__MAIN_TEXT__

Page 1

{ APTEEKIN ASIAKASLEHTI 3 | 2019 }

TERVEYDEKSI.FI

5

20 VUOTTA KELIAKIAA SAIRASTANUT

KONSTIA PAREMPAAN AJANHALLINTAAN

SIRPA

”En ole lipsunut kertaakaan”

LIIKKEELLE SYKSYLLÄ

Säilytä treeni-into

KUUNTELE KEHOA Luulitko, että lepo parantaa flunssan?

Uutisankkuri Matti Rönkä

Osallistu lukijakilpailuun ja voita lahjakortti hotelliin!

Huolehdin, siis valitan

DIABETES Kenelle uudet lääkkeet sopivat? SÄHKÖINEN VALTAKIRJA Toisen puolesta asiointi helpottui. RESEPTI Lohko satokauden omenat pastakastikkeeseen.


APTEEKISTA.

KOVAT AJAT?

PEGORION UMMETUKSEEN • Jauhe kätevissä annospusseissa • Voidaan sekoittaa mm. veteen tai mehuun

Pegorion, jauhe oraaliliuosta varten, on ummetuksen hoitoon tarkoitettu lääke. Vaikuttava aine: makrogoli. Annostus: Aikuiset ja yli 8-vuotiaat lapset: 1 annospussi (12 g) 1–2 kertaa päivässä. 4–7-vuotiaat lapset: 1 annospussi (6 g) 1–2 kertaa päivässä. 2–3-vuotiaat lapset: 1 annospussi (6 g) kerran päivässä. Pakkauskoot: 20 x 6 g, 10 x 12 g, 20 x 12 g ja 50 x 12 g. Sopii myös raskauden ja imetyksen aikana. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen.

itsehoitoapteekki.fi Lisätietoja puh. 010 439 8250 ark. klo 8–22

6/2019

• Myös pieni pakkauskoko 10 x 12 g annospussia


{ APTEEKIN ASIAKASLEHTI 3 | 2019 }

42 lääketieto

Nyt voit tehdä sähköisen valtakirjan, jolla läheisesi voi hoitaa apteekkiasiasi helposti puolestasi.

19

46 terveys

Tyypin 2 diabeteksen hoitoon on viime vuosina tullut paljon uusia lääkkeitä. Miten ne toimivat, ja miten oikea lääke valitaan?

63 kolumni

Pitäisikö sulkea Facebook? kysyy tiedetoimittaja Jani Kaaro.

10 8 henkilö

Uutisankkuri Matti Rönkä ei suostu kyynistymään tai väsähtämään.

10 itsehoito

Lepo ei paranna flunssaa, mutta kuumeessa tehoja täytyy ymmärtää laskea. Voiko kipeänä siis mennä töihin?

49–54 för din hälsa

Matti Rönkä Tiden läker förkylningen

JOKA NUMEROSSA

05 pääkirjoitus 07 terveiset 19 resepti 27 liikunta 56 ristikko & sudokut 57 apteekkari vastaa

20 mielessä

Kun aika ei riitä kaikkeen, ­asiat on laitettava tärkeysjärjestykseen. Opettele paremmaksi ajankäyttäjäksi.

28 liikunta

Personal trainer vinkkaa, miten säilytät treenimotivaation vielä alkuinnostuksen jälkeenkin.

30 kausituotteet

Kampa käteen ja täitä häätämään. Näillä tuotteilla onnistut.

32 hoidossa

8

Sirpa Salonen jätti 20 vuotta sitten gluteenin ruokavaliostaan. Se on ainoa keino, jolla keliakia pysyy oireettomana.

32 TERVEYDEKSI!

3


Balsamia ikenillesi

IENTESI JA HAMPAIDESI TERVEYS VOI VAIKUTTAA YLEISEEN HYVINVOINTIISI Parodontiitti on hampaan tukikudosten ( kudos, joka kiinnittää hampaan luuhun ) tulehdus. Yksi yleisimmistä suusairauksista. Ensimmäiset merkit tunnistetaan usein liian myöhään ja mikäli ongelmaan ei puututa ajoissa, vaurioita ei ehkä pystytä korjaamaan.

TIETYT RISKITEKIJÄT SAATTAVAT LISÄTÄ PARODONTIITIN KEHITTYMISEN JA ETENEMISEN TODENNÄKÖISYYTTÄ * * Lue lisää suusairauksien ja yleissairauksien yhteyksistä https://www.hammaslaakariliitto.fi/fi/ suunterveys/suunhoito-artikkelit/suu-ja-yleisterveys.

DIABETES

SYDÄN- JA VERISUONITAUDIT

TUPAKOINTI

RASKAUS

40 IKÄVUODEN JÄLKEEN

TESTAA IKENIESI KUNTO! www.meridol.fi

STRESSI


pääkirjoitus Lahjoita Nenäpäivään

Ilo olla avuksi!

K

oulutus, terveys, ravinto ja turva. Mikä näitä arvoja yhdistää? Tulevana Nenäpäivänä ainakin nauru, hyvä mieli sekä punaiset nenät. Auttamisen halu ja terveyden edistäminen ovat Suomen suurimman ja hauskimman hyväntekeväisyyskampanjan, Nenäpäivän, keskeisiä teemoja. Samat teemat korostuvat päivittäin apteekkien asiakaspalvelussa, joten on vain luontevaa, että apteekit ovat lähteneet Nenäpäivän pääyhteistyökumppaniksi. Nenäpäivään osallistuvat yhdeksän hyväntekeväisyysjärjestöä kanavoi avun Afrikan, Aasian ja Etelä-Amerikan maihin, joissa sairaudet ja ravinnon puutteellisuus vaikuttavat ihmisten terveyteen lapsista vanhuksiin. Näissä maissa edes puhdas juomavesi ei ole itsestäänselvyys. Järjestöt keskittyvät parantamaan olosuhteita muun muassa jakamalla terveystietoa ja parantamalla koulutusta. Tämän numeron sivuilla 8–9 toimittaja ja kirjailija Matti Rönkä pohtii omaa terveyttään ja keinojaan sen ylläpitämiseen. Hän pääsi kesän korvilla osallistumaan Nenäpäivän avustusmatkalle Myanmariin ja huomasi, kuinka samanlaisia me kaikki olemme huoliemme, ilojemme ja murheidemme kanssa. Auttaminen ei tunne rajoja. Vaikka avun tarjoaminen on arvokasta niin autettavalle kuin auttajalle itselleen, kannattaa muistaa pitää huolta myös itsestään. Toisen auttaminen voi syödä omaa jaksamista ja aikaa niin paljon, että yllättäen huomaa olevansa aivan piipussa. Sivuilla 20–24 vinkkaamme ajanhallinnan keinoja, joiden avulla voi oppia selättämään kiireen. Lähdetään kaikki tähän syksyyn ilon kautta vähemmällä stressillä! Pidä mielessä Nenäpäivän 8.11. lähestyessä, että apteekit ovat mukana tukemassa kampanjaa myymällä neniä sekä järjestämällä omia tempauk­siaan. Nenäpäivän sivuilta nenäpäivä.fi/apteekki löydät lisätietoa ja hauskoja ideoita siihen, miten voit olla itse mukana auttamassa. Osallistutaan Nenäpäivään yhdessä koko lukijakunnan ­voimin!

Lahjoita 5 euroa Nenä­ päivä-keräykseen. ­Tekstaa APTEEKKI numeroon 16499. Tule mukaan ­auttamaan!

”ON LUONTEVAA, ETTÄ APTEEKIT OSALLISTUVAT NENÄPÄIVÄÄN.”

Emmi Puumalainen farmaseuttinen asiantuntija, proviisori

Talven Terveydeksi! ilmestyy

2.12.

Apteekin asiakaslehti Luotettavaa tietoa terveydestä, sairauksien hoidosta ja ennaltaehkäisystä, lääk­keistä ja niiden oikeasta käytöstä sekä apteekkipalveluista. Julkaisija ja kustantaja Apteekkariliiton viestintä­yhtiö PharmaPress Oy, Pieni Roobertinkatu 14 C, 00120 Helsinki Päätoimittaja Elina Aaltonen elina.aaltonen@apteekkariliitto.fi Farmaseuttinen asiantuntija Emmi Puumalainen emmi.puumalainen@apteekkariliitto.fi Toimitus ja ulkoasu Otavamedia OMA Maistraatinportti 1 00015 Otavamedia Tuottaja Jenni Juntunen AD Nora Kolari Tämän numeron tekijät Merja Aaltonen, Virpi Ekholm,­ Anna-Kaisa Jormanainen, Virve Järvinen, Jani Kaaro, Anna Kauhala, Roope Permanto, Paula Ristimäki, Hanna Vilo ja Tarja Västilä Ilmoitusmyynti Niklas Gustafsson PharmaPress Oy puh. 050 438 0911 niklas.gustafsson@apteekkariliitto.fi Paino UPC Print, Vaasa Painos vähintään 300 000 kpl ISSN 0781-5867 36. vuosikerta ilmestyy 4 kertaa vuodessa

Missä nenä luuraa?

Kansikuva Roope Permanto

HULLAANNUIMME Nenäpäivä-hahmoon ja pistimme sen seikkailemaan yhdelle lehden sivuista. Miltä sivulta löydät nenän? Osallistu kisaan lukijakilpailun yhteydessä ja voit voittaa hauskan yllätyspalkinnon. Lukijakilpailun löydät sivulta 7.

TERVEYDEKSI!

5


Viruseptin

®

Flunssasumute, jolla on kliinisesti todistettu vaikutus* - taaperosta ikäihmisiin.

VIR022019

Uutuus!

CE 0482 merkitty lääkinnällinen laite luokka 2A

Viruseptin® lyhentää flunssan kestoa ja lievittää oireita*, tutustu pakkausselosteeseen!

www.viruseptin.fi * Iota-Carrageenan is a potent inhibitor of rhinovirus infection (Grassauer et al., Virology Journal 2008), Iota-Carrageenan Is a Potent Inhibitor of Influenza A Virus Infection (Leibbrandt et al., PLoS ONE, 2010), Efficacy and safety of an antiviral Iota-Carrageenan nasal spray: a randomized, double-blind, placebo controlled pilot study in volunteers with early symptoms of the common cold (Eccles et al. Respiratory Research 11:108, 2010), Lessons learned from a double-blind randomized placebo-controlled study with a iota-carrageenan nasal spray as medical device in children with acute symptoms of common cold (Fazekas et al. BMC Complementary and Alternative Medicine 12:147, 2012), Efficacy of a Carrageenan nasal spray in patients with common cold: a randomized controlled trial (Ludwig et al. Respir Res, Nov 13;14 (1):124 ,2013), Carrageenan nasal spray in virus confirmed common cold: individual patient data analysis of two randomized controlled trials (Koenighofer, M.et al. Multidiscip Respir Med ; 9(1):57, 2014), Efficacy and safety of Iota -Carrageenan nasal spray versus placebo in early treatment of the common cold in adults: the ICICC trial. (Eccles, R et al. Respir Res 16:121, 2015), Non-clinical safety evaluation of intranasal iota–carrageenan. (Hebar, A.et al. PLOS One April 2015)


Lue suosikkijutut osoitteessa terveyd eksi.fi!

terveiset

Kiitos palautteesta ja mainioista juttuideoista! Otamme niitä mielellämme jatkossakin vastaan osoitteessa terveydeksi.fi.­­ HUH HELLETTÄ! -JUTTU oli ajankohtainen

ja tärkeä. Helteistä on alkukesästä saatu nauttia ja kovasti on yritetty huolehtia, että lapset juovat ja syövät riittävästi, käyttävät hattua ja aurinkorasvaa sekä pääsevät uimaan. Siinä on aikuisilla suuri vastuu pienistä ihmisistä. Aurinkotyttö HANNU TAVION HAASTATTELU oli mielenkiintoinen tarina eturauhassyövästä. Toivottavasti juttu tavoitti mahdollisimman monen miehen, jolla ilmenee virtsaamisoireita. Kiitollisuus, nöyryys ja elämänilo... Miksi unohdamme itse kukin nuo aivan liian usein. Riina

lääketieto

Käyttämättä jääneet lääkkeet ovat vaarallista jätettä, joka tulee palauttaa apteekkiin. Huonoin vaihtoehto on kaataa lääkkeet viemäriin, josta ne voivat kulkeutua pelloille ja luonnonvesiin. Teksti Virpi Ekholm Kuvitus Jenny Lucander Asiantuntijoina asiantuntijaproviisori Johanna Salimäki, Suomen Apteekkariliitto ja kemisti Noora Perkola, Suomen ympäristökeskus

BABAN KOLUMNI OLI kiva. Ihaste-

len aina Aasiassa käydessäni heidän tapaansa istua kyykyssä. Vietnamissa oli katuravintoloissa pienet pöydät ja matalat tuolit. Silloin huomasin, kuinka jäykkä itse olen, kun en meinannut niistä päästä ylös. Siis aika alkaa kyykyttää. Ansu OLI KIVA LUKEA Marko Yli-Hannukselasta. Itsekin vasta nelikymppisenä aloin ymmärtää, että minun on pidettävä huolta itsestäni elääkseni mahdollisimman terveenä mahdollisimman kauan. Myös Älä huuhdo lääkkeitä luontoon muistutti, että ympäristönsuojelua on myös lääkkeiden vienti oikeaan paikkaan. Tarja

L

Läs på svenska på sidan 46.

Älä huuhdo lääkkeitä luontoon 10

ääkejätteet on määritelty vaarallisiksi jätteiksi, sillä ne voivat olla pieninäkin pitoisuuksina haitallisia ihmisille, eläimille ja ympäristölle. Käyttämättä jääneet lääkkeet tulisikin aina palauttaa apteekkiin, josta ne toimitetaan Riihimäelle Fortumin jätteenkäsittelykeskukseen. Siellä lääkejäte poltetaan korkeassa, yli 1 300 asteen lämpötilassa ja syntynyt tuhka käsitellään vaarattomaksi. Samalla syntyy sähköä ja kaukolämpöä. – Kun lääkkeet palautetaan asianmukaisesti apteekkiin, ne eivät joudu vääriin käsiin eivätkä myöskään luontoon, jossa ne voisivat aiheuttaa haittoja eläimille ja ympäristölle, korostaa asiantuntijaproviisori Johanna Salimäki Suomen Apteekkariliitosta. Haitallisinta on kaataa käyttämättä jääneet lääkkeet viemäriin. Jätevedenpuhdistamot eivät pysty suodattamaan kaikkia lääkejäämiä tai tekemään niitä vaarattomiksi, jolloin ne päätyvät luonnonvesiin ja voivat aiheuttaa muutoksia mikrobeissa, kasvistossa ja eläimistössä. Lisäksi lääkeainejäämiä voi kulkeutua pelloille, joita lannoitetaan puhdistamojen lietteellä. – Suomalaisista arviolta 60–80 prosenttia palauttaa lääkkeet asianmukaisesti apteekkiin,

mutta parantamisen varaa olisi vielä, Salimäki toteaa.

JOPA 500 000 KILOA LÄÄKEJÄTETTÄ Fortumin korkeapolttouuneissa käsitellään jopa 500 000 kiloa lääkejätettä vuosittain. Lääkejätteen polttaminen on kallista, joten sen joukkoon ei kannata heittää mitä tahansa roskia. – Apteekeista on tullut viestiä, että lääkkeiden keräysastiat täyttyvät ennen aikojaan, koska niihin tuodaan kaikkea, mitä kylpyhuoneen kaapista löytyy: silmälaseja, tekohampaita, kosmetiikkaa, perusvoiteita, jopa sukkahousuja, Salimäki kuvailee. Apteekkiin tulisi palauttaa vain käyttämättä jääneitä lääkkeitä sekä käytettyjä lääkelaasta-

>>

LÄÄKEJÄTE POLTETAAN YLI 1 300 ASTEEN LÄMPÖTILASSA JA SYNTYNYT TUHKA KÄSITELLÄÄN VAARATTOMAKSI.

TERVEYDEKSI!

TERVEYDEKSI!

11

» VIIME NUMERON parhaaksi jutuksi ylsi

lääke­jätteitä käsittelevä artikkeli Älä huuhdo lääkkeitä luontoon. Suuren suosion saivat myös helteen terveysvaaroista kertova juttu Huh hellettä! ja eturauhassyöpää sairastavan Hannu Tavion tarina”Elämä ei sitten loppunutkaan”. » ONNITTELUT VOITTAJILLE! Lukijakilpailun

arvonnassa APTEEKKI-tuotepaketit flunssan hoitoon voittivat Jaana Lahti Hauholta, Tuire Hyvönen Turusta ja Pirkko Järvisalo Kuo­piosta. Tykkää lehdestä Facebookissa facebook.com/terveydeksi

Vastaa ja voita! Vastanneiden kesken arvomme 150 euron arvoisen lahjakortin vapaa­valintaiseen Sokos Hotelliin.

Mikä oli lehden paras juttu ja mistä aiheesta haluaisit lukea jatkossa? Kerro myös, miltä sivulta löysit sivulla 5 esitellyn Nenäpäivä-hahmon ja olet mukana yllätyspalkinnon arvonnassa. Vastaa netissä osoitteessa terveydeksi.fi > Osallistu Voit lähettää vastauksesi myös postikortilla osoitteeseen: Terveydeksi!-lehti PharmaPress Oy Pieni Roobertinkatu 14 C 00120 Helsinki •

Kirjoitathan korttiin osoitteesi ja puhelinnumerosi. Tietoja käytetään vain palkinnon arvonnassa, eikä niitä luovuteta eteenpäin. Lähetä vastauksesi netissä tai postitse viimeistään 29.10.2019.

Vastaajien kesken arvomme 150 euron arvoisen lahjakortin vapaa­ valintaiseen Sokos Hotelliin.

Osallistu Terveydeksi!lehden lukijatutkimukseen osoitteessa iro.fi/terveydeksi ja auta kehittämään lehteä. Arvomme vastaajien kesken palkinnon.

TERVEYDEKSI!

7


henkilö

Läs på svenska på sidan 50.

”Huolehtiminen on vastuun kantamista” Toimittaja, uutisankkuri ja kirjailija Matti Rönkä tietää huolehtivansa liikaa muista, mutta näkee siinä myös hyviä puolia. Loppujen lopuksihan olemme täällä auttaaksemme toisiamme. Teksti Jenni Juntunen Kuva Roope Permanto

8

TERVEYDEKSI!


Joka päivä yritän muistaa, että pitäisi­

oppia jotain uutta. Se ei ole helppoa, koska vanhetessa kyynistyy ja väsähtää. Sitä vastaan pitää taistella päivittäin. Olen juuri ottanut uusia tietoteknisiä värkkejä käyttöön, mikä ei ole minulle helppoa. Olen sitä ikäluokkaa, joka ei ole kasvanut tietokoneella pelaten. Koneet ovat minulle työkaluja, ja joskus ne tuottavat raivoa.

Huolehdin liikaa. Olen ollut huolehtiva

vanhempi, uhrautunut aikanaan pomon hommiin ja niin edespäin. Huolehtiminen on vastuun kantamista. Jotenkin outo olisi sellainen ajatus, ettei huolehtisi – pitäähän muita ihmisiä auttaa. Sitä varten me täällä olemme.

En pärjäisi ilman urheilua. Olen var-

maankin yksi Suomen eniten hävinneistä urheilijoista. Olen ikäni liikkunut, leikkinyt, pelannut ja urheillut, ilman suuria menestyksiä mutta fanaattisesti. Olen kilpaillut lentopallossa, jalkapallossa,­ koripallossa, jääkiekossa, keihäänheitossa, korkeushypyssä, hiihdossa… Numero on ollut selässä tai rinnassa enemmän kuin kymmenessä lajissa. Urheilen edelleen sen verran kuin ehdin ja vammat sallivat, mutta kilpailemiset rajoitan ikämiesturnauksiin. Pelaan lentopalloa, jalkapalloa, tennistä, talvella hiihdän... En golfaa!

Pyrin vähentämään ehkä lihan syöntiä ja viinin litkimistä. Siinä on syynä enemmänkin oma terveys ja painonhallinta kuin varsinaisesti ympäristöasiat. Olen siinä iässä, jolloin entistä enemmän tulee seurattua sitä, mikä on terveellistä ja missä on kovia rasvoja, tämän kaltaisia asioita.

Tiedän että pitäisi syödä enemmän

kalaa. Olen Järvi-Suomesta kotoisin, ja aina on tarjottu, tehty ja laitettu kalaa, mutta olen ollut lapsesta saakka huono syömään sitä. Jostain syystä en pidä kalasta. Olen totutellut syömään lohta ja siikaa, mutta monet voimakkaasti kalan

makuiset kalat… Niistä en pidä. Tiedän, että kalasta olisi helppo saada hyviä rasvoja.

lepää ja metsuri lepää – juo kahvit ja syö hyvin. Se on ihan mahdottoman hienoa.

Suurin terveyssyntini on varmaan

yllättävää. Ja se tunne kulkee kovaa vauhtia. Se on sen takia myös pinnalla, että uusinta kirjaani varten olen pohtinut ja ajatellut paljon ikääntymistä. Kirja on jatkoa dekkarisarjalleni, ja siinä päähenkilöni Viktor Kärpän 50-vuotispäivät ovat tuloillaan. Hän ihmettelee haikeana maailman menoa ja sitä, kun nuoret leijonat pyrkivät ohi, vaikka sokeri sulaa suussa vielä itselläkin.

semmoinen iltaherkuttelu: hyvä viini ja juustot. Mutta olen aika armelias itselleni. Kauhean suurissa synnintunnoissa en ole.

”OLEN PÄÄTTÄNYT PITÄÄ KIINNI VAPAUDESTANI.” Nukun varsin hyvin, vaikka valvon myö-

hään ja pelkään etten nukahda. Kaiken kaikkiaan rytmini on hyvin myöhäinen. Menen nukkumaan tavallisesti yhden ja kahden välillä, ja heräilen sitten yhdeksän ja kymmenen välillä. Teen ahkerasti töitä, mutta ne eivät ala aikaisin. Protestanttisessa yhteiskunnassa sitä joutuu aina selittämään, että teen ihan yhtä paljon töitä kuin muutkin, mutta jos minun pitää tavata joku ihminen yhdeksältä, se on minulle kyllä aikainen nousu.

Rentoudun urheilun, pelien ja metsä-

töiden parissa. Minulla on pari huonoa metsäpalstaa, joilla käyn tekemässä halkoja ja hoitamassa taimikoita. Mikään ei ole hienompaa kuin hikoilla omassa metsässä. Siihen joutuu keskittymään fyysisesti, vaikka alitajunta totta kai työskentelee muiden asioiden parissa. Silloin mielen syvä osa jotenkin vapautuu. Sosiologinen termi vieraantumaton työ tarkoittaa työtä, jossa saman tien näkee työn tuloksen. Metsätöissä näkee, että tuleepa tästä koivusta hienot saunapuut – kaadan puun tähän, tässä se nyt kuivuu vähän aikaa ja sitten katkon sen ja teen haloiksi. Se on konkreettista ja käsin kosketeltavaa. Metsätyö on myös fyysisesti sopivan rasittavaa. Välillä saha

Tunnen olevani aika vanha, mikä on

Olen päättänyt pitää kiinni vapaudes-

tani. Se on minulle tärkeä asia. Se tarkoittaa, että minulla pitää olla ainakin illuusio taloudellisesta vapaudesta. Ja minulla täytyy olla ajattelun vapaus. En lähde ismeihin mukaan, ovatpa ne poliittisia, yleisaatteellisia tai uskonnollisia. Olen kasvanut sinä aikana, jolloin Suomessa on kuljettu kohti ajattelun vapautumista. Olen koko elämäni saanut tehdä sellaista työtä, jossa sitoutumattomuus ja asioiden kääntäminen, vääntäminen ja eri kulmilta katsominen on keskeistä. t

Nenäpäivän matkassa » MATTI RÖNKÄ vieraili kesän kynnyksellä Myanmarissa, joka on yksi Nenäpäivä-kampanjan avustuskohteista. – Matka opetti taas kerran, että ihmiset ovat enemmän samanlaisia kuin erilaisia. Myanmarissa eletään kovin toisenlaisessa todellisuudessa kuin nyky-Suomessa, mutta huolet ja ilot, tuntemukset ovat samoja, Rönkä miettii. Matkan tunnelmiin tutustutaan Nenäpäivä Show’ssa, jonka Yle lähettää Nenäpäivänä 8.11.2019. Apteekit ovat Nenäpäivän pääyhteistyökumppani. nenäpäivä.fi

TERVEYDEKSI!

9


itsehoito Teksti Virve Järvinen Kuvitus Anna-Kaisa Jormanainen Asiantuntijoina infektiolääkäri Pertti Arvola, Tampereen yliopistollinen sairaala, lääkärikeskuksen ja hyvinvointipalveluiden ylilääkäri Marja-Leena Hyypiä, Pirte työterveys ja lääkärikeskus ja proviisori Roosa Kinnunen, Sodankylän apteekki

10

TERVEYDEKSI!


Läs på svenska på sidan 52.

Aika parantaa flunssan Lepo on paras lääke flunssaan, sanotaan. Todellisuudessa virus jyllää elimistössä aikansa, eikä sitä voi karkottaa pötköttämällä. Keho kertoo, milloin on aika jäädä kotiin.

K

uumelääke kurkkuun ja menoksi! Sovitusta menosta pidetään kiinni, oli flunssa tai ei. Nuhakuume on hoidettu, kun käsilaukussa on nenäliinoja ja yskänpastilleja. Olisikohan sittenkin pitänyt jäädä kotiin potemaan? Lepo on lääkettä flunssaan. – Oikeasti aika parantaa flunssan, eikä sohvalla pötköttely. Lepo-ohje on peräisin ajalta, jolloin lepo oli usein ainoa keino hoitaa sai­ rauksia, infektiolääkäri Pertti Arvola Tampereen yliopistollisesta sairaalasta korjaa. Nykyään tiedetään, että lepo ei paranna nuhakuumetta, eikä lyhennä sen kestoa. Olo on yleensä viikon verran yhtä tukala, vietti sen sitten kotisohvalla vaaka-asennossa tai töissä toimistotuolissa.

>> TERVEYDEKSI!

11


Flunssan vaiheet 30

1

7

8

2 Flunssan itämisaika on viruksesta riippuen 24–72 tuntia. 9

3 Virus alkaa tarttua jo ennen oireita. 10

4

5 6 Tyypillisiä ensioireita ovat nenän tukkoisuus, vetinen nuha ja melko usein myös kurkku­ kipu. Kuume voi nousta.

11

12

13

Parin päivän sisällä seuraa tyypillisesti kuiva ärsytysyskä joka muuttuu vähitellen limaisemmaksi.

Nuha muuttuu vetisestä vähitellen paksummaksi. Se on merkki taudin paranemisesta.

14

17

18

19

20

23

24

25

26

27

30

31

1

2

3

15

16

Yskä voi jatkua muiden oireiden hävittyä.

Flunssa kestää usein yli viikon, jopa kaksi. 21

22

Lähde: Terveyskirjasto (Duodecim)

Lepo ei suojaa myöskään flunssan jälkitaudeilta, kuten keuhkoputken- tai poskiontelontulehdukselta. – Virustauti vahingoittaa limakalvoja, joihin jälkitauteja aiheuttavien bakteereiden on helppo tarttua. Limakalvo ei korjaannu yhtään nopeammin vaaka- kuin pystyasennossa. Jos lepo ei tepsi tautiin, miksi flunssapotilaita sitten kehotetaan lepäämään? – Maalaisjärki sanoo, että jos olo on huono, pitää levätä. Kiireisessä 24/7-yhteiskunnassa sen ääni tahtoo hukkua, Arvola vastaa.

Kuumeessa syke ei saa nousta Tuttu ohje levosta kaipaa päivitystä, sillä lepo tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Yksi lepää sohvalla makaamalla, toinen ottamalla tuolin takamuksen alle ja kolmas vaihtamalla työmatkapyöräilyn bussimatkaan. Yhteistä näille tavoille on, että tekemisen teho ja sitä kautta syke laskee. – Flunssassa lepo tarkoittaa, että sairastunut välttää asioita, jotka nostavat selvästi sykettä, eikä tämä tarkoita läheskään kaikilla työntekoa, 12

TERVEYDEKSI!


OMEN M SU m Ta

Käsipesun kautta konttorille Aikuinen sairastaa kahdesta neljään flunssaa vuodessa. Jos niistä jokainen vaatisi vuodelepoa, syysflunssien aikaan monella työpaikalla tekijät olisivat vähissä.

täitä ja niiden munia vastaan

SHAMPOO Tehokas hoito Riittoisa ja helppokäyttöinen

ro

DYIN T Ä YY

1

Br igh t

LMIST E IVA

lääkärikeskuksen ja hyvinvointipalveluiden ylilääkäri Marja-Leena Hyypiä Pirte työterveys ja lääkärikeskuksesta kertoo. Jos työ on fyysisesti kevyttä, tauti ei töissä pahene. Kuume tekee olosta tukalan, ja silloin on viisasta jäädä kotiin. Sitä paitsi kuumeisen työpanos jää laihaksi. Fyysisen työn teko kuumeessa on terveysriski. – Sykkeen nosto kuumeisena lisää sydänlihastulehduksen ja siihen liittyvän rytmihäiriön vaaraa. Jos työ nostattaa hikikarpalot otsalle ja kostuttaa paidan, se on kuumeiselle liian rankkaa, Hyypiä ohjaa. Kuumemittaria ei kannata tuijottaa orjallisesti ja levätä vain, jos ruumiinlämpö ylittää 37 astetta. Keho kertoo flunssaan sairastuneelle kuumemittaria paremmin, koska ja miten hänen pitää laskea kierroksia. Kehoa pitää osata ja malttaa kuunnella. Kehon kuuntelun opettelussa voi olla apua esimerkiksi aktiivisuusrannekkeesta ja sen elintoimintoja mittaavista ominaisuuksista. Kokonaan sen varaan ei Hyypiä oman voinnin seurantaa kuitenkaan laskisi. – Yleinen vointi ja oireet ratkaisevat sen, kannattaako flunssapotilaan pysytellä kotona, lähteä töihin tai peräti lääkäriin. Lääkäriä tarvitaan, jos hengittäminen vaikeutuu tai yleisvointi huononee hurjasti: teeveden keitto vie voimat ja peseytyminen puhdin. Ei tarvitse pelästyä, jos nenästä valuva räkä vaihtaa väriä kellertävästä vihertäväksi. – Nenässä ja nenänielussa on aina bakteereita, joiden aiheuttama pieni tulehdus kuuluu flunssan jälkimaininkeihin, Arvola rauhoittelee.

TEHOKKAAT RATKAISUT

/2 01 9

”JOS TYÖ ON FYYSISESTI KEVYTTÄ, TAUTI EI TÖISSÄ PAHENE.”

ulosmyynti M

0 AT

4

SENSITIVE PROTECTION

PAR190522FI2

Pesee ja suojaa Helppokäyttöinen shampoo

Hellävarainen hoito, sopii pitkille hiuksille Yksi käsittely riittää

>>

www.paranix.fi Apteekista. Paranix on valikoima terveydenhuollon tarvikkeita. Lue pakkausseloste huolellisesti ennen käyttöä. Perrigo Suomi Oy. paranix.fi


– Kun flunssapotilas menee töihin, hänen pitää huolehtia tavallista tarkemmin käsi- ja yskimishygieniasta, sillä virukset leviävät eritteiden mukana, Hyypiä muistuttaa. Käsiä pitää jynssätä erityisesti, kun kunnolla pärskityttää ja nenästä riittää niistettävää. Tällöin tauti on tarttuvaisimmillaan. Tosin flunssavirus voi tarttua jo ennen kuin se aiheut­taa oireita ja vielä oireiden laannuttua. Se voi tarttua, vaikka potilas olisi poistunut paikalta, sillä flunssaviruksista tavallisin, rinovirus, saattaa väijyä päiväkausia ovenkahvassa. – Tartuttavuuden kannalta täysin turvallista flunssan vaihetta ei ole, Arvola huomauttaa. Nuhanenän kannattaa jäädä suosiolla kotiin, jos hän kohtaa työssään paljon ja varsinkin puolustuskyvyltään heikentyneitä ihmisiä. Tai kuten Hyypiä ehdottaa: puolikuntoinen voi siirtyä toviksi korvaaviin töihin tai pitää etäpäivän.

Pitkittynyt flunssa vai uusi virus? Pahimmat flunssaoireet vaivaavat yleensä muutaman päivän, mutta räkäinen, tukkoinen olo ja kurkkua kutittava yskä voivat jatkua viikkoja. Joskus tuntuu,

1

TABLETTI PÄIVÄSSÄ!

HYVÄ YÖ, VIRKEÄ PÄIVÄ.

?

Kolmivaikutteinen NOVANIGHT®-ravintolisä auttaa nukahtamaan ja nukkumaan rauhallisemmin läpi yön. LYHENTÄÄ NUKAHTAMISAIKAA melatoniini

VÄHENTÄÄ YÖLLISIÄ HERÄÄMISIÄ

sitruunamelissan ja tuliunikon kasviuutteet

Pakkauskoot: 16 ja 30 tabl. Ravintolisä. Suositeltava vuorokausiannos on 1 tabletti. Ilmoitettua suositeltua vuorokausiannosta ei saa ylittää. Ravintolisää ei tule käyttää monipuolisen ruokavalion korvikkeena. Lääkärin valvonnassa olevien henkilöiden sekä raskaana olevien tai imettävien naisten on kysyttävä neuvoa lääkäriltä ennen ravintolisän käyttöä. Markkinoija Sanofi Oy. SAFI.NVN.19.05.0235 06/2019

RAUHOITTAA

rohtopassion kasviuute


ettei tauti parane lainkaan. Kyse ei ole siitä, että flunssapotilas olisi lähtenyt liikkeelle liian varhain. Taudin ja työn välissä ei nykytietämyksen mukaan tarvita kuumeettomia päiviä. – Kun flunssa tuntuu kestävän syksystä kevääseen, kyse on usein toistuvista flunssista. Flunssaviruksia tunnetaan satoja erilaisia, eikä yhden viruksen aiheuttama tauti suojaa toiselta, Arvola toteaa. Liikuntaharrastusten pariin toipilaan kannattaa palata kaikessa rauhassa ja matalammalla teholla. Rankka treeni ei välttämättä pahenna tautia, mutta se on hyödytöntä, sillä puolikuntoisena kunto ei kehity. Juoksu onkin hyvä vaihtaa kävelyyn ja hikijumppa venyttelyyn. – Flunssa rasittaa kehoa, ja jos ihmisellä on ennestään jokin kehoa kuormittava perussairaus, yhdessä rankan liikunnan kanssa kuorma voi kasvaa liian suureksi, Hyypiä muistuttaa.

”MAALAISJÄRKI SANOO, ETTÄ JOS OLO ON HUONO, PITÄÄ LEVÄTÄ.”

Lääke peittää oireet mutta ei paranna Jotkut eivät malta pysyä poissa työpaikalta silloinkaan, kun se olisi voinnin kannalta

eet ott u t n jo Hedri kaikille, ! t en sopiva iästä alka 6 kk

OSTA HEDRIN ONCE KAUPANPÄÄLLE PROTECT & GO!

HEDRIN ONCE Täistä eroon kertahoidolla

järkevää. Tällöin kuume- ja kipulääkettä voi käyttää, kunhan siitä ei tule tapa eikä työ ole fyysistä. – Kuumelääke peittää oireet, jolloin ne yhdessä työrasituksen kanssa kuormittavat verenkiertoa liikaa, Hyypiä varoittaa. Parasetamolia ja tulehduskipulääkettä kannattaa ottaa, jos kurkkukipu haittaa syömistä ja juomista. Nuhasuihkeesta on apua, jos yö kuluu niistäessä. – Omaa oloa voi helpottaa, kun suhtautuu oireisiin ymmärryksellä. Ne ovat merkki siitä, että elimistö tekee kaikkensa päästäkseen eroon taudinaiheuttajista, Arvola toteaa. Flunssassa limakalvojen solut alkavat erittää sytokiineja. Ne ovat välittäjäaineita, joita erittyy eniten sinne, missä taudinaiheuttajaviruksia on eniten. Sytokiinit lisäävät limaneritystä ja saavat aikaan nuhan, jonka tarkoituksena on poistaa haitalliset virukset nenän limakalvolta. – Keho on kantajaansa viisaampi. Sytokiinit kipeyttävät lihakset ja pään. Ne tavallaan pakottavat flunssapotilaan lepoon, Hyypiä sanoo. t

HEDRIN PROTECT & GO Pitää täit loitolla

• Vaikuttaa 15 minuutissa • Tuhoaa tutkitusti täit ja niiden munat 100 %:sti yhdellä hoitokerralla • Hajuton ja hellävarainen iholle • Riittää jopa neljän pään hoitamiseen

• Suihkuta ja jätä vaikuttamaan • Markkinoiden pitkäkestoisin suoja • Tutkittu vaikutus • Mangon ja appelsiinin tuoksu • Erittäin riittoisa Lue lisää Hedrin tuotteista: www.hedrin.fi.

06/2019

CE-merkitty terveydenhuollon laite.

H O I DA

+

S U OJA A

Tarjous voimassa 2.-30.9.2019. Saatavana kampanja-apteekeista. Rajoitettu erä.


PROVIISORI VINKKAA Roosa Kinnunen, Sodankylän apteekki

Käytätkö flunssalääkkeitä oikein? • KIPU- JA KUUMELÄÄKE on tarkoitettu kivun ja kuumeen hoitoon, ei niiden ennaltaehkäisyyn. Lääke peittää oireet. Tulehduskipulääkkeiden liiallinen käyttö rasittaa maha-suolikanavaa ja parasetamoli maksaa. • NUHASUMUTE vähentää nenän limakalvon turvotusta ja helpottaa tukkoisuutta, mutta pitkässä käytössä se toimii päinvastoin. Siksi sitä saa käyttää vain 5–10 vuorokautta. Pulloa ei lainata edes perheenjäsenille. Samassakin perheessä saattaa olla useampi pöpö liikkeellä, ja ne saattavat levitä yhteisestä pullosta. • SINKKISUIHKE TAI -IMESKELYTABLETIT saattavat lyhentää flunssan kestoa, kun käyttö aloitetaan

heti oireiden ilmaannuttua. Suihketta tai tabletteja käytetään 3–5 päivää. Pidempi käyttö suurina määrinä voi ärsyttää vatsaa ja haitata muiden hivenaineiden imeytymistä. • C-VITAMIINI JA KOFEIINI virkistävät, mutta iltamyöhällä otettuina ne voivat hidastaa nukahtamista. Ensioireisiin otettu gramma C-vitamiinia päivässä voi lyhentää potemisaikaa. C-vitamiinia voi syödä ennakoiden, vaikka koko talven, kunhan välttää liian suuria määriä: suuret C-vitamiinimäärät altistavat virtsakiville. Kofeiinitabletteihin syntyy herkästi riippuvuus. • YSKÄNLÄÄKKEITÄ ei suositella rutiininomaisesti flunssayskän hoitoon.

Viitteet: 1. Estrokad-valmisteyhteenveto. 2. www.terveysportti.fi

ESTROKAD® PALAUTTAA (0,03 mg estriolia, emätinpuikko)

LIMAKALVOJESI KOSTEUDEN JA KIMMOISUUDEN

Onko sinulla emättimen limakalvojen kuivuuteen liittyviä vaivoja? Et ole yksin. Limakalvojen kuivuus on yleistä vaihdevuosien loppuvaiheessa ja säilyy yleensä koko loppuelämän ajan. Ongelman aiheuttaa estrogeenin puutos ja sitä voidaan hoitaa pienellä estrogeeniannoksella, joka annostellaan paikallisesti emättimeen.1,2

Vähiten estriolia

CampusPharma, Karl Gustavsgatan 1A, 411 25 Göteborg | Tel. +46 (0)31-20 50 20 info@campuspharma.se | www.campuspharma.se

Edullinen

Estrokad. Vaikuttava aine: Yksi emätinpuikko sisältää 0,03mg estriolia. Käyttöaiheet: Estrogeenin puutteeseen liittyvien emätinoireiden hoito postmenopausaalisilla naisilla. Annostus ja antotapa: Kolmen ensimmäisen hoitoviikon aikana käytetään yksi emätinpuikko päivittäin. Sen jälkeen suositellaan ylläpitoannoksena yhtä emätinpuikkoa kahdesti viikossa. Emätinpuikko työnnetään syvälle emättimeen mieluiten illalla ennen nukkumaanmenoa. Vasta-aiheet: Todettu tai sairastettu rintasyöpä tai sen epäily. Todetut estrogeenista riippuvat pahanlaatuiset kasvaimet tai niiden epäily. Hoitamaton endometriumhyperplasia, diagnosoimaton sukuelinverenvuoto, nykyinen tai aiemmin sairastettu laskimotromboosi tai keuhkoembolia, tunnettu trombofiilinen sairaus, akuutti tai aiempi maksasairaus, porfyria, yliherkkyys vaikuttavalle aineelle. Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet: Paikallinen hormonikorvaushoito tulisi aloittaa postmenopausaalisten oireiden hoitoon vain, jos oireet heikentävät elämänlaatua. Kuten muidenkin estrogeenipohjaisten valmisteiden kohdalla, hyödyt ja riskit on arvioitava huolellisesti ainakin vuosittain. Estrokadia ei saa käyttää samanaikaisesti systeemiseen hoitoon käytettävien estrogeenivalmisteiden kanssa. Lääkärintarkastus ja seuranta: Ennen hoidon aloitusta on tehtävä lääkärintarkistus ja gynekologinen tutkimus ja Estrokad-hoidon aikana on tehtävä säännölliset terveystarkastukset. Yhteisvaikutukset muiden lääkevalmisteiden kanssa sekä muut yhteisvaikutukset: Kliinisesti merkittäviä yhteisvaikutuksia muiden lääkevalmis-teiden kanssa ei ole odotettavissa. Raskaus ja imetys: Estrokad-valmistetta ei saa käyttää raskauden ja imetyksen aikana. Haittavaikutukset: Hoidon alussa paikallista ärsytystä voi esiintyä. Se ilmenee lämmön tai kivun tunteena/kutinana. Korvattavuus: Ei korvattavuutta. Lisätietoja Pharmaca Fennica. Tutustu valmisteyhteenvetoon ennen lääkkeen määräämistä. Teksti perustuu valmisteyhteenvetoon 8.9.2014. Pakkaus ja hinta: Estrokad 0,03 mg emätinpuikko, 30 kpl, 15,40 €. Yhteystiedot: CampusPharma AB, Sweden, puh.+4631205020.


kalenteri Lue verkosta! Lähtisitkö ruskaretkelle? Tutustu luonnossa oleilun terveysvaikutuksiin: terveydeksi.fi > mielessä > Luonnon taika

syyskuu 2.–8.9. Keliakiaviikko

Keliakiaviikkoa vietetään teemalla ”Oivalla oireet, kesytä keliakia!”. keliakialiitto.fi

14.–20.10. Luustoviikko

Bones on the Road -luustokiertue kiertää Suomea. luustoliitto.fi/luustokiertue

14.–20.10. Selkäviikko

10.9.–10.10. Vie vanhus ulos

Käytä selkääsi! Selkäyhdistykset järjestävät tapahtumia eri puolilla maata. selkakanava.fi/selkaviikko

16.–22.9. Muistiviikko

Käytä talviajan tuoma lisätunti liikuntaan. hengitysliitto.fi/liikunta

Vie ikäihminen ulos ja kerro siitä somessa tunnuksella #vievanhusulos. vievanhusulos.fi

Muistiviikkoa vietetään teemalla ”Muistiystävällisiä tekoja”. Ohjelmassa on muistikummituokioita ja muita tapahtumia. muistiliitto.fi

29.9. Maailman Sydänpäivä

Pukeudu punaiseen sydänterveyden nimissä. sydänliitto.fi

lokakuu 6.–12.10. Reumaviikko

Reumaviikolla keskitytään mielen hyvinvointiin. reumaliitto.fi

6.–13.10. Vanhusten viikko

Vanhusten viikkoa vietetään teemalla ”Varaudu vanhuuteen”. vtkl.fi

26.–27.10. Lisäaikaa liikunnalle

28.10.–3.11. Korvaamaton kovalevy

Aivoliiton kampanja kannustaa verenpaineen mittaukseen. korvaamatonkovalevy.fi

marraskuu 4.–10.11. Porraspäivät

Haasta työkaverisi käyttämään portaita. porraspäivät.fi

8.11. Nenäpäivä

Nenäpäivä-keräyksen tuotoilla autetaan lapsia 17 maassa. nenäpäivä.fi

18.–24.11. Mielenterveysviikko

Mielenterveysviikko muistuttaa, että ihminen ei ole yhtä kuin diagnoosinsa. mtkl.fi

TERVEYDEKSI!

17


Espoolainen Anne Hietala pelaa tennistä ja kuntoilee. Hän on myös apteekkari, joka huolehtii yhteisöstään työajan ulkopuolellakin. Annen pienessä apteekissa kaikki tekevät hieman kaikkea – usein yrittäjä itse pesee aamuisin lattiat. Tasavertaisuus lujittaa yhteishenkeä. Kanta-asiakkaidensa lisäksi Soukan lähiapteekki palvelee alueen kotihoitoa ja hoitokoteja. Tositarinoita apteekeista: apteekki.fi


resepti Kuva Mirva Kakko / Otavamedia Resepti Otavamedia

Rosmari

ini

kruunaa !

ANNOS

616 kcal HIILIHYDRAATTEJA 70 G RASVAA 28 G PROTEIINIA 18 G KUITUA 7 G

Kotimainen omena ei sisällä säilöntäaineita.

Satokauden kantarelli-omenapasta 4 ANNOSTA, ALLE 30 MIN.

1. PUHDISTA JA PILKO kanAINEKSET 1 L TUOREITA KANTARELLEJA 2 PIENTÄ OMENAA 1 PIENI KELTASIPULI 2 VALKOSIPULINKYNTTÄ 50 G VOITA 1 RKL HUNAJAA 1 TL SUOLAA 2 RKL HIENONNETTUA ROSMARIINIA LISÄKSI 300 G NAUHAPASTAA 2–3 RKL OLIIVIÖLJYÄ 150 G FETAJUUSTOA

tarellit, ja huuhtaise ne lävikössä kylmällä vedellä. Pese omenat ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Kuori ja viipaloi sipuli ja valkosipulinkynnet. 2. NOSTA KANTARELLIT

kuivalle pannulle ja kuumenna pannu. Kun sienistä irronnut neste on haihtunut, kaada sienet lautaselle. 3. SULATA VOI pannulla.

Paista sipuleita ja valkosipuleita voissa noin minuut-

ti, kunnes sipulit ovat saaneet hieman väriä. Lisää joukkoon sienet ja omena­ kuutiot. Mausta hunajalla, suolalla ja hienonnetulla rosmariinilla. Jatka paistamista vielä 3–4 minuuttia, kunnes omenakuutiot ovat hieman pehmenneet. 4. KEITÄ PASTA pakkauk-

sen ohjeen mukaan, valuta lävikössä ja kaada tarjoiluastiaan. Sekoita joukkoon kantarelli-omenaseos. Valuta päälle oliiviöljyä ja murustele päälle fetajuustoa. Tarjoile heti.

Kuorineen päivineen KOTIMAINEN OMENA ei sisällä säilöntäaineita, joten sen voi huoletta syödä kuorineen. Se kannattaa, sillä suurin osa omenan ravintoaineista on nimenomaan kuoressa. Omenan kuoret sisältävät muun muassa flavonoidia nimeltä kversetiini – samaa antioksidanttia, jota on myös sipuleissa. Kuorimalla omenan voi menettää jopa puolet sen sisältämistä antioksidanteista. TERVEYDEKSI!

19


20

TERVEYDEKSI!


mielessä Teksti Anna Kauhala Kuvat iStockphoto Asiantuntijana tutkija Kirsi Yli–Kaitala, Työterveyslaitos

Jos päivistä loppuvat tunnit kesken ja jatkuva kiire stressaa, asiat kannattaa laittaa tärkeysjärjestykseen. Ajanhallintaa voi opetella, kun tunnistaa omat arvonsa ja jättää turhat asiat tekemättä. Silloin myös hyvinvointi paranee.

Ota oma

aikasi

1. Tunnista arvosi ja tavoitteesi » KIIREISELLÄ IHMISELLÄ on usein kalente-

ri täynnä sekä töissä että vapaa-ajalla. Syitä voi olla monia. – Joskus työtä on yksinkertaisesti liikaa tai yhtä aikaa on käynnissä liian monta asiaa, tutkija Kirsi Yli–Kaitala Työterveyslaitokselta sanoo. Toisaalta ihminen voi itse haluta olla monessa mukana. Toisille se sopii. Ongelmallista se on silloin, jos elämä tuntuu siksi kuormittavalta ja vapaa-aika suorittamiselta, jatkuva kiire stressaa eikä työstä enää saa tyydytystä. Huono merkki on myös innostuksen puute ja se, jos illallakaan ei pysty hengähtämään, vaan tehtävät pyörivät mielessä. Totuus on, että ihminen ei kykene tekemään ihan kaikkea. Kannattaa myös muistaa, että kiva vapaa-ajan tekeminenkin voi kuormittaa, jos sitä on liikaa. – On hyvä kysyä itseltään: saanko tästä energiaa vai viekö tämä sitä. Jos oma jaksaminen on koetuksella, kalenterista kannattaa

pudottaa jotain pois, Yli-Kaitala sanoo. Silloin on hyvä miettiä omia arvojaan ja pohtia, mitkä ovat ydintavoitteet töissä, vapaa-ajalla ja elämässä yleensä. Valitse asiat, jotka tukevat niitä, ja karsi muusta. Onko sinulle tärkeintä viettää yhteistä aikaa perheen kanssa, treenata tavoitteellisesti vai opiskella? Kaikkeen ei välttämättä riitä aika. Se pitää vain hyväksyä. Ajanhallinnassa on kyse myös priorisoinnista. – Kokeile tehdä ajatuskartta kaikesta, mitä sinulla on tekeillä. Niin pystyt paremmin hahmottamaan kokonaisuuden ja näet, onko tekemistä ihan liikaa. Mieti myös omaa elämäntilannettasi. Jos elät ruuhkavuosia, sinulla on vähemmän omaa aikaa käytettävissä kuin sinkkukaverillasi. Silloin et voi olettaa ehtiväsi esimerkiksi treenata yhtä paljon kuin hän. Ole armollinen itsellesi.­ Muista myös, että jatkuva kiire ja ongelmat ajanhallinnassa ovat hyvin yleisiä pulmia. Et ole ainoa.

TERVEYDEKSI!

21


2. Opettele hyväksi ajankäyttäjäksi » ERI IHMISET ovat erilaisia ajankäyttäjiä. Toisille ajanhallin-

ta on luonnostaan helppoa, ja toiset ovat usein myöhässä. – Jotkut ovat täsmällisiä ajankäyttäjiä. Toisilla taas on optimistinen aikakäsitys, Yli-Kaitala kertoo. Täsmälliset ajankäyttäjät osaavat hahmottaa, miten paljon aikaa kuhunkin tehtävään menee, oli kyse työprojektista tai ruoanlaitosta. He ennakoivat ja suunnittelevat toimiaan realistisesti, saapuvat tapaamisiin ajoissa ja pysyvät aikatauluissa. Optimistiset ajankäyttäjät uskovat usein suoriutuvansa tehtävistä todellista nopeammin. He sortuvat helposti ottamaan liikaa hommia tai varaamaan niille liian vähän aikaa. Siitä seuraa kiireen tuntua. Jos on esimerkiksi usein myöhässä, saattaa olla optimistinen ajankäyttäjä. Silloin kannattaa kirjata kaikki työtehtävänsä, kotityönsä ja menonsa ylös ja tarkastella listaa kriittisesti. Onko siinä realistinen määrä tehtävää yhdelle päivälle tai viikolle, ja onko oma aikataulutus realistista vai johtaako se ongelmiin? Kyse on myös rajojen vetämisestä: oletko sitoutunut johonkin, mitä et välttämättä pysty toteuttamaan? – Tee itsellesi selväksi, miten paljon voit suorittaa missäkin ajassa.

3. Keskity yhteen asiaan kerrallaan » AINA KYSE ei ole siitä, että tehtävää on määrällisesti lii-

kaa. Joskus ongelma on se, että yhtä aikaa on päällä liian monta projektia. Sen sijaan, että multitaskaa eli tekee yhtä aikaa montaa eri asiaa tai hyppii tehtävien välillä, olisi parempi hoitaa hommat yksi kerrallaan. Silloin uusi tehtävä alkaa, kun edellinen loppuu. Tämä ihannetilanne on tietenkin vaikea toteuttaa todellisuudessa. Jokainen voi kuitenkin pyrkiä keskittymään kerralla mahdollisimman pieneen määrään asioita. Kun teet töitä, niin tee niitä. Älä vilkaise esimerkiksi kesken kaiken meilejä tai puhelinta. Tai kun vietät aikaa lasten kanssa, älä samalla yritä siivota tai vastata tekstiviesteihin. – Näin voimavarat on keskitetty niin hyvin kuin mah-

22

TERVEYDEKSI!

dollista. Se tehostaa ajankäyttöä ja tekemisen laatua ja tuo enemmän tyydytystä kuin multitaskaaminen, Yli-Kaitala sanoo. Multitaskausta on tutkittu jo pitkään. Tulokset ovat selkeitä: sekä ihmisen että tuottavuuden kannalta on parempi, jos ihmisen voimavarat eivät jakaudu usean yhtäaikaisen asian kesken – varsinkaan, jos ne eivät liity toisiinsa. Multitaskaus ei siis ole tehokkuuden merkki, vaikka joku voi erehtyä pitämään sitä tavoiteltavana työskentelytapana. Ihminen jaksaa keskittyä kunnolla yhdestä kolmeen kokonaisuuteen viikossa Multitaskauksella on yhteys myös hyvinvointiin. – Jos multitaskaus tuntuu kuormittavalta, se voi johtaa keskittymiskyvyn heikentymiseen, unettomuuteen ja väsymiseen.


4. Löydä turhat aikasyöpöt » TÄRKEÄÄ ON myös miettiä, mihin tehtäviin tarttuu.

Usein iso osa ajasta menee tulipalojen sammuttamiseen eli kiireisiltä tuntuviin tehtäviin, jotka on helppo toteuttaa. Kun vastaa sähköpostiin sen saapuessa, siitä saa nopeaa tyydytystä ja tuntee saaneensa aikaan jotain. Toisaalta vapaa-aika hurahtaa helposti somea selaillessa tai telkkaria katsoessa, eikä aikaa ehkä siksi jää oikeasti merkityksellisiin asioihin. Nopeisiin tehtäviin kuluva aika on myös usein reagointia muiden tarpeisiin ja pois omalta ydintehtävältä. Silloin elämästä saattaa puuttua hallinnantunne. – Usein koetaan, että viesteihin pitää vastata mahdollisimman nopeasti. Jatkuva reagointi ja keskeytykset kuluttavat kuitenkin voimavaroja. Pieniltä tuntuvat häiriöt, kuten sähköpostit, some ja kollegoiden kysymykset, sirpaloivat helposti päivän ja vievät yllättävän paljon aikaa. Aivoilta nimittäin menee aina keskeytyksen jälkeen hetki ennen kuin ne pystyvät keskittymään jälleen kunnolla. Mitä enemmän ajattelua keskeytys on vaatinut, sitä kauemmin aivoilla kestää siirtyä takaisin keskeneräiseen asiaan. Siksi sähköpostien ja sosiaalisen median ilmoitukset kannattaakin laittaa pois päältä, jos se on mahdol-

FLUNSSA TULOSSA?

lista. Sähköposteihin voi päättää vastata kaksi kertaa päivässä. Kotona kännykän voi jättää vaikka eteisen pöydälle ja sopia itsensä kanssa, ettei vietä iltaa nenä ruudussa. Hyvä tapa on myös varata kalenterista aikaa keskittymistä vaativille töille ja keskittää silpputyöt samaan päivään. Se tehostaa ajankäyttöä, ja aivot saavat keskittyä kunnolla. Jos keskittyminen töissä tuntuu vaikealta, ajanhallintaan voi ottaa avuksi esimerkiksi Työterveyslaitoksen Fokuskellon. Siinä kello säädetään jaksottamaan aika esimerkiksi 25 minuutin pituisiin työskentelyosuuksiin. Niiden aikana tehdään vain yhtä asiaa. Niitä seuraa aina esimerkiksi viiden minuutin tauko. Työskentelyaikana kaikki muut viestintävälineet suljetaan. Niin ei tule turhia keskeytyksiä. Kello perustuu siihen, että ihminen jaksaa keskittyä täysillä tietyn aikaa, mutta sitten aivot tarvitsevat taukoa. 25 minuuttia keskittymistä ja viisi minuuttia taukoa on vain esimerkki, sillä eri ihmiset tarvitsevat eripituisia taukoja ja jaksavat keskittyä eri tavoin. Fokuskello tukee keskittymistä, koska se vähentää häiriötekijöitä ja auttaa jakamaan tehtävät motivoiviin välitavoitteisiin.

Muista myös uihke! ä suus Kätev

Ärsytysyskään

ajaa! ää hun Sisält

Heti ensioireisiin

APTEEKKI FluAcute Zinc+

APTEEKKI FluAcute Yskä

Anis

Se lyhentää flunssan kestoa ja lievittää oireita

Mustaherukka

Sitruunainkivääri

Echinapiparminttu Markkinoija: Oy Medifon Ab, Espoo


NENÄ KOVILLA

5.

“PERUSVOIDE NENÄN LIMAKALVOILLE” HOITAA, KOSTEUTTAA JA PUHDISTAA AIKUISTEN JA LASTEN SIERAIMIA

Myös ille! vauvo VAHVA

5%

dekspantenolia ja luonnollista merivettä

Kuiville, ärtyneille, haavaisille tai verestäville nenänlimakalvoille Flunssan aikana tukkoiseen nenään Yhdessä avaavien ja allergianenäsumutteiden kanssa Ennaltaehkäisyyn; pakkanen, katupöly, kuiva sisäilma, ilmastointi, lentäminen Saatavana APTEEKISTA.

www.marplus.fi

Muista levätä » KUKAAN Ei pysty keskittymään pitkään ilman

taukoa tai työskentelemään tehokkaasti ilman kunnollista lepoa. Vapaa-aika antaa mielelle mahdollisuuden levätä: se vapauttaa aivot tehtävästä hetkeksi ja antaa alitajunnalle tilaa käsitellä asiaa. – Jokainen tarvitsee riittävästi vapaa-aikaa, jotta pystyy kunnolla palautumaan työstä, Yli-Kaitala sanoo. Joutenolo on ehdottoman tärkeää­jaksamisen lisäksi luovuudelle. Sitä tarvitaan uusien ratkaisujen synnyttämiseen. Tärkeää ei ole se, mitä tekee vapaa-ajallaan, vaan miten sen kokee. Vapaa-ajan pitää erota työstä ja olla palauttavaa. Eri ihmiset kokevat erilaiset asiat palauttavina. Yksi löhöilee, toinen urheilee ja kolmas opiskelee jotain uutta. Joutenolo ei siis tarkoita, ettei saisi käyttää aivojaan. Avain on oma olo. Vapaa-aika ei saisi tuntua raskaalta eikä suorittamiselta. Yhä useamman työ on nykyisin mahdollista tehdä missä vain netin päässä. Se lisää riskiä, että työ valuu vapaa-ajalle. Kannattaakin miettiä, vastaako iltaisin sähköposteihin tai pikaviesteihin. – Välillä olisi hyvä olla täysin tavoittamattomissa. Se parantaa myös työn tuottavuutta. Esimerkiksi joissain ranskalaisissa yrityksissä on käytäntö, että työpaikan sähköpostit eivät kulje lomailevalle. Silloin ei ainakaan tule houkutusta käydä­nopeasti vilkaisemassa sähköpostia, vaan on keskityttävä lomailuun.


MAITOHAPPOBAKTEERI

TARJOUS OSTA IDOFORM® CAPS 100 KAPS. SAAT 20 KAPS. PAKKAUKSEN KAUPAN PÄÄLLE

YKSI PÄIVÄSSÄ

Osta 100 kaps. saat 20 kaps. kaupan päälle!

• Yksi Suomen ostetuimpia maitohappobakteerituotteita. Sopii päivittäiseen käyttöön – koko perheelle (yli 3-vuotiaille lapsille).

• Sisältää kahta maailman tutkituinta maitohappobakteerikantaa.

• Tuotteiden kolmikerrossuojaus optimoi

maitohappobakteerien selviytymisen elävinä läpi tuotteen elinkaaren, aina tuotannosta tuotteen käyttämiseen asti.

Tarjous on voimassa niin kauan kuin tavaraa riittää. Rajoitettu erä. Idoform.fi

PP-IDF-FIN-0189


M AGNE C IT

Nyt 120 tablettia 100 tabletin hinnalla!*

MagneCit on tehokas, suosittu ja hyvin imeytyvä magnesiumsitraattivalmiste. Se soveltuu lihasten, sydämen ja hermoston hyvinvointiin, suonenvedoista ja krampeista kärsiville sekä kaikille urheilijoille ja kuntoilijoille. Saatavana sekä purtava että nieltävä tabletti. *Kampanjapakkauksia rajoitettu erä

VALMISTETTU SUOMESSA

Koko perheen korvien hoitoon! Korvat tukossa?

Kotimainen Otocur-suihke on helppo ja näppärä tapa pitää korvat puhtaina! Käytä Otocuria • Vahatulpan poistoon ja ennaltaehkäisyyn • Kuiviin ja kutiseviin korviin • Suojaa uimarin korvat veden ärsytykseltä • Kuulokojeiden aiheuttamaan ärsytykseen


liikunta 1

2

SÄILYTÄ ALA­SELÄSSÄ pieni notko ja kohota alempaa kylkeä hieman. Pidennä selkärankaa.

TARKISTA, ETTÄ

lantio ja olkapäät ovat samassa linjassa.

3

VIE SISÄÄN­HENGITYKSELLÄ päällimmäinen kyynärpää kohti kattoa. Uloshengityksellä kierrä kyynärpää taakse. Pidennä rankaa.

4

HENGITÄ SISÄÄN kierron loppuasennossa. Pidä lantio paikoillaan. Uloshengityksellä kierrä käsi takaisin lähtöasentoon.

Teksti Jenni Juntunen Kuvitus Nora Kolari Lähteet Selkäliitto ry ja alaselkäkivun Käypä hoito -suositus

RINTARANGAN AVAUS KYLKIMAKUULLA

41 %

naisista ja 35 % miehistä on kokenut selkäkipua edellisten 30 päivän aikana. Lähde: Terveys 2011 -tutkimus

Vahvat lihakset ylläpitävät ryhtiä ja tukevat selkärankaa.

Lisää liikkuvuutta rankaan ALASELKÄKIPU ON VARSIN tavallinen vaiva. Jopa kahdeksan kymmenestä aikuisesta kärsii siitä jossain vaiheessa elämäänsä. Osa alaselän kiputiloista vaatii pikaista lääkärin hoitoa, mutta valtaosa paranee itsekseen tai lääkityksellä muutamassa viikossa. Selkäkivun hoidoksi ei suositella pitkää vuodelepoa, sillä se yleensä vain pahentaa tilannetta. Heti kun kivut hellittävät sen verran, että liikkuminen onnistuu, sängystä on paras nousta ja pyrkiä elämään niin normaalisti kuin mahdollista. Kevyttä liikuntaa, kuten kävelyä, pyöräilyä ja uintia, voi harrastaa heti alusta alkaen. Hyvä selkärangan ja lonkkanivelten liikkuvuus ennaltaehkäisee ja hoitaa alaselkäkipua. Kun nivelissä ja rangassa on liikkuvuutta, välilevyjen epätasainen kuormitus vähenee. Rankaa kannattaakin liikutella, rullailla ja taivutella eri suunnissa. Akuutin

kivun vaiheessa liikehoitoa ei kuitenkaan suositella. Kun pahin kipu helpottaa, rankaa voi ryhtyä liikuttelemaan makuuasennossa. Liikkuvuusharjoitukset herättelevät keskivartalon syviä lihaksia ja helpottavat pinnallisten lihasten jännityksiä. Asetu esimerkiksi selinmakuulle polvet koukussa ja rullaa nikama nikamalta lantio rauhallisesti ylös ja uudelleen alas. Myös vartalonkierrot onnistuvat makuulla. Kokeile rintarangan avausta yllä kuvattujen ohjeiden mukaisesti, ja toista liikkeitä hengityksen tahdissa viisi kertaa molemmille puolille. Samassa lähtöasennossa voi avata myös yläjalan lonkkaa aukikiertoon viemällä polvea ylös. Alaselkäkipujen syy voi olla myös lonkassa. Lonkankoukistajat kiristyvät erityisesti istumatyössä, joten niitä on hyvä venytellä säännöllisesti.

Löydä lajisi SELKÄ TARVITSEE liikettä pysyäkseen kunnossa. Kun löytää mieluisan lajin, pelkkä liikunnan tuoma mielihyvä lievittää kipua. Akuutin kivun väistyttyä hyviä selkää huoltavia lajeja ovat esimerkiksi jooga, pilates ja tanssi, jotka kehittävät liikkuvuutta, lihaskuntoa ja ryhtiä. Myös soutu ja melonta sekä lihaskuntoharjoittelu voimistavat keskivartalon ja selän lihaksia. TERVEYDEKSI!

27


liikunta Teksti Hanna Vilo Kuvitus iStockphoto Asiantuntijana proviisori-personal trainer Rauna Poutanen, Vammalan 1. apteekki

Pysy liikkeessä Syksy on erinomainen aika aloittaa uusi liikuntaharrastus. Kun vältät tavalliset sudenkuopat, jaksat jatkaa harrastusta myös alkuinnostuksen jälkeen.

Kysy asiantuntijalta Haastattelemme tällä juttupaikalla asiantuntijoita erilaisista terveysaiheista. Keräämme Terveydeksi!-lehden Facebook-sivulla lukijoiden kysymyksiä ennen haastattelua. Tykkää lehdestä ja osallistu jutuntekoon! facebook.com/terveydeksi

28

TERVEYDEKSI!


Miten liikuntaharrastus kannattaa aloittaa, personal trainer Rauna Poutanen?

Olennaista on, että malttaa aloittaa riittävän kevyesti. Sama sääntö pätee sekä aloitteli­ joihin että aiemmin liikkuneisiin. Jos aloittaa uuden harrastuksen liian kiivaasti, innostus yleensä lopahtaa nopeasti. Jo muutaman kerran jälkeen voi olla aivan piipussa, jolloin liikunnan tuottamaa nautintoa ei enää tule. Samalla häviää myös motivaatio.

Miten valita sopiva laji?

Tärkeintä on valita laji, josta itse pitää. Hyvä olo sekä liikunnan aikana että sen jälkeen ovat viestejä, että lajivalinta on oikea. Sil­ loin laji alkaa luonnostaan koukuttaa, ja liikunnan harrastamisesta tulee säännölli­ nen tapa. Jos on esimerkiksi kouluaikoina inhonnut liikuntatunteja, saattaa sen takia myöhemminkin välttää liikuntaa. Kannattaa miettiä, mikä lajeista oli vähiten inhokki. Sitä kautta voi aikuisena löytää mukavan liikunta­ harrastuksen.

Miten huonokuntoisen kannattaa aloittaa kunnon kohotus?

Kunnonkohotuksessa on tärkeää pitää har­ joitus nousujohteisena. Jos tietää olevansa huonossa kunnossa, liikkeelle kannattaa lähteä tekemällä esimerkiksi vartin käve­ lylenkki kerran viikossa. Kun se tuntuu hyvältä, voi tehdä vartin kävelylenkin kak­ si kertaa viikossa, ja sen jälkeen kolme. Eli ensin nostetaan liikuntakertojen määrää. Seuraavaksi lisätään liikuntaan käytet­ tyä aikaa. Vartin sijaan voi kerran viikossa kävellä puoli tuntia kerrallaan ja pitää muut lenkit lyhyempinä. Vähitellen myös muihin lenkkeihin käytettyä aikaa voi lähteä lisää­ mään. Viimeisessä vaiheessa nostetaan vähitellen harjoituksen tehoa: kävelemisen sijaan voi esimerkiksi lähteä hölkkäämään tai juoksemaan lyhyitä aikoja kerrallaan.

Miten aiemmin liikkuneen kannattaa aloittaa liikuntaharrastus?

Aiemmin paljon liikuntaa harrastaneilla on usein houkutus lähteä liikkumaan liian kovalla teholla. Jos harrastukseen on tullut esimerkiksi pitkä kesätauko, syksyllä tekee helposti mieli lähteä liikkumaan samalla intensiteetillä kuin aiemminkin. Se ei kuiten­ kaan kannata. Jos lihaksia ei käytä, ne alka­ vat nopeasti surkastua. Aiemmin liikkunut voi aloittaa heti vaik­ ka kolmella liikuntakerralla viikossa, mut­ ta hänen on hyvä tehdä aluksi kevennettyä harjoitusta rauhallisella temmolla. Hyviä liikuntaan uudelleen totuttavia lajeja ovat esimerkiksi kävely, sauvakävely ja kevyet ryhmäliikuntatunnit, kuten jooga, pilates ja venyttely. Harjoituksen tehoa kannattaa lisätä hyvin maltillisesti.

Mitä haittaa liian kovatahtisesta alusta on?

Jos lähtee liikkumaan liian usein ja liian suurella teholla, keho ei yksinkertaisesti pysy perässä. Lihakset kipeytyvät, eivätkä ne ehdi palautua kunnolla. Olo tuntuu huonolta, ja liikunnasta katoaa ilo. Myös loukkaantu­ misriski kasvaa. Usein liian kovaa treenatessa iskee myös flunssa, joka väkisin katkaisee liikun­ taharrastuksen. Tauko luonnollisesti har­ mittaa, ja sen jälkeen uudelleen liikkeelle lähteminen voi tuntua hankalalta.

Miten itsensä voi motivoida liikkumaan niin, ettei into lopahda?

Itselleen kannattaa asettaa jo liikuntahar­ rastuksen alussa selkeä tavoite, joka on saavutettavissa. Se voi olla esimerkiksi pai­ nonpudotus tai kunnonkohotus. Tavoite kan­ nattaa laittaa esille johonkin näkyvään paik­ kaan, kuten jääkaapin oveen. Varsinaisen tavoitteen voi myös pilk­ koa välitavoitteisiin, joiden saavuttamisen

jälkeen antaa itselleen jonkin palkinnon. Painonpudottajalle välitavoite voi olla tie­ tyn kilomäärän karistaminen, ja puolima­ ratonille treenaavalle se voi olla tietyn kilo­ metrimäärän juokseminen. Kun välitavoite on saavutettu, voi palkita itsensä jollakin mukavalla asialla, kuten uudella treeni­ asulla, hieronnalla tai kasvohoidolla. Myös valokuvat ovat vahvoja kannus­ timia. Itsestä kannattaa ottaa kuva ennen hankkeen alkua ja jokaisen välitavoitteen saavuttamisen jälkeen. Kun konkreettisesti näkee oman edistymisensä, motivaatio jat­ kaa kasvaa.

Mikä avuksi, jos iltojen pimentyessä kotisohva alkaa vetää magneetin lailla, eikä liikkumaan tule lähdettyä?

Kannattaa hankkia treenikaveri, jonka kans­ sa lähtee liikkumaan yhdessä. Yksin ollessa­ harjoituksesta on helppo luistaa, mutta kaverille ei yleensä haluta tuottaa pettymys­ tä. Tarvittaessa myös personal trainer auttaa tsemppaamaan vaikeiden kausien yli. Liikkumaan ei myöskään ole pakko läh­ teä ulos. Lihaskuntoharjoittelua tai kunto­ piiriä voi tehdä myös kotona omalla kehon­ painolla. Harjoitteluohjeita löytyy esimer­ kiksi Youtubesta ja kirjoista. Personal trai­ nerin voi myös palkata vain yhdeksi kerraksi antamaan henkilökohtaisia vinkkejä.

Millä muilla tavoin itseään voi aktivoida liikkeelle?

Joillakin ihmisillä aktiivisuus- ja askelmit­ tarit toimivat hyvin. Niistä näkee, paljonko päivän aikana on liikkunut. Aktiivisuusmittari myös näyttää, jos on istunut liian pitkään ja on aika nousta välillä ylös. Mittareista oman liikkumisen määrän näkee hyvin konkreetti­ sesti, mikä kannustaa liikkumaan. t

TERVEYDEKSI!

29


kausituotteet Koonnut Jenni Juntunen Kuva Roope Permanto

Suihketta päähän » TÄIDEN ENNALTAEHKÄISYYN tarkoitettu hellävarainen sumute ei sisällä hyönteismyrkkyjä. Suihkeen vaikuttavat aineet ovat munkinmarjauute ja sitruunaeukalyptus. Hiuksiin jätettävää tuotetta suihkutetaan kuiviin hiuksiin kerran päivässä. Linicin Prevent Spray, 100 ml Meda Oy

Ota täit rohkeasti puheeksi apteekissa. Tartuntaa ei tarvitse häpeillä! Tukahduta täit » KAKSITEHOINEN SHAMPOO sisältää dimetikonia ja mineraaliöljyä, jotka tukahduttavat ja kuivattavat täit. Vaikutus on mekaaninen, joten täit eivät tule tuotteelle vastustuskykyisiksi. Ei sisällä myrkyllisiä torjuntaaineita. Pakkauksessa on mukana metallinen täikampa. Paranix täishampoo, 200 ml Perrigo Suomi Oy

Lue verkosta! Ohjeet täiden häätöön: terveydeksi.fi > itsehoito > Älä panikoi, päätäit ovat hoidettavissa ja ehkäistävissä!

30

TERVEYDEKSI!

Häädä ja ehkäise » TÄISHAMPOO tuhoaa täit yhdellä pesulla ja ehkäisee uudet tartunnat. Tuote ei sisällä hyönteisten torjunta-aineita. Vaikutus perustuu oligodekeeniöljyyn, joka tukahduttaa ja kuivattaa täit. Pakkauksessa on mukana täikampa. Bevitamed täishampoo, 100 ml tai 250 ml Orion Pharma


suosikki Teksti Paula Ristimäki

Pauliina Tanttu farmaseutti, Porvoon Uusi Apteekki

Pysy poissa, paha täi

Vältä tartunta » PAJUNKUORISHAMPOO ennaltaehkäisee täitartuntoja ja hoitaa kutisevaa päänahkaa. Teho perustuu pajunkuoritervan tuoksuun, jota täit karttavat. Shampoo ehkäisee myös hilsettä. Rausch Pajunkuori shampoo, 200 ml Biopharma Finland Oy

”SYKSYN JA PIPOKAUDEN tullessa tulevat myös täit. Samaan aikaan kannattaa aloittaa perheissä säännölliset täitarkastukset hyvässä valossa. Otsalamppu on tässä mainio apuväline! Lapsia on hyvä myös muistuttaa, että koulussa tai harrastusriennoissa pipoja ja lippiksiä ei vaihdella eikä niitä jätetä naulakoihin lojumaan. Oikea paikka kaikkien päähineiden säilytykseen on takin hiha tai reppu. Myöskään harjoja, kampoja tai edes hiuslenkkejä ja -pampuloita ei lainata. Ehkä helpoin tapa yrittää ehkäistä täitartuntaa on pajunkuorishampoon käyttö. Sillä pestään hiukset pari kolme kertaa viikossa. Aamuisin lapsen hiuksiin voi myös suihkauttaa täitartuntaa ehkäisevää spraytä, etenkin jos koulussa tai päiväkodissa on havaittu täitä. Jos täitä kuitenkin tulee, ne on hoidettava pois. Kun omassa perheessäni kävi näin, käytimme Licener-täi­ shampoota ja se toimi hyvin. Kertahoito tuotteella riittää, se tukahduttaa täit ja rikkoo munien eli saivareiden kuoret. Myös pullo on suunniteltu niin, että shampoota on helppo levittää päähän. On hyvä asia, ettei täitartuntaa enää juurikaan häpeillä. Se helpottaa myös asiasta kertomista – täistä on syytä aina ilmoittaa kouluun tai päiväkotiin, jos niitä on havainnut ­kotona.”

Tarkista kammalla » RUOSTUMATTOMASTA kirurginteräksestä valmistettu täikampa poistaa täit ja saivareet hiuksista. Piikkiväli on suunniteltu täiden poistoon sopivaksi, eivätkä piikit taivu kammattaessa. Kampa voidaan keittää käytön jälkeen. Clinic Täikampa, Unigroup ApS

Licener-shampoon mukana tulee täikampa, jolla hiukset tarkistetaan ja täit sekä saivareet kammataan pois käsittelyn jälkeen. 100 ml, Ratiopharm.

TERVEYDEKSI!

31


hoidossa Teksti Tarja Västilä Kuvat Roope Permanto Asiantuntijana Keliakiatutkimuskeskuksen johtaja, professori Katri Kaukinen Tampereen yliopisto

”En ole lipsunut kertaakaan” Sirpa Salonen ei ole syönyt kahteen vuosikymmeneen vehnää, ohraa tai rukiita. Gluteenia sisältävistä viljoista luopuminen on ainoa hoitokeino keliakiaan, jota sairastaa yli 100 000 suomalaista – suurin osa tietämättään.

D

iagnoosista on jo 20 vuotta, vatsavaivoista vieläkin enemmän. Helsinkiläinen Sirpa Salonen muistelee kärsineensä oireilevasta vatsasta aina. – Kävin aikoinaan tähystyksessä, mutta koepaloja ei otettu riittävästi. Sitten sain turvotuksen, ripulin, alavatsakipujen ja laihtumisen lisäksi ylävatsaoireita. Uusi gastroskopia paljasti ohutsuolen nukan madaltuneen. Myös vasta-ainekokeet vahvistivat, että kyse oli keliakiasta. Diagnoosi oli Saloselle helpotus.

Sairaus selviää verikokein Keliakia kuuluu ravinnon aiheuttamiin kroonisiin sairauksiin. Vehnän, ohran ja rukiin sisältämä valkuainen, gluteeni, aiheuttaa

32

TERVEYDEKSI!

>>


Näistä saan voimaa PUUHASTELU

”Saan voimaa mökkeilystä, puuhastelusta, puutarhasta ja luonnosta.” MATKUSTELU

”Aina joko suunnitellaan uusia matkoja tai muistellaan koettuja.” YHDISTYSTOIMINTA

”Vapaaehtoistyö on antoisaa. Samalla pysyy ajan tasalla.”

TERVEYDEKSI!

33


”LOPPUELÄMÄN NOLLALINJA GLUTEENIN KANSSA RAUHOITTAA VAIVAT.”

34

TERVEYDEKSI!


Kotitesti nopeuttaa keliakiadiagnoosia tulehduksen ohutsuolen limakalvolla ja vaurioittaa suolinukkaa. Ravintoaineiden imeytyminen häiriintyy. – Hoito on yksinkertainen: loppuelämän nollalinja gluteenin kanssa rauhoittaa vaivat. Taudista ei parane, eikä sitä voi ehkäistä. Keliaakikoissa on eniten keski-iässä sairastuneita ja naisia, mutta sairaus voi puhjeta missä iässä tahansa, kertoo professori Katri Kaukinen Tampereen yliopistosta. Kaukisen mukaan sekä tietämys että diagnosointi on parantunut vuosien varrella: keliakiaa osataan jo epäillä. Taudin diagnostiset kriteerit on vastikään päivitetty Käypä hoito -suositukseen. – Diagnoosi tehdään verikokeiden perusteella: korkeat vasta-ainetasot kertovat keliakiasta. Enää ei tarvitse mennä tähystykseen kuin silloin, jos tasot ovat matalat ja keliakiaa epäillään. Keliakia on Suomessa yleisempää kuin missään muualla maailmassa. Kaukisen mukaan se johtuu muun muassa hyvästä terveydenhuollosta, jossa tauti osataan diagnosoida.

Keliakia voi oireilla monella tapaa Moninaisten oireiden vuoksi keliakiaa voi olla hankala todentaa. – Suolioireita ovat ripuli, vatsavaivat, turvotus ja imeytymishäiriöt, mutta tauti voi ilmetä myös niveloireina tai neurologisina oireina, kuten raajojen pistelynä. Lisäksi voi olla vaikea tulla raskaaksi tai sairaus heijastuu mielialaan. Lapsilla taas voi olla kasvuhäiriöitä, toteaa Kaukinen. Osalla keliaakikoista tauti on oireeton. Ykköstyypin diabetekseen, kilpirauhasen liika- tai vajaatoimintaan tai maksaan liittyvät autoimmuunisairaudet sekä perimä voivat altistaa keliakialle. Jos perheenjäsenillä esiintyy keliakiaa, kuuluu riskiryhmään. Tällöin kannattaa varmuuden vuoksi käydä lääkärillä ja verikokeissa. – Keliakiaa sairastaa 0,7 prosenttia väestöstä, mutta todellinen esiintyvyys on yli kaksi

• Apteekeissa on saatavilla helppokäyttöisiä pikatestejä, joilla voi mitata keliakian vasta-aineita kotioloissa. • Verinäyte otetaan sormenpäästä. Tulos selviää muutamassa minuutissa. • Jos tulos on positiivinen, on syytä mennä lääkärille. Vasta-aineiden taso varmistetaan laboratoriokokein.

>>

>>


prosenttia. Vähäoireisia tai oireettomia ei löydetä kuin vasta-ainetestein. Jos tauti on pitkään hoitamatta, oireet pahenevat. Jos keliakia jää löytymättä ja hoitamatta, yhtenä vakavimpana oireena on luuhauraus tai -kato, jolloin saa helposti luunmurtumia.

Gluteeniherkkyys on asia erikseen Kaukinen muistuttaa, että keliakia ja gluteeniherkkyys ovat eri tauteja. Vaikka jälkimmäistä on olemassa, siihen liittyy myös paljon hypetystä. – Gluteeniherkkyydestä on tullut eräänlainen trendi. Kannattaa suhtautua kriittisesti, jos julkisuuden henkilö luopuu gluteenista ja samalla elämä muuttuu ihanaksi, tukka kiiltää ja urheilusuoritukset paranevat. Terveen ihmisen ei pidä välttää viljoja, sillä ne ovat hyviä kuidun ja vitamiinien lähteitä. Sydän- ja verisuonitauteja esiintyisi huomattavasti enemmän ilman täysjyväviljoja, joita Kaukinen kutsuu luonnon hyväksi keksinnöksi. – Viljan osissa on muutakin kuin glutee-

nia. Vatsavaivoihin voi olla syynä jokin muu kuin keliakia tai vilja-allergia.

Kauppojen valikoima on laajentunut Salosen vatsaoireet helpottuivat välittömästi, kun hän jätti gluteenia sisältävät viljatuotteet pois ruokavaliostaan. – Asenne oli kohdallaan, enkä ole lipsunut kertaakaan. Parikymmentä vuotta sitten keliaakikko joutui viljatuotteiden osalta tyytymään riisikakkuihin ja pakasteisiin. Nyt tilanne on toinen: kaupasta löytyy muun muassa gluteenittomia jauhoja sekä suolaisia ja makeita tuoreleivonnaisia. Tosin hinta kirpaisee. Gluteenittomien tuotteiden kalleus voi joillakuilla vaikeuttaa ruokavalion noudattamista. – Toivon lisää vaihtoehtoja ja uutuuksia, jottei kyllästy syödessään aina samaa. Leivon jonkin verran itse, ja puolison bravuurina on gluteeniton kääretorttu. Keliaakikot osaavat äänestää jaloillaan. Jos kaupasta ei löydy riittävästi gluteenitonta vali-

# G E N E R AT I O N H E A LT H

ihke

u Rauta suus

Käyttötesta 2019:

us

100 % pitää vatsaä* ystävällisen

, a t u a r n i o Vihd t! a t s a k a r a t jo Englannin apteekkialan palkitsema ja vuonna 2018 Euroopan parhaaksi uudeksi terveystuotteeksi valittu Rauta suusuihke imeytyy tutkitusti ylivertaisesti.

ihke

usu Vegaani su

us u t u u u t t Palki Vegaanin e inn täsmärav

Vuoden 20 Euroop 19 an paras u u ravinto si lisä!

Yhdistelmä tärkeitä ravintoaineita ja kehitetty tukemaan erityisesti vegaanista ruokavaliota. Imeytyy tutkitusti ja välittömästi posken limakalvolta verenkiertoon ohittaen suoliston. Sisältää B12vitamiinia, vegaanista D3-vitamiinia, rautaa sekä jodia.

*Testing Lab käyttäjätestaus 2019, n=30

Lisätietoja: ma–pe klo 10–16, puh. 044 737 7137 www.nordichealthsprays.fi neuvonta@nordichealthsprays.fi

Uusi EKO! pakkaus APTEEKKISI TILAA TUOTTEET KÄTEVÄSTI ORIOLASTA! Rauta suusuihke, tuotenumero: 338750 Vegaani suusuihke, tuotenumero: 340180


Sirpa Salonen matkustelee paljon. Gluteenitonta ruokaa on järjestynyt kaikkialla maailmassa.

koimaa, koko perheen ruokaostokset hankitaan herkästi toisesta paikasta.

Matkalla vatsavaivat kääntyvät swahiliksi Ravintoloissa ja kahviloissa on jo tarjolla glu­ teenittomia vaihtoehtoja. Jos Salonen lähtee seminaariin tai juhliin, hän kertoo etukäteen ruokavaliostaan. Keliakia tai ainakin vatsaoireet tunnetaan myös maailmalla. Esimerkiksi Italiassa ja Es­ panjassa voi törmätä ravintolassa jopa glutee­ nittomaan ruokalistaan.

>>

Optimaalinen monivitamiini raskautta suunnittelevalle ja raskaana olevalle Aktiivista foolihappoa sisältävä ravintolisäkapseli Natalben Raskaus valmisteen sisältämä uuden sukupolven aktiivinen foolihappo ((6S)-5-metyylitetrahydrofolaatti) ei vaadi muuntamista, joten naisen elimistö voi hyödyntää aktiivisen foolihapon täysimittaisesti. Natalben Raskaus sisältää myös rautaa, jodia, D-vitamiinia, omega-3-rasvahappoja sekä 14 vitamiinia ja hivenainetta yhdessä kapselissa.

Uutuus!

Pakkaus sisältää 30 kapselia. Ilmoitettua suositeltua vuorokausiannosta ei saa ylittää. Ravintolisä ei korvaa monipuolista ruokavaliota, vaan se pitää yhdistää tasapainoiseen ja monipuoliseen ruokavalioon ja terveisiin elämäntapoihin. Käänny neuvolan puoleen, jos sinulla on kysymyksiä.

CampusPharma AB, Karl Gustavsgatan 1 A, 411 25 Göteborg, Sverige | Puh: +46 (0)31-20 50 20 | info@campuspharma.se | www.natalben.fi


Lahjoitamme 0,30 € jokaisesta myydystä 200 ml DERMALOG Emulsiovoiteesta Baltic Sea Action Groupin Itämeri-työhön!

Sisältää keramideja. Korjaa ja kosteuttaa ihoa nopeasti. Sopii kasvoille ja vartalolle vauvasta vaariin.

Biohajoavat pakkaukset.

Se on puhdasta DERMALOGiikkaa

www.dermalog.fi Kampanja-aika 2.9.-31.10.2019.

DERMALOG® huolehtii ihosta ja ympäristöstä

TERVEEN IHMISEN EI PIDÄ VÄLTTÄÄ VILJOJA, NE OVAT HYVIÄ KUIDUN JA VITAMIINIEN LÄHTEITÄ.

– Matkustamme paljon niin Euroopassa kuin eri mantereillakin. Ruoka on aina järjestynyt eksoottisissakin kohteissa, kuten vuoristovaelluksella, Etelä-Amerikassa ja Afrikassa. Välttämättä keliakia ei ole sanana tuttu, mutta kun kertoo, mistä on kyse, aina ymmärretään. Salosella on matkoilla mukanaan selostus omasta ruokavaliostaan paikallisella kielellä, vaikkapa swahiliksi tai espanjaksi. Jos maasta löytyy keliakialiitto, sieltäkin voi kysellä vinkkejä. – Kun etukäteen selvittää asioita, perillä voi vain nautiskella. Haastavista tilanteista on selvitty, ja olen matkoilla voinut aina hyvin. Seuraavaksi suuntaamme risteilylle Välimerelle, enkä usko, että silläkään matkalla ruoka tuo yllätyksiä.

Vertaistukea keliakiayhdistyksestä Kaukisen mukaan maailmalla on yritetty kehittää keliakiaan lääkehoitoa ja rokotusta: pilleri mahdollistaisi osahoidon ja satun­nai­ sen lipsumisen ruokavaliossa, rokote toisi gluteenin sietokyvyn takaisin. Kummas­sa­ kaan ei ole toistaiseksi onnistuttu. Hoitomuotoja odotellessa Salonen kannustaa keliaakikkoja olemaan yhteyksissä paikalliseen keliakiayhdistykseen, josta saa vertaistukea ja ystäviä sekä tietoa ja sisältöä elämään. Se helpottaa erityisesti juuri diagnoosin saaneiden sopeutumista sairauteen. – Itse menin heti toimintaan mukaan. Keliakia ei ole maailmanloppu, vaikka diagnoosi voikin tuntua rankalta. Kun huolehtii terveydestään, estää muitakin sairastumisia. t


lääketieto Teksti Jenni Juntunen Kuva iStockphoto

Asioi apteekissa valtakirjalla

1. Esitä apteekissa oma henkilötodistuksesi. 2. Kerro, kenen puolesta asioit ja ilmoita hänen henkilötunnuksensa. 3. Apteekki tarkastaa, onko sinulla oikeus puolesta asiointiin sähköisen valtuuden tai huoltajuussuhteen perusteella.

42

TERVEYDEKSI!


Lääkeostoksille läheisen puolesta Apteekissa asiointi toisen puolesta on nyt entistä sujuvampaa, kiitos sähköisen valtakirjan. Uudistuksen myötä myös lapsen lääkkeiden osto helpottui.

J

os aiemmin halusit auttaa esimerkiksi iäkästä vanhempaasi noutamalla hänen reseptilääkkeensä apteekista, tarvitsit mukaan vanhempasi Kela-kortin tai reseptin potilasohjeen. Muiden reseptiin liittyvien asioiden hoitoon, kuten reseptin uusimiseen, tarvitsit vanhempasi allekirjoittaman paperisen valtakirjan. Voit yhä asioida apteekissa näin läheisesi puolesta, mutta vanhan asiointitavan rinnalle on tullut myös uusi, helpompi tapa: sähköinen valtuus. Kesästä lähtien on ollut mahdollista tehdä netissä sähköinen valtakirja, jolla valtuuttaa haluamansa täysi-ikäisen henkilön asioimaan puolestaan apteekissa. Sähköinen valtakirja tehdään Väestörekisterikeskuksen tuottamassa Suomi.fi-palvelussa, jossa voi valtuuttaa toisen henkilön asioimaan puolestaan myös toisten

toimijoiden verkkopalveluissa. Apteekkiasiointiin annettu valtakirja on ensimmäinen sähköinen valtuutus, joka toimii kivijalka-asioinnissa. – Suomi.fi-valtuudet helpottaa arkea, kun ei itse pysty hoitamaan asiointiaan esimerkiksi sairauden, ulkomaanmatkan tai muun esteen vuoksi. Tällöin luottohenkilö voi hoitaa asiat helposti sähköisen valtakirjan avulla, kertoo Palvelut-yksikön johtaja Timo Salovaara Väestörekisterikeskuksesta.

Oma henkilötodistus riittää asiointiin Suomi.fi-palvelussa annettu valtuus on voimassa kaikissa suomalaisissa apteekeissa valtuuttajan määrittelemän ajan. Antamansa valtuuden voi myös perua helposti palvelussa. Valtakirjalla on oikeus paitsi noutaa toisen reseptilääkkeitä myös uusia ja mitätöidä resep-

TERVEYDEKSI!

43


tejä, tarkistaa reseptitietoja ja lääkekorvauksiin liittyviä Kela-tietoja sekä saada yhteenveto resepteistä. Toisen puolesta apteekissa asioidessaan on todistettava henkilöllisyytensä. Siihen käy passi, henkilökortti tai ajokortti, mutta ei Kelakortti. Muita dokumentteja, kuten potilasohjetta, ei tarvitse esittää – riittää, että apteekissa kertoo valtuuttajan nimen ja henkilötunnuksen. Farmaseutti tai proviisori tarkistaa apteekin järjestelmästä, että valtuus on voimassa.

Alaikäisen lapsen apteekkiasioiden hoitamiseen ei kuitenkaan tarvita sähköistä valtakirjaa. Väestötietojärjestelmän huoltajuustiedot nähdään apteekissa, kun huoltaja kertoo apteekissa lapsensa henkilötunnuksen ja esittää oman henkilötodistuksensa. Huoltajalla on yleensä oikeus asioida apteekissa alaikäisen lapsensa puolesta, mutta ei

Hyviä uutisia alaikäisten lasten vanhemmille Myös lapsiperheiden apteekkiasiointi muuttui kesällä sujuvammaksi. Apteekissa pystytään nyt tarkastamaan väestötietojärjestelmän tietojen perusteella huoltajien oikeus asioida alaikäisten lastensa puolesta. – Tämä auttaa esimerkiksi tilanteissa, joissa pitäisi hakea sairaan lapsen lääkkeet apteekista, mutta lapsen Kela-kortti sattuu olemaan puolison lompakossa. Nyt riittää, että mukana on oma henkilöllisyystodistus, kertoo hankepäällikkö Iiro Salonen Suomen Apteekkariliitosta.

Anna sähköinen valtakirja 1. Mene osoitteeseen suomi.fi. 2. Tunnistaudu pankkitunnuksillasi, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla. 3. Valitse Kansalaiselle > Valtuudet > Lisää uusi valtuus. 4. Seuraa palvelun ohjeita. Anna haluamallesi henkilölle valtuus apteekkiasiointiin syöttämällä henkilön nimi ja henkilötunnus.

KAKSIVAIKUTTEINEN IMESKELYTABLETTI YSKÄÄN JA ÄRTYNEELLE KURKULLE

Nyt myös Bisolduo® Siirappi UUTUUS Yli 2-vuotiaille

Miellyttävät maut: sitruuna-eukalyptus ja mansikka-minttu

RAUHOITTAA KURKKUA

LIEVITTÄÄ ÄRSYTYSYSKÄÄ

BISOLDUO® imeskelytabletti on CE-merkitty lääkinnällinen valmiste. Valmisteen sisältämät islanninjäkälä ja aluna rauhoittavat kurkkua ja vähentävät yskimisen tarvetta. Ei alle 6-vuotiaille. Suositellaan keskustelua lääkärin kanssa ennen käyttöä raskauden ja imetyksen aikana. BISOLDUO® siirappi on CE-merkitty lääkinnällinen valmiste. Valmisteen sisältämät rohtosalkoruusu ja hunaja lievittävät kuivaa yskää ja ärtynyttä kurkkua. Ei alle 2-vuotiaille. Käyttöä ei suositella raskauden eikä imetyksen aikana. Markkinoija Sanofi Oy. SAFI.BISO15.19.05.0236 05/2019

Sisältää hunajaa ja rohtosalkoruusua Nopea lievitys


”LUOTTOHENKILÖ VOI HOITAA ASIAT HELPOSTI SÄHKÖISEN VALTAKIRJAN AVULLA.” aina. Asiointioikeuden tarkastus ei onnistu, jos lapsella tai jollakulla lapsen huoltajista on turvakielto, joka estää tietojen luovutuksen väestötietojärjestelmästä. Asiointi ei ole mahdollista myöskään, jos lapsi on otettu huostaan tai lapsen huollosta on huollonjakosopimus tai -määräys, joka koskee muuta kuin lapsen asumista. Apteekin henkilökunta ei saa tietoa, miksi vanhemmalla ei ole oikeutta asiointiin. Sähköinen valtakirja on ensin käytössä apteekkien myymälöissä. Myöhemmin valtuuden voi antaa myös verkkoapteekissa asiointiin. Sähköinen valtakirja ei korvannut aiempia asiointitapoja, vaan tuli niiden rinnalle uutena vaihtoehtona. On yhä mahdollista tehdä paperinen valtakirja, joka on voimassa yhdessä apteekissa. t


terveys Teksti Virpi Ekholm Kuva iStockphoto Asiantuntijana ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka, Diabetesliitto

Diabeteksen

uudet hoidot Tyypin 2 diabeteksen hoitoon on tullut viime vuosina paljon uusia lääkkeitä. Miten lääkkeet toimivat, kenelle ne sopivat ja miten oikea lääkitys valitaan?

46

TERVEYDEKSI!


Elintavat ovat hoidon perusta

Metformiini on hyvä peruslääke

Suoliston hormonit töihin

» TYYPIN 2 diabeteksessa haima tuottaa

» METFORMIINI ON edelleen tyypin 2 diabe-

» GLIPTIINIT OVAT tablettilääkkeitä, jotka

Ylimääräinen sokeri virtsaan

Mikä lääkehoito valitaan?

Tutkimustieto karttuu jatkuvasti

» UUSIN VAIHTOEHTO tyypin 2 diabetek-

» LÄÄKEHOIDON VALINTA perustuu potilaan

» SEN LISÄKSI, että uudet lääkkeet laskevat

insuliinia, mutta se vaikuttaa heikosti tai insuliinia ei ole tarpeeseen nähden riittävästi. Tämän vuoksi verensokeri on jatkuvasti koholla. Vuosien kuluessa haiman insuliinin tuotanto voi lopulta ehtyä kokonaan. Sairauden tärkein hoito ovat elintavat: terveellinen ruokavalio, painonhallinta ja säännöllinen liikunta. Niiden ohella tarvitaan usein myös lääkitystä. Tyypin 2 diabeteksen hoito ei ole vain verensokerin hoitoa. On tärkeää hoitaa myös kohonnutta verenpainetta ja veren rasva-arvoja sekä estää veren liiallista hyytymistä. Kokonaisvaltainen hoito ehkäisee tehokkaasti diabeteksen lisäsairauksia.

sen hoidossa ovat gliflotsiinit, jotka lisäävät sokerin erittymistä munuaisista virtsaan. Tämä alentaa verensokeria, verenpainetta ja usein myös painoa. Gliflotsiineja kutsutaan myös SGLT2estäjiksi, koska ne estävät munuaisissa kyseisen proteiinin toimintaa. Markkinoille on tulossa uusi valmiste, sotagliflotsiini, joka vaikuttaa SGLT2:n ohella suoliston SGLT1-proteiiniin ja sitä kautta sokerin imeytymiseen. Gliflotsiinit eivät tehoa, jos potilas sairastaa munuaisten vajaatoimintaa. Ylimääräinen sokeri virtsassa voi lisätä alttiutta virtsatie- ja hiivatulehduksille, mikä on joillakin potilailla estänyt lääkkeen käytön.

teksen ensisijainen lääke, jos se sopii potilaalle. Se on pitkään käytetty, tehokas ja edullinen. Jos metformiinin teho ei riitä, sen rinnalla voidaan käyttää yhtä tai useampaa muuta lääkevalmistetta tai insuliinia. Metformiini vähentää maksan sokerin tuotantoa. Se hillitsee myös ruokahalua ja vaikuttaa suotuisasti veren rasva-arvoihin. Pieni osa potilaista saa metformiinista vatsavaivoja, useimmiten ripulia, joka voi estää lääkkeen käytön. Lääke ei sovi myöskään, jos potilas sairastaa vaikeampaa munuaisten vajaatoimintaa. Silloin pohditaan muita lääkevaihtoehtoja yhdessä lääkärin kanssa.

yksilölliseen tilanteeseen, sairauden luonteeseen sekä mahdollisiin vasta-aiheisiin, jotka estävät joidenkin lääkkeiden käytön. Myös muut sairaudet, kuten sepelvaltimotauti tai sydämen vajaatoiminta, vaikuttavat siihen, mikä on juuri kyseiselle potilaalle paras hoito. Hinta ja Kela-korvattavuus voivat myös vaikuttaa lääkevalintaan. Pistettävät GLP1-analogit ovat Kela-korvattavia vain, jos potilaan verensokeria ei ole saatu hallintaan tablettilääkkeillä ja painoindeksi on vähintään 30. Tyypin 2 diabetekselle on ominaista, että haiman insuliinin tuotanto vähenee vuosien mittaan. Silloin hoitoon voidaan liittää insuliini.

nostavat elimistön oman suolistohormonin pitoisuutta. Tämä lisää insuliinin eritystä haimasta aterian yhteydessä ja jarruttaa maksan sokerin tuotantoa. Gliptiinit sopivat yleensä lähes kaikille. Pistettävät suolistohormonijohdokset eli GLP-1-analogit (dulaglutidi, eksenatidi, liksisenatidi, liraglutidi, semaglutidi) vaikuttavat vastaavalla mekanismilla kuin gliptiinit mutta ovat tablettilääkkeitä tehokkaampia. Uudet valmisteet ovat aiempaa pitkävaikutteisempia, ja niitä annostellaan vain kerran viikossa. GLP-1-analogit voivat alentaa myös painoa, joten ne sopivat erityisesti ylipainoisille.

verensokeria, niillä on monia muitakin edullisia vaikutuksia tyypin 2 diabeetikon elimistössä. Käynnissä on laajoja tutkimuksia, joissa selvitetään eri lääkeaineiden vaikutuksia sydänsairauksiin, aivoverenkierron häiriöihin, munuaisten toimintaan sekä haiman insuliinin erityksen säilymiseen. Tutkimustietoa aiheesta saadaan koko ajan lisää. Uusia valmisteita tulee käyttöön ja aikaisempien valmisteiden käyttö laajenee. Myös uusia valmistemuotoja kehitetään: GLP1-analogi semaglutidista on jo kehitetty suun kautta otettava valmiste, jonka tehoa verensokerin alentamisessa tutkitaan parhaillaan.

TERVEYDEKSI!

47


I my family FA M I LY

Multi-tabs startti syksyyn! ®

nit ii m a it iv n o m ® s Multi-tab n ä ä iv ä p * a k o j a a im o v n li e Multi-tabs® Family Tuttu monivitamiinivalmiste Sopii koko perheelle 7-vuotiaasta ylöspäin

Multi-tabs® Mini

Lasten oma monivitamiinija kivennäisainevalmiste *) B12-, B6- ja C-vitamiinit edistävät normaalia energia-aineenvaihduntaa ja auttavat vähentämään väsymystä ja uupumusta. Pantoteenihappo edistää normaalia henkistä suorituskykyä. Terveelliset elämäntavat ja monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio ovat tärkeitä. Ravintolisää ei tule käyttää monipuolisen ruokavalion korvikkeena.

Pfizer ApS. Consumer Healthcare • Multi-tabs.fi PP-MUL-FIN-0268


svenska sidorna

49–54 50 person

Matti Rönkä, redaktör, nyhetsankare och författare, vet att han visar för mycket omsorg om andra, men ser också positiva sidor i det. När allt kommer omkring är vi ju här för att hjälpa varandra.

52 egenvård

52

Vila är bästa medicinen mot förkylning sägs det. I verkligheten härjar viruset i kroppen sin bestämda tid och kan inte fördrivas med att ligga stilla. Kroppen säger till när det är bäst att stanna hemma.

Donera till Näsdagen

Donera 5 euro till Näsdagsinsamlingen. Texta APTEEKKI till numret 16499. Kom med och hjälp!

50 Glada att få hjälpa! » VILJAN ATT HJÄLPA och hälsofrämjande är

centrala teman i Finlands största och roligaste välgörenhetskampanj, Näsdagen. Samma teman är aktuella dagligen på apoteken, så det är bara naturligt att apoteken är Näsdagens huvudsamarbetspartner. Apoteken säljer näsor och ordnar jippon. På sidan 50 funderar Matti Rönkä, redaktör och författare, på sin hälsa. Han deltog i Näsdagens biståndsresa till Myanmar och märkte hur lika vi alla är med våra bekymmer och glädje­-ämnen. Hjälpande känner inga gränser. Vi kan alla delta i Näsdagen!

Var gömmer sig näsan? Vi blev så förtjusta i näsdagsfiguren så vi lät den gömma sig på en av tidningens sidor. På vilken sida hittar du näsan? Delta i läsartävlingen och vinn ett roligt överraskningspris. Du hittar läsartävlingen på den finskspråkiga sidan 7. Emmi Puumalainen farmaceutisk expert, provisor

Apotekets kundtidning

3/2019 Tillförlitlig information om hälsa, behandling och före­ byggande av sjukdomar, om läkemedel och om hur man använder dem rätt samt om apotekstjänster.

TERVEYDEKSI!

49


PERSON Text Jenni Juntunen Bild Roope Permanto

”Att visa omsorg är att ta ansvar” Matti Rönkä, redaktör, nyhetsankare och författare, vet att han visar för mycket omsorg om andra, men ser också positiva sidor i det. När allt kommer omkring är vi ju här för att hjälpa varandra. Varje dag försöker jag komma ihåg att lära

mig något nytt. Det är inte lätt, för med åren blir man cynisk och tröttnar. Jag får kämpa mot det dagligen. Jag har just tagit i bruk nya informations­ tekniska grejer, vilket inte är lätt för mig. Jag hör till åldersgruppen som inte vuxit upp med dataspel. Maskinerna är arbetsredskap för mig och ibland blir jag rabiat på dem.

Jag visar för mycket omsorg. Jag har varit

en omhändertagande förälder, en självuppoff­ rande chef och så vidare. Att visa omsorg är att ta ansvar. Att inte göra det är på något sätt en konstig tanke – man ska ju hjälpa andra. Det är därför vi är här.

Jag skulle inte klara mig utan idrott. Jag

hör säkert till de idrottare i Finland som för­ lorat mest. Jag har alltid rört mig, lekt, spelat och sysslat med idrott, utan stora framgångar men fanatiskt. Jag har tävlat i volleyboll, fot­ boll, basketboll, ishockey, spjutkastning, höjd­ hopp, skidåkning... haft en siffra på ryggen eller bröstet i fler än tio grenar.

50

TERVEYDEKSI!

Jag idrottar fortfarande så mycket jag hin­ ner och så mycket skadorna tillåter, men täv­ lar bara i oldboyturneringar. Jag spelar vol­ leyboll, fotboll, tennis, på vintern skidar jag... Jag golfar inte!

Jag försöker äta mindre kött och dricka min­ dre vin. Orsaken är mer hälsa och viktkontroll än miljöhänsyn. Jag är i en ålder där jag mer än förut tänker på vad som är hälsosamt och vad som innehåller hårda fetter och liknande.

Min största hälsosynd är säkert kvälls­

ätandet: gott vin och ostar. Men jag är ganska förlåtande mot mig själv. Jag har inga större skuldkänslor.

Jag sover riktigt bra, fast jag vakar sent och är rädd att inte somna. På det hela taget har jag en mycket sen rytm. Jag går vanligen och lägger mig mellan ett och två och vaknar mel­ lan nio och tio. Jag jobbar flitigt men börjar inte tidigt. I ett protestantiskt samhälle får jag alltid förklara att jag jobbar precis lika mycket som andra, men om jag måste träffa en per­

son klockan nio betyder det en tidig uppstig­ ning för mig.

Jag kopplar av med idrott, spel och

skogsarbete. Jag har ett par klena skogslot­ ter där jag hugger klabbar och sköter plantor. Inget är bättre än att svettas i sin egen skog. Man är tvungen att koncentrera sig fysiskt, men det undermedvetna kan arbeta med annat. Då frigörs på något sätt sinnets djupa­ re delar. Den sociologiska termen ickealienerat arbete betyder arbete där man ser resultatet. I skogsarbete ser jag att en björk kommer att bli fin bastuved – jag fäller trädet, låter det ligga och torka en tid och gör sedan klabbar av det. Det är konkret och påtagligt. Skogsar­ bete är också lämpligt ansträngande fysiskt. Emellanåt vilar sågen och skogsarbetaren – dricker kaffe och äter gott. Det är helt otroligt fint.

Jag känner mig ganska gammal, vilket är

förvånande. Och känslan avancerar snabbt. Den är aktuell också för att jag i samband


med min nyaste bok funderat mycket på åldrande. Boken är en fortsättning på min deckarserie och huvudpersonen Viktor Kärp­ pä ska snart fylla 50 år. Han funderar vemo­ digt på världens gång och hur unga lejon vill ta sig förbi honom trots att han ännu är i god form.

Jag är fast besluten att bevara min frihet.

Den är viktig för mig. Det betyder att jag vill ha åtminstone en illusion om ekonomisk fri­ het. Och jag vill ha tankefrihet. Jag blir inte anhängare av ismer, varken politiska, ideo­ logiska eller religiösa. Jag har vuxit upp under en tid då man i Finland gått mot friare tänkande. Jag har hela livet fått ägna mig åt arbete där det är viktigt att vara obunden och att vända och vrida på saker och ting och att se på dem ur olika synvinklar. t

Näsdagsresa » PÅ FÖRSOMMAREN besökte Matti Rönkä

Myanmar som är ett av näsdagskampan­ jens biståndsobjekt. – Resan lärde mig än en gång att människor är mer lika än olika. I Myan­ mar lever man väldigt annorlunda än i dagens Finland, men bekymren, gläd­ jeämnena och känslorna är de samma, funderar Rönkä. I Yle:s Näsdagsshow, som sänds på Näsdagen 8.11.2019, får vi höra och se mer om resan. Apoteken är huvudsamar­ betspartner till Näsdagen. näsdagen.fi

• tehokas • huomaamaton • helppokäyttöinen • ilman bisphenol-A:ta ja lateksia • CE-merkitty • myynnissä jo yli 10 vuotta Suomessa Innovatiivinen, alkuperäinen sveitsiläinen ratkaisu kuorsaukseen Somnolis kuorsauskiskon vaikutus perustuu leuan asentoa muokkaavaan mekanismiin, jonka ansiosta hengitystiet pysyvät avoimena eikä kieli valu nieluun. Tällainen kliinisesti todistettu menetelmä eliminoi kuorsausta ja antaa virkistävän yöunen!

Kysy lähimmästä apteekistasi! Maahantuoja: LabTex Oy Pulttitie 12, 00880 Helsinki

www.labtex.fi


EGENVÅRD Text Virve Järvinen Bild Anna-Kaisa Jormanainen Sakkunniga infektionsläkare Pertti Arvola, Tammerfors universitetssjukhus och överläkare Marja-Leena Hyypiä på Pirte työterveys ja lääkärikeskus

Tiden läker förkylningen Vila är bästa medicinen mot förkylning sägs det. I verkligheten härjar viruset i kroppen sin bestämda tid och kan inte fördrivas med att ligga stilla. Kroppen säger till när det är bäst att stanna hemma.

L

ite febermedicin och så iväg! Många sköter sina åtaganden trots förkylning. Förkylningen är kirrad om det bara finns näsdukar och hostpastiller i väskan. Eller borde jag ha stannat hemma? Vila hjälper ju mot förkylning, eller? – På riktigt är det tiden och inte soffliggande som läker förkylningen. Instruktionen att man ska vila kommer från den tid då vila ofta var enda sättet att behandla sjukdomar, säger infektionsläkare Pertti Arvola på Tammerfors universitetssjukhus. I dag vet vi att vila varken botar eller förkortar förkylningen. Vanligen känner man sig dålig i en vecka oavsett om man spenderar den på soffan eller i kontorsstolen. Vila skyddar inte heller mot förkylningens följdsjukdomar, som till exempel luftrörskatarr eller bihåleinflammation. – Virussjukdomen skadar slemhinnorna så att bakterier som orsakar följdsjukdomar lätt får 52

TERVEYDEKSI!

grepp om dem. Slemhinnan repareras inte ett dugg snabbare i liggande än i upprätt ställning. Om vila inte hjälper mot sjukdomen, varför uppmanas förkylningspatienter då att vila? – Bondförnuftet säger att om man mår dåligt ska man vila. I vårt jäktiga 24/7-samhälle lyssnar vi kanske inte till förnuftets röst, säger Arvola.

Höj inte pulsen vid feber Instruktionen att vila behöver uppdateras; vila betyder olika saker för olika människor. En vilar genom att ligga på soffan, en annan tar en stol att sitta på och en tredje åker buss till jobbet i stället för att cykla. Gemensamt för dem alla är att man tar det lugnare och pulsen hålls lägre. – Vid förkylning betyder vila att den sjuka undviker sådant som tydligt höjer pulsen och det behöver inte betyda arbete, förklarar MarjaLeena Hyypiä, överläkare på Pirte työterveys ja lääkärikeskus. Om arbetet är fysiskt lätt blir inte förkylningen värre av det. Feber gör att man känner

sig dålig och då är det klokt att stanna hemma. Dessutom blir en febrig persons arbetsinsats ganska klen. Fysiskt arbete med feber är en hälsorisk. – Att höja pulsen vid feber ökar risken för hjärtmuskelinflammation och rytmstörning. Om arbetet framkallar svettpärlor i pannan och fuktar blusen är det för ansträngande för den som har feber, säger Hyypiä. Det är inte lönt att stirra sig blind på febertermometern och vila bara om temperaturen stiger över 37 grader. Kroppen berättar tydligare än termometern när och hur en sjuk person behöver gå ner i varv. Man måste ta sig tid att lyssna på kroppen. Ett aktivitetsarmband med mätning av livsfunktionerna kan vara till hjälp i att lära sig lyssna på kroppen. Men Hyypiä skulle inte lita helt på det när det gäller att följa med hur man mår. – Hur förkylningspatienten känner sig samt symtomen avgör om det är bäst att stanna hemma, gå till jobbet eller till och med till läkare.


Ainutlaatuinen kolmivaikutteinen silmätippa kuivien silmien hoitoon

T R E H A L O O S I 3 % | H YA L U R O N I H A P P O 0 , 1 5 %

Läkare behövs om det blir svårt att andas eller allmäntillståndet försämras radikalt: man blir helt slut av att koka en kopp te eller tvätta sig. Att snoret går från gulaktigt till grönaktigt är inget att oroa sig för. – I näsan och nässvalget finns alltid bakterier och att de orsakar en liten inflammation hör till förkylningens efterdyningar, lugnar Arvola.

SILMÄLÄÄKÄRIEN

ENITEN SUOSITTELEMA

300

Via handtvätt till kontoret En vuxen får två till fyra förkylningar per år. Om de alla krävde sängvila skulle många arbetsplatser vara ganska tomma under förkylningssäsongerna. – När en förkylningspatient går till jobbet är det viktigare än vanligt med hand- och hosthygien, eftersom virus sprids med sekret, påminner Hyypiä. Noggrann handtvätt är särskilt viktig när man nyser och snyter sig som mest. Då är sjukdomen som mest smittsam. Men förkylningsvirus kan smitta redan innan det orsakar symtom och efter att symtomen lagt sig. Det kan smitta även om patienten avlägsnat sig, för det vanligaste förkylningsviruset, rinoviruset, kan ligga på lur flera dagar på ett dörrhandtag. – Med tanke på smittan är inget stadium av förkylningen helt säkert, påpekar Arvola. Om en förkyld person i sitt arbete har att göra med många människor och särskilt sådana som har nedsatt immunförsvar så är det bäst att stanna hemma. Eller som Hyypiä föreslår: den som inte är riktigt i skick kan kanske tillfälligt sköta andra uppgifter eller jobba på distans. Långvarig förkylning eller nytt virus? De värsta förkylningssymtomen tar vanligen några dagar, men snuvan, nästäppan och en kittlande hosta kan fortsätta i flera veckor. Ibland känns det som att sjukdomen inte alls vill ge med sig. Det beror inte på att patienten aktiverat sig för fort. Enligt dagens vetskap behövs inga feberfria dagar mellan sjukdom och arbete. – Om förkylningen verkar hålla i sig från höst till vår är det ofta frågan om flera förkylningar. Det finns hundratals olika förkylningsvirus och att insjukna i ett ger inte motståndskraft mot de andra, säger Arvola. Efter en förkylning lönar det sig att återgå till motionerande i lugn takt och med lägre intensi-

TIPPAA

PEHMEÄ PULLO

Suojaa

Korjaa

Kostuttaa

Thealoz Duo kostuttaa silmää jopa kuusi kertaa pitempään kuin tavallinen silmätippa. Ainutlaatuinen yhdistelmä sisältää silmää kuivuudelta suojaavaa trehaloosia sekä kosteuttavaa hyaluronihappoa. • Hypotoninen • Säilytysaineeton • Fosfaatiton • Sopii piilolinssien käyttäjille • Ei sumenna näköä • Säilyy 3 kk avaamisesta Pohjoismainen kuivasilmäisyyden hoitosuositus suosittaa säilytysaineettomien ja hypotonisten tuotteiden käyttöä. THEALOZ DUO® 10 ml: CE-merkitty lääkinnällinen valmiste kohtalaisen tai vaikean kuivasilmäisyyden hoitoon. Trehaloosi 3 g, natriumhyaluronaatti 0,15 g natriumkloridi, trometamoli, kloorivetyhappo, injektionesteisiin käytetty vesi ad 100 ml. Fosfaatiton. Hypotoninen. Säilytysaineeton. Yksi tippa kumpaankin silmään tasaisesti pitkin päivää aina tarvittaessa. Tutustu pakkausselosteeseen ennen käyttöä. Oireiden pahentuessa käänny lääkärin puoleen. Saatavana apteekeista. ThFi20190610-363

MISELLAARINEN PUHDISTUSNESTE

100 ml >>

Huolehdi silmäluomien hygieniasta päivittäin hoitaessasi kuivia tai allergiaoireisia silmiä.


tet. Hård träning förvärrar inte nödvändigtvis sjukdomen, men den är inte heller till nytta eftersom konditionen inte utvecklas när man inte är i skick. Då är det bra att byta löpning till promenad och gymträning till tänjning. – Förkylning anstränger kroppen och har man dessutom en primärsjukdom kan hård träning göra att bördan blir för stor, förklarar Hyypiä.

Läkemedel döljer symtomen men botar inte Ibland måste man gå till jobbet fast det inte är så klokt med tanke på hur man mår. Då kan man använda feber- och smärtmedicin bara det inte blir en vana och arbetet inte är fysiskt. – Febermedicin döljer symtomen men dessa kan ändå tillsammans med ansträngning belasta blodcirkulationen för mycket, varnar Hyypiä. Om halsont stör ätande och drickande lönar det sig att ta paracetamol och inflammationshämmande smärtmedicin. Nässpray hjälper om sömnen störs av snuva. – En förstående inställning till symtomen kan göra humöret bättre. Symtomen är ett tecken på att kroppen gör allt den kan för att bli av med sjukdomsalstrarna, säger Arvola.

Vid förkylning börjar slemhinnecellerna utsöndra cytokiner. De är signalsubstanser som utsöndras mest där det finns mest sjukdomsalstrande virus. Snuvan beror på att cytokinerna ökar slemutsöndringen för att avlägsna de skadliga virusen från näsans slemhinna. – Vår kropp är klokare än vi. Cytokiner ger muskel- och huvudvärk. De tvingar på sätt och vis förkylningspatienten att vila, förklarar Hyypiä. t

Helpotusta Kuorsaukseen

UUTUUS!

UUTUUS!

lisätietoa apteekistasi

Älä anna kuorsauksen pilata untasi Koko yön kestävä helpotus kuorsaukseen

www.snoreeze.fi


RISTIKKO 8

Vaikeusaste:

56

1 8 2 3 9 6 4 5 7 9 4 6 2 5 7 3 8 1

TERVEYDEKSI!

9 2 6

Vaikeusaste:

6 5 8 1 4 7 3 9 2 9 4 3 8 2 6 5 1 7

3

9 8 8 2 6 7 9 5 7 4 5 3 8 9 6 9 7 4 9 6 8 2 7 4 6 2 8 Vaikeusaste:

2 8 4 7 5 1 6 3 9 7 1 6 9 4 3 8 2 5

www.aisudoku.com

www.aisudoku.com

9 3 8 6 7 3 6 1 5 7

4

(C) Arto Inkala

3

2 3 9 4 8 5 4 3

2

(C) Arto Inkala

9

4

2

AI30434

6

9 1 4 6

7 3 5

2

4 7 2

7

AI30433

2 4

2

1 5 3 2

1 6

(C) Arto Inkala

6

7 8 1 2

AI30432

SUDOKUT

3

6

5

www.aisudoku.com

Laatija Anssi S. Lampo. Kuva Niclas Mäkelä / Otavamedia . Ristikon ja sudokujen ratkaisut sivulla 62

1


Apteekkari Merja Aaltonen Heinolan Keskusapteekista vastaa lukijoiden kysymyksiin.

Lähetä kysymyksesi Terveydeksi!-lehteen osoitteella Heinolan Keskusapteekki, Virtakatu 4, 18100 Heinola tai netin kautta osoitteessa terveydeksi.fi. Kysymyksiin on liitettävä kirjoittajan nimi ja yhteys­tiedot. Ne jäävät ainoastaan toimituksen tietoon.

BIO-SARJA

Tutkittuja laatutuotteita terveytesi hyväksi

Yhteisvaikutuksia verenpaine­ lääkkeiden kanssa?

Bio-Qinon Q10 Gold Luonnollista ubikinonia ja B2-vitamiinia, joka auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta.

D-Pearls 38 µg Helposti nieltävä D-vitamiini kylmäpuristetussa oliiviöljyssä

? Voiko Norgesic-lääkettä käyttää samanaikaisesti verenpainelääkkeiden kanssa?

Bio-Influ-Sinkki Imeskelytabletti, jossa sinkkiä ja luonnon C-vitamiinia.

* Norgesic sisältää lihaksia rentouttavaa orfenadriinia

ja kipua lievittävää parasetamolia. Kummallakaan näistä aineista ei ole yhteisvaikutuksia verenpainelääkkeiden kanssa. Kun saa uuden lääkkeen, on aina viisasta tarkistuttaa apteekissa sen yhteensopivuus muiden lääkkeiden kanssa. Jokaiseen lääkkeeseen liittyy kuitenkin omat vaaransa. Norgesicin kanssa kannattaa ottaa huomioon, että se sisältää reilusti parasetamolia. Jos käyttää maksimiannostusta eli kaksi tablettia kolme kertaa päivässä, tulee jo nauttineeksi päivän enimmäismäärän parasetamolia. Norgesicin lisäksi ei silloin voi käyttää mitään muuta parasetamolia sisältävää lääkettä. Parasetamolilla on oikein käytettynä vähän haittavaikutuksia. Jos taas suositellut annokset ylitetään, voi seurauksena pahimmillaan olla maksavaurio.

FI_Div_Ad_Terveydeksi3_106x280_0619

APTEEKKARI VASTAA

Kysy lääkkeistä, itsehoidosta ja apteekkitoiminnasta

Rajatorpantie 41C, 01640 Vantaa, puh.(09)8520 2215, www.pharmanord.fi

Tilaa uutiskirje veloituksetta osoitteessa www.pharmanord.fi


APTEEKKARI VASTAA

Mitkä ovat Corsodylin käyttöohjeet? ? Miten ja kuinka kauan pitää käyttää Corsodyl-suuhuuhdetta, kun suussa on sammas? Olen käyttänyt sitä nyt noin viikon. Minulla on krooninen astma.

* Käyn läpi ensin hieman perustietoa. Suun sieni-infek-

tion eli suusammaksen aiheuttaja on Candida albicans -hiivasieni, joka aiheuttaa limakalvojen polttelua, kipua ja arkuutta tai pahanhajuista hengitystä. Vaivalle altistaa myös tupakointi tai hammasproteesin käyttö. Hyvä suuhygienia ennaltaehkäisee ongelmia. Hampaat ja kieli tulee puhdistaa säännöllisesti, ja ruokailun jälkeen suun voi huuhtoa vedellä. Glukokortikoideja sisältävät astmalääkkeet saattavat altistaa sammakselle varsinkin, jos suun huuhtelu hyvin jokaisen lääkkeen käyttökerran jälkeen on päässyt unohtumaan. Klooriheksidiiniä sisältäviä antibakteerisia suuvesiä, kuten Corsodyliä, käytetään yleisimmin suu- ja hammastoimenpiteiden jälkeen antibioottikuuriin yhdistettynä, kun hampaiden puhdistus on vaikeaa tai suun bakteeritulehdusten yhteydessä. Sitä käytetään myös ientulehdusten tai proteesin aiheuttamien tulehdusten hoitoon kuurimaisesti.

”Corsodyl on ehkä ymmärrettävä tukihoidoksi, joka tappaa sekä haitallisia että hyödyllisiä bakteereita.”

Corsodyl on ehkä ymmärrettävä tukihoidoksi, joka tappaa sekä haitallisia että hyödyllisiä bakteereita. Suun oman suojaavan bakteerikannan tuhoutuminen altistaa myös sammakselle. Kaikki lääkkeet, jotka auttavat nimenomaan sammakseen ovat reseptilääkkeitä. Suosittelen siis hammaslääkäriin tai lääkäriin menoa. Diagnoosin varmistaminen lääkärissä auttaisi oikean hoidon valinnassa. Diagnoosi varmistetaan tekemällä hiivasoluviljely sivelynäytteestä, joka otetaan limakalvolta vanupuikolla. Corsodylin käytöstä voin kuitenkin antaa vielä yleisiä tietoja. Sen käyttöaika vaihtelee 1–3 viikkoon, ja hammaslääkärin annostusohjetta pitää noudattaa. Corsodyliä käytettäessä pitää muistaa, että natriumlauryylisulfaattia sisältävä vaahtoava hammastahna vie siltä tehon. Jos hampaat ja/tai kieli värjäytyvät hoidon aikana ru­sehtaviksi, voi olla huoletta, sillä väri lähtee pois hoidon loputtua.


Miksi kuivan suun geeli on makeaa? ? Minulla on kuiva suu. Olen ostanut Biotène-

nimistä geeliä. Se on niin makeaa ja pistävää, että minulla menevät limakalvot ihan rikki. Miksi sen pitää olla niin pistävän makeaa? Onko näissä käytetty jotain makeutusaineita? Miksi valmisteissa yleensä on makeutta, jos tarkoituksena on vain suun kostutus?

* Kiitos hyvästä kysymyksestä, sillä kuivan suun ongel-

ma on hyvin yleinen. Siitä kärsii joka neljäs tai viides aikuinen. Toisaalta harmi, että ette ole löytänyt mieleistänne valmistetta. Kuivasuisella voi olla vaikeuksia syödä, niellä ja puhua, sillä limakalvot ovat arat ja punottavat. Sylki suojelee sekä hampaita että suun limakalvoa. Säännölliset hammaslääkärin suorittamat perusteelliset puhdistukset ja fluorikäsittelyt ovat kuivasta suusta kärsivälle tärkeitä. Kuiva suu on altis sienitulehduksille ja hampaiden reikiintymiselle. Ongelman taustalla voi olla monia syitä. Lääkkeistä esimerkiksi nesteenpoistolääkkeet, psyykenlääkkeet, neurologiset lääkkeet, antihistamiinit ja vahvat kipulääkkeet voivat vähentää syljen eritystä. Myös moniin sairauk­siin, kuten Sjögrenin syndroomaan, liittyy syljen erityksen vähenemistä. Samoin vaihdevuosiin. Apteekissa voidaan tarkistaa, onko joku lääkkeistänne syljen eritystä estävä tai vähentävä. Tarvittaessa voi hoitavan lääkärin kanssa neuvotella lääkkeen vaihtamisesta. Suun kuivumisesta aiheutuvia haittoja voi itse ehkäistä huolellisella suun puhdistamisella, fluorihammastahnan ja fluoripitoisen suuveden käytöllä sekä ateriointikertojen rajoittamisella 4–5 kertaan vuorokaudessa. Myös pureskelua vaativa ruoka lisää syljen erittymistä. Vettä kannattaa juoda usein. Syljen eritystä voi lisätä myös pureskelemalla ksylitolipurukumia. Käyttämäänne syljen omia puolustusproteiineja ja kosteuttavia ainesosia sisältävää geeliä on hyvä käyttää erityisesti öisin, kun syljen eritys muutenkin vähenee. Vaikka lääkkeissä makuaineita usein käytetään peittämään lääkeaineiden pahaa makua, on tässä tapauksessa enemmän kyse siitä, että valmisteiden sisältämät hoitavat aineet ovat maultaan makeita. Esimerkiksi glyseroli, joka sitoo kosteutta ihon pinnalle, on maultaan makeaa. Myös reikiintymistä estävä ksylitoli on makeaa. Valmisteissa käytetään muitakin sokeriyhdisteitä kosteuttavan vaikutuksen takia. Uutena valmisteena markkinoille on tullut Fluxniminen kuivan suun geeli. Se on maultaan lähinnä mintun makuinen. Markkinoilla on myös erityyppisiä muita valmisteita, kuten suihkeita ja suuvesiä, joita mielellään esitellään teille apteekissanne. Paras valmiste löytyy kokeilemalla.

Hellien häntä hoivaa Mielikki yskähunaja rauhoittaa yskän ja yöunet.

Akuutin yskän hoitoon yli 1-vuotiaille.

Valmistettu Suomessa.


Rasvoittuvalle ja epäpuhtaalle iholle

KERACNYL

UUTUUS AIKUISIÄN AKNEEN

KERACNYL SERUM Epäpuhtaalle iholle, arpiin, ikääntymisen ensimerkkeihin

Päivittäistä elämää helpottavat hoitoratkaisut Lue lisää kotisivuiltamme www.ducray.fi

APTEEKKARI VASTAA

JOS KATJA EI MIETI MILTÄ NÄYTTÄÄ KUVASSA, SILLOIN OLEMME ONNISTUNEET.

Voiko B12vitamiinia saada liikaa? ? Voiko B12-vitamiinia syödä liikaa? Veriarvois-

sani B12-pitoisuus on todella korkea ja siksi lopetin B12-vitamiinia sisältävien monivitamiinien ottamisen. Olen vegaani ja käyttämäni kasvimaitotuotteet sisältävät myös kyseistä vitamiinia. En uskalla enää syödä vitamiinilisää. Käytän kuitenkin kalkkia, jodia ja D-vitamiinia purkista.

* Ihmiselimistö ei pysty valmistamaan B12-vitamiinia eli

syanokobalamiinia ja siksi ihmisen on saatava se ravinnosta. B12-vitamiinin paras lähde on eläinperäinen ravinto, muun muassa maksa ja maitotuotteet. B12-vitamiinin saantisuositus on miehille ja naisille 2 mikrogrammaa vuorokaudessa. Raskauden ja imetyksen aikana saantisuositus on 2,6 mikrogrammaa vuorokaudessa. Suomalaiset saavat sitä yleensä riittävästi ravinnosta. B12-vitamiinia siedetään yleensä hyvin eikä yliannostusta tai sivuvaikutuksia ole kuvattu. Vegaaneilla voi tulla helposti puutetta B12-vitamiinista, D-vitamiinista, jodista, kalsiumista, raudasta, sinkistä ja B2-vitamiinista. On hyvä kiinnittää huomiota myös seleenin, proteiinin ja välttämättömien rasvahappojen riittävään saantiin. Lisäravinteiden saantisuositukset tarkentuvat koko ajan. Markkinoilla olevissa tableteissa B12-vitamiinia on selvästi saantisuositusta enemmän. Siksi on hyvä, että B12-vitamiinia mitataan laboratoriokokein muun muassa ikäihmisiltä, sillä iän myötä imeytyminen vaikeutuu. B12-vitamiinin on imeytyäkseen liityttävä mahalaukun seinämän erittämään sisäiseen tekijään (intrinsic factor). Henkilöiltä, jotka kärsivät tietyistä vatsan alueen taudeista tai keliakiasta, voi puuttua sisäistä tekijää. He tarvitsevat ravintolisää tai B12-vitamiinia sisältävää lääkettä. Muuttamat lääkkeet, kuten esimerkiksi ehkäisytabletit, pitkäaikainen mahahapon erityksen estäjien käyttö ja metformiini, saattavat lisätä B12-vitamiinin tarvetta. B12-vitamiinin puute voi aiheuttaa tietyn tyyppistä anemiaa ja hermoston oireita, kuten lihasheikkoutta tai tunnon ja muistin häiriöitä. Myös heisimatotautiin liittyy B12-vitamiinin puutos. B12-vitamiini ja moni muukin B-vitamiini on tärkeä aivojen toiminnalle. Se tiedetään. Sen sijaan on vaikeampi sanoa varmasti, että käyttämällä B12-vitamiinilla voi ehkäistä jotain tiettyä sairautta, koska niin moni asia vaikuttaa. Lisää tutkimustietoa tarvitaan.


Voinko kokeilla verenpaine­ lääkkeiden pois jättämistä? ? Olin viikon mökillä yksin ja ajattelin, että nyt kyllä

testaan pysyykö verenpaine alhaalla ilman lääkkeitä. No, ei pysynyt. Vaimo suuttui. Jatkoin sitten lääkkeiden käyttöä. Oliko tämä kokeilu kuitenkaan väärin?

* Vaimonne huoli on aiheellinen. Verenpainelääkkeitä

pitää käyttää säännöllisesti. Lääkkeiden vähentämisestä, tauottamisesta ja lopettamisesta tulisi aina keskustella lääkärin kanssa. Useimmiten käyttöä pitää jatkaa. Veren­ paineen kohoaminen liian korkeaksi voi altistaa esimer­ kiksi aivoinfarktille tai keuhkoveritulpalle. Lääkehoidon lopettamista omaehtoisesti varsinkaan yksin mökillä ei kannata kokeilla, koska yllättävissä tilanteissa avun saa­ minen saattaa kestää. Tabletin tai kahden ottaminen päi­ vässä voi parhaimmillaan pelastaa hengen. Laajemmin ajatellen noin puolet puolesta miljoonas­ ta verenpainepotilaasta jättää lääkkeitään käyttämättä. Taustalla saattaa vaikuttaa muun muassa negatiivinen suhtautuminen lääkkeisiin tai pelko niiden haittavaiku­ tuksista. Aika usein, kun asioista jutellaan tarkemmin, ongel­ makohdat selviävät ja niihin myös löytyy ratkaisu. Voitte keskustella verenpainelääkityksestänne ja sen tavoit­ teista lääkärin kanssa tai seuraavan apteekkikäynnin yhteydessä. Tällöin voitte yhdessä pohtia lääkityksen seurannan kuntoon ja vähentää mahdollisuutta sydän­ tapahtumille.


Markkinoija: Oy Medifon Ab, Espoo

3 8

Vaikeusaste:

1 9 5 7 6 8 2 4 3

8 4 3 9 5 2 7 1 6

2 6 7 1 3 4 9 8 5

3 2 4 5 8 7 1 6 9

9 5 8 6 2 1 4 3 7

6 7 1 4 9 3 8 5 2

9 2 6

4

3 9 8 8 2 6 7 9 5 7 4 5 3 8 9 6 9 7 4 9 6 8 2 7 4 6 2 8

Vaikeusaste:

4 3 2 8 7 5 6 9 1

5 8 9 2 1 6 3 7 4

7 1 6 3 4 9 5 2 8

6 9 1 7 4 3 8 2 5

5 4 7 2 9 8 1 3 6

8 3 2 1 5 6 7 4 9

1 8 5 6 2 4 3 9 7

4 2 3 9 7 5 6 1 8

7 6 9 3 8 1 4 5 2

Vaikeusaste:

3 5 4 8 6 2 9 7 1

9 1 8 5 3 7 2 6 4

2 7 6 4 1 9 5 8 3

2 7 3 6 1 9 5 8 4

8 1 5 3 4 7 9 2 6

4 6 9 8 5 2 1 7 3

7 9 8 2 3 4 6 1 5

5 4 2 1 7 6 8 3 9

1 3 6 9 8 5 2 4 7

6 8 1 4 9 3 7 5 2

3 2 7 5 6 8 4 9 1

9 5 4 7 2 1 3 6 8

www.aisudoku.com

9 3 8 6 7 3 6 1 5 7

www.aisudoku.com

4

2

(C) Arto Inkala

9

2

7 2 2 3 9 4 8 5 4 3

4 7 2

AI30434

6

9 1 4 6

7 3 5

1 6

(C) Arto Inkala

2 4

2

1 5 3 2

5

AI30433

6

7 8 1 2

www.aisudoku.com

3

6

(C) Arto Inkala

1

AI30432

• Magnesiumsitraatti + B-vitamiinit + elektrolyytit • Edistää lihasten ja hermoston normaalia toimintaa • Raikas appelsiininmakuinen poretabletti

RISTIKON JA SUDOKUJEN RATKAISUT

APTEEKKI AntiCramp FORCE Pore


Ken kilpaan ryhtyy...

Jani Kaaro on tiedetoimittaja, joka sulkisi Facebookin jos voisi.

Kuva Pekka Nieminen / Otavamedia

kolumni

P

itäisikö sulkea Facebook? Ihmisten elämä vaikuttaa niin onnelliselta. On loma­ kohteita, menestystä, hyvää ruokaa, rakastavia ystäviä ja lahjakkaita lapsia. Minä vain istun täällä arkisessa harmaudessa ja katson elämää, jollainen minullakin kai pitäisi olla. Ei ehkä ole huono idea pitää lomaa Facebookista. Olen vain ihminen, ja meille ihmisille on vaikeaa olla vertaamatta itseämme toisiin. Koska toisilla on asiat aina­ kin mielikuvissa paremmin, tunnemme herkästi huonommuutta, ja se on ihmismielelle myrkkyä. Se saa tuntemaan, että on arvojärjestyksessä muita alempana, mikä tekee olon turvattomaksi. Vaan entäpä jos minä pystyisin samaan kuin muutkin? Laihduttaisin, hankkisin vä­ hän muodikkaampia vaatteita, ja voisinhan minäkin joskus lomailla. Ottaisin itsestäni tyy­ likkäämpiä selfieitä ja pääsisin mukaan…niin…mihin? Pääsisin mukaan kilpailuun. Sillä eikö tämä ole eräänlainen kilpailu? Jokainen peukku nostaa arvoani sosiaalisessa hierar­ kiassa. Jokainen tykkäys tai sydän kertoo, etten ole niin huono kuin kuvittelen olevani.

”JOKAINEN PEUKKU NOSTAA ARVOANI SOSIAALISESSA HIERARKIASSA.” Epäilykset valtaavat mieleni. Sana kilpailu särähtää ikävästi korvissa. Minulla on toki haaveita elämäni kohentamisesta, mutta vuodet tiedetoimittajana ovat opettaneet, että kun tavoitteet puetaan kilpailun muotoon, kaikki alkaa mennä pieleen. Entä jos häviän? Entä jos kilpailu sittenkin todistaa, että olen huono? Koska kukaan ei halua olla huono, kilpailu pakottaa fokusoitumaan vain voittamiseen. Näin kilpailu voi saada ihmisestä hänen pa­ himmat puolensa esiin. Hyvä osoitus siitä, mitä kilpailullisuus tekee ihmiselle, löytyy tänä vuonna julkais­ tusta Stanfordin yliopiston tutkimuksesta. Siinä koehenkilöt pantiin erilaisiin kilpailu­ tilanteisiin kuvitellun vastapelaajan kanssa. Koehenkilöt siis uskoivat pelaavansa oikeaa henkilöä vastaan, mutta todellisuudessa sellaista ei ollut olemassa. Kokeessa oli kuitenkin juju: halutessaan koehenkilöt saattoivat sabotoida vastapelaajansa tulosta. Tulokset osoittivat, että mitä kilpailuhenkisempiä pelaajat olivat, sitä halukkaammin he sabotoivat vastapelaajan tulosta. Sillä oli kuitenkin hintansa. Heti sabotaasin jälkeen pelaajat lakkasivat keskittymästä omaan tulokseensa ja alisuoriutuivat tehtävästään. Ei kuulosta hyvältä reseptiltä menestykselle. Olisiko siis tullut aika lakata vertailemasta itseään sosiaalisen median sankareihin? Aika lakata kilpailemasta ketään vastaan. Aika opetella olemaan tyytyväinen oman itsensä kanssa ja rakastamaan itseään hieman enemmän.

TERVEYDEKSI!

63


Flunssan ensioireisiin Uusi maku sitruuna-lakritsi

Helpottaa flunssaa ja lyhentää oireiden kestoa.

itsehoitoapteekki.fi Lisätietoja puh. 010 439 8250 ark. klo 8–22

6/2019

aattit e s a i k k n i s letit b a t y l e k s ime


TERVEYDEKSI.FI

APOTEKETS KUNDTIDNING 3 | 2019

LYSSNA PÅ KROPPEN

Trodde du att vila botar förkylning?

Svenska sidor

49–54

Nyhetsankare Matti Rönkä

Jag visar omsorg,

alltsa bryr jag mig

Profile for Otavamedia OMA

Terveydeksi 3/2019  

Terveydeksi! on Suomen Apteekkariliiton julkaisema asiakaslehti.

Terveydeksi 3/2019  

Terveydeksi! on Suomen Apteekkariliiton julkaisema asiakaslehti.