ajoasennon, jonka kruunaa syvyys- ja etäisyyssäädettävä 3-puolainen nahkaverhoiltu monitoimiohjauspyörä.

Vo l k s w a g e n 21


Koeajon Volkswagen Passat Variant Luxline on verhoiltu Deep Black -helmiäisväriin.

Passatin ohjaamo on puhdaslinjainen ja käytännöllinen kokonaisuus. Luxline-taso tuo mukanaan mm. 3-puolaisen nahkaverhoillun monitoimiohjauspyörän.

LED-päiväajovalot ja 16 tuuman kevytmetallivanteet kuuluvat Luxline-varustetasoon. Takaistuimen selkänojan voi vapauttaa myös tavaratilasta.

Maantieajossa alusta toimii täsmällisesti ja loogisesti – ja tunnokas ohjaus hurmaa heti. Myöskään kaupunkiajo ei tuo moitteita: Variant on näppärä auto pyöritellä; ahtaissa kulmissa kiitettävän pieni kääntöympyrä auttaa. Ohjaustunto on koko ajan hyvä. Passat Variantin huippuominaisuuksia ovat myös moottorin helppokäyttöinen ja tasaisen mukava veto.

Tekniikka auttaa Autoilu vaatii keskittymistä, ja etenkin pitkällä ajomatkalla se voi herpaantua helposti, jolloin väsynyt kuljettaja reagoi riskitilanteissa hitaasti. Luxline-varustetasoon kuuluva järjestelmä tarkkailee kuljettajan toimintaa ohjauspyörän liikkeiden ja muiden hallintalaitteiden käyttöä seuraamalla.

Luxlinen ulkonäkö on viimeistelty 16-tuuman kevytmetallivanteilla ja tummennetuilla takalaseilla.

22

Vo l k s w a g e n

Kerättyjen tietojen avulla se arvioi kuljettajan väsymystilaa sekä tarvetta taukoon. Tarvittaessa kuljettajan väsymyksentunnistus kehottaa äänimerkillä ja monitoiminäytön ilmoituksella kuljettajaa pitämään tauon. Tekniikka auttaa, mutta pysyminen virkeänä ja ajokuntoisena on toki aina autoilijan omalla vastuulla. Toinen kätevä vakiovaruste on ajo- ja päiväajovaloautomatiikka. Valokatkaisijan Autoasennossa valot kytkeytyvät ja myös sammuvat aina automaattisesti. Järjestelmä käyttää valoisalla päiväajovaloja ja hämärässä ajovaloja. Kuljettajan ei tarvitse huolehtia ajovalojen päälle kytkemisestä kuin muutamissa erikoistilanteissa, kuten sumussa sekä vesi- tai lumisateessa, jolloin normaalien ajovalojen käyttö kytkee myös takavalot päälle. EU-tyyppihyväksynnän mukaan päiväajovalojen palaessa takavalot eivät saa palaa. Kolmas turvallisuutta lisäävä varuste on sadetunnistin, joka auttaa pitämään näkyväisyyden yllättävissäkin tilanteissa kuten kuorma-auton roiskaistessa lätäköstä vesikalvon tuulilasille. Volkswagen Passat Variant Luxline -malliston autoverolliset hinnat alkavat bensiinimoottorisena Passat Variant Luxline 1,4 TSI 90 kW (122 hv) BlueMotion Technologyn 28 895,84 eurosta ja dieselvaihtoehtona 1,6 TDI 77 kW (105 hv) BlueMotion Technologyn 28 898,20 eurosta.

Luxline-pakettiin kuuluvan Climatronic-ilmastoinnin erityisominaisuuksia ovat mm. lasien huurtumistunnistuksen sisältävä huurteenpoistotoiminto, automaattinen säätely jokaisella lämpötila-alueella ja ilmastoinnin synkronointimahdollisuus. Myös ajovaloautomatiikka ja vakionopeudensäädin ovat vakiona.

Climatronic huolehtii sisäilmasta Auton sisäilma vaikuttaa kuljettajan vireystilaan merkittävästi. Luxline-varustetason täysautomaattien Climatronicilmastointilaite huolehtii itsenäisesti lämmitys/ilmastointilaitteen säädöistä niin, että matkustamossa vallitsee aina kuljettajan toivoma lämpötila. Climatronic säätää sisään virtaavan ilman lämpötilaa, puhallusnopeutta ja suuntausta automaattisesti. Se tunnistaa myös auringonpaisteen ja ulkolämpötilan vaihtelut. Järjestelmän ilmanlaaduntunnistin mittaa koko ajan ilman puhtautta, ja jos ilmassa on paljon epäpuhtauksia, sisäilmankierto kytkeytyy automaattisesti päälle. Jokainen Volkswagen on varustettu myös raitisilmasuodattimella.


www.volkswagen.fi

groove up! Uusi groove up! tarjoaa isot soundit pienessä paketissa. Sen sisuksista löytyy tehokas Fender Sound System -äänentoistojärjestelmä, jonka on kehittänyt yksi maailman kuuluisimmista kitara- ja vahvistinvalmistajista. Äänentoistojärjestelmä tykittää haluamiasi sointuja 300 watin voimalla. Myös turvallisuudessa up! on tinkimätön, siitä on osoituksena mm täydet viisi tähteä Euro NCAP:n törmäystestissä (2-ovinen malli). Hätäjarrutustoiminto City Emergency Brake on vakiona kaikissa up!-malleissa ainoana autona kokoluokassaan.

Uusi up! esim. Huolenpitosopimus Yhteensä

264,53 €/kk 33 €/kk 297,53 €/kk

Esim. up! move up! 1,0 44 kW 2-ov. toimituskuluineen 13.947,93 €, käsiraha/vaihtoauto 3.000 €, rahoitettava osuus 11.132,93 €, sopimusaika 36 kk, kuukausierä 264,53 €, viimeinen suurempi erä 3.000 €. Kk-erä sisältää koron 3,95 %, perustamismaksun 185 €, käsittelymaksun 8 €/kk. Luottokustannukset yhteensä 1.318,78 €, luottohinta 15.266,71 € ja todellinen vuosikorko 6,39 %. Edellyttää hyväksytyn luottopäätöksen ja kaskovakuutuksen. Rahoituksen myöntää Pohjola Pankki Oyj, Teollisuuskatu 1 B, 00510 Helsinki. Huolenpitosopimus alk. 33 €/kk (3 vuoden sopimus, 15 000 km/vuosi).

Tutustu tarkemmin: volkswagen.�/up

move up! svh alk.: autoveroton hinta 11.390 €, arvioitu autovero1 1.957,93 €, kokonaishinta 13.347,93 € groove up! svh alk.: autoveroton hinta 12.950 €, arvioitu autovero1 2.232,45 €, kokonaishinta 15.182,45 € eco up! svh alk.: autoveroton hinta 13.720 €, arvioitu autovero2 1.933,61 €, kokonaishinta 15.653,61 € Huolenpitosopimus alk. 33 €/kk (3 vuoden sopimus, 15 000 km/vuosi)

Suositusvähittäishinnasto 3.12.2013 + jälleenmyyjäkohtaiset toimituskulut. 1)CO2-päästöllä 95 g/km. 2)CO2-päästöllä 79 g/km. Yhdistelmäkulutus 4,1– 4,5 l/100 km. eco up! yhdistelmäkulutus 2,9 kg/100 km. CO2-päästöt 79–105 g/km. Kuvan auto erikoisvarustein.


24

Vo l k s w a g e n


Think Blue.

Mallitehdas

Volkswagenin uusin autotehdas sijaitsee Foshanissa Etelä-Kiinassa. Maailman nykyaikaisimpiin kuuluva tehdas on rakennettu ympäristöä mahdollisimman vähän kuormittavan ”Think Blue. Factory” -periaatteen mukaan. Teksti: Xifan Yang Käännös: Riitta Hakkarainen Kuvat: David Høgsholt

V

ielä kaksi vuotta sitten täällä ei ollut yhtään mitään, Andreas Dick sanoo. On lämmin talvipäivä subtrooppisessa Guangdongin maakunnassa, Kiinan suuressa kasvukeskuksessa. Katse vaeltaa pitkin 166 hehtaarin kokoista aluetta, jota täplittävät palmut ja katoilla säihkyvät aurinkopaneelit. Täällä Foshanin teollisuuskaupungin laidalla on juuri vihitty Volkswagenin uusin ja Kiinan nykyaikaisin autotehdas. Maakunnan pääkaupunki Guangzhou, joka meillä tunnetaan paremmin nimellä Kanton, rajoittuu lännessä suoraan Foshanin kaupunkiin. Erityistalousalueet Shenzhen ja Zhuhai sijaitsevat samalla metropolialueella Helmijoen suistossa kuten Hongkong ja Macao. Andreas Dick, 42, johtaa Foshanin FAWVolkswagen-tehdasta, joka on Volkswagenin ja kiinalaisen yhteistyöyrityksen seitsemäs tuotantolaitos Kiinan pohjoisosassa. Dick on työskennellyt Volkswagenilla vuodesta 1998, ennen Foshania tutuiksi tulivat tehtaat Wolfsburgissa, Meksikossa ja Changchunissa. Hän on johtanut nyt kahden vuoden ajan Foshanin tehtaan rakentamista ensimmäisestä lapionpistosta alkaen ja tuntee näin lähes joka ruuvin. Hän tietää myös, millainen merkitys huippunykyaikaisella, vähän ympäristöä kuormittavalla tehtaalla on esikuva- ja benchmarkmielessä. Samalla se symboloi uudenlaista edelläkävijyyttä, johon maailman väkirikkain maa haluaa pyrkiä ympäristöä kunnioittavien tuotantolaitosten rakentamisessa.

”Volkswagenin tavoitteena on valmistaa mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavia autoja ja noudattaa samaa periaatetta myös itse valmistusprosessissa.” Andreas Dick, tehtaanjohtaja

Vihreää rakentamista Ensimmäisenä kiinalaisena autotehtaana Foshan on palkittu Triple-Star Green Building Award -vihreän rakentamisen palkinnolla, mikä on korkein mahdollinen valtion myöntämä palkinto ympäristön huomioon ottavalle tehdassuunnittelulle. Palkinto on myös tunnustus Kii-

nan valtiovallan taholta, jonka Kansallinen vihreän rakentamisen neuvosto on palkinnon myöntämisen takana. Neuvoston perustaminen on osa suurta hallitusohjelmaa, ja sen tehtävänä on ollut jo vuosia edistää ympäristön huomioon ottavia talousstrategioita maassa, joka kamppailee valtavissa ympäristöongelmissa. Foshanista on malliksi koko maalle, sillä täällä voi seurata läheltä esimerkillisen tuotantolaitoksen syntymistä. Tehtaassa työskentelee jo 2 000 työntekijää ja myöhemmin määrä nousee 6 500:aan. Alkuvaiheessa työntekijöiden joukossa on insinöörejä myös Changchunin ja Chengdun tehtailta. Vaikka siellä täällä vielä ruuvataan ja porataan, ensimmäiset tuotantolinjat ovat jo käytössä. Vuoden 2014 aikana tuotanto nousee 1 200 autoon päivässä. – Nyt ovat käsillä ensimmäiset tuotantoviikot, Dick toteaa ja vaikuttaa hyvin levolliselta. – Olemme hyvässä vauhdissa.

Vo l k s w a g e n 25


Think Blue.

Ensimmäiset uusimman sukupolven Golfit kulkevat tuotantolinjalla.

Tavoitteet on asetettu korkealle. Ensimmäinen auto valmistui tehtaalta joulukuussa 2012 ja vajaassa kymmenessä kuukaudessa tehdas oli täysin tuotantovalmis eli vastasi Volkswagenin kaikkialla maailmassa noudatettavia laatuvaatimuksia. Foshan on ensimmäinen tehdas Kiinassa, jossa valmistetaan MQB-modulirakenteelle perustuvia uusimman sukupolven Golfeja. MQB-rakenneratkaisun ansiosta tuotantolinjalla voidaan rakentaa joustavasti erilaisia automalleja aikaa ja rahaa säästäen.

Tehtaanjohtaja Andreas Dick kokoamishallissa. Taustalla uusimman sukupolven Golfeja.

Sininen suunnitelma Foshan on ennen kaikkea suunniteltu ympäristö huomioon ottaen. – Tämä oli alusta alkaen ykkösperiaatteemme. Volkswagenin tavoitteena on valmistaa mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavia autoja ja noudattaa samaa periaatetta myös itse valmistusprosessissa, Dick sanoo. ”Think Blue. Factory” -hengessä Volkswagen-tehtaiden on vuoteen 2018 mennessä mää-

”Emme halua altistaa työntekijöitämme hitsatessa syntyville myrkyllisille kaasuille ja pölylle, siksi automaatioasteemme on korkea.” Peng Shan, kori-insinööri

rä pudottaa merkittävästi energiankulutustaan valmistettua autoa ja osaa kohti, pienentää jäteja liuotinainemääriä, vähentää vedenkulutusta ja CO2-päästöjöä. Kaikki tehtaat ponnistelevat saman päämäärän eteen yhteisin menetelmin. Tämä panostus näkyy kaikkialla nykyaikaisin konein varustetusta prässäämöstä alkaen. Täällä kehitys näkyy selvimmin. Vuosikymmeniä prässäämöt olivat äänekkäitä, pimeitä ja likaisia työpaikkoja, tanssisaleja kuten niitä kansan suussa kutsuttiin prässin takoman rytmin mukaan. Tänä päivänä metrejä korkeat koneet muovaavat pellistä korin eri osia. Foshanin uudet, energiaa säästävät prässit ovat kokonaan kapseloituja ja työpaikat ergonomisesti suunniteltuja. Ylijäämäaines kierrätetään 100-prosenttisesti alumiini- ja teräslevyjäämät tarkasti eroteltuina. Seuraava kohde korikokoonpano on 70-prosenttisesti automatisoitu Foshanissa. Käytössä on 805 uusimman sukupolven teollisuusrobottia, jotka hitsaavat millintarkasti ja noin 70 prosenttia aiempaa pienemmällä energian kulutuksella. – Emme halua altistaa työntekijöitämme hitsatessa syntyville myrkyllisille kaasuille ja pölylle, siksi automaatioasteemme on korkea, kori-insinööri Peng Shan kertoo. – Lisäksi tuotantolinjan varteen on sijoitettu nykyaikaisia puhdistuslaitteistoja, jotka imevät pienhiukkasia.

Tehokasta kierrätystä Työntekijät tarkastavat juuri valmistuneita osia nykyaikaisessa prässäämössä.

26

Vo l k s w a g e n

”Think Blue. Factory” -periaate ulottuu läpi koko tuotantoketjun. Maalaamossa nykytek-


nologia pitää huolen siitä, ettei maaleja tuhlata eikä mene hukkaan. Sähköstaattinen ruiskumaalaus ja täyteaineettoman maalausprosessin käyttöönotto vähentävät energiankulutusta 75 ja veden kulutusta 90 prosenttia aiempaan menetelmään verrattuna. Logistiikassa ja kuljetuksissa lyhyin tie ratkaisee, mikä pitää logistisen liikenteen mahdollisimman tehokkaana. Biologisessa puhdistuslaitoksessa jätevedet puhdistetaan lopulta 100-prosenttisesti ja johdetaan uudelleen tehtaan kiertoon. Konkreettisesti tämä tarkoittaa 550 miljoonan litran vuosittaista veden säästöä. Lähes 90 prosenttia tuotannossa syntyvistä jätteistä ja pakkausmateriaaleista kierrätetään. Kymmenen prosenttia tehtaan tarvitsemasta energiasta tulee katoille sijoitetuista aurinkopaneeleista. Foshan sijaitsee subtrooppisella alueella, jolloin talvet ovat leutoja ja kesät erittäin kuumia. Ettei ilman lämpötila sisällä tehdashalleissa nousisi liian korkeaksi, on hallien katot päällystetty valkoisella PVC-kalvolla, joka heijastaa auringonvalon lähes 100-posenttisesti takaisin. Katot ovat myös läpinäkyviä ja ikkunat suuria, mikä vähentää LED-valoilla toteutettua valaistuksen tarvetta. Hallien ilmastointi on porrastettu niin, ettei viilennetty ilma karkaa kattoon vaan se johdetaan työntekijöiden työpisteeseen. Lopputulemana on 2 067 tonnia vähemmän hiilidioksidia vuositasolla, mikä vastaa noin 160 000 pyökkipuun istuttamista. Vierailun lopuksi Andreas Dick tarjoaa lounaan tehtaan ruokalassa. Muiden lounasruokailijoiden tapaan myös tehtaan johtaja käyttää omia, mukanaan tuomiaan syömäpuikkoja eikä kertakäyttöisiä.

Juho Leppänen (edessä) ja Rico Pircklén ajoivat Transporterilla Nepaliin.

Elokuva unelmista Suomalaisnuoret hakivat vanhalla Volkswagen Transporterilla koruja Nepalista ja tekivät näyttävän hyväntekeväisyyskampanjan. Nyt matka jatkuu valkokankaalla. Teksti: Pietari Peutere Kuva: Mikael Hautala

S

uomalaiset nuoret järjestivät muutama vuosi sitten menestyksekkään hyväntekeväisyysprojektin. He ajoivat Nepaliin Postin vanhalla Volkswagen Transporterilla ja hakivat paikallisesta naisten turvakodista 5 000 käsintehtyä korua Suomeen myytäväksi. Matkailijat myös dokumentoivat reissua ahkerasti blogissaan ja sosiaalisessa mediassa, joiden suosion avulla myytiin mainostilaa auton kylkiin. Autolla Nepaliin -projekti sai palstatilaa myös perinteisissä medioissa. Muutama pääsponsori maksoi reissun kustannukset, mikä mahdollisti kaiken mainostuoton ja koruista saadun voiton lahjoittamisen Fida Internationalin kautta Nepalin köyhimpien lasten koulutukseen. Projektin ansiosta Nepaliin on noussut kaksi koulua, ja naisten turvakoti saa yhä tuloja korujen verkkomyynnistä. Kampanja on inspiroinut ihmisiä hyväntekeväisyyteen niin Suomessa kuin Nepalissakin. – Kun suunnittelimme matkaa, unelmoimme siitä, että saisimme myytyä jonkun verran koruja turvakodin tukemiseksi. Jossain vaiheessa homma räjähti käsistä, ja nyt Nepaliin on rakennettu kouluja projektin ansiosta. On toteutunut unelmia, joista emme osanneet edes unelmoida, kertoo projektin isä Juho Leppänen.

Matka valkokankaalle

Autoa ajaneet nuoret onnistuivat siis tekemään hyvää ja saivat samalla

unohtumattomia kokemuksia yli 20 000 kilometrin matkalla, joka sisälsi huikeita maisemia ja vaarallisia tilanteita. Syksyllä elokuvateattereihin ilmestyy heidän matkastaan kertova dokumenttielokuva. Tai oikeastaan elokuva kertoo unelmista. – Leffa kertoo siitä, kuinka unelmien kanssa kannattaa lähteä liikkeelle ja toisaalta siitä, mitä kaikkea joutuu kohtaamaan, kun niin tekee. Kannattaa uskaltaa unelmoida, sillä isojakin asioita saattaa tapahtua, Leppänen sanoo. Noin 80 prosenttia elokuvan materiaalista on kuvattu parin vuoden takaisella matkalla. Lisäksi leffaan on haastateltu projektissa mukana olleita nuoria sekä julkisuuden henkilöitä. – Kävimme myös Nepalissa kuvaamassa, mitä kaikkea projekti on synnyttänyt siellä. Tällä kertaa lensimme.

Esimerkin voima

Miksi halusitte tehdä projektistanne leffan? – Meillä oli pieni kiusaus jatkaa vain elämäämme, mutta näimme käytännössä, kuinka reissumme oli inspiroinut ihmisiä tekemään hyvää. Elokuvan avulla saamme kerrottua tarinamme vielä paremmin – ja toivottavasti suuremmalle yleisölle. Elokuva on rahoitettu joukkorahoituksella. Myös tuotantoyhtiöt ovat olleet mukana erikoishinnoittelulla. Suomen Volkswagen-hyötyautot on yksi Autolla Nepaliin -projektin pääyhteistyökumppaneista. – Heidän avullaan on palkattu kolme opettajaa nepalilaisiin kouluihin. Lisätietoa elokuvasta ja projektista: www.autollanepaliin.fi Nepalilaisia koruja voi ostaa osoitteesta: www.storeofhope.fi

Työntekijä tutkii uuden Golfin maalipintaa.

Vo l k s w a g e n 27


Ismo Åman (vas.) opettaa maastavedon tekniikkaa Janne Samliselle.

Maailmanparannusta punttisalilla Maastavedon ME-mies Ismo Åman ohjaa nuoria nostamaan rautaa ja rohkaisee heitä pärjäämään elämässä. Työmatkat taittuvat Volkswagen Caddyllä. Teksti: Titta Vilpa Kuvat: Samuli Skantsi

M

uhoslaisen Pohjola-kodin punttisalilta kuuluu jämäkkä kannustus. – Lantio eteen ja siitä se lähtee. Hyvä!, Ismo Åman neuvoo 17-vuotiasta Janne Salmista oikeaoppisesta maastavedosta eli mavesta. Pohjola-kodin sijaishuollon erityisyksikössä asuva Janne on harjoitellut Åmanin opastuksella vajaa puoli vuotta. Kun Salminen tuli Muhokselle viime syksynä, ajankulumisen kanssa oli aluksi ongelmia. – Olin joskus yläasteella nostellut puntteja. Voimannosto alkoi kiinnostaa, kun kuulin, että saisin ohjaajakseni tuollaisen konkarin, Salminen kertoo ja kiristää nostovyön paikoilleen. Åman pyyhkäisee tangon kuivaksi ja las-

28

Vo l k s w a g e n

keutuu polvilleen lattialle. Salminen asettuu paikoilleen ja keskittyy nostoon. – Muista, että kun tanko lähtee, se on nilkoissa kiinni, Åman ohjeistaa.

Vuosikymmenten kokemus Ismo Åman on pitkän linjan voimannostaja. Harrastus alkoi jo yli 30 vuotta sitten. Tällä hetkellä Åman pitää hallussaan ikämiessarjan 55–59-vuotiaiden maastavedon maailmanennätystä marraskuulta 2013. Prahassa rautaa nousi 317,5 kiloa. Päätyökseen Åman toimii Nuorten Ystävät ry:n lasten- ja nuorten erityisohjaajana sijaishuollon erityisyksikössä Salorinteessä. Hän on työskennellyt talossa kolmisen vuotta. – Tulen hyvin toimeen nuorten kanssa,

koska voin olla täällä oma itseni. Näen nuorissa oman nuoruuteni, Åman naurahtaa. Sumopainiakin testannut voimamies ohjaa nuoria voimaharjoittelun pariin niin ryhmissä kuin yksilöinä: – Haluamme tukea nuoren kiinnostusta harrastusta kohtaan. Jannen laji on ehdottomasti voimannosto. Hän on lahjakas ja motivoinut urheilija, joka paneutuu hommaan 110-prosenttisesti. Salminen treenaa 4–5 kertaa viikossa. Tällä hetkellä maasta nousee 200 kiloa ja tavoitteena häämöttää 210 kiloa. Edessä siintävät huhtikuun 12. päivänä Muhoksella järjestettävät maastavedon ja penkkipunnerruksen kilpailut. – Leikkimielisesti sanottuna Jannen lopputentti, Åman vitsailee.

Turvallisia ajokilometrejä Treenit alkavat tältä päivältä riittää ja on aika siirtyä Salorinteelle. Åman ajaa 13 kilometrin päässä olevan yksikön ja pääyksikön väliä useita kertoja päivässä. Nuorten Ystävien käy-


Modernia autokauppaa tössä on kymmenen Volkswagen Caddyä, joilla kuljetetaan nuoria myös Ouluun vaikkapa jääkiekko-otteluun tai vaateostoksille. – Caddy sopii meille täydellisesti, koska yksikkömme on seitsenpaikkainen kuten autokin. On tosi kätevää, kun koko porukka mahtuu liikkumaan kerralla. Henkilökunta kulkee myös ympäri Suomea hakemassa nuoria ja pitämässä palavereja nuorten kotipaikkakunnilla. – Ajokilometrejä tulee vuodessa noin 50 000 jokaista autoa kohti. Näin iso mieskin mahtuu hyvin Caddyn kyytiin eikä tarvitse ajaa ikkunat auki. Tämä on sopiva peli, jolla ei jää jalkoihin, Åman kiittelee.

Luottamus tulevaan Huhtikuussa täysi-ikäisyyden saavuttava Janne Salminen palaa loppukeväästä Lappeenrantaan. Rakennustekniikan ammattiopinnot jatkuvat syksyllä, ja myös treenit jatkuvat kehonrakennusta harrastavan veljen ohjauksessa. – Treenaus merkitsee tosi paljon. Odotan seuraavaa salikertaa ja näen jopa unia siitä, että olen salilla. Elämässä on ollut huonojakin juttuja, mutta uskon, että treenaamisen avulla pysyn poissa niiden parista, koska tämä homma vaatii täydellistä sitoutumista, Janne toteaa ja heittää treenikamat olalle.

Nuorten ystävät Nuorten ystävät ry on sosiaali- ja terveysalan asiantuntija- ja vaikuttajajärjestö, jonka omistama liiketoimintakonserni tuottaa valtakunnallisia sosiaali- ja terveysalan erityispalveluja. Konserni työllistää yli 650 työntekijää, jotka työskentelevät lasten ja nuorten, mielenterveys- ja päihdekuntoutujien, vammaisten sekä heidän perheidensä parissa. Järjestön keskustoimisto sijaitsee Oulussa.

Teksti: Pietari Peutere Kuva: Pekka Vainio

LänsiAuto avasi Kotkaan uuden Volkswagen-autotalon. Osastopäällikkö Jukka Torikka kertoo, että modernissa talossa viihtyvät niin asiakkaat kuin henkilökuntakin.

J

ukka ”Jallu” Torikka on ollut kevään ajan kiireinen mies, koska LänsiAuto avasi maaliskuussa uuden Volkswagen-myymälän Kotkaan, aivan Pietariin vievän E18-moottoritien kylkeen. Torikka työskentelee autotalossa myynnin osastopäällikkönä, ja hänen vastuualueisiinsa kuuluvat Volkswagenin uudet henkilö- ja hyötyautot sekä vaihtoautot. – Työtä on ollut paljon autotalon avaamisen ja arjen rutiinien kohdilleen saattamisen myötä. Päivät ovat kuluneet kuin siivillä, Torikka kertoo. Uuden autotalon myötä Volkswagen-kauppa Kotkassa siirtyi Lehtoautolta LänsiAutolle. Koko armeijan jälkeisen työuransa Volkswagenien parissa toiminut Torikka, 46, ehti työskennellä Lehtoautossa yli 25 vuotta. – Ensin harjoittelijana puolisen vuotta, sitten automyyjänä muutaman vuoden ja myyntipäällikkönä toistakymmentä vuotta. Näiltä vuosilta on paljon mukavia muistoja, joista haluan kiittää Lehdon perhettä. Torikan nykyiseen tehtävään osastopäällikkönä kuuluu arjen pyörittäminen, myyjien valmentaminen ja tukeminen, vastuunkanto tavoitteista sekä hallinnollisia tehtäviä. – Varsinaista myyntityötä en enää ehdi tehdä yhtä paljon kuin aikaisemmin, mutta onneksi meillä

on hyvä myyntiporukka. Uuden autotalon myymälässä ja huollossa työskentelee yhteensä 23 ihmistä. – Väki on palveluhenkistä – ja iloinen vitsi lentää päivittäin.

Viihtyisä autotalo

Kotkan uuden autotalon erikoisuutena on se, että koko talo lämmitetään maalämmöllä. Torikan mukaan uusissa tiloissa toimiminen parantaa asiakkaiden palvelemista ja henkilökunnan viihtyvyyttä. Avarassa showroomissa uudet autot saadaan paremmin esille, vaihtoautoille on runsaasti tilaa ja huoltohallissa työskennellään uusien laitteiden avulla. Lisäksi asiakaspalveluhenkilökunta on lähellä toisiaan. – Meille on helppoa ja mukavaa tulla asioimaan. Uusi autotalo on ajanmukainen vielä vuosia ja tarjoaa asiakkaille hyvät puitteet. Myös LänsiAutoon, isoon organisaatioon, liittyminen luo uusia mahdollisuuksia. – Jos esimerkiksi sopivaa vaihtoautoa ei löydy omasta varastostamme, todennäköisesti se löytyy jostain toisesta LänsiAuton toimipisteestä.

Kolme kohdetta kaupungissa

Tietoa Kotkan t tapahtumista löydä osoitteesta www.visitkotka.fi

Jukka Torikan matkavinkit Kotkaan

1 Meripäivät Massiivinen ava-

jaisparaati, huippuartisteja Suomesta ja maailmalta. Yli 200 erilaista tapahtumaa yhden viikonlopun aikana. Iloinen, merellinen tunnelma.

saariSTO 2 Kymijoki Kalamiehen para- 3 Kotkansaarelta löytyy tiisi. Upeita kalaisia koskia ja majoituspalveluja. Mahtavia maisemia. Langinkoskella Aleksanteri III:n museoitu keisarillinen kalastusmaja.

useita kohteita: mm. Merikeskus Vellamo, jossa toimii Suomen merimuseo. Sapokan satamasta pääsee ”tuurimoottori”-kyydeillä saaristoon.

Vo l k s w a g e n 29


Harjoittelua hämärässä Autokoulukäyttöön suunnitellussa koulutussimulaattorissa voi harjoitella pimeänajoa keskellä päivää. Teksti: Pietari Peutere Kuvat: Noora Lehtovuori

30

Vo l k s w a g e n


K Turvallinen ja taloudellinen simulaattori Hämeenlinnalaisella Finnosims Oy:llä on tällä hetkellä autokouluopetukseen suunnitellut koulutussimulaattorit Espoon ja Helsingin Volkswagen Centereissä sekä Hämeenlinnassa ja Turussa. – Toiminta on kuitenkin tarkoitus laajentaa koko maan kattavaksi vuoden 2015 loppuun mennessä, Finnosimsin toimitusjohtaja Pekka Kari kertoo. Idea simulaattorista syntyi käytännön tarpeesta. Kari johtaa myös CAP-autokouluketjua. Tarkoituksena ei kuitenkaan ole viedä asiakkaita muilta autokouluilta. – Finnosimsin asiakkaita ovat autokoulut, jotka voivat vuokrata simulaattoritunteja omille oppilailleen. Simulaattori on kallis investointi, joten yhteiskäyttö on järkevää, Kari sanoo. Tuntien varaaminen onnistuu helposti verkossa Finnosimsin kumppanina toimivan Datadrivers Oy:n Webauto-ohjelman avulla. Simulaattori koostuu oikeasta Volkswagen Golfista, kahdesta valkokankaasta ja videoprojektorista sekä laadukkaasta ohjelmistosta, jonka on tehnyt Eepsoft Oy. Trafi on hyväksynyt simulaattorin käytön autokoulun pimeänajossa. Simulaattorilla voi opettaa myös esimerkiksi auton käsittelyä, ohittamista ja vaarallisissa olosuhteissa ajamista, mutta toistaiseksi nämä eivät vielä korvaa autokoulun pakollisia ajotunteja. Simulaattorin käytön etuja ovat turvallisuus, tehokkuus, ekologisuus, toistettavuus, tarkkuus ja tasapuolisuus.

eväinen aurinko häikäisee silmiä Volkswagen Center Helsingin pihalla. Tuntuu hassulta, että kohta on tarkoitus verestää 17 vuoden takaisia muistoja ja osallistua autokoulun pimeänajon harjoitukseen. Se onnistuu nykyisin keskellä kirkasta päivää ja ilman opettajaa – autotalon alakertaan rakennetussa koulutussimulaattorissa. Finnosims Oy:n simulaattori muodostuu kahdesta valkokankaasta ja kahdesta videoprojektorista sekä oikeasta, käyttötarkoitukseen muokatusta Volkswagen Golfista. Istun autoon ja näppäilen koodin, jolla järjestelmä tunnistaa minut. Miellyttävä naisääni aloittaa ohjeistuksen. Simulaattoria käytetään auton hallintalaitteilla, samalla tavalla kuin normaalissa autossa. Väännän virta-avaimesta, ja matka voi alkaa.

Ohjeilla liikkeelle Ensin edessä olevalle valkokankaalle heijastuu video lähi- ja kaukovalojen oikeaoppisesta käytöstä. Sitten lähdetään liikkeelle. Eepsoft Oy:n luoma virtuaalinen ajomaailma vaikuttaa hämmästyttävän todelliselta, ja auto tottelee kuljettajaa kuin aidolla maantiellä. Ennen kuin yksikään auto on ehtinyt tulla vastaan, naisääni huomauttaa hieman napakammin: ”Hidasta vauhtia. Ajat ylinopeutta.” Samalla tuulilasiin alkaa ropista virtuaalisia sadepisaroita, ja laitan pyyhkijät päälle. Hetken kuluttua autoja alkaa tulla vastaan. Saan aluksi valkokankaalle merkin, josta tiedän, milloin on oikea aika vaihtaa lähi- ja kaukovalojen välillä. ”Hyvä”, naisääni kannustaa onnistumisista. ”Vaihda lähivaloille aikaisemmin”, se huomauttaa tarvittaessa. Sitten kokeillaan ilman merkkiä. Ajoitus ei olekaan aivan niin helppoa, mutta naisäänen antama palaute on pääosin positiivista. Onneksi, sillä tästä kaikesta saa jälkikäteen kirjallisen raportin, ajattelen – kunnes havahdun äkkiä! Maantien reunassa on heijastinta käyttämätön jalankulkija, jonka melkein lanaan asfalttiin.

Valot ja ohitukset Sitten naisääni ohjaa tiensivuun. Vuorossa on video siitä, kuinka valojen kanssa toimitaan silloin, kun olen ohitettavana. Sen jälkeen toistetaan taas samalla kaavalla. Ensin harjoitellaan merkin avulla ja sitten ilman merkkiä. Kolmannessa vaiheessa harjoitellaan valojen käyttämistä tilanteissa, joissa ohitan itse. Lopuksi sovelletaan harjoiteltuja asioita vapaalla ajo-osuudella. Edessä oleva auto mate-

Koulutussimulaattorin autona on oikea Volkswagen Golf, joka on muokattu käyttöön sopivaksi.

”Livahdan tuurilla kahden hirven välistä. Siinä oli virtuaalinen hengenlähtö lähellä!” lee rasittavan hitaasti, joten se on pakko ohittaa. Kesken ohituksen pimeydestä syöksyy vastaan auto, jonka ehdin väistää viime tingassa. Homma alkaa olla loppusuoralla, kun sysipimeästä metsästä juoksee tien poikki kaksi jykevää hahmoa. En ehdi tehdä mitään 80 kilometrin tuntivauhdissa, vaan livahdan tuurilla kahden hirven välistä. Siinä oli virtuaalinen hengenlähtö lähellä! Sitten ajotunti onkin ohi. Saan sähköpostiini ajoraportin liikenneopettajan kanssa pidettävää palautesessiota varten. Palaute yllättää, sillä saan pääosin kiitettävät arvosanat. Ainoastaan nopeusrajoitusten noudattaminen painuu tyydyttävän puolelle… Koeajon perusteella koulutussimulaattori soveltuu mainiosti pimeänajon ja ohitustilanteiden harjoittelemiseen. Harjoitustunti tekee hyvää myös kokeneemmalle kuljettajalle. Simulaattorissa pystyy harjoittelemaan vaarallisiakin tilanteita harvinaisen todellisen tuntuisessa virtuaalimaailmassa. Oikealle maantiellehän ei kannata järjestää läheltä piti -tilanteita. Ja hirviäkin on hieman vaikea tilata paikalle sovittuun aikaan.

Vo l k s w a g e n 31


Aputyttö Annukka talvimaisemissa Miamaija Kurtakko ajoi ruokakuljetuksia Ylläksen hiihtolomavieraille Volkswagen Caddy 4MOTIONilla. Teksti: Pietari Peutere Kuvat: Nelli Päiväläinen

M

iamaija Kurtakosta, 20, tuli ensimmäinen talvikauden Aputyttö Annukka, kun hän seikkaili hiihtolomaviikot Ylläksen maisemissa. Apupoika Antero/Aputyttö Annukka on Volkswagen-hyötyautojen kampanja, jossa Volkswagen tarjoaa suomalaiselle yritykselle auton sekä nuoren työntekijän – ja samalla nuorelle työpaikan. Aiemmin kampanja on pyörinyt kesäisin. Raumalainen Kurtakko on onnellinen, että hänet valittiin Annukaksi monen hyvän hakijan joukosta. – Tämä oli tosi hieno kokemus.

32

Vo l k s w a g e n

Kotoisat maisemat Kurtakko pyöritti Ylläksellä ilmaispalvelua, jossa hiihtolomaturistit saivat soittaa hänelle ja tehdä ruokatilauksen. Sen jälkeen Miamaija keräsi Jounin Kaupasta ruoat kasseihin ja kuljetti ne asiakkaiden luo. Matkat taittuivat Volkswagen Caddy 4MOTIONilla, jonka Kurtakko myös ajoi Helsingistä Ylläkselle. – Caddy oli todella hyvä ajettava. Auto lähti pirtsakasti ohituksiin, eikä sillä jäänyt Ylläksen lumipenkkoihin sutimaan, hän kertoo. Kurtakon perheellä on mökki Ylläksellä, ja Miamaija asui siellä yhdessä hiihtolomaa viettäneen pikkuveljensä kanssa. – Ylläksen tunturimaisemat ovat jylhät, mieltä rauhoittavat ja kotoisat. Siellä oli mukava ajella, hän kuvailee.

Miamaija Kurtakko keräsi ostokset Jounin Kaupasta ja kuljetti ne Ylläksen hiihtolomamatkailijoille.

Caddyllä ei jää sutimaan lumipenkkoihin.

Jounin Kauppa on Lapin suurin kyläkauppa. Aputyttö Annukka eli Miamaija Kurtakko liikkui Volkswagen Caddy 4MOTIONilla.


www.volkswagen-hyotyautot.fi

Varaa Apupoika Antero ja pakettiauto yrityksesi käyttöön kesä-heinäkuussa päiväksi tai kahdeksi www.appari.fi

Tarjolla kesätyöapua pienyrityksille. Apupoika Antero kiertää pääkaupunkiseudulla sekä Pirkanmaan alueella Volkswagen pakettiautolla avustamassa pienyrityksiä kesätyöntekijälle soveltuvissa tehtävissä. Apupojan varauskalenteri avautuu 19.5. ja näyttää aina ajantasaisen tiedon Apupojan vapaista päivistä. Käytä ainutlaatuinen tilaisuus hyväksesi ja varaa yrityksellesi reipasta kesätyöapua. Katso lisätiedot www.appari.fi.

lenteri a k s u a r a V ari.fi www.app


Resumé Sammanfattning: Tarja Vilhunen Översättning: Carl-Gustaf Sergejeff

Autostadt är Volkswagen-koncernens temapark, som koncentrerat sig på bilar, i Wolfsburg i Tyskland. Den öppnades år 2000 och årligen besöks den av ca 1,2 miljoner gäster. I Autostadt ser man hur bilarna utvecklats från början av 1900-talet till nutiden. Där finns också en egen paviljong för alla Volkswagenkoncernens märken samt en trafikpark för barn såväl som en terrängbana för vuxna. För mer information: www.autostadt.de.

Den femte generationen

av Volkswagen Polo förnyas grundligt. Modellens formgivning har uppfriskats och dessutom erbjuds nya motorer och behjälplig teknik. Volkswagen Polo är den europeiska kompaktbilsklassens fixstjärna. Modellen har tillverkats i nästan 14 miljoner exemplar. I kärnan av förnyelsen är de nya motorerna som uppfyller EU6-avgasnormerna. Till förfogande finns sedvanligt TSI-bensin- och TDI-dieselmotorer. Vad beträffar system som assisterar föraren tar Polo ett stort skutt. System som är bekanta från större modeller är bl.a. multikollisionsbromsning, förarens trötthetsvarnare, reglerbar stötdämpning och adaptiv farthållare med nödbromsfunktion. Polos priser börjar från bensindrivna 1,0 MPI:s 15 503,23 och dieseldrivna 1,4 TDI:s 17 949,77 euro. Försäljningen av nya Polo har redan startat och de första bilarna kommer till Finland på försommaren.

för Volkswagens Jari-Matti Latvala. – Finlands VM-rally återvänder till sina rötter, rallyt körs bara i mellersta Finland. Jag har varit på Harju som åskådare men jag har aldrig kört den.

Lotta Nieminen, 28, är en grafisk designer och illustratör som jobbar för världens toppvarumärken såsom Volkswagen. I januari utnämnde ekonomiska tidskriften Forbes henne till en av de mest betydelsefulla unga människorna i världen.

På bilmässan

i Geneve provsatte vi Golffamiljens färskaste nykomling. Efter sommarloven tar Sportsvan sin plats i Golf-urvalet vid sidan av 2- och 4-dörrars samt Variant Kombi modellerna. I utrustningslistan hittar man alla de från Golfen bekanta komfort- och säkerhetsdelikatesserna. Förutom dessa presenterar Golf Sportsvan en ny utrustning: Blind Spot- varnare för döda vinkeln.

Volkswagens nyaste bilfabrik befinner sig i Foshan i södra Kina. Fabriken, som hör till de modernaste i världen har byggts enligt ”Think Blue. Factory”-principen som möjligast lite belastar omgivningen. Ismo Åman, världsrekordhållare i marklyft, styr ungdomar att lyfta tyngder och uppmuntrar dem att klara sig i livet. Som huvudjobb fungerar Åman som de Ungas Vänner rf:s barn- och ungdomars specialinstruktör i familjevårdens specialenhet i Salorinne i Muhos. Han åker med Volkswagen Caddy.

Den åttonde deltävlingen i Rally VM, Neste Oil Rally går av stapeln i månadsskiftet juliaugusti. Den bekanta Jyväskylä-rutten har undergått stora förändringar. Efter många års paus körs VM-rallyt igen i fyra dagar. Från förra året finns endast fyra specialsträckor med och nu har man grävt fram gamla klassiker från gångna tider såsom Harjus SS som körs i stadskärnan två gånger. Förändringarna passar bra

34

Vo l k s w a g e n

I skolningssimulatorn, som konstruerats för bilskolor, kan man öva mörkerkörning mitt på dagen. Finnosims simulator består av två filmdukar och två videoprojektorer samt av en riktig, för ändamålet bearbetad, Volkswagen Golf.


Volkswagen Huolehtii.

kevät–kesä 2014

Huolto. Varaosat. Varusteet.


Hyvä Volkswagen -asiakas Tällä kertaa olemme sitoneet Volkswagen Huolehtii -lehden asiat osaksi päälehteä. Esittelemme tässä numerossa WRC-tuotteita ja annamme vinkkejä autosi hoitoon. Volkswagenilla työskentelevät viihtyvät pitkään merkin parissa – ja täs­ tä numerosta voit lukea yhden mielenkiintoisen tarinan pitkästä Volkswa­ gen-urasta. Kesäloma- ja mökkireissut lähenevät, joten muistathan hoitaa autosi kun­ toon ennen niitä. Myös tuulilasin kunto on hyvä tarkastaa ennen kesää. Annamme tässä lehdessä ohjeet siihen ja kerromme lisäksi, miksi homma kannattaa hoitaa kuntoon valtuutetussa Volkswagen-huollossa. Turvallista matkaa ja mukavaa kevättä, Volkswagen-jälleenmyyjäsi

Parasta huolenpitoa. Volkswagen­-huolenpitosopimus on riskitön tapa huolehtia auton hyvinvoinnista.

Huolenpitosopimuksen solmimal­ la saat kuukausimaksua vastaan huollattaa ja korjauttaa autoasi missä tahansa Volkswagen­ huollossa sopimuksen voimassaoloaikana. Sopimus tehdään uuteen autoon joko kaupan yhteydessä tai ensimmäisten viikko­ jen aikana. Sopimuskausi on kolme tai nel­ jä vuotta, jonka jälkeen sitä voidaan jatkaa kuuteen vuoteen tai 200 000 ajokilometriin asti. Sopimus tuokin autoilijalle lisäturvaa takuuajan umpeutumisen jälkeen. Huolenpitoasiakkaana maksat vain niistä palveluista, joita käytät. Jos sopimuskauden jälkeen maksamasi kuukausimaksut ovat to­ teutuneita kuluja suuremmat, erotus palau­ tetaan takaisin. Jos puolestaan kulut ovat maksuja suuremmat, erotusta ei veloiteta. Huolenpitosopimuksen ansiosta tiedät aina tarkasti etukäteen autosi vuotuiset huolto­ kustannukset. Volkswagen-huollon asiakkaana voit olla varma, että autosi on aina osaavissa käsis­ sä. Huollon ja korjausten yhteydessä autos­ sasi käytetään vain valmistajan hyväksymiä alkuperäisosia. Autojen tietojärjestelmää ja sitä kautta toimintaa ohjaavaa tekniikkaa koskevat laadunparannusmuutokset ovat saatavissa vain valtuutetuista Volkswagen-­ huoltoliikkeistä.

Kaksi palvelutasoa

Huolenpitosopimuksessa on kaksi eri palve­ lutasoa. Sopimukseen voi myös sisällyttää jälleenmyyjäkohtaisia lisäpalveluita kuten renkaiden säilytyspalvelun. Base­kattaa huolto­-ohjelman mukaiset määräaikaishuollot sekä kulumisesta ja nor­ maalista käytöstä aiheutuvien vikojen kor­ jaukset. Myös katsastustarkastus ja auton ulkopesu määräaikaishuollon yhteydessä kuuluvat palveluun. Premium­sisältää lisäksi sijaisauton käy­ tön huolto­- ja korjauskäyntien ajaksi, ren­ kaiden kausivaihdot sekä auton sisäpuhdis­ tuksen määräaikaishuollon yhteydessä. Osa tuotteista on toimitusmyynnissä. Hinnat ovat voimassa toistaiseksi ellei toisin mainita. VV-Auto Group Oy pidättää itsellään oikeudet tässä julkaisussa olevien tuotteiden hinnanmuutoksiin. Julkaisija: VV-Auto Group Oy/ Jälkimarkkinointi. PL 140, 01511 Vantaa. Päätoimittaja: Jaana Ehrnrooth.

40

Vo l k s w a g e n


Maksu käytön mukaan

Huolenpitosopimuksen kuukausihinta määräytyy automallin ja sen varusteiden sekä vuotuisen ajomäärän perusteella. Sopimusta voidaan muuttaa sopimuskauEsimerkiksi: Golf 1,2 TSI

den aikana, mikäli ajokilometrit poikkeavat arvioidusta. Sopimuksen voi irtisanoa kuukauden irtisanomisajalla.

36 kk/45 000 km

32,52 €/kk

Oikeus hinnanmuutokseen pidätetään.

Huolenpitoa hyötyautoista Careport-huolenpitosopimus on hyötyautoasiakkaalle vaivaton ja turvallinen tapa huolehtia auton hyvinvoinnista. Sopimuksen perusperiaate on sama kuin henkilöautojen huolenpitosopimuksessa. Careport-sopimuksella huolto- ja korjauskulut jakautuvat tasaisesti koko sopimuskauden ajalle, jolloin vältyt kulupiikeiltä. Kustannukset on helppo budjetoida. Kuukausimaksun arvonlisävero-osuus on vähennettävissä verotuksessa.

Esimerkiksi: Transporter 2,0 TDI, 62 kW, manuaali

Kolme palvelukokonaisuutta Lite sisältää kaikki hyötyautosi määräaikaishuollot. Muut huolto- ja korjaustoimenpiteet veloitetaan toteutuneen mukaan. Base kattaa määräaikaishuollot ja normaalit auton käytöstä ja kulumisesta aiheutuvat korjaukset. Se sopii erinomaisesti suurimmalle osalle autoilijoista. Profi on yksilöllisesti räätälöity huolenpitosopimus, joka sopii erityisesti paljon ajaville.

36 kk/60 000 km

45,19 €/kk

Liikkumisturvalla matka jatkuu Liikkumisturva on palvelu, joka tarjoaa apua, mikäli matka keskeytyy teknisen syyn takia tai matkan jatkaminen näyttää epävarmalta auton kunnon vuoksi. Huollattamalla autosi Volkswagen-huollossa, varmistat, että Liikkumisturva on voimassa. Palvelu on voimassa kaikissa EU­-maissa ja monissa muissakin Euroopan valtioissa. Liikkumisturva korvaa vaihtoehtoisesti hinauksen lähimmälle korjaamolle tai paikan päällä tehtävät pienkorjaukset. Liikkumisturva ei korvaa asiakkaan omasta syystä tai ulkoisista tekijöistä, kuten onnettomuudesta, aiheutuneita kustannuksia.

Liikkumisturvan infonumero: 0800 188 288

Oikeus hinnanmuutokseen pidätetään.

Vo l k s w a g e n 41


Tervetuloa tiimiin. Volkswagen WRC -asusteilla pääset mukaan rallitunnelmaan.

WRC 2014 -t-paita

WRC-softshell-takki

WRC-huppari

WRC 2014 -lippis

Painatus edessä, takana ja hihoissa

Painatus edessä, takana ja hihoissa

Painatus edessä, takana ja hihassa

Latvala, Ogier tai Mikkelsen nimellä ja kilpailunumerolla

Miehille 5G6084200F-K 530

Miehille 5GV084003A-E 530 Naisille 5GV084013A-D 531

5G2084130 F-L 530

5GV 084 300 B-D 530

27 €

Lapsille 5G2084220E-J 530

21 €

42

Vo l k s w a g e n

110 €

66 €

Lapsille 5GV 084 062 E–J 530

62 €

22 €


Enemmän autollesi.

Saat lisää tyyliä ja käytännöllisyyttä autoosi mallikohtaisilla Styling- ja Transport-paketeilla.

Lämpimänä liikkeelle

Transport-paketti: Esimerkiksi Passat Variant - Teräsverkko tavaratilaan - Tavaratilanmatto - Puskurinsuoja - Taakkatelineet

690 €

Webasto Thermocall Ohjaa autolämmitintä matkapuhelimellasi. Thermo Call 3 GSM -kauko-ohjain perusvarusteineen.

399 €

Webasto pitää autosi lämpimänä aina, kun haluat.

Styling-paketti: Esimerkiksi Golf Variant - Premium-tekstiilimatot - Kynnyslistat - Venttiilinhatut - Poljinpinnat - Krominen pakoputkenpää - Kromilista takaluukkuun

630 €

Vo l k s w a g e n 43


Tuulilasi vaihtoon.

Laadukas ja hyväkuntoinen tuulilasi on autoilijan turvallisuuden kulmakiviä. Tuulilasin vaihtaminen vaatii ammattitaitoa ja automerkin tuntemusta.

Auton tuulilasiin syntyy talven aikana usein irronneiden nastojen tai kiveniskujen aiheuttamia vaurioita. Tuulilasi myös kuluu ajan myötä naarmuille, varsinkin, jos autossa on huonokuntoiset pyyhkijänsulat tai käytössä on liian vähän pesunestettä. Tällöin kuljettajan näkyvyys ja auton turvallisuus heikkenevät. Keväisin kannattaakin tarkastaa tuulilasin kunto. Pienemmät kiveniskut, jotka eivät ole suoraan kuljettajan näkökentässä, voidaan hoitaa kätevästi paikkaamalla. Se onnistuu Volkswagen-huollossa. Toisinaan tuulilasi kannattaa vaihtaa kokonaan. Toimenpide vaatii tekijältä ammattitaitoa ja automerkin tuntemusta, minkä takia se kannattaa ehdottomasti tehdä valtuutetussa Volkswagen-huollossa. Asentajan on osattava valita autoon juuri oikeanlainen tuulilasi, joista paras vaihtoehto on aina Volkswagen-alkuperäisosa, sillä se istuu täydellisesti paikoilleen ja toimii yhdessä kuljettajaa avustavien järjestelmien kanssa. Tuulilasi pitää irrottaa ja asentaa oikein, jottei irrotuksesta aiheudu vaurioita autoon. Korroosiosuojauksesta tulee pitää

hyvää huolta ja tarvittaessa korjata. Uuden tuulilasin kiinnityksessä käytetään valmistajan vaatimusten mukaisia pohjuste- ja liima-aineita sekä kuivumisaikoja. Hyvä näkyvyys on turvallisen autoilun tärkeimpiä tekijöitä. Hyväkuntoinen, laadu-

Hyvä näkyvyys on turvallisen autoilun tärkeimpiä tekijöitä.

44

Vo l k s w a g e n

kas ja oikein asennettu tuulilasi muodostaa lähes kolmanneksen auton korin jäykkyydestä ja tukee turvatyynyä onnettomuuden sattuessa. Volkswagen-alkuperäisosa ja asianmukainen asennus takaavat sen, että auton alkuperäinen turvallisuustaso säilyy tuulilasinvaihdon jälkeenkin. Tuulilasin vaihto Miksi Volkswagen-alkuperäisosa? • Takaa parhaan mahdollisen näkyvyyden. • Säilyttää auton alkuperäisen turvallisuuden. • Tukee turvatyynyä sen lauetessa. • Suojaa tehokkaasti UV-säteilyltä. • Istuu täydellisesti paikoilleen. • Eristää ääntä erinomaisesti. • Toimii erityisvarusteiden, kuten etäisyystutkan ja sadetunnistimen, kanssa.


Mekaanikko ja Kupla. Reino Vihersaari työskenteli samassa autotalossa 42 vuotta. Ura alkoi ja päättyi Kuplan moottorin parissa.

Suurin mullistus autoalalle on tullut elektroniikan myötä.

Mekaanikko Reino Vihersaari kääntelee mietteissään pientä moottorielementtiä käsissään. Kyseessä on 1960-luvun alkupuolen Kuplan moottorin osa. Moottori on tarkoitus muuttaa 1 500-kuutioisesta sata kuutiota tehokkaammaksi. Ilmassa on nostalgiaa ja muistoja. – Tämmöisestä minun hommani tässä talossa alkoivat ja tähän ne taitavat nyt päättyä, Vihersaari tuumailee. Siihen väliin on mahtunut paljon työtä ja elämää. Vihersaari haki 42 vuotta sitten töihin Laitilan Auto-Haijaselle. Autotalon erikoisalaa olivat Volkswagenit – siihen aikaan Kuplat. – Niitä oli tällä talousalueella paljon. Haijanen myi Kuplan jokaiselle kynnelle kykenevälle, ja töitä riitti. Volkswagen on myös pitänyt pintansa täällä. Eletään tammikuun loppua, ja Vihersaari kääntelee vanhaa Kuplan moottoria lähes hellästi, sillä hän ripustaa pian työkalut naulaan ja ryhtyy eläkeläiseksi. – Täällä ne vuodet ovat kuluneet, saman katon alla. Isännät ovat vain vaihtuneet. Nyt on kolmas menossa. Idean vanhan Kuplan moottorin antamisesta Vihersaaren viimeiseksi työksi keksi KK-AutoTeam Oy:n toimitusjohtaja Kyösti Kuronen. – Mietin, miten Reinon työura saataisiin mukavalla tavalla muistojen joukkoon.

Mielestäni ympyrä sulkeutuu näin hienosti, Kuronen kertoo.

Kehityksen kiitoa

Autohuolto on muuttunut ja kehittynyt huimasti Vihersaaren uran aikana. – Yksi suurista kehityksistä oli ilmatyökalujen tulo. Ilmakäyttöiset vääntimet helpottivat työtä olennaisesti. Mahtaisiko enää jaksaakaan käsivoimalla vääntää, kuten ennen tehtiin, Vihersaari aprikoi. Suurin mullistus autoalalle on tullut elektroniikan myötä. Vihersaari ihmetteleekin, miten moninaisiin paikkoihin sähköä saadaan nykyisin sovitetuksi.

Tietotekniikka on tullut olennaisena osana korjaamoihin. Diagnoositesteri kertoo, mikä autossa on vikana. Mekaanikon oppeja ja tietoja on päässyt päivittämään Volkswagenin koulutuksissa – moneen kertaan. Reino Vihersaari on ollut tyytyväinen ammatinvalintaansa ja jää eläkkeelle hyvillä mielin. – Vaimoni on jo eläkkeellä. Omakotitalon puutarhassa riittää mieluista puuhaa. Olen myös mukana perhokalastusympyröissä. Matkoja pohjoiseen ja lähikoskille tulee varmasti tehtyä entistä useammin, Vihersaari suunnittelee.

Vo l k s w a g e n 45


www.volkswagen.fi

Uudistunut Service App – palvelut taskussa. na Nyt muka autot! y t ö y h s ö my

Uudistunut Service App

Auton löytäminen

Volkswagen Service App, autonkäyttäjän applikaatio älypuhe-

Pysäköintiä vieraassa kaupungissa helpottaa karttapohjaan

limiin on päivittynyt uuteen 3.0-versioon. Service App toimii

yhdistetty toiminto, jonka avulla kuljettaja saa reittiopastuksen

Android-, iPhone- ja iPad-laitteissa, ja se on ladattavissa ilmai-

takaisin pysäköimänsä auton luo.

seksi App Storesta ja Google Playstä.

Matkailijan tarpeet

Vahinkoraporttiin kuvat, sijaintitiedot ja puheet Jos autolle sattuu vahinko, sovelluksella voi tehdä vahinkora-

Volkswagen Service App tarjoaa muun muassa matkailu-

portin, jossa kolhun paikka ja olosuhdetiedot tallennetaan valo-

sanastoa monilla eri kielillä sekä tietenkin helpoimmat

kuvineen suoraan pdf-tiedostoksi. Osapuolet voivat tallentaa

reittiohjeet Volkswagenin huoltoliikkeisiin. Sovellukseen on

käsityksensä tapahtumien kulusta jopa äänitiedostoksi. Kartta-

myös koottu auton mittariston monet symbolit kuvineen ja

pohjaan voi myös sijoittaa osallisten ajoneuvojen piirroskuvat,

selityksineen.

liikennemerkit ja muut tarpeelliset yksityiskohdat.

Volkswagen Huolto. Autosi on jatkossakin aito Volkswagen. LATAA ILMAISEKSI! * Saatavana iOS- ja Android-laitteisiin.


Volkswagen-myynti- ja huoltoverkosto. M = myynti H = huolto D = Direct Express -huolto V = välittäjä

Alavus V/H Espoo M/H Espoo H Espoo DE Forssa M/H Helsinki H Helsinki M/H Helsinki H Helsinki H Huittinen M/H Hyvinkää M/H Hämeenlinna M/H Iisalmi M/H Imatra M/H Joensuu M/H Jyväskylä M/H Jyväskylä DE Kajaani M/H Kauhajoki V/H Keminmaa M/H Kerava M/H Kitee V/H Kokkola M/H Kotka M/H Kouvola M/H Kuopio M/H Kuusamo M/H Lahti M/H Laitila H Lappeenranta M/H Lieksa H Lohja as. M/H Maarianhamina M/H Mikkeli M/H Oulu M/H Oulu DE Oulu H Pietarsaari M/H Pori M/H Porvoo M/H Raahe M/H Rauma M/H Rovaniemi M/H Salo M/H Savonlinna V/H Seinäjoki M/H Tammisaari M Tammisaari H Tampere H Tampere M/H Tampere H (hya) Tampere H Tampere H Turku H Turku M/H Turku H Vaasa M/H Vantaa M/H Varkaus M/H Viitasaari M/H Ylivieska M/H

Käyttöauto Oy Volkswagen Center Espoo Metroauto Oy Direct Express Otaniemi Forssan Laatuauto Alppilan Autohuolto Oy Volkswagen Center Helsinki Alppilan Autohuolto Oy Metroauto Oy Huittisten Laatuauto Oy Autotalo Laakkonen Oy Autotalo Laakkonen Oy Autotalo Laakkonen Oy Niskan Auto Oy Autotalo Laakkonen Oy Jyväskylän Autotarvike Oy Direct Express Jyväskylä Autotalo Laakkonen Oy Käyttöauto Oy Pörhön Autoliike Oy Autotalo Laakkonen Oy Veljekset Laakkonen Oy Pörhön Autoliike Oy LänsiAuto Kotka LänsiAuto Kouvola Autotalo Laakkonen Oy Pörhön Autoliike Oy Autotalo Laakkonen Oy KK-Autoteam Oy LänsiAuto Lappeenranta Veljekset Laakkonen Oy Autotalo Lohja Oy, Lohja Bifa Ab Bilfirma Savilahden Auto Oy Pörhön Autoliike Oy Direct Express Oulu Suomen Autohuolto Oy Pörhön Autoliike Oy Käyttöauto Oy Autotalo Laakkonen Oy Pörhön Autoliike Oy Käyttöauto Oy Pörhön Autoliike Oy Traktoauto Oy Savilahden Auto Oy Käyttöauto Oy Autotalo Lohja Oy, Tammisaari Oy BN Bilservice Ab Suomen Autohuolto Oy Autotalo Laakkonen Oy Autotalo Laakkonen Oy Laakkonen Lielahti Service Huoltokeskus Tampereen AutoCenter Oy Raskone Oy Turun VV-Auto Oy Lehtonen Motorsport Oy Ltd Käyttöauto Oy Volkswagen Center Airport Autotalo Laakkonen Oy Autotalo Drake Oy Autotalo Antti-Roiko Oy

Telekuja 3 Piispantilantie 2 Koskelontie 19, Kehä III Miestentie 1 Haisiontie 172 Karjalankatu 2 Mekaanikonkatu 10 Takkatie 7 Neljäs linja 3-5 Korkeakoskentie 75 Veikkarinkatu 7 Tampereentie169 Marjahaankierto 9 Vuoksenniskantie 111 Voimatie 16 Aholaidantie 2 Sorastajantie 2 Tikkapurontie 2 Katsastustie 1 Kauppakuja 6 Sarviniitynkatu 10 Kiteentie 48 Vaunumiehenkatu 4 Ristinkalliontie 41 Taitajantie 4 Leväsentie 33 Huoparintie 8 Ajokatu 261 Kaukolantie 18 Myllymäenkatu 6 Pielisentie 82 Tammirinteentie 1 Vikingagränd Kalustekuja 1 Nuottasaarentie 6 Nuottasaarentie 6 Visiolinja 4 Permonkaarre 117 Korjuuntie 18 Ruiskumestarinkatu 4 Antinkankaantie 35 Kairakatu 13 Teollisuustie 25 Joensuunkatu 6 Mertajärventie 3 Pohjankaari 2 Västanbyntie Västanbyntie 1 Taninkatu 3 Hatanpään valtatie 42 Lokomonkatu 8 Taninkatu 1 Taninkatu 12 Tiemestarinkatu 5 Rieskalähteentie 89 Helsinginkatu 25 Rantamaantie 35 Kiitoradantie 2 Harjulantie 6 Hakkarilantie 2 Ratakatu 26

06 515 0800 010 533 3400 010 6150 010 533 3841 03 424 9300 07 5326 5510 010 533 3200 07 5326 5515 010 6150 02 560 1670 010 309 2800 010 309 2700 010 227 7200 05 433 3733 010 309 2400 020 775 1500 020 775 1500 010 309 6400 06 231 3577 020 762 44 010 214 8300 010 836 2000 020 762 44 010 525 2790 010 525 2590 010 309 6000 020 762 44 010 214 7300 02 857 6500 010 525 2690 010 309 7500 019 332 71 018 233 00 020 777 9200 020 762 44 020 762 44 08 554 0233 020 762 44 02 630 7300 010 227 7300 020 762 44 044 534 1800 020 762 44 02 727 3000 020 777 9400 06 418 5111 019 221 0210 019 221 0200 020 7862 580 010 214 7100 010 214 7100 010 214 7050 020 757 1117 010 232 0100 02 338 881 020 743 1661 06 315 6300 010 533 3600 010 309 6900 014 577 2255 08 411 2400

Vo l k s w a g e n 47


www.volkswagen.fi

Ensiesittelyssä 26.–27.4.

Uusi Polo. Hiottua ajovarmuutta. Uusi Polo muuttaa käsityksesi pienemmän kokoluokan autoista. Tai tarkemmin sanottuna se on täysin omaa luokkaansa, sillä se on täynnä uusia innovaatioita ja tekniikkaa, jotka ovat aiemmin olleet vain suurempien mallien etuoikeuksia. Uuden Polon lukuisat innovaatiot tekevät ajamisesta entistä taloudellisempaa, nautinnollisempaa, turvallisempaa ja ennen kaikkea varmempaa. Tule koeajolle, aja varmasti. Bensiinimallisto svh alk.: autoveroton hinta 12.900 €, arvioitu autovero* 2.603,23 €, kokonaishinta 15.503,23 € Dieselmallisto svh alk.: autoveroton hinta 15.490 €, arvioitu autovero** 2.459,77 €, kokonaishinta 17.949,77 € Huolenpitosopimus alk. 31 €/kk (3 vuoden sopimus, 15 000 km/vuosi)

Suositusvähittäishinnasto 14.3.2014 + jälleenmyyjäkohtaiset toimituskulut. *)CO2-päästöllä 108 g/km. **)CO2-päästöllä 88 g/km. Yhdistelmäkulutus 3,4-4,9 l/100 km. CO2-päästöt 88–110 g/km. Kuvan auto erikoisvarustein.

Volkswagen 2/2014  

VV-Auto Group Oy:n asiakaslehti