Kummalogi 2023

Page 1

KUMMALOGI syksy 2023

1

Tervehdys lukija!

Keväällä vietettiin Lukuviikkoa. Se on Lukukeskuksen vuosittain toistuva lukutaitokampanja, jolla houkutellaan kaikenikäisiä ja kaikentaitoisia lukijoita kirjallisuuden pariin. Kun kirjojen lukeminen vähenee, pitää ottaa kaikki keinot käyttöön. 2023 lukuviikon otsikkona oli Lukeminen ei lopu. Eikä se lopukaan, vaikka lukemisen muodot muuttuvat mm. teknologian kehittyessä. Ilman kirjoja lukeminen vähenee dramaattisesti, vaikkei loppuisikaan. Osuuskummassa uimme siinä mielessä vastavirtaan, että luotamme perinteiseen painettuun kirjaan ylivoimaisena lukutuotteena ja teemme työtä mahdollisimman laadukkaan kirjallisuuden eteen. Osuuskumma tekee myös käytännön lukutaitotyötä: Lahjoitimme vuoden alussa luokkasarjoja yläkouluille ja lukioihin yhteistyössä Äidinkielen opettajain liiton kanssa, koska haluamme edistää kirjoihin tarttumista nyt ja tulevaisuudessa.

Harvoja pysyviä asioita maailmassa on uuden kiehtovan kirjan löytymisen aiheuttama riemu, ja sitä haluamme Osuuskummassa tarjota tänäkin vuonna. Lukijat ansaitsevat kunnianhimoista kummaa kirjallisuutta, jonka parissa viihtyy ja joka kutkuttaa mieltä.

2023 Osuuskumma julkaisee viisi teosta. Kauden aloittivat Minna Roinisen Arianna, joka on sadunomaista reaalifantasiaa ja englanninnos Taru Kumara-Moision Taniwhasta. Kesällä ilmestyy Reetta Vuokko-Syrjäsen toinen teos, eli transhumanistinen novellikokoelma Mahdottomien kukkien puutarha. Kirjasyksyyn Osuuskumma julkaisee Samuli Antilan kauhuromaanin Marrassäkeet. Vuoden kruunaa queer-romantiikka eli novelliantologia Sydänten salonki, jossa kirjoittajina monta osuuskummalaista. Kummalogissa on mukana myös alkuvuodesta 2024 ilmestyvä Jenny Kangasvuon novellikokoelma Kaikessa lihassa on tahto

Lukemisiin, Satu Piispa-Hakala Osuuskumman puheenjohtaja

2

Sisällys

Minna Roininen: Arianna

Reetta Vuokko-Syrjänen: Mahdottomien kukkien puutarha

Samuli Antila: Marrassäkeet

Taru Kumara-Moisio: My Finnish Taniwha

Edith Arkko ja Magdalena Hai (toim.): Sydänten salonki

Jenny Kangasvuo: Kaikessa lihassa on tahto

OSUUSKUMMA-KUSTANNUS

Y-tunnus 2473179-9

Luettelon tiedot ovat ennakkotietoja, kaikki oikeudet muutoksiin pidätetään.

info@osuuskumma.fi www.osuuskumma.fi

Arvostelukappalepyynnöt: tiedotus@osuuskumma.fi

3
4 5 6 7 8 9

Arianna

Kalat eivät osaa laulaa. Vai osaavatko? Salaperäinen poplaulaja Heda uhkaa peruuttaa kiertueensa, jota fanit ovat odottaneet jo pitkään. Hän ei kerro edes läheisilleen, mistä on kyse. Hedan ystävä Noel lähtee jäljittämään poptähteä tämän pakomatkalla. Liittyykö Hedan kauan sitten kadonnut sisko Arianna jotenkin asiaan? Musiikin ja kansanuskon siivittämä seikkailu talvisissa maisemissa vie lukijan roadtripille pohjoiseen Lappiin. Sadunomainen reaalifantasia on itsenäinen jatko-osa teokselle Heda.

Minna Roininen: Arianna

978-952-7382-37-0 nid.

978-952-7382-38-7 epub

kuvittaja: Kaj Syrjänen

Ilmestynyt: toukokuu 2023

Minna Roininen (s. 1989, Ylivieska) on Vantaalla asuva kirjailija. Hänen tuotantoonsa kuuluu romaaneja ja novelleja aikuisille ja varhaisaikuisille. Häntä kiehtovat sadut, myytit sekä tutun ja tuntemattoman huonosti kartoitetut rajaseudut.

4
Minna Roininen

Mahdottomien kukkien puutarha

”Tänään, Miguelito, minä kerron sinulle Neljännestä porsaasta. Olet viimein tarpeeksi iso kuulemaan kunnon tarinan, todellisen tarinan.”

Väestöräjähdys sekä elinkelpoisen pinta-alan väheneminen ilmastonmuutoksen seurauksena pakottavat ihmiskunnan siirtymään vaihe vaiheelta virtuaaliseen. Mahdottomien kukkien puutarhan transhumanistiset tieteisnovellit näyttävät seitsemän murrospistettä matkalta kohti kehottomuutta.

Voiko kehottomana kasvanut lapsenlapsi koskaan ymmärtää kehosta luopuneita isovanhempiaan? Miten käy näyttelijälle, joka vaihtaa kehosta toiseen jokaisen roolinsa mukana? Entä jos koulutyttö joutuu viettämään vähän kehoaikansa keski-ikäisen miehen ruumiissa?

Mahdottomien kukkien puutarhan novellit tutkivat kehollisen itsemääräämisoikeuden ja selviytymisen mielekkyyden teemoja. Samalla kaikkien novellien alla kasvaa toivon siemen katastrofin jälkeisestä tulevaisuudesta.

Reetta Vuokko-Syrjänen:

Mahdottomien kukkien puutarha

978-952-7382-39-4 nid.

978-952-7382-40-0 epub

Kansi: Kaj Syrjänen

Ilmestyy: elokuu 2023

Reetta Vuokko-Syrjänen on Atorox-palkittu tamperelainen kirjailija, joka nauttii puutarhoissa eniten epätäydellisyydestä. Hänen esikoisromaaninsa Syntykeho, eli miten juosta pakoon ilman jalkoja sai innostuneen vastaanoton. Mahdottomien kukkien puutarhan itsenäiset novellit laajentavat

Syntykehon maailmaa sekä uusilla tarinoilla että mm. Atorox-voittajanovelleilla 2020 ja 2021.

5

”Piika oli ihmeissään. Sanoi, että oli hän jonkun Taraksen nimen kuullut, muttei hän tiennyt siellä kylää olevan. Mitä siellä soiden ja korpien keskellä? Epäili, että jos joku sinne kylän pystytti, piti olla salattavaa.”

1700-luvun alun Hämeen synkeillä salomailla elää syntyhetkiään Taraksen kylä. Sen kätköihin päätyvät velkojia pakeneva pappi Isak, poikaansa etsivä leskirouva Amanda sekä Maaria, jolla on erityinen laulun lahja. Suomi on isovihan jälkeen polvillaan eikä Taras ota uusia asukkaita avosylin vastaan -- kaunoja riittää omastakin takaa. Tuonpuoleisen rajaa koettelevat niin äidinrakkaus kuin maallinen elämänjano. Kuka laulaa viimeiset säkeet?

Samuli Antila: Marrassäkeet

978-952-7382-41-7 nid. 978-952-7382-42-4 epub

Kansi: Jyrki Pitkä

Ilmestyy: elokuu 2023

Samuli Antila on kirjailija, jonka teokset liikkuvat usein kauhun ja historian hämärillä poluilla. Useita novelleja kirjoittaneen Antilan neljäs romaani Marrassäkeet tarjoaa hyisen kätensä vetääkseen

lukijansa kuoleman rajoille. Antilan synkeitä teemoja käsittelevä romaani Vasalli (Osuuskumma 2015) oli Kuvastaja -pakintoehdokas 2016.

6
Antila
Marrassäkeet Samuli

My Finnish Taniwha

‘This is our year abroad,’ Ella’s mother gushed on the aeroplane. ‘Bai bai, Finland!’

When Ella asked why, Mum said everyone needs a little adventure now and again. Her father explained it was an opportunity for him to gain international work experience. Ella would have been satisfied with a week at the beach.

My Finnish Taniwha is a tragicomic novel about a Finnish family’s year in New Zealand. It tells of fear, the thirst for life, and the beauty and horror of the world. In a foreign environment, Ella learns to watch even familiar faces more closely than ever before. This magical realist story delves into the heart of what it means to be human and speaks volumes by asking: who are we to one another?

Taru Kumara-Moisio:

My Finnish Taniwha

978-952-7382-47-9 nid. 978-952-7382-11-0 epub

Kansi: J.S. Meresmaa

Ilmestynyt E-kirjana: elokuu 2020

Ilmestyy painettuna: kesäkuu 2023

7
Taru Kumara-Moisio Taru Kumara-Moisio (s. 1976) on pirkanmaalainen kirjailija sekä teatteri-ilmaisun ja luovan kirjoittamisen opettaja.

Sydänten salonki

Queer-romanttisia tarinoita

Merirosvoja ja saarentyttöjä, flirttailevia džinnejä, polttavaa kaipuuta ja juonitteluja hovissa. Yhdeksän kirjoittajan queerit rakkaustarinat kuljettavat lukijansa läpi historian Saimaan tummista vesistä keijujen kansoittamaan Lontooseen. Sydänten salongissa rakkaus hehkuu sateenkaaren väreissä.

”Olit kyllin rohkea lähteäksesi sotimaan, mutta rakkautta sinä pakenet.”

- J.S. Meresmaa, Osa samaa salaisuutta

Edith Arkko ja

Magdalena Hai (toim.):

Sydänten salonki –

Queer-romanttisia tarinoita

978-952-7382-45-5 nid.

978-952-7382-46-2 epub

Kansi: Elisabeth Saranti

Ilmestyy: lokakuu 2023

Kirjoittajat:

Edith Arkko

Maria Carole

Magdalena Hai

Jenny Kangasvuo

Artemis Kelosaari

J. S. Meresmaa

Anni Kuu Nupponen

Satu Piispa-Hakala

M. A. Tyrskyluoto

8
Edith Arkko ja Magdalena Hai (toim.)

Jenny Kangasvuo

Kaikessa lihassa on tahto

Kuolleen lihassa on jäljellä tahto, joka siirtyy elävien kannettavaksi. Vainajat supattavat hirsiseinissä ja virtuaalimaailmoissa. Luut puhuvat nuorelle naiselle. Merestä nouseva hylje hurmaa kokonaisen viikinkikylän. Myyttiset käet munivat kaikenlaisiin pesiin.

Kaikessa lihassa on tahto kokoaa yksiin kansiin Jenny Kangasvuon novellituotannon helmet. Tarinat kertovat seksuaalisuudesta, ruumiillisuudesta ja kuolemasta. Päähenkilöt ovat sukupuoleltaan moninaisia, lihallisia ja digitaalisia.

Teoksessa on mukana myös suomeksi aiemmin julkaisematon novelli sekä kaksi uutta tarinaa.

Jenny Kangasvuo:

Kaikessa lihassa on tahto

978-952-7382-43-1 nid.

978-952-7382-44-8 epub

kuvittaja: Jenny Kangasvuo

Ilmestynyt: helmikuu 2024

Jenny Kangasvuo on oululaistunut kirjailija ja kulttuuriantropologi, jonka erityisalaa ovat seksuaalisuus ja ruumiillisuus niin tutkimuksessa kuin tarinoissa. Hän on perehtynyt myös suomalaiseen kansanperinteeseen ja pohjoisen alueen esihistoriaan.

9

Os u us k umman a r vostel upa l vel u on käynnistynyt

As iantuntevaa pa la utetta tek steistä, e r ik oisa l ueena spek ulatiiv inen fiktio.

Osuuskumman kirjojen

ostotiedot:

Painettuja kirjojamme löytää verkkokaupastamme: osuuskumma.fi/kauppa

Sekä hyvinvarustelluista kirjakaupoista, muun muassa: Aavetaajuus-kirjakauppa (Helsinki), Puolenkuun pelit (Tampere), Rosebud (Helsinki / Tampere), Reunan kirjakauppa (Myllykoski).

Osuuskumma

E-kirjojamme myyvät mm. Elisa kirja ja Ellibs.

10
L ue lisää: os u us k umma . fi / a r vostel upa l vel u
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.