Terveydeksi 2/2023

Page 1

ELÄMÄNMITTAINEN BORRELIOOSI

MARJATTA:

”En missään vaiheessa vaipunut epätoivoon”

VATSARAUHAA!

Tunnetko

FODMAPruokavalion?

Estejuoksija Topi Raitanen:

6 x Koiran kesäapteekki

VARPAAT VAPAIKSI

Helli jalkasi sandaalikuntoon

Osallistu lukijakilpailuun ja voita ACOtuotepaketti!

Tavoitteena

uusi oma ennatys

PALAUTUMINEN Ilo irti kesälomasta

KUNTO Vesijumppa sopii kaikille

LÄÄKKEET Saatavuushäiriöihin pureudutaan EU-tasolla

{ APTEEKIN ASIAKASLEHTI 2 | 2023 }
TERVEYDEKSI.FI

Huoletonta KESÄÄ

Burana 400 mg tabletti tilapäisiin kipu- ja kuumetiloihin. Vaikuttava aine ibuprofeeni. Neuvottele käytöstä lääkärin kanssa, jos saat allergisia reaktioita muista särkylääkkeistä, sinulla on vatsahaava, sydän-, munuais- tai maksasairaus tai verenvuototaipumus, tai jos olet raskaana. Burana 400 mg ei tule käyttää alle 20 kg painaville lapsille eikä raskauden viimeisellä kolmanneksella. Pakkauskoot 10, 20 ja 30 tabl. burana.fi

Histec 10 mg tabletti ja imeskelytabletti. Kausiluonteiseen ja ympärivuotiseen allergiseen nuhaan liittyviin nenä- ja silmäoireisiin sekä pitkäaikaisen nokkosihottuman hoitoon. Vaikuttava aine: setiritsiini. Annostus: Aikuiset ja yli 12-vuotiaat: 1 tabletti/ imeskelytabletti kerran vuorokaudessa. 6–12 vuotiaat: 1/2 tablettia/imeskelytablettia 2 kertaa 4 vuorokaudessa. Kysy Histecin käytöstä lääkäriltäsi, jos sinulla on munuaissairaus tai olet raskaana tai imetät. Pakkaukset: 10, 30 ja 100 tablettia,14 ja 28 imeskelytablettia.

Kyypakkaus 50 mg tabletti. Ensiavuksi käärmeenpuremaan sekä mehiläisen tai ampiaisen piston aiheuttamiin reaktioihin. Noudata käyttöohjetta ja ota aina yhteys lääkäriin kyynpureman jälkeen. Vaikuttava aine: hydrokortisoni. Pakkauskoko: 3 tablettia.

Pantyson voiteen sisältämä hydrokortisoni (1 %) vähentää kutinaa, punoitusta ja turvotusta, dekspantenoli (2 %) puolestaan nopeuttaa ihon paranemista. Pantyson voidetta käytetään allergisten ihoreaktioiden, atooppisen ekseeman, auringon polttaman sekä hyönteisten puremien ja pistosten ärsyttämän ihon hoitoon. Pakkauskoot 20 ja 100 g.

Tutustu huolellisesti itsehoitolääkkeiden pakkausselosteisiin.

APTEEKISTA. 4/2023 itsehoitoapteekki.fi

12

38 apteekit

Lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat universaali ongelma, eivät vain Suomen.

40 ihonhoito

Varpaat paljaana – tehohoida jalat kesäkuntoon!

42 lemmikit

66

Kolumnistina

Kajanto: ” ja voi rentoutua!”

45–53 för din hälsa

Vietä huoletonta kesää lemmikin kanssa. Laita koiran kotiapteekki kuntoon. Måltidsro i magen Topi Raitanen – Europamästare på jakt efter medaljer och rekord Vad göra om apoteket inte har en medicin?

JOKA NUMEROSSA

05 Pääkirjoitus 07 Lukijoilta & lukijakilpailu 17 Kalenteri 19 Resepti 27 Liikunta 54 Ristikko & sudokut 57 Apteekkari vastaa 66 Kolumni

10 henkilö

Euroopan mestari Topi Raitaselle kesä on kiivainta kisa-aikaa.

12

20

terveys

Rauhoita ärtynyt vatsa

– kokeile FODMAP-ruokavaliota ja käy tarvittaessa asiantuntijan vastaanotolla.

mielessä

Sukupuoli on identiteettiä määrittävä ja juridinenkin ominaisuus. Sukupuolten moninaisuuteen kuuluu myös sukupuolen ilmaisu.

28 palautuminen

Ilo irti kesästä! Asiantuntijan vinkit parhaaseen palautumiseen.

30 kausituotteet

Yksi kesän tärkeimmistä tuotteista on aurinkosuoja. Valinnanvaraa löytyy suihkeista voiteisiin.

32 hoidossa

Punkinpuremasta koitui elämänmittaisia oireita. Marjatta Valonen sai virallisen borrelioosidiagnoosin vasta 49 vuoden jälkeen.

32

TERVEYDEKSI! 3
{ APTEEKIN ASIAKASLEHTI 2 | 202 3
10

Maitohappobakteeri

jokaiseen päivään!

ORIGINAL helposti nieltävä tabletti!

STRONG kapselissa 10 miljardia maitohappobakteeria

Plus

Rauhoittaa, lievittää stressiä ja helpottaa nukahtamista.

4 in 1

KOOSTUMUS

L-teaniinia 50 mg

Magnesiumia 60 mg (16 %*)

Melatoniinia 1,9 mg

B6-vitamiinia 2,2 mg (157 %*)

*Vuorokautisen saannin vertailuarvosta. Melatoniini auttaa lyhentämään nukahtamisaikaa ja lievittämään aikaeron yksilöllisiä vaikutuksia.

Kotimaiset, laadukkaat ravintolisät suoraan Hämeenlinnasta Ravintolisä ei korvaa monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota eikä terveitä elämäntapoja.

www.vitabalans.fi
Lue lisää Lactoseven.fi CHEW maku, joka maistuu koko perheelle! Tutustu myös muihin Unital-sarjan melatoniinivalmisteisiin. unital.fi

pääkirjoitus

Jätä tilaa parhaalle

lomapäivälle

Muistatko vielä kevätjuhlapäivän lapsuudesta? Sen hetken, kun kirmasit koulun ovesta ulos, jalassa uuden kiiltävät kengät, kädessä todistus, edessä loputon vapaus vailla huolta huomisesta?

Lapsena lomaa ei stressattu etukäteen. Suunnitelmiksi riitti, että käydään Lintsillä ja mummolassa. Jokainen päivä oli oma seikkailunsa: metsäretkiä, kukkakimppuja, pallopelejä, makkaran grillausta.

Nyt aikuisena kesäloma aiheuttaa aivan liian paljon stressiä jo etukäteen. Maailma pitää saada valmiiksi ennen aamukamman viimeistä piikkiä. Jokainen post it -lappu täytyy hoitaa ja tehtävät delegoida eteenpäin. Lomasuunnitelmat pitää olla viimeistään toukokuussa kristallinkirkkaana mielessä. Onhan se noloa, jos ei osaa vastata työkavereiden ja naapureiden kyselyihin kesäohjelmasta. Loma on suorittamista. Kullanarvoinen vapaa-aika täytyy käyttää hyväksi maksimaalisella tehokkuudella.

LOMAA EI STRESSATTU ETUKÄTEEN.”

Sanotaan, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, mutta uskal lan väittää, että kesäloman kohdalla liian hyvin suunniteltu on jo puoliksi eletty. Lapsuuden kesässä parasta oli juuri yllätyksellisyys. Kaikkea ei käsikirjoitettu etukäteen. Jos väsytti, tuijotettiin telk karia tai löhöiltiin pihakeinussa. Oltiin vaan.

Kahden ja puolen kuukauden kesäloma ei monellekaan ole enää realismia, mutta jotain voisimme kaivaa esiin lapsuuden kesistä ja pienen ihmisen mielen maisemasta. Tämän nu meron jutussa Ilo irti kesälomasta työhyvinvoinnin profes sori Jessica de Bloom toteaa, että toisille aikataulutettu, hyvin suunniteltu loma toimii. Kaikille se kuitenkaan ei ole paras vaihtoehto. Olen jälkimmäistä tyyppiä: ahdis tun liian tiukasta loma-excelistä.

Parhaimmat lomamuistoni aikuisiällä ovat suun nittelemattomia tilanteita. Piha-Yatzy-turnaus naapu reiden kanssa, istuskelu parvekkeella kesäsadetta ja musiikkia kuunnellen miehen kanssa, ex tempore patikointiretki siskon kanssa…

Haastan kaikki jättämään tänä kesänä lomakalenteriin pientä väljyyttä. Päivästä ilman ohjelmaa voi tulla loman paras päivä.

Apteekin asiakaslehti Julkaisija ja kustantaja Apteekkariliiton viestintäyhtiö PharmaPress Oy Elimäenkatu 5 00510 Helsinki

Päätoimittaja Taru Vanhala taru.vanhala@apteekkariliitto.fi

Farmaseuttinen asiantuntija, proviisori Elina Aaltonen elina.aaltonen@apteekkariliitto.fi

Toimitus ja ulkoasu Otavamedia Sisältömarkkinointi Firdonkatu 2 T 151 00015 Otavamedia

Tuottaja Maria Öfverström

Tämän numeron tekijät Virpi Ekholm, Soili Helminen, Virve Järvinen, Jaana Kalliokoski, Krista Korpela-Kosonen, Essi Kähkönen, Jaana Tapio, Maxim Usik, Tarja Västilä.

Ilmoitusmyynti Saarsalo Oy Riku Suuriniemi, Jari Nummikoski, Sanna Mäkinen etunimi.sukunimi@saarsalo.fi

Paino UPC Print, Vaasa

Painos noin 300 000 kpl

ISSN 0781-5867

40. vuosikerta ilmestyy 4 kertaa vuodessa

Kansi Kuva Mikko Vähäniitty

terveydeksi.fi

TERVEYDEKSI! 5
Syksyn Terveydeksi! ilmestyy 4.9.
”LAPSENA

Vagidonna®

– vaihdevuosien aiheuttaman emättimen kuivuuden hoitoon.

Apteekista ilman reseptiä.

Estrogeenin puutteesta johtuva emättimen kuivuus on vaihdevuosi-ikäisillä yleinen vaiva, josta aiheutuu kirvelyä ja arkuutta. Limakalvovauriot altistavat myös emätin- ja virtsatietulehduksille.

Vagidonna®-emätintabletti vahvistaa emättimen limakalvoja. Pieni estrogeenimäärä riittää lievittämään oireita, mutta ei vaikuta koko elimistöön.

Vagidonna® sisältää kemiallisesti ja biologisesti samaa estradiolia kuin naisen oma estradioli.

Uudelleenkäytettävä

vähemmän jätettä!

Pyöristetty asettimen pää.

Vagidonna® 10 mikrog emätinpuikko, tabletti. Vaikuttava aine: estradioli Käyttöaihe: Estrogeenin puutteesta johtuviin emättimen vaihdevuosioireisiin. Annostelu: 1 emätintabletti päivittäin 2 viikon ajan, jonka jälkeen ylläpitoannos 1 emätintabletti 2 kertaa viikossa. Älä käytä, jos sinulla on todettu, epäilty tai aikaisemmin sairastettu rintasyöpä tai estrogeeneille herkkä syöpä, selvittämätön emätinverenvuoto, hoitamaton kohdun limakalvon liikakasvu, olet sairastanut tai sinulla on alttius veritulppiin, maksasairaus tai porfyria, tai jos olet allerginen estradiolille tai lääkkeen muille ainesosille. Muut varoitukset ks. pakkausseloste. Yleiset haittavaikutukset: päänsärky, vatsakipu, emättimen verenvuoto, vuoto tai epämiellyttävät tuntemukset emättimessä. Keskustele lääkärin kanssa ennen käytön aloittamista oikean diagnoosin varmistamiseksi, ja mikäli oireesi pahenevat tai eivät lievity 4 viikon kuluessa. Itsehoitolääke. Lue pakkausseloste ennen käyttöä. Lisätietoja: Sandoz lääkeneuvonta arkisin 8–16, puh. 010 613 3415. Markkinoija: Sandoz A/S, www.sandoz.fi, info.suomi@sandoz.com. NR2211040253 11/2022 Perustuu 21.2.2022 päivättyyn valmisteyhteenvetoon.

Sandoz A/S, www.sandoz.fi, info.suomi@sandoz.com Lääkeneuvonta: arkisin klo 8–16, puh. 010 6133 415

www.vagidonna.fi
NR2304173832, 04/2023
Lähteet: 1.
Duodecim: Emättimen limakalvojen kuivuminen, 12.10.2022,
Vagidonna®-pakkausseloste. 2. Lääkärikirja
Tiitinen Aila. Artikkelin tunnus: dlk00118 (020.034)

terveiset

PÄÄKIRJOITUS VASTAUKSIA APTEEKIN hyllyltä oli hyvä! Juuri tänään kysyin farmaseutilta lääkettä lievään flunssaan, eikä hän suositellut turhaan mitään lääkettä. Arvostin rehellisyyttä, se tukee mitä parhaiten apteekin profiilia tärkeänä osana sotepalveluita. Olen aina saanut apteekista kympin arvoista palvelua!

Kysyn apteekista

KEUHKOJEN EHDOILLA OLI mielenkiintoinen juttu jo siksikin, että itselläni on ollut astma jo pitkään. Sairaus on nyt ollut jonkin aikaa hyvässä hoitotasapainossa. Lehdessä oli myös paljon muuta hyvää, asiapitoista luettavaa.

Tuulia

KIITOS JANI KAARON puhuttelevasta

kolumnista Mikä tuossa lennähti? Arkisen läheinen ja lämminhenkinen tarina, jossa yllättävä tulosuunta ihmisen onnellisuuskäsitykseen. Lisäksi tärkeää asiaa lintujen

Vastaa osoitteessa terveydeksi.fi. Arvomme vastanneiden kesken ACO-sarjan tuotteita.

ja elinympäristöjen suojelusta. Kaarnikka

SINUIKSI SURUN KANSSA oli asiantunteva ja totuudenmukainen juttu. Mitään en lisäisi enkä poistaisi siitä. Olen kokenut suuren surun ja juuri näin asiat ovat menneet. Suosittelen artikkelia kaikille, joita suru on äskettäin kohdannut.

Marga

Onnittelut 40-vuotiaalle hyvin kehittyneelle asiantuntevalle lehdelle ja kaikille sen eteen työskennelleille. Suuri kiitos kuljetusta matkasta ja parhainta menestystä jatkossakin. Ilonaihe olisi, jos paperilehti säilyisi vielä pitkään ilonamme. Lukijamatkalla 1983 alkaen

Toimitus vastaa: Kiitos onnitteluista! Emme ole suunnitelleet paperisesta lehdestä luopumista. Lehden saa jatkossakin kätevästi mukaan omasta apteekista.

» LUKIJOIDEN MIELESTÄ viime numeron ylivoimaisesti paras juttu oli Salakavala parodontiitti. Juttu on luettavissa osoitteessa terveydeksi.fi.

» ONNITTELUT VOITTAJALLE! Lukijakilpailuun vastanneiden kesken arvottiin Viking Linen risteilylahjakortti. Voittajalle on ilmoitettu henkilökohtaisesti.

Tykkää lehdestä Facebookissa facebook.com/terveydeksi

Vastaa ja voita

Mikä oli lehden paras juttu, ja mistä aiheesta haluaisit lukea seuraavaksi?

Vastaa osoitteessa terveydeksi.fi > Osallistu

Voit lähettää vastauksesi myös postikortilla osoitteeseen:

Terveydeksi!-lehti PharmaPress Oy Elimäenkatu 5 00510 Helsinki

• Kirjoitathan korttiin osoitteesi ja puhelinnumerosi.

• Lähetä vastauksesi netissä tai postitse viimeistään 24.7.2023.

Vastaajien kesken arvomme ACOsarjan tuotepaketin. Paketti sisältää kolme tuotetta, ja sen arvo on noin 35 euroa.

• ACO Hellävarainen suihkuöljy

• ACO Kosteuttava shampoo

• ACO Kosteuttava ja korjaava hoitoaine

TERVEYDEKSI! 7
Kiitos palautteesta ja juttuideoista! Lähetättehän niitä jatkossakin osoitteessa terveydeksi.fi.
Lue
verkossa!

KAUPAN PÄÄLLE

ACO230323FI4
Kahden ACO Sun –tuotteen ostajalle lahjaksi ACO Foot Cream Rich 100 ml. Tarjous voimassa kesäkuun ajan kampanjaan osallistuvissa apteekeissa. Tarkista saatavuus apteekista. Tarjous ei koske huulivoiteita.
KAHDEN ACO SUN -TUOTTEEN OSTAJALLE KESÄKUUSSA JALKAVOIDE

pulssi 6,2 M

Suomalaiset tekivät viime vuonna

6 180 000 ulkomaan matkaa.

Apteekissa Euroopassa

Voiko reseptilääkkeitä ostaa ulkomailla vai pitääkö pitkälle reissulle ottaa lääkkeet Suomesta mukaan?

Toistaiseksi suomalainen sähköinen resepti toimii vain Kroatiassa ja Virossa sekä tietyissä apteekeissa Portugalissa, Puolassa ja Espanjassa.

Kela-kortin sijaan näissä maissa reseptilääkettä ostettaessa mukana täytyy olla passi tai kuvallinen henkilökortti. Toisin kuin koti-Suomessa ulkomailla lääkkeitä voi ostaa vain omalla reseptillä. Toisen henkilön, esimerkiksi alaikäisen lapsen puolesta asioiminen ei ole mahdollista.

Jos suunnittelee oleilevansa pitkään maassa, jossa suomalainen sähköinen resepti ei toimi, kannattaa pyytää lääkäriltä paperiset reseptit ulkomailla asiointia varten. Lääkemääräys ulkomailla asiointia varten toimii EU- tai Eta-maissa ja Sveitsissä. Muualla reseptiostoihin tyypillisesti vaaditaan paikallisen lääkärin kirjoittama resepti.

Lääkemääräys ulkomailla asiointia varten on eri lomake kuin lääkärin Suomessa antama paperinen tuloste sähköisestä reseptistä. Itse OmaKannasta

tulostettu resepti ei siis riitä apteekkiasiointiin ulkomailla.

Huomioitavaa on, että esimerkiksi huumausaineeksi luokiteltuja lääkkeitä ei voi ostaa toisessa maassa kirjoitetulla reseptillä, ja reseptin voimassaolo määräytyy aina sen mukaan, missä maassa lääke hankitaan.

Ulkomailla tehdyistä reseptilääkeostoista on mahdollista saada korvauksia. Maasta riippuen lääkkeet voi saada suoraan paikallisella hinnalla, kun näyttää apteekissa eurooppalaista sairaanhoitokorttia. Korvauksia voi hakea myös jälkikäteen sähköisesti OmaKela-palvelussa.

Ulkomaille on hyvä ottaa mukaan yhteenveto mukana olevista lääkkeistä. Yhteenvetoa voi pyytää apteekista tai tulostaa itse OmaKannasta. Jos mukana on huumausaineeksi luokiteltavia lääkkeitä ja matkakohde on Schengen-alueella, mukana täytyy olla Schengen-todistus. Maksullisen todistuksen saa apteekista.

Matkustaessa lääkkeet on hyvä kuljettaa alkuperäispakkauksessa ja pakata käsimatkatavaroihin.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti

Eurooppalaista sairaanhoitokorttia voi hakea maksutta Kelalta. Kortilla saa lääketieteellisesti välttämätöntä sairaanhoitoa, kun matkustaa tai oleskelee tilapäisesti toisessa EU- tai Eta-maassa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa tai PohjoisIrlannissa. Eurooppalaisella sairasvakuutuskortilla hoidosta maksetaan paikallinen omavastuu.

Eduskunnan helmikuussa hyväksymän EU:n uuden potilasdirektiivin myötä suomalainen voi nyt myös hakeutua kiireettömään hoitoon yksityiselle tai julkiselle puolelle toisessa EU-maassa ja saada hoidosta korvauksen. Korvaus voi olla enintään sen suuruinen kuin hoidon kustannus Suomessa. Eurooppalaisen sairaanhoitokortin voi tilata sähköisesti OmaKela-palvelussa.

Lähde: Tilastokeskus
TERVEYDEKSI! 9
Tekstit Taru Vanhala Kuvat iStockphoto

Euroopan mestari mitali- ja ennätysjahdissa

10 TERVEYDEKSI! henkilö
på svenska
50.
Läs
på sidan

Viimeisen vuoden aikana urheilullisesti isoin tavoite tuli saavutettua, kun 3 000 metrin esteissä sain EM-kultaa Münchenissä. Tuota varten töitä oli tehty jo pitkään ja voitontahtoa löytyi.

Sopivasti heti EM-kisojen jälkeen sairastuin koronaan, joten kausi loppui siihen. Harjoittelusta piti pitää pitkiäkin taukoja, kun flunssa ei hellittänyt. Muutoin kaikenlaisia tapahtumia ja reissuja riitti liittyen Euroopan mestaruuteen. Erityisen mieluisia olivat nuorille suunnatut tapahtumat, sieltä ponnistaa seuraava sukupolvi.

Keväällä olen ollut leireillä ensin EteläAfrikassa ja sitten Amerikassa, joissa olen keskittynyt peruskunnon kehittämiseen. Vähitellen olen alkanut harjoitella kilpailunomaisesti eli vauhdit ovat kasvaneet.

Kesällä aion kilpailla. Kesä on tässä työssä se tärkein jakso. Kalenteri elää, mutta tarkoitus on juosta 10–15 kisaa. Suurin osa arvokilpailuista on ulkomailla, kuten Timanttiliigan kilpailut. Kotimaassa on edessä ehkä kolmesta neljään kisaa.

Isoin tavoitteeni on uusi oma ennätys. 3 000 metrin esteiden ennätykseni 8.16,57 on vuodelta 2020 Monacosta. Nyt ajatuksenani on juosta hyviä tuloksia ja aikoja koko kesän. Timanttiliigan lisäksi yksi tavoite on elokuussa Budapestissa järjestettävät MM-kisat. Menen askel kerrallaan eteenpäin, sijoitustavoitteiden on oltava realistisia.

Aamuni alkavat rivakalla ylösnousulla kello 7–7.30. En ole tottunut nukkumaan pitkään, menen nukkumaankin ajoissa. Aamiaisena on puuroa, sillä pärjää. Noin kello 9 alkaa päivän ensimmäinen harjoittelu, esimerkiksi tänään on nopeuspäivä. Joskus keskityn kilometrien keräämiseen, voima- tai tekniikkaharjoitteluun. Toinen harjoittelujakso on iltapäivällä.

Asumme Jyväsjärven rannalla, josta on hyvä lähteä liikkeelle ja jossa voi tehdä myös vetoharjoituksia. Jyväskylässä on muutoinkin mitä parhaimmat harjoittelumahdollisuudet.

Haasteellisinta arjessa ei ole oikein mikään. Olen työni itse valinnut ja tykkään siitä. Sekä lyhyen että pitkän ajan tavoitteet ovat kirkkaina mielessä. Vaikka teen työtä vakavissani, en ota sitä silti liian vakavasti. Onnistumisten lisäksi epäonnistumisetkin kuuluvat elämään.

Karistan stressin viettämällä aikaa puolisoni kanssa kotona; ei tarvitse yksin pähkäillä, miltä juoksu tuntuu ja tuntui. Kotona voi puhua kaikesta ja katsella yhdessä vaikka elokuvaa. Pidän dokkareista, toiminnasta ja komediasta, vuosittainen klassikko on ollut Gladiator Myös golf vie ajatukset ihan muualle, eikä stressi vaivaa. Luonnossa liikkuminen rauhoittaa.

Harvemmin kärsin kilpailujännityksestä. Olen realisti: sitä saa, mitä ansaitsee. Jos jotkut kisat ovat epäonnistuneet, itseluottamus ei ole korkealla. Epävarmuus syö itseluottamusta, mutta en ota siitäkään stressiä.

Vapaa-aikani vietän mieluiten rauhassa kotona tai ystäviä ja perhettä tavaten. Ystävätkin ovat pääsääntöisesti urheilupiireistä, ja perhe on ollut tukena aina.

Jaksan paremmin, kun nukun ja syön hyvin. Kun harjoittelee kovaa, palautuminen on tärkeää, jotta jaksaa taas harjoitella. Tasapaino on olennaista.

Lautaselle valitsen kotiruokaa. Itsekin kokkailen mielelläni. Amerikan-leirin jälkeen etenkin savustettu lohi ja perunamuusi maistuivat. Vaikka sielläkin teimme liki kaiken ruoan itse, kalaa ei pahemmin saanut. Muutoinkin syön sitä ainakin pari kertaa viikossa, joten oli hyvä päästä Suomessa taas normaaliin ruokarytmiin.

Välillä tulee kyllä syötyä epäterveellisemminkin, mutta ei liiallisesti. En ole minkään ruoan totaalikieltäytyjä. Elämästä pitää nauttia.

Salainen paheeni on golfin peluu, jos sitä nyt salaisuudeksi voi kutsua. Aloitin golfin ensimmäisenä koronakesänä ja siitä lähtien olen yrittänyt aina välillä päästä muutaman kierroksen pelaamaan. Harrastus ajoittuu lähinnä syksyyn.

Haluaisin elämääni lisää mitaleja ja Suomen ennätyskin olisi hyvä saada omiin nimiin. Tällä uralla katson kortit viimeiseen asti ja pyrin saavuttamaan tavoitteet. Kun toinen työura alkaa, haluan tehdä sitä samalla intohimolla sekä asettamalla myös tavoitteita.

Opiskelen kaupallista alaa, joten myynnin tai markkinoinnin parista voisi toinen ura alkaa sitten joskus. Kun paikat rupeavat reistaamaan ja tulokset tippuvat, on aika suunnata katseet muualle kuin esteradoille. t

Urheilijalle terveys sanelee sen, mihin kaikkiin kilpailuihin pystyy osallistumaan. Topi Raitanen tavoittelee hyviä sijoituksia muun muassa Timanttiliigassa, jossa voi osallistua 14 kilpailuun toukokuusta syyskuulle; MM-kisoissa elokuussa Budapestissa; muutamissa kotimaan kisoissa, kuten Kalevan kisoissa heinäkuussa Lahdessa.

TERVEYDEKSI! 11
Estejuoksija ja Euroopan mestari Topi Raitanen, 27, suhtautuu kesän koitoksiin luottavaisin mielin. Jos harjoituksista ja kilpailuista jää aikaa, Topi viihtyy kotona tai golfviheriöllä.
”OLEN TYÖNI ITSE VALINNUT JA TYKKÄÄN SIITÄ.”

terveys

Teksti Krista Korpela-Kosonen Kuvitus Maxim Usik Asiantuntijana laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen

Läs på svenska

på sidan 46.

Ruokarauha vatsaan

Herkkä vatsa sietää huonosti esimerkiksi papuja, ruista ja sipulia. Moni hyötyy

FODMAP-ruokavaliosta, joka auttaa palauttamaan rauhan vatsaan.

Onko vatsa turvonnut ja kipeä? Tuliko ruokailun jälkeen ikäviä ilmavaivoja? Erilaiset toiminnalliset vatsavaivat ovat harmillisia, mutta hyvin tavallisia. Ainakin yhdellä kymmenestä suomalaisesta on herkkä vatsa, jonka taustalla on ärtyväksi suoleksi kutsuttu oireyhtymä.

Monet tutut ruoka-aineet voivat saada ärtyvän suolen hermostumaan. Esimerkiksi ruis, vehnä, ohra, palkokasvit, omenat, sipulit ja kaalit ovat tyypillisiä oireiden aiheuttajia.

Laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoo, että syypää oireisiin ovat niin kutsutut FODMAP-hiilihydraatit, jotka sulavat huonosti ruoansulatuksessa. Seurauksena on epämukavia oireita, kuten turvotusta, kipua ja ilmavaivoja sekä vaihtelevasti ripulia ja ummetusta. – Ärtyvää suolta rauhoittaa, kun ruokavaliossa rajoitetaan oireita aiheuttavien ruokien

määrää. FODMAP-ruokavaliota kannattaa harkita, jos kärsii usein toiminnallisista vatsavaivoista, Laatikainen sanoo.

Ravitsemusterapeutti ohjaa alkuun Laatikainen suosittelee kaikille vatsavaivaisille ainakin kertakäyntiä ravitsemusterapeutin vastaanotolla, jossa ammattilainen antaa ohjeet FODMAP-ruokavalion toteutuksesta. Samalla tarkastellaan laajemminkin, ovatko nykyiset ruokatottumukset terveyttä tukevia.

Lievien vatsavaivojen rauhoittamista voi tarvittaessa ensin kokeilla omatoimisesti kotona. Silloin ruokavaliosta poistetaan muutama merkittävin FODMAP-hiilihydraattien lähde ja arvioidaan, riittääkö se lievittämään oireita.

– Pois jätetään sipulit, omena, päärynä, vesimeloni, cashewpähkinät, ruis, ohra ja vehnä sekä kaalikasvit ja pavut. Jos oireet vähenevät näillä muutoksilla riittävän hyvin, ravitsemusterapeutin ohjausta ei välttämättä tarvita.

APTEEKKARI VINKKAA

Apua apteekin valmisteista

» SOPIVILLA RUOKATOTTUMUKSILLA voi ehkäistä monia vatsavaivoja, ja lisätehoa niiden lievittämiseen löytyy apteekin itsehoitovalmisteiden valikoimasta. Apteekin henkilökunta opastaa oikean valmisteen valinnassa.

Ilmavaivojen ehkäisyyn ja lievittämiseen sopivat dimetikoni- ja simetikonivalmisteet. Ne vähentävät kaasukuplien pintajännitystä ja edistävät kuplien hajoamista, jolloin kaasu pääsee helpommin poistumaan elimistöstä.

– Simetikonivalmisteet vaikuttavat nopeasti, dimetikonin paras teho saavutetaan 2–3 päivän käytön jälkeen. Valmisteet sopivat noin kuukauden yhtäjaksoiseen käyttöön, kertoo apteekkari Kaisa Huttunen Kerimäen apteekista.

Ruoansulatuksen edistämiseen voi kokeilla entsyymivalmisteita, jotka valmisteesta riippuen auttavat hiilihydraattien, rasvojen, proteiinien, gluteenin tai laktoosin pilkkomisessa. Valmiste otetaan aterian yhteydessä.

Piparminttuöljykapselit voivat auttaa vatsakivuissa, sillä piparminttuöljy rentouttaa suoliston sileää lihasta, jolloin kipu lievittyy. Kapselit nielaistaan kokonaisina kaksi tuntia ennen ateriaa tai aterian jälkeen.

Vatsa- ja suolisto-oireiden lievittämisessä voivat olla hyödyksi myös maitohappobakteerivalmisteet, jotka tasapainottavat suoliston bakteerikantaa.

– Jos oireet ovat hankalia, eikä elintavoista tai valmisteesta tule niihin helpotusta, on syytä käydä lääkärin vastaanotolla, Huttunen sanoo.

Karsinnasta altistukseen ja ylläpitoon Laatikainen mainitsee, että laajempi FODMAPruokavaliokokeilu on hyvä tehdä ravitsemusterapeutin ohjaamana. Oikeaoppisesti toteutetussa FODMAP-ruokavaliossa on kolme vaihetta: karsinta, altistus ja ylläpito.

Karsintavaiheessa ruokavaliosta jätetään pois kaikki runsaasti FODMAP-hiilihydraatteja sisältävät ruoat. Tämän vaiheen on tarkoitus kestää nelisen viikkoa, jonka jälkeen edetään altistusvaiheeseen.

Altistusvaiheen ideana on, että karsittuja ruokia palautetaan yksi kerrallaan takaisin ruokavalioon. Samalla seurataan, pahentaako ruoan nauttiminen uudelleen oireilua. Jos oireet pysyvät poissa, ruoka voidaan ottaa pysyvämmin takaisin ruokavalioon. Jos oireet pahenevat, ruokaa on syytä välttää myös jatkossa tai syödä ainoastaan vähäisiä määriä kerrallaan. – Altistusvaihe vaatii kärsivällisyyttä, sillä kokeiluun otetaan 1–2 ruokaa viikossa. Tavoitteena on, että ainakin 4–8 pois karsittua ruokaa saataisiin palautettua takaisin ruokavalioon.

FODMAP-ruokavalion ylläpitovaiheessa vältetään ainoastaan ruokia, jotka ovat vatsan ja suoliston oireilun kannalta hankalia. Muita ruokia voi käyttää vapaasti vatsan sietokyvyn sallimissa rajoissa.

– Ruokavalio ei ole kaikille ihmisille täsmälleen samanlainen. On yksilöllistä, mitä ruokia vatsa sietää ja mitä pitää rajoittaa, Laatikainen muistuttaa.

”OIKEAOPPISESTI TOTEUTETUSSA

FODMAP-RUOKAVALIOSSA ON KOLME VAIHETTA:

14 TERVEYDEKSI!
apteekkari, Kerimäen apteekki
KARSINTA,
JA YLLÄPITO.”
ALTISTUS

Vältä turhaa rajoittamista

Tyypillinen FODMAP-ruokavalion toteutuksessa tehtävä virhe on, että karsintavaiheeseen jumiudutaan pitkäksi aikaa, eikä ruokavaliota päästä laajentamaan. Laatikaisen mukaan se on turhaa itsensä kahlitsemista, mikä voi aiheuttaa hankaluuksia esimerkiksi yhdessä muiden kanssa ruokaillessa.

Myös suolistomikrobisto kärsii ruokavalion turhasta rajoittamisesta, sillä FODMAPhiilihydraatit ovat esimerkiksi terveydelle hyödyllisille bifidobakteereille mieluista ravintoa.

– Bifidobakteerit kärsivät siitä, että FODMAP-hiilihydraatteja ei tule niiden käyttöön normaaliin tapaan. Se voi johtaa bifidobaktee-

reiden määrän vähenemiseen suolistossa, Laatikainen kertoo.

Toinen tavallinen virhe on huomion kiinnittäminen viljojen gluteeniin. Laatikaisen mukaan gluteeni ei yleensä ole ärtyvän suolen oireiden syy. Toisaalta gluteenia sisältävissä viljoissa on usein runsaasti myös FODMAPhiilihydraatteja. Tämä pätee rukiin, vehnän ja ohran kohdalla.

”MYÖS SUOLISTOMIKROBISTO KÄRSII RUOKAVALION TURHASTA RAJOITTAMISESTA.”

– Siinä mielessä gluteenin miettiminen ei ole turhaa. Vähän gluteenia sisältävä ruokavalio on usein samalla vähemmän FODMAPhiilihydraatteja sisältävä.

Kun ruokavaliossa rajoitetaan rukiin, vehnän ja ohran määrää, niiden tilalle on syytä etsiä muita viljoja turvaamaan kuidun saantia. Laatikainen suosittelee etenkin kauraa, kvinoaa

TERVEYDEKSI! 15

Esimerkiksi näissä

ruoissa on paljon

FODMAP-hiilihydraatteja:

» vehnä, ruis ja ohra

» sipuli ja valkosipuli

» pavut, herneet ja linssit

» kukkakaali ja parsakaali

» punajuuri ja bataatti

» sienet

» avokado

» omena, päärynä, vesimeloni

» nektariini, persikka, kirsikka, luumu

» mustaherukka

» cashewpähkinä

» laktoosia sisältävät maitovalmisteet

» hunaja

ja tummaa riisiä. Lisäksi on hyvä syödä omalle vatsalle sopivia kuitupitoisia kasviksia sekä pähkinöitä ja siemeniä, sillä suoliston hyvinvointi edellyttää riittävää kuidun saantia.

Huomioi annoskoko ravintolassa FODMAP-ruokavalion noudattaminen on kotioloissa yleensä melko helppoa, mutta ravintoloissa se ei useinkaan ole huomioitavien erityis-

ruokavalioiden joukossa. Ruokailijan voi olla vaikea kysymättä tietää, mihin ruokiin on käytetty reilusti esimerkiksi sipulia tai valkosipulia. Laatikainen neuvoo, että ravintolassa ruokaillessa annoskoko kannattaa pitää pienenä. Mitä suurempi annos, sitä enemmän voi tulla oireita. Noutopöydästä on hyvä valita ruokia, joiden raaka-aineet ovat selkeästi nähtävissä. Esimerkiksi pata- ja kastikeruoat voivat olla sen suhteen hankalia.

– Ravintolaruokailuun voi lisäksi varautua käyttämällä apteekissa ilman reseptiä myytäviä entsyymivalmisteita, jotka saattavat edistää FODMAP-hiilihydraattien pilkkoutumista ruoansulatuksessa.

Noin 65–80 prosenttia herkkävatsaisista hyötyy FODMAP-ruokavaliosta. Ruokavalio rauhoittaa ärtyvää suolta, vaikka se ei poistaisikaan kokonaan oireita. Vatsavaivat ovat luonteeltaan aaltoilevia. Välillä vatsa voi olla niin hyvässä kunnossa, että ruokarajoituksiin ei ole aihetta.

– Luulo siitä, että FODMAP-ruokavalion mukaan on syötävä koko loppuelämän ajan, ei pidä paikkaansa. Ärtyvä suoli voi myös pysyvästi rauhoittua, Laatikainen sanoo. t

16 TERVEYDEKSI!

kalenteri

Lue verkosta!

Suojaudu auringolta: terveydeksi.fi > Ihonhoito > Aurinkosuojaus ehkäisee maksaläiskiä

kesäkuu

13.6. Albinismipäivä

Albinismi on perinnöllinen tila, joka aiheuttaa synnynnäisen näkövamman tai näön alentuman sekä vähäisen ihon, silmien ja hiusten pigmentaation. albinismiyhdistys.omasivu.fi

14.6. Verenluovuttajan päivä

Verenluovuttajien päivänä muistutetaan siitä, kuinka hyväntahtoisella vapaaehtoisella luovutustoiminnalla voidaan pelastaa ihmishenkiä. veripalvelu.fi

27.6. Kansainvälinen kuurosokeuspäivä

Kuurosokealla viitataan kuurosokeisiin sekä vaikeasti kuulonäkövammaisiin ihmisiin. Heillä on haasteita esimerkiksi kommunikaatiossa, tiedon saamisessa sekä liikkumisessa. nkl.fi

26.6.–2.7. Helsinki Pride

Suomen suurin ja vaikuttavin ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtuma. Pride-kuukautta vietetään koko kesäkuun ajan, ja se huipentuu Pride-viikkoon. Kulkue ja puistojuhla 27.6. pride.fi

heinäkuu

25.7. Maailman hukkumisten ehkäisyn päivä

Maailmassa hukkuu vuosittain yli 235 000 ihmistä, ja Suomessa noin 100–150 ihmistä. Tee #hukkumattomuudenlupaus itsellesi ja lähimmäisellesi: Lupaa nauttia vesillä ja veden äärellä liikkumisesta turvallisesti. suh.fi

28.7. Maailman hepatiittipäivä

Hepatiittipäivänä halutaan lisätä tietoisuutta hepatiitti A, B, C ja E:n tunnistamisesta, leviämistavoista ja niiltä suojautumisesta. muma.fi

elokuu

25.8. Savuton Suomi ­päivä

Päivän teemana: ”Savuton ja nikotiiniton Suomi –hyvinvointia huomiselle” savutonsuomi.fi

26.8. Ilman päivä

Sisäilmasta sairastuneiden päivä. hengitysliitto.fi

TERVEYDEKSI! 17

MINNEA MINNEA

Pieni teko. Parempi päivä. – minnea.fi
140423 UUDETTUOTTEET NYTAPTEEKEISSA
MUISTA KOKO SARJA:
Uusi, kotimainen Melatoniini auttaa uneen. Valitse pitkä- tai nopeavaikutteinen.

resepti

67 kcal

HIILIHYDRAATTEJA 9,8 G

RASVAA 0,8 G

PROTEIINIA 2,2 G

KUITUA 4 G

SUOLAA 1,6 G

Säilytä tomaatti huoneenlämmössä.

Raikas

gazpacho kesäpäiviin

1 RASIA KIRSIKKATOMAATTEJA

1 KURKKU

1 SIPULI

2 VALKOSIPULINKYNTTÄ

1–2 PUNAISTA CHILIÄ

6 DL TOMAATTIMEHUA

2 LIMETIN MEHU

1 TL SUOLAA

½ TL MUSTAPIPPURIA RIPAUS SOKERIA (JÄÄPALOJA)

Jauha sileäksi.

Maista, onko maku kohdallaan ja lisää tarvittaessa joko tomaattimehua tai mausteita. Jos tarjoat keiton heti, lisää tehosekoittimeen jääpaloja. Muussa tapauksessa viilennä keitto jääkaapissa.

Terveyspommi

KOTIMAISEN TOMAATIN

SESONKI on nyt. Tomaattia kannattaakin popsia päivittäin – lajeja ja värejä riittää.

Tomaatti sisältää runsaasti lykopeeni-nimistä antioksidanttia, joka voi vähentää riskiä sairastua syöpään sekä sydän- että verisuonitauteihin. Lisäksi lykopeeni hidastaa ihon vanhenemista ja auttaa suojautumaan auringon UVsäteilyä vastaan. Lykopeeni imeytyy parhaiten kypsennetyistä tomaateista ja rasvaliukoisuutensa vuoksi valmistuksessa kannattaa käyttää öljyä.

TERVEYDEKSI! 19
ANNOS
Kuva Niclas Mäkelä / Otavamedia 4 ANNOSTA, ALLE 30 MIN, L, M PANE KAIKKI AINEKSET monitoimikoneeseen tai tehosekoittimeen.
Tee reilu satsi jaakaappiin!

Sukupuolten moninaisuus – mitä termit tarkoittavat?

Vuorovaikutusta aiheesta ei kuitenkaan tarvitse pelätä, vaikka sukupuolisanasto ei olisikaan kunnolla hallussa.

MMies vai nainen – vaiko kenties jotakin muuta? Sukupuoli ei aina ole yksiselitteinen asia, eivätkä kaikki ihmiset tunne kuuluvansa kahteen, toisilleen vastakkaiseen ja selvästi toisistaan erottuvaan sukupuoleen.

– Sukupuolen ilmenemismuodot ovat moninaiset. On sukupuolienemmistö, johon valtaosa ihmisistä kokee kuuluvansa, mutta sitten on myös heitä, jotka eivät tunnista omaa sukupuoltaan perinteisen mies–nainen-sukupuolijaottelun akselilta, sanoo koulutusasiantuntija Marita Karvinen Seta ry:stä.

Jokaisen ihmisen käsitys omasta sukupuolestaan koostuu Karvisen mukaan ainutlaatuisista ja yksilöllisistä piirteistä.

– Yhteistä meille kaikille on kuitenkin se, että haluamme tulla hyväksytyksi sellaisena kuin olemme. Sukupuoli on monelle tärkeä, identiteettiä merkittävästi määrittävä seikka.

– Itse toivoisin hienotunteisuutta kohdata toinen omanlaisenaan ihmisenä sukupuolesta riippumatta. Jos sukupuolten moninaisuus aiheena hämmentää tai pelottaa, olisi hyödyllistä miettiä miksi: mistä pelkoni johtuu ja voisinko ottaa epämukavat tunteeni vastaan avoimin mielin?

Mitä sukupuoli on?

» SUKUPUOLIKÄSITYKSESSÄ YHDISTYY geneettisiä, hormonaalisia, kehollisia, psykologisia ja kulttuurissosiaalisia tekijöitä. Sukupuolten moninaisuuteen kuuluu myös sukupuolen ilmaisu.

– Vaikka kulttuurimme on hyvin nais–mies-jakautunut, osa tämän jaottelun ulkopuolelle itsensä määrittävistä haluaa ilmaista omaa sukupuoltaan siten, että muut ymmärtävät hänen kuuluvan sukupuolivähemmistöön.

Huomaamme herkästi, jos joku esimerkiksi puhuu, ilmehtii tai pukeutuu tavalla, joka ei noudata perinteistä sukupuolinormistoa.

– Tällainen erottautuminen on osa sukupuolten moninaisuutta, eivätkä kaikki ihmiset mahdu perinteisiin naisen tai miehen muotteihin. Naisellisuus ei myöskään ole ainoastaan naisten eikä miehisyys ainoastaan miesten yksinoikeus, Karvinen painottaa.

TERVEYDEKSI! 21
mielessä
1.
Sukupuolten moninaisuus on herkkä aihe, josta monella on vahvoja mielipiteitä ja josta voi seurassa sukeutua kiperiäkin keskusteluja.
Asiantuntijana koulutusasiantuntija Marita Karvinen Seta ry:stä

Sukupuoli on myös juridinen määre

» SUKUPUOLTEN MONINAISUUS on jokseenkin yleistä. Suomalaisessa kouluterveyskyselyssä vuonna 2021 noin neljä prosenttia vastanneista kertoi sukupuolekseen muun kuin mikä hänelle oli syntymässä määritelty. Hollannissa vastaava prosenttiluku tytöillä ja pojilla on kymmenen.

Sukupuoli on myös juridinen eli lainsäädännöllinen määre. Suomessa on kaksi juridista sukupuolta, mies ja nainen. Esimerkiksi Saksassa, Australiassa, Intiassa ja Uudessa-Seelannissa on myös kolmas sukukupuolikategoria niille, jotka eivät koe olevansa joko miehiä tai naisia.

– Askel kohti moninaisempaa sukupuolikäsitystä otettiin Suomessa uuden translain myötä. Alkuvuodesta 2023 eduskunta hyväksyi lain, jonka mukaan täysi-ikäinen voi ilmoittaa Väestörekisteriin haluavansa vaihtaa juridisen sukupuolensa.

Uutta laissa on, että enää juridisen sukupuolen vaihtamiseen ei tarvita lääkärintodistusta. Henkilö lähettää Väestörekisterille selvityksen, jossa hän ilmoittaa pysyvästi kuuluvansa vahvistettavaan sukupuoleen. Uusi sukupuolimerkintä korjataan hänen henkilötunnukseensa ja henkilöllisyystodistuksiinsa.

3.

Sukupuolisanasto haltuun

» SUKUPUOLTEN MONINAISUUS näkyy sukupuolitermistössä. Sanaa cis käytetään kuvaamaan sitä, että henkilön sukupuoliidentiteetti ja sukupuolen ilmaisu ovat hänelle syntymässä määritellyn sukupuolen ja kulttuuristen odotusten mukaisia. Suurin osa ihmisistä on cissukupuolisia: pojaksi syntynyt kokee aikuisenakin olevansa mies ja tytöksi syntynyt nainen.

Sukupuolivähemmistöjen kattotermejä ovat transihmiset ja intersukupuoliset. Transihmisiä ovat esimerkiksi transsukupuoliset: he eivät tunne kuuluvansa siihen sukupuoleen, mikä heille on syntymässä määritelty. Osa transsukupuolisista saattaa haluta korjauttaa kehoaan vastaamaan kokemaansa sukupuolta.

Transihmisiin kuuluvat myös muunsukupuoliset. Heillä voi olla erilaisia sukupuoli-identiteettejä: henkilö voi kokea olevansa sekä mies että nainen, jotakin siltä väliltä tai täysin tämän jaottelun ulkopuolella. On myös ihmisiä, jotka eivät koe olevansa mitään sukupuolta. Transvestiitti puolestaan on ihminen, joilla on tarve ilmentää sekä miestä että naista itsessään muun muassa pukeutumalla: esimerkiksi mies voi pukeutua naiseksi, mutta kokea silti olevansa sukupuoli-identiteetiltään mies.

Karvinen korjaa yleisen termivirheen, joka on jäänyt kummittelemaan suomen kielen sukupuolisanastoon. Transseksuaali-sanaa on aiemmin käytetty synonyyminä sanalle transsukupuolinen.

– Kyse on englannista suomeen tapahtuneesta käännösvirheestä. Englannin kielessä sana sex tarkoittaa sekä seksiä että sukupuolta, suomeksi sanoilla on tietenkin omat, erilaiset merkityksensä. Transseksuaalisuus on siis virheellinen ja vanha tapa puhua asiasta – oikea termi on transsukupuolinen.

22 TERVEYDEKSI!
2.

Intersukupuolisuus voi paljastua vuosia myöhemmin

» INTERSUKUPUOLISEN IHMISEN kehossa kromosomit, sukuelimet, hormonitoiminta tai muut sukupuolitetut kehonpiirteet eivät yksiselitteisesti vastaa nais- tai miestyypillistä kehoa.

Intersukupuolisia on väestöstä YK:n arvion mukaan noin 1,7 prosenttia. Joillakin heistä on jokin intersukupuolisuuteen liitetty lääketieteellinen diagnoosi, mutta on heitäkin, jotka eivät edes tiedä olevansa intersukupuolisia.

Osa saa tietää intersukupuolisuudestaan esimerkiksi murrosiässä, jos kuukautiset eivät ala tai lapsen saamiseen liittyy aikuisena vaikeuksia.

Apteq Biotiini Extra

Vahva ja monipuolinen biotiinivalmiste hiusten, kynsien ja ihon hyvinvointiin.

Täysin kasvipohjainen.

hiukset. Kauniit kynnet. Hehkuva iho.
4. Upeat

5.

Keskustelua ei tarvitse pelätä

SUKUPUOLI-IDENTITEETTIÄ EI

pidä sotkea seksuaalisen suuntautumisen identiteettiin. Yhteistä niille on kuitenkin synnynnäisyys: lapselle tai nuorelle kehittyvä käsitys omasta sukupuolestaan on asia, johon vanhemmatkaan eivät voi kasvatuksella vaikuttaa. Sama koskee seksuaalista suuntautumista.

– On tärkeää ymmärtää, että kuuluminen johonkin sukupuolivähemmistöön ei ole epänormaalia. Yhteiskuntamme on kuitenkin niin

normittunut cissukupuolisuuden ehdoilla, että moni sukupuolienemmistöön kuuluva hämmentyy, jos keskustelu kääntyy sukupuolivähemmistöihin.

Vuorovaikutusta ei kannata pelätä eikä vältellä, Karvinen kannustaa.

– Jos huomaa joutuvansa keskelle tällaista keskustelua, voi avoimesti myöntää olevansa omalla epämukavuusalueellaan. Voi vaikkapa sanoa, että ”sukupuolisanasto ei ole minulla kunnolla hallussa, ja jos käytän vääriä termejä tai töksäytän jonkun mielestä jotakin outoa, se johtuu siitä, että aihe on minulle vieras – en halua loukata ketään”. t

Terve suu - Kaunis hymy

Apteq suunhoitotuotteilla pidät suun ja hampaat puhtaina ja terveinä!

Apteq Hoitava Hammastahna ja Suuvesi on kehitetty erityisesti kuivaja herkkäsuisille, mutta ne sopivat mainiosti kaikille, jotka haluavat pitää erityisen hyvää huolta suunsa terveydestä. Löydät kaikki tuotteemme apteekin itsehoitohyllyistä.

Kaikki tuotteet sisältävät fluoria ja ksylitolia!

SALVEQUICK RESCUE JA REPAIR -JALKAVOITEET

KAUNIIDEN JALKOJEN SALAISUUS – HOIDA JA KOSTEUTA

VAIN APTEEKEISTA

RESCUE- HOIDA, monipuolinen hoitovoide

• Hoitaa halkeilevia kantapäitä ja pehmentää kovettumat

• Kosteuttaa kuivaa ihoa

• Poistaa hajuja

• Ehkäisee jalkasienen muodostumista

Tutkittu vaikutus

REPAIR- KOSTEUTA kosteutta ylläpitävä jalkavoide.

• Sisältää karbamidia

• Hajusteeton

• Pakkaus on 56-prosenttisesti kierrätysmuovia

• Vegan-merkitty

CE-merkitty lääkinnällinen laite. CE 0402. Valmistaja: Natumin Pharma AB.

Paracetamol Accord 500 mg -poretabletti

• Auttaa kipuun ja kuumeeseen.

• Edullinen vaihtoehto.

• Sitruksen makuinen, veteen liuotettava poretabletti nautitaan juotuna.

• Sopii myös raskaana oleville ja imettäville äideille.

www.paracetamolaccord.fi

SITRUKSEN MAKUINEN

Paracetamol Accord 500 mg poretabletti on suun kautta otettava lievän tai kohtalaisen kivun ja/tai kuumeen hoitoon käytettävä lääke. Vaikuttava-aine on parasetamoli. 500 mg:n vahvuus on tarkoitettu vain aikuisille ja vähintään 12 vuotiaille nuorille. Tavanomainen aikuisten kerta- annos on 1–2 x 500 mg tabletti. Parasetamolin enimmäisvuorokausiannosta 3 g (6 x 500 mg) ei saa ylittää. Parasetamolin suurin kerta-annos on 1000 mg. Käytettäessä 500 mg:n vahvuutta, annoksen suuruus riippuu iästä ja kehon painosta. Antoväli riippuu potilaan oireista ja enimmäisvuorokausiannoksesta. Jos kipu tai kuume jatkuu yli 3 vuorokauden ajan, oireet pahenevat, tai ilmenee muita oireita, lääkehoito on lopetettava ja hakeuduttava lääkäriin. Kuten kaikki lääkkeet, tämäkin lääke voi aiheuttaa haittavaikutuksia, mutta lääkettä oikein käytettynä ne ovat harvinaisia. Neuvottele käytöstä lääkärin kanssa, mikäli olet yliherkkä parasetamolille tai mille tahansa valmisteen apuaineelle tai noudatat niukkanatriumista ruokavaliota. Varovaisuutta suositellaan, mikäli sinulla on kohtalainen tai vaikea munuaisten vajaatoiminta, lievä tai kohtalainen maksan vajaatoiminta, vaikea akuutti hepatiitti, tai käytät samanaikaisesti maksan toimintaan vaikuttavia lääkevalmisteita. Hoidon aikana ei saa käyttää alkoholia. Parasetamoli sopii lyhytaikaiseen käyttöön raskauden ja imetyksen aikana. Muita parasetamolia sisältäviä valmisteita ei suositella samanaikaisesti. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen. Pakkauskoko: 500 mg 24 poretablettia. Markkinoija: Accord Healthcare Oy

04/2023 FI-01631
k i p u u n ja k uu m eeseen

liikunta

KOKEILE HELPPOA VESIJUMPPAA!

4 kg

Ota kiinni laiturista. Hyppää jalat haaralleen ja taas kiinni. Halutessasi voit päästää irti laiturista ja ottaa myös kädet mukaan liikkeeseen.

1

Kädet auki ja ristiin

2Seiso tukevasti selkä suorana vesi kaulaan asti. Nosta kädet sivuille veden pinnan alapuolella. Paina sitten kädet lantion eteen suoriksi ja nosta taas sivuille.

Vesijumppa onnistuu myös mökillä

VESILIIKUNNAN PARAS PUOLI on matala kynnys aloittaa. Ei tarvitse olla liikunnallinen eikä välttämättä osata edes uida voidakseen hyötyä vesijumpasta. Nivelvaivaisetkin pystyvät veden nosteen takia tekemään monia sellaisia liikkeitä, jotka eivät kuivalla maalla onnistuisi. Vesijumppa sopii niillekin, joilla on ylipainoa.

VESIJUMPAN HYVIÄ PUOLIA on myös sen tehokkuus. Vedessä liikkuessa hapenkulutus on suurempaa kuin maalla, ja syke nousee helposti korkeaksi. Veden vastus myös pakottaa käyttämään kaikkia lihaksia tehokkaasti. Liikunnan tehoa on helppo säädellä oman kunnon mukaan: kovakuntoinen liikkuu nopeammin, aloittelija hitaammin mutta hyötyy silti. Lihakset eivät yleensä kipeydy vesivoimistelusta, joten laji sopii myös tuki­ ja liikuntaelinvaivoista kärsiville.

MÖKKIRANTA ON TURVALLINEN paikka harjoitella vesijumppaa, kunhan ei mene veteen liian syvälle. Etäisyys rannasta on sopiva, kun jalat ylettyvät pohjaan ja vesi olkapäiden korkeudelle. Tukea voi ottaa laiturista. Mikäli sellaista ei ole, käy avuksi myös vaahtomuovinen lötköpötkö.

YHTÄ LIIKETTÄ TOISTETAAN 15 kertaa ja kierroksia tehdään 1–3. Jos kunto on huono, riittää vesijumpaksi alkuun kymmenen minuutin kuntoilu. Kunnon kohotessa pidennä harjoituksen kestoa. Jumpan jälkeen voi myös venytellä.

LUONNONVESISSÄ LIIKKUVAN KANNATTAA muistaa suojautua auringolta aurinkovoiteella, laseilla ja hatulla. Saunan jälkeen on hyvä vilvoitella ennen veteen menoa.

Muista apuvälineet!

ERILAISILLA KÄSISSÄ pidettävillä lisävastuksilla saat liikkeisiin lisää tehoa. Esimerkiksi vaahtomuoviset hymynaamakiekot auttavat treenaamaan lihasvoimaa, samoin kuin vesihanskat, jotka tekevät käsistä kuin räpylät. Erityisen hyvin käsien apuvälineet sopivat keskivartalon ja niska­hartiaseudun lihasten harjoittamiseen.

TERVEYDEKSI! 27
Vesijumppa sopii raskaana oleville. Vatsa painaa vedessä vähemmän.
Teksti
Tapio Kuvat
Lähteet:
vesiliikuntainstituutti
Jaana
iStockphoto
UKK
instituutti, Reumaliitto, Suomalainen
Ihminen painaa vedessä vain noin neljä kiloa ollessaan siellä kaulaansa myöten. Siksi vesiliikunta tuntuu monesta mukavalta.
Haarahypyt

palautuminen

Ilo irti kesälomasta

28 TERVEYDEKSI!
Asiantuntijana työhyvinvoinnin professori Jessica de Bloom, Groningenin yliopisto

Miten voi maksimoida työstä palautumisen lomalla?

Loman palauttava vaikutus ei tutkimusten mukaan ole kovin kestävä. Kun lomalta palataan takaisin työarkeen, loman rentous karisee nopeasti.

Työstressin kestävässä ratkaisussa on kyse elämäntavasta. Loma ei ole työhyvinvoinnin perusta. Tärkeää on hyödyntää lomien lisäksi myös päivittäiset pienet tauot, vapaaillat ja viikonloput työstä palautumiseen.

Voiko lomaan valmistautua?

Sekä lomalle jääminen että lomalta palaaminen ovat tärkeitä vaiheita. Jos juuri ennen lomaa joutuu tekemään pitkiä ja intensiivisiä työpäiviä, se vaikeuttaa palautumisen käynnistymistä. Tämä voi aiheuttaa jännityspäänsärkyjä ja jopa johtaa sairastumiseen. Siksi kannattaa hidastaa työtahtia jo ennen lomaa.

Myös lomalta palaamisella on väliä. Jos odottamassa on paljon töitä, niitä haalii helposti liikaa, ja loman palauttava vaikutus häviää tavallistakin nopeammin.

Hyvä tapa pehmentää töihin paluun stressiä on palata lomalta keskiviikkona, ei maanantaina.

Kannattaako lomailla yhteen menoon monta viikkoa vai ripotella lyhyitä lomia pitkin vuotta?

Ihmiset ovat erilaisia, ja loman ihannepituuteen vaikuttavat monet asiat. Kouluikäisten lasten vanhemmille pitkä kesäloma on usein tarpeen koulujen lomakauden vuoksi.

Tutkimusten mukaan loman pituudella ei kuitenkaan ole merkitystä siihen, kuinka tehokkaasti työstä palautuu tai kuinka kauan loman palauttava vaikutus kestää – lyhyt

loma parantaa hyvinvointia yhtä hyvin kuin pitkä. Tämän perusteella lomat kannattaisi ajoittaa useiksi lyhyiksi ajanjaksoiksi pitkin vuotta yhden pitkän loman sijaan. Sekin vähentää työstressiä, että tietää seuraavan palautumisjakson olevan lähellä.

Auttaako loman somelakko työstä palautumista?

Palautumista edistää, jos lomalla voi irtautua kotiympäristöstä ja tehdä ihan muita asioita kuin arkisin. Siksi myös sosiaalisesta mediasta irrottautumisesta tai sen käytön vähentämisestä on monelle hyötyä.

Joillekin ihmisille sosiaalisen median käyttö voi silti olla myös tapa rentoutua, eikä totaalinen lakko siksi ole kaikille paras vaihtoehto. Vaatimus sosiaalisesta mediasta irtautumisesta voi aiheuttaa myös stressiä.

Kannattaako loma aikatauluttaa täyteen ohjelmaa vai jättää se kokonaan kalenteroimatta?

Omat toiveet ratkaisevat, kumpi lomanviettotapa sopii itselle parhaiten. Tutkimus osoittaa kuitenkin, että tapahtumahetkellä pitkiltä tuntuneet samankaltaiset lomapäivät ja hetket sulautuvat jälkikäteen muisteltuna yhdeksi jatkumoksi: aika ikään kuin kutistuu ja sulaa pois. Jos lomaan sen sijaan kuuluu paljon ohjelmaa, uusia kohteita ja erilaisia aktiviteetteja, käy päinvastoin – ajanjakso tuntuu jälkikäteen pitemmältä.

Pitääkö lomalla matkustaa kauas päästäkseen irti arjen ympyröistä?

Etäisyys arjesta ja uudet ympäristöt ovat tärkeitä palautumiselle. Ratkaisevaa on kuitenkin siirtymään käytetty aika, ei välimatka itses-

sään. Palautumisen kannalta voi olla tehokkaampaa lomailla kotimaassa junalla, autolla tai pyörällä kuin lentää kaukomaille.

Miten päästä eroon ajatuksesta, että loma on ainoa aika palautua?

Pitkä ja pimeän talven takia suomalaisten suhde kesälomaan on erityinen: kesälomaan kohdistuu paljon odotuksia, mutta myös paineita. Yksi loma ei koskaan ratkaise kasautunutta työstressiä. Tehokkaampaa on etsiä palautumiskeinoja jatkuvassa arjessa. Terveelliset elintavat, kunnon lounastauot ja ulkoilu keskellä työpäivää auttavat palautumista.

Onko suomalaisten palautumistavoissa erityisiä ominaispiirteitä?

Ulkoilu- ja liikuntatauot ovat keskeinen keino edistää työstä palautumista, ja suomalaisten supervoima on tiivis luontosuhde. Ihmisille on tavallista mennä yksin metsään ja keskittyä luontoon kaikilla aisteilla. Puistoon pääsee kaupungeissakin helposti.

Etätöiden yleistymisen myötä tauot ovat yhä useammalle mahdollisia kesken työpäivän. Jotkut potevat syyllisyyttä siitä, että hoitavat yksityisasioitaan työpäivän aikana. Se voi johtaa ylikompensointiin: työpäivät venyvät etätöissä helposti entistäkin pitemmiksi. Kannattaa muistaa, että työpaikallakin päivään kuuluu keskeytyksiä. t

TERVEYDEKSI! 29
Moni vannoo pitkän kesäloman nimiin, mutta loman palauttava vaikutus katoaa pian töiden jatkuessa. Palautumisessa tärkeintä on erimittaisten taukojen säännöllisyys ja työstä irtautuminen.
KESKIVIIKKONA,
MAANANTAINA.”
”HYVÄ TAPA PEHMENTÄÄ TÖIHIN PALUUN STRESSIÄ ON PALATA LOMALTA
EI

kausituotteet

Aurinkoallergiselle

» AURINKOALLERGISEN tai aurinkoihottumaisen suojavoiteeksi sopiva tuote, joka suojaa UVA- ja UVB-säteiltä sekä lisäksi syväkosteuttaa ihoa tehokkaasti, välittömästi ja pitkävaikutteisesti. Sopii sekä kasvoille että vartalolle. Tuote on hajusteeton ja alkoholiton.

ACO SUN LOTION INTOLERANCE SPF 50 100 ml

Kätevästi

suihkupullosta

» KORKEAN SUOJAKERTOIMEN aurinkosuojasuihke sopii kasvoille ja vartalolle ja kaikille ihotyypeille. Helposti imeytyvä voide ei jätä iholle valkoista pintaa. Vedenkestävä koostumus.

AVÈNE SUN SPRAY SPF 50+ 200 ml

Aurinkosuojaa lapsille

» NÄPPÄRÄ VAAHTOMAINEN aurinkosuoja on helppo levittää, koska se sopii niin kuivalle kuin kostealle iholle ja imeytyy nopeasti. Erittäin veden- ja hiekankestävä tuote sisältää pantenolia, joka auttaa vahvistamaan ihon suojaa.

ACO SUN KIDS ACTIVE MOUSSE SPF 50 150 ml

Auringon hehkua ja kosteutusta

» KEVYT NESTEMÄINEN suihke jättää iholle raikkaan ja virkistävän tunteen. Tuotteen sisältämä beetakaroteeni auttaa ihoa päivettymään kauniisti samalla kun se suojaa auringolta. Suihke imeytyy nopeasti värjäämättä vaatteita tai tahmaamatta.

VICHY SOLAR PROTECTIVE WATER SPF 30 200 ml

30 TERVEYDEKSI!

» KASVOILLE ja herkälle silmänympärysiholle suunniteltu tuote sisältää erittäin korkean aurinkosuojan. Voide on hienkestävä eikä valu silmiin esimerkiksi urheilun aikana. Sopii meikin alle.

LRP ANTHELIOS UVMUNE ULTRA LIGHT aurinkosuojaemulsio kasvoille SPF 50+ 50 ml

Aurinkovoide, joka pohjustaa meikin

”MOUSSEMAINEN, HERKULLISEN TUOKSUINEN voide tasoittaa ihon epätasaisuudet ja imeytyy nopeasti tahmaamatta. Erillistä meikin pohjustusvoidetta ei tarvita.

Tuote on biohajoava, joten se ei aiheuta haittaa vesieliöille. Tuotepakkauskin on valmistettu yli neljäsosaltaan kierrätysmuovista. SVR:n tuotteissa ei myöskään käytetä hormonitoimintaa häiritseviä ainesosia.

Kasvoille on aina hyvä käyttää eri aurinkovoidetta kuin muulle keholle, koska iho on kasvoissa erilaista. Esimerkiksi itselläni on rasvoittuva ja hieman epäpuhdas iho, joten kasvoille sopii kevyemmän tuntuinen ja mattapinnan jättävä tuote.

Aurinkovoidetta levitetään kasvoille teelusikallisen verran, mieluiten puoli tuntia ennen ulkoilua ja pari minuuttia ennen meikin lisäämistä. Illalla aurinkovoide on pestävä pois kasvoilta, jotta kasvot pääsevät levähtämään päivän päätteeksi.”

SVR SUN SECURE BLUR SPF50+ kasvoille 50 ml

TERVEYDEKSI! 31
Riina Vanhala, kosmetiikkavastaava, Pasilan apteekki, Helsinki
Aurinkosuojaa kasvoille suosikki Kunnon aurinkosuoja on kesän tärkein voide! Muista

hoidossa

Elämänmittainen borrelioosi

Pyhtääläinen Marjatta Valonen, 76, on sairastanut borrelioosia lähes koko ikänsä.

Meni kuitenkin lähes 50 vuotta, ennen kuin hän sai virallisen borrelioosidiagnoosin. Hoidon kannalta se tuli liian myöhään.

Teksti Jaana Kalliokoski Kuvat Sanna Vornanen ja iStockphoto Asiantuntijana infektiosairauksien erikoislääkäri Elisa Kortela, HUS

Marjatta Valosen muistikuvat tapahtumahetkestä ovat hatarat. Elettiin vuotta 1957 Turun saaristossa, ja hän oli kymmenvuotias. Valonen muistaa kuitenkin hyvin päälaellaan olleen turvonneen punkin. Pureman jälkeen kasvoihin levisi ihomuutos, jota hoidettiin savipuolena, tulehduksena iholla. >>

Marjatta Valonen on Suomen

Lymeborrelioosin ry:n puheenjohtaja. Yhdistys on valtakunnallinen borrelioosiin ja lisäinfektioihin erikoistunut järjestö.

Näistä saan voimaa

MIELIKUVAHARJOITUKSET. ”Olin 1990-luvun lopussa todella hyvän fysioterapeutin hoidossa. Hän opetti minulle mielikuvaharjoituksia tai mielikuvaleikkejä, joihin voin halutessani uppoutua. Mielikuvissani esimerkiksi uin ja sukellan tai vaellan vuorilla. Tämä helpottaa ja laukaisee stressiä, joka tulee välillä kivuista.”

TIEDON ETSIMINEN JA JAKAMINEN ”Vuonna 2006 liityin Suomen

Lyme Borrelioosi ry:hyn. Nautin suunnattomasti tiedon etsimisestä ja jakamisesta sekä yhdistyksen jäsenten kanssa työskentelystä.”

KÄSITYÖT. ”Suunnittelen neuleita ja neulon niitä hissun kissun. Käsityöt ovat samalla terapiaa. Olen sataprosenttisesti käsityöläinen.”

Kun koulut alkoivat syksyllä, Marjatalla alkoi sitkeä flunssa. Sitten hän sai munuaiskerästulehduksen ja joutui kolmeksi kuukaudeksi Helsinkiin Lastenklinikalle.

– Aika Lastenklinikalla oli kivaa aikaa. Yksinhuoltajaäidin lapsena sain paljon huomiota ja hoivaa, Valonen muistelee silmät tuikkien. Munuaiskerästulehdus saatiin taltutettua, eikä kukaan osannut yhdistää sitä punkin puremaan. Mutta oireet eivät jääneetkään siihen. Jo lapsuusaikana Valosella alkoivat toistuvat virtsatietulehdukset ja kuumeilu, päänsäryt, voimakas väsymys ja sekavuus sekä suolisto-ongelmat.

– Vuosien kuluessa oireita alkoi ilmaantua yhä enemmän, kuten jatkuvat nivel- ja lihaskivut sekä univaikeudet. 20-vuotiaana minulla oli jo monihermokipuja ja voimakkaita kouristuksia.

Joskus oireita hoidettiin infektioina. Joitain oireita pidettiin naisten vaivoina, ja niitä vähäteltiin.

Oireet diagnosoitiin psyykkisiksi Hieman alle 40-vuotiaana Valtosen vointi romahti täysin.

Hän sai kasvohalvauksen, joka on yksi neuroborrelioosin oire. Toistuvat tulehdukset eri puolilla kehoa sekä nivel-, lihas- ja hermokivut olivat heikentäneet Valosen kunnon niin, ettei hän enää jaksanut. Myös kognitiiviset kyvyt olivat heikentyneet.

Valonen pääsi kuntoutukseen, jossa hän oli kaikkiaan vuoden.

– Fyysisiin ongelmiini ei uskottu, vaan kaikki diagnosoitiin psykiatrisiksi sairauksiksi.

Valonen ei itse lannistunut eikä uskonut diagnoosia, vaan alkoi tutkia asioita. Hän vietti paljon aikaa kirjastossa ja alkoi yhdistää oi-

Suojaudu punkeilta ja vältä tartunta

» BORRELIOOSI ELI LYMEN TAUTI on puutiaisen levittämän Borrelia burgdorferi -bakteerin aiheuttama infektio. Borrelia-bakteerit hakeutuvat useimmiten iholle, mutta myös hermostoon ja niveliin sekä joskus harvoin sydämeen tai silmään aiheuttaen niissä oireita.

Varhaisborrelioosista puhutaan, kun puremaa ympäröivään ihoon kehittyy infektion alussa laajeneva, rengasmainen tai tasavärinen ja punoittava ihomuutos, joka ajan myötä hiljalleen kasvaa. Levinneessä borrelioosissa voi ilmentyä niveltulehduksia tai neurologisia oireita. Levinneitä borrelioosin muotoja ovat neuroborrelioosi, nivelborrelioosi ja borrelioosin aiheuttama sydänlihastulehdus sekä borrelioosin harvinaisemmat ihomuodot. Suomessa yleisin borrelioosin levinnyt tautimuoto on neuroborrelioosi.

– Neuroborrelioosin tyypillisin oire on uudenlainen kipu, joka tuntuu vartalossa tai raajassa hyvin epämiellyttävänä säteilykipuna. Kipualueella iho voi olla arka tai kosketustunto poikkeava. Tyypillistä tällaiselle hermojuuren tulehdukselle on se, että se pahenee öisin ja saattaa vaihtaa paikkaa. Myös hermohalvaus on mahdollinen neuroborrelioosin oire. Yleisin on kasvohermohalvaus, jolloin toinen puoli kasvoista ei enää toimi kunnolla. Myös yhden tai muutaman nivelen, useimmiten polven, voimakas turvotus on mahdollista, HUS:n infektiosairauksien erikoislääkäri Elisa Kortela luettelee.

Borrelioosin toteaminen

Borrelioosi diagnosoidaan yleensä puutiaisen pureman ympärille ilmestyvän ihottuman tai muiden oireiden perusteella. Borrelioosin vasta-aineet alkavat muodostua vasta kahden tai viimeistään kahdeksan viikon kuluttua tartunnasta, jolloin tauti voidaan todeta myös verikokeella. Yleensä borrelioosin hoitona on 2–4 viikon antibioottikuuri sekä tarvittaessa kipulääkitys.

Borrelioosi voi olla haastavaa diagnosoida, koska moni muukin sairaus voi aiheuttaa samankaltaisia oireita. Jos potilaalla on neurologisia oireita, yleensä heiltä löytyy myös vasta-aineita verestä. Jos varhainen ihoborrelioosi jää hoitamatta, osalle potilaista voi tulla levinneen borrelioosin oireita muutaman viikon tai kuukauden kuluttua puremasta.

Toisin kuin puutiaisaivokuumeeseen, borrelioosiin ei ole vielä rokotetta. Borrelioosirokote on kehitteillä, mutta menee todennäköisesti vuosia, ennen kuin se saadaan markkinoille.

Valtaosa borreliooseista diagnosoidaan kesä- ja syysaikaan. Suomessa kriittisintä borrelioosialuetta ovat rannikkoalueet ja Ahvenanmaa, jossa ilmaantuvuus on yli kymmenkertainen Suomen rannikkoalueisiin verrattuna.

Punkit heräävät eloon keväällä, kun ilman keskilämpötila on yli viisi astetta.

– Luonnossa liikkuessa kannattaa suojata ihoalueet vaatteilla. Sukat kannattaa nostaa lahkeiden päälle, ja paljaat ihoalueet voi vielä suojata karkotteella. Iltaisin tulee tehdä punkkisyyni. Tartuntariski pienenee merkittävästi, kun punkin irrottaa iholta nopeasti, Kortela opastaa.

TERVEYDEKSI! 35
”FYYSISIIN ONGELMIINI EI USKOTTU, VAAN KAIKKI DIAGNOSOITIIN PSYKIATRISIKSI SAIRAUKSIKSI.”
>>

reensa borrelioosiin, jota hän ryhtyi tutkimaan syvemmin. Suomessa on kaksi eri borrelioosikantaa, Borrelia afzelii, joka aiheuttaa niveloireita ja lihaskipuja, sekä Borrelia garinii, joka puolestaan aiheuttaa neurologisia ongelmia.

– Minulla on kaikki nämä oireet.

Valonen pyysi päästä borrelioositesteihin, mutta missään ei suostuttu ottamaan testejä ennen kuin hän vuonna 1999 joutui hoidettavaksi Helsingin Kirurgiseen sairaalaan pahojen tuki- ja liikuntaelinongelmien sekä neurologisten ja kognitiivisten ongelmien vuoksi.

Vihdoin häneltä otettiin borrelioositestit, jotka olivat positiiviset. Häntä lääkittiin kortisonilla ja hydroksiklorokiinilla, jota käytetään nivelreuman ja niveltulehdusten hoitoon – ei antibiooteilla, joita borrelioosiin yleensä määrätään.

Hoidot eivät tepsineet, ja Valonen joutui jäämään sairauseläkkeelle vuosituhannen vaihteessa rakastamastaan erikoismaalarin työstä. Muutaman vuoden päästä Valonen sai vielä hermovaurion oikealle puolelleen, jonka vuoksi liikuntakyky heikkeni huomattavasti.

Borrelioosidiagnoosi 49 vuoden jälkeen

Lähes viiden vuosikymmenen sairastelun jälkeen vuonna 2006 Marjatta Valonen sai neuroborrelioosidiagnoosin. Häneltä oli tutkittu vasta-aineet selkäydinnesteestä, josta borre-

Hyvä ajatus.

Läpi sukupolvien.

lioosi löytyi. Testistä löytyi lisäksi vesirokkovirus, joka aiheuttaa vyöruusun.

Diagnoosin myötä Valonen sai neljä viikkoa suonensisäistä antibioottia, ja puoli vuotta hän oli melko oireeton.

Oireet kuitenkin palasivat.

– Olen tämän jälkeen hakenut hoitoa yksityisesti. Osa oireista on poissa, ja osa on jäljellä. Osaa ei voida koskaan parantaa, koska Borrelia-bakteeri oli jo ehtinyt tehdä tuhojaan elimistössäni.

Moninaiset oireet ovat kannustivat Valosta jo nuorena tekemään muutoksia ruokavalioon. Hän piti ruokapäiväkirjaa ja hylkäsi ne ruokaaineet, jotka aiheuttivat oireita. Näin hän löysi itselleen sopivan ruokavalion, jossa ei ole viljoja, lehmänmaitoa, juureksia eikä palkokasveja. Ruokavalion ansiosta osa oireista on pysynyt aisoissa.

Elämä kuin jatkuva vuoristorata Koko lapsuuden, nuoruuden ja aikuisuuden Valonen on kamppaillut oireittensa kanssa hammasta purren.

Koliini, flavonoidit ja B12 - tärkeät muistin suoja-aineet

Valmistetaan suomalaisessa lääketehtaassa

Uudet, tutkitusti tehokkaat Apteq B12- vitamiinituotteet!

Apteq B12 Boost 1,3 mg + Folaatti & B1-B3-B5-B6-Biotiini-C

Jaksamisen tueksi ja lisääntyneeseen B12-vitamiinin tarpeeseen.

Apteq B12 Memox 1 mg + Folaatti & Flavonoidit-Koliini Muistin suojaksi ja täydentämään yksipuolista ruokavaliota.

MONINAISET OIREET OVAT KANNUSTIVAT VALOSTA JO NUORENA TEKEMÄÄN MUUTOKSIA RUOKAVALIOON.
apteq.fi

”Olen sitkeä sissi. Opin jo nuorena

tutkimaan omaa kehoani, mistä se tykkää ja mistä ei”, lähes koko ikänsä

borrelioosia

sairastanut

Marjatta Valonen kertoo.

– En ole kuitenkaan missään vaiheessa vaipunut epätoivoon. Minulla on hyvä huumorintaju, mustaakin huumoria löytyy.

Valosen ongelmakirjo on laaja. Hänellä on motoriikka- ja koordinaatiohäiriöitä, avaruudellisen hahmotuskyvyn puute, keuhkoissa selittämättömiä arpia, epämääräisiä hermokipuja, nivelten yliliikkuvuutta, suolisto-ongelmia, silmäkipua, näkö- ja kuulo-ongelmia, erilaisia pääkipuja, joista pahimpana juuri nyt takarai-

von neuralgia. Lisäksi hän kärsii kognitiivisista ongelmista ja muistihäiriöistä.

Valosen oikea puoli kehosta on jatkuvasti puutunut ja hermosto vioittunut. Hän käyttää rollaattoria ja pyörätuolia liikkumiseen.

– Niiden avulla pääsen liikkeelle, sillä jos lähden vähän pitemmälle, jalkani muuttuvat betoniporsaiksi, Valonen kuvailee.

Täysin oireetonta kautta Valosella ei ollut sen jälkeen, kun hän täytti 10, vaan elämä on

kulkenut kuin jatkuvassa vuoristoradassa.

– Krooniseen borrelioosin kuuluu aaltoilu. Mitä kauemmin punkin puremasta on kulunut, sitä vaikeampi sairautta on diagnosoida ja saada siihen hoitoa, hän kuittaa ja jatkaa:

– Olisihan elämäni voinut toisinkin mennä, mutta onneksi pystyn ajattelemaan, että olen osa tämän planeetan elimistöä vahvuuksineni ja heikkouksineni. t

TERVEYDEKSI! 37

apteekit

Läs på svenska

på sidan 48.

Mitä tehdä, jos lääkettä ei saakaan apteekista?

Lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat lisääntyneet viime vuosina. Tilanne ei johdu apteekeista, vaan kyse on maailmanlaajuisista ongelmista

lääkkeiden saatavuudessa. Yleensä puuttuvalle lääkkeelle löytyy

kuitenkin korvaava valmiste, jolla hoitoa voidaan jatkaa.

Lääkäri on määrännyt asiakkaalle tiettyä lääkevalmistetta, mutta sitä ei löydykään omasta lähiapteekista. Farmaseutti kertoo, että lääke on loppunut myös tukusta ja muista alueen apteekeista. Mitä tilanteessa voi tehdä?

Usein apteekki voi antaa korvaavan rinnakkaislääkkeen tilalle samalla reseptillä. Jos samaa lääkeainetta sisältäviä vaihtokelpoisia valmisteita ei ole, tulisi ottaa yhteys hoitavaan lääkäriin korvaavan hoidon varmistamiseksi, kertoo yliproviisori Johanna Linnolahti Lääkealan turvallisuusja kehittämiskeskus Fimeasta.

Useimmiten puuttuvalle lääkkeelle löytyy jokin korvaava valmiste, jolla hoitoa voidaan jatkaa. Hoitavan lääkärin tavoittaminen ei kuitenkaan aina onnistu nopeasti. Siksi olisi tär-

keää huolehtia, että säännöllisesti käytössä olevia lääkkeitä olisi aina kotona useammaksi päiväksi.

– Omin päin lääkärin määräämää lääkitystä ei pitäisi keskeyttää, Linnolahti korostaa.

Kysyntäpiikit voivat aiheuttaa lääkepulaa

Lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat lisääntyneet viime vuosina. Tilanne ei johdu apteekeista, vaan kyse on maailmanlaajuisista ongelmista lääkkeiden saatavuudessa.

– Kun lääkettä ei saada Suomeen tarpeeksi, sitä ei riitä myöskään kaikille apteekeille ja potilaille, jotka sitä tarvitsevat, Linnolahti sanoo.

Useimmiten saatavuushäiriöt johtuvat joko ongelmista lääkkeen toimitusketjussa tai äkillisestä kysynnän kasvusta.

38 TERVEYDEKSI!

Esimerkiksi tietyistä antibiooteista oli talvella pulaa, koska hengitystieinfektiot jylläsivät väestössä korona-ajan jälkeen. Syksyllä puolestaan joditabletit loppuivat hetkellisesti apteekeista äkillisen kysyntäpiikin takia.

Myös diabeteslääke Ozempic on ollut otsikoissa, koska sitä ei ole riittänyt kaikille. Lääkkeen käyttö on maailmanlaajuisesti lisääntynyt paitsi tyypin 2 diabeteksen hoidossa, myös virallisen käyttöaiheen ulkopuolella lihavuuden hoidossa.

– Lääkeyhtiö ei pysty tällä hetkellä valmistamaan lääkettä niin paljon kuin sille olisi kysyntää. Siksi lääkkeen saatavuudessa on ollut katkoksia, Linnolahti harmittelee.

Pitkät toimitusketjut lisäävät riskejä

Johanna Pakkanen toimii Orionissa toimitusketjuista ja ostoista vastaavana johtajana. Hänen mukaansa saatavuushäiriöt ovat lisääntyneet erityisesti siksi, että lääkkeiden toimitusketjut ovat nykyisin hyvin pitkiä ja keskittyneitä.

– Kovan hintakilpailun vuoksi raaka-aineiden valmistus on usein keskittynyt kahteen Aasian maahan, Kiinaan ja Intiaan. Esimerkiksi Kiinassa pääsatamat olivat kovan koronapolitiikan vuoksi pitkään kiinni, eikä tavara liikkunut normaalisti, Pakkanen kuvailee.

Kun koronarajoituksista on Kiinassa luovuttu, raakaaineiden saatavuus on vähitellen parantunut. Koska toimitusketjut ovat pitkiä, tämä näkyy Suomessa viiveellä. Uusien lääkkeiden ja raaka-aineiden saaminen Suomeen voi kestää jopa vuoden niiden tilaamisesta.

Mitä enemmän toimitusketjussa on toimijoita, sitä suurempi on riski, että yksittäinen häiriötilanne aiheuttaa ongelmia lääkkeen saatavuudessa.

– Pyrimme lääkeyrityksenä valitsemaan parhaat toimittajat, jotka pystyvät toimittamaan meille tarvittavia raakaaineita ja pakkausmateriaaleja. Tärkeää on myös riskien tunnistaminen ja mahdollisten saatavuushaasteiden ehkäiseminen jo ennalta. Kotimaisella lääkevalmistuksella on myös merkittävä rooli toimitusvarmuuden takaamisessa, Pakkanen sanoo.

Lääkkeet eivät lopu Suomesta

Vaikka saatavuushäiriöt ovat lisääntyneet, ne koskevat edelleen vain pientä osaa kaikista lääkevalmisteista. Valtaosa asiakkaista saa edelleen tarvitsemansa lääkkeet heti mukaansa apteekista.

Fimean Linnolahti vakuuttaa, että lääkkeet eivät ole loppumassa Suomesta.

– Meillä on Suomessa lääkkeiden velvoitevarastot, jotka osaltaan turvaavat lääkkeiden saatavuutta häiriötilanteissa. Fimea voi myös myöntää hakemuksesta erityislupia myyntiluvattomille valmisteille, jos muuta korvaavaa hoitoa ei ole saatavilla tai sillä ei saavuteta toivottua hoitotulosta, hän kertoo.

Lääkkeiden saatavuushaasteita pyritään ratkomaan myös EU:n tasolla. Fimea on mukana EU:n komission rahoittamassa hankkeessa, jossa pyritään ehkäisemään saatavuushäiriöitä ja harmonisoimaan niiden käsittelyä jäsenmaissa. t

Laadukkaita ratkaisuja hyvinvointia tukemaan : Kuorsaus, uniapnea, hygienia, kivunlievitys, vastustuskyky

Somnolis kuorsauskisko

ClipAir sieraintenlaajentajat

Somno it-S lämpömuotoiltava kuorsausja uniapnakisko

Sanabrux purentakisko narskutukseen

Somno it lämpömuotoiltava kuorsaus- ja uniapneakisko

Kuorsauksen estovyö

Posiform kuorsaajan tyyny

Demicso korvanpuhdistin

Polvituki, neopreeninen, S-XXL

Roll Easy voiteenlevitin

Ortopedinen selkätuki, S-XXL

Pakuriravintolisäjuoma 500 ml

Jakelija Oy Medifon Ab / LabTex Oy

Maahantuoja / markkinoija: LabTex Oy | www.labtex.fi

U U T U U S ! UUTUUS!
U U T U U S ! UUTUUS! U U T U U S ! UUTUUS! P I E N E M P I V E R S I O PIENEMPI VERSIO
LabTex Care Nordic®

ASIANTUNTIJAN SUOSIKKI

ihonhoito

Flexitol Heel Balm 112 g, STADA Nordic, Suomi

“SYVÄKOSTEUTTAVA JALKAVOIDE SOPII kuiville ja karheille jaloille. Tuote on riittävän täyteläinen hoitaakseen halkeilevia kantapäitä mutta käy myös säännölliseen päivittäiseen käyttöön. Voide on tehokas ja hellävarainen ja sisältää 25 prosenttia ureaa eli karbamidia. Tuotteessa on mieto tuoksu, ja se on helppo annostella kätevästä pakkauksesta. Voide sopii myös diabeetikoille. Suosittelen tuotetta omille asiakkailleni käyttäväksi kuuriluontoisesti, koska kuurina vaikutukset näkyvät parhaiten. Monet heistä ovat kertoneet, että kantapäät ovat voiteen avulla pehmentyneet ja ihorikot parantuneet.”

MERJA LAHTINEN, SKY-kosmetologi, Noljakan apteekki, Joensuu

Jalat kesäkuntoon oikealla hoidolla

JALKOJEN SÄÄNNÖLLINEN KOSTEUTUS unohtuu usein talven aikana, ja kesän koittaessa jalat kaipaavat hoitoa. Muutaman viikon tehohoidolla ja oikeilla tuotteilla saat jalat taas katseenkestäviksi.

KOTIHOIDON YKKÖSASIA ON jalkojen säännöllinen rasvaaminen tarpeeksi tuhdilla voiteella. Voide saa mielellään sisältää ureaa eli karbamidia, joka pehmittää kovettumia ja sitoo ihoon kosteutta. Jalkoja saa myös silloin tällöin hellävaraisesti raspata. Parhaiten kuollut ihosolukko irtoaa saunan tai kylvyn jälkeen, kun iho on kostea ja pehmennyt. Tavallinen jalkaraspi tai hohkakivi riittää – järeämmät höylät kannattaa jättää ammattilaisille. Myös ajoittainen kuorinta sopii kesäjaloille.

KESÄN HELTEILLÄ JALAT saattavat hikoilla herkästi. Säännöllisen pesun ohella vaivaan auttavat virkistävät jalkasuihkeet, jotka lievittävät hikoilua ja tuntuvat viilentäviltä. Mentolia ja eukalyptusta sisältävät jalkavoiteet voivat lievittää helteestä johtuvaa turvotusta.

KESÄAIKAAN KULJETAAN PALJON paljain jaloin, ja paljasjalkakävely voikin tuoda jaloille toivottua hemmottelua, kunhan maassa ei ole lasinsiruja. Myös jalkakylpy silloin tällöin tuo arkeen luksusta. Muista kuitenkin huolehtia, että kuivaat varpaiden välit kylvyn jälkeen huolellisesti, jottei kosteus jää jalkoihin aiheuttamaan ihorikkoja ja altistamaan infektioille.

JOS VARPAANKYNNET NÄYTTÄVÄT talven jälkeen haurailta ja liuskoittuneilta, kannattaa niihin sipaista biotiinilakkaa, joka vahvistaa kynttä ja saa sen kasvamaan paremmin. Jalkavoidetta kannattaa levittää myös puhtaille varpaankynsille, jotta kynnet saavat kosteutta eivätkä lohkeile niin helposti. Muista käyttää värillisen kynsilakan alla aluslakkaa, sillä värillinen lakka voi saada kynnet kellertämään. Kynsilakka on hyvä välillä poistaa ja tarkastella kynsien kuntoa ja mahdollisia muutoksia. Myös kynsien leikkaamisen kanssa on oltava tarkkana. Kynnet pitää leikata suoraan, jottei kynsi pääse vahingossa kasvamaan sisäänpäin.

40 TERVEYDEKSI!
Teksti Jaana Tapio Kuva iStockphoto
3–4 Anna jaloille talven jälkeen tehokuuri kosteutta. Voitele jalat 3–4 kertaa viikossa 3–4 viikon ajan.

40 vuotta Terveydeksi!

Neljä vuosikymmentä lomalukemista

Apteekkien asiakaslehti Terveydeksi! on tarjonnut lääketietoa ja ohjeita terveelliseen elämään jo vuodesta 1983 lähtien.

Vuoden 1987 kesänumerossa varoiteltiin auringon UV-säteilyn vaaroista ja kerrottiin lehmien utaresairauksista, jotka aiheuttavat maidontuottajille tuntuvia taloudellisia tappiota.

Tuoreen AIDS-selvityksen mukaan suomalaiset tarvitsevat lisää tietoa HIV-infektion tartuntatavoista ja tartunnan ehkäisystä. Ensimmäinen AIDSiin tehoava lääke oli juuri saanut hyväksynnän lääkintäviranomaiselta.

Vuonna 1991 Lääkkeet ja matkailu -teemanumerossa varoiteltiin huumeiden vaaroista ja muistutettiin, että maailmalla huumausainerikoksista voi saada pitkän vankeusrangaistuksen tai jopa kuolemantuomion.

Tuhti lukupaketti tarjosi tietoa myös seksitautien ehkäisystä, matkailijoiden rokotuksista, malariasta, turistiripulista ja matkapahoinvoinnista.

Vuoden 2005 kesänumerossa kerrottiin kasvisruoan terveyshyödyistä. Artikkelissa esiteltiin muun muassa vaihtoehtoisia proteiinilähteitä.

Turvallista kivunhoitoa -jutussa todettiin, että käytämme ahkerasti kipulääkkeitä, mutta tunnemme huonosti niiden haitat.

Suomessa oli juuri käynnistymässä liki 7 000 koehenkilön rokotukset kohdunkaulan syöpää vastaan. Lehdessä oiottiin myös mediassa levinneitä virheellisiä väitteitä aiemmin käyttöönotetusta apteekkien lääkevaihdosta.

Kesänumerossa 2016 opastettiin, miten leikin avulla saa lapset tutustumaan uusiin terveellisiin makuihin. Lehdessä kerrottiin myös eri ehkäisyvaihtoehdoista muistuttaen, että vain kondomi suojaa sukupuolitaudeilta.

Pulssi-osiossa varoiteltiin aggressiivista vitamiineja kaupittelevista puhelinmyyjistä, jotka käyttävät harhaanjohtavasti apteekki-nimeä markkinoinnissaan. Palstalla muistuteltiin myös itsehoitolääkkeiden vaaroista kehottaen lukijoita tutustumaan uuteen itselääkityksen Käypä hoito -suositukseen. t

TERVEYDEKSI! 41
1980-LUKU 1990-LUKU 2000-LUKU 2010-LUKU

lemmikit

Huoletonta

kesää koiran kanssa

Kesällä sattuu ja tapahtuu, koirallekin. Kun

lemmikin loma-apteekki on kunnossa, monista pikkuharmeista selviää säikähdyksellä.

42 TERVEYDEKSI!
Teksti Virve Järvinen Kuva iStockphoto Asiantuntijana farmaseutti Vilma Jylkkä, Jämsän apteekki

Punkkisuojaa koko perheelle

» KOIRAN PUNKKISUOJA ehkäisee punkkien siirtymisen sisätiloihin ja suojaa myös ihmistä. Suoja syntyy suun kautta annettavalla reseptilääkkeellä, itsehoidosta saatavalla paikallisvaleluliuoksella tai punkkipannalla. Apteekissa tulee kertoa, jos perheessä on pikkulapsia tai kissoja, sillä se rajaa lääkevalikoimaa.

Punkkipannan teho riittää kuudesta kahdeksaan kuukautta ja paikallisvaleluliuoksen yleensä neljä viikkoa – innokkaalla uimarilla vähemmän. Panta pitää poistaa ennen uimista, sillä siitä voi liueta vesistöön haitallisia aineita.

Ulkoilun jälkeen koira syynätään punkkien varalta. Pieni punkki irtoaa ihosta teräväkärkisillä pinseteillä ja verta imemään ehtinyt otus punkkiraudalla.

Vedessä varovasti

» TIIVISTURKKISEN UIMARIKOIRAN kuivaaminen hiustenkuivaajalla ja turkin pitäminen lyhyenä voivat ehkäistä märkivää, kivuliasta ihotulehdusta, hotspottia. Pienet tulehtumat voi hoitaa itse, laajat vaativat eläinlääkärin apua. Hoito alkaa poistamalla karvat kipeältä alueelta. Sen puhtaanapito onnistuu hellästi suihkutettavilla, antibakteerisilla puhdistusaineilla.

Sinilevästä varoitellaan paikallisissa medioissa, ja varoitukset kannattaa ottaa vakavasti. Sinilevä voi aiheuttaa nieltynä vakavia myrkytysoireita ja sitä voi päätyä uimarikoiran suuhun turkin välityksellä. Lemmikin huuhtelu puhtaalla vedellä ehkäisee sinilevämurheita. Kun mukana kulkee vesipullo ja -kippo, koiralle ei tule tarvetta juoda sinileväistä vettä.

Ihmisen herkku on koiran myrkky

» SUOLAISET GRILLIHERKUT voivat aiheuttaa koiralle myrkytysoireita, esimerkiksi ripulia, oksentelua ja kramppeja. Lautasille jääneet luut ja kalutut maissintähkät kuuluvat biojätteeseen: ne voivat aiheuttaa suolitukoksen ja luun siru myös haavoittaa ruoansulatuskanavaa. Suolitukos voi syntyä myös kovakuoristen marjojen syömisestä. Runsas marjamäärä voi käydä suolistossa ja saada aikaan alkoholimyrkytyksen.

Kannattaa muistaa, että koirat ovat laktoosi-intolerantikkoja: laktoosia sisältävästä jäätelöstä tulee niille vatsanpuruja.

Jos vahinko sattuu, soitetaan eläinlääkäriltä ohjeita. Lääkehiili ja vetyperoksidi voivat pelastaa koiran, mutta vain eläinlääkärin ohjeen mukaan annettuina.

Puremat ja pistot pienemmiksi

» HYTTYSISTÄ ON harmia koirillekin. Kovaan kutinaan voi käyttää viilentävää suihketta, kunhan koira ei pääse nuolemaan sitä. Osa punkkikarkotteista suojaa myös hyttysiltä. Kyypakkauksen kortisonia tarvitaan, jos ampiainen tai mehiläinen purkaa kiukkuaan koiraan kuonoon, ja hengitystiet turpoavat. Oikea annos kannattaa varmistaa eläinlääkäriltä jo ennakkoon. Tassuun tulleen osuman turvotusta ja arkuutta voi lievittää kylmäkääreellä.

Jos kyy puree koiraa, koiralle ei anneta suuhun mitään, vaan lähdetään eläinlääkäriin. Puremakohta kannattaa tukea paikoilleen esimerkiksi oksankarahkalla ja sukista tehdyllä lastalla. Pieni koira viedään autoon kantamalla ja iso taluttamalla.

Lomastressi sekoittaa vatsan

» MAASTA SUUHUN päätyvät yllätykset, helle ja arjesta poikkeavan päivärytmin ja matkustamisen aiheuttama stressi koettelevat koiran vatsaa. Lyhyenä kuurina käytettävät, kaoliinisavea ja pektiiniä sisältävät valmisteet kiinteyttävät ulostetta.

Pennulle ja iäkkäälle koiralle ripulin aiheuttama nestehukka voi olla vaarallinen, ja hoidosta tulee keskustella eläinlääkärin kanssa. Löysän ulosteen mukana poistuu elektrolyyttejä, jolloin veteen sekoitettavasta, ruiskulla suupieleen annosteltavasta elektrolyyttijauheesta voi olla hyötyä.

Ripuli muuttaa suoliston bakteerikantaa. Kuurina käytettävät koirien omat maitohappobakteerit auttavat tasapainottamaan sitä.

Kuumaa karkuun

» KOIRAPERHE AJOITTAA kesäajot aamuvarhaiseen tai iltamyöhään ja huolehtii tauoista, jolloin koira saa jaloitella ja juoda vettä.

Suljettu lämmin tila on kesällä hengenvaarallinen. Myös varjossa ja pilvisenä päivänä lämpötila nousee autossa tai teltassa hetkessä vaarallisen kuumaksi, vaikka ikkunat olisivat raolla. Vaarana on lämpöhalvaus.

Läähättävä, kuolaava ja poissaolevan näköinen koira pitää saada nopeasti ulkoilmaan ja soittaa tarvittaessa pelastuslaitos paikalle. Koiraa viilennetään märillä, kädenlämpöisillä pyyhkeillä kaulan, vatsan, kainaloiden, nivusten ja tassujen alta ja soitetaan matkalla eläinlääkäriin lisäohjeita. Koiralle voi tarjota vettä, mutta sitä ei saa upottaa veteen. t

TERVEYDEKSI! 43

46 hälsa

Många har en känslig tarm som inte tål till exempel bönor, råg eller lök. Då kan en FODMAP-diet lugna magen.

48 apotek

Störningarna i tillgången på läkemedel har ökat de senaste åren. Situationen beror inte på apoteken utan på globala faktorer. Vanligen finns ändå ett ersättande preparat som behandlingen kan fortsätta med.

50 person

Topi Raitanen, 27, hinderlöpare och europamästare, förhåller sig tillitsfull inför sommarens utmaningar. Blir det tid över efter träningar och tävlingar spenderar

Topi den gärna hemma eller på golfbanan.

Lämna rum för den bästa semesterdagen

» MINNS DU ännu barndomens vårfestdagar? Stunden när du rusade ut genom skoldörren, med glänsande nya skor på fötterna, betyget i handen och en ändlös frihet framför dig utan oro för morgondagen?

Som barn stressade man inte inför semestern. Att besöka Borgbacken och mormor räckte som plan. Varje dag var sitt eget äventyr. Skogsutfärder, blombuketter, bollspel, korvgrillning.

Nu som vuxen orsakar sommarsemestern alldeles för mycket stress redan på förhand. Världen ska vara klar innan semestern börjar. Varje Post-it-lapp ska åtgärdas och uppgifter delegeras. Semesterplanerna ska vara kristallklara senast i maj. Det är ju pinsamt om man inte kan svara på arbetskamraters och grannars frågor om sommarprogrammet. Semestern är en prestation. Den värdefulla fritiden måste användas med maximal effektivitet.

Det sägs att väl planerat är till hälften gjort, men jag vågar påstå att när det gäller sommarsemestern så är alltför väl planerat redan till hälften levt. I barndomens somrar var det bästa just att man inte visste allt på förhand. Allt var inte planerat. Var man trött tittade man på TV eller slappade i gungan. Bara var.

En sommarsemester på två och en halv månad är inte realistisk för de flesta, men något kunde vi lära oss av barndomens somrar och barnets tankevärld. I artikeln Ilo irti kesälomasta säger Jessica de Bloom, professor i arbetshälsa, att en välplanerad och schemalagd semester passar en del. Men inte alla. Jag hör till den senare kategorin: jag mår dåligt av en tajt semesterexcel.

Apotekets kundtidning 2/2023

Tillförlitlig information om hälsa, behandling och förebyggande av sjukdomar, om läkemedel och om hur man använder dem rätt samt om apotekstjänster.

Mina bästa semesterminnen från vuxen ålder är från oplanerade situationer. En gårdsyatzyturnering med grannarna, sittande på balkongen lyssnande till sommarregn och musik med min man, en extempore-vandring med min syster…

Jag utmanar alla att lämna lite rum i semesterschemat i år. En dag utan program kan bli semesterns bästa dag.

46 48 50
45–53 svenska sidorna
Taru Vanhala chefredaktör

Måltidsro i magen

Många har en känslig tarm som inte tål till exempel bönor, råg eller lök. Då kan en FODMAP-diet lugna magen.

Är din mage svullen eller gör den ont? Har du ofta gasbesvär efter maten? Funktionella magbesvär är förargliga och väldigt vanliga. Minst en av tio finländare har känslig mage som beror på ett syndrom som också kallas irritabel tarm.

Många vanliga födoämnen kan få en irritabel tarm att bli, ja just det; irriterad. Bland annat råg, vete, korn, baljväxter, äpple, lök och kål kan ge symtom.

Reijo Laatikainen, legitimerad näringsterapeut, berättar att boven i dramat är de så kallade FODMAP-kolhydraterna, som matsmältningen har svårt att klara av. Följden blir otrevliga symtom, till exempel svullnad och smärta i magen, gasbesvär samt växelvis diarré och förstoppning.

– En irritabel tarm lugnar sig om man begränsar intaget av födoämnen som ger symtom. För den som ofta har funk-

HÄLSA 46 TERVEYDEKSI!
Ä

tionella magbesvär kan det vara bra att överväga en FODMAP-diet, säger Laatikainen.

En näringsterapeut kan hjälpa i början

Laatikainen rekommenderar att alla som lider av magbesvär besöker en näringsterapeut åtminstone en gång. Terapeuten kan ge råd om FODMAP-dieten. Samtidigt kan man kolla om de nuvarande matvanorna stöder hälsan i allmänhet.

Är magbesvären lindriga kan man först prova att lugna magen på egen hand. Det kan gå till så att man undviker en del vanliga källor till FODMAP-kolhydrater och ser om det räcker för att minska symtomen.

– Man lämnar bort lök, äpple, päron, vattenmelon, cashewnöt, råg, korn och vete samt kålväxter och bönor. Om symtomen minskar tillräckligt med de förändringarna behövs kanske ingen näringsterapeut.

Från eliminering till exponering och upprätthållande

Laatikainen säger att en mer omfattande FODMAP-diet gärna ska provas under ledning av en näringsterapeut. En rätt genomförd FODMAP-diet har tre faser: eliminering, exponering och upprätthållande.

I elimineringsfasen undviks all mat som innehåller rikligt med FODMAP-kolhydrater. Den fasen ska ta cirka fyra veckor, varefter man övergår till exponeringsfasen.

Idén med exponeringsfasen är att återinföra de eliminerade födoämnena i dieten ett i taget. Samtidigt följer man med om återinförandet förvärrar symtomen. Om symtomen hålls borta kan födoämnet återinföras mer permanent i dieten. Om symtomen förvärras är det bäst att undvika födoämnet även i fortsättningen eller äta bara lite av det åt gången.

– Exponeringsfasen kräver tålamod, eftersom man provar bara 1–2 födoämnen i veckan. Målet är att återinföra åtminstone 4–8 av de eliminerade födoämnena i dieten.

När dieten sedan upprätthålls undviker man endast de födoämnen som är besvärliga med tanke på mag- och tarmsymtomen. Annan mat kan man äta fritt enligt vad magen tål. – Den slutliga FODMAP-dieten ser inte lika ut för alla. Vad magen klarar av och vad som behöver begränsas är individuellt, påpekar Laatikainen.

Undvik onödiga begränsningar Ett vanligt fel i genomförandet av FODMAPdieter är att man fastnar i elimineringsfasen och inte utvidgar kosten. Laatikainen säger att man då binder sig själv i onödan, vilket kan vara besvärligt till exempel när man äter med andra.

ten innehåller ofta också rikligt med FODMAPkolhydrater. Så är fallet med råg, vete och korn. – I det avseendet är det inte helt onödigt att fundera på gluten. En diet som innehåller mindre gluten innehåller ofta också mindre FODMAP-kolhydrater.

När man begränsar mängden råg, vete och korn i kosten är det bra att ta reda på vilka andra spannmål som kan hjälpa en att få tillräckligt med fiber. Laatikainen rekommenderar särskilt havre, quinoa och mörkt ris. Dessutom är det bra att äta sådana fiberrika grönsaker som magen tål samt nötter och frön, eftersom tarmen måste få tillräckligt med fiber för att må bra.

Beakta portionsstorleken på restaurang

Det är vanligen ganska lätt att iaktta en FODMAP-diet hemma, men på restaurang hör den vanligen inte till de beaktade specialdieterna. Frågar man inte kan det vara svårt att veta vilka rätter som innehåller till exempel mycket lök eller vitlök.

Laatikainen säger att det kan vara bäst att äta små portioner på restaurang. Ju större portion, desto värre kan symtomen bli. I bufféer kan man välja maträtter vars ingredienser syns tydligt. Grytor och såser kan vara besvärliga ur den synvinkeln.

Onödig begränsning av kosten är inte heller bra för tarmens mikrobflora, eftersom exempelvis de hälsosamma bifidobakterierna gillar FODMAP-kolhydrater.

– Bifidobakterierna lider av att inte få normalt med sådana kolhydrater. Det kan leda till att mängden bifidobakterier i tarmen minskar, förklarar Laatikainen.

Ett annat vanligt fel är att man fokuserar på glutenet i spannmål. Enligt Laatikainen är gluten vanligen inte orsaken till symtomen vid irritabel tarm. Men spannmål som innehåller glu-

– Man kan också förbereda sig för restaurangbesök genom att ta enzympreparat som säljs receptfritt på apoteken och som kan hjälpa till med spjälkningen av FODMAP-kolhydraterna i matsmältningen.

Cirka 65-80 procent av alla som har känslig mage har nytta av en FODMAP-diet. Dieten lugnar en irritabel tarm, även om den kanske inte tar bort symtomen helt. Magbesvär går ofta i vågor. Ibland kan magen vara i så bra skick att inga matbegränsningar behövs.

– Tron att man skulle vara tvungen att iaktta FODMAP-dieten hela livet stämmer inte. En irritabel tarm kan också lugna sig permanent, säger Laatikainen. t

TERVEYDEKSI! 47
”FODMAP-DIET HAR TRE FASER: ELIMINERING, EXPONERING OCH UPPRÄTTHÅLLANDE.”

Vad göra om apoteket inte har en medicin?

Störningarna i tillgången på läkemedel har ökat de senaste åren. Situationen beror inte på apoteken utan på globala faktorer. Vanligen finns ändå ett ersättande preparat som behandlingen kan fortsätta med.

Läkaren har skrivit ut ett visst läkemedelspreparat men det finns inte i patientens när apotek. Farmaceuten berättar att läkemedlet är slut också i partiaffären och i andra apotek i området. Vad kan man göra då?

– Ofta kan apoteket ge ett motsvarande generiskt läkemedel på samma recept. Om det inte finns något motsvarande preparat med

samma läkemedelssubstans bör man kontakta den behandlande läkaren för att ordna med en ersättande behandling, säger överprovisor Johanna Linnolahti på Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea.

Oftast finns det något ersättande preparat som behandlingen kan fortsätta med. Men det händer ibland att man inte genast får tag på läkaren. Därför skulle det vara viktigt att av läkemedel som man använder regelbundet all-

tid ha såpass mycket hemma att man klarar sig flera dagar.

– En medicinering som en läkare ordinerat ska man inte avbryta på eget bevåg, betonar Linnolahti.

Toppar i efterfrågan kan leda till brist Störningarna i tillgången på läkemedel har ökat de senaste åren. Situationen beror inte på apoteken utan på globala problem.

APOTEK 48 TERVEYDEKSI!

När vi inte får tillräckligt av ett läkemedel till Finland räcker det inte till alla apotek och patienter som behöver det, säger Linnolahti.

Oftast beror störningarna i tillgången på problem i leveranskedjan eller en plötslig ökning i efterfrågan. Vi hade till exempel brist på vissa antibiotika i vintras, när luftvägsinfektionerna spred sig som en löpeld efter coronatiden. Och på hösten tog jodtabletterna tillfälligt slut på apoteken på grund av en plötslig topp i efterfrågan.

Diabetesmedicinen Ozempic har också nått rubrikerna när den inte räckte till alla. Användningen av medicinen har ökat världsvitt både i behandlingen av typ 2-diabetes och i behandlingen av fetma, vilket inte är en officiell indikation.

Läkemedelsbolaget kan för tillfället inte tillverka tillräckligt av medicinen för att tillgodose efterfrågan. Därför har det förekommit avbrott i tillgången, säger Linnolahti beklagande.

Långa leveranskedjor ökar riskerna

Johanna Pakkanen är direktör på Orion och ansvarar för leveranskedjor och inköp. Hon säger att tillgångsstörningarna har ökat framför allt för att läkemedlens leveranskedjor i dag är väldigt långa och koncentrerade.

– På grund av den hårda priskonkurrensen är tillverkningen av råvaror ofta koncentrerad till två asiatiska länder; Kina och Indien. I Kina var huvudhamnarna länge stängda på grund av den stränga coronapolitiken och varorna rörde sig inte normalt, förklarar Pakkanen.

I och med att Kina slopat coronabegränsningar har tillgången på råvaror så småningom förbättrats. Men eftersom leveranskedjorna är långa märks det inte genast i Finland. Det kan gå upp till ett år från det att man beställt läkemedel och råvaror tills man får dem.

Ju fler aktörer som ingår i leveranskedjan, desto fler länkar finns det som kan få problem som leder till störningar i tillgången på ett läkemedel.

– Som läkemedelsföretag strävar vi till att välja de bästa leverantörerna för de råvaror och förpackningsmaterial vi behöver. Det är också viktigt att identifiera risker och förebygga eventuella problem i tillgången. Även inhemsk läkemedelstillverkning spelar en viktig roll i tryggandet av expeditionssäkerheten, säger Pakkanen.

Läkemedlen tar inte slut i Finland

Trots att tillgångsstörningarna ökat så berör de fortfarande bara en liten del av alla läkemedelspreparat. Största delen av apotekens kunder får fortfarande sina mediciner genast.

Linnolahti på Fimea försäkrar att medicinerna inte håller på att ta slut i Finland.

– I Finland har vi obligatoriska läkemedelslager som ska hjälpa till med att trygga tillgången på läkemedel i störningssituationer. Fimea kan också på ansökan bevilja specialtillstånd för preparat som inte har försäljningstillstånd, om annan ersättande behandling inte finns att få eller den inte ger önskat resultat, berättar hon. Också på EU-nivå försöker man lösa problem i läkemedelstillgången. Fimea deltar i ett projekt som finansieras av EU-kommissionen, med syftet att förebygga tillgångsstörningar och harmonisera hanteringen av dem i medlemsländerna. t

KÄYTÄTKÖ

MAITOHAPPOBAKTEERIVALMISTEITA?

Maitohappobakteeri + Boulardii on ainutlaatuinen yhdistelmävalmiste: Lactobacillus rhamnosus GG ja S. Boulardii samassa kapselissa. Enterokapseli suojaa kapselin sisältöä mahalaukun happamilta olosuhteilta: kapseli liukenee suolistossa.

Valitse kätevä kuurikoko 20 kaps. tai riittoisa 60 kaps. pakkaus.

Älä anna kuorsauksen pilata untasi.

Koko yön kestävä helpotus kuorsaukseen.

Snoreeze Nielusumute, Suuliuskat & Imeskelytabletti Tehokas apu lievään ja keskivaikeaan kuorsaukseen

Snoreeze Nenäsumute Tehoaa tukkoisen nenän aiheuttamaan kuorsaukseen

Snoreeze Kuorsauskisko Tehokas apu kovaääniseen kuorsaukseen

Helpotusta Kuorsaukseen Hjälp mot snarking
Apteekin oma tuotesarja Valmiste lisää Lactobacillus rhamnosus GG -maitohappobakteerin ja S. Boulardiin määrää suolistossa. Ravintolisä. Markkinoija, valmistuttaja: Medifon Oy, Espoo.

Europamästare på jakt efter

medaljer och rekord

PERSON 50 TERVEYDEKSI!

Topi Raitanen, 27, hinderlöpare och europamästare, förhåller sig tillitsfull inför sommarens utmaningar. Blir det tid över efter träningar och tävlingar spenderar Topi den gärna hemma eller på golfbanan.

VALMISTAUDU KOIRASI KANSSA PUNKKIKAUTEEN

Förra året nådde jag mitt största mål ur idrottssynvinkel när jag vann EM-guld på 3000 meter hinder i München. Vi hade jobbat länge för det och segerviljan var stor.

Direkt efter EM-tävlingarna insjuknade jag i corona, så säsongen tog slut där. Jag fick ta långa pauser i tränandet när sjukdomen inte gav med sig. Men det blev en hel del evenemang och resor med anledning av europamästerskapet. Jag gillade särskilt ungdomsevenemangen; där tar nästa generation sats.

Under våren har jag varit på läger, först i Sydafrika och sedan i Amerika. På dem har jag fokuserat på att höja konditionen.

Bayvantic vet paikallisvaleluliuos enintään 4 kg painaville koirille, sekä 4–10 kg, 10–25 kg, 25–40 kg ja 40–60 kg painaville koirille. Vaikuttavat aineet: imidaklopridi, permetriini. Kohde-eläinlaji: Koira. Käyttöaiheet: Koirien kirpputartuntojen ehkäisy ja hoito sekä koirien väivetartunnan hoito. Koirassa olevat kirput kuolevat vuorokauden sisällä hoidosta ja yksi hoitokerta riittää estämään uudet kirpputartunnat neljäksi viikoksi. Valmistetta voidaan käyttää osana kirppuallergian aiheuttaman ihotulehduksen (FAD) hoitoa. Valmisteella on puutiaislajista riippuen 3 tai 4 viikkoa kestävä puutiaisia tappava sekä karkottava vaikutus. Hoitoa aloitettaessa on suositeltavaa poistaa koirassa jo olevat puutiaiset. Valmiste vähentää koiran ehrlichioosin riskiä karkottamalla ja tappamalla tartuntaa levittävän puutiaisen. Riskin pieneneminen alkaa 3 vuorokautta valmisteen antamisen jälkeen ja kestää 4 viikkoa. Yhden hoitokerran karkotevaikutus (hyönteisten pistämisen esto) kestää hietasääskeä vastaan lajista riippuen 2 tai 3 viikkoa, hyttysiä vastaan lajista riippuen kaksi tai neljä viikkoa sekä pistokärpäsiä vastaan neljä viikkoa. Hietasääsken levittämän Leishmania infantum -infektion riski pienenee kolmen viikon ajaksi. Annostus ja antotapa: Annostus valitaan koiran painon mukaan, katso annostustaulukko. Annostele valmiste huolellisesti pakkausselosteen ohjeen mukaisesti suoraan koiran terveelle iholle. Vain ulkoiseen käyttöön. Vasta-aiheet: Ei saa käyttää alle seitsemän viikon ikäisille tai alle 1,5 kg:n painoisille koiranpennuille. Ei saa käyttää tapauksissa, joissa esiintyy yliherkkyyttä valmisteen vaikuttaville aineille tai apuaineille. Ei saa käyttää kissoille. Käyttöön liittyvät erityiset varotoimet: Vältä valmisteen joutumista omalle ihollesi, sekä koiran tai ihmisen silmiin tai suuhun. Pese kädet huolellisesti käytön jälkeen. Varsinkaan lasten ei saa antaa käsitellä juuri hoidettua koiraa ennen kuin annostelukohta on täysin kuiva. Huolehdi erityisesti, ettei hoidettava eläin tai sen kanssa kosketuksissa olevat eläimet pääse nuolemaan valmisteen annostelupaikkaa eivätkä täten nielemään valmistetta. Valmiste on vaarallista kissoille, mehiläisille ja vesieliöille. Kissojen tahattoman altistumisen estämiseksi tulee valmisteella käsitellyt koirat pitää erossa kissoista, kunnes annostelukohta on täysin kuiva. Koiraa ei saa päästää uimaan tai kahlaamaan, ennen kuin annostelusta on kulunut vähintään 48 tuntia. Haittavaikutukset: Annostelukohdan kutinaa ja turkin muutoksia (esim. turkin rasvoittumista) sekä oksentelua saattaa esiintyä. Muut haittavaikutukset, ks. pakkausseloste. Pakkaukset: enintään 4 kg painava koira 4x0,4 ml, koira 4–10 kg 4x1 ml, koira 10–25 kg 4x2,5 ml, koira 25–40 kg 4x4 ml ja koira 40–60 kg 4x6 ml. Myyntiluvan haltija: Bayer Animal Health GmbH. Markkinoija: Elanco Denmark Aps, Tanska. Tekninen tuki puh. +4545266060, sähköposti nordic@elanco.com. Tutustu pakkausselosteeseen ennen käyttöä. Perustuu 20.4.2022 päivättyihin valmisteyhteenvetoihin. FImiADX0422u

Suojaa jopa 4 viikkoa – myös joitain hyttysiä vastaan!
PM-FI-23-0031 / 01-2023
Bayvantic vet, Elanco ja vino palkkilogo ovat Elancon tai sen tytäryhtiöiden omistamia tavaramerkkejä. © 2022 Elanco tai sen tytäryhtiöt.
BAYVANTIC.FI ELANCO.FI

LOPETA ETSIMINEN

väsyneet jalat

pinnalliset laskimontukkotulehdukset kipua ja tulehdusta jaloissa

turvonneet jalat

onVaivaan lääke -Hirudoid® forte

Så småningom har jag börjat träna tävlingsinriktat, det vill säga ökat takten.

På sommaren ska jag tävla. Sommaren är den viktigaste säsongen i mitt jobb. Kalendern lever, men tanken är att delta i 10–15 tävlingar. Största delen av de stora tävlingarna hålls utomlands, till exempel tävlingarna i Diamond League. I Finland deltar jag i kanske 3–4 tävlingar.

Mitt största mål är ett nytt personligt rekord. Mitt rekord i 3000 meter hinder, 8.16,57, är från år 2020 i Monaco. Nu är min avsikt att göra bra resultat och tider hela sommaren. Ett mål utöver Diamond League är VM i Budapest i augusti. Jag tar ett steg i taget, placeringsmålen måste vara realistiska.

Mina morgnar börjar med rask uppstigning klockan 7–7.30. Jag brukar inte sova länge och går och lägger mig i tid. Frukosten består av gröt, det räcker. Ungefär klockan 9 börjar dagens

Hirudoid forten ainutlaatuinen koostumus mahdollistaa pinnallisten laskimontukkotulehdusten sekä mustelmien ja ruhjevammojen

tehokkaan hoidon:

Nopeuttaa pinnallisten verisuonitukosten liukenemista

Vähentää kipua ja turvotusta

www.hirudoidforte.fi

Hillitsee tulehdusta Edistää mustelmien ja ruhjevammojen paranemista

Hirudoid forte 4,45 mg/g emulsiovoide ja geeli pinnallisten laskimontukkotulehdusten hoitoon, laskimotulehdusten ennaltaehkäisyyn ja hoitoon sekä mustelmien ja ruhjevammojen hoitoon. Sivele Hirudoid fortea 3-5 cm hoidettavalle alueelle kerran tai useita kertoja päivässä. Emulsiovoidetta voidaan käyttää myös okkluusiosidosten alla. Varottava geelin joutumista limakalvoille ja avoimiin haavoihin. Vaikuttava aine: Mukopolysakkaridipolysulfaatti. Vaivojen pitkittyessä neuvottele käytöstä lääkärin kanssa. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen. Apteekista ilman reseptiä. Pakkauskoot 30 g, 50 g ja 100 g. Markkinoija STADA Nordic. 4-2023

första träning, i dag är det hastighetsdag. Ibland koncentrerar jag mig på kilometrar, styrketräning eller teknik. På eftermiddagen har jag ett andra träningspass.

Vi bor vid stranden av Jyväsjärvi där det är bra att springa och göra intervallträning. Träningsmöjligheterna är också i övrigt väldigt bra i Jyväskylä.

Den största utmaningen i vardagen är ingenting egentligen. Jag har själv valt mitt jobb och tycker om det. Målen på både kort och lång sikt är klara för mig. Fast jag tar jobbet på allvar så tar jag det inte alltför allvarligt. Både framgångar och misslyckanden hör till livet.

Jag orkar bättre när jag sover och äter bra. När man tränar hårt har återhämtningen stor betydelse för att man ska orka träna igen. Balansen är viktig.

Jag äter gärna hemlagad mat. Jag gillar också att kocka själv. Efter amerikalägret smakade rökt lax och potatismos extra gott. Vi lagade nästan all mat själva där också, men det var svårt att få fisk. Annars äter jag fisk minst två gånger i veckan, så det var bra att komma in i en vanlig måltidsrytm igen i Finland.

Ibland äter jag också ohälsosammare, men inte för mycket. Jag är ingen totalvägrare i fråga om mat. Man ska njuta av livet.

Min hemliga last är golf, om den nu kan kallas hemlig. Jag började spela golf den första coronasommaren och sen dess har

”JAG ORKAR BÄTTRE NÄR JAG SOVER OCH ÄTER BRA.”

jag försökt hinna spela några rundor då och då. Det blir framför allt på höstarna.

Jag gör mig av med stress hemma med min fru; jag behöver inte grubbla ensam över hur springandet känns och kändes. Hemma kan vi tala om allt och till exempel titta på en film tillsammans. Jag gillar dokumentärer, action och komedier. Gladiator har varit en årlig klassiker.

Golf skingrar också tankarna och tar bort stress. Jag blir lugn av att röra mig i naturen.

Jag spänner mig sällan inför tävlingar. Jag är realist; man får det man förtjänar. När jag misslyckats i en tävling är självförtroendet inte på topp. Osäkerhet gnager på självförtroendet, men jag stressar inte av det heller.

På fritiden är jag helst hemma i lugn och ro eller träffar vänner och familj. Mina vänner är mestadels idrottsmänniskor och familjen har alltid varit ett stöd.

Jag skulle gärna ha fler medaljer och ett finskt rekord skulle också sitta bra. Jag gör allt jag kan i den här karriären och försöker nå mina mål. När en annan karriär börjar vill jag göra den med samma passion och så att jag sätter upp mål där också.

Jag studerar handel, så försäljning eller marknadsföring kunde bli en ny karriär en dag. När kroppen börjar krångla och resultaten blir sämre är det dags att rikta blicken mot något annat än hinderlöpning. t

Hälsan dikterar vilka tävlingar en idrottare kan delta i. Raitanen strävar efter goda placeringar i bland annat Diamond League där man kan delta i 14 tävlingar från maj till september, VM i Budapest i augusti och några finska tävlingar, till exempel Kalevaspelen i Lahtis i juli.

Matkapahoinvointiin ja merisairauteen

Postafen on itsehoitolääke matkapahoinvointiin. Helppo ottaa mukaan matkalle tai lomalle. Yli 12­vuotiaille.

ja antotapa: Aikuiset ja yli 12-vuotiaat nuoret 1 tabletti 1–2 kertaa vuorokaudessa. Mikäli 25 mg:n annos ei ole riittävä, voidaan tunnin kuluttua ottaa toinen 25 mg:n annos, vuorokausiannos enintään 50 mg. Matkapahoinvoinnin ja merisairauden ehkäisyssä alkuannos suositellaan otettavaksi 1 tunti ennen matkan alkamista. Tarvittaessa annos uusitaan 24 tunnin kuluttua. Lapset: Saatavilla oleva tieto on riittämätöntä ajatellen meklotsiinin käyttöä alle 12-vuotiaille lapsille. Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet: Samanaikaista alkoholin käyttöä tulee välttää. Meklotsiini saattaa vaikuttaa henkistä valppautta ja liikkeiden koordinaatiokykyä edellyttävien tehtävien suorittamiseen, kuten autolla ajamiseen ja koneiden käsittelyyn. Haittavaikutukset: Tavallisimpia haittavaikutuksia ovat uneliaisuus tai sedaatio, uupumus ja heikkouden tunne. Suun kuivumista, heitehuimausta ja päänsärkyä esiintyy yleisesti. Korvattavuus: Ei korvattavuutta. Lisätietoja Pharmaca Fennica. Teksti perustuu valmisteyhteenvetoon 07.12.2021. Pakkaus ja hinta: Postafen 25 mg, 10 tabl, 12,10 €. Yhteystiedot: CampusPharma AB, Ruotsi, puh.+46 31 20 50 20. www.campuspharma.se www.postafen.fi

C3961-2 2023-04 circusreklam.se
Vaikuttava aine: Yksi tabletti sisältää 25 mg meklotsiinihydrokloridia. Käyttöaiheet: Matkapahoinvoinnin ja merisairauden ehkäisyyn ja lievittämiseen aikuisille ja yli 12-vuotiaille nuorille. Annostus
SUDOKUT Laatija Sami Hämäläinen/Aurifera Oy. Ristikon ja sudokujen ratkaisut sivulla 64. 54 TERVEYDEKSI! 8 6 1 2 1 3 6 4 8 9 4 8 7 5 5 3 1 1 2 6 8 5 4 1 8 3 2 9 7 4 3 5 8 6 2 9 4 1 3 7 4 2 8 6 7 5 3 1 9 9 5 2 8 4 3 7 6 1 Vaikeusaste: AI32590 (C) Arto Inkala www.aisudoku.com 2 3 6 9 7 6 1 4 7 8 5 9 7 8 4 2 7 3 8 5 4 9 8 7 3 4 9 8 1 2 5 2 1 9 8 7 3 4 6 1 5 3 8 6 9 2 7 4 4 9 5 7 1 2 6 3 8 Vaikeusaste: AI32591 (C) Arto Inkala www.aisudoku.com 9 2 1 8 7 9 5 2 5 4 8 9 6 9 2 5 6 2 9 8 5 2 1 7 7 9 3 5 6 9 3 1 8 7 5 2 4 2 3 8 9 4 5 7 1 6 3 6 1 4 5 2 8 7 9 Vaikeusaste: AI32592 (C) Arto Inkala www.aisudoku.com
RI S T I K K O

UUDEN SUKUPOLVEN KIVENNÄISAINEET

Suolen sisäinen ympäristö ja nautittu ravinto vaikuttavat tärkeiden kivennäisaineiden imeytymiseen ja biologiseen hyötyosuuteen.

Sukrosomiaalitekniikan avulla voidaan suojata herkästi muiden aineiden kanssa reagoiva rauta tai magnesium ja lisätä niiden imeytymistä. Samalla kivennäisaineiden tavallisesti aiheuttama kuormitus suolen limakalvolla ja mikrobistossa vähenee, mikä pienentää vatsavaivojen riskiä.

• Nopea, tehokas imeytyminen ainutlaatuisen

imeytymistavan vuoksi

• Ruoka- tai lääkeaineet eivät vaikuta

imeytymiseen

• Ei tyypillisiä haittavaikutuksia

SUKROSOMIAALINEN RAUTA

Sukrosomiaaliset kivennäisaineet on suljettu kaksikerroksisen sukrosomin (Sucrosome®) sisälle. Sukrosomi muodostuu fosfolipidikapselista, jonka rakennetta trikalsiumfosfaatti vahvistaa, ja jota suojaa uloin sukresterikuori. Sukresteri muodostuu rasvahappojen sakkaroosiestereistä.

FORTE FOLIC JUNIOR

• 30 mg sukrosomiaalista rautaa ja C-vitamiinia

• 20 kapselia

• 30 mg sukrosomiaalista rautaa, foolihappoa ja B6-, B12-, D3- ja C-vitamiinia

• Suussa sulava sitruunanmakuinen jauhe, 20 annosjauhepussia

• 14 mg sukrosomiaalista rautaa ja C-vitamiinia

• Suussa sulava kolanmakuinen jauhe, 20 annosjauhepussia

SUKROSOMIAALINEN MAGNESIUM

• 187,5 mg sukrosomiaalista magnesiumia

• 1-2 annospussia päivässä

• Suussa sulava jauhe

• Helppo nauttia, raikas maku

FOSFOLIPIDIMATRIISI RAUTAPYROFOSFAATTI TAI MAGNESIUMOKSIDI SUKRESTERIMATRIISI TRIKALSIUMFOSFAATTI
MAINOS
Sucrosomial® Iron Sucrosomial® Magnesium Ravintolisä *IQVIA SellOut MAT 2/2023

Kestävyysjuoksija Camilla Richardsson sai rauta-arvonsa vihdoin nousuun

Veriarvojaan tunnollisesti tarkkaileva Camilla huomasi positiivisen yllätyksen verensä rauta-arvoissa.

Kestävyysjuoksija Camilla

Richardssonin hemoglobiiniarvot ovat aina olleet kohdillaan, mutta ferritiini on huidellut viitearvojen alarajoilla.

“Paljon urheilevalle rauta-arvot on tärkeä huomioida, ja erityisesti naisurheilijoiden kohdalla”, Camilla sanoo.

Camilla on syönyt matalan ferritiinin takia jo pitkään erilaisia rautalisiä. Rautalisillä on hänen kokemuksensa mukaan selkeitä eroja. Eroja on niin tehokkuudessa kuin käyttömukavuudessa: osa niistä voi aiheuttaa vatsakipua herkkävatsaisille.

“Lääkärin neuvomana olen vaihdellut valmisteita silloin tällöin, koska valmistetta ajoittain vaihtamalla voi saada paremman vasteen”, Camilla selventää.

Rauta-arvoja voi parantaa ilman rautaa

Camillan uusimpana kokeiluna hän testasi Vitaali laktoferriini + C-vitamiini -valmistetta, jossa ei itseasiassa ole rautaa laisinkaan. Sen vaikuttava aine, laktoferriini, edistää syödyn raudan imeytymistä. Laktoferriinillä on lisäksi positiivisia vaikutuksia vastustuskykyyn ja ihon terveyteen. Myös mukana oleva

C-vitamiini tukee imeytysmisprosessia.

“Söisin C-vitamiinia vielä erillisenä tuotteena, jos sitä ei olisi tässä kätevästi samassa. Laktoferriini on siinä mielessä tosi hyvä vaihtoehto, jos tavallisista rautalisistä tulee maha kipeäksi. Se on ollut myös minulla ongelmana joidenkin tuotteiden kohdalla, ja vatsakipu on ammattiurheilijalle inhottava sivuvaikutus”, Camilla kuvailee.

Camilla testauttaa omat veriarvonsa säännöllisesti, ja noin kuukauden laktoferriinin käytön jälkeen ferritiiniarvot oli

jo selkeästi edellistä mittausta paremmat.

“Olen tosi yllättynyt näistä tuloksista, positiivisella tavalla! Tätä laktoferriinivalmistetta kannattaa ehdottomasti testata, jos on vaikeuksia saada rauta-arvoja hyvälle tasolle”, Camilla suosittelee.

Laktoferriiniä voi nauttia halutessaan myös yhdessä rautalisän kanssa. Vitaali-sarjasta löytyy kaksi eri vahvuista tehokasta nestemäistä rautavalmistetta – Vitaali Rauta 50 mg ja Vitaali Rauta 100 mg.

MAINOS
Vitaali-tuotteita myydään apteekeissa kautta maan. Lue lisää vitaalituotteet.fi

Diclospray

40 mg/g

sumute iholle, liuos

Kipusuihke*

Lääke kivun paikalliseen lievitykseen

o Vaikuttava aine diklofenaakki on Suomen suosituin ilman reseptiä saatava iholle annosteltava kipulääke**

o Helppokäyttöinen: sumuta kipualueelle

o Kätevä ottaa mukaan

o Lievittää myös tulehdusta

Tarkka annostelu

Annostus: 4–5 suihketta iholle kipukohtaan

3 kertaa vuorokaudessa. Viisi suihkausta sisältää 40 mg diklofenaakkia.

• Sumute muuttuu iholla geelimäiseksi. Hiero iholle hellävaraisesti.

Diclospray 40 mg/g sumute iholle, liuos. *Pieniin ja keskikokoisiin niveliin ja nivelten viereisiin kudoksiin kohdistuneen akuutin tylpän trauman aiheuttaman lievän tai keskivaikean kivun ja tulehduksen oireiden lyhytaikaiseen, paikalliseen hoitoon yli 14-vuotiaille. Vaikuttava aine diklofenaakki. Annostele hoidettavalle ihoalueelle 4–5 painallusta 3 kertaa vuorokaudessa säännöllisin välein. Jos paranemista ei ilmene 3 päivän kuluessa käytön aloituksesta, kysy neuvoa lääkäriltä. Ehjälle, terveelle iholle, ei avohaavoihin. Vältä valmisteen joutumista silmiin ja limakalvoille, ei saa ottaa suun kautta. Älä käytä, jos olet allerginen diklofenaakille, muille tulehduskipulääkkeille, maapähkinälle, soijalle tai valmisteen apuaineille. Vältä liiallista altistumista auringonvalolle käytön aikana. Ei saa käyttää raskauden viimeisen kolmanneksen aikana. Käyttö kahden ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana sekä imetysaikana vain lääkärin määräyksestä. Mahdollisina haittavaikutuksina on yleisimmin raportoitu ihoreaktioita. Haittavaikutuksia voidaan vähentää käyttämällä pienintä tehokasta annosta mahdollisimman lyhyen ajan. Pakkauskoko 25 g.

Tutustu huolella pakkausselosteeseen. Itsehoitolääke. Myyntiluvan haltija Sanavita Pharmaceuticals GmbH, Spaldingstr. 110B, 20097 Hamburg, Saksa. Perustuu 19.4.2022 päivättyyn valmisteyhteenvetoon.

Kysy apteekkarilta

Lukijoiden kysymyksiin lääkkeistä, itsehoidosta ja apteekkitoiminnasta vastaavat vuorotellen apteekkarit Petteri Henriksson Karjaan apteekista ja Mika Wallin Kauhavan Ykkösapteekista.

Vastausvuorossa MikaWallin

Mikä avuksi lapsen yskään?

? Lääkäri ei kirjoittanut lapselleni yskänlääkereseptiä, vaikka hänellä oli kova yskä. Miksi lapsille ei enää suositella yskänlääkkeitä?

* Lapsen yskä kiusaa monia lapsiperheitä. Yskän taustalla on useimmiten virusperäinen hengitystieinfektio, joita erityisesti pienemmillä lapsilla voi olla useita kertoja vuodessa. Tyypillisesti lapsen yskä paranee itsestään noin viikossa. Yskiminen voi kuitenkin valvottaa koko perhettä, ja sen vuoksi usein herää ajatus yskimisen helpottamisella yskänlääkkeillä.

TERVEYDEKSI! 57
APTEEKKARI VASTAA
** Pharmarket markkinadata 11/22 CLP-SV-DICLO-FI-00 01.2023

KUTINAA, KUUMOTUSTA, HILSEILYÄ?

Nykyinen Käypä hoito -suositus ei kuitenkaan suosittele lasten yskän hoitamista yskänlääkkeillä, sillä niillä ei tutkimusten mukaan näytä olevan vaikutusta lasten yskäoireisiin. Erityisesti kodeiinin, dekstrometorfaanin ja asetyylikysteiinin kohdalla mahdolliset haitat ovat suurempia kuin niiden mahdolliset hyödyt.

Yskimistä voi helpottaa kuitenkin myös lapsella. Hunajan on todettu olevan tehokas yskän rauhoittaja lapsilla. Apteekissa on saatavilla hunajaa sisältäviä valmisteita kurkkusuihkeina ja juotavana liuoksena. Valmisteet soveltuvat yli 1-vuotiaille. Lisäksi yskivän lapsen nesteytyksestä kannattaa huolehtia, sillä mitä enemmän lapsi juo, sitä juoksevampaa hengitysteiden lima on.

Jos lapsen yskään liittyy hengenahdistusta, jolloin joko sisään- tai uloshengitys on vaikeutunut, tulee ottaa yhteyttä lääkäriin. Astmaattisen lapsen yskää hoidetaan lääkärin määräämillä astmalääkkeillä.

Mikä on rinnakkaislääke?

? Apteekissa tarjotaan usein lääkärin määräämän lääkkeen tilalle rinnakkaislääkettä? Mitä rinnakkaislääke tarkoittaa? Onko se aivan sama kuin alkuperäinen?

Lamisil Solo

Lamisil Solo (terbinafiini) 1 % liuos iholle. Jalkasilsan (jalkasieni) hoitoon kerta-annoksena yli 18-vuotiaille aikuisille. Ei alle 18-vuotiaille. Jos olet yliherkkä valmisteen jollekin aineelle, älä käytä Lamisil Soloa. Vain jalkojen ja varpaiden iholle. Varo lääkkeen joutumista kasvoille tai silmiin. Käyttö raskaus- ja imetysaikana vain lääkärin ohjeen mukaan. Jos oireet eivät ala parantua viikossa, ota yhteys lääkäriin tai apteekkiin. Lamisil Solo sisältää etanolia, joka saattaa aiheuttaa polttelua vahingoittuneilla ihoalueilla. Säilytettävä poissa avotulen lähettyviltä. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen. Haittavaikutuksina voi esiintyä lieviä ja ohimeneviä reaktioita alueella, johon lääkettä levitetään. Hyvin harvoin voi esiintyä allergisia reaktioita. Lue huolella pakkausseloste. Itsehoitolääke. Valmisteyhteenvetolyhennelmä 22.11.2022. Perustuu 28.04.2021 päivättyyn valmisteyhteenvetoon. Pakkaukset ja hinnat 15.2.2023 (voh+alv): Lamisil Solo 1 % liuos iholle 4 g (21,79 €), Itsehoitovalmiste, ei kuulu korvausjärjestelmän piiriin. Lisätiedot: Haleon Finland Oy, Energiakuja 3, 00180 Helsinki, puh: 0800 77 40 80, s-posti: mystory.nd@haleon.com. Tavaramerkit ovat Haleon-konsernin omistamia tai sille lisensoituja. ©2023 Haleon-konserni tai lisenssinhaltija. 03/2023, PM-FI-LAM-23-00001

* Rinnakkaislääkkeellä tarkoitetaan lääkevalmistetta, jossa on aina vastaava määrä samaa vaikuttavaa ainetta samassa annosmuodossa kuin alkuperäisvalmisteessa. Rinnakkaisvalmisteiden ja alkuperäisen lääkevalmisteen välillä voi olla eroja ulkonäössä, koostumuksessa, apuaineissa ja valmisteen tekotavassa.

Viranomaiset varmistavat ennen myyntiluvan myöntämistä, että rinnakkaislääke on yhtä tehokas ja turvallinen kuin alkuperäinen lääke, ja valvonta jatkuu myös myyntiluvan myöntämisen jälkeen. Rinnakkaislääkkeet tunnetaan myös termillä geneerinen lääke.

Alkuperäislääkkeelle taataan Euroopassa vähintään 10 vuoden yksinmyyntioikeus patenttisuojan kautta. Patenttisuojan umpeuduttua markkinoille tulee rinnakkaisvalmisteita, jotka ovat edullisempia kuin alkuperäisvalmiste. Edulliset rinnakkaislääkkeet mahdollistavat lääkkeiden laajemman käytön ja yhteiskunnalle mahdollisuuden kustannustehokkaampiin hoitoihin.

Suomessa lääkealaa valvova viranomainen, Fimea, vahvistaa neljännesvuosittain keskenään vaihtokelpoisten lääkevalmisteiden luettelon, ja apteekki saa suorittaa lääkevaihdon vain tämän luettelon mukaisesti.

APTEEKKARI VASTAA
– ainutlaatuinen kertahoito vaivattomaan jalkasienen hoitoon. Vain yksi hoitokerta riittää.

Äiti, onko suusi kuiva kuin santapaperi?

– Elijah, 7 vuotta

TePe Daily™ ja TePe Pure™ ovat uusi, hellävarainen hammastahnasarja koko perheelle – sarjasta löydät sopivan vaihtoehdon myös kuivalle suulle ja herkille ikenille. Valmistettu Ruotsissa muutamista huolella valituista ainesosista ilman SLS-vaahdotusainetta. Ympäristöystävällinen.

PIDÄ HUOLTA JALOISTASI!

TM
UUTUUS!

SUOJAA KOKO PÄIVÄKSI.

Tehokas dermatologinen päivävoide UV suojalla.

Erittäin tehokas suoja voimakkaaseen hikoiluun

• Antaa erittäin tehokkaan suojan hikoilua vastaan jopa 3–5 päiväksi.

• Hillitsee hajuja

• Kliinisesti todistetut tulokset

• Ei sisällä lisättyjä hajusteita

DERMATOLOGICAL COMPETENCE. COSMETICAL EXCELLENCE.
1960. more details
SINCE
UUTUUS – VAIN APTEEKISTA

Kuinka paljon

D-vitamiinia ikäihminen tarvitsee?

? Kuinka paljon D-vitamiinia yli 70-vuotiaan pitää päivittäin ottaa? Tarvitseeko perusterve ikäihminen muita lisävitamiineja, jos syö monipuolisesti?

* D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jota saadaan auringonvalosta, ravinnosta ja vitamiinivalmisteista. D-vitamiinin riittävällä saannilla autetaan kalsiumin imeytymistä ja siten luuston pysymistä vahvana. Lisäksi D-vitamiini säätelee satojen geenien toimintaa, osallistuu normaalin immuunipuolustuksen muodostumiseen ja voi auttaa myös tulehdusten ehkäisyssä.

Suomen olosuhteissa iho valmistaa D-vitamiinia tehokkaasti käytännössä vain kesäkuukausina, joten D-vitamiinilisän käyttöä suositellaan kaikille pimeään vuodenaikaan riittävän D-vitamiinitason ylläpitämiseksi. Tietyille ryhmille käyttöä suositellaan ympäri vuoden. 75 vuotta täyttäneille D-vitamiinin saantisuositus on 20 mikrogrammaa ympäri vuoden ja sitä nuoremmille aikuisille suositus on 10 mikrogrammaa päivässä.

Monipuolisella ruokavaliolla voidaan varmistaa useimmissa tapauksissa muiden vitamiinien osalta riittävä saanti, minkä vuoksi niiden käyttö ei välttämättä ole tarpeen. Tärkeää onkin pysähtyä miettimään yksilöllisesti omaa ravitsemustaan ja vitamiinien saantiaan ja sitä kautta tarvetta erilaisille ravintolisille. Ravintolisien tarvekartoituksessa kannattaa hyödyntää apteekin ammattilaisten ammattitaitoa.

Iäkkäillä on suurempi riski sille, että vitamiineja ja hivenaineita ei tule ruoasta riittävästi. Tämän taustalla ovat elimistön ikääntymismuutokset ja muuttuneet elä-

UUTUUS

Kipuun ja korvatulehdukseen

mäntavat. Ikääntyessä lihasmassa ja fyysinen aktiivisuus vähenevät ja perusaineenvaihdunta hidastuu. Lisäksi ruokahalu ja janontunne voivat heikentyä, joten riski aliravitsemukselle lisääntyy. Iäkkäillä voi siten olla muita suurempi tarve ravintolisille.

Erilaisia ravintolisiä käytettäessä on hyvä varmistaa, ettei ylitä suositeltuja hoitoannoksia. Kannattaa myös tarkistaa niiden yhteisvaikutukset muun lääkityksen kanssa. Tämä onnistuu vaivattomasti normaalin asioinnin yhteydessä apteekissa.

Mikä avuksi heikkoon ruokahaluun?

? Iäkäs lähisukulaiseni syö todella vähän. Onko mitään keinoa lisätä ruokahalua ja varmistaa riittävä ravinnonsaanti?

* Vajaaravitsemus on valitettavan yleistä iäkkäillä ja se heikentää elämänlaatua ja terveyttä monin tavoin. Vajaaravitsemus ilmenee painonlaskuna, lihasmassan menetyksenä ja nesteen kertymisenä elimistöön. Sillä voi olla haitallista vaikutusta aivojen, keuhkojen, immuunijärjestelmän, lihasten, ruoansulatuskanavan, sydämen ja munuaisten toimintaan sekä haavojen paranemiseen. Hitaampia, useamman kuukauden jälkeen ilmeneviä haittoja ovat mielialan lasku, kognitiivisten toimintojen heikentyminen ja toistuvat tulehdukset.

0,5 % lidokaiinihydrokloridi glyserolissa (vedetön)

Tehokas apu lyhytaikaiseen käyttöön yli 6 kk lapsille ja aikuisille. CE-merkitty lääkinnällinen laite

APTEEKKARI VASTAA
-korvatipat
APTEEKISTA.

Hidrasec ei muuta suolen sisällön läpikulkuaikaa.*

Ruokahalua voi parantaa esimerkiksi ateriatyyppejä muuttamalla: useat pienet ateriat ja välipalat päivän mittaan voivat maistua paremmin kuin muutama suuri ateria. Kannattaa myös kokeilla helposti nieltäviä ja vähän pureskelua vaativia ruokia. Ruokavaliossa on hyvä olla vaihtelua, kokeilemalla eri makuja ruokahalu voi pysyä parempana. Myös raitis ilma ja liikunta parantavat ruokahalua, joten päivittäisestä ulkoilusta on hyvä pitää kiinni.

Jos edellä mainitut keinot eivät auta riittävästi, voi kokeilla apteekista saatavia kliinisiä täydennysravintovalmisteita. Ne sopivat päivittäiseen käyttöön täydentämään ruokavaliota ja osa jopa ainoaksi ravinnonlähteeksi.

Voiko Primaspania käyttää jatkuvasti?

? Monet tuttavani syövät Primaspania. Sopiiko se säännölliseen päivittäiseen käyttöön kaikille?

* Primaspan sisältää asetyylisalisyylihappoa ja sitä käytetään aivoinfarktin ja aivoverenkierron häiriöiden sekä sydäninfarktin ehkäisyyn. Esimerkiksi sepelvaltimotaudin hoidossa lääkkeellä on nykyisissä hoitosuosituksissa keskeinen rooli ja sitä usein käytetään tämän sairauden hoidossa muiden lääkkeiden rinnalla.

Primaspania ja muita pieniannoksisia ”aspiriinivalmisteita” voi ostaa apteekista ilman reseptiä. Tästä huolimatta lääkkeen käyttöön tulisi aina olla lääkärin suositus, eikä sitä tulisi aloittaa omin päin. Apteekissa törmää usein virheelliseen käsitykseen, että kaikkien ikäihmisten tulisi käyttää tätä lääkettä ”varmuuden vuoksi”.

Turha asetyylisalisyylihapon käyttö voi aiheuttaa haittavaikutuksia ilman lisääntyvää terveyshyötyä. Lisäksi lääkkeellä on paljon yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, minkä vuoksi apteekin ammattilaisen neuvonta on tärkeää lääkettä ostaessa.

Lyhyesti vielä vastauksena kysymykseen: aloitettu Primaspan-hoito on usein loppuelämän lääkitys. Lääkäri voi kuitenkin muuttaa aloitettua hoitoa toisenlaiseen. Omin päin ei kannata lopettaa lääkärin aloittamaa lääkitystä eikä myöskään omin päin aloittaa Primaspanhoitoa.

APTEEKKARI VASTAA

Suojaa silmiä kuivuudelta

Crataegus Ikääntyneelle ja stressaantuneelle sydämelle

• Hypotoninen

• Säilytysaineeton

• Fosfaatiton

• Sopii piilolinssien käyttäjille

• Ei sumenna näköä

• Säilyy avattuna 6 kk

SILMÄLÄÄKÄRIEN ENITEN SUOSITTELEMA

Thealoz® Duo kostuttaa silmiä jopa kuusi kertaa pitempään Ainutlaatuinen hypotoninen yhdistelmä sisältää kostuttavaa hyaluronihappoa sekä trehaloosia, joka suojaa silmiä kuivuudelta ja korjaa kuivasilmäisyyden aiheuttamia silmän pinnan vaurioita.

THEALOZ® DUO 10 ml: CE-merkitty lääkinnällinen valmiste kohtalaisen tai vaikean kuivasilmäisyyden hoitoon. Trehaloosi 3 g, natriumhyaluronaatti 0,15 g natriumkloridi, trometamoli, kloorivetyhappo, injektionesteisiin käytetty vesi ad 100 ml. Fosfaatiton. Hypotoninen. Säilytysaineeton. Yksi tippa kumpaankin silmään tasaisesti pitkin päivää aina tarvittaessa. Tutustu pakkausselosteeseen ennen käyttöä. Oireiden pahentuessa käänny lääkärin puoleen. Saatavana apteekeista. Säilyy 6 kk avaamisesta.

AINOA LUONNOLLISISTA LIPIDEISTÄ

KOOSTUVA LIPIDITIPPA

Suojaa silmän pintaa ja säätelee kyynelten haihtumista. Pitkäkestoinen apu kuivasilmäisyyden hoitoon. Erityisesti vuoteleville, poltteleville silmille. Säilytysaineeton ja fosfaatiton.

KYSY LISÄÄ APTEEKISTA!

Crataegus on itsehoitolääke eli perinteinen kasvirohdosvalmiste ikääntymisestä johtuviin ja hermostoperäisiin sydänalan oireisiin, kun lääkäri on arvioinut, etteivät oireet johdu vakavasta sairaudesta. Valmisteen käyttö perustuu yksinomaan sen traditionaaliseen eli pitkään jatkuneeseen käyttöön. Aikuisille 10–20 tippaa veden kera korkeintaan kolmesti päivässä ennen ateriaa. Ei alle 18-vuotiaille. Käänny lääkärin puoleen, ellei olosi parane 6 viikon jälkeen tai se huononee. Älä käytä Crataegusta jos olet allerginen orapihlajan marjoille, olet raskaana tai imetät tai sinulla on munuaisten ja/ tai maksan vajaatoimintaa. Ole erityisen varovainen jos käytät muita sydänlääkkeitä ja keskustele lääkärisi kanssa ennen valmisteen käytön aloittamista. Säteilevän rintakivun (käteen ja/tai kaulalle säteilevä kipu) sekä alaraaja turvotuksen syyt tulee aina selvittää ennen valmisteen käyttöä ja poissulkea vakavat syyt kuten sydänlihaksen hapenpuute (angina pectoris) ja sydämen vajaatoiminta. Tutustu pakkausselosteeseen ennen sen käyttöä. Markkinoija A.Vogel Oy.

THEALIPID 10 ml: fosfolipidejä sisältävä mikroemulsio oftalmologiseen käyttöön. Soijapavun fosfolipidit, keskipitkäketjuiset triglyseridit (MCT), soijapapuöljy, glyseriini, dinatriumedetaatti, α-tokoferoli ja puhdistettu vesi.

THÉA NORDIC SUOMI • RANTAKATU 3 LH 10 • 04400 JÄRVENPÄÄ • THEA-NORDIC.FI
KUIVIENSILMIENHOITO.FI
ThFi20230417-440
UUTUUS

KUTIAVA HIUSPOHJA

OLETKO JO

KOKEILLUT KAIKKEA?

Voiko parasetamoli aiheuttaa riippuvuutta?

? Onko parasetamolia turvallista syödä säännöllisenä kipulääkkeenä vai voiko pitkäaikaisessa käytössä kehittyä riippuvuus?

* Itsehoidon kipulääkkeet, parasetamoli ja tulehduskipulääkkeet eivät aiheuta riippuvuutta. Sen sijaan reseptillä määrättävät opioidikipulääkkeet kuten kodeiini, tramadoli, buprenorfiini ja oksikodoni voivat aiheuttaa riippuvuutta pitkäaikaisessa käytössä.

Parasetamolin kohdalla on kuitenkin erittäin tärkeää olla ylittämättä annosohjeita, sillä yliannoksena se voi aiheuttaa vakavan maksavaurion.

Parasetamoli on paljon käytetty kipulääke, ja sen käyttö on viime vuosina lisääntynyt. Se eroaa vaikutusmekanismiltaan tulehduskipulääkkeistä ja sen vuoksi sillä on tulehduskipulääkkeitä vähemmän haittavaikutuksia. Parasetamoli rasittaa vähemmän ruoansulatuskanavaa ja munuaisia, ja se on sopivampi särkylääke muun muassa mahahaava-alttiille henkilölle, sepelvaltimotautia sairastaville, diabeetikoille, astmaatikolle ja raskaana olevalle.

UUTUUS

Nizoexpert® Daily Care Shampoo

• Vaikuttaa ensimmäisestä pesusta alkaen

• Estää kutinan ja hilseen uusiutumisen

• Hellävarainen mutta tehokas päänahalle ja hiuksille

• Päivittäiseen käyttöön. Sopii käytettäväksi lääkkeellisten hilsehoitojen välipesuun tai niiden jälkeen.

Nizoexpert® – Rauhoittaa kutiavaa ja hilseilevää hiuspohjaa.

VASTAA RISTIKON
SUDOKUJEN RATKAISUT 8 6 1 2 1 3 6 4 8 9 4 8 7 5 5 3 1 1 2 6 8 5 4 1 8 3 2 9 7 4 3 5 8 6 3 9 2 7 4 1 2 9 4 7 5 1 3 8 6 1 3 7 6 4 8 2 9 5 4 2 8 1 7 6 9 5 3 6 7 5 8 3 9 1 2 4 3 1 9 5 2 4 6 7 8 9 5 2 4 1 3 8 6 7 8 4 3 2 6 7 5 1 9 7 6 1 9 8 5 4 3 2 Vaikeusaste: AI32590 (C) Arto Inkala www.aisudoku.com 2 3 6 9 7 6 1 4 7 8 5 9 7 8 4 2 7 3 8 5 4 9 8 7 3 4 9 8 1 2 5 2 1 8 7 3 6 9 4 9 8 7 2 6 4 5 3 1 3 4 6 9 1 5 2 7 8 1 5 3 6 9 7 8 4 2 8 6 9 4 5 2 3 1 7 2 7 4 3 8 1 9 5 6 4 9 5 7 2 6 1 8 3 7 1 2 5 3 8 4 6 9 6 3 8 1 4 9 7 2 5 Vaikeusaste: AI32591 (C) Arto Inkala www.aisudoku.com 9 2 1 8 7 9 5 2 5 4 8 9 6 9 2 5 6 2 9 8 5 2 1 7 7 9 3 5 6 9 3 5 7 2 1 8 4 1 8 7 4 9 3 5 2 6 5 2 4 6 8 1 3 9 7 2 3 8 1 6 9 4 7 5 9 4 5 8 3 7 6 1 2 7 1 6 2 5 4 8 3 9 3 6 1 7 2 5 9 4 8 4 5 2 9 1 8 7 6 3 8 7 9 3 4 6 2 5 1 Vaikeusaste: AI32592 (C) Arto Inkala www.aisudoku.com
APTEEKKARI
JA
www.nizoexpert.fi

Lopeta tupakointi

Zonnic suusuihkeen avulla

Vaikuttaa minuutissa!

Tehokkaampi kuin

pelkkä magnesium

Crampex - Ainutlaatuinen yhdistelmä magnesiumsitraattia ja B-vitamiineja.

zonnic.fi

Zonnic®-annospussi ja suusuihke ovat reseptivapaita nikotiinivalmisteita tupakanhimon ja tupakasta johtuvien vieroitusoireiden lieventämiseen. Ei alle 18-vuotiaille. Ei lasten ulottuville tai näkyville. Raskauden tai imetyksen aikana vain lääkärin ohjeiden mukaan. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen. www.niconovum.se

Varmista saatavuus omasta apteekistasi.

Tarjous voimassa 30.6.2023 asti.

Crampex tuotteet -15%

kolumni

Maija Kajanto on freelancer-toimittaja ja kirjailija, jolle jokainen hellepäivä on mahdollisuus paitsi polttaa nenänsä, myös kokea henkinen loppuunpalaminen.

Hyvää suorituskesää kaikille!

II hanaa, hellepäivä ja voi rentoutua!”

Olen pari kertaa kuullut tällaisen vastuuttoman heiton. Kummallakin kerralla olen tuijottanut puhujaa monttu auki ja hämmästyksestä mykkänä. Rentoutua?

Kauniilla ilmalla? Ei kuulosta tutulta.

Ystävät, lukijat – älkää menkö tähän ansaan. Kauniilla kesäilmalla ja rentoutumisella ei ole keskenään mitään tekemistä. Jos luonteessasi on pikkuinenkaan määrä suorittajaa, kauniit kesäpäivät tulevat olemaan sellainen ponnistus, joiden jälkeen kesälomalainen makaa naamallaan kuin märkä rätti.

Hellepäiviä on Suomessa rajallinen määrä. Jokainen hellepäivä saattaa siis potentiaalisesti olla se kesän viimeinen, joten koko kesä pitää pystyä tunkemaan yhteen päivään.

Ensin käydään pyöräilemässä, sitten hakemassa torilta mansikoita, sen jälkeen onkin aika pulahtaa uimaan. Mennä pesemään mattoja, koettaa ehtiä kesäkahvilaan jäätelölle ennen kuin se sulkeutuu. Ja entäs grillaaminen kesäillassa?

Jos tämä sekoilu koskisi vain itseäni, kaikki olisi ihan hallittavissa. Mutta kun itse alan suorittaa hellettä, koko perheen pitää osallistua. Miehelle on kehittynyt aika hyvä silmä pysytellä hellepäivinä mökillä näkymättömissä. Lapsen jokainen yritys paeta esimerkiksi

sisätiloihin saa aikaan sumutorvimaisen huudon. Nyt on kesä, nyt ollaan ulkona! Hae riippumatto! Heitetään frisbeetä! Sarjakuvalehdet pitää tuoda ulos!

Lopputulos on, että helleputken päälle koko perhe on näännyksissä. Lapsi on uinut niin paljon, että räpylät alkavat kasvaa varpaiden väliin. Itselläni lihakset särkevät kaikesta ympäriinsä juoksemisesta. Ajatus jäätelöstä ja mansikoista tekee lievästi pahaa.

Kun sadepisarat alkavat hakata mökin kattoa, huokaan salaa helpotuksesta. Lapsi pakenee ruudun ääreen kuin kärppä, mies ilmestyy jostain kolosta ja minä keitän kupillisen teetä ja haen kirjan. Harmonia jatkuu seuraavaan hellepäivään saakka.

Onnea matkaan kaikille kesäsuorittajille! Toivotan meille sadepäiviä ensi kesälle, jotta burn out ei iske ennen elokuuta. t

66 TERVEYDEKSI!
”HELLEPUTKEN PÄÄLLE KOKO PERHE ON NÄÄNNYKSISSÄ.”

ostajalleHeelFlexitol®BalminMoisturising FootCream KAUPAN PÄÄLLE

Flexitol® Heel Balm

balsami on tarkoitettu kuivien ja halkeilevien kantapäiden sekä jalkojen hoitoon. Erittäin tehokas. Syväkosteuttava. Sisältää 25 % ureaa.

Sopii diabeetikolle.

Näkyviä tuloksia 1 päivässä.

112 g

Kaupan päälle

Flexitol® Moisturising Foot Cream

Syväkosteuttava hoitovoide erittäin kuiville jaloille ja säärille. Pehmentää ja kosteuttaa. Sisältää

E-vitamiinia ja 10 % ureaa.

Sopii päivittäiseen käyttöön.

85 g

Tarjoustuote Flexitol Heel Balm 112 g. Kaupanpäällinen Flexitol Moisturising Foot Cream 85 g. Tarjous voimassa 30.6.2023 asti. Saatavilla kampanja-apteekeista. Tarkista saatavuus omasta apteekistasi. Flexitol Heel Balm on CE-merkitty lääkinnällinen laite. Lue huolellisesti pakkausseloste.

Lactosolv® -tuotteet -15 %

YKSI KAPSELI PYSTYY PILKKOMAAN

LAKTOOSIN PERÄTI 1/2 LITRASTA MAITOA MAITOA.

Saatavana kampanjaan osallistuvista apteekeista. Tarkista saatavuus omasta apteekistasi. Tarjous voimassa 30.6.2023 asti.

LACTOSOLV® edesauttaa laktoosin pilkkoutumista laktoosi-intolerantikoilla.

OVATKO JALKASI KESÄKUNNOSSA? www.flexitol.fi
HOIDA
PÄIVITTÄISEEN KÄYTTÖÖN
VALITSE VAHVA LAKTOOSINPILKKOJA LACTOSOLV® on ravintolisä eikä korvaa tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota ja terveitä elintapoja. Suositeltua vuorokausiannosta ei saa ylittää. Pyydä tarvittaessa neuvoa yksilölliseen annostukseen. Ei lasten ulottuville eikä näkyville. LACTOSOLV® otetaan ennen laktoosia sisältävää ateriaa/juomaa. 04/2023.

Allergisen nuhan ja nokkosihottuman hoitoon

UUTUUS!
Destamin 5 mg tabletti Vaikuttava aine desloratadiini. Aikuisille ja yli 12-vuotiaille 1 tabletti päivässä. Varmista lääkkeen sopivuus lääkäriltä tai apteekista. Ei raskauden tai imetyksen aikana. Pakkaukset: 10, 30 ja 100 tablettia. Itsehoitolääke. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen.
Väsyttämätön
4/2023 APTEEKISTA. itsehoitoapteekki.fi
Läkemedel Tillgångsstörningarna bekämpas på EU­nivå Nytt personligt Hinderlöpare Topi Raitanen: LUGN I MAGEN! Känner du till FODMAPdieten? SIFFERGYMNASTIK: Lös sudokuna TERVEYDEKSI.FI APOTEKETS KUNDTIDNING 2 | 2023 Svenska sidor 45–53 ekord som mal

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.