Page 1

3/2012

VAlTAVIA RUUTUJA & ENERGIANSÄÄSTÖÄ kuvat jakoon langattomasti

Bloggaaja myynnin apuna top-3 mitä myyn mieluiten?

ASPA:

MISTÄ asiakas ostaa & MIKSI? GoTech! kouluttaa: Viihde-elektroniikan energiansäästöopas

> Kodintekniikka-alan ammattilehti


GoTech! k채vi haistelemassa tulevan talven trendej채 maailman suurimmassa kodinelektroniikan kuluttajatapahtumassa IFA:ssa Berliiniss채.


Pääkirjoitus Kuva Paula Kukkonen

Loistava loppuvuosi edessä,

Kaikki on sinusta kiinni Muutos tulee jatkumaan kiihtyvällä tempolla.

Toimiala palasi juuri Berliinistä Euroopan suurimmasta kulutuselektroniikan tapahtumasta, IFA:sta. Loppuvuodesta on tulossa huippumielenkiintoinen ja -kaupallinen, kun käytännössä kaikki tuoteryhmät tuovat markkinoille uusia innovaatioita. Älypuhelin-, tablet- ja pcuutuudet, langaton liitettävyys sekä televisioiden uudet tekniikat ja sisältökumppanit kiinnostavat kuluttajia, isot kodinkoneet olivat täynnä uusia energiansäästö-, muotoilu- sekä käytettävyysinnovaatioita. Nykyään kaikki – myös isot kodinkoneet – voidaan liittää samaan verkkoon. Muista aina kysyä, millainen kotiverkko asiakkaalla on! Kaupan puolella on tapahtunut paljon viimeisen vuoden aikana. Kanavat ovat uudistaneet kauppapaikkojaan, ketjujohdot ovat hioneet strategioitaan uusiksi, online-kauppa kasvaa edelleen ja market-kanavat ovat tulleet mukaan.

Moni kauppias on vaihtanut ketjua tai lopettanut toimintansa. Kesän aikana kokonainen ketju lopetti toimintansa. Kilpailu on äärimmäisen kovaa. Maahantuojapuolella tilanne on sama: monet Suomi-organisaatiot ovat sulautuneet Nordicorganisaatioihin. Henkilöstöä on vähemmän ja töitä ulkoistetaan koko ajan enemmän. Logistiikan ja ennusteiden merkitys on kasvanut. Uusia brändejä on tullut markkinoille, mutta monta on myös lähtenyt. Kuka olisi uskonut kaksi vuotta sitten, että älypuhelinten ja tablettien yhteenlaskettu myynti on isompi kuin perinteinen valkoinen tai ruskea linja? Asiakkaat ovat tulleet vaativammiksi. Kaikille on tuttu tilanne, missä ostava asiakas selailee myymälässä nettiä älypuhelimellaan etsien hinta- ja ominaisuusvertailuja. Samaan aikaan myyjä yrittää viedä kauppaa päätökseen. Asiakkaat saavat tuotetietoa yhä nopeammin ja helpommin. Tämä vuosi on ollut suurta urheiluhuumaa, mutta näkyikö se tvmyynnissä odotetun suurena kasvuna? Yksi asia on varma: muutos tulee jatkumaan kiihtyvällä tempolla. Kannattaa totuttautua rytmiin, se tarjoaa myös uusia mahdollisuuksia. Kaikki lähtee sinusta: tahtotila, ajoissa tehty suunnitelma ja uskominen omaan tekemiseen. Kun nämä tekijät ovat kunnossa, kauppa käy varmasti! Kaupallista loppuvuotta,

Markus Nummisalo myyntijohtaja, Samsung ­


3/2012

Suuri IFA-Numero!

Julkaisija ETK Palvelu Oy. Päätoimittaja Arni Ekholm. Toimitus Otavamedia Asiakasviestintä. Tuottaja Samppa Haapio, samppa.haapio@otavamedia.fi Ulkoasu Linda Halenius. Toimituskunta/KOTEKin viestintäryhmä: Jim Hakola / Samsung Electronics Nordic, Taina Luukkainen / UPO Kodinkoneet, Tony Orre / Nokia, Riitta Raatikainen / ETK, Arto Rasi / Musta Pörssi, Teija Tamminen-Saremaa / Canon. Elektroniikan Tukkukauppiaat ry, Mannerheimintie 76 A, 00250 Helsinki, puh. 09 431 560, www.etkry.com, www.kotek.fi

KANSI Miimikko esitteli Gorenjen uunia Berliinin IFA-messuilla. Kuva Vesa Koskelainen.

Parin edellisen vuoden ykköstrendi 3d oli jäänyt yhdeksi ominaisuudeksi muiden joukkoon.

6

IFA 2012

Berliinissä järjestettävä, maailman suurin kodinelektroniikan kuluttajatapahtuma IFA viitoitti taas tietä talven trendeille.

14

AJASSA Myös Expertin ostopäällikkö Juha-Mikko Saviluoto vieraili IFAssa

16

ASPA Taviksen draiverit: Miksi ostit, mistä ostit?

23

MYYJÄPARLAMENTTI Televisiokauppa on myyjän mieleen

30

URATIE Jarmo Salmi, Stockmann

32

HÄH? Kuvien ja videoiden langaton jakaminen

38

POLEMIIKKI Bloggaajat myynnin apuna

43

KOLUMNI Pauli Reinikainen

44

GoTech! KOULUTTAA Viihde-elektroniikan energiansäästö

GoTech!

5


6

GoTech! MESSUILLA Samppa Haapio Kuvat Vesa Koskelainen, IFA Press service ja valmistajat.

:

Isoja ruutuja & langattomuutta Berliinissä järjestettävä, maailman suurin kodinelektroniikan kuluttajatapahtuma IFA viitoitti taas tietä talven trendeille. Sen pääteemoja olivat tablettien ja älypuhelimien kehittymisen myötä lisääntyvä langaton liitettävyys, televisioiden koon kasvu sekä energiatehokkuus ja käytettävyys. Lähitulevaisuudessa myös pyykinpesukoneita ohjataan tabletilla.

6 GoTech!


31.8.-5.9.2012 Näyttelytilaa 142 200 m2 (1,4 % suurempi kuin vuonna 2011) Näytteilleasettajia 1 439 Yleisöä 240 000 Rahaa liikkui 3,8 miljardia euroa

GoTech!

7


T

tämän vuoden IFA-tapahtuma käynnistyi ristiriitaisissa tunnelmissa. Maailmanlaajuinen lama ja euron kriisi synkensi tunnelmia messujen alla, esimerkiksi Keski-Euroopassa viihde-elektroniikan myynti oli näyttänyt hiipumisen merkkejä alkuvuonna. Toisaalta taas joidenkin tuoteryhmien, kuten tablettien ja älypuhelimien myynti on jo toista vuotta huikeassa lennossa. Varsinkin viihde-elektroniikassa ala on käymistilassa. Uusien teknologioiden ja laitteiden esiinmarssin rinnalla vanhat teknologiat painuvat unohduksiin häkellyttävällä vauhdilla: ledittömiä lcd-televisioita ei ollut enää harvoja kuriositeetteja lukuun ottamatta vaivauduttu ripustamaan osastoille, digibokseja ei nähnyt enää missään ja läppäritkin saivat jakaa tilan älypuhelimien ja tabletien kanssa. 3d:tä ei juuri esitelty, ja yllättävän vähän myös äly-tv-applikaatioita. Valkoisella puolella ei vastaavaa dramatiikkaa ollut nähtävissä. Energiansäästötrendi oli edelleen voimissaan: A-luokkaa huonompia energiamerkintöjä juuri näkynyt. Lisäksi langaton yhdistettävyys ja erilaiset älyominaisuudet tekivät tuloaan myös valkoiselle puolelle.

Ruutukoot kasvaneet IFA-messujen suurimpia vetonauloja olivat tänäkin vuonna televisiot. Ne varastivat huomion muiden muassa Samsungin ja LG:n osastoilla, minne oli rakennettu huikeita kuvakokonaisuuksia.

sony Xperia Sonyn uusi Xperia-tabletti on ohut ja roisketiivis, mikä tekee siitä keittiössä oivan apurin.

sony

LG BH9220BWN

PHILIPS 46PFL9707 -televisio

Sony esitteli Xperia-puhelimien uuden nfcominaisuuden (near field communication). Puhelimen musiikin sai siirrettyä esimerkiksi kuulokkeisiin tai kotiteatterisysteemin.

3d-äänen lisäksi LG:n uudessa kotiteatterijärjestelmässä on myös Blu-ray-soitin, joka toistaa sisällön 1080 pikselin täysteräväpiirtona

Philips 46PFL9707 -television ruudulla on käytetty niin sanottua Moth Eye -filtteriä, joka vähentää radikaalisti heijastuksia.

8 GoTech!


Näyttävin televisioiden ominaisuus oli 4K-teknologian mahdollistama ruutujen kasvanut tuumakoko. Televisiotrendeissä oli nähtävissä useita suuntia. Kirjaimellisesti näyttävin televisioiden ominaisuus oli 4K-teknologian mahdollistama ruutujen kasvanut tuumakoko. 4K ei ole varsinaisesti uusi teknologia, vaan televisiossa on nykyistä teräväpiirtoa tuplasti suurempi resoluutio ja isompi ruutukoko. Pari vuotta sitten paluun suomalaisille televisiomarkkinoille tehnyt Sharp esitteli lippulaivamallinsa huikeaa 90-tuumaista ruutua. – 90-tuumainen televisiomme julkaistaan Euroopassa näillä näkymin keväällä 2013, ja sen hinta tulee olemaan noin 12–13000 euron kieppeillä. Se kilpailee projektorien kanssa, television etuna on muun muassa se, ettei television kanssa tarvitse sählätä valojen kanssa. Television mukana tulevat myös älyominaisuudet ja ääni, kertoi Per-Martin Öhman Sharpilta. Esimerkiksi 60-tuumaisissa ja sitä isommissa televisioissa Sharpilla on hallussaan 70 prosenttia maailmanmarkki-

noista. Sharp on muutenkin merkittävä näyttövalmistaja, se on toiseksi suurin maailmassa heti Samsungin jälkeen. Sharp valmistaa näytöt esimerkiksi iPadeihin ja iPhoneihin. Sonyn ja LG:n vielä tämän vuoden lopulla kauppoihin saapuvat jättiläisuutuudet ylsivät nekin 84 tuumaan. Nykyistä teräväpiirtoa tuplaten tarkempaa 4K-teknologiaa hyödyntäviltä ruuduilta näinkin isoa kuvaa pystyi katsomaan hyvin läheltä. – Siinä missä normaalia full hd -televisiota katsellessa etäisyydeksi suositellaan korkeus kertaa kolme, 4K:lle suositus on vain 1,5 kertaa korkeus. Tuplaten tarkemman resoluution ansiosta yksityiskohtia on enemmän ja katselukulmat ovat laajemmat, kertoi Thorbjörn Elfving Sonylta. Vaikka jotkut mallit voivat skaalata full hd -resoluutioista kuvaa 4K-kuvaksi, toistaiseksi suurin puute on tarpeeksi tarkan sisällön löytäminen. Mutta messudemoissa kuva oli suorastaan ällistyttävä.

samsung es9500 Samsungin uusi ES9500-sarjan oled-televisiosta löytyvät myös puhe- ja liikeohjaus, 3d-tuki ja nettiselain.

samsung ATIV Tab

PHILIPS KAuKOSÄÄDIN QWERTY-näppäimistöllä Philipsin kaukosäätimen takapuolella on näppäimistö, jolla älytelevision sovellusten välillä surffailu on helpompaa kuin perinteisellä kaukosäätimellä.

LG 84LM960V LG:n 84-tuumaisessa Ultra Definition -televisiossa on neljä kertaa tavallista teräväpiirtokuvaa parempi resoluutio.

Samsungin ATIV Tab on maailman ensimmäinen Windows 8 -tabletti. Sen näyttö on 10,1-tuumainen, se on vain 8,85 millimetriä ohut, ja se painaa 570 grammaa. Samsungin uudessa ATIV-konseptissa on yhteinen käyttöliittymä ja sisältö laitteesta riippumatta.

GoTech!

9


Kuvat jakoon! Kameran, älypuhelimen ja tietokoneen rajat hämärtyvät, ja syksyn kamerauutuudet tarjoavat entisestään kehittyneempiä mahdollisuuksia kuvien ottamiseen, käsittelyyn ja jakamiseen. Monet valmistajat povaavat nimenomaan langattomasta kuvien jakamisesta talven kuuminta kameratrendiä. Lue tarkemmin aiheesta tämän lehden sivulta 32 eteenpäin!

Parin edellisen vuoden ykköstrendi 3d oli jäänyt yhdeksi ominaisuudeksi muiden joukkoon. Paitsi paksu lompakko, 4K-television hankkijalla on syytä olla tukevat seinät tai senkit: LG:n Kristoffer Ejebro arvioi heidän versionsa painavan noin 80 kiloa.

Oledko se sinä? Toinen näkyvimmistä trendeistä oli oled-televisiot. Oled-tekniikkaahan on esitelty IFAssa jo useana vuonna, mutta aikaisemmat versiot ovat olleet lähinnä huikeahintaisia ja pieniä prototyyppejä. Ja onhan oled-tekniikkaa käytetty jo vuosia älypuhelimien näytöissä. Nyt kuvanlaadultaan erinomainen oled-televisio on tulossa laajemmille kuluttajamarkkinoille. Toistaiseksi tuumakoot eivät aivan 4K-televisioiden lukuihin yltäneet, esimerkiksi LG ja Samsung esittelivät IFAssa 55-tuumaiset mallinsa. Jos 4K perustui vanhalle tekniikalle, oled ei. Oled ei tarvitse erillistä taustavaloa nykyisten lcd-televisioiden tavoin, kun jokaisen pikselin valoisuutta voidaan säätää erikseen. Tämän ansiosta televisiot ovat erittäin energipihejä ja uskomattoman ohuita: esimerkiksi LG:n televisio oli vain neljä milliä paksu. Silti niiden värien ja kontrastien laatu on erinomainen. Oledtekniikan etuna on myös äärimmäisen laaja katselukulma.

samsung Galaxy Camera

miele Smart Control

miele viinikaappi

Samsungin uudessa Android-kamerassa on neliydinsuoritin, Android 4.1 Jelly Bean -käyttöjärjestelmä ja 3g-tuki.

Miele tutkii paraikaa millaiset markkinat olisi pyykin- ja astianpesukoneelle, jota voisi käyttää älypuhelimella ja tabletilla. Itse koneessa olisi vain virtakytkin, pesuveden lämpötila ja ohjelmat valittaisiin tabletin näytöltä.

Mielen viinikaapissa on tyylikkäät puuhyllyt, pieni tarjoilutaso ja pienet liitutaulut kunkin pullon kohdalla. Ylellisyys tosin maksaa reilut 4 000 euroa.

10 GoTech!


Aika kertoo, onko edessä raju pudotuspeli oledin ja 4K:n välillä. Niin kauan kun oled pysyy noin pienissä tuumaluvuissa, on 4K:lla paikka jättitelevisioiden nichessä.

Älyominaisuudet kirjavia Oledin ja 4K:n esiinmarssin myötä ”karvalakki”-lcd-televisioita taidettiin nähdä viimeisen kerran IFAssa. Näistä kysyttäessä ainakin Sonylla ja Sharpilla löytyi 1-2 marginaalista uutuusmallia, joita voi edullisuudella houkutella televisiokaupoille ja myydä sitten ylös isompia led-televisioita. Parin edellisen vuoden ykköstrendi 3d sen sijaan oli jäänyt selkeästi yhdeksi ominaisuudeksi muiden joukossa. Ainoastaan LG oli panostanut isommin osastollaan kolmanteen ulottuvuuteen, muilla se esiintyi lähinnä infotekstien yhtenä rivinä. Täytyy tosin mainita, että LG:n koko seinän peittävä valtava 3d-esitys oli huikeaa katsottavaa. – 3d ei ole ollut niin suuri menestys kuin odotettiin. Yksi suurin syy menestyksen heikkouteen on ollut lasien kanssa sählääminen, Per-Erik Öhman Sharpilta totesi. Philips esitteli varsin valmiinoloisen, joskin vasta vuonna 2014 markkinoille po-

vatun prototyyppitelevision, jonka katselemiseen ei tarvita laseja. – 3d-televisio luo tietyt käytävät, joiden kohdalla televisiota voi katsella eri kulmista, Pär Josefsson Philipsin televisioita valmistavasta TP Visionista kertoi. Hauska 3d-ominaisuus oli mahdollisuus katsella lasien avulla samaan aikaan eri sisältöjä. 3d-peleissä pystyi käyttämään koko paneelin leveyttä, kun kumpikin pelaaja näkee oman ruutunsa. Esimerkiksi Samsungilla pystyi katselemaan eri ohjelmia. Yksi asia on silti pysynyt ennallaan: televisioissa on aivan umpisurkea äänentoisto. – Suoraan sanottuna jos ei hanki laadukasta kotiteatterijärjestelmää, menee koko televisio hukkaan, Elfving naurahtaa.

Tabletti ja älypuhelin ovat kodin uudet monitoimilaitteet

IFA 2012:n yksi merkittävimmistä trendeistä oli entistä laajempi ja paremmin toimiva yhdistettävyys. Televisiot, tietokoneet ja tuoreimpana kamerat toimivat keskenään langattomassa lähiverkossa, ja niitä voi ohjata yhä monipuolisemmin tabletilla tai älypuhelimella. Netistä älypuhelimelle ladattu musiikki tai kameralla otetut kuvat voi ladata langattomasti

Gorenje iQcook Gorenjen iQCook-induktioliesi tarjoaa yhtenäistä aluetta, jolle voi asetella astioita haluamaansa järjestykseen.

Gorenje vita

PHILIPS Sonicare AirFloss

panasonic Breakfast Series

Philipsin hammaslangan korvaajassa hampaiden välit putsaa terävä vesisuihku.

Panasonic esitteli IFAssa uusia keittiölaitteita.

Gorenjen Vita-jääkaapin päivänvaloa jäljittelevä Vitamin Led -valo pidentää fotosynteesiä, mikä näkyy raikkaampana makuna ja ulkonäkönä. Vihannesosastolla palaa ultraviolettivalo, jonka kerrotaan pitävän ruuan kauemmin tuoreena.

GoTech!

11


Koko kodin laitteet yhdistyvät

Kodin laitteet liittyvät vääjäämättä tietoverkkojen välityksellä.

Myös keittiöstä ja kylpyhuoneesta löytyy pian älykkäitä laitteita, joita ohjataan kosketusnäytöllä. Liitettävyysvisioita esiteltiin useammallakin osastolla. Esimerkiksi Miele tutkii paraikaa, millaiset markkinat olisi pyykin- ja astianpesukoneelle, jota voisi käyttää älypuhelimella ja tabletilla. Itse koneessa olisi vain virtakytkin, pesuveden lämpötila ja ohjelmat valittaisiin tabletin näytöltä. Älykkäisiin verkkoihin liitetyt koneet voisivat esimerkiksi käynnistyä silloin, kun sähkö on halvinta. Virtalähteenä voisivat olla myös aurinko- ja tuulivoima. – Kodin laitteet liittyvät vääjäämättä tietoverkkojen välityksellä. IFAssa esillä oli meidän visiomme, mihin suuntaan ollaan ehkä menossa. Huoltoliike voi esimerkiksi saada tiedon laitteen vioista linjoja pitkin ilman, että tarvitsee lähteä paikan päälle tutkimaan laitetta, BSH Kodinkoneiden Kristiina Pakarinen kertoi. Miele esitteli aurinkovoimalla toimivan kuivausrummun, jonka pitäisi kuluttaa 80 prosenttia vähemmän energiaa kuin normaali rumpu. Konsepti tullee Keski-Euroopan markkinoille ensi vuonna.

kiintolevylle, mistä ne striimataan tabletille tai televisiolle esitettäväksi. Esimerkiksi Sonyn uusissa Xperiakännyköistä musiikin sai kaiuttimiin tai kuulokkeisiin nfc-tekniikalla. Puhelinta pidettiin kaiuttimen sensorilla pari sekuntia ja yhteys syntyi ilman johtoja tai nappien painamisia. Elokuvat ja musiikki voidaan tuoda kodin joka huoneeseen koko ajan monipuolistuvien pilvipalveluiden kautta. Esimerkki Windows 8 -käyttöjärjestelmä hyödyntää SkyDrive-pilvipalvelua. Samsung seurasi Nikonia esittelemällä IFAssa Android-käyttöjärjestelmää hyödyntävän kameran. Sillä voi surffata netissä ja ladata sovelluksia ja pelejä Google Play -sovelluskaupasta. Käytännössä kaikilla televisiovalmistajilla oli tablet- ja älypuhelinominaisuuksia, ne kävivät muun muassa kaukosäätiminä. Elokuvaa tai jalkapallo-ottelua ei tarvitse katkaista jääkaapilla käynnin

Gorenje iQCook

siemens coolEfficiency

Electrolux Combi

Gorenjen IQCookin iQSteam-ominaisuuden myötä voi höyryttää vaikkapa puoli kiloa porkkanoita vain kahdella ruokalusikallisella vettä.

Energialuokaltaan A+++ olevassa Siemensin coolEfficiencyssä on muun muassa led-näyttö ja coolBox. Jääkaapin sensorit huolehtivat, että lämpötila kaapissa pysyy optimaalisena ja kaapin käyttö energiatehokkaana.

Electroluxin Combi-höyryuunissa on useita erilaisia höyrytoimintoja. Electroluxin muotoilussa kantava voima on suora linja ja yksinkertainen muoto.

12 GoTech!


ajaksi, vaan katselua voi jatkaa keskeytymättä tabletin ruudulta. LG:n sovellus toimii myös toiseen suuntaan: läppärin tai tabletin kuvan saa langattomasti näytille television ruudulle. Windows 8 -käyttöjärjestelmä oli myös näytillä IFA-messuilla, ja Samsung esitteli ensimmäisenä maailmassa Windows 8 -tabletin. Se on osa Samsungin uutta ATIV-ekosysteemiä, joka mahdollistaa saman käyttäjäkokemuksen älypuhelimella, tabletilla ja pc:llä.

Energiatehokkuutta ja käyttäjäystävällisyyttä Keittiön ja kodinhoitohuoneen laitteiden valmistajat luottavat laajassa mittakaavassa edelleen tuttuihin ominaisuuksiin: energiatehokkuuteen ja käyttäjäystävällisyyteen. Sähkön- ja vedenkulutuksen pienuus ovat edelleen tärkeitä ominaisuuksia, jo puolet Keski-Euroopassa myydyistä laitteista ovat saaneet A+++- tai A++-energiamerkinnän. A:ta heikompia merkintöjä ei messuilta löytynyt. Myös tuotteen koko elinkaaren mittainen energiatehokkuus ja kierrätettävyys ovat nousemassa merkittävämmiksi ominaisuuksiksi. Mutta kuten Mielen toimitusjohtaja ja omistaja Reinhard Zinkann totesi: – Pelkkä energiansäästö ei myy. Ostajat vaativat myös yhä parempaa suorituskykyä ja käyttömukavuutta.

Siksi monet valmistajat olivatkin nostaneet energiatehokkuuden rinnalle käytettävyyden ja lopputuloksen. Esimerkiksi induktioliesissä olivat lyöneet läpi koko lieden laajuiset paistopinnat, jotka tunnistavat astian koon ja sijainnin. Induktio oli muutenkin valkoisen puolen tähtiä, keraamiset tasot ja kaasuliedet olivat selvästi katoavaa kansanperinnettä. Esimerkiksi Gorenjen uuneissa oli kosketusnäytöt, jotka tarpeen mukaan auttavat kotikokkia kädestä pitäen. Toisaalta kunnianhimoinen chef voi räätälöidä tarkkaan paisto-ominaisuudet. Onnistuneeseen lopputulokseen johtaneet ominaisuudet voi myös tallentaa. – Ihmisille halutaan tarjota parempaa ruuanlaiton hallintaa. Kaikki tähtää mahdollisimman onnistuneeseen lopputulokseen, Frederic Viking Gorenjelta kertoi. Electrolux taas luotti Inspiration-tuotelinjassaan ammattilaisuuteen. – Puolet Michelinin-tähden arvoisten ravintoloiden kokeista käyttää Electroluxin laitteita, ja sieltä on hyvä ammentaa osaamista, kertoi markkinointijohtaja Arto Arhipoff. Esimerkiksi jo Suomen markkinoilta löytyvissä combi-hoyryuuneissa on useita höyryominaisuuksia ja paistolämpömittari. Ominaisuuksia oli haettu suoraan ammattikeittiöistä. Boschin ja Siemensin laitteissa löytyy yhä enemmän sensoritekniikkaa.

LG Eco Hybrid LG:n uusien Eco Hybrid -kuivausrumpujen lämmitin ja moderni lämpöpumpputekniikka mahdollistaa erinomaisen energiatehokkuuden ja 40 prosenttia nopeamman kuivausajan perinteisiin A-energialuokan kuivausrumpuihin verrattuna.

miele PowerFlex

Electrolux EWF1697HDW

siemens free induction

Vaatehuollossa Electroluxin avainsana oli höyry, ei niinkään pesemisessä, vaan sileyttämisessä ja raikastamisessa. Electrolux esitteli kuivausrummun lämpöpumppuratkaisua, joka kuivaa vaatteet energiaa säästäen.

Siemensin free induction -tasolla voi astiaa siirtää minne haluaa, ja levylle syötetyt paistotiedot siirtyvät mukana.

Mielen uudessa induktioliedessä on yksi iso induktiotaso. Kattilat voi sijoitella minne haluaa, ja levy tunnistaa ne. Säädöt tehdään tft-näytön välityksellä. Herkkä näyttö on pienellä korokkeella, jottei paistinpannu liu´u sille vahingossa.

GoTech!

13


ajassa Expertin ostopäällikkö Juha-Mikko Saviluoto vieraili myös tämän vuoden IFAssa.

Kuva Kari Hautala

– Sensoritekniikan avulla kone voi rakentaa ihmiskäyttäjää paremmin itse oikean toiminnan, joka takaa energiatehokkaimman lopputuloksen. Esimerkiksi sensorit mittaavat pyykin määrän ja annostelevat pesuaineen sen mukaan. Jääkaapeissa sensorit voivat valvoa esimerkiksi kaapin ulkopuolista lämpötilaa ja viestittää kompressorille sen muutoksista, kertoi tuotepäällikkö Kristiina Pakarinen BSH Kodinkoneista.

Mikä ihmeen ionisaatio? Yksi mielenkiintoisimmista valkoisen puolen uutuusominaisuuksista oli ionisaatio. Useat valmistajat olivat soveltaneet sitä muiden muassa vaatehuoltoon, ilmanraikastamiseen ja elintarvikkeiden säilyttämiseen. Miele esitteli yhtenä esimerkkinä raikkaudesta kuivausrumpua, johon sai kapselin haluamallaan tuoksulla. Huuhteluaineiden käyttö on tarpeetonta. Gorenjen jääkaapissa IonAir-konsepti päästää kaapin sisäilmaan negatiivisia ioneja ja siten auttaa vähentämään bakteereja. Myös kuivausrummussa ja liesituulettimessa on ionisaatio-ominaisuus. – Tuuletin raikastaa ja puhdistaa ilmaa. Se auttaa myös allergiaoireisiin esimerkiksi kevätaikaan, Viking kertoi.

Kuluttajille on nyt tarjolla todella isoja ruutuja isoilla resoluutiolla. Viihde-elektroniikan puolelta jäivät ehdottomasti parhaiten mieleen televisioiden isot tuumakoot. Nyt kuluttajille on tarjolla todella isoja ruutuja isoilla resoluutiolla. Kaikki laitteet yhdistetään tietoverkkojen kautta kodin viihdekeskukseksi: kotiteatteri, älytelevisio ja tietokoneet. On erittäin mielenkiintoista seurata tekniikan kehittymistä: miten vuoden-parin päästä katsotaan leffat ja miten musiikki ohjataan. Valkoisella puolella pistivät positiivisella tavalla silmään varsinkin alueettomat induktiotasot. Keittiölaitteita kehitetään tällä hetkellä huikeaa tahtia.

Toisin kuin esimerkiksi saksalaiset, suomalaiset vähittäismyyjät eivät tee juurikaan suoria diilejä IFAssa. Messukalenterini täyttivät silti tapaamiset laitevalmistajien kanssa. Aikataulumme oli tiukka, päämiehet esittelivät uusia lanseerauksia ja innovaatioita. Yleensä jos laite esitellään IFAssa elo-syyskuun vaihteessa, se on hyllyssä loka-marraskuussa, viimeistään vuoden loppuun mennessä.

Juha-Mikko Saviluoto

Expertin ostopäällikkö

HbbTV Suomeen, mutta koska?

FINLUX Finlux on tekemässä paluuta Suomen markkinoille. Se on nykyään turkkilaisen Vestelin omistama brändi.

14 GoTech!

Televisioiden älyominaisuudet ovat tasaisesti kehittyneet ja niiden käyttö on helpottunut. Toisaalta edelleen tuntuu siltä, että kukin televisiovalmistaja vaalii omia sovellutuksiaan. Esimerkiksi älypuhelimista tuttuja, brändirajat ylittäviä käyttöjärjestelmiä ole vielä kehitetty, mikä osaltaan estää applikaatiovalikoiman laajenemista. Yksi edistysaskel tähän on televisiolähetykset ja internetpohjaiset palvelut yhteen saattava hbbTV. Se lienee lähitulevaisuudessa tulossa myös Pohjoismaihin, ja monet esitellyt televisiot olivat jo hbbTV-yhteensopivia. – Hardware löytyy jo televisioista, nyt odotamme, kun Pohjoismaiset yleisradioyhtiöt kokeilevat ja miettivät uudistuksen käyttöönottoa. Se on jo käytössä ainakin Ranskassa ja Espanjassa, LG:n Kristoffer Ejebro kertoo. HbbTV olisi askel kohti yhteistä televisiostandardia laajakaistaominaisuuksien suhteen. Esimerksi YLEllä tekniikkaa sovellettaisiin Areenaan.


GoTech!

15


16

ASPA Ari Rytsy Kuvat Riikka Hurri, Vili Koskelainen, Anna Purtsi, Tiina Stenin kokoelmat ja Arto Wiikari.

at Mistä ost si? troniikka kodinelek alitset usteella v r e p lä il M asi? ostopaikk a ja nkit tieto Mistä ha llesi? päätökse o t s o a e k tu

1. 2. 3.

GoTech! jalkautui kuluttajien pariin ja kyseli heidän ostotottumuksistaan. Verkkokaupat nappasivat pisteet hinnasta ja valikoimasta, erikoisliikkeet puolestaan laadusta ja asiantuntemuksesta.

Raha ei ratkaise Joni Maaniemi 40 vuotta, espoo

1. Espoolainen perheenisä suosii kodinelektroniikkaostoksissa Suomenojan Giganttia. Viimeisin ostos oli Hewlett-Packardin kannettava tietokone sekä siihen sopiva printteri. – Se oli hyvä hankinta. Langaton yhteys helpottaa tulostamista, toteaa Joni. 2. Jonin nettikaupasta tai mar-

ketista tekemät hankinnat rajoittuvat yksinkertaiseen ja edulliseen kodinelektroniikkaan. – Mielestäni marketissa ei ole samalla tavalla osaavaa henkilökuntaa

16 GoTech!

kuin erikoisliikkeessä. Siellä ammattitaitoinen myyjä tarjoaa asiakkaalle ostamisen helppoutta, joka on itselleni tärkeä asia.

3. Joni hakee tuotteista ennak-

kotietoa liikkeiden nettisivuilta sekä keskustelupalstoilta. – En ole perehtynyt tietokoneiden suorituskykyyn tai muihin ominaisuuksiin. Netissä kaikki laitteet ovat samannäköisiä. Siksi arvostan myyjän näkemystä sopivista vaihtoehdoista, Joni kertoo.


Pelkkä laitteen ylistäminen testivoittajaksi ei vakuuta minua. Jussi Vanhanen Jussi Vanhanen 40 vuotta, kauniainen

1. Jussi luottaa Verkkokauppa. comin ja Amazonin kaltaisiin nettikauppoihin. Niistä hän ostaa etupäässä viihde-elektroniikkaa, tietokoneita sekä niiden oheislaitteita. – Isojen kodinkoneiden kohdalla lähden helpommin ostoksille erikoisliikkeeseen. Toisaalta ei niidenkään ostaminen netistä täysin mahdoton ajatus ole. 2. Ostospaikan valintaan vaikuttavat kauppapaikan hyvä maine sekä tuttavapiirin kokemukset. – Nettikauppojen etuna on edullinen hintataso, laaja valikoima sekä ilmainen kotiinkuljetus. Tiettyä varo-

vaisuutta pitää noudattaa esimerkiksi sellaisten nettikauppojen kohdalla, joissa luottokortilla maksaminen ei onnistu, sanoo Jussi.

3. Ystävien suositukset sekä netistä löytyvät vertailu- ja arvostelupalstat toimivat Jussin tärkeimpinä tietolähteinä. Esimerkiksi kameroihin erikoistuneita sivustoja on tarjolla paljon. – Erikoisliikkeissä arvostan asiantuntevia myyjiä, jotka osaavat tarjota asiakkaalle sopivaa tuotetta. Pelkkä laitteen ylistäminen testivoittajaksi ei minua vakuuta.

Nina Peippo 27 vuotta, HAMMARLAND

1. Ninan perheessä kodinelektroniikan ostopaikat vaihtelevat tuotteiden mukaan. – Kamerat, tietokoneet ja muut pienemmät laitteet ostetaan yleensä suomalaisista tai ruotsalaisista verkkokaupoista. Jääkaappi ja pakastin on puolestaan hankittu paikallisesta erikoisliikkeestä. 2. Ahvenanmaalla asuminen vaikuttaa ostospaikan valintaan. Kylmäkoneiden kuljetus onnistuu helpommin saaren omista liikkeistä. – Netissä hinnat ovat yleensä halvempia ja tarjontaa on enemmän.

Toki paikallisista liikkeistä löytyy välillä kilpailukykyisiä tarjouksia, joihin kannattaa tarttua, sanoo Nina.

3. Nina tekee ostopäätökset

tuotteiden nettiarvostelujen, hintavertailupalveluiden sekä keskustelupalstoilta löytyvien käyttäjäkokemusten perusteella. – Verkkokaupat sekä paikalliset erikoisliikkeet ovat ainoita kodinelektroniikan ostopaikkoja. Ahvenanmaalla ei ole hypermarketteja, jotka myisivät elektroniikkaa.

GoTech!

17


Tiina Sten, 27 vuotta, MÜNCHEN

1. Ammattiurheilijan arkea

elävä Tiina asuu tällä hetkellä Saksassa. Hän tekee kuitenkin hankintansa useimmiten Suomessa isojen ja tunnettujen kodinelektroniikkaketjujen liikkeissä. – Samat tuotteet löytyvät myös muualta, mutta Suomessa saa niiden lisäksi ensiluokkaista palvelua. Täällä myyjiltä uskaltaa kysyä vähän tyhmempiäkin kysymyksiä, Tiina naurahtaa.

2. Tiinan mielestä nettikaupat

1. 2. 3.

at Mistä ost si? troniikka kodinelek tset eella vali t s u r e p Millä asi? ostopaikk it tietoa ja k n a h ä t Mis ellesi? opäätöks t s o a e k u t

ovat ok, mutta itse hän haluaa nähdä tuotteen fyysisesti. Oma painoarvon-

Sami Dahl 34 vuotta, Helsinki

2. Sami suosii verkko-ostoksissa isoja ja tunnettuja nettikauppoja. Erikoisliikkeen valinnassa vaikuttavat paikallisuus sekä merkkisaatavuus. – Selvitän etukäteen, mitkä lähialueen erikoisliikkeistä myyvät halua-

18 GoTech!

3. Tiina hankkii perustietoa

googlettamalla sekä kyselemällä tutuilta. Lopullinen ostopäätös syntyy liikkeessä. Viimeisin ostos on uusi matkapuhelin, jonka elämäntyyliominaisuudet sopivat kiireiselle urheilijalle. – Ne sekä tuotteen laatu ovat minulle kodinelektroniikassa ratkaisevia tekijöitä, ei niinkään tuotteen hinta.

Nettikaupat ovat ok, mutta haluan nähdä tuotteen fyysisesti. Tiina Sten

1. Sami tekee ostoksia sekä nettikaupoissa että erikoisliikkeissä. Viimeisin hankinta on leivänpaahdin, joka löytyi ulkomaisesta verkkokaupasta. – Nettikauppoja selailemalla voi säästää merkittäviä summia. Erikoisliikkeistä tulee ostettua lähinnä kodin suuria laitteita.

sa on myös kasvotusten tapahtuvalla kanssakäymisellä. – Ihmiskontakti myyjän kanssa on ihan eri juttu kuin rullata tekstiä netissä, hän perustelee valintaansa.

maani merkkiä. Hypermarketeista en tee kodinelektroniikkahankintoja.

3. – Etsin tietoa laitteista

googlettamalla sekä Muropaketista, DVDPlazasta ja Hopeisesta Omenasta. Tietysti arvostelut ovat subjektiivisia, joten niitä täytyy lukea tietyllä suodattimella, sanoo Sami. Hintavertailun ohella valintakriteereinä ovat tuotteen laatu ja kestävyys. – Ostan mieluummin harvoin kunnon laitteita kuin jatkuvasti halpoja rimpuloita.


Anssi tiusanen 18 vuotta, Turku

1. Videokuvausta aktiivisesti harrastava Anssi ostaa tarvitsemansa kaluston erikoisliikkeistä. Erilaisiin lumilautailu- ja promootiokuvauksiin sopivat ammattitason kamerat ja objektiivit ovat löytyneet Rajala Pro Shopista. – Liikkeessä kameroita voi testata. Myyjät antavat niistä tarvittaessa arvokasta lisätietoa. 2. – Ostospaikat tulee valittua pitkälti hinnan perusteella. Esimerkiksi Rajalalla on tarjolla laadukkaita ja käytettyjä vaihtolaitteita.

Anssin suosimiin erikoisliikkeisiin vaikuttaa tarjolla oleva merkkivalikoima. – Tykkään ostaa laadukkaita välineitä. Suosikkimerkkejäni ovat Canon ja Sigma.

3. Anssi seuraa netissä julkaistavia laitearvosteluja sekä katsoo YouTubessa julkaistuja videoesittelyjä ja -testejä. Hänen mielestään videopätkät avaavat paremmin laitteen toimivuutta ja ominaisuuksia. – Matkan varrella näistä vehkeistä oppii koko ajan lisää. Toivottavasti kuvaamisesta tulee vielä jonakin päivänä ammattini.

Liikkeessä kameroita voi testata. GoTech!

19


Samppa Haapio Kuvat Shutterstock.com

GoTech! LY H Y E T

marjat hilloksi! Pakastimen kompressori huutaa hoosiannaa, kun vanhemmat toivat taas uuden purkillisen pakastemustikoita. Viime syksyn satokin on vielä syömättä. Pakastimen taakkaa voi helpottaa keittämällä marjoista hilloa. Sen on yllättävän yksinkertaista ja helppoa puuhaa, jonka tuloksena on hyvin säilyvää ja mikä tärkeintä, suussa sulavaa herkkua.

Tarvitset: • Marjoja • hedelmäsokeria • Iso kattilan • Purnukoita • Liesitaso (mieluiten induktio)

1.

Viihde-elektroniikka saa viihtymään kotona Viihde-elektroniikan merkitys kodissa viihtymiselle on kasvanut selvästi kahdessa vuodessa. Kotona viihtymisen kannalta tärkein laite on Soneran TNS Gallupilla teettämän tutkimuksen mukaan edelleen tietokone ja sen myötä internet. 90 prosenttia (+ 2 prosenttiyksikköä vuodesta 2010) vastaajista pitää tietokoneen merkitystä tärkeänä kotona viihtymiselle. Muut top3-laitteet ovat televisio 82 prosentilla (+ 10) ja puhelin 81 prosentilla (+7). Erityisesti television merkitys on noussut: vastaajista peräti 47 prosenttia pitää televisiota kotona erittäin tärkeänä (2010: 31 %, +16). Television katselussa eri välineillä on tapahtunut huikea muutos. Jo 43 prosenttia katsoo televisiosisältöjä kannettavalla tietokoneella. Yli puolet suomalaisista on kiinnostuneita erityisesti omaa arkea helpottavista lisäpalveluista, kuten ohjelmakirjasto- ja ajansiirtopalveluista. Samalla, kun kotiin on tullut lisää erilaisia laitteita, television merkitys olohuoneen valtiaana on entistäkin vankempi. Tutkimuksen mukaan 91 prosenttia katsoo televisiota olo-

20 GoTech!

huoneessa. Myös kodin muissa tiloissa katsotaan televisiota: 40 % katsoo televisiota makuuhuoneessa, 16 % työhuoneessa ja 12 % keittiössä. Erilliset tv-huoneet ovat käytännössä kadonneet, vain joka kymmenes katsoo televisiota tv-huoneessa. Vaikka yhdeksän kymmenestä (92 %) katsoo edelleen televisiota tv-laitteella lähetysaikaan, jo 57 % katsoo ohjelmia tallennettuina, 43 % kannettavalla tietokoneella, 26 % pöytätietokoneella ja 4 % tabletilla tai matkapuhelimella. Nuorista miehistä jopa 15 % katsoo tv-ohjelmia tabletilla tai matkapuhelimella. – Olohuoneessa auki olevan television lisäksi perheenjäsenillä voi olla samanaikaisesti useita muitakin laitteita auki eri puolilla kotia. Kotoilutrendissä olemme huippulukemissa ja tutkimus osoittaa selvästi, että erilaisten laitteiden lisääntyminen sekä entistä laajempi sisältötarjonta näyttää vaikuttavan kodissa viihtymiseen myönteisesti, sanoo TNS Gallupin tutkimusjohtaja Tiitta Vaulos. Tutkimukseen vastasi yli 2 000 suomalaista.

Kaada marjat kattilaan. Tee yhdestä lajista tai sekoittele eri marjoja. Kokeileminen kannattaa, harvemmin lopputulos on jotain muuta kuin erinomainen. Jos haluat maustaa hilloa, varsinkin punaherukka ja karviainen pitävät kaneli- tai vaniljatangosta sekä kardemummasta. Lisää vajaa desi vettä.

2. Lisää sokeri. Nyrkkisääntö on, että

sokeria tulee puolet vähemmän kuin marjoja (eli 1 kg marjoja, 1/2 kg sokeria).

3. Keitä. Pehmeämpikuoriset marjat, kuten mustikat ovat valmiita viiden minuutin keittämisen jälkeen, kovempikuorisia puutarhamarjoja kannattaa keittää 10–15 minuuttia. Induktioliesi on mainio apu, sillä sen lämmönsäätely on tarkka ja roiskeet on helppo siivota.

4. Anna hillon jäähtyä 30 min. Jäähtymisen aikana keitä purkit ja kannet runsaassa vedessä, tai desinfioi höyryuunissa.

5. Täytä purnukat hillolla ja kierrä kan-

net tiukasti kiinni. Älä heitä ohi pudonneita marjoja purkkiin tai tökkää sormeasi hilloon, sillä vaarana on hillon homehtuminen. Jotkut suosivat täysinäisen hillopurkin pitämistä ylösalaisin noin vuorokauden.

6. Säilytä hillopurkit kellarissa tai muussa viileässä tilassa.


Mestarikokin varusteet. Veitset ovat kokin tärkeintä omaisuutta. Electroluxin 90 vuoden kokemuksella ravintolakeittiöissä eri puolilla maailmaa ennustamme, että nyt on syntynyt uusi suosikki. UltraMix/Pro sauvasekoittimessa on kolmisiipinen terä ja erikoismuotoiltu jalka, jonka ansiosta sekoitustulos on samettisen pehmeä ja tasainen. Sekoitin on riittävän tehokas vaativaankin käyttöön. Mestarikokkien kehittämiä ominaisuuksia Sinulle, joka suhtaudut ruuanvalmistukseen antaumuksella ja haluat keittiöösi ammattitason osaamista. Lue lisää toiminnoista ja tarvikkeista sekä siitä, miksi tämä tuote voitti reddot design award -palkinnon: www.electrolux.fi

Inspired by professionals, developed for you.


Tämä ei ole vain keittotaso. Tämä on uusi Siemens flexInduction. Induktiokeittotaso, joka automaattisesti huomioi keittoastian koon ja muodon. siemens-home.fi

Ruoanvalmistus on hauskaa. Erityisen mukavaa se on, kun sinulla on valinnan vapaus. flexInduction-keittotasolla voit yhdistaa kaksi keittoaluetta yhdeksi laajaksi keittoalueeksi, jolla kypsennät uunivuoassa olevat ruoat niin että tulos on tasainen. Voit asettaa alueelle useita keittoastioita,

joiden koon ja muodon keittoalue tunnistaa automaattisesti. Tarpeen mukaan voit käyttää myös neljää keittoaluetta toisistaan riippumatta. Keittotaso tunnistaa keittoastian ja tuottaa lämpöä juuri sinne, missä sitä tarvitaan. Lisätietoa siemens-home.fi

Kun ostat Siemens flexInduction-keittotason kampanjan aikana 15.9–15.11.2012, saat ilman lisäkuluja tyylikkään Iittala Tools–uunivuoan, jonka arvo on 212 €. Lisätietoa tarjouksesta saat osoitteesta siemens-home.fi

Siemens. Tuo tulevaisuuden kotiisi.


MY YJÄPARLAMENT TI Ari Rytsy Kuvat Suvi Elo, Kari Hautala ja Esa Melametsä

Televisi

23

kauppa on

Myyjän mieleen Myyjäparlamentti valitsi suosikkinsa kolmesta kodinelektroniikkalaitteesta. Viivalle laitettiin induktioliesi, hiustenkuivain ja 3d-televisio. Kultasija meni telkkarille, mutta mikä putosi pronssille?

GoTech!

23


PETRI OIVO Musta Pörssi, Klaukkala – Kaikki laitteet ovat yhtä mieluisia myytäviä. Kysymys on siitä, kuinka kuluttajalle löydetään juuri hänelle sopiva tuote. Homma lähtee liikkeelle tarvekartoituksen kautta, sanoo Petri Oivo Klaukkalan Mustasta Pörssistä. Petri on työskennellyt kodinelektroniikka-alalla vuodesta 1986 lähtien. Vuosikymmenten myötä myytävien laitteiden määrä sekä niiden ominaisuudet ovat lisääntyneet huimasti. Kolmikosta erityisesti 3d-telkkarit ja induktioliedet vaativat myyjältä teknistä tuntemusta sekä mielikuvien myymistä. Hiustenkuivaaja on puolestaan kodin yleislaite, joka hankitaan kevyemmin perustein. – Hiustenkuivaimen ostoperusteena voi olla ionisaattori, teho tai pidempi virtajohto. Jollekin taas on tärkeää, että kuivaimen väri sopii kylpyhuoneen sisustukseen. Olennaista on myydä asiakkaalle sellainen laite, johon hän on aidosti tyytyväinen. Silloin hän muistaa joka kerta hiustenkuivaimeen tarttuessaan, mistä liikkeestä se on ostettu. Petrin koukkuina induktiolieden myynnissä ovat energiatehokkuus, taloudellisuus ja turvallisuus. Telkkarikaupoilla liikkuvat asiakkaat ovat siinä mielessä haastavampia, että heille on vaikeaa perustella 3d-teknologian toimintaperiaatetta ja sen mukanaan tuomia etuja. Kyseinen teknologia elää murrosvaihetta, joten tarjolla olevan kolmiulotteisen tv-sisällön määrä on varsin rajallinen. – Tuotteesta riippumatta myyntityöhön ei ole olemassa valmiita speksejä. Olipa vastassa sitten mökin mummo tai tekniikan insinööri, ylimyyminen ei ole koskaan hyvästä. Jos ihminen ostaa laitteen, jonka ominaisuuksilla hän ei tee mitään, muistaa hän myös sellaisenkin liikkeen, Petri korostaa. – Vaikka töitä tehdään raha mielessä, provikka on vain rahaa, joka näkyy seuraavassa tilinauhassa. Olennaisempaa on saada aikaan tyytyväisiä asiakkaita, jotka tulevat ostoksille uudelleen. Se lisää pitkässä juoksussa myynnin kokonaiskasvua. Klaukkalan Mustassa Pörssissä listan tuotteista parhaiten kaupaksi käyvät induktiotasot, joiden menekki on noussut kovalla vauhdilla. Petri myy mielellään myös suuria kuva- ja äänijärjestelmiä, jotka tarjoavat asiakkaalle kokonaisvaltaisia mediaelämyksiä.

24 GoTech!

– Joskus asiakkaat tulevat liikkeeseen pelkän pohjapiirustuksen kanssa. Sopivan paketin kokoaminen sellaisesta lähtötilanteesta on mielenkiintoista ja haastavaa. Petri nostaa omaksi inhokikseen matkapuhelimet, joiden myynnistä saatava tuotto on vähäistä. Myyntimotivaatiota latistavat eri mallien samankaltaisuus, joka näkyy erityisesti kosketusnäyttöpuhelimissa. – Tehtyyn työmäärän nähden matkapuhelimista saatava tuotto on aikalailla alakantissa.

Suuret kuva- ja äänijärjestelmät tarjoavat asiakkaalle kokonaisvaltaisia mediaelämyksiä.


Telkkareiden tekniikka kehittyy jatkuvasti, ja sama pätee myös toiseen suosikkiryhmääni eli matkapuhelimiin. Niiden kohdalla liittymämyynti on erinomainen lisä.

Sanna Junno Tekniset, Ylivieska Pohjois-Pohjanmaan lakeuksilla tuijotetaan muutakin kuin tasaista luonnonmaisemaa. Näin käy ainakin silloin, kun asiakas päätyy Tekniset YlivieskanSanna Junnon hyppysiin. – Tuosta listasta myyn mieluiten 3d-televisioita. Ne kiinnostavat itseäni ja tuovat asiakkaalle selkeää lisäarvoa. Siis jotain sellaista, mitä hänellä ei vielä ole. Toki myös myyntiprovisioilla on merkitystä. Sannan mielestä 3d-telkkareita on helppo myydä ylöspäin, sillä laitteisiin ollaan valmiita panostamaan. Televisiokaupoille tullaan yhä useammin ostamaan jotain uutta ja ihmeellistä, ei hankkimaan muutaman satasen töllötintä rikkoutuneen tilalle. – Asiakkaat ovat näissä tilanteissa hyvällä tuulella. Se helpottaa myyjän työtä. Toisaalta telkkareiden tekniikka kehittyy jatkuvasti, joten haasteena on pysyä mukana kehityksessä. Sama pätee myös toiseen suosikkiryhmääni eli matkapuhelimiin. Niiden kohdalla liittymämyynti on erinomainen lisä, arvioi Sanna. Hänen listassaan induktioliesi nousee kakkoseksi hyvänä ja helposti myytävänä perustuotteena. Hiustenkuivain putoaa auttamatta hännänhuipuksi. – Löytyyhän niistä sähköisyydenpoistajaa sekä muita ominaisuuksia. Silti sellainen ostetaan yksinkertaisesti siitä syystä, että vanha laite on hajonnut. Listan ulkopuolelta Sanna nostaa vähiten kiinnostavammaksi myyntikohteeksi partakoneet.

– Naisena en osaa kertoa omista käyttökokemuksista. Myyntitilanteessa pystyy oikeastaan vain sanomaan, että näistä malleista muut asiakkaat ovat tykänneet. Syksyn kynnyksellä myyntilistan kestosuosikkien rinnalle kipuavat myös erilaiset kylmälaitteet. – Marjastajien ansioista syksy on pakastinkaupan kulta-aikaa. Toki niitä menee tasaisen hyvin pitkin vuotta.

GoTech!

25


MIKKO NIEMI Expert, Rauma Rauman Expertillä työskentelevä Mikko Niemi sanoo, että 3d-telkkarit ovat jääneet smarttv:n jalkoihin. – Kyseinen teknologia ei vain ole lyönyt itseään läpi. Ihmiset ovat enemmän kiinnostuneita telkkareiden älyominaisuuksista. Nettiselaimen ja sosiaalisten medioiden palvelujen yleistyminen telkkareissa ei ole kuitenkaan vieroittanut kuluttajia siitä kaikkein tärkeimmästä. Televisiolta edellytetään edelleen hyvää kuvanlaatua, joka on usein ostopäätöksen sinetöivä juttu. Mukana tulevat lisäominaisuudet innostavat yleensä vasta pienen kokeilun jälkeen. – Noista kolmesta tuotteesta telkkari ovat henkilökohtainen suosikkini. Kakkosena tulee induktioliesi. Sitä on helppo lähteä myymään vertaamalla laitetta keraamiseen lieteen. Omat myyntiargumenttini ovat turvallisuus, nopeus ja helppo puhdistettavuus. Paremmista malleista löytyy myös ajastin, mikä voi olla jollekin asiakkaalle tärkeä ominaisuus. Mikon listassa viimeiseksi putoaa hiustenkuivain, joka ei jumbosijasta huolimatta ole mikään vaikeasti kaupattava. Naisostajien kriteereinä ovat yleensä käteen sopivuus, paino ja teho. Lisäominaisuudet kiinnostavat lähinnä niitä, joille ne ovat jo entuudestaan tuttuja. Monelle riittää halpa perusmalli. – Myytävästä laitteesta riippumatta kannattaa aina esitellä useampia vaihtoehtoja. Joskus jopa vastaava samanhintainen malli voi sopia paremmin asiakkaan tarpeeseen, Niemi toteaa. Hän ei lähde vähättelemään myyntiprovision merkitystä myyntityölle. Oma näkemys löytyy jostain Sannan ja Petrin ajatusten puolivälistä. – Monella meistä on asuntolainat maksettavana, joten totta kai provikalla on merkitystä. Toisaalta on tyhmää myydä laitteita pelkän provikan toivossa. On ihan kiva, että asiakkaita kehtaa moikata kaupungilla. Tyytyväiset asiakkaat tulevat myös mielellään uudestaan. Mikon suosikkilaitteita ovat isot valkoiset, joiden valikoimasta löytyy katseltavaa ja kerrottavaa. Eri merkkien ja mallien välillä on riittävästi eroja, jotta myyntityö säilyy mielenkiintoisena. Oman listan häntäpäästä löytyvät järjestelmäkamerat. – Peruspokkareihin verrattuna niissä on runsaasti ominaisuuksia. Myyjän on hallittava kaikenlaista nippelitietoa, sillä myös järkkäreiden ostajat tietävät laitteista todella paljon. Meillä on liikkeessä pari kaveria, jotka ovat erikoistuneet sellaisten asiakkaiden palvelemiseen.

26 GoTech!

Isojen kodinkoneiden valikoimasta löytyy katseltavaa ja kerrottavaa. Eri merkkien ja mallien välillä on riittävästi eroja, jotta myyntityö säilyy mielenkiintoisena.


I

ADE M e m Ho

KAIKILLE JOTKA ARVOSTAVAT KOTIRUOKAA Kotona tehty päivällinen tarkoittaa usein viihtyisää hetkeä perheen ja ystävien kanssa, upeita tuoksuja ja satumaista ateriaa. Gorenje on valinnut uusien ainutlaatuisten uuniensa nimeksi HomeMADE, koska haluamme pitää kotitekoiset ateriat keskipisteenämme. Gorenjen holviuuni, joka tuo mieleen perinteisen puulämmitteisen leipäuunin, tarjoaa parhaan mahdollisen avun herkullisen kotiruoan valmistukseen. Luo jokapäiväisiä elämän pikku ilonhetkiä tarjoamalla rakastamillesi ihmisille onnistunut kotitekoinen ateria. Tämä on HomeMADE.

www.gorenje.fi


Samppa Haapio Kuvat Linda Halenius ja Suomen Messut

Sähkölaitteista aiheutuneiden rakennuspalojen ja vaaratilanteiden määrä vuosina 2010–2011

Valvontaa tehostetaan Tuotteiden energiatehok-

kuuden markkinavalvontaa aiotaan tehostaa Euroopan maiden yhteisellä projektilla. Kesäkuussa alkaneen Ecopliant-projektin tarkoituksena on kehittää ja päivittää eri maiden valvontaviranomaisten käytäntöjä ja parantaa eurooppalaista yhteistyötä. Suomen lisäksi Ecopliant-projektissa on mukana yhdeksän Euroopan maata. Direktiivin tavoitteena on jo tuotteen suunnitteluvaiheessa huomioida koko tuotteen elinkaaren ympäristömyötäisyys. Markkinoille ei saa toimittaa tuotteita, jotka kuluttavat energiaa joko lepo- tai toimintatilassa yli tuoteryhmäkohtaisissa asetuksissa määriteltyjen rajojen. – Energiatehokkuusvaatimusten valvonta on useissa maissa vasta käynnistymässä. Projektilla pyritään löytämään parhaimmat keinot toteuttaa valvontaa, kertoo ylitarkastaja Marika Keskinen Tukesista. Projektissa yritetään löytää myös keinoja kansainvälisen yhteistyön lisäämiseen. Projektin aikana on tarkoitus tehdä esimerkiksi sähköinen työkalu, jolla eri jäsenmaat voivat jatkossa jakaa valvontasuunnitelmiaan ja -tuloksiaan. Ekosuunnitteludirektiivistä löytyy tietoa sivulta ekosuunnittelu.info, missä voi käydä päivittämässä tietonsa eri tuotteisiin liittyvistä vaatimuksista ja merkinnöistä.

28 GoTech!

Lähde: Pronto-tietokanta

Energiatehokkuuden

VUOSI

2010

2011

Liesi tai uuni

1026

1020

Muu kone tai laite

242

252

Valaisin

162

190

Pyykinpesukone

108

109

Kiuas

35

75

Mikroaaltouuni

81

73

Kylmälaite

82

55

Muu kodinkone

62

52

Astianpesukone

58

50

Lämmityslaite

48

48

Opasta asiakasta ja lisää turvallisuutta Kukaanhan ei tunnetusti käyttöohjeita lue, mutta Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) mukaan se kannattaisi. Sähkölaitteiden käyttö-, asennus-, huolto- ja turvallisuusohjeisiin perehtyminen ja niiden noudattaminen on nimittäin paras tapa ennaltaehkäistä vaaratilanteita. Käyttöohje kertoo, miten laitetta pitää käyttää, huoltaa ja miten laite pitää käytön jälkeen hävittää. Käyttöohjeista selviää myös, jos laitteen virtajohto pitää irrottaa pistorasiasta käytön jälkeen. Yleensä käytön jälkeen pistorasiasta irrotettavat laitteet ovat helposti liikuteltavia ja suhteellisen pienikokoisia. – Keittiön ja kodinhoidon pienkoneet on useimmiten irrotettava verkosta. Tällaisia laitteita ovat esimerkiksi henkilökohtaiseen hygieniaan ja hiustenhoitoon tarkoitetut laitteet, kuten hiustenkuivaajat ja partakoneet, ylitarkastaja Jukka Lepistö Tukesista sanoo. Sen sijaan kiinteästi asennettuja ja suurikokoisia sähkölaitteita ei yleensä tarvitse käytön jälkeen pistorasiasta irrottaa.

– Mikroaaltouunit, pesukoneet ja viihdeelektroniikan laitteet, kuten televisiot, digiboksit ja tietokoneet on suunniteltu niin, että virtajohtoa ei tarvitse irrottaa. Joillekin viihdeelektroniikan laitteille toistuva virtojen katkaisu saattaa olla jopa haitallista. Jatkuva laitteiden perusteeton irrottaminen ja kiinnittäminen kuluttavat sekä pistorasioita ja -tulppia, mutta myös laitteiden liitäntäjohtoja. Kulunut pistorasia tai -tulppa sekä vaurioitunut liitäntäjohto voivat myös aiheuttaa sähköpalon. Suuretkin sähkölaiteet kannattaa kuitenkin irrottaa pistorasiasta, jos tiedossa on esimerkiksi pitkä matka. Myös ukkoskausina haja-asutusalueilla on perusteltua ottaa helposti saatavilla olevat pistotulpat pois verkosta. Sähkölaitteiden turvallisen käytön kannalta oleellista on, että laitetta käytetään vain asennusohjeiden mukaisissa paikoissa. – Esimerkiksi pakastinta tai jääkaappia ei ole tarkoitettu olosuhteisiin, joissa lämpötila vaihtelee paljon. Vaatimustenmukaisen sähkölaitteen oikeasta ja turvallisesta käytöstä on aina vastuussa laitteen haltija tai käyttäjä.


GoTech! LY H Y E T

DigiExpo 2.-4.11.2012

TAVIS KYSYY: Käytännössä kaikissa astianpesuja pyykinpesukoneissa on nykyään eko-ohjelma, joka kestää jopa kolme tuntia. Mi ten ohjelma voi olla ekologinen, jos pesukonee ssa on virta päällä noin kauan? Eli eikös se kul uta sähköä eniten kaikista ohjelmista?

Pohjoismaiden suurin viihde-elektroniikkatapahtuma, DigiExpo järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 2.4.11.2012. Tapahtuma esittelee kattavasti pelejä, kameroita ja muita kodin viihde-elektroniikan uutuuksia. DigiExpossa ovat esillä tärkeimmät konsolit ja pelit. DigiExpo esittelee perinteisesti joulumarkkinoiden uutuuksia, joita pääsee testaamaan osastoilla ja näkemään myös pelilavalla. Pelien lisäksi kamerat ja kuvantaminen ovat olleet kattavasti esillä DigiExpossa. Messuennakot lupaavat hyviä messutarjouksia ja huippuluokan puhujien puheenvuoroja tälläkin kertaa. Kolmantena sektorina DigiExpossa pääsee tutustumaan katsomiseen ja kuulemiseen liittyviin tuotteisiin ja palveluihin. Esillä on muiden muassa syksyn uusia televisioita, äänentoistoa, tietokoneita ja puhelimia. DigiExpo järjestetään samanaikaisesti Skiexpon, BoardExpon, Lätkä&Säbä-Expon ja HifiExpon kanssa. Kävijät voivat tutustua messuihin yhdellä sisäänpääsymaksulla.

- Päivi Rücker, Turku

Vähittäiskauppa vastaa: Päinvastoin, eko-ohjelmat pesevät matalalla lämpötilalla ja näin säästetään veden lämmittämiseen kuluvaa energiaa. Ohjelmat myös liottavat ja huuhtelevat pyykkejä / astioita kauemmin, ne kierrättävät vettä, joten näin pienentyy myös veden kulutus. Koneet eivät silti tingi parhaasta pesutuloksesta, ekoohjelmalla saadaan yhtä puhdasta kuin tavallisillakin ohjelmilla.

Ystävällisin Terveisin, Sanna Junno Tekniset PPO Ylivieska

GoTech!

29


30

GoTech! kysyi

URATIE Meri Heikkilä Kuvat Seppo Saarentola

Jarmo Salmi, mikä on suosikkilaitteesi tällä hetkellä? Nokia 808 PureView -älypuhelin, käsittämättömän hieno kuvanlaatu! Minkä laitteen tulemista markkinoille odotat? Windows 8:n mukanaan tuomiaan laiteuutuuksia.

Hyvä reitti

Eteenpäin Hyvää ei kannata vaihtaa. Jarmo Salmi on kulkenut Stockmannkonsernin sisällä av-osaston ilta-apulaisesta elektroniikkabisneksen huipulle. Hänen mielestään myyjän työ takaa hyvät etenemismahdollisuudet.

27

vuotta. Niin kauan Divisional Merchandise Manager Jarmo Salmi on viihtynyt Stockmann-konsernin palveluksessa ja elektroniikkabisneksen parissa. Nykyisessä työssään Salmi, 45, johtaa elektroniikkapuolen ostotoimintaa Stockmannilla ja Hobby Hallilla. Miehen vastuualueisiin kuuluvat viihde-elektroniikka, viihde, kodinkoneet ja it-puoli Suomessa, Baltiassa ja Venäjällä. Aiemmin hän työskenteli Stockmannin ostopäällikkönä, mihin nykyinen työnkuva on tuonut hieman lisää vastuuta. – Elektroniikkabisnes on yksinkertaisesti kiinnostavin ala, koska se muuttuu jatkuvasti ja haastaa kehittämään itseä, tiimiä ja bisnestä. Parasta työssäni ovat alati muuttuva maailma ja erinomainen ostotiimi, Salmi kehuu.

Kohti toimiala-uraa Salmen menestystarina alkoi vuonna 1983. 16-vuotias merkantti-opiskelija tarvitsi lisätienestiä ja sai pestin Stockmannin av-osaston ilta-apulaisena. – Nuorena miehenä oli hienoa päästä isoon taloon, jossa henkilökunta pukeutui klubitakkeihin ja krakaan ja jossa asiakaspalvelu oli jo silloin huipussaan. Pidin työstäni todella paljon. – Elektroniikkabisnes kiehtoi minua, erityisesti äänentoisto. Siihen aikaan erillishifi oli kova juttu. Myimme lisäksi beta-, vhs- ja Video 2000 -järjestelmiä, Salmi muistelee.

Salmen mukaan myymälätyössä on hyvät etenemismahdollisuudet, mistä hän on itsekin elävä esimerkki. – Myymälätyö on hyvä reitti eteenpäin. Valtaosa organisaatiomme työntekijöistä on nähnyt ja kokenut myyjän työn. Totta kai minua kiinnosti jo nuorena edetä ja lähteä kehittymään, tekemään toimiala-uraa. Sellaisen Salmi on kirjaimellisesti tehnytkin. Hän on toiminut Stockmannilla muun muassa ykkösmyyjänä, ostajana, tuotepäällikkönä, tuoteryhmäpäällikkönä ja ostopäällikkönä – koko ajan kodinelektroniikkapuolella. Työtehtävät ovat vaihtuneet tiuhaan tahtiin ja vastuu on kasvanut. Mukaan mahtui armeijan jälkeen myös pieni syrjähyppy Mustan Pörssin puolelle. – Aika nopeasti kutsu kävi Stockmannille takaisin, Salmi naureskelee.

Ymmärrystä työtehtävien kirjosta Salmi kuvailee urapolkuaan oppimisprosessiksi, jossa jokaisella työnkuvalla on ollut oma tehtävänsä. Kokemus erilaisista töistä auttaa ymmärtämään organisaation eri tasoja.


– Olen mennyt tehtävä tehtävältä talossa eteenpäin ja ollut koko ajan elektroniikkabisneksessä mukana. Samalla olen nähnyt kokonaisuuden ja koko ketjun tärkeyden. Ymmärrän alaisteni ja kollegoitteni työtä, koska olen itsekin toiminut samoissa tehtävissä, Salmi kertoo. 20 vuoden takainen myyjänkokemus on antanut eväitä myös Salmen nykyiseen työhön. – Näissä tehtävissä tarvitaan tuoteosaamista. Myyjänä näkee ja oppii tuotteet, myynnin erilaiset osa-alueet sekä asiakas- ja tuoterajapinnan. Tämä on tärkeää erityisesti elektroniikkapuolella. – Myyjän tehtävissä olen oppinut, mikä on tärkeää asiakkaan ja kuluttajan näkökulmasta. Sen myötä ymmärtää myyntitilanteen. Nykyisessä työssäni pitää tietää, mitä on tehtävä ennen kuin asiakas kohdataan ja millaisia myyjän apuvälineitä tarvitaan. Salmi on mukana esimerkiksi myymäläsuunnittelussa. Siinä on ymmärrettävä myyntihetken tärkeys.

Myyjän työ ratkaisee Salmen mielestä hyvä myyjä on aidosti kiinnostunut tuotteista ja perehtyy niihin asiakkaan tarpeiden kautta. – Tuotespeksit pitää ymmärtää, mutta niitä pitää osata hyödyntää sellaisessa muodossa, että ne palvelevat asiakasta mahdollisimman hyvin ja vastaavat hänen tarpeisiinsa. Hyvä myyjä miettii aina asiakkaan näkökulmasta, mikä on tälle paras kokonaisratkaisu. Erityisen merkittävänä Salmi pitää onnistunutta myymälätyötä. – Kaikki ketjun roolit ovat todella tärkeitä, mutta hyvällä myyjän työllä tämä vasta onnistuu. On ihan sama, mitä ostopuolella tehdään, jos ketjun viimeinen lenkki ei toimi. Silloin ei toimi kokonaisuuskaan.

Kokemus erilaisista töistä auttaa ymmärtämään organisaation eri tasoja. 31 GoTech!


32

HÄH? Samppa Haapio Kuvat Valmistajilta Kuvitus Linda Halenius

Langaton

Kamera!

Ennen kuvat otettiin albumiin, nyt sosiaalisiin medioihin. Kuvanlaadun sijaan tärkeimmäksi tekijäksi on noussut kuvien jakamismahdollisuus. Kuvien jakamisen pitää tapahtua helposti, nopeasti ja varmasti – ja tänä syksynä varsinkin langattomasti.

V

alokuvia napsii koko ajan laajeneva käyttäjäryhmä, joka on kasvanut älypuhelimet ja tabletit laukuissaan. Heille ensisijainen kuvankäyttötapa on kertoa tarina hauskasta sattumuksesta tai ikimuistoisesta illasta kavereille ja perheelle. Hyvin monen kuluttajan mielestä kuvan laadusta voidaan tinkiä, kun tärkein kriteeri on kuvien jakamisen helppous ja nopeus. Kun älypuhelimet haastavat kamerat kuvanlaadussa, kamera kirii älypuhelimia kuvan jakamisominaisuuksissa. Kameraan voi liittää ulkoisen verkkosovittimen, kamerassa voi olla sisäänrakennettu langaton yhteys ja suora linkki sosiaaliseen mediaan. – Kuvat täytyy saada jakoon ilman piuhaa ja vielä niin, ettei kuvaajan tarvitse miettiä, toi-

32 GoTech!

miiko yhteys vai ei, toteaa Key Account Manager (AV) Jim Hakola Samsungista. – Kameravalmistajalle tällainen kuvaaja on tietenkin haaste. Älypuhelimien myötä käyttäjillä on mielessä tietty standardi, miten kuvaamisen ja kuvan jakamisen tulee toimia myös kamerassa, toteaa Canonin tuotepäällikkö Jussi Poikolainen. Vanha keksintö Kuvien jakamisessa ei sinänsä ole mitään uutta. Aikaisemmin kamera tai puhelin on lyöty usb:n kautta kiinni tietokoneeseen ja tietokoneelta kuvat on jaettu eteenpäin. Langatonkaan jakaminen ei ole uusi keksintö, kamerakännykän kuvat on saatu esimerkiksi multimediaviestinä eteenpäin – usein tosin tuskallisen hitaasti. Ja ainakin Nikon ja Canon esittelivät jo 2000-


Tällä hetkellä voimakkaimmin suosiotaan kasvattaa sisäänrakennettu WiFi-yhteys. luvun puolivälissä kamerat, joissa oli mahdollisuus kuvien langattomaan mahdollisuuteen, mutta silloin markkinat eivät olleet valmiit. Nyt kun langattomia lähiverkkoja löytyy lähes joka kodista ja 3g-verkkojen tiedonsiirtokyky paranee koko ajan, asia on uudelleen ajankohtainen. Monet valmistajat povaavatkin langattomasta kuvien siirtämisestä talven kuuminta kameratrendiä. Uusia langattomia ominaisuuksia Kuvien uudet jakamismahdollisuudet ovat tuoneet laitteisiin monia mielenkiintoisia ominaisuuksia. Kamerasta saattaa löytyä valmiiksi Facebook- ja Twitter-logot, joiden kautta kuvat voidaan helposti jakaa haluttuun mediaan. – Kuvien jakamisen suosio on noussut räjähdysmäisesti sosiaalisen median suosion myötä. Ammattilaiskameroissa langatonta yhteyttä on käytetty jo vuosia, ja nyt ominaisuus on lyönyt toden teolla läpi kuluttajapuolella,

kertoo tuotepäällikkö Jyrki Tuppurainen Nikonilta. Kuvia voi tallentaa erilaisille kiintolevyille, sekä tablettien, älypuhelimien ja tietokoneiden muistiin. Puhelimia ja tabletteja voi käyttää myös vaikkapa kameran etälaukaisimena ja kuvien käsittelyyn sekä hallinnointiin. Myös erilaiset pilvipalvelut tekevät tuloaan tallennuspaikkoina: kuvat voi tallentaa lähes reaaliajassa pilveen, ja kuvia voi myöhemmin hallinnoida tietokoneen sovelluksella. Jakamisen monipuolisuudessa älypuhelimet ovat vielä kameroita edellä. – Sosiaalinen media, kuten Facebook ja Twitter ja kavereiden yhteystiedot löytyvät jo valmiiksi puhelimesta. Esimerkiksi Nokia Lumia -älypuhelimella voi tägätä suoraan kuvissa esiintyvät kaverit. Ja kun kuvat on jaettu, voi puhelimella seurata mitä kommentteja ne saavat, tuoteasiakaspäällikkö Juha Werkkala Nokialta kertoo.

EX2F Samsung

WU-1a nIKON

COOLPIX S800c nIKON

Samsungin EX2F:ssa on PC Back Up -toiminto, jolla kuvat saa siirrettyä langattomasti yhdellä napin painalluksella tietokoneelle talteen. Kameroissa on myös Microsoftin SkyDrive-pilvipalvelun tuki. Lisäksi Androidälypuhelinta voi käyttää livekuvallisena kaukolaukaisijana jopa 20 metrin etäisyydeltä kamerasta.

Nikonin 3200-järkkäriin on saatavilla lisävarusteena WU-1a-wlan-sovitin. Se toimii Android-laitteissa, mutta tulossa syyskuussa myös iPhoneen ja iPadiin.

COOLPIX S800c on maailman ensimmäinen Android-käyttöjärjestelmällä varustettu kamera.

33 GoTech!


Kamerat ja puhelimet voivat sovittaa kuvan automaattisesti Facebookiin sopivaksi. Esimerkiksi Nokian Lumia-puhelimilla kuvatessa kuvat voi tallentaa lähes reaaliajassa SkyDrive-pilvipalveluun. PCsovelluksen myötä SkyDriveä voi hallinnoida PC:n työpöytäsovelluksen avulla: se näkyy työpöydällä omana asemanaan. Yhteysvaihtoehto tarpeen mukaan Älypuhelimien yhteysvaihtoehdot ovat tutut WiFi, 3g ja Bluetooth. Kameravalmistajilla on erilaisia teknisiä ratkaisuja: tällä hetkellä voimakkaimmin suosiotaan kasvattaa sisäänrakennettu WiFi-yhteys. Runkoon asennettu WiFi-yhteys löytyy esimerkiksi Canonin IXUS-sarjan pokkareista. Samsungilla sellainen on taas kaikissa kevään järjestelmäkameroissa ja neljässä pokkarimallissa. Nikon ja Samsung julkaisivat ensimmäiset Android-käyttöjärjestelmällä varustetut kamerat. Kameroihin voi ladata valokuvaus- ja somesovelluksia sekä pelejä Google Play -kaupasta. Olympus tarjoaa erillistä sovitinta lisävarusteena. Samsungin Galaxy Cameraa lukuunottamatta kameroissa ei ole sisäänrakennettua 3g-yhteyttä, joten kuvien langattoman

34 GoTech!

jakamisen täytyy tapahtua langattoman lähiverkon eli wlanin alueella. Wlanin ulkopuoliseen jakamiseen voi käyttää esimerkiksi 3g-korttipaikalla varustettua muistikorttia Olympuksen tapaan. Samsungin, Canonin ja Nikonin ratkaisu on iPhone- ja Android-applikaatio, jonka myötä puhelinta voi käyttää myös etälaukaisimena. Samsungin Mobile Linkin avulla kamera ja puhelin muodostavat yhteyden niin ikään ilman wlan-kenttää. Langattoman verkon kapasiteetti on rajallinen, joten kovin isojen tiedostojen lataaminen ei ole mielekästä. Esimerkiksi kamerat ja puhelimet voivat sovittaa kuvan automaattisesti Facebookiin sopivaksi. Jyrki Tuppurainen neuvoo ottamaan uuden kameran rohkeasti käteen ja tutustumaan sen ominaisuuksiin. Samalla oppii näyttämään kuluttajalle, kuinka helppoa se on. – Tilanne on aivan sama kuin jos menisin itse ostamaan televisiota. Vaikutun ihan eri tavalla, kun kuvan näkee omin silmin sen sijaan, että lukisin jostain esitteestä vain kovaa faktaa.

808 NOKIA Nokian 808-malli hyödyntää kuvaa otettaessa koko iso 41 megapikselin kennoa, mutta Pureview-moodilla kuvan saa skaalattua pienemmäksi kuvan laadun kärsimättä.

IXUS 510 HS CANON Canon on räätälöinyt WiFi-kameroihinsa niin sanotun HS-konseptin (High Sensivity) ihmisille, jotka liikkuvat illalla kaupungilla ja haluavat kertoa tarinan kynttiläillallisesta tai juhlista. Konseptin avulla voi vähässä valossa, käsivaralla ja ilman salamaa ottaa kohinattomia ja oikeinvalottuneita kuvia – ja tietenkin jakaa kuvat nopeasti eteenpäin. Kuvassa uusi Canon IXUS 510 HS.


Kännykän ja kameran raja hämärtyy SYYSUUTUUKSISSA Samsung esitteli IFAssa Galaxy Cameran, jonka neliydinsuoritin pyörittää Android 4.1 Jelly Bean -käyttöjärjestelmää. – Kameraan voi ladata kaikki samat ohjelmat kuin mitä Androidilla pyörivään tabiin tai puhelimeen. Vain puheominaisuus puuttuu, mutta senkin voi korvata lataamalla Skypen, Jim Hakola kertoo. Älypuhelimiin verrattuna suurin ero on siinä, että Galaxy Camera on lähtökohtaisesti kamera, johon saa ominaisuuksia, joita aikaisemmin löytyi vain järkkäreistä. Kamera toimii myös navigaattorina. Kuvien langatonta jakamista wlanin ulkopuolella helpottaa sim-korttipaikka, joten kuvia voi jakaa myös 3g:n välityksellä. Wlan-ominaisuuden myötä kuvat voi jakaa lähiverkossa langattomasti esimerkiksi televisioiden kanssa. Dropbox-pilvitallennustilaan voi tallentaa kaikki kameralla otetut kuvat. Pilvitallennustila mahdollistaa sen, että kuviin pääsee käsiksi miltä tahansa internet-päätelaitteelta. Kuvia ja videoita voi myös käsitellä ja leikata suoraan kamerassa. Tiettyä langattomuutta on myös siinä, että puheohjauskomentojen avulla voi käyttää kameran zoomia ja laukaisinta linssin edessä seisten.

Siinä missä Android-kamera on taas askeleen lähempänä älypuhelinta, Nokian uudet Windows 8 Phone -puhelimet lähestyvät laadukkaita kameroita. – Tosin ne ovat mukana myös sellaisissa olosuhteissa, missä normikameroilla mentäessä olisi lisävalaistusta mukana, ja hämärässä joutuu usein tekemään kompromisseja. Nyt esimerkiksi Nokia Lumia 920 -älypuhelimessa on optinen kuvanvakain, taustavalaistu kenno ja iso aukko, joten hämäräkuvat ovat monta kertaa parempia kuin aikaisemmin. Kuvanmuokkaussoftaa saa integroitua suoraan kameraohjelmaan, joten ohjelmien välillä hyppiminen on historiaa, Juha Werkkala Nokialta kertoo. Uusissa puhelimissa löytyy esimerkiksi viisi 4g-verkkoja tukevaa LTE-taajuutta, ja myös Dual Carrier –ominaisuus tarjoaa huomattavasti nopeammat yhteydet. Windowsin Sky Drive -pilvipalvelun käyttöä on virtaviivaistettu, joten sen kautta jakaminen on entistä helpompaa. – Kun kuva otetaan, sen saa automaattisesti latautumaan nettiin joko 3g:n tai wlanin välityksellä. Kuviin pääsee käsiksi millä tahansa nettiyhteydellä varustetulla laitteella. Kuvat voi etätoistaa dlna-yhteensopivan laitteen, kuten taulutelevision välityksellä. Nfc mahdollistaa kuvien jakamisen laitteesta toiseen lähietäisyydeltä.

Samsungin Android-kamera Galaxy Camera ja Nokian Windows 8 Phone -Lumia 920 ovat syksyn kamerauutuuksia.

Muistilista: Kuvia ja videoita voi jakaa monella tavalla: sosiaalisessa mediassa (Facebook, Twitter, YouTube), kodin langattomissa verkoissa eri laitteiden kesken, sähköpostin tai tekstiviestin liitteinä tai lähettämällä pilvipalveluihin. Langattoman jakamisen vaihtoehdot ovat langattoman lähiverkon (wlanin), 3g:n tai Bluetoothin välityksellä. Onkin syytä varmistaa, että asiakkaan kotoa tosiaan wlan löytyy, jos hän on ostamassa WiFi-yhteydellä varustetun kameran. WiFi voi olla runkoon sisäänrakennettu tai lisävarusteena hankittava. Samsungin Galaxy Camera on ensimmäinen, missä on 3gkorttipaikka. Muihin sovitin on saatavana vain lisävarusteena.

Ota yhteyttä, jos haluat tuoteperehdystystä: Nikon: Samuli Luhtala samuli.luhtala@nikon.fi Nokia: Juha Werkkala juha.m.werkkala@nokia.com Canon: Jussi Poikolainen jussi.poikolainen@canon.fi Samsung: Jim Hakola jim.hakola@samsung.fi

GoTech!

35


PHILIPSIN SMART TV. ÄL Ä ASETA R AJOJA . Philipsin uusi Smart TV:llä varustettu 7000-sarja vie sinut parempaan maailmaan. Se on maailma täynnä sovelluksia ja sisältöä. Tarjolla on kaikkea viihteestä ja urheilusta uutisiin ja palveluihin. Avoin Smart TV tarkoittaa, että kuka tahansa voi kehittää ja jakaa sovelluksen, mikä tarjoaa TV:n käyttäjille rajattomasti viihdettä. Millä sinä haluat täyttää TV:si?

Ry H d y T V - k Äy T TÄ J Ä k S I O S O I T T E E S S A w w w. P H I L I P S . f I


Samppa Haapio ja Ari Rytsy Kuva Testi Leiskanen

GoTech! LY H Y E T

75 % viimeisimmän kodintekniikkaindeksin

mukaan perinteisten lcd-televisioiden myynti laski tammi-kesäkuussa 59,8 prosenttia. Samassa ajassa led-taustavalaistujen televisioiden myynti taas kasvoi samassa ajassa 58,8 prosenttia. Johtopäätös: Energiapihit led-televisiot ovat syrjäyttämässä vanhan tekniikan. Myynnin euromääräisessä arvossa nousu oli vieläkin dramaattisempi: 75 prosenttia. Käy tarkistamassa tuoreet tilastot osoitteessa: www.kotek.fi

Teräväpiirrosta kansantajuisesti – HDTV-foorumi

Muotoilijana Tiia Vanhatapio:

Electroluxin Trash Monster -imuri valmistui vappuroskista Electrolux ja muotoilija Tiia Vanhatapio kiersivät tämän vuoden vapun jälkeen Helsingin keskustan puistoalueita ja keräsivät muovia juhlijoiden jäljiltä. Jätteestä valmistui Trash Monster -niminen konsepti-imuri. – Suunnittelun taustalla on se, että Trash Monster on hirviö, joka siivosi puistot juhlien jäljiltä. Tein imuriin värikkään pinnan, jossa näkyy juhlinnasta syntynyt laaja valikoima roskia. Toivon, että tämä herättää kuluttajat miettimään myös suunnittelun ekologista puolta, Vanhatapio toteaa. Trash Monster on jatkoa Electroluxin vuonna 2010 toteuttamalle Vac from the Sea -kampanjalle, jolloin muovia kerättiin maailman suurimmilta merialuilta – Tyynestä valtamerestä, Intian Valtamerestä, Atlantista, Välimerestä, Itämerestä ja Pohjanmerestä. Kerätystä muovista valmistettiin ympäri maailmaa huomiota saaneita pölynimureita. Etisphere-instituutti nimesi Electroluxin maailman eettisimpien yritysten joukkoon vuonna 2011.

– Yritämme huomioida kestävän kehityksen arvot suunnitellessamme uusia tuotteita. Keskeisessä osassa on materiaalien uusiokäyttö. Kierrätysmuovi on arvokas raaka-aine kodinkoneiden valmistuksessa ja tavoitteenamme onkin valmistaa tulevaisuudessa sataprosenttisesti kierrätysmuovista valmistettuja tuotteita, kertoo Electroluxin markkinointijohtaja Arto Arhipoff. Electroluxin Green-malliston imurit valmistetaan jopa 70-prosenttisesti kierrätysmuovista. Myös energiatehokkuuteen on kiinnitetty huomiota malliston tuotteissa – imurit käyttävät mallista riippuen jopa 50 prosenttia vähemmän energiaa tavanomaiseen 2000 W pölynimuriin verrattuna ilman, että imuroinnin tehokkuus kärsii. Kun imuri on tullut elämänkaarensa päähän, se voidaan kierrättää 92-prosenttisesti.

Teräväpiirron kanssa voi mennä vieläkin sormi suuhun. Miltä kanavalta niitä teräväpiirtolähetyksiä sitten tulee? Millaisia laitteita tarvitaan? Tähän vaivaan lääkkeeksi avautui menneenä kesänä HDTV-Foorumi. Sivuston tavoitteena on kertoa kaikille suomalaisille helposti omaksuttavaa ja ei-kaupallista tietoa teräväpiirtotelevisiosta ja sen käyttöönotosta. Sivustolla kannattaa käydä päivittämässä omat tietonsa ja sinne voi asiakkaankin neuvoa tutkimaan.

Sivusto löytyy osoitteesta www.hdtvopas.fi

GoTech!

37


38

ILMIÖ Heini Santos Kuvitus Linda Halenius

on a j a a n g e s i m y Blog t y ttä

i k k n a p ieto

y ä k a j a t t u kul

T

Blogien seuraaminen on kuin kurkistus kuluttajan pään sisään: Mikä ihmisiä askarruttaa tai kiehtoo, ja miten ostopäätökset syntyvät? Myyjän näkökulmasta verkossa muhii asiakastuntemuksen ilmainen tietopankki.


M

ainostajien liiton kesäkuussa julkaiseman tutkimuksen mukaan jo noin 40 prosenttia suomalaisista yrityksistä tekee yhteistyötä ulkopuolisten bloggaajien kanssa. Bloggaajille ei Suomessa ole tapana maksaa palkkioita, yhteistyö voi tarkoittaa esimerkiksi tuotteiden antamista kokeiltavaksi. Kameravalmistaja Canon tekee aktiivista yhteistyötä noin kahdenkymmenen bloggaajan kanssa. Tiedottaja Valpuri Mäkisen mukaan blogin aiheella ei varsinaisesti ole merkitystä, vaan he etsivät kirjoittajia, jotka ovat selvästi innostuneita kuvaamisesta. – Bloggaajat ovat meille luonnollinen yhteistyöryhmä. En keksi toista joukkoa, joka olisi yhtä kameran pauloissa. Heillä on kamera mukana kaikkialla, eivätkä epäröi ottaa kuvia tilanteessa kuin tilanteessa, Mäkinen pohtii. Media siinä missä muutkin Kirjallisten sopimusten sijaan blogiyhteistyön yksityiskohdista sovitaan yleensä vapaamuotoisesti sähköpostilla. Bloggaajia ei velvoiteta kehumaan tuotetta, vaan maininnat nousevat aidoista ahaa-elämyksistä. – Valmistajan pitää voida luottaa tuotteisiinsa. Kun ne ovat riittävän hyviä, ne synnyttävät elämyksiä, joita bloggaajat haluavat nostaa esiin. Kyse ei siis ole mistään jääkiekkovalmentajien kaulusmainosten tyylisestä mainonnasta, naurahtaa Samsungin kameroista vastaava Key Account Manager Jim Hakola. Mäkinen vertaa bloggaajia toimittajiin: heidät kutsutaan lehdistötilaisuuksiin ja heillä

Suomessa on monia suosittuja blogeja, joiden mainitseminen voisi olla testivoittoa kovempi argumentti. Tiedottaja Valpuri Mäkinen, Canon

Meet The Bloggers GoTech! haastatteli kahta bloggaajaa. s40

on käytössään sama tuotteiden lainaus- ja testausmahdollisuus. Hänen ainoa ohjeensa uusille yhteistyöbloggaajille on kohdella lainalaitetta kuin omaansa. Palvelus kuluttajalle Kameramaailma on viidakko, jossa laitteiden speksit eivät ainakaan harrastelijoille helposti aukene. Suurin osa ihmisistä konsultoi verkkoa ennen ostopäätöstä. – Haluamme hands on -tietoa, kuluttajakokemuksia ja henkilökohtaista asiaa – niitä juttuja, joille lehdissä ei riitä palstatilaa. Kyllä tekniikkalehdet hoitavat laboratoriotestaamisen, Mäkinen luettelee. Laitevalmistajille bloggaaja on taho, jota kuluttajat pitävät jopa kaverina. Heidän mielipiteensä kuitenkin välittyy kaveripiiriä laajemmalle. Edullista näkyvyys on varsinkin silloin, kun blogilla on suuri yleisö – Suomessa puhutaan parhaimmillaan kymmenistä tuhansista. – Yritykset lähtevät blogiyhteistyöhön nihkeästi ehkä siksi, että sen vaikutusta ei voi suoraan mitata myynnissä. Sen kautta voi kuitenkin tehokkaasti lisätä tietoisuutta. Kun bloggaaja ei olekaan kolmekymppinen tekniikkafriikki mies vaan jotain ihan muuta, esimerkiksi kameran helppokäyttöisyys tulee aidosti esiin, Hakola tähdentää. Myyjän aarreaitta Kameramyyjien kannattaa nostaa esiin blogitilastoja ja hyviä blogeja vaikka myyntitiimin kokouksessa. Tyypillisessä blogiskenaariossa kirjoittaja pyytää lukijoiltaan mielipidettä: Olen ostamassa järkkäriä, onko vinkkejä? Kysely tuottaa helposti kymmeniä kommentteja, jotka ovat mielenkiintoista luettavaa. – Mistä muualta saisi yhtä helposti ammennettua kuluttajaymmärrystä ja -tietoa, Mäkinen heittää. Blogosfäärissä paljon palstatilaa saavat tuotteet voivat kieliä kysynnän lisääntymisestä, ja sen voi huomioida vaikka tuotteiden esillepanossa ja värivalikoimassa. – Myyjät osaavat hyödyntää testivoittajia myyntipuheissaan, mutta Suomessa on monia suosittuja blogeja, joiden mainitseminen voisi olla testivoittoa kovempi argumentti: bloggaaja X:hän on kokeillut tai kuvaa tällä, Mäkinen ehdottaa.

GoTech!

39


Meet The Bloggers GoTech! haastatteli kahta bloggaajaa.

Mona Nieminen: Mona’s Daily Style

Matti Sulanto: Sulantoblog

Aiheet: Muoti, hyvinvointi, valokuvaus

Aiheet: Kamerat, valokuvaus

Harrastanut bloggaamista reilut kolme vuotta. Hyötyy blogista erilaisten tuotteiden sekä mainostulojen muodossa.

Aloitti bloggaamisen kokeilumielessä neljä vuotta sitten, kun työrintamalla oli hiljaisempi jakso. Ammattivalokuvaaja, jolle blogi on lähinnä välillistä hyötyä tuottava harrastus.

Lukijoita: noin 20 000 kuukaudessa

O

ma lifestyle-blogi pyörii Mona Niemisen mielessä jatkuvasti, ja aina laukussa kulkevaan kameraan tallentuvat niin päivän asu kuin lounastunnelmatkin. Hänellä on niin sanottuja affiliate-kumppaneita, jotka ovat esimerkiksi hänen suosimiaan verkkokauppoja. Linkittämällä ne blogiinsa hän saa komissiota linkkien kautta tulevasta myynnistä. Lisäksi hän saa omaksi, lainaan tai lukijoille arvottavaksi tuotteita meikeistä kameroihin. Erityisen mielissään hän on kameravalmistajien tarjoamista valokuvauskoulutuksista. – Jos olen vaikka lähdössä ulkomaanmatkalle, voin saada mukaan vedenkestävän kameran. Lukijat saavat hyviä vinkkejä ja näkevät käytännössä kuvauksen tuloksia. Valokuvaustaitojeni kehittyessä myös kuvien laatu paranee ja lukijat yhdistävät sen kameran merkkiin, Nieminen selittää.

Pöytä täynnä kameroita Bloggaava valokuvaaja Matti Sulanto pyrkii saamaan uudet kamerat ja valokuvaustarvikkeet kokeiltavaksi mahdollisimman tuoreina, ja hän onkin monesti tuottanut niistä ensimmäiset suomenkieliset arviot. Hän tekee yhteistyötä periaatteessa kaikkien kameravalmistajien kanssa, kuitenkin vain silloin kun asiointi sujuu jouhevasti. – Jos kameraa on vaikea saada lainaan, jätän asian sikseen. Kokeiltavia laitteita kertyy kuitenkin aika helposti pöytä täyteen. En edes halua niitä omaksi, sillä hukkuisin tavaroihin, Sulanto toteaa.

Lukijoita: 40 000–60 000 kuukaudessa

Ainoat Sulannon allekirjoittamat sopimukset ovat olleet salassapitosopimuksia julkistamattomiin tuotteisiin liittyen. – Sanon yrityksille suoraan, että kirjoitan vain mitä oikeasti ajattelen. Siinä pidän kiinni journalistisesta periaatteesta.

Riveillä ja niiden välissä Vaikka bloggaajalla on oikeus mielipiteisiinsä, tulee blogikirjoitukseen nivottu mainos kuitenkin tunnistaa mainokseksi, ja lainoista ja lahjoituksista on mainittava selkeästi. Vaihtelevat merkitsemiskäytännöt ovat viime aikoina herättäneet bolemiikkia blogosfäärissä. Sekä Nieminen että Sulanto kirjoittavat lainakuvioista suorin sanoin. – Kirjoitan suoraan, että minulla on tämä tuote kokeiltavana. Voin myös mainita, että päätin itse ostaa tämän, Sulanto sanoo. Hän on Niemisen kanssa samoilla linjoilla blogin uskottavuuden säilyttämisestä – se onnistuu vain kirjoittamalla rehellisesti asioista, joihin itse uskoo. Sulanto suosittelee blogiseurantaa kameramyyjille uusien ajatusten lähteenä, sillä hän on kameroita kokeillessaan huomannut omankin mielipiteensä tuotteista muuttuneen monesti. Useimmat myyjistä eivät itse ole valokuvaajia, ja siksi he saattavat helposti kallistua myymään samoja, tasaisen varmoja laitteita asiakkaan tarpeiden lukemisen sijaan. – Esimerkiksi peilitön järjestelmäkamera olisi paras valinta monelle harrastajalle, koska se on perusjärkkäriä pienempi ja sillä pystyy sujuvasti kuvaamaan takanäytöltä. Niitä ei kuitenkaan jostain syystä myydä paljon, Sulanto selittää.

Vertaismediaan luotetaan

Voin myös mainita, että päätin itse ostaa tuotteen. Matti Sulanto

40 GoTech!

Lifestyleblogeja mainonnan ja markkinoinnin paikkoina tutkineen Tampereen yliopiston tutkija Mikko Hautakankaan mukaan kuluttajien luottamus blogeihin perustuu siihen, että bloggaaja koetaan lukijan kanssa tasa-arvoiseksi. Huoli siitä, että kuluttajat luottaisivat liikaa maallikoiden sanaan, on melko turhaa. – Blogien lukijat ovat hyvin kriittisiä. Kirjoittajan on helppo menettää yleisön luottamus, jos teksti tuntuu liian kaupalliselta, Hautakangas sanoo.


Onneksi ei tarvitse juosta tarjousten perässä! Jos tarjousten ja alennusmyyntien seuraaminen ei innosta, kannattaa ostokset maksaa TUOHI MasterCard -kortilla. Siihen kuuluvan Hintaturvavakuutuksen ansiosta teet ostokset markkinoiden edullisimpaan hintaan. atso neti

stä

K

HINTA TURVA VIDEO tu

Hinta ostopaikassa Edullisempi hinta

799 €

599 €

=

ohi.f

Korvattava erotus

200 €

Esimerkki: Ostat TUOHELLA television, joka maksaa 799 euroa. Kuukauden sisällä ostopäivästä näet mainoksen, jossa samaa laitetta myydään 200 euroa halvemmalla. Kun televisio on maksettu TUOHELLA ja vakuutusehdot täyttyvät, Hintaturvavakuutus korvaa hintojen välisen erotuksen suoraan pankkitilillesi. Tuotekohtainen vähimmäiskorvaus on 20 euroa ja enimmäiskorvaus 500 euroa. Korvaus kortinhaltijaa kohden on enintään 2 000 euroa vuodessa. Vakuutuksen myöntää Chartis Europe S.A. Kasarmikatu 44, 00130 Helsinki.

GoTech! Tutustu vakuutusehtoihin ja täytä korvaushakemus osoitteessa tuohi.fi/hintaturva

41


Millainen tyyli, sellainen

.

W W W. U P O. F i

UPOn uudet kylmälaitteet hurmaavat käytännöllisillä ominaisuuksillaan. Uudesta mallistosta löytyy ratkaisu kaikkiin kylmäsäilytystarpeisiin. UPOn kylmälaitteissa on reilusti säilytystilaa ja mietittyjä yksityiskohtia.


VierasKYNÄ Pauli Reinikainen on Iltalehden kuluttaja-aiheisiin erikoistunut toimittaja. Hän seuraa aktiivisesti kodinelektroniikka-alaa.

Palaute

From Hell

O

len seurannut mobiilialan uutisia yhdessä Suomen suurimmista sanomalehdistä 2000-luvun alusta lähtien. Voin siis hyvällä omallatunnolla sanoa, että tiedän jotain älypuhelimista, pelikonsoleista ja muista mobiilivimpaimista. Tässä kohtaa on syytä herätä todellisuuteen. Mielestäni yksikään toimittaja ei saa kutsua itseään asiantuntijaksi yksinkertaisesti siitä syystä, että aina on olemassa joku viisaampi. Viisaus iskee päin naamaa varsinkin niinä aamuina, kun avaa sähköpostin ja perehtyy lukijapalautteeseen. Idiootti, mitään tietämätön, asiaan perehtymätön, maanpetturi. Palaute on tervetullutta, mutta ei läheskään aina omaa ammattitaitoa mairittelevaa.

Viisaus iskee päin naamaa varsinkin, kun perehtyy lukijapalautteeseen.

Varsinkin nettijuttujen kohdalla palaute on suoraa, nopeaa – ja varsin usein harkitsematonta. Muistan verkossa julkaistun juttuni siitä, mikä pelikonsoli on paras valinta ja mistä syystä. Jutussa listattiin kolmen pääpukarin eli Nintendo Wiin, Microsoft Xbox 360:n ja Playstation 3:n plussia ja miinuksia. Juttu poiki kymmeniä ja kymmeniä palautteita ja kommentteja. Suurin osa ei voinut ymmärtää argumenttejani esimerkiksi siitä, että Xbox 360 on paras valinta tosipelaajalle. Tässä vaiheessa huomautan, että esimerkiksi pelivalikoima on muuttunut noista ajoista, joten tämä argumentti ei enää ole ajan tasalla. Olen urani aikana myös huomannut, miten Nokian matkapuhelinten arvostus on tippunut lähes kansallisaarteiden tasolta maan pinnalle. Kun vertasin Iltalehdessä Nokian Lumia-puhelinta iPhoneen ja löysin Nokiasta parempia ominaisuuksia, lukijapalaute oli jälleen kerran huumaava. Nokia-kehuni näyttivät ärsyttävän etenkin Apple-fanaatikkoja, joita Suomestakin näyttää löytyvän pilvin pimein. Heidän mielestään arvioni ei yksinkertaisesti voinut olla pitävällä pohjalla. Osa omenakansasta ihmetteli, miksi olin verrannut monia sellaisia ominaisuuksia, joissa Lumia yltää samalle viivalle iPhonen kanssa. Eniten yllätti se, miten vähän Suomesta nykyisin löytyy Nokia-fanaatikkoja. Jutun palautteiden perusteella tuntui siltä, että Apple valmistetaan Suomessa ja on lähes maanpetos kehua muuta merkkiä. Onneksi työni tarjoaa myös onnistumisen elämyksiä. Niihin lukeutuvat ne palautteet, joissa kerrotaan tilanteista, joihin neuvoni ja vinkkini ovat tuoneet helpotusta tai jopa konkreettisen ratkaisun. Nykyaikaisessa hektisessä verkkomediassa on vaikea miellyttää ketään. Lukijat saattavat siirtyä muutamassa sekunnissa jutusta toiseen, jolloin tekstin pitäisi pystyä vaikuttamaan lukija välittömästi. Tämä on johtanut armottomaan otsikkokilpailuun, joka voi pahimmillaan aiheuttaa lukijassa vastareaktion.

Kaikesta huolimatta, hyviä lukuhetkiä!

Pauli Reinikainen

GoTech!

43


GoTech! KOULUT TAA Meri Heikkilä Kuvat Samsung ja Shutterstock.com

Viisaasti viihteellä

44

Viihde-elektroniikan sähkönkulutukseen liittyy paljon myyttejä. Energianeuvonta myymälässä ilahduttaa ympäristötietoista asiakasta ja ketä tahansa, joka haluaa säästää selvää rahaa. GoTech! listasi faktat avuksesi. 44 GoTech!

1.

Tehojen vertailu kannattaa

Kodin energiankulutuksesta noin 10–35 prosenttia on peräisin viihde-elektroniikasta kotitalouden koosta ja varustetasosta riippuen. Ei siis ole yhdentekevää, millaisen laitteen asiakas ostaa ja miten hän sitä käyttää. Valintavaiheessa on tärkeää miettiä erityisesti laitteen käyttötarkoitusta ja tarvetta. Yksittäinen viihde-elektroniikkalaite kuluttaa suhteellisen vähän sähköä esimerkiksi valaistukseen verrattuna. Pienistä summista kasvaa kuitenkin merkittäviä, kun laitteita on paljon ja osa valmiustilassa ympäri vuorokauden. Uusissa televisioissa on jo energiamerkki, mutta suuri osa viihde-elektroniikasta ei kuulu vielä energiamerkinnän piiriin. Siksi laitteiden keskinäinen vertailu on usein työlästä. Laitteiden tehoja ja lepovirtakulutuksia kannattaa silti vertailla. Energiankulutuksen voi tarkistaa tarvittaessa itse kulutusmittarin avulla. Mittarin voi lainata yleensä maksutta omalta energiayhtiöltä ja monista kirjastoista.


2.

Valmiustila tulee kalliiksi Arviolta 5–10 prosenttia kotien sähkönkulutuksesta on valmiustilakulutusta. Viihdelaitteiden osuus valmiustilakulutuksesta voi olla yllättävän suuri. Uusien viihde-elektroniikkalaitteiden valmiustilakus-

tannukset tosin pienenevät jatkuvasti. Tällä hetkellä myytävien laitteiden valmiustilateho saa olla maksimissaan 1 tai 2 wattia. Vuodesta 2013 alkaen vastaava teho saa olla vain 0,5 tai 1 watin verran.

3.

Television koolla ja tyypillä on väliä Mitä suurempi kuvakoko, sitä enemmän virtaa televisio kuluttaa. Sääntö pätee yhtä lailla tietokoneiden näyttöihin.

Jos esimerkiksi 37-tuumaista lcd-televisiota katso-

taan kolme tuntia päivittäin, ja se on muuten valmiustilassa, televisio kuluttaa yhtä paljon sähköä vuodessa kuin keskikokoinen A+-luokan jääkaappi. Laitteet kannattaa sammuttaa virtakytkimestä, kun niitä ei käytetä. Erityisen kätevä tähän tarkoitukseen on katkaisimella varustettu jatkojohto, josta kaikki laitteet voidaan sulkea samanaikaisesti yhdellä painalluksella. Asiakkaan kannattaakin hankkia tällainen jatkojohto muiden kodinelektroniikkahankintojen yhteydessä. Saatavilla on myös malleja, joissa on useampi katkaisin. Ostohetkellä kannattaa tarkistaa, että laitteen voi kytkeä pois verkkovirrasta asetuksia menettämättä.

4.

Myös television tyypillä on iso merkitys. Plasmatelevision käytönaikainen kulutus on suurempi ja lcd-television pienempi kuin samankokoisen kuvaputkitelevision. Käyttökustannuksiltaan kaikkein edullisin on led-televisio eli lcd-televisio, jossa on led-taustavalaistus. Vanhasta lcd-televisiosta luopuvan kannattaa päivittää ledmalliin, ja monet valmistajat ovatkin keskittymässä ledtelevisioihin. Televisiot ovat tulleet energiamerkinnän piiriin, ja niiden energiatehokkuus on helppo tarkistaa suoraan energiamerkistä. Tällä hetkellä käytössä ovat energialuokat A–G. Yleensä jokaisella valmistajalla on tietty televisiomalli, jossa on satsattu erityisesti energiatehokkuuteen.

Television keskimääräisiä kulutuslukuja Esimerkeissä televisio on päällä viisi

tuntia vuorokaudessa ja muuten kokonaan kiinni. Sähkön hinta on 13 senttiä kilowattitunnilta. Jos televisio on päällä kymmenen tuntia vuorokaudessa, kulutus on kaksinkertainen. Sähkönkulutus vaihtelee paljon samankokoisten, mutta erimerkkisten ja -ikäisten televisioiden välillä.

Esimerkeissä on uusien televisioiden keskimääräisiä kulutuksia: 40–46-tuumainen led-televisio kuluttaa vuodessa keskimäärin 91–164 kWh (noin 12–21 euroa). 40–42-tuumainen lcd-televisio kuluttaa puolestaan keskimäärin 128 kWh–365 kWh vuodessa (noin 17–47 euroa). 42–50 tuuman plasmatelevisio kuluttaa vuoden aikana keskimäärin 310–876 kWh (noin 40–114 euroa). Jos kuvakokoa nostetaan 50 tuumaan, sähkönkulutus kasvaa yli kaksinkertaiseksi.

GoTech!

45


5.

Säästä tietotekniikassa

Tietokoneen ostajalle energiatehokkain valinta on ehdottomasti läppäri. Kannettava tietokoneen käyttö kustantaa nimittäin keskimäärin kymmenyksen pöytämikron sähkönkulutuksesta. Tietokoneen näyttöihin pätevät samat periaatteet kuin televisioiden kuvaruutuihin. Yleensä tietokoneen sähkönkulutus kasvaa laitteen tehon myötä. Kun kannettavaa tietokonetta käytetään kahdeksan

tuntia päivässä, se kuluttaa vuodessa keskimäärin 117 kWh (noin 15 euroa). Samalla käytöllä pöytäkone kuluttaa mallista riippuen noin 409–1460 kWh vuodessa (noin 53–190 euroa). Energiatehokkaat tietotekniikkalaitteet tunnistaa Energy Star- ja TCO-merkinnöistä. Hyödynnä tietokoneen virransäästöominaisuuksia. Kun laitetta ei aktiivisesti käytetä, virranhallintajärjestelmä siirtää sen lepotilaan. Näytönsäästäjä ei säästä sähköä. Erilaisten tulostinten sähkönkulutus vaihtelee paljon. Energiatehokas printteri kuluttaa vain kolmanneksen tavallisen lasertulostimen vaatimasta sähköstä. Erillisen printterin, kopiokoneen, faksin ja skannerin sijaan kannattaa hankkia näppärä monitoimilaite, sillä se kuluttaa vain 50 prosenttia erillisten laitteiden vaatimasta energiasta. Älypuhelimen ja tabletin käytönaikainen kulutus ei käy kalliiksi. Älypuhelin kuluttaa 2,2 kWh sähköä vuodessa eli noin 30 senttiä. Tabletin akun lataus täyteen joka toinen päivä kuluttaa 12 kWh vuodessa eli noin 1,60 euroa. Laturi tulee muistaa irrottaa käytön jälkeen seinästä, ettei sähköä kulu turhaan.

6.

Virtasyöpöt ja virtapihit oheislaitteet Sähköä kuluu myös monenlaisiin television ja tietokoneen oheislaitteisiin. Blu-ray-kotiteatteri kuluttaa lähes kaksinkertaisen määrän sähköä dvd-kotiteatteriin verrattuna. Kotiteatterin sähkölasku voi olla suuri, mikäli laitetta käytetään vaikkapa musiikin kuunteluun ja se on suurimman osan vuorokaudesta valmiustilassa. Tallentavan digiboksin käyttö kustantaa vuodessa keskimäärin 13 euroa. Nykyään digivirittimet löytyvät televisioista sisäänrakennettuina, mikä tietysti on energiatehokkaampi kuin erillisenä myytävä digiboksi. Pelikonsolit kuluttavat yhtä paljon tai enemmän sähköä kuin televisio. Konsoli kuluttaa sähköä silloinkin, kun sillä ei pelata, joten laite on muistettava sammuttaa käytön jälkeen.

Jutun esimerkeissä sähkön hinta on 13 snt/kWh. Sähkönkulutuksen laskeminen: laitteen teho (kW) x käyttöaika (h) = laitteen kulutus (kWh). Kun kulutus (kWh) kerrotaan sähkön hinnalla, saadaan selville, mitä laitteen käyttö maksaa. Lähteet: Helsingin Energia, energianeuvoja Eva Spiegel | Helsingin Energian julkaisut Kodin energiavinkit ja Sähkölaitteiden kulutuslukuja | Adato Energian julkaisu Mihin sähköä kuluu? | TTS Tutkimuksen tiedote (648) Energiansäästö kodinkoneiden valinnassa ja käytössä (2010) | EPRIn tiedote EPRI Calculates Annual Cost of Charging an iPad at $1.36 | www.motiva.fi | Kuluttaja 8/2010

46 GoTech!


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37

ENEMMÄN

38 39 40 41

XXL-kokoinen astianpesukone tarjoaa suuren kapasiteetin ja parhaan joustavuuden. Tilaa on jopa 17 hengen astiastolle, ja koska suurin sisäkorkeus on 58 cm, koneessa on peräti 4 koritasoa. Poista ainutlaatuisen keskikorin alaosa tai koko kori, niin saat tilaa korkeille maljakoille ja uunipelleille.

42

ASKO XXL: Standard:

17 hengen astiasto / 195 yksikköä 12 hengen astiasto / 140 yksikköä

48

5 hengen astiasto / 55 yksikköä

52

40% enemmän:

43 44 45 46 47 49 50 51 53 54

Viikossa 2 pesukertaa vähemmän säästät energiaa, vettä, rahaa ja aikaa

55 56 57 58


Samppa Haapio ja Maija Kajanto Kuvat Gorenje, Suomen Schneider

Kun kerran on päässyt teräväpiirron makuun, ei halua palata enää vanhaan. Pullonkaulaksi on muodostunut tarjonta, sillä se koetaan tällä hetkellä Suomessa heikoksi. Vain noin joka kolmas hd-kanavien katsoja on valmis suosittelemaan kanavia myös ystävilleen. Teräväpiirto on lanseerattu Suomeen luvattoman huonosti. Tai ainakin sellaisen kuvan saa DNA:n tutkimuksesta, jonka mukaan vain kolmasosa suomalaisista teräväpiirtokanavien katsojista suosittelisi niitä ystävilleen. Yksi selitys lienee se, että aitoa hd-tasoista ohjelmaa on Suomen hd-kanavilla vielä vähän. Silti kerran teräväpiirron makuun päästyään hd-kanavien katsojat eivät enää halua palata vanhaan, vaan katsoa jatkossakin teräväpiirto-ohjelmia. Hd-kanavia katsoo DNA:n tutkimukseen vastanneista joka kolmas. Erityisen kiinnostuneita teräväpiirto-ohjelmista ovat alle 24-vuotiaat, jotka haluavat nähdä hd-laatuisia elokuvia. Tutkimukseen vastanneista miehistä puolet kertoi, että heitä kiinnostavat teräväpiirtona kaikkein eniten urheiluohjelmat. Sen sijaan naisista vain 12 prosentille teräpiirtotekniikalla on merkitystä. Urheiluohjelmien suosion syynä voi olla se, että ne ovat harvoja aidosti hd-tasoisia ohjelmia Suomen hd-kanavilla. Suurin osa Suomessa hdkanavilla lähetettävistä ohjelmista kun on skaalattu ylöspäin tavallisen laatuisesta ohjelmasta hd-tarkkuuteen. Sen sijaan esimerkiksi Euro 2012 -jalkapalloturnaus ja Lontoon olympialaiset kuvattiin hd-tasoisilla kameroilla. Maksullisen Nelonen Pro HD -kanavan ohjelmistosta 80 prosenttia on aitoa hd-ohjelmaa.

48 GoTech!

Kuva Paula Kukkonen

KANSA VAATII lisää aitoa teräväpiirtoa

Markus Nummisalo:

Samsungilla

hurjat kasvuvisiot Markus Nummisalo siirtyi kesäkuussa Philipsin televisioita valmistaneesta TP Visionista Samsungille. Uusi titteli on myyntijohtaja, ja hän vastaa televisio-, audio-, ja kameratuotteiden liiketoiminnasta Suomen markkinoilla. – Haaste on mielenkiintoinen, sillä Samsungilla on hurjat kasvuvisiot. Tavoitteena on liikevaihdon kolminkertaistaminen vuoteen 2020 mennessä. Nummisalon tieltä ei lähtenyt ketään, vaan häntä myyntijohtajana ”edeltänyt” Peter Roos siirtyi kokopäivätoimiseksi Country Manageriksi. – Aikaisemmin Peterillä oli ollut kaksi roolia. Nyt hän voi keskittyä kokopäivätoimiseksi maajohtajaksi vastaamaan Suomen liiketoiminnasta. Tämä selkeyttää organisaatiota, ja pystymme tehokkaammin hyödyntämään eri tuoteosastojen synergiaetuja. Koko alan näkymiä Markus Nummisalo kuvaa mielenkiintoisiksi ja haas-

taviksi: internet, pilvipalvelut ja eri tuotealueet yhdistyvät tulevien vuosien aikana verkon välityksellä yhä tiiviimmin. – Televisio, audio, kuvat, älypuhelimet ja tabletit toimivat kodeissa enemmän ja enemmän yhdessä. Myös asiakkaat ovat lähteneet mukaan tähän mullistukseen: sekä älypuhelimien että älytelevisioiden myynnin kasvu on ollut todella vahvaa. Suurin osa myytävistä televisioista on liitettävissä kotiverkkoon ja internetiin, ja tuoreen tutkimuksen mukaan peräti 80 prosenttia näistä myös liitetään kotiverkkoon. – Seuraava kova juttu on langattomasti verkkoon liitettävät kamerat. Syksyn ja seuraavan kevään aikana on tulossa paljon kamerauutuuksia, myös mobiiliverkkoon liitettäviä. Loppuvuoden mielenkiintoisin kamera uutuus on huippuluokan kompaktikamera, joka on nimetty Galaxy kameraksi, se sisältää uusimman Android käyttöliittymän sekä sim-korttipaikan.


GoTech! LY H Y E T

NIMIT YKSET

Canon Heidi Johansson on nimitetty 30.7. alkaen Accounting Specialistiksi. Johansson siirtyi Canonille Visma Services Oy:stä, jossa hän on työskennellyt Financial Controllerina.

Samsung Markus Nummisalo aloitti kesäkuussa Samsungilla myyntijohtajana. Hän vastaa televisio-, audio-, ja kameratuotteiden liiketoiminnasta Suomen markkinoilla.

Jättiläisnäyttö uutuuslaivaan Gorenje mukana Helsinki Design Week -tapahtumassa

Hiljainen vallankumous Slovenialaislähtöinen Gorenje oli näyttävästi edustettuna, kun slovenialaista muotoilua esittelevä Silent Revolutions saapui Kaapelitehtaalle Helsinki Design Week -tapahtumaan. Näyttely on ennen Helsinkiä kiertänyt Lontoon, Alankomaiden, Milanon ja Belgradin design-tapahtumissa. – Slovenia on nuori maa ja designin kehittyminen tarvitsee tukea, myös yrityksiltä. Meillä on hienoja yrityksiä, jotka tunnistavat designin arvon. Haluamme myös oppia parhailta. Siksi kiitos, Helsinki, on ilo olla maailman design-pääkaupungissa, valtiosihteeri Uroš Rožič Slovenian taloudellisen kehityksen ja teknologian ministeriöstä totesi avajaispuheessaan. Gorenjen markkinointipäällikkö Frederic Viking haluaa yrityksen panostavan yhä edelleen hyvään suunnitteluun ja muotoiluun tuotteissaan. Gorenje omistaa 51 prosenttia design-studiosta. – Mutta se ei tarkoita, että pystyisimme sanelemaan, miten asiat studiossa tehdään – suunnittelijat luovat omaa työtään ja tappelevat vastaan, jos yritämme määräillä liikaa, Viking naurahtaa. – Design on tärkeää, mutta tuotteen täytyy myös toimia ja sen täytyy helpottaa omistajansa arkea.

Finluxin televisioiden maahantuonnin vastikään henkiin herättänyt Oy Suomen Schneider Ab toimittaa M/S Viking Gracen yökerhon koko seinän kattavan led-näytön. Yli 50 neliömetrin kokoinen screen on suurin Pohjoismaissa koskaan sisätiloihin asennettu näyttö. Seinällä näytetään livenä sekä koti- että ulkomaisten huippuartistien esityksiä. Oy Suomen Schneider Ab on aikaisemmin toimittanut muun muassa Poriin Suomen suurimman, noin 120 neliömetrin kokoisen ulkonäytön. M/S Viking Grace aloittaa liikennöinnin TurkuTukholma-linjalla tammikuussa. Oy Suomen Schneider Ab on multimedian ja elektroniikan maahantuoja, jonka tuotevalikoimaan kuuluvat sekä kulutuselektroniikka että ammattikäyttöön tarkoitetut infonäytöt.

GoTech!

49


Samppa Haapio Kuvat Shutterstock

GoTech! LY H Y E T

4g! 4g!

4g halutaan, vaikkei tiedetä mikä se on Suomalaisten tiedot 4g-teknii-

kan hyödyistä ovat vielä hatarat. Silti kuluttajat haluavat, että seuraavassa heidän ostamassaan puhelimessa tai tabletissa on seuraavan sukupolven mobiilitekniikkaa. Vain neljännes suomalaisista tietää, mitä 4g tarkoittaa. Jopa 18 prosenttia ei sen sijaan ole ikinä edes kuullut puhuttavan asiasta. Loput 57 prosenttia sanovat kuulleensa puhuttavan 4g:stä, mutta he eivät tienneet miten se eroaa 3g:stä. Tämä käy ilmi TNS Sifon tekemästä ja Samsungin tilaamasta tutkimuksesta. 4g-verkoissa taajuus on avainase-

massa. Tämän takia samat laitteet eivät välttämättä toimi eri maissa. Jopa maan sisällä taajuudet voivat vaihdella teleoperaattoreiden välillä. – 3g-verkoista poiketen, 4g-verkkojen rakentaminen on eräänlaista käsityötä, jota tehdään yhdessä mobiilioperaattoreiden kanssa. Vaik-

50 GoTech!

ka jossain sanotaan, että puhelin toimii ulkomailla 4g-verkossa, se ei välttämättä tarkoita, että se toimisi Suomessa, sanoo Samsungin Telecom-myyntipäällikkö Mika Engblom. Vaikka 4g-tekniikasta ei paljon tiedetä, yli puolet vastaajista haluaa seuraavan mobiililaitteensa tukevan uutta tekniikkaa. 72 prosenttia vastaajista suunnittelee päivittävänsä puhelimensa kahden vuoden aikana tukemaan nopeampaa mobiililaajakaistaa. 4g:tä kutsutaan neljännen sukupolven mobiilitekniikaksi. Se mahdollistaa mobiiliyhteyden toimimisen jopa teoreettisella 100 Mb/s nopeudella, ja sitä on povattu aikanaan wlanin korvaajaksi. Tekniikka saapui Pohjoismaihin vuonna 2009. Nopeutensa puolesta 4g mahdollistaa muun muassa nettisivujen salamannopean latauksen ja teräväpiirtovideoiden suoratoiston.

Tabletti vapauttaa viihdyttää

&

Tabletteja tai sähköisiä lukulaitteita käyttää noin 400 000 suomalaista. Monissa talouksissa tabletti on vielä perheen yhteiskäytössä, tai laitteen makuun on päästy työpaikalla tai koulussa. Aktiivikäyttäjät kokevat tabletin vapauttavan, viihdyttävän ja tehostavan ajankäyttöä. Tyypillinen tabletin tai sähköisen lukulaitteen käyttäjä on hyvätuloinen ja hyvin koulutettu pääkaupunkiseudulla tai muissa suurkaupungeissa asuva. Enemmistö tablettien käyttäjistä on miehiä. Myös lapsiperheet korostuvat tablettien käyttäjissä. Kuten eräs käyttäjä totesikin: – IPad on meillä lasten pelikoneena, 4-vuotias pelaa sillä Angry Birdsia. Suosituimmat tabletin käyttötarkoitukset olivat internetin selailu, sähköpostin käyttö, pelaaminen ja sanomalehtien lukeminen. Siitä huolimatta painettujen aikakaus- ja sanomalehtien lukemisesta tablettien käyttäjät eivät ole ainakaan vielä luopuneet, vaikka ovatkin lehtien verkkosivuja keskivertoväestöä aktiivisemmin käyttäviä. – Luen siitä joka päivä kirjoja ja osallistun keskustelupalstoille, luen netissä, välillä pelaankin. Pelaamista harrastan lähinnä työmatkoilla, kun kaipaan jotain vaihtelua lukemiseen, Eräs käyttäjä kertoi. Tutkimuksen teki TNS Atlas.


tyhjiöpakkaamalla jopa 5x pidempi säilyvyys Suomessa heitetään syömäkelpoista ruokaa roskiin 20–30 kiloa henkeä kohti joka vuosi. Suurin syy elintarvikkeiden ravintoarvon, koostumuksen, maun ja laadun heikkenemiseen on happi. Tyhjiöinnissä happi poistetaan, jolloin maku säilyy ja elintarvike pysyy tuoreena jopa viisi kertaa pidempään.

v

Vihannekset säilyvät raikkaina 18-20 päivää.

v

Naudanliha säilyy mehevänä 15-20 päivää.

OBH Nordica Food Sealers • • • • • • •

OBH Nordican Food Sealers -sarjaan kuuluu kolme helppokäyttöistä ja tehokasta tyhjiöpakkauslaitetta: kätevä Food Sealer Fresh ’n Easy, murskaantumisen estävä Food Sealer Anti Crush ja pieneenkin kotitalouteen sopiva Food Sealer Handy Säilyttää elintarvikkeiden tuoreuden viisi kertaa pidempään kuin perinteiset säilytysmenetelmät Suojaa elintarvikkeita kylmävaurioilta Kalan ja lihan marinointi kestää minuutteja tuntien asemesta Pussit ovat uudelleenkäytettäviä ja konepesun kestäviä Mukana aloituspaketti Lue lisää: www.obhnordica.fi


TALLENTAMISEN TERÄVIN HUIPPU

HD NÄKYY JO – JA TARJONTA KASVAA JATKUVASTI! Topfieldin uudet 2400-sarjan HD-vastaanottimet eivät jätä mitään epäselväksi. Laitteet ovat nopeatoimisia ja helppokäyttöisiä. Sarjan malleista CRC-2400 sovel-

TRC -2400 CRC-2400

tuu kaapelitalouksiin ja TRC-2400 antennitalouksiin. Hyödynnä nyt uusi Yle HD-kanava ja maksuoperaattorien runsas HD-tarjonta viimeistä piirtoa myöten.

STANDARDI- (MPEG-2) JA TERÄVÄPIIRTOLÄHETYSTEN (MPEG-4) VASTAANOTTO 500 GB KIINTOLEVY – TALLENNA JOPA 4 KANAVAA SAMANAIKAISESTI!

500 GB KOVALEVY – JOPA 260 TUNTIA TALLENNUSAIKAA • ULKOISEN KIINTOLEVYN TUKI • EPG ELEKTRONINEN OHJELMAOPAS AUTOMAATTINEN OHJELMISTOPÄIVITYS • HDMI-LIITÄNTÄ (576I/576P/720P/1080I, HDCP) • LIITÄNNÄT: 2 x SCART, S/PDIF, USB, ETHERNET, RC A/V • MP3- & DIVX -TUKI • YOUTUBE, FLICKR, SHOUTCAST, SÄÄPALVELU

WWW.TOPFIELD-FINLAND.COM

2400-sarjan tarjoamat viihdeominaisuudet saattavat vaihdella ohjelmistoversiosta riippuen.

FinTop Oy, Plaza Rondo, Äyritie 8 E, 01510 Vantaa, FINLAND Tel: +358 207 622 520, Fax: + 358 207 622 521, Email: myynti@fintop.fi

GoTech! 3/2012  

Kodintekniikka-alan ammattilehti. Julkaisija ETK Palvelu Oy

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you