Page 1

blomma! 2015 / IDÉER / TIPS / NYHETER

VÅRDA DINA GAMLA RABATTER ge ny växtkraft EN HÄRLIGT FRODIG köksträdgård SOMMARBLOMMOR fägring från golv till tak


innehåll

2015

18

14

04 Till täppan & trädgården Ska du plantera tomater eller

anlägga en rosenrabatt? Trädgården är full av möjligheter!

06 100% naturligt från jord till middagsbord med trädgårdsmästare Adrian Evans tips.

12 Härlig skörd!

Fyll tallriken med delikatesser från dina odlingar från tidig vår till sen höst.

06

14 Sätt fart på gamla rabatter

20 Dags att plantera

17 5 nyanser av brunt

24 Låt dig inspireras!

Skäm bort dina perenner, buskar och träd redan tidigt på våren.

Rätt jord på rätt plats – nu är valet lätt!

18 Njut av blomsterfägring! Vad är väl härligare än sommarblommornas fägring? Så här lyckas du på små ytor.Plantera mera med bra jord, livskraftiga plantor, grävda gropar och vatten.

Produkter, tips & idéer: jord för förökning, den kreativa odlingsbänken, staket och stöd för en vacker trädgård, ekotoaletter, komposter och produkter för ekologisk odling.

© Hasselfors Garden 2015 Chefredaktör: Pia Holmberg Redaktionschef: Suvi Hämäläinen Redaktion: Otavamedia Kundkommunikation Repro: Aste Helsinki Oy Tryck: Hansaprint Oy

2

blomma! ❦ 2015


ledare Pia Holmberg

står trädgården där, helt bar. Gräsmattan är våt och platt och vintern har satt sina spår i rabatterna. Under buskarna gömmer sig en salig röra av gamla blad och kvistar. Spirande skott och knoppar längtar efter varmare väder.

NÄR VÅRLJUSET KOMMER

sin egen charm med speciella dofter ur jorden. Det är en stark känsla av förväntan, stunden innan grönskan exploderar. Otåliga trädgårdsentusiaster skyndar sig att snygga upp samtidigt som de fantiserar om en sammetsgrön gräsmatta och blomstrande växter.

växande intresse för odling av ätbara växter både i trädgården och på balkongen. Både på höjden och bredden växer örter, sallat och andra grönsaker i odlingsbänkar och krukor. Att hemproducerad mat är ren och ekologisk är en viktig del av paketet.

DET ÄR ETT HÄRLIGT

VÅRTRÄDGÅRDEN HAR

ATT HA TÅLAMOD med att allt inte genast är perfekt är inte direkt dagens melodi. Ibland kan det vara svårt att veta när och hur man ska inleda trädgårdsarbetet.

R-dress i rabatterna kan du lätt förbereda sommaren redan tidigt under våren. Metoden är gammal och kallas att mulcha, förr gjorde man det med välbrunnen stallgödsel från kobonden intill, numera finns det lite mer praktiska sätt att mulcha. Det är bara att åka till trädgårdsbutiken och köpa hem ett lass säckar. Det är ett utmärkt sätt att väcka trädgården inför sommaren. Med ett lager näringsrik R-dress i rabatter och planteringar skapar du snabbt en snygg och prydlig vårträdgård. I vårt magasin får du tips av proffsen!

GENOM ATT LÄGGA UT

mer kan du odla fler sorter och prova på nya knep. Sallat kan till exempel sås i drivbänk redan i april. Under odlingsfönster kan skördesäsongen fortsätta ända in på senhösten. Här kan du bland annat läsa om hur vår trädgårdsmästare Adrian Evans sköter sin egen köksträdgård. Med hjälp av våra filmer kan du också ta del av hans kunskaper och entusiasm. NÄR DU LÄR DIG

Med ett lager näringsrik R-dress skapar du snabbt en snygg och prydlig vårträdgård.

för att plantera fleråriga växter. Med jord som passar plantans behov kommer man långt, men planteringsgropens djup och form och lämpliga planteringsredskap påverkar också resultatet. Vi har samlat tips för olika växter och säger bara - plantera mera!

DET FINNS SPECIALKNEP

om en ljus och blommande sommar för alla trädgårdar, odlingslotter och balkonger! ❦

MED ÖNSKAN

3


TEKSTI Heidi Haapalahti och Hasselfors Garden

& BILDER Hasselfors Garden

Till täppan & trädgården Plantera en gåva Överraska någon med en planta! En buske eller ett träd plus jord och gödsel blir en rolig gåva. Fullända gåvan med att plantera och instruera den nya ägaren om hur växten ska skötas.

Värme & ljus och andra värmeälskande växter trivs utmärkt i Hasselfors Gardens Odlingsbänk. Om du staplar två Odlingsbänkar på varandra får du en djup växtbädd, som värms upp tidigt. Odlingsfönstret släpper igenom rikligt med ljus och värme men skyddar mot vind och kyla under våren.

MELONER, PUMPOR

4

blomma! ❦ 2015

Rabarbersaft

Psst!

Med det här enkla receptet kan du tillreda fräsch rabarbersaft precis i den mängd du behöver. Du behöver rabarberstjälkar, vatten, socker och citroner.

En egen rosenberså! LÅT DIG FÖRFÖRAS AV VACKRA ROSOR. Välj en solig plats för din egen rosrabatt. Rosor trivs i näringsrik och fukthållande jord. Rosjord garanterar goda förutsättningar för tillväxt och en praktfull blomning. Men en fulländad blomsterprakt kräver även gödsling. Gödsla rosorna varje vår med kogödsel.

FYLL EN ROSTFRI KASTRULL med rengjorda och skurna rabarberbitar. Koka vatten i en annan kastrull, 2/3 så mycket som mängden rabarberbitar. Blanda 0,75 dl socker per deciliter i det kokande vattnet. Häll försiktigt det heta sockervattnet över rabarberbitarna. Låt svalna. Ta en citron per två deciliter vatten. Tvätta och skala tunt av det gula skalet med skalkniv. Avlägsna den vita delen och skiva sen citronerna. Blanda skal och citronskivor med rabarbern och ställ in i kylen för ett par dagar. Sila saften i flaskor och späd ut efter eget tycke och smak. Saften håller sig i kylen i ett par veckor.

Plantera så här: 1 Vattna plantorna innan plantering. Gräv en djup grop, blanda uppgrävd jord med Rosjord. 2 Placera rosen i gropen, häll tillbaka jord och tryck till den runt plantan. 3 Vattna omsorgsfullt. 4 Plantor i kruka kan planteras under hela växtperioden, rosor med bara rötter bör planteras i vilofasen på våren eller hösten.


3

2

4

Så tomatfrön i såjord i små krukor i mars eller skaffa färdiga plantor senare. Plantera om de plantor du själv odlar minst en gång i större krukor. Välj gärna några olika typer; körsbärstomater ger riklig skörd, busktomater växer sig inte så höga, bifftomater kan behöva växthusvärme för att trivas.

Härda plantorna i en vecka innan plantering utomhus genom att låta dem stå ute under dagen och ta in dem till natten. Undvik skarp sol, det kan lätt bränna bladen. I ett uppvärmt växthus kan plantorna planteras redan i maj, men utomhus lönar det sig att vänta till juni.

sidan

ÄD

1

R

34

TR

Plantera egna tomater

O D U K TE

S

PR

IP

R

BILD Hasselfors Garden FL E

&

TEXT Paula Ritanen-Närhi

GÅ R D

ST

Plantera plantorna när de fått sina första öppna blommor. Sätt ner dem djupt i jorden, särskilt om plantorna blivit långa och rangliga. Det bildas nämligen nya rötter från stammen! Använd en näringsrik jordblandning som U-jord. Vattna plantorna efter plantering. Täck med fiberduk om det finns risk för nattfrost.

Gödsla och vattna tomaterna regelbundet. En riklig skörd fordrar mycket näring! Ampeltomater och busktomater kan växa fritt. Höga tomatplantor behöver bindas upp med stödpinnar eller snören. Om du har uppbundna tomater bör du ta bort sidoskotten, tjyvarna, från bladvecken varje vecka.

5

Underlätta pollinering genom att öppna balkongglas eller växthusluckor om morgnarna så att luften cirkulerar och pollen frigörs. Lätta eftermiddagsduschar med sprayflaska gör gott för skörden. Skörda tomaterna fullmogna, då är de som sötast. Under slutet av sommaren lönar det sig att toppa uppbundna tomater för att skörden ska hinna mogna.

Se video

Så odlar du tomater i Trädgårdslider

5


Adrian Evans

TRÄDGÅRDSMÄSTAREN I NORR I finska Österbotten hittar vi en skicklig brittisk trädgårdsmästare. Adrian Evans har trädgårdsodling både som yrke och hobby. Vid sitt hus odlar han naturnära och kustnära, för sig själv och sin familj. TEXT Paula Ritanen-Närhi & BILDER Katja Lösönen

6

blomma! ❦ 2015


Adrian Evans har tyckt om att arbeta med växter ända sedan barnsben. Hans föräldrar var entusiastiska grönsaksodlare.

7


Att sköta köksträdgården är ett äventyr som inleds med fröpåsar på våren och avslutas med skörden på hösten.

K

öksträdgården kantas av enorma stånd med svartkål. Bakom kålen skjuter manshög sockermajs i höjden och i bakgrunden syns bönstänglar tyngda av skörd. Här, vid trädgårdsmästare Adrian Evans röda stuga, växer ett överflöd av grönsaker. Adrian har byggt upp och anlagt sin doftande och stämningsfulla köksträdgård med upphöjda Odlingsbänkar och ett Trädgårdslider i centrum. Köksträdgården med sina tolv Odlingsbänkar och trädgårdsland ger familjen på tre personer färskt grönt på bordet hela sommaren samt gott om skörd att torka, frysa in eller lagra i källaren. Familjens sexåriga son Alex vet varifrån den bästa maten kommer. Familjens två hundar gillar också att vara med husse när han jobbar i trädgården. Adrian Evans flyttade från England till Finland för femton år sedan och har vant sig vid livet och vädrets nycker i kustregionen i Öster-

8

blomma! ❦ 2015

botten som ligger i höjd med Ångermanland i Sverige. I kallbänkar med Odlingsfönster kan han börja odla tidigt på våren i skydd för kalla vindar från havet. Men på sensommaren visar grönsakslandet inte längre spår av försommarens kyla. – Under våren led växterna av näringsbrist, då de inte fick tillräckligt med fosfor ur den kalla jorden. Jag spred gödselvatten på bladen med vattenkanna, vilket hjälpte växterna att växa till sig snabbt när vädret blev varmare, berättar han.

Planerad skörd

Att sköta köksträdgården är ett äventyr som inleds med fröpåsar på våren och avslutas med skörden på hösten. Största delen av trädgårdens växter driver han själv upp från frö, endast gurkorna köps in som plantor. I Odlingsbänkarna växer sallat, åtskilliga örter, persilja, mangold, squash och snabbväxande rotfrukter som skördas som primörer. Den rikliga skörden av mangold ger familjen anledning att tillreda många nya maträtter. En före detta leråker har flitigt jordförbättrats och omvandlats till grönsaksland av

Adrian och där frodas nu potatis, morötter, rödbetor, kål, lök, palsternacka och bönor. Växternas rötter breder nu ut sig i djup mullrik trädgårdsjord och får extra näring av ekologisk naturgödsel. Särskild glädje har Adrian haft av sockermajsen, som trivts under den soliga sommaren. Majsen förodlade Adrian i växthus och planterade ut i början av sommaren. – Jag älskar att laga mat och vi använder det vi skördar på en gång. Det finns inget godare än färska grönsaker från egen täppa, säger Adrian nöjt.

Ett hjärta av jord

Adrian Evans har hållit på med trädgårdsarbete sedan barndomen; hans föräldrar, hans mormor och även hennes bror var entusiastiska grönsaksodlare. Det egna intresset väcktes då Adrian som fjortonåring fick göra praktik på det mer än 700 år gamla slottet Ripley Castle i Yorkshire. Han valde sedan att studera trädvård, planering och gestaltning av trädgårdar på universitetet. I England arbetade sedan Adrian med att formge stora och små trädgårdar, han har till och med planlagt idéträdgårdar på Chelsea Flower Show i London. Men kärleken förde honom till Finland där han fortsatt att använda sin mångsidiga trädgårdskunskap i olika arbeten. Nu arbetar Adrian på en närliggande plantskola, där man förökar och odlar upp perenner för nordiskt klimat. Han driver även upp lite perenner i det egna växthuset, bland gurka och tomat. Vår charmige och erfarne trädgårdsmästare möter du även i Hasselfors Gardens youtube-filmer där han gärna delar med sig av sin trädgårdskunskap. – Trädgården är min kärlek och passion. Jag vill dela min kunskap och glädje med andra för att de också ska kunna uppleva samma lycka.


Adrian odlar sallat, örter, persilja, mangold, squash och primörer i sina Odlingsbänkar.

9


Familjens hundar håller gärna Adrian sällskap i trädgården.

10 blomma! ❦ 2015


Adrians odlingstips med naturgödsel och kompost. En rik jord ger god skörd.

TA HAND OM JORDEN

DRIVBÄNKAR med Odlingsfönster gör att du kan starta extra tidigt på våren.

För en 100% naturlig köksträdgård

med odlingssäkra sorter. Potatis, plocksallat, bönor och lök ger säker skörd för middagsbordet.

INLED DIN ODLINGSKARRIÄR

FL E

• TR

Ekologisk odling

Adrians trädgård speglar hans värderingar. Han vill odla ren och god mat för sin familj och leva i harmoni med den omgivande naturen. Adrian tar ansvar för kommande generationer både i sitt arbete och i sina handlingar. – Jag använder inga bekämpningsmedel. Vid behov kan jag spruta på lite utspädd tallsåpa eller nässelextrakt, men som tur är har skadedjuren hållit sig borta. Sniglar som döljer sig i den rikliga vegetationen plockar Adrian upp i en liten korg och släpper ut i naturen igen utanför trädgårdens gränser. Ogräs rensar han för hand och rötterna får torka i solen innan de läggs i komposten. Ogräsen får efter kompostering återgå till att bli ny näring i grönsakslandet. För en passionerad trädgårdsmästare är trädgården en vän som man gärna tillbringar tid med. Adrian vill ta väl hand om sin vän. – Jag är lycklig när jag sår, planterar, rensar och skördar. Varje morgon vaknar jag lycklig över att få påta i jorden, både på jobbet och på fritiden. Timjan, citronmeliss, mynta, dragon, koriander och åbrodd används flitigt i hushållet. Örterna inte bara smakar, utan doftar även härligt och ger ögonfröjd. – Grönsakerna har många vackra bladformer, men en köksträdgård behöver också blommor. Blommorna lockar till sig pollinerare, påminner Adrian. I köksträdgården råder ordning och reda för att växterna ska trivas och för att det ska se bra ut. Adrian är en noggrann och omsorgsfull trädgårdsmästare, planerar och

PR

O D U K TE

R

26 sidan

ÄD

om olika grönsaker i frökataloger och be erfarna odlare om tips.

R

SKAFFA INFORMATION

även i en liten trädgård. Det gör att både jorden och växterna mår bra.

ANVÄND VÄXELBRUK

GRÖNSAKSJORD kan du fylla i odlingsbänkar, krukor och växthusets bäddar. KRAV-märkt.

PS

i upphöjda Odlingsbänkar där jorden värms upp tidigt på våren. Fyll bänkarna med näringsrik och ogräsfri jord.

ODLA SOMMARGRÖNSAKER

GÅ R DS

TI

mäter ut avståndet mellan sorterna. På så vis hålls plantorna friska och ogräs kommer inte åt att ta över. Planerna har hållit i år och inga överraskningar har inträffat. Däremot överträffade trädgårdens rikliga sensommarblomning alla förväntningar! – Inför nästa år planerar jag att samla frön från sorter som vuxit bra och givit särskilt god skörd. I fortsättningen kommer jag att dra upp fler plantor själv i växthuset, berättar Adrian.

Rotera grönsakerna

Adrian tillämpar växelbruk i sin trädgård. Det förebygger spridningen av växtsjukdomar och skadedjur och hjälper växterna utnyttja näringsämnena i jorden. Växelbruk är viktigt i köksträdgårdar där man inte använder bekämpningsmedel. Trädgårdslandet är indelat i fyra block, där han roterar växternas platser. Under det första året odlar han ärter som tillför jorden kväve, under det följande året sorter för näringsrik jord, såsom kål, pumpa och lök. Under det tredje året står rotfrukter i tur: potatis, morot och rödbeta. Sist kommer sallat och örter som kan leva i magrare jord. Utöver växelbruket gödslar Adrian trädgården med ekologisk naturgödsel på våren. Sommarens skörd belastar jordens näringsreserver, men den goda skörden sporrar trädgårdsmästaren att fortsätta. – Jag drömmer om att ytterligare utvidga köksträdgården. Att planera köksträdgården piggar upp höst- och vinterkvällar när det frodiga grönsakslandet är ett minne blott. ❦

är för den lite mindre krukodlingen med kryddor och grönt. Du kan även odla direkt i säcken. KRAV-märkt.

ÖRTJORD

SOLMULL NATURTORV är ljus vitmossetorv utan gödsel eller kalk. Den kan användas som jordförbättring, bas för egna jordblandningar och förvaring av rotfrukter. 100% naturlig. ORGANISK VÄXTNÄRING är en flytande, vegetabilisk växtnäring som snabbt ger extra näring till grönsaker, örter, små­ plantor och blommor. KRAV-märkt. NATURGÖDSEL FÖR KÖKSTRÄDGÅRDEN

är näringsrik naturgödsel för grönsaksland, växthus och Odlingsbänkar. Långtidsverkande. KRAV-märkt. HÖNSGÖDSEL är bra som grundgödsel till nästan alla trädgårdsväxter och kan även användas till att göra gödselvatten. 100% naturlig. TRÄDGÅRDSKALK är en ren naturprodukt för grund- och underhållskalkning av jorden. Kalk höjer pH-värdet vilket ger bättre struktur på lerjordar och ökar tillgängligheten på en del växtnäring. 100% naturlig.

Se video Skapa en köksträdgård

Se video Att odla i kallbänk

11


TEXT MARI KAARTOKALLIO

&

BILD HASSELFORS GARDEN

Skördekalender maj

Asparagus officinalis. Med sin utsökta smak är sparris en efterlängtad, näringsrik primör. Skörda grön sparris när skotten kommit upp 20–25 cm. Koka direkt, utan att skala!

1 SPARRIS

12

blomma! ❦ 2015

juni

2 SALLAT Lactuca sativa. Så ny plocksallat med tre veckors mellanrum för att få färska blad under hela sommaren. Odla både gröna och röda blad. Fröna gror bättre vid kyligt väder.

Köksträdgården

juli

3 LÖK Allium cepa. Färsk lök skördas under hela sommaren, använd även de gröna stjälkarna i matlagningen. Löken är mogen när blasten lägger sig och blir gul, gräv upp och låt torka i ett par veckor.

4 ÖRTER. Plocka aromatiska kryddörter innan de går i blom, tidigt på sommaren. Då smakar de som bäst. Spara till vintern genom att frysa in eller torka.

5 FRILANDSGURKA

Cucumis sativus. Skörda gurkor innan de är helt fullmogna, när de ännu är gröna och fasta. En planta kan ge upp till 40 gurkor på en sommar.


ger skörd från vår till höst. juli

6 FÄRSKPOTATIS Solanum tuberosum. För att få färsk nypotatis till midsommar måste du börja redan inomhus i mars och förodla en tidig sort. Sätt ut den i maj och täck med fiberduk.

Solanum lycopersicum. Tomater av alla sorter älskar ljus, värme, gödsel och vatten. Ge dem det och du kan plocka de allra godaste tomaterna. Solvarma smakar de bäst. 7 TOMAT

september

Beta vulgaris var. conditiva. Rödbetans saftiga rot måste skördas innan frostnätterna sätter in. Sommartid kan unga blad plockas och användas i sallader och pajer. 8 RÖDBETA

Allium sativum. Ta upp när blasten gulnar under sensommaren. Sätt nya vitlöksklyftor under hösten, på försommaren kan några av dem skördas extra milda och goda.

9 VITLÖK

10 GRÖNKÅL Brassica oleracea var. sabellica. Järn- och C-vitaminrik grönkål tål kyla och kan skördas långt in på senhösten. Men se upp – den gillas även av rådjuren.

13


Sätt fart på gamla rabatter Att kratta ut R-Dress är ett enkelt och snabbt sätt att ge ny växtkraft åt gamla, trötta rabatter. R-dress tillför både gödsel och mull som gynnar rotning och tillväxt. TEXT Lars Österlind

14 blomma! ❦ 2015

&

BILDER Hasselfors Garden


Lägg ut R-dress tidigt på våren innan det börjar spira så det ser snyggt och välvårdat ut. Näringen kommer växterna tillgodo precis när de behöver den som bäst.

D

et är tidigt på våren, precis innan växtligheten skjuter fart, som du kan göra verklig skillnad för din trädgård. Växter tar nämligen upp mest näring på våren. Jord i planteringar och rabatter som fått klara sig själv en längre tid utan gödsling sjunker ofta ihop, blir hård och ganska urlakad från näringsämnen som växterna behöver för att frodas. Då behöver mull och näring tillföras. R-Dress är till för att enkelt och snabbt förbättra jorden i gamla, trötta rabatter. Den passar de allra flesta växter och behöver inte kombineras med olika typer av gödselmedel eftersom den redan är kraftigt gödslad. Man får både mullen och näringen i en och samma produkt. Den kan med fördel läggas ut i rabatter där det finns en blandning av perenner, buskar och träd. Med sin mörka färg ser den dessutom snygg ut! R-Dress består av mörk, tung torv, sand och bark. Den behåller sin svarta färg länge och ser till att ogräs inte växer där den läggs ut. Den mörka färgen gör också att eventuellt ogräs snabbt syns och kan rensas bort. Jorden innehåller både lättlösligt mineralgödsel som är direkt tillgänglig för växterna och hönsgödsel som långsamt avger näring under hela växtsäsongen. Extra järn är tillsatt, vilket ger växtbladen en djupare grön ton. Även lite kalk har blandats i för att jorden ska få ett pH-värde som passar för de flesta växter och träd. Trädgårdskonsulterna Mona Holmberg och Ulf Strindberg samlade på sig ett stort växtkunnande när de arbetade på Botaniska Trädgården i Göteborg innan de för 15 år sedan bestämde sig för att starta eget. De skapar allt från rena perennrabatter till blandade planteringar

med buskar, träd och perenner i kombination. Miljöerna varierar från små innergårdar till hela parker. Kunderna är ofta bostadsbolag och kommuner. I sitt yrke såg de ett behov av en produkt som både förbättrar jordstrukturen och vitaliserar planteringar. – På Botaniska var vi självgående med komposter, men ute i verkliga livet är det inte så. Vi började tidigt använda R-Dress och använder den typen av produkt för att få tillbaka livsgnistan i en utarmad plantering, men också i förebyggande syfte för att inte rabatterna ska tappa stinget, säger Mona Holmberg. – Den ökar mullhalten i trötta jordar och är väldigt bra också för att höja marknivån i rabatter som svackar. Dessutom är den ogräsfri, vilket är mycket viktigt för en framtida låg skötselnivå, säger Ulf Strindberg. R-Dressjorden, som är förpackad i 50-literssäckar, är väldigt lätt att använda. Det är bara att kratta ut den i ett

Att mulcha Tekniken att täcka jorden med ett tjockt lager material kallas ibland för att mulcha. Ordet används ofta i engelska texter. Det vanligaste är att man mulchar med naturmaterial som bryts ner till mull - kompost, brunnen gödsel, gräs och löv. Syftet är att tillföra näring och mull, bibehålla fukten, hålla undan ogräs eller helt enkelt att göra jordytan fin. Maskar och mikrober blandar mulchen med jorden, mull och näring förs ner till rötterna. Mulchning spar tid på skötsel och växterna får en luckrare, mer fukthållande jord och ny näring. Särskilt i naturlig odling är det vanligt att använda sig av mulch av olika slag för att jordytan hela tiden ska var täckt, precis som den är i naturen.

15


Så här gör du:

1

Använd gärna R-Dress tidigt på våren, redan innan växterna kommit upp. R-dress kan då läggas över hela ytan, senare får man lägga mellan plantorna.

2

Låt gärna löv och pinnar ligga kvar i rabatten och kratta ut R-Dress ovanpå. Det gynnar mikrolivet i jorden.

3 4

Fördela ut minst 3-5 cm R-dress över hela rabatten. Klart!

Buskar och träd som behöver ny växtkraft kan också behöva R-Dress. Lägg ut ett 5-10 cm tjockt lager, men undvik att lägga upp mot stammarna.

jämnt lager i rabatten ovanpå den befintliga jorden. – För större perenner som höstflox och dagliljor brukar vi rekommendera ca 4 cm. För lite lägre växter, exempelvis kantnepeta och alunrot räcker det med 1-2 cm, förklarar Ulf Strindberg. Låga stenpartiväxter klarar sig oftast utan mull men kan behöva en gödsling. Gamla trötta buskrabatter ­tål upp till 10 cm, men se till att inte jorden hamnar på ­stammarna.

Så lyckas du

Ulf tipsar även om att dra fördel av de växtdelar som blir över när du klippt ned dina perenner. Låt klippet ligga kvar runt växterna. Fördela klippet i små delar och behåll så mycket som möjligt av det. Lägg sedan på R-Dress i ett nytt skikt. – Då får mikrolivet mycket att jobba med som kan omsättas till näring åt växterna, och samtidigt får rabatten ett prydligare utseende. Det finns en del växter där man ska vara försiktig med att använda ett dressmaterial med högt pH-värde. Det gäller exempelvis surjordsväxter såsom rhododendron och skugg-gröna. Här är det bättre att använda okalkad torv eller rhododendronjord. Även om det kommer bäst till nytta på vårkanten går det att använda R-Dress fram till augusti. Framåt hösten ska man dock vara mer försiktig med gödslingen. Då vill växterna inte ha mer näring utan ska få tid på sig att invintra. Höstregnen riskerar dessutom att snabbt urlaka den näring du tillför. ❦

Det är enkelt att fördela R-dress i rabatten med en kratta.

Finfin gräsmatta med Dressjord Den vanligaste användningen av dressjord är till gräsmattor. Dressjord för gräs innehåller liksom R-dress både mull och gödsel men krattas bara ut i ett tunt lager över gräsytan på våren eller försommaren, gärna innan gräset börjat växa. Mullen luckrar jordytan och stimulerar gräset att bilda nya rötter. Gödseln tillför näringsämnen som gör att gräset blir både slitage- och torktåligt, grönt och vackert.

16

blomma! ❦ 2015


5 nyanser av brunt 1

2

1

U-JORD

Det som skiljer U-jord från många andra jordar är att den har en grövre struktur, den känns knölig och kan se lite ’skräpig’ ut. Det är bark och peatnuggets som ger den grova strukturen och som gör att jorden är extra bra i stora planteringskärl. Rötter måste ha syre oavsett om jorden är torr eller blöt och en grov struktur säkerställer att det inte blir syrebrist i krukans inre. Dessutom är U-jord kraftigt gödslad.

2

S-jord är en blandning av finsiktad torv och perlit, det är perlit som syns som vita korn i jorden. Även späda plantor behöver mycket luft till rötterna. Perliten gör att jorden är luftig även om krukorna är små eller låga. Den här jorden är extra bra till sådder som gror ojämnt eller tar lång tid på sig att gro men där jorden hela tiden måste hållas fuktig.

3

P-JORD

Den mörka färgen hos P-jord beror på att den innehåller en stor andel svarttorv. Förutom att det ger en trevlig jord att jobba med så håller svarttorven vatten bra. Det gör att du hinner vattna innan växterna vissnar för svarttorven gör att vissningsgränsen blir mer utdragen. Som extra bonus buffrar den även näringsämnena i jorden.

3

4 4

S-JORD

5

Eko-jorden är lite ljusare i färgen beroende på att det är mer ljus torv i den, i en naturgödslad jord är det extra viktigt att jorden är luftig och lucker. Här ska ju även mikroorganismerna som omvandlar naturgödseln till lättupptaglig näring kunna få syre för sin andning. Eko-jorden innehåller även en del lera för god vattenoch näringshållning.

5 Våra ’bokstavsjordar’ har ett brett användningsområde och de kan användas till att odla och sköta många olika växter. De är populära bland yrkesfolk som arbetar med växthusodling och grönyteskötsel men de fungerar minst lika bra hemma hos dig som odlar bara för att det är roligt.

EKO-JORD

R-DRESS

R-dressen ska läggas ut ovanpå jorden i befintliga rabatter. Det blir både snyggt och ger ny näring till växterna. R-dress innehåller relativt mycket sand för att göra jorden tung så den inte blåser iväg och att den tar vatten om ytan torkar till. Men annars är det näringsinnehållet som kommer att göra att rabatten får ny växtkraft.

17


TEXT Heidi Haapalahti

&

BILDER Hasselfors Garden

tips

Om du planterar sommarblommor i en stor och tung kruka bör du fylla dess botten med ett tjockt lager lecakulor. Krukan blir på så vis mycket lättare att hantera.

Blomsterfägring behöver inte ta mycket plats. Fyll terrassen eller balkongen med härliga blomfärger och bladformer.

Njut av sommarens blomsterfägring!

M

ed sommarblommor skapar du färg och stämning på uteplatsen eller på balkongen, oavsett utrymmet. När du planterar sommarblommor i kruka kan du arrangera dem efter egen smak. Som kruka fungerar nästan vilket kärl som helst. I motsats till vad många tror behöver kärlet inte nödvändigtvis ha hål i botten, men om du inte har det får du vattna med förstånd. Med sommarblommor i amplar skapar du livfullhet och nivåer i blomsterprakten.

18

blomma! ❦ 2015

Amplarna kan du hänga upp på olika höjder, så att det blommar från golv till tak.

Lek och prova dig fram

Ettåriga sommarblommor innebär en lysande möjlighet att testa olika växter varje år. Stilen går att variera: klassiska pelargoner som trivs i solen ligger nostalgikern varmt om hjärtat och passar utmärkt för små ytor. Moderna hängpetunior med djärva blomfärger växer under sommaren till fantastisk blomsterprakt. För blomsterälskare som vill ha en naturlig look passar

Rötterna i jorden! 1 Välj plantor som ser friska ut och som är i god växt, de behöver inte vara i blom än. Kolla i krukan, rötterna ska vara ljusa och jorden ska hållas ihop av dem. 2 Fyll ny jord i en kruka, sätt ner plantan och tryck till runt plantan så den står stadigt. 3 Vattna i omgångar så att hela jordvolymen genomfuktas.


Jorden är det viktigaste av allt

Så lyckas du

SOMMARBLOMMORNA GER

tips

Ett praktfullt blomarrangemang bredvid entrén eller trappan är både välkomnande och inbjudande.

prydnadsgräs som svajar i vinden. Gräset kan samplanteras med blommande växter eller planteras separat i kruka som blickfång. Färgglada blommor kan balanseras upp genom att placeras med växter med vackra blad, såsom palettblad. En verkligt praktfull helhet skapar du genom att plantera plantorna så att de växer ihop och väver samman. Upprättväxande plantor kan planteras ungefär en handflata isär, plantor som breder ut sig sätts med större mellanrum. Se till att få njuta av blomsterprakt hela sommarenSka du ha dina blommor under bar himmel bör det vara hål i botten på krukan eller kärlet du planterar i så vattnet förs bort om det regnar för mycket. I stora krukor är det bäst att först hälla i ett lager lecakulor och sedan

bäst blomsterprakt när de planteras i näringsrik, förstklassig jord. U-jord är porös och näringsrik, vilket får dina sommarblommor att trivas och orka blomma. Den innehåller både snabbverkande mineralgödsel och naturgödsel som frigörs långsamt. Peatnuggets ser till att rötterna väver igenom hela jorden eftersom det hela tiden finns syre och fukt nere i jorden. Hela jordvolymen utnyttjas och plantorna växer sig kraftiga och fina med ett stort rotsystem. De vackraste blommorna fås genom att använda ny jord och skämma bort dem med Sommarblomsnäring hela sommaren.

fylla krukan med U-jord. Lecakulor ser till att växtens rötter inte står i vatten och gör att det blir lättare att flytta på krukan. Sommarblommor orkar inte blomma hela sommaren utan växtnäring. I små krukor med kraftiga plantor räcker inte näringen till även om du har en välgödslad jord från början. Lättast är att tillföra växtnäring i samband med bevattning. Då kan näringen som blandas ut i vatten direkt tas upp av växterna. Tillsätt lite Sommarblomsnäring varje gång du vattnar. När det kliar i fingrarna om våren och solen värmer gott är det lätt att plantera ut många blommor. Men tänk på att vädret är nyckfullt. Nätterna kan vara kalla även i juni. Skydda vid behov växterna från kyla eller ta in dem i huset över natten. ❦

Vattna plantorna innan du planterar, då rotar de säkrare. 19


TEXT Paula Ritanen-Närhi & BILDER Sanna Mander

Bra jord, en frisk planta, en spade och vatten är allt du behöver för plantering. Vi har samlat lätta och tydliga planteringsanvisningar som ger dina plantor en god start.

Dags att

plantera!

20 blomma! ❦ 2015


1

Perenner DET FINNS TVÅ VAL;

välj perenner efter den växtplats du har eller ta dina favoritväxter och skapa rätt växtplats för dem. Perenner är en stor grupp växter med arter som är anpassade till allt från torra solvarma ytor till mörkaste fuktiga skugga. Det finns ett stort urval och oändliga möjligheter att skapa rabatter. Skissa upp din rabatt innan du köper plantor. Planera blomningstid, växthöjd och växtkraft, lär dig om växternas spridningsförmåga så du inte får några tråkiga överraskningar. Låga perenner har ofta inte så djupa rötter och det räcker att gräva 20–30 centimeter djupt för dem medan större perenner kan behöva 40–60 centimeter djup jord att rota sig i. Ibland kan det vara en fördel att bygga upp rabatten så den höjer sig ovanför kringliggande mark. Rensa bort ogräs innan planteringen och förbättra jorden genom att blanda in rejält med Rosjord. Är det mycket ogräs kan det vara en god idé att lägga ut markduk innan den fina rabattjorden fylls tillbaka. Plantera låga perenner med cirka 20–30 centimeters mellanrum och kraftiga, höga perenner med cirka 40–50 centimeters mellanrum. Plantera plantorna på samma djup som de hade i krukan. Vattna plantorna innan plantering och på nytt efter planteringen. Gör en snygg, rak kant mot gräsmattan med Trädgårdskant. På våren, precis när växterna börjar sticka upp, sprid ett lager näringsrik R-dress över perennrabatten. Dresslagret bidrar till att bevara vårfukten i marken och minskar förekomsten av ogräs. Under R-dressen kan växtrester från fjolåret sakta brytas ner.

Se video Anlägg en perennrabatt

2

Rosor DE FLESTA MODERNA rosor trivs bäst på en solig, vindskyddad plats, där kan de utveckla en praktfull blomning. Krukplantor kan planteras hela säsongen, även sommartid när de blommar. Barrotade plantor har ingen jord med och säljs bara vår och höst. Gräv en minst 50 centimeter djup planteringsgrop för rosplantorna. Förbättra den uppgrävda jorden genom att blanda den med Rosjord till minst hälften. Blanda även in lite Trädgårdskalk. Rosens förädlingspunkt är synlig

som en förtjockning där stammarna växer ut. För att rosen ska klara vintern väl bör den punkten hamna på 10–20 centimeters djup. Fyll tillbaka lite jord i botten på gropen, sätt ner plantan på rätt djup och fyll i mer jord. Vattna ordentligt och vänta tills allt vatten sugits upp innan resterande jord fylls tillbaka och kupas upp lite runt plantan. Lägg ut täckbark eller dekorsten kring planteringarna för att hålla jorden fuktig under sommaren och för att förebygga ogrästillväxt.

21


Kom ihåg att vattna trädet hela första säsongen så att det säkert kan rota sig.

3 Träd

måste ha träd. Välj ett träd som kan få växa i sin naturliga form. Det finns många sorters träd att välja på, både småvuxna träd och storvuxna träd. Välj träd efter platsens förutsättning och ta reda på hur stort det kommer bli när trädet är uppvuxet. Gräv en rejäl grop, gärna 50 centimeter djup men minst dubbelt så bred, lite beroende på hur stor rotklumpen är. Skyffla upp jorden i skottkärra eller ovanpå en presenning för att hålla omgivningen ren. Blanda den uppgrävda jorden med Planteringjord ca 50/50. Lägg tillbaka lite uppblandad jord i botten och ställ ner trädet. Justera så att rotklumpens övre del hamnar något över omkringliggande markyta. Ta upp trädet, avlägsna krukan och plocka isär rötterna lite så de inte fortsätter växa i krukans riktning. Sätt tillbaka trädet i gropen så att det står rakt och grenarna pekar i önskad riktning. Fyll tillbaka den uppblandade jorden kring rotklumpen så att trädet står upprätt. Packa jorden kring rotklumpen genom att trycka ner den med foten. Sätt ner stödstolpar på båda sidorna av plantan, långt ner så det står stadigt. Häll ett par kannor vatten i gropen. Avsluta med att fylla upp gropen och forma jorden till en svagt sluttande upphöjning. Lägg endast ett tunt lager jord utanpå rotklumpen men inte upp på stammen. Sätt uppbindningsbandet strax under trädkronan så att trädets stam får stöd av stolparna men inte EN TRÄDGÅRD

22 blomma! ❦ 2015

Se video Plantera ett fruktträd

så att det stramas åt. Kom ihåg att vattna hela första säsongen så att trädet hinner rota sig. Kontrollera att stolparna står stadigt lite då och då. Avlägsna stödstolpar och uppbindning när trädet säkert slagit rot.


Ur fuktig jord får trädet både vatten och näring.

4

Så lyckas du

Rhododendron

PLANTERA STÄDSEGRÖNA rhododendron på en skyddad skuggig eller halvskuggig plats. Gräv en 30–40 centimeter djup och 50–60 centimeter bred grop för rhododendron. Fyll gropen med Rhododendronjord, den ska inte blandas upp med befintlig jord. Rhododendron vill ha lågt pH-värde, ca 4,5–5,5, och ska inte kalkas. Vattna plantan genom att fylla

gropen med vatten då den bara är fylld till hälften. På styv lerjord lönar det sig att plantera surjordväxter i upphöjda bäddar med kanter av t ex torvblock. Rhododendron trivs i fuktig jord och har ytliga rötter, så extra bevattning kan behövas under torra perioder – även under vår och höst. Skugga plantorna tidigt på våren så de inte torkar ut i vårsolen innan jorden har hunnit tina. ❦

23


SÅDD OCH FÖRÖK NING

Läs på och ta del av andras erfarenheter.

Upp och väx!

Att föröka växter är otroligt spännande. När man lägger ner några frön eller sticker ner sticklingar i jorden tänds en förväntan om att det snart ska börja spira och gro. Hur mycket kommer att ta sig och börja växa?

24 blomma! ❦ 2015


Sådd

Tiden från sådd till uppkomst varierar och det gäller att vara påläst om växterna. En del frön gror direkt medan andra måste ha en viloperiod först. De flesta fröer gror bäst mellan 20–24°C. Många fröer från perenner, buskar och träd behöver även köldbehandling för att gro. Har fröerna tjocka, hårda skal måste de kanske slipas av för att gro. En del fröer ska sås ytligt eftersom de behöver ljus för att gro medan de allra flesta fröer gror bäst om de är en bit ner i jorden. Det är viktigt att fröerna hålls fuktiga, när de börjar gro och bladen syns behöver de mycket ljus för att utvecklas bra. Dagsljuset räcker inte tidigt på våren, tilläggsbelysning ger bättre plantor. Lite svalare temperatur gör att plantorna inte ränner iväg och blir långa och gängliga.

S-jord

P-jord

MED DENNA JORD lyckas du även med de lite mer svårförökade växterna. S-jord är en fukthållande, finsiktad torvblandning med extra tillsats av perlit. Det är små vita korn som gör att jorden bibehåller en extra luftig och lucker struktur under lång tid. Det är något som är speciellt viktigt för långsamgroende frön och sticklingar som rotar sig sakta.

NÄR FRÖERNA GROTT och sticklingarna rotat sig börjar plantorna växa till sig och stå trångt. Då är det dags för s.k. omskolning eller prikling. Frigör plantorna försiktigt en och en och sätt ner i ny, kraftigare gödslad jord. P-jord passar för de allra flesta växter. Om du har många plantor välj bara ut de kraftigaste och släng resten. Skydda de omskolade plantorna för skarp sol den första tiden.

Naturgödslad såjord

Eko-jord

DET HÄR ÄR JORDEN för dig som vill odla ekologiskt från frö till skörd. Börja med denna jord och plantera sedan om i kraftigare gödslad Eko-jord. Naturgödslad såjord är blandad av utvald finsiktad torv med tillsats av förkomposterad gödsel och sand. Svenska, naturliga råvaror som är tillåtna i ekologisk odling. KRAV-märkt.

DET EKOLOGISKA alternativet för plantering och odling av små och stora plantor i krukor och odlingsbäddar. Används både till blommor, kryddor och grönsaker och är utmärkt för odling i växthus. Kraftigare gödslad jord med långtidsverkande hönsgödsel och tångmjöl som ger extra mikronäring och växtstimulans. KRAV-märkt.

Sticklingar ATT FÖRÖKA växter vegetativt innebär att man tar delar av dem - blad, rotbitar, stambitar eller toppskott - som sedan utvecklar nya rötter och skott. Vilken förökningsteknik som du ska använda beror på vilken växt du vill föröka. Ett gott råd är att läsa på och ta del av andras erfarenheter. En del växter är väldigt lätta att föröka, andra måste man vara mycket skicklig för att locka fram nya rötter på. Rotningen tar olika lång tid, allt från en vecka till flera månader. Har sticklingarna blad är det viktigt att luftfuktigheten är hög så att de inte torkar ut. Lägg över glas eller plast och duscha sticklingarna innan de fått rötter. Se även till att skugga förökningsplatsen så att det inte blir för hett under glaset om solen skiner.

25


DEN KREAT I VA ODLING SB ÄNKEN

Att skapa egna former på odlingsbänkar är roligt.

26 blomma! ❦ 2015


Att odla i Odlingsbänk

Vår nya Odlingsbänk kan nu lätt anpassas och byggas upp så den passar till just dina odlingar. Tillsammans med Tilläggsbeslag är det lättare än någonsin att skapa egna varianter av odlingsbänkar. Med Odlingsfönstret ovanpå Odlingsbänken kan du starta odlingen tidigare på våren och dessutom skydda växterna mot skadedjur, föroreningar och kyla både vår och höst.

Odla på höjden

Skapa upphöjda odlingsbänkar i olika storlekar med utrymme för mer jord, större odlingsbänkar som ramar in din jordlott – allt efter egen smak! Tilläggsbeslagen ger möjlighet till att göra varianter som passar just din trädgård.

Odlingsbänken SNYGG DETALJ i trädgården. Odlingsbänken har vackra sinkade hörn och metallbeslag som gör den lätt att sätta samman. Växterna trivs i den stora upphöjda jordvolymen, du kan skörda tidigare och en del växter övervintrar bättre. Odlingsbänken saknar botten så att växterna kan dra nytta av fukten från underliggande jord. Odlingsbänken är tillverkad av obehandlad furu som efterbehandlas på önskat sätt. Den rymmer sex säckar Grönsaksjord.

Tilläggsbeslag för Odlingsbänk MED DESSA BESLAG kan du stapla flera bänkar på varandra eller kombinera dem i olika måttvarianter. Odlingsbänkar i trappform ger ett vackert blickfång i trädgården, mer jordutrymme för växterna och en praktisk arbetshöjd. Förpackningen innehåller fyra metallbeslag, skruvar samt tydliga anvisningar för hur du lätt skapar din egen variant. Två Hasselfors Garden Odlingsbänkar och ett paket Tilläggsbeslag ger mängder med varianter.

Använd kanter!

Med Tilläggsbeslag kan Odlingsbänken bli en snygg kant. Metallbeslagen kan lätt böjas i önskade vinklar till stöd för de sinkade skarvarna, kanten blir en gräns i trä som följer trädgårdens former.

Odlingsfönster NU KAN DU SKYDDA DINA plantor och förlänga odlingssäsongen. Gör om dina odlingsbänkar och pallkragar till drivbänkar. Odlingsfönstret är tillverkat i obehandlad furu och kan efterbehandlas med olja, målarfärg eller bets. Fönsterrutorna är i tåligt plexiglas. Lätt att montera, använda och flytta. De medföljande krokarna gör det möjligt att ställa upp fönstret helt eller delvis. Odlingsfönstret passar Hasselfors Garden Odlingsbänk och vanliga pallkragar.

27


FINSLIPA T RÄD GÅRD EN

Estetisk trädgårdsdesign

Trädgårdsstaketet är en nyhet som kan användas på många sätt. Med hjälp av enhetliga växtstöd och detaljer i trädgården skapar du enkelt en harmonisk helhet som du kan komplettera med täckmaterial eller andra dekorprodukter.

Se video Sätt trädgårdskanten på plats!

Stöd och skydd för träd

Eleganta stolpar i svartbetsad furu samt skyddsnät mot harar och sorkar ingår i Stöd och skydd för träd. Det är allt du behöver för att hjälpa nyplanterade unga träd att slå rot och växa upp rakt. Namnskylt för trädet ingår. 28 blomma! ❦ 2015

Trädgårdskant

Oxidsvart flis

ANVÄND VÅR unika Trädgårdskant för att skapa gränser mellan olika områden i trädgården. En förpackning ger 3,85 meter snygg och böjlig Trädgårdskant som ger en fin men tydlig linje mellan rabatter och gräsmatta, trädgårdsgångar eller dekorytor täckta med sten eller flis och övriga zoner som du vill avgränsa.

DEKORATIVA YTOR skapar du enkelt i din trädgård med lätthanterad Oxidsvart flis. Flisens mörka färg framhäver vackert gröna växter, träytor och andra naturma­ terial. Rabatter täckta med Oxidsvart flis ger trädgården ett välvårdat intryck. Flisen håller kvar fukten i jorden och minskar bevattningsbehovet samt förhindrar upp­ komsten av ogräs.

SIDENSVART DIABAS är snyggt på ytor i anslutning till den svarta trädgårdskanten.

Trädgårdsstaket

Stöd för bärbuskar

DET LILLA EXTRA för att framkalla eleganta avgränsningar i trädgården; vid sittplatsen, i köksträdgården eller i rabatter. Trädgårdsstaketet kan även användas som stöd för stora perenner eller för markering var man ska gå. Stolparna i svartbetsad furu slås lätt ner i jorden och binds samman med ett tåligt, tjockt svart rep. En förpackning ger cirka 3,6 meter färdigt staket som kan bindas samman i önskade längder.

UPPLYFTA GRENAR gör att buskarna hålls friskare och det blir lättare att plocka skörden. Stöd för bärbuskar hjälper dina bärbuskar att bära en tung skörd. Stödet i snygg svartbetsad furu är lätt att montera och anpassa efter växtens storlek och lämpar sig för allt från vinbär, krusbär och buskblåbär till stora perenner med tunga blommor som pioner. Lätt att sätta samman, storleken kan justeras.


�

Enhetliga färger och former skapar harmoni.

29


EKOTOALET TER

Så enkelt, utan el och vatten.

30 blomma! ❦ 2015


Hasselfors Gardens sortiment av ekotoaletter har utökats med två nya kvalitetsprodukter som så enkelt kan användas, utan el och utan vatten.

Sanitetstorv FRÄSCHT EFTER varje besök. Sanitetstorv är en blandning av ljus torv och kutterspån för alla biologiska toaletter. Torven har en enastående förmåga att absorbera fukt och reducera lukt. Strö ett jämnt, tunt lager av Sanitetstorv efter varje toabesök.

Komposterande Ekotoa 100 l EN NYHET SOM kombinerar snygg design med god användbarhet. Ekotoan är ett snyggt val för uthuset eller fritidsbostaden och behöver vare sig el eller vatten för sin funktion. Tillverkad i kompositmaterial som ger en skön känsla. Den komposterande Ekotoan ställs direkt på golvet, ett ventilationsrör leds ut bakåt eller upp genom taket. Dess runda yttre döljer tre behållare i en patenterad karusell som förlänger tömningsintervallerna och underlättar dess skötsel, eftersom avfallet töms som förkomposterat. Mått: 800 x 460 x 800 mm.

Biotoalettstart TAR BORT LUKT, påskyndar kompostering och gör det behagligare att ta hand om resterna när det är dags för tömning. En lättanvänd mineral- och spårämnesblandning som aktiverar avfallets nedbrytning och även gör att växtnäring kan återföras till kretsloppet. Sammansättningen baserar sig på en patenterad produkt för professionell kompostering.

! Nyhet

Ekotoa 50 l LITEN OCH KOMPAKT nyhet som lätt passar in även i enklare utrymmen. Denna lilla ekotoa ställs direkt på golvet och passar vid det lilla fritidshuset, verkstaden eller stallet. Ingen el eller vatten krävs.

31


KOMPOST ERA – ÅTERANVÄND

Komposten är värdefull för din trädgård I KOMPOSTEN omvandlas organiskt avfall till näringsrik, porös mull – alla trädgårdsmästares favorit. Genom att kompostera och återanvända stöder du hållbar utveckling i din egen trädgård eller vid fritidshuset. Fungerande kompostering är mycket värdefullt för trädgården. Slutresultatet, den färdiga komposten, är en lucker mull som lämpar sig för jordförbättring under buskar och träd eller i grönsaksland, eller för att skapa egen jord Med en användarvänlig kompostbehållare är det lätt att hantera nedbrytbart avfall. En välfungerande kompost är ren och luktfri och erbjuder gynnsamma förhållanden för organismer som bryter ner avfall. Komposten blir lättskött med kompostströ och Kompoststart.

Två komposter klarar jobbet BIOLOGISKT AVFALL börjar snabbt brytas ner i en varmkompost, särskilt om organismerna ständigt får nytt näringsrikt material att arbeta med. Vid flitig användning fylls behållaren snabbt. Halvfärdig kompostmassa bör efterkomposteras i Trädgårdskompost Jordglob. Låt kompostens organismer slutföra arbetet i lugn och ro för att näringsämnena ska övergå i en stabil form som växterna kan använda. Då är kompostmyllan klar för användning i trädgården.

32 blomma! ❦ 2015

Gör egen jord ANVÄND KOMPOST för att tillverka egen

jord! Blanda färdig kompost, torv och sand i lika delar. Lägg till lite hönsgödsel vid behov, ren trädgårdskompost är inte alltid så näringsrik. Nu har du skapat din egen planteringsjord!

Se video Kompostera och använd kompost


Kompostströ är en fuktabsorberande och porös blandning som håller komposten luftig och fri från lukt. Kompostströet, som bara innehåller naturmaterial, lämpar sig särskilt för kompostering av fuktigt hushållsavfall.

Kompostens placering Komposten bör placeras där man rör sig till vardags för att det ska vara lätt och behändigt att fylla den samtidigt som man går ut med soporna. Dess naturliga plats är intill hushållets övriga avfallsbehållare eller nära köksingången.

Trädgårdskompost Jordglob 310 L

Varmkompostbehållare 225 l

EN ROLIG BEHÅLLARE för effektiv kompostering av allt komposterbart trädgårdsavfall. Den runda formen stör inte i trädgården. Tack vare den lätta isoleringen kan komposteringen komma igång tidigt på våren och fortgå långt in på hösten. Den är särskilt lämpad för kompostering av trädgårdsavfall och all efterkompostering, även latrin. En extra modul som säljs separat ger 160 liter ytterligare utrymme.

RYMLIG OCH välisolerad varmkompost för kompostering av hushålls- och trädgårdsavfall året om. Särskild uppmärksamhet har fästs vid användbarheten: påfyllningshöjden är idealisk och kompostens stora lucka är lätt att tömma. En stabiliserande skiva i stål förhindrar att färskare kompost faller ner vid tömning av kompostbehållaren. Produktens termometer underlättar uppföljning av komposteringen. Lämpad för hushåll med 1–6 personer. Extra modul ger 100 liter ytterligare utrymme.

Återanvänd i trädgården

Kompoststart

NÄSTAN ALLT nedbrytbart trädgårdsavfall både hemma och i fritidshuset kan recirkuleras genom kompostering. Grenar från träd och buskar kan användas i mindre bitar och bildar ett luftigt lager mellan mer fuktigt material. Flerårigt ogräs som rensats ur rabatter och grönsaksland bör torka i solen innan det komposteras. Komposteringen är som mest effektiv när torrare och fuktigare material varvas med varandra.

REDUCERAR LUKT, förebygger att växtnäring går förlorad och förbättrar kvaliteten hos den mogna mullen. En lättanvänd mineral- och spårämnesblandning som aktiverar och påskyndar komposteringen av nedbrytbart hushållsavfall. Kompoststart strös ut i samband med påfyllningen, för fuktigare hushållsavfall i kombination med Kompostströ. Torrare, minde näringsrikt hushållsavfall komposteras snabbare tack vare blandningens näringsämnen.

33


HEMPROD UCERAT

Gläds åt egen skörd

Det behövs inte stor plats för att odla lite grönt att ta med in i köket - en liten jordplätt, en låda på balkongen. Sätt dina favoritgrönsaker och njut av färska, nyskördade grönsaker och örter när de smakar som bäst – odlarglädjen är en extra krydda.

34 blomma! ❦ 2015

En helt naturlig köksträdgård Naturlig gödsel ger näring till både växter och jordens mikroliv. Det blir en välmående jord som är lucker och livskraftig från år till år. Med god växtföljd undviker du sjukdomar och det finns knep för att hålla skadedjur borta.

Se video Att skapa en köksträdgård


Grönsaksjord

Örtjord

Solmull naturtorv

SPECIALJORD för odling av alla slags grönsaker i Odlingsbänkar, trädgårdsland, krukor, lådor eller urnor. Jorden är rik på mull som är naturligt gödslad och med tillsats av lera och sand som gör det lättare att sköta vattningen. Grönsaksjorden ger en god start men till de riktigt näringskrävande grönsakerna behövs tilläggsgödsling under sommaren. En Odlingsbänk rymmer 6 säckar grönsakjord. KRAV-märkt.

EKOLOGISK JORD för dig som har lite mindre yta att odla på eller vill ha mindre, lättare säckar att bära hem. Passar för örter av olika slag, kryddväxter men även grönsaker. Använd jorden inomhus, på balkongen eller i örtagården. Det går även att odla direkt i säcken. Kryddorna får bäst och mes intensiv smak om de odlas på en varma plats med mycket solljus. KRAV-märkt.

LJUS LUFTIG vitmosstorv utan tillsatser har många användningsområden i den naturliga trädgården. Torven kan användas som bas i egentillverkad jord t ex tillsammans med kompost. Den är utmärkt att lagra rotfrukter, grönsaker, knölar och rötter i efter skörd eller för vinterförvaring. Torven är även utmärkt som jordförbättring till tung lerjord eller till torra sandiga jordar. 100% naturlig.

Naturgödsel för Köksträdgården

Organisk växtnäring

Hönsgödsel

LÄTTLÖSLIG växtnäring som stärker växterna. Helt vegetabilisk näringslösning passande för ekologisk plantuppdragning, odling av örter, grönsaker, sommarblommor och gröna växter. Välbalanserad sammansättning av näringsämnen och naturliga spår­ämnen som ger jämn tillväxt samt riklig blomstring och skörd. Gödseln används i samband med bevattning men passar även för bladgödsling i grönsakslandet. KRAV-märkt.

TRADITIONELL universalgödsel för hela trädgården, rik på kväve. Ett torkat och granulerat naturgödsel som innehåller mycket näring och som är lätt att sprida och blanda in i jorden. Hönsgödsel löser sig snabbt och ger ny näring till växterna. Det går även att lösa hönsgödsel i vatten och vattna ut för extra snabb effekt. Utmärkt gödsel till tomater som behöver mycket näring när tomaterna bildas. 100% naturlig.

ORGANISK NÄRINGSRIK gödsel för köksträdgården. Innehåller bara näring från naturliga råvaror, som frigörs under en längre period. Lätt att sprida ut och luktar inte. Torkad, pelleterad form. Förbättra grönsakslandets eller Odlingsbänkens jord genom att blanda in rejält med gödsel i den gamla jorden på våren innan du sätter igång och sår. KRAV-märkt.

35


Närproducerat. Vårt KRAV-märkta sortiment är speciellt framtaget för dig som vill odla dina egna ingredienser. Naturgödslad såjord, Grönsaksjord och Naturgödsel för köksträdgården har bara naturliga råvaror och tillsatser, ett bra val för dig som vill odla 100 % naturligt. Läs mer och hitta närmaste återförsäljare på hasselforsgarden.se.

Hasselfors garden blomma 2015  

Hasselfors Garden Blomma! 2015.

Hasselfors garden blomma 2015  

Hasselfors Garden Blomma! 2015.