Konge på knaben

Page 1

Konge på Knaben

"

Blomstene på fjellet er formet som klokker og stjerner. Sagnet sier at det er fordi vidda ligger så nær himmelen.

Der veien nordover slutter og hyttefolket har overtatt for fastboende, har Kenneth Hansen funnet sin fredfulle plett. En gjennomtenkt og lekker hytte. Det er på Knaben i Vest-Agder idyllen rår.

Tekst Foto

Kristin Støle Kalgraff Lise Bjelland

Lengst til venstre: Hyttemodellen Reinshommen er et produkt av Buen Tradisjon Eksklusiv, levert av DinHytte. I tillegg har Kenneth Hansen selv medvirket. Til venstre: Fra hytten ser en ned på Knabengryta.

10

1/2010

Over: De små vinduene som dekker hele den ene hytteveggen, kan se beskjedne ut utenfra, men de gir et fantastisk lys inne. Til høyre: Dette hyttefeltet, som ligger 750 meter over havet, inkluderer ca. 150 hytter totalt.

1/2010

11


Kongen på Knaben

Til venstre: En ukes opphold på Svalbard resulterte i en rekke malerier fra det fantastiske landskapet, nok til å dekorere hele stuen. Her spiller maleriene, utsikten og peisen hovedrollen. Under til venstre: Peisen er gjennomgående og kan nytes både fra stuen og kjøkkenet. Den er et resultat av selvplukket stein fra Knaben-området og er hvitkalket for at steinen skal komme ekstra godt til syne. Under: Den vakre klassiske gyngestolen fra Hans J. Wegner har fått plass på det kombinerte arbeids- og soveværelset. Belysning er fra Artemide.

Der noen satser

på velutviklede og etablerte hytteparadis – velger andre å søke etter gjemte perler. Reinshommen hyttefelt er et slikt sted. Det ligger på Knaben, i Kvinesdal kommune, øst for Sirdal og vest for Evje – 750 meter over havet. På baksiden av Kenneth Hansens hytte ligger uberørt vidde, og på framsiden et vakkert skue over dalen. Tomten er solrik og ligger skjermet for vær og vind. Ikke rart man faller pladask for slikt.

En hytte blir til – Det var Svein Tore Overå som fikk oss interessert i hyttetomtene som var til salgs på Knaben. Vi var ikke på jakt etter hytte på det tidspunktet, men ble nysgjerrige på området som vi visste lite om på forhånd, forteller Hansen. ”Knabenkongen”, alias Kenneth Hansen, hadde klare meninger om hvordan hytten skulle se ut og hvilke materiale som skulle brukes. Han inngikk dermed en bearbeidelsesprosess sammen med hyttefirmaet DinHytte.

– Noen kunder har en kreativitet og en erfaring som de ønsker å bruke i et spennende samarbeid med oss. Vi legger ut på en reise i form av utveksling av forventninger, prøving og feiling, som kanskje resulterer i praktiske rom, spennende detaljer, solide materialer og et personlig arkitektonisk uttrykk, forteller Overå om prosessen. Noen dager før jul i 2008 flyttet storfamilien inn i hytten og tilbrakte høytiden der. Bare ett år etter er utallige døgn tilbrakt her, både helger, ferier og ukedager – med og uten besøk. Med en hverdag som idèutvikler og merkevarebygger ligger også alt til rette for at hytten skal kunne brukes i ukedager på hytta, noe Hansen gjør relativt ofte.

Robust hytteliv Den robuste hytten som er bygget med ”kubbeformen” som utgangspunkt, er en fin kombinasjon av norsk, tradisjonsrik hyttestil og moderne løsninger. Hytten har et areal på hele 200 m2, der hele 184 m2 er på grunnplanet. Fra inngangspartiet fører en lang gang frem til et kombinert arbeids- og soveværelse. Bortover gangen finner man garderobe, to bad og to soverom. Flere av detaljene utendørs finner man igjen i interiøret. – Hytten er satt sammen av tre bygningskropper, hvor gang- og soveromsfløyen utgjør den ene, kjøkkendelen med loft utgjør den andre, og i motsatt ende ligger stuen. Romløsningen ble klar etter å ha gått noen runder om hvordan hytten skulle brukes og hvilke rom som skulle vektlegges. Blant annet ble det tatt hensyn til at mine tre barn og barnebarn skal ha gode forhold når de er her, det betyr i det hele tatt mye at besøkende har det 12

1/2010

1/2010

13


Kongen på Knaben

Til venstre: Ved bruk av fargerike bilder og solide møbler har Hansen skapt en lun atmosfære på fjellhytta. Spesielle kelimtepper legger også rammen for hyttekosen. Til høyre: Kenneth Hansen er ikke bare konge på Knaben, han er også konge ved kjøkkenbenken og liker seg kanskje aller best akkurat her. Under: Den midterste delen av hytta rommer kjøkkenet, med romslig spiseplass og lang kjøkkenbenk. Utsikten herfra er fantastisk.

komfortabelt, og nettopp derfor er det verdt å legge god innsats i planleggingen. Jeg kan ikke si annet enn at prioriteringene ser ut til å ha lyktes, sier han.

På sosial arena Kjøkkenet er uten tvil det rommet som blir mest brukt. Selv trives Hansen best bak den ene enden av kjøkkenbenken, med utsikt til terrenget utenfor. Han elsker å lage mat og varte opp gjestene og ønsker seg sårt en spesiallaget barkrakk til akkurat denne plassen.

– Etter å ha oppsøkt alle billige og eksklusive kjøkkenleverandører for å finne den optimale løsningen, var jeg så heldig å komme i kontakt med det lokale snekkerverkstedet Hamran. De lyttet til mine ønsker og utførte et kjøkken som er helt perfekt til mitt bruk. Varemerket deres, det såkalte ”hamran-hjørnet” antyder måten de har avsluttet hjørnene på. Er det ikke flott, spør han, tydelig fornøyd med snekkerarbeidet. Over kjøkkenet, i andre etasje, finner man avdelingen for underholdning. Siden TV er bannlyst i stuen, er alt lagt til rette for lyd- og bildeopplevelser her, et opplagt favorittrom for den unge delen av familien. I stuen nede domineres rommet av en myk komfortabel sofa og stoler. Selv kaller han det Svalbard-rommet. For som i de fleste andre rom i hytten, har Hansen dekorert veggen med selvprodusert kunst – og i Svalbard rommet dominerer bildene fra en ukes tur til Svalbard. På tross av kjølige nyanser i maleriene er stuen utrolig varm og koselig. Hyttens østside preges av en rekke små vinduer, og innendørs blir de som små stilleben, dekorert med en kongle, kvist eller bare av snøen utenfor. – Det gir en slags trygghet med disse små vinduene, og dessuten gir det et godt lys, forklarer Hansen, som valgte å bare ha de små vinduene på den ene langsiden av hytten.

14

1/2010

1/2010

15


Kongen på Knaben Denne siden: Fra inngangsdøren leder gangen direkte fram til sove- og arbeidsværelset. Gangen er dekorert med Hansens skisser fra utallige reiser og situasjoner. Til høyre: TV- og DVD-titting foregår på loftet. Det koselige, lave loftet på 16 m2, med en egen ”fransk” balkong, var en viktig del av vårt konsept da vi utformert hytten. Den skulle være tradisjonell og moderne på samme tid. Den lille balkongen som leder ut fra loftet, er et eksempel på dette. Under til høyre: Bokstabler utgjør en viktig del av dekoreringen, men er samtidig stadig i bruk. Hjemmelaget likør tuftet på bær fra Knaben gjør det også trivelig.

Helfrelst i Knaben Grovt regnet er det bare 150 hytter totalt på Knaben, og de første ble bygget for ca. 15 år siden. Mye av den øvrige bebyggelsen hører imidlertid sammen med gruvedriften bygda var kjent for mellom 1890 og 1973. Utvinningen av molybden i stålindustrien gjorde at Knaben var ei levende bygd med i alt 450 innbyggere på det meste. Halvparten av disse jobbet i gruvene. Da andre verdenskrig brøt ut, var Knaben den eneste molybdengruva i Europa. Siden mineralet var så usedvanlig viktig i krigsindustrien, overtok tyskerne raskt produksjonen. To ganger ble gruva utsatt for allierte flyangrep. Hele 1000 tyskere bodde i perioden i bygda. Da gruvedriften ble avsluttet 30. april 1973 ble bygda totalt fraflyttet, bortsett fra landhandelen. I dag er husene ferieboliger til etterkommerne av gruvearbeiderne. – Jeg synes dette stedet har en utrolig spennende historie og meldte meg rett og slett på et guidekurs i regi av Knaben Museum for å kunne ta gjester med meg i gruvene og vise dem hvilket flott sted dette er, forteller ”Knabenkongen” entusiastisk. Sommerhalvåret er Kenneth Hansen for det meste å finne langs elven hvor ørreten finnes. Han er en helfrelst hobbyfisker og synes at elven er minst like viktig som selve hytten. Langs hele elven er det flotte fiskeforhold, men også nydelige svaberg som egner seg godt for lengre pauser på fine dager. – Med landhandelen her på Knaben og med slakter Nico i Kvinesdal kan vi bo her lenge av gangen. Alle som kommer hit skjønner hvorfor!

16

1/2010

1/2010

17


Til høyre: I alt to bad finnes i hytten. Ett i tilknytning til hovedsoverommet og ett til de to soverommene med køyesenger. Også her har Hansen funnet plass til kunsten; foto tatt av Knut Bry.

Kongen på Knaben

Fakta:

Under: De store maleriene over sengen har Kenneth Hansen malt selv. Vinduskroken i arbeids-/soveværelset er et annet nydelig utsiktspunkt.

Resymé: Knaben er et forholdsvis nytt område i fritidshus-sammenheng og egner seg særlig godt for dem som setter pris på nærhet til naturen og et passe stort hyttefelt. I samarbeid med leverandøren DinHytte, har eieren Kenneth Hansen tegnet en hytte som tilfredsstiller alle moderne krav, har en nydelig utsikt og et utsøkt interiør. Hytten, som i alt er 200 kvadratmeter, har også en rominndeling som har vist seg å fungere perfekt for den store og aktive familien.

Første etasje

Faktaboks: Hytte produsent: DINHYTTE, Feda Hyttetype: Buen Tradisjon Eksklusiv - Modell Reinshommen. Arkitekt: DINHYTTE og Kenneth Hansen i samarbeid med Ulle Maiste, AT-HOME BRA: 200 m2 Byggeår: 2008 LEVERANDØRLISTE: Fritidshus/byggesett og materialer: DINHYTTE og Nordic Houses. Tømrer-/snekkerarbeid: Tøffelgata Bygg AS. Kjøkken med hvitevarer samt garderobeskap: HAMRAN AS. www.hamran.no Trapp: ARU GRUPP AS. Peiser, fliser og skifer: MODENA AS. Grunnarbeid og tomt: Anton Ivar Hunsbedt AS. Elektrisk arbeid og utstyr: Nils Kloster AS. Rørlegging og baderomsmøbler: Hunsbedt Rør AS. Heltre eikegulv: DINHYTTE. Belysning: Artemide

Andre etasje

www.dinhytte.no

18

1/2010

1/2010

19