Page 1

18

Parhaat lisävarustetarjoukset

26

Jarkko Nieminen ja kierteiset kysymykset

32

Soulin uudet nuotit 1

2012

Palveluksessanne!

37 Eye of the tiger Kia Rio

Miksi menisin s. 13 merkkihuoltoon? Käsin vai koneella? Huoltomies murtaa myytin s. 17

Maastoon kuin maastoon. Nelivedolla et jää tien päälle s. 30


DESIGNED FOR YOUR LIFE.

Tämä sivu on tiedostossa “JAMES_1_2012_c_KANNET.indd” Sivun koko 205 x 275 mm

TEST 2010

Kia Sportage nelivetomalliston autoveroton hinta alk. 21476,19 € + arvioitu autovero 7413,53 € = kokonaishinta 28 890 € + tk 600 € = 29 490 €. EU-yhd. 5,7–8,2 l/100 km, CO2-päästöt 149–195 g/km.


www.facebook.com/ kiamotorsfinland

Tämä sivu on tiedostossa “JAMES_1_2012_c_KANNET.indd” Sivun koko 205 x 275 mm

www.kia.fi Kia Sportage Urban etuvetomalliston autoveroton hinta alk. 18 744,29 € + arvioitu autovero 5245,71 € = kokonaishinta 23 990 € + tk 600 € = 24 590 €. EU-yhd. 5,2–6,4 l/100 km, CO2-päästöt 135–149 g/km. Kaikkien Kia-mallien takuu on 7 vuotta tai 150 000 km, kolme ensimmäistä vuotta ilman kilometrirajaa. 24 h tiepalvelu vuodeksi veloituksetta. Kuvan auto erikoisvarustein.


AUTO, JOKA VALLOITTAA NIIN SINUT KUIN NAAPURISIKIN.

Syy

1

Uusi upea Kia Rio on omiaan keräämään ihailevia katseita, mutta se pystyy toki paljon muuhunkin. Uusi Rio selviää sadasta kilometristä 3,6 litralla polttoainetta. Päästötkin ovat vain 94 g/km ja vakuuttavan kokonaisuuden viimeistelee 7 vuoden takuu. Kiinnostuitko? Lue lisää osoitteesta kia.fi tai poikkea koeajolle lähimpään Kia-liikkeeseen.

www.kia.fi Kia Rio autoveroton hinta alk.11 605,54 € + arvioitu autovero 2384,46 € = kokonaishinta 13 990 € + tk 600 € = 14.590 €. EU-yhd. 3,6–8,5 l/100 km, CO2-päästöt 94–147 g/km. Takuu 7 vuotta tai 150 000 km, kolme ensimmäistä vuotta ilman km-rajaa. Kia 24h tiepalvelu vuodeksi veloituksetta. Kuvan auto erikoisvarustein.

www.facebook.com/ kiamotorsfinland


Hyvä lukija! Tästä lehdestä löydät 20 mainiota syytä asioida Delta Autossa. Niistä yhden näet tällä aukeamalla. Seuraa tätä

13/

Näin säästät piiiiiitkän pennin!

9 17 18 21 22 28

merkkiä ja löydät muut.

Sisältö 26/ 34/

Kaksi kuskia Huoltomies murtaa myytin Tavaratila Helmiä ja koetinkiviä Mallistot: Kia ja Mitsubishi Niksinurkka: Karvanopat

Jarkko Nieminen vs. Metallican rumpali

Miten sinä ja autosi selviätte talvesta?

30 Neliveto kulkee kuin juna 33 Keikalla 37 Liikettä katseen voimasta 41 Kolumni Lotta Backlund 43 Palvelupisteet

5


Mistä nimi James? Halusimme jotakin erilaista. Jotakin, joka kuvaisi sekä sitoutumistamme sinun, asiakkaamme, palveluun että rakkauttamme alaamme kohtaan. Nimi synnyttää monia mielikuvia aina James Bondista Deaniin ja Huntiin. Kuningatar Victorian tunnettu lausahdus ”Home James, and don´t spare the horses” oli kuitenkin inspiraation alkulähde.

Kiitos!

> Tervetuloa viihtymään JAMESin

parissa. Kädessäsi on toinen numero Deltan viime keväänä uudistuneesta asiakaslehdestä. Saimme kiitettävästi palautetta ihka ensimmäisestä Jamesista ja olemme mahdollisuuksien mukaan huomioineet saamamme kehitysideat nykyistä numeroa tehdessämme. Osan näistä palautteista näetkin teipattuna työhuoneeni lasiseinälle. Erityisesti mieltäni lämmitti erään naiskuljettajan kommentti: ”James oli ensimmäinen autoalan julkaisu, jonka luin kannesta kanteen.” Se vakuutti minut, että olimme onnistuneet tavoitteessamme luoda erilainen autoalan asiakaslehti. Tartumme jatkossakin lehdessä ajankohtaisiin asioihin liittyen autoilun eri teemoihin, automerkistä riippumatta ja kerromme myös autoista ja palveluista, joita tarjoamme Deltalla. Kaikki asiakkaat eivät ole samasta muotista ja vaihtelua esiintyy etenkin nais- ja miesasiakkaiden kesken. Tiedän, että monet naiset eivät tunne oloaan mukavaksi asioidessaan autoliikkeessä, mutta me haluamme muuttaa tämän.

Kehitystyömme tulee viemään aikaa, mutta tulevaisuudessa toivon Deltan vastaavan paremmin myös naispuolisten asiakkaidemme tarpeisiin. Toivon, että nautit lukukokemuksestasi Jamesin parissa ja hyödynnät lehden tarjoamat upeat edut. Kuulemme mielellämme ajatuksesi vuoden 2012 ensimmäisestä Jamesista ja vinkkisi siitä, mitä haluaisit lukea lehdestämme jatkossa. LÄMMIN KIITOS kaikille asiakkaillemme lojaalisuudesta ja kannatuksesta, jota Delta on saanut. Toivotan hyvää uutta vuotta Sinulle ja läheisillesi. Ystävällisesti JOHN

John Costin Toimitusjohtaja Delta Motor Group

James on Delta Motor Groupin asiakaslehti. Päätoimittaja Sara Hokkanen (sara. hokkanen@delta.fi). Toimitus ja taitto Otavamedia Oy, projektipäällikkö Terhi Rauhala (terhi.rauhala@otavamedia.fi), tuottaja Petteri Pohjonen (petteri.pohjonen@ otavamedia.fi). Ulkoasu AD Vesa Koskelainen, graafinen suunnittelija Linda Halenius. Osoitelähde Autorekisterikeskus, Delta Auton asiakasrekisteri. Paino Helprint Oy, paperi 170 g Art Gloss (kansi), 90 g UPM Star (sisus). Ilmoitusmyynti Media Duo Oy, www.mediaduo.fi. Palaute, juttuvinkit ja osoitteenmuutokset info@delta.fi.

6

”Naisnäköku lmaa!”

”Lehti on monipuolinen, helppolukuinen ja asiat esitetään kansankielisesti.”

”Paikalliset D e Autot voisiv lta a näkyä lehde t ssä vahvemmin .”


Syy

2

”Toivoisin juttua autohuollosta: mitä huollossa oikeasti tehdään ja miksi muka pitäisi käyttää merkkihuoltoa.”

”Lisää asiakkaiden käyttökokemuksia autoista - ja kauniita naisia / komeita miehiä lehden sivuille.”

uponkik o k i s i a ”S , kiitos!” a i s k u o j r ta

KIA MOTORS FINLAND Facebookissa: facebook.com/kiamotorsfinland

Kuva Tommi Tuomi

stä hde ä e l nsä an, ett pää ”Yli en kuv a sai s a halua in v t Del ella hy .” v an l a a t p ai k k asia

7


Lyhyet

Koonnut Heini Santos ja Terhi Rauhala Kuvat valmistajat ja Shutterstock

Syy

3

Philpottin rohkeus palkittiin Kia Motors Europen operatiivinen johtaja Paul Philpott palkittiin rohkeista liikkeistään Eurostar–palkinnolla, jonka myöntää yksi autoalan johtavista julkaisuista, Automotive News Europe.

Kia kurvaa D-segmenttiin Upea Kia Optima saapuu Suomen markkinoille kesällä. Sporttinen ja rohkea sedan on täysin uusi malli, joka ei perustu Kian aiempiin D-segmentin malleihin. Auto saapuu Suomeen ylellisin varustein: ajonautintoa lisäävät muun muassa kuljettajan istuimen tuuletus, istuinlämmitys kaikilla paikoilla, Harman Infinity -stereot, ohjauspyörän lämmitin ja kääntyvät LED-ajovalot. Optima on ollut huikea myyntimenestys esimerkiksi Yhdysvaltain markkinoilla. Kesää odotellessa!

Philpott valittiin alan parhaaksi myynti- ja markkinointijohtajaksi viime vuonna. Valitsijat kiittelivät muun muassa hänen päätöstään ottaa käyttöön seitsemän vuoden takuu kaikissa uusissa Kia-autoissa koko Euroopan laajuisesti. Tämä merkittävä aloite on tuottanut huomioarvoa koko brändille ja kasvattanut myyntiä.

Picanto pokkasi muotoilupalkinnon Arvostettu 2012 IF-tuotemuotoilupalkinto myönnettiin 4 kulkuneuvojen sarjassa urheilulliselle 3-oviselle Kia Picantolle. Valintaperusteina olivat muotoilun laadun lisäksi esimerkiksi innovatiivisuus, työn taidokkuus ja ympäristöystävällisyys. Syy

Jännitystä ja taituruutta pallokentillä

Kian muotoilujohtaja Peter Schreyer kuvailee huomionosoitusta menestykseksi koko muotoilutiimille ja brändin muotoilukeskeiselle strategialle.

Kia on tänäkin vuonna mukana maailman kiinnostavimmissa pallopeleissä. Jännitä kanssamme Jarkko Niemisen menestystä Melbournessa 16.–29.1. Australian avoimessa tennisturnauksessa.

Jalkapallon EM-kisat pelataan kesällä Puolassa ja Ukrainassa. Osallistu Kian kotimaan EMkisakiertueen tapahtumiin. www.kia.fi

8

Kia-mekaanikot kisasivat paremmuudesta

Syy

5

Marraskuun lopussa pidetyn Kia Finnish Skills Cupin voitto meni jo toistamiseen Kouvolan Delta Auton mekaanikolle Tomi Grenille (kuvassa). Hän edustaa Suomea keväällä Euroopan mestaruuskisoissa ja menestyessään siellä, syksyn MM-kisoissa Koreassa. Joka toinen vuosi järjestettävän kisan finaaliin

ylsi kuusi mekaanikkoa. Loppukilpailu käytiin Helsingissä Herttoniemessä. Kilpailussa oli kuusi tehtävää: yksi kirjallinen sekä viisi käytännön tehtävää. Kilpailijoiden piti selvittää Kia-testeriä ja työkaluja käyttäen autoon tehdyt viat sekä näyttää taitonsa vaihteiston ja jakopään korjauksessa.

Tasaisessa kisassa hopealle ylsi Tuomas Carlsson Konalan Delta Autosta ja pronssille Tuomo Haaksi Forssan Delta Autosta. Delta kiittää ja onnittelee kaikkia osallistujia ja toivottaa Tomille onnea jatkokisoihin!


2 Teksti Terhi Rauhala Kuva Matti Immonen

KUSKI #1 Mikko Kangasmaa Palomies Keski-Uudenmaan pelastuslaitos Vantaankosken paloasema 13 vuotta palomiehenä

”Paloauton ratissa päällimmäisenä mielessä on päästä turvallisesti tapahtumapaikalle. Hälytysajoneuvon kuljettaminen edellyttää hyvää ennakointia ja huomion kiinnittämistä muuhun liikenteeseen. Kun pillit päällä tullaan, pyrimme ajamaan kaistojen keskellä niin, että muu liikenne mahtuu väistämään molemmille laidoille. Aina silloin tällöin joku kuitenkin tulee käsittämättömällä tavalla suoraan paloauton eteen. Voi olla, että nykyautot ovat niin hyvin äänieristettyjä, ettei sireenin ääni kuulu, mutta ajaessa pitäisi muistaa seurata myös peilejä. Ammattikuljettajan on katsottava peileihin joka kolmas sekunti. Ja mitä pillin volyymiin tulee, meillä on Vantaankoskella ollut jo pari vuotta autoissa alppitorvet perinteisten sireenien lisäksi, eikä niiden ääntä oikein voi olla kuulematta. Henkilöautoihin tulee nykyään uutta tekniikkaa sitä vauhtia, ettei vaikkapa turvatyynyn paukkupanosten sijainnista eri automerkeissä voi mitenkään pysyä perillä. Kun kattoa joudutaan irrottamaan ja pilareita leikkaamaan, voi raivaaja ainoastaan olla todella varovainen ettei saa tälliä.”

9


KUSKI #2 Tapio Rajaniemi Ylikonstaapeli Liikkuvan poliisin Oulun yksikkö 23 vuotta poliisina. Ajaa 40 000 km/v, joista 10 000 moottoripyörällä.

Ajoneuvo Yamaha FJR 1300, 1298-kuutioinen, 4-tahtinen rivimoottori, 4 sylinteriä, 16 venttiiliä, nestejäähdytys. Normaali valvontavarustus: tutka ja keskinopeusmittari.

Teksti Terhi Rauhala Kuva Aki Roukala

2 10

”Moottoripyörä menee periaatteessa sinne, minne polkupyöräkin ja sitä hyödynnetään takaa-ajotilanteessa. Normaalin pillipyörän huippunopeus täydessä varustuksessa on noin 240 km/h. Tunnuksettomalla siviilipoliisipyörällä pääsee kolmeasataa. Yksi hienous tässä työssä on se motoristin vapaus toukokuusta lokakuuhun, kelistä riippuen – siitäkin huolimatta, että valvontatyötä tehdessä ajetaan pätkissä eikä pidempää matka-ajoa juuri tule. Näen työssäni mitä varomattomuus liikenteessä voi saada aikaan, mutta hölmöilijät ovat yksittäistapauksia. Suurin osa suomalaisista ajaa prikulleen sääntöjen mukaan ja suhtautuminen liikennevalvontaa kohtaan on hyvä. Oikeasta asenteesta nostan hattua suomalaisille tielläliikkujille.”


Koonnut Terhi Rauhala ja Petteri Pohjonen Kuvat Savon Sanomat, Delta Fun Center, Delta Motor Group ja Shutterstock

Onnelliset voittajat

KOMMENTTI

”Korjaamon puolella törmäämme usein tilanteeseen, että asiakas ei osaa käyttää kaikkia autonsa laitteita, kuten vaikkapa kellon asetuksia tai ajotietokoneen muistia – ohjekirjankaan kanssa. Me Lakalaivan Deltassa tarjoamme asiakkaillemme ilmaista neuvontaa näiden laitteiden käyttöön, jotta jokainen voisi saada ajoneuvostaan kaiken ilon irti. Tervetuloa siis rohkeasti kysymään!” Jukka Honkakorpi, autosähköasentaja, Delta Auto Tampere, Lakalaiva, puh. 0207 408 634.

www.delta.fi + + + + +

Oliko hyvä huoltokokemus? Seuraamme tarkasti asiakkaidemme tyy7 tyväisyyttä. Jokaisen huoltokerran jälkeen pyydämme Sinua arvioimaan palveluamme pisteillä 1–6. Nämä asiakkaiden antamat pisteytykset löytyvät myös nettisivuiltamme. Voit tarkistaa kerran kuussa päivittyvät, toimipistekohtaiset autohuollon asiakastyytyväisyyspisteytykset osoitteesta www.delta.fi/huolto > PlusPalvelu. Syy

Lyhyet

Syy

6

Autotalon päällikkö Matti Kivimäki ojentaa Kuopion Delta Auton asiakkaalle Taina Kurikalle 10 000 euron arvoisen matkalahjakortin, jonka tämä voitti Delta Auton valtakunnallisessa arvonnassa. – Kun voitto selvisi minulle niin meinasin pyörtyä. En ole mikään maailmanmatkaaja, joten tämä voitto oli hieno yllätys. Lähdemme mieheni ja 8-vuotiaan poikani kanssa sukeltelemaan Malesiaan ja Uuteen-Seelantiin, Taina valoittaa matkasuunnitelmiaan.

Lisää hauskaa pyörillä!

Mika Leppälä voitti auton jalkapallon MM-kisoista

Herttoniemen Delta Fun Center on hionut toimintonsa huippukuntoon huoltoa myöten, ja täydentänyt tuotevalikoimaa Italian ylpeydelSyy lä, Ducati-moottoripyörillä 8 sekä Keeway-mopoilla. Koko perheen 2-pyöräisten kauden avajaisia vietetään myöhemmin keväällä Delta Fun Centerin omissa tiloissa Herttoniemessä. Sitä ennen voit tulla pitämään kanssamme hauskaa myös Helsingin Messukeskuksen MP2012näyttelyyn 2.–5.2. Delta Fun Centerin kirkkaat sinikeltaiset värit löytyvät omalta sympaattiselta infotiskiltään. Tervetuloa! www.funcenter.fi

Espanja voitti Etelä-Afrikassa pidetyt Jalkapallon MM-kisat. Espanjan lisäksi myös Mika Leppälä Pohjois-Karjalasta pääsi voiton makuun. Leppälä voitti FIFAn kansainvälisessä arvonnassa itselleen Kia Sorenton. – Minulla on sen verran työmatkaa, että auto tulee tarpeeseen. Hetken sain autoa odottaa, kun Suomen autoverotusasiat eivät ole sieltä yksinkertaisemmasta päästä, mutta Deltan porukka hoiti asian hienosti kotiin, Leppälä kertoo.

11


Lyhyet Syy

9

Koonnut Terhi Rauhala Kuvat Delta Motor Group, valmistaja, M. Salonen

Vieläkin parempi i-MiEV

AVAS - akustinen varoitusjärjestelmä lisää kevyen liikenteen turvallisuutta tuottamalla auton ulkopuolelle moottoria muistuttavan äänen alle 35 km:n tuntinopeuksissa. Järjestelmän voi kytkeä pois käytöstä.

Mallivuoden 2012 parannusten ansiosta sähköauton käyttäminen on entistä mukavampaa myös kylmässä Pohjolassa.

Uudistuneissa sisätiloissa on laadukkaampi ilme ja uudet värit. Matkustajan istuimen lämmitys ja integroitu audiojärjestelmä kuuluvat nyt vakiovarustukseen.

Avaimenperään integroitu etähallintajärjestelmä mahdollistaa auton lämmittämisen/jäähdytyksen latauksen aikana, mikä säästää virrankulutusta ajossa. Kaukosäätimellä voi myös ajastaa latauksen sekä tarkistaa ajoakun varaustilan.

Sähköautojen valmistajat sopivat, että jatkossa perusvarusteluun kuuluu 10 A:n latausjärjestelmä. Tällä pienennetään latauspaikan sähköverkon kuormitusta. Nopeampi 16 A:n latausjärjestelmä on edelleen mahdollista saada i-MiEViin varaosana. KOMMENTTI

”Ensimmäisenä vuotenamme Mitsubishin maahantuojina olemme todenneet, että edustamme huippulaatuista tuotetta ja saamme palvella erittäin merkkiuskollisia autoilijoita. Vuoden 2011 aikana Mitsubishi on kasvattanut selkeästi markkinaosuuttaan, mistä osittain on kiittäminen ASX-mallia: suomalaiset ovat todella innostuneet Mitsubishin uutta ajattelua edustavasta modernista perheautosta.” Nicklas Fuchs, johtaja, Mitsubishi, Delta Motor Group Oy, nicklas.fuchs@delta.fi

Salo jälleen mestari Rallin SM-sarjakausi 2011 päättyi Mitsubishi-kuljettaja Juha Salon kuudenteen peräkkäiseen Suomen mestaruuteen nelivetoisten SM1luokassa. – Paljon alempana ei voi käydä kuin silloin, kun autosta ei ollut mitään jäljellä. Siitä auto kasattiin taas kuntoon ja saimme kaudelle tällaisen lopputuloksen, joten hyvältähän se tuntuu, toteaa Mitsubishi Lancer EVO X R4 -autoa kipparoiva Salo. Voitokkaan autokunnan kartanlukijalle, Marko Salmiselle, mestaruus oli ensimmäinen laatuaan. Delta onnittelee voittajia huikeasta suorituksesta!

12

Osaisitko kuvitella? Voitonnälkä ei häviä! Keravalla ajettu finaali päätti vaiherikkaan kauden, jonka aikana Salon auto jopa kertaalleen tuhoutui täysin tulipalon seurauksena.

Mitsubishi sähköisti Tokion autonäyttelyn ilmapiirin inspiroivilla näkymillä fiksun kaupunkiautoilijan lähitulevaisuudesta. Sähköauton langattoman latausjärjestelmän kehitystyö on täydessä vauhdissa. Samaan aikaan Mitsubishi tutkii mahdollisuutta hyödyntää sähköauton akkua yhtenä kodin virtalähteenä.

Suomen markkinoille vuoden 2013 alussa saapuva kompakti cityauto Mitsubishi Mirage sai Tokiossa maailmanensi-iltansa.

Autonäyttelyssä lanseerattiin myös maailman ensimmäinen sähköinen katumaasturi, Concept PX-MiEV II -hybridi. Sen suuren kapasiteetin sähkömoottori ajaa hiljaa sekä päästöittä ja 2-litrainen bensiinimoottori antaa laajemman käyttösäteen - ja virtaa sähkömoottoriin.


Teksti Petteri Pohjonen ja Matti Valli Kuvat Merja Ojala, Delta Motor Group

Masterclass

Laadun merkki Syy

10

Auton säännöllisellä huollolla on merkittävä vaikutus bensan kulutukseen. Merkkihuollossa saat takuun sille, että autosi käyttäytyy niin kuin pitääkin eikä muutu rahaa nieleväksi bensasyöpöksi. >>> 13


– Öljynvaihto osataan suorittaa missä tahansa korjaamossa, mutta vain merkkikorjaamossa tiedetään minkälaisia päivityksiä auto vaatii, huoltomyyjänä Delta Auton asiakaspalvelussa Tampereen Lakalaivassa työskentelevä Seppo Rintala kertoo. Rintalalla on takanaan 48 työvuotta niin huoltomyyjänä kuin korjaamon työnjohtajanakin. TEHTAAT PÄIVITTÄVÄT jatkuvasti huolto-ohjelmiaan, jotta auto toimisi moitteettomasti. Autoille tehdään aina ohjelmistoluku merkkikohtaisella tietokoneella eli testerillä. Kaikkien sähkökäyttöisten laitteiden kunto ovilukoista ABSjarruihin varmistetaan testerillä ja mikäli viallisia osia löytyy, ne vaihdetaan. – Nykyään autot ovat täynnä elektroniikkaa, ja se on itseoppivaa. Jos menopelissä on jotain vikaa, niin se pyrkii korjaamaan virhetilaa itsenäisesti. Tämä tietysti aiheuttaa sen, että auto kuluttaa enemmän. Autoilija ei itse tätä huomaa ennen kuin auto huolletaan, kertoo Delta Auton jälkimarkkinointijohtaja Mika Kekki. – Vaikka ”ei-merkkihuollolla” olisi testeri, jolla ne pääsevät lukemaan vikoja ja latauksia, niin esimerkiksi tehtaan tarjoamia polttoainetaloudellisuuteen ja auton käyttömukavuuteen liittyviä muita päivityksiä ei pystytä tekemään, Kekki muistuttaa.

Jokaisella merkillä omat niksit Testeri soveltuu sähköpohjaisten ongelmien ratkaisemiseen, joten puhtaasti mekaanisten vikojen paikantamiseen ja

korjaamiseen tarvitaan edelleen asentajan ammattitaitoa. Jokaisen automerkin korjaamisessa on omat pikku niksinsä. Mekaanikot käyvät valmistajan lähikoulutusjaksoja kuukausittain. Koulutuspäiviä kertyy vuodessa jopa 15–20, koska koulutusohjelmat ovat niin haastavia. Merkkihuollon palveluun kuuluu huoltotyön ja varaosien Syy 11 vaihdon kiinteä hinnoittelu. Työn hinta ilmoitetaan etukäteen eikä laskun suuruuteen vaikuta työhön käytetty aika. – Kaupassa käydessämme tuotteet maksavat saman verran kaikille. Miksi korjaustyön hinnoittelun pitäisi toimia eri tavalla? Moni korjaamo tekee hommia tuntityöajattelulla. Tuntihinta voi olla halvempi, mutta laskun loppusummasta asiakas voi yllättyä, Kekki muistuttaa.

Takuu kaksi vuotta Varaosapalvelu on oleellinen osa merkkihuoltoa. Kaikki tärkeimmät osat löyty-

vät omasta hyllystä tai viimeistään keskusvarastosta. Joka toimipisteestä löytyy asiakkaalle myös sijaisauto korjausten ajaksi. Työlle ja varaosille on kahden vuoden takuu, kun kuluttajasuojalaki vaatii ainoastaan vuoden takuun varaosille ja puoli vuotta korjaustyölle.

Älä tingi turvallisuudesta Tekevälle sattuu varsinkin liikenteessä. Kolarikorjaamisessa merkkihuoltamon edut korostuvat. Auton turvarakenteet on suunniteltu siten, että ne osaavat ottaa törmäyksen vastaan oikealla tavalla ja näin ohjaamokehikko pysyy kasassa. Kun törmäys osuu autossa tiettyyn kohtaan, niin auto ”joustaa” valmistajan suunnittelemalla tavalla. Autossa on myötökohta, joka antaa hieman periksi ja siirtää törmäyksen voimaa sinne. Näin minimoidaan matkustamon henkilövahingot. – Hyvin tyypillisesti osaamattomassa korjaamossa voidaan vaihtaa vain näkyvän vaurion saaneet auton osat. Myötökohta voi kuitenkin olla ihan jossain muualla. Seuraavan kolarin sattuessa se on antanut periksi, ja auto ei ole enää turvallinen. Merkkihuollossa paikannetaan ja korjataan myös myötökohdat, Mika Kekki valaisee. Nykyään myös auton metallit ovat huipputeknologiaa. Metallit ovat suurlujuusteräksiä, joissa liitostekniikka näyttelee tärkeää roolia. Liitostekniikassa voi olla moninkertaisia sidoksia. Näitä ei voi vetää suoralla saumalla poikki vaan sidokset pitää purkaa kerroksittain, niin että rakenteellinen lujuus säilyy. – Merkkiliikkeissä on tiedossa auton metallin katkaisuohjeet. Nämä asiat tulevat merkkikoulutuksen kautta mekaanikoille tietoon. Näiden lisäksi tarkistamme tietysti huolellisesti, että kaikki turvajärjestelyt autossa pelaavat moitteettomasti, Kekki painottaa.

Varaa sopiva huoltoaika helposti verkossa! Klikkaa www.delta.fi/huollonajanvaraus. Huoltoajan voit varata myös soittamalla lähimpään Delta Autoon.

14

!


Korikorjaamon huoltomyyjä Teemu Koivula viimeistelee ehjän pinnan saanutta kolariautoa Tampereen Delta Autossa.

Näin säästät

rahaa!

1 2 3 4

KÄYTÄ moottorinlämmitintä. Polttoaineen kulutus ja moottorin rasittavuus pienenee.

TARKISTA rengaspaineet. Väärät rengaspaineet vaikuttavat merkittävästi polttoaineen kulutukseen. MUISTA säännöllinen huolto. Auto kuluttaa enemmän jos siinä on piilevä vika, joka ei selviä ilman huoltoa. KÄYTÄ rengashotellipalveluja. Renkaiden käyttöikä pitenee.

15


Mitsubishi

www.mitsubishi.fi

AJA, KOE JA IHASTU.

MITSUBISHI ASX. Alk.

21 490 e

Laadukas, moderni ja taloudellinen perheauto MITSUBISHI ASX tarjoaa aivan uuden vaihtoehdon monikäyttöautoa, farmaria tai kevyttä maastokelpoista autoa tarvitsevalle. Huippuluokan viimeistely, luotettava tekniikka ja poikkeuksellisen vähäpäästöiset moottorit täyttävät tämän päivän autoilijan tiukimmatkin vaatimukset. ASX-mallisto alkaen: autoveroton hinta alk. 17 146,57 + arvioitu autovero 4 343,43 = kokonaishinta 21 490 + jälleenmyyjäkohtaiset toimituskulut. EU-yhd. 4,8–5,9 l/100 km, CO2-päästöt 127–150 g km. MITSUBISHI-takuu on 5 vuotta tai 150 000 km. MAP-ajoturvapalvelu 3 vuodeksi veloituksetta. Kuvan auto erikoisvarustein.


Teksti Leila Uotila Kuva Aki Loponen Kuvitus Anssi Keränen

Myytinmurtaja

Totta vai tarua?

Nastat vai kitkat? Automaattipesu vai käsinpesu? Kokosimme yhteen yleisiä myyttejä ja annoimme ne murrettavaksi kansainvälisissä mekaanikkokisoissakin pärjänneelle Kouvolan Delta Auton mekaanikolle Tomi Grenille.

1 2

Automaattipesu on autolle hellävaraisempi kuin käsinpesu. ”Harjapesu ei missään nimessä ole hellävaraisin vaihtoehto. Muissakaan automaattipesuissa laite ei välttämättä huomaa, mikäli auton pinnalle jää pieniä määriä likaa. Autolle tekee huonoa, mikäli likaa jää muhimaan vahan alle. Paras vaihtoehto on ammattipesijän käsin tekemä painepesu. Omalla takapihalla pestessä pyyhkeeseen jää helposti pieniä määriä likaa, jotka naarmuttavat autoa.”

Ostettaessa ekologinen auto = aina ekologinen auto. ”Auto ei pysy ekologisena itsestään. Huollossa tarkastetaan, että järjestelmät toimivat niin kuin pitää. Väärät rengaspaineet, huonot öljyt ja tukkeutuneet suodattimet vähentävät auton ympäristöystävällisyyttä. Kun autoa käyttää huollossa säännöllisesti, pysyy myös ekologisuus kunnossa. Merkkihuollossa uusiin autoihin tehdään usein myös moottoriohjelmien päivityksiä, jotka vaikuttavat auton päästöihin.”

3

Kitkarenkaat ovat paremmat kuin nastat. ”Talvikeleillä on paljon liukasta pintaa, josta kitkarengas ei saa mitään pitoa. Nastarenkaan piikki puree jäähän ihan eri tavalla. Vaikka kitkarenkaat ovat polttoainekulutuksen kannalta taloudellisemmat, ovat nastarenkaat talvikeleillä ehdottomasti turvallisemmat. Kevätpuolen loskakeleillä kitkarengas voi toimia, mutta silloinkin ongelmaksi muodostuu musta jää, josta kitkat eivät saa pitoa.”

Myytinmurtaja Nimi: Tomi Gren Titteli: Mekaanikko Ikä: 32 vuotta Kilpailumenestys mekaanikkokisoissa: 1. sija Kia Skill Finnish cup -09 ja -11 7. sija Kia Skill European cup

Minkä myytin haluat, että me murramme puolestasi? Lähetä ehdotus sähköpostitse osoitteeseen info@delta.fi.

17


Tavaratila

Koonnut Petteri Pohjonen Kuvat valmistajat ja Shutterstock

44 € 189 € Turvakorkki Led-valonauhat FUELSURE FS104 KIA cee´d KIA Venga KIA Sorento

varmistaa, ettet tankkaa bensiiniä dieselautoon.

35 € Tolppajohto

Lisälämmitys WEBASTO talvikampanja Saat edullisen hinnan jälleenmyyjältäsi.

Kaikilla herkuilla

99 € Handsfree Bury EASY TOUCH Aurinkolippaan asennettava järjestelmä, jota voi käyttää kaikkien Bluetoothpuhelimien kanssa.

19,90 € Autoilijalle KUNGs-AUTOTARVIKESETTI Lumiharja, mikrokuituliina, pysäköintikiekko, parkkilipunpidike, heijastinliivi, kuivain.

Hauku, kehu , inhoa, rakas ta... …

ja osallistut 30 0 euron lisäv arustelahjak arvontaan. Ka ortin ikki palaute on tervetullu Ja jos mielees tta. i tulee juttui dea, niin kerr Lähetä palaut o siitä meille etta osoittee . seen: info@de lta.fi Kaikkien helm

ikuun loppuun mennessä pa lautetta antan me kaksi lisävar eiden ustelahjakort Lahjakortit kel tia (arvo 300 paavat maksu e/kpl). välineeksi missä liikkeessä. Vo tah an sa Delta Auton ittajille ilmoiteta an henkilökoh taisesti. kesken arvom

18

DEFA Johdon pituus 3,4 m

19,90 € Sisälämmitin DEFA TERMINA 1000S


1

Suksi mäkeen.

KULJETA sukset kätevästi rinteeseen tai ladulle Thulen suksiboksin avulla. Matala boksi mahtuu kätevästi autotalliin auton kanssa ja aerodynaamisen muotoilun ansiosta tuulen ujellus ajon aikana ei häiritse ajonautintoa. Thule Boxi Spirit 820 musta tai hopea 749,00 €

Asennamme mielellämme lisävarusteesi! Klikkaa www.delta.fi/huollonajanvaraus. Asennusajan voit varata myös soittamalla lähimpään Delta Autoon.

3

Vähennä taakkaasi.

2

Kun kuljetustila loppuu autosta, niin käännä katseesi katolle. Taakkatelineet tarpeisiisi. Alkuperäiset taakkatelineet Kia- ja Mitsubishi-malleihin –20 %

Mitä selkäsi takana tapahtuu? Törmäystilanteessa tai äkkijarrutuksessa lemmikki voi lentää matkustamon puolelle ilman asianmukaista turvaverkkoa. Koiraverkot Kia- ja Mitsubishi-malleihin –20 %

4 Syy

12

Hyppää rattiin!

TEKISIKÖ MIELI ajella tällä menopelillä? Se onnistuu helposti, kun varaat Outlanderin koe­ ajon netistä. Klikkaa www. mitsubishi.fi -> koeajo.

19


Tavaratila

5

Koonnut Petteri Pohjonen Kuvat valmistajat

Turvaa teille. Styling Kit 1 Alleajo- ja helmasuoja KIA Sorento 942 € KIA Sportage 1082 €

6 7

Kumimattosarjat. Kätevät kumimatot suojaavat jalkatilaa talvella lumelta ja kuralta. Kia ja Mitsubishi -20 %

20

Suojaa pakkasta vastaan. Maskipeitto auttaa moottoria pysymään lämpimänä, kun asteet laskevat miinuksen puolelle.

Maskipeitot Mitsubishi -20 % Lancer 2008 ASX 2010 Outlander 2010 Maskipeitot Kia 49,90 € cee`d Venga Soul Sportage (2010) Sorento (2009) Picanto (2011) Rio (2011)

8

Suojaa tavaratilasi. KAUKALOMATOT Kiaan –20 %


Teksti Heini Santos Kuva Delta Motor Group / Riku Isohella

Deltan maailma

Helmiä ja koetinkiviä Harvoin yrityksen historia ja työntekijän henkilökohtaiset kokemukset käyvät yhtä hyvin yksiin kuin Deltan ja Jyrki Nikulaisen tapauksessa. Kesällä eläkepäivät aloittanut pitkäaikainen hallintojohtaja muistelee työaikoja lämmöllä ja kunnioituksella työkavereita kohtaan. uistan kuinka ylpeä olin astellessani attaseasalkku kädessä ja puku päällä, oikein yhtiön lakimies, Nikulainen nauraa muistellessaan vuotta 1984, jolloin hän aloitti yhtiön palveluksessa. Sittemmin Nikulainen toimi hallintojohtajana yli 20 vuotta, todistaen niin ylä- kuin alamäkiäkin.

”M

Myllerryksiä ja voitonriemua Yhtiön suurin koetinkivi on ollut 2000luvun rakennemuutos ja ulkopuolisella rahoituksella tapahtunut kova kasvu. Silloin strategia oli ostaa parhaat jälleenmyyjät ja muodostaa kokonaan oma, maan kattava myyntiverkosto. Siinä onnistuttiinkin, ainoana Suomessa. Delta oli suurimmillaan 2006–07, kunnes taantuma iski. – Taitavan ja päättäväisen toiminnan johdosta pääsimme velkasaneeraukseen. Alkoi myllerrys, kun rakensimme uutta Deltaa. Kaikki voimavarat otettiin käyttöön, eikä mennyt kuin puoli vuotta, kun

FAKTAA

Suomen ainoa valtakunnallinen autoliikeketju.

vuoden 2010 alussa pääsimme jo irti velkasaneerauksesta, Nikulainen kertaa. Saneerauksen päättymisen edellytyksenä oli, että Delta maksaa kaikki saneerausvelkansa, yli 40 miljoonaa, velkojilleen. Vastaavaa suoritusta ei Suomessa ole tämän kokoisella firmalla nähty. Nikulainen kuvailee tapausta suoranaiseksi ihmeeksi, ja ylistää samaan hengenvetoon työntekijöiden ponnisteluja vaikeassa tilanteessa. Henkilökohtaisista venymisistä kertoo se, että parhaimmillaan päivät olivat koko porukalla yli 12-tuntisia. Nikulainen tietää monia, jotka ovat olleet töissä kolmeen, neljään asti yöllä, muutama jopa koko yön. Kaikki kulminoitui siihen, että uusi omistaja sijoitti yritykseen 10 miljoonaa euroa syksyllä 2009. Uskottavuus säilyi kriisin läpi, eikä suurta vahinkoa asiakassuhteissa päässyt syntymään. Monenlaisia johtamistyylejä urallaan kohdannut Nikulainen kiittelee viimeaikaista johtamistyötä. – On todellinen onni, että meillä on ollut äärimmäisen osaavia johtajia kuten

Alex Jensen ja John Costin. Muutoksen aikana ymmärsin, että on todella olemassa muutosjohtajia. Pitää olla riittävän tiukka, jotta asiat saadaan tehdyksi ja viestittävä selvä strateginen näkemys muutoksen tarpeesta ja myös tervehtymisen edistymisestä. Se herättää uskottavuutta asiakkaissa ja henkilökunnassa, hän toteaa.

Viime vuodet kruunaavat uran Mieleenpainuvia hetkiä Nikulaisen uralle mahtuu lukemattomia: Kansainväliseen automaailmaan siirtyminen Fiatin myötä, Kian lanseeraus uutena merkkinä Suomeen ja uuden Deltan saavutuksena Mitsubishin edustuksen saaminen. Tärkeimpiä ovat kuitenkin olleet yhteiset hetket työkavereiden kanssa, ja joistain heistä on tullut hyviä ystäviä. Mukaan mahtuu myös yksi jokaisen miehen elämän merkkipaaluista, ensimmäinen oma auto. – Se oli käytetty punainen Lada L1200, ralliratti ja kaikki, hän innostuu. Pukuun ja salkkuun Nikulainen ehti tottua uransa varrella. Nyt hän toteaa kohoavansa ylösalaisin käännetyn organisaatiokaavion korkeimmalle tasolle: Asiakkaaksi. Hänelle varattu Kia Sportage odottaa jo leppoisia eläkeajeluja.

Delta-konserni 75 vuotta Myy ja huoltaa Kia-, Mitsubishija Mazda-autoja lähes 30 toimipisteessään.

Lisäksi huoltopalveluita Fiat-, Alfa Romeo, Lancia-, Lada-, sekä Chevrolet-, Opel- ja Saab-autoille.

Maan suurimpia käytettyjen autojen myyjiä. Syy

13

Työllistää noin 600 autoalan osaajaa.

Kialla ja Mitsubishillä on lisäksi myynti- ja huoltopalveluita tarjoavia yksityisiä jälleenmyyjiä.

Vuonna 2011 Delta-konserni on jatkanut positiivisella kasvuuralla.

Konsernin liikevaihto on kasvanut selkeästi muuta markkinaa nopeammin.

21


Kian mallisto Kia tarjoaa monipuolisen valikoiman autoja jokaiseen makuun sekä markkinoiden pisimmän takuun – 7 vuotta tai 150 000 km – jokaiseen malliinsa. Kia Rio Kokonaishinta alk.

1-5

135 24R

13 990 €

Valloittaa niin sinut kuin naapurisikin.

135 24R

Kokonaishinta alk.

11 990 €

Puhdasta laatua jokaiseen päivään.

135 24R

Kokonaishinta alk.

18 390 €

Moderni ja monipuolisesti muunneltava 5-ovinen. 22

7

v takuu

A

gear

7

v takuu

UUSI PIRTEÄ PICANTO tarjoaa tyyliä, innovatiivista tekniikkaa ja käytännöllistä mukavuutta kompaktissa koossa, sekä kolmi- että viisiovisena. Tämä moderni ja turvallinen kaupunkiauto yllättää myös pirteällä suorituskyvyllään ja poikkeuksellisen pienillä päästöillään. Siinä on persoonallista luonnetta, johon on helppo ihastua. Puhdasta laatua, josta nautit joka päivä.

1-5

Kia Venga

gear

UUSI UPEA RIO tuo suuremmista autoista tuttua mukavuutta, laatua ja nuorekasta tyyliä suosittuun pienten perheautojen luokkaan. Se tarjoaa pirteää suorituskykyä hämmästyttävän taloudellisesti. Uusi Rio ihastuttaa upealla ulkonäöllään, laadukkaalla viimeistelyllään ja modernilla ympäristöystävällisellä tekniikallaan. Ja nyt saat Kia Rion myös 3-ovisena. Kaikissa Rio-malleissa on luonnollisesti Kian pitkä takuu: 7 vuotta tai 150 000 km.

1-5

Kia Picanto

A

A

gear

7

v takuu

Kia Venga on moderni ja monipuolisesti muunneltava 5-ovinen, jossa on sentit oikeissa paikoissa. Siksi tilaa löytyy enemmän kuin monesta isommasta autosta, myös takana. Vengan takaistuimet säätyvät pituussuunnassa ja tavaratila kasvaa tarvittaessa jopa 1341 litraan. Neljä taloudellista diesel- tai bensiinimoottoria (1,4/1,6 l, 90–128 hv) ISG-sammutusautomatiikalla, 1.6 bensiinimalli myös automaattivaihteistolla.

62.5 kW / CO2 109 g / km / Yhd. kulutus 4,8 l/100 km

Kia Rio 1.2 ISG LX 3D EcoDynamics Autoveroton suositushinta: 11 605,54 € Ajoneuvovero (arvio): 2 384,46 € Moottori: 1.2 DOHC CVVT Suurin teho: 62.5 (85) kW (hv) / 6 000 rpm Suurin vääntö: 120.7Nm / 4 000 rpm Kiihtyvyys: 0–100 km/h, 13,1 s Huippunopeus: 168 km/h Kulutus (yhdistetty): 4,8 l/ 100 km CO2-päästöt: 109 g/km Pituus: 4 045 mm Leveys: 1 720 mm Korkeus: 1 455 mm Tavaratila: 288–923 l

51 kW / CO2 95 g / km / Yhd. kulutus 4,1 l/100 km

1.0 ISG LX 3D EcoDynamics Autoveroton suositushinta: 10 144,98 € Ajoneuvovero (arvioitu): 1 845,03 € Moottori: 1.0 CVVT Suurin teho: 51 (69) kW (hv) / 6 200 rpm Suurin vääntö: 93 Nm / 3 500 rpm Kiihtyvyys: 0–100 km /h, 14,4 s Huippunopeus: 153 km/h Kulutus (yhdistetty): 4,1 l/100 km CO2-päästöt: 95 g/km Pituus: 3 595 mm Leveys: 1 595 mm Korkeus: 1 480 mm Tavaratila: 200–870 l

66,2 kW / CO2 130 g / km / Yhd. kulutus 5,6 l/100 km

Kia Venga 1.4 ISG EX 5d EcoDynamics Autoveroton suositushinta: 14 803,66 € Ajoneuvovero (arvio): 3 586,34 € Moottori: 1.4 CVVT Suurin teho: 66,2 (90) kW (hv) / 6 000 rpm Suurin vääntö: 137,3 Nm / 4 000 rpm Kiihtyvyys: 0–100 km/h, 12,8 s Huippunopeus: 168 km/h Kulutus (yhdistetty): 5,6 l / 100 km CO2-päästöt: 130 g/km Pituus: 4 068 mm Leveys: 1 765 mm Korkeus: 1 600 mm Tavaratila: 314–552 l (takapenkit kaadettuna 1341 l)


1-5

135 24R

Kia Soul 19 890 €

Kokonaishinta alk.

Valloittavan persoonallinen Soul tarjoaa kaiken ja ilman kompromisseja.

135 24R

Kokonaishinta alk.

17 990 €

KIA cee’d SW on suomalaisten suosikki – eikä syyttä!

135 24R

Kokonaishinta alk.

39 990 €

Sorento on vaatimaton vain kulutukseltaan.

135 24R

Kokonaishinta alk.

23 990 €

Nostaa ajonautinnon uudelle tasolle – kaikilla teillä, kaikilla keleillä, kaikissa tilanteissa.

A

gear

7

v takuu

A

gear

7

v takuu

Edustavan tyylikäs Sorento on moderni ja turvallinen 5 tai 7 hengen tilamaasturi vaativaan makuun. Hämmästyttävän taloudellinen, vähäpäästöinen ja silti ylellisen mukava. Täydellinen varustelu tekee jokaisesta matkasta nautinnollisen elämyksen. Mahtavasta väännöstä ja luotettavasta voimasta vastaa 2,2-litrainen lähes 200 hevosvoimaa kehittävä CRDi-diesel, joko manuaali- tai automaattivaihteistolla.

1-5

Kia Sportage

7

v takuu

Hyvin varusteltu Kia cee’d SW tarjoaa tilaa, tyyliä, turvallisuutta – ja eurooppalaiseen makuun viritetyn ajonautinnon. Kolme korimallia, kolme moottoria, bensiini tai diesel, manuaali tai automaatti – cee’d on juuri sellainen kuin haluat: käytännöllinen, luotettava, poikkeuksellisen tilava ja hyvin varusteltu perheauto. EcoDynamicsmalleissa on myös turhaa joutokäyntiä vähentävä ISG-automatiikka.

1-5

Kia Sorento

gear

Näyttävä design korostaa luovuutta, yksilöllisyyttä ja erilaisuutta – aidossa urban crossover -hengessä. Mutta Soul on myös käytännöllinen ja monipuolinen auto. Muunneltavuus ja joustavuus ovatkin tämän 5-ovisen vahvuuksia. Vain 4,1-metrinen Soul tarjoaa pitkän akselivälinsä ansiosta hyvät sisätilat. Myös autoon nouseminen on vaivatonta ja auton korkeus varmistaa erinomaisen näkyvyyden.

1-5

Kia cee`d SW

A

A

gear

7

v takuu

Uusi Sportage on poikkeuksellisen tyylikäs ja hyvin varusteltu. Se on täynnä huipputeknologiaa, joka varmistaa turvalliset ja todella taloudelliset kilometrit. Voit valita bensiini- tai dieselmoottorin ja etu- tai nelivedon. Etuvetoisissa Urban-malleissa on ISG-käynnistysautomatiikka, ja nelivetomalleihin saat myös automaattivaihteiston. Koe tyyli, käytännöllisyys ja ajonautinto – samassa autossa.

103 kW / CO2 139 g / km / Yhd. kulutus 6,0 l/100 km

Kia Soul 1,6 ISG EX Ecodynamics Autoveroton suositushinta: 15 164,78 € Ajoneuvovero (arvio): 4 092,09 € Moottori: 1.6 GDI Suurin teho: 103 (140) kW (hv) / 6 300 rpm Suurin vääntö: 166 Nm / 4 850 rpm Kiihtyvyys: 0-100 km/h, 10,4 s ViikonloppuHuippunopeus: 185 km/h näyttelyssä Kulutus (yhdistetty): 6,0 l / 100 km CO2-päästöt: 139 g / km 14.–15.1.2012! Pituus: 4 105 mm Leveys: 1 785 mm Korkeus: 1 610 mm Tavaratila: 340 l (takapenkit kaadettuna 818 l)

66,2kW / CO2 132 g / km / yhd. kulutus 5,5 l / 100 km

Kia cee’d 1,4 ISG SW EcoDynamics Autoveroton suositushinta: 14 362,90 € Ajoneuvovero (arvio): 3 627,10 € Moottori: 1.4 CVVT Suurin teho: 77 (105) kW (hv) / 6 300 rpm Suurin vääntö: 137 Nm / 5 000 rpm Kiihtyvyys: 0–100 km/h, 12,1 s Huippunopeus: 185 km/h Kulutus (yhdistetty): 5,7 l / 100 km CO2-päästöt: 135 g/km Pituus: 4 490 mm Leveys: 1 790 mm Korkeus: 1 525 mm Tavaratila: 534–1 664 l

145 kW / CO2 174 g/km / Yhd. kulutus 6,6 l / 100 km

Kia Sorento 2.2 CRDi AWD EX 5P Autoveroton suositushinta: 30 049,40 € Ajoneuvovero (arvio): 9 940,60 € Moottori: 2.2 CRDi Suurin teho: 145 (197) kW (hv) / 3 800 rpm Suurin vääntö: 422 Nm / 1 800–2 500 rpm Kiihtyvyys: 0–100 km/h 9,6 s Huippunopeus: 190 km/h Kulutus (yhdistetty): 6,6 l / 100 km CO2-päästöt: 174 g/km Pituus: 4 685 mm Leveys: 1 885 mm Korkeus: 1 745 mm Tavaratila: 531 l (takapenkit kaadettuna 1582 l)

99 kW / CO2 149 g / km / Yhd. kulutus 6,4 l / 100 km

1.6 ISG Urban LX EcoDynamics Autoveroton suositushinta: 18 744,29 € Ajoneuvovero (arvio): 5 245,71 € Moottori: 1.6 GDI Suurin teho: 99 kW (135 hv)/ 6 300 rpm Suurin vääntö: 165 Nm / 4 850 rpm Kiihtyvyys: 0–100 km/h, 11,1 s Huippunopeus: 178 km/h Kulutus (yhdistetty): 6,4 l / 100 km CO2-päästöt: 149 g/km Pituus: 4 440 mm Leveys: 1 855 mm Korkeus: 1 635 mm Tavaratila: 465 l (takapenkit kaadettuna 1353 l)

23


Mitsubishin mallisto Sporttisuudesta ja korkeasta teknologiastaan tunnettu Mitsubishi tarjoaa autoja vaativaankin makuun. Mitsubishi ASX Kokonaishinta alk.

1-5

135 24R

21 490 €

Laadukas, moderni ja taloudellinen perheauto.

135 24R

Kokonaishinta alk.

36 990 €

Urheilullista ajomukavuutta ja tyylikästä ylellisyyttä.

135 24R

Kokonaishinta alk.

14 590 €

Ajattelevan ihmisen kaupunkiauto. 24

A

gear

5

v takuu

Mitsubishi Outlander on hienostunut ja hyvin varusteltu viiden tai seitsemän hengen tilamaasturi. Edistyksellinen AWC (All Wheel Control) -järjestelmä yhdistää älykkään nelivedon, ajonvakautuksen ja pidonhallinnan todella nautinnolliseksi ja turvalliseksi kokonaisuudeksi. Jo edullisimmassakin 2.4 MIVEC -mallissa on CVT-automaattivaihteisto, 2.2 HDI -malleissa taas kaksoiskytkimeen perustuva TC-SST-vaihteisto.

1-5

Mitsubishi Colt

86 kW / CO2 135 g / km / Yhd. kulutus 5,9 l/100 km

ASX:n huippuluokan viimeistely ja luotettava tekniikka täyttävät tämän päivän autoilijan tiukimmatkin vaatimukset. Ympäristöystävällinen huipputekniikka ja vähäpäästöiset Cleartec-moottorit takaavat hämmästyttävän taloudellisuuden, myös nelivedolla. Erinomainen varustelu, helposti muunneltavat tilat ja monipuoliset ominaisuudet tekevät siitä ihanteellisen ja luotettavan kumppanin niin työhön kuin vapaa-aikaankin.

1-7

Mitsubishi Outlander

5

v takuu

5

v takuu

Colt on ketterä ja monipuolinen 5-ovinen kaupunkiauto, joka viihtyy mainiosti myös maantiellä. Auto sopii moniin eri elämäntilanteisiin avarien ja monikäyttöisten sisätilojen ansiosta. Erinomainen ajettavuus ja todella pieni kulutus tekevät jokaisesta matkasta kokemuksen. Colt on täynnä Mitsubishin kehittämää huipputekniikkaa. ClearTec-tekniikka vähentää dramaattisesti sekä CO2-päästöjä että polttoaineen kulutusta.

Mitsubishi ASX 1.6 Cleartec Inform Autoveroton suositushinta: 17 146,57 € Autovero (arvio): 4 343,43 € Suurin teho: 86 kW (117 hv) / 6 000 rpm Suurin vääntö: 154 Nm / 4000 rpm Kiihtyvyys 0-100km/h: 11,4 s Huippunopeus: 183 km/h Kulutus (yhdistetty): 5,9 l/100 km CO2-päästöt: 135 g/km Pituus: 4 295 mm Leveys: 1 770 mm Korkeus: 1 615 mm Tavaratila: 416–1 193 l

125 kW / CO2 188 g / km / Yhd. kulutus 8,1 l/100 km

Mitsubishi Outlander 2.4 MIVEC Intense CVT Autoveroton suositushinta: 27 192,24 € Autovero (arvio): 9 797,76 € Suurin teho: 125 kW (170hv) / 6 000 rpm Suurin vääntö: 232 Nm / 4 100 rpm Kiihtyvyys 0-100km/h: 10,8 s Huippunopeus: 198 km/h Kulutus (yhdistetty): 8,1 l/100 km CO2-päästöt: 188 g/km Pituus: 4 665 mm Leveys: 1 800 mm Korkeus: 1 680 mm Tavaratila: 220–1 691 l

55 kW / CO2 115 g / km / Yhd. kulutus 4,9 l/100 km

Mitsubishi Colt 1.1 Cleartec Inform Autoveroton suositushinta: 12 004,60 € Autovero (arvio): 2 585,40 € Suurin teho: 55kW (75hv) / 6000 rpm Suurin vääntö: 100 Nm / 4000 rpm Kiihtyvyys 0-100km/h: 14,1s Huippunopeus: 165km/h Kulutus (yhdistetty): 4,9 l/100 km CO2-päästöt: 115 g/km Pituus: 3 940 mm Leveys: 1 695 mm Korkeus: 1 550 mm Tavaratila: 186–609 l


1-5

135 24R

5

v takuu

Mitsubishi Lancer erottuu

Mitsubishi Lancer Sportback / Lancer Sedan 19 990 €

Kokonaishinta alk.

Tyyliä, käytännöllisyyttä ja urheilullisuutta.

tavallisista autoista yksilöllisellä tyylillään ja vahvalla olemuksellaan. Voit valita mieleisesi kahdesta korimallista. Neliovinen Lancer Sedan on laadukas ja luotettava perheauto, joka yllättää niin mukavuudellaan kuin taloudellisuudellaankin. Viistoperäinen viisiovinen Lancer Sportback tarjoaa monipuoliset, erilaisiin työn ja vapaa-ajan tarpeisiin helposti muunneltavat tilat.

1-7

A

gear

Mitsubishi Pajero Kokonaishinta alk.

58 990 €

Legendaarinen maastoauto.

Pajero on yksi maasturimarkkinoiden arvostetuimmista edelläkävijöistä. Tyylikäs muotoilu, huippuluokan maastoajo-ominaisuudet, hiljaisuus, turvallisuus ja matkustusmukavuus yhdistyvät Pajerossa saumattomaksi kokonaisuudeksi. Tämä seitsemälle hengelle rekisteröity 5-ovinen dieselautomaatti on ylellinen henkilöauto koko perheen kaupunkimatkalla tai seikkailua pelkäämätön maasturi lähtiessäsi tutkimusmatkalle.

1-5

135 24R

Mitsubishi L200 Kokonaishinta alk.

30 990 €

Edistyksellisin nelivetojärjestelmä.

A

gear

Kokonaishinta alk.

40 990 €

Anna virtaa tulevaisuudelle.

3v

takuu

L200 tarjoaa huippuluokan mukavuuden ja varustelun tinkimättä nelivetotekniikasta, kantavuudesta tai vetopainosta. Tarjolla on 2-paikkainen ClubCab ja DoubleCab sekä 2- että 5-paikkaisena. Valikoimassa on kaksi varustetasoa, kattava Invite+ ja huippuvarusteltu Magnum, jossa on mm. 178 hv dieselmoottori, ajovakaudenhallintajärjestelmä ja markkinoiden edistyksellisin SuperSelect-nelivetojärjestelmä.

1-4

Mitsubishi i-MiEV

5

v takuu

5

v takuu

Mitsubishi i-MiEV on 100 % sähköllä toimiva nelipaikkainen auto, jolla ajamisesta ei synny lainkaan CO2-päästöjä. i-MiEV vastaa hämmästyttävän hyvin arkipäiväisiin kuljetustarpeisiin. Autoon mahtuu neljä matkustajaa, ostoskassit ja harrastusvälineet. Toimintasäde on pisimmillään jopa 150 km. Ketterä ja käytännöllinen i-MiEV tarjoaa puhtaasti laadukkaan, myös ympäristölle ystävällisen ajonautinnon.

86 kW / CO2 128 g / km / Yhd. kulutus 5,5 l/100 km

Mitsubishi Lancer Sportback 1.6 Cleartec Inform Autoveroton suositushinta: 16 125,17 € Autovero (arvio): 3 864,83 € Suurin teho: 86 kW (117hv) / 6 000 rpm Suurin vääntö: 154 Nm / 4 000 rpm Kiihtyvyys 0-100km/h: 11,1 s Huippunopeus: 188 km/h Kulutus (yhdistetty): 5,5 l/100 km CO2-päästöt: 128 g/km Pituus: 4 585 mm (Sportback), 4 570 mm (Sedan) Leveys: 1 760 mm Korkeus: 1 505 mm (Sportback), 1 480 mm (Sedan) Tavaratila Sportback: 344–1 349 l (Sportback), 400 l (Sedan).

147 kW / CO2 224 g / km / Yhd. kulutus 8,5 l/100 km

Mitsubishi Pajero 3.2 Invite AT Autoveroton suositushinta: 40 798,43 € Autovero (arvio): 18 191,57 € Suurin teho: 147 kW (200 hv) / 3 800 rpm Suurin vääntö: 441 Nm / 2 000 rpm Kiihtyvyys 0-100km/h: 11,1 s Huippunopeus: 180 km/h Kulutus (yhdistetty): 8,5 l/100 km CO2-päästöt: 224 g/km Pituus: 4 900 mm Leveys: 1 875 mm Korkeus: 1 890 mm Tavaratila: 215 -1 790 l Vetopaino: 3 300 kg

100 kW / CO2 199 g / km / Yhd. kulutus 7,6 l/100 km

Mitsubishi L200 ClubCab 2.5 DiD Invite+ Autoveroton suositushinta: 26 273,61 € Autovero (arvio): 4 716,39 € Suurin teho: 100 kW (136 hv) / 4 000 rpm Suurin vääntö: 314 Nm / 2 000 rpm Kulutus (yhdistetty): 7,6 l/100 km CO2-päästöt: 199 g/km Pituus: 5 120 mm Leveys: 1 750 mm Korkeus: 1 775 mm Kokonaismassa: 2 850 kg Kantavuus: 975 kg Vetopaino: 2 700 kg

49 kW / CO2 0 g / km / Yhd. kulutus 13,5 kWh/100 km

Mitsubishi i-MiEV Autoveroton suositushinta: 36 263,13 € Autovero (arvio): 4 726,87 € Suurin teho: 49 kW (67 hv) / 2 500-8 000 rpm Suurin vääntö: 180 Nm / 0-2 000 rpm Kiihtyvyys 0-100km/h: 15,9 s Huippunopeus: 130 km/h Kulutus (yhdistetty): 13,5 kWh/100 km CO2-päästöt: 0 g/km Pituus: 3 475 mm Leveys: 1 475 mm Korkeus: 1 610 mm Tavaratila: 235-860 l

25


1.

kysyy

TÄLLÄ PALSTALLA jututamme julkimoita ja tivaamme ties mitä.

Missä treenaat mieluiten ja miksi? Suomessa on todella hienoja paikkoja, veden tai metsän äärellä. Sanotaan, että ideaalit olosuhteet ovat ulkomassakentällä Suomen kesässä, 25 astetta lämmintä, ei tuulta ja hieno maisema.

2.

Pesetkö itse tennissukkasi? Kotona sekä minä että vaimoni pesemme pyykkiä. Maailmallakin sitä tuli pestyä uran alkuaikoina, mutta nykyään yleensä pesetän vaatteet kun siihen on mahdollisuus.

Kierteis Jarkko Ni

eminen &

et e

kysymyks

3.

Monet urheilijat ovat taikauskoisia. Onko sinulla rituaaleja ennen matsia? Kuuntelen yhden kilpailun aikana aina samaa musiikkia ennen jokaista ottelua. Esimerkiksi kuuntelen viittä biisiä ennen ensimmäistä ottelua, ja jos voitan sen, kuuntelen samoja viittä biisiä ennen jokaista ottelua niin kauan kuin turnaus jatkuu.

26

t

Teksti Heini Santos Kuvat Jukka Nuutinen Studio Zoomi


5.

Monet historian neroista ja vaikuttajista ovat olleet vasenkätisiä. Minulle on kerrottu, että vasurit ovat fiksumpia. Luotan siihen ja olen tyytyväinen tähän tutkimustulokseen.

6.

Kenen kanssa haluaisit pelata ystävyysottelun? Metallican rumpali Lars Ulrichin, jota olen fanittanut pikkupojasta asti. Pallo ainakin pysyisi elossa, sillä hän oli aikoinaan lupaava tennisjuniori ja muutti USA:han tennisura mielessään. Siellä hän tarttui kuitenkin rumpukapuloihin, mikä oli hyvä uravalinta.

4.

Kumpi kulkee kovempaa, autosi vai syöttösi? Syöttöni. (Nauraa)

Jarkko Nieminen Syntymävuosi: 1981 Syntymäpaikka: Masku Manageri: Mikael Hedberg Kengän koko: 44/45 Kätisyys: Vasen Paras ATP-sijoitus: 13

27


Niksinurkka

Teksti Päivi ja Vesa Nopat Päivi Rücker Kuva Vesa Koskelainen

Vaimolla synttärit, mutta mitä lahjaksi? Haluatko, että puolisosi ajattelee sinua lämmöllä pitkillä ajomatkoilla? Virkkaa hänelle mieluinen lahja. Paketin kruunaa sävyyn sopivat ajohanskat. 1 Virkkaa 20 ketjusilmukkaa, joihin virkkaat 18 kiinteää silmukkaa. Tee kaksi ketjusilmukkaa ja käännä työ. Virkkaa jälleen 18 kiinteää silmukkaa...toista tätä työvaihetta kunnes edessäsi on neliö. 2 Tässä kohtaa voit päättää oletko edistynyt virkkaaja vai aloittelija.

Työkalut - n. 100 g lankaa - virkkuukoukku Taidot Osaat virkata ketju- ja kiinteitä silmukoita.

A Aloittelija virkkaa ohjeen mukaan kuusi neliötä, jotka virkkaa yhteen kuutioksi. B Edistynyt virkkaa koko kuution kerralla mallin mukaan. Tekee tarvittavat lisäykset ja kavennukset ja virkkaa kappaleen yhteen kuutioksi. 3

28

Ja sitten vain somistamaan autoa.

Karvanopat toimivat myös kiihdytysmittarina. Niiden heilurirakenteen mahdollistama liike kertoo auton kiihtyvyyden suunnan ja harjaantuneemmalle silmälle myös kiihtyvyyden suuruuden. Jos heiluriliikettä tapahtuu, auto on todennäköisesti liian hyvä karvanopille. Lähde: http://hiki.pedia.ws/wiki/Karvanopat


Lyhyet

Päästöt verolle Huhtikuussa voimaan astuva autoverolaki pyrkii ohjaamaan kuluttajia ostamaan vähäpäästöisempiä autoja. Lain myötä useimpien uusien autojen hinnat nousevat rutkastikin, ja vain alle 110 g:n CO2-päästöisten autojen verotus laskee hieman. Ennen 1.4.2012 rekisteröidyt autot kuuluvat vielä vanhan autoveron piiriin. Uusien autojen keskimääräiset CO2-päästöt ovat alentuneet viime vuosina, kiitos ainakin teknologian kehityksen. Erittäin vähäpäästöiset autot ovat kuitenkin toistaiseksi harvassa ainakin korkean hintansa vuoksi. Tänä päivänä ostettavat autot ovatkin käytössä vielä 2030-luvulla, mikäli nykyinen romutusiän keskiarvo 20,3 vuotta pysyy ennallaan. Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan yksi syy Suomen vanhaan autokantaan onkin verotuksessa; verotuksen painopisteen siirto hankinnan verotuksesta käytön verotukseen nopeuttaisi autokannan uudistumista ja tieliikenteen kokonaispäästöjen alenemista.

Teksti Heini Santos Kuvat Timo Seppäläinen, Shutterstock Kuvitus Linda Halenius

Kiesi kiertoon Romuauton kierrättäminen oikeaoppisesti on helpotus ympäristön lisäksi myös itselle – virallinen romutustodistus päättää omistajan vastuut veroja ja vakuutuksia myöten. Tiensä päähän tulleen kiesin voi kierrättää näppärimmin netissä osoitteessa www.autokierratys.fi.

Delta onnittelee! Savonlinnan Oopperajuhlat 100 vuotta Tulevana kesänä peräti kahdella kantaesityksellä merkkivuottaan juhlistava Savonlinnan Oopperajuhlat saa hovikuljettajakseen Delta Auton. SOJ:n ja Deltan solmiman yhteistyösopimuksen myötä Delta on Oopperajuhlien virallinen autoyhteistyökumppani ainakin seuraavat kolme vuotta. Lähde sinäkin juhlimaan! www.operafestival.fi

KOMMENTTI

”Paras paikallinen palvelu tarkoittaa myös panostusta yritysmyyntiin, mikä ilmenee yrityksille laadittavina räätälöityinä ratkaisuina. Deltan kattavasta verkostosta hyötyvät niin pienemmillä paikkakunnilla sijaitsevat yritykset kuin maanlaajuiset ketjut, joiden asiat hoituvat kätevästi paikallisissa liikkeissämme. Syy Voimme tarjota esimerkiksi noutopalvelun, joka 14 noutaa auton työpäivän aikana tai vaikka hakee sen lentokentältä huoltoon matkan ajaksi.” Yritysmyyntipäällikkö Sinikka Issakainen Delta Auto, puh 050 408 6161 sinikka.issakainen@delta.fi

Jyväskylässä luotetaan Deltaan Delta Auto ja Jyväskylän Hankintarengas eli Jyväskylän kaupunki, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä, Keski-Suomen sairaanhoitopiiri, Total Kiinteistöpalvelut Oy ja Jyväskylän Energia Oy solmivat kaksivuotisen autopalvelua koskevan sopimuksen. Käytännössä se tarkoittaa yli 150 henkilö- ja pakettiauton hallintaja käyttöoikeutta sekä niiden huolto- ja ylläpitopalveluita. Autohankinnat keskitetään Jyväskylän Delta Autoon. – Uudistimme aiempaa toimintamalliamme tässä kilpailutuksessa ja katsoimme,

miten markkinat reagoivat muutokseen. Delta vastasi haasteeseemme ja nyt käynnistämme innolla yhteistyön uuden palvelukonseptin lanseeraamiseksi, toteaa Jyväskylän kaupungin hankintaasiantuntija Antti Tuukkanen. Delta Auton johtaja Jyrki Kupila uskoo tarjouskilpailun voiton irronneen kilpailukykyisellä, asiakaslähtöisellä ja räätälöidyllä tarjouksella, jossa automyynti, jälkimarkkinointi sekä rahoitusmyynti pelaavat saumattomasti yhteen.

29


Insinööri kertoo

Teksti Ilpo Mattila Kuvat valmistaja ja Delta Motor Group

1

Tekniikka NELIVEDON tekniikka vaihtelee eri autonvalmistajilla. Käyttötarkoitus määrittelee parhaan toimintatavan. Jatkuva neliveto välittää koko ajan voimaa sekä etu- että taka-akselille. Kytkeytyvä neliveto alkaa toimia, kun esimerkiksi takapyörät alkavat luistaa liukkaalla alustalla. Kytkettävä neliveto toimii pelkästään kuljettajan valinnasta. Kahden pyörän vetämänä auto kuluttaa vähemmän polttoainetta, mutta nelivedolla pärjää hankalissa oloissa.

die

” se Mits lm eu oo ubis ron tto hi orm ri o Pa ien n ny jero mu t tiu n ka ine kkoje n.” n

30

an

Ne liv ed on

sio st olo a au su to k hte ul k Mi issa ee h ne on e tsub kuin ank liv de ish ju ali eto llä na ssa i k . t ke ekn ävi hit j täj iikoi ä än de ä. n

2

Käyttö NELJÄN pyörän vetoa voidaan tarvita, kun autolla vedetään esimerkiksi venettä, asuntovaunua tai hevostraileria. Pari ankaraa talvea osoitti suomalaisille, että keskellä pääkaupunkia nelivetoisen auton omistajat onnistuivat löytämään sopivan pysäköintipaikan muiden jäädessä lumitöihin.


4

- AUTON paino ja kulutus ovat suurempia kuin vastaavalla kaksivetoisella. - Kokematon kuljettaja voi arvioida väärin jarrutusmatkan: vetotapa ei lyhennä jarrutusmatkaa. Jos neliveto on lukittu, aiheuttaa yhden pyörän luisto muidenkin pyörien luistamisen.

700 mm

°

- HYVÄ etenemiskyky huonossa kelissä - hyvä suuntavakaus liukkaalla tiellä - kaksivetoa vakaampi sivutuulessa - tasaisempi käytös kaarreajossa - parempi veturi peräkärrylle

Haitat

45

3

Edut

34

,5

°

24,5° 22,2° 34,5°

Mitsubishi Pajero Valitse neljästä vetotavasta 2H 2WD nopea takaveto Ihanteellinen hyvällä ajokelillä sekä maantiellä että kaupungissa. Takaveto on hiljainen ja polttoainetaloudellinen. 4H 4WD nopea neliveto

Mitsubishin jälkimarkkinoinnin kenttäpäällikkö Janne Meriläinen:

”Kulkee kuin kiskoilla.” Mitsubishin jälkimarkkinoinnin kenttäpäällikkö Janne Meriläisen mukaan asiakkaat ylistävät nelivetoa poikkeuksetta sen antaman turvallisuuden tunteen vuoksi. – Auto tuntuu kulkevan kuin kiskoilla. Kovin usein ei tule tunnetta, että pyörät sutisivat. Meriläinen kuitenkin muistuttaa, että hyvistä pito-ominaisuuksista huolimatta musta jää on aina vaarallisen liukasta. Mitsubishin nelivetotekniikan turvallisuutta lisää ajovakauden hallintajärjestelmä (M-ASC). Mitsubishin kuljettaja voi halutessaan kytkeä järjestelmän pois, mikä varmistaa etenemisen myös haastavissa olosuhteissa, kuten maastossa tai lumessa. Mitsubishi L200 sisältää tekniikkaa, jota muut autonvalmistajat vasta nyt alkavat ottaa käyttöönsä. – Mitsubishi toi jo vuonna 2007 ajovakaudenhallinnan nelivetoisen L200 lava-auton vakiovarusteeksi Magnum-varustetasossa, Meriläinen sanoo.

Kehitystyö on vaatinut lisää älyä moottorinohjaukseen ja veto-ominaisuuksien sovittamista pick upille tyypillisen kevyen takaosan vuoksi. Mitsubishi L200:n ajovakautin kytkeytyy pois päältä kuitenkin aina, kun maastovaihde valitaan käyttöön. Syy Mitsubishi esitteli loppuvuodesta 15 uuden L200-malliston. Autot sopivat erilaisiin vaativiin käyttötilanteisiin, koska ne toimivat joustavasti tilanteen mukaan eri vetotavoilla. Invite-version Easy Select -nelivedossa on kolme erilaista vetotapaa. Magnummallin Super Select -nelivetojärjestelmään kuuluu neljä erilaista vetotapaa. Syy Loppuvuonna esiteltiin myös moot16 toriltaan päivitetty Mitsubishi Pajero, jonka dieselmoottori on nyt tiukkojen Euro 5 -päästönormien mukainen. Tulevaisuudessa hybriditekniikka tuo nelivetoisiin autoihin uusia ominaisuuksia. Meriläinen on tutustunut tehtaan suunnitelmiin, joissa toisella akselilla jyllää dieselmoottori, toisella sähkömoottori.

Kun 4WD on kytkettynä, etu- ja takavedon suhde muuttuu viskokytkimen kautta tarvittaessa 33:67:stä jopa 50:50:een. Tämä lisää pitoa esimerkiksi huonoissa sääolosuhteissa ja hinattaessa. 4HLC 4WD nopea neliveto keskitasauspyörästö lukittuna Voima jakautuu tasan 50:50 etu- ja takapyörille. Tämä antaa parhaan pidon liukkailla pinnoilla ja myös sorateillä. 4LLC 4WD hidas neliveto keskitasauspyörästö lukittuna Maastovaihde maksimoi moottorin voiman nousuissa ja mahdollistaa hallitun, jyrkän alaspäin ajon. Sen avulla pääset irti mm. syvästä mudasta, hiekasta tai lumesta. Maastossa vetosuhde on kiinteä 50:50.

31


Lyhyet

Kiinnostuitko? Ilmoita siitä meille osoitteessa www.mazda.fi > CX-5. Pääset ensimmäisten joukossa kokemaan CX-5:n.

Koonnut Terhi Rauhala ja Petteri Pohjonen Kuvat valmistajat, Lehtikuva

Mazda3 uudistui kuljettajan ehdoilla Uudistuksessa keskityttiin jalostamaan ajamisen sujuvuutta niin auton liikkeiden kuin kuljettajan toiminnan kannalta. Uudistuksessa auton aerodynaamista suorituskykyä parannettiin merkittävästi. Seitsemää korin avainaluetta hienosäädettiin ilmanvastuksen vähentämiseksi. Ilmanottoon tehtiin muutoksia muun muassa erikoisläpillä, jotka avautuvat suurissa nopeuksissa ja estävät tuuletinta lisäämästä vastusta. Jousitus on uudistettu ja iskunvaimennusta parannettu sujuvan ja lineaarisen ajotuntuman luomiseksi. Ajoasennon säätöjä parannettiin: istuimessa on monipuoliset valinnat ja ohjauspyörää voi säätää syvyys- ja korkeussuunnassa. Myös sisätilojen värimaailma uudistui, tavoitteena vähentää kuljettajan silmien liikettä ja sen myötä parantaa keskittymistä ajoon ja liikenneturvallisuutta. Mazda3 onkin yksi Euroopan turvallisimmista autoista. Kaikissa malleissa ovat vakiona ajovakauden hallintajärjestelmä (DCS), hätäjarrustussignaalijärjestelmä (ESS), kuusi turvatyynyä ja aktiiviset päätuet. Kokonaisuuden voi täydentää Mazdan palkitulla takaa tulevia autoja tarkkailevalla järjestelmällä (RMV), joka tunnistaa takaa lähestyvän ajoneuvon ja osaa varoittaa muun muassa kuolleessa kulmassa olevista autoista (MPS). Auto saavutti Euro NCAP:n törmäystesteissä täydet viisi tähteä.

Syy

18

Kasvojen kohotus Kia Soulille Kia Soul on uudistunut. Soul on monipuolinen ja muunneltava auto, joka on sisältä poikkeuksellisen suuri. Autossa on uudet 1,6-litraiset moottorit ja uusi 6-pykäläinen automaatti. Korkeuden vuoksi myös näkyvyys autossa on hyvä. Uudistuneesta Kia Soulista löytyy mm. nämä uudet ominaisuudet: ilmastoinnin näyttö, mäkilähtöavustin (HAC) sekä LED- etu- ja takavalot. Tervetuloa tutustumaan uuteen Kia Souliin viikonloppunäyttelyyn 14-15.1!

32

Etuvetoisena, 6-vaihteisen manuaalivaihteiston sekä i-Stop -pysäytysjärjestelmän kera autolla on mahdollista saavuttaa alle 120 g/km CO2-päästöt. Uusi, 6-nopeuksinen momentinmuuntimella toteutettu automaattivaihteisto vähentää polttoaineenkulutusta 4–7 %. Syy

Mazda CX-5 17 Suomeen keväällä Tilaa, muunneltavuutta ja huipputeknologiaa tarjoava kompakti cross-over on Mazdan uuden sukupolven ensimmäinen malli. Se ilmentää Kodo Soul of motion -muotokieltä ja sen kevyt ja jäykkä korirakenne, voimansiirto, moottoritekniikka ja muotoilu edustavat SKYACTIVE-teknologiaa. CX-5:n moottori on toteutettu 14:1 -puristuksin, mikä bensiinimoottorin kohdalla on ennätyskorkea ja dieselin kohdalla ennätysmatala. Molempien polttonesteiden osalta optimaalinen puristussuhde antaa tavallista paremman hyötysuhteen ja vähentää bensiinin kulutusta jopa 15 % ja dieselin jopa 20 %. ?

Mikä SKYACTIV? SKYACTIV on Mazdan tekniikkaohjelma, jossa pyritään lisäämään auton järjestelmien tehokkuutta ja turvallisuutta menettämättä auton ajamisen hauskuutta. Kehittämisen kohteena ovat auton moottori, vaihteisto, korirakenne, elektroniikka sekä erilaiset auton järjestelmät.


Teksti Heini Santos Kuvat Arto Wiikari

Tällä kertaa yhteinen hetki Säätytalolla alkaa sateen saattelemana. Yleisöksi paikalle saapui yhteiskunnan eri alueita edustavia päättäjiä ja vaikuttajia.

Keikalla

Osana HelsinkiMissiota toimiva musiikin erityispalvelukeskus Resonaari on musiikin avulla tapahtuvan kuntoutuksen asiantuntijakeskus. Erityisryhmille suunnattu musiikinopetus on tarkoitettu henkilöille, joiden on vamman, sairauden tai muun vastaavan syyn takia vaikeaa tai mahdotonta osallistua ns. perinteisen musiikkikoulun toimintaan.

Marraskuu, yksi musiikin erityispalvelukeskus Resonaarin monista kokoonpanoista, hurautti Säätytalolle keikalle sosiaali- ja terveysministeriön järjestämään Hyvä Suomi 2020 -seminaariin.

HelsinkiMissiolla on käytössä kaksi Fiat Scudo -merkkistä minibussia, jotka Delta Auto lahjoitti viime keväänä. Niiden sijoituspaikat ovat musiikin erityispalvelukeskus Resonaari ja Kotivuoren lastenkoti. Pikkubusseihin asennettiin takahissit, joiden avulla kyytiin voi nostaa esimerkiksi pyörätuolin, sekä veto-

koukut siltä varalta, että keikalle tarvitaan tavallista enemmän soittimia. Pidempien keikkareissujen jälkeen muusikot voidaan viedä kotiovelle asti. – Yrityksen on tärkeää kantaa myös sosiaalinen vastuunsa. Olemme Deltalla hyvin tyytyväisiä siihen, että meillä on mahdollisuus auttaa. Resonaarista tul-

leen palautteen perusteella voin sanoa, että autot tulivat heille todella tarpeeseen, kertoo lahjoituksen junaillut Deltan vähittäiskaupan johtaja Jyrki Kupila.

33


Teksti Heini Santos Kuva Suvi Elo Kuvitus Vesa Koskelainen

Talviautoilijan puuhapäivä Jäikö talvitarkastus väliin? Huoltopäällikkö Petri Isokyykö Delta Autolta kertoo, miten sinä ja autosi selviätte talvesta. Syy

19

08:30

NAUTI AAMIAINEN

LAITA AUTO LÄMPENEMÄÄN

10:00

09:30

Lohkolämmittimen käyttö säästää sekä polttoainetta että ympäristöä. – Tutkimusten mukaan kuuden kilometrin ajomatkalla 90 prosenttia päästöistä syntyy kylmäkäynnistyksen yhteydessä sekä kahden ensimmäisen ajokilometrin aikana. Esilämmitys kannattaa siis ehdottomasti, Isokyykö valaisee. Lohkolämmittimen käyttöä suositellaan jo, kun ilman lämpötila laskee alle viiden asteen. Jos pakkasta on 10 astetta, tunti on sopiva lämmitysaika. Yli kahden tunnin lämmitys on turhaa, sillä lämmitysteho ei enää parane ja energiaa kuluu turhaan. Nopeampi ja tehokkaampi vaihtoehto lohkolämmittimelle ovat polttoainekäyttöiset lisälämmittimet.

34

Akun tyypillinen kestoikä on kolmesta viiteen vuotta. Talven lähestyessä akun voi testauttaa kuormituskokeella. Erityisesti kaupunkiolosuhteissa ajomatkat ovat lyhyitä, ja akun varaustilan laskiessa akku voi arvaamatta jäätyä. Saatavilla on myös akkuvarmentimia, jotka lataavat akkua samalla, kun lohkolämmitin on kytkettynä pistokkeeseen. – Esimerkiksi penkinlämmitin ja takalasinlämmitin syövät akun varaustilaa, joten lyhyillä matkoilla niitä kannattaa käyttää harkiten. Välillä kannattaa ajaa myös pidempi lenkki, jolla varmistaa akun latautumisen, Isokyykö sanoo.

Mob

Öljyt kannattaa vaihtaa jo ennen talvea, jotta ylimääräinen kosteus saadaan pois auton moottorista. Pakkasella höyrystyessään kosteus voi aiheuttaa ongelmia, jos se kondensoituu moottorin huohotinjärjestelmään ja jäätyy. Talvella tulee suosia synteettisiä öljyjä, sillä ne säilyvät notkeina myös pakkasella.

– Polttoainesuodattimen vaihto kuuluu yleensä huolto-ohjelmaan. Vaikkei ajaisi paljon, se kannattaa silti vaihtaa ennen talven tuloa, sillä se kerää polttoaineesta esimerkiksi tankkausten yhteydessä väistämättä kertyvän kosteuden, Isokyykö toteaa.


Ylikuumenemisongelmien välttämiseksi jäähdytysnesteen kunto on hyvä tarkistaa ennen pakkasten alkamista. Neste ei saa olla sakkaista ja sen pakkaskestävyyden tulisi olla yli -30 astetta. Kestävyyttä voi mitata esimerkiksi autotarvikeliikkeistä saatavilla helppokäyttöisillä testilaitteilla.

12:30

Pesunestettä ei kannata laittaa pissapojan säiliöön laimentamattomana, koska se ei välttämättä tule kunnolla ulos pesusuuttimista. Sopiva alkoholiprosentti talvella on noin 20, ja varmin tapa on ostaa valmiiksi laimennettua seosta. Pesunesteen käyttö on välttämätöntä, mutta samalla se haurastuttaa pyyhkijän sulkien kumiosia. – Talven pimeydessä hyvä näkyvyys on erityisen tärkeää, ja varsinkin loskaisilla keleillä sulkien kunto korostuu. Myös valojen ja suuntavilkkujen moitteeton toiminta on syytä varmistaa, Isokyykö neuvoo.

-30°c 13:00 SYÖ LOUNAS

10:30

Aja tyytyväisenä kotiin huolletulla autolla! 11:00 12:00

3 mm

Talvisilta teiltä auton pinnalle kertyy tavallista enemmän esimerkiksi suolaa, bitumia, nastapölyä ja epäpuhtauksia. Isokyykö kehottaa pesemään auton myös talvella, kunhan sen saa jonnekin kuivumaan. Kiusallisia ovien jäätymistilanteita voi ehkäistä laittamalla lukkopatruunoihin lukkoöljyä ja käyttämällä ovien tiivisteissä kuivavoiteluainetta. Silikonia sisältäviä aineita kannattaa välttää, sillä ne keräävät kosteutta, likaa ja pölyä. Ennen pesua on hyvä laittaa lukkoöljyä, joka estää kosteuden painumisen lukkoihin.

– Parempikuntoiset renkaat kannattaa laittaa taakse, sillä takaakseli ohjaa auton suunnan ja vaikuttaa siksi pitoon enemmän, Isokyykö selittää.

Lain mukaan talvirenkaiden urasyvyyden tulee olla yli kolme millimetriä. – Helppo keino tarkistaa urien syvyys on käyttää kahden euron kolikkoa, jossa reunuksen paksuus on neljä millimetriä. Jos talvirenkaiden urat jäävät sen alle, alkaa olla aika hankkia uudet, Isokyykö vinkkaa.

Ennakoiva ajotapa ja olosuhteet vaikuttavat kaikkein eniten renkaiden kulumiseen. Lisäksi rengaspaineet kannattaa tarkistaa kerran kuukaudessa. Kun paine on liian alhainen, vierintävastus nousee lisäten renkaan kulutusta. Sopiva rengaspaine kannattaa tarkistaa renkaan valmistajalta.

Renkaat tulisi vaihtaa vähintään 10 000 ajokilometrin välein edestä taakse ja päinvastoin, mutta ei koskaan ristikkäin. Rengas nimittäin kuluu nopeammin, jos sen pyörimissuunta yhtäkkiä vaihtuu. Useimmissa renkaissa pyörimissuunta on ennalta määrätty renkaan kitkapinnan kuvioinnista johtuen.

35


Päivän par

as Helmmi:

Ka parhaa tso kaikki t vaihto a osoittee utomme sta: www.h elmivaih toautot. fi

Miksi tyytyisit tavalliseen vaihtoautoon, kun samaan hintaan on tarjolla todellisia Helmiä? Deltan Helmivvaihtoautot ovat luotettavia, 0–6 vuod den ikäisiä laatuyksilöitä, joiden kunto oon testattu ainutlaatuisella 111 kohdan ttarkistusohjelmalla. Siksi niillä on merkkii k kiin katsomatta 2 v / 30 000 km täystakuu ja vanhemmillakin käyttöturva, jonka laajuuden voit päät-

Autoja joihin voit luottaa.

tää itse. Lisäturvaa tuo vielä 30 vrk vaihto-oikeus sekä kattava 24h tiepalvelu, jonka saat vuodeksi veloituksetta! Kun valitset Helmi-vaihtoauton, tiedät saavasi huolettomia kilometrejä vuosiksi eteenpäin. Tule ja löydä oma Helmesi lähimmästä Delta Autosta tai osoitteesta www.helmivaihtoautot.fi

Valitse valtakunnallisesti – osta paikallisesti: delta.fi


Teksti Heini Santos ja Ilpo Mattila Kuvat Anni Hanén-Kajander

Design

Liikettä

katseen voimasta Auto on teollisen muotoilun alalla eräänlainen kruununjalokivi; monimutkainen tuote, jota tehdään suuria kappalemääriä. Aalto-yliopiston professori, muotoilija Eero Miettinen muistuttaa, että auton onnistuneeseen muotoiluun tarvitaan lahjakkuuden lisäksi myös aina pieni ihme. >>>

37


Design

U

uden auton kolmiulotteisen mallin tekeminen on kuvanveistoa. Iso, auton kokoinen möykky seisoo muotoiltavana, ja sitä veistetään, muovataan ja jyrsitään. Mallipiirustukset voivat näyttää hyvinkin vauhdikkailta ja dynaamisilta, mutta ne eivät takaa lopputulosta, Miettinen kuvailee autosuunnittelijan työn alkuvaiheita. Joskus tapahtuu ihme, ja auto herää henkiin jo siinä paikallaan. Joskus taas autosta tulee sellainen, että se alkaa elää vasta liikkuessaan. – Autonäyttelyssä jokin auto voi olla ihan tylsä, mutta auta armias, kun sen näkee liikenteessä – se voi muuttua joksikin käsittämättömän hienoksi, Miettinen hehkuttaa.

Menestyksen mittari Muotoilijan menestystä mitataan sillä, montako hänen tuotettaan on edennyt tuotantoon asti. Seuraava mittari on se, miten hyvin tuote myy. Automuotoilijan pitää olla lahjakas ja luova tyyppi, jolla on intohimo autoihin ja ajoneuvosuunnitteluun. Miettisen mukaan sellaiset tyypit erottuvat joukosta. Siinä missä suunnittelu on ryhmätyötä, muotoilu voi henkilöityä yhteen ihmiseen.

38

– Maailma on kova ja kilpailu armotonta varsinkin kansainvälisellä tasolla. Siksi tarvitaan vahva persoona ja hyvä itsetunto. Aseman säilyttämiseen tarvitaan teräviä kyynärpäitä ja työtä hartiavoimin, hän sanoo. Itse muotoiluprosessissa tekniikka sanelee paljon. Muotoilijan tehtävä on oppia lainalaisuudet ja löytää sen jälkeen uusia polkuja. Autoteollisuudessa yhteistyö on hioutunut pitkälle. – Muotoilijan ja insinöörin kanssakäyminen on jatkuvaa kaupankäyntiä ja tinkimistä, usein kiihtynyttäkin sellaista. Yhteinen sävel kuitenkin löytyy, vaikka joskus siihen tarvitaan kolmannen osapuolen apua, Miettinen naurahtaa.

Piirteet yhdistävät autoperhettä Joskus käy niin, että autosta tulee kaikkien pitämä klassikko. Se myy hyvin, toimii ja säilyy pitkään vain pienin muutoksin. Tähän tarvitaan Miettisen mielestä ripaus sattumaa. – Autojen kysyntä ja tarjonta on nykyään suurta. Tehdään määrällisesti paljon ja usein aikaisempaa pienemmille kohderyhmille. Autot tarvitsevat visuaalisen identiteetin, jota voi jatkaa mallistosukupolvesta toiseen. Kysymyksessä on hyvin inhimillinen


Peter Schreyer: Auto on kuin puku Schreyerin käsialaa ovat muun muassa legendaariset Audi TT ja VW New Beetle –mallit. Vuonna 2006 hänet palkattiin Kian muotoilujohtajaksi.

Saksalainen Peter Schreyer kuuluu tämän hetken tunnetuimpiin ja menestyksekkäimpiin automuotoilijoihin – hänen maineestaan kertoo muun muassa kunniatohtorius Lontoon Royal College of Art yliopistossa. Ennen häntä arvonimen ovat saaneet kaksi nimekästä automuotoilijaa: Sergio Pininfarina ja Giorgetto Giugiaro. Schreyerin tarkoituksena on lähestyä eurooppalaisia asiakkaita ja luoda uudelle mallistolle persoonallinen ja aikaisempaa erottuvampi ilme. Schreyer uskoo auton ja ihmisen kokonaisvaltaiseen suhteeseen, johon vaikuttavat ulkonäön lisäksi myös tuoksut ja äänet. Hänen mukaansa auton design on enemmän kuin kaunis muoto – se on asenne. Lähes aina mustaan tyylipukuun sonnustautunut suunnittelija vertaa autojen suunnittelua räätälin työhön. – Autot muistuttavat pukuja, tärkeintä on oikea leikkaus. Pidä muoto yksinkertaisena, mutta ei milloinkaan tylsänä.

39


facebook.com/kiamotorsfinland

piirre; ne näkyvät ihmissuvuissa sukupolvesta toiseen, samoin eläinkunnassa, hän pohtii. Aivan kuten ihmiset samaistuvat sukuunsa yhtenevien piirteiden kautta, myös autoilla on mahdollisuus samaistua yhtenevään tuoteperheeseen. Autojen jatkumoita voidaan seurata taaksepäin jopa 1920-luvulle.

Korealaiset kissansilmät Korean autoteollisuuden muotoilu on selvästi korostetumpaa kuin esimerkiksi Japanin, jossa on suosittu hillittyjä muotoja. Korealaisten autojen ominaisuudet, joita saatettiin ennen pitää Euroopassa liioiteltuna, ovat nyt nähtävissä kaikkialla. – Esimerkiksi auton etulyhdyt, silmät, voivat olla milloin mihinkin päin taipuneita kissamaisia viirusilmiä. Korealaiset ovat aloittaneet tämän tyylin, joka on levinnyt myös Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin, Miettinen kertoo. Autojen suhteellinen samannäköisyys on kysynnän ja tarjonnan välisen lain aikaansaannosta. – Kun tietyt muotoilun suuntaukset menestyvät, kaikki haluavat siitä osansa ja syntyy valtavirtamuotoilu. Marginaalissa on toki niche-tuotteita, jotka edustavat erilaisempia ratkaisuja ja jotka pitkällä aikavälillä myös antavat suuntaa valtavirran trendeille, Miettinen selventää. Tulevaisuuden autosuunnittelulta hän toivoo perinteisten kaavojen rikkomista. – Autoa pitäisi katsoa enemmän tilasuunnittelun näkökulmasta. Perinteisen kaavan mukaan autossa istutaan ahtaasti kaksi edessä ja kolme takana. Näkisin mielelläni tämän konventionaalisen muotin murtuvan mahdollisimman pian. Sisätiloista voisi saada paljon enemmän irti, hän visioi. Syy

20

Tule tutustumaan laajentuvaan mallistoon lähimmälle Kiajälleenmyyjällesi!

Kia Rio Teiden tiikeri Kia-perhe kasvoi syksyllä uudella Rio-mallilla. Uusi tulokas on matalampi ja leveämpi kuin edeltäjänsä, ja seitsemän lisäsenttiä pituudessa tuovat tilaa matkustamoon. Auto kiitää kepeästi uusissa mitoissaan, sillä sen paino ei ole lisääntynyt. Sivulta katsottuna Rion metalli- ja lasiosien suhde yhdessä matalan kattolinjan kanssa saavat aikaan vaikutelman isommasta autosta. Korin ylälaidan pitkä linja ja muodon etupainotteisuus luovat vaikutelman eteenpäin pyrkivästä liikkeestä. Rio tekee vaikutuksen myös ympäristöystävällisyydellään: sen päästöt ovat Suomen mallistossa alimmillaan vain 94 g/km kulutuksen ollessa 3,6 l/100 km. Seitsemän vuoden takuu kertoo valmistajan tinkimättömästä laatupyrkimyksestä. Rion ”tiikerin ilme” on muotoilija Peter Schreyerin luomus; Schreyerin mukaan tiikerit ovat voimakkaita ja samalla tietyllä tavalla ystävällisiä. Rion keskeltä

Uusi kolmiovinen Kia Rio Euroopan markkinoille suunnattu 3-ovinen Kia Rio tarjoaa suorituskykyistä ajomukavuutta. Uuden auton hankkija voi valita useista vaihtoehdoista mieleisensä. 3-ovisessa Kia Riossa ovat samat moottorivaihtoehdot ja mitat kuin 5-ovisissa malleissa. 3-ovinen Kia Rio tulee Suomen markkinoille alkuvuodesta.

40

supistettu ja sivuille avautuva persoonallinen keula on kolmiulotteinen kuin tiikerin kuono. Se ilmentää Kian asennetta: Dynamic by design, smart by nature – muodoltaan voimakas, luonnoltaan älykäs. Villin vaikutelman ohella auton etulyhdyt, silmät, herättävät tunteen avoimuudesta, aivan kuin Rio olisi valmis keskusteluun muiden tielläliikkujien kanssa. Sivulta lyhtyjen linjat onnistuvat säilyttämään elegantin auton dynaamisuutta korostavan vaikutelman. Kaikki auton graafiset linjat on piirretty silmää hivelevästi. Ne onnistuvat vakuuttamaan katsojan siitä, että kysymyksessä on laadukas, ikään kuin kokoaan ja luokkaansa isompi auto. Rion värimaailma on sekin rikas: saatavilla on yhdeksän eri metallinhohtoista väriä. Rion ominaispiirteet erottavat sen muista automerkeistä. Selkeä, laadukas ja hiottu kokonaisuus tekee kuljettajan ja matkustajien käyttäjäkokemuksesta nautinnon.

Kia Rio sai täydet viisi tähteä EURO NCAP:n törmäystesteissä marraskuun lopussa. Auto sai korkeat pisteet aikuismatkustajien suojasta (92 %), lapsimatkustajien suojasta (84 %) sekä turvavarusteista (86 %). Testaajat pitivät arvossa myös sitä, että ajovakaudenhallintajärjestelmä kuuluu Kia Rion vakiovarusteisiin kaikissa varustelutasoissa.


Lotta Backlund

Liikenteenjakaja

Kuva Linda Halenius

Lauri Tähkä. Perheessämme on automatkoilla selkeä työnjako. Mies ajaa, ja minä en.

T

ämä ei johdu mistään keskiaikaisista sukupuoliroolikäsityksistä, vaan ihan liikenneturvallisuudesta. En ole suorittanut ajokorttia, joten poliisin ja Suomen lain mielestä on parempi etten istu kuskin paikalla. Kyllä, olen 31-vuotias, eikä minulla ole ajokorttia. Kyse ei suinkaan ole mistään eettisestä vakaumuksesta, vaan enemmän laiskuudesta ja mukavuudenhalusta. (Paitsi jos juttelen jonkun Vihreän kanssa. Silloin tietenkin annan ymmärtää että kyseessä on suurempi ekologinen valinta, ja leikin että olen häntä parempi ihminen.) Olen ajokortiton lähinnä siksi, että olen koko elämäni asunut ydinkeskustassa. Mikään ei ikinä ole ollut ajomatkan päässä, ja auto olisi ollut vain valtava kulu sen hyötyyn nähden. Kerran tilanne melkein muuttui. Ryhdyin golfaamaan, ja ajattelin

että olisipa hyvä jos olisi ajokortti ja auto, kun kaikki golfkentät ovat niin kaukana ja bägi niin iso. Golfille kuitenkin kävi niin kuin kaikille muillekin harrastuksilleni, ja se loppui itsestään kahden kerran jälkeen (sekä huomattuani ettei minulla ikinä tule olemaan tarpeeksi hassuja vaatteita sopiakseni golfkentälle). Olen kuitenkin hyvin tietoinen siitä, että olen tällä hetkellä aika mukavassa asemassa. Minun ei ikinä tarvitse ottaa ajovuoroa. Voin aivan hyvin nukkua, kuunnella musiikkia, lukea kirjaa tai vaikka juoda viinaa takapenkillä. Jokainen kortillinen voidaan pakottaa jakamaan ajovastuuta. Minua ei. Ainoa vastuutehtäväni autossa on salamannopeasti vaihtaa radiokanavaa kun sieltä alkaa soida Lauri Tähkä. Olen myös tietoinen siitä, että olen tällä hetkellä aika mukava kyydittävä. En paljon kommentoi toisten ajamisia, enkä ole mikään apukuski. En osaa yhtään arvioida ajaako joku hyvin vai huonosti, joten jos kuljettaja pysyy kaistalla eikä aja käsijarru

pohjassa, niin en kiinnitä mitään huomiota kuskin ajamiseen. Minulla on siis ollut kovin leppoisat auto-olot tähän asti. Mutta sitten syntyi lapsi. Siihen loppui leppoisa siipeily. Ensimmäisellä pitkällä ajomatkalla lapselta lensi kirjava kaari suusta jo ennen Lahden moottoritien alkua. Alle ehdin saada oman piponi. Kävi ilmi, että auton ei-kuski on se, joka siivoaa matkapahoinvointisen vauvan oksennukset. Ja kun sanon “siivoaa” tarkoitan “istuu laatassa koko matkan Jyväskylään, ja SITTEN siivoaa talvipakkasessa takapenkin”. Te kuskit ette todellakaan tiedä miten hyvin teillä on asiat. *** Kirjoittaja on helsinkiläinen perheenäiti ja stand-up koomikko, joka kommentoi muiden ajamista vain tällä palstalla.

41


Mitsubishi

www.mitsubishi.fi

OUTLANDER. UUSI TIE YLELLISYYTEEN.

MITSUBISHI OUTLANDER. Alk.

36 990 e

Tyylikäs, hyvin varusteltu tilamaasturi viidelle tai jopa seitsemälle. Pieni kulutukseltaan, suuri mukavuudeltaan. Edistyksellinen AWC-neliveto vakiona, kaikissa bensiinimalleissa automaattivaihteisto, dieseleissä manuaali tai hieno TC-SST-kaksoiskytkinautomaatti. Valitse omasi viidestä mallista.

OUTLANDER-mallisto alkaen: autoveroton hinta alk. 26 977,42 + arvioitu autovero 10 012,58 = kokonaishinta 36 990 + jälleenmyyjäkohtaiset toimituskulut. EU-yhd. 6,5–8,2 l/100 km, CO2-päästöt 163–190 g km. MITSUBISHI-takuu henkilöautoille on 5 vuotta tai 150 000 km. MAP-ajoturvapalvelu 3 vuodeksi veloituksetta. Kuvan auto erikoisvarustein.


Kaikki KIA- ja MITSUBISHI- ja MAZDA-jälleenmyyjät ja -huollot löydät osoitteista:

www.delta.fi www.kia.fi www.mitsubishi.fi www.mazda.fi

Kaikki KIA- ja MITSUBISHI- ja MAZDA-jälleenmyyjät ja -huollot löydät osoitteista www.delta.fi, www.kia.fi, www.mitsubishi.fi ja www.mazda.fi KIA-jälleenmyyjät: ESPOO: Delta Auto, Niittykumpu, Kotitontuntie 2, p. 0207 408 801 • FORSSA: Delta Auto, Hämeentie 35, p. 0207 408 671 • HELSINKI: Delta Auto, Herttoniemi, Mekaanikonkatu 8, p. 0207 408 511 • ESPOO: Delta Auto, Niittykumpu, Kotitontuntie 2, p. 0207 408 801 • FORSSA: Delta Auto, Hämeentie 35, p. 0207 408 671 • HELSINKI: Delta Auto, HerttoKonala, Ruosilantie 5, p. 0207 408 501 • HYVINKÄÄ: Delta Auto, Veikkarinkatu 1, p. 0207 408 531 • HÄMEENLINNA: Delta Auto, Uhrikivenkatu 13, p. 0207 408 591 • IISALMI: Avain Vaunu, Kivirannantie 7, niemi, Mekaanikonkatu 8, Aspitie p. 0207 408 Konala, Ruosilantie 5, p. 0207 501 HYVINKÄÄ: Delta Auto, Veikkarinkatu 1, p. 0207 408 531 • HÄMEENp. 0105 228 675 • IMATRA: Delta Auto, Anssinkatu 8, p. 0207 408 701 • JOENSUU: Delta Auto, 1, p. 0207 408511 861 ••JYVÄSKYLÄ: Delta Auto, Itä-Päijänteentie 45, p. 408 0207 408 741•• JÄMSÄ, Hämeen Auto, Keskuskatu 25, p. 0105 228 280 • JÄRVENPÄÄ: Delta Auto, Alhotie 12, p. 0207 408 541 • KAJAANI: Delta Auto, Timperintie 7, p. 0207 408 951 • KEMINMAA: Delta Auto, Kauppakuja, LINNA: Delta Auto, Uhrikivenkatu 13, p. 0207 408 591 • IISALMI: Avain Vaunu, Kivirannantie 7, p. 0105 228 675 • IMATRA: Delta Auto, Anssinkatu 8, p. 0207 p. 0207 408 901 • KOKKOLA: MB-Mobile, Heinolankaari 1, p. 0207 571 250 • KOTKA: Delta Auto, Suurniitynkatu 2, p. 0207 408 711 • KOUVOLA: Delta Auto, Kauppalankatu 37, p. 0207 408 721 • KUOPIO: 408 701 JOENSUU: Delta Aspitie 1, p. 0207 861 JYVÄSKYLÄ:Delta Delta Itä-Päijänteentie 45, p. 0207 408 741 • JÄMSÄ: Hämeen Auto, KeskusDelta Auto, Väliköntie 6, p. 0207 408 962 • KUUSAMO: Törmäsen Auto,•Jatatie 18, p. 0400 434 945 • Auto, LAHTI: Delta Auto, Tupalankatu 5, p. 408 0207 408 751•• LAPPEENRANTA: Auto,Auto, Teollisuuskatu 1, p. 0207 408 731 • katu LOHJA:25, Lohjan Autopalvelu, p. 0440 477 711 • MARIEHAMN: HåWe-Bil, Dalvägen Jomala, Åland, p. +358-18-329 90 • MIKKELI: Otavankatu 21,7, p. 0207 408 951 • KEMINMAA: Delta Auto, Kauppakuja, p. 0207 p. 0105 228Sairaalatie 280 •2,JÄRVENPÄÄ: Delta Auto, Alhotie 12, 1,p.22150 0207 408 541 • KAJAANI: Delta Vauhti-Vaunu, Auto, Timperintie p. 0201 415 771 • OULU: Delta Auto, Vasaraperä, Pauketie 4, p. 0207 408 601 • PORI: Delta Auto, Harmaalinnantie 1, p. 0207 408 571 • PORVOO: Osla-Auto, Asentajantie 7, p. 0107 659 956 / 408 Delta 901Auto, • KOKKOLA: MB-Mobile, Heinolankaari 1, p. 0207 571 • KOTKA: Auto, 2, p. 0207 0107 659 965 • RAUMA: Kairakatu 9, p. 0207 408 691 • ROVANIEMI: Delta Auto, Isoaavantie 1, p. 0207 408 250 921 • SALO: Delta Auto,Delta Meriniitynkatu 15, Suurniitynkatu p. 0207 408 611 • SAVONLINNA: Vauhti-408 711 • KOUVOLA: Delta Auto, Kauppalankatu 37, p. 0207 408 Vaunu, Mertajärventie 8, p.•0201 415 450 • SEINÄJOKI: DeltaVäliköntie Auto, Pohjankaari p. 0207 408408 621 • TAMMISAARI: Auto-VB, Mekaanikontie 6, p. 0107 626 150 • TAMPERE: Delta Auto, 434 Lakalaivankatu 721 KUOPIO: Delta Auto, 6,4,p. 0207 962 • KUUSAMO: Törmäsen Auto, Jatatie 18, p. 0400 945 1,• LAHTI: Delta Auto, Tupalankatu 5, p. 0207 408 751 • LAPPEENp. 0207 408 631 • TURKU: Delta Auto, Rieskalähteentie 71, p. 0207 408 641 • VAASA: Automaa, Kivihaantie 4, p. (06) 326 6222 • VARKAUS, Avain Vaunu, Harjulantie 4, p. 0105 228 575 • YLIVIESKA: RANTA: Delta Wetteri, Kettukalliontie 3, p. (08) 413 3201. Auto, Teollisuuskatu 1, p. 0207 408 731 • LOHJA: Lohjan Autopalvelu, Sairaalatie 2, p. 0440 477 711 • MARIEHAMN: HåWe-Bil, Dalvägen 1, 22150 Jomala, Åland, p. +358-

KIAjälleenmyyjät

KIA-huollot:

18-329 90 • MIKKELI: Vauhti-Vaunu, Otavankatu 21, p. 0201 415 771 • OULU: Delta Auto, Vasaraperä, Pauketie 4, p. 0207 408 601 • PORI: Delta Auto, Harmaalinnantie 1, p. 0207 408

571 • PORVOO: Osla-Auto, Asentajantie 7, Delta p. 0107 956Kotitontuntie / 0107 2,659 965 RAUMA: Auto, Kairakatu 9,408 p. 672 0207 408 691 • ROVANIEMI: Delta Auto, Isoaavantie 1, p. 0207 408 ALAJÄRVI: Huoltokorjaamo E Rantala, Teollisuustie 14, p. (06) 557 5538 • ESPOO: Auto, 659 Niittykumpu, p. 0207 408•803 • FORSSA: Delta Delta Auto, Hämeentie 35, p. 0207 • HELSINKI: Delta Auto, 8, p.Meriniitynkatu 0207 408 514 • Konala, 15, Ruosilantie 5, p. 0207 408 611 504 • HYVINKÄÄ: Delta Auto, Veikkarinkatu 1, p. 0207 408 533 • HÄMEENLINNA: Delta Auto,415 450 • SEINÄJOKI: Delta Auto, Pohjankaari 4, p. 0207 408 621 921Herttoniemi, • SALO:Mekaanikonkatu Delta Auto, p. 0207 408 • SAVONLINNA: Vauhti-Vaunu, Mertajärventie 8, p. 0201 Uhrikivenkatu 13, p. 0207 408 592 • IISALMI: Avain Vaunu, Kivirannantie 7, p. 010 5228 688 • IMATRA: Delta Auto, Anssinkatu 8, p. 0207 408 702 • JOENSUU: Delta Auto, Aspitie 1, p. 0207 408 862 • • Auto, TAMMISAARI: Auto-VB, 6, p. 0107 150 • TAMPERE: Delta Lakalaivankatu 1, p.Auto, 0207 4087,631 • TURKU: Delta Auto, Rieskalähteentie 71, p. 0207 408 641 • JYVÄSKYLÄ: Delta Itä-Päijänteentie 45, p. 0207 408 743Mekaanikontie • JÄMSÄ, O.K. Auto, Koskentie 6, p. (01) 626 522 8280 • JÄRVENPÄÄ: Delta Auto, AlhotieAuto, 12, p. 0207 408 543 • KAJAANI: Delta Timperintie p. 0207 408 952 • VAASA: KEMINMAA:Automaa, Delta Auto, Kauppakuja, p. 0207 4, 408p. 904 • KEURUU: O.K. Auto, Mäntymäentie 2, (10) 522 8490 • KOKKOLA: MB-Mobile,4, Heinolankaari p. 0207 571 256 • KOTKA: Kivihaantie (06) 326 6222 • VARKAUS: Avain Vaunu, Harjulantie p. 01051,228 575 • YLIVIESKA: Wetteri, Kettukalliontie 3, p. (08) 413 3201. Delta Auto, Suurniitynkatu 2, p. 0207 408 712 • KOUVOLA: Delta Auto, Kauppalankatu 37, p. 0207 408 722 • KUOPIO: Delta Auto, Väliköntie 6, p. 0207 408 964 • KUUSAMO: Autosähkö Pesonen, Evakkotaival 4, p. (08) 852 2494 • LAHTI: Delta Auto, Tupalankatu 5, p. 0207 408 752 • LAPPEENRANTA: Delta Auto, Teollisuuskatu 1, p. 0207 408 732 • LIEKSA: Lieksan Rengas, Timitrantie 1, (13) 523 222 • LOHJA: Lohjan Autopalvelu, Sairaalatie 2, p.Huoltokorjaamo 044 333 1328 / 044 333 1329 • MARIEHAMN: HåWe-Bil, 221505538 Jomala, •Åland, p. +358-18-329 • Niittykumpu, Kotitontuntie 2, p. 0207 408 803 • FORSSA: Delta ALAJÄRVI: E Rantala, Teollisuustie 14, Dalvägen p. (06)1,557 ESPOO: Delta 935 Auto, MIKKELI: Vauhti-Vaunu, Otavankatu 21, p. 0201 415 776 • MUONIO: Tunturilapin Autohuolto, Torniontie 6, p. (016) 532 462 • OULU: Delta Auto, Vasaraperä, Pauketie 4, p. 0207 408 603 • PIETARSAARI: 35, p. Harmaalinnantie 0207 4081,672 HELSINKI: Delta Herttoniemi, 8, p. 0207 408 514 • Konala, Ruosilantie 5, p. 0207 408 504 • Hägglunds Verkstad & Reservdelsaffär, Ristisuonraitti 12, p.Auto, (06) 788 Hämeentie 7256 • PORI: Delta Auto, p. 0207• 408 572 • PORVOO: Delta Auto, Auto, Veckjärventie 5, p. 0207 Mekaanikonkatu 408 562 • Osla-Auto, Asentajantie 7, p. 0107 659 930 • RAUMA: Delta Auto, Kairakatu 9, p. 0207 408Delta 694 • ROVANIEMI: Delta Auto, Isoaavantie p. 0207 408 408 924533 • SALO: Delta Auto, Meriniitynkatu Delta 15, p. 0207 408 612 • HYVINKÄÄ: Auto, Veikkarinkatu 1, p.1,0207 • HÄMEENLINNA: Auto, Uhrikivenkatu 13, p. 0207 408 592 • IISALMI: Avain Vaunu, KiviranSAVONLINNA: Vauhti-Vaunu, Mertajärventie 8, p. 0201 415 456 • SEINÄJOKI: Delta Auto, Pohjankaari 4, p. 0207 408 624 • SODANKYLÄ: Autokorjaamo Leino, Hallitie 1, p. (016) 613 242 • TAMMInantie p. Lakalaivankatu 010 52281, 688 IMATRA: Delta Anssinkatu p.408 0207 408 702 • JOENSUU: SAARI: Auto-VB, Mekaanikontie 6, p. 0107 626 157 • TAMPERE: Delta7, Auto, p. 0207•408 634 • TURKU: Delta Auto, Auto, Rieskalähteentie 71, p. 8, 0207 644 • VAASA: Automaa, Kivihaantie 4, Delta Auto, Aspitie 1, p. 0207 408 862 • JYVÄSKYLÄ: Delta Auto, p. (06) 326 6220 • VARKAUS: Avain Vaunu, Harjulantie 4, p. 0105408 228 583 • YLIVIESKA: Wetteri, Kettukalliontie 3, p. 0207 788 270. Itä-Päijänteentie 45, p. 0207 743 • JÄMSÄ: O.K. Auto, Koskentie 6, p. (01) 522 8280 • JÄRVENPÄÄ: Delta Auto, Alhotie 12, p. 0207 408 543 • KAJAANI: Delta Auto, Timperintie 7,

KIAhuollot

p. 0207 408 952 • KEMINMAA: Delta Auto, Kauppakuja, p. 0207 408 904 • KEURUU: O.K. Auto, Mäntymäentie 2, (10) 522 8490 • KOKKOLA: MB-Mobile, Heinolankaari 1, p. 0207 571 MITSUBISHI-jälleenmyyjät: ESPOO: Delta Auto, Niittykumpu, Kotitontuntie 2, p.Auto, 0207 408 801 • FORSSA: Delta 2, Auto, 35, p. 0207 671 • HELSINKI: Delta Auto, Herttoniemi, Mekaanikonkatu 8, 37, p. 0207 511 • Konala, 256 • KOTKA: Delta Suurniitynkatu p.Hämeentie 0207 408 712408 • KOUVOLA: Delta Auto, Kauppalankatu p.408 0207 408 722 • KUOPIO: Delta Auto, Väliköntie 6, p. 0207 408 964 • KUURuosilantie 5, p. 0207 408 501 • HYVINKÄÄ: Delta Auto, Veikkarinkatu 1, p. 0207 408 531 • HÄMEENLINNA: Delta Auto, Uhrikivenkatu 13, p. 0207 408 591 • IISALMI: E. Hartikainen, Marjahaankierto SAMO: Autosähkö Pesonen, Evakkotaival 4, p. (08) 852 2494 • LAHTI: Delta Auto, Tupalankatu 5, p. 0207 408 752 • LAPPEENRANTA: Delta Auto, Teollisuuskatu 1, p. 0207 408 732 • 11, p. 0400 330 066 • JOENSUU: Autoliike Mutanen, Kuurnankatu 13, p. 044 788 8600 • JYVÄSKYLÄ: Delta Auto, Itä-Päijänteentie 45, p. 0207 408 741 • JÄRVENPÄÄ: Mäkelän Kone, Kielokatu 1, p. (09) 549 525 01 •LIEKSA: KAJAANI: E.Lieksan Hartikainen,Rengas, SyväojankatuTimitrantie 5, p. 0400 115 111 1, • KEMINMAA: Kauppakuja,Lohjan p. 0207 408 901 • KOTKA: Delta Auto, Suurniitynkatu 0207 333 408 7111328 • KOUVOLA: (13) 523Delta 222Auto, • LOHJA: Autopalvelu, Sairaalatie 2, p.2, p.044 / 044 333 1329 • MARIEHAMN: HåWe-Bil, Dalvägen 1, 22150 Jomala, Kouvolan Autosompa, Hitsaajantie 1, p. 05 544 5710 • KUOPIO: E. Hartikainen, Neulalammentie 4, p. 0400 331 155 • KURIKKA: Automyynti Saarakkala, Arinatie 1, p. 06 450 9000 • KUUSAMO: KoillisÅland, p. +358-18-329 935 • MIKKELI: Vauhti-Vaunu, Otavankatu 21, p. 0201 415 776 • MUONIO: Tunturilapin Autohuolto, Torniontie 6, p. (016) 532 462 • OULU: Delta Auto, Vasaramaan Auto, Luomantie 7, p. 0107 633 822 • LAHTI: Mega-Auto, Alhonkatu 5, p. 0207 510 400 • LAPPEENRANTA: Delta Auto, Teollisuuskatu 1, p. 0207 408 731 • LOHJA: Lohjanportin Auto, Maksjoentie 10, Pauketie 0207 408 • PIETARSAARI: Verkstad & 601 Reservdelsaffär, Ristisuonraitti (06) 7256 • PORI: Delta Auto, Harmaalinnantie 1, p. 0207 408 572 p. 0207 458 390 • perä, MIKKELI: Ajanvaunu 4, Oy,p. Kinnarinkatu 8, p. 015603 321 6640 • OULU: Delta Auto, Hägglunds Vasaraperä, Pauketie 4, p. 0207 408 • PORI: Satakunnan Autotalo, Helmentie 14,12, p. 02p. 522 7070 788 • RAUMA: Delta Auto, Kairakatu 9, p. 0207 408 691 • RIIHIMÄKI: Riihimäen Auto-Center, Kirjauksentie 2, p. 0106 668 070 • ROVANIEMI: Delta Auto, Isoaavantie 1, p. 0207 408 921 • SALO: Delta Auto, • PORVOO: Delta Auto, Veckjärventie 5, p. 0207 408 562 • Osla-Auto, Asentajantie 7, p. 0107 659 930 • RAUMA: Delta Auto, Kairakatu 9, p. 0207 408 694 • ROVANIEMI: Delta Auto, Meriniitynkatu 15, p. 0207 408 611 • SAVONLINNA: Ajanvaunu, Satelliittikatu 16, p. 0500 555 676 • SEINÄJOKI: Autosein, Rajatie 41, p. 06 414 0905 • TAMPERE: Delta Auto, Lakalaivankatu 1, p. 0207 408 631 Isoaavantie 924 •Käyttöauto, SALO: Delta Auto, Meriniitynkatu 15, Varkauden p. 0207Autokari, 408 612 • SAVONLINNA: Vauhti-Vaunu, Mertajärventie 8, p. 0201 415 456 • SEINÄJOKI: Delta Auto, Poh• TURKU: Delta Auto, Rieskalähteentie1,71,p. p. 0207 0207 408408 641 • VAASA: Rantamaantie 35, p. 06 3156 300 • VARKAUS: Relanderinkatu 104, p. 0207 479 920. jankaari 4, p. 0207 408 624 • SODANKYLÄ: Autokorjaamo Leino, Hallitie 1, p. (016) 613 242 • TAMMISAARI: Auto-VB, Mekaanikontie 6, p. 0107 626 157 • TAMPERE: Delta Auto, LakaMITSUBISHI-huollot: laivankatu p. 02072, 408 • TURKU: Auto, Rieskalähteentie p. 0207 • VAASA: Automaa, Kivihaantie 4, p. (06) 326 6220 • VARKAUS: Avain Vaunu, Harjulantie 4, ESPOO: Delta Auto, Niittykumpu, 1, Kotitontuntie p. 0207634 408 803 • FORSSA: Delta Delta Auto, Hämeentie 35, p. 0207 408 67271, • Forssan Auto 408 Race, 644 Jokioistentie 220, p. 0500 486 676 • HELSINKI: Delta Auto, Herttoniemi, Mekaanikonkatu 8, p. 0207 408 514 • Konala, Ruosilantie 5, p. 0207 408 504 • HYVINKÄÄ: Delta Auto, Veikkarinkatu 1, p. 0207 408 533 • HÄMEENLINNA: Delta Auto, Uhrikivenkatu 13, p. 0105 228 583 • YLIVIESKA: Wetteri, Kettukalliontie 3, p. 0207 788 270. p. 0207 408 592 • IISALMI: E. Hartikainen, Marjahaankierto 11, p. 0400 330 077 • JOENSUU: Autoliike Mutanen, Kuurnankatu 13, p. 044 788 8606 • JYVÄSKYLÄ: Delta Auto, Itä-Päijänteentie 45, p. 0207 408 743 • JÄRVENPÄÄ: Mäkelän Kone, Kielokatu 1, p. (09) 5495 2503 • KAJAANI: E. Hartikainen, Syväojankatu 5, p. 0400 115 113 • KEMI, Aine Kemi, Valajankatu 3, p. 040 342 2601 • KEMINMAA: Delta Auto, Kauppakuja, p. 0207 408 904 • KOKKOLA, 12, p. (06) 830Kotitontuntie 2470 • KOTKA: Delta2, Auto, Suurniitynkatu 2, p. 0207 • 408 712 • Auto-Suni, Keltakalliontie ESPOO:KustCar DeltaKokkola, Auto,Indolantie Niittykumpu, p. 0207 408 801 FORSSA: Delta Auto,2, Hämeentie 35, p. 0207 408 671 • HELSINKI: Delta Auto, Herttop. 0207 694 780 • KOUVOLA: Kouvolan Autosompa, Hitsaajantie 1, p. (05) 5445 730 • Auto-Suni, Sepäkatu 9, p. 0207 694 760 • KUOPIO: E. Hartikainen, Neulalammentie 4, p. 0400 205 533 • Mekaanikonkatu 8, p. 0207 408 511 Konala, Ruosilantie p. 0207 408510501 HYVINKÄÄ: Delta Auto, Veikkarinkatu 1, p. 0207 408 531 • HÄMEENKURIKKA: Automyynti Saarakkala, Arinatie 1, p. (06) 450niemi, 9016 • KUUSAMO: Kuusamon Auto-Tähti, Teollisuustie 3, p. (08)•853 862 • LAHTI: Mega-Auto, 5, Alhonkatu 5, p. 0207 453 ••LAITILA: KK-Autoteam, Kaukolantie 18, p. (02) 857 6500 • LAPPEENRANTA: Delta Auto, Teollisuuskatu 1, p. 0207 408 732 •13, Auto-Suni, Harapaisentie p. 0207 694 650 • LOHJA: Lohjanportin Auto,Marjahaankierto Maksjoentie 10, LINNA: Delta Auto, Uhrikivenkatu p. 0207 408 2,591 • IISALMI: E. Hartikainen, 11, p. 0400 330 066 • JOENSUU: Autoliike Mutanen, Kuurp. 0207 458 390 • MIKKELI: Etukone, Kinnarinkatu 8, p. 0440 321 737 • OULU: Delta Auto, Vasaraperä, Pauketie 4, p. 0207 408 603 • Aine Oulu, Kaarnatie 10, p. 040 343 1206 • PORI: Satakunnan nankatu p. 044 8600Autohuolto • JYVÄSKYLÄ: Delta Auto, 45, p. 0207 408 741 • JÄRVENPÄÄ: Mäkelän Kone, Kielokatu 1, p. (09) 549 525 01 • Autotalo, Helmentie 14, p. (02) 522 7058 • RAUMA: Delta Auto, Kairakatu 9,13, p. 0207 408 694788 • RIIHIMÄKI: Leino & Leino, Kirjauksentie 2, p.Itä-Päijänteentie (019) 733 636 • ROVANIEMI: Delta Auto, Isoaavantie 1, p. 0207 408 924 • Raskone, Ulakatu 11, 0102 320 731 • SALO: Delta Auto, Meriniitynkatu p. 0207 408 612111 • Perniön Auto Smolander, Meriniitynkatu 8, p. (02) 721 2124 • SAVONLINNA: Etukone, 16, KAJAANI: E.p.Hartikainen, Syväojankatu 5, p.15,0400 115 • KEMINMAA: Delta Auto, Kauppakuja, p. 0207 408Satelliittikatu 901 • KOTKA: Delta Auto, Suurniitynkatu 2, p. 0207 408 711 • KOUVOLA: p. 0440 322 217 • Savonlinnan Timanttihuolto, Tyynelänkatu 28, p. 0104 239 600 • SEINÄJOKI: Autosein, Rajatie 41, p. (06) 414 4654 • TAMPERE: Delta Auto, Lakalaivankatu 1, p. 0207 408 634 • TURKU: Kouvolan Autosompa, Hitsaajantie p. 0510,544 E. Hartikainen, 4, Autohuolto p. 0400Gynther, 331 155 Delta Auto, Rieskalähteentie 71, p. 0207 408 644 • Rinta-Joupin Autoliike,1, Piiskakuja p. (02)5710 281 0281•• KUOPIO: VAASA: Käyttöauto, Rantamaantie 35, Neulalammentie p. (06) 315 6301 • VARKAUS: Käpy-• KURIKKA: Automyynti Saarakkala, Arinatie 1, p. 06 450 9000 • kankaantie 2, p. 044KUUSAMO: 441 1200 • YLIVIESKA: JK-Huolto jaAuto, Varaosa,Luomantie Ruutihaantie 9, p. 7, (08)p. 7620107 120. 633 822 • LAHTI: Mega-Auto, Alhonkatu 5, p. 0207 510 400 • LAPPEENRANTA: Delta Auto, Teollisuuskatu 1, p. 0207 408 731 • Koillismaan

MITSUBISHIjälleenmyyjät

LOHJA: Lohjanportin Auto, Maksjoentie 10, p. 0207 458 390 • MIKKELI: Ajanvaunu Oy, Kinnarinkatu 8, p. 015 321 6640 • OULU: Delta Auto, Vasaraperä, Pauketie 4, p. 0207 408 601 • MAZDA-jälleenmyyjät: FORSSA: Delta Auto, Hämeentie 35, p. 0207 408 671 • HYVINKÄÄ: Delta Auto, 1, p. 7070 0207 408•531 • JYVÄSKYLÄ: Delta Auto, Itä-Päijänteentie 408 741 • PORI: Auto, PORI: Satakunnan Autotalo, Helmentie 14,Veikkarinkatu p. 02 522 RAUMA: Delta Auto, Kairakatu45, 9,p.p.0207 0207 408 691Delta • RIIHIMÄKI: Riihimäen Auto-Center, Kirjauksentie 2, p. 0106 668 070 • Harmaalinnantie 1, p. 0207 408 571 • RAUMA: Delta Auto, Kairakatu 9, p. 0207 408 691 • SALO: Delta Auto, Meriniitynkatu 15, p. 0207 408 611 • SEINÄJOKI: Delta Auto, Pohjankaari 4, p. 0207 408 621 • ROVANIEMI: Auto, TURKU: Delta Auto, Rieskalähteentie 71,Delta p. 0207 408 641. Isoaavantie 1, p. 0207 408 921 • SALO: Delta Auto, Meriniitynkatu 15, p. 0207 408 611 • SAVONLINNA: Ajanvaunu, Satelliittikatu 16, p. 0500 555 676 • SEINÄJOKI: Autosein, Rajatie 41, p. 06 414 0905 • TAMPERE: Delta Auto, Lakalaivankatu 1, p. 0207 408 631 • TURKU: Delta Auto, Rieskalähteentie 71, p. 0207 408 641 • VAASA: KäyttöMAZDA-huollot: auto, Rantamaantie 06 3156Delta 300 • VARKAUS: Autokari,Delta Relanderinkatu 0207 479 920. FORSSA: Delta Auto, Hämeentie 35, p. 0207 408 35, 672 •p. HYVINKÄÄ: Auto, Veikkarinkatu 1, p. Varkauden 0207 408 533 • JYVÄSKYLÄ: Auto, Itä-Päijänteentie104, 45, p. p. 0207 408 743 • PORI: Delta Auto, Harmaalinnantie 1, p. 0207 408 572 • PORVOO: Delta Auto, Veckjärventie 5, p. 0207 408 562 • RAUMA: Delta Auto, Kairakatu 9, p. 0207 408 694 • SALO: Delta Auto, Meriniitynkatu 15, p. 0207 408 612 • SEINÄJOKI: Delta Auto, Pohjankaari 4, p. 0207 408 624 • TURKU: Delta Auto, Rieskalähteentie 71, p. 0207 408 644.

ESPOO: Delta Auto, Niittykumpu, Kotitontuntie 2, p. 0207 408 803 • FORSSA: Delta Auto, Hämeentie 35, p. 0207 408 672 • Forssan Auto Race, JokioistenMekaanikonkatu 8, p. 0207 408 514 • Konala, Ruosilantie 5, p. 0207 408 504 • HYVINKÄÄ: Delta Auto, Veikkarinkatu 1, p. 0207 408 533 • HÄMEENLINNA: Delta Auto, Uhrikivenkatu 13, p. 0207 408 592 • IISALMI: E. Hartikainen, Marjahaankierto 11, p. 0400 330 077 • JOENSUU: Autoliike Mutanen, Kuurnankatu 13, p. 044 788 8606 • JYVÄSKYLÄ: Delta Auto, Itä-Päijänteentie 45, p. 0207 408 743 • JÄRVENPÄÄ: Mäkelän Kone, Kielokatu 1, p. (09) 5495 2503 • KAJAANI: E. Hartikainen, Syväojankatu 5, p. 0400 115 113 • KEMI: Aine Kemi, Valajankatu 3, p. 040 342 2601 • KEMINMAA: James_210x275_Osoitteet_Kaikki.indd 1 20.12.2011 9.32 Delta Auto, Kauppakuja, p. 0207 408 904 • KOKKOLA: KustCar Kokkola, Indolantie 12, p. (06) 830 2470 • KOTKA: Delta Auto, Suurniitynkatu 2, p. 0207 408 712 • Auto-Suni, Keltakalliontie 2, p. 0207 694 780 • KOUVOLA: Kouvolan Autosompa, Hitsaajantie 1, p. (05) 5445 730 • Auto-Suni, Sepäkatu 9, p. 0207 694 760 • KUOPIO: E. Hartikainen, Neulalammentie 4, p. 0400 205 533 • KURIKKA: Automyynti Saarakkala, Arinatie 1, p. (06) 450 9016 • KUUSAMO: Kuusamon Auto-Tähti, Teollisuustie 3, p. (08) 853 862 • LAHTI: Mega-Auto, Alhonkatu 5, p. 0207 510 453 • LAITILA: KK-Autoteam, Kaukolantie 18, p. (02) 857 6500 • LAPPEENRANTA: Delta Auto, Teollisuuskatu 1, p. 0207 408 732 • Auto-Suni, Harapaisentie 2, p. 0207 694 650 • LOHJA: Lohjanportin Auto, Maksjoentie 10, p. 0207 458 390 • MIKKELI: Etukone, Kinnarinkatu 8, p. 0440 321 737 • OULU: Delta Auto, Vasaraperä, Pauketie 4, p. 0207 408 603 • Aine Oulu, Kaarnatie 10, p. 040 343 1206 • PORI: Satakunnan Autotalo, Helmentie 14, p. (02) 522 7058 • RAUMA: Delta Auto, Kairakatu 9, p. 0207 408 694 • RIIHIMÄKI: Autohuolto Leino & Leino, Kirjauksentie 2, p. (019) 733 636 • ROVANIEMI: Delta Auto, Isoaavantie 1, p. 0207 408 924 • Raskone, Ulakatu 11, p. 0102 320 731 • SALO: Delta Auto, Meriniitynkatu 15, p. 0207 408 612 • Perniön Auto Smolander, Meriniitynkatu 8, p. (02) 721 2124 • SAVONLINNA: Etukone, Satelliittikatu 16, p. 0440 322 217 • Savonlinnan Timanttihuolto, Tyynelänkatu 28, p. 0104 239 600 • SEINÄJOKI: Autosein, Rajatie 41, p. (06) 414 4654 • TAMPERE: Delta Auto, Lakalaivankatu 1, p. 0207 408 634 • TURKU: Delta Auto, Rieskalähteentie 71, p. 0207 408 644 • Rinta-Joupin Autoliike, Piiskakuja 10, p. (02) 281 0281 • VAASA: Käyttöauto, Rantamaantie 35, p. (06) 315 6301 • VARKAUS: Autohuolto Gynther, Käpykankaantie 2, p. 044 441 1200 • YLIVIESKA: JK-Huolto ja Varaosa, Ruutihaantie 9, p. (08) 762 120.

MITSUBISHIhuollot

Soittajahinta Deltan 0207-alkuisiin numeroihin on lankapuhelimesta snt/min 8,28 snt/puhelu 23 %)•jaHELSINKI: matkapuhelimestaDelta 19,2 snt/min (alv 23Herttoniemi, %). tie3,2 220, p.+ 0500 486(alv 676 Auto,

Deltan MAZDAjälleenmyyjät Deltan MAZDAhuollot

FORSSA: Delta Auto, Hämeentie 35, p. 0207 408 671 • HYVINKÄÄ: Delta Auto, Veikkarinkatu 1, p. 0207 408 531 • JYVÄSKYLÄ: Delta Auto, Itä-Päijänteentie 45, p. 0207 408 741 • PORI: Delta Auto, Harmaalinnantie 1, p. 0207 408 571 • RAUMA: Delta Auto, Kairakatu 9, p. 0207 408 691 • SALO: Delta Auto, Meriniitynkatu 15, p. 0207 408 611 • SEINÄJOKI: Delta Auto, Pohjankaari 4, p. 0207 408 621 • TURKU: Delta Auto, Rieskalähteentie 71, p. 0207 408 641. FORSSA: Delta Auto, Hämeentie 35, p. 0207 408 672 • HYVINKÄÄ: Delta Auto, Veikkarinkatu 1, p. 0207 408 533 • JYVÄSKYLÄ: Delta Auto, Itä-Päijänteentie 45, p. 0207 408 743 • PORI: Delta Auto, Harmaalinnantie 1, p. 0207 408 572 • PORVOO: Delta Auto, Veckjärventie 5, p. 0207 408 562 • RAUMA: Delta Auto, Kairakatu 9, p. 0207 408 694 • SALO: Delta Auto, Meriniitynkatu 15, p. 0207 408 612 • SEINÄJOKI: Delta Auto, Pohjankaari 4, p. 0207 408 624 • TURKU: Delta Auto, Rieskalähteentie 71, p. 0207 408 644.

Soittajahinta Deltan 0207-alkuisiin numeroihin on lankapuhelimesta 3,2 snt/min + 8,28 snt/puhelu (alv 23 %) ja matkapuhelimesta 19,2 snt/min (alv 23 %).

43


– edullisemmin kuin uskotkaan! Deltan automyymälöissä on Kian, Mitsubishin ja Mazdan merkkihuolto ja luonnollisesti huollamme ammattitaidolla kaikki muutkin merkit. Huoltotöillämme on myös kahden vuoden takuu. Kaikkia palvelujamme ja tuotteitamme yhdistää tinkimätön laatu ja kilpailukykyinen hinta. Tule ja totea se itse!

Parasta sinulle ja autollesi.

Delta 24h tiepalvelu vuodeksi veloituksetta! Paraskaan huolto ei aina auta, jos matka keskeytyy yllättäen vaikkapa rengasrikkoon. Siksi kaikkiin Deltasta ostettuihin/merkkihuollettuihin autoihin sisältyy Delta 24h tiepalvelu vuodeksi veloituksetta.

Lupaamme, että ajanvaraus onnistuu helposti ja nopeasti

Lupaamme mahdollisuuden sijaisautoon huollon tai korjauksen ajaksi

Lupaamme asiantuntevat neuvot veloituksetta kaikissa autosi huoltoon tai korjaukseen liittyvissä kysymyksissä

Lupaamme työn ja osien laadulle kahden vuoden takuun

Lupaamme luotettavan arvion tarvittavista toimenpiteistä, vaihtoehdoista ja kustannuksista työn suorittamiseksi

Lupaamme selvityksen laskun sisällöstä autoa noutaessasi

Lupaamme, että autosi on noudettavissa sovittuna aikana

Lupaamme ottaa sinuun vielä yhteyttä varmistaaksemme, että olit tyytyväinen palveluumme

Täyden palvelun vauriokorjaamo!

Teemme vauriokorjaukset nopeasti ja ammattitaidolla kaikkiin merkkeihin. Hoidamme myös tarvittavat selvitykset vakuutusyhtiölle tai viranomaisille. Katso yhteystiedot netistä www.delta.fi

Tällä setelillä saat 40 euron alennuksen kun kertaostosi (normaalihintaiset osat, tarvikkeet ja työ) on vähintään 200 euroa. Voimassa Delta-liikkeissä 28.2.2012 asti. Esitä seteli samalla kun jätät auton huoltoon. Etua ei voi yhdistää muihin tarjouksiin. Täytä tietosi kupongin kääntöpuolelle niin saat tietoa Delta-tarjouksista suoraan sähköpostiisi tai matkapuhelimeesi.

Voimassa Delta-liikkeissä 28.2.2012 asti. Esitä seteli samalla kun jätät auton huoltoon. Etua ei voi yhdistää muihin tarjouksiin. Täytä tietosi kupongin kääntöpuolelle niin saat tietoa Deltatarjouksista suoraan sähköpostiisi tai matkapuhelimeesi.


Hoidamme renkaat puolestasi! Neljän pyörän irrotus, pesu ja kausisäilytys.

Joustava tapa maksaa auton huollot, tarvikkeet, varaosat ja renkaat.

Suomen ilmastossa autoon tarvitaan käytännössä aina kahdet renkaat. Irrotettuina kaikki neljä pyörää tarvitsevat paljon säilytystilaa. Deltan rengashotellipalvelu on edullinen tapa varastoida kesä- tai talvirenkaat turvallisesti ja vaivattomasti. Kun tuot autosi Deltaan, me irrotamme pyörät, pesemme ja puhdistamme ne perusteellisesti sekä vastaamme niiden asianmukaisesta säilytyksestä aina seuraavaan kausivaihtoon saakka. Kun renkaiden allevaihto on jälleen käsillä, sovit vain vaihtoajan, ja saat renkaat jälleen käyttöösi – puhtaina ja ilmanpaineet tarkistettuina. Palvelu maksaa vain 79 e / kausi (Helsingissä ja Espoossa 89 e).

Luoton voit hakea etukäteen Delta Auton internetsivujen kautta tai liikkeessä asioidessasi. Lasku ostoksesta toimitetaan suoraan kotiisi ostokuukautta seuraavassa kuussa, jolloin päätät sinulle parhaiten sopivan maksuvaihtoehdon. Aiemmin haettu jo maksettu luoton määrä säilyy käytettävissäsi myös tulevaisuuden hankintoja varten. Tutustu Delta Huoltoluottoon lähimmässä Delta-liikkeessä tai osoitteessa: www.delta.fi

79 € kaikille merkeille!

Varmasti sopivat, luotettavat alkuperäislaatuiset varaosat

Ammattitaitoinen, koulutettu henkilökunta

Huollon leimat huoltokirjassa varmistavat hyvän jälleenmyyntiarvon

PlusHuoltoon sisältyy kaikkiaan 16 työkohdetta: Taloudellisuus

Turvallisuus

• Synteettisen moottoriöljyn ja suodattimen vaihto • Jarru-, akku- ja pesunesteen tarkastus/lisäys • Jäähdytysnesteen pakkaskeston mittaus/lisäys

• Etujarrujen kitkapintojen kuluneisuuden ja varoitusvalon toiminnan tarkastus • Takajarrujen kitkapintojen tarkastus • Käsijarruvivun liikkeen tarkastus/säätö • Kytkinpolkimen liikevaran tarkastus • Ohjaus- ja pallonivelien tarkastus • Renkaiden paineen ja kunnon tarkastus • Valojen toiminnan tarkastus • Apulaitehihnojen tarkastus/säätö • Lukkojen, saranoiden ja rajoittimen voitelu • Korin maalipinnan ja alustan suojauksen tarkastus • Koeajo sekä huoltomuistion täyttäminen

Ympäristö • Jarru- ja polttoaineputkien ja letkujen kumisuojien ja -helojen tarkastus • Pakoputkiston kunnon ja tiiviyden tarkastus

2 vuoden takuu työlle ja osille – voimassa Delta Autoissa kautta maan

€ 9 14

alk.

autot) (henkilö

✄ Haluatko saada tietoa Delta Auton auto- ja huoltotarjouksista?

Haluatko saada tietoa Delta Auton auto- ja huoltotarjouksista?

❑ Kyllä kiitos, haluan lisää tietoa Delta Auton tarjouksista.

❑ Kyllä kiitos, haluan lisää tietoa Delta Auton tarjouksista.

❑ Kyllä kiitos, haluan saada tietoa Delta Auton tarjouksista puhelimeeni.

❑ Kyllä kiitos, haluan saada tietoa Delta Auton tarjouksista puhelimeeni.

Nimi: __________________________________________________

Nimi: __________________________________________________

Osoite: _________________________________________________

Osoite: _________________________________________________

Puhelin: ________________________________________________

Puhelin: ________________________________________________

Sähköposti: ______________________________________________

Sähköposti: ______________________________________________


Thule Motion

UUTUUS

Esittelyssä uusi tilava kuljetuslaatikko

Kuljeta mitä vain. Uusi Thule Motion on täydellinen koko perheen kuljetuslaatikko, jossa on tyylikäs muotoilu, reilusti tilaa ja useita käteviä ominaisuuksia. Avaa boksi kummalta puolelta tahdot ja lukitse kätevästi keskuslukituksella. Uusi pikakiinnitys mahdollistaa helpon ja turvallisen kiinnityksen. Motion on Thulen suurin boksimalli, jonka tilavuus on huikeat 670 l. Saatavilla on neljä kokoa ja kaksi upeaa kiiltävää väriä.

Maahantuoja:

Myynti: Hyvin varustetut autoalan liikkeet. Lisätietoja: www.thule.

James  

Delta Motor Groupin lehti autoileville suomalaisille.

James  

Delta Motor Groupin lehti autoileville suomalaisille.