Page 1

Lehti TUIfly Nordicin asiakkaille

KESÄ 2012

8

Letkeää menoa

Barbadoksella

16 loisteliaiden

palatsien intia

Hortoilua kreetalaisittain

22

R ento risteily Välimerellä

Kilpikonnien

apuna Thaimaassa

32

44

ensimmäinen etelänmatka jää mieleen > 36 Tavataan maailman vahvin bamse > 40

Puuhaa ja Tehtäviä kaikenikäisille. Ota lehti muk aasi!


Lomakylä, jossa tehdään ympäristötekoja joka päivä.

Tutustu parhaisiin ympäristöhotelleihimme finnmatkat.fi/ bluevillage

Kaikki Blue Village -lomakylämme Euroopassa ja Turkissa on ympäristösertifioitu ISO 14001 -standardin mukaisesti. Tämä tarkoittaa, että lomakylissämme tehdään jatkuvaa työtä matkailun aiheuttamien ympäristörasitusten vähentämiseksi. Valitse seuraavaksi lomakohteeksesi Blue Village ja anna perheesi nauttia arvojesi mukaisesta lomasta. Finnmatkat on osa maailman suurinta matkailukonsernia TUI Travel Plc:tä, jolla on vuosittain yli 30 miljoonaa matkustajaa yli 25 maasta. Ympäristöteoillamme on vaikutusta.

Lisätietoa Finnmatkojen ympäristöteoista finnmatkat.fi/kestavamatkailu Lomavaraukset finnmatkat.fi tai numerosta 0303 6000 (ma–to 8–19, pe 8–17, la 10–15, su 11–15) tai lomamyymälästä Helsinki, Mannerheimintie 16. Puhelun hinta 8,28 snt/puhelu + 3,20 snt/min, matkapuhelimesta 19,20 snt/min. Jonotus on samanhintaista.


Matkalla vauvasta vaariin

Julkaisija Oy Finnmatkat Ab Päätoimittaja Anu-Eveliina Mattila, p. 030 360 300 Lehden toimitus ja ulkoasu Otavamedia Oy, Asiakasviestintä, toimituspäällikkö Teija Laakso, tuottaja Susanna Haanpää, AD Väinö Teittinen, graafinen suunnittelija Anne Ala-Seppälä Ilmoitusmyynti Eeva Kärki, p. 040 719 2467 Painopaikka ScanWeb Oy Kannen kuva Getty Images Oy Finnmatkat Ab järjestää vuosittain noin 245 000 valmismatkaa. Se kuuluu osaksi TUI Nordicia ja maailman suurinta matkailualan konsernia, TUI Travel PLC:tä.

Painotalo ScanWeb Oy:lle on myönnetty Joutsenmerkki. Se osoittaa, että yritys ottaa vastuuta ympäristöstä ja kehittää ympäristön kannalta entistä parempia tuotteita. Loma-lehti painatetaan kotimaiselle, ympäristöystävälliselle paperille. Sisäsivujen paperilaadulle on myönnetty EU-kukka ja kannen materiaalille PEFC-merkki.

Neule, housut, laukku: Lindex Kengät: Vagabond/Stockmann

Pakkaan juuri työmatkaa varten Barbadokselle. Yritän mahduttaa mukaan golfkengät ja hanskan, jos pääsisin vapaapäivänä testaamaan Tiger Woodsin lempikentän. Aikaisemmassa elämässäni nämä asiat kulkivat aina matkoillani, nyt lomamatkalaukussani tuon tilan vie taaperon lomavarustus. Äitini oli viisissäkymmenissä, ennen kuin hän kävi ensimmäistä kertaa rantalomalla ulkomailla. Oma poikani sen sijaan oli noin puolivuotias, kun teimme ensimmäisen lomamatkamme. Nykyään reissaaminen aloitetaan jo pienenä. Alle kaksivuotiaiden lasten kanssa matkailu on ainakin meillä Finnmatkoilla selvästi lisääntynyt – kasvua vauvamatkailussa oli viime vuonna peräti noin 20 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Kesällä vauvaperheiden matkat suuntautuvat enimmäkseen lyhyen lentomatkan päähän kuten Kreetalle, Rodokselle ja Turkkiin. Talvella suosituimmat perhekohteet löytyvät edelleen Kanariansaarilta, mutta yhä useammin pienten lasten kanssa lennetään myös kaukolomalle Thaimaahan. Tässä lehdessä sivuilla 14–15 on kiinnostava juttu siitä, miten uudet matkakohteet syntyvät. Hotellit ovat tuotekehityksessä tärkeässä asemassa. Uudet lomahotellit suunnitellaan nykyään jo rakennusvaiheessa erilaisia asiakkaita ja seurueita varten. Lastensängyn saanti huoneeseen on itsestäänselvyys, ja nyt rakennetaan ratkaisuja suurille uusioperheille sekä kolmessa polvessa matkustaville seurueille. Toisaalta tarjolla on yhä enemmän myös hotelleja, jotka toivottavat vain aikuiset asiakkaat tervetulleiksi. Moderni valmismatka joustaa elämäntilanteen, matkaseuran ja yksilöllisten tarpeiden mukaan. Me Finnmatkoilla kehitämme jatkuvasti tarjontaamme ja palveluamme niin, että valikoimistamme löytyy ihania lomavaihtoehtoja niin vauvoille kuin vaareillekin – ja kaikille siltä väliltä. On mukava päästä seuraamaan läheltä, miten omankin taaperon tarpeet muuttuvat vuosien saatossa. Ikimuistoisia hetkiä! Anu-Eveliina Mattila päätoimittaja Finnmatkojen viestintäpäällikkö

kesä 2012 Loma 3


8

BARBADOKSELLA vallitsee saariaika, joka rauhoittaa mielen ja rentouttaa liikkeet.

22 ö k t i s e i T än? täm

KreetaN luonto puhkeaa loistoonsa kesähelteiden hellitettyä. Silloin vihannoi myös horta, ravinteikkaat villivihannekset, jota saarella on perinteisesti kerätty ruuaksi.

lennoilla uTuiflyna mauista: luomta. oist -vois nautit aida, -mehusta ja ovat t e s maido kahvi sekä te i Myös ja lisäks luomua an tuotteita. aup Reilun k


Tässä 32

16

lehdessä:

Pääkirjoitus > 3 Moderni valmismatka joustaa elämäntilanteen, matkaseuran ja tarpeiden mukaan.

Mikä Maa? > 6 Tunnista matkakohde vinkkien perusteella. Barbadoksella ei stressata > 8 Piskuisen saaren elämäntahti ja mutkattomuus tarttuvat: jo parin lomapäivän jälkeen olo on huomattavan letkeä. Uutuus syntyy > 14 Matkakohde päätyy valikoimiin reilun puolentoista vuoden urakan päätteeksi, mikäli seutu on kaikin puolin sopiva suomalaismatkaajalle. Loistelias kultainen kolmio >16 Kiertomatka tutustuttaa Intian upeisiin pyhättöihin ja palatseihin. Hortoilua herkkujen perässä > 22 Kreetalla yrtit, horta, rehottavat villinä ja valmiina poimittavaksi maittavan aterian raaka-aineiksi.

Bamse seikka ilee finnmatkojen perhehotelleissa ja sarja kuvissa, mutta kuka tämä vahva nalle oikeastaan on ja miksi jymyhunaja on hänelle niin tärkeä ä?

40 44

Kapsäkki > 26 Matkakohdevinkit tutustuttavat paikallisiin erikoisuuksiin ja antavat vinkkejä eri kohteista. risteily välimerellä > 32 Tiukka etiketti ei rajoita pukeutumista tai ruokailua freestyle-risteilyillä. Lisäksi joka aamu saa herätä uudessa satamassa. ensi kertaa etelässä > 36 Ensimmäisellä reissulla ihmetellään lämmintä ilmaa, meren aaltoja ja hienoja hiekkarantoja. Samat asiat vetävät puoleensa vuosienkin jälkeen. Matkavisailut > 38 Tee ajanvietteeksi sudokuja ja tietovisa. Ristikko > 39 Etsi ratkaisuvinkkejä lehden teksteistä. Tunnetko bamsen? > 40 Tutustu ystävälliseen ja maailman vahvimpaan nalleen, joka voi tulla vastaan lomallakin. kilpikonnien hyväksi > 44 Kahden viikon vapaaehtoistyörupeamassa tutustuttiin merikilpikonnien elinseutuihin muun muassa tekemällä aamukävelyitä rannalla. puuhakuva > 46 Muttisen perhe seikkailee Intiassa. Lennolla > 48 Viihdy TUIflyn elokuva- ja radio-ohjelmatarjonnan parissa. KARTAT > 50 kesä 2012 Loma 5


Kansallispukujen koristeissa näkyy muun muassa traakialaisia ja slaavilaisia vaikutteita. Valkoisen pitkähihaisen paidan päälle puetaan erilaisia koristeellisia liivejä tai takkeja. Maan jokaisella etnografisella alueella on omat asunsa arkeen, juhlaan ja häihin.

Maa perustettiin jo vuonna 681, jolloin kaani Asparuh yhdisti seudun monet kaupungit yhdeksi valtioksi. Valtio kuuluukin Euroopan vanhimpiin.

©Wang Meng/SKOY

kansanperinteen tutkijoiden mukaan täkäläisiin juhliin liittyviä menoja ja riittejä on yli 11 000, ja ne ovat sekoitus pakanallista sekä kristillistä symboliikkaa. Kansanmusiikissa käytetään erityistä kurkkulaulutekniikkaa. Perinnesoittimia ovat muun muassa säkkipillimäinen gaida, viulua muistuttava gadulka ja päärynänmallinen luuttu, tambura.

6 Loma

OrTODOKSEja väestöstä on 85, muslimeja 8 ja muiden uskontojen edustajia 7 prosenttia. Strategisesti tärkeisiin paikkoihin perustetuista ortodoksiluostareista monet ovat nykyisin Unescon maailmanperintökohteita.


Paikallinen herkku, mekitsas-annos sisältää friteerattuja pannukakkuja, jotka tarjotaan juuston, hunajan ja pähkinöiden kera. Toinen suosittu ruoka on lehtevä piirakka, banitsa, jota nautitaan esimerkiksi välipalana. Suolaiseen versioon lisätään juustoa, makeaan kurpitsaa.

MIKÄ MAA?

täkäläisiä alkoholittomia juomia ovat viljapohjainen gaza sekä jugurtista ja vedestä tehty ayran. Alkoholijuomista puolestaan suositaan hedelmistä tislattua rakijaa ja erityisesti viinejä, jotka ovat maailmankuuluja. Parhaat viinit tehdään Merlot- ja Cabernet Sauvignon -rypäleistä, ja niitä kehutaan parhaiden ranskalaisviinien veroisiksi. Tänne suomalaiset ovat matkustaneet lomailemaan jo 1960-luvulta alkaen. Tämä kuva on otettu viime vuonna Nedyalskon kylästä maan kaakkoisosassa.

Maassa on yli 6 000 luolaa, joista osassa on kalliomaalauksia yli 5 000 vuoden takaa. Täällä on myös toiseksi eniten mineraalilähteitä maailmassa – tähän mennessä niitä on löydetty jopa 600. Jo traakialaiset kävivät maan kuuluisissa kylpylöissä, ja Rooman hallitsijoista Trajanus, Septimius Severus sekä Justinius rakensivat seudulle omat kylpylänsä. Toukokuun lopulla monissa kylissä vietetään perinteistä ruusujuhlaa. Maailmankuulua ruusuöljyä käytetään etenkin parfyymien raaka-aineena. Paikalliseen ruokavalioon kuuluvat leipä, hunaja ja maitotuotteet, etenkin jugurtti ja tuorejuusto. Kotiruokana tarjotaan keittoja, salaatteja ja pataruokia tai grillattua lihaa ja täytettyjä kasviksia. Maassa vallitsee leuto mannerilmasto, joka on eteläosissa välimerellinen. Asukkaita on noin 7 miljoonaa. Maa kuuluu Euroopan unioniin, ja sen valuutta on leva. Naapurimaita ovat Kreikka, Turkki, Serbia, Makedonia ja Romania. Maa sijaitsee Mustanmeren rannalla, ja sen pääkaupunki on Sofia. Oikea vastaus sivulla 49.

kesä 2012 Loma 7

Kiekon kuvat: SKOY/DPA (vas.), Morton Beebe, Richard Bickel, Michael Freeman ja Sandro Vannini

Arvaa, mistä lomakohteesta on kyse. Poimi vinkkejä tekstistä ja viereisen sivun kuvista.


Pieni saari, suuri maine Julkkistenkin suosima lomaparatiisi Karibialla on rentouden tyyssija. Barbadoksella eletään omaa saariaikaa, jolle rommi, reggae ja leppoisa rantaelämä antavat sykkeensä. Salla Salo Kuvat Jussi Puikkonen ja Finnmatkat

8 Loma


M

aata näkyvissä! Tunteja allamme aaltoillut Atlantin valtameri vaihtuu vihdoin maaksi, kun Karibianmeren itäisin saari, Barbados, tulee vastaan. Lentokoneesta katsottuna saari näyttää kovin pieneltä. Pieni se onkin, vain noin Espoon kokoinen. Barbadoksen maine rantalomakohteena on kuitenkin suuri. Se on tullut tunnetuksi monien maailmanjulkkisten lomaparatiisina. Saaren puuterihiekkarannoilta on bongattu tähtiä Justin Bieberistä Mick Jaggeriin ja Angelina Jolieen, unohtamatta saaren omaa tyttöä, Rihannaa, joka on nimitetty virallisesti Barbadoksen matkailulähettilääksi. – Täällä kuuluisuudetkin saavat olla rauhassa, eivätkä paikalliset ole heistä moksiskaan. Tämä on ehkä yksi syy, miksi tähdet viihtyvät niin hyvin Barbadoksella, kertoo Catherine Winter-Hall, paikallisen turistitoimiston edustaja.

Rihannan lapsuudenkotikin ohitetaan vain käden heilautuksella. Vaikka barbadoslaiset ovat hyvinkin vieraanvaraisia, pokkurointia, nöyristelyä, saati tunkeilua he eivät harrasta – eivät tähdille, eivätkä taviksille. Rentous, mutkattomuus ja terve ylpeys ovat olennainen osa karibialaista elämäntapaa.

Rommia, sokeria ja pastellitaloja

Mount Gay Rum, jonka tuotanto aloitettiin vuonna 1703, on vanhin edelleen olemassa oleva rommimerkki. Barbadoslaiset pukeutuvat värikkäästi niin arkeen kuin juhlaankin.

– Me elämme täällä ihan omaa saariaikaamme, jonka tulet tuntemaan kokonaisvaltaisesti. Jo muutaman päivän päästä mielesi rauhoittuu, liikkeesi rentoutuvat ja juttu luistaa tuntemattomienkin kanssa, Catherine Winter-Hall lupaa ja tilaa rommipunssit. Barbados on rommin synnyinsaari, jossa valmistetaan edelleen monet maailman parhaista rommeista. Juoma on saaren tärkein vientituote.

kesä 2012 Loma 9


Saarella on yli tuhat Rum Shopia, jonne paikalliset kerääntyvät turisemaan.

Rommi on vahvasti mukana myös saaren asukkaiden arjessa ja juhlassa. Pikkuruisella saarella on yli tuhat Rum Shopia, paikallista pubia, joihin ihmiset kerääntyvät turisemaan maailman menosta ja nauttimaan rommia etenkin sunnuntaisin, heti kirkossa käynnin jälkeen. Barbadoksen laajat sokeriruokoviljelmät kertovat paitsi rommituotannosta, myös maan historiasta: brittiläisistä plantaasinomistajista ja afrikkalaisesta orjatyövoimasta. Orjuuden aika näkyy edelleen muun muassa saaren arkkitehtuurissa. Se suorastaan hyppää silmille pastellinvärisistä pikkutaloista, jotka seisovat katujen varsilla vieri vieressä. Niiden ulkomuoto juontaa juurensa niin sanotuista chattel-taloista, jotka voi purkaa, siirtää toiseen paikkaan ja koota uudelleen. Siirrettävät talot olivat aikoinaan käytännöllisiä koteja nimenomaan maaorjille. Koska he eivät omistaneet maata, jolle kotinsa rakensivat, irtisanomisen jälkeen koko talo sekä perhe pakattiin mukaan ja vaihdettiin maisemaa. Vaikka värikkäillä pikkumökeillä on melko synkkä historia, nykyään ne ovat olennainen osa saaren iloista ilmettä. Lisäksi ne luovat saarelle turvallisen, ihmisen kokoisen mittakaavan.

Rantoja kaikille Jo kolmantena aamuna Rockleyn rannalla kävellessäni huomaan, että saariaika alkaa vaikuttaa: vastaan kävelevien vieraiden ihmisten iloiset tervehdykset eivät tunnukaan enää yhtään erikoiselta. Good morning vaan teillekin!

Rantaviivaa myötäilee useita kilometrejä pitkä lankuista rakennettu rantatie, jossa aamuvirkut lenkkeilijät mennä vilistävät. Päivän valjettua täyteen teräänsä onkin auringonpalvojien ja uimareiden vuoro valloittaa upeat puuterihiekat. Rantoja on jokaiseen makuun. Saaren länsi- ja eteläpuolella, jossa suurin osa lomahotelleistakin sijaitsee, rantoja huuhtoo lempeästi turkoosina kimalteleva Karibianmeri. Itäpuolella taas Atlantin aallot tyrskähtelevät rajustikin rantakallioihin, ja sieltä löytyy muun muassa surfareiden suosima Bathsheban ranta. Saaren kaakkoisosassa sijaitseva Cranen ranta puolestaan on äänestetty monta kertaa maailman kauneimmaksi tai romanttisimmaksi rannaksi. Mikä parasta, saaren rannat ovat kaikki julkisia ja tasa-arvoisesti kaikkien käytettävissä. Hienoinkaan hotelli tai rikkainkaan pohatta ei voi aidata rantakaistaleita vain omaan käyttöönsä.

Konnat eksyksissä Barbadoksen rannoista kannattaa nauttia myös mereltä. Katamaraaniretki on oiva tapa ihastella kaunista saarta ja kurkistaa myös Karibianmeren pinnan alle. Vedän snorkkelin päähäni ja pulahdan lämpöiseen veteen. Sukellan, ja siinä se heti on: merikilpikonna! Katselemme toisiamme silmästä silmään noin metrin etäisyydeltä.

Värikkäät pastellitalot ovat olennainen osa Barbadoksen iloista ilmettä. Mehukkaat hedelmät piristävät hellepäivänä. Barbadoksen rannat ovat julkisia, eli kaikkien käytettävissä. Karibianmeren pinnan alla voi törmätä vaikka merikilpikonnaan. 10 Loma


kes채 2012 Loma 11


Oistinsin kalamarkkinoilla tarjolla on muun muassa lentokalaa. Pääkaupunki Bridgetownin kaupoissa ostostenteko sujuu leppoisasti.

Olen varma, että olen tästä kohtaamisesta paljon hämmästyneempi kuin kilpikonna. Ne ovat tottuneita meihin tirkistelijöihin. Mutta ovatko ne liiankin tottuneita ja häiritsemmekö me niitä? – Yritämme pitää turistiuinnit kohtuudessa. Oikeastaan ainoa ongelma on, että jatkuva syöttäminen on tehnyt kilpikonnista ylipainoisia, sanoo merikilpikonnien suojeluprojektista vastaava Darren Browne. Barbadoksella tehdään paljon merikilpikonnien suojelemiseksi niin valistamalla ihmisiä kuin järjestämällä käytännön pelastuspartiotoimintaakin. Salametsästys ei enää ole ongelmista suurin, mutta ihmisten kaupungistunut elämäntapa saa vaistojensa varassa toimivat kilpikonnat usein hämmentymään. Harva se yö konnatohtori Brownen

puhelin soi ja mies hälytetään auttamaan esimerkiksi hotellin aulaan valojen houkuttamana eksynyttä kilpikonnaa.

Mahi-mahia ja makaronilooraa Lopullinen hurahtaminen saariaikaan tapahtuu Oistinsin kalamarkkinoilla perjantaiiltana. Joka perjantai sadat barbadoslaiset ja monet matkailijat kokoontuvat tänne ostamaan kalaa sekä äyriäisiä, viettämään iltaa ja syömään kalaherkkuja. Lapset juoksentelevat pitkin rantakatua. Paikalliset herrat valtavine rastakampauksineen ja rouvat värikkäine kukkamekkoineen hoitelevat ostoksiaan taustalla soivan reggaemusiikin tahtiin. Aina välillä joku intoutuu ottamaan tanssiaskeleita. Omakin keho alkaa huomaamatta notkua.

Rakkautta paratiisissa Barbados on erittäin suosittu häämatkakohde, ja monet jopa järjestävät häänsä siellä. Esimerkiksi Fisher Pond Great House -plantaasin puutarhassa ja päärakennuksessa järjestetään hääjuhlia, joista ei puutu eksoottista kukkaloistoa tai suussa sulavia herkkuja. Kuin luotu rakastavaisten lemmenpesäksi on hieman syrjässä sijaitseva The Crane -hotelli. Sen korallinvaaleanpunainen ranta on äänestetty monesti maailman romanttisimmaksi.

12 Loma


5 vinkkiä Barbadokselle 1 3 4 Paikallisbusseilla liikkuminen on Barbadoksella helppoa ja edullista. Sinikeltaiset bussit maksavat 2 Barbadoksen dollaria eli noin 80 senttiä, ja niillä pääsee mille puolelle saarta tahansa. Etelärannikolla liikennöivät pienet pakettiautobussit ovat myös elämys!

2

Barbadoksen juomavesi on maailman puhtaimpia, ja sitä voi juoda suoraan hanasta. Monet risteilyalukset täyttävät juomavesivarantonsa juuri täällä.

Vieri vieressä on kojuja, joiden grilleissä paistuvat dolfiinit, eli mahi-mahit ja lentokalat. Lisukkeeksi lautaselle lastataan makaronilaatikkoa muistuttavaa piirasta ja salaattia. Merenelävät ovat taatusti tuoreita ja ne nautitaan pitkissä pihapöydissä. – Varo sen kastikkeen kanssa, syöksyy myyjä väliin juuri, kun pursotan salaattikastikkeen näköistä soosia annokseni päälle. Muovipullo sisältääkin erittäin tulista Bajan-kastiketta, jonka annostelu ainakin kokemattoman kannattaa aloittaa varovaisesti. Tätä pitää saada kotiinkin, ja tietysti sitä rommia. Jos näillä eväillä saisi kotonakin hetkeksi taiottua itsensä saariaikaan ja karibialaiseen tunnelmaan.

Punaiset varpaankynnet vetävät merikilpikonnia puoleensa. Rum punch on limettimehua, siirappia, soodavettä ja rommia sisältävä hellejuoma, jota tarjoillaan Barbadoksella kaikkialla.

5

Tammi–helmikuussa Barbadoksen puutarhaseura järjestää Open Gardens -tapahtuman, jonka aikana voi tutustua moniin julkisiin ja yksityisiin puutarhoihin.

O BARBAD

S

BRIDGETOWN

Lähempänä kuin koskaan

Ensi talvena Barbadokselle pääsee Helsingistä suorilla lennoilla joka toinen viikko 20.12.2012– 28.2.2013. Suora lento kestää noin 11 tuntia. Uutuutena on mahdollisuus yhdistää Barbadoksen lomaan viikko Saint Lucian saarella. Yhdistelmäloma koostuu ensimmäisestä viikosta valinnaisessa hotellissa Saint Lucialla ja toisesta viikosta valinnaisessa hotellissa Barbadoksella. Lento Saint Lucialle kestää Barbadokselta noin 45 minuuttia. Vehreällä ja vuoristoisella Saint Lucian saarella voi rannalla lekottelun ohella retkeillä sademetsissä, sukeltaa, bongata valaita ja delfiinejä tai viettää kaupunkipäivää Castriesin pikkukaupungissa. Qualiboun tulivuori kuumine lähteineen on myös suosittu matkailunähtävyys.

KU U B A HAITI

DOMINIKAANINEN TASAVALTA

JA M A I K A

P U E R TO R I C O ANTIGUA

Karibianmeri

MARTINIQUE

GRENADA TO B A G O TRINIDAD VENEZUELA

kesä 2012 Loma 13

PA N A M A KO L U M B I A

Kartta: Anne Ala-Seppälä

S A I N T LU C I A


Matka kohteeksi Ennen kuin matkustajat pääsevät viettämään uudessa kohteessa lokoisaa lomaansa, taustalla on tehty työtä noin 1,5 vuoden ajan. Houkuttelevimmat ehdokkaat uutuuskohteiksi löytyvät trendejä tutkimalla, mutta ideoita saadaan myös Finnmatkojen asiakkailta.

Ideoita matkakohteeksi saadaan myös asiakkailta. Esimerkiksi suuret urheilukisat, kuten olympialaiset, saattavat tehdä jonkin uuden kohteen houkuttelevaksi, minkä vuoksi sinne halutaan matkustaa. Myös yleiset matkailutrendit nostavat uusia kohteita ehdokkaiksi. Toisaalta, vaikka kohde todettaisiin muutoin sopivaksi lomakohteeksi suomalaismatkustajille, asiakkailla voi olla toisenlainen mielikuva eikä paikka houkuttelekaan.

Karsintaa & tUTKIMUSTA Lomakohde-ehdotukset rajataan ensin noin kymmeneen sellaiseen, jotka sopivat suomalaismatkustajille. Ideavaiheessa tarkistetaan myös, onko valikoimassa tai markkinoilla jo samantyyppistä kohdetta. Tämän jälkeen alkaa seulonta, jonka lopputuloksena yksi tai useampi kohde päätyy lomavalikoimaan reilun vuoden päästä.

50 ehdotusta

10 ehdotusta jatkoon

Kohteita valitessa pohditaan, minkälaisille lomailijoille kohteen hotellit soveltuvat. Esimerkiksi aktiivilomailijat kaipaavat harrastusmahdollisuuksia läheltä majoitusta, kuten golffarit kenttiä tai patikoitsijat luontopolkuja. Myös nähtävyyksien äärelle pääsyä pidetään tärkeänä. Aurinkolomaa viettäville tarkoitetussa kohteessa rantojen läheisyys on oleellista sekä se, että ostoksille ja retkille pääsee vaivattomasti. Pikkulapsiperheille sopivissa hotelleissa on matalat uima-altaat ja ne sijaitsevat lähellä matalaa rantaa sekä markettia, josta hankkia vaippoja tai vauvanruokaa. Aikuisten kesken matkustavat arvostavat uima-altaiden lisäksi sijaintia lähellä kaupunkia tai kylää ja sen palveluita ravintoloineen sekä shoppailumahdollisuuksineen.

1 uusi kohde

Näin menorcasta tuli uutuuskohde

14 Loma

Tuotantotiimi ja tuotepäälliköt tekevät Ympäristökonsultti tutustumismatkoja kuuteen mahdolliperehtyy kesän ajan seen uutuuskohteeseen. saaren vihreisiin arvoihin.

Baleaarien alueen tuottaja antaa lisää tietoa Menorcasta, sillä hän tuntee alueen hyvin.

12

Tuotekehitystiimi ja johtoryhmä keräävät ideoita uutuuskohteeksi muulta henkilöstöltä ja asiakkailta.

1

2011

Ennen kuin asiakkaat pääsivät matkustamaan uutuuskohde Menorcalle, asiantuntijat tekivät työtä puolisentoista vuotta. Urakka ei kuitenkaan lopu siihen, että matkakohde on valikoimassa ja matkustajien ulottuvilla: tuotepäälliköt arvioivat kohdetta ja hotelleja myös jokaisen kauden jälkeen. Toisinaan joitakin alueita jätetään seuraavan kauden valikoimasta esimerkiksi siksi, etteivät sen hotellit vastaa enää Finnmatkojen vaatimuksia.

Tuotantotiimi ja tuotepäälliköt karsivat ehdotukset kuuteen kohteeseen.

2

3

4

5

Tuotepäälliköt analysoivat Menorcan hotelleja ja hintatasoa. Samalla etsitään sopivia hotellikumppaneita ja tutkitaan, järjestävätkö kilpailijat tänne matkoja.

6

7

8

Turvallisuusvastaava auditoi muun muassa hotellit ja bussit. Kuuden vaihtoehdon joukosta ensi kauden uutuuskohteeksi valitaan Menorca.


Nykylomailija on kiinnostunut kohteen hintatasosta ja on kustannustietoinen jo lomapäätöstä tehdessään. Hinta onkin useille matkailijoille yksi ratkaisevimmista tekijöistä lomamatkaa valitessa. Monet kohteet tai hotellit saattavat karsiutua valikoimasta jo suunnitteluvaiheessa, sillä ne tulisivat asiakkaalle liian kalliiksi.

HINTATASO

KYSYNTÄ JA MIELIKUVAT KOHTEESTA

LUONTOARVOT Entistä useampi matkaaja on kiinnostunut kohteen luonnosta ja ympäristöarvoista. Tuttuun kohteeseen lähdettäessä monet valitsevat aiempaa ympäristöystävällisemmän hotellin.

UUSI KOHDE MATKAILIJAN PROFIILI

Menorcan hotellit valokuvataan. Laaditaan esittelytekstit koko kohteesta sekä hotelleista.

TURVALLISUUS

Kohdehenkilöstöksi valitaan 10 henkilöä hakemusten perusteella.

Hinnoittelutiimi päättää, miten Menorcanmatkat hinnoitellaan. Uutuuskohde julkistetaan ja matkoja aletaan myydä.

10

Asiakaspalvelun ja myynnin henkilöstö tutustuu retkiin, etäisyyksiin ja hotelleihin.

11

12

Oppaat ja näiden esimiehet hakevat kesäksi paikkoja Menorcalle.

1

2012

9

Aivan ensimmäinen lomakohteen valintakriteeri on alueen turvallisuus. Käytännössä tämä tarkoittaa seudun poliittista vakautta, valmista infrastruktuuria, kuten teitä, sähköjä ja viemäröintiä sekä toimivaa jätehuoltoa ja melko vakaata taloutta.

Ensimmäiset asiakkaat matkustavat Menorcalle 18.5.2012.

2

3

4

5

6

Finnmatkojen oppaat, kohdepäällikkö ja tiimiesimies lähtevät paikalle tutustumaan saareen ja odottamaan ensimmäisiä asiakkaita.

7

8

9

Ensimmäinen kausi Menorcalla päättyy syyskuussa. Tuotepäälliköt arvioivat kohteen ja päättävät seuraavasta kaudesta.

kesä 2012 Loma 15


Intian loistelias triangeli

16 Loma


Delhin, Agran ja Jaipurin muodostama Kultainen Kolmio on kulttuurinnälkäisen matkailijan aarreaitta täynnä ihmeteltävää ja historian siipien havinaa. Timo Kiippa Kuvat Finnmatkat, Tema ja Timo Kiippa

D

elhi jakautuu kahteen eri alueeseen, New Delhiin ja Old Delhiin. Peribrittiläistä siirtomaahenkeä huokuva New Delhi syntyi, kun siirtomaaisäntä IsoBritannia siirsi pääkaupungin

Kalkutasta Delhiin. Uuden Delhin alueella on sijainnut aikaisemmat seitsemän Monet rakastuvat eri aikakauden kaupunkia, miskaoottiseen Delhiin tä syystä myös uudelta puolelta tuntiessaan sen löytyy runsaasti nähtävyyksiä. sykkeen kaikilla Vanhan Delhin liikenne ja katujen elämä puolestaan aisteillaan. tempaisee väkisin kaikkia aisteja koetteleviin syövereihinsä. Keltavihreät moporiksat pujottelevat päristen autojen ja polkupyöräriksojen välistä väistellen tylsämielisesti paikoilleen jämähtäneitä, leukojansa jauhavia lehmiä. Pakokaasujen käryyn sekoittuu mätänevien jätteiden imelä haju ja katukeittiöiden mausteiset tuoksut. Vanhan Delhin kaoottinen elämä iskee vasten kasvoja ja aiheuttaa monille sokin. Useimmat kuitenkin rakastuvat kaupunkiin päätä pahkaa tuntiessaan sen elämän sykkeen kaikilla aisteillaan. – Delhi on paikka, jota ei voi kuvailla. Se on koettava, luonnostelee Tema-matkojen opas Outi Mömmö, joka asuu Intiassa jo yhdeksättä vuotta. – Mitä muuta voikaan odottaa paikalta, joka on yksi maailman vanhimpia yhä asutettuja kaupunkeja. Tällä paikalla on aikaisemmin ollut seitsemän eri kaupunkia aina 900-luvulta lähtien. Kaikista näistä on yhä jotain jäljellä. Suurin osa nähtävyyksistä – ja etenkin kokemuksista – löytyy Old Delhin puolelta. Mahtavien suurmogulien vuonna 1648 rakennuttama Lal Qila, Punainen linnoitus, on yksi tunnetuimmista. Linnoitusta suojelee kaksi kilometriä pitkä hiekkakivimuuri. kesä 2012 Loma 17


Lehmät löntystelevät laiskasti myös kaupungeissa. Hindulaisille lehmä on pyhä yltäkylläisyyden ja hedelmällisyyden symboli.

18 Loma

Linnoituksen kylpylään tutustuessa vastaan tulee kiinnostava tieto: myös mogulit ovat saunoneet! Jama Masjid on Intian suurin ja tunnetuin moskeija. Se rakennettiin Taj Mahalin rakennuttajan, Shah Jahanin käskystä ja valmistui vuonna 1658. Läntisellä portilla säilytetään antiikkista peuran nahalle kirjoitettua koraania. – Ihmiset ovat kiinnostuneita yhä enemmän myös lähihistoriasta, kuten Gandheista. Monet Delhissä vierailevat haluavatkin käydä paikoilla, joissa Intian itsenäisyyttä ajava liikkeen ideologinen johtaja Mohatmas Gandhi tai maan ensimmäinen naispääministeri Indira Gandhi ammuttiin. Näistä paikoista on muodostunut monille pyhiinvaelluskohteita. Mohatmas Gandhin ampui hindunationalisti ja Indiran hänen Sikhi-henkivartijansa. Delhin sikhitemppeli Gurdwara Bangla Sahib on vaikuttava näky kultaisine kupoleineen. Myös turistit ovat tervetulleita temppeliin, kunhan pukeutuvat konservatiivisesti ja peittävät päänsä. Temppelin altaan ympärillä käy jatkuva kuhina ihmisten peseytyessä sen äärellä. Altaan vedellä uskotaan olevan parantavia vaikutuksia.

Sydämensä särkenyt puoliso päätti kunnioittaa suuresti rakastamaansa vaimoaan rakennuttamalla muistomerkin hänen kunniakseen. Taj Mahalin rakennustyöt alkoivat samana vuonna, ja pääosin valkoisesta marmorista rakennettu mausoleumi valmistui vuonna 1653. Työmaalla työskenteli yhteensä 20 000 työntekijää. Shah Jahanin rakennuttama rakkauden ylistys on vaikuttavampi, kuin mitkään valokuvat antavat ymmärtää. Kaikista kliseisistä ylistyksistä huolimatta kriittisinkin matkailija lumoutuu ikuisen rakkauden symbolin nähdessään. Mahtipontisten marmoristen rakennusten tyrmistyttävä koko ja lähes loputtomat pikkutarkasti tehdyt taidokkaat mosaiikki- sekä kaiverruskoristelut saavat kaiken jo nähneet vierailijatkin huokailemaan. Hyvin hoidettu puutarha kukkaistutuksineen luo rauhoittavan kehyksen tälle rakkauden maamerkille. Taj Mahalin kuvajainen väreilee lempeästi lammikon veden pinnalla. Agrasta 40 kilometriä etelään sijaitsee mogulien lyhytaikainen pääkaupunki Fatehpur Sikri. Mogulikeisari Akbarin autiossa linnoituskaupungissa on jotakin aavemaista. Tunnelmaa korostaa linnoitusta kunnostavien työmiesten vasaroiden ja talttojen kalke. Kaupungin punakivisiin rakennuksiin ja käytäviin on helppo unohtua vaikka koko päiväksi tutkimaan ja ihmettelemään intialaisten rakennustaitoa sekä koristeluiden pikkutarkkuutta. Unohtaa ei sovi Outi Mömmön omaa suosikkikohdetta, Akbarin lempielefantin hienoa hautamuistomerkkiä. Tie Jama Masjidin kauniiseen moskeijaan käy 54 metriä korkean Buland Darwaza -portin kautta. Rakkauden ylistys Portti rakennettiin Akbarin kunniaksi, kun tämä Agrassa sijaitsee maailman kauneimmaksi rakensaavutti voiton Gurajatissa käydyssä taistelussa. nukseksi kutsuttu Taj Mahal, Intian suosituin nähLapsettomat naiset polvistuvat piha-alueella olevan tävyys. Shah Jahanin kolmas vaimo, Mumtaz Mahal valkomarmorisen sufi-pyhimys Shaikh Salim kuoli synnyttäessään heidän 14:ttä lastaan vuonna Chishtin hautamuistomerkillä toivoen sen tuovan 1631. Kuolema sai Jahanin sekaisin surusta. onnea – ja lapsia.


Kartta: Anne Ala-Seppälä

P

IS K A

TA N

N E PA L

Delhi

Jaipur

Agra Bharatpur

INTIA Jaipurin vanhaankaupunkiin vie seitsemän koristeellista porttia. Niistä sai aikoinaan kulkea vain auringon nousun ja laskun välisenä aikana.

Vaaleanpunainen kaupunki Jaipurin suurin nähtävyys on maharaja Jai Singh II:n perustaman kaupungin vaaleanpunainen vanha kaupunginosa. Se rakennettiin vuonna 1727, ja sen väri kertoo Intiassa vieraanvaraisuudesta. Vanhassa kaupungissa liikkuminen on helppoa, sillä lähes kaikki tiet ovat suoria. Syynä ovat ikiaikaiset hindujen taiteelliset tekstit, Shilpa Shastras,

Kiertomatka Klassinen Intia ja Kultainen kolm io •

8-päiväinen Tema-matk a • matkan aikana tutust utaan Intian perinteisiin , historiaan ja ilmapiiriin sek ä palatseihin ja pyhättöihin • reittilennot Helsinki–D elhi–Helsinki • kohteina Delhi, Jaipu r, Bharatpur, Fathepur Sikri ja Agra • kiertomatkan aikana nähdään Punainen linnoitus, Jama Masjidin moskeija, Bangla Sahibin sikhitem ppeli, Raj Ghat -muistomerkki, India Gate, Hawa Mahal, Amberin pa latsi, Fathepur Sikrin linnoitusk aupunki, Agran linnoitus ja Taj Ma hal Lisää tietoa: www.temamatkat.fi

Bengalinlahti Arabianmeri

SRI

LAN

KA

Intian valtameri

kesä 2012 Loma 19


Tuulten palatsin 953 ikkunaa peitettiin koristeellisilla ristikoilla, jotta palatsin naiset saattoivat seurata Jaipurin katuelämää paljastumatta.

Jaipurin linnoitusta korjataan samankaltaisin menetelmin kuin vuonna 1592.

20 Loma

joiden pohjalta alueen asemakaava on suunniteltu. Nämä tekstit määrittelevät ja ohjaavat tekijöitä aina kuvanveistosta arkkitehtuuriin sekä tanssiin saakka. – Jaipurin parasta antia on maan parhaat basaarit, Outi Mömmö muistuttaa. Basaarien tungoksessa onkin helppo antaa ihmisvirran viedä mukanaan. Kartionmuotoiset maustekeot ovat yhtä värikkäitä kuin niillä maustetut tuliset ruoatkin. Lempeässä tuulessa leijailevien koreiden sarikankaiden värien voimakkuus jättää jäljen harmaan sävyihin tottuneiden matkailijoiden verkkokalvoille. Basaareiden eksotiikka saa kukkaroiden nyörit heltiämään. Parhaiten tunnettuun nähtävyyteen, Tuulten palatsiin, eli Hawa Mahaliin, näkee vastapäisten rakennusten katoilta. Laskevan auringon hehkussa koristeellisen rakennuksen muotoja ja hohtavia värejä voi vain ihailla. Viisikerroksinen taiteellinen rakennus oli aikanaan ruhtinaallisen perheen ja talouden naisten asuttama. Maharajan vuonna 1728 perustaman Jantar Mantar -observatorion mittalaitteet vaikuttavat jättimäisiltä omituisilta veistoksilta. Jokaisella instrumentilla on kuitenkin ollut

selkeä astronominen tehtävänsä. Mahtipontisin mittalaitteista on 27 metriä korkea aurinkokello, jonka varjo liikkuu millimetrin sekunnissa.

Norsujen kyydissä Amberiin Värikkäästi koristellut ja maalatut norsut tömistelevät levottomasti. Intialaiset oppaat – oikeat ja omatekoiset – tarjoavat palveluitaan sinnikkäästi kilpaillen huomiosta matkamuistokauppojen sisäänheittäjien kanssa. Kävelymatka vuoren juurelta Amberin, Jaipurin valtion vanhan pääkaupungin, palatsilinnoitukseen vie kymmenen minuuttia ja norsukyydillä kaksi kertaa kauemmin. Miehet kilkuttavat vasaroillaan ja taltoillaan kiveä naisten kantaessa päidensä päällä koreissa muurauslaastia. Linnoitusta korjataan yhä samankaltaisin menetelmin kuin vuonna 1592, jolloin Akbar Suuren uskottu, komentaja Raja Man Singh aloitti Amberin linnoituksen rakennuttamisen. Linnoituksessa ja sen koristeluissa ilmenee selkeästi Raja Man Singhin ja valtiaansa, Intian suurimpana mogulihallitsijana pidetyn Akbarin, suuri kiinnostus taiteita ja arkkitehtuuria kohtaan. Koristeellisin ja näyttävin


Sikhitemppelin paikalla oli rakennus, jossa hoidettiin kolera- ja isorokkoepidemian uhreja vuonna 1664. Lähteen vesi helpotti potilaiden oloa. Amberin linnoitukseen pääsee vaikka koristellun norsun kyydissä. Ne ovat temppelien tai turismista elantonsa ansaitsevien paikallisten omaisuutta.

Kauhea Kali Kali-jumalattarella on pitkä ja mutkikas asema hindujen historiassa ja uskonnossa. Mustan vihaisen tanssivan naisen kaulasta roikkuu pääkalloja ja vyöstä katkaistuja käsivarsia. Nämä symbolisoivat ihmisten tekoja ja sanoja, karmaa. Vasemman puolen kädet heiluttelevat veristä miekkaa ja katkaistua päätä merkkinä syntien tuhosta. Oikeanpuoleisilla käsillään Kali toivottaa siunausta ja kehottaa

rakennustaidonnäyte on Jai Mandir, Voitonsali. Paneelit on kauttaaltaan koristeltu lasista, alumiinista ja väreistä muodostetuin taidokkain mosaiikkikuvioin. Marmoriset hakatut reliefipaneelit ovat täynnä viimeisteltyjä kukka- ja hyönteiskuviointeja. – Tunnelma on kuin suoraan jostakin Indiana Jones -elokuvasta, Mömmö hehkuttaa kuvaillessaan Amberista löytyvää harvinaista Kalin temppeliä.

olemaan pelkäämättä. Kali onkin sekä tuhon että luomisen jumalatar. Hollywoodin elokuvat ovat usein takertuneet ainoastaan kauhealta vaikuttavaan kuvaan jumalattaresta ja iskostaneet näin mielikuvan kaiken tuhoavasta Kalista. Kalille on perinteisesti uhrattu eläimiä, kuten vuohia, perhe- tai bisnessyistä. Intiassa eläinuhrit kiellettiin vuonna 1980, mutta Nepalin puolella eläinuhrit ovat vielä yleisiä.

– Lattialla istuu rukoilijoita transsinomaisessa tilassa välittämättä ympäri puikkelehtivista ihmisistä. Tunnelma on painostava, aivan kuin odottaisi uhrattavan eläimen raahaamista paikalle. Ääneen lausutut rukoukset alkavat kuulostaa pahaenteisiltä loitsuilta, ja vielä ulkona auringonpaisteessakin kylmä hiipii pitkin selkäpiitä.

kesä 2012 Loma 21


Vihannesten

Š Frank Krahmer/SKOY

villit esiäidit

22 Loma


Villivihannekset saattavat näyttää rikkaruohoilta asiaan vihkiytymättömälle. Kreetalaiset kuitenkin tietävät, että ne ovat mitä parhainta herkkua. Saarella kasvaa luonnossa 2 500 kasvilajia, joista ainakin parisataa kelpaa syötäväksi. Jaana Kalliokoski Kuvat Merja Tuominen-Gialitaki ja iStockPhoto

K

un kuuma kesä kääntyy Kreetalla lempeäksi syksyksi, saaren sisämaassa puskee esiin villivihanneksia, eli hortaa. Niitä kasvaa niityillä, aidanreunoilla, ojien pielissä, oliivitarhoissa – ylipäätään viljelemättömillä ja kyntämättömillä mailla säiden armoilla. Villivihannekset kuuluvat olennaisesti kreetalaiseen keittiöön ja niiden lajit vaihtelevat saarella maaperän ja pinnankorkeuden mukaan. Samalla kasvilla voi saaren eri alueilla olla jopa eri nimi. Saaren vakituinen vierailija Merja Tuominen-Gialitaki kertoo, että iäkkäät naiset tuntevat omalla asuinalueellaan kasvavat villivihannekset tarkasti. Parin kilometrin päässä asuva naapuri ei välttämättä tunne samoja lajeja ja kasviyhdistelmiä, mutta tietää taas toisenlaiset kasvit. He myös tietävät, mitkä kasvit sopivat yhteen, ja osaavat valmistaa niistä uskomattomia herkkuja.

Herkullista hortaa

Merja Tuominen-Gialitaki on kreetalaisen ruokakulttuurin lähettiläs. Hän tutustui saareen ja sen ruokakulttuuriin vuonna 1981, jolloin hän meni sinne oppaaksi. Hän rakastui paikalliseen

mieheen, meni naimisiin ja sai kaksi lasta. Nykyään hän viettää osan ajastaan Suomessa sekä osan Kreetalla ja on kirjoittanut kreetalaisen keittiön ruoka- ja opaskirjoja. Kreetalla ollessaan hän järjestää matkailijoille päivän ruokakursseja ja on myös käytettävissä paikallisoppaana, sillä tuntee saaren läpikotaisin. Matkailija voi tutustua villivihanneksiin paitsi Tuominen-Gialitakin opastuksella, myös nauttien niitä paikallisissa tavernoissa. Villivihanneksista valmistettu ruoka on saarella nykyään gourmeeta, mutta 1950-luvulla näiden vihannesten esiäitien avulla selvittiin huonoista ajoista. Tuominen-Gialitaki kertoo, kuinka paikalliset mummot muistelevat tuon ajan ruokavaliotaan: – Maanantaina syötiin hortaa ja oliiviöljyä, tiistaina oliiviöljyä ja hortaa, keskiviikkona lisänä oli perunaa. Tätä rataa viikko jatkui. Tuominen-Gialitakin mukaan tällainen ruokavalio ei suinkaan ole köyhä, sillä villeissä jalostamattomissa vihanneksissa on tallella enemmän kivennäis- ja hivenaineita kuin pitkälle jalostetuissa. Kreetalaisen ruokaympyrän mukaan saarella syötiin ennen viitenä päivänä viikossa vihanneksia ja lihaa vain viikonloppuisin.

Villivihannekset kukoistavat Kreetalla alkusyksystä. Ainavihanta laventeli kukkii heinäkuusta syyskuuhun. kesä 2012 Loma 23


Toreilta saa kasvatettuja lehtivihanneksia, kuten revonhäntää eli vlitaa. Sitä pidettiin antiikin aikana kreikassa ystävyyden vertauskuvana. Kauniisti kukkivasta kapriksesta käytetään nuput ja joskus lehdet mutta etenkin siemenkota, eli kapriskurkku. Tomaattisalaattiin voi silputa portulakan tuoreita lehtiä ja versojen päitä.

Kaikille suomalaisille vihanneksille, kuten virnalle, sipulille, valkosipulille, parsalle, kaaleille, pinaatille ja porkkanalle, on saman makuinen kreetalainen villinä kasvava vastine. Myös erilaiset yrtit kasvavat Kreetalla luonnossa. Hortoilija voi löytää sieltä vaikka laakeripuun, rosmariinipensaan, oreganoa, timjamia ja kynteliä. Oliiviöljyn ja valkosipulin kera

Villivihannekset poimitaan aina ennen kuin ne kukkivat ja niiden varsi muuttuu puumaiseksi. Useimmista hyödynnetään lehdet ja joistakin juuret. Niitä käytetään vihannesten tapaan joko keitettynä, öljyssä freesattuna tai raakana salaateissa. – Esimerkiksi villiporkkanasta käytetään vain toisen vuoden verso ennen sen kukkimista. Tällöin sen varsi on paksu ja taipuisa, mutta ei vielä puumainen.

Villivihannesmuhennos maistuu esimerkiksi piirakan täytteenä tai sellaisenaan hyvän kastikkeen kera. Tyypillinen kreetalainen tapa onkin kiehauttaa horta vedessä ja tehdä sille kastike. Se valmistuu esimerkiksi hyvästä oliiviöljystä ja viinietikasta tai sitruunasta sekä tietenkin valkosipulista. Myös raastetusta, kypsästä tomaatista saa hyvän kastikepohjan. Tuominen-Gialitakin suosikkiherkku on espanjan kultaohdake. Kasvia ei ole helppo löytää luonnosta, ja siksi sitä myydään välillä toreilla kalliiseen hintaan. Ohdakkeen paksun juuren kuoriosa vuollaan ja keitetään, jolloin sen isot levymäiset kuoret käpertyvät. Keitetyt kuoret nautitaan muna-sitruunakastikkeen kera. – Jos saan tätä herkkua edes kerran seitsemässä vuodessa, lupaan tulla Kreetalle taas seuraavan seitsemän vuoden ajan. Kultaohdake on minun kreetalainen makumuistoni.

Rikkaruohot ovat villivihanneksia Merja Tuominen-Gialitaki opastaa, miten villivihann Suomessa on muutamia villivihanneksia, joita voi kerätä luonnosta. Näitä ovat esimerkiksi horsma, voikukka, nokkonen, vuohenputki ja käenkaali. Villivihanneksia kannattaa kerätä paikoista, joissa ne ovat saaneet kasvaa luonnollisesti ilman lannoitteita ja autojen pakokaasuja. Tunkioiden lähellä kasvaneet villivihannekset kannattaa jättää sijoilleen. Voikukka poimitaan ennen sen kukintaa. Lehtiä ryöpätään

24 Loma

eksista voi nauttia Suomessa.

kuuden minuutin ajan kahteen kertaan, jotta niistä saadaan kitkeryys pois. – Keitettyjen voikukanlehtien päälle valmistan kastikkeen, jossa on raastettuja kypsiä tomaatteja, oliiviöljyä, viinietikkaa sekä paljon valkosipulia. Nokkoset Tuominen-Gialitaki valmistaa kreetalaiseen tapaan. Hän freesaa ne oliiviöljyssä sipulin ja raastetun tomaatin kera. Lopuksi hän lisää seokseen fetajuustoa ja hiukan viinietikkaa.

Horsma on TuominenGialitakin mukaan kuin parsa. Se poimitaan noin 10 senttimetrin pituisena ennen kuin siinä on lehtiäkään. Tällöin maa on vielä ruskea. Horsman varren voi pilkkoa sellaisenaan salaattiin. Sen voi myös ryöpätä nopeasti kuumassa vedessä, lisätä päälle parmesanlastuja, viinietikkaa ja oliiviöljyä. Herkku nautitaan paahtoleivän päällä.


Perinnettä elvytetään

Kauniisti kumpuilevien kukkuloiden monenlaiset biotoopit ovat parhaita villivihannesten keruupaikkoja.

Villivihannespiiraat Taikina, 14 piirasta: puolikarkeita 2 dl vehnäjauhoja 1/2 tl suolaa 1/2 dl oliiviöljyä 1/8 dl rakia tai muuta viinaa n. 3/4 dl vettä Täyte: 400 g villivihanneksia, perkaamisen jälkeen jäljelle jää noin 200 g kevyitä lehtiä oliiviöljyä 2 dl vettä 1 dl 1/2 tl merisuolaa (50 g juustoa)

Pilko villivihannekset noin 3–5 senttimetrin kokoiseksi silpuksi, freesaa ne kevyesti tilkassa oliiviöljyä pannulla tai kattilassa ja jätä jäähtymään. Kaada jauhot keoksi kulhoon, tee kuoppa huipulle ja kaada siihen öljy, suola sekä raki, joka on nostatusaine. Sekoita, kunnes saat murumaisen taikinan. Lisää vettä ensin ½ dl, sitten loput tarpeen mukaan kunnes saat kiinteän taikinan. Anna sen levätä 5–15 minuuttia. Ota jäähtynyt täyte esille. Jos haluat juusto-villivihannespiiraat, valmistele juusto. Jos

© Jukka Pakarinen/SKOY

Kreetalla villivihanneksista on kehitetty myös puutarhavihanneksia. Esimerkiksi monille suomalaisille viheliäinen voikukka on Kreetalla arvossaan, ja siitä on olemassa viljeltävät lajinsa. Tuominen-Gialitakin mukaan villivihannesten arvostus Kreetalla on muuttumassa. Aikaisemmin hortaa arvostettiin enemmän kuin puutarhavihanneksia, mutta nyt on toisinpäin. Tuominen-Gialitaki on innokas hortoilija, eikä malta odottaa, että pääsee Kreetan luontoon. Hän on huolissaan siitä, että saaren nuori sukupolvi ei välttämättä enää tunnista näitä luonnossa kasvavia herkkuja tai osaa kerätä niitä. Toreilta löytää muutaman villivihannesten myyjän. – Järkytyin viime syksynä saapuessani Kreetalle, sillä näin ainoastaan kaksi ihmistä keräämässä villivihanneksia. Kymmenen vuotta sitten keräilijöitä oli joka puolella. Mummot, jotka villivihanneksia ovat perinteisesti keränneet, alkavat olla jo iäkkäitä. Vanhat papat vielä pääsevät oliivitarhoihinsa, mutta heillä onkin kolmipyöräiset puutarhatraktorit. Perinnetietoa villivihanneksista on onneksi kerätty talteen. Tuominen-Gialitaki tietää muutaman kreetalaisen kirjoittajan, jotka ovat keränneet talteen tietoa villivihanneksista ja yrteistä sekä vanhaa reseptiperinnettä.

käytät kovaa keltaista juustoa, raasta tai leikkaa se ohuiksi lastuiksi. Feta sen sijaan pitää murustaa ja muut valkoiset juustot leikata joko lastuiksi tai tikuiksi. Taikinan kaulimiseen tarvitset kaulimen tai pulikan – kreetalaiset käyttävät harjanvartta. Pyöritä puolet taikinasta palloksi ja kauli se ohueksi. Leikkaa pieniä ympyröitä tai ota ne torttumuotilla tai vaikka pienellä kahvilautasella. Laita nokare täytettä jokaiseen piirakkaan, ripottele päälle juustoraastetta, sulje sitten piiras ensin sormilla ja lopuksi vielä haarukalla painaen.

Lisää reseptejä ja tietoa Kreetasta osoitteessa

Kun kaikki piiraat ovat valmiita, kaada teräspannulle tai -kattilaan oliiviöljyä noin parin senttimetrin kerros. Kuumenna öljyä niin, että se elämöi, eli kunnes pannulla mahdollisesti oleva vesi alkaa kiehua. Laske ensimmäinen piirakka öljyyn ja tarkista, että lämpötila on riittävän korkea: piiraan ympärille nousee kapea rengas kuplia. Paista piiraita kerralla vain sen verran, että pystyt kääntämään niitä hyvin kahden haarukan avulla. Piiraat kypsyvät parissa minuutissa molemmin puolin eivätkä ime öljyä, jos se on kuumaa. Mitä rokkopintaisempia piiraita saat aikaiseksi, sitä parempi.

www.kreetanmaku.fi kesä 2012 Loma 25


Kapsäkki

uutisia ja ajankohtaista asiaa

Tekstit Susanna Haanpää, Salla Salo ja Ilpo Salonen

u u s t u k u l u Uimako

Tänä kesänä kaikissa Blue Villageissa järjestetään uimakouluja 4–9-vuotiaille lapsille. Uimaopettaja Johanna Modig listaa, mitä kaikkea on luvassa.

© Finnmatkat © iStockPhoto

• Lomalla lapset ovat rentoutuneita, innostuneita ja hyvällä tuulella, joten silloin on otollinen aika osallistua uimaopetukseen. Uima-altaissa vesi on yleensä 24–28-asteista, joten kylmäkään ei pääse yllättämään. • Vesipeuhula on tarkoitettu 4–7-vuotiaille, ja siellä opitaan uimisen perusasiat: puhaltamaan veden alle, kellumaan, sukeltamaan ja mahdollisesti omaksumaan jo uinnin alkeita. • Uimakoulu puolestaan on 5–9-vuotiaille, jotka osaavat jo sukeltaa, liukua ja kellua. Uimakoulussa keskitytään myyrä-, krooli- ja selkäuinnin opetteluun sekä sukelluksiin ja hyppyihin. • Ryhmäkoot ovat pieniä, kuutisen lasta ryhmää kohden. Näin opettajat oppivat lasten nimet ja taidot nopeasti, jolloin jokainen saa itselleen sopivaa opetusta ja oikeantasoisia haasteita.

• Kaikkien ei ole tarkoitus oppia ihan • Opetus kestää kaikkiaan 45 minuuttia. samoja asioita, vaan jokaiselle annetaan Lastenkerhoihin osallistuvien lasten rauha opetella omaan tahtiin. Opetukuimaopetus järjestetään niin, että sessa apuna käytetään sukellusleluja, molempiin ehtii ilman kiirettä. Oman vanteita ja pötköjä. uimaryhmän ajankohdan saa tietää • Uimalasit kannattaa ottaa mukaan, mutlomakohteeseen saapumisen jälkeen. ta uimalakin saa lainaksi auringolta suo- • Vanhempien toivotaan jäävän altaan jaamaan. Vedenkestävää aurinkovoidetta lähistölle tunnin ajaksi vaikka ottamaan pitää laittaa hyvissä ajoin ennen uimaaurinkoa. Jos lapselle tulee esimerkiksi koulua – uv-pukukin on hyvä vaihtoehto. jano kesken opetuksen, vanhemmat Ennen tuntia ja sen jälkeen on muistetvoivat tulla apuun tarvittaessa. tava juoda runsaasti. • Viimeisellä kerralla jokainen osallistuja • Opetus järjestetään uima-altaan saa mitalit ja todistuksen siitä, mitkä uimamerkit lapsi on suorittanut. matalassa päässä, jossa jalat yltävät pohjaan. Uimakoululaisten kanssa S.H. kokeillaan uimista myös syvemmällä.

Bongaa julkkis Jo vuosikymmenten ajan maailmantähdet ovat nauttineet vapaa-ajastaan Mallorcan maisemissa. Saarella on viime vuosina bongattu lomanvietossa muun muassa Eva Longoria, Paris Hilton, Antonio Banderas, Melanie Griffith, Jim Carrey, Jenson Button, Bill Gates, Michael Schumacher, David Beckham, Pierce Brosnan ja Michael Douglas. Innokas purjehtija, Espanjan kuningas Juan Carlos I, nähdään usein starttaamassa vesille Palman purjehdusseuran satamasta. S.H. 26 Loma

Hyvää ja huonoa onnea Sisilialaiset ovat erittäin taikauskoisia, ja lähes mikä tahansa asia voi tuoda joko hyvää tai huonoa onnea. oa Jos viiniä kaatuu pöydälle, se tuo huon an korv onnea paitsi, jos sitä pyyhkäisee taakse. Silloin huono onni kääntyykin hyväksi. S.H.


Makkaraa Menorcalta Rohkeimmat valitsevat skottilaista haggista muistuttavan, sisäelimistä valmistetun mehevän bisben. Se on esimerkki vanhan kansan perinneruuasta: halpojakaan ruhon osia ei ollut varaa heittää hukkaan, joten niistä tehtiin maittavaa murkinaa. Konstailemattoman paikallisruuan ääreen voi hakeutua esimerkiksi ravintola Ca N’Aguedetissa, joka sijaitsee saaren keskellä Es Mercadalin kaupungissa. Siellä monet menorcalaiset käyvät itsekin nauttimassa vaikka annoksen kania, täytettyä munakoisoa tai hummeripataa. I.S.

© iStockPhoto

© Jussi Puikkonen

Makkaroiden ja muiden lihatuotteiden ystävälle Menorca on paratiisi. Niihin erikoistuneet puodit ja kauppahallien osastot pullistelevat lukemattomin eri tavoin maustettuja paikallisia erikoisuuksia. Katalonialaiseen tapaspöytään makkara kuuluu olennaisesti: virallisesti listattuja makkaraversioita on parikymmentä, ja kullakin valmistajalla on lisäksi omat salaiset maustesekoituksensa. On possusta ja lampaasta valmistettua, ohutta ja paksua, tulista, pitkään kypsytettyä, tuoretta, mustaa ja valkoista. Mausteina voidaan käyttää vaikka anista, minttua, fenkolia, paprikaa, kanelia ja tietenkin valkosipulia. Onpa joku valmistaja kehitellyt jopa kasvispohjaista makkaraa.


© Salla Salo

uutisia ja ajankohtaista asiaa

Pulahdus antiikin taruihin

© Salla Salo

– Hei mikä se Minotauros on, kysyy tyttö juostessaan ulos vettä suihkuavasta labyrintista. Olemme Kyproksen Agia Napassa, Euroopan suurimmassa teema-vesipuistossa WaterWorldissa. WaterWorldin mäet ja altaat ovat saaneet nimensä antiikin Kreikan taruhahmojen mukaan: täällä on muun muassa Ikaroksen putous, Aioloksen pyörre, Apollonin pulahdus, Afroditen kylpy, Poseidonin aaltoallas, Minotauroksen labyrintti ja Odysseuksen joki. Niille, jotka eivät muista, keiden mukaan vesipuiston liukuja on nimetty, laadimme kreikkalaisen mytologian vesipuisto-oppimäärän.

28 Loma

Afrodite: Rakkauden ja kauneuden jumalatar, jonka tunnusmerkkejä olivat kukat ja kauneudenhoitotarvikkeet. Aiolos: Tuulten haltija. Apollon: Musiikin, runouden ja ennustamisen jumala. Myöhemmin hän kehittyi erityisesti valon ja auringon jumalaksi. Faethon: Auringonjumalan poika, joka halusi yhden päivän ajan ohjata aurinkovaunuja, mutta menetti vaunujen hallinnan ja suistui palavana maahan. Herakles: Zeuksen poika, joka suoritti 12 urotyötä ja liittyi kuoltuaan jumalten joukkoon. Ikaros: Daidaloksen poika. Isä rakensi pojalleen siivet sulista ja vahasta. Ikaros lensi kuitenkin liian lähelle aurinkoa, jolloin vaha suli ja Ikaros putosi mereen (Ikarianmeri). Minotauros: Hirviö, jolla oli härän pää ja ihmisen ruumis, asui Kreetalla labyrintissa lähellä Minoksen palatsia. Odysseus: Ithakan saaren myyttinen kuningas. Hän oli tunnettu älystään ja neuvokkuudestaan. Odysseus osallistui

Troijan sotaan kreikkalaisten joukoissa, ja juuri hän keksi Troijan hevosen. Odysseia kertoo Odysseuksen 10-vuotisesta matkasta takaisin Ithakaan Troijan sodan päätyttyä. Pegasos: Siivekäs hevonen, josta puhutaan usein myös runoratsuna. Kerrotaan, että aina kun Pegasoksen kavio osuu maahan, paikalle syntyy lähde. Poseidon: Merten, hevosten ja maanjäristyksien jumala. Troijan puuhevonen: Troijan sodassa käytetty sotajuoni. Kreikkalaiset onnistuivat tunkeutumaan piirittämäänsä Troijaan kätkeytymällä onton puuhevosen sisään, jonka troijalaiset itse veivät kaupunginmuurien sisäpuolelle luullen sitä lahjaksi. Zefyros: Länsituulen jumala, myrskyn ja sateen tuoja Zeus: Kreikkalaisten ylijumala, Olympoksen hallitsija, myös ukkosen jumala. Hänen tunnuksiaan olivat salama, tammenlehväseppele ja kotka. S.S. Lähde: Antiikin sanakirja


© Väinö Teittinen

Lounasta luolassa Guayadeque on kylä Gran Canarialla, noin puolen tunnin ajomatkan päässä esimerkiksi Playa del Inglésistä sisämaahan päin. Kylä sijaitsee vuorten välisessä solassa, jossa näkee perinteisiä luola-asumuksia. Sunnuntaisin grancanarialaiset viettävät seudulla mielellään piknikiä tai patikoivat ensin luonnossa ja päätyvät nauttimaan esimerkiksi Tagororin luolaravintolassa reilun lounaan tai tuhteja tapaksia. Maspalomasilaiset Noelia Saavedra Ojeda ja Sonia Exposito Pérez muistuttavat ohuen ilmanalan vaikutuksesta: ”Vuorilla nautittu lasi tai kaksi viiniä ei tunnu missään. Hiprakka saattaakin yllättää, kun laskeutuu lähemmäs merenpinnan tasoa.” S.H.

Faraoiden lempijuoma

© iS

tock P

hoto

Egyptissä nautitaan runsaasti hibiskusteetä, karkadéa, joko kuumana tai jäiden kera. Sillä muun muassa nostetaan onnittelumaljat egyptiläisessä hääjuhlassa. Kerrotaan, että aikanaan jo faraot suosivat karkadéa, kenties sen verenpainetta alentavan vaikutuksen ansiosta. S.H.

Anna palautetta ja voita Finnmatkat Lahjakortteja! Kehitämme toimintaamme jatkuvasti, jotta seuraava lomasi Finnmatkoilla olisi entistäkin mieluisampi kokemus. Siksi tarvitsemme palautettasi. Jos olet matkavarauksen yhteydessä antanut sähköpostiosoitteesi, saat matkalta palattuasi viestin, jonka kautta voit vastata palautekyselyyn. Voit vastata myös osoitteessa finnmatkat.fi/palaute. Arvomme kaikkien kyselyyn vastanneiden kesken kerran kuukaudessa 100 euron Finnmatkat Lahjakortin.

Mitä mieltä olet tästä lehdestä? Palautesivulla voit vastata myös Loma-lehden lukijakyselyyn. Talvikauden päätteeksi arvomme kaikkien vastanneiden kesken 200 euron Finnmatkat Lahjakortin. Tutustu myös Loma-lehden digiversioon osoitteessa finnmatkat.fi/loma.

kesä 2012 Loma 29


Kapsäkki

Kerro vinkkisi!

uutisia ja ajankohtaista asiaa

Mikä oli lom akohteesi p aras ruokap ja miksi, en aikka tä missä pä äsit nauttim paikallisest aa n a kulttuurist a aid Mikä kohte en historiass oimmillaan? a sykä mikä tapah tuma hämm hdytti ja ästytti? Tutustu mu iden matka ilijoiden koke siin ja kerro mu omasta lom a stasi osoitte kwww.lomako essa mpassi.fi. O sa ideoista jalostetaan vinkeiksi Loma-lehte e n!

Silkkiä Thaimaasta

100-prosenttinen silkki on yleensä 5–10 kertaa kalliimpaa kuin jäljitelmät. Siinä näkyy myös pieniä virheitä sekä lankojen liitoskohtia, luonnonkuidusta kun on kyse. Polyesteri valmistetaan koneellisesti, eikä siinä näy esimerkiksi epätasaisuuksia tai kohoumia. Thaisilkkikangas kudotaan niin, että loimilanka on yhtä sävyä ja kuteet toista. Tämä antaa kankaalle omanlaisensa kiillon ja värisävyjen yhdistelmän. Jos nostat 100-prosenttisen silkkikankaan valoa vasten, värisävy vaihtuu sen mukaan, missä kulmassa valo osuu siihen. Yksi asia paljastaa väärennökset selvästi: jos aitoa silkkilankaa polttaa, siitä jää jälkeen hienoa tuhkaa ja tuoksu on kuin hius olisi sytytetty palamaan. Kun liekki ei osu silkkilankaan, palaminen loppuu. Jäljitelmämate-

© Finnmatkat

Pelkät Real Thai Silk -merkit kankaassa tai vaatteessa eivät välttämättä takaa, että kangas on oikeata silkkiä. Muutamat seikat helpottavat tunnistamaan, onko kyseessä aito asia vai polyesteri kopio.

riaalit sulavat, niistä nousee tummaa savua ja ne jatkavat palamistaan, vaikka liekki ei enää niihin osukaan. Thaimaalaisten silkkitoukkien kehräämä lanka on kullansävyistä. Yhdessä kotelossa on noin 500 metriä silkkisäiettä. Silkkituotteet suositellaan pestäväksi käsin ja hellästi puristellen, eikä niitä saa vääntää kuivaksi. Lomakompassi.fi-sivuilla matkailijat suosittelevat teettämään vaatteita Patongissa räätäli

Navtej Singillä, eli Narryllä, jolla on jo melko vakiintunut suomalaisasiakaskunta. Hänen liikkeensä sijaitsee Patong Beachilla osoitteessa N. Regal Suit, 100/14-15 Soi Post Office. Laadukasta silkkikangasta esimerkiksi kotiin viemisiksi suositellaan ostamaan Jim Thompsonin outlet-liikkeistä. S.H. Lähteet: chiamgmai-chiangrai.com, lomakompassi.fi

© Finnmatkat

Elävien kuolleiden saari

30 Loma

Karmeatkin asiat menneisyydestä voivat muuttua ajan myötä matkailunähtävyyksiksi. Näin on käynyt esimerkiksi Kreetalla Mirabellon lahden suulla sijaitsevalle Spinalongan saarelle. Tämä Euroopan viimeinen spitaalisiirtola toimi kulkutautia sairastaneiden karkoituspaikkana vuosina 1913–1957. Tuolloin matka Spinalongaan merkitsi matkaa kuolemaan. Siirtola rakennettiin aikoinaan suuren venetsialaislinnoituksen muurien sisälle. Spinalongalle muodostui pieni

kylä, jossa oli tavernoita, myymälöitä, kirkko sekä puutarhoja kanoineen ja vuohineen. Vuonna 1957 siirtola suljettiin ja viimeiset potilaat vietiin sairaalaan Kreikan pääkaupunkiin Ateenaan. Siitä asti saari on ollut asumaton. Nykyään kyynelten saareksikin kutsuttu paikka on Kreetan tunnetuimpia nähtävyyksiä. Helpoiten saarelle pääsee Eloundasta ja Agios Nikolaoksesta. Saarelle tehdään myös päiväretkiä. S.S.


Suomalainen suksi

Rodoksella

© Finnkino

Monet muistavat Antti Litjan esittämän epäonnisen Aimo Niemen, joka paistattelee päivää Rodoksen hiekkarannalla villapiposta virittämiinsä uimahousuihin sonnustautuneena. Risto Jarvan elokuva, Loma, oli ilmestymisvuotenaan 1976 Suomen suosituin: sillä oli peräti puoli miljoonaa katsojaa. Komedia alkaa, kun vaimostaan juuri eronnut penkkiurheilija on alun alkaen lähdössä Innsbruckin olympialaisiin seuraamaan hiihtokilpailuja. Sattumien summana Niemi joutuu väärään koneeseen, joka viekin hänet Rodokselle. Myös matkatavarat vaihtuvat, ja Aimo Niemi joutuu pärjäämään tuntemattoman rouva A. Niemen matkalaukun sisällöllä.

Miehen ainoat omat varusteet ovat kotona ylleen pukemansa hiihtoasu pipoineen – ja sukset. Koko elokuvan ajan hän pyrkii pääsemään suksistaan eroon, mutta sitkeästi ne joku hänelle aina palauttaa. Ainakin toinen elokuvan suksista jäi kuvauspaikalle Rodoksen saarelle. Helsingin Sanomien (27.3.2012) mukaan se on nykyisin näytillä Vävypoika-nimisen liikkeen tiloissa. Kauppa on sijainnut vuodesta 1967 asti vanhassakaupungissa osoitteessa Lahitos 25, 85100 Rodos. Finnkino julkaisi Loma-elokuvan dvd:llä viime marraskuussa. S.H. www.vavypoika.com

© Susanna Haanpää

Suolaista ja makeaa Kreetan etelärannikolla, noin 40 kilometrin päässä Rethymnonista sijaitsee viehättävä Prevelin ranta, joss a pieni, puromainen Megalopotamoks en joki yhtyy mereen. Makea vesi virt aa Kourtaliotiksen rotkoa pitkin viile änä, ja siihen voi pulahtaa uimaan aivan meren äärellä. Välillä voi kellua lämpimämmä ssä vedessä meren aalloilla ja nau ttia rannan pienestä kahvilasta hiukopalaa tai lekotella puun varjossa rantahieka lla. Autolla pääsee reilun kilometrin päähän Prevelin luostarista par kkipaikalle, josta jyrkkä, kivillä porrastettu polku kiemurtelee kohti rantaa. Lep poisan rantapäivän jäljiltä samat portaa t on noustava auringon lämmössä, eli paluumatkallekin on otettava vesipu llo. Jollei kapuaminen houkuttele, rannal le järjestetään veneretkiä ainakin Plakiak sesta ja Agia Galinista. S.H.

kesä 2012 Loma 31


Kelluvan hotellin kyydissä Suuri risteilyalus vie lomaviikon jokaiseksi päiväksi uuteen kohdekaupunkiin. Matkanteko paikasta toiseen sujuu miellyttävästi kuin tasokkaan hotellin kuljettamana. Susanna Haanpää Kuvat Finnmatkat ja NCL

32 Loma

Kuulostaako tutulta: Kerran elämässä pitäisi nähdä Colosseum, Pisan kalteva torni ja Pompeijin rauniot, tai: Joskus vielä käyn loisteliaassa Monte Carlossa, romanttisella Caprilla tai viini- ja laventeliviljelmistään kuuluisassa Provençessa? Jos matkahaaveisiisi kuuluu joku näistä, yksi tapa saavuttaa unelmien kohteesi tai useampi niistä on lähteä risteilylle läntiselle Välimerelle. Esimerkiksi Norwegian Cruise Linen Epic tekee kesäaikaan seitsemän päivän mittaisia risteilyitä, joissa matkan alku- ja loppusatama on Barcelonassa.

Matkaa tehdään öisin, ja jokainen päivä alkaa uudessa kohteessa. Viikon aikana laiva lipuu viiteen satamaan, eli Italiassa Napoliin, Civitavecchiaan ja Livornoon sekä Ranskassa Cannesiin ja Marseilleen. Näistä satamista voi lähteä päiväretkelle muun muassa Caprille, Sorrentoon, Pompeijiin, Roomaan, Firenzeen, Pisaan, Monte Carloon, Nizzaan ja Aix-en-Provençeen.

Vapaampaa menoa Pitkästä risteilystä monille tulee mieleen luksusjahdit, joissa kuljetaan aamusta iltaan ykköset päällä ja eletään


Provence Cannes Marseille

Läntinen Välimeri -risteily, 7 yötä lennot Helsinki–Barcelona–Helsinki 1. päivä: Barcelona 2. päivä: merellä 3. päivä: Napoli/Capri 4. päivä: Rooma (Civitavecchia) 5. päivä: Firenze/Pisa (Livorno) 6. päivä: Cannes 7. päivä: Provence (Marseilles) 8. päivä: Barcelona Lisää tietoa: wondercruises.com

Pisa Firenze Livorno

Civitavecchia Rooma

Barcelona

Napoli

Pöytävaraukset tehdään itse, jolloin voi valita sekä ravintolan että esittää toiveita pöydän sijainnista.

Pienille ja isoille

tarkan etiketin mukaan. Tällaisiakin matkoja tehdään, mutta yhä suositumpia ovat niin kutsutut freestyle-risteilyt. Risteilyslangissa freestylellä tarkoitetaan sitä, että laivassa ei noudateta tiukkaa etikettiä tai pukukoodia. – Nämä risteilyt ovat matkailualan kuumin uutuus ja erinomainen valinta ensimmäiseksi pitkäksi risteilyksi, toimitusjohtaja David Malmberg WonderCruisesilta suosittelee. Ravintolat pitävät ovensa auki kuten missä tahansa kaupungissa, eikä suurimmassa osassa aluksen ruokapaikoista ole varsinaisia kattausaikoja.

Freestyle-risteilyä leimaa helppous ja rentous. Varsinkin perhelomalle ne sopivat mainiosti. – Lapsille järjestetään ikäkausien mukaan omaa ohjelmaa, eli 3–17-vuotiaille on sopivaa tekemistä risteilyn jokaisena päivänä. Aktiviteetteja on tarjolla myös koko sen ajan, kun laiva on ankkuroituna satamassa, David Malmberg selventää. Perheellisenä hän pitää laivareissua erinomaisena lomailumuotona. – Isänä arvostan risteilyillä logistiikan helppoutta: lapset nauttivat olostaan ja voivat hakea välipalaa tai osallistua itseään kiinnostaviin rientoihin juuri silloin, kun itse haluavat. Yksi hulppeimmista puuhista on liukua yläkannen vesiliukumäissä ja uiskennella altaassa, kun laiva kelluu Välimeren aalloilla. Jos pulikointi ei maistu, voi osallistua vaikka korismatsiin täysikokoisella kentällä tai kokeilla köysilaskeutumista.

Pelkästä perhelomailuun tarkoitetusta risteilystä ei kuitenkaan ole kyse. Perhehyttien lisäksi laivassa on kahden hengen hyttejä tai yksin matkustaville omia studiohyttejään. Aikuiseen makuun on monenlaista viihdykettä, kuten kasinoa, bingoa, kuntosalia ja live-esityksiä. Laivalla on myös mahdollisuus pukeutua parhaimpiinsa ja nauttia juhlavaa illallista, mikäli niin haluaa. Hienon illan voi päättää tanssin pyörteissä orkesterin siivittämänä. Laivan palvelut eivät mene koskaan täysin kiinni. Muun muassa hyttipalvelu, irlantilainen pubi, nettikahvila ja peliluola ovat auki kaikkina vuorokaudenaikoina.

Norwegian Cruise Linesin Epicillä on 20 ravintolaa, joissa jokaisessa on omanlaisensa tunnelma. kesä 2012 Loma 33


Makuelämyksiä tarjotaan lukuisissa ravintoloissa, ja valinnanvaraa on japanilaisesta ranskalaiseen sekä pihvipaikasta monipuolisiin buffeteihin. Iltaa istutaan jääbaarissa, yökerhossa, sakepaikassa ja vaikka martinibaarissa.

Melkein all inclusive Matkan hintaan sisältyvät lentojen ja risteilyn lisäksi kaikki lastenkerhot ja viihdeohjelmat laivalla. Iltaisin kannat-

taa mennä katsomaan maailmankuulua Blue Man Groupia tai Cirque Dreamsia, joka esittää illallisshow’ssaan huikeita akrobaattitemppuja. Hyttipalvelu on avoinna vuorokauden ympäri, ja se kuuluu matkan hintaan. Aluksen 20 ravintolasta maksuttomia on 7, joista 2 on tasokkaita à la carte -ravintoloita. Jos kuitenkin haluaa vielä jotakin ekstraa, voi kokeilla laivan erikoisravintoloita. Niissä maksetaan erillinen kattausmaksu illallista kohti.

Yksi houkuttelevimmalta kuulostavista erikoisravintoloista on japanilainen Teppanyaki. Siellä ruokailijat kerääntyvät rautalevyn päällystämän pöydän ympärille, ja kokit valmistavat aterian aivan silmien edessä veitsiä sekä maustepurkkeja taidokkaasti käsitellen. Elävä musiikki viihdyttää pitkin päivää. Esimerkiksi allasalueella musiikista voi vastata lattareita taitava trio tai nimekkäät dj:t, jotka valikoivat musiikkia

Leppoisasti laivalla Makkoset, eli äiti Maija, isä Matti, teini-ikäiset Matias ja Milla sekä alle kouluikäinen Mikko, viettävät yhden kokonaisen päivän Epicillä, eivätkä lähde satamasta kaupunkiin. Matkaseuranaan Makkosilla on tuttavaperhe Lahtiset, joilla on melkein samanikäisiä lapsia.

34 Loma

Kolmas lomapäivä risteilyllä, ja heräämme hiljalleen omaan tahtiin. Kun koko perhe on ylhäällä, kierrämme seitsemännen kannen ympäri pitkin kuntorataa, jossa maisemat ovat vailla vertaa! Koska on sopivan lämmin, päätämme, että tänään syödäänkin buffetaamiainen ulkoilmaravintolassa. Tällaista lomalla pitääkin olla: aurinko paistaa, leppeä tuuli puhaltaa ja Välimeren aallot kimmeltävät kirkkaasti.


nuorekkaaseen makuun. Baareissa muusikot esittävät pehmeitä pianosäveliä ja letkeätä jazzia. Omia laulutaitoja pääsee kokeilemaan karaokessa ja tanssiliikkeitä yökerhossa. Kuulostaa uskomattomalta, mutta laivassa on myös taidegalleria, jossa järjestetään viikon mittaan jopa taidehuutokauppoja. Korkeakulttuurin ihailun jälkeen voi mennä vaikka keilaamaan, katsomaan elokuvaa tai osallistua laivalla järjestettäviin erilaisiin seminaareihin esimerkiksi kauneudesta tai terveydestä. Käteistä rahaa laivalla ei tarvita muualla kuin kasinossa. Kylpyläkäynnit, kauneushoidot ja ohjatut jumppatunnit ovat maksullisia, ja laskun maksun aika on vasta risteilyn loppuessa.

Aamulla maihin – Kyseessä on oikeastaan kelluva hotelli, jossa on monipuolisen lomakohteen palvelut. Bonuksena on mahdollisuus nähdä monta kaupunkia saman matkan aikana, David Malmberg kiteyttää. Kustakin satamasta tehdään 10–20 eri teemojen mukaista retkeä, ja niiden mitta vaihtelee muutamasta tunnista jopa kymmeneen. – Retket voi varata joko ennen matkaa, vasta laivalla palvelutiskiltä tai omasta hytistä, jonka yhdellä televisiokanavalla esitellään retkivaihtoehdot videoina, Malmberg sanoo. Omatoimisestikin kaupungeissa voi kulkea, kunhan palaa laivaan hyvissä ajoin ennen lähtöaikaa. Jotkut retkistä soveltuvat koko perheelle. Laivan lastenhoitajat pitävät huolta perheen jälkikasvusta, jos jonkun

Lahtisten kanssa sovittiin, että tänään tehdään kaikkea kivaa laivalla, eikä lähdetä mihinkään. Minä ja Lahtisten Leena-äiti otammekin vapaata perheistä heti aamupäiväksi ja painelemme hemmotteluhoitoihin. Tyytyväisinä jätämme muun porukan väittelemään, aloittaako hauskanpito vesiliukumäistä vai peliluolasta. Puolen päivän jälkeen lounastamme laivan yhdessä buffetravintolassa. Siellä krantuimmatkin lapset löytävät suuhunsa sopivaa syötävää. Ruokapöydässä teinit saavat yllytettyä äidit kokeilemaan kiipeily-

Freestyle-risteilyt soveltuvat erinomaisesti lapsiperheille, sillä meno on epämuodollista ja rentoa. Illallisella voi seurata vaikka Cirque Dreamsin akrobaattien taidonnäytteitä.

retken haluaakin tehdä vain aikuisseurassa. Mikään ei toisaalta estä viettämästä koko lomapäivää viihtyisästi aluksella. – Ohjelmaa järjestetään laivalla päivisinkin, eli aika ei tule sielläkään pitkäksi, Malmberg lupaa.

seinää, mutta isät ja pikkupojat lähtevät sulattelemaan ruokaa kerhotilaan sekä askartelemaan paperista dinosauruksia. Hyvä, etteivät likoa ihan koko päivää altaissa. Minä ja Leena käymme katsomassa pienten kanssa Paavo Pesusientä ja Seikkailija Doraa, jotka esiintyvät laivassa. Isät puolestaan pakenevat viettämään vapaahetkeään kuntosalille. Myös nuoriso ansaitsee hengähdystauon yhteisistä riennoista, ja nelikko kirmaakin Entourage Teen Loungeen hengaamaan.

Aamulla rantaudumme CivitaLupasimme vielä yhdet puliiaan, josta olemme päättävecch pikku ja koinnit koko poppoolle, retken Roomaan. Siellä tehdä neet puolikiskoa pojille tulee hoppu ehdimme nähdä kaikenlaista hiemärät uikkarit jalkaansa. Lekotnoa. Menemme koko porukalla telemme aurinkotuoleilla ja Colosseumiin ja aidolle roomalaipelaamme korttia. Ihanaa, kun selle pitsalle. Tytöt haluavat shopei ole kiire! pailla ainakin I love Rome -paidat. Koska pikkuherrat ovat huoIsät ja pojat voivat vaikka kävellä ja, maku noja kokeilemaan uusia vielä Forum Romanumilla, mutta iitaliala öydän tilaamme illallisp e Fontana di sesta koko sakille. Mahtavan ruu- minä ja Leena käymm Siihen aiomllä. lähtee Trevin suihku an päätteeksi nuoriso saa luvan sanat lausua ja t koliko ä vielä mennä muutamaksi tunniksi me heittä mma kuule Sillä ! Roma derci, Arrive limudiskoon. Pienempien on palaa aan Room että staa, varmi parasta painua jo pehkuihin, vaikkei heitä muka väsytä yhtään. vielä takaisin. kesä 2012 Loma 35


Aavan meren

tuolle puolen Ensimmäinen etelänloma on unohtumaton elämys, lähtipä matkaan minkä ikäisenä tahansa. Paula Ristimäki Kuvat lukijoiden albumit

Hiekkarannalta possujuhliin Marja-Liisa Jaakkola lähti 26-vuotiaana ensimmäiselle etelänmatkalleen Mallorcalle ystävättärensä kanssa. Oli kesäkuu vuonna 1972. – Edelleen muistan, miten kuuma ilma suorastaan leyhähti vastaan, kun astuimme lentokoneesta ulos. Ihmettelimme myös kukkaloistoa, etenkin fuksianpunaisia bougainvilleoita. Marja-Liisa asui ystävättärensä kanssa hostellissa, jonka jokaisessa huoneessa oli omat wc:t mutta pesutilat olivat yhteiset muiden asukkaiden kanssa. Rannalle oli useita kilometrejä matkaa, eikä majapaikassa ollut uima-allasta. Naiset matkustivat vuoroin Palma Novan ja Illetasin ihanille hiekkarannoille paikallisbussilla, jossa ei ilmastoinnista ollut tietoakaan. Tämä ei vähentänyt yhtään iloa siitä, että kaksikko oli päässyt ulkomaille. Tuttavapariskuntansa kanssa naiset vuokrasivat auton ja sattumalta löysivät tiensä pieneen maalaiskylään. – Nälkä oli jo melkoinen, kun löysimme vihdoin ravintolan. Siellä valmistettu paella – elämäni ensimmäinen – maistui taivaalliselta, Marja-Liisa muistelee. 36 Loma

Tuohon aikaan ruskettuminen oli erityisen tärkeätä. Marja-Liisan ystävätär oli kuullut, että pähkinäöljyä ihoon sivelemällä väriä saa pintaan entistä tehokkaammin. Suojakertoimista ei tuolloin tiedetty tuon taivaallista, ja niinhän siinä kävi, että kaulan ja rinnan alueelta iho paloi aivan rakkuloille. – Ravintolassa tarjoilija näki tilanteen, toi pumpulitupon sekä kahvikupillisen etikkaa ja neuvoi töpöttelemään sitä palaneisiin kohtiin. En enää muista, oliko niksistä mitään apua, Marja-Liisa hymyilee. Yhtenä iltana naiset lähtivät Son Amarin kartanoon, jossa tuolloin järjestettiin suuria possujuhlia ja grillattiin pitkissä vartaissa kokonaisia porsaita sekä kanoja. Valmiit annokset tuotiin pöytiin, joiden ääressä oli satoja ihmisiä. Ohjelmaan kuului, että tarjoilijat kaatoivat kaikille sangriaa suoraan kannusta suuhun. Tästä tilanteesta otettiin myös kuvia, joista jokainen sai ostaa omansa jälkikäteen. – Tuosta matkasta kaikki alkoi. Kävimme ystävättäreni tai mieheni kanssa etelässä aluksi kerran, sitten kahdesti vuodessa. Nykyisin saatamme käydä mieheni kanssa viisikin kertaa vuodessa jossakin lämpimässä.

– Possujuhlissa tarjoilijat kiertelivät kaatamassa sangriaa kannusta suuhun, ja tästä piti saada kuva todisteeksi, Marja-Liisa Jaakkola muistelee.


Turkki hurmasi Tarjan Lieksan ja Joensuun maisemissa lapsuuEräässä nahkatuotteita myyvässä liiktensa viettänyt Tarja Vilhunen, 49, aloitti keessä matkalaisia kohtasi yllätys. Tiskin ulkomaanmatkailun vasta aikuisena. 1960takana palveli turkkilaissyntyinen mies, joka ja 1970-luvulla ei Pohjoisoli sittemmin muuttanut Karjalasta vielä noin vain Suomeen ja mennyt täällä lähdetty ulkomaille, mutta Tinkiminen oli naimisiin. 1980-luvulla seikkailun– Miehen lempinimi oli kovaa työtä, ja haluinen nuori nainen alkoi Alttu, mutta oikeaa nimeä teetä tuli juotua järjestelmällisesti tutustua en enää muista, Tarja kerkuppitolkulla. maailmaan Suomen rajojen too. ulkopuolellakin. – Hän kertoi tulleensa Ensimmäisen etelänmatkansa Tarja Suomesta kesätöihin Turkkiin ja teki 1980-luvun lopussa silloisen puolisonsa lähtevänsä taas syksyllä Suomeen ja tuttavapariskunnan kanssa Turkkiin, perheensä luo. Samanlaisella kesäKusadasin lomakaupunkiin. työreissulla oli niin ikään miehen – Päivisin lepäilimme rannalla tai kierteSuomessa asuva veli, jonka korulimme kaupungilla shoppailemassa. Turkkiliikkeessä kävimme myös ostoksilla. laiseen tapaan missään ei näkynyt hintoja Ystävällinen nahkakauppias lähti ja tinkiminen oli välillä kovaa työtä. Siinä jopa pariskuntien kanssa yhtenä iltuli juotua useampikin kupponen teetä tana ulos esittelemään kaupunkia. kauppiaan kanssa ennen kuin siihen aikaan – Hän vei meidät pienehköön tyypilliset Turkin tuliaiset eli nahkatakit oli paikallisten suosimaan ruokapaiksoviteltu ja hinnat tingitty kaikille sopiviksi. kaan. Ruokalistoja ei ollut, mutta

Alttu jutteli tarjoilijan kanssa. Hetken kuluttua saimme eteemme maailman parhaat aidot turkkilaiset kebapit, Tarja muistelee. Turkki-kärpänen puraisi Tarjaa Kusadasin-matkalla siinä määrin, että seuraavana kesänä sinne oli päästävä taas, tällä kertaa Marmarikseen. – Sen jälkeen olen matkaillut useasti etelän lämmössä, niin Kreikassa, Kanarialla kuin Malesiassakin. Viimeksi kävin Egyptissä, Tarja kertoo.

Läskisoosia Marokossa Pietari Peutere, 33, matkusti ensimmäistä kertaa etelään 7-vuotiaana yhdessä mumminsa ja pappansa kanssa. Elettiin vuotta 1986 ja matkakohteena oli Marokon Agadir. Mukaan Pietari sai luvan ottaa ystävänsä Timo Palmgrenin. – Isovanhemmille tuli varmaan yllätyksenä, miten villi parivaljakko me olimme, Pietari naureskelee. Villikot peuhasivat hotellin uima-altaalla ja omivat jalkapallokentäkseen hotellin päädyssä sijaitsevan kääntöpaikan. – Siihen tuli joka päivä mandariinikauppias polkupyörällään. Yhtenä päivänä pallomme oli tyhjentynyt. Olimme saaneet mummilta kaksi dirhamia käyttörahaa ja pyysimme kauppiasta pumppaamaan pyöränpumpulla palloon lisää ilmaa. Palkkioksi lupasimme dirhamin. Mies yritti, mutta lopputuloksena oli entistä tyhjempi pallo. Harmistuimme aika lailla, kunnes mies lupasi, että jos saa toisen dirhamin, hän korjaa tilanteen ja pumppaa pallon täyteen. No, eihän siitä mitään tullut. Kauppias pötki pakoon rahoinemme, ja meille jäi tyhjä pallo. Muut muistot liittyvät Agadirin basaareihin ja marokkolaiseen ruokaan. Eksoottisten

basaarien tuoksut, kaupankäynti ja erityisesti nahkatuotteet kiinnostivat siinä määrin, että nahkavyö oli saatava. – Käytin sitä vaaleanruskeaa vyötä koko loman, myös sortsien ja t-paidan päällä, Pietari muistelee. Sen sijaan ruuasta uhkasi matkalla tulla ongelma. Marokkolaisen ruokakult-

tuurin etniset antimet eivät maistuneet pojille, eikä hampurilaispaikkojakaan vielä 1980-luvun alun Agadirissa ollut. Neuvokas mummi tiesi kuitenkin mitä tehdä. – Meillä oli huoneisto, jossa oli myös jonkunlainen keittiö. Mummi kokkaili meille siellä erinomaista läskisoosia. Sen voimalla jaksoimme uida ja potkia palloa koko loman.

kesä 2012 Loma 37


lomavisa

Vauvana Kreetalle

Testaa matkakohdetuntemuksesi valitsemalla mielestäsi oikea vastausvaihtoehto. Helpotusta visan tekemiseen saat tämän Loma-lehden sivuilta. 1. Risto Jarvan Loma-elokuva kertoi Antti Niemen matkasta a. Samokselle. b. Rodokselle. c. Korfulle.

6. Barbadoksen matkailulähettiläs on a. Madonna. b. Rihanna. c. Shakira.

2. Bamse-nallen supervoimat ovat peräisin a. mahtipähkinöistä. b. taikamarjoista. c. jymyhunajasta.

7. Merikilpikonnien suojelutyötä Thaimaassa tehdään muun muassa a. Koh Tan saarella. b. Koh Man saarella. c.  Koh Ran saarella.

3. Villivihanneksista käytetään kreikkalaista sanaa a. horka. b. horta. c. horna.

8. Matkailuslangissa freestyleristeilyllä tarkoitetaan a. lauttamatkaa, jossa ei ole hyttipaikkoja. b. rentoa risteilylomaa, jossa ei noudateta tiukkaa etikettiä tai pukukoodia. c. vauhdikasta iltaa ravintolalaivassa.

4. Intiassa vaaleanpunaiseksi kaupungiksi kutsutaan a. Amberin vanhaa linnoitusta. b. Jama Masjidin vanhaa moskeijaa. c. Jaipurin vanhaa kaupunkia.

9. Finnmatkojen uutuuskohteen synty ideasta lomakohteeksi kestää noin a. 0,5 vuotta. b. 1 vuoden. c. 1,5 vuotta.

5. Kreikkalaismytologian mukaan länsituulen jumala oli a. Zefyros. b. Zeus. c. Aiolos.

10. Kali on intialaisessa mytologiassa a. surun ja ilon jumalatar. b. tuhon ja luomisen jumalatar. c. vihan ja rakkauden jumalatar.

sudokut Helppo

Keskivaikea

6

8 8 2

6 4 3

9

2

1

9 7

1

5

7 4

9

9

2

8

4

3

8 2

2 1

1 4

7 8

3

8

2

6

3

5 4

7

9

5

6

9

5 2

7

7

© Bulls

38 Loma

2 2

6

4 6

1

3

5

8

9

6

1

5

3 3

1

7

8

6 © Bulls

Lauri Seppälä, 6, lähti ensimmäiselle ulkomaanmatkalleen Kreetalle syyskuun lopussa vuonna 2005. Poika oli tuolloin vain 3 kuukautta vanha, joten matkakuumetta tai -jännitystä tämä ei vielä osannut potea. Anna-äitiä sen sijaan jännitti pojankin puolesta, miten sujuisivat lennot, miten poika reagoisi ympäristönvaihdokseen ja onnistuisiko loma. – Ihan turhaan jännitin, sillä kaikki sujui varsin mallikkaasti, Anna Seppälä nauraa. Lauri lepäili äitinsä sylissä rauhallisesti sekä meno- että paluulennon ajan ja nautti täysin siemauksin perheen yhteisestä lomasta Kreetan lämmössä. – Ehkä vaikeinta koko matkassa oli passikuvan ottaminen. Lauri piti herättää kuvan ottoa varten päiväunilta. Roikotin poikaa kainaloista kameran edessä ja toivoin, että kuvaaja onnistuisi saamaan passiin kelpaavan otoksen. Mukana reissussa Seppälöillä oli vaunut, mutta useimmiten Lauri teki matkaa rintarepussa joko isän tai äidin sylissä. – Rannalla suojasimme poikaa auringolta välillä ihan hysteerisesti, Anna kertoo. Pienelle vauvalle ei vielä voinut laittaa aurinkovoiteita, joten perhe oleili varjossa ja peitteli pojan tarkasti. – Lomalta on runsaasti kuvia, joista Lauria saa etsimällä etsiä erilaisten vaatemyttyjen seasta, Anna hymyilee. Välimeren ruokavalioon nuori mies ei vielä tuolloin päässyt tutustumaan, sillä Anna imetti poikaa. – Imettäminen teki matkasta helpon, koska ei tarvinnut pelata tuttipullojen kanssa. Vaipanvaihdoistakin selvittiin mutkattomasti – myös siellä lento- koneen vessassa, vaikka hiukan ahdasta olikin. Anna kehottaa vanhempia rohkeasti lähtemään matkaan pientenkin lasten kanssa. – On ihanaa viettää viikko koko perheen kanssa lämpimässä lepäillen ja akkuja ladaten. Äitiyslomalla matkalle voi lähteä kiivaimman sesongin ulkopuolella, jolloin hinnat yleensä ovat tavallista edullisempia.


suunnista Loma-lehti kainalossasi hotellin altaalle. Siellä on aikaa luntata lehden jutuista vastaus lomavisaan ja täyttää sudokut sekä ristikko. Oikeat vastaukset näet sivulta 49.

Ristikko

laukkuuksni! & meno

www.sanaris.fi, laadinta Erkki Vuokila, ulkoasu Heli Kärkkäinen kesä 2012 Loma 39


n o e l l a n n i v h a Maailman v

n e i kk i a K

40 Loma


i r e kav

Bamse on maailman kiltein ja vahvin nalle, juuri sellainen suurisydäminen pikkukarhu, jonka jokainen haluaisi ystäväkseen. Bamse selviää voittajana hurjista seikkailuista, puolustaa viimeiseen asti heikkoja ja leikittää lapsia Finnmatkojen lastenkerhoissa. Paula Ristimäki Kuvat Finnmatkat

ikkuisessa Kumpulan kylässä asuu veikeätä väkeä. Ehkä tunnetuin paikan asukkaista on huikean vahva Bamse-nalle, jonka seikkailuita on Suomessakin seurattu jo vuosikymmenet. Ensisilmäyksellä on vaikea uskoa, että siniseen myssyyn ja haalareihin pukeutunut kiltinnäköinen nallekarhu pystyisi minkäänlaisiin ihmetekoihin tai voimannäyttöihin. Ulkonäkö kuitenkin pettää, sillä tässä karhussa on voimia kuin pienessä kylässä.

Hunajaa, nam! Bamsen ihmevoimien salaisuus on tämän isoäidin, Augusta Beatan valmistama jymyhunaja. Augusta Beata -mummo kehitti jymyhunajan, kun Bamse oli vielä hyvin pieni. Reseptissä on monia kummallisia aineita, joista osan Bamsen isoisä on tuonut Kumpulaan reissatessaan maailmalla merimiehenä. Annos jymyhunajaa, ja Bamse nostaa käsivarsilleen ystäviensä lisäksi vaikka junan tai lentokoneen!

Jymyhunajan kanssa on kuitenkin oltava tarkkana, sillä se vaikuttaa eri yksilöihin eri tavalla. Bamselle se antaa supervoimat, mutta muut saavat siitä kolme päivää kestävän vatsakivun. Jymyhunajalla on myös parasta ennen päivä: yli kolme kuukautta vanhassa jymyhunajassa ei ole enää tehoa.

Ystävistä parhaat Luonteeltaan Bamse on utelias, kiltti ja hyväntahtoinen nalle, joka pitää huolta ystävistään. Sen parhaat kaverit ovat erittäin viisas kilpikonna Kilpinen ja hassunkurinen Pomppi-kani. Erityisesti Kilpisestä on paljon hyötyä monilla Bamsen seikkailuretkillä, sillä sen kilven alla on lähes loppumaton varasto tavaraa mitä erilaisimpiin tilanteisiin. Sen sijaan harmia aiheuttaa joskus Kilpisen itselleen keksimä ruoka- ja unikello. Se ilmoittaa Kilpiselle, milloin sen pitää syödä ja milloin nukkua, ja kun kello soi, ei juuri mikään saa Kilpistä heräämään tai lopettamaan syömistään.

kesä 2012 Loma 41


Bamse viihtyy etenkin metsätöissä, jos ei ole hurjien seikkailujensa parissa.

Siinä missä Kilpinen on rauhallinen ja mietiskelevä tiedemies, Pomppi-kani on sitä paljon vilkkaampi. Kukaan koko Kumpulassa ei osaa pomppia niin pitkiä kaaria ja niin korkealle kuin se. Silloin kun ei ole joutunut hurjiin seikkailuihin ystäviensä kanssa, kani tekee tärkeää työtään postinjakajana

ja puuhastelee porkkanapenkkinsä parissa. Arkioloissa Pomppi-kani on hiukan arka, mutta venyy uskomattomiin urotekoihin silloin, kun ystävykset retkillään joutuvat pulaan. Pomppi on naimisissa Niina Kaniinin kanssa, joka on paitsi avulias ja kiltti, myös teräväkynäinen toimittaja paikallisessa

Bamseklubi kruunaa lasten loman

Bamse-nallen kavereineen voit lomalla bongata niissä Finnmatkojen perhehotelleissa, joissa järjestetään Bamseklubilastenkerhoja. Jos lapsellasi on loman aikana syntymäpäivä, voit myös tilata Bamsen onnittelemaan päivänsankaria. Bamse tulee toiveesi mukaan hotellihuoneeseen, altaan reunalle tai vaikka illallispöytään, ja Bamsen toimitettavaksi voi myös antaa lahjapaketin sankarille. Bamse ei laula tai puhu, mutta toimii mielellään vaikka kapellimestarina, kun laulatte onnittelulaulua sankarille.

42 Loma

Bamseklubit on tarkoitettu 3–6-vuotiaille lapsille. Niitä vetävät suomenkieliset kerhoohjaajat, jotka järjestävät lapsille erilaista hauskaa toimintaa, kuten aarteenetsintää, piknikejä ja hiekkalinnan rakentamista. Kerhoissa lauletaan, maalataan ja leikitään yhdessä samanikäisten kaverien kanssa kaksi tuntia kerrallaan kuutena päivänä viikossa. Paikka Bamseklubiin on varattava ennen matkaa mieluiten matkavarauksen yhteydessä.


lehdessä. Pompilla ja Niinalla on äärimmäisen villi ja energinen poika, Minihyppy, joka joutuu uteliaisuutensa vuoksi usein seikkailuihin ja pinteeseen. 1980-luvulla myös Bamse meni naimisiin. Hänen vaimonsa Leena on aivan yhtä kiltti ja hyväntahtoinen kuin Bamsekin. Pariskunnalla on neljä herttaista nallelasta, pojat Lennu ja Teddy sekä tytöt NalleMaija ja Pampula. Bamse on elämänsä aikana tehnyt runsaasti erilaisia töitä, joissa tarvitaan paljon voimia. Mieluisimpia hommia ovat metsätyöt, joissa Bamse viihtyy silloin, kun ei ole reissussa hurjien seikkailujen parissa. Vihollisiakin Bamsella on, mutta ne nujerretaan tavallisimmin nokkeluudella tai osoittamalla, miten vahva voima hyvyydellä on. Näin kävi sarjan alkuperäiselle konnalle, ilkeyden maailmanmestariksi nimetylle Sudelle. Siitä kuitenkin tuli kiltti Bamsen ja sen hyvää tarkoittavien ystävien avustuksella.

Onnellinen kylä Bamse on elänyt lapsuutensa ja nuoruutensa isoäitinsä Augusta Beatan kanssa Kumpulan kylässä korkealla vuorella. Paikalla on esikuvansa todellisuudessa. Kerrotaan, että Bamsen luonut sarjakuvapiirtäjä, ruotsalainen Rune Andreasson on käyttänyt vuoren esikuvana pientä sisilialaista Castel Molan kylää, joka sijaitsee vuoren rinteellä Taorminan kupeessa. Tuohon aikaan Bamse-nalle ja sen kaverit olivat jo syntyneet, mutta Italiassa lomaillut Andreasson mietti yhä kuumeisesti, millaiseen ympäristöön hän asettaisi kaverukset asumaan. Katsellessaan auringonnousua ja valonsäteiden leikkiä vuoren rinteillä vastaus oli selvä. Tähän pikku vuoristokylään Andreasson loi Bamsen maailman, jossa hyvä voittaa ja paha saa aina palkkansa, heikkoja puolustetaan eikä ystäviä hylätä, nokkeluus voittaa aina nyrkit, ja pienet ja isot ovat yhtä arvokkaita. Loistavia elämänohjeita meille kaikille.

Tiesitkö? • Bamse-nallen isä on ruotsalainen sarjakuvapiirtäjä Rune Andreasson (1925–1999), joka piirsi ensimmäiset nallehahmonsa jo 1950-luvulla. • Bamse aloitti seikkailunsa vuonna 1962, jolloin Ruotsin televisiossa nähtiin ensimmäinen Bamse-animaatio. Yhteensä Andreasson teki 6 mustavalkoista Bamse-elokuvaa. • Ensimmäiset Bamse-sarjakuvat julkaistiin Suomessa ja Ruotsissa 1973. • Finnmatkojen maskotti Bamsesta tuli 1980-luvulla.

kesä 2012 Loma 43


Vapaaehtoisena konnien perässä Finnmatkojen kilpikonnalähettiläs Heikki Mahlamäki vietti kaksi viikkoa vapaaehtoistyössä Thaimaassa merikilpikonnien suojeluprojektissa. Lähes täysin luonnontilaisilla saarilla mieleen jäi etenkin paikallisten, vapaaehtoisten ja ilmaston lämpimyys. Heikki Mahlamäki Kuvat Finnmatkat, Ekomatkaajat ja Annika Metsäketo

”Anteeksi, nyt on ihan pakko kiljua pikkuisen”, totesin puhelimeen, vedin luuria kauemmas ja päästin tunteeni valloilleen. Linjan toisesta päästä oli juuri kerrottu, että minut oli valittu 1 300 hakijan joukosta tekemään vapaaehtoistyötä Thaimaassa kahden viikon ajan! Maaliskuussa lähdin matkaan kohti Koh Pra Thongin saarta Phuketista pohjoiseen. Saari tuhoutui tsunamissa lähes täysin, mutta jälleenrakentamisen ansiosta siellä asutaan taas. Me, eri puolilta Euroopan saapuneet eri-ikäiset ja eri ammateissa työskentelevät vapaaehtoiset, asuimme paikallisten kodeissa. Itse majailin ystävällisen rouva Oun luona. Pieneen huo-

neeseeni mahtui vain sänky. Alakerrassa oli kyykkyvessa-suihkuyhdistelmä. Lounaan ja illallisen koko vapaaehtoisten joukko söi yhdessä erään paikallisen rouvan katetulla patiolla. Thaimaalaisten kala-, kana-, curry- ja vihannesaterioiden jälkeen tiskasimme ja siivosimme jälkemme. Olimme yhdessä aamusta iltaan, ja yllättävän nopeasti meistä hitsautui tiivis yhteisö. Keskustelut Koh Pra Thongin rannoilla ja ruokapöydissä kumpuilivat kaikissa mahdollisissa aiheissa maan ja taivaan välillä.

Yötä rannalla Merikilpikonnien suojeluhankkeessa selvitetään muun muassa,

millaisissa oloissa merikilpikonnat viihtyvät. Vapaaehtoiset osallistuvat tiedon keruuseen. Meidän joukkomme mittasi meriveden lämpötilaa, arvioi aallonkorkeuksia ja yritti saada näköhavaintoja kilpikonnista. Aamun sarastaessa tarkistimme munintarannat. Kävelimme pareittain viiden kilometrin mittaista hiekkarantaa päästä päähän ja takaisin sekä kirjasimme ylös havaintoja mahdollisista kilpikonnien pesistä ja muistakin eläimistä sekä ihmisen toiminnasta pesimärantojen tuntumassa. Kilpikonnat munivat rantahiekkaan kaivamaansa kuoppaan ja peittelevät sen jälkeen pesänsä hiekalla. Tähän loppuu emon huolenpito. Kuoriutuessaan poikaset ovat omillaan mönkiessään vimmatusti kohti merta.

Aamun sarastaessa tarkistimme kilpikonnien munintarannat.

44 Loma


Jo saapumispäivänämme kuulimme, että edellisyönä yhdestä kilpikonnan pesästä oli kuoriutunut poikasia. Ensimmäinen yö kuluikin hiekkarannalla siinä toivossa, että näkisimme niistä edes vilahduksen. Yö oli pimeä, kuuma ja kostea. Maisemaa valaisivat vain kuutamo ja merellä räiskyvä ukkonen. Aika kului, eikä yhtään kilpikonnalasta näkynyt. Sen sijaan hyttyset ja hiekkakärpäset löysivät meidät. Aamun tullen oli pakko luovuttaa ja tunnustaa tosiasiat: kaikki munat olivat ehtineet kuoriutua jo ennen saapumistamme. Onnistuin silti näkemään kilpikonnan myöhemmin samalla viikolla. Tein kilpikonnien käyttäytymistarkkailua rannan ainoalla korkealla paikalla. Ohi lensi muutama haikara, ja ympärillä pyöri kimalaisia. Kaksi delfiiniä lipui kohti pohjoista. Näky oli upea – ja sitten näin meressä uivan kilpikonnan!

Tukea kyläläisille Vapaaehtoistyön ohella ehdimme tehdä muutakin. Opiskelimme muun muassa solmuvärjäystä, johon materiaalit saadaan kasvien lehdistä, kaarnasta ja tuhkasta. Värjäsin itse kangasta, josta paikalliset rouvat ompelivat poljettavilla ompelukoneillaan laukut. Niistä tuli täydelliset tuliaiset tyttärilleni. Yhtenä iltana pääsimme mukaan koko kylän yhteiselle juhlaaterialle, sillä kylä oli saanut lahjoituksena vedensuodattimet. Tilaisuus oli ainutlaatuinen. Juhlan kunniaksi kokosimme suodattimet porukalla. Nyt kylän jokainen talous voi tehdä puhdasta juomavettä vaikka sadevedestä.

Keskellä viidakkoa Matkani toisen viikon vietin viereisellä Koh Ran saarella. Asuimme bungaloweissa, joissa jokaisen huoneen yhteydessä oli oma pieni kylpyhuone – melkoista luksusta,

vaikkei lämmintä vettä ollutkaan saatavilla. Sähköäkin saatiin vain muutama tunti illassa generaattorilla. Oman värinsä asumiseen toi viidakon rikas öinen äänimaailma. Bungaloweja saarella oli vain muutamia, eikä meidän lisäksemme niissä asunut kuin kymmenkunta matkailijaa etsimässä rauhaa ja luonnon hiljaisuutta. Siihen tarkoitukseen Koh Ra sopii mitä parhaiten. Myös saaren luonto on aivan omanlaisensa. Bungalowiltamme pääsi 15 minuutissa niin mangrovemetsään, savannille, hiekkarannalle, sademetsään kuin umpiviidakkoonkiin. Koh Ralla tehtäviimme kuului vasta löytyneen koralliriutan peruskartoitus. Otimme näytteitä sen pohjasta puolen metrin välein ja tutkimme, mitä kaloja ja selkärangattomia siellä elää. Aamuisin tarkkailimme linnustoa, mistä vanhana lintuharrastajana nautin erityisesti. Nousuveden aikaa meloimme kajakeilla mangrovemetsikköön selvittääksemme, mitä Thaimaan 70 mangrovelajista täällä kasvaa. Onnistuimme tunnistamaan yhden lajin, jota ei aiemmin täältä ole löydetty!

KANSAINVÄLINEN HANKE

Italialaisen Naucrates-järjestön organisoimassa projektissa suojellaan thaimaalaista merikilpikonnapopulaatiota. Ekomatkaajat on projektin välittäjä, joka huolehtii käytännön asioista Thaimaassa. Vapaaehtoisten tehtäviin kuuluu muun muassa rantojen monitorointia, koralliriuttojen, mangrovemetsien kasvillisuuden ja eläimistön tarkastusta sekä paikallisen yhteisön tukemista. Finnmatkat maksoi Heikki Mahlamäen lennot, kuljetukset ja projektimaksun sekä lahjoitti projektille 1 000 euroa. Tällä rahalla mahdollistetaan projektin perustoiminnot kahden kuukauden ajan. Osa rahasta ohjataan kehittämään Community Conservation Centeriä, joka välittää tietoa luonnonsuojelusta paikallisille ja matkailijoille. Lisää tietoa: ekomatkaajat.fi, naucrates.org, Finnmatkat.fi/kestavamatkailu

Vapaaehtoistyöhön osallistuminen oli yllättävän helppoa. Ainakaan merikilpikonnien parissa työskentely ei vaatinut mitään erikoistaitoja, vaan opastuksen jälkeen pärjäsi ihan maalaisjärjellä. Parasta oli, että pystyin omalla osuudellani osallistumaan merikilpikonnien suojeluun ja pääsin tutustumaan aivan uuteen ympäristöön sekä uusiin ihmisiin.

Vapaaehtoistyössä tein muun muassa vuoroveden mittausta, kirjasin tietoja makeanveden kilpikonnien pyydyksistä ja kirjoitin blogia silloin, kun sähköt olivat päällä.

kesä 2012 Loma 45


Etsin ja löydän

Muttiset


Intiassa

Muttisten perhe seikkailee säännöllisesti 3–7-vuotiaille suunnatussa Leppis-lehdessä.

kesä 2012 Loma 47


Esitämme B-737-konetyypin lennoilla uusia elokuvia, jotka kutkuttavat nauruhermoja. B-767-koneissa on erilainen viihdejärjestelmä, jonka tarjonnasta löytyy materiaalia istuintaskusta. Hauskaa matkaa!

Paluulento

yy

Menolento

Tee nojatuolimatka maailman laidalta toiselle musiikin siivittämänä. Kuulokkeita voit ostaa matkustamon henkilökunnalta lähdön jälkeen.

- titi- tyy

Elokuvat lennolla

Musiikki lennolla

titi

Tom & Jerry Piirretty, 21 min

Mr. Bean piirretty, 30 min

Vauhdikas sarjakuvakaksikko, Tom-kissa ja Jerry-hiiri seikkailevat kolmessa hauskassa jaksossa. Koko perheen klassikkopiirretyissä riittää vauhtia, kun Tom yrittää kaikin konstein saada nokkelan Jerryn kiinni siinä koskaan onnistumatta.

Harvasanaisella Mr. Beanilla on omalaatuinen tapansa suhtautua arkipäivän ongelmiin. Rakastettu hahmo ajautuu usein hankaliin tilanteisiin, joista selviytyminen on hulvattoman hauskaa seurattavaa koko perheelle. Jack & Jill komedia, 1 h 31 min

My week with Marilyn draama, 1 h 39 min

Tositapahtumiin perustuva brittidraama kertoo Marilyn Monroen viikosta Englannissa, missä hän oli kuvaamassa elokuvaa Prinssi ja revyytyttö. Tarina kiteytyy viikkoon, jolloin Colin Clark oli Marilyn Monroen isäntänä Englannissa. Marilyninä nähdään Michelle Williams.

Jack Sadelstein on menestynyt losangelesilainen markkinointialan ammattilainen, jolla on kaunis vaimo ja lapsia. Jack kammoaa yhtä juhlapäivää ylitse muiden: kiitospäivää ja siihen kuuluvaa vierailua kaksossisarensa Jillin luona. Jill saa Jackin hermot kireälle, kääntäen hänen normaalisti rauhallisen elämänsä ylösalaisin. Jackin ja Jillin rooleja esittää Adam Sandler.

Elokuvien ääntä voit seurata kuulokkeilla, joita matkustamohenkilökunta myy heti lähdön jälkeen. 48 Loma

t

Soft & Nice Norah Jones: Come away with me Bruno Mars: Count on me Emeli Sandé: Read all about it pt. III Whitney Houston: Greatest love of all Michael Bublé: Home Birdy: Shelter Amy Winehouse: Our day will come John Legend ft. Estelle: No other love Susanne Sundfør: Father father Ellie Goulding: Your song Lady Antebellum: Just a kiss Adele: Someone like you Agnes Obel: Philharmonics James Morrison ft. Jessie J: Up Laleh: Hide away Colbie Caillat: Bubbly Katie Melua: The closest thing to crazy Latinas Baladas Romeo Santos ft. Tomatito: Mi santa Victor Manuelle: Si tú me besas Paolina Rubio: Me gustas tanto Maná ft Prince Royce: El verdadero amor perdona Jerry Rivera: Un beso de quien amas Gloria Estefan: Hotel nacional Juan Luis Guerra: En el cielo no hay hospital Ricardo Arjona ft. Gaby Moreno: Fuiste tú


BGM Billy Paul: Your song Michael Bublé: Everything Elton John & Marcella Detroit: Ain’t nothing like the real thing Billy Paul: Your song Leona Lewis: Run John Mayer: Gravity Billy Paul: Your song Owl City: Fireflies Enya: Caribbean blue Billy Paul: Your song Charlene Soraia: Wherever you will go Louis Armstrong: What a wonderful world Billy Paul: Your song Jason Mraz: I’m yours Norah Jones: Sunrise Billy Paul: Your song Shakira ft. Carlos Santana: Illegal Christina Perri: Arms Billy Paul: Your song

Svenska barn Electric Banana Band: Elecrtric banana tajm Fiskprata Min piraya maja Rap-hönan Pelikanen Det finns för mycket sånger om kärlek Tropical fruits Banana split Tjejbaciller Byråkratprata Jag ska bli en byrokrat Flockrock Bonka bonka Olyckans sang Julprata Hårda paket Var som en Anka Banankontakt Zwampen Kineser Slutprata

Oikea vastaus sivun 6 Mikä maa? -kuva-arvoitukseen on Bulgaria. Sivun 38 Lomavisan oikea vastausrivi on 1.b, 2.c, 3.b, 4.c, 5.a, 6.b, 7.c, 8.b, 9.c, 10.b

Ristikko s. 39

Sudokut s. 38

Helppo

classical Göteborgin sinfoniaorkesteri: Offenbach: Les contes d’Hoffmann: Barcarolle Tsekin filharmonikot: Dvorák: Slaavilainen tanssi: op.72 Cincinattin sinfoniaorkesteri: Ravel: Pavane pour une infante défunte Academy on St Martinin-the-Fields: Händel: Berenice, Menuetti Israelin filharmonikot: Tšaikovski: Joutsenlampi, Kohtaus 2. näytöksestä, Valssi & Joutsenten tanssi Krystian Zimerman & Bostonin sinfoniaorkesteri: Rahmaninov: Pianokonsertto no 2 Göran Söllscher: Bach: Menuetti Rotterdamin kamariorkesteri: Dvorák: Serenadi jousille op.22: Tempo di valse Emanuel Ax (piano), Pamela Frank (viulu), Rebecca Young (viulu), Yo-Yo Ma (sello) ja Edgar Meyer (kontrabasso): Schubert: Forelli-kvintetto

Retrospective ABBA: Mamma Mia Police: Roxanne Lionel Richie: Dancing on the ceiling Tracy Chapman: Fast car Roxette: She’s got nothing on (but the radio) Cher: If I could turn back time George Michael: Faith Bo Kaspers Orkester: Ett & noll Tina Turner: Private dancer Duran Duran: Rio ABC: The look of love Hot Chocolate: It started with a kiss Marc Cohn: Walking in Memphis The Temptations: Papa was a rolling stone Chris de Burgh: Lady in red

Lasten kanava Paleface: Hip hoppii englantii Tuure Kilpeläinen: Kuningas Ei Samuli Putro: Ilta oopperassa Siiri Nordin: Hyväntuoksuinen Pauli Hanhiniemi: Jääkaappilaulu Knipi: Oskari ja minä Niko Ahvonen & Marjo Leinonen: Huina haina Olavi Uusivirta: Avaruuslaulu Sami Saari: Ötökän elämää Maija Vilkkumaa: Oo hiljaa Ufo Mustonen: Lastenhuoneen kapina Vuokko Hovatta: Sikojen rakkaus Jarkko Martikainen: Suden vatsa Ville Leinonen: Piiii Kalle Ahola: Vertti Karhunkaatajan poika, Ruoholahden kuningas Inka Pohjola: Bändi Bändi Tommy Lindgren: Maa, jossa kaikki on toisin Smurffit: Sieltä tulee Smurffi (Taivas varjele), Filmeissä näissä (Häissä)

6

3

9

8

4

2

1

5

7

1

8

7

6

9

5

2

4

3

5

2

4

3

1

7

8

9

6

2

7

3

1

6

4

5

8

9

9

5

6

7

2

8

4

3

1

4

1

8

9

5

3

6

7

2

7

4

2

5

3

1

9

6

8

8

6

1

4

7

9

3

2

5

3

9

5

2

8

6

7

1

4 © Bulls

Keskivaikea

TUIfly Hits Rihanna ft. Calvin Harris: We found love Flo Rida ft. Sia: Wild ones Bruno Mars: It will rain Adele: Set fire to the rain One Direction: What makes you beautiful Amanda Fonell: All this way David Guetta ft. Sia: Titanium Jessie J: Domino Avicii: Levels Lana Del Rey: Video games Veronica Maggio: Alla mina låtar Gotye ft Kimbra: Somebody that I used to know Katy Perry: The one that got away Alexandra Stan: Get back (ASAP) Michel Teló: Ai se eu te pego! Beyoncé: Love on top Takida: You learn

nordic favorites Donkeyboy: City boy Veronica Maggio: Mitt hjärta bloder Bernhoft: C’mon talk Ramus Seebach: Millionaer First Aid Kit: Emmylou Jukka Poika: Silkkii Melissa Horn: På Låtsas Siri Nilsen: Alle sanakker sant Spleen United: Days of thunder Big Fox: Boring ones Robin: Frontside ollie WhoMadeWho: Inside world Jonathan Johansson: Stockholm Jonas Alaska: October Regina: Päivät valuvat Laleh: Elephant Laura Närhi: Hetken tie on kevyt

Lapsille

Maria Villalon: Eungenio Salvador Dali Rocio Durcal a dueto con Juan Gabriel: Perdoname, Olvidalo Camilo: Cómo le digo Rodrigo y Gabriela: Logos Shakira: Sale el sol Michel Teló: Ai se eu te pego! Gotan Project: La gloria El Desván del Duende: Sabor de rumba Rosario Flores: Rosa y miel

Tehtävien vastaukset

9

1

3

4

7

5

6

8

2

4

6

2

3

8

1

7

9

5

5

7

8

2

6

9

4

1

3

3

4

7

9

1

2

5

6

8

8

5

9

6

3

4

1

2

7

6

2

1

7

5

8

9

3

4

7

9

4

8

2

6

3

5

1

1

8

6

5

4

3

2

7

9

2

3

5

1

9

7

8

4

6 © Bulls

lisäksi lastenmusiikkia tulee norjalaiselta Norske Barn -kanavalta ja tanskalaiselta Danske Børn -kanavalta. kesä 2012 Loma 49


Loma-lehti kokosi kiinnostavaa tietoa lentämisestä ja lentokoneista sekä mukavia faktoja maailman eri kolkilta. Grafiikat Väinö Teittinen

Suomi

a Gr

a nC

nar

ia

Menorca

Mallorca 4 h 5 min

Bulgaria 3h

Sisilia Korfu

Antalya Bodrum Dalaman Izmir

Kreeta Kypros Rodos 4 h 15min Samos 3,5–4 h Hurghada

50 Loma

BOEING 737-800

Ilmojen halki

BOEING 737:ssä on paikkoja 189 matkustajalle. Sen siipien kärkiväli on 35,79 metriä jos mittaan lasketaan mukaan wingletit, eli pystysuorat siivekkeet siipien kärjissä.

BOEING 737 on ilmailuhistorian myydyin kaupallinen suihkukone. Sen matkanopeus on 823 kilometriä tunnissa.


BOEING 767-300

Tunnetko TUIflyn?

Boeing 767 -lentokoneessa on 291 matkustajapaikkaa, ja jokaisella matkustajalla on oma viihdejärjestelmänsä. Tyynellä ilmalla koneen matkanopeus yltää 880 kilometriin tunnissa.

Finnmatkojen lomalennoista huolehtii TUIfly Nordic, joka on osa maailman suurinta tilauslentoyhtiötä, TUI Airlinesia. Sen laivueseen kuuluu noin 150 lentokonetta. TUIfly Nordic tekee tilauslentoja Finnmatkojen lisäksi Star Tourille Norjasta ja Tanskasta sekä Fritidsresorille Ruotsista.

Turvallista menoa Jokainen pyörä vaihdetaan uuteen 250 lentomatkan jälkeen. Yksi Boeing 767:n pyörä renkaineen maksaa runsaat 10 000 euroa.

VIELÄ 1930-LUVULLA lentokonematkustajia mahtui yhteen koneeseen vain muutamia kymmeniä. Lento esimerkiksi Yhdysvaltain poikki kesti vuorokauden, sillä tankkausta varten matkan varrella piti tehdä useita välilaskuja. BARBADOKSEN-matkaan voi liittää myös viikon Saint Lucian saarella. Lue lisää sivulta 8.

Kanariansaaret

TUIfly Nordicin/ Thomson Airwaysin lento Muun lentoyhtiön lento

LENTOMATKUSTAJIEN MÄÄRÄ kasvoi Suomen lentokentillä viime vuonna ennätyslukemiin, eli yli 19 miljoonaan. Kaukokohteista eniten tehtiin lomalentoja Thaimaahan, Egyptiin ja Yhdistyneisiin Arabiemiirikuntiin. Eurooppalaisista suosituimmat kohteet olivat Kreikka ja Espanja.

LENTOMATKALTAAN pisin turistilento, joka lennetään ilman välilaskuja, on Qantasin liikennöimä Australian Sydneystä Yhdysvaltojen Dallasiin. Matka kestää 15 tuntia. Vuonna 2005 Boeing 777 -matkustajakoneella tehtiin kaikkien aikojen pisin välilaskuton lento kaupallisessa matkustajaliikenteessä. Se lensi 20 100 kilometrin matkan Hongkongista Lontooseen 22 tunnissa 45 minuutissa. Koneessa oli 35 matkustajaa.

Thaimaa 10 h 45 min kesä 2012 Loma 51


HAVANNA

VARADERO

Atlantti

Kuuba

SANCTI SPIRITUS TRINIDAD CAMAGÜEY

BAYAMO SANTIAGO DE CUBA

Karibianmeri Jamaica

Loma 1/2012  

Finnmatkojen asiakaslehti

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you