Östgötateaterns höstprogram 2023

Page 1

– En del av
HÖSTPROGRAM OSTGOTATEATERN.SE
Scenkonst Öst 2 2 3 4 /

Innehåll

04 Teaterchef Nils Poletti och produktionschef Henrik Johansson om spelåret 2023/2024. 30 Följ med på en äventyrlig teaterupplevelse utöver det vanliga där du blir en del av den. 10 Höstens musikal! Waitress är en feelgoodmusikal som hyllar kraften i vänskap, drömmar och en riktigt vällagad paj. En charmig och berörande romantisk komedi. 24 Sex cirkusföreställningar med Elise Bjerkelund Reine och gästande cirkusartister. 28 Höstens värmande soppteater är den återvändande föreställningen Pyttipanna. 18 Säkra din plats i salongen med ett abonnemang! Fem föreställningar till priset av tre!
2 ÖSTGÖTATEATERN HÖSTEN 2023
32 Välkommen till vår barn- och ungdomsscen Ung Scen Öst! Barns och ungas drömmar och rädslor förtjänar att tas på allvar. Därför vill vi skapa kvalitativ scenkonst som ställer frågor, utmanar och lockar till skratt.

08 Bygdens söner

En ömsint landsbygdskomedi

10 Waitress

Sverigepremiär för Broadwaymusikalen

12 En julsaga

En hjärtevärmande familjeföreställning

14 Tjong i medaljongen

Spektakulär och underhållande tjuvfars

16 Den goda människan i Sezuan

Brechtpjäs om godhetens konsekvenser

18 Abonnemang

24 Våra mindre scener

24 How far are you willing to bend

Cirkusresidens 2023/2024 med Elise Bjerkelund Reine

28 Soppteater

Underhållande och berörande musikaliska föreställningar i entimmesformat

29 Mer på teatern

Augustifesten, Kulturnatten, vandringsteater och på turné i Östergötland

33 Badass Bakery

En pjäs om vänskap, lojalitet och bakning

33 Röd Katt

En föreställning om att stå ensamma mot världen, men alltid tillsammans

34 Skola, grupper & företag

34 Ung på teatern

Scenkonst för världens viktigaste publik

35 Grupper & företag

Upplevelser tillsammans till rabatterat pris

38 Information

39 Våra teaterbarer

40 Biljettinformation och salongskartor

ÖSTGÖTATEATERNS HÖSTPROGRAM 2023

ANSVARIG UTGIVARE Nils Poletti

VD, SCENKONST ÖST Pia Kronqvist

REDAKTÖRER Jeanette Söderwall, Sara Pärlefalk, Åsa Böhme

GRAFISK FORM Sara Pärlefalk

TRYCKERI Norrköpings Tryckeri

ILLUSTRATÖRER Tzenko Stoyanov, Maria Stenström

Vi reserverar oss för eventuella ändringar i programmet.

OMSLAG Klara G

FOTOGRAFER Klara G, Fred MacGregor, Sara P Borgström, Mats Bäcker, Kollberg & Karlsson, Peter Holgersson

08
04 Ledningen hälsar välkommen
Stora scenen 32 Ung Scen Öst
ÖSTGÖTATEATERN HÖSTEN 2023 3

Teatern är en fristad

Teatern är en fristad för fantasin

Lever vi inte i en intressant tid? Armlängds avstånd ifrågasätts av klåfingriga politiker och religiösa skrifter bränns offentligt i yttrandefrihetens namn. Politiska ställningstaganden svänger fortare än pendeln – och hade vi kunnat utvinna energi ur de upprörda stormar som blev av en uppochnedvänd docka, hade vi inte haft en energikris i det här landet. Hade vi dessutom kunnat koppla på debatten om dragqueens som läser sagor för barn hade vi troligtvis kunnat förse hela Norden med el.

Det är en dyster framtidstro i en tid av krig, inflation, räntor, polarisering, skuldförskjutningar och skjutningar. Vad fyller då teatern för funktion? FLERA! Dels är den en varm och ljus oas som ger fantasin en fristad i mörkret. Men det är också en demokratisk arena och ett tempel för möten, umgänge och samkväm. Som en Mimers brunn av fler perspektiv och infallsvinklar att dricka ur, en plats för skratt, filosofi, underhållning, överraskningar och framför allt, en plats där vi vidgar våra perspektiv och tankebanor.

Först ut i vår repertoar är Sverigepremiären på succémusikalen Waitress, en feelgoodmusikal om kärlek, frigörelse och moderskap. Därefter spelar vi Charles Dickens klassiker, En julsaga för hela familjen, om vikten av omtanken om sin nästa och givmildhetens vikt och värde. Nytt för säsongen är en extra

bonusföreställning på Stora scenen under hösten, landsbygdssuccén och monologen Bygdens söner med kongeniala Peter Jansson. Under våren sätter vi tänderna i Brechts odödliga klassiker Den goda människan i Sezuan, som frågar sig om vi har råd med godheten i vår tid, en högaktuell föreställning med anslaget skrivet ovan. Men som Brecht lär ha sagt – ”Konst, när den är bra, är alltid underhållning” och därför är vår sista Stora scenen-produktion den nyskrivna farsen Tjong i medaljongen

För er som önskar det mer experimentella och annorlunda ger vi utomhusvandringsteatern Ben av den prisbelönta norska regissören Lisa Baudouin Lie.

På X-scenen sätter cirkusartisten Elise Bjerkelund Reine upp cirkusprojektet How far are you willing to bend, som spelas i sex delar och djupdyker i samtidens effektivisering och sexualisering, makt och gränser.

Självklart spelar vi våra populära soppteaterföreställningar. Men ”prata lagar inte ris”, som det kinesiska ordspråket lyder, så nu önskar vi er en kungligt smaklig spis ur vår teatermeny för alla smaker.

4 ÖSTGÖTATEATERN HÖSTEN 2023
Henrik Johansson Produktionschef Nils Poletti Teaterchef

fristad för fantasin

ÖSTGÖTATEATERN HÖSTEN 2023 5

En självklar del i det östgötska scenkonstnavet

Östgötateatern med Ung Scen Öst, Norrköpings Symfoniorkester och från och med i år även Östgötamusiken är alla delar av samma helhet – Scenkonst Öst. Tillsammans möter vi varje år en stor publik i alla åldrar. Genom utbudet för barn och unga, turnéproduktioner och uppsökande verksamhet når vi ut till alla kommuner i länet.

Scenkonst Öst är också en viktig arbetsgivare i kultursektorn, inte minst för det fria kulturlivet. Under 2022 arbetade mer än 800 personer i Scenkonst Östs olika verksamheter, allt från fasta medarbetare och gästande artister till olika specialister och entreprenörer.

Inför 2023/2024 har Scenkonst Öst laddat med ett innehållsrikt och varierat program med allt från klassrumsföreställningar och nyskrivet drama på lilla X-scenen till nya

musikaler på teaterscenerna och storslagna symfonikonserter i våra konserthus. I mötet mellan konstnärerna på scenen och publiken i salongen skapas magi – dynamik, tankar och känslor som ger livskraft och energi.

Konsten gör det möjligt att starta om, att tillsammans med andra få njuta, skratta, gråta och bli underhållen – en oumbärlig möjlighet. Vi verkar i ett av Sveriges främsta kulturlän, där scenkonstens kraft flödar. Scenkonst Öst sätter Östergötland på kartan både nationellt och internationellt.

Välkommen till oss.

6 ÖSTGÖTATEATERN HÖSTEN 2023
Pia Kronqvist VD Scenkonst Öst

Ett musikaliskt fyrverkeri på östgötska orter

I täten för Östgötateaterns verkan i hela Östergötland går skådespelaren, regissören och den konstnärlig idéutvecklaren för länet Peter Jansson. Att Östgötateatern verkar på flera östgötska orter har nu blivit en självklar del i teaterns repertoar.

Peter menar att projektet är viktigt för att alla ska kunna ha samma tillgång till konst och kultur oavsett var man väljer att bo. Han poängterar också att det är viktigt för Östgötateatern att på detta sätt gå i bräschen för en statushöjning av landsbygden.

– En bortglömd landsbygd är en farlig landsbygd, man odlar ett utanförskap som i dessa tider är viktigare än någonsin att förhålla sig till, säger Peter.

I höst sätter Östgötateatern upp minimusikalen I afton: Lola Blau, i regi av Johan Huldt. Föreställningen handlar om en judisk kabarésångerskas livsresa på flykt undan nazismen till det förlovade landet i väst.

Johan Huldt har tidigare satt upp pjäser i mindre format och nämner att det är närheten till publiken som lockar.

– Publiken blir en del av föreställningen. Det är det som är det underbara med teater. Eftersom varje publik är unik, så blir varje föreställning unik, säger Johan.

I afton: Lola Blau är en musikal med endast en person på scenen. Karaktären reser och rör sig mellan olika miljöer och även mellan skilda musikgenrer. Det är ett musikaliskt fyrverkeri.

– Kultur är inte bara för folk som bor i storstaden. Den ska vara tillgänglig för alla. Tillgång till kultur bör vara en mänsklig rättighet – var man än bor. Kulturen är en viktig del i att kunna upprätthålla ett samhälle som är mänskligt, säger Johan.

I afton: Lola Blau spelas på turné i Östergötland under hösten 2023. Läs mer om föreställningen på sida 30

ÖSTGÖTATEATERN HÖSTEN 2023 7

Bygdens söner

EN ÖMSINT LANDSBYGDSKOMEDI

När Roger och Patrik var tolv år var de först på plats vid en trafikolycka och räddade ett liv tillsammans. Den sommaren var de bygdens stolthet. Bara några månader senare var deras vänskap över för alltid. Vad var det som hände egentligen?

Tjugofem år senare bor Roger kvar i byn, djupt rotad i jaktlaget och lanthandeln. Här bor också det lokala kulturlivets stöttepelare Birgitta, hennes man Staffan som är expert på precis allting, och nyinflyttade fotografen Beata som förtvivlat försöker förstå landsbygdens sociala koder. Så flyttar Patrik plötsligt hem. Gamla spöken väcks till liv, och snart hotas Rogers plats i gemenskapen.

Peter Jansson gör en otrolig skådespelarprestation när

KONSTNÄRLIGT TEAM

AV Anders Duus

FÖRLAG Colombine Teaterförlag

REGI & SCENOGRAFI Sara Giese

KOSTYMDESIGN Elin Hallberg

MASKDESIGN Frida Ottosson

MUSIKKOMPOSITION Magnus Larsson

SPELPERIOD

LINKÖPING 23 september – 26 oktober 2023

han tar sig an alla fem roller. En rolig och ömsint monolog om vilka vi var och vilka vi blev, och vad det egentligen är som skapar gemenskap.

”Man sitter rätt hänförd inför både texten och Peter Janssons gestaltande av alla rollerna.”

ÖSTGÖTA CORRESPONDENTEN

”De bredvid varandra levande, ganska ensamma, människorna gestaltas med lika delar kyla och värme; deras verkligheter krockar i en enda kropp, som med komisk lätthet gör landsbygdens senmoderna enslighet både värdig och vardaglig.”

EXPRESSEN

MUSIK- & LJUDDESIGN Magnus Larsson

LJUSDESIGN Oskar Österholm

MEDVERKANDE

Peter Jansson

NORRKÖPING 30 november – 14 december 2023

8 ÖSTGÖTATEATERN HÖSTEN 2023
ÖSTGÖTATEATERN HÖSTEN 2023 9
10 ÖSTGÖTATEATERN HÖSTEN 2023

Waitress

SVERIGEPREMIÄR FÖR BROADWAYMUSIKALEN

Den gravida servitrisen Jenna är fast i en liten stad och ett kärlekslöst äktenskap med en våldsam man. Hon flyr verkligheten genom att baka spektakulära pajer; unika skapelser döpta efter de ovanliga smakkombinationerna och händelser som inspirerat till dem.

När en pajtävling utlyses i en närliggande stad ser hon sin chans att fly hemmet och förverkliga en sedan länge bortglömd dröm. Genom stöd från sina kvinnliga kollegor och en oväntad romans hittar hon modet att återta en förlorad del av sig själv.

Waitress är en feelgoodmusikal som hyllar kraften i vänskap, drömmar och en riktigt vällagad paj. En charmig och berörande romantisk komedi och en påminnelse om att

KONSTNÄRLIGT TEAM

MANUS Jessie Nelson

MUSIK & SÅNGTEXT Sara Bareilles

FÖRLAG Music Theatre International

REGI Roger Lybeck

MUSIKALISKT ANSVARIG Kristin Stenerhag

ÖVERSÄTTNING DIALOG Carsten Palmær

ÖVERSÄTTNING SÅNGTEXT Marie Nilsson Lind

SCENOGRAFI & KOSTYM Stine Martinsen

KOREOGRAFI Roger Lybeck

SPELPERIOD

NORRKÖPING 15 september – 28 oktober 2023

lyckan kan finnas på de mest oväntade platser.

Musikalen baseras på Adrienne Shellys film från 2007 och är skriven av den hyllade manusförfattaren Jessie Nelson, med musik och sångtexter av Grammy Award-belönade Sara Bareilles. Waitress har spelats på Broadway i New York såväl som på Londons West End.

Sverigepremiären på Östgötateatern hösten 2023 regisseras och koreograferas av Roger Lybeck, som jobbat med framgångsrika musikaler på de stora svenska teateroch operahusen. Musikaliskt ansvarig är Kristin Stenerhag och för scenografi och kostym står Stine Martinsen, som senast på Östgötateatern arbetade med succémusikalen Amélie

MASK- & PERUKDESIGN Anna Andersson

LJUSDESIGN Per Hörding

LJUDDESIGN Pär Gardenkrans

MEDVERKANDE

Mercedesz Csampai, David Alvefjord, Sven Angleflod, Jesper Barkselius, Klara Enervik, Camilo Ge Bresky, Sofia Jung, Krister Kern, Julia Küster, Karl Noremo, David Sigfridsson, Marika Strand, Sara Östberg Diakité

LINKÖPING 18 november – 31 december 2023

FÖRDJUPANDE SAMTAL & EVENT

I samband med genrep hålls ett fördjupande samtal som

berör föreställningen. Se aktuella datum och andra eventuella evenemang på ostgotateatern.se.

ÖSTGÖTATEATERN HÖSTEN 2023 11

En julsaga

EN HJÄRTEVÄRMANDE FAMILJEFÖRESTÄLLNING

En julsaga är en berättelse som fascinerat, värmt och skrämt människor i mer än 100 år. Den handlar om den elaka och bittra snåljåpen Ebenezer Scrooge och utspelar sig i 1800-talets London. Det är dagen före julafton. På Londons gator förbereder man sig inför årets höjdpunkt – julen – och barnens ögon tindrar av förväntan. Men den vresiga och giriga Scrooge har inget till övers för julen, utan bryr sig bara om pengar och sig själv.

Scrooge bor ensam i ett stort dystert hus, som en gång ägts av hans nu döde kompanjon Jacob Marley. Natten före julafton får Scrooge besök av Marleys vålnad, som vill varna honom för att gå samma hemska öde till mötes som han själv. Under natten besöks Scrooge av tre spöken, som målar upp hans tillvaro i dystra färger. Nu har han natten på sig att göra upp med sitt förflutna och förändra framtiden

KONSTNÄRLIGT TEAM

AV Charles Dickens

REGI & DRAMATISERING Johan Huldt

ÖVERSÄTTNING Johan Huldt

SCENOGRAFI & KOSTYM Magnus Möllerstedt

LJUDDESIGN Michael Andersson

MASK- & PERUKDESIGN Anna Stålfelt

LJUSDESIGN Pär Krantz

SPELPERIOD

LINKÖPING 7 oktober – 29 oktober 2023

för sig själv och människorna han mött genom livet. Pjäsen bygger på Charles Dickens berömda bok med samma namn. Den har filmatiserats och satts upp som pjäs oräkneliga gånger världen över. Scrooge har blivit arketypen för en girig snåljåp och har stått som modell för självaste Walt Disneys Farbror Joakim.

En julsaga i Östgötateaterns tappning är en virvlande färgstark bilderbok på Stora scenen. Här finns allt du kan önska dig, för att komma i rätt julstämning: myllrande gatuliv, gycklare, tindrande barnaögon, spöken, virvlande snöflingor och en glittrande stjärnhimmel.

Det är en magisk och hjärtevärmande berättelse om ensamhet, gemenskap och kärlek. Och om orättvisor och människans förmåga att göra gott.

MEDVERKANDE

Tobias Almborg, Hanna Dawit, Caroline Harrysson, Peter Jansson, Stina von Sydow, Patrik Voight, Joel Ödmann

NORRKÖPING 25 november – 29 december 2023

FÖRDJUPANDE SAMTAL & EVENT

I samband med genrep hålls ett fördjupande samtal som

berör föreställningen. Se aktuella datum och andra eventuella evenemang på ostgotateatern.se.

12 ÖSTGÖTATEATERN HÖSTEN 2023
ÖSTGÖTATEATERN HÖSTEN 2023 13
14 ÖSTGÖTATEATERN VÅREN 2024

Tjong i medaljongen

SPEKTAKULÄR OCH UNDERHÅLLANDE TJUVFARS

Hemma hos den förmögna direktören är ett inbrott på väg att ske. De inte helt slipade inbrottstjuvarna har planerat allt i minsta detalj. Inbrottsförsöket avbryts av att husets ägare oväntat kommer hem och tjuvarna tvingas att gömma sig. Det dröjer inte länge förrän den ena dråpliga situationen efter den andra inträffar. Det slås i dörrar och springs över scenen i en kurragömmalek där alla verkar vara skyldiga till något. Under tiden som inbrottstjuvarna kämpar för att inte bli upptäckta avslöjas den största tjuven av dem alla.

KONSTNÄRLIGT TEAM

AV Alexander Öberg

REGI Alexander Öberg

SCENOGRAFI Magnus Möllerstedt

KOSTYMDESIGN Linda Goncalves

MASK- & PERUKDESIGN John Hanna

Konstnärligt team kommer att utökas.

SPELPERIOD

NORRKÖPING 24 februari – 23 mars 2024

Tjong i medaljongen är en riktig skrattfest fylld av överraskningar, humor och underhållning! Farsen är nyskriven specifikt för Östgötateatern och vår eminenta ensemble.

Dramatikern, regissören och musikern Alexander Öberg debuterar på Östgötateatern med denna nyskrivna pjäs.

MEDVERKANDE

Jesper Barkselius, Caroline Harrysson, Lisa Hu Yu, Peter Jansson

LINKÖPING 20 april – 18 maj 2024

FÖRDJUPANDE SAMTAL & EVENT

I samband med genrep hålls ett fördjupande samtal som

berör föreställningen. Se aktuella datum och andra eventuella evenemang på ostgotateatern.se.

ÖSTGÖTATEATERN VÅREN 2024 15

Den goda människan i Sezuan

BRECHTPJÄS OM GODHETENS KONSEKVENSER

Tre gudar anländer efter en lång resa till Sezuan i hopp om att någon god människa ska erbjuda dem mat och husrum. Men ingen i Sezuan vill ta emot dem. En enda person öppnar sitt spartanska hem för gudarna – den prostituerade Shen Te. Som belöning får den goda människan en mindre summa pengar, lagom stor för att starta en tobaksaffär.

Shen Te har knappt hunnit öppna sin butik, förrän människor börjar be om hennes hjälp. En familj söker tak över huvudet, en annan behöver ett lån. Och visst kan hon väl avvara lite ris? Shen Te vill gärna hjälpa till, men måste

KONSTNÄRLIGT TEAM

AV Bertolt Brecht

FÖRLAG Nordiska ApS

REGI Sara Giese

SCENOGRAFI Siri Areyuna Wilhelmsson

LJUSDESIGN Sofie Gynning

SPELPERIOD

LINKÖPING 17 februari – 16 mars 2024

också tänka på sin egen överlevnad. Hon uppfinner därför en hårdnackad kusin, som kan förhandla och alltid kräver något i utbyte vid en affär. Kusin Shui Ta får allt oftare ta över tobaksaffären när Shen Te är ”bortrest”.

Regissören Sara Giese har alltid velat sätta upp just denna pjäs. Hon menar att den är ständigt aktuell i hur den vrider och vänder på godhetens dilemman. Går det att vara god i en cynisk värld? Den goda människan i Sezuan ställer frågor om moral, om människans godhet och var gränsen för denna går.

MEDVERKANDE

Tobias Almborg, Hanna Dawit, Emma Mehonic, Stina von Sydow m.fl.

Konstnärligt team och medverkande kommer att utökas.

NORRKÖPING 13 april – 11 maj 2024

FÖRDJUPANDE SAMTAL & EVENT

I samband med genrep hålls ett fördjupande samtal som

berör föreställningen. Se aktuella datum och andra eventuella evenemang på ostgotateatern.se.

16 ÖSTGÖTATEATERN VÅREN 2024
ÖSTGÖTATEATERN VÅREN 2024 17

Bli abonnent! Bli abonnent!

Fem föreställningar till priset av tre! BYGDENS

Med ett abonnemang på Östgötateatern får du de bästa platserna till det bästa priset. Du kan enkelt själv byta dag vid förhinder och får rabatt på hela vår repertoar, så som soppteater och våra mindre scener. Du får även rabatterade priser till bland annat Norrköpings Symfoniorkester och Östgötamusiken.

Vi ingår i abonnemanget

Dina förmåner

Bästa platserna

Specialerbjudanden

Bästa priset

Samma plats

Bytesrätt

Inbjudan till exklusiva events

SÖNER TJONG
MEDALJONGEN EN JULSAGA
MÄNNISKAN
SEZUAN WAITRESS 18 ÖSTGÖTATEATERN HÖSTEN 2023
I
DEN GODA
I

abonnent! abonnent!

Premiärabonnemanget

Var med när ridån går upp för första gången på Stora scenen! Gå på röda mattan och upplev den festliga premiärkänslan i teaterhuset. På plats får du bubbel, chokladkonfekt och ett pjäsprogram. Som premiärabonnent får du även rabatterade priser till teaterns övriga repertoar.

I abonnemanget för 2023/2024 ingår Waitress, En julsaga, Bygdens söner, Tjong i medaljongen och Den goda människan i Sezuan

PREMIÄR 1 600 kr

KÖP HÄR!

Stora abonnemanget

Välj den dag som passar dig bäst och byt enkelt själv om du får förhinder. I abonnemanget ingår biljetter till de fem föreställningarna på Stora scenen. Som abonnent får du även rabatterade priser till teaterns övriga repertoar.

I abonnemanget för 2023/2024 ingår Waitress, En julsaga, Bygdens söner, Tjong i medaljongen och Den goda människan i Sezuan

SÖNDAG–TORSDAG 1 250 kr

FREDAG–LÖRDAG 1 400 kr

KÖP HÄR!

ÖSTGÖTATEATERN HÖSTEN 2023 19

Vi behöver

När regissören Johan Huldt sätter upp Dickens blir det i form av en festlig bilderbok på Stora scenen – en smarrig teaterbakelse med en botten av allvar.

I år är det 180 år sen Charles Dickens skrev den kända julberättelsen En julsaga. Den var egentligen tänkt att skildra orättvisorna i samhället och nöden på Londons gator, men Dickens förlade handlingen till julen – den tid på året då vi förväntas öppna våra hjärtan och vara frikostiga. Och just därför är denna saga så hjärtskärande.

Johan Huldt har arbetat som regissör sen 70-talet, då han inledde regibanan på Turteatern i Stockholm. Nu är han uppe i över 100 uppsättningar i Sverige, Norge och Danmark. På Östgötateatern har han varit verksam sen 2014 som regissör, dramaturg samt tillförordnad konstnärlig ledare under 2019 och hösten 2022.

Hur tar man sig an en pjäs som satts upp på teatrar ett flertal gånger världen över, som filmatiserats i Hollywood och lästs av många?

– Man sätter på sig sina mest naiva glasögon och läser igen och stryker under det som talar till just dig. Jag älskar Dickens värld! Den är mustig, färgstark och skildras alltid med stort hjärta och stort socialt patos.

Kan en pjäs som utspelar sig i 1800-talets England ha något att säga dagens publik?

– Tyvärr alldeles för mycket. Frågan om rika och fattiga i vårt samhälle har förstärkts de senaste 15 åren. Det är stora sociala skillnader vi lever i. Plötsligt har vi tiggare på gatorna och en ny form av fattigdom och social oro, samtidigt som vi får allt fler svenska miljardärer. Det är förstås inte som på Dickens tid, men man kan ända studsa det mot Dickens värld.

Pjäsens huvudperson – den giriga och elaka snåljåpen Ebenezer Scrooge – får julnatten på sig för att göra upp med sitt förflutna och förändra framtiden för sig själv och människor han mött på sin väg.

Har du själv några likheter med Scrooge?

– Ibland kan man tappa perspektivet och gräva ner sig i den senaste räntehöjningen och elräkningen, trots att man

har råd att betala. Det är viktigt med proportioner, de tappar vi alla ibland. Vi väger inte vårt eget lidande mot det större lidandet omkring oss.

En julsaga är en berättelse om moral och altruism. Vad skulle du säga om dagens moral? Behöver publiken läxas upp?

– Nej, jag tror inte på att läxa upp publiken. Men man kan påminna om det vi ser omkring oss varje dag, som vi väljer att vända bort blicken ifrån. Social rättvisa, det är moral för mig.

Vad kan publiken förvänta sig av den här uppsättningen?

– Mycket! Det är en familjeföreställning. Jag gillar familjeföreställningar, att barn och vuxna delar en upplevelse. Olika publikåldrar lånar ut sina ögon till varandra och ser mer tillsammans. Det är en festlig bilderbok med andar, spöken och mycket annat. En smarrig teaterbakelse. Här finns något för alla. Det är färgsprakande med en botten av allvar.

Vad vill du att publiken tar med sig från föreställningen?

– Någon sorts hopp och tro på att människan innerst inne har en möjlighet att vara god. En tro på människans föränderlighet och förmåga att lära sig. Nästan all teater, tycker jag, handlar om hur det är att vara människa. Det gör även denna berättelse.

Varför ska man gå på En julsaga på Östgötateatern?

– Man ska unna sig en bra kväll! Föreställningen är en saga. Det är fint med sagor. Vi behöver sagor.

”En smarrig teaterbakelse med en botten av allvar”
20 ÖSTGÖTATEATERN HÖSTEN 2023
TEXT Åsa Böhme
ÖSTGÖTATEATERN HÖSTEN 2023 21
22 ÖSTGÖTATEATERN HÖSTEN 2023

En stark, personlig resa

En stark, personlig resa

Höstens stora musikal på Östgötateatern heter Waitress; en varm och medryckande resa fylld av humor, igenkänning – och riktigt bra poplåtar.

Regissören och koreografen Roger Lybeck har arbetat med musikaler i flera decennier. Han blev snabbt förtjust i Waitress när han på inrådan av teaterchef Nils Poletti började lyssna på den.

– Jag blev heltänd på den just för att den har en bra historia, bra kvinnoroller och jävligt bra musik. Sara Bareilles som har tonsatt den är välkänd och hyllad. Det är inte den typiska musikalmusiken utan väldigt bra låtar, säger han.

Roger beskriver Waitress som en feelgoodmusikal med både skratt och gråt. Trots en underliggande allvarlig misshandelshistoria finns här mycket humor och igenkänning.

– Jenna är på ett ställe i livet där hon inte tror att hon kan gå vidare. Hon är fast och känner ”det här är vad mitt liv blir”. Jag känner igen det från när jag var ung och kom från ganska tuffa förhållanden. Då upptäckte jag dansen och det blev min väg ut ur det liv jag trodde jag skulle få, säger han.

I musikalen tar Jennas liv en U-sväng mot något annat, bättre. Vi får följa med på hennes personliga resa ut ur en nedbrytande relation och mot ett starkare självförtroende – mycket tack vare sina kvinnliga kollegor, som också är hennes nära och enda vänner.

– Mannen har med sin losermentalitet lyckats få henne att känna att hon är värdelös, när hon egentligen har ett rikt inre liv. Pajerna är hennes inre, skulle man kunna säga. Hennes kreativitet och där hon får utlopp för det hon har inom sig, säger Roger Lybeck.

Hur skulle du beskriva själva musiken?

– Det är både poplåtar, singer songwriter och spelskrivna låtar där de pratar med varandra samtidigt som de sjunger. Det är också ”örhängen” – det är en jävligt bra kombination och det är inte så enkelt att göra.

Roger Lybeck är dansare och koreograf i grunden. Han har haft ett eget danskompani och även jobbat med många stora tv-produktioner; från Idol till Grammisgalan. På Östgötateatern har han varit en gång tidigare; som koreograf för den turnerande succéföreställningen Girls Night Out för över 20 år sedan.

– Det känns jättebra att vara tillbaka. Jag känner mig trygg. Det måste inte handla om att jag har varit här förut, det kan också vara atmosfären och välkomnandet.

Vilka riktar sig Waitress till i första hand?

– Jag skulle vilja säga alla. Alla har ju egentligen förhoppningar och drömmar som fastnar någonstans på vägen. Men särskilt till de som känner att de har en viss form av utanförskap. De som känner att de är lite udda och inte riktigt passar in, säger Roger Lybeck.

ÖSTGÖTATEATERN HÖSTEN 2023 23

How far are you willing to

PHYSICALLY – MENTALLY – SEXUALLY

En kropp utan ansikte. En myt. En dröm. Elise Bjerkelund Reine utforskar samtidens effektivisering och sexualisering i ett absurt och abstrakt scenuniversum. How far are you willing to bend tar avstamp i cirkusartisternas erfarenheter av att pressa sina egna, eller andras gränser och ställer frågor om makt. Vem anpassar sig, vem bestämmer?

I sex olika föreställningar, som spelas i kapitelföljd, får vi följa Elise med gästade cirkusartister som söker efter svar genom musik, text, koreografi och frustration, för att alla

KONSTNÄRLIGT TEAM

IDÉ & KONCEPT Elise Bjerkelund Reine

MANUS Kajsa Bohlin

SCENOGRAFI, KOSTYM- & LJUSDESIGN Hjalmar Nilsson*

KOMPOSITÖR Niklas Blomberg

MASKDESIGN John Hanna

*Praktikant från Stockholms konstnärliga högskola

SPELPERIOD

NORRKÖPING 1 september 2023 – 25 maj 2024

samlas i det slutgiltiga kapitlet: SEX.

Med en experimentell och orädd ingång vrids, vänds och töjs begreppen och ger plats åt ett maktskifte. De fragmenterade kropparna reser sig, skriver poesi, dansar till pumpande beats, väcker ilskan och skratten.

CIRKUSARTISTER

Julie Bergez, Elise Bjerkelund Reine, Niklas Blomberg, Kajsa Bohlin, Adalberto Fernandez Torres

Se aktuella speldatum och spelplats

24 ÖSTGÖTATEATERN HÖSTEN 2023

KAPITEL 1 med Adalberto Fernandez Torres och

Elise Bjerkelund Reine

KAPITEL 2 med Julie Bergez och Elise Bjerkelund Reine

KAPITEL 3 med Kajsa Bohlin och Elise Bjerkelund Reine

KAPITEL 4 med Elise Bjerkelund Reine

KAPITEL 5 med Niklas Blomberg och

Elise Bjerkelund Reine

KAPITEL 6 med Adalberto Fernandez Torres, Julie Bergez, Kajsa Bohlin, Niklas Blomberg och Elise Bjerkelund Reine

Elise Bjerkelund Reine

Sex kapitel om att stretcha sig fysiskt, mentalt och sexuellt. Cirkusartisten Elise Bjerkelund Reine tar oss in i en värld där vi konfronteras med våra fördomar om kroppens syfte att behaga. Vad är det för samhälle vi lever i, hur behandlar vi varandra, hur har det blivit så här?

Elises cirkusdisciplin är trapets och contortion, vilket innebär att hon är extremt vig med en förmåga att böja sig utanför det vanliga rörelseomfånget. Hon har utbildat sig inom cirkus på AFUK i Danmark och CNAC i Frankrike och har de senaste tio åren arbetat i många olika projekt i Europa.

BERÄTTA OM PROJEKTET HOW FAR ARE YOU WILLING TO BEND?

– Projektet grundar sig i frågor som jag vill utforska och är en samhällskritik som blottar strukturer och hur vi objektifierar varandra. Vi kommer att få se sex olika manifest vid sex olika tillfällen som vi kallar för kapitel. Varje kapitel har en gästande cirkusartist som gestaltar hur vi pressar oss hårt över våra egna gränser för att göra saker vi – eller andra – vill att vi gör.

VARFÖR VILL DU GÖRA DET HÄR PROJEKTET?

– Det här är något jag har varit tvungen att förhålla mig till hela mitt vuxna liv. Mitt yrkesval ger människor tolkningsfrihet och placerar mig i sammanhang andra professioner är förskonade ifrån.

Som contortionist visar hon upp sin extremt fysiska flexibilitet som människor tenderar att förknippa med sex och sexuella fetischer.

– Den som är fysiskt väldigt vig är ofta mentalt väldigt vig, att man accepterar väldigt mycket.

VAD HOPPAS DU ATT PUBLIKEN SKA FÅ MED SIG?

– Jag vill att publiken reagerar. Att de ser på sig själva och ser på sina liv och tänker ”vem är jag och vad håller jag på med?”. Men de kanske kommer att hata det, det känns också spännande.

HUR KÄNNS DET ATT VARA PÅ ÖSTGÖTATEATERN?

– Det känns jättespännande! Tidigare projekt jag varit med i har haft helt andra processer, det här är något helt nytt!

26 ÖSTGÖTATEATERN HÖSTEN 2023
ÖSTGÖTATEATERN HÖSTEN 2023 27

Soppteater

Teater på lunchen! Pyttipanna

Vår populära soppteater består av underhållande och berörande musikaliska föreställningar i entimmesformat. Soppa, bröd, kaffe och kaka ingår i biljettpriset.

Soppteater spelas en trappa upp i Teaterbaren i Norrköping och två trappor upp i övre Teaterbaren i Linköping. Hiss finns tillgänglig i båda teaterhusen.

Spelas kl. 12.00–13.00 med insläpp från kl. 11.30.

I biljettpriset för soppteatern ingår soppa, bröd, kaffe och kaka. Platserna till soppteatern är onumrerade.

En skådespelare och fem musiker. 20 lappar med 20 olika låttitlar i en traktörpanna, från vilken publiken drar och därmed väljer vilka nummer som framförs. Där har du Pyttipanna. En underhållande, interaktiv och musikalisk lunchupplevelse där ingen föreställning blir den andra lik.

Smaklig spis till denna blandade kompott av visor, låtar och anekdoter!

En föreställning med Östgöta Brasskvintett.

AV & MED Sven Angleflod

SCENOGRAFI & KOSTYM Magnus Möllerstedt

REGISTÖD Johan Huldt

SPELPERIOD

NORRKÖPING & LINKÖPING Hösten 2023

Se aktuella speldatum och spelplats

28 ÖSTGÖTATEATERN HÖSTEN 2023
BILJETTPRISER
Prisgrupp Pris Ordinarie 250 Abonnent 200
EN SOPPTEATER DÄR ALLT KAN HÄNDA
– SOPPTEATER

Mer på teatern

Augustifesten

ÖSTGÖTATEATERNS PROGRAM 2023

Välkommen till Östgötateatern under Augustifesten 2023 i Norrköping!

Besök oss i vårt biljettält, möt skådespelare och köp biljetter till rabatterat pris.

Vi bjuder bland annat på smakprov ur höstens musikal Waitress samt från vår barn- och ungdomsscen Ung Scen Öst.

Psst! Missa inte Musik i det gröna med Norrköpings Symfoniorkester i Vasaparken onsdagen den 16 augusti kl. 19.00. Fri entré!

Håll utkik efter aktuellt program på ostgotateatern.se.

Kulturnatten

ÖSTGÖTATEATERNS PROGRAM 2023

Under tre dagar sluter tiotusentals människor upp för att utöva kultur i alla dess former. Vi bjuder in till bland annat traditionsenlig morgonlyrik och improviserad teaterlek!

Håll utkik efter aktuellt program och rabatter på ostgotateatern.se.

MORGONLYRIK

TEATERBAREN 30 september kl. 10.00

MUSIKALEN WAITRESS

STORA SCENEN 30 september kl. 18.00

TEATERSPORT

TEATERBAREN Se tid och datum på ostgotateatern.se.

ÖSTGÖTATEATERN HÖSTEN 2023 29

Ben

EN VANDRINGSTEATER VID SKOGENS SLUT

Vi vet hur det gick för häxan, men hur gick det egentligen för Hans och Greta? Levde de lyckliga i alla sina dagar?

Hans och Greta blev kvar i stugan vid skogens slut, som de renoverat och nu driver som gästgiveri.

Vi följer med Hans och Greta på en skogsvandring över stock och sten in i sagans och folktrons värld. På vägen får du möta, förutom skogens egna invånare, andra vandrare,

KONSTNÄRLIGT TEAM

AV & REGI Lisa Lie

SCENOGRAFI & KOSTYM Nils Poletti

MASK- & PERUKDESIGN John Hanna

KOMPOSITÖR Ingvild Langgård

SPELPERIOD

NORRKÖPING 11 augusti – 26 augusti 2023

mytologiska väsen och dina egna fantasier och rädslor.

Ben är en äventyrlig teaterupplevelse utöver det vanliga, där du som publik blir en del av föreställningen. Vem vet, kanske får du leva lycklig resten av dina dagar.

PACKLISTA Bekväma skor, sittunderlag, vattenflaska, tallrik/kåsa och bestick. OBS! Glöm inte myggmedel!

MEDVERKANDE

Tobias Almborg, Hanna Dawit, David Sigfridsson, Joel Ödmann

Se aktuella speldatum och spelplats

30 ÖSTGÖTATEATERN HÖSTEN 2023

I afton: Lola Blau

MINIMUSIKAL PÅ TURNÉ I ÖSTERGÖTLAND

Möt Lola Blau, sångerskan som aldrig fick göra sin stora debut på Wiener Kellertheater. Ett världskrig kom i vägen. Istället fick hon sjunga sig över Atlanten. Och som hon sjöng! I höst reser hon vidare, till teatersalonger runt om i Östergötland.

I afton: Lola Blau är en musikalisk fest och Georg Kreislers musik slänger sig fritt mellan tysk kabaré, judisk Klezmer-

KONSTNÄRLIGT TEAM

AV Georg Kreisler

REGI Johan Huldt

SCENOGRAFI & KOSTYM Magnus Möllerstedt

MASK- & PERUKDESIGN John Hanna

SPELPERIOD

PÅ TURNÉ 24 september – 3 december 2023

musik, amerikansk schlager och kvillrande Mozarttoner. Men under all musik ligger en berättelse som vi tyvärr är tvungna att berätta om och om igen, så att vi aldrig låter historien upprepa sig.

Föreställningen spelar runt om i Östergötland under hösten 2023.

MEDVERKANDE

Karin Oscarsson med musiker

HUR BOKAR JAG BILJETTER?

Biljetter säljs av respektive arrangör.

Se aktuell turnéplan på ostgotateatern.se eller skanna QR-koden här till höger

ÖSTGÖTATEATERN HÖSTEN 2023 31

Ung Scen Öst Ung Scen Öst

Barn och ungas drömmar och rädslor förtjänar att tas på allvar. Därför vill vi skapa kvalitativ scenkonst som ställer frågor, utmanar och lockar till skratt.

Vi spelar nyskriven teater för barn och unga men våra föreställningar kan ses av vuxna också. Ta med dig de du gillar bäst och få en upplevelse som ni kanske aldrig glömmer!

Vi spelar alltid utan kostnad för skolor i Östergötland.

Se aktuella föreställningar på UNGSCEN.SE

32 UNG SCEN ÖST HÖSTEN 2023

Badass Bakery

Elis är nyinflyttad och har inte en enda kompis. Han har bara två väldigt oroliga föräldrar som vill att han ska prata med dem om allt. Jack är den som alla tycker är bäst; kompisar, hans mamma, hans tennistränare – men det är som att inget är riktigt roligt längre.

När hemkunskapsläraren Margot parar ihop Elis och Jack för att baka muffins är det ingen som tror att de ska älska att baka tillsammans, än mindre att de ska bli vänner. Innan de vet ordet av är de anmälda till den stora baktävlingen ”Hela Östergötland bakar”, men vägen till vinst är långt ifrån spikrak … Badass Bakery är en pjäs om vänskap, lojalitet och bakning – och om vikten av att bara gå på känsla ibland.

TEXT Lovisa T Onnermark REGI Patrik Pettersson

UNG SCEN ÖST, LINKÖPING 29 september – 8 december 2023 För åk. 3–5 (skolföreställningar) och från 8 år. Kostnadsfritt för skolor i Östergötland.

Röd Katt

När ingen förstår och alla är idioter så får man sticka. Poppy och Lovis i punkbandet Röd Katt har gett upp. På världen. En övergiven buss blir deras nya hem, i väntan på att världen ska förstå vad den missar när den dissar dem.

Utanför pågår ”Nördarnas marsch” som stör tryggheten och mitt i ockupationens vardag dyker skolans snyggaste kille Bernhard upp. Nu är de plötsligt tre och lojaliteter och vänskaper sätts på prov.

Röd Katt är en föreställning om att stå ensamma mot världen, men alltid tillsammans.

TEXT & REGI Paula McManus

PÅ TURNÉ I ÖSTERGÖTLAND 29 september – 15 december 2023

För åk. 7–9 (skolföreställningar) och från 12 år. Kostnadsfritt för skolor i Östergötland.

Vilka är vi?

Ung Scen Öst är en självständig del av Östgötateatern och har sedan starten 2001 varit en av Sveriges ledande scener inom scenkonst för barn och unga. Vårt uppdrag är att spela teater för alla från 6 år och uppåt med den huvudsakliga målgruppen skolklasser.

UNGSCEN.SE
UNG SCEN ÖST HÖSTEN 2023 33

ALLAKOSTNADSFRITEATERFÖRSKOLORIÖSTERGÖTLAND

Ung på teatern

HEJ LÄRARE!

Ta med eleverna på magiska teaterupplevelser! Vi erbjuder kostnadsfria teaterbesök för alla grundskolor och gymnasieskolor i Östergötland till våra föreställningar på Stora scenen. Låt teater bli en del av ert kommande läsår!

Boka in dina elevers nästa teaterupplevese på ostgotateatern.se/skola Anmälan för skolor öppnar i augusti.

TEATER FÖR HELA FAMILJEN

Vad är bättre än att dela dina upplevelser med de du tycker om? Ta med dig de du gillar bäst och få en upplevelse att minnas. Du väljer självklart vilka som ingår i din familj.

GÅ PÅ TEATER FÖR HALVA PRISET

Du som inte fyllt 26 år har alltid 50 % rabatt på ordinarie pris! Köp enkelt via vår hemsida. Du slipper serviceavgift och får biljetterna direkt i telefonen.

Hos oss går även alla studenter, oavsett ålder, på teater för halva priset. Gäller studerande med giltig studentlegitimation.

TIPS! I höst spelas familjeföreställningen En julsaga –en magisk och hjärtevärmande berättelse om ensamhet, gemenskap och kärlek. Rabatterad familjebiljett finns!

34 ÖSTGÖTATEATERN HÖSTEN 2023
VÄRLDENS VIKTIGASTE PUBLIK
SCENKONST FÖR
Ni bidrar till att vår skola kan vidga elevers vyer och skapa ett intresse för kultur. Gunnel Alm Sköldén Rektor Hagagymnasiet

Grupper och företag

UPPLEVELSER TILLSAMMANS!

Något att längta till tillsammans vänner och kollegor. I våra vackra teaterhus kan du koppla av, umgås, uppleva och bli berörd. Boka en unik teaterkväll för dig och dina vänner – unik i verklig mening då ingen föreställning är den andra lik. Allt händer här och nu.

KONTAKT OCH BOKNING

Kontakt för gruppbokning för minst 6 personer.

Caroline Jarl

Kundkommunikatör

caroline.jarl@scenkonstost.se

070-753 83 39

FÖR FÖRETAG

Vill du och ditt företag boka in ett teaterbesök till hösten och hitta ett roligt samarbete, tveka inte att höra av er! Tillsammans skapar vi en kväll att längta till!

BILJETTPRISER

Pris per person vid gruppbokning i salongskategori A.

Föreställning Premiär Fre-lör Sön-tors Dramatisk pjäs 375 335 295 Musikal 485 445 425 Soppteater 200 200 200 X-scenen 110 110 110 ÖSTGÖTATEATERN HÖSTEN 2023 35

Låt oss underhålla och provocera dig.

Låt oss förföra och chocka dig.

36 ÖSTGÖTATEATERN HÖSTEN 2023

Östgötateatern är Sveriges största regionteater med vackra teaterhus och mindre scener i både Norrköping och Linköping. Vi är den teater i Sverige med flest abonnenter – det är vi väldigt glada och stolta över!

Till Östgötateatern hör också Ung Sen Öst, en av landets ledande scener inom scenkonst för barn och unga.

Tillsammans med Norrköpings Symfoniorkester är vi en del av Scenkonst Öst.

Scenkonst Öst AB ägs av Region Östergötland tillsammans med Norrköpings och Linköpings kommuner. Inom bolaget arbetar cirka 200 tillsvidareanställda. Vi är också en viktig arbetsgivare för frilansare inom sektorn.

UTVECKLA TEATERKONSTEN

I Östgötateaterns uppdrag ligger att utveckla teaterkonsten genom nyskapande produktioner som speglar samhället och som lockar både vana teaterbesökare och nya publikgrupper.

Vi ska producera dramatisk teater, musikal och cirkus samt teater för barn och unga. Teatern ska också vara en plats för möten genom att erbjuda andra kulturevenemang som fördjupar teaterupplevelsen.

TURNÉER OCH SAMARBETEN

Vi har en fast skådespelarensemble men under spelåret gästas vi även av en lång rad skådespelare och scenkonstnärer utifrån.

Föreställningarna spelas på fasta scener men vissa turnerar också regionalt. 2020–2023 pågår en särskild satsning för att utöka antalet spelplatser i regionen. Vi samarbetar också med såväl skolor och andra institutioner som med fria teatergrupper och har ett omfattande samarbete på riksnivå, med gästspel och turnéer.

U NG SCEN ÖST

Ung Scen Öst spelar teater för alla från sex år och uppåt, vilket gör skolor till den huvudsakliga målgruppen. Ung Scen Öst producerar 4-5 egna uppsättningar per år, oftast urpremiärer, samt arrangerar ett antal gästspel och bedriver projekt såsom teaterskola och ung scen/lab.

Ung Scen Öst spelar scenkonst som är nyskriven och dagsaktuell, innehållande både teater, dans, musik, konst, performance, installation och interaktivitet. Produktionerna spelas i Ung Scen Östs teaterhus i Linköping och på en gästspelsscen i Norrköping, samt på turné i Östergötlands klassrum.

EGEN TILLVERKNING

Östgötateaterns verkstäder på Butängen i Norrköping rymmer snickeri, smedja, tapetseri, måleri och attributmakeri. Här tillverkas dekor och rekvisita till våra och andras uppsättningar.

Vi har även en egen kostymateljé, perukmakeri och färgeri.

All kostym, dekor och rekvisita i en föreställning är dock sällan helt nytillverkad. Vårt stora kostymförråd omfattar cirka 30 000 kostymer och tillbehör, medan rekvisitalagren rymmer över 100 000 föremål!

KONSTNÄRLIGT KRETSLOPP

Scenkonst Öst är en viktig aktör för det konstnärliga kretsloppet, från amatörkultur till professionell scenkonst. Vi samarbetar med andra genom att till exempel låna ut, hyra ut eller sälja tjänster och utrustning. Under ett år samarbetar vi med cirka 100 olika aktörer.

Scenkonst Östs uppgift är att framföra scenkonst av hög konstnärlig kvalitet och bredd för alla åldrar. Vi ska långsiktigt säkra den höga kvalitet som idag finns inom verksamheterna och inom annan kultur i regionen. Vi arbetar också för att kulturen ska nå fler och därigenom bidra till att stärka Östergötlands attraktivitet!

ÖSTGÖTATEATERN HÖSTEN 2023 37

Hitta till oss!

STORA TEATERN, NORRKÖPING Teatertorget 1

TEATERVINDEN X-scenen

TEATERBAREN

UNG SCEN ÖST, LINKÖPING Elsa Brändströms gata 3A

STORA TEATERN, LINKÖPING Platensgatan 12

ÖVRE TEATERBAREN En bit söderut

UNG SCEN ÖST X-scenen

TEATERBAREN

STORA SCENEN

STORA SCENEN KÄLLARSCENEN
38 ÖSTGÖTATEATERN HÖSTEN 2023

Teaterbaren

VÄLKOMMEN EN TRAPPA UPP TILL VÅRA VACKRA TEATERBARER

NORRKÖPING

En trappa upp finner du den nyrenoverade Teaterbaren. Vi hjälper dig att göra din kväll till en smaklig helhetsupplevelse! Njut av en teatermeny eller lättare förtäring, fika och goda drycker i samband med föreställning och andra evenemang. Teaterbaren öppnar en och en halv timme före föreställningens start.

UTBUD & FÖRBOKNING

OSTGOTATEATERN.SE/TEATERBAREN

LINKÖPING

Välkommen till övre och nedre teaterbarerna i Linköpings teaterhus. I nedre Teaterbaren på andra våningen finns dryck och enklare pausförtäring (ej varm mat) i samband med föreställning på Stora scenen. I övre Teaterbaren på tredje våningen serveras förbokad mat/fika i samband med soppteater och publiksamtal.

Läs mer och förboka innan ditt besök!

ÖSTGÖTATEATERN HÖSTEN 2023 39

Biljetter & information

SAMLAD FÖRSÄLJNING I SCENKONST ÖST

Biljettförsäljningen till Östgötateatern, Ung Scen Öst, Östgötamusiken och Norrköpings Symfoniorkester ligger i samma biljettsystem. Du kan alltså köpa teater- och konsertbiljetter såväl på webben som i Östgötateaterns biljettkassa och i Louis De Geer.

BILJETTER PÅ WEBBEN

På ostgotateatern.se hittar du en teaterkalender. Till varje föreställning i kalendern finns en länk till biljettbokningen, där du enkelt köper din biljett och får den direkt i din e-post eller telefon. Om du köper dina biljetter på webben betalar du ingen serviceavgift.

BILJETTKASSA

Vill du få personlig service och köpa dina biljetter över disk kan du göra det i biljettkassan på Stora Teatern eller i Louis De Geer. Vid köp över disk tillkommer en serviceavgift på 30 kr/biljett.

TELEFONBOKNING

Vill du boka dina biljetter på telefon ringer du 020-51 51 20. Serviceavgift på 30 kr/biljett tillkommer.

KÖP BILJETT SAMMA DAG

Du kan köpa biljett direkt vid teatertillfället. Biljettkassan på Östgötateatern öppnar en timme innan föreställning. Men ett tips är att köpa i förväg via webben om du vill vara säker på att få en plats och slippa serviceavgift!

ÖPPETTIDER

KUNDSERVICE

020-51 51 20

Tisdag, onsdag och fredag kl. 10.00–13.00

BILJETTKASSA, STORA TEATERN I LINKÖPING

Måndag kl. 10.00–14.00

BILJETTKASSA, STORA TEATERN I NORRKÖPING

Onsdag kl. 10.00–14.00

BILJETTKASSA, LOUIS DE GEER, NORRKÖPING

Tisdag–fredag kl. 11.00–14.00

Observera att öppettiderna kan avvika. Se aktuella öppettider på ostgotateatern.se/oppettider.

VÄNFÖRENING

Teatern har en vänförening som bland annat arrangerar möten med skådespelare och diskussionskvällar. Kontakta ostgotavanner@gmail.com för mer information. Varmt välkommen att bli teaterns vän!

SCENPASS

Scenpass Sverige (medlemskap i en riksteaterförening) ger dig 25 % rabatt på föreställningar på Stora scenen onsdagar, torsdagar och söndagar. Rabatten gäller för en biljett per scenpass och föreställning.

INTRODUKTIONER

Inför våra föreställningar på Stora scenen erbjuder vi en kortare kostnadsfri digital introduktion där du får veta mer om bakgrunden till pjäsen. Introduktionen finns att lyssna på via ostgotateatern.se

RULLSTOL

Stora Teatern, Norrköping

Till vänster om den stora entrén, på sidan av huset, finns en entré för rullstolar. Hiss finns tillgänglig till alla våningsplan. Rullstolsplatser finns på parkett.

Stora Teatern, Linköping

En rullstolsramp finns vid stora entrén. Hiss finns i biljetthallen upp till parkett och första balkong. Rullstolsplatser finns på första balkong.

HÖRHJÄLPMEDEL

Hörselutrustning finns att tillgå i båda teaterhusen. Om du har hörapparat kan du använda hjälpmedlet som en teleslinga (hängs runt halsen). Om du inte har hörapparat får du en hörsnäcka som kopplas till hjälpmedlet. Du kan också ta med dina egna hörlurar. Fråga värdarna på plats så hjälper de dig.

SYNTOLKNING

Alla våra föreställningar på stora scenen syntolkas vid ett tillfälle per föreställning. Fråga i telefonbokningen eller biljettkassan vilka datum som gäller.

NY SCEN I NORRKÖPINGS TEATERHUS

En renovering av hissen på Stora teatern i Norrköping gör att vi kan erbjuda teater på vår nya scen högst upp i teaterhuset, Teatervinden.

40 ÖSTGÖTATEATERN HÖSTEN 2023

Salongskategori A Salongskategori B Salongskategori C

ÖSTGÖTATEATERN

STORA TEATERN - NORRKÖPING

Stora teatern - Norrköping

– DRAMATISKA PJÄSER*

STORA TEATERN - LINKÖPING

BILJETTPRISER – SOPPTEATER

Prisgrupp

I biljettpriset för soppteatern ingår soppa, bröd, kaffe och en kaka. Platserna till soppteater är onumrerade

– MUSIKAL

Fullständig prislista och andra rabatter hittar du på ostgotateatern.se.

PRESENTKORT

Ge bort en teaterupplevelse till någon du tycker om! Ett presentkort till Scenkonst Öst blir en uppskattad present. Det gäller till Östgötateatern, Ung Scen Öst, Östgötamusiken och Norrköpings Symfoniorkester. Du köper presentkortet på valfritt belopp och det är giltigt i 2 år.

VÄNSTER HÖGER E F G K L H D J M N C B A 33 35 37 39 41 43 45 47 49 51 2 3 4 5 6 8 9 11 13 15 1 2 3 4 5 2 3 4 5 6 7 7 6 5 4 3 2 5 4 3 2 14 14 15 13 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 351 353 387 349 385 383 347 53 73 17 19 21 23 25 27 75 77 79 81 55 57 59 61 83 85 63 65 31 15 13 11 9 7 5 3 1 29 67 69 71 91 113 111 109 107 105 103 101 115 117 119 121 123 125 127 129 131 133 135 137 161 159 157 155 153 151 149 147 145 143 141 139 163 165 167 169 171 173 175 177 179 181 183 185 209 207 205 203 201 199 197 195 193 191 189 187 211 237 239 241 243 245 247 249 251 253 255 257 259 283 281 279 277 275 273 271 269 267 265 263 261 295 297 299 301 303 305 307 309 311 313 345 343 377 379 381 409 407 405 427 429 431 439 467 497 495 493 463 461 459 457 455 451 449 447 475 477 479 481 453 483 485 487 489 491 519 517 515 513 511 509 507 505 503 501 499 523 525 527 529 531 533 535 537 539 541 543 545 569 567 591 589 587 585 583 581 557 555 553 551 573 575 577 579 601 599 597 595 593 603 605 607 609 611 613 549 547 571 565 563 561 559 521 465 441 433 403 425 401 423 411 341 375 339 373 337 335 333 331 329 327 325 323 319 321 355 357 359 361 363 365 393 391 389 413 435 437 415 417 419 421 367 369 399 397 395 371 315 317 385 287 289 291 293 213 215 217 219 221 223 225 227 229 231 233 235 99 89 87 97 95 93
7 10 12
teatern-Linköping F E A B H L C D M I 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 2 3 1 2 3 4 5 HÖGER SCEN VÄNSTER 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 10 11 2 1 1 1 3 1 5 13 11 9 7 5 3 1 15 17 19 21 23 25 27 29 45 43 41 39 37 35 33 31 47 49 51 53 55 57 59 61 63 83 81 79 77 75 73 71 69 67 65 85 87 89 91 93 95 97 99 101 103 105 127 125 123 121 119 117 115 113 111 109 107 129 149 151 173 153 155 157 159 161 163 165 167 169 171 189 187 185 183 181 179 177 175 191 193 195 197 199 201 203 227 225 223 221 219 217 215 213 211 209 207 229 231 233 235 237 239 241 243 245 247 249 275 273 271 269 267 265 263 261 259 257 255 253 251 281 283 285 287 289 291 293 295 297 321 319 317 315 313 311 309 307 305 327 329 331 333 335 339 341 343 365 363 361 359 357 355 353 351 349 347 367 369 371 373 375 377 379 381 383 385 387 337 205 131 133 135 137 139 141 143 145 147 323 299 301 345 325 303 277 279
ÖSTGÖTATEATERN Stora
Prisgrupp (Salongskategori A) Premiär Fre-lör Sön-tors Ordinarie 465 415 365 Studerande från 13 år 230 210 185 Barn upp till 13 år 95 75 75 Pensionär 400 355 310 Grupp (Minst 6 personer) 375 335 295 BILJETTPRISER
Prisgrupp (Salongskategori A) Premiär Fre-lör Sön-tors Ordinarie 570 525 510 Studerande från 13 år 280 260 245 Barn upp till 13 år 95 95 95 Pensionär 510 470 420 Grupp (Minst 6 personer) 485 445 425
Salongerna BILJETTPRISER
Pris Ordinarie 250 Abonnent 200
ÖSTGÖTATEATERN HÖSTEN 2023 41
*Bygdens söner, En julsaga, Tjong i Medaljongen och Den goda människan från Seuzuan.

Norrköpings

Symfoniorkester

Som abonnent hos Östgötateatern får du 20 % rabatt på konserter hos oss*.

*Gäller ej konserter med förhöjt biljettpris.

Scenkonst Öst

Scenkonst Öst AB består av de konstnärliga verksamheterna Norrköpings Symfoniorkester, Östgötamusiken och Östgötateatern med Ung Scen Öst.

Värdeorden mod, respekt och delaktighet står för bolagets gemensamma grund och förhållningssätt. Bolaget ska bidra till en fortsatt utveckling av kulturlivet i Östergötland och bidra till att stärka länets attraktivitet.

42 ÖSTGÖTATEATERN HÖSTEN 2023 Köp på NORRKOPINGSSYMFONIORKESTER.SE – En del av Scenkonst Öst
Går ej att kombinera med andra erbjudanden.

Britt-Marie var här, med Marianne Mörck i rollen som Britt-Marie, har blivit en succéföreställning som gått för utsålda hus.

Linköping 7 november 2023

Finspång 8 november 2023

SCENKONST – NÄRA DIG!

Denna och många andra föreställningar med teater, dans, musik och cirkus arrangeras i höst av länets riksteaterföreningar: Boxholms Riksteaterförening, Finspångs Riksteaterförening, Riksteatern Linköping, Riksteatern Norrköping, Mjölby Riksteaterförening, Motala Teaterförening – en del av Riksteatern, Riksteatern Söderköping, Vadstena Riksteaterförening, Valdemarsviks Riksteaterförening och Ödeshögs Riksteaterförening.

ÖSTGÖTATEATERN HÖSTEN 2023 43
Gå in på www.riksteatern.se/ostergotland och se vad som spelas hos DIG! Britt-Marie var här FOTO John Gripenholm
OSTGOTATEATERN.SE – En del av Scenkonst Öst