Page 1

{ APTEEKIN ASIAKASLEHTI 1 | 2014 }

5 VINKKIÄ siitepölyallergian hoitoon STATIINIT suojaavat sydäntä JÄRKI MUKANA lääkkeen käytössä

Onnen avaimet

För din hälsa!

Oc k s å s ve sidorna nska 51-57!

löytyvät arjesta HOIDOSSA

Saattohoito tuo turvaa potilaalle ja omaisille

RAVITSEMUS

Monipuolinen ravinto on osa sairauden hoitoa

LEMMIKIT

Milloin lemmikki tarvitsee lisäravinteita?


Apteekin asiakaslehti

1/2014

38

12 terveys

Vain otettu lääke auttaa, ja verenkiertohäiriötä potevalla se voi pelastaa hengen. Silti statiini jää usein käyttämättä.

hoidossa

Helsinkiläisen Klaus Wessbergin puoliso kuoli tammikuussa rauhallisesti saattohoitokodissa.

18 ihonhoito

28

Yllättävän moni suomalainen kärsii erilaisista hiuspohjan ongelmista – ja moni hoitaa oireita hyvässä uskossa väärin.

itsehoito

22 5 vinkkiä

Siitepölyallergian oireet kannattaa hoitaa kunnolla. Hoitamaton allerginen nuha kasvattaa astman riskiä.

24 mielessä

Mitä tehdä, jos mieli on maassa ja alakulo ottaa vallan?

Itsehoitolääkkeet ovat turvallisia oikein käytettyinä, mutta niihinkin saattaa liittyä riskejä.

18

51– 57 för

din hälsa

34 ravitsemus

Sairaudet voivat heikentää ruoka­halua ja ravinnon imeytymistä niin paljon, että avuksi tarvitaan erityisiä ravintovalmisteita.

48 lemmikit

Milloin lemmikki tarvitsee vitamiineja ja lisäravinteita?

Tvätta hårbot ten i scick; Läkemedel sk a användas med förstånd; Nyser du av po llen?

12

48

PALSTAT

PÄÄTOIMITTAJAN TERVEHDYS 3.3.2014

04 Lukijoilta 07 Henkilö 08 Pulssi 42 Fakta 58 Ristikko&sudokut 60 Lukijakilpailu 62 Apteekkari vastaa 66 Ristikon ratkaisu

Uusia tuulia » TIEDÄTKÖ SEN tunteen, kun innostusta on

vaikea pitää sisällään? Poskia kuumottaa ja ääni melkein värisee, kun ilon purskahdukset pyrkivät ulos samaan aikaan sanojen kanssa. Sellainen tunne minulle on nyt, ja on ollut oikeastaan jo viime kuukaudet, kun olemme toimituksessa valmistelleet uudistuvaa Terveydeksi!-lehteä. Tässä se nyt on!

Uudistuksessa olemme huomioineet tarkasti lukijapalautteet. Sitä toivomme saavamme runsaasti myös tulevaisuudessa osoitteessa www.terveydeksi.fi. Haluamme, että Sinä nautit lehden lukemisesta yhtä paljon kuin me sen tekemisestä. Ota siis lehti käteesi ja hieman aikaa itsellesi. Ja nauti! Aurinkoista kevättä!

Tiina Kuosa, päätoimittaja, proviisori TERVEYDEKSI!

3


Uutuus


lukijoilta Postia toimitukselle

Tämän lehd Paras juttu -k en ilp löytyy sivulta ailu 60. Vastanneiden arvomme vii kesken kon loman Holiday Club in loma-asunno ssa.

Kiitos runsaasta palautteesta! Kuulemme mielellämme, mitä te lukijat lehdestä ajatte­ lette. Kommentteja voit lähettää osoitteessa ww.terveydeksi.fi kohdassa ”Palaute” tai vastaamalla lukijakilpailuun samassa osoitteessa. Kaikki palautetta lähettäneet osallistuvat aina automaattisesti käynnissä olevaan lukijakilpailuun. Jäämme odottelemaan postiasi!

MINÄ YRITIN LÖYTÄÄ netistä, että mistä lähiseudun apteekeista voisin löytää Terveydeksi!-lehden paperiversion, mutta en löytänyt tietoa. Nimimerkki Lehti hukassa

Toimitus: Kiva, että lehti kiinnostaa! ­Kaikki Terveydeksi!-lehteä jakavat Apteekkari­ liiton jäsenapteekit löytyvät kätevästi esimerkiksi osoitteesta apteekki.mobi.

PIDÄN TODELLA PALJON

Terveydeksi!-lehden jutuista, ja otankin sen aina mukaani kun apteekissa käyn. Siellä tosi hyviä juttuja laidasta laitaan, suosittelen kaikille. Juttuaihe, jonka toivoisin joskus toteutuvan, olisi juttu jääkiekkoilijasta, esimerkiksi SM-liigassa pelaavasta. Se olisi todella mielenkiintoinen ja uskoisin sen kiinnostavan monia. Nimimerkki Mies79

» VIIME LEHDEN parhaiksi jutuiksi

Toimitus: Kiitos vinkistä! Ex-jääkiekkoilija Mikael Hirveä käsittelevän jutun voit jo nyt lukea Terveydeksi!-lehden numerosta­ 1/2012, jonka löydät osoitteesta www.­ terveydeksi.fi > Lehtiarkisto. Sieltä löytyvät ilmaiseksi kaikki lehden numerot vuodesta 2006.

PIDÄN SIITÄ, ETTÄ huomioitte kaikki ikäryhmät. Ruusuja myös kysely­ palstoista ja napakoista monipuolisista jutuista. Kiitos! Nimimerkki Raimarja

Apteekin asiakaslehti Luotettavaa tietoa terveydestä, sairauksien hoidosta ja ennaltaehkäisystä, lääk­keistä ja niiden oikeasta käytöstä sekä apteekkipalveluista. Julkaisija ja kustantaja Apteekkariliiton viestintä­yhtiö PharmaPress Oy, Pieni Roobertinkatu 14 C, 00120 Helsinki Päätoimittaja Tiina Kuosa, puh. 010 680 1462 Toimitus Otavamedia Asiakasviestintä, Maistraatinportti 1, 00015 Otava­ media, puh. 09 1566 8570 Tuottaja Ilpo Salonen, puh. 09 1566 8571 Ilmoitusmyynti Infoteam Oy, Mannerheimin­tie 40 C 65, 00100 Helsinki, puh. 09 441 133, infoteam@infoteam.fi Paino Helprint Oy, Mikkeli. Painos vähintään 410 000 kpl Repro Aste Helsinki ISSN 0781-5867 Lukijoita 1,153 miljoonaa (KMT S12/K13). 31. vuosikerta, ilmestyy 4 kertaa vuodessa. Kansi Tommi Tuomi, Meikki Pinksu/ Johanna Marjomaa

www terveydeksi.fi

lukijat äänestivät ikääntyvien alkoholinkäyttöä käsitelleen artikkelin. Myös hormonihoidot ja flunssan itsehoito nousivat kolmen kärkeen. Talvi-ihoa käsitellyt juttu innosti muutaman lukijan jakamaan omia vinkkejään myös toimitukselle. Kiitos niistä nimimerkeille Marja ja Inkeri! Myös Annelin vinkit kaamoksen selättämiseen tulivat tarpeeseen!

Onnittelut voittajille! Lukijakilpailun arvonnassa Microlifeverenpainemittarit voittivat Suvi Nuotio Vantaalta, Anne-Maarit Pulliainen Oulusta ja Tauno Lehto Helsingistä. Laastarin sivulta 18 olivat löytäneet seuraavat onnekkaat: Liisa Tamminen, Kyrö, Väinö Turklin Metsäkylä, Anja Pulliainen, Oulu ja Sanna Kaihovirta, Teuva. Palautetta lähettäneiden kesken arvotut SPR:n ensiapulaukut voittivat Juha Alaviitala Härmästä sekä Anja Pulliainen ja Asta Ohila Oulusta.

Seuraava numero ilmesty y

Seuraavassa lehdessä aiheina muun muassa: • Sydämen rytmihäiriöt on syytä tutkia ja hoitaa • Suolistobakteerit vaikuttavat koko kehon hyvinvointiin • Auringon riskit, ilot ja hyödyt • Mitä lomalle mukaan apteekista?

2.6.

TERVEYDEKSI!

5


SOPIVASTI HYVÄÄN OLOON IVÄ! Ä P A K JO

Maitohappobakteeri + BCD ratiopharm – Lisää vastustuskykyä vitamiineista B-, C- ja D-vitamiineja Sisältää 1,5 miljardia ihmiselle luonnollista bakteeria Terveydestään huolehtiville kaikkina vuodenaikoina Päivittäiseen käyttöön

www.hyvaanoloon.fi FI/VOTC/14/0003


henkilö

Pekka Lahdenne, osastonylilääkäri, HYKS, Naisten- ja lastentautien tulosyksikkö, uuden lastensairaalan toiminnallisen suunnittelun projektipäällikkö teksti Laura Sareskoski, kuva Pekka Nieminen

Miksi uusi lastensairaala tarvitaan?? Helsingin Lastenklinikan ja Lastenlinnan nykyiset tilat ovat kurjassa, kosteassa ja rapistuvassa kunnossa eivätkä vastaa tämän päivän tarpeita. Pienille potilaille, heidän vanhemmil­ leen ja hoitohenkilökunnalle sairaalarakennusten ongelmat näkyvät kouriintuntuvasti. Toiminta on koko ajan hankaloitu­ nut ja pirstaloitunut kosteusvaurioita väistellessä.

Mitä hoitoja uusi lastensairaala tarjoaa? Sinne keskitetään kaikkien vaikeimpien tapauksien hoito. Nykyiset toiminnat Lastenlinnasta (neurologia) ja Lasten­ klinikasta (lastentaudit, kirurgia, leikkaus- ja tehohoidot sekä myös neurologia) yhdistyvät uudeksi täyden palvelun sairaalaksi. Lisäksi sinne tulevat lasten hoidot Töölön huulija suulakihalkiokeskuksesta ja Korvaklinikalta.

Keitä sairaala palvelee? Siellä hoidetaan vaikeasti sairaita lapsia ympäri Suomen. Suurin osa hoidettavista lapsista on pääkaupunkiseudul­ ta ja Uudeltamaalta: sairaala toimii heidän alue- ja keskus­ sairaalanaan. Lastensairaalan valtakunnallisista vastuista erityisimpiä ovat vastasyntyneiden sydänleikkaukset, pienten lasten sydänkirurgia, lasten elinsiirrot, valtaosa lasten syöpä­ hoidoissa tarvittavista kantasolusiirroista sekä lasten epilep­ siakirurgia.

Pienten potilaiden puolesta Uuden lastensairaalan toiminnallisesta suunnittelusta vastaava Pekka Lahdenne näkee uudet sairaalatilat välttämättöminä, jotta vaikeasti sairaita lapsia pystytään hoitamaan Suomessa jatkossakin.

Asettaako sairaala henkilökunnalle uusia vaatimuksia? Koska nykyiset toiminnat ovat muovautuneet käytettävissä oleviin tiloihin, toimintaprosesseja pyritään myös virtaviivais­ tamaan tulevaisuuden varalle. Toiminnot ja osaamiset yhdis­ tetään ja keskitetään isompiin yksiköihin, jotta toiminta olisi tehokasta ja joustavaa.

Paljonko sairaala maksaa, ketkä sen maksavat ja paljonko sairaalan toiminta maksaa vuodessa? Sairaalan rakentamisen budjetti on 160 miljoonaa euroa, josta 40 miljoonaa tulee valtiolta. HUS on luvannut sairaalaa raken­ tavalle tukisäätiölle 40 miljoonaa. Tukiyhdistyksen kansalais­ keräyksellä pyritään saamaan 30 miljoonaa, ja 50 miljoonaa euroa säätiö lainaa pääomamarkkinoilta. Sairaalan toiminta maksaa vuodessa vähän yli 100 mil­ joonaa euroa. Se katetaan toimintatuotoilla, eli kunnat mak­ savat potilaiden hoidosta.

Millaisella aikataululla sairaala valmistuu? Rakentamisen pitäisi alkaa vuoden 2015 alussa. Tavoite on, että uusi lastensairaala valmistuisi vuoden 2017 lopulla ­Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlalahjaksi koko kansalle. TERVEYDEKSI!

7


pulssi

Terveellistä perusruokaa » UUDET RAVITSEMUSSUOSITUKSET korosta-

vat maltillista suolan saantia ja kasvi- ja kalaperäistä perusruokaa. On vakuuttavaa näyttöä, että tämä pienentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin, kohonneeseen verenpaineeseen ja tiettyihin syöpätyyppeihin.

Runsas suolan käyttö lisää kohonneen verenpaineen riskiä sekä aivohalvaus- ja sepelvaltimotautikuolleisuutta. Lisäksi se voi esimerkiksi altistaa luukadolle ja pahentaa astman oireita. Kasviksia, hedelmiä ja marjoja on järkevää popsia paljon. Kasviöljyjä ja kasviöljypohjaisia­ levitteitä, pähkinöitä ja siemeniä kannattaa suosia, samoin rasvaista kalaa, jotka sisältävät paljon tyydyttymättömiä ja välttämättömiä rasvahappoja. Myös rasvattomien ja vähärasvaisten maitovalmisteiden runsas käyttö on monella tapaa terveellistä. Runsas sokeripitoinen ruoka puolestaan lihottaa.

kuva Shutterstock

ajankohtaista terveydestä

Yksittäiset ruoka-aineet eivät edistä tai heikennä terveyttä: ruokavalion kokonaisuus ratkaisee. Tasapainoinen ruokavalio yleensä kattaa ravintoaineiden tarpeen, jolloin ei tarvita ravintolisiä. Hyvä ravitsemus on erityisen tärkeä raskausaikana, imeväisiässä ja lapsuudessa, jolloin kudokset kehittyvät ja kasvavat. Varhaislapsuus on otollista aikaa vaikuttaa lapsen ruokamieltymyksiin, suosituksissa ­muistutetaan.

Lisätietoa: ravitsemusneuvottelukunta.fi


» VANKKAAN TUTKIMUSNÄYTTÖÖN perustu-

vien Käypä hoito -suositusten aloittamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 20 vuotta. Tällä hetkellä käytettävissä on runsaat 100 suositusta, jotka löytyvät löytyvät potilasversioineen kaikille avoimilta verkkosivuilta www.kaypahoito.fi. Potilasversioita voi lukea myös osoitteesta www.terveyskirjasto.fi. Suositusten tuottamisesta vastaavat julkisella rahoituksella asiantuntijatyöryhmä ja Käypä hoito -toimitus.

Eurooppalaisia reseptejä » SUOMESSA KIRJOITETULLA eurooppalaisel-

Lisätietoja: kela.fi, puh. 020 634 0400

» MIESTEN TUPAKOINTI on laskenut Suomessa ensimmäistä kertaa

alle 20 prosentin, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Vuonna 1960 miehistä 60 prosenttia tupakoi. Apteekissa on tarjolla apua lopettamiseen ja oikeiden nikotiinikorvaustuotteiden valitsemiseen.

muista! Hanki ajoissa aurinko­ suojavoiteet kevät­ auringon varalle. Talven herkistämä iho kaipaa erityistä suojaa, kun liikut lumilla.

kuva Shutterstock

la lääkemääräyksellä on tämän vuoden alusta voinut hankkia lääkkeitä muiden EU- ja ETAmaiden sekä Sveitsin apteekeista. Samoin näissä maissa kirjoitetuilla eurooppalaisilla resepteillä voidaan hankkia lääkkeitä Suomesta. Potilaan on itse muistettava pyytää lääkäriltä eurooppalaista lääkemääräystä. Hän maksaa itse kokonaan Suomen rajojen ulkopuolella ostamansa lääkkeet ja hakee myöhemmin korvausta Kelasta. Apteekki voi kieltäytyä toimittamasta lääkettä asiakkaalle, jos apteekissa herää epäilys ulkomaisen reseptin aitoudesta, sisällöstä tai ymmärrettävyydestä. Tammikuun alusta käynnistyi myös Kelan ylläpitämä, rajat ylittävä terveydenhuollon yhteyspiste. Sieltä voi kysellä tietoa kotimaisista ja ulkomaisista terveyspalveluista ja hoitokustannusten korvaamisesta.

19% terveysluku

Hoitosuositusten juhlavuosi


pulssi

Tyytyväisiä asiakkaita » APTEEKEISSA ON Suomen tyytyväisimmät asiakkaat. Apteekit ovat

­ itäneet tutkimuksissa ehdotonta kärkisijaa jo usean vuoden ajan. p Tämänvuotinen tutkimus osoittaa, että tyytyväisyys on kohentunut ­entisestään. Myös hammashoidolle ja päivähoidolle annettiin korkeita arvo­ sanoja. Ero apteekkeihin on kuitenkin tuntuva. Huonoimmat arvosanat tämänvuotisessa tutkimuksessa annettiin kuntapalveluille ja maksutv:lle. Kansainvälisellä EPSI Rating -tutkimuksella selvitettiin asiakkaiden­tyytyväisyyttä ja uskollisuutta palveluntarjoajia kohtaan ­viidessä eri maassa. Suomessa tutkimusta varten haastateltiin puheli­ mitse 30 0000 henkilöä.

10

TERVEYDEKSI!

Lääkekatto ja lääkkeiden hinnat muuttuivat » LÄÄKEKUSTANNUSTEN VUOSITTAINEN omavastuukat­

to eli ns. lääkekatto laski vuoden alussa 670 eurosta 610 euroon. Samalla kalleimmat reseptilääkkeet halpenivat, osa jopa satoja euroja. Alle 41 euroa maksavat lääkkeet kallistuivat hiukan. Uudistus hyödyttää erityisesti hintavia reseptilääkkeitä käyttäviä apteekin asiakkaita. Muutos ei koske itsehoitolääkkeitä. Lääkkeiden vuosittaisen omavastuuosuuden eli niin sanotun lääkekaton täytyttyä asiakas maksaa jokaises­ ta korvattavasta lääkkeestä 1,50 euroa ostokertaa kohti. Kela seuraa lääkekaton täyttymistä apteekeista ostettu­ jen, korvattavien lääkkeiden osalta ja lähettää asiakkaalle tiedon omavastuuosuuden ylityttyä.


kalenteri MAALISKUU 

19.3. Lääkehoidon päivä

Itsehoitolääkkeiden järkevä ja turvallinen käyttö on teemana Lääkehoidon päivänä 19.3. Tavoitteena on lisätä tietoisuutta lääkkeistä ja lääkehoidosta. Ihmisiä halutaan rohkaista kiinnittämään huomiota lääkehoitoonsa ja muistamaan, että myös ilman reseptiä myytävät itsehoitolääkkeet ovat osa lääkitystä. On hyvä tietää, miten lääke vaikuttaa sekä millin, miten ja kuinka kauan sitä käytetään. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea muistuttaa, että itsehoitolääkkeet ovat tehokkaita ja turvallisia oikein käytettyinä. Ne voivat kuitenkin aiheuttaa myös haittavaikutuksia, kuten kaikki lääkkeet. Päivän aikana järjestetään tapahtumia ja yleisöluentoja. Lisätietoja löytyy osoitteesta laakehoidonpaiva.fi. Katso myös tämän lehden artikkeli sivulta 28. HUHTIKUU 

4.4. Pukeudu punaiseen

Sydänliitto ja Hengitysliitto järjestävät Pukeudu punaiseen -päivän 4.4. Se on suunnattu sekä naisille että miehille, ja tavoite on lisätä tietoisuutta naisten sydän- ja hengitysterveydestä. Voit viettää päivää vaikkapa näin: • pue töihin punaista, kutsu työkaveritkin mukaan • haasta ystäväsi mukaan lenkille punaisiin pukeutuneena • järjestä ystävien tai perheen kanssa punainen lounas tai päivällinen Lisätietoa ja vinkkejä: punainen.fi sekä facebook.com/punainen

MEDISOX Tukisukat lääkinnällisellä paineella työhön, matkailuun, kuntoiluun ja vapaa-aikaan

A ITT

O TIV TES

MEDISOX Comfort

MEDISOX Office & Travel

MEDISOX Hiking

MEDISOX Sport Prolene

Laadukkaiden Medisox-tukisukkien testaus ja hyväksyntä perustuu lääkinnällisten kompressiotuotteiden laatuluokitukseen SS-872400. Pohjoismainen mitoitus takaa istuvuuden. Tuoteneuvonta: Oy Napra-Rehab Ab, Närpiö, puh. 06 - 2243 622, info@napra-rehab.fi, www.napra-rehab.fi

www.napra-rehab.fi

Vogelin kliinisesti tutkittu

Prostaforce®

sahapalmuvalmiste eturauhasen liikakasvuun

6.–13.4. Sydänviikko

Sydänviikkoa vietetään viikolla 15 eli 6.–13.4. Teemana on Arkisirkus ja kohderyhmänä kouluikäiset lapset, näiden vanhemmat – ja miksei myös isovanhemmat. Sydänviikon ilmeessä näkyvä Neuvokas perhe -hanke nostaa esiin terveet elintavat ja perheiden vahvuudet. Mukana on asiaa myös hammasterveydestä. Lisätietoja: sydanviikko.fi, facebook hakusana sydänviikko

7.–13.4. Allergiaviikko

Huhtikuun 7.–13. vietetään myös Allergiaviikkoa. Allergia- ja astma­liiton kampanja muistuttaa alkavasta siitepölykaudesta ja herät­telee allergialääkityksen aloittamiseen hyvissä ajoin. Oireita voi olla hankala saada kuriin niiden jo puhjettua. Viikon teemana on Olemme herkkä kansa. Tämä viittaa allergioiden yleisyyteen ja siihen, että läheiset on syytä ottaa huomioon allergioiden ehkäisyssä ja hoidossa. Lisätietoja viikon tapahtumista osoitteessa allergiaviikko.fi sekä facebook.com/allergiajaastmaliitto

JA!

- helpottaa oireita ja hidastaa kasvua - ei aiheuta libidon alenemista tai erektio-ongelmia - ei vaikuta PSA-arvoon www.vogel.fi


terveys

teksti Virve Järvinen, kuvitus Atte Lakinnoro Asiantuntijana kardiologian erikoislääkäri Juha Sinisalo, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Sydän- ja keuhkokeskus sekä apteekkari Eliise Laine-Partti, Kouvolan Uusi apteekki

STAT  suojaava

12

TERVEYDEKSI!


IINIT

t sydäntä

Vain otettu lääke auttaa, ja verenkiertohäiriötä potevalla se voi jopa pelastaa hengen. Miksi statiini jää silti usein käyttämättä?

L

ääkäri määrää potilaalleen statii­ neja aina, kun tällä on ollut jokin valtimoverenkierron häiriö tai ­tä­mä­­ potee alaraajojen valtimo­ kovettumatautia. Aivoverenkier­ tohäiriön tai sydäninfarktin koke­ neelle statiini on elintärkeä. Suomalaisen Corogene-tutkimuksen mu­ kaan lääkkeen käyttämättä jättäminen kasvattaa näiden henkilöiden kuolemanriskin kolmin­ kertaiseksi. Silti 40 prosenttia sairastuneista hylkää lääkkeensä parin vuoden jälkeen. – Kun valtimoverenkiertohäiriö aiheuttaa näkyviä oireita, henki on uhattuna. Lääke muis­ tuttaa tästä uhasta, mutta ajan kuluminen yh­ dessä piilevien oireiden kanssa tekee teppo­ sensa ja saa potilaan jättämään lääkkeensä, do­ sentti, kardiologian erikoislääkäri Juha Sinisalo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Sydän- ja keuhkokeskuksesta sanoo.

Haitat pelottavat Osa hylkää statiininsa niihin liittyvien haitta­ vaikutusten tai niiden pelon vuoksi. Statiinit aiheuttavat haittoja 10–15 prosentille käyttä­ jistä. Tavallisimmat ovat päänsärky, ilmavaivat ja suoliston toiminnan häiriöt. Kohoavat mak­ sa-­arvot ovat harvinaisia. Lihaskipuja voi tulla, mutta kaikki eivät johdu statiineista. >>

TERVEYDEKSI!

13


– Ennen lääkemääräystä potilaan maksa- ja ­munuaisarvot, verenkuva ja kilpirauhasen toiminta selvitetään laboratoriokokeilla. Lihas­ entsyymiarvot tarkistetaan, jos potilas on iäkäs, hänellä on munuaisen vajaatoiminta tai suvussa on lihassairauksia sairastavia henkilöitä. Statiinin vaikutuksia seurataan jatkossa verikokeilla. – Lääkkeen haitta on ani harvoin syy lopettaa statiinihoito. Se on kylläkin syy vaihtaa annosta tai valmistetta ja tarkistaa muu lääkitys. Haitat voivat syntyä yhteisvaikutuksesta entuudestaan käytössä olevan lääkkeen kanssa. Statiinit ymmärretään monesti pelkiksi kolesterolilääkkeiksi, vaikka ne myös vähentävät tulehdusta valtimoissa ja estävät siten uudelleenahtautumista. Juha Sinisalo puhuisikin mieluummin tehokkaista ”valtimopuuston” hoitajista. – Suomessa statiineilla estetään vuosittain tuhansia sydänkuolemia, sydäninfarkteja ja vakavia aivoverenkiertohäiriöitä. Infarktin kokeneella statiinit ovat loppuelämän hoito.

Ensin elintavat, sitten lääke Statiineja käytetään myös ennaltaehkäisevästi silloin, kun henkilön riski saada sydän- tai aivoverenkiertohäiriö on suuri. Diabetes, tupakointi, oman vanhemman tai lapsen aivoveren-

14

TERVEYDEKSI!

”Statiinit myös vähentävät tulehdusta valtimoissa ja estävät siten uudelleenahtautumista.”

kiertohäiriö tai sydäninfarkti, ylipaino, korkea verenpaine ja kohonnut kolesteroli kasvattavat tätä riskiä. – Yhden vaaratekijän olemassa olosta on turha pelästyä, mutta kaksi tekijää kasvattaa vaaraa huomattavasti. Altistavien tekijöiden kimppuun käydään ensisijaisesti elintapamuutoksilla, Juha Sinisalo sanoo. Valtimoverenkierron sairauksia ehkäistään ruokavaliolla, joka sisältää runsaasti kuituja, mutta vähän tyydyttynyttä rasvaa, suolaa ja alkoholia sekä lopettamalla tupakointi ja lisäämällä liikuntaa. – Säännöllinen liikunta puree verenpaineeseen, kolesteroliin ja veren rasva-arvoihin. Yhdessä ruokavalion kanssa se näkyy myös painossa. Lisäksi liikunta auttaa hallitsemaan stressiä, ja stressi taas lisää infarktien vaaraa. >>


Koholla vai ei? » JOS SUVUSSA on korkeaa kolesterolia tai valtimo­

sairauk­sia potevia, omat kolesteroliarvot kannattaa ­mittauttaa ensimmäisen kerran parikymppisenä ja ­jatkossa lääkärin ohjeen mukaan. Perusterve marssii kolesterolimittaukseen yleensä viimeistään neli­kymp­ pisenä, ja jos kaikki on hyvin, seuraavan kerran 10 vuotta myöhemmin. Sen jälkeen väli sopii tihentää viiteen vuoteen. – Kokonaiskolesteroliarvoksi suositellaan enintään­lukua viisi. Sen lisäksi kiinnitetään huomio huonoon LDL- ja hyvään HDL-arvoon. Suuri HDLarvo tasaa huonon­LDL:n kolesterolin vaikutusta, dosentti Juha Sinisalo muistuttaa. Kaikille sopivaa kolesteroliarvoa ei ole: kokonais­ riski ratkaisee. Elintavoiltaan terveen ihmisen koles­ teroli voi olla selvästi korkeampi kuin esimerkiksi tupakoivan ihmisen lukemat.

ihottuma�|�psoriasis�|�rosacea�|�couperosa

UUTUUS KORTISONITON

Tavoittele tätä • Kokonaiskolesteroli alle 5,0 mmol/l • LDL-kolesteroli alle 3,0 mmol/l • HDL-kolesteroli yli 1,0 mmol/l • Triglyseridit alle 2,0 mmol/l Lähde: Suomen Sydänliitto ry

HAJUSTEETON JA KORTISONITON IHONHOITOSARJA IHO-ONGELMIEN HOITOON Mikä on Dermalex®?

Dermalex on uusi ihotautilääkärien kehittämä, hajusteeton ja kortisoniton ihonhoitosarja iho-ongelmien hoitoon.

Miten Dermalex® toimii?

Kliinistesti testatut Dermalex-tuotteet auttavat palauttamaan ihon luonnollisen suojan. Tuotteet muodostavat iholle suojapinnan ja auttavat aktivoimaan ihon luonnollista korjausmekanismia.

Kenelle Dermalex® on tarkoitettu?

Tuotteet on tarkoitettu lieviin ja keskivaikeisiin oireisiin, kuten ekseemaan, psoriasikseen ja rosaceaan/couperosaan. Ne sopivat pitkäaikaiseen käyttöön eikä niillä ole käyttörajoitusta. Kortisonittomat tuotteet eivät ohenna ihoa pitkäaikaiskäytössä.

Kysy lisää apteekistasi!

ACO PHARMA OY | Puh: 0207 631 600 | Faksi: 0207 631 601 email: info-fi@aconordic.com | www.aco.fi


Riskitekijöiden pienentämismielessä ei tarvitse huhkia hullun lailla. Tutut terveysliikuntasuositukset riittävät: puoli tuntia kestävyystyyppistä liikettä päivittäin ja lihaskuntotreeniä kahdesti viikossa.

Ruokahaluttomuus ja vajaaravitsemus koskettavat yhä useampaa suomalaista: toipilaita, pitkäaikaissairaita, syöpää sairastavia ja vanhuksia. Runsaasti energiaa, proteiinia ja suojaravinteita sisältävät NUTRIFIN-tuotteet turvaavat toimintakyvyn ja tukevat toipumista. Suomessa kehitetyt ja valmistetut uutuudet ovat kaikki vähälaktoosisia – puuroja lukuun ottamatta myös gluteenittomia. Kun ei jaksa tai muista syödä – NUTRIFIN.

Sittenkin statiini Lääkkeitä tarvitaan, jos elintaparemontti ei yksinään auta tai motivaatio terveellisten elintapojen noudattamiseen on heikko. Näin voi olla esimerkiksi silloin, kun lähellä on ihminen, joka epäterveellisistä elämäntavoista huolimatta voi hyvin ja jonka kolesteroliarvot ovat kohdallaan. – Osa elimistön kolesterolista on peräisin ravinnosta, ja maksa tuottaa osan. Toisilla meistä perimä säätelee maksan toimintaa siten, että he voivat syödä liki mitä tahansa sairastumatta. Testaa oma riskisi Valitettavasti perimään ei sairastua sydäninfarktiin voi vaikuttaa – elintapoihin voi tai vakavaan ja kannattaa. aivoverenkiertohäiriöön – Statiinit eivät vapauta osoitteessa potilasta terveellisistä elämäntavoista. Mutta niiden ansiosta www.thl.fi/ lääkkeen annosta voidaan usein finriski-laskuri pienentää. Joskus elämäntaparemontti onnistuu niin, että lääkkeistä voidaan luopua kokonaan. n


Apteekissa kysyttyä

?

» VASTAAJANA APTEEKKARI

Eliise Laine-Partti Kouvolan Uusi apteekki

Pitääkö minun käyttää kolesterolilääkkeitä, vaikka minulla ei ole oireita? Kohonnut kolesteroli ja verenpaine eivät näy päällepäin, ennen kuin kyse on todella vakavasta tilanteesta, kuten aivoinfarktista. Siksi oireita ei parane jäädä odottamaan, vaan ne kannattaa pitää kurissa lääkityksellä.

Voinko käyttää statiineja muiden lääkkeiden kanssa? Lähinnä makrolidi-antibiooteilla ja sienilääkkeillä sekä joillakin verenpaine-ja rytmihäiriölääkkeillä voi olla yhdessä statiinien kanssa haitallisia yhteisvaikutuksia. Se ei silti tarkoita, e ­ tteikö niitä voisi käyttää yhtä aikaa. Lääkäri voi myös valita potilaalleen paremmin statiinien kanssa yhteensopivan valmisteen. Joskus yhteisvaikutuksia voidaan välttää ottamalla lääkkeet eri aikaan päivästä.

Miksi lääke pitää ottaa iltaisin? Pitkävaikutteiset (atorva-, rosuva- ja depot-fluvastatiinit) voi ottaa mihin aikaan tahansa. Muiden statiini­lääkkeiden ottaminen iltaisin pienentää kolesterolipitoisuutta tehokkaammin kuin niiden ottaminen esimerkiksi aamuisin.

Saako statiinien kanssa nauttia alkoholia? Runsas alkoholinkäyttö yhdessä statiinien kanssa kuormittaa maksaa liikaa, lasillinen silloin tällöin ei. Vesi on sta­tiineille paras kyytipoika, greippimehu huonoin, sillä­se ­voimistaa joidenkin statiinien pitoisuuden veressä moninkertaiseksi. Suuret lääkepitoisuudet rasittavat liikaa ­maksaa ja lisäävät haittojen todennäköisyyttä.

Mitä teen, jos lääkkeestä on haittaa? Jos lääkkeestä voidaan varmasti todeta olleen haittaa, annosta voidaan mahdollisesti pienentää – statiinit tehoavat pienelläkin annoksella. Keskustele lääkitysmuutoksista kuitenkin aina ensin lääkärin kanssa. Markkinoilla on kaikkiaan kuusi erilaista statiinia. Ne vaikuttavat kolesteroliin samalla tapaa, mutta mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle. Kysy lääkäriltäsi, voisiko lääkkeen vaihtaa.

Entä jos lakkaan käyttämästä lääkettä? Statiineja määrätään silloin, kun potilas on vaarassa saada esimerkiksi sydän- tai aivoinfarktin. Lopettaminen kasvattaa riskiä. Lopettamisasiasta kannattaa keskustella lää­kärin kanssa. Nettikeskusteluissa on paljon mielipiteitä, mutta vähän tietoa.

UUTUUS

CC CREAM 6-IN-1

RAIKAS, LUONNOLLINEN JA TASAINEN IHONSÄVY LAADUKKAAT SVEITSILÄISET TUOTTEET Louis Widmer on 1960 perustettu perheyhtiö, joka valmistaa lääkevalmisteita ja dermatologisia ihonhoitotuotteita. Ensiluokkainen laatu varmistetaan valmistamalla tuotteet farmaseuttisia valmisteita koskevien periaatteiden mukaisesti. UUSIN LOUIS WIDMER -INNOVAATIO Ainutlaatuinen Tinted Moisturizer UV 20, CC Cream 6-in-1 on kevyt, peittävä ja sävyttävä kosteusvoide. Se levittyy hyvin tasoittaen ihon kirjavuutta ja punoitusta. Lopputuloksena on raikas ja sileä iho. Kaikille ihotyypeille sopivaa voidetta on kaksi upeaa sävyä, Naturel 01 ja Bronze 02.

6-IN-1-OMINAISUUDET: tasoittaa ihon epätasaisuuksia pigmenttiläiskiä vastaan raikas luonnollinen sävy iholle silottaa ihon juonteita ja ryppyjä kosteuttaa intensiivisesti UVA/UVB-suoja, SPF 20

Louis Widmerin CC, Colour Correcting Cream m ä nyt apteekeissa! Uutuutta on saatavana sekä hajusteettomana että miedosti hajustettuna.. DERMATOLOGISTA IHONHOITOA JO VUODESTA 1960 | VAIN VALTUUTETUISTA APTEEKEISTA | WWW.LOUIS-WIDMER.FI


ihonhoito

teksti Paula Ristimäki, kuvat SPL/SKOY ja Shutterstock Asiantuntijoina ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Alexander Salava, apteekkari Tomi Järvinen, Keuruun 1. apteekki ja kosmetiikkaneuvoja Merike Laine, Helsingin Allergia- ja Astmayhdistys

18

TERVEYDEKSI!


Pese päänahka

  kuntoon

Pesu, pesu ja vielä kerran pesu. Näin yksinkertainen hoito-ohje on ensiapu kaikkeen hiuspohjan kutinaan, ärsytykseen ja hilseilyyn, olipa oireiden syy mikä tahansa.

P

äänahka kutiaa, on rutikuiva tai rasvainen, olkapäille putoilee hilsettä. Yllättävän moni suomalainen kärsii erilaisista hiuspohjan ongelmista – ja moni hoitaa oireita hyvässä uskossa väärin. – Hiuspohjan ongelmiin liittyy paljon virheellisiä käsityksiä. Moni luulee, että rasvoittuvan hiuspohjan tiheä pesu lisää rasvoittumista, tai että kuivan hiuspohjan pesua tulisi välttää, jottei päänahka kuivu lisää. Asia on kuitenkin päinvastoin. Kaikkien hiuspohjan ongelmien ensiapu on shampoopesujen tihentäminen, toteaa ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Alexander Salava. Salava haluaa tarkentaa pari muutakin yleistä uskomusta. – Pipon tai muun päähineen käyttö ei hauduta päänahkaa eikä vaikuta sen paremmin hilseilyyn kun rasvoittumiseenkaan. Sen sijaan lippalakki voi kesäaikaan estää auringon hyvää tekevän vaikutuksen hiuspohjalle. Myöskään millään erikoisruokavaliolla tai vaikkapa vitamiini- ja hiven­ ainelisillä ei voi vaikuttaa päänahan ongelmiin, hän sanoo. Keuruun 1. apteekin apteekkari Tomi Järvinen on samoilla linjoilla. Hän muistuttaa, että päänahka on samaa ihoa kuin muuallakin kehossa. – Päänahka jää helposti vähemmälle hoidolle kuin muu iho. Kun hiuspohjan oireita tulee, niistä ei kuitenkaan pidä kärsiä. Useimmiten apu löytyy apteekista. Me kohtaamme näitä ongelmia viikoittain, ja pystymme auttamaan esimerkiksi oikeanlaisten shampoiden ja hoitotuotteiden valinnassa. Tarvittaessa ohjaamme lääkärin vastaanotolle. >>

TERVEYDEKSI!

19


Shampoo hiuspohjan mukaan Hiuspohjan ongelmat voidaan jakaa kolmeen tyyppiin, joista selvästi yleisin on kutiava ja hil­ seilevä hiuspohja. Kaksi muuta ovat harvinai­ sempia mutta vähintään yhtä kiusallisia: niin sanottu herkkä päänahka ja hiuspohjan näp­ pylät eli follikuliitit. Hilsettä syntyy, kun hiuspohja on joko liian rasvainen tai liian kuiva. – Taustalla voi olla atooppinen iho tai jos­ kus harvoin psoriasis, mutta yleisin syy on se­ borrooinen ekseema eli taliköhnä. Hiuspoh­ jan talirauhaset erittävät runsaasti talia, jolloin päänahan rasvahiivat pääsevät lisääntymään lii­ kaa. Iho ärtyy, alkaa punoittaa ja hilseillä, Sa­ lava selittää. Ensimmäinen ja tärkein hoito hilseilevälle päänahalle on pesukertojen lisääminen. – Jos hiuksia ei pestä, rasvahiivat lisäänty­ vät entistä nopeammin ja prosessi ruokkii itse itseään. Pesukertojen lisääminen on ensisijai­ nen hoito myös silloin, kun päänahan kutinan taustalla on atopia tai psoriasis. Sekä Salava että Järvinen muistuttavat, että hiukset voi tarvittaessa pestä shampoolla vaikka joka päivä. – Kun hiuspohja rasvoittuu runsaasti, kan­ nattaa valita rasvoittuvalle hiuspohjalle tarkoi­ tettu shampoo. Kuivalle päänahalle sopivat hellävaraiset ja kosteuttavat hiushoitotuotteet, jotka palauttavat hiuspohjan luonnollista tasa­ painoa. Kuivaa päänahkaa pitää hoitaa kuten kuivaa ihoa – kosteuttamalla, Järvinen sanoo. Hyvin runsaasti hilseilevälle päänahalle on apteekeissa myynnissä erikoisshampoita, jotka sisältävät joko ketokonatsolia, sinkkipyritionia tai seleeniä. Salava kehottaa käyttämään jotain näistä valmisteista 2–3 kertaa viikossa. – Muilla pesukerroilla käytetään tavallista, omalle hiuspohjalle sopivaa shampoota. Näin saadaan yleensä paras tulos. Pesun jälkeen kortisoniliuos Jos pesukertojen lisääminen ei saa hilseilyä ja kutinaa loppumaan, Salava suosittelee käyt­ tämään apteekista saatavaa hydrokortisoni­ liuosta. Sillä on tulehdusta paikallisesti paran­ tava vaikutus, mikä vähentää päänahan kuti­ naa ja punoitusta. – Moni arastelee liuoksen käyttöä, sillä hyd­ rokortisonia sisältäviä voiteitahan saa käyttää vain tilapäisesti ja vähän aikaa. Liuoksen käyt­ täminen hilseilevään päänahkaan on kuitenkin eri juttu: sitä voi turvallisesti käyttää useita viik­ 20 TERVEYDEKSI!

koja jokaisen pesun jälkeen, vaikka pesisikin hiukset päivittäin. Lääkäriin Salavan mukaan kannattaa lähteä vasta, jos tihennetyt pesukerrat ja hydrokorti­ soniliuos eivät tehoa: hilseily ja kutina häiritse­ vät päivittäistä elämää, kuten esimerkiksi vai­ keuttavat nukkumista tai unen saantia.

Herkkään päänahkaan käsidesiä Herkkä päänahka on ominaisuus, jonka taus­ talta ei tavallisesti löydetä mitään sairautta. Pää­ nahka tuntuu pistelevän ja kutisevan ilman syytä. – Tässä tapauksessa voidaan ainoastaan sul­ kea pois erilaisia kutinan syitä ja varmistaa, et­ tei taustalta löydy esimerkiksi allergiaa. Aller­ ginenhan voi olla vaikka hiusvärille, jollekin tietylle shampoolle tai muille hiustenhoitotuot­ teille, Salava kertoo. Hoitokeinot herkälle päänahalle ovat vähissä. Yleensä ne pitää löytää kokei­ lemalla. – Pesujen tihentämistä ja hydro­ kortisoniliuosta voi kokeilla tähän­ kin vaivaan. Jotkut ovat saaneet apua glyserolipitoisten desinfek­ tioliuosten eli käsihuuhteiden käytöstä. Liuosta sivellään pää­ nahkaan, jolloin liuoksen muut ainesosat haihtuvat, mutta glyse­ roli jää päänahan pintaan. Myös kylmäpussit ovat tuoneet joille­ kin helpotusta, Salava luettelee. Jos hiuspohja kutisee ja sii­ hen ilmestyy pieniä, märkiviä­ näppylöitä eli follikuliitteja, ­kyseessä voi olla karvatupen tu­ lehdus. – Se vaatii lääkärin apua. Vai­ vaa hoidetaan antibioottiliuoksilla ja myös suun kautta otettavilla anti­ biooteilla. Antibioottiliuokset ovat vai­ vaan hyvin tehokkaita, samoin kuin mark­ kinoiden uusimmat tulokkaat, antibioot­ tigeelit. Molemmat ovat reseptilääkkeitä, Salava summaa. n

”Pesukertojen lisääminen on ensisijainen hoito myös silloin, kun päänahan kutinan taustalla on atopia tai psoriasis."


Väriä päähän? » JOSKUS KUTISEVAN päänahan taustalla voi olla myös

allergia. Tavallisimmin allergiaa aiheuttavat hiusvärit, joskus myös shampoot ja muut hiustenhoitotuotteet. – Nyrkkisääntö on, että jos päänahka on jo valmiiksi ärtynyt tai kutisee, hiusten värjäämistä kannattaa välttää, sanoo Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen kosmetiikkaneuvoja Merike Laine. Häneen otetaan usein yhteyttä silloin, kun päänahassa on allergiaoireita. Suurin osa yhteydenotoista liittyy hiusväreihin: joko niiden aiheuttamiin allergisiin reak­ tioihin tai ainakin epäilyyn allergisesta reaktiosta. – Ensimmäiseksi on tietysti lopetettava sen väriaineen tai tuotteen käyttö, josta epäilee saaneensa allergisen reaktion. Valitsemme yhdessä asiakkaan kanssa tälle tuotteita, jotka eivät sisällä allergisoivia aineita. Joskus ohjaan kyselijän myös allergiatesteihin. Missään nimessä kutisevaa päänahkaa ei pitäisi raapia, hän korostaa.

Ihon läpäisyeste koostuu rasvahapoista ja vedestä. Iho kuivuu, jos rasvahappoja on liian vähän.

Säilytä ihon kosteus Iho on ihmisen lämmön ja kosteuden säädin. Iho hengittää joskus liikaa, päästää kosteutta ulos, kuivuu ja sitten kutiaa. Ulkoinen rasvaus auttaa hetken, mutta pysyvä apu tulee sisältäpäin.

Kosteuta ihoa sisältäpäin Iho Omegalla Hiuspohjan ongelmiin löytyy useimmiten apu apteekista: tarjolla on shampoita ja muita hoitotuotteita. Jos itsehoitotuotteet eivät muutamassa viikossa ala tepsiä, apua kannattaa mennä kysymään lääkäristä.

Iho Omega BC634 mustaherukan siemenöljy vaikuttaa ihon pintakerroksen läpäisyesteeseen. Läpäisyeste säätelee kosteuden säilymistä ihossa ja pitää hyvin toimiessaan ihon luonnollisen kosteana.

60 % suomalaisista kärsii kuivasta ihosta

Talvi ja kuiva pakkasilma ovat erityinen haaste suomalaiselle iholle. Tarvitsemme apua pitämään ihomme riittävän kosteana ja ehyenä. Iho Omegan toiminta on tutkittu ja todistettu Turun yliopistossa odottaville äideille ja vastasyntyneille lapsille tehdyssä tutkimuksessa. Mustaherukansiemenöljy vastasyntyneiden lasten atooppisen ihottuman ennaltaehkäisyssä. Linnamaa P. et al. Clin. Exp. Allergy. 2010 (40) 1247-55

Apteekkari Bertil Pomoell perusti Valioravinnon v. 1960 edistämään hyvinvointia luontoperäisin ainein. Valioravinto on edelleen perheyritys, joka suunnittelee, valmistaa ja myy laadukkaita luontaistuotteita.

www.valioravinto.fi

Ωmega


5 vinkkiä

teksti Matti Välimäki, kuvitus Janne Harju Asiantuntijana proviisori Anna Westerling, Espoon 3. Keskustan apteekki

Siitepölyallergian oireet kannattaa hoitaa kunnolla. Hoitamaton allerginen nuha kasvattaa astman riskiä.

Aivastuttaako?

1

Aloita lääkitys ajoissa

Herkimmät leppäallergikot ­voivat saada oireita jo helmikuun lopussa tai maaliskuun alussa. Pahin aika koittaa kuitenkin myöhemmin keväällä ­ja kesällä, kun koivu, pujo ja heinät alkavat ­kukkia. Proviisori Anna Westerling Espoon 3. Keskustan apteekista muistuttaa, että siitepölyallergikon kannattaa aloittaa lääkitys ajoissa: – Antihistamiinitabletteja ja vaikkapa silmätippoja voi ottaa jo viikon verran ennen kuin varsinainen kausi alkaa. Kestää aina jonkin aikaa, kunnes lääkkeet alkavat vaikuttaa täydellä tehollaan. 22 TERVEYDEKSI!

23

Jos tarvitset allergialääkkeitä paljon, hanki ne edullisemmin reseptillä

Lääkärin puoleen kannattaa kääntyä, kun lapsella on ensimmäisen kerran siitepölyallergian oireita. Myös aikuisen siitepölyallergikon on hyvä mennä lääkäriin, jos oireet ovat voimakkaita tai jos ne pitkittyvät. – Yleensä oireita hoidetaan tällöin samoilla lääkkeillä, joita on myynnissä myös itsehoitotuotteina. Kun lääkkeitä tarvitsee paljon, niiden hankkiminen on edullisempaa reseptillä, Westerling muistuttaa.

Tehosta hoitoa paikallisvalmisteilla – Itselle parhaiten sopivan tuotteen löytyminen saattaa vaatia pientä kokeilua. Joitakin saattavat tietyt antihistamiinit myös hieman väsyttää tai ne voivat kuivattaa suuta. Paikallishoitoja tarvitaan, mikäli antihistamiinitablettien teho ei yksinään riitä. Silmätipoissa ja vuotavan nenän hoitoon tarkoitetuissa nenäsuihkeissa on usein vaikuttavana aineena turvallinen ja lapsillekin sopiva kromoglikaatti. Lähinnä aikuisille ja vaikeampiin allergisiin oireisiin on tarjolla myös kortisonituotteita. Nenään annosteltava kortisonisuihke auttaa hyvin sekä nenä- että silmäoireisiin.


Vain a apteekist

4

Käytä nenäkannua

Ennen varsinaisen nenäsuihkeen käyttöä nenä kannattaa niistää tyhjäksi, jotta vaikuttava aine pääsee limakalvolle. Mikäli nenä on hyvin tukossa, voi ennen kortisonisuihketta käyttää myös avaavaa suihketta. Avaavat nenäsuihkeet on kuitenkin tarkoitettu vain lyhytaikaiseen käyttöön. Siitepölyallergikon arkea auttaa myös nenäkannu. Nenä­ ontelot kannattaa huuhdella suolaliuoksella siitepölyhiukkasista vaikkapa aina iltaisin ennen nukkumaan menoa. Nenäkannun käytöstä voi olla apua myös henkilölle, jolla on taipumusta poskionteloiden tulehdukseen.

Hoida siitepölyt pois kodista

5

Ylimääräistä tuuletusta ja pyykkien kuivatusta ­ulkona kannattaa välttää. Hiukset on hyvä pestä illalla, jolloin niihin päivän varrella kertyneet siitepölyhiukkaset irtoavat. Ulkoliikuntaa kannattaa harrastaa aamulla, ­illalla tai sadekelillä, jolloin siitepölyä on ilmassa vähemmän. Siitepölyallergikon on hyvä olla ahkera siivoaja ja pölyjen pyyhkijä. Apua voi olla myös ilmanpuhdistimesta, joka suodattaa sisäilman pienhiukkasia. – Asunnon tulo- ja poistoilmaventtiilien sekä mahdollisten suodattimien kunto kannattaa niin ikään tarkistaa säännöllisesti, Anna Westerling vinkkaa. n

Kotimainen Elivo – löydä elinvoimasi Apteekin vahvin Omega-3 kalaöljy!

Elivo Omega-3 Vahva plus Terveyttä elimistölle puhtaasta kalaöljystä. Sisältää EPA- ja DHA-rasvahappoja yhteensä 1020 mg. Yksi kapseli päivässä riittää!

Helpota oloasi herkuttelun jälkeen!

Elivo Ruoansulattaja plus Ainutlaatuinen yhdistelmävalmiste sisältää ruuansulatusvaivoja helpottavat entsyymit ja lisäksi antasidin närästystä vastaan. Vadelmanmakuinen purutabletti on makeutettu stevialla.

www.elivo.fi, facebook.com/elivo.fi Markkinoija: Midsona Finland Oy


mielessä

teksti Henna Tanskanen, kuvat Tommi Tuomi Asiantuntijana lääkäri ja filosofi Antti S. Mattila

Missä onni luuraa?

24 TERVEYDEKSI!


”Tutkimukset ja kokemus osoittavat, että onnellisuusharjoitukset ovat monasti tehokkaita ja nostavat mielialaa pitkäksi aikaa.”

Mitä tehdä, jos mieli on maassa ja alakulo valtaa koko kehon. Löytyvätkö onnen avaimet meistä itsestämme?

T

utkijat arvioivat, että noin 50 prosenttia onnellisuudesta on perinnöllistä ja 10–20 prosenttia riippuu ulkoisista olosuhteista. Loppuosuus riippuu omista asenteistamme ja siitä, miten suhtaudumme asioihin. Onko onni siis ominaisuus vai taito? – Toisaalta onni on ohimenevä tilanne, mutta myös taipumus säilyttää optimismi kaikissa tilanteissa. Kyse on siten elämänasenteesta, joka saattaa pohjautua tietynlaisiin taitoihin, vastaa lääkäri ja filosofi Antti S. Mattila. Pessimistinen, synkkä elämänasenne ruokkii alakuloa. Se on voi olla vaarallista, koska sii-

hen liittyy terveyshaittoja. Eräiden arvioiden mukaan alakulo voi lyhentää elämää jopa kymmenellä vuodella, ja syventyessään alavireinen mielentila saattaa johtaa masennukseen.

Harjoitukset auttavat näkemään toisin Onnellisuuteen ja elämänasenteeseen voi itse vaikuttaa. Tutkimukset ja kokemus osoittavat, että onnellisuusharjoitukset ovat monesti tehokkaita ja nostavat mielialaa pitkäksi aikaa. – Harjoituksia pitää toki tehdä säännöllisesti, kunnes niistä tulee elämäntapa. Suuri osa harjoituksista nojautuu näkökulman vaihtamiseen, Mattila sanoo. Hän ehdottaa kokeilemaan harjoitusta, jossa miettii iltaisin kolme asiaa, jotka ovat su­juneet hyvin ja syitä siihen. Lisäksi on hyvä miettiä, miten hyviä kokemuksia voi saada myös tulevaisuudessa. Kyky kiitollisuuteen on niin ikään oiva harjoitus. Onnelliset ihmiset ovat tyypillisesti kiitollisia siitä, mitä heillä jo on.

– Kerran viikossa on hyvä pohtia kolmea asiaa, joista on kiitollinen. Harjoitusta kannattaa jatkaa kymmenisen viikkoa. Samalla huomio alkaa kiinnittyä kunnossa oleviin asioihin. Jos haluaa parantaa mielensä tyyneyttä, se onnistuu itämaiseen taitoon perustuvilla meditaatio- ja mindfulness-kursseilla. Ne kehittävät kykyä pysyä rauhallisina kiperissäkin tilanteissa. – Useiden tutkimusten mukaan mindfulness eli tietoisuustaidot lisäävät onnellisuutta, ja niillä on myös terveysvaikutuksia. Yksi tapa harjoittaa mielensä keskittymiskykyä on tilanne, jossa omaa hengitystä seurataan ja mieli tyhjennetään ajatusten virrasta. Näin ihminen voi vähitellen oppia säätelemään mieltään ja­­ saa sen kohdistetuksi haluamaansa suuntaan. Perustekniikan oppii parhaiten kurssilla, mutta sitä voi harjoitella myös itsekseen.

Varaa itsellesi huoliaika Huolet kuuluvat elämään, mutta niiden alituisen vatvomisen tiedetään altistavan masen- >>

TERVEYDEKSI! 25


nukselle. Yöstä toiseen jatkuvasta asioiden märehtimisestä ei ole hyötyä. Kierre pitää katkaista ajoissa, jotta saa nukuttua kunnon unet, noin 7–8 tuntia yössä. – Jatkuvan murehtimisen sijaan voi esimerkiksi varata itselleen illasta erityisen huoliajan, jolloin keskittyy vain asioiden puintiin. Monet osaavatkin siirtää huolensa sille varatulle ajalle, eikä puolta tuntia kauempaa kukaan yleensä jaksa vatvoa, Mattila neuvoo. Alakuloaan voi vähentää myös suuntaamalla huomionsa onnistumisiin. Mattila kehottaakin hehkuttamaan niitä. – Onnistumiset luovat positiivisia tunnetiloja ja voittavat enemmän tilaa elämässämme. Tässäkin on kyse näkökulman vaihdon taidosta kohti hyviä kokemuksia. Positiivisia kokemuksia on hyvä olla kolme kertaa enemmän kuin negatiivisia. Onnellisuuteen tarvitaan myös itsensä toteuttamista, kykyä päättää omista asioistaan ja kunnossa olevia sosiaalisia suhteita. Elämän tarkoituksellisuus ja merkityksellisyys nouse-

26 TERVEYDEKSI!

vat siten tärkeiksi onnen rakennuspalikoiksi. Uusin tutkimus viittaakin siihen, että pelkkä ”hymynaamaonnellisuus” ei riitä useimmille ihmisille, vaikkei siitä haittaakaan liene.

Raha ja alkoholi eivät auta – Lottovoittajista tehty tutkimus kertoo, että raha ei tuo eikä pysyvää onnea. Ne, jotka käyttävät rahansa toistensa hyväksi, esimerkiksi yhteisiin lomakokemuksiin, ovat tavallisesti onnellisempia kuin tavaran hankkijat. Myös hyvät teot esimerkiksi kolme kertaa viikossa lisäävät onnellisuutta. Näin huomio siirtyy omasta navasta muihin, Mattila kertoo. Alkoholi ei poista alavireistä tunnetilaa. Se on salakavala piriste. – Aluksi alkoholi kohottaa mielialaa, mutta useimmiten alakulo vain kasvaa, varsinkin seuraavana päivänä. Monet saattavat joutua syvenevään kierteeseen, ja kun alkoholin kulutus kasvaa, siihen jää koukkuun. Mattila kannustaa hakemaan positiivista tunnetta muilla keinoin. Samalla on syytä tar-

kistaa, minkä verran yleensäkin käyttää alkoholia. Runsas käyttö lisää masennusriskiä. Juomatapa toki vaikuttaa: hyvässä seurassa nautittu kohtuumäärä voi olla jopa terveellinen. Onnellisuuteen ei ole pikaeväitä. Erilaisten harjoituksen lisäksi myös säännöllinen liikunta on tärkeää elämäänsä tyytyväisille ihmisille. Lajilla sinänsä ei ole väliä, kunhan se on mielekästä ja palkitsevaa. – Vaikka elämä saattaa joskus koetella hyvinkin kovakouraisesti, myös kovia kokeneista voi tulla onnellinen. Koettelemuksien jälkeen he ovat kasvaneet vähitellen vahvemmiksi, arvioineet elämänsä arvojärjestyksen uudestaan ja ymmärtäneet paremmin ihmissuhteidensa tärkeyden. Sosiaaliset taidot ovatkin keskeisiä onnellisille ihmisille, joten tunnetusti he viettävät paljon aikaa perheensä ja ystävien kanssa, Mattila sanoo. n Lisälukemista: Onnentaidot – kohti hyvää elämää. Antti S. Mattila & Pekka Aarnisalo. D-pokkari, Duodecim 2012.


Stressi on kuormitustila

Ajoissa lääkäriin

» STRESSI MUISTUTTAA

tilanteista­tai mielessä on itsetuhoisia ajatuksia, on syytä mennä lääkäriin. Masennuksen tunnistaa siitä, että samanaikaisesti esiintyy kaksi tunne­tilaa: surua jostakin menetyksestä tai asiasta ja pettymys itseen. Masentunut saattaa tuntea jopa itseinhoa. Masennusoireet ovat aina yksilöllisiä, joten kaikkia oireita ei välttämättä ilmene. Tyypillisimpiä ovat: • unihäiriöt: unettomuus, yöheräily, liika uni • mielialan lasku ja mielihyvän katoaminen • itkuisuus ja mielenkiinnottomuus • itsesyytökset • omien saavutusten ja kykyjen vähättely • vaikea aloittaa asioita ja tehdä päätöksiä • eristäytyminen muista ihmisistä • toimintakyvyn lasku, jolloin jää pois esimeriksi koulusta tai töistä

läheisesti masen­nusta. Stressissä on kyse kovasta kuormi­tuksesta, burnouttilanteesta, kun mikään ei tahdo enää sujua. Silloin kuormitusta täytyy alentaa.

­ STRESSIN ENNALTA­ » EHKÄISYKSI kannattaa teh-

dä ­lista niistä asioista, jotka saavat oman akun hyr­rää­ mään. Kun alakulo iskee, listalla­olevia asioita kannattaa tehdä mahdolli­suuksien mukaan, ettei stressi syvene masennukseksi.

» JOS ON vaikea selviytyä arkielämän

TERVEYDEKSI! 27


itsehoito

teksti Ilpo Salonen, kuvat Jukka Pakarinen ja Shutterstock Asiantuntijana apteekkari, farmasian tohtori Janne Mikkola, Jokioisten apteekki

Järki mukana lääkkeen käytössä

Itsehoitolääkkeet ovat turvallisia oikein käytettyinä, mutta niihinkin saattaa liittyä riskejä. Onkin tärkeää, että lääkettä käytetään oikeaan vaivaan ja ohjeiden mukaan.

M

onet itsehoitovalmisteet eli ”käsikauppalääkkeet” ovat olleet alun perin saatavissa vain reseptillä, mutta ne on myöhemmin todettu turvallisiksi

myös itsehoidossa. – Monesti on kyse eri annostuksesta, eli samaa lääkettä myydään edelleen myös reseptillä. Joka tapauksessa ohjeiden noudattaminen on tärkeää, oli kyse resepti- tai itsehoitolääkkeestä, korostaa Jokioisten apteekin apteekkari Janne Mikkola. Parasetamoli on esimerkki oikean annostelun tärkeydestä: liian suuri määrä voi aiheut­ taa vakavan maksavaurion. Riski riippuu muun muassa maksan kunnosta sekä ravitsemuksesta ja alkoholin käytöstä. – Toisaalta liian pieneenkään annosteluun ei ole syytä. Esimerkiksi kivunlievitykseen on järkevää ottaa sen verran lääkettä, että kipu py-

28 TERVEYDEKSI!

syy kurissa, kunhan sallittua määrää ei ylitetä. Moni pelkää, että keho tottuu kipulääkkeeseen, mutta tätä vaaraa ei itsehoidon kipulääkkeissä ole. Jos kipu ei hellitä, pitää mennä lääkäriin, Mikkola korostaa. Itsehoidossa kipulääkkeet on tarkoitettu tilapäiseen, kerrallaan korkeintaan parin viikon käyttöön. Jatkuva ja runsas särkylääkkeen käyttö voi johtaa särkylääkepäänsäryn syntymiseen, joka vaatii oman hoitonsa lääkärin valvonnassa. Myös mahalaukun limakalvo voi vaurioitua.

Lääkekuorma kasvaa helposti Kaikki lääkkeet ovat haitallisia, jos niitä ottaa liikaa. Haittavaikutusten vaara kasvaa myös, jos samaan aikaan käytetään useita eri itsehoitolääkkeitä ja lisäksi reseptilääkkeitä, luontais- ja rohdostuotteita sekä ravintolisiä. – On tärkeää huomioida, ettei saa samaa lääkeainetta kahdesta eri valmisteesta. Esimerkiksi parasetamolia voi saada sekä reseptillä >>


Dormiplant

1.2014

toja: Lisätie ennica ca F Pharma rmanord.fi ha www.p

TM

Oiva apu unihäiriöiden hoitoon • • • •

Lievien jännitystilojen hoitoon Unihäiriöiden hoitoon Parempi univalmius ja unen laatu Ilman aamutokkuraa

Dormiplant on kasvirohdosvalmiste lievien jännitystilojen ja unihäiriöiden hoitoon. Sen rauhoittava vaikutus on vahvistettu tutkimuksissa, ja sen on osoitettu parantaneen univalmiutta sekä unen laatua ilman aamutokkuraa. Dormiplant on markkinoiden vahvin valeriaanatabletti. Tabletissa on 500 mg valeriaanauutetta. Unihäiriöiden hoidossa annostus on 1 tabletti puoli tuntia tai tunti ennen nukkumaanmenoa. Tarvittaessa voidaan ottaa yksi lisätabletti illan aikana.

FI_Dormiplant_Ad_Terveydeksi_0114_106x280

Itsehoitolääke. Vain apteekeista. Pakkauskoot 20 ja 40 tabl.

Rajatorpantie 41 C, 01640 VANTAA, puh. (09) 8520 2215. www.pharmanord.fi

Dormiplant kalvopäällysteiset tabletit on tarkoitettu lievien jännitystilojen ja unihäiriöiden hoitoon. Nuorille (yli 12 vuotiaille), aikuisille ja iäkkäille. Vaikuttava aine: Rohtovirmajuuresta valmistettu kuivauute, Valerianae radix extr.spir.sicc.(3-6:1) 500 mg. Annostus ja antotapa: Tabletit niellään pureskelematta riittävän nestemäärän kera. Lievien jännitystilojen hoito: Yksi tabletti korkeintaan 3 kertaa vuorokaudessa. Unihäiriöiden hoito: Yksi tabletti puoli tuntia tai tunti ennen nukkumaanmenoa. Tarvittaessa voidaan ottaa yksi lisätabletti illan aikana. Varoitukset ja käyttöön liittyvät varotoimet: Dormiplantia ei saa antaa alle 12 vuotiaille lapsille. Dormiplant tabletteja ei suositella akuuttiin hoitoon vaikutuksen ilmetessä asteettain käytön jatkuessa 2-4 viikon ajan. Saattaa heikentää ajokykyä ja kykyä käyttää koneita. Raskaus ja imetys: Käyttöä raskauden tai imetyksen aikana ei suositella varovaisuussyistä tiedon puuttuessa. Valmiste on laktoositon, gluteeniton, sokeriton ja hiivaton Jos oireet eivät lievity tai ne pahenevat 2 viikon Dormiplant hoidon jälkeen, ota yhteys lääkäriin. Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen.

määrätystä yhdistelmäkipulääkkeestä että itsehoitolääkkeestä. Tämä voi olla maksalle vaarallista. Myös flunssalääkkeet sisältävät kipulääkettä, joten kipu- ja flunssalääkkeitäkään ei pitäisi käyttää samanaikaisesti. Verenohennuslääke varfariinia (kauppanimi Marevan) käyttää Suomessa noin 120 000 ihmistä, ja sillä voi olla vakavia yhteisvaikutuksia monien muiden lääkkeiden, esimerkiksi tulehduskipu­ lääkkeiden kanssa. – Potilaita neuvotaan Marevanhoidon yhteydessä lääkitykseen liittyvistä riskeistä, ja useimmat ovatkin niistä hyvin selvillä. Aptee­ kissa saatetaan tarkistaa flunssalääkettä ostavalta asiakkaalta varmuuden vuoksi, onko hänellä Marevan-lääkitys, Mikkola mainitsee. Apteekissa on paljon tietoa lääkkeiden yhteis- ja haittavaikutuk­ sista. Sieltä kannattaa aina varmistaa itsehoitolääkkeen sopivuus muun lääkityksen kanssa.

– Apteekki saattaa ottaa yhteyttä lääkäriin ja mainita asiakkaalle kirjoitettujen reseptilääkkeiden yhteisvaikutusriskistä. Tilalle voi löytyä jokin toinen valmiste. Joissakin tapauksissa yhteisvaikutusriski voidaan välttää ajoittamalla lääkkeiden otto eri aikaan. Pitkäaikaissairauksien hoidossa on paljon valmisteita, joiden yhteisvaikutusriskit vaativat tarkkuutta. Näitä ovat muiden muassa useat epilepsia-, osteoporoosi-, sydän- ja verisuoni-, nesteenpoisto-, psykoosi, masennus-, dementia-, diabetes- ja Parkinsonin taudin lääkkeet. Onkin tärkeää, että lääkärillä ovat tiedossa kaikki muut käytössä olevat resepti- ja itsehoitolääkkeet sekä rohdosvalmisteet ja ravintolisät.

Vesilasillinen paras kyytipoika Elintarvikkeissa ja rohdosvalmisteissa on tuotteita, joita ei pidä nauttia samaan aikaan lääkkeiden


”On tärkeää, että lääkärillä ovat tiedossa kaikki muut potilaan käytössä olevat reseptija itsehoitolääkkeet sekä rohdosvalmisteet ja ravintolisät.”

kanssa. Ne voivat heikentää tai vahvistaa lääkkeiden vaikutuksia ja muuttaa niiden imeytymistä ja toimintaa elimistössä. Tällaisia ovat etenkin greippi ja greippimehu, maitotuotteet sekä mäkikuisma. – Helpointa on muistaa, että suun kautta otettavat lääkkeet nautitaan aina vesilasillisen kera, Mikkola tiivistää. Itsehoitolääkkeistä erityisesti tulehduskipu- ja vatsalääkkeillä sekä kivennäisaineilla, kuten kalsiumilla ja raudalla, voi olla yhteisvaikutusriski muiden lääkkeiden kanssa. Esimerkiksi tulehduskipulääkkeet lisäävät veren hyytymistä ehkäiseviin lääkkeisiin liittyvää verenvuotoriskiä, koska myös ne heikentävät veren hyytymistä. >>

Vogelin kliinisesti tutkittu

Echinaforce®

Vilustumisoireisiin, tilapäiseen yskään ja kurkun ärsytykseen.

- flunssakauden aikana - vilustumisoireisiin - kun vastustuskyky on alentunut esim. stressin tai tupakoinnin vuoksi www.vogel.fi


– Tulehduskipulääkkeiden aiheuttaman mahaärsytyksen vuoksi etenkin mahaverenvuodon riski kasvaa yhteiskäytössä. Jos taas verenpainelääkitys ei tunnu tehoavan, voi syy löytyä liian tiheästä tulehduskipulääkkeen käytöstä. Kalsium-, magnesium-, sinkki- ja rautavalmisteet sekä vatsalääkkeistä niin sanotut antasidit voivat puolestaan muuttaa joidenkin lääkeaineiden imeytymistä. Tällöin valmisteiden ottamisen välillä täytyy olla useiden tuntien väli. Lääkkeen pakkausselosteessa on tietoa muun muassa yhteis- ja haittavaikutuksista. Selostetta on kuitenkin maallikon usein vaikea tulkita. Apteekista itsehoitolääkettä hankittaessa kannattaakin aina kertoa muista käytössä olevista lääkkeistä. Mikkola korostaa, että kaikkiaan itsehoitolääkkeiden käyttö on turvallista. Vakavat haitat ja yhteisvaikutukset ovat suhteellisen harvinaisia, kun ottaa huomioon, miten paljon näitä lääkkeitä käytetään. – On kuitenkin muistettava, että pitkäaikaisessa käytössä riskit kasvavat, kuten kipulääkkeiden yhteisvaikutusriski muiden lääkkeiden kanssa, tai niiden aiheuttamat maha-suolikanavan verenvuodot etenkin ikäihmisillä.

Lääke oikeaan vaivaan Useimmat käyttävät lääkkeitä pakkausselosteen tai lääkärin ohjeen mukaan, mutta myös vaikkapa naapurin neuvoja ja kokemuksia kuunnellaan. Mikkolan mukaan tässä piilee isoja sudenkuoppia. Jos jokin lääke on naapurin miehellä toiminut hyvin, se ei tarkoita, että se sopii omaan vaivaan tai käytettäväksi yhdessä omien lääkkeiden kanssa. – Eräs asiakas oli kuullut tuttavalta, että pieni annos aspiriinia auttaa jalkojen verenkiertoon. Asiakas oli Marevan-potilas, jolle aspiriini olisi aiheuttanut hyvin vakavan verenvuotoriskin, Mikkola varoittaa. Toiselle määrättyjä reseptilääkkeitä ei myöskään saa syödä omin päin. Lääkäri määrää reseptilääkkeen tapauskohtaisesti kullekin potilaalle. Myös itsehoitolääkkeiden käytössä korostuu, että lääkettä tulee käyttää oikeaan vaivaan. Kipulääkettä saatetaan virheellisesti käyttää uniongelmiin, aspiriinia mahakipuun tai ruoansulatuksen edistämiseen, jalkasienivoidetta kynsisienen hoitoon, kortisonia kaikkiin ihovaivoihin, hiivatulehduslääkettä emättimen kuivuuteen…

Ellei vaiva itsehoidolla ala parantua noin viikossa tai peräti pahenee, on viisainta lähteä lääkäriin, Janne Mikkola neuvoo.


On myös tuotteita, joita on perinteisesti käytetty johonkin tarkoitukseen, joka nykytiedon mukaan ei ole perusteltua. Tästä on esimerkkinä lääkehiili, jota ”vanha kansa” käytti monenlaisiin mahavaivoihin. Koska se vaikuttaa muiden lääkkeiden imeytymiseen, sitä suositellaan nykyään lähinnä myrkytysten ensiavuksi, eikä kaikissa tapauk­sissa silloinkaan.

Ajoissa lääkäriin Yksi erehdys on käyttää jatkuvasti lääkettä, joka on tarkoitettu vain lyhytaikaiseen käyttöön. Nuhasumutteiden, ummetus- ja närästys- sekä tulehduskipulääkkeiden käytöstä löytyy esimerkkejä. Lääkkeen haittavaikutukset voivat korostua pidemmässä käytössä, tai taustalla oleva sairaus jää tarkemmin selvittämättä. Esimerkiksi eräät itsehoitolääkkeinä myytävät nuhasumutteet alkavat toista viikkoa jatkuvassa käytössä turvottaa nenän limakalvoja. – Hyvä yleissääntö on näissä ja muissa itsehoitolääkkeissä, että ellei vaiva itsehoidolla ala parantua noin viikossa tai peräti pahenee, on viisainta lähteä lääkäriin, Janne Mikkola neuvoo. n

Moni käyttää lääkkeitä toisin kuin pitäisi: • samaa vaikuttavaa ainetta tai samalla tavalla vaikuttavia aineita käytetään päällekkäin • lääkettä käytetään eri vaivaan kuin mihin se on tarkoitettu • lyhytaikaiseen käyttöön tarkoitettua valmistetta käytetään jatkuvasti • uskotaan, että mitä suurempi milligrammamäärä, sitä tehokkaampi lääke • lääkettä ei uskalleta ottaa riittävän usein tai riittävää annosta • itsehoitolääkkeitä ei pidetä tehokkaina eikä niillä uskota olevan haittavaikutuksia • tuttavan suosittelemaa lääkettä pidetään itselle sopivana riippumatta todellisesta käyttötarkoituksesta tai -tarpeesta


ravitsemus

teksti Irma Capiten ja Ilpo Salonen, kuvat Shutterstock Asiantuntijana johtava ravitsemusterapeutti, maatalous- ja metsätieteiden maisteri Ulla Siljamäki-Ojansuu, Tampereen yliopistollinen sairaala, farmaseutti Sari Kemppinen, Orimattilan apteekki sekä ylitarkastaja Sanna Kiuru, Evira

 Täsmäapua ruokavalioon Ravitsemus vaikuttaa ihmisessä kaikkeen terveydestä ulkonäköön, sydämestä ja aivoista hiuksiin ja ihoon. Sairaudet voivat heikentää ruokahalua ja ravinnon imeytymistä niin paljon, että avuksi tarvitaan erityisiä ravintovalmisteita.

34 TERVEYDEKSI!

M

onipuolinen ravinto vahvistaa yleiskuntoa, joka ehkäisee sai­ rauksia ja nopeuttaa niistä toipumista. Se on hyvä terveyden perusta niin terveelle kuin esimerkiksi diabeetikolle tai sydänsairaalle. Huono ruokavalio taas lisää todennäköisyyttä sairastua esimerkiksi sepelvaltimotautiin, aivohalvaukseen, muistisairauksiin, diabetekseen, eräisiin syöpiin ja myös tulehduksiin kuten flunssaan.

Moni iäkäs syö puutteellisesti Aina perusruoka ei riitä tai henkilö ei pysty nauttimaan sitä. Tampereen yliopistollisen sairaalan johtava ravitsemusterapeutti Ulla Siljamäki-Ojansuu toteaa, että ikääntyneet ovat ravitsemuksellinen riskiryhmä. – He ovat usein vajaaravittuja. Syyt ovat monet: yksineläjällä ei ehkä ole intoa kokata itselleen, heikko toimintakyky voi haitata ruoka­ kauppaan menoa, lääkkeet tai sairaus voivat viedä ruokahalua tai hankaloittaa syömistä. Tavallisimmat ongelmat ovat valkuaisaineiden eli proteiinien ja energian puute sekä liian

vähäinen C-vitaminin ja kuidun saanti. Myöskään kasviksia, marjoja ja hedelmiä ei syödä riittävästi. – Vanhusten ruokailuvälit ovat usein liian pitkiä, eivätkä he jaksa syödä kerralla kuin pieniä annoksia. Hyvässä kunnossa pysymiseksi olisi tärkeää syödä tarpeeksi usein. Pitkät ateriavälit voivat saada kehon toimimaan säästöliekillä. Kun energiaa saadaan liian vähän, aineenvaihdunta häiriintyy ja keho alkaa käyttää omia energiavarastojaan eli rasvakudosta ja lihaksia, hän toteaa.

Vajaaravitsemus yleistä Sairaus lisää kehon energiantarvetta. Samaan aikaan potilaan ruokahalu on huono ja syöminen voi olla vaikeaa esimerkiksi pahoinvoinnin, limakalvorikkojen tai suolistoleikkauksen jälkitilan vuoksi. Sairauksien takia liikkuminen voi myös vaikeutua. Näin energiankulutus vähenee ja ruokahalu hiipuu.Tästä seuraa helposti vajaaravitsemusta. Eräissä tutkimuksissa on havaittu, että esimerkiksi joka toisella syöpäpotilaalla on vajaaravitsemusta. Lonkkamurtumapotilailla osuus on vielä suurempi. >>


Hedelm채t ja vihannekset ovat t채rke채 osa terveellist채 ruokavaliota.

TERVEYDEKSI! 35


Mikä vajaaravitsemus? » VAJAARAVITSEMUS TARKOITTAA sellaista

energian, valkuaisaineiden tai muiden ravintoaineiden virheellistä tai epätasapainoista saantia, joka aiheuttaa haitallisia muutoksia muun muassa potilaan toimintakykyyn tai hoidon tulokseen. Vajaaravittu potilas on usein väsynyt, voimaton ja ruokahaluton. Tila altistaa tulehduksille ja painehaavoille sekä lisää leikkausten jälkitauteja. Se voi myös muuttaa lääkeaineiden imeytymistä ja jakautumista elimistössä. Lisäksi vajaaravitsemus hidastaa potilaan toipumista ja heikentää hänen toimintakykyään ja elämänlaatuaan. Vajaaravitsemuksen riskiin kannattaa kiinnittää huomiota, jos henkilöllä on vaikeuksia niellä tai pureskella. Hänellä voi myös olla

vakava sairaus kuten lonkkamurtuma, vaikea sydämen vajaatoiminta, pahanlaatuinen kasvain, vaikea keuhkokuume tai on tehty laaja leikkaus. Helposti havaittavia merkkejä ovat tahaton painonpudotus, heikko kädenpuristus tai yli viikon kestänyt voimakas väsymys.

Lisätietoa: Ravitsemushoito – suositus sairaaloihin, terveyskeskuksiin, palveluja hoitokoteihin sekä kuntoutuskeskuksiin, ladattavissa osoitteesta ravitsemusneuvottelukunta.fi > ravitsemussuositukset > erillisryhmät > ravitsemushoitosuositus. Lähteinä myös vajaaravitsemus.fi sekä Aikakauskirja Duodecim 2012; 128: 1733–4, Vaikeasti sairaan ravitsemus, kirj. Jussi Pihlajamäki, Helena Gylling ja Ursula Schwab.

UUTUUS! KYLLÄSTYTTÄÄKÖ

KUIVAT SILMAT?

• Uusi hyaluronihappo-teknologia • Nopea ja pitkäkestoinen helpotus ilman näön sumenemista • 6 kk säilyvyys avaamisen jälkeen • Sopii käytettäväksi piilolinssien kanssa • Saatavana apteekeista

Allergan Norden, Johanneslundsvägen 3-5, 194 81 Upplands Väsby, Tel: +46 8 594 100 00 ND/0008/2014a Date of Preparation: January 2014


Myös jotkut lääkkeet voivat heikentää ruokahalua, aiheuttaa pahoinvointia sekä haju- ja makuaistin muutoksia. Ikääntyneellä, varsinkin muistisairaalla, ruoan hankkiminen ja valmistaminen voivat olla ylivoimaisia tehtäviä. Hyvin suunniteltu ravitsemushoito auttaa ylläpitämään potilaiden ja ikääntyneiden toimintakykyä ja ehkäisemään painonvaihteluja. Ravitsemushoidon tehostaminen vähentää sairalahoitopäiviä ja lisäsairauksia, vähentää kustannuksia sekä alentaa kuolleisuutta.

Valmisteita täsmätarpeeseen Apteekista saatavien täydennysravintovalmisteiden koostumukset vaihtelevat sen mukaan, käytetäänkö niitä paikkaamaan puutteellisen syömisen aiheuttamaa ravintovajetta vai osana jonkin sairauden hoitoa. – Joissakin tuotteissa on runsaasti proteiinia, toisissa energiaa. Vitamiini- ja hivenainepitoisuudet vaihtelevat käyttötarpeen mukaan. Haavapotilaille, diabeetikoille, syöpäpotilaille, munuaisten vajaatoiminnasta kärsiville ja keuhkoahtaumatautipotilaille on omat val-

misteensa, kertoo farmaseutti Sari Kemppinen Orimattilan apteekista. Tärkein käyttöaihe on vajaaravitsemuksen ehkäisy ja hoito, ja näitä tuotteita on kaikenikäisille. Lisäksi Alzheimerin tautia poteville on oma valmisteensa.

Kela korvaa harvoin – Valmisteet ovat reseptivapaita, mutta niistä pieni osa on Kela-korvattavia lääkärin määräyksellä, Kemppinen mainitsee. 35 prosentin korvauksen voi saada ravin-

toaineiden, lähinnä rasvojen vaikeiden imeytymishäiriöiden sekä lasten vaikeiden aliravitsemustilojen hoitoon käytettävistä valmisteista. Täydennysravintovalmisteet voivat olla valmiita juomia tai jauheita, vanukkaita, mehumaisia, maitomaisia tai kirkkaita. Valmisteet ovat viralliselta nimeltään kliinisiä täydennysravintovalmisteita. Ne on erityisesti tarkoitettu ravitsemushoitoon terveydenhuollon ammattilaisen ohjauksessa sellaisille potilaille, joilla ruoan nauttiminen, imeytyminen tai aineenvaihdunta on häiriintynyt. n

Tarkat merkinnät » KLIINISTEN RAVINTOVALMISTEIDEN pakkausmerkinnöissä pitää olla maininta

s­ airaudesta, häiriöstä tai lääketieteellisestä tilasta, jonka hoitoon valmiste on tarkoitettu. Lisäksi pakkauksessa mainitaan, että valmistetta on käytettävä lääkärin ohjauksessa. – Kliinisiä ravintovalmisteita ei siis ole tarkoitettu terveille ihmisille arki­ päiväiseen käyttöön, toteaa ylitarkastaja Sanna Kiuru Evirasta.

APTEEKKI Laatua läheltä Terveyden ammattilaisten kehittämät APTEEKKI vitamiinit, hivenaineet ja melatoniini valmistetaan Suomessa. Apteekkihenkilökunnalta saat neuvontaa ravintolisien oikeaan käyttöön.

Kasvavan tuotesarjan uutuustuotteet saatavilla apteekeista. Markkinoija ja valmistuttaja Oy Medifon Ab, Ratakatu 1 b A 4, 00120 Helsinki


hoidossa

teksti Ilpo Salonen, kuva Tommi Tuomi

38 TERVEYDEKSI!


Vaimo koki hyvän

 kuoleman Helsinkiläisen Klaus Wessbergin puoliso kuoli tammikuussa rauhallisesti saattohoitokodissa. Hänen mielestään asiantuntevaa saattohoitoa tulisi olla tarjolla kaikille sitä tarvitseville.

T

epsivä kivunhoito, kiireetön tunnelma ja potilaan hyvinvoinnin varmistaminen olivat hoitokodin vahvuuksia. Yllätyksenä tuli, että myös omainen otettiin kaikissa käänteissä huomioon. – Kun hoitajat ja vapaaehtoiset antoivat minulle aikaansa, toppuuttelin kerran, että enhän minä ole potilas vaan vaimoni. Mutta työt oli järjestetty niin, että potilaan hoidon lisäksi myös omaisia ehdittiin tukea, hän kertoo. Lisbeth-vaimo sairasti uusiutunutta ja levinnyttä rintasyöpää. Klaus Wessbergin käsityksen mukaan kaikki voitava tehtiin sairaalassa syövän kukistamiseksi, mutta lopulta hoidot eivät enää tehonneet. – Kun saattohoitopäätös oli tehty, Lisbeth vietti pari viimeistä kuukauttaan helsinkiläisessä Terhokodissa. Moni pelkää saattohoitovaihetta ja luulee, että se on jonkinlaista heitteillejättöä, eikä potilasta enää hoideta. Asia on aivan päinvastoin. Osaava saattohoito on aktiivista hoitoa, mutta se ei tähtää paranemiseen. Wessbergit yllättyivät myös hoitokodin rauhallisesta ilmapiiristä. – Henkilökunnan asenne sekä toisiinsa että potilaisiin ja omaisiin oli mutkaton ja rauhallinen, ja kaikesta pystyi juttelemaan. Ei millään uskoisi, mi-

ten paljon iloa ja yhteistä naurua mahtuu saattohoitokotiin, Wessberg muistelee. Erityiskiitoksen hän antaa vapaaehtoisille, jotka on koulutettu ja perehdytetty tehtäväänsä. Heitä on kaikissa saattohoitokodeissa. – Vapaaehtoistoimintaa pitäisi kaikin tavoin rohkaista ja tukea. He olivat aivan korvaamaton henkinen ja käytännön apu henkilökunnalle, potilaille ja omaisille, hän tähdentää. Yksi tuokio jäi erityisesti Wessbergin mieleen. – Kun kerran joulun alla tulin potilashuoneeseen, vapaaehtoinen lakkasi kaikessa rauhassa Lisbethin kynsiä. Tällä oli hänelle varmasti yhtä iso merkitys kuin parhailla lääkkeillä, hän arvelee.

Taso vaihtelee Hyvää saattohoitoa on eri puolilla maata vaihtelevasti tarjolla. Kehitteillä on valtakunnallinen hanke, jolla turvattaisiin laadukas saattohoito kaikille sitä tarvit­ seville. Saattohoito on kuolevan potilaan inhimillistä hoitoa, johon kuuluu tehokas kivunlievitys. Kaikkia muitakin oireita hoidetaan hyvin, mutta itse sairautta ei enää yritetä parantaa. Myös läheisten tukeminen ja auttaminen on olennaista. >> TERVEYDEKSI! 39


– Hyvään saattohoitoon kuuluu ennen kaikkea turvallisuus. Ihmisen on saatava tuntea, että hän on hyvissä käsissä, eikä hänen tarvitse pelätä esimerkiksi niukasta kipulääkityksestä johtuvia tuskia, määrittelee Terhokodin johtaja ja ylilääkäri Juha Hänninen. Myös tiedon saaminen on tärkeää: mitä elimistössä sairauden aikana tapahtuu, mistä oireet johtuvat ja kuinka niitä lievitetään. – Tässä tapauksessa tieto ei lisää tuskaa, päinvastoin. Parantumattomasti sairaalla potilaalla voi olla kivun lisäksi esimerkiksi ahdistusta ja sekavuutta, hengenahdistusta, suolitukoksia, nielemisvaikeuksia ja nesteen kertymistä vatsaonteloon. Kaikkia oireita voidaan ainakin osittain lievittää lääketieteen keinoin. – Kivunlievitykseen on olemassa kymmenkunta eri lääkettä: kyse on enemmän lääkärien halusta kuin keinojen puutteesta. Noin 80–90 prosentissa tapauksista kivunhoito on hyvin helppoa, Hänninen korostaa. Äärimmäisissä tapauksissa kipua voidaan hoitaa kirurgisin menetelmin tai sädehoidolla. Viimeinen keino on potilaan nukuttaminen viimeisiksi elinpäiviksi.

Hyviä ja huonoja kokemuksia Yhteisvastuukeräyksen kotimaisena kohteena on tänä vuonna saattohoidon kehittäminen. Keräyksen johtaja Tapio Pajunen kertoo, että keräysvaroilla luodaan koko maan kattava koulutusjärjestelmä. Pajusella on pitkä kokemus saattohoitoalan koulutus- ja asiantuntijateh­ tävistä. – Saattohoidon ammattilaisten määrä terveydenhuollossa kasvaa koko ajan, mutta alueelli-

Presidentti Niinistö:

”Saattohoito poistaa kärsimystä kaikilta” » TASAVALLAN PRESIDENTTI Sauli

Niinistö totesi helmikuussa Yhteisvastuukeräyksen avauspuheessaan, että hyvässä­ saattohoidossa potilas saa elämänsä ­loppuvaiheessa yksilöllistä hoitoa. Sillä voidaan lieventää tuskaa ja antaa henkistä tukea.

40 TERVEYDEKSI!

set ja paikalliset erot ovat suuria. Pahin ongelma on sattumanvaraisuus: potilas ei aina tiedä, millaista saattohoitoa hän tarvittaessa voi saada vai saako ollenkaan, hän harmittelee. Pajunen kertoo saavansa päivittäin kansalaisilta yhteydenottoja sekä hyvin onnistuneista että epäonnistuneista toimista kuolevan potilaan hoidossa. Toisessa ääripäässä ovat kokemukset laadukkaasta saattohoidosta, jota on voitu saada joko saattohoitokodissa tai tavallisessakin sairaalassa, jossa on alan osaamista. – Mikäli on epäselvyyttä esimerkiksi kivunhoidosta, hoitava lääkäri voi soittaa keskussairaalan kipuklinikalle tai lähimpään saattohoitokotiin. Niissä osataan kyllä neuvoa. Ja ellei hoito tyydytä, nykyäänhän voi vaihtaa hoitopaikkaa, Hänninen muistuttaa. Potilaan tekemästä hoitotahdosta voi löytyä osviittaa, kun hoidon linjauksia mietitään. Tämä koskee toki muutakin kuin saattohoitoa. Aiheesta löytyy tietoa internetistä.

”Kivunlievitykseen on olemassa kymmenkunta eri lääkettä: kyse on enemmän lääkärien halusta kuin keinojen puutteesta. Noin 80–90 prosentissa tapauksista kivunhoito on hyvin helppoa.”

Osaajia kautta maan Yhteisvastuun keräysvaroin toteutettava koulutushanke lisää terveydenhuollossa ymmärrystä kuolevien potilaiden tarpeista ja hyvistä hoitokäytännöistä. Koulutusta tarjotaan niin hoitajille, vapaaehtoisille kuin lääkäreillekin. Tavoitteena on verkosto, joka ulottuisi terveydenhuollon kaikille tasoille. Pajunen mainitsee, että Yhteisvastuu järjestää kirjoituskilpailun, jossa kerätään kansalaisten ajatuksia saattohoidosta. – Ihmisillä on tarve kertoa kokemuksistaan. Yhteisvastuun tehtävänä on toimia niiden ihmisten äänenä, jotka eivät yleensä saa ääntään kuuluviin, hän tiivistää. n

– Kuolemasta ja kuolevan potilaan hoidosta ei ole helppo puhua. Mutta vain avoimesti­ keskustelemalla voidaan saattohoitoa kehittää. Niinistö korosti, että laadukas elämän loppuvaiheen hoito palvelee niin kuolevaa potilasta kuin hänen läheisiään. – Se tuo helpotusta myös hoitoon osallistuville ammattilaisille ja vapaaehtoisille. Saattohoito poistaa kaikilta tarpeetonta kärsimystä. Hän mainitsi, että keräyksellä tuetaan

koulutusta ja verkoston luomista, joilla edistetään laadukkaan hoidon saatavuutta mahdollisimman lähellä kuolevan potilaan kotia. Koulutusta annetaan kuolevien parissa työskenteleville ammattilaisille ja vapaaehtoisille. – Suomesta löytyy alan vahvaa ja arvokasta osaamista neljästä saattohoitokodista sekä useista perusterveydenhuollon toimipisteistä. Mutta kehittämistäkin on. Erityisesti valtakunnallista saatavuutta voidaan parantaa, Niinistö tähdensi.


Hyvä hoito vähentää kuolintoiveita » EUTANASIA ELI kuolinapu on sallittua Hollannissa ja

Belgiassa. Keskustelu eutanasiasta on Hännisen mielestä tervetullutta, mutta käsitteiden kanssa pitää olla tarkkana. – Eutanasia olisi viimeinen keino, johon voidaan potilaan pyynnöstä turvautua, mikäli hoitavat lääkärit pitävät sitä perusteltuna eikä mikään hoito lievitä potilaan kärsimystä. Näitä tapauksia olisi Suomessa vuosittain ehkä muutamia kymmeniä. Hänninen korostaa, että ennen kuin Suomessa laaditaan eutanasialaki, pitäisi saattohoito saada koko maassa kuntoon. – Saattohoito ehkäisee kuolintoiveita. Potilaat eivät halua eutanasiaa, jos he voivat luottaa, että heitä hoidetaan inhimillisesti loppuun asti. Laadukas saattohoito antaisi 99 prosentille potilaista riittävän hoivan ja avun.

Hyvänmakuiset Minisun-uutuudet!

3 faktaa • Saattohoito on osa julkista terveydenhuoltoa. Sitä annetaan kotona, sairaalassa tai erityisessä saattohoitokodissa. • Suomessa kuolee vuosittain noin 50 000 ihmistä. Heistä noin 13 000 tarvitsisi saattohoitoa, mutta sitä saa vuodessa vain runsaat 3 000. • Suomessa on 25 vuoden ajan toiminut kolme Syöpäjärjestöjen perustamaa saattohoitokotia: Karinakoti Turussa, Pirkanmaan hoitokoti Tampereella ja Terhokoti Helsingissä. Lisäksi Hämeenlinnassa toimii Koivikko. Näissä on yhteensä noin 80 potilaspaikkaa.

Lähteitä ja lisätietoja: • Juha Hänninen ja Marjukka Luomala (toim.) Elämän puu – kirjoituksia saattohoidosta. Otava 2013. • yhteisvastuu.fi sekä facebook.com/yhteisvastuu • terho.fi • pirkanmaanhoitokoti.fi • lssy.fi/palvelut/karinakoti.htm • hoitokoti-koivikko.net • kaypahoito.fi > Kuolevan potilaan oireiden hoito • valvira.fi > hakusana saattohoito • etene.fi > hakusana saattohoito • hakusanalla ”hoitotahto” löytyy tietoa internetistä.

Uusi sitruksen makuinen D-vitamiini

Uusi tähdenmuotoinen lasten monivitamiini, jossa marjainen maku

UUTUUDET NYT APTEEKISTA! www.minisun.fi


fakta

taustaa terveydestä

» SUOMEN PUNAISEN RISTIN Veripalvelun yllä-

pitämän Luuytimenluovuttajarekisterin nimi muuttui vuodenvaihteessa Kantasolurekisteriksi. Aiemmin lähes kaikki kantasolujen luovutukset tehtiin nukutuksessa ja solut kerättiin suoraan luuytimestä. Nykyään yli 70 prosenttia siirteistä kerätään verestä.

Kantasolurekisteri tarvitsee noin 2 000 ­ uutta jäsentä vuosittain. Erityisesti nuoria miehiä tarvitaan, sillä mies valikoituu bio­logisin perustein luovuttajaksi useammin kuin ­nainen. Rekisteriin voi liittyä 18–40-vuotias perusterve henkilö, ja jäsenenä voi olla 55-vuotiaaksi saakka.

Lisätietoja: veripalvelu.fi/www/kanta­solut, www.sovinkoluovuttajaksi.fi, maksuton infopuhelin 0800 0 5801 arkisin klo 8–17. Myös Facebook, twitter ja mobiilisovellus.

kuva Wladimir Bulgar/SPL/SKOY

Kantasoluja tarvitaan

– Uusi nimi kuvaa hyvin rekisterin toimintaa osana nykyisiä kantasolusiirtoja. Toivomme,­ että se myös innostaa uusia luovuttajia liittymään mukaan, sanoo ylilääkäri Matti ­Kor­honen. Veren kantasolujen siirtoa käytetään hoitona muun muassa leukemioissa eli verisyövissä. Kantasolusiirteellä pyritään korvaamaan syöpäpotilaan pahanlaatuiset solut terveillä kantasoluilla. Usein siirto on potilaan viimeinen toivo parantua sen jälkeen, kun kaikki muut keinot on käytetty.


Omakanta helpottaa potilaan arkea » OMAKANTA.FI ON kansalaisten internetpalvelu, josta voi tarkastella

reseptitietojaan ja potilasasiakirjojaan. Palvelu on henkilökohtainen, ja siihen kirjaudutaan omilla pankkitunnuksilla, sähköisellä henkilökortilla (HST-kortti) tai mobiilivarmenteella. • Potilas voi katsella palvelusta terveystietojaan, kun hänelle on kirjoitettu sähköinen resepti tai hänen potilasasiakirjojaan on tallennettu Potilastiedon arkistoon. • Sähköiset reseptit ja lääkeostot apteekista näkyvät Omakannassa 2,5 vuotta siitä päivästä, kun reseptit on kirjoitettu. Omakannasta näkee esimerkiksi, mihin asti resepti on voimassa ja onko siinä vielä lääkettä jäljellä. • Lisäksi potilas voi tulostaa yhteenvedon sähköisistä resepteistään. Palvelussa ei näy paperi-, puhelin- tai faksireseptejä. • Sähköisiä lääkemääräyksiä toimitetaan jo kaikissa apteekeissa. Niitä kirjoitetaan kaikissa julkisen terveydenhuollon toimipisteissä ja yksityisissäkin viimeistään huhtikuun alusta lähtien.

Kaipaatko lisätietoa? Terveyskirjaston artikkelit ja ohjeet ovat asiantuntijoiden laatimia ja perustuvat Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin tuottamiin kansallisiin hoitosuosituksiin ja Kustannus Oy Duodecimin julkaisemiin lääkäreiden käsikirjoihin.

Missä lähin apteekki? apteekki.mobi Lähin apteekki löytyy kätevästi älypuhelimella tai tablettitietokoneella. APTEEKKI.mobi-sovellus on hyvä apu esimerkiksi silloin, kun apteekin tarve yllättää kesken matkan.

Hoitosuositukset selkokielellä www.kaypahoito.fi Käypä hoito -suositusten potilasversioissa on esitetty tiiviissä muodossa suosituksen keskeinen sisältö yleiskielellä potilaan näkökulmasta.

» KIHOMATOJA PIDETÄÄN kiusallisena vaivana,

josta halutaan mielellään vaieta. Kihomadolla ei kuitenkaan ole tekemistä huonon hygienian kanssa. Avoimuus on kaikkien etu, jotta tartuntaketju saadaan katkaistua ja vaiva hoidettua. Häätö kannattaa tehdä huolelle, ettei vaiva uusiudu.

1 2

Kihomatotartunta hoidetaan ilman reseptiä saatavalla lääkkeellä. Apteekin asiantuntijat opastavat lääkkeen käytössä. Lääkitse koko perhe ja kerro tartunnasta lasten päiväkodissa/koulussa. Siivous kannattaa tehdä lääkehoitoa seuraavana päivänä. Vaihda lakanat, alusvaatteet ja yöpaidat. Tuuleta vuodevaatteet ja imuroi patja. Pyyhi ovenkahvat, wc:n huuhtelunuppi ja vesihanat. Lapsen yölelu kannattaa pestä tai pakastaa päiväksi.

3

Peräaukon kutinan takia kihomadon munat leviävät helposti käsien kautta. Leikkaa kynnet ja huolehdi hyvästä käsihygieniasta.

Lisätietoa: www.thl.fi kuva Shutterstock

LINKKIVINKIT

Tietoa terveydestä www.terveyskirjasto.fi

Eroon kihomadoista


fakta

Hyvää oloa koko perheelle.

Valinnanvapaus lisääntyi

GENTLE TEMP 521 - korvakuumemittari Digitaalinen korvalämpömittari on miellyttävämpi, nopeampi ja helppokäyttöisempi kuin kainalosta mitattava lämpömittari. Lämpö voidaan mitata jopa lapsen nukkuessa.

UUTUUS

• 3 in 1 - mittaa lämpötilan korvasta, pinnasta sekä huoneen lämpötilan • 25 mittausta muistiin • suurikokoinen näyttö taustavalolla

M6W - olkavarsiverenpainemittari Täysin automaattista Omron M6W olkavarsiverenpainemittaria on helppo ja miellyttävä käyttää. • Mittari ilmoittaa onko mansetti kiinnitetty oikein ja onko syke epäsäännöllistä • Pakkauksessa mukana M-L kahden koon mansetti

COMPAIR Plus C28P - sumutinlaite Omronin inhalaatiosumuttimet soveltuvat höyryhengitykseen ja erilaisten hengityselinsairauksien hoitoon. Laitteen avulla voidaan myös tehostaa keuhkoihin annosteltavien lääkkeiden vaikutusta. Omronin inhalaatiosumuttimet auttavat myös flunssaan, allergiaja astmaoireisiin.

Tiesitkö, että...

Yskittääkö?

Onko kurkkusi kuiva?

Maahantuoja: Berner Oy Jälleenmyynti: Hyvinvarustetut apteekit (valikoima voi vaihdella myymälöittäin) www.omaomron.fi

» TÄMÄN VUODEN alusta alkaen potilas

on voinut valita, mille terveysasemalle ja erikoissairaanhoidon yksikköön hän haluaa hoitoon. Erikoissairaanhoidon hoitopaikka valitaan yhteistyössä lähetteen antavan lääkärin tai hammaslääkärin kanssa. – Lääkärin pitää osata ohjata potilasta hoitopaikan valinnassa. Kokemus on osoittanut, etteivät potilaat halua pois lähimpien ja luontevimpien palvelujen piiristä. Tarvittaessa he myös mieluummin odottavat kuin matkustavat kauemmas, arvioi lääkintöneuvos Jukka Mattila sosiaali- ja terveysministeriöstä. Entä jos potilas ja lääkäri eivät pääse hoitopaikasta yksimielisyyteen? – Lääkärillä on yhä velvollisuus huolehtia, että ratkaisu on potilaan tarpeen mukainen. Vastaanotto ei ole kioski, josta saa valita minkä hoidon tai hoitopaikan tahansa. Jos esimerkiksi potilaan ongelma edellyttää perustason yleisosaamista, potilaalla ei ole oikeutta vaihtaa hoitotasoa yliopistosairaalaan. Terveydenhuoltolain mukaan potilaalla on oikeus valita myös häntä erikoissairaanhoidossa hoitava lääkäri, jos hoitopaikalla on mahdollisuus järjestää asia. – Erikoissairaanhoidon yksiköllä ei ole oikeutta kieltäytyä ottamasta vastaan potilasta tai lähetteitä jonoihinsa vedoten. Asiat on vain hoidettava siellä kuntoon, Mattila huomauttaa.


Apteekki palvelee kellon ympäri kossa. Apteekin verkkopalvelussa asiakas voi tilata lääkkeitä ja apteekin muita itsehoitotuotteita kätevästi milloin vain. APTEEKKI.fi-sivuston kautta löytyvät helposti lääkkeitä verkossa myyvät suomalaiset apteekit. Tilaukset käsitellään apteekissa luottamuksellisesti. Tilauksen yhteydessä asiakas voi halutessaan pyytää apteekkia ottamaan yhteyttä puhelimitse lääkeneuvontaasioissa ennen tilauksen toimittamista. Apteekkiin voi myös itse olla yhteydessä ennen tilauksen tekemistä. APTEEKKI.fi-osoitteesta löytyvät myös lääkkeiden hinnat ja kätevä lääkekorvauslaskuri, jolla on helppo selvittää, paljonko lääkkeestä jää maksettavaksi Kela-korvauksen jälkeen. Lisäksi sivusto tarjoaa ajankohtaista lääke- ja terveystietoa sekä tietoa apteekkien uusista palveluista. Portaalissa voi myös tehdä hakuja Duodecimin terveyskirjastoon, jossa on yli 10 000 asiantuntijoiden laatimaa artikkelia.

Lääkkeiden hinnat ovat samat kaikissa maamme apteekeissa ja apteekkien verkko­palveluissa. Valtio päättää lääkkeiden myyntihinnat.

kuva Shutterstock

» YHÄ USEAMPI apteekki palvelee asiakkaitaan myös ver-


C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K


Uutuustuotteet Tuotetiedot valmistajilta

Suihketta korvaan

Kun polvi tarvitsee tukea

» REMO-WAX EAR Spray

» APTEEKKI POLVITUKI

-korvasuihke liottaa korvan vahatulppia ja estää niiden syntymistä. Lapsille vain lääkärin määräyksestä. 10 ml noin 15-16 euroa Remo-Wax Oil Ear Spray -korvasuihke puolestaan on hoitava korvaöljy korvavahatulpan ehkäisyyn. Kosteuttaa korvakäytävän ihoa ja vähentää kuivuudesta aiheutuvaa kutinaa ja ärsytystä. 15 ml noin 16-17 euroa

joustavilla tukilastoilla ­ on elastinen, hengittävä neulosrakenteinen nivel­ tuki, joka antaa kohtalaisen tuen polvelle. Neljä jous­ tavaa, kumpaankin jalkaan sopivaa tukilastaa ja kaksi säädettävää sidettä. Soveltuu kuntoutukseen ja arjen liikkumiseen Pakkaus sisältää yhden tuen, 28–32 euroa.

Lisäsuojaa hampaille » Kolmivaikutteinen Listerine Professional Fluoride Plus -suuvesi antaa lisäsuojan reikiintymistä vastaan. Vaikuttavat aineet fluori, eteeriset öljyt ja ksylitoli vahvistavat hampaita ja vähentävät plakkia ja bakteerien hapontuotantoa. 500 ml noin 9–11 euroa Listerine Professional Sensitivity Therapy -suuvesi vähentää hampaiden vihlontaa suojaamalla paljastuneet hermopäätteet. Fluori vahvistaa hammaskiillettä ja ehkäisee reikiintymistä. 500 ml noin 9–11 euroa

Ikääntyvälle iholle » AVENEN SÉRÉNAGE-SARJA on suunniteltu erityisesti

Kurkkukipuun » ZYX-IMESKELYTABLETTI LIEVITTÄÄ suun ja nielun kipua ja vähentää kurkun

tulehdusta. Makuvaihtoehtoina sitruuna ja minttu. Tarkoitettu aikuisille ja yli 6-vuotiaille. Itsehoitovalmiste. Hinta 8,90 euroa

55+ iholle, kaikille ihotyypeille. Sarjan tuotteet sisältävät ihon kimmoisuutta edistävää hyaluronihappoa. Day Cream Päivävoide imeytyy syvälle ihoon tasoittaen juonteita. 40 ml noin 32–38 euroa Night Cream Yövoide kiinteyttää ja kosteuttaa kuivaa ihoa. 40 ml noin 32–38 euroa Serum Tehoseerumia käytetään ennen päivä- tai yövoidetta tehostamaan niiden vaikutuksia. 30 ml noin 34–39 euroa TERVEYDEKSI!

47


lemmikit

teksti Jaana Kalliokoski, kuva Shutterstock Asiantuntijana proviisori Minna Svensk, Lapinjärven apteekki

Vitamiiniviidakossa Omega-rasvahappoja, vitamiineja ja hivenaineita, glukosamiinia… Apteekin hyllyissä on kaikenlaisia lemmikille tarkoitettuja vitamiineja ja lisäravinteita, mutta milloin lemmikki tarvitsee niitä?

M

e ihmiset tarvitsemme ainakin ylimääräistä D-vitamiinia pimeään vuodenaikaan. Nappaamme C-vitamiinia flunssaan ja uskomme monivitamiinivalmisteen auttavan meidät talven yli. Yllättäen lemmikeille on lähes yhtä runsas tarjonta vitamiinivalmisteita ja lisäravinteita kuin heidän omistajilleen. Lemmikit tarvitsevat ihan samoja vitamiineja kuin ihmiset, esimerkiksi D-vitamiinia kalsiumin imeytymiseen. Jos kissa tai koira saa kuitenkin täysipainoista ja laadukasta kuivamuonaa syödäkseen, periaatteessa lisäravinteita ei tarvita. Proviisori Minna Svenskin mukaan laadukkaassa kuivaruoassa on lemmikin tarvitsemat ravintoaineet ja vitamiinit oikeassa suhteessa. – Terveelliset elämäntavat eli laadukas ravinto, liikunta ja virikkeet ovat lemmikin hyvinvoinnin perusta, ihan kuten ihmisillä. Ylipaino on lemmikille yhtä haitallista kuin ihmiselle.

Ruokavalio syyniin Kaikki eivät kuitenkaan tarjoa kuivamuonaa lemmikilleen. Joskus teollinen kuivamuona voi jopa aiheuttaa allergiaoireita. Jos lemmikki syö kuivamuonan sijaan kotiruokaa, se ei todennäköisesti saa riittävästi ravintoaineita. Tällöin sille on hyvä antaa lisäksi vitamiineja ja hivenaineita sisältäviä valmisteita, joita saa apteekista. Niin sanottu barffaus eli lemmikin raakaruokinta on erittäin suosittua. Barffauksen ideana on, että lemmikki saa kaikki tarvittavat ravintoaineet raa’oista lihaisista luista, munista, sisäelimistä ja kasviksista. Jos barf-ruoalla elävän lemmikin vi48 TERVEYDEKSI!


tamiinien saanti mietityttää, kannattaa kysyä neuvoa eläinlääkäriltä tai barf-ruokinnan asiantuntijalta. Tiineiden eläinten, pentujen ja tiettyjen rotujen kanssa on oltava tarkkana. – Erityisesti jättikoirarotujen on tärkeää saada kasvuvaiheessa riittävästi kalkkia ja fosforia. Annostus kannattaa varmistaa eläinlääkäriltä, sillä väärä annostus voi tehdä lemmikille hallaa.

Turvallisia valmisteita Periaatteessa lemmikille tarkoitetut vitamiinit, hivenaineet ja lisäravinteet ovat oikein annosteltuina turvallisia käyttää. – Valmisteen valinnassa ja annostuksessa kannattaa kysyä apua apteekin henkilökunnalta, Svensk vinkkaa. Lemmikille tarkoitettuja maitohappobakteereja ja suolistoa tasapainottavia valmisteita voi antaa antibioottikuurien yhteydessä tai tilanteissa, joissa tietää lemmikin jännittävän ja ripuloivan. Rasvahappovalmisteita voi ”Laadukkaassa tarvittaessa käyttää lisäravinkuivaruoassa teena perusterveen lemmikin on lemmikin turkin, ihon ja nivelen hyvinvointiin. tarvitsemat Erityisesti iäkkäät koirat ravintoaineet kärsivät nivelten jäykkyydestä. ja vitamiinit Ne voivat hyötyä omega-3-valmisteiden lisäksi glukosamiioikeassa nia, vihersimpukkauutetta ja suhteessa.” kondroitiinisulfaattia sisältävästä täydennysravinteesta. – Kokeilusta ei ole ainakaan haittaa lemmikille. Lisäravinteista tukea sairauksiin Lisäravinteita käytetään myös tukena lemmikin sairauden hoidossa. Koiraa tai kissaa ei saa lääkitä omin päin, vaan eläinlääkäri tekee arvion lisäravinteen hyödystä. Omega-rasvahapoista voi olla apua erilaisiin sairauksiin. Niitä käytetään esimerkiksi sydänsairauksissa tukemaan sydämen hyvinvointia. Rasvahapoilla voi myös hillitä toistuvia iho-ongelmia, kuten kutinaa ja hilsettä. Aminohappo- ja rasvahappoyhdistelmävalmisteet voivat puolestaan tuoda helpotusta kissan virtsavaivoihin. Sairaustapauksissa vaivojen syy on ensin selvitettävä. Esimerkiksi iho-oireiden taustalla voi olla allergia. – On kätevää, että erilaisia vitamiineja, hivenaineita ja lisäravinteita saa apteekista. Jos eläin kuitenkin vaikuttaa sairaalta, on turvallisinta viedä se aina ensin eläinlääkärille. n

Hampaiden ja limakalvojen hoitoon

• Lisää syljeneritystä • Vahvistaa hammaskiillettä • Katkaisee happohyökkäyksen Ennaltaehkäisy on parasta hampaiden ja suun hoitoa.

Vahva ja monipuolinen E-vitamiinivalmiste • Vahva antioksidantti • Suojaa soluja ennenaikaiselta vanhemiselta

Terveys- ja luontaistuotekaupoista, -osastoilta sekä apteekeista.

www.bioteekki.fi

1


Miksi tyytyisit toiseksi parhaimpaan?

Kokeile alkuperäistä Ubikinoni Q10 valmistetta Jos et ole kokeillut Bio-Qinon Q10 tuotetta, et ehkä ole kokenut mitä ubikinonin teho on parhaimmillaan. Kokeile yli 20 vuoden tuotekehityksen tulosta, ja koe ero. Hygieeninen, ilmaja kosteustiivis läpipainopakkaus.

Valmisteen ominaisuudet on dokumentoitu yli 90 tieteellisessä tutkimuksessa.

Alkuperäinen ubikinonivalmiste Pharma Nordilta.

Ubikinonia Q10 ja C-vitamiinia, joka edistää normaalia energiaaineenvaihduntaa ja auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta.

100 % luonnollinen ubikinoni Q10.

Kansainväliset tutkijat käyttävät Bio-Qinonia virallisena vertailuvalmisteena.

Valmistettu ja analysoitu Pharma Nordin tehtaalla Tanskassa.

100 mg ubikinonia kasviöljyssä, valolta suojaavassa kapselissa.

Liity veloituksettoman Health News uutiskirjeen tilaajaksi osoitteessa www.pharmanord.fi

23 vuoden tutkimuksen ja tuotekehityksen tulos.

Rajatorpantie 41 C, 01640 VANTAA, puh. (09) 8520 2215. www.pharmanord.fi

FI_Q10_Ad_Terveydeksi_0114_217x280

Hyvin dokumentoitu.


svenska sidorna

51–57 52 hudvård

Det finns många felaktiga uppfattningar när det gäller problem med hårbotten. Många tror att frekvent tvätt av en fet hårbotten ökar prob­ lemet, eller att man borde undvika tvätt av en torr hår­ botten, för att skinnet inte ska torka ytter­ligare. Men det är faktiskt tvärtom.

54 egenvård

54

Egenvårdsläkemedel är trygga då de används rätt, men de är inte helt riskfria. Därför är det viktigt att läkemedlen används mot rätt besvär och enligt anvisningarna.

56 fem tips

Pollenallergi bör behandlas ordentligt. Obehandlad allergisk snuva ökar risken för astma. Behöver du mycket allergimediciner, skaffa dem billigare med recept.

52

56

Nya vindar » VET DU den där känslan när det är svårt att hålla ivern inom sig? Kinderna hettar

och rösten nästan darrar när glädjen vill svämma över tillsammans med orden. Så känns det för mig nu och har egentligen känts redan i några månader, när vi på redaktionen förberett den förnyade För din hälsa! -tidskriften. Och här är den nu! Vid förnyandet har vi noggrant beaktat responsen från läsarna. Vi hoppas vi får rikligt med respons även i fortsättningen på adressen www.terveydeksi.fi. Vi vill att du ska njuta lika mycket av att läsa tidskriften som vi gör av att framställa den. Ta alltså tidskriften i din hand och ta dig Tiina Kuosa, lite tid. Och njut! chefredaktör, Solig vår! provisor

Apotekets kundtidning

1/2014

Tillförlitlig information om hälsa, behandling och före­ byggande av sjukdomar, om läkemedel och om hur man använder dem rätt samt om apotekstjänster.

FÖR DIN HÄLSA!

51


HUDVÅRD

text Paula Ristimäki, foto SPL/SKOY Sakkunniga Alexander Salava, specialläkare i hudsjukdomar och allergologi, apotekare Tomi Järvinen, Keuru 1:a apotek och kosmetikrådgivare Merike Laine, Helsingfors Allergi och Astmaförening

Tvätta

hårbotten i skick Tvätt, tvätt och åter tvätt. Så enkel är första hjälpen mot all slags klåda, irritation och mjäll i hårbotten, vad orsaken till symtomen än är.

H

uvudsvålen kliar, är snustorr eller flottig, skuldrorna täcks av mjäll. Överraskande många lider av olika problem med hårbotten – och många behandlar symtomen fel i god tro. – Det finns många felaktiga uppfattningar när det gäller problem med hårbotten. Många tror att frekvent tvätt av en fet hårbotten ökar problemet, eller att man borde undvika tvätt av en torr hårbotten, för att skinnet inte ska torka ytterligare. Men det är faktiskt tvärtom. Första hjälpen mot alla problem i hårbotten är tätare tvättar med schampo, säger Alexander Salava, specialläkare i hudsjukdomar och allergologi. Salava vill rätta till också ett par andra vanliga föreställningar. – Användning av mössa eller någon annan huvudbonad hindrar inte huvudsvålen att ”andas” och påverkar varken mjällbildning eller


fettproduktion. Däremot kan en keps på sommaren hindra solens positiva inverkan. Varken specialdieter eller vitamin- eller spårämnestillskott påverkar problem i hårbotten, säger han. Apotekare Tomi Järvinen på Keuru 1:a apotek är inne på samma linje. Han påminner om att huden på huvudet är likadan som på kroppen i övrigt. – Huvudsvålen får ofta mindre vård än resten av huden. Men får man problem med hårbotten ska man inte behova lida av dem. Oftast finns hjälp att få på apoteket. Vi möter sådana här problem varje vecka och vi kan hjälpa till exempel vid valet av lämpliga schampoer och vårdprodukter. Vid behov hänvisar vi kunden till läkare.

Schampo enligt hårbotten Problem med hårbotten kan delas in i tre kategorier, av vilka den överlägset vanligaste är kliande och fjällande hårbotten. De två andra är ovanligare men minst lika besvärliga: så kal�lad känslig hårbotten samt kvisslor i hårbotten, det vill säga follikulit. Mjäll bildas om hårbotten är alltför fet eller alltför torr. – Orsaken kan vara atopisk hud eller i sällsynta fall psoriasis, men den vanligaste orsaken är seborroiskt eksem, alltså mjälleksem. Talgkörtlarna i hårbotten utsöndrar rikligt med talg, vilket gör att lipofila jästsvampar förökar sig för mycket. Huden blir irriterad, röd och fjällar, förklarar Salava. Den första och viktigaste behandlingen mot mjällexem är att tvätta håret oftare. – Om håret inte tvättas förökar sig jästsvampen ännu snabbare och processen matar sig själv. Att tvätta oftare är den primära behandlingen även när klådan beror på atopi eller psoriasis. Både Salava och Järvinen påminner om

att håret vid behov kan tvättas med schampo varje dag. – Om hårbotten snabbt blir fet, lönar det sig att välja ett schampo avsett för fet hårbotten. För torr hårbotten passar milda och fuktande hårvårdsprodukter som återställer den naturliga balansen i huden. Torr hårbotten ska skötas som annan torr hud – genom att tillföra fukt, säger Järvinen. För kraftigt fjällande hårbotten har apoteken specialschampo, som innehåller antingen ketokonazol, zinkpyrition eller selen. Salava uppmanar till användning av någon av dessa produkter 2–3 gånger i veckan.

Efter tvätten kortisonlösning Om frekventare tvätt inte får fjällandet och klådan att upphöra, rekommenderar Salava hydrokortisonlösning som man får på apoteket. Den lindrar inflammation lokalt. – Många är rädda att använda lösningen eftersom kräm som innehåller hydrokortison får användas bara tillfälligt och under kort tid. Men att använda lösningen för hårbotten är en annan sak: den kan tryggt användas i flera veckor efter varje tvätt. Till läkare behöver man enligt Salava gå endast om tätare tvätt och hydrokortisonlösning inte hjälper. Handdesinfektion för känslig hårbotten Känslig hårbotten är en egenskap som sällan beror på någon sjukdom. – I det här fallet kan man endast utesluta olika orsaker till klådan och försäkra sig om att den inte beror till exempel på allergi. Man kan ju vara allergisk bland annat mot hårfärg, något schampo eller andra hårvårdsprodukter, säger Salava.

Mikstuura ja imeskeltävä yskänpastilli

Käheyteen ja kurkun karheuteen

✔ Salmiakin ja tervan makuinen mikstuura. ✔ Väkevä ja raikas yskänpastilli. ✔ Maistuvat niin aikuisille kuin lapsillekin.

Rätt behandling mot känslig hårbotten måste vanligen hittas genom prövning. – Att tvätta håret oftare och använda hydrokortisonlösning kan provas också mot det här besväret. En del har fått hjälp av glycerolhaltig handdesinfektion. Lösningen breds ut i hårbotten, varvid de andra ingredienserna avdunstar och glycerolen stannar kvar. Kylpåsar har också hjälpt vissa, berättar Salava. Om hårbotten kliar och där bildas små, varande kvisslor, follikuliter, är det frågan om hårsäcksinflammation. – Det kräver läkarhjälp. Besväret behandlas med antibiotikalösning eller -gel och även antibiotika som tas via munnen. n

Färg i håret? » IBLAND KAN orsaken till klåda i

hårbotten vara allergi. Oftast orsakas den av hårfärger, ibland av schampoer och andra hårvårdsprodukter. – Om hårbotten redan är irriterad och kliar, är det bäst att undvika att färga håret, säger kosmetikrådgivare Merike Laine på Helsingfors Allergi- och Astmaförening. – För det första ska man naturligtvis sluta använda det färgämne eller den produkt man misstänker har orsakat reaktionen. Vi väljer tillsammans med kunden ut produkter som inte innehåller allergiframkallande ämnen. Ibland hänvisar jag den som frågar till allergitester. Man ska aldrig skrapa en kliande hårbotten.

Tavipec Puhdistaa hengitysteiden ja poskionteloiden limakalvoja

Piikkilaventeliöljykapseli Sopii käytettäväksi tukihoitona ✔ flunssan yhteydessä ✔ poskiontelovaivoissa ✔ allergisessa nuhassa

Sisältävät suomalaista puhdistettua tervaa.

Laittaa liman liikkeelle ja palauttaa limakalvojen luontaisen puhdistusjärjestelmän toiminnan.

Pakkaukset: 200 ml ja 20 past.

Pakkaus: 60 kaps.

www.westcoastpharma.fi

Markkinoija: West Coast Pharma Finland Oy Nuottasaarentie 1 90400 Oulu


EGENVÅRD Text Ilpo Salonen, foto Jukka Pakarinen Sakkunnig farmaciedoktor Janne Mikkola, apotekare på Jockis apotek

Läkemedel ska användas med

förstånd

Egenvårdsläkemedel är trygga då de används rätt, men de är inte helt riskfria. Därför är det viktigt att läkemedlen används mot rätt besvär och enligt anvisningarna.

O

fta är det frågan om olika dosering, det vill säga samma läkemedel säljs för egenvård och på recept. I vilket fall som helst är det viktigt att följa anvisningarna, antingen det gäller ett recept- eller egenvårdsläkemedel. Paracetamol är ett exempel på vikten av rätt dosering: en alltför hög dos kan orsaka allvarlig leverskada. Risken påverkas bland annat av leverns kondition samt kost och alkoholbruk. – Å andra sidan lönar det sig inte att ta för liten dos. Till exempel mot smärta är det bra att ta såpass mycket läkemedel att smärtan hålls borta. Många är rädda att kroppen vänjer sig vid värkmedicinen, men den faran finns inte med de läkemedel som används vid egenvård. Om smärtan inte lättar måste man gå till läkare, poängterar apotekare Janne Mikkola på Jockis apotek. Värkmediciner för egenvård är avsedda för tillfälligt bruk, högst ett par veckor åt gången. Fortsatt och riklig användning av värkmedicin kan leda till läkemedelsutlöst huvudvärk som kräver behandling under läkares tillsyn. Även magsäckens slemhinna kan ta skada.

Läkemedelsbelastningen växer lätt Alla läkemedel är skadliga om man tar för mycket av dem. Risken för biverkningar växer också om man samtidigt använder flera egenvårdsläkemedel och dessutom receptläkemedel, natur- och örtpreparat samt kosttillskott. 54

FÖR DIN HÄLSA!

– Det är viktigt att se till att man inte får samma verksamma ämne i två preparat. Till exempel paracetamol kan finnas både i ett receptbelagt kombinationspreparat och i egenvårdsläkemedel. Det kan bli farligt för levern. Också förkylningsmediciner innehåller värkmedicin, så värk- och förkylningsmediciner borde inte användas samtidigt. Cirka 120 000 människor i Finland använder det koagulationshämmande läkemedlet warfarin (handelsnamn Marevan) som kan orsaka allvarliga interaktioner med många andra läkemedel, bland annat anti-­ inflammatoriska värkmediciner. På apoteket finns mycket information om läkemedlens samverkan och biverkningar. Det är bäst att alltid kontrollera hur ett egenvårdsläkemedel passar ihop med ens övriga medicinering. – Apoteket kan ta kontakt med läkaren och berätta om riskerna för skadlig samverkan mellan kundens receptmediciner. Det kan finnas alternativa preparat som passar bättre. I vissa fall kan skadlig samverkan undvikas genom att läkemedlen tas vid olika tidpunkter. Många läkemedel som används mot kroniska sjukdomar kräver noggrannhet med tanke på risken för skadlig samverkan. Sådana är bland annat många epilepsi-, osteoporos-, hjärt- och kärl-, vätskedrivande-, psykos-, depressions-, demens-, diabetes- och Parkinsonläkemedel. Därför är det viktigt att läkaren vet om patienten använder andra recept- och egenvårdsläkemedel, naturläkemedel eller kosttillskott.

Skölj ner med ett glas vatten Bland livsmedel och naturprodukter finns sådana som inte bör tas samtidigt med läkemedel. De kan försvaga eller förstärka läkemedlens effekt och förändra uppsugningen av läkemedlet och dess verkan i kroppen. Sådana är särskilt grapefrukt och grapefruktjuice, mjölkprodukter samt johannesört. – Lättaste minnesregeln är att läkemedel som tas via munnen tas med ett glas vatten, sammanfattar Mikkola. Bland egenvårdsläkemedlen kan särskilt antiinflammatoriska värkmediciner och magmediciner samverka negativt med andra läkemedel och det kan även mineralämnen, som kalcium och järn.


Antiinflammatoriska värkmediciner ökar bland annat blödningsrisken som är förknippad med koagulationshämmande mediciner, eftersom de också hämmar blodets koagulering. – På grund av att antiinflammatoriska värkmediciner irriterar magen ökar risken särskilt för blödning i magen om man använder sådana mediciner samtidigt. Och om en blodtrycksmedicin inte tycks ha effekt kan orsaken vara alltför frekvent användning av antiinflammatorisk värkmedicin. Kalcium, magnesium, zink och järn samt ett slags magmediciner som kallas antacida, kan påverka uppsugning av vissa läkemedel. Därför behövs ett mellanrum på flera timmar mellan intagandet av preparaten.

Många använder läkemedel på fel sätt: • läkemedel med samma verksamma ämne eller samma verkan används överlappande • läkemedel används mot andra besvär än de är avsedda för • preparat för kortvarigt bruk används kontinuerligt • man tror att högre angiven milligrammängd automatiskt betyder högre effekt • man vågar inte ta läkemedlet tillräckligt ofta eller i tillräcklig dos • egenvårdsläkemedel betraktas som ineffektiva och utan några biverkningar • ett läkemedel som rekommenderats av en bekant tros vara det rätta oberoende av det verkliga användningsändamålet eller -behovet

Läkemedel mot rätt besvär De flesta använder läkemedel enligt anvisningarna på förpackningen eller en läkares instruktioner, men ibland lyssnar man på grannar eller bekanta. – En kund hade hört av en bekant att en liten dos aspirin hjälper mot dålig blodcirkulation i benen. Kunden använde också läkemedlet Marevan, och aspirin hade orsakat en allvarlig blödningsrisk, förklarar Mikkola. Receptmediciner som ordinerats åt någon annan får man inte heller äta. Läkaren ordinerar receptmediciner individuellt åt varje patient. Också när det gäller egenvårdsläkemedel är det viktigt att läkemedlet används mot rätt besvär. Ibland används värkmedicin felaktigt mot sömnproblem, aspirin mot magont eller för att främja matsmältningen, kräm mot fotsvamp för att behandla nagelsvamp, kortison mot alla hudbesvär... Det finns också produkter som traditionellt använts för ett visst ändamål som man i dag vet inte är befogat. Ett exempel är användningen av medicinskt kol mot alla möjliga magbesvär. Eftersom kolet påverkar uppsugningen av andra läkemedel rekommenderas det i dag närmast som första hjälp vid förgiftningar, och inte alltid då heller. Långvarigt bruk av egenvårdsläkemedel kan göra att eventuella biverkningar accentueras, eller att en sjukdom som ligger bakom symtomen kanske inte upptäcks. – Vissa nässprayer som säljs för egenvård börjar, om man använder dem i över en vecka, orsaka svullnad i näsans slemhinnor. En bra allmänregel för dessa och andra egenvårdsläkemedel är att om besväret inte lättar inom cirka en vecka eller om det till och med förvärras, är det bäst att gå till läkare, råder Mikkola. n FÖR DIN HÄLSA!

55


5 TIPS text Matti Välimäki, illustration Janne Harju Sakkunnig provisor Anna Westerling, Esbo centrumapotek

Pollenallergi bör behandlas ordentligt. Obehandlad allergisk snuva ökar risken för astma.

Nyser du av pollen?

1

Börja medici­ nera i tid

De känsligaste allergikerna kan få symtom redan i slutet av februari eller början av mars, men den värsta tiden kommer senare på våren och sommaren, när björk, gråbo och gräs blommar. Provisor Anna Westerling på Esbo centrumapotek påminner om att pollenallergikern borde börja sin medicinering i tid: – Antihistamintabletter och till exempel ögondroppar kan tas redan en vecka innan den egentliga säsongen börjar. Det tar alltid en liten tid innan läkemedlen börjar verka med full effekt. 56

FÖR DIN HÄLSA!

23

Behöver du mycket allergimediciner, skaffa dem billigare med recept

Det är bäst att uppsöka läkare när ett barn första gången uppvisar symtom på pollenallergi. Också en vuxen pollenallergiker borde gå till läkare om symtomen är kraftiga eller långvariga. – Vanligen behandlas symtomen då med samma läkemedel som finns som egenvårdsprodukter, men när det behövs mycket mediciner är det förmånligare att skaffa dem med recept, påminner Westerling.

Effektivera behandlingen med lokalpreparat – Det kan kräva lite provande att hitta den produkt som bäst passar en själv. En del blir lite trötta av vissa antihistaminer, eller blir torra i munnen av dem. Lokalbehandling behövs om antihistaminerna ensamma inte har tillräcklig effekt. I ögondroppar och nässprayer mot rinnande näsa är det verksamma ämnet vanligen kromoglikat, som är tryggt och lämpar sig även för barn. Närmast för vuxna och mot svårare allergiska symtom finns också kortisonprodukter. Kortisonspray som sprejas i näsan hjälper bra mot både näs- och ögonsymtom.


NIELEMÄTTÄ PARAS JA IMEYTYY TUTKITUSTI! Superior Source®:n Microlingual® kielen alta tehoimeytyvät™ tabletit on valmistettu ainutlaatuisella tekniikalla, jotta tableteista saadaan pikkuriikkisiä ilman apu– ja lisäaineita ja niiden imeytyminen alkaa välittömästi! Eron huomaa!

Ainoa tuote Suomessa, jonka imeytyminen on testattu itsenäisessä laboratoriossa virallisella USP-menetelmällä.

Apteekeista löydät seuraavat tuotteet: D3-vitamiinit: 10, 25, 125, 250 µg Metyylikobalamiini B12-vitamiinit: 1000, 5000 ja 10000 µg Metyylikobalamiini 1000mg + Foolihappo 400mg Melatoniini:1 mg Foolihappo: 400, 800, 1200 µg Biotiini: 1000, 5000 ja 10000µg

ILO IRTI PIENESTÄ TÄYDELLÄ TEHOLLA! Tuotteemme on jakelussa Medifonin kautta

4

www.futmed.fi, facebook/futmed, puh. 0400803640, 0400853642, info@futmed.fi

Använd näskanna

Innan man använder nässpray lönar det sig att snyta näsan tom, så att det verksamma ämnet når slemhinnorna. Om näsan är väldigt täppt kan man före kortisonsprayen använda spray mot nästäppa. Men sådana sprayer är avsedda endast för kortvarigt bruk. Pollenallergiker får också hjälp i vardagen av en näskanna. Det är bra att med saltlösning skölja näshålorna rena från pollen till exempel på kvällen före man lägger sig. Näskanna kan vara till hjälp också för personer som lätt får bihåleinflammation.

Gör hemmet rent från pollen

5

Det är bäst att undvika onödig vädring och att inte torka tvätten ute. Tvätta håret på kvällen, så att de pollenpartiklar som fastnat där under dagen sköljs bort. Utomhusmotion är bra att sköta på morgonen, kvällen eller vid regn, när det är mindre pollen i luften. Det är bra om pollenallergikern städar och torkar damm flitigt. Man kan också ha hjälp av en luftrenare som filtrerar små partiklar ur inomhusluften. – Det lönar sig också att regelbundet kontrollera att bostadens till- och frånluftsventiler och eventuella filter är i gott skick, tipsar Anna Westerling. n

12.10.2013 –21.9.2014

JARI Vapaaehtoinen, Heureka

HEUREKA TULEE

HULLUKSI

TOIMINNALLINEN NÄYTTELY MIELENTERVEYDESTÄ

WWW.HEUREKA.FI


RISTIKKO Laatija: Anssi S. Lampo. Kuva Jan Sandvik. Ristikon ja sudokujen ratkaisut sivulla 66. Vaikeusaste:

9 8 6 4 1 5 7 2 3 3 4 7 6 9 2 5 1 8

58 TERVEYDEKSI!

Vaikeusaste:

5 6 8 7 2 9 4 3 1 3 1 2 6 5 4 8 9 7

9

3 7 9 4 4 3

4 6

5 2 3 1 8 2 3 8 7 1 6 3 9 4 Vaikeusaste:

3 9 6 4 7 8 1 5 2 7 1 2 3 5 6 8 9 4

www.aisudoku.com

4

6

(C) Arto Inkala

8 5 3 9 6 2 9 7 9 4 5 6 9

www.aisudoku.com

4

3

(C) Arto Inkala

4

4 7 1 3 1 9 2 5

1

AI20709

7

4 6

www.aisudoku.com

2 5 6 9 2 3 5 1 9 1 6 6 2 8 5

5

AI20708

2

(C) Arto Inkala

4 7 6 1 5 3 8 9 8 2 4 2 3 5 6

AI20707

SUDOKUT

9


MAT K A MATKUSTAJAN MAITOHAPPOBAKTEERI Hedelmänmakuinen purutabletti 1 tabletti päivässä koko perheelle 3 miljardia maitohappobakteeria 5 eri tutkittua maitohappobakteerikantaa

MA

TK

A

Idoform Logo videreutvikling. Vi har tatt utgangspunkt i den finske teksten som bygger mest i bokstaver.

IDOFORM® MATKA toivottaa sinulle hyvää matkaa!

VAIN APTEEKEISTA! MAITOHAPPOBAKTEERI ASIANTUNTIJA

IDOFORM

Finsk

IDOFORM® tarjoaa laajan maitohappobakteerivalmisteiden valikoiman yli 25 vuoden ammattitaidolla. LACTIC ACID BACTERIA EXPERT

MÆLKESYREBAKTERIE EKSPERT

MJÖLKSYRABAKTERIE EXPERT

MELKESYREBAKTERIE EKSPERT

IDOFORM

IDOFORM

IDOFORM

IDOFORM

Dansk

Svensk

Norsk

Engelsk

www.idoform.fi

BIFIFORM

LACTIC ACID BACTERIA EXPERT

MÆLKESYREBAKTERIE EKSPERT

MJÖLKSYRABAKTERIE EXPERT

FI-PAB-19.DEC.13

IDOFORM


ä Vastaa netiss a ss e te it oso eksi.fi. www.terveyd Vastanneiden mme kesken arvo in lu Holiday C b . in rt lahjako

LUKIJAKILPAILU

Lehden paras juttu? Kerro, mikä oli mielestäsi tämän lehden paras juttu, Kerro myös, onko mielessäsi jokin aihe, jota haluaisit Terveydeksi!-lehden käsittelevän.

Vastaa netissä osoitteessa www.terveydeksi.fi. Lähetä vastauksesi 17. 4. 2014 mennessä.

Voit lähettää vastauksesi myös postikortilla osoitteeseen: Terveydeksi!-lehti, PharmaPress Oy, Pieni Roobertinkatu 14 C, 00120 Helsinki.

Vastaajien kesken arvomme Holiday Clubin lahjakortin. Se oikeuttaa yhden viikon majoitukseen Holiday Clubin 4–6 hengen loma-asunnossa. • Lahjakortti on voimassa Holiday Club -kohteissa rajattuina aikoina vuoden myön­tämispäivästä. • Lomakohteita on eri puolilla maata kaikkiaan 25. • Asunnot ovat laadukkaita ja tilavia, ja ympäristö tarjoaa monia rentoutumis-, virkistys- ja harrastusmahdollisuuksia. Osa asunnoista sijaitsee kylpylähotellien yhteydessä, ja niiden palvelut ovat loma-asujien käytettävissä. • Lahjakortin arvo on noin 600 euroa. • Lisätietoa kohteista: holidayclub.fi, puh. 030 68 600

ÄLÄ UNOHDA


KKOO RR VV AA N N PP UU HH DD II SS TT UU KK SS EE N N SS TTAA N N DD AA RR DD II

Epi-Otic Puhdistaa hellästi ja tehokkaasti Erinomainen antiseptinen teho Apteekista ja eläinlääkäriltäsi

www.biofarm.fi


APTEEKKARI VASTAA

Hyvät lukijat! * Kiitos kaikista niistä lukuisista kysymyksistä, jotka olette lähettäneet. Vastaisin mielelläni niihin kaikkiin, mutta palstatila on rajallinen. Muistutan myös, että vastaaminen henkilökohtaisesti ei ole mahdollista. Kysymyksiinne vastaavat myös farmaseutit ja proviisorit apteekeissa. Terveydeksi!-lehdessä 4/2013 käsiteltiin koiran madotusta Apteekkari vastaa -palstalla. Tarkennuksena ja oikaisuna todettakoon, että kaikilla koirilla ei ole suolinkaisia vaan todennäköisesti ne ovat luultua harvinaisempia ja että niitä on vain pienellä osalla koirista. Suolinkainen on kuitenkin yleisin koirien sisäloinen.

Voiko vanhentunutta lääkettä käyttää? ? D3-vitamiinipurkissani on viimeinen käyttöpäivä

09 2013. Onko vitamiini jo täysin haihtunut pilleristä vai ottaisinko yhden pillerin sijaan kaksi? Onko kalanmaksaöljy parempi D-vitamiinin lähde kuin kemial­ linen pilleri?

* Ravintolisän, joita D-vitamiinivalmisteet ja kalanmak-

Kysy lääkkeistä, itsehoidosta ja apteekkitoiminnasta.

saöljyt ovat, valmistaja takaa tuotteen käyttökelpoisuuden viimeiseen käyttöpäivään asti. Tämän jälkeen valmistaja ei ole enää vastuussa tuotteesta tai sen koostumuksesta. Suosittelen, että hankitte uuden D-vitamiinivalmisteen. Sekä kalanmaksaöljyssä että tableteissa D-vitamiini on samassa D3-muodossa, joten niillä ei vaikutuksen suhteen ole eroa. Kalanmaksaöljyssä on D-vitamiinin lisäksi A-vitamiinia, jota muutenkin saa ravinnosta yleensä riittävästi. Aina silloin tällöin tapaa potilaita, jotka ovat ottaneet liian suuria kalanmaksaöljyannoksia ja silloin A-vitamiini kertyy elimistöön. Hyvin suuret A-vitamiinimäärät ovat haitallisia. Annostelun kanssa pitää siis olla tarkkana.

Apteekkari Merja Aaltonen Heinolan Keskusapteekista vastaa lukijoiden kysymyksiin.

Lähetä kysymyksesi Terveydeksi!lehteen osoitteella Heinolan Keskusapteekki, Virtakatu 4, 18100 Heinola tai netin kautta osoitteessa www.terveydeksi.fi. Kysymyksiin on liitettävä kirjoittajan nimi ja yhteys­tiedot. Ne jäävät ainoastaan toimituksen tietoon.


Onko vanhuksella liikaa lääkkeitä? ? Isälläni, 83 v., on yli kymmenen lääkettä, sydänsairauksia ja eturauhassyöpä. Nyt hänelle on määrätty uutta unilääkettä, mielialalääkkeitä ja vahva kipulaastari. Hän on kolmen kuukauden aikana muuttunut sekavaksi, kaatuilevaksi ja henkeä ahdistaa. Jalkaterät ovat olleet kuukauden ajan todella turvonneet. Voisiko se johtua lääkkeistä? Mitä tehdään? Huolestuttaa.

* Iäkkäiden hoidossa päätavoite mielestäni on, että heillä olisi mahdollisimman hyvä olla. Isällänne on monta sairautta ja lääkettä. Ilman perusteellisia taustatietoja tarkkaa vastausta ei voida antaa. Pitäisi miettiä lääke kerrallaan, mistä hänelle on todella hyötyä sairauden hoitamiseksi ja oireiden lievittämiseksi. Aina on mahdollista, että lääkehaitoilta vaikuttavat oireet liittyvätkin hänen sairauksiensa pahenemiseen. Lääkkeiden kanssa joudutaan aina miettimään hyötyjen ja haittojen suhdetta. Esimerkiksi onko parempi olla väsynyt kuin kärsiä kivuista. Vai löytyisikö joku muu kipulääke? Oman lääkärin kanssa pitää jutella uudelleen, kun isänne voi noin huonosti. Myös apteekissa tehtävä lääkehoidon kokonaisarviointi (LHKA) auttaisi varmasti isäänne ja Teitä eteenpäin tässä ongelmallisessa tilanteessa. Lääkehoidon kokonaisarviointi on lääkärin työn tueksi suunniteltu palvelu. Siinä ratkotaan lääkärin lähetteellä erilaisia lääkehoitoon liittyviä ongelmia ja varmistetaan, että potilaan lääkitys on tarkoituksenmukainen. Aloitteen arviointiin voi tehdä esimerkiksi potilas itse tai omainen. Arvioinnin tekee erityispätevyyskoulutuksen suorittanut farmasian ammattilainen, jolla on käytössään kattavat potilastiedot. Palveluun kuuluu asiakkaan haastattelu. Lääkäri saa arvioinnin huomioista raportin mahdollisia lääkitysmuutoksia varten. Palvelua tarjoavat apteekit löytyvät osoitteesta Apteekkariliitto.fi > Apteekkihaku > Erityispalvelut-valikosta ”lääkehoidon kokonais­ arviointi”.

Yrttien voimaa! Carmolis-yrttitippojen teho perustuu huolella valittuihin yrtteihin.

ME S S UO

S

A

Vaikuttaako hiivatulehdus seksitautitestiin?

Carmolis-yrttitippojen eteeriset öljyt ovat avuksi tukkoiseen oloon ja karheille hengitysteille. Nauti Carmolisyrttitippoja kuumaan juomaan sekoitettuna, sokeripalalla tai käytä höyryhengityksessä.

25

VUOTTA

? Ovatko sukupuolitautitestien tulokset luotettavia, jos samaan aikaan on hiivatulehdus, kun testin tekee?

* Jäin vähän miettimään, mitä testiä mahdatte tarkoittaa. Olisiko kyseessä kotona tehtävä klamydiatesti, jota silloin tällöin näkee kaupattavan? Onko testi varmasti luotettava? Jos se on tilattu verkkokaupasta, onko valmistaja varmasti luotettava. Jos olette epävarma, kannattaa ottaa yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai mennä gynekologille ja selvittää asia. Asiaa on turha ­ujostella. Sukupuolitautien testaaminen ja hoitaminen kuuluu lääkärin työhön ja on heille arkea. >>

Carmolis-kipugeeli

Carmolis-pastilli

Apteekkari Bertil Pomoell perusti Valioravinnon vuonna 1960 edistämään hyvinvointia luonnon raaka-aineita käyttäen. Nykyinen Valioravinto on edelleen perheyritys, joka suunnittelee ja valmistaa hyvinvointia edistäviä tuotteita.

Carmolis-karamellit

Carmolis-ruuansulatustipat


APTEEKKARI VASTAA

Alkoholia diabeteslääkkeen kanssa? ? Muutama päivä sitten minulla todettiin tyypin 2 diabetes ja aloitin Diformin retard -lääkityksen. Miten lääkkeen kanssa olisi parasta toimia kuntolomaviikolla, jossa tulee otettua jonkin verran alkoholia iltaisin?

* Omia elintapoja täytyy usein miettiä uudestaan, kun sairastuu tautiin, joka täytyy ottaa huomioon koko loppuelämän ajan. Mikä on oikeasti tärkeää? Esimerkiksi diabeteshoitajan kanssa tai apteekissa voi keskustella siitä, miten diabeetikon kannattaa toimia muun muassa ravinnon ja liikunnan suhteen. Lääkkeet ovat osa hoitoa. Oman lääkkeen ominaisuudet kannattaa opetella, jotta osaa toimia eri tilanteissa. Metformiini, jota Diformin retard sisältää, pienentää veren glukoosipitoisuutta.

Sillä on edullisia vaikutuksia rasvaaineenvaihduntaan, veritulpan riskiin ja se helpottaa painon hallintaa. Lääkkeen käyttöä aloitettaessa saattaa tulla vatsavaivoja ja siksi annosta suurennetaan vähitellen. Metformiini erittyy muuttumattomana munuaisten kautta virtsaan. Siten sillä ei yleensä ole yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa, elleivät nuo muut lääkkeet heikennä munuaistoimintaa. Metformiinin erittäin harvinainen vakava haittavaikutus on maitohapon ­liiallinen kertyminen elimistöön (maitohappoasidoosi) muiden äkillisten sai­ rauksien, erityisesti munuaisten toimintahäiriön yhteydessä. Runsas alkoholinkäyttö lisää maitohappoasidoosin riskiä, mutta tietoa turvallisesta alkoholiannoksesta metfor­

miinihoidon aikana ei ole. Jos nauttii satunnaisestikin useamman alkoholiannoksen illan aikana, pitää metformiinin käyttö keskeyttää. Viikkoa ilman lääkettä ei voi olla, koska silloin verensokeri nousee. Runsas alkoholinkäyttö ei yksinkertaisesti sovi metformiinin kanssa. Ennemminkin pitää ajatella niin, että alkoholin käyttöä on syytä välttää met­ formiinihoidon aikana.

”Runsas alkoholin käyttö ei yksinkertaisesti sovi metformiinin kanssa.” Metformiini lisää usein B12-vitamiinin ja foolihapon tarvetta. B12-vitamiinia on muun muassa lihassa ja maksassa ja foolihappoa vihreissä vihanneksissa, esimerkiksi parsakaalissa. Näitä löytyy myös monivitamiinitableteista ja monista B-vitamiinitableteista.

Mitä jos säästäisit allergialääkemenoissasi? ALKUPERÄISET LÄÄKKEET - EDULLISEMMIN

Kysy apteekistasi!

Beconase 50 mikrog./annos –nenäsumute siitepölynuhan, ympärivuotisen allergisen nuhan ja vasomotorisen nuhan hoitoon sekä nenäpolyyppien ehkäisyyn aikuisille. Vaikuttava aine: beklometasonidipropionaatti. Ei saa käyttää yhtäjaksoisesti kolmea kuukautta kauempaa ilman lääkärin määräystä. Älä käytä, jos olet allerginen vaikuttavalle aineelle tai apuaineille. Jos sinulla on tulehdus nenässä tai olet saanut äskettäin steroidihoitoa, pitää käytössä noudattaa varovaisuutta. Älä käytä raskauden tai imetyksen aikana.

Zyrtec 10 mg/ml –tipat allergiseen nuhaan liittyvien nenä- ja silmäoireiden sekä pitkäaikaisen nokkosihottuman hoitoon aikuisille ja yli 2-vuotiaille lapsille. Vaikuttava aine setiritsiinidihydrokloridi. Älä käytä, jos olet yliherkkä vaikuttavalle aineelle, apuaineelle, hydroksitsiinille tai jollekin piperatsiinijohdokselle tai jos sairastat vaikeaa munuaisten vajaatoimintaa. Neuvottele käytöstä lääkärin kanssa, jos sairastat epilepsiaa tai sinulla on alttius saada kouristuksia. Vältä käyttöä raskauden ja imetyksen aikana.

Tutustu huolellisesti pakkausselosteeseen ennen tuotteen käyttöä. Markkinoija Paranova Oy


Uusi annos antibioottia?

Maitohappobakteeria intiimialueen hoitoon? ? Kysyisin, voiko käyttää säännöllisesti Femiflor-maitohappobakteerivalmistetta yksi kapseli päivässä suun kautta? Lisäksi käytän Vagifem 10 mikrog emätinpuikkoja kaksi kertaa viikossa sekä 2 dl karpalomehua kaksi kertaa päivässä. Olen 55-vuotias ja vaihdevuosi-iän tuomissa vaivoissa saanut näillä helpotusta.

* Femiflor-maitohappobakteerivalmiste on suunniteltu tasapainottamaan ja yllä­ pitämään emättimen normaalia baktee­ ristoa. Tuotteen sisältämät maitohappo­ bakteerit tuottavat haitallisten bakteerien kasvua vaikeuttavia tai estäviä yhdisteitä. Valmisteet näyttäisivät tehoavan lähinnä emättimen bakteeritulehdukseen. Mai­ tohappobakteerit ovat yleensä hyvin sie­ dettyjä pitkäaikaisemmassakin käytössä.

? Noin 7 kuukauden ikäinen vauva

Yksittäiset haitat ovat hyvin harvinaisia. Vagifem on paikallisesti vaikuttava, matala-annoksinen estrogeenivalmiste. Se on lääke, joten sitä on tutkittu suu­ rilla potilasmäärillä. Sen vaikutuksesta tiedetään siksi varmemmin kuin vähem­ män tutkituista luontaistuote-Femiflo­ rista ja karpalomehusta. Vagifemiä käy­ tetään estrogeenin puutteesta johtuvan emättimen limakalvon ohenemisen hoi­ toon vaihdevuodet ohittaneilla naisilla. Vahvistamalla limakalvoja paikallinen estrogeenihoito myös vähentää muun muassa virtsatieinfektioita ainakin osal­ la potilaista. Karpalomehu (tai karpalo-puoluk­ kamehu) saattaa myös vähentää virtsa­ tieinfektioiden uusiutumista lähes yhtä hyvin kuin ehkäisyhoitona käytetty anti­ biootti trimetopriimi.

pulautti muutama minuutti antibiootin annon jälkeen. Pitäisikö annos antaa uudestaan? Kyseessä on nyt muutaman päivän ajan käytössä ollut Amorionmikstuura korvatulehdukseen.

* Lapselle sattuu joskus näin, että hän oksentaa heti lääkkeen oton jälkeen. Anti­ bioottikuurin aikana tavoitteena on, että lää­ keaineen pitoisuus elimistössä on suunnil­ leen samanlainen koko antibioottikuurin ajan. ­Silloin bakteerit tuhoutuvat tehokkaimmin. Kun vauva pulauttaa näin pian lääkkeen oton jälkeen, on varmasti silmin havaittavis­ sa, jos lääke tulee ulos pulautuksen mukana. Silloin kannattaa antaa uusi annos. Vauva on jo todennäköisesti parantunut ja voi hyvin. Vastaisen varalle kerron, että apteekkiin voi aina soittaa lääkeongelmissa. Epäselvissä tilanteissa, joissa farmaseutti tai proviisori ei pysty vastaamaan, hän neuvoo mihin voi ottaa yhteyttä. >>

MAINOS

RAVINTOLISIÄ MIELELLÄÄN SUIHKEINA Vireystaso nousi huikeasti; Tuntui, kuin olisi laittanut valot päälle aivoihin ja ikävät puutumiset jäsenistä hävisivät. BetterYou B12 -suihke on huipputuote!

Espoolainen Erkki Palviainen on vankkumaton superfoodin eli superruuan kannattaja. Ravintolisinä hän käyttää suihkemuotoisena magnesiumia, B-12 ja D-vitamiinia, koska ne imeytyvät hyvin.

Espoolainen Erkki Palviainen on vankkumaton superfoodin eli superruuan kannattaja. Hän ei syö mitään synteettistä ravintolisää vaan nauttii ne luonnonravinteina ja mielellään suihkevalmisteina. Erityisen mieltynyt hän on B12- suihkeeseen. - En saa B12-vitamiinia tarpeeksi ruuasta, olen katsonut parhaaksi turvautua suihkeeseen, sillä näin se imeytyy todella tehokkaasti limakalvoilta suoraan aivoihin. Kun laitoin sitä ensimmäisen kerran suuhuni, tajusin välittömästi, että minulla on ollut siitä vajetta. Nykyinen ruoka on mennyt sellaiseksi, ettei siitä enää saa riittävästi B12-vitamiinia, ja tablettimuotoiset B-12 ravintolisät imeytyvät todella huonosti. Eräiden arvioiden mukaan vähintään 70 prosentilla ihmisistä on B12-vitamiinin puute. Väitetään lisäksi, että

tablettimuotoisista B12-valmisteista imeytyisi elimistöön vain yksi prosentti. Eräät tutkijat ovat sitä mieltä, että vahva tämän vitamiinin puute voi jo vuodessa laukaista alkavan dementian ja Alzheimerin taudin. Suomalaiset lääkärit ovat havainneet B12-vitamiinin puutosta yleisesti jo lapsillakin. B-12 vitamiinin puutos aiheuttaa myös pistelyä ja puutumista raajoissa sekä ongelmia hemoglobiinin kanssa. Hermosäryissä siitä on myös suurta hyötyä. - B12-vitamiinin puutos vaikuttaa monin tavoin. Illalla on nukahtamisvaikeuksia ja aamulla on vaikea herätä, myös hapenottokykyyn tulee ongelmia. - Kun aloin ottamaan B12-vitamiinia suihkeena, on kuin valot olisi laitettu päälle, Palviainen kuvailee. - Virkeystaso nousi muutamassa päivässä.

VALITSE SINÄKIN VALMISTE, JOKA IMEYTYY! MYYNTI JA MAAHANTUONTI

LISÄTIETOJA: PUH. 0400 323 592, INFO@NORDICHEALTHSPRAYS.FI, WWW.NORDICHEALTHSPRAYS.FI

SAATAVANA NYT MYÖS APTEEKEISTA!


1) MAT EUR 12/2013 2) Ramirez, 1994

4 6 3 8 2 9 7 5 1

1 9 8 6 7 5 3 4 2

5 2 7 3 4 1 9 6 8

7 5 6 9 3 8 1 2 4

3 8 4 2 1 7 6 9 5

5 3 7 6 1 8 4 9 2

6 1 9 4 2 5 3 7 8

1 7 2 5 8 4 6 3 9

Vaikeusaste:

8 2 4 7 9 3 5 1 6

7 6 8 3 5 9 2 4 1

2 5 1 8 4 7 9 6 3

9 4 3 1 6 2 8 5 7

4 8 6 9 3 1 7 2 5

3 9 5 2 7 6 1 8 4

Vaikeusaste:

3 7 5 6 9 4 2 1 8

9 1 8 2 5 3 4 7 6

6 2 4 8 7 1 3 5 9

4 3 1 5 2 8 9 6 7

7 5 9 3 1 6 8 2 4

8 6 2 7 4 9 1 3 5

1 8 3 9 6 5 7 4 2

T A U S 4 6

4E 3

S A T

5 9 7 4 3 2 6 8 1

2 4 6 1 8 7 5 9 3

www.aisudoku.com

2 1 9 4 5 6 8 7 3

6 7 5 1 8 4 2 3 9

T I E T

(C) Arto Inkala

8 4 2 7 9 3 5 1 6

Vaikeusaste:

9 3 1 5 6 2 4 8 7

www.aisudoku.com

I S T O T A A S S5 2 N A A2 D 5 U 8 6 K U9 U5

I N E N I S I A R K I M I I L M E L I A I T T N A P I K A L I N A L A T K A U N 7 A1 7 I S 4 3 9 6 I3 5 → T U O 7 T9 5 2 4 A3 1L 8 L A 2 3 8 7 A 1L L 6 O 3 J 9 A 9I T4 A

AI20709

2

↓ T A L U L I L E V O S A S I L S4 7 6 A K 2 A56 5 3 8 L A9 9 8 3 M 4 A 1S 2 9 1 3 5 N 6 I2 6 L I 8T

→ I L O L A S A M A R A S V I A T A V O A L A T L O O T S E T I 4 T4 6 1 L43 O 4U K A 1 9S2 5A3 9I T A6 2 9 7 L A 4 5 T A6 T N A

(C) Arto Inkala

1

laan ominaisuuksista ja muista sairauksista riippuva asia. Annoksesta onkin hyvä keskustella oman lääkärin kanssa. Vastaan kuitenkin yleisesti. Propralin sisältämä propranololi on turvallinen lääkeaine siinä mielessä, että sen hoitava teho saavutetaan pienillä annoksilla. Propranololimyrkytys puolestaan vaatii moninkertaisia annoksia. Monella muulla lääkkeellä tämä hyödyllisen ja haitallisen annoksen ero on paljon pienempi. Lääkkeiden kanssa on kuitenkin aina hyvä olla varovainen ja käyttää pienintä mahdollista tehokasta annosta. Monelle propranololia käyttävälle potilaalle riittää yksi tabletti vuorokaudessa. Sen vaikutus kestää noin 12 tuntia. Toinen saattaa tarvita kolme 40 mg:n tablettia vuorokaudessa. Liian suuren annoksen vaarana on liiallinen verenpaineen lasku ja sydänoireet.

AI20708

Nauti talven herkuista huoletta. Pilkkoutumaton laktoosi eli maitosokeri suolistossa aiheuttaa vatsan turvotusta, vatsakipua, ilmavaivoja ja ripulia. Lactrase pilkkoo laktoosin tehokkaasti.2 Apteekista.

9

* Annos on aina potilaskohtainen, muun muassa poti-

www.aisudoku.com

Anna vatsallesi rauha

RISTIKON JA SUDOKUJEN RATKAISUT

Uusi pakkaus!

uksiin, ohjeella 1 tabletti päivässä ja ½ tarvittaessa. Kuinka monta puolikasta tablettia voin maksimissaan ottaa? Mikä määritellään yliannostukseksi/liian suureksi annokseksi? Yritin tätä kysyä, mutta apteekkari vastasi, että niitä ei voi ottaa liikaa.

(C) Arto Inkala

Valmistettu Suomessa

? Minulle määrättiin Propral 40 mg paniikkikohta-

AI20707

1

APTEEKKARI VASTAA

Suomen suosituin laktaasientsyymi

Mikä on Propralin enimmäisannos?


50

kun täytät

ihotoimintojen hidastuminen vähentää kasvojesi täyteläisyyttä Syväkorjaava Lumene LAB Age Reversing –ihonhoitolinja au�aa palau�amaan kasvojesi nuorekasta täyteläisyy�ä. ”Syväkorjaavan Lumene LAB Age Reversing –ihonhoitolinjan innovatiivinen 3D Volume Lipofilling™ -teknologia parantaa kasvojesi täyteläisyy�ä, kiintey�ää veltostunu�a ihoa sekä madaltaa syviäkin ryppyjä. Antioksidan�ipitoisen tunturimustikan avulla ihosi sävy tasoi�uu ja samalla ihosi mikroverenkierto virkistyy. Suosi�elen Lumene LAB Age Reversing -ihonhoitosarjaa kaikille, jotka haluavat näkyviä tuloksia.”

naisille 55+

-Tiina Isohanni, Youth Expert, Lumene LAB

Syväkorjaava Lumene LAB Age Reversing Päivävoide 86 %:lla leukalinja napakoitui merki�ävästi* 81 %:lla merki�ävä kasvonpiirteitä uudelleenmuotoileva vaikutus* 100 % koki ihonsa joustavaksi** 96 % koki ihonsa sileäksi** 96 % koki ihonsa pehmeäksi** *Kliininen testi, 21 naista, 28 päivää **Dermatologinen testi, 22 naista, itsearviointi 3 viikon käytön jälkeen

Saatavilla vain apteekeista. Tehokas ihonhoito alkaa Lumene LAB -tuo�eista. Lue lisää: lumenelab.fi


Kevättä kohti Orionin itsehoitotuotteilla! UUTUUS!

Multivita Ascorbin Long – Pitkävaikutteinen C-vitamiinivalmiste Multivita Ascorbin Long -depottabletista C-vitamiini vapautuu hitaasti ja tasaisesti. Yksi helposti nieltävä tabletti sisältää 500 mg C-vitamiinia. Annostus 1–2 tabl./vrk. C-vitamiini auttaa pysymään pirteänä ja vahvistaa vastustuskykyä. Se on tehokas antioksidantti ja edistää mm. kalsiumin, B-vitamiinin, foolihapon ja raudan imeytymistä. Pakkauskoot 50, 100 ja 200 tabl.

Burana®-Caps – Särkyyn ja kuumeeseen

Sopii myös itoon! migreenin ho

Burana-Caps-nestekapselissa vaikuttava aine ibuprofeeni on valmiiksi liuotettu nesteeseen, joten vaikutus alkaa nopeasti. Käyttöaiheita ovat tilapäiset kipu- ja kuumetilat, kuten virusten aiheuttaman nuhakuumeen ja influenssan oireet, lihas- ja nivelkivut, päänsärky, migreeni, reumasärky, kuukautiskivut ja hammassärky. Vain yli 12-vuotiaille. Pakkauskoot 10, 20 ja 30 kaps.

Aqualan® L – Perusvoide koko perheelle Aqualan L on hoitanut suomalaisten ihoa jo 30 vuoden ajan. Se on Suomen suosituin* perusvoide, joka imeytyy nopeasti ja sopii erinomaisesti ihon kosteutukseen koko perheelle. Se on myös hyvä kuivan ihon pesuvoide, hellävarainen meikinpoistaja sekä kasvovoide allergiselle tai herkälle iholle. Pakkauskoot 30, 100, 200 ja 400 g.

Zolt lievittää refluksioireita, kuten närästystä ja happaman mahansisällön nousua ruokatorveen. Vaikuttava aine lansopratsoli vähentää mahassa olevan hapon määrää. Jos oireet eivät häviä kahden viikon yhtäjaksoisesta käytöstä huolimatta tai uusiutuvat pian hoidon jälkeen, ota yhteyttä lääkäriin. Vain yli 18-vuotiaille. Pakkauskoot 7 ja 14 enterokapselia. Tutustu huolellisesti lääkkeiden pakkausselosteisiin. Lisätiedot: puh. 010 426 2928 (ark. 8–16). * IMS Health 2013

Orion on suomalainen avainlippuyritys.

1/2014

Zolt® – Närästykseen

Terveydeksi! 1/2014  

Terveydeksi. on Suomen Apteekkariliiton julkaisema asiakaslehti.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you